Рыбаченко Олег Павлович : другие произведения.

TÜdrukuur Ajab Gangu

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    Tüdruk Maggie värbasid eriteenistused. Ja ta teeb palju huvitavaid uuringuid. Ja tal see õnnestub. Ja siin ta on nagu rebane jäneseid järgimas. Ja tema tüdruku jalad on paljad, graatsilised, väga ilusad ja pargitud, väga hea figuuriga.

  TÜDRUKUUR AJAB GANGU
  MÄRKUS
  Tüdruk Maggie värbasid eriteenistused. Ja ta teeb palju huvitavaid uuringuid. Ja tal see õnnestub. Ja siin ta on nagu rebane jäneseid järgimas. Ja tema tüdruku jalad on paljad, graatsilised, väga ilusad ja pargitud, väga hea figuuriga.
  . PEATÜKK #1
  Maggie Forrest ei maganud hästi, nii et ta ei olnud üllatunud, kui hääled teda mai alguses veidi enne nelja hommikul üles äratasid, kuigi ta hoolitses selle eest, et kõik maja aknad oleksid enne magamaminekut tihedalt suletud.
  
  Kui poleks hääli, oleks see midagi muud: autoukse paugutamine, kui keegi lahkub varasesse vahetusse; esimese rongi mürin üle silla; naabri koer; vana puu kriuksus kuskil majas; külmiku sisse- ja väljalülitamine; poti või klaasi rullimine kuivati peal. Või võib-olla üks öistest helidest, mis pani ta ärkama külmas higis südame pekslemas ja õhku ahmides, nagu oleks ta une asemel uppumas: mees, keda ta kutsus härra Bonesiks, põkses mäest üles ja alla tema kepp; välisukse kriimustamine; kauguses pilkav lapsenutt.
  
  Või õudusunenägu.
  
  Ta oli neil päevil lihtsalt liiga närvis, ütles ta endale, püüdes seda naerda. Aga siin nad jälle on. Kindlasti hääled. Üks on häälekas ja mehelik.
  
  Maggie tõusis voodist ja läks akna juurde. Tänav nimega Hill tõusis mööda laia oru põhjanõlva ja seal, kus Maggie elas, umbes poolel teel, raudteesilla kohal, seisid tänava idaküljel olevad majad kahekümne jala kõrgusel, mis langes kõnniteele. põõsaste ja väikeste puude rohkus. Mõnikord tundus alusmets ja lehestik nii tihe, et tal oli raskusi kõnniteele viiva tee leidmisega.
  
  Maggie magamistoa aknast nägi ta maju mäe lääneküljel ja kaugemalgi, elamurajoonide, maanteede, laohoonete, vabrikukorstnate ja põldudega, mis ulatusid läbi Bradfordi ja Halifaxi kuni Penniinini välja. Mõnikord istus Maggie tundide kaupa vaadet imetledes, mõeldes kummalisele sündmusteahelale, mis ta siia oli toonud. Nüüd aga võtsid koidueelses valguses kauged kaelakeed ja merevaigukollaste tänavavalgustite kobarad kummitusliku ilme, nagu poleks linn veel päris ehtne.
  
  Maggie seisis oma akna juures ja vaatas üle tänava. Ta oleks võinud vanduda, et üle tee, Lucy majas, põles esiku valgus, ja kui ta häält uuesti kuulis, tundis ta äkki, et kõik tema aimdused vastavad tõele.
  
  See oli Terry hääl ja ta karjus Lucy peale. Ta ei kuulnud, mida ta rääkis. Siis kuulis ta karjumist, klaasi purunemise häält ja kolinat.
  
  Lucy.
  
  Maggie nägi vaeva, et oma halvatusest jagu saada, võttis värisevate kätega voodi kõrval olevast telefonist kaari ja valis numbri 999.
  
  Katseajal politseikonstaabel Janet Taylor seisis oma meeskonnaauto juures ja vaatas, kuidas hõbedane BMW põles, kaitstes silmi pimestamise eest, seistes halvalõhnalise suitsu eest tuulealuses. Tema kõrval seisis tema partner PC Dennis Morrisey. Üks-kaks pealtvaatajat piilus oma magamistoa akendest välja, kuid keegi teine ei paistnud huvi tundvat. Põlevad autod polnud selles valduses võõrad. Isegi kell neli hommikul.
  
  Oranžid ja punased leegid, millel olid sügavad sisemised sinised ja rohelised toonid ning mõnikord lillad kombitsad, väänlesid pimeduses, paisates paksu musta suitsu. Isegi allatuult tundis Janet põleva kummi ja plasti lõhna. See valmistas talle peavalu ja ta teadis, et tema vormiriietus ja juuksed haisevad selle järgi veel päevi.
  
  Juhtiv tuletõrjuja Gary Cullen tuli nendega ühinema. Ta rääkis loomulikult Dennisega; ta tegi seda alati. Nad olid sõbrad.
  
  "Mida sa arvad?"
  
  "Rõõmumehed". Dennis noogutas auto poole. "Kontrollisime numbrimärki. Täna õhtul varastati ta Manchesteris Heaton Mooris kenalt keskklassi elamute tänavalt.
  
  "Miks see siis siin on?"
  
  "Ei tea. See võib olla side, pahameel või midagi sellist. Mõni näitab veidi oma tundeid. Isegi narkootikume. Aga see on ülemise korruse poiste jaoks, las nemad selle välja mõtlevad. Neile makstakse selle eest, et neil oleks aju. Praeguseks oleme lõpetanud. Kõik on korras?"
  
  "Kõik on kontrolli all. Mis siis, kui pakiruumis on surnukeha?"
  
  Dennis naeris. "Selleks ajaks on kõik hästi tehtud, eks? Oota natuke, see on meie raadio, kas pole?"
  
  Janet astus auto juurde. "Ma avan selle," ütles naine üle õla.
  
  "Kontroll kolm-viis-neli. Palun vasta kolm-viis-neli. Tere tulemast."
  
  Janet tõstis raadio. "Kolm-viis-neli liinil. Vastuvõtt."
  
  "Teatatakse, et mäe kolmkümmend viiendal kohal oli kodune konflikt. Ma kordan. Kolmsada viies. Hill. Kas oskate vastata? Tere tulemast."
  
  Jumal, mõtles Janet, neetud teenijad. Sulane ei meeldi ühelegi täie mõistusega politseinikule, eriti praegusel hommikutunnil. "Aitab," ohkas naine kellale pilgu heites. "Eeldatav saabumisaeg kolm minutit."
  
  Ta hüüdis Dennist, kes tõstis käe ja ütles Gary Cullenile enne vastamist veel paar sõna. Nad mõlemad naersid, kui Dennis autosse naasis.
  
  "Rääkisite talle seda nalja, kas pole?" küsis Janet rooli istudes.
  
  "Kumb see on?" küsis Dennis täiesti süütult.
  
  Janet käivitas auto ja kihutas suure tee poole. "Tead, see, kus blondiin teeb oma esimese suhu."
  
  "Ma ei saa aru mida sa ütlesid".
  
  "Ma just kuulsin, kuidas sa rääkisid sellele jaama uuele konstaablile, mehele, kes polnud veel habet ajama hakanud. Sa oleksid pidanud andma vaesele mehele võimaluse kujundada oma arvamus naiste kohta, Den, selle asemel, et tema aju kohe mürgitada.
  
  Tsentrifugaaljõud paiskas nad peaaegu teelt välja, kui Janet keeras liiga kiiresti mäe otsas ringteele. Dennis haaras armatuurlauast ja klammerdus kõigest jõust selle külge. "Jeesus Kristus. Naisjuhid. See on lihtsalt nali. Kas teil pole üldse huumorimeelt?"
  
  Janet naeratas omaette, kui ta hoo maha võttis ja mäest alla sõitis 35 otsides.
  
  "Igal juhul teeb see mind haigeks," ütles Dennis.
  
  "Millest on haige? Minu sõidust?
  
  "Ja ka see. Enamasti on see aga sinu pidev vingumine. See on jõudnud nii kaugele, et tüüp ei saa tänapäeval öelda, mis tal meeles on.
  
  "Mitte siis, kui tal on mõistus nagu kanalisatsioonitoru. See on keskkonnareostus. Igal juhul ajad muutuvad, Dan. Ja me peame koos nendega muutuma, muidu oleme nagu dinosaurused. Muide, selle muti kohta.
  
  "Mis mutt?"
  
  "Tead, see, mis sul põsel on. Sinu nina kõrval. See, millest kõik karvad kasvavad.
  
  Dennis tõstis käe põse juurde. "Aga see?"
  
  "Kui ma oleksin teie asemel, vaataksin selle üle nii kiiresti kui võimalik. Ma arvan, et see on pahaloomuline kasvaja. Ah, number kolmkümmend viis. Siin me just seal oleme."
  
  Ta tõmbas paremale poole teed ja peatus mõne jardi kaugusel majast. See oli punastest tellistest ja liivakivist ehitatud väike häärber maatüki ja poodide rea vahel. See ei olnud palju suurem kui suvila, kiltkatusega, madalate seintega aiaga ja paremale kinnitatud moodsa garaažiga. Hetkel oli kõik vaikne.
  
  "Saalis põlevad tuled," ütles Janet. "Kas me ei peaks dekodeerima?"
  
  Endiselt muti kallal askeldades, ohkas Dennis ja pomises midagi, millega ta nõustus. Janet väljus esimesena autost ja kõndis mööda teed, olles teadlik, et ta lohiseb jalgu tema järel. Aed oli võsastunud ning ta pidi minema minnes oksad ja põõsad kõrvale nihutama. Natuke adrenaliini imbus tema süsteemi, muutes ta valvsaks, nagu see alati kodumaiste puhul juhtus. Põhjus, miks enamik politseinikke neid vihkas, oli see, et te ei teadnud kunagi, mis juhtuma hakkab. Tõenäoliselt tõmbaksid sa mehe naisest eemale ja siis asuks naine tema poolele ja hakkaks sind taignarulliga peksma.
  
  Janet peatus uksel. See on endiselt vaikne, välja arvatud Dennise räsitud hingamine selja taga. Inimestel oli veel liiga vara tööle valmistuda ja enamik öistest pidutsejatest oli praeguseks tegevuse lõpetanud. Kusagil eemal hakkasid esimesed linnud piiksuma. Tõenäoliselt varblased, arvas Janet. Tiibadega hiired.
  
  Janet koputas uksele, kuna ta ei näinud uksekella.
  
  Seestpoolt vastust ei tulnud.
  
  Ta koputas kõvemini. Tundus, et koputus kajas mööda tänavat üles ja alla. Ikka pole vastust.
  
  Siis Janet põlvitas ja vaatas postkasti. Ta märkas trepi jalamil põrandal laiali laotatud figuuri. Naisefiguur. See oli häkkimise piisav tõenäoline põhjus.
  
  "Lähme sisse," ütles ta.
  
  Dennis askeldas pastakaga. Lukustatud. Siis, viipas Janetile teelt eemale, lõi ta teda õlaga.
  
  Halb tehnika, mõtles ta. Ta astuks tagasi ja kasutaks jalga. Kuid Dennis oli ragbi teise rea ründaja, meenutas ta endale, ja tema õlad olid tema päevil nii paljude eeslite vastu põrganud, et need pidid olema tugevad.
  
  Uks avanes esimesel kokkupuutel ja Dennis tulistas koridori, haarates reelingu alumisest küljest, et vältida seal lebava liikumatu kuju otsa komistamist.
  
  Janet oli kohe tema taga, kuid tal oli eelis väärikamal sammul siseneda. Ta sulges ukse kõigest jõust, põlvitas naise kõrvale põrandale ja tundis pulssi. Nõrk, kuid püsiv. Tema näo üks pool oli kaetud verega.
  
  "Oh jumal," pomises Janet. Den? Kas sinuga on kõik korras?"
  
  "Hästi. Sa hoolitsed tema eest. Ma vaatan üle." Dennis läks üles.
  
  Seekord Janet ei pahandanud, et talle öeldakse, mida teha. Ta ei häirinud ka seda, et Dennis eeldas automaatselt, et haavatute eest hoolitsemine on naise töö, samal ajal kui mees läks kangelaslikku hiilgust otsima. Noh, ta vaidles vastu, kuid tundis siin ohvri pärast tõsist muret, nii et ta ei tahtnud sellest probleemi teha.
  
  Kurb, mõtles ta. Kes iganes seda tegi. "Kõik on korras, kallis," ütles ta, kuigi kahtlustas, et naine ei kuule teda. "Me kutsume teile kiirabi. Hoia kinni."
  
  Janet märkas, et suurem osa verest näis tulevat sügavast sisselõikest, mis oli tema vasaku kõrva kohal, kuigi nina ja huulte ümber oli ka määrdumisi. Ilmselt tabab. Tema ümber puistasid ka klaasikillud ja nartsissid ning vaibale jäi niiske plekk. Janet eemaldas vööl oleva konksu küljest isikliku raadio ja kutsus kiirabi. Tal vedas, et see mäe peal töötas; UHF-i isiklikel raadiotel oli palju lühem leviala kui VHF -autodele paigaldatavatel mudelitel ja need olid teadaolevalt ebaühtlase vastuvõtuga mustade täppide tekkeks.
  
  Dennis läks pead raputades trepist alla. "See värdjas ei peida end seal üleval," ütles ta. Ta ulatas Janetile teki, padja ja rätiku ning noogutas naise poole. "Temale".
  
  Janet pistis naise pea alla padja, kattis ta ettevaatlikult tekiga ja pani rätikuga veritsevale haavale oimualusel. Noh, ma pole kunagi meie koopasse üllatusi toonud, mõtles ta. "Kas sa arvad, et ta pääses minema?" ta küsis.
  
  "Ei tea. Ma vaatan taha. Sa jääd tema juurde, kuni kiirabi saabub.
  
  Enne kui Janet jõudis midagi öelda, kolis Dennis maja taha. Ta oli enam kui minutiks kadunud, kui ta kuulis teda hüüdmas: "Janet, tule siia ja vaata seda. Kiirusta. See võib olla oluline."
  
  Janet vaatas uudishimulikult haavatud naist. Verejooks oli peatunud ja ta ei saanud enam midagi teha. Vaatamata sellele ei tahtnud ta vaest naist rahule jätta.
  
  "Tule," kutsus Dennis uuesti. "Kiirusta".
  
  Janet heitis laialivalguvale figuurile veel viimase pilgu ja kolis maja taha. Köök oli pimedas.
  
  "Siin all."
  
  Ta ei näinud Dennist, kuid teadis, et tema hääl kostis altpoolt. Temast paremal asuva avatud ukse kaudu viis kolm astet alla palja pirniga valgustatud platvormile. Ta arvas, et seal oli veel üks uks, tõenäoliselt garaaži, ja nurga taga viis trepid keldrisse.
  
  Dennis seisis seal all kolmanda ukse ees. Sellele oli kinnitatud alasti naise plakat. Ta lamas selili messingist voodil, jalad laiali, sõrmitsedes tupe servi , naeratades vaatajale üle oma suurte rindade, kutsudes, viipas teda sisse. Dennis seisis tema ees ja naeratas.
  
  "Väljas," sosistas Janet.
  
  "Kus on teie huumorimeel?"
  
  "See ei ole naljakas".
  
  "Mida see teie arvates tähendab?"
  
  "Ma ei tea". Janet nägi ukse all olevat kahvatut ja värelevat valgust, justkui vigasest pirnist. Ta märkas ka omapärast lõhna. "Mis lõhn see on?" ta küsis.
  
  "Kuidas ma peaksin teadma? Kõrge õhuniiskus? Aktsiad?"
  
  Kuid Janeti jaoks lõhnas see lagunemise järele. Sandlipuu lagunemine ja viiruk. Ta võpatas kergelt.
  
  "Äkki peaksime sisse tulema?" Ta sosistas, teadmata miks.
  
  "Ma arvan, et meil on parem."
  
  Janet kõndis temast eespool, peaaegu kikivarvul, viimastest sammudest alla. Adrenaliin voolas nüüd tõesti tema veenides. Ta sirutas aeglaselt käe ja tiris ust. Lukustatud. Ta astus kõrvale ja seekord kasutas Dennis oma jalga. Lukk purunes ja uks läks lahti. Dennis astus kõrvale, kummardus džentelmenliku viisakuse kombel vööst ja ütles: "Daamid esiteks."
  
  Kui Dennis oli temast vaid mõne tolli taga, astus Janet keldrisse.
  
  Vaevalt jõudis ta salvestada oma esimesi muljeid väikesest toapeeglist; kümned süüdatud küünlad põrandal madratsi ümber; tüdruk madratsil, alasti ja seotuna, kaelas midagi kollast; kohutav lõhn, mis tugevnes vaatamata viirukile, nagu ummistunud kanalisatsioon ja mädanenud liha; töötlemata söejoonised valgeks lubjatud seintel - enne kui see juhtus.
  
  Ta ilmus kuskilt nende tagant, ühest pimedast keldrinurgast. Dennis pöördus talle vastu, sirutas käe oma klubi poole, kuid ta oli liiga aeglane. Kõigepealt lõi matšeete üle tema põse, tükeldades selle silmast suhu. Enne kui Dennis jõudis verejooksu peatamiseks või valu tundmiseks käe tõsta, sai mees uue löögi, seekord kõri poole. Dennis tegi urisevat häält ja langes põlvili, silmad pärani. Soe veri tormas üle Janeti näo ja pritsis abstraktsete mustritena vastu valgeks lubjatud seinu. Selle kuum hais ajas ta oksele.
  
  Tal polnud aega mõelda. Sa pole kunagi mõelnud, millal see tegelikult juhtus. Ta teadis vaid seda, et ta ei saa Dennise heaks midagi teha. Mitte veel. Pidime ikka noaga mehega hakkama saama. Oota, Dennis, anus ta vaikselt. Oota.
  
  Näis, et mees kavatseb endiselt Dennist lüüa, polnud veel lõpetanud ja see andis Janetile piisavalt aega, et oma külgkäepidemega nupp välja tõmmata. Ta oli alles äsja jõudnud käepidemest kinni haarata, nii et teatepulk läks kaitsvalt mööda tema käsivarre väliskülge, kui mees tema poole esimest korda sööstis. Ta näis olevat šokeeritud ja üllatunud, kui tema tera ei vajunud lihasse ja luusse, vaid hoopis kõva nuia poolt kõrvale kaldus.
  
  See andis Janetile vajaliku avause. Bastardi tehnika ja treening. Ta kiikus ja lõi teda templis. Ta silmad pöördusid tagasi ja ta toetus seinale, kuid ei kukkunud. Ta liikus lähemale ja surus tema noa käe randmele. Ta kuulis, et midagi purunes. Ta karjus ja matšeete kukkus põrandale. Janet lõi ta jalaga kaugemasse nurka, võttis siis kahe käega täielikult välja sirutatud nuia, põikas ümber ja lõi teda uuesti vastu pead. Ta püüdis oma matšeetest kinni haarata, kuid naine lõi teda uuesti kõigest jõust kuklasse, siis uuesti põske ja uuesti koljupõhja. Ta tõusis püsti, endiselt põlvili, sülitades naise peale roppusi, ja naine lõi uuesti, lõhkudes tema templi. Ta kukkus vastu seina, kuhu ta kuklasse jättis lubjavärvile pika tumeda jälje, kui ta alla libisedes seisis, jalad väljasirutatud. Roosa vaht mullitas tema suunurgas ja jäi siis seisma. Janet lõi teda uuesti , kahe käega, tema kolju ülaosasse, seejärel võttis ta käerauad välja ja sidus ta ühe mööda seina jooksva toru külge. Ta ohkas ja liigutas, nii et naine lõi teda uuesti kahe käega vastu tema kolju. Kui ta kõne lõpetas, astus ta Dennise juurde.
  
  Ta tõmbles endiselt, kuid vere nire haavast muutus nõrgemaks. Janet nägi vaeva, et meenutada, kuidas talle esmaabi õpetati. Ta tegi taskurätikust kompressi ja surus selle tugevalt vastu läbilõigatud arterit, püüdes otsad kokku viia. Siis proovis ta helistada oma isikliku raadio kaudu numbril 10-9: ohvitser vajab kiiresti abi. Aga see ei aidanud. Kõik, mida ta sai, oli sekkumine. Must laik. Nüüd ei jäänud muud üle, kui istuda ja oodata kiirabi saabumist. Ta ei saanud vaevu liikuda, õue minna, mitte koos Dennisega sellises seisundis. Ta ei saanud teda maha jätta.
  
  Nii istus Janet risti ja pani Dennise pea sülle, hoidis teda hällis ja pomises talle kõrva lollusi. Kiirabi on varsti kohal, ütles ta talle. Ta saab korda, lihtsalt oota ja vaata. Kuid tundus, et ükskõik kui kõvasti ta kompressi hoidis, imbub veri tema mundrile. Ta tundis selle soojust oma sõrmedel, kõhul ja reitel. Palun, Dennis, palus ta, palun oota.
  
  Lucy maja kohal nägi Maggie noorkuu poolkuu triipu ja nõrka hõbedast niiti, mille ta oli vana kuu pimeduse ümber jälginud. Vana kuu noorkuu süles. Halb end. Meremehed uskusid, et tema nägemine, eriti läbi klaasi, ennustas tormi ja palju inimohvreid. Maggie võpatas. Ta ei olnud ebausklik, kuid selles vaatepildis oli midagi hirmutavat, miski, mis ulatus ja puudutas teda kaugest minevikust, mil inimesed pöörasid rohkem tähelepanu kosmilistele sündmustele nagu kuu tsüklid.
  
  Ta vaatas majale tagasi ja nägi, kuidas politseiauto kohale sõitis, kuulis naisametniku koputamist ja hüüdmist ning nägi siis oma meespartnerit uksele tormas.
  
  Pärast seda ei kuulnud Maggie mõnda aega - võib-olla viis või kümme minutit - midagi, kuni ta arvas, et kuuleb sügavalt maja seest südantlõhestavat, läbistavat ulgumist. Kuid see võis olla tema kujutlusvõime vili. Taevas muutus heledamaks siniseks ja kõlas koidukoor. Võib-olla oli see lind? Kuid ta teadis, et ükski lind ei kõla nii kõle või jumalast hüljatud kui see hüüd, isegi mitte lont järvel ega kurvits nõmmel.
  
  Maggie hõõrus kuklasse ja jätkas vaatamist. Mõne sekundi pärast saabus kiirabi. Siis veel üks politseiauto. Siis parameedikud. Kiirabi jätsid välisukse lahti ja Maggie nägi neid koridoris kellegi kõrval põlvitamas. Keegi oli kaetud helepruuni tekiga. Nad tõstsid surnukeha ratastega kanderaamile ja veeretasid sõiduteelt alla kiirabiautoni, mille tagumised uksed olid lahti ja ootasid. See kõik juhtus nii kiiresti, et Maggie ei saanud päris täpselt aru, kes see oli, kuid ta arvas, et suudab eristada Lucy süsimustad juuksed, mis lendasid üle valge padja.
  
  Nii et kõik oli nii, nagu ta arvas. Ta hammustas oma pisipilti. Kas ta oleks pidanud varem midagi tegema? Tal oli muidugi kahtlusi, aga kas ta saaks seda kuidagi ära hoida? Mida ta saaks teha?
  
  Järgmisena saabus erariides politseinik. Peagi järgnes talle viis-kuus inimest, kes panid enne majja sisenemist selga ühekordsed valged kombinesoonid. Samuti tõmbas keegi valge ja sinise lindi üle peavärava ja blokeeris pika kõnniteelõigu, sealhulgas lähima bussipeatuse, ja kogu 35. marsruudi teepeenra, vähendades mäe üherealiseks, et teha ruumi politsei- ja kiirabiautodele.
  
  Maggie mõtles, mis toimub. Kindlasti ei läheks nad kogu sellesse jamasse, kui see poleks midagi tõsist? Kas Lucy oli surnud? Kas Terry oli ta lõpuks tapnud? Võib-olla oli see kõik; see paneks nad tähelepanu pöörama.
  
  Päevavalguse saabudes muutus vaatepilt veelgi kummalisemaks. Saabusid uued politseiautod ja veel üks kiirabi. Kui korrapidajad teise kanderaami välja veeresid, veeres esimene hommikune buss mäest alla ja sulges Maggie vaatevälja. Ta nägi, kuidas reisijad päid pöörasid, tema teepoolel olijad tõusid üles, et näha, mis toimub, kuid ta ei näinud, kes kanderaamil oli. Ainult et kaks politseinikku tulid peale seda.
  
  Siis komistas mööda teed alla teki sisse mässitud küürus kuju, keda toetasid mõlemalt poolt mundris politseinikud. Alguses ei teadnud Maggie, kes see on. Naine, mõtles ta tema üldise välimuse ja tumeda soengu järgi otsustades. Siis arvas ta, et nägi tumesinist vormiriietust. Politseinaine. Ta tõmbas hinge kinni. Mis võis juhtuda, et teda nii palju ja nii kiiresti muuta?
  
  Selleks hetkeks oli tegevust palju rohkem, kui Maggie kunagi arvas, et kodune võitlusstseen võib tekitada. Kohale tuli vähemalt pool tosinat politseiautot, osa neist märgistamata. Sinisest Renault"st astus välja kitsalt kärbitud tumedate juustega vintske mees ja sisenes majja, nagu kuuluks koht talle. Teine sisenenud mees nägi välja nagu arst. Vähemalt kandis ta musta kotti ja tal oli selline ülemeelik õhk. Inimesed sõitsid nüüd mäest üles ja alla tööle, tõstsid autosid garaažidest välja või ootasid bussi ajutises bussipeatuses, mille keegi laost oli üles seadnud. Väikesed rühmad kogunesid maja ette ja vaatasid, kuid politsei tuli ja viis nad minema.
  
  Maggie vaatas kella. 06:30. Ta põlvitas kaks ja pool tundi akna ääres, kuid ometi tundus talle, et ta jälgib kiiret sündmustejada, nagu oleks seda tehtud aegluubis. Kui ta püsti tõusis, kuulis ta, kuidas ta põlved krigisevad ja laia kudumisvaip jättis ta nahale karmiinpunased, ristuvad jäljed.
  
  Väljaspool maja oli nüüd palju vähem tegevust, ainult politseivalvurid ja detektiivid tulid ja läksid, seisid kõnniteel, et suitsetada, pead vangutada ja vaikivatel toonidel rääkida. Lucy maja lähedal juhuslikult pargitud autode kobar tekitas liiklusummikuid.
  
  Väsinud ja segaduses tõmbas Maggie jalga teksad ja T-särgi ning läks alla korrusele tassi teed ja röstsaia keetma. Kui ta veekeetjat täitis, märkas ta, et ta käed värisesid. Nad tahavad temaga rääkida, selles pole kahtlust. Ja kui nad seda teevad, mida ta neile ütleb?
  
  OceanofPDF.com
  2
  
  Detektiivsuperintendi kohusetäitja Alan Banks - "näitleb", sest tema vahetu ülemus detektiivsuperintendent Gristorp murdis kuivkivimüüril töötades jalaluu ja ta jäetakse vähemalt paariks kuuks ametist välja - kirjutas väravas alla esimesele politseinikule, võttis sügavalt sõna. hinge ja sisenes 35 The Hill veidi pärast kella kuut hommikul. Majaomanikud: Lucy Payne, 22, laenuametnik kohalikus NatWesti kontoris ostupiirkonna lähedal, ja tema abikaasa Terence Payne, 28, Silverhilli põhikooli õpetaja. Pole lapsi. Süüdimõistmist pole. Igati idülliline edukas noorpaar. Abielus vaid ühe aasta.
  
  Majas põlesid kõik tuled ja kuriteopaiga töötajad olid juba tööl, riietatud - nagu Banks - kohustuslikus valges steriilses kombinesoonis, kalossides, kinnastes ja kapuutsides. Nad nägid välja nagu mingi kummitusmajade koristusmeeskond, mõtles Banks, pühkis tolmu, tõmbas tolmuimejaga, kraapis proove, pakkis, märgistas.
  
  Banks peatus fuajees hetkeks, et maastikku imetleda. See tundus üsna keskmine keskklassi kodu. Laineline korallroosa tapeet nägi uus välja. Magamistubadesse viis paremalt vaipkattega trepp. Sellega seoses lõhnas tuba natuke liiga tugevalt sidruni õhuvärskendaja järele. Ainus, mis tundus kohatu, oli roosteplekk esiku kreemivaibal. Lucy Payne, kes on praegu Leedsi üldhaiglas meditsiinilise ja politsei järelevalve all, koridoris, kus tema abikaasa Terence Payne oma elu eest võitles. Banks ei tundnud tema vastu erilist kaastunnet; Konstaabel Dennis Morrisey kaotas võitluse elu eest palju kiiremini.
  
  Ja keldris oli ka surnud tüdruk.
  
  Suurema osa sellest teabest sai Banks vanemdetektiivinspektor Ken Blackstone"ilt teel Leedsi mobiiltelefoni, ülejäänu aga vestlustest parameedikute ja kiirabimeeskonnaga tänaval. Esimene telefonikõne tema Gratley suvilasse, mis äratas ta madalast rahutust unest, mis näis olevat nendel päevadel tema osa, tuli veidi pärast poolt kuut ning ta läks duši alla, pani riidesse ja hüppas. sisse oma autosse. Zelenka trio CD aitas tal teel rahulikuks jääda ja veenis A1 kiirteel liiga palju riske võtmast. Kokkuvõttes võttis kaheksakümnemiiline teekond tal aega umbes poolteist tundi ja kui tal poleks liiga palju muid mõtteid peas olnud, oleks ta teekonna esimeses osas võinud näha kaunist maikuu koitu. Yorkshire Dalesi kohal, mis on selleks kevadeks piisavalt haruldane. Igal juhul nägi ta ainult eesoleva tee ja kuulis vaevu muusikat. Kui ta Leedsi ringteele jõudis, oli esmaspäeva hommikune tipptund juba täies hoos.
  
  Vältides saalivaiba vereplekke ja nartsisse, kõndis Banks maja taha. Ta märkas, et keegi oksendab köögikraanikausis.
  
  "Üks kiirabi meeskonnast," ütles kohtuekspert sahtlites ja kappides tuhnides. "Esimest korda vaba, vaene mees. Meil on vedanud, et ta siia tagasi tuli ega oksendanud üle kogu sündmuskoha.
  
  "Jumal, mida ta hommikusöögiks sõi?"
  
  "Mulle tundub Tai punane karri praekartulitega."
  
  Banks läks trepist alla keldrisse. Teel märkas ta garaaži ust. Väga mugav, kui tahtsite diskreetselt majja tuua kedagi, kelle röövisite, võib-olla uimastasite või teadvuseta lõite. Banks avas ukse ja heitis kiire pilgu autole. See oli tume neljaukseline Vectra, millel oli "S" registreering. Viimased kolm tähte olid NGV. Mitte kohalik. Ta pani kellelegi kirja, et see Swanseas DVLA kaudu juhiks.
  
  Ta kuulis keldris hääli, nägi kaamerasähvatusi. See peab olema Luke Selkirk, nende tipptasemel kuriteopaiga fotograaf , kes on värskelt läbinud armee toetatud koolituskursuse Cattericki laagris, kus ta õppis pildistama terroripommide stseene. Mitte, et tema erioskusi täna vaja oleks, aga tore oli teada, et teete koostööd kõrgelt kvalifitseeritud professionaaliga, ühe parimatest.
  
  Kivist astmed olid kohati kulunud; seinad olid valgeks lubjatud tellistest. Keegi oli allkorrusel avatud ukse valge ja sinise teibiga kinni teibinud. Sisemine kuriteopaik. Keegi poleks sellest kaugemale jõudnud enne, kui Banks, Luke, arst ja kohtumeditsiinid oleksid oma töö teinud.
  
  Banks peatus ukseavas ja nuusutas. Lõhn oli vastik: lagunemine, hallitus, viiruk ja värske vere magus metallimaitse. Ta vajus lindi alla ja astus sisse ning stseeni õudus tabas teda sellise jõuga, et ta tõmbus paar tolli tagasi.
  
  Asi pole selles, et ta poleks midagi hullemat näinud; ta nägi. Palju hullem: soolikast lahti võetud Soho prostituut Dawn Wadden; maharaiutud pisivaras nimega William Grant; noore baaridaami Colin Dickensi osaliselt söödud kehaosad; haavlipürstide poolt räsitud ja nugade poolt lahti rebitud kehad. Ta mäletas kõigi nende nimesid. Kuid see polnud mõte, ta oli seda aastate jooksul õppinud. See ei olnud veri ja sisikond, mitte maost välja ulatuvad sisikonnad, puudulikud jäsemed ega sünged sisselõiked, mis avanesid nilbetes suuparoodiates. See ei olnud midagi, mis teid tegelikult köitis, kui asi selleni jõudis. See oli lihtsalt väline aspekt. Kui väga pingutaksite, võiksite end veenda, et selline kuriteopaik oli proovide ajal filmis või teatris ja et surnukehad olid lihtsalt rekvisiidid, võltsveri.
  
  Ei, teda liigutas kõige rohkem kahju selle kõige pärast, sügav kaastunne, mida ta tundis uuritavate kuritegude ohvrite vastu. Ja ta ei ole aastatega muutunud kalgimaks, sellega harjunud, nagu paljud on, ja nagu ta kunagi arvas, et ta on. Iga uus juhtum oli nagu värske haava uuesti avanemine. Eriti midagi sellist. Ta suutis seda kõike kontrollida, hoida sappi korisevas kõhus tagasi ja teha oma tööd, kuid see söövitas teda seestpoolt nagu hape ja ei lasknud teda öösel ärkvel. Valu, hirm ja meeleheide leotasid neid seinu nagu vabrikumuda, mis koorus vanadele linnahoonetele. Ainult seda õudust ei saanud liivapritsiga kustutada.
  
  Seitse inimest kitsas keldris, neist viis elus ja kaks surnud; see pidi olema logistika ja kohtuekspertiisi õudusunenägu.
  
  Keegi oli põlema ülatule, ainult paljas pirn, aga küünlad värelesid endiselt igal pool. Ukseavast nägi Banks, kuidas arst oli madratsil kahvatu keha kohal küürus. Noor naine. Ainsad välised vägivallamärgid olid mitmed lõikehaavad ja verevalumid, verine nina ning kollase plastikust pesunöör kaela ümber. Ta lamas määrdunud madratsil, tema käed olid sama kollase plastnööriga seotud metallnaastudega, mille keegi betoonpõrandasse oli ajanud. Veri PC Morrisey läbilõigatud arterist pritsis ta pahkluudesse ja sääri. Mõnel kärbsel õnnestus keldrisse siseneda ja kolm neist sumisesid üle tema nina all oleva kolde. Suu ümber tundus olevat mingi lööve või villid. Tema nägu oli surmkahvatu ja sinakas, ülejäänud keha oli lambipirni eredas valguses valge.
  
  Asja tegid nii palju hullemaks suured peeglid laes ja kaks seina, mis suurendasid lava nagu lustimess.
  
  "Kes lülitas valguse sisse?" küsis Banks.
  
  "Hädaabi inimesed," ütles Luke Selkirk. "Nad olid esimesed sündmuskohal pärast personaalarvuteid Taylor ja Morrissey."
  
  "Olgu, jätame selle praegu lahti, et saaksime paremini aru, millega tegu. Aga ma tahan, et originaalstseen jääks ka hiljem pildile. Ainult küünlavalgel."
  
  Luke noogutas. "Muide, see on Faye McTavish, minu uus assistent." Faye oli kahekümnendates eluaastates habras, kahvatu, piitsataoline naine, kellel oli naast ninasõõrmes ja peaaegu ilma puusadeta. Raske vana Pentax, mille ta oli kaela ümber lükanud, tundus liiga suur, et ta ei saaks paigal püsida, kuid ta sai sellega piisavalt hästi hakkama.
  
  "Meeldiv kohtuda, Fay," ütles Banks kätt surudes. "Ma soovin, et see oleks juhtunud paremates tingimustes."
  
  "Mina ka".
  
  Banks pöördus madratsil keha poole.
  
  Ta teadis, kes ta on: 15-aastane Kimberly Myers oli kadunud alates reede õhtust, kui ta ei naasnud oma kodust vaid veerand miili kaugusel asuvast noorteklubist tantsuõhtult. Ta oli kena tüdruk, kõigile ohvritele iseloomulike pikkade blondide juuste ja saleda sportliku figuuriga. Nüüd vaatasid ta surnud silmad laes peeglisse, justkui otsides vastuseid oma kannatustele.
  
  Kuivanud sperma läikis tema pubis. Ja veri. Sperma ja veri, vana, vana jutt. Miks võtsid need koletised alati ilusaid noori tüdrukuid? küsis Banks endalt sajandat korda. Oh, ta teadis vastuseid kõigile Pati küsimustele; ta teadis, et naised ja lapsed on kergemad ohvrid, sest nad on füüsiliselt nõrgemad, neid on kergem hirmutada ja meeste võimule allutada, samamoodi nagu ta teadis, et ka prostituutidest ja põgenejatest saavad kerged ohvrid, sest nad on väiksema tõenäosusega ohvrid. igatsenud kui keegi heast majast, näiteks Kimberly. Kuid see oli midagi palju enamat. Sellistel asjadel oli alati sügav, tume seksuaalne külg ja selleks, et olla selle tegijale sobiv objekt, pidi ohver olema mitte ainult nõrgem, vaid ka rinnad ja vagiina tema rõõmuks kättesaadavad. piinaja ja ülim rüvetus. Ja võib-olla teatud nooruse ja süütuse aura. See oli süütuse äravõtmine. Mehed tapsid teisi mehi mitmel põhjusel, sõja ajal tuhandeid, kuid selliste kuritegude puhul pidi ohver alati olema naine.
  
  Esimesel sündmuskohal viibinud ohvitseril oli ettenägelikkus märgistada teibiga kitsas käik põrandal, et takistada inimestel asitõendeid hävitamas ringi kõndimast, kuid pärast seda, mis juhtus arvutitega Morrissey ja Taylor, oli selleks ilmselt liiga hilja.
  
  PC Dennis Morrisey lamas külili kõveras betoonpõrandal olevas vereloigus. Tema veri pritsis ka osa seinast ja ühest peeglist, konkureerides kõigega, mida Jackson Pollock oli kunagi maalinud. Ülejäänud valgeks lubjatud seintele olid riputatud kas ajakirjadest välja rebitud pornograafilised kujutised või lapsikute nilbete meeste figuurid tohutute fallodega, nagu Cernesi hiiglase omad, värvilise kriidiga joonistatud. Need olid kaetud paljude jämedalt joonistatud okultistlike sümbolite ja muigavate pealuudega. Ukse kõrval seina ääres oli veel üks vereloik ja valgel värvil pikk tume plekk. Terence Payne.
  
  Luke Selkirki kaamera välk tõmbas Banksi transilaadsest seisundist välja. Faye hoidis nüüd oma videokaamerat käes. Teine mees ruumis pöördus ja rääkis esimest korda: Lääne-Yorkshire'i politsei vanemdetektiivinspektor Ken Blackstone nägi välja sama laitmatu kui kunagi varem, isegi kaitsevarustuses. Hallid juuksed keerdusid üle kõrvade ja traatääristega prillid muutsid ta silmad teravamaks.
  
  "Alan," ütles ta häälega, mis kõlas nagu ohe. "Tundub nagu kuradi tapamaja, kas pole?"
  
  "Suurepärane nädala algus. Millal sa siia tulid?"
  
  "Neli nelikümmend neli".
  
  Blackstone elas Lonesewood Wayl ja sel juhul poleks tal kulunud üle poole tunni, et Hillile jõuda. Põhja-Yorkshire'i meeskonda juhtiv Banks rõõmustas, et Blackstone juhtis osa nende ühisest operatsioonist Lääne-Yorkshire'is, nimega Chameleon, sest mõrvar oli seni suutnud kohaneda, öösse kaduda ja märkamatuks jääda. Sageli põhjustas koos töötamine egoprobleeme ja isiksuse kokkusobimatust, kuid Banks ja Blackstone olid teineteist tundnud kaheksa või üheksa aastat ning tegid alati head koostööd. Nad said läbi ka sotsiaalselt, armastades vastastikku pubisid, India toitu ja jazzlauljaid.
  
  "Kas olete parameedikutega rääkinud?" küsis Banks.
  
  "Jah," ütles Blackstone. "Nad ütlesid, et kontrollisid tüdrukul elumärke ega leidnud, mistõttu nad jätsid ta rahule. PC Morrisey oli samuti surnud. Terence Payne pandi käeraudadega selle toru külge. Tema pea oli tugevalt muljutud, kuid ta hingas endiselt, mistõttu viidi ta teravasse haiglasse. Sündmuskohal esines mõningast saastumist - peamiselt Morrisey kehaasendit -, kuid see on ebatavalisi asjaolusid arvestades minimaalne.
  
  "Probleem on selles, Ken, meil on siin ristuvad kaks kuriteopaika - võib-olla kolm, kui arvestada, mis Payne'iga juhtus." Ta tegi pausi. "Neli, kui lugeda Lucy Payne üleval. See tekitab probleeme. Kus on Stefan? Detektiivseersant Stefan Novak oli nende kuriteopaiga koordinaator, kes oli uus Eastvale'i West Divisioni peakorteris ja Banks värbas ta meeskonda, kes avaldas oma võimetest kiiresti muljet. Banks ei olnud Stefani peale tema ametikohal praegu armukade.
  
  "Kuskil läheduses," ütles Blackstone. "Viimati, kui teda nägin, suundus ta üles."
  
  "Kas sa võid mulle veel midagi öelda, Ken?"
  
  "Tegelikult mitte palju. See peab ootama, kuni saame PC Tayloriga üksikasjalikumalt rääkida.
  
  "Millal see võib olla?"
  
  "Täna hiljem. Kiirabi viis ta minema. Teda ravitakse šoki tõttu."
  
  "Ma ei ole kuradi üllatunud. Kas nad -"
  
  "Jah. Nad pakkisid ta riided ja politseikirurg läks haiglasse vajalikku tegema.
  
  Mis tähendas muuhulgas küüntelt kraapide ja kätelt tampoonide eemaldamist. Üks asi, mida oli lihtne unustada - ja see, mida võib-olla kõik tahaksid unustada - on see, et praegu ei olnud katseajal viibiv PC Janet Taylor kangelane; teda kahtlustati liigses jõu kasutamises. Tõepoolest, väga ebameeldiv.
  
  "Kuidas sa seda näed, Ken?" küsis Banks. "Ma tunnen seda oma sisikonnas."
  
  "Nagu nad võtsid Payne'i siin alla ja surusid ta nurka. Ta astus kiiresti nende juurde ja tabas PC Morrisey sellega kuidagi. Ta osutas verisele matšeetile, mis seisis põrandal vastu seina. "Näete, et Morrisidel on kaks või kolm tabamust. PC Tayloril oli ilmselt piisavalt aega oma klubi loosimiseks ja Payne'i vastu kasutamiseks. Ta tegi õigesti, Alan. Ta ründas teda vist nagu verine maniakk. Ta pidi end kaitsma. Enesekaitse".
  
  "See ei ole meie otsustada," ütles Banks. "Mis kahju on Payne'ile?"
  
  "Katkine kolju. Mitu luumurdu."
  
  "Häbi. Kui ta aga sureb, võib see kohtutele pikas perspektiivis raha ja palju leina säästa. Aga tema naine?
  
  "Tundub, et ta lõi teda vaasiga trepil ja ta kukkus. Kerge põrutus, mõned verevalumid. Vastasel juhul pole tõsist kahju. Tal vedas, et see polnud raske kristall, muidu oleks ta võinud oma mehega ühes paadis olla. Igatahes on ta endiselt väljas ja nad hoolitsevad tema eest, kuid temaga saab kõik hästi. PC Hodgkins on praegu haiglas.
  
  Banks vaatas veel kord ringi vilkuvate küünalde ja peeglite ning nilbete karikatuuridega. Ta märkas kere kõrval madratsil klaasikilde ja mõistis ühes neist oma peegeldust nähes, et need olid katkisest peeglist. Seitse aastat halba õnne. Hendrixi "Peegeltuba" ei kõla enam kunagi samamoodi.
  
  Arst vaatas esimest korda pärast seda, kui Banks keldrisse astus, oma läbivaatusest üles, tõusis põlvedelt püsti ja astus nende juurde. "Dr. Ian McKenzie, siseosakonna patoloog," ütles ta, ulatades käe Banksi poole, kes seda raputas.
  
  Dr Mackenzie oli tugeva kehaehitusega mees, kellel oli keskelt poolitatud pruunide juuste mopp, lihav nina ja esihammaste vahel oli vahe. See on alati hea õnne märk, meenutas Banks, ütles talle kunagi tema ema. Võib-olla neutraliseerib see katkise peegli mõju. "Mida saate meile öelda?" küsis Banks.
  
  "Petehhiaalsed verejooksud, verevalumid kurgus ja tsüanoos viitavad kõik surmale kägistamise tagajärjel, tõenäoliselt ligatuurne kägistamine kollase pesunööriga kõri ümber, kuid ma ei saa teile täpselt öelda enne lahkamist."
  
  "Kas on mingeid tõendeid seksuaalse tegevuse kohta?"
  
  "Mõned pisarad tupes ja pärakus, midagi spermaplekkide taolist. Aga sa näed seda ise. Jällegi, võin teile hiljem rohkem rääkida.
  
  "Surma aeg?"
  
  "Hiljuti. Hiljuti. Kuni paistetust peaaegu pole, pole jäikus peale tulnud ja tal on endiselt soe.
  
  "Kui kaua?"
  
  "Umbes kaks-kolm tundi."
  
  Banks vaatas kella. Millalgi pärast kolme siis veidi enne peretüli, mis sundis naist üle tee minema, et helistada numbrile 999. Banks vandus. Kui kõne oleks tulnud veidi varem, võib-olla vaid mõne minuti või tunni pärast, oleks nad võinud Kimberly päästa. Teisest küljest oli ajastus huvitav küsimuste osas, mida ta vaidluse põhjuste kohta tõstatas. "Aga see lööve ta suu ümber? Kloroform?"
  
  "Ma arvan. Tõenäoliselt kasutati teda röövimisel, võib-olla isegi rahustava seisundi hoidmiseks, kuigi on palju meeldivamaid viise.
  
  Banks vaatas Kimberly surnukeha. "Ma arvan, et meie mees ei hoolinud liiga palju sellest, et ta on kena, eks, arst? Kas kloroformi on lihtne saada?
  
  "Suurel määral. Seda kasutatakse lahustina."
  
  "Aga see pole surma põhjus?"
  
  "Ma ei ütleks seda, ei. Muidugi ei saa ma enne lahkamist täiesti kindel olla, kuid kui see on põhjus, siis ootame söögitorust tõsisemaid ville ja ka märgatavaid maksakahjustusi.
  
  "Millal sa tema juurde saad?"
  
  "Kui kiirteel liiklust pole, võin pärastlõunaks ajastada lahkamise," ütles dr McKenzie. "Me oleme päris hõivatud, aga... noh, prioriteedid on olemas." Ta vaatas Kimberlyt ja seejärel PC Morrisseyt. "Ilmselt suri ta verekaotusse. Nad lõikasid läbi tema unearteri ja kägiveeni. Väga jõhker, aga kiire. Ilmselt oli tema partner teinud kõik, mis suutis, kuid oli juba hilja. Ütle talle, et ta ei peaks ennast süüdistama. Mul polnud ainsatki võimalust."
  
  "Aitäh, doktor," ütles Banks. "Ma hindan seda. Kui saaksite kõigepealt Kimberley peaministri..."
  
  "Kindlasti".
  
  Dr Mackenzie lahkus läbirääkimisteks, samal ajal kui Luke Selkirk ja Fay McTavish jätkasid fotode ja videote tegemist. Banks ja Blackstone seisid vaikides ja vaatlesid lava. Ega palju muud polnudki vaadata, aga see, mis seal oli, ei saanud nende mälust kiiresti kaduda.
  
  "Kuhu see uks viib?" Banks osutas madratsi kõrval seinas olevale uksele.
  
  "Ma ei tea," ütles Blackstone. "Mul pole veel olnud võimalust vaadata."
  
  "Teeme siis lihapoe."
  
  Banks astus ligi ja tõmbas käepidemest. Ta ei olnud lukus. Aeglaselt avas ta raske puitukse teise, väiksemasse tuppa, seekord porise põrandaga. Seal oli lõhn palju hullem. Ta koperdas ülatulede lülitit, kuid ei leidnud seda. Ta saatis Blackstone'i taskulambi järele ja püüdis peakeldrist sillerdavas valguses kõike näha.
  
  Kui ta silmad toas valitseva pimedusega kohanesid, arvas Banks, et suudab maapinnast eristada väikseid siin-seal kasvavaid seenekobaraid.
  
  Siis ta taipas...
  
  "Oh jumal," ütles ta ja nõjatus vastu seina. Lähim hunnik polnud üldse seened, see oli hunnik mudast välja paistvaid inimsõrmi.
  
  Pärast kiiret hommikusööki ja vestlust kahe politseidetektiiviga oma 999 kõnest tundis Maggie, et tahaks jalutama minna. Igal juhul ei olnud suurt võimalust mõnda aega tööd teha, arvestades kogu segadust teel, kuigi ta teadis, et proovib hiljem. Praegu oli ta rahutu ja tal oli vaja ämblikuvõrgud hajutada. Detektiivid jäid enamasti faktiliste küsimuste juurde ja ta ei rääkinud neile Lucy kohta midagi, kuid ta tundis, et vähemalt üks neist ei paistnud olevat tema vastustega rahul. Nad tulevad tagasi.
  
  Ta ei teadnud ikka veel, mis kurat toimub. Temaga rääkinud võmmid ei andnud muidugi midagi, isegi ei rääkinud talle, kuidas Lucyl läheb, ja ka kohalikud uudised raadios ei paistnud asja selgeks tegevat. Nad suutsid selles etapis öelda vaid seda, et varem hommikul said vigastada üks elanik ja politseinik. Ja see jäi teiseks pärast käimasolevat lugu kohalikust tüdrukust Kimberly Myersist, kes kadus reede õhtul noorteklubi tantsult koju minnes.
  
  Kui ta verandatrepist alla kõndis, mööda fuksiatest, mis peagi õitsema hakkasid ja oma rasked lillakasroosad kellad tee kohale langetama, nägi Maggie, et aktiivsus numbril 35 oli suurenenud ja naabrid olid kogunenud väikestesse rühmadesse kõnniteele. , mis oli nüüd nööriga teelt aiaga eraldatud.
  
  Mitu valges kombinesoonis meest labidate, sõelmete ja ämbritega väljusid vagunist ja kiirustasid mööda aiarada.
  
  "Oh, vaata," hüüdis üks naabritest. "Tal on kopp ja labidas. Ta läks ilmselt Blackpooli.
  
  Aga keegi ei naernud. Nagu Maggie, hakkasid kõik mõistma, et 35 The Hillis oli tõesti juhtunud midagi väga halba. Kümmekond jardi eemal, üle kitsa müüriga piiratud sõiduraja, mis eraldas seda numbrist 35, oli rida poode: kaasavõetav pitsa, juuksur, esmatarbekaupade pood, ajalehelett, kala ja krõpsud; mitu mundris politseinikku seisid ja vaidlesid poeomanikega. Tõenäoliselt tahtsid nad end avada, pakkus Maggie.
  
  Erariietes politseinikud istusid esiseinal, rääkisid ja suitsetasid. Raadiod praksusid. Piirkond hakkas kiiresti meenutama looduskatastroofi, nagu rongiõnnetus või maavärin. Maggie meenutas, et nägi Los Angelese 1994. aasta maavärina tagajärgi, kui ta kord Billiga enne abiellumist seal käis: hävinud kortermaja, mille kolm korrust muutusid sekunditega kaheks; teepraod; osa kiirteest varises kokku. Kuigi siin polnud nähtavaid kahjustusi, oli sama tunne, tal oli samasugune kestast šokeeritud aura. Kuigi nad ei teadnud veel, mis juhtus, olid inimesed hinda lugedes hämmingus; Kogukonna kohal rippus kartlik surilina ja sügav hirmutunne selle ees, millise hävitava jõu võib Jumala käsi vallandada. Nad teadsid, et nende ukselävel oli juhtunud midagi olulist. Maggie tundis juba, et elu naabruskonnas ei ole kunagi endine.
  
  Maggie pööras vasakule ja läks raudteesilla alla mäest alla. Jalamil oli väike kunstlik tiik keset elamukomplekse ja äriparke. Seda ei olnud palju, aga see oli parem kui mitte midagi. Vähemalt sai ta veekogu ääres pingil istuda ja parte toita, vaadata, kuidas inimesed koertega jalutamas käivad.
  
  See oli ka turvaline, oluline kaalutlus selles linnaosas, kus vanad suured majad, nagu see, kus Maggie elas, asusid uuemate ja karmimate volikogude kogukondade kõrval. Vargused olid tavalised ja mõrvad polnud midagi tundmatut, kuid tiigi all, peateel, vaid mõne jardi kaugusel hotellist, olid kahekorruselised majad ja piisavalt tavalisi inimesi tuli koeri jalutama, et Maggie ei tunneks end kunagi isoleerituna või ohustatuna. . Ta teadis, et rünnakud toimusid päevavalges, kuid tundis siiski, et on seal all turvalisusele piisavalt lähedal.
  
  Oli soe ja mõnus hommik. Päike tuli välja, aga karmi tuule tõttu pidin kandma kerget jopet. Aeg-ajalt kattis päikest kõrge pilv, mis valgust sekundiks-paariks varjas ja veepinnale varje heitis.
  
  Partide toitmises oli midagi väga lohutavat, arvas Maggie. Peaaegu nagu transis. Muidugi mitte parmudele, kellel ei paistnud aimugi, mida jagamine tähendab. Sa viskasid leiva, nad tormasid tema juurde, vulisedes ja kakledes. Sõrmedega vananenud leiba sõtkudes ja vette visates meenus Maggiele oma esimene kohtumine Lucy Payne'iga vaid paar kuud tagasi.
  
  Ta oli sel päeval linnas kunstitarbeid ostmas - märtsikuu jaoks oli see märkimisväärselt soe päev -, siis oli ta Bordersis Briggate"is raamatuid ostmas ja avastas siis end kõndimas läbi Victoria kvartali Kirkgate"i turu poole, kui jooksis Lucyga kokku. teine suund. Nad olid üksteist varemgi tänaval ja kohalikes poodides näinud ning ütlesid alati tere. Osalt oma kalduvuse ja osalt häbelikkuse tõttu ei kuulunud väljas käimine ja inimestega kohtumine kunagi tema tugevuste hulka - Maggiel polnud tema uues maailmas sõpru, välja arvatud Claire Toth, tema naabri koolitüdrukust tütar, kes näib olevat ta adopteerinud. . Ta sai peagi teada, et Lucy Payne oli hõimlane.
  
  Võib-olla seetõttu, et nad mõlemad olid oma loomulikust elupaigast väljas, nagu võõral maal kohtuvad kaasmaalased, peatusid nad ja rääkisid üksteisega. Lucy ütles, et tal on vaba päev ja ta käis natuke shoppamas. Maggie pakkus, et joob Harvey Nicholsis tassi teed või kohvi ja Lucy ütles, et joob. Siis nad istusid maha ja panid jalad maha, pannes kimbud maa peale. Lucy märkas nimesid kottidel, mida Maggie kandis - sealhulgas Harvey Nichols - ja ütles midagi selle kohta, et tal pole julgust nii uhkesse kohta minna. Peagi sai selgeks, et tema enda pakid pärinesid Briti kodupoodidest ja C&A-st. Maggie oli ka varem samasuguse vastumeelsusega virmaliste poolt silmitsi seisnud, kuuldes lugusid, et tüüpiline Leedsi rahvahulk ei satuks kunagi sellistesse tipppoodidesse nagu Harvey Nichols. anorakid ja mütsid . ilma kontsadeta, kuid ta oli siiski üllatunud, et Lucy seda tunnistas.
  
  Selle põhjuseks oli asjaolu, et Maggie pidas Lucyt silmatorkavalt atraktiivseks ja elegantseks naiseks, kelle läikivad mustad rongajuuksed langesid taljele ja figuuriga, mis sobib figuurile, kus mehed fotol ajakirju ostavad. Lucy oli pikka kasvu ja jämedakasvuline, ümara piha ja proportsionaalsete puusadega ning lihtne kollane kleit, mida ta sel päeval heleda jope all kandis, rõhutas tema figuuri ilma seda näitamata ja juhtis tähelepanu ka tema saledatele jalgadele. Ta ei kandnud palju meiki; ta ei vajanud seda. Tema kahvatu jume oli sile nagu peegeldus peeglist, mustad kulmud kumerad, kõrged põsesarnad ovaalsel näol. Ta silmad olid mustad ja nende sees olid laiali pillutatud tulekivitaolised killud, mis tagasi vaadates peegeldasid valgust nagu kvartskristallid.
  
  Kelner tuli juurde ja Maggie küsis Lucylt, kas ta soovib cappuccinot. Lucy ütles, et ta pole seda kunagi varem proovinud ega olnud päris kindel, mis see on, kuid ta prooviks. Maggie palus kaks cappuccinot. Kui Lucy esimest lonksu jõi, oli tema huultel vaht, mille ta kuivatas salvrätikuga.
  
  "Sa ei saa mind kuhugi viia," naeris ta.
  
  "Ära ole loll," ütles Maggie.
  
  "Ei, ma räägin tõsiselt. Seda ütleb Terry alati." Ta oli väga vaikne, nagu Maggie oli olnud mõnda aega pärast Billist lahkumist.
  
  Maggie oli just ütlemas, et Terry on loll, kuid ta hoidis keelt. Lucy abikaasat nende esimesel kohtumisel solvata poleks olnud üldse viisakas. "Mida sa arvad cappuccinost?" ta küsis.
  
  "See on maitsev". Lucy jõi veel ühe lonksu. "Kust sa pärit oled?" ta küsis. "Ma ei ole liiga uudishimulik, eks? Lihtsalt sinu aktsent..."
  
  "Üldse mitte. Olen Torontost. Kanada".
  
  "Pole ime, et olete nii kogenud. Ma pole kunagi olnud järvepiirkonnast kaugemal."
  
  Maggie naeris. Toronto, kogenud?
  
  "Näete," ütles Lucy kergelt turtsudes. "Sa juba naerad mu üle."
  
  "Ei, ei, ma ei karda," ütles Maggie. "Ausalt, ma ei karda. See on lihtsalt... Noh, ma arvan, et kõik sõltub vaatenurgast, kas pole?"
  
  "Mida sa silmas pead?"
  
  "Kui ma ütleksin New Yorki elanikule, et Toronto on kogenud, naeraks ta mulle näkku. Parim, mida nad selle koha kohta öelda saavad, on see, et see on puhas ja turvaline.
  
  "Noh, selle üle tasub uhkust tunda, kas pole? Leeds pole kumbki.
  
  "See ei tundu mulle nii hull."
  
  "Miks sa ära läksid? Ma mõtlen, miks sa siia tulid?"
  
  Maggie kortsutas kulmu ja sirutas käe sigareti järele. Ta sõimas end ikka veel, et ta nii rumal oli, et alustas kolmekümneselt, kui oli terve elu suutnud kahjulikku umbrohtu vältida. Muidugi oleks ta võinud selle stressi tekitada, kuigi lõpuks see ainult lisas seda stressi. Ta mäletas esimest korda, kui Bill tundis oma hingeõhus suitsulõhna, seda välgutaolist muutumist murelikust abikaasast koletisnäoks, nagu ta seda nimetas. Aga suitsetamine polnudki nii hull. Isegi tema psühhiaater ütles, et aeg-ajalt sigaretti korraks rekvisiidina suitsetada pole nii kohutav mõte. Ta võis alati lõpetada hiljem, kui tundis, et saab jälle paremini hakkama.
  
  "Miks sa siis siia tulid?" Lucy nõudis. "Ma ei taha olla uudishimulik, aga ma olen uudishimulik. Kas see oli uus töö?
  
  "Mitte päris. Mida ma teen, saan teha igal pool."
  
  "Mis see on?"
  
  "Olen graafik. Illustreerin raamatuid. Enamasti lasteraamatud. Hetkel töötan vendade Grimmide muinasjuttude uue väljaande kallal.
  
  "Oh, see kõlab põnevalt," ütles Lucy. "Koolis oli mul joonistamine kehv. Ma ei oska isegi kriipsujukut joonistada." Ta naeris ja kattis suu käega. "Miks sa siis siin oled?"
  
  Maggie võitles mõnda aega iseendaga, viivitades hetkega. Siis juhtus temaga kummaline asi: tunne, et tema sisemised ahelad ja köidikud läksid lahti, andes talle ruumi ja hõljumise tunde. Istudes seal Victoria kvartalis, suitsetades ja Lucyga cappuccinot juues, tundis ta kohest ja ootamatut hellust selle noore naise vastu, keda ta vaevu teadis. Ta tahtis, et nad oleksid sõbrad, et nad näeksid neid niimoodi oma probleemidest rääkimas, üksteisele kaasa tundes ja nõu andmas, täpselt nagu Aliciaga Torontos. Lucy oma kohmakuse ja naiivse sarmiga andis Maggiele omamoodi emotsionaalse enesekindluse: ta tundis, et see on keegi, kellega tal on turvaline olla. Enamgi veel; kuigi Maggie võis olla neist kahest "keerukam", tundis ta, et neil on rohkem ühist, kui paistis. Tal oli raske tõde tunnistada, kuid ta tundis tohutut vajadust rääkida sellest kellelegi teisele peale oma psühholoogi. Ja miks mitte Lucy?
  
  "Mis see on?" küsis Lucy. "Sa näed nii kurb välja."
  
  "Kas see on tõsi? Oh... Mitte midagi. Kuulake, mu abikaasa ja mina," ütles Maggie ja kogeles oma sõnade üle, nagu oleks ta keel steigi suurune. "Ma... ee... me läksime lahku. Ta tundis, et ta suu kuivas. Vaatamata nõrgenenud sidemetele oli see siiski palju raskem, kui ta arvas. Ta rüüpas veel kohvi.
  
  Lucy kortsutas kulmu. "Vabandust. Aga miks nii kaugele liikuda? Paljud inimesed lähevad lahku ja nad ei koli riigist välja. Kui ta just... Oh issand. Ta lõi kergelt vastu põske. "Lucy, ma arvan, et sa lihtsalt sekkusid jälle."
  
  Maggie ei suutnud jätta naeratama, kui Lucy puudutas valusat tõde. "Kõik on korras," ütles ta. "Jah, ta oli julm. Jah, ta lõi mind. Võite öelda, et ma jooksen. See on tõsi. Muidugi ei taha ma mõnda aega isegi temaga ühes riigis olla. Tema sõnade äge, kui need kõlasid, üllatas isegi Maggiet ennast.
  
  Lucy silmadesse ilmus kummaline ilme, seejärel vaatas ta uuesti ringi, nagu otsiks kedagi. Ainult anonüümsed ostjad tiirutasid vitraažkatuse all galeriis üles-alla, kotid käes. Lucy puudutas sõrmeotstega Maggie kätt ja Maggie tundis, kuidas temast läbi jooksis kerge värin, mis oli peaaegu nagu eemaletõmbumine. Hetk tagasi arvas ta, et tal oleks hea kellelegi üles tunnistada, teise naisega juhtunut jagada, kuid nüüd polnud ta enam nii kindel. Ta tundis end liiga alasti, liiga alasti.
  
  "Anna andeks, kui see teid häirib," ütles Maggie kõva häälega. "Aga sa tõesti küsisid."
  
  "Oh ei," ütles Lucy ja haaras Maggie randmest. Tema haare oli üllatavalt tugev, käed jahedad. "Palun ära mõtle nii. küsisin endalt. Ma teen seda alati. See on minu süü. Aga see ei häiri mind. Lihtsalt... ma ei tea, mida öelda. Ma mõtlen sind? Sa tundud nii tark, nii iseseisev."
  
  "Jah, täpselt seda ma mõtlesin: kuidas saab minusugusega midagi sellist juhtuda? Kas see ei juhtu ainult teiste naistega, vaeste, vähem õnnelike, harimatute, rumalate naistega?"
  
  "Kui kaua?" küsis Lucy. "Ma mõtlen...?"
  
  "Kui kaua ma lasin sellel kesta, enne kui lahkusin?"
  
  "Jah".
  
  "Kaks aastat. Ja ärge minult küsige, kuidas ma sain sellel nii kaua kesta lasta. ma ei tea. Ma töötan selle kallal endiselt psühhiaatriga.
  
  "See on selge". Lucy peatus, kui ta kõike läbi mõtles. "Mis sundis teid lõpuks ta maha jätma?"
  
  Maggie peatus hetkeks ja jätkas siis. "Ühel päeval läks ta lihtsalt liiga kaugele," ütles naine. "Ta murdis mu lõualuu ja kaks ribi, tekitas mu sisemustele mõningaid kahjustusi. See viis mind haiglasse. Seal viibides esitasin kallaletungis süüdistuse. Ja tead mida? Niipea kui ma seda tegin, tahtsin nende vastu esitatud süüdistustest loobuda, kuid politsei ei lubanud.
  
  "Mida sa silmas pead?"
  
  "Ma ei tea, kuidas siin on, aga Kanadas pole teie võimuses, kui esitate süüdistuse ründes. Sa ei saa lihtsalt oma meelt muuta ja neist loobuda. Igal juhul tehti talle ettekirjutus. Paar nädalat ei juhtunud midagi; siis tuli ta meie majja lilledega ja tahtis rääkida.
  
  "Mida sa tegid?"
  
  "Ma ei võtnud ketti ära. Ma ei laseks teda sisse. Ta oli ühes oma kahetsevas meeleolus, palus ja meelitas, lubas oma ema haual. Ta on seda varem teinud."
  
  "Ja murdis oma lubadust?"
  
  "Iga kord. Igal juhul hakkas ta siis ähvardama ja solvama. Ta hakkas ust koputama ja mind nimepidi hüüdma. Helistasin politseisse. Nad võtsid ta kinni. Ta tuli mind jälitades uuesti tagasi. Siis soovitas sõber korraks ära minna, mida kaugemale, seda parem. Ma teadsin mäe peal asuvast majast. Ruth ja Charles Everett omavad seda kohta. Kas sa tead neid?
  
  Lucy raputas pead. "Ma nägin neid igal pool. Noh, mitte hiljuti."
  
  "Ei, sa ei teeks. Charlesile pakuti alates jaanuarist aastast praktikakohta New Yorgi Columbia ülikoolis. Ruth läks temaga kaasa.
  
  "Kuidas sa neid tunned?"
  
  "Me Ruthiga teeme sama asja. See on üsna väike maailm."
  
  "Aga miks Leeds?"
  
  Maggie naeratas. "Miks mitte? Esiteks ootas mind just maja ja mu vanemad tulid Yorkshire'ist. Olen siin sündinud. Rodon. Aga me lahkusime, kui olin väike tüdruk. Igal juhul tundus see ideaalne lahendus.
  
  "Nii et sa elad üle tee selles suures majas üksi?"
  
  "Täiesti üksi".
  
  "Ma arvasin, et ma ei näinud kedagi teist tulemas ja minemas."
  
  "Ausalt, Lucy, sa oled praktiliselt esimene inimene, kellega ma pärast siia jõudmist rääkinud olen - see tähendab, kui mitte arvestada mu psühhiaatrit ja agenti. Mitte et inimesed oleksid ebasõbralikud. Ma olin lihtsalt...noh...suletud vist. Natuke eraldatud. Lucy käsi oli endiselt Maggie käsivarrel, kuigi ta ei pigistanud seda praegu üldse.
  
  "See on loogiline. Pärast seda, mida olete läbi elanud. Kas ta järgnes sulle siia?"
  
  "Ma ei usu. Ma arvan, et ta ei tea, kus ma olen. Mul on hilisõhtul mitu rippuvat kõnet olnud, aga ausalt öeldes ma ei tea, kas need on temalt. Ma ei usu. Kõik mu sõbrad vandusid, et ei ütle talle, kus ma olen, ja ta ei tunne Ruthi ega Charlesi. Ta tundis minu karjääri vastu vähe huvi. Kahtlen, kas ta teab, et olen Inglismaal, kuigi ma ei eitaks, et ta sellest teada sai. Maggie pidi teemat vahetama. Ta kuulis kohinat kõrvus, tundis, kuidas mängusaal pöörles ja ta lõualuu valutas, tema kohal olev vitraažkatus liikus nagu kaleidoskoop, kaelalihased tõmbusid pingesse nagu alati, kui ta Billile liiga kaua mõtleb. Psühhosomaatiline, ütles psühhiaater. Justkui oleks see talle midagi head teinud. Ta küsis Lucylt enda kohta.
  
  "Mul pole tegelikult ka sõpru," ütles Lucy. Ta segas ülejäänud cappuccino vahu lusikaga. "Ma olin vist alati üsna häbelik, isegi koolis. Ma ei tea kunagi, mida inimestele öelda." Siis ta naeris. "Samuti pole mul väga turvaline elu. Ma lihtsalt töötan pangas. Kodu. Ma hoolitsen Terry eest. Me pole veel aasta aega abielus olnud. Talle ei meeldi, kui ma üksi välja lähen. Ka täna on mul vaba päev. Kui ta teaks... See tuletas mulle meelde. Ta vaatas kella ja näis olevat segaduses. "Suur aitäh kohvi eest, Maggie. Mul on tõesti vaja minna. Pean enne kooli algust bussile jõudma. Terry, näed, õpetaja."
  
  Nüüd oli Maggie kord haarata Lucy käest ja takistada teda nii järsult lahkumast. "Mis lahti, Lucy?" ta küsis.
  
  Lucy vaatas lihtsalt kõrvale.
  
  "Lucy?"
  
  "See pole midagi. See on lihtsalt see, mida sa enne ütlesid." Ta langetas häält ja vaatas enne jätkamist mängusaalis ringi. "Ma tean, mida sa mõtled, aga ma ei saa sellest praegu rääkida."
  
  "Terry lööb sind?"
  
  "Ei. Mitte seda... ma mõtlen... ta on väga range. See on minu enda huvides." Ta vaatas Maggiele silma. "Sa ei tunne mind. Olen eksinud laps. Terry peab mind distsiplineerima.
  
  Jube, mõtles Maggie. Distsipliin. Milliseid kummalisi ja häirivaid sõnu kasutada. "Kas ta peaks sind järjekorras hoidma? Kontrolli sind?"
  
  "Jah". Ta tõusis uuesti. "Kuule, ma pean minema. Tore oli sinuga rääkida. Loodan, et saame sõpradeks."
  
  "Mina ka," ütles Maggie. "Me peame tõesti uuesti rääkima. Sa tead, et abi on olemas."
  
  Lucy naeratas talle nõrgalt ja kiirustas Vicar's Lane'i poole.
  
  Pärast Lucy lahkumist istus Maggie oimetuks ja käsi värises, kui ta tassi tühjendas. Piimavaht huultel oli kuiv ja külm.
  
  Lucy on sama ohver? Maggie ei suutnud seda uskuda. See tugev, terve, ilus naine on ohver, täpselt nagu habras, nõrk, päkapikulaadne Maggie? Muidugi ei saanud see olla võimalik. Aga kas ta ei tajunud Lucys midagi? Mingi suhe, mis neil oli ühist. Nii peabki olema. Sellest ei tahtnud ta tol hommikul politseiga rääkida. Ta teadis, et ta võib-olla peab seda tegema, olenevalt sellest, kui tõsine see oli, kuid ta tahtis seda hetke võimalikult kaua edasi lükata.
  
  Lucyle mõeldes meenus Maggiele üks asi, mida ta oli seni perevägivalla kohta õppinud: pole vahet, kes sa oled. Sinuga võib ikka juhtuda. Alicia ja kõik tema teised lähedased sõbrad kodus väljendasid oma üllatust, kuidas selline särav, tark, edukas, hooliv ja haritud naine nagu Maggie võib sattuda Billi-suguse naisepeksja ohvriks. Ta nägi nende näoilmeid, märkas, et nende vestlused olid tuppa sisenedes tuhmunud ja muutunud. Temaga peab midagi viga olema, ütlesid nad kõik. Ja see oli midagi, millele ta mõtles, mingil määral mõtleb siiani. Sest Bill oli igati ka särav, tark, hooliv, haritud ja edukas. See tähendab, kuni ta pani oma Monster Face'i selga, kuid ainult Maggie nägi teda sellisena. Ja oli kummaline, mõtles ta, et kellelgi pole tulnud pähe küsida, miks peaks selline tark, rikas ja edukas advokaat, nagu Bill, tundma soovi lüüa endast peaaegu jala jala võrra lühemat ja vähemalt kaheksakümmend naela kergemat naist.
  
  Isegi siis, kui politsei jõudis kohale, kui ta naise uksele koputas, võis naine aru saada, et nad otsisid talle vabandusi - ta vihastas naise ebamõistlikust tegevusest, kes oli talle ettekirjutuse teinud; ta oli lihtsalt ärritunud, sest tema abielu purunes ja naine ei andnud talle võimalust rahu sõlmida. Vabandused, vabandused. Maggie oli ainus, kes teadis, kes ta olla võib. Ta tänas iga päev Jumalat, et neil lapsi pole.
  
  Just sellele mõtles ta, kui naasis olevikku, toites tiigis parte. Lucy oli sama kannataja ja nüüd saatis Terry ta haiglasse. Maggie tundis end vastutavana, justkui peaks ta midagi tegema. Jumal teab, ta proovis. Pärast seda, kui Lucy järgnev aruanne abikaasa füüsilisest ja psühholoogilisest väärkohtlemisest tuli päevavalgele nende paljude salajaste kohvi- ja küpsisekohtumiste ajal ning Maggie oli vandunud absoluutsele saladusele, pidi ta midagi ette võtma. Kuid erinevalt enamikust inimestest teadis Maggie täpselt, mis see on. Ta teadis Lucy olukorda ja teadis, et parim, mida ta teha sai, oli veenda teda professionaalset abi otsima ja Terryst lahkuma. Mida ta püüdis teha.
  
  Kuid Lucy ei tahtnud teda maha jätta. Ta ütles, et tal pole kuhugi minna ega kellegi poole pöörduda. Üsna tavaline vabandus. Ja see oli loogiline. Kuhu sa lähed, kui oma elust lahkud?
  
  Maggie'l vedas, et tal olid sõbrad, kes kogunesid tema ümber ja leidsid vähemalt ajutise lahenduse. Enamikul tema positsioonil olnud naistel oli vähem vedanud. Lucy ütles ka, et tema abielu oli nii uus, et ta tundis, et peaks andma talle võimaluse, andma talle natuke aega; ta ei saanud sellest lihtsalt loobuda; ta tahtis selle nimel rohkem tööd teha. Maggie teadis veel üht tema ametikohal olevate naiste levinud reaktsiooni, kuid ta ei saanud teha muud, kui juhtida tähelepanu sellele, et see ei lähe paremaks, hoolimata sellest, mida ta teeb, et Terri ei muutu ja et varem või hiljem ta muutub. pean lahkuma, miks mitte siis varakult lahkuda ja end peksmisest säästa?
  
  Kuid mitte. Lucy tahtis veel veidi vastu pidada. Vähemalt natuke. Terry oli pärast seda nii kena, nii lahke tema vastu; ta ostis talle kingitusi, lilli, vandus, et ei tee seda enam kunagi, see muutub. Maggie"l oli sellest kõigest kõrini - sõna otseses mõttes, sest ühel päeval oksendas ta samal hetkel, kui Lucy majast lahkus - samadel neetud põhjustel ja vabandustel, nagu ta esitas endale ja vähestele lähedastele sõpradele, kes tema olukorrast kogu aeg teadsid.
  
  Aga ta kuuletus. Mida ta veel teha saaks? Lucy vajas sõpra ja Maggie oli nii heas kui halvas.
  
  Nüüd see.
  
  Maggie viskas viimased leivapurud tiiki. Ta seadis pilgu kõige nigelamale, väikseimale ja koledaimale pardipojale, kes oli taga, kes ikka veel peole ei pääsenud. Sellel polnud tähtsust. Leib maandus tema nokast vaid mõne tolli kaugusele, kuid enne kui ta jõudis selleni jõuda, ujusid teised metsiku parvega üles ja rebisid selle otse tal suust välja.
  
  Banks tahtis kogu 35 The Hilli sisemust üle vaadata, enne kui kohtuekspertiisi hakkas seda lahti rebima. Ta ei teadnud, mida see talle ütleb, kuid ta pidi seda tundma.
  
  Esimesel korrusel oli lisaks väikese söögitoaga köögile vaid elutuba, kus oli kolmeosaline sviit, stereosüsteem, televiisor, video ja väike raamaturiiul. Kuigi tuba oli sisustatud samas naiselikus stiilis nagu esik - volangidega pitskardinad, korallroosa tapeet, paksu hunnikuga vaip, kreemikas lagi ehitud karniisidega -, peegeldasid telekakapi videokassetid meeste maitseid: märulifilmid, lint pärast lindi. Simpsonid, õudus- ja ulmefilmide kogu, sealhulgas sarjad All Alien ja Scream, ning klassika, nagu Wicker Man, originaal Cat People, Deemoni needus ja David Cronenbergi filmide komplekt. Pangad kaevasid ringi, kuid ei leidnud ühtegi pornofilmi ega midagi omatehtud. Võib-olla on kohtuekspertiisi rohkem õnne, kui nad maja lahti võtavad. CD-d olid veider segu. Seal oli paar klassikalist, peamiselt FM-i kogumikku ja komplekt Mozarti paremikku, kuid oli ka räpi, heavy metali ning kantri ja lääne CD-sid. Eklektilised maitsed.
  
  Ka raamatud olid mitmekesised: iluteatmikud, Reader's Digesti eriväljaanded lühendatud kujul, näputöötehnikad, romaanid, visuaalsemal kujul okultsed ja kriminaalromaanid, tabloidilaadsed kuulsate sarimõrvarite elulood. Toas oli üks-kaks korratuse märki - eileõhtune ajaleht laiali üle kohvilaua, paar videokassetti, mis ei olnud kastides -, kuid üldiselt oli puhas ja korralik. Samuti oli üle maja laiali palju nipsasju, mida Banksi emal majas ei oleks, sest need tegid tolmu pühimise keeruliseks: portselanist muinasjututegelaste ja loomade kujukesed. Söögitoas oli suur klaasist kapp, mis oli täidetud Royal Doultoni portselaniga. Tõenäoliselt pulmakingitus, pakkus Banks.
  
  Teisel korrusel oli kaks magamistuba, millest väiksem oli kasutusel kodukontorina, samuti wc ja vannituba. Duši ei olnud, ainult kraanikauss ja vann. Nii wc kui vannituba olid plekitult puhtad, portselan säras eredalt, õhk oli küllastunud lavendlilõhnast. Banks uuris pistiku auke, kuid nägi ainult poleeritud kroomi, vere või karvade jälgi.
  
  Nende arvutiekspert David Preece istus kontoris ja kirjutas arvuti klahvidele. Nurgas oli suur kartoteekapp; see oleks tulnud tühjaks teha ja selle sisu viia Millgarti näitusesaali.
  
  "Kas on veel midagi, Dave?" küsis Banks.
  
  Pris kohendas prille ninale ja pöördus ära. "Ei midagi erilist. Vaid mõned pornograafilised veebisaidid, millel on märge "Raamat", jututoad, midagi sellist. Ilmselt pole veel midagi ebaseaduslikku."
  
  "Jätka samas vaimus."
  
  Banks sisenes magamistuppa. Värvilahendus justkui jätkas ookeani teemat, kuid korallide asemel oli see merelaine värv. Azure? koobalt? Azure? Annie Cabbot teadis täpset varjundit, tema isa oli kunstnik, kuid Banksi jaoks oli see lihtsalt sinine, nagu tema elutoa seinad, ainult toon või paar tumedam. Queen-voodit kattis räsitud must suletekk. Magamistoa komplekt on valmistatud heledast Skandinaavia käsitsi nikerdatud männist. Veel üks teler seisis voodi jalutsis. Kapis oli siltide järgi pehme porno kogu, kuid siiski ei midagi ebaseaduslikku ega kodumaist, ei laste mänguasju ega loomi. Nii et Paynes olid pornofilmidest sõltuvuses. Mis siis? Pangad olid nõus kihla vedama, et üle poole riigi leibkondadest on sellised. Kuid üle poole riigi leibkondadest ei olnud noorte tüdrukute röövimise ja mõrvamisega seotud. Mõni õnnelik noor Washington DC-s peaks istuma maha ja vaatama sarja algusest lõpuni, et veenduda, et sisu vastab pealkirjadele.
  
  Pangad tuhnisid kapis: ülikonnad, särgid, kleidid, kingad - enamasti naiste omad - ei midagi, mida ta ei oodanud. Kriminoloogid pidid seda kõike pakkidesse panema ja põhjalikult uurima.
  
  Magamistuba oli samuti täis nipsasju: Limoges'i karbid, muusikakastid, käsitsi maalitud lakikarbid. Banks märkas, et tuba oli akna all pesukorvis olevast popurriikausist tulvil muskuse roosi- ja aniisilõhna.
  
  Magamistoast oli vaade künkale ja kui Banks pitskardinad lahti lõi ja aknast välja vaatas, nägi ta tänava kohal mäetipul maju, mis olid poolenisti põõsaste ja puude poolt varjatud. Ta nägi ka tänaval tegevust. Ta pöördus ja vaatas toas uuesti ringi, leides, et see on oma absoluutses steriilsuses kuidagi masendav. Oleks saanud värvipoest tellida ja eile kokku panna. Kogu majas - välja arvatud muidugi kelder - oli sama tunne: kena, kaasaegne, koht, kus peaks elama hakkaja keskklassi noorpaar. Nii tavaline, aga tühi.
  
  Ohates läks ta alla tagasi.
  
  OceanofPDF.com
  3
  
  Kelly Diane Matthews jäi kadunuks Leedsi osariigis Roundhay Parkis toimunud aastavahetuse peo ajal. Ta oli seitseteist aastat vana, viis jalga kolm ja kaalus vaid seitse kivi. Ta elas Elwoodleys ja õppis Allertoni keskkoolis. Kellyl oli kaks nooremat õde: üheksa-aastane Ashley ja kolmeteistkümneaastane Nicola.
  
  Väljakutse kohalikku politseijaoskonda saabus 1. jaanuaril 2000 kell 9.11. Hr ja proua Matthews olid mures, et nende tütar sel õhtul koju ei tulnud. Nad olid ise peol ja naasid peaaegu kell 3 öösel. Nad märkasid, et Kelly polnud veel kodus, kuid nad ei olnud väga mures, sest ta oli koos sõpradega ja nad teadsid, et need aastavahetuse peod kestavad tõenäoliselt koiduni. Samuti teadsid nad, et tal on takso jaoks piisavalt raha.
  
  Nad mõlemad olid oma peost väsinud ja veidi kõhnus, ütlesid nad politseile, nii et läksid otse voodisse. Kui nad järgmisel hommikul ärgates leidsid, et Kelly voodi on ikka veel tegemata, muutusid nad murelikuks. Ta polnud kunagi varem midagi sellist teinud. Kõigepealt helistasid nad kahe sõbranna vanematele, kelle juurde ta lahkus, keda nad arvasid, et võivad usaldada. Mõlemad Kelly tüdruksõbrad, Alex Kirk ja Jessica Bradley, jõudsid koju veidi pärast kella kahte öösel. Adrian Matthews kutsus seejärel politsei. Kõne vastu võtnud konstaabel Rearden tajus hr Voice Matthewsi siirast muret ja saatis kohe ohvitseri kohale.
  
  Kelly vanemad ütlesid, et nägid teda viimati 7.31 detsembri paiku, kui ta läks oma sõpradega kohtuma. Tal olid jalas sinised teksad, jalas valged tossud, jalas paks turske kootud kampsun ja jalas kolmveerand pikkune seemisnahast jope.
  
  Hiljem ülekuulamisel ütlesid Kelly sõbrad, et seltskond läks ilutulestiku ajal lahku, kuid keegi polnud sellest ülemäära mures. Ju oli ümberringi tuhandeid inimesi, bussid hilinesid ja taksod kutsuti tööle.
  
  Adrian ja Gillian Matthews ei olnud rikkad, kuid neil oli heal järjel. Adrian jälgis suure jaemüüja arvutisüsteeme ja Gillian oli kesklinna hooneühistu haru juhataja abi. Neile kuulus Gruusia ajastu paarismaja Ekkapi veehoidla lähedal, linnaosas, mis oli lähemal parkidele, golfiväljakutele ja maale kui üksteisega tehastele, ladudele ja süngetele terrassidele.
  
  Sõprade ja õpetajate sõnul oli Kelly särav, sümpaatne ja vastutustundlik tüdruk, kes sai pidevalt kõrgeid hindeid ja oli kindel, et läheb enda valitud ülikooli, hetkel Cambridge'i, kus kavatses õppida juurat. Kelly oli ka oma kooli sprindimeister. Tal olid kaunid kuldblondid juuksed, mida ta kandis pikki ja ta armastas riideid, tantsimist, popmuusikat ja sporti. Ta armastas ka klassikalist muusikat ja oli üsna edukas pianist.
  
  Peagi sai uurivale ametnikule selgeks, et Kelly Matthews ei ole tõenäoliselt põgenenud teismeline, ja ta korraldas pargi läbiotsimise. Kui kolm päeva hiljem otsingurühmad midagi ei leidnud, tühistasid nad selle. Vahepeal küsitles politsei ka sadu pidutsejaid, kellest mõned ütlesid, et arvasid, et nägid teda koos mehega ja teised naisega. Üle kuulati ka takso- ja bussijuhte, kuid tulutult.
  
  Nädal pärast Kelly kadumist leiti tema õlakott pargi lähedalt põõsastest; see sisaldas tema võtmeid, päevikut, kosmeetikat, juuksehari ja rahakotti, mis sisaldas üle kolmekümne viie naela ja pisut vahetusraha.
  
  Tema päevik ei andnud vihjeid. Viimane sissekanne, mis tehti 31. detsembril 1999, oli uusaastalubaduste lühike nimekiri:
  
  1. Aidake ema rohkem majas ringi käia.
  
  2. Harjuta iga päev klaverit.
  
  3. Ole mu väikeste õdede vastu lahke.
  
  Banks eemaldas kaitseriietuse, toetus väljas vastu autot ja süütas sigareti. Ta teadis, et tuleb kuum ja päikesepaisteline päev, vaid aeg-ajalt pühivad üle sinise taeva kerge tuulega kõrged pilved, ja ta veedab suurema osa sellest siseruumides, kas sündmuskohal või Millgartis. Ta eiras teisel pool teed vahtima peatunud inimesi ja pani kõrvad kinni, et ummistada tormavate autode sarved mäel, mille kohalik liikluspolitsei nüüd täielikult sulges. Ajakirjandus on saabunud; Pangad võisid näha neid tõkete juures pinges olevat.
  
  Banks teadis, et varem või hiljem saabub see või midagi väga sarnast, alates hetkest, kui ta nõustus juhtima Põhja-Yorkshire'i poolt kahe piirkonna töörühmast mitmes kadumises: kokku viis noort naist, kolm. Lääne-Yorkshire'ist ja kaks Põhja-Yorkshire'ist. Lääne-Yorkshire'i kuritegevuse ülemkonstaabli asetäitja juhtis ühist asja, kuid ta oli Wakefieldi ringkonnakontoris, nii et Banks ja Blackstone nägid teda harva. Nad andsid aru otse CID juhile, Leedsi Millgarthi piirkonna komandörile Philip Hartnellile , kes oli ametlik vanemuurimisametnik, kuid jättis nad tööd jätkama. Millgartis asus ka peamine operatsioonide ruum.
  
  Banksi ja Blackstone'i alluvuses oli mitu detektiiviinspektorit; hulk detektiivikonstaableid ja seersante nii Lääne kui ka Põhja ringkonna vägedest; kvalifitseeritud tsiviilpersonal; kuriteopaiga koordinaator seersant Stefan Nowak; ja nõustamispsühholoogina tegutsev dr Jenny Fuller, kes õppis Ameerikas Virginia osariigis Quantico osariigis asuvas FBI akadeemia riiklikus vägivallakuritegude analüüsikeskuses kuritegelike profiilide koostamist ega näinud välja nagu Jodie Foster. Jenny õppis ka Paul Brittoni juures Leicesteris ja teda tunnustati kui üht tõusvat tähte suhteliselt uues psühholoogiavaldkonnas koos politseitööga.
  
  Banks töötas koos Jenny Fulleriga tema kõige esimese Eastvale'i juhtumi kallal ja neist kahest said lähedased sõbrad. Peaaegu rohkemgi, aga alati tundus, et midagi jäi nende teele.
  
  Võib-olla oli see parim, ütles Banks endale, kuigi sageli ei suutnud ta teda vaadates end selles veenda. Jenniel olid huuled, mida näed harva peale prantsuse seksisümboli punni, tema figuur kahanes ja punnis õigetest kohtadest ning tema riided, tavaliselt kallid riided, olid siidised, enamasti rohelised ja punakaspruunid. voolab temast üle. Just sellest "riiete õhendamisest" kirjutas poeet Herrick, räpane vanakurat. Banks komistas Herricki otsa luuleantoloogias, mille kallal ta oli töötanud, tundes aastaid häirivat teadmatust sellistest asjadest.
  
  Herricku taolised read vajusid talle hinge, nagu ka rida "kena kleidisegaduse" kohta, mis millegipärast pani ta mõtlema seersant Annie Cabbotile. Annie ei olnud nii ilmselgelt ilus kui Jenny, ei olnud nii sensuaalne, mitte seda tüüpi, kes tänaval hundivilede tähelepanu tõmbaks, kuid tal oli sügav ja rahulik ilu, mis Banksile väga meeldis. Kahjuks nägi ta oma uute ja koormavate kohustuste tõttu Anniet viimasel ajal harva ja leidis, et veedab selle afääri tõttu üha rohkem aega Jennyga, mõistes, et vanad tunded, see kummaline ja vahetu säde nende vahel ei kustu kunagi. Iseenesest ei juhtunud midagi, aga aeg-ajalt juhtus ka puudutusega.
  
  Ka Annie oli oma tööst sisse võetud. Ta avastas, et Lääne osakonna kaebuste ja distsipliini osakonnas on vaba detektiiviinspektori koht, ning võttis selle vastu, sest see oli esimene võimalus. See ei olnud täiuslik ja kindlasti ei toonud see talle populaarsuse võistlusi, kuid see oli vajalik samm redelil, millest ta kavatses ronida, ja Banks julgustas teda seda tegema.
  
  PC Karen Hodgkins lükkas oma väikese halli Nissani läbi augu, mille politsei oli talle tõkkesse teinud, ja katkestas Banksi mõttekäigu. Ta tuli välja ja tuli kohale. Karen osutus kogu uurimise jooksul energiliseks ja ambitsioonikaks töötajaks ning Banks uskus, et ta jõuab kaugele, kui ta arendab politseipoliitikas vaimu. Ta meenutas talle veidi Susan Gayd, tema vana konstaablit ja nüüd Cirencesteri seersanti, kuid tal oli vähem teravaid servi ja ta tundus enesekindlam.
  
  "Mis olukord on?" küsis Banks temalt.
  
  "Pole suurt muutust, söör. Lucy Payne on rahustite mõju all. Arst ütleb, et me ei saa temaga enne homset rääkida.
  
  "Kas Lucylt ja tema abikaasalt võeti sõrmejäljed?"
  
  "Jah, härra".
  
  "Aga tema riided?" Banks soovitas neil riided, mida Lucy Payne kandis, viia kohtuekspertiisi. Lõppude lõpuks poleks tal seda haiglas vaja.
  
  "Nad peaksid olema juba laboris, söör."
  
  "Hästi. Mis tal seljas oli?
  
  "Öösärk ja hommikumantel".
  
  "Aga Terence Payne? Kuidas tal läheb?"
  
  "Oota. Kuid nad ütlevad, et isegi kui ta paraneb, võib ta osutuda... noh, tead... juurviljaks... tal võib olla tõsine ajukahjustus. Nad leidsid tema ajusse kinni jäänud kolju killud. Tundub... noh..."
  
  "Jätka".
  
  "Arst ütleb, et näib, et teda alistanud konstaabel kasutas veidi mõistlikumat jõudu. Ta oli väga vihane."
  
  "Kas ta oli tõesti?" Jumal. Pangad oleksid võinud eelseisvat kohtuprotsessi näha, kui Payne ajukahjustusega ellu jäi. Parim on lasta PC Hartnellil selle pärast muretseda; lõppude lõpuks on AC-d siin maa peal loodud selleks. "Kuidas PC Tayloril läheb?"
  
  "Ta on kodus, söör. Tal on sõber kaasas. Naine konstaabel Killingbeckist.
  
  "Olgu, Karen, ma tahan, et sa tegutseksid praegu haigla pressiesindajana. Kõigist muutustest patsientide seisundis - ükskõik millisel neist - tahan kohe teada. See on teie vastutus, eks?"
  
  "Jah, härra".
  
  "Ja meil on peresideametnikku vaja." Ta osutas maja poole. "Kimberly vanemaid tuleb teavitada, enne kui nad seda uudistes kuulevad. Samuti peame korraldama nende jaoks keha tuvastamise.
  
  "Ma teen seda, söör."
  
  "Hea, et sa ettepaneku tegid, Karen, aga sul on juba palju teha. Ja see on tänamatu ülesanne."
  
  Karen Hodgkins suundus tagasi oma auto juurde. Tõepoolest, Banks ei arvanud, et Karenil on õiged kombed perekontaktametnikuks saada . Ta võis seda vaatepilti ette kujutada - vanemate uskmatust, nende leina väljavalamist, Kareni piinlikkust ja karmust. Ei. Ta oleks saatnud roly-poly Jonesy. PC Jones võib olla räpane, kuid kaastunnet ja muret immitses igast poorist. Ta oleks pidanud olema vikaar. Üheks probleemiks nii suurest raadiusest meeskonna toomisel oli Banksi sõnul see, et üksikuid ohvitsere ei saanud kunagi piisavalt hästi tundma õppida. Mis ei aidanud ülesannete jagamisel. Teil oli vaja õiget inimest õigeks tööks politseis ja üks vale otsus võib uurimise rikkuda.
  
  Banks pole lihtsalt harjunud nii tohutut meeskonda juhtima ja koordinatsiooniprobleemid valmistasid talle rohkem kui ühe peavalu. Õigupoolest painas kogu vastutuse küsimus teda tugevalt. Ta ei tundnud end pädevana seda kõike käsitlema, nii palju palli korraga õhus hoidma. Ta oli juba teinud rohkem kui ühe väiksema vea ja kohelnud personali mitmel korral halvasti. Nii palju, et ta hakkas arvama, et tema inimeste oskused on eriti kehvad. Lihtsam oli töötada väikese meeskonnaga - Annie, Wince Jackman, seersant Hatchley -, kus ta suutis iga pisiasja pähe õppida. See oli rohkem nagu töö, mida ta tegi Londoni metroos, ainult et seal oli ta lihtne konstaabel või seersant, kes andis käske, mitte ei jaganud neid. Isegi kui ta oli lõpupoole inspektor, ei olnud ta kunagi pidanud sellise vastutuse tasemega tegelema.
  
  Banks oli just teise sigareti süüdanud, kui tõkkepuu tagant sõitis välja teine auto ja sealt hüppas välja dr Jenny Fuller, maadledes portfelli ja tugevalt täis nahast õlakotiga ning tormas nagu tavaliselt, nagu oleks ta mõnele tähtsale kohtumisele hiljaks jäänud. Tema räsitud punane lakk langes üle õlgade ja silmad olid pärast suvist paduvihma muru värvi. Tähnikesed, varesejalad ja kergelt kõver nina, mille üle ta alati kaebas, rikkusid tema välimust, muutsid ta ainult atraktiivsemaks ja inimlikumaks.
  
  "Tere hommikust, Jenny," tervitas Banks teda. "Stefan ootab sees. Oled sa valmis?"
  
  "Mis see on? Yorkshire'i prelüüd?
  
  "Ei. See on "Kas sa oled ärkvel?" "
  
  Jenny sundis end naeratama. "Rõõm näha, et olete vormis isegi sellel ebapühal tunnil."
  
  Banks vaatas kella. "Jenny, ma olen üleval olnud alates poole viiest. Nüüd on peaaegu kaheksa."
  
  "Seda ma tahan öelda," ütles ta. "Ebapüha." Ta vaatas maja poole. Mure väreles üle ta näo. "See on halb, kas pole?"
  
  "Väga".
  
  "Tule minuga?"
  
  "Ei. Olen piisavalt näinud. Pealegi, ma parem lähen ja räägin Hartnelli AK-st, muidu kasutab ta mu sisikonda sukapaelade jaoks.
  
  Jenny hingas sügavalt sisse ja näis koguvat julgust. "Hea," ütles ta. "Maha alla, Macduff. Ma olen valmis".
  
  Ja ta sisenes.
  
  Piirkonna komandöri Philip Hartnelli kabinet, nagu tema auastmele kohane, oli avar. Pealegi oli see päris tühi. Seersant Hartnell ei uskunud, et võib seal end koduselt tunda. See koht näis karjuvat, et see on kontor ja ainult kontor. Muidugi oli vaip - ringkonnaülem väärib vaipa - üks arhiivikapp, tehniliste ja protseduuriliste juhenditega täidetud raamatukapp ning tema töölaual, kõrvuti neitsi blotter"i pressikaustaga, oli klanitud must sülearvuti ja üks värviline failikaust. pühvlid. See oli kõik. Ei mingeid perepilte, ei midagi peale linna kaardi seinal ja tema aknast vaade vabaõhuturule ja bussijaamale, raudteetammi tagant paistvale Leedsi kihelkonnakiriku tornile.
  
  "Alan, istu maha," tervitas ta Banksi. "Tee? Kohvi?"
  
  Banks jooksis käega üle pea. "Mul poleks musta kohvi vastu midagi, kui te ei pahanda."
  
  "Üldse mitte".
  
  Hartnell tellis telefoni teel kohvi ja nõjatus toolile. See kriuksus liikudes. "Me peame selle neetud asja õlitama," ütles ta.
  
  Hartnell oli Banksist kümmekond aastat noorem, mis tähendab, et ta oli kolmekümnendates. Ta sai kasu kiirendatud edutamisskeemist, mis pidi andma temasugustele säravatele noortele poistele võimaluse saada komandöriks, enne kui nad muutuvad vanadeks peerudeks. Banks ei olnud sellel teel; ta kõndis oma teed vanaviisi, rasket teed ja nagu paljud teisedki, kes seda teed kõndisid, kippus ta kahtlustama operatiivtöötajaid, kes olid õppinud kõike peale politseitöö pisiasjade.
  
  Kummaline oli see, et Banksile meeldis Phil Hartnell. Ta oli rahuliku loomuga, tark ja hooliv politseinik ning lasi alluvatel oma tööd teha. Banks kohtus temaga regulaarselt kameeleoni uurimise ajal ja kuigi Hartnell tegi mitmeid ettepanekuid, millest mõned olid abiks, ei püüdnud ta kunagi sekkuda ega seada kahtluse alla Banksi otsustusvõimet. Hea välimusega, pikka kasvu, tüüpilise raskejõustiku toonuses ülakehaga Hartnell oli tuntud ka kui daamide mees, veel vallaline ja ta pidi selliseks jääma veel mõnda aega, suur tänu.
  
  "Ütle mulle, millesse me end segame," pöördus ta Banksi poole.
  
  "Shitstorm, kui soovite minu arvamust." Banks rääkis talle, mida nad olid seni Number 35 mäe keldrist leidnud, ja kolme ellujäänu seisundist. Hartnell kuulas, puudutades sõrmeotsaga huuli.
  
  "Nii et pole kahtlust, et ta on meie mees? Kameeleon?"
  
  "Pole hea".
  
  "Siis on see hea. Vähemalt selle puhul saame end õnnitleda. Meil on tänavatelt sarimõrvar."
  
  "See ei sõltunud meist. See oli puhas juhus, et Paynesil tekkis kodune lahkheli, naaber kuulas pealt ja kutsus politsei.
  
  Hartnell sirutas käed pea taha. Tema hallikassinistes silmades oli sära. "Tead, Alan, kui palju jama meile visatakse, kui õnn on meie vastu pöördunud või kui tundub, et me ei tee üldse edusamme, olenemata sellest, kui palju töötunde me kulutame, öelda, et seda kuna meil on õigus nõuda võitu ja võib-olla isegi natuke viriseda selle üle. Kõik oleneb rotatsioonist."
  
  "Kui sa nii ütled".
  
  "Ma usun, Alan. Ma usun".
  
  Neile toodi kohvi ja mõlemad võtsid hetke, et lonksu võtta. Banksile, kes polnud sel hommikul oma tavalist kolme või nelja tassikest alla neelanud, maitses see hõrgult.
  
  "Aga meil on potentsiaalselt tõsine probleem, kas pole?" Hartnell jätkas.
  
  Banks noogutas. "Konstaabel Taylor".
  
  "Tõesti". Ta koputas failikausta. "PC Janet Taylor katseajal." Ta pöördus korraks akna poole. "Muide, ma teadsin Dennis Morriseyd. Mitte väga hästi, aga ma teadsin teda. Kindel mees. Tundub, et ta on siin juba aastaid olnud. Jääme teda igatsema."
  
  "Aga PC Taylor?"
  
  "Ma ei saa öelda, et ma teda tunnen. Kas järgiti õigeid protseduure?"
  
  "Jah".
  
  "Kas teateid pole veel?"
  
  "Ei".
  
  "Hästi". Hartnell tõusis püsti ja vaatas mõne hetke aknast välja, seljaga Banksi poole. Kui ta uuesti rääkis, ei pöördunud ta ümber. "Te teate sama hästi kui mina, Alan, et protokoll nõuab, et politsei kaebuste büroo tooks lähedalasuvast üksusest uurija, et taolise probleemiga tegeleda. Varjamisele, erikohtlemisele ei tohiks olla vähimatki vihjet. Loomulikult ei tahaks ma midagi muud, kui sellega ise tegeleda. Dennis oli ju üks meie omadest. Nagu ka PC Taylor. Kuid seda pole kaartidel. Ta pöördus ja kõndis oma toolile tagasi. "Kas te kujutate ette, milline skandaal ajakirjanduses lahvatab, eriti kui Payne sureb? Kangelaslik konstaabel paljastab sarimõrvari ja saab lõpuks süüdistuse liigse jõu kasutamises. Isegi kui see on andestatav mõrv, on see meile ikkagi koerahommikusöök. Ja mis puudutab Hadley juhtumit, mis on nüüd kohtu ees..."
  
  "Piisavalt tõsi." Pangad, nagu iga teinegi politseinik, on pidanud toime tulema nende meeste ja naiste pahameelega, kes oma pere ja vara kaitseks kurjategijaid tõsiselt vigastasid või tapsid ning seejärel vahistati kallaletungi või, mis veelgi hullem, mõrva eest. Riik ootab praegu vandekohtu otsust John Hadley-nimelise farmeri kohtuasjas, kes tulistas püssist relvastamata 16-aastase röövli pihta, tappes poisi. Hadley elas Devonis ühes kõrvalises talus ja tema majja oli juba korra, veidi üle aasta tagasi sisse murtud ning siis peksti ja ka rööviti. Noorel röövlil oli rekord sama pikk kui sinu käsi, aga sellel polnud tähtsust. Kõige olulisem oli see, et jahipüssi muster kattis osa küljelt ja seljast, mis näitab, et poiss pöördus lasu sooritamisel jooksma. Tema taskust leiti avamata kokkupandav nuga. Juhtum on juba paar nädalat uudiseid avaldanud ja jõuab mõne päeva pärast žürii ette.
  
  Uurimine ei tähendanud, et PC Janet Taylor kaotaks töö või läheks vangi. Õnneks olid kõrgemad ametivõimud, nagu kohtunikud ja vanemkonstaablid, kes pidid selliste asjade üle otsustama, kuid oli vaieldamatu, et see võib tema politseikarjääri negatiivselt mõjutada.
  
  "Noh, see on minu probleem," ütles Hartnell otsaesist hõõrudes. "Kuid see on otsus, mis tuleb teha väga kiiresti. Loomulikult, nagu ma ütlesin, tahaksin seda meiega hoida, aga ma ei saa seda teha. Ta peatus ja vaatas Banksi poole. "Teisest küljest on PC Taylor pärit Lääne-Yorkshire'ist ja mulle tundub, et Põhja-Yorkshire'i võib mõistlikult vaadelda kui naaberjõudu."
  
  "See on õige," ütles Banks, kui hakkas kogema seda väga ebameeldivat tunnet.
  
  "See aitaks hoida seda võimalikult lähedal, kas sa ei arva?"
  
  "Ma arvan, et jah," ütles Banks.
  
  "Tegelikult on ACC McLaughlin mu vana sõber. Võib-olla peaksin temaga rääkima. Kuidas on lood teie kaebuste ja distsipliini osakonnaga? Kas sa tead seal kedagi?"
  
  Pangad neelasid. Vahet polnud, mida ta ütles. Kui see oleks tulnud lääne divisjoni kaebuste ja distsipliini peale, oleks vastutuse koorem peaaegu kindlasti langenud Annie Cabboti õlgadele. See oli väike osakond - Annie oli ainuke detektiiviinspektor - ja Banks avastas juhuslikult, et tema ülemus, detektiivsuperintendent Chambers, oli laisk pätt, kellele ei meeldinud eriti, kui naisdetektiive ülendati. Annie oli blokis uus ja ka naine. Polnud lootustki, et ta sellest välja tuleb. Banks võis peaaegu näha, kuidas pätt korralduse saabumisel rõõmust käsi hõõrus.
  
  "Kas sa ei arva, et see võib tunduda kodule liiga lähedal?" ta ütles. "Võib-olla oleks Greater Manchester või Lincolnshire parem."
  
  "Üldse mitte," ütles Hartnell. "Nii näitame, et teeme õiget asja, hoides seda enda lähedal. Kindlasti peate teadma osakonnas kedagi, kedagi, kes mõistab, et nende huvides on teid kursis hoida?"
  
  "Juhtib detektiiv superintendent Chambers," ütles Banks. "Olen kindel, et ta leiab ülesandele sobiva inimese."
  
  Hartnell naeratas. "Noh, ma räägin täna hommikul Roniga ja vaatame, kuhu see meid viib, eks?"
  
  "Tore," ütles Banks ja mõtles: ta tapab mu, tapab mu, kuigi see polnud tema süü.
  
  Jenny Fuller märkas rõvedat plakatit vastikustundega, kui ta keldriuksest läbi astus seersant Stefan Novakiga, kelle järel oli lähedal, siis jättis ta oma tunded kõrvale ja uuris seda kirglikult kui tõendit. Mis see oli. See tähistas portaali valvurit pimedasse allmaailma, kus Terence Payne sai sukelduda sellesse, mida ta elus kõige rohkem armastas: domineerimisse, seksuaalse jõusse, mõrvamisse. Kui ta sellest nilbest eestkostjast välja astus, ei kehtinud enam reeglid, mis tavaliselt reguleerivad inimeste käitumist.
  
  Jenny ja Stefan olid nüüd keldris kahekesi. üksi surnutega. Ta tundis end kui vuajer. Mis ta oli. Ta tundis end ka valetajana, justkui poleks millestki, mida ta saaks öelda ega teha, kasu. Ta oleks peaaegu tahtnud Stefani käest kinni hoida. Peaaegu.
  
  Tema selja taga kustutas Stefan ülatule ja pani Jenny hüppama. "Vabandust. Alguses ei lülitatud sisse," selgitas ta. "Üks kiirabimeeskonnast lülitas selle sisse, et nad saaksid näha, millega nad tegelevad, ja see lihtsalt jäi tööle."
  
  Jenny südamelöögid normaliseerusid. Ta tundis viiruki lõhna koos teiste lõhnadega, mille peale tal polnud tahtmist pikemalt peatuda. Nii et selline oli tema töökeskkond: pühitsetud, kirikulaadne. Mõned küünlad olid praeguseks läbi põlenud ja osad olid longus, kuid kümmekond või rohkemgi veel virvendas, tänu peeglite paigutusele korrutatuna sadadega. Ilma ülavalgustita nägi Jenny vaevu surnud politseiniku surnukeha põrandal, mis oli ilmselt õnnistus, ja küünlavalgus pehmendas tüdruku keha mõju, andes tema nahale nii punakaskuldse tooni, et Jenny suutis peaaegu uskuda . et Kimberly oli elus, kui see polnud tema keha kummaline vaikus ja see, kuidas ta silmad pea kohal peeglisse vaatasid.
  
  Kodus pole kedagi.
  
  Peeglid. Kuhu iganes Jenny vaatas, nägi ta mitut enda, Stefani ja tüdruku peegeldust madratsil, mis olid vaigistatud värelevas küünlavalguses. Talle meeldib end tööl vaadata, mõtles naine. Kas see võib olla ainus viis, kuidas ta end tõelisena tunneb? Vaatad, kuidas ta seda teeb?
  
  "Kus on videokaamera?" ta küsis.
  
  "Luke Selkirk -"
  
  "Ei, ma ei mõtle politseikambrit, ma mõtlen teda, Payne."
  
  "Me ei leidnud videokaamerat. Miks?"
  
  "Vaata paika, Stefan. See on inimene, kellele meeldib ennast tegevuses jälgida. Ma oleksin väga üllatunud, kui ta ei peaks oma tegude kohta mingit arvestust, kas pole?"
  
  "Nüüd sa mainisid seda, jah," ütles Stefan.
  
  "Selline asi on seksuaalmõrvade jaoks samaväärne. Midagi suveniiritaolist. Trofee. Ja tavaliselt ka mingi visuaalne abivahend, mis aitab tal sellest kogemusest enne järgmist läbi saada."
  
  "Saame rohkem teada, kui meeskond majaga valmis saab."
  
  Jenny kõndis mööda fosforestseeruvat linti, mis tähistas teed ootesaali, kus puutumata surnukehad ootasid kohtuekspertiisi. Stefani tõrviku valguses toetusid ta silmad maast välja paistvatele varvastele ja sellele, mis nägi välja nagu varvas, võib-olla nina, põlvekedra. Tema surmamaja. Istutatud trofeed. Tema aed.
  
  Stefan nihkus tema kõrvale ja naine taipas, et hoiab tema käest kinni ja kaevas kõvasti küüsi. Nad pöördusid tagasi küünaldega valgustatud keldrisse. Kui Jenny seisis Kimberly kohal ja vaatas haavu, väikseid lõikehaavu ja kriimustusi, ei suutnud ta end tagasi hoida ja avastas end nutmas, vaiksed pisarad põskedel. Ta pühkis käeseljaga silmi, lootes, et Stefan ei märka seda. Kui ta märkas, oli ta piisavalt härrasmees, et mitte midagi öelda.
  
  Ta tahtis järsku lahkuda. See ei olnud ainult Kimberly Myersi nägemine madratsil või viiruki ja vere lõhn, peeglites ja küünlavalguses vilksatavad kujutised, vaid kõigi nende elementide kombinatsioon muutis ta klaustrofoobiaks ja iiveldab, kui ta seda õudust vaadates seal seisis. koos Stefaniga. Ta ei tahtnud siin olla tema ega ühegi teise mehega, tundes, mida ta teeb. See oli rõve. Ja see oli mehe poolt naise suhtes toime pandud rõve.
  
  Püüdes oma värinat varjata, puudutas ta Stefani kätt. "Ma olen siin praegu piisavalt näinud," ütles ta. "Lähme edasi. Tahaks ülejäänud maja näha."
  
  Stefan noogutas ja pöördus tagasi trepi poole. Jennyl oli see kuradima ebamugav tunne, et ta teadis täpselt, mida naine tunneb. Kurat, mõtles ta, kuues meel, ilma milleta ta praegu hakkama saaks. Elu oli piisavalt raske tavaliste A-dega tööl.
  
  Ta järgnes Stefanile plakatist mööda ja mööda kulunud kivitreppe üles.
  
  "Annie. Mis sul praegu meeles on?"
  
  "Tegelikult on mul seljas mereväeline keskmise pikkusega seelik, seljas punased punnid ja seljas valge siidist pluus. Kas soovite minu aluspesu kohta teada?"
  
  "Ära kiusa mind. Ma arvan, et sa oled kontoris üksi?"
  
  "Kõik minu väikese üksinduse tõttu."
  
  "Kuule, Annie, mul on sulle midagi öelda. Tegelikult hoiatage teid." Banks istus oma autos Paynesi maja ees ja rääkis mobiiltelefoniga. Surmaauto viis surnukehad minema ja Kimberly uimased vanemad tuvastasid tema surnukeha. Kohtumeditsiinid leidsid ooteruumist veel kaks surnukeha, mõlemad nii lagunemisjärgus, et visuaalselt tuvastada oli võimatu. Hambaravi andmeid tuleks kontrollida, DNA-proove võtta ja vanemate omadega sobitada. See kõik võtaks aega. Teine meeskond kammis ikka veel maja läbi, pakkis pabereid, arveid, kviitungeid, pilte, kirju, mida iganes.
  
  Banks kuulas vaikust pärast seda, kui oli lõpetanud ülesande selgitamise, mille Annie arvates lähitulevikus saab. Ta otsustas, et parim viis sellega toime tulla on püüda kõike positiivses valguses esitleda, veenda Annie't, et ta on selle töö jaoks õige ja see on tema jaoks õige töö. Ta ei uskunud, et ta väga edukaks osutub, kuid see oli proovimist väärt. Ta luges lööke. Üks. Kaks. Kolm. Neli. Siis toimus plahvatus.
  
  "Mida ta teeb? Kas see on mingi rumal nali, Alan?
  
  "Ma ei tee nalja".
  
  "Sest kui see nii on, saate selle kohe lõpetada. See ei ole naljakas".
  
  "See pole nali, Annie. Ma olen tõsine. Ja kui selle üle hetke mõtlete, saate aru, kui suurepärane idee see on.
  
  "Kui ma sellele elu lõpuni mõtleksin, ei tunduks see ikkagi hea ideena. Kuidas ta julgeb... Tead, ma ei saa sellest hea väljanägemisega kuidagi välja minna. Kui ma suudan tema vastu algatatud kohtuasja tõestada, vihkavad kõik politseinik ja avalikkuse liige mind hingepõhjani. Kui ma asja ei tõesta, karjub ajakirjandus varjamise järele."
  
  "Ei, nad ei tee seda. Kas teil on aimu, milline koletis Terence Payne on? Nad karjuvad rõõmust, et populistlik õiglus on lõpuks jalule seatud.
  
  "Võib-olla mõned neist. Aga mitte need, mida olen lugenud. Või sina, selles osas."
  
  "Annie, see ei mata sind. See on CPS-i käes juba ammu enne seda etappi. Sa ei ole kohtunik, vandekohus ega timukas. Sa oled lihtsalt alatu uurija, kes püüab fakte välja selgitada. Kuidas see võib sind kahjustada?"
  
  "Kas sa tegid mulle esiteks ettepaneku? Sa ütlesid Hartnellile mu nime, ütlesid, et ma sobin sellele ametikohale kõige paremini? Ma ei suuda uskuda, et sa võiksid mulle seda teha, Alan. Arvasin, et ma meeldin sulle."
  
  "Jah. Ja ma ei teinud midagi. AC Hartnell mõtles selle kõik ise välja. Ja teie ja mina teame, mis juhtub, kui see detektiiv Chambersi kätte jõuab.
  
  "Noh, vähemalt oleme selles nõus. Teate, paks pätt on terve nädala hammustanud, sest ta ei leidnud midagi väga musta, mida ma teha saaksin. Taeva pärast, Alan, kas sa saaksid midagi teha?"
  
  "Nagu mis?"
  
  "Ütle talle, et ta viiks selle Lancashire'i või Derbyshire'i. Mida iganes".
  
  "Ma proovisin, aga ta otsustas. Ta tunneb süüdistajat McLaughlinit. Samuti arvab ta, et nii suudan säilitada uurimise üle teatud kontrolli.
  
  "Noh, ta võib selle peale uuesti mõelda."
  
  "Annie, sa saad siin midagi head teha. Enda jaoks, ühiskonna huvides.
  
  "Ära proovi apelleerida minu parema iseloomu poole. Mul pole seda."
  
  "Miks sa nii palju vastu pead?"
  
  "Sest see on nõme töö ja te teate seda. Tehke mulle vähemalt teene ja ärge püüdke mind haletseda."
  
  Banks ohkas. "Ma olen lihtsalt esialgne hoiatus. Ära tapa sõnumitoojat."
  
  "Selleks on sõnumitoojad. Kas sa tahad öelda, et mul pole valikut?"
  
  "Alati on valik."
  
  "Jah, õige ja vale. Ärge muretsege, ma ei tee lärmi. Kuid parem on tagajärgede osas õigus olla.
  
  "Usalda mind. Mul on õigus".
  
  "Ja te austate mind hommikul. Kindlasti".
  
  "Kuule, hommikust. Ma naasen täna õhtul Gratleysse. Ma jään hiljaks, aga äkki võiksite läbi astuda või ma võiksin teelt läbi astuda?"
  
  "Milleks? Seksige kiirustades?
  
  "See ei pea olema nii kiire. Tänu sellele, kuidas ma praegu magan, võib selleks kuluda terve öö.
  
  "Mitte kunagi. Ma vajan head und. Pidage meeles, et Leedsi minekuks pean hommikul vara üles tõusma. Hüvasti".
  
  Banks hoidis vaikivat kambrit mõne hetke kõrva ääres ja pistis siis tagasi taskusse. Jumal, mõtles ta, et sul läks sellega väga hästi, Alan, kas pole? Inimeste oskused.
  
  OceanofPDF.com
  4
  
  Samantha Jane Foster, 18-aastane, viis jalga viis, seitse kivi kolm naela, oli Bradfordi ülikooli esimesel kursusel inglise keele üliõpilane. Tema vanemad elasid Leighton Buzzardis, kus Julian Foster oli vannutatud raamatupidaja ja Teresa Foster kohalik üldarst. Samanthal oli üks vanem vend Alistair, kes oli töötu, ja noorem õde Chloe, kes käis veel koolis.
  
  Kahekümne kuuenda veebruari õhtul osales Samantha ülikoolilinnaku lähedal asuvas pubis luulelugemisel ja jättis üksi kella üheteistkümne viieteistkümne ajal uinakut tegema. Ta elas Great Horton Roadi lähedal, umbes veerand miili kaugusel. Kui ta nädalavahetusel Waterstone"i kesklinna raamatupoodi tööle ei ilmunud, sattus üks tema töökaaslane Penelope Hall murelikuks ja helistas lõunapausi ajal kontorisse. Samantha oli usaldusväärne, rääkis ta hiljem politseile ja kui ta ei kavatsenud haiguse tõttu tööle minna, helistas alati. Seekord ta seda ei teinud. Mures, et Samantha võib olla tõsiselt haige, suutis Penelope veenda majaomanikku magamistoa ust avama. Kodus pole kedagi.
  
  Oli väga suur võimalus, et Bradfordi politsei poleks Samantha Fosteri kadumist tõsiselt võtnud - vähemalt mitte nii kiiresti -, kui poleks olnud õlakotti, mille kohusetundlik õpilane oleks tänavalt leidnud ja eelmisel õhtul pärast südaööd üle andnud. . See sisaldas poeetilist antoloogiat pealkirjaga Uus veri; õhuke luulekogu signeeritud "Samantha, kelle siidiste reite vahele tahaksin panna oma pea ja kinkida hõbedase keele" ja dateeritud eelmisel õhtul pubis lugenud luuletaja Michael Stringeri poolt; spiraalne märkmik, mis on täis poeetilisi märkmeid, tähelepanekuid, mõtisklusi elu ja kirjanduse üle, sealhulgas seda, mis ametnikule tundus olevat hallutsinogeensete seisundite ja kehaväliste kogemuste kirjeldused; poolsuitsu pakk Benson & Hedgesi; punane pakk Rizla sigaretipaberit ja väike kilekott marihuaanat, vähem kui veerand untsi; roheline ühekordne tulemasin; kolm tampooni; võtmed; isiklik CD-mängija Tracey Chapmani CD-ga; väike kott kosmeetikaga; ja rahakott, mis sisaldab viisteist naela sularaha, krediitkaart, üliõpilasliidu kaart, raamatute ja CD-de poekviitungid ning mitmesugused muud asjad.
  
  Arvestades kahte juhtumit - üle õla visatud kott ja kadunud tüdruk - eriti kuna ülesandele määratud noor konstaabel mäletas, et uusaastaööl juhtus Leedsi osariigis Roundhay Parkis midagi sarnast - algas uurimine samal hommikul Samantha vanematele helistamisega. ja lähedased sõbrad, kellest keegi pole teda näinud ega kuulnud muutustest tema plaanides või rutiinis.
  
  Lühikeseks ajaks sai pubis oma teost lugenud poeet Michael Stringer kahtlustatavaks, võttes arvesse tema luuleraamatusse tehtud pealdist, kuid mitmed tunnistajad ütlesid, et ta jätkas joomist kesklinnas ja tuli kella poole nelja paiku hommikul hotelli tagasi aidata. Hotelli töötajad kinnitasid politseile, et ta ilmus välja alles järgmisel päeval pärast teed.
  
  Ülikoolis selgus üks võimalik tunnistaja, kes arvas, et nägi Samanthat läbi autoakna kellegagi rääkimas. Vähemalt olid tüdrukul pikad blondid juuksed ja tal olid seljas samad riided, mida Samantha pubist lahkudes kandis - teksad, säärepikkused mustad saapad ja pikk, lendlev mantel. Auto oli tumedat värvi ja tunnistaja mäletas numbrimärgi kolme viimast tähte, sest need moodustasid tema enda initsiaalid: Katherine Wendy Thurlow. Ta ütles, et tal polnud põhjust arvata, et sel ajal oli probleeme, mistõttu ta läks üle oma tänavale ja läks oma korterisse.
  
  Auto numbrimärgi kaks viimast tähte näitavad, kus see registreeriti, WT tähistab Leedsi. Swansea DVLA suutis esitada loendi enam kui tuhandest võimalikust valikust - kuna Katherine ei suutnud otsingut kitsendada, et teha või isegi värvida - ning Bradfordi CID küsitles omanikke. Sellest ei tulnud midagi välja.
  
  Kõik järgnevad läbiotsimised ja ülekuulamised Samantha Fosteri kadumise kohta midagi enamat ei leidnud ja kuulujutud politsei tom-tomistest said alguse. Peaaegu kahe kuu jooksul toimunud kahest kadumisest, mille vahe on umbes viisteist miili, piisas mõne häirekella kõlamiseks, kuid mitte täielikuks paanikaks.
  
  Samanthal polnud palju sõpru, kuid need, kes tal olid, olid talle lojaalsed ja pühendunud, eriti Angela Firth, Ryan Conner ja Abha Gupta, kes kõik olid tema kadumisest muserdatud. Nende sõnul oli Samantha väga tõsine tüdruk, kaldus pikkadele mõtlikele vaikimistele ja päkapikuavaldustele, tal polnud aega small talki, spordi ja televisiooni jaoks. Siiski väitsid nad, et tal on tasakaalukas pea õlgadel ja kõik ütlesid, et ta pole seda tüüpi, kes võõra inimesega kapriisiga minema jalutab, hoolimata sellest, kui palju ta rääkis elu täiel rinnal kogemise tähtsusest.
  
  Kui politsei väitis, et Samantha võis uimastite mõju all eksida, ütlesid tema sõbrad, et see on ebatõenäoline. Jah, nad tunnistasid, et talle meeldis vahel suitsu teha - ta ütles, et see aitas tal kirjutada -, kuid ta ei tarvitanud kangemaid narkootikume; ta jõi ka vähe ega suutnud terve õhtu jooksul juua rohkem kui kaks-kolm klaasi veini.
  
  Tal ei olnud hetkel poiss-sõpra ja ta ei paistnud ka tema soetamisest huvitatud olevat. Ei, ta ei olnud lesbi, kuid ta rääkis seksuaalkogemuste uurimisest teiste naistega. Samantha võib mõnes mõttes tunduda ebatavaline, selgitas Angela, kuid tal oli palju rohkem tervet mõistust, kui inimesed mõnikord esmamuljega ette kujutavad; ta lihtsalt ei olnud kiuslik ja teda huvitasid paljud asjad, mille üle teised naersid või mille üle laitsid.
  
  Tema õpetajate sõnul oli Samantha ekstsentriline õpilane, kes veetis liiga palju aega väljaspool õppekava lugemist, kuid üks tema õpetajatest, kes ise avaldas mitu luuletust, ütles, et loodab, et temast saab ühel päeval suurepärane luuletaja, kui ta suudab välja arendada veidi rohkem enesedistsipliini oma tehnikas.
  
  Samantha huvid hõlmasid Abha Gupta sõnul kunsti, luulet, loodust, ida religioone, psüühilisi kogemusi ja surma.
  
  Banks ja Ken Blackstone sõitsid Tongi külas asuvasse madala laega rustikaalsesse pubisse Greyhound, mis asub kuriteopaigast umbes 15 minuti kaugusel ja kus Toby kannud on taldrikutega ääristatud. See kestis kaks tundi ja kumbki polnud sel päeval söönud. Tegelikult pole Banks viimase kahe päeva jooksul palju söönud pärast seda, kui ta laupäeva varahommikul viiendast kadunud teismelisest kuulis.
  
  Viimase kahe kuu jooksul tundis ta mõnikord, et tema pea plahvatas selle tohutu detailide hulga survel, mida ta endas kandis. Ta ärkas varahommikul, kell kolm-neli ja mõtted keerlesid peas ja ei lasknud tal uuesti magama jääda. Selle asemel tõusis ta püsti, keetis veekeetja ja istus pidžaamas männipuidust köögilaua äärde, tehes märkmeid eelseisvaks päevaks, mil päike tõusis ja oma vedelat meevalgust läbi kõrge akna valas või vihm klaase riivas. .
  
  Need olid üksildased ja vaiksed tunnid ning kuigi ta oli harjunud üksi olema ja võttis selle isegi rõõmuga vastu, igatses ta mõnikord oma eelmist elu Sandra ja Eastvale'i lastega. Sandra aga lahkus, kavatsedes Seaniga abielluda ning lapsed kasvasid suureks ja elasid oma elu. Tracey õppis Leedsi ülikoolis teisel kursusel ja Brian tuuritas oma rokkbändiga mööda riiki, saades hoogu pärast suurepäraseid arvustusi, mille nende esimene iseseisvalt toodetud CD sai. Ta mõistis, et Banks oli viimase kahe kuu jooksul neid mõlemaid, eriti oma tütart, hooletusse jätnud.
  
  Nad tellisid baaris viimased kaks portsjonit lambahautist riisiga ja pinti Tetley bitterit. Oli piisavalt soe, et istuda õues ühe kriketiväljaku kõrval oleva laua taga. Kohalik meeskond harjutas ja Willowi naha rahustav heli rõhutas nende vestlust.
  
  Banks süütas sigareti ja rääkis Blackstone'ile, kuidas PC Hartnell oli suunanud Põhja-Yorkshire'i uurimise PC Taylorile ja kuidas ta oli kindel, et see jõuab Annieni.
  
  "Talle see meeldib," ütles Blackstone.
  
  "Ta on oma tunded juba piisavalt selgeks teinud."
  
  "Kas sa ütlesid talle?"
  
  "Ma püüdsin seda positiivseks muuta, et ta tunneks end paremini, kuid... see andis kuidagi tagasilöögi."
  
  Blackstone naeratas. "Kas te olete ikka paar?"
  
  "Ma arvan nii, aga ausalt öeldes pole ma poolel korral kindel. Ta on väga... tabamatu."
  
  "Ah, naise armas saladus."
  
  "Midagi sellist".
  
  "Võib-olla ootate temalt liiga palju?"
  
  "Mida sa silmas pead?"
  
  "Ma ei tea. Mõnikord, kui mees kaotab oma naise, hakkab ta otsima uut naist esimesest naisest, kes tema vastu vähegi huvi tunneb.
  
  "Abielu on viimane asi, mis mu meelest on, Ken."
  
  "Kui sa nii ütled".
  
  "Jah. Alustuseks pole mul kuradi aega."
  
  "Abielust rääkides, kuidas teie naine Lucy Payne teie arvates sellesse sobib?" küsis Blackstone.
  
  "Ma ei tea".
  
  "Ta pidi teadma. Ta elas selle mehega koos.
  
  "Võib olla. Aga sa nägid, kuidas seal kõik oli korraldatud. Payne võis igaühe garaažist läbi hiilida ja otse keldrisse viia. Kui ta hoidis seda kohta lukus ja tõkestatuna, ei tohtinud keegi seda teada. Sellel oli päris hea heliisolatsioon."
  
  "Vabandust, aga te ei suuda mind veenda, et naine elab koos tapjaga, kes teeb seda, mida Payne tegi, ja tal pole aimugi," ütles Blackstone. "Mida ta teeb? Tõuse pärast õhtusööki üles ja ütle talle, et ta läks just keldrisse röövitud teismelise tüdrukuga mängima?
  
  "Ta ei pea talle midagi ütlema."
  
  "Aga ta peab olema sellega seotud. Isegi kui ta ei olnud tema kaasosaline, oleks ta pidanud vähemalt midagi kahtlustama."
  
  Keegi lõi kriketipalli täiest jõust ja väljakult kostis rõõmuhõiskeid.
  
  Banks kustutas sigareti. "Võib-olla on sul õigus. Igal juhul, kui on midagi, mis seob Lucy Payne'i keldris toimunuga, siis me uurime seda. Praegu ta ei kao kuhugi. Pidage siiski meeles, kui me ei avasta teisiti, on parem meeles pidada, et ta on ennekõike ohver.
  
  Pangad teadsid, et SOCO meeskonnad võivad sündmuskohal veeta nädalaid ja peagi näeb Hill 35 välja nagu maja, mida hakatakse põhjalikult renoveerima. Nad kasutavad metallidetektoreid, laserkiire, infrapuna-, ultraviolettkiirgust, võimsaid tolmuimejaid ja pneumaatilisi puure; nad koguvad sõrmejälgi, ketendavat nahka, kiude, kuivatatud eritist, karvu, värvitükke, viisaarveid, kirju, raamatuid ja isiklikke pabereid; nad koorivad vaipu ja löövad seintesse augud, purustavad keldri- ja garaažipõrandaid ning kaevavad aedu üles. Ja kõik, mida nad kogusid, võib-olla rohkem kui tuhat eset, tuli märgistada, sisestada HOLMESisse ja hoida Millgarti tõendite ruumis.
  
  Neile toodi süüa ja nad asusid kohe tööle, pühkides juhuslikke kärbseid. Hautis oli rammus ja kergelt vürtsikas. Pärast mõne lonksu joomist raputas Blackstone aeglaselt pead. "Naljakal Payne'il pole vormiriietust, kas sa arvad? Enamikul neist on minevikus midagi kummalist. Koolilaste suunas kätega vehkimine või kerge seksuaalne väärkohtlemine.
  
  "Rohkem, kui tema töö väärt on. Võib-olla tal lihtsalt vedas."
  
  Blackstone tegi pausi. "Või me ei teinud oma tööd korralikult. Kas mäletate seda Seacroft Way vägistamissarja umbes kaks aastat tagasi?
  
  "Seacroftist pärit vägistaja? Jah, ma mäletan, et lugesin sellest."
  
  "Tead, me ei saanud teda kunagi kätte."
  
  "Kas sa arvad, et see võib olla Payne?"
  
  "Võib-olla, eks? Vägistamised lõppesid, siis hakkasid tüdrukud kaduma.
  
  "DNA?"
  
  "Sperma proovid. Seacrofti vägistaja oli väljaheide ja ta ei viitsinud kondoomi selga panna."
  
  "Siis kontrollige neid Payne'i andmetega. Ja vaadake, kus ta sel ajal elas.
  
  "Oh, me teeme, me teeme. Muide," jätkas Blackstone, "ühele majapidamisse helistanud naise Maggie Forresti intervjueerinud peadirektorile jäi mulje, et ta pole talle kõike rääkinud.
  
  "UUS. Mida ta ütles?"
  
  "Et ta tundus tahtlikult ebamäärane, vaikne. Ta tunnistas, et tundis Paynesi, kuid ütles, et ei tea neist midagi. Igal juhul ei arvanud ta, et naine räägib oma suhetest Lucy Payne'iga täit tõtt. Ta arvab, et nad on palju lähedasemad, kui naine tunnistaks.
  
  "Ma räägin temaga hiljem," ütles Banks kella vaadates. Ta vaatas sinist taevast, puudelt langevaid valgeid ja roosasid lilli, valges riides inimesi kriketiväljakul. "Jumal, Ken, ma võiksin siin terve päeva istuda," ütles ta, "aga ma lähen parem majja, et vaadata, kuidas asjad lähevad."
  
  -
  
  Nagu ta kartis, ei suutnud Maggie ülejäänud päeva oma tööle keskenduda ja vaatas vaheldumisi magamistoa aknast politseid ja kuulas uudiseid kohalikust raadiost. See, mis sai teatavaks, oli napp, kuni juhtumi eest vastutav piirkonna ülem andis pressikonverentsi, kus ta kinnitas, et nad leidsid Kimberly Myersi surnukeha ja et naine oli ilmselt kägistatud. Pealegi ei öelnud ta midagi peale selle, et juhtum on uurimisel, sündmuskohal töötavad kohtuekspertiisi eksperdid ning peagi saab lisainfot. Ta rõhutas, et uurimine pole veel lõppenud, ja kutsus üles kõiki, kes reedel pärast kella 23 Kimberlyt nägid, endast märku andma.
  
  Kui pärast poolt nelja ta uksele koputati ja tuttav hüüd "Kõik on korras, see olen ainult mina", tundis Maggie kergendust. Millegipärast oli ta Claire'i pärast mures. Ta teadis, et käis Kimberly Myersiga samas koolis ja et Terence Payne oli seal õpetaja. Ta polnud Claire'i näinud pärast Kimberly kadumist, kuid ta arvas, et ta oli ilmselt murest ehmunud. Need kaks olid umbes sama vanad ja pidid üksteist tundma.
  
  Claire Toth helistas koolist koju minnes sageli, sest ta elas meist kaks maja eemal, mõlemad vanemad töötasid ja ema jõudis koju alles poole kuue paiku. Maggie kahtlustas ka, et Ruth ja Charles pakkusid Claire'ile külla tulla, et tal salaja silma peal hoida. Uustulnukast huvitatuna astus Claire esmalt lihtsalt tere ütlema. Seejärel, olles huvitatud Maggie aktsendist ja tema tööst, sai temast regulaarne külaline. Maggie ei pahandanud. Claire oli hea laps ja sõõm värsket õhku, ehkki ta rääkis miil minutis ja Maggie tundis lahkudes sageli hämmeldust.
  
  "Ma arvan, et ma pole kunagi end nii kohutavalt tundnud," ütles Claire, viskas seljakoti elutoa põrandale ja vajus diivanile, käed puusadele. Alguses oli see veider, sest ta läks tavaliselt otse kööki, šokolaadiküpsiste juurde, mida Maggie talle söötis. Ta pühkis oma pikad salgud tagasi ja pistis need kõrva taha. Tal oli seljas koolivorm: roheline bleiser ja seelik, valge pluus ja hallid sokid, mis olid pahkluuni libisenud. Maggie märkas, et tema lõual on mitu vistrikut: vale toitumine või kuuaeg.
  
  "Sa tead?"
  
  "Lõunatunniks oli see kogu kool üle."
  
  "Kas te tunnete härra Payne'i?"
  
  "Ta on minu bioloogiaõpetaja. Ja ta elab meist üle tee. Kuidas ta saaks? Pervert. Kui ma mõtlen sellele, mis võis tema peas toimuda, kui ta rääkis meile reproduktiivsüsteemidest, konnade lahkamisest ja muust sellisest... oeh. Ta alustas.
  
  "Claire, me ei tea veel, kas ta tegi midagi. Teame vaid seda, et härra ja proua Payne tülitsesid ja et ta lõi teda.
  
  "Aga nad leidsid Kimi surnukeha, kas pole? Ja kõiki neid politseinikke poleks teel, kui ta muudkui lööks oma naist, eks?"
  
  Kui ta muudkui lõi oma naist. Maggie"d hämmastas sageli räige suhtumine perevägivallasse, isegi sellise tüdruku puhul nagu Claire. Tegelikult ei pidanud ta silmas seda, mis see kõlas, ja ta oleks olnud kohkunud, kui oleks Maggie Torontos elu üksikasju teada saanud, kuid sellegipoolest tuli see keel talle nii kergesti meelde. Löö tema naist. Veidi. Vahet pole.
  
  "Sul on täiesti õigus," ütles ta. "See on midagi enamat. Kuid me ei tea, kas hr Payne oli Kimberlyga juhtunu eest vastutav. Seda oleks võinud teha keegi teine."
  
  "Ei. See on tema. Tema on see üks. Ta tappis kõik need tüdrukud. Ta tappis Kimi."
  
  Claire hakkas nutma ja Maggie tundis end ebamugavalt. Ta leidis salvrätikute karbi ja läks enda kõrvale diivanile istuma. Claire mattis oma pea Maggie õlga ja nuttis, tema õhuke teismelise meelekindlus kadus sekundiga. "Vabandust," ütles ta nuusutades. "Tavaliselt ma ei käitu nagu laps."
  
  "Mis see on?" küsis Maggie endiselt oma juukseid silitades. "Mis see on, Claire? Sa võid mulle öelda Sa olid tema sõber, kas pole? Kimi sõber?
  
  Claire'i huuled värisesid. "Ma tunnen end lihtsalt nii kohutavalt."
  
  "Ma saan sellest aru."
  
  "Aga sa ei tee seda. Sa ei saa! Kas sa ei näe?"
  
  "Mida sa näed?"
  
  "Et see oli minu süü. See oli minu süü, et Kim tapeti. Ma pidin temaga reedel olema. Ma oleksin pidanud temaga koos olema!"
  
  Ja just siis, kui Claire mattis oma näo taas Maggie õlale, koputati uksele kõvasti.
  
  Inspektor Annie Cabbot istus oma laua taga, sõimas ikka veel Banksit hinge all ja soovis, et ta oleks kaebuste ja distsipliini määramisega nõustunud, kuigi see oli ainus koht osakonnas, kus ta sai pärast läbimist inspektori tasemel. tema sertifikaat. Muidugi oleks ta võinud jääda CID-sse detektiivseersandina või mõneks ajaks liiklusametnikuna mundrisse naasta, kuid ta arvas, et C&D oleks kasulik ajutine samm kuni sobiva CID-i ametikoha leidmiseni, mida nagu Banks kinnitas. temaga ei läheks kaua aega. Lääne osakonnas olid veel käimas struktuurilised ümberkorraldused, millest osa oli töötajate arvu osas, ning praeguseks on CID võtnud tagaplaanile, et olla tänaval ja kõigi ees paremini nähtav. Kuid nende päev tuleb. Nii omandaks ta vähemalt inspektori kogemuse.
  
  Ainus hea asi uue ülesande juures oli tema kontor. Lääne divisjon võttis üle vana Tudori peakorteriga külgneva hoone, mis oli osa samast struktuurist, lõhkus seinad ja kujundas ümber sisemuse. Kuigi Annie'l ei olnud eraldi suurt tuba nagu detektiiv Chambersil, oli tal üldkasutatavas ruumis kinnine ruum, mis andis talle teatava privaatsuse ja vaatega turuväljakule nagu Banksi kontor.
  
  Tema mattklaasist kambri taga oli kaks detektiiviseersanti ja kolm konstaablit, kes koos Annie ja Chambersiga moodustasid kogu Lääne diviisi kaebuste ja distsipliiniosakonna. Lõppude lõpuks ei olnud politsei korruptsioon Eastvale'is kuigi kuum teema ja võib-olla suurim juhtum, millega ta seni töötanud oli, oli see, et patrullpolitsei sai Golden Grillist tasuta röstitud teekooke. Selgus, et ta kohtus seal ühe ettekandjaga ja naine leidis tee tema südamesse. Teine ettekandja sai armukadedaks ja teatas sellest kaebuste ja distsipliini osakonnale.
  
  Ilmselt oli ebaõiglane Banksi süüdistada, mõtles Annie aknal seistes ja elavale väljakule vaadates, ja võib-olla tegi ta seda ainult ebamäärase rahulolematuse tõttu nende suhtega, mida ta juba tundis. Ta ei teadnud, mis see oli või miks, ainult et ta hakkas end selle pärast veidi ebamugavalt tundma. Muidugi ei näinud nad kameeleoni afääri tõttu nii sageli ja Banks väsis mõnikord nii ära, et jäi isegi varem magama... aga see ei häirinud teda nii palju, kui nende suhe tundus olevat lihtne tuttav. saavutada. Koos olles käitusid nad üha enam nagu vanem abielupaar ja Annie näiteks ei tahtnud seda. Paradoksaalsel kombel tekitas mugavus ja tuttavlikkus teda selgelt ebamugavalt. Neil oli vaja vaid susse ja kaminat. Kui järele mõelda, olid neil isegi Banks Cottage'is samad.
  
  Annie telefon helises. Detektiiv Superintendent Chambers kutsus ta oma kõrvalkontorisse. Ta koputas ja sisenes, kui ta ütles "Tule sisse", nagu talle meeldis. Chambers istus oma segaduses laua taga, suur mees, kelle triibulised vestinööbid olid pingul rinnal ja kõhul. Ta ei teadnud, kas tema lips oli kaetud toiduplekkidega või pidi see nii olema. Tal oli nägu, millel näis olevat püsiv irve, ja väikesed põrsasilmad, mida Annie tundis, et ta riidest lahti riietas, kui ta sisenes. Tema jume oli nagu veiselihatükk ja ta huuled olid lihavad, niisked ja punased. Annie ootas alati pooleldi, et ta hakkab esinemise ajal ila tilkuma, kuid ta pole seda veel teinud. Tema rohelisele blotterile ei langenud tilkagi sülge. Tal oli kohalik aktsent, mis tema arvates tegi ta šikiks.
  
  "Ah, inspektor Cabbot. Palun istu maha."
  
  "Härra".
  
  Annie istus nii mugavalt kui suutis, jälgides, et ta seelik ei jääks puusadele liiga kõrgele. Kui ta oleks enne tööle minekut teadnud, et teda kutsutakse Chambersi kohtumisele, oleks ta püksid jalga pannud.
  
  "Mulle anti just väga huvitav ülesanne," jätkas Chambers. "Tõepoolest, kõige huvitavam. See, mis minu arvates on just teie rida, nagu öeldakse.
  
  Anniel oli tema ees eelis, kuid ta ei tahtnud seda välja näidata. "Kohtumine, söör?"
  
  "Jah. On aeg hakata siin oma kaalu näitama, inspektor Cabbot. Kui kaua sa meiega oled olnud?"
  
  "Kaks kuud".
  
  "Ja selle ajaga olete jõudnud...?"
  
  "PC Chaplini karp ja röstitud teekoogid, söör. Vaevalt õnnestub skandaal ära hoida. Kõigi probleemide rahuldav lahendamine, nii-öelda ..."
  
  Chambers punastas. "Jah, see võib teie suhtumist pehmendada, inspektor."
  
  "Härra?" Annie kergitas kulme. Ta ei suutnud Chambersi kiusamist lõpetada. Tal oli nii üleolev, enesekindel poos, et lihtsalt anus torki. Ta teadis, et see võib tema karjäärile halvasti mõjuda, kuid isegi uue ambitsiooniga vandus Annie endale, et tema karjäär pole midagi väärt, isegi kui see talle hinge läks. Lisaks oli tal imelik usk, et headel politseinike nagu Banks, inspektor Grist-Horp ja ACC McLaughlin võivad tema tulevikku rohkem mõjutada kui Chambersi taolised jõmmid, keda kõik teadsid, et nad on laisad. Siiski ei olnud ta ka alguses Banksi suhtes ettevaatlikum ja ainsana vedas, et ta oma allumatusest võlus ja võrgutas, mitte ei vihastas teda. Gristorp, vaene mees, oli pühak ja punast Ron McLaughlini ei näinud ta peaaegu kunagi, nii et tal polnud võimalust teda vihastada.
  
  "Jah," jätkas Chambers oma ülesandesse süvenenud, "ma arvan, et see on teile veidi erinev kui röstitud teekoogid. See pühib naeratuse teie näolt."
  
  "Võib-olla viitsiksite mulle sellest rääkida, söör?"
  
  Chambers viskas talle õhukese kausta. Ta libises laua äärelt Annie sülle ja seejärel põrandale, enne kui ta jõudis teda tabada. Ta ei tahtnud kummarduda ja seda üles tõsta, et Chambers saaks tema aluspükstest linnulennult vaadata, mistõttu jättis ta mehe sinna, kus ta oli. Chambersi silmad tõmbusid kitsaks ja nad vahtisid paar sekundit teineteisele otsa, kuid lõpuks tõmbas ta end toolilt püsti ja tõstis selle ise üles. Ta nägu läks pingutusest punaseks. Ta virutas kausta jõuga naise ees lauale.
  
  "Tundub, et Lääne-Yorkshire'i prooviajal olev konstaabel on oma teatepulgaga natuke üle piiri läinud ja nad tahavad, et me selle ära lahendaksime. Probleem on selles, et tüüp, kellega ta üle pingutas, kahtlustatakse, et see on kameeleonimõrvar, keda nad on mõnda aega taga ajanud, ja olen kindel, et isegi teie saate aru, et see lisab kogu asjale teistsuguse maitse. Ta patsutas kausta. "Kõik detailid, nagu nad hetkel on, on olemas. Kas sa arvad, et saad sellega hakkama?"
  
  "Pole probleemi," ütles Annie.
  
  "Vastupidi," ütles Chambers, "ma arvan, et probleeme tuleb palju. Seda nimetatakse kõrgetasemeliseks juhtumiks ja seetõttu ilmub selles minu nimi. Olen kindel, et saate aru, et me ei saa lubada lihtsal inspektoril nii tähtsa asjaga tegeleda, kui kõrvad veel märjad.
  
  "Kui see nii on," ütles Annie, "miks sa seda ise ei uuri?"
  
  "Sest ma olen praegu liiga hõivatud," ütles Chambers sassi naeratades. "Pealegi, miks võtta koer ja ise haukuda?"
  
  "Absoluutselt. Tõepoolest, miks? Muidugi," ütles Annie, kes teadis juhuslikult, et Chambers ei saa paberkotist väljapääsu uurida. "Ma saan täiesti aru".
  
  "Ma arvasin, et nõustute." Chambers silitas üht tema lõuga. "Ja kuna sellel on minu nimi, ei taha ma mingeid vigu. Tegelikult, kui selles äris on juhte, on teie oma esimene. Pidage meeles, et olen pensionile jäämise äärel, nii et karjääri edendamine on viimane asi, mis mu meelest on. Sina aga... Ma olen kindel, et sa mõistad, mida ma tahan."
  
  Annie noogutas.
  
  "Loomulikult annate te otse mulle aru," jätkas Chambers. "Igapäevased aruanded on nõutavad, välja arvatud suuremate sündmuste korral, mille puhul peate mulle kohe teatama. See on selge?"
  
  "Ma ei tahaks, et see oleks teisiti," ütles Annie.
  
  Chambers tõmbas naise poole silmi kitsendatud. "Su suu viib teid ühel päeval tõsistesse probleemidesse, noor daam."
  
  "Seda ütles mulle mu isa."
  
  Chambers muigas ja niheles toolil. "Seal on midagi muud".
  
  "Jah?"
  
  "Mulle ei meeldi, kuidas see ülesanne mulle anti. Selles on midagi kahtlast."
  
  "Mida sa mõtled, söör?"
  
  "Ma ei tea". Chambers kortsutas kulmu. "CID-i detektiivi kohusetäitja Banks juhib meie osa Chameleoni uurimisest, kas pole?"
  
  Annie noogutas.
  
  "Ja kui mu mälu mind ei peta, töötasite enne siia tulekut temaga koos seersandina, eks?"
  
  Annie noogutas uuesti.
  
  "Noh, võib-olla on see jama," ütles Chambers, pööras pilgu temast eemale ja vahtis kõrgel seinal asuvat punkti. "Midagi nüüd, nagu siin öeldakse. Aga muul viisil..."
  
  "Härra?"
  
  "Ära võta temalt silmi. Hoidke oma kaarte endaga kaasas."
  
  Rääkides vaatas ta naise rindu ja Annie värises tahtmatult. Ta tõusis püsti ja läks ukse juurde.
  
  "Ja veel üks asi, inspektor Cabbott."
  
  Annie pöördus ümber. "Härra?"
  
  Chambers naeratas. "See Banks. Hoiduge temast. Tal on naistemehe maine, kui te seda veel ei tea."
  
  Annie tundis, et ta kontorist lahkudes punastab.
  
  Banks järgnes Maggie Forrestile elutuppa, mille seintel olid tumedad puitpaneelid ja sügavalt kullatud maastikud. Tuba oli suunatud läände ja pärastlõunane päike heitis kaugematele seintele keerdunud lehtedelt tantsivaid varje. See ei olnud naiste tuba, vaid pigem see, kuhu mehed BBC ajastu draamades portveini ja sigarite pärast pensionile läksid, ja Banks tajus, et Maggie tundis end seal ebamugavalt, kuigi ta polnud päris kindel, et see talle sellise mulje jättis. Märgates õhus kerget suitsulõhna ja tuhatoosis paari suitsukoni, süütas Banks sigareti, pakkudes Maggiele siidilõikust. Ta nõustus. Ta vaatas koolitüdrukut diivanil, pea maas, paljad põlved kokku surutud, üks neist oli hiljutisest kukkumisest kärnastunud, pöial suus.
  
  "Kas sa ei kavatse meid tutvustada?" küsis ta Maggielt.
  
  "Detektiiv...?"
  
  "Pangad. Detektiivülema kohusetäitja."
  
  "Detektiiv Superintendent Banks, see on Claire Toth, minu naaber."
  
  "Meeldiv kohtuda, Claire," ütles Banks.
  
  Claire vaatas teda ja pomises "Tere", siis võttis bleiseri taskust kortsus paki kümnest Embassy Regalist ja ühines täiskasvanud suitsetajatega. Banks teadis, et praegu pole õige aeg pidada loenguid suitsetamise ohtudest. Midagi oli selgelt valesti. Ta nägi naise punastest silmadest ja triipudest tema näol, et ta nutab.
  
  "Mul jäi millestki ilma," ütles ta. "Kas keegi tahab mind kursis hoida?"
  
  "Claire käis koolis koos Kimberly Myersiga," ütles Maggie. "Muidugi on ta ärritunud."
  
  Claire muutus ärrituvaks ja ta silmad hakkasid ringi liikuma. Ta tõmbas sigareti lühiajaliselt närviliselt, hoides seda teeseldavalt, sirutas kahe esimese sõrmega vertikaalselt edasi, lasi pahvimisel lahti, seejärel pigistas sõrmi. Ta ei paistnud sisse hingavat, ta tegi seda lihtsalt selleks, et välja näha ja käituda nagu täiskasvanu, arvas Banks. Või ehk isegi tunda end täiskasvanuna, sest ainult jumal teab, kui ägedad tunded Claire"i sees praegu pulbitsevad. Ja see läheb ainult hullemaks. Talle meenus Tracy reaktsioon Eastvale'i tüdruku Deborah Harrisoni mõrvale vaid paar aastat tagasi. Nad isegi ei tundnud üksteist väga hästi, nad olid pärit erinevatest ühiskonnakihtidest, kuid nad olid umbes ühevanused ning kohtusid ja vestlesid mitu korda. Banks püüdis Tracyt tõe eest kaitsta nii kaua, kui ta suutis, kuid lõpuks oli parim, mida ta teha sai, teda lohutada. Tal vedas; ta sai selle õigeks ajaks kätte. Mõned ei õnnestu kunagi.
  
  "Kim oli mu parim sõber," ütles Claire. "Ja ma lasin ta alt."
  
  "Mis paneb sind nii arvama?" küsis Banks.
  
  Claire heitis pilgu Maggiele, justkui küsiks luba. Maggie noogutas peaaegu märkamatult. Banks märkas, et ta on atraktiivne naine, mitte niivõrd füüsiliselt, veidi pika nina ja terava lõuaga, kuigi ta imetles ka tema päkapiku välimust ja trimmis poisikese kuju, kuid teda rabas tema loomupärane lahkus ja intelligentsus. Ta nägi seda tema silmis ja tema lihtsaimate liigutuste (nt sigaretilt tuha tõmbamise) ökonoomsuses oli tema suurtes pikkade teravate sõrmedega kätes kunstniku arm.
  
  "Ma pidin temaga koos olema," ütles Claire. "Aga ma ei olnud."
  
  "Kas sa olid tantsul?" küsis Banks.
  
  Claire noogutas ja hammustas huulte.
  
  "Kas sa nägid Kimberlyt seal?"
  
  "Kim. Ma kutsusin teda alati Kimiks."
  
  "Hea: Kim. Kas sa nägid Kimi seal?
  
  "Käisime koos. See pole kaugel. Mööda ringristmikku ja mööda Town Streeti, ragbiväljaku kõrval.
  
  "Ma tean, mida sa mõtled," ütles Banks. "See on koguduse kirik Silverhilli põhikooli vastas, eks?"
  
  "Jah".
  
  "Nii et te läksite koos tantsima."
  
  "Jah, me läksime sinna üles ja... ja..."
  
  "Võtke aega," ütles Banks ja märkas, et ta hakkab taas nutma.
  
  Claire tõmbas veel viimase sigaretti ja kustutas selle. Ta ei teinud väga head tööd ja tuhk hõõgus edasi. Ta kirtsutas nina. "Me kavatsesime koos koju minna. Ma mõtlen... inimesed ütlesid... tead... see oli raadios ja televisioonis ja mu isa ütles mulle... me peame olema ettevaatlikud, kokku hoidma.
  
  Hoiatuste eest vastutasid pangad. Ta teadis, et paanika ja ettevaatlikkuse vahel on väike piir ning kuigi ta tahtis ära hoida seda tüüpi laialt levinud paranoiat, mida Yorkshire Ripperi juhtum kaheksakümnendate alguses aastaid õhutas, tahtis ta ka selgeks teha, et noored naised peaksid olema ettevaatlikud. pärast pimedat. Kuid ilma liikumiskeelu kehtestamiseta ei saa inimesi sundida ettevaatlikkusele.
  
  "Mis juhtus, Claire? Kas olete ta silmist kaotanud?"
  
  "Ei, see polnud asja mõte. Ma mõtlen, et tegelikult mitte. Sa ei saa aru".
  
  "Aidake meil aru saada, Claire," ütles Maggie tal käest kinni võttes. "Me tahame. Aita meid".
  
  "Ma oleksin pidanud temaga koos olema."
  
  "Miks sa seal ei olnud?" küsis Banks. "Kas teil oli tüli?"
  
  Claire peatus ja vaatas kõrvale. "See oli poiss," ütles ta lõpuks.
  
  "Kas Kim oli koos ühe mehega?"
  
  "Ei, mina. Ma olin koos ühe mehega." Pisarad voolasid mööda ta põski, kuid ta jätkas. "Nicky Gallagher. Ta meeldis mulle nädalaid ja ta palus mul tantsida. Siis ta ütles, et tahab mind koju viia. Kim tahtis lahkuda veidi enne ühtteist, tal oli liikumiskeeld ja tavaliselt läheksin ma temaga kaasa, aga Niki... ta tahtis aeglasele tantsule jääda... Ma arvasin, et ümberringi on palju inimesi... Mina..." Siis puhkes ta sisse. pisarad jälle ja Ta toetas oma pea Maggie õla vastu.
  
  Banks hingas sügavalt sisse. Claire'i valu, süü ja lein olid nii tõelised, et tulid temast üle lainetena, mis läksid tal hinge. Maggie silitas ta juukseid ja pomises lohutussõnu, kuid Claire lasi sellel kõigel siiski voolata. Lõpuks jooksid tal pisarad välja ja ta puhus nina salvrätikusse. "Vabandust," ütles ta. "Vabandust tõesti. Ma annaksin kõik, et elada sellel ööl uuesti ja teha seda teisiti. Ma vihkan Nicky Gallagherit!
  
  "Claire," ütles Banks, kellele süütunne polnud võõras. "See pole tema süü. Ja kindlasti mitte sinu oma."
  
  "Ma olen isekas lits. Palusin Nickyl mind koju viia. Arvasin, et ta võib mind suudelda. Tahtsin, et ta mind suudleks. Näete? Ma olen ka hoor."
  
  "Ära ole loll," ütles Maggie. "Superintendendil on õigus. See pole sinu süü."
  
  "Aga kui ma ainult..."
  
  "Kui. Kui. kui," ütles Banks.
  
  "Aga see on tõsi! Kimil polnud kedagi, nii et ta pidi üksi koju minema ja härra Payne võttis ta kaasa. Vean kihla, et ta tegi temaga kohutavaid asju enne, kui ta tappis, kas pole? Lugesin temasugustest inimestest."
  
  "Mis iganes tol õhtul juhtus," ütles Banks, "see pole teie süü."
  
  "Kes see siis on süüdi?"
  
  "Loosib. Kim oli valel ajal vales kohas. See võib olla..." Banks peatus. Pole just hea mõte. Ta lootis, et Claire ei saanud alltekstist aru, kuid ta sai aru.
  
  "Mina? Jah, ma tean. Soovin, et see nii oleks."
  
  "Seda sa ei mõtle, Claire," ütles Maggie.
  
  "Jah, ma tahan. Siis ma ei peaks sellega elama. See oli minu pärast. Sest ta ei tahtnud olla karusmari." Claire hakkas uuesti nutma.
  
  Banks mõtles, kas see võib olla Claire. Ta oli õiget tüüpi: blond ja pika jalaga, nagu paljud noored põhjamaa tüdrukud. Kas see oli nii juhuslik? Või on Payne kogu selle aja Kimberly Myersile silma jäänud? Jennyl võib olla selle kohta mõned teooriad.
  
  Ta püüdis juhtunut ette kujutada. Payne pargis oma autosse, võimalik, et noorteklubi ees; teades, et sel õhtul tantsiti, teades, et see, kellel ta silma peal on, on seal. Muidugi ei saanud ta loota, et naine läheb üksi koju, aga kes ei riskinud, see ei võitnud midagi. Alati oli võimalus. Muidugi risk, kuid see oleks olnud seda väärt. Tema südamesoov. Kõik muu oli harjutamine. See oli tõeline asi, see, mida ta tahtis algusest peale, seal koolis, tema silme ees, piinades teda päevast päeva.
  
  Terence Payne oleks teadnud, nagu ka Banks, et Kimberly elas oma sõbrast Claire Tothist umbes kakssada jardi mäest alla raudteesilla all ja et seal oli pime ja mahajäetud teelõik, mille ühel pool oli vaid tühermaa. ja teisel pool Wesley kabel, mis oleks sel tunnil pimedusse vajunud, kuna wesleylased ei olnud tuntud oma metsikute ööpidude poolest. Kui Banks laupäeva pärastlõunal sinna alla läks, päev pärast Kimberly kadumist, järgides marsruuti, mida ta tantsult koju viis, arvas ta, et see oleks ideaalne koht kohtumiseks.
  
  Payne parkis oma auto Kimberlyst veidi ette ja kas tormas talle kallale või tervitas koolist tuttavat, turvalist härra Payne'i, meelitas ta kuidagi sisse, seejärel kloroformi ja viis läbi garaaži tagasi keldrisse.
  
  Võib-olla mõistis Banks nüüd, et Payne ei suutnud oma õnne uskuda, kui Kimberly üksi koju läks. Ta eeldas, et ta on koos oma sõbra Claire'iga, kui mitte teistega, ja ta võis vaid loota, et teised elavad koolile lähemal kui Kimberly ja et naine on sellel viimasel lühikesel, kuid mahajäetud teelõigul üksi. Aga kuna ta oli algusest peale üksi olnud, siis kui ta oleks olnud ettevaatlik ja veendunud, et keegi ei vaataks, võib ta talle isegi küüti pakkuda. Ta usaldas teda. Võib-olla tegi ta isegi, olles hea ja heasüdamlik naaber, teda varem sõidutada.
  
  "Astuge kaubikusse, Kimberly, sa tead, et sinuvanusel tüdrukul pole sel tunnil turvaline üksi tänaval kõndida. Ma viin su koju."
  
  "Jah, härra Payne. Suur tänu, härra Payne.
  
  "Oled õnnelik, et juhtusin läheduses olema."
  
  "Jah, härra".
  
  "Nüüd kinnita turvavöö."
  
  "Superintendent?"
  
  "Vabandust," ütles Banks, kes oli oma fantaasiatesse vajunud.
  
  "Kas see on okei, kui Claire koju läheb? Tema ema oleks pidanud nüüdseks tagasi tulema.
  
  Banks vaatas last. Tema maailm tema ümber purunes tükkideks. Ta pidi terve nädalavahetuse kartma, et midagi sellist juhtus, kartes hetke, mil tema süü vari muutub materiaalseks, kui tema õudusunenäod saavad reaalsuseks. Polnud põhjust teda siin hoida. Las ta läheb ema juurde. Ta teadis, kus ta on, kui tal on vaja temaga uuesti rääkida. "Veel üks asi, Claire," ütles ta. "Kas te nägite hr Payne'i üldse tantsuõhtul?"
  
  "Ei".
  
  "Ta ei olnud tantsus?"
  
  "Ei".
  
  "Ta ei olnud noorteklubi lähedal pargitud?"
  
  "Nii palju kui ma näinud olen, siis ei."
  
  "Kas sa märkasid üldse kedagi ringi uitamas?"
  
  "Ei. Aga ma ei vaadanud tegelikult."
  
  "Kas te olete kunagi näinud proua Payne'i?"
  
  "Proua. Payne? Ei. Miks?"
  
  "Olgu, Claire. Nüüd võite koju minna."
  
  "Kas on veel uudiseid Lucy kohta?" küsis Maggie pärast Claire'i lahkumist.
  
  "Ta on mugav. Temaga saab kõik korda."
  
  "Kas sa tahtsid mind näha?"
  
  "Jah," ütles Banks. "Vaid paar lõpetamata detaili tänahommikusest intervjuust, see on kõik."
  
  "ARUANNE?" Maggie tõmbas sõrmedega mööda T-särgi dekolteejoont.
  
  "Ei midagi olulist, ma ei pea mõtlema."
  
  "Mis see on?"
  
  "Ühele teid intervjueerinud ohvitserile jäi mulje, et ta arvas, et te pole rääkinud kogu lugu oma suhetest Lucy Payne'iga."
  
  Maggie kergitas kulme. "Ma saan aru".
  
  "Kas saaksite kirjeldada teid kahte kui lähedasi sõpru?"
  
  "Sõbrad, jah, aga sugulased, ei. Ma pole Lucyt kaua tundnud."
  
  "Millal sa teda viimati nägid?"
  
  "Eile. Ta tuli päeval."
  
  "Millest sa rääkisid?"
  
  Maggie vaatas oma süles olevaid käsi. "Ei midagi, tõesti. Tead, ilm, töö, midagi sellist."
  
  Kimberly Myers oli Payne'i maja keldris alasti kinni seotud ja Lucy tuli ilmast rääkima. Ta kas oli tõesti süütu või oli tema kurjus palju suurem kui kõik, millega Banks oli varem kokku puutunud. "Kas ta andis teile kunagi põhjust kahtlustada, et kodus on midagi valesti?" ta küsis.
  
  Maggie pidas pausi. "Mitte nii, nagu te soovitate. Ei".
  
  "Millist viisi ma soovitan?"
  
  "Ma arvan, et see on seotud mõrvaga? Kimberly mõrvaga?
  
  Banks nõjatus toolil tagasi ja ohkas. Päev oli pikk ja aina pikeneb. Maggie ei olnud veenev valetaja. "Ms. Forrest," ütles ta, "praegu saaksime kasu kõigest, mida saame teada elu kohta, mis asub mäe kolmkümmend viis. Ma mõtlen kõike. Mulle on jäänud kolleegiga sama mulje - et sa varjad midagi.
  
  "See on ebaoluline."
  
  "Kust kuradit sa tead!" Banks sõimas teda. Ta oli šokeeritud sellest, kuidas naine võpatas tema karmi tooni pärast, hirmu ja resignatsiooni väljendusest, mis üle tema näo väreles, ja sellest, kuidas ta enda ümber käed mähkis ja tema vastu surus. "Miss Forrest... Maggie," ütles ta leebemalt. "Vaadake, vabandust, aga mul on olnud halb päev ja see muutub väga masentavaks. Kui ma saaksin ühe sendi iga kord, kui keegi ütles mulle, et nende teave ei ole minu uurimise jaoks oluline, oleksin rikas mees. Ma tean, et meil kõigil on saladusi. Ma tean, et on asju, millest me pigem ei räägiks. Kuid see on mõrvajuurdlus. Kimberly Myers on surnud. Konstaabel Dennis Morrisey on surnud. Jumal teab, kui palju laipu me seal veel välja kaevame ja ma pean siin istuma ja kuulama, kuidas sa ütled mulle, et sa tead Lucy Payne'i, et ta võis sinuga teatud tundeid ja teavet jagada ja et sa ei arva, et see on nii. asjakohane.. Tule nüüd, Maggie. Las ma puhkan siin."
  
  Vaikus näis kestvat terve igaviku, kuni Maggie mahe hääl selle katkestas. "Teda väärkohtleti. Lucy. Ta ... tema abikaasa ... ta lõi teda."
  
  "Terence Payne kuritarvitas oma naist?"
  
  "Jah. Kas see on nii imelik? Kui ta suudab tappa teismelisi tüdrukuid, on ta kindlasti võimeline oma naist peksma.
  
  "Ta ütles sulle seda?"
  
  "Jah".
  
  "Miks ta sellega midagi ei teinud?"
  
  "See pole nii lihtne, kui arvate."
  
  "Ma ei ütle, et see on lihtne. Ja ära arva, et sa tead, mida ma arvan. Millist nõu sa talle andsid?
  
  "Ma käskisin tal muidugi professionaalset abi otsida, kuid ta jäi seisma."
  
  Pangad teadsid perevägivallast piisavalt, et teada, et ohvritel on sageli väga raske võimudega ühendust võtta või lahkuda: nad tunnevad häbi, tunnevad, et see on nende endi süü, tunnevad end alandatuna ja eelistavad seda enda teada jätta, uskudes, et lõpuks saab kõik korda. Paljudel neist pole enam kuhugi minna, neil pole muud elu ja nad kardavad maailma väljaspool kodu, isegi kui maja on vägivaldne. Talle jäi ka mulje, et Maggie Forrest teadis omast käest, millest ta räägib. See, kuidas ta mehe karmi tooni peale võpatas, kuidas ta sel teemal nii vastumeelselt rääkis, hoides end tagasi. Kõik need olid märgid.
  
  "Kas ta mainis kunagi, et kahtlustab oma meest mõnes muus kuriteos?"
  
  "Mitte kunagi".
  
  "Aga ta kartis teda?"
  
  "Jah".
  
  "Kas sa käisid nende majas?"
  
  "Jah. Mõnikord".
  
  "Kas märkate midagi ebatavalist?"
  
  "Ei. Mitte midagi".
  
  "Kuidas nad kaks koos tegutsesid?"
  
  "Lucy tundus alati närviline ja ärrituv. Üritas meeldida."
  
  "Kas olete kunagi näinud sinikaid?"
  
  "Neist ei jää alati sinikaid. Kuid Lucy näis teda kartvat, kartvat teha vale liigutust. Seda ma mõtlen."
  
  Pangad tegid paar märkust. "See on kõik?" ta küsis.
  
  "Mida sa silmas pead?"
  
  "Kas see on kõik, mida sa varjasid, või on midagi muud?"
  
  "Ei ole midagi muud."
  
  Banks tõusis püsti ja vabandas. "Nüüd saate aru," ütles ta uksel, "et see, mida te mulle ütlesite, on lõppude lõpuks oluline? Väga tähtis".
  
  "Ma ei saa aru, kuidas."
  
  "Terence Payne'il on tõsised ajukahjustused. Ta on koomas, millest ta ei pruugi kunagi taastuda ja isegi kui ta paraneb, ei pruugi ta midagi mäletada. Lucy Payne taastub üsna kergesti. Olete esimene inimene, kes meile tema kohta üldse teavet annab ja see on teave, millest ta võiks kasu saada.
  
  "Kuidas?"
  
  "Lucy Payne'i kohta on ainult kaks küsimust. Esiteks, kas ta oli sellega seotud? Ja teiseks, kas ta teadis sellest ja vaikis? See, mida sa mulle just ütlesid, on esimene asi, mis kaalukausi tema kasuks kallutab. Sa tegid oma sõbrale teene minuga rääkides. Tere õhtust, preili Forrest. Ma hoolitsen selle eest, et ohvitser hoolitseks selle koha eest.
  
  "Miks? Kas sa arvad, et olen ohus? Sa ütlesid Terryle..."
  
  "Mitte selline oht. Vajutage. Nad võivad olla väga pealetükkivad ja ma ei tahaks, et sa räägiksid neile seda, mida sa just mulle ütlesid."
  
  OceanofPDF.com
  5
  
  Lynn Rae oli 16-aastane, kui ta reedel, 31. märtsil Eastvale'ist kadus. Ta oli viis jalga pikk, kaalus vaid kuus kivi kaksteist naela ja oli ainuke laps, kes elas koos oma isa, bussijuht Christopher Ray ja kasuema Victoriaga, kes jäi koju Eastvale'i kesklinnast põhja pool asuvas ridaelamus. Leanne õppis Eastvale'i põhikoolis.
  
  Lynni vanemad ütlesid hiljem politseile, et nad ei näinud oma tütre tol reede õhtul kinno laskmises mingit kahju, kuigi nad olid kuulnud Kelly Matthewsi ja Samantha Fosteri kadumisest. Ta kavatses ju sõpradega minna ja nad ütlesid, et hiljemalt poole üheteistkümneks peaks kodus olema.
  
  Ainus, millele Christopher ja Victoria oleksid võinud vastu vaielda, kui nad sellest teadsid, oli Ian Scotti kohalolek rühmas. Christopherile ja Victoriale ei meeldinud, et Leanne Iani kõrval hängis. Esiteks oli ta temast kaks aastat vanem, mis tähendas tema vanuses palju. Teiseks oli Ianil omajagu tülitekitaja maine ja politsei arreteeris ta isegi kaks korda: korra korjamise ja lahkumise eest ning teine kord baaris None ecstasy müümise eest. Lisaks oli Lynn väga ilus tüdruk, sihvakas ja sale, kaunite kuldblondide juuste, peaaegu läbipaistva jume ja pikkade ripsmetega siniste silmadega ning nad arvasid, et vanem poiss nagu Ian võib temast huvitatud olla ainult ühel põhjusel . . See, et tal oli oma korter, oli veel üks must märk tema vastu.
  
  Aga Lynnile lihtsalt meeldis Iani seltskonnas aega veeta. Iani tüdruksõber, kes oli ka sel õhtul koos nendega, oli seitsmeteistkümneaastane Sarah Francis ja neljas peol oli kaheksateistkümneaastane Mick Blair, lihtsalt sõber. Nad kõik rääkisid, et pärast filmi kõndisid nad mõnda aega kesklinnas ja läksid siis El Torosse kohvi jooma, kuigi politsei avastas edasise uurimise käigus, et nad olid joonud Old Ship Innis, mis asub North Market Streeti ja linna vahel asuval alleel. York Road ja valetasid selle kohta, sest nii Lynn kui ka Sarah olid alaealised. Kui neile vajutati, ütlesid nad kõik, et Lynn jättis nad pubist välja ja kõndis koju umbes kell veerand kümme, mis ei oleks pidanud võtma rohkem kui kümme minutit. Kuid ta ei jõudnud kunagi.
  
  Leanne vanemad, kuigi vihased ja murelikud, andsid talle aega hommikuni, enne kui nad politseisse helistasid, ja peagi algas Banksi juhitud uurimine. Eastvale oli kaetud Leanne'i plakatitega; kuulati üle kõik, kes sel õhtul kinos, hotellis "Vanalaev" ja kesklinnas viibisid. Mitte midagi. Nad tegid isegi rekonstrueerimist, kuid sellest ei tulnud ikkagi midagi välja. Lynn Ray kadus õhku. Pärast seda, kui ta vanalt laevalt lahkus, pole keegi teatanud, et on teda näinud.
  
  Kolm tema sõpra ütlesid, et läksid teise pubisse Riverboat, rahvarohkesse asutusse, mis oli avatud hiliste õhtutundideni, ja sattusid turuplatsil asuvasse Net-baari. Suletud ahelaga telekaamerad näitasid, et nad ilmusid sinna umbes poole kahe ajal. Ian Scotti korter tegi täieliku kohtuekspertiisi kontrolli, et näha, kas Lynni kohaloleku kohta on võimalik leida tõendeid, kuid midagi polnud. Kui ta seal oli, ei jätnud ta jälgi.
  
  Peagi avastas Banks Ray majapidamises vihjeid pingele ja keskkoolisõbra Jill Browni sõnul ei saanud Leanne oma kasuemaga hästi läbi. Nad tülitsesid sageli. Ta igatses oma tõelist ema, kes suri kaks aastat tagasi vähki, ja Lynn ütles sõbrale, et tema arvates oleks Victoria pidanud lahkuma ja töö leidma, selle asemel, et "isast ära toita", kes ikka väga palju raha ei teeniks. Jilli sõnul olid rahaasjad alati veidi kitsad ning Lynn pidi kandma vastupidavamaid riideid, kui ta moes arvas, ja laskma need kesta kauem, kui ta sooviks. Kui ta oli kuusteist, asus ta laupäeval tööle kesklinna butiigis, et saaks osta häid riideid allahindlusega.
  
  Siis tekkis vähimgi lootus, et Lynn on raskest olukorrast pääsenud ega kuulnud kuidagi kõnesid. Kuni tema õlakott aia põõsastest leiti, möödus ta koduteel. Majaomanikke kuulati üle, kuid nad osutusid seitsmekümnendates eluaastates pensionäriks ja mõisteti peagi õigeks.
  
  Kolmandal päeval võttis Banks ühendust oma peakonstaabli abi Ron McLaughliniga ja järgnesid läbirääkimised Lääne-Yorkshire'i politseiülema Philip Hartnelliga. Mõne päeva jooksul loodi rakkerühm Chameleon ja Banks pandi juhtima osa Põhja-Yorkshire'ist. See tähendas rohkem ressursse, rohkem töötunde ja kontsentreeritumat pingutust. Kahjuks tähendas see ka seda, et nad uskusid sarimõrvari töösse ja ajalehed ei raisanud aega selle üle spekuleerides.
  
  Lynn oli keskmine õpilane, nii ütlesid tema õpetajad. Tõenäoliselt oleks ta saanud paremini hakkama, kui oleks rohkem pingutanud, kuid ta ei tahtnud pingutada. Ta kavatses aasta lõpus koolist lahkuda ja tööle asuda, võib-olla rõivapoes või plaadipoes, nagu Virgin või HMV. Ta armastas popmuusikat ja tema lemmikbänd oli Oasis. Ükskõik, mida inimesed nende kohta ütlesid, oli Lynn andunud fänn. Tema sõbrad pidasid teda üsna häbelikuks, kuid leplikuks inimeseks, kes naerab kiiresti inimeste naljade üle ega aldis sisekaemustele. Ta põdes ka kerget astmat ja kandis kaasas inhalaatorit, mis leiti koos ülejäänud isiklike asjadega äravisatud õlakotist.
  
  Kui teine ohver Samantha Foster oli veidi ekstsentriline, siis Leanne Rae oli kõige tavalisem madalama keskklassi Yorkshire'i tüdruk, keda üldse leida võis.
  
  "Jah, mul on hea rääkida, söör. Kas see on tõsi. Astuge sisse."
  
  PC Janet Taylor vaatas Banksile endast välja, kui too talle õhtul pärast kuut koju helistas, kuid siis oli kõigil, kes tol hommikul nii sarimõrvari vastu võitlesid kui ka oma sureva partneri pead süles hoidsid, täielik õigus vaadata vähe korrast ära. Janet oli kahvatu ja räsitud ning fakt, et ta oli üleni musta riietatud, ainult rõhutas tema kahvatust.
  
  Janeti korter asus lennujaama lähedal Harrogate Roadil asuva juuksuripoe kohal. Pangad tundsid esimese korruse ukse juures losjooni ja taimset šampooni lõhna. Ta järgnes talle kitsast trepist üles. Ta liikus aeglaselt, lohistades jalgu. Banks tundis end peaaegu sama väsinuna, kui Janet tundus. Ta oli just käinud Kimberley Myersi lahkamisel ja kuigi see üllatusi ei toonud - surm oli tingitud sidemega kägistamisest -, leidis dr Mackenzie tupest, pärakust ja suust sperma jälgi. Igasuguse õnne korral seob DNA selle Terence Payne'iga.
  
  Janet Taylori elutoas ilmnesid üksiku politseiniku kodule omased hoolimatuse märgid. Pangad said sellest liigagi hästi aru. Ta püüdis oma suvilat võimalikult puhtana hoida, kuid vahel oli raske, kui koristajat palgata ei saanud ja endal aega polnud. Kui teil oli natuke vaba aega, oli viimane asi, mida tahtsite teha, majapidamistööd. Sellegipoolest oli väike tuba piisavalt hubane, vaatamata madalal laual olevale tolmule, tooli seljatoe kohal rippunud T-särgile ja rinnahoidjale, ajakirjadele ja aeg-ajalt pooltühjale teetassile. Seintel rippusid kolm raamitud plakatit vanade jumalate filmidega - Casablanca, Malta pistrik ja Aafrika kuninganna - ning mitu fotot kaminasimsil, sealhulgas üks Janetist, kes seisab uhkelt mundris. eaka paari vahel, keda Banks pidas oma emaks. ja isa. Potitaim aknalaual tundus olevat oma viimaseid päevi, lehed vajusid ja tõmbusid servadest pruuniks. Nurgas vilksatas vaigistatud televiisor. See oli kohalik uudistesaade ja Banks tundis ära stseeni Payne'i maja ümber.
  
  Janet eemaldas tooli seljatoest oma T-särgi ja rinnahoidja. "Istuge, söör."
  
  "Kas me saame heli minutiks sisse lülitada?" küsis Banks. "Kes teab, äkki õpime midagi."
  
  "Kindlasti". Janet keeras helitugevust valjemaks, kuid nad kuulsid vaid AK Hartnelli eelmise pressiteate kordamist. Kui see läbi sai, tõusis Janet püsti ja lülitas teleka välja. Naise liigutused tundusid endiselt aeglased, kõnes segane ja Banks arvas, et see on kuidagi seotud rahustitega, mille arst talle andis. Või oli see puhvetkapis pooltühi džinnipudel.
  
  Lennuk tõusis õhku Leedsist ja Bradfordi lennujaamast ning kuigi müra korterit tegelikult ei kõigutanud, piisas sellest, et klaasi ragistada ja vestlus umbes minutiks võimatuks teha. Väikeses toas oli samuti palav ja Banks tundis, kuidas tema otsaesisele ja kaenla alla puhkes higi.
  
  "Sellepärast on see koht nii odav," ütles Janet pärast seda, kui müra vaibus kaugele kostvaks suminaks. "Ma ei pahanda nii väga. Sa harjud sellega. Mõnikord istun siin ja kujutan ette, et olen seal üleval, ühes neist ja lendan minema mõnda eksootilisse riiki. Ta tõusis püsti ja valas endale džinni, lisades avatud Schweppesi pudelist veidi toonikut vett. "Kas soovite midagi juua, söör?"
  
  "Ei aitäh. Kuidas sul läheb?"
  
  Janet istus uuesti maha ja raputas pead. "Naljakas on see, et ma tõesti ei tea. Mul on vist kõik korras, aga tunnen end kuidagi tuimana, nagu oleksin just narkoosist ärganud ja ikka vatti täis topitud. Või nagu oleksin unes ja ärkan homme hommikul üles ja kõik on teisiti. Aga seda ei juhtu, eks?"
  
  "Tõenäoliselt mitte," ütles Banks. "See oleks võinud veelgi hullem olla."
  
  Janet naeris. "Noh, aitäh, et te mind jama ei ajanud."
  
  Banks naeratas. "Rõõmuga. Vaata, ma ei ole siin selleks, et sinu tegusid kahtluse alla seada, aga ma pean teadma, mis selles majas juhtus. Kas olete valmis sellest rääkima?"
  
  "Kindlasti".
  
  Banks märkas tema kehakeelt, seda, kuidas ta oma käed kokku pani ja justkui endasse tõmbus, ning arvas, et ta polnud selleks valmis, kuid ta pidi sellegipoolest nõudma.
  
  "Tead, ma tundsin end kurjategijana," ütles ta.
  
  "Mida sa silmas pead?"
  
  "See, kuidas arst mind läbi vaatas, riided kottidesse pani, küünte alla korjas."
  
  "See on rutiin. Sa tead, et see on."
  
  "Ma tean. Ma tean. Kuigi see pole see, mida te vastuvõtva poole pealt tunnete.
  
  "Ma arvan, et mitte. Vaata, ma ei valeta sulle, Janet. Sellest võib saada tõsine probleem. See võib lõppeda silmapilguga, väikese konarusega teel, kuid see võib jääda, tekitades teile karjääriga probleeme -"
  
  "Ma arvan, et see on üsna läbi, kas pole, söör?"
  
  "Ei ole vajalik. Ei, kui sa ise seda ei taha."
  
  "Ma pean tunnistama, et ma ei ole sellele palju mõelnud pärast... noh, tead." Ta naeris teravalt. "Naljakas on see, et kui see oleks Ameerika, oleksin kangelane."
  
  "Mis juhtus, kui teile esimest korda kõne tuli?"
  
  Janet rääkis talle autopõlengust, telefonikõnest ja koridorist teadvusetu Lucy Payne'i leidmisest lühikeste, kogelevate lausetega, aeg-ajalt peatudes, et džinni ja toonikut rüübata, korra või paar niidi kaotada ja avalikkuse poole vaadata. aken. Tiheda liiklusega maanteelt kostis õhtust liiklust ja aeg-ajalt mõni lennuk maandus või tõusis õhku.
  
  "Kas sa arvasid, et ta sai tõsiselt viga?"
  
  "Piisavalt tõsiselt. Ei ole eluohtlik. Aga ma jäin tema juurde, kuni Dennis ülakorrusel kontrollis. Ta tuli tagasi teki ja padjaga, ma mäletan seda. Ma arvasin, et see oli temast lahke. See üllatas mind."
  
  "Dennis polnud alati kena?"
  
  "Ma ei kasutaks seda sõna tema kirjeldamiseks, ei. Vaidlesime palju, aga saime vist hästi läbi. Temaga on kõik korras. Lihtsalt väike neandertallane. Ja ennast täis."
  
  "Mida sa edasi tegid?"
  
  "Dennis läks tagatuppa, kööki. Ma mõtlen, et keegi lõi teda ja kui see oli tema abikaasa, siis tõenäoliselt oli ta ikka veel kuskil majas. eks? Ilmselt hakkas tal endal kahju."
  
  "Kas sa jäid Lucy juurde?"
  
  "Jah".
  
  "Mis edasi juhtus?"
  
  "Dennis helistas mulle ja ma jätsin ta maha. Tal oli teki ja padjaga nii mugav kui mul võimalik olla. Verejooks on suures osas peatunud. Ma ei arvanud, et ta on reaalses ohus. Kiirabi oli teel..."
  
  "Kas tundsite majas mingit ohtu?"
  
  "Oht? Ei, absoluutselt mitte. Ma ei pea silmas enamat kui seda, mida teete mis tahes kodus. Nad võivad sulle kallale tulla. See juhtus. Kuid mitte ".
  
  "Hästi. Mis sundis sind keldrisse minema? Kas sa arvasid, et tema abikaasa võib seal olla?"
  
  "Jah, ma arvan, et oleksime pidanud."
  
  "Miks Dennis sulle helistas?"
  
  Janet tegi pausi, olles selgelt piinlik.
  
  "Janet?"
  
  Lõpuks vaatas ta talle otsa. "Sa olid seal? Keldris?"
  
  "Jah".
  
  "See foto uksel. Naine".
  
  "Ma olen seda näinud".
  
  "Dennis helistas mulle, et seda vaadata. Tema idee oli olla naljakas. Seda ma mõtlengi. neandertallane".
  
  "See on selge. Kas uks oli lahti? Keldri uks?
  
  "Ei, see oli suletud. Aga selle all paistis valgus, mingi värelev valgus.
  
  "Kas sa ei kuulnud seal kedagi?"
  
  "Ei".
  
  "Kas kumbki teist helistas enne sisenemist kellelegi, esinedes politseiametnikena?"
  
  "Ma ei mäleta".
  
  "Olgu, Janet. Kas sinuga on kõik korras. Jätka".
  
  Janeti põlved olid tugevalt kokku surutud ja ta lõi rääkimise ajal käed süles. "Nagu ma ütlesin, oli see vilkuv valgus."
  
  "Küünlad".
  
  Janet vaatas talle otsa ja võpatas kergelt. "Samuti oli ebameeldiv lõhn, nagu kanalisatsioonist."
  
  "Kas teil oli sel hetkel põhjust karta?"
  
  "Mitte eriti. See oli jube, aga käitusime ettevaatlikult, nagu sellistes olukordades ikka. Rutiinne. Ta võiks olla relvastatud. Abikaasa. Teadsime sellest võimalusest. Aga kui sa mõtled, kas meil oli vähimatki ettekujutust sellest, mida me sealt leiame, siis ei. Kui oleksime, oleksime sealt välgukiirusel õhku tõusnud ja väed sisse toonud. Dennis ja mina, keegi meist pole kangelase tüüp. Ta raputas pead.
  
  "Kes sisenes esimesena?"
  
  "Täpselt nii ma tegingi. Dennis lõi jalaga ukse lahti ja astus kummardades tagasi. Ta irvitas."
  
  "Mis edasi juhtus?"
  
  Ta raputas teravalt pead. "Kõik juhtus nii kiiresti. See oli nagu udu. Mäletan küünlaid, peegleid, tüdrukut, jämedaid jooniseid seintel, asju, mida ma silmanurgast nägin. Aga see on nagu pildid unenäost. Õudusunenägu. Tema hingamine muutus teravamaks ja ta kõverdus end toolile, jalad enda alla ja käed enda ümber. "Siis ta lõpetas. Dennis oli minu selja taga. Tundsin tema sooja hingeõhku oma kaelal."
  
  "Kust ta tuli?"
  
  "Ma ei tea. Taga. Pöörake. Nii kiire".
  
  "Mida Dennis tegi?"
  
  "Tal polnud aega midagi teha. Ta pidi kuulma või tundma midagi, mis pani ta ümber pöörama, ja järgmisena teadsin, et tal oli veri. Ta karjus. Siis tõmbasin oma klubi välja. Ta lõikas Dennist uuesti ja veri pritsis üle minu. Nagu ta ei märganud mind või ei hoolinud sellest, jõuab ta minu juurde hiljem. Aga kui ta seda tegi, tõmbasin ma oma nuia ja ta üritas mind lüüa, kuid ma tõrjusin löögi kõrvale. Siis ma lõin teda..." Ta hakkas nutma ja hõõrus käeseljadega silmi. "Vabandust. Dennis, mul on nii kahju."
  
  "Kõik on korras," ütles Banks. "Rahune maha, Janet. Kas sinuga on kõik korras".
  
  "Tema pea oli minu süles. Üritasin arterit kinni keerata, nagu nad esmaabis õpetavad. Aga see mul ei õnnestunud. Ma pole seda kunagi varem teinud, kellegagi päriselt. Verd muudkui voolas välja. Nii palju verd." Ta nuusutas ja jooksis käega üle nina. "Vabandust".
  
  "Kõik on korras. Sul läheb hästi, Janet. Enne. Mida sa veel tegid, enne kui üritasid Dennist päästa?
  
  "Mäletan, et panin mehe käed ühe toru külge."
  
  "Mitu korda sa teda lõid?"
  
  "Ma ei mäleta".
  
  "Rohkem kui üks kord?"
  
  "Jah. Ta ei jätnud kumama, nii et ma lõin teda uuesti."
  
  "Veel kord?"
  
  "Jah. Ta tõusis järjest püsti." Ta hakkas uuesti nutma. Kui ta rahunes, küsis ta: "Kas ta on surnud?"
  
  "Mitte veel".
  
  "See pätt tappis Dennise."
  
  "Ma tean. Ja kui mehe partner tapetakse, peab ta sellega midagi ette võtma, eks? Kui te seda ei tee, on see halb ärile, halb detektiividele kõikjal."
  
  Janet vaatas teda nagu hulluks läinud. "Mida?"
  
  Banks nägi Bogarti Sam Spade'ina. Ilmselgelt olid plakatid mõeldud näitamiseks, mitte aga suure kire tõttu filmide endi vastu, ning tema haletsusväärne katse asju kergendada ebaõnnestus . "See pole oluline," ütles ta. "Ma lihtsalt mõtlen, mis teil meeles on."
  
  "Ei midagi. Mul ei olnud aega peatuda ja mõelda. Ta lõikas Dennist ja ta kavatses mind lõigata. Kui soovite, nimetage seda enesesäilitamiseks, kuid see ei olnud teadlik mõte. Tähendab, ma ei arvanud, et oleks parem, kui ma teda uuesti löön, muidu võib ta püsti tõusta ja mind lõigata. Kõik oli valesti."
  
  "Milline see oli?"
  
  "Ma ütlesin sulle. Hägune koht. Tegin tapja liikumisvõimetuks, panin ta käeraudadega ühe toru külge ja püüdsin siis Dennist elus hoida. Ma isegi ei vaadanud enam Payne'i suunas. Ausalt öeldes mind ei huvitanud, mis vormis ta oli. Ainult Dennis." Janet peatus ja vaatas oma käsi ümber klaasi. "Tead, mis mind tõeliselt köidab? Sain temaga lihtsalt tigedaks. Ja kõik sellepärast, et ta rääkis sellele tuletõrjujale oma seksistlikke nalju.
  
  "Mida sa silmas pead?"
  
  "Me vaidlesime, see on kõik. Vahetult enne kui koju jõudsime. Ütlesin talle, et tal on tõenäoliselt vähkkasvaja. See oli minu suhtes julm. Ma tean, et ta on hüpohondrik. Miks ma seda tegin? Miks ma nii kohutav inimene olen? Siis oli juba hilja. Ma ei saanud talle öelda, et ma ei mõelnud seda tõsiselt." Ta hakkas uuesti nutma ja Banks pidas paremaks lasta tal see kõik välja tuua. Tema süüst vabanemiseks kuluks rohkem kui üks pisarate kohtumine, kuid see oli vähemalt algus.
  
  "Kas hoidsite Föderatsiooniga ühendust?"
  
  "Mitte veel".
  
  "Tehke seda homme. Rääkige oma esindajaga. Nad saavad nõu anda, kui soovite, ja..."
  
  "Juriidiline esindus?"
  
  "Kui asi puudutab seda, siis jah."
  
  Janet tõusis veidi ebakindlamalt jalule ja läks endale veel jooki valama.
  
  "Oled sa kindel, et see on mõistlik?" küsis Banks.
  
  Janet valas endale ampsu viskit ja istus uuesti. "Öelge mulle, mida ma veel tegema pean, söör. Kas ma peaksin istuma Dennise naise ja lastega? Kas ma peaksin proovima neile selgitada, kuidas see juhtus, et kõik oli minu süü? Või peaksin oma korteri prügikasti viskama, linna minema ja mõnes anonüümses pubis tülli tegema, nagu mulle meeldib? Ma ei usu. See on kõige vähem kahjulik alternatiiv kõigele, mida ma praegu pigem teeksin.
  
  Banks sai aru, et tal oli õigus. Ta ise oli seda tunnet rohkem kui korra kogenud ja isegi allunud soovile linna minna ja kaklema hakata. See ei aidanud. Ta oleks silmakirjatseja, kui ütleks, et ei saa pudelipõhjast unustuse otsimisest suurt midagi aru. Tema elus oli kaks perioodi, mil ta sel teel lohutust otsis. Esimene oli siis, kui ta tundis, et viimastel kuudel Londonis enne Eastvale'i siirdumist läheneb kiiresti läbipõlemisele, ja teine oli üle aasta tagasi, pärast seda, kui Sandra temast lahkus.
  
  Asi on selles, et inimesed ütlesid, et see ei tööta, aga see toimis. Lühiajalise lahendusena, ajutiseks unustuseks, ei mahtunud pudelisse midagi, välja arvatud ehk heroiin, mida Banks polnud proovinud. Võib-olla oli Janet Tayloril õigus ja tänane märjuke oli parim, mida ta teha sai. Tal oli valus ja mõnikord pidid sa ise valu tekitama. Alkohol aitas mõneks ajaks valu vaigistada ja lõpuks minestasite. Pohmell saab olema piinav, aga see jäi homseks.
  
  "Sul on õigus. Ma valin ise." Impulssil kummardus Banks enda poole ja suudles lahkudes Janeti pähe. Tema juuksed maitsesid põlenud plasti ja kummi järele.
  
  Jenny Fuller istus tol õhtul oma kodukontoris, kus ta hoidis oma arvutis kõiki uurimise toimikuid ja märkmeid, kuna talle polnud Millgartis kontorit antud. Kontori akendest avanes vaade Greenile, kitsale pargiribale tema tänava ja East Side'i kinnistu vahel. Ta nägi majade tulesid läbi pimedate puude vahede.
  
  Tihe koostöö Banksiga pani Jenny nende ajaloost palju meelde. Ta meenutas piinlikkusega, et kord üritas ta teda võrgutada ja mees hakkas viisakalt vastu, väites, et on õnnelikus abielus. Kuid ta tõmbas teda; ta teadis seda väga hästi. Ta ei olnud enam õnnelikus abielus mees, kuid nüüd oli tal "tüdruksõber", nagu Jenny hakkas kutsuma Annie Cabbot, kuigi ta polnud teda kunagi kohanud. See oli tingitud asjaolust, et Jenny veetis nii palju aega väljaspool riiki ja ta polnud isegi läheduses, kui Banks ja Sandra lahku läksid. Kui ta oleks... noh, oleks võinud asjad teisiti olla. Selle asemel sõlmis ta mitmeid hävitavaid suhteid.
  
  Lõpuks tunnistas ta endale, et üks põhjusi, miks ta pärast viimast Californiast, saba jalge vahel, nii palju aega kodust eemal veetis, oli soov Banksist eemale pääseda, tema kergest lähedusest. piinas teda nii palju. , samas kui ta teeskles, et ta ei hooli üldse ja oli palju lahedam, kui ta tundis. Ja nüüd teevad nad tihedat koostööd.
  
  Ohates pööras Jenny tähelepanu oma tööle.
  
  Ta mõistis, et tema peamiseks probleemiks oli siiani olnud kohtuekspertiisi ja kuriteopaiga teabe peaaegu täielik puudumine ning ilma nendeta on kuradima võimatu teha korralikku läveanalüüsi - esialgne ülevaade, mis võiks olla uurimise kompassiks, aitab politsei teab, kust otsida, - rääkimata keerulisemast profiilist. Peaaegu kõik, millega ta on saanud töötada, on viktimoloogia. See kõik andis muidugi talle rakkerühma kurjategijatele - ja nad olid leegion - ohtralt laskemoona.
  
  Jenny uskus, et Inglismaa on nõustamise ja kriminaalprofiilide koostamise osas endiselt pimedas keskajas, eriti kui võrrelda seda USA-ga. Seda osaliselt seetõttu, et FBI on riiklik jõud, millel on ressursse riiklike programmide väljatöötamiseks, ja Suurbritannias on viiskümmend või enam eraldiseisvat politseiüksust, mis tegutsevad osade kaupa. Samuti on USA profiilitegijad tavaliselt politseiametnikud ja seetõttu aktsepteeritakse neid kergemini. Suurbritannias on profiililoojad tavaliselt psühholoogid või psühhiaatrid ning seetõttu ei usalda politsei ega õigussüsteem neid üldiselt. Jenny teadis, et nõustavatel psühholoogidel oleks õnn olla Inglismaa kohtus tunnistaja, rääkimata eksperditunnistajana aktsepteerimisest, nagu nad on Ameerika Ühendriikides. Isegi kui nad kohtu alla läheksid, vaatasid kohtunik ja vandekohus neile viltu, olenemata sellest, milliseid tõendeid nad esitasid, ning kaitse tooks kohale teise teistsuguse teooriaga psühholoogi.
  
  Hämarad ajad.
  
  Jenny teadis hästi, et enamik politseinikke, kellega ta töötas, arvas, et ta on selgeltnägijast ehk vaid ühe sammu võrra kõrgemal, kui üldse, ja et nad tõid ta sisse ainult seetõttu, et see oli lihtsam kui mitte. Kuid ta nägi endiselt vaeva. Kuigi ta oli valmis tunnistama, et profiilide koostamine on võib-olla siiski rohkem kunst kui teadus, ja kuigi profiil võib harva, kui üldse kunagi, näidata näpuga konkreetsele tapjale, uskus ta, et see võib kitsendada vaatevälja ja aidata uurimist keskenduda. .
  
  Jenny lihtsalt ei suutnud ekraanil olevaid pilte vaadata, mistõttu laotas ta need uuesti oma lauale, kuigi teadis neid kõiki peast: Kelly Matthews, Samantha Foster, Leanne Ray, Melissa Horrocks ja Kimberly Myers, kõik atraktiivsed blondid. tüdrukud vanuses kuusteist kuni kaheksateist aastat.
  
  Jenny arvates oli algusest peale liiga palju oletusi, millest peamine oli see, et kõik viis tüdrukut röövisid sama isik või isikud. Ta ütles Banksile ja meeskonnale, et ta võiks peaaegu sama tugevalt väita, et nad pole omavahel seotud, isegi kui tal oli nii vähe teavet.
  
  Noored tüdrukud lähevad kogu aeg kadunuks, vaidles Jenny; nad lähevad vanematega tülli ja põgenevad kodust. Kuid Banks ütles talle, et üksikasjalikud ja põhjalikud intervjuud sõprade, perekonna, õpetajate, naabrite ja tuttavatega näitasid, et kõik tüdrukud, välja arvatud Leanne Rae, olid pärit stabiilsetest perekondadest ja peale tavaliste kakluste poiss-sõprade, riiete pärast, tulid kõva häälega. muusika ja "mis sul on", midagi ebatavalist või märkimisväärset ei juhtunud nende elus enne nende kadumist. Banks rõhutas, et tegemist ei olnud tavaliste teismeliste põgenejatega. Küsimus oli ka tüdrukute viimati nähtu lähedalt hüljatuna leitud õlakottide kohta. Kuna Yorkshire Ripperi nurjunud uurimine rippus endiselt nagu albatross kaelas, ei tahtnud West Yorkshire sellega riskida.
  
  Neid oli neli, siis viis ja ühestki tüdrukust polnud jälgegi tavapäraste kanalite kaudu: noorte tugigrupid, riiklik kadunud isikute abitelefon, Crimewatch UK ümberehitused, plakatid "PUUDUVAD: VÕITE AIDATA", üleskutsed meedias ja kohaliku politsei jõupingutusi.
  
  Lõpuks nõustus Jenny Banksi argumendid ja käitus nii, nagu oleks kadumised seotud, märkides samas selgelt erinevusi üksikute asjaolude vahel. Ta avastas peagi, et sarnasused kaaluvad üles erinevused.
  
  Viktimoloogia. Mis neil ühist oli? Kõik tüdrukud olid noored, pikkade blondide juuste, pikkade säärtega ja toonuses sportlike figuuridega. Näis, et see viitab tüdrukute tüübile, mis talle meeldis, ütles Jenny. Neil kõigil on erinev maitse.
  
  Neljanda ohvri puhul märkas Jenny eskaleeruvat trendi: esimese ja teise ohvri vahel möödus peaaegu kaks kuud, teise ja kolmanda ohvri vahel viis nädalat, kuid kolmanda ja neljanda vahel vaid kaks ja pool nädalat. Ta arvas toona, et ta muutub üha abivajavamaks, mis tähendab, et ta võib muutuda ka hoolimatumaks. Jenny oli ka nõus kihla vedama, et toimub märkimisväärne isiksuse lagunemine.
  
  Kurjategija on oma elupaiga hästi valinud. Vabaõhupeod, pubid, tantsud, klubid, kinod ja estraadikontserdid olid kõik kohad, kust noori suure tõenäosusega leiti ja kõik nad pidid ühel või teisel viisil koju tagasi pöörduma. Ta teadis, et meeskond kutsus teda "Kameeleoniks" ja nõustus, et ta näitas ohvrite valimisel väga kõrget oskust, jäädes märkamatuks. Kõik nad rööviti öösel linnatingimustes - mahajäetud linnatänavate lõigud, halvasti valgustatud ja mahajäetud. Samuti suutis see tänapäeval paljusid linnakeskusi ja väljakuid katnud CCTV kaamerate levialast välja jääda.
  
  Tunnistaja ütles, et nägi Bradfordi ohvrit Samanthat läbi pimeda auto akna kellegagi rääkimas ja see oli Jennyl ainus teave võimaliku röövimismeetodi kohta.
  
  Kui aastavahetuse pidu, Harrogate"i popkontsert, kino ja ülikooli pubi olid kurikuulsad ja ilmselt jahimaad, siis üks küsimus, mis oli Jennyt juba laupäeva hommikust saati painanud, oli see, kuidas mõrvar sai teada noorteklubis toimunud tantsust pärast seda. mille Kimberly Myers rööviti. Kas ta elas kõrvalmajas? Kas ta oli koguduse liige? Kas ta võis sel ajal lihtsalt mööda minna? Ta teadis, et neid asju ei reklaamitud väljaspool lähikonda ega isegi väljaspool tegelikke klubiliikmeid.
  
  Nüüd teadis ta: Terence Payne elas veidi kaugemal tänaval ja õpetas kohalikus üldkoolis. Tundis ohvrit.
  
  Pealegi on nüüd osa sellest, mida ta sel päeval õppis, mõnele muule mõistatuslikule faktile ja küsimusele, mida ta nädalate jooksul kogunud oli. Viiest röövimisest neli toimus reede õhtul või laupäeva varahommikul, mis pani Jenny uskuma, et mõrvar töötas tavapärase viiepäevase graafiku alusel ja pühendas oma nädalavahetused oma hobile. Lisamees Melissa Horrocks häiris teda, kuid nüüd, kui ta teadis, et Payne on kooliõpetaja, oli ka teisipäeval, 18. aprillil toimunud inimrööv mõistlik. Olid ülestõusmispühad ja Payne'il oli rohkem vaba aega.
  
  Selle väikese teabe põhjal - see kõik oli enne Kimberly Myersi röövimist - oletas Jenny, et neil on tegemist oportunistliku rünnaku algatanud röövijaga. Ta sõitis teatud tüüpi ohvrit otsides sobivatesse kohtadesse ja kui ta leidis, tabas ta välgukiirusel. Puudusid tõendid selle kohta, et mõnda tüdrukut oleks õhtul või enne nende röövimist järgitud, kuigi ta oleks pidanud seda võimalust meeles pidama, kuid Jenny oli valmis kihla vedama, et ta oli seda kohta uurinud, uurinud iga sisse- ja väljapääsu. iga pime nurk ja pilu, kõik vaatejooned ja nurgad. Nendes asjades on alati olnud teatud risk. Võib-olla piisas sellest kiireks adrenaliinilaksu saamiseks, mis oli ilmselt osa põnevusest. Nüüd teadis Jenny, et oli kasutanud oma ohvrite alistamiseks kloroformi; see vähendas riskitaset.
  
  Jenny ei osanud endiselt arvestada kuriteopaiga kohta käiva teabega, sest kuriteopaika polnud. Põhjuseid, miks surnukehasid ei leitud, võib olla palju, ütles Jenny. Neid võis maha visata kõrvalistesse kohtadesse ja veel avastamata, matta metsa, visata merre või järve. Kuna aga kadumiste arv kasvas ja aja jooksul surnukehasid siiski ei leitud, kaldus Jenny teooria poole, et nende mees oli kollektsionäär, keegi, kes kitkus ja maitses oma ohvreid ning võib-olla siis hävitab need nii, nagu liblikakoguja võib gaasi anda ja oma trofeed kinnitada.
  
  Nüüd nägi ta koridori, kuhu tapja oli surnukehad matnud või osaliselt matnud, ja ta ei arvanud, et see oli juhuslikult või halvasti tehtud. Ta ei arvanud, et ühe ohvri sõrmed paistsid maa seest välja, sest Terence Payne oli lohakas töötaja; nad olid sellised, sest ta tahtis, et nad sellised oleksid, see oli osa tema fantaasiast, sest ta nautis seda, nagu tollal Ameerikas öeldi. Need olid osa tema kollektsioonist, tema trofeeruumist. Või tema aeda.
  
  Nüüd peab Jenny oma profiili uuesti tegema, võttes arvesse kõiki uusi tõendeid, mis tulevad järgmise paari nädala jooksul mäenumbrilt 35. Samuti peaks ta Terence Payne'i kohta kõike teada saama.
  
  Ja seal oli veel midagi. Nüüd pidi Jenny mõtlema ka Lucy Payne'ile.
  
  Kas Lucy teadis, mida ta mees teeb?
  
  Võib-olla oli tal vähemalt kahtlusi.
  
  Miks ta ei ilmunud?
  
  Võib-olla mõne eksitava pühendumuse tõttu - see oli ju tema abikaasa - või hirmu tõttu. Kui ta oleks teda eile õhtul vaasiga löönud, võinuks ta teda mõnel teisel korral lüüa, hoiatades teda saatuse eest, mis teda ees ootab, kui ta kellelegi tõtt räägib. Muidugi oleks see Lucy jaoks olnud põrgu, kuid Jenny võis uskuda, et ta oli seda teinud. Paljud naised on kogu oma elu sellises põrgus elanud.
  
  Aga kas Lucy oli rohkem seotud?
  
  Jällegi, võib-olla. Jenny oletas esialgu, et röövimisviis viitas sellele, et mõrvaril võis olla abiline, keegi, kes meelitas tüdruku autosse või tõmbas tema tähelepanu kõrvale, kui ta tagant lähenes. Naine sobiks sellesse rolli ideaalselt, lihtsustaks röövimist ennast. Noored tüdrukud, kes kardavad mehi, kalduvad palju tõenäolisemalt aknast välja ja aitavad naisel teepervel peatuda.
  
  Kas naised olid selliseks kurjaks võimelised?
  
  Kindlasti. Ja kui nad kunagi tabati, oli pahameel nende vastu palju suurem kui ühegi mehe vastu. Piisas, kui vaadata avalikkuse reaktsiooni Myra Hindleyle, Rosemary Westile ja Karla Homolkale, et selles veenduda.
  
  Kas siis Lucy Payne oli tapja?
  
  Banks tundis surmaväsimust, kui peatus umbes südaööl kitsal rajal oma Grutley suvila lähedal. Ta teadis, et oleks pidanud arvatavasti broneerima Leedsis hotellitoa, nagu ta varem tegi, või nõustuma Ken Blackstone'i diivanipakkumisega, kuid ta tahtis täna õhtul koju minna, isegi kui Annie keeldub tulemast ja tal polnud selle vastu liiga palju. reisid. See aitas tal lõõgastuda.
  
  Teda ootas automaatvastajas kaks teadet. Esimene oli Tracylt, kes ütles, et ta oli uudist kuulnud ja lootis, et temaga on kõik korras, ja teine oli Lynn Ray isalt Christopherilt, kes oli näinud pressikonverentsi ja õhtuseid uudiseid ning tahtis teada, kas politsei leidis tema tütre surnukeha Payne'i majas.
  
  Pangad ei vastanud ühelegi neist. Esiteks oli juba hilja ja teiseks ei tahtnud ta kellegagi rääkida. Nende kõigiga sai ta hommikul hakkama. Nüüd, kui ta kodus oli, oli tal isegi hea meel, et Annie ei tulnud. Tänaõhtune ettevõtte idee ei meeldinud isegi Annile ja pärast kõike seda, mida ta täna nägi ja millest ta mõtles, oli mõte seksist umbes sama huvitav kui hambaarsti juurde minek.
  
  Selle asemel valas ta endale helde klaasi Laphroaigi ja püüdis leida sobivat muusikat. Ta pidi midagi kuulma, aga ta ei teadnud mida. Tavaliselt polnud tal probleeme oma suurest kollektsioonist soovitud leidmisega, kuid täna õhtul keeldus ta peaaegu igast valitud CD-st. Ta teadis, et ei taha kuulata džässi ega rokki ega midagi sellist liiga metsikut ja primitiivset. Wagner ja Mahler on läinud, nagu kõik romantikud: Beethoven, Schubert, Rahmaninov ja teised. Ka terve kahekümnes sajand on möödas. Lõpuks valis ta Rostropovitši esituse Bachi tšellosüitidest.
  
  Väljaspool suvilat paisus maapinnast tee ja oja vaheline madal kivisein välja ning moodustas Grutley joa kohal väikese piirde, mis kujutas endast kõigest paari jala kõrgust terrassi, mis kulges diagonaalselt üle küla ja möödus oja alt. väike kivisild, mis oli keskseks kogunemispaigaks. Pärast seda, kui ta eelmisel suvel suvilasse kolis, oli Banksil harjumuseks jäänud eile õhtul hea ilma korral seal seista või isegi seinal istuda, jalad külje peal rippumas, ning nautida öömütsi ja sigaretti enne magamaminekut.
  
  Öine õhk oli rahulik ning lõhnas heina ja sooja rohu järele. Tema all olev org magas. Oru kaugemal pool põlesid ühe või kahe talu tuled, kuid kui välja arvata lammaste madaldumine põldudel üle oja ja ööloomad metsast, oli kõik vaikne. Ta suutis näha kaugeid nõlvad vaid pimedas, küürus või sakilisena vastu öist taevast. Ta arvas, et kuuleb kõrgel nõmmede kohal kurvi jubedat võbisemist. Noorkuu andis vähe valgust, kuid tähti oli rohkem, kui ta oli pikka aega näinud. Kui ta vaatas, langes pimeduses täht, jättes õhukese piimja jälje.
  
  Pangad ei soovinud.
  
  Ta tundis masendust. Põnevus, mida ta mõrvari leidmisel kogeda ootas, oli temast kuidagi mööda hiilinud. Tal polnud lõputunnet, kurjast puhastamist. Ta tundis, et mingil kummalisel moel kurjus alles algab. Ta püüdis oma ärevusest vabaneda.
  
  Ta kuulis enda kõrval mõnu ja vaatas alla. See oli metsast pärit kõhn kummikass. Alates sellest kevadest pöördus ta Banksi poole mitu korda, kui ta hilisõhtul üksi tänaval oli. Teisel korral, kui see ilmus, tõi ta talle piima, mille see rüüpas, enne kui puude vahele tagasi kadus. Ta ei näinud teda kunagi mujal ega muul ajal kui öösel. Kord ostis ta isegi kassitoitu, et oma külaskäiguks paremini valmis olla, aga kass ei puutunud seda. Ta ei saanud muud teha, kui mõmiseda, juua natuke piima, jalutada paar minutit ja minna tagasi sinna, kust ta tuli. Banks tõi taldriku piima ja asetas selle klaasi täites lauale. Kassi silmad särasid pimeduses merevaigukollasena, kui ta vaatas talle otsa, enne kui kummardus alla jooma.
  
  Banks süütas sigareti ja nõjatus vastu seina, asetades klaasi karedale kivipinnale. Ta püüdis oma meelt puhastada eelmise päeva kohutavatest piltidest. Kass hõõrus vastu jalga ja jooksis tagasi metsa. Rostropovitš mängis edasi ja Bachi täpsed matemaatilised helimustrid moodustasid kummalise kontrapunkti Grutley Fallsi metsikule, mürisevale muusikale, mis kevadisest sulast nii värskelt ellu ärkas, et Banks suutis vähemalt mõneks hetkeks unustada.
  
  OceanofPDF.com
  6
  
  Seitsmeteistkümneaastane Melissa Horrocks, kes ei saanud pärast 18. aprillil Harrogate"is toimunud popkontserti koju naasta, elas vanemate sõnul läbi mässumeelse faasi.
  
  Stephen ja Mary Horrocksil oli ainult üks tütar, hiline Blessing, kes oli kolmekümnendates. Steven töötas kohalikus piimandusbüroos, Mary aga osalise tööajaga kesklinna kinnisvaramaakleri kontoris. Umbes kuueteistkümneaastaselt tekkis Melissas huvi teatri popmuusika vastu, mis kasutas satanismi oma peamise lavarekvisiidina.
  
  Kuigi sõbrad andsid Stephenile ja Maryle nõu, et see on piisavalt kahjutu - lihtsalt nooruslik tuju - ja et see varsti möödub, olid nad sellest hoolimata jahmunud, kui ta hakkas oma välimust muutma ning koolitööd ja sporti hooletusse jätma. Melissa värvis oma juuksed esimest korda punaseks, sai juuksenõela ninna ja kandis palju musta. Tema magamistoa seinu kaunistasid kõhnade, saatanliku välimusega popstaaride nagu Marilyn Manson plakatid ja okultsed sümbolid, millest ta vanemad aru ei saanud.
  
  Umbes nädal enne kontserti otsustas Melissa, et talle ei meeldi punased juuksed, mistõttu läks ta tagasi oma loomuliku blondi värvi juurde. Hiljem arvas Banks, et on hea võimalus, et kui ta oleks selle punasena hoidnud, oleks see tema elu päästnud. Mis pani ka Banksi uskuma, et teda ei jälitatud enne inimröövi - või vähemalt mitte kaua. Kameeleon ei ajaks punapead taga.
  
  Harrogate, Põhja-Yorkshire'i umbes seitsmekümne tuhande elanikuga õitsev viktoriaanlik linn, mis on tuntud konverentsikeskuse ja pensionäride magnetina, ei olnud just teie tüüpiline Beelzebub's Bollocksi kontserdipaik, kuid bänd oli uus ja polnud veel võitnud suurt plaadilepingut. ; nad töötasid suurematele kontsertidele. Protestikirjade kirjutamiseks kõlasid tavapärased üleskutsed keelustada pensionile läinud kolonelid ja need tüütud vanainimesed, kes telekast kogu seda saasta vaatavad, kuid lõpuks ei tulnud sellest midagi.
  
  Umbes viissada last rändas ümber ehitatud teatrisse, sealhulgas Melissa ning tema sõbrad Jenna ja Kayla. Kontsert lõppes kell pool 10 ja kolm tüdrukut seisid mõnda aega väljas ja arutasid etendust. Nad läksid kolmekesi lahku umbes veerand üheteistkümne ajal ja läksid oma teed. Öö oli soe, nii et Melissa ütles, et läheb jalutama. Ta elas kesklinna lähedal ja suurem osa koduteest kulges mööda elavat ja hästi valgustatud Ripon Roadi. Kaks inimest teatasid hiljem, et nägid teda umbes kella üheteistkümne ajal West Parki ja Beech Grove'i ristumiskohas lõuna poole kõndimas. Koju jõudmiseks keeras ta Beech Grove'i ja umbes saja jardi pärast keeras selle välja, kuid sinna ei jõudnudki.
  
  Algul oli nõrk lootus, et Melissa võis kodust põgeneda, arvestades jätkuvat tüli tema vanematega. Kuid Stephen ja Mary, samuti Jenna ja Kayla kinnitasid Banksile, et see ei saa olla. Kaks sõpra ütlesid, et nad jagasid kõike ja oleksid teadnud, kui ta kavatseb põgeneda. Lisaks polnud tal kaasas ühtki oma väärtasja ning ta ütles neile, et ootab põnevusega, et saaks neid järgmisel päeval Victoria keskuses näha.
  
  Siis oli satanismi element, mida ei saanud tüdruku kadumisel nii lihtsalt maha võtta. Intervjueeriti nii grupi liikmeid kui ka nii palju vaatajaid, kui suutis koguda, kuid seegi ei toonud midagi kaasa. Isegi hiljem oli Banks süüdistusi uurides sunnitud tunnistama, et see kõik oli üsna banaalne ja kahjutu, must maagia oli lihtsalt teater, nagu omal ajal Black Sabbathi ja Alice Cooperi jaoks. Beltsebubi munad ei hammustanud isegi laval olevatel kanadel päid.
  
  Kui Melissa must nahast õlakott leiti kaks päeva pärast tema kadumist põõsastest, justkui liikuvast autoaknast välja visatuna, raha veel tervena, pälvis juhtum Banksi Chameleon Task Force"i tähelepanu. Nagu Kelly Matthews, Samantha Foster ja Leanne Ray enne teda, kadus ka Melissa Horrocks õhku.
  
  Jenna ja Kayla olid laastatud. Vahetult enne Melissa ööseks lahkumist naljatasid nad Kayla sõnul perverdid, kuid Melissa osutas oma rinnale ja ütles, et okultne sümbol tema T-särgil peletab kurjad vaimud eemale.
  
  Teisipäeva hommikul kella üheksa ajal oli uurimisruum rahvast täis. Rohkem kui nelikümmend detektiivi istus töölaua servadel või nõjatus vastu seinu. Hoones oli suitsetamine keelatud ja paljud neist närisid hoopis nätsu või askeldasid kirjaklambrite või kummipaeltega . Suurem osa neist oli algusest peale rakkerühmas ja kõik töötasid pikki tunde, panid töösse palju vaeva nii emotsionaalselt kui ka füüsiliselt. See mõjutas neid kõiki. Banks sai juhuslikult teada, et ühe õnnetu konstaabli abielu oli lagunenud kodust eemal veedetud tundide ja naise suhtes üles näidatud hoolimatuse tõttu. Igal juhul oleks see juhtunud mõnel muul ajal, ütles Banks endale, kuid selline uurimine võib avaldada survet, viia sündmused kriisipunkti, eriti kui see kriisipunkt poleks alustamiseks liiga kaugel. Nendel päevadel tundis ka Banks, et on lähenemas omaenda kriisipunktile, kuigi tal polnud õrna aimugi, kus see asub või mis juhtub, kui ta sinna jõuab.
  
  Nüüd oli tunda edasiminekut, nii ebamäärane kui see veel tundus, ja õhk kihas spekulatsioonidest. Nad kõik tahtsid teada, mis juhtus. Meeleolu oli segane: ühest küljest nägi kõik välja nii, nagu oleks neil oma inimene; teisest küljest oli üks nende omadest tapetud ja tema elukaaslast kavatseti rõngaste vahele saata.
  
  Kui Banks sisenes, olles järjekordsest halvast unest pisut räbal, hoolimata Laphroaghi kolmandast osast ja Bachi tšellosonaatide teisest plaadist, vaikis saal uudiseid oodates. Ta seisis Ken Blackstone'i kõrval korktahvli külge kinnitatud tüdrukute piltide kõrval.
  
  "Olgu," ütles ta, "teen ma endast parima, et selgitada, mis toimub. Kohtuekspertiis on endiselt sündmuskohal ja tundub, et nad jäävad sinna veel kauaks. Seni on nad keldrikoridorist leidnud kolm surnukeha ja ei paista, et veel ühele ruumi oleks. Nad kaevavad tagaaias ja otsivad neljandat. Ühtegi ohvrit pole veel tuvastatud, kuid seersant Novak ütleb, et kõik surnukehad on noored naised, seega on praegu mõistlik eeldada, et tegemist on samade noorte tüdrukutega, kes kadunuks jäid. Täna hiljem saame hambaravi dokumente kontrollides tuvastamisel mõningaid edusamme teha. Dr McKenzie tegi eile hilisõhtul Kimberly Myersile lahkamise ja leidis, et ta oli allutatud kloroformiga, kuid surm oli tingitud vagaalsest pärssimisest, mille põhjustas ligatuuriga kägistamine. Kollased plastkiud pesunöörist jäid haavasse kinni." Ta tegi pausi, ohkas ja jätkas. "Teda vägistati ka anaalselt ja vaginaalselt ning teda sunniti tegema fellatio'd."
  
  "Aga Payne, söör?" küsis keegi. "Kas see pätt sureb?"
  
  "Viimati kuulsin, et tal oli ajuoperatsioon. Terence Payne on endiselt koomas ning pole teada, kui kaua see võib kesta ja kuidas see lõpeb. Muide, me teame nüüd, et Terence Payne elas ja õpetas Seacroftis, enne kui üle-eelmise aasta septembris, kooliaasta alguses, Leeds Westi kolis. Peainspektor Blackstone kahtlustab teda Seacrofti vägistaja tapmises, seega teeme juba DNA-testi. Ma tahan, et meeskond arutaks seda juhtumit kohaliku klienditeenindusega. Seersant Stewart, kas saate selle korraldada?"
  
  "Ainult hetk, söör. See peab olema Chapeltowni kriminaalosakond.
  
  Banks teadis, et Chapeltownis oleks palav seda juhtumit ette võtta. Nende jaoks oli see "punane löök" - lihtne viis mitu avatud juhtumit ühe hoobiga sulgeda.
  
  "Kontrollisime ka Payne"i auto registreerimist DVLA-s Swanseas. Ta kasutas võltsnumbreid. Tema enda numbrid lõpevad KWT-ga, nagu nägi Samantha Fosteri kadumise juhtumi tunnistaja. Kohtuekspertiisi avastas nad garaaži peidetuna. See tähendab, et Bradfordi CID pidi teda juba küsitlema. Ma arvan, et pärast seda läks ta võltsitud vastu. "
  
  "Aga Dennis Morrisey?" küsis keegi.
  
  Dr McKenzie sündmuskohal tehtud uuringu kohaselt suri PC Morrisey unearteri ja kägiveeni läbilõikamisest põhjustatud verekaotusse. Ta viib täna hiljem läbi ülekuulamise. Nagu võite arvata, on surnukuuris suur järjekord. Ta vajab abi. Kas keegi on huvitatud?"
  
  Närviline naer käis läbi ruumi.
  
  "Aga PC Taylor?" küsis üks detektiividest.
  
  "PC Tayloril läheb hästi," ütles Banks. "Ma rääkisin temaga eile õhtul. Ta suutis mulle rääkida, mis keldris juhtus. Nagu te kõik ilmselt teate, on ta uurimise all, nii et proovime hoida seda käeulatuses."
  
  Rahva hulgast kostis rõõmuhõiske koor. Pangad rahustasid neid. "Seda tuleb teha," ütles ta. "Nii ebapopulaarne kui see ka pole. Keegi meist pole seadusest kõrgemal. Kuid ärgem laskem sellel end segada. Meie töö pole kaugeltki lõppenud. Tegelikult on see alles algus. Kohtuarstliku ekspertiisi tulemusena kerkib majja materjalide mägi. Kõik see tuleb märgistada, registreerida ja registreerida. HOLMES töötab endiselt, seega tuleb rohelised lehed täita ja esitada.
  
  Banks kuulis kogenud HOLMESi kaameramehe Carol Housemani oigamist: "Oh, kurat seda!"
  
  "Vabandust, Carol," ütles ta kaastundlikult naeratades. "See on vajalik, peab. Teisisõnu, vaatamata juhtunule töötame praegugi aktiivselt. Peame koguma tõendeid. Peame ilma kahtlusteta tõestama, et Terence Payne on kõigi viie kadunud tüdruku tapja.
  
  "Aga tema naine?" küsis keegi. "Ta pidi teadma."
  
  Just see, mida Ken Blackstone ütles. "Me ei tea seda," ütles Banks. "Praegu on ta ohver. Kuid tema võimalik kaasamine on üks teemadest, mida me uurime. Teame juba, et tal võis olla kaasosaline. Ta peaks saama minuga rääkida hiljem täna hommikul. Banks heitis pilgu kellale ja pöördus seersant Filey poole. "Seni, Ted, ma tahaksin, et te koondaksite meeskonna, kes vaataks läbi kõik avaldused ja küsitleks uuesti kõiki, kellega rääkisime, kui tüdrukute kadumisest teatati. Perekond, sõbrad, tunnistajad, kõik. See on selge?"
  
  "Teil on õigus, pealik," ütles Ted Filey.
  
  Banksile ei meeldinud, kui teda kutsuti pealikuks, kuid ta eiras seda. "Võtke välja mõned pildid Lucy Payne'ist ja näidake seda kõigile, kellega räägite. Vaadake, kas keegi mäletab, et nägi teda seoses mõne kadunud tüdrukuga.
  
  Pomisemist oli rohkem ja Banks rahustas nad uuesti maha. "Praegu," ütles ta, "ma tahan, et te kõik hoiaksite tihedat ühendust meie kontorijuhi seersant Graftoniga, kes on siin..."
  
  Kostis rõõmuhõisked ja Ian Grafton punastas.
  
  "Ta postitab tegevusi ja sidemeid ning neid saab olema palju. Ma tahan teada, mida Terence ja Lucy Payne hommikusöögiks söövad ja kui korrapärane on nende roojamine. Dr Fuller pakkus, et Payne pidas oma tegude kohta mingit visuaalset arvestust - tõenäoliselt videokassetid, aga võib-olla ka tavalised fotod. Sündmuskohalt pole veel midagi leitud, kuid me peame teadma, kas Paynes on kunagi omanud või rentinud videotehnikat.
  
  Banks märkas Jenny Fulleri mainimisel mitmeid skeptilisi pilke. Tema meelest tüüpiline kitsarinnaline mõtlemine. Nõustamispsühholoogid ei pruugi olla maagilised ega suuda mõne tunni jooksul mõrvarit nimetada, kuid Banksi kogemuse põhjal saavad nad oma valdkonda kitsendada ja sihtida piirkonda, kus kurjategija võib elada. Miks mitte neid kasutada? Parimal juhul said nad aidata ja halvimal juhul ei teinud nad halba. "Pidage meeles," jätkas ta, "viis tüdrukut rööviti, vägistati ja tapeti. Viis tüdrukut. Sa ei pea ma sulle ütlema, et keegi neist võib olla sinu tütar. Arvame, et oleme vastutava isiku tabanud, kuid me ei saa olla kindlad, et ta tegutses üksi, ja kuni me ei suuda tõestada, et see oli tema, olenemata vormist, mis ta oli, ei saa me selles meeskonnas lõõgastuda. Sai aru?"
  
  Kokkutulnud detektiivid pomisesid: "Jah, härra," siis hakkas seltskond laiali minema, mõned läksid õue väga vajaliku sigareti järele, teised naasid oma töölaudade juurde.
  
  "Veel üks asi," ütles Banks. "Peainspektorid Bowmore ja Singh. Minu kabinetis. Nüüd".
  
  Pärast lühikest kohtumist piirkonna komandöri Hartnelliga, kes teda kindlasti silmas pidas, ja Banksiga, kes tundus selle kõige pärast rahutu olevat, luges inspektor Annie Cabbot uuesti PC Janet Taylori toimiku, kui too oma väikeses kontoris ootas. Hartnell ise otsustas, et kuna Janet Taylor tuli vabatahtlikult ja kuna teda polnud arreteeritud, oleks büroo esialgseks intervjuuks palju vähem ähvardav keskkond kui tavaline närune ülekuulamisruum.
  
  Annie avaldas muljet PC Taylori saavutustest. Polnud kahtlustki, et kui kõik süüdistused tema vastu tühistatakse, leiab ta koha kiirendatud edutamiskursustel ja saavutab viie aasta jooksul inspektori ametikoha. Pudseyst pärit kohalikul tüdrukul Janet Tayloril oli neli A-taset ja kraad sotsioloogias Bristoli ülikoolist. Ta oli vaid kahekümne kolme aastane, vallaline ja elas üksi. Janetil olid kõigil sisseastumiseksamitel kõrged punktisummad ja teda eksamineerinute sõnul näitas ta üles tugevat arusaamist politseitöö keerukusest mitmekesises ühiskonnas ning kognitiivseid ja probleemide lahendamise oskusi, mis on detektiivi jaoks head. Ta oli hea tervise juures ja loetles oma hobideks squashi, tennist ja arvutit. Kogu oma tudengikarjääri jooksul töötas ta suved turvaametnikuna Leedsi White Rose Centeris, jälgides samal ajal kaameraid ja patrullides ostupiirkonnas. Janet tegi ka vabatahtlikku tööd kohalikus koguduserühmas, aidates vanureid.
  
  See kõik kõlas üsna igavalt Annie jaoks, kes kasvas üles St Ives'i lähedal kunstnike kommuunis, ümbritsetud ekstsentrikutest, hipidest ja igat masti ekstsentrikutest. Annie tuli ka hilja politseisse ja kuigi tal oli kraad, oli ta kunstiajaloo erialal, temast oli politseile vähe kasu ja ta ei pääsenud APC-sse seoses intsidendiga tema eelmises ringkonnas, kui kolm kaasametnikku. üritas teda peol pärast seersandiks edutamist vägistada. Üks neist õnnestus enne, kui tal õnnestus nendega võidelda. Trauma saanud Annie teatas juhtunust alles järgmisel hommikul, selleks ajaks oli ta veetnud mitu tundi vannis, pestes kõik tõendid minema. Peainspektor nõustus kolme ametniku sõnadega tema vastu ja kuigi nad tunnistasid, et Annie joobes juhtimisel läks olukord pisut käest ära, ütlesid nad, et nad on kontrolli all ja seksuaalset rünnakut ei olnud.
  
  Pikka aega ei hoolinud Annie oma karjäärist ja keegi polnud temast rohkem üllatunud tema ambitsioonide taastekke üle, mis tähendas vägistamise ja selle tagajärgedega tegelemist - keerulisem ja traumeerivam kui keegi peale tema teadis - kuid see juhtus ja nüüd oli ta täieõiguslik inspektor, kes uuris poliitiliselt keerulist juhtumit detektiiv Chambersi jaoks, kes ise oli selle ametisse nimetamise pärast selgelt hirmul.
  
  Lühikesele uksele koputamisele järgnes noor naine lühikeste mustade juustega, mis nägid välja üsna kuivad ja elutud. "Nad ütlesid mulle, et olete siin," ütles ta.
  
  Annie tutvustas end. "Istu maha, Janet."
  
  Janet tõusis istukile ja üritas kõval toolil end mugavalt tunda. Ta nägi välja, nagu poleks ta terve öö maganud, mis ei üllatanud Anniet sugugi. Ta nägu oli kahvatu ja silmade all olid tumedad ringid. Võib-olla oli Janet Taylor lisaks unetuse ja piiritu hirmu laastavale mõjule atraktiivne noor naine. Tal olid kindlasti kaunid liivsavi silmad ja sellised põsesarnad, millele modellid oma karjääri ehitavad. Samuti tundus ta olevat väga tõsine inimene, keda painasid eluraskused või võib-olla oli see hiljutiste sündmuste tagajärg.
  
  "Kuidas tal on?" küsis Janet.
  
  "WHO?"
  
  "Sa tead. Payne".
  
  "Ikkagi teadvuseta."
  
  "Kas ta jääb ellu?"
  
  "Nad ei tea veel, Janet."
  
  "Hästi. Ma mõtlen, see on lihtsalt... noh, ma arvan, et see on oluline. Tead, minu puhul."
  
  "Kui ta sureb? Jah, see juhtub. Aga ärgem praegu selle pärast muretsegem. Ma tahan, et sa räägiksid mulle, mis Paynes'i keldris juhtus, siis ma esitan sulle mõned küsimused. Lõpetuseks soovin, et kirjutaksite selle kõik oma avaldusele üles. See ei ole ülekuulamine, Janet. Olen kindel, et sa käisid selles keldris läbi põrgu ja keegi ei taha sind kohelda kui kurjategijat. Kuid sellistel juhtudel tuleb järgida teatud protseduure ja mida varem alustame, seda parem. Annie ei olnud täiesti aus, kuid ta tahtis, et Janet Taylor oleks võimalikult rahulik. Ta teadis, et peab natuke pingutama, võib-olla isegi vahel karmiks. See oli tema ülekuulamistehnika; lõpuks lahvatas tõde sageli mingisuguse surve all. Ta oleks kaastundlik olnud, aga kui tal oleks vaja Janet Taylorit natukene kiusata, siis olgu. Neetud Chambers ja Hartnell. Kui ta kavatses seda neetud tööd teha, tegi ta seda korralikult.
  
  "Ära muretse," ütles Janet. "Ma ei teinud midagi halba".
  
  "Ma olen kindel, et sa ei teinud seda. Räägi mulle sellest".
  
  Kui Janet Taylor rääkis, kõlas üsna igavalt ja eemalolevalt, nagu oleks ta seda liiga palju kordi varem läbi elanud või justkui jutustaks kellegi lugu ümber, jälgis Annie oma kehakeelt. Janet niheles sageli toolil, pani käed sülle ja kui asi tõeliseks õuduseks läks, pani ta käed rinnale kokku ja ta hääl muutus tasasemaks, väljendusvõimetuks. Annie lasi tal jätkata, tehes märkmeid tema arvates olulistest punktidest. Janet ei jõudnudki niivõrd kindlasse lõppu, kuivõrd vaikis pärast seda, kui ta ütles, et oli otsustanud kiirabi oodata, toetades PC Morrisey pea süles ja tundes, kuidas tema reitest immitseb soe veri. Kui ta sellest rääkis, kerkisid ta kulmud ja kortsusid ta otsaesise keskel ning pisarad voolasid ta silmadesse.
  
  Annie lasi vaikusel veidi aega venida, kui Janet vaikis, siis küsis, kas Janet tahab midagi juua. Ta palus vett ja Annie tõi talle purskkaevust. Tuba oli palav ja Annie võttis natuke ka endale.
  
  "Ainult paar asja, Janet; siis jätan teid rahule oma avaldust kirjutama."
  
  Janet haigutas. Ta tõstis käe suu juurde, kuid ei vabandanud. Tavaliselt oleks Annie haigutamist võtnud kui hirmu või närvilisuse märki, kuid Janet Tayloril oli hea põhjus olla väsinud, nii et seekord ei omistanud ta sellele liiga suurt tähtsust.
  
  "Mida sa mõtlesid, kui see juhtus?" küsis Annie.
  
  "Mõtlesid? Ma pole üldse kindel, mida ma mõtlesin. Lihtsalt reageeris."
  
  "Kas sa mäletad oma treeningut?"
  
  Janet Taylor naeris, kuid see oli sunnitud. "Treening ei valmista teid millekski selliseks ette."
  
  "Aga teie teatepulgatreening?"
  
  "Ma ei pidanud sellele mõtlema. See oli instinktiivne."
  
  "Sa tundsid end ohustatuna."
  
  "Mul oli kuradi õigus. Ta tappis Dennist ja järgmisena tappis mind. Ta tappis juba voodis oleva tüdruku."
  
  "Kuidas sa teadsid, et ta on surnud?"
  
  "Mida?"
  
  "Kimberly Myers. Kuidas sa teadsid, et ta on surnud? Ütlesite, et kõik juhtus nii kiiresti, et teil oli vaevu aega teda enne rünnakut pilku heita.
  
  "Ma... ma arvan, et ma lihtsalt eeldasin. Tähendab, ta lamas seal alasti voodis, kollane köis kaelas. Ta silmad olid lahti. See oli mõistlik oletus."
  
  "Olgu," ütles Annie. "Nii et sa pole kunagi mõelnud, et päästate teda, kui päästate teda?"
  
  "Ei. Olin mures selle pärast, mis Dennisega juhtus.
  
  "Ja mis oleks teie arvates pidanud teiega järgmiseks juhtuma?"
  
  "Jah". Janet jõi rohkem vett. Natuke vett libises mööda ta lõua halli T-särgi esiosale, kuid ta ei paistnud seda märganud.
  
  "Nii, sa võtsid oma teatepulga välja. Mis järgmiseks?"
  
  "Ma ütlesin sulle. Ta virutas mind selle hullu pilguga."
  
  "Ja ta ründas sind oma matšeetega?"
  
  "Jah. Pareerisin nuiaga löögi käest ära, nagu meile õpetati. Ja siis, kui ta kõikus, enne kui ta suutis selle algsesse asendisse tagasi viia, kõikusin ja lõin teda.
  
  "Kuhu kukkus esimene löök?"
  
  "Tema peas."
  
  "Kus see tal täpselt peas on?"
  
  "Ma ei tea. Mind see ei häirinud."
  
  "Aga sa tahtsid teda teovõimetuks teha, kas pole?"
  
  "Ma tahtsin takistada teda mind tapmast."
  
  "Nii et sa tahaksid teda kuhugi tõhusalt lüüa?"
  
  "Noh, ma olen paremakäeline, nii et ma arvan, et lõin teda vasakusse pähe, kuskile templi ümber."
  
  "Ta kukkus?"
  
  "Ei, aga ta oli jahmunud. Ta ei saanud matšeete teiseks löögiks ette valmistada.
  
  "Kus sa teda järgmiseks lõid?"
  
  "Rand, ma arvan."
  
  "Teda desarmeerida?"
  
  "Jah".
  
  "Kas teil õnnestus?"
  
  "Jah".
  
  "Mida sa edasi tegid?"
  
  "Löösin matšeete jalaga nurka."
  
  "Mida Payne tegi?"
  
  "Ta hoidis randmest ja needis mind."
  
  "Kas te oleksite selleks ajaks löönud teda korra vasakusse templisse ja korra randmesse?"
  
  "See on õige".
  
  "Mida sa edasi tegid?"
  
  "Ma lõin teda uuesti."
  
  "Kus?"
  
  "Peale."
  
  "Miks?"
  
  "Et teda tegevusest välja lülitada."
  
  "Kas ta seisis sel hetkel?"
  
  "Jah. Ta oli põlvili ja püüdis matšeete kätte saada, kuid tõusis püsti ja kõndis minu poole.
  
  "Kas ta oli nüüd relvastamata?"
  
  "Jah, aga ta oli ikkagi minust suurem ja tugevam. Ja tal oli nii pöörane pilk silmis, nagu oleks tal lisajõudu."
  
  "Nii et sa lõid teda uuesti?"
  
  "Jah".
  
  "Samas kohas?"
  
  "Ma ei tea. Kasutasin oma klubi samamoodi. Nii et jah, ma arvan, et nii, kui ta just pooleldi ära ei pööranud.
  
  "Oli ta?"
  
  "Ma ei usu".
  
  "Aga kas see on võimalik? See oli teie, kes selle välja pakkus."
  
  "Ma arvan, et see on võimalik, aga ma ei saa aru, miks."
  
  "Kas te ei löönud teda mingil juhul kuklasse?"
  
  "Ma ei usu".
  
  Janet hakkas higistama. Annie nägi juuksepiiril higihelmeid ja kaenlaaluste all aeglaselt levivat tumedat plekki. Ta ei tahtnud vaest naist palju rohkem pingutada, kuid tal oli oma töö ja ta oskas vajadusel karm olla. "Mis juhtus pärast seda, kui lõite Payne'i teist korda pähe?"
  
  "Ei midagi".
  
  "Mida tähendab "mitte midagi"?"
  
  "Ei midagi. Ta jõudis aina lähemale."
  
  "Nii et sa lõid teda uuesti."
  
  "Jah. Võtsin taktikepi kahe käega nagu kriketikurikaga, et teda kõvemini lüüa.
  
  "Tol ajal ei olnud tal end millegagi kaitsta, eks?"
  
  "Ainult tema käed."
  
  "Aga ta ei tõstnud neid üles, et lööki tõrjuda?"
  
  "Ta hoidis randmest kinni. Ma arvan, et see oli katki. Ma kuulsin midagi krõbinat."
  
  "Nii et teil oli vabad käed lüüa teda nii kõvasti kui tahtsite?"
  
  "Ta liikus pidevalt minu poole."
  
  "Kas sa tahad öelda, et ta liikus pidevalt sinu poole?"
  
  "Jah, ja kutsus mind nimepidi."
  
  "Missugused nimed?"
  
  "Räpased nimed. Ja Dennis oigas, veritses. Tahtsin tema juurde minna, et näha, kas saan aidata, kuid ma ei saanud midagi teha, kuni Payne enam ei liigutanud.
  
  "Kas sa ei tundnud, et oleksite võinud tal sel hetkel käed raudu panna?"
  
  "Mitte kunagi. Olin teda juba kaks-kolm korda löönud, aga see ei paistnud kuidagi mõjuvat. Ta jõudis aina lähemale. Kui ma läheneksin ja ta minust kinni haaraks, kägistaks ta mu surnuks.
  
  "Isegi murtud käeluuga?"
  
  "Jah. Ta oleks võinud mu kõri käega läbi lõigata."
  
  "Hästi". Annie peatus, et enda ees olevale märkmikule märkmeid teha. Ta tundis peaaegu Janet Taylori hirmu lõhna ega olnud kindel, kas see oli keldrist või praegustest oludest pärit. Ta venitas märkmete tegemise protsessi, kuni Janet hakkas nihelema, ja küsis siis: "Mitu korda sa arvad, et sa teda kokku lõid?"
  
  Janet pööras pea küljele. "Ma ei tea. Ma ei lugenud. Võitlesin oma elu eest, kaitstes end maniaki eest.
  
  "Viis korda? Kuus korda?"
  
  "Ma ütlesin sulle. ma ei mäleta. Nii palju kordi kui vaja. Et ta lõpetaks tulemise. Ta lihtsalt ei lõpetaks minu pihta löömist." Janet puhkes nutma ja Annie lasi tal nutta. See oli esimene kord, kui emotsioonid said šokist jagu ja see teeks talle head. Umbes minuti pärast võttis Janet end kokku ja võttis veel ühe lonksu vett. Tal tundus piinlik, et ta ei talu seda kolleegi ees.
  
  "Ma olen peaaegu valmis, Janet," ütles Annie. "Siis jätan ma su rahule."
  
  "Hästi".
  
  "Sul õnnestus ta pikali panna, kas pole?"
  
  "Jah. Ta põrkas vastu seina ja libises alla."
  
  "Ta liikus siis veel?"
  
  "Mitte väga. Ta näis tõmblevat ja hingavat raskelt. Tema suus oli veri."
  
  "Viimane küsimus, Janet: kas sa lõid teda pärast kukkumist uuesti?"
  
  Ta kulmud tõmbusid hirmust kokku. "Ei. Ma ei usu."
  
  "Mida sa tegid?"
  
  "Ma panin ta käeraudadega toru külge."
  
  "Ja siis?"
  
  "Siis läksin Dennisele appi."
  
  "Oled sa kindel, et sa teda pärast kukkumist enam ei löönud? Lihtsalt, et olla kindel?"
  
  Janet vaatas kõrvale. "Ma ütlesin sulle. Ma ei usu. Miks mul seda vaja on?"
  
  Annie kummardus ettepoole ja pani käed lauale. "Püüa meeles pidada, Janet."
  
  Kuid Janet raputas pead. "See ei ole hea. Ma ei mäleta."
  
  "Olgu," ütles Annie püsti tõustes. "Intervjuu läbi." Ta asetas taotluslehe ja pastaka Janeti ette. "Kirjutage üles, mida sa mulle rääkisid nii üksikasjalikult, kui mäletad."
  
  Janet haaras pastaka. "Mis järgmisena juhtub?"
  
  "Kui olete lõpetanud, armastage, minge koju ja jooge üks kange jook. Kurat, joo kaks."
  
  Janet sai väikese, kuid siira naeratuse, kui Annie lahkus ja ukse enda järel sulges.
  
  Ta arvas, et juhid Bowmore ja Singh nägid ebakindlad välja, kui nad sisenesid Banksi ajutisse kontorisse Millgartis.
  
  "Istu maha," ütles ta.
  
  Nad istusid maha. "Mis on lahti, söör?" küsis konstaabel Singh, püüdes kõlada juhuslikult. "Kas teil on meile tööd?"
  
  Banks nõjatus toolil tagasi ja lõi käed pea taga. "Mõnes mõttes," ütles ta. "Kui nimetate pliiatsite teritamist ja paberikorvide väljavõtmist, see toimib."
  
  Nende lõuad langesid. "Sir..." alustas Bowmore, kuid Banks tõstis käe.
  
  "KWT-ga lõppev auto numbrimärk. Kas see tuletab teile midagi meelde?"
  
  "Härra?"
  
  "TERE. Katherine Wendy Turlow."
  
  "Jah, sir," ütles Singh. "See on number, mille Bradfordi CID sai Samantha Fosteri juhtumi ajal."
  
  "Bingo," ütles Banks. "Parandage mind, kui ma eksin, aga kas Bradford ei saatnud meile koopiaid kõigist oma Samantha Fosteri juhtumiga seotud toimikutest, kui seda meeskonda moodustati?"
  
  "Jah, härra".
  
  "Kaasa arvatud kõigi piirkonnas elavate inimeste nimed, kellel oli tume auto, mille numbrimärk lõpeb numbritega KWT."
  
  "Rohkem kui tuhat, söör."
  
  "Rohkem kui tuhat. Tõesti. Bradfordi CID intervjueeris neid kõiki. Ja arvake ära, kes on selle tuhande hulgas.
  
  "Terence Payne, söör," vastas Singh uuesti.
  
  "Nutikas mees," ütles Banks. "Niisiis, kui Bradfordi kriminaalosakond selle juhtumi kallal töötas, kas neil oli mingit seost sarnaste kuritegudega?"
  
  "Ei, söör," vastas Bowmore seekord. "Roundhay Parki aastavahetuse peolt jäi üks tüdruk kadunuks, kuid tol ajal polnud põhjust neid omavahel siduda."
  
  "Õige," ütles Banks. "Miks siis arvate, et andsin vahetult pärast selle töörühma moodustamist korralduse vaadata läbi kõik varasemate juhtumite tõendid, sealhulgas Samantha Fosteri kadumise kohta?"
  
  "Sellepärast, et te arvasite, et side on olemas, söör," ütles konstaabel Singh.
  
  "Mitte ainult mina," ütles Banks. "Aga, jah, kolm tüdrukut, nagu siis. Siis neli. Siis viis. Ühenduse võimalus muutus aina tugevamaks. Nüüd arvake ära, kelle ülesandeks oli Samantha Fosteri juhtumi tõendeid uurida.
  
  Singh ja Bowmore vaatasid teineteisele otsa, siis kortsutasid kulmu ja vaatasid Banksi poole. "Me olime, söör," ütlesid nad ühel häälel.
  
  "Sealhulgas uuesti küsitledes autoomanike nimekirja, mille Bradfordi CID sai DVLA-lt."
  
  "Rohkem kui tuhat, söör."
  
  "Tõepoolest," ütles Banks, "aga kas mul on õigus, kui eeldan, et teile anti palju abi, aktsiad jagati ja P-täht oli nende hulgas, mis määrati teile tähestikulises järjekorras?" Sest minu failides on nii kirjas. P on Payne'i jaoks.
  
  "Meil oli veel palju teha, söör. Me pole neid kõiki veel võitnud."
  
  "Kas sa oled juba nendeni jõudnud? See oli aprilli alguses. Rohkem kui kuu aega tagasi. Sa mängisid natuke, eks?"
  
  "Mitte et see oleks ainus tegevus, mis meile määratud oli, söör," ütles Bowmore.
  
  "Vaata," ütles Banks, "ma ei vaja vabandusi. Ühel või teisel põhjusel ei saanud te Terence Payne'i uuesti üle kuulata.
  
  "Aga see ei muudaks midagi, söör," protesteeris Bowmore. "Ma mõtlen, et Bradfordi CID ei tähistanud teda kahtlusalusena number üks, eks? Mida ta kavatses meile öelda, mida ta neile ei öelnud? Ta ei julgenud tunnistada ainult sellepärast, et me temaga rääkima tulime, eks?"
  
  Banks jooksis käega läbi juuste ja pomises vaikset needust. Ta ei olnud sündinud autoritaarne - sugugi mitte - ja ta vihkas seda osa tööst, peksmist, sest tal oli heal järjel, aga kui keegi seda kunagi tegi, siis need kaks auhinnatud lolli väärisid halvimat, mida ta anda sai. "See peaks olema näide sellest, kuidas te oma initsiatiivi kasutate?" ta ütles. "Sest kui see nii on, siis parem järgige protseduuri ja järgige käske."
  
  "Aga härra," ütles Singh, "ta oli kooliõpetaja. Hiljuti abiellunud. Hea maja. Lugesime tegelikult kõik avaldused läbi."
  
  "Vabandust," ütles Banks pead raputades. "Kas ma olen siin millestki ilma jäänud?"
  
  "Mida sa mõtled, söör?"
  
  "Noh, ma ei ole teadlik, et dr Fuller andis meile mingit profiili selle inimese kohta, keda me hetkel otsisime."
  
  Konstaabel Singh muigas. "Ta ei andnud meile palju, kui me seda vaatame, kas ta, söör?"
  
  "Mis pani teid siis arvama, et võiksite välistada äsja abiellunud, kena majaga keskkooliõpetaja?"
  
  Singhi lõualuu avanes ja sulgus nagu kalal. Bowmore vaatas alla oma saapaid.
  
  "Noh?" Banks kordas. "Ma ootan".
  
  "Vaadake, söör," ütles Singh, "vabandust, me pole lihtsalt veel selleni jõudnud."
  
  "Kas olete mõne oma nimekirjas oleva inimesega rääkinud?"
  
  "Paar, söör," pomises Singh. "Need, mille Bradfordi kriminaalosakond on märkinud võimalikuks. Üks mees oli varem välgutamise eest karistatud, kuid tal oli Leanne Rae ja Melissa Horrocksi suhtes kindel alibi. Kontrollisime seda, söör.
  
  "Niisiis, kui teil polnud muud teha, tegite natuke ületunde, jättes nimekirjast maha ühe või kaks nime, mille kõrvale Bradfordi CID küsimärgid pani. See on kõik?"
  
  "See pole aus, söör," protesteeris Bowmore.
  
  "Pole aus. Ma ütlen sulle, et see on kuradi ebaaus, PC Bowmore. On jube ebaõiglane, et vähemalt viis tüdrukut, keda me seni teame, on tõenäoliselt surnud Terence Payne'i käe läbi. See on ebaõiglane."
  
  "Aga ta ei tunnistaks seda meile, söör," protesteeris Singh.
  
  "Te peaksite olema detektiivid, kas pole? Kuulake, las ma ütlen selle lihtsalt. Kui oleksite läinud Payne'i majja siis, kui oleksite pidanud, näiteks eelmisel kuul, poleks võib-olla veel üks või kaks tüdrukut surnud."
  
  "Te ei saa seda meile alla panna, söör," protesteeris Bowmore punastades. "Seda lihtsalt pole programmis."
  
  "Oh, kas pole? Mis siis, kui nägite või kuulsite midagi kahtlast, kui viibisite majas teda üle kuulamas? Mis siis, kui teie peenelt arenenud detektiiviinstinkt tabaks midagi ja te paluksite mul ringi vaadata?
  
  "CID Bradford ei teinud..."
  
  "Ma ei hooli sellest, mida Bradfordi CID tegi või ei teinud. Nad uurisid ühte juhtumit: Samantha Fosteri kadumist. Sina aga uurisid sariaröövi juhtumit. Kui teil oleks olnud põhjust keldrisse vaadata, oleksite ta kinni püüdnud, uskuge mind. Isegi kui uuriksite tema videokogu, võib see teid kahtlustada. Kui te vaataksite tema autot, märkaksite võltsitud numbrimärke. Need, mida ta praegu kasutab, lõpevad NGV-ga, mitte KWT-ga. See võib tekitada paar äratust, kas sa ei arva? Selle asemel otsustate ise, et see tegevus ei ole kiirustamist väärt. Jumal teab, mida sa veel palju olulisemaks pidasid. Noh?"
  
  Mõlemad vaatasid alla.
  
  "Kas teil pole oma kaitseks midagi öelda?"
  
  "Ei, söör," pomises konstaabel Singh pingul huultega.
  
  "Ma annan teile isegi kahtluse kasu," ütles Banks. "Ma eeldan, et püüdlesite teiste eesmärkide poole, mitte ainult kõrvale hiilides. Aga sa läksid ikka persse."
  
  "Aga ta peab valetama Bradfordi kriminaalosakonnale," protesteeris Bowmore. "Ta valetaks ka meile."
  
  "Sa lihtsalt ei saa aru, eks?" Banks ütles. "Ma ütlesin sulle. Sa peaksid olema detektiivid. Sa ei võta midagi nimiväärtusega. Võib-olla märkasite midagi tema kehakeeles. Võib-olla oleksite ta valest tabanud. Võib-olla, jumal hoidku, kontrollisite isegi üht tema alibist ja leidsite, et see ei vasta tõele. Võib-olla pani sind lihtsalt miski Terence Payne'i suhtes kahtlustama. Kas ma olen selge? Sul oli vähemalt kaks, võib-olla kolm juhtumit rohkem kui Bradfordil ja sa ajasid selle sassi. Nüüd olete mõlemad juhtumist väljas ja see on teie failides. Selge?"
  
  Bowmore vaatas Banksi pilguga ja Singh näis olevat pisarateni lähedal, kuid sel hetkel ei tundnud Banks kummagi vastu kaastunnet. Ta tundis, et hakkab peale lõhenevat peavalu. "Kaoge siit minema," ütles ta. "Ja mitte sind enam koosolekuruumis näha."
  
  Maggie peitis end Ruthi stuudiopeidikusse. Kevadpäike valas sisse aknast, mille ta avas paar tolli, et õhku sisse lasta. See oli avar tuba maja tagaosas, algselt kolmas magamistuba, ja kuigi aknast avanev vaade jättis soovida - kõle, prügiga risustatud tagumine esik ja volikogu kinnistu selle taga -, oli tuba ise talle ideaalne. vajadustele. Ülemisel korrusel oli lisaks kolmele toale, riidekapile ja vannitoale ka pööning, kuhu pääses ülestõstetava redeliga, mida Ruthi sõnul kasutas ta asjade hoiustamiseks. Maggie ei hoidnud seal midagi; tegelikult ei käinud ta seal kunagi isegi üles, sest teda häirisid ämblikud, tolmused ja mahajäetud kohad, millest ainuüksi mõte pani ta värisema. Ka tema oli allergiline ja väikseimgi tolmuvihje tekitas tal silmades põletust ja nina sügelema.
  
  Veel üks boonus täna oli see, et üleval, maja taga, ei seganud ta pidevalt kogu mäel toimuvast tegevusest. See oli taas liikluseks avatud, kuid number 35 piirati sisse ja inimesed muudkui tulid ja läksid, võtsid välja kaste ja jumal teab mille kotte. Muidugi ei saanud ta seda täielikult peast välja, kuid ta ei lugenud tol hommikul lehte ja häälestas raadio klassikalisele jaamale, millel polnud palju uudiseid.
  
  Ta valmistus kohvilaual illustreerima uut Grimmi-muinasjuttude kogumit, töötades visandite ja esialgsete visandite kallal ning kui vastikud väikesed lood need olid, avastas ta neid lapsepõlvest saadik esimest korda lugedes. Siis tundusid need kauged, koomiksilikud, kuid nüüd tundusid õudus ja vägivald liigagi reaalne. Sketš, mille ta just valmis sai, oli mõeldud "Rumpelstiltskinile", mürgisele päkapikule, kes aitas Annal õled kullaks muuta vastutasuks oma esmasündinu eest. Tema arvates oli tema illustratsioon liiga idealiseeritud: kurva välimusega tüdruk pöörlevas rattas, vihjega kahele helendavale silmale ja taustal moonutatud päkapiku vari. Vaevalt sai ta kasutada stseeni, kus ta nii kõvasti trampis, et jalg läks läbi põranda ja jalg tuli ära, kui ta üritas teda välja tõmmata. Sisuliselt vägivald, ilma kinnisideeta verest ja julgusest, mida tänapäeval paljud filmid teevad - eriefektid selleks, aga vägivald siiski.
  
  Ta töötas praegu Rapuntsli kallal ja tema esialgsed visandid näitasid noort tüdrukut - teist esmasündinu, kes võeti tema pärisvanematelt - kuni tema pikkade blondide juusteni tornist, kus teda nõid vangis hoidis. Veel üks õnnelik lõpp on see, kui hundi õgib nõia ära, välja arvatud tema küünisarnased käed ja jalad, mille ta sülitab välja, et ussid ja mardikad neid ära sööksid.
  
  Ta üritas just Rapuntsli juukseid soengusse seada ja pead õige nurga alla keerata, et telefoni helises vähemalt tunduks, et ta suudab printsi raskust toetada.
  
  Maggie valis stuudio laienduse. "Jah?"
  
  "Margaret Forrest?" See oli naisehääl. "Kas ma räägin Margaret Forrestiga?"
  
  "Kes küsib?"
  
  "Kas see oled sina, Margaret? Minu nimi on Lorraine Temple. Sa ei tunne mind".
  
  "Mida sa tahad?"
  
  "Ma arvan, et sina helistasid eile hommikul 911-le? Kodused rahutused.
  
  "Kes sa oled? Kas sa oled reporter?
  
  "Oh, kas ma ei öelnud? Jah, ma kirjutan Posti jaoks.
  
  "Ma ei peaks sinuga rääkima. Lahku".
  
  "Vaata, ma olen otse tänaval, Margaret. Helistan oma mobiilile. Politsei ei lase mind teie maja lähedale, nii et ma mõtlesin, kas soovite minuga kohtuda, et jooma või midagi. Varsti on lõunaaeg. Siin on hea pubi...
  
  "Mul pole teile midagi öelda, preili Temple, nii et meie kohtumisel pole mõtet."
  
  "Te ju teatasite eile varahommikul kodusest korrarikkumisest The Hillis number kolmkümmend viis?"
  
  "Jah, kuid-"
  
  "Siis jõudsin õige inimese juurde. Mis pani teid arvama, et see oli koduteenija?"
  
  "Vabandage, aga ma ei saa aru. Ma ei tea, mida sa mõtled."
  
  "Kuulsite müra, kas pole? Kõvad hääled? Klaasi purunemine? Rumal löök?
  
  "Kust sa seda kõike tead?"
  
  "Ma lihtsalt mõtlen, mis pani teid kiiresti järeldama, et see oli kodune häire, see on kõik. Tähendab, miks ei võinud see olla keegi, kes võitles näiteks röövliga?"
  
  "Ma ei saa aru, mida sa tahad."
  
  "Oh, tule, Margaret. See on Maggie, kas pole? Kas ma võin sind Maggieks kutsuda?"
  
  Maggie ei öelnud midagi. Tal polnud aimugi, miks ta lihtsalt toru ära ei võtnud ja Lorraine Temple'i ei helistanud.
  
  "Vaata, Maggie," jätkas Lorraine, "andke mulle puhkust. Mul on vaja elatist teenida. Sa olid Lucy Payne'i sõber, kas pole? Kas sa tead midagi tema minevikust? Midagi, mida me ülejäänud ei tea?"
  
  "Ma ei saa sinuga enam rääkida," ütles Maggie ja katkestas toru. Kuid osa sellest, mida Lorraine Temple ütles, tabas teda hingepõhjani ja ta kahetses seda. Vaatamata sellele, mida Banks talle ütles, võib ajakirjandus olla liitlane, mitte vaenlane, kui ta oleks Lucy sõber. Võib-olla peaks ta nendega rääkima, et neid Lucy toetuseks mobiliseerida. Väga oluline oleks avalikkuse kaastunne ja selles saaks TEDA aidata meedia. Kõik sõltus muidugi politsei lähenemisest. Kui Banks oleks uskunud seda, mida Maggie talle väärkohtlemise kohta rääkis, ja kui Lucy oleks seda kinnitanud, oleks ta mõistnud, et ta on rohkem ohver kui miski muu ja lasknud tal minna, nagu ainult tema paranes . uuesti.
  
  Lorraine Temple oli piisavalt visa, et mõne minuti pärast tagasi helistada. "Tule nüüd, Maggie," ütles ta. "Mis on kahju?"
  
  "Olgu," ütles Maggie, "kohtume jooma. Kümme minutit. Ma tean kohta, mida sa silmas pead. Seda nimetatakse "Lumberjack". Mäe põhjas, eks?"
  
  "Hästi. Kümne minuti pärast. Ma olen seal".
  
  Maggie pani toru ära. Ikka oma telefoniga võttis ta välja oma kollased lehed ja otsis kohalikku lillepoodi. Ta korraldas Lucyle lillede haiglavoodile toimetamise koos kirjaga, mis soovis talle tervist.
  
  Enne lahkumist heitis ta oma visandile veel viimase kiire pilgu ja märkas selles midagi uudishimulikku. Rapuntsli nägu. See ei olnud universaalne haldjaprintsessi nägu, mida olete nii paljudel illustratsioonidel näinud; see oli individuaalne, ainulaadne, midagi, mille üle Maggie oli uhke. Veelgi enam, Rapuntsli nägu, mis oli pooleldi vaataja poole pööratud, meenutas Claire Tothi nägu kuni kahe täpini tema lõual. Maggie võttis kulmu kortsutades närimiskummi ja pühkis need ära, enne kui suundus kohtuma Lorraine'i templiga.
  
  Banks vihkas haiglaid, vihkas kõike nende juures ja oli seda teinud sellest ajast peale, kui tal üheksa-aastaselt mandlid eemaldati. Ta vihkas nende lõhna, seinte värve, kolisevaid helisid, arstide valgeid kitleid ja õdede vormirõivaid, voodeid, termomeetreid, süstlaid, stetoskoope, IV-sid ja kummalisi seadmeid pooleldi lahtiste taga. uksed. Kõik.
  
  Tegelikult vihkas ta seda kõike juba ammu enne mandlite juhtumit. Kui tema vend Roy sündis, oli Banks viis kuni seitse aastat liiga noor, et teda visiitide ajal haiglasse lubada. Tema emal oli rasedusega probleeme - need ebamäärased täiskasvanute probleemid, millest täiskasvanud alati sosistasid - ja ta oli seal terve kuu. Need olid päevad, mil nad lasid sul nii kaua voodis olla. Banks saadeti elama oma tädi ja onu juurde Northamptoni ning käis kogu perioodi uude koolis. Ta ei elanud kunagi sisse ja algajana pidi ta rohkem kui ühe kiusaja vastu hakkama saama.
  
  Talle meenus, kuidas onu oli ühel pimedal ja külmal talveööl ta haiglasse emale külla viinud, hoides teda akna poole - jumal tänatud, et ta oli esimesel korrusel -, et ta saaks oma villase labakindaga härmatist pühkida. ja vaata ta paistes figuuri keset palatit ja vehib käega. Ta muutus nii kurvaks. Ta mäletas, kuidas ta arvas, et see peab olema kohutav koht, mis hoiab ema oma pojast eemal ja paneb ta magama toas, mis on täis võõraid inimesi, kui ta on nii haige.
  
  Mandlite eemaldamine kinnitas ainult seda, mida ta juba algusest peale teadis, ja nüüd, kui ta oli vanem, hirmutasid haiglad teda ikka veel. Ta pidas neid viimaseks abinõuks, kohtadeks, kuhu inimene satub, kuhu ta sureb ja kus heasoovlik abi, sondeerimine, torkimine, lõikamine ja kõik arstiteaduse erinevad ektoomiad lükkavad paratamatut edasi, täites viimased päevad. inimesest maa peal piinamise, valu ja hirmuga. Banks oli tõeline Philip Larkin, haiglate puhul suutis ta mõelda vaid "anesteesiale, millest keegi ei ärka".
  
  Lucy Payne oli valve all Leedsi üldhaiglas, mitte kaugel sellest, kus tema abikaasa oli intensiivravis pärast erakorralist operatsiooni, mille käigus eemaldati tema ajust koljukillud. Konstaabel, kes istus oma toa ukse taga ja kõrval toolil Tom Clancy pehmekaaneline koerakõrvaline raamat, teatas, et peale haigla personali ei tulnud ega läinud kedagi. Tema sõnul oli öö rahulik. Mõne jaoks vedas, mõtles Banks privaatsesse tuppa astudes.
  
  Arst ootas sees. Ta tutvustas end dr Landsbergina. Ei andnud nime. Banks ei tahtnud teda sinna, kuid ta ei saanud sellega midagi teha. Lucy Payne'i ei vahistatud, kuid ta oli arsti järelevalve all.
  
  "Ma kardan, et ma ei saa teile oma patsiendiga palju aega pühendada," ütles ta. "Tal on olnud äärmiselt traumaatiline kogemus ja rohkem kui midagi muud vajab ta rahu."
  
  Banks vaatas naist voodis. Pool tema nägu, sealhulgas üks silm, oli seotud sidemega. Silm, mida ta nägi, oli sama säravmust kui tint, mida ta armastas oma täitesulepeas kasutada. Tema nahk oli kahvatu ja sile, ta rongakarvad olid padja ja lina peale visatud. Ta mõtles Kimberly Myersi surnukehale, mis lamas madratsil. See juhtus Lucy Payne'i majas, meenutas ta endale.
  
  Banks istus Lucy kõrval ja doktor Landsberg hõljus tema kõrval nagu advokaat, kes ootas võimalust katkestada, kui Banks oma piire ületas.
  
  "Lucy," ütles ta, "minu nimi on Banks, detektiivi kohusetäitja Banks. Mina vastutan viie kadunud tüdruku uurimise eest. Kuidas sa end tunned?"
  
  "Pole paha," vastas Lucy. "Arvestades".
  
  "Kas sul on väga valus?"
  
  "Natuke. Mul on peavalu. Kuidas Terryl läheb? Mis Terryga juhtus? Keegi ei ütle mulle." Ta hääl kõlas kähedalt, nagu oleks ta keel paistes ja sõnad segased. Ravim.
  
  "Võib-olla, kui sa just räägiksid mulle, mis eile õhtul juhtus, Lucy. Kas sa mäletad?
  
  "Terry on surnud? Keegi ütles mulle, et ta on vigastatud.
  
  Väärkoheldud naise mure oma vägivallatseja pärast - kui ta seda oli tunnistajaks - ei üllatanud Banksit tegelikult üldse; see oli vana kurb lugu ja ta oli seda juba korduvalt kuulnud kõigis selle variatsioonides.
  
  "Teie abikaasa sai väga raskelt vigastada, Lucy," sekkus dr Landsberg. "Teeme tema heaks kõik, mis võimalik."
  
  Banks sõimas teda hinge all. Ta ei tahtnud, et Lucy Payne teaks, millises seisundis tema abikaasa on; kui ta arvas, et ta ei jää ellu, võis ta Banksile rääkida, mida tahab, teades, et tal poleks võimalust kontrollida, kas see on tõsi või mitte. "Kas saate mulle öelda, mis juhtus eile õhtul?" kordas ta.
  
  Lucy sulges pooleldi oma hea silma; ta püüdis meenutada või teeskles, et püüab meenutada. "Ma ei tea. Ma ei mäleta."
  
  Hea vastus, mõistis Banks. Oota ja vaata, mis Terryga juhtub, enne kui midagi üles tunnistad. Ta oli tähelepanelik, see tüdruk, isegi haiglavoodis, narkojoobes.
  
  "Kas ma vajan advokaati?" ta küsis.
  
  "Miks teil on advokaati vaja?"
  
  "Ma ei tea. Kui politsei inimestega räägib... tead küll, teles..."
  
  "Me ei ole televisioonis, Lucy."
  
  Ta kirtsutas nina. "Ma tean seda, rumal. Ma ei mõelnud... Vahet pole."
  
  "Mis on viimane asi, mida teiega juhtunust mäletate?"
  
  "Mäletan, et ärkasin üles, tõusin voodist ja panin hommikumantli selga. Oli hilja. Või varakult."
  
  "Miks sa voodist tõusid?"
  
  "Ma ei tea. Ma vist kuulsin midagi."
  
  "Mida?"
  
  "Mingi müra. Ma ei mäleta."
  
  "Mida sa edasi tegid?"
  
  "Ma ei tea. Ma lihtsalt mäletan, et tõusin püsti ja siis oli valus ja kõik läks pimedaks.
  
  "Kas sa mäletad võitlust Terryga?"
  
  "Ei".
  
  "Kas sa käisid keldris?"
  
  "Ma ei usu. ma ei mäleta. Ma saaksin teha."
  
  Arvestades kõiki võimalusi. "Kas te olete kunagi keldrisse läinud?"
  
  "See oli Terry tuba. Ta karistaks mind, kui ma sinna alla lähen. Ta hoidis seda lukus."
  
  Huvitav, arvas Banks. Ta mäletas piisavalt, et distantseeruda sellest, mida nad keldrist leida võisid. Kas ta teadis? Kohtuekspertiis peaks suutma kinnitada, kas ta rääkis tõtt või mitte. See oli põhireegel: kuhu iganes sa lähed, jätad midagi maha ja võtad midagi kaasa.
  
  "Mida ta seal all tegi?" küsis Banks.
  
  "Ma ei tea. See oli tema isiklik pesa.
  
  "Nii et sa ei käinud seal kunagi?"
  
  "Ei. Ma ei julgenud."
  
  "Mida ta teie arvates seal all tegi?"
  
  "Ma ei tea. Vaatasin videoid, lugesin raamatuid.
  
  "Üks?"
  
  "Mees vajab vahel privaatsust. Terry ütles nii."
  
  "Ja sa austasid seda?"
  
  "Jah".
  
  "Aga see plakat uksel, Lucy? Oled sa teda kunagi näinud?"
  
  "Ainult garaažist viiva trepi ülemisest trepist."
  
  "See on üsna visuaalne, kas pole? Mis sa sellest arvad?" Lucy sai õrna naeratuse. "Mehed... mehed on sellised, kas pole? Neile meeldib selline asi."
  
  "Nii et see sind ei häirinud?"
  
  Ta tegi oma huultele midagi, mis näitas, et ta seda ei teinud.
  
  "Superintendent," sekkus dr Landsberg, "ma tõesti arvan, et peaksite nüüd lahkuma ja andma mu patsiendile veidi puhkust."
  
  "Veel paar küsimust, see on kõik. Lucy, kas sa mäletad, kes sulle haiget tegi?"
  
  "Mina... mina... see pidi olema Terry. Seal ei olnud kedagi teist, eks?
  
  "Terry on sind kunagi varem löönud?"
  
  Ta pööras pea küljele, nii et ainus pool, mida Banks nägi, oli sidemega.
  
  "Sa ärritasid teda, superintendent. Ma pean tõesti nõudma..."
  
  "Lucy, kas sa oled kunagi näinud Terryt koos Kimberly Myersiga? Sa tead, kes Kimberly Myers on, kas pole?"
  
  Lucy pöördus tagasi tema poole. "Jah. Ta on vaene tüdruk, kes on kadunud.
  
  "See on õige. Kas olete kunagi Territ temaga näinud?"
  
  "Ma ei mäleta".
  
  "Ta oli üliõpilane Silverhillis, kus Terry õpetas. Kas ta mainis teda kunagi?
  
  "Ma ei usu... ma..."
  
  "Kas sa ei mäleta".
  
  "Ei. Mul on kahju. Mis viga? Mis toimub? Kas ma tohin Terryt näha?"
  
  "Ma kardan, et te ei saa, praegu mitte," ütles dr Landsberg. Siis pöördus ta Banksi poole. "Ma pean paluma teil nüüd lahkuda. Näete, kui segaseks Lucy läheb.
  
  "Millal ma saan temaga uuesti rääkida?"
  
  "Ma annan sulle teada. Varsti. Palun". Ta võttis Banksi käest kinni.
  
  Banks teadis, millal teda peksti. Pealegi ei läinud intervjuu kuhugi. Ta ei teadnud, kas Lucy rääkis tõtt, et ei mäleta midagi, või oli ta ravimitest segaduses.
  
  "Puhka natuke, Lucy," ütles dr Landsberg lahkudes.
  
  "Härra Banks? Superintendent?"
  
  See oli Lucy, tema madal, kähe ja segane hääl, tema obsidiaansilm oli talle pingsalt suunatud.
  
  "Jah?"
  
  "Millal ma saan koju minna?"
  
  Banksil oli vaimne ettekujutus sellest, milline maja praegu välja näeb ja tõenäoliselt järgmise kuu jooksul või rohkemgi. Ehitamisel. "Ma ei tea," ütles ta. "Hoiame ühendust."
  
  Koridori väljudes pöördus Banks doktor Landsbergi poole. "Kas saate mind millegagi aidata, doktor?"
  
  "Võib olla".
  
  "Ta ei mäleta midagi. Kas see on sümptomaatiline?
  
  Dr Landsberg hõõrus silmi. Ta nägi välja nagu oleks maganud umbes sama palju kui Banks. Keegi helistas valjuhääldist dr Thorsenile. "See on võimalik," ütles ta. "Sellistel juhtudel täheldatakse sageli posttraumaatilist stressihäiret, mille üheks tagajärjeks võib olla retrograadne amneesia."
  
  "Kas sa arvad, et see on nii Lucy puhul?"
  
  "Praegu on liiga vara öelda ja ma ei ole selle valdkonna ekspert. Peaksite rääkima neuroloogiga. Võin vaid öelda, et oleme üsna kindlad, et ajule pole füüsilist kahju, kuid emotsionaalne stress võib samuti olla tegur.
  
  "Kas see mälukaotus on selektiivne?"
  
  "Mida sa silmas pead?"
  
  "Tundub, et ta mäletab, et tema abikaasa sai haavata ja et ta lõi teda, aga ei midagi muud."
  
  "Jah, see on võimalik".
  
  "Kas on tõenäoline, et see jääb igaveseks?"
  
  "Ei ole vajalik".
  
  "Nii et tema täielik mälu võib taastuda?"
  
  "Ajaga".
  
  "Kui kaua?"
  
  "Võimatu öelda. Homme, nii hilja kui... noh, võib-olla mitte kunagi. Me teame ajust nii vähe."
  
  "Aitäh, doktor. Olete olnud väga abiks."
  
  Doktor Landsberg heitis talle hämmeldunud pilgu. "Üldse mitte," ütles ta. "Superintendent, ma loodan, et ma räägin järjekordselt, aga ma rääkisin dr Mogabega - ta on Terence Payne'i arst - vahetult enne teie saabumist."
  
  "Jah".
  
  "Ta on väga mures."
  
  "ARUANNE?" Seda oli PC Hodgkins eelmisel päeval Banksile öelnud.
  
  "Jah. Näib, et tema patsienti ründas naispolitseinik.
  
  "Mitte minu juhtum," ütles Banks.
  
  Dr Landsbergi silmad läksid suureks. "Kas see on nii lihtne? Kas sa ei muretse üldse?"
  
  "See, kas ma olen mures või mitte, ei oma tähtsust. Keegi teine uurib Terence Payne'i rünnakut ja räägib kahtlemata õigel ajal doktor Mogabega. Mind huvitab viis surnud tüdrukut ja Paynesi perekond. Hüvasti arst."
  
  Ja Banks kõndis mööda koridori, sammud kajasid, jättes doktor Landsbergi oma süngete mõtetega üksi. Korralik tõukas gurnikul mööda kahvatu näoga kortsulisest vanamehest, kes oli ühendatud IV-ga, ilmselt teel operatsioonisaali.
  
  Banks võpatas ja kõndis kiiremini.
  
  OceanofPDF.com
  7
  
  Maggie arvas, et perelaadsete ketipubide puhul on suurepärane see, et keegi ei kergita kulmu, kui tellite lihtsalt veekeetja teed või tassi kohvi - see oli kõik, mida ta soovis, kui ta lõuna ajal Lorraine Temple'iga The Woodcutteris kohtus. teisipäeval.
  
  Lorraine oli lihav, väike brünett, kerge käitumise ja avatud näoga, nägu, mida võis usaldada. Ta oli Maggiega umbes sama vana, kolmekümnendates, kandis musti teksaseid ja valge siidpluusi peal jopet. Ta ostis kohvi ja rahustas Maggie'd pisut jutu ja kaastundlike hüüatustega hiljutiste sündmuste kohta Hillis, seejärel asus asja kallale. Maggie oli rõõmus, nähes, et ta kasutab märkmikku, mitte magnetofoni. Millegipärast ei meeldinud talle mõte, et tema hääl ja sõnad salvestatakse helidena; kuid lehe vingerpussidena polnud neil suurt tähtsust.
  
  "Kas sa kasutad kiirkirja?" küsis ta, arvates, et keegi teine seda ei kasuta.
  
  Lorraine naeratas talle. "Minu enda versioon. Kas sa tahaksid midagi süüa?"
  
  "Ei aitäh. Ma ei ole näljane".
  
  "Hästi. Siis me alustame, kui te ei pahanda?"
  
  Maggie pingestus veidi, oodates küsimusi. Pubis oli vaikne, peamiselt seetõttu, et oli argipäev ja mäejalam polnud peaaegu üldse turismipiirkond ega ärikeskus. Läheduses oli paar tööstuspiirkonda, aga lõunaaeg polnud veel käes. Popmuusika mängis jukeboxis vastuvõetaval tasemel ja isegi mõned lapsed elutoas tundusid rohkem masendunud, kui ta ootas. Võib-olla puudutasid hiljutised sündmused kõiki ühel või teisel viisil. Näis, nagu oleks selle koha kohale langenud loor.
  
  "Kas saate mulle öelda, kuidas see juhtus?" küsis Lorraine esimesena.
  
  Maggie mõtles hetke. "Noh, ma ei maga eriti hästi ja võib-olla ma ei maganud või see äratas mind üles, ma pole kindel, aga ma kuulsin teisel pool tänavat müra."
  
  "Mis kõlab?"
  
  "Vaidlejate hääled. Mees-ja naissoost. Siis klaasi purunemise hääl ja siis kolin.
  
  "Ja sa tead, et see tuli teiselt poolt tänavat?"
  
  "Jah. Kui ma aknast välja vaatasin, põles tuli ja ma arvasin, et nägin üle selle jooksvat varju.
  
  Lorraine peatus, et oma märkmeid uurida. "Miks sa olid nii kindel, et see oli kodune juhtum?" küsis ta nagu varemgi telefonis.
  
  "See on lihtsalt... ma mõtlen..."
  
  "Ära kiirusta, Maggie. Ma ei taha sind kiirustada. Pidage meeles minevikku. Püüdke meeles pidada."
  
  Maggie jooksis käega läbi juuste. "Noh, ma ei teadnud kindlalt," ütles ta. "Ma arvan, et ma lihtsalt eeldasin poolthäälte tõttu ja teate..."
  
  "Kas sa tundsid hääled ära?"
  
  "Ei. Nad olid liiga vaoshoitud."
  
  "Aga see võis olla keegi, kes võitles röövliga, eks? Ma arvan, et selles piirkonnas on üsna kõrge sissemurdmiste määr?
  
  "See on tõsi".
  
  "Niisiis, mille peale ma tahan, Maggie, võis olla mõni muu põhjus, miks sa arvasid, et nägid peretüli pealt."
  
  Maggie pidas pausi. Otsuse hetk saabus ja kui see sündis, oli see raskem, kui ta arvas. Esiteks ei tahtnud ta oma nime kõikides lehtedes, juhuks kui Bill seda Torontos näeks, kuigi ta kahtles väga, kas isegi mees jõuab temani. Muidugi oli sellise kokkupuutumise tõenäosus sellises piirkondlikus päevalehes nagu Post väike, aga kui üleriigiline ajakirjandus sellest teada saaks, oleks asi hoopis teine. See oli suur lugu ja tõenäoliselt jõuab see vähemalt National Post ja Globe and Maili koju tagasi.
  
  Teisest küljest pidi ta oma eesmärki silmas pidama, keskenduma sellele, mis siin oli oluline: Lucy raskele olukorrale. Kõigepealt rääkis ta Lorraine Temple'iga, et luua inimeste teadvuses pilt ohvri Lucyst. Nimetagem seda ennetavaks streigiks: mida rohkem avalikkus teda algusest peale sellisena tajus, seda vähem uskusid nad, et ta on kehastunud kurjus. Kõik teadsid praeguseks, et Kimberly Myersi surnukeha leiti Paynesi keldrist ja politseinik tappis, tõenäoliselt Terence Payne, kuid kõik teadsid, et nad kaevavad seal ja kõik teadsid, mida nad tõenäoliselt leiavad. "Võib-olla oli," ütles ta.
  
  "Kas te saaksite mulle sellest rohkem rääkida?"
  
  Maggie rüüpas kohvi. Tal oli veidi soe. Ta mäletas, et Torontos tullakse ja täidetakse üks või kaks korda teie tassi. Mitte siin. "Võib-olla oli mul põhjust arvata, et Lucy Payne on oma mehe tõttu ohus."
  
  "Kas ta ütles sulle?"
  
  "Jah".
  
  "Et ta mees kuritarvitas teda?"
  
  "Jah".
  
  "Mida sa Terence Payne'ist arvate?"
  
  "Tegelikult mitte nii palju."
  
  "Ta meeldib sulle?"
  
  "Mitte eriti". Üldse mitte, tunnistas Maggie endale. Terence Payne ajab talle hanenaha. Ta ei teadnud, miks, aga kui ta oleks näinud teda tulemas, oleks ta ületanud tänava, selle asemel, et kohtuda, tere öelda ja ilmast juttu ajada, samal ajal vaadates teda selle veidralt tühja ja kirgliku pilguga. oli, nagu oleks ta viltpadja külge kinnitatud liblikas või laual konn, valmis tükeldamiseks.
  
  Tema teada oli aga ainus, kes samamoodi tundis. Väliselt oli ta nägus ja võluv ning Lucy sõnul koolis populaarne nii laste kui ka kolleegide seas. Kuid temas oli ikkagi midagi, mis Maggie't eemale tõrjus, tema südames tekkis tühjus, mis teda häiris. Enamiku inimeste puhul tundis ta, et mis iganes see oli, millega ta suhtles, mis tahes radari või sonari kiir kustus, peegeldus milleltki ja naasis kuidagi tagasi, luues ekraanile mingisuguse punkti. Terryga seda ei juhtunud; see kadus avarasse, levitades tema sees pimedust, kus see kajas igavesti kuulmatult. See oli ainus viis, kuidas ta selgitas oma tundeid Terry Payne'i vastu.
  
  Ta tunnistas endale, et võib-olla kujutas ta seda ette, reageeris omaenda sügavale hirmule või ebaadekvaatsusele - ja jumal teab, neid oli piisavalt -, nii et ta otsustas proovida teda Lucy pärast mitte kritiseerida, kuid oli raske.
  
  "Mida sa tegid pärast seda, kui Lucy sulle seda ütles?"
  
  "Rääkisin temaga, püüdsin teda veenda professionaalset abi otsima."
  
  "Kas olete kunagi töötanud väärkoheldud naistega?"
  
  "Ei, üldse mitte. ma..."
  
  "Kas olete ise olnud väärkohtlemise ohver?"
  
  Maggie tundis, kuidas ta sisemus kahanes; tal tekkis pearinglus. Ta sirutas käe sigarettide järele, pakkus ühte Lorraine'ile, kes keeldus ja süütas siis. Ta polnud kunagi Billiga oma elu üksikasju - vägivalda ja kahetsust, peksmist ja kingitusi - arutanud kellegagi, välja arvatud tema psühhiaater ja Lucy Payne. "Ma ei ole siin selleks, et endast rääkida," ütles ta. "Ma ei taha, et sa minust kirjutaksid. Ma olen siin, et Lucyst rääkida. Ma ei tea, mis selles majas juhtus, aga mul on tunne, et Lucy oli sama ohver kui kõik teised."
  
  Lorraine pani märkmiku kõrvale ja lõpetas kohvi. "Sa oled kanadalane, kas pole?" ta küsis.
  
  Maggie vastas üllatunult jaatavalt.
  
  "Kus?" - Ma küsisin.
  
  "Toronto. Miks?"
  
  "Lihtsalt uudishimulik, see on kõik. Seal elab mu nõbu. See on maja, kus te elate. Ütle mulle, aga kas see ei kuulu illustraator Ruth Everettile?
  
  "Jah see on".
  
  "Ma arvasin nii. Kunagi intervjueerisin teda seal. Ta tundub tore inimene. "
  
  "Ta oli hea sõber."
  
  "Kuidas te kohtusite, kui te ei pahanda, et ma küsin?"
  
  "Kohtusime mõne aasta eest ühel konverentsil professionaalselt."
  
  "Kas sa oled ka illustraator?"
  
  "Jah. Enamasti lasteraamatud.
  
  "Võib-olla võiksime sinust ja teie tööst essee teha?"
  
  "Ma ei ole väga tuntud. Illustraatorid on harva sellised."
  
  "Isegi nii. Otsime alati kohalikke kuulsusi. Maggie tundis, kuidas ta punastab. "No vaevalt ma selline olen."
  
  "Igatahes, ma räägin oma toimetajaga, kui te ei pahanda?"
  
  "Ma pigem ei teeks, kui sa ei pahanda."
  
  "Aga-"
  
  "Palun! Ei. See on selge?"
  
  Lorraine tõstis käe. "Hästi. Ma pole kunagi varem tundnud kedagi, kes oleks veidi tasuta reklaami tagasi lükanud, aga kui sa nõuad..." Ta pani ploki ja pliiatsi rahakotti. "Ma pean minema," ütles ta. "Tänan, et rääkisite minuga."
  
  Maggie vaatas teda kummalise rahutusega minema. Ta vaatas kella. Enne tööle naasmist on aeg teha väike jalutuskäik ümber tiigi.
  
  "Noh, te kindlasti teate, kuidas tüdrukut hellitada," ütles Tracy, kui Banks viis ta hiljem samal päeval Briggate'i ja Boar Lane'i nurgal asuvasse McDonald'si.
  
  Banks naeris. "Ma arvasin, et kõik lapsed armastavad McDonaldsit."
  
  Tracy torkas teda küünarnukiga ribidesse. "Aitab, kallis, palun," ütles ta. "Ma olen nüüd kahekümneaastane, teate."
  
  Ühel kohutaval hetkel kartis Banks, et ta võib naise sünnipäeva unustada. Kuid mitte. See oli veebruaris, enne töörühma ja ta saatis postkaardi, andis talle raha ja kutsus ta Brasserie 44-sse õhtusöögile. Väga kallis õhtusöök. "Nii et ma pole enam isegi teismeline," ütles ta.
  
  "See on õige".
  
  Ja see oli tõsi. Nüüd oli Tracy noor naine. Lisaks atraktiivne. Banks murdis ta südame peaaegu, kui ta nägi, kui palju ta kakskümmend aastat tagasi Sandraga sarnanes: sama nõtke kuju, samad tumedad kulmud, kõrged põsesarnad, pikka blondi hobusesabasse tagasi tõmmatud juuksed, graatsiliste kõrvade taha tõmmatud hulkuvad lokid. Ta isegi imiteeris mõnda Sandra maneeri, näiteks hammustas keskendumise ajal oma alahuule ja keerutas rääkimise ajal juukseid ümber sõrmede. Täna oli ta riietatud nagu tudeng sinistes teksades, valges rokkbändi T-särgis, teksajakis , seljakotis ning ta liikus enesekindlalt ja graatsiliselt. Kahtlemata noor naine.
  
  Banks helistas talle hommikul tagasi ja nad leppisid kokku, et kohtuvad pärast tema viimast päeva loengut hilisel lõunasöögil. Ta ütles ka Christopher Rayle, et nad pole veel tema tütre surnukeha leidnud.
  
  Nad seisid järjekorras. Koht oli täis kontoritöötajaid oma päevavaheaegadel, kooliõpilasi, kes kooli vahele jätsid, ja lapsekärudega emasid ja mudilasi, kes ostlemist puhkasid. "Mida sa tahad?" küsis Banks. "Ma teenin."
  
  "Sel juhul olen ma täielik Monty. Big Mac, suured friikartulid ja suur kokakoola.
  
  "Oled sa kindel, et see on kõik?"
  
  "Maiustusi näeme hiljem."
  
  "See ajab teid kohati marru."
  
  "Ei, seda ei juhtu. Ma ei tule kunagi välja määrdunud."
  
  See oli tõsi. Tracyl on alati olnud veatu jume; koolisõbrad vihkasid teda selle eest sageli. "Siis lähed paksuks."
  
  Ta patsutas oma lamedat kõhtu ja tegi talle grimassi. Ta päris tema ainevahetuse, mis võimaldas tal toituda õllest ja rämpstoidust ning jääda endiselt saledaks.
  
  Nad said toidu ja istusid akna äärde plastikust laua taha. Päev oli soe. Naistel olid seljas säravad varrukateta suvekleidid, meestel olid aga joped üle õla visatud ja särgivarrukad üles kääritud.
  
  "Kuidas Damonil läheb?" küsis Banks.
  
  "Otsustasime üksteist näha alles pärast eksameid."
  
  Miski Tracy toonis viitas sellele, et selles on midagi enamat. Probleemid poiss-sõbraga? Ühesilbilise Damoniga, kes ta mullu novembris Pariisi smugeldas, kui Banks ise oleks pidanud temaga koos olema, selle asemel, et peakonstaabel Riddle'i veidrat tütart jahtida? Ta ei tahtnud teda sellest rääkima panna; ta jõuab selleni õigel ajal, kui ta seda soovib. Igal juhul ei saanud ta teda rääkima; Tracy on alati olnud väga salajane inimene ja võis oma tunnete arutamisel olla sama kangekaelne kui ta oli. Ta hammustas oma Big Macist välja. Eriline kaste tilkus lõuga alla. Ta pühkis selle salvrätikuga ära. Tracy oli juba oma burgeri poole peal ja ka krõpsud kadusid kiiresti.
  
  "Mul on kahju, et ma pole viimasel ajal ühendust võtnud," ütles Banks. "Ma olin väga hõivatud".
  
  "Minu elu lugu," ütles Tracy.
  
  "Ma arvan nii."
  
  Ta pani käe tema õlale. "Ma lihtsalt kiusan, isa. Mul pole millegi üle kurta."
  
  "Teil on neid palju, kuid on tore, et te sellest ei räägi. Igatahes, kuidas sul peale Damoni läheb?"
  
  "Mul läheb hästi. Õpin kõvasti. Mõni ütleb, et teine aasta on raskem kui lõpueksamid.
  
  "Mis plaanid sul suveks on?"
  
  "Võib-olla lähen uuesti Prantsusmaale. Charlotte'i vanematel on suvila Dordogne'is, kuid nad on Ameerikas ja nad ütlesid, et ta võib soovi korral paar sõpra külla kutsuda.
  
  "Õnnelik sina".
  
  Tracy lõpetas oma Big Maci ja rüüpas läbi kõrre oma Coca-Colat, vaadates pingsalt Banksi. "Sa näed väsinud välja, isa," ütles ta.
  
  "Ma arvan küll."
  
  "Sinu töö?"
  
  "Jah. See on suur vastutus. Ei lase mul öösel magada. Ma pole sugugi kindel, et olen selleks loodud."
  
  "Ma olen kindel, et sa oled lihtsalt imeline."
  
  "Selline usk. Aga ma ei tea. Ma pole kunagi varem nii ulatuslikku uurimist teinud ja ma pole kindel, et tahan seda enam kunagi teha."
  
  "Aga sa püüdsid ta kinni," ütles Tracy. "Tapja kameeleon"
  
  "Näib välja."
  
  "Palju õnne. Ma teadsin, et sa seda teed."
  
  "Ma ei teinud midagi. See kõik oli õnnetuste jada."
  
  "Noh... tulemus on sama, kas pole?"
  
  "Õige".
  
  "Kuule isa, ma tean, miks sa ühendust ei võtnud. Olete olnud hõivatud, jah, aga see on midagi enamat, kas pole?"
  
  Banks lükkas pooleldi söödud burgeri kõrvale ja asus krõpsude peale. "Mida sa silmas pead?"
  
  "Sa tead, mida ma silmas pean. Tõenäoliselt pidasite ennast nende tüdrukute röövimise eest isiklikult vastutavaks, nagu alati, kas pole?
  
  "Ma ei ütleks seda."
  
  "Vean kihla, et arvasite, et kui lasete kasvõi hetkeks vaoshoituks, saab ta kellegi teise, teise noore naise nagu mina, kas pole?"
  
  Banks aplodeeris tütre taipamise üle. Ja tal olid blondid juuksed. "Noh, võib-olla on selles tõtt," ütles ta. "Ainult natuke."
  
  "Seal all, kas see oli tõesti kohutav?"
  
  "Ma ei taha sellest rääkida. Õhtusöögi ajal mitte. Mitte sinuga."
  
  "Ma arvan, et sa arvad, et olen sensatsioonihimuline nagu ajalehereporter, aga ma olen sinu pärast mures. Sa ei ole kivist tehtud, tead. Sa lasid neil asjadel endale haiget teha. "
  
  "Tütre jaoks," ütles Banks, "sa oskad päris hästi pahurat naist mängida." Niipea, kui need sõnad ta huulilt lahkusid, kahetses ta neid. See asetas Sandra kummituse taas nende vahele. Tracy, nagu Brian, andis endast parima, et lahkuminekul mitte pooltele asuda, kuid kuigi Brian tundis Sandra uue kaaslase Seani vastu koheselt vastumeelsust, sai Tracy temaga päris hästi läbi ja see tegi Banksile haiget, kuigi ta ei teinud seda kunagi. ütle talle.
  
  "Kas sa oled viimasel ajal oma emaga rääkinud?" küsis Tracy tema kriitikat eirates.
  
  "Sa tead, et ma ei teinud seda."
  
  Tracy võttis veel ühe lonksu koksi, kortsutas kulmu nagu ema ja vaatas aknast välja.
  
  "Miks?" küsis Banks, tundes atmosfääri muutust. "Kas on midagi, mida ma peaksin teadma?"
  
  "Ma olin seal lihavõttepühade ajal."
  
  "Ma tean, et sa olid. Kas ta rääkis minust midagi?" Banks teadis, et ta venitas lahutusega. See kõik tundus talle lihtsalt liiga rutakas ja ta ei kippunud kiirustama, nägemata põhjust. Nii et Sandra tahtis Seaniga seaduslikult abielluda. Suur asi. Las nad ootavad.
  
  "Selles pole mõtet," ütles Tracey.
  
  "Mis siis?"
  
  "Kas sa tõesti ei tea?"
  
  "Ma ütleksin, kui teaksin."
  
  "Oh kurat". Tracy hammustas huult. "Soovin, et ma poleks kunagi sellesse sekkunud. Miks ma peaksin ainuke olema?
  
  "Sest sa alustasid seda. Ja ära karista. Anna nüüd."
  
  Tracy vaatas alla oma tühja krõpsukarpi ja ohkas. "Hästi. Ta ütles mulle, et ma ei ütle sulle veel midagi, aga varem või hiljem saad teada. Pea meeles, sa küsisid seda ise."
  
  "Tracey!"
  
  "Hästi. Hästi. Ema on rase. Sellest on jutt. Tal on kolmas raseduskuu. Ta saab Seaniga lapse.
  
  Vahetult pärast seda, kui Banks Lucy Payne'i toast lahkus, kõndis Annie Cabbot mööda haigla koridore dr Mogabe'i juurde. Ta ei olnud PC Taylori avaldusega sugugi rahul ja tal oli vaja võimalikult palju meditsiinilist poolt kontrollida. Muidugi ei olnud Payne surnud, nii et lahkamist ei toimuks, vähemalt mitte veel. Kui ta teeks seda, nagu ta välja nägi, siis ei pruugi Annie arvates olla nii halb mõte teha talle lahkamine, kui ta veel elus oli. "Tulge sisse," kutsus dr Mogabe.
  
  Annie sisenes. Kontor oli väike ja funktsionaalne, paar raamatukappi täis meditsiinitekste, kapp, mille ülemine sahtel ei käinud kinni, ja paratamatu arvuti laual - sülearvuti. Kreemivärvilistel seintel rippusid erinevad arstikraadid ja ametinimetused ning arsti vastas laual oli plekkraamiga foto. Perefoto, arvas Annie. Selle kõrval polnud aga pealuud; nurgas luukere ei seisnud.
  
  Dr Mogabe oli väiksem, kui Annie ette kujutas, ja tema hääl oli kõrgem. Tema nahk oli läikivlillakasmust ja lühikesed lokkis juuksed hallid. Tal olid ka väikesed käed, kuid sõrmed olid pikad ja teravatipulised; neurokirurgi sõrmed, mõtles Annie, kuigi tal polnud neid millegagi võrrelda, ja mõte, et need tema hallist ainest läbi murduvad, pani ta kõhu kortsu. Klaveri sõrmed, otsustas ta. Nendega on palju lihtsam elada. Või kunstniku sõrmed, nagu ta isal.
  
  Ta kummardus ettepoole ja pani käed lauale kokku. "Mul on hea meel, et te siin olete, detektiivinspektor Cabbot," ütles ta oxfordi päritolu häälel. "Tõepoolest, kui politsei ei pea õigeks helistada, tunneksin kohustust nad ise kohale tuua. Hr Payne sai rängalt peksa.
  
  "Alati valmis olema abiks," ütles Annie. "Mida saate mulle patsiendi kohta öelda? Tavapäraselt öeldes, kui tohib."
  
  Dr Mogabe kallutas kergelt pead. "Muidugi," ütles ta, nagu oleks ta juba teadnud, et tema elukutse tipptehniline mölakas kulub sellisele asjatundmatule politseinikule nagu Annie. "Hr Payne viidi haiglasse tõsiste peavigastustega, mis põhjustasid ajukahjustusi. Tal oli ka küünarluu murd. Oleme teda seni opereerinud kaks korda. Üks kord subduraalse hematoomi kõrvaldamiseks. See-"
  
  "Ma tean, mis on hematoom," ütles Annie.
  
  "Väga hea. Teine on kolju fragmentide eemaldamine ajust. Ma võin olla täpsem, kui soovite?"
  
  "Jätka".
  
  Dr Mogabe tõusis püsti ja hakkas oma laua taga edasi-tagasi kõndima, käed selja taga, nagu peaks ta loengut pidama. Erinevaid osi nimetama asudes osutas ta neile edasi-tagasi kõndides oma kolju peale. "Inimese aju koosneb põhiliselt suurajust, väikeajust ja ajutüvest. Peaaju on ülaosas, jaotatud kaheks poolkeraks ülaosas asuva sügava soonega, moodustades seda, mida olete ilmselt kuulnud, nimetatakse paremaks ajupoolkeraks ja vasakuks ajupoolkeraks. Sa saad aru?"
  
  "Ma arvan, et jah".
  
  "Samuti jagavad väljaulatuvad vaod iga poolkera labadeks. Esiosa on suurim. Samuti on parietaal-, temporaal- ja kuklasagarad. Väikeaju asub kolju põhjas, ajutüve taga.
  
  Kui dr Mogabe lõpetas, istus ta tagasi maha ja näis endaga väga rahul olevat.
  
  "Mitu tabamust seal oli?" küsis Annie.
  
  "Praegu on raske olla konkreetne," ütles dr Mogabe. "Saate aru, ma muretsesin ainult selle mehe elu päästmise ja mitte lahkamise pärast, kuid umbkaudsete hinnangute järgi võin öelda, et vasakusse templisse anti kaks lööki, võib-olla kolm. Nad tekitasid algusest peale kõige rohkem kahju, sealhulgas hematoomi ja kolju fragmente. Samuti on tõendeid ühest või kahest löögist kolju ülaossa, jättes kolju sisse süvendid.
  
  "Ta pea otsas?"
  
  "Kolju on see osa peast, mis ei ole nägu, jah."
  
  "Rasked löögid? Nagu keegi oleks teda tabanud?"
  
  "Võib olla. Aga ma ei oska seda hinnata. Nad oleksid olnud teovõimetud, kuid mitte eluohtlikud. Kolju ülaosa on kõva ja kuigi seal oli kolju mõlkis ja katki, siis nagu ütlesin, luu lõhki ei läinud."
  
  Annie tegi mõned märkmed.
  
  "Kuid need ei olnud kõige tõsisemad vigastused," lisas dr Mogabe.
  
  "ARUANNE?"
  
  "Ei, kõige tõsisem vigastus tekkis ühest või mitmest löögist kuklasse, ajutüve piirkonda. Näete, selles asub medulla oblongata, mis on aju süda, veresooned ja hingamiskeskus. Iga tõsine selle organi kahjustus võib lõppeda surmaga.
  
  "Ja ometi on härra Payne endiselt elus."
  
  "Vaevalt".
  
  "Kas on võimalik pöördumatu ajukahjustus?"
  
  "Seal on juba pöördumatu ajukahjustus. Kui härra Payne paraneb, võib ta väga hästi veeta oma ülejäänud elu ratastoolis, vajades ööpäevaringset hooldust. Ainus hea asi on see, et ta ilmselt ei ole sellest faktist teadlik.
  
  "Kas see on pikliku medulla kahjustus? Kas see võis juhtuda siis, kui härra Payne vastu seina tagasi kukkus?
  
  Dr Mogabe hõõrus lõuga. "Jällegi, see ei ole minu asi politsei või patoloogi, detektiiviinspektori töö tegemiseks. Piisab, kui öelda, et minu arvates tekitas need haavad sama nüri eseme kui teised. Tee sellega, mis tahad. Ta kummardus ette. "Kui võhiklikult öelda, sai see mees väga tugevalt pähe, detektiivinspektor. Kõige julmem. Loodan, et teie, nagu mina, usute, et kurjategija tuleks vastutusele võtta.
  
  Kurat, mõtles Annie märkmikku käest pannes. "Muidugi, doktor," ütles ta ukse poole liikudes. "Te hoiate mind kursis, kas pole?"
  
  "Võite sellele loota."
  
  Annie vaatas kella. On aeg suunduda tagasi Eastvale'i ja koostada igapäevane aruanne detektiivsuperintendent Chambersile.
  
  Pärast õhtusööki Tracy Banksiga rändas ta uimasena läbi Leedsi kesklinna, mõeldes uudistele, mida naine talle edastas. Sandra raseduse küsimus oli teda pärast nii pikka lahusolekut mõjutanud rohkem, kui ta oleks osanud oodata, mõistis ta seistes ja silmitsedes läbi Curry akna Briggate'i, vaevu märgates arvutite, videokaamerate ja stereoseadmete aknaid . Ta oli teda viimati näinud eelmise aasta novembris Londonis, kui ta otsis seal peakonstaabel Riddle'i põgenenud tütart Emilyt. Tagantjärele mõeldes tundis ta end rumalana selle kohta, kuidas ta sellele kohtumisele lähenes, olles täis kindlustunnet, et kuna ta oli kandideerinud riiklikusse kuritegevuse rühmitusse, mis võimaldaks tal naasta Londonisse elama, mõistab Sandra tema käitumise viga. , hülgab ajutise Seani ja jookse tagasi Banksi käte vahele. Vale.
  
  Selle asemel ütles ta Banksile, et soovib lahutust, sest tema ja Sean tahtsid abielluda, ja see katarsiline sündmus ajas Sandra igaveseks peast koos kõigi NCS-i kolimise mõtetega.
  
  Kuni Tracy talle rasedusest rääkis.
  
  Banks ei mõelnud, ei kahtlustanud hetkekski, et nad tahavad abielluda, sest tahavad last saada. Mida kuradit Sandra arvas, et ta mängis? Mõte paarkümmend aastat noorema Briani ja Tracy poolvennast või -õest tundus Banksile ebareaalne. Ja mõte, et isa võiks olla Sean, keda ta kunagi kohanud polnud, tundus veelgi absurdsem. Ta püüdis ette kujutada nende vestlusi, mis viisid otsusele, armumist, emaiha, mis Sandras nii paljude aastate pärast uuesti ellu süttis, ja isegi kõige illusoorsemad fantaasiad tegid ta haigeks. Ta ei tundnud teda, seda 40ndate alguses naist, kes tahtis last mehega, kellega ta oli vaevalt viis minutit koos olnud, ja see ärritas ka Banksi.
  
  Banks vaatas Bordersis enimmüüdud värvikaid väljapanekuid ja ta isegi ei mäletanud, et ta poodi astus, kui mobiiltelefon helises. Ta läks välja ja suvis viktoriaanlikku kvartalisse, enne kui vastas Harvey Nicholsi kohviku vastas oleva sissepääsu vastu nõjatudes. See oli Stefan.
  
  "Alan, arvasin, et tahad võimalikult kiiresti teada saada, tuvastasime keldris kolm surnukeha. Edu hambaarstidega. Teeme ikkagi DNA-testi, kontrollime vanematega üle."
  
  "See on suurepärane," ütles Banks, tõmbus tagasi oma süngetest mõtetest Sandra ja Seani kohta. "JA?"
  
  Melissa Horrocks, Samantha Foster ja Kelly Matthews.
  
  "Mida?"
  
  "Ma ütlesin -"
  
  "Ma tean. Ma kuulsin, mida sa ütlesid. Ma lihtsalt..." Inimesed kõndisid oma ostudega mööda ja pangad ei tahtnud, et neid pealt kuulataks. Tõepoolest, ta tundis ka endiselt pisut tõmblemist avalikus kohas mobiiltelefoniga rääkides, kuigi selle põhjal, mida ta enda ümber nägi, ei tundnud keegi teine seda nii. Ta oli isegi korra tunnistajaks, kuidas Helmthorpe'i kohvikus istuv isa helistas oma tütrele üle tänava mänguväljakule, kui oli aeg koju minna, ja sõimas, kuna tüdruk lülitas mobiili välja, mistõttu pidi ta ületama teed ja helistama hoopis talle. "Ma olen lihtsalt üllatunud, see on kõik."
  
  "Miks? Mis on juhtunud?"
  
  "See on järjepidevus," ütles Banks. "See kõik on valesti." Ta langetas häält ja lootis, et Stefan kuuleb teda endiselt. "Tagurpidi töötamine: Kimberly Myers, Melissa Horrocks, Leanne Rae, Samantha Foster, Kelly Matthews. Üks neist kolmest peaks olema Leanne Rae. Miks teda seal pole?"
  
  Väike tüdruk, kes hoidis oma ema kätt, heitis Banksile uudishimuliku pilgu, kui nad temast mängusaalis möödusid. Banks lülitas mobiili välja ja suundus Millgarti poole.
  
  Jenny Fuller oli üllatunud, kui leidis, et Banks helistas sel õhtul oma uksekella. Sellest oli kaua aega möödas, kui ta teda kodus külastas. Nad kohtusid palju kordi kohvi või muude jookide jaoks, isegi lõuna- või õhtusöögi ajal, kuid ta käis siin harva. Jenny mõtles sageli, kas sellel oli midagi pistmist selle kohmaka võrgutamiskatsega, kui nad esimest korda koos töötasid.
  
  "Tule sisse," ütles ta ja Banks järgnes talle mööda kitsast koridori kõrge laega elutuppa. Ta oli pärast viimast külastust mööblit parandanud ja ümber paigutanud ning märkas, et ta vaatas oma politseiniku kombel ringi ja kontrollis seda. Noh, kallis stereo oli sama ja diivan, mõtles ta endamisi naeratades, on seesama, millel ta oli püüdnud teda võrgutada.
  
  Ameerikast naastes ostis ta väikese videosalvestusega televiisori, olles omandanud seal vaatamise harjumuse, kuid peale tapeedi ja vaiba ei olnud suurt midagi muutunud. Ta märkas, et tema silmad toetusid Emily Carri graveeringule kamina kohal, esiplaanil suurel, tumedal ja järsul mäel, kust avaneb vaade külale. Jenny armus Emily Carri töösse Vancouveris kõrgkoolis õppides ja ostis selle trükise, et endaga kaasa võtta, et meenutada oma kolme aastat seal. Enamasti õnnelikud aastad.
  
  "Joob ära?" ta küsis.
  
  "Mida iganes sa valad."
  
  "Ma teadsin, et võin sinu peale loota. Vabandust, mul pole LaFroyd. Kas punane vein sobib?"
  
  "Imeline".
  
  Jenny läks veini valama ja nägi, kuidas Banks akna juurde läks. Kuldses õhtuvalguses paistis Roheline piisavalt rahulik - pikad varjud, tumerohelised lehed, koeraga jalutavad inimesed, käest kinni hoidvad lapsed. Võib-olla mäletas ta oma teist külaskäiku tema juurde, mõtles Jenny värinaga, kui ta valas Sainsbury's Côtes du Rhône'i.
  
  Narkootikumidega mees nimega Mick Webster hoidis teda relvaga pantvangis ja Banksil õnnestus olukord leevendada. Lapse tujukõikumised olid ekstreemsed ja mõnda aega läks kõik nagu ikka. Jenny oli kohkunud. Sellest päevast peale ei saanud ta kuulata Toscat, kes sel ajal taustal mängis. Pärast veini valamist raputas ta ebameeldivad mälestused maha, pani sisse Mozarti keelpillikvartettide CD ja kandis klaasid diivanile.
  
  "Teie terviseks". Nad kõlistasid klaase. Banks nägi välja nii väsinud, kui Jenny teda kunagi näinud oli. Tema nahk oli kahvatu ning isegi tema tavaliselt teravad ja kõhnad näojooned näisid vajumat üle ta luude nagu ülikond, mis oleks tema figuurile vajunud, ja ta silmad tundusid tavalisest sügavamal asetsevad, tuhmid, neil puudus tavaline läige. Ja ometi, ütles ta endale, ei olnud vaene mees tõenäoliselt pärast töörühma juhtima asumist korralikult maganud. Ta tahtis sirutada käe ja puudutada tema nägu, et hajutada tema muresid, kuid ta ei julgenud riskida, et teda jälle tagasi lükatakse.
  
  "Nii? Millele ma selle au võlgnen?" küsis Jenny. "Ma arvan, et mitte ainult minu vastupandamatu seltskond ei toonud teid siia?"
  
  Banks naeratas. See muutis ta natuke paremaks, mõtles ta. Natuke. "Ma tahaksin öelda, et see oli nii," vastas ta, "aga ma oleksin valetaja, kui ma seda teeksin."
  
  "Ja hoidku jumal, et sa kunagi valetaks, Alan Banks. Selline üllas inimene. Aga kas sa võiksid mõnikord olla veidi vähem üllas? Meie, ülejäänud, inimesed, me ei saa takistada end aeg-ajalt valetamast, aga teie, ei, te ei saa valetada isegi selleks, et tüdrukule komplimenti teha."
  
  "Jenny, ma lihtsalt ei suutnud eemale hoida. Mingi sisemine jõud viis mind sinu majja, sundis sind otsima. Ma lihtsalt teadsin, et pean tulema..."
  
  Jenny naeris ja viipas talle käega. "Hea hea. See on piisavalt. "Noble" on palju parem." Ta jooksis käega läbi juuste. "Kuidas Sandral läheb?"
  
  Sandra on rase.
  
  Jenny raputas pead, nagu oleks ta saanud laksu. "Mis ta?"
  
  "Ta on rase. Vabandust, et seda nii karmilt väljendasin, aga ma ei suuda välja mõelda paremat viisi.
  
  "Kõik on korras. Ma olen lihtsalt veidi ehmunud."
  
  "Sina ja mina, mõlemad."
  
  "Mida sa sellest tunned?"
  
  "Sa kõlad nagu psühholoog."
  
  "Ma olen psühholoog".
  
  "Ma tean. Aga sa ei pea seda ütlema. Mida ma sellest tunnen? Ma ei tea veel. Ausalt öeldes pole see minu asi, eks? Lasin tal minna õhtul, mil ta palus lahutust, et ta saaks Seaniga abielluda.
  
  "Seepärast...?"
  
  "Jah. Nad tahavad abielluda, lapse legaliseerida.
  
  "Kas sa oled temaga rääkinud?"
  
  "Ei. Tracy ütles mulle. Mina ja Sandra... noh, me peaaegu ei räägi enam.
  
  "See on kurb, Alan."
  
  "Võib olla".
  
  "Ikka palju viha ja kibedust?"
  
  "Kummalisel kombel ei ole. Oh, ma tean, et see võib tunduda pisut häiritud, aga see oli šokk, see on ka kõik. Ma mõtlen, et seal oli palju viha, kuid see oli omamoodi ilmutus, kui ta palus lahutust. Vabanemine. Siis mõistsin, et kõik on tõesti möödas ja ma peaksin lihtsalt oma eluga edasi minema.
  
  "JA?"
  
  "Ja ma tegin seda enamjaolt."
  
  "Aga järelejäänud tunded üllatavad sind mõnikord? Pugeda su selja taha ja lüüa sulle kuklasse?"
  
  "Ma arvan, et sa võiksid seda öelda."
  
  "Tere tulemast inimkonda, Alan. Peaksite juba teadma, et te ei lakka kellegi vastu tundmast lihtsalt sellepärast, et lahku läksite."
  
  "See kõik oli minu jaoks uus. Ta oli ainus naine, kellega ma nii kaua koos olin. Ainuke, keda tahtsin. Nüüd ma tean, kuidas see on. Loomulikult soovin neile kõike head.
  
  "Mjäu. Seal sa lähed jälle."
  
  Banks naeris. "Ei. Tegelikult ma tahan."
  
  Jennyl oli tunne, et ta ei räägi talle midagi, kuid ta teadis ka, et ta varjab oma tundeid siis, kui ta seda tahab, ja ta ei jõua teda surudes kuhugi. Parem asuge asja kallale, mõtles ta. Ja kui ta tahab veel midagi Sandra kohta öelda, ütleb ta seda omal ajal. "Sa ei tulnud ka selle pärast minu juurde, eks?"
  
  "Mitte päris. Võib-olla osaliselt. Aga ma tõesti tahan sinuga sel teemal rääkida."
  
  "Kas on uusi arenguid?"
  
  "Ainult üks". Banks rääkis talle kolme surnukeha tuvastamisest ja sellest, kuidas see teda hämmeldas.
  
  "Huvitav," nõustus Jenny. "Ootaks ka mingit järjepidevust. Kas nad kaevavad ikka veel väljas?"
  
  "Oh jaa. Nad on seal mõnda aega."
  
  "Selles väikeses keldris polnud palju ruumi."
  
  "See on õige, piisab umbes kolmele," ütles Banks, "kuid see ei seleta ikkagi, miks see pole kolm viimast. Igatahes, ma tahtsin teiega lihtsalt mõnda asja arutada. Mäletate, kui pakkusite üsna varakult, et mõrvaril võis olla kaasosaline?
  
  "See oli lihtsalt kauge võimalus. Vaatamata liigsele reklaamile, mida teie Westid, Bradys ja Hindleyd saavad, on tapjapaar siiski haruldane. Ma arvan, et sa mõtled Lucy Payne'i?
  
  Banks jõi lonksu veini. "Rääkisin temaga haiglas. Ta... noh, ta ütles, et ei mäleta juhtunust suurt midagi.
  
  "Pole ime," ütles Jenny. "Retrograadne amneesia".
  
  "Nii ütles doktor Landsberg. Asi pole selles, et ma seda ei usu - olen seda varem kogenud -, see on lihtsalt nii kuradi..."
  
  "Mugav?"
  
  "See on üks viis selle väljendamiseks. Jenny, ma lihtsalt ei saanud üle tundest, et ta varustab aega, arvutab, kuidagi piirab aega."
  
  "Mida sa ootad?"
  
  "Ootab, kustpoolt tuul puhub, nagu ta ei suudaks midagi öelda enne, kui saab teada, mis Terryga toimub. Ja see oleks mõistlik, kas pole?"
  
  "Sellele?"
  
  "See, kuidas tüdrukuid rööviti. Üksi koju sõitev tüdruk vaevalt peatuks ja teejuhiseid annaks näiteks meessoost juhile, kuid ta võib peatuda, kui naine talle helistab.
  
  "Ja mees?"
  
  "Istusid tagaistmel, kloroform valmis? Kas hüpata tagauksest välja ja tirida ta sisse? Ma ei tea üksikasju. Aga see on mõistlik, kas pole?"
  
  "Jah, see on mõistlik. Kas teil on muid tõendeid tema kaasosaluse kohta?
  
  "Mitte ükski. Aga on veel vara. Kohtumeditsiinid otsivad endiselt maja läbi ja laboripoisid töötavad riiete kallal, mida ta kandis, kui teda rünnati. Isegi see ei pruugi midagi kaasa tuua, kui ta ütleb, et läks keldrisse, nägi, mida tema mees tegi, ja jooksis karjudes minema. Seda ma pean silmas, kui ta ootab, et näha, kuhu tuul puhub. Kui Terence Payne sureb, naaseb Lucy tasuta koju. Kui ta ellu jääb, võib tema mälu korvamatult kahjustada saada. Ta on väga raskelt vigastatud. Ja isegi kui ta paraneb, võib ta otsustada teda kaitsta, et kaunistada tema rolli.
  
  "Kui ta mängiks rolli. Ta ei saanud kindlasti loota, et tema mälu on kahjustatud või ta sureb."
  
  "See on tõsi. Kuid see võis anda talle suurepärase võimaluse varjata oma osalust, kui tal seda oli. Sa vaatasid majas ringi, eks?"
  
  "Jah".
  
  "Milline mulje teile jäi?"
  
  Jenny lonksas veini ja mõtles sellele: ajakiri Perfect Decor, väikesed nipsasjad, pealetükkiv puhtus. "Ma arvan, et mõtlete videoid ja raamatuid?" ta ütles.
  
  "Osalt. Tundus, et seal on midagi üsna rõvedat, eriti magamistoas.
  
  "Nii et nad on pornograafia ja perversse seksi vastu. Mis siis?" Ta kergitas kulme. "Tegelikult on mul magamistoas paar pehmet pornofilmi. Ma ei pahanda aeg-ajalt väikest ekstsentrilisust. Oh, ära punasta, Alan. Ma ei ürita sind võrgutada. Juhin lihtsalt tähelepanu sellele, et mõned videod, mis näitavad kolmekesi ja mõnda leebet konsensuslikku S/M-i, ei pruugi tingimata teha filmi tapjaks.
  
  "Ma tean seda".
  
  "Kuigi see on tõsi," jätkas Jenny, "statistiliselt tegeleb enamik seksimõrvareid äärmusliku pornograafiaga, oleks vale loogika väita teisiti."
  
  "Ma tean seda ka," ütles Banks. "Aga okultne side? Mõtlesin keldris küünalde ja viiruki peale."
  
  "Võib-olla ainult atmosfääri pärast."
  
  "Kuid seal oli omamoodi rituaalne element."
  
  "Võib olla".
  
  "Ma isegi mõtlesin, kas sellel võib olla midagi pistmist neljanda ohvri Melissa Horrocksiga. Ta tegeles saatanliku rokkmuusikaga. Tead, Marilyn Manson ja ülejäänud.
  
  "Või võib-olla on Payne'il ohvrite valikul lihtsalt liigne iroonia. Aga kuule, Alan, isegi kui Lucy oli tõesti perverssusest ja satanismist sõltuvuses, ei viita see peaaegu millelegi muule, eks?
  
  "Ma ei küsi kohtus tõendeid. Praegu võtan kõik, mis võtta annab."
  
  Jenny naeris. "Jälle õlgedest kinni hoides?"
  
  "Võib-olla nii. Ken Blackstone arvab, et Payne võib olla ka Seacrofti vägistaja.
  
  "Seacroft Rapist?"
  
  "Kaks aastat tagasi, maist augustini. Sa olid Ameerikas. Seacroftis vägistas mees kuus naist. Teda ei tabatud kunagi. Selgub, et Payne elas seal tol ajal üksi. Ta kohtus Lucyga sama aasta juulis ja nad kolisid Hilli umbes septembri alguses, kui ta hakkas Silverhillis õpetama. Vägistamised on peatunud."
  
  "See pole esimene kord, kui sarimõrvarist saab vägistaja."
  
  "Tõesti, ei. Igal juhul töötavad nad DNA kallal.
  
  "Suitseta, kui tahad," ütles Jenny. "Ma näen, et sa hakkad üleni tõmblema."
  
  "Ja mina? Siis ma teen seda, kui sa ei pahanda."
  
  Jenny tõi talle tuhatoosi, mida hoidis puhvetis juhuslike suitsetavate külastajate jaoks. Kuigi ta ise ei suitsetanud, polnud ta oma majas suitsetamiskeeldude suhtes nii fanaatiline kui mõned tema sõbrad. Tegelikult pani Californias veedetud aeg ta nikonaseid isegi rohkem vihkama kui suitsetajaid.
  
  "Mida sa tahad et ma teeksin?" ta küsis.
  
  "Teie töö," ütles Banks ettepoole kummardudes. "Ja ma näen seda praegu nii, et meil on tõenäoliselt piisavalt tõendeid, et Terry Payne'i kümme korda süüdi mõista, kui ta elab. Olen Lucyst huvitatud ja aeg hakkab otsa saama.
  
  "Mida sa silmas pead?"
  
  Banks tõmbas enne vastamist sigaretti. "Seni, kuni ta haiglas viibib, on meiega kõik korras, kuid kui ta on vabastatud, saame teda hoida vaid kakskümmend neli tundi. Oh, me saame pikendust, võib-olla sellisel äärmuslikul juhul kuni üheksakümmend kuus tundi, aga parem on meil midagi kindlat, millega jätkata, kui me seda tegema hakkame, muidu ta kaob. "
  
  "Ma arvan endiselt, et on enam kui võimalik, et tal polnud mõrvadega mingit pistmist. Miski äratas ta sel ööl üles ja tema meest polnud seal, nii et ta otsis teda majas ringi, nägi keldris valgust, läks alla ja nägi...
  
  "Aga miks ta seda varem ei märganud, Jenny? Miks ta seal varem polnud?"
  
  "Ta kartis. Tundub, et ta kardab oma meest. Vaata, mis temaga juhtus, kui ta kukkus.
  
  "Ma tean seda. Kuid jumala eest oli Kimberly Myers viies ohver. Viiendaks. Miks kulus Lucyl selle väljaselgitamiseks nii kaua aega? Miks ta alles seekord üles ärkas ja asja uurima läks? Ta ütles, et ei läinud kunagi keldrisse, et ta ei julgenud. Mis oli seekord nii erilist?"
  
  "Võib-olla ei tahtnud ta varem teada. Kuid ärge unustage, et kõik näib nagu Payne eskaleerus ja lagunes. Ma arvan, et ta muutus kiiresti äärmiselt tasakaalutuks. Võib-olla ei saanud seekord isegi tema pilku kõrvale vaadata.
  
  Jenny vaatas, kuidas Banks sigaretti mõtlikult tõmbas ja aeglaselt suitsu välja tõmbas. "Sa arvad nii?" - ta ütles.
  
  "See on võimalik, kas pole? Kui tema abikaasa käitus imelikult, võis ta enne kahtlustada, et tal on mingi kohutav salapahe, ja ta tahtis teeselda, et teda pole seal, nagu enamik meist halbade asjadega teeb.
  
  "Peida see vaiba alla?"
  
  "Või jaanalinnu mängida. Matke oma pea liiva alla. JAH. Miks mitte?"
  
  "Nii et me mõlemad nõustume, et juhtunu selgitamiseks on palju võimalusi ja et Lucy Payne võib olla süütu?"
  
  "Mida sa sellega ajad, Alan?"
  
  "Ma tahan, et uuriksite Lucy Payne'i minevikku. Ma tahan, et sa tema kohta kõike teada saaksid. Ma tahan -"
  
  "Aga-"
  
  "Ei, las ma lõpetan, Jenny. Ma tahan, et õpiksite teda tundma seestpoolt, tema minevikku, lapsepõlve, perekonda, fantaasiaid, lootusi, hirme.
  
  "Aeglusta, Alan. Mis selle kõige mõte on?"
  
  "Võib-olla kohtate midagi, mis on temaga seotud."
  
  "Või annab talle patud andeks?"
  
  Banks sirutas käed, peopesad lahti. "Kui te selle leidsite, on suurepärane. Ma ei palu sul midagi välja mõelda. Lihtsalt kaeva."
  
  "Isegi kui ma seda teeksin, ei pruugi ma midagi kasulikku välja mõelda."
  
  "Pole tähtis. Vähemalt proovisime."
  
  "Kas see pole politseitöö?"
  
  Banks kustutas sigareti. "Mitte päris. Mul on vaja hinnangut, Lucy Payne'i üksikasjalikku psühholoogilist profiili. Loomulikult kontrollime kõiki müügivihjeid, mille peale võite komistada. Ma ei eelda, et mängiksite detektiivi."
  
  "Noh, ma olen selle eest tänulik."
  
  "Mõtle sellele, Jenny. Kui ta on süüdi, siis ei hakanud ta niisama ootamatult oma mehel aitama vana-aastaõhtul noori tüdrukuid röövida ja tappa. Seal peab olema mingi patoloogia, mingi psühholoogilise häire taust, mingi ebanormaalne käitumismuster, eks?
  
  "Tavaliselt on. Aga isegi kui ma avastan, et ta pissis oma voodit, talle meeldis tuld teha ja kärbeste tiivad ära kiskus, ei anna see sulle ikkagi midagi, mida saaksid tema vastu kohtus kasutada.
  
  "See juhtub, kui keegi saab tulekahjus viga. See juhtub siis, kui saate teada mis tahes muudest salapärastest sündmustest tema elus, mida saame uurida. See on kõik, mida ma palun, Jenny. Et alustate Lucy Payne'i psühhopatoloogiaga ja kui leiate midagi, mida peaksime edasi uurima, siis andke meile sellest teada ja me teeme seda.
  
  "Mis siis, kui ma midagi ei leia?"
  
  "Siis me ei lähe kuhugi. Aga me ei ole kuskil."
  
  Jenny jõi veel ühe lonksu veini ja mõtles hetke. Alan näis sellest nii süvenenud, et tundis end hirmutatuna ega tahtnud lihtsalt sellepärast alla anda. Kuid ta oli tema palvest huvitatud; ta ei saanud eitada, et Lucy Payne'i mõistatus huvitas teda nii tööalaselt kui ka naisena. Tal polnud kunagi varem olnud võimalust lähedalt uurida võimaliku sarimõrvari psühholoogiat ja Banksil oli õigus, et kui Lucy Payne oli seotud tema mehe tegemistega, siis ta ei ilmunud lihtsalt tühjast kohast. Kui Jenny kaevuks piisavalt sügavale, oli võimalus, et ta leiab midagi Lucy minevikust. Pärast seda... Noh, Banks ütles, et see on politsei töö ja tal oli ka selles õigus.
  
  Ta täitis nende klaasid veiniga. "Mis siis, kui ma nõustun?" ta küsis. "Kust ma alustan?"
  
  "Siin," ütles Banks märkmikku välja tõmmates. "Siin on sõber NatWestist, kus Lucy Payne töötas. Üks meie meeskondadest läks ja rääkis töötajatega ja ainult üks neist tunneb teda hästi. Minu nimi on Pat Mitchell. Siis on Clive ja Hilary Liversedge. Lucy vanemad. Nad elavad Hull Wayl.
  
  "Nad teavad?"
  
  "Muidugi nad teavad. Kelleks sa meid võtad?"
  
  Jenny kergitas õrnalt kitkutud kulmu.
  
  "Nad teavad".
  
  "Kuidas nad reageerisid?"
  
  "Pettunud muidugi. Isegi uimastatud. Kuid neid küsitlenud konstaabli sõnul oli neist vähe kasu. Nad pole Lucyga tihedalt suhelnud pärast seda, kui ta Terryga abiellus.
  
  "Kas nad külastasid teda haiglas?"
  
  "Ei. Näib, et ema on reisimiseks liiga haige ja isa ei taha lapse eest hoolitseda.
  
  "Aga tema vanemad? Terry vanemad."
  
  "Nii palju kui me teada saime," ütles Banks, "tema ema on olnud psühhiaatriahaiglas umbes viisteist aastat."
  
  "Mis tal viga on?"
  
  "Skisofreenia".
  
  "Ja isa?"
  
  "Ta suri kaks aastat tagasi."
  
  "Mille pärast?"
  
  "Suur insult. Ta oli lihunik Halifaxis, tal oli karistatus pisiseksuaalide kuritegude eest - koorimine, piilumine ja muu selline. Kõlab päris klassikaliselt kellegi jaoks nagu Terry Payne, kas pole?"
  
  "Kui selline asi on olemas."
  
  "Ime on see, et Terryl õnnestus õpetajaks saada."
  
  Jenny naeris. "Oh, tänapäeval on kõik lubatud klassiruumi. Pealegi pole see ime."
  
  "Mis on juhtunud?"
  
  "Et tal õnnestus nii kauaks tööle jääda. Ja et ta oli abielus. Tavaliselt on sellistel seksuaalkurjategijatel nagu Terence Payne raske töökohta säilitada ja suhet säilitada. Meie mees tegi mõlemat.
  
  "Kas see loeb?"
  
  "See on intrigeeriv. Kui mul oleks palutud kuu aega tagasi profiil täitma, oleksin öelnud, et otsite kahekümnendates-kolmekümnendates meest, kes elab tõenäoliselt üksi ja teeb üht või mitut tühist tööd. See näitab lihtsalt, kui vale võib inimene olla, kas pole?
  
  "Kas sa teed seda?"
  
  Jenny mängis oma klaasi varrega. Mozart on läbi ja muusikast on jäänud vaid mälestus. Mööda sõitis auto ja koer haukus griini peale. Tal oli aega teha, nagu Banks palus. Ta pidi reede hommikul loengut pidama, kuid ta oli seda juba sada korda pidanud, nii et ta ei pidanud valmistuma. Siis polnud tal midagi enne esmaspäevast tundide seeriat. See peaks andma talle piisavalt aega. "Nagu ma ütlesin, on see intrigeeriv. Ma pean Lucy endaga rääkima."
  
  "Seda saab korraldada. Lõppude lõpuks olete meie ametlik nõustamispsühholoog.
  
  "Sul on lihtne öelda, et vajate mind nüüd."
  
  "Ma teadsin seda algusest peale. Ärge laske mõnel kitsarinnalisel -"
  
  "Olgu," ütles Jenny. "Sa tegid oma seisukoha välja. Ma saan hakkama sellega, et hunnik debiilikuid mind mu selja taga naerab. Olen suur tüdruk. Millal ma saan temaga rääkida?"
  
  "Parim on seda teha niipea kui võimalik, kui ta on alles tunnistaja. Uskuge või mitte, kaitsjad on väidavad, et psühholoogid petsid kahtlusaluseid enda vastu tunnistama. Kuidas oleks homme hommikul? Igal juhul pean ma kell üksteist järgmisel lahkamisel haiglas olema.
  
  "Õnnelik sina. OKEI".
  
  "Ma annan sulle küüti, kui sa tahad."
  
  "Ei. Pärast Lucy ja tema sõbraga rääkimist lähen kohe oma vanematega rääkima. Ma vajan oma autot. Kohtume seal?"
  
  "Nii et kell kümme?"
  
  "Imeline".
  
  Banks rääkis talle, kuidas Lucy tuba leida. "Ja ma annan oma vanematele teada, et te tulete." Pangad esitasid talle üksikasjad. "Nii et sa teed seda? Mida ma küsin?"
  
  "Tundub, et mul pole palju valikut, eks?"
  
  Banks tõusis püsti, kummardus ette ja suudles teda kiiresti põsele. Kuigi ta tundis tema hingeõhus veini ja suitsu, hüppas ta süda ja ta soovis, et tema huuled oleksid veidi kauem viibinud ja tema huultele veidi lähemale liikunud. "Hei! Midagi muud sellist, ütles ta, "ja ma esitan teile süüdistuse seksuaalses ahistamises."
  
  OceanofPDF.com
  8
  
  Banks ja Jenny astusid järgmisel hommikul vahetult pärast kella kümmet politseivalvurist mööda Lucy Payne'i tuppa. Seekord, nagu Banks rõõmuga märkis, ei seisnud ükski arst nende kohal. Lucy heitis patjadele pikali ja luges moeajakirja. Ruloode liistud lasevad sisse osa hommikupäikest, valgustades öökapil olevat tulpidega vaasi, luues Lucy näole triibulise mustri ja valged linad. Tema pikad läikivad mustad juuksed pühkisid üle tema haiglaselt kahvatu näo ümber oleva padja. Tema sinikate värvus oli eilsest heledamaks muutunud, mis tähendas, et need olid paranemas ja pool pead oli ikka veel sidemetesse mässitud. Tema hea silm, raamitud pikkade ripsmetega, tume ja sädelev, vaatas neid pingsalt. Banks polnud kindel, mida ta temas nägi, kuid see ei olnud hirm. Ta tutvustas Jennyt kui dr Fullerit.
  
  Lucy vaatas üles ja naeratas neile põgusalt. "On uudiseid?" ta küsis.
  
  "Ei," ütles Banks.
  
  "Ta sureb, kas pole?"
  
  "Mis paneb sind nii arvama?"
  
  "Mul on lihtsalt tunne, et ta sureb, see on kõik."
  
  "Kas see muudaks midagi, Lucy?"
  
  "Mida sa silmas pead?"
  
  "Sa mõistad, mida ma mõtlen. Kui Terry peaks surema, kas see muudaks seda, mida võiksite meile öelda?
  
  "Kuidas võis?"
  
  "Ütle mulle".
  
  Lucy tegi pausi. Banks nägi, kuidas ta kortsutas kulmu, kui ta mõtles, mida järgmiseks öelda. "Kui ma teile ütlesin, siis teate, mis juhtus. Ma mõtlen, et kui ma teaks... tead... Terryst ja nendest tüdrukutest ja kõigest... mis minuga juhtuks?
  
  "Ma kardan, et sa pead sellest veidi selgem olema, Lucy."
  
  Ta lakkus oma huuli. "Ma tõesti ei oska ennast selgemalt väljendada. Hetkel mitte. Pean enda peale mõtlema. Tähendab, kui mulle meenuks midagi, mis mind heasse valgusesse ei paneks, mida sa teeksid?
  
  "Sõltub sellest, mis see on, Lucy."
  
  Lucy vaikis.
  
  Jenny istus voodi servale ja silus seelikut. Banks andis talle loa ülekuulamist jätkata. "Kas mäletate juhtunust veel midagi?" ta küsis.
  
  "Kas sa oled psühhiaater?"
  
  "Ma olen psühholoog".
  
  Lucy vaatas Banksi poole. "Nad ei saa mind sundida testi minema, kas pole?"
  
  "Ei," ütles Banks. "Keegi ei saa teid sundida testi minema. Dr Fuller pole selleks siin. Ta lihtsalt tahab sinuga rääkida. Ta on siin, et aidata. " Ja tšekk posti teel, lisas Banks endale.
  
  Lucy vaatas Jennyt. "Ma ei tea..."
  
  "Sul pole midagi varjata, kas pole, Lucy?" küsis Jenny.
  
  "Ei. Olen lihtsalt mures, et nad minust midagi arvavad."
  
  "Kes kõik parandab?"
  
  "Arstid. Politsei".
  
  "Miks nad tahaksid seda teha?"
  
  "Ma ei tea. Sest nad arvavad, et ma olen kuri."
  
  "Keegi ei pea sind kurjaks, Lucy."
  
  "Sa mõtled, kuidas ma saaksin temaga koos elada, mehega, kes tegi seda, mida Terry tegi, kas pole?"
  
  "Kuidas sa saaksid temaga koos elada?" küsis Jenny.
  
  "Ma kartsin teda. Ta ütles, et tapab mu, kui ma ta maha jätan.
  
  "Ja ta kuritarvitas sind, kas see on õige?"
  
  "Jah".
  
  "Füüsiliselt?"
  
  "Mõnikord peksis ta mind. Kus sinikaid polnud."
  
  "Esmaspäeva hommikuni."
  
  Lucy puudutas oma sidemeid. "Jah".
  
  "Miks see tol ajal teisiti oli, Lucy?"
  
  "Ma ei tea. Ma ei mäleta siiani."
  
  "Kõik on korras," jätkas Jenny. "Ma ei ole siin selleks, et sundida sind ütlema asju, mida sa ei taha. Lihtsalt puhata. Kas teie mees kuritarvitas teid muul viisil?"
  
  "Mida sa silmas pead?"
  
  "Emotsionaalselt näiteks."
  
  "Kas sa tahad öelda, et alandate mind inimeste ees?"
  
  "Just seda ma mõtlen."
  
  "Siis on vastus jah. Näiteks teate, kui midagi, mida ma küpsetasin, ei olnud väga maitsev või ma ei triikinud ta särki korralikult. Ta oli oma särkide suhtes väga eriline. "
  
  "Mida ta tegi, kui ta särgid polnud korralikult triigitud?"
  
  "Ta sundis mind seda ikka ja jälle tegema. Ükskord ta isegi põletas mind triikrauaga.
  
  "Kus?"
  
  Lucy vaatas kõrvale. "Seal, kus see poleks märgatav."
  
  "Ma olen keldrist huvitatud, Lucy. Detektiiv Superintendent Banks ütles mulle, et te ütlesite, et te pole seal kunagi käinud.
  
  "Võib-olla olin ma seal kunagi... tead... kui ta mulle haiget tegi."
  
  "Esmaspäeva hommikul?"
  
  "Jah".
  
  "Aga sa ei mäleta?"
  
  "Ei".
  
  "Kas te pole seal kunagi varem käinud?"
  
  Lucy hääles oli kummaline kirev noot. "Ei. Mitte kunagi. Vähemalt mitte pärast seda, kui me just sisse kolisime.
  
  "Kui kaua pärast seda keelas ta teil sinna minna?"
  
  "Ma ei mäleta. Mitte kauaks. Kui ta pöördus."
  
  "Mis meelitab?"
  
  "Ta ütles mulle, et tegi sellest pesa, oma privaatruumi."
  
  "Kas olete kunagi olnud uudishimulik?"
  
  "Natuke. Lisaks hoidis ta seda alati lukus ja kandis võtit kaasas. Ta ütles, et kui ta kunagi arvab, et ma seal all olen, peksaks ta mu puruks.
  
  "Ja sa uskusid teda?"
  
  Ta suunas oma tumeda pilgu Jennyle. "Oh jaa. See poleks esimene kord."
  
  "Kas teie mees on teile kunagi pornograafiat maininud?"
  
  "Jah. Mõnikord tõi ta koju videoid, mille laenas enda sõnul ühelt teiselt õpetajalt Jeffilt. Mõnikord vaatasime neid koos. Ta vaatas Banksi poole. "Sa oled neid vist näinud. Ma mõtlen, et sa oled ilmselt majas käinud ja otsinud ja kõike muud."
  
  Pangad mäletasid märkmeid. "Terryl oli videokaamera?" küsis ta temalt. "Kas ta tegi oma plaadid?"
  
  "Ei, ma ei usu," ütles ta.
  
  Jenny võttis teema uuesti üles. "Millised videod talle meeldisid?" ta küsis.
  
  "Inimesed seksivad. Tüdrukud koos. Mõnikord on inimesed omavahel seotud."
  
  "Ütlesite, et vaatasite mõnikord koos videoid. Kas need meeldisid teile? Millist mõju need teile avaldasid? Kas ta sundis sind neid vaatama?"
  
  Lucy segas õhukeste linade all. Tema kehakuju erutas Banksi viisil, mida ta ei tahtnud, et naine teda erutaks. "Tegelikult mulle need väga ei meeldinud," ütles ta väikese tüdruku käheda häälega. "Mõnikord, teate, kuigi... nad... nad muutsid mu sisse." Ta segas uuesti.
  
  "Kas teie mees kuritarvitas teid seksuaalselt ja sundis teid tegema asju, mida te ei tahtnud?" küsis Jenny.
  
  "Ei," ütles ta. "Kõik oli lihtsalt hästi."
  
  Banks hakkas mõtlema, kas Lucyga abiellumine oli vaid osa Terence Payne'i "tavalisest" fassaadist, mis pani inimesi tema tegelike kalduvuste üle järele mõtlema. Lõpuks töötas see koos seersantide Bowmore'i ja Singhiga, kes isegi ei vaevunud teda uuesti üle kuulama. Võib-olla läks ta kuhugi mujale oma perverssemat maitset rahuldama - näiteks prostituutide juurde. Tasus tähelepanu pöörata.
  
  "Kas sa tead, kas ta käis teiste naistega?" küsis Jenny, justkui loeks Banksi mõtteid.
  
  "Ta ei rääkinud kunagi."
  
  "Aga sa kahtlustasid seda?"
  
  "Ma arvasin, et ta võis seda teha, jah."
  
  "Prostituudid?"
  
  "Ma ei tea. Mulle ei meeldinud sellele mõelda."
  
  "Kas teile oli tema käitumine kunagi imelik?"
  
  "Mida sa silmas pead?"
  
  "Kas ta šokeeris teid kunagi, pani teid mõtlema, millega ta tegeleb?"
  
  "Mitte päris. Tal oli kohutav iseloom... tead... kui ta ei saanud oma tahtmist. Ja mõnikord, koolivaheajal, ei näinud ma teda mitu päeva.
  
  "Kas sa ei teadnud, kus ta on?"
  
  "Ei".
  
  "Ja ta ei öelnud sulle kunagi?"
  
  "Ei".
  
  "Kas sa ei olnud uudishimulik?"
  
  Ta näis end voodisse tagasi puperdavat. "Uudishimu pole kunagi Terryga hea olnud. "Uudishimu tappis kassi," ütles ta, "ja kui sa vait ei jää, tapab see ka su." Ta raputas pead. "Ma ei tea, mida ma valesti tegin. Kõik oli hea. See oli lihtsalt tavaline elu. Kuni kohtusin Terryga. Siis hakkas kõik lagunema. Kuidas ma saan nii loll olla? Ma oleks pidanud teadma."
  
  "Mida sa tead, Lucy?"
  
  "Milline inimene ta oli. Milline koletis ta oli."
  
  "Aga sa teadsid. Sa ütlesid mulle, et ta peksis sind, alandas sind avalikult ja privaatselt. Sa teadsid. Kas sa üritad mulle öelda, et see on sinu arvates normaalne? Kas sa arvasid, et kõik elavad nii?
  
  "Ei, muidugi mitte. Kuid see ei teinud temast seda koletist, mida te arvate." Lucy vaatas uuesti kõrvale.
  
  "Mis lahti, Lucy?" küsis Jenny.
  
  "Te peate arvama, et ma olen nii nõrk inimene, et lasen tal seda kõike teha. Õudne mees. Aga ei ole. Olen hea inimene. Kõik räägivad nii. Ma olin hirmul. Räägi Maggiega. Ta saab aru."
  
  Pangad sekkusid. "Maggie Forrest? Sinu naaber?"
  
  "Jah". Lucy vaatas tema suunas. "Ta saatis mulle need lilled. Me rääkisime... tead... meestest kuritarvitasid oma naisi ja ta püüdis mind veenda Terryst lahkuma, aga ma olin liiga hirmul. Võib-olla mõne aja pärast oleksin julguse kokku võtnud. ma ei tea. Nüüd on liiga hilja, kas pole? Palun, ma olen väsinud. Ma ei taha enam rääkida. Ma tahan lihtsalt koju minna ja oma eluga edasi minna.
  
  Banks mõtles, kas ta peaks Lucyle ütlema, et ta ei tule mõnda aega koju, et tema maja näeb välja nagu arheoloogiline leiupaik ja on politsei käes nädalateks, võib-olla kuid. Ta otsustas mitte muretseda. Ta saab varsti teada.
  
  "Siis me lahkume kohe," ütles Jenny püsti tõustes. "Hoolitse enda eest, Lucy."
  
  "Kas sa aitaksid mind?" küsis Lucy, kui nad uksel seisid.
  
  "Mis see on?" küsis Banks.
  
  "Koju jõudes näen magamistoa tualettlaual väikest armsat ehtekarpi. See on mustaks lakitud Jaapani ehtekarp igasuguste kaunite käsitsi maalitud lilledega. Igal juhul on sellel kõik mu lemmikasjad - kõrvarõngad, mille ostsin meie pulmareisil Kreetal, kullast südamekett, mille Terry mulle kihludes kinkis . Need on minu asjad. Kas saaksite selle mulle palun tuua? Minu ehtekarp."
  
  Banks püüdis oma frustratsiooni ohjeldada. "Lucy," ütles ta nii rahulikult kui suutis. "Usume, et mitut noort tüdrukut rünnati ja tapeti teie maja keldris ning te võite mõelda ainult teie ehetele?"
  
  "See pole tõsi," ütles Lucy, tema hääles oli tunda tüütust. "Mul on väga kahju, mis nende tüdrukutega juhtus, muidugi vabandan, aga see pole minu süü. Ma ei saa aru, miks see peaks takistama mul oma ehtekarpi kätte saamast. Ainus asi, mille keegi lubas mul sealt kaasa võtta, oli rahakott ja rahakott ning võin öelda, et keegi otsis need enne läbi.
  
  Banks järgnes Jennyle koridori ja suundusid liftide poole. "Rahune maha, Alan," ütles Jenny. "Lucy lahutab end. Ta ei mõista juhtunu emotsionaalset tähtsust."
  
  "Õige," ütles Banks seinal olevale kellale pilku heites. "See on lihtsalt kuradi suurepärane. Nüüd pean minema vaatama, kuidas dr McKenzie teeb oma järgmist lahkamist, kuid teen kõik endast oleneva, et meeles pidada, et Lucy Payne ei ole milleski süüdi ja tal õnnestub end sellest kõigest lahti võtta, aitäh.
  
  Jenny pani käe tema käele. "Ma saan aru, miks sa ärritud, Alan, aga see ei too sulle midagi head. Sa ei saa teda survestada. Talle ei avaldata survet. Ole kannatlik."
  
  Lift saabus ja nad astusid sisse. "Selle naisega vestlust alustada on sama, mis sõelaga vett püüda," ütles Banks.
  
  "Ta on tõesti imelik."
  
  "Kas see on teie professionaalne arvamus?"
  
  Jenny naeratas. "Las ma mõtlen sellele. Ma räägin teiega pärast seda, kui olen rääkinud tema kolleegi ja tema vanematega. Hüvasti". Nad läksid alla esimesele korrusele ja naine kiirustas parklasse. Banks hingas sügavalt sisse ja vajutas alla nuppu.
  
  Rapuntsel läks täna palju paremini, otsustas Maggie, astudes tagasi ja uurides oma tööd, keeleots pisikeste valgete hammaste vahelt välja paistmas. Ta ei näinud välja, et üks hea juuksetõmme võiks ta pea õlgadest õhku lasta ja ta ei sarnanenud ka Claire Tothiga.
  
  Claire eile, nagu tavaliselt, pärast kooli eile kohale ei ilmunud ja Maggie mõtles, miks ta seda ei teinud. Võib-olla oli arvata, et ta ei tundnud end pärast juhtunut kuigi seltskondlikuna. Võib-olla tahtis ta lihtsalt üksi olla, et oma tundeid klaarida. Maggie otsustas, et räägib Claire'ist oma psühhiaater dr Simmsiga, et näha, kas on vaja midagi ette võtta. Tal oli homseks aeg kokku lepitud, millest hoolimata nädala sündmustest oli ta otsustanud osaleda.
  
  Lorraine Temple'i lugu ei ilmunud hommikulehes nii, nagu Maggie eeldas, ja ta tundis pettumust, kui vaatas läbi iga lehekülje ega leidnud seda. Ta soovitas, et ajakirjanik vajab rohkem aega, et oma fakte kontrollida ja lugu kokku panna. Ju nad alles eile rääkisid. Võib-olla oleks see nädalavahetuse ajaleheartikli jaoks pikk artikkel väärkoheldud naiste olukorrast.
  
  Ta kummardus joonistuslaua kohale ja asus tagasi Rapuntsli visandi kallale. Ta pidi laualambi põlema panema, sest hommik oli pilvine ja umbne.
  
  Paar minutit hiljem helises tema telefon. Maggie pani pliiatsi kõrvale ja vastas telefonile.
  
  "Maggie?"
  
  Ta tundis ära pehme ja vaikse hääle. "Lucy? Kuidas sul läheb?"
  
  "Nüüd tunnen end tõesti palju paremini."
  
  Alguses ei teadnud Maggie, mida öelda. Ta tundis end ebamugavalt. Hoolimata lillede saatmisest ja Lucy kaitsmisest politsei ja Lorraine Temple'iga, mõistis ta, et nad ei tunne üksteist hästi ja tulid täiesti erinevatest maailmadest. "Tore teist kuulda," ütles ta. "Mul on hea meel, et tunnete end paremini."
  
  "Tahtsin sind lihtsalt lillede eest tänada," jätkas Lucy. "Nad on armsad. Neil on suur tähtsus. See oli hea mõte."
  
  "See on vähim, mida ma teha saan."
  
  "Tead, sa oled ainus inimene, kes minust hoolis. Kõik teised kirjutasid mind maha."
  
  "Ma olen kindel, et see pole tõsi, Lucy."
  
  "Oh, aga nii on. Isegi mu sõbrad töölt.
  
  Kuigi Maggie suutis vaevalt küsida, oli see vaid viisakas. "Kuidas Terryl läheb?"
  
  "Nad isegi ei räägi mulle seda, aga ma arvan, et ta on väga raskelt vigastatud. Ma arvan, et ta sureb. Ma arvan, et politsei püüab mulle süüdistuse esitada.
  
  "Mis paneb sind nii arvama?"
  
  "Ma ei tea".
  
  "Kas nad tulid teiega rääkima?"
  
  "Kaks korda. Neid oli ainult kaks. Üks oli psühholoog. Ta küsis minult igasuguseid küsimusi."
  
  "Millest?"
  
  "Sellest, mida Terry minuga tegi. Meie seksuaalelust. Tundsin end sellise lollina. Maggie, ma lihtsalt tunnen end nii hirmul ja üksikuna."
  
  "Kuule Lucy, kui saan kuidagi abiks olla..."
  
  "Aitäh".
  
  "Kas teil on advokaat?"
  
  "Ei. Ma ei tea isegi üht."
  
  "Kuule, Lucy. Kui politsei hakkab sind uuesti ahistama, ära räägi neile midagi. Ma tean, kuidas nad suudavad su sõnu väänata, millestki midagi teha. Kas sa lubad mul vähemalt proovida sulle kedagi leida? Üks Ruthi ja Charlesi sõpradest on linnas advokaat. Julia Ford. Käisin temaga kohtamas ja ta tundub piisavalt tore. Ta teab, mida teha."
  
  "Aga mul pole nii palju raha, Maggie."
  
  "Ära muretse. Küll me selle kuidagi välja mõtleme. Kas sa lubad mul helistada talle sinu asemel?"
  
  "Ma arvan küll. Ma mõtlen, kui arvate, et see on parim."
  
  "Jah. Ma helistan talle kohe ja palun tal sisse tulla ja sinuga rääkida, okei?
  
  "Hästi".
  
  "Oled sa kindel, et ma ei saa sinu heaks enam midagi teha?"
  
  Maggie kuulis liinil lämmatatud naeru. "Võib-olla palvetage minu eest. Ma ei tea Maggiet. Ma ei tea, mida nad minuga teevad. Sel hetkel soovin ma lihtsalt teada, et keegi on minu poolel.
  
  "Arvestage sellega, Lucy, see on nii."
  
  "Aitäh. Ma olen väsinud. Ma pean nüüd minema".
  
  Ja Lucy pani toru ära.
  
  Osaledes dr Mackenzie kurva hunniku luude ja laguneva liha lahkamisel, mis oli kunagi olnud noor ja elujõuline tüdruk, kellel olid lootused, unistused ja saladused, tundis Banks end kakskümmend aastat vanemana, kuid mitte targemana. Esimene pliidil oli kõige värskem, sest dr Mackenzie ütles, et see võib talle rohkem öelda, mida Banks näis mõistvat. Doktor Mackenzie hindas aga, et surnukeha oli umbes kolm nädalat Payne'i keldris osaliselt maetud õhukese mullakihi alla, mistõttu nahk, juuksed ja küüned olid lahtised ja kergesti eemaldatavad. Putukad tegid oma töö ja suurem osa lihast oli kadunud. Seal, kus nahk jäi, oli see kohati lõhkenud, paljastades selle all oleva läikiva lihase ja rasva. Mitte liiga paks, sest tegu oli veidi alla seitsme kivi kaaluva Melissa Horrocksiga, kelle T-särgil olid kurjade vaimude peletamiseks sümbolid.
  
  Banks lahkus enne dr Mackenzie valmimist, mitte sellepärast, et see oleks tema jaoks liiga kohutav, vaid sellepärast, et lahkamine pidi veel mõnda aega kestma ja tal oli muid asju, millega tegeleda. Dr Mackenzie ütles, et kulub rohkem kui päev või kaks, enne kui ta saab oma raportit alustada, kuna ülejäänud kaks surnukeha olid veelgi halvemas lagunemisseisundis. Keegi meeskonnast pidi lahkamisel kohal olema, kuid see oli töö, mida Banks hea meelega delegeeris.
  
  Pärast Mackenzie lahkamise vaatamisväärsusi, helisid ja lõhnu oli Silverhilli üldkooli direktori vaikne kabinet kergendus. Segamata ja kirjeldamatus ruumis ei olnud midagi, mis viitaks sellele, et tal oli midagi pistmist hariduse või millegi muuga; see oli peaaegu samasugune nagu iga anonüümne kontor mis tahes anonüümses hoones ja see isegi ei lõhnanud eriti palju, välja arvatud sidrunilõhnalise mööblilaki õrn hõng. Pea nimi oli John Knight: varastes neljakümnendates, kiilakas, kumerdunud, jope krael kõõm.
  
  Pärast Payne'i töö tausta kohta mõningate üldiste üksikasjade õppimist küsis Banks Knightilt, kas Payne'iga on probleeme.
  
  "Nüüd, kui te seda mainisite, oli paar kaebust," tunnistas Knight.
  
  Banks kergitas kulme. "Õpilaste käest?"
  
  Knight punastas. "Issand jumal, ei. Mitte midagi sellist. Kas teil on aimu, mis juhtub nendel päevadel vähimagi vihje peale sellisele?
  
  "Ei," ütles Banks. "Kui ma koolis käisin, lõid õpetajad meid peaaegu kõigega, mis kätte sattus. Mõnele neist meeldis see ka."
  
  "Noh, need päevad on möödas, kiidake Issandat."
  
  "Või seadus."
  
  "Ei ole usklik?"
  
  "Minu töö teeb selle keeruliseks."
  
  "Jah, ma saan sellest aru." Knight vaatas akna poole. "Mina ka vahel. See on üks suurimaid usuproove, kas sa ei arva?"
  
  "Mis tüüpi probleeme teil Terence Payne'iga oli?"
  
  Knight naasis pikalt reisilt ja ohkas. "Oh, väikesed asjad. Iseenesest pole midagi olulist, aga need kõik annavad kokku.
  
  "Näiteks?"
  
  "Hiline. Liiga palju puhkepäevi ilma mõjuva põhjuseta. Õpetajad võivad saada külluslikku puhkust, superintendent, kuid nad on siin õppeaasta jooksul, välja arvatud juhul, kui nad haigestuvad mõnda raskesse haigusse.
  
  "See on selge. Veel midagi?"
  
  "Lihtsalt üldine labasus. Eksamid ei ole õigeaegselt märgitud. Projektid jäid järelevalveta. Terry on veidi tujukas ja võib muutuda üsna napisõnaliseks, kui talle mingil põhjusel helistada.
  
  "Kaua see on kestnud?"
  
  "Teadusosakonna juhataja sõnul alles uuest aastast."
  
  "Ja enne seda?"
  
  "Üldse probleemi pole. Terence Payne on hea õpetaja, kes tunneb oma asju ja tundub olevat õpilaste seas populaarne. Keegi meist ei suuda juhtunut uskuda. Oleme jahmunud. Lihtsalt täiesti jahmunud. "
  
  "Kas sa tead tema naist?"
  
  "Ma ei tunne teda. Kohtasin teda kord personali jõulupeol. Võluv naine. Võib-olla pisut alahinnatud, kuid võluv.
  
  "Kas Terryl on siin kolleeg nimega Jeff?"
  
  "Jah. Geoffrey Brighouse. Ta on keemiaõpetaja. Nad mõlemad tundusid olevat üsna lähedased sõbrad. Aeg-ajalt käisid nad koos väljas purgi või paar joomas.
  
  "Mida sa saad mulle temast rääkida?"
  
  "Jeff on meiega olnud kuus aastat. Kindel mees. Pole üldse probleemi."
  
  "Kas ma saan temaga rääkida?"
  
  "Kindlasti". Knight vaatas kella. "Nüüd peaks ta olema keemialaboris ja valmistuma järgmiseks tunniks. Järgne mulle".
  
  Nad läksid tänavale. Päev muutus pilvisuste tihenedes üha lämbemaks ja ähvardas vihma. Ei midagi uut. Kui viimased päevad välja arvata, on alates aprilli algusest pea iga päev sadanud vaheldumisi.
  
  Silverhill Comprehensive School oli üks väheseid gooti stiilis punastest tellistest ennesõjaaegseid koole, mis polnud veel liivapritsiga töödeldud ja ümber ehitatud kontoriteks või luksuskorteriteks. Sillutatud mänguväljakul logelesid seltskonnad teismelisi. Nad kõik tundusid meeleheitel, mõtles Banks, ja koha ümber hõljus meeleheite, hirmu ja segaduse loor, mis oli käegakatsutav nagu hernesupp. Pangad täheldasid, et rühmad ei olnud segatud; Tüdrukud seisid oma väikestes rühmades, nagu oleksid nad mugavuse ja ohutuse huvides kokku surutud, vaatasid alla ja ajasid jalanõusid kõnniteel, kui Banks ja Knight möödusid. Poisid olid veidi elavamad; vähemalt mõned neist rääkisid ja oli ka tavalisi vallatuid tõukeid. Aga üldiselt oli mõju kohutav.
  
  "See on nii olnud sellest ajast, kui me kuulsime," ütles Knight, justkui lugeks Banksi mõtteid. "Inimesed ei mõista, kui kaugeleulatuvad ja pikaajalised mõjud selle koha ümber on. Mõned õpilased ei pruugi sellest kunagi taastuda. See rikub nende elu. Asi pole mitte ainult selles, et oleme kaotanud kalli õpilase, vaid selles, et keegi, keda me usaldame, näib olevat vastutav mõne koleda teo eest, kui ma mõtlematult ei räägi.
  
  "Sa ei ole selline," ütles Banks. "Ja "Vastik" - see tundub lihtsalt pealiskaudne. Aga ärge rääkige sellest ajalehtedele."
  
  "Mu suu on suletud. Teate, et nad on siin varem olnud."
  
  "See ei üllata mind."
  
  "Ma ei öelnud neile midagi. Tegelikult polnud midagi öelda. Siit me tuleme. Bascombi hoone".
  
  Bascombe'i hoone oli kaasaegne betoonist ja klaasist lisand kooli peahoonele. Ukse lähedal seinal oli silt: "See hoone on pühendatud Frank Edward Bascombi mälestusele, 1898-1971."
  
  "Kes ta oli?" küsis Banks uksest sisenedes.
  
  "Siin oli sõja ajal õpetaja," selgitas Knight. "Inglise keele õpetaja. Siis oli see osa peahoonest, kuid 1944. aasta oktoobris sattus sinna üks hulkuv mardikas. Frank Bascomb oli kangelane. Ta päästis kaksteist last ja veel ühe õpetaja. Rünnaku käigus hukkus kaks õpilast. Just siit." Ta avas ukse keemialaborisse, kus õpetaja laua taga istus märkmete virna ees noormees. Ta vaatas üles. "Jeff. Detektiiv Superintendent Banks tahab teid näha." Siis ta lahkus, sulgedes enda järel ukse.
  
  Banks polnud kooli keemialaboris olnud kolmkümmend või enam aastat ja kuigi seadmed olid palju kaasaegsemad, kui ta oma kooliajast mäletas, oli palju siiski sama: kõrged laborilauad, Bunseni põletid, katseklaasid, pipetid. ja keeduklaasid; klaaskapp seinal, mis on täis korgiga pudeleid väävelhappe, kaaliumi, naatriumfosfaadi ja muu sellisega. Millised mälestused. See isegi lõhnas samamoodi: kergelt kirbe, kergelt mäda.
  
  Banks mäletas esimest keemiakomplekti, mille vanemad olid talle jõuludeks kinkinud, kui ta oli 13-aastane, mäletas peent maarjapulbrit, sinist vitriooli ja säravlillasid kaaliumpermanganaadi kristalle. Talle meeldis neid kõiki segada ja vaadata, mis välja tuleb, hoolimata juhistest või ettevaatusabinõudest. Ühel päeval kuumutas ta köögilaua ääres küünla peal mingit kummalist segu, kui viaal mõrases, tekitades igal pool sassi. Tema ema sai vihaseks.
  
  Brighouse, riietatud heledasse jope ja hallides flanellpükstes, mitte laborikitlisse, astus ette ja surus kätt. Ta oli värske näoga tüüp, umbes Payne'i vanune, helesiniste silmade, blondide juuste ja homaarikarva nahaga, justkui leiaks päikest ja oleks selles liiga kaua viibinud. Tema käepigistus oli tugev, kuiv ja lühike. Ta märkas, et Banks vaatas laboris ringi.
  
  "Tõstab mälestusi, kas pole?" ta küsis.
  
  "Mõned".
  
  "Tore, ma loodan?"
  
  Banks noogutas. Talle meeldis keemia, kuid tema õpetaja "Titch" Barker oli koolis üks halvimaid ja jõhkramaid värdjaid. Oma peksmisel kasutas ta Bunseni põletite kummist ühendusjuhtmeid. Kord hoidis ta Banksi kätt põleti kohal ja teeskles, et kavatseb selle süüdata, kuid taganes viimasel hetkel. Banks nägi sadistlikku sära tema silmades, pingutust, mis tal kulus, et tikku mitte süüdata. Banks ei rahuldanud teda armupalve ega välise hirmuavaldusega, kuid seesmiselt ta värises.
  
  "Igatahes on see täna naatrium," ütles Brighouse.
  
  "Mul on kahju?"
  
  "Naatrium. See, kuidas ta on õhus ebastabiilne. Alati hästi vastu võetud. Tänapäeva lastel puudub keskendumisvõime, nii et peate neile andma pürotehnikat, et neid huvi hoida. Õnneks on keemias selleks palju võimalusi."
  
  "Oh".
  
  "Istu maha." Ta osutas kõrgele taburetile lähedalasuva pingi juures. Banks istus katseklaaside riiuli ja Bunseni põleti ette. Bryhouse istus vastas.
  
  "Ma pole kindel, kas saan teid aidata," alustas Brighouse. "Muidugi ma tean Terryt. Oleme kolleegid ja mingil määral head sõbrad. Aga ma ei saa öelda, et ma teda hästi tunnen. Ta on mitmes mõttes väga privaatne inimene.
  
  "See on ütlematagi selge," ütles Banks. "Vaata, mida ta eraviisiliselt tegi."
  
  Brighouse pilgutas silmi. "Eh... päris."
  
  "Härra Brighouse -"
  
  "Jeff. Palun. Kutsu mind Jeffiks."
  
  "Just nii, Jeff," ütles Banks, kes eelistas alati seda nime, kuna see andis talle kummalise võimu kahtlusaluse suhtes, mis Jeff Brighouse"i silmis kindlasti oli. "Kui kaua olete tundnud härra Payne'i?"
  
  "Alates sellest, kui ta esimest korda siia peaaegu kaks aastat tagasi tuli."
  
  "Enne seda õpetas ta Seacroftis. See on õige?"
  
  "Jah. Ma arvan küll".
  
  "Siis sa ei tundnud teda?"
  
  "Ei. Kuulake, kui te ei pahanda, kui ma muide küsin, kuidas tal läheb?"
  
  "Ta on endiselt intensiivravis, kuid ta peab vastu."
  
  "Hästi. Ma mõtlen... oh kurat, see on nii raske. Ma ei suuda seda siiani uskuda. Mida ma peaksin ütlema? Lõppude lõpuks on see mees mu sõber, ükskõik..." Brighouse tõstis rusika suu juurde ja näris sõrmenukki. Ta näis olevat järsku pisaratele lähedal.
  
  "Hoolimata sellest, mida ta tegi?"
  
  "Ma kavatsesin seda öelda, aga... ma olen lihtsalt segaduses. Mul on kahju".
  
  "See võtab aega. ma saan aru. Aga seniks pean ma Terence Payne'i kohta kõike teada saama. Milliseid asju te koos tegite?"
  
  "Käisin enamasti pubides. Me ei joonud kunagi palju. Vähemalt mina mitte."
  
  "Kas Payne joob palju?"
  
  "Kuni viimase ajani ei."
  
  "Kas sa ütlesid talle midagi?"
  
  "Paar korda. Teate küll, kui ta autos oli."
  
  "Mida sa tegid?"
  
  "Ma üritasin talt võtmeid ära võtta."
  
  "Mis juhtus?"
  
  "Ta sai vihaseks. Korra ta isegi lõi mind."
  
  "Terence Payne lõi sind?"
  
  "Jah. Aga ta oli vihane. Tal on tuju, kui ta on vihane."
  
  "Kas ta andis teile põhjuse, miks ta nii palju jõi?"
  
  "Ei".
  
  "Ta ei rääkinud isiklikest probleemidest, mis tal võivad olla?"
  
  "Ei".
  
  "Kas teadsite peale joomise ka muudest probleemidest?"
  
  "Ta jättis oma tööd natuke tähelepanuta."
  
  Knight ütles sama. Nagu joomine, oli see ilmselt pigem sümptom kui probleem ise. Jenny Fuller oleks võinud seda kinnitada, kuid Banks arvas, et oli loogiline, et inimene, kes teeb seda, kes tundis, et on sunnitud tegema seda, mida Payne tegi, vajab mingit unustust. Tundus, et ta tahtis peaaegu vahele jääda, tahtis, et see kõik lõppeks. Kimberly Myersi röövimine, kui ta teadis, et on juba oma auto numbrimärgi tõttu süsteemis, oli hoolimatu samm. Kui mitte peainspektorid Bowmore ja Singh, oleks ta võib-olla varem Banksi tähelepanu äratanud. Isegi kui teisest intervjuust midagi välja ei tulnud, oleks tema nimi HOLMESist välja hüpanud niipea, kui Carol Houseman sisestas uued andmed, et Kimberly Myers oli õpilane Silverhillis, kus Paine õpetas, ja et ta oli märgitud ühe auto, mille numbrimärk lõppes KWT-ga vaatamata võltsitud NGV numbrimärkidele.
  
  "Kas ta rääkis kunagi Kimberly Myersist?" küsis Banks.
  
  "Ei. mitte kunagi".
  
  "Kas ta rääkis üldse noortest tüdrukutest?"
  
  "Ta rääkis tüdrukutest, mitte eriti noortest."
  
  "Kuidas ta naistest rääkis? Armastusega? Vastikusega? Ihaga? vihaga?"
  
  Brighouse mõtles hetke. "Kui järele mõelda," ütles ta, "arvasin alati, et Terry kõlab pisut ülemuslikult, kui ta naistest rääkis."
  
  "Kuidas nii?"
  
  "Noh, ta märkas näiteks pubis tüdruku, kes talle meeldis, ja rääkis, kuidas talle meeldiks teda keppida, voodi külge siduda ja ta ajud välja ajada. Midagi sellist. Ma... ma mõtlen, et ma ei ole edev, aga mõnikord oli seda natuke liiga palju.
  
  "Aga see on lihtsalt meeste ebaviisakus, kas pole?"
  
  Brighouse kergitas kulmu. "Kas tõesti? ma ei tea. Ausalt öeldes ma ei tea, mida see tähendab. Ütlen lihtsalt, et ta kõlas naistest rääkides karm ja ülemuslik.
  
  "Meeste ebaviisakusest rääkides, kas olete kunagi Terryle videoid esitanud?"
  
  Brighouse vaatas kõrvale. "Mis sul mõttes on? Millist videot?
  
  "Pornograafilised videod".
  
  Punase näoga mees nagu Brighouse ei suutnud punastada, kuid hetkeks võis Banks peaaegu vanduda, et punastas.
  
  "Ainult pehmed asjad. Leti all ei midagi. Midagi, mida nurgapoest laenutada ei saaks. Laenasin talle ka teisi videoid. Sõjafilmid, õudusfilmid, ulme. Terry on filmihuviline.
  
  "Kas pole omatehtud videoid?"
  
  "Muidugi mitte. Kelleks sa mind võtad?"
  
  "Žürii on selle juhtumiga endiselt kursis, Jeff. Kas Terryl on videokaamera?"
  
  "Nii palju kui mina tean, ei."
  
  "Ja kas sa tead?"
  
  "Ei. Saan umbkaudu juhtida põhilist suunamis- ja pildistamiskaamerat.
  
  "Kas sa käisid sageli tema majas?"
  
  "Aeg-ajalt".
  
  "Kas te olete kunagi keldrisse läinud?"
  
  "Ei. Miks?"
  
  "Kas sa oled selles kindel, Jeff?"
  
  "Kurat küll, jah. Kas sa tõesti mõtled...?
  
  "Kas te mõistate, et me teeme Paynesi keldris täielikku kohtuekspertiisi, kas pole?"
  
  "Ja mida?"
  
  "Nii et sündmuskoha ülevaatuse esimene reegel on, et igaüks, kes seal oli, jätab midagi maha ja võtab midagi. Kui sa olid kohal, saame teada, see on kõik. Ma ei tahaks, et te näeksite süüdlasena välja lihtsalt sellepärast, et te ei öelnud mulle, et olete seal mingil süütul missioonil, näiteks koos pornofilmi vaatamas."
  
  "Ma ei käinud seal kunagi."
  
  "Hästi. Nii kaua, kui tead. Kas te olete kunagi naisi kokku ühendanud?"
  
  Brighouse'i pilk nihkus Bunseni põletile ja ta mängis enda ees oleva katseklaasiriiuliga.
  
  "Härra Brighouse? Jeff? See võib olla oluline."
  
  "Ma ei saa aru, kuidas."
  
  "Las mina olen selle kohtunik. Ja kui sa muretsed oma partnerist lahku mineku pärast, siis sa ei tohiks seda olla. Teie partner on haiglas, koomas. Tema naine viibib samas haiglas, kuna naine talle tekitas mitmeid lõikehaavu ja verevalumeid. Ja me leidsime Kimberly Myersi surnukeha tema keldrist. Kas mäletate Kimberlyt? Sa vist õpetasid teda, eks? Mulle tehti just ühele tema eelmisele ohvrile lahkamine ja tunnen end ikka veel veidi oma sügavusest väljas. Sa ei pea enam teadma ja uskuge mind, te ei taha seda."
  
  Brighouse hingas sügavalt sisse. Osa erkpunast värvi näis tema põskedelt ja laubalt välja voolavat. "Noh, okei, jah, me tegime seda. Üks päev".
  
  "Räägi mulle, mis juhtus."
  
  "Ei midagi. Sa tead..."
  
  "Ei, ma ei tea. Ütle mulle".
  
  "Kuula seda..."
  
  "Mind ei huvita, kui piinlik see on. Ma tahan teada, kuidas ta käitus selle naisega, kelle sa kaasa lõid. Jätka. Mõelge sellele nii, nagu usaldaksite oma arsti üle annuse plaksutamise.
  
  Brighouse neelatas ja jätkas. "See oli konverentsil Blackpoolis. Aprillis, veidi üle aasta tagasi.
  
  "Enne kui ta abiellus?"
  
  "Jah. Ta kohtus Lucyga, kuid siis polnud nad veel abielus. Mitte enne maikuud."
  
  "Jätka".
  
  "Ei ole palju rääkida. Seal oli üks imeline noor õpetaja Aberdeenist ja ühel õhtul jõime kõik baaris paar jooki ja hakkasime flirtima ja muudki. Igal juhul tundus ta pärast paari džinni mulle piisavalt rõõmsameelne, nii et läksime üles.
  
  "Teie kolm?"
  
  "Jah. Elasime Terryga ühes toas. Tähendab, ma hoiaksin eemale, kui see oleks tema arve, aga ta tegi selgeks, et tal pole selle vastu midagi. See oli tema idee. Ta ütles, et armastas alati kolmekesi.
  
  "Ja sina?"
  
  "Jah, see oli minu fantaasia."
  
  "Mis juhtus?"
  
  "Mida sa arvad? Me seksisime."
  
  "Kas talle meeldis?"
  
  "Noh, nagu ma ütlesin, oli see algselt enamasti tema idee. Ta oli veidi purjus. Me kõik olime. Ta ei pahandanud. Tegelikult oli ta armunud. See oli alles hiljem..."
  
  "Mis juhtus alles hiljem?"
  
  "Vaata, sa tead, kuidas see on."
  
  "Ei, ma ei tea, kuidas see on."
  
  "Noh, Terry, ta soovitas Kreeka võileiba. Ma ei tea, kas sa suudad..."
  
  "Ma tean, mis on Kreeka võileib. Jätka".
  
  "Aga talle see ei meeldinud."
  
  "Mis juhtus?"
  
  "Terry võib olla väga veenev."
  
  "Kuidas? Vägivald?"
  
  "Ei. Ta lihtsalt ei anna alla. Ta läheb pidevalt tagasi selle juurde, mida tahab, ja lõpuks see lihtsalt lõdvendab inimeste vastupanu.
  
  "Kas sa sõid oma Kreeka võileiva?"
  
  Brighouse vaatas alla ja hõõrus sõrmeotstega kareda, kriimustatud laborilauda. "Jah".
  
  "Ja ta nõustus?"
  
  "Midagi sellist. Ma mõtlen jah. Keegi ei sundinud teda. Mitte füüsiliselt. Võtsime veel paar jooki ja Terri sõimas teda, tead, ainult sõnadega, kui tore see oleks, nii et lõpuks..."
  
  "Mis edasi juhtus?"
  
  "Ei midagi, tõesti. Tähendab, ta ei teinud lärmi. Aga see rikkus tuju ära. Ta nuttis veidi, tundus olevat masenduses, nagu tunneks end reedetuna, ärakasutatuna. Ja ma võin öelda, et see talle ei meeldinud, kui see juhtus.
  
  "Aga sa ei lõpetanud?"
  
  "Ei".
  
  "Kas ta karjus või palus teil lõpetada?"
  
  "Ei. Tähendab, ta tegi hääli, aga... noh, ta oli algusest peale tõeline karjuja. Ma isegi muretsesin selle pärast, et naabrid ütlevad, et me ei teeks lärmi.
  
  "Mis edasi juhtus?"
  
  "Ta naasis oma tuppa. Jõime veel, siis minestasin. Ma eeldan, et Terry tegi sama."
  
  Banks tegi pausi ja tegi märkmikusse märkuse. "Ma ei tea, kas sa sellest aru saad, Jeff, aga see, mida sa mulle just ütlesid, on vägistamises kaasosalus."
  
  "Keegi ei vägistanud teda! Ma ütlesin sulle. Ta oli piisavalt nõus."
  
  "Ma ei usu, et see välja näeb. Kaks meest. Ta on üks. Mis valik tal oli? Ta tegi selgeks, et ta ei taha teha seda, mida Terence Payne palus, kuid ta läks edasi ja tegi seda ikkagi.
  
  "Ta viis ta oma mõtteviisi juurde."
  
  "Jama, Jeff. Ta murdis naise vastupanu ja sihikindluse. Sa ise ütlesid nii. Ja ma olen samuti nõus kihla vedama, et ta oli mures selle pärast, mis võib juhtuda, kui ta temaga ei nõustu."
  
  "Keegi ei ähvardanud teda vägivallaga."
  
  "Võib-olla mitte nii paljusõnaline."
  
  "Vaata, võib-olla on asjad natuke liiga kaugele läinud..."
  
  "Kontrolli alt väljas?"
  
  "Võib-olla natuke".
  
  Banks ohkas. Kui palju kordi oli ta seda meeste naistevastase vägivalla õigustust kuulnud. Sama ütlesid Annie Cabboti ründajad. Geoffrey Brighouse tundis talle vastikust, kuid ta ei saanud midagi teha. Juhtum oli juhtunud üle aasta tagasi, naine polnud talle teadaolevalt kaebust esitanud ning Terence Payne võitles nagunii haiglas oma elu eest. Küll aga tasus see edaspidiseks lugemiseks üles kirjutada.
  
  "Vabandust," ütles Brighouse. "Aga sa pead aru saama. Ta ei käskinud meil kunagi lõpetada."
  
  "Tundub, et tal ei olnud palju võimalusi seda teha, olles kahe pika mehe, nagu sina ja Terry vahele, vahele."
  
  "Noh, talle meeldis kõik muu."
  
  Mine edasi, ütles Banks endale enne, kui teda tabasid. "Kas sarnaseid juhtumeid oli veel?"
  
  "Ei. See oli ainuke kord. Uskuge või mitte, inspektor, ma tundsin pärast seda ööd veidi häbi, kuigi ma polnud midagi valesti teinud ja mul oleks piinlik Terryga uuesti samasse olukorda sattuda. Ta oli minu jaoks liiga suur. Nii et ma lihtsalt vältisin seda võimalust."
  
  "Nii et Pain on sellest ajast peale oma naisele truu olnud?"
  
  "Ma ei öelnud seda".
  
  "Mida sa silmas pead?"
  
  "Ainult see, et me kahekesi enam koos tüdrukuid peale ei võtnud. Mõnikord rääkis ta mulle prostituutide korjamisest ja muust.
  
  "Mida ta nendega tegi?"
  
  "Mida sa arvad?"
  
  "Ta ei laskunud detailidesse?"
  
  "Ei".
  
  "Kas ta rääkis kunagi oma naisest seksuaalsel moel?"
  
  "Ei. Mitte kunagi. Ta oli tema suhtes väga valdav ja väga ettevaatlik. Ta ei maininud teda peaaegu üldse, kui me koos olime. Tundus, nagu oleks ta osa täiesti erinevast elust. Terryl on suurepärane võime asju eraldada.
  
  "Näib välja. Kas ta on kunagi pakkunud noorte tüdrukute röövimist?"
  
  "Kas te usute tõsiselt, et mul oleks sellise asjaga pistmist?"
  
  "Ma ei tea, Jeff. Sina ütle mulle. Ta rääkis sinuga nende sidumisest ja nende ajude välja ajamisest ning kindlasti vägistas ta selle õpetaja Blackpoolis, hoolimata sellest, kui valmis ta oli varem sinuga kaks korda seksima. Kui aus olla, siis ma ei tea, mida arvata sinu rollist selles kõiges, Jeff.
  
  Brighouse muutus täiesti kahvatuks ja värises üleni. "Aga sa ei saa arvata, et ma...? Ma mõtlen..."
  
  "Miks mitte? Pole põhjust, miks te ei võiks temaga selles osaleda. See on mugavam, kui olete kaks. Lihtsam on oma ohvreid röövida. Kas laboris on kloroformi?
  
  "Kloroform? JAH. Miks?"
  
  "Lukustatud, eks?"
  
  "Kindlasti".
  
  "Kellel on võti?"
  
  "Jah. Terry. Keith Miller, osakonnajuhataja, hr Knight. Ma ei tea, kes veel. Võib-olla majahoidja ja koristajad, nii palju kui mina tean.
  
  "Kelle sõrmejäljed võiksime teie arvates pudelilt leida?"
  
  "Ma ei tea. Ma kindlasti ei mäleta, millal ma seda ainet viimati kasutasin.
  
  "Mida sa tegid eelmisel nädalavahetusel?"
  
  "Natuke. Jäi koju. Mainis mitmeid projekte. Käisin linnas poes."
  
  "Kas sul on praegu tüdruksõber, Jeff?"
  
  "Ei".
  
  "Kas sa nägid nädalavahetusel kedagi teist?"
  
  "Lihtsalt naabrid - tead küll, inimesed teistest korteritest, esikust, trepist. Oh, ja ma läksin laupäeva õhtul kinno.
  
  "Iseenesest?"
  
  "Jah".
  
  "Mida sa vaatama läksid?"
  
  "Uus James Bond kesklinnas. Ja siis astusin kohalikku restorani.
  
  "Kas keegi nägi sind?"
  
  "Mõned püsikliendid, jah. Mängisime noolemängu."
  
  "Kui hilja sa seal olid?"
  
  "Sulemisaeg".
  
  Banks kriimustas ta põske. "Ma ei tea, Jeff. See pole nii suur alibi, kui seda vaadata, eks?
  
  "Ma ei teadnud, et mul seda vaja läheb."
  
  Labori uks avanes ja kaks meest pistsid oma pea sisse. Jeff Brighouse tundus kergendust tundvat. Ta heitis pilgu kellale, seejärel Banksile ja naeratas nõrgalt. "Ma kardan, et on tunni aeg."
  
  Banks tõusis püsti. "Kõik on korras, Jeff. Ma ei tahaks noorte haridusse sekkuda."
  
  Brighouse viipas poistele sisse ja teised järgnesid pinkide äärde taburetide ümber tungledes. Ta kõndis Banksi ukse juurde.
  
  "Ma tahaksin, et tuleksite Millgarti ja teeksite avalduse," ütles Banks enne lahkumist.
  
  "Avaldus? Mina? Aga miks?"
  
  "Lihtsalt formaalsus. Räägi detektiivile täpselt, mida sa mulle just ütlesid. Ja me peame ka täpselt teadma, kus sa olid ja mida tegid sel ajal, kui need viis tüdrukut rööviti. Üksikasjad, tunnistajad, kõik muu. Vajame ka sõrmejälgede skaneerimist ja DNA proovi. See ei ole valus nagu hammaste pesemine. Tänane õhtu pärast kooli on hea. Ütle, et kell viis? Minge vastuvõttu ja küsige PC Eunice'i. Ta jääb sind ootama." Banks andis talle visiitkaardi ja pani kirja toretseva, ehkki üsna hukkamõistva noore konstaabli nime, kelle ta valis kohe välja Brighouse'i ametliku avalduse saamiseks. PC Eunice oli aktiivne oma kohalikus metodisti kabelis ja moraalselt pisut konservatiivne. "Tervist," ütles Banks ja jättis hämmastunud ja mureliku Jeff Brighouse'i oma klassile rääkima ebastabiilse naatriumi kasulikkusest.
  
  OceanofPDF.com
  9
  
  Pat Mitchell tegi pausi, kui Jenny panka ilmus ja nad läksid üle tänava asuvasse kaubanduskeskusesse kohvikusse, kus rüüpasid rääkimise ajal üsna nõrka piimateed. Pat oli särtsakas brünett märgade pruunide silmade ja suure kihlasõrmusega. Ta ei saanud alguses muud teha, kui raputada pead ja korrata: "Ma ei suuda seda siiani uskuda. Ma lihtsalt ei suuda uskuda, et see juhtub."
  
  Jennyle ei olnud eitamine võõras ei psühholoogi ega naisena, nii et ta tegi kaastundlikku häält ja andis Patile aega taastuda. Aeg-ajalt heitis keegi teises lauas neile hämmeldunud pilgu, nagu tunneks ta nad ära, kuid ei mäletanud täpselt, kes nad olid, kuid enamjaolt oli kohvik tühi ja nad said vaikselt rääkida.
  
  "Kui hästi sa Lucyt tunned?" küsis Jenny, kui Pat nutmise lõpetas.
  
  "Oleme üsna lähedased. Ma olen teda tundnud umbes neli aastat sellest ajast, kui ta siin pangas tööle hakkas. Siis oli tal väike korter Tong Roadi lähedal. Oleme umbes sama vanad. Kuidas tal läheb? Kas sa nägid teda?" Kogu selle aja, kui ta rääkis, särasid Pat suured pruunid silmad pisarate piiril.
  
  "Ma nägin teda täna hommikul," vastas Jenny. "Tal läheb hästi. Ta paraneb hästi." Igal juhul füüsiliselt. "Milline ta oli, kui te esimest korda kohtusite?"
  
  Pat naeratas selle mälestuse peale. "Ta oli naljakas, naljakas. Talle meeldis lõbutseda."
  
  "Mida sa silmas pead?"
  
  "Sa tead. Ta tahtis lihtsalt lõbutseda, mõnusalt aega veeta.
  
  "Mis oli tema idee toredast ajast?"
  
  "Välja veetmine, pubides käimine, pidutsemine, tantsimine, meestega hängimine."
  
  "Kas ainult nendega vestlete?"
  
  "Lucy oli... noh, siis oli ta lihtsalt naljakas, kui asi puudutas kutte. Ma mõtlen, et enamik neist näis teda igavlevat. Ta käis nendega paar korda kohtamas ja jättis nad siis maha.
  
  "Miks sa arvad, miks see nii oli?"
  
  Pat segas oma tassis hallikat teed ja piilus sellesse, nagu otsiks lehtedest oma õnne. "Ma ei tea. Tundus, nagu ootaks ta kedagi.
  
  "Härra õige"?
  
  Pat naeris. "Midagi sellist." Jennyle jäi mulje, et tema naer oleks olnud palju valmis ja sagedasem, kui mitte olusid.
  
  "Kas ta on teile kunagi rääkinud, milline oli tema ettekujutus härra Õigest?"
  
  "Ei. Lihtsalt ükski siinsetest meestest ei paistnud teda kuidagi rahuldavat. Ta arvas, et nad on kõik rumalad ja mõtlesid ainult jalgpallile ja seksile. Selles järjekorras".
  
  Jenny kohtus paljude nende meestega. "Mida ta tahtis? Varakas mees? Põnev mees? Ohtlik mees?
  
  "Raha ei huvitanud teda tegelikult. Ohtlik? ma ei tea. Võib olla. Talle meeldis ääremaal elada. Siis näiteks. Ta võib olla täiesti kontrolli alt väljas."
  
  Jenny tegi mõned märkmed. "Kuidas? Kuidas?"
  
  "Tegelikult ei midagi erilist. Ma poleks pidanud rääkima."
  
  "Jätka. Ütle mulle".
  
  Pat alandas häält. "Kuule, sa oled psühhiaater, eks?"
  
  "Psühholoog".
  
  "Pole tähtis. Kas see tähendab, et kui ma teile midagi ütlen, ei lähe asjad sellest kaugemale? See jääb meie vahele ja keegi ei saa sundida teid oma allikat nimetama? Tähendab, ma ei tahaks, et Lucy arvaks, et ma rääkisin järjekorda."
  
  Kui Jennyl võis olla tugev kaitse, et ta ei peaks oma patsientide juhtumeid ilma kohtuotsuseta edasi andma, siis antud juhul töötas ta politseis ega saanud lubada konfidentsiaalsust. Teisest küljest oli tal vaja Pati lugu kuulda ja Lucy ei saaks sellest ilmselt kunagi teada. Otseseid valesid kasutamata ütles ta: "Ma annan endast parima. ma luban".
  
  Pat hammustas oma alahuult ja mõtles hetke, siis kummardus ettepoole ja surus oma tassi kahe käe vahele. "Noh, ühel päeval tahtis ta minna ühte neist Chapeltowni klubidest."
  
  "Lääne-India klubid?"
  
  "Jah. Ma mõtlen, et enamik ilusaid valgeid tüdrukuid ei tuleks sellistele kohtadele lähedale, kuid Lucy arvas, et see oleks põnev.
  
  "Ta lahkus?"
  
  "Jah, ta läks koos Jasmine'iga, Jamaica tüdrukuga Boar Lane'i sidusettevõttest. Muidugi ei juhtunud midagi. Kuigi ma arvan, et ta võis mõnda uimastit proovida.
  
  "Miks? Mis ta ütles?"
  
  "Ta lihtsalt vihjas ja tegi seda, tead, tema silmis mõistvalt, nagu oleks ta seal ja me ülejäänud nägime seda ainult telerist. Ta võib olla nii hirmutav, kas pole, Lucy?
  
  "Kas oli veel midagi?"
  
  "Jah". Kui Pat oli teel, ei paistnud miski teda takistavat. "Ühel päeval ütles ta mulle, et töötab prostituudina."
  
  "Mida ta teeks?"
  
  "See on tõsi". Pat vaatas ringi, veendumaks, et keegi pole huvitatud, ja langetas häält veelgi. "See oli üle paari aasta tagasi, enne kui Terry lavale tuli. Rääkisime sellest ühel õhtul pubis, kui nägime ühte - tead, prostituuti - mõtlemas, kuidas see oleks ja kõik, kes teeb seda raha pärast, lihtsalt lõbu pärast. Lucy ütles, et ta tahaks seda proovida ja ta annab meile sellest teada."
  
  "Kas ta on?"
  
  "Jah. Seda ta mulle ütles. Umbes nädal hiljem ütles ta, et oli eelmisel õhtul kandnud keerulisi riideid - võrksukkpüksid, kõrged kontsad, must nahast miniseelik ja madala lõikega pluus - ning istus ühe lähedal asuva ärihotelli baaris. kiirtee.. Naise sõnul ei läinud kaua aega, kui mees talle lähenes.
  
  "Kas ta rääkis teile, mis juhtus?"
  
  "Mitte kõik üksikasjad. Ta teab, millal end tagasi hoida, eks ta, Lucy. Efekti pärast, nagu. Aga ta ütles, et nad rääkisid väga asjalikult, viisakad ja kõik, ja jõudsid mingisuguse rahalise kokkuleppeni, siis läksid nad tema tuppa ja... ja tegid seda.
  
  "Kas sa uskusid teda?"
  
  "Mitte kohe. Ma mõtlen, see on ennekuulmatu, kas pole? Aga..."
  
  "Lõpuks, kas sa tegid seda?"
  
  "Noh, nagu ma ütlesin, suudab Lucy sind alati üllatada ja ta armastab ohte, põnevust. Ma arvan, et see oli tema, kes näitas mulle raha, mis kaalukausi kallutas.
  
  "Ta näitas sulle?"
  
  "Jah. Kakssada naela."
  
  "Ta oleks võinud need pangast võtta."
  
  "Ta võiks, aga... Igatahes, see on kõik, mida ma sellest tean."
  
  Jenny tegi veel paar märkust. Pat kallutas pead, et näha, mida ta kirjutab. "Teil peab olema põnev töö," ütles ta.
  
  "Sellel on omad hetked."
  
  "Täpselt nagu naine, keda varem teles näidati. peamine kahtlusalune."
  
  "Ma ei ole politseinaine, Pat. Lihtsalt nõustav psühholoog."
  
  Pat kirtsutas nina. "Siiski on see põnev elu, kas pole? Kurjategijate püüdmine ja kõik muu.
  
  Põnevus polnud esimene sõna, mis Jennyle pähe tuli, kuid ta otsustas Pati oma meelepetteid täis jätta. Nagu enamik inimesi, ei teeks nad talle tegelikult halba. "Mis juhtus pärast seda, kui Lucy kohtus Terryga?"
  
  "Ta on muutunud. Aga siis sa muutusid, kas pole? Muidu, mis mõtet on abielluda? Ma mõtlen, kui see sind ei muuda."
  
  "Ma saan teie seisukohast aru. Kuidas ta on muutunud?
  
  "Ta on muutunud palju kinnisemaks. Olin sagedamini kodus. Terry on natuke kodune, nii et ta ei käinud enam klubis. Ta on ka armukade tüüp, see Terry, kui sa tead, mida ma mõtlen, nii et ta pidi enda eest hoolitsema, kuttidega vesteldes. Mitte, et ta tegi seda pärast abiellumist. Siis oli kõik Terry, Terry, Terry.
  
  "Kas nad olid armunud?"
  
  "Ütleksin. Üksteisest kinnisideeks. Vähemalt nii ta ütles ja näis olevat õnnelik. Enamasti".
  
  "Lähme natuke tagasi. Kas sa olid seal, kui nad kohtusid?"
  
  "Ta ütleb nii, aga ma ei suuda maailmas kuidagi mäletada, kuidas nad kohtusid."
  
  "Millal see oli?"
  
  "Peaaegu kaks aastat tagasi. juulil. Soe, umbne öö. Olime ühes Seacrofti pubis poissmeesteõhtul. Üks neist tõeliselt suurtest kohtadest, kus on palju ruume ja tantsu.
  
  "Kuidas sa seda mäletad?"
  
  "Mäletan, et Lucy lahkus üksi. Ta ütles, et tal ei jätku takso jaoks raha ja ta ei taha oma bussist maha jääda. Nad ei ole hiljaks jäänud. Jõin natuke, aga mäletan, sest ütlesin midagi tema ettevaatlikkusest. Seacrofti vägistaja oli sel ajal aktiivne.
  
  "Mis ta ütles?"
  
  "Ta vaatas mulle lihtsalt selle pilgu ja lahkus."
  
  "Kas sa nägid Terryt tol õhtul seal? Kas sa nägid teda temaga rääkimas?"
  
  "Ma arvan, et nägin teda seal, üksinda baaris, aga ma ei mäleta, et nad rääkisid."
  
  "Mida Lucy hiljem ütles?"
  
  "Et ta rääkis temaga, kui läks ühel päeval baari jooma ja talle väga meeldis tema välimus, siis nad kohtusid tema väljapääsu juures uuesti ja läksid koos mõnda teise pubisse. ma ei mäleta. Ma olin kindlasti veidi purjus. Igal juhul, mis juhtus, see juhtus. Sellest ajast peale on see olnud teistsugune Lucy. Tal polnud peaaegu üldse aega oma vanade sõprade jaoks.
  
  "Kas olete neid kunagi külastanud? Kas sa tahaksid õhtust süüa?"
  
  "Paar korda oma kihlatu Steve'iga. Me kihlusime aasta tagasi." Ta tõstis sõrmuse. Teemant püüdis valgust ja sädeles. "Abiellume augustis. Oleme oma mesinädalad juba broneerinud. Me läheme Rhodosele."
  
  "Kas sa said Terryga hästi läbi?"
  
  Pat võpatas kergelt. "Ei. Ta ei meeldi mulle. Pole kunagi meeldinud. Steve arvas, et temaga on kõik korras, aga... Tegelikult me sellepärast ei näinudki. Temas on lihtsalt midagi erilist... Ja Lucy, ta oli nagu zombi, kui ta seal oli. Kas see või ta käitus nii, nagu oleks ta kõrgel kohal."
  
  "Mida sa silmas pead?"
  
  "Noh, see on lihtsalt kõnekujund. Tähendab, ma tean, et ta ei olnud tegelikult narkootikume tarvitanud, aga tead, ta oli lihtsalt üle erutatud, rääkis liiga palju, tema mõtted olid igal pool.
  
  "Kas olete kunagi näinud väärkohtlemise märke?"
  
  "Kas sa mõtled, et ta lõi teda ja kõik?"
  
  "Jah".
  
  "Ei. Mitte midagi. Ma pole kunagi näinud verevalumeid ega midagi sellist.
  
  "Kas Lucy näis ikkagi muutunud olevat?"
  
  "Mida sa silmas pead?"
  
  "Hiljuti. Ta muutus endassetõmbunud, näis kartvat midagi?
  
  Pat hammustas enne vastamist hetke oma pöidla otsast. "Ta on viimaste kuude jooksul üsna palju muutunud, nüüd mainisite seda," ütles ta lõpuks. "Ma ei oska täpselt öelda, millal see algas, aga ta tundus närvilisem, hajameelsem, justkui oleks tal mingi probleem, paljud asjad hõivasid ta mõtteid."
  
  "Ta usaldas sind?"
  
  "Ei. Selleks ajaks olime teineteisest üsna kaugenenud. Kas ta tõesti lõi teda? Ma ei saa sellest aru, kas saate aru, kuidas naine, eriti naine nagu Lucy, saab lasta sellel juhtuda?
  
  Jenny suutis, kuid Patit polnud mõtet veenda. Kui Lucyl oli aimdus, et tema vana sõber reageerib tema probleemile nii, pole üllatav, et ta pöördus sellise naabri poole nagu Maggie Forrest, kes näitas vähemalt kaastunnet.
  
  "Kas Lucy rääkis kunagi oma minevikust, lapsepõlvest?"
  
  Pat vaatas kella. "Ei. Tean vaid seda, et ta on pärit kusagilt Hulli lähedalt ja tal on olnud päris igav elu. Ta kibeles lahkuma ega pidanud nii palju ühendust, kui oleks pidanud, eriti pärast seda, kui Terry sündmuskohale ilmus. Vaata, ma pean nüüd tõesti tagasi tulema. Loodan, et olin abiks olnud." Ta tõusis püsti.
  
  Jenny tõusis püsti ja surus kätt. "Aitäh. Jah, sa olid väga abivalmis." Kui Pat panka tagasi kiirustas, heitis Jenny ka pilgu oma kellale. Tal oli piisavalt aega minna Hulli ja uurida, mida Lucy vanemad olid öelnud.
  
  Möödus mitu päeva sellest, kui Banks viimati oma Eastvale'i kontorit külastas ja paberimajanduse mahajäämus oli olnud jahmatav, kuna ta oli ajutiselt pärinud detektiiviülema Gristorpi töökoormuse. Järelikult, kui ta leidis aega hilisõhtul jaama külastada, naastes kohe pärast intervjuud Jeff Brighouse'iga, oli tema kaust täis aruandeid, eelarvemuudatusi, memosid, päringuid, telefonivorme, kuritegevuse statistikat ja mitmesuguseid ringkirju, mis ootasid. tema allkiri. Ta otsustas mõne mahajäämuse ära sorteerida ja kutsuda Annie Cabboti kiirele joogile Queen's Armsis, et arutada tema edusamme Janet Taylori juhtumiga ja võib-olla ehitada teele mõned sillad.
  
  Pärast seda, kui Banks oli jätnud Anniele sõnumi, et ta tuleks tema kontorisse kell kuus, sulges Banks enda järel ukse ja viskas paberivirna oma lauale. Ta ei olnud isegi oma Dalesmani kalendrit aprillist maini muutnud, märkis ta, vahetades Lintoni kivisilla fotolt York Minsteri idapoolse akna hüppeliselt joonte, udused roosad ja valged mai lilled esiplaanil.
  
  Oli neljapäev, üheteistkümnes mai. On raske uskuda, et 35 The Hill kohutavast avastamisest on möödunud vaid kolm päeva. Tabloidid hõõrusid juba rõõmsalt käsi kokku ja nimetasid seda kohta "Dr. Terry õuduste majaks" ja, mis veelgi hullem, "Payne'i majaks". Kuidagi sattusid nad Terry ja Lucy Payne'i fotodele - esimene näis olevat lõigatud koolifotolt ja teine on Lucy esitlusest "Kuu töötaja" NatWesti sidusettevõttes, kus ta töötas. Mõlemad fotod olid madala kvaliteediga ja peate teadma, kes need olid, enne kui saaksite neist mõne ära tunda . .
  
  Banks lülitas arvuti sisse ja vastas igale e-kirjale, mis tema arvates väärib vastust, seejärel tuhnis paberivirnas. Näis, et tema puudumisel ei juhtunud palju. Keskenduti kohutavatele postkontoriröövidele, mille käigus maskis mees terroriseeris töötajaid ja kliente pika noa ja ammoniaagipurgiga. Seni pole keegi viga saanud, kuid see ei tähenda, et nad haiget ei saaks. Lääne diviisis oli kuu aja jooksul neli sellist röövimist. Seersant Hutchley oli eemal ja kogus oma kirjuid informante. Peale röövimiste oli nende võib-olla kõige raskem kuritegu kellegi aiast varastatud pappkastis kogemata magama jäänud kilpkonna, Raleighi jalgratta ja muruniidukiga vargus.
  
  Kõik on nagu tavaliselt. Ja millegipärast leidis Banks pärast Paynesi keldri õudusi nendes igavates, etteaimatavates kuritegudes kummalist lohutust.
  
  Ta lülitas raadio käima ja tundis ära Schuberti hilise klaverisonaadi aeglase liikumise. Ta tundis silmade vahel tugevat valu ja masseeris seda piirkonda õrnalt. Kui see ei aidanud, neelas ta alla paar paratsetamoolitabletti, mida taoliste hädaolukordade puhuks laual hoidis, pesi need leige kohviga maha, lükkas siis paberihunniku kõrvale ja lasi muusikal endast läbi kosta. Peavalud olid neil päevil tõusuteel, koos magamata ööde ja kummalise vastumeelsusega tööle minna. See tuletas talle meelde, mida ta oli läbi elanud vahetult enne Londonist Yorkshire'i lahkumist, kui ta oli kurnatuse äärel ja mõtles, kas ta ei lange uuesti samasse olekusse. Tõenäoliselt peaks ta arsti juurde minema, otsustas ta, kui tal aega on.
  
  Helisev telefon häiris teda, nagu sageli varemgi. Kulmu kortsutades võttis ta tüütu masina kätte ja urises: "Pangad."
  
  "Stefan on siin. Sa palusid mul sind kursis hoida."
  
  Banks pehmendas oma tooni. "Jah, Stefan. Kas on mingeid muudatusi? Pangad kuulsid taustal hääli. Tõenäoliselt Millgart. Või Payne'i maja.
  
  "Üks hea uudis. Nad võtsid Payne'i sõrmejäljed matšeetelt, mida kasutati PC Morrisey tapmiseks, ja labor leidis nii Lucy Payne'i küünejääkides olevast nöörist pärit kollaseid plastikkiude kui ka Kimberly Myersi verd tema hommikumantli varrukal.
  
  "Kimberly veri Lucy Payne'i rüü peal?"
  
  "Jah".
  
  "Nii et ta oli seal all," ütles Banks.
  
  "Näib välja. Pange tähele, ta võiks kiudude kadumist seletada sellega, et riputas pesu välja. Nad kasutasid tegelikult sama pesunööri tagaaias. Ma nägin seda ".
  
  "Aga veri?"
  
  "Võib-olla raskem," ütles Stefan. "Seal polnud palju, aga see vähemalt tõestab, et ta oli seal all."
  
  "Aitäh, Stefan. Sellest on suur abi. Aga Terence Payne?
  
  "Sama. Veri ja kollased kiud. Koos paraja hulga PC Morrisey verd."
  
  "Aga surnukehad?"
  
  "Aias veel üks luukere moodi. Kõik viis kokku.
  
  "Skelett? Kui kaua see aega võtab?
  
  "Sõltub temperatuurist ja putukate aktiivsusest," ütles Stefan.
  
  "Kas see oleks võinud juhtuda vaid kuu aja pärast?"
  
  "Õigetel tingimustel võib see nii olla. Kuigi eelmisel kuul ei olnud väga soe.
  
  "Aga kas see on võimalik?"
  
  "See on võimalik."
  
  Leanne Rae oli kadunud 31. märtsil ehk veidi enam kui kuu aega tagasi, seega oli vähemalt mingi võimalus, et tegemist on tema säilmetega.
  
  "Igatahes," jätkas Stefan, "on palju aeda alles. Nad kaevavad väga aeglaselt ja hoolikalt, et mitte luid häirida. Leppisin homme sündmuskoha külastamise kokku ülikooli botaaniku ja entomoloogiga. Nad peaksid suutma meid surma ajal aidata.
  
  "Kas leidsite ohvrite seljast riideid?"
  
  "Ei. Ei midagi isiklikku".
  
  "Minge ja tuvastage see surnukeha, Stefan, ja andke mulle kohe teada, kui teil on midagi, isegi kui see on negatiivne."
  
  "Tuleb alla."
  
  Banks jättis Stefaniga hüvasti ja katkestas toru, läks siis tema avatud akna juurde ja varastas keelatud sigareti. See oli kuum, sombune päev, õhus valitses pinge, mis tähendas, et varsti sajab tõenäoliselt vihma, võib-olla isegi äikesetormi. Kontoritöötajad nuusutasid õhku ja sirutasid käed koju minnes vihmavarjude järele. Poepidajad sulgesid ja tõmbasid varikatused alla. Banks mõtles taas Sandrale, kuidas ta North Market Streeti rahvamajas töötades kohtusid sageli enne koju suundumist Queen's Embrace'is jooke jooma. Head päevad. Või vähemalt nii neile tundus. Ja nüüd oli ta Seani lapsega rase.
  
  Jätkus Schuberti klaverimuusika, lõpusonaadi rahulik ja eleegiline algus B-korteris. Pankade peavalu hakkas veidi taanduma. Sandra rasedustest jäi talle meelde vaid see, et ta ei nautinud neid, ei säranud emaduse lähenemise rõõmust. Ta põdes tugevat hommikust iiveldust ja kuigi ta jõi vähe ja suitsetas, jätkas ta mõlemaga, sest siis ei teinud keegi sellest nii suurt lärmi. Ta jätkas ka galeriides, näidendites käimist ja sõpradega kohtumist ning kaebas, kui tema seisund muutis tal seda raskeks või võimatuks.
  
  Tracyga rase olles libises ta seitsmendal kuul jääl ja murdis jala ning veetis ülejäänud sünnituse kipsis. See ajas ta hulluks rohkem kui miski muu: ta ei saanud oma kaameraga õue minna, nagu talle meeldis, oli kinni nende näruses väikeses Kenningtoni korteris ja vaatas, kuidas hall päev järgnes terve talve hallile päevale, samal ajal kui Banks He töötas ööpäevaringselt, peaaegu mitte kunagi. kodus olemine. Noh, võib-olla oleks Sean tema läheduses sagedamini. Jumal ainult teab, võib-olla kui Banks oleks...
  
  Kuid ta ei suutnud seda mõtet viia põrgu erilisele ringile, et ta oli kindel, et see peaks olema reserveeritud hooletutele abikaasadele ja isadele. Annie Cabbot koputas tema uksele ja pistis pea välja, andes talle ajutist leevendust süü- ja enesesüüdistusest, mis näis tänapäeval olevat tema osa, hoolimata sellest, kui kõvasti ta püüdis õiget asja teha.
  
  "Sa ütlesid kell kuus, eks?"
  
  "Jah. Vabandust Annie. Mitu miili siit." Banks võttis jope üles, otsis taskutest rahakoti ja sigarette, seejärel heitis pilgu oma laual olevale puutumata dokumentide virnale. Kurat selle kõigega. Kui nad ootasid, et ta teeb korraga kahte-kolme tööd, siis võiksid nad oma neetud paberimajandusega oodata.
  
  Kui Jenny duši all sõitis ja Goole'i dokkide kohal kõrguvat inetut kraanade metsa vaatas, mõtles ta juba sajandat korda, mis kurat ta Inglismaale tagasi ajas. Yorkshire'is. See ei olnud kindlasti perekondlik side. Jenny oli ainus laps ja tema vanemad olid Sussexis elanud pensionil teadlased. Nii tema ema kui ka isa olid oma töösse liiga süvenenud - tema oli ajaloolane, tema füüsik - ning Jenny veetis lapsepõlves rohkem lapsehoidjaid ja au pair"e kui oma vanematega. Arvestades nende loomulikku akadeemilist eemalolekut, tundis Jenny sageli, et ta on pigem eksperiment kui tütar.
  
  See ei häirinud teda - lõppude lõpuks ei teadnud ta midagi muud - ja see sarnanes paljuski sellega, kuidas ta oli oma elu elanud: eksperimendina. Mõnikord vaatas ta tagasi ja see kõik tundus nii väiklane ja enesesse süvenenud, et ta sattus paanikasse; mõnikord tundus see hea olevat.
  
  Ta oleks detsembris saanud neljakümneaastaseks, ikka veel vallaline - tegelikult polnud ta kunagi abiellunud - ja kuigi pisut määrdunud, pekstud ja sinikate all, polnud ta kaugeltki murdumispunkti vajumisest. Tal oli endiselt oma välimus ja kuju, kuigi esimese jaoks vajas ta üha rohkem võlujooke ja pidi ülikooli jõusaalis aina rohkem pingutama, et kaalust alla võtta, arvestades tema maitset hea toidu ja veini järele. Tal oli ka hea töökoht, kasvav maine kuritegeliku profiili koostajana ja väljaanded.
  
  Miks ta tundis end mõnikord nii tühjana? Miks ta tundis alati, et tal on kiire jõuda sinna, kuhu ta kunagi ei jõudnud? Isegi praegu, kui vihm tuiskas vastu esiklaasi ja klaasipuhastid töötasid nii kiiresti kui võimalik, sõitis ta üheksakümmend kilomeetrit tunnis. Ta aeglustas kiirust kaheksakümneni, kuid peagi hakkas tema kiirus taas tõusma koos tundega, et ta jäi millegi peale hiljaks, alati millegi peale.
  
  Dušš on läbi. Classic FM-is kõlas Elgari "Enigma variatsioonid". Põhja pool, silmapiiril, asus elektrijaam oma tohutute korsetikujuliste jahutustornidega, mille aur oli peaaegu eristamatu madalatest pilvedest. Nüüd lähenes ta kiirtee lõpule. M62 itta oli nagu palju elus; ta jättis su sihtkohale väga lähedale.
  
  Noh, ütles ta endale, et ta tuli Yorkshire'i tagasi, sest põgenes halva suhte eest Randyga. Tema elu ajalugu. Tal oli Lääne-Hollywoodis kena korter, mille üüris väga helde hinnaga kirjanik, kes oli teeninud piisavalt raha, et osta Laureli kanjonis maja, ning see asus jalutuskäigu kaugusel Santa Monica Boulevardi supermarketist, restoranidest ja klubidest. Ta õpetas ja uuris UCLA-s ning tal oli Randy. Kuid Randyl oli kombeks magada päris kahekümne üheaastaste magistrantidega.
  
  Pärast mõningast närvivapustust lõpetas Jenny päeva ja tormas tagasi Eastvale'i. Võib-olla seletas see, miks tal on alati kiire, arvas ta, et ta soovib meeleheitlikult koju jõuda, kus iganes see oli, meeleheitlikult ühest halvast suhtest pääseda ja kohe järgmisesse. Igatahes oli see teooria. Ja siis oli muidugi ka Alan Eastvale'is. Kui ta oli osa põhjusest, miks naine eemale jäi, kas ta võib olla ka põhjus, miks naine tagasi tuli? Ta ei tahtnud sellel pikemalt peatuda.
  
  M62 pööras A63-le ja peagi nägi Jenny pilgu temast paremal asuvat Humberi silda, mis ulatus majesteetlikult üle laia jõesuudme Lincolnshire'i ja Little Hollandi ududesse ja soodesse. Järsku murdsid mõned päikesekiired läbi räbaldunud pilvkatte, kui Nimrodi variatsioon jõudis oma tulise haripunkti. "Yorkshire'i hetk" Ta mäletas Randy "LA hetked" nii väga nende algusaegadel, kui nad sõitsid ja sõitsid ja sõitsid läbi tohutu laialivalguva linna: palmipuu siluetiga verioranži taeva taustal; suur, särav täiskuu madalal HOLLYWOODI märgi kohal.
  
  Niipea kui suutis, tõmbas Jenny parklasse ja uuris oma kaarti. Pilved selginesid nüüd, et rohkem päikesevalgust sisse lasta, kuid teed olid endiselt lombid ning autod ja veoautod lendasid temast möödudes vett.
  
  Lucy vanemad elasid Beverleysse viiva A164 lähedal, nii et ta ei pidanud sõitma läbi Hulli kesklinna. Ta sõitis läbi hajutatud läänepoolsete eeslinnade ja leidis peagi otsitava elamurajooni. Clive ja Hilary Liversedge'i maja oli hästi hooldatud maja, millel oli erker samalaadsete majade vaiksel poolkuus. Pole just parim koht noorele tüdrukule kasvamiseks, mõtles Jenny. Tema enda vanemad kolisid tema lapsepõlves sageli ja kuigi ta sündis Durhamis, elas ta erinevatel aegadel Bathis, Bristolis, Exeteris ja Norwichis, ülikoolilinnades, mis olid täis himuraid noormehi . Ta polnud kunagi nii süngesse äärelinna tagaveekogusse kinni jäänud.
  
  Ukse avas lühike, lihav, pehmete hallide vuntsidega mees. Ta kandis lahtinööbitavat rohelist kampsunit ja tumepruune pükse, mis kallistasid tema ümara kõhu alaosa. Vöö ei sobiks tema figuurile liiga hästi, mõtles Jenny, kui märkas trakse, mis pükse üleval hoidsid.
  
  "Clive Liversedge?"
  
  "Tule sisse, kallis," ütles ta. "Te olete vist doktor Fuller."
  
  "See olen mina". Jenny järgnes talle kitsasse esikusse, kust klaaspaneelidega uks viis korralikku elutuppa, kus oli punasest veluurist kolmeosaline komplekt, tehissöest elektrikamin ja triibuline tapeet. Igatahes polnud see koht, kus Jenny oli Lucy Payne'i lapsena ette kujutanud; ta ei kujutanud ette, et Lucy elab sellises keskkonnas.
  
  Ta mõistis, mida Banks mõtles puudega emast rääkides. Kahvatanahaline ja kährikusilmne Hilary Liversedge lamas diivanile, tema alumist poolt kattis villane tekk. Tema käed olid õhukesed ja nahk näis kortsus ja lõtv. Ta ei liigutanud end, kui Jenny sisse astus, kuid ta silmad nägid vaatamata kõvakesta kollakale toonile välja piisavalt erksad ja tähelepanelikud. Jenny ei teadnud, mis tal viga on, kuid ta nimetas selle üheks nendest täpsustamata kroonilistest haigustest, mida teatud tüüpi inimesed oma elu lõpus naudivad.
  
  "Kuidas tal läheb?" küsis Clive Liversedge, justkui oleks Lucy saanud kerge kukkumise või autoõnnetuse. "Nad ütlesid, et see pole tõsine. Kas temaga on kõik korras?"
  
  "Ma nägin teda täna hommikul," ütles Jenny, "ja tal läheb hästi."
  
  "Vaeseke," ütles Hilary. "Mõelge lihtsalt, mida ta läbi elas. Ütle talle, et kutsume ta siia ja meie juurde jääma, kui ta haiglast lahkub.
  
  "Ma lihtsalt tulin selleks, et saada aimu, milline Lucy on," alustas Jenny. "Mis tüdruk ta oli?"
  
  Liversage'id vaatasid üksteisele otsa. "Kõige tavalisem," ütles Clive.
  
  "Olgu," ütles Hilary.
  
  Õige, mõtles Jenny. Tavalised tüdrukud abielluvad iga päev sarimõrvaritega. Isegi kui Lucyl polnud mõrvadega üldse pistmist, peab temas olema midagi kummalist, midagi ebatavalist. Jenny tundis seda isegi nende lühikese vestluse ajal tol hommikul haiglas. Ta võis sellesse torkida nii palju psühholoogilist jama, kui tahtis - ja Jenny oli seda oma karjääri jooksul palju kogenud -, kuid kõik taandus tundele, et Lucy Payne"il on Inglise hommikusöögiks kindlasti paar vorsti puudu.
  
  "Milline ta koolis oli?" Jenny nõudis jätkuvalt.
  
  "Väga särav," vastas Clive.
  
  "Ta sai kolm viit. Samuti head hinded. "A" ja "B," lisas Hilary.
  
  "Ta võiks minna ülikooli," lisas Clive.
  
  "Miks ta seda ei teinud?"
  
  "Ta ei tahtnud," ütles Clive. "Ta tahtis minna maailma ja endale elatist teenida."
  
  "Kas ta on ambitsioonikas?"
  
  "Ta ei ole ahne, kui sa seda mõtled," vastas Hilary. "Muidugi tahab ta maailmas edu saavutada nagu kõik teisedki, kuid ta ei arva, et tal on selleks vaja ülikoolidiplomit. Nad on niikuinii ülehinnatud, kas sa ei arva?"
  
  "Ma arvan, et jah," ütles Jenny, kellel on nii bakalaureuse- kui ka doktorikraadi. "Kas ta oli koolis käies hoolas?"
  
  "Ma tõesti ei ütleks seda," ütles Hilary. "Ta tegi, mida ta pidi tegema, et edasi pääseda, kuid teda ei löödud."
  
  "Kas ta oli koolis populaarne?"
  
  "Tundub, et ta saab teiste lastega hästi läbi. Igal juhul pole me temalt ühtegi kaebust saanud.
  
  "Ei mingit kiusamist, mitte midagi sellist?"
  
  "Kunagi oli üks tüdruk, aga see ei toonud kaasa midagi," ütles Clive.
  
  "Kas keegi kiusab Lucyt?"
  
  "Ei. Keegi kurtis, et Lucy mõnitas teda, süüdistas teda ähvardustega raha nõudmises.
  
  "Mis juhtus?"
  
  "Ei midagi. See oli lihtsalt tema sõna Lucy sõna vastu."
  
  "Ja sa uskusid Lucyt?"
  
  "Jah".
  
  "Nii et midagi ette ei võetud?"
  
  "Ei. Nad ei suutnud tema vastu midagi tõestada."
  
  "Ja midagi muud sellist ei juhtunud?"
  
  "Ei".
  
  "Kas ta osales pärast kooli mõnes tegevuses?"
  
  "Ta ei olnud eriti spordiga seotud, kuid osales paaris koolietenduses. See on ka väga hea, kas pole, mu arm?"
  
  Hilary Liversedge noogutas.
  
  "Kas ta oli isegi metsik?"
  
  "Ta võis olla energiline ja kui talle tuli pähe midagi ette võtta, oli ta pidurdamatu, kuid ma ei ütleks, et ta oli eriti metsik."
  
  "Aga kodu? Kuidas te kõik läbi saite?"
  
  Nad vaatasid teineteisele uuesti otsa. See oli üsna tavaline žest, kuid ajas Jenny pisut närvi. "Imeline. Vaikne nagu hiir. Pole kunagi probleemi," ütles Clive.
  
  "Millal ta kodust lahkus?"
  
  "Kui ta oli kaheksateist. Ta sai selle töö Leedsi pangas. Me ei seisnud tema teel."
  
  "Mitte midagi, mis meil võiks olla," lisas Hilary.
  
  "Kas olete teda viimasel ajal sageli näinud?"
  
  Hilary ilme tumenes veidi. "Ta ütles, et ei saa siia nii tihti tulla, kui oleks soovinud."
  
  "Millal sa teda viimati nägid?"
  
  "Jõulud," vastas Clive.
  
  "Eelmised jõulud?"
  
  "Aasta varem."
  
  Kõik oli täpselt nii, nagu Pat Mitchell ütles; Lucy on oma vanematest võõrdunud. "Nii et see on seitseteist kuud?"
  
  "Ma arvan nii."
  
  "Kas ta helistas või kirjutas?"
  
  "Ta kirjutab meile toredaid kirju," ütles Hilary.
  
  "Mida ta teile oma elust räägib?"
  
  "Tema töö ja kodu kohta. Lihtsalt tavaline, tavaline värk."
  
  "Kas ta rääkis teile, kuidas Terryl koolis läheb?"
  
  See mõttevahetus rääkis kindlasti palju. "Ei," ütles Clive. "Aga me ei küsinud."
  
  "Me ei kiitnud heaks, et ta suhtles esimese mehega, kellega kohtusime," ütles Hilary.
  
  "Kas tal oli enne Terryt teisi poiss-sõpru?"
  
  "Ei midagi tõsist".
  
  "Aga kas sa arvasid, et ta saaks paremini hakkama?"
  
  "Me ei ütle, et Terryga on midagi valesti. Ta tundub piisavalt kena, tal on korralik töö ja head väljavaated.
  
  "Aga?"
  
  "Aga tal näis olevat ülekaal, kas pole, Clive?"
  
  "Jah. See oli väga kummaline."
  
  "Mida sa silmas pead?" küsis Jenny.
  
  "Nagu ta ei tahtnud, et ta meid näeks."
  
  "Kas ta on seda kunagi öelnud?"
  
  Hilary raputas pead. Lahtine nahk puperdas. "Pole palju sõnu. Mulle jäi lihtsalt mulje. Meil on see käes."
  
  Jenny tegi märkuse. Tema jaoks kõlas see osana seksuaal-sadistlikust suhtest, millest ta oli Quanticos teada saanud. Sadist, antud juhul Terry Payne, hakkab oma partnerit oma perekonnast isoleerima. Pat Mitchell soovitas samamoodi järk-järgult oma sõpradest eemalduda.
  
  "Nad hoidsid lihtsalt omaette," ütles Clive.
  
  "Mida sa Terryst arvad?"
  
  "Temas oli midagi kummalist, aga ma ei suutnud kindlaks teha, mis see oli."
  
  "Milline inimene on Lucy?" Jenny jätkas. "Kas ta on üldiselt kergeusklik?" Naiivne? Sõltuv?
  
  "Ma ei kirjeldaks teda ühelgi sellisel viisil, eks sina, Hilary?"
  
  "Ei," ütles Hilary. "Alustuseks on ta väga iseseisev. Lisaks on see kangekaelne. Teeb alati oma otsused ise ja tegutseb nende järgi. Näiteks see, et ta ei läinud ülikooli ja sai hoopis töökoha. Kui ta otsuse tegi, lahkus ta. Sama oli ka abielu Terryga. Armastus esimesest silmapilgust, ütles ta.
  
  "Aga sa ei olnud pulmas?"
  
  "Hilary ei saa enam reisida," ütles Clive juurde kõndides ja oma naise liikumatut keha patsutades. "Kas sa saad, kallis?"
  
  "Saatsime telegrammi ja kingituse," ütles Hilary. "Suurepärane Royal Doultoni komplekt."
  
  "Kas sa arvad, et Lucyl puudub enesekindlus ja eneseaustus?"
  
  "See sõltub sellest, millest te räägite. Ta on tööl piisavalt enesekindel, kuid mitte nii palju avalikult. Ta muutub sageli võõraste inimestega väga vaikseks, väga ettevaatlikuks ja reserveeritud. Talle ei meeldi rahvahulk, kuid varem meeldis talle väikese sõpruskonnaga väljas käia. Tead, tüdrukutega töölt. Midagi sellist."
  
  "Kas te ütleksite, et ta on loomult üksildane?"
  
  "Mingil määral jah. Ta on väga salajane inimene, ei rääkinud meile kunagi palju sellest, mis toimub või mis tema peas toimus.
  
  Jenny mõtles, kas ta peaks küsima, kas Lucy kiskus kärbeste tiibu, pissis voodisse või süütas kohaliku kooli põlema, kuid ta ei leidnud selleks lihtsat viisi. "Kas ta oli selline isegi lapsena?" ta küsis. "Või tekkis tal üksinduse vajadus hilisemas elus?"
  
  "Me ei tea sellele küsimusele vastust," ütles Clive oma naist vaadates. "Me ei tundnud teda siis."
  
  "Mida sa silmas pead?"
  
  "Noh, Lucy ei olnud meie tütar, mitte meie enda tütar. Näete, Hilary ei saa lapsi. Tal on süda paha. Alati on olnud. Arst ütles, et sünnitus võib ta tappa. Hilary patsutas talle südant ja heitis Jennyle kurva pilgu.
  
  "Kas sa adopteerisid Lucy?"
  
  "Ei. Ei. Me adopteerisime ta. Lucy oli meie adopteeritud laps. Kolmas ja viimane, nagu selgus. Ta oli meiega palju kauem ja me hakkasime teda pidama omaks.
  
  "Ma ei saa aru. Miks te sellest politseile ei rääkinud?"
  
  "Nad ei küsinud," ütles Clive, justkui oleks see kogu asja täiesti mõistlik.
  
  Jenny oli jahmunud. Pusle sisaldas olulist teavet Lucy Payne'i kohta ja keegi teine meeskonnast ei teadnud seda. "Kui vana ta oli, kui ta teie juurde tuli?" küsis Jenny.
  
  "Kaksteist," ütles Clive. "See oli 1990. aasta märtsis. Ma mäletan seda päeva nagu eilset. Kas sa ei teadnud? Lucy oli üks Alderthorpe'i seitsmest."
  
  Annie nõjatus oma lehtpuutoolis tahapoole, nagu oleks see tema figuuri järgi kohandatud, ja sirutas jalad välja. Banks on alati olnud armukade selle üle, kuidas tal õnnestus peaaegu igas keskkonnas nii keskendunud ja mugav välja näha, ja ta tegi seda nüüd. Ta võttis lonksu oma Theakstoni kibedast ja peaaegu nurrus. Siis naeratas ta Banksile.
  
  "Tead, ma kirusin sind terve päeva," ütles ta. "Ma mainin su nime asjata."
  
  "Ma arvasin, et mu kõrvad põlevad."
  
  "Teoorias oleksid nad mõlemad pidanud nüüdseks maha põlema."
  
  "Teade vastu võetud. Mida superintendent Chambers ütles?"
  
  Annie viipas tõrjuvalt käega. "Mida on oodata. Et kui sellel on tagajärjed, on kaalul minu karjäär. Oh, ja ta hoiatas mind sinu eest."
  
  "Minust?"
  
  "Jah. Ütles, et arvab, et võiksite proovida minust infot välja pumbata ja minu ees kaarte mängida. Mida ta muide minu mugavuse huvides liiga lähedalt uuris.
  
  "Veel midagi?"
  
  "Jah. Ta ütles, et olete naiste mees. See on tõsi?"
  
  Banks naeris. "Ta tegi? Kas ta tõesti ütles seda?
  
  Annie noogutas.
  
  The Queen's Arms oli pärast tööd ja peavarju otsivaid turiste rahvast täis ning Banksil ja Annie'l vedas, et nad võtsid akna nurgas väikese vaskkattega laua taga istet. Pangad võisid näha kummituslikke pilte vihmavarjudega inimestest, kes Turutänaval punaste ja kollaste klaaside taga üles ja alla sibasid. Vihma kallas akendest alla ja ta kuulis seda sõnade vahel koputamas. Savage Garden esines jukeboxis, väites, et armastas kedagi enne temaga kohtumist. Õhk oli täis suitsu ja elavat jutuvada.
  
  "Mida sa Janet Taylorist arvad?" küsis Banks. "Ma ei ürita oma nina teie ärisse toppida. Mind huvitab lihtsalt teie esimene mulje."
  
  "Nii sa ütled. Igal juhul meeldib ta mulle väga ja mul on temast kahju. Ta on arvuti, kellel on katseajal piiratud kogemused ja ta on ummikseisus. Ta tegi seda, mis oli loomulik.
  
  "Aga?"
  
  "Ma ei lase oma tunnetel oma otsustusvõimet varjata. Ma ei ole veel suutnud seda kõike kokku panna, kuid mulle tundub, et Janet Taylor valetas oma tunnistustes.
  
  "Valetas tahtlikult või lihtsalt ei mäletanud?"
  
  "Ma arvan, et me võiksime anda talle selle kahtluse kasuks. Vaata, ma pole kunagi olnud sellises olukorras nagu tema. Ma isegi ei kujuta ette, kuidas see tema jaoks oli. Fakt jääb faktiks, et dr Mogabe sõnul lõi ta Payne'i nuiaga vähemalt seitse või kaheksa korda, kui too ei saanud enam kätte maksta.
  
  "Ta oli temast tugevam. Võib-olla oli see tema alistamine vaja. Seadus annab meile vahistamise mõistliku jõu kasutamise vabaduse.
  
  Annie raputas pead. Ta sirutas jalad toolilt välja ja lõi need risti. Banks märkas tema pahkluu ümber olevat õhukest kuldketti, mis on üks paljudest asjadest, mida ta Annie juures seksikaks pidas. "Ta põrutas, Alan. See läheb palju kaugemale enesekaitsest ja mõistlikust jõust. On ka midagi muud."
  
  "Mida?"
  
  "Rääkisin parameedikute ja parameedikutega, kes esimesena sündmuskohale jõudsid. Neil polnud kindlasti aimugi, mis juhtus, kuid neil ei kulunud kaua aega, et mõista, et see oli midagi väga vastikut ja veidrat.
  
  "JA?"
  
  "Üks neist ütles, et kui ta lähenes PC Taylorile, kes hoidis PC Morrisey surnukeha, vaatas ta Payne'i ja küsis:" Kas ta on surnud? Kas ma tapsin selle päti? "
  
  "See võib tähendada kõike."
  
  "Täpselt seda ma tahan öelda. Hea advokaadi käes võib see tähendada, et ta oli kogu aeg tahtnud teda tappa ja küsis, kas tal on eesmärk õnnestunud. See võib tähendada kavatsust."
  
  "See võib olla ka lihtsalt süütu küsimus."
  
  "Te teate sama hästi kui mina, et selles juhtumis pole üldse midagi süütut. Seda enam, et Hadley juhtum on iga päev uudistes. Ja ärge unustage, et Payne oli viimaste löökide ajal relvastamata ja põrandal."
  
  "Kuidas me seda teame?"
  
  "PC Taylor oli tema ütluste kohaselt juba oma käeluu murdnud ja viskas matšeete nurka, kust see hiljem leiti. Samuti näitavad löökide nurgad ja nende taga olev jõud, et tal oli kõrguse eelis, mida tal loomulikult polnud. Payne on kuus jalga üks ja PC Taylor vaid viis jalga kuus.
  
  Banks tõmbas sügavalt sigaretti, seedides Annie öeldut ja arvas, et AK Hartnellile sellest rääkimine oleks kuradima ebahuvitav. "Nii et see pole talle otsene oht?" - ta küsis.
  
  "Mitte nii, nagu ma vaatan." Annie niheles toolil veidi. "See on võimalik," tunnistas naine. "Ma ei ütle, et see ei hirmutaks isegi kõige paremini koolitatud politseinikku. Aga ma pean ütlema, et arvan, et ta napsas. Tahaks ikka sündmuskohale pilgu peale visata."
  
  "Kindlasti. Kuigi ma kahtlen, kas praegu on veel palju muud vaadata, olid kohtuekspertiis seal kolm päeva.
  
  "Isegi nii..."
  
  "Ma saan aru," ütles Banks. Ja ta sai aru. Sündmuskoha külastamisel oli midagi rituaali. See, kas sa korjasid seintelt vibratsiooni või midagi muud, ei omanud suurt tähtsust. Tähtis oli see, et see seostas teid kuriteoga tihedamalt. Sa seisid seal, kohas, kus juhtus kurjus. "Millal sa tahad minna?"
  
  "Homme hommikul. Pärast seda külastan Janet Taylorit.
  
  "Ma korraldan selle valveametnikega," ütles Banks. "Võime koos sinna alla minna, kui soovite. Ma lähen Lucy Payne'iga veel korra rääkima, enne kui ta kaob."
  
  "Kas nad toovad ta haiglast välja?"
  
  "Nii ma kuulsin. Tema vigastused pole nii tõsised. Pealegi vajavad nad voodit."
  
  Annie tegi pausi ja ütles siis: "Ma eelistan oma teed."
  
  "Hästi. Kui see on see, mida sa tahad."
  
  "Oh, ära näe nii masendunud välja, Alan. Ei midagi isiklikku. See lihtsalt ei näeks hea välja. Ja inimesed näeksid meid hoolimata sellest, mida te arvate."
  
  "Sul on õigus," nõustus Banks. "Vaata, kui on vähegi võimalus laupäeva õhtul vaba aega saada, siis kuidas oleks õhtusöögiga ja...?"
  
  Annie suunurgad pöördusid üles ja tema tumedatesse silmadesse ilmus sära. "Õhtusöök ja mis?"
  
  "Sa tead".
  
  "Ma ei tea. Ütle mulle".
  
  Banks vaatas ringi, veendumaks, et keegi pealt ei kuulanud, ja kummardus siis ette. Kuid enne kui ta midagi öelda jõudis, avanesid uksed ja sisse astus PC Winsome Jackman. Pead pöördusid, mõned sellepärast, et ta oli mustanahaline, ja mõni sellepärast, et ta oli imeilus, kujukalt noor naine. Winsome oli tööl ning Banks ja Annie ütlesid talle, kus nad on.
  
  "Vabandage teid häirida, sir," ütles naine, tõmbas tooli üles ja istus maha.
  
  "Kõik on korras," ütles Banks. "Mis see on?"
  
  "Äsja helistas töörühma PC Karen Hodgkins."
  
  "JA?"
  
  Winsome vaatas Anniele otsa. "See on Terence Payne," ütles ta. "Ta suri tund tagasi haiglas teadvusele tulemata."
  
  "Oh kurat," ütles Annie.
  
  "Noh, see peaks elu huvitavaks tegema," ütles Banks ja sirutas käe teise sigareti järele.
  
  "Räägi mulle Alderthorpe Sevenist," küsis Banks hiljem samal õhtul kodusel telefonil. Kui Jenny helistas, oli ta just leppinud Duke Ellingtoni musta, pruuni ja beežiga, Gramophone'i uusima koopiaga ja Laphroigi kahe sõrmega. Ta lülitas muusika välja ja sirutas sigarettide järele. "Ma mõtlen, " jätkas ta, "ma mäletan ähmaselt, et kuulsin sellest tol ajal, kuid ma ei mäleta paljusid üksikasju."
  
  "Mul endal pole veel palju teavet," ütles Jenny. "Just see, mida Liversage'id mulle ütlesid."
  
  "Jätka".
  
  Banks kuulis liini teises otsas paberi sahinat. "11. veebruaril 1990," alustas Jenny, "politsei ja sotsiaaltöötajad korraldasid hommikuse haarangu Alderthorpe'i külla Spursh Headi lähedal Ida-Yorkshire'i rannikul. Nad tegutsesid süüdistustega rituaalses saatanlikus laste väärkohtlemises ja uurisid kadunud last.
  
  "Kes puhus vilet?" küsis Banks.
  
  "Ma ei tea," ütles Jenny. "Ma ei küsinud".
  
  Pangad lükkasid selle hilisemaks. "Hästi. Jätka."
  
  "Ma ei ole politseinik, Alan. Ma ei tea, milliseid küsimusi küsida."
  
  "Ma olen kindel, et sul läks hästi. Palun jätka."
  
  "Nad võtsid kahest erinevast perest pärit kuue lapse hooldusõiguse."
  
  "Mis täpselt juhtuma pidi?"
  
  "Alguses oli kõik väga ebamäärane. "Sündmatu ja labane käitumine. Rituaalne muusika, tantsud ja kostüümid".
  
  "Kõlab nagu laupäevaõhtune politseijaoskond. Veel midagi?"
  
  "No siin lähevad asjad huvitavaks. Ja iiveldab. Tundub, et see oli üks väheseid selliseid juhtumeid, mille puhul algatati kriminaalasi ja langetati süüdimõistvad kohtuotsused. Liversedge"id ütleksid mulle ainult seda, et ringi liikus lugusid piinamisest, lastest, keda sunniti uriini jooma ja sööma... Jumal küll, ma ei ole kiuslik, Alan, aga see värk ajab mu kõhu kortsu."
  
  "Kõik on korras. Rahune maha".
  
  "Neid alandati," jätkas Jenny. "Mõnikord moonutati neid füüsiliselt, hoiti mitu päeva ilma toiduta puuris, kasutati saatanlikes rituaalides seksuaalse rahulduse objektina. Üks laps, tüdruk nimega Kathleen Murray, leiti surnuna. Tema säilmetelt leiti piinamise ja seksuaalse kuritarvitamise jälgi.
  
  "Kuidas ta suri?"
  
  "Ta kägistati. Ta sai ka peksa ja nälga surnuks. Just see provotseeris vilepuhuja - tema koolist puudumine.
  
  "Ja see tõestati kohtus?"
  
  "Suurem osa sellest, jah. Mõrv. Saatanlikud asjad kohtuprotsessis jutuks ei tulnud. Ma arvan, et CPS arvas, et see kõlab liiga palju muminat.
  
  "Kuidas see tekkis?"
  
  "Mõned lapsed andsid kirjeldusi hiljem, kui nad olid asenduskodusse paigutatud."
  
  "Lucy?"
  
  "Ei. Liversedge'i sõnul ei rääkinud Lucy kunagi juhtunust. Ta jättis selle kõik lihtsalt seljataha."
  
  "Kas selle taga oli järg?"
  
  "Ei. Sarnased süüdistused ja haarangud olid ka Clevelandis, Rochdale'is ja Orkneys ning üsna pea levis see lehtedes. Põhjustas tõelise üleriigilise pahameele. Laste väärkohtlemise epideemia, midagi sellist. Liiga innukad sotsiaaltöötajad. Küsimused kodus, palju asju.
  
  "Ma mäletan," ütles Banks.
  
  "Enamik juhtumeid lõpetati ja keegi ei tahtnud rääkida ühest, mis oli tõsi. Noh, Alderthorpe polnud ainuke. 1989. aastal oli Nottinghamis sarnane juhtum, mis päädis samuti süüdimõistvate kohtuotsustega, kuid seda ei avalikustatud. Siis saime Butler-Schlossi raporti ja lasteseaduse läbivaatamise.
  
  "Mis juhtus Lucy tõeliste vanematega?"
  
  "Nad läksid vanglasse. Liversagedel pole õrna aimugi, kas nad on alles või mis. Nad ei jälginud toimuvat."
  
  Banks rüüpas lonksu Laphroaghi ja virutas oma suitsukoni tühja kaminasse. "Nii et Lucy jäi Liversedgesi juurde?"
  
  "Jah. Muide, ta muutis ka oma nime. Varem oli ta nimi Linda. Linda Godwin. Siis tahtis ta kogu selle avalikustamise tõttu teda muuta. Liversedge kinnitas mulle, et kõik on seaduslik ja õiglane.
  
  Linda Godwinist Lucy Liversedge'i ja Lucy Payne'ini, mõtles Banks. Huvitav.
  
  "Igatahes," jätkas Jenny, "pärast seda, kui nad mulle seda kõike rääkisid, andsin neile veidi rohkem tõuget ja vähemalt panin nad tunnistama, et elu Lucyga pole nii "tavaline", nagu nad algselt väitsid.
  
  "ARUANNE?"
  
  "Probleemid kohanemisega. Üllatus, üllatus. Esimesed kaks aastat, kaheteistkümne ja neljateistkümne aasta vahel, oli Lucy nagu kuld, vaikne, passiivne, tähelepanelik ja tundlik laps. Nad olid mures, et ta sai trauma.
  
  "JA?"
  
  "Lucy külastas mõnda aega lastepsühhiaatrit."
  
  "Siis?"
  
  "Neljateistkümne kuni kuueteistkümne aastaselt hakkas ta käituma, roomas kestast välja. Ta lõpetas psühhiaatri juures käimise. Oli poisse, kahtlustati, et ta seksis, ja siis algas kiusamine.
  
  "Kiusamine?"
  
  "Jah. Alguses ütlesid nad mulle, et see oli üksikjuhtum, mis ei viinud kuhugi, kuid hiljem ütlesid nad, et see põhjustas koolis mõningaid probleeme. Lucy kiusas nooremaid tüdrukuid, pressides neilt õhtusöögi jms eest raha. See on üsna tavaline nähtus."
  
  "Aga Lucy puhul?"
  
  "Lava. Liversedges töötas kooli juhtkonnaga ja psühhiaater astus korraks kaamera ette. Siis Lucy rahunes ja hakkas väärikalt käituma. Järgmise kahe aasta jooksul, kuueteistkümnest kaheksateistkümneni, ta rahunes, muutus endassetõmbunud ning muutus sotsiaalselt ja seksuaalselt vähem aktiivseks. Ta sooritas eksamid A-ga, sai häid tulemusi ja sai tööle Leedsi NatWesti pangas. See oli neli aastat tagasi. Tundus, et ta plaanis peaaegu põgenemist. Ta suhtles Liversegedega pärast lahkumist väga vähe ja mulle jäi mulje, et nad tunnevad kergendust.
  
  "Miks?"
  
  "Ma ei tea miks. Nimetage seda intuitsiooniks, kuid mul oli tunne, et nad hakkasid Lucyt kartma, kuna näis, et ta suudab nendega manipuleerida. Nagu ma ütlesin, on see lihtsalt ebamäärane tunne.
  
  "Huvitav. Jätka".
  
  "Nad nägid teda veelgi vähem pärast seda, kui ta Terence Payne'iga magas. Arvasin, et kui nad mulle esimest korda ütlesid, et ta võis olla vastutav naise perekonnast ja sõpradest isoleerimise eest, teate küll, kuidas vägistajad sageli teevad, kuid nüüd tundub sama tõenäoline, et ta isoleeris end. Tema töö sõber Pat Mitchell ütles sama. Terryga kohtumine muutis Lucyt tõeliselt, rebides ta vanast elust, vanadest harjumustest peaaegu täielikult lahti.
  
  "Nii et ta oli kas tema ori või leidis uue eluviisi, mis talle rohkem meeldis?"
  
  "Jah". Jenny rääkis talle Lucy prostitutsioonijuhtumist.
  
  Banks mõtles hetke. "See on huvitav," ütles ta. "Tõesti huvitav. Aga see ei tõesta midagi."
  
  "Ma ütlesin teile, et ilmselt läheb. See teeb ta imelikuks, kuid veider olemine ei ole vahistamise alus, vastasel juhul oleks pool elanikkonnast trellide taga.
  
  "Rohkem kui pool. Aga oota natuke, Jenny. Esitate mitmeid versioone, mida tasub üle võtta.
  
  "Nagu mis?"
  
  "Näiteks mis siis, kui Lucy ise oleks seotud Alderthorpe'i väärkohtlemisega? Mäletan, et lugesin tol ajal, et oli juhtumeid, kus mõned vanemad ohvrid kuritarvitasid oma nooremaid õdesid-vendi.
  
  "Aga mida see tähendaks, isegi kui suudaksime seda pärast kogu seda aega tõestada?"
  
  "Ma ei tea, Jenny. Ma lihtsalt mõtlen valjusti. Mis on teie järgmine samm?
  
  "Homme räägin kellegi sotsiaalametiga, et kas saan mõne asjassepuutuva sotsiaaltöötaja nime."
  
  "Hästi. Vaatan seda politsei vaatenurgast, kui mul on vaba hetk. Peavad olema kirjed, failid. Mis siis?
  
  "Ma tahan minna Alderthorpe'i, vaadata ringi, rääkida inimestega, kes mäletavad."
  
  "Ole ettevaatlik, Jenny. Kindlasti on närvid ikka väga pinges, isegi peale kogu seda aega.
  
  "Ma olen ettevaatlik."
  
  "Ja ärge unustage, et endiselt võib olla keegi, kes on süüdistuse esitamisest pääsenud, olles mures uute paljastuste pärast."
  
  "See paneb mind tõeliselt turvaliselt tundma."
  
  "Teised lapsed..."
  
  "Jah?"
  
  "Mida sa nendest tead?"
  
  "Tegelikult mitte midagi, välja arvatud see, et nad olid kaheksa kuni kaksteist aastat vanad."
  
  "Kas teil on aimu, kus nad on?"
  
  "Ei. Liveredges ei tea. Ja ma küsisin neilt."
  
  "Ära otsi vabandusi. Teeme sinust detektiivi."
  
  "Ei aitäh".
  
  "Vaatame, kas leiame nad üles, eks? Võib-olla räägivad nad meile Lucy Payne'i kohta rohkem kui keegi teine."
  
  "Hästi. Vaatan, kui palju sotsiaaltöötajad on nõus mulle rääkima.
  
  "Vean kihla, et mitte nii palju. Teie parim võimalus on, kui üks neist läheb pensionile või kolib teisele tööle. Siis ei tundu rääkimine sellise reetmisena.
  
  "Hei, ma peaksin olema psühholoog. Jätke selline mõtlemine minu hooleks."
  
  Banks naeris telefonis. "Mõnikord on see udune joon, kas pole? Detektiivitöö ja psühholoogia".
  
  "Proovige sellest ühe oma rumala kolleegiga rääkida."
  
  "Aitäh Jenny. Olete teinud suurepärast tööd."
  
  "Ja ma alles alustasin."
  
  "Ühendust pidama".
  
  "Ma luban".
  
  Kui Banks toru katkestas, laulis Mahalia Jackson "Come Sunday". Ta keeras helitugevust ja läks oma joogiga oma väikesele rõdule Gratley joa kohal. Vihm oli lakanud, kuid paduvihm oli piisavalt tugev, et summutada kose kohinat. Oli vahetult pärast päikeseloojangut ning karmiinpunased, purpursed ja oranžid toonid tuhmusid läänetaevas, mis oli kaetud tumedate pilveharjadega, samal ajal kui tumenev idaosa muutus kahvatust tindisiniseks. Kohe kose taga oli põld, kus karjatasid lambaid. Selles oli rühm tohutuid vanu puid, millel pesitsesid vankerid ja mis teda sageli varahommikul oma lärmaka kaklemisega äratasid. Need tundusid sellised kuuma iseloomuga linnud. Väljaspool põldu kaldus Daleside kallak alla Swaini jõeni ja Banks nägi vastasnõlva miili või rohkemgi kaugusel, mis õhtuks tumenes ja tõusis Raveni armilise skeleti pika ja naeratava suudmeni. Kuivate kiviseinte ruunikujutised tundusid olevat valguse tuhmudes muutunud rohkem esile. Veidi temast paremal nägi ta oru põhjast välja ulatuvat Helmthorpe'i kiriku torni.
  
  Banks vaatas kella. On veel piisavalt vara, et sinna üles kõndida ja Dog and Gun'is pint või paar juua, võib-olla vestelda ühe või kahe kohaliku elanikuga, kellega ta on pärast sissekolimist sõbrunenud. Kuid ta otsustas, et tal pole seltskonda vaja; tal oli liiga palju muret Terence Payne'i surma, Leanne Rae saladuse ja paljastuste pärast, mida Jenny Fuller just Lucy mineviku kohta andis. Ta mõistis, et sellest ajast peale, kui ta kameeleoni juhtumiga tegeles, oli ta muutunud üha enam üksildaseks, vähem kaldunud baaris rääkima. Ta arvas, et osa sellest oli käsukoormus, kuid see oli midagi enamat; võib-olla rikkus sellise kurjuse lähedus teda kuidagi ja pani väikese jutu tunduma täiesti ebaadekvaatse vastusena toimuvale.
  
  Teade Sandra rasedusest painas teda samuti tugevalt, tuues tagasi mõned mälestused, mida ta oli lootnud unustada. Ta teadis, et temast ei saa head seltskonda, aga ta ei suudaks ka nii vara magama minna. Ta läks sisse ja valas endale veel ühe viski, võttis siis sigaretid ja läks tagasi välja, et toetuda vastu niisket seina ja nautida õhtuvalguse viimaseid kiiri. Üks kurvits laulis kaugel nõmmemaal ja Mahalia Jackson jätkas laulmist, ümisedes seda viisi kaua pärast seda, kui tal olid sõnad otsa saanud.
  
  OceanofPDF.com
  10
  
  Reede hommik algas Maggie jaoks halvasti. Ta veetis öö, olles mures ebamääraste ja hirmutavate õudusunenägude pärast, mis libisesid varju sel hetkel, kui ta karjudes ärkas ja püüdis neist aru saada. Raske oli uuesti uinuda, mitte ainult halbade unenägude, vaid ka jubedate helide ja häälte tõttu, mida ta kuulis üle tee. Kas politsei kunagi magab?
  
  Ühel päeval tõustes püsti, et võtta klaasi vett, vaatas ta oma magamistoa aknast välja ja nägi mitut mundris politseinikku kandmas pappkaste töötava mootoriga kaubikusse. Siis kandsid mõned mehed välisukse vahelt elektroonikaseadmeid ja mõne aja pärast arvas Maggie, et nägi ettetõmmatud kardinate taga veidrat kummituslikku valgust elutuba number 35 valgustamas. Kaevetööd jätkusid esiaias, mida ümbritses lõuendekraan ja seestpoolt valgustati, nii et Maggie nägi ainult inimsiluettide suurendatud ja deformeerunud varje lõuendi taustal. Need kujud kandusid tema järjekordsesse õudusunenägu ja lõpuks ta ei teadnud, kas ta magas või oli ärkvel.
  
  Ta tõusis veidi pärast seitset ja suundus kööki, kus tass teed aitas ta kulunud närve rahustada. See oli üks inglaste harjumustest, millega ta kergesti harjus. Ta kavatses veeta päeva taas Grimmi kallal, võib-olla Hanseli ja Greteli kallal, nüüd, kui tal olid Rapuntsli jaoks rahuldavad visandid, ja üritas number 35 probleemi vähemalt mõneks tunniks meelest ajada.
  
  Siis kuulis ta, kuidas paberipoiss tuli ja paber libises tema postkastist koridori vaibale. Ta kiirustas välja ja viis selle tagasi kööki, kus laotas selle lauale.
  
  Lorraine Temple'i lugu oli esilehel silmapaistvalt koos suurema pealkirjaga Terence Payne'i surmast ilma teadvusele tulemata. Seal oli isegi foto Maggiest, mis oli tehtud tema teadmata ja seisis otse oma maja värava taga. Ta mõistis, et see pidi olema tehtud siis, kui ta läks pubisse Lorraine'iga rääkima, kuna tal olid seljas samad teksad ja hele teksajakk nagu teisipäeval.
  
  PAYNE MAJA: NAABER ÜTLEB, et pealkiri läks edasi ja artiklis kirjeldati üksikasjalikult, kuidas Maggie kuulis teiselt poolt mäge kostvat kahtlast heli ja helistas politseisse. Hiljem, pärast Maggiele kui Lucy "sõbrale" viitamist, teatas Lorraine Temple, et Maggie oli rääkinud sellest, et Lucy on perevägivalla ohver ja kuidas ta kartis oma abikaasat. Kõik see oli võimalikult hea ja täpne. Siis aga tuli löök vastu saba. Toronto allikate sõnul teatas Lorraine Temple jätkuvalt, et Maggie Forrest varjas end oma vägivaldse abikaasa: Toronto advokaadi William Burke'i eest. Artiklis kirjeldati Maggie haiglas veedetud aega ja kõiki tulutuid kohtumäärusi, mis anti Billist eemale. Lorraine Temple, kes kirjeldas Maggiet kui närvilist hiiresarnast naist, mainis ka, et ta oli käinud kohaliku psühhiaatri juures nimega dr Simms, kes "otsustas kommenteerida".
  
  Lorraine vihjas lõpetuseks, et Maggie võib-olla oli Maggie enda psühholoogiliste probleemide tõttu kergeusklik ja et tema samastumine Lucy raske olukorraga võis teda tõe eest pimestada. Lorraine ei saanud avalikult väita, et tema arvates on Lucy milleski süüdi - laimuseadused keelavad selle -, kuid tal oli väga hea katse panna oma lugejad arvama, et Lucy võib olla lihtsalt manipuleeriv ja petlik inimene, kes suudab ringi käia nõrga naisega nagu Maggie. väikese sõrme ümber. See oli muidugi jama, aga tõhus jama sellegipoolest.
  
  Kuidas ta seda teha sai? Nüüd saavad kõik teada.
  
  Iga kord, kui Maggie kõndis mööda tänavat poodi või bussiga linna sõitma, vaatasid naabrid ja poepidajad teda erinevalt, haletsustundega ja võib-olla ka süümepiinaga. Mõned inimesed väldiksid temaga silmside loomist ja võib-olla isegi lõpetaksid temaga rääkimise, seostades teda liiga tihedalt sündmustega numbril 35. Isegi võõrad, kes ta fotolt ära tundsid, imestaksid tema üle. Võib-olla lõpetab Claire tema külastamise üldse, kuigi ta polnud käinud pärast politseiniku ilmumist ja Maggie oli tema pärast juba mures.
  
  Võib-olla teaks isegi Bill.
  
  Muidugi oli see tema enda süü. Ta seadis end ohtu. Ta püüdis teha vaesele Lucyle teene, püüdes talle avalikku kaastunnet saada, ja see kõik andis tagasilöögi. Kui rumal ta oli, et usaldas Lorraine Temple'i. Üks selline jabur artikkel ja kogu tema uus habras kaitstud maailm muutub. Nii lihtne see ongi. See ei olnud õiglane, ütles Maggie endale hommikusöögi ajal nuttes. See lihtsalt ei olnud aus.
  
  Pärast lühikest, kuid meeldivat ööund - võib-olla tänu heldele doosile Laphroaghi ja Duke Ellingtoni - naasis Banks reede hommikul kell pool kümme Millgarti oma kubja juurde ja esimene uudis, mis tema lauale ilmus, oli Stefani teade. Novak teatas, et Payne'i aias kaevatud luustiku jäänused ei kuulunud Leanne Rayle. Kui Banksil oleks olnud vähimatki lootust, et Lynn võib pärast kogu seda aega veel elus ja terve olla, oleks ta rõõmust hüpanud, kuid nüüd hõõrus ta meeleheitest otsaesist; tundus, et see on veel üks neist päevadest. Ta valis Stefani mobiilinumbri ja sai vastuse peale kolme helinat. Tundus, nagu oleks Stefan järjekordsel vestlusel, kuid ta pomises paar sõna kõrvale ja pööras tähelepanu Banksile.
  
  "Mul on sellest kahju," ütles ta.
  
  "Probleemid?"
  
  "Tüüpiline hommikusöögikaos. Ma lihtsalt üritan kodust välja saada."
  
  "Ma tean mida sa mõtled. Kuulake, selle tuvastamise kohta..."
  
  "See on tõsi, söör. Hambaravi dokumendid. DNA ANALÜÜS võtab veidi kauem aega. See pole sugugi Leanne Rae. Ma lähen just tagasi majja. Poisid kaevavad endiselt."
  
  "Kes kurat see võiks olla?"
  
  "Ei tea. Seni olen aru saanud vaid sellest, et tegemist on noore, teismeeas kuni kahekümnendates eluaastates naisega, kes on seal töötanud mitu kuud ja kelle hambaravitoodetes, sealhulgas kroonis, on palju roostevaba terast.
  
  "Tähendus?" küsis Banks ähmases mälus uuesti pinnale kerkides.
  
  "Võimalik, et Ida-Euroopa päritolu. Nad kasutavad endiselt palju roostevaba terast.
  
  Õige. Midagi sellist on pangad varemgi näinud. Kord ütles kohtuhambaarst talle, et venelased kasutavad roostevaba terast. "Idaeurooplased?"
  
  "Ainult võimalus, söör."
  
  "Hästi. Kas on võimalik, et Payne'i ja Seacrofti vägistaja DNA-võrdlus ilmub enne nädalavahetust?
  
  "Ma jõuan nende juurde täna hommikul, vaata, kas saan neid lükata."
  
  "OKEI. Aitäh. Jätkake samas vaimus Stefan."
  
  "Tuleb alla."
  
  Banks katkestas kõne, olles hämmeldunud kui kunagi varem. Üks esimesi asju, mille AK Hartnell meeskonna esmakordsel kokkupanemisel moodustas, oli pühendunud meeskond, kes otsis üles kõik kadunud inimeste juhtumid üle kogu riigi - "eksikad", nagu neid kutsuti - eriti kui tegemist oli blondide teismeliste põgenemisega. ilma nähtava põhjuseta. , kes kadus koduteel klubidest, pubidest, kinodest ja tantsudest. Meeskond jälgis iga päev kümneid juhtumeid, kuid ükski neist ei vastanud kameeleoni uurimise kriteeriumidele, välja arvatud üks tüdruk Cheshire'is, kes naasis elusalt ja kahetses kaks päeva hiljem pärast lühikest tüli oma poiss-sõbraga, mille ta lihtsalt kogemata unustas. rääkige oma vanematele ja veel kahetsusväärsem juhtum noore tüdrukuga Lincolnis, kes sai autolt löögi ja kellel polnud pabereid. Nüüd rääkis Stefan, et nende aias on ilmselt surnud tüdruk Ida-Euroopast.
  
  Banks polnud oma mõtetega kaugele jõudnud, kui tema kontori uks avanes ja PC Filey viskas hommikuse kirja koopia oma lauale.
  
  Annie parkis oma lilla Astra tänavale ja kõndis 35. mäele, kaitstes silmi hommikupäikese eest. Kuriteopaiga lint ja viaduktid blokeerisid aiapiirde ees oleva kõnnitee lõigu, mistõttu jalakäijad pidid möödasõiduks mööda kõvakattega teed kõrvale kalduma. Annie märkas, et üks või kaks inimest, kes aiaväravast möödusid, peatusid, et üle vaadata, kuid enamik läks üle teisele poole teed ja vaatas kõrvale. Ta nägi isegi üht vanemat naist risti ristis.
  
  Annie näitas korrapidajale oma isikut tõendavat dokumenti, andis väravas allkirja ja kõndis mööda aiarada. Ta ei kartnud näha kohutavaid vaatepilte, kui majja oli tõesti midagi alles, kuid ta polnud kunagi käinud kohas, kus oli nii palju sotsioloogide tegevust, ja ainuüksi sissekäik ajas ta närvi. Mehed eesaias ignoreerisid teda ja jätkasid kaevamist. Uks oli praokil ja kui Annie seda õrnalt lükkas, avanes see esikusse.
  
  Koridor oli tühi ja alguses tundus maja sees nii vaikne, et Annie arvas, et on üksi. Siis keegi karjus ja keldrist kostis õhku läbi lõikava pneumaatilise puuri heli, mis purustas tema illusiooni. Maja oli palav, lämbe ja tolmu täis ning Annie aevastas kolm korda enne ülevaatuse jätkamist.
  
  Tema närvid andsid järk-järgult teed professionaalsele uudishimule ja ta märkis huviga, et vaibad olid eemaldatud, jättes alles vaid paljad betoonpõrandad ja puittrepid ning elutoast oli eemaldatud ka mööbel kuni lampideni. Seintesse löödi mitu auku, kahtlemata tagamaks, et sinna ei maetud surnukehasid. Annie võpatas kergelt. Poe "Amontillado tünn" oli üks õudsemaid lugusid, mida ta kooliajal luges.
  
  Kuhu iganes ta läks, mäletas ta kitsast, köiega ääristatud rada, mida ta teadis, et pidi järgima. Kummalisel moel oli see nagu Brontë pastori või Wordsworthi maja külastamine, kus ei saanud muud teha kui seista ja üle nööri antiikmööblit vahtida.
  
  Köök, kus kraanikausi ja kanalisatsiooni kallal töötasid kolm SOCO töötajat, oli samas nukras seisus - plaadid olid pahupidi keeratud, ahi ja külmkapp kadunud, kapid tühjad, igal pool oli sõrmejälgede tolm. Annie ei uskunud, et keegi suudab kolme päevaga ühele kohale nii palju kahju teha. Üks kohtuekspertidest vaatas teda ja küsis üsna ärritunult, mida ta arvab, et ta siin teeb. Ta näitas talle oma isikut tõendavat dokumenti ja ta läks tagasi kraanikaussi puhastama. Õhupuur peatus ja Annie kuulis ülalt tolmuimeja häält, jube kodumaist häält kuriteopaiga kaose keskel, kuigi ta teadis, et selle eesmärk oli palju kurjem kui tolmust vabanemine.
  
  Ta võttis keldris valitsevat vaikust kui märguannet sinna alla minekuks, märkas garaaži lahtist ust, mis oli nagu kogu ülejäänud maja ära kulunud. Auto oli kadunud, kahtlemata võeti politseigaraažis osadeks ja õliplekiline põrand kaevati üles.
  
  Ta tundis, et muutub keldriuksele lähenedes ülitundlikuks ja tema hingamine muutus räbalaks. Ukse küljes oli nilbe plakat paljast naisest, kelle jalad olid laiali sirutatud ja mida Annie lootis, et kohtumeditsiinid polnud sinna jätnud, sest neile meeldis seda vaadata. See pidi Janet Taylorit algusest peale närvi ajama, mõtles ta aeglaselt edasi liikudes, nagu ta ette kujutas, et Janet ja Dennis tegid. Jumal küll, ta ise oli kartlik, kuigi teadis, et seal on ainult kohtuekspertiisi spetsialistid. Kuid Janet ja Dennis ei teadnud, mida oodata, ütles Annie endale. Mis iganes see oli, nad ei oodanud, mida nad said. Ta teadis palju rohkem kui nemad ja kahtlemata töötas tema kujutlusvõime selle kallal ületunde.
  
  Läbi ukse on siin palju jahedam, püüdes aimu saada, kuidas see oli, vaatamata kahele valimisametnikule ja eredatele tuledele... Janet läks sisse esimesena, Dennis kohe tema järel. Kelder oli väiksem, kui ta ootas. See pidi juhtuma nii kiiresti. Küünlavalgus. Varjudest välja hüppav, matšeete vehkiv kuju lõikab Dennis Morrisseyl kõri ja käsivarre, kuna ta oli kõige lähemal. Dennis kukub. Janet oli juba oma külgkäepidemega kurika välja tõmmanud ja selle välja sirutanud, olles valmis esimese hoobi tõrjuma. Nii lähedal, et ta tunneb Paine'i hingeõhku. Võib-olla ei suuda ta uskuda, et temast nõrgem ja peenike naine võib teda nii kergesti segada. Enne kui ta jõuab šokist toibuda, lööb Janet talle rusikaga vastu vasakut oimu. Valust ja võib-olla verest pimestatuna kukub ta tagasi vastu seina. Seejärel tunneb ta randmes teravat valu ega suuda matšeete käes hoida. Ta kuuleb, kuidas see üle põranda kihutab, aga ta ei tea kuhu. Ta tõuseb püsti ja sööstab naise poole. Nüüd vihane, sest ta teab, et tema elukaaslane veritseb põrandal, lööb Janet teda ikka ja jälle, soovides, et kõik oleks läbi, et ta saaks Dennise eest hoolitseda. Ta kratsib kohta, kus arvas, et matšeet läks, veri niriseb mööda ta nägu. Ta lööb teda uuesti. Veel kord. Kui palju jõudu tal praegu alles on? Annie kaalus. Kindlasti ei piisa Janeti mahavõtmiseks? Ja mitu korda ta teda veel lööks, kui ta lamas käeraudades toru küljes ega liigutanud end üldse?
  
  Annie ohkas ja vaatas, kuidas kohtuekspertid muutsid külviku mujale kaevama.
  
  "Kas sa hakkad seda asja uuesti juhtima?" ta küsis.
  
  Üks meestest naeratas. "Kas sa tahad kõrvaklappe?"
  
  Annie naeratas talle vastu. "Ei, ma pigem lähen siit minema, enne kui sa alustad. Kas saaksite mulle anda veel ühe minuti?"
  
  "Saab teha."
  
  Annie vaatas ringi jämedaid kriipsujukuid ja okultseid sümboleid seintel ning mõtles, kui lahutamatu osa need Payne'i fantaasiast on. Banks ütles talle ka, et seda kohta valgustasid kümned küünlad, kuid nüüd olid need kõik kustunud, nagu ka madrats, millelt nad surnukeha leidsid. Üks CSU-dest oli põlvili ja vahtis midagi ukse juures betoonpõrandal.
  
  "Mis see on?" küsis Annie temalt. "Kas leiate midagi?"
  
  "Ma ei tea," ütles ta. "Mõned väikesed kriimud betoonil. Need on peaaegu nähtamatud, kuid tundub, et seal on mingi muster.
  
  Annie põlvitas, et vaadata. Ta ei näinud midagi enne, kui kohtuekspert juhtis tähelepanu väikestele ringidele betoonis. Neid oli kolm, peaaegu võrdsete vahedega.
  
  "Ma proovin mõnda erinevat valgustusnurka," ütles ta peaaegu endamisi. "Võib-olla mõni infrapunafilm, et kontrastid esile tuua."
  
  "See oleks võinud olla statiiv," ütles Annie.
  
  "Mida? Kurat, vabandust, kallis, aga sul võib õigus olla. Luke Selkirk ja tema väike naljakas abimees olid siin. Võib-olla jätsid nad jälgi."
  
  "Ma arvan, et nad oleksid professionaalsemad, eks?"
  
  "Ma parem küsin neilt, eks?"
  
  Annie jättis ta sellega üksi ja astus kaugemast uksest sisse. Maa jagati võreks ja pinnas kaevati üles. Annie teadis, et sealt leiti kolm surnukeha. Ta läks mööda kitsast märgistatud rada ukseni, avas selle ja ronis trepist tagaaeda. Kuriteopaiga lint blokeeris ta sissepääsu trepi ülaosas, kuid tal ei olnud vaja kaugemale minna. Nagu keldri esik, oli ka kinnikasvanud aed ribadeks jagatud ja köiega maha märgitud. Enamik neist oli juba rohust, umbrohtudest ja pinnasest puhastatud, kuid mõned kaugemal jäid võsastunud. Kaugemal seinal lebas vaibana kokkurullitud suur veekindel lina, mida kasutati aia kaitsmiseks eilse vihma eest.
  
  See oli delikaatne töö, teadis Annie Hobbs Endi külas skeleti väljakaevamist jälgides. Liiga lihtne oli vanu konte häirida. Ta nägi umbes kolme jala sügavust auku, kuhu oli kaevatud üks surnukeha, ja nüüd olid kaks meest kogunenud teise augu ümber, koorides labidatega maad ja andes selle kolmandale mehele, kes lükkas seda läbi sõela, nagu oleks ta seda teinud. kulda otsima.
  
  "Mis see on?" küsis Annie keldrisse viiva trepi ülemiselt astmelt.
  
  Üks meestest vaatas talle otsa. Alguses ei tundnud ta Stefan Nowaki ära. Ta ei tundnud teda hästi, sest ta oli mõnda aega töötanud Eastvale'i lääneosakonna peakorteris, kuid Banks tutvustas neid ühel päeval. Prokurör Ron McLaughlini sõnul oli Stefan see mees, kes tõmbas kõmulise ja karjuva Põhja-Yorkshire'i 21. sajandisse. Annie pidas teda üsna vaoshoituks, isegi veidi salapäraseks, justkui kannaks ta endaga kaasas tõsist saladust või tohutut minevikuvalukoormat. Väliselt käitus ta piisavalt rõõmsalt, kuid naine võis öelda, et see ei olnud väga sügav. Ta oli pikk, üle kuue jala ja omal moel nägus, elegantne. Ta teadis, et ta on Poola päritolu, ja mõtles sageli, kas ta on prints, krahv või midagi sellist. Enamik poolakatest, keda ta oli kohanud, ütles, et nad põlvnesid kunagi krahvidest või printsidest ning Stepheni kehahoiakus oli midagi kuninglikku ja majesteetlikku.
  
  "See on Annie, kas pole?" - ta ütles. "Seersant Annie Cabbot?"
  
  "Nüüd, Stefan. Kuidas sul läheb?"
  
  "Ma ei teadnud, et olete selles äris."
  
  "Üks neist," selgitas Annie. Terence Payne. Olen kaebuste ja distsipliini poolt."
  
  "Ma ei suuda uskuda, et CPS laseb sellel isegi ilmavalgust näha," ütles Stefan. "Õigustatud mõrv, eks?"
  
  "Ma loodan, et nad näevad seda nii, kuid nendega ei tea kunagi kindlalt. Igatahes, ma tahtsin lihtsalt seda kohta vaadata.
  
  "Ma kardan, et oleme päris segaduse teinud," ütles Stefan. "Tundub, et leidsime just teise surnukeha. Kas tahaksite pilgu heita?
  
  Annie vajus lindi alla. "Jah".
  
  "Ole ettevaatlik," ütles Stefan. "Jälgige märgitud rada."
  
  Annie tegi, nagu ta ütles, ja avastas end peagi seismas osaliselt väljakaevatud haua kõrval. See oli skelett. Mitte nii määrdunud ja räpane kui see, mida ta oli näinud Hobbs Endis, kuid sellegipoolest luustik. Ta nägi osa koljust, ühte õlast ja osa oma vasakust käest. "Kui kaua?" ta küsis.
  
  "Seda on raske öelda," vastas Stefan. "Rohkem kui paar kuud." Ta tutvustas kahte temaga hauda uurinud meest, üks botaanik ja teine entomoloog. "Need poisid peaksid suutma selles aidata. Ja me palume dr Ioan Williamsil ülikoolist tulla ja meid aidata.
  
  Annie mäletas pikkade juustega ja Hobbsi ja Case'i väljaulatuva Aadama õunaga noort arsti, kuidas ta hellitas Gloria Shackletoni vaagnaluud ja vaatas läbi tema Annie poole silmitsi.
  
  "Ma tean, et see pole minu asi," ütles Annie, "aga kas neid laipu pole liiga palju?"
  
  Stefan vaatas teda ja kaitses silmi päikese eest. "Jah," ütles ta. "See on tõsi. Üsna segane töötada, kas pole?"
  
  "Tõepoolest, on."
  
  Annie kõndis tagasi oma auto juurde. Mäe ümber rippumine ei tähendanud enam midagi. Pealegi sai ta kellale vaadates aru, et ta peab lahkamisel osalema.
  
  "Mida kuradit sa mõtled niimoodi ajakirjandusega rääkides?" Banks ütles. "Kas ma ei hoiatanud teid selle eest?"
  
  "See on esimene kord, kui ma kuulen, et elame politseiriigis," ütles Maggie Forrest, pani käed rinnale risti, silmad täis viha ja pisaraid. Nad seisid tema köögis, Banks lehvitas postiga ja Maggie koristas pärast hommikusööki. Millgarthis artiklit nähes suundus ta otse mäe poole.
  
  "Ära räägi mulle seda teismeliste jama politseiriikide kohta. Kes te end arvate, tudeng, kes protesteerib mõne kauge sõja vastu?"
  
  "Sul pole õigust minuga niimoodi rääkida. Ma ei teinud midagi valesti."
  
  "Midagi valesti? Kas teil on selle horneti pesa kohta ideid, mida saaksite õhutada?"
  
  "Ma ei tea, mida sa mõtled. Kõik, mida ma teha tahtsin, oli rääkida lugu Lucy poolelt, kuid see naine väänas kõik."
  
  "Kas sa oled nii naiivne, et ei oodanud seda?"
  
  "Naiivsel ja hoolimisel on vahe, aga teiesugune küünik ei saa ilmselt aru."
  
  Banks nägi, et Maggie värises kas vihast või hirmust ning ta oli mures, et oli oma vihale liiga palju vaba voli andnud. Ta teadis, et abikaasa oli teda väärkohelnud, et tal on haavatud hing, nii et ilmselt kartis ta surmani, et see mees tema köögis häält tõstab. See oli tema suhtes tundetu, aga pagan, see naine ärritas teda. Ta istus köögilaua taha ja püüdis end veidi jahutada. "Maggie," ütles ta vaikselt. "Vabandust, aga te võite meile palju tüli teha."
  
  Maggie tundus veidi lõdvestunud. "Ma ei saa aru, kuidas."
  
  "Avalik kaastunne on väga muutlik asi ja kui sellesse kaasa lööd, on see nagu kuradiga tantsimine. See on sama tõenäoline, et see sirutab teie käe ja õgib teid kui mis tahes muu.
  
  "Aga kuidas inimesed teavad, mida Lucy oma mehe käe läbi läbi elas? Ta ei räägi sellest, ma võin teile selle garanteerida."
  
  "Keegi meist ei tea, mis Lucy majas juhtus. Kõik, mida te teete, on tema võimalus õiglaseks kohtupidamiseks ohtu seada, kui..."
  
  "Kohus? Kohtuotsus mille eest?
  
  "Ma tahtsin öelda:" Kui see nii läheb.
  
  "Vabandust, aga ma ei ole nõus." Maggie pani veekeetja selga ja istus Banksi vastas. "Inimesed peavad perevägivallast teadma. Seda ei tohiks põhjuseta varjata. Eriti mitte ainult sellepärast, et politsei nii ütleb.
  
  "Ma nõustun. Vaata, ma saan aru, et sa oled meie vastu kallutatud, aga..."
  
  "Kallutatud? Õige. Teie abiga sattusin haiglasse."
  
  "Kuid te peate mõistma, et paljudes nendes küsimustes on meie käed seotud. Tegutseme nii hästi, kui meie käsutuses olev teave ja riigi seadused lubavad.
  
  "Seda enam on mul põhjust Lucyst rääkida. Lõppude lõpuks ei ole sa tegelikult siin, et teda aidata, eks?"
  
  "Ma olen siin, et tõde teada saada."
  
  "Noh, see kõik on teist väga üllas."
  
  "Noh, kes on nüüd küünik?"
  
  "Me kõik teame, et politsei tahab ainult süüdimõistvaid kohtuotsuseid, et nad ei hooli tõest ega õigusest."
  
  "Süüdimõistev kohtuotsus aitab, kui nad saavad pahalased tänavatelt minema. Liiga sageli seda ei juhtu. Ja me jätame õigusemõistmise kohtutele, aga ülejäänu osas eksite. Ma ei saa kellegi teise eest rääkida, kuid mulle läheb tõsiasi väga korda. Olen selle juhtumiga töötanud ööd ja päevad alates aprilli algusest ja iga juhtumiga, millega tegelen, tahan teada, mis juhtus, kes seda tegi ja miks. Ma ei saa alati teada, aga sa oleksid üllatunud, kui palju ma õpin. Mõnikord ajab see mind hätta. Ja ma pean elama teadmistega, võtma selle oma ellu, viima koju kaasa. Ma olen see lumepall, mis mäest alla veereb, sest puhas lumi sai just otsa ja ma korjan kihi järel mustust ja kruusa, et saaksite oma kodu turvalisuses ja soojuses istuda ja mind süüdistada Gestapo ohvitser".
  
  "Ma ei mõelnud seda tõsiselt. Ja mul polnud alati soe ja turvaline.
  
  "Kas teadsite, et sellel, mida te just tegite, on tegelikult hea võimalus moonutada tõde, mis iganes see ka poleks?"
  
  "Ma ei teinud seda. See oli tema. See ajakirjanik. Lorraine'i tempel".
  
  Banks lõi käega vastu lauda ja kahetses seda kohe, kui Maggie hüppas. "Vale," ütles ta. "Ta tegi lihtsalt oma tööd. Meeldib või mitte, aga nii see oli. Tema töö on ajalehtede müük. Sina oled vastupidine, Maggie. Arvate, et meedia on selleks, et tõtt rääkida, ja politsei on siin, et valetada. "
  
  "Nüüd ajad sa mind segadusse." Veekeetja läks keema ja Maggie tõusis teed keetma. Ta ei pakkunud Banksile tassi, kuid kui tee oli valmis, valas ta talle automaatselt ühe tassi. Ta tänas teda.
  
  "Ma ütlen ainult, Maggie, et sa võisid Lucyle ajakirjandusega rääkides rohkem kahju kui kasu teha. Vaata, mis seekord juhtus. Ütlete, et kõik läks valesti ja nad väitsid praktiliselt, et Lucy oli sama süüdi kui tema abikaasa. Tõenäoliselt ei aita see teda, eks?"
  
  "Aga ma ütlesin sulle. Ta väänas mu sõnu."
  
  "Ja ma ütlen, et oleksite pidanud seda ootama. See muutis loo paremaks."
  
  "Kuhu ma peaksin siis tõtt rääkima? Või leida ta üles?
  
  "Jumal, Maggie, kui ma teaksin sellele küsimusele vastust, siis ma..."
  
  Kuid enne kui Banks jõudis lõpetada, helises tema mobiiltelefon. Seekord oli haiglas valves konstaabel. Lucy Payne oli just vabanenud ja tal oli kaasas advokaat.
  
  "Kas sa tead sellest advokaadist midagi?" küsis Banks Maggielt, kui too telefoniga rääkimise lõpetas.
  
  Ta naeratas häbelikult. "Tegelikult, jah, ma teen."
  
  Banks ei öelnud midagi, uskumata, et suudab vastata tsiviliseeritud viisil. Jättes tee puutumata, jättis ta kiiruga Maggie Forrestiga hüvasti ja tormas oma auto juurde. Ta ei peatunud isegi Annie Cabbotiga vestlema, kui nägi teda numbrilt 35 lahkumas, vaid tal oli aega vaid kiirelt lehvitada, enne kui oma Renault"sse hüppas ja minema möirgas.
  
  Lucy Payne istus voodil ja värvis oma varbaküüned mustaks, kui Banks sisenes. Ta heitis talle pilgu ja langetas seeliku tagasihoidlikult puusadeni. Sidemed olid peast eemaldatud ja verevalumid tundusid paranevat hästi. Ta kujundas oma pikad mustad juuksed, et katta piirkond, mille arst oli õmbluste jaoks maha raseerinud.
  
  Toas, akna juures, oli teine naine: advokaat. Väikest kasvu, peaaegu sama lühikeseks lõigatud šokolaadipruunid juuksed kui Banksil ja tähelepanelikud, tõsised pruunid silmad, ta oli riietatud söetriibulise jope, sobiva seeliku ja valge pluusi ees, millel olid mõned satsid. Tal olid jalas tumedad sukkpüksid ja jalas läikivad mustad pumbad.
  
  Ta lähenes ja ulatas käe. "Julia Ford. Ma olen Lucy advokaat. Ma ei usu, et me kohtusime."
  
  "Väga tore," ütles Banks.
  
  "See pole esimene kord, kui te mu kliendiga räägite, kas pole, superintendent?"
  
  "Ei," ütles Banks.
  
  "Ja viimati saatis teid psühholoog nimega dr Fuller?"
  
  "Dr Fuller on meie töörühma Chameleon nõustamispsühholoog," ütles Banks.
  
  "Olge ettevaatlik, superintendent, see on kõik. Mul oleks väga hea põhjus öelda, et kõik, mida dr Fuller saaks minu kliendilt, on tõendina vastuvõetamatu.
  
  "Me ei kogunud tõendeid," ütles Banks. "Lucyt kuulati üle tunnistaja ja ohvrina. Mitte kahtlustatavana."
  
  "Hea joon, superintendent, kui olukord peaks muutuma. Ja nüüd?"
  
  Banks heitis pilgu Lucyle, kes jätkas oma varbaküünte värvimist, olles näiliselt ükskõikne tema advokaadi ja Banksi vahelise nalja suhtes. "Ma ei teadnud, et arvate, et vajate advokaati, Lucy," ütles ta.
  
  Lucy tõstis silmad. "See on minu huvides. Mind lastakse täna hommikul välja. Kui paberimajandus on tehtud, võin koju minna.
  
  Banks vaatas ärritunult Julia Fordi poole. "Ma loodan, et te ei julgustanud teda selles fantaasias?"
  
  Julia kergitas kulme. "Ma ei saa aru mida sa ütlesid".
  
  Banks pöördus Lucy poole. "Sa ei saa koju minna, Lucy," selgitas ta. "Kohtuekspertid võtavad teie maja telliskivi haaval lahti. Kas teil on aimu, mis seal juhtus?"
  
  "Muidugi tegin," ütles Lucy. "Terry lõi mind. Ta lõi mu välja ja saatis haiglasse.
  
  "Aga Terry on nüüd surnud, kas pole?"
  
  "Jah. Ja mida?"
  
  "See muudab asju, kas pole?"
  
  "Kuule," ütles Lucy. "Mind väärkohtleti ja ma kaotasin just oma mehe. Nüüd sa ütled mulle, et ma olen ka oma kodu kaotanud?"
  
  "Praeguseks".
  
  "Noh, mida ma peaksin tegema? Kuhu ma peaksin minema?
  
  "Aga sinu kasuvanemad, Linda?"
  
  Lucy pilk ütles Banksile, et tal polnud aktsenti kahe silma vahele jäänud. "Tundub, et mul pole palju valikut, eks?"
  
  "Igal juhul pole see mõnda aega probleemiks," jätkas Banks. "Leidsime teie hommikumantli varrukatelt jälgi Kimberly Myersi verest ja küünte alt kollaseid kiude. Peate palju selgitama, enne kui kuhugi lähete.
  
  Lucy näis murelikuna. "Mida sa silmas pead?"
  
  Julia Ford tõmbas silmi ja vaatas Banksi poole. "Ta mõtleb, Lucy, et ta viib su politseijaoskonda ülekuulamisele."
  
  "Kas ta saab hakkama?"
  
  "Ma kardan, et jah, Lucy."
  
  "Ja ta võib mind seal hoida?"
  
  "Vastavalt PACE reeglitele saab ta jah, kui ta ei ole rahul teie antud vastustega. Kahekümne nelja tunni jooksul. Kuid seal on väga ranged reeglid. Sul pole millegi pärast muretseda."
  
  "Sa tahad öelda, et ma võiksin terve päeva vanglas veeta? Kambris?
  
  "Ära karda, Lucy," ütles Julia ligi astudes ja oma kliendi kätt puudutades. "Sinuga ei juhtu midagi halba. Need päevad on möödas. Sinu eest hoolitsetakse hästi."
  
  "Aga ma jään vangi!"
  
  "Võib olla. Kõik oleneb."
  
  "Aga ma ei teinud midagi!" Ta vaatas Banksile kurvalt otsa, tema mustad silmad põlesid nagu söed. "Mina olen siin ohver. Miks sa mind kallad?"
  
  "Keegi ei nöögi sind, Lucy," ütles Banks. "Vastamiseks on palju küsimusi ja me arvame, et saate meid aidata."
  
  "Ma vastan teie küsimustele. Ma ei keeldu koostööst. Sa ei pea mind selleks politseijaoskonda viima. Pealegi olen neile juba vastanud."
  
  "Vaevalt. Peame teadma palju rohkem ja järgida tuleb teatud formaalsusi, protseduure. Igatahes, nüüd, kui Terry on surnud, on kõik muutunud, eks?
  
  Lucy vaatas kõrvale. "Ma ei saa aru, mida sa mõtled."
  
  "Nüüd saate vabalt rääkida. Te ei pea teda kartma."
  
  "Oh ma saan aru".
  
  "Ja sa arvasid, et ma mõtlen Lucyt?"
  
  "Ei midagi".
  
  "Mida saaksite teha, et oma lugu muuta? Kas lihtsalt eitada kõike?
  
  "Ma ütlesin sulle. Mitte midagi".
  
  "Aga nüüd tuleb veri selgitada. Ja kollased kiud. Me teame, et olite keldris. Me saame seda tõestada."
  
  "Ma ei tea sellest midagi. Ma ei mäleta."
  
  "Väga mugav. Kas sul pole kahju, et Terry on surnud, Lucy?"
  
  Lucy pani küünelaki tagasi rahakotti. "Muidugi olen ma ärritunud. Aga ta peksis mind. Ta saatis mu siia, ajas mind kogu sellesse jamasse politseiga. See ei ole minu süü. See pole minu süü. Ma ei teinud midagi valesti. Miks peaksin mina olema see, kes kannatab?"
  
  Banks raputas pead ja tõusis püsti. "Võib-olla peaksime lihtsalt lahkuma."
  
  Lucy vaatas Julia Fordi.
  
  "Ma lähen sinuga," ütles Julia. "Olen teie ülekuulamise ajal kohal ja läheduses, kui te mind vajate."
  
  Lucy sai nõrga naeratuse. "Aga sa ei jää minuga kambrisse?"
  
  Julia naeratas vastu ja vaatas siis Banksi poole. "Ma kardan, et nad ei saa duubleid, Lucy."
  
  "See on õige," ütles Banks. "Sulle meeldivad tüdrukud, kas pole, Lucy?"
  
  "Selleks polnud vajadust, superintendent," ütles Julia Ford. "Ja ma olen tänulik, kui teil on veel küsimusi, kuni oleme ülekuulamisruumis."
  
  Lucy vaatas lihtsalt Banksit.
  
  "Igatahes," jätkas Julia Ford ja pöördus tagasi Lucy poole. "Ärme olgem pessimistid. See ei pruugi selleni jõuda." Ta pöördus Banksi poole. "Kas ma tohin soovitada, inspektor, et lahkuksime diskreetse väljapääsu kaudu? Te ei saanud märkamata PRESSi olemasolu."
  
  "See on nende jaoks suur lugu," ütles Banks. "Aga jah, see on hea mõte. Mul on ka teine."
  
  "ARUANNE?"
  
  "Et me viiksime Lucy Eastvale'i ülekuulamisele. Sina ja mina teame kuradi hästi, et Millgart muutub loomaaiaks niipea, kui ajakirjandus saab teada, et ta seal on. Seega on meil võimalus kogu seda kaost vähemalt mõneks ajaks vältida.
  
  Julia Ford mõtles hetke ja vaatas siis Lucyle otsa. "See on hea mõte," ütles ta.
  
  "Kas sa tuled minuga Eastvale'i? Ma kardan".
  
  "Kindlasti". Julia vaatas Banksi poole. "Olen kindel, et siinne superintendent oskab teile soovitada korralikku hotelli?"
  
  -
  
  "Aga kuidas ta sai teada, et ma sinuga kohtamas käin?" Küsis Maggie dr Susan Simmsi sel päeval oma istungi alguses.
  
  "Mul pole õrna aimugi, aga võite olla kindel, et ma ei rääkinud sellest kellelegi. Ja ma ei öelnud talle midagi."
  
  "Ma tean," ütles Maggie. "Aitäh".
  
  "Ära mõtle sellele, kallis. See on kutse-eetika küsimus. See tähendas teie toetust Lucy Payne'ile, kas see on tõsi?
  
  Maggie tundis, et tema viha keeb uuesti, kui talle meenus hommikune tüli Banksiga. Ta tundis end selle pärast endiselt häirituna. "Ma arvan, et Lucy oli väärkohtlemise ohver, jah."
  
  Dr Simms vaikis mõnda aega, vaatas aknast välja, niheles siis toolil ja ütles: "Ole ettevaatlik, Margaret. Lihtsalt ole ettevaatlik. Tundub, et olete suure stressi all. Nüüd alustame? Näib, et viimati rääkisime teie perekonnast."
  
  Maggie mäletas. See oli nende neljas seanss ja nad puudutasid esimest korda Maggie perekondlikku tausta. Mis teda üllatas. Ta ootas algusest peale Freudi küsimusi oma suhete kohta isaga, kuigi dr Simms väitis, et ta pole Freudi psühhoanalüütik.
  
  Nad istusid väikeses kontoris, kust avanes vaade Park Square'ile, 18. sajandi Leedsi vaiksele elegantsele nurgale. Linnud laulsid puudel roosade ja valgete lillede vahel ning õpilased istusid murul, lugesid või lihtsalt nautisid eilse vihma järel päikest. Suurem osa niiskusest tundus olevat hajunud ning õhk oli värske ja soe. Dr Simmsil oli aken lahti ja Maggie tundis aknal olevast kastist lillede lõhna; ta ei teadnud, mis sorti, aga need olid lilled, õige, punased, valged ja lillad. Ta nägi ainult raekoja kupli tippu puude kohal ja väljaku vastasküljel asuvate majade elegantseid fassaade.
  
  See koht oli täpselt nagu arstikabinet, arvas Maggie, või vähemalt vanamoodne arstikabinet, tohutu kirjutuslaua, seinal diplomite, luminofoorlampide, kartoteekappide ja psühholoogilisi ajakirju ja õpikuid täis raamatukapiga. Diivanit polnud; Maggie ja dr Simms istusid oma toolidel mitte vastamisi, vaid väikese nurga all, nii et silmside oli kerge, kuid mitte hädavajalik, pigem koostööaldis kui vastanduv. Dr Simmsi oli soovitanud Ruth ja seni oli ta olnud tõeline leid. Viiekümnendates tugeva kehaehitusega, isegi soliidne, karmi välimusega, kandis ta alati Laura Ashley stiilis vanamoodsaid rõivaid ning tema hallikassinised juuksed olid sätitud kiharatesse ja lainetesse, mis tundusid teravad nagu habemenuga. Vastupidi, doktor Simmsil näis olevat kõige lahkem ja kaastundlikum laad, millest Maggie võis unistada, kuid ta polnud ka leebe. Sest ta ei olnud kindlasti pehme; mõnikord oli ta lausa kipitav, eriti kui Maggie - keda ta millegipärast kutsus alati Margaretiks - oli kaitsev või vinguv.
  
  "Kui me suureks kasvasime, ei olnud majas kunagi vägivalda. Mu isa oli range, kuid ta ei kasutanud meie karistamiseks kunagi rusikaid ega vööd. Mitte mina, mitte mu õde Fiona.
  
  "Mida ta siis distsipliini heaks tegi?"
  
  "Oh, tavalised asjad. Meid karistati, meilt võeti taskuraha, tehti noomitus, midagi sellist."
  
  "Kas ta tõstis häält?"
  
  "Ei. Ma pole kunagi kuulnud teda kellegi peale karjumas."
  
  "Kas su emal oli tuline iseloom?"
  
  "Issand jumal, ei. Tähendab, ta võib vihaseks saada ja karjuda, kui Fiona või mina teeksime midagi tüütut, näiteks jätaksime oma tuba koristamata, kuid see kõik oleks möödas ja ununeb silmapilguga.
  
  Dr Simms viis rusika lõua juurde ja nõjatus sellele. "See on selge. Lähme tagasi Billi juurde, eks?"
  
  "Kui sa tahad".
  
  "Ei, Margaret, see ei taha mulle meeldida. See on selleks, mida sa tahad."
  
  Maggie nihkus toolil. "Jah, kõik on korras."
  
  "Meie eelmisel istungil ütlesite mulle, et nägite enne abiellumist märke tema agressiivsusest. Kas saaksite mulle sellest rohkem rääkida?"
  
  "Jah, aga see ei olnud mulle suunatud."
  
  "Kellele see oli suunatud? Võib-olla kogu maailm?"
  
  "Ei. Lihtsalt mõned inimesed. Inimesed, kes segasid. Näiteks kelnerid või kullerid."
  
  "Kas ta peksis neid?"
  
  "Ta sai vihaseks, kaotas kannatuse, karjus nende peale. Nimetas neid idiootideks, debiilikuteks. Ma pidasin silmas seda, et ta pani oma töösse palju agressiivsust.
  
  "Oh jaa. Ta on jurist, eks?"
  
  "Jah. Suurele firmale. Ja ta tahtis tõesti olla partner.
  
  "Kas ta on loomult konkurentsivõimeline?"
  
  "Väga. Ta oli keskkooli sporditäht ja oleks võinud oma profijalgpalluri karjääri lõpetada, kui ta poleks meistriliiga mängus põlve rebinud. Natuke ta ikka lonkab, aga ei talu, kui keegi seda märkab ja mainib. See ei takista tal mängimast ettevõtte softballi meeskonnas. Aga ma ei saa aru, mis sellel millegagi pistmist on."
  
  Dr Simms kummardus ettepoole ja langetas häält. "Margaret, ma tahan, et sa näeksid ja mõistaksid, kust tuleb su mehe viha ja julmus. Need ei tulnud sinult, vaid temalt. Samuti ei tulnud need kuidagi teie perest. Nad põlvnevad temast. Alles siis, kui näete seda, kui näete, et see oli tema ja mitte teie probleem, hakkate uskuma, et see ei olnud teie süü, ja leiate jõudu ja julgust edasi liikuda ja elada oma elu nii täielikult kui võimalik. . saate selle asemel, et jätkata seda varjulist eksistentsi, mida praegu juhite.
  
  "Aga ma juba näen seda," protesteeris Maggie. "Ma tean, et see oli tema, mitte minu agressioon."
  
  "Aga sa ei tunne seda."
  
  Maggie tundis pettumust; Dr Simmsil oli õigus. "Aga mitte mina?" ta küsis. "Ma arvan, et mitte."
  
  "Kas sa tead luulest midagi, Margaret?"
  
  "Ei midagi erilist, ei. Just need asjad, mida me keskkoolis tegime, ja üks mu poissõber kunstikolledžis kirjutas mulle asju. Kohutav jama, tõesti. Ta tahtis lihtsalt mu püksi saada."
  
  Dr Simms naeris. Veel üks üllatus, sest see kõlas nagu valju hobusenaer. "Samuel Taylor Coleridge kirjutas luuletuse "Dejection: An Ode". See puudutas osaliselt tema võimetust midagi tunda ja üks tsitaate, mis mulle igaveseks mällu jäi, oli selle kohta, kuidas ta kirjutas pilvede, kuu ja tähtede vaatamisest ning lõppes sõnadega: "Ma pigem näen kui tunnen. kui ilusad nad on.' Ma arvan, et sama kehtib ka sinu kohta, Margaret. Ja ma arvan, et sa tead seda. Millegi intellektuaalne teadvustamine mõistuse abil ei taga emotsionaalset aktsepteerimist. Ja sa oled väga intelligentne inimene, hoolimata oma ilmsetest loomingulistest kalduvustest. Kui ma oleksin jungiaan, mida ma ei ole, siis ma arvatavasti liigitaksin teid introvertseks ja mõtlevaks tüübiks. Räägi mulle nüüd sellest kurameerimisest lähemalt."
  
  "Pole palju öelda." Koridori uks avanes ja sulgus. Kaks mehehäält tõusid ja surid. Siis kostus Hadrow'l ja Park Lane'il vaid linnulaulu ja kauge liikluse hääli. "Ma arvan, et ta lõi mu maha," jätkas naine. "See oli umbes seitse aastat tagasi ja ma olin alles noor kunstikooli lõpetanud, kellel polnud karjääri, veel kogenematu, viibisin baarides kunstilise rahvahulgaga ja vaidlesin Queen Street Westi pubides ja kohvikutes filosoofia üle, mõeldes, et ühel päeval kui mõni jõukas patroon avastaks mu geeniuse. Mul oli kolledžis paar afääri, magasin mõne kutiga, mitte midagi ei rahuldanud, siis ilmus see pikk, tumedajuukseline, tark, kena Armani ülikonnas mees, kes tahtis mind kontsertidele ja kallitesse restoranidesse viia. Asi polnud rahas. See polnud üldse asja mõte. Isegi mitte restoranides. Ma ei söönud siis peaaegu mitte midagi. See oli vist tema stiil, tema panache. Ta pimestas mind."
  
  "Ja ta osutus nende kunstide patrooniks, millest unistasite?"
  
  Maggie vaatas alla oma teksapükste kulunud põlvi. "Mitte päris. Bill ei olnud kunagi kunstist eriti huvitatud. Oh, meil olid kõik vajalikud tellimused: sümfoonia, ballett, ooper. Aga millegipärast ma..."
  
  "Kuidagi sa mida?"
  
  "Ma ei tea. Võib-olla olen ma ebaõiglane. Aga ma arvan, et võib-olla oli see lihtsalt mingi äriüritus. Olge märgatud. See on nagu Skydome'i kliendiboksi sisenemine. Ma mõtlen, et ta oleks põnevil, nagu läheks ooperisse, veedaks pikka aega smokingut riietudes ja muretseks, mida ta tahaks, et ma selga panen, siis võtaksime liikmete baaris eeljoogi, suhtleks õlg õla kõrval kolleegidega. ja kliendid, kõik kohalikud suurkujud. Aga mulle jäi lihtsalt mulje, et muusika ise tüütas ta ära."
  
  "Kas teie suhte alguses oli probleeme?"
  
  Maggie keerutas oma sõrmes safiirsõrmust, "vabaduse" sõrmust, mille ta ostis pärast Billi abielusõrmuste mahaviskamist Ontario järves. "Noh," ütles ta, "on lihtne tagantjärele öelda, et miski on probleem, kas pole? Väitke, et nägite seda ette või oleksite pidanud seda ette nägema pärast seda, kui olite aru saanud, kuhu see läheb. Võib-olla ei tundunud nad tol ajal imelikud, eks?"
  
  "Proovi".
  
  Maggie keerutas pidevalt oma sõrmust. "Noh, peamiseks probleemiks oli vist Billi armukadedus."
  
  "Millest?"
  
  "Enamik asju tegelikult. Ta oli väga valdav, talle ei meeldinud, et ma pidudel teiste meestega liiga kaua räägin, midagi taolist. Kuid enamasti oli ta mu sõprade peale armukade.
  
  "Kunstnikud?"
  
  "Jah. Näete, tal polnud nende jaoks kunagi palju aega, ta pidas neid kõiki pättideks, luuseriteks ja tundis, et päästis mind kuidagi nende käest. Ta naeris. "Ja nemad omalt poolt ei tahtnud Armani ülikondades ettevõtete juristidega tegemist teha."
  
  "Aga sa jätkasid oma sõpradega kohtumist?"
  
  "Oh jaa. Midagi sellist".
  
  "Ja kuidas Bill sellele reageeris?"
  
  "Ta tegi nende üle minu ees nalja, alandas neid, kritiseeris. Ta nimetas neid pseudointellektuaalideks, ajudeta inimesteks ja pättideks. Kui me kunagi kohtusime ühega neist, kui olime koos, seisis ta seal, vaatas taevasse, nihkus jalalt jalale, vaatas oma Rolexi ja vilistas. Ma näen teda praegu."
  
  "Kas sa kaitsesid neid?"
  
  "Jah. Mõnda aega. Siis tundus, et sellel pole mõtet." Maggie vaikis hetke ja jätkas siis. "Te peate meeles pidama, et olin Billisse ülepeakaela armunud. Ta viis mind filmi esilinastustele. Käisime nädalavahetuseks New Yorgis, ööbisime Plazas, sõitsime hobuste ja kärudega Central Parkis, käisime kokteilipidudel täis börsimaaklereid ja tegevjuhte. Kõigel oli romantiline pool. Kord lendasime isegi Los Angelesse ühe filmi esilinastusele, millega meelelahutusfirma advokaadid olid seotud. Käisime ka peol ja seal oli ka Sean Connery. Kas sa suudad seda uskuda? Kohtusin tõesti Sean Conneryga!
  
  "Kuidas sa kogu selle luksusliku eluga toime tulite?"
  
  "Sobisin päris hästi. Mul oli hea nendega suhelda - ärimeeste, juristide, ettevõtjatega, nendega, kes on roolis. Uskuge või mitte, aga paljud neist on palju kultuursemad, kui kogenud avalikkus arvab. Paljud neist sponsoreerisid ettevõtte kunstikogusid. Mu sõbrad arvasid, et kõik, kes ülikonda kannavad, on igavad ja konservatiivsed, pealegi linnarahvas saapakas. Kuid alati pole võimalik välimusele keskenduda. Ma teadsin seda. Ma arvan, et nad olid selle kõige suhtes väga ebaküpsed. Ma arvan, et Bill nägi minus positiivset panust oma karjääri, kuid ta nägi mu sõpru kui surnud raskust, mis tõmbaks mind kaasa, kui ta saaks. Võib-olla teeb ta seda ka, kui me pole ettevaatlikud. Ja ma ei tundnud end tema maailmas kunagi nii ebamugavalt kui tema minu omas. Igal juhul hakkas mulle tunduma, et mängin lihtsalt nälgiva artisti rolli.
  
  "Mida sa selle all mõtled?"
  
  "No mu isa on üsna tuntud arhitekt ja me oleme alati liikunud kõige kõrgemates ringkondades. Samuti reisisin nooremana, vahetult pärast Inglismaalt emigreerumist, komisjonitasu alusel palju mööda kontinendit. Mõnikord, kui oli koolivaheaeg, võttis ta mind kaasa. Nii et ma ei tulnud sinikraedest ega boheemlaslikust taustast. Isa hindab kunsti, kuid ta on väga konservatiivne. Ja me ei olnud vaesed. Igatahes aja jooksul hakkasin Billiga vist nõustuma. Ta hävitas mu kaitsemehhanismid, nagu ka paljudel muudel viisidel. Ma mõtlen, et kõik mu sõbrad tegid seda, et läksid ühelt sotsiaalkindlustuskontrollilt teisele, ilma et oleks proovinud midagi teha, sest see seaks ohtu nende väärtusliku kunsti. Meie koosviibimise suurim patt oli väljamüümine."
  
  "Mida sa tegid?"
  
  Maggie vaatas hetkeks aknast välja. Lilled langesid puudelt aegluubis. Ta tundis järsku külma ja võttis käed enda ümber. "Jah," ütles ta. "Ma arvan, et oli. Mis puutub mu sõpradesse, siis ma olin neile kadunud. Mind võrgutas kõikvõimas dollar. Ja kõik Billi pärast. Ühel tema firma peol kohtasin väikest kirjastust, kes otsis lasteraamatule illustraatorit. Näitasin talle oma tööd ja see meeldis talle. Sain töökoha, siis viis see teise juurde ja nii edasi.
  
  "Kuidas Bill teie edule reageeris?"
  
  "Alguses oli ta rahul. Erutatud. Uhke selle üle, et kirjastusele mu töö meeldis, uhke selle üle, et raamat ilmus. Ta ostis koopiad kõigile oma venna- ja õetütardele, oma klientide lastele. Tema ülemus. Kümned koopiad. Ja tal oli hea meel, et see kõik juhtus tema pärast. Nagu ta mulle pidevalt rääkis, poleks seda kunagi juhtunud, kui oleksin otsustanud jääda oma mittemaksvate sõprade juurde.
  
  "Alguses oli see. Aga hiljem?
  
  Maggie tundis, et ta vajus toolil ja ta hääl muutus vaiksemaks. "See oli teistsugune. Hiljem, kui me abiellusime ja Bill polnud ikka veel partneriks olnud, hakkas ta minu edust pahaks panema. Ta hakkas viitama kunstile kui minu väikesele hobile ja pakkus, et pean võib-olla iga hetk lõpetama ja lapsi saama.
  
  "Aga sa otsustasid lapsi mitte saada?"
  
  "Ei. Mul polnud valikut. Ma ei saa lapsi." Maggie tundis, kuidas ta libiseb jäneseaugust alla, täpselt nagu Alice, ja pimedus kogunes tema ümber.
  
  "Margaret! Margaret!"
  
  Ta kuulis dr Simmsi häält vaid justkui eemalt, kajavat. Suure jõupingutusega surus ta end selle poole, valguse poole ja tundis, et teda rebitakse üles nagu veest õhku ahmivat uppujat.
  
  "Margaret, kas sinuga on kõik korras?"
  
  "Jah. Mina... mina... Aga see polnud mina," ütles ta, tundes, kuidas pisarad mööda põski alla jooksid. "Asi pole selles, et ma ei saa lapsi. Bill ei saa. See on Bill. Sellel on midagi pistmist tema spermatosoidide arvuga.
  
  Dr Simms andis Maggiele veidi aega, et silmad kuivatada, maha rahuneda ja end kokku võtta.
  
  Kui ta seda tegi, naeris Maggie enda üle. "Ta pidi varem Tupperware konteineris onaneerima ja selle testimiseks viima. Kuidagi tundus see nii... Noh, Tupperware, ma mõtlen, see kõik tundus nii, jätke see Beaveri hooleks.
  
  "Mul on kahju?"
  
  "Vana Ameerika telesaade. Ema on kodus, isa on kontoris. Õunapirukas. Õnnelikud pered. Täiuslikud lapsed."
  
  "See on selge. Kas sa ei oleks saanud last adopteerida?"
  
  Maggie oli tagasi valguse käes. See tundus lihtsalt liiga hele. "Ei," ütles ta. "Bill ei teeks seda. Näete, siis poleks laps tema oma. Mitte rohkem kui siis, kui mul oleks kunstliku viljastamise käigus kellegi teise sperma.
  
  "Kas te arutasite, mida teha?"
  
  "Alguses jah. Kuid mitte pärast seda, kui ta sai teada, et see oli tema füüsiline probleem, mitte minu oma. Pärast seda, kui ma kunagi veel lapsi mainisin, peksis ta mind.
  
  "Ja umbes sel ajal hakkas ta teie edule pahaks panema?"
  
  "Jah. Kuni väikeste sabotaažitegude toimepanemiseni, nii et ma ei pidanud tähtaegadest kinni. Teate küll, mõne värvi või pintsli äraviskamine, illustratsiooni või kullerpaki valesti paigutamine, kogemata piltide kustutamine arvutist, arvutist, unustamine tähtsast telefonikõnest teada anda, midagi sellist.
  
  "Nii et sel ajal tahtis ta lapsi saada, kuid leidis, et ta ei saa olla üksikisa, ja ta tahtis olla ka oma advokaadibüroo partner, kuid see ei õnnestunud?"
  
  "See on õige. Kuid see ei ole vabandus sellele, mida ta minuga tegi."
  
  Dr Simms naeratas. "Just nii, Margaret. Väga tõsi. Kuid see on üsna muutlik kombinatsioon, kas te ei arva? Ma ei otsi vabandusi, aga kas te kujutate ette, kui stressis ta võis olla, kuidas see võis temas vägivaldseid tundeid tekitada?
  
  "Ma ei osanud sel ajal ette näha, et see juhtus. Kuidas ma saaksin?"
  
  "Ei, sa ei saanud. Keegi ei osanud seda sinult oodata. Kõik on nii nagu sa ütlesid. Tagasi vaatama. Tagasi vaatama". Ta nõjatus toolil tagasi, ajas jalad risti ja vaatas kella. "Noh, ma arvan, et sellest tänaseks piisab, eks?"
  
  Nüüd oli aeg. "Mul on küsimus," lausus Maggie. "Mitte minu kohta."
  
  Dr Simms kergitas kulme ja vaatas kella.
  
  "See ei võta minutitki. Ausalt, see ei võta."
  
  "Tore," ütles dr Simms. "Küsi edasi."
  
  "Noh, see on mu tüdruksõber. Tegelikult ma arvan, et see pole just sõber, sest ta on liiga noor, alles koolitüdruk, aga ta tuleb sisse, teate, teel koolist koju.
  
  "Jah?"
  
  "Tema nimi on Claire, Claire Toth. Claire oli Kimberly Myersi sõber.
  
  "Ma tean, kes oli Kimberly Myers. Ma loen ajalehti. Jätka."
  
  "Nad olid sõbrad. Nad käisid samas koolis. Nad mõlemad tundsid Terence Payne'i. Ta oli nende bioloogiaõpetaja.
  
  "Jah. Jätka".
  
  "Ja ta tundis vastutust Kimberly ees. Sel õhtul pidid nad koos koju minema, kuid kutt palus Claire'il tantsida. Poiss, kes talle meeldis ja..."
  
  "Ja ta sõber läks üksi koju. Sinu surmani?
  
  "Jah," ütles Maggie.
  
  "Sa ütlesid, et tahad mulle ühe küsimuse esitada."
  
  "Ma pole Claire'i näinud pärast seda, kui ta mulle esmaspäeva pärastlõunal rääkis. Ma olen tema pärast mures. Ma mõtlen psühholoogiliselt. Mida see temasugusele teha võiks?"
  
  "Ilma kõnealust tüdrukut tundmata ei saa ma öelda," ütles dr Simms. "See sõltub tema sisemistest ressurssidest, tema enesehinnangust, perekonna toetusest ja paljudest asjadest. Samuti tundub mulle, et siin on kaks erinevat probleemi.
  
  "Jah?"
  
  "Esiteks tüdruku lähedus kurjategija ja eelkõige ühe ohvriga ning teiseks vastutustunne, süütunne. Seoses esimesega võin pakkuda mõned üldised kaalutlused.
  
  "Palun tehke."
  
  "Kõigepealt öelge mulle, kuidas te sellesse suhtute."
  
  "Mina?"
  
  "Jah".
  
  "Ma... ma ei tea veel. Ma kardan, ma arvan. Mitte nii usaldav. Lõppude lõpuks oli ta mu naaber. ma ei tea. Ma ei ole suutnud seda kõike veel välja mõelda."
  
  Dr Simms noogutas. "Su tüdruksõber arvab ilmselt samamoodi. Hetkel enamasti segaduses. Ainult ta on sinust noorem ja tal on ilmselt vähem kaitsevõimet. Kindlasti on ta inimeste suhtes veelgi umbusaldav. Lõppude lõpuks oli see mees tema õpetaja, lugupeetud ja autoriteetne tegelane. Ilus, hästi riietatud, hea maja ja kena noore naisega. Ta ei sarnanenud koletisega, mida me selliste kuritegudega tavaliselt ette kujutame. Ja ta kogeb kõrgendatud paranoiat. Näiteks ei pruugi ta tunda end mugavalt üksi välja minnes, ta võib tunda, et teda jälgitakse või jälgitakse. Või ei lase vanemad tal välja minna. Mõnikord võtavad vanemad sellistes olukordades kontrolli enda kätte, eriti kui nad tunnevad, et on süüdi mingis hooletuses.
  
  "Nii et tema vanemad hoiavad teda ilmselt kodus? Ära lase tal mind külastada?"
  
  "See on võimalik."
  
  "Mida veel?"
  
  "Praegu võib öelda, et tegemist on seksikuritegudega ja sellisena mõjutavad need kindlasti haavatava noore koolitüdruku kasvavat seksuaalsust. Raske öelda, millist mõju avaldab. Erinevate inimeste puhul juhtub see erinevalt. Mõned tüdrukud võivad muutuda lapsemeelsemaks ja oma seksuaalsust alla suruda, sest arvavad, et see pakub neile teatud kaitset. Teised võivad muutuda isegi üleliigsemaks, sest head tüdrukud ei aidanud ohvreid. Ma ei saa teile öelda, millist teed ta läheb."
  
  "Ma olen kindel, et Claire ei muutuks ülemääraseks."
  
  "Ta võib selles asjas endassetõmbuda ja süveneda. Ma arvan, et kõige tähtsam on see, et ta ei hoiaks neid tundeid enda teada, et ta näeks vaeva, et aru saada, mis juhtus. Ma tean, et see on raske isegi meile, täiskasvanutele, aga me saame teda aidata.
  
  "Kuidas?"
  
  "Leppida selle mõjuga talle, aga ka rahustada teda, et see oli mingi kõrvalekalle, mitte asjade loomulik käik. Pole kahtlust, et tagajärjed on sügavad ja püsivad, kuid ta peab õppima kohanema sellega, kuidas tema maailmavaade on muutunud.
  
  "Mida sa silmas pead?"
  
  "Me ütleme alati, et teismelised tunnevad end surematuna, kuid mis iganes surematust teie sõber arvas, et see juhtus ära. Raske on kohaneda sellega, et see, mis juhtus kellegi lähedasega, võib juhtuda ka sinuga. Ja selle täielik õudus pole veel ilmunudki."
  
  "Mida ma teha saan?"
  
  "Tõenäoliselt mitte midagi," ütles dr Simms. "Te ei saa teda sundida enda juurde tulema, aga kui ta seda teeb, peate julgustama teda rääkima, olema hea kuulaja. Kuid ärge avaldage talle survet ja ärge proovige talle öelda, kuidas ta end tunneb.
  
  "Kas ta peaks psühholoogi juurde minema?"
  
  "Võib olla. Kuid see on tema otsus. Või tema vanemad."
  
  "Kas te oskaksite kedagi soovitada? Ma mõtlen, kui nad on huvitatud."
  
  Dr Simms kirjutas nime paberile. "Temaga on kõik korras," ütles ta. "Nüüd mine. Järgmine patsient ootab mind.
  
  Nad leppisid kokku uue kohtumise ja Maggie kõndis välja Park Square'ile, mõeldes Claire'ile ja Kimberlyle ning koletistele. See tuim tunne tuli tagasi, tunne, et maailm on kaugel, läbi peeglite ja filtrite, vati, teleskoobi teisest otsast. Ta tundis end inimese kujul tulnukana. Ta tahtis minna tagasi sinna, kust ta tuli, kuid ta ei teadnud enam, kus see on.
  
  Ta läks alla Linnaväljakule, möödus Musta Printsi kujust ja tõrvikuid kandvatest nümfidest, nõjatus siis Kabany Lane'i bussipeatuse lähedal vastu seina ja süütas sigareti. Tema kõrval olev vanem naine heitis talle uudishimuliku pilgu. Maggie mõtles, miks ta tundis end pärast neid seansse dr Simmsiga alati halvemini kui enne lahkumist?
  
  Buss saabus. Maggie kustutas sigareti ja istus selle sisse.
  
  OceanofPDF.com
  üksteist
  
  Reis Eastvale'i läks üsna ladusalt. Banks broneeris Millgartist märgistamata auto ja juhi ning lahkus koos Julia Fordi ja Lucy Payne'iga külgväljapääsu kaudu. Nad ei sattunud ühegi ajakirjanikuga kokku. Reisi ajal istus Banks ees koos juhi, noore naiskonstaabliga, Julia Ford ja Lucy Payne aga taga. Keegi ei öelnud sõnagi. Banks oli mures teise surnukeha leidmisega Paynesi tagaaias - uudised, mille ta sai just Stefan Nowakilt oma mobiiltelefonile, kui nad haiglast lahkusid. See tegi ühe keha liiga suureks ja välimuse järgi ei uskunud ta, et see oli ka Leanne Ray keha.
  
  Aeg-ajalt nägi Banks Lucyt tahavaatepeeglist ja nägi, et ta vaatas enamasti aknast välja. Ta ei suutnud naise ilmet lugeda. Igaks juhuks sisenesid nad Eastvale'i politseijaoskonda tagumise sissepääsu kaudu. Banks asetas Lucy ja Julia intervjuuruumi ning läks oma kontorisse, kus ta läks akna juurde, süütas sigareti ja valmistus eelseisvaks intervjuuks.
  
  Ta oli tõusuteel lisakehaga nii hõivatud, et vaevu märkas, et väljas on taas üks tore päev. Munakivisillutisega turuplatsil seisid autod ja vankrid, ümber tunglesid peregrupid, kes hoidsid lapsi kätest, naised kardiganides lõdvalt ümber kaela seotud, juhuks kui jahe tuul peaks tõusma, võimaliku vihma eest vihmavarjusid. Miks me, inglased, ei suuda kunagi täielikult uskuda, et hea ilm kestab? Pangad kaalusid. Ootame alati halvimat. Seetõttu on sünoptikud kõike ette näinud: päikesepaistet, vaheldumisi pilves ja hoovihmaga.
  
  Ülekuulamisruum haises desinfitseerimisvahendi järele, sest selle viimane elanik, purjus 17-aastane meelelahutaja, oli kaasavõetava pitsa põrandale oksendanud. Muidu oli tuba üsna puhas, kuigi läbi kõrge trellitatud akna paistis väga vähe valgust. Pangad sisestasid kassetid masinasse, katsetasid neid ja seejärel läbisid kohesed formaalsused kellaaja, kuupäeva ja kohalviibimise kohta.
  
  "Olgu, Lucy," ütles ta, kui oli lõpetanud. "Kas olete alustamiseks valmis?"
  
  "Kui sa tahad".
  
  "Kui kaua olete Leedsis elanud?"
  
  "Mida?"
  
  Banks kordas küsimust. Lucy näis sellest hämmeldunud, kuid vastas: "Neli aastat, enam-vähem. Sellest ajast, kui pangas tööle hakkasin.
  
  "Ja sa tulid Hullist, oma kasuvanematelt Clive ja Hilary Liversedge?"
  
  "Jah. Sa juba tead seda."
  
  "Lihtsalt selgitan tagalugu, Lucy. Kus sa enne seda elasid?"
  
  Lucy hakkas oma abielusõrmuse kallal askeldama. "Alderthorpe," ütles ta vaikselt. "Ma elasin numbril neli, Natash Road."
  
  "Ja teie vanemad?"
  
  "Jah".
  
  "Mis jah"?"
  
  "Jah, nad elasid ka seal."
  
  Banks ohkas. "Ära mängi minuga mänge, Lucy. See on tõsine äri."
  
  "Kas sa arvad, et ma ei tea seda?" nähvas Lucy. "Tisid mind ilma põhjuseta haiglast siia ja hakkad siis mu lapsepõlve kohta küsima. Sa ei ole psühhiaater."
  
  "Ma olen lihtsalt uudishimulik, see on kõik."
  
  "Noh, see ei olnud väga huvitav. Jah, nad kuritarvitasid mind ja jah, mind võeti vahi alla. Liversage"id on minu vastu lahked olnud, aga pole nii, et nad olid mu päris vanemad või midagi. Kui aeg kätte jõudis, tahtsin minna omaette maailma, jätta lapsepõlv selja taha ja minna oma teed. Kas selles on midagi valesti?"
  
  "Ei," ütles Banks. Ta tahtis rohkem teada saada Lucy lapsepõlvest, eriti sündmustest, mis juhtusid, kui ta oli kaheteistkümneaastane, kuid teadis, et tõenäoliselt ei õpi ta temalt palju. "Seepärast muutsite oma nime Linda Godwinist Lucy Liversedge'iks?"
  
  "Jah. Ajakirjanikud ahistasid mind. Liversedges on selle sotsiaalteenustega kokku leppinud.
  
  "Mis sundis teid Leedsi kolima?"
  
  "See töö seisneski selles."
  
  "Esimene, kuhu kandideerisite?"
  
  "See on see, mida ma tõesti tahtsin. Jah".
  
  "Kus sa elasid?"
  
  "Algul oli mul korter Tong Roadil. Kui Terry sai Silverhillis töökoha, ostsime mäe otsa maja. See, mille juurde sa ütled, et ma ei saa tagasi minna, kuigi see on minu kodu. Oletan, et ootate, et maksan hüpoteegi tagasi, kuni teie inimesed selle koha laiali rebivad?
  
  "Kas te hakkasite koos elama enne abiellumist?"
  
  "Me juba teadsime, et abiellume. See oli tol ajal nii hea tehing, et oleksime lollid, kui seda ei teeks."
  
  "Millal sa Terryga abiellusite?"
  
  "Alles eelmisel aastal. Kahekümne teine mai. Oleme käinud alates eelmisest suvest."
  
  "Kuidas te temaga kohtusite?"
  
  "Mis see loeb?"
  
  "Olen lihtsalt uudishimulik. Muidugi on see kahjutu küsimus.
  
  "Pubis."
  
  "Mis pubi?"
  
  "Ma ei mäleta, kuidas seda kutsuti. Siiski oli suurepärane kontsert elava muusikaga."
  
  "Kus see oli?"
  
  Seacroft.
  
  "Kas ta oli üksi?"
  
  "Ma arvan, et jah. Miks?"
  
  "Kas ta vestles sinuga?"
  
  "Pole palju sõnu. Ma ei mäleta."
  
  "Kas olete kunagi tema korteris ööbinud?"
  
  "Jah, muidugi tegin. Selles polnud midagi halba. Olime armunud. Me kavatsesime abielluda. Me olime kihlatud."
  
  "Isegi siis?"
  
  "See oli armastus esimesest silmapilgust. Sa ei pruugi mind uskuda, aga see oli armastus. Me olime käinud vaid kaks nädalat, kui ta ostis mulle kihlasõrmuse. See maksis peaaegu tuhat naela."
  
  "Kas tal oli teisi tüdrukuid?"
  
  "Mitte siis, kui me kohtusime."
  
  "Aga enne seda?"
  
  "Ma arvan küll. Ma ei teinud sellest numbrit. Ma eeldasin, et ta elas täiesti normaalset elu.
  
  "Hästi?"
  
  "Miks mitte?"
  
  "Kas olete kunagi näinud mingeid tõendeid teiste naiste kohta tema korteris?"
  
  "Ei".
  
  "Mida sa Seacroftis tegid, kui elasid Tong Roadi lähedal? See on pikk tee."
  
  "Lõpetasime just nädalase treeningu linnas ja üks tüdrukutest ütles, et see on hea koht õhtuseks väljasõiduks."
  
  "Kas sa kuulsid mehest, mida tolleaegsed lehed nimetasid Seacrofti vägistajaks?"
  
  "Jah. Kõigil oli."
  
  "Aga see ei takistanud teil Seacrofti minemast."
  
  "Sa pead oma elu elama. Sa ei saa lasta hirmul endast võitu saada, muidu ei julgeks naine isegi kodust üksi lahkuda.
  
  "See on tõsi," ütles Banks. "Nii et sa ei kahtlustanud kunagi, et see mees, kellega kohtusite, võib olla Seacrofti vägistaja?"
  
  "Terry? Ei, muidugi mitte. Miks ma peaksin?"
  
  "Kas Terry käitumises oli midagi, mis andis teile põhjust muretsemiseks?"
  
  "Ei. Me olime armunud."
  
  "Aga ta solvas sind. Sa tunnistasid seda, kui me viimati rääkisime."
  
  Ta vaatas kõrvale. "See tuli hiljem."
  
  "Kui palju hiljem?"
  
  "Ma ei tea. Võib-olla jõuludeks."
  
  "Eelmised jõulud?"
  
  "Jah. Umbes siis. Kuid see ei olnud alati nii. Siis oli ta suurepärane. Ta tundis end alati süüdi. Ta ostis mulle kingitusi. Lilled. Käevõrud. Collier ja kaelakeed. Ma tõesti soovin, et nad oleksid nüüd minuga, et teda mäletada.
  
  "Aja jooksul, Lucy. Nii et ta leppis sinuga alati pärast peksmist?"
  
  "Jah, ta oli minuga paar päeva suurepärane."
  
  "Kas ta on viimastel kuudel rohkem joonud?"
  
  "Jah. Ka tema puudus. Ma ei näinud teda nii tihti."
  
  "Kus ta oli?"
  
  "Ma ei tea. Ta ei öelnud mulle."
  
  "Kas sa pole temalt kunagi küsinud?"
  
  Lucy pööras tagasihoidlikult pilgu kõrvale, pöörates oma sinikaga külje tema poole. Pangad said sõnumist aru.
  
  "Ma arvan, et saame edasi minna, eks ole, superintendent," ütles Julia Ford. "Minu klient on sellest ülekuulamisprotsessist nähtavalt ärritunud."
  
  Vabandust tema pärast, tahtis Banks öelda, kuid tal oli palju asju rääkida. "Väga hea". Ta pöördus tagasi Lucy poole. "Kas teil oli midagi pistmist Kimberly Myersi röövimise, vägistamise ja mõrvaga?"
  
  Lucy kohtas ta pilku, kuid ta ei näinud tema tumedates silmades midagi; kui silmad olid aknad hingele, siis Lucy Payne"i silmad olid toonitud klaasist ja tema hing kandis päikeseprille. "Ei, ma ei teinud seda," ütles ta.
  
  "Aga Melissa Horrocks?"
  
  "Ei. Mul polnud neist ühegagi midagi pistmist."
  
  "Kui palju neid oli, Lucy?"
  
  "Tead, kui palju."
  
  "Ütle mulle".
  
  "Viis. Igatahes, seda ma lehtedest lugesin."
  
  "Mida sa Leanne Raega tegid?"
  
  "Ma ei saa aru".
  
  "Kus ta on, Lucy? Kus on Lynn Ray? Kuhu te Terryga ta matsite? Mille poolest ta teistest erines?
  
  Lucy vaatas õudusega Julia Fordi. "Ma ei saa aru, millest ta räägib," ütles ta. "Paluge tal lõpetada."
  
  "Superintendent," ütles Julia, "minu klient on juba selgeks teinud, et ta ei tea sellest mehest midagi. Ma arvan, et sa peaksid edasi liikuma."
  
  "Kas teie mees mainis kunagi mõnda neist tüdrukutest?"
  
  "Ei, Terry ei maininud neist kunagi ühtegi."
  
  "Kas sa oled kunagi selles keldris käinud, Lucy?"
  
  "Sa oled minult seda kõike varem küsinud."
  
  "Annan teile võimaluse oma vastust muuta, see ametlikuks teha."
  
  "Ma ütlesin sulle, ma ei mäleta. Ma saaksin seda teha, aga ma ei mäleta. Mul on retrograadne amneesia."
  
  "Kes sulle seda ütles?"
  
  "Minu arst on haiglas."
  
  "Dr. Landsberg?"
  
  "Jah. See on osa minu posttraumaatilise šoki häirest."
  
  Pangad kuulsid sellest esimest korda. Dr Landsberg ütles talle, et ta pole sellel teemal ekspert. "Noh, mul on tõesti hea meel, et oskad nimetada, mis sul viga on. Mitu korda võiksite keldrisse minna, kui mäletate?"
  
  "Ainult üks kord".
  
  "Millal?"
  
  "Päev, mil see juhtus. Kui mind haiglasse lubati. Eelmise esmaspäeva varahommikul."
  
  "Nii et sa tunnistad, et võiksid sinna alla minna?"
  
  "Kui sa nii ütled. ma ei mäleta. Kui ma kunagi kukkusin, siis see oli siis."
  
  "Seda ma ei ütle, Lucy. See on teaduslik tõend. Labor leidis teie hommikumantli varrukatelt Kimberly Myersi vere jälgi. Kuidas ta sinna sattus?
  
  "Ma... ma ei tea."
  
  "See võis sinna sattuda ainult kahel viisil: kas enne keldris viibimist või pärast keldris viibimist. Mis see on, Lucy?
  
  "See peab olema pärast."
  
  "Miks?"
  
  "Sest ma pole teda kunagi varem näinud."
  
  "Aga ta elas lähedal. Kas sa ei näinud teda läheduses?"
  
  "Võib-olla väljas. Või kauplustes. JAH. Kuid ma ei rääkinud temaga kunagi."
  
  Banks tegi pausi ja koristas enda ees pabereid. "Nii et nüüd tunnistate, et võiksite olla keldris?"
  
  "Aga ma ei mäleta."
  
  "Mis teie arvates võiks hüpoteetiliselt juhtuda?"
  
  "Noh, võib-olla kuulsin müra."
  
  "Milline müra?"
  
  "Ma ei tea". Lucy peatus ja pani käe kõrile. "Võib-olla karje."
  
  "Ainsad karjed, mida Maggie Forrest kuulis, olid sinu oma."
  
  "Noh, võib-olla kuulsite seda ainult maja seest. Võib-olla tuli see keldrist. Kui Maggie mind kuulis, olin saalis.
  
  "Kas sa mäletad seda? Olemas koridoris?
  
  "Ainult väga ebamääraselt."
  
  "Jätka".
  
  "Nii et ma kuulsin müra ja läheksin alla uurima."
  
  "Kuigi sa teadsid, et see on Terry privaatne pesapaik ja kas ta tapaks su, kui sa seda teeksid?"
  
  "Jah. Võib-olla olin ma piisavalt ärevil."
  
  "Kuidas?"
  
  "Selle põhjal, mida ma olen kuulnud."
  
  "Kuid kelder oli väga hästi heliisoleeritud, Lucy, ja politsei saabudes oli uks suletud."
  
  "Siis ma ei tea. Ma lihtsalt püüan põhjust leida."
  
  "Mine edasi. Mida võiksite sealt leida, kui alla läheksite?"
  
  "See tüdruk. Ma võiksin tema juurde minna, et näha, kas ma saan midagi teha.
  
  "Aga kollased kiud?"
  
  "Aga nemad?"
  
  "Need olid pärit plastikust pesunöörist, mis oli ümber Kimberly Myersi kaela mähitud. Surma põhjuseks määras patoloog ligatuuri kägistamise selle köiega. Kiud olid ka Kimberly kurgus."
  
  "Ma vist üritasin seda temast lahti saada."
  
  "Kas sa mäletad, kuidas sa seda tegid?"
  
  "Ei, ma kujutan endiselt ette, kuidas see võis juhtuda."
  
  "Jätka".
  
  "Siis leidis Terry mu ilmselt üles ja ajas mind üles ja lõi mind siis."
  
  "Miks ta ei tirinud sind tagasi keldrisse ja ei tapnud sind ka?"
  
  "Ma ei tea. Ta oli mu abikaasa. Ta armastas mind. Ta ei saanud mind lihtsalt tappa nagu..."
  
  "Nagu mõni teismeline tüdruk?"
  
  "Superintendent," sekkus Julia Ford, "Ma ei arva, et spekuleerimine selle üle, mida härra Payne tegi või tegemata jättis, on siinkohal kohane. Minu klient ütleb, et ta võis minna keldrisse ja tabas oma mehe ootamatult... mida iganes ta tegi, ja provotseeris teda. See peaks teie leide selgitama. Sellest peaks ka piisama."
  
  "Aga sa ütlesid, et Terry tapab su, kui sa keldrisse lähed. Miks ta seda ei teinud?" Pangad nõudsid.
  
  "Ma ei tea. Võib-olla ta kavatses. Võib-olla pidi ta enne midagi muud tegema.
  
  "Nagu mis?"
  
  "Ma ei tea".
  
  "Tappa Kimberly?"
  
  "Võib olla".
  
  "Aga kas ta polnud juba surnud?"
  
  "Ma ei tea".
  
  "Ta kehast lahti saada?"
  
  "Võib olla. ma ei tea. Ma olin teadvuseta."
  
  "Oh, lõpeta ära, Lucy! See on jama," ütles Banks. "Järgmine asi, mida sa üritad mind veenda, on see, et tegid seda unes kõndides. Sa tapsid Kimberly Myersi, kas pole, Lucy? Sa läksid keldrisse, nägid teda seal lamamas ja kägistasid ta.
  
  "Ma ei teinud seda! Miks ma peaksin midagi sellist tegema?"
  
  "Sest sa olid armukade. Terry tahtis Kimberlyt rohkem kui sind. Ta tahtis teda hoida."
  
  Lucy lõi rusikaga vastu lauda. "See ei ole tõsi! Sa mõtled kõik välja."
  
  "Noh, miks ta muidu teda seal alasti madratsile kinnitas? Et anda talle bioloogiatund? See oli tõeline bioloogiatund, Lucy. Ta vägistas teda korduvalt, nii vaginaalselt kui ka anaalselt. Ta pani naise endale suhu tegema. Siis kägistas ta - või keegi - ta kollase plastikust pesunööriga."
  
  Lucy pani pea käte vahele ja nuttis.
  
  "Kas selline kohutav detail on tõesti vajalik?" küsis Julia Ford.
  
  "Mis on juhtunud?" küsis Banks temalt. "Kardate tõde?"
  
  "See on lihtsalt väike liialdus, see on kõik."
  
  "Lõhkumine? Ma ütlen teile, mis kurat on liialdus." Banks osutas Lucyle. "Kimberly veri tema hommikumantli varrukatel. Küünte all kollased kiud. Ta tappis Kimberly Myersi.
  
  "See kõik on kaudsed tõendid," ütles Julia Ford. "Lucy on sulle juba selgitanud, kuidas see juhtuda sai. Ta ei mäleta. See pole tema süü. Vaene naine sai trauma."
  
  "Kas see või ta on kuradima hea näitlejanna," ütles Banks.
  
  "Superintendent!"
  
  Banks pöördus tagasi Lucy poole. "Kes on teised tüdrukud, Lucy?"
  
  "Ma ei saa aru mida sa ütlesid".
  
  "Leidsime tagaaiast kaks tundmatut surnukeha. Igatahes jääb luukere. Kokku on kuus, sealhulgas Kimberly. Oleme uurinud ainult viit kadumist ja me pole neid kõiki veel leidnud. Me ei tea neid kahte. Kes nad on?"
  
  "Mul pole õrna aimugi".
  
  "Kas olete kunagi oma abikaasaga autos sõitnud ja teismelise tüdruku peale võtnud?"
  
  Suunamuutus näis Lucy šokist vaigistavat, kuid peagi sai ta kõne ja rahu tagasi. "Ei, ma ei teinud seda."
  
  "Nii et sa ei teadnud kadunud tüdrukutest midagi?"
  
  "Ei. Just see, mida ma lehtedest lugesin. Ma ütlesin sulle. Ma ei läinud keldrisse ja Terry muidugi ei öelnud mulle. Kuidas ma siis võin teada?"
  
  "Tõesti kuidas?" Banks kriimustas parema silma lähedal asuvat väikest armi. "Ma olen rohkem mures selle pärast, kuidas te ei või teada. Mees, kellega koos elad - sinu enda abikaasa - röövib ja toob koju kuus meile seni teadaolevat noort tüdrukut, hoiab neid keldris... jumal teab kaua... samal ajal kui ta neid vägistab ja piinab, siis matab nad maha. kas aias või keldris. Ja kogu selle aja oled sa elanud majas, ainult ühel korrusel, kõige rohkem kahel, ja eeldad, et ma usun, et sa ei teadnud midagi, isegi ei tundnud midagi? Kas ma näen välja nagu oleksin eile sündinud, Lucy? Ma ei saa aru, kuidas sa ei võinud teada."
  
  "Ma ütlesin teile, et ma pole seal kunagi käinud."
  
  "Kas te ei märganud, kui teie mees keset ööd kadus?"
  
  "Ei. Magan alati väga sügavalt. Ma arvan, et Terry pistis mulle unerohud kakao sisse. Sellepärast ma midagi ei märganudki."
  
  "Me ei leidnud majast ühtegi unerohtu, Lucy."
  
  "Ta oli vist otsa saanud. See oli vist põhjus, miks ma esmaspäeva hommikul ärkasin ja arvasin, et midagi on valesti. Või ta unustas.
  
  "Kas kummalgi teist oli unerohtude retsept?"
  
  "Ma ei teinud seda. Ma ei tea, kas Terry tegi seda. Võib-olla sai ta need narkodiilerilt.
  
  Banks tegi märkuse, et uurida unerohtude küsimust. "Miks sa arvad, miks ta unustas sind seekord uimastada?" Miks sa korra keldrisse läksid?" ta jätkas: "Mis oli sel ajal Kimberlys nii erilist? Kas see oli sellepärast, et ta oli kodule liiga lähedal, et end mugavalt tunda? Terry pidi ju teadma, et ta võtab Kimberly röövimisega tohutu riski, eks?" "Ta oli temast kinnisideeks, Lucy? Kas see oli tõsi? Kas teised olid lihtsalt harjutused, asendajad, kuni ta ei suutnud enam tagasi hoida seda, mida ta tegelikult tahtis? Kuidas sa sellesse suhtusid, Lucy?" Et Terry tahtis Kimberlyt rohkem kui sind, rohkem kui elu ise, rohkem kui vabadus?
  
  Lucy kattis oma kõrvad kätega. "Jäta järele! See on vale, täielik vale! Ma ei tea, mida sa mõtled. Ma ei saa aru, mis toimub. Miks sa mind niimoodi jälgid?" Ta pöördus Julia Fordi poole. "Viige mind siit nüüd minema. Palun! Ma ei pea enam jääma seda kõike kuulama, eks?"
  
  "Ei," ütles Julia Ford püsti tõustes. "Sa võid lahkuda millal iganes tahad."
  
  "Ma ei usu". Banks tõusis püsti ja hingas sügavalt sisse. "Lucy Payne, ma arreteerin su kui Kimberly Myersi mõrva kaasosalise."
  
  "See on naeruväärne," hüüatas Julia Ford. "See on paroodia."
  
  "Ma ei usu teie kliendi juttu," ütles Banks. Ta pöördus tagasi Lucy poole. "Sa ei pea midagi ütlema, Lucy, aga kui sa nüüd midagi ei ütle, millele hiljem kohtus viitad, võidakse seda sinu vastu kasutada. Sa saad aru?"
  
  Banks avas ukse ja palus kahel vormikandjal ta lastekaitseametniku juurde viia. Kui nad talle lähenesid, muutus ta kahvatuks.
  
  "Palun," ütles ta. "Ma tulen tagasi, kui soovite. Palun, ma palun sind, ära lukusta mind üksi pimedasse kambrisse!
  
  Esimest korda suhetes temaga oli Banksil tunne, et Lucy Payne oli tõeliselt hirmul. Ta mäletas, mida Jenny oli talle Alderthorpe Seveni kohta rääkinud. Neid hoiti mitu päeva ilma toiduta puuris. Ta peaaegu võpatas, kuid nüüd polnud enam tagasiteed. Ta sundis end mõtlema Kimberly Myersile, kes lamas Lucy Payne'i pimedas keldris voodil. Keegi ei andnud talle võimalust. "Kaamerad ei ole tumedad, Lucy," ütles ta. "Need on hästi valgustatud ja väga mugavad. Nad saavad politsei kasutuselevõtu juhendis regulaarselt neli tärni.
  
  Julia Ford heitis talle vastikult pilgu. Lucy raputas pead. Banks noogutas valvurite poole. "Viige ta ära."
  
  Ta käsitles seda vaevu ohjeldamatult ega tundnud end isegi nii hästi, kui ta ootas, kuid ta viis Lucy Payne'i kahekümne neljaks tunniks sinna, kuhu tahtis. Kakskümmend neli tundi, et leida tema vastu tõelisi tõendeid.
  
  Annie ei tundnud terasest lahkamislaual lebava Terence Payne'i alasti surnukeha suhtes midagi peale ükskõiksuse. See oli lihtsalt kest, aberratsiooni, muutuja, deemoni petlik väline inimvorm. Kui aga sellele järele mõelda, ei olnud ta isegi kindel, kas ta seda uskus. Terence Payne'i kurjus oli liiga inimlik. Mehed on sajandeid naisi vägistanud ja sandistanud, olgu siis sõja ajal rüüstatuna, pimedate naudingute pärast lagunevate linnade tagumistel alleedel ja odavates tubades, maal üksinduses või jõukate inimeste elutubades. Vaevalt oli vaja inimkujul deemonit, et teha seda, mida inimesed ise juba nii hästi tegid.
  
  Ta pööras tähelepanu praegustele sündmustele: dr Mackenzie hoolikas uurimine Terence Payne'i kolju välimisest osast. Isik ja surmaaeg ei olnud antud juhul probleemiks: dr Mogabe kuulutas Payne'i surnuks Leedsi üldhaiglas eelmisel päeval kell 20.13. Loomulikult oleks dr Mackenzie teinud põhjaliku töö - tema assistent oli juba kaalunud ja mõõtnud, fotod ja röntgenipildid tehtud - tõepoolest, Annie eeldas, et Mackenzie on selline arst, kes teeb mehele põhjaliku lahkamise. tulistas otse tema ette. Poleks tohtinud arvata.
  
  Keha oli puhas ja valmis tapatööks, sest pole puhtamat inimest kui äsja opereeritu. Õnneks saadeti politseikirurg võtma küünekraape, verised riided ja vereproove, kui Payne esimest korda haiglasse sisenes, nii et haiglahügieeni puudutavate kahtluste tõttu ei kadunud ükski asitõend.
  
  Hetkel huvitasid Annie't vaid löögid Payne'i pähe ning dr Mackenzie pööras enne täieliku lahkamise tegemist koljule erilist tähelepanu. Nad olid juba uurinud murtud randme ja tuvastanud, et see oli katki löödud nuiaga PC Janet Taylorilt, kes lamas laborilaual vastu valget plaaditud seina, ning lisaks oli ka mitmeid kaitsevahenditest tekkinud sinikaid. Payne'i kätele, kus ta üritas PC Taylori lööke kõrvale suunata.
  
  Kui Payne'i just haiglas viibides ei tapnud õde või arst, oli PC Janet Taylori tegevus tõenäoliselt tema surmas otseselt vastutav. Mis oli veel kindlaks tegemata, oli see, kui süüdi ta oli. Dr Mackenzie Annie ütles, et subduraalse hematoomi eemaldamise erakorraline operatsioon on olukorra keeruliseks muutnud, kuid see peaks olema piisavalt lihtne, et eraldada kirurgiline protseduur oskusteta närimisest.
  
  Payne'i pea oli juba enne operatsiooni raseeritud, mistõttu oli kahjustusi lihtsam tuvastada. Pärast põhjalikku uurimist pöördus Mackenzie Annie poole ja ütles: "Ma ei saa teile täpset tabamuste järjestust öelda, kuid seal on mõned huvitavad rühmad."
  
  "Akumulatsioonid"?
  
  "Jah. Tule siia. Vaata".
  
  Dr Mackenzie osutas Payne'i vasakpoolsele templile, mis Annie arvates nägi oma raseeritud juuste ja veritseva haavaga välja nagu hiirelõksus surnud rott. "Siin kattub vähemalt kolm selgelt eristuvat haava," jätkas dr Mackenzie, jälgides kontuuride liikumist, "alustades esimesest - sellest süvendist -, millele järgneb hilisem haav ja kolmandast siin, mis kattub osaliselt mõlemaga. "
  
  "Kas neid oleks võinud rakendada kiiresti järjest?" küsis Annie, meenutades, mida Janet Taylor oli talle löökide saginast rääkinud ja kuidas ta seda kõike ette kujutas, kui sündmuskohal käis.
  
  "See on võimalik," tunnistas dr McKenzie, "kuid ma ütleksin, et iga selline löök oleks ta mõneks ajaks tegevusetusest välja pannud ja võib-olla muutnud tema positsiooni ründaja suhtes."
  
  "Kas saate selgitada?"
  
  Dr McKenzie viis oma käe õrnalt Annie pea kõrvale ja vajutas. Ta andis kergele survele järele ja astus pead pöörates tagasi. Kui ta uuesti käe sirutas, oli tema käsi naise kuklal lähemal. "Kui see oleks olnud tõeline löök," ütles ta, "oleksite teid minust veelgi kaugemale pööranud ja löök oleks teid uimastanud. Eelmisele positsioonile naasmiseks võis teil kuluda veidi aega.
  
  "Ma saan aru, mida sa mõtled," ütles Annie. "See paneb sind mõtlema, et võib-olla oli nende vahel muid lööke?"
  
  "Mmm. Arvesse tuleks võtta ka kaldenurki. Kui vaatate tähelepanelikult süvendeid, näete, et esimene löök anti ohvri seistes. Ta heitis pilgu klubile. "Vaata. Haav on suhteliselt sile ja ühtlane, arvestades PC Taylori ja ohvri kõrguste erinevust. Muide, mõõtsin nuia ära ja sobitasin selle iga haavaga täpselt kokku ning see annab koos röntgeniülesvõtetega parema ettekujutuse ohvri asendist iga löögi ajal. Ta osutas uuesti. "Vähemalt üks neist löökidest templisse anti siis, kui ohver oli põlvili. Näete, kuidas mulje tugevneb. Röntgenpildil on see veelgi selgem."
  
  Dr McKenzie juhatas Annie seinal oleva röntgeniaparaadi juurde, sisestas filmi ja lülitas valguse sisse. Tal oli õigus. Kui ta sellele tähelepanu juhtis, nägi Annie, et haav oli taga sügavam, mis näitab, et nupp oli viltu sisse tunginud. Nad pöördusid tagasi laua juurde.
  
  "Kas ta saaks pärast sellist lööki uuesti püsti tõusta?" küsis Annie.
  
  "See on võimalik. Peahaavadega ei oska midagi öelda. Teadaolevalt kõndisid inimesed mitu päeva kuuliga ajus. Peamine probleem oleks verekaotuse kiirus. Peahaavad veritsevad väga tugevalt. Sellepärast jätame aju tavaliselt lahkamisel viimaseks ajaks alles. Selleks ajaks on suurem osa verest kadunud. Vähem segane."
  
  "Mida sa Payne'i ajuga peale hakkad?" küsis Annie. "Kas salvestada see teaduslikuks uurimiseks?"
  
  Dr Mackenzie norskas. "Pigem määraksin tema iseloomu tema peas olevate konaruste järgi," ütles ta. "Ja sellest rääkides..." Ta palus oma abilistel surnukeha ümber pöörata. Annie nägi Payne'i kuklas teist veritsevat kohta. Ta arvas, et nägi luukilde välja paistmas, kuid mõistis, et ta pidi seda ette kujutama. Payne oli haiglas ravil ja nad poleks jätnud tema kuklast luukilde välja paistma. Oli ka mõningaid kirurgilise õmbluse jälgi, mis ilmselt jätsid mulje kildudest. Ta ainult värises, sest tuba oli külm, ütles ta endale.
  
  "Need haavad tekitati peaaegu kindlasti siis, kui ohver oli madalamal, näiteks neljakäpukil, ja tekitati tagant."
  
  "Nagu ta eemaldus oma ründajast neljakäpukil ja otsiks midagi?"
  
  "Ma ei tea sellest," ütles Mackenzie. "Aga see on võimalik."
  
  "Asi on selles, et tema sõnul lõi ta mingil hetkel teda randmele ja mees kukkus oma matšeete maha, mille ta jalaga nurka lõi. Ilmselt läks ta talle neljakäpukil järgi ja naine lõi teda uuesti.
  
  "See on seda tüüpi vigastusega kooskõlas," tunnistas dr McKenzie, "kuigi ma lugesin kolm tabamust samas piirkonnas: muide, ajutüvi on ülekaalukalt kõige ohtlikum ja rünnakute suhtes haavatavam."
  
  "Ta lõi teda seal kolm korda?"
  
  "Jah".
  
  "Kas ta võiks pärast seda üles tõusta?"
  
  "Jällegi, ma ei oska öelda. Nõrgem inimene võib selleks ajaks väga hästi surnud olla. Hr Payne elas kolm päeva. Võib-olla leidis ta oma matšeete ja tõusis uuesti püsti.
  
  "Nii et see on võimalik stsenaarium?"
  
  "Ma ei saa seda välistada. Aga vaata seda." Dr Mackenzie juhtis Annie tähelepanu sügavatele süvenditele tema kolju ülaosas. "Need kaks haava, võin üsna kindlalt väita, tekitati siis, kui ohver oli ründajast madalamal asendis, võib-olla istudes või kükitades, võttes arvesse nurka, ja need tekitati suure jõuga."
  
  "Milline jõud?"
  
  Mackenzie astus tagasi, tõstis mõlemad käed kõrgele õhku, pea taha, ja lõi käed kokku, seejärel langetas need, justkui õõtsutaks kujuteldavat vasarat täiest jõust, tuues selle kujuteldavale ohvrile pähe. "See on kõik," ütles ta. "Ja vastupanu ei olnud."
  
  Annie neelatas. Jama. See asi muutus tõeliseks jamaks.
  
  Alderthorpe Seven'i uurimise eest vastutav sotsiaaltöötaja Elizabeth Bell ei läinud pensionile, vaid vahetas töökohta ja kolis Yorki, muutes Jennyl pärast lühikest peatust ülikooli kontoris lihtsaks. Ta leidis jõe lähedal asuvast Fulford Roadi ridaelamust mõne kvartali kaugusel kitsa parkimiskoha ja suutis oma auto sinna sisse pigistada, ilma et see kahjustaks.
  
  Elizabeth avas ukse nii kiiresti, nagu seisaks ta otse selle taga, kuigi Jenny oli telefonis ebaselge oma saabumisaja kohta. Elizabeth ütles, et sellel pole tähtsust, kuna reede oli sel nädalal tema vaba päev, lapsed olid koolis ja ta pidi triikimisega tegelema.
  
  "Te peate olema dr Fuller," ütles Elizabeth.
  
  "See olen mina. Aga kutsu mind Jennyks."
  
  Elizabeth viis Jenny sisse. "Ma ei tea siiani, miks sa mind näha tahtsid, aga tule sisse." Ta juhatas Jenny väikesesse elutuppa, mille muutsid veelgi väiksemaks triikimislaud ja pesukorv toolil. Jenny lõhnas sidrunist pesuainet ja kangapehmendajat ning värskelt triigitud riiete sooja ja rahustavat lõhna. Telekas oli sisse lülitatud ja näidati vana must-valget põnevikku Jack Warneriga peaosas. Elizabeth tõstis toolilt hunniku kokkuvolditud riideid ja viipas Jennyle, et ta istuks.
  
  "Vabandage segaduse pärast," ütles ta. "See on nii pisike maja, aga need on siin nii kallid ja me armastame seda kohta nii väga."
  
  "Miks sa Hullist kolisite?"
  
  "Mõtlesime mõnda aega kolimisele, siis sai Roger - see on minu abikaasa - ametikõrgendust. Ta on riigiteenistuja. Vaevalt see kõik nii tsiviliseeritud on, kui sa mõistad, mida ma tahan.
  
  "Aga sina. Ma mõtlen tööd?
  
  "Ikkagi sotsiaalne. Alles nüüd töötan hoolekandeametis. Kas sa ei pahanda, kui ma jätkan triikimist, kui me räägime? Ainult mina pean seda kõike tegema."
  
  "Ei. Üldse mitte." Jenny vaatas Elizabethi. Ta oli pikka kasvu laia kondiga naine, kes oli riietatud teksadesse ja ruudulisesse nööbitavasse särki. Jenny märkas, et ta teksapükste põlved olid määrdunud, nagu oleks ta aiatööd teinud. Tema lühikese karmi soengu all oli tema nägu kõva ja enneaegselt vooderdatud, kuid mitte ilma lahkuseta, mis tema silmis säras, ja ilmeteta, mis äkitselt kõnelemise karedust pehmendasid. "Kui palju lapsi on teil?" küsis Jenny.
  
  "Ainult kaks. William ja Pauline. Ta noogutas kahe lapse foto peale, mis seisid kaminasimsil ja naeratasid mänguväljakul. "Mina olen igal juhul huvitatud. Miks sa siin oled? Sa ei rääkinud mulle palju telefoni teel."
  
  "Vabandust. Ma ei tahtnud olla salapärane, ausalt. Ma olen siin Alderthorpe Seveni pärast. Ma arvan, et sa olid sellega seotud?"
  
  "Kuidas ma võin unustada. Miks sa tahad teada? See kõik oli üle kümne aasta tagasi."
  
  "Minu tööga ei lõpe kunagi midagi," ütles Jenny. Ta kaalus, kui palju Elizabethile rääkida, ja rääkis sellest isegi telefonis Banksiga. Abivalmis nagu kunagi varem ütles ta: "Nii palju kui vaja ja nii vähe kui vaja." Jenny oli juba palunud härra ja proua Liversege'il mitte avaldada ajakirjanikele Lucy tõelist põlvnemist ega nime, kuid ei läinud kaua, kui mõni särav säde tabab paberitükki või tunneb ära foto ajalehe surnukambrist. Ta teadis, et tal ja Banksil oli väga vähe võimalusi tegutseda, enne kui pressirongid Yorkis ja Hullis väljusid ja isegi unise Alderthorpe'i jõudsid. Ta võttis riski, et ka Elizabeth Bell ei hoiata neid.
  
  "Kas sa suudad saladusi hoida?" ta küsis.
  
  Elizabeth vaatas särgilt, mida ta triikis, üles. "Kui peate. Olen seda varem teinud."
  
  "Inimene, kellest ma olen huvitatud, on Lucy Payne."
  
  "Lucy Payne?"
  
  "Jah".
  
  "See nimi on mulle tuttav, aga ma kardan, et peate mu mälu värskendama."
  
  "Viimasel ajal on seda sageli uudistes näidatud. Ta oli abielus Terence Payne'iga, kooliõpetajaga, keda politsei peab vastutavaks kuue väikese tüdruku mõrva eest.
  
  "Kindlasti. Jah, ma nägin seda mainimist lehes, kuid pean tunnistama, et ma ei järgi sedalaadi asju."
  
  "See on selge. Mõlemal juhul osutuvad Lucy vanemad Clive ja Hilary Liversedge kasuvanemateks. Lucy oli üks Alderthorpe'i seitsmest. Tõenäoliselt mäletate teda Linda Godwinina.
  
  "Püha taevas". Elizabeth peatus, hoides triikrauda õhus, nagu läheks ta mälu järgi ajas tagasi. "Väike Linda Godwin. Vaeseke."
  
  "Võib-olla saate nüüd aru, miks ma sinult saladuste hoidmise kohta küsisin?"
  
  "Ajakirjandusel oleks tore päev."
  
  "Tõepoolest, nad oleksid seda teinud. Tõenäoliselt see lõpuks läheb."
  
  "Nad ei saa minust midagi teada."
  
  Seega on risk õigustatud. "Olgu," ütles Jenny.
  
  "Ma arvan, et ma istun parem maha." Elizabeth pani triikraua servale ja istus Jenny vastas. "Mida sa tahad teada?"
  
  "Kõik, mida saate mulle öelda. Alustuseks, kuidas see kõik alguse sai?"
  
  "See oli kohalik kooliõpetaja, kes meid hoiatas," ütles Elizabeth. Maureen Nesbitt. Mõnda aega kahtles ta mõne lapse seisundis ja mõnes asjas, mida nad ütlesid, kui arvasid, et keegi ei kuule neid pealt. Siis, kui noor Kathleen nädal aega kooli ei ilmunud ja kellelgi polnud mõistlikku seletust...
  
  "See peab olema Kathleen Murray?"
  
  "Kas sa tead temast?"
  
  "Tegin just raamatukogus vanade ajalehtede seast väikese taustauuringu. Ma tean, et Kathleen Murray oli see, kes suri.
  
  "Ta tapeti. See pidi olema kuus Alderthorpi, sest üks neist oli plahvatuse ajaks juba surnud.
  
  "Mis positsiooni Kathleen võttis?"
  
  "Kaasatud oli kaks perekonda: Oliver ja Geraldine Murray ning Michael ja Pamela Godwin. Murraydel oli neli last, alustades üheteistaastasest Keithist ja lõpetades kaheksa-aastase Susaniga. Kaks keskel olid Diana ja Kathleen, vastavalt kümne- ja üheksa-aastased. Godwinidel oli kolm last: kaheteistkümneaastane Linda oli vanim, järgnesid kümneaastane Tom ja üheksa-aastane Laura.
  
  "Jumal jumal, see kõlab keeruliselt."
  
  Elizabeth naeratas. "See läheb ainult hullemaks. Oliver Murray ja Pamela Godwin olid vend ja õde ning keegi polnud täpselt kindel, kes kelle eostas. Kuritarvitamine laiendatud perekonnas. See pole nii ebatavaline, kui peaks olema, eriti väikestes isoleeritud kogukondades. Pered elasid naabruses kahes keldrimajas Alderthorpe'is, piisavalt kaugel teistest küla majadest, et tagada neile privaatsus. Alustame sellest, et see on üsna kauge osa maailmast. Kas olete seal kunagi olnud?"
  
  "Mitte veel".
  
  "Sa peaksid. Lihtsalt selleks, et seda kohta tunda. See on jube."
  
  "Ma kavatsen. Nii et need olid tõesed? süüdistused."
  
  "Politsei võiks teile sellest rohkem rääkida. Mina vastutasin peamiselt laste eraldamise ja nende eest hoolitsemise eest, nende läbivaatuse eest ja loomulikult ka nende kasvatamise eest.
  
  "Kõik nemad?"
  
  "Ma ei teinud seda kõike ise, kuid ma olin selle eest vastutav, jah."
  
  "Kas kumbki neist läks kunagi oma vanemate juurde tagasi?"
  
  "Ei. Oliver ja Geraldine Murray said süüdistuse Kathleeni mõrvas ja minu teada on nad siiani vangis. Michael Godwin sooritas kaks päeva enne kohtuprotsessi enesetapu ja tema naine tunnistati kohtu alla andmiseks kõlbmatuks. Usun, et tema eest hoolitsetakse endiselt. Pean silmas vaimuhaiglat."
  
  "Siis pole kahtlust, kes mida tegi?"
  
  "Nagu ma ütlesin, teaks politsei sellest rohkem kui mina, aga... Kui ma kunagi oma elus kurjusega silmitsi seisin, oli see sellel hommikul seal."
  
  "Mis juhtus?"
  
  "Midagi ei juhtunud, see oli lihtsalt... ma ei tea... aura selle koha ümber."
  
  "Kas sa läksid sisse?"
  
  "Ei. Politsei meid ei lubanud. Nad ütlesid, et me ainult reostame sündmuskoha. Meil oli kaubik, soojendusega kaubik ja nad tõid lapsed meie juurde.
  
  "Aga saatanlik aspekt? Saan aru, et seda kohtus ei käsitletud."
  
  "Selleks polnud vajadust," ütlesid advokaadid. See ajaks kõik segadusse."
  
  "Kas oli mingeid tõendeid?"
  
  "Ah jaa, aga kui te minu käest küsite, siis see ei olnud midagi muud kui jama, mis õigustas joobeseisundit, narkootikumide tarvitamist ja laste väärkohtlemist. Politsei leidis mõlemast majast kokaiini ja marihuaanat, lisaks väikese koguse LSD-d, ketamiini ja ecstasyt.
  
  "Kas see on juhtum, mis sundis teid sotsiaaltööst loobuma?"
  
  Elizabeth peatus enne vastamist. "Osaliselt jah. See oli põhk, mis murdis kaameli selja, kui soovite. Aga ma olin juba ammu enne seda läbipõlemisele lähedal. See häirib sind, see teebki, kui tegeled pidevalt väärkoheldud lastega. Sa kaotad silmist inimlikkuse, eluväärikuse. Sa tead, mida ma silmas pean?"
  
  "Ma arvan küll," ütles Jenny. "Liiga palju kurjategijatega koos veedetud aega avaldab sarnast mõju."
  
  "Aga nad olid lapsed. Neil polnud valikut."
  
  "Ma saan aru, mida sa mõtled."
  
  "Usu mind, sa kohtad hoolekandeametis tõelisi luusereid, aga see pole nagu lastehoid."
  
  "Mis olekus Lucy oli?"
  
  "Sama, mis ülejäänud. Määrdunud, näljane, sinikaga."
  
  "Kas teid on seksuaalselt rünnatud?"
  
  Elizabeth noogutas.
  
  "Milline ta oli?"
  
  "Linda? Või kutsun teda nüüdsest parem Lucyks, eks? Ta oli armas väike tüdruk. Häbelik ja hirmul. Ta seisis seal, teki sisse mässituna, ja ta nägu oli nagu räbal ingel. Ta ei lausunud peaaegu ühtegi sõna."
  
  "Kas ta saaks rääkida?"
  
  "Oh jaa. Üks lastest, Susan, oli vist sõnatu, aga Lucy mitte. Teda kiusati peaaegu igal võimalikul viisil, kuid ta osutus üllatavalt vastupidavaks. Ta räägiks, kui tahaks, aga ma ei näinud teda kunagi nutmas. Tegelikult tundus, et ta võttis noorematele hooldaja rolli, kuigi ta ei suutnud hoolduse osas suurt midagi pakkuda. Vähemalt oli ta vanim, nii et võib-olla suutis ta neile lohutust pakkuda. Sina teaksid sellest rohkem kui mina, aga ma aimasin, et ta surus alla kogu õuduse, mida ta pidi läbi elama, hoides seda tagasi. Mõtlesin sageli, mis temast saab. Ma pole kunagi midagi sellist kahtlustanud."
  
  "Probleem on selles, Elizabeth..."
  
  "Palun kutsu mind Liziks. Nii nad kõik seda kutsuvad."
  
  "Hästi. Liz. Probleem on selles, et me lihtsalt ei tea, milline on Lucy roll selles kõiges. Ta väidab, et tal on amneesia, ja loomulikult irvitas ta abikaasa tema üle. Püüame välja selgitada, kas ta teadis midagi tema muudest tegevustest või mil määral võis ta sellega seotud olla.
  
  "Sa ei saa olla tõsine! Kas Lucy on millegi sellisega seotud? Kindlasti tema enda kogemus..."
  
  "Ma tean, et see kõlab hullumeelselt, Liz, aga solvunutest saavad sageli vägistajad. See on kõik, mida nad teavad. Jõud, valu, vaoshoitus, piin. See on tuttav tsükkel. Uuringud on näidanud, et juba kaheksa- või kümneaastased väärkoheldud lapsed kiusavad jätkuvalt oma nooremaid õdesid-vendi või naabreid.
  
  "Aga muidugi mitte Lucy?"
  
  "Me ei tea. Seetõttu esitan küsimusi, püüdes ühendada psühholoogiat, et teha tema portree. Kas saate mulle veel midagi öelda?"
  
  "Noh, nagu ma ütlesin, oli ta vaikne, rõõmsameelne ja teised lapsed, nooremad, näisid talle kuuletuvat."
  
  "Kas nad kartsid teda?"
  
  "Ma ei saa öelda, et mulle selline mulje jäi."
  
  "Aga nad pöörasid talle tähelepanu?"
  
  "Jah. Ta oli kindlasti boss."
  
  "Mida te siis veel saate mulle Lucy isiksuse kohta rääkida?"
  
  "Las ma mõtlen... Mitte palju, tegelikult. Ta oli väga salajane inimene. Ta lasi sul näha ainult seda, mida ta tahtis, et sa näeksid. Peate mõistma, et need lapsed olid tõenäoliselt sama, kui mitte rohkem, šokeeritud haarangust, et nad nii ootamatult vanematelt ära võeti. Lõppude lõpuks oli see kõik, mida nad teadsid. See võis olla põrgu, aga tuttav põrgu. Lucy tundus alati leebe, kuid nagu enamik lapsi, võis ta mõnikord olla julm.
  
  "ARUANNE?"
  
  "Ma ei pea silmas loomapiinamist ega midagi sellist," ütles Elizabeth. "Ma arvan, et see on see, mida sa otsid, kas pole?"
  
  "Selline varane käitumine võib olla kasulik juhend, kuid ma ise arvasin alati, et see on ülehinnatud. Kui aus olla, siis ma kiskusin ise kunagi kärbsel tiivad ära. Ei, ma lihtsalt tahan temast teada. Kuidas sai ta näiteks julm olla?"
  
  "Näiteks kui pidasime läbirääkimisi lapsendajate üle, saate aru, et õdesid-vendi oli võimatu koos hoida, nii et nad tuli lahutada. Sel ajal oli olulisem, et igal lapsel oleks stabiilne, võimalik, et pikaajalise hoolduse keskkond. Igal juhul mäletan, et eriti Laura - Lucy noorem õde - oli ärritunud, kuid Lucy ütles ainult, et ta peab lihtsalt harjuma. Vaene tüdruk lihtsalt ei lõpetanud nutmist."
  
  "Kuhu ta sattus?"
  
  "Laura? Ma usun, et tal on perekond Hullis. See oli kaua aega tagasi, nii et andke andeks, kui ma kõiki üksikasju ei mäleta."
  
  "Kindlasti. Kas saate mulle öelda, mis mõne teise lapsega tegelikult juhtus?
  
  "Ma kardan, et lahkusin varsti pärast seda, nii et mul polnud kunagi võimalust neile järgneda. Kahetsen sageli, et seda ei teinud, aga..."
  
  "Kas on veel midagi, mida saate mulle öelda?"
  
  Elizabeth tõusis püsti ja läks tagasi triikima. "Ei, ma ei saa sellele mõelda."
  
  Jenny tõusis püsti, võttis oma visiitkaardi rahakotist välja ja ulatas selle. "Kui sa üldse midagi mäletad..."
  
  Elizabeth heitis kaardile pilgu ja asetas selle triikimislaua servale. "Jah muidugi. Mul on lihtsalt hea meel, et sain aidata."
  
  Aga ta ei näinud välja selline, mõtles Jenny, kui ta oma autot pisikesest parkimiskohast välja tõmbas. Elizabeth Bell nägi välja nagu naine, kes on sunnitud silmitsi seisma mälestustega, mille ta pigem unustaks. Ja Jenny ei süüdistanud teda. Ta ei teadnud, kas ta oli õppinud midagi väärtuslikku peale kinnituse, et keldrist leiti saatanlikke esemeid. Pangad oleksid sellest kindlasti huvitatud. Homme läheb ta Alderthorpe'i ja uurib, kas ta leiab kedagi, kes tunneks perekondi enne uurimist, ja nagu Elizabeth soovitas, "tunneks seda kohta."
  
  OceanofPDF.com
  12
  
  Banks ei olnud terve päeva pausi pidanud, isegi lõunasöögist Lucy Payne'iga antud intervjuust ilma jäänud, nii et ilma tegeliku plaanita avastas ta end kella 15 paiku mööda alleed North Market Streetilt Old Spike Inni juurde ekslemas. elevil hiljutine uudis, et 35 The Hilli tagaaiast leitud teine surnukeha ei olnud kindlasti Leanne Ray.
  
  Lucy Payne'i hoiti politseiosakonna keldris kambris ja Julia Ford broneeris toa Eastvale'i parimas ja kalleimas hotellis Burgundia. Töörühm ja kohtuekspertiis töötasid nii kiiresti ja kõvasti kui suutsid ning Jenny Fuller uuris Lucy minevikku, otsides seda väikest lõhet tema soomuses, seda väikest kindlat tõendit selle kohta, et ta oli mõrvadega rohkem seotud, kui lubas. peal. Banks teadis, et kui nad homme lõunaks midagi muud välja ei kaeva, peab ta naise lahti laskma. Täna pidi ta uuesti külastama: rääkima George Woodwardiga, detektiiviinspektoriga, kes tegi suurema osa Alderthorpe'i uurimisest ja on nüüd pensionil ning peab Weathernseys majutust ja hommikusööki. Banks heitis pilgu kellale. Tal kuluks selleks umbes kaks tundi: piisavalt aega, et pärast joomist ja söömist sinna minna ja ikka tagasi jõuda, enne kui on hilja.
  
  "Vana laev" oli räbal, tähelepanuta jäetud viktoriaanlik joogiasutus, mille sissepääsu ees mööda munakivisillutisega avenüüd olid täpistatud mõned pingid. Siia ei tulnud palju valgust, kuna ümberkaudsed hooned olid tumedad ja kõrged. Tema väide kuulsusele seisnes selles, et ta oli hästi varjatud ja tuntud oma sallivuse poolest alaealiste joodikute suhtes. Banks kuulis, et paljud Eastvale'i poisid jõid oma esimese pinti õlut Vanal Laeval palju enne oma kaheksateistkümnendat sünnipäeva. Sildil oli näha vana klipperlaev ja aknad olid suitsutatud söövitatud klaasist.
  
  Praegusel kellaajal, lõunasöögi ja pärast tööd rahvahulga vahel, ei olnud eriti kiire. Tõepoolest, Vana Laev ei olnud üldse sageli hõivatud, sest vähestele turistidele meeldis selle välimus ja enamik kohalikke teadis kohti, kus saaks paremini juua. Sees oli hämar ja õhk oli üle saja aasta suitsu ja mahaloksunud õlle tõttu räpane ja kibe. Asja tegi veelgi üllatavamaks asjaolu, et baarmen oli ilus noor tüdruk, kellel olid lühikesed värvitud punased juuksed ja ovaalne nägu, sile jume, särav naeratus ja elurõõmus.
  
  Banks nõjatus vastu latti. "Ma arvan, et juustu-sibulavõileiva jaoks pole mingit võimalust, eks?"
  
  "Vabandust," ütles ta. "Pärast kahte me süüa ei paku. Kott krõpse - vabandust, krõpsud - olgu?"
  
  "Parem kui mitte midagi," ütles Banks.
  
  "Mis maitse?"
  
  "Lihtsusest piisab. Ja ka pint bitter shandit, palun.
  
  Kui ta jooki valas ja Banks selle üsna läbimärja kartulikrõpsude kotti kastis, vaatas ta talle silmanurgast otsa ja küsis lõpuks: "Kas sina oled see politseinik, kes oli siin selle tüdruku pärast, kes kuu aega kadus. või nii?" tagasi?"
  
  "Leanne Ray," ütles Banks. "Jah".
  
  "Ma arvasin nii. Ma nägin sind siin. Sa ei olnud politseinik, kellega ma rääkisin, aga sa olid siin. Kas olete ta juba leidnud?"
  
  "See on Shannon, kas pole?"
  
  Ta naeratas. "Sa mäletad mu nime ja sa ei rääkinud minuga kunagi. Olen muljet avaldanud."
  
  Shannon, keda Banks mäletas PC Winsom Jackmani avaldusest, oli Ameerika tudeng, kes oli võtnud koolist aasta vabaks. Ta oli juba reisinud suurema osa Euroopast ning tänu sugulastele ja, nagu Banks kahtlustas, poiss-sõbrale, õnnestus tal veeta mitu kuud Yorkshire'is, mis talle näis meeldivat. Banks arvas, et ta töötas vanal laeval, võib-olla seetõttu, et juhataja ei viitsinud viisade ja lubadega ning maksis sularahas. Küllap oli neid ka paar tükki.
  
  Banks süütas sigareti ja vaatas ringi. Akna ääres istus paar vanameest ja tõmbas piipu, ei rääkinud ega vaadanud isegi üksteisele otsa. Näis, et nad on seal seisnud alates ettevõtte esmakordsest avamisest 19. sajandil. Põrand oli kulunud kivist ning lauad kriimustatud ja kõikuvad. Ühel seinal rippus viltuselt akvarellmaal hiiglaslikust purjelaevast, vastasseinas aga rida raamitud söevisandeid merevaadetest, mis olid Banksi harjumatule silmale pigem meeldivad.
  
  "Ma ei püüdnud olla uudishimulik," ütles Shannon. "Küsisin ainult sellepärast, et ma pole teid sellest ajast peale näinud ja lugesin nende tüdrukute kohta Leedsis." Ta võpatas kergelt. "See on kohutav. Mäletan, et olin Milwaukees - olen pärit Wisconsini osariigist Milwaukeest -, kui kogu see Jeffrey Dahmeri värk toimus. Ma olin alles laps, aga teadsin, mida see kõik tähendab, ja me kõik olime hirmul ja segaduses. Ma ei tea, kuidas inimesed saavad selliseid asju teha, eks?"
  
  Banks vaatas teda, nägi süütust, lootust ja usku, et tema elu osutub elamisväärseks ja et maailm ei ole täiesti kuri paik, ükskõik mis halbu asju selles ka ei juhtuks. "Ei," ütles ta. "Ma ei tea".
  
  "Nii et sa ei leidnud teda? Lynn?
  
  "Ei".
  
  "Mitte, et ma teda teadsin või midagi sellist. Ma nägin teda ainult korra. Aga tead, kui midagi sellist juhtub, siis nagu mõtled, et äkki oled viimane, kes kedagi näeb, noh..." Ta pani käe rinnale. "See jääb sulle kuidagi külge, kui sa tead, mida ma mõtlen. Ma ei saa seda pilti peast välja. Ta istub seal kamina ääres."
  
  Banks mõtles Claire Tothile, kes liputas end Kimberly Myersi mõrva pärast, ja ta teadis, et igaüks, kes oli Payne'i tegemistega vähegi seotud, tundis end sellest rikutuna. "Ma saan aru, mida sa mõtled," ütles ta.
  
  Üks vanameestest astus baari juurde ja lõi oma pooleliitrise klaasi ümber. Shannon täitis selle tema eest; ta maksis ja läks oma toolile tagasi. Ta kirtsutas nina. "Nad on siin iga päev. Saate neid jälgida. Kui üks neist poleks ilmunud, oleksin pidanud kiirabi kutsuma.
  
  "Kui te ütlete, et te ei saa Lynni kujutist peast välja, kas see tähendab, et mõtlesite sellele õhtule midagi muud?"
  
  "Mitte tegelikult," ütles Shannon. "Ma mõtlesin, et... tead, et ta rööviti nagu teisedki. Kõik arvasid nii."
  
  "Ma hakkan uskuma, et see ei pruugi nii olla," sõnas Banks esimest korda oma hirmu sõnadesse pannes. "Tegelikult olen hakanud arvama, et võisime rünnata valet puud."
  
  "Ma ei saa aru".
  
  "Igatahes," jätkas Banks. "Mõtlesin, et astun läbi ja vaatan, kas sulle meenub midagi, mida unustasid varem mainida, midagi sellist. See oli ammu." Ja see, nagu ta teadis, tähendas, et kõik jäljed, millest Lynn võib lahkuda, lähevad külmaks. Kui nad eksisid, eeldades liiga kiiresti, et Lynn Rae röövisid samad isik või isikud, kes Kelly Matthews ja Samantha Foster, siis võivad kõik vihjed selle kohta, mis tegelikult juhtus, olla praeguseks igaveseks kadunud.
  
  "Ma ei tea, kuidas saaksin aidata," ütles Shannon.
  
  "Ütle mulle," küsis Banks, "kas sa ütled, et nad istusid seal, eks?" Ta osutas tühja kahhelkamina juures olevale lauale.
  
  "Jah. Neid oli neli. Selle laua taga."
  
  "Kas nad jõid palju?"
  
  "Ei. Olen varem politseinaisele rääkinud. Nad jõid ainult paar klaasi. Ma ei arvanud, et ta on piisavalt vana, kuid majaomanik käskis meil mitte liiga palju muretseda, kui see pole tõesti ilmne. Ta kattis suu käega. "Kurat, ma poleks ilmselt pidanud seda ütlema, eks?"
  
  "Ära muretse selle pärast. Me teame härra Parkinsoni praktikast kõike. Ja ära muretse selle pärast, mida sa meile varem rääkisid, Shannon. Ma tean, et võiksin minna ja seda kõike failides näha, kui tahaksin, aga ma tahan, et te alustaksite otsast, nagu seda pole kunagi varem juhtunud.
  
  Seda oli tsiviilisikule raske seletada, kuid Banks pidi tundma, et ta uurib Lynni kadumist, nagu oleks see uus kuritegu. Alustuseks ei tahtnud ta oma kontoris vanu toimikuid läbi sirvida - kuigi kahtlemata see juhtuks, kui midagi varsti ei avastata -, tahtis ta alustada uuesti koha külastamisest, kus teda viimati nähti.
  
  "Kas Leanne tundus üldse purjus?" ta küsis.
  
  "Ta itsitas veidi, natuke häälekas, nagu poleks ta harjunud jooma."
  
  "Mida ta jõi?"
  
  "Ma ei mäleta. Mitte õlut. Võib-olla vein või Perno, midagi sellist.
  
  "Kas teile jäi mulje, et nad neljakesi läksid paari? Midagi sellist?"
  
  Shannon mõtles hetke. "Ei. Nad kaks olid selgelt paar. Seda oli näha sellest, kuidas nad üksteist juhuslikult puudutasid. Tähendab, see ei ole nii, et nad kallistavad või midagi sellist. Aga teised kaks, Leanne ja..."
  
  "Mick Blair," ütles Banks.
  
  "Ma ei tea nende nimesid. Igal juhul jäi mulle mulje, et ta võis olla veidi vaimustuses ja naine flirdib veidi, võib-olla märjuke pärast.
  
  "Kas ta lõi teda üldse?"
  
  "Oh ei, mitte midagi sellist, muidu oleksin seda kindlasti varem öelnud. Ei, just nii, nagu ma talle korra või paar silma jäin. Tundus, et neil on koos piisavalt mugav olla, aga nagu ma ütlesin, mõtlesin lihtsalt, et võib-olla ta meeldis talle ja ta mängis temaga natuke kaasa.
  
  "Sa ei maininud seda varem."
  
  "See ei tundunud oluline. Pealegi ei küsinud keegi minult. Kõik olid siis rohkem mures, et sarimõrvar ta röövis.
  
  Täpselt nii, mõtles Banks ohates. Lynni vanemad olid kindlad, et ta on hea tüdruk ega rikuks mitte mingil juhul mitte kunagi liikumiskeeldu. Nad olid nii kindlad, et teda rünnati või rööviti , et nende usk mõjutas uurimist ja politsei rikkus üht nende põhireeglit: ärge tehke oletusi enne, kui olete kontrollinud kõiki võimalikke vihjeid. Sel ajal ajasid inimesed lärmi ka Kelly Matthewsi ja Samantha Fosteri pärast, nii et Lynni - teise armsa, hästi kohanenud teismelise - kadumine sai seotud nende kadumisega. Ja loomulikult oli üle õla visatud koti küsimus. See sisaldas Lynni inhalaatorit, mida ta astmahoo korral vajas, ja rahakotti, milles oli kakskümmend viis naela ja peotäis vahetusraha. Polnud mõtet, et ta oma raha ära viskab, kui kodust ära jookseks. Kindlasti vajaks ta kõike, mida ta saab?
  
  PC Winsome Jackman küsitles Shannonit ja võib-olla oleks ta pidanud esitama rohkem juhtivaid küsimusi, kuid Banks ei saanud Winsome'i tegematajätmistes süüdistada. Ta avastas, mis tol hetkel oli oluline: et seltskond käitus hästi, et nad ei tekitanud tülisid, et nad ei olnud purjus ja et võõrad ei pööranud soovimatut tähelepanu. "Milline oli nende üldine meeleolu?" küsis Banks. "Kas nad tundusid vaiksed, käratsevad või midagi sellist?"
  
  "Ma ei mäleta neist midagi ebatavalist. Mingeid probleeme need ei tekitanud, vastasel juhul ma kindlasti ütleks. Tavaliselt juhtub see inimestega, kes teavad, et nad on alaealised alkoholitarbijad. Nad teavad, et neid sallitakse, kui te teate, mida ma mõtlen, nii et nad püüavad mitte endale tähelepanu juhtida.
  
  Pangad mäletasid seda tunnet hästi. Kuueteistkümneaastaselt istus ta uhkelt ja hirmunult koos oma sõbra Steve'iga väikeses näruses pubis, mis oli umbes miili kaugusel mõisast, kus nad mõlemad elasid, jõi jukeboxi juures nurgas oma esimesi pitsi bitterit ja suitsetas Park Drive'i teed. Nad tundsid end tõeliste täiskasvanutena, kuid Banksile meenus ka see, et ta oli mures, kui kohale ilmub politsei või keegi nende tuttav - näiteks üks tema isa sõber -, nii et nad püüdsid vältida nii palju tähelepanu äratamist kui võimalik.
  
  Ta võttis lonksu shandyt ja kortsutas krõpsukoti kokku. Shannon võttis selle temalt ja viskas selle leti taha prügikasti.
  
  "Siiski mäletan, et nad tundusid olevat ärevil just enne lahkumist," lisas Shannon. "Ma mõtlen, et nad olid liiga kaugel, et ma midagi kuulda saaksin ja nad ei teinud sellest suurt lärmi, aga ma võin öelda, et kellelgi oli hea idee midagi teha."
  
  Pangad polnud sellest varem kuulnud. "Teil pole aimugi, mis see oli?"
  
  "Ei, see oli täpselt nii, nagu nad ütlesid:" Jah, teeme ära. Siis paar minutit hiljem nad lahkusid."
  
  "Mis kell oli?"
  
  "Kell võis olla umbes veerand üksteist."
  
  "Ja nad kõik olid sellest ideest põnevil? Kaasa arvatud Leanne?
  
  "Ausalt öeldes ei suutnud ma teie reaktsiooni välja mõelda," ütles Shannon kulmu kortsutades. "See oli lihtsalt üldiselt nii, et kellelgi oli idee midagi teha ja nad kõik arvasid, et see oleks lõbus."
  
  "See on suurepärane idee, kas teile jäi mulje, et nad kavatsevad seda teha kohe pärast siit lahkumist?"
  
  "Ma ei tea. Võib olla. Miks?"
  
  Banks lõpetas joogi. "Sest Leanne Ray'l oli kella üheteistkümneks liikumiskeeld," ütles ta. "Ja tema vanemate sõnul ei lahkunud ta pärast liikumiskeelu kunagi majast. Kui ta oleks plaaninud pärast nende siinviibimist nendega kuhugi minna, oleks ta sellest ilma jäänud. On ka midagi muud."
  
  "Mida?"
  
  "Kui nad kõik kavatsesid midagi teha, tähendab see, et kõik tema sõbrad valetasid."
  
  Shannon mõtles hetke. "Ma saan aru, mida sa mõtled. Kuid polnud põhjust arvata, et ta koju ei lähe. Ta võiks. Ma mõtlen, et kolmekesi oleks võinud midagi planeerida. Vaata, ma tõesti vabandan... Ma mõtlen, et ma ei mõelnud kunagi, tead, eelmisel korral. Püüdsin meeles pidada kõike, mis oli oluline.
  
  "Kõik on korras," ütles Banks naeratades. "See pole teie süü". Ta vaatas kella. On aeg minna Weathernseysse. "Me peame kiirustama."
  
  "UUS. Ma lahkun järgmise nädala lõpus," ütles Shannon. "Ma mõtlen, et mu viimane õhtu nädala pärast, järgmisel kolmapäeval, kui tahad jooma tulla, siis jäta hüvasti."
  
  Pangad ei teadnud, kuidas kutset vastu võtta. Kas see oli kutse? Muidugi mitte. Shannon ei saanud olla rohkem kui kakskümmend üks päevas. Sellegipoolest oli tore mõelda, et oli vähimgi võimalus, et ta nooremale tüdrukule meeldis. "Aitäh," ütles ta. "Ma pole kindel, kas saan hakkama, nii et juhuks, kui mul ei õnnestu, soovin teile nüüd turvalist teekonda."
  
  Shannon kehitas kergelt õlgu, nagu tahaks öelda "mis iganes" ja Banks kõndis välja süngele alleele.
  
  Oli alles keskpäev, kuid Annie oleks võinud vanduda, et Janet Taylor oli purjus. Mitte täielikult, kuni kukkumiseni, kuid see tekitas kerget suminat, mis oli servadest ebaselge. Tal oli vähe kogemusi joodikutega kunstnike kommuunis, kus ta kasvas üles koos oma isa Rayga. Ta mäletas, et kunagi oli lühikest aega elanud üks alkohoolikust kirjanik, suur, haisev mees, kellel olid vesised silmad ja paks matt habe. Ta peitis pudeleid kõikjale. Isa käskis tal temast eemale hoida ja ühel päeval, kui mees, kelle nime ta ei mäletanud, temaga rääkis, sai isa vihaseks ja sundis ta toast välja. See oli üks väheseid kordi, kui ta nägi Rayt tõeliselt vihasena. Aeg-ajalt meeldis talle lonks-paar veini vahele jätta ja kahtlemata suitsetas ta ikka veidi marihuaanat, kuid ta polnud joodik ega narkomaan. Suurema osa ajast oli ta oma tööst sisse võetud, olenemata sellest, milline pilt see tol ajal oli, välja arvatud peaaegu kõik, sealhulgas Annie.
  
  Janeti korteris valitses segadus: riided olid igal pool laiali, aknalaual ja kaminasimsil seisid pooleli jäänud teetassid. See lõhnas ka joodikute toa järgi, see kummaline segu roiskunud nahast ja magushapu märjuke lõhnast. Janeti puhul džinn.
  
  Janet vajus kortsus T-särgis ja teksades tugitooli, jättes Annie enda eest hoolitsema. Ta võttis kõva seljatoega toolilt mõned ajalehed ja istus maha.
  
  "Mis nüüd siis?" küsis Janet. "Kas sa tulid mind kinni võtma?"
  
  "Mitte veel".
  
  "Mis siis? Veel küsimusi?"
  
  "Kas sa kuulsid, et Terence Payne on surnud?"
  
  "Ma kuulsin".
  
  "Kuidas sul läheb, Janet?"
  
  "Kuidas mul läheb? ha. See on hea mõte. Noh, las ma mõtlen." Ta hakkas rääkides sõrmedel lugema. "Lisaks sellele, et ma ei saa magada, lisaks sellele, et ma kõnnin mööda korterit ja tunnen iga kord, kui pimedaks läheb, tunnen klaustrofoobiat, lisaks sellele, et silmi sulgedes elan seda hetke ikka ja jälle uuesti läbi, Lisaks sellele, et mu karjäär läks päris sassi, las ma näen... Ma tunnen end hästi.
  
  Annie hingas sügavalt sisse. Ta ei olnud kindlasti kohal selleks, et Janeti end paremini tunda, kuigi ta soovis, et saaks. "Tead, sa peaksid tõesti mõne nõustaja poole pöörduma, Janet. Föderatsioon teeb..."
  
  "Ei! Ei, ma ei käi ühegi psühhiaatri juures. Ma ei lase neil oma pead petta. Mitte praegu, kui kõik see jama toimub. Kui nad minuga läbi saavad, ei tea ma, kas tulen või lähen. Kujutage ette, kuidas see kohtus välja näeb.
  
  Annie tõstis käed. "Hästi. Hästi. See on teie valik." Ta võttis oma portfellist välja mõned paberid. "Ma osalesin Terence Payne'i lahkamisel ja seoses teie avaldusega tahaksin teie tähelepanu juhtida paarile asjale."
  
  "Kas sa tahad öelda, et ma valetasin?"
  
  "Ei, üldse mitte."
  
  Janet jooksis käega läbi oma elutute rasvaste juuste. "Sest ma ei ole valetaja. Võib-olla olin sündmuste jadast pisut segaduses - kõik juhtus nii kiiresti -, aga ma rääkisin kõike nii, nagu mäletan.
  
  "Olgu, Janet, kõik on korras. Kuulake, te ütlete oma tunnistuses, et lõite Payne'i kolm korda vasakusse templisse ja üks kord randmesse ning et üks löök templisse anti kahe käega.
  
  "Tõesti mina?"
  
  "Jah. See on õige?"
  
  "Ma ei mäletanud täpselt, mitu korda või kuhu ma teda lõin, aga see tundus õige, jah. Miks?"
  
  "Dr Mackenzie lahkamise järgi lõite Payne'i üheksa korda. Kolm hoopi oimukohta, üks randmele, üks põsele, kaks kolju põhja, kui ta kükitas või põlvitas, ja kaks pea ülaosasse, kui ta kükitas.
  
  Janet ei öelnud midagi, kui lennuk lennujaamast puhkes vaikusesse, täites selle mootorite mürina ja kaugete eksootiliste sihtkohtade lubadusega. Igal pool, välja arvatud siin, mõtles Annie ja oletas, et Janet pidi samamoodi tundma. "Janet?"
  
  "Mida? Ma ei teadnud, et sa mulle küsimuse esitasid."
  
  "Kuidas sa reageerid sellele, mida ma just ütlesin?"
  
  "Ma ei tea. Ma ütlesin, et ma ei lugenud. Üritasin lihtsalt oma elu päästa."
  
  "Oled sa kindel, et sa ei tegutsenud kättemaksust Dennise eest?"
  
  "Mida sa silmas pead?"
  
  "Löökide arv, kannatanu asend, löökide raskus."
  
  Janet punastas. "Ohver! Kas sa kutsud seda pätiks? Ohver. Kui Dennis lamas põrandal ja veritses, kutsute Terence Payne'i ohvriks. Kuidas sa julged?"
  
  "Anna andeks, Janet, aga nii see juhtum kohtus esitatakse ja parem harjuge selle mõttega."
  
  Janet ei öelnud midagi.
  
  "Miks sa ütlesid kiirabitöötajale, mida sa tegid?"
  
  "Mida ma ütlesin?"
  
  "Ta on surnud? Kas ma tapsin selle päti?' Mida sa sellega mõtlesid?"
  
  "Ma ei tea. Ma isegi ei mäleta, et oleksin seda öelnud."
  
  "Seda võib tõlgendada nii, et sa kavatsesid ta tappa, kas saate aru?"
  
  "Ma arvan, et seda saab nii väänata, jah."
  
  "Ja sina, Janet? Kas sa kavatsesid Terence Payne'i tappa?
  
  "Ei! Ma ütlesin sulle. Üritasin lihtsalt oma elu päästa. Miks sa ei suuda mind uskuda?"
  
  "Aga kuklasse löömine? Millal need sündmuste jadas juhtuda võisid?"
  
  "Ma ei tea".
  
  "Püüa tugevamini. Saate saavutada rohkem."
  
  "Võib-olla siis, kui ta kummardus ja sirutas oma matšeete."
  
  "Hästi. Aga sa ei mäleta, kuidas sa need kohale tõid?"
  
  "Ei, aga ma oleksin pidanud seda tegema, kui sa nii ütled."
  
  "Aga need kaks lööki tema pea otsa? Dr Mackenzie ütleb mulle, et neid rakendati suure jõuga. See polnud lihtsalt juhuslikud tabamused."
  
  Janet raputas pead. "Ma ei tea. ma ei tea".
  
  Annie kummardus ettepoole ja võttis Janeti lõua pöidla ja nimetissõrme vahele ning vaatas oma tuhmidesse, hirmunud silmadesse. "Kuula mind, Janet. Terence Payne oli sinust pikem. Nende löökide nurga ja tugevuse järgi otsustades oleks võinud need visata ainsast tema istumisviisist ning ründajal oli piisavalt aega võimsa, pideva ülalt-alla löögi maandumiseks ja... no saate aru. Tule, Janet. Räägi minuga. Uskuge või mitte, ma püüan teid aidata."
  
  Janet vabastas lõua Annie haardest ja vaatas kõrvale. "Mida sa tahad, et ma ütlen? Ma satuksin ainult suurematesse probleemidesse."
  
  "Pole tõsi. Sa ei saavuta midagi, kui sind kahtlustatakse valetamises või oma tegude varjamises. See toob kaasa ainult valevande andmise. Tõde on teie parim kaitse. Kas arvate, et žüriis on keegi, kes ei tunneks teie kitsikuses kaasa, isegi kui tunnistate, et kaotasite mõneks hetkeks endast välja? Anna endale siin puhkust, Janet.
  
  "Mida sa tahad, et ma ütlen?"
  
  "Öelge mulle tõtt. Kas see juhtus nii? Ta oli masenduses ja sa kaotasid lihtsalt endast välja, andsid talle ühe Dennise eest. Ja kas on veel üks? Kas see juhtus nii?"
  
  Janet hüppas püsti ja hakkas käsi väänades toas kõndima. "Mis siis, kui ma annan talle Dennise eest ühe või kaks? See polnud midagi vähemat kui see, mida ta ära teenis.
  
  "Kas sa tegid seda? Kas sa nüüd mäletad?"
  
  Janet peatus ja tõmbas silmi, siis valas endale kaks sõrme džinni ja jõi selle ühe sõõmuga. "See on ebaselge, ei, aga kui sa ütled mulle, et see juhtus nii, siis ma ei saa seda eitada, eks? Mitte patoloogi tunnistust silmas pidades."
  
  "Patoloogid võivad eksida," ütles Annie, kuigi ta ei arvanud, et räägib löökide arvust, jõust või nurgast.
  
  "Aga keda nad kohtus usuvad?"
  
  "Ma ütlesin sulle. Kui see juhtub, saate palju kaastunnet. Kuid juhtum ei pruugi kohtusse jõuda."
  
  Janet istus uuesti tooli servale istudes. "Mida sa silmas pead?"
  
  "See sõltub CPS-ist. Kohtun nendega esmaspäeval. Vahepeal, kui soovite oma avaldust enne seda üldse muuta, on nüüd aeg seda teha.
  
  "See pole hea," ütles Janet pead käte vahel hoides ja nuttes. "Ma ei mäleta seda selgelt. See kõik näis juhtuvat nii kiiresti, kõik oli läbi enne, kui ma aru sain, mis toimub ja Dennis... Dennis oli surnud, veritsedes mu süles. See kestis igavesti, ma käskisin tal vastu pidada, püüdes verejooksu peatada. Ta vaatas alla oma kätele, nagu näeks ta sedasama, mida leedi Macbeth oli näinud, midagi, mida ta ei suutnud maha pesta. "Kuid ta ei peatanud verejooksu. Ma ei suutnud teda peatada. Võib-olla juhtus kõik nii, nagu sa ütlesid. Võib-olla ainult nii võis see juhtuda. Kõik, mida ma mäletan, on hirm, adrenaliin..."
  
  "Viha, Janet? Kas sa kavatsesid seda öelda?"
  
  Janet heitis talle trotsliku pilgu. "Mis siis, kui ma oleksin selline? Kas mul polnud õigus olla vihane?"
  
  "Ma ei ole siin selleks, et teid hukka mõista. Ma arvan, et oleksin ise vihane olnud ja oleksin võib-olla teinud täpselt sama, mis sina. Kuid me peame kõik välja mõtlema. See lihtsalt ei kao. Nagu ma ütlesin, võib CPS otsustada süüdistust mitte esitada. Halvimal juhul seisate silmitsi mõrvaga, mille saab andeks anda, võib-olla isegi õigustada. Me ei räägi siin vanglaajast, Janet. Asi on aga selles, et me ei saa seda varjata ja see ei vii kuhugi. Mingi tegevus peab olema." Annie rääkis pehmelt ja selgelt, nagu hirmunud laps.
  
  "Ma kuulen, mida sa räägid," ütles Janet. "Ma oleks nagu mingi ohvritall, kes on avaliku arvamuse rahustamiseks tapale visatud."
  
  "Üldse mitte". Annie tõusis püsti. "Avalik arvamus on palju tõenäolisemalt teie poolel. See on lihtsalt protseduur, mida tuleb järgida. Vaadake, kui soovite minuga enne esmaspäeva midagi ühendust võtta, siis siin on minu kaart." Tagaküljele kirjutas ta oma kodu- ja mobiilinumbrid.
  
  "Aitäh". Janet võttis kaardi, vaatas seda ja asetas selle kohvilauale.
  
  "Tead," ütles Annie uksel, "ma ei ole su vaenlane, Janet. Jah, ma peaksin andma tunnistusi, kui asi kohtusse läheks, aga ma ei ole sinu vastu.
  
  Janet naeratas talle kavalalt. "Jah, ma tean," ütles naine ja sirutas käe uuesti džinni järele. "Elu on lits, kas pole?"
  
  "Kindlasti". Annie naeratas vastu. "Siis sa sured."
  
  "Clare! Nii tore teid jälle näha. Tule sisse."
  
  Claire Toth astus Maggie esikusse ja järgnes talle elutuppa, kus ta istus diivanil.
  
  Esimene asi, mida Maggie tema juures märkas, oli tema kahvatus ja see, et ta oli kõik oma kaunid pikad blondid juuksed maha lõiganud. See, mis järele jäi, lamas ebaühtlaselt tema koljul nii, et võib arvata, et ta lõikas selle ise. Tal ei olnud seljas koolivorm, vaid paar kottis teksapükse ja kottis dressipluus, mis varjas kõiki märke, et tegu on atraktiivse noore naisega. Ta ei kandnud meiki ja ta nägu oli kaetud vistrikutega. Maggie meenutas, mida dr Simms oli öelnud Kimberly lähedaste sõprade võimaliku reaktsiooni kohta, et mõned võivad nende seksuaalsust alla suruda, kuna arvasid, et see kaitseb neid kiskjate nagu Terence Payne eest. Paistis, et Claire üritas just seda teha. Maggie kaalus, kas ta peaks kommenteerima või mitte, kuid otsustas seda mitte teha.
  
  "Piim ja küpsised?" ta küsis.
  
  Claire raputas pead.
  
  "Mis lahti, kullake?" küsis Maggie. "Mis on juhtunud?"
  
  "Ma ei tea," ütles Claire. "Ma ei saa magada. Ma lihtsalt mõtlen tema peale. Ma lihtsalt laman terve öö ärkvel ja mängin seda oma peas - mis temaga juhtus, mida ta pidi tundma... Ma ei talu seda. See on kohutav ".
  
  "Mida teie vanemad ütlevad?"
  
  Claire vaatas kõrvale. "Ma ei saa nendega rääkida. Ma... ma arvasin, et tead, sa saaksid paremini aru.
  
  "Igatahes lubage mul need küpsised. Ma ise ei ütleks ühestki ära." Maggie tõi köögist kaks klaasi piima ja kausi šokolaadiküpsiseid ning asetas need kohvilauale. Claire võttis oma piima ja jõi sellest, sirutas käe ja võttis küpsise.
  
  "Nii et sa lugesid minust ajalehtedest?" küsis Maggie.
  
  Claire noogutas.
  
  "Ja mida sa sellest arvasid?"
  
  "Alguses ei suutnud ma seda uskuda. Mitte sina. Siis sain aru, et see võib olla kes iganes, et sa ei pea olema vaene ega rumal, et sind kuritarvitada. Siis hakkas mul teist kahju."
  
  "Noh, palun ärge tehke seda," ütles Maggie, püüdes teeselda naeratust. "Ma lõpetasin enda haletsemise juba ammu ja nüüd elan lihtsalt oma elu. Hästi?"
  
  "Hästi".
  
  "Mida sa mõtled? Kas sa ei taha mulle öelda?"
  
  "Kui kohutav võis Kimberly jaoks olla, kui härra Payne, tead, temaga midagi tegi. Seks. Politsei ei öelnud selle kohta lehtedele midagi, aga ma tean, et ta tegi naisega kohutavaid asju. Ma lihtsalt kujutan ette, et ta teeb seda, teeb talle haiget ja Kimberly on nii abitu.
  
  "On mõttetu ette kujutada, kuidas see oli, Claire. See ei too kaasa midagi head."
  
  "Kas sa arvad, et ma ei tea? Kas arvate, et teen seda meelega?" Ta raputas aeglaselt pead. "Ja ma mängin oma peas selle õhtu üksikasju pidevalt. Nagu ma just ütlesin, et jään Nickyga aeglasele tantsule ja Kimberly ütles, et see on okei, küllap ta leiab kellegi, kellega koju jalutada, aga see polnud niikuinii väga kaugel ja tee oli hästi valgustatud. Ma oleksin pidanud teadma, et temaga midagi juhtub."
  
  "Sa ei võinud teada, Claire. Kuidas sa üldse teadsid?"
  
  "Ma pidin. Teadsime nendest tüdrukutest, kes kadunuks jäid. Oleksime pidanud kokku hoidma ja olema ettevaatlikumad.
  
  "Claire, kuula mind: see pole sinu süü. Ja ma tean, et see kõlab karmilt, aga kui keegi oleks pidanud olema ettevaatlikum, võib see olla Kimberly. Sind ei saa süüdistada mehega tantsimises. Kui ta oli mures, oleks ta pidanud hoolitsema selle eest, et tal oleks keegi, kes ta koju jalutaks, mitte üksi välja minema.
  
  "Võib-olla ta ei teinud seda."
  
  "Mida sa silmas pead?"
  
  "Võib-olla andis härra Payne talle küüti."
  
  "Sa ütlesid politseile, et te ei näinud teda. Sa ei teinud seda, eks?"
  
  "Ei. Aga ta võib ju väljas oodata, eks?"
  
  "Ma arvan küll," tunnistas Maggie.
  
  "Ma vihkan teda. Mul on hea meel, et ta on surnud. Ja ma vihkan Nicky Gallagherit. Ma vihkan kõiki mehi."
  
  Maggie ei teadnud, mida selle peale öelda. Ta oleks võinud Claire'ile öelda, et saab sellest aja jooksul üle, kuid sellest oleks vähe kasu. Ta otsustas, et parim, mida ta teha sai, on rääkida proua Tottiga ja uurida, kas nad suudavad veenda Claire'i psühholoogi juurde minema, enne kui asjad hullemaks lähevad. Vähemalt näis, et ta tahab oma mõtetest ja tunnetest rääkida, mis oli hea algus.
  
  "Kas ta oli teadvusel kogu selle aja, kui ta talle midagi tegi?" ta küsis. "Ma mõtlen, kas ta oli teadlik, et ta tegi seda temaga?"
  
  "Claire, lõpeta ära." Kuid Maggie hoidus edasisest telefonivaidlusest. Ta kuulas kulmu kortsutades, ütles paar sõna ja pöördus siis tagasi Claire'i poole, kellel õnnestus Kimberly katsumusest hetkeks lahti saada ja küsida, kes see oli.
  
  "See oli kohalik telejaam," ütles Maggie, mõeldes, kas tema hääl kõlas nii uimaselt, kui ta tundis.
  
  Huvi välk. "Mida nad tahtsid?"
  
  "Nad tahavad, et ma oleksin täna õhtul kohalikes uudistes."
  
  "Mida sa ütlesid?"
  
  "Ma ütlesin jah," ütles Maggie, nagu ei suudaks ta seda ise päriselt uskuda.
  
  "Lahe," ütles Claire nõrga naeratusega.
  
  Inglismaal on palju mereäärseid kuurorte, mis näivad olevat tundnud paremaid päevi. Weathernsey nägi välja, nagu poleks siin kunagi head päeva olnud. Päike paistis ülejäänud saare kohal, kuid Withernseas ei tunneks seda ära. Raudsest taevast kallas julm külm vihm ja aluspesuga määrdunud Põhjamere lained raputasid rannas määrdunud liiva ja kivikesi. Esiküljel oli riba suveniiripoode, mänguautomaate ja bingosaale, nende eredad tuled pilves pärastlõunal toretsevad ja kirkad, mida võimendas "Number üheksa, arsti korraldus!" bingo helistaja kõlas mahajäetud muldkehal haletsusväärselt.
  
  Kõik see meenutas Banksile vanu lapsepõlvepühi Great Yarmouthis, Blackpoolis või Scarborough's. Juuli- või augustipäevad, mil tundus, et kaks nädalat sajab lakkamatult vihma ja ta ei saanud muud teha, kui mööda meelelahutussaale seigelda, kaotada sente "ühekäeliste bandiitide" peale ja vaadata, kuidas mehaaniline küünis läikiva välgumihkli kukub. enne kui see võitja renni jõuab. Ta ei mänginud kunagi bingot, kuid vaatas tihtipeale kõva näoga peroksiidi tarvitavaid naisi, kes mängu järel istusid, suitsetasid lakkamatult ja vahtisid oma kaartidel olevaid numbreid.
  
  Parimal ajal, kui ta teismeikka jõudis, veetis Banks oma aega kasutatud raamatupoodides vanu Pan horror-kogusid või auru bestsellereid, nagu Carpetbaggers ja Peyton Place........ Kui ta oli kolmteist või neliteist, tundis ta end liigagi. Kui ta kasvas üles, et veeta pühad oma vanematega, käis ta terve päeva üksi väljas, logeles kohvikutes ja vaatas Woolworthi või kohaliku muusikapoe uusimaid singleid. Mõnikord kohtas ta samas olukorras olevat tüdrukut ja neil pühadel olid tal esimesed teismelised suudlused ja arglikud puudutused.
  
  Banks parkis mere äärde ja, peatumata isegi vett vaatamas, kiirustas otse vastasmaja juurde, kus pensionil inspektor George Woodward nüüd oma öömaja pidas. VABANIASI silt kõikus tuules ja kriuksus nagu kummitusmaja aknaluugid. Selleks ajaks, kui Banks välisukse kella helistas, oli ta külm ja nahani läbimärg.
  
  George Woodward oli hallide juuste, harjaste vuntside ja endise politseiniku ettevaatliku pilguga nõme mees. Tema ümber oli ka pohmelli aura, mis oli kõige märgatavam siis, kui ta üle Banksi õla ilmale vaatas ja aeglaselt pead raputas. "Ma soovitasin Torquayd," ütles ta, "kuid mu naise ema elab siin Withernseas." Ta kutsus Banksi sisse astuma. "Ah, see polegi nii hull. Sa tulid just kohutaval päeval, see on kõik. Ka hooaja alguses. Seda peaks nägema siis, kui päike paistab ja ümberringi on palju inimesi. Täiesti erinev maailm."
  
  Banks küsis, mis päeval aastas see märkimisväärne sündmus aset leidis, kuid ei vastanud midagi. George Woodwardi pole mõtet enda vastu pöörata.
  
  Nad olid suures erkeri ja mitme lauaga toas, ilmselt hommikusöögisaalis, kuhu rõõmsad külalised igal hommikul peekonit ja mune sööma tormasid. Lauad olid kaetud valgete laudlinadega, kuid neil polnud nuge ega kahvlit ning Banks mõtles, kas Woodwardidel on parajasti üldse külalisi. Ilma teed või midagi kangemat pakkumata istus George Woodward ühte lauda ja kutsus Banksi enda vastas istuma.
  
  "Nii et see on Alderthorpe'i pärast, kas pole?"
  
  "Jah". Banks rääkis teel Withernseasse mobiiltelefonis Jenny Fulleriga ja uuris, mida oli öelda sotsiaaltöötajal Elizabeth Bell. Nüüd huvitas teda politseiniku seisukoht.
  
  "Ma arvasin alati, et ühel päeval tuleb see meid uuesti kummitama."
  
  "Mida sa silmas pead?"
  
  "Selline kahju. Nad ei lähe läbi. Nad mädanevad."
  
  "Sul on vist õigus." Nagu Jenny Elizabeth Belliga, otsustas ka Banks, et peab George Woodwardi usaldama. "Ma olen siin Lucy Payne'i pärast ," ütles ta Woodwardi ilmet jälgides. "Linda Godwin nagu see oli. Aga praegu on see meievaheline."
  
  Woodward muutus kahvatuks ja vilistas läbi hammaste. "Oh jumal, ma poleks seda kunagi uskunud. Linda Godwin?
  
  "See on õige".
  
  "Ma nägin tema pilti ajalehes, kuid ma ei tundnud teda ära. Vaene tüdruk".
  
  "Mitte rohkem".
  
  "Kindlasti ei saa te arvata, et tal oli nende tüdrukutega pistmist?"
  
  "Me ei tea, mida arvata. See on probleem. Ta väidab, et on kaotanud mälu. On kaudseid tõendeid, kuid mitte palju. Saate aru, mida ma mõtlen."
  
  "Mis on teie instinkt?"
  
  "Et ta on rohkem seotud, kui ta ütleb. Kas ta on kaasosaline või mitte, ma ei tea."
  
  "Kas saate aru, et ta oli alles kaheteistkümneaastane tüdruk, kui ma teda kohtasin?"
  
  "Jah".
  
  "Kaksteist neljakümnest - vastutus, mis lasus temal."
  
  "Vastutus?" Jenny rääkis midagi selle kohta, et Lucy hoolitses nooremate laste eest; ta mõtles, kas see oli see, mida Woodward mõtles.
  
  "Jah. Ta oli vanim. Taeva pärast, mees, tal oli kümneaastane vend, keda isa ja onu regulaarselt ahistasid ja ta ei saanud midagi parata. Nad tegid seda ka temaga. Kas te suudate vähemalt ette kujutada, mis tunde see kõik temas tekitas?"
  
  Banks tunnistas, et ei saa. "Kas sul on selle vastu midagi, kui ma suitsetan?" ta küsis.
  
  "Ma toon sulle tuhatoosi. Sul on vedanud, et sul on Mary oma emaga. Ta pilgutas silma. "Ta ei laseks sellel kunagi juhtuda." Woodward võttis ukse juures olevast kapist raske klaasist tuhatoosi ja üllatas Banksi, tõmmates särgitaskust beeži V-kaelusega kampsuni alt kortsunud paki Embassy Regalsi. Seejärel üllatas ta teda veelgi, pakkudes talle jooke. "Ära kujuta ette, ma vaidlen vastu. Ainult Belli juures.
  
  "Bell oleks tore," ütles Banks. Ta joob ainult ühe, kuna tal oli pikk kojusõit. Esimene lonks pärast klaaside kõlksutamist maitses imehästi. See tuli kasuks, kui külm vihm vastu ärkliaknaid loksus.
  
  "Kas sa õppisid isegi Lucyt paremini tundma?" ta küsis.
  
  Woodward võttis Bellsist lonksu ja tegi grimassi. "Ma peaaegu ei rääkinud temaga. Või ükskõik millise lapsega. Jätsime need sotsiaaltöötajate hooleks. Meil oli oma vanematega piisavalt muret, nagu see on.
  
  "Kas saate mulle öelda, kuidas see juhtus?"
  
  Woodward tõmbas käega läbi juuste ja tõmbas seejärel sügavalt sigaretti. "Issand jumal, kõik on tagasi normaalseks," ütles ta.
  
  "Kõik, mida mäletate."
  
  "Oh, ma mäletan kõike nagu eile. See ongi probleem."
  
  Banks tõmbas tuha sigaretilt maha ja ootas, kuni George Woodward keskenduks oma mälestustes sellele päevale, mille ta tõenäoliselt unustas.
  
  "Sisse astudes oli kottpime," alustas Woodward. "Ja külm on nagu nõia rinnal. Oli 11. veebruar 1990. Olime mina ja Baz - Barry Stevens, mu seersant-seersant - samas autos. Mäletan, et see neetud küttekeha ei töötanud korralikult ja olime Alderthorpe'i jõudes külmast peaaegu sinised. Kõik lombid on jääs. Seal oli veel umbes kolm autot ja kaubik, et sotsiaaltöötajad saaksid lapsed isoleerida. Töötasime ühe kohaliku kooliõpetaja vihje kallal, kes kahtles mõnes töölt puudumises, laste välimuses ja käitumises ning eriti Kathleen Murray kadumises.
  
  "Tema on see, kes tapeti, eks?"
  
  "See on õige. Igatahes põlesid majades mõned tuled, kui sinna jõudsime, ja me marssisime otse üles ja tungisime sisse - meil oli order - ja siis me... me seda nägime. Ta peatus hetkeks, vahtis Banksist kaugemale, ärkliaknast välja, isegi Põhjamerele. Siis võttis ta veel ühe lonksu viskit, köhatas ja jätkas. "Muidugi ei teadnud me alguses, kes on kes. Kaks perekonda läksid segamini ja keegi ei teadnud, kes kelle eostas."
  
  "Mida sa avastasid?"
  
  "Enamik neist magas, kuni me uksed maha lõime. Neil oli tige koer, kes hammustas Bazist välja, kui me sisenesime. Siis leidsime Oliver Murray ja Pamela Godwini - venna ja õe - voodist ühe Godwini tüdruku Lauraga.
  
  "Õde Lucy"
  
  "Jah. Diane Murray, vanuselt teine laps, oli tervelt koos oma venna Keithiga ühes toas, kuid nende õde Susan jäi kahe teise täiskasvanu vahele. Ta neelatas. "See koht oli seaaut - nad olid mõlemad - ja see haises kohutavalt. Keegi lõi elutoa seina augu, et nad saaksid edasi-tagasi reisida ilma õue minemata või nägemata. Ta peatus hetkeks, et oma mõtteid koguda. "Raske on edasi anda seda näruse tunnet, tigedust, mida seal tunda oli, aga see oli käegakatsutav, midagi, mida sai katsuda ja maitsta. Ma ei pea silmas mitte ainult mustust, plekke, lõhnu, vaid midagi enamat. Omamoodi vaimne vaesus, kui mõistate, milleni ma püüan. Muidugi olid kõik kohkunud, eriti lapsed." Ta raputas pead. "Mõnikord mõtlen tagasi vaadates, kas oleksime saanud seda teha teisiti, andestavamalt. ma ei tea. Igal juhul on selleks juba hilja."
  
  "Arvan, et leidsite tõendeid saatanlike rituaalide kohta?"
  
  "Godwini maja keldris, jah."
  
  "Mida sa avastasid?"
  
  "Nagu tavaliselt. Viiruk, rüüd, raamatud, pentagramm, altar - kahtlemata, kuhu neitsi Maarja tungiti. Muud okultsed aksessuaarid. Kas sa tead, mis on minu teooria?"
  
  "Ei. Mida?"
  
  "Need inimesed ei olnud nõiad ega satanistid; nad olid lihtsalt haiged ja julmad perverdid. Olen kindel, et nad kasutasid satanismi ettekäändena, et võtta uimasteid, tantsida ja laulda meeletult. Kogu see saatanlik jama - küünlad, võluringid, rüüd, muusika, laulud ja kõik muu - see oli lihtsalt selleks, et see kõik lastele mänguna paistaks. See oli lihtsalt midagi, mis mängis nende mõistusega, näiteks ei andnud vaestele poistele teada, kas see, mida nad tegid, oli see, mis pidi olema - ema ja isaga mängimine, isegi kui see mõnikord tegi haiget, ja nad karistasid sind, kui sa olid halvad - või midagi karbist väljas. Muidugi oli see mõlemat. Pole ime, et nad aru ei saanud. Ja kõik need lõksud, need aitasid selle lihtsalt lapsemänguks muuta, rooside ümber sõrme keeramine, see on kõik.
  
  Paynesi keldrist leiti ka saatanlikku atribuutikat. Pangad küsisid, kas on seos. "Kas keegi neist on kunagi tunnistanud usku saatanasse?"
  
  "Oliver ja Pamela püüdsid oma kohtuprotsessis vandekohus segadusse ajada mingi jamaga Suure Sarvilise Jumala ja 666 kohta, kuid keegi ei pööranud neile vähimatki tähelepanu. Atribuudid, see oli kõik. Lapsemäng. Lähme kõik alla keldrisse, vahetame riided ja mängime."
  
  "Kus Lucy oli?"
  
  "Lukustatud puuri - hiljem saime teada, et see oli pärast sõda jäänud Morrisoni algupärane peidupaik - koos oma venna Tomiga Murray maja keldris. Hiljem saime teada, et siia saadeti teid, kui käitusite valesti või ei kuuletunud. Kuid me ei saanud kunagi teada, mida need kaks tegid, et sinna jõuda, sest nad keeldusid rääkimast.
  
  "Ei teeks või ei saaks?"
  
  "Me ei teeks. Nad ei vastandaks täiskasvanutele, nende vanematele. Neid on liiga kaua kuritarvitatud ja nende mõistus on olnud segaduses, et seda sõnadesse panna. Ta peatus hetkeks. "Mulle tundub mõnikord, et nad ei suutnud seda kõike ikkagi väljendada, ükskõik kui palju nad ka ei pingutaks. Ma mõtlen, kust leiab üheksa- või üheteistaastane tüdruk keele ja võrdluspunktid, mida ta vajab, et midagi sellist seletada? Nad ei kaitsnud ainult oma vanemaid ega suletanud end nende hirmus - see läks palju sügavamale. Igatahes, Tom ja Linda... Nad olid mõlemad alasti ja räpased, roomasid omas poris, nägid välja, nagu poleks paar päeva söönud - see tähendab, et enamik lapsi olid alatoidetud ja hüljatud, aga see oli ühtlane. nende jaoks hullem. Puuris oli kopp ja hais... Ja Linda, noh, ta oli kaheteistkümnene ja see oli märgatav. Ta oli... ma mõtlen, et nad ei näinud ette... noh, tead... kuu aega. Ma ei unusta kunagi häbi, hirmu ja trotsi selle väikese lapse näol, kui me Baziga sisse astusime ja tule sisse lülitasime.
  
  Banks võttis lonksu Bellsi, ootas, kuni see täielikult läbi põleb, ja küsis siis: "Mida sa tegid?"
  
  "Kõigepealt leidsime neile tekid, nii soojaks kui ka tagasihoidlikuks, sest ka tuba polnud väga soe."
  
  "Pärast seda?"
  
  "Andsime need üle sotsiaaltöötajatele." Ta võpatas kergelt. "Üks neist ei saanud sellega hakkama. Heatahtlik noor tüdruk, kes pidas end sitkeks, kuid tal polnud julgust.
  
  "Mida ta tegi?"
  
  "Ma läksin tagasi auto juurde ega tahtnud välja tulla. Lihtsalt istusin, küürus, värisesin ja nutan. Polnud kedagi, kes talle tähelepanu pööraks, sest meil kõigil oli palju tegemist. Baz ja mina olime peamiselt hõivatud täiskasvanutega.
  
  "Kas neil oli midagi öelda?"
  
  "Ei. Sünged inimesed. Ja Pamela Godwin - noh, ilmselgelt oli temaga midagi valesti. Koos peaga. Näis, et tal polnud aimugi, mis toimub. Ta naeratas ja küsis meilt, kas me ei tahaks tassi teed. Siiski ei unusta ma kunagi tema abikaasat Michaelit. Rasused juuksed, sassis habe ja see pilk tema tumedates silmades. Kas olete kunagi näinud pilte sellest Ameerika palgamõrvar Charles Mansonist?
  
  "Jah".
  
  "Ta meeldib mulle. Seda meenutas mulle Michael Godwin: Charles Manson.
  
  "Mida sa nendega tegid?"
  
  "Arreteerisime nad kõik lastekaitseseaduse alusel, kui need veel kehtisid. Arreteerimisele osutasid nad loomulikult vastu. Sain paar sinikat." Ta esitas väljakutse Banksile-mulle-ühele-kui-julged-vaadata. Pangad seda ei teinud. "Hiljem koostasime muidugi süüdistuste nimekirja, mis on sama pikk kui teie käsi."
  
  "Kaasa arvatud mõrv."
  
  "See oli hiljem, pärast seda, kui leidsime Kathleen Murray surnukeha."
  
  "Millal sa ta leidsid?"
  
  "Hiljem samal päeval."
  
  "Kus?"
  
  "Tagahoovis vanas kotis prügikastis. Ma arvan, et nad jätsid ta sinna, kuni maapind veidi pehmenes ja nad ei saanud teda matta. Oli näha, kus keegi üritas auku kaevata, aga nad andsid alla, maa oli nii kõva. Ta oli pooleks painutatud ja jäeti sinna piisavalt kauaks, et täielikult külmuda, nii et patoloog pidi enne lahkamist ootama, kuni ta sulab.
  
  "Kas neile kõigile esitati süüdistus?"
  
  "Jah. Süüdistasime kõiki nelja täiskasvanut vandenõus.
  
  "JA?"
  
  "Nad kõik anti üle kohtupidamiseks. Michael Godwin sooritas oma kongis enesetapu ja Pamela tunnistati kohtu ette astumiseks kõlbmatuks. Žürii tunnistas pärast hommikust arutamist ülejäänud kaks süüdi.
  
  "Millised tõendid teil olid?"
  
  "Mida sa silmas pead?"
  
  "Kas keegi teine oleks võinud Kathleeni tappa?"
  
  "WHO?"
  
  "Ma ei tea. Võib-olla üks teistest lastest?"
  
  Woodwardi lõualuu tõmbus kokku. "Sa ei näinud neid," ütles ta. "Kui te oleksite näinud, poleks te selliseid ettepanekuid teinud."
  
  "Kas keegi soovitas seda tol ajal?"
  
  Ta naeris karmilt. "Uskuge või mitte, jah. Täiskasvanutel oli jultumust püüda selles poissi Tomi süüdistada. Kuid jumal tänatud, keegi ei kukkunud sellesse.
  
  "Aga tõendid? Näiteks kuidas ta tapeti?"
  
  "Lämbumine ligatuuriga".
  
  Banks hoidis hinge kinni. Veel üks kokkusattumus. "Millega?"
  
  Woodward naeratas, nagu oleks ta oma trumbi mänginud. "Oliver Murray vöö. Patoloog võrdles seda haavaga. Samuti leidis ta Murray sperma jälgi tüdruku tupest ja pärakust, rääkimata ebatavalistest pisaratest. Tundub, et nad läksid tol korral liiga kaugele. Võib-olla veritses ta surnuks, ma ei tea, aga nad tapsid ta - ta tappis ta teiste teadmisel ja nõusolekul, võib-olla isegi nende abiga, ma ei tea.
  
  "Kuidas nad oma süüd tunnistasid? Murray?
  
  "Mida sa ootaksid? Süütu."
  
  "Kas nad pole kunagi üles tunnistanud?"
  
  "Ei. Need inimesed ei tee seda kunagi. Nad isegi ei arva, et nad on midagi valesti teinud, nad on nii seadusevastased, väljaspool seda, mis on meie jaoks tavaline. Lõpuks said nad vähem, kui nad väärisid selles mõttes, et nad on veel elus, kuid vähemalt on nad endiselt lukus, väljaspool ohtu. Ja see, härra Banks, on Alderthorpe Seveni ajalugu. Woodward asetas oma peopesad lauale ja tõusis püsti. Ta tundus olevat vähem nõme ja väsinum kui siis, kui Banks esimest korda saabus. "Nüüd, kui te vabandate, pean enne proua naasmist toad ära koristama."
  
  Banks arvas, et on imelik aeg tubade koristamiseks, seda enam, et need kõik olid ilmselt tühjad, kuid ta tundis, et Woodwardil on sellest küllalt, ta tahtis üksi olla ja soovis võimalusel vabaneda oma mälestuste halvast maitsest. kuni tema naine koju naaseb. Edu talle. Banks ei suutnud midagi muud küsida, nii et ta jättis hüvasti, nööbis kõik nööbid kinni ja astus välja vihma kätte. Ta oleks võinud vanduda, et tundis enne autosse istumist mitut rahet ta paljast peast torgimas.
  
  Maggie hakkas kahtlema hetkel, kui ta kohalikku telestuudiosse suunduvasse taksosse istus. Tõepoolest, ta on kõhklenud sellest ajast peale, kui talle esimest korda pärastlõunal helistati ja pärast uudist kell kuus õhtulehe saates perevägivallateemalist arutelu kutsuti. Uurija nägi ajalehes artiklit ja arvas, et Maggiest saab hinnatud külaline. Teadlane rõhutas, et tegu pole Terence'i ja Lucy Payne'iga ning nende tegevus ei kuulu arutelude alla. Ta selgitas, et see oli kummaline juriidiline olukord, et tüdrukute mõrvades pole veel kedagi süüdistatud ja peamine kahtlusalune oli surnud, kuid tema süü ei tõestatud. Kas saaksite süüdistada surnud meest mõrvas? Maggie kaalus.
  
  Kui takso sõitis mööda Canal Roadi, üle silla ja viadukti alt Kirkstalli teele, kus liiklus oli tipptunnil aeglane ja tihe, tundis Maggie liblikaid kõhus laperdamas. Talle meenus ajaleheartikkel, kuidas Lorraine Temple oli kõike valesti esitanud, ja ta mõtles taas, kas ta teeb õiget asja või läheb lihtsalt lõvide koopasse tagasi.
  
  Kuid tal olid selleks väga head põhjused, kinnitas ta endale. Esiteks tahtis ta end lunastada ja isegi parandada ajalehes kujutatud Lucy Payne'i kurja ja manipuleeriva naisena, kui ta saaks selle kuidagi sisestada. Lucy oli ohver ja avalikkus peab sellest aru saama. Teiseks tahtis ta vabaneda hiirevigasest närvilisest kuvandist, millega Lorraine Temple teda ümbritses, nii enda huvides kui ka selleks, et inimesed teda tõsiselt võtaksid. Talle ei meeldinud, et teda peeti hiirevigaseks ja närviliseks ning ta kavatses selle vastu midagi ette võtta.
  
  Lõpuks, ja see oli põhjus, mis sundis teda jah-sõna ütlema, oli see, kuidas politseinik Banks tuli majja, karjus tema peale, solvas tema intellekti ja ütles talle, mida ta tohib ja mida mitte. Kurat teda. Ta näitab talle. Ta näitab neid kõiki. Nüüd tundis ta end olevat volitatud ja kui tema ülesandeks on esindada väärkoheldud naisi, siis olgu see nii; ta sai selle ülesandega hakkama. Igal juhul oli Lorraine Temple kassi oma mineviku kohta kotist välja lasknud, nii et enam polnud midagi varjata; ta võib sama hästi sõna võtta ja loota, et ta saab oma ametikohal teistele midagi head teha. Ei mingit hiirenärvi enam.
  
  Julia Ford helistas talle sel päeval, et öelda, et Lucyt hoitakse Eastvale'is edasiseks ülekuulamiseks ja ta jääb tõenäoliselt ööbima. Maggie oli nördinud. Millega Lucy sellise kohtlemise ära teenis? Kogu asjaga oli midagi väga valesti.
  
  Maggie maksis taksojuhile ja jättis kviitungi alles. Ringhäälinguorganisatsioonid maksavad talle raha tagasi, ütlesid nad. Ta tutvustas end vastuvõtulauas ja naine laua taga pani teadlasele nimeks Tina Driscoll, kes osutus elurõõmsaks kahekümnendates eluaastates tüdrukuks, kellel olid lühikesed pleegitatud blondid juuksed ja kahvatu nahk, mis oli üle kõrgete põsesarnade tõmmatud. Nagu enamik teisi inimesi, keda Maggie nägi Tinale järgnedes läbi telestuudiote kohustusliku rägastiku, oli ta riietatud teksadesse ja valgesse pluusi.
  
  "Te esinete pärast puudlite eest hoolitsemist," ütles Tina ja vaatas kella. "Kell peaks olema umbes kakskümmend minutit üle ühe. Siin on kosmeetika.
  
  Tina juhatas Maggie pisikesse tuppa, kus olid toolid, peeglid ja valik pulbreid, pintsleid ja jooke. "Siin, kallis, see on õige," ütles meigikunstnik, kes tutvustas end Charlie nime all. "See ei võta minutitki." Ja ta hakkas Maggie nägu pühkima. Lõpuks, olles tulemusega rahul, ütles ta: "Tule sisse, kui olete lõpetanud, ja ma kustutan kõik hetkega."
  
  Maggie ei näinud erilist erinevust, kuigi ta teadis oma varasemast telekogemusest, et stuudiovalgustus ja kaamerad võtavad üles peeneid nüansse. "David teeb intervjuu," ütles Tina ja vaatas teel green roomi oma tahvelarvutit. Maggie teadis, et "David" oli David Hartford, pool programmi juhtinud meeste ja naiste meeskonnast. Naise nimi oli Emma Larson ja Maggie lootis, et tema on see, kes küsimused esitas. Emma oli naisteasjades alati sümpaatne, kuid David Hartfordil oli Maggie arvates küüniline ja halvustav toon, kui ta küsitles kõiki, kes millegi suhtes kirglikud olid. Ta oli tuntud ka provokaatorina. Ent Maggie enesetunde järgi oli ta üsna valmis provotseerima.
  
  Maggie teised külalised ootasid rohelises ruumis: habemega dr James Bletchley kohalikust haiglast; perevägivalla üksuse konstaabel Cathy Proctor; ja Michael Groves, üsna karm sotsiaaltöötaja. Maggie mõistis, et ta oli saates ainus "ohver". Olgu nii. Ta oskas neile öelda, mis tunne on olla vastuvõtvas otsas.
  
  Nad kõik tutvustasid end ja siis tekkis ruumis mingi närviline vaikus, mis katkes alles siis, kui puudel produtsendi sissepääsu juures lühidalt hõikas, veendumaks, et kõik on kohal ja teatasid. Ülejäänud ooteaja vestles Maggie põgusalt oma teiste külalistega asjadest üldiselt ja jälgis sagimist, kui inimesed tulid ja läksid ning karjusid üksteisele õues koridorides küsimusi. Sarnaselt teise telestuudioga, mida ta külastas, tundus ka see olevat igavese kaose seisundis.
  
  Ruumis oli monitor ja nad said vaadata etenduse algust, Davidi ja Emma kerget võitlust ning päeva peamistest kohalikest uudistest, sealhulgas lugupeetud linnavoliniku surmast, kavandatavast uuest kesklinna ringristmikust ja Poplar Estate'i "naabrid põrgust" lugu. Reklaamipausi ajal pärast Poodle Grooming'i etendust asetas meeskonnaliige nad kõik toolidele ja diivanitele, mis olid kujundatud nii, et nad tunneksid end hubases ja intiimses elutoas, kus oli võltskamin, ühendati mikrofonid ja kadusid. David Hartford tegi end mugavaks, asendisse, kus ta nägi külalisi ilma liigselt liigutamata ja nii, et kaamerad näitasid teda parimast küljest.
  
  Vaikne loendus lõppes, David Hartford ajas lipsu sirgu ja naeratas selga ning nad asusid teele. Maggie mõtles lähedalt, et Davidi nahk oli nagu roosa plastik ja ta kujutas ette, et ta tunneb end puudutades nagu beebinukk. Tema juuksed olid ka liiga võimatult mustad, et olla loomulikud.
  
  Niipea kui David teemasse sissejuhatust alustas, muutis ta oma naeratuse tõsiseks ja murelikuks näoilmeks ja pöördus esmalt naispolitseiniku Cathy poole, et saada üldine ettekujutus sellest, kui palju leibkondadelt kaebusi nad said ja kuidas nad said. nendega tegelenud. Pärast seda oli Michaeli sotsiaaltöötaja kord rääkida naiste varjupaikadest. Kui David esimest korda Maggie poole pöördus, tundis ta, et tema süda jättis rinnus löögi vahele. Ta oli telesaatejuhi mõttes nägus, kuid temas oli midagi, mis teda häiris. Ta ei paistnud hoolivat probleemidest, vaid pigem sellest, et sellest kõigest midagi dramaatilist teha, millele ta keskendus. Ta arvas, et see on televisiooni eesmärk, kui selle juurde jõuda - dramaatilised asjad ja saatejuhtide hea väljanägemine, kuid see häiris teda ikkagi.
  
  Ta küsis temalt, millal ta esimest korda aru sai, et midagi on valesti, ja ta kirjeldas lühidalt märke, põhjendamatuid nõudmisi, vihapurskeid, tühiseid karistusi ja lõpuks lööke, kuni selleni, et Bill murdis tal lõualuu, lõi välja kaks hammast. ta nädalaks haiglasse.
  
  Kui Maggie lõpetas, liikus ta oma lehel järgmise küsimuse juurde: "Miks sa ei lahkunud? Tähendab, sa just ütlesid, et talusid seda füüsilist väärkohtlemist... kui kaua... peaaegu kaks aastat? Oled selgelt tark ja leidlik naine. Miks sa lihtsalt ei lahkunud?"
  
  Sel ajal, kui Maggie otsis sõnu, selgitamaks, miks asjad nii libedalt ei sujunud, astus vahele sotsiaaltöötaja, kes selgitas, kui lihtne on naistel vägivallalõksu langeda ja kuidas häbi sageli ei lase neil sõna võtta. Lõpuks leidis Maggie oma hääle.
  
  "Sul on õigus," ütles ta Davidile. "Ma võiksin lahkuda. Nagu te ütlete, olen tark ja leidlik naine. Mul oli hea töökoht, head sõbrad, toetav perekond. Ma arvan, et osa sellest oli sellepärast, et ma arvasin, et see läheb üle, et me saame sellest läbi. Armastasin ikka oma meest. Abielu ei olnud midagi, millest ma kergesti loobuksin. Ta tegi pausi ja kui keegi teine vaikust ei katkestanud, ütles ta: "Pealegi ei muudaks see midagi. Isegi pärast lahkumist leidis ta mu, jälitas, ahistas, ründas mind uuesti. Isegi pärast kohtuotsust."
  
  See ajendas Davidit politseinaise juurde tagasi pöörduma ja rääkima sellest, kui ebatõhusad on kohtud ohustatud naiste kaitsmisel vägivaldsete abikaasade eest, ning Maggie'l oli võimalus oma öeldu kokku võtta. Ta otsustas, et tal ei läinud liiga halvasti. Stuudiovalgustuse all oli palav ja ta tundis, kuidas higi niisutas ta otsaesist. Ta lootis, et see tema meiki maha ei pese.
  
  Siis läks David arsti juurde.
  
  "Kas koduvägivald on suunatud konkreetselt meestelt naistele, dr Bletchley?" ta küsis.
  
  "On üksikuid juhtumeid, kus abikaasad on mehi füüsiliselt väärkohelnud," ütles arst, "kuid neid on suhteliselt vähe."
  
  "Ma arvan, et statistiliselt leiad," sekkus Michael, "et meeste naistevastane vägivald kaalub palju üles naiste vägivalla meeste vastu, peaaegu niivõrd, et naiste vägivald meeste vastu tundub tühine. See on meie kultuuri sisse ehitatud. Näiteks mehed jahivad ja tapavad oma endisi partnereid või panevad toime perekondlikke tapatalguid viisil, mida naised ei tee.
  
  "Aga peale selle," küsis David siis, "kas te ei arva mõnikord, et naine võib üle reageerida ja mehe elu ära rikkuda?" Pean silmas seda, et kui sellised süüdistused on esitatud, on neist sageli väga raske vabaneda, isegi kui kohus leiab, et inimene pole süüdi.
  
  "Aga kas see pole riski väärt," protesteeris Maggie, "kui see päästab need, kes tõesti päästmist vajavad?"
  
  David naeratas. "Noh, see on nagu öelda, et mõne süütu inimese poomine on oluline seni, kuni leiame süüdlased, kas pole?"
  
  "Keegi ei kavatsenud tahtlikult süütuid inimesi üles puua," ütles Cathy.
  
  "Aga ütleme, et kui mees maksab äärmise provokatsiooni korral kätte," rõhutas David, "kas naist peetakse niikuinii palju tõenäolisemalt ohvriks?"
  
  "Tema ja ohver," ütles Maggie.
  
  "See on nagu öelda, et ta palus seda ise," lisas Michael. "Milline provokatsioon õigustab vägivalda?"
  
  "Kas pole naisi, kellele tegelikult meeldib karm olla?"
  
  "Oh, ära ole loll," ütles Michael. "See on sama, mis vihjata, et naised nõuavad vägistamist riietumisstiili pärast."
  
  "Aga on masohhistlikke isiksusi, kas pole, doktor?"
  
  "Te räägite naistest, kellele meeldib karm seks, eks?" - ütles arst.
  
  David tundus küsimuse otsekohesusest pisut piinlikkust - ilmselgelt oli ta mees, kes harjunud pigem küsima kui vastama -, kuid ta noogutas.
  
  Dr Bletchley silitas enne vastamist oma habet. "Noh, kui vastata teie küsimusele lihtsalt: jah, on naismasohiste, nagu on ka meesmasohiste, kuid te peate mõistma, et meil on tegemist väga väikese osaga ühiskonnast, mitte selle osaga, mis tegeleb sellega. perevägivald."
  
  Ilmselgelt oli David hea meel, et sai selle ülekuulamise reaga tehtud, jätkas ta järgmise küsimusega, sõnastades selle hoolikalt Maggie jaoks. "Teil oli hiljuti pistmist sellega, mis on muutunud üsna populaarseks perevägivallaga seotud põhjusteks. Kuigi me ei saa seda juhtumit õiguslikel põhjustel otse arutada, kas saate meile selle olukorra kohta midagi öelda?
  
  Ta ootas innukalt vastust, mõtles Maggie. "Keegi usaldas mind," ütles ta. "Ta tunnistas, et abikaasa mõnitas teda. Andsin nõu, nii palju abi ja tuge, kui suutsin."
  
  "Aga te ei teatanud sellest võimudele."
  
  "See polnud minu asi."
  
  "Mis sa sellest arvad, PC Proctor?"
  
  "Tal on õigus. Me ei saa midagi teha enne, kui inimesed juhtunust teatavad."
  
  "Või kuni olukord jõuab murdepunktini, nagu juhtus antud juhul?"
  
  "Jah. See on sageli asjade toimimise kahetsusväärne tagajärg.
  
  "Suur aitäh," ütles David, kui oli lõpetamas.
  
  Maggie mõistis, et lõpuks oli ta nõrgenenud, hajameelne, mistõttu ta alustas teda katkestades ja ütles: "Kui ma saaksin veel ühe asja lisada, siis see, et ohvreid ei kohelda alati hoole, austuse ja hellusega, mis nagu me kõik arvavad, et väärivad seda. Praegu on Eastvale'i kongis noor naine, kes viibis täna hommikuni haiglas vigastustega, kui ta abikaasa peksis teda eelmisel nädalavahetusel. Miks seda naist nii taga kiusatakse?"
  
  "Kas teil on vastus?" küsis Dave. Ta oli ilmselgelt raevunud, kui teda katkestati, kuid elevil võimalikust vaidlusest.
  
  "Ma arvan, et see on sellepärast, et tema abikaasa on surnud," ütles Maggie. "Nad arvavad, et ta tappis mõned noored tüdrukud, kuid ta on surnud ja nad ei saa oma naela tagasi. Sellepärast nad teda ka valivad. Seetõttu valivad nad Lucy.
  
  "Suur aitäh," ütles David, pöördus kaamera poole ja näitas taas oma naeratust. "See lõpetab peaaegu kõik..."
  
  Kui programm lõppes ja tehnik nende mikrofonid eemaldas, valitses vaikus, siis astus Maggie juurde politseinaine ja ütles: "Ma arvan, et see oli sinust äärmiselt hoolimatu, et rääkisite sellest, mida te seal tegite."
  
  "Oh, jätke ta rahule," ütles Michael. "On aeg, et keegi sellest räägiks."
  
  Arst oli juba lahkunud ning Davidit ja Emmat polnud kusagil näha.
  
  "Kas sa tahad midagi juua?" küsis Michael Maggielt, kui nad pärast meigi eemaldamist stuudiost lahkusid, kuid naine raputas pead. Ta tahtis vaid taksoga koju sõita ja hea raamatuga mõnusasse sooja vanni minna. Võib-olla oli see viimane natuke vaikust, mille ta sai, kui ta täna õhtul öeldule reageeris. Ta ei arvanud, et oleks ühtegi seadust rikkunud. Lõppude lõpuks ei öelnud ta, et Terry on mõrvades süüdi, ei maininud isegi tema nime, kuid ta oli ka kindel, et politsei võib leida midagi, milles teda süüdistada, kui nad seda soovivad. Tundus, et nad oskasid seda hästi. Ja ta poleks seda üldse Banksi kõrvadest mööda lasknud. Las nad teevad seda, mõtles ta. Las nad teevad temast märtri.
  
  "Oled sa kindel? Lihtsalt lühidalt."
  
  Ta vaatas Michaelile otsa ja mõistis, et ta tahtis ainult temast rohkem üksikasju saada. "Ei," ütles ta. "Suur aitäh pakkumise eest, aga ei. Ma lähen koju".
  
  OceanofPDF.com
  13
  
  Pangad leidsid laupäeva varahommikul Lääne diviisi peakorteri juures kaose. Isegi tagaosas, kus oli parkla sissepääs, tormasid reporterid ja teleuudiste meeskonnad, kaamerad käes, üksteist ja karjusid küsimusi Lucy Payne'i kohta. Banks vandus omaette, lülitas poole "It's Not Dark Yet" pealt Dylani CD välja ja astus ettevaatlikult, kuid kindlalt läbi rahvahulga.
  
  Sees oli vaiksem. Banks lippas oma kontorisse ja vaatas aknast välja turuplatsi. Veel reportereid. Telejaama kaubikud satelliitantennidega. Töötab. Keegi tõesti lasi kassi kotist välja. Kõigepealt läks Banks detektiivide tuppa vastuseid otsima. Peainspektorid Jackman ja Templeton istusid oma töölaudade taga ning Annie Cabbot kummardus madala failikapi sahtli kohale, liigutav vaatepilt tema kitsastes mustades teksades, mõtles Banks, mäletades, et neil oli tol õhtul kohting. Õhtusöök, video ja...
  
  "Mis kurat seal toimub?" ta käsitles tuba tervikuna.
  
  Annie vaatas üles. "Kas sa ei tea?"
  
  "Sa tead?"
  
  "Kas sa ei näinud teda?"
  
  "Millest sa räägid?"
  
  Kevin Templeton ja Winsome Jackman langetasid oma pead, jättes selle kaevu rahule.
  
  Annie pani käed puusadele. "Eile õhtul televisioonis."
  
  "Olin Withernseas küsitlemas pensionil olevat politseinikku Lucy Payne'i kohta. Millest ma ilma jäin?"
  
  Annie astus oma laua juurde ja toetas puusa servale. "Naaber Maggie Forrest osales telearutelus perevägivalla teemal."
  
  "Oh kurat".
  
  "Tõesti. Ta süüdistas meid Lucy Payne'i jälitamises, kuna me ei saanud tema abikaasale kätte maksta, ja ta teatas vaatajatele üldiselt, et Lucyt hoitakse siin kinni."
  
  "Julia Ford," sosistas Banks.
  
  "WHO?"
  
  "Advokaat. Vean kihla, et ta ütles Maggiele, kus me Lucyt hoidsime. Issand, milline segadus."
  
  "Oh, muide," ütles Annie naeratades, "AC Hartnell helistas juba kaks korda. Ta küsis, kas te helistaksite talle kohe, kui kohale jõuate.
  
  Banks läks oma kontorisse. Enne Phil Hartnellile helistamist avas ta akna nii laiaks kui suutis ja süütas sigareti. kuradile reeglitega; see oli üks neist päevadest ja see oli alles algus. Banks oleks pidanud teadma, et Maggie Forrest oli kontrolli alt väljunud, et tema hoiatus oleks võinud teda veelgi rumalam käitumisele sundida. Aga mida muud ta temaga teha saaks? Ilmselt mitte palju. Ta ei pannud toime kuritegu ja loomulikult ei jõua sa kuskile, kui peksad ja karistad teda uuesti. Kui ta aga juhtus teda mingil põhjusel nägema, avaldas ta oma arvamuse. Tal polnud õrna aimugi, millega ta mängis.
  
  Kui ta rahunes, istus ta oma laua taha ja sirutas käe telefoni järele, kuid see helises enne, kui ta jõudis telefoni kätte võtta ja Hartnelli numbri valida.
  
  "Alan? Stefan on siin."
  
  "Loodan, et teil on mulle häid uudiseid, Stefan, sest täna hommikul see ei häiriks mind."
  
  "Nii halb?"
  
  "Minust saab selline."
  
  "Siis võib-olla see teeb teile tuju heaks. Sain just laborist DNA võrdluse tulemused."
  
  "JA?"
  
  "Juhus. Terence Payne oli teie Seacrofti vägistaja, see on õige."
  
  Banks lõi käega vastu lauda. "Suurepärane. Veel midagi?"
  
  "Ainult väikesed hetked. Poisid, kes vaatasid läbi kogu majast konfiskeeritud pabereid ja arveid, ei leidnud Terence'ile ega Lucy Payne'ile välja kirjutatud unerohtude jälgi, samuti ei leidnud nad ühtegi ebaseaduslikku tabletti.
  
  "Nagu ma arvasin".
  
  "Kuid nad leidsid ühest nendest kohtadest elektroonikakataloogi, mis lisab teid nende meililisti, kui ostate neilt midagi."
  
  "Mida nad ostsid?"
  
  "Puuduvad andmed selle kohta, et nad oleks oma krediitkaartidega midagi ostnud, aga võtame ettevõttega ühendust ja laseme kellelgi ostud üle vaadata, kas kasutati sularaha. Ja veel üks asi: keldri põrandal olid jäljed, mis edasisel uurimisel meenutavad pigem statiivi jälgi. Rääkisin Luke'iga ja ta ei kasutanud statiivi, nii et...
  
  "Keegi teine tegi seda."
  
  "Näib välja."
  
  "Kus kurat see siis on?"
  
  "Mul pole õrna aimugi".
  
  "Olgu, Stefan, tänan heade uudiste eest. Jätkake otsimist."
  
  "Tuleb alla."
  
  Niipea kui Banks toru katkestas, valis ta Hartnelli numbri. Mees ise vastas teise piiksu peale.
  
  "Hartnelli piirkonna komandör."
  
  "See on Alan," ütles Banks. "Kuulsin, et proovisite minuga ühendust saada."
  
  "Kas sa nägid seda?"
  
  "Ei. Sain just teada. See koht kubiseb meediast."
  
  "Üllatus, üllatus. Loll naine. Kuidas on lood Lucy Payne'iga?
  
  "Ma rääkisin temaga eile, kuid ei jõudnud kuhugi."
  
  "Kas on muid tõendeid?"
  
  "Iseenesest mitte tõendid." Banks rääkis talle Seacrofti vägistaja DNA vastest, võimalusest, et videokaamera oli ikka veel kuskil Painesis peidus, ja tema vestlusest George Woodwardiga saatanlikest atribuutikatest Alderthorpe'is ja Kathleen Murray ligatuuriga kägistamisest.
  
  "See on jama," ütles Hartnell. "Kindlasti mitte tõendid Lucy Payne'i vastu. Jumala pärast, Alan, ta oli kõige kohutavama väärkohtlemise ohver. Mäletan seda juhtumit Alderthorpe'is. Me ei taha seda kõike segada. Mõelge, kuidas see välja näeks, kui hakkaksime oletama, et ta tappis oma neetud nõbu, kui ta oli vaid 12-aastane. "
  
  "Mõtlesin, et saan seda kasutada, et anda talle väike tõuge, et näha, kuhu ta läheb."
  
  "Te teate sama hästi kui mina, et verest ja kiududest ei piisa, ja mis puutub tõenditesse, siis see on kõik, mis meil on. Need spekulatsioonid tema mineviku kohta ei muuda midagi, kui äratavad tema vastu veelgi suuremat kaastunnet.
  
  "Tõenäoliselt on sama paljud inimesed kuritegude pärast nördinud ja arvavad, et võib-olla on tal nendega rohkem pistmist, kui ta tunnistab."
  
  "Võib-olla, aga nad pole kaugeltki nii valjud kui inimesed, kes on juba Millgartile helistanud, uskuge mind. Lase tal minna, Alan."
  
  "Aga-"
  
  "Me tabasime oma tapja ja ta on surnud. Lase tal minna. Me ei saa teda enam hoida."
  
  Banks vaatas kella. "Meil on veel neli tundi aega. Võib-olla tuleb midagi välja."
  
  "Järgmise nelja tunni jooksul ei juhtu midagi, uskuge mind. Lase ta lahti."
  
  "Aga jälgimine?"
  
  "Kuradi kallis. Öelge kohalikule politseile, et ta hoiaks tal silma peal ja käskige tal läheduses viibida; võiksime temaga uuesti rääkida."
  
  "Kui ta on süüdi, siis ta kaob."
  
  "Kui ta on süüdi, leiame tõendid ja siis leiame ta."
  
  "Las ma võtan temast kõigepealt veel ühe löögi." Banks hoidis hinge kinni, kui Hartnell liini teises otsas peatus.
  
  "Hästi. Räägi temaga uuesti. Kui ta ei tunnista, lase tal minna. Aga olge kuradi ettevaatlik. Ma ei taha mingeid süüdistusi Gestapo ülekuulamistaktikas."
  
  Banks kuulis oma uksele koputust, pani käe telefonitoru kohale ja hüüdis: "Tule sisse."
  
  Julia Ford astus sisse ja naeratas talle laialt.
  
  "Ärge selle pärast muretsege, söör," ütles Banks Hartnellile. "Tema advokaat on igal ajal kohal."
  
  "See on tõeline loomaaed, kas pole?" ütles Julia Ford pärast seda, kui Banks toru katkestas. Peened jooned silmade ümber kogunesid naeratades. Ta kandis täna hommikul teistsugust ülikonda - halli pärlpluusiga -, kuid see nägi siiski asjalik välja. Tema juuksed nägid läikivad välja, nagu oleks neid just duši all käidud, ja ta kandis end täpselt nii palju meiki, et varjata oma vanust mitu aastat.
  
  "Jah," vastas Banks. "Tundub, et keegi on kogu Briti meediat Lucy asukohast teavitanud."
  
  "Kas sa lased tal minna?"
  
  "Varsti. Kõigepealt tahan veel vestelda."
  
  Julia ohkas ja avas talle ukse. "Noh. Taaskord vaheajale.
  
  Hull ja kaugemalgi olid Yorkshire'i osad, mida Jenny vaevu üldse teadis. Tema kaardil oli tilluke küla nimega Kilnsey, otse maa lõunatipus, kus Humber suubub Põhjamerre, vahetult enne õhukest riba nimega Natasha's Head, sildiga Heritage Coast, mis ulatus merre nagu väändunud. närtsinud nõia sõrm. See oli nii mahajäetud , et Jenny värises pelgalt kaarti vaadates, tundes lakkamatut külma tuult ja torkivat soolapihust, mida ta ette kujutas, oli kõik, mis seal oli.
  
  Kas seda nimetati "tõrjutute juhiks", sest keegi lükati seal ühel päeval tagasi, mõtles ta ja ta kummitus loivas mööda liiva ja oigas öösiti, või sellepärast, et "tõrjutud" oli "sperma" rikutud, ja kas see oli natuke nagu merre hõljuv sperma? Tõenäoliselt oli see midagi palju proosalisemat, nagu viikingite "poolsaar". Jenny mõtles, kas keegi on seal üldse käinud. Võimalik, et linnuvaatajad; nad olid piisavalt hullud, et minna ükskõik kuhu tabamatut, peenetäpilist kollast metsvitsat või mõnda sarnast olendit otsima. Selles piirkonnas ei paistnud ühtegi kuurorti olevat, kui võib-olla välja arvata Weathernsea, mida Banks eile külastas. Kõik levialad olid palju kaugemal põhjas: Bridlington, Filey, Scarborough, Whitby, kuni Saltburni ja Redcarini Teeside'is.
  
  Oli ilus päev: tuuline, kuid päikseline, selle kohal hõljus vaid aeg-ajalt kõrgeid valgeid pilvi. Polnud just soe - kerge jope võiks kindlasti selga panna -, aga külm ka mitte. Jenny näis olevat ainuke auto teel, mis asub väljaspool Patringtonit, kus ta peatus korraks kohvi joomas ja St Patricku kirikus, mida peetakse Inglismaa üheks parimaks maakirikuks.
  
  See oli kõrbeala, enamasti tasane põllumaa, rohelised põllud ja aeg-ajalt sähvatas erekollane rapsiseemned. Külad, millest ta läbi sõitis, olid vaid viletsad bangalote kobarad ja kummaline punastest tellistest terrasside rida. Peagi avanes Põhjamere gaasiterminali sürrealistlik maastik koos keerdunud metalltorude ja hoidlatega ning Jenny suundus mööda rannikut Alderthorpe"i poole.
  
  Ta mõtles oma reisi ajal Banksile üsna palju ja jõudis järeldusele, et ta pole õnnelik. Ta ei teadnud, miks. Peale Sandra raseduse, mis teda ilmselgelt erinevatel põhjustel häiris, oli tal palju mille eest tänulik olla. Alustuseks on tema karjäär taas õigel teel ja tal on atraktiivne noor tüdruksõber. Vähemalt eeldas ta, et Annie on atraktiivne.
  
  Aga võib-olla oli Annie see, kes Banksi õnnetuks tegi? Ta ei tundunud kunagi nende suhetes päris kindel, kui Jenny talle küsimusi esitas. Ta eeldas, et see oli peamiselt tingitud tema loomulikust kõrvalehoidmisest isiklikes ja emotsionaalsetes asjades - nagu enamik mehi -, kuid võib-olla oli ta tõesti segaduses.
  
  Mitte, et ta midagi teha saaks. Ta mäletas, kui pettunud ta oli eelmisel aastal, kui ta võttis vastu tema kutse õhtusöögile ega ilmunud kohale ega isegi helistanud. Jenny istus seal oma kõige võrgutavamas siidiriietuses, praadis ahjus apelsinikastmes parti, valmis uut võimalust kasutama ning ootas ja ootas. Lõpuks ta helistas. Ta kutsuti pantvange võtma. Noh, see oli kindlasti hea vabandus, kuid see ei leevendanud palju tema pettumuse ja kaotuse tunnet. Sellest ajast saadik olid nad teineteise suhtes ettevaatlikumad, ei tahtnud riskida kokkuleppe sõlmimisega juhuks, kui see läbi kukub, kuid naine muretses endiselt Banksi pärast ja siiski, tunnistas ta ise, tahtis teda.
  
  Tasane kõrbemaastik ulatus aina kaugemale. Kuidas pagan saab elada nii kõrvalises ja mahajäänud kohas? Jenny imestas. Ta nägi silti, mis osutas itta - ALDERTHORP ½ MIILI - ja suundus mööda kitsast pinnasteed alla, lootes paganama, et keegi ei lähe teisele poole. Maastik oli aga nii avatud - isegi ainsatki puud polnud näha -, et ta nägi kergesti kedagi kaugelt lähenemas.
  
  Tundub, et pool miili venis igavesti, nagu sageli juhtub lühikestel vahemaadel maateedel. Siis nägi ta ees majade kogumit ja tundis läbi avatud akna mere lõhna, kuigi ta ei näinud seda veel. Kui ta avastas end keeramas vasakule munakivisillutisega tänavale, mille ühel küljel on bangalod ja teisel pool ridaelamud punastest tellistest ridaelamuboksis, teadis ta, et see peab olema Alderthorpe. Ta nägi väikest postkontorit ja segapoodi, kus oli tuules lehvimas ajalehtede riiul, köögiviljapoodi ja lihunikut, kükitavat gospelisaali ja kõleda välimusega pubi nimega Lord Nelson, ja see oli kõik.
  
  Jenny sõitis postkontori juurde sinise Citroeni taha ja sealt väljudes arvas ta, et nägi kardinaid üle tee liikumas, tundis postkontori ust avades uudishimulikke pilke seljal. Keegi ei tule siia, ta kujutas ette, kuidas inimesed mõtlevad. Mida ta üldse tahta võiks? Jennyl oli tunne, nagu oleks ta sattunud ühte nendest Lost Village'i lugudest, paigast, mille aeg on unustanud, ja tal oli ebaloogiline tunne, et kui ta sellesse kohta sisenes, oli temagi eksinud ja kõik mälestused temast pärismaailmas kadusid. Loll loll, ütles ta endale, kuid värises, kuigi külm polnud.
  
  Kelluke helises üle tema pea ja ta leidis end poest, kus ta arvas, et enne sündi lakkas eksisteerimast, kus odrasuhkru purgid seisid kõrvuti kingapaeltega, kõrgetel riiulitel olid patenditud ravimid ja õnnitluskaardid riiulil. poole tolli paksused nelk ja kondenspiimapurgid. See lõhnas nii kopitanud kui puuviljaselt - pirnikomm, mõtles Jenny - ja tänavalt sissetulev valgus oli hämar ja heitis üle müüja leti varjutriipe. Seal oli väike postkontori värav ja seal seisis räbalas pruunis mantlis naine, pööras ringi ja vaatas Jennyt sisse astudes. Postiljon ise vaatas oma kliente ja kohendas prille. Ilmselgelt vestlesid nad hästi ega olnud segamise pärast üleliia põnevil.
  
  "Kuidas ma teid aidata saan?" küsis postiülem.
  
  "Ma mõtlesin, kas te võiksite mulle öelda, kus on Murray ja Godwini vanad majad," küsis Jenny.
  
  "Miks sa tahad seda teada?"
  
  "See on seotud minu tööga."
  
  "Te olete ajalehereporter, kas pole?"
  
  "Mitte päris. Olen kohtuekspertiisi psühholoog."
  
  See peatas naise poolel teel. "Te vajate Natasha Lane'i. Kohe üle tänava ja mööda sõidurada mere äärde. Viimased kaks poolfinaali. Sa ei saa neist ilma jääda. Keegi pole seal palju aastaid elanud."
  
  "Kas sa tead, kas keegi lastest elab siin veel?"
  
  "Ma pole pärast seda juhtunud ühegi neist nahka ega juukseid näinud."
  
  "Aga õpetaja Maureen Nesbitt?"
  
  "Elab Eastingtonis. Siin pole kooli."
  
  "Tänan teid väga".
  
  Lahkudes kuulis ta, kuidas klient sosistas: "Kohtupsühholoog? Kuidas see kodus on?"
  
  "Turist," pomises postiljon. "Ghoul, nagu kõik teisedki. Igatahes, sa rääkisid Mary Wallace'i abikaasast..."
  
  Jenny mõtles, kuidas nad reageerivad, kui meedia massiliselt sisse lööb, mida nad kahtlemata varsti ka teevad. Ei juhtu sageli, et sellist kohta nagu Alderthorpe austatakse elu jooksul rohkem kui ühe autasuga.
  
  Ta ületas High Streeti, tundes endiselt, et teda jälgitakse, ja leidis sillutamata sõiduraja, mis viis itta Põhjamereni. Kuigi puhus külm tuul, oli pilvitu taevas nii hele, läbitungivalt sinine, et ta pani ette päikeseprillid, meenutades erutatud vihaga päeva, mil ta ostis need Santa Monica kailt koos topeltmüüja Randyga.
  
  Natasha Lane'i mõlemal küljel, High Streeti lähedal, oli umbes viis-kuus bangalot, kuid umbes viiekümne jardi kaugusel oli maapind ainult ebatasane. Jenny nägi veel viiekümne jardi taga kahte määrdunud telliskivist peatust. Nad olid kindlasti isoleeritud külast, mis oli algusest peale üsna isoleeritud. Ta kujutas ette, et kui reporterid ja telekaamerad kümme aastat tagasi lahkusid, pidi vaikus, üksindus ja leinatunne kogukonda laastama, õhus olid küsimused ja süüdistused. Isegi suure kaasaegse linna äärelinna The Hilli ümbruse elanikud näevad aastaid vaeva, et mõista, mis seal juhtus, ja paljud elanikud vajavad nõu. Jenny võis vaid ette kujutada, mida Alderthorpe"i inimesed nõustamisest arvatavasti mõtlesid.
  
  Majadele lähemale jõudes tundis ta üha enam meretuule soolast lõhna ja taipas, et ta oli kuskil, vaid mõne jardi kaugusel, madalate luidete ja Marrami rohu taga. Selle ranniku külad on merre kadunud, luges Jenny; liivane rannajoon muutus pidevalt ja võib-olla oleks kümne-kahekümne aasta pärast ka Alderthorpe vee alla kadunud. See oli kohutav mõte.
  
  Majad olid remondis. Katused varisesid sisse ning katkised aknad ja uksed löödi laudadega kinni. Siin-seal tegid inimesed pihustusvärvidega grafitit: ROTE IN HELL, TAGASI RIPPUS ja lihtne, liigutav: KATHLEEN: ME EI UNUSTAGE. Jenny avastas end veidralt segaduses, kui ta seal piilujana poseerides seisis.
  
  Aiad olid umbrohtu ja põõsastikku täis kasvanud, kuid ta võis läbi sassis metsaaluse hoonetele lähemale pääseda. Vaadata polnud palju ja uksed olid nii kindlalt laudadega kinni löödud, et ta ei pääsenud isegi tahtmise korral sisse. Seal jutustas ta endale, et Lucy Payne'i ja veel kuut last terroriseeriti, vägistati, alandati, piinati ja piinati jumal teab, mitu aastat enne ühe neist - Kathleen Murray - surma tõid võimud ukse taha. Nüüd oli see koht vaid vaikne vareme. Jenny tundis end seal, nagu siis, Hilli keldris, seistes veidi valetajana. Mida ta oleks võinud teha või öelda, et mõista siin aset leidnud õudusi? Tema teadus, nagu kõik muu, oli ebapiisav.
  
  Sellele vaatamata seisis ta seal mõnda aega, siis kõndis mööda hooneid ringi ja tõdes, et tagaaedade aiad olid isegi rohkem võsastunud kui ees. Ühes aias rippus kahe roostes posti vahel tühi pesunöör.
  
  Jenny komistas lahkudes metsaaluses millegi otsa. Algul arvas ta, et see on juur, kuid kui ta kummardus ning lehti ja oksi eraldas, nägi ta väikest kaisukaru. See nägi välja nii sassis, et oleks võinud seal olla aastaid, võis isegi kuuluda ühele Alderthorpe'i seitsmest, kuigi Jenny kahtles selles. Politsei või sotsiaalteenistus võtaks midagi sellist, nii et tõenäoliselt jättis selle mõni kohalik laps hiljem mingisuguse austusavaldusena maha. Kui ta selle üles võttis, tundus see märg ja selle seljas olevast pilust roomas ta käele välja putukas. Jenny ahmis järsult õhku, viskas kaisukaru maha ja suundus kiiresti külla tagasi. Ta kavatses koputada mitmele uksele ja küsida Godwinide ja Murrayde kohta, kuid Alderthorpe ehmatas teda nii ära, et ta otsustas hoopis Easingtoni minna, et Maureen Nesbittiga rääkida.
  
  "Olgu, Lucy. Äkki saame alustada?
  
  Banks lülitas magnetofonid sisse ja katsetas neid. Seekord olid nad veidi suuremas ja tervemas ülekuulamisruumis. Lisaks Lucyle ja Julia Fordile tõi Banks endaga kaasa ka PC Jackmani, kuigi see polnud tema juhtum, peamiselt selleks, et Lucyst tagantjärele muljeid saada.
  
  "Ma arvan, et jah," ütles Lucy alistuval, pahural häälel. Ta nägi kongis veedetud ööst väsinud ja raputatud, mõtles Banks, kuigi kambrid olid jaoskonna moodsaim osa. Korrapidaja ütles, et palus tuled terveks ööks põlema jätta, mistõttu ei saanud kaua magada.
  
  "Loodan, et tundsite end eile õhtul mugavalt," küsis ta.
  
  "Mis sind huvitab?"
  
  "Ma ei kavatse sind ebamugavust tekitada, Lucy."
  
  "Ära minu pärast muretse. Mul läheb hästi".
  
  Julia Ford koputas kella. "Kas me võime sellega jätkata, inspektor Banks?"
  
  Banks peatus ja vaatas siis Lucyle otsa. "Räägime natuke rohkem teie minevikust, eks?"
  
  "Mis sellel millegagi pistmist on?" Julia Ford sekkus.
  
  "Kui lubate mul oma küsimusi esitada, võiksite sellest teada saada."
  
  "Kui see mu klienti häirib..."
  
  "Leinab teie klienti! Viie väikese tüdruku vanemad on rohkem kui ärritunud.
  
  "See pole oluline," ütles Julia. "Sellel pole Lucyga midagi pistmist."
  
  Banks ignoreeris advokaati ja pöördus Lucy poole, kes ei paistnud arutelust huvitatud olevat. "Kas sa võiksid kirjeldada mulle Alderthorpe'i keldrit, Lucy?"
  
  "Keldris?"
  
  "Jah. Kas sa ei mäleta seda?"
  
  "See oli lihtsalt kelder," ütles Lucy. "Pime ja külm."
  
  "Kas seal all oli veel midagi?"
  
  "Ma ei tea. Mida?"
  
  "Mustad küünlad, viiruk, pentagramm, mantlid. Kas allkorrusel ei tantsitud ja lauldi palju, Lucy?"
  
  Lucy sulges silmad. "Ma ei mäleta. See ei olnud mina. See oli Linda."
  
  "Oh, tule, Lucy. Võite midagi paremat välja mõelda. Miks on nii, et kui jõuame millegini, millest te ei taha rääkida, kaotate alati mugavalt oma mälu?"
  
  "Superintendent," ütles Julia Ford. "Pidage meeles, et mu klient kannatas posttraumaatilise šoki tõttu retrograadse amneesia käes."
  
  "Jah jah ma mäletan. Muljetavaldavad sõnad." Banks pöördus tagasi Lucy poole. "Te ei mäleta, et oleksite mäe peal keldrisse sisenenud, ega ka Alderthorpe'i keldris tantsimist ja laulmist. Kas mäletate rakku?
  
  Lucy näis olevat endasse tõmbunud.
  
  "Kas see on tõsi?" Pangad nõudsid. Morrisoni vana peidupaik.
  
  "Ma mäletan seda," sosistas Lucy. "See oli koht, kuhu nad meid panid, kui meil oli halb."
  
  "Kui halb sa olid, Lucy?"
  
  "Ma ei saa aru".
  
  "Miks sa puuris olid, kui politsei saabus? Sina ja Tom. Mida sa tegid, et sinna jõuda?"
  
  "Ma ei tea. Seda pole kunagi palju olnud. Sul polnud kunagi palju teha. Kui sa ei koristanud oma taldrikut - mitte et sellel oleks olnud midagi koristada - või kui sa vaidlesid vastu või ütlesid "ei", kui nad... siis, kui nad seda tahtsid... Oli lihtne puuri lukustada."
  
  "Kas sa mäletad Kathleen Murrayd?"
  
  "Ma mäletan Kathleeni. Ta oli mu nõbu."
  
  "Mis temaga juhtus?"
  
  "Nad tapsid ta."
  
  "Kes seda tegi?"
  
  "Täiskasvanud".
  
  "Miks nad ta tapsid?"
  
  "Ma ei tea. Nad lihtsalt... ta just suri..."
  
  "Nad ütlesid, et teie vend Tom tappis ta."
  
  "See on naljakas. Tom poleks kedagi tapnud. Maht on õrn."
  
  "Kas sa mäletad, kuidas see juhtus?"
  
  "Mind ei olnud seal. Lihtsalt ühel päeval öeldi meile, et Kathleen on lahkunud ega tule tagasi. Ma teadsin, et ta on surnud."
  
  "Kuidas sa tead?"
  
  "Ma lihtsalt teadsin. Ta nuttis kogu aeg, ta ütles, mida ta kavatseb rääkida. Nad ütlesid alati, et tapavad meist ükskõik millise, kui nad arvavad, et me sellest räägime.
  
  "Kathleen kägistati, Lucy."
  
  "Kas ta oli?"
  
  "Jah. Täpselt nagu tüdrukud, kes me teie keldrist leidsime. Kägistamine ligatuuriga. Pidage meeles neid kollaseid kiude, mis leidsime teie küünte alt koos Kimberly verega."
  
  "Millega te tahate, superintendent?" küsis Julia Ford.
  
  "Kuritegude vahel on palju sarnasusi. See on kõik".
  
  "Aga Kathleen Murray tapjad on ilmselt trellide taga?" Julia vaidles vastu. "Sellel pole Lucyga midagi pistmist."
  
  "Ta oli asjaga seotud."
  
  "Ta oli ohver."
  
  "Alati ohver, eks Lucy? Halva mäluga ohver. Kuidas sa end tunned?"
  
  "Sellest piisab," ütles Julia.
  
  "See on kohutav tunne," ütles Lucy tasasel häälel.
  
  "Mida?"
  
  "Te küsisite, mis tunne on olla halva mäluga ohver. See on kohutav. On tunne, et mul pole "mina", et ma olen eksinud, mul pole millegi üle kontrolli, et ma ei loe. Ma isegi ei mäleta neid halbu asju, mis minuga juhtusid.
  
  "Las ma küsin sinult uuesti, Lucy: kas olete kunagi aidanud oma mehel noort tüdrukut röövida?"
  
  "Ei, ma ei teinud seda."
  
  "Kas olete kunagi kellelegi tema koju toonud tüdrukutest haiget teinud?"
  
  "Ma ei teadnud neist kunagi kuni eelmise nädalani."
  
  "Miks sa sel konkreetsel ööl üles tõusid ja keldrisse läksid? Miks mitte ühelgi varasemal korral, kui teie mees kostitas teie keldris noort tüdrukut?"
  
  "Ma pole kunagi varem midagi kuulnud. Ta vist uimastas mind."
  
  "Kui me maja läbi otsisime, ei leidnud me ühtegi unerohtu ja kellelgi teist pole nende jaoks retsepti."
  
  "Ta võis need hankida ebaseaduslikult. Ta oli vist otsa saanud. Sellepärast ma ärkasin."
  
  "Kust ta need saaks?"
  
  "Kool. Koolides müüakse igasuguseid narkootikume."
  
  "Lucy, kas teadsite, et teie mees oli vägistaja, kui temaga kohtusite?"
  
  "Ma tegin... mida?"
  
  "Sa kuulsid mind." Banks avas tema ees toimiku. "Meie arvutuste kohaselt oli ta juba vägistanud neli meile tuntud naist, enne kui ta teiega Seacrofti pubis kohtus. Terence Payne oli Seacrofti vägistaja. Tema DNA ühtib ohvrite mahajäetud DNA-ga.
  
  "Mina - mina..."
  
  "Sa ei tea, mida öelda?"
  
  "Ei".
  
  "Kuidas sa temaga kohtusid, Lucy? Ükski teie sõber ei mäleta, et oleks näinud teid tol õhtul pubis temaga rääkimas.
  
  "Ma ütlesin sulle. Ma kavatsesin lahkuda. See oli suur paljude tubadega pubi. Läksime teise baari."
  
  "Miks sa pead teistsugune olema, Lucy?"
  
  "Ma ei tea, mida sa mõtled."
  
  "Ma mõtlen, miks ta ei järgnenud sulle väljas ja ei vägistanud sind nagu teistega?"
  
  "Ma ei tea. Kuidas ma peaksin teadma?"
  
  "Siiski peate tunnistama, et see on kummaline, eks?"
  
  "Ma ütlesin sulle, ma ei tea. Ma meeldisin talle. Armastas mind."
  
  "Kuid ta jätkas pärast teiega kohtumist teiste noorte naiste vägistamist." Banks vaatas oma toimiku uuesti läbi. "Meie andmetel veel vähemalt kaks korda. Ja nemad on just need, kes sellest teatasid. Teate, mõned naised ei teata sellest. Liiga ärritunud või liiga häbi. Näete, nad süüdistavad ennast." Banks mõtles Annie Cabbotile ja sellele, mida ta pidi üle kahe aasta tagasi läbi elama.
  
  "Mis see minuga pistmist on?"
  
  "Miks ta sind ei vägistanud?"
  
  Lucy heitis talle arusaamatu pilgu. "Võib-olla ta tegi."
  
  "Ära ole rumal. Ühelegi naisele ei meeldi, kui teda vägistatakse, ja kindlasti pole tal kavatsust oma vägistajaga abielluda.
  
  "Sa oleksid üllatunud, millega saate harjuda, kui teil pole valikut."
  
  "Mida tähendab "pole valikut"?
  
  "Mida ma räägin".
  
  "See oli teie valik Terryga abielluda, kas pole? Keegi ei sundinud sind."
  
  "Ma ei mõtle seda."
  
  "Mida sa siis mõtled?"
  
  "Pole tähtis".
  
  "Lähme".
  
  "Pole tähtis".
  
  Banks vaatas tema paberid läbi. "Mis see oli, Lucy? Kas ta rääkis sulle, mida ta tegi? Kas see tekitas sinus elevust? Kas ta tundis ära sugulasvaimu? Sinu Hindley oma Bradyle?"
  
  Julia Ford kargas püsti. "Aitab, inspektor. Veel üks selline märkus ja see intervjuu on läbi ja ma annan teile teada."
  
  Banks jooksis käega läbi kärbitud juuste. Need tundusid kipitavad.
  
  Winsome jätkas ülekuulamist. "Ta vägistas sind, Lucy?" küsis ta oma meloodilise jamaika aktsendiga. "Kas su mees vägistas sind?"
  
  Lucy pöördus, et vaadata Winsome'i poole ja Banksile tundus, et ta kaalub, kuidas selle võrrandi uue teguriga toime tulla.
  
  "Muidugi mitte. Ma ei abielluks kunagi vägistajaga."
  
  "Nii et sa ei teadnud temast?"
  
  "Muidugi ma ei teinud seda."
  
  "Kas sa ei leidnud Terry juures midagi imelikku? Tähendab, ma ei tundnud teda kunagi, aga mulle tundub, et temas on piisavalt, mis annab inimesele põhjust muretsemiseks.
  
  "Ta võib olla väga võluv."
  
  "Kas ta tegi või ütles midagi, mis paneks teid kahtlustama kogu koos oldud aja jooksul?"
  
  "Ei".
  
  "Kuid millegipärast abiellusite mehega, kes polnud mitte ainult vägistaja, vaid ka noorte tüdrukute röövija ja mõrvar. Kuidas sa seda seletad, Lucy? Peate tunnistama, et see on väga ebatavaline, seda on raske uskuda.
  
  "Ma ei saa sellega midagi teha. Ja ma ei oska seda seletada. Täpselt nii see juhtus."
  
  "Kas talle meeldis mängida mänge, seksuaalseid mänge?"
  
  "Nagu mis?"
  
  "Talle meeldis sind kinni siduda? Kas ta nautis sinu vägistamist teeskledes?
  
  "Me ei teinud midagi sellist."
  
  Winsome andis Banksile signaali, et ta peaks kõik uuesti enda kätte võtma ja naise pilk peegeldas tema tundeid; nad ei viinud kuhugi ja Lucy Payne ilmselt valetas.
  
  "Kus on videokaamera?" küsis Banks.
  
  "Ma ei saa aru mida sa ütlesid".
  
  "Leidsime keldrist asitõendeid. Videokaamera paigaldati voodi jalamile. Ma arvan, et sulle meeldis filmida seda, mida sa tüdrukutega tegid.
  
  "Ma ei teinud neile midagi. Ma juba ütlesin, et ma ei käinud seal, välja arvatud võib-olla üks kord. Ma ei tea ühestki videokaamerast midagi."
  
  "Kas olete kunagi oma meest sellisega näinud?"
  
  "Ei".
  
  "Ta pole teile kunagi ühtegi videot näidanud?"
  
  "Ainult üüritud."
  
  "Arvame, et teame, kust ta videokaamera ostis, Lucy. Saame kontrollida."
  
  "Mine edasi. Ma pole kunagi midagi sellist näinud, ma pole kunagi midagi sellist teadnud."
  
  Banks tegi pausi ja muutis teemat. "Sa ütled, et sa ei mänginud seksimänge, Lucy, mis pani sind siis otsustama riietuda ja käituda nagu prostituut?" küsis Banks.
  
  "Mida?"
  
  "Kas sa ei mäleta?"
  
  "Jah, aga see polnud asja mõte. Tähendab, ma ei teinud seda... Ma ei olnud tänaval ega midagi sellist. Kes sulle seda ütles?
  
  "Pole tähtis. Kas sa võtsid mehe hotelli baarist seksimiseks?
  
  "Mis siis, kui ma teeksin? See oli lihtsalt lõbus, väljakutse. "
  
  "Nii et sulle meeldisid mängud väga."
  
  "See oli enne, kui ma Terryga kohtusin."
  
  "Nii et kõik on praegu korras?"
  
  "Ma ei ütle seda. See oli lõbus, see on kõik."
  
  "Mis juhtus?"
  
  Lucy naeratas kurjalt. "Sama, mis juhtus piisavalt sageli, kui lasin endale pubis lobiseda. Ainult seekord maksti mulle kakssada naela. Nagu ma ütlesin, oli lõbus, see on kõik. Kas sa arreteerid mind prostitutsiooni eest?"
  
  "Kui lõbus," ütles Banks.
  
  Julia Ford näis sellest vahetusest pisut jahmunud, kuid ei öelnud midagi.
  
  Pangad teadsid, et nad ei kao niikuinii kuhugi. Hartnellil oli õigus: neil polnud Lucy vastu tõelisi tõendeid peale tema äärmiselt kummalise suhte Payne'iga ning pisikeste vereplekkide ja köiekiudude. Võib-olla ei olnud tema vastustel palju mõtet, kuid kui ta just ei tunnistanud, et aitas oma abikaasat mõrvadele, oli ta vaba. Ta vaatas teda uuesti. Sinikad olid peaaegu kadunud ning ta nägi oma kahvatu naha ja pikkade mustade juustega üsna süütu ja armas välja, peaaegu nagu Madonna. Ainus, mis pani Banksi uskuma, et sündmuste taga on rohkem, kui ta kunagi tunnistada tahaks, olid tema silmad: mustad, peegeldavad, läbitungimatud. Talle jäi mulje, et kui sa liiga kaua tema silmadesse vaatad, võid hulluks minna. Kuid see ei olnud tõend; see oli üliaktiivne kujutlusvõime. Ta tundis järsku, et tal on küllalt. Üllatades kõiki kolme, tõusis ta nii järsult püsti, et oleks peaaegu tooli ümber lükanud ja ütles: "Nüüd võite minna, Lucy. Lihtsalt ära mine liiga kaugele," ja kiirustas ülekuulamisruumist välja.
  
  Isington oli teretulnud vaheldus Alderthorpe'ile, mõtles Jenny, kui parkis oma autot küla keskel asuva pubi ette. Kuigi see kõik oli tsivilisatsioonist peaaegu sama kaugel, tundus, et see on vähemalt seotud, osa sellest, mis toimub, mis ei olnud Alderthorpe'is.
  
  Jenny leidis baaridaamilt Maureen Nesbitti aadressi piisavalt lihtsalt ja avastas end peagi ukselävel näost näkku kahtlase naisega, kel olid sinise lindiga selja taha seotud pikad valged juuksed, beež kampsun ja mustad püksid, mis sellise inimese jaoks olid veidi kitsad. täis puusad.
  
  "Kes sa oled? Mida sa tahad?"
  
  "Ma olen psühholoog," ütles Jenny. "Ma tahan teiega rääkida sellest, mis juhtus Alderthorpe'is."
  
  Maureen Nesbitt vaatas tänaval üles ja alla ning pöördus siis tagasi Jenny poole. "Oled sa kindel, et sa pole reporter?"
  
  "Ma ei ole reporter."
  
  "Sest nad ründasid mind, kui see juhtus, aga ma ei öelnud neile midagi. Koristajad." Ta tõmbas kardigani rinnale lähemale.
  
  "Ma ei ole reporter," kordas Jenny oma rahakotis mingit isikutunnistust otsides. Parim, mida ta leidis, oli tema ülikooli raamatukogukaart. Vähemalt tuvastas ta, et ta on dr Fuller ja personali liige. Maureen uuris kaarti hoolega, olles selgelt nördinud, et ka sellel polnud fotot, siis lasi ta lõpuks Jenny sisse. Sisse sattudes muutusid tema kombed täielikult - suurinkvisiitorist oli külalislahke perenaine, kes nõudis värske tee valmistamist. Elutuba oli väike, kuid mugav, vaid paar tugitooli, peegel kamina kohal ja klaaskapp, mis oli täis kauneid kristallklaasi. Ühe tooli kõrval oli väike laud ja sellel lebas pehmekaaneline raamat "Suured ootused" pooleldi piimatee kõrvale. Jenny istus teisele toolile.
  
  Kui Maureen tõi kandiku, millel oli taldrik digestive küpsistega, ütles ta: "Vabandan oma varasema käitumise pärast. Asi on selles, et ma olen aastatega kaugele jõudnud. Teate, väike kuulsus võib teie elu täielikult muuta.
  
  "Kas sa ikka õpetad?"
  
  "Ei. Kolm aastat tagasi läksin pensionile." Ta koputas pehmekaanelist raamatut. "Lubasin endale, et kui pensionile jään, loen kõik oma lemmikklassikud uuesti läbi." Ta istus maha. "Laseme teel paar minutit tõmmata, eks? Oletan, et olete siin Lucy Payne'i pärast?"
  
  "Sa tead?"
  
  "Püüdsin kõik need aastad nendega sammu pidada. Ma tean, et Lucy - Linda, nagu ta tollal oli - elas koos Liversedge"i-nimelise paariga Hulli lähedal ja seejärel sai ta pangas töökoha ja läks elama Leedsi, kus abiellus Terence Payne"iga. Viimane asi, mida sellel lõunapausil kuulsin, oli see, et politsei lasi ta lihtsalt tõendite puudumisel lahti.
  
  Isegi Jenny polnud seda veel kuulnud, aga siis ta ei kuulanud sel päeval uudiseid. "Kust sa seda kõike tead?" ta küsis.
  
  "Mu õde töötab Hullis sotsiaalteenistuses. Sa ei ütle kellelegi, eks?"
  
  "Minu südame järgi."
  
  "Mida sa siis teada tahad?"
  
  "Millised muljed teile Lucyst jäid?"
  
  "Ta oli tark tüdruk. Väga tark. Kuid tal hakkas kergesti igav, ta hajus kergesti. Ta oli kangekaelne, kangekaelne ja kui ta oli otsuse teinud, ei saanud te teda kummutama. Muidugi peate meeles pidama, et arreteerimise ajal käis ta kohalikus üldhariduskoolis. Õpetasin ainult madalamates klassides. Ta oli meiega kuni üheteistkümnenda eluaastani.
  
  "Aga teised olid ikka seal?"
  
  "Jah. Kõik nemad. Kohalike koolide puhul pole nii palju valikut."
  
  "Ma arvan, et ei. Kas sul on veel midagi Lucy kohta meeles?
  
  "Mitte päris".
  
  "Kas ta sõlmis lähedasi sõprussuhteid väljaspool oma lähimat perekonda?"
  
  "Keegi neist ei teinud seda. See oli üks imelikest asjadest. Nad olid mõistatuslik seltskond ja mõnikord tekkis neid koos nähes jube tunne, nagu oleks neil oma keel ja programm, millest sa midagi ei tea. Kas olete kunagi John Wyndhami lugenud?
  
  "Ei".
  
  "Sa pead. Ta on päris hea. Ehk siis ulmekirjaniku jaoks. Uskuge või mitte, aga ma julgustasin oma õpilasi lugema peaaegu kõike, mis neile meeldis, kui nad midagi loevad. Igal juhul kirjutas Wyndham raamatu nimega "Midwichi kägud" grupist kummalistest lastest, kelle isadeks olid tulnukad ühes pahaaimamatus külas.
  
  "See kõlab ähmaselt tuttavalt," ütles Jenny.
  
  "Võib-olla olete filmi näinud? Seda kutsuti "Neetud külaks".
  
  "See on kõik," ütles Jenny. "See, kus õpetaja pani laste hävitamiseks pommi ja pidi keskenduma telliskiviseinale, et nad ei saaks tema mõtteid lugeda?"
  
  "Jah. Noh, Godwinide ja Murraydega see päris nii ei olnud, aga ikkagi tekitas see tunne, kuidas nad sind vaatasid, ootasid koridoris, kuni sa möödusid, enne kui uuesti rääkima hakkasid. Ja tundus, et nad rääkisid alati sosinal. Linda, mäletan, oli väga häiritud, kui ta pidi teistest varem lahkuma ja põhikooli minema, aga nagu ma tema sealse õpetaja käest aru sain, harjus ta kiiresti ära. Tal on tugev isiksus, see tüdruk, hoolimata sellest, mis temaga juhtus, ja ta kohaneb kergesti.
  
  "Kas ta näitas üles ebatavalist muret?"
  
  "Mida sa silmas pead?"
  
  "Midagi eriti valusat. Surm? Vigastused?
  
  "Nii palju kui ma näen, ei. Ta oli... kuidas ma seda ütlen... varakult ja temavanuse tüdruku kohta üsna seksuaalselt teadlik. Keskmiselt saavutavad tüdrukud puberteediea haripunkti umbes kaheteistkümneaastaselt, kuid Lucy ületas puberteedieas üheteistkümneselt. Näiteks tekkisid tal rinnad.
  
  "Seksuaalselt aktiivne?"
  
  "Ei. Nagu me nüüd teame, kasutati teda kodus seksuaalselt ära. Aga ei, mitte nii, nagu sa arvad. Ta oli seal lihtsalt seksikas. See oli see, mida inimesed tema juures märkasid ja ta ei tõrjunud väikest flirti mängima.
  
  "See on selge". Jenny tegi märkuse. "Ja just Kathleeni puudumine ajendas teid võimude poole pöörduma?"
  
  "Jah". Maureen pöördus akna poole, kuid ta ei paistnud vaadet imetlevat. "Pole minu jaoks parim hetk," ütles naine ja kummardus teed valama. "Piim ja suhkur?"
  
  "Jah palun. Aitäh. Miks?"
  
  "Ma oleksin pidanud midagi varem tegema, eks? See ei olnud esimene kord, kui mul tekkis kahtlus, et nende peredega on midagi väga valesti. Kuigi ma ei näinud kunagi mingeid verevalumeid ega ilmseid väliseid väärkohtlemise märke, nägid lapsed sageli välja kõhedad ja tundusid pelglikud. Mõnikord - ma tean, et see on kohutav - lõhnasid need nii, nagu poleks neid päevi pesnud. Teised lapsed hoidsid neist eemale. Nad põrkasid puudutamisel, ükskõik kui õrnalt. Ma oleks pidanud teadma."
  
  "Mida sa tegid?"
  
  "Noh, ma rääkisin teiste õpetajatega ja olime kõik ühel meelel, et laste käitumises on midagi imelikku. Selgus, et ka sotsiaalteenustel oli oma mure. Kord olid nad juba majades, aga välisuksest kaugemale ei jõudnudki. Ma ei tea, kas sa teadsid, aga Michael Godwinil oli eriti tige rottweiler. Igal juhul, kui Kathleen Murray ilma igasuguse mõistliku selgituseta kadus, otsustasid nad tegutseda. Ülejäänu on ajalugu."
  
  "Sa ütled, et olete lapsi jälginud," ütles Jenny. "Ma tõesti tahaksin mõnega neist rääkida. Kas sa aitad mind?"
  
  Maureen peatus hetkeks. "Kui sa tahad. Aga ma arvan, et sa ei saa neist palju kasu."
  
  "Kas sa tead, kus nad on, kuidas neil läheb?"
  
  "Ei, mitte kõiki üksikasju, aga ma võin teile anda suure pildi."
  
  Jenny rüüpas teed ja võttis märkmiku välja. "O.k. ma olen valmis".
  
  OceanofPDF.com
  14
  
  "Mida sa siis Lucy Payne'ist arvate?" Banks küsis PC Winsome Jackmanilt, kui nad teel North Market Streetile kõndisid, et Lynn Ray vanematega rääkida.
  
  Winsome peatus enne vastamist. Banks märkas, et mitu inimest vaatasid teda teel. Ta teadis, et on sümboolne vähemus, ütles ta Banksile, kui ta teda intervjueeris, et täita kvooti, mida nõuti pärast Stephen Lawrence'i juhtumit. Otsuses märgiti, et vähemustest politseinikke peaks olema rohkem isegi kogukondades, kus neid vähemusi praktiliselt ei eksisteerinud, näiteks lääne-indiaanlased Yorkshire'i osariigis. Kuid ta ütles talle ka, et ta ei hooli sümboolikast ja teeks niikuinii kuradima head tööd. Banks ei kahelnud temas hetkekski. Winsome oli ACC McLaughlini kuldne tüdruksõber, kes alustas kiiret edutamist ja kõiki sellega kaasnevaid eeliseid; ta oleks ilmselt olnud superintendent enne kolmekümne viie aastaseks saamist. Ja Banksile ta meeldis. Ta oli kergemeelne, terava huumorimeelega ja ei lasknud rassilistel probleemidel oma tööd segada, isegi kui teised inimesed seda segada üritasid. Ta ei teadnud naise isiklikust elust midagi, välja arvatud see, et naine nautis nii kaljuronimist kui ka koobastamist - juba ainuüksi mõte sellest tekitaks Banksile tugeva iiveldushoo - ja et ta elas Eastvale"i üliõpilaspiirkonna servas asuvas korteris. . Kas tal oli poiss- või tüdruksõber, polnud Banksil aimugi.
  
  "Ma arvan, et ta võis oma meest kaitsta," ütles Winsome. "Ta teadis või kahtlustas, kuid vaikis. Võib-olla ta isegi ei tunnistanud seda endale.
  
  "Kas sa arvad, et ta oli sellega seotud?"
  
  "Ma ei tea. Ma ei usu. Ma arvan, et teda tõmbas varjukülg, eriti seks, kuid ma ei eeldaks, et ta oli sellega seotud. See on imelik jah. Aga tapja...?"
  
  "Pidage meeles, Kathleen Murray suri sidemega kägistamise tagajärjel," ütles Banks.
  
  "Aga Lucy oli siis alles kaheteistkümneaastane."
  
  "Aga see paneb mõtlema, kas pole? Kas maja pole siin all?"
  
  "Jah".
  
  Nad muutsid North Marketi kitsa tänavate võrgustikuks rahvamaja vastas, kus Sandra varem töötas. Seda kohta nähes ja meenutades, kuidas ta ta sealt üles võttis või pärast tööd pärast tööd järele jõudmist ootas, et etendusse või kinno minna, tundis Banks kaotusvalu, kuid see möödus. Sandra on läinud, kaugel, kaugel naisest, kes tal kunagi oli.
  
  Nad leidsid maja Vanast Laevast mitte kaugel - võib-olla kümne-viieteistminutilise jalutuskäigu kaugusel ja suurema osa ajast elava ja hästi valgustatud North Market Streeti poodide ja pubidega - ning Banks koputas välisuksele.
  
  Esimese asjana tabas ta meeli, kui Christopher Ray ukse avas, värske värvi lõhn. Kui Banks ja Winsome sisse läksid, sai ta aru, miks. Ray tegi näohoolduse. Koridoris oli kogu tapeet maha võetud ja härra Ray värvis elutoa kreemiga lage. Mööbel oli kaetud linadega.
  
  "Vabandage segaduse pärast," vabandas ta. "Kas lähme kööki? Kas olete Leanne juba leidnud?"
  
  "Ei, veel mitte," ütles Banks.
  
  Nad järgnesid talle väikesesse kööki, kus ta pani veekeetja tööle, küsimata isegi, kas nad tahavad tassi teed. Nad kõik istusid väikese köögilaua taha ja lühikest aega, kui veekeetja kees, vestles härra Ray ümberkujundusest, nagu oleks ta otsustanud nende külaskäigu tegelikku teemat vältida. Lõpuks, pärast tee valmistamist ja valamist, otsustas Banks, et on aeg suunata vestlus Leanne'ile.
  
  "Ma pean ütlema," alustas ta, "et oleme mõnevõrra kahjumis."
  
  "ARUANNE?"
  
  "Teatavasti töötavad meie inimesed Payne"i majas juba mitu päeva. Nad leidsid kuus surnukeha, millest neli tuvastati, kuid ükski kuuest ei kuulu teie tütrele. Kohad, mida otsida, saavad otsa."
  
  "Kas see tähendab, et Lynn võib veel elus olla?" küsis Ray lootusesära silmis.
  
  "See on võimalik," tunnistas Banks. "Kuigi pean ütlema, et pärast nii palju aastaid ilma kontaktita, eriti arvestades üleriigilisi üleskutseid televisioonis ja ajakirjanduses, poleks mul suuri lootusi."
  
  "Mis siis?"
  
  "Seda me tahaksime teada saada."
  
  "Ma ei saa aru, kuidas saaksin teid aidata."
  
  "Võib-olla te ei saa," ütles Banks, "aga ainus, mida saate teha, kui asjad niimoodi ummikusse satuvad, on pöörduda tagasi esimeste põhimõtete juurde. Peame kordama seda, mida oleme varem läbi elanud, ja loodetavasti vaatame seekord asja uuest vaatenurgast.
  
  Ray naine Victoria ilmus uksele ja vaatas hämmeldunult, nähes, kuidas Banks ja Winsome tema abikaasaga vestlust ja tassikest teed nautisid. Ray hüppas püsti. "Ma arvasin, et sa puhkad, kallis," ütles ta ja suudles teda põsele.
  
  Victoria pühkis une silmadest, kuigi Banksile tundus, et tal oli enne alla minekut kulunud vähemalt paar minutit koristamiseks. Tema seelik ja pluus olid puhas Harvey Nichols ja tema aktsent kõlas tema jaoks kõrgklassina, kuigi ta kuulis selles Birminghami nooti. Ta oli ligi kolmekümnendates aastates atraktiivne naine, sihvaka figuuri ja õlgadele langevate läikivate pruunide juustega. Naisel oli kergelt raiutud nina, kumerad kulmud ja väike suu, kuid üldine efekt oli palju edukam, kui üksikud osad võisid oletada. Ray ise oli 40. eluaastate keskpaigas ja oli üsna keskmine selles kategoorias, kuhu ta paigutasite, välja arvatud tema lõug, mis langes kurku enne, kui see isegi kasvama hakkas. Nad olid veider paar, meenutas Banks, mõeldes sellele esimesel kohtumisel: ta oli üsna lihtne bussijuht ja naine ihkas ühiskonnaredelil ronida. Mis nad kokku viis, ei teadnud Banks aimugi, välja arvatud võib-olla see, et inimesed, kes on kannatanud suure kaotuse, nagu Christopher Ray, ei pruugi olla nende järgmise sammu parimad kohtunikud.
  
  Victoria venitas, tõusis istukile ja valas endale tassi teed.
  
  "Kuidas sa end tunned?" küsis tema abikaasa. "Pole paha".
  
  "Te teate, et oma seisundis peate olema ettevaatlik. Nii ütles arst."
  
  "Ma tean. Ma tean". Ta pigistas ta kätt. "Ma olen ettevaatlik".
  
  "Mis see tingimus on?" küsis Banks.
  
  "Mu naine ootab last, superintendent." Ray säras.
  
  Banks vaatas Victoria poole. "Palju õnne," ütles ta.
  
  Ta langetas kuninglikult pea. Vaevalt suutis Banks ette kujutada, et Victoria Ray elaks läbi midagi nii segast ja valusat nagu sünnitus, kuid elu oli täis üllatusi.
  
  "Kui kaua?" ta küsis.
  
  Ta patsutas kõhtu. "Peaaegu neli kuud."
  
  "Nii et sa olid rase, kui Lynn kadus?"
  
  "Jah. Tegelikult sain ma sellest alles tol hommikul teada.
  
  "Mida Lynn sellest arvab?"
  
  Victoria vaatas alla oma tassi. "Lynn võib olla veider ja kapriisne, superintendent," ütles ta. "Ta ei olnud kindlasti nii entusiastlik, kui me lootsime."
  
  "Ole nüüd, kallis, see pole aus," ütles hr Ray. "Aja jooksul harjuks ta sellega. Olen kindel, et ta harjuks sellega."
  
  Banks kaalus olukorda: Lynni ema oli vähki suremas aeglast ja valulikku surma. Varsti pärast seda abiellub ta isa uuesti naisega, keda Lynn ilmselgelt ei talu. Varsti pärast seda teatab kasuema, et on rase. Ei pidanud olema psühholoog, et mõista, et olukord on katastroofiks küps. Ka Banksi jaoks oli see natuke liiast , kuigi vaevalt ta Lynni asemel oli. Kuid olgu selleks teie isa, kes sünnitab teie uue kasuema või teie endine naine habemega Seaniga, võivad sellest tulenevad tunded olla sarnased, Leanne'i puhul võib-olla isegi intensiivsemad, arvestades tema vanust ja leina. ema poolt .
  
  "Nii et ta ei olnud uudisega rahul?"
  
  "Mitte tegelikult," tunnistas hr Ray. "Aga selliste asjadega harjumine võtab aega."
  
  "Sa peaksid vähemalt olema valmis kõigepealt proovima," ütles Victoria. "Leanne on selleks liiga isekas."
  
  "Leanne nõustus," nõudis hr Ray.
  
  "Millal sa talle ütlesid?" küsis Banks.
  
  "Selle päeva hommikul, kui ta kadus."
  
  Ta ohkas. "Miks sa ei rääkinud meile sellest, kui me teid pärast Lynni kadumist intervjueerisime?"
  
  Härra Ray näis üllatunud. "Keegi ei küsinud. See ei tundunud oluline. See oli perekonna isiklik asi.
  
  "Pealegi," ütles Victoria, "võõrastele enne kolme kuu möödumist rääkimine on halb õnn."
  
  Kas nad olid tõesti nii lollid või lihtsalt mängisid seda? Pangad kaalusid. Püüdes olla võimalikult rahulik ja neutraalne, meenutades endale, et nad on kadunud tüdruku vanemad, küsis ta: "Mida ta ütles?"
  
  Kiired vaatasid üksteisele otsa. "Ütle? Tegelikult mitte midagi, eks, kallis?" küsis härra Ray.
  
  "Naughty, seda ta tegi," ütles Victoria.
  
  "Ta oli vihane?"
  
  "Ma arvan, et nii," ütles hr Ray.
  
  "Kas olete piisavalt vihane, et teid karistada?"
  
  "Mida sa silmas pead?"
  
  "Kuulge, härra Ray," ütles Banks, "kui te meile ütlesite, et Lynn on kadunud ja me ei leidnud teda päeva või paari jooksul, olime kõik valmis mõtlema halvimale. Niisiis, see, mida te meile just rääkisite, heidab asjadele teistsugust valgust.
  
  "See on tõsi?"
  
  "Kui ta oli teie peale vihane, sest tema kasuema oli rase, võib ta kergesti põgeneda, et vastulöögi anda."
  
  "Aga Lynn poleks põgenenud," ütles härra Ray haigutades. "Ta armastas mind."
  
  "Võib-olla on see probleem," ütles Banks. Ta ei teadnud, kas seda nimetatakse Electra kompleksiks, kuid ta mõtles Oidipuse kompleksi naisversioonile: Tüdruk armastab oma isa, siis ema sureb, kuid isa leiab selle asemel, et talle pühenduda. mis veelgi hullem, teeb ta rasedaks, seades ohtu nende suhte stabiilsuse. Ta võis sellistes oludes kergesti ette kujutada, et Leanne lamas voodis. Kuid ikkagi jäi probleem, et ta peab olema tõesti-tõesti muretu laps, et mitte anda neile teada, et ta on pärast kogu kadunud tüdrukute kohta käivat haipi veel elus ja ilma oma raha ja inhalaatorita poleks ta kaugele jõudnud. .
  
  "Ma arvan, et ta oleks tõenäoliselt selleks võimeline," ütles Victoria. "Ta võib julm olla. Kas mäletate seda korda, kui ta mu esimese raamatuklubi koosoleku õhtul oma kohvi sisse kastoorõli pani? Caroline Opley oli oma Margaret Atwoodist tüdinud.
  
  "Aga see oli päris alguses, kallis," protesteeris hr Ray. "Tal kulus selle kõigega veidi harjumist."
  
  "Ma tean. Ma ainult räägin. Ja ta ei hinnanud asju nii, nagu oleks pidanud. Ta kaotas selle hõbeda..."
  
  "Kas sa arvad, et ta võiks olla vähemalt piisavalt vihane, et liikumiskeelu katkestada?" küsis Banks.
  
  "Muidugi," vastas Victoria rütmi kaotamata. "See on mees, kellega peaksite rääkima. See Ian Scott. Sa tead, et ta on narkodiiler."
  
  "Kas Lynn tarvitas narkootikume?"
  
  "Nii palju kui me teame, ei," ütles hr Ray.
  
  "Aga ta saaks hakkama, Chris," jätkas tema naine. "Ilmselt ei rääkinud ta meile kõike, eks? Kes teab, milleks ta võimeline on, kui ta selliste inimestega aega veedab."
  
  Christopher Ray pani käe oma naise käele. "Ära muretse, kallis. Pidage meeles, mida arst ütles."
  
  "Ma tean". Victoria tõusis püsti. Ta kõikus veidi. "Ma arvan, et peaksin minema ja mõneks ajaks uuesti pikali heitma," ütles ta. "Aga pange tähele, inspektor, see, keda peaksite vaatama, on Ian Scott. Ta pole hea."
  
  "Aitäh," ütles Banks. "Ma hoian seda meeles".
  
  Kui ta lahkus, venis vaikus mõnda aega. "Kas saate meile veel midagi öelda?" küsis Banks.
  
  "Ei. Ei. Olen kindel, et ta ei teeks...mida sa ütled. Olen kindel, et temaga juhtus midagi."
  
  "Miks sa ootasid hommikuni, et politseisse helistada? Kas ta on midagi sellist varem teinud?"
  
  "Mitte kunagi. Ma ütleksin teile, kui ma nii arvaks."
  
  "Miks sa siis ootasid?"
  
  "Ma tahtsin varem helistada."
  
  "Tule nüüd, härra Ray," ütles Winsome õrnalt tema kätt puudutades. "Sa võid meile öelda."
  
  Ta vaatas teda paluvate silmadega, paludes andestust. "Ma helistaksin politseisse, ausalt öeldes," ütles ta. "Ta ei lahkunud kunagi varem terve öö."
  
  "Aga teil oli tüli, eks?" Pangad soovitasid. "Kui ta teie naise raseduse uudisele halvasti reageeris."
  
  "Ta küsis minult, kuidas ma saan... nii varsti pärast... pärast tema ema surma. Ta oli ärritunud, nuttis, rääkis Victoria kohta kohutavaid asju, asju, mida ta ei mõelnud, aga... Victoria käskis tal välja tulla, kui ta tahab, ja ütles, et võib õue jääda.
  
  "Miks sa meile sellest tol ajal ei rääkinud?" Banks küsis, kuigi teadis vastust: piinlikkust, seda suurt sotsiaalset hirmu - mille suhtes Victoria Ray oleks kindlasti tundlik - ega tahtnud, et politsei sekkuks teie eratülidesse. Ainus viis, kuidas nad Victoria ja Leanne'i vahelisest pingest teadsid, oli Leanne'i sõprade kaudu ning Leanne'il ei olnud ilmselgelt aega ega võimalust neile Victoria rasedusest rääkida. Victoria Rae oli selline naine, arvas Banks, kes oleks sundinud politseid teenindusust kasutama, kui neil oleks teenindusuks olnud - ja see, et neil seda polnud, pidi olema talle talumatu okas.
  
  Härra Ray silmis olid pisarad. "Ma ei saanud," ütles ta. "Ma lihtsalt ei suutnud. Arvasime, et kõik on nii, nagu sa ütlesid, et võib-olla oli ta terve öö ära, et meid ärritada, oma viha välja näidata. Aga mis iganes, superintendent, Leanne pole halb tüdruk. Ta oleks hommikul tagasi. Olen selles kindel".
  
  Banks tõusis püsti. "Kas me võiksime tema tuba uuesti vaadata, härra Ray? Võib-olla oleme millestki ilma jäänud."
  
  Ray näis hämmeldunud. "Jah muidugi. Aga... ma mõtlen... see on ümber tehtud. Seal pole midagi."
  
  "Kas sa sisustasid Lynni toa ümber?" küsis Winsome.
  
  Ta vaatas teda. "Jah. Me ei suutnud seda taluda, kui ta ära oli. Mälestused. Ja nüüd uue beebiga teel..."
  
  "Aga tema riided?" küsis Winsome.
  
  "Andsime need Oxfami poele."
  
  "Tema raamatud, asjad?"
  
  "Ka nemad".
  
  Winsome raputas pead. Banks küsis: "Igatahes, kas me saame vaadata?"
  
  Nad läksid üles. Rayl oli õigus. Miski ei viitanud sellele, et tuba oleks kunagi kuulunud sellisele teismelisele nagu Leanne Ray. Kadunud olid tilluke kummut, öökapid ja vastav riidekapp, nagu ka tema tepitud voodikate, väike raamatukapp ja mõned lapsepõlvest pärit nukud. Isegi vaip oli kadunud ja seintelt rebiti maha popstaaride plakatid. Midagi ei jäänud. Banks ei uskunud oma silmi. Ta võis aru saada, kuidas inimesed tahavad vabaneda halbadest mälestustest, neile ei meeldi meenutada kedagi, keda nad armastasid ja kaotasid, kuid see kõik on veidi üle kuu pärast tütre kadumist ja tema surnukeha pole kunagi leitud?
  
  "Aitäh," ütles ta ja viipas Winsome'ile, et see talle trepist alla järgneks.
  
  "Kas pole imelik?" ütles ta välja minnes. "Paneb mõtlema, kas pole?"
  
  "Mida sa mõtlesid, Winsome?"
  
  "Et võib-olla läks Lynn sel õhtul koju. Ja võib-olla kui nad kuulsid, et kaevame Payne'i aeda üles, otsustas hr Ray, et on aeg remonti teha.
  
  "Hmm," ütles Banks. "Võib-olla on teil õigus või võib-olla on inimestel lihtsalt erinevad viisid oma leina näidata. Igal juhul arvan, et läheme paari päeva jooksul võistlusi lähemalt vaatama. Alustuseks võite rääkida nende naabritega, et näha, kas nad on midagi ebatavalist näinud või kuulnud.
  
  Pärast vestlust Maureen Nesbittiga otsustas Jenny enne koju suundumist ise Natasha Headile külla minna. Võib-olla oleks hea pikk jalutuskäik aidanud tal asju läbi mõelda, ämblikuvõrke hajutada. Võib-olla aitaks see tal vabaneda kohutavast tundest, mis tal pärast Alderthorpe'i tekkis, et teda jälgitakse või järgitakse. Ta ei osanud seda seletada, kuid iga kord, kui ta järsku ümber õla pööras, tundis ta pigem, kui nägi midagi varjus liikumas. See oli tüütu, sest ta ei saanud päris täpselt aru, kas ta on paranoiline või oli see juhtum, kus see, et ta oli paranoiline, ei tähendanud, et keegi teda ei jälgiks.
  
  Ta tundis seda ikka veel.
  
  Jenny maksis sissepääsutasu ja sõitis aeglaselt mööda kitsast rada üles parklasse, märgates vana tuletorni pooleldi vee all ja aimates, et liiv on selle ehitamisest saadik nihkunud ja jätnud selle kaldale uhutuna.
  
  Jenny läks alla randa. Koht polnud nii mahajäetud, kui ta oli ette kujutanud. Otse ees, kergelt merre ulatuval platvormil, mis oli mandriga ühendatud kitsa puusillaga, asus Põhjamerelt suuri tankereid lootsinud Humberi pilootide dokk ja juhtimiskeskus. Tema selja taga kerkis uus tuletorn ja mitu maja. Jõesuudmest kaugemal nägi Jenny Grimsby ja Imminghami dokke ja kraanasid. Kuigi päike paistis, puhus tugev tuul ja Jennyl tekkisid külmavärinad, kui ta mööda neeme ümbritsevat liiva kõndis. Meri oli kummaline värvikombinatsioon - lilla, pruun, lavendel, kõike muud peale sinise, isegi päikese käes.
  
  Ümberringi oli vähe inimesi. Enamik piirkonda külastanutest olid tõsised linnusõbrad ja koht oli looduskaitsealune looduskaitseala. Sellest hoolimata nägi Jenny paari või kahte käsikäes kõndimas ja ühte perekonda, kus oli kaks väikest last. Kõndides ei suutnud ta ikka veel lahti saada tundest, et teda jälgitakse.
  
  Kui esimene paakauto kurvis ümber tuli, tõmbas ta hinge kinni. Järsu käänaku tõttu näis sinna järsku ilmuvat tohutu kuju, mis liikus väga kiiresti ja langes mõneks hetkeks tema vaatevälja, seejärel suunas üks lähedalasuvatest lootsikaatritest ta üle jõe suudme Immingham. Hetk hiljem järgnes teine tanker.
  
  Kui Jenny seisis liival ja vaatas üle laia vee, mõtles ta sellele, mida Maureen Nesbitt oli talle Alderthorpe Seveni kohta rääkinud.
  
  Lucy noorem vend Tom Godwin jäi oma kasuvanemate juurde kuni kaheksateistkümnenda eluaastani, nagu Lucy, siis läks ta elama kaugete sugulaste juurde Austraaliasse, keda kõiki sotsiaalteenistus hoolikalt kontrollis, ja nüüd töötas ta nende lambafarmis. Uus-Lõuna-Walesis. Kõigi eelduste kohaselt oli Tom jõuline, vaikne poiss, kes kaldus üksi pikki jalutuskäike tegema ja omamoodi häbelikkusega, mis pani ta võõraste ees kokutama. Ta ärkas sageli õudusunenägudest karjudes, mida ta ei mäletanud.
  
  Laura, Lucy õde, elas Edinburghis, kus ta õppis ülikoolis meditsiini, lootes saada psühhiaatriks. Maureen ütles, et Laura oli pärast aastatepikkust teraapiat eluga üldiselt hästi kohanenud, kuid tal oli siiski pelglikkus ja tagasihoidlikkus, mis võis raskendada tema valitud elukutsega seotud inimlikumate väljakutsetega toimetulekut. Kahtlemata oli ta geniaalne ja osav üliõpilane, kuid kas ta saab hakkama igapäevase psühhiaatria survega, on teine küsimus.
  
  Kolmest ellujäänud Murray lapsest võttis Susan endalt traagiliselt kolmeteistkümneaastaselt elu; Diana oli omamoodi vaimuhaiglas, kannatades tõsiste unehäirete ja hirmuäratavate hallutsinatsioonide all. Keith, nagu Laura, oli samuti üliõpilane, kuigi Maureen arvas, et ta peaks nüüdseks kooli lõpetama. Ta läks Durhami ülikooli ajalugu ja inglise keelt õppima. Ta käis endiselt regulaarselt psühhiaatri juures ning kannatas depressiooni ja ärevuse all, eriti siseruumides, kuid tal õnnestus toimida ja akadeemiliselt silma paista.
  
  Ja see oligi: Alderthorpe'i kurb pärand. Sellised raisatud elud.
  
  Jenny mõtles, kas Banks tahab, et ta jätkaks nüüd, kui ta oli Lucyl minna lasknud. Maureen Nesbitt ütles, et Keith Murray ja Laura Godwin olid selgelt tema parimad kandidaadid ning kuna Keith elas Eastvale'ile lähemal, otsustas ta, et proovib kõigepealt temaga ühendust võtta. Kuid kas sellel kõigel oli muud tähendust? Ta pidi tunnistama, et ta ei leidnud ühtegi psühholoogilist tõendit, mis Lucy vastu esitatud kohtuasja oluliselt tugevdaks. Ta tundis end sama ebapiisavana, kui paljud töörühma ohvitserid arvasid, et kõik kurjategijad profileerijad olid ebapiisavad.
  
  Lucy oleks võinud saada sellist psühholoogilist kahju, mis tegi temast Terence Payne'i vabatahtliku ohvri, kuid jällegi ei pruugi ta seda teha. Erinevad inimesed, kes on allutatud samadele õudustele, lähevad sageli täiesti erinevatesse suundadesse. Võib-olla oli Lucy tõesti tugev inimene, piisavalt tugev, et jätta minevik selja taha ja oma eluga edasi minna. Jenny kahtles, kas kellelgi on jõudu Alderthorpe'i sündmuste psühholoogilistest tagajärgedest pääseda, kuid aja jooksul oli võimalik vähemalt osaliselt paraneda ja mingil tasemel toimida, nagu ka Tom, Laura ja Keith olid näidanud. . Nad võisid kõndida haavatuna, kuid vähemalt kõndisid ikka veel.
  
  Kui Jenny oli poolel teel ümber pea, võttis ta lühikese tee läbi kõrge rohu parklasse ja suundus mööda kitsast rada alla. Teel märkas ta tahavaatepeeglist sinist Citroeni ja tundis kindlalt, et on seda kuskil varem näinud. Käskis endal nii paranoiline olemine lõpetada, jättis ta pea maha ja sõitis Patringtoni poole. Hulli servadele lähenedes helistas ta mobiiliga Banksile.
  
  Ta vastas pärast kolmandat helinat. "Jenny, kus sa oled?"
  
  Hull. Teel koju."
  
  "Kas leiate midagi huvitavat?"
  
  "Palju, aga ma pole kindel, et see meid edasi viib. Kui soovite, proovin selle kõik profiiliks kokku panna."
  
  "Palun".
  
  "Ma just kuulsin, et sa pidid Lucy Payne'ilt lahti laskma."
  
  "See on õige. Saime ta külgväljapääsust ilma suurema kärata välja ja tema advokaat viis ta otse Hulli. Nad sõitsid kesklinna sisseoste tegema, siis advokaat Julia Ford sõidutas Lucy Liversedgesi juurde. Nad võtsid ta avasüli vastu."
  
  "Kas ta on seal praegu?"
  
  "Nii palju kui ma tean. Kohalik politsei hoolitseb tema eest meie eest. Kuhu ta veel minna saab?
  
  "Tõesti, kus?" küsis Jenny. "Kas see tähendab, et kõik on läbi?"
  
  "Mida?"
  
  "Minu töö".
  
  "Ei," ütles Banks. "See pole veel läbi."
  
  Pärast seda, kui Jenny toru katkestas, vaatas ta uuesti tahavaatepeeglisse. Sinine Citroen hoidis distantsi, lastes enda vahelt läbi sõita veel kolm-neli autot, kuid polnud kahtlustki, et ta oli endiselt tema sabas.
  
  "Annie, kas sa oled kunagi mõelnud laste saamise peale?"
  
  Banks tundis, kuidas Annie tema kõrval voodis pinges oli. Nad olid just armatsenud ja nautisid tagajärgi, õrna kose häält õues, aeg-ajalt metsast kostvaid ööloomi ja allolevast stereost Van Morrisoni "Astraalnädalaid".
  
  "Ma ei mõtle... noh, mitte praegu. Ma mõtlen, mitte sina ja mina. Aga millalgi?
  
  Annie lamas mõnda aega paigal ja vait. Ta tundis, et naine lõdvestub veidi ja liigub tema kõrvale. Lõpuks küsis ta: "Miks sa küsid?"
  
  "Ma ei tea. See oli mu peas. See juhtum, vaesed Murrayd ja Godwinid, kõik kadunud tüdrukud, ei ole tegelikult palju enamat kui lapsed. Ja Raisa, tema rasedus. Ja Sandra, mõtles ta, aga ta polnud Anniele veel rääkinud.
  
  "Ma ei saa öelda nii, nagu varem," vastas Annie.
  
  "Mitte kunagi?"
  
  "Võib-olla olin emainstinkti osas napisõnaline, ma ei tea. Või äkki on sellel midagi pistmist minu enda minevikuga. Igal juhul pole seda kunagi mainitud."
  
  "Sinu minevik?"
  
  "Ray. kommuun. Mu ema sureb nii noorelt."
  
  "Aga sa ütlesid, et olete piisavalt õnnelik."
  
  "Ma olin". Annie tõusis istukile ja sirutas käe veiniklaasi järele, mille ta asetas öökapile. Tema väikesed rinnad helendasid hämaras valguses, sile nahk, mis laskus tumepruunide areoolideni, veidi kõrgemal, kus tema rinnanibud välja ulatusid.
  
  "Miks?"
  
  "Issand, Alan, muidugi ei ole iga naine kohustatud paljunema või analüüsima, miks ta seda ei taha. Sa tead, et ma pole veidrik."
  
  "Ma tean. Mul on kahju." Banks võttis lonksu veini ja nõjatus patjade vastu. "Lihtsalt... noh, mul oli eelmisel päeval väike šokk, see on kõik."
  
  "Mida?"
  
  "Sandra".
  
  "Aga tema?"
  
  "Ta on rase." Noh, ta tegi seda. Ta ei teadnud, miks see nii raske pidi olema või miks tal tekkis äkiline terav tunne, et targem oleks suu kinni hoida. Ta mõtles ka, miks ta Jennyle sellest kohe rääkis, kuid viivitas enne Anniele rääkimist nii kaua. Osaliselt oli see muidugi tingitud sellest, et Jenny tundis Sandrat, kuid see polnud ainult see. Näis, et Annie'le ei meeldinud Banksi elu üksikasjadest tulenev intiimsus ja mõnikord pani ta tundma, et tema minevikust osa jagamine on talle koorem. Kuid näis, et ta ei saa ennast aidata. Pärast seda, kui ta Sandrast lahku läks, on ta muutunud palju sisekaemuslikumaks ja oma elu palju lähemalt vaadanud. Ta ei näinud suurt mõtet kellegagi koos olla, kui ta ei saanud sellest osa jagada.
  
  Algul ei öelnud Annie midagi, siis küsis: "Miks sa mulle varem ei öelnud?"
  
  "Ma ei tea".
  
  "Kuidas sa uudist kuulsid?"
  
  "Tracylt, kui me Leedsi lõunale läksime."
  
  "Nii et Sandra ei rääkinud sulle ise?"
  
  "Te teate sama hästi kui mina, et me ei räägi palju."
  
  "Siiski, ma arvaks... midagi sellist." Banks kriimustas ta põske. "Noh, see räägib lihtsalt enda eest, kas pole?"
  
  Annie jõi veel ühe lonksu veini. "Näita mida?"
  
  "Kui kaugel me üksteisest oleme."
  
  "Sa paistad sellest ärritunud, Alan."
  
  "Mitte päris. Mitte nii ärritunud kui..."
  
  "Ärevinud?"
  
  "Võib olla".
  
  "Miks?"
  
  "Ainult mõte sellest. Sellest, et Tracyl ja Brianil on väike vend või õde. KOHTA..."
  
  "Millest?"
  
  "Ma lihtsalt mõtlesin," ütles Banks tema poole pöördudes. "Ma mõtlen, et see on midagi, millele ma pole aastaid mõelnud, seda vist eitanud, aga see tõi selle kõik tagasi."
  
  "Kõik see vastuseks?"
  
  "Nisünnitus".
  
  Annie tardus hetkeks ja küsis siis: "Kas Sandral oli raseduse katkemine?"
  
  "Jah".
  
  "Millal see oli?"
  
  "Oh, palju aastaid tagasi, kui me Londonis elasime. Lapsed olid väikesed, liiga väikesed, et aru saada.
  
  "Mis juhtus?"
  
  "Olin sel ajal salajane. Uimastikaitseamet. Teate, mis tunne on olla nädalaid eemal ega saa oma perega ühendust. Kulus kaks päeva, enne kui mu ülemus mulle sellest teada andis.
  
  Annie noogutas. Banks teadis, et ta teadis omast käest, millist survet ja pinget salajaseks minemine tekitab; teadmine tööst ja selle tagajärgedest oli üks nende ühisjoontest. "Kuidas see juhtus?"
  
  "Kes teab? Lapsed olid koolis. Ta hakkas veritsema. Jumal tänatud, et meil oli abivalmis naaber, muidu kes teab, mis oleks võinud juhtuda.
  
  "Ja sa süüdistad ennast, et sa seal ei olnud?"
  
  "Ta oleks võinud surra, Annie. Ja me kaotasime lapse. Kõik oleks võinud hästi minna, kui oleksin nagu iga teine tulevane isa seal majapidamistöödes abiks olnud. Kuid Sandra pidi tegema kõike kuradit - tõstma raskusi, ostlema, tegema juhutöid, vedama ja kolima. Ta vahetas lambipirni, kui tundis end esimest korda imelikult. Ta võib kukkuda ja kaela murda. Banks sirutas käe sigareti järele. Tavaliselt ta ei lubanud endale Annie jaoks ühtki, kuid seekord tahtis ta seda teha. Ta küsis ikka veel: "Kas kõik on korras?"
  
  "Jätka. Ma ei pane pahaks". Annie jõi veel ühe lonksu veini. "Aga tänan küsimast. Kas sa ütlesid midagi?
  
  Purgid süttisid põlema ja suits liikus pooleldi avatud akna poole. "Süütunne. JAH. Aga mitte ainult."
  
  "Mida sa silmas pead?"
  
  "Nagu ma ütlesin, tarvitasin ma narkootikume, veetsin suurema osa ajast tänavatel või räpastes kummitustes, püüdes saada ohvritelt sidet suurte kuttidega. Lapsed, enamasti põgenenud, kividega loopitud, kividega loopitud, komistanud, ehmunud, kuidas iganes te seda nimetate. Mõned neist on vaid kümne- või üheteistaastased. Pooled neist ei osanud isegi oma nime öelda. Või ei tahtnud. Ma ei tea, kas mäletate, aga see oli umbes samal ajal, kui AIDSi oht kasvas. Kuigi keegi ei teadnud kindlalt, kui halvasti asjad olid, kuid alarmeerijaid oli palju. Ja kõik teadsid, et olete nakatunud vere kaudu, kaitsmata seksist - enamasti anaalsest - ja nõelte jagamisest. Asi on selles, et sa elasid hirmus. Sa lihtsalt ei teadnud, kas mõni väikekaupmees tormab sind määrdunud nõelaga või võib mõne narkomaani sülg sinu käel nakatada sind AIDS-i.
  
  "Ma saan aru, mida sa mõtled, Alan, kuigi ei läinud kaua, kui minust sai politseinik. Aga ma ei saa aru. Mis on sellel pistmist Sandra raseduse katkemisega?"
  
  Banks hingas osa suitsu sisse, tundis, et see põleb allasõidul ja arvas, et peaks proovima uuesti peatuda. "Võib-olla mitte midagi, aga ma lihtsalt üritan anda teile aimu elust, mida olen elanud. Olin kolmekümnendates, mul oli naine ja kaks last, teine oli teel ja veetsin oma elu vaesuses, tegeledes ühiskonna jääkidega. Mu oma lapsed ei tunneks mind tänaval nähes ilmselt ära. Lapsed, keda ma nägin, olid kas surnud või suremas. Olin politseinik, mitte sotsiaaltöötaja. Tähendab, ma proovisin vahel, tead, kui ma arvasin, et on võimalus, et laps võib kuuletuda, loobuda elust ja minna koju, aga see polnud minu töö. Olin seal, et saada teavet ja leida suuri tegijaid.
  
  "JA?"
  
  "Noh, see lihtsalt mõjutab teid, see on kõik. See muudab sind, moonutab sind, muudab su suhtumist. Sa hakkad mõtlema, et oled lihtsalt korralik pereisa, kes teeb lihtsalt rasket tööd, ja lõpuks ei tea sa tegelikult, kes sa oled. Igatahes oli mu esimene mõte, kui kuulsin, et Sandraga on kõik korras, aga tal oli raseduse katkemine... Kas tead, mis tunne mu esimene oli?
  
  "Leevendust?" küsis Annie.
  
  Banks vaatas talle otsa. "Mis sundis sind seda ütlema?"
  
  Ta naeratas talle kergelt. "Kaine mõistus. Nii tunneksin ma end - ma mõtlen, kui ma oleksin sinu nahas.
  
  Banks kustutas sigareti. Ta tundis end mõnevõrra heidutuna, et tema suurejooneline avastus tundus Annie jaoks nii ilmne. Ta keerutas suus punast veini, et suitsumaitset maha pesta . Van Morrison oli "Madame George'ist" vaimustuses, valides oma sõnu. Metsas ulgus kass, võib-olla see, kes vahel piima järele tuli. "Igatahes," jätkas ta, "seda ma tundsin: kergendust. Ja loomulikult tundsin end süüdi. Mitte sellepärast, et mind lihtsalt polnud, vaid sellepärast, et mul oli peaaegu hea meel, et see juhtus. Ja kergendus, et me ei pea seda kõike uuesti läbi elama. Räpased mähkmed, unepuudus - mitte et ma niikuinii palju magada sain - lisasid vastutust. See oli ainus elu, mida ma ei pidanud kaitsma. See oli üks lisakohustus, milleta saaksin kergesti elada.
  
  "Tead, see pole nii ebatavaline tunne," ütles Annie. "Ja mitte nii kohutav. See ei tee sinust koletisi."
  
  "Ma tundsin nii."
  
  "See on sellepärast, et te võtate liiga palju enda peale. Teete seda alati. Sa ei vastuta kõigi maailma hädade ja pattude eest, isegi väikese osa eest. Niisiis, Alan Banks on mees; ta pole täiuslik. Seega tunneb ta kergendust, kui arvab, et peaks leinas olema. Kas arvate, et olete ainuke, kellega see juhtus?"
  
  "Ma ei tea. Ma ei küsinud kelleltki teiselt."
  
  "No ei ole. Peate lihtsalt õppima oma puudustega elama."
  
  "Kuidas sa seda teed?"
  
  Annie naeratas ja valas talle veini. Õnneks jõi ta valget. "Millised on puudused, jõhker pätt?"
  
  "Igatahes pärast seda otsustasime, et me enam lapsi ei saa ega rääkinud sellest enam."
  
  "Aga sa oled sellest ajast saadik süütunnet endaga kaasas kandnud."
  
  "Jah, ma arvan küll. Tähendab, ma ei mõtle sellele väga tihti, aga see tõi selle kõik tagasi. Ja teate mida veel?
  
  "Mida?"
  
  "See töö meeldis mulle rohkem. Ma ei mõelnud hetkekski sellest kõigest loobumisest ja kasutatud autode müügimeheks saamisest.
  
  Annie naeris. "See on ka hea. Ma ei kujutaks teid ette kasutatud autode müüjana."
  
  "Või midagi muud. Kõik, millel on regulaarne töögraafik, väiksem võimalus AIDSi nakatuda.
  
  Annie sirutas käe ja silitas ta põske. "Vaene Alan," ütles ta end lähemale pugedes. "Miks sa ei võiks lihtsalt proovida ja kõik endast välja jätta. Lihtsalt pane kõik oma peast välja, kõik peale hetke, mina, muusika, siin ja praegu.
  
  Van liikus edasi lookleva, sensuaalse "Balleriini" juurde ja Banks tundis, kuidas Annie huuled, pehmed ja märjad, jooksid üle tema rinna, kõhtu alla, ja ta suutis teha nii, nagu naine oma eesmärgi saavutades ütles, kuid isegi siis, kui ta alistunud hetketunnetustele, ei suutnud ta ikka veel päriselt mõtet surnud beebidest endast välja ajada.
  
  Sel laupäeva õhtul kontrollis Maggie lukke ja aknaid teist korda enne magamaminekut ning alles siis, kui oli kindel, et kõik on korras, võttis ta ülakorrusele kaasa klaasi sooja piima. Vaevalt oli ta jõudnud poole teele, kui telefon helises. Algul ei tahtnud ta vastata. Mitte kell üksteist laupäeva õhtul. Mõlemal juhul sai ta tõenäoliselt vale numbri. Kuid uudishimu sai temast võitu. Ta teadis, et politsei oli sunnitud Lucy tol hommikul minema laskma, nii et tema võib abi otsida.
  
  Ei olnud. See oli Bill. Maggie süda hakkas tuksuma ja ta tundis, kuidas ruum teda vastu surus.
  
  "Te ajate seal päris palju segadust, kas pole?" - ta ütles. "Kangelanna ja pekstud naiste kaitsja kõikjal. Või on see meister?
  
  Maggie tundis, et ta kripeldab, süda tõmbus kuskil kurgus kokku. Kogu tema bravuur, kogu tema jõud oli kokku kuivanud ja surnud. Ta ei saanud vaevu rääkida, hingata. "Mida sa tahad?" sosistas ta. "Kuidas sa tead?"
  
  "Sa alahindad oma kuulsust. Sa pole mitte ainult Maakeras ja Postis, vaid ka Päikeses ja Tähes. Isegi foto päikese käes, kuigi see ei ole väga hea, kui sa just pagana palju muutunud pole. Nad käsitlesid Chameleoni juhtumit, nagu nad seda nimetavad, üsna ulatuslikult, võrreldes seda loomulikult Bernardo ja Homolka juhtumiga, ja tundub, et olete asjadega kurb.
  
  "Mida sa tahad?"
  
  "Tahad? Mina? Mitte midagi".
  
  "Kuidas sa mu leidsid?"
  
  "Pärast ajaleheartikleid polnud see raske. Sul oli vana aadressiraamat, mille unustasid kaasa võtta. Need olid sinu sõbrad. Kolmkümmend kaks, Hill, Leeds. Mul on õigus?"
  
  "Mida sa minust tahad?"
  
  "Ei midagi. Vähemalt mitte hetkel. Ma lihtsalt tahtsin, et sa teaksid, et ma tean, kus sa oled ja ma mõtlen sinule. Väga huvitav pidi olema mõrtsukast üle tee elada. Kumb on Carla?
  
  "See on Lucy. Jäta mind rahule".
  
  "See ei ole väga tore. Me olime kunagi abielus, ärge unustage."
  
  "Kuidas ma saaksin unustada?"
  
  Bill naeris. "Ettevõtte telefoniarvet ei tohiks igal juhul liialt kasvatada. Olen viimasel ajal kõvasti tööd teinud ja isegi ülemus arvab, et vajan puhkust. Mõtlesin just, et peaksin teile teatama, et lähen võib-olla varsti Inglismaale reisile. Ma ei tea millal. Võib-olla järgmisel nädalal, võib-olla järgmisel kuul. Aga ma arvan, et oleks tore, kui saaksime kokku õhtusöögile või muule, eks?
  
  "Sa oled haige," ütles Maggie ja kuulis, kuidas Bill toru maha pannes muigas.
  
  OceanofPDF.com
  15
  
  Pangad arvasid alati, et pühapäeva hommikud on õige aeg pahaaimamatut kurjategijat survestada. Ka pühapäeva pärastlõuna läks hästi, pärast ajalehti, pubi, rostbiifi ja Yorkshire'i poodi läks tuju üles ja ta sirutas toolil, ajaleht pea kohal, nautides väikest uinakut. Kuid pühapäeva hommikul, kui nad just eriti usklikud ei olnud, olid inimesed kas lõdvestunud ja valmis vaba päeva nautima või rippusid. Igal juhul oli tore vestelda.
  
  Ian Scott kannatas kindlasti pohmelli käes.
  
  Tema õlised mustad juuksed paistsid pea ülaosas naelu ja lebasid külili, klammerdusid tema kolju külge, kus ta lamas padjal. Tema kahvatu näo ühel küljel olid kortsude jäljed. Ta silmad olid verd täis ja tal oli seljas vaid määrdunud vest ja aluspüksid.
  
  "Kas ma tohin sisse tulla, Yen?" küsis Banks, pigistades temast õrnalt mööda, enne kui ta vastuse sai. "See ei võta palju aega".
  
  Korteris haises eile õhtul marihuaanasuitsu ja seisnud õlle järele. Tuhatoosides olid veel prussakad. Banks läks juurde ja avas akna nii laiaks, kui suutis. "Häbi sulle, Ian," ütles ta. "Sellisel ilusal kevadhommikul peaksite jalutama mööda jõge või sööma Fremlington Edge'is.
  
  "Jama," ütles Ian ja kriimustas rääkimise ajal samu esemeid.
  
  Sarah Francis komistas magamistoast välja, ajas oma sassis juuksed näost välja ja kissitas uniseid silmi. Ta kandis valget T-särki, mille esiküljel oli Pardi Piilu pilt ja ei midagi muud. T-särk tuli ainult puusadeni.
  
  "Kurat," ütles ta, kattis end kätega nii hästi kui suutis ja tormas tagasi magamistuppa.
  
  "Kas teile meeldis tasuta saade?" küsis Yen.
  
  "Mitte eriti". Banks viskas hunniku riideid aknale lähima toolilt maha ja istus maha. Ian lülitas stereo sisse, liiga valju, ja Banks tõusis püsti ja lülitas selle välja. Ian tõusis istukile ja turtsutas ning Sarah tuli tagasi teksades. "Sa võiksid mind hoiatada," nurises ta Iani peale.
  
  "Ole vait, sa loll vits," ütles ta.
  
  Nüüd tõusis Sarah istukile ja turtsatas ka.
  
  "Olgu," ütles Banks. "Kas meil kõigil on mugav? Kas ma võin alustada?
  
  "Ma ei tea, mida sa meist jälle tahad," ütles Ian. "Me rääkisime teile kõigest, mis juhtus."
  
  "Noh, pole valus seda veel korra korrata, eks?"
  
  Yen ohkas. "Ma ei tunne end hästi. Ma olen haige".
  
  "Te peaksite oma keha kohtlema suure austusega," ütles Banks. "See on tempel."
  
  "Mida sa tahad teada? Saa sellest üle."
  
  "Esiteks olen ma kuidagi hämmingus."
  
  "Noh, sa oled Sherlock; Olen kindel, et saate sellest aru."
  
  "Ma olen hämmingus, miks sa minult Lynni kohta ei küsinud."
  
  "Mida sa silmas pead?"
  
  "Ma arvan, et ma ei tuleks siia tagasi ja katkestaks teie pühapäevahommiku, kas oleks, kui Lynn leitaks surnuna ja maetaks sarimõrvarite aeda?"
  
  "Mida sa ütled? Räägi inglise keeles".
  
  Saara keeras end kuidagi teisele toolile looteasendisse ja jälgis vahetust tähelepanelikult.
  
  "Ma ütlen, Ian, et sa ei küsinud Lynni kohta. See teeb mulle muret. Kas ta sinust ei hooli?"
  
  "Ta oli paar, see on kõik. Kuid sellel pole meiega midagi pistmist. Me ei tea, mis temaga juhtus. Pealegi jõuaksin lõpuks selleni. Mu aju ei tööta veel korralikult."
  
  "Kas seda juhtub kunagi? Igal juhul hakkan nii arvama."
  
  "Teha mida?"
  
  "Kas sa tead midagi Lynniga juhtunust."
  
  "See on jama."
  
  "Kas see on tõesti tõsi? Lähme natuke tagasi. Esiteks oleme nüüd üsna kindlad, et Leanne Rae ei olnud kameeleoni ohver, nagu me alguses arvasime.
  
  "Sinu viga, eks?" küsis Yen. "Ära tulge meie juurde, et saaksime teie eest kautsjoni maksta."
  
  "Nii et kui see nii ei ole, siis on ütlematagi selge, et temaga juhtus midagi muud."
  
  "Sa ei pea olema Sherlock, et sellest aru saada."
  
  "Mis, välistades võimaluse, et võõras inimene mõrvab, jätab kolm võimalust."
  
  "Ah jaa? Ja mis see on?"
  
  Banks luges sõrmedel. "Esimene asi on see, et ta põgenes kodust. Teine on see, et ta tuli tõesti õigel ajal koju ja vanemad tegid talle midagi. Ja kolmandaks, peamine põhjus, miks ma siin olen, on see, et ta ei läinud koju pärast seda, kui sa Vanalt Laevalt lahkusid. Et te jäite kolmekesi kokku ja tegite talle midagi.
  
  Ian Scott kuulas ainult põlgusega ja Sarah hakkas pöialt imema. "Me rääkisime teile, mis juhtus," ütles Ian. "Me rääkisime teile, mida me tegime."
  
  "Jah," ütles Banks. "Aga jõeaurikul oli nii palju inimesi, et inimestel, kellega me rääkisime, oli väga ähmane ettekujutus, et nad sind nägid. Nad ei olnud kindlasti kellaajas kindlad ja nad polnud isegi kindlad, et see oli tol reede õhtul."
  
  "Aga teil on turvakaamera. Taeva pärast, miks peaks Suur Vend vaatama, kui te ei suuda seda uskuda, mida näete?"
  
  "Oh, me tõesti usume seda, mida näeme," ütles Banks. "Aga me näeme ainult sind, Sarah ja Mick Blairit, kes astute No baari veidi pärast poolt ühte."
  
  "No pole mõtet varem alustada. Olukord hakkab soojenema alles pärast südaööd.
  
  "Jah, Ian, aga see jätab üle kahe tunni arvestamata. Kahe tunniga võib palju juhtuda."
  
  "Kuidas ma teadsin, et pean aru andma iga oma elu minuti eest?"
  
  "Kaks tundi".
  
  "Ma ütlesin sulle. Jalutasime veidi linnas, laskusime Riverboatisse ja läksime siis Net baari. Ma ei tea, mis kuradi kell see oli."
  
  "Sarah?"
  
  Sarah eemaldas sõrme suult. "Mida ta ütleb."
  
  "Kas see on tavaliselt nii?" küsis Banks. "Mida Ian ütleb. Kas teil pole oma arvamust?"
  
  "Mida ta ütleb. Käisime Riverboatis, siis Nobody baaris. Leanne lahkus meie hulgast veidi enne poolt üksteist Vana Laeva juures. Me ei tea, mis temaga pärast seda juhtus.
  
  "Ja Mick Blair läks teiega?"
  
  "Jah".
  
  "Kuidas Lynn sel õhtul välja nägi, Sarah?"
  
  "Ah?"
  
  "Mis tujus ta oli?"
  
  "Kõik on korras, ma arvan."
  
  "Ta ei olnud millegi pärast ärritunud?"
  
  "Ei. Meil oli tore."
  
  "Lynn ei tunnistanud sulle midagi?"
  
  "Nagu mis?"
  
  "Oh, ma ei tea. Võib-olla on tema kasuemaga probleeme?
  
  "Tal oli selle üleoleva litsaga alati probleeme. Olen väsinud nendest kuulmast."
  
  "Kas ta on kunagi rääkinud põgenemisest?"
  
  "Ei ole minu jaoks. Minu mäletamist mööda ei. Jeen?"
  
  "Ei. Ta lihtsalt vingus vana lehma üle, see on kõik. Tal polnud pudelit, et põgeneda. Kui ma sellepärast kedagi otsiksin, vaataksin enne kasuema poole.
  
  "Keegi mille eest?"
  
  "Sa tead. Kui arvate, et keegi tegi Lynnile midagi näiteks."
  
  "See on selge. Mis mõte sul enne Vanalt Laevalt lahkumist peas tekkis?"
  
  "Ma ei tea, mida sa mõtled," ütles Ian.
  
  "Oeh olgu. Teame, et tundusid põnevil sellest, mida kavatsesid teha. Mis see oli? Kas see hõlmas ka Lynni?
  
  "Rääkisime, et läheme None'i, kuid Lynn teadis, et ta ei saa meiega kaasa minna."
  
  "Ja see on kõik?"
  
  "Mis seal veel olla võiks?"
  
  "Kas ta andis teile vihje, et ta ei pruugi otse koju minna?"
  
  "Ei".
  
  "Või et ta võib põgeneda kasuemale õppetundi andma?"
  
  "Ei tea. Kes oskab öelda, mis litsal pähe tuleb, hei?"
  
  "Siin-siin, selline keel. Sa oled liiga palju hiphopi kuulanud, Ian," ütles Banks lahkumiseks püsti tõustes. "Hea partnerivalik, Sarah," ütles ta välja minnes ja märkas, et Sarah Francis näis silmanähtavalt ärritunud ja, mis veelgi olulisem, isegi pisut hirmunud. See võib varsti kasuks tulla, arvas ta.
  
  "Ma lihtsalt pidin korterist välja saama, see on kõik," ütles Janet Taylor. "Ma mõtlen, et ma ei tahtnud sind üle poole Yorkshire'i tirida."
  
  "Kõik on korras," ütles Annie naeratades. "Ma ei ela nii kaugel. Pealegi meeldib mulle siin."
  
  Wensleydale'i kohal, Banks Cottage'i lähedal, nõmme serval asus vana pubi, millel oli pühapäevase lõunasöögi kohana kindel maine. Janeti kõne tuli veidi pärast kella kümmet hommikul, just siis, kui Annie oli uinaku teinud, et Banksi unepuudust korvata. Nende vestlus häiris teda, hoidis teda ärkvel kuni koiduni; talle ei meeldinud lastest rääkida.
  
  Usaldage panku, et need käivad teie närvidele. Mis talle ka ei meeldinud ja näis, et ta ei suutnud talle nendest tema isiklikest paljastustest rääkida, oli see, et need ajendasid teda uurima omaenda minevikku ja tundeid palju rohkem, kui ta tundis end praegu valmis tegema. Ta tahtis, et ta lihtsalt lõõgastuks ja võtaks rahulikult.
  
  Igatahes oli õues söömine vaid pilet. Õhk oli selge ja taevas polnud pilvegi. Sealt, kus nad istusid, nägi ta lopsakaid rohelisi orge, mis olid risti-rästi kuivanud kivimüüridega, lambaid tiirlesid igal pool ja haukusid hullult, kui mõni hulkur möödus. All, oru põhjas, lookles jõgi ja külamuru ümber tungles suvilate kobar, veidi eemal nelinurkne tornikirik, hall paekivi keskpäevapäikese käes eredalt säramas. Ta arvas, et nägi nelja inimese tillukesi siluette, kes kõndisid mööda kõrget lubjakivist serva oru kohal. Issand, kui hea oleks olla seal üleval, täiesti üksi, ilma kõige pärast maailmas muretsemata.
  
  Kuid kui olukord oli ideaalne, võis ta valida teise kaaslase. Vaatamata maastiku muutumisele tundus Janet hajameelne, harjas pidevalt tagasi juukseid, mis langesid üle tema väsinud pruunide silmade. Temas oli ebatervislik kahvatus, millest Annie arvas, et vabanemiseks kulub rohkem kui õhtusöök nõmmel. Janet tõmbas juba oma teist pitsi kahvatut laimiõlut ja Annie pidi keelt hammustama, et purjuspäi autojuhtimise kohta midagi välja ei pajataks. Ta võttis esimese poole mõrust, võib-olla joob veel poole ja pärast õhtusööki joob kohvi. Annie, kes oli taimetoitlane, tellis quiche'i ja salatit, kuid tal oli hea meel näha, et Janet tellis lambaprae; ta nägi välja, nagu oleks tal kontidel liha puudu.
  
  "Kuidas sul läheb?" küsis Annie.
  
  Janet naeris. "Oh, umbes nii hea, kui ootate." Ta hõõrus oma otsaesist. "Ma ei saa ikka veel unega hakkama. Teate, et ma jätkan seda mängimist, kuid ma pole kindel, kas ma näen seda nii, nagu see tegelikult juhtus.
  
  "Mida sa silmas pead?"
  
  "Noh, kordustes näen ma tema nägu."
  
  "Terry Payne?"
  
  "Jah, kõik on väänatud. Inspireeriv hirm. Aga ma arvan, et ma ei mäleta, et oleksin teda sel ajal selgelt näinud. Minu mõistus täitub ilmselt detailidega.
  
  "Võib olla". Annie mõtles oma katsumusele, vägistamisele, mille pani toime kolm kaastöötajat pärast seersandiks edutamist. Sel ajal oleks ta võinud vanduda, et mäletab iga nurinat ja oigamist, iga nilbeid ilmeid ja igat tema tunnet - kellestki, kellel õnnestus temast läbi tungida, samal ajal kui teised teda kinni hoidsid -, kes sundis end temasse sisenema, kuni naine vaevas, rebis ta seljast. riided, iga higipiisk, mis tema näolt naise nahale tilkus, kuid naine oli üllatunud, kui avastas, et suur osa sellest oli pleekinud, ja see polnud mälestus, mida ta tundis kohustusena õhtust õhtusse enda jaoks uuesti mängida. Võib-olla oli ta karmim, kui ta arvas, või võib-olla võttis ta selle lahti, nagu keegi talle kunagi ütles, et ta tegi seda selleks, et kaitsta end valu ja alanduse eest.
  
  "Nii et muutsite selle avalduse suhtes meelt?" küsis Annie. Nad istusid piisavalt kaugel, et vaikselt rääkides ei oleks neid võimalik kuulda võtta. Mitte et keegi teistest sööjatest oleks välja näinud, nagu tahaks pealt kuulata; nad kõik olid peregrupid, kes rääkisid valju häälega ja naersid, püüdes oma seiklushimulistel lastel silma peal hoida.
  
  "Ma ei valetanud," ütles Janet. "Ma tahan, et te seda kõigepealt teaksite."
  
  "Ma tean seda".
  
  "Ma olin lihtsalt segaduses, see on kõik. Minu mälestus sellest õhtust on pisut ähmane.
  
  "See on selge. Aga kas sa mäletad, mitu korda sa teda lõid?"
  
  "Ei. Ütlen vaid, et see võib olla rohkem, kui ma arvasin."
  
  Nad tõid süüa. Janet hakkas sööma, nagu poleks ta nädal aega söönud, mida ta ilmselt polnudki, ja Annie hakkas tema oma. Quiche oli kuiv ja salat tummine, kuid seda võis eeldada asutuses, mis teenindas peamiselt lihasööjaid. Vähemalt sai ta vaadet nautida. Kõrgelt lennanud lennuk jättis taevasse kaheksakujulise valge aurujälje.
  
  "Janet," jätkas Annie. "Mida soovite oma taotluses muuta?"
  
  "Noh, kas teate, kui ma väitsin, et löön teda ainult kaks või kolm korda?"
  
  "Neli".
  
  "Pole tähtis. Ja lahkamine näitas... kui palju?"
  
  "Üheksa lööki"
  
  "Õige".
  
  "Kas sa mäletad, et lõid teda üheksa korda?"
  
  "Ei. Seda ma ei ütle." Janet lõikas lambaliha tüki ära ja näris seda mõnda aega.
  
  Annie sõi salatit. "Millest sa räägid, Janet?"
  
  "See on lihtsalt see, ma arvan, et ma kaotasin selle, see on kõik."
  
  "Kas te taotlete vastutuse vähendamist?"
  
  "Mitte päris. Tähendab, ma teadsin, mis toimub, aga olin Dennise pärast hirmul ja ärritunud, nii et ma lihtsalt... Ma ei tea, võib-olla oleksin pidanud lõpetama tema löömise varem pärast seda, kui olin ta käeraudadega torude külge kinni pannud.
  
  "Kas sa lõid teda pärast seda?"
  
  "Ma arvan, et jah. Üks või kaks korda."
  
  "Ja kas sa mäletad, kuidas sa seda tegid?"
  
  "Ma mäletan, et lõin teda pärast seda, kui olin talle käeraudades pannud, jah. Mõtlesin: "See on Dennisele, pätt." Ma lihtsalt ei mäleta, mitu korda."
  
  "Te saate aru, et peate jaama tulema ja oma avalduse uuesti läbi vaatama, kas pole? Ma mõtlen, et see on okei, kui mulle siin, praegu niimoodi öelda, aga seda tuleb teha ametlikult.
  
  Janet kergitas kulmu. "Muidugi ma tean seda. Ma olen ikka politseinik, eks? Ma lihtsalt tahtsin... tead..." Ta pöördus ära ja vaatas orgu.
  
  Annie arvas, et ta tõesti teab ja et Janet oli liiga piinlik, et seda öelda. Ta vajas seltskonda. Ta tahtis kedagi, kes üritaks teda vähemalt imeilusas keskkonnas mõista ühel kaunil päeval, enne kui kolmest ringist koosnev tsirkus, mis oleks tõenäoliselt tema praeguseks eluks, läks täishoo sisse.
  
  Jenny Fuller ja Banks lõunatasid koos veidi vähem eksootilises restoranis Queen's Arms. Koht oli pühapäevaturistidest pungil, kuid nad haarasid väikese laua - nii väikese, et sinna mahtus vaevu kaks rostbiifi ja Yorkshire"i poodi ja jooke - vahetult enne toidu serveerimise lõpetamist kell kaks. Jennyle lahja õlu ja Banksile pint shandyt, sest tal oli pärastlõunal järjekordne tööintervjuu. Ta näis ikka veel väsinud, mõtles Jenny ja oletas, et äri hoiab teda öösel ärkvel. See ja tema ilmselge ebamugavustunne Sandra rasedusega seoses.
  
  Jenny ja Sandra olid sõbrad. Mitte väga lähedal, kuid mõlemad läbisid umbes samal ajal valusa katsumuse ja see lõi nende vahele omamoodi sideme. Pärast Ameerika-reisi nägi Jenny Sandrat aga harva ja nüüd eeldas ta, et ei näe teda enam kunagi. Kui ta peaks valima poole, nagu inimesed seda tegid, eeldaks ta, et on valinud Alani poole. Ta arvas, et tema ja Sandra abielu oli kindel - ju Alan lükkas ta tagasi, kui too püüdis teda võrgutada ja see oli tema jaoks uus kogemus -, kuid ilmselt ta eksis. Ta pole kunagi ise abiellunud, ta tunnistab esimesena, et teab sellistest asjadest vähe, välja arvatud see, et väline välimus on sageli vastuolus sisemise segadusega.
  
  Nii et see, mis Sandra peas viimasel ajal toimus, oli mõistatus. Alan ütles, et ta pole kindel, kas Sandra käis Seaniga enne või pärast nende lahkuminekut või oli tema lahkumineku tegelik põhjus. Jenny kahtles selles. Nagu enamik probleeme, ei juhtunud see lihtsalt üleöö või siis, kui keegi teine sündmuskohale tuli. Sean oli samasugune sümptom kui miski muu ja lünk, kust pääseda. Seda äri on ilmselt tehtud juba aastaid.
  
  "Masin," ütles Banks.
  
  "Sinine Citroen".
  
  "Jah. Ma ei eelda, et teil on number?"
  
  "Pean tunnistama, et see ei tulnud mulle pähe, kui ma seda esimest korda nägin. Ma mõtlen, miks ma peaksin? See oli Alderthorpe'is ja ma parkisin selle taha. Natasha Headi juurde tagasi tulles oli ta alati liiga kaugel, et ma ei näeks."
  
  "Ja kuhu sa selle kaotasid?"
  
  "Ma ei kaotanud teda. Märkasin, et ta lõpetas minu jälitamise kohe, kui sisenesin maanteele M62 Hullist lääne pool.
  
  "Ja sa ei näinud seda enam kunagi?"
  
  "Ei". Jenny naeris. "Pean tunnistama, et tundsin, et mind visatakse linnast välja. Tead, nagu nendes kauboifilmides.
  
  "Kas te ei saanud juhist üldse pilku?"
  
  "Ei. Ma ei saanud isegi aru, kas see oli mees või naine.
  
  "Mis järgmiseks?"
  
  "Pean homme lõpetama ülikoolitööd ja mõned tunnid. Ma võiksin need edasi lükata, aga..."
  
  "Ei, kõik on korras," ütles Banks. "Lucy Payne langes igatahes välja. Erilist kiirustamist pole."
  
  "Teisipäeval või kolmapäeval ma vaatan, kas saan Durhamis Keith Murrayga rääkida. Siis on Laura Edinburghis. Arendan foto Lindast - Lucyst, kuid sellel on ikka veel paar fragmenti puudu.
  
  "Näiteks?"
  
  "Selles peitub probleem. Ma pole kindel. Mul on lihtsalt selline tunne, et mul on midagi puudu. Ta nägi Banksi murelikku ilmet ja plaksutas teda käsivarrele. "Oh, ärge muretsege, ma ei avalda oma intuitsiooni oma profiilidele. See on lihtsalt meie vahel."
  
  "Hästi".
  
  "Ma arvan, et võite seda nimetada puuduvaks lüliks. Seos Linda lapsepõlve ja võimaluse vahel, et Lucy on seotud inimröövide ja mõrvadega.
  
  "See on seksuaalne rünnak."
  
  "Jah, pole kahtlustki, et paljud väärkoheldud inimesed muutuvad ise vägivallatsejateks - see on nõiaring - ja Maureen Nesbitti sõnul sai Linda oma seksuaalsusest teadlikuks üheteistkümneaastaselt. Kuid sellest üksi ei piisa. Võin vaid öelda, et see võis anda Lucyle psühhopatoloogia, mis muutis ta võimeliseks muutuma Terence Payne'i-suguse mehe alluvaks ohvriks. Inimesed kordavad sageli vigu ja valesid valikuid. Selle nägemiseks peate lihtsalt vaatama minu suhte ajalugu.
  
  Banks naeratas. "Ühel päeval teete kõik õigesti."
  
  "Kas te kohtute mu säravas soomusrüüs rüütliga?"
  
  "Kas see on see, mida sa tahad? Keegi, kes võitleks teie eest teie lahingutes, võtaks teid üles ja kannaks teid üles?"
  
  "See pole halb mõte."
  
  "Ma arvasin, et olete feminist."
  
  "Jah. See ei tähenda, et ma ei saaks tema lahinguid pidada, teda üles korjata ja järgmisel päeval trepist üles kanda. Ma ütlen ainult seda, et võimalus oleks suurepärane asi. Igal juhul, kas naisel ei või olla oma fantaasiad?
  
  "Sõltub, kuhu nad viivad. Kas teile tuli pähe, et Lucy Payne polnud üldsegi kuulekas ohver, kuid tema abikaasa oli küll?
  
  "Ei see ei ole. Ma pole kunagi sellise juhtumiga kokku puutunud."
  
  "Aga mitte võimatu?"
  
  "Inimese psühholoogias pole midagi võimatut. See on lihtsalt väga ebatõenäoline, see on kõik."
  
  "Aga oletame, et ta oli võimas, domineeriv partner..."
  
  "Ja Terence Payne oli tema seksiori, kes tegi oma käsku?"
  
  "Midagi sellist".
  
  "Ma ei tea," ütles Jenny. "Aga ma kahtlen selles väga. Pealegi, isegi kui see on tõsi, ei vii see meid tegelikult kaugemale, eks?"
  
  "Ma arvan, et mitte. Lihtsalt oletus. Mainisite, et Payne võis keldris käies videokaamerat kasutada, eks?"
  
  "Jah". Jenny rüüpas lonksu heledat õlut ja tupsutas huuli pabersalvrätikuga. "Oleks väga ebatavaline sellise rituaalse vägistamise, mõrva ja matmise juhtumi puhul, kui vägivallatseja ei pea mingit dokumentatsiooni."
  
  "Tal olid laibad."
  
  "Tema trofeed? JAH. Ja see ilmselt seletab, miks ei olnud enam moonutusi, polnud vaja sõrme või varvast maha lõigata, et neid meeles pidada. Payne'il oli kogu keha. Kuid see pole ainult see. Keegi nagu Payne vajaks rohkem, midagi, mis võimaldaks tal neid sündmusi uuesti läbi elada.
  
  Banks rääkis talle statiivibrändidest ja elektroonikakataloogist.
  
  "Nii et kui ta tal oleks, siis kus ta on?" ta küsis.
  
  "Selles on küsimus".
  
  "Ja miks see puudu on?"
  
  "Veel üks hea küsimus. Usu mind, me otsime seda usinalt. Kui see on selles majas, isegi kui see on maetud kümne jala sügavusele, saame teada. Me ei jäta sellest kohast telliskivi enne, kui see paljastab kõik oma saladused.
  
  "Kui see on majas."
  
  "Jah".
  
  "Ja tuleb ka rekordeid."
  
  "Ma ei ole neid unustanud."
  
  Jenny lükkas taldriku kõrvale. "Ma arvan, et mul on parem minna ja teha natuke tööd."
  
  Banks vaatas kella. "Ja ma lähen parem Mick Blairi juurde." Ta sirutas end ette ja puudutas kergelt naise kätt. Ta oli üllatunud kipitustundest. "Hoolitse, Jenny. Hoidke silmad lahti ja kui näete seda autot uuesti, helistage mulle kohe. Sai aru?"
  
  Jenny noogutas. Siis märkas ta, et keegi, keda ta ei tundnud, lähenes neile kerge ja enesekindla armuga. Atraktiivne noor naine, liibuvad teksad rõhutasid tema pikki ja saledaid sääri, punase T-särgi kohal avatud midagi mehe valge särgi taolist. Tema kastanikarvad langesid läikivate lainetena üle õlgade ja ainsaks veaks tema siledal näol oli väike mutt suust paremal. Isegi see polnud niivõrd ebatäiuslikkus, kuivõrd ilu puudumine. Tema tõsised silmad olid mandlikujulised ja värvilised.
  
  Lauale lähenedes tõmbas ta tooli üles ja istus kutsumata maha. "Seersant Cabbot," ütles naine ja ulatas käe. "Ma arvan, et me pole kohtunud."
  
  "Doktor Fuller". Jenny raputas. Tugev pigistus.
  
  "Ah, kuulus doktor Fuller. Tore on teiega lõpuks kohtuda."
  
  Jenny tundis end pinges. Kas see naine oli vaieldamatult Annie Cabbot, kes valvas oma territooriumi? Kas ta nägi Banksit oma kätt puudutamas ja kas ta arvas sellest midagi? Kas ta oli siin olnud selleks, et Jennyle võimalikult õrnalt selgeks teha, et ta hoiab oma käed Banksist eemal? Jenny teadis, et ta ei ole välimuse poolest halb, kuid ta tundis end Annie ümber kohmetuna ja isegi veidi lohakalt. Vanem ka. Kindlasti vanem.
  
  Annie naeratas Banksile. "Härra".
  
  Jenny tundis, et nende vahel on midagi. Seksuaalne pinge, jah, aga see oli midagi enamat. Kas neil oli lahkarvamusi? Järsku muutus laud ebamugavaks ja naine tundis, et peab lahkuma. Ta võttis koti ja hakkas autovõtmeid otsima. Miks nad vajuvad alati põhja ja eksivad juukseharjade, pabertaskurätikute ja kosmeetika vahele?
  
  "Ära lase mul teie lõunasööki katkestada," ütles Annie, naeratas uuesti Jennyle ja pöördus siis Banksi poole. "Aga ma sattusin just pärast lõunat jaamas pabereid sorteerima. Winsome ütles mulle, et sa oled siin ja tal on sulle sõnum. Ma ütlesin, et toon selle kohale."
  
  Banks kergitas kulme. "JA?"
  
  "See on teie semu Ken Blackstone'ilt Leedsist. Näib, et Lucy Payne on põgenenud."
  
  Jenny õhkas. "Mida?"
  
  "Kohalik politsei tuli täna hommikul tema vanemate majja, et kontrollida, kas kõik on korras. Selgub, et keegi ei maganud tema voodis.
  
  "Kurat," ütles Banks. "Veel üks viga."
  
  "Ma lihtsalt mõtlesin, et tahad võimalikult kiiresti teada," ütles Annie toolilt tõustes. Ta vaatas Jennyle otsa. "Meeldiv tutvuda".
  
  Seejärel lahkus ta sama elegantse graatsilisusega, millega ta oli sisenenud, jättes Banksi ja Jenny üksteisele otsa istuma.
  
  Mick Blair, Leanne Wray kadumise ööl grupi neljas inimene, elas koos oma vanematega North Eastvale'is poolkeldris majas, mis oli piisavalt lähedal äärelinnale, et avada suurepärane vaade Swainsdale'ile, kuid piisavalt lähedal kesklinnale. et oleks kergesti ligipääsetav. Pärast Annie paljastamist Lucy Payne'i kohta mõtles Banks, kas ta peaks oma plaane muutma, kuid otsustas, et Leanne Rae on endiselt prioriteet ja Lucy Payne on seaduse silmis endiselt ohver. Lisaks hoolitsevad paljud politseinikud tema eest; see oli kõige rohkem, mida nad teha said, kuni neil oli, milles teda süüdistada.
  
  Erinevalt Ian Scottist polnud Mickil kunagi politseiga probleeme, kuigi Banks kahtlustas, et ta võis Ianilt narkootikume osta. Ta nägi välja veidi laastatud, mitte päris paigas ja tal ei paistnud olevat palju aega isiklikuks hoolduseks. Kui Banks sel pühapäeval pärast õhtusööki Jennyga helistas, olid Micki vanemad sugulastel külas ja Mick vajus elutuppa ja kuulas stereost valju Nirvana muusikat, seljas lõhkised teksad ja seljas must T-särk Kurt Cobaini pildiga. sünnikuupäevad ja surm.
  
  "Mida sa tahad?" küsis Mick helitugevust vaiksemaks keerates ja käed pea taga diivanile kukkudes.
  
  "Et Leanne Raest rääkida."
  
  "Oleme seda juba arutanud."
  
  "Teeme seda uuesti?"
  
  "Miks? Kas saite midagi uut teada?"
  
  "Mida teil oleks vaja sealt teada saada?"
  
  "Ma ei tea. Ma olen lihtsalt üllatunud, et sa siin oled, see on kõik."
  
  "Kas Lynn oli teie tüdruksõber, Mick?"
  
  "Ei. Kõik oli valesti."
  
  "Ta on atraktiivne tüdruk. Kas ta sulle ei meeldinud?"
  
  "Võib olla. Natuke".
  
  "Aga tal polnud sellest midagi?"
  
  "See oli alguses, see on kõik."
  
  "Mida sa silmas pead?"
  
  "Mõni tüdruk vajab natuke aega, natuke endaga tööd. Mitte kõik neist ei hüppa esimesel kohtumisel lihtsalt teie voodisse.
  
  "Ja Leanne vajas aega?"
  
  "Jah".
  
  "Kui kaugele olete jõudnud?"
  
  "Mida sa silmas pead?"
  
  "Kui kaugel? Kätest hoidma? Suudlema? Keel või mitte keel? Banks mäletas tema enda teismelist hellitamist ja erinevaid etappe, mille te läbi elasite. Peale suudlust oli puudutus tavaliselt vöökoha kohal, aga riietes, siis pluusi all, aga rinnahoidja kohal. Peale seda võeti rinnahoidja ära, siis oli see vööst allapoole ja nii kuni lõpuni jõuad. Kui sul veab. Mõned tüdrukud tundsid, et ühest etapist teise jõudmine võttis igaviku ja mõni võib lasta teil vööst allapoole langeda, kuid mitte lõpuni minna. Kõik läbirääkimised olid miiniväli, mis ähvardas igal sammul hüljatud jääda. Vähemalt ei olnud Lynn Ray võitmine lihtne ja mingil kummalisel põhjusel oli Banksil hea meel seda teada.
  
  "Me suudlesime aeg-ajalt."
  
  "Aga see reede õhtu, kolmekümne esimene märts?"
  
  "Ei. Me olime bändis, näiteks Iani ja Sarah'ga.
  
  "Kas sa ei suudlenud Leannet kinos?"
  
  "Võib olla".
  
  "Kas see on jah või ei?"
  
  "Ma arvan nii."
  
  "Võib-olla kaklesite?"
  
  "Mida sa silmas pead?"
  
  Banks kriimustas parema silma lähedal asuvat armi. "Siin on asi, Mick. Ma tulen siia sinuga uuesti rääkima ja see tundub sind häirivat, aga sa ei küsi minult, kas leidsime Lynni elusalt või kas me juba leidsime ta surnukeha. Sama oli ka Ianiga...
  
  "Kas sa oled Ianiga rääkinud?"
  
  "Täna hommikul. Ma olen üllatunud, et ta sulle kohe ei helistanud."
  
  "Ta ei vast väga mures olnud."
  
  "Miks ta peab selline olema?"
  
  "Ma ei tea".
  
  "Asi on selles, et näete, te mõlemad peate minult küsima, kas leidsime Lynni elusalt või leidsime ta surnukeha või tuvastasime tema säilmed."
  
  "Miks?"
  
  "Miks ma muidu peaksin teiega rääkima?"
  
  "Kuidas ma peaksin teadma?"
  
  "Aga see, et te ei küsi, paneb mind mõtlema, kas teate midagi, mida te mulle ei ütle."
  
  Mikk pani käed rinnale risti. "Ma olen teile rääkinud kõik, mida tean."
  
  Banks kummardus ettepoole ja kohtas Micki pilku. "Sa tead? Ma arvan, et sa valetad, Mick. Ma arvan, et te kõik valetate."
  
  "Sa ei saa midagi tõestada."
  
  "Mida ma peaksin tõestama?"
  
  "Et ma valetan. Ma rääkisin teile, mis juhtus. Käisime Oldis joomas -"
  
  "Ei. Rääkisite meile, et läksite pärast filmi kohvi jooma."
  
  "Õige. Noh..."
  
  "See oli vale, kas pole, Mick?"
  
  "Mis siis?"
  
  "Kui sa said seda teha üks kord, saate seda teha uuesti. Tegelikult, mida rohkem harjutate, seda lihtsamaks see muutub. Mis tol õhtul tegelikult juhtus, Mick? Miks sa mulle sellest ei räägi?"
  
  "Midagi ei juhtunud. Ma juba ütlesin sulle."
  
  "Kas teie ja Lynn tülitsesid? Kas sa tegid talle haiget? Võib-olla sa ei tahtnud. Kus ta on, Mick? Tead, ma olen selles kindel."
  
  Ja Micki näoilme ütles Banksile, et ta teadis, kuid see ütles ka talle, et ta ei kavatse midagi tunnistada. Vähemalt mitte täna. Banks tundis end samal ajal raevukalt ja süüdi. Tema süü oli, et seda uurimissuunda korralikult ei järgnenud. Ta sai nii kinnisideeks sarimõrvarist, kes röövis noori tüdrukuid, et eiras politseitöö põhitõdesid ega olnud piisavalt pealetükkiv nende suhtes, kes olid Lynniga juhtunu kohta paremas positsioonis: inimestega, kellega ta oli tema surma ajal. kadumine. Ta oleks pidanud jätkuvalt teadma Ian Scotti kriminaalsest ajaloost ja sellest, et see oli seotud narkootikumidega. Kuid mitte. Lynn loetleti tuvastamata sarimõrvari kolmandaks ohvriks, järjekordseks kena noore blondiini ohvriks ja sellega asi piirdus. Winsome Jackman on teinud vähe järeltööd, kuid ka tema on ametliku versiooni üsna palju omaks võtnud. See kõik on Banksi süü, täpselt nagu Sandra raseduse katkemine. Täpselt nagu kõik verine, tundus vahel.
  
  "Räägi mulle, mis juhtus," nõudis Banks uuesti.
  
  "Ma ütlesin sulle. Ma kurat ütlesin sulle!" Mikk tõusis järsult istukile. "Kui Vanalt Laevalt lahkusime, läks Leanne koju. See oli viimane kord, kui kumbki meist teda nägi. Ta on vist mingi pervert enda kätte võtnud. Kõik on korras? Sa arvasid nii, kas pole? Miks sa meelt muutsid?"
  
  "Ah, sa oled uudishimulik," ütles Banks püsti tõustes. "Olen kindel, et olete uudiseid jälginud. Meil on pervert, kes need tüdrukud röövis ja tappis - ta on surnud, nii et ta ei saa meile midagi öelda -, aga me ei leidnud kinnistult Lynni surnukeha jälgi ja uskuge mind, me võtsime selle koha laiali.
  
  "Siis pidi see olema mõni teine pervert."
  
  "Anna alla, Mick. Ühe vastu on koefitsient piisavalt hea, kahe vastu on astronoomiline koefitsient. Ei. Kõik oleneb teist. Sina, Ian ja Sarah. Viimased inimesed, kellega teda nähti. Nüüd annan sulle aega selle üle järele mõelda, Mick, aga ma tulen tagasi, sa võid sellele loota. Siis peame normaalset vestlust. Ärge laske end häirida. Seni olge lähedal. Nautige muusikat."
  
  Kui Banks lahkus, peatus ta aiaväravas täpselt nii kaua, et näha pitskardinate taga siluetti kujutavat Micki, kes hüppas diivanilt püsti ja läks telefoni juurde.
  
  OceanofPDF.com
  16
  
  Esmaspäevahommikune päikesevalgus tungis läbi Banksi köögiakna ja säras seinal rippuvatel vaskpõhjaga pannidel. Banks istus oma männipuidust laua taga tassi kohvi, röstsaia ja moosiga, hommikuleht laotas tema ette ja raadios mängis Vaughan Williamsi "Variatsioonid Thomas Tallise teemal". Aga ta ei lugenud ega kuulanud.
  
  Ta ärkas umbes nelja paiku, miljon detaili keerlesid tema peas, ja kuigi ta tundis end praegu koeraväsinuna, teadis ta, et ei saa magada. Ta oleks rõõmus, kui Chameleoni juhtum oleks läbi, kui Gristorp tööle naaseb ja kui ta saaks naasta oma tavapäraste peadetektiivinspektori ülesannete juurde. Viimase pooleteise kuu juhtimisvastutus oli ta ammendanud. Ta tundis ära märgid: unepuudus, halvad unenäod, liiga palju rämpstoitu, liiga palju märjukest ja liiga palju sigarette. Ta oli jõudmas samasse peaaegu läbipõlemisseisundisse, mis tal oli aastaid tagasi, kui ta lahkus Metist Põhja-Yorkshire'i, lootes vaiksemale elule. Ta armastas detektiivitööd, kuid mõnikord tundus, et tänapäevane politseiteenistus on noorte lõbu. Teadus, tehnoloogia ja muutused juhtimisstruktuuris ei ole asja lihtsamaks teinud; nad tegid elu lihtsalt raskemaks. Banks mõistis, et oli tõenäoliselt oma ambitsioonide piirini jõudnud, kui ta tol hommikul esimest korda tõsiselt töölt lahkumise peale mõtles.
  
  Ta kuulis, kuidas postiljon tuli ja läks välja, et põrandalt kirju ära korjata. Tavalise arvete ja ringkirjade kogu hulgas oli ümbrik käsitsi kirjutatud aadressiga Londonist ja Banks tundis kohe ära korraliku silmustega käekirja.
  
  Sandra.
  
  Tema süda lõi mugavuse huvides liiga kiiresti, ta kandis virna kööki tagasi. See oli tema lemmiktuba suvilas, peamiselt seetõttu, et ta oli sellest enne nägemist unistanud, kuid sellest, mida ta Sandra kirjast luges, piisas, et kõige heledam tuba veelgi rohkem pimendada, kui see teda.eelmine meeleolu.
  
  Kallis Alan,
  
  Ma saan aru, et Tracy rääkis sulle, et Sean ja mina ootame last. Ta soovis, et ta poleks seda teinud, aga siin see on, nüüd on see läbi. Loodan, et need teadmised võimaldavad teil vähemalt mõista meie lahutuse otstarbekuse vajadust ja tegutsete vastavalt.
  
  Lugupidamisega,
  Sandra
  
  See on kõik. Ei midagi muud kui külm memo. Banks pidi tunnistama, et ta ei reageerinud lahutusküsimusele eriti operatiivselt, kuid ta ei näinud kiirustamiseks vajadust. Võib-olla oli ta isegi valmis tunnistama, et sisimas klammerdus ta kangekaelselt Sandra külge ning mingis läbitungimatus ja hirmunud hingeosas oli tal usk, et see kõik oli lihtsalt õudusunenägu või viga ja ühel hommikul ärkab ta Eastvale'is. , ja Sandra on tema kõrval. Mitte, et ta oleks seda enam tahtnud, kuid ta oli vähemalt nõus tunnistama, et ta võib selliseid irratsionaalseid tundeid kanda.
  
  Nüüd see.
  
  Banks jättis kirja kõrvale, tundes endiselt selle külmavärinat. Miks ei võinud ta seda lihtsalt unustada ja edasi minna nagu Sandra ilmselgelt tegi? Kas sellepärast, et ta ütles Anniele, et tema on Sandra nurisünnituses süüdi, oli tal selle üle hea meel? Ta ei teadnud; see kõik tundus lihtsalt liiga kummaline: tema naine, kellega ta oli koos elanud üle kahekümne aasta, nende laste ema, oli nüüd saamas teise mehega last.
  
  Ta viskas kirja kõrvale, võttis oma kohvri ja suundus oma autosse.
  
  Ta kavatses hiljem hommikul Leedsi lahkuda, kuid kõigepealt tahtis ta kontorisse astuda, paberitööd korda ajada ja Winsiga rääkida. Sõit Gratley'st Eastvale'i oli, arvas Banks, kui ta sinna esimest korda jõudis, selle piirkonna üks ilusamaid: umbes poolel teel Daleside'ist üles kulgev kitsas tee, kust avanes hingemattev vaade orupõhjale, selle unised külad ja käänuline jõgi sellest vasakul. ja järsult tõusvad põllud kivimüüride ja hulkuvate lammastega paremal. Kuid täna ei pannud ta seda kõike tähelegi, osalt seetõttu, et ta tegi seda nii tihti, osalt aga seetõttu, et tema mõtteid tumestasid endiselt Sandra kiri ja ebamäärane masendus seoses tema tööga.
  
  Pärast nädalavahetuse kaost naasis politseijaoskond oma tavapärasele aktiivsusele; reporterid kadusid, nagu ka Lucy Payne. Banks polnud Lucy kadumise pärast liiga mures, mõtles ta, kui sulges oma kontori ukse ja lülitas raadio sisse. Tõenäoliselt ilmuks ta uuesti ja isegi kui ta seda ei teeks, polnud mureks põhjust. Kui nad just tema vastu konkreetseid tõendeid ei näita . Vähemalt vahepeal said nad teda jälgida sularahaautomaadist väljavõtmise ja krediitkaarditehingute kaudu. Kus ta ka poleks, vajab ta raha.
  
  Pärast paberimajandust läks Banks valvetuppa. PC Winsome Jackman istus oma laua taga ja näris pliiatsi otsa.
  
  "Meeldiv," ütles ta ja meenutas üht detaili, mis teda nii vara hommikul üles oli äratanud, "mul on sulle teine töökoht."
  
  Ja kui ta ütles talle, mida ta temalt tahab, lahkus ta tagauksest ja suundus Leedsi poole.
  
  See oli just pärast lõunat, kui Annie CPS-i kontorisse sisenes, kuigi tal endal polnud veel olnud võimalust süüa. Juhtumile määratud kvaliteedikontrolör Jack Whitaker oli oodatust noorem, ta arvas, et ta oli kolmekümnendates eluaastates, enneaegselt kiilakas ja rääkis kergelt läikivusega. Tema käepigistus oli kindel, peopesa vaid veidi niiske. Tema kontor oli kindlasti palju korralikum kui Stafford Oaks Eastvale'is, kus iga kaust oli valesti paigutatud ja määrdunud kohvirõngaste olümpiasümboliga.
  
  "Kas on uusi arenguid?" küsis ta pärast seda, kui Annie oli maha istunud.
  
  "Jah," ütles Annie. "PC Taylor muutis täna hommikul oma tunnistust."
  
  "Kas ma saan?"
  
  Annie ulatas talle Janet Taylori parandatud avalduse ja Whitaker luges selle uuesti läbi. Kui ta oli lõpetanud, lükkas ta paberid üle laua Annie juurde tagasi. "Mida sa arvad?" ta küsis.
  
  "Ma arvan," ütles Jack Whitaker aeglaselt, "et me võiksime Janet Taylorit mõrvas süüdistada."
  
  "Mida?" Annie ei suutnud äsja kuuldut uskuda. "Ta käitus nagu politseinaine, kes täidab oma kohust. Mõtlesin õigustatud mõrvale või kõige vabandatavale. Aga mõrv?
  
  Whitaker ohkas. "Heldeke. Siis sa pole vist uudist kuulnud?"
  
  "Mis uudist?" Annie ei lülitanud Leedsi sõites raadiot sisse, olles liiga hõivatud Janeti juhtumist ja tema segastest tunnetest Banksi vastu, et keskenduda uudistele või vestlusele.
  
  "Žürii naasis John Hadley juhtumi juurde vahetult enne lõunasööki. Tead, Devoni farmer."
  
  "Ma tean Hadley juhtumist. Mis oli kohtuotsus?
  
  "Süüdi mõrvas."
  
  "Jeesus Kristus," ütles Annie. "Kuid isegi kui see nii on, on see kindlasti hoopis teine asi? Tähendab, Hadley oli tsiviilisik. Ta tulistas röövlit selga. Janet Taylor -"
  
  Whitaker tõstis käe. "Põhimõte on see, et see on selge sõnum. Arvestades Hadley otsust, tuleks näha, et käitume kõigi suhtes õiglaselt. Me ei saa lasta ajakirjandusel meie peale karjuda, et oleme Janet Taylori suhtes leebe lihtsalt sellepärast, et ta on politseinaine.
  
  "See on siis poliitiline?"
  
  "Kas see pole alati nii? Peame nägema, et õiglus on võitnud.
  
  "Õiglus?"
  
  Whitaker kergitas kulme. "Kuulge," ütles ta, "ma mõistan teie kaastunnet; usalda mind, ma saan. Kuid tema avalduse kohaselt pani Janet Taylor Terence Payne'i käeraudadega metalltoru külge pärast seda, kui too oli ta juba alistanud, seejärel lõi ta teda kaks korda nuiaga. Tugevalt. Mõtle sellele, Annie. See on tahtlik. See on mõrv."
  
  "Ta ei tahtnud teda tingimata tappa. Mingit kavatsust polnud."
  
  "See on žürii otsustada. Hea prokurör võib väita, et ta teadis kuradi hästi, milline on veel kahe tugeva löögi mõju pähe pärast seda, kui ta oli talle juba seitse eelnevat lööki andnud.
  
  "Ma ei suuda uskuda, et ma seda kuulen," ütles Annie.
  
  "Mitte kellelgi pole rohkem kahju kui minust," ütles Whitaker.
  
  "Välja arvatud Janet Taylor."
  
  "Siis poleks ta tohtinud Terence Payne'i tappa."
  
  "Mida kuradit sa tead? Sind ei olnud seal keldris, kui su elukaaslane veritses põrandal ja surnud tüdruk oli madratsi külge kinnitatud. Teil ei olnud paar sekundit aega reageerida mehele, kes matšeetega teie poole kõndis. See on verine farss! See on poliitika, see on kõik."
  
  "Rahune maha, Annie," ütles Whitaker.
  
  Annie tõusis püsti ja kõndis toas, käed rinnal risti. "Miks ma peaksin? Ma ei tunne end rahulikult. See naine on põrgust läbi käinud. Ma provotseerisin teda oma ütlusi muutma, sest arvasin, et see oleks talle pikemas perspektiivis parem kui öelda, et ta ei mäleta. Kuidas see mind välja näeb?
  
  "Kas see on kõik, mille pärast sa muretsed? Kuidas see sind välja näeb?
  
  "Muidugi ei ole." Annie vajus aeglaselt oma toolile tagasi. Ta tundis end ikka veel õhetas ja vihasena, tema hingeõhk väljus räbalates. "Aga see paneb mind välja nägema nagu valetaja. Tundub, et ma petsin teda. Mulle ei meeldi see ".
  
  "Sa tegid lihtsalt oma tööd."
  
  "Teen lihtsalt oma tööd. Ma lihtsalt täidan korraldusi. Õige. Aitäh. See paneb mind palju paremini tundma. "
  
  "Vaata, me võiksime siin natuke tegutsemisruumi saada, Annie, aga seal peab olema kohtuprotsess. Kõik see tuleks avalikustada. Ausalt. Keegi ei pühi seda laua alla."
  
  "Igatahes, ma ei pidanud seda silmas. Milline tegevusvabadus?
  
  "Ma ei usu, et Janet Taylor end mõrvas süüdi tunnistaks."
  
  "Kurat, ta ei teeks seda ja ma ei soovitaks tal seda teha."
  
  "See ei ole tegelikult nõustamine. Pealegi pole see sinu töö. Mis te arvate, milles ta end süüdi tunnistaks?" Ma küsisin. "Mis te arvate, milles ta end süüdi tunnistaks?"
  
  "Mõrv, mille saab andeks anda."
  
  "See ei olnud enesekaitse. Mitte siis, kui ta ületas joone ja sai viimased löögid pärast seda, kui Payne ei suutnud teda enam kaitsta ega rünnata.
  
  "Mis siis?"
  
  "Vabatahtlik tapmine".
  
  "Kui kaua ta peaks teenima?"
  
  "Kaheksateist kuud kuni kolm aastat."
  
  "See on veel pikk aeg, eriti vanglas viibiva politseiniku jaoks."
  
  "Mitte nii kaua kui John Hadley."
  
  "Hadley tulistas jahipüssist last selga."
  
  "Janet Taylor lõi kaitsetule mehele politseinuiaga pähe, mille tulemusena ta suri."
  
  "Ta oli sarimõrvar."
  
  "Ta ei teadnud seda tol ajal."
  
  "Aga ta ründas teda matšeetega!"
  
  "Ja pärast seda, kui ta ta relvast vabastas, kasutas ta tema alistamiseks rohkem jõudu kui vaja, mis lõppes tema surmaga. Annie, vahet pole, et ta oli sarimõrvar. Poleks vahet, kui ta oleks Verine Ripper Jack."
  
  "Ta lõikas oma partnerit. Ta oli ärritunud."
  
  "Noh, mul on kindlasti hea meel kuulda, et ta ei olnud seda tehes rahulik, lahe ja kogutud."
  
  "Sa tead, mida ma silmas pean. Sarkasmi pole vaja."
  
  "Vabandust. Olen kindel, et kohtunik ja žürii võtavad arvesse tervikpilti, tema meeleseisundit.
  
  Annie ohkas. Tal oli iiveldus. Niipea kui see farss läbi saab, teeb ta lõpu kaebustele ja distsipliinile ning naaseb tõelise politseitöö juurde, kurikaelte tabamise juurde.
  
  "Hea," ütles ta. "Mis järgmiseks?"
  
  "Tead, mis järgmiseks saab, Annie. Otsige üles Janet Taylor. Arreteerige ta, viige ta politseijaoskonda ja esitage talle süüdistus vabatahtlikus tapmises.
  
  "Keegi tahab teid näha, söör."
  
  Miks uus konstaabel muigas, kui ta peaga Millgartis asuva Banksi ajutise kontori ukse vahelt sisse pistis? Pangad kaalusid. "Kes see on?" ta küsis.
  
  "Parem vaadake ise, söör."
  
  "Kas keegi teine ei saa sellega hakkama?"
  
  "Ta palus konkreetselt kohtuda kellegagi, kes tegeleb kadunud tüdrukute juhtumiga, söör. Hartnelli ringkonnaülem Wakefieldis koos ACC-ga ja peainspektor Blackstone on väljas. Teie jääte, söör."
  
  Banks ohkas. "Hästi. Saatke teda."
  
  Arvuti irvitas uuesti ja kadus, jättes õhku selge naeratuse tunde, mis sarnanes rohkem Cheshire'i kassi omaga. Mõni hetk hiljem sai Banks aru, miks.
  
  Ta koputas väga vaikselt tema uksele ja lükkas selle nii aeglaselt lahti, et see hingedel krigises, siis ilmus ta tema ette. Temast viie jala raadiuses polnud midagi. Ta oli anorektiliselt kõhn ning tema huulepulga ja küünelaki erkpunane oli kontrastiks tema naha peaaegu poolläbipaistva kahvatusega; tema õrnad näojooned nägid välja, nagu oleksid need valmistatud portselanist, mis on hoolikalt liimitud või maalitud tema kuukujulisele näole. Ta kandis kuldset lameekotti ja kandis erkrohelist crop toppi, mis lõikas järsult otse tema rinna alt - vaatamata push-up rinnahoidjale ei midagi enamat kui hanenahk - ning näitas kahvatut, paljast keskosa ja nabarõngast, musta PVS-i miniseelikut. nähtav. Ta ei kandnud sukkpükse ja tema kahvatud peenikesed jalad olid põlvedeni paljad ja massiivsed platvormkontsad, mis panid ta kõndima, nagu kõnniks ta vaiadel. Tema näoilmest oli näha hirmu ja närvilisust, samal ajal kui tema hämmastavalt kaunid koobaltsinised silmad tiirutasid rahutult mööda tühja kontorit.
  
  Banks oleks teda ekslikult pidanud heroiinisõltuvusega prostituudiks, kuid ta ei näinud naise kätel süstimisjälgi. See ei tähendanud, et ta ei oleks millestki sõltuvuses, ja kindlasti ei tähendanud see, et ta poleks prostituut. Ravimitel on teie kehasse sisenemiseks rohkem võimalusi kui nõela kaudu. Midagi temas meenutas talle Emilyt, peakonstaabel Riddle'i tütart, kuid see kadus kiiresti. Ta nägi rohkem välja nagu mõne aasta tagused kuulsad heroiini-šikid modellid.
  
  "Kas sina oled see?" ta küsis.
  
  "Milline?"
  
  "See, kes vastutab. Küsisin, kes vastutab."
  
  "See olen mina. Minu pattude eest," ütles Banks.
  
  "Mida?"
  
  "Pole tähtis. Istu maha." Ta tõusis aeglaselt ja kahtlustavalt istukile, silmad ikka veel rahutult mööda kontorit ringi liikumas, nagu kardaks, et keegi ilmub kohale ja kinnitab ta toolile rihmaga. Ilmselgelt kulus tal nii kaugele jõudmiseks palju julgust. "Kas ma tohin teile teed või kohvi pakkuda?" küsis Banks.
  
  Ta näis pakkumisest üllatunud. "Eh... jah. Palun. Kohv oleks hea."
  
  "Kuidas sa seda võtad?"
  
  "Mida?"
  
  "Kohv? Mida sa tahad?"
  
  "Piima ja rohkem suhkrut," ütles ta, justkui ei teadnudki, et see kõlab teisiti.
  
  Banks tellis telefoni teel kaks kohvi - tema jaoks musta - ja pöördus tema poole. "Mis su nimi on?"
  
  "Kommid".
  
  "Tõesti?"
  
  "Miks? Mis selles halba on?"
  
  "Ei midagi. Mitte midagi, Candy. Kas olete kunagi varem politseijaoskonnas käinud?"
  
  Hirm väreles üle Candy õrnade näojoonte. "Miks?"
  
  "Ma lihtsalt küsin. Tundub, et sa ei tunne end mugavalt."
  
  Ta sai hakkama nõrga naeratusega. "Noh, jah... Võib-olla nii. Natuke".
  
  "Lõõgastuge. Ma ei söö sind."
  
  Vale sõnade valik, mõistis Banks, kui nägi naise siivutut, teadvat pilku. "Ma mõtlen, et ma ei tee sulle haiget," parandas ta end.
  
  Nad tõid kohvi, mille tõi seesama ikka veel muigav konstaabel. Banks suhtus temasse jõhkralt, olles nördinud ülemeelikust ülbusest, mida naeratus vihjab.
  
  "Olgu, Candy," ütles Banks pärast esimest lonksu. "Kas sa tahad mulle öelda, mis see kõik on?"
  
  "Kas ma tohin suitsetada?" Ta avas oma rahakoti.
  
  "Vabandust," ütles Banks. "Kuski piirkonnas ei tohi suitsetada, muidu võtaksin teiega ühe joogi."
  
  "Äkki võiksime õue minna?"
  
  "Ma ei usu, et see oleks hea mõte," ütles Banks. "Teeme selle asjaga lihtsalt läbi."
  
  "Ainult see, et mulle väga meeldib sigaret kohvi kõrvale. Suitsetan alati kohviga.
  
  "Seekord mitte. Miks sa minu juurde tulid, Candy?"
  
  Ta niheles veel veidi kulmuga näol, lõi siis rahakoti kinni ja lõi jalad risti, põrutades platvormiga vastu laua põhja ja raputades seda nii tugevalt, et Banksi kohv voolas üle tema kruusi ääre ja jättis kogumas plekki enda ees olevale paberivirnale.
  
  "Vabandust," ütles ta.
  
  "Ei midagi erilist". Banks võttis taskurätiku välja ja pühkis selle ära. "Sa tahtsid mulle öelda, miks sa siin oled."
  
  "Kas ma olin?"
  
  "Jah".
  
  "No kuulge," ütles Candy toolil ette kummardudes. "Kõigepealt peate te mulle selle immuniseerimise või midagi sellist tegema. Muidu ma ei ütle sõnagi."
  
  "Kas sa mõtled immuunsust?"
  
  Ta punastas. "Kui seda nii võib nimetada. Ma ei käinud sageli koolis."
  
  "Immuunsus mille eest?"
  
  "Süüdistamisest."
  
  "Aga miks ma peaksin tahtma sind vastutusele võtta?"
  
  Ta silmad olid kõikjal, välja arvatud Banks, käed keerutasid kotti paljas süles. "Selle pärast, mida ma teen," ütles ta. "Tead... meestega. Ma olen prostituut, Tom."
  
  "Kurat," ütles Banks. "Sa võid mu sulega maha lüüa."
  
  Tema silmad pöördusid vihastest pisaratest sätendades tema poole. "Sa ei pea olema sarkastiline. Ma ei häbene seda, kes ma olen. Vähemalt ma ei pane süütuid vangi ja lasen süüdlased vabaks."
  
  Pangad tundusid kui jamad. Mõnikord ta lihtsalt ei teadnud, millal keelt hoida. Ta ei käitunud paremini kui muigav konstaabel, kui ta teda oma sarkasmiga solvas. "Vabandust, Candy," ütles ta. "Aga ma olen väga hõivatud inimene. Kas saame asja kallale asuda? Kui teil on mulle midagi öelda, siis öelge seda."
  
  "Sa lubad?"
  
  "Luba mida?"
  
  "Sa ei keela mind."
  
  "Ma ei pane sind kinni. Ma vannun südamel. Ainult siis, kui olete tulnud üles tunnistama raske kuriteo toimepanemist."
  
  Ta hüppas püsti. "Ma ei teinud midagi!"
  
  "Hästi. Hästi. Siis istu maha. Rahune maha".
  
  Candy tõusis aeglaselt istukile, olles seekord platvormidega ettevaatlik. "Ma tulin, sest sa lasid tal minna. Ma ei tahtnud tulla. Mulle ei meeldi politsei. Aga sa lasid tal minna."
  
  "Kellest sa räägid, Candy?"
  
  "See räägib sellest paarist ajalehtedes, kes need noored tüdrukud röövisid."
  
  "Aga nemad?"
  
  "Lihtsalt et nad... ühel päeval... tead, nad..."
  
  "Nad võtsid su peale?"
  
  Ta vaatas alla. "Jah".
  
  "Nad on mõlemad?"
  
  "Jah".
  
  "Kuidas see juhtus?"
  
  "Ma olin lihtsalt tänaval ja nad sõitsid autoga mööda. Ta rääkis ja kui me kõik ära leppisime, viisid nad mind majja.
  
  "Millal see oli, Candy?"
  
  "Eelmisel suvel".
  
  "Kas sa mäletad seda kuud?"
  
  "August, ma arvan. Augusti lõpp. Igal juhul oli soe."
  
  Pangad püüdsid kellaaega öelda. Vägistamised Seacroftis lõppesid umbes ajal, mil Paynes lahkusid piirkonnast, umbes aasta enne seda, mis juhtus Candyga. Kulus umbes kuusteist kuud, enne kui Payne Kelly Matthewsi röövis. Võib-olla püüdis ta sel perioodil oma impulsse prostituutidele toetudes sublimeerida? Aga Lucy roll?
  
  "Kus maja oli?"
  
  "Mägi. See on see, millest kirjutatakse kõigis ajalehtedes. Ma olin seal".
  
  "Hästi. Mis edasi sai?
  
  "Noh, kõigepealt jõime ühe joogi ja nad lobisesid minuga, rahustasid mind kuidagi maha. Nad tundusid tõeliselt armsa paarina.
  
  "Ja siis?"
  
  "Mida sa arvad?"
  
  "Ma tahaks ikka, et sa mulle ütleksid."
  
  "Ta ütles, et lähme üles."
  
  "Ainult teie kaks?"
  
  "Jah. Alguses arvasin, et see oli see, mida ta mõtles."
  
  "Jätka".
  
  "Noh, me läksime magamistuppa ja ma... tead... ma riietusin lahti. Noh, osaliselt. Ta tahtis, et ma teatud asju ei filmiks. Ehted. Minu aluspesu. Vähemalt alguses."
  
  "Mis edasi juhtus?"
  
  "Seal oli pime ja näha oli ainult varje. Ta pani mind voodile pikali ja järgmise asjana teadsin, et ta oli ka seal.
  
  "Lucy Payne?"
  
  "Jah".
  
  "Sinuga voodis?"
  
  "Jah. Hämmastav."
  
  "Kas ta oli seotud sellega, mis seksuaalselt toimus?"
  
  "Oh jaa. Ta teadis, mida ta teeb, see oli õige. Tõeline väike segadus."
  
  "Ta ei tundunud kunagi sunditud, igatahes ohver?"
  
  "Mitte kunagi. Mitte kunagi. Ta oli kontrolli all. Ja talle meeldis see, mis juhtus. Ta esitas isegi oma ettepanekud. ... tead, erinevad tegevused. erinevad positsioonid."
  
  "Kas nad tegid sulle haiget?"
  
  "Mitte päris. See tähendab, et neile meeldis mänge mängida, kuid tundus, et nad teadsid, kui kaugele nad võivad minna.
  
  "Millised mängud?"
  
  "Ta küsis minult, kas ma ei häiri, kui ta mind voodi külge seob. Ta lubas, et nad ei tee mulle halba.
  
  "Kas sa lased tal seda teha?"
  
  "Nad maksid hästi."
  
  "Ja nad tundusid kenad."
  
  "Jah".
  
  Banks raputas üllatunult pead. "Hästi. Jätka."
  
  "Ära mõista mind hukka," ütles ta. "Sa ei tea minust midagi ega seda, mida ma tegema peaksin, nii et ärge julgege minu üle kohut mõista!"
  
  "Olgu," ütles Banks. "Jätkake, Candy. Nad sidusid su voodi külge."
  
  "Ta tegi midagi kuuma küünlavahaga. Kõhu peale Minu rinnanibude peal. Natuke valutas, aga tegelikult ei valutanud. Sa tead, mida ma silmas pean?"
  
  Banks ei olnud küünlavahaga seksuaalselt katsetanud, kuid ta oli rohkem kui üks kord oma käele veidi valanud ja teadis seda tunnet, lühikest kuumuse- ja valupuhangut, millele järgnes kiire jahtumine, pigistamine ja kuivatamine, kuidas ta pigistas ja kortsutas. nahk. Pole just paha tunne.
  
  "Kas sa kartsid?"
  
  "Natuke. Kuigi mitte päris. Olen teadnud hullematki. Aga nad olid meeskond. Seda ma ütlen teile. Sellepärast astusin ette. Ma ei suuda uskuda, et sa lasid tal põgeneda."
  
  "Meil pole tema vastu tõendeid ega tõendeid selle kohta, et tal oli nende tüdrukute mõrvaga midagi pistmist."
  
  "Aga kas sa ei näe?" Candy anus. "Ta on täpselt nagu tema. Nad on meeskond. Nad teevad kõike koos. Koos".
  
  "Candy, ma tean, et sul oli ilmselt palju julgust, et tulla siia ja minuga rääkida, aga see, mida sa ütlesid, ei muuda midagi. Me ei saa minna ja teda arreteerida, sest..."
  
  "Kas sa mõtled mõnda Tomi avaldust?"
  
  "Ma ei tahtnud seda öelda. Ma tahtsin öelda, et me ei saa lihtsalt minna ja teda arreteerida selle põhjal, mida sa just mulle ütlesid. Sa nõustusid. Teile maksti teie teenuste eest. Nad ei teinud sulle rohkem haiget, milleks olid valmis. Olete riskantsel erialal. Sa tead seda, Candy."
  
  "Aga see, mida ma ütlesin, on kindlasti oluline?"
  
  "Jah, see on oluline. Minule. Aga me tegeleme faktidega, tõenditega. Ma ei kahtle sinus, et see juhtus, kuid isegi kui meil oleks see videol, ei muudaks see temast mõrvarit.
  
  Candy vaikis hetke ja ütles siis: "Nad tegid seda. Salvestage see videosse."
  
  "Kuidas sa tead?"
  
  "Sest ma nägin kaamerat. Nad arvasid, et see on ekraani taha peidetud, kuid ma kuulsin midagi, mingit suminat ja ühel päeval, kui püsti tõusin, et tualetti minna, nägin ma ekraani taha paigaldatud videokaamerat. Ekraanil oli auk."
  
  "Me ei leidnud majast ühtegi videomaterjali, Candy. Ja nagu ma ütlesin, isegi kui leitakse, ei muudaks see midagi. Kuid asjaolu, et Candy oli videokaamerat näinud, huvitas Banksit. Ja jälle pidi ta endalt küsima, kus ta oli ja kus on lindid?
  
  "Nii et see kõik on asjata? Minu tulek siia."
  
  "Ei ole vajalik".
  
  "Jah see on. Sa ei kavatse midagi teha. Ta on sama süüdi kui tema ja sa lased tal mõrvast pääseda."
  
  "Candy, meil pole tema vastu tõendeid. Lihtsalt sellepärast, et tal oli oma mehega kolmekesi ja sina ei tee temast mõrvarit."
  
  "Siis otsige tõendeid."
  
  Banks ohkas. "Miks sa siia tulid?" ta küsis. "Kas see on tõsi. Te, tüdrukud, ei lähe kunagi vabatahtlikult politseisse.
  
  "Mida te mõtlete, tüdrukud? Sa mõistad minu üle jälle kohut, kas pole?"
  
  "Kommid, kõige püha nimel... Sa oled maht. Sa ise ütlesid mulle. Sa müüd seksi. Ma ei mõista teie ametit hukka, kuid tahan öelda, et tüdrukud, kes seda teevad, on politseile harva kasulikud. Miks sa siis siin oled?"
  
  Ta heitis talle kavala pilgu, mis oli täis huumorit ja mõistust, et Banks tahtis seebikarbi taha istuda ja veenda teda ülikooli õppima ja kraadi omandama. Aga ta ei teinud seda. Siis muutus tema ilme kiiresti kurvaks. "Teil on õigus minu elukutse osas, nagu te seda nimetate," ütles ta. "Sellega kaasneb risk. Sugulisel teel levivasse haigusesse nakatumise oht. Vale kliendiga kohtumise oht. Kurja mehega. Neid asju juhtub meiega kogu aeg. Me tegeleme nendega. Sel ajal polnud need kaks paremad ega halvemad kui keegi teine. Parem kui mõned. Vähemalt maksid. Ta kummardus ette. - Nad maksid. "Aga kuna ma lugesin nende kohta ajalehtedest, siis see, mida te keldrist leidsite..." Ta värises kergelt ja kallistas oma peenikesi õlgu. "Tüdrukud kaovad," jätkas ta. "Tüdrukud nagu mina. Ja see ei huvita kedagi."
  
  Banks üritas midagi öelda, kuid ta lükkas selle maha.
  
  "Oh, sa ütled, et tead. Ütlete, et pole vahet, keda vägistatakse, pekstakse või tapetakse. Aga kui see on mõni väike koolitüdruk, kelle aluspüksid võid ei sulata, liigutad sa taevast ja maad, et teada saada, kes seda tegi. Kui see on keegi minusugune... noh... ütleme nii, et me oleme üsna madala prioriteediga. Hästi?"
  
  "Kui see on tõsi, Candy, on sellel põhjust," ütles Banks. "Ja see ei ole sellepärast, et ma ei hooli. Sest meid ei huvita."
  
  Ta uuris teda mõne hetke ja näis, et ta kahtlustas teda. "Võib-olla saate aru," ütles ta. "Võib-olla olete teistsugune. Ja võib-olla on sellel põhjused. See ei ole nii, et nad võtavad sind konksu küljest lahti. Lõpptulemus on aga see, miks ma tulin ja kõik... asi pole ainult selles, et tüdrukud tõesti kaovad. Tüdrukud on läinud. Noh, üks eriti."
  
  Banks tundis, kuidas kuklakarvad tõusid püsti. "Tüdruk, keda sa tead? Sinu sõber?"
  
  "Mitte just sõber. Sul pole sellel erialal palju sõpru. Aga keegi, keda ma teadsin, jah Veedetud aeg. Rääkisin. Kellegagi koos joomine. Laenatud raha."
  
  "Millal see juhtus?"
  
  "Ma ei tea täpselt. Enne jõule".
  
  "Kas sa teatasid sellest?"
  
  Tema läbistav pilk ütles, et ta oli just tema silmis kõvasti kukkunud. Kummalisel kombel oli see tema jaoks oluline. "Andke mulle puhkust," ütles ta. "Tüdrukud tulevad ja lähevad kogu aeg. Liigu edasi. Isegi loobuge mõnikord elust, koguge piisavalt raha, minge ülikooli, omandage kraad.
  
  Banks tundis, et punastab, kui ta ütles täpselt seda, mis talle mõni aeg tagasi pähe tuli. "Seega võib öelda, et see kadunud tüdruk ei tõusnud lihtsalt püsti ega lahkunud nagu teised?" ta küsis.
  
  "Ei midagi," ütles Candy. "Võib-olla ajab see võimatut taga."
  
  "Aga?"
  
  "Aga sa ütlesid, et see, mida ma pean sulle ütlema, ei olnud tõend."
  
  "See on tõsi".
  
  "Siiski pani see teid mõtlema, kas pole?"
  
  "See pani mind mõtlema. Jah".
  
  "Mis siis, kui see tüdruk lihtsalt ei lahkuks? Mis siis, kui temaga tõesti midagi juhtuks? Kas te ei arva, et peaksite seda võimalust vähemalt kaaluma? Kunagi ei tea, võib-olla leiate sealt tõendeid."
  
  "See, mida sa ütled, on loogiline, Candy, aga kas sa oled kunagi näinud seda tüdrukut Paynesiga?"
  
  "Mitte päris nendega, ei."
  
  "Kas te nägite Paynesi kunagi pärast tema kadumist?"
  
  "Nägin neid vahel tänaval kõndimas. Ma ei mäleta täpseid kuupäevi."
  
  "Kuigi umbes samal ajal?"
  
  "Jah".
  
  "Nad on mõlemad?"
  
  "Jah".
  
  "Ma vajan nime."
  
  "Pole probleemi. Ma tean ta nime."
  
  "Ja mitte sellist nime nagu Candy."
  
  "Mis kommidega viga on?"
  
  "Ma ei usu, et see su enda nimi on."
  
  "Noh. Nüüd ma saan aru, miks sa nii tähtis detektiiv oled. Tegelikult ei ole. Minu pärisnimi on Hailey, mis on veelgi hullem.
  
  "Oh, ma ei tea. See pole kõik nii hull."
  
  "Sa võid mind meelitustest säästa. Kas te ei tea, et meid, Tome, pole vaja meelitada?"
  
  "Ma ei mõelnud-"
  
  Ta naeratas. "Ma tean, et sa ei teinud." Siis kummardus ta ette ja asetas oma käed lauale, tema kahvatu nägu vaid jala või paari kaugusel temast. Ta tundis naise hingeõhus närimiskummi ja suitsu lõhna. "Aga see tüdruk, kes kadus. Ma tean ta nime. Tema tänavanimi oli Anna, aga ma tean ta pärisnime. Mida te sellest arvate, härra detektiiv?"
  
  "Ma arvan, et oleme sisse saanud," ütles Banks ning sirutas käe märkmiku ja pliiatsi järele.
  
  Ta nõjatus tahapoole ja pani käed risti. "Oh ei. Mitte enne, kui ma selle sigareti suitsetan."
  
  "Mis nüüd?" küsis Janet. "Ma olen oma avaldust juba muutnud."
  
  "Ma tean," ütles Annie, tundes sügaval kõhus iiveldust. Osaliselt oli selle põhjuseks Janeti umbne korter, kuid ainult osaliselt. "Ma olin seal, et CPS-iga rääkida."
  
  Janet valas endale peaaegu tühjast pudelist puhta džinni. "JA?"
  
  "Ja ma pean teid kinni võtma ja jaoskonda süüdistuse esitamiseks viima."
  
  "See on selge. Milles te mind süüdistate?"
  
  Annie tegi pausi, hingas sügavalt sisse ja ütles siis: "Alguses tahtis CPS, et ma esitaksin teile süüdistuse mõrvas, kuid mul õnnestus nad kallutada vabatahtlikule tapmisele. Peate nendega sellest rääkima, kuid olen kindel, et kui end süüdi tunnistate, on teil lihtsam.
  
  Seda šokki ja viha, mida ta ootas, ei tulnud. Selle asemel keeras Janet niidi ümber nimetissõrme, kortsutas kulmu ja võttis lonksu džinni. "See on John Hadley karistuse tõttu, kas pole? Kuulsin seda raadiost."
  
  Annie neelatas. "Jah".
  
  "Ma arvasin nii. ohvrilammas."
  
  "Vaata," jätkas Annie, "me saame selle välja mõelda. Nagu ma ütlesin, teeb CPS tõenäoliselt tehingu -"
  
  Janet tõstis käe. "Ei".
  
  "Mida sa silmas pead?"
  
  "Mis osa ei-st sa aru ei saa?"
  
  "Janet-"
  
  "Ei. Kui need pätid tahavad mulle süüdistust esitada, las nad. Ma ei anna neile rõõmu tunnistada end süüdi ainult oma töö tegemises.
  
  "Praegu pole mängude aeg, Janet."
  
  "Mis paneb sind arvama, et ma mängin? Ma olen tõsine. Ma ei tunnista end süüdi üheski süüdistuses, mida soovite esitada."
  
  Annie tundis külmavärinaid. "Janet, kuula mind. Sa ei saa seda teha."
  
  Janet naeris. Annie märkas, et ta näeb halb välja: ta juuksed olid pesemata ja kammimata, nahk kahvatu ja laiguline, üldiselt vana higi ja värske džinni lõhnaga. "Ära räägi lolli juttu," ütles ta. "Muidugi ma saan. Avalikkus tahab, et me teeksime oma tööd, kas pole? Nad tahavad, et inimesed tunneksid end öösel oma armsates väikestes keskklassi voodites või hommikul tööle sõites või õhtul jooma minnes turvaliselt. Pole see? Noh, andke neile teada, et tapjate tänavatelt eemal hoidmisel on hind. Ei, Annie, ma ei tunnista end süüdi, isegi mitte vabatahtlikus tapmises.
  
  Annie kummardus ettepoole, et rõhutada, mida ta ütles. "Mõtle sellele, Janet. See võib olla üks tähtsamaid otsuseid, mille te kunagi teete."
  
  "Ma ei usu. Küpsetasin seda juba eelmisel nädalal keldris. Aga ma mõtlesin selle peale. Ma ei mõelnud nädal aega millelegi muule."
  
  "Kas tegite otsuse?"
  
  "Jah".
  
  "Kas sa arvad, et ma tahan seda teha, Janet?" ütles Annie püsti tõustes.
  
  Janet naeratas talle. "Ei, sa muidugi ei saa aru. Sa oled piisavalt korralik inimene. Sulle meeldib teha õigeid asju ja sa tead sama hästi kui mina, et see lõhnab halvasti. Aga mis puutub võitlusse, siis teete oma tööd. Neetud töö. Tead, mul on peaaegu hea meel, et see juhtus, hea meel, et olen sellest väljas. Kuradi silmakirjatsejad. Tule, jätka samas vaimus."
  
  "Janet Taylor, ma arreteerin su Terence Payne'i mõrva eest. Sa ei pea midagi ütlema. Kuid see võib teie kaitset kahjustada, kui te ülekuulamisel ei maini, millele hiljem kohtus viitate. Kõike, mida sa ütled, võib võtta tõendina.
  
  Kui Annie soovitas kohtuda jooma kuskil mujal kui Queen's Armsis, oli Banks kohe mures. QueensArms oli nende "kohalik" asutus. Sinna läksid nad alati peale tööd jooma. Nimetades teise pubi Pied Piper, mis on lossimäel turistide kummituspaik, ütles Annie Banksile, et tal on vaja edastada tõsine sõnum, rohkem kui lihtsalt vestlus, või nii ta arvas. Kas see või ta oli mures, et detektiiv superintendent Chambers saab nende kohtumisest teada.
  
  Ta jõudis kohale kümme minutit varem, ostis baarist pitsi õlut ja istus aknaäärsesse lauda, selg vastu seina. Vaade oli hämmastav. Ametlikud aiad leegitsesid lilla, sarlakpunase ja indigovärviga ning üle jõe katsid kõrged rohelised puud, millest mõned veel õitsesid, suurema osa East Endi mõisniku silmatorkadest. Ta võis ikka veel näha mõningaid süngeid majakesi ja kahte kaheteistkümnekorruselist pilvelõhkujat, mis paistsid välja, justkui osutaksid näpuga maailmale, kuid ta nägi nende taga ka lopsakat tasandikku erekollaste rapsipõldudega ja ta isegi arvas, et võiks teha. eemal tumerohelistest Clevelandi küngastest.
  
  Ta nägi ka Jenny Fulleri maja tagumist vaadet murule. Mõnikord muretses ta Jenny pärast. Näis, et väljaspool tööd toimub tema elus vähe. Ta viskas eile nalja oma halva suhte üle, kuid Banks oli selle tunnistajaks ja see polnud nali. Ta meenutas šokki, pettumust ja - jah - armukadedust, mida ta koges paar aastat tagasi, kui ta läks ülekuulama Dennis Osmondi-nimelist luuserit ja nägi Jennyt oma magamistoa ukse vahelt pead turris ja õhuke hommikumantel seljast libisemas. õlad. Ta kuulas ka, kuidas naine oma leina truudusetu Randy pärast välja valas. Jenny valis ikka ja jälle luusereid, pettureid ja üldiselt sobimatuid partnereid. Kurb oli see, et ta teadis seda, kuid see juhtus ikkagi.
  
  Annie hilines viisteist minutit, mis erines temast, ja tal puudus kõnnakus tavaline vetruvus. Kui ta endale joogi valas ja Banksiga laua taha ühines, võis ta aru saada, et ta oli ärritunud.
  
  "Raske päev?" ta küsis.
  
  "Võid seda uuesti öelda."
  
  Banks tundis, et ka temal oleks võinud midagi paremat olla. Alustuseks sai ta hakkama ka ilma Sandra kirjata. Ja kuigi Candy teave oli huvitav, puudusid selles meeletult kindlad tõendid, mida ta vajas, kui ta tahtis Lucy Payne'i jälile saada ja teda vahistada millegi muu pärast kui teeserval roomamise eest. See oli probleem; kummalised asjad, mis välja lekkisid - Lucy lapsepõlv, saatanlikud asjad Alderthorpe"is, Kathleen Murray mõrv ja nüüd Candy avaldus - kõik need tekitasid muret ja viitasid suurematele probleemidele, kuid lõpuks, nagu A.C. Hartnell juba märkis, on need kumbagi nad ei viinud.
  
  "Midagi konkreetset?" ta küsis.
  
  "Ma just vahistasin Janet Taylori."
  
  "Las ma arvan: Hadley otsus?"
  
  "Jah. Tundub, et kõik peale minu teavad sellest. CPS tahab õigluse jalule seadmist. See on lihtsalt verine poliitika, see on kõik.
  
  "Sageli on."
  
  Annie heitis talle hapu pilgu. "Ma tean seda, aga see ei aita."
  
  "Nad teevad temaga kokkuleppe."
  
  Annie rääkis talle, mida Janet just ütles.
  
  "Siis peaks see olema huvitav kohtuprotsess. Mida Chambers ütles?
  
  "Teda ei huvita. Ta tallab lihtsalt vett, kuni pensioni saab. Kurtmine ja distsipliin on läbi. Kohe, kui CID-s on vaba töökoht, tulen tagasi.
  
  "Ja me tahaksime teid niipea, kui see juhtub," ütles Banks naeratades.
  
  "Kuule, Alan," ütles Annie aknast avanevat vaadet vaadates, "ma tahtsin sinuga veel millestki rääkida."
  
  Täpselt nii, nagu ta arvas. Ta süütas sigareti. "Hästi. Mis viga?"
  
  "Lihtsalt... ma ei tea... midagi ei tööta. Sina ja mina. Ma arvan, et peaksime lõõgastuma. Rahune maha. See on kõik ".
  
  "Kas sa tahad meie suhte lõpetada?"
  
  "Ära lõpeta seda. Lihtsalt muuda fookust, see on kõik. Me võime ikka sõbrad olla."
  
  "Ma ei tea, mida öelda, Annie. Mis selle põhjustas?"
  
  "Ei midagi erilist".
  
  "Oeh olgu. Sa ei saa lihtsalt eeldada, et ma usun, et otsustasid ootamatult minu juurest ilma nähtava põhjuseta lahkuda.
  
  "Ma ei jäta sind. Ma ütlesin sulle. Kõik lihtsalt muutub."
  
  "Hästi. Kas jätkame koos romantilistel õhtusöökidel, galeriidel ja kontsertidel käimist?
  
  "Ei".
  
  "Kas me jätkame koos magamist?"
  
  "Ei".
  
  "Mida me siis täpselt koos teeme?"
  
  "Ole sõbrad. Tead, tööl. Jätkake ja kõik muu."
  
  "Ma juba toetan ja kõike seda. Miks ma ei saa toetada ja kõike seda ja ikkagi sinuga magada?
  
  "Asi pole selles, et see mulle ei meeldiks, Alan. Magama sinuga. Seks. Sa tead seda".
  
  "Ma arvasin nii. Võib-olla oled sa lihtsalt kuradi hea näitleja."
  
  Annie võpatas ja jõi lonksu õlut. "See on ebaõiglane. Ma ei vääri seda. Tead, see ei ole minu jaoks lihtne."
  
  "Miks sa siis seda teed? Igal juhul teate, et see on midagi enamat kui seks meiega."
  
  "Ma pean seda tegema".
  
  "Ei, sa ei saa aru. Kas see eile õhtul peetud vestluse tõttu? Ma ei püüdnud soovitada, et me peaksime lapsi saama. See on viimane asi, mida ma praegu tahan."
  
  "Ma tean. Asi polnud selles."
  
  "Kas see oli seotud raseduse katkemisega, mida ma teile rääkisin, kuidas ma end tundsin?"
  
  "Jumal, ei. Võib olla. Vaata, okei, ma tunnistan, et see ajas mind segadusse, aga mitte nii, nagu sa arvad.
  
  "Siis kuidas?"
  
  Annie peatus, tundes end selgelt ebamugavalt, niheles toolil ja pöördus temast eemale, vähendades häält. "See pani mind lihtsalt mõtlema asjadele, millele ma pigem ei mõtleks. See on kõik".
  
  "Millised asjad?"
  
  "Kas sa pead kõike teadma?"
  
  "Annie, ma hoolin sinust. Sellepärast ma küsingi."
  
  Ta tõmbas sõrmedega läbi juuste, vaatas talle otsa ja raputas pead. "Pärast vägistamist," ütles ta, "rohkem kui kaks aastat tagasi, noh... ta ei ole... kes seda tegi, ei ole... Kurat, see on raskem, kui ma arvasin."
  
  Banks tundis, et temast tuli üle mõistmine. "Sa jäid rasedaks. Seda sa mulle ütled, eks? Sellepärast kogu see Sandra jutt teid nii väga häirib."
  
  Annie naeratas nõrgalt. "Sa oled tähelepanelik." Ta puudutas tema kätt ja sosistas: "Jah. Ma jäin rasedaks."
  
  "JA?"
  
  Annie kehitas õlgu. "Ja ma tegin aborti. See ei olnud minu jaoks parim hetk, aga ka mitte halvim. Pärast seda ei tundnud ma end süüdi. Tegelikult ei tundnud ma peaaegu midagi. Aga kõik see... ma ei tea... Ma tahan selle lihtsalt selja taha jätta ja tundub, et sinuga koos olemine toob alati selle kõik tagasi, viskab mulle otse näkku.
  
  "Annie-"
  
  "Ei. Las ma lõpetan. Sinu pagas on liiga suur, Alan. Ma ei saa temaga hakkama. Arvasin, et see muutub lihtsamaks, võib-olla lahkun, kuid seda ei juhtunud. Sa ei saa seda lahti lasta Sa ei lase sellel kunagi minna. Teie abielu on olnud teie elus nii kaua oluline osa, et te ei saa seda teha. Sul on valus ja ma ei saa sind lohutada. Mul on halb lohutamine. Mõnikord tunnen, et olen teie elust, minevikust ja probleemidest liiga rabatud, ja kõik, mida ma teha tahan, on eemale pugeda ja omaette olla. Ma ei saa hingamisaega."
  
  Banks kustutas sigareti ja märkas, et ta käsi värises veidi. "Ma ei teadnud, et sa nii tunned."
  
  "Noh, sellepärast ma teile ütlengi. Ma ei ole tugev kohustustes, emotsionaalses läheduses. Vähemalt praegu. Võib-olla mitte kunagi. Ma ei tea, aga see lämmatab mind ja hirmutab mind.
  
  "Kas me ei saaks sellega hakkama?"
  
  "Ma ei taha sellega tegeleda. Mul pole jõudu. See pole see, mida ma praegu oma ellu vajan. See on veel üks põhjus."
  
  "Mida?"
  
  "Minu karjäär. Kui jätta kõrvale Janet Taylori fiasko, uskuge või mitte, ma armastan väga politseitööd ja tunnen selle vastu väga hinge.
  
  "Ma tean-"
  
  "Ei, oota. Las ma lõpetan. See, mida me tegime, oli ebaprofessionaalne. Mul on raske uskuda, et pool jaama ikka veel ei tea, mida me eraviisiliselt teeme. Kuulsin enda selja tagant naeru. Muidugi teavad kõik mu kolleegid kriminaaluurimise osakonnast, kaebuste ja distsipliini osakonnast. Ma arvan, et Chambers vihjas ka, kui ta hoiatas mind, et olete naiste mees. Ma ei imestaks, kui ka AS McLaughlin teab.
  
  "Töösuhted ei ole haruldased ja kindlasti pole need ebaseaduslikud."
  
  "Ei, aga nad on tõsiselt heitunud ja vaatavad neile taunivalt. Ma tahan määrata ametisse peainspektori, Alan. Pagan, ma tahan ametisse määrata ülemkonstaabli. Kes teab? Avastasin uuesti oma ambitsioonid.
  
  Kui irooniline, arvas Banks, et Annie oli oma ambitsioonid uuesti avastanud just siis, kui ta arvas, et on jõudnud oma piirid. "Ja ma olen teie teel?"
  
  "Ära astu mu teele. Haara mu tähelepanu kõrvale. Ma ei vaja segajaid."
  
  "Kõik töö ja lõbu pole..."
  
  "Nii et mul hakkab mõnda aega igav. See saab olema tore vaheldus."
  
  "See on siis see? Kas see on nii lihtne? Lõpp. Lõpp. Kuna ma olen inimene ja mul on minevik, mis mõnikord oma inetut pead tõstab, ja kuna olete otsustanud, et soovite oma karjääri nimel rohkem pingutada, siis me lõpetame kohtingud?"
  
  "Kui soovite seda nii öelda, siis jah."
  
  "Kuidas muidu saate seda väljendada?"
  
  Annie lõpetas kiiruga oma pinti. Banks võis öelda, et ta tahab lahkuda. Kurat, ta oli haiget saanud ja vihane ega lasknud tal kergelt maha tulla.
  
  "Oled sa kindel, et midagi muud pole?" ta küsis.
  
  "Nagu mis?"
  
  "Ma ei tea. Sa ei ole kellegi peale armukade, eks?"
  
  "Armukade? Kellele? Miks ma peaksin armukade olema?"
  
  "Äkki Jenny?"
  
  "Oh issand, Alan. Ei, ma ei ole Jenny peale kade. Kui ma kellegi peale kade olen, siis Sandra peale. Kas sa ei näe seda? Ta hoiab sind rohkem kui keegi teine."
  
  "See ei ole tõsi. Mitte rohkem". Kuid Banks mäletas seda kirja, tema tundeid, kui ta luges külmi asjalikke sõnu. "Kas on veel kedagi? See on kõik? jätkas ta kiiresti.
  
  "Alan, kedagi teist pole. Usalda mind. Ma juba ütlesin sulle. Minu elus pole praegu kellelegi ruumi. Ma ei saa hakkama kellegi emotsionaalsete nõudmistega."
  
  "Aga seksuaalsed nõudmised?"
  
  "Mida sa silmas pead?"
  
  "See ei pea olema emotsionaalne, seks, eks? Ma mõtlen, et kui on liiga raske magada kellegagi, kes sinust tõesti natukenegi hoolib, siis võib-olla oleks lihtsam kiireks anonüümseks kuradiks baarist naast kätte võtta. Nõuded puuduvad. Te ei pea isegi üksteisele oma nimesid andma. Kas see on see, mida sa tahad?"
  
  "Alan, ma ei tea, mida sa tahad, aga ma tahaksin, et sa kohe lõpetaksid."
  
  Banks hõõrus oma viskit. "Ma olen lihtsalt ärritunud, Annie, see on kõik. Vabandust. Mul oli ka halb päev."
  
  "Mul on sellest kahju. Ma tõesti ei taha sulle haiget teha."
  
  Ta vaatas talle silma. "Ära siis tee seda. Ükskõik, kellega sa jamad, pead silmitsi seisma sellega, mida tahad vältida."
  
  Ta märkas naise silmis pisaraid. Ainus kord, kui ta oli teda varem nutmas näinud, oli siis, kui naine talle oma vägistamisest rääkis. Ta sirutas käe, et puudutada tema kätt laual, kuid naine tõmbas selle eemale. "Ei. Pole tarvis".
  
  "Annie-"
  
  "Ei".
  
  Ta tõusis nii järsult püsti, et lõi kõvasti vastu lauda ja tema jook voolas otse Banksi sülle, seejärel jooksis ta pubist välja, enne kui ta suutis veel sõnagi öelda. Ta ei saanud muud teha, kui istuda, tundes, kuidas külm vedelik läbi pükste imbub, olles teadlik, et kõigi pilgud olid temal, ja oli tänulik ainult selle eest, et nad ei olnud kuninganna käte vahel, kus kõik teda tundsid. Ja ta arvas, et päev ei saa enam hullemaks minna.
  
  OceanofPDF.com
  17
  
  Pärast oma viimase õpperühma külastamist ja paberite korda ajamist lahkus Jenny teisipäeva varahommikul oma kontorist Yorkis ja suundus kiirteele A1 Durhami. Liiklus oli tihe, eriti veoautod ja kaubaautod, aga vähemalt oli mõnus päikesepaisteline päev ilma tugeva vihmata.
  
  Pärast Keith Murrayga rääkimist - kui ta oleks nõus temaga rääkima - arvas Jenny, et tal oleks veel aega hiljem pärastlõunal Edinburghi sõita ja Laura Godwini üles otsida. See oleks tähendanud ööbimist - kas seda või pikka kojusõitu pimedas -, kuid ta võib selle pärast hiljem muretseda. Tal oli vana sõber, kes oli Edinburghi ülikooli psühholoogiatudeng ja oleks tore kokku saada ja üksteise lugu õppida. Mitte, et Jenny lähiajalugu oleks midagi erilist, millest koju kirjutada, mõtles ta süngelt ja nüüd, kui ta oli kohtunud Banksi tüdruksõbraga, otsustas ta, et ilmselt pole ka temal palju lootust. Siiski on ta sellega juba harjunud; olid nad ju üksteist tundnud juba seitse aastat või rohkem ja nad polnud kordagi sündsuse piiridest väljunud, sellest oli rohkem kahju.
  
  Ta polnud ikka veel kindel, kas sõber oli neile kuninganna käte vahel lähenedes armukade. Ta oli kindlasti näinud, kuidas Banks Jenny kätt puudutas, ja kuigi see oli lihtsalt sõbralik, huvitatud žest, võis seda valesti tõlgendada nagu paljusid teisi žeste. Kas su tüdruksõber oli armukade? Jenny ei teadnud. Annie näis enesekindel ja tasane, kuid Jenny tajus oma käitumises midagi, mis pani teda tundma kummalist muret Banksi pärast, kes oli ilmselt ainus mees, keda ta kunagi kohanud ja kellest ta hoolis ja keda ta kaitsta tahtis. Ta ei teadnud, miks. Ta oli iseseisev, tugev, endassetõmbunud; ta võis olla haavatavam, kui ta endast välja andis, kuid ta ei olnud kindlasti selline inimene, keda sa ümbritsesid, tundes, et sul on vaja kaitsta või olla ema.
  
  Valge kaubik kihutas temast just siis, kui ta pööras, mööda välimist sõidurada ja veel sügavalt mõtiskledes oleks ta sellele peaaegu otsa sõitnud. Õnneks lõi instinkt sisse ja tal oli aega oma sõidurajale kalduda, ilma et see oleks kellelegi liiga palju tüli tekitanud, kuid ta eksis kurvist, mida tahtis. Ta kähises ja sõimas teda valjult - jõuetu žest, kuid kõik, mis ta suutis mõelda - ning sõitis edasi järgmisele ristmikule.
  
  A1-lt maha astudes vahetas ta raadiokanali näruse Brahmsi sümfoonia asemel meeleoluka popmuusika vastu, lugusid, mida ta sai hinge all laulda ja roolil rütmi koputada.
  
  Durham oli Jennyle alati tundunud kummalise kohana. Kuigi ta on seal sündinud, kolisid tema vanemad ära, kui ta oli vaid kolmeaastane ja ta ei mäletanud seda üldse. Akadeemilise karjääri alguses kandideeris ta ülikooli tööle, kuid tema asemele tuli sellel ametikohal inimene, kellel on rohkem väljaandeid. Ta mõtles, et ta oleks tahtnud siin elada, mõtiskles ta, vaadates kõrgel mäe otsas asuvat kauget lossi ja kogu seda ümbritsevat rohelust, kuid York sobis talle piisavalt, et tal polnud karjääri praegusel etapil mingit soovi uuele tööle asuda. .
  
  Ta leidis oma kaardilt, et Keith Murray elas ülikooli spordiväljakute lähedal, nii et ta sai navigeerida keskses labürindis katedraali ja kolledžite ümber, mis on linna peamine turismipiirkond. Sellest hoolimata suutis ta siiski paar korda eksida. Jenny mõistis, et Keithil võis loengud vahele jääda, kuigi ta mäletas, kui vähestel loengutel ta oli üliõpilasena käinud. Kui see nii oli, võiks ta vajaduse korral oodata hilisemat aega, vaadata linnas ringi, süüa pubis lõunat ja olla veel piisavalt aega, et jõuda Edinburghi ja Lauraga rääkida.
  
  Ta sõitis mõne poe ette väikesesse parklasse ja vaatas uuesti kaarti. Nüüd pole see enam kaugel. Ta pidi lihtsalt hoiduma ühesuunaliste tänavate eest, vastasel juhul on ta kohe tagasi seal, kust alustas.
  
  Teisel katsel kaotas ta juhitavuse ja kaldus peateelt kitsastele tänavatele. Ta oli nii keskendunud õige tänava ja õige majanumbri leidmisele, et kuni viimase hetkeni ei märganud peaaegu autot, mille taha pargis. Seda tehes hüppas ta süda kurku. See oli sinine Citroen.
  
  Jenny käskis endal olla rahulik, et ta ei saanud olla kindel, et see oli seesama sinine Citroen, mis talle Holdernessi ümber järgnes, sest ta ei näinud numbrimärki. Kuid see oli täpselt sama mudel ja ta ei uskunud kokkusattumusi.
  
  Mida ta peaks tegema? Igatahes, jätkata? Kui Citroen kuulus Keith Murrayle, siis mida ta tegi Alderthorpe'is ja Spurtheadis ning miks ta teda järgis? Kas ta oli ohtlik?
  
  Samal ajal kui Jenny püüdis otsustada, mida teha, avanes maja välisuks ja auto juurde tuli kaks inimest: noormees võtmetega käes ja naine, kes nägi märkimisväärselt välja nagu Lucy Payne. Niipea kui Jenny otsustas kolida, nägi noormees teda, ütles midagi Lucyle, astus siis juurde ja tõmbas Jenny auto juhiukse lahti, enne kui ta selle lukustada jõudis.
  
  Noh, mõtles ta, et sa tegid seda hästi ja tõesti nüüd, seekord, kas pole, Jenny?
  
  Ken Blackstone"i sõnul tol hommikul telefonis Millgartis uusi arenguid ei toimunud. Kohtuekspertiis oli jõudmas punkti, kus Payne'i majast oli demonteerimiseks vähe alles. Mõlemad aiad kaevati kuue kuni kümne jala sügavusele ja uuriti võrguga. Keldris ja garaažis avati betoonpõrandad pneumaatiliste puuridega. Pakiti ja märgistati ligi tuhat eksponaati. Kogu maja sisu võeti lahti ja viidi välja. Seinu lõhuti korrapäraste ajavahemike järel. Lisaks sellele, et kuriteopaiga spetsialistid vaatasid läbi kogu kogutud materjali, võtsid kohtuekspertiisi mehaanikud röövitud tüdrukute jälgi otsides lahti Payne'i auto. Payne võib olla surnud, kuid uurimine vajas siiski vastust ja Lucy roll oli veel välja selgitamisel.
  
  Ainus teave Lucy Payne'i kohta oli see, et ta oli Tottenham Court Roadil asuvast sularahaautomaadist kakssada naela välja võtnud. See tähendas, et ta läheb Londonisse, kui tahab kaduda, mõtles Banks, meenutades sealset ülemkonstaabel Riddle'i tütre Emily otsinguid. Võib-olla peab ta ka Lucyt otsima minema, kuigi seekord oleks tema käsutuses kõik Metropolitani politsei ressursid. Võib-olla poleks see selleni jõudnud; võib-olla Lucy ei osalenud ja omandaks uues kohas uue identiteedi ja uue välimuse ning prooviks oma purustatud elu uuesti üles ehitada. Võib olla.
  
  Banks vaatas uuesti oma laual laiali puistatud paberilehti.
  
  Katya Pavelich.
  
  Katya, "Anna" Candy, tuvastati eile õhtul hambaravikaardilt. Banksi õnneks valutas ta vahetult enne kadumist hambavalu ja Candy suunas Katya oma hambaarsti juurde. Candy sõnul kadus Katya millalgi eelmise aasta novembris. Vähemalt mäletas ta, et ilm oli jahe ja udune ning hiljuti süüdati kesklinnas jõulutuled. Tõenäoliselt tegi see Katyast ohvri enne Kelly Matthewsi.
  
  Muidugi nägi Candy või Hayley Lyndon, nagu teda kutsuti, mitu korda piirkonnas ringi sõitmas Terence ja Lucy Payne, kuid ei suutnud neid Katyaga otse ühendada. Kaudseid tõendeid hakkas aga kuhjuma ja kui Jenny psühholoogiline läbivaatus Alderthorpe"i vanade haavade kohta näitas midagi huvitavat, siis võib-olla oli aeg Lucy ärisse tuua. Las ta praegu naudib vabaduse illusiooni.
  
  Katja Pavelic tuli Bosniast Inglismaale neli aastat tagasi, kui ta oli neljateistkümneaastane. Nagu paljud sealsed noored tüdrukud, vägistasid ta Serbia sõdurid grupiviisiliselt ja tulistasid seejärel surnuks, põgenedes vaid surnut teeseldes laibahunniku all, kuni Kanada ÜRO rahuvalvajad ta kolm päeva hiljem leidsid. Haav oli pindmine ja veri hüübinud. Tema ainus probleem oli infektsioon ja ta reageeris antibiootikumidele hästi. Erinevad seltskonnad ja isikud nägid, et Katya jõudis Inglismaale, kuid ta oli rahutu tüdruk ja jooksis kuueteistkümneaastasena peagi kasuvanemate juurest ära ning sellest ajast peale on nad tulutult püüdnud teda leida ja temaga ühendust võtta.
  
  Saatuse iroonia ei jäänud Banksi tähelepanuta. Pärast Bosnia sõja õuduste üle elamist Katja Pavelić vägistati, mõrvati ja maeti Peinide maja taha aeda. Mis kurat selle kõige mõte oli? ta küsis. Nagu tavaliselt, ei saanud ta taevaselt kõrgelt Ironistilt mingit vastust, ainult sügav summutatud naer kajas tema ajus. Mõnikord oli kahju ja õudus sellest kõigest tema jaoks peaaegu väljakannatamatu.
  
  Ja seal oli veel üks tundmatu ohver, see, kes oli sinna maetud kõige kauem: kahekümnendates eluaastates valge naine, umbes viie jala pikkune, ütles kohtuantropoloog, kes alles luuanalüüsi tegi. Banksil oli vähe kahtlust, et tegemist võib olla järjekordse prostituudi ohvriga ja see võib muuta surnukeha tuvastamise keeruliseks.
  
  Banks korraldas ühe ajurünnaku ja kutsus Terence Payne'i õpetajast sõbra Jeff Brighouse'i aitama tal leida Aberdeeni kooliõpetajat, kelle nad kaks kongressil oma tuppa tõid. Õnneks osutus Banks ekslikuks ja ta õpetas endiselt Aberdeenis. Kuigi ta väljendas oma kogemuse peale mõningast viha, vaikis ta peamiselt seetõttu, et ta ei tahtnud oma õpetajakarjääri rikkuda ja muutis selle kogemuse kriidiks. Ta oli ka väga piinlik ja vihane enda peale, et oli nii purjus ja loll, et läks pärast kõike seda, mida ta oli ajalehtedest lugenud, kahe võõra inimesega hotellituppa. Ta peaaegu minestas, kui Banks ütles talle, et mees, kes sundis teda vastu tahtmist anaalseksile, oli Terence Payne. Ta ei loonud ajalehtedes olevate fotode vahel mingit seost ja oli nende kahega ainult "sina".
  
  Banks avas oma akna ühel ilusal päeval turuplatsil, juba sõitsid kohale ekskursioonibussid, mis paiskasid oma hordid sädelevatele munakividele. Kiire ringkäik kiriku sisemusse, jalutuskäik lossi, lõunasöök Pied Piperis - eile seal toimunule mõeldes tundis Banks end rabatuna -, siis läksid nad tagasi vankrisse ja asusid Boltoni lossi või Devrolksi kloostri poole. . Kuidas ta tahaks pikale puhkusele minna. Võib-olla ei tule kunagi tagasi.
  
  Kuldsed osutid kirikukella sinisel sihverplaadil näitasid viis läbi kümme. Banks süütas sigareti ja planeeris oma ülejäänud päeva - plaanidesse kuulusid Mick Blair, Ian Scott ja Sarah Francis, leinavatest vanematest Christopherist ja Victoria Rayst rääkimata. Winsome ei leidnud midagi uut pärast vestlemist Raceside naabritega, kellest keegi ei näinud ega kuulnud midagi ebatavalist. Banks kahtlustas neid endiselt, kuigi tal oli raske end veenda, et nad võisid Leanne'i tappa.
  
  Ta elas üle veel ühe rahutu öö, seekord osaliselt Annie tõttu. Nüüd, mida rohkem ta naise otsuse peale mõtles, seda mõistlikum see oli. Ta ei tahtnud teda maha jätta, aga ausalt öeldes oli nii kõigile parem. Vaadates tagasi naise suhtumisele nende uuesti-jälle-vastu-suhtesse ja sellele, kuidas ta iga kord, kui tema elu muid aspekte esile tõsteti, mõistis ta, et nii palju kui oli, oli ka suhetes palju südamevalu. .. Kui talle ei meeldinud, kuidas tema minevik sundis teda silmitsi seisma enda üksikasjadega, nagu abort, siis võib-olla oli tal õigus sellele lõpp teha. On aeg edasi liikuda ja olla "lihtsalt sõbrad", laske tal jätkata oma karjääri ja laske tal proovida oma isiklikke deemoneid välja ajada.
  
  Just siis, kui ta sigaretti lõpetas, koputas PC Winsome Jackman tema uksele ja sisenes, näides valge pluusi kohal rätsepatriibulises ülikonnas eriti elegantne välja. See naine tundis riideid, arvas Banks erinevalt temast endast ja erinevalt Annie Cabbotist. Talle meeldis Annie juhuslik kõrge stiil - see oli kindlasti tema -, kuid keegi ei saanud teda süüdistada moeavalduses. Igal juhul on parem Annie unustada. Ta pöördus Winsome'i poole.
  
  "Tule sisse. Istu maha".
  
  Winsome istus maha, ristis oma pikad jalad, nuusutas süüdistavalt õhku, kirtsutas nina suitsu peale.
  
  "Ma tean, ma tean," ütles Banks. "Ma lõpetan varsti, ausalt."
  
  "See väike töö, mida sa palusid mul teha," ütles ta. "Ma arvasin, et sa tahaksid teada, et su instinkt on õige. Disraeli tänavalt teatati autovargusest kella poole kümne ja üheteistkümne vahel öösel, kui Leanne Rae kadus.
  
  "Tõesti, kas oli? Kas mitte Disraeli tänav ei asu kohe Vana Laeva hotelli nurga taga?"
  
  "Nii see on, söör."
  
  Banks tõusis istukile ja hõõrus käsi. "Räägi mulle rohkem."
  
  "Väravavahi nimi on Samuel Gardner. Rääkisin temaga telefonis. Ma arvan, et ta parkis sinna, kui peatus Palmerstoni avenüül Roosteri ja Bulli juures, et võtta vaid poolliitrine kraam, märkis ta.
  
  "Kindlasti. Saa üle mõttest, et peaksime kaks kuud pärast sündmust proovima teda joobes juhtimise eest vastutusele võtta. Mis sa arvad, Winsome?"
  
  Winsome niheles ja ristis jalad teises suunas, sirgendades seelikuäärt põlvedest. "Ma ei tea, söör. Kõlab nagu kokkusattumus, kas pole?"
  
  "Kas see Ian Scott elab kõrvalmajas?"
  
  "Jah, härra. Ma tean, et paljud lapsed võtavad lapsed peale ja lahkuvad, aga... Noh, aeg on õige ja koht on.
  
  "Tõepoolest, on. Millal ta kadunuks teatas?
  
  "Sel õhtul kümme läbi üheteistkümne."
  
  "Ja millal see leiti?"
  
  "Alles järgmisel hommikul, söör. Üks patrullkonstaabel sattus ametlike aedade taga ebaseaduslikult pargitud autole.
  
  "See pole Jõepaadist väga kaugel, eks?"
  
  "Kõige rohkem kümme minutit jalgsi."
  
  "Tead, see hakkab hea välja nägema, Winsome. Ma tahan, et sa läheksid ja räägiksid selle Samuel Gardneriga, et näha, kas saad temalt veel midagi. Rahustage ta maha. Teeme selgeks, et meid ei huvita, kas ta jõi terve pudeli viskit või mitte, kui ta räägib meile kõik, mida ta sellest õhtust mäletab. Ja auto viia politseimajja täielikku kohtuarstlikku ekspertiisi. Ma kahtlen, kas leiame pärast kogu selle aja midagi, aga Scott ja Blair ilmselt ei tea sellest, eks?"
  
  Winsome naeratas kavalalt. "Ma kahtlen selles väga, söör."
  
  Banks vaatas kella. "Kui olete Gardneriga rääkinud ja auto on ohutu, andke see meie hoolde ja laske Mick Blairil kohale toimetada. Ma arvan, et väike vestlus temaga ühes intervjuuruumis võib olla väga produktiivne.
  
  "Sul on õigus".
  
  "Ja samal ajal on Sarah Francis sisse toonud."
  
  "Hästi".
  
  "Ja võluv."
  
  "Härra?"
  
  "Veenduge, et nad näevad üksteist möödaminnes, eks?"
  
  "Rõõmuga, sir." Winsome naeratas, tõusis püsti ja lahkus kabinetist.
  
  "Kuule," ütles Jenny, "ma pole veel midagi söönud. Kas selle asemel, et siin tänaval seista, on kuskil läheduses, kuhu võiksime minna? Ehkki tema vahetud hirmud hajusid mõnevõrra, kui noormees küsis temalt lihtsalt, kes ta on ja mida ta tahab, ilma erilist kalduvust agressiivsusele üles näidata, tahtis ta siiski olla nendega avalikus kohas, mitte korteris.
  
  "Teed allpool on kohvik," ütles ta. "Me võime sinna minna, kui sa tahad."
  
  "Imeline".
  
  Jenny järgnes neile tagasi peateele, ületas selle sebra peal ja sisenes nurgapealsesse kohvikusse, mis lõhnas peekoni järele. Ta pidi kaalust alla võtma - ta pidi alati kaalust alla võtma -, kuid ta ei suutnud selle lõhna vastu seista ja tellis peekonivõileiva ja kruusi teed. Kaks teist küsisid sama ja Jenny maksis. Keegi ei vaielnud vastu. Vaesed õpilased ei tee seda kunagi. Nüüd, kui nad olid lähemal ja istusid akna ääres eraldi laua taga, nägi Jenny, et ta eksis. Kuigi tüdruk nägi kindlasti välja nagu Lucy, tal olid silmad ja suu ning samasugused läikivad mustad juuksed, polnud see tema. Selles noores naises oli midagi pehmemat, hapramat, inimlikumat ja ta silmad ei olnud nii mustad ja läbitungimatud; nad olid intelligentsed ja tundlikud, kuigi nende sügavuses vilkusid õudused, mida Jenny vaevalt ette kujutas.
  
  "Laura, kas pole?" küsis ta, kui nad maha istusid.
  
  Noor naine kergitas kulme. "Miks jah. Kuidas sa teada said?"
  
  "See ei olnud raske," ütles Jenny. "Sa näed välja nagu oma õde ja oled koos oma nõbuga."
  
  Laura punastas. "Ma lihtsalt külastan teda. See ei ole... ma mõtlen, ma ei taha, et sul oleks vale ettekujutus.
  
  "Ära muretse," ütles Jenny. "Ma ei tee ennatlikke järeldusi." Noh, mitte palju, ütles ta endale.
  
  "Lähme tagasi minu algse küsimuse juurde," sekkus Keith Murray. Ta oli ärksam kui Laura ja ei sobinud rääkima. "See on see, kes sa oled ja miks sa siin oled. Võiksite mulle ka öelda, mida te Alderthorpe'is tegite sel ajal."
  
  Laura näis üllatunud. "Ta oli Alderthorpe'is?"
  
  "Laupäeval. Järgnesin talle Easingtoni ja siis Spursh Headi. Pöörasin tagasi, kui ta jõudis M62-le. Ta vaatas Jennyle otsa. "Noh?"
  
  Ta oli ilus noormees, pruunid juuksed langesid veidi üle kõrvade ja krae, kuid professionaalse stiiliga, riietus pisut paremini kui enamik tema õpetatud õpilasi, heledas bleiseris ja hallides chinos, poleeritud saapad. Puhtalt raseeritud. Ilmselgelt noor poiss, kes oli uhke oma üsna konservatiivse välimuse üle. Laura aga kandis vormitut riietust, mis rippus tema ümber materjali udus ja varjas kõiki pretensioone, mis tal võib olla meestele meeldiva figuuri suhtes. Tema suhtes valitses salatsemine ja ebakindlus, mistõttu Jenny tahtis talle käega rääkida ja öelda, et kõik on korras, ära muretse, ta ei hammustanud. Keith näis ka teda väga kaitsvat ja Jennyl tekkis uudishimu, kuidas nende suhe pärast Alderthorpe'i arenes.
  
  Ta rääkis neile, kes ta on ja mida ta teeb, oma uurimistest Lucy Payne'i minevikku, otsides vastuseid oma olevikule ning nii Laura kui ka Kit kuulasid tähelepanelikult. Kui ta lõpetas, vaatasid nad üksteisele otsa ja ta märkas, et nad suhtlesid mingil viisil, millest ta aru ei saanud. Ta ei saanud aru, millest nad räägivad, ja ta ei uskunud, et see oli mingi telepaatiline trikk, vaid see, mida nad kõik need aastad tagasi läbi elasid, oli loonud nii tugeva ja sügava sideme, et oli sõnadest väljas.
  
  "Mis paneb teid arvama, et leiate sealt vastused?" küsis Keith.
  
  "Ma olen psühholoog," ütles Jenny, "mitte psühhiaater ja kindlasti mitte freudlane, kuid ma usun, et meie minevik kujundab meid, teeb meist need, kes me oleme."
  
  "Ja kes on Linda või Lucy, nagu ta end praegu kutsub?"
  
  Jenny laiutas käed laiali. "Tegelikult. ma ei tea. Lootsin, et saate aidata."
  
  "Miks me peaksime sind aitama?"
  
  "Ma ei tea," ütles Jenny. "Võib-olla on endiselt probleeme, millega peate ikkagi ise tegelema."
  
  Keith naeris. "Kui me elaksime saja-aastaseks, jääksid meil endiselt tolleaegsed probleemid," ütles ta. "Aga mis sellel Lindaga pistmist on?"
  
  "Ta oli sinuga, kas pole? Üks teist."
  
  Kit ja Laura vaatasid teineteisele uuesti otsa ja Jenny soovis, et ta teaks, mida nad mõtlevad. Lõpuks, nagu oleksid nad otsusele jõudnud, ütles Laura: "Jah, ta oli meiega, kuid mõnes mõttes oli ta eriline."
  
  "Mida sa sellega mõtled, Laura?"
  
  "Linda oli vanim, nii et ta hoolitses meie eest."
  
  Keith norskas.
  
  "Ta tegi seda, Keith."
  
  "Kõik on korras".
  
  Laura alahuul värises ja hetkeks arvas Jenny, et hakkab nutma. "Jätkake, Laura," ütles ta. "Palun".
  
  "Ma tean, et Linda oli mu õde," ütles Laura ühe käega oma reie ülaosa hõõrudes, "aga meie vahe on kolm aastat, mis on nooremana kohutavalt palju."
  
  "Räägi mulle sellest. Mu vend on minust kolm aastat vanem.
  
  "No siis saate aru, mida ma mõtlen. Niisiis, ma ei teadnud Lindat. Mõnes mõttes oli ta minu jaoks sama kauge kui täiskasvanu ja sama arusaamatu. Me mängisime väiksena koos, aga mida vanemaks saime, seda enam lahku läksime, eriti sellega, et... tead... kuidas see oli."
  
  "Ja ometi, milline ta oli?"
  
  "Linda? Ta oli imelik. Väga eemalehoidev. Isegi siis oli ta väga enesesse süvenenud. Talle meeldis mänge mängida ja ta võis olla julm.
  
  "Kuidas?"
  
  "Kui ta ei saanud oma tahtmist või kui sa ei teinud seda, mida ta tahtis, võib ta valetada ja sind täiskasvanutega segadusse ajada. Pane sind puuri istuma."
  
  "Ta sai hakkama?"
  
  "Oh jah," ütles Keith. "Me kõik oleme ühel või teisel ajal kogenud tema halba külge."
  
  "Mõnikord me lihtsalt ei teadnud, kas ta on meie või nendega," ütles Laura. "Aga ta võiks olla lahke. Mäletan, et üks kord ravis ta mu lõiget PTS-iga, et see ei nakatuks. Ta oli väga õrn. Ja mõnikord astus ta nende ees isegi meie eest välja.
  
  "Mis viisidel?"
  
  "Väikesed teed. Kui me oleksime liiga nõrgad, et... või lihtsalt... vahel kuulaksid nad teda. Ja ta päästis kassipojad.
  
  "Mis kassipojad?"
  
  "Meie kassil olid kassipojad ja isa tahtis neid uputada, kuid Linda võttis nad ja leidis nad kõik kodust."
  
  "Nii et talle meeldisid loomad?"
  
  "Ta jumaldas neid. Ta tahtis suureks saades saada loomaarstiks.
  
  "Miks ta seda ei teinud?"
  
  "Ma ei tea. Võib-olla ei olnud ta piisavalt tark. Või äkki muutis ta meelt.
  
  "Aga ta oli ka nende ohver? Täiskasvanud."
  
  "Oh jah," ütles Keith. "Me kõik oleme olnud."
  
  "Ta oli pikka aega nende lemmik," lisas Laura. "See tähendab, kuni ta..."
  
  "Mis ta on, Laura? Ära kiirusta".
  
  Laura punastas ja vaatas kõrvale. "Kuni temast sai naine. Kui ta oli kaheteistkümneaastane. Siis ta neid enam ei huvitanud. Siis sai Kathleenist nende lemmik. Ta oli vaid üheksa, nagu minagi, aga ta meeldis neile rohkem.
  
  "Mis oli Kathleen?"
  
  Laura silmad särasid. "Ta oli... nagu pühak. Ta talus seda kõike kaebamata, kõik, mida need... need inimesed meiega tegid. Kathleenil oli mingisugune sisemine valgus, mõni, ma ei tea, mingi vaimne omadus, mis lihtsalt säras, aga ta oli väga habras, väga nõrk ja ta oli alati haige. Ta ei suutnud taluda neile osaks saanud karistusi ja peksmisi.
  
  "Nagu mis?"
  
  "Kamber. Ja mitu päeva pole süüa. Ta oli algusest peale liiga nõrk ja habras.
  
  "Räägi mulle," küsis Jenny, "miks keegi teist ei rääkinud võimudele, mis toimub?"
  
  Kit ja Laura vaatasid teineteisele uuesti otsa. "Me ei julgenud," ütles Keith. "Nad ütlesid, et tapavad meid, kui me sellest kunagi kasvõi ühele hingele räägime."
  
  "Ja nad olid... nad olid perekond," lisas Laura. "Ma mõtlen, et sa tahtsid, et su ema ja isa sind armastaksid, eks, nii et sa pidid tegema, tead, mida nad tahtsid, sa pidid tegema seda, mida täiskasvanud ütlesid, muidu su neetud isa ei armasta sind enam."
  
  Jenny rüüpas teed, et korraks nägu katta. Ta polnud kindel, kas tal olid pisarad silmis vihast või haletsusest, kuid ta ei tahtnud, et Laura neid näeks.
  
  "Pealegi," jätkas Keith, "me ei teadnud mingit vahet. Kuidas saaksime teada, et teiste laste elud on teistsugused?
  
  "Aga koolis? Oled vist omaette hoidnud, teades, et oled erinev?"
  
  "Me hoidsime lahus, jah. Meile öeldi, et ärge juhtunust räägime. See oli perekond ja keegi teine ei muretsenud.
  
  "Mida sa Alderthorpe'is tegid?"
  
  "Ma kirjutan raamatut," ütles Keith. "Raamat juhtunust. See on osaliselt terapeutiline ja osaliselt seetõttu, et ma arvan, et inimesed peavad teadma, mis toimub, et võib-olla saaks selle kordumist ära hoida."
  
  "Miks sa mind järgnesid?"
  
  "Ma arvasin, et sa võid olla reporter või midagi sellist, kaevates niimoodi selle koha peal."
  
  "Parem on selle mõttega harjuda, Keith. Ei lähe kaua, kui nad Alderthorpe'i kohta teada saavad. Olen üllatunud, et nad veel ringi ei kubise."
  
  "Ma tean".
  
  "Nii et sa arvasid, et olen reporter. Mida sa kavatsesid minuga teha?"
  
  "Ei midagi. Tahtsin lihtsalt näha, kuhu sa lähed, ja veenduda, et sa oled läinud.
  
  "Aga kui ma tagasi tuleksin?"
  
  Keith laiutas käed laiali, peopesad üleval. "Sa tegid seda, kas pole?"
  
  "Kas saite kohe aru, et see oli Linda, kui uudised Paynesi kohta tulid?"
  
  "Ma nägin seda, jah," ütles Laura. "See ei olnud väga hea foto, kuid ma teadsin, et ta oli abielus Terryga. Ma teadsin, kus ta elab."
  
  "Kas te olete kunagi kokku saanud, hoidke ühendust?"
  
  "Harva. Seda seni, kuni Susan tegi enesetapu ja Tom lahkus Austraaliasse. Ja mina ja Keith külastame Diane'i nii tihti kui võimalik. Aga nagu ma ütlesin, on Linda alati olnud eemalehoidev, vanem. Ma mõtlen, et me kohtusime mõnikord sünnipäevade ja selliste asjadega, aga ma arvasin, et ta on imelik.
  
  "Kuidas?"
  
  "Ma ei tea. See oli kuri mõte. Ma mõtlen, et ta kannatas täpselt nagu meie.
  
  "Kuid tundub, et see mõjutas teda teistmoodi," lisas Keith.
  
  "Kuidas?"
  
  "Ma ei näinud teda nii sageli kui Laurat," jätkas ta, "aga mulle jäi alati mulje, et tal on midagi halba, midagi veetlevalt kurja. See oli lihtsalt tema kõneviisis, vihje patule. Ta oli salajane, nii et ta ei rääkinud meile kunagi täpselt, mida ta tegi, kuid..."
  
  "Talle meeldisid üsna veidrad asjad," ütles Laura punastades. "S ja M. Selline asi."
  
  "Ta ütles sulle?"
  
  "Üks päev. JAH. Ta tegi seda ainult selleks, et mind häbistada. Tunnen end seksist rääkides ebamugavalt." Ta põimis käed enda ümber ja vältis Jenny pilku.
  
  "Ja Lindale meeldis teid häbistada?"
  
  "Jah. Kiusa mind, ma arvan."
  
  "Kas see, mida Terry tegi, kui Linda nii lähedane oli, ei olnud teile šokk, eriti pärast teie lapsepõlvesündmusi?"
  
  "Muidugi oli," ütles Keith. "See on ikka nii. Üritame ikka sellega leppida."
  
  "See on osa põhjusest, miks ma siin olen," ütles Laura. "Ma pidin Keithiga koos olema. Rääkige. Otsustage, mida teha."
  
  "Mida sa mõtled "mida teha" all?"
  
  "Aga me ei tahtnud, et meid kiirustaks," ütles Keith.
  
  Jenny kummardus ettepoole. "Mis viga?" ta küsis. "Mida sa tegema pead?"
  
  Nad vaatasid teineteisele uuesti otsa ja Jenny ootas terve igaviku, enne kui Keith rääkis. "Parem ütleme talle, kas sa ei arva?" ta ütles.
  
  "Ma arvan nii."
  
  "Ütle mulle, seda?"
  
  "Juhtunu kohta. Seda me püüdsimegi lahendada, näete. Kas me peaksime ütlema."
  
  "Aga ma olen kindel, et saate aru," ütles Keith, "et me ei taha enam tähelepanu keskpunktis olla. Me ei taha, et see kõik uuesti päevakorda tuleks."
  
  "Sinu raamat teeb seda," ütles Jenny.
  
  "Ma tegelen sellega siis, kui see juhtub." Ta kummardus ette. "Igatahes, sa sundisid meid tegutsema, kas pole? Igal juhul räägime me sellest ilmselt varsti kellelegi, nii et sama hästi võib see olla teie praegu.
  
  "Ma pole ikka veel kindel, mida sa mulle öelda tahad," ütles ta.
  
  Laura vaatas teda pisarsilmi. "See on Kathleeni pärast. Meie vanemad ei tapnud teda, Tom ei tapnud teda. Linda tappis ta. Linda tappis Kathleeni."
  
  -
  
  Mick Blair oli pahur, kui Banks ja Winsome sel pärastlõunal kell 3.35 ülekuulamisruumi sisenesid. Võib-olla on see parim, arvas Banks. Kaks mundris politseinikku tõmbasid ta Swainsdale'i kesklinnas Tandy's müügiametnikuna töölt minema ja jätsid ta rohkem kui tunniks pimedasse tuppa ootama. Oli üllatav, et ta ei karjunud selgituse järele. Pangad oleksid.
  
  "Veel üks väike vestlus, Mick," ütles Banks naeratades ja lülitas magnetofonid sisse. "Aga seekord paneme selle plaadile. Nii et võite olla kindlad, et meie poolt naljalt ei tule."
  
  "Ma olen kindel, et olen väga tänulik," ütles Blair. "Ja miks kurat pidite mind nii kaua ootama?"
  
  "Tähtis politseijuhtum," ütles Banks. "Pahad poisid lihtsalt ei peatu kunagi."
  
  "Mida Sarah siin teeb?"
  
  "Sarah?"
  
  "Tead, keda ma mõtlen. Sarah Francis. Jena tüdruk. Ma nägin teda koridoris. Mida ta siin teeb?
  
  "Lihtsalt vastan meie küsimustele, Mick, nagu ma loodan, et sa teed."
  
  "Ma ei tea, miks sa minu peale oma aega raiskad. Ma ei saa teile öelda midagi, mida te juba ei tea."
  
  "Ära alahinda ennast, Mick."
  
  "Mis siis seekord lahti on?" Ta vaatas kahtlustavalt Winsome'i poole.
  
  "See on umbes öö, mil Leanne Rae kadus."
  
  "Jälle? Aga me elasime seda kõike ikka ja jälle läbi."
  
  "Jah, ma tean, aga me pole veel tõeni jõudnud. Näete, see on nagu sibulakihtide mahakoorimine, Mick. Seni on meil vaid kiht kihi järel valesid.
  
  "See on tõsi. Ta jättis meid Vana Laeva lähedale ja me läksime oma teed. Me ei näinud teda enam. Mida ma saan sulle veel öelda?
  
  "Kas see on tõsi. Kuhu te neljakesi läksite?"
  
  "Ma olen teile rääkinud kõik, mida tean."
  
  "Näete, Mick," jätkas Banks, "Leanne oli sel päeval ärritunud. Ta kuulis just halbu uudiseid. Tema kasuema oli varsti lapse saamas. Sa ei pruugi aru saada, miks, aga uskuge mind, see häiris teda. Nii et ma pean arvama, et ta oli tol õhtul mässumeelses tujus, valmis liikumiskeelu kehtestama ja lõbutseme. Samal ajal pange tema vanemad veidi kannatama. Ma ei tea, kelle ettepanek see oli, võib-olla sinu, aga sa otsustasid varastada auto..."
  
  "Oodake nüüd..."
  
  "Hr Samuel Gardnerile kuuluv auto, täpsemalt sinine Fiat Brava, mis oli pargitud pubi nurga taha."
  
  "See on naljakas! Me pole kunagi autot varastanud. Te ei saa seda meile külge panna."
  
  "Ole vait ja kuula, Mick," ütles Winsome. Blair vaatas talle otsa, neelatas seejärel ja vaikis. Winsome'i ilme oli kõva ja vankumatu, tema silmad täis põlgust.
  
  "Kuhu sa oma väikesele lõbureisile läksite, Mick?" küsis Banks. "Mis on juhtunud? Mis Lynniga juhtus? Kas ta kiusas sind?" Kas sa arvasid, et see saab olema sinu õnnelik õhtu? Sa proovisid seda tema peal ja ta muutis meelt? Kas sa olid veidi ebaviisakas? Kas sa tarvitasid narkootikume, Mick?"
  
  "Ei! See ei ole tõsi. See kõik ei vasta tõele. Ta jättis meid pubi lähedale.
  
  "Sa kõlad nagu uppuja, kes klammerdub puutüki külge, Mick. Üsna varsti peate ta lahti laskma."
  
  "Ma räägin tõtt".
  
  "Ma ei usu".
  
  "Siis tõestage seda."
  
  "Kuule, Mick," ütles Winsome püsti tõustes ja väikeses toas ringi kõndides. "Praegu on hr Gardneri auto politsei garaažis ja meie kohtuekspertiisi uurib seda tolli tolli haaval. Kas sa üritad meile öelda, et nad ei leia midagi?"
  
  "Ma ei tea, mida nad leiavad," ütles Mick. "Kuidas ma saan? Ma pole kunagi isegi seda kuradi autot näinud."
  
  Winsome lõpetas toas kõndimise ja istus maha. "Nad on selle äri parimad, meie kohtuekspertiisi meeskond. Nad ei vaja isegi sõrmejälgi. Kui on ainult üks karv, leiavad nad selle üles. Ja kui see kuulub teile, Ian, Sarah või Lynn, olete meie käes. Ta tõstis sõrme. "Juuste juurde. Mõelge sellele, Mick."
  
  "Tead, tal on õigus," ütles Banks. "Nad on väga head, need teadlased. Ma tean DNA-st ja karvanääpsudest kõike, aga need tüübid leidsid su peas täpselt selle koha, kust juuksed tulid.
  
  "Me ei varastanud ühtegi autot."
  
  "Ma tean, mida sa mõtled," ütles Banks.
  
  "Sa oskad ka mõtteid lugeda, eks?"
  
  Banks naeris. "See ei võta palju aega. Mis te arvate, kui kaua aega tagasi saime selle auto? Oli kolmekümne esimene märts. Ja mis kuupäev täna on? Täna on kuueteistkümnes mai. Sellest on poolteist kuud möödas. Nüüdseks pole kindlasti jälgi jäänud? Auto pidi olema pestud, salong tolmuimejaga puhastatud? Kas sa ei mõtle sellele, Mick?"
  
  "Ma olen teile juba öelnud. Ma ei tea varastatud autost midagi." Ta pani käed rinnale risti ja püüdis välja näha trotslik. Winsome turtsatas vastikusest ja kannatamatusest.
  
  "PC Jackman muutub rahutuks," ütles Banks. "Ja ma ei tahaks teie asemel talle liiga palju survet avaldada."
  
  "Sa ei saa mind puudutada. Kõik see salvestati lindile.
  
  "Puudutada sind? Kes rääkis sinu puudutamisest midagi?"
  
  "Kas sa ähvardad mind".
  
  "Ei. Sa said kõigest valesti aru, Mick. Näete, ma tahan selle kõik ära klaarida, et saaksite õhtuste uudiste järgi tööle tagasi koju. Ei midagi, mida ma rohkem tahaksin. Aga PC Jackman on siin, noh, ütleme nii, et tal oleks rohkem kui hea meel teid vahi all näha."
  
  "Mida sa silmas pead?"
  
  "Kambris, Mick. Põhjas. Ööseks."
  
  "Aga ma ei teinud midagi. Sa ei saa seda teha."
  
  "Kas see oli Yen? Kelle idee see siis oli?
  
  "Ma ei saa aru mida sa ütlesid".
  
  "Mis Lynniga juhtus?"
  
  "Ei midagi. ma ei tea".
  
  "Vean kihla, et Sarah ütleb meile, et see kõik on teie süü."
  
  "Ma ei teinud midagi".
  
  "Ta tahab oma poiss-sõpra kaitsta, kas pole, Mick? Vean kihla, et ta ei hooli sinust, kui asjad lähevad valesti."
  
  "Jäta järele!"
  
  Winsome vaatas oma kella. "Paneme ta lihtsalt lukku ja lähme koju," ütles ta. "Mul on sellest juba kõrini."
  
  "Mis sa arvad, Mick?"
  
  "Ma olen teile rääkinud kõik, mida tean."
  
  Banks vaatas Winsome'i, enne kui pöördus tagasi Micki poole. "Ma kardan, et peame teid siis kahtlustatuna kinni pidama."
  
  "Kahtlus milles?"
  
  "Kahtlus Leanne Ray mõrvas."
  
  Mikk kargas püsti. "See on absurdne. Ma ei tapnud kedagi. Keegi ei tapnud Leannet."
  
  "Kuidas sa seda teadsid?"
  
  "Ma mõtlen, et ma ei tapnud Lynni. Ma ei tea, mis temaga juhtus. See pole minu süü, kui keegi teine ta tappis."
  
  "See on nii, kui sa oleksid seal."
  
  "Mind ei olnud seal".
  
  "Räägi meile siis tõtt, Mick. Räägi meile, mis juhtus."
  
  "Ma juba ütlesin sulle."
  
  Banks tõusis püsti ja kogus oma failikaustad kokku. "Hästi. Vaatame, mida Saaral öelda on. Seniks ma tahan, et sa mõtleksid kahele asjale, kui oled ööseks kongis, Mick. Aeg võib seal aeglaselt kulgeda, eriti väikestel tundidel, kui seltskonnaks on vaid joobnud naabrimees, kes ikka ja jälle laulab "Your Cheating Heart"; nii et on tore, kui on, mille üle mõelda, midagi, millega oma tähelepanu kõrvale juhtida.
  
  "Millised asjad?"
  
  "Esiteks, kui tunnistate meile kõik üles, kui räägite meile tõtt, kui see kõik oli Ian Scotti idee ja kui Lynniga juhtunu oli Iani süü, siis on teiega kõik palju lihtsam." Ta vaatas Winsome'i poole. "Ma võiksin isegi ette kujutada, et ta lahkub sellest juhtumist ilma vaid noomituse, valeandmete esitamise või millegi muu sellisega, kas pole, PC Jackman?"
  
  Winsome tegi grimassi, justkui tekitaks temas õudu mõte, et Mick Blair pääseb kõigest vähemast kui mõrvast.
  
  "Mis see teine asi on?" küsis Mikk.
  
  "Teine asi? Oh jah. See räägib Samuel Gardnerist."
  
  "WHO?"
  
  "Varastatud auto omanik."
  
  "Mis temaga on?"
  
  "Mees on loll, Mick. Ta ei pese kunagi oma autot. Ei seest ega väljast."
  
  Jenny ei suutnud midagi öelda pärast seda, mida Keith ja Laura talle just ütlesid. Ta istus pooleldi avatud suu ja hämmeldunud näoilmega, kuni tema aju töötles teavet ja ta ei saanud enam jätkata. "Kuidas sa tead?" ta küsis.
  
  "Me nägime teda," ütles Keith. "Me olime temaga. Mõnes mõttes olime me kõik. Ta tegi seda meie kõigi heaks, kuid ta oli ainus, kellel oli julgust seda teha.
  
  "Oled sa selles kindel?"
  
  "Jah," ütlesid nad.
  
  "Kas see pole mitte see, mis teile just meenus?" Nagu paljud tema kolleegid, ei usaldanud Jenny allasurutud mälu sündroomi ja tahtis olla kindel, et ta sellega ei tegele. Linda Godwin võis olla loomade vastu lahke ega pissinud kunagi oma voodit ega süüdanud tuld, kuid kui ta kaheteistaastaselt mõrva sooritas, oli temaga midagi tõsist, patoloogiliselt valesti ja ta võis uuesti tappa.
  
  "Ei," ütles Laura. "Me teadsime alati. Me lihtsalt kaotasime selle mõneks ajaks."
  
  "Mida sa silmas pead?"
  
  "See on nagu siis, kui paned midagi ära, kust saate selle hõlpsalt uuesti leida, kuid siis ei mäleta, kuhu selle panite," ütles Keith.
  
  Jenny sai sellest aru; see juhtus temaga kogu aeg.
  
  "Või kui kannate midagi ja mäletate, et peate tegema midagi muud, siis paned selle teele ja siis ei leia seda enam üles," lisas Laura.
  
  "Kas sa ütled, et olid seal?"
  
  "Jah," ütles Keith. "Olime temaga toas. Nägime, kuidas ta seda tegi."
  
  "Ja te pole kõik need aastad midagi öelnud?"
  
  Laura ja Kit lihtsalt vaatasid teda ja ta teadis, et nad ei saa midagi öelda. Kuidas nad saaksid? Nad on liiga harjunud vaikima. Ja miks nad peaksid? Nad kõik olid Godwinide ja Murrayde ohvrid. Miks peaks Linda rohkem kannatusi esile tõstma?
  
  "Seepärast oli ta siis puuris, kui politsei saabus?"
  
  "Ei. Linda oli puuris, sest tal oli menstruatsioon," rääkis Keith. Laura punastas ja pöördus ära. "Tom oli temaga puuris, sest nad arvasid, et ta tegi seda. Nad ei kahtlustanud Lindat kunagi.
  
  "Aga miks?" küsis Jenny.
  
  "Sest Kathleen lihtsalt ei jaksanud enam," ütles Laura. "Ta oli nii nõrk, et ta vaim oli peaaegu kadunud. Linda tappis ta, et teda päästa. Ta teadis, mis tunne on selles ametis olla, ja teadis, et Kathleen ei saa sellega hakkama. Ta tappis ta, et säästa oma edasisi kannatusi.
  
  "Oled sa kindel?" küsis Jenny.
  
  "Mida sa silmas pead?"
  
  "Kas olete kindel, et Linda tappis ta sel põhjusel?"
  
  "Miks muidu?"
  
  "Kas sa ei arvanud, et see võib olla tema armukadedusest? Sest Kathleen anastas tema koha?"
  
  "Ei!" ütles Linda tooli tahapoole lükates. "See on kohutav. Kuidas sa võisid midagi sellist öelda? Ta tappis ta, et päästa teda suurematest kannatustest. Ta tappis ta k-k-lahkelt."
  
  Üks-kaks inimest kohvikus märkasid Laura väljapuhangut ja vaatasid uudishimulikult lauda.
  
  "Olgu," ütles Jenny. "Vabandust. Ma ei tahtnud sind kurvaks teha."
  
  Laura vaatas talle otsa ja tema toonis oli tunda trotslikku meeleheidet. "Tead, ta võiks olla lahke. Linda võiks olla lahke."
  
  Vana maja oli kindlasti hääli täis, mõtles Maggie ja ta hakkas värisema peaaegu kõige peale: puidu kriuksumisest, kui temperatuur langes pärast pimedat, akende vahelt põriseva tuule vilet, nõude nihkumist riiulil. kuivatamise ajal. Muidugi oli see Billi telefonikõne, ütles ta endale, ja ta proovis rahustamiseks oma tavalisi rutiine - sügavat hingamist, positiivset visualiseerimist -, kuid tavapärased majahelid tõmbasid teda jätkuvalt töölt kõrvale.
  
  Ta potsatas stuudiostereosse, mille Ruth oli stuudiosse seadnud, barokiklassika CD, mis nii vaigistas häirivad helid kui aitas tal lõõgastuda.
  
  Ta töötas hiljaks mõne sketši kallal Hanseli ja Greteli jaoks, sest ta pidi järgmisel päeval sõitma Londonisse, et kohtuda oma kunstijuhiga ja arutada hetkel projekti. Tal oli ka intervjuu Broadcasting House'is: Raadio Nelja saade perevägivallast, loomulikult, kuid talle hakkas pressiesindaja olemine meeldima ja kui miski, mida ta ütles, võiks kedagi aidata, siis kõik väikesed tüütused, nagu nii asjatundmatud intervjueerijad kui ka provokatiivsed teised külalised olid seda väärt.
  
  Bill teadis juba, kus ta on, nii et tal polnud põhjust selle nüüd ära anda. Ta ei kavatsenud põgeneda. Lihtsalt mitte jälle. Hoolimata tema üleskutsest ja sellest, kuidas see teda šokeeris, oli ta otsustanud oma uut rolli mängida.
  
  Londonis viibides püüdis ta ka saada piletit West Endi etendusele, mida ta näha tahtis, ja ööbida tagasihoidlikus väikeses hotellis, mida tema kunstiline juht oli soovitanud juba korduvalt külastada. Üks korralike raudteeühendustega riigi rõõme, arvas Maggie, oli see, et London on Leedsist vaid paari tunni kaugusel, paar tundi, mille sai veeta mõistliku mugavuse tunde järgi raamatut lugedes, samal ajal kui maastik mööda lendas. Üks asi, mis Maggiet lõbustas ja intrigeeris, oli see, et britid kaebasid alati oma raudteeteenuse üle, hoolimata sellest, kui hea see kellelegi Kanadast tundus, kus ronge peeti millekski vajalikuks kurjaks, salliti, kuid ei julgustatud. Maggie arvas, et rongikaebused on tõenäoliselt Briti traditsioon, mis pärines juba ammu enne British Raili, rääkimata Virginist ja Railtrackist.
  
  Maggie naasis oma visandi juurde. Ta püüdis tabada Hanseli ja Greteli näoilmeid, kui nad kuuvalgel mõistsid, et linnud olid ära söönud purujälje, mille nad olid jätnud, et nad ohtlikust metsast turvalisse koju viia. Talle meeldis jube mõju, mille ta lõi puutüvede, okste ja varjudega, mis vähese kujutlusvõimega võisid võtta metsloomade ja deemonite kuju, kuid Hanseli ja Greteli näoilmed polnud siiski päris õiged. Nad olid ainult lapsed, meenutas Maggie endale, mitte täiskasvanud, ja nende hirm on lihtne ja loomulik, mahajäetud pilk ja silmad pisarate äärel, mitte nii keeruline kui täiskasvanu hirm, mis sisaldaks viha ja otsusekindlust. leida väljapääs. Tõepoolest, väga erinevad näoilmed.
  
  Sketši varasemas versioonis nägid Hensel ja Gretel välja nagu Terry ja Lucy nooremad versioonid, arvas Maggie, täpselt nagu Rapuntsel nägi välja nagu Claire, nii et ta eemaldas selle. Nad olid nüüd anonüümsed, näod, mida ta oli arvatavasti mõni aeg tagasi rahva hulgas märganud ja mis olid mingil salapärasel põhjusel tema alateadvusesse vajunud.
  
  Clare. Vaene tüdruk. Maggie vestles sel päeval koos Claire'i ja tema emaga ning nad leppisid kokku, et Claire külastab doktor Simmsi soovitatud psühholoogi. Vähemalt oli see algus, arvas Maggie, kuigi võib-olla kulub Claire'il aastaid, et saada üle vaimsest kokkuvarisemisest, mille põhjustasid Terry Payne'i tegevused, tema sõbra mõrv ning tema enda süü ja vastutus.
  
  Taustaks mängis Pachelbeli "Canon" ja Maggie keskendus oma joonistamisele, lisades siia veidi chiaroscuro efekti ja sinna kuuvalguse hõbedat. Ei olnud vaja seda liiga keeruliseks teha, sest see oleks pildi jaoks vaid eeskujuks, kuid ta vajas neid väikseid märkmeid endale, et näidata talle teed, kui ta lõpliku lõikeni jõudis. Muidugi oleks see mõnes mõttes erinev, kuid see säilitaks ka palju väikeseid visuaalseid ideid, mis tal praegu olid.
  
  Kui ta kuulis muusika pealt koputamist, arvas ta, et see oli järjekordne müra, mille vana maja oli tema hirmutamiseks välja mõelnud.
  
  Kuid kui muusika mõneks sekundiks peatus ja seejärel veidi suurema helitugevuse ja kiirema rütmiga taasalustas, lülitas ta stereo välja ja kuulas.
  
  Keegi koputas tagauksele.
  
  Keegi pole kunagi tagaust kasutanud. See tõi kaasa vaid armetu väikese Jennelsi ja Snicketsi võre, mis ühendus üle mäe asuva volikogu kinnistuga.
  
  Muidugi mitte Bill?
  
  Ei, rahustas Maggie end. Bill oli Torontos. Lisaks oli uks poldi ja ketiga lukus. Ta mõtles, kas ta peaks kohe 999 valima, kuid siis mõistis, kui rumal ta politseile vaataks, kui see oleks Claire või Claire'i ema. Või isegi politseinikud ise. Ta ei suutnud taluda mõtet, et Banks saab teada, milline loll ta on.
  
  Selle asemel liikus ta väga aeglaselt ja vaikselt. Vaatamata peenele kriuksumisele oli trepp jalge all suhteliselt vaikne, osaliselt paksu räsitud vaiba tõttu. Ta võttis esiku kapist ühe Charlesi golfikepi ja suundus kasutusvalmis kepiga vehkides köögiukse juurde.
  
  Koputus jätkus.
  
  Alles siis, kui Maggie oli mõne jala kaugusel, kuulis ta tuttavat naisehäält: "Maggie, kas see oled sina? Oled sa siin? Palun laske mind sisse."
  
  Ta jättis golfikepi, pani köögivalguse põlema ja askeldas erinevate lukkude kallal. Kui ta lõpuks ukse avas, oli ta nähtu pärast hämmingus. Välimus ja hääl ei klappinud. Naisel olid lühikesed turris blondid juuksed ning ta kandis pehme musta nahktagi all T-särki ja kitsaid siniseid teksapükse. Tal oli käes väike kott. Vaid väike sinikas ühe silma all ja silmade enda läbitungimatu tumedus andsid Maggiele teada, kellega tegu, kuigi info töötlemiseks kulus mõni hetk.
  
  "Lucy. Issand jumal, see oled sina!"
  
  "Kas ma võin sisse tulla?"
  
  "Kindlasti". Maggie hoidis ust lahti ja Lucy Payne astus kööki.
  
  "Ainult mul pole kuhugi minna ja ma mõtlesin, et kas saaksite mind vastu võtta. Ainult paar päeva, kuni ma midagi välja mõtlen.
  
  "Jah," ütles Maggie, tundes end endiselt rabatuna. "Jah muidugi. Jää nii kauaks kui tahad. See on täiesti uus välimus. Alguses ma ei tundnud sind ära."
  
  Lucy pöördus kergelt. "Kas sulle meeldib see?"
  
  "See on kindlasti erinev."
  
  Lucy naeris. "Hea," ütles ta. "Ma ei taha, et keegi teine teaks, et ma siin olen. Uskuge või mitte, Maggie, mitte kõik ei ole mulle nii sümpaatsed kui sina."
  
  "Ma arvan, et mitte," ütles Maggie, keeras siis ukse kinni ja pani keti ukse külge, kustutas köögivalgusti ja juhatas Lucy Payne'i elutuppa.
  
  OceanofPDF.com
  18
  
  "Tahtsin lihtsalt vabandust öelda," ütles Annie kolmapäeva hommikul oma Eastvale'i kontoris Banksile. Ta vaatas just Samuel Gardneri Fiati garaažiaruannet läbi. Kindlasti leidsid nad auto sisemusest palju karvajälgi, nii inimeste kui loomade, kuid need tuli kõik kokku koguda, märgistada ja laborisse saata ning nende kokkusobitamine kahtlusaluste või Lynniga võtab aega. Ray. Ka sõrmejälgi leidus ohtralt - Gardner oli oma autoga seoses kindlasti lörtsis -, kuid sõrmejälgede spetsialist Vic Manson suutis kiirustada vaid teatud piirini ja see ei olnud piisavalt kiire Banksi otseste vajaduste jaoks.
  
  Banks vaatas Anniele otsa. "Vabandust mille pärast täpselt?"
  
  "Mul on kahju, et tegin pubis stseeni, et käitusin nagu loll."
  
  "ARUANNE".
  
  "Mida ma teie arvates mõtlesin?"
  
  "Ei midagi".
  
  "Ei, lõpeta ära. Et ma kahetsen seda, mida meie kohta ütlesin? Suhte lõpetamise kohta?
  
  "Ma võin alati elada lootuses, kas pole?"
  
  "Oh, lõpeta enda haletsemine, Alan. See ei sobi sulle."
  
  Banks avas kirjaklambri. Terav ots torkas ta sõrme ja pisike veretäpp langes ta lauale. Mis see muinasjutt oli? ta tabas end mõtlemast. "Uinuv kaunitar"? Aga ta ei maganud. Võimalus oleks suurepärane asi.
  
  "Niisiis, kas me jätkame oma eluga või lähed sa lihtsalt pahandama ja ignoreerima mind? Sest kui jah, siis ma tahaksin teada."
  
  Pangad ei suutnud muud kui naeratada. Tal oli õigus. Tal hakkas endast kahju. Ta otsustas ka, et naisel oli nende suhte osas õigus. Nii imeline kui see oli enamiku ajast ja nii palju kui ta igatses tema intiimset seltskonda, oli see mõlemalt poolt täis probleeme. Nii et ütle talle, ütles tema sisehääl. Ära ole pätt. Ära pane talle kõike, kogu koormat. See oli raske; ta polnud harjunud oma tunnetest rääkima. Ta imes oma veritsevat sõrme ja ütles: "Ma ei hakka nuruma. Andke mulle veidi aega selle mõttega harjumiseks, eks? Mulle meeldis see, mis meil oli."
  
  "Mina ka," ütles Annie huulenurkadesse tõmbava naeratusega. "Kas sa arvad, et tunnen end paremini lihtsalt sellepärast, et ma olen see, kes selle sammu astub? Me tahame erinevaid asju, Alan. Meil on vaja erinevaid asju. See lihtsalt ei tööta."
  
  "Sul on õigus. Vaata, ma luban, et ma ei torma, ei ignoreeri sind ega alanda sind seni, kuni sa ei kohtle mind nagu midagi vastikut, mis on sinu kinga külge kinni jäänud.
  
  "Mis kuradi pärast sa arvad, et ma seda teeksin?"
  
  Banks mõtles Sandra kirjale, mis tekitas temas täpselt sama tunde, kuid ta teadis, et räägib Anniega. Jah, tal oli õigus; kõik oli hästi ja tõesti segamini. Ta raputas pead. "Ära pööra mulle tähelepanu, Annie. Sõbrad ja kolleegid, eks?"
  
  Annie pigistas silmi ja vaatas teda hoolikalt. "Tead, ma tõesti hoolin."
  
  "Ma tean, mida sa tahad".
  
  "See on osa probleemist."
  
  "Kõik saab korda. Ajaga. Vabandust, ma ei oska muud öelda kui klišee. Võib-olla sellepärast nad sellistes olukordades eksisteerivad? Võib-olla sellepärast on neid nii palju. Aga ära muretse Annie, ma mõtlen seda, mida ütlen. Teen kõik endast oleneva, et kohelda teid ülima viisakuse ja austusega.
  
  "Issand Jumal!" ütles Annie naerdes. "Sa ei pea olema nii kuradima punnis! Lihtne "tere hommikust", naeratus ja aeg-ajalt sõbralik vestlus söögitoas oleks lihtsalt suurepärane.
  
  Banks tundis, kuidas ta nägu õhetas, seejärel naeris ta naisega kaasa. "Sul on õigus. Kuidas Janet Tayloril läheb?
  
  "Jõepäine kui pagan. Üritasin temaga rääkida. CPS üritas temaga rääkida. Tema enda advokaat üritas temaga rääkida. Isegi Chambers üritas temaga rääkida.
  
  "Vähemalt on tal nüüd advokaat."
  
  "Föderatsioon saatis kellegi."
  
  "Milles teda süüdistatakse?"
  
  "Nad esitavad talle süüdistuse tahtmatus tapmises. Kui ta end kergendavatel asjaoludel süüdi tunnistab, on kõik võimalused, et ta taandab juhtumi vabandatavaks mõrvaks.
  
  "Ja kui ta jätkab plaanipäraselt?"
  
  "Kes teab? Oleneb žüriist. Nad kas annavad talle sama asja, mida nad John Hadleyle, hoolimata täiesti erinevatest asjaoludest, või võtavad tema tööd ja olukorda arvesse ning annavad talle kahtluse kasu. Pean silmas seda, et avalikkus ei taha, et meil oma töö tegemisel kõõlused läbi lõigatakse, kuid nad ei taha ka, et meil oleks ideid meie tasemest kõrgemal. Neile ei meeldi näha, et me käitume nii, nagu oleksime sellest seadusest väljas. See on tegelikult ümberviskamine."
  
  "Kuidas ta end tunneb?"
  
  "Ta ei ole selline. Ta lihtsalt joob."
  
  "Väljakas".
  
  "Tõesti. Kuidas oleks Payne'i juhtumi uurimisega?
  
  Banks ütles talle, et Jenny sai Lucy minevikust teada.
  
  Annie vilistas. "Mida sa siis tegema hakkad?"
  
  "Kutsuge ta ülekuulamisele Kathleen Murray surma asjus. Kui leiame ta üles. Tõenäoliselt on see pagana ajaraisk - lõppude lõpuks oli see üle kümne aasta tagasi ja ta oli siis vaid kaheteistkümneaastane - nii et ma kahtlen, kas me sellega kuhugi jõuame, aga kes teab, võib-olla see avaneb . muud uksed, kui rakendatakse mõistlikult vähe survet.
  
  "AK Hartnellile see ei meeldi."
  
  "Ma tean seda. Ta on oma tunded juba selgeks teinud."
  
  "Lucy Payne ei kahtlusta, et teate tema minevikust nii palju?"
  
  "Ta peab olema teadlik, et oli võimalus, et teised valavad oad maha või et me saame sellest kuidagi teada. Sel juhul võib see olla juba põhja vajunud."
  
  "Kas on midagi uut kuuenda keha kohta?"
  
  "Ei," ütles Banks. "Aga me saame teada, kes see on." Asjaolu, et nad ei suutnud kuuendat ohvrit tuvastada, jäi teda kummitama. Nagu teisedki ohvrid, maeti ta alasti, rõivaste või isiklike asjade jälgi ei jäänud. Pangad võisid vaid oletada, et Payne pidi olema nende riided ära põletanud ja kuidagi nende sõrmustest või kelladest lahti saanud. Kindlasti ei hoidnud ta neid trofeedena. Tema säilmetega töötanud kohtuantropoloog oli nüüdseks saanud talle teada anda, et tegu on kaheksateistkümne kuni kahekümne kaheaastase valge naisega ja et ta suri nagu teisedki ligatuuride kägistamise tagajärjel. Horisontaalsed sooned hambaemailil viitasid esimestel aastatel ebaregulaarsele toitumisele. Ridade regulaarsus viitas toiduvarude võimalikule hooajalisele kõikumisele. Võib-olla pärines ta nagu Katya ühest sõjast räsitud Ida-Euroopa riigist.
  
  Viimase paari kuu jooksul oli Banksil meeskond, kes jälgis kõiki rikkujaid, ja nüüd tegid nad ületunde ja kontrollisid aruandeid. Aga kui ohver oli prostituut, nagu Katya Pavelic, siis oli võimalus teada saada, kes ta oli. Sellest hoolimata rääkis Banks endale, et ta on kellegi tütar. Kuskil peab keegi temast puudust tundma. Aga võib-olla mitte. Tänaval oli palju inimesi, kellel ei olnud sõpru ega perekonda, inimesi, kes võivad homme oma kodus surra ja neid ei leitud enne, kui üüritähtaeg oli möödas või hais läks nii tugevaks, et naabrid ei pidanud vastu. Ida-Euroopast oli põgenikke, nagu Katya, või lapsi, kes lahkusid kodust, et maailmas ringi rännata ja võisid olla kõikjal Katmandust Kilimanjaroni. Ta pidi harjuma sellega, et kuuendat ohvrit ei pruugi nad mõnda aega tuvastada, kui üldse. Aga ikkagi oli see tüütu. Tal peab olema nimi, isiksus.
  
  Annie tõusis püsti. "Igatahes, ma ütlesin seda, mida ma ütlema tulin. Oh, ja ilmselt kuulete varsti, et olen esitanud ametliku taotluse CID-sse naasta. Kas teie arvates on mingit võimalust?
  
  "Kui soovite, võite mu töö võtta."
  
  Annie naeratas. "Seda sa ei mõtle."
  
  "Pole see? Igal juhul ma ei tea, kas nad on CID personali osas meelt muutnud, aga ma räägin Red Roniga, kui arvate, et see aitab. Meil pole praegu DI-d, seega on ilmselt õige aeg oma taotlus esitada.
  
  "Enne kui Winsome mulle järele jõuab?"
  
  "Ta on kaval, see tüdruk."
  
  "Ka ilus."
  
  "See on tema? Ma ei märganud".
  
  Annie ajas Banksile keele välja ja lahkus kontorist. Kuigi ta oli kurb nende lühikese romantika lõppemise pärast, tundis ta ka kergendust. Ta ei pea enam päevast päeva mõtlema, kas need on uuesti sisse lülitatud või välja lülitatud; talle anti jälle vabadus ja vabadus oli mõneti kahemõtteline kingitus.
  
  "Härra?"
  
  Banks vaatas üles ja nägi Winsome'i ukseavas raamituna. "Jah?"
  
  "Sain just sõnumi allkorruse turvaseersandilt Steve Naylorilt."
  
  "Probleem?"
  
  "Ei, üldse mitte." Winsome naeratas. "See on Mick Blair. Ta tahab rääkida."
  
  Banks plaksutas käsi ja hõõrus neid kokku. "Suurepärane. Ütle neile, et nad saadaksid ta otse üles. Minu arvates on meie parim ülekuulamisruum Winsome.
  
  -
  
  Kui ta asjad pakkis ja oli valmis Londonisse minema, tõi Maggie Lucyle järgmisel hommikul voodisse tassi teed. See oli vähim, mida ta teha sai pärast kõike, mida vaene naine oli viimasel ajal läbi elanud.
  
  Nad olid eelmisel õhtul hästi vestelnud, tühjendades pudelit valget veini, ja Lucy andis mõista, kui kohutav lapsepõlv tal oli ja kuidas hiljutised sündmused on selle kõik meelde toonud. Ta tunnistas ka, et kartis politseid, kardab, et nad võivad üritada tema vastu mingeid tõendeid fabritseerida, ja et ta ei talu mõtet vanglasse sattumisest. Vaid üks öö kambris oli tema jaoks peaaegu väljakannatamatu.
  
  Tema sõnul ei meeldinud politseinikele ots otsaga kokku tulla ja antud juhul oli ta tõesti väga tõsine juht. Ta teadis, et nad teda jälgivad, hiilis pimeduse saabudes tema kasuvanemate majast välja ja sõitis esimese rongiga Hullist Yorki, seejärel kolis Londonisse, kus töötas oma välimuse muutmisega, peamiselt soengu, meigi ja erineva riietumisstiiliga. Maggie pidi leppima sellega, et tema tuttavat Lucy Payne'i ei nähta surnuna nendes vabaajarõivastes, mida ta praegu kandis, ega kannaks sama kergelt hapukat meiki. Maggie nõustus mitte kellelegi rääkima, et Lucy on seal, ja kui keegi naabritest teda nägi ja küsis, kes ta on, ütles ta neile, et see oli tema kauge sugulane, kes parasjagu mööda sõitis.
  
  Mõlemad magamistoad, nii suur kui ka väike, olid mäe poole ja kui Maggie Lucyle eraldatud väiksema toa uksele koputas ja sisenes, nägi ta, et Lucy seisis juba akna juures. Täiesti alasti. Ta pöördus, kui Maggie teega sisse astus. "Oh aitäh. Sa oled nii lahke".
  
  Maggie tundis, kuidas ta punastab. Ta ei saanud jätta märkamata, kui ilus keha Lucyl oli: täidlased, ümarad rinnad, toonuses, lame kõht, õrnalt kaarduvad puusad ja siledad teravatipulised reied, tume kolmnurk jalgade vahel. Lucy ei paistnud oma alastuse pärast sugugi piinlikkust, kuid Maggie tundis end ebamugavalt ja püüdis pilgu kõrvale pöörata.
  
  Õnneks olid kardinad endiselt ees ja valgus oli üsna hämar, kuid Lucy tegi need ülalt veidi lahti ja vaatas selgelt, mis teisel pool tänavat toimub. Viimase paari päeva jooksul märkas Maggie, et asjad olid veidi rahunenud, aga rahvast oli ikka palju tulemas ja minemas ning eesaed oli ikka täielik segadus.
  
  "Kas sa nägid, mida nad seal tegid?" küsis Lucy, tuli juurde ja võttis tassi teed. Ta läks tagasi voodisse ja kattis end õhukese valge linaga. Maggie oli vähemalt selle eest tänulik.
  
  "Jah," ütles Maggie.
  
  "See on minu maja ja nad hävitasid selle minu pärast täielikult. Ma ei saa nüüd sinna tagasi minna. Mitte kunagi". Ta alahuul värises vihast. "Nägin läbi ukse esikusse, kui keegi sealt välja tuli. Nad viisid ära kõik vaibad, tõstsid põrandalauad üles. Nad lõid isegi suuri auke seintesse. Nad lihtsalt rikkusid kõik ära."
  
  "Ma usun, et nad otsisid midagi, Lucy. See on nende töö."
  
  "Mida otsite? Mida nad võiksid veel tahta? Vean kihla, et nad võtsid kõik mu head asjad, kõik mu ehted ja riided. Kõik mu mälestused."
  
  "Ma olen kindel, et saate selle kõik tagasi."
  
  Lucy raputas pead. "Ei. Ma ei taha seda kõike tagastada. Mitte praegu. Mõtlesin, et tahan, aga nüüd olen näinud, mis nad teinud on, see on plekiline. Ma alustan otsast. Kasutades ainult seda, mis mul on."
  
  "Kas teil on rahaga kõik korras?" küsis Maggie.
  
  "Jah aitäh. Oleme natuke edasi lükanud. Ma ei tea, mis saab majast, hüpoteegist, aga kahtlen, et suudame selle sellises seisukorras maha müüa.
  
  "Seal peab olema mingisugune hüvitis," ütles Maggie. "Kindlasti ei saa nad lihtsalt teie maja ära võtta ja teile hüvitist mitte maksta?"
  
  "Ma ei imestaks millegi üle, mida nad saaksid teha." Lucy puhus teed. Aur tõusis ta näo ümber.
  
  "Vaata, ma ütlesin teile eile õhtul," ütles Maggie, "ma pean paariks päevaks Londonisse minema. Kas sa saad siin üksi hästi hakkama?"
  
  "Jah. Kindlasti. Ärge minu pärast muretsege".
  
  "Teate, külmkapp ja sügavkülmik on toitu täis, kui te ei taha välja minna ega tellida kaasa.
  
  "See on hea, aitäh," ütles Lucy. "Ma arvan, et ma tõesti tahaksin lihtsalt koju jääda, maailmast välja lülitada ja televiisorit vaadata või midagi muud, püüda oma mõtted asjadelt kõrvale juhtida."
  
  "Minu magamistoa televiisorikapp on videokassette täis," ütles Maggie. "Vaadake neid seal alati, kui soovite."
  
  "Aitäh, Maggie. Ma teen seda."
  
  Kuigi elutoas oli väike telekas, oli kogu maja ainus teleri/videomaki kombinatsioon millegipärast suures magamistoas ja see oli Maggie tuba. Mitte et ta poleks tänulik. Ta lamas sageli voodis ega saanud magada, ja kui televiisorist midagi sobivat ei näidatud, vaatas ta mõnda armastuslugu või romantilist komöödiat, mis Ruthile näis meeldivat, koos näitlejatega nagu Hugh Grant, Meg Ryan, Richard Gere, Tom Hanks, Julia Roberts ja Sandra Bullock; nad aitasid tal läbida palju pikki ja raskeid öid.
  
  "Oled sa kindel, et sul pole muud vaja?"
  
  "Ma ei suuda midagi arvata," ütles Lucy. "Ma tahan tunda end turvaliselt ja mugavalt, et saaksin meeles pidada, kuidas see on."
  
  "Siin läheb sul hästi. Mul on väga kahju, et pean sinust nii ruttu lahkuma, aga ma tulen varsti tagasi. Ärge muretsege".
  
  "Kõik on korras, ausalt," ütles Lucy. "Ma ei tulnud siia, et sekkuda teie ellu ega midagi sellist. Sul on oma töö. Ma tean seda. Küsin varjupaika vaid lühikeseks ajaks, kuni mõistusele tulen."
  
  "Mida sa kavatsed teha?"
  
  "Mul pole õrna aimugi. Võin vist nime vahetada ja siit kuskile kaugele tööle saada. Igal juhul ärge muretsege. Minge Londonisse ja nautige head aega. Ma saan enda eest hoolitseda."
  
  "Kui sa oled kindel."
  
  "Ma olen kindel". Lucy tõusis uuesti voodist, pani oma teetassi öökapile ja läks tagasi akna juurde. Seal ta seisis, andes Maggiele tagantvaate oma täiuslikus toonis kehale ja vaatas üle tee, mis oli tema kodu.
  
  "Siis pean ma jooksma," ütles Maggie. "Takso tuleb varsti."
  
  "Tere," ütles Lucy ümber pööramata. "Head aega".
  
  "Olgu, Mick," ütles Banks. "Ma saan aru, et sa tahad meiega rääkida."
  
  Pärast kongis veedetud ööd ei sarnanenud Mick Blair eile eile intervjueeritava ülbe teismelisega. Tegelikult nägi ta välja nagu hirmunud laps. Ilmselgelt töötas tema kujutlusvõimele väljavaade veeta mitu aastat sarnases või hullemas asutuses. Lisaks teadis Banks lastekaitseseersandilt, et vahetult pärast vahistamist pidas ta oma vanematega pika telefonivestluse ning pärast seda näis tema käitumine muutuvat. Ta ei palunud advokaati. Mitte veel.
  
  "Jah," ütles ta. "Aga kõigepealt rääkige mulle, mida Sarah ütles."
  
  "Sa tead, et ma ei saa seda teha, Mick."
  
  Tegelikult ei rääkinud Sarah Francis neile üldse midagi; ta oli sama ühesilbiline, hirmunud ja pahur, nagu ta oli olnud Ian Scotti korteris. Kuid see ei omanud tähtsust, kuna teda kasutati niikuinii enamasti Micki vastu hoona.
  
  Banks, Winsome ja Mick olid suurimas ja mugavaimas ülekuulamisruumis. See oli samuti hiljuti värvitud ja Banks tundis asutuse rohelistest seintest tulevat värvi lõhna. Tal ei olnud ikka veel midagi Samuel Gardneri auto laborist, kuid Mick ei teadnud seda. Ta ütles, et tahab rääkida, kuid kui ta otsustas uuesti häbeliku mängida, võis Banks alati vihjata sõrmejälgedele ja juustele. Ta teadis, et nad on autos. See oli midagi, mida ta oleks pidanud sel ajal kontrollima, arvestades, et Ian Scottil oli avaldus auto võtmise ja lahkumise kohta. Arvestades Scotti teist solvumist, oli tal ka hea ettekujutus, millega nad neljakesi tegelevad.
  
  "Siis tahaksite äkki avalduse teha?" Banks ütles. "Lihtsalt teadmiseks."
  
  "Jah".
  
  "Kas teid on teavitatud kõigist teie õigustest?"
  
  "Jah".
  
  "Olgu siis, Mick. Räägi meile, mis tol õhtul juhtus."
  
  "Mida sa eile ütlesid selle kohta, kuidas minuga on lihtsam...?"
  
  "Jah?"
  
  "Sa mõtlesid seda tõsiselt, kas pole? Ma mõtlen, et mida iganes Sarah ütles, võib ta valetada, et kaitsta ennast ja Iani."
  
  "Kohtud ja kohtunikud on lahked inimeste vastu, kes politseid aitavad, Mick. See on fakt. ma ütlen ausalt. Ma ei saa anda teile täpseid üksikasju selle kohta, mis juhtuma hakkab - see sõltub paljudest muutujatest -, kuid võin teile öelda, et toetan teie järeleandmist ja see peab ulatuma teatud kaugusele."
  
  Mikk neelatas. Ta oli valmis oma sõpru nuhtlema. Banks oli selliste hetkede tunnistajaks varemgi ja teadis, kui raske see oli, millised vastandlikud emotsioonid pidid Mick Blairi hinges ülemvõimu eest võitlema. Banksi kogemuse kohaselt võitis tavaliselt enesealalhoidmine, kuid mõnikord eneseviha hinnaga. Sama oli temaga, vaatlejaga; ta tahtis teavet ning ta veenis paljusid nõrku ja tundlikke kahtlusaluseid sellest teatama, kuid kui see õnnestus, rikkus võidu maitse sageli vastikuse sapi.
  
  Aga mitte seekord, arvas Banks. Ta tahtis teada, mis Leanne Raega juhtus, palju rohkem kui Mick Blairi ebamugavustunne.
  
  "Sa tõesti varastasid selle auto, kas pole, Mick?" Pangad alustasid. "Oleme kogunud juba palju juukseproove ja sõrmejälgi. Leiame nende hulgast ka sinu oma, eks? Ja Ian, Sarah ja Leanne.
  
  "See oli Ian," ütles Blair. "See kõik oli Iani idee. Sellel polnud minuga midagi pistmist. Ma ei saa isegi sõita."
  
  "Aga Sarah?"
  
  "Sarah? Ian ütleb, et hüppa, Sarah küsib, kui kõrgele.
  
  "Ja Leanne?"
  
  "Lynn oli selle poolt. Sel õhtul oli tal üsna metsik tuju. Ma ei tea miks. Ta rääkis midagi oma kasuema kohta, aga ma ei teadnud, milles probleem. Ausalt, ma ei hoolinud. Tähendab, ma ei tahtnud tema abieluprobleemidest teada. Meil kõigil on probleeme, eks?"
  
  Tõepoolest, me teeme seda, mõtles Banks.
  
  "Nii et sa tahtsid lihtsalt tema aluspükstesse saada?" küsis Winsome.
  
  See näis Blairi šokeerivat, pärit naiselt, seejuures kaunilt naiselt, pehme Jamaica aktsendiga.
  
  "Ei! Tähendab, ta meeldis mulle, jah. Aga ma pole seda enda peal proovinud, kui aus olla. Ma ei üritanud teda sundida ega midagi sellist."
  
  "Mis viga, Mick?" küsis Banks.
  
  "Ian ütles, et miks me ei istu autosse ja joome E-d, teeme paar suitsu ja võib-olla sõidame Darlingtoni ja põrutame klubisse."
  
  "Aga Lynni liikumiskeeld?"
  
  "Ta ütles, et mine persse liikumiskeelu, tema arvates oli see suurepärane idee. Nagu ma ütlesin, oli ta sel õhtul veidi metsik. Ta jõi paar klaasi. Mitte palju, vaid paar, aga ta tavaliselt ei joonud ja sellest piisas, et teda natuke lõdvestuda. Ta tahtis lihtsalt lõbutseda. "
  
  "Ja sa arvasid, et teil võib õnne olla?"
  
  Jälle tundus, et Winsome'i vahelehüüe ajas Blairi segadusse. "Ei. Jah. Ma mõtlen, kui ta tahaks. Olgu, ta meeldis mulle. Ma arvasin, et võib-olla... tead... ta tundus teistsugune, muretum."
  
  "Ja sa arvasid, et narkootikumid muudavad ta veelgi vastuvõtlikumaks?"
  
  "Ei. ma ei tea". Ta vaatas ärritunult Banksi poole. "Kuule, kas sa tahad, et ma jätkan seda või mitte?"
  
  "Jätka". Pangad andsid Winsome'ile märku, et nad sellesse veel ei sekku. Ta võis stsenaariumi piisavalt lihtsalt ette kujutada: Leanne on veidi purjus, itsitab, flirdib veidi Blairiga, nagu baaridaam Shannon ütles, siis pakub Ian Scott autos Ecstasyt, Leanne ei pruugi selles kindel olla, aga Blair julgustab teda, kiidab teda. , lootes kogu aeg ta voodisse saada . Kuid selle kõigega said nad vajadusel tegeleda hiljem, kui Leanne"i kadumise asjaolud selguvad.
  
  "Ian varastas auto," jätkas Blair. "Ma ei tea autode röövimisest midagi, aga ta ütles, et õppis seda lapsepõlves East Side'i mõisas üles kasvades."
  
  Banks teadis liigagi hästi, et autovargused on East Side'i mõisas kasvavate laste üks olulisemaid oskusi. "Kuhu sa läksid?"
  
  "Põhja. Nagu ma ütlesin, läksime Darlingtoni. Ian tunneb sealset klubielu. Kohe kui alustasime, ulatas Ian tähe "E" ja me neelasime selle kõik alla. Siis veeres Sara vutti ja me suitsetasime seda.
  
  Banks märkas, et ebaseadusliku teo tegi alati keegi teine, mitte kunagi Blair, kuid ta lükkas selle hilisemaks. "Kas Lynn võttis varem ecstasyt või suitsetas marihuaanat?" ta küsis.
  
  "Nii palju kui mina tean, ei. Ta tundus mulle alati pisut häbelik."
  
  "Aga mitte sel õhtul?"
  
  "Ei".
  
  "Hästi. Jätka. Mis on juhtunud?"
  
  Mick vaatas laua poole ja Banks võis aru saada, et ta on jõudmas kõige raskema osani. "Me polnud Eastvale'ist kaugele jõudnud - võib-olla pool tundi või nii -, kui Lynn ütles, et tal on paha ja tundis, et ta süda lööb liiga kiiresti. Tal olid hingamisprobleemid. Ta kasutas kaasaskantavat inhalaatorit, kuid see ei aidanud. Kui tahate minu arvamust teada, läks ta hullemaks. Igatahes arvas Ian, et tal on lihtsalt paanika või hallutsinatsioonid või midagi muud, nii et ta avas kõigepealt auto aknad. See aga ei aidanud. Varsti ta värises ja higistas. Ta oli tõesti hirmul. Mina ka".
  
  "Mida sa tegid?"
  
  "Selleks hetkeks olime linnast väljas, Lindgarti kohal nõmmedel, nii et Ian kaldus teelt välja ja peatus. Tulime kõik välja ja kõndisime üle nõmme. Ian arvas, et avatud ruumid teevad Leannele head, sõõm värsket õhku, et võib-olla tekkis tal lihtsalt klaustrofoobia autos.
  
  "Kas see aitas?"
  
  Mikk muutus kahvatuks. "Ei. Niipea kui me lahkusime, jäi ta haigeks. Ma mõtlen väga halvasti. Siis ta minestas. Ta ei saanud hingata ja tundus, et ta lämbus.
  
  "Kas teadsite, et tal on astma?"
  
  "Nagu ma ütlesin, nägin teda autos inhalaatorit kasutamas, kui ta tundis end esimest korda imelikuna."
  
  "Ja teile ei tulnud pähe, et Ecstasy võib olla astmahaigetele ohtlik või et see võib inhalaatoriga halvasti reageerida?"
  
  "Kuidas ma võin teada? Ma ei ole arst".
  
  "Ei. Kuid te võtate Ecstasyt - ma kahtlen, et see oli teie esimene kord - ja pidite olema teadlik mõningast negatiivsest reklaamist. Näiteks Leah Bettsi lugu, umbes viis aastat tagasi surnud tüdruk? Sellest ajast saadik mitu teist."
  
  "Ma kuulsin neist, jah, aga ma arvasin, et tantsides peate lihtsalt oma kehatemperatuuriga ettevaatlik olema. Teate, jooge palju vett ja olge ettevaatlik, et mitte dehüdreerida."
  
  "See on vaid üks ohtudest. Kas sa andsid talle uuesti inhalaatori, kui ta tühermaal hullemaks läks?
  
  "Me ei leidnud teda. See pidi olema autos, tema kotis. Pealegi tegi see teda ainult hullemaks.
  
  Banks meenutas, et vaatas läbi Leanne õlakoti sisu ja nägi inhalaatorit tema isiklike asjade hulgas, kahtles, et ta oleks ilma selleta minema jooksnud.
  
  "Kas teile tuli ka pähe, et ta võis omaenda okse kätte lämbuda?" jätkas ta. "Ma ei tea, ma pole kunagi tegelikult..."
  
  "Mida sa tegid?"
  
  "Tegelikult. Me ei teadnud, mida teha. Püüdsime talle lihtsalt natuke hinge tõmmata, õhku anda, aga äkki ta tõmbles ja pärast seda ei liigutanud ta enam üldse.
  
  Banks laseb vaikusel mõne hetke venida, olles teadlik vaid oma hingamisest ja magnetofonide pehmest elektrilisest suminast.
  
  "Miks sa teda haiglasse ei viinud?" ta küsis.
  
  "Oli juba hilja! Ma ütlesin sulle. Ta oli surnud."
  
  "Oled sa selles kindel?"
  
  "Jah. Kontrollisime tema pulssi, katsusime südamelööke, proovisime kindlaks teha, kas ta hingab, aga midagi ei olnud. Ta oli surnud. Kõik juhtus nii kiiresti. See tähendab, et ka meie tundsime ohtu, sattusime veidi paanikasse, ei suutnud selgelt mõelda.
  
  Banks teadis piirkonnas veel vähemalt kolmest hiljutisest ecstasyga seotud surmajuhtumist, nii et Blairi lugu ei üllatanud teda kuigi palju. MDMA, lühend sõnadest metüleendioksümetamfetamiin, oli noorte seas populaarne narkootikum, kuna see oli odav ja võimaldas neil veeta terve öö reivides ja klubides. Arvati, et see on ohutu, kuigi Mickil oli õigus olla ettevaatlik veetarbimise ja kehatemperatuuri suhtes, kuid see võib olla eriti ohtlik ka kõrge vererõhu või astmaga inimestele, nagu Lynn.
  
  "Miks sa teda veel autos olles haiglasse ei viinud?"
  
  "Ian ütles, et tal läheb hästi, kui me lihtsalt välja läheksime ja natukene ringi jalutaksime. Ta ütles, et on sarnast reaktsiooni varem näinud.
  
  "Mida sa tegid pärast seda, kui saite teada, et ta on surnud?"
  
  "Ian ütles, et me ei saa juhtunust kellelegi rääkida, et me kõik läheme vangi."
  
  "Mida sa siis tegid?"
  
  "Viime ta edasi tühermaale ja matsime maha. Tähendab, seal oli sissevarisenud kuivkivimüüri kõrval midagi vajutusaugu taolist, mitte väga sügav, nii et panime selle sinna sisse ja katsime kivide ja sõnajalgadega. Keegi ei leidnud seda, kui nad tõesti ei otsinud, ja läheduses polnud avalikke jalgteid. Isegi loomad ei pääsenud tema juurde. See oli nii mahajäetud, eikuskil.
  
  "Ja siis?"
  
  "Siis sõitsime tagasi Eastvale'i. Me kõik olime üsna šokeeritud, kuid Ian ütles, et peaksime olema kogu koha ees, tead, käituge loomulikult, nagu kõik oleks normaalne.
  
  "Ja Leanne õlakott?"
  
  "See oli Iani idee. Ma mõtlen, et selleks ajaks otsustasime kõik, et ütleme, et ta jättis meid pubist välja ja läks koju ning see oli viimane kord, kui me teda nägime. Leidsin ta koti auto tagaistmelt ja Ian ütles, et kui me jätaksime selle kellegi aeda Vana Laeva lähedale, siis arvab politsei, et selle korjas üles mõni pervert või midagi sellist.
  
  Ja tõepoolest, me tegime seda, mõtles Banks. Üks lihtne spontaanne tegevus, mis lisandus kahele teisele kadunud tüdrukule, kelle kotid samuti kadumiskohtade lähedalt leiti, ja loodi terve rakkerühm "Kameeleon". Kuid mitte õigel ajal Melissa Horrocksi või Kimberly Myersi päästmiseks. Ta tundis end haigena ja vihasena.
  
  Banks teadis, et Lindgarthi taga on miilide järel nõmme ja ühtki neist ei kasvatatud. Blairil oli õigus ka isolatsiooni osas. Seda ületasid ainult juhuslikud möödujad ja seejärel tavaliselt mööda hästi tähistatud radu. "Kas sa mäletad, kuhu sa ta matsid?" ta küsis.
  
  "Ma arvan küll," ütles Blair. "Täpset asukohta ma ei tea, aga paarisaja jardi raadiuses. Seda saate teada, kui näete vana müüri.
  
  Banks vaatas Winsome'i poole. "Koostage otsimisrühm, kui soovite, PC Jackman, ja laske noorel Mickil nendega kaasa minna. Andke mulle kohe teada, kui leiate midagi. Ja las võetakse Ian Scott ja Sarah Francis.
  
  Winsome tõusis püsti.
  
  "Praegu sellest piisab," ütles Banks.
  
  "Mis minust saab?" küsis Blair.
  
  "Ma ei tea, Mick," ütles Banks. "Ma ausalt öeldes ei tea."
  
  OceanofPDF.com
  19
  
  Intervjuu läks hästi, arvas Maggie Portland Place'i välja astudes. Tema selja taga nägi ringhäälingumaja välja nagu hiiglasliku ookeanilaeva ahter. Selle sees oli labürint. Ta ei teadnud, kuidas keegi saab navigeerida, isegi kui ta oli seal aastaid töötanud. Jumal tänatud, programmi uurija kohtus temaga fuajees ja juhatas ta seejärel turvakontrolli kaudu hoone sisemusse.
  
  Hakkas veidi vihma sadama, nii et Maggie sukeldus Starbucksi. Ta võttis oma päeva kokku leti ääres taburetil, mis jooksis mööda akent, rüüpas lattet ja vaatas, kuidas inimesed väljas oma vihmavarjudega maadlevad. Kell oli üle kolme pärastlõunal ja tundus, et tipptund oli juba alanud. Kui see kunagi Londonisse jõuab. Tema äsja antud intervjuu keskendus peaaegu täielikult perevägivalla üldjoontele - asjadele, mida jälgida, mustritele, millesse kukkumist vältida -, mitte tema enda või tema vestluskaaslase, väärkoheldud naise ajaloole, kellest sai hiljem nõustamispsühholoog . . Nad vahetasid aadresse ja telefoninumbreid ning leppisid kokku, et võtavad ühendust, seejärel pidi naine tormama uut intervjuud andma.
  
  Ka lõunasöök kunstilise juhi Sallyga läks hästi. Nad sõid õhtust üsna kallis Itaalia restoranis Victoria jaama lähedal ja Sally vaatas visandid üle, tehes siin-seal kasulikke soovitusi. Enamasti rääkisid nad siiski hiljutistest sündmustest Leedsis ja Sally näitas üles vaid loomulikku uudishimu, mida võis oodata igaüks, kes juhtus elama sarimõrvariga üle tee. Maggie oli Lucy kohta küsides kõrvalepõiklev.
  
  Lucy. Vaene naine. Maggie tundis end süüdi, et jättis ta üksi sellesse suurde majja mäe otsas, otse selle vastas, kus tema enda elu õudusunenägu oli hiljuti pähe saanud. Lucy ütles, et temaga saab kõik hästi, aga kas ta üritas lihtsalt julget nägu teha?
  
  Maggie ei saanud pileteid etendusele, mida ta näha tahtis. See oli nii populaarne, et kõik piletid müüdi välja isegi kolmapäeval. Ta arvas, et võiks nagunii väikeses hotellis toa broneerida ja selle asemel kinno minna, kuid mida rohkem ta sellele mõtles ja mida rohkem möödasõitvaid võõraid inimesi vaatas, seda rohkem tundis ta, et peaks olema lähedal. Lucy.
  
  Ta otsustas, et ootab, kuni vihm lakkab - see näis olevat vaid kerge paduvihm ja ta nägi juba üle tee asuva Langham Hiltoni taevas siniseid pilvi - teeb Oxford Streetil sisseoste. ja siis suunduge varaõhtul koju ja üllatage Lucyt.
  
  Maggie tundis end palju paremini, kui otsustas koju naasta. Lõppude lõpuks, mis mõte oli üksi kinno minna, kui Lucy vajas kedagi, kellega rääkida, kedagi, kes aitaks tal probleemidelt mõtted kõrvale juhtida ja otsustada, mida oma tulevikuga peale hakata?
  
  Kui vihm täielikult lakkas, lõpetas Maggie oma latte ja asus teele. Ta ostaks Lucyle ka väikese kingituse, ei midagi uhket ega kallist, aga võib-olla käevõru või kaelakee, mis on tema vabaduse tunnus. Lõppude lõpuks, nagu Lucy ütles, oli politsei kõik ta asjad ära võtnud ja ta ei tahtnud neid nüüd tagastada; ta hakkas uut elu alustama.
  
  -
  
  Kell oli palju pärast lõunat, kui Banks sai kõne Lindgarthist põhja pool asuvasse Wheaton Moori ja ta võttis Winsome"i endaga kaasa. Ta tegi Lynn Ray juhtumiga piisavalt tööd, et olla lõpus kohal. Enamik nartsisse oli kadunud, kuid puud olid kaetud valgete ja roosade õitega ning hekid särasid kuldsete vereurmarohi tähtedega. Üle nõmmede õitses erekollane dronik.
  
  Ta parkis kujude rühmale nii lähedale kui suutis, kuid neil oli veel peaaegu veerand miili läbida vastupidavad kukerpuu ja kanarbik. Blair ja teised olid Leanne'i tsivilisatsioonist kahtlemata eemale viinud. Kuigi päike paistis ja kõrgeid pilvi oli vaid üksikuid, puhus külm tuul. Banks oli oma bleiseriga rahul. Winsome kandis säärepikkused nahksaapad ja kalasabast jopet üle oma musta kaelusega kampsuni. Ta kõndis graatsiliselt ja enesekindlalt, samal ajal kui Banks püüdis tema pahkluu kinni ja komistas ikka ja jälle paksus kukerpuus. Aeg kodust välja tulla ja rohkem trenni teha, ütles ta endale. Ja on aeg suitsetamine maha jätta.
  
  Nad jõudsid meeskonna juurde, mille Winsome oli umbes kolm tundi varem teele saatnud, Mick Blair oli käed ühe vormikandja küljes raudus, rasvased juuksed tuule käes.
  
  Teine ohvitser osutas madalale kraatrile ja Banks nägi osa käsivarrest, suurem osa lihast oli ära söödud, valge luu veel näha. "Püüdsime sündmuskohta võimalikult vähe häirida, söör," jätkas ohvitser. "Saatsin CSI-le ja ülejäänud meeskonnale. Nad ütlesid, et tulevad siia niipea kui võimalik.
  
  Banks tänas teda. Ta vaatas teele tagasi ja nägi, kuidas auto ja kaubik kohale sõitsid, inimesed väljusid ja suundusid mööda ebatasast raba, osa neist valgetes kombinesoonides. Kohtuekspertiis piiras peagi mõne jardi kaljuhunniku ümber ja kohalik krimifotograaf Peter Darby asus tööle. Nüüd oli neil vaja vaid dr Burnsit, politseikirurgi. Tõenäoliselt oleks ülekuulamise läbi viinud siseministeeriumi patoloog dr Glendenning, kuid ta oli liiga vana ja tähtis, et jätkata rabades ronima. Dr Banks teadis, et Burns on kogenud spetsialist ja tal oli juba palju kogemusi sündmuskoha kontrollimisel.
  
  Möödus veel kümme minutit, enne kui doktor Burns saabus. Selleks ajaks oli Peter Darby stseeni tervena pildistamise lõpetanud ja oli aeg säilmed avada. Kohtuekspertiisi tegi seda aeglaselt ja hoolikalt, et mitte kahjustada tõendeid. Mick Blair ütles, et Lynn suri pärast Ecstasy võtmist, kuid ta võib valetada; ta oleks võinud proovida teda vägistada ja kägistada, kui naine ei järginud. Mõlemal juhul ei saanud nad Lynni kohta ennatlikke järeldusi teha. Seekord mitte.
  
  Banks hakkas arvama, et see kõik kõlas tuttavalt, seistes seal rabamaal ja mantel lainetas, kui valgetes kombinesoonides mehed surnukeha avastasid. Siis meenus talle kohalik ajaloolane Harold Steadman, kelle nad leidsid maetud Ravenscari all sarnase kivimüüri alla. See oli tal alles teine kord Eastvale"is, kui lapsed veel koolis käisid ja tema Sandraga õnnelikus abielus, kuid nüüd tundus, et see on sajandeid tagasi. Ta mõtles, mida kuradit see kuiv kiviaed siin teeb, ja taipas siis, et see pidi juba ammu kellegi varale lõpu tegema, mis nüüd oli kanarbiku ja kukerpuuga kasvanud nõmm. Elemendid olid seinaga oma töö teinud ja keegi polnud huvitatud selle parandamisest.
  
  Kivi kivi haaval avastati surnukeha. Niipea, kui Banks blonde juukseid nägi, teadis ta, et see on Leanne Ray. Tal olid endiselt seljas kadunud riided - teksad, valged Nikesid, T-särk ja hele seemisnahast jope - ja see oli Blairi kasuks, arvas Banks. Kuigi kehal oli näha mõningast kõdunemist ning putukate ja väikeloomade tegevuse jälgi - näiteks parema käe sõrm puudus -, ei võimaldanud jahe ilm sel täielikuks luustikuks muutuda. Tegelikult suutis Banks vaatamata naha sisselõikele, mis paljastas tema vasaku põse lihase ja rasva, Leanne'i näo fotode järgi ära tunda.
  
  Kui surnukeha täielikult avastati, astusid kõik tagasi, nagu oleksid nad matustel, avaldades viimast austust enne matmist, mitte väljakaevamisel. Tühermaa üle valitses vaikus, välja arvatud tuule vile ja oigamine kivide vahel, nagu eksinud hingede oigamine. Banks märkas, et Mick Blair nuttis. Kas see või külm tuul ajas silmad märjaks.
  
  "Kas sa oled piisavalt näinud, Mick?" ta küsis.
  
  Mikk nuttis, pöördus siis järsult ära ning oksendas lärmakalt ja ohtralt kukerpuu sisse.
  
  Banksi mobiiltelefon helises, kui ta auto juurde tagasi pöördus. See oli Stefan Novak ja tema hääl kõlas elevil. "Alan?"
  
  "Mis lahti, Stefan? Kas olete kuuenda ohvri tuvastanud?"
  
  "Ei. Aga ma arvasin, et tahad kohe teada. Leidsime Payne'i videokaamera."
  
  "Ütle mulle, kus," ütles Banks, "ja ma olen teiega nii kiiresti kui võimalik."
  
  Maggie oli väsinud, kui tema rong pooletunnise hilinemisega linnajaama jõudis kella üheksa paiku õhtul, kuna lehm oli Wakefieldi lähedal tunnelisse kukkunud. Nüüd oli tal aimu, miks britid oma rongide üle nii palju kaebasid.
  
  Taksopeatuse juures oli pikk järjekord ja Maggie'l oli kaasas vaid kerge kott, nii et ta otsustas jalutada ümber nurga Boar Streetile ja sõita bussiga. Paljud neist jäid Hillist jalutuskäigu kaugusele. Õhtu oli mõnus, vihmast polnud jälgegi ja tänavad olid endiselt rahvast täis. Varsti tuli buss ja ta istus esimesel korrusel. Tema ees istus kaks eakamat naist, kes olid värskelt bingost tulnud, ühel juuksed nagu sinised sädelevad udud. Tema parfüüm ärritas Maggie nina ja pani ta aevastama, nii et ta liikus kaugemale.
  
  See oli tuttav teekond ja Maggie veetis suurema osa sellest järjekordset lugu lugedes Alice Munro uuest pehmekaanelisest raamatust, mille ta oli Charing Cross Roadilt ostnud. Ta ostis ka Lucyle ideaalse kingituse. See pesitses mõnusalt tema kotis väikeses sinises karbis. See oli ebatavaline kaunistus ja tõmbas kohe tema tähelepanu. See oli umbes kümnepenni suurune ümmargune hõbeketas, mis rippus õhukese hõbeketi küljes. Ringi sees, mille moodustas madu oma saba alla neelas, oli kujutis tõusvast fööniksist. Maggie lootis, et Lucyle see tunne meeldib ja ta hindab seda.
  
  Buss tegi viimase kurvi ümber. Maggie helistas kella ja väljus mäe tipust mitte kaugel. Tänavad olid vaiksed ja lääne taevas oli ikka veel päikeseloojangu punaste ja lillade varjundiga. Nüüd oli õhus külm, märkas Maggie kerge värinaga. Ta nägi proua Tothi, Claire'i ema, ajalehepaberisse mähitud kala ja krõpsudega üle mäe, ütles tere ja pöördus trepi poole.
  
  Ta käperdas võtmeid, kui ronis mööda pimedaid võsaseid treppe. Teed oli raske näha. Ideaalne koht varitsuse jaoks, mõtles ta ja siis kahetses seda. Billi telefonikõne painas teda endiselt.
  
  Maja tundus olevat pimedusse vajunud. Võib-olla oli Lucy kadunud? Maggie kahtles selles. Seejärel kõndis ta põõsastest mööda ja märkas magamistoast vilkuvat valgust. Ta vaatas telekat. Hetkeks tundis Maggie lakkamatut soovi, et maja kuuluks ikka ainult talle. Arusaam, et tema magamistoas on keegi, häiris teda. Kuid ta ütles Lucyle, et ta võib soovi korral üleval telekat vaadata ja ta ei saa niisama väsinuna lihtsalt sisse astuda ja teda välja visata. Võib-olla oleksid nad pidanud tuba vahetama, kui Lucy oleks tahtnud kogu aeg telekat vaadata? Maggie oleks mõne päeva väikeses magamistoas üsna õnnelik.
  
  Ta keeras võtit lukus ja läks sisse, pani siis koti maha ja riputas jope üles, enne kui läks üles, et öelda Lucyle, et on otsustanud varakult tagasi tulla. Üle paksu karvase vaiba libisedes kuulis ta televiisorist helisid, kuid ei saanud aru, mis see oli. See oli nagu keegi karjus. Magamistoa uks oli veidi praokil, nii et isegi mõtlemata koputamisele lükkas Maggie selle lihtsalt lahti ja astus sisse. Lucy lamas voodil väljasirutatud, alasti. Noh, see polnud pärast hommikusaadet nii suur üllatus, arvas Maggie. Kui ta aga pöördus, et näha, mis telekast tuli, ei tahtnud ta oma silmi uskuda.
  
  Algul arvas ta, et see on lihtsalt pornofilm, kuigi miks Lucy midagi sellist vaatab ja kust ta selle sai, ei mõistnud ta, siis märkas ta kodust kvaliteeti, ekspromptset valgustust. See oli nagu kelder ja seal oli tüdruk, kes tundus olevat voodi külge seotud. Mees seisis tema kõrval, mängis endaga ja karjus roppusi. Maggie tundis ta ära. Naine lamas peaga tüdruku jalge vahel ja sekundi murdosa jooksul kulus Maggiel, et sellest kõigest aru saada, naine pöördus, lakkus huuli ja irvitas kelmikalt kaamera poole.
  
  Lucy.
  
  "Oh ei!" Ütles Maggie ja pöördus Lucy poole, kes vaatas teda nüüd oma tumedate ja tundmatute silmadega. Maggie pani käe suu juurde. Tal oli iiveldus. Haige ja hirmul. Ta pöördus, et lahkuda, kuid kuulis selja taga äkilist liigutust, seejärel tundis ta kuklas lõhestavat valu ja maailm plahvatas.
  
  Selleks ajaks, kui Banks jõudis kohale pärast Mick Blairi tagasi Eastvale'i viimist, veendudes, et Ian Scott ja Sarah Francis on luku taga ning võtnud linnast väljasõidul Jenny Fulleri peale, oli tiik üle ujutatud õhtuvalgusega. Winsome ja seersant Hatchley võiksid Eastvale'is homse hommikuni kõige eest hoolitseda.
  
  Värvid virvendasid veepinnal nagu õliplekk ja parmud, märgates nii palju inimtegevust, hoidsid viisakalt ohutut distantsi ja kahtlemata imestasid, kuhu jäid oodatud leivatükid. Panasonicu Super 8 videokaamera, mis oli endiselt statiivi küljes, lebas rannas riidetükil. Seersant Stefan Novak ja peainspektor Ken Blackstone jäid tema juurde, kuni Banks jõudis kohale.
  
  "Kas olete kindel, et see on see?" küsis Banks Ken Blackstone'ilt.
  
  Blackstone noogutas. "Ühel meie ettevõtlikul noorel juhil õnnestus jälile saada filiaal, kust Payne selle ostis. Selle eest tasus ta sularahas mullu kolmandal märtsil. Seerianumber on kinnitatud."
  
  "Kas on kassette?"
  
  "Üks kambris," ütles Stefan. "Hävitatud."
  
  "Kas paranemisvõimalust pole?"
  
  "Kogu kuninglik ratsavägi..."
  
  "Ainult üks? See on kõik?"
  
  Stefan noogutas. "Usu mind, mehed on selle koha iga tolli uurinud." Ta viipas tiigiala üle vaatama. "Kui siia oleks maha lastud linte, oleksime need praeguseks leidnud."
  
  "Kus nad siis on?" Pangad eriti kellegagi ühendust ei võtnud.
  
  "Kui soovite teada minu oletust," ütles Stefan, "ütleksin, et kes iganes videokaamera järve viskas, salvestas selle VHS-ile. Kvaliteet on mõnevõrra halvenenud, kuid see on ainus viis vaadata neid tavalisest videomakist ilma videokaamerata.
  
  Banks noogutas. "Ma arvan, et see on mõistlik. Parem viige see Millgarthi ja lukustage see hoiuruumi seifi, kuigi ma ei tea, mis kasu see meile nüüd toob."
  
  Stefan kummardus kaamerat võtma, mähkides selle ettevaatlikult riidesse, nagu oleks see vastsündinud laps. "Sa ei tea kunagi kindlalt."
  
  Banks märkas umbes saja meetri kaugusel asuva pubi silti: "Puuraiduri juures." See oli keti pubi, see oli kõik, mida ta isegi kaugelt öelda suutis, kuid see oli kõik, mis oli näha. "Päev on olnud pikk ja ma pole veel teed joonud," ütles ta Blackstone'ile ja Jennyle pärast seda, kui Stefan Millgarthi lahkus. "Miks me ei joo jooki ja ei aruta mõnda ideed?"
  
  "Te ei saa minult vastuväiteid," ütles Blackstone.
  
  "Jenny?"
  
  Jenny naeratas. "Pole palju valikut, eks? Ma tulin sinu autoga, mäletad? Aga loota minu peale."
  
  Peagi pandi nad peaaegu tühja pubi nurgalaua taha istuma, mille rõõmuks avastas Banks, et seal ikka süüa pakutakse. Ta tellis veiselihaburgeri krõpsudega ja pitsi bitterit. Jukebox ei olnud nii vali, et nad ei kuulnud nende vestlust, kuid piisavalt vali, et summutada nende vestlust naaberlaudade juures.
  
  "Mis meil siis on?" Küsis Banks, kui tema ette pandi burger.
  
  "Tundub nagu kasutu videokaamera," ütles Blackstone.
  
  "Aga mida see tähendab?"
  
  "See tähendab, et keegi - arvatavasti Payne - viskas selle minema."
  
  "Miks?"
  
  "Otsi mind."
  
  "Tule nüüd, Ken, me saame paremini hakkama."
  
  Blackstone naeratas. "Vabandust, ka minu jaoks on see päev olnud pikk."
  
  "Siiski on see huvitav küsimus," ütles Jenny. "Miks? Ja millal?"
  
  "Noh, see pidi juhtuma enne, kui arvutid Taylor ja Morrissey keldrisse sisenesid," ütles Banks.
  
  "Aga Payne'il oli vang, pidage meeles," ütles Blackstone. "Kimberly Myers. Miks peaks ta oma kaamera ära viskama, kui ta tegi täpselt seda, mida me eeldame, et talle filmimine meeldis? Ja mida ta tegi dubleeritud videokassettidega, kui Stefanil on selles õigus?
  
  "Ma ei saa neile küsimustele vastata," ütles Jenny, "aga ma saan neile pakkuda teistsuguse vaatenurga."
  
  "Ma arvan, et saan aru, mida sa tahad," ütles Banks.
  
  "Sa saad aru?"
  
  "Jah. Lucy Payne. Ta hammustas oma veiselihaburgerit. Pole hullu, mõtles ta, aga oli nii näljane, et oleks selleks ajaks peaaegu kõik ära söönud.
  
  Jenny noogutas aeglaselt. "Miks me ikka veel eeldame, et kogu see videoäri oli seotud Terence Payne'iga, kui uurisime kogu selle aja Lucyt kui võimalikku kuriteopartnerit?" Eriti pärast seda, kui Laura ja Keith rääkisid mulle Lucy minevikust ja et see noor prostituut rääkis Alanile. tema seksuaalsete kalduvuste kohta. Ma mõtlen, kas pole psühholoogiliselt mõttekas, et ta oli samamoodi seotud kui tema? Pidage meeles, tüdrukuid tapeti täpselt nagu Kathleen Murray: sideme kägistamine."
  
  "Kas sa mõtled, et ta tappis nad?" küsis Blackstone.
  
  "Ei ole vajalik. Aga kui see, mida Keith ja Laura räägivad, on tõsi, siis võis Lucy näha end päästjana, nagu ta näib olevat teinud Kathleeniga.
  
  "Halastustapmine? Aga sa ütlesid varem, et ta tappis Kathleeni kadedusest.
  
  "Ma ütlesin, et armukadedus võib kindlasti olla motiiv. Motiiv, mida tema õde Laura ei tahtnud uskuda. Kuid Lucy motiivid võivad olla segased. Temasuguses isiksuses pole midagi lihtsat."
  
  "Aga miks?" Blackstone jätkas. "Isegi kui see oli tema, miks ta kaamera ära viskas?"
  
  Banks pistis kiibi ja mõtles hetke, enne kui vastas: "Lucy kardab vanglat. Kui ta arvas, et on mingi võimalus peatselt tabada - mis võis talle pähe tulla pärast esimest politseikülastust ning Kimberly Myersi ja Silverhill High"i vahelist sidet -, kas siis poleks ta võinud hakata enesealalhoiuplaane tegema?
  
  "Mulle tundub see kõik veidi kauge."
  
  "Mitte minu jaoks, Ken," ütles Banks. "Vaadake seda Lucy vaatenurgast. Ta ei ole loll. Ma ütleks, et targem kui mu abikaasa. Terence Payne röövib Kimberly Myersi tol reede õhtul - see hakkab kontrolli alt väljuma, muutub organiseerimatuks -, kuid Lucy on endiselt organiseeritud, ta näeb, et lõpp tuleb kiiresti. Esimene asi, mida ta teeb, on vabaneda võimalikult paljudest tõenditest, sealhulgas videokaamerast. Võib-olla pöörab see Terri tema vastu, põhjustades skandaali. Ilmselgelt ei saa ta kuidagi teada, et kõik lõpeb nii, nagu see sel hetkel, kui see juhtub, peab improviseerima, vaatama, kummalt poolt tuul puhub. Kui leiame jälgi tema keldris viibimisest..."
  
  "Mida me teeme."
  
  "Mida me teeme," nõustus Banks, "siis on tal ka sellele usutav seletus. Ta kuulis müra ja läks asja uurima ning üllata, üllata, vaata, mida ta leidis. Asjaolu, et abikaasa lõi teda vaasiga, aitab tal ainult kaasa.
  
  "Ja plaadid?" Ma küsisin.
  
  "Ta ei viska neid minema," vastas Jenny. "Mitte siis, kui need olid tema - mida nad - tegid. Kaamera pole midagi, vaid vahend eesmärgi saavutamiseks. Saate osta teise kaamera. Kuid need kiled oleksid Paynesi jaoks väärtuslikumad kui teemandid, sest need on ainulaadsed ja neid ei saa asendada. Need on tema trofeed. Ta võis neid ikka ja jälle vaadata ja neid hetki keldris kannatanutega uuesti läbi elada. Tema jaoks on see tegelikkusega võrreldes paremuselt järgmine asi. Ta ei viskaks neid minema."
  
  "Kus nad siis on?" küsis Banks.
  
  "Ja kus ta on?" küsis Jenny.
  
  "Kas pole vähemalt kaugelt võimalik," soovitas Banks taldrikut kõrvale lükates, "et neil kahel küsimusel on sama vastus?"
  
  Maggie ärkas lõhestava peavalu ja sügaval kõhus oleva iiveldustundega. Ta tundis end nõrgana ja desorienteerituna; alguses ei saanud ta aru, kus ta on ja kui palju aega oli teadvuse kaotamisest möödunud. Kardinad olid lahti ja ta nägi, et väljas oli pime. Kui asjad tasapisi selginesid, mõistis ta, et on ikka veel oma magamistoas. Üks öökapilamp põles; teine lamas katki põrandal. Lucy vist tabas teda sellega, mõtles Maggie. Ta tundis oma juustes midagi sooja ja kleepuvat. Veri.
  
  Lucy lõi teda! Äkiline ilmutus šokeeris teda hingepõhjani. Ta nägi videot: Lucy ja Terry teevad selle vaese tüdrukuga midagi, tundub, et Lucyle meeldib see.
  
  Maggie üritas end liigutada ja leidis, et tema käed ja jalad olid messingist voodi külge aheldatud. Ta oli kinni seotud ja välja sirutatud, täpselt nagu tüdruk videos. Ta tundis, et temas tõusis paanika. Ta rabeles ringi, püüdes end vabastada, kuid suutis ainult voodivedrud valjult kriuksuma panna. Uks avanes ja Lucy sisenes. Ta oli tagasi oma teksades ja T-särgis.
  
  Lucy raputas aeglaselt pead. "Vaata, mida sa panid mind tegema, Maggie," ütles ta. "Vaata lihtsalt, mida sa mind tegema panid. Ütlesite mulle, et te ei tule järgmisel päeval tagasi."
  
  "See olid sina," ütles Maggie. "Sellel videol. See olid sina. See oli vastik, vastik."
  
  "Sa poleks tohtinud seda nägema," ütles Lucy, istus voodiserval ja silitas Maggie otsaesist.
  
  Maggie võpatas.
  
  Lucy naeris. "Oh, ära muretse, Maggie. Ära ole selline silmakirjatseja. Sa pole nagunii minu tüüp."
  
  "Sa tapsid nad. Sina ja Terry koos."
  
  "Siin sa eksid," ütles Lucy, tõusis uuesti ja kõndis toas, käed rinnal risti. "Terry pole kunagi kedagi tapnud. Tal polnud pudelit. Oh, talle meeldis, kui nad olid alasti kinni seotud, see on õige. Talle meeldis nendega igasugu asju teha. Isegi pärast nende surma. Kuid ma pidin selle kõik ise lõpetama. Vaesed asjad. Näete, nad ei saanud palju võtta ja siis pidin nad magama panema. Olen alati olnud leebe. Nii õrn kui suutsin."
  
  "Sa oled hull," ütles Maggie, kui ta uuesti voodis ringi viskas.
  
  "Ära liiguta!" Lucy istus voodile tagasi, kuid seekord ta Maggiet ei puudutanud. "Hull? Ma ei usu. See, et sa minust aru ei saa, ei tähenda, et ma olen hull. Ma olen teistsugune, see on tõsi. Ma näen asju teisiti. Mul on muid asju vaja. Aga ma pole hull."
  
  "Aga miks?"
  
  "Ma ei saa sulle seletada. Ma ei suuda isegi endale selgeks teha." Ta naeris jälle. "Kõige vähem minu ees. Oh, psühhiaatrid ja psühholoogid prooviksid. Nad analüüsisid minu lapsepõlve ja esitasid oma teooriaid, kuid isegi nad mõistavad, et neil pole minusugusele inimesele seletust. Ma lihtsalt söön. ma juhtun. Nagu viiejalgsed lambad ja kahepealised koerad. Nimeta seda kuidas tahad. Kutsuge mind kurjaks, kui see aitab teil mõista. Kuid praegu on oluline, kuidas ma ellu jään?
  
  "Miks sa lihtsalt ei lahku? Jookse minema. Ma ei ütle midagi."
  
  Lucy naeratas talle kurvalt. "Ma soovin, et see oleks tõsi, Maggie. Ma soovin, et see oleks nii lihtne."
  
  "See on õige," ütles Maggie. "Lahku. Lihtsalt lahku. Kaovad ära."
  
  "Ma ei saa seda teha. Sa nägid plaati. Sa tead. Ma ei saa lasta sul selle teadmisega niisama ringi jalutada. Vaata, Maggie, ma ei taha sind tappa, aga ma arvan, et suudan. Ja ma arvan, et peaksin. Luban, et olen sama leebe kui teistega."
  
  "Miks mina?" Maggie vingus. "Miks sa minu peale valisid?"
  
  "Sina? Kergesti. Sest sa olid nii valmis uskuma, et olen samamoodi koduvägivalla ohver nagu sina. Tõepoolest, Terry muutus ettearvamatuks ja läks korra või paar katki. Kahjuks on temasugustel meestel ajudest puudu, aga lihastest mitte. Nüüd pole vahet. Kas sa tead, kuidas ma temaga kohtusin?"
  
  "Ei".
  
  "Ta vägistas mind. Sa ei usu mind, ma võin öelda. Kuidas sa võisid? Kuidas keegi saaks? Aga ta tegi. Jalutasin pärast sõpradega pubi külastamist bussipeatusesse ja ta tiris mu alleele ja vägistas. Tal oli nuga."
  
  "Ta vägistas sind ja sa abiellusid temaga"? Kas te ei öelnud politseile?"
  
  Lucy naeris. "Ta ei teadnud, millesse ta end segab. Ma vägistasin teda oma elus kõige rohkem. Võib-olla võttis tal aega, enne kui ta sellest aru sai, aga ma vägistasin teda sama kõvasti kui tema mind. See polnud mu esimene kord, Maggie. Usu mind, ma tean vägistamisest kõike. Ekspertidelt. Ta ei saanud teha midagi, mida poleks mulle varem teinud, aeg-ajalt rohkem kui üks inimene. Ta arvas, et ta kontrollib, kuid mõnikord on ohver tegelikult kontrolli all. Peagi saime teada, et meil on palju ühist. Seksuaalselt. Ja muul viisil. Ta jätkas tüdrukute vägistamist ka pärast seda, kui olime koos. Ma julgustasin teda. Ma lasin tal rääkida mulle kõik üksikasjad selle kohta, mida ta nendega tegi, kui me kuradisime.
  
  "Ma ei saa aru". Maggie nuttis ja värises, suutmata enam oma õudust tagasi hoida. Nüüd teadis ta, et Lucyl pole võimalust meelt muuta.
  
  "Muidugi sa ei saa aru," ütles Lucy rahustavalt, istus voodi servale ja silitas Maggie otsaesist. "Miks sa peaksid? Aga teie olite abiks ja ma tahan teid selle eest tänada. Kõigepealt andsid sa mulle koha, kuhu sain märkmeid peita. Teadsin, et need on ainsad asjad, mis mind peale Terry süüdistada võivad, ja ma ei uskunud, et ta sõna võtab. Pealegi on ta nüüd surnud."
  
  "Mida sa mõtled kassettide all?"
  
  "Nad on siin kogu selle aja olnud, Maggie. Mäletate, ma tulin teie juurde sel pühapäeval, enne kui see põrgu algas?"
  
  "Jah".
  
  "Võtsin need kaasa ja peitsin tualetti minnes pööningule mingite kastide taha. Sa juba ütlesid mulle, et sa pole seal kunagi käinud. Kas sa ei mäleta?"
  
  Maggie mäletas. Pööning oli umbne ja tolmune koht, mille ta avastas esimesel ja ainsal ülevaatusel, mis ajas ta külmavärinad ja süvendas allergiat. Ta vist mainis seda Lucyle, kui ta talle majas ringi näitas. "Kas seepärast sõbrunesite minuga, sest arvasite, et ma võiksin kasulik olla?"
  
  "Mõtlesin, et kuskil tulevikus on mul ehk vaja sõpra, jah, isegi kaitsjat. Ja sa olid tubli. Tänan teid kõige eest, mida olete minu nimel öelnud. Aitäh, et usute minusse. Tead, see ei meeldi mulle. Ma ei naudi tapmist. Kahju, et see kõik nii lõppes."
  
  "Aga see pole nii," anus Maggie. "Oh jumal, palun ära. Lihtsalt lahku. Ma ei ütle midagi. ma luban".
  
  "Oh, te ütlete seda nüüd, kui olete täis surmahirmu, aga kui ma lahkun, siis te ei tunne end enam nii ja räägite kõik politseile."
  
  "Ma ei tee seda. ma luban".
  
  "Ma tahaksin sind uskuda, Maggie, ma tõesti usun."
  
  "See on tõsi".
  
  Lucy eemaldas teksadelt vöö.
  
  "Mida sa teed?"
  
  "Ma ütlesin teile, et ma olen leebe. Pole midagi karta, ainult natuke valu ja siis jääd magama.
  
  "Ei!"
  
  Keegi koputas välisuksele. Lucy tardus ja Maggie hoidis hinge kinni. "Vaikne," sosistas Lucy, kattes käega Maggie suu. "Nad lähevad ära."
  
  Aga koputamine jätkus. Siis oli kuulda häält. "Maggie! Avage, see on politsei. Me teame, et olete seal. Rääkisime teie naabriga. Ta nägi sind koju tulemas. Ava end, Maggie. Me tahame sinuga rääkida. See on väga tähtis ".
  
  Maggie nägi Lucy näos hirmu. Ta üritas karjuda, kuid käsi kattis ta suu, peaaegu katkestas ta hinge.
  
  "Kas ta on sinuga, Maggie?" jätkas hääl. Maggie sai aru, et detektiiv Banks oli ta välja vihastanud. Kui ta vaid oleks jäänud ja ukse maha murdnud ja ta päästnud, oleks naine vabandanud; ta teeks mida iganes ta tahab. "See on tema?" Pangad jätkasid. "Blond, keda teie naaber nägi. Kas see on Lucy? Kas ta on oma välimust muutnud? Kui see oled sina, Lucy, siis me teame Kathleen Murrayst kõike. Meil on teile palju küsimusi. Maggie, tule alla ja ava end. Kui Lucy on sinuga, ära usalda teda. Arvame, et ta peitis plaadid teie majja."
  
  "Ole vait," ütles Lucy ja lahkus toast.
  
  "Ma olen siin!" Maggie karjus kohe täiest kõrist, teadmata, kas nad kuulevad teda või mitte. "Ta on ka siin. Lucy. Ta tapab mu. Palun aita mind!"
  
  Lucy naasis magamistuppa, kuid Maggie hüüded ei paistnud teda häirivat. "Nad on ka tagaaias," ütles naine ja pani käed risti. "Mida ma teha saan? Ma ei saa vanglasse minna. Ma ei saanud jääda oma ülejäänud päevadeks puuri lukustatuks.
  
  "Lucy," ütles Maggie nii rahulikult kui suutis. "Laske mind lahti ja avage uks. Laske nad sisse. Olen kindel, et nad on leebed. Nad näevad, et vajate abi."
  
  Kuid Lucy ei kuulanud. Ta hakkas uuesti toas kõndima ja midagi hinge all pomisema. Maggie kuulis ainult sõna "puur" ikka ja jälle.
  
  Seejärel kuulis ta allkorrusel valju kolinat, kui politsei välisukse maha murdis, ja seejärel trepist üles jooksvate meeste hääli.
  
  "Ma olen siin üleval!" ta helistas.
  
  Lucy vaatas teda peaaegu haletsusväärselt, mõtles Maggie ja ütles: "Püüa mind mitte liiga palju vihata," siis jooksis ja sukeldus läbi magamistoa akna klaasivihmas.
  
  Maggie karjus.
  
  OceanofPDF.com
  20
  
  Mehe jaoks, kellele haiglad nii väga ei meeldinud kui Banks, näis, et ta on viimase paari nädala jooksul haiglas rohkem kui piisavalt aega veetnud, mõtles ta neljapäeval mööda koridori Maggie Forresti eratuppa kõndides.
  
  "Oh, see oled sina," ütles Maggie koputades ja sisenedes. Ta märkas, et naine ei vaadanud talle silma, vaid vahtis seina. Tema otsaesisel olev side hoidis kuklas olevat sidet paigal. Haav oli raske ja vajas mitut õmblust. Ta kaotas ka palju verd. Kui Banks tema juurde jõudis, oli padi temas läbi imbunud. Arsti sõnul oli ta aga ohust väljas ja peaks umbes päeva pärast koju naasta. Nüüd raviti teda hilinenud šoki tõttu nagu kõike muud. Teda vaadates mõtles Banks päevale, mis ei olnud nii kaua aega tagasi, kui ta nägi esimest korda Lucy Payne'i haiglavoodis, üks silm sidemega, teine tema asendit hindamas, mustad juuksed valge padja kohal.
  
  "Kas see on kogu tänu, mida ma saan?" ta ütles.
  
  "Aitäh?"
  
  "Ratsaväe tutvustamise eest. See oli minu idee, tead. Tõsi, ma tegin lihtsalt oma tööd, kuid inimesed tunnevad vahel vajadust lisada paar isiklikku tänusõna. Ärge muretsege, ma ei oota jootraha ega midagi."
  
  "Sul on lihtne olla kiuslik, kas pole?"
  
  Banks tõmbas tooli üles ja istus oma voodi kõrvale. "Võib-olla pole see nii lihtne, kui arvate. Kuidas sul läheb?"
  
  "Imeline".
  
  "Tõesti?"
  
  "Minuga on kõik hästi. See on natuke valus."
  
  "Pole ime".
  
  "Kas see olite tõesti sina?"
  
  "Mis ma tegelikult olin?"
  
  Maggie vaatas talle esimest korda silma. Ta silmad olid uimased, kuid ta nägi neis valu ja segadust ning midagi pehmemat, midagi vähem määratletud. "Kes juhtis päästemeeskonda."
  
  Banks nõjatus tagasi ja ohkas. "Süüdistan ainult ennast, et mul nii kaua läks," ütles ta.
  
  "Mida sa silmas pead?"
  
  "Ma oleksin pidanud sellega varem tegelema. Mul olid kõik üksikasjad. Ma lihtsalt ei pannud neid piisavalt kiiresti kokku, kuni kohtuekspertiisi meeskond leidis videokaamera mäe põhjas asuvast tiigist.
  
  "See oli siis koht?"
  
  "Jah. Lucy pidi selle eelmisel nädalavahetusel kuhugi sinna jätma.
  
  "Ma käin seal vahel mõtlemas ja parte toitmas." Maggie vahtis seina ja pöördus siis mõne sekundi pärast tagasi enda poole. "Igatahes, vaevalt see sinu süü on, eks? Sa ei oska mõtteid lugeda."
  
  "Ei? Inimesed mõnikord ootavad, et ma oleksin. Aga ma usun, et ei ole. Sel juhul mitte. Kahtlustasime algusest peale, et seal pidi olema videokaamera ja kassetid ning teadsime, et ta ei saa nendega niisama lahku. Samuti teadsime, et ainus inimene, kellega ta lähedane oli, olid sina ja et ta külastas teie maja päev enne koduseid rahutusi.
  
  "Ta ei saanud teada, mis juhtuma hakkab."
  
  "Ei. Kuid ta teadis, et olukord on lähenemas murdepunktile. Ta töötas kahjustuste parandamise nimel ja lintide peitmine oli osa sellest. Kus nad olid?
  
  "Pööning," ütles Maggie. "Ta teadis, et ma ei läinud sinna."
  
  "Ja ta teadis, et pääseb nende juurde ilma suurema vaevata, et sa oled ilmselt ainus inimene terves riigis, kes talle majas koha annab. See oli veel üks vihje. Tal polnud tõesti kuhugi mujale minna. Rääkisime kõigepealt teie naabritega ja kui Claire"i ema ütles meile, et te jõudsite just koju, ja teine naaber ütles, et nägi paar õhtut tagasi teie tagauksele koputamas noort naist, tundus, et kõik klapib kokku.
  
  "Sa arvad, et ma olin nii rumal, et ta sisse võtsin."
  
  "Rumal, võib-olla naiivne, aga mitte tingimata rumal."
  
  "Ta lihtsalt tundus nii... nii..."
  
  "Nii palju nagu ohver?"
  
  "Jah. Ma tahtsin temasse uskuda, mul oli seda vaja. Võib-olla enda jaoks sama tugev kui tema jaoks. ma ei tea".
  
  Banks noogutas. "Ta mängis oma osa hästi. Ta sai seda teha, sest see oli osaliselt tõsi. Tal oli palju praktikat. "
  
  "Mida sa silmas pead?"
  
  Banks rääkis talle Alderthorpe Sevenist ja Kathleen Murray mõrvast. Kui ta lõpetas, Maggie kahvatus, neelatas ja nõjatus vaikselt oma toolile tagasi, vaadates üles lakke. Möödus minut, enne kui ta uuesti rääkis. "Ta tappis oma nõbu, kui oli vaid kaheteistkümneaastane?"
  
  "Jah. Osaliselt pani see meid teda uuesti otsima. Lõpuks on meil mõned tõendid, mis viitavad sellele, et ta oli midagi enamat kui lihtsalt teeskles.
  
  "Kuid paljudel inimestel oli kohutav lapsepõlv," ütles Maggie ja osa punast tuli tema näole tagasi. "Võib-olla pole kõik nii kohutavad, kuid mitte kõigist neist ei saa mõrvarid. Mis oli Lucys nii ebatavalist?"
  
  "Ma soovin, et teaksin vastust," ütles Banks. "Terry Payne oli vägistaja, kui nad kohtusid, ja Lucy tappis Kathleeni. Nii või teisiti, aga see, et nad niimoodi kokku tulid, lõi erilise keemia, toimis päästikuna. Me ei tea, miks. Tõenäoliselt ei saa me kunagi teada."
  
  "Mis siis, kui nad pole kunagi kohtunud?"
  
  Banks kehitas õlgu. "Võib-olla pole seda kunagi juhtunud. Sellest pole midagi. Terry tabatakse lõpuks vägistamise eest ja pannakse vangi, Lucy aga abiellub kena noormehega, tal on kaks neljandat last ja temast saab pangajuht. Kes teab?"
  
  "Ta ütles mulle, et tappis tüdrukud ja et Terryl ei olnud julgust."
  
  "On tähendus. Ta on seda varemgi teinud. Ta ei teinud seda."
  
  "Ta ütles, et tegi seda oma südame headusest."
  
  "Võib-olla ta tegi. Või enesekaitseks. Või kadedusest. Te ei saa eeldada, et ta mõistab oma motiive paremini kui meie või räägib nende kohta tõtt. Kellegagi nagu Lucy oli see ilmselt mingi kummaline kombinatsioon kõigist kolmest.
  
  "Ta ütles ka, et nad kohtusid sellepärast, et ta vägistas teda. Üritas teda vägistada. Ma tõesti ei saanud aru. Ta ütles, et vägistas teda sama kõvasti kui tema teda.
  
  Banks niheles toolil. Ta tahtis suitsetada sigaretti, kuigi oli otsustanud suitsetamise maha jätta enne aasta lõppu. "Ma ei oska seda niimoodi seletada, nagu sina, Maggie. Võib-olla olen ma politseinik ja olen võib-olla näinud palju rohkem inimloomuse varjukülgi kui sina, aga midagi sellist... inimesele, kelle taust on nagu Lucy oma, kes teab, kuidas asjad võivad tagurpidi pöörata? Pean eeldama, et pärast seda, mida nad temaga Alderthorpe'is tegid, ja arvestades tema omapärast seksuaalset maitset, oli Terence Payne natuke kiisu, kellega oli raske toime tulla.
  
  "Ta ütles, et mõelge temast kui viiejalgsest lambast."
  
  Pilt tõi Banksi tagasi lapsepõlve, kui ülestõusmispühade ja sügise ajal saabus rändlaat, mis pandi üles kohalikus puhkepaigas. Seal olid atraktsioonid - Walserid, Caterpillarid, Dodge"id ja Speedwayd - ja kioskid, kus sai visata raskustega noolemänge mängukaarte või tulistada õhupüssist plekkfiguure, et võita vee kilekotis kuldkala; olid vilkuvad tuled, rahvamassid ja vali muusika; aga toimus ka friikide show, laadaplatsi serva püstitatud telk, kus maksid oma kuus penni ja läksid sisse eksponaate vaatama. Lõppkokkuvõttes valmistasid nad pettumuse, päris habemega daami, elevandimeest, ämbliknaist ega nõelapead polnud näha. Banks nägi selliseid friike hiljem alles kuulsas Todd Browningu filmis. Alustuseks ei olnud ükski neist veidrikutest elus; need olid moondunud loomad, surnult sündinud või sündides tapetud ja nad hõljusid tohututes säilitusvedelikku täis klaaspurkides - tall, kelle küljest paistis välja viies jalg; sarvedega kassipoeg; kahe peaga kutsikas; ilma silmakoopadeta vasikas, materjal, millest õudusunenägusid tehti.
  
  "Hoolimata sellest, mis juhtus," jätkas Maggie, "ma tahan, et te teaksite, et ma ei lase sellel end küünikuks muuta. Ma tean, et te arvate, et olen naiivne, aga kui see on valik, siis ma olen pigem naiivne kui kibe ja umbusklik."
  
  "Te tegite otsuses vea ja saite selle tõttu peaaegu surma."
  
  "Kas sa arvad, et ta oleks mu tapnud, kui sa poleks tulnud?"
  
  "Ja kas sa tead?"
  
  "Ma ei tea. Mul on palju mõelda. Aga Lucy oli... ta oli samasugune ohver kui keegi teine. Sind polnud seal. Sa ei kuulnud teda. Ta ei tahtnud mind tappa."
  
  "Maggie, taeva pärast, sa lihtsalt kuula ennast! Ta tappis jumal teab kui palju noori tüdrukuid. Ta oleks su tapnud, usu mind. Kui ma oleksin teie asemel, jätaksin ma ohverdamise mõtte oma peast välja.
  
  "Ma ei ole sina."
  
  Banks hingas sügavalt sisse. "Meie mõlema jaoks vedas, eks? Mida sa nüüd tegema hakkad?
  
  "Kas teha?"
  
  "Kas sa jääd mäele?"
  
  "Jah, ma arvan nii." Maggie kraapis oma sidemeid ja heitis seejärel pilgu Banksile. "Mul pole tõesti kuhugi mujale minna. Ja loomulikult on seal minu töö. Teine asi, mida ma selle kõige juures leidsin, on see, et ma suudan ka häid asju teha. Ma võin olla hääl inimestele, kellel seda pole või kes ei julge sõna võtta. Inimesed kuulavad mind."
  
  Banks noogutas. Ta ei öelnud seda, kuid kahtlustas, et Maggie avalik kaitse Lucy Payne'i vastu võib heita varju tema võimele käituda väärkoheldud naiste eestkõnelejana. Aga võib-olla mitte. Publiku kohta võis öelda vaid seda, et nad olid muutlikud inimesed. Võib-olla oleks Maggie end kangelanna näidanud.
  
  "Vaata, parem puhata," ütles Banks. "Tahtsin lihtsalt teada, kuidas sul läheb. Soovime teiega hiljem üksikasjalikumalt rääkida. Aga kiiret pole. Mitte praegu."
  
  "Kas kõik pole läbi?"
  
  Banks vaatas talle silma. Ta võis öelda, et naine tahab, et see lõppeks, tahtis eemalduda ja asjad läbi mõelda, alustada oma elu uuesti - töö, head teod ja palju muud. "Kohtuprotsess võib siiski toimuda," ütles ta.
  
  "Kohus? Aga ma ei ole..."
  
  "Kas sa ei kuulnud?"
  
  "Kuulsid mida?"
  
  "Ma lihtsalt eeldasin... oh kurat."
  
  "Ma olin uimastite ja kõige muu pärast endast üsna endast väljas. Mis see on?"
  
  Banks kummardus ettepoole ja asetas käe tema küünarvarrele. "Maggie," ütles ta, "ma ei tea, kuidas seda teisiti sõnastada, aga Lucy Payne pole surnud."
  
  Maggie tõmbus tema puudutusest tagasi ja ta silmad läksid suureks. "Mitte surnud? Aga ma ei saa aru. Ma mõtlesin... ma mõtlen, et ta..."
  
  "Jah, ta hüppas aknast välja, aga kukkumine teda ei tapnud. Teie tee maja ees on võsastunud ja põõsad on selle langemist pehmendanud. Fakt on aga see, et ta maandus ühe astme teravale servale ja murdis selgroo. See on tõsine. Väga tõsiselt. Tal on raske seljaaju vigastus."
  
  "Mida see tähendab?"
  
  "Kirurgid pole veel kindlad tema vigastuste ulatuses - neil on veel palju analüüse teha -, kuid nad arvavad, et ta jääb kaelast allapoole halvatuks."
  
  "Aga Lucy pole surnud?"
  
  "Ei".
  
  "Kas ta on ratastoolis?"
  
  "Kui ta ellu jääb."
  
  Maggie vaatas uuesti aknast välja. Banks nägi, kuidas tema silmis särasid pisarad. "Nii et ta on endiselt puuris."
  
  Banks tõusis püsti, et lahkuda. Tal oli raske leppida Maggie kaastundega teismeliste tüdrukute tapja vastu ja ta ei usaldanud ennast, et ta ei ütle midagi, mida ta hiljem kahetseb. Niipea kui ta ukse juurde jõudis, kuulis ta naise pehmet häält: "Superintendent Banks?"
  
  Ta pöördus, käsi ukselinkil. "Jah".
  
  "Aitäh".
  
  "Kas sinuga on kõik korras, kallis?"
  
  "Jah, miks mitte?" Janet Taylor ütles.
  
  "Ei midagi," ütles poeomanik, "ainult..."
  
  Janet võttis letilt oma džinnipudeli, maksis talle ja lahkus söögikohast. Mis tal viga on? ta arvas. Kas tal kasvas järsku lisapea või midagi? Oli laupäeva õhtu ja ta polnud pärast eelmisel esmaspäeval vahistamist ja kautsjoni vabastamist kuigi palju väljas olnud, kuid ta ei arvanud, et ta nägi nii erinev välja kui eelmisel korral, kui ta poes oli.
  
  Ta ronis tagasi oma korterisse juuksurisalongi kohal ja kui ta lukus võtit keeras ja sisse astus, tundis ta esimest korda selle lõhna. Ja segadus. Ta arvas, et sa ei märganud seda nii palju, kui elasid selle kõige keskel, aga sa märkasid seda kindlasti, kui lahkusid ja selle juurde tagasi tulid. Räpased riided olid laiali puistatud, poolikud kohvitassid hallitanud ja aknalaual olev taim närtsis. See lõhnas vananenud naha, mädanenud kapsa, higi ja džinni järele. Ja osa sellest, mõistis ta nina kaenla poole pöörates, tuli tema enda kehast.
  
  Janet vaatas peeglisse. Teda ei üllatanud, et tal olid õhukesed elutud juuksed ja tumedad kotid silmade all. Lõppude lõpuks polnud ta sellest ajast peale palju maganud. Talle ei meeldinud silmi sulgeda, sest kui ta seda tegi, tundus, et see kõik käis tema peas ikka ja jälle. Ainus kord, kui ta sai puhata, oli siis, kui ta jõi piisavalt džinni ja minestas tund või kaks. Siis polnud unenägusid, oli ainult unustus, kuid niipea, kui ta hakkas segama, tulid mälestused ja depressioon uuesti tagasi.
  
  Tegelikult ei huvitanud teda, mis temaga juhtus, kuni õudusunenäod - unenäos ja tegelikkuses - möödusid. Las ta visatakse töölt välja, pannakse isegi vangi. Teda ei huvitanud seni, kuni nad kustutasid ka mälestuse sellest hommikust keldris. Kas neil polnud autosid või narkootikume, mis võiksid seda teha, või oli see lihtsalt see, mida ta filmis nägi? Siiski oli tal parem kui Lucy Payne, ütles ta endale. Ilmselt oli ta kaelast allapoole halvatud ja jäi eluks ajaks ratastooli. Kuid see polnud vähem, kui ta vääris. Janet mäletas, kuidas Lucy lamas koridoris, vereloik ümber haava peas, tema mure vigastatud naise pärast, viha Dennise meesšovinismi vastu. Välimus. Nüüd annaks ta kõik, et Dennist tagasi saada, ja arvas, et isegi halvatus oli Lucy Payne'i jaoks liiga kerge karistus.
  
  Peegli juurest eemaldudes võttis Janet riided seljast ja viskas need põrandale. Ta otsustas vanni minna. Võib-olla muudab see tema enesetunde paremaks. Kõigepealt valas ta endale suure džinni ja võttis selle vannituppa kaasa. Ta ühendas pistiku pistikupessa ja keeras kraanid lahti, seadis temperatuuri õigele temperatuurile, valas korgitäie mullivanni. Ta vaatas ennast täispikkuses peeglist, mis rippus vannitoa ukse tagaküljel. Ta rinnad hakkasid alla vajuma ja rasvakarva nahk pingul kõhu ümber. Ta hoolitses enda eest hästi, treenis vähemalt kolm korda nädalas politseijõusaalis ja käis jooksmas. No mitte paariks nädalaks.
  
  Enne varvaste vette kastmist otsustas ta kaasa võtta pudeli ja asetada see vanni servale. Igal juhul peaks ta varsti välja minema ja selle ära tooma. Lõpuks heitis ta selili ja lasi mullidel kaela kõditada. Vähemalt sai ta duši all käia. See oleks algus. Enam ei küsinud tegevusloata ametnikke, kas tal on kõik korras, sest ta lõhnas. Mis puutub tema silmade all olevatesse kottidesse, siis need ei kao üleöö, aga ta teeb nendega tööd. Ja korteri koristamine.
  
  Teisest küljest arvas ta, et pärast korralikku džinnilonksu olid vannitoakapis habemenuga terad. Ta pidi vaid püsti tõusma ja nende poole sirutama. Vesi oli maitsev ja kuum. Ta oli kindel, et ta ei tunne valu. Ta lihtsalt lõikas kiiresti iga randme, siis kastis käed vee alla ja lasi verel välja imbuda. See oleks nagu magama jäämine, ainult unenägusid poleks.
  
  Kui ta mullivanni soojusesse ja pehmusesse mähituna lamas, hakkasid ta silmalaud vajuma ja ta ei suutnud silmi lahti hoida. Ta oli jälle seal, selles haisvas keldris, Dennis pritsis verd kõikjale ja maniakk Payne tuli talle matšeetiga vastu. Mida ta oleks saanud teisiti teha? See tundus olevat küsimus, millele keegi ei osanud ega tahtnud tema eest vastata. Mida ta oleks pidanud tegema?
  
  Ta tuli järsult teadvusele, ahmis õhku ja alguses tundus vann nagu verd täis. Ta sirutas käe džinni järele, kuid oli kohmakas ja kukkus pudeli vannitoa põrandale. Ta kukkus plaatidele ja valas oma hinnalise sisu maha.
  
  Jama!
  
  See tähendas, et ta pidi minema ja rohkem ostma. Ta võttis vannimati ja raputas seda kõvasti, et vabaneda klaasist, mis sinna kinni jääda, ja ronis siis vannist välja. Kui ta matile astus, alahindas ta oma tasakaalu hoidmise võimet ja komistas veidi. Tema parem jalg tabas plaati ja ta tundis klaasi põlemist talla peal. Janet võpatas valust. Jättes vannitoa põrandale õhukese verise jälje, suundus ta ilma täiendavate vigastusteta elutuppa, istus maha ja tõmbas sealt paar suurt klaasitükki, pani siis jalga vanad sussid ja naasis peroksiidi ja sidemete järele. Esmalt istus ta WC-potile ja valas peroksiidi nii hästi kui võimalik jalataldadele. Ta peaaegu karjus valust, kuid peagi lained vaibusid ja jalg hakkas lihtsalt tuikama ja läks siis tuimaks. Ta kattis haava sidemetega, läks siis magamistuppa ja riietus puhastesse riietesse ja väga paksudesse sokkidesse.
  
  Ta otsustas, et peab korterist välja saama ja mitte ainult selleks ajaks, mis kulus loa saamiseks. Hea autosõit oleks teda ärkvel hoidnud, aknad olid pärani lahti, tuul puhus juukseid, raadio mängis rokkmuusikat ja lobises. Võib-olla satuks ta Annie Cabboti juurde, kes on ainus korralik politseinik nende seas. Või oleks ta läinud linnast välja ja leidnud ööbimiskoha, kus keegi ei teadnud, kes ta on või mida ta oli teinud, ning jäänud ööseks või paariks. Mida iganes, et pääseda sellest räpasest ja haisvast kohast eemale. Ta võiks teel veel ühe pudeli osta. Vähemalt oli ta nüüd puhas ja ükski võltsitud lubadega ametnik ei kavatsenud talle nina üles keerata.
  
  Janet kõhkles hetke, enne kui autovõtmed võttis, ja pani need siis ikkagi tasku. Mida nad veel saaksid temaga teha? Lisada vigastusele solvang ja süüdistada teda joobes juhtimises? Persse nad kõik, mõtles Janet omaette naerdes ja trepist alla lonkides.
  
  Samal õhtul, kolm päeva pärast seda, kui Lucy Payne Maggie Forresti magamistoa aknast välja hüppas, oli Banks kodus oma hubases Brie juustuvärvi lae ja siniste seintega elutoas Thaist kuulamas. See oli tema esimene paberivaba kogemus pärast neljapäevast Maggie Forresti haiglas külastamist ja talle meeldis see tohutult. Olles endiselt ebakindel oma tulevikus, otsustas ta, et enne suuremate karjääriotsuste tegemist võtab kõigepealt puhkuse ja mõtleb asjad läbi. Tal on olnud palju puhkust ja ta on juba Red Roniga rääkinud ja reisibrošüürid ostnud. Nüüd pidin otsustama, kuhu minna.
  
  Samuti oli ta viimastel päevadel üsna palju aega oma kontori aknal seistes, turuplatsi vaadates ja Maggie Forrestile mõeldes, tema veendumusele ja kaastundele mõeldes, ja nüüd mõtles ta endiselt temale kodus. Lucy Payne sidus Maggie voodi külge ja kavatses teda vööga kägistada, kui politsei sisse tungis. Kuid Maggie nägi Lucyt endiselt ohvrina ja võis tema pärast pisaraid valada. Kas ta oli pühak või loll? Pangad ei teadnud.
  
  Kui ta mõtles tüdrukutele, keda Lucy ja Terry Payne olid vägistanud, terroriseerinud ja mõrvanud - Kelly Matthews, Samantha Foster, Melissa Horrocks, Kimberly Myers ja Katya Pavelic -, siis halvatusest ei piisanud; see ei teinud piisavalt haiget. Kuid kui ta mõtles Lucy julmale lapsepõlvele Alderthorpe'is, tundus õigem kiire ja puhas surm või elu üksikvangistuses.
  
  Nagu tavaliselt, polnud see, mida ta arvas, tegelikult oluline, sest kogu asi oli tema käest ära ja tema otsustada ei olnud. Võib-olla parim, mida ta võis loota, oli Lucy Payne'i endast välja ajamine, mida ta lõpuks ka teha sai. Vähemalt osaliselt. Ta on alati kohal - nad kõik olid seal, nii tapjad kui ka ohvrid -, kuid aja jooksul ta kaob ja muutub kummituslikumaks kujuks, kui ta praegu oli.
  
  Banks pole unustanud ka kuuendat ohvrit. Tal oli nimi ja kui tema lapsepõlv just Lucy Payne'i oma polnud, pidi keegi teda kunagi armastama, kallistas teda ja sosistas pärast õudusunenägu lohutussõnu, võib-olla leevendas valu, kui ta kukkus ja põlve kriimustas. Ta peab olema kannatlik. Kohtuekspertid olid oma töös head ja lõpuks leiti tema luudelt midagi, mis võimaldas teda tuvastada.
  
  Niipea kui algas kuulus "Meditatsioon" esimese plaadi lõpus, helises tema telefon. Ta oli ametist eemal ja mõtles alguses mitte vastata, kuid uudishimu, nagu alati, sai temast võitu.
  
  See oli Annie Cabbot ja tema hääl kõlas nii, nagu seisaks ta keset teed, tema ümber oli nii palju müra: hääled, sireenid, autopidurid, inimesed karjusid käske.
  
  "Annie, kus kurat sa oled?"
  
  "Ringristmik Ripon Roadil, Harrogate'ist põhja pool," ütles Annie ja karjus, et mürast kuulda.
  
  "Mida sa seal teed?"
  
  Keegi rääkis Anniega, kuigi Banks ei kuulnud, mida räägiti. Ta vastas järsult ja naasis siis liinile. "Vabandust, siin on veidi kaootiline."
  
  "Mis toimub?"
  
  "Ma arvasin, et sa peaksid teadma. See on Janet Taylor."
  
  "Aga tema?"
  
  "Ta sõitis vastu teist autot."
  
  "Mis ta? Kuidas tal läheb?"
  
  "Ta on surnud, Alan. Surnud. Nad ei ole veel suutnud tema surnukeha autost välja tuua, kuid nad teavad, et ta on surnud. Nad tõmbasid ta rahakoti välja ja leidsid sealt minu visiitkaardi.
  
  "Pagan võtaks" Pangad tundsid end tuimalt. "Kuidas see juhtus?"
  
  "Ma ei saa kindlalt öelda," ütles Annie. "Tema taga autos olnud inimene arvas, et ta lihtsalt kiirendas ringristmikul, selle asemel, et hoo maha võtta, ja põrkas vastu ringteel sõitnud autot. Ema sõidutab tütre klaveritunnist koju.
  
  "Oh, Jeesus Kristus. Mis nendega juhtus?
  
  "Ema on terve. Lõiked ja verevalumid. Šokk".
  
  "Tütar?"
  
  "Kõik on korras. Kiirabi kahtlustab sisemisi vigastusi, kuid nad ei tea enne, kui nad haiglasse toimetavad. Ta on endiselt autos kinni."
  
  "Janet oli raevukas?"
  
  "Ma ei tea veel. Kuigi ma poleks üllatunud, kui joomisel oleks sellega midagi pistmist. Ja ta oli masenduses. ma ei tea. Võimalik, et ta üritas enesetappu teha. Kui ta seda teeks... see..." Banks tundis, et Annie õhkab.
  
  "Annie, ma tean, mida sa ütled, aga isegi kui ta tegi seda meelega, pole see sinu süü. Sa ei läinud sinna alla, sellesse keldrisse, sa ei näinud seda, mida ta nägi, sa ei teinud seda, mida ta tegi. Kõik, mida te tegite, oli erapooletu uurimine."
  
  "Avatud mõtlemine! Jumal, Alan, ma andsin endast kõik, et talle kaastunnet tunda.
  
  "Pole tähtis. See pole sinu süü."
  
  "Sul on seda lihtne öelda."
  
  "Annie, kahtlemata oli ta purjus ja sõitis teelt välja."
  
  "Võib-olla on sul õigus. Ma ei suuda uskuda, et Janet oleks kellegi teise endaga kaasa võtnud, kui ta oleks tahtnud end tappa. Kuid ükskõik, kuidas te seda vaatate, kas olete purjus või mitte, enesetapp või mitte, kõik sõltub sellest, mis juhtus, kas pole?"
  
  "See juhtus, Annie. Sul pole sellega midagi pistmist."
  
  "Poliitika. Kuradi poliitika."
  
  "Kas sa tahad, et ma alla tuleksin?"
  
  "Ei, mul on kõik korras".
  
  "Annie-"
  
  "Vabandage, ma pean minema. Nad tõmbavad tüdruku autost välja. Ta katkestas toru, jättes Banksi telefoni käes hoidma ja raskelt hingama. Janet Taylor. Järjekordne Paynesi ohver.
  
  Esimene plaat sai läbi ja Banksil polnud pärast äsja kuuldud uudist teist mingit tahtmist kuulata. Ta valas endale kaks sõrme Laphroigi ja läks sigarettidega õue kose äärde ja kui ereoranžid ja lillad ääristasid taevast lääne pool, röstis ta vaikselt Janet Taylorit ja Paynesi aeda maetud nimetut surnud tüdrukut.
  
  Kuid ta ei olnud seal viis minutit enne otsustamist, et peab Annie juurde minema, ta pidi minema, hoolimata sellest, mida naine ütles. Nende romantiline suhe võib olla lõppenud, kuid ta lubas olla tema sõber ja teda toetada. Kui ta seda praegu ei vaja, siis millal ta seda vajab? Ta vaatas kella. Kui ta oleks kiiresti tegutsenud, oleks tal sinna jõudmiseks kulunud umbes tund ja Annie oleks tõenäoliselt endiselt kuriteopaigal. Isegi kui ta lahkuks, oleks ta haiglas ja ta leiaks ta sealt piisavalt lihtsalt üles.
  
  Ta jättis oma klaasi, veel pooltäis, madalale lauale ja läks jopet tooma. Enne kui ta jõudis selle selga panna, helises telefon uuesti. Ta vastas, arvates, et Annie helistas uute uudistega tagasi. See oli Jenny Fuller.
  
  "Loodan, et ma ei helistanud ebamugaval hetkel," ütles ta.
  
  "Ma olin just välja minemas."
  
  "UUS. Hädaolukord?"
  
  "Midagi sellist".
  
  "Ma lihtsalt mõtlesin, et võiksime juua ja tähistada, nüüd on see läbi."
  
  "See on suurepärane idee, Jenny. Aga ma ei saa seda praegu teha. Ma helistan sulle hiljem, eks?"
  
  "Minu elu lugu".
  
  "Vabandust. Ma pean minema. ma helistan. ma luban".
  
  Banks kuulis Jenny hääles pettumust ja tundis end tõelise pättina, et temaga nii karm oli - lõppude lõpuks töötas ta selle juhtumi kallal sama palju kui keegi teine -, kuid ta ei tahtnud Janet Taylori kohta midagi seletada. ei taha midagi tähistada.
  
  Nüüd on kõik läbi, ütles Jenny. Pangad mõtlesid, kas see Payne'i märatsemise mõju kunagi lõpeb, kas nad lõpetavad kunagi näitamise. Kuus teismelist tüdrukut on surnud, üks on siiani tuvastamata. Kathleen Murray on surnud kümme aastat või rohkem. Konstaabel Dennis Morrisey on surnud. Terence Payne on surnud. Lucy Payne on halvatud. Nüüd on Janet Taylor surnud ja noor neiu on tõsiselt vigastatud.
  
  Pangad kontrollisid võtmeid ja sigarette ning läksid ööseks.
  
  
  
  
  
  
  
  
  Suvi, mida pole kunagi olnud
  
  
  1
  
  Trevor Dickinson tuli esmaspäeva hommikul tööle pohmeldis ja halvas tujus. Ta tundis suus linnupuuri maitset, pea tuikas nagu kõlarid raskemetallikontserdil ja kõht õõtsus nagu määrdunud karburaatoriga auto. Ta oli juba ära joonud pool pudelit magneesiumisisaldusega piima ja neelanud neli tabletti ülitugevat paratsetamooli ilma märgatava mõjuta.
  
  Kohale jõudes avastas Trevor, et ta pidi enne tööle asumist ootama, kuni politsei viimased meeleavaldajad kustutab. Neid oli alles viis ja nad istusid kõik risti-rästi väljakul. Keskkonnakaitsjad. Üks neist oli väike hallipäine vanaproua. Peaks enda pärast häbenema, mõtles Trevor, temavanune naine, kes kükitas murul koos pungi marksistlike homoseksuaalidega, kes kallistavad puid.
  
  Ta vaatas ringi, otsides vihjet, miks keegi tahab neid paar hektarit endale jätta. Põllud kuulusid põllumehele, kelle tegevus oli hiljuti lõpetanud hullulehmatõve ning suu- ja sõrataudi kombinatsioon. Trevori teada polnud terves riigis ainsatki haruldast roosipõsklist peeru, kes ei saaks pesitseda; hekkides ei peitunud luuderohuga kaetud lõokese kaka. Siin polnud isegi puid, välja arvatud põldude ja maantee A1 vahel kasvav kõleda paplirea, kidur ja aastatepikkusest heitgaasist lämbunud.
  
  
  
  Politsei ajas meeleavaldajad, sealhulgas vanaproua laiali, tõstis nad kõik üles ja viis lähima kaubiku juurde ning andis seejärel Trevorile ja tema töökaaslastele loa. Nädalavahetuse vihm oli maapinnast puhtaks uhtunud, muutes manööverdamise tavapärasest keerulisemaks, kuid Trevor oli osav operaator ning peagi viskas ta koppkühvli kõvasti pinnase alla, tõstes koormad kõrgele ja visates need ootavasse veoautosse. Ta käsitses hoobasid loomupärase osavusega, manipuleerides sidurite, hammasrataste, võllide ja vintsitrumlite keeruka süsteemiga nagu juht, kühveldades üles nii palju kui jõulabidale mahtus, seejärel sirutades selle välja, et tõstes midagi maha ei pudeneks. selle üles ja kandis veokile.
  
  Trevor oli üle kahe tunni tööl olnud, kui arvas, et nägi midagi mudast välja paistmas.
  
  Istmelt ette kummardudes ja salongi udust siseklaasi pühkides kissitas ta silmi, et näha, mis see on, ja seda nähes jäi hinge kinni. Ta vaatas inimese pealuud ja kõige hullem oli see, et see näis otse talle otsa vaatavat.
  
  
  
  Alan Banks ei kogenud vähimatki pohmelli, kuid ta mõistis, et oli eelmisel õhtul liiga palju ouzot joonud, kui nägi, et oli televiisori sisse jätnud. Ainsad kanalid, mida ta kasutas, olid kreekakeelsed ja ta ei vaadanud seda kunagi, kui oli kaine.
  
  Banks ohkas, venitas ja valmistas kanget Kreeka kohvi, millesse ta oli esimesel saarel veedetud nädalal nii kiindunud. Kohvi keetmise ajal pani ta sisse CD Mozarti aariatega, võttis ühe eelmise nädala ajalehe, mida ta veel lugenud polnud, ja läks rõdule. Kuigi ta võttis Discmani kaasa, vedas, et väikeses timeballi korteris oli ministereosüsteem koos CD-mängijaga. Ta tõi kaasa virna oma lemmik-CD-sid, sealhulgas Billie Holiday, John Coltrane, Schubert, Walton, Grateful Dead ja Led Zeppelin.
  
  
  
  Ta seisis raudreelingu ääres, kuulas "Parto, ma tu ben mio" ja vaatas alla kaootiliste terrasskatuste ja seinte taga merd, kubistlikku kompositsiooni ristuvatest sini-valgetest tasapindadest. Päike paistis täiuslikult sinises taevas, nagu iga päev pärast tema saabumist. Ta tundis õhus metsiku lavendli ja rosmariini lõhna. Kruiisilaev oli just ankrusse jäänud ja päeva esimesed paadid tassisid elevil turiste sadamasse, kaamerad käes, kajakad karjusid neile järele.
  
  Banks läks endale kohvi valama, läks siis uuesti välja ja istus maha. Tema valge puidust tool krigises vastu terrakotaplaate, ehmatades väikest sisalikulaadset olendit, kes hommikupäikese käes peesitas.
  
  Pärast vana ajalehe läbivaatamist ja võib-olla Homerose Odüsseiast lisalugemist arvas Banks, et astub külla lõunat sööma, võib-olla klaasi või paar veini sööma, värsket leiba, oliive ja kitsejuustu ostma ning siis tagasi lõunatama. ja kuulake veidi muusikat, enne kui veetis õhtu rannaäärses kõrtsis Alexandrosega malet mängides. See harjumus oli tal alates teisest tööpäevast.
  
  Ajalehtedes ei huvitanud teda eriti miski, välja arvatud spordi- ja kunstilehed. Rain katkestas mängu kolmandas katsemängus Old Traffordil, mis polnud peaaegu uudis; Inglismaa võitis tähtsa MM-valikmängu; ja see oli vale nädalapäev raamatu- või plaadiarvustuste jaoks. Siiski juhtis ta tähelepanu lühikesele teatele luustikust, mille ehitaja leidis Peterborough lähedalt kiirtee A1 lähedalt uue kaubanduskeskuse juurest. Ta märkas seda ainult seetõttu, et veetis suurema osa oma noorusest Peterborough's ja tema vanemad elasid seal endiselt.
  
  Ta pani ajalehe kõrvale ja vaatas, kuidas kajakad sukelduvad ja tiirlevad. Nad nägid välja nagu hõljuksid nad Mozarti muusika lainetel. Nad ujusid täpselt nagu tema. Ta mäletas oma teist vestlust Alexandrosega. Nende malemängu ajal tegi Alex pausi, vaatas tõsiselt Banksi poole ja ütles: "Sa näid olevat mees, kellel on palju saladusi, Alan, väga kurb mees. Mille eest sa põgened?"
  
  Pangad mõtlesid sellele palju. Kas ta jooksis? Jah, teatud mõttes. Põgenemine ebaõnnestunud abielu ja ebaõnnestunud romantika eest ning töö eest, mis ähvardas teda teist korda elus viia äärmusse oma vastuoluliste nõuete, vägivaldse surma läheduse ja kõige hullema asjaga inimeste juures. . Ta otsis vähemalt ajutist peavarju.
  
  Või on see läinud palju sügavamale? Kas ta püüdis põgeneda iseenda eest, selle eest, kes ta oli või kelleks ta oli saanud? Ta istus seal, mõtiskledes küsimuse üle ja vastas vaid: "Ma soovin, et ma teaksin", enne kui tegi lööve ja seadis ohtu oma kuninganna.
  
  Tal õnnestus lühikese viibimise ajal südameasju vältida. Andrea, Philipi kõrtsi ettekandja, flirtis temaga, kuid see oli ka kõik. Mõnikord andis mõni ristluslaeva naistest talle selle teatud igatseva pilgu, mis viis ainult ühte kohta, kui sa seda lubasid, aga ta ei lubanud. Samuti leidis ta endale koha, kus ta ei pidanud igapäevaselt kuritegevusega tegelema, täpsemalt koha, kus ta ei pidanud laskuma keldritesse, mis on täis teismeliste tüdrukute rüvetatud surnukehi, stseen tema viimasest ajast. juhtum, mis on endiselt, isegi siin, rahulikul saarel, kummitas tema unistusi.
  
  Niisiis saavutas ta oma eesmärgi, põgenes kirglikust elust ja leidis omamoodi paradiisi. Miks ta siis ikkagi nii pagana rahutuna tundis?
  
  
  
  Cambridgeshire'i politseiosakonna põhjaosakond detektiivinspektor Michelle Hart paigutati maakonnahaigla kohtuantropoloogia osakonda. Ta ootas täna hommikut. Tavaliselt ei häirinud lahkamisel teda niivõrd sisselõiked ja sondeerimine, kuivõrd kontrast majapidamisplaatide ja terase eredate peegeldavate pindade ning maosisu räpase krigisemise, poleeritud vihmaveerennidesse voolava mustja vere nire vahel. desinfektsioonivahendi lõhn ja torgatud soolte lõhn. Kuid midagi sellest ei pidanud täna hommikul juhtuma. Täna hommikul pidi kohtuantropoloog dr Wendy Cooper uurima ainult luid.
  
  Michelle töötas temaga veidi üle kuu tagasi - tema esimene tööülesanne uuel ametikohal - mõnede säilmete kallal, mis osutusid anglosaksi päritoluks, mis pole neis osades sugugi haruldane, ja nad said üsna hästi läbi. Ainus, millega tal oli raske leppida, oli dr Cooperi kiindumus kantri- ja läänemuusika vastu töö ajal. Ta ütles, et see aitas tal keskenduda, kuid Loretta Lynn avaldas Michelle'ile täpselt vastupidist mõju.
  
  Dr Cooper ja tema abiline David Roberts kummardusid osalise luustiku kohale, asetades käte ja jalgade väikesed luud õigesse järjekorda . See pidi olema raske ülesanne, mõistis Michel lühikesest anatoomiatunnist, ja ühe ribi või liigese eristamine teisest oli talle täiesti üle jõu käiv. Dr Cooperil paistis minevat päris hästi. Ta oli umbes viiekümnendates, üsna lihav, väga lühikeste hallide juuste, hõbedaste ääristega prillide ja asjaliku käitumisega.
  
  "Kas sa tead, mitu luud on inimese käes?" küsis doktor Cooper ega võtnud silmi skeletilt ära.
  
  "Palju?" Michelle vastas.
  
  "Kakskümmend kuus," ütles dr Cooper. "Kakskümmend kuus. Ja mõnda neist tuleb käsitleda kui kohmakate väikeste lollakatena.
  
  "Kas minu jaoks on juba midagi?" Michelle võttis märkmiku välja.
  
  "Natuke. Nagu näete, proovime seda ikka veel uuesti kokku panna.
  
  "Tema?"
  
  "Oh jaa. Sa võid mu sõna võtta. Kolju ja pubis kinnitavad seda. Ütleks, et ka Põhja-Euroopast. Ta pööras oma kolju külili. "Kas näete seda sirget näoprofiili, seda kitsast ninaava? Kõik märgid. Muidugi on ka teisi: kõrge kolju, silmakoopad. Aga sa ei taha etnilise antropoloogia klassi, eks?
  
  "Ma arvan, et mitte," ütles Michelle, kes pidas seda teemat üsna huvitavaks. Mõnikord arvas ta, et võib-olla valis ta vale karjääri ja oleks pidanud hoopis antropoloogiks hakkama. Või äkki arst. "Kuigi ta pole kuigi pikk, eks?"
  
  Dr Cooper vaatas teraskärule laotatud luid. "Ma ütleksin, et minu vanuse kohta üsna pikk."
  
  "Ära ütle, et tead tema vanust."
  
  "Kindlasti. Pidage meeles, et see on vaid ligikaudne oletus. Mõõtes luude pikkust ja rakendades vastavat valemit ning kasutades siin laual olevat lihtsat mõõdulinti, arvutasime tema pikkuseks umbes viis jalga kuus tolli. See on kuskil saja kuuekümne seitsme ja saja kuuekümne kaheksa sentimeetri vahel.
  
  "Nii, laps?"
  
  Dr Cooper noogutas ja puudutas pastakaga tema õlga. "Keskmine rangluu epifüüs - teie jaoks rangluu - on viimane epifüüs kehas, mis sulandub, tavaliselt kahekümnendate aastate keskel, kuigi see võib juhtuda igal ajal viieteistkümne ja kolmekümne kahe vahel. Ta pole veel küpseks saanud. Lisaks uurisin ribide otsad ja selgroolülid. Vanemal inimesel ootaks mitte ainult kulumisjälgi, vaid ka teravamaid otsi ja rohkem ribisid. Selle ribide otsad on lamedad ja sujuvalt ümarad, ainult kergelt lainelised ning selgroolülidel puuduvad üldse epifüüsirõngad. Samuti on varases staadiumis niude, ishiumi ja häbemelihase sulandumine. See protsess toimub tavaliselt kaheteistkümne ja seitsmeteistkümnenda eluaasta vahel.
  
  "Nii et sa tahad öelda, kui vana ta on?"
  
  "Minu äris ei tasu see riskida, aga ma ütleksin, et kaheteistkümne ja viieteistkümne vahel. Ütleme nii, et igal juhul paar aastat veapiiriks. Andmebaasid, millest need numbrid saame, ei ole alati täielikud ja mõnikord on need aegunud.
  
  
  
  "Hästi. Veel midagi?"
  
  "Hambad. Muidugi peate pöörduma hambaarsti poole, et uurida juuri ja kontrollida fluorisisaldust, kui see on olemas - seda pandi siin hambapastasse alles 1959. aastal -, kuid praegu võin teile öelda kolm asja. Esiteks ei jäänud piimahambaid alles - need on piimahambad - ja puhkes teine purihammas. See tähendab, et ta on umbes kaheteistkümneaastane, andke või võtke paar aastat, ja ma julgeksin teiste tõendite põhjal arvata, et ta on pigem vanem kui noorem.
  
  "Ja kolmas asi?"
  
  "Ma kardan, et see kõlab veidi vähem teaduslikult, kuid tema hammaste üldise seisu ja tagahammaste metallist täidiste välimuse põhjal arvan, et ta on vana kooli hambaarst."
  
  "Kui kaua tagasi ta sinna maeti?"
  
  "Võimatu öelda. Pehmeid kudesid ega sidemeid pole alles, luud on veidi värvunud ja kooruvad, nii et ma ütleks, et üle kümne-kahe aasta on möödas, aga siis võib kuni põhjalikumate analüüside tegemiseni vaid oletada."
  
  "Kas on mingeid viiteid surma põhjuse kohta?"
  
  "Mitte veel. Ma pean luud pesema. Mõnikord ei jää noa jälgi näiteks tõrksa mustuse tõttu."
  
  "Aga see auk koljus?"
  
  Dr Cooper tõmbas sõrmega ümber sakilise augu. "See on vist tekkinud väljakaevamiste käigus. See on kindlasti showdown."
  
  "Kuidas sa tead?"
  
  "Kui see juhtuks enne surma, oleks paranemise märke. See on täielik paus."
  
  "Aga kui see oli surma põhjus?"
  
  Dr Cooper ohkas, nagu räägiks ta ähmase mõistusega üliõpilasega. Michelle märkas David Robertsi irvitamas ja punastas, kui nägi teda teda jälgimas. "Kui see nii oleks," jätkas arst, "võite oodata hoopis teistsugust vormi. Värsked luud murduvad teisiti kui vanad. Ja vaata seda." Ta osutas augule. "Mida sa näed?"
  
  Michelle vaatas lähemalt. "Servad," ütles ta. "Need ei ole ümbritseva luuga sama värvi."
  
  "Väga hea. See tähendab, et tegemist on hiljutise pausiga. Kui see juhtuks umbes surma ajal, võiksite eeldada, et servad värvitakse ülejäänud koljuga sama värvi, eks?
  
  "Ma arvan küll," ütles Michelle. "Lihtne, kas pole?"
  
  "Kui tead, mida otsid. Tal oli ka õlavarreluu murd, parem käsi, aga see paranes, nii et ma ütleks, et see juhtus siis, kui ta oli elus. Ja kas sa näed seda?" Ta osutas oma vasakule käele. "See on veidi pikem kui tema parem käsi, mis võib viidata vasakukäelisusele. Muidugi võib põhjuseks olla luumurd, aga ma kahtlen selles. Abaluude osas on erinevusi, mis toetavad ka minu hüpoteesi.
  
  Michelle tegi paar märkust ja pöördus siis dr Cooperi poole. "Me teame, et ta maeti tõenäoliselt sinna, kuhu ta leiti," ütles ta, "kuna säilmed olid umbes kolm kuni neli jalga maa all, kuid kas on võimalik teada saada, kas ta suri seal või viidi ta hiljem mujale?
  
  Dr Cooper raputas pead. "Kõik tõendid selle kohta hävitati samamoodi nagu kolju ja mõned muud luud said kahjustatud. Buldooser."
  
  "Kust on asjad, mille me surnukeha juurest leidsime?"
  
  Dr Cooper osutas pingile, mis jooksis mööda kaugemat seina ja pöördus tagasi Bonesi poole. David Roberts rääkis esimest korda. Tal oli kombeks Michelle'iga rääkides pead langetada ja pomiseda, nii et naine ei kuulnud alati, mida ta rääkis. Ta tundus naise juuresolekul piinlikkust, justkui meeldiks ta talle. Ta teadis, et tema blondide juuste ja roheliste silmade kombinatsioon mõjus mõnele mehele kütkestavalt, kuid see oli naeruväärne. Michelle oli just saanud neljakümneaastaseks ja David ei saanud olla vanem kui kakskümmend kaks.
  
  Ta järgnes talle pingile, kus ta osutas mitmele vaevu äratuntavale objektile. "Me ei saa kindlalt öelda, et need kuuluvad talle," ütles ta, "kuid nad kõik koguti kehast väikese raadiusega." Lähemalt vaadates arvas Michelle, et suudab välja tuua riidejääke, võib-olla riidetükke, vööpandla, münte, sulenoa, ümarate servadega plastkolmnurka, kinganahast, pitsist aasasid ja mõnda ümmargust eset. "Mis see on?" ta küsis.
  
  "Õhupallid". David pühkis ühte neist kaltsuga ja ulatas naisele.
  
  Michelle tundus katsudes sile ja raske klaaskera sees oli sinine topeltspiraal. "See tähendab suve," ütles ta peaaegu iseendale.
  
  "Mul on kahju?"
  
  Ta vaatas Davidit. "Oi vabandust. Ma ütlesin, et suvi. Suvel mängisid poisid marmorit. Õues, kui ilm oli ilus. Aga mündid?
  
  "Paar senti, pool krooni, kuus penni, kolm penni."
  
  "Kõik vana mündi mündid?"
  
  "Vähemalt kümnendkohani."
  
  "Nii oli see enne 1971. aastat." Ta tõstis väikese sileda eseme. "Mis see on?"
  
  David pesi osa mustusest maha ja näitas kilpkonnamustrit. "Ma arvan, et see on vahendaja," ütles ta. "Noh, tead, kitarri jaoks."
  
  "Nii, muusik?" Michelle tõstis üles korrosiooniga kaetud keti käevõru, mille keskel oli lame piklik ovaal ja millele oli midagi kirjutatud.
  
  Dr Cooper tuli. "Jah, ma arvasin, et see oli huvitav," ütles ta. "Kas sa tead, mis see on?"
  
  "Mingi käevõru?"
  
  "Jah. Ma arvan, et see on identifitseerimiskäevõru. Nad said teismeliste poiste seas väga populaarseks kuuekümnendate aastate keskel. Mäletan , et mu vennal oli üks. David suutis seda natuke puhastada. Loomulikult oli kogu hõbedamine kadunud, kuid õnneks läks graveerija puur sügavale all olevasse sulamisse. Kui vaatate tähelepanelikult, saate osa pealkirjast lugeda. Siin, kasutage seda." Ta ulatas Michelle'ile suurendusklaasi. Michelle vaatas seda läbi ja nägi välja mõnede graveeritud kirjade nõrgad piirjooned: GR-HA-. See oli kõik.
  
  "Graham, ma arvan," ütles dr Cooper.
  
  Michelle vahtis luude kogumit, püüdes ette kujutada sooja, elavat ja hingavat inimest, mille nad kunagi olid moodustanud. Poiss. "Graham," sosistas ta. "Kahju, et tal ei olnud graveeritud perekonnanime. See teeks meie töö palju lihtsamaks."
  
  Dr Cooper pani käed kõveratele reitele ja naeris. "Ausalt, mu kallis," ütles ta, "ma ei usu, et see oleks teile palju lihtsam kui see, eks? Kui mul on siiani õigus, siis otsite näiteks kaheteist- kuni viieteistaastast vasakukäelist poissi nimega Graham, kes kunagi murdis parema käe õlavarre ja jäi kadunuks vähemalt kakskümmend või kolmkümmend aastat tagasi, võib-olla aastal suvi. Oh, ja ta mängis õhupalle ja kitarri. Kas ma olen midagi unustanud? Vean kihla, et teie failides pole palju selle kirjeldusega sobivaid.
  
  
  
  Igal õhtul kella seitsme paiku laskus Banks mäest alla ja kõndis läbi küla käänuliste tänavate. Talle meeldis praegusel kellaajal valguskvaliteet, see, kuidas väikesed valged majakesed oma mitmevärviliste puidust astmetega paistsid hõõguvat ja lilled - ohtralt lillat, roosat ja punast - tundusid valge-kuumad. Gardenia aroom oli segatud tüümiani ja punega. Selle all, kuni mandrini, laius tumeda veini meri, nagu Homerose ajal. Kuigi, nagu Banks märkis, polnud see päris veinipime. Igal juhul mitte kõik. Mõned maale lähemal olevad alad olid tumesinised või rohelised ja ainult palju kaugemal tumenesid need noore Kreeka veini lillaks.
  
  Üks-kaks poepidajat tervitasid teda möödaminnes. Ta viibis saarel veidi üle kahe nädala ehk kauem, kui enamik turiste viibis, ja kuigi teda vastu ei võetud, tunnustati tema kohalolekut vähemalt. See oli peaaegu nagu viibimine Yorkshire'i maal, kus viibite külalisena, kuni olete mõne aasta talvitunud. Võib-olla oleks ta siia kauaks jäänud, keele õppinud, salapäraseks erakuks saanud, saareelu rütmidesse sukeldunud. Ta nägi isegi veidi kreeklane välja oma kõhna figuuri, lühikeste mustade juuste ja pargitud nahaga.
  
  Ta võttis päeva viimase paadiga saabunud kaks päeva vanad inglise ajalehed ja tõi need endaga veepiiril asuvasse Philipi kõrtsi, kus veetis suurema osa oma õhtutest sadamavaatega välilaua taga. Ta jõi aperitiiviks ouzot, otsustas, mida süüa, ja jõi siis õhtusöögil retsinat. Ta leidis end nautimas kohaliku vaigulise veini kummalist õlist maitset.
  
  Banks süütas sigareti ja vaatas, kuidas turistid läksid paati, mis viis nad tagasi kruiisilaevale ja õhtuse meelelahutuse juurde: võib-olla Cheadle Hulme'i Cheryl tantsimas "Dance of the Seven Veils" või Heckmondwike'i biitlite bänd. Homme maanduvad nad uuele saarele, kus ostavad kalleid nipsasju ja teevad fotosid, mida ei vaata üle korra. Grupp saksa turiste, kes pidid ööbima ühes saare vähestest väikestest hotellidest, võttis teisel pool terrassi laua ja tellis õlle. Nad olid ainsad inimesed, kes istusid väljas.
  
  Pangad rüüpasid ouzot ja näksisid oliive ja dolmade, leppides õhtusöögiks Kreeka kala ja rohelise salatiga. Viimane turist oli ristluslaevale naasmas ja niipea, kui ta oma varud ära pani, peatus Alex malet mängima. Vahepeal pöördus Banks ajalehtede poole.
  
  Tema tähelepanu köitis esimese lehekülje paremas alanurgas olev artikkel pealkirjaga DNA KINNITAB KAUA MAATUD KEHA IDENTITEETI. Huvitatud Banks luges edasi:
  
  
  
  Nädal tagasi Cambridgeshire'i osariigis Peterborough'st läänes kiirtee A1 äärde uue kaubanduskeskuse vundamenti kaevanud töötajad avastasid noore poisi luustiku. Kuriteopaigalt leitud ja kohtuantropoloogi dr Wendy Cooperi edastatud teave tõi kaasa väga kitsa võimaluste loetelu. "See oli peaaegu kingitus," ütles dr Cooper meie reporterile. "Tavaliselt ei ütle vanad luud teile nii palju, kuid antud juhul teadsime algusest peale, et tegemist on väikese poisiga, kes murdis kunagi parema käe ja oli tõenäoliselt vasakukäeline." Sündmuskoha lähedalt leiti kuuekümnendate aastate keskpaiga teismeliste poiste seas populaarne identifitseerimiskäevõru, millele oli kirjutatud nimi "Graham". Detektiivinspektor Michelle Hart Cambridge'i politseist ütles: "Dr Cooper on andnud meile palju materjali, millega töötada. See oli lihtsalt failide uurimise ja võimaluste piiramise küsimus. Kui politsei leidis ühe tugeva kandidaadi, Graham Marshalli, pöörduti poisi vanemate poole DNA-proovide saamiseks ja test oli positiivne. "Milline kergendus on teada, et nad leidsid meie Grahami pärast kõiki neid aastaid," ütles proua Marshall oma kodus. "Kuigi me elasime lootuses." Graham Marshall jäi kadunuks pühapäeval, 22. augustil 1965, 14-aastaselt, kui ta toimetas üldajalehte väljaspool oma Peterborough's asuvat volikogu kodu. Tänaseni pole temast jälgegi leitud. "Politsei oli sel ajal ammendanud kõik võimalikud vihjed," ütles inspektor Hart meie reporterile, "kuid alati on võimalus, et see avastus toob uusi vihjeid." Küsimusele, kas juhtumi uus uurimine on võimalik, ütles inspektor Hart vaid, et "Kadunud inimesi ei kirjutata kunagi maha enne, kui nad on leitud, ja kui on võimalus pahatahtlikuks mänguks, siis tuleb õiglus jalule seada." Surma põhjuse kohta pole veel selgeid viiteid, kuigi dr Cooper märkis, et vaevalt oleks poiss end kolme jala mulla alla matta.
  
  
  
  Banks tundis, kuidas kõht tõmbub kokku. Ta pani ajalehe käest ja vahtis merd, kus loojuv päike paiskas üle silmapiiri roosat tolmu. Kõik tema ümber hakkas virvendama ja tundus ebareaalne. Nagu igal õhtul, kõlas "Zorba tantsu" all nagu igal õhtul kreeka muusika salvestis. Kõrts, sadam, karm naer - kõik näis kaduvat kaugusesse ja ainult Banks jäi oma mälestuste ja teravate sõnadega ajalehes.
  
  "Alan? Kuidas sa ütled nende eest sente?"
  
  Banks vaatas üles ja nägi Alexandrose tumedat kükitavat kuju enda kohal seismas. "Alex. Vabandust. Mul on hea meel sind näha. Istu maha."
  
  Alex istus mureliku ilmega. "Sa näed välja nagu oleksite saanud halvad uudised."
  
  "Sa võid ka seda öelda." Banks süütas sigareti ja vaatas tumenevat merd. Ta tundis soola ja surnud kala lõhna. Alex viipas Andrea poole ning hetk hiljem ilmus nende ette lauale pudel ouzot koos teise taldrikuga oliivide ja dolmadedega. Philip süütas terrassil rippuvad laternad ja need kõikusid tuules, heites laudadele põgusaid varje. Alex võttis nahkkotist välja kaasaskantava malekomplekti ja pani nupud paika.
  
  Banks teadis, et Alex ei avalda talle survet. See oli üks asju, mis talle oma uue sõbra juures meeldis. Alex sündis saarel ja pärast Ateena ülikooli lõpetamist rändas Kreeka laevafirma juhina mööda maailma ringi, enne kui otsustas kümme aastat tagasi neljakümneaastaselt töölt lahkuda. Nüüd elatas ta end nahast vööde valmistamisega, mida müüs veepiiril turistidele. Nagu Banks peagi avastas, oli Alex äärmiselt kultuurne mees, kirg Kreeka kunsti ja arhitektuuri vastu ning tema inglise keel oli peaaegu täiuslik. Tal oli ka see, mis Banksile tundus olevat väga sügavalt juurdunud eneseväärikuse tunne ja rahulolu lihtsa eluga, mida Banks soovis saavutada. Muidugi ei rääkinud ta Alexile, mida ta elatise nimel teeb, vaid ütles, et on riigiteenistuja. Ta on avastanud, et puhkusel kohtutud võõrastele ütlemine, et olete võmm, kipub neid eemale peletama. Kas see või neil on mõni mõistatus, mida peate lahendama, nagu inimesed küsivad alati imelike vaevuste kohta, kui neid arstidele tutvustatakse.
  
  
  
  "Võib-olla pole see täna hea mõte," ütles Alex ja Banks märkas, et ta pani malekomplekti ära. Igal juhul oli see alati vaid taustavestlus, kuna kumbki polnud kogenud mängija.
  
  "Vabandust," ütles Banks. "Tundub, et mul pole tuju. Ma lihtsalt kaotaksin."
  
  "Tavaliselt teete seda. Aga kõik on korras, mu sõber. Ilmselgelt midagi häirib teid." Alex tõusis, et lahkuda, kuid Banks sirutas käe ja puudutas tema kätt. Kummalisel kombel tahtis ta kellelegi rääkida. "Ei, jääge," ütles ta ja valas neile mõlemale helde klaasi ouzot. Alex vaatas teda hetkeks oma tõsiste pruunide silmadega ja istus uuesti.
  
  "Kui ma olin neljateistkümneaastane," ütles Banks, vaadates üles sadamatulesid ja kuulates kalalaevade mürinat, "kadus mu lähedane koolivend. Keegi teine ei näinud teda. Keegi ei teadnud kunagi, mis temaga juhtus. Pole jälgegi." Ta naeratas ja pöördus Alexi poole vaatama. "See on naljakas, sest tol ajal tundus see muusika pidevalt kõlavat: "Zorba Dance". See oli tol ajal Inglismaal suur hitt. Marcello Minerbi. Naljakad pisiasjad, mida sa mäletad, kas pole?"
  
  Alex noogutas. "Mälu on tõepoolest salapärane protsess."
  
  "Ja sageli ei saa teda usaldada."
  
  "Tõsi, tundub, et kuna asjad seal asuvad, muutuvad nad ... kummaliselt."
  
  "Ilus kreeka sõna "metamorfiseeritud".
  
  "See on. Muidugi tuleb meelde Ovidius."
  
  "Aga see juhtub minevikuga, kas pole? Meie mälestustega."
  
  "Jah".
  
  "Igatahes," jätkas Banks, "sel ajal levisid üldised spekulatsioonid, et mu sõber, tema nimi oli Graham, röövis pedofiil - teine kreeka sõna, kuid mitte nii ilus - ja ta sooritas enesetapu.
  
  "See tundub olevat mõistlik eeldus, arvestades elu linnades. Aga kas ta ei võiks lihtsalt kodust põgeneda?"
  
  "See oli teine teooria, kuid tal polnud selleks põhjust, niipalju kui keegi teadis. Ta oli piisavalt õnnelik ega rääkinud kunagi põgenemisest. Igal juhul," jätkas Banks, "kõik katsed teda leida ebaõnnestusid ja ta ei ilmunud enam kunagi kohale. Fakt on see, et umbes kaks kuud varem mängisin jõe kaldal, kui üks mees tuli vastu, võttis minust kinni ja üritas mind vette lükata.
  
  "Mis on juhtunud?"
  
  "Olin piisavalt nõtke ja libe, et välja vingerdada ja joosta."
  
  "Aga te pole kunagi võimudele rääkinud?"
  
  "Ma pole kunagi isegi oma vanematele rääkinud."
  
  "Miks mitte?"
  
  "Sa tead, millised lapsed on, Alex. Alustuseks poleks ma pidanud seal mängima. See oli kodust üsna kaugel. Jätsin ka tunnid vahele. Ma oleksin pidanud koolis olema. Ja ma vist süüdistasin ennast. Ma lihtsalt ei tahtnud hätta jääda."
  
  Alex valas veel ouzot. "Nii et kui teie sõber kadus, siis arvasite, et see on sama inimene?"
  
  "Jah".
  
  "Ja teie kannate süüd kõik need aastad?"
  
  "Võibolla jah. Ma pole selle peale kunagi niimoodi mõelnud, aga aeg-ajalt, kui sellele mõtlen, tunnen...see on nagu vana haav, mis ei parane kunagi täielikult. ma ei tea. Ma arvan, et see on osaliselt põhjus, miks ma..."
  
  "Miks sa oled mis?"
  
  "Pole tähtis".
  
  "Miks teist sai politseinik?"
  
  Banks vaatas talle üllatunult otsa. "Kuidas sa tead?"
  
  Alex naeratas. "Olen oma aja jooksul mitmega kohtunud. Õpid märke ära tundma."
  
  "Nagu mis?"
  
  "Oh, vaatlus, uudishimu, teatud viis kõndida ja istuda. Väiksed asjad."
  
  Banks naeris. "Paistab, et sinust saaks hea politseinik, Alex."
  
  "Oh ei. Ma arvan, et ei".
  
  
  
  "Miks?"
  
  "Ma ei usu, et saaksin kunagi päris kindel olla, et olen õigel poolel."
  
  "Kas sa oled nüüd selline?"
  
  "Ma üritan olla."
  
  "Mina ka," ütles Banks.
  
  "Ma olen kindel, et sa oled hea politseinik. Siiski peate meeles pidama, et Kreekas... noh, meil oli omajagu režiime. Aga palun jätka."
  
  Banks patsutas volditud ajalehte. "Nad leidsid ta üles," ütles ta. "Maetud tee äärde umbes kaheksa miili kaugusel kohast, kus ta kadus."
  
  Alex vilistas läbi hammaste.
  
  "Nad ei tea veel surma põhjust," jätkas Banks, "kuid ta ei pääsenud sinna omal jõul."
  
  "Nii et võib-olla olid oletused õiged?"
  
  "Jah".
  
  "Ja see paneb sind jälle halvasti tundma, kas pole?"
  
  "Kohutav. Mis siis, kui mina vastutaksin, Alex? Mis siis, kui see oli sama mees? Kui ma räägiksin..."
  
  "Isegi kui te juhtunust teatasite, ei tähenda see, et ta oleks tabatud. Need inimesed võivad olla väga targad, nagu olen kindel, et olete aastate jooksul õppinud." Alex raputas pead. "Aga ma pole piisavalt rumal, et uskuda, et võite mehe süütundest välja ajada, kui tal on selleks tuju. Kas sa usud saatusesse?"
  
  "Ma ei tea".
  
  "Meie, kreeklased, usume väga saatusesse, saatusesse."
  
  "Igatahes, mis tähtsust sellel on?"
  
  "Sest see õigustab teid. Kas sa ei mõista? See on nagu katoliku kirik vabastaks teid teie pattudest. Kui see on saatus, siis oli teile määratud ellu jääda ja mitte kellelegi rääkida, samas kui teie sõber oli määratud röövimisele ja tapmisele ning tema surnukeha leiti palju aastaid hiljem.
  
  "Siis ma ei usu saatusesse."
  
  "Noh, see oli proovimist väärt," ütles Alex. "Mida sa kavatsed teha?"
  
  
  
  "Ma ei tea. Ma ei saa tõesti midagi teha, eks? Kohalik politsei hakkab asja uurima ja nad kas saavad juhtunu teada või mitte. Vean kihla, et nad ei tee seda pärast kõiki neid aastaid."
  
  Alex ei öelnud hetkeks midagi, lihtsalt mängis oma ouzo klaasiga, lonks siis pikalt ja ohkas.
  
  "Mida?" küsis Banks.
  
  "Mul on tunne, et hakkan sind igatsema, mu sõber."
  
  "Miks? Ma ei lähe kuhugi."
  
  "Kas sa tead, et sakslased okupeerisid selle saare sõja ajal?"
  
  "Muidugi," ütles Banks, olles üllatunud Alexi järsust teemavahetusest. "Uurisin vanu kindlustusi. Sa tead, mida sa uurisid. Me rääkisime sellest. See polnud just Navarone suurtükid, kuid mulle avaldas muljet.
  
  Alex viipas tõrjuvalt käega. "Sina ja mina suudame vaid ette kujutada, milline elu oli natside okupatsiooni ajal," ütles ta, "aga mu isa elas selle üle. Ühel päeval rääkis ta mulle loo, kuidas ta oli poiss, mitte palju vanem kui sina ja su sõbrad. Saart juhtivat Saksa ohvitseri kutsuti von Brauniks ja kõik arvasid, et ta pidi olema saamatu pätt, et ta niimoodi kuhugi saata. Nagu te ütlete, mu sõber, mitte päris Navarone suurtükid, mitte kõige strateegilisem koht Vahemerel. Kuid keegi pidi rahvastiku eest hoolitsema ja von Braun oli see inimene. See ei olnud väga raske ülesanne ja olen kindel, et siin paiknevad sõdurid on muutunud väga lohakaks.
  
  "Kord varastasid mu isa ja kolm tema sõpra ühe Saksa džiibi. Teed on kehvad, nagu praegugi näha, ja loomulikult ei osanud nad sõita ega osanud midagi peale elementaarsete asjade, nii et nad põrkasid vaevalt poole miili pärast vastu rahnu. Õnneks nad viga ei saanud ja jooksid minema enne, kui sõdurid juhtunust aru said, kuigi ilmselt nägi üks sõdur neid ja ütles von Braunile, et seal on neli last. Alex tegi pausi ja süütas ühe oma Türgi sigareti. Kord küsis Banks temalt Kreeka suitsetava Türgi tubaka poliitilise korrektsuse kohta, kuid ta ütles vaid, et see maitseb palju paremini.
  
  "Igal juhul," jätkas Alex suitsu välja pahvides, "mis iganes põhjus oli, võttis von Braun enda peale kätte maksta ja eeskuju näidata, nagu natsid tegid paljudes okupeeritud külades. Tõenäoliselt tahtis ta tõestada, et ta pole lihtsalt mingi loll, saamatu idioot, kes saadeti kuhugi, et teda kurjast eemal hoida. Ta kogus kokku neli teismelist poissi - sama palju kui sõdurid - ja käskis nad seal maha lasta. Alex osutas kohale, kus peatänav ühines veepiiriga. "Kaks neist olid tõesti seotud; ülejäänud kaks olid süütud. Ükski neist polnud minu isa."
  
  Saksa turistid naersid ühe naise öeldu peale ja kutsusid Andreale õlut juurde tellima. Banksi sõnul olid nad juba päris purjus ja pole midagi hullemat kui purjus sakslane, kui just pole tegemist purjus Inglise jalgpallifänniga.
  
  Alex ignoreeris neid ja jätkas. "Mu isa tundis end süüdi, et ta ei rääkinud, nagu ka tema sõber, aga mida nad saaksid teha? Tõenäoliselt oleks natsid neid lisaks neljale, kelle nad valisid, maha lasknud. See oli see, mida ameeriklased nimetavad no-win olukorraks. Ta kandis seda häbi ja süüd endaga kogu oma elu.
  
  "Kas ta on veel elus?"
  
  "Ta on juba aastaid surnud. Aga asi on selles, et von Braun oli üks väikestest sõjakurjategijatest pärast sõda, ja teate mis? Isa läks kohtusse. Ta ei lahkunud kunagi oma elus saarelt, välja arvatud üks külaskäik Ateenasse, kus tal eemaldati pimesool, kuid ta pidi minema. Et tunnistada."
  
  Banks tundis end Alexi jutust ja jutu raskusest rabatuna, talle tundus, et ta ei oska öelda midagi, mis poleks sobimatult kerge. Lõpuks leidis ta oma hääle. "Kas sa üritad mulle öelda, et arvad, et peaksin tagasi tulema?"
  
  
  
  Alex vaatas talle otsa ja naeratas kurvalt. "Ma ei ole see, kes arvab, et peaksite tagasi tulema."
  
  "Ah, pagan." Banks süütas sigareti ja kallutas ouzot uuesti. See oli peaaegu tühi.
  
  "Mul on õigus?" nõudis Alex.
  
  Banks vaatas merd, mis oli juba pime, moonutades selle sädeleval pinnal tulede peegeldusi, ja noogutas. Muidugi ei saanud ta täna õhtul midagi teha, kuid Alexil oli õigus; ta peab lahkuma. Ta kandis oma kuriteo saladust endaga nii kaua kaasas, et sellest sai osa temast endast, ja ta ei saanud meelest Graham Marshalli luude avastamist, nagu ka kõiki muid asju, mille ta arvas olevat maha jätnud: Sandra ja tema. rasedus, Annie Cabbot, Job.
  
  Ta vaatas, kuidas paar noort armastajat promenaadil kõndis, embades, ja muutus kohutavalt kurvaks, sest ta teadis, et nüüd on kõik läbi, see lühike viibimine paradiisis, teadis, et see on viimane kord, kui nad Alexiga sõbralikult veedavad. ühine õhtu Kreeka soojuses, iidsel kivivallil löövad lained ja õhus on türgi tubaka, soola ja rosmariini lõhn. Ta teadis, et homme peab ta varakult sadamasse minema, hommikuse praamiga Pireusse sõitma ja esimese lennuga koju tagasi sõitma. Ja ta soovis, et ta seda ei teeks.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  2
  
  Kaks päeva hiljem Yorkshire'is polnud taevas kaugeltki pilvitu ja päike kindlasti ei paistnud. Tegelikult pole see sisse lülitatud pärast seda, kui Banks Kreekasse lahkus, mõtiskles direktor Annie Cabbot, lükates kõrvale järjekordse virna pabereid ja tõstes jalad lauale. Tundus, nagu oleks mardikas läinud ja kogu päikesevalguse endaga kaasa võtnud. Ei midagi peale külma vihma, halli taeva ja veel vihma. Ja oligi august. Kus oli suvi?
  
  Annie pidi tunnistama, et igatses Banksist. Ta lõpetas nende romantilise suhte, kuid tema elus polnud kedagi teist ning ta nautis mehe seltskonda ja professionaalset taipamist. Nõrkusehetkedel kahetses ka tema mõnikord, et nad ei saanud armastajateks jääda, kuid see ei olnud valik, arvestades tema perekondlikku pagasit ja tema taastunud huvi oma karjääri vastu. Ülemusega magamisega oli liiga palju raskusi. Positiivne on see, et ta leidis palju rohkem aega maalimiseks ning hakkas taas tegelema meditatsiooni ja joogaga.
  
  Asi polnud selles, et ta ei saanud aru, miks Banks lahkus. Vaesel oli lihtsalt küllalt. Ta pidi oma akusid laadima, nimme vöötama, enne kui ta saaks uuesti võidelda. Kuust peaks piisama, nõustus ülemkonstaabli abi Ron McLaughlin ja Banksil oli selleks rohkem kui piisavalt puhkust. Nii ta lahkus Kreekasse, võttes päikese kaasa. Kurat vedas.
  
  
  
  Vähemalt tähendas Banksi ajutine eemalolek Annie kiiret üleviimist Complaints and Discipline'ist tagasi CID-sse detektiiviinspektori auastmega, mis oli täpselt see, mida ta soovis. Tal ei olnud aga enam oma kontorit, vaid paarismaja nurgake valves olevatele detektiividele koos seersant Hatchley ja kuue peainspektoriga, sealhulgas Winsome Jackman, Kevin Templeton ja Gavin Rickerd, kuid see oli ohverdamist väärt. olla eemal sellest paksust seksistlikest detektiiv Chambersist, rääkimata teretulnud muutusest tema alluvuses tehtud mustale tööle.
  
  Viimasel ajal on Lääne regioonis samuti vähe rohkem kuritegevust kui päikese käes, välja arvatud Harrogate, kus on puhkenud salapärane munaviskamise epideemia. Näis, et noored loopisid munadega möödasõitvaid autosid, hooldekodude aknaid ja isegi politseijaoskondi. Aga see oli Harrogate, mitte Eastvale. Sellepärast ajas Annie, kes oli tüdinud aruannete, ülesannete kirjelduste, ringkirjade ja kulude kärpimisettepanekute vaatamisest, kõrvu kikitama, kui kuulis detektiiv superintendent Gristorpi keppi koputamist, kui too kabineti uksele lähenes. Ta tõstis jalad laualt ära, nii et Gristorp ei märkaks tema punaseid seemisnahast poolsaapaid, kui miski muu, lükkas oma lainelised pruunid juuksed kõrvade taha ja teeskles, et vajub sügavale oma paberitesse.
  
  Gristorp astus oma laua juurde. Pärast hüppeliigese murdmist oli ta kaalust alla võtnud, kuid nägi siiski piisavalt tugev välja. Sellest hoolimata levisid kuuldused, et ta oli pensionile jäämise teemat üles võtnud. "Kuidas sul läheb, Annie?" - ta küsis.
  
  Annie osutas paberitele, mis olid üle laua puistatud. "Mitte eriti".
  
  "Poiss lihtsalt kadus. Koolipoiss, viisteist aastat vana.
  
  "Kui kaua see oli?"
  
  
  
  "Ma ei tulnud eile õhtul koju." Grist-Thorpe esitas talle väärkohtlemise raporti. "Mu vanemad on meile eile õhtust saati helistanud."
  
  Annie kergitas kulme. "See on natuke vara, et meid selles küsimuses lubada, kas pole, söör? Lapsed kaovad kogu aeg. Eriti viieteistaastased.
  
  Gristorp kriimustas lõuga. "Mitte need, keda kutsutakse Luke Armitage'iks, neil pole seda."
  
  "Luke Armitage? Mitte..."
  
  "Jah. Martin Armitage'i poeg. Kui täpne olla, kasupoeg."
  
  "Oh kurat". Martin Armitage oli endine jalgpallur, kes oli kunagi Premier League'i üks parimaid ründajaid. Pärast seda, kui ta profispordist pensionile läks, on temast saanud justkui maamees. Ta elas koos oma naise ja kasupoeg Luke'iga Swainsdale Hallis, mis on suurepärane häärber Daleside'is Fortfordi kohal. Armitage oli tuntud kui "šampanja" sotsialist, kuna ta tunnistas end vasakpoolseks, annetas heategevusorganisatsioonidele, eriti neile, mis toetavad ja propageerivad laste spordiüritusi, ning ta otsustas saata oma poja Eastvale'i üldkooli, mitte avalikku kooli .
  
  Tema naine Robin Featherling oli kunagi kuulus modell, omal alal piisavalt tuntud nagu Martin Armitage, ning tema vägiteod, sealhulgas narkootikumid, pöörased peod ja pöörased suhtekorraldus erinevate rokkstaaridega, olid heaks taustaks kahekümnele. või rohkem kui aastaid tagasi, kui Annie oli teismeline. Robin Fetherling ja Neil Byrd olid ägedad, kaunis noorpaar sellest ajast, kui Annie Exeteri ülikoolis õppis. Ta kuulas isegi oma üliõpilaskorteris Neil Byrdi plaate, kuid polnud aastaid kuulnud tema nime ega muusikat - see pole üllatav, kuna tal polnud tänapäeval ei aega ega tahtmist popmuusikat jälgida. Ta mäletas, et luges, et Robinil ja Nealil oli umbes viisteist aastat tagasi abieluväline laps. Luke. Siis läksid nad lahku ja Neil Bird sooritas enesetapu, kui laps oli veel väga väike.
  
  
  
  "Oh pagan, tõesti," ütles Gristorp. "Mulle ei meeldi arvata, et me teenime rikkaid ja kuulsaid paremini kui vaeseid, Annie, aga võib-olla võiksite minna ja proovida oma vanemaid rahustada. Tõenäoliselt käis tüüp oma semudega väljas, jooksis Londonisse või midagi, aga teate, mis inimeste kujutlusvõime võib saada.
  
  "Kust ta kadus, söör?"
  
  "Me ei tea kindlalt. Ta oli eile pärastlõunal linnas ja kui ta koju teed jooma ei tulnud, hakkasid nad muretsema. Alguses arvati, et ta võis mõne semuga kokku saada, aga kui pimedaks läks ja teda ikka veel kodus polnud, hakkasid nad muretsema. Täna hommikuks olid nad muidugi endast väljas. Selgus, et mehel oli kaasas mobiiltelefon, nii et nad on üsna kindlad, et ta helistaks, kui midagi juhtuks."
  
  Annie kortsutas kulmu. "See kõlab tõesti imelikult. Kas nad üritasid talle helistada?"
  
  "Signaali pole. Nad ütlevad, et tema telefon on välja lülitatud.
  
  Annie tõusis püsti ja sirutas käe vihmavarju järele. "Ma lähen sinna ja räägin nendega kohe."
  
  "Ja Annie?"
  
  "Jah, härra?"
  
  "Ma arvan, et te ei pea teile sellest rääkima, kuid proovige olla nii vaikne kui võimalik. Viimane asi, mida me tahame, on see, et kohalik ajakirjandus seda juhtumit kajastaks.
  
  "Vait, vait, härra."
  
  Gristorp noogutas. "Hästi".
  
  Annie astus ukse poole.
  
  "Suurepärased saapad," ütles Gristorp selja tagant.
  
  
  
  Banks mäletas Graham Marshalli kadumise päevi eredamalt, kui ta mäletas enamikku nii kaua aega tagasi, mõistis ta, kui ta silmad sulges ja lennukiistmel tagasi nõjatus, kuigi ta leidis, et mälu kippus minevikku võtma pigem juhuslikult kui täpselt. ; see segati, tihendati ja teisaldati. See on muutunud, nagu Alex eile õhtul ütles.
  
  
  
  Nädalad, kuud, aastad möödusid tema vaimusilmas, kuid mitte tingimata kronoloogilises järjekorras. Emotsioone ja juhtumeid võib olla piisavalt lihtne taluda ja meeles pidada, kuid mõnikord, nagu politseitöö, peate sündmuste tegeliku jada rekonstrueerimiseks toetuma välistele tõenditele. Kas ta oli näiteks 1963. või 1965. aastal Woolworthis poevargusega vahele jäänud, ta ei mäletanud, kuigi mäletas absoluutse selgelt hirmu ja abituse tunnet selles kitsas kolmnurkses ruumis eskalaatori all, Old Spice'i habemeajamisjärgse habemeajamise lõhna. ja see, kuidas kaks tumedates ülikondades detektiivi naersid, kui nad teda lükkasid ja panid ta taskuid tühjendama. Aga kui ta asjale lähemalt mõtles, meenus talle, et samal päeval ostis ta uhiuue albumi With the Beatles, mis ilmus 1963. aasta novembri lõpus.
  
  Ja nii see sageli juhtus. Mõelge mõnele väikesele detailile - lõhnale, muusikapalale, ilmale, jutujupile -, seejärel uurige seda hoolikalt, esitage küsimusi igast küljest ja enne kui arugi saate, ilmub rohkem teavet, mille arvasite, et olete unustanud. Üks asi veel. Alati see ei õnnestunud, kuid mõnikord, kui ta seda tegi, tegi Banks lõpuks filmi omaenda minevikust - filmi, mida ta nii vaatas kui ka mängis. Ta nägi, mis riided tal seljas oli, teadis, kuidas ta end tunneb, mida inimesed räägivad, kui soe või külm väljas on. Mõnikord hirmutas teda mälestuste tegelikkus ja ta pidi end sellest seisundist külma higiga välja tõmbama.
  
  Veidi enam kui nädal pärast seda, kui ta naasis koos Banksi perekonnaga Blackpoolist puhkuselt, kadus Graham Marshall oma pühapäevahommikuses ajaleheringis Donald Bradfordi ajalehekioski juurest üle peatee - ringil, mida ta oli kõndinud umbes kuus kuud ja mida ka Banks ise kõndis umbes aasta tagasi, kui hr Thackeray omas kauplust. Alguses ei teadnud juhtunust muidugi keegi midagi, välja arvatud härra ja proua Marshall ja politsei.
  
  
  
  Istmel tahapoole nõjatudes ja silmad sulgedes püüdis Banks seda pühapäeva meenutada. Kõik oleks alanud normaalselt. Nädalavahetustel jäi Banks tavaliselt lõunani voodisse, kui ema kutsus ta alumisele korrusele prae sööma. Lõuna ajal kuulati raadiost saates Light komöödiaid: Sea Lark, Around the Horn ja The Ken Dodd Show ilmselt kordus, sest oli suvi, kuni Billy Cotton Bandi show sundis Banksi välja minema, et teie sõpradega kohtuda. mõis.
  
  Mõnikord läksid nad viiekesi - Banks, Graham, Steve Hill, Paul Major ja Dave Grenfell - kohalikku parki jalutama, istusid mänguväljakute kõrval murule ja kuulasid Alan Freemani "Choose Popi". Paul's Transy, vaatab mööduvaid inimesi. Tüdrukud. Mõnikord võttis Steve julguse kokku, et pakkuda ühele neist paar Woodbine'i, et teda tõsta, kuid enamasti nad lihtsalt vaatasid ja igatsesid kauguses.
  
  Teistel pühapäevadel kogunesid nad Pauli juurde ja mängisid plaate, mida nad tegid ka Grahami kadumise päeval, meenutas Banks. Paulil oli kõige parem, sest tal oli uus Dansette, mille ta viiks verandale, kui ilm on hea. Nad ei mänginud muusikat liiga valjult, nii et keegi ei kurtnud. Kui Pauli ema ja isa kodus polnud, suitsetasid nad salaja ühe või kaks sigaretti. Sel pühapäeval olid kohal kõik peale Grahami ja keegi ei teadnud, miks ta kadunud oli, välja arvatud juhul, kui vanemad teda mingil põhjusel kodus hoidsid. Nad võisid olla ranged, Grahami vanemad, eriti tema isa. Ent mis iganes põhjus oli, teda seal polnud ja keegi ei omistanud sellele erilist tähtsust.
  
  Siis oleksid nad seal, istudes trepil, riietatud oma 12-tollistes pükstes, kitsastes särkides ja põlvpükstes, nii pikad juuksed kui kasvada said, enne kui vanemad broneerisid neile reisi kohalikku Crazy Freddy juuksurisalongi. Kahtlemata mängisid nad erinevat muusikat, kuid Banks mäletas, et selle päeva tipphetk oli Steve'i puutumatu koopia Bob Dylani viimasest plaadist, mis tõi selle kõik koju, ja Banksi abi!
  
  Lisaks oma kirele masturbeerimise vastu oli Steve Hillil üsna ebatavaline muusikamaitse. Teistele lastele võivad meeldida Sandy Shaw, Cliff Richard ja Cilla Black, kuid Steve jaoks olid need Animals, The Who ja Bob Dylan. Banks ja Graham olid temaga suurema osa teest, kuigi Banks nautis ka traditsioonilisemat popmuusikat nagu Dusty Springfield ja Gene Pitney, samas kui Dave ja Paul olid konservatiivsemad, jäädes kindlaks Roy Orbisoni ja Elvise juurde. Muidugi vihkasid kõik Val Donikani, Jim Reevesi ja Bachelorsi.
  
  Sel päeval viisid sellised laulud nagu "Subterranean Homesick Blues" ja "Maggie"s Farm" Banksi kohtadesse, mille olemasolust ta ei teadnudki, samas kui mõistatuslikud armastuslaulud "Love Minus Zero / No Limit" ja "She Belongs to Me" ei läinud temast välja. pea mitu päeva. Kuigi Banks pidi tunnistama, et ta ei saanud sõnagi aru, millest Dylan laulab, oli lauludes midagi maagilist, isegi veidi hirmutavat, nagu ilus unenägu, kus keegi hakkab lobisema. Aga võib-olla oli see tagasivaade. See oli alles algus. Täielikuks Dylani fänniks ei saanud temast enne, kui "Like a Rolling Stone" ta kuu või paar hiljem nokautis ning isegi täna ei väidanud ta teadvat, et Dylan laulis umbes poole ajast.
  
  Ühel hetkel möödusid kõrvaltänava tüdrukud nagu alati, väga moekad oma miniseelikute ja Mary Quanti soengutega, kogu juukselõike, narmaste ja peapaeltega, spaatliga kantud silmameik, kahvaturoosad huuled, ninad üles tõmmatud. . Nad olid kuueteistkümneaastased, Banksi või tema sõprade jaoks liiga vanad, ja neil kõigil olid kaheksateistkümneaastased poisid, kellel oli Vespas või Lambretts.
  
  Dave lahkus varakult, öeldes, et tal on vaja teed vanavanemate juures Ely linnas, kuigi Banks arvas, et see oli sellepärast, et Dylan kiusas teda. Mõni minut hiljem oli Steve juba teel ja võttis oma rekordi kaasa. Banks ei mäletanud täpset kellaaega, kuid ta oli kindel, et tema ja Paul kuulasid lugu "Everybody's Gone to the Moon", kui nägid tänaval sõitmas Ford Zephyrit. See ei saanud olla esimene, sest Graham oli hommikust saati kadunud, kuid see oli esimene asi, mida nad nägid. Paul osutas näpuga ja vilistas "Z Carsi" tunnuslaulu. Politseiautod polnud mõisas uustulnuk, kuid siiski haruldus - tollal oli neid piisavalt, et märgata. Auto peatus Grahami maja juures number 58, kaks mundris politseinikku väljusid ja koputasid uksele.
  
  Banks meenutas, kuidas proua Marshall avas ukse, mähkis end kuumast päevast hoolimata õhukese jope sisse, samal ajal kui kaks politseinikku eemaldasid mütsid ja järgnesid talle majja. Pärast seda polnud mõisas enam miski endine.
  
  Naastes 21. sajandisse, avas Banks silmad ja hõõrus neid. Mälestus väsitas teda veelgi. Tal kulus eelmisel päeval Ateenasse jõudmine kuradima kaua aega ja sinna jõudes avastas ta, et ei pääse kojulennule enne kui järgmisel hommikul. Ta pidi ööbima odavas hotellis ja magas pärast oma saare taganemise rahu ja vaikust halvasti, ümbritsetuna suurlinna saginast.
  
  Nüüd lendas lennuk Aadria mere kohal, Itaalia ja endise Jugoslaavia vahel. Banks istus temast vasakul ja taevas oli nii selge, et ta arvas, et näeb enda all kogu Itaaliat, rohelisi, siniseid ja maalähedasi värve Aadria merest Vahemereni: mäed, vulkaanikraater, viinamarjaistandused, kobar. küladest ja suure linna laialivalgumisest. Varsti maandus ta tagasi Manchesteris ja otsingud algaksid tõsiselt. Graham Marshalli luud olid leitud ja Banks tahtis teada, kuidas ja miks need sinna sattusid.
  
  
  
  Annie keeras Fortfordi ja Reltoni vahelt B-kiirteelt maha Swainsdale Halli viivale kruusasele sissesõiduteele. Jalakad, plataanid ja tuhk laiutasid maastikku ning varjasid vaadet saalile endale kuni viimase käänakuni, mil see ilmus kogu oma hiilguses. Seitsmeteistkümnendal sajandil kohalikust paekivist ja veskikivilaastudest ehitatud saal oli pikk, kahekorruseline sümmeetriline keskkorstna ja kiviraamidega akendega kivihoone. Dale'i juhtiv perekond Blackwoods elas seal kuni väljasuremiseni, kuna nii mõnigi vana aristokraatlik perekond suri välja: rahapuuduse ja sobivate pärijate puudumise tõttu. Kuigi Martin Armitage ostis selle koha peaaegu tasuta, olid ülalpidamiskulud kuulduste järgi üüratud ning lähenedes nägi Annie, et osa kivikatusest on lagunenud.
  
  Annie parkis saali ette ja vaatas läbi kaldus vihmasaju alla orgu. See oli suurepärane vaade. Lisaks madalale maavallide künkale alumisel väljal, iidse keltide kaitsel Rooma sissetungi vastu, nägi ta enda ees tervet rohelist orgu, alates looklevast Swaini jõest kuni vastaskaldani kuni hallide lubjakivist armideni, mis tundusid olevat paljad. luustiku hambad. Devroolxi kloostri tumedad kükitavad varemed olid nähtavad umbes poolel teel Daleside'i vastas, nagu ka Lindgarthi küla, mille ruudukujuline kirikutorn ja suitsu, mis tõusis korstnatest üle vihmamustaks muutunud katuste.
  
  Kui Annie ukse juurde jõudis, haukus majas koer. Ta oli ise pigem kassisõber, ta vihkas seda, kuidas koerad külastajate saabudes üles jooksid, haukusid ja sulle peale hüppasid, su jalgevahet sulistasid ja nuusutavad, fuajees kaost tekitasid, samal ajal kui vabandav omanik üritas looma entusiasmi ohjeldada. ja selgitage, mis tegelikult oli, see oli lihtsalt väga sõbralik.
  
  Seekord polnud erand. Ukse avanud noor naine haaras aga koeral kõvasti kaelarihmast kinni, enne kui see Annie seelikule sulistada jõudis ning tema selja taha ilmus teine naine. "Miata!" ta helistas. "Käitu ise! Josie, kas sa võiksid Miata nõudepesumasinasse viia, palun?
  
  
  
  "Jah proua." Josie kadus, peaaegu tirides pettunud dobermani endaga kaasa.
  
  "Vabandust," ütles naine. "Ta on nii põnevil, kui meil on külalised. Ta on lihtsalt sõbralik."
  
  "Miata. Ilus nimi," ütles Annie ja tutvustas end.
  
  "Aitäh". Naine sirutas käe. "Mina olen Robin Armitage. Palun tule sisse."
  
  Annie järgnes Robinile mööda koridori ja sisenes parempoolsest uksest. Tuba oli hiiglaslik, meenutades vana banketisaali, antiikmööbel oli laiali keskel kaunil Pärsia vaibal, tiibklaver ja kivist kamin, mis oli suurem kui kogu Annie suvila. Kaminasimsi kohal seinal rippus see, mis Annie haritud silmale tundus ehtne Matisse.
  
  Mees, kes vaatas tagaaknast välja golfiväljaku suurust muruplatsi, pöördus, kui Annie sisenes. Nagu tema naine, nägi ta välja, nagu poleks terve öö maganud. Ta tutvustas end Martin Armitage'ina ja surus naise kätt. Tema haare oli kindel ja lühike.
  
  Martin Armitage oli üle kuue jala pikk, kena ja sportliku välimusega, peaaegu koljuni raseeritud juuksed, nagu paljud jalgpallurid. Ta oli kõhn, pikkade jalgadega ja trimmis, nagu endisele sportlasele kohane, ja isegi tema vabaajariided - teksad ja lahtine käsitsi kootud kampsun - nägid välja, et need on rohkem väärt kui Annie kuupalk. Ta vaatas alla Annie saabastele ja naine soovis, et oleks sel hommikul valinud midagi konservatiivsemat. Aga kuidas ta seda teada sai?
  
  "Detektiiv Superintendent Gristorp rääkis mulle Luke'ist," ütles Annie.
  
  "Jah". Robin Armitage püüdis naeratada, kuid see tuli välja nagu reklaamivõtte kahekümnes võte. "Kuule, kas ma võin paluda Josie'l meile teed või kohvi tuua, kui soovite?"
  
  "Tee oleks maitsev, aitäh," ütles Annie, kui istus ettevaatlikult antiiktooli servale. Ta arvas, et üks tsiviliseeritumaid asju naispolitseinikuks olemise juures, eriti tsiviilriietes, on see, et inimesed, keda sa külastad - tunnistajad, ohvrid ja kurikaelad - pakuvad sulle alati midagi värskendavat. Tavaliselt tee. See oli inglise keel nagu fish and chips. Televiisorist loetu või nähtu põhjal ei osanud ta ette kujutada, et kusagil mujal maailmas midagi sellist juhtuks. Kuid tema teada pakkusid prantslased veini, kui sandarm kohale tuli.
  
  "Ma tean, kui masendav see võib olla," alustas Annie, "aga 99 protsenti ajast pole absoluutselt millegi pärast muretseda."
  
  Robin kergitas õrnalt kitkutud kulmu. "Kas sa räägid tõsiselt? Kas sa ütled seda lihtsalt selleks, et me end paremini tunneksime?"
  
  "See on tõsi. Oleksite üllatunud, kui palju meil kadunud inimesi on - vabandust, just nii nimetab politsei kadunuks - ja enamik neist osutub sama headeks.
  
  "Enamik neist?" kordas Martin Armitage.
  
  "Ma lihtsalt ütlen teile, et statistiliselt on ta kõige tõenäolisem..."
  
  "Statistiliselt? Milline-"
  
  "Martin! Rahune maha. Ta lihtsalt püüab aidata." Robin pöördus Annie poole. "Vabandust," ütles ta. "aga me kumbki ei maganud palju. Luke pole kunagi varem midagi sellist teinud ja me läheme murest hulluks. Seda ei muuda mitte miski, kui Luke siia tervelt tagasi tuleb. Palun öelge meile, kus ta teie arvates on."
  
  "Soovin, et saaksin sellele küsimusele vastata, ma tõesti vastan," ütles Annie. Ta võttis välja oma märkmiku. "Kas ma saan teilt natuke teavet?"
  
  Martin Armitage jooksis käega üle pea, ohkas ja kukkus tagasi diivanile. "Jah, muidugi," ütles ta. "Ja ma vabandan. Mu närvid on veidi värisevad, see on kõik. Kui ta vaatas talle otse otsa, nägi naine tema silmis muret ja mehe terast pilku, kes tavaliselt sai, mida tahtis. Josie tuli sisse teega, mida ta serveeris hõbekandikul. Annie tundis end veidi ebamugavalt, nagu alati teenijate juuresolekul.
  
  Martin Armitage"i huuled kõverdusid naeratuseks, justkui märkaks ta naise ebamugavust. "Natuke pretensioonikas, kas pole?" - ta ütles. "Arvan, et mõtlete, miks minusugune veendunud sotsialist palkab neiu? See ei tähenda, et ma ei tea, kuidas tassi teed valmistada. Kasvasin üles kuue vennaga Lääne-Yorkshire'i kaevanduslinnas, mis oli nii väike, et keegi ei märganudki, kui Maggie Thatcher selle maatasa tegi. Hommikusöögiks oli hea õnne korral leib ja kaste. Midagi sellist. Robin kasvas üles väikeses talus Devonis.
  
  Ja mitu miljonit naela tagasi see oli? Annie mõtles sellele, kuid ta polnud seal, et arutada nende elustiili üle. "See pole minu asi," ütles ta. "Ma pean ette kujutama, et te mõlemad olete väga hõivatud, võite vajada abi." Ta tegi pausi. "Just nii kaua, kuni sa ei oota, et ma teed juues oma väikese sõrme õhku pistan."
  
  Martin sai nõrga naeru. "Mulle meeldib alati oma seedimise küpsiste sisse kasta." Siis kummardus ta ette ja muutus uuesti tõsiseks. "Kuid sa ei muuda mind ennast paremini tundma, kui mu tähelepanu segate. Mida me saame teha? Kuhu me peaksime vaatama? Kust me alustame?
  
  "Me otsime. Sellepärast me siin olemegi. Millal sa esimest korda uskuma hakkasid, et midagi on valesti?
  
  Martin vaatas oma naisele otsa. "Millal see oli, kallis? Pärast teed, varaõhtul?"
  
  Robin noogutas. "Ta on alati kodus teed joomas. Kui ta pärast kella seitset tagasi ei tulnud ja me temast midagi ei kuulnud, hakkasime muretsema."
  
  "Mida sa tegid?"
  
  "Proovisime talle mobiiltelefoniga helistada," ütles Martin.
  
  "Mis juhtus?"
  
  "See oli välja lülitatud."
  
  "Mis siis?"
  
  "Noh, kella kaheksa paiku," ütles Robin, "Martin läks teda otsima."
  
  "Kust te otsisite, härra Armitage?"
  
  "Ma lihtsalt sõitsin Eastvale'is ringi. Tegelikult natuke mõttetu. Aga ma pidin midagi ette võtma. Robin jäi koju juhuks, kui ta helistab või ilmub.
  
  
  
  "Kaua sa ära oled olnud?"
  
  "Mitte kauaks. Ma tulin tagasi, oh, umbes kümme."
  
  Robin noogutas nõustuvalt.
  
  "Kas teil on Luke'ist hiljuti tehtud foto?" küsis Annie. "Midagi, mida saaksime levitada."
  
  Robin astus ühe madala poleeritud laua juurde ja võttis virna fotosid. Ta sirvis need läbi ja ulatas ühe Anniele. "See on tehtud lihavõttepühadeks. Viisime Luke'i puhkuseks Pariisi. Kas see toimib?" Annie vaatas pilti. Sellel oli näha pikka ja kõhna noormeest, kellel olid kõrvade ja otsaesise ümber lokkis tumedad juuksed ja kes nägi välja vanem kui oma viisteist aastat, kuni väljakujunemiseni kitsehabe kohevate algetega. Ta seisis vanal kalmistul haua ääres, näis pahur ja mõtlik, kuid tema nägu oli varjust väljas ja kaamerale piisavalt lähedal, et teda tuvastada.
  
  "Ta nõudis Père Lachaise'i kalmistu külastamist," selgitas Robin. "Sinna on maetud kõik kuulsad inimesed. Chopin. Balzac. Proust. Edith Piaf. Colette. Luke seisab seal Jim Morrisoni haua juures. Kas olete Jim Morrisonist kuulnud?"
  
  "Ma kuulsin temast," ütles Annie, kes mäletas oma isa sõpru mängimas valju Doorsi plaate isegi aastaid pärast Morrisoni surma. Eelkõige laulud "Light My Fire" ja "The End" on kuhugi tema nende päevade mälestustesse põimitud.
  
  "See on naljakas," ütles Robin, "enamik inimesi, kes tema hauale palverännakuid teevad, polnud isegi sündinud, kui ta oli oma populaarsuse tipul. Isegi mina olin alles väike tüdruk, kui Doors esimest korda suureks sai.
  
  Annie arvas, et ta on juba neljakümnendates ja ikka veel silmatorkav kuju. Robin Armitage'i kuldsed kiharad vajusid üle tema kitsaste õlgade ja särasid päriselus sama palju kui šampoonireklaamis. Vaatamata pinge ja rahutuse tunnustele ei rikkunud tema siledat ja kahvatut nahka ükski korts. Ehkki Robin oli lühem, kui Annie oli ette kujutanud, nägi tema kuju sama sihvakas välja nagu ükski tema plakat, mida Annie kunagi näinud oli, ja huuled, mis olid mõne aasta eest kuulsas telereklaamis lusikast nii võrgutavalt madala rasvasisaldusega jäätist imenud, olid sama lihav ja roosiline nagu kunagi varem. Isegi see ilulaik, mida Annie oli alati võltsiks pidanud, oli tema suunurgas endiselt alles ja lähedalt tundus see ehtne.
  
  Jah, Robin Armitage nägi välja sugugi halvem kui kakskümmend aastat tagasi. Annie arvas, et peaks seda naist esimesest silmapilgust vihkama, aga ta ei suutnud. Ja see polnud ainult kadunud poiss, ütles ta endale, vaid ta tajus modelli peenelt pakitud fassaadi taga midagi väga inimlikku, väga haavatavat.
  
  "See sobib," ütles Annie ja pani foto tagasi portfelli. "Jagan selle laiali niipea, kui tagasi jõuan. Mis tal seljas oli?
  
  "Nagu tavaliselt," ütles Robin. "Must T-särk ja mustad teksad."
  
  "Sa ütled "nagu tavaliselt". Kas sa mõtled, et ta kannab alati musta?"
  
  "See on lava," ütles Martin Armitage. "Vähemalt nii ta ema mulle ütleb."
  
  "On küll, Martin. Oota, ta kasvab sellest välja. Kui me teda veel kunagi näeme."
  
  "Ärge muretsege, proua Armitage. Ta ilmub. Seniks tahaksin saada rohkem teavet Luke'i enda kohta, kõike, mida võiksite teada tema sõprade, huvide või tuttavate kohta, mis võiks aidata meil välja selgitada, kus ta võib olla. Esiteks, kas teie kahe vahel oli kõik korras? Kas viimasel ajal on kaklusi olnud?"
  
  "Mitte see, mida ma ei suuda välja mõelda," vastas Robin. "Ma ei mõtle midagi tõsist. Meie vahel oli kõik suurepärane. Luke'il oli kõik, mida ta tahtis.
  
  "Minu kogemuse järgi," ütles Annie, "kellgi pole kunagi kõike, mida ta soovib, isegi kui keegi, kes teda väga armastab, arvab, et tal on olemas. Inimeste vajadused on nii erinevad ja mõnikord nii raske määratleda.
  
  "Ma ei pidanud silmas ainult materiaalseid asju," ütles Robin. "Tegelikult pole Luke eriti huvitatud asjadest, mida raha eest osta saab, välja arvatud elektroonilised vidinad ja raamatud." Tema pikaripsmelised sinised silmad täitusid pisaratega. "Ma mõtlesin, et tal on kogu armastus, mida saame talle anda."
  
  "Ma ei kahtle selles," ütles Annie. "Siiski, ma arvasin, et võib-olla tahtis ta midagi teha, aga te ei lubanud?"
  
  "Näiteks?" küsis Robin.
  
  "Midagi, mida te heaks ei kiitnud. Popkontsert, kuhu ta tahtis minna. Sõbrad, kellele ta ei meeldinud. Midagi sellist."
  
  "Oh, ma saan aru, mida sa mõtled. Aga ma ei oska midagi arvata. Kas saad, kallis?"
  
  Martin Armitage raputas pead. "Kui rääkida vanematest, siis arvan, et oleme üsna liberaalsed," ütles ta. "Me mõistame, et lapsed kasvavad tänapäeval kiiresti. Ise kasvasin kiiresti suureks. Ja Luke on tark mees. Ma ei suuda mõelda ühtegi filmi, mida ma ei tahaks, et ta näeks, välja arvatud muidugi pornograafia. Ta on ka vaikne, häbelik tüüp, kes ei lähe liiga ära. Ta hoiab omaette."
  
  "Ta on väga loominguline," lisas Robin. "Ta armastab lugeda ning kirjutab lugusid ja luulet. Kui me Prantsusmaal olime, olid seal ainult Rimbaud, Verlaine ja Baudelaire.
  
  Annie kuulis mõnest neist poeetidest oma isalt, mõnda isegi luges. Ta arvas, et need on 15-aastase poisi jaoks veidi arenenud, kuid talle meenus, et Rimbaud hakkas luuletama viieteistkümneaastaselt ja loobus sellest üheksateistkümneaastaselt.
  
  "Aga sõbrannad?" küsis Annie.
  
  "Ta ei maininud kunagi kedagi," ütles Robin.
  
  "Võib-olla on tal piinlik teile öelda," pakkus Annie.
  
  "Olen kindel, et me teame."
  
  Annie muutis taktikat ja kirjutas üles, et vajadusel uurida Luke'i isiklikku elu või selle puudumist. "Ma ei tea, kuidas seda diplomaatilisemalt väljendada," ütles ta, "aga ma arvan, et te pole Luke'i bioloogiline isa, hr Armitage?"
  
  "Õige. Ta on mu kasupoeg. Kuid ma pidasin teda alati oma pojaks. Oleme Robiniga abielus olnud kümme aastat. Luke kannab meie perekonnanime.
  
  
  
  "Rääkige mulle Luke'i isast, proua Armitage'ist."
  
  Robin vaatas oma abikaasat.
  
  "Kõik on korras, kallis," ütles Martin Armitage. "Mind ei huvita, kui te temast räägite, kuigi ma ei mõista selle kõige tähendust."
  
  Robin pöördus tagasi Annie poole. "Tegelikult olen üllatunud, et te veel ei tea, arvestades slummiajakirjanduse liigset huvi sel ajal kogu asja vastu. See on Neil Bird. Arvasin, et enamik inimesi teab minust ja Neilist.
  
  "Oh, ma tean, kes ta oli ja mis juhtus. Ma lihtsalt ei mäleta üksikasju. Ta oli poplaulja, kas pole?
  
  "Poplaulja? Talle ei meeldiks kuulda, et inimesed teda nii kutsuvad. Ta pidas end rohkem tänapäevase trubaduuri sarnaseks, pigem luuletajaks kui millekski muuks.
  
  Lauljast-laulukirjutajast jalgpalluriks, arvas Annie, Marilyn Monroe on muutunud pesapallurist näitekirjanikuks. Robin Armitage'is oli selgelt rohkem, kui esmapilgul paistab. "Palun andke andeks mu teadmatus ja värskendage mu mälu," ütles ta.
  
  Robin vaatas aknast välja, kus suur musträstas oli murult ussi leidnud, ja istus siis mehe kõrvale. Ta võttis kõne ajal tal käest kinni. "Tõenäoliselt arvate, et see on kummaline kombinatsioon," ütles ta. "Kuid Neil oli esimene mees, kes ei kohtlenud mind mu välimuse tõttu täieliku idioodina. Raske on olla... noh, tead, näe välja nagu mina. Enamik mehi kardab teile läheneda või arvab, et teiega on lihtne magada. Niiluse puhul ei olnud kumbagi.
  
  "Kui kaua te koos olite?"
  
  "Umbes viis aastat. Luke oli vaid kaheaastane, kui Neil meie hulgast lahkus. Lihtsalt. Ilma hoiatamata. Ta ütles, et tal on vaja üksi olla ja ta ei saa enam endale lubada, et perekond teda koormab. Ta sõnastas selle nii: koormatud.
  
  "Vabandust," ütles Annie. "Mis on juhtunud? Kuidas on lood teie karjääriga?"
  
  "Olin kahekümne viie aastane, kui me kohtusime, ja modellitööd teinud alates neljateistkümnendast eluaastast. Muidugi oli pärast Luke'i raske oma figuuri tagasi saada ja ma ei olnud enam kunagi endine, kuid mul oli siiski töö, peamiselt telereklaamides, väike ja väga unustatav roll õudusfilmis, mõne viieteistkümnes osa. seeria. Aga miks sa pead seda kõike teadma? Sellel ei saa olla midagi pistmist Luke'i kadumisega. Neil on kaksteist aastat surnud.
  
  "Olen oma naisega nõus," ütles Martin. "Nagu ma varem ütlesin, ma ei saa aru, mis sellel kõigel juhtumiga pistmist on."
  
  "Ma lihtsalt üritan koguda nii palju teavet kui võimalik," selgitas Annie. "Kunagi ei tea, mis võib kadunud inimeste puhul olla oluline, mis võib neid provotseerida. Kas Luke teab, kes ta isa oli?
  
  "Oh jaa. Ta muidugi Neali ei mäleta, aga ma ütlesin talle. Arvasin, et on oluline tema eest mitte saladusi hoida.
  
  "Kui kaua ta teadis?"
  
  "Ma ütlesin talle, kui ta oli kaheteistkümneaastane."
  
  "Ja enne seda?"
  
  "Martin on ainus isa, keda ta teadis."
  
  Annie arvutas, et Luke aktsepteeris seitse aastat Martin Armitage'i oma tõelise isana, seejärel edastas ema hämmastava uudise Neil Byrdi kohta. "Kuidas ta sellele uudisele reageeris?" ta küsis.
  
  "Muidugi oli ta segaduses," ütles Robin. "Ja ta küsis palju küsimusi. Aga peale selle... ma ei tea. Hiljem rääkis ta sellest vähe.
  
  Annie tegi seda seedides paar märkust. Ta arvas, et selles peab olema midagi enamat kui see, mida Robin ütleb, kuid võib-olla mitte. Lapsed võivad olla üllatavalt rõõmsad. Ja üllatavalt tundlik.
  
  "Kas teil on veel mingeid kontakte mõne Neil Byrdi sõbra või sugulasega?" küsis Annie.
  
  "Issand jumal, ei. Neili vanemad surid noorelt - see oli üks asju, mis teda kummitas - ja ma ei jookse enam sellistes ringides.
  
  "Kas ma saan Luke'i tuba näha?"
  
  "Kindlasti". Robin viis Annie esikusse, kulunud kivitrepist üles ülemisele korrusele, kus ta pööras vasakule ja avas teise toa raske tammepuidust ukse.
  
  Annie lülitas voodivalgusti sisse. Tal kulus mõni hetk, enne kui ta taipas, et tuba on pime, välja arvatud vaipkattega põrand. Tuba oli põhja poole, nii et päikest ei paistnud palju ja isegi kui öökapi lamp põles - laevalgustit polnud - nägi see sünge välja. See oli aga korralikum, kui ta ootas, ja sisult peaaegu spartalik.
  
  Luke või keegi teine maalis päikesesüsteemi ja tähed laes. Üks sein oli kaetud rokkstaaride plakatitega ja lähemale jõudes märkas Annie nimesid: Kurt Cobain, Nick Drake, Jeff Buckley, Ian Curtis, Jim Morrison. Enamik neist olid talle vähemalt ähmaselt tuttavad, kuid ta arvas, et Banks võib neist rohkem teada kui tema. Ta märkas, et sporditegelasi polnud. Vastasseinale olid aerosoolpurgist hõbedase värviga kirjutatud sõnad "Poeet on saavutatud reis sellel pikal, ulatuslikul ja mõistlikul teekonnal meie meelte juurde." Sõnad tulid meelde, kuid ta ei mäletanud neid ja tema prantsuse keel ei olnud piisavalt hea, et anda talle selget tõlget. "Kas sa tead, mida see tähendab?" ta küsis.
  
  "Vabandust," ütles Robin. "Ma ei olnud kunagi koolis prantsuse keeles hea."
  
  Annie kopeeris sõnad oma märkmikusse. Elektrikitarr toetus mullitatud akna all vastu väikest võimendit, arvuti oli laual, kapi kõrval ministereo ja virn CD-sid. Ta avas kummuti viiulikarbi ja nägi, et selles oli viiul.
  
  Annie lappas plaate. Enamikest bändidest, millest ta polnud kuulnudki, nagu Incubus, System of a Down ja Slipknot, tundis ta ära mõned vanad laulud, nagu Nirvana ja REM. Seal oli isegi mingi vana Bob Dylan. Kuigi Annie ei teadnud viieteistaastaste poiste muusikalisest maitsest peaaegu midagi, oli ta kindel, et Bob Dylan tavaliselt nende hulka ei kuulu.
  
  
  
  Neil Byrdil polnud midagi. Jälle soovis Annie, et Banks oleks siin; ta oskas sellest kõigest midagi välja lugeda. Viimane CD, mille ta ostis, koosnes Tiibeti munkade lauludest, mis aitasid teda joogas ja meditatsioonis.
  
  Annie heitis pilgu raamatukapi sisule: hulgaliselt romaane, sealhulgas "Pojad ja armastatud", "Püüdja rukkis" ja "Suur Molne" ning Philip Pullmani traditsioonilisemat teismeliste ilukirjandust ning Ray Bradbury ja H. P. Lovecrafti novellikogusid. ; mitu luulekogu; tohutu raamat prerafaeliitide kunstist; ja see on kõik.
  
  Peale selle paljastas ruum üllatavalt vähe. Polnud ühtegi aadressiraamatut, vähemalt mitte sellist, mida Annie võiks leida, ega palju muud peale raamatute, riiete ja CD-de. Robin rääkis talle, et Luke kandis löödud nahast õlakotti igal pool kaasas, ilma selleta ta kuhugi ei läheks ja kõik, mis tema jaoks oluline, oleks seal, sealhulgas ülikerge sülearvuti.
  
  Annie leidis oma lauasahtlist mõned trükitud käsikirjad, novellid ja luuletused, millest viimased olid dateeritud aasta tagasi, ja küsis, kas ta saaks neid hiljem vaatamiseks laenata. Ta võis öelda, et Robin oli hämmingus, peamiselt Luke'i hinnalise privaatsuse pärast, kuid jällegi tegi väike tõuge õiges suunas imesid. Ta ei arvanud, et loominguline töö talle niikuinii palju räägiks, kuid see võib anda talle mõningase ülevaate Luke'i tegelaskujust.
  
  Seal üleval viibimine ei tähendanud enam midagi ja mustad seinad hakkasid teda masendama, nii et ta ütles Robinile, et on tehtud. Nad läksid alla, kus Martin Armitage ikka veel diivanil istus.
  
  "Ma saan aru, et saatsite Luke'i Broadmore'i taolise riigikooli asemel Eastvale'i põhikooli," ütles Annie.
  
  "Me ei usu riigikoolidesse," ütles Martin ja tema Lääne-Yorkshire'i aktsent muutus rääkides tugevamaks. "Need on lihtsalt kasvulava hellitatud riigiteenistujatele. Üldharidusel pole viga." Siis ta tegi pausi ja naeratas. Anniele jäi mulje, et see žest töötas tema jaoks sageli ajakirjandusega suheldes: äkiline võluvoog mõjus nagu elektrivool. "Selles võib olla palju halba - vähemalt ma kuulen seda pidevalt -, kuid see oli minu jaoks piisavalt hea ja see on piisavalt hea enamiku laste jaoks. Luke on tark ja töökas. Ta saab korda."
  
  Tema kehakeele - kokku pandud käed ja kokku surutud huuled - järgi otsustades eeldas Annie, et Robin ei nõustunud sellega, et Luke"i haridus oli mingi tulise vaidluse objektiks.
  
  "Kas ta on koolis õnnelik?" ta küsis.
  
  "Ta ei kurtnud kunagi," ütles Martin. "Mitte rohkem kui ükski laps seda teeks. Teate, talle ei meeldi oma geograafiaõpetaja, talle ei meeldi mängud ja algebra on liiga raske. Midagi sellist."
  
  "Ta pole spordifänn?"
  
  "Kahjuks mitte," ütles Martin. "Ma püüdsin teda huvitada, aga..." Ta kehitas õlgu.
  
  "Aga teised poisid koolis? Isegi kui ta on, nagu te ütlete, üksildane, peab tal olema mingisugune kontakt oma klassikaaslastega?"
  
  "Ma arvan, et see on nii, kuid ma pole kunagi näinud selle kohta ühtegi tõendit."
  
  "Ta ei toonud kunagi sõpru majja?"
  
  "Mitte kunagi".
  
  "Või küsis luba nende kodusid külastada?"
  
  "Ei".
  
  "Kas ta lahkub sageli kodust?"
  
  "Mitte rohkem kui ükski teine temavanus," ütles Martin. "Võib-olla isegi vähem."
  
  "Me tahame, et Luke'il oleks normaalne elu," ütles Robin. "Raske on teada, mida lubada ja mida mitte. Raske on teada, millist distsipliini järgida. Kui sa ei anna piisavalt, siis muutub laps ohjeldamatuks ja süüdistatakse vanemaid. Kui sa hoiad liiga palju kontrolli, ei arene ta loomulikult ja ta süüdistab sind, et oled ta ära keeranud. Anname endast parima, et olla head vanemad ja leida õiglane tasakaal.
  
  
  
  Annie, kes ise oli koolis autsaider, sest ta kasvas üles kunstikogukonnas, teiste laste jaoks "hipi tibi", mõistis, kui võõras Luke võib tunda, ja see polnud tema vanemate süü. Alustuseks elasid nad nii kõrvalises kohas nagu Swainsdale Hall ja suurepärases kohas; teiseks olid nad väikesed kuulsused; ja kolmandaks tundus ta ikkagi olevat introvertne inimene.
  
  "Ma olen kindel, et seda teete," ütles ta. "Mida ta eile tegi?" ta küsis.
  
  "Ta läks kesklinna."
  
  "Kuidas ta sinna sattus?"
  
  "Buss. Teenindus on hea, vähemalt teeõhtu lõpuni."
  
  "Kas tal oli eile mingit erilist põhjust Eastvale'i minna?"
  
  "Ei midagi erilist," vastas Robin. "Talle meeldib lihtsalt kasutatud raamatuid jahtida ja ta tahtis vaadata uusi arvutiasju."
  
  "See on kõik?"
  
  "Nii palju kui ma tean. Selles polnud midagi ebatavalist."
  
  "Kas ta on kunagi varem terve öö väljas olnud?"
  
  "Ei," ütles Robin ja surus käe kurgule. "Mitte kunagi. Sellepärast olemegi nii mures. Ta poleks meid sellest läbi elanud, kui poleks juhtunud midagi... midagi kohutavat."
  
  Ta hakkas nutma ja ta mees pani käed tema ümber, siludes ta siidiseid kuldseid juukseid. "Noh, noh, kallis. Ära muretse. Nad leiavad ta üles." Kogu selle aja oli tema intensiivne pilk suunatud otse Anniele, justkui provotseerides teda eriarvamusele. Mitte et ta oleks tahtnud. Mees, kes on harjunud tegema asju omamoodi. Annie ei kahelnud, et ka tema on tegude mees, kes on harjunud palliga ette jooksma ja selle jalaga võrku lööma.
  
  "Aga ülejäänud pere: onud, tädid, vanavanemad?" ta küsis. "Kas ta oli kellegagi eriti lähedane?"
  
  
  
  "Robini perekond Devonis," ütles Martin. "Mu vanemad on surnud, kuid mul on abielus õde Dorsetis ja vend Cardiffis. Muidugi helistasime kõigile, keda mäletasime, kuid keegi ei näinud teda.
  
  "Kas tal oli raha kaasas?"
  
  "Natuke. Mitu naela. Vaadake, inspektor," ütles ta, "Ma hindan teie küsimusi, kuid olete valel teel. Luke'il on mobiil. Kui ta tahaks kuhugi minna või teha midagi, mis tähendaks, et ta ei tule koju või et ta jääb hiljaks, siis miks mitte meile helistada?
  
  "Kui just see polnud midagi, millest ta ei tahtnud, et te teaksite."
  
  "Aga ta on alles viisteist," ütles Martin. "Mida kuradit ta teeb, mis on nii salajane, et ta ei taha, et tema vanemad sellest teada saaksid?"
  
  Kas sa tead, kus su lapsed on? Kas sa tead, mida su lapsed teevad? Annie kogemuse põhjal oli nii tema enda mäletamist mööda kui ka politseinikuna teada, et pole kedagi salatsevamat kui teismeline, eriti tundlik, üksildane teismeline, kuid Luke'i vanemad lihtsalt ei paistnud sellest aru saavat. Kas nad pole seda ise läbi elanud või on lapsepõlvest saadik nii palju muud juhtunud, et nad on unustanud, kuidas see on?
  
  Põhjuseid, miks Luke võis mõneks ajaks oma vanematele rääkimata lahkuda, oli palju - lapsed on sageli isekad ja hoolimatud -, kuid näis, et nad ei suutnud ühtki välja mõelda. See polnud aga esimene kord, kui Annie koges nii jahmatavat lõhet vanemliku taju ja tegelikkuse vahel. Sagedamini, kui ta oleks osanud oodata, sattus ta kadunud laste vanematega, kes ütlesid, et neil lihtsalt polnud aimugi, kuhu noor Sally võis minna ja miks ta tahtis kuhugi minna ja neile nii palju haiget teha.
  
  "Kas teid on kunagi ähvardatud?" ta küsis.
  
  "Ei," ütles Martin. "Miks sa küsid?"
  
  "Kuulsused saavad sageli vale tähelepanu."
  
  
  
  Martin turtsatas. "Me ei näe peaaegu välja nagu Beckhamid ja šikkad vürtsid. Me ei pälvi tänapäeval palju avalikku tähelepanu. Mitte viimased viis aastat, kui siia kolisime. Me mõlemad hoiame madalat profiili."
  
  "Kas teile ei tulnud pähe, et keegi võib arvata, et Luke tuleks röövida?" ta küsis.
  
  "Vaatamata sellele, mida te arvate," ütles Martin, "me pole tegelikult nii rikkad." Ta vehkis käega ringi. "Maja nagu algus... see lihtsalt sööb raha ära. Me oleksime inimröövi jaoks väga halvad õpilased, uskuge mind.
  
  "Rööv ei pruugi seda teada."
  
  Robin ja Martin vaatasid teineteisele otsa. Lõpuks rääkis Robin. "Ei ma ei arva nii. Nagu ma ütlesin, tahtsime alati, et Luke elaks normaalselt, mitte nagu minul. Me ei tahtnud ihukaitsjaid ja turvalisust tema ümber. See võis meie poolt olla rumal, ebareaalne, kuid siiani on see toiminud. Temaga pole kunagi midagi hullu juhtunud."
  
  "Ja ma olen kindel, et nüüd pole midagi muutunud," ütles Annie. "Kuule, ma saan aru, et see on teile ilmselt teisejärguline, aga kui keegi ajakirjandusest küsib küsimusi..."
  
  "Ära muretse," ütles Martin Armitage. "Nad peavad minuga tegelema."
  
  "Väga hästi, söör. Ja igaks juhuks, kas arvate, et suudaksime telefonikõnesid pealt kuulata?"
  
  "Aga miks?" küsis Robin.
  
  "Lunaraha nõudmise korral."
  
  Ta pani käe põsele. "Aga te kindlasti ei arva...?"
  
  "See on lihtsalt ettevaatusabinõu."
  
  "Seda numbrit nimekirjas pole," ütles Martin.
  
  "Isegi nii".
  
  Ta hoidis naise pilku mõne hetke, enne kui noogutas. "Väga hea. Kui peate."
  
  "Tänan härra. Ma korraldan selle, et tehnik tuleb täna hommikul hiljem. Kas teil on kontor ärikohtumisteks?"
  
  "Ei," ütles Martin. "Mitte praegu."
  
  
  
  "Kas teil töönumbrit pole?"
  
  "Ei". Ta tegi pausi ja jätkas siis, nagu tajuks Annie toonis või viisis põlgamise hoovust. "Kuule, võib-olla olin lihtsalt jalgpallur, aga see ei tähenda, et ma loll oleksin."
  
  "Ma ei-"
  
  "Sain oma A-d, astusin Leedsi polütehnikumi, mis toona oli, ja omandasin ärikraadi."
  
  Mis see temast siis tegi? Annie küsis ükskõikselt: "pelmeen mõtlevale naisele"? "Ma ei mõelnud midagi," jätkas ta. "Püüan lihtsalt veenduda, et oleme käsitlenud kõiki võimalikke võimalusi."
  
  "Vabandust," ütles Martin. "Oli tegus öö. Olles need, kes me oleme, puutume Robiniga sageli selliste asjadega kokku. Inimesed kipuvad meid patroneerima.
  
  "Ma saan aru," ütles Annie lahkumiseks püsti tõustes. "Ma ei hoia sind enam kinni." Ta ulatas oma visiitkaardi Robinile, kes oli kõige lähemal. "Sellel on ka minu mobiilinumber." Ta naeratas ja lisas. "Kui saate temaga ühendust võtta." Mobiiltelefonide levi Dalesis oli pehmelt öeldes lünklik. "Kui te üldse midagi kuulete, siis te ei kõhkle mulle helistamast, eks?"
  
  "Ei," ütles Robin. "Muidugi mitte. Ja kui..."
  
  "Sa oled esimene, kes kuuleb. Ärge muretsege, me otsime ta üles, võin teile kinnitada. Oleme sellistes asjades väga-väga head."
  
  "Kui ma saan midagi teha..." ütles Martin.
  
  "Kindlasti". Annie naeratas neile oma parima, enesekindlama ja lahkus, tundmata end üldse enesekindlana.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  3
  
  DI Michelle Hart parkis oma söega Peugeot aadressile 58 Hazel Crescent ja vaatas ringi. Ta oli seal kaks korda varem käinud, üks kord uurides sissemurdmiste seeriat ja teisel korral vandalismi. Nendel päevadel ei olnud Hazelsi nõukogu valdused, nagu kohalikud neid kutsusid, eriti halvad. Ehitatud kuuekümnendate alguses, enne "uue linna" laienemist, madalate müüride ja ligusest hekkide taga olevate kasutuskõlblike tellismajade terrassidega, on see nüüd koduks räbalale rahvahulgale töötutest, teismelistest emadest, pensionäridest, kes ei saanud endale lubada. kolida, ja Aasia elanikkonna suurenemine, peamiselt Pakistanist või Bangladeshist. Asüülitaotlejaid oli isegi üksikuid. Nagu igas teises valduses, oli ka Hazelsil omajagu keskpäraseid huligaane, kes tundsid suurt rõõmu võõra vara vandaalitsemisest, autode varastamisest ja seinte grafitimisest.
  
  Vihma sadas endiselt ja halli pilvkatte katkemisest polnud jälgegi. Läbi mõisa kesklinna looklev kõle tänav oli tühi, kõik lapsed mängisid kodus arvutimänge või surfasid veebis ning nende emad soovisid, et päike tuleks välja ja tooks mõneminutilise vaikuse.
  
  Michelle koputas tumerohelisele uksele. Proua Marshall, hapra välimusega, ümarate õlgade ja hallide juustega, mureliku näoga naine, vastas, juhatas ta väikesesse elutuppa ja kutsus ploomiveluurist toolile istuma. Michelle oli Marshallidega varem kohtunud, identifitseerimisprotsessi ajal, kuid polnud veel nende kodusid külastanud. Kõik toas oli nii korras ja laitmatult puhas, et ta tundis koheselt süümepiinat oma pesemata hommikusöögijärgsete taldrikute, tegemata voodipesu ja nurgas olevate tolmukübemete pärast. Ja ometi, kes oli neid seal vaatamas, kui mitte tema?
  
  Insuldi tõttu töövõimetu Bill Marshall vaatas Michelle'i, kes oli põlvedel tekiga kaetud, kepp kõrval, lõualuu langes, suunurka kogunes veidi sülge, üks pool nägu vajus allapoole. teine, nagu oleks ta sulanud nagu Dali käekell. Ta oli suur mees, see oli ilmselge, kuid nüüd oli ta keha haigustest närbunud. Tema silmad olid elus, kuigi valged olid veidi hägused, kuid hallid iirised olid pinges ja erksad. Michelle tervitas teda ja arvas, et nägi tema pead tervitades kergelt tõmblemas. Kuigi ta ei saanud rääkida, kinnitas proua Marshall Michelle'ile, et ta mõistab kõike, mida nad ütlesid.
  
  Elektrikamina kohal asuval kaminasimsil raamitud fotode hulgas oli kuuekümnendate alguses populaarse biitlite soenguga kolmeteist-neljateistaastane musta kilpkonnaga poiss, kes seisis vallil, taustal meri. ja külje peal pikk muuli. Michelle märkas, et ta on armas laps, võib-olla pisut naiselik, pehmete ja rafineeritud näojoontega, kuid tõenäoliselt kasvab temast sellegipoolest tõeline südametemurdja.
  
  Proua Marshall märkas teda vaadates. "Jah, see on meie Graham. Pilt on tehtud viimase puhkuse ajal. Me ei saanud sel aastal lahkuda - Billil oli palju tööd teha -, nii et pangad viisid ta endaga Blackpooli. Nende poiss-sõber Alan oli tema hea sõber. Hr Banks tegi selle foto ja andis selle meile, kui nad tagasi jõudsid. Ta tegi pausi. "Möödus vaid nädal ja Graham oli lõplikult kadunud."
  
  "Ta näeb välja nagu armas poiss," ütles Michelle.
  
  Proua Marshall noogutas ja nuusutas.
  
  
  
  "Ma ei taha teid kaua tülitada," alustas Michelle, "aga nagu võite ette kujutada, oli oma poja leidmine pärast kogu seda aega meilegi šokk. Ma pean veel paar küsimust esitama, kui te ei pahanda?"
  
  "Sul on oma töö, kallis. Ärge meie pärast muretsege. Me eemaldasime leina mitu aastat tagasi. Vähemalt suurem osa sellest." Ta puudutas oma kleidi kraed. "See on aga naljakas, et nüüd, kui olete selle leidnud, tundub, et see kõik juhtus alles eile."
  
  "Ma pole veel aruandeid näinud, aga ma saan aru, et 1965. aastal, kui Graham esimest korda kadus, viidi läbi täielik uurimine?"
  
  "Oh jaa. Ja ma ei saa neid süüdistada. Nad tegid kõik, mis suutsid. Otsiti igalt poolt. Jet Harris ise juhtis, teate. Ta oli oma võimete piiril, kui kõik nende jõupingutused tühjaks jäid. Ta tuli isegi meie majast vihjeid otsima.
  
  Detektiivsuperintendent John Harris - kiiruse ja Shadowsi bassimängijaga sarnasuse tõttu hüüdnimega Jet - oli diviisi peakorteris ikka veel legend. Isegi Michelle oli lugenud väikest biograafilist brošüüri, mille avaldas üks kohalik kirjandusliku kallakuga bobi, ja ta oli talle muljet avaldanud alates tema tagasihoidlikust sünnist Glasgow slummides 1920. aastal kuni medalini väljapaistva käitumise eest kuninglikus mereväekomandos. Teise maailmasõja ajal, tema edutamine politseiülemaks inspektoriks ja legendaarne pensionipidu 1985. aastal. Peasissekäigu lähedal seinal rippus tema raamitud foto ja tema püha nime mainiti vaid austusega. Michelle võis ette kujutada, kuidas suutmatus Graham Marshalli juhtumit lahendada pidi teda häirima. Harrisel oli maine mitte ainult selle poolest, et ta lõpetas kohtuasjad kiiresti, vaid ka selle poolest, et ta klammerdus ja ei lasknud lahti enne, kui ta sai süüdimõistva otsuse. Pärast seda, kui ta kaheksa aastat tagasi vähki suri, on temast veelgi lugupeetud. "Nii et kõik tehti korralikult," ütles ta. "Ma ei tea, mida öelda. Mõnikord lipsad sa lihtsalt läbi.
  
  
  
  "Ära kahetse, kallis. Mul pole kaebusi. Nad pöörasid iga leitud kivi ümber, aga kes tahaks seal, kaheksa miili kaugusel, kaevata?" Tähendab, nad poleks saanud kogu ala üles kaevata, eks?"
  
  "Tõenäoliselt mitte," nõustus Michelle.
  
  "Ja Manchesteris olid kadunud lapsed," jätkas proua Marshall. "Mida hiljem nimetati rabamõrvadeks. Kuid alles paar kuud pärast meie Grahami kadumist jäid Brady ja Hindley vahele ning siis tegi see kindlasti kõik uudised."
  
  Michelle teadis mauride tapjatest Ian Bradyst ja Myra Hindleyst, kuigi ta oli sel ajal alles laps. Nagu Jack the Ripper, Reginald Christie ja Yorkshire Ripper puhul, on nende tegude õudus graveeritud tulevaste põlvkondade teadvusesse. Ta ei mõistnud aga, kui kronoloogiliselt olid nende kuriteod seotud Graham Marshalli kadumisega. Vähemalt oleks loomulik, et detektiivsuperintendent Harris viitab sellele, et Grahami kadumine võib olla seotud Brady ja Hindley ohvritega. Teisest küljest oli Peterborough Manchesterist üle 130 miili kaugusel ning Brady ja Hindley eelistasid elada oma kõrbes.
  
  Enne kui Michelle jõudis oma järgmise küsimuse sõnastada, astus tuppa teine naine. Tal oli tugev füüsiline sarnasus fotol kujutatud poisiga - seesama väike sirge nina, ovaalne lõug ja hästi piiritletud põsesarnad - ainult tema naiselikud jooned olid veelgi enam esile tõstetud. Tal olid pikad hallid juuksed hobusesabas ning ta oli vabalt riietatud tumesinise T-särki ja teksadesse. Ta oli liiga kõhn, et end mugavalt tunda, või oli Michelle armukade, tundes alati, et ta on viis või kümme naela ülekaaluline, ja hiljutiste sündmuste stress paistis tema näojoontes, nagu ka proua Marshallil.
  
  "See on Joan, mu tütar," ütles proua Marshall.
  
  Michelle tõusis püsti ja surus Joani lõdvat kätt.
  
  
  
  "Ta elab Folkestone'is ja õpetab seal avalikus koolis," lisas proua Marshall ilmse uhkusega. "Ta läks puhkusele, aga kui ta kuulis... noh, siis ta tahtis meiega olla."
  
  "Ma saan aru," ütles Michelle. "Kas sa olid Grahamiga lähedased, Joan?"
  
  "Nii lähedased kui vend ja õde võivad olla, kaheaastase vahega teismeeas," ütles Joan kurva naeratusega. Ta istus põrandale teleka ette ja ajas jalad risti. "Tegelikult olen ma ebaõiglane. Graham ei olnud nagu enamik teisi temavanuseid poisse. Ta ostis mulle isegi kingitusi. Ta ei kiusanud mind ega piinanud mind. Sellega seoses oli ta väga hooliv. "
  
  "Millest?"
  
  "Vabandust?"
  
  "Mille eest pidi ta sind kaitsma?"
  
  "Oh, ma ei mõelnud midagi konkreetset. Teate, ainult üldiselt. Kui keegi üritaks mind hirmutada või midagi sellist.
  
  "Poisid?"
  
  "Noh, ma olin alles kaheteistkümneaastane, kui ta kadus, aga jah, seal oli paar liiga armunud kohalikku meest, kelle ta saatis asju pakkima."
  
  "Graham oli kõva mees?"
  
  "Mitte tegelikult," ütles proua Marshall. "Pidage meeles, et ta pole kunagi kaklusest eemale hoidnud. Kui me kokku kolisime, oli natuke kiusamist ja ta läks esimest korda siia kooli - teate, kuidas neile meeldib alati uut last testida -, aga meie Graham tegeles koolikiusamisega esimesel nädalal. Ta ei võitnud, kuid tal oli hea võitlus ning ta pimestas silma ja murdis nina, nii et pärast seda ei häirinud teda keegi.
  
  Michelle mõtles, kui raske oleks kellelgi Graham Marshalli röövida ja tappa, kui ta suudaks hästi võidelda. Kas selleks oleks vaja kahte inimest? Kas ta võis esmalt uimastada või minestada? Või oli see keegi, keda ta tundis ja kellega vabatahtlikult kaasa läks? "Kas sa ütlesid, et kolisite siia?" Michelle jätkas. "Kas see oleks East Endist?"
  
  
  
  "See on ikka veel märgatav, kas pole nii palju aastaid? Ma arvan, et kord cockney on alati olemas. Mitte et ma seda häbeneks. Jah, me tuleme Bethnal Greenist. Kolisime Billi töö tõttu natuke. Ta on müürsepp. Või oli. Kui see juhtus, olime siin vaid umbes aasta elanud. Graham lõpetas just kohalikus põhikoolis kolmanda klassi.
  
  "Aga sa jäid pärast."
  
  "Jah. Ettevõtlusega seotud tööd oli uues linnas palju. Palju hooneid. Ja meile meeldib siin. See sobib meile."
  
  "Proua Marshall," ütles Michelle, "ma tean, et see oli kaua aega tagasi, aga kas te võiksite mulle öelda, millistest asjadest Graham huvi tundsid?"
  
  "Oled sa huvitatud? Oh, tavaline meeste värk. Jalgpall. Kriket. Ja popmuusika. Ta oli popmuusika kinnisideeks. Tema vana kitarr on meil alles üleval. Ta veetis tunde akorde harjutades. Pange tähele, ta luges ka palju. Graham oli selline tüüp, kes suutis end lõbustada. Ta ei vajanud alati kedagi, kes teda lõbustaks. Mulle meeldib kosmose kohta lugeda. Tead küll, ulme, raketid Marsile, roheliste silmadega koletised. Ta oli kosmosefriik." Ta vaatas fotot ja tema näole ilmus kauge ilme. "Just päev enne seda, kui ta... noh, Ameerikas toimus mingi raketi start ja ta oli seda telekast vaadates nii põnevil."
  
  "Kas tal oli palju sõpru?"
  
  "Ta tegi siin päris palju," vastas Joan. Ta vaatas oma emale otsa. "Kes seal oli, ema?"
  
  "Las ma mäletan. Muidugi oli üks mees Banksist, nad olid väga lähedased, ja David Grenfell ja Paul Major. Ja Stephen Hill. Võib-olla mõned teised, aga kõik viis elasid mõisas, nii et nad käisid koos koolis, mängisid trennis kriketit või jalgpalli, kuulasid koos muusikat, vahetasid plaate. Midagi sellist. Mõned nende vanemad elavad siin siiani. See tähendab, need, kes on veel elus.
  
  "Graham oli populaarne poiss?"
  
  
  
  "Jah, ma ütleksin nii," ütles proua Marshall. "Tal oli leplik iseloom. Ma ei saa aru, kuidas ta saab kedagi solvata. Ma ei ütle, et ta oli täiuslik, pange tähele. Ta oli tavaline teismeline mees ja tal oli omajagu ülevat tuju.
  
  "Kas ta oli tark mees?"
  
  "Tal läks koolis hästi, kas pole, ema?" küsis Joan.
  
  "Jah. Ta pääseks kergesti ülikooli, nagu tema õdegi.
  
  "Milleks ta suureks saades saada tahtis?"
  
  "Astronaut või popstaar, aga ma olen kindel, et ta muudaks selle üle meelt. Ta oli hea füüsikas ja keemias. Tõenäoliselt oleks temast saanud hea õpetaja. Ta tegi pausi. "Mis saab nüüd, kui te ei pahanda, kui ma küsin, preili Hart? Tähendab, see kõik oli nii ammu. Te kindlasti ei usu, et suudate tabada seda, kes seda tegi? Mitte pärast kogu seda aega."
  
  "Ma ei tea," ütles Michelle. "Kindlasti ei tahaks ma anda tormakaid lubadusi. Aga kui midagi sellist juhtub, anname endast parima, et vaadata piirkonda uuesti ja vaadata, kas leiame selle, millest keegi esimesel korral kahe silma vahele jäi. Värske välimus. Mõnikord see toimib. Aga kui ma tahan teiega täiesti aus olla, siis pean ütlema, et me ei sea seda juhtumit tööjõu osas prioriteediks.
  
  "Usu mind, kallis, siin toimub praegu palju kuritegevust, ilma et sina, politsei, raiskaksid oma aega minevikku kaevates. Ta tegi pausi. "See on lihtsalt... Noh, ma arvan, et ma tahaksin teada, isegi pärast kogu seda aega. Ma mõtlesin sellele palju teisel päeval, kui nad tulid tagasi DNA tulemustega ja ütlesid, et see on kindlasti meie Graham. Arvasin, et olen leppinud tõsiasjaga, et me ei saa kunagi teada, aga nüüd, noh, ma pole enam nii kindel. Tähendab, kui sa saad lihtsalt aru, mis temaga juhtus ja miks..." Ta vaatas oma abikaasat. "Ma tean, et ta tahaks enne maha rahuneda... Noh, ma olen kindel, et saate aru, mida ma mõtlen."
  
  
  
  Michelle pistis märkmiku portfelli. "Jah, ma arvan, et saan aru, mida sa mõtled," ütles ta. "Ja ma luban, et annan endast parima."
  
  "Ma tahaksin küsida ühe küsimuse," ütles proua Marshall.
  
  "Jah?"
  
  "Noh, tead, see lihtsalt läks nii, et meil pole kunagi... Ma mõtlen, et meie Grahamil polnud kunagi korralikke matuseid. Kas sa arvad, et saaksime selle korraldada? Tead, luud..."
  
  Michelle mõtles hetke. "Me võib-olla vajame neid veel paar päeva," ütles ta. "Testideks jms. Aga ma ei saa aru, miks mitte. Vaata, ma räägin kohtuantropoloogiga. Olen kindel, et ta annab endast parima, et säilmed võimalikult kiiresti vabastada.
  
  "Kas see on tõsi? Kas see on tõsi? Oh, suur tänu, preili Hart. Teil pole aimugi, kui palju see meile tähendab. Kas teil on oma lapsi?"
  
  Michelle tundis end pinges, nagu alati, kui inimesed temalt selle kohta küsisid. Lõpuks suutis ta sõnad välja pigistada. "Ei. Ei, ma ei taha".
  
  Proua Marshall saatis ta ukse juurde. "Kui ma võin teile veel midagi öelda," ütles ta, "küsige julgelt."
  
  "Ma ei tee," ütles Michelle. "Aitäh". Ja ta kõndis mööda teed mööda vihmasaju oma auto juurde, hingates sügavalt sisse, raputatud, olles rabatud mälestustest, mida ta oli eemale tõrjunud, mälestustest Melissast ja Tedist. Nüüd oli Graham Marshall tema jaoks enamat kui lihtsalt hunnik konte teraslaual; ta oli särav, heatujuline biitlite soenguga tüüp, kes tahtis saada astronautiks või popstaariks. Kui ta vaid saaks aru, kust alustada.
  
  
  
  Banks kohtus Anniega Woolpackis, vaikses pubis väikeses Malthami külas, umbes poolel teel Gratley ja Harksmere'i vahel. Manchesteri lennujaamast koju sõites kaalus ta naisele helistamist ja otsustas lõpuks, et see on hea mõte. Ta tahtis kellegagi rääkida sellest, mida ta just teada sai, ja Annie oli ainus inimene, kellele ta jõe ääres toimunud perverdist juhtumist rääkis. Ta oli šokeeritud, kui mõistis, et ta polnud rääkinud isegi oma endisele naisele Sandrale, kuigi nad olid abielus olnud üle kahekümne aasta.
  
  Sadas vihma, kui ta veidi enne kella üheksat turuplatsil parklasse sõitis. Annie lillat Astrat polnud kusagil näha. Ta allus märgile ja astus pubi ette desinfitseerivale padjale. Kuigi Malthami enda lähedal puhangut ei esinenud, on mõnes lähipiirkonnas esinenud suu- ja sõrataudi juhtumeid ning selle tulemusena on ministeerium kehtestanud ranged, mõnikord ebapopulaarsed meetmed. Paljud jalgteed on suletud ja juurdepääs maale on piiratud. Kuna kohalikud talupidajad kasutasid küla pubisid ja poode, on paljud omanikud pannud oma ukselävedele desinfitseerivad matid.
  
  Maltham ise ei olnud eriti tähelepanuväärne koht, kuigi seal oli hea Normani kirik ja Woolpack oli üks neist pubidest, mis tegi head äri peamiselt seetõttu, et asus turismisihtkohtade vahel tiheda liiklusega maantee ääres. See tähendas, et suurem osa kauplemisest oli ajutine ja toimus päevasel ajal, nii et mitmed baari ümber seisnud hallipäised kohalikud pöördusid nagu üks ja lasid silmad ette, kui Banks sisenes. Nad tegid seda iga kord. Üks neist tundis ta vist ära ja ütles midagi, sest silmapilk läksid nad õllede juurde tagasi ja ignoreerisid teda. Banks ostis pinti kibedat lammast ning koti juustu ja sibulakrõpse ning istus ukse äärde, baarist võimalikult kaugele. Paar teist lauda olid hõivatud, turistid üürisid välimuse järgi kohalikke suvilaid. Vaesed, nad läheksid hulluks, kui poleks jalgradasid, millel kõndida.
  
  Jumal küll, see on Kreekast kaugel, mõtles Banks. On raske uskuda, et sel ajal, vaid kaks päeva tagasi, jõi ta koos Alexiga Philipi kõrtsis ouzot ja sõi dolmade. Nad jõid koidikuni, teades, et see on nende viimane koosviibiv õhtu, jutustades lugusid ja imedes enda kõrval dokis õhku lõhnavat soojust ja mererütmi. Hommikul otsis Banks Alexi sadamast, et hüvasti jätta, kui ta varajasele Pireusse suunduvale praamile läks, kuid tema sõpra polnud kusagil näha. Tõenäoliselt pohmellis, mõtles Banks ja tundis, kuidas ta pea tuksub.
  
  Uks avanes, mehed haigutasid uuesti, seekord veidi suurema huviga, ja Annie astus sisse kitsastes teksades ja helesinises varrukateta topis, kott üle õla. Ta suudles Banksi põsele ja tõusis istukile. Sisse hingates oma šampooni ja õrna greibilõhnalise seebi lõhna ning tundes õhukese vati all tema rinnanibude ebamääraseid piirjooni, tundis Banks koheselt tema järele soovi, kuid ta hoidis end tagasi. See osa nende suhtest oli läbi; nad läksid millegi muu juurde. Selle asemel läks ta tagasi baari ja ostis talle pitsi õlut.
  
  "Vaadake seda päevitust," ütles Annie, kui ta tagasi istus, tema jooned naerust kortsusid. "Mõne jaoks on see okei."
  
  "Olen kindel, et veedate nädala Blackpoolis, enne kui suvi läbi saab," ütles Banks.
  
  "Tantsud torni ballisaalis Wurlitzeri muusika saatel? Eeslisõit rannas vihmaga? Suudlusvatt ballil ja müts, millel on kirjas "Kiss Me Quickly"? Ma ei saa oodata." Ta kummardus tema poole ja patsutas tema kätt. "Tore sind jälle näha, Alan."
  
  "Sina ka".
  
  "Lase siis. Räägi. Kuidas sulle Kreeka meeldib?
  
  "Vapustav. Maagiliselt. Paradiis".
  
  "Mida kuradit sa siis Yorkshire'is teed? Sa ei rääkinud peaaegu telefoniga."
  
  "Aastad praktikat".
  
  Annie nõjatus toolil tahapoole ja sirutas jalad välja, nagu ta tavaliselt tegi, ristades need peenikeste pahkluudest, kus rippus peenike kuldkett, rüüpas lonksu õlut ja peaaegu nurrus. Banks polnud kunagi kohanud kedagi teist, kes võiks kõval toolil nii mugav ja kodune välja näha.
  
  
  
  "Igatahes," ütles ta, "sa näed hea välja. Vähem stressi. Tundub, et isegi poolel puhkusel on mingi mõju olnud."
  
  Banks mõtles hetke ja otsustas, et tunneb end tõesti palju paremini kui lahkudes. "See aitas asju perspektiivi panna," ütles ta. "Ja sina?"
  
  "Imeline. ma õitsen. Töö sujub hästi. Naasen jooga ja meditatsiooni juurde. Ja ma maalin jälle.
  
  "Kas ma hoidsin teid sellest kõigest eemal?"
  
  Annie naeris. "Noh, see ei tähenda, et väänasite mu kätt, aga kui teil on nii vähe aega kui meie eriala inimestel, siis peab midagi tagaplaanile jääma."
  
  Banks kavatses sarkastiliselt mainida, et see miski oli seekord tema ise, kuid hammustas keelt. Kaks nädalat tagasi poleks ta seda teinud. Puhkus tegi talle kindlasti head. "Noh," ütles ta, "mul on hea meel, et olete õnnelik. Ma räägin tõsiselt, Annie."
  
  Annie puudutas ta kätt. "Ma tean, et sa armastad. Mis teid siis nii kiirelt siia toob? Loodan, et see pole tõsine."
  
  "Mõnes mõttes on küll." Banks süütas sigareti ja jätkas rääkimist Graham Marshalli luude leidmisest.
  
  Annie kuulas kulmu kortsutades. Kui Banks lõpetas, ütles ta: "Ma saan aru, miks te mures olete, aga mida saate teha?"
  
  "Ma ei tea," ütles Banks. "Võib-olla mitte midagi. Kui ma oleksin kohalik politsei, siis ma ei tahaks oma nina teiste asjadesse pista, aga kuuldes tundsin lihtsalt... ma ei tea. See oli suur osa minu noorusest, Annie, Graham lihtsalt niimoodi kadus ja see on vist praegu suur osa minust, on alati olnud. Ma ei oska seletada, aga see on tõsi. Kas ma rääkisin sulle jõeäärsest mehest, kes üritas mind vette lükata?
  
  "Jah".
  
  "Kui see oli tema, siis võib-olla saan aidata neil ta leida, kui ta on veel elus. Ma mäletan, milline ta välja nägi. Tõenäoliselt võib toimikus olla foto.
  
  "Mis siis, kui see polnud tema? See on kõik? Kas see on see süü, millest te enne rääkisite?"
  
  
  
  "Osalt," ütles Banks. "Ma oleksin pidanud rääkima. Kuid see on midagi enamat. Isegi kui sellel pole midagi pistmist jõeäärse mehega, tappis keegi Grahami ja mattis ta surnukeha. Võib-olla ma mäletan midagi , võib-olla oli midagi, millest ma tol ajal puudust tundsin, olles ise alles laps. Kui ma saaksin vaimselt tagasi minna... Teine?
  
  Annie vaatas oma klaasi. Pooltäis. Ja ta sõitis. "Ei," ütles ta. "Ei ole minu jaoks".
  
  "Ära muretse," ütles Banks, püüdes baari poole liikudes naise murelikku pilku. "See on mu viimane õhtu."
  
  "No millal sa sinna lähed?" Küsis Annie, kui ta tagasi tuli.
  
  "Esimene asi homme hommikul."
  
  "Ja mida sa täpsemalt tegema hakkad? Tutvustage end kohaliku hüüdnimega ja pakute neile abi nende juhtumi lahendamisel?
  
  "Midagi sellist. Ma pole seda veel läbi mõelnud. Vaevalt, et see kohalikele elanikele ülimalt oluline on. Igal juhul oleks nad kindlasti huvitatud kellestki, kes sel ajal läheduses oli? Nad intervjueerisid mind siis, teate. Ma mäletan seda selgelt."
  
  "Noh, te ütlesite ise, et nad ei võta teid kindlasti avasüli vastu, vähemalt mitte siis, kui teesklete politseinikuna, kes üritab neile öelda, kuidas oma tööd teha."
  
  "Ma harjutan alandlikkust."
  
  Annie naeris. "Parem olge ettevaatlik," ütles ta. "Nad võivad sind kahtlustada."
  
  "See ei üllataks mind."
  
  "Igatahes on kahju, et sa siia ei jää. Meil võib siin teie abi vaja minna."
  
  "USA? Mis toimub?"
  
  "Kadunud laps"
  
  "Teine?"
  
  "See kadus veidi hiljem kui teie sõber Graham."
  
  "Poiss või tüdruk?"
  
  "Kas see loeb?"
  
  
  
  "Sa tead, et see on nii, Annie. Palju rohkem tüdrukuid röövitakse, vägistatakse ja tapetakse kui poisse.
  
  "Poiss".
  
  "Mitu aastat?"
  
  "Viisteist".
  
  Kui Graham kadus, oli ta temaga peaaegu sama vana. Pangad mõtlesid. "Siis on suur võimalus, et ta naaseb normaalseks," ütles ta, kuigi Graham seda ei teinud.
  
  "Seda ma ütlesin oma vanematele."
  
  Banks rüüpas õlut. Yorkshire'i naasmine oli mingi kompensatsioon, mõtles ta, vaadates vaikses hubases pubis ringi, kuulates vihma trummeldamist akendel, maitsta Musta Lamba maitset ja vaadates, kuidas Annie oma toolil askeldas, püüdes oma hirme sõnastada.
  
  "Ta on imelik laps," ütles ta. "Natuke üksildane. Kirjutab luuletusi. Ei armasta sporti. Tema tuba on mustaks värvitud."
  
  "Millised olid asjaolud?"
  
  Annie ütles talle. "Ja seal on veel midagi."
  
  "Mida?"
  
  "Ta on Luke Armitage."
  
  "Poiss Robin? Neil Byrdi poeg?
  
  "Martin Armitage'i kasupoeg. Kas sa tead teda?"
  
  "Martin Armitage? Vaevalt. Kuigi nägin teda korra või paar mängimas. Pean ütlema, et ma arvasin, et ta on ülehinnatud. Aga mul on paar Neil Byrdi CD-d. Nad koostasid kolm või neli aastat tagasi kogumiku ja andsid just välja kogumiku väljavõtteid ja live-esitusi. Ta oli tõesti väga hea, tead. Kas olete kohanud supermodelli?"
  
  "Robin? Jah".
  
  "Päris ilus, nii palju kui ma mäletan."
  
  "Ikka seal," ütles Annie kulmu kortsutades. "Kui sulle selline asi meeldib."
  
  "Missuguseid asju?"
  
  "Oh, tead... sale, veatu, ilus."
  
  Banks naeratas. "Mis siis probleem on?"
  
  "Oh, ei midagi. See olen ainult mina. Tõenäoliselt tuleb ta terve ja tervena tagasi."
  
  
  
  "Aga kas sa oled mures?"
  
  "Natukene".
  
  "Röövimine?"
  
  "See käis peast läbi, aga lunaraha pole veel nõutud. Otsisime muidugi igaks juhuks maja läbi, aga polnud märki, et ta oleks koju tagasi pöördumas.
  
  "Teate, me rääkisime Armitagesiga turvalisusest, kui nad esimest korda Swainsdale Halli kolisid," ütles Banks. "Nad paigaldasid tavalised valvesignalisatsioonid ja muu selline, kuid peale selle ütlesid, et tahavad lihtsalt normaalset elu elada. Me ei saanud midagi erilist teha."
  
  "Ma arvan, et mitte," nõustus Annie. Ta võttis välja märkmiku ja näitas Banksile prantsuskeelseid sõnu, mille ta oli Luke'i seinalt kopeerinud. "Kas sellel on mõtet? See on kohutavalt tuttav, aga ma ei mäleta, mis see on."
  
  Banks kortsutas kulmu teksti peale. Ka tema tundus tuttav olevat, aga ta ei mäletanud ka, mis see oli. "Le Poète se fait voyant par un long, impense et raisonné dérèglement de tous les sens." Ta püüdis seda sõna-sõnalt dešifreerida, süvenedes oma mällu, sest õppis algkoolis prantsuse keelt. Nüüd on raske uskuda, et ta oli kunagi selles hea, sai "O" saates isegi teise punkti. Siis tuli talle meelde. "Ma arvan, et see on Rimbaud. prantsuse luuletaja. Midagi kõigi meelte täielikust lagunemisest.
  
  "Kindlasti!" Annie ütles. "Ma võiksin end lüüa. Robin Armitage ütles mulle, et Luke'ile meeldisid Rimbaud, Baudelaire ja Verlaine ja kõik need asjad. Kuidas see tundub? Ta nimetas Luke'i plakatite teemasid. "Ma mõtlen, et ma kuulsin mõnest neist, näiteks Nick Drake'ist, ja ma tean, et Kurt Cobain oli Nirvanas ja tappis end, aga kuidas on teistega?"
  
  Banks kortsutas kulmu. "Nad on kõik lauljad. Ian Curtis laulis varem Joy Divisionis. Jeff Buckley oli Tim Buckley poeg.
  
  "Varem? Kas oli? Selles kõiges on kurjakuulutav minevikuvorm, kas pole?"
  
  "Oh jah," ütles Banks. "Nad kõik sooritasid enesetapu või surid salapärastel asjaoludel."
  
  
  
  "Huvitav". Annie mobiiltelefon helises. Ennast vabandades kõndis ta välisukseni, võttis selle kotist üle õla välja ja läks välja . Kui ta kaks minutit hiljem tagasi tuli, näis ta hämmeldunud.
  
  "Loodan, et see pole halb uudis?" küsis Banks.
  
  "Ei, üldse mitte. Pigem vastupidi."
  
  "Räägi".
  
  "See oli Robin. Robin Armitage. Ilmselt Luke just helistas neile."
  
  "JA?"
  
  "Ta ütleb, et tal oli ruumi vaja ja et ta naaseb homme koju."
  
  "Kas ta ütles, kus ta on?"
  
  "Ma ei ütleks neile."
  
  "Mida sa kavatsed teha?"
  
  Annie lõpetas joogi. "Ma arvan, et lähen parem jaama, lühendan otsingut. Teate, kui kallid need asjad on. Ma ei taha, et Red Ron meie aja ja raha raiskamise pärast mu seljas rippuks.
  
  "Suumi välja?"
  
  "Jah. Soovi korral võite mind liiga kahtlustavaks nimetada, kuid ma ei lõpeta otsinguid täielikult enne, kui näen Luke Armitage'i tervena kodus oma silmaga.
  
  "Ma ei nimetaks seda liiga kahtlaseks," ütles Banks. "Ma nimetaksin seda väga mõistlikuks."
  
  Annie kummardus ettepoole ja suudles Banksi uuesti põsele. "Tõesti tore sind jälle näha, Alan. Püsi ühenduses".
  
  "Ma teen," ütles Banks ja vaatas, kuidas naine uksest välja astus, Body Shopi greibiseep tema selja taga ja suudluse pehme puudutus tema põsel.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  4
  
  Esmapilgul tundus küsimus piisavalt lihtne: kus on Graham Marshalli juhtumi toimikud? Tegelikult oli see nagu Püha Graali otsimine ja Michelle'il ja tema ringkonnaadvokaadil Nat Collinsil kulus parem osa kahest päevast.
  
  Olles esimest korda maitsnud kesklinnas Bridge Streeti, mis oli üksuse peakorter kuni Thorpe Woodi avamiseni 1979. aastal, sõitsid Michelle ja PC Collins jaamast jaama kogu põhjapiirkonnas - Bretton, Orton, Werrington, Yaxley, Hampton - avastades, et mõned neist olid suhteliselt uued ning 1965. aastal kasutusel olnud ruumid on ammu lammutatud ja ehitatud uute elamurajoonide või kaubanduskeskustega. Asja veelgi keerulisemaks muutmiseks liideti algsed väed - Cambridge, Peterborough, Ealy ja Huntingdon - 1965. aastal Kesk-Inglismaa politseijõududeks, mis nõudis põhjalikku remonti ja ümberstruktureerimist ning 1974. aastal sai neist kaasaegne Cambridgeshire"i politseijõud.
  
  Kui üks abivalmis konstaabel teise järel võimalusi pakkus, hakkas Michelle vanu pabereid kunagi üles otsima. Võib-olla oli ainuke särav laik silmapiiril see, et ilm oli hommikul paremaks läinud, päike murdis laisalt läbi rasvaste pilveräbalate. Kuid seetõttu muutus õhk niiskeks ja Michelle kavatses õhtusöögile lähemale rätiku sisse visata. Ta jõi eile õhtul ka natuke liiga palju veini - mida viimasel ajal liiga sageli juhtus - ning palju ei aidanud ka see, et ta ei tundnud end 100 protsenti.
  
  Kui ta lõpuks paberimajandust korda ajas, saatis PC Collinsi Cambridge'i seal järelepärimisi tegema, võis ta end jalaga lüüa. See asus sügaval diviisi peakorteri sisemuses, tema kabineti all umbes kolmkümmend jalga, ja tsiviilsekretär proua Metcalfe osutus teabe kaevanduseks ja lubas tal paarile toimikule alla kirjutada. Miks Michelle ei mõelnud sinna üldse vaadata? Kergesti. Ta oli Thorpe Woodis vaid lühikest aega ja keegi ei teinud talle suurejoonelist ringkäiku; ta ei teadnud, et keldris oli enamik vanu maakonnapolitsei toimikuid.
  
  Avatud planeeringuga valveruumis oli suur müra, telefonid helisesid, mehed naersid nilbete naljade peale, uksed avanesid ja sulgusid, kuid Michelle suutis selle kõik ära blokeerida, kui ta lugemisprillid ette pani ja avas. esimene kaust, mis sisaldas Hazelsi mõisa kaarte ja fotosid ning kokkuvõtet kõigist asjakohastest tunnistajate ütlustest, mis aitasid määrata Grahami edusamme 22. augusti 1965 hommikul.
  
  Üks kasulik käsitsi joonistatud kaart kirjeldas Grahami paberringkäiku, loetledes kõik kodud, kuhu ta toimetas, ja, et olla kindel, millised paberid nad võtsid. Vaesel pidi olema neetult suur koorem, sest paljud pühapäevased ajalehed olid ajakirju ja lisasid täis.
  
  Kinnistu idaküljel eraldas Wilmer Road Hazelsi vanade majade piirkonnast, mis peagi lammutati. Just Wilmeri ja Hazel Crescenti vahelisel T-ristmikul edastas Graham oma viimase ajalehe News of the World härra ja proua Halloranile, kes elasid nurgamajas.
  
  Järgmine kohaletoimetamine toimus ühte üle tee asuvasse majja, kuid Lintonid ütlesid, et nad ei saanud oma Vaatlejat sel päeval kunagi kätte. Ka tol hommikul ei saanud keegi teine teisel pool Wilmer Roadi paberit kätte.
  
  Anonüümne kartograaf arvutas ka välja, et kell oli umbes 6.30 hommikul, kui kell 6 hommikul startinud Graham oma marsruudi sellesse ossa jõudis - sel aastaajal on valge, kuid siiski väga vara igasuguse liikluse jaoks, sh. kõndides. Oli ju pühapäev, traditsiooniline hommik pärast laupäeva õhtut ja enamik kliente ütles, et olid paberite saabudes ikka veel voodis.
  
  Michelle vaatas vanu mustvalgeid fotosid. Nad kujutasid väga erinevat stseeni sellest, mida ta külastas eelmisel päeval pärast vestlust Marshallidega. 1965. aastal oli üle Wilmer Roadi sünge rida vanu poode, mis kõik olid laudadega kaetud ja valmis lammutamiseks, kuid tänapäeval asub vanad majad asendanud uue krundi kõrval kaasaegne isetegemiskeskus. Mahajäetud poed nägid välja nagu sellised kohad, mida laps võiks uurida. Michelle kontrollis failist, kas neid on otsitud. Muidugi nad otsisid. Nad tõid ka koerad. Mitte jälgegi.
  
  Michelle pistis paar blondi juuksekarva kõrva taha, mis kõditasid ta põske, ja näris esimeste intervjuude stenogramme uuesti lugedes pastaka otsa. Muidugi kirjutati peaaegu kõik, välja arvatud mõned käsitsi kirjutatud dokumendid, ja tulemused nägid veidrad välja, ebaühtlaste klahvivajutuste ja aeg-ajalt kõverdunud e või g tükkidega. Sellised eristavad tunnused olid enne laserprinterite anonüümsust väga mugavad tuvastamaks, millisele masinale sedel trükiti, mõtiskles Michel. Mõned paberid olid koopiad, tuhmid ja sageli raskesti loetavad. Mõnikord tehti pastaka või pliiatsiga ridade vahele loetamatud parandused, algsõnad tõmmati maha. Kokkuvõttes ei ole kuigi paljulubav algus.
  
  Detektiivsuperintendent Benjamin Shaw, nüüd üks Thorpe Woodi vanemohvitseridest, mainiti sel juhul paar korda detektiivikonstaablina. Michelle teadis, et Shaw alustas oma karjääri Peterborough's ja naasis hiljuti kuueaastaselt Lincolnshire'i politseiteenistusest, kuid oli siiski üllatunud, nähes oma nime seoses millegi nii kaua aega tagasi juhtunuga. Võib-olla saaks ta temaga rääkida, et näha, kas tal on teooriaid, mis toimikutesse ei pääsenud.
  
  Tundus, et esimene, kellest Graham Marshall puudust tundus, oli tema tööandja, ajalehekioski omanik Donald Bradford. See oli loogiline, mõtles Michelle. Bradfordi avalduse kohaselt sõitis Bradford Wilmer Roadil üles-alla poissi otsides, kui Graham ei olnud kella kaheksaks poodi naasnud ehk juba viisteist minutit hilja, et alustada oma teist ringkäiku naaberkinnistul. Ta ei leidnud midagi. Mis Grahamiga ka juhtus, puudusid ka tema paberid ja lõuendist kott. Michelle oli valmis kihla vedama, et osa nendest luudega leitud riidetükkidest pärines Grahami ajalehekotist.
  
  Pärast seda helistas Donald Bradford Grahami majja, et näha, kas tüüp on haige, ja kiirustas koju, peatumata teatama. Ta ei teinud seda. Grahami vanemad, kes on nüüd samuti mures, otsisid oma poja pärandvara üle ega leidnud midagi. Kuna uudised Manchesteris toimunud inimröövide kohta olid avalikkuses veel värsked, muutusid Bradford ja Marshalls peagi nii murelikuks, et kutsuti politsei ning varsti pärast seda algas ametlik uurimine. Lähiümbruses viidi läbi eeluurimine ja detektiivsuperintendent Harris pandi järgmisel päeval esimese asjana juhtima, kui Grahamist polnud veel jälgegi ning kohmakas, kuid tõhus politseijuurdluse mehhanism ägas.
  
  Michelle sirutas käe ja püüdis oma kanget kaela sirutada, kuid tulutult. Kontor oli kuum ja sukkpüksid tapsid ta. Äsja Cambridge'ist naasnud konstaabel Collinsil halastas ta ja ütles: "Ma lähen just söögituppa, proua. Kas ma saan sulle midagi tuua?"
  
  
  
  "Ma tahaksin juua dieetkoksi, palun," ütles Michelle. "Ja võib-olla tükk šokolaadi gato't, kui neil seda alles on." Ta sirutas oma käekoti järele.
  
  "Kõik on korras," ütles Collins. "Makske mulle, kui ma tagasi tulen."
  
  Michelle tänas teda, sättis oma sukkpüksid võimalikult diskreetselt laua alla ja naasis oma kaustadesse. Niipalju kui ta põgusal pilgul aru sai, polnud juhtmeid üldse. Politsei küsitles kõiki Grahami voorudes osalenuid, samuti kõiki tema sõpru, perekonda ja kooliõpetajaid. Kõik see ei viinud millegini. Grahamit on muu hulgas kirjeldatud kui toretsevat, jultunud, vaikset, viisakat, räiget, heatujulist, ropu suuga, andekat ja salatsevat. Mis hõlmas peaaegu kõiki võimalikke valikuid.
  
  Keegi Wilmer Roadil ei näinud ega kuulnud tol hommikul midagi ebatavalist - ei karjumist ega kaklust -, kuigi üks inimene ütles, et kuulis umbes poole kaheksa paiku autoukse paugutamist. Koertega jalutamiseks polnud sobivaid kohti ja isegi kõige uskmad kirikuliikmed, kes olid enamasti metodistid või madalanglikaanid, olid endiselt Nodi maal. Kõik tõendid, eriti kadunud ajalehekott, viitasid sellele, et Graham istus autosse suure tõenäosusega vabatahtlikult koos kellegi tuttava, kellegi kohalikuga. Aga kellega? Ja miks?
  
  PC Collins on tagasi Michelle'i dieetkoksiga. "Ei ole, ma kardan," ütles ta, "nii et ma tõin teile hoopis Taani küpsiseid."
  
  "Aitäh," ütles Michelle, kellele taani keel ei meeldinud, kuid ta maksis talle siiski, sõi natuke, viskas ülejäänu prügikasti ja läks tagasi oma kaustadesse. Coca tina oli külm ja märg, nii et ta surus selle oma õhetava põske vastu ja nautis jäätunnet, seejärel tegi sama teise põse ja otsmikuga.
  
  Politsei ei välistanud toona võimalust, et Graham võis omal jõul põgeneda, jättes kuskile koti paberitega ja suundudes Londoni eredate tulede poole, nagu tegid paljud noored tüübid kuuekümnendate keskel, kuid nad võisid ei leia midagi, mis seda teooriat kinnitaks. Tema kodune elu tundus piisavalt õnnelik, et keegi tema sõpradest ei vihjanud, et ta oleks isegi huvitatud kodust põgenemisest. Samuti ei leitud kotti kunagi üles. Sellele vaatamata levisid teated kadunud inimestest üle kogu riigi ning esines tavalisi juhtumeid, millest ükski ei viinud millegini.
  
  Ka ülekuulamistel ei ilmnenud midagi ning mitme kinnistu elaniku dokumentide politseikontroll ei andnud midagi. Michelle võis ridade vahelt välja lugeda väikest segadust, kui politsei avastas, et üks Grahami marsruudil olnud kõnedest oli mehe koju, kes oli teinud aega, et end kohalikus pargis paljastada, kuid järgnenud ülekuulamised on kahtlemata seotud mõne asjaga. väga konarlik äri, teades tolleaegseid politsei meetodeid ja Jet Harrise kui kõva mehe mainet - need ei viinud millegini ja mees mõisteti õigeks.
  
  Michelle eemaldas oma lugemisprillid ja hõõrus väsinud silmi. Esmapilgul pidi ta tunnistama, et Graham Marshall näis olevat olematusse kadunud. Kuid ta teadis üht asja, millest politsei 1965. aastal ei teadnud. Ta nägi tema luid ja teadis, et Graham tapeti.
  
  
  
  Annie Cabbot tuli keset hommikut Swainsdale Halli, et Armitagesiga asju klaarida. Päike oli lõpuks Yorkshire Dales'is loojunud ja udupilved tõusid üle orgude kulgevate teeservade ja põldude. Muru oli pärast nii palju vihma erkroheline ning paekiviseinad ja hooned puhas hallid. Vaade Swainsdale Halli eest oli suurepärane ja Annie nägi Fremlington Edge'i taga palju sinist taevast, tuules puhusid vaid mõned kerged kohevad pilved.
  
  Armitagesid hingasid ilmselt kergendatult, mõtles Annie autost väljudes. Muidugi, nad oleksid õnnelikumad, kui Luke koju jõuaks, kuid vähemalt teadsid nad, et ta on ohutu.
  
  
  
  Josie avas ukse ja näis teda nähes üllatunud. Miatast polnud seekord jälgegi, kuid Annie kuulis maja tagant koerte haukumist.
  
  "Mul on kahju, et ma ette ei helistanud," ütles Annie. "Nad on kodus?"
  
  Josie astus kõrvale ja lasi Anniel samasse suurde elutuppa minna, kus ta oli eile. Seekord oli kohal ainult Robin Armitage, kes istus diivanil ja lehitses Vogue'i. Ta hüppas püsti, kui Annie sisenes ja silus oma seelikut. "See oled jälle sina. Mis on juhtunud? Kas midagi on valesti?"
  
  "Rahunege, proua Armitage," ütles Annie. "Midagi ei juhtunud. Tulin vaatama, kas sinuga on kõik korras."
  
  "Kõik on korras? Muidugi on mul hea meel. Miks ma ei võiks rõõmustada? Luke tuleb koju."
  
  "Kas ma tohin maha istuda?"
  
  "Palun".
  
  Annie tõusis istukile, kuid Robin Armitage jäi jalule ja kõndis edasi-tagasi. "Ma arvasin, et tunnete kergendust," ütles Annie.
  
  "Mul on hea meel," ütles Robin. "Muidugi on mul hea meel. Lihtsalt... Ma olen palju rahulikum, kui Luke jälle koju jõuab. Olen kindel, et saate aru."
  
  "Kas sa kuulsid temast jälle midagi?"
  
  "Ei. Ainult üks kord".
  
  "Ja ta ütles kindlasti, et tuleb täna koju?"
  
  "Jah".
  
  "Ma tahaksin temaga rääkida, kui ta tagasi tuleb, kui kõik on korras."
  
  "Kindlasti. Aga miks?"
  
  "Meile meeldib neid küsimusi jälgida. Lihtsalt rutiin."
  
  Robin tõusis püsti ja pani käed rinnale risti, andes märku, et soovib, et Annie lahkuks. "Ma annan sulle kohe teada, kui ta tagasi tuleb."
  
  Annie jäi istuma. "Proua Armitage, te ütlesite mulle eile, et Luke ütles, et tal on ruumi vaja. Kas sa tead, miks?"
  
  "Miks?"
  
  
  
  "Jah. Ütlesite mulle, et ta on tavaline teismeline ja perega on kõik korras, miks ta siis niimoodi põgenes, häirides teid poolsurnuks?"
  
  "Ma arvan, et see pole praegu oluline, eks, detektiivinspektor Cabbot?" Annie pöördus ja nägi Martin Armitage'i uksel seismas, kohver käes. "Miks sa siin oled? Mis see on?" Vaatamata oma käskivale kohalolekule tundus ta Anniele närvilisena, nagu ka tema naine, niheles seal seistes jalalt jalale, nagu oleks tal vaja vannituppa minna.
  
  "Ei midagi," ütles ta. "Lihtsalt sõbralik külaskäik."
  
  "Ma saan aru. Tänan teid pingutuste ja mure eest. Hindame seda väga, aga ma ei näe mõtet tulla ja meid uute küsimustega tülitada nüüd, kui Luke on terve ja terve, eks?"
  
  Huvitav sõnavalik, kiusamine, mõtles Annie. Enamik peresid ei võtaks seda nii, arvestamata, et nende poeg on kadunud.
  
  Ta heitis pilgu kellale. "Igatahes kardan, et pean tormama ärikohtumisele. Tore oli teid taas näha, inspektor, ja tänan veel kord.
  
  "Jah, aitäh," kordas Robin.
  
  Vallandatud. Annie sai aru, kui ebaõnnestus. "Ma olin just lahkumas," ütles ta. "Tahtsin lihtsalt veenduda, et kõik on korras. Ma ei mõelnud seda ".
  
  "Noh, nagu näete," ütles Martin, "kõik on korras. Luke tuleb täna õhtul koju ja seda polekski juhtunud.
  
  Annie naeratas. "Noh, ära ole tema vastu liiga karm."
  
  Martin pigistas välja sunnitud naeratuse, mis ta silmi ei puudutanud. "Olin ise kunagi noor, detektiivinspektor Cabbot. Ma tean, kuidas see on."
  
  "Oh, üks asi veel." Annie peatus uksel.
  
  "Jah?"
  
  "Sa ütlesid, et Luke helistas sulle eile õhtul."
  
  "Jah. Ja kohe pärast seda helistas teile mu naine."
  
  Annie vaatas Robinit ja siis uuesti Martinit. "Jah, ma hindan seda," ütles ta. "Aga ma mõtlen, miks Luke'i kõnet pealt ei võetud. Lõpuks pani tehnik kõik paika ja me vastasime teie naise kõnele."
  
  "See on lihtne," ütles Martin. "Ta helistas mulle mobiiliga."
  
  "Kas ta tavaliselt teeb seda?"
  
  "Pidime õhtust sööma minema," selgitas Martin. "Igatahes lõpetasime kohtumise ära, kuid Luke ei pidanud seda teadma."
  
  "Oh, ma näen," ütles Annie. "Probleem lahendatud. Nii et head aega".
  
  Nad mõlemad jätsid temaga juhuslikult hüvasti ja ta lahkus. Sissesõidutee lõpus pööras ta paremale Reltoni poole ja parkis Armitage'i sõiduteest nurga taga asuvasse parklasse, kus ta tõmbas välja oma mobiiltelefoni ja leidis, et piirkonnas oli tõepoolest signaal. Nii et Martin Armitage ei valetanud selle kohta. Mis siis andis talle eksimatu tunde, et midagi on valesti?
  
  Annie istus mõnda aega oma autos, püüdes aru saada, mida tähendas pinge, mida ta toas tundis, mitte ainult tema ja Robini, vaid ka Robini ja Martini vahel. Midagi oli juhtumas; Annie tahaks ainult teada, mida. Ei Robin ega Martin ei käitunud nagu abielupaar, kes oli just kuulnud, et poeg, kelle elu pärast kartsid, on nüüd ohutu ja saabub peagi koju.
  
  Kui minut või paar hiljem Martin Armitage'i Beamer kruusa pritsides sõiduteelt välja veeres, tuli Anniel idee. Ta suutis harva spontaanselt mõelda või tegutseda, kuna suur osa politseitööst oli reguleeritud protseduuride, reeglite ja määrustega, kuid täna hommikul tundis Annie end hoolimatult ja olukord nõudis temalt initsiatiivi.
  
  Tema teada polnud Martin Armitage'il aimugi, mis marki või värvi autot ta juhtis, nii et ta poleks osanud kahtlustada, et lilla Astra järgnes talle üsna kaugelt.
  
  
  
  Kui Banks sõitis mööda maanteed A1 alla elujõuliste uute kaubanduskeskuste, elektroonikaladude ja elamurajoonide maastikule, mis olid asendanud Lääne-Yorkshire'i vanad söekaevandused, karjäärid ja prügimäed, mõtles ta sellele, kuidas riik on pärast Grahami kadumist muutunud.
  
  Tuhat üheksasada kuuskümmend viis. Winston Churchilli matused. Wilsoni vanus. Surmanuhtluse lõpp. Cray kohtuprotsess. Carnaby tänav. Mõrvad mauridel. USA esimene kosmosekäik. Abi! Modifikatsioonid ja rokkarid. See oli võimaluste, tulevikulootuse aeg, kuuekümnendate toetuspunkt. Vaid nädalaid pärast Grahami kadumist debüteeris seksikas nahkriides Emma Peele filmis The Avengers; Jeremy Sandfordi dokumentaalfilmi stiilis telelavastus kodutust emast ja tema lastest "Katie Come Home" tekitas suure kõmu; ja Kes laulis "Minu põlvkonnast". Peagi tulid noored tänavatele protestima sõja, näljahäda ja kõige muu vastu, mis neile pähe tuli, hüüdes "Make love not war", suitsetades umbrohtu ja valades hapet. Näis, et kõik hakkab õitsema mingisse uude korda ja Graham, kes tundus nii ettenägelik, nii mitmeski mõttes nii lahe, oleks pidanud seda vaatama, kuid ta ei olnud seda vaatamas.
  
  Ja mis jäi selle aja ja Blairi Suurbritannia vahele? Põhimõtteliselt Margaret Thatcher, kes hävitas riigi tootmisbaasi, hävitas ametiühingud ja demoraliseeris töötajad, jättes põhjaosa eelkõige tühjade tehaste, vanakraamipoodide ja lagunevate vallamajade kummitusmaaks, kus üleskasvanutel polnud lootustki tööd saada. Jõudeolekust ja lootusetusest pöördusid paljud kuritegevuse ja vandalismi poole; autovargused muutusid igapäevaseks ja politseist sai rahvavaenlane. Täna oli kahtlemata pehmem, vabam, keskmisem Suurbritannia ja palju ameerikalikum, kõikjal kerkisid McDonald'sid, Pizza Hutsid ja kaubanduskeskused. Tundus, et enamikul inimestel on see, mida nad tahtsid, kuid see, mida nad tahtsid, oli peamiselt materjal - uus auto, DVD-mängija, paar Nike"i - ja inimesi rööviti või isegi tapeti nende mobiiltelefonide pärast.
  
  
  
  Kuid kas asjad tõesti nii palju muutusid kuuekümnendate keskel? küsis Banks endalt. Kas polnud tollal sama levinud tarbimine? Sel 1965. aasta augusti esmaspäeva õhtul, kui nende uksele koputati, sättis perekond Banksi end eelmisel nädalal oma uhiuuest osamaksetega televiisorist Coronation Streeti vaatama. Banksi isa töötas siis lehtmetallitehases ja kui keegi oleks ennustanud, et ta vallandatakse seitsmeteistkümne aasta pärast, oleks ta neile näkku naernud.
  
  Coronation Street oli üks neist rituaalidest, mis toimus igal esmaspäeval ja kolmapäeval, kui pärast tee joomist, pesemist ja nõude ärapanemist, majapidamis- ja juhutöid istuti pere koos telekat vaatama. Seega oli ootamatu rike, kui keegi uksele koputas. Keegi pole seda kunagi teinud. Mis puutub Banksi, siis kõik tänaval - niikuinii kõik, keda nad teadsid - vaatasid Coronation Streeti poole ega mõelnud neid segada nagu... Noh, Ida Banksil oli sõnakaotus. Arthur Banks avas ukse, olles valmis saatma müüja ja tema kohvri, mis on täis kaupu, pakkima.
  
  Ainus, mis seda tehes kellelegi pähe ei tulnud, sest see oli niisugune paus rutiinist, oli see, et Banksi lemmikpapagoi Joey tuli oma puurist välja õhtusele jalutuskäigule ja kui Arthur Banks esiku avas. ust, et kaks detektiivi sisse lasta, jättis ta ka elutoa ukse lahti. Joey kasutas hetke ja lendas minema. Kahtlemata arvas ta, et lendab avamaal vabadusse, kuid Banks teadis juba noorena, et sealsete tiivuliste kiskjate seas ei kesta nii kaunist värvingut päevagi. Kui nad juhtunust aru said, jooksid kõik aeda vaatama, kuhu ta oli läinud, kuid jälgegi polnud. Joey kadus ega tulnud enam tagasi.
  
  Võib-olla oleks Joey põgenemisest rohkem kära tekitatud, kui uued külastajad poleks saanud kõigi aupakliku tähelepanu keskpunktiks. Nad olid esimesed erariides politseinikud, kes kunagi Banksi koju ilmusid ja isegi Young Banks ise unustas Joey mõneks ajaks. Nüüd tagasi vaadates arvas ta, et see on tema jaoks mingi halb end, kuid tol ajal ei näinud ta muud tähtsust kui lihtsalt lemmiklooma kaotus.
  
  Mõlemad mehed olid ülikondades ja lipsudes, mäletas Banks, kuid mitte ühtegi mütsi. Üks neist, kes rääkis kõige rohkem, oli umbes sama vana kui tema isa, tõmmatud tumedate juuste, pika nina, üldiselt heatahtliku pilgu ja sära silmis, omamoodi lahke onu, kes võis sind silitada. pool krooni kinno mineku ja pilgutamise eest, kui ta need sulle andis. Teine oli noorem ja vähenõudlikum. Banks ei mäletanud temast üldse suurt midagi, välja arvatud see, et tal olid punased juuksed, tedretähnid ja väljaulatuvad kõrvad. Pangad ei mäletanud nende nimesid, kui ta neid kunagi teadis.
  
  Banksi isa lülitas teleri välja. Üheksa-aastane Roy lihtsalt istus ja vahtis mehi. Ükski detektiividest ei vabandanud perekonna häirimise pärast. Nad istusid, kuid ei lõdvestunud, jäädes toolide servadele, kuni lahke onu oma küsimusi esitas ja teine märkmeid tegi. Banks ei mäletanud nii paljude aastate pärast täpset sõnastust, kuid kujutas ette, et see läheb umbes nii:
  
  "Tead, miks me siin oleme, kas pole?"
  
  "See on Grahami pärast, kas pole?"
  
  "Jah. Sa olid tema sõber, eks?"
  
  "Jah".
  
  "Kas teil on aimu, kuhu ta võis minna?"
  
  "Ei".
  
  "Millal sa teda viimati nägid?"
  
  "Laupäeva pärastlõuna".
  
  "Kas ta ütles või tegi midagi ebatavalist?"
  
  "Ei".
  
  "Mida sa tegid?"
  
  "Käisin linnas poes."
  
  "Mida sa ostsid?"
  
  
  
  "Ainult mõned sissekanded."
  
  "Mis tujus Graham oli?"
  
  "Lihtsalt tavaline."
  
  "Kas miski häiris teda?"
  
  "Ta oli samasugune nagu tavaliselt."
  
  "Kas ta on kunagi rääkinud kodust põgenemisest?"
  
  "Ei".
  
  "Kas on ideid, kuhu ta põgenemise korral minna võiks? Kas ta rääkis konkreetsetest kohtadest?
  
  "Ei. Aga ta oli Londonist. Ma mõtlen, et ta vanemad tõid ta eelmisel aastal Londonist.
  
  "Me teame seda. Me lihtsalt mõtleme, kas ta rääkis veel kuskil."
  
  "Ma ei usu".
  
  "Aga salajased kohad?" Detektiiv pilgutas silma. "Ma tean, et kõigil meestel on salajased kohad."
  
  "Ei". Banks ei tahtnud rääkida suurest puust pargis - ta arvas, et see oli - okkaliste lehtede ja okstega kuni maani. Nendest läbi minnes leidsite end peidus sees, paksude lehtede ja tüve vahel nagu vigvamis. Ta teadis, et Graham on kadunud ja see oli oluline, kuid ta ei kavatsenud jõugu saladusi avaldada. Hiljem vaatas ta ise puud ja veendus, et Grahami seal pole.
  
  "Kas Grahamil oli probleeme, millest sa teadsid? Kas ta oli millegi pärast ärritunud?
  
  "Ei".
  
  "Kool?"
  
  "Oleme puhkusel".
  
  "Ma tean seda, aga ma mõtlen üldiselt. See oli tema jaoks uus kool, kas pole? Ta õppis seal vaid ühe aasta. Kas tal oli probleeme teiste poistega?"
  
  "Ei, üldse mitte. Ta läks Mick Slackiga tülli, kuid ta on lihtsalt kiusaja. Ta võitleb kõigi algajatega.
  
  "See on kõik?"
  
  "Jah".
  
  
  
  "Kas olete viimasel ajal näinud sealkandis kummalisi mehi?"
  
  "Ei". Tõenäoliselt punastas Banks, kui ta valetas. Ta tundis kindlasti, kuidas ta põsed põlesid.
  
  "Keegi?"
  
  "Ei".
  
  "Kas Graham mainis kunagi, et keegi teda häiris?"
  
  "Ei".
  
  "Olgu, poeg, tänaseks on kõik. Aga kui sa üldse midagi mõtled, siis tead, kus politseijaoskond asub, kas pole?"
  
  "Jah".
  
  "Ja mul on teie viirpapagoi pärast kahju, väga kahju."
  
  "Aitäh".
  
  Siis tundusid nad olevat valmis lahkuma ja tõusid püsti. Vahetult enne lahkumist esitasid nad Roy ja Banksi vanematele mõned üldised küsimused ja oligi kõik. Kui nad ukse sulgesid, olid kõik vait. Coronation Streetini oli veel kümme minutit, kuid kellelgi ei tulnud pähe telekat uuesti käima panna. Banks mäletas, kuidas ta pöördus Joey tühja puuri poole ja tundis, kuidas ta silmis pisarad voolasid.
  
  
  
  Annie ootas, kuni Martin Armitage'i Beamer on palju eespool, ja lasi siis kohalikul kaubaautol nende vahelt läbi sõita, enne kui järgnes. Sel ajal olid teed hommikuti vaiksed - tegelikult oli see enamasti vaikne -, nii et ta ei saanud tunduda liiga silmatorkav. Reltoni küla juures pööras ta paremale ja läks B-teele, mis kulges umbes poole oru külje peal.
  
  Nad sõitsid läbi pisikese Morsette'i, kus polnud isegi pubi ega tavapoodi, ja Annie jäi kinni, kui kaubaauto peatus, et ühte suvilatest helistada. Tee ei olnud tema möödumiseks piisavalt lai.
  
  Ta väljus ja valmistus näitama oma isikut tõendavat dokumenti ja paluma juhil teed anda - umbes paarkümmend jardi edasi oli tee -, kui märkas, et Armitage oli peatunud umbes poole miili kaugusel külast. Tal oli hea vaade avatud teele, nii et ta võttis kindalaekas olnud binokli välja ja jälgis teda.
  
  Armitage astus oma kohvriga autost välja, vaatas ringi ja kõndis üle muru Daleside'ist umbes kaheksakümmend jardi ülespoole kükitava kivist karjasemaja juurde ning ta ei arvanud, et mees oli valitsuse reeglite rikkumise pärast närvis.
  
  Sinna jõudes sukeldus ta varjupaika ja sealt väljudes polnud tal portfelli kaasas. Annie vaatas, kuidas ta auto juurde tagasi kõndis. Ta komistas korra ebatasasel pinnasel, vaatas siis uuesti ringi ja sõitis minema Gratley suunas.
  
  "Linnud, eks?" küsis hääl Annie keskendumisvõimet katkestades,
  
  "Mida?" Ta pöördus näoga kohaletoimetaja poole, kes oli geelijuuste ja halbade hammastega jube nooruk.
  
  "Binokkel," ütles ta. "Linnuvaatlus. Ma ise ei saa sellest aru. Igav. Kui nüüd rääkida teist tüüpi lindudest...
  
  Annie ulatas talle oma isikut tõendava dokumendi ja ütles: "Võtke oma kaubik teelt ja laske mul mööda minna."
  
  "Olgu, okei," ütles ta. "Sa ei pea särki kandma. Igal juhul pole kedagi kodus. Mitte kunagi selles neetud jumalast hüljatud augus.
  
  Ta lahkus ja Annie istus tagasi oma autosse. Selleks ajaks, kui ta jõudis kohta, kus ta peatus, oli Armitage juba ammu kadunud ja silmapiiril polnud ühtegi teist sõidukit, välja arvatud kaubaauto, mis kadus kiiresti ette.
  
  Annie oli ainus, kes oli nüüd närvis. Kas keegi jälgis teda binokli kaudu nii, nagu tema vaatas Armitage'i? Ta lootis, et mitte. Kui ta seda arvas, ei peaks see politseile huvi pakkuma. Õhk oli vaikne ja pehme ning Annie tundis pärast vihma sooja rohu lõhna. Kusagil kauguses paisus traktor üle põllu ja lambad müttas Daleside'i suunast, kui naine trotsis välja pandud hoiatusi ja suundus lastekodusse. Seest haises hallituse ja millegi kibeda järele. Kuiva kivi pragudest filtreerus piisavalt valgust, et ta näeks mustuse peal kasutatud kondoomi, tühja sigaretipakki ja purustatud heledaid õllepurke. Kahtlemata on kohaliku mehe idee näidata oma tüdruksõbrale, kuidas mõnusalt aega veeta. Ta nägi ka portfelli, odavat, valmistatud nailonist.
  
  Annie võttis selle üles. Ta tundus raske. Ta vabastas takjapaela ja leidis ootuspäraselt rahapakke, peamiselt 10- ja 20-naelaseid. Tal polnud aimugi, kui palju see täpselt oli, kuid arvas, et see pidi olema kuskil 10 000 või 15 000 naela.
  
  Ta pani portfelli oma kohale ja läks tagasi auto juurde. Ta ei saanud lihtsalt istuda seal tee ääres ja oodata, et midagi juhtuks, kuid ta ei saanud ka ära sõita. Lõpuks sõitis ta tagasi Morsette'i juurde ja parkis. Väikeses külas polnud politseijaoskonda ja ta teadis, et oleks mõttetu proovida oma mikrolaineahjuga pihuarvutit kasutada nii paljudel mägedel ja nii kaugel. Lisaks oli lennuulatus vaid paar miili. Ta sõitis oma autoga, nagu ta sageli tegi, ja tal polnud aega võimsamat VHF-raadiot paigaldada. Vaevalt tundus see vajalik, kuna ta ei olnud patrullametnik ning enamasti sõitis ta lihtsalt tööle ja koju ning võib-olla küsitles tunnistajaid, nagu ta oli teinud hommikul. Enne kui asus jalgsi otsima mugavat kohta, kust lastekodu diskreetselt jälgida, võttis Annie oma mobiiltelefoni, et helistada jaoskonda ja anda detektiiv Superintendent Gristorpile teada, mis toimub.
  
  Ja kas sa ei tea sellest, kui see neetud mobiiltelefon ei töötaks. Mobiiltelefoni levialast väljas. Kuradi tüüpiline. Ta oleks pidanud teadma. Ta oli üsna lähedal Gratleyle, kus Banks elas, ja ka tema mobiiltelefon ei töötanud seal.
  
  Külas oli vana punane telefoniboks, kuid telefon sai vandaalitsetud, kassast rebiti juhtmed välja. Jama! Kuna Annie ei tahtnud kauaks silmi lastekodust ära võtta, koputas ta mitmele uksele, kuid kaubikujuhil oli õigus; kedagi ei paistnud kodus olevat ja ainuke vanem daam, kes vastas, ütles, et tal pole telefoni.
  
  Annie kirus hinge all; tundub, et ta jäi mõneks ajaks omapäi. Ta ei saanud varjupaika järelevalveta jätta ja tal polnud aimugi, kui kauaks ta seal viibima peab. Mida varem ta leiab hea vaatepunkti, seda parem. Ja ometi mõtles ta mäenõlva poole pöörates, et ta väärib kuradit, et ei helistanud enne, kui Armitage'ile järgnes. Siin on teie algatus.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  5
  
  Nick Lowe'i veenmismäng lõppes ja Banks libises David Gray's White Staircase'il. Peterborough pöördele lähenedes mõtles ta, mida kõigepealt teha. Ta helistas oma vanematele ja andis neile teada, et ta tuleb loomulikult, nii et võib-olla peaks ta otse sinna minema. Teisest küljest oli ta politseiosakonnale lähemal ja mida varem ta end DI Michelle Hartile tutvustas, seda parem. Nii suundus ta politseijaoskonda, mis asub idüllilises kohas Nene puiestee kõrval, looduskaitseala ja golfiväljaku vahel.
  
  Ooteruumis palus ta luba rääkida Graham Marshalli juhtumi eest vastutava detektiiviga, esitledes end ainult lapsepõlvesõbra Alan Banksina. Ta ei tahtnud paista kõrge profiiliga ega isegi teeselda, et on kaasvõmm, vähemalt mitte alguses, kuni nägi, kust poolt tuul puhub. Lisaks soovis ta lihtsalt uudishimust teada, kuidas nad suhtuvad keskmisesse avalikkuse liikmesse, kes teavet jagas. Natuke mängida ei tee paha.
  
  Kui ta oli umbes kümme minutit oodanud, avas noor naine lukustatud ukse, mis viis jaama põhiossa, ja viipas teda sisse. Konservatiivselt tumesinisesse ülikonda, põlvini ulatuvasse seelikusse ja valgesse nööbitavasse pluusi riietatuna oli ta väike ja sihvakas, õlgadeni ulatuvad blondid juuksed olid keskelt poolitatud ja väikeste peente kõrvade taha lükatud. Tal olid sakilised tukk, mis ulatusid peaaegu silmadeni, silmatorkav roheline, mida Banks mäletas kusagil Kreeka ranniku lähedal näinud. Tema suu oli servadest veidi allapoole, mis andis talle veidi kurva ilme, ja tal oli väike sirge nina. Kokkuvõttes oli ta väga atraktiivne naine, arvas Banks, kuid ta tundis temas karmust ja vaoshoitust - selget märki sisenemiskeelu kohta - ning ei saanud eksida kortsudes, mille valu oli tema kummitavate silmade ümber joonistanud.
  
  "Härra Banks?" küsis ta kulme kergitades.
  
  Banks tõusis püsti. "Jah".
  
  "Ma olen detektiivinspektor Hart. Palun järgnege mulle." Ta viis ta ülekuulamisruumi. Väga kummaline oli olla vastuvõtva poole pealt, mõtles Banks ja tal oli aimu, kui ebamugav mõnel tema vestluskaaslasel võis olla. Ta vaatas ringi. Ehkki tegemist oli teise maakonnaga, oli sisustus sama, mis kõigis ülekuulamisruumides, mida ta kunagi näinud oli: laud ja toolid poltidega põranda külge kinnitatud, kõrge aken trellitatud, seinad värvitud institutsionaalselt roheliseks ja see unustamatu hirmulõhn.
  
  Muretsemiseks polnud muidugi põhjust, kuid Banks ei saanud muud üle kui närviliseks, kui inspektor Hart pani ette tema hõbedase äärisega ovaalsed lugemisprillid ja laotas paberid tema ette, nagu ta ise oli nii palju kordi teinud, et leevendada pingeid ja tekitada vastuistujas ärevust. See tabas tema lapsepõlve hirmuhirmu võimu ees, kuigi ta teadis, et nüüd on ta ise võim. Banks on sellest irooniast alati teadlik olnud, kuid selline olukord tõi ta tõesti koju.
  
  Ta tundis ka, et inspektor Hart ei pea temaga niimoodi käituma, et ta mängib liiga palju endast. Võib-olla oli ta süüdi selles, et ta ei öelnud, kes ta on, kuid sellegipoolest oli temaga ametlikus ülekuulamisruumis pisut raske rääkida. Ta tuli vabatahtlikult ning ta ei olnud ei tunnistaja ega kahtlustatav. Ta oleks võinud leida tühja kontori ja saata kohvi jooma. Aga mida ta teeks? Tõenäoliselt sama, mis tema oma; see oli "meie ja nemad" mentaliteet ja tema meelest oli ta tsiviilisik. Nad.
  
  Inspektor Hart lõpetas paberite sorteerimise ja katkestas vaikuse. "Nii et sa ütled, et saate aidata Graham Marshalli juhtumiga?"
  
  "Võimalik," ütles Banks. "Ma tundsin teda."
  
  "Kas teil on aimu, mis temaga juhtuda võis?"
  
  "Ma kardan, et mitte," ütles Banks. Ta kavatses talle kõik rääkida, kuid leidis, et see polegi nii lihtne. Mitte veel. "Me lihtsalt hängisime koos."
  
  "Milline ta oli?"
  
  "Graham? Raske öelda," ütles Banks. "Ma mõtlen, et te ei mõtle nendele asjadele, kui olete lapsed, eks?"
  
  "Proovi kohe".
  
  "Ma arvan, et ta oli sügav. Igatahes vaikne. Enamik lapsi tegi nalja ja tegi rumalusi, kuid Graham oli alati tõsisem, kinnisem. Banks meenutas kerget, peaaegu mõistatuslikku naeratust, kui Graham vaatas, kuidas teised koomilisi numbreid näitlesid - nagu poleks ta neid naljakas, kuid teadnud, et peab naeratama. "Te ei tundnud kunagi, et oleksite tema peas toimuvast täielikult kursis," lisas ta.
  
  "Kas sa mõtled, et tal oli saladusi?"
  
  "Kas me kõik pole?"
  
  "Milline see oli?"
  
  "Nad poleks saladused, kui ma neid teaksin, eks? Ma lihtsalt üritan teile anda aimu, milline ta oli. Tema olemuses oli salajane külg."
  
  "Jätka".
  
  Ta muutus ärrituvaks, mõtles Banks. Tõenäoliselt raske päev ja abi pole piisavalt. "Tegime koos kõiki tavalisi asju: mängisime jalgpalli ja kriketit, kuulasime muusikat, rääkisime oma lemmiktelesaadetest."
  
  "Aga sõbrannad?"
  
  
  
  "Graham oli kena mees. Tüdrukutele ta meeldis ja nemad meeldisid talle, aga ma arvan, et tal polnud kedagi püsivat."
  
  "Mida kuradit ta tegi?"
  
  "No ma ei taha ennast süüdistada, aga lõhkusime akna või paar, röövisime natuke poodi, jätsime tunnid vahele ja suitsetasime koolis rattahoidlate taga sigarette. Tol ajal oli see teismeliste jaoks üsna tavaline. Me ei tunginud kellegi majadesse, ei varastanud autosid ega röövinud vanu daame."
  
  "Narkootikumid?"
  
  "See oli 1965, neetud."
  
  "Narkootikumid olid siis moes."
  
  "Kuidas sa tead? Tõenäoliselt pole sa isegi sündinud."
  
  Michelle punastas. "Ma tean, et kuningas Harold sai 1066. aastal Hastingsi lahingus noole silma ja ma polnud siis veel sündinud."
  
  "OKEI. Vaatepunkt aktsepteeritud. Aga narkootikumid...? Igal juhul mitte meie. Sigaretid olid tol ajal halvim asi. Narkootikumid võisid Londoni noorema põlvkonna seas populaarsemaks saada, kuid mitte 14-aastaste äärealade seas. Vaata, ma oleksin ilmselt pidanud seda varem tegema, aga... Ta sirutas oma sisetaskusse ja tõmbas välja oma teenindusdokumendi ning asetas selle naise ette lauale.
  
  Michelle vahtis seda minuti, võttis selle oma kätesse ja uuris seda lähemalt ning andis siis üle laua Banksile tagasi. Ta võttis lugemisprillid eest ja asetas need lauale. "Rämps," sosistas ta.
  
  "Kas sa tuled veel?"
  
  "Kas sa kuulsid mind. Miks te ei öelnud mulle algusest peale, et olete peainspektor, selle asemel, et mängida ja minuga trikke teha, pannes mind tundma end täieliku lollina?
  
  "Sest ma ei tahtnud jätta muljet, et üritan sekkuda. Olen siin lihtsalt kui keegi, kes tundis Grahamit. Pealegi, miks sa pidid nii kõvasti tegutsema? Tulin siia infot jagama. Polnud vajadust panna mind ülekuulamisruumi ja kasutada sama taktikat, mida kasutate kahtlustatava puhul. Ma olen üllatunud, et te ei jätnud mind siia üksi tunniks hautama."
  
  "Sa paned mind soovima, et see mul oleks."
  
  Nad vaatasid mõni hetk teineteisele otsa, siis ütles Banks: "Vaadake, mul on kahju. Minu eesmärk ei olnud sind lollina tundma panna. Ja sul pole seda vaja. Miks sa seda vajad? See on tõsi, et ma tundsin Grahamit. Olime koolis lähedased sõbrad. Elasime samal tänaval. Aga see pole minu juhtum ja ma ei taha, et te arvaks, et ma tostan oma nina teiste inimeste asjadesse või midagi sellist. Sellepärast ma ennast alguses ei kuulutanud. Vabandust. Sul on õigus. Oleksin pidanud teile ütlema, et olin algusest peale tööl. Hästi?"
  
  Michelle vaatas teda tükk aega ahtadel silmadega, siis kumerdas huulenurgad põgusaks naeratuseks ja noogutas. "Teie nimi tuli välja, kui ma tema vanematega rääkisin. Lõppude lõpuks võtaksin teiega ühendust."
  
  "Nii et praegused jõud ei koorma teid nende abiga selles küsimuses?"
  
  Michelle norskas. "Võib ka nii öelda. Üks Washingtonist. See ei ole suur asi ja ma olen selles kvartalis uus. Uus tüdruk."
  
  "Ma tean, mida sa mõtled," ütles Banks. Ta mäletas esimest korda, kui ta Annie Cabbotiga kohtus, kui ta Harksside'i karjamaale saadeti ja ta oli Siberi äärelinnas Eastvale'is. Ka see juhtum ei olnud algusest peale esmatähtis, kuid kujunes üheks selliseks. Ta võiks inspektor Hartile kaasa tunda.
  
  "Igatahes," jätkas ta, "ma ei teadnud, et sa politseinik oled. Ma arvan, et ma peaksin teid kutsuma "sär"? Rank ja kõik?
  
  "See pole vajalik. Ma ei ole tseremoonial seisja. Pealegi olen ma siin sinu kõrval. Sina oled boss. Siiski on mul üks ettepanek."
  
  "ARUANNE?"
  
  Banks vaatas kella. "Kell on juba üks. Täna hommikul sõitsin Eastvale'ist otse välja, midagi söömata. Miks me ei pääse sellest kõledast ruumist välja ja ei räägi õhtusöögi ajal Grahamist? Ma hakkan nutma ".
  
  Michelle kergitas kulmu. "Kas sa kutsud mind lõunale?"
  
  "Asja arutamiseks. Õhtusöögil. JAH. Kurat, ma olen näljane. Kas teate siin mõnda korralikku pubi?"
  
  Ta vaatas talle uuesti otsa, hinnates ilmselt võimalikku ohtu, mida see tema jaoks võib kujutada. Kui näis, et ta ei suuda millelegi mõelda, ütles ta: "Olgu. Ma tean kohta. Lähme juurde. Aga ma maksan omal moel."
  
  
  
  Kui rumal oli otsus mäest üles minna, mõtles Annie Cabbot, kui ta mööda rada üles rügas, püüdes mööda väikestest lambasõnnikuküngastest mööda saada, mida näis kõikjal olevat, kuid kummalisel kombel see ebaõnnestus. Ta jalad valutasid ja ta oli pingutusest hingetuks, kuigi pidas end üsna vormis.
  
  Ka tema ei olnud maale minekuks riides. Teades, et kavatseb täna hommikul taas Armitagesi külastada, pani ta selga seeliku ja pluusi. Ta kandis isegi sukkpükse. Rääkimata tumesinistest pumpadest, mis teda sandistasid. Päev oli kuum ja ta tundis, kuidas higi voolas mööda kõiki saadaolevaid kanaleid. Lahtised juuksesalgad jäid põskede ja otsaesisele kinni.
  
  Tõustes vaatas ta pidevalt tagasi karjase varjupaika, kuid keegi ei lähenenud talle. Ta võis vaid loota, et teda ei märgatud, et röövija, kui see kõik oli tema pärast, polnud teda binokliga sobivast kaugusest jälginud.
  
  Ta leidis koha, mis tema arvates sobiks. See oli õrn laskumine Daleside'i, jalgteest mõne jardi kaugusel. Sealt sai ta kõhuli lamada ja katetel silma peal hoida, ilma et teda altpoolt oleks näha.
  
  Annie tundis oma kehal sooja ja niisket rohtu, hingates sisse selle magusat lõhna, kui ta, binokkel käes, kõhuli lamas. See oli nii hea tunne ja ta tahtis kõik riided seljast võtta, päikest ja maad oma paljal nahal tunda, aga ta ütles endale, et ära ole nii kuradi loll ja jätkake tööd. Ta tegi oma jope seljast võtmisega kompromisse. Päike oli kuum tema kuklas ja õlgadel. Tal polnud päikesekreemi kaasas, mistõttu tõmbas ta jope üle kuklasse, kuigi see oli liiga kuum. See on parem kui päikesepiste saada.
  
  Olles end sisse seadnud, lamas ta seal. Ootan. Vaatamine. Mõtted keerlesid tema peas täpselt samamoodi nagu siis, kui ta istus mediteerima, ja ta püüdis harjutada sama tehnikat, et lasta neil minna, ilma et oleks neil peatunud. See algas omamoodi vaba assotsiatsioonina, läks siis kaugemale: päikesevalgus; soe; nahk; pigment; tema isa; Pangad; muusika; Luke Armitage'i must tuba; surnud lauljad; saladused; inimrööv; mõrva.
  
  Kärbsed sumisesid tema ümber, tõmmates ta assotsiatsioonide ahelast välja. Ta lehvitas need minema. Ühel hetkel tundis ta, kuidas putukas või putukas tema rinnahoidja esiosast üles roomas ja sattus peaaegu paanikasse, kuid tal õnnestus see ära võtta, enne kui asjad liiga kaugele jõudsid. Paar uudishimulikku küülikut lähenesid, liigutasid oma nina ja pöördusid ära. Annie mõtles, kas ta satuks Imedemaale, kui ta järgiks ühte neist.
  
  Ta hingas pikalt ja sügavalt rohulõhnalist õhku. Aja möödudes. Tund. Kaks. Kolm. Siiski ei tulnud keegi portfellile järele. Muidugi oli karjakoopas suu- ja sõrataudist keelatud, nagu ka tervel lagedal maakohal, kuid see ei peatanud Martin Armitage'i ja ta oli kindel, et see ei peata ka röövijat. Tõenäoliselt just seepärast saigi see koht valitud: tõenäosus, et keegi sealt mööda läheb, on väike. Enamik piirkonna inimesi oli piirangute osas seaduskuulekas, sest nad teadsid, kui palju on kaalul ja turistid jäid eemale, puhkamas välismaal või hoopis linnades. Tavaliselt järgis ka Annie märke, kuid see oli hädaolukord ja ta teadis, et ta polnud nakatunud alale mitu nädalat lähenenud.
  
  Ta soovis, et tal oleks midagi süüa ja juua. Õhtusöök oli ammu möödas ja ta oli nälga suremas. Tal oli ka kuumuse tõttu janu. Ja oli veel midagi, mõistis ta, tungivam soov: tal oli vaja vannituppa minna.
  
  Noh, mõtles ta, vaadates ringi ja nähes igas suunas ainult lambaid, on selle vastu lihtne vahend. Ta kõndis oma maapinnal olevast lapikust kohast mõne jardi kaugusele, kontrollis nõgeste ja ohakate olemasolu, võttis seejärel sukkpüksid seljast, kükitas ja urineeris. Naine võiks seda vähemalt maal vaadates teha, mõtles Annie naeratades. See oli veidi teistsugune, kui sa olid linnatänaval autosse suletud, nagu ta oli varem korduvalt näinud. Enne kui ta oli lõpetanud, pühkis temast üle kaks madalal lendavat lennukit lähedalasuvast USA õhuväebaasist, näiliselt mitte rohkem kui paarikümne jala kaugusel tema peast. Ta mõtles, kas pilootidel on hea nähtavus. Ta andis neile sõrme, nagu ameeriklased tegid.
  
  Kõhuli lamades proovis ta uuesti mobiiltelefoniga läbi saada, juhuks kui varem võis see olla lihtsalt kohalik sekkumine, kuid see ei õnnestunud. Tühermaa oli surnud tsoon.
  
  Kui kaua ta peaks ootama? imestas ta. Ja miks ta ei tulnud? Raha oli lihtsalt olemas. Mis siis, kui ta ei saabu enne pimedat ja armastajad naasevad, peas on olulisemad asjad kui suu- ja sõrataudi? Paar tuhat naela, nagu ka kiire seks, oleks neile ootamatu boonus.
  
  Kõht koriseb, suu kuivas, Annie võttis taas binokli kätte ja suunas selle peidupaika.
  
  
  
  Michelle sõidutas Banksi kiirteelt A1 tuttavasse pubisse, imestades rohkem kui korra, miks ta seda tee peal teeb. Aga ta teadis vastust. Tal oli rutiinist igav, alguses paberitega tegelemisest ja siis nende lugemisest igav. Tal oli vaja vabaneda, võrgust lahti saada ja see oli võimalus seda teha ja samal ajal töötada.
  
  
  
  Ta pidi ka tunnistama, et teda huvitas kohtumine kellegagi, kes oli Graham Marshalli sõber, eriti seetõttu, et see Banks nägi hoolimata oma lühikeste mustade juuste kergelt hallist välja alaealine. Ta oli sihvakas, võib-olla kolm-neli tolli pikem kui tema viis jalga ja tal oli nurgeline nägu elavate siniste silmadega ja pruunikas. Tal polnud riiete osas erilist stiilitunnetust, kuid ta oli riietatud Marks & Sparksi vabaajarõivastesse - hele bleiser, hallid chino"d, sinine lahtise kraega teksasärk - ja see välimus talle sobis. Mõni temavanune mees näeb hea välja vaid äriülikonnas, arvas Michelle. Kõik muu muutis neist lambaliha meessoost versiooni. Kuid mõne vanema mehe puhul tundus vabaajarõivas loomulik. Nii oli ka Banksiga.
  
  "Nii et see saab olema inspektor Hart?" küsis Banks.
  
  Michelle vaatas talle külili. "Ma arvan, et võite mind Michelle'iks kutsuda, kui soovite."
  
  "See on siis Michelle. Ilus nimi".
  
  Kas ta flirdis? "Lõpeta," ütles Michelle.
  
  "Ei tõsiselt. Ma olen tõsine. Sa ei pea punastama."
  
  Enda peale vihane, et lasi oma piinlikkusel välja näidata, ütles Michelle: "Ainult tingimusel, et te ei hakka laulma mõnda vana biitlite laulu."
  
  "Ma ei laula kunagi naisele, kellega just kohtusin. Pealegi, ma arvan, et olete seda korduvalt kuulnud."
  
  Michelle naeratas talle. "Liiga palju, et mainida."
  
  Pubi taga oli parkla ja suur värskelt lõigatud muru valgete laudade ja toolidega, kus nad said päikese käes istuda. Paar perekonda olid juba kohal ja sättisid end pärastlõunaks sisse, ilmselt jooksid lapsed ringi ja mängisid pubi rajatud väikesel mänguväljakul kiikedel ja liumägedel, kuid Michelle ja Banks leidsid üsna vaikse koha. kauges otsas, puude lähedal. Michelle vaatas, kuidas lapsed mängisid, kui Banks läks majja jooke jooma. Üks neist oli umbes kuue-seitsmeaastane, pea oli kaetud kaunite kuldsete lokkidega, ta naeris ennastsalgavalt, tõustes kiigel aina kõrgemale. Melissa. Michelle tundis seda vaadates, kuidas ta süda rinnus murdub. Ta hingas kergendatult, kui Banks naasis, toonud pinti õlut endale ja õlut talle ning kaks lauale pandud menüüd.
  
  "Kuidas sul läheb?" ta küsis. "Sa näed välja nagu oleksite kummitust näinud."
  
  "Võib-olla oli," ütles ta. "Teie terviseks". Nad kõlistasid klaase. Ta märkis, et Banks oli diplomaatiline, oma tujust huvitatud, kuid piisavalt tundlik ja taktitundeline, et jätta ta rahule ja teeselda, et ta uurib menüüd. Michelle'ile meeldis. Ta ei olnud väga näljane, kuid ta tellis krevetivõileiva, et vältida tema isupuuduse kohta küsimist. Tõepoolest, kõht oli ikka eilsest veinist hapu. Banks oli selgelt näljane, kui ta tellis tohutu Yorkshire'i pudingu vorstide ja kastmega.
  
  Kui nende tellimused olid kätte toimetatud, istusid nad toolidele ja lõõgastusid. Nad istusid pöögipuu varjus, kus oli veel soe, kuid otsese päikesevalguse eest kaitstud. Banks jõi õlut ja süütas sigareti. Michelle arvas, et ta näeb heas vormis välja mehe kohta, kes suitsetas ja jõi ning sõi suuri Yorkshire'i pudingeid ja vorste. Aga kaua see kestab? Kui ta oleks tõesti Graham Marshalli kaasaegne, oleks ta praegu viiekümnendates eluaastates ja kas pole selles vanuses mehed hakanud muretsema oma arterite ja vererõhu pärast, eesnäärmest rääkimata? Ja veel, kes ta on, et otsustada. Tõsi, ta ei suitsetanud, kuid jõi liiga palju ja sõi liiga palju rämpstoitu.
  
  "Mida sa siis veel Graham Marshalli kohta oskate öelda?" ta küsis.
  
  Banks tõmbas sigareti ja hingas aeglaselt suitsu välja. Paistis, et talle see meeldis, arvas Michelle, või oli see strateegia, mida ta kasutas intervjuus ülekaalu saamiseks? Neil kõigil oli mingi strateegia, isegi Michelle, kuigi tal oleks raske kindlaks teha, mis see oli. Ta pidas end üsna otsekoheks. Lõpuks vastas ta: "Olime koolis sõbrad ja ka väljaspool seda. Ta elas mõnes majas allpool tänavat ja sel aastal, kui ma teda tundsin, saime kokku väikeseks rühmaks, mis oli praktiliselt lahutamatu.
  
  "David Grenfell, Paul Major, Stephen Hill ja teie. Seni on mul olnud aega vaid Davidile ja Paulile jälile jõuda ja nendega telefoni teel rääkida, kuigi kumbki pole saanud mulle suurt midagi öelda. Jätka".
  
  "Ma pole ühtegi neist näinud pärast seda, kui kaheksateistkümneaastaselt Londonisse lahkusin."
  
  "Kas sa teadsid Grahamit ainult aasta?"
  
  "Jah. Ta oli meie klassis uus septembris enne kadumist, nii et see polnud isegi päris täisaasta. Tema pere kolis Londonist elama sama aasta juulis või augustis, nagu päris paljud juba tegid. See oli enne tohutut sissevoolu; see juhtus hiljem, kuuekümnendatel ja seitsmekümnendate alguses, seoses "uue linna" laienemisega. Tõenäoliselt polnud sind siis läheduses."
  
  "Loomulikult ei olnud ma siin."
  
  "Kus, kui sa ei pahanda, et ma küsin?"
  
  "Kasvasin üles piiririigis Howickis. Veetsin suurema osa oma varasest politseikarjäärist Suur-Manchesteris ja olen sellest ajast saati teel olnud. Olen siin olnud vaid paar kuud. Jätkake oma lugu."
  
  "See seletab aktsenti." Banks tegi pausi, et võtta lonks õlut ja uuesti suitsetada. "Kasvasin siin üles, provintsilaps. "Kus mu lapsepõlv möödus jäljetult." Graham tundus, ma ei tea, lahe, eksootiline, teistsugune. Ta oli pärit Londonist ja seal see kõik juhtus. Kui sa provintsis üles kasvad, tundub sulle, et kõik läheb sinust mööda, toimub kusagil mujal, ja London oli siis üks neist "in" kohtadest nagu San Francisco.
  
  "Mida sa mõtled "lahe" all?"
  
  Banks kriimustas parema silma lähedal asuvat armi. Michelle imestas, kuidas ta selle sai. "Ma ei tea. See teda eriti ei häirinud. Ta ei näidanud kunagi üles palju emotsioone ega reaktsiooni ning tundus oma aastaid targana. Ärge saage minust valesti aru: Grahamil oli oma entusiasm. Ta teadis palju popmuusikast, ebaselgetest B-pooltest ja kõigest muust. Ta mängis kitarri päris hästi. Ta oli ulmehull. Ja tal oli biitlite soeng. Mu ema ei lubanud mul seda. Lühike selg ja täisküljed."
  
  "Aga ta oli lahe?"
  
  "Jah. Ma tõesti ei tea, kuidas kvaliteeti defineerida. Kuidas sul läheb?"
  
  "Ma arvan, et saan aru, mida sa mõtled. Mul oli selline tüdruk. Ta oli nagu... oh, ma ei tea... keegi, kes pani sind tundma ebamugavalt, keegi, keda sa tahtsid jäljendada, võib-olla. Ma pole kindel, kas suudan seda selgemalt määratleda.
  
  "Ei. Lihtsalt lahe, enne kui oli lahe olla."
  
  "Tema ema rääkis midagi kiusamisest."
  
  "Oh, see oli kohe pärast tema saabumist. Mick Slack, koolikiusaja. Ta pidi seda kõigiga proovima. Graham ei olnud väga hea võitleja, kuid ta ei andnud alla ja Slack ei saanud talle enam kunagi lähedale. Nagu mitte keegi teine. See oli ainus kord, kui nägin teda võitlemas.
  
  "Ma tean, et seda kauget minevikku on raske meenutada," ütles Michelle, "aga kas märkasite selle juures veel midagi lõpupoole?"
  
  "Ei. Ta tundus samasugune nagu alati."
  
  "Ta läks teiega puhkama vahetult enne kadumist, nii et tema ema ütles mulle."
  
  "Jah. Tema vanemad ei saanud sel aastal minna, nii et nad lasid tal meiega kaasa tulla. On tore, kui paar nädalat eemal olles on keegi sinuealine, kellega koos olla. Ainult vanemate ja väikese vennaga võib kohutavalt igav olla.
  
  Michelle naeratas. "Noorem õde ka. Millal sa viimati Grahamit nägid?"
  
  "Vaid päev enne tema kadumist. laupäev".
  
  "Mida sa tegid?"
  
  Banks vaatas enne vastamist vastu puid. "Kas teha? Mida me laupäeviti tegime. Hommikul läksime paleesse pärastlõunasele etendusele. Flash Gordon või Hopalong Cassidy, lühifilm "Three Stooges".
  
  "Ja pärastlõunal?"
  
  "Linnas. Silla tänaval oli elektrikaupade pood, kus müüdi plaate. Nüüd on ta ammu läinud. Vahel tunglesime kolme-neljakesi ühte nendest putkadest ja suitsetasime viimaseid singleid kuulates rumalalt.
  
  "Ja sel ööl?"
  
  "Ma ei mäleta. Ma arvan, et ma lihtsalt istusin ja vaatasin telekat. Laupäeva õhtud olid head. Jukeboxi vandekohtunikud, Doctor Who, Dixon Dock Greenist. Siis oli Avengers, aga ma ei usu, et see oli sel suvel. Ma igatahes ei mäleta seda."
  
  "Kas selles päevas oli üldse midagi imelikku? Aga Graham?
  
  "Tead, kogu elu jooksul ei mäleta ma midagi ebatavalist. Ma arvan, et võib-olla ma ei tundnud teda ikkagi väga hästi."
  
  Michelle'ile jäi tugev mulje, et Banks tõesti teadis midagi, et ta varjab midagi. Ta ei teadnud, miks, kuid ta oli kindel, et see nii oli.
  
  "Number kaksteist?" Noor tüdruk kahe taldrikuga rändas aeda.
  
  Banks heitis pilgu numbrile, mille baarmen oli talle andnud. "Siin," ütles ta.
  
  Ta tõi taldrikud. Michelle vaatas oma krevettide võileiba ja mõtles, kas ta saab selle valmis teha. Banks nautis mõnda aega oma Yorkshire'i pudingut ja vorste ning ütles seejärel: "Ma toimetasin paberi Grahamile enne, kui ta seda tegi, enne kui pood omanikku vahetas. See kuulus varem Thackerayle, kuni vana Thackeray haigestus tuberkuloosi ja lasi äril omasoodu kulgeda. Seejärel ostis Bradford poe ja ehitas selle ümber.
  
  "Aga sa ei tulnud tagasi?"
  
  "Ei. Sain pärast kooli tööd kruntide taga asuvas seenetalus. Must töö, aga see maksis hästi, vähemalt nendel aegadel.
  
  "Kas teil on kunagi paberringiga probleeme olnud?"
  
  
  
  "Ei. Ma mõtlesin sellele muuhulgas ka teel siia."
  
  "Kas võõrad kutsusid teid kunagi sisse või midagi sellist?"
  
  "Seal oli üks tüüp, kes tundus sel ajal alati veidi veider, kuigi ta oli ilmselt kahjutu."
  
  "ARUANNE?" Michelle tõmbas märkmiku välja, krevettide võileib lebas endiselt puutumatult tema ees taldrikul, olles nüüd äratanud huvi mööduva sinise pudeli vastu.
  
  Pangad lõid kärbest. "Parem söö see kiiresti ära," ütles ta.
  
  "Kes see mees oli, kellest sa rääkisid?"
  
  "Ma ei mäleta numbrit, kuid see oli Hazel Crescenti lõpus enne, kui Wilmer Roadi ületasite. Fakt on see, et ta oli võib-olla ainuke, kes sel ajal ärkvel oli ja mulle jäi mulje, et ta ei läinudki magama. Ta avas pidžaamas ukse ja kutsus mind sisse suitsetama või jooma või mida iganes, aga ma keeldusin alati.
  
  "Miks?"
  
  Banks kehitas õlgu. "Ei tea. Instinkt. Midagi selles on. Lõhn, ma ei tea. Mõnikord, kui sa oled laps, tekib sul mingi kuues ohutaju. Kui sul veab, jääb see sinu juurde. Igal juhul olin ma juba hästi treenitud, et võõrastelt meestelt maiustusi mitte vastu võtta, nii et ma ei kavatsenud midagi muud vastu võtta.
  
  "Harry Chatham," ütles Michelle.
  
  "Mida?"
  
  "See peab olema Harry Chatham. Kehalõhn on üks selle iseloomulikke jooni.
  
  "Sa tegid oma kodutöö ära."
  
  "Teda kahtlustati tol ajal, kuid lõpuks saadeti ta välja. Sul oli õigus eemale hoida. Tal on olnud ajalugu, kus ta on end noortele poistele paljastanud. Kuigi see ei läinud kunagi kaugemale."
  
  "Kas nad olid kindlad?"
  
  Michelle noogutas. "Ta oli Great Yarmouthis puhkusel. Tuli tagasi alles sel pühapäeva õhtul. Palju tunnistajaid. Jet Harris andis talle kolmanda astme ülekuulamise, ma usun.
  
  
  
  Banks naeratas. "Jet Harris. Pole tema nime aastaid kuulnud. Teate, kui ma olin laps ja seal kasvasin, kõlas alati: "Parem hoia oma nina puhtana, muidu Jet Harris saab su kätte ja paneb su sisse." Me kartsime teda, kuigi kumbki meist polnud seda kunagi teinud. kohtas teda."
  
  Michelle naeris. "See on täna üsna sama," ütles ta.
  
  "Kindlasti peaks ta juba surnud olema?"
  
  "Kaheksa aastat tagasi. Kuid legend jäi ellu." Ta võttis oma võileiva ja näksis. See oli maitsev. Ta mõistis, et on näljane, ja sõi peagi esimese poole ära. "Kas oli veel midagi?" küsis Michelle.
  
  Ta märkas, et Banks kõhkles taas. Ta lõpetas oma Yorkshire'i pudingu ja sirutas käe teise sigareti järele. Ajutine viivitus. Naljakas, ta oli näinud sarnaseid märke kurjategijate juures, keda ta üle kuulas. Sellel mehel oli kindlasti midagi südametunnistusel ja ta kaalus, kas öelda talle või mitte. Michelle tundis, et ta ei saa teda lükates asjadega kiirustada, mistõttu lasi ta tal mõne hetke sigareti suhu pista ja tulemasinaga koperdada. Ja ta ootas.
  
  
  
  Annie kahetses suitsetamise mahajätmist. Vähemalt oleks, mida teha, kõhuli märjas rohus pikali ja pilku kaugel karjasekodul. Ta vaatas kella ja sai aru, et ta oli seal lamanud üle nelja tunni ja keegi polnud raha järele tulnud.
  
  Riiete ja kuklasse kaitsva jope all tundis Annie end higiga kaetud. Ta tahtis vaid seista mõnusa jaheda duši all ja selles pool tundi liguneda. Aga kui ta lahkub oma kohalt, mis siis saab? Teisest küljest, mis juhtub, kui ta sinna jääb?
  
  Rööv võib ilmuda, kuid kas Annie jookseb Daleside'i vahistamiseks? Ei, sest Luke Armitage loomulikult ei oleks temaga. Kas ta pääseb Morsettis oma auto juurde ja järgneb sellele, kes raha võttis? Võimalik, kuid tal oleks olnud palju suurem võimalus, kui ta oleks juba autos olnud.
  
  Lõpuks otsustas Annie, et peaks naasma Morsette'i, hoolitsedes endiselt lastekodu eest, ja jätkama proovimist, kuni leiab kodust kellegi telefoniga, siis istuma oma autosse ja vaatama sealt edasi, kuni Eastvale'ist abi saabub. Ta tundis, kuidas tal luud valutasid, kui ta püsti tõusis ja pluusi küljest muru pühkis.
  
  See oli plaan ja see oli parem kui siin päikese käes sulada.
  
  
  
  Nüüd, mil on aeg end puhtaks teha, on Banksil olnud raskem aeg, kui ta ette kujutas. Ta teadis, et ootab aega, kui ta oleks pidanud lihtsalt kõik üles tunnistama, kuid ta suu kuivas ja sõnad jäid kurku kinni. Ta jõi lonksu õlut. See ei aidanud palju. Higi puhkes kuklas ja jooksis mööda selgroogu.
  
  "Mängisime jõe ääres," ütles ta, "mitte kaugel kesklinnast. Siis ei olnud see nii arenenud kui praegu, nii et see oli üsna kõle veeala.
  
  "Kes sinuga mängis?"
  
  "Ainult Paul ja Steve."
  
  "Jätka".
  
  "See ei tähendanud tegelikult midagi," ütles Banks, olles piinlik, kui tühised tundusid teda aastaid kummitanud sündmused sel selgel päeval, kui ta istus koos atraktiivse naisega pöögipuu all. Aga nüüd polnud enam kuhugi taganeda. "Viskasime kive vette, koorisime vahtu ja kõike muud. Siis läksime mööda jõekallast veidi alla ja leidsime suuremaid kive ja telliseid. Hakkasime neid välja viskama, et suurt pritsimist tekitada. Vähemalt mina tegin. Steve ja Paul olid veidi lühemad. Nii et ma hoidsin seda suurt kivi kahe käega rinna küljes - see võttis kogu mu jõu -, kui märkasin seda pikka ja labast tüüpi meest mööda jõekallast minu poole kõndimas.
  
  "Mida sa tegid?"
  
  
  
  "Pidage kinni," ütles Banks. "Sellepärast ma teda ei loputanud. Ma olen alati olnud viisakas väike sitapea. Mäletan, et naeratasin, kui ta lähemale tuli, näidates talle, et ma ei viska kivi enne, kui see on levialast väljas." Banks peatus ja tõmbas sigareti. "Järgmine asi, mida ma mäletan," jätkas ta, "võtas ta mul tagant kinni ja ma viskasin kivi maha ja pritsisin meid mõlemaid."
  
  "Mis on juhtunud? Mida ta tegi?"
  
  "Me võitlesime. Arvasin, et ta üritab mind tõugata, aga mul õnnestus kontsad lükata. Ma ei pruukinud olla väga suur, aga ma olin karm ja tugev. Ma arvan, et mu vastupanu üllatas teda. Mäletan tema higilõhna ja arvan, et ta oli purjus. Õlu. Mäletasin, et mõnikord tundsin seda oma isa hingeõhus, kui ta pubist tagasi tuli.
  
  Michelle võttis märkmiku välja. "Kas saate mulle kirjelduse anda?"
  
  "Tal oli ebaühtlane tume habe. Tema juuksed olid rasvased ja pikad, pikemad kui sel ajal tavaliselt. Nad olid mustad. Nagu Rasputin. Ja ta kandis üht neist sõjaväe mantlitest. Mäletan, et mõtlesin teda lähenemas nähes, et tal peab nii raske mantliga palav olema.
  
  "Millal see oli?"
  
  "Juuni lõpp. See oli ilus päev, umbes nagu täna."
  
  "Mis juhtus?"
  
  "Ta üritas mind põõsaste poole tõmmata, kuid mul õnnestus vähemalt ühe käega tema haardest välja vingerdada ning ta pööras mind ümber, vandus ja lõi rusikaga näkku. Hoog rebis mu vabaks ja ma jooksin.
  
  "Kus su sõbrad olid?"
  
  "Ole selleks ajaks tagasi teele. Hea saja jardi kaugusel siit. Ma jälgin."
  
  "Kas nad sind ei aidanud?"
  
  "Nad kartsid."
  
  "Kas nad ei kutsunud politseid?"
  
  "Kõik juhtus nii kiiresti. Vabanedes jooksin minema ja ühinesin nendega ning me ei vaadanud kunagi tagasi. Otsustasime oma vanematele mitte midagi rääkida, sest esiteks ei pidanud me jõe ääres mängima, vaid pidime koolis olema. Arvasime, et jääme hätta."
  
  "Ma kujutan ette, mida sa tegid. Mida su vanemad su näo kohta ütlesid?"
  
  "Nad ei olnud liiga õnnelikud. Ütlesin neile, et jäin koolis veidi hätta. Kokkuvõttes oli vist õnnelik vaheaeg. Üritasin seda endast välja ajada, aga..."
  
  "Kas sa ei saaks?"
  
  "Aeg-ajalt. Minu elus oli pikki perioode, mil ma sellele üldse ei mõelnud.
  
  "Miks näete seost Grahamiga juhtunuga?"
  
  "See tundus olevat liiga suur kokkusattumus, see on kõik," ütles Banks. "Kõigepealt üritas see pervert mind jõkke lükata, tiris põõsastesse, siis Graham kadus niimoodi."
  
  "Noh," ütles Michelle jooki lõpetades ja märkmiku sulgedes, "ma parem lähen ja vaatan, kas leian teie salapärase mehe jälge, eks?"
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  6
  
  Varjatud ja tärgeldatud puhastesse riietesse riietatud Annie teatas samal päeval, kui nõuti, detektiiv superintendent Gristorpi kontorisse. Toas oli midagi ranget ja lavastavat, mis teda alati ehmatas. Osaliselt oli selle põhjuseks kõrged raamatukapid, mis olid enamasti täidetud juriidiliste ja kohtuekspertiisi tekstidega, kuid mis olid hajutatud klassikaliste raamatutega, nagu Bleak House ja Anna Karenina, raamatutega, mida Annie polnud kunagi lugenud, raamatuid, mis pilkasid seda sageli mainitud nimede ja paksusega. Ja osaliselt oli see Gristorpi välimus: suured, kohmakad, punase näoga, sõnakuulmatud juuksed, konksus nina, täpilised. Täna olid tal jalas hallid flanellpüksid ja jalas küünarnukkidest lapitud tviidjakk. Ta nägi välja, nagu peaks piipu suitsetama, aga Annie teadis, et ta ei suitseta.
  
  "Tore," ütles Gristorp pärast teda istuma kutsumist. "Räägi mulle nüüd, mis kurat Mortsett Wayl toimub."
  
  Annie tundis, kuidas ta punastab. "See oli kohtuotsus, söör."
  
  Gristorp vehkis suure karvase käega. "Ma ei sea teie otsust kahtluse alla. Ma tahan teada, mis teie arvates toimub."
  
  Annie lõdvestus veidi ja ajas jalad risti. "Arvan, et Luke Armitage rööviti, söör. Eile õhtul teavitas keegi perekonda lunaraha nõudmisest ja Martin Armitage helistas mulle, et Luke'i otsimine tühistada.
  
  "Aga sa ei teinud?"
  
  
  
  "Ei, härra. Midagi oli valesti. Minu arvates ei saanud Luke Armitage'i "leituks" pidada enne, kui ma teda oma silmaga nägin ja temaga rääkisin.
  
  "Piisavalt õiglane. Mis edasi sai?
  
  "Nagu teate, söör, käisin täna hommikul taas oma perega vaatamas. Mulle jäi selge mulje, et nad ei taha, et ma seal oleksin, et midagi on toimumas. Annie rääkis, kuidas ta järgnes Martin Armitage'ile kaljule ja jäi mäeküljele tundideks üksinda lastekodu vaatama, kuni külasse naasis ja lõpuks kodust kellegi telefoniga leidis.
  
  "Kas sa arvad, et ta nägi sind? Röövija."
  
  "See on võimalik," tunnistas Annie. "Kui ta oleks kuskil läheduses peidus ja vaataks läbi binokli. Seal on avatud ala. Aga mulle on jäänud mulje, et ta kas ootab õhtuni...
  
  "Ja riskite sellega, et jätate raha terveks päevaks sinnapaika?"
  
  "See on eikuskil. Ja enamik inimesi järgib valitsuse juhiseid.
  
  "Mida veel?"
  
  "Palun vabandust, sir."
  
  "Sa ütlesid "kas". Minu jaoks tähendab see "või". Ma katkestasin sind. Jätka. Mis teie arvates veel juhtuda võis?"
  
  "Võib-olla läks midagi valesti, midagi, millest me ei tea."
  
  "Meeldib?"
  
  Annie neelatas ja vaatas kõrvale. "Nagu Luke oleks surnud, söör. Mõnikord juhtub see röövimisel. Ta püüdis põgeneda, pidas liiga palju vastu..."
  
  "Kuid röövija saab ikkagi raha kätte. Pidage meeles, et Armitage ei saa teada, et nende poeg on surnud, kui ta on surnud, ja raha on lihtsalt selleks, et võtta. Kui teid pole nähtud, teavad ainult Martin Armitage ja röövija, et see seal on."
  
  "See on see, mis mind hämmeldab, söör. Raha. Ilmselgelt teeb röövija, kes lunaraha nõuab, seda raha pärast, olenemata sellest, kas ohver elab või sureb. Võib-olla on ta lihtsalt liiga ettevaatlik ja ootab pimedat, nagu ma varem pakkusin.
  
  "Võib olla". Gristorp vaatas kella. "Kes seal praegu üleval on?"
  
  "Konstaabel Templeton, söör."
  
  "Korraldage valvevalve. Ma küsin luba elektroonilise jälgimisseadme paigutamiseks portfelli. Keegi võib selle sinna pimeduse katte alla panna, kui seda neetud asja enne ära ei viida." Gristorp naeratas. "Ta oleks võinud sama hästi üles puua lamba kui talle pärast. Prokurör McLaughlin kasutab mu julgust sukapaelade jaoks."
  
  "Te võite mind alati süüdistada, söör."
  
  "Jah, teile meeldiks see võimalus, kas pole, Annie, võimalus suurte võtetega aega veeta?"
  
  "Härra-"
  
  "Kõik on korras, tüdruk. Ma lihtsalt kiusan sind. Kas te pole veel Yorkshire'i kombeid õppinud?"
  
  "Mõnikord olen meeleheitel, et ma kunagi teen."
  
  "Andke talle veel paar aastat. Igal juhul on see minu töö. Saan ülemustega hakkama."
  
  "Aga Armitages, söör?"
  
  "Ma arvan, et peaksite neile veel ühe külaskäigu tegema, kas pole?"
  
  "Aga mis siis, kui nende maja valvatakse?"
  
  "Rööv ei tunne sind." Grist-Thorpe naeratas. "Asi pole selles, et sa näeksid välja nagu erariides politseinik, Annie."
  
  "Ja ma mõtlesin, et kannan oma parimat konservatiivset riietust."
  
  "Peate need punased kingad tagasi jalga panema. Kas nende telefonikõnesid peetakse endiselt pealt?
  
  "Jah, härra".
  
  "Kuidas kurat siis...?"
  
  "Sama asi hämmastas mind. Martin Armitage ütles, et Luke'i kõne oli tema kambris, nii et ma arvan, et ta rääkis röövija kõnest."
  
  "Aga miks ta lihtsalt tavalist lauatelefoni ei kasuta?"
  
  "Armitage ütles, et tema ja Robin pidid sel õhtul õhtust sööma minema, nii et Luke ei arvanud, et nad koju tulevad."
  
  
  
  "Kas ta uskus, et nad lähevad ka pärast tema kadumist välja õhtust sööma? Ja ta rääkis sellest oma röövlile?"
  
  
  "Ma tean, et see kõlab imelikult, söör. Ja minu arvates on Martin Armitage viimane inimene, kellele Luke helistab.
  
  "Ah, sain aru. Märgid perepingetest?
  
  "Kõik on peidetud, aga kindlasti seal, ma ütleks. Luke on paljuski oma ema poeg ja võib-olla ka bioloogiline isa. Ta on loominguline, kunstiline, üksildane, unistaja. Martin Armitage on tegudeinimene, sportlane, natuke karm macho.
  
  "Siis kõndige ettevaatlikult, Annie. Te ei taha rästikupesa häirida."
  
  "Mul ei pruugi olla valikut, kui tahan oma küsimustele ausaid vastuseid."
  
  "Astuge siis ettevaatlikult ja võtke suur kepp."
  
  "Ma teen seda".
  
  "Ja ärge andke alla lapsele. See on alles algus."
  
  "Jah, söör," vastas Annie, kuigi ta polnud selles sugugi kindel.
  
  
  
  Vana tänav nägi välja paljuski samasugune kui siis, kui Banks elas siin koos oma vanematega aastatel 1962-1969 - Love Me Do"st Woodstockini - välja arvatud see, et kõik - telliskivi, uksed, kiltkivikatused - oli vaid veidi kõletum. ja väikesed satelliitantennid on asendanud vanade teleantennide metsa peaaegu igas kodus, sealhulgas tema vanemate omas. See oli loogiline. Ta ei kujutanud ette, et isa elaks ilma Sky Sportsita.
  
  Kinnisvara oli 1960. aastate alguses uus ja Banksi ema oli elevil, et kolis nende väikesest välikäimlaga ridamajast uude majja, kus on "kõik kaasaegsed mugavused", nagu nad ütlesid. Mis puudutab Banksi, siis parimad "moodsad mugavused" olid sisekäimla, päris vannituba plekkvanni asemel, mida nad igal reedel veekeetjast täitma pidid, ja tema enda tuba. Vanas majas elas ta koos oma viis aastat noorema venna Royga ja nagu kõik õed-vennad, tülitsesid nad rohkem kui midagi.
  
  
  
  Maja asus mõisa lääneservas, mitte kaugel peateest, mahajäetud tehase ja mitmete kaupluste, sealhulgas ajalehekioski vastas. Banks peatus hetkeks ja vaatas ringi lagunenud ridaelamutes, viiekordsetes ridades, millest igaühel oli väike aed, puitväravad, madal sein ja ligustrihekk. Ta märkas, et mõned inimesed tegid väikseid parendusi ja ühel majal oli kaetud veranda. Omanikud ostsid selle koha vist siis, kui konservatiivid kaheksakümnendatel sentide eest volikogu majad maha müüsid. Võib-olla oli maja taga isegi talveaed, arvas Banks, kuigi oleks hullumeelsus lisada sellisele kinnistule peaaegu täielikult klaasist juurdeehitus.
  
  Kamp lapsi seisis keset tänavat suitsetades ja üksteist trügimas, mõned asiaadid, mõned valged, purgid põrisesid silmanurkades. Kohalikud suhtusid uutesse tulijatesse alati kahtlustavalt ja lastel polnud õrna aimugi, kes ta on, nii et ta kasvas ka siin üles. Mõned neist olid riietatud kottistesse madala kõrgusega teksadesse ja kapuutsiga dressipluusi. Rõvedad koerad hulkusid mööda tänavat üles ja alla, haukusid kõige ja mitte millegi peale, sitasid kõnniteedel ja valju rokkmuusikat kostis mõne maja idapoolsest avatud aknast.
  
  Pangad avasid värava. Ta märkas, et tema ema oli istutanud heledaid lilli ja niitis ettevaatlikult väikest ala muru. See oli ainus aed, mis tal kunagi oli ja ta oli alati uhke oma väikese maatüki üle. Ta kõndis mööda sillutatud rada üles ja koputas uksele. Ta nägi oma ema lähenemas läbi mattklaasi. Ta avas ukse, hõõrus käsi, nagu pühkis neid, ja kallistas teda. "Alan," ütles ta. "Mul on hea meel sind näha. Tule sisse."
  
  Banks jättis oma koti esikusse ja järgnes emale elutuppa. Tapeedil oli justkui õrnade sügislehtede muster, kolmeosaline komplekt oli kaetud sobiva pruuni sametiga ja elektrikamina kohal rippus sentimentaalne sügismaastik. Ta ei mäletanud seda teemat oma eelmisest külaskäigust, umbes aasta tagasi, kuid ta ei saanud ka kindel olla, et seda polnud. See on tähelepaneliku detektiivi ja kuuleka poja jaoks kõik.
  
  Tema isa istus oma tavalisel toolil, kust oli telerist parim otsevaade. Ta ei tõusnud, vaid nurises: "Poeg. Kuidas sul läheb?"
  
  "Tubli, isa. Sina?"
  
  "Ei peaks kurtma." Arthur Banks oli aastaid põdenud kerget stenokardiat ja mitmesuguseid vähem spetsiifilisi kroonilisi haigusi pärast seda, kui ta lehtmetallitehasest vallandati, ning näis, et see ei muutunud aastatega paremaks ega hullemaks. Ta võttis aeg-ajalt rindkerevalu vastu tablette. Peale selle ning selle kahju, mida alkohol ja sigaretid olid aastate jooksul tema maksale ja kopsudele teinud, oli ta alati suurepärases vormis. Lühike, kõhn ja õõnsa rinnaga, tal olid endiselt paksud tumedad juuksed, milles oli vaevu halli. Ta kandis seda tagasi libistatult, lisades brilkreami.
  
  Priske ja närviline Banksi ema, kelle põsed punnis ja kolju raamis hallikassinine karv, muretses selle pärast, kui kõhn Banks välja näeb. "Ma arvan, et sa pole pärast Sandra lahkumist hästi söönud, eks?" ta küsis.
  
  "Teate, kuidas see on," ütles Banks. "Aeg-ajalt õnnestub mul Big Mac friikartulitega alla neelata, kui mul on vaba aega."
  
  "Ära ole julm. Lisaks peate hästi sööma. Kas sa tahaksid teed?"
  
  "Ma arvan, et jah," ütles Banks. Ta ei mõelnud, mida ta tegema hakkab, kui ta tegelikult koju jõudis. Tõepoolest kujutas ta ette, et kohalik politsei - inspektor Michelle Harti ilusas näos - peab tema abipakkumist hindamatuks ja annaks talle kontori Thorpe Woodis. Kuid see ei olnud ilmselgelt määratud tõeks saama. Küllalt õiglane, mõtles ta; lõppude lõpuks on see tema asi. "Ma viin oma koti lihtsalt üles," ütles ta trepi poole liikudes.
  
  
  
  Kuigi Banks polnud pärast esimest Londonisse lahkumist kordagi ööbinud, teadis ta millegipärast, et tema tuba on samasugune nagu alati. Ja tal oli õigus. Peaaegu. See oli seesama kapp, seesama väike raamaturiiul, seesama kitsas voodi, kus ta oli maganud teismelisena, peitis transistorraadio teki alla, et kuulata Radio Luxembourgi, või lugedes taskulambiga raamatut. Ainus, mis on muutunud, on tapeet. Kadunud on tema nooruspõlve sportautopildid, asendunud roosade ja roheliste triipudega. Ta seisis mõne hetke ukseavas, lastes sellel kõigel tagasi tulla, lastes tunnetatud emotsioonidel oma teadvuse piire nihutada. See ei olnud just nostalgia või kaotus, vaid kuskil vahepeal.
  
  Vaade pole muutunud. Banksi magamistuba asus maja taga ainsana, tualeti ja vannitoa kõrval, ning sealt avanes vaade tagahoovidele ja alleele, millest kaugemale ulatus umbes saja jardi jagu tühi põld järgmisesse kinnistuni. Inimesed jalutasid seal oma koertega ja mõnikord kogunesid öösiti kohalikud lapsed.
  
  Ta mäletas, et Banks tegi seda sageli koos Dave'i, Pauli, Steve'i ja Grahamiga, jagades nendega Woodbinesi ja Park Drive'i või, kui Grahamil vedas, Peter Stuyvesantsi või Pall Mallsi pika otsaga Ameerika sigarette. Hiljem, pärast Grahami kadumist, käis Banks seal vahel oma sõbrannadega. Põld ei olnud kandiline ja teisel pool oli väike hekk, kus tähelepanelikkuse korral majadest ei paistnud. Ta mäletas piisavalt hästi neid pikki huulteta suudlusi, mis suruti vastu roostes lainepapist reelingut, kirglikku maadlust rinnahoidjakonksude, haaknõeltega või mis iganes muude vahenditega, mida kohalikud tüdrukud end nii tseremooniata kinnitasid.
  
  Banks viskas oma koti voodi jalamile ja venitas. Sõit oli olnud pikk ja pubi aias veedetud aeg, pint õlut, mida ta inspektor Hartiga jõi, oli teda väsinud. Ta kaalus enne teed lühikese uinaku tegemist, kuid otsustas, et see oleks ebaviisakas; ta võiks vähemalt alla minna ja oma vanematega rääkida, kuna ta polnud nii kaua suhelnud.
  
  Esmalt pakkis ta särgi lahti, et kappi riputada, enne kui voldid liiga püsivaks muutusid. Teised riided kapis olid talle võõrad, kuid Banks märkas põrandal mitut pappkasti. Ta tõmbas ühe välja ja nägi hämmingus, et see sisaldab tema vanu rekordeid: singleid, sest see oli kõik, mida ta sai endale lubada, kui need olid 6/4 ja rekord oli 32/6. Muidugi sai ta plaate jõulude ja sünnipäevade ajal, sageli kingitustega, kuid peamiselt biitlid ja Rolling Stones, ning ta võttis need endaga Londonisse kaasa.
  
  Siinsed salvestused tähistasid tema muusikaliste huvide algust. Kui ta lahkus, liikus ta peagi Creami, Hendrixi ja Jefferson Airplane'i juurde, seejärel avastas jazzi ja veelgi hiljem klassika, kuid need... Banks sirutas käe sisse ja võttis välja virna, lehitsedes neid läbi. Siin olid nad kogu oma hiilguses: Dusty Springfieldi "Goin' Back", The Shadowsi "The Rise and Fall of Flingel Bunt", Cilla Blacki "Anyone Who Had a Heart" ja "Alfie", "Nutrocker", B. . "Bumble and the Stingers" "There's Always Something That Reminds Me" autorilt The Sandy Shaw, "House of the Rising Sun" autorilt Animals ja "When Tears Pass" Marianne Faithfullilt, nagu Ral Donner ja Kenny Lynch, ning nimetu kaas. Del Shannoni ja Roy Orbisoni hittide versioonid Woolworthi odavale saatkonnale. ei tööta, kuid tema vanematel oli allkorrusel stereo, nii et võib-olla mängib ta kodus olles mõnda vana lugu.
  
  Ta pani kasti korraks maha ja tõmbas sealt välja teise, seekord täis peamiselt vanu mänguasju. Seal olid mudellennukid - Spitfire, Wellington, Junkers ja katkise tiivaga Messerschmitt - paar lõbusat mänguasja, Dan Dare rakettpüstol ja väike kellavärk Dalek kirjaga "Ex-ter-min-ate ! Ex-ter-min-ate!", kui see veeres nagu ümber lükatud prügikorv. Seal olid ka mõned vanad üheaastased - Saint, Danger Man ja UN Man. CLE - koos kunagise uhkuse ja rõõmuga Philipsi taskutransistorraadio. Võib-olla, kui ta paneks mõned uued patareid, saaks ta selle isegi tööle.
  
  Kolmas karp, mille ta avas, oli täis vana kooli aruandeid, ajakirju, kirju ja märkmikke. Aastate jooksul mõtles ta mõnikord, mis kõigi nende asjadega juhtus, ja eeldas, et tema vanemad olid need ära visanud, kui nad otsustasid, et tal pole neid enam vaja. Mitte niimoodi. Kogu selle aja oli see kapis peidus. Siin need on: Beatles Monthly, Fabulous, Record Songbook ja Radio Luxembourg Recording Star Book.
  
  Banks tõmbas välja peotäie väikseid märkmikke ja leidis, et need on tema vanad päevikud. Mõned neist olid tavalised Ladina-Ameerika päevikud, mille selgrool oli väike pliiatsipilu, ja mõned olid illustreeritud konkreetse teemaga, näiteks popstaaride, tele või spordi päevikud. Kõige rohkem huvitas teda aga kõvas lamineeritud kaanes fotomängupäevik, mille kaanel oli Sean Connery ja Honor Blackmani värvifoto 1964. aasta Bondi filmist Goldfinger. Iga kuupäevaga lehekülje sees oli foto erinevast filmistaarist. Esimene oli Brigitte Bardot nädala kohta, mis algas pühapäeval, 27. detsembril 1964, tema päeviku esimene täisnädal 1965. aastal, mil Graham kadus.
  
  
  
  Michelle eemaldas oma lugemisprillid ja hõõrus ninasäärde, kus ta tundis, et tema silmade vahele hakkas tekkima peavalu. Nendel päevadel kannatas ta sageli peavalude käes ja kuigi arst kinnitas talle, et midagi tõsist pole juhtunud - pole ajukasvajat ega neuroloogilist haigust - ning psühhiaater ütles talle, et tõenäoliselt oli see lihtsalt stress ja "püüdmine toime tulla", ei saanud ta aidata. aga muretse.
  
  Abi ei aidanud ka õhukvaliteet arhiivibüroos. Selle asemel, et raskemad kastid välja kirjutada ja need oma kontorisse viia, otsustas Michelle, et võiks ka seal olevad materjalid läbi vaadata. Lugemissaal oli lihtsalt klaasitud nišš laua ja tooliga. Ta seisis mitme paralleelse rea vanade ajalehtede sissepääsu juures, millest mõned pärinevad üheksateistkümnenda sajandi lõpust. Kui keskkond oleks veidi mugavam, võiks ta kaaluda arhiivi kaevamist. Midagi huvitavat pidi seal olema.
  
  Hetkel sobib 1965. a. Michelle tahtis saada üldise ettekujutuse Grahami kadumise ajal toime pandud kuritegudest, et näha, kas ta leiab linke Banksi salapärase võõraga, ja proua Metcalfe suunas ta pearaamatutesse, mis indekseerisid ja registreerisid kõik kaebused. ja kaebused päevast päeva . võetud meetmed. See muutis lugemise huvitavaks, mitte kõik ei olnud seotud sellega, mida ta otsis. Paljud loetletud kõned ei jõudnud kaugemale - kadunud lemmikloomad, paar kaebust koduabi kohta -, kuid nimekirjad andsid talle hea ettekujutuse sellest, milline võis tollal olla politseiniku igapäevaelu.
  
  Näiteks mais peeti kinni mees seoses neljateistkümneaastase tüdruku kallaletungiga, kes oli nõustunud teda kiirtee A1 ääres sõidutama, kuid ta ei sarnanenud sugugi mehega jõe ääres, keda kirjeldas. Pangad. Ka mais toimus ühes kesklinna poes suur juveelipoe rööv, mille tulemuseks oli varastele 18 000 naela. Juunis läksid mitmed noored kesklinnas mässama ja lõhkusid rehve umbes kolmekümnel autol; samal kuul pussitati Bridge Streetil Rose and Crowni juures surnuks 21-aastane poiss pärast tüli tüdruku üle. Augustis kuulati kohaliku suurärimees Rupert Mandeville'i maamõisas üle kaks väidetavat homoseksuaali seoses siivutute võltsidega, kuid anonüümset informaatorit ei leitud ning hiljem võeti kõik süüdistused tõendite puudumise tõttu tagasi. Raske uskuda, et geiks olemine on kuritegu, arvas Michelle, kuid 1965. aastal naasis pimedasse keskaega, enne kui homoseksuaalsus 1967. aastal legaliseeriti.
  
  Michelle avastas kiiresti, et enne ja pärast Graham Marshalli kadumist oli kindlasti palju intsidente, kuid ühelgi neist ei paistnud olevat midagi pistmist Banksi jõeäärse seiklusega. Ta luges edasi. Juulis uuris politsei kaebusi kohaliku reketi kohta, mille eeskujuks oli East London Edge'i jõugu, mida väidetavalt juhib Carlo Fiorino-nimeline mees, kuid süüdistust ei esitatud.
  
  Mida rohkem ta luges, seda rohkem mõistis Michelle, milline tohutu lõhe valitses 1965. aasta ja tänapäeva vahel. Ta sündis tegelikult 1961. aastal, aga kurat, kui ta kavatseks seda Banksile tunnistada. Tema enda teismeea veedeti seal, mida Banks kahtlemata nimetaks Bay City Rollersi, Elton Johni ja Hot Chocolate'i muusikaliseks tühermaale, rääkimata Saturday Night Feverist ja Grease'ist. Punk ilmus umbes viieteistkümneaastaselt , kuid Michelle oli liiga konservatiivne, et selle rahvahulgaga ühineda. Tegelikult hirmutasid punkarid teda oma räbaldunud riiete, kleepuvate juuste ja nööpnõeltega kõrvades. Ja muusika tundus talle lihtsalt müra.
  
  Mitte, et Michellel oleks popmuusika jaoks palju aega olnud; ta oli usin laps ja hädaldas, et tal läks alati nii kaua aega kodutööde lõpetamiseks, kui teised olid juba lõpetanud ja linna sõitnud. Tema ema ütles, et ta on liiga perfektsionist, et lasta millelgi olla ja sellest üle saada, ja võib-olla oli see tõsi. Pidev töö. Perfektsionist. Need olid sildid, mida ta oli koolis sõpradelt, perekonnalt ja õpetajatelt õppinud ja vihkas. Miks mitte öelda lihtsalt "jalakäija" ja "tuim", kui nad seda mõtlesid? vahel ta imestas.
  
  
  
  Vaatamata raskele tööle ta koolis ei hiilganud, kuid ta suutis läbida piisavalt O-sid ja A-sid, et pääseda polütehnikumi - külastades taas kõiki kontserte ja pidusid, kus kaasõpilased käisid -, kus ta õppis enne äri- ja juhtimistehnikaid. otsustas saada politseinikuks. Harvadel juhtudel, kui tal oli aega kuskil väljas käia, armastas ta seitsmekümnendate lõpus tantsida. Selleks eelistas ta reggae- või kahetoonist muusikat: Bob Marley, The Specials, Madness, UB40.
  
  Michelle oli alati vihkanud nostalgilisi snoobe, nagu ta neid nimetas, ja teadis oma kogemusest, et kuuekümnendate snoobid on neist kõige hullemad. Ta kahtlustas, et Banks oli üks neist. Kuulake, kuidas nad räägivad, võite arvata, et paradiis on kadunud või seitsmes pitsat murtud, nüüd, kui nii paljud suurepärased rokiikoonid on surnud, saanud geriaatriks või hahkaks ning keegi ei kanna enam helmeid ega kaftaane, ja võiks ka arvata, et narkootikumid on süütu viis mõne lõdvestunud tunni veetmiseks või vahend kõrgendatud vaimse seisundi saavutamiseks, mitte aga elude raiskamine ja rahaallikas kurjadele, hoolimatutele edasimüüjatele.
  
  Arhiivikontoris oli vaikne, välja arvatud luminofoorlampide sumin. Vaikus on haruldane politseijaoskonnas, kus kõik on avatud kontoritesse tunglenud, kuid siin all võis Michelle isegi kella tiksumist kuulda. Pärast viit. Varsti on aeg puhata, võib-olla värsket õhku hingata ja siis selle juurde tagasi tulla.
  
  Augustikuu kuriteoteateid lugedes ta pigem tundis, kui kuulis, et keegi kontorile lähenes, ja kui ta üles vaatas, nägi ta, et see oli detektiivsuperintendent Benjamin Shaw.
  
  Shaw mass täitis ukseava ja blokeeris osaliselt valguse juurdepääsu. "Mida sa teed, inspektor Hart?" ta küsis.
  
  "Just vaatan vanu ajakirju, söör."
  
  "Ma näen seda. Milleks? Sa ei leia sealt midagi, tead. Mitte pärast kogu seda aega."
  
  "Ma lihtsalt vaatasin üldiselt ringi, püüdes leida Marshalli juhtumi konteksti. Tegelikult tahtsin ma küsida, et ära..."
  
  
  
  "Kontekst? Kas see on üks neist moesõnadest, mida teile polütehnikumis õpetati? Kuradi ajaraiskamine, kõlab rohkem nii."
  
  "Härra-"
  
  "Ärge vaielge, inspektor. Sa raiskad oma aega. Mida te ootate tolmustest vanadest failidest peale konteksti leida?"
  
  "Varem rääkisin ühe Graham Marshalli sõbraga," ütles ta. "Ta rääkis mulle, et umbes kaks kuud enne Marshalli poisi kadumist tuli tema juurde jõekaldal võõras mees. Ma lihtsalt püüdsin näha, kas toimikus on sarnaseid juhtumeid.
  
  Shaw istus laua servale. See krigises ja kaldus veidi. Michelle oli mures, et see neetud asi läheb tema raskuse all katki. "JA?" ta küsis. "Ma olen uudishimulik".
  
  "Veel mitte midagi, söör. Kas mäletate midagi imelikku?"
  
  Shaw kortsutas kulmu. "Ei. Aga kes see "sõber" on?"
  
  "Tema nimi on Banks, söör. Alan Banks. Tegelikult on see vanemdetektiivinspektor Banks."
  
  "Kas see on tõesti tõsi? Pangad? Nimi tundub ähmaselt tuttav. Ma arvan, et ta ei teatanud juhtunust sel ajal?"
  
  "Ei, härra. Ta on liiga hirmul, mida tema vanemad võivad öelda.
  
  "Ma kujutan ette. Kuulake selle Banksi mehe kohta," jätkas ta. "Ma arvan, et tahaksin temaga paar sõna rääkida. Kas saate korraldada?"
  
  "Mul on tema telefoninumber, söör. Aga..." Michelle kavatses Shawile öelda, et see on tema asi ja et talle ei meeldi, kui mees teda intervjuu jaoks välja pressis, kuid ta otsustas, et oleks ebadiplomaatiline lükata üks tema vanemohvitser nii varakult eemale. oma Peterborough karjääris. Lisaks võib ta olla kasulik, kuna osales esialgses uurimises.
  
  "Aga mis?"
  
  "Ei midagi, söör."
  
  "Hästi". Shaw tõusis püsti. "Siis me kutsume ta. Niipea kui võimalik".
  
  
  
  
  "Ma tean, et see võib pärast kõiki neid aastaid kummaliselt kõlada," ütles Banks, "aga mina olen Alan Banks ja tulin avaldama kaastunnet."
  
  "Alan Banks. No ma ei iial!" Kahtlane ilme proua Marshalli näol asendus kohe mõnuilmega. Ta avas ukse laialt. "Tule sisse ja tunne end nagu kodus."
  
  Rohkem kui kolmkümmend kuus aastat oli möödunud ajast, mil Banks oli Marshallide uksest sisse astunud ja ta mäletas ähmaselt, et mööbel tehti siis palju tumedamast puidust, raskemast ja vastupidavamast. Nüüd nägid puhvetkapp ja televiisori alus välja nagu männist. Kolmeosaline komplekt tundus palju suurem, toa ühes nurgas oli kesksel kohal tohutu teler.
  
  Isegi nii palju aastaid tagasi, nii palju kui ta mäletas, polnud ta Grahami majas kuigi sageli viibinud. Mõned vanemad on korraldanud oma laste sõpradele lahtiste uste päevi, nagu nad tegid tema enda majas ja ka Dave'i ja Pauli juures, kuid Marshallid on alati olnud veidi kauged, vaoshoitud. Ka Graham ei rääkinud kunagi palju oma emast ja isast, meenutas Banks, kuid see ei tundunud talle tol ajal ebatavalisena. Lapsed seda ei tee, välja arvatud juhul, kui nad kaebavad, kui neil ei lasta midagi teha või jäävad nad mingisuguse pettusega vahele ja neilt võetakse taskuraha. Banksile teadaolevalt oli Graham Marshalli kodune elu sama tavaline kui tema oma.
  
  Tema ema rääkis talle, et härra Marshall oli insuldi tõttu invaliidistunud, nii et ta oli valmis selleks, et habras, sülitav kuju vaatab teda toolilt. Proua Marshall ise nägi välja väsinud ja kulunud, mis polnud üllatav ning ta oli üllatunud, kuidas naine maja korras hoidis. Võib-olla oli sotsiaalkindlustus aidanud, sest ta kahtles, kas naine saab endale päevalehte lubada.
  
  "Vaata, Bill, see on Alan Banks," ütles proua Marshall. "Tead, üks meie Grahami vanadest sõpradest."
  
  Härra Marshalli ilmet oli moonutuse tõttu raske lugeda, kuid ta silmad tundusid pisut lõdvestusid, kui ta tundis ära, kes külaline on. Banks tervitas ja istus maha. Ta märkas Grahamist vana fotot, mille tema enda isa oli oma Brownie'ga Blackpooli ballil teinud. Ta võttis ka ühe Banksi, kes oli samuti riietatud musta polosse, millel oli Beetle dekoltee, kuid ilma sobiva soenguta.
  
  Hr Marshall istus samas kohas, kus ta alati istus, nagu Banksi enda isa. Siis tundus, et ta suitsetab kogu aeg, aga nüüd nägi ta välja, nagu suudaks vaevu sigaretti huultele tuua.
  
  "Ma saan aru, et te olete nüüd tähtis politseinik," ütles proua Marshall.
  
  "Ma ei tea tähtsatest asjadest, aga ma olen politseinik, jah."
  
  "Sa ei tohiks olla nii alandlik. Aeg-ajalt satun poodides su emaga kokku ja ta on su üle väga uhke."
  
  See on rohkem, kui ta mulle näitab, mõtles Banks. "No siis," ütles ta. "Tead, millised on emad."
  
  "Kas olete tulnud uurimist aitama?"
  
  "Ma pole kindel, et saan," ütles Banks. "Aga kui nad minult abi vajavad, annan seda hea meelega."
  
  "Ta tundub väga kena. Tüdruk, mille nad mulle saatsid."
  
  "Ma olen kindel, et temaga saab kõik korda."
  
  "Ütlesin talle, et ma ei kujutaks ette, et ta võiks teha midagi, mida Jet Harris ja tema poisid tol ajal ei teinud. Nad olid väga täpsed. "
  
  "Ma tean, et nad olid."
  
  "Aga ta näis lihtsalt... kaduvat. Kõik need aastad".
  
  "Ma mõtlesin temale sageli," ütles Banks. "Ma saan aru, et ma ei tundnud teda väga kaua, kuid ta oli hea sõber. Ma igatsesin teda. Me kõik igatsesime teda."
  
  Proua Marshall norskas. "Aitäh. Ma tean, et ta hindas seda, kuidas te kõik teda vastu võtsite, kui olime siin uued. Teate, kui raske võib vahel sõpru leida. On lihtsalt nii raske uskuda, et ta pärast kogu seda aega kohale ilmus."
  
  
  
  "See juhtub," ütles Banks. "Ja ärge loobuge uurimisest. Tänapäeval on politseitöös palju rohkem teadust ja tehnoloogiat. Vaadake, kui kiiresti nad säilmed tuvastasid. Nad poleks saanud seda teha kakskümmend aastat tagasi.
  
  "Ma soovin, et minust oleks kasu," ütles proua Marshall, "aga ma ei mäleta üldse midagi ebatavalist. See juhtus nagu välgutabamus. Nagu välk selgest taevast."
  
  Banks tõusis püsti. "Ma tean," ütles ta. "Aga kui midagi on leida, siis olen kindel, et inspektor Hart leiab selle."
  
  "Lähed nii ruttu ära?"
  
  "Peaaegu teeaeg," ütles Banks naeratades. "Ja mu ema ei andestaks mulle kunagi, kui ma teed jooma ei tuleks. Ta arvab, et ma pean nuumama.
  
  Proua Marshall naeratas. "Siis parem lahku. Sa ei pea oma emaga vaidlema. Muide, nad ei saa veel surnukeha vabastada, kuid preili Hart ütles, et annab mulle teada, kui saame matuseid pidada. Sa tuled, kas pole?"
  
  "Muidugi," ütles Banks. Kui ta vaatas tagasi, et härra Marshalliga hüvasti jätta, tekkis tal järsku ettekujutus suurest lihaselisest mehest, kes ta kunagi oli, füüsilise ohu tunne, mida ta kuidagi edasi andis. Banks meenutas õudusega, et kartis siis Grahami isa. Tal polnud kunagi tõelist põhjust nii tunda, kuid ta tegi seda.
  
  
  
  Michelle mõistis, et ta oleks pidanud oma mõtted juba ammu koguma, kuid ta ei tahtnud alla anda, leidmata vähemalt jälge salapärasest Banksi mehest, kui neid oli. Samuti andis materjal ise talle sellest ajast huvitava pildi ja ta avastas end sellest kõigest täielikult vaimustununa.
  
  Kuigi 1965. aasta ei olnud Peterborough jaoks kuritegevuse aasta, avastas Michelle kiiresti, et kiiresti kasvaval linnal on oma osa riigi kõige uudisväärsematest probleemidest. Modifikatsioonid ja rokkarid põrkasid mõnes kesklinna pubis kokku, kanep hakkas imbuma noorte ja mässuliste elustiili - vastupidiselt sellele, mida Banks ütles - ning pornograafiakaubandus õitses tonnide viisi Saksa, Taani ja Rootsi ajakirjade näol, mis kajastasid kõiki perverssusi, mida võite ette kujutada. ja mõned mitte. Miks mitte ka norra või soome keel? Michelle kaalus. Kas nad ei huvitanud pornot? Vargused ja relvastatud röövimised olid sama tavalised kui kunagi varem ning ainus, mis täna tundus uudne, oli autovarguste sagenemine.
  
  Michelle mõistis, et 1965. aastal omas autosid palju vähem inimesi ja see pani ta Banksi avalduse üle uuesti mõtlema. Banks ütles, et kesklinna lähedal jõekaldal ründas teda räpane, räpane võõras, kes "nägi välja nagu Rasputin". Kuid Graham Marshall rööviti koos raske lõuendikotitäie ajalehtedega kaks kuud hiljem mõne miili kaugusel asuvast volikogu kinnistust. MO olid erinevad. Näis, et Graham ei osutanud vastupanu, mida ta oleks kindlasti teinud, nagu Banks, kui see hirmutav võõras oleks teda rünnanud ja tundnud, et võitleb oma elu eest. Samuti oli Banksit rünnanud mees jalgsi ja Graham ei jõudnud oma matmispaigani. Võimalik, et salapärasel võõral oli kuskil auto, kuid see on ebatõenäoline. Banksi kirjelduse järgi oleks Michelle aimanud, et mees oli kodutu ja vaene, võib-olla triivija. Mööda läheb tramp. Klišee nii paljudest detektiivilugudest.
  
  Probleem oli selles, et ta ei näinud ikka veel mingit loogilist seost Banksi kirjeldatud sündmuse ja Graham Marshalli kadumise vahel. Ta arvas, et Banksi süütunne võis aastate jooksul tema otsust selles küsimuses moonutada. See juhtus; ta on seda varem näinud. Aga kas see võis juhtuda nii? Kes see inimene oli?
  
  Michelle mõistis, et on suur võimalus, et ta ei leia politseitoimikutest tema kohta midagi. Kõigil ei olnud toimikuid, hoolimata sellest, mida politseivastased rühmitused näisid arvavat. Võib-olla peab ta uurima ajalehe surnukuuri või võib-olla kohaliku psühhiaatriahaigla arhiive. Mees näis olevat häiritud ja oli võimalus, et ta oli kunagi abi otsinud. Muidugi olid ka kõik võimalused, et ta polnud kohalik. Michelle'il polnud aimugi, kust Nene alguse sai, kuid ta arvas, et see oli kusagil Northampton Roadi all ja ta teadis, et see voolab kuni Washini. Võib-olla kõndis ta mööda jõe kallast linnast linna.
  
  Ta sirvis faili teise järel ja viskas need meeleheitel kõrvale. Lõpuks, kui ta silmad hakkasid väsitama, sattus ta kullani.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  7
  
  Vanker ja hobused, umbes saja meetri kaugusel peatee ääres, olid aastate jooksul muutunud, märkis Banks, kuid mitte nii palju kui mõned pubid. Suur avalik baar oli alati olnud mitmekesine seltskond, kus koos jõid eri põlvkondade inimesed ja tänapäeval polnud siin vahet, kuigi rassiline koosseis oli muutunud. Valgete nägude hulgas olid nüüd pakistanlased ja sikhid ning Arthur Banksi sõnul jõi seal ka rühm Kosovo varjupaigataotlejaid, kes mõisas elasid.
  
  Baaris olid vana piljardisaali välja vahetanud lärmakad vilkuvad masinad, kriimustatud puidust pingid olid asendatud polsterdatud pingitega, tapeet võis ümber teha ja lampe uuendada, kuid see oli ka kõik. Banksi isa rääkis talle, et õlletehas oli selle väikese näotõstmise jaoks kunagi kaheksakümnendatel välja pannud, lootes meelitada vabamate kulutustega nooremat rahvahulka. Kuid seda ei nõutud. Inimesed, kes jõid Carriage and Horsesis, jõid seal suurema osa oma elust. Ja nende isad enne neid. Banks jõi siin koos isaga oma kaheksateistkümnendal sünnipäeval oma esimese legaalse pinti õlut, ehkki ta oli seda koos oma sõpradega umbes miili kaugusel Wheatsheefis joonud juba kuueteistkümnendast eluaastast saadik. Viimati mängis ta filmis "Vankrid ja hobused" ühte varasemat pubi videomänge, seda rumalat autot, kus sa kihutad tennisepalliga edasi-tagasi üle rohelise luminofoorekraani.
  
  
  
  Kuigi noori oli seal vähe, oli vanker ja hobused siiski soe ja elav koht, märkis Banks isaga vahetult pärast kella kaheksat õhtul sisenedes, et ema aurutatud puding ja vanillikaste oli õige eine. sõi, - ikka veel muserdatud raskusest kõhus. Tema isa läbis jalutuskäigu ilma suurema hingeldamise ja hingeldamiseta, mille põhjuseks oli suitsetamise mahajätmine kaks aastat tagasi. Banks patsutas üsna süüdlaslikult oma jopetaskut sigarettide otsimiseks, kui nad uksest välja astusid.
  
  See oli Arthur Banksi koht. Ta käis siin nelikümmend aastat peaaegu iga päev, nagu ka tema kaaslased Harry Finnegan, Jock McFall ja Norman Grenfell, Dave'i isa. Siin austati Arthurit. Siin võis ta oma vaevuste küüsist ja oma liialduse häbist vabaneda vähemalt tunniks-paariks juues, naerdes ja valetades meestele, kellega koos ta end kõige mugavamalt tundis. For the Coach and Horses oli laias laastus meeste pubi, hoolimata sellest, et vahel astusid peale tööd paarid ja naisterühmad. Kui Arthur viis Ida välja jooma, nagu ta tegi reedeti, läksid nad Duck and Drake'i või Wellingtoni hertsogisse, kus Ida Banks sai kohalikke kuulujutte ja osales tühiasi ja naeris inimeste üle, kes panid. end karaoke ajal lolliks ajada.
  
  Aga "Vankris ja hobustes" polnud midagi taolist ning kuuekümnendate meloodiline popmuusika oli piisavalt summutatud, et vanainimesed kuulsid üksteise juttu. Sel ajal laulsid Kinkid üht Banksi lemmiklaulu "Waterloo Sunset". Pärast seda, kui Banks ja tema isa õlledega laua äärde sättisid ja teineteisele tutvustatud olid, kurtis Arthur Banks esmalt Jock McFalli eemalolekut eesnäärmeoperatsiooni tõttu haiglasse sattumise tõttu, seejärel alustas mängu Norman Grenfell.
  
  "Me just rääkisime enne sinu siia jõudmist, Alan, sellest, kui kohutav on see, mis Marshalli poisiga juhtus. Mäletan sind ja meie Taavetit temaga mängimas.
  
  "Jah. Muide, kuidas Dave'il läheb?"
  
  
  
  "Tal läheb hästi," ütles Norman. "Tema ja Ellie elavad endiselt Dorchesteris. Lapsed on muidugi suureks kasvanud.
  
  "Kas nad on ikka koos?" Banks meenutas, et Ellie Hatcher oli Dave'i esimene tõeline tüdruksõber; nad pidid käima käima 1968. aasta paiku.
  
  "Mõned paarid saavad sellega hakkama," pomises Arthur Banks.
  
  Banks ignoreeris seda märkust ja palus Normanil Dave'ile järgmisel korral tere öelda. Banks meenutas, et erinevalt Jockist ja Harryst, kes mõlemad töötasid koos Arthuriga lehtmetallitehases, töötas Norman Midgate'i rõivapoes, kus ta sai mõnikord oma semudele bleiseri, teksapaari või tufast kingade ostmiseks allahindlust teha. Norman jõi pitsi asemel poolikuid õlut ja suitsetas piipu, mistõttu ta erines, peaaegu et üllas, jämedatest vabrikutöölistest. Tal oli ka hobi - ta luges ja kogus kõike auruveduritega seonduvat ning pühendas oma väikeses majas terve toa kellakeeramisele - ja see eristas teda veelgi enam õlle-, spordi- ja telesõpradest. Ja ometi on Norman Grenfell alati olnud grupi liige nagu Jock või Harry või Arthur ise, ehkki ta ei jaganud seda kirjeldamatut sidet, mis inimestel tekib, kui nad töötavad samades närustes tingimustes samade näruste ülemuste ja kunsti nimel. . seistes silmitsi samade ohtudega päevast päeva sama niru palga eest. Võib-olla, arvas Banks, oli ka Graham veidi selline: eristus oma päritolu, algaja olemise, Londoni laheduse poolest, kuid siiski kuulus jõugusse. Vaikne. George Harrison rühmast.
  
  "Noh," ütles Banks klaasi tõstes. "Grahami jaoks. Lõpuks arvan, et see on parim, et nad ta leidsid. Vähemalt saavad tema vanemad nüüd ta luud rahustada."
  
  "Piisalt," ütles Harry.
  
  "Aamen," ütles Norman.
  
  "Kas Grahami isa siin varem ei joonud?" küsis Banks.
  
  Arthur Banks naeris. "Ta tegi. Ta oli rummi ostja, Bill Marshall, kas pole Harry?
  
  
  
  "Tõesti, rummisõber. Ja kui tahate minu arvamust teada, siis tal on täisportsjoni jaoks paar kuubikut puudu.
  
  Nad kõik naersid.
  
  "Mis mõttes oli ta rumm?" küsis Banks.
  
  Harry küünarnukiga isa Banksile. "Alati politseinik, teie poiss-sõber, ah?"
  
  Arthuri kulmud läksid tumedaks. Banks teadis paganama hästi, et isa ei kiitnud kunagi tema karjäärivalikut heaks ja hoolimata sellest, kui hästi tal läks, kui edukas ta oli, jääb ta isa jaoks alati reeturiks töölisklassile, kes traditsiooniliselt kartis ja põlgas politseinikke. Mis puutub Arthur Banksi, siis tema poeg töötas kesk- ja kõrgema klassi heaks, et kaitsta nende huve ja vara. Pole tähtis, et enamik Arturi põlvkonna politseinikke olid töölisklassi esindajad, erinevalt tänapäevast, mil paljud olid keskklassi ülikooli lõpetanud ja tüüpilised juhid. Nad kaks ei lahendanud kunagi probleemi ja Banks nägi isegi nüüd, et isa oli Harry Finnegani väikese väljakaevamise pärast mures.
  
  "Graham oli mu sõber," jätkas Banks pingete maandamist. "Ma olen lihtsalt uudishimulik, see on kõik."
  
  "Kas sa sellepärast siin all oled?" küsis Norman.
  
  "Osaliselt jah."
  
  See oli sama küsimus, mille proua Marshall oli temalt küsinud. Võib-olla arvasid inimesed, et kuna ta oli politseinik ja tundis Grahamit, määratakse talle see konkreetne juhtum. "Ma ei tea, kui palju ma saan aidata," ütles Banks ja heitis pilgu isale, kes tema õlut käsitses. Ta polnud kunagi ühelegi oma vanemale jõe ääres juhtunust rääkinud ja ei kavatse seda ka praegu teha. See võib muidugi välja tulla, kui tema teave kuhugi viiks, ja nüüd oli tal aimu, mille suhtes pidid ettevaatlikud olema paljud tunnistajad, kes valetasid, et vältida piinliku saladuse paljastamist. "Lihtsalt, noh, ma mõtlesin Grahami ja asjade üle, mis on aastate jooksul aeg-ajalt juhtunud, ja ma lihtsalt mõtlesin, et peaksin tulema ja proovima aidata, see on kõik."
  
  
  
  "Ma saan sellest aru," ütles Norman uuesti piipu süüdates. "Ma arvan, et meie kõigi jaoks oli see süsteemile ühel või teisel viisil šokk."
  
  "Kas sa rääkisid Grahami isast, isa?"
  
  Arthur Banks vaatas oma poega. "Kas ma olin?"
  
  "Sa ütlesid, et ta on imelik. Ma ei tundnud teda kuigi hästi. Ma ei rääkinud temaga kunagi."
  
  "Muidugi mitte," ütles Arthur. "Sa olid alles laps."
  
  "Sellepärast ma sinult küsingi."
  
  Tekkis paus, siis vaatas Arthur Banks Harry Finnegani poole. "Ta oli kaval, kas sa ütleksid nii, Harry?"
  
  "Ta oli tõesti selline. Ta oli alati osav viiulimängus ja ei kohkunud tagasi ka paari jõuliigutuse eest. Ma ei usaldaks teda nii palju, kui saaksin ta maha jätta. Ja ta oli ka suur jutumees."
  
  "Mida sa silmas pead?" küsis Banks.
  
  "Noh," ütles isa. "Kas sa tead, et perekond tuli Londonist?"
  
  "Jah".
  
  "Bill Marshall töötas müürsepana ja oli ka hea müürsepp, aga kui ta paar jooki jõi, hakkas ta rääkima mõnest muust oma tegevusest Londonis."
  
  "Ma ei saa siiani aru."
  
  "Ta oli heas vormis mees, Bill. Tugev. Suured käed, võimas ülakeha. See on selle tagajärg, et ta neid asju ehitusplatsidel mööda vedas.
  
  "Kas ta on varem tülidesse sattunud?"
  
  "Sa võid seda öelda."
  
  "See, mida su isa ütleb," selgitas Harry ettepoole kummardudes, "on Bill Marshall, et ta tegutses Smoke'i gangsterite jõustajana. Kaitsereketid, midagi sellist."
  
  Suits? Banks polnud seda Londoni mõistet aastaid kuulnud. "Ta kuulis?" Banks raputas pead. Toolil istuvat vanameest oli raske ette kujutada mingi pättina, kuid see võib aidata selgitada hirmu, mida Banks aastaid tagasi tema juuresolekul tundis, vägivallaohtu. "Ma poleks kunagi..."
  
  "Kuidas sa võisid?" katkestas isa. "Nagu ma ütlesin, sa olid alles laps. Sa ei saanud sellistest asjadest aru."
  
  Muusika on muutunud, märkis Banks. Herb Alpert ja tema neetud Tijuana sarved on jumal tänatud. Pangad vihkasid neid siis ja vihkab neid praegu. Siis tulid "Bachelors", "Marie". Ema ja isa muusika. "Kas sa teatasid politseisse?" ta küsis.
  
  Mehed vaatasid üksteisele otsa, seejärel vaatas Arthur tagasi Banksi poole, huuled kõveras. "Mida sa arvad?"
  
  "Aga ta võib..."
  
  "Kuule. Bill Marshall võis olla suur jutumees, kuid tal polnud oma poja kadumisega midagi pistmist.
  
  "Kuidas sa seda tead?"
  
  Arthur Banks norskas. "Sa oled politseinik. Igatahes, kurat, sa oled võmm. Lihtsalt sellepärast, et inimene võib teatud valdkonnas olla veidi omapärane, olete valmis teda kõike muutma.
  
  "Ma pole kunagi oma elus kedagi loonud," ütles Banks.
  
  "Ma mõtlen, Bill Marshall võis olla natuke metsik mees, kuid ta ei tapnud noori poisse, eriti oma poega."
  
  "Ma ei öelnud, et ma arvasin, et ta seda tegi," ütles Banks ja märkas, et teised vaatasid nüüd teda ja ta isa, nagu oleks tegemist õhtuse meelelahutusega.
  
  "Mida sa siis mõtlesid?"
  
  "Kuule, isa," ütles Banks ja sirutas käe sigareti järele. Ta oli otsustanud isa ees suitsetamisest loobuda, seda peamiselt vanainimese tervise pärast, kuid vankris ja hobuse seljas suitsetamata jätmine oli sama mõttetu kui ujumine basseini pissivabas osas, kui selline osa üldse olemas on. . "Kui see, mida Bill Marshall ütles oma kriminaalse mineviku kohta Londonis, oli tõtt, kas pole võimalik, et see, mida ta seal tegi, on tagasi ja kummitab teda?"
  
  "Aga keegi ei teinud Billile haiget."
  
  
  
  "See pole oluline, isa. Nendel inimestel on sageli keerukamaid viise oma vaenlastele kätte maksta. Usalda mind. Olen omal ajal paljudega kokku puutunud. Kas ta mainis kunagi ühtegi nime?"
  
  "Mida sa silmas pead?"
  
  "Ma mõtlen Londonis. Inimesed, kelle heaks ta töötas. Kas ta mainis kunagi ühtegi nime?"
  
  Harry Finnegan naeris närviliselt. Arthur heitis talle pilgu ja ta vaikis. "Tegelikult," ütles Arthur pärast dramaatilist pausi, "ta tegi."
  
  "WHO?"
  
  "Kaksikud. Reggie ja Ronnie Kray.
  
  "Pagan võtaks!"
  
  Arthur Banksi silmad särasid triumfist. "Kas saate nüüd aru, miks me lihtsalt arvasime, et ta temast liiga palju räägib?"
  
  
  
  Annie ilmus sel päeval teist korda Swainsdale Halli, ainult sel korral tundis ta kõhus liblikaid. Inimestega nagu Martin Armitage oli piisavalt raske toime tulla ja talle ei meeldinud, mis naisel oli öelda. Ja ometi, mõtles naine, ei teinud ta kogu oma jõledast jonnist enamat, kui lõi suurema osa oma elust palli. Robin on teine asi. Annie tundis, et ta võib tunda kergendust, et on keegi teine, kellega oma hirme jagada, ning et tema lepliku välisilme ja haavatavuse aura all oli tugev naine, kes suudab oma mehele vastu seista.
  
  Josie avas ukse nagu tavaliselt, hoides kraest haukuvat Miatat. Annie tahtis Josie ja tema abikaasa Calviniga rääkida, kuid nad võisid oodata. Praegusel hetkel, mida vähem inimesi teab, mis toimub, seda parem.
  
  Robin ja Martin olid mõlemad aias ja istusid triibulise päikesevarju all sepistatud laua taga. Õhtu oli soe ja tagaaed oli suunatud lõuna poole, nii et seal oli palju meekarva päikesevalgust ja puude okstele heidetud tumedaid varje. Annie tahtis oma joonistusploki järele sirutada. Kinnistu piiri tähistava kõrge kuivast kivimüüri taga laius daleside nagu räsitud põldude lapikivi, roheline kuni kõrgemate nõlvade karmi paljandini, kus need tõusid järsemaks, et murda orge poolitanud metsikusse nõmme .
  
  Näis, et ei Martin ega Robin nautinud seda ilusat õhtut ega pikki jahedaid jooke, mis neid ees ootasid. Mõlemad nägid välja kahvatud, pinges ja hõivatud ning mobiiltelefon lebas laual nagu lõhkemata pomm.
  
  "Mida sa siin teed?" ütles Martin Armitage. "Ma ütlesin sulle, et Luke on teel koju ja ma võtan temaga ühendust, kui ta siia jõuab."
  
  "Ma arvan, et ta pole veel saabunud?"
  
  "Ei".
  
  "Kas olete temast jälle kuulnud?"
  
  "Ei".
  
  Annie ohkas ja istus kutsumata maha.
  
  "Ma ei küsinud sinult..."
  
  Annie tõstis Martini lohutamiseks käe. "Vaadake," ütles ta, "pole mõtet selle pärast enam vihastada. Ma tean, mis toimub."
  
  "Ma ei saa aru, mida sa mõtled."
  
  "Lõpetage ära, härra Armitage. Ma järgnesin sulle."
  
  "Mida sa tegid?"
  
  "Ma järgnesin sulle. Pärast seda, kui täna hommikul lahkusin, ootasin parklas ja järgnesin sulle karjasekoopasse. Mida sa seal tegid?"
  
  "Pole teie asi. Miks, mida sa tegema hakkad? Süüdistada mind valitsuse määruste eiramises?
  
  "Las ma räägin teile, mida te tegite, härra Armitage. Sa jätsid portfelli raha täis. Vanad rahatähed. Enamasti kümne- ja kahekümnendad. Minu hinnangul umbes kümme tuhat naela, võib-olla viisteist.
  
  Armitage punastas. Annie aga jätkas nõudmist. "Las ma nüüd räägin teile, mis juhtus. Nad võtsid sinuga eile õhtul sinu mobiiltelefoniga ühendust, ütlesid, et said Luke'i kätte ja sa pead raha üle andma. Ütlesite neile, et te ei saa nii palju sularaha enne pankade avamist, nii et nad andsid teile kuni täna hommikuni, et jätta see eelnevalt kindlaksmääratud kohta. See tähendas, et nad teadsid piirkonnast midagi, mõistis Annie, või et nad olid vaatlenud, olid juba mõnda aega luuranud. Võib-olla on keegi neid märganud. Tavaliselt paistsid neis osades silma võõrad, eriti kui turistide arv vähenes. "Kuidas mul seni läheb?"
  
  "Teil on kujutlusvõime, ma annan selle teile kindlasti."
  
  "Nad ütlesid, et pole politseid, sellepärast ehmatas mu saabumine teid surnuks."
  
  "Ma ütlesin sulle-"
  
  "Martin". Robin Armitage rääkis esimest korda ja kuigi ta hääl oli pehme ja lahke, oli sellel piisavalt autoriteeti, et mehe tähelepanu köita. "Kas sa ei näe?" Ta jätkas. "Ta teab. Pean tunnistama, et ma tunnen kergendust.
  
  "Aga ta ütles..."
  
  "Nad ei tea, kes ma olen," ütles Annie. "Ja ma olen üsna kindel, et nad ei näinud mind täna hommikul Morseti piirkonnas."
  
  "Üsna kindel?"
  
  Annie vaatas talle silma. "Ma valetaksin, kui ütleksin, et olen 100% kindel." Linnulaul puudes täitis sellele järgnenud vaikuse ja kerge tuul sasis Annie juukseid. Ta hoidis Martin Armitage'i pilku seni, kuni nägi, et see kõikub ja lõpuks lüüasaamisele teed andis. Ta õlad langesid. Robin kummardus tema poole ja kallistas teda. "Kõik on korras, kallis," ütles ta. "Politsei teab, mida teha. Nad on ettevaatlikud." Seda öeldes vaatas Robin Anniele otsa, justkui provotseerides teda eriarvamusele. Annie ei teinud seda. Martin jooksis käega üle silmade ja noogutas.
  
  "Mul on juhtunu pärast kahju," ütles Annie, "aga proua Armitage'il on õigus."
  
  "Robin. Palun. Kuna me oleme nii intiimse afääriga seotud, võite mind vähemalt eesnime järgi kutsuda. Mu abikaasa ka."
  
  
  
  "Hästi. Robin. Vaata, ma pean teile ütlema, et ma ei ole läbirääkija. See ei ole minu eriala. Meil on inimesi, kes on spetsiaalselt koolitatud inimröövlite ja nende nõudmistega toimetulemiseks.
  
  "Aga ta ütles, et pole politseid," kordas Martin. "Ta ütles, et kui me politsei toome, tapab ta Luke'i."
  
  "Mida sa ütlesid?"
  
  "Ma ütlesin talle, et olin juba teatanud Luke'i kadumisest."
  
  "Ja mida ta selle peale ütles?"
  
  "Ta peatus hetkeks, nagu mõtleks, nagu."
  
  "Või nõu pidada kellegi teisega?"
  
  "Ta võis olla, aga ma ei kuulnud kedagi. Igatahes, kui ta tagasi jõudis, ütles ta, et kõik on korras, aga et ma oleksin teile kindel, et Luke helistas ja ütles, et tuleb koju. Mida ma ka tegin."
  
  "Nii et see helistas mees?"
  
  "Jah".
  
  "Mis ajal?"
  
  "Umbes pool kümme. Vahetult enne seda, kui Robin sulle helistas."
  
  "Palju ta küsis?"
  
  "Kümme tuhat".
  
  "Aktsent?"
  
  "Mitte ükski, tõesti."
  
  "Paistab, et ta pole kohalik?"
  
  "Ta võiks olla, aga tal polnud tugevat aktsenti. Omamoodi letargiline."
  
  "Ja tema hääl?"
  
  "Mida sa silmas pead?"
  
  "Kõrge või madal? Kähe, kriiskav, mis iganes?"
  
  "Lihtsalt tavaline. Vabandust, ma ei ole sellistes asjades hea, eriti telefonis häälte äratundmises.
  
  Annie naeratas talle. "Väga paljud inimesed pole sellised. Kuigi mõelge sellele. See võib olla oluline. Kui sa sellest häälest üldse midagi mäletad.
  
  "Jah. Ma mõtlen sellele".
  
  "Ta lasi sul Luke'iga rääkida?"
  
  "Ei".
  
  
  
  "Sa küsisid?"
  
  "Jah, aga ta ütles, et Luke'i hoitakse kuskil mujal kinni."
  
  "Ja ta helistas sulle mobiiliga?"
  
  "Jah".
  
  "Kes teab numbrit?"
  
  "Perekond. Lähedased sõbrad. Ärikaaslased. Ma arvan, et seda oleks piisavalt lihtne teada saada. Luke, muidugi. Ta programmeeris selle oma mobiiltelefoni elektroonilisse telefoniraamatusse. Alguses arvasin, et see on tema, sest tema nimi tuli välja, kui kõne tuli.
  
  "Nii et röövija helistas teile Luke'i mobiililt?"
  
  "Võibolla jah. Miks see oluline on?
  
  "Vähemalt ütleb see meile, et ta on piirkonnas, kus on signaal. Või oli ta seal, kui helistas. Samuti, kui ta seda muul ajal kasutas, saame infot telefonifirmalt. See võib aidata meil teda leida. Muidugi oleks parem, kui ta selle peale jätaks, aga ta ei tee seda meile nii lihtsaks.
  
  "Räägi mulle," küsis Robin. "Teie kogemuse põhjal, kui palju kordi nad on... kui palju kordi on ohvrid..."
  
  "Mul pole juhuslikku statistikat," tunnistas Annie. "Aga kui see paneb teid end paremini tundma, on röövijad põhimõtteliselt ärimehed. Nad teevad seda raha pärast, mitte selleks, et kellelegi haiget teha. On kõik võimalused, et kõik laheneb ja näete Luke'i siin elus ja vigastamata. Annie tundis, et ta nina kasvas rääkides. Ta kahtlustas, et õnneliku lõpu jaoks on möödunud liiga palju aega, kuigi ta lootis, et eksis. "Samas, teeseldes, et läheme tema nõudmistega kaasa ja ei häiri teda mingil moel, tahame olla kindlad, et lisaks Luke'i turvalisele kojutoomisele kasutame kõiki võimalusi röövija tuvastamiseks ja kohtu ette toomiseks. ."
  
  "Kuidas me saame aidata?" küsis Robin.
  
  "Sa ei pea midagi tegema," ütles Annie. "Te olete juba oma osa täitnud. Ülejäänu jätke meile."
  
  "Võib-olla hirmutasite ta ära," ütles Martin. "Luke oleks pidanud juba tagasi olema. Möödus mitu tundi."
  
  
  
  "Mõnikord ootavad nad kaua, et veenduda, et keegi ei vaata. Ta peab ootama pimedani."
  
  "Aga sa ei saa kindel olla, eks?" Robin ütles.
  
  "Siin maailmas pole midagi kindlat, proua Armitage."
  
  "Robin. Ma ütlesin sulle. Oh, kui ebaviisakas minust!" Ta tõusis püsti. "Kogu see aeg ei pakkunud ma sulle midagi juua." Annie märkas, et ta kandis oma pikkadel siledatel säärtel kõrge lõikega teksapükse. Paljud temavanused naised ei saa endale lubada palja kõhuga väljanägemist, arvas Annie. Ta ise poleks sellele kunagi mõelnud, ehkki ta oli alles kolmkümmend neli, kuid see, mida ta Robini kõhul nägi, nägi välja lame ja pingul, nabas säras mingi rõngas.
  
  "Ei," ütles ta. "Kas see on tõsi. Ma ei kavatse kauaks peatuda." Annie ei saanud Luke'i heaks muud teha, kui oodata, ja ta lubas endale hea pitsi mõrujooki Reltoni Mustas Lambas, kus ta sai enne pakkimist vaikselt istuda ja asjade üle järele mõelda. "Ma tahan olla kindel, et teavitaksite kõigist tulevastest sõnumitest, kui neid on, otse mulle. Kas teil on numbreid, kust minuga ühendust saada?"
  
  Martin ja Robin noogutasid samal ajal.
  
  "Ja muidugi annate mulle kohe teada, kui Luke välja tuleb."
  
  "Me teeme," ütles Robin. "Ma lihtsalt loodan ja palvetan, et ta tõesti varsti koju tuleks."
  
  "Mina ka," ütles Annie püsti tõustes. "On veel üks asi, mis mind segab."
  
  "Mida?" küsis Robin.
  
  "Eile õhtul, kui sa mulle helistasid ja ütlesid, et kuulsid Luke'ist, ütlesid sa, et ta tuleb täna õhtul tagasi."
  
  "Seda ta ütles Martinile. Röövija. Ta ütles, et kui jätame raha täna hommikul maha, on Luke õhtuks terve ja terve kodus.
  
  "Ja sa teadsid, et ma tahan Luke'iga niipea kui ta tagasi saabub, et temaga rääkida?"
  
  "Jah".
  
  
  
  "Kuidas sa siis kõike seletama tahtsid?" küsis Annie. "Ma olen uudishimulik".
  
  Robin vaatas oma abikaasat, kes vastas: "Me kavatsesime veenda Luke'i teile rääkima, mis juhtus, et ta jooksis minema ja helistas meile eelmisel õhtul, et öelda, et tuleb tagasi."
  
  "Kes seda arvas?"
  
  "Selle pakkus välja röövija."
  
  "Kõlab nagu ideaalne kuritegu," ütles Annie. "Ainult teie kaks, Luke, ja röövija saaksite kunagi teada, et see on tehtud, ja tõenäoliselt ei räägiks kumbki."
  
  Martin vaatas alla oma joogile.
  
  "Kas ta teeks seda?" Annie jätkas. "Kas Luke valetaks politseile?"
  
  "Ta oleks seda minu eest teinud," ütles Robin.
  
  Annie vaatas talle otsa, noogutas ja lahkus.
  
  
  
  Krays, mõtles Banks, kui ta tol õhtul oma kitsas voodis lamas. Reggie ja Ronnie. Täpseid kuupäevi ta muidugi ei mäletanud, kuid tal oli ettekujutus, et nad lendasid kõrgel kuuekümnendate keskpaigas, osa laialivalguvast Londoni stseenist, suheldes kuulsuste, popstaaride ja poliitikutega.
  
  Teda huvitas alati see, kuidas gangsterid said kuulsusteks: Al Capone, Lucky Luciano, John Dillinger, Hollandi Schultz, Bugsy Malone. Figuurid-legendid. Ta oli omal ajal tundnud mõnda väiksemat inimest ja nad suhtlesid peaaegu alati õlg õla kõrval rikaste ja kuulsatega, nagu tunneks kuulsus ainult iseennast ja oleks kõige muu - moraali, sündsuse, au - suhtes pime ja neil pole kunagi puudust olnud. ilusad naised, kellega vestelda, sellised, keda tõmbab oht ja vägivalla aura. Prostitutsioonist raha teenimine, narkootikumide tarnimine ja inimeste elatist ilma jätmisega ähvardamine, kui nad kaitse eest ei maksa, tundus olevat nende jaoks võlu ja müstilisus ning oli enam kui tõenäoline, et enamik filmistaare, sporditegelasi ja poppi staarid olid piisavalt ajuvabad, et sellele vägivalla võlule järele anda. Või oli see glamuuri mäss?
  
  Krays polnud erand. Nad teadsid, kuidas meediaga manipuleerida ning kuulsa näitlejanna, parlamendiliikme või kuningriigi eakaaslasega pildile jäämine vähendas tõenäolisemalt, et tõde nende tegeliku tegevuse kohta välja tuleks. 1965. aastal toimus kohtuprotsess, meenutas Banks ja nad tulid sellest tulekindlamalt välja kui sisse tulid.
  
  Raske oli uskuda, et Graham Marshalli isal oli nendega midagi pistmist ja Banks pidi tunnistama, et isal oli ilmselt õigus; see lihtsalt mõjutas õlut.
  
  Aga miks? Miks üldse midagi sellist vihjata, kui selles polnud tõttki? Võib-olla oli Bill Marshall patoloogiline valetaja. Kuid aastate jooksul politseinikuna on Banks õppinud, et vana klišee "ei suitsu ilma tuleta" peab paika. Ja oli veel kaks asja: Marshallid olid pärit Londoni East Endist, Cray territooriumilt, kuuekümnendate keskel ja Banks mäletas nüüd, kui kardab ta härra Marshalli ümber.
  
  Ta teadis Kraysist juba veidi, sai sellest suurema osa teada, kui ta aastaid tagasi The Metis mängis, kuid ta võis süveneda. Nende kohta oli palju raamatuid, kuigi ta kahtles, et üheski neist mainiti Bill Marshalli. Kui ta nende heaks midagi tegi, siis ilmselgelt tegi ta seda madalal tasemel, klientidest mööda minnes ja füüsilist ohtu õhkades, võib-olla pekstes pimedal alleel läbi juhusliku informaatori või topeltdiileri.
  
  Ta peab inspektor Hartile rääkima. Michelle. Ta jättis Banksi emale sõnumi, kui ta oli ära, paludes tal järgmisel hommikul kell 9.00 Thorpe Woodi tulla. Lõppude lõpuks oli see tema asi. Kui aga seos oli, oli ta üllatunud, et seda uurimise käigus ei tulnud. Tavaliselt satuvad lapsevanemad laste kadumise korral väga hoolika tähelepanu alla, hoolimata sellest, kui südant valutavad nad ka ei tundu. Kord kohtas Banks noorpaari, kes tema arvates tõesti leinas oma lapse kaotust, kuid leidis, et vaene laps kägistati liiga valju nutmise pärast ja topiti esimese korruse sügavkülma. Ei, politseitöös ei saa usaldada pinda; pead kaevama, kasvõi ainult selleks, et silmi ei häguseks.
  
  Banks võttis oma vana transistorraadio. Varem oli ta ostnud aku ja mõelnud, kas see ikka töötab ka pärast nii palju aastaid. Tõenäoliselt mitte, kuid aku hinda oli seda väärt. Ta keeras tagakaane lahti, ühendas aku ja pistis kuulari kõrva. See oli lihtsalt ühes tükis aparaat, nagu vana kuuldeaparaat. Siis veel stereot ei olnud. Kui ta selle sisse lülitas, oli ta põnevil, kui avastas, et vana trannie tegelikult töötas. Pangad ei suutnud seda uskuda. Pärast ketta seadistamist tundis ta aga peagi pettumust. Heli kvaliteet oli halb, kuid see polnud ainus probleem. Raadio võttis vastu kõik kohalikud jaamad, klassikaline FM ja raadiojaamad 1, 2, 3, 4 ja 5 nagu iga kaasaegne raadio, kuid Banks mõistis, et ta ootas pooleldi ajas tagasi minekut. Mõte, et tegemist on maagilise raadioga, mis ikka võtab vastu saadet Light, Radio Luxembourg ja Pirates, Radio Carolina ja Radio London, jäi kuskile pähe kinni. Ta eeldas, et kuulab John Peeli filmi "Fragrant Garden", et kogeda uuesti läbi need maagilised kuud 1967. aasta kevadel, mil ta pidi õppima "O" eksamiteks, kuid veetis pool ööd raadio kõrvaga ühendatud ja kuulas kapten Beefheartit. Incredible String Band ja Tyrannosaurus Rex.
  
  Banks lülitas raadio välja ja pöördus oma Photoplay päeviku poole. Vähemalt nüüd oli tal toas öökapilamp ja ei pidanud taskulambiga linade alla peitu pugema. Iga nädala kõrval oli terve lehekülje pikkune foto tollal populaarsest näitlejast või näitlejast, tavaliselt näitlejast või staarist, kes valiti pigem pompoosse kui näitlejameisterlikkuse järgi ja mida kõige sagedamini nähti riskantses poosis, rinnahoidja ja aluspüksid, korralikult tehtud lina, päitsed. paljaste õlgadega. Ta sirvis lehti ja seal olid nad kõik: Natalie Wood, Catherine Deneuve, Martina Beswick, Ursula Andress. Kaelus oli külluslik. 15. kuni 21. augustini avaldati Shirley Eatoni foto madala lõikega kleidis.
  
  Päevikut lehitsedes avastas Banks, et see oli vaevalt mahukas või isegi kõige vähem analüütiline; ta lihtsalt tähistas sündmusi, seiklusi ja ekskursioone, sageli väga salapäraselt. Mõnes mõttes oli see ideaalne mudel politseiniku märkmiku jaoks, mille ta hiljem omandas. Lehed olid aga väikesed, jagatud seitsmeks osaks, mille allosas oli ruumi väikesele faktile või killukesele filmiajaloost. Kui mõni kuupäev langes staari sünnipäevale, nagu paljudega juhtus, anti ka sellele osa vabast ruumist. Piiranguid arvestades tegi ta piisavalt korralikku tööd, mõtles ta miniatuurset kritseldust dešifreerides. Ta vaatas kindlasti palju filme, loetles need kõik oma päevikusse koos oma lühikeste ülevaadetega, mis ulatusid "Sitast" ja "Igavast" kuni "Hea" kuni "Fantastiline!" Tüüpiline sissekanne võib olla järgmine: "Käisin koos Dave'i ja Grahamiga Odeonis Doctor Who ja Daleki juures. Hea", "Mängisin vahetunnis kriketit. Sai 32 punkti ja välja ei tulnud" või "Vihma sadas. Läksin sisse ja lugesin "Casino Royale'i". Fantastiline!"
  
  Ta lülitus laupäevale enne Grahami kadumist, 21. kuupäevale. "Käisin Grahamiga linna. Ostsin abi! onu Keni rekordimärgile. See oli sama plaat, mida nad järgmisel päeval Pauli juures mängisid. See oli kõik, mida ta kirjutas, ei midagi ebatavalist Grahami olekus ega meeles. Reedel vaatas ta üht oma lemmikbände Animalsi saates Ready, Steady, Go!
  
  Pühapäeval kirjutas ta ilmselt sel õhtul voodis: "Kuulasin Pauli plaate. Bob Dylani uus album. Nägin, kuidas politseiauto Grahami maja juurde sõitis." Esmaspäev: "Graham jooksis kodust ära. Politsei saabus. Joey on läinud."
  
  Huvitaval kombel oleks ta pidanud eeldama, et Graham oli kodust ära jooksnud. Aga loomulikult oleks ta selles vanuses ära jooksnud. Mida veel? Alternatiivid oleksid neljateistkümneaastase poisi jaoks liiga kohutavad. Ta naasis juuni lõpus, umbes samal ajal, kui ta arvas, et sündmus jõekaldal toimus. Ta märkas, et on teisipäev. Ta ei kirjutanud sellest peaaegu midagi, lihtsalt: "Jätis kooli vahele ja mängis täna pärastlõunal jõekaldal. Võõras mees üritas mind sellesse suruda.
  
  Väsinuna pani Banks päeviku kõrvale, hõõrus silmi ja kustutas tule. Oli imelik olla tagasi samas voodis, kus ta magas teismelisena, samas voodis, kus tal oli esimene seksuaalkogemus Kay Summerville'iga, kui ta vanemad ühel laupäeval vanavanemaid külastasid. See ei olnud suurepärane ei Banksi ega Kay jaoks, kuid nad pidasid vastu ja läksid harjutades palju paremaks.
  
  Kay Summerville. Ta mõtles, kus ta on, mida ta praegu teeb. Tõenäoliselt abielus, tal on lapsed, nagu ta oli kuni viimase ajani. Kuigi ta oli ilus, oli tal Kay: pikad blondid juuksed, peenike vöökoht, pikad jalad, suu nagu Marianne Faithfull, ülemeelikud tissid kõvade väikeste nibudega ja kuldse niidi värvi juuksed jalgade vahel. Jumal küll, Banks, ütles ta endale, piisavalt teismeliste fantaasiaid.
  
  Ta pani kõrvaklapid pähe ja lülitas sisse kaasaskantava CD-mängija, kuulates Vaughan Williamsi teist keelpillikvartetti ning naasis meeldivamate mõtete juurde Kay Summerville'ist. Kuid kui ta lähenes une piirile, läksid ta mõtted segamini, segades mälestuse unenäoga. Oli külm ja pime, Banks ja Graham sammusid üle ragbiväljaku, väravapostid olid kuu siluetiga, kõndides tekkisid jääle ämblikuvõrgud, nende hingeõhk varjutas õhku. Banks ütles kindlasti midagi Kraysi arreteerimise kohta - kas ta oli juba siis huvitatud kurjategijatest? - ja Graham vaid naeris, öeldes, et seadus ei saa kunagi puudutada selliseid inimesi nagu nemad. Banks küsis temalt, kust ta teab, ja Graham ütles, et elas varem nende lähedal. "Nad olid kuningad," ütles ta.
  
  
  
  Mälestusest või unenäost hämmeldununa lülitas Banks uuesti öölambi põlema ja võttis päeviku välja. Kui sellel, mida ta just ette kujutas, oli tegelikkuses alust, siis see juhtus talvel. Ta käis läbi oma märkmed 1965. aasta jaanuari ja veebruari kohta: Samantha Eggar, Yvonne Romain, Elke Sommer... Aga Kreisist polnud juttugi kuni 9. märtsini, mil ta kirjutas: "Kreis astus täna kohtu ette. Graham naeris ja ütles, et nad pääsevad kergelt. Nii et Graham mainis neid. See oli ebausaldusväärne, kuid algus.
  
  Ta kustutas tule uuesti ja seekord heitis ta magama, mõtlemata enam Grahamist ega Kay Summerville'ist.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  8
  
  Kui Banks järgmisel hommikul Thorpe Woodi jõudis ja detektiivinspektor Harti juurde kutsus, oli ta üllatunud, kui mees tuli teda tervitama. Telefonikõne, millest ema rääkis, kui ta pubist naasis, oli Michelle'ilt.
  
  "Härra Banks, või peaksin ütlema peainspektor Banks? Tulge minuga, palun, kui soovite." Ta astus kõrvale ja viipas Banksile, et ta siseneks.
  
  "Oled sa seal?"
  
  "Detektiiv superintendent Shaw. Me räägime minu kabinetis."
  
  Saade tundus tuttav, kuid Banks ei suutnud seda meenutada. Võib-olla kohtusid nad aastaid tagasi klassis või isegi tööasjus ja ta unustas, kuid tavaliselt oli tal nägude jaoks hea mälu.
  
  Nad ei rääkinud teel Shaw kontorisse ja kui nad sinna jõudsid, kadus Shaw, öeldes, et tuleb paari minuti pärast tagasi. Vana politseinipp, Banks teadis. Ja Shaw teadis, et ta teadis.
  
  Vaevalt oli kontoris midagi huvitavat, kui Shaw tahtis Banksi sinna üksi jätta, kuid midagi sai ta sellest hoolimata teada. Teine loodus. Ta ei otsinud midagi konkreetset, ta lihtsalt otsis seda. Akukapid olid lukus, nagu ka lauasahtlid ja arvuti nõudis parooli. See muutus väga sarnaseks, nagu Shaw ootas, et Banks pistab oma nina kõigesse.
  
  
  
  Seinal oli huvitav raamitud foto, mis näis olevat üsna vana ja millel on kujutatud noort Shaw'd ja Jet Harrist, kes seisavad Roveri juures ilma märgita ja otsisid maailma, nagu John Thaw ja Dennis Waterman filmis "The Sweeney". Või olid need Morse ja Lewis? Kas Shaw nägi end peainspektor Morse Harrise seersant Lewisena?
  
  Raamatukapp oli enamasti täidetud toimikute ja politseiülevaate vanade numbritega. Segatud olid mitmed juriidilised tekstid ja Ameerika õpik Practical Murder Investigation. Banks sirvis seda läbi ja püüdis mitte vaadata kohutavaid värvilisi illustratsioone, kui Shaw poole tunni pärast naasis, saatjaks üsna piinlik inspektor Michelle Hart.
  
  "Vabandust," ütles Shaw, kui istus Banksi vastas. "Midagi juhtus. Sa tead, kuidas see on." Michelle istus külili ja nägi kohmetu välja.
  
  "Ma tean". Banks pani raamatu kõrvale ja sirutas käe sigareti järele.
  
  "Siin ei tohi suitsetada," ütles Shaw. "Tänapäeval ei suitsetata meist mitte kusagil hoones. Võib-olla olete Yorkshire'i ajast veidi maas?"
  
  Banks teadis, et ta tõenäoliselt ei saa suitsetada, kuigi Shaw'l olid tugeva suitsetaja nikotiiniplekilised sõrmed ja ta arvas, et see on vähemalt proovimist väärt. Ilmselgelt mängitakse seda aga kõvasti, kuigi nad tegid talle selle teene, et intervjuu toimus pigem superintendendi kabinetis kui pimedas ülekuulamisruumis. Ta ei olnud närvis, vaid hämmeldunud ja raevukas. Mis on juhtunud?
  
  "Mida ma saan teie heaks teha, superintendent Shaw?"
  
  "Sa ei mäleta mind, eks?"
  
  Shaw vahtis Banksit ja Banks otsis tema nägude arsenalis vastet. Tema punased juuksed olid ülaosast õhukesed, üks pikk külg oli tagasi pühitud, et varjata taanduvat juuksepiiri, kuid see ei olnud eksitav; kulmud peaaegu puudusid; freckles; kahvatusinised silmad; nägu on ümar ja väljaulatuva lõuaga; paadunud joodiku lihakas, punaste soontega nina. Ta oli tuttav, kuid temas oli midagi muud. Siis sai Banks aru.
  
  "Teie kõrvad on parandatud," ütles ta. "Kaasaegse meditsiini imed".
  
  Etendus punastas. "Nii et sa tõesti mäletad mind."
  
  "Sa olid väike konstaabel, kes tuli meie majja pärast Grahami kadumist." Seda oli raske uskuda, kuid Shaw oli tol ajal umbes kakskümmend üks, Banksist vaid seitse aastat vanem, ja ometi tundus ta täiskasvanuna, kellegi teisest maailmast.
  
  "Räägi mulle," küsis Shaw ja kummardus üle laua ette, et Banks tunneks hommikusöögijoova mehe piparmündilõhna lõhna. "Mind on alati huvitanud. Kas sa said kunagi oma viirpapagoi tagasi?"
  
  Banks nõjatus toolil tagasi. "Noh, nüüd, kui oleme kõik meeldivad asjad ära teinud, miks me ei võiks sellega jätkata?"
  
  Shaw raputas pead Michelle'i poole, kes lükkas foto Banksi jaoks üle laua. Ta nägi lugemisprillides tõsine. Seksikas ka, mõtles Banks. "Kas see on sama mees?" ta küsis.
  
  Banks vahtis must-valget fotot ja tundis, et tema ajju voolab veri, tinnitus ja ähmane nägemine. Kõik tulvas tagasi, need vähesed klaustrofoobia ja õuduse hetked võõra käte vahel, hetked, mida ta arvas olevat viimased.
  
  "Kas sinuga on kõik korras?"
  
  Michelle rääkis mureliku ilme näol.
  
  "Minuga on kõik korras," ütles ta.
  
  "Sa näed kahvatu välja. Kas sa tahad vett juua?"
  
  "Ei aitäh," ütles Banks. "See on tema".
  
  "Oled sa kindel?"
  
  "Pärast kogu seda aega ei saa ma 100% kindel olla, kuid olen kindel, et ma ei saa kunagi olema."
  
  Shaw noogutas ja Michelle võttis foto tagasi.
  
  "Miks?" küsis Banks ühelt teisele vaadates. "Mis see on?"
  
  
  
  "James Francis McCallum," ütles Michelle. "Ta kadus Wisbechi lähedal asuvast psühhiaatriahaiglast neljapäeval, 17. juunil 1965."
  
  "See oleks midagi sellist," ütles Banks.
  
  "McCallum ei olnud seotud ühegi vägivallaaktiga, kuid arstid ütlesid meile, et see võimalus on alati olemas ja et ta võib olla ohtlik."
  
  "Millal ta tabati?" küsis Banks.
  
  Michelle heitis enne vastamist pilgu Shawile. Ta noogutas talle lühidalt. "See on asja mõte," jätkas ta. "Ta ei olnud. McCallumi surnukeha püüti Oundla lähedal Nene jõest välja 1. juulil.
  
  Banks tundis, kuidas ta suu avanes ja sulgus ilma helita. "Surnud?" tal õnnestus.
  
  "Surnud," kordas Shaw. Ta koputas pastakaga vastu lauda. "Peaaegu kaks kuud enne teie sõbra kadumist. Niisiis, peainspektor Banks, olete kõik need aastad illusioonis elanud. Mind huvitab tegelikult see, miks sa mulle ja DI Proctorile üldse valetasid.
  
  Banks oli äsja kogetud šokist tuim. Surnud. Kõik need aastad. Süütunne. Ja kõik raisatud. Mees, kes teda jõekaldal ründas, ei saanud Grahamit röövida ega tappa. Ta oleks pidanud tundma kergendust, kuid ta tundis ainult segadust. "Ma ei valetanud," pomises ta.
  
  "Siis nimetage seda tegematajätmise patuks. Sa ei rääkinud meile McCallumist."
  
  "See ei tundu olevat oluline, eks?"
  
  "Miks sa meile ei öelnud?"
  
  "Vaata, ma olin alles laps. Ma ei öelnud oma vanematele, sest kartsin nende reaktsiooni. Mul oli juhtunu pärast ärritunud ja häbi. Ärge küsige, miks, ma ei tea, aga nii ma tundsin. Räpane ja häbi, nagu oleksin kuidagi süüdi, et ta kutsusin.
  
  "Te oleksite pidanud meile ütlema. See võib olla vihje."
  
  Banks teadis, et Shaw"l on õigus; ta ise rääkis tunnistajatele ikka ja jälle sama juttu. "No ma ei teinud ja ei olnud," nähvas ta. "Mul on kahju. Hästi?"
  
  
  
  Kuid Banks võis öelda, et Shaw ei pääse kergelt. Ta nautis, andis endast parima. See oli kiusaja mentaliteet. Tema jaoks oli Banks endiselt neljateistkümneaastane laps, kelle viirpapagoi oli just uksest välja lennanud. "Mis teie sõbraga tegelikult juhtus?" ta küsis.
  
  "Mida sa silmas pead?"
  
  Shaw kriimustas lõuga. "Mäletan, et mõtlesin tol ajal, et sa tead midagi, et varjad midagi. Soovin, et saaksin teid jaama viia, umbes tunniks kambrisse panna, aga te olite alaealine ja Reg Proctor oli selles küsimuses pisut pehme. Mis tegelikult juhtus?
  
  "Ma ei tea. Graham lihtsalt kadus."
  
  "Oled sa kindel, et sina ja su semud teda kallale ei löönud? Võib-olla oli see õnnetus, see läks lihtsalt liiga kaugele?
  
  "Millest kuradist sa räägid?"
  
  "Ma arvan, et võib-olla lõite te kolmekesi mingil põhjusel Graham Marshalli vastu ja tapsite ta. Selliseid asju juhtub. Siis tuli surnukeha ära visata."
  
  Banks pani käed rinnale risti. "Ja räägi mulle, kuidas me seda tegime."
  
  "Ma ei tea," tunnistas Shaw. "Aga ma ei pea. Võib-olla varastasid sa auto."
  
  "Keegi meist ei osanud sõita."
  
  "Nii sa ütled."
  
  "Siis polnud see nii nagu praegu, kümneaastased roolis."
  
  "Nii see juhtus nii? Puhkes kaklus ja Graham tapeti? Võib-olla ta kukkus ja purustas kolju või murdis kaela? Ma ei ütle, et sa kavatsesid ta tappa, aga see juhtus, kas pole? Miks sa ei tunnista mulle kõike, Banks? See on hea, kui vabastate oma hinge pärast kõiki neid aastaid."
  
  "Härra?"
  
  "Ole vait, inspektor Hart. Noh, Banks? Ma ootan".
  
  Banks tõusis püsti. "Siis pead sa kuradi kaua ootama. Hüvasti". Ta suundus ukse poole. Saade ei püüdnud teda peatada. Niipea kui Banks nuppu keeras, kuulis ta superintendenti uuesti rääkimas ja pöördus enda poole. Shaw muigas. "Lihtsalt kiusas, Banks," ütles ta. Siis muutus tema ilme tõsiseks. "Jumal, aga sa oled tundlik. Tahan rõhutada, et olete minu territooriumil ja selgub, et te ei saa meid praegu enam aidata, kui suutsite neid aastaid tagasi. Nii et minu nõuanne sulle, poiss, mine tagasi Yorkshire'i, kepi paar lammast ja unusta Graham Marshall. Jätke see professionaalide hooleks."
  
  "Kuradi head tööd tegid profid viimati," ütles Banks, kui ta välja astus ja enda järel ukse kinni lõi, olles ärritunud enda peale, sest ta kaotas tuju, kuid ei suutnud seda ära hoida. Jaamast lahkudes torkas ta läbi rehvi, süütas sigareti ja istus oma autosse. Võib-olla oli Shawl õigus ja ta oleks pidanud lihtsalt põhja tagasi minema. Tal oli veel üle nädala puhkust ja palju maja ümber teha, samas kui siin all ei saanud enam midagi teha. Enne lahkumist istus ta mõnda aega, püüdes töödelda seda, mida Michel ja Shaw olid talle öelnud. Nii et tema süütunne oli aastate jooksul paigast ära läinud; McCallum ei olnud Grahami inimröövi eest mingilgi moel vastutav, ega ka Banks. Teisest küljest, kui ta oleks juhtunust teatanud, oleks olnud võimalus, et McCallumi oleks võinud uppumise asemel kinni pidada ja haiglasse viia. Nii et rohkem süütunnet?
  
  Banks mõtles sellele kuumale juunipäevale jõe ääres ja mõtles, kas McCallum oleks ta tapnud. Ta otsustas, et vastus oli jaatav. Nii et aja kurat perse ja perse süütunnet McCallum oli ohtlik psühholoog ja see pole Banksi süü, et ta jõkke kukkus ja uppus. Hea vabanemine.
  
  Krimi ristteel helitugevust valjemaks keerates kihutas ta politsei parklast välja, kutsudes ühel patrullautost endale järgnema. Keegi ei teinud.
  
  
  
  Nad kõik nägid välja väsinud, mõtles Annie, kui Armitage'i meeskond hilishommikul Lääne ringkonna peakorteri koosolekusaali kogunes. Annie arvas, et koosolekuruumi kutsuti pika poleeritud laua, kõrgete seljatoega toolide ja seintel olevate XIX sajandi puuvillaste magnaatide maalide tõttu, punaste nägude ja punnis silmadega. . Kunstiteostena olid maalid tähtsusetud, kui mitte jubedad, kuid andsid ruumile autoriteedi hõngu.
  
  Detektiiv superintendent Gristorp istus laua otsas ja valas endale klaasi vett. Kohal olid ka peainspektorid Templeton, Rickerd ja Jackman ning detektiivseersant Jim Hatchley, kes olid endiselt selgelt mures Annie edutamise pärast tema asemel. Kuid nagu Banks Annie'le rohkem kui korra rääkis, sündis Jim Hatchley seersandiks ja kuradi heaks seersandiks. Eastvale'i varjuküljest ei teadnud Hatchley palju. Tal oli informantide võrgustik, mis jäi teiseks peale pubijuhtide ja üürileandjate võrgustikku, kes kõik jälgisid tema eest kurjategijate tulekut ja minekut, ning tema väsimuse põhjustas ilmselt asjaolu, et ta naine oli just sünnitanud nende teise lapse. nädalaid varem. Kolm peainspektorit kandsid öise valve raskust.
  
  "Nii et me pole palju edasi läinud," alustas Gristorp.
  
  "Ei, härra," vastas Annie, kes jõi vähemalt Reltonis kiire pinti õlut ja läks siis koju, et ujuda ja paar tundi magada, enne kui varsti pärast koitu jaama naasis. "Kui me võtsime ühendust telefonifirmaga ja hankisime Luke"i plaadid. Jälgime kõiki inimesi, kellele ta viimase kuu jooksul helistas, kuigi neid pole palju. Lunarahakõne Martin Armitage'ile oli ainus kõne, mis tehti pärast Luke'i kadumist, ainus kõne, mis tehti sel päeval ja see oli kohalik. Kus Luke ka poleks, pole ta kaugel või polnud teda teisipäeva õhtul.
  
  "Veel midagi?"
  
  "Meil on selge ettekujutus Luke'i liikumisest kuni poole seitsmeni päeval, mil ta kadus."
  
  "Jätka".
  
  Annie läks tahvli juurde ja loetles ajad ja kohad nii, nagu neid mainiti. Ta teadis üksikasju peast ega pidanud oma märkmikku uurima. "Ta saabus Swainsdale Centeri bussijaama kell veerand kolm. Teda mäletavad bussijuht ja mitmed reisijad. Vaatasime mõningaid CCTV kaadreid ja ta kõndis mõnda aega kesklinnas, läks WH Smithi, seejärel HMV-sse, kuid paistis, et ei ostnud midagi. Meil kulub poole viieni. Ta ilmus sellesse väikesesse arvutipoodi North Market Streetil kell veerand neli, mis on umbes õige, kuna ta oli jalgsi. Ta viibis seal pool tundi ja proovis mõnda mängu, seejärel läks York Roadi ja Barton Place'i nurgal asuvasse plaadipoodi.
  
  "Kas keegi märkas tema meeleseisundis midagi ebatavalist?" küsis Gristorp.
  
  "Ei. Kõik ütlesid, et ta tundus lihtsalt normaalne. Mis oli minu meelest algusest peale päris imelik. Ma mõtlen, et ta ei olnud kindlasti naljakas."
  
  "Ja järgmine?"
  
  "Turuplatsil kasutatud raamatupood." Annie läks akna juurde ja näitas näpuga. "Just, allkorrusel. "Normani juures".
  
  "Ma tean seda," ütles Gristorp. "Mida ta ostis?"
  
  "Kuritöö ja karistus ning kunstniku portree noorena". Otse Gristorpi alleest välja, mõtles Annie.
  
  Gristorp vilistas. "Päris raske viis viieteistkümneaastase jaoks. Mis järgmiseks?"
  
  "See on kõik. Ta lahkus Turuväljaku CCTV kajastusest kell pool kuus ja sellest ajast peale pole me leidnud kedagi, kes oleks tunnistanud, et on teda näinud. Oh, ja teda nähti ka pärast raamatupoest lahkumist väljakul seltskonnaga vestlemas. Näis, et nad mõnitasid teda. Üks neist võttis talt raamatukimbu ja loopisid seda üksteisele, samal ajal kui ta kätega vehkis, püüdes seda tagasi saada.
  
  "Mis juhtus lõpuks?"
  
  "Üks neist viskas selle talle ja nad lahkusid naerdes."
  
  
  
  "Klassikaaslased?"
  
  "Jah. Me rääkisime nendega. Vähemalt PC Templeton on rääkinud."
  
  "Seal pole midagi, söör," ütles Templeton. "Neil kõigil on alibid."
  
  "Mis suunas ta läks?" küsis Gristorp.
  
  "Turu tänava all. Lõuna".
  
  Gristorp kriimustas lõuga ja kortsutas kulmu. "Mida sa sellest kõigest arvad, Annie?" - ta küsis.
  
  "Ma ei tea, söör. Ta on kolm ööd ära olnud ja keegi pole näinud nahka ega juuksekarva.
  
  "Aga kuidas on Armitagesiga?"
  
  "Ei midagi".
  
  "Oled sa kindel, et nad räägivad sulle tõtt?"
  
  "Neil pole praegu põhjust valetada," ütles Annie. "Ja röövija teab, et kohtleme Luke'i nagu sissetungijat. Pidage meeles, et tema oli see, kes soovitas Armitage'idele, et nad paluksid Luke'il oma lugu kinnitada.
  
  "Selleks on liiga hilja, kas pole?" ütles PC Kevin Templeton. "Ma mõtlen, kas ta ei pidanud eile koju tulema?"
  
  "Jah".
  
  "Mis juhtus?" küsis Gristorp.
  
  "Ta on ilmselt surnud, söör," ütles PC Winsome Jackman.
  
  "Aga miks röövija ei läinud raha taga?"
  
  "Sest ta teab, mida me vaatame," vastas Annie. "See on ainus seletus. Ta vist nägi mind, kui läksin lastekodusse oma portfelli kontrollima.
  
  Keegi ei öelnud midagi; nad ei osanud midagi öelda. Annie teadis, et nad on temaga nõus ja nad kõik võisid tunda seda, mida ta ise tundis, seda kõhedust tekitavat hirmu, et ta võib olla vastutav poisi surmas, et kui ta oleks järginud reegleid ja korda, oleks võinud kõik plaanipäraselt kulgeda. Ent tema kiituseks olgu öeldud, et mida iganes ta arvas, ei öelnud Gristorp midagi.
  
  "Kui ainult..." jätkas Annie.
  
  "Jah, tüdruk?"
  
  
  
  "Noh, paar asja jäid mind selle kõige juures algusest peale hämmingusse."
  
  "Olen nõus, et inimröövid on vaevalt levinud," ütles Gristorp, "aga jätkake."
  
  Annie jõi lonksu vett. "Esiteks," ütles ta, "miks röövija nii kaua ootas, enne kui Armitage'iga ühendust võttis ja oma nõudmisi esitas? Luke kadus millalgi esmaspäeva hilisõhtul, praegusel hetkel teadaolevalt saabus väide aga alles teisipäeval pärast pimedat.
  
  "Võib-olla jõudis röövija temani alles teisipäeval," soovitas PC Templeton.
  
  "Kas sa tahad öelda, et ta põgenes ja röövija tabas ta kogemata, enne kui ta jõudis tagasi tulla?"
  
  "See on võimalik, kas pole?"
  
  "Ma ütleksin, et liiga palju kokkusattumusi."
  
  "Juhtumisi juhtub."
  
  "Vahel võib-olla."
  
  "Või võis röövija Luke'il mõnda aega silma peal hoida, tema liigutusi jälgides ja õiget hetke oodates."
  
  "Ma tunnistan, et see on tõenäolisem," ütles Gristorp. "Annie?"
  
  "See ei seleta ikkagi viivitust Luke'i esmaspäeva õhtul koju mitteilmumise ja teisipäevaõhtuse lunaraha nõudmise vahel, söör. Tavaliselt ei meeldi neile inimestele aega raisata. Kui nad oleksid ta esmaspäeval tabanud, oleksid nad esmaspäeval Armitage'ile helistanud. Pealegi on see esimene asi, mis mind häiris."
  
  "Mis järgmiseks?" küsis Gristorp.
  
  "Noh, Martin Armitage ütles mulle, et kui ta palus Luke'iga rääkida, siis röövija ei lubanud teda, ütles, et Luke on kusagil mujal."
  
  "Ja mida?" küsis konstaabel Templeton. "See on üsna tõenäoline, kas pole?"
  
  "Aga ta helistas Luke'i mobiililt," märkis Annie.
  
  
  
  "Ma ei mõista ikka veel teie seisukohta," ütles Templeton. "Mobiiltelefonid on mobiilid. Saate need endaga kaasa võtta kõikjal, kuhu lähete. Selleks nad on mõeldud."
  
  Annie ohkas. "Mõtle sellele, Kev. Kui Luke'i hoitakse kuskil, kus pole telefoni, siis võib röövijal olla vaja minna telefoniputkasse ja tõenäoliselt ei võta ta Luke'i endaga kaasa. Kuid röövija kasutas Luke'i mobiiltelefoni, miks ta siis Luke'iga koos ei ole?"
  
  "Võib-olla hoitakse seda tüüpi kinni kohas, kus ta on kaamera levialast väljas," soovitas PC Rickerd.
  
  "Võib-olla," nõustus Annie, meenutades väljaspool leviala veedetud aega. "Aga kas pole tavaline, et röövijad lasevad inimestel, kellelt nad tahavad, oma lähedastega rääkida? Kas see pole mitte stiimul maksta? Tõend elule?
  
  "Hea mõte, Annie," ütles Gristorp. "Nii et meil on valemi kaks ebatavalist varianti. Esiteks viivitus ajas ja teiseks tõendite puudumine elu olemasolu kohta. Veel midagi?"
  
  "Jah," ütles Annie. "Lunarahanõudlus".
  
  "Aga see?" küsis Gristorp.
  
  "Sellest ei piisa."
  
  "Aga Armitage'id pole nii rikkad, kui inimesed arvavad," protesteeris Templeton.
  
  "Seda ma tahan öelda, Kevin. Seega annavad nad endast parima, et säilitada Swainsdale Hall ja elustiil, millega nad on harjunud. Nüüd teame seda, sest ma rääkisin nendega, kuid see polnud üldteada. Politseina on meile teada palju siseteavet. See on meie elujõud. Aga kui te rööviksite kuulsa eksmodelli ja kuulsa endise jalgpalluri poja, kes elavad sellises kohas nagu Swainsdale Hall, siis kui palju nad teie arvates väärt olid? Kui palju küsiksite neilt nende poja elu eest? Kümme tuhat? Kakskümmend tuhat? Viiskümmend? Ma läheks ise saja või ehk veerand miljoniga. Las nad toovad paar tuhat sealt välja. Ma kindlasti ei alustaks kell kümme."
  
  "Nii et võib-olla teadis röövija, et nad on äärel?" soovitas Templeton. "Võib-olla on see keegi, kes tunneb perekonda?"
  
  
  
  "Miks siis Luke'i üldse röövida? Miks mitte minna taga kellelegi, kellel oli rohkem raha?"
  
  "Võib-olla on see kõik, mida nad vajasid. Võib-olla sellest piisab."
  
  "Sa haarad õlekõrrest, Kev."
  
  Templeton naeratas. "Lihtsalt kuradi advokaadi mängimine, proua, see on kõik. Aga kui teil on õigus, siis võib-olla pole neil päris nii intelligentsi, nagu me neile anname."
  
  "Hästi. Vaatepunkt aktsepteeritud. Annie vaatas Gristorpi poole. "Aga kas te ei arva, et see kõik on pisut mõistatuslik, kui selle kõik kokku liita, söör?"
  
  Gristorp peatus ja trummeldas enne vastamist paksude sõrmedega vastu lauda. "Jah," ütles ta. "Ma ei saa öelda, et oleksin oma karjääri jooksul tegelenud paljude inimröövidega - ja selle eest tänan Issandat, sest see on argpükslik kuritegu -, kuid olen tegelenud mitmega ja ükski neist ei olnud nii palju anomaaliaid kui see. . Millised on sinu järeldused, Annie?"
  
  "See on kas amatöörtöö," vastas Annie. "Väga amatöörlik, nagu mõni narkomaan, kes nägi võimalust järgmisteks annusteks piisavalt raha teenida ja nüüd on ta liiga hirmul, et seda läbi teha."
  
  "Või?"
  
  "Või on see hoopis midagi muud. Seadistamine, ümbersuunamine, lunarahanõue, et meid segadusse ajada, ja midagi muud on toimumas.
  
  "Nagu mis?" küsis Gristorp.
  
  "Ma ei tea, söör," vastas Annie. "Tean ainult seda, et iga stsenaariumi korral tundub tulemus Luke'i jaoks halb."
  
  
  
  See oli ebaõiglane, arvas Andrew Naylor, ministeeriumi mees, kui ta sõitis oma valitsuse Range Roveriga läbi Gratley kohal asuva valveta tee sissepääsu juures oleva desinfitseerimisaluse. Tal polnud suu- ja sõrataudiga midagi pistmist, kuid kohalike silmis olid kõik riigiametnikud sama värviga määritud. Kõik ümbruskonnas tundsid teda ja enne haiguspuhangut ei pööranud keegi talle erilist tähelepanu. Nüüd aga hakkas tal juba pahaks jääma poodi või pubisse sisenedes osaks saanud nördinud pilk, sellest, kuidas jutud katkesid ja sosinal hakkasid käima ning sellest, kuidas inimesed vahel isegi oma viha talle näkku väljendasid. Ühes pubis olid nad tema vastu nii vaenulikud, et ta arvas, et nad löövad ta läbi.
  
  Ei olnud mõtet neile öelda, et ta töötas DEFRA keskkonna-, toidu- ja maaelu osakonnas ning vee- ja maaametis ning et tema töö oli seotud veega, sest see pani neid mõtlema vaid Yorkshire'i veest - oh põuda. , lekked, puudused ja piirangud oma neetud autode pesemisel ja muru kastmisel - ja siis läksid nad veelgi vihasemaks.
  
  Andrew tööülesannete hulka kuulus veeproovide kogumine kohalikest järvedest, tiikidest, tarnidest ja reservuaaridest, mida hiljem teadusuuringute kesklaboratooriumis saasteainete suhtes testiti. Kuna mõnda neist basseinidest ümbritses avatud maa, oli Andrew üks väheseid, kes sai pärast kõigi vajalike ettevaatusabinõude rakendamist nende külastamiseks eriloa.
  
  Sel päeval helistas ta viimane kõne Hallam Tharnile, jumalast hüljatud õõnestatud basseinile soo tipus, Tetchley Felli taga. Legend rääkis, et see koht oli kunagi küla, kuid külaelanikel tekkis saatanlikest tegudest sõltuvus, nii et jumal lõi neid rusikaga ja küla asemele tekkis tarn. Räägiti, et teatud päevadel aastas võis veepinna all näha vanu maju ja tänavaid ning kuulda külaelanike karjeid. Mõnikord, kui valgus oli õige ja kurvitsa kisa kandus üle kõrbe tühermaa, suutis Andrew seda peaaegu uskuda.
  
  Täna aga paistis päike ja meeõhk oli vaikne ja magus. Suvi näis olevat lõpuks saabunud ja Andrew ei suutnud ette kujutada vähimatki vihjet kurjusele.
  
  Järve sügavaim osa asus teele kõige lähemal ja kõrge tugev kuivast kivimüür eraldas seda lastest, joodikutest ja kõigist teistest, kes olid piisavalt rumalad, et seal pimedas hulkuda. Vee äärde jõudmiseks tuli sõita veel paar jardi, ületada hekk ja pöörata teele, mis viis selle madalale kaldale. Valitsuse-eelsetel aegadel oli see populaarne jalutuskäikude ja pikniku pidamise koht, kuid tänapäeval keelati sissepääs ainult sellistel inimestel nagu Andrew. Uksepostile löödud valitsuse plakat manitses inimesi kopsaka trahvi kartuses eemale hoidma.
  
  Enne päästepaadi ja proovipurgiga välja suundumist pihustas Andrew oma kaevukasaapaid desinfitseerimisvahendiga ja pani selga plastikust ülerõivad. Ta tundis end nagu astronaut, kes valmistub Kuul kõndima. Tal oli ka kaitseriietuses palav ja kõik, mida ta teha tahtis, oli sellest võimalikult kiiresti üle saada ja siis koju minna, et mõnusalt vannis käia ja õhtu Nancyga Northallertonis veeta, võib-olla pilte vaadata ja pärast õhtust ja juua. .
  
  Tundes, kuidas higi kuklas alla voolab, kõndis ta mööda kitsast mudast rada sadakond jardi järve servani ja kükitas vee äärde proovipurki täitma. Seal üleval oli nii vaikne, et ta võis ette kujutada, et on ainus inimene maailmas. Kuna ta pidi võtma proove erinevatest sügavustest, istus ta väikesesse paati ja asus sõudma. Järv ei olnud palju suurem kui suur tiik, võib-olla paarsada jardi pikk ja sadakond lai, aga kohati üsna sügav. Andrew tundis end veidi rahutult, olles seal täiesti üksi, ümberringi polnud ühtegi hingelist ja alati, kui ta alla vette vaatas, tundus talle, et ta näeb all katust või tänavat. Muidugi oli see optiline illusioon, mille põhjustas tõenäoliselt vees peegeldus, kuid see häiris teda sellest hoolimata.
  
  Seinale lähenedes märkas ta vana puu juurte külge kinni jäänud tumedat materjali. Puu oli kadunud, kuid krussis juured paistsid endiselt kaldalt välja nagu hauast välja sirutavad käed, ja nende väändunud, kõõluslikes vormides oli midagi, mis Andrew veelgi rohkem häiris. Materjalist intrigeerituna jättis ta aga hirmud kõrvale ja ujus lähemale. Legendid ja müüdid ei saanud teda kahjustada.
  
  Kui ta piisavalt lähedale jõudis, sirutas ta käe ja püüdis materjali juurest vabastada. Naine oli raskem, kui ta arvas, ja kui ta vabanes, kaldus paat ümber ja Andrew kukkus tasakaalust välja järve. Ta oli tugev ujuja, nii et uppumine teda ei häirinud, kuid vere pani külmaks see, et see, mida ta aeglases tantsus armastaja kombel kõvasti hoidis, oli surnukeha ja tema tuhast näost vaatas lahtine surnu otse. tema silmad.
  
  Andrew viskas selle koorma seljast, suu oli sappi täis. Ta ronis tagasi paati, võttis aerud üles ja ujus tagasi kaldale, kus ta peatus vaid selleks, et oksendada, enne kui ta vankri juurde tagasi lipsas, palvetades jumalat, et ta mobiiltelefon siin töötaks. Seda ei juhtunud. Kirudes viskas ta selle põrandale ja pani kaubiku värisevate kätega käima. Tagasiteel Helmthorpe'i heitis ta sageli pilgu tahavaatepeeglisse, et veenduda, et talle ei järgne järvesügavustest koledad üleloomulikud olendid.
  
  
  
  Banks oli ikka veel vihane, kui ta pidurite kriginaga vanematekoju sõitis, kuid enne sisse astumist hingas ta paar korda sügavalt sisse ja ohjeldas oma viha, otsustades seda mitte välja näidata. Tema vanemad ei vajanud seda; neil on oma probleemidest küllalt. Ta leidis isa televiisori eest hobuste võiduajamisi vaatamas ja ema köögist koogi kallal askeldamas.
  
  "Ma lähen täna pärastlõunal koju," ütles ta ja pistis pea köögiukse tagant välja. "Tänan, et lubasite mul jääda."
  
  "Siin on teie jaoks alati voodi," ütles ema. "Sa tead seda, poeg. Kas olete lõpetanud selle, mille pärast tulite?"
  
  "Mitte tegelikult," ütles Banks, "aga ma ei saa palju muud teha."
  
  "Kas sa oled politseinik. Muidugi, kas saate midagi aidata?"
  
  
  
  See, kuidas Banksi ema "võmm" ütles, ei olnud nii äge kui tema isa, ja sellel ei olnud sama vastikuse varjundit, nagu ta seda tavaliselt ütles, kuid see ei olnud kaugel. miks Banks oli üllatunud, kui proua Marshall ütles talle, et ema on tema üle uhke. Banksi ema oli alati selgeks teinud, et tema arvates alahindab ta ennast, et ta peaks ärisse minema ja tõusma mõne suure rahvusvahelise ettevõtte tegevdirektoriks. Näis, et polnud vahet, kui hästi ta oma tööd tegi või kui sageli teda edutati; ema jaoks oli tema karjäärivalik ebaväärikas ja tema saavutused kahvatusid tema börsimaaklerist venna Roy omadega võrreldes. Banks kahtlustas alati, et Roy on natuke hämar ärimees, mis on tema kogemuste kohaselt finantsspekulatsioonide maailmas üsna tavaline nähtus, kuigi ta poleks kunagi oma emale ega isegi Royle endale selliseid kahtlusi avaldanud. Siiski elas ta hirmus oma venna telefonikõne ees ühel päeval: "Alan, kas sa saad mind aidata? Olen seadusega natuke hädas."
  
  "See pole minu juhtum, ema," ütles ta. "Kohalikud on tublid. Nad teevad kõik, mis nende võimuses."
  
  "Kas sa sööd enne lahkumist meiega midagi?"
  
  "Kindlasti. Kas sa tead, mida ma tahaksin?"
  
  "Mida?"
  
  "Kala ja krõpsud üle tee asuvast poest," ütles Banks. "Ma ostan need. Ma söödan."
  
  "Noh, võib-olla võtan kalapiruka," ütles ema. "Kuigi teie isa pole sealt peale hiinlaseks saamist söönud."
  
  "Jää edasi, isa," ütles Banks elutoa poole pöördudes. "Või äkki peaksite jääma madala rasvasisaldusega dieedile?"
  
  "Kuradi kõhn," ütles Arthur Banks. "Mina olen firmaroog ja krõpsud. Lihtsalt veenduge, et selle kõrvale ei jääks verist karbonaadi ega magushaput kastet." Banks pilgutas emale silma ja suundus poodi.
  
  Üle peatee asuv kaupluste riba, mis on eraldatud klientide parkimiseks mõeldud asfaldiribaga, on aastate jooksul näinud kümneid muutusi. Talle meenus, et kui Banks esimest korda mõisasse kolis, oli seal kala- ja krõpsude pood, naiste juuksur, lihapood, köögiviljapood ja pesumaja. Nüüd oli seal videolaenutus, kaasavõetav pitsa ja tandoori nimega Caesar's Taj Mahal, esmatarbekaupade pood ja meeste juuksurisalong. Ainsad püsivad tegevuskohad olid kala- ja krõpsupood, kus müüdi nüüd ka Hiina kaasavõetud toitu, ning ajalehelett, mida siltide järgi pidasid veel aastaid tagasi, 1966. aastal Donald Bradfordi välja vahetanud Walkerid. Banks mõtles, mis sai Bradfordist. Väidetavalt oli ta Grahamiga juhtunust muserdatud. Kas kohalik politsei jälitas teda?
  
  Banks ootas tiheda liiklusega maantee ületamist. Kauplustest vasakul seisid vana kuullaagritehase jäänused, mis olid miskipärast veel terved. On ebatõenäoline, et seda saaks teha ajaloo säilitamiseks, kuna see oli tõeline okas silmas. Värav oli aheldatud ja tabalukuga ning kogu värav oli ümbritsetud kõrge traatvõrkaiaga, mille peal oli okastraat, mille taga olevad aknad olid kaetud roostes trellidega. Nendest turvameetmetest hoolimata purunes suurem osa akendest ning mustaks tõmbunud telliskivihoone fassaad oli kaetud värviliste grafitidega. Pangad mäletasid, kui siin oli tootmine täies hoos, veoautod tulid ja läksid, tehasepasunad kõlisesid ja bussipeatuses ootas palju töölisi. Paljud neist olid noored naised või tüdrukud, kes olid äsja koolist lahkunud - "vihmakad lapsed", nagu ta ema neid nimetas - ja Banks ajas oma poeskäigud sageli ajale, mil vile kõlas ja tehaseväravad avanesid, sest ta oli iha . tüdrukutest.
  
  Eriti jäi talle meelde üks tüdruk, kes suitsetas bussipeatuses tühja pilguga ja sall oli pea ümber seotud nagu turban. Isegi tema mugavad tööriided ei suutnud tema kumerusi varjata ning tal oli kahvatu sile nahk ja ta nägi välja nagu Billy Liari Julie Christie. Kui Banks bussipeatusest võimalikult juhuslikult möödus, meenus talle, kuidas fish and chips"i järjekorras seistes teised tüdrukud teda nilbete kommentaaridega kiusasid ja punastama ajasid.
  
  "Tere, Mandy," hüüdis üks neist. "Seal on jälle see mees. Ma arvan, et sa meeldid talle."
  
  Nad kõik veeresid naerust, Mandy käskis neil vait olla ja Banks punastas. Ühel päeval sasis Mandy oma juukseid ja andis talle sigareti. Ta suitsetas seda üle nädala, tõmmates korraga paar pahvi, siis viskas ära, et hilisemaks säästa. Lõpus maitses ta nagu midagi, mille ta oleks võinud kraavist üles korjata, aga sõi selle siiski ära. Pärast seda Mandy mõnikord naeratas, kui ta möödus. Tal oli meeldiv naeratus. Mõnikord tulid tema turbani alt välja juuksekiud ja langesid põsele, teinekord võis ta näole jääda õli- või mustuseplekk. Ta võis olla umbes kaheksateist. Vanusevahe on neli aastat. Kaugeltki võimatust kuristikust vanemaks saades, kuid laiem kui Grand Canyon selles vanuses.
  
  Siis ühel päeval märkas ta, et naine hakkas kandma abielusõrmust, ja paar nädalat hiljem ei seisnud ta enam koos teistega bussipeatuses ja ta ei näinud teda enam.
  
  Kus Mandy praegu on? huvitav, mõtles ta. Kui ta oleks veel elus, oleks ta viiekümnendates, vanem kui Kay Summerville. Kas ta on palju kaalus juurde võtnud? Kas ta juuksed on halliks läinud? Kas ta nägi pärast aastaid kestnud võitlust ja vaesust vana ja kulunud välja? Kas ta jäi abielusse sama mehega? Kas ta võitis loterii ja läks Costa del Solile elama? Kas ta mõtles kunagi sellele armupõlvlevale teismelisele, kes planeeris oma ostureise nii, et ta näeks teda bussipeatuses ootamas? Ta kahtles selles väga. Elud, mille me maha jätame. Nii palju inimesi. Meie teed ristuvad korraks, sama põgusalt nagu tema ja Mandy ristusid, ning liigume edasi. Mõned kohtumised on kustumatult meie mälestustesse jäänud; teised libisevad tühjusesse. Muidugi ei mõelnud Mandy tema peale kunagi; ta oli tema jaoks lihtsalt mööduv kõrvalepõik, kui ta süvenes tema nooruslikesse unistustesse seksist, ja tema mälestuseks seisab ta alati puusaga vastu bussipeatust, suitsetab tühja pilguga, hulkuvaid juukseid puudutades õrnalt tema kahvatut. põsk. , alati ilus ja alati kaheksateist.
  
  "Kaks spetsiaalset friikartulit ja üks kalapirukas."
  
  Pangad maksid kala ja krõpsude eest ja läksid paberkotiga koju. Ei mingit ajalehepaberisse pakitud kala ja krõpse. Räpane. Ebatervislik.
  
  "Kui sa ära olid, Alan, helistati sulle telefoni teel," ütles ema tagasi tulles.
  
  "Kes see oli?"
  
  "Sama naine, kes helistas eile õhtul. Kas sul on juba uus tüdruksõber?"
  
  juba. Sandra oli ära peaaegu kaks aastat, oli teisest mehest rase ja kavatses temaga abielluda. Kas Banksil on juba uus tüdruksõber?
  
  "Ei, ema," ütles ta. "See on üks kohalikest politseinikest. Sa tead seda juba eilsest õhtust. Tänapäeval lubatakse naisi politseisse.
  
  "Sa ei pea olema jultunud. Sööge kala ja krõpse enne, kui need külmetavad."
  
  "Mis ta ütles?"
  
  "Et talle tagasi helistada, kui teil on minut aega. Kirjutasin numbri üles juhuks, kui unustate selle."
  
  Banksi ema pööritas silmi, kui ta laua tagant tõusis ja telefoni juurde läks. Tema isa ei märganud; ta laotas kala ja krõpsud süles ajalehele ja sõi neid sõrmedega, olles süvenenud kella 1.30-sse Newmarketist sõitvasse autosse, õlleklaas ebakindlalt tooli käe otsas.
  
  Esikus telefoni kõrval asuvale plokile kritseldatud number oli võõras. Kindlasti polnud see Thorpe Wood. Huvi tundes valis Banks numbri.
  
  "Inspektor Hart kuulab. Kes räägib?
  
  "Michelle? See olen mina. Alan Banks".
  
  "Ah, peainspektor Banks."
  
  
  
  "Sa jätsid mulle sõnumi, et ma helistaksin. Kas see on teie mobiilinumber?"
  
  "See on õige. Vaata, esiteks on mul kahju selle pärast, mis juhtus täna hommikul detektiiv superintendent Shaw'ga."
  
  "Kõik on korras. See pole sinu süü."
  
  "Ma lihtsalt tundsin... Noh, igatahes, ma olen üllatunud, et ta sellist huvi üles näitab. See pole isegi tema juhtum. Ma tembeldasin talle, et ta mängib lihtsalt aega kuni pensionini, nüüd on ta minu peal nagu räpane särk.
  
  "Millest sa minuga rääkida tahtsid?"
  
  "Kas sa lähed koju?"
  
  "Jah".
  
  "Millal?"
  
  "Ma ei tea. Täna. See õhtu. Pole mõtet logeleda seal, kus nad mind ei taha."
  
  "Ära haletse ennast. See ei sobi sulle. Tahtsin lihtsalt küsida, kas soovite enne lahkumist kohtuda ja vestelda, kui teil pole kiiret?"
  
  "Kas on mingit erilist põhjust?"
  
  "Võib-olla sellepärast, et ma ei kohtlenud sind kui soovimatut tulnukat, hoolimata teie vähem kui viisakast tutvustusest."
  
  "Jah OK. Miks mitte?"
  
  "Ütleme, et kell pool kuus katedraali väljakul Starbucksis?"
  
  "Kas siin on Starbucks? Peterborough's?
  
  "Ära näi nii üllatunud. Nendel päevadel on meil kõik hästi. Kas siin on ka McDonald's, kui soovite?
  
  "Ei. Starbucks teeb seda. Praegu on kell pool kuus. Mul on piisavalt aega, et asjad pakkida ja hüvasti jätta. Näeme seal ".
  
  
  
  Annie ja Gristorp jõudsid Hallam-Tharni täpselt õigel ajal, et näha, kuidas kaks politseisukeldujat surnukeha välja tõmbasid ja endaga kaldale tirisid. Kuriteopaiga fotograaf Peter Darby istus lähedal paadis ja filmis kõike. Ta oli juba teinud mitu fotot ja polaroidi kohast, kus Andrew Naylor oli surnukeha esimest korda näinud. Üks Helmthorpe'i meestest leidis Naylori jaoks kuivad riided ja ta seisis väikese seltskonnaga ning näris küüsi, kui sukeldujad kaldale lähenesid.
  
  Rannas olles panid nad surnukeha politseikirurg dr Burnsi jalge ette murule. Siseministeeriumi patoloog dr Glendenning ei olnud sel päeval kättesaadav, kuna teda kutsuti appi kolleegile Scarborough's raske juhtumiga. Kuriteopaiga koordinaator detektiiv seersant Stefan Nowak ja tema sündmuskoha ohvitserid olid teel.
  
  Noh, mõtles Annie kergendustundega, vähemalt polnud see uppunud mees. Ta oli rohkem kui ühe veest välja tõmmatud paistes vormitu tüki asemel ja teist ta ei tahtnud. Kuid nägu nähes võttis ta anonüümse uppunud mehe iga päev hea meelega vastu. Surnukeha kuulus Luke Armitage'ile. Selles pole kahtlustki. Tal oli seljas must T-särk ja teksad, mida Robin enda sõnul Eastvale'i minnes kandis, ning ta ei olnud piisavalt kaua vees olnud, et tema näojooni ei oleks võimalik ära tunda, kuigi ta nahk oli valge ja nahal esines nahapõletikku. anserina , paremini tuntud kui "hanenahk". Kunagised tumedad kiharad olid nüüd sirged ja kleepunud tema pea ja näo külge nagu merevetikas.
  
  Annie astus kõrvale ja lubas dr Burnsil end kohapeal uurida. "See saab olema raske," ütles ta Anniele. "Üldiselt lagunevad kehad õhus kaks korda kiiremini kui vees, kuid arvesse tuleb võtta nii palju muutujaid."
  
  "Kas on võimalus, et ta uppus?"
  
  Arst uuris Luke'i suud vahunähtude suhtes ja tema silma iseloomulike petehhiaalsete hemorraagiate suhtes, mis olid seotud lämbumisega, mille üks vorm on uppumine. Ta raputas pead ja pöördus tagasi Annie poole. "Raske on kindel olla. Saame parema ettekujutuse, kui dr Glendenning kontrollib oma kopse ja teeb kaheaatomilise analüüsi."
  
  Annie teadis kohtuekspertiisi põhiteadustest, et diatoomid olid vees elavad mikroorganismid. Kui uppusite, hingasite koos veega sisse ka palju ränivetikaid ja need levisid igasse kehanurka, isegi luuüdisse; kui sa ei uppuks, vaid leiti veest surnuna, siis võiks leida paar ränivetikat, kuid neid poleks nii palju ega laialt levinud.
  
  Dr Burns pööras keha ümber ja osutas Luke'i kuklale. Annie nägi löögijälgi. "Kas sellest piisaks surma põhjustamiseks?" ta küsis.
  
  "Raske löök väikeajule?" küsis dr Burns. "Kindlasti". Ta asus surnukeha üksikasjalikumalt uurima. "Tal on külm," ütles ta, "ja mitte mingit rangust."
  
  "Mida see teile ütleb?"
  
  "Tavaliselt jahtub keha maha pärast kaheksa kuni kümme tundi vees viibimist. Muidugi pean selle kinnitamiseks tema temperatuuri mõõtma ja me peame teadma ka vee temperatuuri. Mis puutub rangusse, siis arvestades vee ilmset mõju tema nahale, pidi see tulema ja kaduma.
  
  "Kui kaua see aega võtab?"
  
  "Vees? Kuskil kahe kuni nelja päeva vahel.
  
  "Mitte varem?"
  
  "Tavaliselt mitte. Kuigi ma pean jälle temperatuuri kontrollima. Võib-olla on praegu suvi, aga me ei naudi viimasel ajal peaaegu hooajalisi temperatuure.
  
  Kaks päeva, mõtles Annie. Nüüd oli neljapäeva pärastlõuna ja lunarahanõue saabus kaks päeva tagasi, teisipäeva õhtul. Kas Luke oli selleks ajaks juba surnud? Kui jah, siis tema surmal polnud tema hoolimatute tegudega midagi pistmist. Ta hakkas tundma lootusekiirt. Kui see nii oli, siis püüdis röövija Luke'i surma eest raha sisse teenida, mis võis juhtuda muudel põhjustel. Uudishimulik. Ta peaks kohe hakkama motiivi otsima.
  
  Läheneva kaubiku heli katkestas Annie mõttekäigu ja ta heitis pilgu seinale, et näha, kuidas seersant Novak ja tema kohtuekspertiisi meeskond üksteise järel üle astmete hüppavad, nagu lambad oma valgetes mattülikondades. Noh, mõtles ta, võib-olla oskavad eksperdid talle natuke rohkem rääkida.
  
  
  
  
  Banks saabus Michelle'iga kohtumisele pool tundi varem, parkis raekoja taha lühiparklasse ja läks otseteed üle arkaadi Bridge Streetile, kus ta peatus Waterstonesi juures ja ostis raamatu nimega The Profession of Vägivald, lugu Kray kaksikutest. Mööda elava liiklusega tänavat väljaku poole kõndides imestas ta, kui palju on kesklinn pärast tema elamist muutunud. Alustuseks oli see nüüd täiesti jalakäijate ala, kus ei olnud tiheda liiklusega teid, nagu see oli siis, kui ta seal elas. Ja tundus puhtam, hooned olid vähem räbalad ja mustusega kaetud. Oli päikesepaisteline päev ja turistid tulid katedraali territooriumilt sisse ja välja ning väljakule, et veeta aega poode sirvides. Banks leidis, et see kõik oli üsna meeldiv, mis ei häirinud tema mälestusi räpases, kauges provintsi eeslinnas kinnijäämisest. Võib-olla on ta kõige rohkem muutunud.
  
  Ta leidis katedraali sissepääsu nurgalt Starbucksi ja rüüpas raamatut lehitsedes suurt lattet.
  
  Michelle saabus viis minutit hilinemisega, komponeerides ja komponeerides, jalas mustad püksid ja kreemika pluusi peal kiltkivihall jope. Ta astus cappuccino leti juurde ja istus siis Banksi vastas.
  
  "Oled teid täna hommikul kergelt šokeeritud, kas pole?" ta ütles.
  
  "Ma arvan, et jah," ütles Banks. "Pärast kõiki neid aastaid... ma ei tea, ma arvan, et lasin endal uskuda, et nende vahel peab olema seos. Ma petsin ennast."
  
  "Me kõik teeme seda ühel või teisel viisil."
  
  "Sa oled liiga noor, et olla nii küüniline."
  
  "Ja sa pead olema piisavalt vana ja piisavalt tark, et mõista, et meelitusega ei saavuta te midagi. Su huultel on natuke vahtu."
  
  Enne kui Banks jõudis selle kustutada, sirutas Michelle sõrme ja tegi seda tema heaks, puudutades sõrmeotsaga tema huult.
  
  "Aitäh," ütles ta.
  
  
  
  Michelle punastas, pööras pea ära ja itsitas vaikselt. "Ma ei tea, miks ma seda tegin," ütles ta. "Mu ema tegi seda, kui ma piimakokteile jõin."
  
  "Pole aastaid piimakokteili proovinud," ütles Banks.
  
  "Mina ka. Mis järgmiseks?"
  
  "Kodu. Ja sina?"
  
  "Ei tea. Juhtmed jäävad vaevu silma vasakule, paremale ja keskele.
  
  Banks mõtles hetke. Ta ei rääkinud Shawile Kray võimalikust seosest, sest Shaw käitus nagu pätt. Pealegi polnud see tema asi. Kuigi polnud põhjust seda Michelle"i eest varjata. Võib-olla ei tähendanud see midagi, kuid vähemalt annaks see talle tegevust, illusiooni progressist.
  
  "Olen kuulnud kuulujutte, et Graham Marshalli isa oli seotud Kray perekonnaga Londonis vahetult enne pere siia kolimist."
  
  "Ühendatud? Kuidas?"
  
  "Tugeva käega mees. Silovik. Ma ei tea, kui tõsi see on - teate, kuidas selliseid asju saab liialdada -, aga võib-olla tasub sellesse veidi süveneda.
  
  "Kuidas sa seda teadsid?"
  
  Banks puudutas tema ninaotsa. "Mul on oma allikad."
  
  "Ja kui kaua sa tead?"
  
  "Ma avastasin just enne siia tulekut."
  
  "Jah, ja paavst on juut."
  
  "Küsimus on, mida te kavatsete sellega teha?"
  
  Michelle segas lusikaga oma tassis vahtu. "Ma ei arva, et mitme uurimise alustamine oleks kahjulik. See võib isegi teha reisi Londonisse. Oled sa kindel, et ma ei lähe sealt minema nagu täielik idioot?"
  
  "Ma ei saa seda garanteerida. See on alati risk. Ikka parem kui olla idioot, kes jättis olulise vihje kahe silma vahele.
  
  "Aitäh. See on tõesti rahustav. Ma ei teadnud Krayst enne tulekut suurt midagi. Ma pole isegi filmi näinud. Kuigi ma mäletan küll mitte väga kaua aega tagasi ühele neist East Endis korraldatud uhkeid matuseid.
  
  "See peab olema Reggie. Paar aastat tagasi. Kogu East End tuli tema pärast. See oli sama, kui Ronnie 1995. aastal suri. Rääkid olid East Endi elanike seas väga populaarsed. Nad armastasid oma ema. Neid oli kolm, vanema venna nimi oli Charlie, kuid inimesed pööravad tähelepanu kaksikutele Ronnie ja Reggie. Nad valitsesid peaaegu viiekümnendatel ja kuuekümnendatel East Endi ja palju ka West Endi, kuni nad vangistati. Ronnie oli hull. Paranoiline skisofreenik. Ta sattus Broadmoori. Reggie oli Parkhurstis A-kategooria. Ma arvan, et võiksite öelda, et tema domineerivam kaksikvend eksitas teda, kui tahtsite halastust näidata.
  
  "Aga mis võis neil pistmist olla Graham Marshalli kadumise ja mõrvaga?"
  
  "Tõenäoliselt mitte midagi," ütles Banks. "Nad ei töötanud sageli väljaspool Londonit, välja arvatud mõned klubid sellistes linnades nagu Birmingham või Leicester. Aga kui Bill Marshall nende heaks töötas, on alati võimalus, et ta jättis nad põhjusega vihaseks ja kaksikutel olid suurepärased sidemed.
  
  "Ja selle eest oleksid nad ta poja tapnud?"
  
  "Ma ei tea, Michel. Nendel inimestel on väga väärastunud õiglustunne. Ja ärge unustage, Ronnie oli hull. Ta oli muu hulgas seksuaalsadist, tõsine pervert. Tema oli see, kes läks pimedasse kerjusesse ja tulistas tunnistajaid täis saali ees George Cornelli otse silmade vahele. Kas sa tead, mis jukeboxis mängis?"
  
  "Ütle mulle".
  
  "See oli Walker Brothers, "Päike ei paista enam". Ja öeldakse, et nõel jäi maha, kui teda tulistati.
  
  "Kui melodramaatiline. Ma ei mäleta Walker Brothersi."
  
  "Vähesed inimesed teavad. Kas tahad, et laulan sulle paar salmi?"
  
  
  
  "Ma arvasin, et ütlesite, et te ei laula kunagi naistele, kellega just kohtusite?"
  
  "Ma tegin?"
  
  "Kas sa ei mäleta?"
  
  "Sinust ei pääse miski, eks?"
  
  "Natuke. Ma tean, et sa loed ka Philip Larkinit.
  
  "Kuidas?"
  
  "Sa tsiteerisid teda."
  
  "Olen muljet avaldanud. Igal juhul, kes teab, kuidas mõtleb selline mees nagu Ronnie Kray, kui "mõtle" on isegi õige sõna? Selleks ajaks nägi ta vaenlasi kõikjal enda ümber ja leidis üha dramaatilisemaid viise inimestele haiget teha. Talle meeldis sisendada hirmu ja aukartust isegi oma alluvates. Ta oli ka homoseksuaal, kes eelistas teismelisi poisse. Kindlasti poleks nad ise Grahami teinud - nad oleksid olnud agorafoobiad, kui oleksid jõudnud nii kaugele Londonist põhja poole -, kuid nad oleksid võinud saata kellegi seda tegema. Igal juhul pole asi ainult selles."
  
  "Mis siis?"
  
  "Kui Bill Marshall tõesti töötas Crazy's jõustajana, mida ta siin tegi? Te teate sama hästi kui mina, et inimesed ei lahku sellelt töölt lihtsalt. Võib-olla sai ta tööd mõne kohaliku, filiaali juhataja juures.
  
  "Nii et sa tahad öelda, et ta võib siin teha samu trikke ja sellel võib olla midagi pistmist Grahami surmaga?"
  
  "Ma lihtsalt ütlen, et see on võimalik, see on kõik. Tasub uurida."
  
  "Vanastes krimiajakirjades mainiti väljapressimist," ütles Michelle. "Keegi nimega Carlo Fiorino. Kas see tuletab teile midagi meelde?"
  
  "Ebamääraselt," ütles Banks. "Võib-olla oli tema nimi lehtedes, kui ma laps olin. Igal juhul tasub sellele mõelda."
  
  "Miks see esialgses uurimises välja ei tulnud?"
  
  "Kas see on tõsi?" Banks ütles. "Ei tea. Kas soovite veel kohvi?"
  
  
  
  Michelle vaatas oma tühja tassi. "Kindlasti".
  
  Banks jõi veel kaks tassi kohvi ja kui ta tagasi tuli, lappas Michelle raamatut.
  
  "Laena see, kui soovite," ütles ta. "Ma võtsin selle lihtsalt selleks, et näha, kas saan natuke rohkem tausta täita."
  
  "Aitäh. Tahaks seda lugeda. Kas Graham mainis teile kunagi Krays?
  
  "Jah, aga ma pole kindel, kas ta kunagi ütles, et tema või ta isa neid teadis. Mõtlesin ka ajakavale. Graham ja ta vanemad saabusid siia umbes 1964. aasta juulis või augustis. Juulis tekkis suur ajakirjanduskära Ronnie väidetava homoseksuaalse suhte üle Lord Boothbyga, kes eitas kõike ja kaebas Sunday Mirrori laimu eest kohtusse. Ronnie järgis eeskuju, kuid ta sai vaid vabanduse. Siiski oli ka positiivne külg, sest pärast seda pidi ajakirjandus Crazy mõneks ajaks peatama. Keegi ei tahtnud enam laimuülikondi. Ühel päeval oli Ronnie pätt ja gangster ning järgmisel päeval sportlik härrasmees. See lükkas tagasi ka politseiuurimise. Kõik ümberringi pidid munadel kõndima. Sellele vaatamata arreteeriti nad järgmise aasta jaanuaris ähvardustega raha nõudmise eest. Kautsjonit ei pandud ja nende üle mõisteti kohut Old Baileys.
  
  "Mis on juhtunud?"
  
  "Nad tulid välja kuivana. Alustuseks oli see üsna habras äri. Räägiti žürii sekkumisest. Näete, siis polnud enamuse otsust, nagu meil täna. Kõik kaksteist pidid sellega nõus olema, vastasel juhul oleks toimunud ülekuulamine, mis oleks andnud kohtualusele veel rohkem aega asja korda ajada. Nad kaevasid ühe peamise süüdistuse tunnistaja peale mustust ja oligi kõik, nad olid vabad.
  
  "Aga mis sellel kõigel Grahamiga pistmist on?"
  
  "Ma ei väida, et see nii on, vaid see, et see juhtus umbes aastatel 1964 ja 1965, perioodil, millest me räägime. Krays olid sageli avalikkuse tähelepanu all. Laimujuhtum ja kohtuasi olid suured uudised ning pärast nende lõppemist olid need pikka aega tulekindlad. See oli nende kuulsuste tõusmise algus, võib öelda, et Londoni varjukülg. Peagi pildistati neid koos filmistaaride, sporditegelaste ja poplauljatega: Barbara Windsor, Sonny Liston, Judy Garland, Victor Spinetti - kellel oli raske päev, aidake! ja Maagiline mõistatusreis, kui saate veel ühe pisiasjaga hakkama. 1965. aasta suvel oli neil juhtum, mis hõlmas varastatud Ameerika väärtpaberite ja võlakirjade müüki maffiale ning nad valmistusid suureks võitluseks oma rivaalide, Richardsoni jõuguga. Banks koputas näpuga raamatule. "See kõik on siin. Ma ei tea, kas see tähendab midagi. Kuid nagu teie ülemus täna hommikul selgeks tegi, pole see minu asi."
  
  Michelle kortsutas kulmu. "Jah, ma tean. Ma mõtlen kogu aeg, et ta vaatab üle mu õla, isegi praegu, siin."
  
  "Ma ei taha, et sa minuga rääkimise pärast hätta jääks."
  
  "Ära muretse. Nad ei järgnenud mulle. Ma olen lihtsalt paranoiline."
  
  "See ei tähenda, et teid ei jälgitaks. Kas hoiate ühendust, andke mulle teada, kui midagi teada saate?"
  
  "Ma ei pea, aga ma teen."
  
  "Ja kui ma saan kuidagi aidata..."
  
  "Kindlasti. Kui mäletate midagi, mida Graham ütles või tegi, mis võiks abiks olla, oleksin tänulik, kui teaksite."
  
  "Sa saad. Vaata, Grahami ema mainis matuseid, kui säilmed vabastatakse. Kas teil on aimu, kui kaua see aega võib võtta?"
  
  "Ma pole kindel. See ei tohiks olla pikk. Vaatan, kuidas doktor Cooperil homme läheb.
  
  "Kas sa saaksid? Hästi. Ma arvan, et tahaksin selle pärast tulla. Isegi Shaw ei saa selle üle kurta. Kas sa annad mulle teada?"
  
  "Kindlasti. Kas ma võin sinult midagi küsida?"
  
  "Jätka".
  
  "See Shaw märkus viirpapagoi kohta. Mida ta mõtles?
  
  Banks jutustas kurva loo Joey põgenemisest vabadusse ja kindlasse surma. Lõpuks Michelle naeratas. "See on nii kurb," ütles ta. "Sul oli vist süda valus."
  
  
  
  "Ma olen sellega leppinud. Ta polnud just imepapagoi. Ta ei saanud isegi rääkida. Nagu kõik mulle tol ajal ütlesid, ei olnud ta Eagle Goldie.
  
  "Eagle Goldie?"
  
  "Jah. Varem samal 1965. aastal põgenes kotkas Goldie Londoni loomaaiast. Nad tagastasid selle paari nädala pärast. See oli tol ajal suur lugu."
  
  "Aga teie Joeyd ei leitud kunagi?"
  
  "Ei. Tal polnud kaitset. Ta vist arvas, et on kodus, vaba, aga ta ei suutnud ellu jääda koos kõigi sealsete kiskjatega. Ta oli liiga rutakas. Kuulake," jätkas Banks, "kas vastate mu küsimusele?"
  
  Michelle noogutas, kuid nägi ettevaatlik ja niheles oma istmel.
  
  "Sa oled abielus?" küsis Banks.
  
  "Ei," ütles ta. "Ei, ma ei ole selline." Ja ta tõusis püsti ja lahkus isegi hüvasti jätmata.
  
  Banks hakkas talle järele minema, kui tema mobiiltelefon helises. Kõnele vastas Banks, kirudes ja tundes end veidi jonnina, nagu ta alati tegi, kui telefon avalikus kohas helises.
  
  "Alan? See on Annie. Loodan, et ma ei helistanud valel ajal."
  
  "Ei, üldse mitte."
  
  "Ainult meil oleks täiendavat abi, kui te oma ettevõtte seal lõpetate."
  
  "Päris palju," ütles Banks, arvates, et lahkuminek mõlema kohaliku politseinikuga, kellega ta kohtus, jättis palju soovida. "Kuidas sul läheb?"
  
  "Kas mäletate seda kadunud last, kellest ma teile rääkisin?"
  
  "Luke Armitage?"
  
  "See on see üks."
  
  "Mis temaga on?"
  
  "Tundub, et sellest sai just mõrvajuhtum."
  
  "Kurat," ütles Banks. "Ma olen teel".
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  9
  
  Kui aus olla, siis tead," ütles Banks, "see on teie juhtum. See oli algusest peale nii. Oled sa kindel, et tahad, et ma sekkun?"
  
  "Ma ei helistaks sulle, kui see nii poleks, eks?" küsis Annie. "Pealegi sa tead, et ma pole nii suur politseinik."
  
  "Missugune vask?"
  
  "Kõik on territoriaalne ja bürokraatlik. Ma ei armasta matšide kaklemist. Olen koostöö, iseenda, mitte konkurentsi poolt.
  
  "Piisavalt õiglane. Seostagem minu kommentaar hiljutise kogemusega.
  
  "Mida sa silmas pead?"
  
  Banks rääkis talle detektiiv superintendent Shaw'st.
  
  "Noh," ütles Annie. "Ära ütle, et ma ei hoiatanud sind, et nad ei võta sind avasüli vastu."
  
  "Aitäh".
  
  "Rõõmuga. Igal juhul saate mind aidata, kui kohtlete mind austusega, mida ma väärin, ega kohtle mind kui lihtlabast."
  
  "Kas ma kunagi saan?"
  
  "See on päris hea algus."
  
  Banksi auto oli remondis garaažis ja sai valmis alles lõuna ajal, nii et nad tellisid samal hommikul ametiauto ja Annie istus rooli, mida Banksile tavaliselt ise teha meeldis.
  
  
  
  "Ma arvasin, et see võib mulle meeldida," ütles Banks. "Selle kohta, et teil on autojuht, on palju öelda."
  
  Annie vaatas talle otsa. "Kas sa tahad välja tulla ja ülejäänud tee kõndida?"
  
  "Ei aitäh".
  
  "Noh, käituge ise. Igal juhul," jätkas ta, "kui soovite selles küsimuses olla täiesti ametlik, on see Suure mehe otsustada. Ta on vanemteadur ja just tema soovitas, et kui ma viisakalt paluksin, võiksite puhkuselt varakult tagasi tulla ja oma märkimisväärsetest kogemustest kasu saada.
  
  "Suur mees?"
  
  "Detektiiv superintendent Gristorp."
  
  "Kas ta teab, et sa teda nii kutsud?"
  
  Annie naeratas. "Te oleksite pidanud kuulma, kuidas me teile kiirabis helistame."
  
  "Pean ütlema, et kodus on tore olla," ütles Banks.
  
  Annie vaatas talle külili. "Kuidas muud asjad läksid kui teie kokkupõrge kohaliku politseiga?"
  
  "See kõik on tegelikult natuke piinlik." Banks rääkis talle, et McCallum oli põgenenud vaimuhaige, kes uppus enne Grahami kadumist.
  
  "Mul on nii kahju, Alan," ütles naine mehe põlve puudutades. "Pärast kõiki neid aastaid kestnud süüd ja vastutust... Aga sa pead teatud mõttes kergendust tundma... See tähendab, et teadmine, et see ei saanud olla tema, tähendab, et see ei olnud teie süü."
  
  "Ma arvan, et peaksin. Tead, peale politsei seal all, oled sa ainus inimene, kellele ma sel päeval jõe ääres juhtunust rääkinud olen."
  
  "Sa pole kunagi Sandrale öelnud?"
  
  "Ei".
  
  "Miks?"
  
  "Ma ei tea".
  
  Banks tundis, kuidas Annie tema kõrval vait jäi, ja mõistis, et ta oli taas teinud just seda, mis sundis ta nende romantilise suhte lõpetama. Tundus, nagu oleks ta pakkunud talle midagi sooja, pehmet ja tundlikku, kuid hetkel, kui ta käe sirutas ja seda puudutas, vajus naine tagasi oma kõvasse, läbitungimatusse kesta.
  
  Enne kui kumbki neist jõudis midagi muud öelda, jõudsid nad Armitage'Drive'i lõpuni, kus reporterid askeldasid nende ümber pastakate, mikrofonide ja kaameratega. Korrapidaja tõstis lindi ja lasi nad läbi.
  
  "Muljetavaldav," ütles Banks, kui soliidne sümmeetriline hoone nähtavale tuli. "Varem nägin seda kohta ainult veepiirilt."
  
  "Oodake, kuni kohtute sees ilusate inimestega."
  
  "Rahune Annie, nad kaotasid just oma poja."
  
  Annie ohkas. "Ma tean seda. Ja ma teen seda. Hästi?"
  
  "Hästi".
  
  "Ma lihtsalt ei oota seda."
  
  "Kes tuvastas?"
  
  "Winsome tegi. Eile õhtul".
  
  "Nii et te pole pärast poisi surnukeha leidmist perekonda näinud?"
  
  "Ei".
  
  "Kui sa ei arva, et ma patroneerin, siis miks sa ei lase mul nendega tegeleda?"
  
  "Ole lahke. Ausalt. Arvestades minu varasemaid tulemusi Martin Armitage'iga, oleksin tänulik, et saaksin seekord vaatleja rollis olla. Värske lähenemine ja kõik muu.
  
  "Hästi".
  
  Josie avas välisukse peaaegu siis, kui nad kella helistasid, ja juhatas nad kahekesi elutuppa, kus Banks end tutvustas.
  
  "Mis nüüd?" küsis Martin Armitage Anniele otsa vaadates. Tema ega ta naine ei näinud välja, nagu oleksid nad palju maganud, ja tõenäoliselt ei maganud.
  
  "Mõrvajuurdlus," ütles Banks. "Või nii tundub. Ja me vajame teie abi."
  
  "Ma ei saa aru, kuidas saaksime aidata rohkem, kui oleme juba teinud. Tegime teiega koostööd röövija tahte vastaselt ja vaadake, mis juhtus. Ta vaatas tõstetud häälega Annie poole tagasi. "Ma loodan, et saate aru, et see on teie süü, et Luke'i surm on teie vastutus. Kui sa poleks mulle lastekodusse järgnenud ja siis siin nuusutama tulnud, oleks röövija raha võtnud ja Luke oleks terve ja terve kodus olnud.
  
  "Martin," ütles Robin Armitage. "Arutasime seda ikka ja jälle. Ära tee stseeni."
  
  "Ära tee stseeni! Kallis jumal, naine, me räägime sinu pojast. Ta oleks ta peaaegu tappinud."
  
  "Rahunege, härra Armitage," ütles Banks. Martin Armitage polnud nii pikk, kui Banks ette kujutas, kuid ta oli vormis ja täis energiat. Mitte see, kes istub tegevusetult ja ootab tulemusi, vaid see, kes läks välja ja saavutas tulemuse. Banks meenutas, et mängis ka niimoodi jalgpalli. Armitage ei olnud rahul võrgu ääres rippumisega, oodates, kuni poolkaitsja talle palli serveerib; ta lõi ise väravavõimalusi ning põhiline etteheide talle oli see, et ta oli pallihimuline, kaldus rohkem lööma ja eksima kui kellelegi paremal positsioonil olevale söötmisele. Samuti puudus tal enesevalitsemine ning ta teenis suure hulga punaseid ja kollaseid kaarte. Banks meenutas, kuidas ta korra ründas teise meeskonna mängijat, kes temalt karistusalas ausalt palli ära võttis. Ta määras selle eest penalti ja tema meeskond kaotas mängu.
  
  "See on piisavalt raske töö," ütles Banks, "ilma et te seda hullemaks teeksite. Mul on kahju teie kaotuse pärast, kuid ärge süüdistage teisi. Me ei tea veel, kuidas või miks Luke suri. Me isegi ei tea, kus ja millal. Seega, kuni me ei suuda vastata mõnele neist põhiküsimustest, ei saa me teha ennatlikke järeldusi. Soovitan teil sama vaoshoitust kasutada."
  
  "Mida sa veel ütleksid?" küsis Martin. "Te hoiate alati kokku, kõik."
  
  "Kas me saame asja kallale asuda?"
  
  "Jah, muidugi," ütles Robin, istus teksades ja kahvaturohelises pluusis diivanil, pikad jalad ristis ja käed süles. Ilma meigita ja kuulsate kuldblondide juustega, mis olid hobusesabasse seotud, nägi ta endiselt suurepärane välja, arvas Banks, ja varesejalad rõhutasid tema ilu ainult. Tal oli klassikalise modelli nägu: kõrged põsesarnad, väike nina, terav lõug, ideaalsed proportsioonid, kuid tema näojoontes oli ka iseloomu ja isikupära.
  
  Banks töötas kunagi The Meti juhtumi kallal, mis hõlmas modelliagentuuri ja oli üllatunud, et nii paljudel naistel, kes nägid ajakirjades ja televisioonis ilusad välja, jäi päriselus midagi puudu, nende näojooned olid täiuslikud, kuid ilmetud, vormimata ja lõpetamata. , nagu tühi lõuend või näitleja ilma rollita. Aga Robin Armitage oli kohal.
  
  "Ma olen kindel, et teate," ütles Banks, "et Luke'i surm muudab kõike. See muudab uurimise edenemist ja me peame uuesti läbima suures osas sama tee. See võib teile tunduda tüütu ja mõttetu, kuid uskuge mind, see on vajalik. Olen selles äris uus, kuid täna hommikul võtsin aega ja vaatasin uurimise senise käigu üle ja pean ütlema, et ma ei leidnud midagi ebatavalist, midagi sellist, mida ma ise poleks teinud juhtinud."
  
  "Nagu ma ütlesin," sekkus Martin. "Te kõik hoiate kokku. Ma kaeban ülemkonstaablile. Ta on mu isiklik sõber."
  
  "See on teie privileeg, kuid ta ütleb teile ainult seda, mida ma ütlen. Kui kõik annaksid inimröövi nõudmistele järele ilma politseid teavitamata, oleks see kõige populaarsem kuritegu riigis.
  
  "Aga vaadake, mis juhtus, kui me sellest politseile teatasime. Meie poeg on surnud."
  
  "Midagi läks valesti. See oli algusest peale ebatavaline juhtum; Siin on mitmeid ebakõlasid."
  
  "Mida sa soovitad? Kas see polnud lihtne inimrööv?
  
  "Selles polnud midagi otsekohest, härra Armitage."
  
  
  
  "Ma ei saa aru," ütles Robin. "Telefonikõne... lunaraha nõudmine... need olid tõelised, kas pole?"
  
  "Jah," ütles Annie, võttes Banksilt vihje. "Kuid lunarahanõue tuli ebatavaliselt kaua pärast Luke'i kadumist, röövija ei lasknud sul oma pojaga rääkida ja tema küsitud summa oli naeruväärselt väike."
  
  "Ma ei tea, millest sa räägid," ütles Martin. "Me ei ole rahast tehtud."
  
  "Ma tean seda," ütles Annie. "Aga kust röövija seda teadis? Põhimõtteliselt teenivad jalgpallurid ja modellid miljoneid ning sina elad mõisas.
  
  Martin kortsutas kulmu. "Sul on vist õigus. Kui ainult..."
  
  "Jah?" Pangad jätkasid taas küsimuste esitamist.
  
  "Kui just see keegi meie lähedane ei olnud."
  
  "Kas sa mäletad kedagi?"
  
  "Muidugi mitte. Ma ei kujuta ette, et keegi meie sõpradest midagi sellist teeks. Oled sa hull?"
  
  "Proua Armitage?"
  
  Robin raputas pead. "Ei".
  
  "Meil on endiselt vaja nimekirja inimestest, kellega rääkida."
  
  "Ma ei lase sul meie sõpru kiusamas käia," ütles Martin.
  
  "Ära muretse, me oleme ettevaatlikud. Ja ära unusta, sa ise pakkusid välja, et see võib olla keegi sinu lähedane. Kas kellelgi on teie vastu viha?"
  
  "Ma arvan, et paar väravavahti," ütles Martin, "aga ei midagi tõsist."
  
  "Proua Armitage?"
  
  "Ma ei usu. Modellikarjäär võib olla äge konkurentsitihe ja olen kindel, et olen pidanud catwalk"il kõvasti tööd tegema, aga ei midagi... kohutavat... Tähendab, mitte midagi, mis paneks kedagi midagi sellist tegema, eriti pärast nii palju aega. ."
  
  "Kui te mõlemad tahaksite selle üle veidi mõelda, oleks see suureks abiks."
  
  "Sa ütlesid, et on imelik, et ta ei lase meil Luke'iga rääkida," ütles Robin.
  
  
  
  "Jah, see on ebatavaline," vastas Annie.
  
  "Kas sa arvad, et see oli sellepärast, et Luke oli juba surnud?"
  
  "See on võimalik," ütles Annie. "Aga me ei saa teada enne, kui patoloog on oma töö lõpetanud."
  
  "Millal see saab?"
  
  "Võib-olla täna õhtuks või homme varahommikul." Politseikirurg dr Burns ei suutnud sündmuskohal surma täpset hinnangut anda, mistõttu pidid nad ootama, kuni dr Glendenning on lõpetanud Luke'i surnukeha surmajärgse läbivaatuse. Juba siis õppisid nad arstiteaduselt imesid mitte ootama.
  
  "Kas te mäletate helistaja kohta veel midagi?" küsis Banks Martin Armitage'ilt.
  
  "Ma olen teile rääkinud kõik, mida tean. Ma ei mäleta muud."
  
  "Hääl polnud kindlasti tuttav?"
  
  "Keegi ma ei tundnud ära."
  
  "Ja seal oli ainult üks kõne?"
  
  "Jah".
  
  "Kas saate meile veel midagi öelda, mis võiks aidata?"
  
  Martin ja Robin Armitage raputasid mõlemad pead. Banks ja Annie tõusid püsti. "Järgmine kord peame vaatama Luke'i tuba," ütles Banks, "ja siis tahaksime rääkida teie majahoidja ja tema abikaasaga."
  
  "Josie ja Calvin?" küsis Martin. "Aga miks?"
  
  "Nad võiksid aidata."
  
  "Ma ei saa aru, kuidas."
  
  "Kas nad olid Luke'iga lähedased?"
  
  "Mitte eriti. Ausalt öeldes jäi mulle alati mulje, et nad pidasid teda pisut veidraks. Nad on imelised inimesed, maa sool, kuid oma arusaamadelt inimestest ja käitumisest on nad mõnevõrra traditsioonilised.
  
  "Ja Luke ei sobinud mustriga?"
  
  "Ei. Sama hästi võis see nende arvates tulla kosmosest.
  
  
  
  "Kas oli vaenulikkust?"
  
  "Muidugi mitte. Lõppude lõpuks on nad meie töötajad. Kas te arvate, et neil on sellega midagi pistmist?"
  
  "Ma ei soovita midagi, lihtsalt küsin. Vaadake, härra Armitage, ma mõistan teie tundeid, ausalt, ma saan aru, aga te peate laskma meil teha oma tööd nii, nagu me õigeks peame. See ei aita sugugi, kui hakkate meie iga liigutust proovile panema. Luban teile, et oleme kõigis oma taotlustes võimalikult diskreetsed. Mida iganes sa arvad, me ei kiusa inimesi. Kuid me ei võta ka kõike nimiväärtusega. Inimesed valetavad erinevatel põhjustel, millest paljud ei ole uurimise seisukohast olulised, kuid mõnikord on põhjuseks see, et nad valetavad, ja meie asi on vale tõest eraldada. Meile teadaolevalt valetasite ise meile kord, kui helistasite inspektor Cabbottile ja ütlesite talle, et kuulsite Luke'ist."
  
  "Ma tegin seda Luke'i kaitsmiseks."
  
  "Ma saan aru, miks sa seda tegid, aga see oli ikkagi vale. Võib-olla näete, kui raske meie töö on, kui võtate arvesse kõiki valesid. Eriti süütute valed. Nagu ma ütlesin, me ei võta asju ega inimesi täisväärtuslikult ja tahame või mitte, iga mõrvajuurdlus algab maja lähedalt ja läheb siis sellest kaugemale. Kui te nüüd ei pahanda, siis vaatame Luke'i toa üle."
  
  
  
  Michelle tegi nalja, kui ta Banksile ütles, et ta hakkab paranoiliseks muutuma, kuid ta hakkas mõtlema, et iga kord, kui ta arhiivi külastas, helistas proua Metcalfe detektiiviülema Shaw'le. Siin ta jälle on, millele eelneb tema varju tume jahedus, tillukese toa lävel.
  
  "Kas on edusamme?" küsis ta vastu ust nõjatudes.
  
  "Ma pole kindel," ütles Michelle. "Ma vaatasin läbi vanu 1965. aasta kuriteoteateid, et leida seost Grahami kadumisega."
  
  "Kas sa leidsid midagi?"
  
  
  
  "Mitte otseselt, ei."
  
  "Ma ütlesin sulle, et sa raiskad oma aega."
  
  "Võib-olla mitte päris."
  
  "Mida sa silmas pead?"
  
  Michelle tegi pausi. Ta pidi oma öelduga ettevaatlik olema, sest ta ei tahtnud, et Shaw teaks, et Banks oli talle Kray ühendusest rääkinud. See oleks ta hüsteeriasse ajanud, ilma milleta oleks ta hästi hakkama saanud. "Lugesin uuesti aruandeid ja väiteid 1965. aasta juulis toimunud väljapressimise juurdluse kohta ning välja tuli Grahami isa nimi."
  
  "Nii? Kus on ühendus?
  
  "Klubi Church Streetis nimega Le Phonographe."
  
  "Ma mäletan seda kohta. See oli disko."
  
  Michelle kortsutas kulmu. "Ma arvasin, et disko oli seitsmekümnendatel, mitte kuuekümnendatel."
  
  "Ma ei räägi muusikast, vaid asutusest endast. Sellised klubid nagu Le Phonographe pakkusid liikmelisust ja serveerisid toite, tavaliselt mittesöödavat veiselihaburgerit, kui mu mälu mind ei peta, et nad saaksid pärast tavapärast sulgemisaega legaalselt alkoholi müüa. Nad jäid lahti kuni kella kolmeni öösel. Seal oli ka muusikat ja tantsu, kuid tavaliselt oli see Motown või soul.
  
  "Paistab, et teate seda kohta, söör."
  
  "Ma olin kunagi noor, inspektor Hart. Pealegi oli Fonograaf üks neist kohtadest, millel silma peal hoida. See oli kurikaelte klubi. Kuulub vastikule mehele nimega Carlo Fiorino. Varem meeldis talle teeselda, et on maffiast, ta kandis laiade revääridega triibulisi ülikondi, pliiatsipeenikesi vuntsid, sülitamist ja kõike muud - tõeline puutumatu -, kuid tema isa oli sõjavang, kes jäi pärast sõda ja abiellus kohaliku talunikuga. Huntingdonist - viis. Seal hängis palju kohalikke jõhkraid ja sageli võis saada jootraha või paar. Ja ma ei pea silmas kella poole kolme Kempton Parkis."
  
  "Nii et see oli kuritegelik pidu?"
  
  "Siis jah. Aga väiklane. Inimesed, kellele meeldis arvata, et nad on suured mängijad.
  
  
  
  "Kaasa arvatud Bill Marshall?"
  
  "Jah".
  
  "Nii et sa teadsid Bill Marshalli tegevusest?"
  
  "Muidugi me tegime seda. Ta oli rangelt kõrvaltegelane. Me ei võtnud temalt silmi. See oli rutiin."
  
  "Mida see Carlo Fiorino mängis?"
  
  "Natuke kõike. Varsti, kui uue linna laienemine oli täies hoos, muutis ta Le Phonographe'ist kvaliteetsema klubi, kus on korralik toit, parem tantsupõrand ja kasiino. Talle kuulus ka eskortbüroo. Arvame, et ta tegeles ka narkootikumide, prostitutsiooni ja pornograafiaga, kuid ta oli alati piisavalt tark, et püsida kurvi ees ja mängis mõlemad pooled keskpunkti vastu. Suurem osa ajast".
  
  "Mida sa mõtled, söör?"
  
  "Võttis kuuli uimastisõjas jamaikalastega 1982. aastal."
  
  "Aga ta ei teeninud kunagi aega?"
  
  "Minu mäletamist mööda pole kunagi milleski süüdistatud."
  
  "Kas see ei tundu teile imelik, söör?"
  
  "Imelik?" Shaw näis olevat oma tagasivaateseisundist välja tulnud ja naasnud oma vana pahuraks. Ta tõi oma näo naise omale nii lähedale, et naine tundis tema tubaka-mündi-viski hingeõhku ja nägi tema sibulakujulises ninas tuikavat lillade veenide võrgustikku. "Ma ütlen teile, mis on kuradi imelik, inspektor Hart. Sina oled see, kes neid küsimusi esitab. See ongi imelik. Sellel ei saa olla midagi pistmist Graham Marshalliga juhtunuga ja see on fakt. Sa kühveldad mustust. Ma ei tea, miks, aga seda sa teed."
  
  "Härra, ma üritan välja selgitada poisi kadumise asjaolud. Uurimise ja teiste uurimiste samaaegne vaatamine tundub mulle mõistlik viis seda teha.
  
  "Teie ülesanne ei ole Marshalli, inspektor Harti ega kellegi teise kohta uurida. Kes sa ennast arvad, kaebused ja distsipliin? Jää oma töö juurde."
  
  
  
  "Aga härra, Bill Marshall oli üks inimestest, keda selle väljapressimisega seoses intervjueeriti, nad kõik olid seotud Carlo Fiorino ja Le Phonographe'iga. Mõned kesklinna poeomanikud esitasid kaebuse ja Marshall oli üks nendest inimestest, kellele nad nimetasid.
  
  "Kas talle esitati süüdistus?"
  
  "Ei, härra. Ainult üle kuulatud. Üks esialgsetest kaebajatest sattus haiglasse, teised tunnistajad aga taandusid ja võtsid oma ütlused tagasi. Edasisi meetmeid polnud."
  
  Shaw muigas. "Siis on see vaevalt asjakohane, eks?"
  
  "Aga kas teile ei tundu imelik, et midagi ette ei võetud? Ja et kui Graham Marshall kadus, ei sattunud tema isa kunagi luubi alla, kuigi ta oli hiljuti seotud kuritegeliku jõuguga?
  
  "Miks ta peaks? Võib-olla ta ei teinud seda. Kas see mõte on teile kunagi pähe tulnud? Ja isegi kui ta osales mingis väikeses väljapressimises, ei tee see temast lapsetapjat, eks? Isegi teie standardite järgi on see liiga palju kujutlusvõimet.
  
  "Kas Bill Marshall oli politsei informaator?"
  
  "Võib-olla lasi ta välja infokillu. Nii et me siis mängisime seda mängu. Silm silma vastu".
  
  "Nii et ta oli süüdistuse eest kaitstud?"
  
  "Kust kuradist ma peaksin teadma? Kui olete oma dokumente lugenud, saate aru, et ma ei olnud selle juhtumiga seotud. Ta hingas sügavalt sisse, seejärel tundus, et ta lõdvestus ja oma tooni pehmendas. "Kuulge," ütles ta, "tol ajal oli politseitöö teistsugune. Vastastikuseid mööndusi oli rohkem."
  
  Võtke rohkem, mõtles Michelle. Ta oli kuulnud lugusid vanadest aegadest, kuidas osakonnad, jaamad ja isegi terved maakonnad olid metsikuks läinud. Aga ta ei öelnud midagi.
  
  "Seega rikkusime aeg-ajalt reegleid," jätkas Shaw. "Kasva suureks. Tere tulemast pärismaailma."
  
  Michelle tegi mõttelise märkuse Bill Marshalli võimaliku rolli kohta politsei informaatorina. Kui ta mõistaks kurjategijad siin Peterborough's hukka, saaks ta vaid ette kujutada, mida Krays teeksid, kui ta nendega midagi sellist prooviks ja siis kaoks. Lõunapoolus poleks piisavalt kaugel, Peterborough'st rääkimata. "Selle põhjal, mida ma kokku saan," jätkas ta, "ja Graham Marshalli uurimine järgis ühte uurimisliini ja ainult ühte liini, kui selgus, et ta polnud kodust põgenenud: seksuaalmõrv mööduva perverdi poolt."
  
  "Noh? Mis selles nii imelikku on? Tõendid viitasid sellele."
  
  "See tundub lihtsalt kokkusattumus, see on kõik, mis juhtus, et mõni pervert sõitis sel hommikutunnil mööda vaikset tänavat, just sel ajal, kui Graham ajalehtedes ringi teeb."
  
  "Vales kohas, valel ajal." Juhtub piisavalt sageli. Pealegi, kas arvate, et perverdid ei tea paberõhupallidest? perverdid? Või ei õpetanud nad seda teile Bramshillis?"
  
  "See on võimalik, söör."
  
  "Kas sa arvad, et suudad paremini kui meie, kas pole?" küsis Shaw ja ta nägu läks jälle punaseks. "Arvad, et suudate Jet Harrist edestada?"
  
  "Ma ei öelnud seda, söör. See on lihtsalt tagantjärele tarkus, see on kõik. Pikaajaline perspektiiv."
  
  "Vaadake, oleme Jet Harris, Reg Proctor ja mina selle juhtumi kallal kõvasti tööd teinud, rääkimata kümnetest teistest detektiividest ja mundris politseinikest. Kas teil on aimu, milline selline uurimine on? Selle ulatus. Kui laia võrgu oleme loonud. Saime päevas sadu vaatlusi nii kaugetest kohtadest nagu Penzance ja kuradi Kintyre'i mull. Nüüd saate oma moehariduse ja Bramshilli kursustega ning teil on julgust mulle öelda, et me eksisime.
  
  Michelle hingas sügavalt sisse. "Ma ei ütle, et te eksite, söör. Ainult teie ei lahendanud seda juhtumit, eks? Sa ei leidnud isegi surnukeha. Vaata, ma tean, et olete jõudnud raskema tee ja austan seda, kuid haridusel on omad eelised.
  
  
  
  "Jah. Kiirendatud edutamine. Nad lasevad teil pätidel joosta, enne kui jõuate kõndida."
  
  "Politseitöö on muutunud, härra, nagu te hiljuti märkisite. Ja ka kuritegevus on muutunud.
  
  "Kurat see teooria. Ärge valage oma raamatuteadmisi minu peale. Kurjategija on kurjategija. Ainult võmmid läksid pehmemaks. Eriti need, mis on tipus."
  
  Michelle ohkas. Aeg taktikat muuta. "Te olite Graham Marshalli juhtumi konstaabel, söör. Kas saate mulle midagi öelda?"
  
  "Kuule, kui ma midagi teaksin, siis me lahendaksime selle neetud juhtumi, kas poleks, selle asemel, et sundida teid näitama, kui rumalad me olime?"
  
  "Ma ei püüa kedagi lollina vaadata."
  
  "Pole see? See kõlab mulle nii. Kahekümne kahekümneselt tagasi vaadates on lihtne kahelda. Kui Bill Marshallil oleks oma poja kadumisega midagi pistmist, siis uskuge mind, oleksime ta tabanud. Esiteks oli tal alibi...
  
  "Kes, söör?"
  
  "Tema naine".
  
  "Pole kõige usaldusväärsem alibi, eks?"
  
  "Ma ei usu, et ta annaks talle alibi selle eest, mida ta tema enda pojaga tegi, eks? Ütle mulle, et isegi sina pole piisavalt perversne, et arvata, et proua Marshall oli sellega seotud.
  
  "Me ei tea, sir, eks?" Kuid Michelle mäletas proua Marshalli, tema siirust ja väärikust, vajadust poega pärast kõiki neid aastaid matta. Muidugi võis ta valetada. Mõned kurjategijad on väga head näitlejad. Kuid Michelle ei arvanud nii. Ja ta ei saanud Bill Marshallilt mingit vastust. "Marshallidel oli auto?"
  
  "Jah, nad tegid. Kuid ärge oodake, et ma marki ja numbrit mäletaksin. Vaata, Bill Marshall võis olla natuke rumal mees, aga ta ei olnud lasteahistaja.
  
  "Kuidas sa tead, et see oli Grahami röövimise motiiv?"
  
  "Ole mõistust, naine. Miks muidu kaob neljateistkümneaastane poiss? Kui minu käest küsida, siis ma ütleksin ikkagi, et ta oleks võinud olla üks Bradyst ja Hindleyst, kuigi me ei suutnud seda kunagi tõestada.
  
  "Kuid see on nende piirkonnast kaugel. Geograafilise profiili spetsialist -"
  
  "Ülikooliharidusest veelgi rohkem kasu. Profileerijad? Ära aja mind naerma. Sellest mulle piisab. On aeg lõpetada oma nina siia toppimine ja naasta oma neetud töö juurde." Ja ta pöördus ja läks välja.
  
  Michelle märkas, et ta käsi värises, kui ta lahkus, ja tundis, kuidas ta hinge kinni tõmbas. Talle ei meeldinud vastasseis autoriteediga; ta austas alati oma ülemusi ja politseihierarhiat üldiselt; ta uskus, et selline organisatsioon nagu politsei ei saaks tõhusalt toimida ilma peaaegu sõjalise struktuurita, mis annaks käske ja täidaks neid, mõnikord kahtlemata, kas see nii on. Kuid Shaw raev tundus olukorraga ebaproportsionaalne.
  
  Ta tõusis püsti, tagastas kaustad nende kastidesse ja kogus oma märkmed kokku. Õhtusöögiaeg oli möödas ja ta vajas ikka veel värsket õhku. Ta võib teha mõne telefonikõne, leida kellegi, kes töötas Cray ajastul, ja minna järgmisel päeval Londonisse.
  
  Kui ta oma kabinetti naasis, leidis ta oma laualt sedeli, mis ütles, et dr Cooper helistas ja küsis, kas ta külastaks ühel pärastlõunal morgi. Pole paremat aega kui praegu, mõtles ta, kui ütles PC Collinsile, kuhu ta läheb, ja suundus oma auto poole.
  
  
  
  Luke'i toa läbiotsimisel ei leitud midagi muud kui kassett, millel oli silt "Songs from the Black Room", mille Banks Robini loal taskusse pistis, et hiljem kuulata. Luke'i lauaarvutis polnud midagi huvitavat. Meile peaaegu polnudki, mida oli oodata, ja enamik tema külastatud veebisaite olid seotud muusikaga. Ta ostis ka päris palju internetist, peamiselt CD-sid, mida nii kauges kohas elavalt inimeselt oodata on.
  
  
  
  Banks oli üllatunud Luke'i muusikalise maitse mitmekesisusest. Muidugi oli seal tavalist kraami, CD-sid, millest Annie talle rääkis, aga ka grunge, metali, hip-hopi ja gooti seast leidis ta muidki veidrusi, nagu Britteni lavastus Rimbaud's "Les Illuminations" ja Milesi "In a Silent". viis." Davis. Davis. Välja on antud ka mitu sõltumatut CD-d, sealhulgas Banks on elevil, nähes oma poja Briani bändi esimest salvestust Blue Rain. Mitte see, mida tavaliselt viieteistkümneaastaselt kuulate. Kuid Banks hakkas uskuma, et Luke Armitage pole kaugeltki tavaline viieteistaastane.
  
  Ta luges ka mõningaid lugusid ja luuletusi, mida Annie oli oma eelmisel külaskäigul kogunud ja mis tema tagasihoidliku arvates olid paljulubavad. Nad ei rääkinud talle midagi sellest, mis võis Luke'iga juhtuda, ega tema tunnetest isa või kasuisa vastu, kuid nad paljastasid noore meele, mis oli hõivatud surmast, sõjast, ülemaailmsest hävingust ja sotsiaalsest tõrjutusest.
  
  Erinevalt Annie'st ei üllatanud Banksi ruumi sisustus. Brian ei värvinud oma tuba mustaks, kuid riputas seintele plakatid ja ümbritses end oma lemmikmuusikaga. Ja kitarr on muidugi alati kitarr. Anniel polnud lapsi, nii et Banks võis ette kujutada, kuidas must tuba oleks talle võõrapärasem tundunud. Ainus, mis teda häiris, oli Luke'i näiline kinnisidee surnud rokkstaaride vastu ja tema kuulsa isa Neil Byrdiga mitte midagi pistmist. Midagi oli kindlasti valesti.
  
  Brian jätkas muusikukarjääri ja nüüd oli tema bänd parasjagu oma esimese CD salvestamisel suurele plaadifirmale. Saanud üle esialgsest šokist, et Brianil polnud kavatsust oma elus mingit turvalist teed minna, tundis Banks tema üle tohutut uhkust - hüpet usus, mida ta enda vanemad ei paistnud veel suutvat astuda. Banks mõtles, kas Luke on hea. Võib-olla plaat ütleb talle. Annie öeldu ja oma esmamulje põhjal kahtles ta, kas Martin Armitage oleks olnud vaimustuses oma kasupoja muusikaliste võimete märkidest: tema edu mõõdupuu näis olevat sobivus ja sport.
  
  Josie ja Calvin Batty elasid oma väikeses korteris ülakorrusel Swainsdale'i maja idapoolses otsas. Seal oli neil elutuba, magamistuba ja väike köök, lisaks tualett ja massaažidušiga vannituba, mida kõik uuendas Armitages, rääkis Josie neile, kui nad temaga köögis seisid, kui ta veekeetjat teed keetis. . Kogu tuba oli kaunistatud heledates kreemikates ja kahvatusinistes toonides, kasutades olemasolevat valgustust maksimaalselt ära.
  
  Josie nägi välja, et temast võiks olla päris atraktiivne noor naine, kui ta pingutaks, arvas Banks. Kuid nüüd tundusid ta juuksed elutud ja halvasti lõigatud, riided üsna lihtsad, vormitud ja vanamoodsad ning jume kahvatu ja kuiv. Tema abikaasa oli lühike ja jässakas, tumeda mustlase jume ja paksude kulmudega, mis lähenesid keskelt.
  
  "Millised on teie ülesanded siin?" küsis Banks neilt mõlemalt, kui nad istusid elutoas tohutu televiisori ja videomaki vastas, mille ees oli kandik tee ja šokolaadiga.
  
  "Tegelikult, tegelikult. Mina pesen suurema osa pesust, triikimisest, koristan ja valmistan süüa. Calvin teeb juhutöid, hoolitseb autode eest ja teeb igasugust rasket tööd, remondib hooneid, teeb aiatööd jne.
  
  "Ma arvan, et seda peab olema palju," ütles Banks Calvinit vaadates. "Selline suur vana maja nagu see."
  
  "Jah," nurises Calvin ja kastis küpsiseid tee sisse.
  
  "Aga kuidas on Luke'iga?"
  
  "Aga kuidas tal läheb?" küsis Josie.
  
  "Kas teie kohustuste hulka kuulus ka tema eest hoolitsemine?"
  
  "Calvin sõitis ta vahel kooli või tõi tagasi, kui juhtus linna olema. Ma hoolitseksin selle eest, et ta oleks hästi toidetud, kui härra ja proua mõneks päevaks eemal oleksid.
  
  
  
  "Kas nad tegid seda sageli?"
  
  "Mitte sageli, ei."
  
  "Millal ta viimati üksi siia jäi?"
  
  "Eelmine kuu. Mõlemad läksid Londonisse moekale heategevusüritusele.
  
  "Mida Luke tegi, kui ta üksi majja jäi?"
  
  "Me ei luuranud teda," ütles Calvin, "kui sa seda tahad."
  
  "Üldse mitte," ütles Banks. "Aga kas sa oled kunagi midagi kuulnud? TV? Stereo? Kas ta on kunagi oma sõpru külla kutsunud? Midagi sellist."
  
  "Muusika oli piisavalt vali, aga tal polnud sõpru, keda kutsuda, eks?" Calvin ütles.
  
  "Sa tead, et see pole tõsi," ütles ta naine.
  
  "Nii et ta lõbustas ikka oma sõpru?"
  
  "Ma ei öelnud seda".
  
  "Kas tõesti, proua Batty?"
  
  "Mitte siin".
  
  Banks hingas sügavalt sisse. "Kuhu siis?"
  
  Ta kallistas oma halli kardijope tugevamini. "Ma ei peaks väljaspool kooli lugusid rääkima."
  
  Annie kummardus ettepoole ja rääkis esimest korda. "Proua Batty, see on mõrvajuurdlus. Vajame teie abi. Oleme siin pimeduses. Kui saate aidata Luke'iga juhtunut valgustada , tehke seda. See on palju enamat kui lugude rääkimine või lubaduste täitmine.
  
  Josie vaatas ebakindlalt Banksi poole.
  
  "Inspektor Cabbotil on õigus," ütles ta. "Mõrva puhul on kõik panused välja lülitatud. Kes see sõber oli?
  
  "Lihtsalt keegi, kellega ma teda koos nägin, see on kõik."
  
  "Kus?"
  
  "Eastvale'is. Swainsdale'i keskus.
  
  "Millal?"
  
  "Hiljuti".
  
  "Viimase nädala või kahe jooksul?"
  
  "Natuke veel".
  
  
  
  "Kuu?"
  
  "Jah, selle kohta."
  
  "Mitu aastat? Tema vanus? Vanem? Noorem?
  
  "Vanemad. Ta ei olnud viisteist, ma võin teile seda öelda."
  
  "Mitu aastat?"
  
  "Raske on öelda, millal nad selles vanuses on."
  
  "Mis vanuses?"
  
  "Noor naine".
  
  "Kui noor? Hiline teismeline, kahekümnendate alguses?"
  
  "Jah, midagi sellist".
  
  "Tema kohal või all?"
  
  "Lühidalt öeldes. Luke oli oma vanuse kohta suur mees. Pikk ja kõhn."
  
  "Kuidas ta välja nägi?"
  
  "Tume".
  
  "Sa tahad öelda, et ta oli mustanahaline?"
  
  "Ei, tal oli kahvatu nahk. Ta lihtsalt riietus tumedatesse riietesse nagu temagi. Ja ta juuksed värviti mustaks. Ta kandis punast huulepulka ning mansetinööbid ja ketid olid üle maja laiali. Ja tal oli tätoveering," lisas ta vaikival toonil, justkui säästaks oma suurimat pattu viimseks.
  
  Banks heitis pilgu Anniele, kellel juhtus kogemusest teadma, et tema parema rinna kohal oli liblikatätoveering. Annie vaatas talle otsa. "Kus?" küsis ta Josie'lt.
  
  Josie puudutas oma vasakut kätt veidi allapoole. "Siin," ütles ta. "Tal oli üks neist nahkvestidest T-särgi peal."
  
  "Mis see tätoveering oli?" küsis Annie temalt.
  
  "Ma ei oska öelda," ütles Josie. "Liiga kaugel. Ma nägin ainult, et seal oli mingi märk."
  
  Seda naist ei tohiks olla raske leida, kui ta elaks Eastvale'is või selle lähedal, arvas Banks. Vaevalt oli see Leeds või Manchester, kui tegemist oli mustades, mansetinööpide, kettide ja tätoveeringutega tüdrukutega. Seal oli ainult üks klubi, Bar None, mis teenindas sellist rahvast ja siis ainult kaks õhtut nädalas, ülejäänud aeg oli ette nähtud tehno-tantsu jaoks. Võib-olla oli ta ka kolledži üliõpilane, mõtles ta. "Kas teil pole midagi selle vastu, kui saadame visandikunstniku teiega täna pärastlõunal trükki tegema?" ta küsis.
  
  "Ma arvan, et mitte," ütles Josie. "Kui härra ja proua ei pahanda, näiteks. Ainult mina pean trepist üles ronima."
  
  Banks vaatas teda. "Ma ei usu, et härra ja proua Armitage vaidlevad vastu," ütles ta.
  
  "Siis on kõik korras. Aga ma ei saa midagi lubada. Nagu ma ütlesin, ma ei vaadanud seda tähelepanelikult."
  
  "Kas saate meile temast veel midagi rääkida?" küsis Banks.
  
  "Ei. See oli lihtsalt kiire pilk. Jõin Kit Katiga toiduväljakul kohvi, kui nägin, kuidas nad mööda läksid ja läksid sellesse suurde plaadipoodi.
  
  "HMV?"
  
  "See on see üks."
  
  "Kas nad nägid sind?"
  
  "Ei".
  
  "Kas sa ütlesid kellelegi, et nägid neid?"
  
  "See pole minu koht, eks. Pealegi..."
  
  "Peale selle?"
  
  "See oli koolipäev. Ta oleks pidanud koolis käima."
  
  "Mida nad tegid?"
  
  "Lihtsalt kõndides."
  
  "Teise lähedal?"
  
  "Nad ei hoidnud käest kinni, kui sa seda mõtled."
  
  "Kas nad rääkisid, naersid, vaidlesid?"
  
  "Lihtsalt jalutamas. Ma ei näinud neid niivõrd, kuivõrd vaatasin üksteisele otsa."
  
  "Aga kas sa teadsid, et nad on koos? Kuidas?"
  
  "Sa lihtsalt tead, kas pole?"
  
  "Kas olete neid varem koos näinud?"
  
  "Ei. Ainult üks kord".
  
  "Ja teie, hr Batty?"
  
  "Ei. mitte kunagi".
  
  "Isegi siis, kui sa teda koolist järgi võtsite?"
  
  "Ta ei olnud koolitüdruk," ütles Josie. "Mitte nii, nagu ma kunagi näinud olen."
  
  
  
  "Ei," ütles hr Batty.
  
  "Millest sa rääkisid, kui Luke maha lasti?"
  
  "Nüüd tõesti. Ta ei olnud väike jutuajamise tüüp ja meil polnud midagi ühist. Tähendab, teda ei huvitanud sport ega muu selline. Ma arvan, et ta ei vaadanud ka palju telekat. Tal polnud millestki rääkida."
  
  Ainult surm ja luule ja muusika, mõtles Banks. "Nii et need reisid tehti vaikides?"
  
  "Tavaliselt edastan uudiseid raadios."
  
  "Kuidas ta oma vanematega läbi sai?"
  
  "Mul pole õrna aimugi," vastas Josie.
  
  "Kas olete kuulnud kaklusi või midagi sellist?"
  
  "Vanemate ja laste vahel on alati tülisid, eks?"
  
  "Nii sa tegid?"
  
  "Ei midagi ebatavalist".
  
  "Kes on vahepeal? Luke ja tema ema?
  
  "Ei. Tema arvates ei sulanud või tema suus. Ta hellitas teda kohutavalt."
  
  "Nii et tema kasuisa?"
  
  "Nagu ma ütlesin, polnud see ebatavaline."
  
  "Kas olete kunagi kuulnud, mida öeldi, mille üle nad vaidlesid?"
  
  "Siin on seinad liiga paksud."
  
  Pangad võiksid seda uskuda. "Kas viimasel ajal on midagi ebatavalist juhtunud?"
  
  "Mida sa silmas pead?" küsis Josie.
  
  "Midagi ebatavalist".
  
  "Ei".
  
  "Kas te ei näinud ühtegi võõrast inimest ringi uitamas?"
  
  "Tavalisest vähem, sest nad ei saa maal käia."
  
  "Nii et sa ei näinud kedagi?"
  
  "Tühid ringi? Ei."
  
  "Härra Batty?"
  
  "Mitte keegi".
  
  Nad ei saanud Bettyga läbi. Banks polnud kindel, kas nad varjavad midagi või mitte, kuid ta arvas, et võib nendega veidi hiljem uuesti rääkida. Kui nad lahkusid, pöördus ta hr Batty poole ja küsis: "Kas teid on kunagi arreteeritud, härra Batty?"
  
  "Ei".
  
  "Tead, me saame kergesti teada."
  
  Betty vaatas teda tähelepanelikult. "Hästi. Üks päev. See oli ammu."
  
  "Kui kaua?"
  
  "Kaksteist aastat vana. Avaliku korra rikkumine. Ma olin purjus, eks? Neil päevil jõin palju. Siis kohtasin Josie't. Ma ei joo enam."
  
  "Mida see kõik tähendas?" Annie küsis, kui nad auto juurde tagasi jõudsid.
  
  "Mida?"
  
  "Ma küsin temalt, kas ta on vahistatud. Teate, et sellist kuritegu tõenäoliselt protokolli ei kajastata.
  
  "Oh, seda," ütles Banks end selja taha keerates ja end kõrvalistmel mugavalt istudes, kui Annie süüte sisse lülitas. "Tahtsin lihtsalt näha, kas ta on hea valetaja või mitte. Tavaliselt valetavad inimesed esimest korda, kui neilt küsitakse, kas neid on kunagi vahistatud.
  
  "JA?"
  
  "Noh, viimane "ei" oli veidi teise tooniga, vale, kuid mitte piisavalt, et veenda mind, et ta on halb valetaja."
  
  "Kurat," ütles Annie, kui ta mööda sissesõiduteed kõndis ja kruusa pritsis, "minu kõrval on tõeline Sherlock Holmes."
  
  
  
  Politseiosakonnast maakonnahaiglasse oli vaid lühike sõit mööda Longthorpe Parkwayd ja reede varahommikul oli liiklust vähe. Michelle tabas end instinktiivselt tahavaatepeeglisse vaatamas, et veenduda, et teda ei jälgita. Teda polnud seal.
  
  Ta parkis ametlikule külastusalale ja suundus patoloogi juurde. Kohtuantropoloogia osakond oli väike, vaid paari ruumi ja ühe laboriga ning ükski personal polnud alaline. Dr Cooper ise pidas loenguid lähedalasuvas Cambridge'is lisaks oma praktilistele tööülesannetele haiglas. Muidugi ei olnud piisavalt luukere, et õigustada täiskohaga kohtuantropoloogia osakonda - enamikus maakondades ei olnud seda üldse ja nad pidid kasutama eksperdi teenuseid, kui asjaolud seda nõudsid -, kuid piisavalt anglosaksi ja viikingi. Ida-Angliast leiti säilmed, et teha osalise tööajaga väike osakond, peeti põhjendatuks. Enamasti oli see ka Wendy Cooperi peamine huviala - iidsed säilmed, mitte 1965. aastal maetud poiste luustikud.
  
  "Ah, inspektor Hart," tervitas dr Cooper teda kabinetis, tõusis püsti ja surus kätt. "Hea, et tulite."
  
  "Üldse mitte. Kas sa ütlesid, et tahad mulle midagi öelda?"
  
  "Tegelikult ma näitan sulle. Seda pole palju, kuid see võib aidata. Järgne mulle".
  
  Uudishimulik Michelle järgnes talle laborisse, kus Graham Marshalli luud olid endiselt laual laiali laotatud ja Tammy Wynette laulis Dr. Cooperi kaasaskantava kassetimängijaga "Stand By Your Man". Kuigi luud olid endiselt määrdunud, pruunikaskollased, nagu halvad hambad, olid need palju puhtamad kui paar päeva tagasi, märkas Michelle. Doktor Cooper ja tema assistent, keda hetkel kuskil näha polnud, olid ilmselgelt kõvasti tööl. Keha nägi aga välja asümmeetriline, märkas Michelle ja mõtles, mis on puudu. Kui ta lähemalt vaatas, nägi ta, et see oli vasaku külje alumine ribi. Kas nad ei leidnud teda? Aga ei, see oli pingil, kuhu dr Cooper oli ta viinud.
  
  "Me ei näinud seda kogunenud mustuse tõttu varem," selgitas dr Cooper, "kuid kui selle eemaldasime, oli see selge kui päev. Vaata."
  
  Michelle kummardus lähemale ja vaatas. Ta nägi luus sügavat kitsast sisselõiget. Ta oli sellega varem tegelenud. Ta vaatas dr Cooperit. "Noahaav?"
  
  "Väga hea. Seda ma ütleksin."
  
  
  
  "Enne või pärast surma?"
  
  "Oh, enne. Rohelisel luul tehtud lõiked erinevad pärast surma tehtud sisselõigetest, kui need on hapramad. See on puhas ja sile lõige. Kindlasti suremas. "
  
  "Surma põhjus?"
  
  Dr Cooper kortsutas kulmu. "Ma ei saa seda kindlalt öelda," ütles ta. "Ma mõtlen, et kehas võis olla surmav mürk või ohver oleks võinud enne ära uppuda, aga mis ma oskan öelda, minu arvates oleks haavast piisanud surma põhjustamiseks. Kui järgite tera teed selle loomuliku sihtkohani, läbistab see südame.
  
  Michelle peatus hetkeks ja vaatas kõnealust ribi, et kõike endasse võtta. "Ees või taga?" ta küsis.
  
  "Kas see loeb?"
  
  "Kui seda oleks tehtud tagant," selgitas Michelle, "võinuks see olla võõras. Kui see juhtus eestpoolt, pidi keegi poisile piisavalt lähedale jõudma, et seda teha, ilma et ta teaks, mis juhtuma hakkab.
  
  "Jah, ma saan aru," ütles dr Cooper. "Hea mõte. Ma pole kunagi suutnud õppida mõtlema nagu teie, politsei."
  
  "Muu õpetus".
  
  "Ma arvan küll." Dr Cooper võttis ribi. "Lõike asukoha järgi luul - vaata, see on peaaegu sees - ja sirguse järgi otsustades ütleksin, et see on tehtud eest, klassikaline rünnak läbi rinna südamesse. Tagantpoolt on raskem nii täpne olla. Palju kohmakam, palju tõenäolisemalt nurga all.
  
  "Seega pidi see olema keegi, kelle ta lasi enda lähedale ilma kahtlust äratamata."
  
  "Piisavalt lähedal, et teda õlale patsutada, jah. Ja kes iganes seda tegi, oli paremakäeline.
  
  "Mis nuga?"
  
  "Seda ma ei saa teile öelda, välja arvatud see, et see oli väga terav ja tera ei olnud sakiline. Nagu näete, on tegemist üsna sügava lõikega, nii et analüüsi- ja mõõtmisruumi on palju.
  
  
  
  On üks mu sõber, kes oskab teile tõenäoliselt öelda selle valmistamise kuupäeva ja selle valmistanud ettevõtte, ekspert. Tema nimi on dr Hilary Wendell. Kui sa tahad, võin ma proovida teda leida, panna ta vaatama?"
  
  "Sa võiksid?"
  
  Dr Cooper naeris. "Ütlesin, et proovin. Hilary on kõikjal. Ja ma mõtlen kõikjal. Sealhulgas USA ja Ida-Euroopa. Ta on väga kuulus. Ta veetis isegi mõnda aega kohtuekspertiisi meeskondadega Bosnias ja Kosovos.
  
  "Sina olid ka seal, kas pole?"
  
  Dr Cooper võpatas kergelt. "Jah. Kosovo".
  
  "Kas teil on aimu, millal koroner saab luud matmiseks vabastada?"
  
  "Nii palju kui mina aru saan, võib ta nad nüüd vabastada. Täpsustaksin siiski pigem matmist kui tuhastamist, juhuks kui vajame ekshumeerimist.
  
  "Ma arvan, et see on see, mida nad mõtlevad. Ja midagi mälestusteenistuse sarnast. See on lihtsalt see, et ma tean, et Marshallid püüdlevad mingi lõpetatuse tunde poole. Helistan neile ja ütlen, et on okei minna edasi ja teha kokkulepe.
  
  "Naljakas asi, kas pole?" Dr Cooper ütles. "Lõpetamine. Tundub, nagu tähistaks kellegi säilmete matmine või kurjategija vanglasse saatmine tegelikult valu lõppu.
  
  "Siiski on see väga inimlik, kas sa ei arva?" - ütles Michelle, kelle jaoks lõpetamine lihtsalt keeldus tulemast, hoolimata kõigist lõksudest. "Me vajame rituaale, sümboleid, tseremooniaid."
  
  "Ma arvan nii. Kuidas see tundub? Ta osutas ribile laborilaual. "See võib isegi saada kohtus tõendiks."
  
  "Noh," ütles Michelle, "ma arvan, et Marshallid ei pahandaks, kui nad teaksid, et Graham on maetud puuduva ribiga, eks? Eriti kui see aitaks meil tema tapjale jälile saada. Ma saan neilt ikkagi loa."
  
  "Suurepärane," ütles dr Cooper. "Ma räägin koroneriga täna pärastlõunal ja proovin seniks Hilaryle jälile saada."
  
  "Aitäh," ütles Michelle. Ta vaatas uuesti laual olevaid luid, mis olid laotatud välja nagu inimskelett, ja vaatas siis tagasi pingil olevale üksikule ribile. Kummaline, mõtles ta. Sellel polnud tähtsust - need olid lihtsalt vanad luud -, aga ta ei suutnud vabaneda sellest kummalisest ja sügavast tähendustundest ning sõnad "Aadama rib" tulid meelde. Rumal, ütles ta endale. Keegi ei hakka Graham Marshalli ribist naist looma; hea õnne korral räägib dr Hilary Wendell meile midagi noa kohta, mis ta tappis.
  
  
  
  Tugev põhjatuul tõi sisse mõned tumedad pilved ja tundus, et vihm hakkab rikkuma järjekordset ilusat suvepäeva, kui samal hilisõhtul Banks autoga kuriteopaigale sõitis, kuulates Luke Armitage'i "Songs from the Black Room. "
  
  Kassetil oli ainult viis lühikest laulu ja lüüriliselt ei olnud need keerulised selle kohta, mida võiks oodata viieteistaastaselt, kellel on kalduvus lugeda luulet, millest ta aru ei saanud. Siin ei olnud Rimbaud"d ega Baudelaire"i, vaid puhas, ehtne teismeliste äng: "Kõik vihkavad mind, aga ma ei hooli. / Ma olen oma mustas toas turvaliselt ja lollid on seal väljas. Aga vähemalt olid need Luke"i enda laulud. Kui Banks oli neljateistkümneaastane, lõi ta koos Grahami, Pauli ja Steve'iga algelise rokkbändi ning neil õnnestus vaid jämedad kaverversioonid biitlite ja Stonesi lugudest. Kellelgi neist polnud soovi ega annet originaalmaterjali kirjutada.
  
  Luke"i muusika oli karm ja piinatud, justkui sirutas ta käe välja, pingutades, et leida õiget häält, oma häält. Ta mängis ise elektrikitarri, kasutades aeg-ajalt eriefekte, nagu fuzz ja wah-wah, kuid jäi enamasti lihtsate akordide käigu juurde, mida Banks mäletas oma ebaõnnestunud kitarrikatsetest. Märkimisväärne oli see, kui palju Luke'i hääl sarnanes tema isa omaga. Tal oli lai valik Neil Byrdi, kuigi tema hääl ei olnud veel piisavalt sügav, et tabada kõige madalamaid noote, ja tal oli isa hääl, mõtlik, kuid igav ja isegi veidi vihane, ärrituv.
  
  
  
  Silma paistis ainult üks laul, vaikne ballaad viisiga, mille Banks ähmaselt ära tundis, võib-olla mõne vana rahvaviisi töötlus. Kasseti viimane osa, see oli omamoodi armastuslaul või viieteistkümneaastase tüdruku päästev versioon:
  
  
  
  Ta viskas mu välja, aga sa võtsid mu vastu.
  
  See on pimedas, aga sina oled lendlev lind.
  
  Ma ei saanud sind kallistada, aga sa otsustasid jääda.
  
  Miks sind huvitab? Palun ära mine.
  
  
  
  Kas see oli tema ema Robini tõttu? Või selle tüdruku pärast, kellega Josie teda Swainsdale'i kesklinnas nägi? Annie käis koos Wins Jackmani ja Kevin Templetoniga kunstniku muljeid näitamas kõige tõenäolisemates kohtades. Võib-olla mõnel neist veab.
  
  Kohtumeditsiinid olid endiselt Hallam-Tarnis, tee oli endiselt lindiga kaetud ja kohaliku televisiooni kaubik koos ajakirjanike massiga hoidis vaevu distantsi. Tee äärde tõmmates märkas Banks isegi paari keskealist jalutusvarustuses daami; kahtlemata turistid. Stefan Nowak juhtis ja nägi isegi kaitsevarustuses pehme välja.
  
  "Stefan," tervitas Banks teda. "Kuidas sul läheb?"
  
  "Püüame kõik tehtud saada enne, kui vihma sajab," ütles Stefan. "Siiani pole me veest midagi muud leidnud, kuid sukeldujad otsivad endiselt."
  
  Banks vaatas ringi. Jumal küll, aga seal üleval oli metsik ja üksildane, lage maastik, kus peaaegu polnud näha puid, kilomeetreid lainetavat rabamaad, kollase kukerpuu tihnikuid, liivakarva rohututtisid ja mustad laigud, kus tulekahjud olid sel suvel möllanud. . Kanarbik ei õitse veel kuu-paari pärast, kuid tumedad mitmeharulised varred on kõikjal laiali, sitked ja kõõlused, maapinna lähedal. Vaade oli võrratu, sünge taeva all veelgi muljetavaldavam. Läänes nägi Banks kuni pikima tasapinnalise massi kolmest tipust: Ingleborough, Warnside ja Pen-y-Ghent.
  
  
  
  "Midagi huvitavat?" ta küsis.
  
  "Võib-olla," ütles Stefan. "Püüdsime täpselt kindlaks teha seinal, kuhu surnukeha maha kukkus, ja see ühtib sellega, kus need kivid siin nagu astmed paistavad. Hõlbustab tõstmist. Head toetuspunktid."
  
  "See on selge. See nõuaks aga natuke jõudu, kas pole?"
  
  "Oh, ma ei tea. Ta võis olla oma vanuse kohta suur mees, kuid ta oli siiski alles laps ja üsna kõhn.
  
  "Kas üks inimene saaks seda teha?"
  
  "Kindlasti. Igal juhul otsisime kähmluse märke. Samuti on võimalik, et mõrvar kriimustas end teel üles."
  
  "Kas sa leidsid seinalt verd?"
  
  "Väikesed jalajäljed. Aga hoia oma hobuseid, Alan. Me isegi ei tea, kas see on inimveri."
  
  Banks vaatas, kuidas kohtuekspertiisi eksperdid kivi kivi haaval müüri maha lõhkusid ja selle kaubiku taha virnas. Ta mõtles, mida Gristorp sellisest hävitamisest arvanud oleks. Gristorp ehitas oma maja taha hobi korras kuiva kivimüüri. See ei viinud millegini ega teinud midagi. Mõned neist seintest on seisnud sajandeid ilma, et tsement oleks neid koos hoidnud, kuid need olid palju enamat kui lihtsalt juhuslikud kivihunnikud. Gristorp teadis kõike, mis meetoditest ja kannatlikkusest on vaja teistega sobiva kivi leidmiseks, ja nii võtsid mehed selle lahti. Siiski, kui see võib viia nad Luke'i tapja juurde, arvas Banks, on see väärt kiviseina või paar. Ta teadis, et Gristorp nõustub.
  
  "Kas on mingit võimalust jälgi leida?"
  
  Stefan raputas pead. "Kui murule või tolmule jäi jälg, siis võib kindel olla, et nüüd on see kadunud. Ärge hoidke oma lootusi."
  
  "Kas ma kunagi saan? Rehvijäljed?
  
  "Jällegi liiga palju ja see pole just parim teekate. Aga me otsime. Meile tuleb külla ka botaanik Yorkist. Teel võib olla unikaalne taimestik, eriti kui see asub veekogu ääres. Kunagi ei tea kindlalt. Kui leiate kellegi, kelle saapa talla külge on kleepunud lillakirju ambrosiatükk, võib-olla on see teie mees.
  
  "Imeline". Banks naasis oma auto juurde.
  
  "Peainspektor?" See oli üks reporteritest, kohalik mees, kelle Banks tundis ära.
  
  "Mida sa tahad?" ta küsis. "Me just rääkisime teile pressikonverentsil kõike, mida teame."
  
  "Kas see on tõsi, mida me kuulsime?" küsis reporter.
  
  "Mida sa kuulsid?"
  
  "Et see oli ebaõnnestunud inimrööv."
  
  "Ei kommenteeri," ütles Banks ja pomises oma hinge all "sita", kui ta autosse istus, järgmises parklas ümber pööras ja koju suundus.
  
  
  
  järgmisel päeval Londonis rääkima , lahkus Michelle jaamast ja peatus teel koju, et laenutada filmi The Kraysist. Ta lootis, et film annab talle vähemalt ülevaate nende elust ja ajast.
  
  Ta oli juba kaks kuud elanud oma korteris Wiersenplatzil jõe ääres, kuid see tundus siiski ajutine, lihtsalt üks koht, kust ta läbi sõitis. See oli osaliselt tingitud sellest, et ta polnud kõike lahti pakkinud - raamatuid, nõusid, riideid ja muid asju - ja osaliselt muidugi töö tõttu. Pikad töötunnid muutsid majapidamise keeruliseks ja ta sõi suurema osa toidust jooksu pealt ära.
  
  Korter ise oli piisavalt hubane ja meeldiv. Rivergate'i keskuse osaks oleval moodsal neljakorruselisel hoonel olid lõunapoolsed aknad vaatega jõele, seal oli palju valgust potitaimede jaoks, mida talle meeldis oma väikesel rõdul hoida, ning see asus kesklinnale nii lähedal, et oli praktiliselt varjus. katedraalist. Ta ei teadnud, miks ta rohkem sisse ei elanud; see oli üks kenamaid kohti, kus ta kunagi elanud, kuigi veidi kallis. Aga millele muule saaks ta oma raha kulutada? Eriti meeldis talle pärast pimedat rõdul istuda, aeglaselt voolavas jões peegelduvaid tulesid vaadata ja rongide möödumist kuulata. Nädalavahetustel kuulis ta bluusimuusikat Chartersi baarist, linna silla vastas sildunud vanast rauast praamist, ja külastajad olid sulgemise ajal mõnikord liiga lärmakad, kuid see oli vaid väike tüütus.
  
  Michelle'il polnud sõpru, keda õhtusöögile kutsuda, polnud aega ega soovi neid lõbustada, nii et ta ei vaevunud isegi oma parimat portselanist lahti pakkima. Ta jättis tähelepanuta isegi sellised elementaarsed asjad nagu pesemine, tolmu pühkimine ja triikimine ning selle tulemusena oli tema korteris inimese õhkkond, kes oli harjunud hoidma teatud korrasolekut, kuid hülgas kõik. Isegi voodi oli tegemata.
  
  Ta heitis pilgu automaatvastajale, kuid tuli ei süttinud. Ta ei süttinud kordagi. Ta mõtles, miks ta viitsib seda asja alles hoida. Töö muidugi. Pärast kiiret nõude pesemist kraanikausis ja tolmuimejaga ringi jooksmist tundis ta, et on valmis maha istuma ja The Kraysi vaatama. Aga ta oli näljane. Nagu tavaliselt, ei olnud külmkapis midagi , vähemalt midagi söödavat, nii et ta läks nurga taha India kaasavõetavasse restorani ja ostis krevetikarri ja riisi. Istus kandik süles ja pudel Lõuna-Aafrika Merlot"d enda kõrval, vajutas ta pulti ja video algas.
  
  Kui see lõppes, ei tundnud Michelle, et ta teadis Kray kaksikutest palju rohkem kui enne selle algust. Jah, nende maailm oli julm ja parem ära vaidle nendega. Jah, neil näis olevat palju raha ja nad veetsid suurema osa ajast uhketes klubides. Aga mida nad täpselt tegid? Peale ebaselgete lahingute maltalastega ja kohtumiste Ameerika gangsteridega on nende äritegevuse täpne olemus jäänud selgitamata. Ja mis filmi puudutab, ei pruugi politseinikke üldse eksisteerida.
  
  
  
  Ta lülitus uudistele, olles vägivallast ikka veel kergelt iiveldatud. Või oli see karri ja veini tõttu? Ta ei uskunud tegelikult, et Kraydel oli midagi pistmist Graham Marshalli mõrvaga, nagu ka Bradyl ja Hindleyl, ning ta võis ette kujutada, et Shaw naerab, kui ta kuulis, et ta midagi sellist soovitab.
  
  Kui Bill Marshallil oli tõsiseid kuritegelikke plaane, ei olnud need talle eriti head. Ta ei lahkunud kunagi nõukogu majast, kuigi Marshallid ostsid ta 1984. aastal 4000 naela eest.
  
  Võib-olla vandus ta, et ei pane kuritegusid toime. Michelle kontrollis järgnevaid politseiandmeid ega leidnud tema kohta enam mainimist, nii et ta oli kas sirge või jäi tabamata. Tema elatustaset arvestades võis ta esimest arvata. Siis pidi Grahami kadumine teda šokeerima. Võib-olla tundis ta sidet maailmaga, milles ta oli seotud, nii et ta katkestas kõik sidemed. Ta peaks leidma aega, et veelgi põhjalikumalt uurida vanu kuriteoteateid, kaevata välja vanu märulifilme ja uurimises osalenud detektiivide märkmikke. Kuid see võib oodata kuni nädalavahetuseni.
  
  Ta lülitas arvuti sisse ja püüdis oma mõtteid ja teooriaid kuidagi näiliselt järjekorda panna, nagu ta tavaliselt õhtu lõpus tegi, siis mängis paar mängu Solitaire'i ja kaotas.
  
  Läks pimedaks. Michelle lülitas arvuti välja, puhastas üksildase õhtusöögi jäänused välja, leidis, et pudelis ei olnud päästmiseks piisavalt veini, mistõttu ta täitis klaasi. Nagu enne magamaminekut sageli juhtus, näis depressioon teda paksu uduna neelavat. Ta rüüpas veini ja kuulas, kuidas vihm vastu akent trummeldas. Jumal, kuidas ta igatses Melissat isegi pärast kogu seda aega. Mõnikord igatses ta ka Tedit, kuid kõige rohkem igatses ta Melissat.
  
  Ta mõtted pöördusid tagasi päeva juurde, mis juhtus. See oli film, mis tema peas kordus, justkui pidevas tsüklis. Teda polnud seal - see oli suur osa probleemist -, kuid ta võis ette kujutada Melissat koolivärava taga, tema kuldseid lokke, oma väikest sinilillelist kleiti, teisi lapsi ringi uitamas, valvsaid õpetajaid läheduses ja siis Melissat nägemas, mida ta arvas, et isa auto peatub üle tee, kuigi nad korjasid ta alati tema kõrvalt peale. Siis kujutas ta ette, et Melissa lehvitas, naeratab ja enne kui keegi jõudis teda peatada, jooksis otse kihutava veoauto ette.
  
  Enne magamaminekut võttis ta öökapi sahtlist Melissa kleidi, millesse ta suri, heitis pikali, surus selle näole ja nuttis, kuni jäi magama.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  10
  
  Kui Annie järgmisel hommikul piirkonna kontoris McLaughlini ACC kontori ees ootas ja teda "välja kutsuti", tundis ta samamoodi nagu siis, kui geograafiaõpetaja saatis ta direktori kabinetti, et ta ajas kooli atlase tema enda kartograafiliste joonistega sassi: fantastilised mereloomad ja hoiatused, et "Selle punkti taga on koletised."
  
  Tal oli vähe hirmu autoriteedi ees ja inimese auaste või staatus oli midagi, millega ta oma igapäevarutiinis harva arvestas, kuid millegipärast ajas väljakutse ta närvi. Mitte "Red Ron" ise - ta oli teatavasti karm, kuid õiglane ja tal oli maine oma meeskonna eest seisjana -, vaid olukord, kuhu nad võivad sattuda.
  
  Näis, et sellest ajast peale, kui ta otsustas uuesti karjääri teha, oli ta teinud ainult vigu. Esmalt libistas ta oma tagumikku üle tisside piki Harkside'i veehoidla kallast mitme kolleegi silme all ja vastutava ohvitseri korralduste vastaselt; seejärel ebaõnnestus tema ülemäärase jõuga uurimine katseajal PC Janet Taylori kohta tema lühikese (kuid mitte piisavalt lühikese) kaebuste ja distsiplinaarmeetmete võtmise ajal; ja nüüd süüdistatakse teda Luke Armitage'i tapmises. Üsna varsti hakkavad kõik kutsuma teda kuradi Annie'ks, kui nad seda juba teinud pole. "Kas on juhtum, mille tahad läbi kukkuda, sõber? Andke see Annie Cabbotile, ta teeb teid õigesti.
  
  See on karjääri taaselustamiseks. Vähemalt oli ta otsustanud keskmise sõrmega alla minna.
  
  
  
  Kuid see oli pagana ebaõiglane, mõtles Annie toas sammudes. Ta oli kuradima hea detektiiv. Kõik, mida ta kõigil neil kordadel tegi, oli õige; lihtsalt keerdkäik, see, kuidas asjad läksid, pani ta halba valgusesse.
  
  Punase Roni sekretär avas ukse ja juhatas Annie elutuppa. Nagu tema auastmele kohane, oli AS McLaughlinil isegi suurem kontor kui detektiiv Superintendent Gristorpil ja palju paksem vaip. Vähemalt polnud tal Grist-Thorpe"i kabinetis raamatuid, mis teda nii hirmutasid.
  
  Ginger Ron oli selle kaunistamiseks teinud paar asja sellest ajast peale, kui ta esimest korda umbes kaheksa kuud tagasi tööle tuli: laual oli raamitud foto tema naisest Carolist ja seinal rippus reproduktsioon Constable'i raamatust The Castle. Klaasvitriin oli täis karikaid ja pilte Red Ronist koos erinevate politsei kergejõustikumeeskondadega sõudmisest vibulaskmiseni. Ta nägi välja heas vormis ja kuuldavasti treenib ta maratoniks. Käisid jutud, et ta hoidis alumises sahtlis ka pudelit suurepärast single malt, kuid Annie ei lootnud selle kohta palju tõendeid näha.
  
  "Inspektor Cabbot," tervitas ta teda ja heitis pilgu üle traatraamidega prillide. "Palun istuge. Ma olen sinuga minuti pärast."
  
  Annie istus. Temas oli midagi muud, mõtles ta. Siis ta sai aru. Punane Ron oli oma vuntsid maha ajanud sellest ajast, kui ta teda viimati nägi. Ta oli üllatunud, kui avastas, et tal oli ülahuul. Ta arvas alati, et mehed kasvatavad vuntsid ja habet, et varjata nõrku lõugasid ja õhukesi huuli. Ta lõikas oma hõrenevad hallid juuksed lühikeseks, selle asemel, et üks pool välja kasvatada, ja püüdis varjata keskelt kiilaspäisust, kammides need üle pea, nagu mõned mehed tegid. Annie ei saanud sellest aru. Mis kiilaks jäämisel viga oli? Ta leidis, et mõned kiilakad mehed on üsna seksikad. Ta arvas, et see oli üks neist naeruväärsetest macho-omadustest, nagu kinnisidee peenise pikkusest. Kas kõik mehed olid nii kuradima ebakindlad? Noh, ta ei saa kunagi teada, sest keegi neist pole kunagi sellest rääkinud. Isegi Banks, kuigi ta vähemalt proovis rohkem kui enamik. Võib-olla oli see midagi, mida nad tõesti ei saanud teha, midagi, milleks nad olid geneetiliselt võimetud, midagi, mis tõi tagasi koobastesse ja jahti.
  
  Annie tõi end tagasi olevikku. ACC oli just lõpetanud paberivirna allkirjastamise ja helistanud oma sekretärile, et ta tuleks need ära tooma, nõjatus ta toolil tagasi ja lõi käed pea taga. "Arvan, et sa tead, miks sa siin oled?" ta alustas.
  
  "Jah, härra".
  
  "Peakonstaabel võttis minuga eile õhtul ühendust - muide, just siis, kui ma õhtusöögile istusin - ja ütles, et on saanud Martin Armitage"ilt teie vastu kaebuse. Kas saaksite selgitada, mis juhtus?"
  
  Annie ütles talle. Rääkides nägi ta, et ta kuulas tähelepanelikult ja tegi aeg-ajalt märkmeid tema ees olevasse vihikusse. Ta märkas, et tal oli hea täitesulepea. Maroon Vodnik. Mõnikord kortsutas ta kulmu, kuid ei seganud teda kunagi. Kui naine lõpetas, vaikis ta hetke ja küsis siis: "Miks te otsustasite tol hommikul härra Armitage'i majast järgi minna?"
  
  "Sest minu arvates oli tema käitumine kahtlane, söör. Ja ma otsisin kadunud poissi."
  
  "Poiss, kellest ta teile juba rääkis, pidi samal päeval tagasi tulema."
  
  "Jah, härra".
  
  "Kas sa ei uskunud teda?"
  
  "Ma arvan, et mitte, söör."
  
  "Miks mitte?"
  
  Annie rääkis Armitage'ide käitumisest sellel hommikul, pingest, mida ta tundis, nende reaktsiooni karmusest temale, kiirustusest, millega nad tahtsid temast lahti saada. "Võin öelda, härra," ütles ta, "on avastanud, et nende käitumine ei vasta sellele, mida ootan vanematelt, kes on leidnud, et nende pojaga on kõik korras ja ta naaseb koju."
  
  "See kõik on teie jaoks väga spekulatiivne, inspektor Cabbott."
  
  
  
  Annie haaras tugevalt tooli kätest. "Ma olen oma seisukoha välja öelnud, söör. Ja ma jään selle juurde."
  
  "Hm". Punane Ron võttis prillid eest ja hõõrus silmi. "See on halb äri," ütles ta. "Ajakirjandus on meile vastu tulnud igalt poolt ja ütlematagi selge, et nad tahavad innukalt välja mängida ideed, et lihtne inimrööv läks valesti. Kui lisada sellele politsei sekkumisele, ei tahaks nad midagi paremat.
  
  "Kogu lugupidamise juures, söör, see ei olnud tavaline inimrööv." Annie selgitas, miks, nagu ta oli varem Gristorpi ja Banksiga teinud.
  
  Punane Ron silitas kuulates oma lõua, näpistades ülahuult, nagu oleks ta endiselt oodanud, et tunneb oma vuntsid. Kui naine oli lõpetanud, küsis ta täpselt nii, nagu naine lootis, et ta seda ei tee: "Kas teile ei tulnud hetkekski pähe, et röövija võis vaadata, kuidas härra Armitage põgenes?"
  
  "Ma... ee..."
  
  "Sa ei mõelnud sellele, eks?"
  
  "Ma tahtsin teada, mis ta sinna jättis."
  
  D.I. kabott. Kasutage oma intellekti. Mehe kasupoeg on kadunud. Ta on närvis ja tahab kuhugi jõuda, nördinud, et politsei on tema ukse ees. Sa järgned talle ja näed teda portfelliga hüljatud karjasekoju sisenemas ja ilma selleta lahkumas. Mis sa arvad?"
  
  Annie tundis end õhetamas vihast tema loogika õigsuse pärast. "Kui te seda niimoodi väljendate, söör," ütles ta läbi surutud hammaste, "arvan, et on selge, et ta maksab lunaraha. Kuid valdkonnas ei tundu asjad alati nii selged."
  
  "Te ei pea mulle rääkima, mis tunne on põllul töötada, inspektor Cabbot. Võib-olla olen nüüd administraator, kuid ma pole alati selle laua taga olnud. Ma teenisin oma aega põllul. Olen näinud asju, mis panevad su juuksed lokkima."
  
  "Siis saate kindlasti aru, millest ma räägin." Kas see oli pooleldi naeratus, mida Annie Red Roni näol nägi? Muidugi mitte.
  
  Ta jätkas: "Põhimõte jääb aga alles sellest, et oleksite pidanud teadma, et oht, et röövija teid märkab, oli äärmiselt suur, eriti kui olite vabas õhus, ja et mingil põhjusel eirasite seda riski ja läksite siiski varjupaika. Ja nüüd on poiss surnud."
  
  "On mõningaid viiteid sellele, et Luke Armitage võidi tapetud enne, kui tema kasuisa raha üle andis."
  
  "See oleks teile palju õnne, kas pole?"
  
  "See pole aus, söör. Mul oli vaja teada, mis portfellis on."
  
  "Miks?"
  
  "Ma pidin veenduma. See on kõik. Ja see osutus omamoodi vihjeks.
  
  "Väike summa? JAH. Aga kuidas sa teadsid, et see pole ainult esimene osa?"
  
  "Kogu lugupidamise juures, söör, röövijad ei tööta tavaliselt osamaksetena. Mitte nagu väljapressijad."
  
  "Aga kuidas sa tead?"
  
  "Ma ei teadnud, aga see tundus mõistlik oletus."
  
  "Sa arvasid."
  
  "Jah, härra".
  
  "Kuulge, inspektor Cabbott. Ma ei hakka peksma. Mulle ei meeldi, kui avalikkuse liikmed kurdavad minu alluvuses olevate ohvitseride üle. Veel vähem ei meeldi mulle, kui Martin Armitage"i-sugune ennasttäis kodanik kaebab oma golfiklubisõbrale, ülemkonstaablile, kes siis süü minu kaela lükkab. Sa saad aru?"
  
  "Jah, härra. Sulle see ei meeldi."
  
  "Kuigi teie tegevus ei vastanud täielikult reeglitele ja kuigi teil ei pruugi olla mõistust nii impulsiivselt käituda, ei näe ma teie tegevuses midagi piisavalt tõsist, mis õigustaks karistust."
  
  Annie hakkas kergendust tundma. Jama, see on kõik, mida ta kavatses saada.
  
  "Teisel pool..."
  
  Annie tuju langes taas.
  
  "Meil pole veel kõiki fakte."
  
  
  
  "Härra?"
  
  "Me ei tea, kas röövija nägi teid või mitte?"
  
  "Ei, härra."
  
  "Ja me ei tea täpselt, millal Luke Armitage suri."
  
  "Dr Glendenning teeb täna lahkamist, söör."
  
  "Jah, ma tean. Seega tahan öelda, et seni, kuni meil on kõik faktid, lükkan otsuse tegemise edasi. Pöörduge tagasi oma kohustuste juurde, detektiivinspektor."
  
  Annie tõusis püsti, enne kui ta meelt muutis. "Jah, härra".
  
  "Ja inspektor Cabbot?"
  
  "Härra?"
  
  "Kui kavatsete oma autot tööl edasi kasutada, paigaldage see neetud politseiraadio, eks?"
  
  Annie punastas. "Jah, sir," pomises naine ja lahkus.
  
  
  
  Michelle väljus linnadevahelisest rongist King's Crossi juures umbes poole kahe ajal pärastlõunal ja kõndis metroo trepist alla, olles nagu alati Londoni saginast ning pidevast mürast ja liiklusest rabatud. Toomkiriku väljak suvepuhkuse nädalavahetusel turuplatsil mängiva rokkbändiga ei jõudnud ligilähedalegi.
  
  Erinevalt paljudest oma eakaaslastest ei töötanud Michelle kunagi Met-is. Ta kaalus sinna kolimist pärast Suur-Manchesterit, pärast Melissa surma ja Tedi lahkumist, kuid selle asemel kolis ta viimase viie aasta jooksul palju ja läbis mitmeid kursusi, veendes end, et see kõik on tema karjääri heaks. Siiski kahtlustas ta, et oli lihtsalt ära jooksnud. Kusagil eemal tundus, et parim variant, vähemalt praegu, oli veel üks ebaselge positsioon. Ja ilma kohta vahetamata, vormiriietust CID-le, maakonnast maakonda, ei jõuaks tänapäeva politseijõududes kuhugi. Professionaalsed detektiivid nagu Jet Harris on minevik.
  
  
  
  Mitmed räsitud narkomaanid toetusid tiheda liiklusega allkäigu seintele, mitmed neist olid noored tüdrukud, märkas Michelle, ja nad olid isegi vahetusraha nõudmisega liiale läinud. Möödudes hakkas üks neist oigama ja hädaldama. Ta hoidis pudelit käes ja lõi sellega kõvasti vastu seina, kuni see purunes, kajas mööda plaaditud koridori ja paiskas klaasikilde kõikjale. Nagu kõik teisedki, kiirustas Michelle edasi.
  
  Metrooauto oli täis ja ta pidi seisma kuni Tottenham Court Roadini, kus pensionil olev detektiivinspektor Robert Lancaster nõustus temaga Dean Streetil hilisel lõunal vestlema. Kui ta Oxford Streetile väljus, sadas vihma. Jumal, mõtles ta, mitte jälle! Selle tempoga saab suvi läbi enne, kui see üldse alatagi hakkab. Michelle avas oma vihmavarju ja suundus läbi turistide ja tõuklejate hulgast. Ta pööras Oxford Streetilt välja ja ületas Soho väljaku, järgis Lancasteri juhiseid ja leidis piisavalt lihtsalt õige koha.
  
  Kuigi tegemist oli pubiga, oli Michelle'il hea meel näha, et see nägi väljas rippuvate lillekorvide, vitraažakende ja läikiva tumedast puidust kaunistustega välja uhkem välja kui mõni asutus. Ta riietus nii vabalt kui suutis keskmise pikkusega seelikusse, roosasse V-kaelusega toppi ja heledat villast pintsakut, kuid paljudes Londoni pubides näeks ta siiski üleriietatud. See asutus on aga mõeldud ärilõuna külastajatele. Sellel oli isegi eraldi restoraniosa tubakasuitsust ja videomakkidest eemal ning lauateenindusega mitte vähem.
  
  Lancaster, kes oli äratuntav nelgi järgi, mille ta Michelile ütles, et ta kannab oma halli ülikonda, oli lopsakas mees, kellel oli hõbedased juuksed ja sära silmis. Võib-olla pisut ülekaaluline, märkis Michelle teda tervitades tõustes, kuid kindlasti hästi säilinud oma vanuse kohta, mida ta arvas olevat umbes kuuskümmend viis. Tal oli punetav jume, aga muidu ei näinud ta välja nagu tõsine joodik. Vähemalt polnud tal seda kõnekat katkiste punaste ja lillade triipude kalligraafiat just pinna all nagu Shaw"l.
  
  
  
  "Härra Lancaster," ütles ta maha istudes. "Tänan, et nõustusite minuga kohtuma."
  
  "See rõõm kuulub täielikult mulle," ütles ta, tema hääles olid endiselt kokney aktsendi jäljed. "Sellest ajast, kui mu lapsed kanakuudist põgenesid ja mu naine suri, olen kasutanud iga võimalust, et kodust välja pääseda. Pealegi, ma ei tule iga päev West Endi ja einesta sinusuguse ilusa tüdrukuga.
  
  Michelle naeratas ja tundis, et ta punastab veidi. Tüdruk, nagu ta teda kutsus, kui ta mullu septembris neljakümneseks sai. Millegipärast ei tundnud ta end solvatuna Lancasteri erilise meesšovinismi kaubamärgi pärast; temas oli nii kummaline, vanamoodne tunne, et naisele tundus loomulik, et ta võttis komplimendi vastu ja tänas teda kogu võimaliku armuga. Ta saab peagi teada, kas see muutus vestluse jätkudes väsitavamaks.
  
  "Loodan, et te ei pane pahaks mu söögikoha valikut."
  
  Michelle heitis pilgu valge linase laudlina ja raskete söögiriistadega laudade ümber, vormiriietuses ettekandjad sibasid ringi. "Üldse mitte," ütles ta.
  
  Ta naeratas kähedalt. "Te ei usu, milline see koht oli. Varem, kuuekümnendate alguses, oli see tõeline kurikaelte klubi. Eriti tipus. Teid paneks imestama sinna planeeritud töö, sõlmitud lepingud."
  
  "Loodan, et rohkem ei tule?"
  
  "Oh ei. Nüüd on see üsna austusväärne." Ta rääkis kahetsustundega hääles.
  
  Ilmus ettekandja tellimuste raamatuga.
  
  "Mida te juua sooviksite?" küsis Lancaster.
  
  "Ainult puuviljamahla, palun."
  
  "Apelsin, greip või ananass?" küsis ettekandja.
  
  "Oranž on suurepärane."
  
  "Ja ma võtan veel ühe pitsi Guinnessi, palun," ütles Lancaster. "Kas sa oled kindel, et sa ei taha midagi tugevamat, kallis?"
  
  "Ei, kõik saab korda, aitäh." Tõde oli see, et Michelle tundis sel hommikul eilse veinipudeli mõju ja ta otsustas päevaks või paariks joomisest loobuda. Ta oli ikka jõukohane. Igatahes ei joonud ta päeval kordagi, ainult õhtuti, üksinda oma korteris, kardinad ees ja telekas. Aga kui ta poleks seda pungas näksinud, oleks ta järgmine, kahjustatud nina veresooned.
  
  "Siin on päris hea toit," ütles Lancaster, kui ettekandja neile jooke tõi. "Kuigi teie asemel hoiaksin ma lambakarreest eemale. Viimati, kui seda puudutasin, oli mul Delhi kõht.
  
  Michelle oli karrit söönud eelmisel õhtul ja kuigi see ei andnud talle "Delhi kõhtu", tegi see seda öösel. Ta tahtis midagi lihtsat, midagi ilma uhkete kastmeteta, midagi britilikku.
  
  Ettekandja naasis oma Britwick Orange'i ja Lancaster Guinnessiga ning palus neil tellida.
  
  "Ma tahaksin Cumberlandi vorsti ja kartuliputru," ütles Michelle. Ja kuradile dieediga, lisas ta hinge alla. Lancaster tellis rostbiifi.
  
  "Vorstid ja kartulipuder," ütles ta säravalt, kui ettekandja minema astus. "Hämmastav. Tänapäeval ei kohta sageli inimesi, kes eelistavad traditsioonilisemat toitu. See on kõik see vastik välismaa jama, kas pole?"
  
  "Ma ei pane aeg-ajalt pasta või karri vastu," ütles Michelle, "aga mõnikord ei saa te traditsioonilistest Inglise roogadest üle."
  
  Lancaster vaikis mõne hetke ja trummeldas sõrmedega vastu lauda. Michelle tundis, kuidas ta muutus vanamoodsast galantsest staažikast tänavapolitseinikuks, mõeldes, millega ta tegeleb ja kas see võib teda kahjustada. Ta nägi seda tema silmadest, nende silmad teravnesid ja olid ettevaatlikumad. Ta tahtis teda lohutada, kuid otsustas, et parem on lasta tal juhtida, et näha, kuhu see viib. Esiteks.
  
  "See kutt, kes teid minu poole juhtis, ütles, et tahate Reggie ja Ronnie kohta teada."
  
  
  
  Siin nad tulevad välja. Kohutavad sõnad. Reggie ja Ronnie: Cray.
  
  "Omamoodi," ütles Michelle. "Aga las ma seletan."
  
  Lancaster kuulas, võttis aeg-ajalt lonksu Guinnessi, noogutas siia-sinna, kui Michelle rääkis talle Marshallidest ja Grahamiga juhtunust.
  
  "Näete," lõpetas ta, "ma ei ole kaksikutest tegelikult huvitatud või vähemalt mitte ainult neist."
  
  "Jah, ma saan aru," ütles Lancaster uuesti sõrmedega trummeldades. Neile toodi süüa ja nad mõlemad võtsid paar ampsu, enne kui ta uuesti rääkis. "Kuidas sul vorstiga läheb?" ta küsis.
  
  "Tore," ütles Michelle, mõeldes, kas temast oleks üldse kasu või oleks see üks neist nauditavatest, kuid mõttetutest tegevustest.
  
  "Hästi. Hästi. Ma teadsin Billy Marshalli ja tema perekonda," rääkis Lancaster. Seejärel toppis ta suhu rostbiifi ja kartulipudruga ning vaatas Michelle'i närides suurte ilmetute silmadega otsa, jälgides tema reaktsiooni. Ta oli üllatunud ja ka rahul, et andmepankade antud teave kuhugi viis, kuigi tal polnud siiani aimugi, kuhu.
  
  "Billy ja mina kasvasime üles sõna otseses mõttes teineteise nurga taga. Käisime samades koolides, mängisime samadel tänavatel. Jõime isegi samas pubis jooke," jätkas ta Guinnessiga maha pesemas. "Kas see üllatab sind?"
  
  "Natuke, ma arvan. Kuigi pean ütlema, et vähesed asjad üllatavad mind neil päevil rohkem.
  
  Lancaster naeris. "Sul on õigus, kallis. Teine maailm. Sa pead aru saama, kust detektiivid tulevad, Michel. Kas ma tohin sind Michelle'iks kutsuda?
  
  "Kindlasti".
  
  "Esimesed detektiivid tulid kuritegelikest ringkondadest. Nad olid võrdselt kodus mõlemal pool seadust. Näiteks Jonathan Wild, kuulus vargapüüdja. Poole ajast pani ta tüüpe, keda ta survestas. Kas teadsite sellest? Lõpuks nad poosid ta üles. Ja Vidocq, konn? Varas, politseiinformaator, maskeerimismeister. Kriminaalne. Ja siis, nendel päevadel, mille kohta te küsite, arvan, et me olime oma prototüüpidele veidi lähemal kui kontorimehed, kes meil täna politseijõududes paistavad, kui andestage mu kriitika. Ma ei ütle, et olen ise kunagi kurjategija olnud, aga vahel olen elanud joonele piisavalt lähedal, et teada, kui õhuke see piir on, ja olen olnud ka piisavalt lähedal, et teada, kuidas nad mõtlevad. Ja kas te kujutate hetkeks ette, et ka need teisel poolel ei teadnud seda?"
  
  "Kas te mõnikord selle peale silma kinni pigistasite?"
  
  "Ma ütlesin sulle. Käisin Billy Marshalliga koolis, kasvasin üles tänaval. Ainus erinevus oli see, et ta oli paks nagu kaks lühikest lauda, aga ta teadis, kuidas võidelda, ja mul oli mõistust ja kavalust, aga ma polnud nii suur võitleja. Piisavalt, et ellu jääda. Ja uskuge mind, sa pidid seda palju saama või olete valmis. Iga probleem ja ma räägiksin temaga ja kui see ei tööta, siis lahkuksin. Põhimõtteliselt vastasin. Kas on ime, et läksime oma teed? Asi on selles, et minu jaoks oleks võinud asjad teisiti kujuneda. Lapsena tegin väikese jalutuskäigu, sattusin paari jama sisse. Teadsin täpselt, kust sellised inimesed nagu Reggie ja Ronnie pärit on. Elasime samas vaeses piirkonnas, sõja varjus. Ma võiksin mõelda nagu nemad. Ma võin hõlpsasti kasutada oma tänavatarkusi kuritegelikel eesmärkidel, nagu Reggie ja Ronnie või..." Ta vaikis ja sõi veel rostbiifi.
  
  "Kas sa tahad öelda, et moraalil pole sellega mingit pistmist?" küsis Michelle. "Seadus? Õiglus? Ausus?"
  
  "Sõnad, mu arm," ütles Lancaster söömise lõpetades. "Ilusad sõnad, ma nõustun teiega, kuid sõnad siiski."
  
  "Kuidas sa siis valisid? Münti viskama?"
  
  Lancaster naeris. "Münti viskama." See oli hea. Ma pean seda meeles pidama." Siis muutus tema ilme tõsisemaks. "Ei ole armastust. Tõenäoliselt liitusin ma samadel põhjustel nagu sina, nagu ka enamik inimesi. Palka polnud toona palju, aga tundus piisavalt korralik töö, võib-olla isegi veidi glamuurne ja põnev. "Fabian of the Yard" ja kõik muu selline. Ma ei tahtnud olla maalähedane - oh ma tegin seda, muidugi me kõik tegime, oleks pidanud -, aga ma teadsin, et tahan CID-d algusest peale ja ma sain selle. Ma tahan öelda, armastus, et kui asi puudutas, siis kui sa tõusid oma ettevõtte baaris või võtsid oma tavalise laua nurgas, selle laua, kus su isa üldse istus, ja kui keegi nagu Billy, keegi, keda sa tead, oli veidi omapärane, siis oli see lihtsalt sinu töö. Kõik teadsid seda. Ei midagi isiklikku. Rääkisime, sallisime üksteist, lootsime, et meie teed ei ristu kunagi tõsiselt, professionaalselt. Ja pidage meeles, ma töötasin sel ajal West Endi peakorteris. East End ei olnud minu pärand. Ma lihtsalt kasvasin seal üles, elasin seal. Muidugi teadsime kõik, et meie vahel on barjäär, vähemalt üks, mida me parem avalikult ei lõhuks, nii et see oligi: "Tere, Billy. Kuidas sul läheb? Kuidas naisel ja lapsel läheb? Oh ilus Bob, ma ei saa kurta. Kuidas piirkonnas lood on? Edu, Billy, kallis, õitse. Rõõm seda kuulda, semu. Midagi sellist."
  
  "Ma saan sellest aru," ütles Michelle, kes arvas, et võttis politseijõude veidi tõsisemalt ja poleks kuulsate kurikaeltega samas pubis ootamatult tabatud, kui ta poleks informaatoriga kohtunud. See oli täpselt see, mida Shaw ütles. Piirid nende ja meie vahel ei olnud nii selged kui tänapäeval, peamiselt seetõttu, et paljud politseinikud ja kurjategijad olid pärit samast taustast, käisid samades koolides ja jõid samades pubides, nagu Lancaster märkis, ja nii kaua. kuna ükski süütu kõrvalseisja viga ei saanud... kahju ei tehtud. Ei midagi isiklikku. Erinevad ajad.
  
  "Tahtsin lihtsalt selgeks teha," ütles Lancaster, "et te ei kaoks, mõeldes, et ma olen pervert või midagi sellist."
  
  "Miks ma peaksin nii arvama?"
  
  Ta pilgutas silma. "Oh, seda oli palju. Vice, ebasündsad väljaanded, Sweeney. Oh jah. Siis oli kõik alles alguses, kuuskümmend kolm, kuuskümmend neli, kuuskümmend viis. On üksikuid naiivseid lollakaid, kes näevad selles mingi uue valgustusajastu algust või midagi taolist. Veevalaja, nimeta seda kuidas tahad. Kuradi hipid oma rahu ja armastusega, helmeste ja pikkade juustega. Ta naeratas. "Kas sa tead, mis see tegelikult oli? See oli organiseeritud kuritegevuse kasvu algus selles riigis. Oh, ma ei ütle, et meil varem gangstereid poleks olnud, aga kuuekümnendate keskel, kui Reggie ja Ronnie olid oma karjääri tipul, võis postmargi tagaküljele kirjutada kõik, mida keskmine Briti politseinik teadis. organiseeritud kuritegevuse kohta. Ma ei tee nalja. Me teadsime kõiki kuradima hästi. Isegi mitte 'Nipper' Reed, mees, kes vastutab kaksikute kinnihoidmise eest. Porno saabus veoautodega Taanist, Saksamaalt, Rootsist, Hollandist. Keegi pidi kontrollima levitamist, hulgimüüki, edasimüüki. Sama narkootikumidega. Ujuvvärava avamine, kuuekümnendate keskpaik. Raha printimise litsents. Hipid võisid tulevikus näha rahu ja armastuse revolutsiooni, kuid sellised inimesed nagu Reggie ja Ronnie nägid ainult rohkem võimalusi raha teenida ja lõpuks olid kõik teie hipid vaid tarbijad, lihtsalt üks turg. Seks, narkootikumid, rock and roll. Teie tõelised kurjategijad hõõrusid lillejõu ilmumisel rõõmsalt käsi, nagu lapsed, kellel lubati tasuta kommipoodi.
  
  See oli kõik väga hea, arvas Michelle, kuid mütsiga mesilase käest, kelleks näis olevat Lancaster, oli raske teavet saada. Lancaster tellis teise Guinnessi - Michelle palus kohvi - ja nõjatus toolile tagasi. Ta võttis väikesest hõbedasest karbist pilli ja pesi selle stoutiga maha.
  
  "Vererõhk," selgitas ta. "Igatahes, vabandust, kallis," jätkas ta, justkui lugedes naise mõtteid. "Ma lähen natuke üle parda, kas pole? Üks väheseid vananemise eeliseid. Sa võid jätkata ja keegi ei käsi sul vait olla.
  
  "Bill Marshall".
  
  "Jah, Billy Marshall, mis ta nimi siis oli. Ma ei ole unustanud. Muide, ma pole temast mitu aastat näinud ega kuulnud. Kas ta on veel elus?
  
  "Vaevalt," ütles Michelle. "Ta sai tõsise insuldi."
  
  "Vaene mees. Ja naine?"
  
  
  
  "Ma saan hakkama."
  
  Ta noogutas. "Hästi. Ta on alati olnud hea politseinik, see Maggie Marshall."
  
  Maggie. Michelle oli just aru saanud, et ta ei tea proua Marshalli nime. "Bill Marshall töötas Reggie ja Ronnie heaks?" ta küsis.
  
  "Jah. Viisil".
  
  "Mida sa silmas pead?"
  
  "Paljud inimesed East Endis on Reggie ja Ronnie heaks ühel või teisel ajal töötanud. Ma oleksin üllatunud, kui ta seda ei teeks, nagu Billy. Ta oli poksija. Amatöör, pange tähele. Ja Krey ka. Nad tegelesid suure poksiga. Nad kohtusid ühes kohalikus spordisaalis. Billy tegi nendega paar juhutööd. Tollal oli kasulik, kui kaksikud olid teie kõrval, isegi kui te ei olnud nendega sügavas suhtes. Nad on endale saanud väga ebameeldivaid vaenlasi.
  
  "Nii et ma lugesin."
  
  Lancaster naeris. "Sa ei tea pooltki sellest, kallis."
  
  "Aga ta ei töötanud regulaarselt, kas polnud nende palgal?"
  
  "Nagu see. Mõnikord julgustab see teid maksma või takistab teid rääkimast. Sa tead, mis need asjad on."
  
  "Ta ütles seda sulle?"
  
  Lancaster naeris. "Lõpeta, kallis. See ei olnud midagi, mida te kohalikus noolemängus arutasite.
  
  "Aga kas sa teadsid?"
  
  "Teadmine oli minu töö. Pea arvestust. Mulle meeldib mõelda, et ma teadsin, mis toimub, isegi väljaspool minu valdust, ja need, kes teadsid, teadsid, et ma tean.
  
  "Mida sa temast mäletad?"
  
  "Päris kena mees, kui sa tema teed ei ristu. Natuke napisõnaline, eriti peale paari klaasi. Nagu ma varem ütlesin, oli ta lihaseline madala tasemega poksija.
  
  "Ta kiitles sageli, et tundis Reggie'd ja Ronnie'd, kui ta oli karikavõistlustel pärast Peterborough'sse kolimist."
  
  
  
  "See on tüüpiline Billyle. Tal ei olnud kahte ajurakku, mida üksteise vastu hõõruda. Aga ma ütlen sulle ühte asja."
  
  "Mis see on?"
  
  "Kas sa ütlesid, et meest pussitati?"
  
  "Seda ütleb mulle patoloog."
  
  "Billy ei olnud kunagi relvastatud. Ta oli eranditult rusikas. Võib-olla nuia või messingist sõrmenukkidega, olenevalt sellest, kellega ta võitles, kuid mitte kunagi noa või püstoliga.
  
  "Ma ei pidanud Bill Marshalli tõsiseltvõetavaks kahtlusaluseks," ütles Michelle, "aga tänan, et mulle teada andsite. Ma lihtsalt mõtlen, kas sellel võis olla midagi pistmist Grahami surmaga."
  
  "Ma ei saa ausalt öelda, et ma näen seda, kallis."
  
  "Kui Billy tegi midagi, mis oma võõrustajaid häiris, siis loomulikult..."
  
  "Kui Billy Marshall teeks midagi, et Reggiet või Ronniet häirida, kallis, korjaks see tema, mitte poiss."
  
  "Kas nad ei teeks poisile haiget, et oma seisukohta väljendada?"
  
  "Mitte nende moodi, ei. Sirge, mitte keerukas. Neil olid oma vead ja poleks palju, mida nad ei teeks, kui see juhtuks. Aga kui sa nende teed ületasid, ei kannatanud mitte su naine ega su laps, vaid sina ise.
  
  "Ma saan aru, et Ronnie oli..."
  
  "Jah ta oli. Ja talle meeldisid noored. Aga mitte nii palju."
  
  "Siis-"
  
  "Lastele nad haiget ei teinud. See oli meeste maailm. Seal oli kood. Kirjutamata. Aga ta oli seal. Ja veel üks asi, mida peate mõistma, armastus, on see, et Reggie ja Ronnie olid nagu Robin Hood, Dick Turpin ja Billy the Kid, mis enamiku East Endersi jaoks olid seotud. Isegi hiljem peate selle mõistmiseks vaatama ainult nende matuseid. Kuradi kuninglik perekond. Vabandage mu prantsuse keel. Rahvakangelased".
  
  "Ja sa olid Nottinghami šerif?"
  
  Lancaster naeris. "Vaevalt. Olin lihtsalt konstaabel, lihtne jalaväelane. Aga sa saad pildist aru."
  
  
  
  "Ma arvan, et jah. Ja pärast võitluspäeva läheksite kõik kohalikku kohvikusse, jõite vana hea joogi ja rääkisite jalgpallist.
  
  Lancaster naeris. "Midagi sellist. Tead, võib-olla on sul õigus. Võib-olla oli see mingi mäng. Kui kedagi ausalt pussitasid, ei tekkinud mingeid raskeid tundeid. Kui nad ühe neist teie külge riputavad, lükkate selle lihtsalt järgmise korrani edasi. Kui kohus nad õigeks mõistab, siis ostate neile järgmisel korral pubisse tulles pitsi õlut."
  
  "Ma arvan, et Billy Marshall võttis mängu endaga Peterborough'sse kaasa. Kas olete kunagi kuulnud mehest nimega Carlo Fiorino?
  
  Lancasteri paksud kulmud kortsutasid. "Ma ei saa seda öelda nii, nagu varem, ei. Kuid see on minu pärandvarast kaugel. Pealegi, ma ütlesin teile enne, Billyl polnud ajusid operatsiooni korraldamiseks. Tal polnud autoriteeti, käsku ega karismat, nimetage seda kuidas tahate. Billy Marshall sündis selleks, et võtta vastu korraldusi, mitte neid anda, rääkimata otsustamisest, millised need olema peaksid. Nüüd oli see tema mees hoopis teistsugune.
  
  Michelle kikitas kõrvu. "Graham? Mis temaga on?
  
  "Noor biitlite stiilis tüüp, eks?"
  
  "Näeb välja nagu tema."
  
  "Kui kellelgi selles peres oleks määratud kaugele jõuda, siis ma ütleksin, et see oleks tema."
  
  "Mida sa silmas pead? Kas Graham oli kurjategija?
  
  "Ei. Noh, kui väike poevargus kõrvale jätta, aga nad kõik tegid seda. Mina ka, kui olin temavanune. Otsustasime, et poed võtavad kahju oma hindadesse, nii et võtsime ainult selle, mis õigustatult meile kuulus. Ei, tal olid lihtsalt ajud - kuigi jumal teab, kust ta need sai - ja tal oli ka see, mida tänapäeval nimetatakse tänavate märgistamiseks. Pole kunagi palju öelnud, kuid võis öelda, et ta võttis seda kõike endasse, otsides suurt võimalust.
  
  "Kas sa tahad öelda, et Graham võib olla seotud Kraysiga?"
  
  
  
  "Ei. Oh, ta oleks võinud neile paar asja ära teha, aga nad ei hoolitsenud kaheteistkümneaastaste eest. Liiga suur vastutus. Ainult see, mida ta jälgis ja õppis. Ta saavutas vähe. Terav nagu nael. Billy jättis ta kohalikust piirkonnast välja, istus väljas ja mängis teiste lastega marmorit. See oli siis üsna tavaline. Ja mõned üsna kahtlased kliendid läksid sinna sisse. Usu mind, ma tean. Rohkem kui korra sai noormees pool krooni ja juhendamist jälgimiseks. "Hoidke mulle seda autot, kallis", nagu. Või: "Kui näete siin paari ülikonnas kutti sisse astumas, pange pea ukse vahele ja karjuge minu peale." Noor Graham Marshall ei karda kärbseid, see on kindel. Mul on kahju kuulda, et ta nii varakult lahkus, kuigi ma ei saa öelda, et see mind nii väga üllataks.
  
  
  
  Dr Glendenning viibis Scarborough's, mistõttu lahkamine viibis hilisõhtuni. Vahepeal arvas Banks, et võiks olla hea mõte võtta aega ja rääkida mõne Luke'i õpetajaga, alustades Eastvale'i põhikooli direktorist Gavin Barlow'st.
  
  Barlow rohis oma North Eastvale'i poolveoauto aeda, kandes lõhki teksaseid ja määrdunud vana särki, hoolimata hiljutisest paduvihmast ähvardavast taeva ja maa niiskusest. Libeda karvaga collie hüppas Banksile aiaväravast sisenedes vastu, kuid Barlow kontrollis koera peagi ning see kõverdus sirelipõõsa alla nurka ja näis magavat.
  
  "Ta on vana," ütles Gavin Barlow, võttis kinda käest, pühkis kätt teksadesse ja ulatas selle välja. Banks surus kätt ja tutvustas end.
  
  "Jah, ma ootasin visiiti," ütles Barlow. "Kohutav äri. Lähme sisse. Ei, jää, Tristram. Jää!"
  
  Tristram jäi ja Banks järgnes Barlow'le maja heledasse ja korralikku sisemusse. Ta tundis selgelt huvi antiikesemete vastu ning särava puhvetkapi ja joogibaari järgi otsustades nende restaureerimise vastu. "Kas ma võin teile pakkuda õlut või lahjat õlut? Või sa ei peaks tööülesannete täitmisel jooma? Sa ei tea kunagi, kui vaatad telerist morset ja muud sellist.
  
  Banks naeratas. "Me poleks tohtinud," ütles ta, mitte et see oleks teda kunagi peatanud. Kuid oli veel liiga vara ja tal polnud põhjust aeda rohida. "Joon hea meelega kohvi, kui sul on."
  
  "Ma kardan, et ainult hetkeline."
  
  "See on imeline".
  
  "Mine läbi."
  
  Nad sisenesid väikesesse, kuid hästi sisustatud kööki. Ükskõik, kes kujundas vahtrakapid kiltkivihallide tööpindade kohale, otsustas järgida pigem horisontaalset mustrit kui vertikaalset teramustrit, mis muutis ruumi palju avaramaks. Banks istus punase-valgeruudulise laudlinaga hommikusöögilauas, samal ajal kui Barlow tegi kohvi.
  
  "Issi, kes see on?"
  
  Uksele ilmus umbes kuueteistaastane pikkade blondide juuste ja paljaste jalgadega tüdruk. Ta meenutas Banksile veidi Kay Summerville'i.
  
  "See on politseinik, kes tuli Luke Armitage'ist rääkima, Rose. Kas sa lähed".
  
  Rose turtsutas, keerles siis teatraalselt ja kargas puusi kõigutades minema. "Tütred," ütles Barlow. "Kas teil on midagi oma?"
  
  Banks rääkis talle Tracyst.
  
  "Tracey Banks. Muidugi, nüüd ma mäletan teda. Ma lihtsalt ei pannud kahte ja kahte kokku, kui nägin teie isikutunnistust. Tracey. Väga tark tüdruk. Kuidas tal läheb?"
  
  "Imeline. Ta on just lõpetanud oma teise kursuse Leedsis. Lugu".
  
  "Anna talle minu parimad soovid, kui teda näete. Ma ei saa öelda, et tundsin teda hästi... nii palju õpilasi ja nii vähe aega... aga mäletan, et rääkisin temaga.
  
  Gavin Barlow näeb välja nagu Tony Blair, arvas Banks. Kindlasti näeb ta välja rohkem koolitusosakonna juhi kui vanaaegse koolijuhina, mis oli tema eelkäija härra Buxton. Banks mäletas vanameest, kes oli juhtinud Gallows View'i juhtumit, kui Banks esimest korda põhja kolis. Buxton oli viimane surevast põlvkonnast, kandes nahkhiiresarnast mantlit ja kirjutuslaual räsitud Cicero koopiat. Gavin Barlow arvas ilmselt, et "Latino" on teatud tüüpi tantsumuusika, kuigi see võis olla pisut ebaõiglane. Vähemalt see jaam, mida ta häälestas, mängis kell 11 hommikul Thelonious Monki "Epistrofiat" - see on hea märk.
  
  "Ma ei ole kindel, et saan teile Luke'i kohta palju rääkida," ütles Gavin Barlow, kui tõi kaks lahustuvat kohvi ja istus Banksi vastas. "Tavaliselt satuvad minu vaatevälja ainult pidevad segajad."
  
  "Ja Luke polnud segaja?"
  
  "Oh jumal, ei! Sa poleks teadnud, et ta seal on, kui ta poleks aeg-ajalt liigutanud."
  
  "Kas on üldse probleeme?"
  
  "See pole tegelikult probleem. Mitte midagi, millega tema koduõpetaja ei saaks hakkama."
  
  "Ütle mulle".
  
  "Luke'ile ei meeldinud mängud ja ta võltsis kord oma emalt kirja, milles palus vabandust kõhuhäda pärast. Jõusaaliõpetaja mäletas seda märkust kuude eest, ja Luke jälgis seda uue kuupäevaga. Tõepoolest, hea võlts.
  
  "Mis on juhtunud?"
  
  "Ei midagi erilist. Karistus, hoiatus emale. See on imelik, sest ta ei olnud üldse halb."
  
  "Oli milles hea?"
  
  "Ragbi. Luke oli kolmel veerandajal hea nurgakaitsja. Kiire ja libe. Kui tal mängust igav hakkas."
  
  "Aga talle ei meeldinud mängud?"
  
  "Sport teda ei huvitanud. Ta eelistas palju lugeda või lihtsalt nurgas istuda ja aknast välja vaadata. Ainult jumal teab, mis poole ajast tema peas toimus.
  
  
  
  "Kas Luke'il oli koolis lähedasi sõpru, teisi õpilasi, kellele ta võis usaldada?"
  
  "Ma tõesti ei oska öelda. Ta tundus alati pisut üksildane. Kindlasti julgustame grupitegevust, aga alati ei saa... Ma mõtlen, et sa ei saa sundida inimesi olema sotsiaalsed, eks?"
  
  Banks avas oma kohvri ja tõmbas välja kunstniku tehtud näitlejate tüdrukutest, keda Josie Batty oli näinud koos Luke'iga HMV-sse kõndimas. "Kas sa tunned selle tüdruku ära?" küsis ta, teadmata, kui lähedal see sarnasus on.
  
  Barlow kissitas selle peale silmi ja raputas siis pead. "Ei," ütles ta. "Ma ei oska öelda, mida ma teen. Ma ei ütle, et meil pole õpilasi, kes üldist välimust mõjutavad, aga neid ei ole nii palju ja see ei meeldi kellelegi."
  
  "Nii et sa pole kunagi näinud teda ega kedagi temasarnast koos Luke'iga?"
  
  "Ei".
  
  Banks tagastas visandi oma portfelli. "Aga tema kooliülesanded? Kas ta näitas lootust?
  
  "Suur lubadus. Tema edu matemaatikas jättis soovida, kuid inglise keele ja muusika osas oli ta hämmastavalt andekas.
  
  "Aga muud asjad?"
  
  "Ülikooli jaoks piisavalt hea, kui sa seda mõtled. Eriti keeled ja sotsiaalteadused. See oli ilmne isegi tema noores eas. Kui ainult..."
  
  "Mida?"
  
  "Noh, kui ta just hulluks ei läinud. Olen näinud seda varem juhtumas säravate ja tundlike õpilastega. Nad satuvad valesse firmasse, jätavad oma töö hooletusse... Ülejäänu võite arvata.
  
  Banks, kes ise pärast Grahami kadumist veidi hulluks läks, võiks. "Kas Luke'ile oli õpetajaid eriti lähedane?" ta küsis. "Keegi, kes võiks mulle temast natuke rohkem rääkida?"
  
  "Jah. Võite proovida miss Andersoni. Lauren Anderson. Ta õpetab inglise keelt ja kunstiajalugu. Luke oli kirjanduse ja selle kompositsiooni mõistmises oma klassikaaslastest palju ees ning ma usun, et preili Anderson andis talle lisatunde.
  
  Lauren Andersoni nimi kerkis ettevõtte Luke'i mobiiltelefonikõnede registrisse, meenutas Banks. "Kas nad teevad seda sageli koolis?"
  
  "Kui õpilasele tundub, et sellest on kasu, siis jah, muidugi. Peate mõistma, et meil on nii lai valik võimeid ja huvisid ning me peame tõstma oma õpetamise taseme veidi üle keskmise. Liiga kõrge ja kaotad suurema osa klassist, liiga madalad ja võimekamad õpilased tüdivad ja hajuvad. Kuid kõik pole nii hull, kui ajalehtedes öeldakse. Meil on vedanud, et Eastvale'i põhikoolis on palju kirglikke ja pühendunud õpetajaid. Preili Anderson on üks neist. Luke võttis peale kooli ka viiulitunde.
  
  "Jah, tal oli magamistoas viiul."
  
  "Ma ütlesin teile, et ta pole teie kooli ega lasteaia õpilane." Barlow peatus hetkeks ja vaatas aknast välja. "Ei olnud. Jääme teda igatsema."
  
  "Isegi kui te vaevu teadsite, et ta seal on?"
  
  "Võib-olla liialdasin selle juhtumi tähtsusega," ütles Barlow kulmu kortsutades. "Luke'il oli teatud kohalolu. Ma pidasin silmas seda, et see lihtsalt ei tekitanud palju müra ega vajanud palju tähelepanu.
  
  "Kes andis talle viiulitunde?"
  
  "Meie muusikaõpetaja Alastair Ford. Ise on ta päris tubli muusik. Mängib koos kohaliku keelpillikvartetiga. Rangelt amatöörlik muidugi. Võib-olla olete neist kuulnud; neid nimetatakse "Aeolian Quartetiks". Ma saan aru, et need on väga head, kuigi pean tunnistama, et minu maitse kaldub rohkem Milesi kui Mahleri poole.
  
  Liparilased. Pangad kuulsid neist. Vähe sellest, olen neist ka ise kuulnud. Viimane kord oli vahetult pärast jõule rahvamajas koos Annie Cabbotiga. Nad mängisid Schuberti kvartetti "Surm ja neiu" ja said sellega väga hästi hakkama, meenutas Banks.
  
  
  
  "Kas saate mulle veel midagi öelda?" küsis ta püsti tõustes, et lahkuda.
  
  "Ma arvan, et seda pole," ütles Barlow. "Üldiselt oli Luke Armitage natuke tume hobune."
  
  Kui nad koridoris kõndisid, oli Banks kindel, et nägi läbi ukseava blondide juuste ja pikka jalga, kuid ta võib eksida. Igal juhul, miks pidi Rose Barlow nende vestlust pealt kuulama?
  
  
  
  Vihm näis olevat lõppenud ülejäänud päevaks pärast lühikest pärastlõunast hingetõmbeaega, taevast sadas pidevalt mustade nõude värvi, kui Annie tegi tiiru Luke'i viimastele sadamatele. Ta ei õppinud HMV töötajatelt midagi, võib-olla seetõttu, et neil oli nii suur käive ja pood oli suur ja raske jälgida kõiki. Keegi ei tundnud visandit ära. Pealegi, nagu üks müüja talle ütles, nägid paljud seal sisseoste teinud lapsed üsna ühesugused välja. HMV klientide jaoks ei olnud mustad riided haruldased, samuti kehaaugud ega tätoveeringud.
  
  Tal läks North Market Streeti arvutipoes pisut paremini. Gerald Kelly, ainuomanik ja töötaja, mäletas peaaegu kõiki oma kliente, kuid ta ei näinud kedagi nagu tüdruk mustas Luke'iga, kes oli poekülastuste ajal alati üksi.
  
  Annie'l oli ainult viimane kõne. Normani kasutatud raamatupood asus niiskes ja kitsas ruumis pagariäri all kivitrepil, üks mitmest kauplusest, mis näis olevat ehitatud otse turuplatsil asuva kiriku seinte vahele. Kõik raamatud lõhnasid hallituse järele, aga vahel võis leida ka kõige arusaamatumaid asju. Annie ise käis seal korra või paar ostmas vanu kunstiraamatuid ja leidis isegi korralikud graveeringud kastide vahelt, mida omanik hoidis poe tagaosas, kuigi need vahel väändusid ja muutusid niiskuse tõttu värviliseks.
  
  
  
  Katus oli nii madal ja väike tuba oli nii täis raamatuid, mitte ainult seinaäärsetes kappides, vaid juhuslikult kuhjatud laudade peale, mis olid valmis ümber kukkuma, kui neile isegi hingata, et tuli kummarduda ja väga ettevaatlikult liikuda. ruumi ümber. See pidi olema Luke'i jaoks veelgi raskem, mõtles Annie, sest ta oli temast pikem ja kohmakam.
  
  Omanik Norman Wells ise oli veidi üle viie jala pikk, õhukeste pruunide juuste, sibulakujulise näo ja pisarate silmadega. Kuna seal all oli väga külm ja niiske, siis ükskõik mis ilm seal üleval oli, kandis ta alati koirohtu halli kardiganit, äralõigatud sõrmedega villaseid kindaid ja vana Leeds Unitedi salli. Annie arvas, et ta ei saa oma väikesest poest kuigi palju ära elada, kuigi ta kahtles, et üldkulud on väga suured. Isegi südatalvel oli üheelemendiline elektrikamin ainuke soojusallikas.
  
  Norman Wells vaatas pehmekaaneliselt raamatult, mida ta luges, üles ja noogutas Annie suunas. Ta näis olevat üllatunud, kui naine näitas oma isikut tõendavat dokumenti ja rääkis temaga.
  
  "Ma olen sind varem näinud, kas pole?" ütles ta ja võttis eest lugemisprillid, mis rippusid kaelas nööri otsas.
  
  "Ma olen siin korra või paar käinud."
  
  "Seda ma arvasin. Ma ei unusta kunagi nägusid. Kunst, kas pole?"
  
  "Vabandust?"
  
  "Teie huvi. Kunst".
  
  "Oh jah". Annie näitas talle pilti Luke'ist. "Mäletad teda?"
  
  Wells näis murelik. "Muidugi tean. See on see tüüp, kes kadus, eks? Üks teie seltskonnast oli eile siin ja küsis tema kohta. Rääkisin talle kõik, mida tean."
  
  "Ma olen kindel, et see oli nii, härra Wells," ütles Annie, "aga asjad on muutunud. Nüüd on tegemist mõrvauurimisega ja me peame otsast alustama.
  
  "Mõrv? See mees?"
  
  
  
  "Ma kardan küll."
  
  "Pagan võtaks. ma ei kuulnud. Kes iganes...? Ta ei ütleks hanele "boo".
  
  "Nii et sa teadsid teda hästi?"
  
  "Noh? Ei, ma ei ütleks seda. Aga me rääkisime."
  
  "Millest?"
  
  "Raamatud. Ta teadis palju rohkem kui enamik temavanuseid lapsi. Tema lugemistase oli palju kõrgem kui tema eakaaslastel.
  
  "Kuidas sa tead?"
  
  "Ma... ei hooli."
  
  "Härra Wells?"
  
  "Ütleme nii, et ma olin kunagi õpetaja, see on kõik. Ma tean neid asju ja see mees oli geeniuse äärel.
  
  "Ma saan aru, et ta ostis teie viimasel külastusel kaks raamatut."
  
  "Jah, nagu ma teisele politseinikule ütlesin. Kuritegu ja karistus ning Kunstniku portree noorena.
  
  "Need kõlavad isegi tema jaoks pisut arenenult."
  
  "Sa ei usu seda," protesteeris Wells. "Kui ma poleks arvanud, et ta valmis on, poleks ma neid talle müünud. Ta oli juba läbinud Waste'i, enamiku Camus'dest ja Dublinist. Ma ei usu, et ta oli Ulysseseks või Pound Cantoseks päris valmis, aga ta teeb portree, pole probleemi.
  
  Annie, kes oli neist raamatutest kuulnud, kuid luges koolis ainult Eliotit ja mõnda Joyce"i lugu, avaldas muljet. Niisiis, raamatud, mida ta Luke'i toas nägi, ei olnud lihtsalt ette näidata; ta tegelikult luges neid ja võib-olla isegi sai neist aru. Viieteistkümneaastaselt luges ta ajaloolisi saagasid ja sarju mõõgast ja nõidusest, mitte kirjandust suure algustähega. See oli ette nähtud kooli jaoks ja oli äärmiselt kurnav, tänu inglise keele õpetaja härra Boltonile, kes rääkis toimuvast sama põnevalt kui vihmane pühapäev Cleethorpsis.
  
  "Kui tihti Luke helistas?" ta küsis.
  
  "Umbes kord kuus. Või alati, kui tal midagi lugeda sai."
  
  
  
  "Tal oli raha. Miks ta ei läinud Waterstones'i ja ei ostnud neile uusi?
  
  "Ära küsi minult. Meil tekkis vestlus, kui ta esimest korda sisse astus..."
  
  "Millal see oli?"
  
  "Võib-olla umbes kaheksateist kuud tagasi. Niisiis, nagu ma ütlesin, vestlesime ja ta tuli tagasi. Ta vaatas ringi plekilisi lagesid, kooruvat krohvi ja roiskunud raamatuvirnasid ning naeratas Anniele läbi kõverate hammaste. "Ma arvan, et selles kohas pidi talle midagi meeldima."
  
  "Peab olema teeninduse tõttu," ütles Annie.
  
  Wells naeris. "Ma võin teile öelda ühte asja. Talle meeldisid need vanad klassikalised Penguin Moderns. Vanad hallide ogadega, mitte need moodsad kahvaturohelised asjad. Tõelised pehmekaanelised raamatud, mitte teie suuruses. Ja neid ei saa Waterstones'ist osta. Sama lugu vanade pottide kaantega.
  
  Midagi loksus poe tagaosas ja hunnik raamatuid kukkus alla. Annie arvas, et nägi pilgu tabby-kassi, kes libiseb sügavamatesse varjudesse.
  
  Wells ohkas. "Tuttav lahkus ja tegi seda uuesti."
  
  "Tuttav?"
  
  "Minu kass. Ükski raamatupood pole täielik ilma kassita. Pärast seda, kui nõid on tuttav. Kas sa näed?
  
  "Ma arvan küll. Kas Luke on kunagi kellegi teisega siia tulnud?"
  
  "Ei".
  
  Annie võttis välja oma "kunstniku trükise" koopia ja asetas selle enda ette lauale. "Aga tema?"
  
  Welles kummardus ette, pani prillid ette ja uuris joonist. "See näeb välja nagu tema," ütles ta. "Ma ütlesin teile, et ma ei unusta kunagi nägu."
  
  "Aga sa ütlesid mulle, et Luke ei tulnud kunagi kellegi teisega," ütles Annie ja tundis, kuidas erutusest väriseb mööda selgroogu.
  
  Wells vaatas teda. "Kes ütles, et ta on temaga? Ei, ta tuli teise mehega, samades riietes ja augustustega kehal.
  
  
  
  "Kes nad on?"
  
  "Ma ei tea. Kuigi neil pidi olema väike rahapuudus.
  
  "Miks sa seda ütled?"
  
  "Sest neil oli müügiks hunnik uhiuusi raamatuid. Varastatud, mõtlesin. Selge kui päev. Varastatud raamatud. Mul ei ole selliste asjadega veoautot, nii et saatsin nad välja pakkima.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  üksteist
  
  Enne Luke Armitage'i lihaks lõikamist uuris dr Glendenning keha välispinda põhjalikult. Banks jälgis, kuidas arst peahaava üle vaatas ja mõõtis. Luke'i nahk oli valge ja sellel olid veega kokkupuutest tekkinud kortsud ning tema kaelal oli kerge värvimuutus.
  
  "Kolju tagaosa murdus kuni väikeajuni," ütles arst.
  
  "Aitab, et teda tappa?"
  
  "Eelkõige." Glendenning kummardus ja tõmbas haava silmad kitsendatud. "Ja temast oleks pidanud päris palju verd välja tulema, kui see on hea."
  
  "See võib olla," ütles Banks. "Verd on palju raskem maha pesta, kui enamik inimesi arvab. Aga relvad?"
  
  "Tundub nagu midagi ümarate servadega," ütles arst. "Siled küljed"
  
  "Nagu mis?"
  
  "Noh, sellel ei ole väga suur ümbermõõt, nii et ma välistaks sellise asja nagu pesapallikurika. Ma ei näe jälgi - puiduhaket ega midagi - nii et see võib olla metall või keraamika. Igatahes kindel."
  
  "Võib-olla pokker?"
  
  "Võib olla. Vastaks suurusele. See on nurk, mis mind segab.
  
  "Aga see?"
  
  "Otsige ise."
  
  
  
  Banks kummardus haava kohale, mille dr Glendenningi assistent oli raseerinud ja pesnud. Verd polnud. Nad elavad vees paar päeva. Ta nägi mõlku üsna selgelt, täpselt pokkeri mõõtu, kuid haav oli viltu, peaaegu horisontaalne.
  
  "Võiks eeldada, et keegi pokkerit kõigutab tagant alla või vähemalt neljakümne viie kraadise nurga all, nii et saame vertikaalsema mustri," ütles dr Glendenning. "Aga selle tekitas nurga järgi kannatanust veidi madalam inimene, mitte eest ega tagant. See tähendab, et see, kes seda tegi, seisis tõenäoliselt tema kõrval. Ebatavaline nurk, nagu ma ütlesin. Ta süütas sigareti, mis on haiglas rangelt keelatud, kuid Glendenningi puhul jääb see tavaliselt tähelepanuta. Kõik teadsid, et pärast lahkamist lõhnadega tegeledes on sigaret aeg-ajalt suurepärane segaja. Ja Glendenning oli nendel päevadel ettevaatlikum; ta viskas harva tuhka lahtistele lõikehaavadele.
  
  "Võib-olla on ohver eelmisest löögist juba kahekordne?" Pangad soovitasid. "Ütle, kõhus. Või põlvili, pea ette kallutatud.
  
  "Palvetama?"
  
  "See poleks esimene kord," ütles Banks, meenutades, et rohkem kui üks hukatud kurikael suri tema põlvili, palvetades oma elu eest. Kuid Luke Armitage ei olnud kaabakas, nii palju kui Banks teadis.
  
  "Kellelt poolt löök löödi?" küsis Banks.
  
  "Parem pool. Seda on näha mõlkide mustrist.
  
  "See näitab, et ründaja oli vasakukäeline?"
  
  "Ilmselt nii. Kuid ma ei ole sellega rahul, Banks.
  
  "Mida sa silmas pead?"
  
  "Noh, esiteks, vaevalt on see kindel viis kedagi tappa. Löögid pähe on keeruline asi. Sa ei saa neile loota, eriti ühele."
  
  Pangad teadsid seda piisavalt hästi. Oma viimasel juhul sai mees külgkäepidemega nuiaga seitse-kaheksa lööki ja elas siiski paar päeva. Koomas, aga elus. "Nii et meie mõrvar on amatöör, kellel vedas."
  
  "Võib-olla," ütles Glendenning. "Saame rohkem teada, kui vaatan ajukude."
  
  "Aga kas see löök võib põhjustada surma?"
  
  "Ma ei saa kindlalt öelda. See oleks võinud ta tappa, kuid ta võis juba surnud olla. Peate ootama täielikku toksikoloogiaaruannet, et näha, kas see võib nii olla.
  
  "Ei uppunud?"
  
  "Ma ei usu, aga ootame, kuni jõuame kopsudesse."
  
  Banks jälgis kannatlikult, ehkki mõnevõrra iiveldades, kuidas dr Glendenningi assistent tegi tavapärase Y-kujulise sisselõike ning eemaldas skalpelliga rindkere seinalt naha ja lihase. Kehast õhkus inimese lihase lõhna, rohkem nagu toore lambaliha lõhn, nagu Banks alati arvas. Seejärel tõstis abiline Luke"i näolt rinnaklapi ja tõmbas luulõikuriga üle rindkere, eemaldades lõpuks rinnaplaadi ja paljastades siseelundid. Pärast nende tervena eemaldamist pani ta need lõikelauale ja sirutas käe elektrisae poole. Banks teadis, mis järgmiseks tuleb, seda unustamatut heli ja põleva koljuluu lõhna, nii et ta pööras tähelepanu dr Glendenningile, kes lahkas elundeid, pöörates erilist tähelepanu kopsudele.
  
  "Pole vett," teatas ta. "Või miinimum."
  
  "Nii et Luke oli vette kukkudes surnud?"
  
  "Ma saadan koed kaheaatomilise analüüsi jaoks, aga ma ei usu, et nad palju leiaksid."
  
  Elektrisaag peatus ja sekund hiljem kuulis Banks, mis kõlas nagu lihvimise ja imemise kombinatsioon, ning ta teadis, et see oli tema kolju ülaosast rebitud. Seejärel lõikas assistent seljaaju ja tentoriumi läbi ning eemaldas aju. Dr Glendenning heitis sellele kiiresti pilgu, kandes selle formaliinipurki, kus see pidi paariks nädalaks seisma, et muuta see tugevamaks ja hõlpsamini käsitsetavaks.
  
  
  
  "Jah," ütles ta. "Ma arvasin nii. Vaata, Banks, kas sa näed seda kahjustust otsmikusagaras?
  
  Pangad nägid seda. Ja ta teadis, mida see tähendab. "Kontreenne riigipööre?"
  
  "Täpselt. Mis võib seletada ebatavalist nurka.
  
  Kui löök antakse siis, kui ohvri pea on paigal, piirdub kahjustus löögipunktiga - luud purunevad ajju -, aga kui kannatanu pea liigub, on tulemuseks riigipöördevigastus: lisakahjustus. löögipunkti vastas. Contre riigipöördevigastused on peaaegu alati kukkumise tagajärg.
  
  "Luke kukkus?"
  
  "Või teda tõugati," ütles Glendenning. "Kuid niipalju kui ma aru saan, pole tal muid vigastusi ega luumurde. Ja nagu ma ütlesin, kui olid sinikad, kui keegi lõi teda, ütleme, lõi maha, siis kui mõni väike kont põsel pole katki, siis me ei oska öelda. Kindlasti kontrollime."
  
  "Kas saate mulle anda aimu surmaajast? See on tähtis".
  
  "Jah, noh... vaatasin sündmuskohal dr. Burnsi mõõtmisi. Väga pedantne. Ta jõuab kaugele. Rangus oli ja on kadunud, mis näitab, et märgitud temperatuuridel on rohkem kui kaks päeva.
  
  "Aga kortsud ja valgendamine?"
  
  "Kutis anserina? Kolm kuni viis tundi. Vesi hoiab kinni, aeglustab mädanemist, nii et see muudab meie töö pisut raskemaks. Sinist ei ole ja ma kardan, et on peaaegu võimatu kindlaks teha, kas seal oli muid sinikaid. Vesi hoolitseb selle eest." Ta peatus ja kortsutas kulmu. "Aga siin on plekk kaelas."
  
  "Aga see?"
  
  "See näitab lagunemise algust. Veest leitud kehade puhul algab see alati kaela alaosast.
  
  "Kui kaua pärast?"
  
  "See on asja mõte," ütles dr Glendenning Banksi vaadates. "Näete, ma ei saa olla täpsem, ma ei saa anda teile viga alla kaheteistkümne tunni, kuid mitte enne kolme või nelja päeva jooksul, mitte temperatuuril, mille dr Burns registreeris."
  
  Banks tegi peast arvutuse. "Kurat küll," ütles ta. "Isegi esmapilgul tähendab see, et Luke oleks pidanud tapma kohe pärast tema kadumist."
  
  "Minu arvutuste kohaselt umbes samal õhtul. Kõike arvesse võttes kella 20.00-8.00.
  
  Ja dr Glendenningi arvutused, võib-olla tema väljakannatamatu harjumuse tõttu, et ta ei tahtnud end kindla ajaga siduda, ei olnud tavaliselt tõest kaugel. Sel juhul oli Luke surnud, arvas Banks, enne kui Annie esimest korda Swainsdale Halli külastas, rääkimata Martin Armitage'i jälgimisest maandumispaika.
  
  
  
  Enne kui ta kella vahetas - ehkki see oli keset suurt mõrvajuurdlust, oli see illusioon -, tegi Annie raamatupoodides paar päringut, küsides paari kohta, kes olid üritanud müüa Norman Wellsi raamatuid, mis tema arvates olid varastatud, kuid ei vastanud talle. Enne Banksiga kohtumist Queen's Armsis jookide saamiseks kontrollis ta ka hiljutisi teateid poevarguste kohta, kuid ei leidnud ka sealt midagi. Kunstniku muljed on õhtulehes, nii et ta näeb, mis pärast seda juhtus. Ta kavatses veel midagi teha, kuid see oli nagu nimi, mida sa ei mäleta, midagi, mis oli su keele otsas. Kui ta selle endast välja ajab, tuleb see talle varem või hiljem pähe.
  
  Banks ootas teda juba nurgalauas ja ta nägi teda enne, kui too teda nägi. Ta näis väsinud, mõtles Annie, ja hajameelne, suitsetades ja kaugusesse vahtides. Ta patsutas teda õlale ja küsis, kas ta tahab veel. Ta naasis pikalt reisilt ja raputas pead. Ta ostis endale pitsi Theakstoni mõru ja läks tema juurde. "Mis oli siis see salapärane sõnum, et tahtsite mind näha?" ta küsis.
  
  "Selles pole üldse midagi müstilist," ütles Banks pisut elavdades. "Tahtsin lihtsalt sõnumi isiklikult edastada."
  
  "Ma olen tähelepanu all."
  
  "Tundub, et olete Luke Armitage'i surmaga seoses konksu otsas."
  
  Annie tundis, kuidas ta silmad suureks läksid. "Mina? Kuidas?"
  
  "Dr Glendenning paneb surmaaja vähemalt kolm või neli päeva tagasi."
  
  "Enne-"
  
  "Jah. Isegi enne, kui tuli esimene röövimiskõne.
  
  Annie vaatas lakke ja plaksutas käsi. "Jah!"
  
  Banks naeratas talle. "Ma arvasin, et sa oled õnnelik."
  
  "Kuidas? Ta ei uppunud, eks?
  
  Banks rüüpas õlut. "Ei," ütles ta. "Oodades toksikoloogilise analüüsi tulemusi, näib, et surma põhjuseks oli löök väikeajule, üsna tõenäoliselt kukkumisest."
  
  "Nii et mingi kaklus?"
  
  "Täpselt see, mida ma arvasin. Võimalik, et koos röövijaga, väga vara. Või kellega ta koos on.
  
  "Ja see inimene otsustas ikkagi raha koguda?"
  
  "Jah. Aga see on puhas spekulatsioon."
  
  "Nii et Luke suri kuskil mujal ja visati järve?"
  
  "Jah. Küllap seal, kus teda hoiti - kui hoiti. Doktor ütleb, et seal oleks nagunii päris palju verd olnud, seega on kõik võimalused, et leiame siiski tõendid algsest kuriteopaigast.
  
  "Kui leiame stseeni."
  
  "Täpselt".
  
  "Nii et me teeme edusamme?"
  
  "Aeglaselt. Aga tüdruk?
  
  "Siiani mitte midagi." Annie rääkis talle oma kohtumisest Norman Wellsiga.
  
  
  
  Ta märkas, et Banks jälgis teda, kui ta rääkis. Ta nägi peaaegu tema mõtteid liikumas, ühendusi loomas, siin otseteid tegemas ja seda või teist teavet hilisemaks salvestamas. "Kes iganes nad on," ütles ta, kui ta lõpetas, "kui Wellsil on õigus ja nad vargisid poest, siis see näitab, et neil pole piisavalt raha. Mis annab neile motiivi nõuda lunaraha, kui nad on Luke'i surmas kuidagi vastutavad.
  
  "Veel oletusi?"
  
  "Jah," tunnistas Banks. "Oletame, et nad tülitsesid millegi pärast ja Luke suri. Võib-olla mitte tahtlikult, aga surnud on surnud. Nad sattusid paanikasse, mõtlesid sobiva koha välja, sõitsid välja ja viskasid ta hiljem samal õhtul pimeduse katte all Hallam-Tharni.
  
  "Pidage meeles, et nad vajaksid mootorit, mis võib olla natukene probleem, kui need katki lähevad."
  
  "Võib-olla nad "laenasid" selle?"
  
  "Saame kontrollida kõnealuse öö autovarguste teateid. Ükskõik kui palju nad surnukeha katsid, võis ikkagi olla Luke'i vere jälgi."
  
  "Hea mõte. Igal juhul teavad nad, kes on Luke'i vanemad, ja arvavad, et saavad neilt paar šillingit välja.
  
  "See seletab madalat nõudlust."
  
  "Jah. Nad ei ole profid. Neil pole õrna aimugi, kui palju küsida. Ja kümme tuhat on nende jaoks paganama suur varandus.
  
  "Aga nad vaatasid, kuidas Martin Armitage pildistas, ja nad nägid mind."
  
  "Enam kui tõenäoline. Vabandust Annie. Nad ei pruugi olla profid, kuid nad pole ka rumalad. Nad teadsid siis, et raha on rikutud. Pidage meeles, et nad viskasid Luke'i surnukeha juba maha, nii et nad oleksid pidanud teadma, et on vaid aja küsimus, millal keegi selle leiab. Nad võisid eeldada, et jalgteepiirangud mõjuvad mõnda aega nende kasuks, kuid keegi pidi lõpuks riskima Hallam Tarni ületamisega.
  
  Annie peatus, et seedida, mida Banks oli öelnud. Ta tegi selle vea, et hirmutas röövijad ära, kuid Luke oli selleks ajaks juba surnud, seega polnud tema süü, et ta suri. Mida ta veel teha saaks? Ehk hoia karjasekoopast eemale. Red Ronil oli selles osas õigus. Ta arvas, et portfellis on raha. Kas ta pidi täpselt teadma, kui palju? Nii et ta käitus impulsiivselt ja mitte esimest korda, kuid see kõik oli päästetud: juhtum, tema karjäär, kõik. Seda kõike saaks parandada. "Kas te olete kunagi mõelnud," ütles ta, "et äkki plaanisid nad Luke'i röövida juba algusest peale? Võib-olla sellepärast nad sõbrunesidki temaga ja pidid ta tapma. Sest ta teadis, kes nad on."
  
  "Jah," ütles Banks. "Kuid liiga palju tundub, et see on kiirustav, spontaanne, halvasti läbimõeldud. Ei, Annie, ma arvan, et nad kasutasid olukorda lihtsalt ära.
  
  "Miks siis Luke tappa?"
  
  "Mul pole õrna aimugi. Peame neilt küsima."
  
  "Kui me nad leiame."
  
  "Oh, me leiame nad üles, kõik on korras."
  
  "Kui tüdruk näeb oma pilti ajalehes, võib ta minna maa alla, muuta oma välimust."
  
  "Me leiame nad. Ainus asi on..." ütles Banks, lastes sõnadel vaibuda, kui ta sirutas käe teise sigareti järele.
  
  "Jah".
  
  "...et me peame hoidma avatud meelt teiste uurimissuundade suhtes."
  
  "Näiteks?"
  
  "Ma pole veel kindel. Võib-olla on midagi kodule veelgi lähemal. Ma tahan rääkida paari õpetajaga, kes tundsid Luke'i päris hästi. Keegi peab jälle Bettyga rääkima. Siis on kõik meile teadaolevad inimesed, kellega ta kadumise päeval suhtles. Tehke nimekiri ja paluge DC Jackmanil ja Templetonil sellega aidata. Meil on veel pikk tee minna."
  
  "Kurat," ütles Annie ja tõusis püsti. Ta mäletas ülesannet, mis oli tal terve õhtu kõrvale hiilinud.
  
  "Mida?"
  
  
  
  "Ainult midagi, mida oleksin pidanud varem kontrollima." Ta vaatas kella ja lehvitas hüvastijätuks. "Võib-olla pole veel hilja. Näeme hiljem".
  
  
  
  Michelle nõjatus oma istmel tagasi ja vaatas, kuidas halli taeva all mööda põlde triivisid, vihma sadas mööda määrdunud akent alla. Iga kord, kui ta rongile läks, tundis ta, et on puhkusel. Täna õhtul oli rong täis. Mõnikord unustas ta, kui lähedal oli Peterborough Londonile - kõigest kaheksakümmend miili, umbes viiskümmend minutit rongisõitu - ja kui palju inimesi iga päev selle teekonna läbib. See oli ju uue linna laiendamise eesmärk. Basildon, Bracknell, Hemel Hempstead, Hatfield, Stevenage, Harlow, Crawley, Welwyn Garden City, Milton Keynes - kõik Londonit ümbritsevas vööndis, veelgi lähemal kui Peterborough, rahvarohke pealinna rahvarohked alad, kus paljude jaoks on see kiire. elamiseks liiga kallis. Ta ei olnud siis muidugi siin, kuid ta teadis, et Peterborough elanikkond oli kasvanud umbes 62 000-lt 1961. aastal 134 000-ni 1981. aastal.
  
  Kuna ta ei suutnud keskenduda vägistaja ametile, mille ta pidi meeles pidama, et ta Banksile tagasi saata, meenus talle lõunasöök endise detektiiviinspektori Robert Lancasteriga. Tal oli The Ben Show'is päris mitu aastat, kuid need olid mõlemad üsna samad. Oh, Shaw oli kahtlemata karmim, sarkastilisem ja palju ebameeldivam inimene, kuid nende all oli sama tüüpi messing. Mitte tingimata perversne - Michelle pidas Lancasterit oma sõna -, kuid mitte silma kinni pigistamisest, kui see oli nende huvides, ega ka kurikaeltega vennastamist. Nagu Lancaster ka märkis, kasvas ta õlg õla kõrval üles kurjategijatega nagu Crace ja väikeste praadidega nagu Billy Marshall, ning tulevase karjääri valikul oli sageli küsimus "seal, kui mitte Jumala armu pärast".
  
  Huvitav, mida ta Graham Marshalli kohta ütles, mõtles ta. Huvitav, et ta seda poissi üldse mäletab. Ta ei arvanud kunagi, et ta tapeti Grahami kuritegeliku tegevuse tõttu, ja isegi nüüd oli tal raske neelata. Mitte, et neljateistkümneaastased olid kuritegeliku tegevuse suhtes immuunsed. Kaugel sellest, eriti tänapäeval. Aga kui Graham Marshall oleks seotud millegiga, mis võib ta tappa, kas siis keegi ei teaks ja ei tuleks ette? Kas Jet Harris või Reg Proctor tunneksid selle lõhna kindlasti?
  
  Tõeline probleem oli aga selles, kuidas ta saaks Grahami kohta rohkem teavet koguda. Ta võiks ütlused uuesti üle vaadata, uurida uurivate detektiivide märkmikke ja kontrollida kõiki jagatud tegevusi, kuid kui ükski neist ei keskenduks Grahamile endale kui võimalikule uurimissuunale, siis ta ei liiguks edasi.
  
  Rong aeglustas ilma nähtava põhjuseta kiirust. See oli linnadevaheline rong, mitte kohalik rong, nii et Michelle läks puhvetvagunisse ja ostis endale kohvi. Pabertass oli liiga kuum, isegi kui ta kasutas selle hoidmiseks kolme või nelja salvrätikut. Kui ta oleks kaane eemaldanud, oleks vedelik välja voolanud, kui rong uuesti liikuma hakkas, nii et ta tegi plastkaane sisse väikese augu ja otsustas veidi oodata, kuni see jahtub.
  
  Michelle vaatas kella. Möödus kaheksa tundi. Väljas läks pimedaks. Pärast Lancasteriga lahkuminekut veetis ta paar tundi Oxford Streetil poodlemas ja tundis end pisut süüdi, et kulutas kleidile üle 100 naela. Võib-olla oli ta muutumas poehoolikuks? Nagu joomine, tuli ka kulutamine lõpetada. Ta ei saaks kunagi võimalust seda neetud asja kanda, sest see oli õhtukleit, elegantne, ilma paelteta ja stiilne ning ta ei käinud kunagi ühelgi peol. Mida ta võiks mõelda?
  
  Kui rong poole tunni pärast uuesti liikuma hakkas, ilma hilinemise kohta selgitusteta, mõistis Michelle, et kui Graham oli milleski valesti seotud, on üks inimene, kes võib midagi teada isegi siis, kui ta seda ise ei teadnud: Banks. Ja tema peale mõeldes pani ta taas kahetsema, kuidas ta ta eelmisel päeval Starbucksi lahkus. Tõsi, ta oli nördinud mehe sekkumisest sellesse, mida ta pidas oma isiklikuks eluks, ellu, mida ta tõesti väga kaitses, kuid võib-olla sattus ta pisut põnevile. Lõppude lõpuks oli ta temalt küsinud ainult seda, kas ta on abielus, niisuguse süütu küsimuse, mille võib võõralt kohvi kõrvale küsida. See ei oleks tohtinud midagi tähendada, aga see oli tema jaoks nii valus hetk, nii keelatud tsoon, et ta käitus ebaviisakalt ja nüüd kahetses seda.
  
  Noh, ta ei olnud abielus; see oli kindlasti tõsi. Melissa suri, kuna tema ja Ted vahetasid juhtmeid. Ta oli jälgimise all ja arvas, et ta tuleb nende tütrele pärast kooli järele; tal oli pärastlõunane koosolek ja ta arvas, et ta teeb seda. Võib-olla poleks ükski abielu suutnud taluda nii palju traumasid - süütunnet, süüd, leina ja viha - ja nende omad mitte. Peaaegu kuus kuud hiljem, päev pärast Melissa matuseid, leppisid nad lahku ja Michelle alustas oma aastaid maakonnast maakonda rändamist, püüdes minevikku seljataha jätta. Üsna jõukas, kuid siiski kummitav, juhtunu tõttu siiski teatud mõttes sandistatud.
  
  Tal polnud meeste jaoks aega ega soovi ja see oli veel üks osa Banksist, mis teda häiris. Ta oli ainuke mees peale tema lähimate töökaaslaste, kellega ta oli aastaid koos aega veetnud, ja ta meeldis talle, pidas teda atraktiivseks. Michelle teadis, et viimase viie aasta jooksul oli teda rohkem kui ühes telekanalis hüüdnimeks "Jääkuninganna", kuid see ainult lõbustas teda, sest see ei saanud olla tõest kaugemal. Ta teadis, et sügaval sisimas on ta see soe ja sensuaalne inimene, kes ta koos Tediga oli, kuigi see oli osa tema olemusest, mille ta oli pikka aega tähelepanuta jätnud, võib-olla isegi karistustundest alla surutud, olles rohkem hõivatud enesesüüdistamisega.
  
  Ta ei teadnud, kas Banks oli abielus või mitte, kuigi ta märkas, et ta ei kandnud sõrmust. Ja ta küsis temalt, kas ta on abielus. Lisaks sellele, et see oli invasioon, tundus see toona ka üleskutsena sekkuda ja võib-olla nii see ka oli. Probleem oli selles, et osa temast tahtis teda, vastupidiselt kogu tema tervele mõistusele ja kõikidele takistustele, mis ta oli enda sisse seadnud, ning tulemus elevustas ja tekitas naises peaaegu väljakannatamatuks muutumise. Banks võib olla üks väheseid inimesi, kes aitaks tal taastada Graham Marshalli minevikku, kuid kas ta võib Banksiga uuesti lihastes kohtuda?
  
  Tal polnud valikut, mõistis ta, kui rong peatus ja ta sirutas oma portfelli. Graham Marshalli mälestusteenistus oli mõne päeva pärast ja naine lubas helistada ja talle teada anda.
  
  
  
  Oli juba peaaegu pime, kui Banks pööras alla allee, mis tema väikese suvila ees jooksis, ja ta oli väsinud. Selleks ajaks, kui ta õlle lõpetas ja peakorterisse tagasi jõudis, oli Annie juba lahkunud, nii et ta jäi umbes tunniks, sorteeris hunnikut pabereid ja otsustas siis asja lõpetada. Mida iganes ta tahtis, ütleb ta talle pärast nädalavahetust.
  
  Mälestused Luke'i hauatagusest elust hõljusid tema meelepinnal ebamugavalt lähedal, nii nagu mineviku juhtumid teda samuti kummitasid. Viimaste kuude jooksul oli ta rohkem kui korra unistanud Emily Riddle'ist ja osaliselt maetud surnukehadest, mida ta oli näinud Leedsi keldris ja mille varbad paistsid mudast välja. Kas ta peaks tõesti nüüd Luke Armitage'i oma painajalike välimuste nimekirja lisama? Kas see ei lõpe kunagi?
  
  Keegi oli suvila ette parkinud selle, mis nägi välja nagu vana, pekstud Fiesta. Takistusest üle saamata parkis Banks tema taha ja võttis maja võtmed välja. Autos polnud kedagi, seega polnud tegemist üksindust otsiva armunud paariga. Äkki keegi jättis selle sinnapaika, mõtles ta välgatades pahameelt. Musttee oli veidi enamat kui tupiktee. See oli kahanenud jõeäärseks jalgrajaks, kui jõudis Banksi suvila taga umbes paarikümne jala taha metsa, ja autol polnud võimalust mööda minna. Muidugi ei teadnud kõik seda ja mõnikord kaldusid autod kogemata kõrvale. Ta arvas, et ta oleks pidanud mõtlema sildi ülespanekule, kuigi ta oli alati pidanud piisavalt selgeks, et rada on privaatne.
  
  Siis märkas ta, et elutoas põlesid valgustid ja kardinad olid ees. Ta teadis, et ta polnud tol hommikul tulesid põlema jätnud. Need võivad olla röövlid, mõtles ta ettevaatlikult liikudes, kuigi kui nad olidki, olid nad väga ebakompetentsed, mitte ainult ei parkinud tupiktänavale, vaid ei viitsinud isegi oma autot kiireks põgenemiseks ümber pöörata. Küll aga tundis ta kurjategijaid ja palju rumalamaid, näiteks potentsiaalset pangaröövlit, kes täitis oma õige nimega väljamakselehe, enne kui kirjutas tagaküljele "Anna mulle oma manny, mul on relv" ja ulatas selle kassapidajale. .. Kaugele ta ei jõudnud.
  
  Auto oli kindlasti Fiesta, roostes rattakoobastega. Oleks suur õnn läbida järgmine MOT ilma tõsise ja kalli tööta, mõtles Banks teda uurides ja numbrimärki pähe õppides. See ei olnud murdvaras. Ta püüdis meenutada, kellele ta võtme andis. Vähemalt mitte Annie, enam mitte. Kindlasti mitte Sandra. Ja niipea kui ta ukse avas, tuli see tema juurde. Seal oli tema poeg Brian, kes laiutas diivanil ja Tim Buckley mängis vaikselt stereos: "Ma ei palunud kunagi olla teie mägi." Kui ta kuulis Banksi sisenemist, ajas ta oma pika varruka sirgu, tõusis istukile ja hõõrus silmi.
  
  "UUS. Tere, isa, see oled sina."
  
  "Tere poeg. Keda sa veel ootasid?"
  
  "Mitte keegi. Olin vist alles pooleldi magama jäänud. Ma nägin unenägusid."
  
  "Kas te ei usu telefone?"
  
  "Vabandust. Viimasel ajal on veidi rahutu olnud. Homme õhtul on meil Teesides mõned kontserdid, nii et ma mõtlesin, et tule lihtsalt sisse ja ütle tere. Mul oli pikk reis. Kogu tee Lõuna-Londonist.
  
  "Mul on hea meel sind näha". Banks andis pöidla püsti. "Ma olen üllatunud, et jõudsite temani vigastusteta. Kas see prügihunnik seal on sama auto, mille eest sa minult kakssada naela laenasid?"
  
  
  
  "Jah. Miks?"
  
  "Ma loodan, et te ei maksnud selle eest rohkem, see on kõik." Banks pani oma autovõtmed madalale lauale, võttis jope seljast ja riputas selle ukse taha konksu otsa. "Ma ei teadnud, et olete Tim Buckley fänn," ütles ta toolile istudes.
  
  "Sa oleksid üllatunud. Tegelikult ma ei ole selline. Ma ei kuulnud teda sageli. Kuigi, põrgulik hääl. Seda on kuulda tema poja häälest. Jeff. Ta esitas oma isa mälestuskontserdil suurepärase versiooni sellest laulust. Kuid enamasti keeldus ta Timi tunnustamast.
  
  "Kust sa seda kõike tead?"
  
  "Lugege nende kohta raamatut. Unistuste vend. Ta on päris hea. Ma laenan selle sulle, kui leian."
  
  "Aitäh". Timi ja Jeff Buckley suhte mainimine meenutas Banksile Luke Armitage'i ja linti, mis tal veel taskus oli. Võib-olla kuulab ta Briani arvamust. Praegu aga sobiks kange jook. Laphroaig. "Kas ma võin teile midagi juua pakkuda?" küsis ta Brianilt. "Võib-olla natuke üksikut linnast?"
  
  Brian tegi grimassi. "Ma ei talu seda jama. Kuigi kui teil on valgust ..."
  
  "Ma arvan, et saan sellega hakkama." Banks valas endale viskit ja leidis külmkapi tagaosast Carlsbergi. "Karikas?" hüüdis ta köögist.
  
  "Janiga on kõik korras," ütles Brian.
  
  Sellega seoses näis Brian isegi pikem kui viimati, kui Banks teda nägi, vähemalt viis-kuus tolli pikem kui tema enda viis jalga üheksa jalga. Välimuse järgi päris ta Banksi loomuliku kõhnuse ning kandis tavalist vormiriietust, milleks olid lõhkised teksad ja tavaline T-särk. Ta lõikas oma juukseid. Mitte lihtsalt niidetud, vaid hävitatud, isegi lühemalt kui Banksil endal, kes saaki koristas.
  
  "Mis see soeng on?" küsis Banks temalt.
  
  "Hiidab silma. Mis sa siis tänapäeval teed, isa? Kas lahendate endiselt kuritegusid ja hoiate maailma demokraatia jaoks turvalisena?
  
  
  
  "Vähem rääkimist." Banks süütas sigareti. Brian heitis talle vastikult pilgu. "Ma üritan lõpetada," ütles Banks. "See on mul alles viies päev." Brian ei öelnud midagi, vaid kergitas kulme. "Igatahes," jätkas Banks. "Jah, ma töötan".
  
  "Neil Byrdi poeg Luke, eks? Kuulsin seda uudistest siia sõites. Vaeseke."
  
  "Õige. Luke Armitage. Olete meie peres muusik. Mida sa arvad Neil Byrdist?"
  
  "Ta oli päris lahe," ütles Brian, "aga võib-olla minu jaoks natuke liiga rahvalik. Ilmselt liiga romantiline. Nagu Dylan, oli ka temal palju parem, kui ta elektriks läks. Miks?"
  
  "Ma lihtsalt üritan mõista Luke'i suhet temaga, see on kõik."
  
  "Tal polnud seda. Neil Byrd sooritas enesetapu, kui Luke oli vaid kolmeaastane. Ta oli unistaja, idealist. Maailm ei suuda kunagi täita tema ootusi.
  
  "Kui see oleks enesetapu põhjus, Brian, poleks kedagi elus. Kuid see pidi poisile sügavalt mõjuma. Luke'i toas oli hunnik plakateid. Surnud rokkstaarid. Ta näis olevat neist kinnisideeks. Aga mitte tema isa."
  
  "Nagu kes?"
  
  "Jim Morrison, Kurt Cobain, Ian Curtis, Nick Drake. Sa tead. Tavalised kahtlusalused".
  
  "Katab üsna laia spektri," ütles Brian. "Vean kihla, et arvasite, et teie põlvkond surus turu noorelt suremisega nurka, kas pole? Jimi, Janice, Jim." Ta noogutas stereo poole. "Praegune ettevõte".
  
  "Ma tean, et mõned neist olid hiljutised."
  
  "Noh, Nick Drake oli teine teist. Ja kas teate, kui vana ma olin, kui Ian Curtis Joy Divisionis oli? Ma ei saanud olla rohkem kui kuus või seitse."
  
  "Aga kas sa kuulasid Joy Divisioni?"
  
  "Kuulasin, jah. Liiga masendav minu jaoks. Kurt Cobain ja Jeff Buckley on kodule palju lähemal. Aga milleni see kõik viib?
  
  "Ausalt, ma ei tea," ütles Banks. "Ma lihtsalt üritan kuidagi mõjutada Luke'i elu, tema meeleseisundit. Talle meeldisid 15-aastase jaoks väga kummalised asjad. Ja tema toas polnud midagi tema isaga seotud."
  
  "Noh, ta oleks vihane, kas pole? Ja sina? See on lihtsalt ütlematagi selge. Sinu vanamees magas naris, kui sa olid alles beebi, ja tappis siis end enne, kui sa teda üldse ära tundsid. Vaevalt paneb see sind end ihaldusväärsena tundma, eks?"
  
  "Kas sa tahad mõnda tema laulu kuulata?"
  
  "WHO? Neil Bird?
  
  "Ei. Luke".
  
  "Kindlasti".
  
  Banks peatas Tim Buckley CD esitamise, sisestas kasseti ja mõlemad istusid vaikides, jõid ja kuulasid.
  
  "Ta on hea," ütles Brian salvestuse lõppedes. "Väga hea. Soovin, et oleksin tema vanuses sama hea. Ikka toores, aga vähese töö ja palju harjutamisega..."
  
  "Nii et sa arvad, et tal on muusikas tulevik?"
  
  "See on võimalik. Teisest küljest näete palju keskpäraseid bände jõudmas tippu ja mõnda tõeliselt hämmastavat muusikut, kes on lihtsalt hädas elatise teenimisega, nii et kes seda ütleb? Kuid sellel on toores vormis see, mida ta võtab. Minu tagasihoidlik arvamus. Kas ta oli grupiga?"
  
  "Nii palju kui mina tean, ei."
  
  "Ta oleks jumala kingitus mõnele tulevasele bändile. Alustuseks on tal annet ja nad võivad Neil Birdi temast välja pigistada, mida iganes vaja. Kas pöörasite tema häälele tähelepanu? sarnasus. Nagu Tim ja Jeff.
  
  "Jah," ütles Banks. "Ma tegin". Ta alustas uuesti Tim Buckley CD-ga. Just "Laul sireenile" ajas talle alati hanekanaha. "Kuidas plaat tuleb?" ta küsis.
  
  "Kurat, see pole veel alanud, eks? Meie juhataja kaupleb endiselt lepingute üle. Sellest ka see rämpsuhunnik, mida sa väljas nägid.
  
  "Ootasin jaaguari või punast sportautot."
  
  "Varsti, isa. Varsti. Muide, me muutsime oma nime.
  
  "Miks?"
  
  "Juhataja arvas, et Jimson Weed on liiga kuuekümnendates."
  
  "Tal on õigus".
  
  
  
  "Jah, nüüd oleme sinised lambid."
  
  "Politsei".
  
  "Ei, see on erinev rühm. Sinised lambid."
  
  "Ma mõtlesin Dock Greeni Dixonile."
  
  "Kas sa tuled veel?"
  
  "Sinine lamp. See oli film. Viiekümnendad. Just selles debüteeris George Dixon enne, kui filmist sai telesari. Sinine latern oli vanasti politseijaoskonna silt. Mõnel pool on see siiani olemas. Ma pole kindel, et sa tahad end sellega seostada.
  
  "Mida sa tead. Igal juhul meie mänedžeri arvates on see okei, moodsam - tead küll, valged triibud, sinised lambid -, aga ma annan talle edasi, mida sa ütlesid. Meie heli muutus ka veidi karmimaks, veidi karedamaks ja vähem poleeritud. Ma võin mängida mõnda tõeliselt jubedat kitarrisoolot. Peate tulema ja meid uuesti kuulama. Oleme sellest viimasest kontserdist, kus sa osalesid, kaugele jõudnud.
  
  "Mulle meeldiks, aga ma arvasin, et sa kõlasid toona suurepäraselt."
  
  "Aitäh".
  
  "Ma nägin eile su vanavanemaid."
  
  "Jah? Kuidas neil läheb?"
  
  "Sama nagu alati. Peaksite neid sagedamini külastama."
  
  "Oh, sa tead, kuidas see on."
  
  "Ei. ma ei tea".
  
  "Mina neile ei meeldi, isa. Kuna ma keerasin oma diplomi sassi ja liitusin bändiga. Kui ma neid näen, teeb Tracy alati seda ja Tracy teist. Neid ei huvita, kui hästi mul läheb.
  
  "Te teate, et see pole tõsi," ütles Banks, kes kahtlustas, et see tõenäoliselt nii oli. Lõppude lõpuks, kas nad polnud tema suhtes samad? See kõik oli Roy, Roy, Roy, mida iganes Banks saavutas. Tal oli piisavalt raske leppida poja valitud karjääriga, nii nagu tema ema ja isa teda kohtlesid. Ainus erinevus seisnes selles, et ta oli Briani valikuga leppinud, samas kui tema enda vanemad polnud isegi tema karjääriga leppinud, rääkimata lapselapse omast. "Igatahes olen kindel, et neil oleks hea meel teid näha."
  
  
  
  "Jah. Hästi. Proovin neid vaatama minna, kui aega saan."
  
  "Kuidas su emal läheb".
  
  "Hästi, ma arvan."
  
  "Kas olete teda viimasel ajal näinud?"
  
  "Mitte paar nädalat."
  
  "Kuidas tal läheb... noh, teate.... Ta peab varsti tähtaeg olema."
  
  "Jah, ilmselt nii. Kuule, isa, kas on midagi süüa? Ma pole veel õhtusööki söönud ja olen näljas."
  
  Pangad mõtlesid. Ta oli varem King's Embrace'is krevettide võileiba söönud ega olnud eriti näljane. Ta teadis, et külmkapis ega sügavkülmas pole midagi märkimisväärset. Ta vaatas kella. "Helmthorpe"is on Hiina toiduvalmistamise restoran. Need peavad ikkagi avatud olema, kui soovite."
  
  "Lahe," ütles Brian oma õlut lõpetades. "Mida me ootame?"
  
  Banks ohkas ja sirutas käe uuesti jope järele. See on kõik, mida vajate meeldivaks ajaveetmiseks.
  
  
  
  Michelle oleks võinud kõndida Rivergate'i, see polnud nii kaugel, kuid jalutuskäik ei olnud eriti meeldiv ja vihma sadas endiselt, nii et ta otsustas end jaamast taksoga lubada.
  
  Tema esimene kahtlus, et korteris on midagi valesti, tekkis siis, kui ta kuulis oma Salapärase ekraanisäästja ukse kriuksumist ja nägi jubeda välimusega häärberis tulesid sisse ja välja vilkumas, kui täiskuu aeglaselt tähistaevast ületas. Ta teadis, et oli hommikul oma e-posti kontrollinud arvuti välja lülitanud. Ta tegi seda alati; ta oli sellest kinnisideeks. Samuti tõmbas keegi ühest kastist välja paar raamatut, mida ta ei viitsinud lahti pakkida. Need ei saanud viga ega midagi, lihtsalt visati kasti kõrvale põrandale.
  
  Michelle keerutas hiirt ja arvuti naasis oma tavapärasele kuvale. Ainult see oli avatud Michelle'i Marshalli toimikus ja ta teadis, et ta polnud seda eile õhtust saadik avanud. Tema oletustes polnud midagi salajast, midagi sellist, millest ta arvas, et keegi teine võiks olla huvitatud, nii et ta ei muretsenud paroolikaitse pärast. Tulevikus teab ta paremini.
  
  Tundes oma kuklal karvu, jäi Michelle paigale ja kuulas, kas korteris ei kosta kummalisi helisid. Ei muud kui kella tiksumine ja külmkapi sumin. Ta võttis ukse juurest kapist välja oma koolivormi vana külgkäepidemega nuia. Seda pigistades tundis ta end pisut julgemana, kui asus ülejäänud korterit avastama.
  
  Köögis põlesid tuled ja paar eset, mida ta teadis, et ta oli hommikul uuesti külmkappi pannud - piim, või, munad - olid tööpinnal. Õli sulas vormituks tükiks ja levis seda võttes üle sõrmede.
  
  Tema vannitoa kapp oli avatud ning erinevad pillid ja joogid, mida ta seal hoidis, olid korrast ära. Tema aspiriinipudel oli kraanikausi serval, kaas oli maha ja vatt oli puudu. Isegi kui hanenahk mööda selgroogu jooksis, mõtles Michelle, mida kuradit see kõik tähendab. Kui keegi rüüstas seda kohta, kuigi ta ei kujutanud ette, miks keegi seda tahtis, siis miks mitte jätta kõik segamini? Ilmselgelt tegi see, kes seda tegi, et teda hirmutada - ja see neil õnnestus.
  
  Ta sisenes magamistuppa ettevaatlikult, hoides oma küljesangast tugevamini kinni, oodates halvimat. Keegi ei hüpanud talle kapist välja, kuid see, mida ta seal nägi, pani ta kepi maha viskama ja käed suu juurde panema.
  
  Mingit segadust polnud. Võib-olla ei olnud mõned tema sahtlid täielikult suletud nii, nagu ta oli need jätnud, kuid segadust polnud. Kõik oli palju, palju hullem.
  
  Kenasti voodi keskel oli Melissa kleit. Kui Michelle ulatas käe, et see üles võtta, leidis ta, et see oli korralikult kaheks pooleks lõigatud.
  
  
  
  Michelle koperdas vastu seina, hoides pool kleiti rinnale, suutes vaevu uskuda, mis toimub. Seda tehes tabas ta pilk tualettlaua peeglil olevale kirjale: UNUSTAGE GRAHAM MARSHALL, ETTE. MÄLGE MELISSA. SA VÕID TEMAGA LIITUDA.
  
  Michelle karjus, kattis näo kleidiga ja libises mööda seina alla põrandale.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  12
  
  Norman Welles istus ülekuulamisruumis, käed kõhu kohal ja huuled pingul. Kui ta kartis, siis ta seda välja ei näidanud. Siis aga ei teadnud ta, kui palju politsei temast juba teadis.
  
  Banks ja Annie istusid tema vastas, kaustad nende ette laiali laotatud. Banks tundis end pärast vaba päeva hästi puhanuna. Laupäeval oli ta hiina hiina toitu söömas ja Brianiga vestlemas, kuid pühapäeval pärast Brian lahkumist ei teinud ta muud, kui luges ajalehti, kõndis üksi Helmthorpe'ist Rowley Force'i ja tagasi, astus pubisse lõunatama ja tegi pühapäeva. Ajad ristsõna teel. Õhtul kaalus ta Peterborough"sse Michelle Hartile helistamist, kuid muutis meelt. Nad ei läinud lahku kõige parematel tingimustel, nii et las ta soovib temaga kõigepealt ühendust võtta. Pärast väikest pausi ja sigaretti vabas õhus, nautides enne päikeseloojangut pehmet õhtuõhku, kuulas ta Ian Bostridge'i ingliskeelsete laulude CD-d, läks kella poole üheteistkümneni magama ja magas nii sügavalt, kui kauaks ei mäletanud. .
  
  "Norman," ütles Banks. "Sul pole midagi selle vastu, kui ma sind Normaniks kutsun, eks?"
  
  "See on minu nimi".
  
  "Detektiivinspektor Cabbot uuris teie minevikku ja selgub, et olite ulakas poiss, eks?"
  
  
  
  Wells ei öelnud midagi. Annie lükkas kausta Banksi poole ja ta avas selle. "Sa olid kunagi kooliõpetaja, on mul õigus?"
  
  "Tead, et tead, muidu poleks sa mind siia, minu ärist välja toonud."
  
  Banks kergitas kulme. "Ma saan aru, et tulite siia omal vabal tahtel, kui teil paluti meid uurimisel aidata. Kas ma eksin?
  
  "Kas sa arvad, et ma olen idioot?"
  
  "Ma ei saa aru".
  
  "Ja te ei pea minuga peitust mängima. Sa tead, mida ma silmas pean. Kui ma poleks vabatahtlikult tulnud, oleksite leidnud võimaluse mind siia tuua, kas ma tahtsin või mitte. Nii et jätka samamoodi. See võib teile tunduda vähe, kuid mul on juhtida ettevõtet, kliendid, kes usaldavad mind.
  
  "Püüame teid võimalikult kiiresti teie poodi tagasi viia, Norman, kuid kõigepealt tahaksin, et vastaksite minu eest mõnele küsimusele. Sa õpetasid Cheltenhamis erakoolis, eks?"
  
  "Jah".
  
  "Kui kaua see oli?"
  
  "Ma lahkusin seitse aastat tagasi."
  
  "Miks sa lahkusid?"
  
  "Ma olen õpetamisest väsinud."
  
  Banks heitis pilgu Anniele, kes kortsutas kulmu, kummardus enda poole ja osutas mõnele reale trükitud paberile Banksi ees. "Norman," jätkas Banks, "ma peaksin teile ütlema, et DI Cabbot rääkis teie endise koolijuhi härra Falwelliga varem täna hommikul. Alguses ei tahtnud ta kooliasju arutada, kuid kui naine talle teatas, et uurime võimalikku mõrva, muutus ta veidi avameelsemaks. Me teame sinust kõike, Norman.
  
  Tõe hetk. Welles näis tühjendavat õhku ja tõmbus toolil. Tema lihav alumine huul kerkis üles ja peitis peaaegu ülemise huule, lõug kadus kaela ja käed tundusid haaravat tugevamalt rinna alumisest osast. "Mida sa minust tahad?" sosistas ta.
  
  "Kas see on tõsi".
  
  "Mul oli närvivapustus."
  
  "Mis selle põhjustas?"
  
  "Töösurve. Teil pole õrna aimugi, milline on õpetamine."
  
  "Ma ei kujuta ette, mis mul oli," tunnistas Banks, arvates, et viimane asi, mida ta teha tahab, oli seista kolmekümne-neljakümne hormonaalsete häiretega nõmedate teismelise ees ja proovida neid Shakespeare'i või Jenkinsi kõrvasõja vastu huvitada. Igaüks, kellel on selline oskus, vääris tema imetlust. Ja medalid ka, see asi. "Milline konkreetne surve ajendas teid lahkumisotsust langetama?"
  
  "Selles polnud midagi erilist. Lihtsalt üldine rike."
  
  "Lõpeta võsa peksmine, Norman," sekkus Annie. "Kas nimi Stephen Farrow ütleb teile midagi?"
  
  Wells muutus kahvatuks. "Midagi ei juhtunud. Ma ei puudutanud teda kunagi. Valesüüdistused."
  
  "Režissööri Normani sõnul olid sa sellest kolmeteistkümneaastasest poisist vaimustuses. Nii palju, et ta jättis oma kohustused hooletusse, muutus koolile häbiks ja ühel päeval..."
  
  "Piisav!" Welles lõi rusikaga vastu metalllauda. "Sa oled täpselt nagu kõik teised. Sa mürgitad oma valedega tõde. Sa ei saa ilule silma vaadata, nii et sa pead selle hävitama, mürgitama kõigile teistele.
  
  "Stephen Farrow, Norman," kordas Annie. "Kolmteist aastat".
  
  "See oli puhas. Puhas armastus". Welles hõõrus küünarvarrega oma pisaratega määrdunud silmi. "Aga sa ei saaks sellest aru, eks? Sinusuguste jaoks on kõik peale mehe ja naise räpane, ebanormaalne, perversne.
  
  "Pane meid proovile, Norman," ütles Banks. "Andke meile võimalus. Kas sa armastasid teda?
  
  
  
  "Stephen oli suurepärane. Ingel. Kõik, mida ma tahtsin, oli temaga koos olla. Mis selles viga võib olla?"
  
  "Aga sa puudutasid teda, Norman," ütles Annie. "Ta ütles-"
  
  "Ma pole teda kunagi puudutanud! Ta valetas. Ta pöördus minust ära. Ta tahtis raha. Kas sa suudad seda uskuda? Minu väike ingel tahtis raha. Ma teeksin tema heaks kõike, tooksin mis tahes ohverduse. Aga midagi nii labast kui raha...? Ma süüdistan neid, kindlasti mitte Stevenit. Nad pöörasid ta minu vastu. Nad panid ta mulle selja pöörama. Welles pühkis uuesti silmi.
  
  "Kes seda tegi, Norman?"
  
  "Muu. Teised poisid."
  
  "Mis on juhtunud?" küsis Banks.
  
  "Muidugi ma keeldusin. Steven läks direktori juurde ja... Mul paluti lahkuda, küsimusi ei esitatud ega skandaali. Kõik kooli heaks, teate. Kuulujutt aga levis. Vanavarajaamas kell kolmkümmend kaheksa. Üks rumal viga. Ta raputas pead. "See poiss murdis mu südame."
  
  "Sa ei osanud eeldada, et nad teid tööle jätavad, eks?" Banks ütles. "Tegelikult on sul kuradi õnne, et nad politseid ei kutsunud. Ja teate, kuidas me pedofiilidesse suhtume.
  
  "Ma ei ole lasteahistaja! Ma oleksin rahul, kui lihtsalt... lihtsalt temaga koos oleksin. Kas sa oled kunagi olnud armunud?"
  
  Pangad ei öelnud midagi. Ta tundis, et Annie vaatas talle otsa.
  
  Welles kummardus ettepoole ja asetas käed lauale. "Sa ei saa valida oma soovi objekti. Sa tead, et ei saa. Võib-olla on klišee öelda, et armastus on pime, kuid nagu paljudes klišeedes, on ka selles oma tõde. Ma ei valinud Stevenit armastada. Ma lihtsalt ei suutnud ennast tagasi hoida. "
  
  Banks oli seda väidet pedofiilidelt varem kuulnud - et nad ei vastuta oma soovide eest, et nad ei otsustanud armastada väikseid poisse - ja ta tundis nende kitsikuse vastu vähemalt pisut kaastunnet. Lõppude lõpuks ei olnud ainult pedofiilid need, kes armusid valedesse inimestesse. Kuid tal ei olnud piisavalt kaastunnet, et nende tegusid õigustada. "Olen kindel, et olete teadlik," ütles ta, "et 38-aastasel mehel on keelatud astuda seksuaalvahekorda 13-aastase poisiga ja et õpetajal on keelatud seda teha. omada õpilasega mingeid suhteid, isegi kui see õpilane on jõudnud sellisesse vanusesse, milleks Stephen veel ei olnud.
  
  "Meil ei olnud seksuaalsuhteid. Stephen valetas. Nad panid ta seda tegema. Ma pole teda kunagi puudutanud."
  
  "Võib-olla see nii ongi," ütles Banks. "Sa ei pruugi olla võimeline oma tundeid kontrollima, kuid saate kontrollida oma tegevust. Ma arvan, et sa tead õigest valest."
  
  "See kõik on nii silmakirjalik," ütles Wells.
  
  "Mida sa silmas pead?"
  
  "Kes ütles, et nooruse ja vanuse vahel ei saa olla tõelist armastust? Kreeklased nii ei arvanud."
  
  "Ühiskond," ütles Banks. "Seadus. Ja see pole armastus, mille vastu me seadusi vastu võtame. Seadus on selleks, et kaitsta süütuid ja haavatavaid kiskjate eest, kes peaksid paremini teadma.
  
  "Ha! See näitab, kui vähe sa tead. Kes oli teie arvates siin kõige haavatavam, süütum? Stephen Farrow? Kas sa arvad, et ainult sellepärast, et poiss on teatud vanuses, pole ta võimeline vanematega manipuleerima, väljapressimiseks? See on sinust väga naiivne, kui sa ei pahanda, et ma seda ütlen."
  
  "Luke Armitage," katkestas Annie.
  
  Welles nõjatus toolil tahapoole ja lakkus huuli. Banks märkas, et ta higistab tugevalt ja hakkas hapu lõhna tundma. "Mõtlesin pidevalt, millal me selleni jõuame."
  
  "Sellepärast sa siin oled, Norman. Kas sa arvasid, et selle põhjuseks on Stephen Farrow?
  
  "Mul polnud õrna aimugi, millest see võiks rääkida. Ma ei teinud midagi valesti."
  
  "Farrow juhtum on kõik, mis ei olnud. Vaikseks jäänud. Süüdistusi pole, tõsist kahju pole tekitatud.
  
  "Välja arvatud mina."
  
  
  
  "Sa olid üks viimaseid inimesi, kes nägi Luke Armitage'i päeval, kui ta kadus, Norman," jätkas Annie. "Kui me teie minevikust teada saime, kas pole loomulik, et tahtsime teiega sellest rääkida?"
  
  "Ma ei tea midagi, mis temaga juhtus."
  
  "Aga sa olid temaga sõber, kas pole?"
  
  "Tuttav. Ta oli ostja. Vahel rääkisime raamatutest. See on kõik".
  
  "Ta oli atraktiivne poiss, kas pole, Norman? Nagu Stephen Farrow. Kas ta meenutas teile Stevenit?"
  
  Wells ohkas. "Poiss lahkus mu poest. Ma ei näinud teda enam kunagi."
  
  "Oled sa kindel?" küsis Banks. "Oled sa kindel, et ta ei tulnud tagasi või oled teda kuskil mujal kohanud? Võib-olla teie majas?
  
  "Ma ei näinud teda enam kunagi. Miks ta peaks minu majja tulema?"
  
  "Ma ei tea," ütles Banks. "Ütle mulle".
  
  "Ta ei teinud."
  
  "Mitte kunagi?"
  
  "Mitte kunagi".
  
  "Ta läks poodi tagasi? Kas seal juhtus midagi? Midagi halba. Sa tapsid ta ja siis pärast pimedat teisaldasid? Võib-olla oli see kohutav õnnetus. Ma ei suuda uskuda, et sa tahtsid teda tappa. Mitte siis, kui sa teda armastasid."
  
  "Ma ei armastanud teda. Ühiskond on teinud kindlaks, et ma ei suuda enam kedagi armastada. Mida iganes sa minust arvad, ma ei ole loll. Ma tean õigest valest, peainspektor, kas ma nõustun selle määratlusega või mitte. Olen võimeline ennast kontrollima. Olen emotsionaalne eunuhh. Ma tean, et ühiskond peab mu motiive kurjadeks ja patusteks ning mul pole mingit soovi veeta oma ülejäänud päevad vanglas. Usu mind, vangla, mille ma ise lõin, on piisavalt halb.
  
  "Ma arvan, et raha oli tagantjärele, eks?" Pangad jätkasid. "Aga miks mitte? Miks mitte teenida raha selle pealt, mida olete teinud?" Ma mõtlen, et saaksite sellega hakkama, kas pole? Vaadake prügimäge, kus veedate oma päevi. Niiskes ja külmas vangikongis asuv rõve kasutatud raamatupood ei suuda teenida palju raha, kas saab? Lisakümme tuhat naela teeks teile head tööd. Ärge olge liiga ahne. Piisab."
  
  Wellsi silmis olid taas pisarad ja ta raputas aeglaselt pead küljelt küljele. "See on kõik, mis mul on," ütles ta, hääl oli kurku kinni jäänud, kogu keha hakkas värisema. "Minu raamatud. Minu kass. Nad on kõik, mis mul on. Kas sa ei näe seda, kutt?" Ta pööras oma lilla näosibula Banksi poole ja lõi talle rusikaga südamesse. "Siin ei jää mulle midagi. Kas teil pole inimlikkust?"
  
  "Aga see pole ikkagi nii palju, eks?" Pangad muudkui surusid peale.
  
  Wells vaatas talle silma ja osa temast taastus. "Kes sa oled, et seda öelda? Kes sa oled, et inimese elu üle kohut mõistad? Kas sa arvad, et ma ei tea, et ma olen kole? Kas sa arvad, et ma ei märka, kuidas inimesed mind vaatavad? Kas arvate, et ma ei tea, et olen naeru ja mõnitamise objekt? Kas sa arvad, et mul pole tundeid? Iga päev istun seal oma niiskes ja külmas vangikongis, nagu te seda nii julmalt nimetate, nagu mõni paaria, mõni kole koletis oma koopas, mõni... mõni Quasimodo ja mõtlen nende pattudele, nende soovidele, nende unistustele armastus, ilu ja puhtus, mida silmakirjalik maailm peab koledaks ja kurjaks. Kõik, mis mul on, on minu raamatud ja tingimusteta armastus ühe Jumala olendi vastu. Kuidas sa julged minu üle kohut mõista?"
  
  "Mida iganes te tunnete," ütles Banks, "ühiskond peab kaitsma oma lapsi ja selleks vajame seadusi. Need võivad teile tunduda meelevaldsed. Mõnikord tunduvad need mulle meelevaldsed. Ma mõtlen viisteist, kuusteist, seitseteist, kaheksateist? Neliteist? Kuhu sa tõmbad piiri? Kes teab, Norman, võib-olla oleme ühel päeval nii valgustatud, nagu sina tahaksid, ja langetame nõusoleku vanuse kolmeteistkümnele, kuid seni peavad meil need jooned olema, muidu muutub kõik kaoseks. Rääkides mõtles ta Graham Marshallile ja ka Luke Armitage'ile. Ühiskond ei teinud neist ühegi kaitsmisel kuigi head tööd.
  
  "Ma ei teinud midagi valesti," ütles Wells ja pani taas käsi risti.
  
  Nagu Banks ja Annie olid juba arutanud, oli probleem selles, et suletud ahelaga telekaamerad kinnitasid Wellsi lugu. Luke Armitage sisenes Normani kasutatud raamatutesse kell 4:58 ja lahkus üksi kell 5:24.
  
  "Mis kell sa selle päeva sulgesid?" küsis Banks.
  
  "Pool kuue, nagu tavaliselt."
  
  "Ja mida sa tegid?"
  
  "Ma läksin koju."
  
  "Viiekümne seitsmes Ardeni terrass"?"
  
  "Jah".
  
  "See pole Market Streetist kaugel, kas pole?"
  
  "Sule, jah."
  
  "Kas sa elad üksi?"
  
  "Jah".
  
  "Kas teil on auto?"
  
  "Kasutatud Renault".
  
  "Piisavalt hea, et viia teid Hallam-Tharni ja tagasi?"
  
  Wells langetas pea käte vahele. "Ma juba ütlesin sulle. Ma ei teinud midagi. Ma pole mitu kuud Hallam-Tharni lähedal olnud. Kindlasti mitte pärast suu- ja sõrataudi puhangut.
  
  Banks tundis tema higilõhna nüüd veelgi tugevamalt, teravalt ja teravalt, nagu looma väljaheited. "Mida sa pärast koju jõudmist tegid?"
  
  "Jõin oma teed. Ülejäänud kanapajaroog, kui olete huvitatud. Ma vaatasin telekat. Lugesin natuke ja läksin siis magama.
  
  "Mis ajal?"
  
  "Ma ütleksin, et olin voodis kell pool 10."
  
  "Üks?"
  
  Wells vaatas lihtsalt Banksit.
  
  "Kas sa ei käinud tol õhtul mujal väljas?"
  
  "Kuhu ma läheksin?"
  
  "Pubi? Fotod?"
  
  
  
  "Ma ei joo ja ei suhtle. Eelistan oma firmat. Ja ma arvan, et viimase neljakümne aasta jooksul pole tehtud ühtegi korralikku pilti.
  
  "Kas Luke Armitage külastas sel õhtul teie maja?"
  
  "Ei".
  
  "Kas Luke Armitage on teie majas kunagi olnud?"
  
  "Ei".
  
  "Ta ei astunud kunagi isegi teie välisuksest üle, isegi mitte hetkeks?"
  
  "Ma räägin temaga vahel poes. See on kõik. Ta ei tea isegi, kus ma elan."
  
  "Kas sa oled teda kunagi kuhugi viinud?"
  
  "Ei. Kuidas ma saaksin seda teha? Jalutan iga päev poodi ja tagasi. See pole kaugel ja see on hea treening. Pealegi teate, milline on parkimine turuplatsi ümber.
  
  "Nii et Luke pole kunagi teie autos olnud?"
  
  "Mitte kunagi".
  
  "Sel juhul," ütles Banks, "ma olen kindel, et te ei pahanda, kui meie kohtuekspertid teie maja ja autot hoolikalt uurivad. Tahaksime võtta ka DNA proovi, lihtsalt võrdluseks.
  
  Welles ajas lõua välja. "Mis siis, kui ma tõesti pahandan?"
  
  "Me hoiame teid siin, kuni saame läbiotsimismääruse. Pidage meeles, Norman, mulle ei meeldi öelda, et sellised asjad mõjutavad kohtunikke, kuid Luke Armitage pärines jõukast ja lugupeetud perekonnast, samas kui teie olete häbiväärne kooliõpetaja, kes teenib elatist räpases kasutatud raamatute poes. Ja see pood oli meie teada viimane koht, kus Luke enne kadumist külastas.
  
  Wells langetas pea. "Suurepärane," ütles ta. "Jätka. Tee mida sa tahad. Mind ei huvita enam."
  
  
  
  Pärast magamata laupäevaööd veetis Michelle pühapäeva oma korteris juhtunu šokist toibudes ja püüdes ohjeldada oma emotsionaalset reaktsiooni analüütilisema mõtlemise kasuks.
  
  
  
  Ta ei jõudnud kaugele.
  
  See, et keegi oli majja sisse murdnud ja asju sättinud, et teda hirmutada, oli ilmselge. Miks on hoopis teine küsimus. See, et sissetungija teadis Melissast, üllatas teda, kuigi ta eeldas, et inimesed saavad tema kohta kõike teada, kui nad tõesti tahavad. Kuid arvestades seda, et ta teadis, oleks tema voodisahtleid uurides ilmnenud, et väike kleit kuulus Melissale ja selle rüvetamine oleks talle palju kannatusi põhjustanud. Teisisõnu, see oli külm, kalkuleeritud rünnak.
  
  Kortereid pidi valvama, kuid Michelle oli politseinikuna töötanud piisavalt kaua, et teada, et andekas murdvaras suudab peaaegu kõigest mööda minna. Kuigi sissemurdmisest politseile teatamata jätmine oli vastuolus Michelle'i iseloomu kõigi joontega, otsustas ta lõpuks mitte seda teha. Põhimõtteliselt oli põhjuseks see, et Graham Marshalli nimi oli kirjutatud tema enda punase huulepulgaga tualettlaua peeglile. Sissetungimine pidi ta uurimisest eemale peletama ja ainsad inimesed, kes teadsid, et ta selle kallal töötas, olid peale Marshallide endi teised politseinikud või nendega seotud inimesed, näiteks dr Cooper. Tõsi, Michelle'i nimi oli luude esmakordsel leidmisel lehtedes üks või kaks korda ilmunud, nii et tehniliselt teaksid kõik kogu riigis, et ta on selles äris, kuid ta tundis, et vastused on palju kodule lähemal.
  
  Küsimus oli: "Kas ta oli juhtumist eemale hirmutatud?" Vastus oli: "Ei."
  
  Vähemalt palju puhastamist ei vajanud. Michelle on aga kogu oma vannitoakapi sisu välja visanud ja peab uute retseptide saamiseks arsti juurde minema. Ta viskas ka külmkapi sisu maha, mis polnud üldse suur asi. Veelgi olulisem on see, et ta leidis Yellow Pages'ist lukksepa ja korraldas tema uksele keti ja lisapoldi paigaldamise.
  
  Nädalavahetuse tõttu tundis Michelle esmaspäeva hommikul laastatud ja nördinud ning avastas, et vaatab kõiki diviisi peakorteris erinevalt, justkui teaksid nad midagi, mida tema ei teadnud, justkui näitaksid nad talle näpuga ja räägiksid temast. See oli hirmutav tunne ja iga kord, kui ta kellegi pilgu püüdis, pööras ta pilgud kõrvale. hiiliv paranoia, ütles ta endale ja püüdis sellest lahti raputada.
  
  Esmalt kohtus ta põgusalt PC Collinsiga, kes ütles talle, et ta pole vanade pervertide aruannete kontrollimisega kuhugi jõudnud. Enamik inimesi, keda politsei sel ajal üle kuulas, olid kas surnud või vangis ja neil, kes ei olnud, polnud midagi lisada. Ta helistas dr Cooperile, kes polnud ikka veel oma noaeksperti Hilary Wendelli leidnud, ja läks siis arhiivi, et vaadata läbi vanu märkmikke ja tegevusi.
  
  Nendel päevadel, alates politsei ja kriminaalasjade esitamise seadusest, on politsei märkmikute osas kehtinud väga ranged reeglid. Näiteks oli võimatu jätta tühje lehti. Iga leht oli nummerdatud ja kui üks kogemata vahele jäi, tuli sellele joon läbi tõmmata ja kirjutada "kogemata vahele jäänud". Kirjed pidid olema kuupäeva ja kellaaja eessõnaga, alla joonitud ning iga päeva lõpus pidi töötaja tõmbama viimase sissekande alla pideva joone. Suur osa sellest tehti selleks, et ametnikud ei saaks kahtlusaluseid "verbaliseerida" - omistada sõnu, mida nad ei kasutanud, ülestunnistusi, mida nad ei teinud - ja vältida igasugust post-fait revideerimist. Märkmeid tehti kohapeal, sageli kiiresti ja täpsus oli oluline, sest märkmikke võis kohtus vaja minna.
  
  Ohvitseri märkmikud võivad olla hindamatu väärtusega, kui püütakse rekonstrueerida uurimise põhijooni, aga ka tegevuste jaotust, mis sisaldab kõiki vanemuurija poolt uurijatele antud juhiseid. Näiteks kui arvutil Higginbottomil palutaks Joe Smithi naabrit küsitlema minna, salvestataks see tellimus ehk "tegevus" tegevusraamatusse ja intervjuu kirje tema märkmikusse. Tegevusi vaadates saate kindlaks teha, millised uurimisvaldkonnad olid ja mitte, ning märkmikke lugedes saate koguda muljeid, mis ei pruugi olla jõudnud lõpparuannetesse ega ametlikesse dokumentidesse.
  
  Täidetud märkmikud anti esmalt üle detektiiviinspektorile, kes vaatas need üle ja kui kõik oli vastuvõetav, saatis need ametnikule esitamiseks. See tähendas, et need kogunesid aastatega. Kes iganes ütles, et liigume paberivaba maailma poole, arvas Michelle mööda laeni kastidega ääristatud nagiridu kõndides selgelt politseinik.
  
  Proua Metcalfe näitas talle, kus märkmikke hoitakse, ja Michelle suundus esmalt Ben Shawi juurde. Kuid hoolimata sellest, kui palju kordi ta graafikuid sirvis, kuupäevi kontrollis ja uuesti kontrollis, pidi ta lõpuks tunnistama, et kui Graham Marshalli juhtumiga seotud põhitegevuse perioodi kohta on olemas märkmikud, alates tema kadumise päevast, 22. augustist, 1965, järgmise kuu või paari jooksul, siis nad kadusid.
  
  Michelle'il oli raskusi leitud vihikutest Shaw käekirja väljaselgitamisega, kuid ta suutis peaaegu aru saada, et tema viimane sissekanne tehti 15. augustil 1965, kui ta küsitles postkontoriröövi tunnistajat, ja järgmine sissekanne tehti aastal uus märkmik selle aasta 6. oktoobril.
  
  Michelle pöördus abi saamiseks proua Metcalfe poole, kuid poole tunni pärast pidi isegi vaene arhiiviametnik lüüasaamist tunnistama. "Ma ei kujuta ette, kuhu nad on läinud, kallis," ütles ta. "Välja arvatud see, et minu eelkäija võis need valesti täita või mõnes pöördes kaduma minna."
  
  "Kas keegi oleks võinud need võtta?" küsis Michelle.
  
  "Ma ei saa aru, kes. Või miks. Siia tulevad ainult teiesugused inimesed. Teised politseinikud."
  
  Seda Michelle mõtles. Ta võis oma külastuste ajal võtta mida iganes tahtis ja proua Metcalfe ei teadnud midagi. Mis tähendas, et ka keegi teine võis. Keegi tungis tema korterisse ja üritas teda uurimisest eemale peletada ning nüüd on ta avastanud, et peaaegu kaks kuud, mis on otsustava tähtsusega, on märkmikud kuidagi kadunud. Kokkusattumus? Michelle nii ei arvanud.
  
  Pool tundi hiljem, kui neil tekkis sama probleem Graham Marshalli tegevusraamatuga, teadis Michelle sisikonnas, et tegevused ja märkmikud on igaveseks kadunud, tõenäoliselt hävitatud. Aga miks? Ja kelle poolt? See avastus ei aidanud tema paranoiasse midagi kaasa. Ta hakkas tundma end oma elemendist väljas. Mida kuradit ta nüüd tegema peaks?
  
  
  
  Pärast intervjuud tahtis Banks platsilt lahkuda, eemal Norman Wellsi teravast higilõhnast, mistõttu otsustas ta suunduda Lindgarth Wayle ja rääkida Luke Armitage'i muusikaõpetaja Alastair Fordiga, samal ajal kui Annie jätkas Luke'i salapärane naine.
  
  Banksi kogemuse järgi olid muusikaõpetajad tõepoolest kummalised inimesed, osaliselt kahtlemata frustratsiooni tõttu, mis üritas sisendada Radioheadi ja Mercury Revi poolt vaevutatud meeltesse Beethoveni ja Bachi ilu. Mitte et Banksil midagi popmuusika vastu oleks. Tema ajal kiusas klass oma muusikaõpetajat härra Watsonit biitlit mängima. Korra ta pehmenes, aga nägi kogu aeg morn välja. Ta jalad ei trampinud ja süda ei olnud selles. Kui ta aga mängis Dvořáki Uue Maailma sümfooniat või Tšaikovski Pateetilist sümfooniat, oli lugu hoopis teine. Ta sulges silmad, kiikus ja dirigeeris, ümisedes, kui peateemad tõusid. Kogu selle aja klassi poisid naersid tema üle ja lugesid oma laua all koomikseid, kuid ta ei märganud midagi, sukeldudes omaenda maailma. Ühel päeval härra Watson tundi ei tulnud. Käisid jutud, et tal oli närvivapustus ja ta "puhkab" sanatooriumis. Banksi teadmiste kohaselt ei naasnud ta enam kunagi õpetajatöö juurde.
  
  
  
  Eilne vihm oli maastiku puhastanud ja tõstnud esile Daleside'i alamosa erkrohelise, mis oli täpiline lillade ristikute, kollaste tibude ja vereurmarohiga. Päikese käes säras Fremlington Edge'i paekivist arm ja selle all näis magavat Lindgarthi küla oma väikese kiriku ja viltuse külarohelusega nagu tuules lehvlev taskurätik. Banks uuris oma kaarti, leidis otsitava kõrvaltee ja pööras paremale.
  
  Fordi suvila oli umbes sama privaatne kui Banksi oma ja tumesinise Honda taha parkides sai ta aru, miks. See ei olnud uue maailma sümfoonia, vaid ilus "Recordare" sopranile ja metsosopranile Verdi "Reekviemist", mis tuli avatud akendest täies mahus. Kui Banks poleks oma autos mänginud filmi The Stones" Aftermath, oleks ta seda kuulnud miili kaugusel.
  
  Tuli küll veidi uksele koputada, kuid lõpuks muusika vaibus ja kõnele vastas mees, kelle Banks Aeolian Quarteti kontserdilt ära tundis. Alastair Fordil olid kella viiesed varjud, pikk konksus nina ja särav sära silmades. Kui oleks, siis ilmselt paistaks ta juuksed igas suunas välja, aga ta oli täiesti kiilakas. Mis see Luke Armitage'iga oli? Pangad kaalusid. See oli teine inimene, keda ta sel päeval kohtas, kes oli poisiga koos ja nägi välja hull nagu kübarsepp. Võib-olla tõmbas Luke veidrikuid ligi. Võib-olla oli põhjus selles, et ta ise oli rohkem kui veidi imelik. Banks otsustas siiski hoida avatud meelt. Kas Alastair Fordi ekstsentrilisus oli ohtlik, tuleb veel näha.
  
  "Ma armastan Verdit rohkem kui keegi teine," ütles Banks oma isikut tõendavat dokumenti näidates, "aga kas see pole teile liiga vali?"
  
  "Oh, ärge öelge, et vana Farmer Jones kaebas jälle muusika üle. Ta ütleb, et tema lehmad kalgendavad piima. Kaupmees!"
  
  
  
  "Ma ei ole siin müra pärast, hr Ford. Kas ma tohin sisse tulla ja paar sõna öelda?"
  
  "Nüüd olen uudishimulik," ütles Ford sisse suundudes. Tema maja oli puhas, kuid seal elati, siin-seal olid väikesed noodivirnad, madalal laual viiul ja elutoas domineeris massiivne stereosüsteem. "Politseinik, kes tunneb oma Verdit".
  
  "Ma ei ole ekspert," ütles Banks, "aga ma ostsin hiljuti uue plaadi, nii et olen seda viimasel ajal paar korda kuulanud."
  
  "Oh jaa. Rene Fleming ja "Kirov". Väga tore, aga pean tunnistama, et olen Von Otteri ja Gardineriga ikka päris kiindunud. Igatahes ma ei kujuta ette, et sa tuleksid siia minuga vana Joe Greeni arutama. Mida ma saan teie heaks teha?" Ford oli mitmes mõttes nagu lind, eriti oma äkiliste tõmblevate liigutustega, kuid kui ta tugitooli istus, tardus ta, sõrmed süles. Siiski ei olnud ta lõdvestunud. Banks tajus mehe pinget ja kohmetust ning mõtles, mis need põhjustas. Võib-olla talle lihtsalt ei meeldinud, et politsei teda üle kuulas.
  
  "See puudutab Luke Armitage'i," ütles Banks. "Ma arvan, et sa teadsid teda?"
  
  "Oh, vaene Luke. Hämmastavalt andekas poiss. Nii suur kaotus."
  
  "Millal sa teda viimati nägid?"
  
  "Kusagil semestri lõpus."
  
  "Oled sa kindel, et pole teda sellest ajast peale näinud?"
  
  "Sellest ajast peale pole ma peaaegu üldse suvilast lahkunud, välja arvatud reisid Lindgarti toidupoe järele. üksinda oma muusikaga pärast terve semestri õpetamist neid võhikuid. Milline õndsus!"
  
  "Ma arvan, et Luke Armitage polnud ometigi vilist?"
  
  "Kaugel sellest."
  
  "Sa andsid talle viiulitunde, on mul õigus?"
  
  "Jah".
  
  "Siin või koolis?"
  
  "Koolis. Teisipäeva õhtud. Meil on seal üsna hästi varustatud muusikatuba. Pidage meeles, et nendel päevadel peaksime olema kõige eest tänulikud. Nad kulutavad spordivarustusele terve varanduse, aga mis puutub muusikasse..."
  
  "Kas Luke rääkis sinuga kunagi millestki, mis tal mõttes oli?"
  
  "Ta ei rääkinud palju. Ta keskendus peamiselt oma mängule. Erinevalt paljudest tänapäeva noortest oli tal märkimisväärne keskendumisvõime. Ta ei olnud väike jutumees. Vestlesime muusikast, vaidlesime korra või paar popmuusika üle, millest sain aru, et talle meeldis väga.
  
  "Mitte kunagi millestki muust?"
  
  "Nagu mis?"
  
  "Kõik, mis teda häirida võis, häiris teda, kõik, mida ta võis karta. Selline värk."
  
  "Ma kardan, et mitte. Luke oli väga salajane inimene ja ma ei topi oma nina teiste inimeste asjadesse. Tõtt-öelda ei oska ma eriti hästi inimesi nende emotsionaalsete probleemidega aidata. Ta tõmbas käega üle oma sileda pea ja naeratas. "Seetõttu eelistan elada üksi."
  
  "Ei ole abielus?"
  
  "Oli. Mitu kuud tagasi."
  
  "Mis juhtus."
  
  "Otsi mind. Mis tavaliselt juhtub?
  
  Banks mõtles Sandrale. Mis tavaliselt juhtub? "Nii et sa just õpetasid talle viiulit mängima, see on kõik?"
  
  "Põhimõtteliselt jah. Tähendab, ta oli ka minu klassis, koolis. Aga ma ei ütleks, et ma teda tundsin või et me oleksime sõbrad või midagi sellist. Ma austasin tema talenti, isegi kui ta armastas popmuusikat, kuid sellega asi lõppes.
  
  "Kas ta mainis kunagi oma vanemaid?"
  
  "Ei ole minu jaoks".
  
  "Aga tema bioloogiline isa? Neil Bird?
  
  "Pole temast kunagi kuulnud."
  
  Banks vaatas toas ringi. "Teil on siin väga eraldatud suvila, härra Ford."
  
  "Kas tõesti? Jah, ma usun, et on."
  
  Kas isolatsioon on teie jaoks hea?
  
  
  
  "See peaks töötama, eks?" Fordi jalg hakkas vastu põrandat koputama, põlv tõmbles, ja mitte praeguseks vaevukuuldava Reekviemi rütmis.
  
  "Kas teil on kunagi seltskonda?"
  
  "Harva. Mängin keelpillikvartetis ja mõnikord tulevad teised liikmed siia proovi tegema. Muidu eelistan üksiõpinguid. Kuule, ma..."
  
  "Sõbrannasid pole?"
  
  "Ma ütlesin teile, et ma pole suhetes tugev."
  
  "Poisid?"
  
  Ford kergitas kulmu. "Ma ei ole suhetes tugev."
  
  "Siiski juhite õpetaja-õpilase suhet."
  
  "Mul on annet õpetada."
  
  "Kas sulle meeldib see?"
  
  "Viisil. Mõnikord".
  
  Banks tõusis püsti ja läks akna juurde. Sealt avanes ilus vaade orule, vaadates tagasi kaugusesse Eastvale'i. Banks arvas, et suudab mäel asuvat lossi vaevu ära tunda.
  
  "Kas Luke Armitage on kunagi siia tulnud?" küsis ta Fordi poole pöördudes.
  
  "Ei".
  
  "Oled sa kindel?"
  
  "Siin käib väga vähe inimesi. ma mäletaks. Kui soovite Luke'i kohta teada saada, küsige Laurenilt."
  
  "Lauren Anderson?"
  
  "Jah. Ta tundis teda palju paremini kui mina. Ta on... noh, tead, ta on selline inimene, kellega inimesed oma probleemidest ja asjadest räägivad.
  
  "Emotsioonid".
  
  "Jah".
  
  "Kas sa tead, kas Luke oli kellegagi lähedane?"
  
  "Võite küsida meie õppealajuhataja tütre käest."
  
  Banks kujutas hetkeks ette äkilisi blonde juukseid ja pikki jalgu, mida ta märkas pärast Gavin Barlowga rääkimist. "Rose Barlow?"
  
  "See on sama. Väike pätt."
  
  
  
  "Kas ta ja Luke olid sõbrad?"
  
  "Sõbralikud nagu vargad."
  
  "Millal see oli?"
  
  "Varem sel aastal. veebruar või märts.
  
  "Kus sa neid koos nägid?"
  
  "Koolis".
  
  "Mitte kusagil mujal?"
  
  "Ma ei käi kuskil mujal. Välja arvatud siin. Võin vaid öelda, et mõnikord nägin neid koridoris ja mänguväljakul rääkimas ning nad tundusid lähedased.
  
  Banks tegi vaimse märkuse Rose Barlow'le järgimiseks. "Kas teil on mobiiltelefon?" ta küsis.
  
  "Jumal, kui imelik küsimus!"
  
  "Ja sina?"
  
  "Ei. Isiklikult ma ei näe selles mingit kasu. Telefoni, mis mul on, ei kasuta ma peaaegu üldse."
  
  "Kus sa eelmisel esmaspäeval olid?"
  
  "Siin".
  
  "Kas sa olid isegi eelmisel nädalal Eastvale'is?"
  
  "Ma juba ütlesin sulle. Ma peaaegu ei lahkunud suvilast."
  
  "Mida sa tegid?"
  
  "Mida sa silmas pead?"
  
  "Siin. Suvilas. Üks. Kogu selle aja".
  
  Ford tõusis püsti ja lindude liikumine jätkus. "Ma mängin muusikat. Ma kuulan. Ma loen. Proovin kätt kompositsioonis. Vaata, see pole tegelikult sinu asi, isegi kui sa oled vőmm. Viimati, kui ma seda märkasin, elasime veel vabal maal.
  
  "See oli lihtsalt lihtne küsimus, hr Ford. Sa ei pea ärritunud olema."
  
  Fordi hääles oli kriiskav noot. "Ma ei ärritu. Aga sa tegeled oma asjadega. Ma vihkan seda, kui inimesed tegelevad oma asjadega. Ma ei oska sulle midagi öelda. Mine räägi Laureniga. Jäta mind rahule".
  
  Banks vahtis teda hetke. Ford vältis talle silma sattumist. "Kui saan teada, et te valetasite mulle, härra Ford, tulen tagasi. Sa saad aru?"
  
  "Ma ei valeta. Ma ei teinud midagi. Jäta mind rahule".
  
  
  
  Enne lahkumist näitas Banks talle portreed tüdrukust, mida Josie Batty oli koos Luke'iga näinud. Ford heitis vaevu visandile pilgu ja ütles, et ei tunne teda ära. Kahtlemata oli ta imelik, mõtles Banks autot käivitades, kuid inimesi ei saa arreteerida lihtsalt sellepärast, et nad on imelikud. Helitugevus tõusis taas ja Banks võis kuulda, kuidas Verdi Lachrymose järgis teda kuni Lindgarthini.
  
  
  
  "Aitäh, et kindlustasite kooli lõpetamise, kallis," ütles proua Marshall. "Ülehomme korraldame matusetalituse Peetri basiilikas. Joan naaseb muidugi tema juurde. Pean ütlema, et vikaar oli väga hea, kui arvestada, et keegi meist polnud selline, mida võiks nimetada tavaliseks koguduseliikmeks. Kas sa oled seal?"
  
  "Jah, muidugi," ütles Michelle. "On ainult üks asi."
  
  "Mis see on, kallis?"
  
  Michelle rääkis talle ribist, mida nad tõestuseks vajasid.
  
  Proua Marshall kortsutas kulmu ja mõtles hetke. "Ma arvan, et me ei peaks muretsema millegi pärast, mis on nii väike kui puuduv serv, eks? Eriti kui see võib teid aidata."
  
  "Aitäh," ütles Michelle.
  
  "Sa näed välja väsinud, kallis. Kõik on korras?"
  
  "Jah. Imeline". Michelle sai nõrga naeratuse.
  
  "On veel uudiseid?"
  
  "Ei, ma kardan, et mitte. Lihtsalt rohkem küsimusi."
  
  "Ma ei saa aru, mida mul veel teile öelda on, aga palun jätka."
  
  Michelle nõjatus toolil tagasi. Ta teadis, et see saab olema raske. Peaaegu võimatu oli teada saada mis tahes vembu kohta, mida Graham võiks teha, eeldamata, et ta tegeleb vempidega - mida ta ema kunagi ei lubanud. Siiski sai ta ainult proovida. "Kas Graham on kunagi pikka aega kodust eemal olnud?"
  
  "Mida sa silmas pead? Kas me saatsime ta minema?"
  
  "Ei. Aga sa tead, millised lapsed on. Mõnikord meeldib neile lihtsalt ära minna ja mitte öelda, kus nad on olnud. Nad panevad teid kohutavalt muretsema, kuid nad ei paista seda sel hetkel taipavat."
  
  
  
  "Oh, ma tean, mida sa mõtled. Ma ei ütle, et meie Graham oleks teistest lastest kuidagi erinev. Aeg-ajalt jättis ta tee vahele ja korra või paar jäi vahele ka kella üheksast liikumiskeelt. Ja sageli juhtus, et me ei näinud teda karvavõrdki varavalgest hilisõhtuni. Mitte semestri ajal, pange tähele. Ainult nädalavahetustel ja koolivaheaegadel võis ta veidi ebausaldusväärne olla.
  
  "Kas teil oli aimu, kus ta oli, kui ta hilja tagasi jõudis?"
  
  "Mängisin oma sõpradega. Vahel oli tal ka kitarr kaasas. Nad tegid proovi, teate. Grupp".
  
  "Kus nad seda tegid?"
  
  "David Grenfelli maja".
  
  "Kas ta on peale rühmatreeningu ka mõnel muul korral hiljaks jäänud?"
  
  "Aeg-ajalt. Ta oli tavaline poiss."
  
  "Kui palju taskuraha sa talle andsid?"
  
  "Viis šillingit nädalas. See oli kõik, mida saime endale lubada. Kuid tal oli oma ajaleht ja see muutis ta pisut ülearuseks.
  
  "Ja sa ostsid kõik ta riided?"
  
  "Mõnikord säästis ta raha, kui oli midagi, mida ta tõesti tahtis. Nagu biitli hüppaja. Teate, nagu see, mis fotol peal."
  
  "Nii et tal polnud millestki puudust?"
  
  "Ei. Ei piisa, et sa märkaksid. Miks? Mida sa silmas pead?"
  
  "Ma lihtsalt üritan tema tegemistest aimu saada, proua Marshall. See aitab mul püüda aru saada, mis võis temaga juhtuda, kes oleks võinud peatada ja ta kaasa võtta.
  
  "Kas sa arvad, et see oli keegi, keda ta tundis?"
  
  "Ma ei öelnud seda, aga see on võimalik."
  
  Proua Marshall askeldas oma kaelakee kallal. See mõte häiris teda selgelt. Kas see oli idee, et vastutab tuttav või kahtlustas ta seda sügaval, oli võimatu öelda. "Aga me ei tundnud kedagi sellist," ütles ta.
  
  
  
  "Nagu mis?"
  
  "Pervert," sosistas ta.
  
  "Me ei tea, et see oli pervert."
  
  "Ma ei saa aru. Nii ütles politsei. Kes see veel võiks olla?"
  
  "Jet Harris ütles teile seda?"
  
  "Jah".
  
  "Kas keegi on kunagi väitnud, et Grahami võis röövida keegi tema tuttav?"
  
  "Jumal, ei! Miks peaks keegi seda tegema?"
  
  "Tõesti, miks?" küsis Michelle. "Ja te ei tea midagi ühestki varjulisest seltskonnast, kuhu Graham võis sattuda, võib-olla siis, kui ta oli hilja üleval või oli terve päeva ära?"
  
  "Ei. Ta oli koos oma sõpradega. Ma ei saa aru, mida sa öelda tahad."
  
  "Kõik on korras," ütles Michelle. "Ma pole kindel, kas ma sellest ise aru saan. Ma arvan, et kõik, mida ma tõesti tahan küsida, on see, kas Grahamil oli sõpru, kes teile ei meeldinud, või kas ta veetis kellegagi, keda te heaks ei kiidanud."
  
  "UUS. Ei. Nad kõik olid tavalised poisid. Tundsime nende emasid ja isasid. Nad olid täpselt nagu meie."
  
  "Vanemaid poisse pole? Kas keegi, kes teie arvates on halvasti mõjutanud?"
  
  "Ei".
  
  "Ja Grahamil ei paistnud kunagi olevat rohkem raha, kui sa temalt ootasid?"
  
  Proua Marshalli ilme muutus kõvaks ja Michelle teadis, et oli liiga kaugele läinud. Ta teadis ka, et sai närvi.
  
  "Kas sa arvad, et meie Graham oli varas?"
  
  "Muidugi mitte," tagurdas Michelle. "Ma lihtsalt mõtlesin, et võib-olla tegi ta muid juhutöid, millest ta teile ei rääkinud peale ajalehtede jagamise, võib-olla siis, kui ta oleks pidanud koolis käima."
  
  Proua Marshall vaatas teda endiselt kahtlustavalt. Näis, et Bill Marshall neelas kõike, tema helmesilmad tormasid rääkides ühelt teisele, kuid see oli ainus asi, mis ta näol liikus. Kui ta vaid saaks rääkida, mõtles Michelle. Ja siis ta mõistis, et see oli kasutu. Ta ei ütle talle midagi.
  
  "Ma arvan, et see on lihtsalt märk minu pettumusest selle juhtumi pärast," tunnistas Michelle. "Lõppude lõpuks oli see nii kaua aega tagasi."
  
  "Jet Harris ütles alati, et tegu on mauride tapjatega, kelle üle aasta hiljem kohut mõisteti. Ta ütles, et me kõik näeksime ilmselt elu lõpuni õudusunenägusid, kui teaksime, kui palju noori elusid nad on võtnud ja kuhu surnukehad maeti.
  
  "Ta ütles sulle seda, kas pole?" küsis Michelle. Kui mugav see on. Ta jõudis kiiresti järeldusele - või kinnitas seda, mida ta varem kahtlustas -, et detektiivsuperintendent Harris juhtis juhtumit suletud silmadega ja proua Marshallil, nagu paljudel emadel, polnud aimugi, millega ta poeg suurema osa ajast tegeles. Ta mõtles, kas tema isa teab. Bill Marshalli väänatud nägu ei reetnud midagi, kuid Michelle arvas, et nägi tema silmades ettevaatlikkust. Ja veel midagi. Ta ei saanud kindlalt öelda, et see oli süü, kuid talle tundus nii. Michelle hingas sügavalt sisse ja sukeldus.
  
  "Ma saan aru, et teie abikaasa töötas varem Kray kaksikute heaks Londonis."
  
  Järgnes lühike vaikus, seejärel ütles proua Marshall: "Bill kui selline ei töötanud nende jaoks. Tegelikult treenis ta nendega jõusaalis. Me teadsime neid. Muidugi tegime. Kasvasime samas piirkonnas üles. Kõik teadsid Reggie'd ja Ronnie't. Nad olid minuga alati viisakad, hoolimata sellest, mida keegi nende kohta ütles, ja ma kuulsin lugusid, mis ajavad sul juuksed püsti. Kuid enamasti olid nad head poisid. Inimestele ei meeldi, kui teised tõusevad oma positsioonist veidi kõrgemale.
  
  Michelle tundis, et tema lõualuu langes. Ta mõistis, et siin pole enam midagi teha ja kui ta kavatseb selle juhtumi lahendada, teeb ta seda ilma oma pere abita ja ilma Ben Shaw abita. Ja võib-olla on ta eluohus. "Pidage meeles Melissat. Sa võiksid temaga ühineda..." Michelle lubas veel kord, et on matustel, vabandas ja kiirustas lahkuma.
  
  
  
  Samal õhtul sirvis Banks kodus õhtulehest varem Marks & Spencerist ostetud Madrase karrit, pistis CD-mängijasse Bill Evansi Pariisi kontserdi, kallas endale paar lonksu Laphroaigi ja heitis diivanile pikali. oma Photoplay päevikuga." 1965. aastaks. Ta arvas, et Oscar Wilde ütles: "Ma ei reisi kunagi ilma oma päevikuta. Sul peaks alati olema midagi sensatsioonilist, mida rongis lugeda, kaasas olema," aga ta võib eksida. Peaaegu iga vaimukas ütlus oli lihtne omistada Oscar Wilde'ile või Groucho Marxile. Kuid uudishimust raputas ta end ja uuris Oxfordi tsitaatide sõnaraamatut ning leidis, et seekord oli tal õigus.
  
  Banksi päevik oli sensatsioonist kaugel. Pöörates uuesti lehti ja heites pilgu ilusatele näitlejannadele, keda ta vaevu mäletas - Carol Lynleyt, Jill St. Johnit, Yvette Mimieux"d -, oli ta üllatunud, kui palju plaate ta oli ostnud ja vaadanud. Kuni vaid paar nädalat pärast Grahami kadumist nägi Banks, et tema päevikus on tegelikult omad hetked ning triviaalseid või salapäraseid sissekandeid lugedes suutis ta ülejäänu oma mälu ja kujutlusvõimega täita.
  
  1965. aasta augusti esimesel nädalal läks perekond Banks iga-aastasele puhkusele. See ei olnud ebatavaline; nad lahkusid igal aastal samal ajal, kaheks nädalaks isa tehase iga-aastase seiskamise tõttu. Sel aastal oli ebatavaline see, et nad läksid Blackpooli - palju kaugemale kui nende tavaline reis Great Yarmouthi või Skegnessi - ja et nad võtsid kaasa Graham Marshalli.
  
  Neljateistkümneaastaselt oli Banks vanuses, kus tal oli ebamugav vanematega rannakuurordis ringi rännata ning rannas eesli seljas sõitmine või ämbri ja labidaga mängimine teda enam ei köitnud. Kuna Grahami isa oli just alustanud suure ehitusprojektiga - tema töö oli palju hooajalisem kui Arthur Banksil - ja ei paistnud, et Marshallid saavad sel aastal puhkust, tehti rahalised kokkulepped ja Grahamil lubati nendega kaasa tulla. .
  
  Külastage Blackpooli! Vaata kuulsat torni! Kuulake Reginald Dixoni võimsal orelil! Vaata suurepärast Kuldset Miili! Kogege staariderohket varietee ühel kolmest muulist! Veetke tunde Pleasure Beachis perega lõbutsedes!
  
  Sama hästi võis see olla kuu.
  
  Mingil naeruväärselt varahommikul, sest just siis läksid nad alati puhkusele, laadisid nad oma kohvrid Arthur Banksi populaarse puidust seljaga universaali Morris Traveleri tagaistmele ja suundusid põhja poole oma pikale teele. reisi, saabudes kahtlemata väsinuna ja ärritununa, kuid just õigel ajal proua Barracloughi pansionaadis teed jooma. Magama, hommiku- ja õhtusöök kell kuus ja häda sulle, kui sa hiljaks jääd. Proua Barraclow oli suur, eemaletõukav kuju, keda Banks veel mäletas, et ta kandis pükse, seisis oma paksud jalad laiali ja käed risti oma massiivse rinna all.
  
  Banks nägi, et ta kirjutas ilma iga päev oma rekordi tippu ja pühade edenedes läksid need päris hästi: üheksa päeva neljateistkümnest vähemalt osaliselt paistis päikest ja ainult kaks ja pool täielikku päikesevarjutust. Ta märkis, et vihmastel päevadel rändasid Banks ja Graham Golden Mile'i või mõne muuli meelelahutussaalides ning mängisid "ühekäelisi bandiite" ja flippereid. Nad veetsid ühe vihmase pühapäeva pärastlõuna, vaadates vanu sõjafilme, mida näis alati näidati vihmastel pühapäevadel, isamaalisi filme, mille pealkirjad nagu Kas päev, mida me teenime, ja Kas päev läks hästi?
  
  Pilvistel päevadel tiirutasid nad ballil ringi, sõid ajalehtedest kala ja krõpse või paberkottidest keedetud krevette ning tuhnisid linna mitmes kasutatud raamatupoes, purkides, otsides Sexton Blake"i romaane (ta ostis ühe nimega "The Mindkillers") või romaane . Ian Fleming, samal ajal kui Graham otsis ajakirju Famous Monsters ja Isaac Asimovi lugusid.
  
  Ühel õhtul läksid nad kõik Tower Circusesse ja Banks märkis oma päevikusse, et tema arvates oli Charlie Cairoli esinemine "väga naljakas". Nad osalesid ka varietees North Pieril, kus Morecambe ja Wise esitasid komöödiat ning Hollies esitasid muusikat.
  
  Kuid enamik õhtuid pärast teed veetsid nad külaliste salongis televiisorit vaadates. Teler oli juba tolle aja vana mudel, väikese ekraaniga, meenutas Banks, ja selle lülitasid sisse nii, et avasid pealt vetruva katte, mille all olid helitugevuse ja kontrasti juhtnupud. Banks ei kirjutanud seda oma päevikusse, kuid kahtlemata oleks olnud mõni täiskasvanu, kes oleks soovinud Perry Masoni asemel näha Sunday Nighti Londoni Palladiumis, mida ainult täiskasvanutelt oodata on. Õnneks magas Roy oma vanemate toas võrevoodis, nii et Banks ja Graham läksid lihtsalt oma tuppa ja lugesid, kuulasid oma transistoridest Radio Luxembourgi või lehitsesid räpaseid ajakirju, mida Grahamil näis olevat ohtralt.
  
  Muidugi ei veetnud nad iga päeva iga minutit koos. Graham oli kohati tujukas, ebatavaliselt vaikne ja tagasi vaadates kahtlustas Banks, et teda vaevab üks või teine probleem. Toona ta seda aga ei tähtsustanud, lihtsalt läks vahel oma teed.
  
  Kolmandal päeval üksinda tänavatel ekseldes, otsides kohta, kus istuda ja sigaretti suitsetada, leidis Banks trepist alla kohviku, mis oli möödas. Ta polnud sellele aastaid mõelnud, kuid Stercki päeviku sissekanne tõi selle tagasi rikkalikult ja detailselt. Ta kuulis isegi espressomasina kahinat ja tumeda röstiga kohvi lõhna.
  
  Koht oli troopilise hõnguga, karedate krohviseinte, potipalmide ja taustaks mängis pehme kalipsomuusika, kuid leti taga oli tüdruk, kes selle aeg-ajalt tagasi tõi. Ta oli tema jaoks liiga vana, isegi kui ta nägi suitsetades vanem välja ja sai kuusteist täis ja saaks X-filmis peaosas. Ta oli ilmselt kahekümnendates, tal oli vanem poiss-sõber, kellel oli auto ja palju raha, ilus tüdruk nagu tema, kuid Banks armus temasse nii, nagu ta armus tehasetüdrukusse Mandysse. Tema nimi oli Linda.
  
  See, et Linda oli ilus, on ütlematagi selge. Tal olid pikad tumedad juuksed, sädelevalt sinised silmad, kerge naeratus ja huuled, mida ta igatses suudelda. See, mida ta leti tagant väljudes tema ülejäänud kehas nägi, oli samuti midagi, millest ta fantaseeris: nagu Ursula Andress, kes tõusis merest Dr. No. Ta oli ka tema vastu lahke. Ta rääkis temaga, naeratas talle ja kinkis talle korra isegi teise tassi espressot tasuta. Talle meeldis vaadata, kuidas naine leti taga masinaid juhtis, hammustades piima vahustamas tema alahuult. Kord või paar jäi ta talle silma ja naeratas. Ta tundis, et punastab oma olemuse tuumani ja teadis, et naine teadis, et ta on temasse armunud. See oli üks saladus ja üks koht, mida ta Grahamiga ei jaganud.
  
  Pühade edenedes tegid Banks ja Graham kõiki tavalisi asju, mõned koos ülejäänud perega ja mõned ise. Kui oli piisavalt soe, veetsid nad aega Banksi ema ja isaga rannas ujumispükstes rättide pähe seotud jõhkrate virmaliste seas. Nad isegi ujusid korra-kaks meres, aga külm oli, nii et kauaks ei jäänud. Enamasti nad lihtsalt lebasid seal, ühendatud oma raadiotega, lootes kuulda, kuidas Animals laulab "We've got to get out of this place" või Byrds laulavad "Mr. Mees tamburiiniga "ja vaatas vargsi ujumisriietes tüdrukuid.
  
  Tegelikult, kui ta oma päevikut uuesti luges, mitte ainult pühade, vaid terve aasta jooksul, rabas Banks, kui palju ta ajast kulus tüdrukutele, mõtetele ja unistustele seksist. Kahtlemata valitsesid sel aastal tema elu hormoonid.
  
  
  
  Nädala tipphetk oli aga kaks tüdrukut ja just seal jõudis Banksi päevik sensatsiooni lähedale. Ühel ilusal õhtul läksid Banks ja Graham lõunakai vastas asuvasse lõbustusranda. Nad istusid ühte avatud trammi, istusid ülemisel tekil ja vaatasid aukartusega tulesid, tuul nende juukseid puhumas.
  
  Pleasure Beach oli täis värve ja helisid, alates sõitude mürinast kuni reisijate karjeteni. Ringi kõndides, püüdes otsustada, millisele jalutuskäigule esimesena minna, märkasid nad kahte umbes endavanust tüdrukut, kes vaatasid neid pidevalt, sosistasid ja itsitasid, nagu tüdrukud tavaliselt teevad. Nad ei olnud moemehed, vaid kandsid konservatiivsema pikkusega pluuse ja seelikuid, mida mõned vanemad ikka veel nõudsid.
  
  Lõpuks lähenesid neile Banks ja Graham ning kuna Graham oli vaikne ja pahur tüüp, pakkus Banks neile sigarette ja hakkas nendega vestlema. Ta ei mäletanud, mida ta ütles, lihtsalt midagi, mis paneks tüdrukud naerma ja arvama, et need poisid on lahedad. Juhtus nii, et seekord haakis ta sellega, kes talle kõige rohkem meeldis, kuigi ausalt öeldes olid nad mõlemad mittemidagiütlevad, mitte nagu tavaline paar, armas tüüp inetu sõbrannaga.
  
  Tina oli lühike, üsna suurte rindade, tumeda naha ja pikkade laineliste pruunide juustega. Tema sõber Sharon oli sale blond. Ainus miinus, mida Banks märkas, oli paar plekki tema meigi all ja närimiskumm, mida ta näris. Kuid ta ei saanud plekkidega midagi peale hakata - ta teadis, et tal on ka endal paar vastikut plekki - ja peagi tõmbas naine kummiku välja ja viskas minema.
  
  Kõigepealt sõitsid nad kummitusrongiga ja tüdrukud ehmusid, kui fosforestseeruvad skeletid sealt välja hüppasid ja aeglaselt liikuvate autode ette rippusid. Kuid see, mis pani nad karjuma ja kaaslaste rinnale lähemale klammerduma, oli võrk, mis pimedas aeg-ajalt nende nägusid puudutas.
  
  
  
  Pärast kummitusrongi hoidsid nad käest kinni ja Graham pakkus, et sõidab Big Dipperiga, mis on tohutu rullnokk. Tina kartis, aga teised kinnitasid talle, et kõik saab korda. Graham maksis.
  
  See oli see, mida Banks oma päevikut uuesti lugedes mäletas. Ta süütas sigareti, võttis lonksu Lafrouegat ja mõtles hetkeks sellele, kui Bill Evans edasi mängis. Graham maksis sageli. Tal näis alati olevat palju raha, alati piisavalt, isegi tagasi Peterborough's kümne kuldplaadi ja Gaumonti topelttšeki jaoks. Võib-olla isegi mõni Kia Ora ja šokolaadijäätis sellelt naiselt, kes vahetunnil kandikuga kohale tuli. Banks ei seadnud kunagi kahtluse alla, kuidas ta selle tookord sai; ta lihtsalt eeldas, et Graham sai oma isalt lisaks oma rahale ümmarguste arvetega palju taskuraha. Kuid tagantjärele tundub nüüd veider, et töölisklassi lapsel, müürsepa pojal, oli alati nii palju raha kulutada.
  
  Kui Ghost Train oleks olnud hästi organiseeritud, arvas Banks meenutades, siis Ursa Majoris kallistasid tüdrukud Banksi ja Grahami ning peitsid oma nägu õlgadele. Banks hiilis Sharonile isegi suudluse, kui nad ühele järsemale nõlvale tõusid, ja naine klammerdus tema külge kogu tee alla, juuksed voolasid, sinine mõrvar kriiskas.
  
  Õhetuna ja põnevil lahkusid nad lõburannast ballile. Valgustus sai alguse alles aasta lõpus, kuid kogu fassaadil rippusid ikka veel käevõrud ja tuledest kaelakeed nagu jõuluehted, kirjutas Banks haruldasel poeetilisel hetkel ja trammid ise valgustati lambipirnidega, nii et nende piirjooned. oli näha kilomeetrite kaugusel.
  
  Pärast puhtsümboolset vastupanu nõustusid tüdrukud jalutama mööda randa ning paratamatult asusid nad neljakesi Lõunamuuli alla, mis on väljakujunenud "kohtumispaik". Tema ebamääraseid ja lühikesi kirjeldusi lugedes meenus Banksile, kuidas ta Sharoniga lamas ja teda suudles, algul õrnalt, seejärel hakkasid nad kahekesi oma huuli tugevamalt pingutama, maitses veidi keelt, tundes, kuidas ta keha tema all liigub. Ta lasi oma kujutlusvõimel töötada nappide detailide kallal, mille ta tol õhtul koos proua Barraclowga voodis kirja pani: "Gee ja mina läksime Tina ja Sharoniga lõunamuuli alla!"
  
  Kuidagi libistas ta käe naise pluusi alla ja katsus tema väikseid tihkeid rindu. Ta ei kurtnud, kui ta mõne aja pärast rinnahoidja alla jäi ja tundis sooja, pehmet liha, pigistades tema nibu pöidla ja nimetissõrme vahele. Ta ohkas järsult ja pöördus tagasi mehe keelt suudlema. Tema juuksesalk langes talle suhu. Ta tundis naise hingeõhus närimiskummi lõhna, mis oli segunenud merevetikate ja merevee lõhnaga rannas. Trammid kihutasid neist üle ja lained lõid kaldale. Mõni aeg hiljem, võttes julguse kokku, libistas ta käe naise reiele ja pistis selle seeliku alla. Ta lubas tal end puudutada ainult läbi oma aluspükste kanga, külmetades või tõmmates ta kätt otsustavalt eemale, kui ta üritas kaugemale minna, kuid see oli kõige kaugemale jõudnud, nii et temaga oli kõik korras. Graham ütles hiljem, et Tina lasi tal endaga kaasa minna, kuid Banks ei uskunud teda.
  
  Ja see oli nii sensatsiooniline kui võimalik.
  
  Nad käisid Sharoni ja Tinaga veel kaks korda, korra kinno, et näha Abi! ja ühel päeval mängusaalides andis Graham, nagu tavaliselt, suurema osa sularahast ära ja nende õhtud lõppesid samamoodi. Ükskõik kui palju Banks ka ei proovinud ja vihjanud, ei andnud Sharon oma varandust käest. Ta peatas teda alati uksel. See oli õrritav, mida alles hiljem tasakaalustas veetlev eneseleevendusrituaal.
  
  Kui oli aeg lahkuda, vahetasid nad nimed ja aadressid ning ütlesid, et kirjutavad, kuid Banks ei kuulnud enam Sharonist. Tema teada polnud ka Graham Tinast enne tema kadumist midagi kuulnud. Nüüd tagasi vaadates lootis Banks, et ta on lasknud tal tõepoolest kogu tee endaga kaasa minna.
  
  
  
  Mälestus nende puhkusest pani ta mõtlema ka muudele asjadele ja mõned neist hakkasid tema politseimõistust häirima. Algul vaikselt, siis aina valjemini.
  
  Kuid varsti polnud see sisemine häirekell, vaid helisev telefon. Pangad võtsid telefoni.
  
  "Peainspektor Banks?" Naisehääl, tuttav, pinges.
  
  "Jah".
  
  "See on inspektor Hart. Michelle."
  
  "Ma pole teie nime veel unustanud," ütles Banks. "Mida ma saan teie heaks teha? On uudiseid?"
  
  "Kas sul on kiire?"
  
  "Kohe pärast seda, kui te mu Starbucksi viskasite, muutus kadunud inimeste juhtum mõrvaks, nii et jah, see olen mina."
  
  "Vaata, mul on selle pärast kahju. Ma mõtlen... See on nii raske.
  
  "Lihtsalt ütle mulle".
  
  Michelle vaikis nii kaua, et Banks hakkas mõtlema, et ta paneb lihtsalt toru ära. Näis, et ta oskas hästi vestlusi järsult katkestada. Aga ta ei teinud seda. Igaviku pärast ütles ta: "Täna avastasin, et Ben Shaw märkmikud ja Graham Marshalli aktsiaassigneeringud puuduvad."
  
  "Kadunud?"
  
  "Olen kõik failid läbi vaadanud. Ma ei leidnud neid. Palusin abi ka arhiivisekretärilt, aga isegi tema ei leidnud neid. 15. augustist 6. oktoobrini 1965 on vihikutes tühimik."
  
  Banks vilistas läbi hammaste. "Aga tegevused?"
  
  "Igaks juhuks. Läinud. Ma ei tea... Tähendab, ma ei kunagi... On veel midagi. Midagi, mis juhtus nädalavahetusel. Aga ma ei taha sellest telefonis rääkida." Ta naeris närviliselt. "Ma arvan, et ma küsin teilt nõu. Ma ei tea mida teha".
  
  "Sa pead kellelegi ütlema."
  
  "Ma räägin sulle".
  
  "Ma mõtlen kedagi sinu asemel."
  
  
  
  "See on probleem," ütles ta. "Ma lihtsalt ei tea, keda ma saan siin usaldada. Sellepärast ma sinu peale mõtlesin. Tean, et teil on selle asja vastu isiklik huvi ja mulle oleks kasulik, kui läheduses oleks mõni teine professionaal. Ma tean, et võin teda usaldada."
  
  Banks mõtles hetke. Michelle'il oli õigus; tal oli selle juhtumi vastu tõesti huvi. Ja sellest, kuidas see kõlas, oli ta seal all raskes olukorras üksi. "Ma pole kindel, kuidas saan aidata," ütles ta, "aga ma vaatan, kas saan lahkuda." Kui ta neid sõnu ütles, pilkas teda pilt, kus ta kappab valgel hobusel, turvises ja odaga Peterborough"sse. "Kas on mingeid uudiseid matuseteenistuse kohta?"
  
  "Ülehomme".
  
  "Ma lahkun niipea kui saan," ütles ta. "Võib-olla homme. Seni ärge öelge ega tehke midagi. Lihtsalt käitu nagu tavaliselt. Hästi?"
  
  "Hästi. Ja Alan?
  
  "Jah?"
  
  "Aitäh. Ma olen tõsine. Ma olen hädas." Ta tegi pausi ja lisas siis: "Ja ma kardan."
  
  "Ma olen seal".
  
  Pärast seda, kui Banks toru katkestas, täitis ta klaasi uuesti, pani maha teise klaasi Bill Evansi ja istus maha, et mõelda sellele, mida ta oli sel õhtul päevikut lugedes teada saanud ja mida ta just Michelle'ilt kuulis.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  13
  
  Lauren Anderson elas väikeses majas, mis ei olnud kaugel sellest, kus Banks elas koos Sandraga enne nende lahkuminekut. Ta polnud ammu oma vana tänava otsast mööda läinud ja see tõi meelde mälestusi, mida ta pigem unustas. Millegipärast tundis ta end reedetuna. Mälestused pidid olema armsad - ta ja Sandra veetsid koos mõnusalt aega, armastasid teineteist pikki aastaid -, kuid kõik näis olevat varjutatud tema reetmise ja nüüd eelseisva abielu Seaniga. Ja muidugi laps. Lapsel olid suured valud.
  
  Tema kõrval istuvale Anniele ei öelnud ta oma mõtetest midagi. Ta isegi ei teadnud, et ta elas seal, sest ta kohtus temaga alles pärast Gratley suvilasse kolimist. Lisaks andis naine mõista, et teda ei huvita tema endine elu Sandra ja lastega; see oli üks peamisi põhjusi, mis nende vahele sattus ja nende lühikese ja terava romantika ära rikkus.
  
  See oli kõige ilusam suvepäev, mida nad kunagi näinud olid. Seekord istusid nad Banksi autos, nagu ta eelistas, avatud akendega ja kuulasid, kuidas Marianne Faithfull laulis suurimate hittide CD-l "Suveööd". See juhtus aegadel, mil tema hääl oli sügav ja ühtlane, enne kui märjuke, narkootikumid ja sigaretid lõid, nagu Billie Holiday puhul. Sellest sai ka hitt umbes ajal, mil Graham kadus, ja jäädvustas tolle suve meeleolu, mil teismelised olid seksiga hõivatud.
  
  
  
  "Ma ei suuda uskuda, et sa ikka veel seda juttu kuulate," ütles Annie.
  
  "Miks mitte?"
  
  "Ma ei tea. See on lihtsalt nii... vana."
  
  "Nagu Beethoven."
  
  "Targad puukingad. Sa tead, mida ma silmas pean."
  
  "Ta meeldis mulle kunagi väga."
  
  Annie heitis talle kõrvalpilgu. "Marianne Faithfull?"
  
  "Jah. Miks mitte? Ta tuli sisse valmis, tasakaalukas, ta läks välja ja oli oma mängu tipus iga kord, kui tal uus album välja tuli, ning ta istus kitarriga kõrgel taburetil ja nägi välja nagu koolitüdruk. Aga ta oleks madala lõikega kleidis, jalad ristis ja see õrn hääl kõlaks ja sa tahaksid lihtsalt..."
  
  "Jätka".
  
  Banks peatus fooris ja naeratas Annie'le. "Olen kindel, et saate pildist aru," ütles ta. "Ta nägi lihtsalt nii süütu välja, nii neitsilik."
  
  "Aga kui jutud vastavad tõele, ilmus teda üsna palju, kas pole? Ma ütleksin, et kaugeltki neitsi.
  
  "Võib-olla oli ka see osa sellest," nõustus Banks. "Sa lihtsalt teadsid, et ta... tegi seda. Olid lood. Jean Pitney. Mick Jagger. Peod ja kõik."
  
  "Pühak ja patune ühes," ütles Annie. "Kui ideaalne sinu jaoks."
  
  "Jumal, Annie, ma olin alles laps."
  
  "Tundub, et see oli ka päris iha."
  
  "Noh, mida sa neljateistkümneselt mõtlesid?"
  
  "Ma ei tea. Poisid võib-olla, aga mitte seksuaalselt. Lõbutseme. Armastusromaanid. Riie. Meik".
  
  "Võib-olla sellepärast on mulle vanemad naised alati meeldinud," ütles Banks.
  
  Annie küünarnukiga tugevalt ribidesse.
  
  "Oh! Miks sa seda tegid?"
  
  "Sa tead. Pargi siia. Mehed," ütles ta, kui Banks parkis ja nad autost väljusid. "Kui olete noor, vajate vanemaid naisi ja kui olete vana, vajate nooremaid naisi."
  
  
  
  "Tänapäeval," ütles Banks, "võtan kõik, mis kätte saan."
  
  "Võluv." Annie vajutas uksekella ja mõne sekundi pärast nägi neile läbi mattklaasi lähenemas kuju.
  
  Lauren Anderson kandis teksaseid ja õhukest V-kaelusega džemprit ning ta ei kandnud meiki. Ta oli noorem, kui Banks oli oodanud, nõtke, täis huultega, kahvatu ovaalse näo ja tugevate kaantega helesiniste silmadega, mida raamisid pikad pruunid juuksed, mis langesid õlgadele. Ukseavas seistes põimis ta käed ümber, nagu oleks tal külm.
  
  "Politsei," ütles Banks ja ulatas oma isikut tõendava dokumendi. "Kas me saame sisse?"
  
  "Kindlasti". Lauren astus kõrvale.
  
  "Siin?" küsis Banks, osutades sellele, mis nägi välja nagu elutuba.
  
  "Kui sa tahad. Ma teen teed, eks?"
  
  "Tore," ütles Annie ja järgnes talle kööki.
  
  Banks kuulis nende vestlust pealt, kui ta kiiresti elutuba läbi vaatas. Talle avaldasid muljet kaks raamaturiiuli seina, mis oigasid nende klassikute raskuse all, mida ta kavatses lugeda, kuid milleni ta kunagi ei jõudnud. Kõik viktoriaanlased koos suurimate venelaste ja prantslastega. Mõned hiljutised romaanid: Ian McEwan, Graham Swift, A. S. Byatt. Päris mitu salmi ka Heaney Beowulfi tõlkest madalal kohvilaual lebavast luulekommentaari viimasest numbrist. Oli ka näidendeid: Tennessee Williams, Edward Albee, Tom Stoppard, Elizabethans ja Jacobins. Seal oli ka kunsti ja klassikalise mütoloogia sektsioon. Rääkimata kirjanduskriitika ridadest Aristotelese poeetikast David Lodge'i poststrukturalistlike veidrusteni. Suurem osa CD-riiuli muusikast oli klassikalist, mida eelistasid Bach, Mozart ja Händel.
  
  Banks leidis mugava tooli ja istus maha. Varsti saabusid Annie ja Lauren teega. Märgates laual asuvat tuhatoosi ja tabades õhus eristuvat ummistunud suitsu lõhna, küsis Banks, kas ta võiks sigareti süüdata. Lauren vastas "muidugi" ja võttis ühe oma siidsigareti. Annie keeras nina üles nii, et seda saab teha ainult endine suitsetaja.
  
  "See on kena koht," ütles Banks.
  
  "Aitäh".
  
  "Kas sa elad siin üksi?"
  
  "Nüüd on. Varem jagasin seda ühe teise õpetajaga, kuid mõni kuu tagasi sai ta oma korteri. Ma pole kindel, aga arvan, et mulle meeldib üksi elada rohkem.
  
  "Ma ei süüdista teid," ütles Banks. "Vaata, põhjus, miks me siin oleme, on see, et kuulsime, et annate Luke Armitage'ile inglise keele lisaõpet ja arvasime, et võiksite meile sellest midagi rääkida."
  
  "Ma ei ole kindel, kas saan teile temast midagi rääkida, aga jah, ma töötasin Luke'iga koos." Lauren istus väikesel diivanil, jalad enda alla surutud, hoides tassi kahes käes. Ta puhus teed peale. "Ta oli ülejäänud klassist nii palju ees, et tal oli koolis vist kohutavalt igav. Enamasti oli ta minust palju ees. Ta tõstis käe ja lükkas näost välja mõned rahutud juuksesalgad.
  
  "Nii hea?"
  
  "Noh, tema entusiasm korvas selle, mis tal ametlikul koolitusel puudus."
  
  "Ma saan aru, et ta oli ka andekas kirjanik."
  
  "Väga. Ta vajas jälle distsipliini, kuid ta oli noor, metsik. Ta oleks kaugele jõudnud, kui... kui ainult..." Ta hoidis tassi ühes käes ja pühkis silmi varrukasse. "Vabandust," ütles ta. "Ma lihtsalt ei saa sellega hakkama. Luke. Surnud. Selline kaotus."
  
  Annie ulatas talle salvrätiku ühel raamaturiiulil olevast karbist. "Aitäh," ütles ta ja puhus siis nina. Ta niheles diivanil ja Banks märkas, et ta jalad olid paljad ja varbaküüned punaseks värvitud.
  
  "Ma tean, et seda on raske aktsepteerida," ütles Banks, "kuid olen kindel, et saate aru, miks me peame temast võimalikult palju teadma."
  
  "Jah muidugi. Kuigi, nagu ma ütlesin, ma ei saa aru, kuidas saaksin teile palju öelda."
  
  
  
  "Alastair Ford ütles, et olete selline inimene, kes kuulab inimeste probleeme."
  
  Ta norskas. "Alastair! Tõenäoliselt üritas ta öelda, et ma olen uudishimulik lits. Alastair jookseb miili, kui keegi satub ebamäärase rahe kaugusesse, ükskõik kui väärastunud emotsioonid tal ka poleks.
  
  Banksile endale jäi sama mulje, kuigi ta seda nii ei väljendaks. Esmamulje põhjal osutus Lauren Anderson võib-olla kõige normaalsemaks tüdruksõbraks, kes Luke'il oli. Kuid konkurents - Ford ja Wells - ei olnud väga karm.
  
  "Kas Luke rääkis kunagi endast?"
  
  "Natuke," ütles Lauren. "Ta võis olla väga vaoshoitud, eks, Luke."
  
  "Mõnikord?"
  
  "Mõnikord võis ta oma valvsuse natuke alla lasta, jah."
  
  "Ja millest ta siis rääkis?"
  
  "Oh, nagu tavaliselt. Kool. Tema vanemad."
  
  "Mida ta nende kohta ütles?"
  
  "Ta vihkas kooli. Enamik tunde polnud tema jaoks mitte ainult igav, vaid talle ei meeldinud distsipliin, formaalsused.
  
  Banks mõtles poistele, kes olid Luke'i turul piinanud. "Aga kiusamine?"
  
  "Jah, ka seda. Aga see ei olnud tõsine. Ma mõtlen, et Luke ei saanud kunagi pihta ega midagi sellist."
  
  "Mis see siis oli?"
  
  "Enamasti kiusas. Nad kutsusid mind nimepidi. Lükkas veidi. Oh, ma ei ütle, et see talle haiget ei teinud. Ta oli väga tundlik. Kuid ta sai sellega omamoodi hakkama."
  
  "Mida sa silmas pead?"
  
  "See teda tegelikult ei häirinud. Tähendab, ta teadis, et tüübid, kes seda tegid, on idioodid, et nad ei saa end tagasi hoida. Ja ta teadis, et nad teevad seda, sest ta oli teistsugune.
  
  "Täiuslik?"
  
  "Ei, ma ei arva, et Luke oleks end kunagi kellestki teisest paremaks pidanud. Ta lihtsalt teadis, et on teistsugune."
  
  
  
  "Mida ta ütles oma vanemate kohta?"
  
  Lauren vaikis hetke, enne kui vastas. "See oli väga privaatne," ütles ta.
  
  Annie kummardus ettepoole. "Preili Anderson," ütles ta. "Luke on surnud."
  
  "Jah. Jah, ma tean".
  
  "Ja me peame kõike teadma."
  
  "Aga te ei saa kindlasti arvata, et tema vanematel oli tema surmaga mingit pistmist?"
  
  "Mida ta nende kohta ütles?"
  
  Lauren tegi pausi ja jätkas siis. "Pole hea. Oli näha, et kodus ta väga rahul ei olnud. Ta ütles, et armastab oma ema, kuid talle jäi mulje, et ta ei saa oma kasuisaga läbi."
  
  Pangad võiksid seda hästi ette kujutada. Martin Armitage oli füüsiliselt tugev, domineeriv, harjunud oma tahtmist saama ja tema huvid tundusid olevat kasupoja huvidest üsna kaugel. "Kas teile jäi mulje, et tema kasuisa kiusas teda kuidagi?" ta küsis.
  
  "Issand, ei," ütles Lauren. "Keegi pole teda kunagi peksnud ega kuidagi solvanud. Lihtsalt... nad olid nii erinevad. Neil polnud midagi ühist. Alustuseks võib öelda, et Luke ei hoolinud jalgpallist.
  
  "Mida ta kavatses oma probleemidega peale hakata?"
  
  "Ei midagi. Mida ta saaks teha? Ta oli kõigest viisteist. Võib-olla oleks ta aasta pärast kodust lahkunud, aga nüüd ei saa me kunagi teada, eks? Mõnda aega pidi ta sellega leppima."
  
  "Lapsed taluvad palju hullematki," ütles Banks.
  
  "Tõepoolest, on olemas. Perekond oli jõukas ja Luke'il polnud kunagi puudust materiaalsest rikkusest. Olen kindel, et nii ema kui kasuisa armastasid teda väga. Ta oli tundlik, loominguline poiss, kellel oli kasuisa kasuisa ja tühja peaga ema.
  
  Banks ei ütleks, et Robin Armitage on tühja peaga, kuid võib-olla tegi Lauren oletuse, mida inimesed sageli modellide kohta teevad. "Aga Neil Byrd?" Pangad jätkasid. "Kas Luke on temast kunagi rääkinud?"
  
  "Peaaegu mitte kunagi. Ta muutus väga emotsionaalseks, kui see teema üles võeti. Isegi vihane. Luke'il oli palju lahendamata probleeme. Sa lihtsalt teadsid taganeda."
  
  "Kas saate selgitada?"
  
  Lauren kortsutas kulme. "Ma arvan, et ta oli vihane, sest ta ei tundnud kunagi oma isa. Vihane, sest Neil Byrd hülgas ta, kui ta oli väga noor, ning võttis seejärel enda kätte ja tappis. Kas kujutate ette, mis tunde see teis tekitaks? Sa ei tähenda isegi oma isale piisavalt, et ta ellu jääks ja vaataks, kuidas sa kasvad.
  
  "Kas on olnud midagi erilist, mis võis teda viimasel ajal häirida, midagi, mida ta võiks teile mainida?"
  
  "Ei. Viimati, kui teda semestri lõpus nägin, oli ta suvepuhkuse pärast põnevil. Andsin talle midagi lugeda."
  
  "Kunstniku kui noormehe portree ning kuritegu ja karistus"?
  
  Ta silmad läksid suureks. "See oli kaks raamatut. Kuidas sa seda teadsid?"
  
  "See pole oluline," ütles Banks. "Kuidas sa temaga alustasid?"
  
  "Tavaliselt annan talle midagi lugeda, võib-olla mõne romaani või mõne luule, ja siis saime siin kokku ja arutasime. Sageli lahkusime sealt ja arutasime maalikunsti, ajaloo, kreeka ja rooma mütoloogiat. Ta oli kirjanduse mõistmisel väga arenenud. Ja tal oli tema järele rahuldamatu isu.
  
  "Kas Rimbaud, Baudelaire'i, Verlaine'i jaoks piisavalt arenenud?"
  
  "Rimbaud ise oli alles poisike. Ja noori teismelisi tõmbab sageli Baudelaire.
  
  ""Le Poète se fait voyant par un long, immerse et raisonné dérèglement de tous les sens"," tsiteeris Banks aktsendiga, mida ta lootis, et see pole liiga arusaamatu. "Kas see tähendab teile midagi?"
  
  
  
  "No muidugi. Nii kirjeldab Rimbaud meetodit, mida ta nägijaks saamiseks kasutas. "Kõigi meelte täielik häire."
  
  "See oli kirjutatud Luke"i magamistoa seinale. Kas see oli seotud narkootikumidega?"
  
  "Nii palju kui mina tean, ei. Vähemalt mitte Luke'iga. See puudutas avanemist igasugustele kogemustele. Kui täiesti aus olla, siis ma ei kiitnud Luc Rimbaud" armumist heaks. Paljudel sellistel juhtudel on see vaimustus piinatud poissluuletaja romantilise ideaalist, mitte teosest endast.
  
  Soovimata eksida kirjanduskriitika valdkonda, läks Banks edasi. "Sa tundsid end Luke'iga väga lähedal, on mul õigus?"
  
  "Mõnes mõttes ma arvan. Kui sa vaid saaksid temaga koos olla. Ta oli libe, kameeleonlik, sageli tujukas, vaikne ja endassetõmbunud. Kuid ta meeldis mulle ja ma uskusin tema annetesse, kui sa seda mõtled.
  
  "Kui Luke tuleks sinult abi paluma, kas sa annaksid seda?"
  
  "See oleneb asjaoludest."
  
  "Kui ta näiteks kodust ära jookseks."
  
  "Ma teeksin kõik endast oleneva, et teda veenda."
  
  "See kõlab nagu ametlik joon."
  
  "Seda ma järgiksin."
  
  "Kas sa ei võtaks teda sisse?"
  
  "Muidugi mitte".
  
  "Sest me ei tea, kuhu ta kadumise päeval läks. Vähemalt mitte pärast poolt kuut. Kuid viimati nähti teda Turu tänaval põhja poole kõndimas. See viiks ta lõpuks teie piirkonda, kas pole?"
  
  "Jah, aga... ma mõtlen... miks ta peaks siia tulema?"
  
  "Võib-olla ta usaldas sind ja vajas milleski teie abi."
  
  "Ma ei kujuta seda ette."
  
  "Millal te järgmisel korral kohtuma pidite?"
  
  
  
  "Alles järgmisel semestril. Järgmisel nädalal lähen koju ülejäänud puhkuseks. Mu isal on viimasel ajal halb olnud ja emal on sellega raske toime tulla."
  
  "Mul on kahju seda kuulda. Kus on kodu?
  
  "Lõuna-Wales. Tenby. Väike unine koht, aga see on mere ääres, seal on palju kive, millel saab jalutada ja mõelda."
  
  "Oled sa kindel, et Luke ei tulnud sind üleeile esmaspäeval vaatama?"
  
  "Muidugi olen kindel. Tal polnud selleks põhjust."
  
  "Sa olid lihtsalt tema mentor, eks?"
  
  Lauren tõusis püsti, tema silmis sähvatas viha. "Mida sa silmas pead? Millele sa üritad vihjata?"
  
  Banks tõstis käe. "Vau. Oota hetk. Ma lihtsalt arvasin, et ta võis pidada sind sõbraks ja mentoriks, kellekski, kelle poole ta saaks pöörduda, kui ta on hädas."
  
  "Noh, ta ei teinud seda. Vaata, juhtus nii, et mind ei olnud isegi üleeile esmaspäeval kodus.
  
  "Kus sa oled olnud?"
  
  "Külastan mu vennale Vernonile."
  
  "Kus Vernon elab?"
  
  "Harrogate".
  
  "Mis kell sa lahkusid?"
  
  "Umbes viis. Varsti pärast seda".
  
  "Ja mis kell sa tagasi jõudsite?"
  
  "Ma ei teinud seda. Tegelikult jõin ma natuke liiga palju. Igatahes liiga palju, et riskida sõitmisega. Nii et ma magasin Vernoni diivanil. Jõudsin siia tagasi teisipäeva lõuna paiku."
  
  Banks heitis pilgu Anniele, kes oli padjakese kõrvale pannud ja portfellist kunstniku jäljendi välja võtnud. "Kas te olete seda tüdrukut kunagi näinud, preili Anderson?" ta küsis. "Mõtle hästi."
  
  Lauren uuris joonistust ja raputas pead. "Ei. Nägin seda ilmet, aga nägu polnud tuttav.
  
  "Keegi koolist pole?"
  
  "Kui ta on, siis ma ei tunne teda ära."
  
  
  
  "Me arvame, et ta võib olla Luke'i tüdruksõber," ütles Banks. "Ja me püüame seda leida."
  
  Lauren heitis Banksile kiire pilgu. "Noor naine? Kuid Luke'il polnud tüdruksõpra."
  
  "Kuidas sa tead? Sa ütlesid, et ta ei rääkinud sulle kõike."
  
  Ta puudutas sõrmedega oma V-kujulist kaelust. "Aga... aga ma oleks teadnud."
  
  "Ma ei saa aru, kuidas," ütles Banks. "Aga Rose Barlow?"
  
  "Aga tema?"
  
  "Ma kuulsin, et tema ja Luke olid üsna sõbralikud."
  
  "Kes sulle seda ütles?"
  
  "Kas nad olid?"
  
  "Ma arvan, et nad kohtusid selle aasta alguses üks või kaks korda. Rose Barlow pole Luke'i tasemel lähedal. Ta on lihtsalt kõva töötaja."
  
  "Nii et see ei kestnud kaua."
  
  "Nii palju kui mina tean, ei. Kuigi, nagu te märkisite, ei pea ma tingimata teadma."
  
  Banks ja Annie tõusid püsti, et lahkuda. Lauren viis nad ukse juurde.
  
  "Tänan teid aja eest," ütles Banks. "Ja kui midagi veel meenub, siis annate meile teada, eks ole?"
  
  "Jah muidugi. Annan endast parima, "sõnas Lauren. "Ma tõesti loodan, et te tabate selle, kes seda tegi. Luke"il oli nii paljutõotav tulevik ees.
  
  "Ära muretse," ütles Banks enesekindlamalt, kui ta tundis. "Saame hakkama."
  
  
  
  Sellest ajast peale, kui ta Banksile helistas, on Michelle mõelnud Shawile sellest, mida ta leidis. Igal volitatud isikul oleks piisavalt lihtne märkmikud ja tegevused oma kaustadest eemaldada. Michelle oleks võinud seda ise teha, nii et kes küsiks küsimusi Shaw auastmega ohvitserilt? Kindlasti mitte proua Metcalfe.
  
  Kuid ta oli siiski otsesele lähenemisele vastu. Asi oli selles, et ta pidi kindel olema. Kui midagi sellist teada saab, ei saa enam midagi tagasi saata. Esimese asjana läks ta sel hommikul tagasi arhiivi, et teha veel üks tulutu otsing, mis vähemalt veenis teda, et otsitud esemed on kadunud. Ja nad oleksid pidanud seal olema.
  
  Ta pidi nüüd mõtlema. Mõelge, mida see kõik tähendas. Ta ei saanud seda teha raudteejaamas, kui Shaw ringi eksles, nii et ta otsustas minna Hazelsi mõisasse ja valida uuesti Grahami marsruudi.
  
  Ta parkis mõisa vastas asuva poodide rea ette ja seisis hetke, nautides päikese tunnet oma juustel. Ta heitis pilgu ajalehekioskile, mida praegu juhib proua Walker. Kuna see kõik algas. Michelle sisenes poodi ja nägi jässakat hallipäine vanadaami letile ajalehti laotas.
  
  "Jah, kallis," ütles naine naeratades. "Mida ma saan teie heaks teha?"
  
  "Kas te olete proua Walker?"
  
  "Tõepoolest, ma olen."
  
  "Ma ei tea, kas te saate midagi teha," ütles Michelle oma isikut tõendavat dokumenti näidates, "aga olete ehk kuulnud, et leidsime mõned luud mitte liiga kaua aega tagasi ja..."
  
  "See mees, kes siin töötas?"
  
  "Jah, see on tõsi".
  
  "Ma olen sellest lugenud. Kohutav asi."
  
  "See on".
  
  "Aga ma ei saa aru, kuidas saaksin teid aidata. See oli enne mind."
  
  "Millal sa siia tulid?"
  
  "Ostsime abikaasaga poe 1966. aasta sügisel."
  
  "Kas ostsite selle härra Bradfordilt, eelmiselt omanikult?"
  
  "Minu teada see meil õnnestus. Kinnisvaramaakler hoolitses kõigi üksikasjade eest, loomulikult koos minu abikaasaga, jumal õnnistagu teda.
  
  "Härra Walker on surnud?"
  
  "Sellest on nüüd tubli kümme aastat möödas."
  
  "Mul on kahju".
  
  
  
  "Selleks polnud vajadust. Ta lahkus niisama. Ei tunne midagi. Aju aneurüsm. Meil oli koos hea elu ja olen hästi hoolitsetud." Ta vaatas poes ringi. "Ma ei saa öelda, et see on tõeline kullakaevandus, kuid see on midagi, millega saate elatist teenida. Ja raske töö ka. Inimesed ütlevad, et peaksin pensionile minema, ettevõtte maha müüma, aga mida ma oma ajaga peale hakkan?
  
  "Kas sa teadsid üldse Graham Marshalli?"
  
  "Ei. Kolisime siia Spauldingust, seega ei tundnud me esialgu kedagi. Otsisime väikest armsat ajalehekioski ja see tuli turule õige hinnaga. Hea aeg selleks, arvestades, et uue linna arendamine algas 1967. aastal, vahetult pärast meie siia jõudmist.
  
  "Aga kas olete kohtunud härra Bradfordiga?"
  
  "Oh jaa. Ta oli üleminekuperioodil väga abiks. Ta tõstis meid kiiruse juurde ja kõik muu.
  
  "Milline ta oli?"
  
  "Ma ei saa öelda, et ma teda hästi tundsin. Minu abikaasa tegeles temaga peaaegu alati. Aga ta tundus normaalne. Piisavalt meeldiv. Võib-olla veidi karm. Natuke jäik ja militaarlaagriga. Mäletan, et sõja ajal oli ta keegi tähtis inimene, mingi Birma eriüksuse liige. Aga ta oli abiks."
  
  "Kas sa kuulsid temast midagi pärast sellele ametikohale asumist?"
  
  "Ei".
  
  "Kas ta mainis kunagi Grahamit?"
  
  "Oh jaa. Sellepärast ta lahkus. Igal juhul osaliselt. Ta ütles, et tema süda pole pärast poisi kadumist selles äris olnud, nii et ta tahtis eemalduda ja proovida unustada.
  
  "Kas sa tead, kuhu ta kolis?"
  
  "Põhjas, vähemalt nii ta ütles. Carlisle".
  
  "See on kindlasti piisavalt kaugel."
  
  "Jah".
  
  "Teil vist polnud edasisuunamisaadressi, eks?"
  
  "Kas sa ei teadnud? Mr Bradford on surnud. Tapeti mõni nädal pärast sissekolimist röövi käigus. See oli traagiline. Kõigis tolleaegsetes kohalikes lehtedes.
  
  
  
  "Tõepoolest?" küsis Michelle uudishimulikult. "Ei, ma ei teadnud". Tõenäoliselt polnud sellel tema uurimisega midagi pistmist, kuid see oli kahtlane. Üks viimaseid inimesi, kes nägi Grahamit elusalt, tapeti tema ise.
  
  Michelle tänas proua Walkerit ja läks tagasi tänavale. Ta ületas tee ja järgnes Hazel Crescentile, sama marsruuti, mida Graham oleks aastaid tagasi valinud. Ta mäletas, et oli 1965. aasta augusti varahommik; päike oli just tõusnud, aga pilvise taeva tõttu oli ikka suht pime. Pärast laupäeva õhtut magasid kõik maha ja kiriku koguduseliikmed polnud veel ärganudki. Ühes või kahes aknas võis põleda tuli - unetusehaigete ja krooniliste varajase ärkajate jaoks -, kuid keegi ei näinud midagi.
  
  Ta jõudis mõisa kaugemasse otsa Wilmer Roadile. Ka praegu, aastaid hiljem, hommikupoolikul oli liiklust vähe ja suurem osa sellest suundus isetegemiskeskusesse, mida 1965. aastal veel ei eksisteerinud. Michelle oli peaaegu kindel, et Graham tundis ründajat ja et too istus vabatahtlikult autosse, võttes kaasa paberitega täidetud lõuendikoti. Kui keegi üritas teda vägisi autosse sundida, viskas ta paberid maha ja hakkas vastu ning vaevalt et röövija läheduses viibis ja neid üles korjas.
  
  Aga kuidas saaks Grahami veenda kuhugi minema ilma ajalehtede levitamist lõpetamata? Võib-olla perekondlik hädaolukord? Michelle nii ei arvanud. Tema pere elas vaid mõne meetri kaugusel kinnistul; ta võiks sinna jõuda vähem kui minutiga. Polnud kahtlust, et neljateistkümneaastased võivad käituda vastutustundetult, nii et võib-olla ta just seda tegi ja põgenes mingil põhjusel.
  
  Kui Michelle seisis õues ja vaatas, kuidas inimesed isetegemiskeskusest tulevad ja lähevad, mõtles ta uuesti kadunud märkmikele ja aktsiatele ning ta tabas end nii ilmselgest mõttest, et ta oleks võinud end jalaga lüüa, kui ta seda varem ei märganud.
  
  Asjaolu, et kadunud märkmikud kuulusid detektiivsuperintendent Shaw"le, häiris teda veel ühel põhjusel: ta mõistis nüüd, mida ta oleks pidanud nägema, kui ta need kadunuks leidis. Shaw oli lihtne konstaabel, antud juhul noorem, nii et mida kuradit ta pidi varjama? Tal polnud jõudu; ta ei juhtinud ja kindlasti ei määranud ta tegevusi. Ta lihtsalt kõndis ja salvestas detektiivinspektor Reg Proctori ülekuulamisi; see on kõik.
  
  Michelle keskendus Shawile peamiselt seetõttu, et ta ei meeldinud talle ja pahandas seda, kuidas ta teda kohtles, kuid kui asi juhtus, siis juhtumi eest vastutav isik, kes ilmselt vajas tulevase juhtumi uurimisel kõige rohkem peitu. , ei olnud Shaw, vaid kohaliku politsei legend: detektiiviülema John Harris.
  
  Mõeldes Jet Harrisele ja sellele, mida ta võis varjata, naasis Michelle poodide ette pargitud auto kohta, kuhu ta jättis. Võib-olla olid ta mõtted pisut häiritud ja võib-olla ei pööranud ta tee ületamisele nii palju tähelepanu kui tavaliselt, kuid võib-olla hakkas toonklaasidega beež kaubik tema lähenedes tõesti käima ja võib-olla juht tõesti vajutas teele astudes gaasi.
  
  Mõlemal juhul nägi ta seda kiiresti tulemas ja tal oli lihtsalt aega kõrvale hüpata. Kaubiku külg riivas ta reit, kui ta komistas ja kukkus näoga soojale asfaldile, käed välja sirutatud, et kukkuda. Teine auto müratas ja möödus temast ning üle tee tuli naine, kes aitas ta püsti. Selleks ajaks, kui Michelle juhtunust aru sai, oli kaubik juba silmist kadunud. Ta mäletas üht: numbrimärk oli nii mustusega kaetud, et seda oli võimatu lugeda.
  
  "Ausalt," ütles naine, kui aitas Michelle'il teisele poole üle minna. "Mõned juhid. Ma ei tea, kuhu see viib, ma tõesti ei tea. Kas sinuga on kõik korras, kallis?"
  
  "Jah," ütles Michelle endalt tolmu pühkides. "Jah, minuga on kõik korras, tänan teid väga. Lihtsalt veidi raputatud." Ja ta värises endiselt autosse istudes. Ta haaras tugevalt roolist, et vältida kukkumist, hingas paar korda sügavalt sisse ja ootas, kuni südamelöögid normaliseeruvad, enne kui jaama tagasi suunduti.
  
  
  
  "Kas saate ühe päevaga ise hakkama?" Banks küsis Annie'lt Queen's Armsis lõunasöögi ajal pitsi õlut. Nagu enamik piirkonna pubisid pärast suu- ja sõrataudi puhangut, oli see pooltühi ning isegi jukebox ja videomakid vaikisid armulikult. Üks kohalikest talunikest, kes oli juba liiga palju joonud, seisis baaris ja tormas vihast majaperemees Cyrilit selle eest, et valitsus haiguspuhanguga valesti käitus, kes aeg-ajalt viisakalt nõusolevalt nurises. Kannatada said kõik: mitte ainult talupidajad, vaid ka pubide, öömajade omanikud, kohalikud käsitöölised, lihunik, pagar ja küünlavalmistaja, onu Tom Cobbley ja kõik teised. Ja erinevalt põllumeestest ei saanud nad valitsuselt mingit hüvitist. Vaid nädal aega tagasi sooritas Helmthorpe"i kõnnivarustuse poe omanik enesetapu, kuna tema äri oli ebaõnnestunud.
  
  Annie pani klaasi käest. "Muidugi saan," ütles ta. "Mis on juhtunud?"
  
  "Homme on Graham Marshalli matused. Tõenäoliselt on seal mõned vanad sõbrad. Tahaks täna õhtul sinna minna."
  
  "Pole probleemi. Kas sa küsisid bossilt?
  
  "Detektiiv Superintendent Gristorp andis mulle loa olla kaks päeva koolist eemal. Tahtsin seda teiega enne lahkumist lihtsalt arutada."
  
  "Mul on midagi, millega mind töös hoida. Rääkides koolist, kas te ütlesite mulle, et te ei olnud eilse intervjuuga Alastair Fordiga rahul?
  
  Banks süütas sigareti. "Ei," ütles ta. "Ei, ma ei lähe. Üldse mitte".
  
  "Nii et ta on kahtlustatav?"
  
  
  
  "Ma ei tea. Võib-olla oli tema tulek Norman Wellsi jälitama minu jaoks natuke liiga palju. Tema maja on väga isoleeritud, mistõttu on see hea koht kedagi vangis hoida või kedagi tappa ja surnukeha keset ööd maha visata, ilma et ükski naaber seda märkaks. Kuid siis võiksite ilmselt pääseda mõrvast kesklinnas, arvestades enamiku inimeste vaatlusvõimet ja soovimatust sekkuda.
  
  "Välja arvatud turvakaamerad."
  
  "Ja kuradima palju head see meile tõi. Igal juhul on Ford üksildane. Ta kaitseb kadedalt oma privaatsust, arvatavasti tunneb end üleolevana inimestest, kes on rahul väikese jutuga ja jagavad oma arvamust. Ta võib olla homoseksuaalne - selles, kuidas ta vastas minu küsimusele meeste kohta, oli midagi ilmselgelt veidrat -, kuid isegi see ei muuda teda kahtlustavaks. Me ei tea Luke'i mõrva motiivi ja dr Glendenningi sõnul ei olnud mingeid tõendeid seksuaalse väärkohtlemise kohta, kuigi paar päeva vees viibimist oleks võinud sellest igasuguse jälje kustutada. Tead, Annie, mida rohkem ma sellele mõtlen, seda rohkem tundub inimrööv olevat vaid suitsukate, kuid kummalisel kombel võib see osutuda kõige olulisemaks.
  
  Annie kortsutas kulmu. "Mida sa silmas pead?"
  
  "Ma mõtlen, miks? Kui keegi tahtis Luke"i surma, olenemata põhjusest, siis miks tulla välja selle keerulise ja ebausaldusväärse inimrööviskeemiga ja suurendada vahelejäämise ohtu?
  
  "Raha?"
  
  "No jah, aga sa ise ütlesid mulle, et kes iganes see ka poleks, seadis ta oma eesmärgid väga madalale. See oli ebaprofessionaalne töö."
  
  "See häiris mind tõesti. See pani mind arvama, et ta teadis Armitagesi rahaasjadest. Ma mõtlen, et nad võiksid Luke'i tagasi toomiseks kindlasti välja tuua kümme tuhat, kuid vaevalt rohkem, vähemalt mitte nii lühikese ajaga.
  
  "Aga Luke oli juba surnud."
  
  "Jah. Võib-olla üritas ta põgeneda."
  
  
  
  "Võib olla. Või äkki peame vaatama kodule palju lähemalt.
  
  "Vanemad?"
  
  "See on võimalik, kas pole?" Banks ütles. "Võib-olla vaatasime seda kõike valesti. Võib-olla tappis Martin Armitage Luke'i ja korraldas keeruka inimröövitriki, et meid rajalt kõrvale heita.
  
  "Martin?"
  
  "Miks mitte? Ta oli õhtul kaks tundi väljas, kui Luke kadus, tema sõnul lihtsalt naabruskonnas ringi sõites, vähemalt nii ta ütleb. Võib-olla leidis ta Luke'i ja nad tülitsesid ning Luke suri. Isegi õnnetus. Liigne ebaviisakus. See poleks Martin Armitage'i jaoks ebatavaline. Lauren Andersoni ja kõige selle järgi, mida olete mulle öelnud, oli Luke'il oma kasuisaga raske suhe. Armitage on mitmes mõttes Neil Byrdi vastand. Byrd oli tundlik, loominguline, kunstiline ja tal oli ka palju probleeme, mis näivad selle territooriumiga kaasnevat: narkootikumid, joomine, sõltuvust tekitav isiksus, vajadus unustada, eksperimenteerimine, enesesse võtmine, meeleolu kõikumine, depressioon. Neil Byrdiks olemine ei pruugi olla lihtne, nagu tema laulud nii sageli räägivad, kuid ta ihkas mingit kõrgendatud vaimset seisundit, mingit transtsendentsi ja ta uskus, et see ilmneb aeg-ajalt. Nad andsid talle piisavalt usku, et vähemalt mõnda aega jätkata. Tihti arvasin, et mõni laul on ka appihüüd, ja Luke"i laulud kajavad seda kummalisel kombel vastu."
  
  "Ja Martin Armitage?"
  
  "Füüsiline, ratsionaalne, tugev, puhas elustiil. Jalgpall oli tema elu. See tõi ta slummidest välja ja tegi temast rahvusliku tegelase. See tegi ta ka rikkaks. Julgen väita, et ta jõi oma osa õllest, aga kahtlen, kas ta midagi eksperimentaalsemat proovis . Ma arvan, et tal pole võimet mõista või taluda kunstilist temperamenti, mille tema kasupoeg näib olevat pärinud. Ilmselt üks neist, kes seostab kunstihuvi homoseksuaalsusega. Olen kindel, et ta püüdis olla armastav isa, kohtledes kutti nagu enda oma, kuid Luke'il olid Neil Byrdi geenid.
  
  
  
  "Ja Robin?"
  
  "Siin on huvitav osa," ütles Banks. "Sina ütle mulle. Sa oled teda rohkem näinud kui mind."
  
  "Tal oli selgelt tormiline noorus. Seks, narkootikumid, rock and roll. Varane kuulsus ja varandus näivad sageli inimesi vihastavat. Kuid hoolimata sellest, kuidas ta selle sai, sai ta läbi ja sai poja. Ma ütleksin, et ta on karmim, kui välja näeb, ja kahtlemata armastas ta Luke'i, kuid tal polnud tema probleemide lahendamisest rohkem aimu kui tema abikaasal. Arvan, et sellised poisid nagu Luke leiutavad salamaailmu, et täiskasvanuid välistada ja kaitsta end isegi oma eakaaslaste eest. Tõenäoliselt veetis ta suurema osa ajast oma toas oma laule lugedes, kirjutades või salvestades. See must tuba."
  
  "Kas sa arvad, et tal oli ambitsioone oma isa jälgedes käia?"
  
  "Võib-olla muusikaliselt. Aga ma arvan, et tema suhtumine isasse oli väga keeruline ja mitmetähenduslik. Segu imetlusest ja vihast hüljamise pärast.
  
  "Kuid miski sellest ei näi muutuvat motiiviks, eks?" küsis Banks. Ta kustutas sigareti. "Aga Josie ja Calvin Batty?"
  
  "Kahtlusalusena?"
  
  "Kokkuvõttes".
  
  "Josie on ainuke inimene, kellega oleme seni rääkinud, kes ütleb, et on näinud Luke'i tätoveeritud tüdrukuga."
  
  "Norman Wells tundis selle kirjelduse ära."
  
  "Jah," märkis Annie. "Aga mitte Luke'iga. Ma ei ütle, et me lõpetame tema otsimise, me lihtsalt ei pane talle kogu oma lootust. Peame selle suhtes endiselt avatud meeled hoidma."
  
  "Nõus".
  
  "Muide, Winsome kontrollis kõiki autosid, mille kohta teatati varastamise kohta Eastvale'i piirkonnas Luke'i kadumise ööl. On kaks võimalust, üks hüljatud Howesi lähedal Wensleydale'is ja teine Richmondis.
  
  "Siis palume parem Stefani meeskonnal kontrollida, kas neil mõlemal pole veremärke."
  
  
  
  Annie tegi märkuse. "Hästi".
  
  Kelner tõi neile lõunasöögid: Annie'le salativõileiva, Banksile lasanje ja krõpsud. Pubi lasanje talle tavaliselt ei meeldinud - see oli liiga õhuke -, kuid Cyrili naine Glenys tegi selle suurepärase.
  
  "Rääkides autodest," ütles Banks pärast pausi pärast mõne lonksu võtmist. "Kuidas läheb kohtuekspertiisil Norman Wellsi autoga?"
  
  "Stefan helistas paar tundi tagasi. Siiani mitte midagi. Kas sa tõesti ootad midagi?"
  
  "Võibolla mitte. Aga seda tuleb teha."
  
  "Kas sa arvad, et oleksime pidanud teda hoidma?"
  
  Banks jõi enne vastamist lonksu õlut. "Meil pole midagi, millega teda kinni pidada," ütles ta. "Ja tal on oma äri juhtida. Pealegi, ma ei usu, et härra Wells kuhugi läheb."
  
  "Aga Lauren Anderson?"
  
  "Ma arvan, et daam protestis liiga palju."
  
  "Mida sa silmas pead?"
  
  "Ma ei tea. Lihtsalt tema reaktsioon lihtsale küsimusele tundus mulle äärmuslik.
  
  "Ta tundus Luke'ile tõesti kohutavalt lähedane. Ma mõtlen emotsionaalselt."
  
  "Aga tal on alibi. Laske Winsome'il oma venna Vernoniga tutvuda, et olla kindel, aga ma ei kujuta ette, et ta riskiks selle kohta valetada. Ja see oli lunarahakõne ajal meeshääl.
  
  "Ma ei väida, et ta seda tegi - ta tundus kindlasti siiras oma suhtumises temasse - lihtsalt see, et ta võib Luke'i tegemistest rohkem teada, kui ütleb."
  
  "Sul on õigus," ütles Banks. "Me ei tohiks teda välistada. Võib-olla võiksite paluda Winsome'il ja noorel Kevinil kontrollida kõigi meie tuttavate Luke'iga seotud inimeste tausta, sealhulgas Betty, Alastair Fordi, Lauren Andersoni ja Mystery Girli tausta, kui me ta kunagi leiame.
  
  
  
  "Aga Rose Barlow?"
  
  "Ma ei tea," ütles Banks. "Me peaksime temaga rääkima, kuigi tundub, et kõik, mis tema ja Luke'i vahel toimus, lõppes paar kuud tagasi."
  
  "Kuidas oleks kohtuekspertiisiga Fordi ja Andersoni naise kodus?"
  
  Banks raputas pead. "Me ei saa endale lubada kalleid kohtuekspertiisi meeskondi kõigile koju saata. Wellsi puhul olid meil head põhjused - alustuseks tema lugu. Samuti teame, et Luke oli Lauren Andersoni majas.
  
  "Aga kui seal on verd...?"
  
  "Praegu ei saa me veel kulusid õigustada."
  
  "Ja Alastair Ford?"
  
  "Kõigepealt uurige välja tema elulugu. Hoiame selle saladuses juhuks, kui seda vajame.
  
  "Kas te jääte ühendust?"
  
  "Jätan mobiili kogu aeg sisse. Ma ei jäta sind, Annie." Banks ei suutnud ikka veel süütunnet tagasi hoida - ja see ei olnud sellepärast, et ta jättis asja Annie hooleks, vaid sellepärast, et ta näeb Michelle'i uuesti ja talle see idee meeldis.
  
  Annie puudutas ta varrukat. "Ma tean, et ei ole. Ärge arvake, et ma olen nii tundetu, et ma ei tea, kui raske on teil leida Graham Marshalli luid ja kõike muud." Ta naeratas. "Mine avalda austust ja tülitse oma vanade semudega. Sul on midagi järele jõuda. Millal sa neid viimati nägid?"
  
  "Sellest ajast, kui ma kaheksateistkümneaastaselt Londonisse lahkusin. Me lihtsalt kaotasime sideme."
  
  "Ma tean mida sa mõtled. Juhtub. Ma ei tea enam kedagi, kellega koos koolis käisin.
  
  Banks kaalus Annie'le Michelle'i telefonikõnest rääkimist, kuid muutis meelt. Milleks asju keeruliseks ajada? Anniel oli juba piisavalt muret. Pealegi polnud ta kindel, kas suudab Michelle"i ärevusega midagi ette võtta. Kui oleks mingisugune varjamine, siis peaksid seda uurima välised jõud, mitte mõni Põhja-Yorkshire'i individualist. Ometi tahtis osa temast sekkuda, Grahami ja Luke'i surmaga kaasneda. Need olid tema mõtetes mingil kummalisel moel seotud. Tehniliselt muidugi mitte, aga kaks väga erinevat poissi väga erinevatest aegadest surid enneaegselt ja mõlemad surid vägivaldset surma. Banks tahtis teada, miks ja mis nendes kahes lapses nii julma saatusi tõmbas.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  14
  
  Veidi pärast keskpäeva näitas Annie kunstnikule Swainsdale'i kesklinnas ja bussijaamas taas salapärase tüdruku pilti. Tunni lõpuks hakkas ta mõtlema, kas see tüdruk on olemas või on ta lihtsalt Josie Batty puritaanliku kujutlusvõime vili.
  
  Ta kõndis mööda York Roadi, nautis päikesepaistet ja piilus teel poeakendesse. Ühes eksklusiivseimas rõivapoes jäi talle silma stiilne punane nahktagi, kuid ta teadis, et see jääb tema hinnaklassist välja. Sellest hoolimata läks ta ja küsis. See oli.
  
  Turuplats oli täis hulkuvaid turiste ja autosid, kes üritasid parkimiskohta leida. Suur seltskond jaapanlasi koos giidi ja tõlgiga seisis ja vaatas üles normandi kiriku fassaadi poole, kus kõrgel uste kohal oli reas nikerdatud mitmed pühakute kujud. Mõned turistid jäädvustasid hetke videosse, kuigi Annie ei mäletanud, et kivist pühakud oleksid kunagi purgipurki või midagi liigutust meenutavat.
  
  Ta märkas, et üks autodest oli Martin Armitage'i BMW - osaliselt seetõttu, et see paiskus otse invaparklasse ja oleks peaaegu otsa sõitnud noorele naisele. Mida kuradit ta siin tegi? Ja mida kuradit ta puuetega parklas tegi? Võib-olla peaks ta korraldama tema evakueerimise? Aga kui ta nägi teda autost välja hüppamas, ukse kinni löömas ja kiriku seina sisse ehitatud poodide poole suundumas, teadis ta, mis toimub.
  
  Annie tungis kirikust läbi turistide rahvahulga ja jõudis sinna just õigel ajal, et näha, kuidas Armitage laskub trepist alla Normani kasutatud raamatupoodi. Jama. Ta heitis otse tema selja taha, kuid ta hoidis Wellsil juba kurgust kinni ja väikese mehe ninast voolava vere järgi otsustades lõi teda vähemalt korra. Welles vingus ja püüdis end vabastada. Raamatupoes oli jahe nagu kunagi varem, kuid päevane kuumus oli tunginud piisavalt läbi, et õhku niiskeks muutis. Annie tundis end sisenedes kleepuvana. Tuttav, kass, kilkas ja susises kuskil pimedas koopanurkades.
  
  "Härra Armitage!" hüüdis Annie tal käest kinni võttes. "Martin! Lõpeta. See ei vii sind kuhugi."
  
  Armitage raputas selle maha nagu tüütu putukas. "See pervert tappis mu poja," ütles ta. "Kui te kõik sellega hakkama ei saa, saan ma verise ülestunnistuse, isegi kui pean selle temast välja raputama." Justkui oma väite tõestamiseks hakkas ta Wellsi uuesti raputama ja teda edasi-tagasi näkku lööma. Wellsi rippuvast lõualuust tilkus verd ja sülge.
  
  Annie püüdis end nende vahele kiiluda, lükates selle käigus ümber vapustava raamatuvirna. Tõusis tolmupilv ja kass kiljatas veelgi valjemini. Armitage oli tugev. Ta lükkas Annie't ja naine koperdas tagasi lauda. See läks katki ja rohkem raamatuid libises põrandale. Ta ühines nendega peaaegu seal.
  
  Kogu oma jõu kokku võtnud, tegi Annie veel ühe katse, tormas kitsas ruumis võitlevate meeste poole, kuid Armitage nägi teda lähenemas ja lõi rusikaga üle Wellsi pea, maandudes otse Annie suhu. Löök kurdis ta ja ta kukkus uuesti tagasi, seekord valudes, ja tõstis käe suu juurde. Ta oli verega kaetud.
  
  Armitage raputas endiselt Wellesit ja Annie kartis, et raamatumüüja lämbub, kui ta just enne infarkti ei saa. Armitage eiras teda nüüd ja tal õnnestus tema järel uksest sisse pressida ja trepist üles joosta. Politseijaoskond asus vaid mõne jardi kaugusel, teisel pool Turu tänavat ja keegi ei esitanud talle küsimusi, kui ta suust veritsedes välisuksest sisse tungis.
  
  Kaks kopsakat konstaablit järgnesid talle poodi tagasi ja neil mõlemal kulus Armitage'i alistamiseks veidi aega, hävitades selle käigus suurema osa ettevõttest. Selleks ajaks, kui ta käed raudu pandi ja trepist üles juhatati, olid vanad raamatud, katkised lauad ja tolmupilved mööda põrandat laiali. Wells veritses, hoidis rinnast kinni ja tundus silmnähtavalt halb. Annie pani käe ümber tema õlgade ja aitas tal komistada värske õhu kätte. Kakluse müra kuuldes pöörasid Jaapani turistid kiriku eest ära ja suunasid oma videokaamera viiele neist. Noh, mõtles Annie oma rahakotis taskurätikut otsides, et vähemalt me kolime.
  
  
  
  Sellest, kui Banks oli oma kontoris palju aega veetnud, oli möödunud palju aega ja Dalesmani kalender oli endiselt avatud juulikuu fotol Skidby tuuleveskist Yorkshire'i mauride serval. Ta häälestas raadio Raadio 3 peale ja kuulas Holsti, Haydni ja Vaughan Williamsi orkestrilaulu, kui ta oma laual paberihunnikut sorteeris. Ta oli just Vaughan Williamsi Pastoral Symphony "Lento moderato" ja teise memoga majandusliku tõhususe kohta, kui tema telefon helises, end mugavalt tunda saanud.
  
  "Alan, see on Stefan."
  
  "Head uudised, ma loodan?"
  
  "Sõltub sellest, kuidas te seda vaatate. Teie mees, Norman Wells, on puhas, nii palju kui me aru saame. Tegime päris põhjaliku kontrolli ja olen kindel, et kui tema autos või majas oleks Luke Armitage'i jälgi, oleksime midagi leidnud.
  
  "Kas sa ei teinud?"
  
  
  
  "Nada."
  
  "Olgu, ma arvan, et see näitab meile, kuhu me ei peaks oma tähelepanu koondama. Midagi positiivset?
  
  "Veri kuival kiviseinal"
  
  "Ma mäletan".
  
  "Sellest piisas DNA analüüsiks. See on kindlasti inimlik ega ühti ohvri DNA-ga."
  
  Pangad vilistasid. "Nii et on suur võimalus, et see võib kuuluda sellele, kes Luke'i seinalt maha viskas?"
  
  "Päris hea võimalus, jah. Kuid ärge pange liiga suuri lootusi. See võib kuuluda kellelegi."
  
  "Aga kas saate seda võrrelda mis tahes proovidega, mis meile kätte jõuavad?"
  
  "Kindlasti".
  
  "Hästi. Aitäh, Stefan."
  
  "Rõõmuga".
  
  Banks mõtles, kellelt paluda tal DNA-proove esitada. Norman Wells muidugi, kuigi tema majas läbiotsimisel ei leitud midagi süüdistavat. Alastair Ford, võib-olla lihtsalt sellepärast, et ta elas kõrvalises suvilas ja oli Luke'iga seotud viiulitundide kaudu. Ja kuna ta oli imelik. Lauren Anderson, sest ta andis Luke'ile pärast kooli inglise keele tunde ja tundus olevat talle lähedane. Kes veel? Võimalik, et Josie ja Calvin Batty. Ja vanemad, Martin ja Robin. Kahtlemata oleksid nad tõstnud püha häält ja jooksnud pisarsilmil ülemkonstaabli juurde, kuid sellega polnud midagi parata. DNA-d saab nüüd töödelda kahe või kolme päevaga, kuid see oli väga kallis pakkumine. Banks pidi lihtsalt nägema, kui palju ta pääseb.
  
  Siis oli muidugi salapärane tüdruk. Nad vajaksid kindlasti tema näidist, kui nad ta kunagi leiaksid, kui ta oleks olemas.
  
  Kohe, kui Moderato Pesante hakkas tööle, helises tema telefon uuesti. Seekord oli selleks valvekonstaabel. Keegi tahtis teda näha seoses Luke Armitage'iga. Noor naine.
  
  
  
  "Saatke ta üles," ütles Banks, mõeldes, kas see võib olla salapärane naine. Ta pidi juba teadma, et teda otsitakse, ja kui ta teadis, siis oli tema mitteilmumine iseenesest kahtlane.
  
  Umbes minut hiljem koputas mundris konstaabel Banksi kabineti uksele ja lasi tüdruku sisse. Banks tundis Rose Barlow kohe ära. Ta astus tema kabinetti tähtsa õhkkonnaga, saledana, sinistes teksades, blondide juuste ja kehahoiakuga. Tema külaskäik säästaks teda või Annie't tema otsimise vaevast.
  
  "Ma olen Rose," ütles ta. Rose Barlow. Sa ei mäleta mind, eks?"
  
  "Ma tean, kes sa oled," ütles Banks. "Mida ma saan teie heaks teha?"
  
  Rose jätkas kontoris ringi uitamist, võttis raamatuid riiulilt maha ja sirvis lehti, pani neid tagasi, kohandas kalendrit failikapiga sobivaks. Kapp. Tal oli seljas kärbitud varrukateta topp, nii et Banks arvas, et tema vasakul küünarvarrel on roositätoveering ja tema naba küljes rippuv ehtekollektsioon nägi tema parim välja.
  
  "Pigem on küsimus selles, mida ma saan teie heaks teha," ütles naine, istus püsti ja heitis mehele pilgu, et ta oli kindel, et ta on salapärane. Ta tundus talle puuduvat. Ta mõtles isale ilmselt palju vaeva. Nii sageli tundus, et autoriteetide tütred - vikaarid, peaõpetajad, ülemkonstaablid - tõusid esimesena mässu ja ta võis end vaid õnnelikuks pidada, et peainspektori lihtsal tütrel Traceyl näis olevat hea pea õlgadel. Ta päris kindlasti selle oma emalt, arvas Banks, ja tõrjus siis mõtted Sandrast, kes nüüd kahtlemata hõõgus eesootava emaduse rõõmust. Edu talle ja Seanile; neil läheb seda vaja.
  
  "Ja mida saate minu heaks teha?" küsis Banks, otsustades enne oma küsimuste esitamist talle oma visiidi põhjuse teada anda.
  
  Ta pööras nina raadio poole. "Mis see on?"
  
  
  
  Vaughan Williams.
  
  "See on igav".
  
  "Mul on kahju, et see teile ei meeldi. Mida saate minu heaks teha?"
  
  "Kas sa tead, kes tappis Luke'i?"
  
  "Ma arvasin, et saaksite minu heaks midagi teha?"
  
  "Riidab tuju. Miks sa mulle ei ütle?"
  
  Banks ohkas. "Rose. Preili Barlow. Kui me leiaksime Luke'i tapja, oleksite sellest juba ajalehtedest lugenud. Räägi nüüd, mida sa ütlema tulid. Ma olen hõivatud ".
  
  Rose'ile see ei meeldinud ja Banks mõistis, et kannatamatuse näitamine oli viga. Tõenäoliselt sai ta oma isalt kogu aeg sellise reaktsiooni, nagu Tracy ja Brian kuulsid sageli sama asja ka Banksilt. Rose ihkas tähelepanu, sest tundis, et sellest ei piisa. Banks mõtles, kas tema lapsed tunnevad samamoodi. Kas Tracy töötas nii kõvasti ja tegi õpingutes nii hästi, sest ta tahtis tähelepanu? Kas Brian läks õhtust õhtusse publiku ees lavale ja paljastas oma hinge, sest ka tema ihkas seda? Ja Luke Armitage ihkas sama? Võib olla. Kuid tema laste puhul oli vastus sellele vajadusele üsna eluterve ja loominguline. Banks polnud kindel, kui kaugele Rose Barlow võiks minna, et saada tähelepanu, mida ta enda arvates väärib.
  
  "Vabandust," jätkas ta, "aga ma olen kindel, et saate aru, et meil on kiire, et välja selgitada, kes Luke'i tappis, ja kui sa tead midagi, mis võiks meid aidata..."
  
  Rose kummardus ettepoole, silmad pärani. "Miks? Kas sa arvad, et ta tapab kellegi teise? Kas see on teie arvates sarimõrvar?"
  
  "Meil pole põhjust midagi sellist arvata."
  
  "Siis lõdvestuge, miks sa seda ei tee?"
  
  Banks tundis naeratades, kuidas ta tagumised hambad kiristasid.
  
  "Igatahes," jätkas Rose, "ma kavatsesin teile öelda. Kas te olete juba miss Andersoniga rääkinud?"
  
  "Lauren Anderson? Jah".
  
  Roosi silmis säras vallatu sära. "Ja ta rääkis sulle endast ja Luke'ist?"
  
  
  
  "Ta ütles meile, et andis talle inglise keele lisaõpet, kuna ta oli klassis teistest ees."
  
  Rose naeris. "Lisaharidus. See on hea. Ja ta ütles sulle, kus ta selle koolituse eest maksis?
  
  "Tema majas."
  
  Rose nõjatus tahapoole ja pani käed risti. "Täpselt".
  
  "Ja mida?"
  
  "Oeh olgu. Sa ei saa ju nii naiivne olla? Kas ma pean selle sinu eest välja ütlema?"
  
  "Ma ei ole kindel, mida sa tahad," ütles Banks, kes oli üsna kindel, kuid tahtis, et ta sinna üksi jõuaks.
  
  "Neil oli lõbus, kas pole?"
  
  "Kas sa tead seda kindlalt?"
  
  "On ütlematagi selge."
  
  "Miks?"
  
  "Ta on lihtsalt hoor, see preili Anderson ja hällivaras."
  
  "Miks sa seda ütled?"
  
  "Noh, ta ei andnud oma kodus kellelegi teisele eratunde, eks?"
  
  "Ma ei tea," ütles Banks.
  
  "Noh, ta ei teinud seda."
  
  "Ütle mulle, Rose," ütles Banks, soovides, et tal oleks sigaretti, "mida sa arvad Luke'ist? Sa teadsid teda, kas pole?"
  
  "Jah, me käisime ühes klassis."
  
  "Kas ta meeldis sulle?"
  
  Rose keerutas paar juuksekarva ümber sõrme. "Tal oli vist kõik korras."
  
  "Päris lahe, ah?"
  
  "Lahe! Ma arvan, et see on üsna kurb."
  
  "Miks?"
  
  "Ta ei rääkinud kunagi kellegagi - välja arvatud muidugi ülbe preili Anderson. Nagu ta oleks meist kõigist parem."
  
  "Võib-olla oli ta häbelik."
  
  "Ainult sellepärast, et tal oli kuulus isa. Ma arvan, et tema isa muusika on nõme ja ta ei saaks olla hea isa, kui ta endalt elu võtaks, eks? Ta ei olnud midagi muud kui narkomaan."
  
  Kaastunde näitamine on hea, Rose, mõtles Banks, kuid ta ei vaevunud oma arvamust avaldama. "Nii et sulle ei meeldinud Luke?"
  
  "Ma ütlesin sulle. Temaga oli kõik hästi. See on lihtsalt natuke imelik."
  
  "Aga ta oli päris armas, kas pole?"
  
  Rose tegi grimassi. "Uhh! Ma ei läheks temaga kohtingule isegi siis, kui ta oleks viimane mees maa peal."
  
  "Ma arvan, et sa ei räägi mulle tõtt, Rose, eks?"
  
  "Mida sa silmas pead?"
  
  "Sa tead väga hästi, mida ma mõtlen. Sina ja Luke. Varem sel aastal."
  
  "Kes sulle seda ütles?"
  
  "Ära pööra tähelepanu. Kui kaugele see on läinud?
  
  "Mine? See on naljakas. See ei läinud kuhugi."
  
  "Aga sa tahtsid seda, kas pole?"
  
  Rose pöördus toolil. "Nagu ta oleks meist kõigist parem."
  
  "Miks sa siis aega raiskasid temaga vesteldes?"
  
  "Ma ei tea. See on lihtsalt... ma mõtlen, et ta oli teistsugune. Teised poisid tahavad ainult ühte asja.
  
  "Ja Luke ei teinud?"
  
  "Ma ei saanud kunagi teada, eks? Me lihtsalt rääkisime."
  
  "Millest?"
  
  "Muusika ja palju muud."
  
  "Kas te pole kunagi koos kuskil käinud?"
  
  "Ei. Tähendab, käisime paar korda pärast kooli McDonaldsis, aga see selleks.
  
  "Rose, kas teil on tõendeid, mis toetaksid teie süüdistust, et Luke'il ja Lauren Andersonil oli suhe?"
  
  "Kui sa mõtled, kas ma piilusin teda aknast, siis ei. Kuid see on ilmne, kas pole? Miks ta muidu veedab oma vaba aega kellegi temasugusega?
  
  "Aga sa veetsid temaga aega."
  
  
  
  "Jah. Noh... see oli teistsugune."
  
  "Kas sa ei püüdnud temaga kena olla, temaga sõbruneda, kui temaga koridoris ja mänguväljakul vestlesid ja kui sa temaga McDonaldsis käisid?"
  
  Rose vaatas kõrvale ja jätkas juuste ümber sõrmede keerutamist. "Muidugi tahtsin."
  
  "Mis juhtus?"
  
  "Ei midagi. Ta on lihtsalt selline... nagu tal oleks minust igav või midagi. Nagu ma ei loeks kõiki neid rumalaid raamatuid, mida ta alati kaasas kandis, ja ei kuulaks sama nigelat muusikat. Ma ei olnud tema jaoks piisavalt hea. Ta oli snoob. Kõrgemal kui meist kõigist."
  
  "Ja seetõttu pakkusite, et tal on seksuaalsuhe õpetajaga. See on natuke liialdatud, kas pole?"
  
  "Sa pole neid koos näinud."
  
  "Kas nägite neid suudlemas, puudutamas, käest kinni hoidmas?"
  
  "Muidugi mitte. Nad olid liiga ettevaatlikud, et midagi sellist avalikult teha, kas pole?"
  
  "Mis siis?"
  
  "See, kuidas nad üksteisele otsa vaatasid. See, kuidas ta ta alati klassis üksi jättis. See, kuidas nad rääkisid. See, kuidas ta teda naerma ajas."
  
  "Sa olid lihtsalt armukade, kas pole, Rose? Sellepärast sa seda kõike ütledki. Sest te ei saanud Luke'iga läbi, aga preili Anderson sai."
  
  "Ma ei olnud armukade! Kindlasti mitte see kole vana lits.
  
  Hetkeks mõtles Banks, kas see, mida Rose Barlow talle rääkis, oli midagi muud kui hapud viinamarjad. See võis olla süütu, tõeline õpetaja-õpilase suhe, kuid Banksil oli piisavalt kogemusi, et teada, et igasugune lähedus kahe vastassoost - või samast soost - inimese vahel võib muutuda millekski seksuaalseks, sõltumata nende vanusest. erinevus. Ta luges sellistest asjadest ka lehtedest. Ta hoidis meelt avatud ja rääkis Peterborough'st tagasi jõudes uuesti Lauren Andersoniga, vajutas teda veidi tugevamini ja vaatas, kas seal on pragusid.
  
  "Mida te arvate miss Andersonist?" küsis ta Roosilt.
  
  "Ma arvan, et temaga on kõik korras."
  
  "Sa nimetasid teda just koledaks vanaks litsaks."
  
  "Noh... ma ei mõelnud... ma olin vihane... ma mõtlen, et ta on hea õpetajana. Kõik on korras?"
  
  "Kas sa saad temaga klassis hästi läbi?"
  
  "Hästi".
  
  "Nii et kui ma küsin mõnelt teiselt õpilaselt klassis, siis nad ütlevad mulle, et teie ja pr Anderson saate suurepäraselt läbi?"
  
  Rose punastas. "Mõnikord ta valib mind. Ühel päeval saatis ta mind pärast kooli.
  
  "Milleks?"
  
  "Ma ei lugenud mõnda lolli Shakespeare'i näidendit. Niisiis, ma lugesin laua all ajakirja. Mis siis? Mind ei huvita kogu see igav inglise jama."
  
  "Nii et teil ja temal oli paar kokkupõrget?"
  
  "Jah. Aga mitte sellepärast ma siin olen. See ei ole põhjus, miks ma teile räägin, mida ma tean."
  
  "Ma olen kindel, et see pole nii, Rose, aga sa pead tunnistama, et see annab teile teatud motiivi proua Andersonile probleeme tekitada, eriti kui sa üritasid ka Luke'ist oma poiss-sõpra teha."
  
  Rose hüppas püsti. "Miks sa mind nii halvasti kohtled? Tulen siia teid aitama ja teile olulist teavet andma ning teie kohtlete mind kui kurjategijat. Ma räägin sinust oma isale."
  
  Pangad ei suutnud muud kui naeratada. "See pole esimene kord, kui minust direktorile teatatakse," ütles ta.
  
  Enne kui Rose jõudis vastata, juhtus kiiresti kaks asja. Kõigepealt koputati tungivalt tema uksele ja Annie Cabbot sisenes, käes taskurätik, mis oli kaetud verega. Kuid enne kui Annie jõudis rääkida, pistis Kevin Templeton pea tema taga uksest sisse, tema pilk jäi Rose'ile mõneks sekundiks liiga kauaks, et naine rahuneks, ja ütles Banksile: "Vabandage, et segan teid, söör, aga me arvan, et meil on teie-teate-kelle usaldusväärne identiteet.
  
  Banks teadis, keda ta silmas pidas. Salapärane tüdruk. Nii et ta oli tõesti olemas.
  
  "Parem kui see," jätkas Templeton. "Meil on aadress."
  
  
  
  Michelle sai PC Collinsilt teada, et Shaw läks pärast õhtusööki koju, kurtes kõhuhäda üle. Collinsi toon viitas sellele, et asi oli pigem Shaw lõuna ajal tarbitava viski koguses. Ta on viimasel ajal päris mitu päeva puhkust võtnud. Vähemalt jättis see Michelle"i märkamatuks. Ta ei tahtnud Shaw'd näha, eriti pärast seda, mis laupäeval tema korteris juhtus. Mõnikord, kui ta tal end maha lasi, nägi ta teda mõttes, kuidas ta oma öökapi sahtlites koperdas ja Melissa kleiti pooleks lõikas. Ei olnud liiga pikk ette kujutada, et ta sõidab beeži kaubikuga, mis talle varem teed ületades otsa sõitis; ta ei olnud sel ajal jaamas. Aga viski? Hollandi julgus?
  
  Oli aeg lõpetada tühised spekulatsioonid ja jätkata seda, mida ta oli proua Walkerilt õppinud. Michelle võttis telefonitoru ja umbes tund hiljem, pärast paljusid valevihjeid ja raisatud aega ootamist, õnnestus tal saada ühendust ühe pensionil Carlisle'i politseinikuga, kes uuris Donald Bradfordi surma: endine detektiiviteenistuse seersant Raymond Scholes, nüüd elas oma ametiaega Kambriumi rannikul.
  
  "Ma ei tea, mida ma teile pärast kogu seda aega öelda saan," ütles Scholes. "Donald Bradfordil lihtsalt ei vedanud."
  
  "Mis on juhtunud?"
  
  "Põetud üllatusena röövli kätte. Keegi tungis tema majja ja enne kui Bradford jõudis midagi ette võtta, sai ta nii kõvasti peksa, et ta suri saadud vigastustesse.
  
  Michelle tundis külmavärinaid. Sama võinuks temaga juhtuda laupäeval, kui ta oleks varem koju naasnud. "Kas olete kunagi röövlit tabanud?" ta küsis.
  
  "Ei. Kuid ta pidi Bradfordi üllatusena.
  
  
  
  "Miks sa seda ütled?"
  
  "Sest ta ise oli päris lahe klient. Mul poleks kunagi tulnud pähe temaga võidelda. Paistab, et murdvaras kuulis tema tulekut ja peitis end ukse taha ning lõi siis Bradfordi mingi nuiaga pähe."
  
  "Kas te pole ikka veel relva leidnud?"
  
  "Ei".
  
  "Ei tõendeid? Kas sõrmejälgi pole?
  
  "Ei midagi kasulikku".
  
  "Tunnistajaid pole?"
  
  "Me ei leidnud midagi."
  
  "Mis varastati?"
  
  "Väljanägemise järgi rahakott, mõned nipid. Majas oli väike segadus."
  
  "Kas tundus, et keegi otsis midagi?"
  
  "Ma pole kunagi sellele tegelikult mõelnud. Siiski, nagu ma ütlesin, oli see jama. Kõik pööras pea peale. Millest järsku selline huvi?
  
  Michelle rääkis talle veidi Graham Marshallist.
  
  "Jah, ma olen sellest lugenud. Kohutav äri. Mul polnud aimugi, et siin on mingi seos."
  
  "Bradford oli abielus?"
  
  "Ei. Ta elas üksi."
  
  Michelle tundis, kuidas ta peatus, justkui kavatseks ta midagi lisada. "Mida?" ta küsis.
  
  "Oh, see on jama. Natuke naljakas, tõesti."
  
  "Räägi mulle ikkagi."
  
  "Noh, tead, siis pidime maja üle vaatama ja leidsime... noh... tol ajal tundus see üsna riskantne, kuigi tänapäeva mõõdupuu järgi..."
  
  Saa sellest üle, mees, tabas Michelle end mõtlemast. Millest sa räägid?
  
  "Mis see oli?" ta küsis.
  
  "Pornograafilised ajakirjad. Neid on terve pakk. Ja mõned sinised filmid. Ma ei hakka detailidesse laskuma, kuid need hõlmasid üsna suurt hulka perverssusi.
  
  
  
  Michelle avastas end telefoni tugevamalt haaramas. "Kaasa arvatud pedofiilia?"
  
  "Ma võin teile seda öelda, seal olid mõned päris noore välimusega modellid. Mees ja naine. Aga mitte lastepornot, kui sa nii mõtled."
  
  Michelle arvas, et tuleb vahet teha. Mõnes mõttes, kui sul olid häbemekarvad ja rind ja kõik, siis ei saanud sind klassifitseerida lapsporno hulka, aga sa võisid ikkagi olla vaid neljateistkümneaastane. Hall tsoon.
  
  "Mis kõigi nende asjadega juhtus?"
  
  "Hävitatud."
  
  Aga mitte enne, kui sina ja su poisid teda hästi vaatlesid, arvas Michelle.
  
  "Tol ajal ei rääkinud me millestki," jätkas ta, "sest see ei paistnud... Lõppude lõpuks oli see tüüp just tapetud. Näis, et pole mõtet tema nime selliste asjadega määrida.
  
  "Sain aru," ütles Michelle. "Kes nõudis surnukeha?"
  
  "Mitte keegi. Hr Bradfordil polnud lähimat perekonda. Kohalikud võimud hoolitsesid kõige eest.
  
  "Aitäh, härra Scholes," ütles ta, "te olete olnud väga abivalmis."
  
  "Ära mõtle sellele".
  
  Michelle pani telefonitoru hargile ja näris kuuldut mõtiskledes pliiatsi otsa. Ta ei olnud veel järeldusi teinud, kuid tal oli Banksiga palju arutada, kui ta saabus.
  
  
  
  PC Flaherty, kes sai salapärase tüdruku aadressi jälile, tegi Eastvale'i kolledžis järelepärimisi, arvates, et võib-olla võib tema moodi tüdruk olla üliõpilane. Nagu selgub, ei olnud ta seda, aga tema poiss-sõber oli ja üks inimestest, kellega ta rääkis, mäletas, et nägi teda kolledžitantsul. Kuti nimi oli Ryan Milne ja tüdruku nimi Elizabeth Palmer. Nad elasid koos South Market Streetil kübarapoe kohal asuvas korteris, suunas, kus Luke Armitage kõndis, kui teda viimati nähti.
  
  Annie väitis, et tunneb end piisavalt hästi, et helistada. Ta oleks neetud, ütles ta Banksile, kui ta pärast kogu jalatööd, mida ta oli teinud, välja visataks lihtsalt sellepärast, et mõni testosterooniga rikastatud pätt lõi talle rusikaga suhu. Tema uhkus sai kõige rohkem kannatada. Pärast haava puhastamist ei näinud see igatahes väga halb välja. Ta jätkas, et mõned naised maksid terve varanduse kollageenisüstide eest, et tema moodi välja näha. Banks otsustas, et helistab talle enne Peterborough"sse lahkumist. Ta helistas ja leppis igaks juhuks Michelle'iga kell üheksa kesklinna pubis kokku.
  
  Martin Armitage logeles kinnipidamisruumis ja Norman Wells oli Eastvale'i peahaiglas. Kahtlemata oleks Armitage'i sõber, ülemkonstaabel, süüdistanud, kuid praegu võib ta jääda sinna, kus ta oli. Samuti võivad nad esitada talle süüdistuse politseiniku ründamises. Pärast seda, kui nad külastasid salapärast tüdrukut.
  
  Kakskümmend minutit pärast aadressi saamist ronisid Banks ja Annie mööda linoleumiga vooderdatud trepist üles ja koputasid uksele. Hoone tundus nii vaikne, et Banks ei osanud arvata, et keegi on kodus, kuid juba mõne sekundi pärast avas ukse üks noor naine. Noor naine.
  
  "Peainspektor Banks ja inspektor Cabbot," ütles Banks oma kaarti näidates. "Me tahaksime rääkida."
  
  "Siis tulge parem sisse." Ta astus kõrvale.
  
  Üks põhjusi, miks tema leidmine nii kaua aega võttis, oli Banksile ilmselge: ta ei näinud peaaegu nii veider välja, nagu Josie Batty teda kirjeldas, mis pole üllatav, kui arvestada, et enamik noori nägi Josie jaoks ilmselt imelik välja. Betty .
  
  Pixie näojooned olid üsna korrapärased, südamekujuline nägu, suured silmad ja väike suu, kuid see oli peaaegu kõik. Ta oli palju ilusam, kui Josie Batty oli politseikunstnikule näidanud, ja tal oli kahvatu ja veatu jume. Tal olid ka rinnad, millest teismelised poisid ja paljud täiskasvanud mehed unistavad, ning tema klanitud dekolteed tõstis esile nööriga nahkvest, mida ta kandis. Väike tätoveering tema küünarvarrel oli lihtne topeltspiraal ja augustamisest polnud jälgegi mujal kui kõrvas rippuvatel hõbedastel gossamer-kõrvarõngastel. Tema lühikesed mustad juuksed olid värvitud ja geelistatud, kuid selles polnud midagi imelikku.
  
  Korter oli puhas ja korras, mitte räpane hangout täis laialivalguvaid narkomaanidest lapsi. See oli vana kaminaga tuba, kus oli pokker ja tangid, mis pidid olema ainult näitamiseks, kuna koldes põles gaasituli. Poolavatud aknast paistis sisse päikesevalgus ning me kuulsime South Market Streeti hääli ja lõhnu: autode heitgaasid ja sarved, soe tõrv, värskelt küpsetatud leib, kaasavõetavad karrid ja tuvid katustel. Banks ja Annie kõndisid väikeses toas ringi ja vaatasid seda, kui tüdruk laotas neile kõristipatju.
  
  "Elizabeth, kas pole?" küsis Banks.
  
  "Ma eelistan Lizi."
  
  "Hästi. Ryanit pole siin?
  
  "Tal on tunnid."
  
  "Millal ta tagasi tuleb?"
  
  "Ainult pärast teed."
  
  "Mida sa teed, Liz?"
  
  "Ma olen muusik".
  
  "Teeme sellest elatist?"
  
  "Teate, mis see on..."
  
  Pangad tegid seda sellega, et neil oli äris poeg. Kuid Briani edu oli ebatavaline ja isegi see ei toonud palju raha. Isegi uue auto jaoks ei piisa. Ta liikus edasi. "Tead, miks me siin oleme, kas pole?"
  
  Liz noogutas. "Luuka kohta".
  
  "Sa võiksid ette tulla ja säästa meid paljudest probleemidest."
  
  Liz istus maha. "Aga ma ei tea midagi."
  
  
  
  "Olgem selle kohtunikud," ütles Banks ja peatus, et sirvida oma CD-kollektsiooni. Ta märkas kassetti pealkirjaga "Laulud mustast toast" paljude teiste kassettidega.
  
  "Kuidas ma teadsin, et te mind otsite?"
  
  "Kas te ei loe ajalehti ega vaata televiisorit?" küsis Annie.
  
  "Natuke. Nad on igavad. Elu on liiga lühike. Enamasti teen trenni, kuulan muusikat või loen.
  
  "Mis instrumenti?" küsis Banks.
  
  "Klahvpillid, mõned puupuhkpillid. Flööt, klarnet.
  
  "Kas olete professionaalselt muusikaga seotud?"
  
  "Ei. lihtsalt tunnid koolis."
  
  "Kui vana sa oled, Liz?"
  
  "Kakskümmend üks".
  
  "Ja Ryan?"
  
  "Sama. Ta on viimasel ülikooliaastal."
  
  "Kas ta on ka muusik?"
  
  "Jah".
  
  "Kas te elate koos?"
  
  "Jah".
  
  Annie istus ühele pehmele padjale, kuid Banks eemaldus ja seisis akna juures, toetades puusad lävepakule. Tuba oli väike ja palav ning tundus kolme inimese jaoks liiga kitsas.
  
  "Millised olid teie suhted Luke Armitage'iga?" küsis Annie.
  
  "Ta... ta oli meie rühmas."
  
  "Koos?"
  
  "Mina ja Ryan. Meil pole veel trummarit."
  
  "Kui kaua te koos olete olnud?"
  
  Ta hammustas huulte ja mõtles hetke. "Oleme koos treeninud alles selle aasta algusest peale Luke'iga kohtumist. Aga Ryan ja mina oleme rääkinud millegi sellise tegemisest juba ammu.
  
  "Kuidas sa Luke'iga kohtusite?"
  
  "Ülikooli kontserdil."
  
  
  
  "Milline kontsert?"
  
  "Ainult paar kohalikku bändi. Märtsis tagasi."
  
  "Kuidas Luke kolledži kontserdile jõudis?" küsis Banks. "Ta oli kõigest viisteist."
  
  Liz naeratas. "Mitte vaadata. Või rääkida. Luke oli oma aastatest palju vanem. Sa ei tundnud teda."
  
  "Kellega ta oli?"
  
  "Mitte keegi. Ta oli üksi ja kontrollis gruppi.
  
  "Ja sa just hakkasid temaga rääkima?"
  
  "Ryan tegi selle esimesena."
  
  "Ja siis?"
  
  "No me saime teada, et ta oli ka muusikahuviline, tahtis bändi teha. Tal oli mitu laulu."
  
  Banks osutas lindile. "Need? "Laulud mustast toast"?"
  
  "Ei. See oli väga hiljuti."
  
  "Kui hiljuti?"
  
  "Eelmine kuu või nii."
  
  "Kas teadsite, et ta oli kõigest viisteist?"
  
  "Saime sellest hiljem teada."
  
  "Kuidas?"
  
  "Ta ütles meile."
  
  "Ta ütles sulle? Kas see on nii lihtne?"
  
  "Ei, mitte niisama. Ta pidi selgitama, miks ta ei saanud lihtsalt teha seda, mida tahab. Ta elas oma vanemate juures ja käis koolis. Algul ütles ta, et on kuueteistkümneaastane, kuid siis ütles, et valetas, sest kartis, et me arvame, et ta on bändis mängimiseks liiga noor.
  
  "Ja sina?"
  
  "Mitte kunagi. Mitte kellelegi, kellel on tema andekus. Kui asjad nii kaugele läheksid, võib meil tulevikus tekkida probleeme. Litsentsiga ruumides mängimine, teate, midagi taolist, aga me arvasime, et kui kohale jõuame, lahendame selle kõik ära.
  
  "Aga kes oli tema tegelik isa? Kas sa teadsid seda?"
  
  
  
  Liz vaatas kõrvale. "Ta rääkis meile sellest ka hiljem. Näib, et ta ei tahtnud Neil Byrdi ja tema pärandiga midagi pistmist.
  
  "Kuidas sa tead?" küsis Banks. "Ma mõtlen, et Luke just tunnistas teile, kes ta isa oli?"
  
  "Ei. Ei. Talle ei meeldinud temast rääkida. See oli midagi raadiost, kui ta siin oli, selle uue kollektsiooni arvustus. Ta sai selle peale pahaseks ja siis tuli see kuidagi iseenesest välja. Sellel oli palju mõtet. "
  
  "Mida sa silmas pead?" küsis Annie.
  
  "See hääl. Tema talent. Selles kõiges oli midagi, mis pani mind mõtlema.
  
  "Mis juhtus pärast seda, kui sa sellest teada said?"
  
  "Mida sa silmas pead?"
  
  "Kas see muutis midagi?"
  
  "Mitte päris".
  
  "Tule nüüd, Liz," ütles Banks. "Teil oli bändis Neil Byrdi poeg. Te ei saa eeldada, et me usuksime, et te ei teadnud, et see äriliselt palju muudaks.
  
  "Olgu," ütles Liz. "Muidugi me kõik teadsime sellest. Aga fakt on see, et sel ajal ei olnud me äriliselt kuskil. Me ikka ei ole. Me pole veel isegi avalikult mänginud, kurat. Ja nüüd, ilma Luketa... ma ei tea.
  
  Banks eemaldus aknast ja istus kõva seljatoega toolile vastu seina. Annie niheles end padjal, nagu tahaks end mugavalt tunda. See oli esimene kord, kui ta nägi, et naisel oli ebamugav ühelgi toolil istuda, ja mõistis, et naine võis endale raamatupoes kukkudes vigastada. Ta peaks olema haiglas kontrollis, eriti seoses sellega, kuidas tänapäeval töötab tööõnnetuste kindlustus, kuid te ei saanud talle seda öelda. Ta ei süüdistanud teda; ta ise oleks sama teinud.
  
  "Kes laulis?" küsis Banks.
  
  "Enamasti mina ja Luke."
  
  "Millist muusikat sa mängid?"
  
  "Mis see loeb?"
  
  "Ütleme nii, et olen huvitatud. Palun mind."
  
  
  
  "Seda on raske kirjeldada," vastas Liz.
  
  "Proovi".
  
  Ta vaatas teda, nagu tahaks ta hinnata tema muusikalisi teadmisi. "Noh, tegelikult on kõik lugudes. Me ei ole trendikad ja me ei mängi pikki soolosid ja muud sellist. See on midagi enamat... Kas olete kuulnud David Grayst?"
  
  "Jah".
  
  "Beth Orton?"
  
  "Jah".
  
  Kui Lizi üllatas Banksi tundmine kaasaegse muusikaga, siis ta seda välja ei näidanud. "Noh, me ei ole nagu nemad, aga see on see, mis meid huvitab. Mul on midagi öelda ja võib-olla veidi jazzilikku bluusi. Mängin natuke flööti ja ka orelit."
  
  "Kas teadsite, et Luke käis viiulitundides?"
  
  "Jah. See oleks tore. Tahtsime laieneda, tuua rohkem muusikuid, kuid olime selle suhtes väga ettevaatlikud. Ta vaatas Banksile silma. "Tead, me tahtsime seda tõsiselt teha," ütles ta. "Kuid ilma müügi ja kaubandusliku fookuseta. Oleme juhtunust täiesti muserdatud. Ma mõtlen mitte ainult rühmadena, vaid ka isiklikult.
  
  "Ma mõistan ja hindan seda," ütles Banks. "Kas teil ja Luke'il oli mõni muu suhe? Peale muusika?
  
  "Mida sa silmas pead?"
  
  "Kas sa magasid temaga?"
  
  "Koos Luke'iga?"
  
  "Miks mitte? Ta oli tore mees."
  
  "Aga see on kõik, mis ta oli. Laps".
  
  "Sa ütlesid, et ta on oma aastaid tark."
  
  "Ma tean seda, aga ma ei ole kuradi hällivaras. Pealegi olen ma Ryaniga väga rahul, tänan teid väga. Lizi nägu õhetas.
  
  "Nii et sa polnud kunagi Luke'i tüdruksõber?"
  
  "Mitte kunagi. Ma ütlesin sulle. Olin Ryaniga koos, kui me kohtusime. Kõik oli seotud muusikaga."
  
  
  
  "Nii et pole mingit võimalust, et Ryan teid kahekesi voodist kinni püüdis ja Luke'i tappis ja siis arvas, et ta võiks selle ka raha teenida?"
  
  "Ma ei tea, kuidas saate üldse midagi nii kohutavat soovitada." Liz paistis olevat pisaratele lähedal ja Banks hakkas end sitana tundma. Ta tundus hea laps olevat. Kuid see ei tundunud piisavalt hea olevat. Talle jäi meelde Rose Barlow külaskäik ja ka tema vihane lahkumine. Liz oli Lauren Andersonist noorem ja Banksi sõnul palju tõenäolisem kandidaat Luke'i partneriks. Ta ei teadnud, kui tugev oli Lizi suhe Ryaniga või kui avatud.
  
  "See juhtub," ütles Banks. "Sa oleksid üllatunud. Võib-olla oli see õnnetus, sa lihtsalt ei näinud muud väljapääsu."
  
  "Ma ütlesin sulle. Midagi sellist ei juhtunud. Luke oli bändis, see on kõik."
  
  "Kas Luke on sind kunagi üldse usaldanud," küsis Annie survet pisut leevendades. "Tead, ütle teile, mis tal mõttes oli, mis teda häiris?"
  
  Liz peatus, saavutades rahu. Näis, et ta vaatas Annie paistes punaseid huuli, kuid ei küsinud nende kohta. "Ta kaebas kooli üle palju," ütles ta lõpuks.
  
  "Kas olete kunagi midagi oma kasuisa kohta öelnud?"
  
  "Ragbimängija?"
  
  "Endine jalgpallur"
  
  "Pole tähtis. Ei, mitte nii väga. Ma ei usu, et Luke'ile ta väga meeldis."
  
  "Miks sa seda ütled?"
  
  "Ei midagi erilist. Just nii, nagu ta rääkis."
  
  "Kas sa oled kunagi kohtunud Luke'i vanematega?"
  
  "Ei. Ma arvan, et ta isegi ei rääkinud neile meist, bändist."
  
  "Kuidas sa tead?"
  
  "Lihtsalt minu mulje."
  
  See oli ilmselt tõsi, mõistis Banks. Annie ja tema enda tähelepanekute kohaselt ei paistnud Armitage"idel aimugi, mida Luke tegi poole ajast. "Ta näis olevat millegi pärast mures?"
  
  
  
  "Nagu mis?"
  
  "Mitte midagi," jätkas Annie. "Ta tõi näiteks, kas teda ähvardati või tundis ta, et keegi jälgib teda? Midagi ebatavalist, ebatavalist?"
  
  "Ei, mitte midagi sellist. Nagu ma ütlesin, talle ei meeldinud kool ja ta ei jõudnud ära oodata, millal saab kodust lahkuda. Ma ütleks, et see on päris normaalne, eks?"
  
  Banks naeratas. Selles vanuses oli ta samasugune. Ja hiljem ka. Ja ka tema lahkus esimesel võimalusel kodust.
  
  "Millal sa viimati Luke'i nägid?" küsis Annie.
  
  "Umbes nädal enne tema kadumist. Rühmaproov.
  
  Annie vaatas väikeses toas ringi ja tõusis vaevaliselt püsti. "Kus sa treenid?"
  
  "Kiriku kelder, tänava all. Vikaar on üsna laia silmaringiga noor mees ja laseb meil oma ruumi kasutada seni, kuni me liiga palju lärmi ei tee.
  
  "Ja te pole Luke'i sellest ajast peale näinud?"
  
  "Ei".
  
  "Kas ta on siin kunagi olnud?" küsis Banks. "Selles korteris?"
  
  "Kindlasti. Palju kordi". Liz tõusis püsti, nagu tunneks, et nad lahkuvad.
  
  "Kas ta on kunagi midagi siia jätnud?"
  
  "Nagu mis?"
  
  "Kõik tema asjadest. Teate küll, märkmikud, luuletused, jutud, riided ja muu selline. Otsime kõike, mis aitaks meil mõista, mis temaga juhtus.
  
  "Ta ei jätnud siia kunagi riideid," ütles Liz külmalt, "aga mõnikord jättis ta meile kassette, kui nii mõtlete. Ja võib-olla mõned laulusõnad. Aga..."
  
  "Kas saaksite need kõik meie jaoks kokku panna?"
  
  "Võibolla jah. Tähendab, ma ei tea, mis siin on ja kus kõik on. Kas sa mõtled praegu? Kas saaksite hiljem tagasi tulla?"
  
  "Praegu oleks parim aeg," ütles Banks. "Aitame teil otsida, kui soovite."
  
  "Ei! Tähendab, ei, kõik on korras. Ma leian nad."
  
  
  
  "Kas siin on midagi, mida sa ei taha, et me näeksime, Liz?"
  
  "Seal pole midagi. On vaid üksikud kassetid ja üksikud luuletused, noodid lauludele. Ma ei saa aru, kuidas nad saavad sind aidata. Vaata... kas ma toon need kassetid ja asjad tagasi?"
  
  "Miks sa need tagastaksid?" küsis Annie. "Need olid Luke'i omand, kas pole?"
  
  "Tehniliselt vist. Aga ta tõi need meile. Grupp. Jagama."
  
  "Tõenäoliselt lähevad nad ikkagi pere juurde," ütles Banks talle.
  
  "Luke'i perekond! Aga nad ei hooli. Nad ei saa..."
  
  "Kas ei saa mida, Liz?"
  
  "Ma tahtsin öelda, et nad ei oska tema talenti hinnata. Nad viskavad need lihtsalt minema. Kuidas sa võisid lasta sellisel asjal juhtuda?"
  
  "Te ei saa midagi teha. See on seadus."
  
  Liz niheles jalalt jalale, käed rinnal risti, nagu oleks tal vaja vannituppa minna. "Kuule, kas sa võiksid lahkuda ja tagasi tulla, vähemalt mõneks ajaks, anda mulle natuke aega, et kõik pakkida?"
  
  "Me ei saa seda teha, Liz. Mul on kahju".
  
  "Nii et sa lihtsalt võtad kõik ja annad Luke'i vanematele, niisama? Kas annate mulle isegi aega koopiate tegemiseks?"
  
  "See on mõrvajuurdlus," meenutas Annie talle.
  
  "Aga siiski..." Liz tõusis istukile, pisarate lähedal. "See ei tundu õiglane. Tundub selline ajaraisk.... Ma ei tea. Tema vanemad ei hooli. Me olime nii lähedased."
  
  "Nii lähedal millele?"
  
  "Selle eest, et tegite endast midagi välja."
  
  Banksil oli temast kahju. Ta kahtlustas, et naine tahtis Luke'i salvestisi ja kirjutisi omakasupüüdlikel põhjustel alles jätta, et rühmitus saaks ühel päeval Luke'i ja tema isa sabas edu saavutada. Kui nad ei suutnud seda teha Luke'i hääle ja andega, võiksid nad vähemalt proovida seda teha mõne tema materjaliga. Asjaolu, et Luke tapeti, aitaks kahtlemata tõsta ka avalikku huvi. Banks ei olnud Lizist seetõttu eriti halval arvamusel. Tõenäoliselt oleks ta sama tahtnud, kui oleks olnud tema asemel ja unistanud kirglikult muusikukarjäärist. Ta ei arvanud, et see vähendas tema tõelisi tundeid Luke'i vastu. Kuid teda häiris veel midagi; kuidas naine reageeris, kui ta pakkus, et aitab ringi vaadata. Ta heitis pilgu Annile. See oli üks neist harvadest hetkedest, kus kõik teadsid, mida teine mõtleb.
  
  "Kas teil pole midagi selle vastu, kui me natuke ringi vaatame?" küsis Annie.
  
  "Mida? Miks? Ma ütlesin sulle. Ma annan sulle kõik, mida sa tahad." Ta tõusis püsti ja astus kassettide juurde, valides kolm. "Need on alustuseks. Sissekanded on sisse -"
  
  "Miks sa nii närvis oled, Liz?"
  
  "Ma ei ole närvis".
  
  "Jah, sa oled. Ma arvan, et me peaksime seda kohta vaatama."
  
  "Sa ei saa seda teha. Teil on vaja läbiotsimismäärust."
  
  Banks ohkas. Jällegi. "Oled sa kindel, et tahad seda?" - ta küsis. "Sest me saame selle kätte."
  
  "Siis mine ja tee seda. Osta üks."
  
  Banks vaatas Anniele otsa. "Inspektor Cabbot, kas te läheksite..."
  
  Liz vaatas hämmeldunud ühelt teisele. "Mitte ainult tema. Te mõlemad lähete."
  
  "Seda ei juhtu," ütles Banks. "Üks meist peaks siia jääma, et veenduda, et te midagi ei sega. Me ei teeks oma tööd, kui kaoksime ja laseks narkodiileritel oma kaubad tualetti alla lasta, eks?
  
  "Ma ei ole narkodiiler."
  
  "Ma olen kindel, et see pole nii. Kuid on midagi, mida te ei taha, et me leiaksime. Ma jään siia, kuni inspektor Cabbot saab käskkirja, siis tuleb ta nelja või viie konstaabliga tagasi ja me lööme selle koha puruks."
  
  Liz muutus nii kahvatuks, et Banks kartis, et ta võib minestada. Ta võis öelda, et naine oli tundlik ja talle ei meeldinud teda kiusata, kuid talle ei meeldinud ka see, mis Luke'iga juhtus . "Mis see peaks olema, Liz? Kas annate meile loa nüüd ringi vaadata või teeme seda raskemal viisil?"
  
  
  
  Liz vaatas teda suurte, pisaraid täis silmadega. "Mul pole palju valikut, eks?"
  
  "Alati on valik."
  
  "Sa oleksid ta niikuinii leidnud. Ütlesin Ryanile, et ta oli rumal ta maha jätta.
  
  "Mida leiad, Liz?"
  
  "See on kapis ukse juures, magamiskoti all."
  
  Banks ja Annie avasid ukse juures oleva kapi ja lükkasid magamiskoti kõrvale. Selle all oli kulunud nahast õlakott, nagu see, mida Luke Armitage kandis, kui kiusajad teda turul mõnitasid.
  
  "Ma arvan, et teil ja Ryanil on vaja palju selgitada, kas pole?" Banks ütles.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  15
  
  Sillamess toimus igal märtsil. Lapsena reisis Banks sinna koos oma vanematega. Ta mäletas, kuidas istus isa süles Dodge'i autos, klammerdus selle külge kogu oma jõust, mäletas jämedat hunnikut ja isa jope niiske villa lõhna, kõrgetel postidel lahvatavaid sädemeid. Ta mäletas, kuidas ta kõndis oma emaga käest kinni, sõi suhkruvatti või iirisõunu, samal ajal kui ta sõi brändit, ja isa sõi praetud sibulaga läbi imbunud hot dogi. Ta kuulis oma isa sõimas, kui ta üritas mängukaarte noolemängu visata, ja ema naeris, kui üritas kuldkalapaake lauatennise palle visata.
  
  Aga kui Banks oli neljateistkümneaastane, ei nähtud teda koos vanematega messil surnuna; ta läks koos oma semudega ja laupäeva õhtu oli tore.
  
  Miks paistis ta, kui ta väikesest teeäärsest laadast mööda sõitis, mis talle meelde tuli, et laatadel alati, isegi kuuekümnendatel, mängitakse vana rokenrolli? Alati, kui ta mõtles õhtutele laadaväljakul Pauli, Grahami, Steve'i ja Dave'iga, oli Freddy Cannoni "Palisades Park" või Eddie Cochrani "Summertime Blues" alati peas, valssid keerlesid ja pimedas vilkusid eredad tuled Beatles või Rolling Stones.
  
  Tema lemmikatraktsioon oli Caterpillar, kuid ta pidi minema tüdrukuga. Kui rong lainelistel ringidel kiirust suurendas, rullus poe esikaane taoline tent aeglaselt lahti, kuni kattis kogu sõidu - sellest ka nimi Caterpillar - ja sa olid pimedas, kihutad koos oma tüdruksõbraga. Kui ta oli üksi, meeldisid talle kõige rohkem Walserid ja kiirtee, kuid kõiki sõite on kõige parem jagada tüdrukutega, kui olete neljateistkümneaastane.
  
  Banksi ja tema sõprade jaoks algas mess paar päeva enne selle avamist. Ta meenutas, kuidas sõitis Graham ühel vihmasel pärastlõunal Grahamiga läbi ühise väljaku lõigu - see pidi olema 1965. aastal, sest Graham oli siin ainuke kord, kui kevadlaata peeti - ja vaatas, kuidas eredalt värvitud veoautod sisse sõitsid nagu kahtlased, naeratavad töölised. messid laadivad maha rööbaste ja vagunite osad ning alustavad maagilist protsessi selle kõige kokku panemiseks. Järgmise kahe päeva jooksul naasis Banks, et edenemist kontrollida, vaadata, kuidas töötajad karusselli viimase osa paika panevad, kioskid, müügiletid ja letid püsti panid ning loomulikult oli kõik avamiseks valmis.
  
  Sa pidid pärast pimedat lahkuma. Sellel polnud mõtet, kui eredad värvilised tuled ei vilgunud ja pöörlema ning kui muusika ei oleks vali, kui praetud sibula ja tuhksuhkru lõhn ei leviks ööõhus, segunedes tuntava lõhnaga. vägivallast . Sest laadad olid koht, kus sa läksid kaklema või arveid kokku leppima ja võisid alati näha, et probleemid tekivad kilomeetri kaugusel. Esimesed pilgud, sosinad, juhuslikud kokkupõrked, siis keegi jooksmas, teised taga ajamas, kähmlused ja summutatud karjed, laadatöötajad on alati sellest kõigest kuidagi väljaspool või väljaspool, astuvad kodarate vahele, kui valssid aina kiiremini lähevad, koguvad raha, avaldavad tüdrukutele muljet. oma muretu jurakaga.
  
  Ja tüdrukud... No kõik tüdrukud olid messil paraadil, kõik närimiskummi, miniseeliku ja lauvärviga. Kui sa ei saanud persse laupäeva õhtul, siis sa ei saanud üldse persse, nagu vana ragbi laul ütleb. Noh, keegi ei keppinud Banksit, kuid teda suudleti mõnikord. Sel õhtul oli see Sylvia Dixon, ilus väike blond tüdruk kõrvaltänava tüdrukutekoolist. Nad vaatasid terve öö häbelikult teineteisele otsa, seisid otse sõitude kõrval laudadel ja vaatasid, kuidas ratturid kiljuvad ja karjuvad ning hoiavad kõvasti kinni. Ta oli oma vaikse sõbra Junega, see oli probleem. Mida Graham, õnnista oma hinge, aitas lahendada. Nad olid varsti teel Caterpillari poole ja Banks tundis imelist ootusärevust, kui kaas hakkas nende kohal sulguma.
  
  Kuid hiljem juhtus midagi kummalist.
  
  Banks soovitas tüdrukutel hea ilma korral järgmisel päeval nendega parki minna. Seal oli palju nurgakesi, kus sai murul lamada või vastu puud nõjatuda ja musitada. Ta oli peaaegu kohal, surudes just läbi viimased, pealiskaudsed vastupanujäägid, kui Graham ütles: "Vabandust, ma ei saa homme minna." Kui Banks küsis, miks, naeratas ta vaid ebamääraselt ja vastas oma tavapärase kõrvalepõiklemisega: "Mul on muid asju teha, see on kõik." Tüdrukud ei olnud selle üle õnnelikud ja Banksil polnud enam kunagi võimalust Sylvia Dixoniga kohtuda.
  
  Kuskil Dodgemide lähedal puhkes kaklus, meenus Banksile ja paar vanemat meest tõmbasid selle laiali. Kuid tema peamine mälestus, peale Sylvia rööviku suudlemise ja nõrga põhjuse, miks Graham järgmisel päeval kohtingule jäi, oli see, et Graham maksis. Jällegi. Tal olid ka Benson ja Hedges: neist kümme, king-suuruses, kuldpakendis.
  
  Kui Banks A1-st Peterborough"sse keeras, ajas ta oma pead, püüdes meenutada, kas ta oli kunagi Grahamilt küsinud, kust ta raha sai, kuid ta ei uskunud, et ta seda teinud on. Võib-olla ta ei tahtnudki teada. Lapsed on isekad ja senikaua, kuni neil on tore, ei tunne nad vajadust mõelda, kust see tuleb või kelle arvelt see võib tulla. Kuid polnud palju kohti, kust Grahami vanune laps nii palju raha saaks. Paberring seda ei kataks, aga juhuslik kassas kukkumine küll. Või äkki varastas ta selle oma ema rahakotist?
  
  
  
  Probleem oli selles, et sel polnud suurt tähtsust seni, kuni Grahamil raha oli. See, et ta oli helde, on ütlematagi selge. Aga mida ta selle saamiseks tegi ning kust ja kellelt ta selle sai?
  
  Nüüd leidis Banks end ka mõtlemast, mida pidi Graham sel pühapäeval tegema, mis oli palju olulisem kui Sylvia Dixoni sõbrannaga pargis läbisaamine. Ja ta mäletas teisi aegu, kuni päevani, mil ta kadus, kui Grahamit lihtsalt polnud. Pole põhjust, ei vabandust ega selgitust.
  
  
  
  Annie nägu hakkas valutama, kui ta läks Liz Palmerit küsitlema. Varem oli ta võtnud paar paratsetamooli tabletti, kuid mõju hakkas juba kaduma. Ta võttis veel kaks ja jooksis keelega üle lahtise hamba. Hämmastav. Viimane asi, mida ta vajas, oli reis hambaarsti juurde. See värdjas Armitage. Tema kõrgepalgaline advokaat tormas välgukiirusel jaoskonda ja niipea, kui eestkosteametnik vormistas Armitage"i kuritegelikus kallaletungis süüdistavad dokumendid, kästi tal järgmisel päeval rahukohtuniku ette ilmuda ja ta saadeti koju. Annie oleks tahtnud teda vähemalt ööseks arestikambris jahtumas näha, kuid see polnud nii. Tõenäoliselt oleks ta ka süüdistusest loobunud. Temasugused tegid seda varem.
  
  Kuna Luke Armitage'i mõrv oli kõrgetasemeline juhtum, intervjueerisid Gristorp ja PC Winsome Jackman naabruses samal ajal Ryan Milne'i. Siiani, alates sellest ajast, kui nad ta kolledžist üles võtsid, on Milne olnud umbes sama sõbralik kui Liz.
  
  Annie tõi PC Kevin Templetoni endaga ülekuulamisruumi 2, veendus, et Lizil on oma õigused selged, ja lülitas sisse magnetofonid. Annie selgitas, et seni pole süüdistust esitatud ja kedagi vahistatud. Ta tahtis lihtsalt selgitust selle kohta, kuidas Luke Armitage'i kott koridoris Lizi kappi sattus. Kohtuekspertiisil oli kott ja selle sisu juba käes.
  
  "Sa ütlesid mulle, et viimati nägite Luke'i kiriku keldris bändiproovis umbes nädal enne tema kadumist, eks?" Annie alustas.
  
  Liz noogutas. Ta nõjatus toolil tahapoole ja hakkas oma küünest närima, tundes oma kahekümne ühe aasta vanusest palju noorem välja.
  
  "Kas tal oli õlakott kaasas?"
  
  "Tal oli see alati kaasas."
  
  "Mida see siis teie kapis tegi?"
  
  "Mul pole õrna aimugi".
  
  "Kui kaua see seal on olnud?"
  
  "Peab olema sellest ajast, kui bänd proovi tegi."
  
  "Kas ta tuli esimesena korterisse?"
  
  "Jah".
  
  Annie vaatas Kevin Templetoni poole ja ohkas. "Probleem on selles, Liz," jätkas ta, "et turuväljaku turvakaamerad filmisid Luke'i enne tema kadumist nädal tagasi, eelmisel esmaspäeval, ja siis oli tal kott kaasas."
  
  "See pidi olema midagi uut."
  
  "Ei," ütles Annie. "See oli sama." Ta ei saanud selles muidugi kindel olla - võib-olla oli Luke oma koti Lizile jätnud ja uue ostnud -, kuid ta pidas ebatõenäoliseks, et ka Luke oli kõik oma asjad sinna jätnud. Lõpuks polnud oluline mitte kott ise, vaid selles sisalduv vara: tema sülearvuti, sülearvuti, kaasaskantav CD-mängija, kassetid ja CD-d.
  
  Liz kortsutas kulmu. "No ma ei saa aru, kuidas..."
  
  "Mina ka. Kui sa just ei valeta meile."
  
  "Miks ma peaksin valetama?"
  
  "Oh, lõpetage ära," sekkus Kevin Templeton. "Luke on surnud. Ma ütleksin, et see on päris hea põhjus valetada, kas pole?"
  
  Liz tõmbus edasi. "Ma ei tapnud teda! Sa ei saa arvata, et ma ta tapsin."
  
  "Ma ei tea, mida me peaksime arvama," ütles Annie käsi laiali. "Aga ma olen kindel, et saate meie probleemist aru. Luke ja tema kott lähevad kaduma, siis on Luke surnud ja me leiame tema koti sinu kapist. Natuke kokkusattumus, kas sa ei arva?"
  
  "Ma juba ütlesin teile, ma ei tea, millal ta selle sinna pani."
  
  "Kus sa sel päeval olid?"
  
  "Mis päev?"
  
  "Esmaspäeval, mil Luke kadus."
  
  "Ma ei tea. Kodus vist."
  
  "Oled sa kindel, et ta ei helistanud korterisse ja võib-olla unustas ta oma koti, kui kuhugi mujale läks?" Annie teadis, et annab Lizile vabanduse, kuid see tundus olevat ainus viis teda rääkima panna.
  
  "Ma ei näinud teda".
  
  "Kas tal oli võti?"
  
  "Ei".
  
  "Nii et sa ei saanud hetkekski välja minna ja ta ise tuli sisse?"
  
  "Ma ei saa aru, kuidas."
  
  See on selle ülekuulamisliini jaoks. "Liz, sa ei tee meie tööd sugugi lihtsamaks. Küsin veel kord: kuidas Luke'i kott teie esiku kappi sattus?"
  
  "Ma ütlesin sulle, ma ei tea."
  
  "Ja ma ei usu sind."
  
  "Noh, see on sinu probleem."
  
  "Ei, Liz. See on sinu probleem. Ja see on väga tõsine, kui te meile varsti tõtt ei räägi."
  
  "Võib-olla oli see Ryan," soovitas Kevin Templeton.
  
  Liz näis segaduses. "Ryan? Mida sa silmas pead?"
  
  "Noh," jätkas Templeton, "las ma ütlen teile, mis minu arvates juhtus." Annie noogutas talle. "Ma arvan, et Luke läks pärast turul viibimist teie majja..."
  
  "Ei. Ma ütlesin sulle. Ta ei tulnud sel päeval."
  
  "Las ma lõpetan."
  
  "Aga see pole tõsi! Sa mõtled kõik välja."
  
  "Ole vait," ütles Annie. "Kuula, mida konstaabel Templeton ütleb."
  
  Liz nõjatus oma toolile tagasi. "Pole tähtis".
  
  
  
  "Luke tuli pärast turul viibimist teie majja. See oli õhtu poole. Ryan oli läinud ja te kahekesi arvasite, et teil on aega voodis lebada. Ta oli ilus mees, heas vormis, nägi välja oma vanusest vanem -"
  
  "Ei! Ei olnud. Kõik oli valesti!"
  
  "Aga Ryan tuli koju ja leidis, et sa seda teed. Need kaks läksid tülli ja Luke sai kuidagi surma. Olen kindel, et Ryan ei tahtnud teda tappa, aga sul oli keha süles. Mida sa saaksid teha? Sa ootasid pimedani, siis laadisid Luke'i surnukeha autosse ja sõitsid Hallam-Tharni, kus Ryan ta seinast üles tõstis ja pikali viskas. Ta oleks pidanud uppuma, nagu surnukehad, vähemalt mõneks ajaks, kuni need hakkasid lagunema ja gaasid kogunesid ja kandsid need pinnale, kuid ta ei teinud seda. Tema T-särk jäi vana puu juure külge. Halb õnn. Ryan ei pidanud seda teadma. Ja keegi ei tohtinud Luke'i leida, sest kogu piirkond oli suu- ja sõrataudi tõttu karantiinis. Piirangud. Ministeeriumi mees pidi aga veeproove võtma. Jällegi pole õnne. Ka Ryan ei oleks tohtinud seda teada. Templeton naeratas, näidates oma valgeid hambaid, ja pani käed rinnale risti. "Kuidas mul seni läheb, Liz?"
  
  "See kõik on valed. Midagi sellist ei olnud. Sa teed selle lihtsalt välja, et meile probleeme tekitada. Olen varem kuulnud, et politsei sellist asja teeb.
  
  "Sa oled juba hädas," ütles Annie. "Püüame teid aidata, leida juhtunule seletuse. Võib juhtuda, et kõik juhtus tõesti nii, nagu PC Templeton soovitas. Võib-olla oli see õnnetus. Kui oleks, saaksime aidata. Aga sa pead meile tõtt rääkima."
  
  "Vaata, ma ei tea, kuidas see kott sinna sattus," ütles Liz. "Me pole Luke'i näinud pärast bändi viimast proovi."
  
  "Sa ei tee seda meile lihtsaks," ütles Annie.
  
  "Ma ei saa midagi parata! Mida sa tahad et ma teeksin? Kas mõtlete välja midagi, mis teid rahuldaks?"
  
  "Ma tahan tõde."
  
  
  
  "Ma rääkisin sulle tõtt."
  
  "Sa ei rääkinud meile midagi, Liz."
  
  "Vaata," ütles Templeton, "me saame kontrollida, teate. Meie kriminoloogid on väga head.
  
  "Mida sa silmas pead?"
  
  "Ma mõtlen, et nad otsivad teie korteri selle kurikuulsa peenehambalise kammiga läbi ja kui on mingeid tõendeid rikkumiste kohta, kasvõi tilk Luke'i verd, siis nad leiavad selle."
  
  "Tal on õigus," ütles Annie. "Alustuseks on pokker. Märkasin seda, kui me rääkisime. Te ei näe neid viimasel ajal kuigi sageli. Kui sellel on jälg Luke'i verest või juustest, leiame selle. Ja kui vaibal, põrandalaudade vahel, kraanikausis on mingeid jälgi, leiame need üles."
  
  Liz pani käed rinnale risti ja hammustas huult. Annie võis öelda, et tal läks närvi. Mis see oli? Vere mainimine? Kas Liz teadis, et nad leiavad korterist Luke'i vere jälgi? "Mis lahti, Liz?" ta küsis. "Kas sa tahad mulle midagi öelda?"
  
  Liz raputas pead.
  
  "Ryani intervjueeritakse kohe kõrval," ütles Templeton. "Vean kihla, et ta ütleb neile, et see on teie süü, et sa Luke'i tapsid ja ta pidi surnukeha sinu eest ära viskama."
  
  "Ryan ei teeks seda."
  
  "Isegi kui see oleks tõsi?" küsis Annie.
  
  "Kuid see pole tõsi. Me ei tapnud kedagi. Mitu korda ma pean sulle ütlema?"
  
  "Kuni me teid usume," ütles Annie. "Kuni te leiate rahuldava seletuse selle kohta, kuidas Luke'i kott teie kappi sattus."
  
  "Ma ei tea".
  
  "Aga lunarahanõuded?"
  
  "Aga kuidas nendega on?"
  
  "Kelle idee see oli? Kas see oli Ryani idee? Kas ta pidas seda lihtsaks võimaluseks raha teenida nüüd, kui Luke oli nagunii surnud? Või tegi ta seda selleks, et meid segadusse ajada?
  
  
  
  "Ma ei saa aru mida sa ütlesid".
  
  Annie tõusis püsti ja Templeton järgis seda. "Olgu," ütles Annie linte välja lülitades. "Mul on sellest kõrini. Vii ta kinnipidamisruumi, Kev, ja korralda intiimproovi võtmine. Äkki meil veab ja saame DNA vaste verega seinal. Ja me saame läbiotsimismääruse. Vaatame tema korteri üle tunni aja jooksul. Seejärel räägime mänedžeriga ja uurime, mida Ryan enda kaitseks ütles.
  
  "Olgu, proua," ütles Templeton.
  
  Ja ärge kuratke kutsuge mind prouaks, lisas Annie oma hinge all.
  
  Liz tõusis püsti. "Sa ei saa seda teha! Sa ei saa mind siin hoida."
  
  "Vaata meid lihtsalt," ütles Annie.
  
  
  
  Banks koputas oma vanematemaja välisuksele ja sisenes. Oli varaõhtu ja tal oli enne kella üheksat Michelle'iga kohtumist palju vaba aega. Tema vanemad lõpetasid nõude pesemise ja istusid Coronation Streeti vaatama, täpselt nagu aastaid tagasi, öösel, mil politsei Grahami pärast helistas, õhtul, kui Joey lahkus.
  
  "Pole midagi, ära tõuse," ütles Banks emale. "Ma jään mõnda aega hiljaks. Ma pean välja minema. Ma lihtsalt astusin sisse, et tuua kõigepealt oma kott ööseks."
  
  "Sa ikka jood tassi teed, kas pole kallis?" nõudis tema ema.
  
  "Võib-olla tahab ta midagi tugevamat," soovitas isa.
  
  "Ei, aitäh, isa," ütles Banks. "Tee on hea."
  
  "See on teie otsustada," ütles Arthur Banks. "Päike on juba kõrgel kiirte kohal. Ma joon pudeli õlut, kui sa ärkvel oled, kallis."
  
  Ida Banks kadus kööki, jättes Banksi ja ta isa kohmetusse vaikusesse.
  
  "Kas on edusamme?" küsis lõpuks Banks Sr.
  
  "Mille peal?"
  
  "Sinu vana sõber. Graeme Marshall."
  
  
  
  "Natuke," ütles Banks.
  
  "Sellepärast sa jälle siin oled?"
  
  "Ei," valetas Banks. "See pole minu asi. Homme on matused."
  
  Arthur Banks noogutas.
  
  Banksi ema pistis pea köögiuksest sisse. "Ma tean, et oleksin pidanud sulle midagi ütlema, Alan. Tänapäeval on mu pea nagu sõel. Rääkisin eile Elsie Grenfelliga ja ta ütles, et David tuleb homme jumalateenistusele. Ja see suur mees peaks ka siin olema. Kas poleks põnev kõiki oma vanu sõpru taas näha?"
  
  "Jah," ütles Banks omaette naeratades. Mõned asjad, näiteks rituaal Coronation Streetil - ja jumal tänatud, et programmi alguseni oli jäänud veel kümme minutit - ei muutunud kunagi. Paul Major on Ida Banksi jaoks alati olnud "see mees suur", kuigi ta teadis väga hästi, et tema nimi on Paul. See pidi näitama, et ta ei kiida teda päris heaks. Pangad ei suutnud ette kujutada, miks. Neist kõigist oli kõige heatujulisem Paul Major, kellest sai kõige tõenäolisemalt vannutatud raamatupidaja või pankur.
  
  "Aga kuidas Steve'iga on?" küsis Banks. "Steve Hill?"
  
  "Ma pole temast aastaid midagi kuulnud." ütles Ida Banks ja kadus siis kööki tagasi.
  
  See polnud üllatav. Hills kolis mõisast välja aastaid tagasi, kui Steve'i isa viidi üle Northumberlandi. Pangad kaotasid nende jälge ega teadnud, kus nad praegu elavad. Ta mõtles, kas Steve oli üldse Grahami luude avastamisest kuulnud.
  
  "Ma arvan, et see ei toonud kaasa midagi, millest me rääkisime bussis, kui te viimati siin olite?" ütles Arthur Banks.
  
  "Kraysi ja härra Marshalli kohta? Ilmselt mitte. Kuid see oli kasulik taust."
  
  Arthur Banks köhatas. "Kraydel oli omal ajal taskus üle poole Metropolitani politseist."
  
  "Nii ma kuulsin."
  
  
  
  Proua Banks tõi roosimustriga kandikul oma mehe teed ja õlut. "Meie Roy helistas täna pärastlõunal," ütles ta särades. "Ta palus mul tere öelda."
  
  "Kuidas tal on?" küsis Banks.
  
  "Jõukas," ütles ta. Ta lendab Ameerikasse mõneks ärikohtumiseks, nii et ta tahtis, et me teaksime, et ta on mõneks päevaks ära, juhuks kui peaksime muretsema või mis iganes.
  
  "Oh, hea," ütles Banks, kes arvas oma ema kurvastuseks, et polnud kunagi lennanud kuhugi peale Kreeka. Just nagu vend Roy rääkis oma emale, kui kiire elu tal oli. Ta mõtles, milliseid hämaraid tehinguid Roy Ameerikas teeb. Pole tema asi.
  
  "Ühel õhtul oli teles saade sellest politsei korruptsiooniskandaalist paar aastat tagasi," ütles Banksi isa. "Huvitav, millega mõned teist plaanivad."
  
  Banks ohkas. Määravaks sündmuseks Arthur Banksi elus ei olnud II maailmasõda, millest ta umbes aasta aega eemale jäi, vaid 1982. aasta kaevurite streik, mil Maggie Thatcher ametiühingud laiali ajas ja töötajad põlvili surus. Igal õhtul oli ta aheldatud uudiste külge ja täis töömehe õigustatud nördimust. Banks teadis, et tema isa ei suutnud aastaid vabaneda kuvandist, kuidas tunkedes politseinikud vehivad nälgivate kaevurite mõnitamiseks ületunniviiekesi. Toona oli Banks Londonis salaja, peamiselt narkoasjade asjus, kuid ta teadis, et isa arvates on ta üks neist. Vaenlane. Kas see ei lõpe kunagi? Ta ei öelnud midagi.
  
  "Kuhu sa täna õhtul lähed, kallis?" küsis Ida Banks. "Kas sa käid jälle selle politseinikuga?"
  
  See kõlas tema huulilt nagu kohting. Banks tundis hetkeks süütunnet, et ta ise sellele nii mõtles, ja ütles seejärel: "See on politsei otsustada."
  
  "Mis on sellel pistmist Grahamiga?"
  
  
  
  "Jah".
  
  "Ma arvasin, et sa ütlesid, et see pole sinu asi," sekkus isa.
  
  "Ei ole, aga ma saaksin natuke aidata."
  
  "Aitate politseid uurimisel?" Arthur Banks naeratas. See kasvas üle köhahooks, kuni ta sülitas taskurätikusse.
  
  Õnneks, enne kui keegi jõudis enam sõnagi öelda, hakkas mängima Coronation Streeti tunnuslaul ja igasugune vestlus katkes.
  
  
  
  Detektiiv Superintendent Grist-Thorpe ei külastanud sageli Queens Armsi, kuid pärast seda, kui nad olid ülekuulamised lõpetanud ning Ryan Milne'i ja Liz Palmeri ööseks luku taha pannud, soovitas ta Anniel õhtusöögi ajal tulemusi arutada. Näljane ja janune Annie pidas seda heaks ideeks.
  
  Gristorp, nagu tõeline härrasmees, nõudis, et ta läheks baari jooma, kuigi Annie oleks hea meelega ise läinud. Selle asemel istus ta maha ja tegi end mugavaks. Gristorp hirmutas teda siiski pisut, kuigi ta ei teadnud, miks, kuid tal oli lihtsam olla temaga sellises keskkonnas nagu Queen's Arms kui tema raamatuid täis kontoris, nii et tal oli kahekordselt hea meel, et ta pakkus pubi külastamist. . Kuid tal oli kindlasti hammas lahti, nii et ta peaks toiduga ettevaatlik olema.
  
  Gristorp naasis, pakkudes talle pitsi mõrujooki ja endale pool shamdyt. Nad vaatasid menüü üle, tõmbasid tahvlile kriidiga ja Annie tellis taimetoitlasest lasanje, mis oli mõeldud talle kergeks hoidma, samal ajal kui Gristorp leppis kala ja krõpsudega. Annie mõtles, et vanamees nägi tervem välja kui kunagi varem. Esimesed paar korda, kui ta teda pärast õnnetust nägi, oli ta kahvatu, räsitud ja räsitud, kuid nüüd oli tal luudel veidi rohkem liha ja täpilisel näol soe õhetus. Ta soovitas, et õnnetused ja haigused võtavad sinust palju rohkem energiat, mida vanemaks saad, ja taastumine võtab kauem aega. Aga kui vana ta oli? Ta ei saanud olla palju üle kuuekümne.
  
  "Kuidas see suus tundub?" ta küsis.
  
  "Paistab, et valu on praeguseks kadunud, söör, tänan küsimast."
  
  "Sa oleksid pidanud haiglasse minema."
  
  "See polnud midagi. Lihtsalt pilguheitlik löök."
  
  "Isegi... sellistel asjadel võib olla komplikatsioone. Kuidas Wellsil läheb?
  
  "Viimati kuulsin, ikka haiglas. Armitage andis talle tõelise peksa.
  
  "Ta oli alati kuumpea, see mees. Isegi jalgpallurina. Kuidas on nüüd Palmeri tüdrukuga? Kas seal on midagi huvitavat?"
  
  Annie rääkis sellest vähesest, mida ta Liz Palmerilt oli õppinud, seejärel rüüpas Grist-Thorpe näksimist ja rääkis talle Ryan Milne'i intervjuust. "Ta ütles, et ei tea kotist midagi, ega teadnud ka tema tüdruksõber. Ta ütles mulle, et ta polnud sel päeval kodus ega näinud Luke'i üldse."
  
  "Kas te uskusite teda, söör?"
  
  "Ei. Winsome sõimas teda veidi - ta oskab väga hästi intervjuusid anda, see tüdruk on tõeline tiiger -, aga keegi meist ei saanud temast lahti."
  
  "Mida nad siis varjavad?"
  
  "Ei tea. Võib-olla muudab öö kongis neid veidi pehmemaks.
  
  "Kas te arvate, et nad tegid seda, söör?"
  
  "Kas see on tõsi?"
  
  "Tappis Luke'i ja viskas surnukeha maha."
  
  Gristorp surus huuled kokku ja ütles siis: "Ma ei tea, Annie. Milne'il on vana Banger, nii et neil oli sõiduk. Nagu sina, pakkusin ma välja mingi romantilise nurga, midagi sellist, mis juhtub Luke'i ja Lizi vahel, kuid Milne ei hammusta ja ausalt öeldes ei näinud ma ühtegi märki, et oleksin tabanud naelapea pihta.
  
  "Nii et sa arvad, et seal ei olnud mingit romantilist külge?"
  
  "Luke oli vaid viisteist, aga kui vana oli Liz Palmer?"
  
  
  
  "Kakskümmend üks".
  
  "Minu mäletamist mööda on viimane asi, mida üks kahekümne üheaastane naine tahaks, viieteistkümneaastast kutti. Nüüd, võib-olla kui ta oleks nelikümmend üks..."
  
  Annie naeratas. "Mängupoiss?"
  
  "Kuulsin, et seda nii kutsutakse. Kuid ma arvan siiski, et viisteist on liiga vähe.
  
  "Ma ei tea," ütles Annie. "Režissööri tütar rääkis DI Banksile, et tema arvates lõbutses Luke oma kolmekümnendates eluaastates inglise keele õpetajaga."
  
  "Lauren Anderson?"
  
  "See on see üks."
  
  "On juhtunud kummalisi asju. Mida Alan arvab?
  
  "Sellel väikesel preili Barlowl olid oma põhjused miss Andersonile tüli tekitamiseks." Annie rüüpas õlut. Nektar. "Kuid ma ei ütleks, et see on välistatud, et Luke'il oli suhe temast vanemaga. Kõik, mida ma temast kuulsin, viitab sellele, et ta tundus nii füüsiliselt kui ka vaimselt oma vanusest palju vanem.
  
  "Kuidas emotsionaalselt?"
  
  "Seda, ma ei tea."
  
  "Noh, see on ainus, mis loeb," ütles Gristorp mõtlikult. "See panebki inimesed närvi minema. Nad võivad millestki intellektuaalselt aru saada, midagi füüsiliselt saavutada, kuid emotsionaalne aspekt võib neid tabada nagu kelk, kui nad pole piisavalt küpsed. Eriti haavatavad on teismelised."
  
  Annie nõustus. Tal oli piisavalt kogemusi probleemsete teismelistega, et mõista, et see on tõsi, ja Luke Armitage oli keeruline inimene, täis vastakaid soove ja lahendamata probleeme. Kui lisada sellele veel tema loovus ja tundlikkus, siis Luke oli tõenäoliselt ringluses sama kõikuv kui nitroglütseriin.
  
  "Kas Andersoni naisel on armukade poiss-sõber?" küsis Gristorp.
  
  
  
  "Winsome'i sõnul ei. Ta kaevas natuke. Ainus teave miss Andersoni kohta on see, et tema vennal Vernonil on karistusregister.
  
  Gristorp kergitas põõsaid kulme. "ARUANNE?"
  
  "Mitte midagi väga vastikut. Lihtsalt halvad tšekid."
  
  "Pangajuhi sõnul kirjutasin neid omal ajal mitu. Aga teine õpetaja, Alastair Ford?
  
  "Kevin Templeton ütleb, et on kuulujutte, et ta on gei, kuid ainult kuulujutud. Niipalju kui kõik teavad, pole tal seksuaalelu üldse.
  
  "Kas on tõendeid selle kohta, et Luke Armitage oli ka gei?"
  
  "Mitte ükski. Kuid puuduvad tõendid selle kohta, et ta oleks hetero. Ford on aga tulise iseloomuga, nagu Armitage, ja on juba mitu aastat psühhiaatri juures käinud. Kindlasti on ta tasakaalutu tüüp."
  
  "Nii et seda ei saa välistada?"
  
  "Ei".
  
  "Ja Norman Wells?"
  
  "Tundub vähem usutav, kas pole?"
  
  Kui toit saabus, olid mõlemad piisavalt näljased, et mõneks ajaks rääkimise lõpetada ja süüa, siis võttis Gristorp tempo maha. "Kas teil on mingeid ideid selle kohta, kuidas Luke'i kott sattus sinna, kuhu see sattus, Annie?" - ta küsis.
  
  Annie lõpetas lasanje ja ütles siis: "Arvan, et Luke läks sinna pärast seda, kui ta oli turuplatsil kolme huligaaniga kokku jooksnud. Mis pärast seda juhtus, ma ei tea, aga kas ta suri seal või juhtus midagi, mis sundis ta ilma kotita minema jooksma, mida ta poleks tavaolukorras teinud."
  
  "Nii et seal juhtus midagi?"
  
  "Jah. Kindlasti".
  
  "Aga tema mobiil?"
  
  "Üks neist pisikestest mudelitest, mida saate lihtsalt avada ja sulgeda. Tõenäoliselt poleks ta seda kogu selle rämpsu hulgast leidnud, kui oleks seda kotis hoidnud, nii et ta kandis seda taskus. Igal juhul pole seda veel leitud."
  
  "Kas nad kasutasid seda?"
  
  
  
  "Mitte pärast lunarahakutset. Seda isegi ei lisatud. Võtsin ettevõttega uuesti ühendust."
  
  "Kas kotis on midagi väärtuslikku?"
  
  "Stefan elab seda läbi. Selle põhjal, mida ma olen näinud, ma nii ei arva. Tähendab, sülearvuti maksis šillingi või kaks, aga ma ei usu, et vargus oli siin ajendiks. See..."
  
  "Jah, Annie?"
  
  "Noh, ei olnud teile ega mulle midagi väärtuslikku, mitte midagi käegakatsutavat, aga mulle jäi mulje, et Liz on vähemalt ambitsioonikas ja on võimalus, et nad suudavad sabadega palju kaugemale ja palju kiiremini jõuda. Luke Armitage - või , pigem Neil Byrdi sabadega.
  
  "Ma arvan, et ma olen vist natuke vana veidrik," ütles Gristorp oma konksus nina kratsides, "kuid ma ei saa öelda, et oleksin kunagi Neil Byrdist kuulnud. Ma kindlasti tean, kes ta Luke'i jaoks oli ja mis temaga juhtus, kuid sellega see lõpeb."
  
  "Alan - peainspektor Banks - teab sellest palju rohkem kui mina, söör, kuid Byrd oli omal ajal üsna kuulus. Plaadifirma annab endiselt välja CD-sid seni avaldamata materjalist, suurimatest hittidest ja live-esinemistest, nii et Neil Byrdi tööstus õitseb endiselt, tosin aastat pärast tema surma. Luke päris osa oma isa andest ja kui Liz ja Ryan tahtsid seda ühendust kasutada, on sülearvutis ja tema märkmikus kindlasti palju laulude ja katkendite ideid.
  
  "Aga ta oli alles laps, Annie. Kas tal oli nii palju öelda?
  
  "Asi pole selles, mida te ütlete, söör, vaid selles, kuidas te seda ütlete. Nagu ma olen kuulnud, peamiselt teismeliste äng. Aga point on pealkirjas. Ja et mitte liiga vastik olla, siis asjaolud. Kuulsa roki enesetapu surnud poeg. Sellise reklaamiga ei peaks laulud nii head olema. See teeks Lizi bändi kuulsaks, annaks neile nime ja see on rohkem kui pool edust muusikaäris."
  
  "Kuid juriidiliselt kuuluvad kõik Luke'i asjad nüüd tema perekonnale. Kas nad ei kaebaks kohtusse, kui need inimesed läheksid nii kaugele, et salvestaksid Luke'i laule?"
  
  
  
  "Võib-olla, aga siis oleks juba hilja, kas pole? Ja teate, mida nad ütlevad: ükski reklaam pole halb reklaam. Kohtuasi ainult edendaks Lizi ja Ryani karjääri. See on lihtsalt mõte, söör."
  
  Gristorp lõpetas viimase krõpsu ja lükkas taldriku eemale, et lonksu shandyt võtta. "Nii et sa tahad öelda, et olenemata sellest, kas need kaks tapsid Luke'i või mitte, sattusid nad mingil moel materjali kullakaevandusele ja nad arvasid, et võiksid sellest sama hästi kinni hoida, kuni saavad seda kasutada?"
  
  "Nagu ma ütlesin, härra, see on lihtsalt idee. Kui nad oleksid olnud veidi ettevaatlikumad, oleks nad koti ära visanud ja me poleks midagi teadnud.
  
  "Kuid nad ei arvanud kunagi, et me nende korteri läbi otsime."
  
  "Miks nad seda teeksid? Nad isegi ei teadnud, et keegi oleks Luke'i koos Liziga näinud."
  
  "Aga selle kiriku vikaar, kus nad harjutasid?"
  
  Annie pööritas silmi. "Winsome rääkis temaga. Ütles, et on sellest maailmast nii väljas, et tal polnud aimugi, kes on Luke Armitage või et ta on kadunud.
  
  "Kas Liz ja Ryan oleksid Luke'i tema asjade pärast tapnud?" ta küsis.
  
  "Ma ei usu, söör. Selles peitub probleem. Ükskõik, kuidas te seda vaatate, oleks neil palju parem, kui Luke oleks elus. Ta oleks tõeline peibutis. Noh, ilma temata ... nad lihtsalt annavad endast parima.
  
  "Nii et nad ei saanud tema tapmisest midagi?"
  
  "Ei. Ei, välja arvatud juhul, kui ta kavatseb need näiteks maha jätta ja kogu oma tööd kaasa võtta. Üks neist võib siis koos temaga neist ilma jääda. Või nagu ma varem pakkusin, välja arvatud juhul, kui tekkis mingisugune romantiline suhe ja Ryan sellest teada ei saanud.
  
  "Kriminaalne kirg? Küllap jah. See poleks esimene kord. Me ei saa veel midagi allahinnata. Anname neile veidi aega, loodame, et kohtuekspertiis leiavad midagi ja tegeleme nendega hommikul uuesti.
  
  
  
  "Hea mõte, söör." Annie lõpetas oma pinti.
  
  "Annie, enne kui lahkute...?"
  
  "Härra?"
  
  "Ma ei taha oma nina teiste asjadesse toppida, aga sina ja Alan...?"
  
  "Lihtsalt kolleegid, härra. Ja sõbrad".
  
  Gristorp näis tema vastusega rahul olevat. "Jah," ütles ta. "Hästi. Hästi. Maga natuke, tüdruk. Kohtumiseni kiirel varahommikul."
  
  
  
  Pubi oli jõekaldale lähemal kui kesklinnale, kuigi isegi see polnud väga kaugel. Banks parkis Rivergate'i keskuse juurde ja kõndis ülejäänud tee jalgsi. Oli mõnus õhtu, soojas õhus ei liikunud lehtegi. Päikeseloojang värvis taeva ereoranžiks ja karmiinpunaseks. Pangad võisid näha Veenust madalal silmapiiril ja tähtkujud võtsid pea kohal aeglaselt kuju. Ta tahaks neid kõiki teada, kuid ta nägi ainult Heraklest. See pani ta mõtlema tagasi nendele kohutavatele spagetisaadetele, mida ta kuuekümnendate alguses armastas, kus olid odavad eriefektid, Steve Reeves ja napilt riietatud Silva Koscina.
  
  Michelle jäi viis minutit hiljaks ja Banks istus juba väikese nurgalaua taga, kus oli pits bitterit. Saal oli väike ja suitsune, aga suurem osa rahvast seisis baaris ja mänguautomaadid vaikisid õnneks. Muusika mängis vaikselt, midagi kaasaegse popmuusika sarnast, mida Banks ära ei tundnud. Michelle kandis kitsaid musti pükse ja vöökohalt sisse lükatud rohelist pluusi. Tal oli õlal pruun seemisnahast jope. Banks polnud teda kunagi varem nii juhuslikult riietatuna näinud. Ta polnud ka näinud, et ta nii hea välja näeb. Ta märkas, et ta tegi oma soengud: ei midagi kardinaalset, lihtsalt tegi natuke korda, lõikas tukk maha, värskendas esiletõstmisi. Ja ta pani end veidi meikima, just nii palju, et rõhutada tema rohelisi silmi ja kõrgeid põsesarnu.
  
  Ta tundus oma välimuse pärast piinlikkust tundvat, sest alguses ei tahtnud ta mehe pilku vaadata. Alles siis, kui ta jooki pakkus ja naine kuiva valget veini palus, kiitis ta teda pilgu ja häbeliku naeratusega.
  
  "Aitäh, et tulite," ütles Michelle, kui Banks talle joogi ette sättis ja maha istus.
  
  "Rõõmuga," ütles Banks. "Ma tuleksin ikkagi homme teenistusele, nii et järjekordne õhtu pole suurem asi."
  
  "Ma tean, et sul on kiire."
  
  "Olen kindlustatud. Pealegi vedas meil vahetult enne minu lahkumist. Banks rääkis talle Luke Armitage'i koti leidmisest Liz Palmeri korterist.
  
  "Vaene laps," ütles Michelle. "Ta ei olnud palju vanem kui Graham Marshall, eks?"
  
  "Aasta või nii."
  
  "Miks peaks keegi tahtma sellises vanuses poissi tappa? Mida ta üldse teha saaks?"
  
  "Ma ei tea. See on põhjus, miks me eeldame, et see on pedofiil, kui ohver on nii noor. Võime kergesti ette kujutada, et vanemaid inimesi tapetakse muudel põhjustel, ahnusest või millegi varjamiseks, aga lastega on see raske. See nägi igatahes välja nagu inimrööv, aga mul on kahtlusi. Aga sina? On veel uudiseid?"
  
  Michelle edastas talle Londonis pensionil olnud inspektori Robert Lancasteriga peetud vestluse põhiolemuse, eriti tema märkused Grahami kohta, kes nägi tänaval välja varakult välja.
  
  "Nii et teie endine politseinik arvas, et Grahamil on kuritegevuses tulevik, kas pole?" Banks ütles. "Ma ei tea, kas see on."
  
  "Miks? Kas sulle tuli midagi meelde?
  
  "Ei midagi, tõesti. Tundus, et Grahamil polnud kunagi rahapuudust ja mul polnud õrna aimugi, kust ta selle sai.
  
  "Seal on midagi muud," ütles Michelle. Ta näis olevat otsustusvõimetu, mõtles Banks, kes ei tahtnud talle silma vaadata.
  
  "Jah?"
  
  "Keegi oli minu korteris laupäeval, kui ma Londonis olin."
  
  "Kas sa võtsid midagi?"
  
  
  
  "Ei, niipalju kui ma aru saan, on vaid mõned asjad paigast ära. Kuid kes iganes see oli, oskas ka hästi mu arvutifaile läbi vaadata.
  
  Banksile jäi mulje, et naine ei rääkinud talle kõike, kuid ta ei arendanud seda teemat. Kui ta midagi ei öelnud, oli see ilmselt mõjuval põhjusel, näiteks isikliku piinlikkuse tõttu. Ta ilmselt ei tahaks talle öelda, kui keegi tema aluspesus tuhnib, eks? "Kas seal on midagi?"
  
  "Natuke. Isiklikud märkmed. Peegeldused".
  
  "Juhtumi kohta?"
  
  "Osa sellest."
  
  "Kas te teatasite sissemurdmisest?"
  
  "Muidugi mitte. Antud asjaoludel."
  
  "Kuidas ta siia sattus?"
  
  "Kuidagi parandas lukk ära." Michelle naeratas. "Ära muretse, ma muutsin seda. Lukksepp kinnitas mulle, et nüüd on see koht vallutamatu, nagu kindlus.
  
  "Veel midagi?"
  
  "Võib olla".
  
  "Mida see tähendab?"
  
  "Eile, kui ületasin teed Hazelsi kinnistu lähedal, sain väikese kaubikuga peaaegu löögi."
  
  "Peaaegu?"
  
  "Jah, kahju pole. Ma ei saanud kindel olla, aga ma arvasin, et see oli tahtlik."
  
  "On aimu kes?"
  
  "Numbrimärk oli pimendatud."
  
  "Eeldus?"
  
  "Noh, ma kõhklen seda välja ütlemast, aga pärast puuduvaid märkmikke ja tegevusi ei suuda mu mõtted muudmoodi minna kui Shaw" suunas. Asi on selles, et ma ei suuda seda uskuda, et ta võiks midagi sellist teha.
  
  Pankadel oli vähe raskusi seda uskuda. Ta tundis painutatud politseinikke varem ja tundis neid piisavalt hästi, et teada saada, et nad on nurka surutuna kõigeks võimelised. Paljud politseinikud olid ka lukkude valimises sama osavad kui murdvargad. Aga miks Shaw tundis end nurka surutuna? Ja mida ta tegi? Banks mäletas vaikset tedretähnide, punaste juuste ja väljaulatuvate kõrvadega noormeest, mitte punnis punase ninaga kiusaja, kelleks Shaw oli saanud. "Shaw oli DI Proctoriga meeskonnas, eks?"
  
  "Reg Proctor, jah. Ta läks 1975. aastal ennetähtaegselt pensionile ja suri seejärel 1978. aastal maksavähki. Ta oli kõigest nelikümmend seitse."
  
  "Kas on kuulujutte, vihjeid skandaalile?"
  
  Michelle rüüpas veini ja raputas pead. "Mitte, et ma saaksin paljastada. Tundub, et tal on olnud eeskujulik karjäär."
  
  Banks küsis Michelle'ilt luba ja süütas sigareti. "Shaw ja Proctor olid detektiivid, kes tulid meie majja," ütles ta. "Ilmselt intervjueerisid nad Grahami sõpru ja inimesi mõisas. Kahtlemata oleks teistele meeskondadele pandud muid ülesandeid, kuid millegipärast tahtis keegi Shaw lintidest lahti saada. Shaw ise?"
  
  "Ta oli sel ajal lihtsalt konstaabel," ütles Michelle.
  
  "Õige. Mida ta võib varjata? Tema vihikutes pidi olema midagi, mis süüdistas kedagi teist. Võib-olla Harris või Proctor.
  
  "Sülearvutid on kadunud alates sellest, kui Harris 1985. aastal pensionile läks," ütles Michelle. "Usun, et need oleksid võinud olla tehtud ka enne Proctori surma 1978. aastal."
  
  "Aga miks? Paljude aastate jooksul polnud kellelgi põhjust neid uurida. Graham on kadunud alates 1965. aastast. Milleks jännata dokumentidega, kui mõjuvat põhjust polnud? Ja mis see muud saab olla kui see, et tema surnukeha leitakse ja juhtum uuesti avatakse?
  
  "Absoluutselt," ütles Michelle.
  
  "Tegevus näitaks meile, kuidas uurimine viidi läbi," mõtiskles Banks. "Enamik neist pärines ilmselt Jet Harriselt endalt. Nad näitaksid, millises suunas uurimine läks või ei läinud, selle kuju.
  
  "Naaseme selle vilgatava lähenemisviisi juurde pidevalt," ütles Michelle. "Seersant Shaw vihjas isegi, et nad kõik teadsid, et Brady ja Hindley tegid seda."
  
  
  
  "See on täielik jama," ütles Banks.
  
  "Aeg on õige."
  
  "Kuid see on kõik, mis on tõsi. Sama hästi võiks öelda, et Reggie ja Ronnie tegid seda."
  
  "Võib-olla nad tegid."
  
  Banks naeris. "See on mõttekam kui Brady ja Hindley. Nad tegutsesid siit palju miile. Ei, midagi muud toimub. Midagi, millest me aru ei saa, sest detaile on veel liiga palju puudu. Teine?"
  
  "Ma lähen".
  
  Michelle astus baari ja Banks istus seal ja mõtles, mida kuradit see kõik tähendab. Seni on neil olnud ainult uurimine, mis on keskendunud ainult ühele võimalusele - mööduvale pedofiilile. Neil olid nüüd Bill Marshalli suhted Kraysi, Carlo Fiorino ja Le Phonographe'iga ning asjaolu, et Banks mäletas, et Grahamil oli sageli piisavalt raha, et nende meelelahutuse eest maksta. Ja nüüd puuduvad rekordid. Lingid olid olemas - Graham, Bill Marshall, Carlo Fiorino -, aga kuhu see kõik pärast seda kadus? Ja kuidas Jet Harris sellesse sobitus? Võimalik, et ta ajas asju, kuna Fiorino oli talle raha probleemide vältimiseks saanud. Jet Harris, politseinik paindunud. Peakorteris võetakse see hästi vastu. Aga mis on sellel pistmist Grahami ja tema mõrvaga?
  
  Michelle naasis koos jookidega ja rääkis talle Donald Bradfordi surmast ja tema korterist leitud pornograafiast. "Võib-olla pole seost," ütles ta. "Ma mõtlen, et Bradford võis olla juhusliku sissemurdmise ohver ja paljudel inimestel on pornograafiakogud."
  
  "Õige," ütles Banks. "Aga see tundub natuke nagu kokkusattumus, kas pole?"
  
  "On tõesti."
  
  "Mis siis, kui Bradford kasutaks kioski porno levitamise saidina?" Pangad soovitasid.
  
  "Ja Graham andis selle kätte?"
  
  "Miks mitte? Näis, et ta teadis alati, kuidas endale käed külge panna. See on veel üks asi, mida ma mäletan. Mõni taani aruanne teie Sunday Timesis, söör? Või kuidas oleks Rootsi sodoomiaga teie maailmauudistega, proua? Mõiste "pühapäevane lisand" saab täiesti uue tähenduse, kas pole?
  
  Michelle naeris. "Võib-olla sai ta sellest lihtsalt teada."
  
  "Kas tasub selle eest kedagi tappa?"
  
  "Kes teab? Inimesed tapsid vähema eest.
  
  "Kuid me eeldame ainult seda, et Bradford oli väike pornomüüja."
  
  "Ta oleks pidanud selle hulgimüüjalt ostma, eks? Võib-olla töötas Bradford kellegi heaks, kellel oli kaalul veelgi rohkem?
  
  "Keegi nagu Carlo Fiorino?" Pangad soovitasid. "Ja Harris oli Fiorino palgal? See on võimalik, kuid siiski spekulatsioon. Ja puuduvate märkmikega meid palju kaugemale ei vii."
  
  "Kui just Proctor ja Shaw ei kogemata kogemata oma intervjuude ajal tõe otsa komistasid ja see oli Shaw märkmikesse kirjutatud. Kuigi ma ei tea, kuidas me teaksime. Me ei saa rääkida Harrise ega Proctoriga."
  
  "Võib-olla mitte," ütles Banks. "Kuid me võiksime teha järgmise parima asja. Kas nad olid abielus?
  
  "Harris oli. Mitte Proctor."
  
  "Kas ta naine on veel elus?"
  
  "Nii palju kui ma tean".
  
  "Võib-olla oskab ta meile midagi öelda. Kas sa arvad, et leiad ta üles?"
  
  "Lihtsam kui kunagi varem," ütles Michelle.
  
  "Ja sukeldume pisut sügavamale Donald Bradfordi valdkonda, sealhulgas tema surma asjaoludesse."
  
  "Hästi. Aga seersant Shaw?
  
  "Vältige teda nii hästi kui võimalik."
  
  "See ei tohiks tänapäeval liiga raske olla," ütles Michelle. "Ta on poole ajast haige."
  
  "Löömine?"
  
  "See on see, millele ma oma raha panustaksin."
  
  "Kas sa lähed homme matustele?"
  
  
  
  "Jah".
  
  "Hästi". Banks lõpetas joogi. "Veel?"
  
  Michelle vaatas kella. "Ei. Kas see on tõsi. Ma parem lähen."
  
  "Hästi. Peaks vist ka minema." Banks naeratas. "Ma olen kindel, et mu ema ootab mind."
  
  Michelle naeris. See oli meeldiv heli. Pehme, soe, musikaalne. Banks mõistis, et ta polnud teda varem naermas kuulnud. "Kas ma võin teid sõidutada?" ta küsis.
  
  "Oh ei. Aitäh," ütles Michelle püsti tõustes. "Ma olen kohe nurga taga."
  
  "Siis ma lähen teiega jalutama."
  
  "Sul pole vaja. See on üsna turvaline."
  
  "Ma nõuan. Eriti pärast seda, mida sa mulle just ütlesid.
  
  Michelle ei öelnud midagi. Nad astusid välja pehmesse pimedusse, ületasid tee ja lähenesid Riverside Flatsile, mitte kaugel kohast, kus Banks oli oma auto parkinud. Michelle'il oli õigus; see oli tõesti sülitav kaugus.
  
  "See on kohe teisel pool jõge, kui laat, kui mina olin laps," ütles ta. "See on naljakas, aga ma just mõtlesin sellele alla sõites."
  
  "Kuni minu ajani," ütles Michelle.
  
  "Jah". Banks saatis ta ukse juurde.
  
  "Noh," ütles naine oma võtit koperdades ja naeratas talle lühidalt üle õla. "Head ööd siis".
  
  "Ma lihtsalt ootan ja veendun, et kõik on korras."
  
  "Sa mõtled, kuni olete kindel, et mind ei oota koletised?"
  
  "Midagi sellist".
  
  Michelle avas oma ukse, lülitas tule põlema ja vaatas kiiresti, samal ajal kui Banks seisis ukseavas ja vaatas elutoas ringi. See tundus veidi viljatu, ilma tõelise iseloomuta, nagu poleks Michelle sellele veel oma templit peale pannud.
  
  "Kõik on puhas," ütles ta magamistoast lahkudes.
  
  "Head ööd," ütles Banks, püüdes varjata oma pettumust, et naine polnud teda isegi kohvile kutsunud. "Ja hoolitsege enda eest. Homme näeme".
  
  
  
  "Jah". Ta naeratas talle. "Homme". Siis sulges ta vaikselt ukse tema järel ja riivi tõmbamise hääl tundus palju valjem, kui see arvatavasti oli.
  
  
  
  Gristorpil oli väga hea öelda Anniele, et ta magaks hästi, aga ta ei saanud. Ta võttis veel paratsetamooli ja läks varakult magama, kuid valu suus naasis kättemaksuga. Kõik tal hambad valutasid ja nüüd olid kaks neist lahti.
  
  Armitage'i löök šokeeris teda rohkem, kui ta tahtis Banksile või Gristorpile tunnistada, sest see pani teda tundma sama, mida ta tundis siis, kui ta peaaegu kolm aastat tagasi vägistati: abitu ohver. Seejärel tõotas ta, et ei luba endal enam kunagi selliseid tundeid kogeda, kuid seal, Norman Wellsi raamatukeldri kitsas ja niiskes ruumis tundis ta seda - sügavat, seestpoolt pööravat hirmu naise ees, mehe ees jõuetu. võim ja lihtsalt toore jõud.
  
  Annie tõusis, läks alla ja valas endale värisevate kätega klaasi piima, istus pimedas köögilaua taga ja rüüpas seda väikeste lonksudena. Ta mäletas esimest korda, kui Banks tema majas oli. Nad istusid köögis ja sõid koos, kuni tuled kustusid. Annie mõtles kogu aeg, mida ta teeks, kui ta liigutaks. Lõpuks kutsus naine ta impulsiivselt oma majja, pakkudes restorani või pubisse mineku asemel õhtusööki valmistada, nagu ta soovitas. Kas ta teadis just siis, kui ta seda tegi, mis juhtuma hakkab? Ta ei arvanud nii.
  
  Õhtu lõppedes muutus nende vaim üha pehmemaks, osaliselt tänu rikkalikule chianti kogusele. Kui ta koos Banksiga, kes tahtis sigaretti tõmmata, tagaaeda astus ja kui ta teda kallistas, tundis ta, et väriseb nagu teismeline, kui ta pajatas välja kõik põhjused, miks nad ei peaks tegema seda, mida nad kavatsevad teha.
  
  Noh, nad tegid seda. Ja nüüd on ta selle afääri lõpetanud. Mõnikord ta kahetses seda ja mõtles, miks ta seda tegi. Osaliselt oli see muidugi tema karjääri tõttu. Töötamine samas jaoskonnas kui peainspektor, kellega koos kuradite, oli halb poliitika. Aga võib-olla oli see lihtsalt ettekääne. Pealegi ei olnud see nii mõeldud. Ta oleks võinud töötada mõnes teises kohas, kus võimalused olid sama head, kui mitte paremad kui Lääne ringkonna peakorteris.
  
  Tõsi, Banks näis endiselt oma minevikku, abielusse kiindunud olevat, kuid ta sai sellega hakkama. See oli ka midagi, mis aja jooksul hääbus. Kõigil oli emotsionaalne pagas, kaasa arvatud Anniel endal. Ei, mõtles ta, tema tegude põhjused on temas endas, mitte tema töös ega Banksi minevikus. Lähedus tundus talle ohuna ja mida lähemale ta Banksile jõudis, seda enam tundis ta, et ta lämbub, ja püüdis eemale tõmbuda.
  
  Kas see oleks nii iga mehega, kellega ta kohtus? Kas see oli seotud vägistamisega? Võib-olla, mõtles ta. Või vähemalt osaliselt. Ta polnud kindel, kas ta sellest kunagi täielikult üle saab. Sel õhtul juhtunu tegi talle kindlasti sügavalt haiget. Ta ei arvanud, et teda ei saa parandada, tal oli lihtsalt pikk tee minna. Ta nägi ikka veel aeg-ajalt õudusunenägusid ja kuigi ta ei rääkinud sellest kunagi Banksile, oli seks mõnikord raske, mõnikord isegi valus. Mõnikord põhjustas ainuüksi tungimine, ükskõik kui üksmeelne ja õrn, paanikahoo ja täieliku jõuetuse tunde, mida ta koges esimest korda sel õhtul. Annie teadis, et seksil oli kindlasti ka varjukülg. See võib olla deemonlik, lähedane vägivaldsele, surudes teid ohtlikesse ja ebamäärastesse soovidesse ja tumedatesse piirkondadesse, mis on väljaspool tabu. Pole siis ime, arvas ta, et seksi ideed mainiti nii sageli vägivallaga ühes hingetõmbes. Või et seks ja surm on nii paljude kirjanike ja kunstnike sõnades ja teostes nii tihedalt seotud.
  
  Annie lõpetas piima ja püüdis oma ebatervislikke mõtteid välja naerda. Kuid need tundusid olevat ainsad, kes tema juurde tulid öösel, kui ta oli üksi ega saanud magada. Ta pani veekeetja tee joomiseks sisse ja läks elutuppa oma väikest videokogu sirvima. Lõpuks leppis ta Doktor Živagoga, mis oli alati olnud üks tema lemmikfilme, ja kui tee oli valmis, lebas ta pimedas diivanil aurava kruusiga, jalad enda alla surudes, ja andis end kummitustele. tunnuslaul ja selle aja eepiline armastuslugu.revolutsioon.
  
  
  
  Banks laskus trepist alla ja püüdis pettumusest vabaneda. See oli parimaks, ütles ta endale; viimane asi, mida ta praegu vajas, oli end teise naise pärast lolliks teha. Ja Michelle'il olid oma deemonid, mis iganes nad olid. Tundus, et kõigil olid need olemas. On võimatu elada teatud vanuseni ilma palju segadust tekitamata. Aga miks peaks see alati segama? Miks sa ei võiks seda lihtsalt maha võtta ja oma eluga edasi minna? Miks oli kannatusi nii lihtne aktsepteerida ja rõõmu nii pagana tabamatu?
  
  Korterite nurga taga peatus ta sigareti süütamiseks. Enne kui ta jõudis välgumihkli taskust välja võtta, tundis ta, kuidas miski talle tagant sisse põrutas. Ta koperdas ettepoole ja pöördus näoga poole, kes teda tabas. Vaevalt jõudis ta pilku heita nina ja põrsasilmadele, enne kui löök näkku tema nägemise ja tasakaalu murdis. Teine löök ajas ta jalust maha. Seejärel tundis ta ribides teravat valu ja löögist kõhtu põhjustas ta oksendamise.
  
  Siis kuulis ta koera haukumist ja meeshäält karjuvat läbi valu seinte, pigem tundis, kui nägi, kuidas ründaja kõhkles, ja kuulis teda enne jooksmist sosistamas: "Mine tagasi sinna, kust tulite, muidu on seda rohkem." öösse minema.
  
  Banks põlvitas ja tundis iiveldust, pea rippus rinnal. Issand, ta hakkab selliste asjade jaoks liiga vanaks jääma. Ta üritas püsti tõusta, aga jalad olid ikka liiga pehmed. Siis haaras käsi ta küünarnukist ja tal õnnestus end püsti ajada.
  
  
  
  "Kas teiega on kõik korras, härra?" Banks kõikus ja hingas paar korda sügavalt sisse. See tegi ta enesetunde veidi paremaks. Ta pea käis ikka veel ringi, aga nägemine selgines. Tema kõrval seisis noormees Jack Russelli terjeriga jalutusrihma otsas. "Ainult ma viisin Pugwashi siia jalutama ja nägin, kuidas kaks meest sulle peale hüppasid."
  
  "Kaks? Oled sa kindel?"
  
  "Jah. Nad põgenesid kesklinna poole.
  
  "Aitäh," ütles Banks. "See oli sinust väga julge. Sa päästsid mu peekoni."
  
  "Kas ma saan veel midagi teha? Kas ma peaksin sulle takso kutsuma või midagi?"
  
  Banks peatus, et oma mõtteid näiliselt korda seada, ja heitis seejärel pilgu korterite poole. "Ei," ütles ta. "Ei aitäh. Mul on sõber, kes elab sealsamas. Minuga saab kõik korda ".
  
  "Kui sa oled kindel."
  
  "Jah. Ja veelkord aitäh. Tänapäeval ei viitsi paljud osaleda."
  
  Noormees kehitas õlgu. "Pole probleemi. Tule nüüd, Pugwash." Ja nad läksid minema, liikvel olev mees heitis paar pilku tagasi.
  
  Ikka veel veidi koperdades naasis Banks Michelle'i korterisse ja vajutas sisetelefoni nuppu. Mõni hetk hiljem kajas tema hääl läbi öise õhu. "Jah?" Kes see on?
  
  "See olen mina, Alan," ütles Banks.
  
  "Mis see on?"
  
  "Mul juhtus väike õnnetus. Ma mõtlen, kas..."
  
  Kuid enne kui ta jõudis lõpetada, helistas Michelle talle ja ta suundus tema ukse juurde. Ta juba seisis seal, näis murelikuna ja astus ette, et aidata tal diivanile jõuda. Mitte, et see oleks vajalik, aga tema meelest oli see kena žest.
  
  "Mis on juhtunud?" ta küsis.
  
  "Keegi hüppas mulle peale. Jumal tänatud, et koertega jalutajaid on, muidu oleksin ilmselt praeguseks jões. See on naljakas, kas pole? Arvasin, et satun Nenasse aastaid tagasi ja oleksin peaaegu täna õhtul sinna sattunud.
  
  
  
  "Sa oled pettekujutelm," ütles Michelle. "Istu maha."
  
  Banks tundis istudes ikka veel kerget uimasust ja iiveldust. "Andke mulle paar minutit," ütles ta. "Minuga saab kõik korda".
  
  Michelle ulatas talle klaasi. "Joo," ütles ta.
  
  Ta jõi. Konjak. Pealegi on see hea. Kui kõrvetav jook levis läbi tema jäsemete, tundis ta end veelgi paremini. Ta mõistus sai selgeks ja ta sai kahju hinnata. Mitte palju, tõesti. Ta ribid valutasid, aga ta ei tundnud, et midagi oleks katki läinud. Ta vaatas üles ja nägi Michelle'i tema kohal seismas.
  
  "Kuidas sa end praegu tunnete?"
  
  "Palju parem, aitäh." Banks jõi veel ühe lonksu konjakit. "Kuule," ütles ta, "parem kutsun takso. Ma ei taha sellises seisus eriti sõita, eriti pärast seda. Ta tõstis klaasi. Michelle valas endale ka teise pudeli Courvoisier VSOP-i, mis oli helde abi.
  
  "Hea," ütles ta. "Aga kõigepealt peate laskma mul oma nina uurida."
  
  "Nina?" Banks mõistis, et tema nina ja ülahuul olid tuimad. Ta tõstis käe ja see oli verega kaetud.
  
  "Ma arvan, et see pole katki," ütles Michelle teda vannituppa juhatades, "aga ma parem teen su ära koristada ja enne lahkumist midagi selga panna. Sul on ka huulel väike lõige. See, kes sind lõi, kandis kindlasti sõrmust või midagi.
  
  Vannituba oli väike, peaaegu liiga väike, et kaks inimest saaksid puutumata seista. Banks seisis jalad vastu tualetti, samal ajal kui Michelle pühkis verd niiske näolapiga, piilus siis kappi ja tõmbas välja TCP vedela antiseptikumi. Ta asetas viaali kaelale väikese vatitüki ja kallutas seda, seejärel surus selle õrnalt tema huulele. See tegi haiget ja kibe lõhn võttis tal hinge kinni. Michelle eemaldas puuvilla.
  
  "Kõik on korras," ütles ta.
  
  Ta viskas ühe verise tampooni prügikasti ja valmistas teise ette. Banks jälgis tema nägu enda lähedal, kui ta keskendus vati peale panemisele, hammustes keeleotsa hammaste vahele. Ta püüdis ta pilku, punastas ja vaatas kõrvale. "Mida?"
  
  "Ei midagi," ütles ta. Ta oli nii lähedal, et mees tundis tema keha soojust, konjaki lõhna tema hingeõhus.
  
  "Mine edasi," ütles ta. "Sa tahtsid midagi öelda."
  
  "See on nagu Hiinalinn," ütles Banks.
  
  "Mida sa silmas pead?"
  
  Film "Chinatown". Kas sa ei näinud teda?"
  
  "Mis toimub?"
  
  "Roman Polanski puhus Jack Nicholsonile nina ja Faye Dunaway, noh... ta teeb seda, mida sina praegu."
  
  "Kas ühendab TCP sellega?"
  
  "Noh, ma ei usu, et see oli TCP - ma ei usu, et neil seda Ameerikas on -, kuid idee on sama. Igal juhul on see väga seksikas stseen."
  
  "Seksuaalselt?" Michelle tegi pausi. Banks nägi tema punetavat nahka, tundis kuumust tema põskedelt. Tundus, et vannituba jäi väiksemaks.
  
  "Jah," ütles Banks.
  
  Ta pani talle uuesti salvrätiku peale. Ta käsi värises. "Ma ei saa aru, kuidas TCP lõikamine võib olla seksikas," ütles ta. "Ma mõtlen, mis toimub?"
  
  Nüüd oli ta mehele nii lähedal, et ta tundis, kuidas ta rindu tema kätt nii kergelt puudutas. Ta oleks võinud põlvi painutades oma ülakeha veelgi tahapoole lükata, kuid ta jäi endale kindlaks. "Kõigepealt nad suudlevad," ütles ta.
  
  "Aga kas see ei teeks haiget?"
  
  "Nad lõikasid tal lihtsalt nina. Kas sa mäletad?
  
  "Kindlasti. Kui rumal ma olen."
  
  "Michelle?"
  
  "Mida? Mis see on?"
  
  Banks võttis tema värisevast käest randmest kinni ja tõmbas selle suust eemale, seejärel pani teise käe naise lõua alla ja tassis seda õrnalt, nii et naine vaatas talle otsa, tema säravad rohelised silmad küsisid, kuid hoidsid tema pilku, mitte ei pööranud praegu pilku. . Ta tundis, kuidas süda rinnus peksleb ja põlved värisesid, kui ta tõmbas teda endale lähemale ja tundis, kuidas ta järele andis.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  16
  
  "Sa tulid eile hilja tagasi," ütles Banksi ema ega pöördunud köögivalamu juurest. "Värske tee"
  
  Banks valas endale tassi teed ja lisas veidi piima. Ta ootas sellist reaktsiooni. Tema ema lamas tõenäoliselt öösel kella kaheni ärkvel ja kuulas teda, nagu ka siis, kui ta oli teismeline. Tema ja Michelle otsustasid, et mitmel põhjusel ei olnud tema jaoks hea mõte ööseks tema juurde jääda, kuid vaatamata sellele naeris Michelle idee üle, et ta peab koju oma ema juurde minema.
  
  Ida Banks pöördus ümber. "Alan! Mida sa oma näoga teinud oled?"
  
  "See on jama," ütles Banks.
  
  "Aga see kõik on muljutud. Ja sa lõikasid huule. Mida sa tegid?"
  
  Banks pöördus ära. "Ma ju ütlesin, see on jama."
  
  "Kas sa tülitsesid? Kas sa vahistasid mõne kurjategija? Kas sa sellepärast nii hiljaks jääd? Võiksid helistada." Ta heitis talle pilgu, mis rääkis kõnekalt sellest, mida ta tema valitud karjäärist arvab.
  
  "Midagi sellist," ütles Banks. "Mul oli asju ajada. Vabandust, et ma ei helistanud, aga kell oli nii hilja. Ma ei tahtnud sind üles äratada."
  
  Ema heitis talle etteheitva pilgu, milles ta oli nii hea. "Poeg," ütles ta, "sa peaksid juba teadma, et ma ei saa magada enne, kui oled terve ja terve kodus."
  
  
  
  "Noh, sa oled vist viimased kolmkümmend aastat vähe maganud," ütles Banks ja kahetses seda kohe, kui nägi teist pilku, milles ta oli nii hea, kannatavat märtrit, kelle alahuul värises. Ta tuli juurde ja kallistas teda. "Anna andeks, ema," ütles ta, "aga minuga on kõik korras. Tõepoolest, on."
  
  Ema nuusutas ja noogutas. "No siis," ütles ta. "Ma arvan, et sa jääd näljaseks. Peekon ja munad?"
  
  Banks teadis oma kogemusest, et tema toitmine aitab emal halva öö üle elada. Ta ei olnud nii näljane, kuid ta ei saanud hakkama protestidega, mida ta teadis saada, kui ta küsiks ainult teravilja. Temalgi oli kiire. Michelle soovitas tal minna kontorisse ründaja fotosid vaatama. Ta ei olnud kindel, kas suudab mehe tuvastada, kuigi notsu silmad ja nina oli üsna iseloomulikud. Ometi on ema esikohal; peekon ja munad pidid olema. "Kui see teid ei häiri," ütles ta.
  
  Ema läks külmkapi juurde. "See pole probleem".
  
  "Kus isa on?" küsis ta, kui ema pliidi sisse keeras.
  
  "Alal piirkonnas."
  
  "Ma ei teadnud, et ta ikka veel seal käis."
  
  "See on rohkem suhtlemiseks. Ta pole viimasel ajal eriti kaevanud ega midagi muud taolist teinud. Enamasti ta istub ja viibib kellaajal koos oma semudega. Ja tal on sigaretti või kaks. Ta arvab, et ma ei tea, aga ma tunnen tema lõhna, kui ta koju tuleb.
  
  "Noh, ära ole tema vastu liiga karm, ema."
  
  "Ma ei ole selline. Aga asi pole ainult tema tervises, eks? Mida ma peaksin tegema, kui ta läheb ja kukub surnuks?"
  
  "Ta ei kuku surnuks."
  
  "Arst ütleb, et ta ei tohiks suitsetada. Ja sa peaksid ka lõpetama, kui oled veel noor."
  
  Noor? Sellest on palju aega möödas, kui Banksit nooreks kutsuti. Või tundis ta end noorena. Välja arvatud võib-olla eile õhtul Michelle'iga. Kui ta otsuse tegi, lasi tal end veidi valvata, temast sai hoopis teine inimene, imestas Banks. Ilmselgelt oli ta kellegagi koos olnud kaua aega möödas, nii et nende armatsemine oli alguses aeglane ja ebakindel, kuid see ei teinud asja hullemaks. Ja kui ta oma takistused kõrvale heitis, osutus ta soojaks ja heldeks armukeseks. Michelle oli hell ka Banksi lõhenenud huule ja muljutud ribide tõttu. Ta kirus oma halba õnne, sest sai esimesel ööl, kui temaga magas, lahingus haavata. Ta pidas ka irooniliseks, et sellised füüsilised vigastused on tema elukutse juures nii haruldased, kuid nii tema kui Annie kannatasid teineteisest mõne tunni jooksul. Kahtlemata töötas nende vastu mingi kuri jõud.
  
  Banks mäletas Michelle'i unine suudlus hilisõhtul uksel, kui ta lahkus, tema soe keha surutud tema vastu. Ta jõi lonksu teed. "Kas läheduses on ajalehte?" küsis ta emalt.
  
  "Su isa võttis selle endaga kaasa."
  
  "Siis lähen lihtsalt üle tee." Tema isa võttis niikuinii Daily Maili, samas kui Banks eelistas Independenti või Guardiani.
  
  "Teie peekon ja munad on valmis."
  
  "Ära muretse. Ma tulen tagasi, enne kui nad lõpetavad."
  
  Banksi ema ohkas ja ta suundus väljapääsu poole. Väljas oli soe, aga pilvine ja tundus, et hakkab jälle vihma sadama. Ta vihkas seda pikka, kleepuvat ja umbset ilma. Ajalehekioski sisenedes meenus talle, kuidas kõik oli varem paika pandud, lett teises kohas, riiulid teistmoodi paigutatud. Siis olid ka erinevad ajakirjad ja kaaned: Film Show, Fabulous, Jackie, Honey, Tits-Bits, Annabelle.
  
  Banks meenutas oma vestlust Michelle'iga pubis Donald Bradfordist ja tema pornokollektsioonist ning mõtles, kas ta tõesti tegutseb levitajana. Kui Banks ei suutnud ette kujutada, et Graham libistas Prantsuse fellatio ajakirja The People lehtede vahele ja viskas selle ruumis 42 postkasti, siis Bradfordi hoidis oma varud leti all või tagaküljel. Ja võib-olla komistas Graham selle peale.
  
  
  
  Ta mäletas selgelt, kui esimest korda pornograafilist ajakirja nägi. Mitte ainult need, kus on alasti naised, nagu Playboy, Swank ja Mayfair, vaid ka tõelised pornograafilised ajakirjad, kus inimesed teevad erinevaid asju.
  
  See oli nende pesas puu sees ja huvitaval kombel kuulusid ajakirjad Grahamile. Vähemalt ta tõi need. Kas Banks ei imestanud kunagi, kust Graham need sai? Ta ei teadnud. Ja kui Graham seda mainis, siis Banks ei mäletanud.
  
  Oli soe päev ja neid oli ainult kolm, kuid ta polnud kindel, kas kolmas oli Dave, Paul või Steve. Puu oli kuidagi igihaljas, oksad ja lehed ulatusid maani, kõvad läikivad rohelised lehed, millel olid okkad, meenus talle nüüd ja tundis end libisemas salajasest sissepääsust, kus lehestik polnud liiga tihe, okkad kipitasid ta nahka. . Kui sisenete, tundub ruum suurem, kui see võiks olla, täpselt nagu Doctor Who TARDISe sisemus oli suurem kui väljast. Neil oli palju ruumi istumiseks ja suitsetamiseks ning piisavalt valgust, et lasta neil läbi nilbete ajakirjade. Ka selle koha lõhn oli tagasi, nii et ta tundis seda tee ületamist oodates. Männiokkad. Või midagi sarnast. Ja maas oli nende pehme beež vaip.
  
  Sel päeval pistis Graham kaks ajakirja särgi rinnale ja tõmbas need välja. Tõenäoliselt ütles ta: "Vaadake seda, poisid," kuid Banks ei mäletanud tegelikke sõnu ning tal ei olnud aega rahuneda ja proovida täit mälu taastada. Mõlemal juhul polnud see oluline.
  
  Tähtis oli see, et järgmise tunni jooksul vaatasid kolm teismelist aukartusega mõningaid hämmastavamaid, põnevamaid ja uskumatumaid pilte, mida nad oma elus kunagi näinud olid, inimesi, kes tegid seda, mida nad isegi ei unistanud, võiksid või oleks pidanud. tehtud.
  
  
  
  Tänaste standardite järgi mõistis Banks, et see oli üsna leebe, kuid 1965. aasta suvel nägi neljateistkümneaastane provintsipoiss värvilisi fotosid naisest, kes imeb mehe peenist või kui mees lükkab oma peenist naise tagumikku, oli äärmine šokk. Loomi polnud, mäletas Banks, ja kindlasti mitte lapsi. Enamasti mäletas ta pilte uskumatult suurte rindadega naistest, mõnel neist oli üle näo ja rindade kumerus, ning hästi varustatud inimestega, kes kaldusid neid üle mõistma ja nendega ratsutama. Graham ei andnud ajakirju, mäletas Banks, nii et ainus kord, kui nad said neid vaadata, oli siis ja seal, puu sees. Nimed ja tekst või see, mis talle neist meelde jäi, olid võõras keeles. Ta teadis, et see pole saksa ega prantsuse keel, sest ta oli neid keeli koolis õppinud.
  
  Kuigi see ei muutunud igapäevaseks, meenus Banksile paar teist korda tol suvel, kui Graham tõi jõulupuule ajakirju. Iga kord erinev. Ja siis muidugi kadus Graham ja Banks ei vaadanud sellist pornot uuesti enne, kui temast sai võmm.
  
  Kas see oli siis vihje või mitte? Nagu Michelle eile õhtul ütles, tundus see vaevalt millegi tapmist väärt isegi siis, aga kui see oli osa millestki suuremast - näiteks Cray impeeriumist - ja kui Graham oli sellega seotud omast tahtest, aga lihtsalt laenatud. paar ajakirja, siis võib see olla seotud tema mõrvaga. Igal juhul tasus uurida, kas Banks saaks aru, millest alustada.
  
  Ajalehte puusale surudes ületas Banks tiheda liiklusega tee ja kiirustas koju, enne kui peekon ja munad külmusid. Viimane asi, mida ta tahtis, oli täna hommikul taas oma ema pahandada.
  
  
  
  Vaatamata hilisõhtule oli Michelle oma laua taga ammu enne, kui detektiiv superintendent Shaw tõenäoliselt ilmavalgust näeb. Kui ta üldse viitsib tulla. Võib-olla võtab ta uue haiguslehe. Igatahes viimane asi, mida ta soovis, oli see, et ta hingaks üle õla, kuni Banks ülekuulamisruumis fotosid läbi vaatas. Kontor oli rahvast täis, nii et temal ja Banksil polnud enne asja kallale asumist muud võimalust teha kui kiirelt tere öelda. Ta pakkus talle valida arvutiversiooni või lihtsate vanamoodsate fotoalbumite vahel ja ta valis need albumid.
  
  Ta tundis end pisut häbelik, kui ta sisse astus, ja tal oli ikka veel raske uskuda, et ta oli temaga niimoodi edasi läinud ja temaga maganud, kuigi ta teadis, et tahab. Asi ei olnud selles, et ta päästis ennast või midagi, ega selles, et ta kartis või oleks seksi vastu huvi kaotanud, vaid lihtsalt selles, et ta oli liiga hõivatud Melissa surma tagajärgedega ja tema abielu purunemisega Tediga. Midagi sellist ei koge üleöö.
  
  Ta oli aga üllatunud oma äsja leitud julgusest ja punastas isegi nüüd, kui mõtles, mis tunde see temas tekitas. Ta ei teadnud, milline oli Banksi isiklik olukord, välja arvatud see, et ta oli läbi elamas lahutust. Ta ei rääkinud oma naisest ega lastest, kui tal neid oli. Michelle tundis uudishimulikkust. Ta polnud talle ka Melissast ja Tedist rääkinud ja ta ei teadnud, kas räägib. Vähemalt mõnda aega. See tegi lihtsalt liiga palju haiget.
  
  Ainus tõeline miinus oli see, et ta oli tööl. Aga kus mujal võiks ta kellegagi kohtuda? Inimesed, kes loovad suhteid, kohtuvad sageli oma töökohtadel. Pealegi oli Põhja-Yorkshire Cambridgeshire'ist üsna kaugel ja pärast Graham Marshalli juhtumi lahendamist kahtles ta, kas nad peaksid kunagi uuesti koostööd tegema. Aga kas nad üldse näevad üksteist? See küsimus oligi. Või oli temast rumal suhet ette kujutada või seda tahta. Võib-olla oli see vaid üheöösuhe ja Banksil oli Eastvale'is juba armuke.
  
  Jättes kõrvale oma eelmise õhtu mõtted ja mälestused, asus Michelle tööle. Tal oli sel päeval enne Graham Marshalli matuseid teha paar asja, sealhulgas leida Jet Harrise naine ja helistada dr Cooperile. Kuid enne, kui ta jõudis telefoni vastu võtta, helistas dr Cooper talle.
  
  "Doktor Cooper. Ma kavatsesin sulle täna hommikul helistada," ütles Michelle. "On uudiseid?"
  
  "Vabandust, et teie soovitud teabe hankimine nii kaua aega võttis, kuid ma ütlesin teile, et dr Hilary Wendelli on raske leida."
  
  "Kas teil on midagi?"
  
  "Hilaryl on. Ta ei taha end sellega absoluutselt siduda, mistõttu ei tahaks ta väga ütlusi anda, kui juhtum kunagi kohtusse jõuaks."
  
  "Tõenäoliselt mitte," ütles Michelle, "aga see teave võib mulle kasulik olla."
  
  "Noh, pärast ribi alakülje sälgu hoolikat mõõtmist tegi ta paar eendit ja on üsna kindel, et see on mingi sõjaväenoa. Ta teeb kihla Fairburn Sykesi peale.
  
  "Mis see on?"
  
  "Briti komando nuga. Kasutusele võetud 1940. aastal. 7-tolline kahe teraga tera. Stiilinipp.
  
  "Komando nuga?"
  
  "Jah. Kas sellest on kasu?"
  
  "See võib olla," ütles Michelle. "Tänan teid väga".
  
  "Rõõm on minupoolne.
  
  "Ja palun tänan dr Wendelli minu eest."
  
  "Tuleb alla."
  
  Commando nuga. 1965. aastal lõppes sõda alles paarkümmend aastat tagasi ja paljud neljakümnendates eluaastates mehed võitlesid selles ja pääsesid sellisele noale. Ent Michelle'ile tegi kõige rohkem muret see, et ainus, keda ta teadis ja kes teenis kuningliku mereväe komando rollis, oli Jet Harris; ta mäletas seda lühikesest elulooraamatust, mida ta oli lugenud, kui ta esimest korda Thorpe Woodi juurde jõudis. Teda autasustati ka silmapaistva käitumise medaliga.
  
  
  
  Mõte ajas tal külmavärinad mööda: Jet Harris ise kui mõrvar, kes võttis igal sammul uurimise kõrvale, Bradfordist eemale, võib-olla Fiorino tõttu, soovitas Banks, ja eemale iseendast. See oli üks teooriatest, millega ta kindlasti ei saanud koos Shaw'ga ega kellegi teisega osakonnas kaasa minna. Harris oli kohalik kangelane ja ta vajaks kuradi palju kindlaid tõendeid, kui ta eeldaks, et kellelgi on vähimatki kahtlust, et Jet Harris on tapja.
  
  Umbes tunni pärast pistis Banks pea ülekuulamisruumi uksest välja, kontrollides kahtlemata, kas Shaw on läheduses, ja viis siis ühe raamatu Michelle'ile.
  
  "Ma arvan, et see on tema," ütles ta.
  
  Michelle vaatas fotot. Mees oli hilistes kolmekümnendates, keskmise pikkusega pruunide juustega, halvasti lõigatud, jässaka kehaehitusega, notsu silmadega ja põske ninaga. Tema nimi oli Des Wayman ja tema varasemate kogemuste kohaselt oli teda alaealisest autovargast saati korduvalt kohtusse kaevatud ning seejärel liikus ta avalike korrarikkumiste ja vangistuse juurde. Tema viimane vanglakaristus, üheksa kuud leebemat karistust, määrati varastatud kauba kättesaamise eest ja vabaduses viibis ta veidi üle pooleteise aasta.
  
  "Mis järgmiseks?" küsis Banks.
  
  "Ma lähen ja räägin temaga."
  
  "Kas sa tahad, et ma sinuga kaasa läheksin?"
  
  "Ei. Ma arvan, et oleks parem, kui saaksin teda ilma sinuta üle kuulata. Lõpuks võib see jõuda isiksuste paraadini. Kui süüdistusi esitatakse, tahan olla kindel, et kõik tehakse õigesti.
  
  "Piisavalt," ütles Banks. "Aga ta näeb välja nagu lahe klient." Ta hõõrus lõuga. "Ja tunne ka."
  
  Michelle koputas pliiatsiga huultele ja vaatas üle kontori, kus PC Collins rääkis telefoniga, särgivarrukad üles kääritud ja kritseldas midagi enda ette plokile. Kas ta saaks teda usaldada? Alustuseks oli ta peaaegu sama uustulnuk kui naine ja see tegi talle head. Ta ei näinud kunagi, et ta suhtleks Shaw' ega mõne teise vana jõuguga, veel üks pluss. Lõpuks otsustas ta, et peab kedagi usaldama ja Collins oli selline.
  
  "Ma võtan PC Collinsi," ütles ta ja langetas siis häält. "Vaata, ma pean teiega rääkima paarist asjast, aga mitte siin."
  
  "Pärast matuseid täna pärastlõunal?"
  
  "Olgu," ütles Michelle Des Waymani aadressi märkmikusse kirjutades. "Selleks ajaks peaksin ma härra Waymani tegemistest veidi rohkem teadma. Oh, ja arvake ära, kus ta elab?"
  
  "Kus?"
  
  "Pähklid".
  
  
  
  Sel hommikul uuris Annie oma kabinetis Luke Armitage'i märkmikke ja arvutifaile. Vähemalt tundis ta end veidi paremini vaatamata kehvale ööunele. Lõpuks valuvaigistid mõjusid ja ta ärkas hommikul kell pool kaheksa, ilma et oleks vaevunud doktor Živagoga teist teipi sissegi panema. Täna hommikul, kuigi ta lõualuu tuikas veel veidi, ei valutanud ta peaaegu nii palju kui varem.
  
  Ainus, mis teda Luke'i märkmete juures huvitas, oli kasvav erootika, mis on segatud ebamääraste klassikaliste viidetega Persephonele, Psychele ja Opheliale. Seejärel meenus talle, et Ophelia ei olnud klassikalise mütoloogia tegelane, vaid Hamleti tüdruksõber, keda ajas hulluks tema julm tagasilükkamine. Ta meenutas, et õppis seda näidendit koolis ja pidas seda tol ajal tema maitse jaoks liiga pikaks ja igavaks. Sellest ajast peale on ta näinud mitmeid filmiversioone, sealhulgas üht Mel Gibsoniga Hamletina ja teist Marianne Faithfulliga Opheliat, ning ta meenutas kuidagi pilti Opheliast, mis ujub mööda jõge ja mida ümbritsevad lilled. Kas Luke tundis siis kellegi tagasilükkamise pärast süüdi? Kas ta tappis kättemaksust "naine, keda põlati"? Ja kui jah, siis kelle poolt? Liz Palmer? Lauren Anderson? Rose Barlow?
  
  
  
  Muidugi võivad Luke'i laulude ja luuletuste katkendites korduvad viited "magusatele valgetele rindadele", "kahvatutele põskedele" ja "pehmetele valgetele reitele" olla vaid teismeliste fantaasia. Luke"il oli kindlasti romantiline kujutlusvõime ja Banksi sõnul ei mõelnud teismelised poisid muule peale seksi. Kuid nad võivad osutada ka tõsiasjale, et Luke oli seotud seksuaalsuhtega. Liz Palmer tundus oma eitustest hoolimata tõenäoline kandidaat. Annie ei tohiks ka unustada, et direktori tütre Rose Barlow sõnul võis Luke'i ja Lauren Andersoni vahel midagi juhtuda. Rose oli ebausaldusväärne, kuid võib-olla tasub Laureniga uuesti rääkida, kui tema jaoks Lizi ja Ryaniga asjad ei õnnestu. Rose'il oli Luke'iga side, ehkki alaealine, ja kahtlemata tundis ta end kõrvalejäetuna, kui ta veetis rohkem aega Lizi või Laureniga. Või oli Anniel keegi teine, mõni side, mis tal puudus? Ta tundis, et ta on seda, kuid ükskõik kui kõvasti ta ka ei püüdis, jäi puuduv lüli siiski temast kõrvale.
  
  Tema telefon helises just siis, kui ta Luke'i arvutit välja lülitas.
  
  "Annie, see on Stefan Novak. Ärge pange liiga suuri lootusi, kuid mul võib teile olla häid uudiseid."
  
  "Räägi. Ma võiksin praegu kasutada häid uudiseid."
  
  "Labor ei ole lõpetanud teie DNA proovide ja kuivkiviseina verega vastavusse viimist, nii et ma ei saa teile sellest rääkida, kuid minu meeskond leidis korterist verd."
  
  "Liz Palmeri korter".
  
  "Jah".
  
  "Kui palju?"
  
  "Väga vähe".
  
  "Kus?"
  
  "Mitte seal, kus sa ootasid. Vannitoa kraanikausi alla määritud."
  
  "Nagu keegi oleks temast kummardades kinni haaranud?"
  
  "Võib olla, jah. Kuid seal pole sõrmejälgi ega midagi, vaid väike verelaik.
  
  
  
  "Kas sellest piisab analüüsiks?"
  
  "Oh jaa. Praegu tegeleme sellega. Kõik, mida labor on mulle seni suutnud öelda, on see, et veregrupp ühtib Luke Armitage'i veregrupiga ja et see ei ühti Liz Palmerilt või Ryan Milne'ilt võetud proovidega.
  
  "Aga see on fantastiline, Stefan! Kas sa ei mõista? See põhjustab Luke Armitage'i verekaotuse Liz Palmeri korteris."
  
  "Võib olla. Aga see ei ütle teile, millal."
  
  "Praegu võtan seda, mis võtta annab. Vähemalt annab see mulle järgmises intervjuus eelise.
  
  "See pole veel kõik".
  
  "Mida?"
  
  "Rääkisin just dr Glendenningiga ja ta ütles mulle, et Luke'i veretoksikoloogia test näitab ebatavaliselt suurt diasepaami kogust."
  
  "Diasepaam? See on Valium, kas pole?"
  
  "See on selle üks nimi. Paljud neist. Kuid lõpptulemus on see, et see oli enamasti seedimata.
  
  "Nii et ta suri väga kiiresti pärast ravimi võtmist ja tema kehal ei olnud aega seda seedida?"
  
  "Jah".
  
  "Aga see pole surma põhjus?"
  
  "Mitte kunagi".
  
  "Kas sellest piisaks, et ta tappa?"
  
  "Ilmselt mitte".
  
  "Veel midagi?"
  
  "Korteris? JAH. Narkootikumid. Natuke marihuaanat, LSD-d, ecstasyt.
  
  "Tehing?"
  
  "Ei. Mitte piisavalt. Ma ütleks, et ainult isiklikuks kasutamiseks. Ja ei mingit diasepaami."
  
  "Aitäh, Stefan. Tänan teid väga".
  
  Annie pani telefoni hargi ja mõtles sellele, mida ta just kuulis. Luke veritses Lizi ja Ryani korteris ning tema süsteemis oli seedimata diasepaam. Kust ta selle sai? Tema kohta kogutud teabes ei mäletanud ta narkootikumidest midagi. Ta polnud isegi kindel, et arstid nii noorele inimesele diasepaami välja kirjutasid. Ta peaks vähemalt Robiniga nõu pidama. Kuigi Stefani meeskond polnud korterist midagi leidnud, mõtles Annie jalule tõustes ja jope järele sirutades esimese asjana uurida, kas Lizil või Ryanil on diasepaami retseptid.
  
  
  
  Tema toimiku kohaselt elas Des Wayman kahe magamistoaga nõukogu majas Hazel Way'l, Crescenti lähedal Wilmer Roadi lõpus. Oli keskhommik, kui Michelle ja PC Collins parkisid õue ja kõndisid mööda teed. Taevas oli kaetud hallide pilvedega ja õhk oli niiskusest nii küllastunud, et tundus sooja vihmana. Michelle'i riided kleepusid talle külge ning PC Collins võttis jope seljast ja lasi lipsu lahti. Sellest hoolimata olid tal kaenla all märjad laigud. Tal oli hea meel, et Collins oli temaga. Ta mängis politsei ragbimeeskonnas teist rida ja tema kindlast kohalolekust piisas, et kõik katsetest loobuksid. Niipalju kui Michelle aru sai, ei jälginud neid keegi ja ta ei näinud ümberringi ühtegi beeži kaubikut.
  
  Michelle koputas kriimustatud punasele uksele number 15. Mees, kes selle avas, näis teda nähes üllatunud. See oli Des Wayman, selles pole kahtlust. Tema läikiv nina ja põrsasilmad reetsid ta. Tal olid jalas pleekinud teksad ja lahtine särk.
  
  "Kes sa oled? Arvasin, et see on minu semu," ütles ta muigega. "Ma lahkun. Aga kuna sa oled siin, siis kui sa ühineksid meiega jooma?
  
  Michelle näitas oma teeninduse ID-d ja PC Collins järgis seda. Mehe ilme muutus ettevaatlikuks.
  
  "Härra Wayman?" küsis Michelle.
  
  "Aga kui on?"
  
  "Me tahaksime rääkida, söör. Kas pole midagi selle vastu, kui me sisse tuleme?"
  
  "Nagu ma ütlesin, lähen just välja. Kas me saaksime pubis rääkida?" Ta lakkus huuli ja noogutas Lord Nelson Streeti lõpus asuva pubi poole. Siis vaatas ta Collinsi poole. "Ja sa võid oma kaaslase maha jätta."
  
  "Siin oleks parem, söör," kinnitas Michelle. Kui Wayman ei liigutanud, kõndis naine temast mööda majja. Ta tõusis püsti ja vaatas teda hetkeks, seejärel järgnes talle elutuppa, PC Collins talle järgnes.
  
  Rajatis jättis pehmelt öeldes soovida. Põrandal lebasid tühjad õllepurgid koos ülevoolavate tuhatoosidega. Rasked kardinad olid ette tõmmatud, lastes sisse täpselt nii palju valgust, et segadus valgustaks. Lõhnade segu oli raske tuvastada. Kogunenud tolm, vananenud õlu ja suits kasutatud sokkide ja higi vihjetega. Kuid seal oli midagi enamat: midagi ebamääraselt seksuaalset, mis pani Michelle'i kõhu väänama. Ta tõmbas kardinad lahti ja avas akna. Ma pidin selle viimase kallal nokitsema, kuna see ei avanenud pikka aega ja kiilus selle kinni. PC Collins ulatas abikäe ja lõpuks said nad kaks asja korda. Vaikne niiske õhk väljas ei aidanud palju ja tuba nägi täisvalguses veel hullem välja.
  
  "Mida sa teed?" Wayman oli nördinud. "Ma hindan oma privaatsust. Ma ei taha, et kogu kuradi kinnistu mu aknast välja vaataks."
  
  "Me väärtustame oma tervist, hr Wayman," ütles Michelle. "Me võtame siin juba riske, kuid väike värske õhk võib aidata."
  
  "Sarkastiline lits," ütles Wayman räbalale ja plekilisele diivanile istudes. "Astuge siis asja juurde, kallis." Ta võttis laualt õllepurgi ja rebis keele ära. Vaht voolas üle ja ta lakkus selle ära, enne kui see põrandale kukkus.
  
  Michelle vaatas ringi ega näinud pinda, millel oleks mugav istuda, mistõttu ta tõusis püsti. Akna lähedal. "Esiteks, ära kutsu mind kalliks," ütles ta, "ja teiseks oled sa natukene hädas, Des.
  
  "Mis on uut? Te kõik proovite alati mulle sobida."
  
  "See ei ole seadistus," ütles Michelle, tundes, et PC Collins pöörab talle suurt tähelepanu. Ta ei selgitanud talle autos palju; Ta ütles ainult, et ärge tehke märkmeid. Tal polnud aimugi, mida see kõik tähendas või kuidas see Graham Marshalli juhtumiga seostus. "Kõik on läbi".
  
  Wayman pani käed rinnale kokku. "Nii et öelge mulle, mida ma oleksin pidanud tegema."
  
  "Eile õhtul kella kümne viiekümne viie paiku ründasite teie ja veel üks mees Riverside'i korteri ees üht meest."
  
  "Ma ei teinud midagi sellist," ütles Wayman.
  
  "Des," ütles Michelle ette kummardudes. "Ta nägi sind. Ta valis sind kurikaelte albumist.
  
  See näis teda hetkeks peatavat. Ta kortsutas kulmu ja naine nägi peaaegu, kuidas rattad pöörlevad, käigud tema segaduses ajus otsisid väljapääsu, seletust. "Ta peab eksima," ütles ta. "Tema sõna minu vastu."
  
  Michelle naeris. "Kas see on parim asi, mida saate teha?"
  
  "Tema sõna minu vastu."
  
  "Kus sa oled olnud?"
  
  "Tegelikult oli mul Pig and Whistle'is seltskond või kaks."
  
  "Kas keegi näeb sind?"
  
  "Palju inimesi. See oli väga elav."
  
  "See pole rünnaku toimumiskohast kaugel," ütles Michelle. "Mis kell sa lahkusid?"
  
  "Ei tea. Pärast sulgemist.
  
  "Kas olete kindel, et ei hiilinud paar minutit varem välja ja siis tagasi viimaste tellimuste järele?"
  
  "Ja raisata aega joomisele? Miks ma peaksin seda tegema?"
  
  "Seda ma püüan välja mõelda."
  
  "Mitte mina, preili."
  
  "Näita mulle oma käsi, Des."
  
  Wayman sirutas käed, peopesad üleval.
  
  "Pöörake need ümber."
  
  Wayman tegi, nagu ta palus.
  
  "Kust sa selle nülitud sõrmenuki said?"
  
  "Ma ei tea," ütles Wayman. "Päris sellega vist vastu seina või midagi."
  
  
  
  "Ja see on teie sõrmus," jätkas Michelle. "Terav, ma võin kihla vedada. Piisavalt terav, et kedagi lõigata. Vean kihla, et metallil on endiselt verejälgi," ütles ta. "Piisab, et tuvastada end oma ohvri suvena."
  
  Wayman süütas sigareti ja jäi vait. Isegi avatud aknaga muutus õhk peagi suitsust paksuks. "See on õige," ütles Michelle, "ma olen väsinud millegi pärast vihastamast. PC Collins, jalutame härra Waymaniga ringkonnas ringi ja korraldame isiksuste paraadi. See peaks kõik lõplikult lahendama.
  
  Collins liikus edasi.
  
  "Oota natuke," ütles Wayman. "Ma ei lähe ühtegi jaama. Mul on kohtumine. Inimesed ootavad mind."
  
  "Teie piirkonnas. Ma tean. Aga kui soovite sel lõunal või lähiajal head pinti õlut nautida, siis rääkige meile paremini, mida me teada tahame.
  
  "Aga ma juba ütlesin teile. Ma ei teinud midagi".
  
  "Ja ma ütlesin sulle. Teid on tunnustatud. Lõpeta valetamine, Des. Tee endale teene. Mõelge sellele maitsvale janukustutavale õllele, mis istub seal Lord Nelsoni baaris ja ootab teid. Michelle peatus, et pilt sisse vajuks. Ta ise ei keelduks pitsist, kuigi õlut jõi ta harva. Õhk muutus kiiresti väljakannatamatuks ja ta ei teadnud, kas suudab seda veel kaua taluda. Tal oli veel viimane kaart mängida, enne kui ta pidi Weymani ära võtma. "Probleem on selles, Des," ütles ta, "et inimene, keda sa ründasid, inimene, kes su ära tundis..."
  
  "Jah? Mis temaga on?
  
  "Ta on politseinik. Ta on üks meist."
  
  "Viska maha. Sa proovid seda. Sa üritad mind sundida."
  
  "Ei. See on tõsi. Mida sa enne ütlesid? Tema sõna sinu oma vastu? Arvad, kelle sõna kohtunik usub, Des?
  
  "Keegi ei öelnud mulle..."
  
  "Mida ma sulle ütlesin?"
  
  
  
  "Jää vait. Ma pean mõtlema."
  
  "Sul pole kaua aega. Rünnak politseiniku vastu. See on tõsine süüdistus. Sel juhul pannakse teid vangi palju kauemaks kui üheksaks kuuks.
  
  Wayman viskas oma sigaretikoni tühja õllepurki, viskas selle põrandale ja avas teise. Tema lihavad huuled olid vahust ja õllest märjad. Ta sirutas käe teise sigareti järele.
  
  "Palun ära süüta teist, Des," ütles Michelle.
  
  "Mida sa silmas pead? Kindlasti pole asjad nii hulluks läinud, et tüüp ei saa tänapäeval isegi oma majas suitsetada?
  
  "Kui me lahkume, võite suitsetada, loll," ütles Michelle. "See on siis, kui me lahkume ilma sinuta. Sina otsustad. Eeluurimiskambrites enam ei suitsetata."
  
  Wayman naeris. "Tead," ütles ta rinda punnis, "ma olen praktiliselt üks teist. Ma ei tea, mida te üritate saavutada sellega, et tulete ja omistate selle rünnaku mulle, kui see on alguses politseiasi.
  
  Michelle tundis kerget värinat mööda selgroogu. "Millest sa räägid?"
  
  "Sa tead kuradi hästi, millest ma räägin." Wayman puudutas oma nina. "Ma ütlesin teile, et olin politsei ülesandel. Töötanud salaja. Mõnikord teeb kerge laks pähe ja paar hoiatavat sõna imet. Ma kuulsin, et nad tegid seda vanasti. Ja ära ütle mulle, et sa ei tea, millest ma räägin. Teie ülemus kindlasti teab."
  
  "Ülemus?"
  
  "Jah. Suur kole mees. Numero uno. Detektiiv, neetud superintendent Ben Shaw.
  
  "Näita?" Michelle kahtlustas enam kui pooled, et Shaw oli tema ja Banksi vastu suunatud rünnakute taga, kuid oli jahmunud, kui see kinnitust leidis.
  
  Wayman kallutas purki ja võttis pika lonksu, pühkis siis käeseljaga suud ja irvitas. "Ära paista nii üllatunud, kallis."
  
  
  
  "Superintendent Shaw käskis teil seda teha? Oota hetk. Kas sa ütled mulle, et oled salapolitseinik, kes võtab vastu inspektor Shaw korraldusi?
  
  Wayman kehitas õlgu, võib-olla tajudes, et on liiga kaugele läinud. "Noh, ma ei pruugi olla just see, keda te salaametnikuks nimetaksite, aga ma olen teie ülemusele aeg-ajalt väikese teene teinud. Teate, see on nagu sa annad talle loa, kuhu Curry kraam peideti. Midagi sellist."
  
  "Nii et sa oled Shaw näkk?"
  
  "Aeg-ajalt aitasin hea meelega. Ta võtab mind vastu, kõik on korras. Nii et tehke meile teene ja taganege, siis võib-olla ma ei ütle teie ülemusele, et te mind alati häirite."
  
  "Kas teil beež kaubik on?" küsis Michelle.
  
  "Mida? Mul pole isegi kaubikut. Tumesinine Corsa, kui tahad teada.
  
  "Kas olete kunagi sissemurdmise eest vangis olnud?"
  
  "Sa lugesid mu profiili. Kas olete sissemurdmise kohta midagi märganud?"
  
  Michelle oli läinud. Seega ei olnud Wayman tõenäoliselt vastutav oma korterile tekitatud kahju ja tema elukatse eest. Millegipärast tundis ta, et tal napib kavalust kleidiga tehtu tegemiseks, isegi kui tööandja oli talle Melissast rääkinud. Ta polnud ilmselgelt ainus kaabakas Shaw palgal. Michelle tajus, et PC Collins kuulas teda tähelepanelikult. Ta vaatas talle otsa ja ta kergitas kulme. "Kuule," ütles ta, soovides, et saaks istuda. Kingad tapsid ta. Kuid see ei olnud püüdmist väärt. "Sa oled suures hädas, Des. GBH on üksi piisavalt halb, aga politsei vastu, noh... te ei pea, et ma teile ütleksin..."
  
  Esimest korda näis Wayman murelik. "Aga ma ei teadnud, et ta on politseinik, eks? Mis sa arvad, kas ma teeksin midagi sellist, kui teaksin, kes ta on? Sa arvad, et ma olen hull."
  
  "Aga sa tegid seda, kas pole?"
  
  "Kuhu see viib?"
  
  "See on sinu otsustada, Des."
  
  
  
  "Mida sa silmas pead?"
  
  Michelle ajas käed laiali. "Ma mõtlen, et see on teie otsustada, mis edasi saab. Lõpuks võib see jõuda jaoskonda, advokaatideni, kohtusse. Või võib see siin lõppeda."
  
  Wayman neelatas. "Lõpp? Kuidas? Ma mõtlen... ma ei..."
  
  "Kas ma pean selle välja kirjutama?"
  
  "Sa lubad?"
  
  "Ainult siis, kui sa ütled mulle, mida ma teada tahan."
  
  "Kas asjad ei lähe sellest kaugemale?"
  
  Michelle vaatas PC Collinsi poole, kes näis eksinud. "Ei," ütles ta. "Mida Shaw sulle tema kohta rääkis, keda sina ja su sõber eile õhtul ründasid?"
  
  "Et ta oli põhjamaalt pärit pisikurikael, kes tahtis end meie piirkonnas kehtestada."
  
  "Ja mida palus detektiiv Shaw teil teha?"
  
  "Nip see eos."
  
  "Kas saate olla täpsem?"
  
  "Shaw ei tahtnud teada. Ta lihtsalt palus mul olukorda uurida ja sellega midagi ette võtta. Ta ei öelnud mulle, kuidas ja ta ei tahtnud teada."
  
  "Aga tavaliselt tähendas see vägivalda?"
  
  "Enamik inimesi mõistab, mis on löök ninale."
  
  "Kas te mõistate olukorda nii?"
  
  "Kui sa tahad".
  
  "See on see, mida sa tegid?"
  
  "Jah".
  
  "Kuidas sa teadsid, et ta linnas on?"
  
  "Ma olin valvas. Tundsin ta auto ära, kui ta eelmisel nädalal siin oli.
  
  "Ja kust sa tead, kus ta tol õhtul oli?"
  
  "Pig and Whistle'is helistati mulle mobiiltelefonile."
  
  "Kellelt?"
  
  "Keda sa arvad?"
  
  "Jätka".
  
  "Ta ütles, et meie ühine sõber jõi kõrvaltänaval asuvas pubis ja kui see võimalus avaneb... Noh, ma oleksin pidanud temaga rääkima."
  
  "Aga kuidas ta on...? vahet pole". Michelle mõistis, et Shaw pidi kasutama kogu oma informantide võrgustikku, et jälgida Graham Marshalli juurdluse tulekut ja minekut. Aga miks? Kas peita tõde, et suur kohalik kangelane Jet Harris oli tapja?
  
  "Mida sa siis tegid?"
  
  "Ootasime väljas ja järgnesime teile kahekesi tagasi jõeäärsetesse korteritesse. Olime veidi mures, sest arvasime, et ta võib tulla oma äri lõpetama, näiteks ilma igasuguse lugupidamatuseta, ja me ei pruugi Pig and Whistle'i juurde tagasi pöörduda enne, kui nad teenimise lõpetasid, nii et see oli nii armas ja rõõmus, kui ta läks. otse trepist alla ja tänavale. Me ei ajanud segamini."
  
  "Ja peksmine oli teie idee?"
  
  "Nagu ma ütlesin, selgitab see asja. Mõlemal juhul poleks me talle liiga palju haiget teinud. Meil ei olnud isegi võimalust lõpetada. Mingi tüütu pätt oma koeraga jalutamas hakkas kõvasti lärmi tegema. Asi pole selles, et me ei saaks temaga hakkama, aga see neetud koer ärkas terve tänava üles.
  
  "Ja see on kõik?" küsis Michelle.
  
  Skaudi au.
  
  "Millal sa üldse skaut olid?"
  
  Poiste brigaad, tõesti. Mis nüüd saab? Pea meeles, mida sa lubasid.
  
  Michelle vaatas PC Collinsit. "See, mis nüüd juhtub," ütles ta, "on see, et me lahkume ja teie lähete lord Nelsoni juurde, et end teadvusetuks juua. Ja kui sa mu tee veel kunagi ristute, siis ma hoolitsen selle eest, et teid saadetakse kuhugi, kus sellega võrreldes näeb Lähis-Ida välja nagu alkohooliku paradiis. See on selge?"
  
  "Jah proua." Aga Wayman naeratas. Michelle arvas, et väljavaade juua olevikus kaalub üles igasuguse hirmu tuleviku ees. Ta ei muutuks.
  
  "Kas sa arvad, et saad mulle öelda, mida see kõik tähendas?" küsis PC Collins välja astudes.
  
  
  
  Michelle hingas sügavalt ja naeratas. "Jah," ütles ta. "Muidugi, Nat. Vabandust, et ma sind nii kaua teadmatuses hoidsin, aga arvan, et saad aru, kui kuuled, mida mul öelda on. Ja ma räägin sulle ühe piruka ja pitsi õlle peale. Ma teenin." Ta vaatas ringi. "Aga mitte lord Nelsonis."
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  17
  
  "Kurat, poiss, sa võiksid tulla, Alan," ütles proua Marshall ja ulatas oma mustade kinnastega kätt. "Mu Jumal. Sa olid sõjas."
  
  Banks puudutas ta huult. "Pole midagi," ütles ta.
  
  "Loodan, et tulete tagasi meie majja jooke ja võileibu jooma."
  
  Nad seisid pärast Grahami matuseid kabeli ees kerges vihmasajus. Kõik oli maitsekalt sisustatud, nagu tavaliselt, arvas Banks, ehkki üle kolmekümne aasta tagasi surnud inimese matuseteenistuses oli midagi veidrat. Neil oli tavaline ettelugemine, sealhulgas psalm 23, ja õde Graham pidas lühikese kiidukõne, mille ajal ta oli pisarate äärel.
  
  "Muidugi," ütles Banks proua Marshalli kätt surudes. Siis nägi ta Michelle'i vihmavarju all mööda teed kõndimas. "Vabandage, mul on vaid minut aega."
  
  Ta kiirustas Michelle'ile järele. Teenistuse ajal jäi ta korra või paar talle silma ja naine pööras ta eemale. Ta tahtis teada, mis juhtus. Varem ütles ta, et tahab temaga rääkida. Kas see oli tingitud eilsest õhtust? Kas ta kahetses? Kas ta tahtis talle öelda, et on teinud vea ja ei tahtnud teda enam näha? "Michelle?" Ta asetas õrna käe naise õlale.
  
  Michelle pöördus tema poole. Kui naine talle silma vaatas, naeratas ta ja tõstis vihmavarju, et katta tema pead. "Kas me ei peaks väikese jalutuskäigu tegema?"
  
  
  
  "Suurepärane," ütles Banks. "Kõik on korras?"
  
  "Muidugi on. Miks sa küsid?"
  
  Nii et kõik oli hästi. Banks võiks endale löögi anda. Ta oli nii harjunud tundma, et iga tema samm, iga kohtumine oli nii habras, osaliselt seetõttu, et tema ja Annie kõndisid nagu palliga, et muutis tavapärase käitumise oletatavaks hooletusse jätmiseks. Nad olid avalikult politseinikud - neetud kabelis, pagan. Mida ta temalt ootas? Kas mets tegi talle silmad ette? Minna tema pingile, istuda ta põlvedele ja sosistada talle kõrva igasugust hellust?
  
  "Täna hommikul jaoskonnas tahtsin teile öelda, et mulle meeldis eilne õhtu, aga politseijaoskonnas ma seda vaevalt ütlesin, eks?"
  
  Ta sirutas käe ja puudutas tema valutavat huult. "Mulle meeldis ka."
  
  "Kas sa tuled majja tagasi?"
  
  "Ei ma ei arva nii. Mulle ei meeldi selline asi."
  
  "Mina ka. Aga ma parem lahkun."
  
  "Kindlasti".
  
  Nad kõndisid mööda üht kitsast kruusateed haudade vahel, vihmast tumenenud nikerdatud hauakivid. Raja kohal rippusid jugapuud ja nende lehtedelt tilkus vihmavarjule vihmapiisad, mis plõksusid vihmast tugevamini. "Sa ütlesid, et tahad minuga rääkida."
  
  "Jah". Michelle rääkis talle Dr Wendelli esialgsest tuvastamisest Fairbairn-Sykesi komando noa kohta ja Harrise sõjaaja rekordist.
  
  Banks vilistas läbi hammaste. "Ja sa ütled, et Jet Harris oli komando?"
  
  "Jah".
  
  "Pagan võtaks. See on tõeline ussipurk." Banks raputas pead. "On raske uskuda, et Jet Harris võis Grahami tappa," ütles ta. "Sellel pole lihtsalt mingit mõtet. Mis võimalik motiiv tal võiks olla?
  
  "Ma ei tea. Just see, mille üle me eile spekuleerisime, et ta oli kuidagi seotud Fiorino ja porno reketiga ning Graham sattus nendega kokku. Sellest hoolimata on raske ette kujutada, et keegi Harrise juures ise sama tööd teeks. Ja meil pole tegelikult ühtegi kindlat tõendit; see kõik on vaid kaudne. Igal juhul pole ta ainus kandidaat. Mulle meenus, et proua Walker - tead, naine ajalehekioski juures - ütles midagi Donald Bradfordi kohta, kes on Birmas eriüksuses. ma kontrollisin. Selgub, et see oli komandoüksus.
  
  "Bradford ka? See teeb kõik keeruliseks."
  
  "Noh, vähemalt me teame, et Bradford oli mingil moel pornograafiaga seotud. Meil pole veel isegi tõendeid selle kohta, et Harris oli pervert, "sõnas Michelle. "Ainult Shaw käitumine. Mis toob mind meie intervjuuni Des Waymaniga.
  
  "Mida ta saaks oma kaitseks öelda?"
  
  Michelle rääkis talle Waymani väitest, et Shaw oli eelmisel õhtul rünnaku taga. "Ta eitab kunagi seda öelnud, kui me talle väljakutse esitame, ja olen kindel, et ka Shaw eitab seda."
  
  "Kuid me teame, et see on tõsi," ütles Banks. "See annab meile eelise. See oli Shaw rumal samm. See tähendab, et ta on mures, langeb meeleheitesse. Kuidas oleks teie korterisse sissemurdmisega, kaubikuga, mis üritas teile otsa sõita?
  
  Michelle raputas pead. "Wayman ei tea sellest midagi. Etendus leidis kindlasti kellegi teise, võib-olla mõne targema. Mulle jäi mulje, et Wayman on tugevate käte jaoks hea, kuid ei saanud aru, kuidas paberkotist välja saada.
  
  "Nagu Bill Marshall?"
  
  "Jah".
  
  "Kas sa arvad, et peaksime Shaw'ga vestlema?"
  
  "Varsti. Oleks tore kõigepealt Harrisest veidi rohkem teada saada.
  
  "Ma helistan sulle hiljem".
  
  "Hästi". Michelle pöördus ja jätkas mööda rada kõndimist.
  
  "Kuhu sa nüüd lähed?" küsis Banks.
  
  Ta aeglustas sammu, pöördus ja naeratas talle. "Sa oled väga uudishimulik mees," ütles ta. "Ja sa tead, mis juhtub uudishimulike meestega, kas pole?" Seejärel kõndis ta edasi, jättes Banksi endale järele vahtima. Ta oleks võinud vanduda, et nägi naise õlad naerust värisemas.
  
  
  
  "Olgu, Liz, kas sa räägid meile nüüd tõtt?" küsis Annie kohe, kui ülekuulamisruum oli üles seatud ja lindistused käivitunud.
  
  "Me ei teinud midagi valesti, Ryan ja mina," ütles Liz.
  
  "Ma pean teile meelde tuletama, et teil on õigus advokaadile. Kui te ei saa seda endale lubada, palkame teile advokaadi."
  
  Liz raputas pead. "Ma ei vaja advokaati. See on nagu tunnistamine, et ma tegin seda."
  
  "Nagu soovite. Sa tead, et me leidsime teie korterist narkootikume, kas pole?"
  
  "Seal polnud palju. See oli lihtsalt... Ryanile ja mulle.
  
  "See on ikkagi kuritegu."
  
  "Kas sa arreteerid meid selle eest?"
  
  "Sõltub sellest, mida sa mulle öelda tahad. Ma lihtsalt tahan, et te teaksite, et teil on juba probleeme. Saate olukorda paremaks muuta, rääkides mulle tõtt, või halvendada seda, kui jätkate valetamist. Kuidas see peaks olema, Liz?"
  
  "Ma olen väsinud".
  
  "Mida varem me sellest üle saame, seda varem saate koju minna. Mis see peaks olema?
  
  Liz hammustas oma värisevat alahuult.
  
  "Võib-olla aitaks," ütles Annie, "kui ma ütleksin teile, et leidsime teie vannitoa kraanikausi alt Luke'i vere jälgi."
  
  Liz vaatas teda suurte silmadega. "Aga me ei tapnud Luke'i. Ausalt, me ei tapnud!"
  
  "Räägi mulle, mis juhtus. Veena mind."
  
  Liz hakkas nutma. Annie ulatas talle salvrätikud ja ootas, kuni ta rahuneb. "Kas Luke helistas teile kadumise päeval koju?" ta küsis.
  
  Pärast pikka vaikust ütles Liz: "Jah."
  
  "Tore," õhkas Annie. "Nüüd jõuame millelegi lähemale."
  
  
  
  "Aga me ei teinud talle halba."
  
  "Hästi. Me jõuame selleni. Mis kell ta saabus?
  
  "Aeg? ma ei tea. Varajane õhtu. Võib-olla kell kuus."
  
  "Nii et ta pidi tulema otse turult?"
  
  "Võibolla jah. Ma ei tea, kus ta oli. Mäletan, et ta oli natuke ärritunud, sest ta ütles, et üks koolimeestest tõukas teda väljakul, nii et ta võis sealt otse tulla.
  
  "Mis korteris juhtus?"
  
  Liz vaatas oma näritud küüsi.
  
  "Liz?"
  
  "Mida?"
  
  "Kas Ryan oli seal?"
  
  "Jah".
  
  "Kogu aeg? Isegi siis, kui Luke saabus?"
  
  "Jah".
  
  Niisiis, see lükkas ümber Annie teooria, et Ryan segas midagi Lizi ja Luke'i vahel. "Mida te kolm tegite?"
  
  Liz tegi pausi ja hingas siis sügavalt sisse. "Kõigepealt sõime midagi," ütles ta. "See pidi olema teeajal."
  
  "Mis siis?"
  
  "Me lihtsalt rääkisime, vaatasime mõnda laulu."
  
  "Ma arvasin, et sa teed oma proove kiriku keldris."
  
  "Meil on. Aga Ryanil on akustiline kitarr. Mängisime lihtsalt paari seadega, see on kõik."
  
  "Ja siis?"
  
  Liz vaikis taas ja ta silmad täitusid pisaratega. Ta jooksis käega üle näo ja ütles: "Ryan veeretas liigest. Luke... ta on... nagu neitsi, tead, kui asi puudutab narkootikume. Tähendab, me oleme varemgi pakkunud, et jagame, aga ta ütles alati ei.
  
  "Mitte sel õhtul?"
  
  "Ei. Sel õhtul ütles ta jah. Esimest korda. See oli nagu ta... tead... tahtis oma süütust kaotada. Ma ei tea miks. Ma arvan, et ta lihtsalt tundis, et on aeg.
  
  
  
  "Mis on juhtunud?"
  
  "Esialgu ei midagi erilist. Ma arvan, et ta oli pettunud. Paljude jaoks on see esimene kord."
  
  "Mida sa siis tegid?"
  
  "Suitsutasime veel ja tundus, et see töötab. See oli päris kange asi, hašiš opiaadiga. Algul hakkas ta itsitama, siis vajus endasse.
  
  "Mis siis valesti läks?"
  
  "See oli siis, kui Ryan tegi CD koos Neil Byrdiga. Tead, see uus kollektsioon, Suvi, mida kunagi polnud.
  
  "Mida ta tegi?" Annie võis ette kujutada, millist mõju avaldaks selline asi Luke'ile, kui ta oleks kange marihuaana mõju all. See ei pruukinud olla tõsiselt ohtlik narkootikum, kuid see võib muuta inimesed paranoiliseks ning see võimendas ja võimendas emotsioone. Annie teadis; ta suitsetas seda rohkem kui üks kord teismelisena. Ta küsis end kokku võttes: "Kuidas Luke muusikale reageeris?"
  
  "Ta sai vihaseks. Ta sai lihtsalt vihaseks. Ryan arvas, et oleks hea mõte teha Neil Byrdi laul, kui Luke laulaks. Ma mõtlen, et see tõmbaks palju tähelepanu.
  
  "Kas sa ei saanud aru, kui segaduses oli Luke oma tegelikust isast? Kas sa ei teadnud, et ta pole kunagi Neil Byrdi muusikat kuulanud?
  
  "Jah, aga me arvasime, et nüüd on aeg seda proovida," protesteeris Liz. "Arvasime, et tema meel on uutele asjadele avatud, uimastitest pehmenenud, et ta näeb suure tõenäosusega, kui ilus on tema isa töö."
  
  "Millal ta oli desorienteeritud, ülitundlik?" Annie raputas umbusklikult pead. "Sa oled palju rumalam, kui ma arvasin. Loll või nii isekas ja pilguheitlik, et see on peaaegu sama asi.
  
  "Aga see pole aus! Me ei mõelnud midagi halba."
  
  "Tore," ütles Annie. "Ütleme nii, et olete lühinägelikkuses süüdi ja liikusite edasi. Mis edasi sai?
  
  "Algul mitte midagi. Tundus, et Luke lihtsalt kuulas seda laulu. Ryan mängis temaga akorde, proovides harmooniat. Järsku läks Luke lihtsalt hulluks. Ta lõi Ryani käest kitarri, astus CD-mängija juurde, võttis plaadi välja ja hakkas proovima seda kaheks murda.
  
  "Mida sa tegid?"
  
  "Ryan võitles temaga, kuid Luke oli nagu vaevatud mees."
  
  "Aga veri?"
  
  "Lõpus Ryan lihtsalt lõi teda. Sealt tuli veri. Luke jooksis vannituppa. Olin kohe tema taga, et näha, kas temaga on kõik korras. Verd polnud palju, tundus nagu ninaverejooks. Luke vaatas peeglisse ja hakkas jälle hulluks minema ning peeglit rusikatega peksma. Püüdsin teda rahustada, kuid ta tõukas mu eemale ja lahkus.
  
  "Ja see oligi?"
  
  "Jah".
  
  "Keegi teist ei läinud talle järele?"
  
  "Ei. Arvasime, et ta tahab lihtsalt üksi olla.
  
  "Ebastabiilne 15-aastane tüdruk, kellel oli halb uimastikogemus? Olgu, Liz. Sa ei saa ju nii loll olla, eks?"
  
  "Noh, me olime ka kõrgel. Ma ei ütle, et olime kõige ratsionaalsemad, mis üldse olla saime. See lihtsalt tundus... ma ei tea. Ta langetas pea ja nuttis.
  
  Kuigi Annie uskus Lizi juttu, oli tal raske kaastunnet esile kutsuda. Kuid juriidilisest seisukohast olid kõik nende vastu esitatud süüdistused väikesed. Kui hoolimatut hooletust suudeti tõestada, võib nende tapmises süüdistamine olla veniv, kuid vaatamata Luke'i uimastamisele meenutas Annie endale, et ta ei teadnud ikka veel, kuidas ta suri või miks.
  
  "Kas sa tead, kuhu ta läks pärast teie korterist lahkumist?" küsis Annie.
  
  "Ei," ütles Liz nutmise vahel. "Me ei näinud teda enam kunagi. Vabandust. Mul on nii kahju".
  
  "Kas teie või Ryan andsite Luke'ile Valiumi, et teda rahustada?"
  
  Liz kortsutas kulmu ja vaatas Anniele läbi pisarate otsa. "Ei. Me ei teinud selliseid asju."
  
  
  
  "Nii et teil ei olnud kunagi majas Valiumit?"
  
  "Ei".
  
  "Ja kas te ei saa mulle midagi muud öelda?"
  
  "Ma rääkisin sulle kõik." Ta vaatas punetavate silmadega Anniele otsa. "Kas ma võin nüüd koju minna? Ma olen väsinud".
  
  Annie tõusis püsti ja kutsus mundrikandja. "Jah," ütles ta. "Aga ärge minge liiga kaugele. Me tahame teiega uuesti rääkida."
  
  Kui Liz ära viidi, sulges Annie enda järel ülekuulamisruumi ukse, istus tagasi ja pani käed tuikavale peale.
  
  
  
  "Veel üks jook, Alan?"
  
  Banksi õlleklaas oli pooltäis ja ta oli just kokku leppinud, et läheb samal õhtul koos Dave Grenfelli ja Paul Majoriga välja jooma, nii et ta keeldus proua Marshalli pakkumisest ja sõi hoopis teise potilihavõileiva. Samuti oli õlu naabrite poolt kodupruulitud ja maitses täpselt nagu see.
  
  "Teate, mul on hea meel, et me seda tegime," jätkas proua Marshall. "Teenus. Ma tean, et mõned inimesed võivad seda kogu selle aja pärast rumalaks pidada, kuid see tähendab mulle palju.
  
  "See ei kõla rumalalt," ütles Banks toas ringi vaadates. Enamik külalistest olid sugulased ja naabrid, tunnistasid mõned Banks. Seal olid nii Dave'i ja Pauli vanemad kui ka Banksi vanemad. Taustal kõlas Pachelbeli Canon. Grahamile see ei meeldiks, mõtles Banks. Või ilmselt mitte. Kui ta oleks elus, muutuks tema maitse kahtlemata, nagu ka Banksi oma. Sellest hoolimata tahtis ta väga kuulata "Ticket to Ride" või "Suveööd" või "Mr. Tambourine Man".
  
  "Ma arvan, et see tähendas meile kõigile palju," ütles ta.
  
  "Aitäh," ütles proua Marshall pisarsilmil. "Oled sa kindel, et sa rohkem ei taha?"
  
  "Ei aitäh".
  
  Proua Marshall on läinud. Banks märkas Bill Marshalli kamina kõrval tugitoolis, tekk süles, hoolimata palavast päevast. Kõik aknad olid lahti, aga maja oli ikka liiga lämbe. Banks nägi Pauli rääkimas võõra paariga, tõenäoliselt vanade naabritega, ja Dave'i vestlemas Grahami õe Joaniga. Tema enda vanemad rääkisid härra ja proua Grenfelliga. Tundes looduse kutset, pani Banks oma klaasi puhvetkapile ja läks üles.
  
  Kui ta kapis lõpetas, märkas ta, et Grahami vana toa uks oli lahti, ja ta nägi üllatusega, et seintel oli veel päevade tagune kosmoseraketi tapeet, mida ta mäletas. Ahvatletuna kummalisest vaatepildist, rändas ta väikesesse magamistuppa. Muidugi on kõik muu muutunud. Voodi oli kadunud koos väikese klaasesitusega raamatukapiga, mis Banksi meelest oli enamasti täis ulmet. Ainus tuttav ese oli vastu seina nõjatud korpuses. Grahami kitarr. Nii et nad hoidsid seda kõik need aastad.
  
  Kindel, et keegi ei vaidle vastu, istus Banks kõva seljatoega toolile ja võttis kitarri korpusest välja. Graham oli tema üle nii uhke, mäletas ta. Muidugi, ta tahtis elektrilist John Lennoni stiilis rickenbackerit, kuid ta oli surmasõltuvuses kasutatud akustikaga, mille vanemad olid talle 1964. aasta jõuludeks ostnud.
  
  Banks mäletas sõrmitsemist isegi pärast kogu seda aega ja tabas C-akordi. Tugevalt ärritunud. Ta tegi grimassi. Selle seadistamine oleks praegu liiga suur väljakutse. Ta mõtles, kas proua Marshall soovib seda mälestuseks jätta või kaalub selle müümist. Kui naine sooviks, ostaks ta selle temalt hea meelega. Ta komistas häälest väljas G7 kitarri ja sirutas käe, et asetada kitarr tagasi korpusesse. Seda tehes arvas ta, et kuulis midagi naise sees libisemas. Ta raputas õrnalt kitarri ja seal see oli jälle: midagi kriibib sees.
  
  Uudishimulikuna tõmbas Banks sidemed lõdvemaks, et sisse pääseda. Väikese mängu ja värisemisega õnnestus tal haarata kinni sellest, mis tundus nagu jäik volditud paberitükk. Ta tõmbas selle ettevaatlikult välja ja märkas kuivanud kleeplinti, millega Graham oli selle kitarri sisemusse kleepinud. See tegi temast seda, mida ta üritas varjata.
  
  Ja kui Banks selle lahti pakkis, sai ta aru, miks.
  
  See oli foto Grahamist laiali laotatud lambanahast vaibal suure ehitud kamina ees, käed selja taga, peopesad teda toetamas, jalad väljasirutatud. Ta naeratas kaamerasse flirtivalt ja teadlikult.
  
  Ja ta oli täiesti alasti.
  
  
  
  Michelle'il vedas, et ta leidis Cambridge'is Long Roadil, Long Roadi kuuenda klassi kolledži territooriumi vastas, umbes saja jardi kaugusel endise proua Harrise pretensioonikast Tudori mannekeenide hunnikust. Väljas sadas ikka veel vihma, nii et ta võttis oma auto tagaistmelt vihmavarju.
  
  Jet Harrise endise naise leidmine polnud nii raske. Michelle'i eluloolises brošüüris oli kirjas, et tema neiupõlvenimi oli Edith Dalton ja ta oli Harrisega abielus kakskümmend kolm aastat, aastatel 1950-1973, ning et ta oli temast kümme aastat noorem. Mõne hoolika järelepärimise käigus kontoris selgus, et pensionil riigiteenistuja Margery Jenkins külastas teda aeg-ajalt ja ta andis Michelle'ile hea meelega aadressi. Ta rääkis talle ka, et endine proua Harris abiellus uuesti ja teda kutsutakse nüüd proua Giffordiks. Michelle lootis, et tema taotluste olemus ei jõua Shawini enne, kui ta on saanud vajaliku teabe, olgu see mis tahes. Ta polnud isegi kindel, mida proua Gifford võiks või tahaks talle öelda.
  
  Ukse avas sihvakas elegantselt riietatud hallipäine naine ja Michelle tutvustas end. Hämmeldunud, kuid huvitatud ilmega juhatas proua Gifford Michelle'i suurde elutuppa. Siin ei olnud mingit segadust, oli vaid valge kolmeosaline komplekt, erinevad antiiksed kapid, mis olid täis kristalli topitud, ja suur puhvetkapp vastu seina. Proua Gifford ei pakkunud midagi karastusjookide näol, vaid istus risti ja süütas kuldsest välgumihklist sigareti. Michelle märkas, et tal oli kalkuleeriv pilk silmade ümber, silmadesse endisse, ahtrisse lõua ja teravatesse põsenurkadesse. Ta oli ka oma seitsmekümnendate aastate kohta väga hästi säilinud ja sügava päevitusega, mida ta sel suvel Inglismaal poleks saanud.
  
  "Algarve," ütles ta, nagu oleks ta Michelle'i pilku märganud. "Tulin tagasi eelmisel nädalal. Meil abikaasaga on seal tore väike villa. Ta oli arst, ilukirurg, aga nüüd muidugi pensionil. Igal juhul, mida ma saan teie heaks teha? Võmmide helistamisest on palju aega möödas."
  
  Nii tõusis Edith Dalton jalule pärast 23 aastat kestnud abielu Jet Harrisega. "Lihtsalt teave," ütles Michelle. "Kas olete Graham Marshalli juhtumist kuulnud?"
  
  "Jah. Vaene poiss". Proua Gifford koputas oma sigareti klaasist tuhatoosi servale. "Mis temaga on?"
  
  "Selle uurimise eest vastutas teie abikaasa."
  
  "Ma mäletan".
  
  "Kas ta on sellest kunagi rääkinud, jagas teiega mõnda oma teooriat?"
  
  "John ei rääkinud minuga kunagi oma tööst."
  
  "Aga midagi sellist? Kohalik poiss. Sa pidid kindlasti uudishimulik olema?"
  
  "Loomulikult. Kuid ta võttis reegliks, et ta ei aruta oma asju kodus.
  
  "Nii et tal polnud ühtegi teooriat?"
  
  "Mitte et ta minuga jagas."
  
  "Kas sa mäletad Ben Shaw'd?"
  
  Ben? Kindlasti. Ta tegi Johniga tihedat koostööd. Ta naeratas. "Regan ja Carter mõtlesid varem iseendale. Sweeney. Suurepärased poisid. Kuidas Benil läheb? Ma pole teda mitu aastat näinud."
  
  "Mis sa temast arvad?"
  
  Ta silmad kitsenesid. "Nagu mees või nagu võmm?"
  
  "Mõlemad. Või."
  
  Proua Gifford raputas tuha maha. "Ausalt öeldes mitte palju. Ben Shaw sõitis Johni mantlitega, kuid ta polnud pooltki mees. Või veerand vaske.
  
  
  
  "Tema märkmikud Graham Marshalli juhtumi kohta on kadunud."
  
  Proua Gifford kergitas peene pliiatsiga kulmu. "Noh, asjad kipuvad aja jooksul kaduma."
  
  "See tundub lihtsalt natuke kokkusattumus."
  
  "Juhtumisi juhtub."
  
  "Ma lihtsalt mõtlen, kas sa tead midagi Shaw'st, see on kõik."
  
  "Nagu mis? Kas te küsite minult, kas Ben Shaw on pervert?"
  
  "Kas see on tema?"
  
  "Ma ei tea. John ei öelnud muidugi kunagi selle kohta midagi.
  
  "Ja ta teaks?"
  
  "Oh jah". Ta noogutas. "John oleks teadnud. Little pääses temast."
  
  "Nii et te pole kunagi kuulnud kuulujutte?"
  
  "Ei".
  
  "Ma saan aru, et teie mees oli sõja ajal komando."
  
  "Jah. John oli tõeline sõjakangelane.
  
  "Kas sa tead, kas tal oli Fairburn Sykesi komando nuga?"
  
  "Nii palju kui ma näinud olen, siis ei."
  
  "Kas tal suveniire polnud?"
  
  "Ta jättis kõik maha, kui ta demobiliseeriti. Ta ei rääkinud nendest päevadest kunagi palju. Ta tahtis lihtsalt unustada. Kuule, kuhu see kõik viib?
  
  Michelle ei teadnud, kuidas seda otse öelda ja küsida, kas tema endine abikaasa on pervert, kuid talle jäi mulje, et proua Giffordi oli raske lollitada. "Te elasite härra Harrisega kakskümmend kolm aastat," ütles ta. "Miks sa nii kaua pärast lahkusid?"
  
  Proua Gifford kergitas kulme. "Milline imelik küsimus. Ja üsna ebaviisakas, kui nii võib öelda."
  
  "Mul on kahju aga-"
  
  Proua Gifford lehvitas õhus sigaretiga. "Jah, jah, sa pead oma tööd tegema. Ma tean. Igal juhul pole see praegu oluline. Ootasin, kuni lapsed kodust lahkuvad. See on hämmastav, millega inimene on nõus laste ja välimuse nimel välja kannatama.
  
  "Leppida?"
  
  "Abielu Johniga ei olnud roosipeenar."
  
  "Aga mingi kompensatsioon pidi olema."
  
  Proua Gifford kortsutas kulmu. "Hüvitis?"
  
  "Maitske".
  
  Proua Gifford naeris. "Maitsma? Mu kallis, me oleme suurema osa oma abieluelust elanud selles armetus väikeses majas Peterborough's. Vaevalt ma seda kõrgeks eluks nimetaks."
  
  "Ma ei tea, kuidas seda diplomaatiliselt öelda," jätkas Michelle.
  
  "Siis paganama diplomaatiaga. Olen alati olnud üks neist, kes tõele näkku vaatab. Tule, postita."
  
  "Kuid Graham Marshalli kadumise esialgses uurimises näib olevat mõningaid kõrvalekaldeid. Tundus, et asjad liiguvad ühes suunas, eemale muudest võimalustest ja...
  
  "Ja minu John oli see, kes vastutas?"
  
  "Noh, ta oli vanemuurija."
  
  "Ja sa tahad teada, kas talle maksti?"
  
  "Näib välja. Kas mäletate Carlo Fiorinot?
  
  "Ma olen seda nime kuulnud. Kaua aega tagasi. Kas teda ei lastud maha mõne narkosõja ajal?"
  
  "Jah, aga enne seda juhtis ta selles piirkonnas üsna palju kuritegevust."
  
  Proua Gifford naeris. "Anna andeks, kallis," ütles ta, "aga pilt mingist maffiast, kes juhib unises vanas Peterborough's kuritegevust, on... noh, pehmelt öeldes naeruväärne."
  
  "Ta ei olnud mafiooso. Polnud isegi itaallane. Ta oli sõjavangi ja kohaliku tüdruku poeg.
  
  "Sellegipoolest kõlab see absurdselt."
  
  "Kus on inimesi, seal on kuritegevus, proua Gifford. Ja Peterborough kasvas kiiresti. Uus linna laiendus. Miski ei rõõmusta inimesi rohkem kui kiiresti laienev turg. Inimesed tahavad mängida, tahavad seksi, tahavad end turvaliselt tunda. Kui keegi rahuldab kõik need vajadused, võite saada üsna korralikku kasumit. Ja töö muutub veelgi lihtsamaks, kui sul on taskus vanempolitseinik. Ta ei tahtnud nii otsekohe kõlada, kuid ta tahtis, et proua Gifford võtaks teda tõsiselt.
  
  "Nii et sa tahad öelda, et John võttis raha?"
  
  "Ma küsin, kas märkasite midagi, mis võiks viidata sellele, et ta sai lisaraha, jah."
  
  "Noh, kui oli, siis ma pole seda kunagi näinud. Seda võin teile öelda."
  
  "No kuhu see kõik kadus? Vein, naised ja laulud?"
  
  Proua Gifford naeris uuesti ja kustutas sigareti. "Kallis," ütles ta, "John oli õlle- ja viskisõber. Tal oli ka plekist kõrv ja naised võid unustada. Ma pole sellest kellelegi rääkinud peale oma praeguse abikaasa, aga ma ütlen teile nüüd, John Harris oli veider nagu kolmenaelane rahatäht.
  
  
  
  "Veel üks ring?"
  
  "Minu karje," ütles Banks.
  
  "Ma lähen sinuga". Dave Grenfell tõusis püsti ja kõndis Banksi baari juurde. Vanu aegu meenutades olid nad Nisulehe juures, kus nad jõid kuueteistkümneaastaselt kolmekesi oma esimesed pitsi õlut. Asutust oli aastate jooksul korrastatud ja see tundus nüüd palju uhkem kui viktoriaanlik tagaaias asuv söögikoht, mis see aastaid tagasi oli olnud. Üle tee asuvast uuest "äripargist" pidi lõuna ajal rahvast tulema, oletas Banks, kuigi praegu, varaõhtul oli see peaaegu inimtühi.
  
  Juba esimese pinti õlle ajal muutusid nad nii sõbralikuks, et Banks teadis, et Dave, nagu ta isa ütles, töötas endiselt Dorchesteri garaažis mehaanikuna ja elab endiselt koos oma esimese naise Elliega, samas kui Paul oli rõõmsameelne töötu. päev on pikk. Kuum, kui kuulis Michelle'ilt telefoni teel proua Giffordi paljastusi Jet Harrise kohta, šokeeris see viimane paljastus Banksi ainult seetõttu, et ta ei märganud sellest kunagi ühtegi märki, kui nad olid lapsed. Mitte, et ta neid ära tunneks. Paistis, et Paul irvitas porno üle sama palju kui teised, naeris kummaliste naljade üle ja Banks oli kindel, et tal oli kunagi meeles püsiv tüdruksõber.
  
  1965. aastal aga inimesed eitasid, teesklesid, üritasid heterote eest "mööda saada". Isegi pärast legaliseerimist oli sellega seotud nii palju häbimärgistamist, eriti maskuliinsemates töölisklassi valdustes, kus nad kõik elasid. Ja politseis. Banks imestas, kui raske oli Paulil endaga leppida ja maailma minna. Ilmselgelt polnud Jet Harris selleks kunagi võimeline. Ja Banks oli valmis panustama naela ühe sendi vastu, et keegi sellest teadis ja et keegi kasutas neid teadmisi enda huvides. Jet Harrist ei petnud; teda šantažeeriti.
  
  Kui Dave vestles sellest, kui jahmunud ta oli, kui sai teada, et Paulist on saanud "pepu pätt", liikusid Banksi mõtted tagasi fotole, mille ta oli leidnud Grahami kitarrilt. Ta ei rääkinud sellest oma mobiiltelefonis härra ega proua Marshallile, kellelegi peale Michelle'i, kui ta enne teistega nisupuul kohtumist oma tuppa pildistas. Mida see tähendas ja miks see seal oli? Graham pani selle kindlasti sinna, oletas Banks, ja ta tegi seda sellepärast, et tahtis seda varjata. Aga miks tal see oli, miks ta selle jaoks poseeris, kes selle võttis ja kus see tehti? Kamin nägi üsna ebatavaline välja. Adam, arvas Banks, ja te ei leidnud neid kusagilt.
  
  Banks oleks võinud hakata oma küsimustele mõne vastuse sõnastama, kuid tal ei olnud veel piisavalt tükki, et konspekti lõpetada. Kahes asjas, milles ta ja Michelle pidid oma telefonikõne ajal kokku leppima: foto oli kuidagi seotud Grahami mõrvaga ning Donald Bradford ja Jet Harris olid seotud mingi vastiku äriga, mis käimas oli. Võib-olla ka Carlo Fiorino ja Bill Marshall. Aga paar tükki oli veel puudu.
  
  Nad viisid joogid tagasi laua juurde, kus Paul istus ja vaatas toas ringi. "Mäletate vana jukeboxi?" - ta küsis.
  
  Banks noogutas. Talle meenus, et varem oli Nisulehel suurepärane jukebox provintsi pubi jaoks, mis oli väljaspool kesklinna ja mille peale kulutati peaaegu sama palju raha kui õllele. Kuuekümnendad tuttavad, kui sentimentaalsed mälestused olid siis täies õitsengus, kui nad olid kuueteistkümneaastased: Procol Harumi "A Whiter Shade of Pale", "The Flower Pot Men" laulis "Let"s Go to San Francisco", "Magical Mystery Tour" Biitlid.
  
  "Mida sa praegu kuulad, Alan?" küsis Dave Banksilt.
  
  "Ma arvan, et natuke kõike," ütles Banks. "Džäss, klassika, mõni vana rokk. Sina?"
  
  "Ei midagi erilist. Ma kaotasin huvi muusika vastu seitsmekümnendatel, kui meil olid lapsed. Nii päriselt ja ei tagastanud. Aga mäletate Steve'i, mida ta meid pühapäeva pärastlõunal kuulama pani? Dylan ja kõik.
  
  Banks naeris. "Ta oli oma ajast ees, see Steve. Kus kurat ta üldse on? Ta pidi kindlasti kuulma, keegi pidi temaga ühendust võtma.
  
  "Kas sa ei kuulnud?" Paul ütles.
  
  Banks ja Dave vaatasid talle otsa. "Mida?"
  
  "Jama. Ma arvasin, et sa peaksid teadma. Mul on kahju. Steve on surnud."
  
  Banks tundis, kuidas hanenahk jooksis mööda selgroogu. Tugev chill. Üks asi on elada vanuseni, mil järgmine põlvkond hakkab välja surema, aga hoopis teine asi on seista silmitsi oma põlvkonna suremusega. "Mis on juhtunud?" ta küsis.
  
  "Kopsuvähk. Umbes kolm aastat tagasi. Ma tean ainult sellepärast, et tema ema ja isa hoidsid minu omaga ühendust. Jõulukaardid, midagi sellist. Tegelikult pole ma teda aastaid näinud. Ilmselt oli tal ka paar last."
  
  "Vaene mees," ütles Dave.
  
  
  
  Pärast lühikest vaikust tõstsid nad klaasid ja röstistasid Dylani varase austaja Steve'i mälestuseks. Seejärel röstisid nad uuesti Grahami. Kaks kadunud, kolm jäänud.
  
  Banks vaatas kõiki oma vanu sõpru lähemalt ja nägi, et Dave oli kaotanud suurema osa oma juustest ning Paul oli halliks läinud ja palju kaalus juurde võtnud. Ta hakkas end süngena tundma ja isegi mälestus alasti Michelle'ist tema kõrval ei suutnud seda süngust hajutada. Tema huul põles ja vasak külg sai haiget kohas, kus ründaja teda jalaga lõi. Ta tahtis olla vihane, kuid ta teadis, et kui ta nii tundis, ei õnnestunud see kunagi. Ükskõik kui palju ta jõi, ei jõudnud ta kunagi otsitud unustamisseisundisse. Sellest hoolimata ei pidanud ta jälgima, mida ta joob. Ta ei sõitnud sel õhtul kuhugi. Ta arvas, et võib-olla proovib hiljem Michelle'iga ühendust saada, olenevalt õhtu kulgemisest, kuid nad ei olnud milleski kindlalt nõus. Pangad leidsid, et mõlemad vajavad aega, et nende vahel juhtunu käsitleda. See oli okei. Ta ei tundnud, et naine taganes ega midagi, nagu ka tema. Pealegi oli tal palju tegemist. Sündmused arenesid kiiresti.
  
  Banks vaatas oma tuhatoosis hõõguvat sigaretti ja mõtles Steve'ile. Kopsuvähk. Jama. Ta sirutas käe ette ja nuusutas selle välja, kuigi see oli vaid poolenisti suitsune. Võib-olla jääb see tema viimaseks. Mõte tegi tema enesetunde pisut paremaks, kuid isegi sellele tundele järgnes kiiresti puhas paanikalaine, kui väljakannatamatu oleks tema elu ilma sigarettideta. Hommikukohv, pint õlut kuninganna süles, hilisõhtune Laphroaigi asjaajamine . Võimatu. Noh, ütles ta endale, et elame lihtsalt päevast päeva.
  
  Banksi mobiiltelefon helises ja ta tõmbas ta süngetest mõtetest välja. "Vabandust," ütles ta. "Ma pigem võtan telefoni. Võib-olla on see oluline."
  
  Ta läks õue ja varjus vihma eest poe varikatuse alla. Hakkas hämarduma ja ümberringi oli vähe autosid. Teekate sädeles suvaliste autode tuledes ja üle tee asuva videolaenutuse sinine neoonsilt peegeldus lompides. "Alan, see on Annie," ütles hääl teisest otsast.
  
  "Annie? Mis toimub?"
  
  Annie rääkis Banksile intervjuust Liz Palmeriga ning ta tundis tema loos viha ja kurbust.
  
  "Kas sa arvad, et ta räägib tõtt?"
  
  "Täiesti kindel," ütles Annie. "Suur mees intervjueeris samal ajal Ryan Milne'i ja üksikasjad on kinnitamisel. Pärast vahi all viibimist pole neil lubatud kokku saada ja lugu välja mõelda.
  
  "Olgu," ütles Banks. "Mida see siis meile annab?"
  
  "Seda, et häiritud ja segaduses Luke Armitage eksleb öösi üksi," ütles Anne. "Mõtlematud pätid."
  
  "Kuhu ta siis läks?"
  
  "Me ei tea. Kõik läheb tagasi joonistuslauale. On ainult üks asi..."
  
  "Jah".
  
  "Seedimata diasepaam, mille dr Glendenning Luke'i süsteemist leidis."
  
  "Aga see?"
  
  "Noh, ta ei saanud seda Lizi ja Ryani korterist. Ühelgi neist pole retsepti ja me ei leidnud oma otsingutes midagi."
  
  "Nad võiksid seda ebaseaduslikult hankida koos marihuaana ja LSD-ga ning seejärel sellest lahti saada."
  
  "Nad võiksid," ütles Annie. "Aga miks valetada?"
  
  "Ma ei oska sellele vastata. Mis on teie teooria?
  
  "Noh, kui Luke ei oleks sellega, mida ta näib, siis võib keegi arvata, et võiks olla hea mõte talle rahustamiseks Valiumi anda."
  
  "Või teda vaigistada."
  
  "Võib olla".
  
  "Mis järgmiseks?"
  
  "Peame välja selgitama, kuhu ta läks. Homme lähen jälle Luke'i vanematega rääkima. Võib-olla saavad nad aidata nüüd, kui teame tema liigutustest veidi rohkem. Räägin ka Lauren Andersoni ja võib-olla ka Gavin Barlowga.
  
  "Miks?"
  
  "Võib-olla oli Luke'i ja Rose'i vahel ikkagi midagi toimumas ja võib-olla ei kiitnud ta isa seda heaks."
  
  "Aitab, et teda tappa?"
  
  "Piisab, et seda füüsiliselt teha. Me ei saa ikka veel kindlalt öelda, et keegi tappis Luke'i. Igatahes tahaksin ma teada, kus nad mõlemad olid sel ööl, mil Luke kadus. Võib-olla läks ta Rose'i vaatama.
  
  "Piisavalt," ütles Banks. "Ja ärge unustage, et ka Martin Armitage oli tol õhtul kuskil."
  
  "Ära muretse. Ma ei tee."
  
  "Muide, mis temaga juhtus?"
  
  "Ta ilmus täna pärastlõunal kohtunike ette. Ta vabastati kautsjoni vastu, kuni toimub eelistung.
  
  "Aga Norman Wells?"
  
  "Ta läheb paremaks. Millal sa tagasi tuled?"
  
  "Homme või ülehomme".
  
  "Kas sa saad midagi?"
  
  "Ma arvan küll".
  
  "Ja mida sa täna õhtul teed?"
  
  "Koju," ütles Banks pubisse tagasi kõndides. Vastutulev auto näis sõitvat liiga kiiresti ja Banks tundis hetkelist paanikahoogu. Ta hiilis läbi poe ukseava. Auto kihutas temast äärekivile liiga lähedalt mööda ja rennivesi pritsis ta pükse. Ta kirus.
  
  "Mis see on?" küsis Annie.
  
  Banks ütles talle ja ta naeris. "Mõnusat aega kokkutulekul," ütles ta.
  
  "Ma räägin teile sellest kõigest, kui üksteist näeme." Ta lõpetas vestluse ja naasis oma kohale. Dave ja Paul rääkisid tema äraolekul ebamugavalt ja Dave tundus olevat rõõmus, et ta tagasi sai.
  
  "Nii et sa oled võmm," ütles Paul pead raputades, kui Banks tagasi istus. "Ma ei saa ikka veel endast üle. Kui peaksin arvama, siis ütleksin, et sinust saab õpetaja või ajalehereporter või midagi sellist. Aga politseinik...
  
  Banks naeratas. "See on naljakas, kuidas asjad välja kukuvad."
  
  "Väga kummaline," pomises Dave. Tema hääl kõlas nii, nagu oleks õllel varane mõju.
  
  Paul heitis talle terava pilgu ja patsutas seejärel Banksi käsivarrele. "Hei," ütles ta, "te oleksite pidanud mind siis arreteerima, kas pole? Imeliku olemise pärast."
  
  Banks tajus, et pinge kogunes ja liikus edasi teema juurde, millest ta algusest peale rääkida tahtis: Graham. "Kas keegi teist mäletab, kas Grahami kadumise ajal toimus midagi imelikku?" ta küsis.
  
  "Te ei tööta selle juhtumi kallal, eks?" küsis Dave, soovides teemat vahetada.
  
  "Ei," ütles Banks. "Aga ma ei tea, mis juhtus. Ma olen politseinik ja Graham oli mu sõber. Loomulikult olen uudishimulik."
  
  "Kas sa rääkisid neile kunagi sellest tüübist jõe ääres?" küsis Paul.
  
  "See ei jõudnud kuhugi," ütles Banks selgitades. "Pealegi arvan, et see on kodule palju lähemal."
  
  "Mida sa silmas pead?" küsis Paul.
  
  Banks ei tahtnud neile fotost rääkida. Peale Michelle ei tahtnud ta, et keegi teaks, kas ta suudab seda vältida. Ta võis Grahami mälestust kaitsta, kuid mõte, et inimesed teda niimoodi näevad, oli Banksi jaoks vastik. Samuti ei tahtnud ta neile rääkida Jet Harrist, Shaw'st ja kadunud märkmikest. "Kas sa mäletad Donald Bradfordi?" ta küsis. "Mees, kes ajalehekioski juhtis."
  
  "Räpane Don?" küsis Paul. "Kindlasti. Ma mäletan teda."
  
  "Miks sa teda räpaseks Doniks kutsusite?"
  
  "Ma ei tea". Paul kehitas õlgu. "Võib-olla müüs ta nilbeid ajakirju. Just nii kutsus teda mu isa. Kas sa ei mäleta?"
  
  Pangad ei teadnud. Kuid talle tundus huvitav, et Pauli isa teadis Bradfordi huvist porno vastu. Kas tema enda isa teadis? Kas keegi rääkis Proctorile ja Shawile aastaid tagasi, kui nad intervjuule tulid? Kas sellepärast on märkmikud ja tegevuste jaotus kadunud, et kahtlus Bradfordile ei langeks? Perekonnale lähedane Donald Bradford oleks pidanud olema enim luubi all, kuid tegelikult teda ignoreeriti. "Kas Graham ütles teile kunagi, kust ta sai ajakirju, mida ta meile puu sees näitas?"
  
  "Mis ajakirjad?" küsis Dave.
  
  "Kas sa ei mäleta?" Paul ütles. "Ma mäletan. Kuradi suurte basuudega naised. Ta alustas. "Isegi siis värisesin."
  
  "Mulle tundub, et teile meeldis see sama palju kui meile teistele," ütles Banks. "Kas sa tõesti ei mäleta, Dave?"
  
  "Võib-olla unustan selle mingil põhjusel, aga ma ei unusta."
  
  Banks pöördus Pauli poole. "Kas ta on teile kunagi öelnud, kust ta need sai?"
  
  "Minu mäletamist mööda ei. Miks? Kas sa arvad, et see oli Bradford?
  
  "See on võimalik. Ajalehekiosk oleks selliste asjade jaoks hea väljund. Ja Grahamil tundus alati olevat lisaraha.
  
  "Ta ütles mulle kord, et varastas selle oma ema rahakotist," rääkis Dave. "Ma mäletan seda."
  
  "Kas sa uskusid teda?" küsis Banks.
  
  "Ma ei näinud põhjust seda mitte teha. Küll aga ehmatasin, et ta seda nii südametult võttis. Ma ei julgeks kunagi oma ema rahakotist varastada. Ta oleks mu tapnud." Ta surus käe suule. "Oh, vabandust selle pärast. Ma ei tahtnud, et see nii läheks."
  
  "Kõik on korras," ütles Banks. "Ma kahtlen väga, et Grahami ema tappis ta rahakotist varastamise pärast." Seevastu Grahami isa, arvas Banks, on hoopis teine asi. "Ma arvan, et selles oli rohkem."
  
  "Mida?" küsis Paul.
  
  
  
  "Ma ei tea. Ma lihtsalt arvan, et Grahamil oli midagi Donald Bradfordiga, tõenäoliselt midagi pistmist pornoga. Ja ma arvan, et see viis tema surmani.
  
  "Kas sa arvad, et Bradford tappis ta?"
  
  "See on võimalik. Võib-olla aitas ta materjali levitada või sai ta sellest teada ja šantažeeris Bradfordi. ma ei tea. Tean vaid seda, et nende vahel on seos.
  
  "Graham? Väljapressitud? Dave ütles. "Oota, Alan, me räägime oma semust Grahamist. Kelle matustel me just käisime. Kas sa mäletad? Ema rahakotist mõne šillingi varastamine on üks asi, aga väljapressimine...?"
  
  "Ma ei usu, et see oli täpselt nii, nagu me siis arvasime," ütles Banks.
  
  "Tule uuesti," ütles Dave.
  
  "Ta mõtleb seda, et keegi teist ei teadnud, et ma alguses olen pede," ütles Paul.
  
  Banks vaatas talle otsa. "Aga me ei teinud, eks? Sul on õigus. Ja ma arvan, et me ei teadnud Grahamist liiga palju, sõber või mitte." Ta vaatas Dave'i. "Kurat, Dave, sa ei mäleta isegi räpaseid ajakirju."
  
  "Võib-olla on mul vaimne blokk."
  
  "Kas sa seda puud üldse mäletad?" küsis Banks.
  
  "Meie pesa? Muidugi ma mäletan. Ma mäletan paljusid asju. Lihtsalt ei vaadanud neid ajakirju läbi."
  
  "Aga sa tegid," ütles Paul. "Mäletan, et sa ütlesid kunagi, et sellised pildid pidi olema Randy Mandy tehtud. Kas sa ei mäleta seda?"
  
  "Randy Mandy oma?" küsis Banks. "Mis kuramus see on?"
  
  "Ära ütle, et sa seda ka ei mäleta," ütles Paul ärritunult.
  
  "Ilmselt mitte," ütles Banks. "Mida see tähendab?"
  
  "Randy Mandy? See oli Rupert Mandeville'i maja, see suur maja turu tagaosas. Kas sa mäletad?
  
  Banks tundis oma teadvuse piiril ebamäärast mälestust. "Ma arvan, et mäletan."
  
  
  
  "See oli lihtsalt meie nali, see on kõik," jätkas Paul. "Arvasime, et neil on seal igasuguseid seksuaalorgiaid. Nagu seal, kus Profumo paar aastat tagasi käis. Mäleta seda? Christine Keeler ja Mandy Rice-Davies?
  
  Banks mäletas Christine Keelerit ja Mandy Rice-Daviesit. Ajalehed olid Profumo skandaali paiku täis risklikke fotosid ja nilbeid "ülestunnistusi". Aga see oli aastal 1963, mitte 1965.
  
  "Nüüd ma mäletan," ütles Dave. "Rupert Mandeville'i maja. Pigem nagu neetud peen maamaja. Varem arvasime, et see on mingi seadusetuse pesa, kus toimub igasuguseid roppusi. Kui kohtasime midagi räpast, ütlesime alati, et see peab olema Randy Mandylt. Sa pead meeles pidama, Alan. Jumal teab, kust me selle idee saime, aga aias oli kõrge müür ja suur bassein ning me kujutasime ette, et kõik tüdrukud, kes meile meeldisid, ujuvad seal alasti.
  
  "Ebamääraselt," ütles Banks, kes mõtles, kas sellel on tõepõhi all. Igal juhul tasus üle vaadata. Ta räägib Michelle'iga, et näha, kas ta teab midagi. "Kas see Mandeville on ikka veel siin?"
  
  "Kas ta polnud parlamendisaadik või midagi?" küsis Dave.
  
  "Ma arvan küll," ütles Paul. "Mäletan, et lugesin temast paar aastat tagasi ajalehtedest. Ma arvan, et ta on praegu Lordide Kojas.
  
  "Isand Randy Mandy," ütles Dave ja nad naersid vanade aegade mälestuseks.
  
  Juttu jätkus umbes tunniks ja vähemalt üks topeltscotch. Dave näis kinni hoidvat teatud joobetasemele, milleni jõudis ta varakult ja nüüd hakkas alkoholi mõju kõige rohkem välja näitama Paul ning tema maneerimuutus muutus aja jooksul aina liialdatult naiselikumaks.
  
  Pangad tundsid, et Dave on muutumas kannatamatuks ja häbeneb seda, kuidas nad mõnele teisele kliendile vaatasid. Tal oli üha raskem ette kujutada, et kunagi oli neil kõigil nii palju ühist, kuid siis oli kõik palju lihtsam ja süütum: sa toetasid sama jalgpallimeeskonda, isegi kui nad polnud väga head, sulle meeldis popmuusika ja sa himustasid Emma Peeli ja Marianne Faithfulli ning sellest piisas. See aitas, kui te ei olnud koolis A-klassi õpilane ja elasite samas majas.
  
  Nooruse side võis olla sama nõrk kui täiskasvanuea side, mõtiskles Banks, kuid siis, pagan, oli lihtsam sõpru leida. Nüüd, vaadates ühelt teisele - Paul muutus üha punasemaks ja endassetõmbunud, Dave - napisõnaline, vaevu oma homofoobiat ohjeldada - otsustas Banks, et on aeg lahkuda. Nad on elanud lahus üle kolmekümne aasta ja elavad seda ka edaspidi ilma igasuguse kaotustundeta.
  
  Kui Banks ütles, et peab minema, sai Dave vihjest aru ja Paul ütles, et ta ei kavatse seal üksi istuda. Vihm oli lakanud ja öö lõhnas värskelt. Banks tahtis sigaretti, kuid hoidis end tagasi. Kumbki neist ei rääkinud palju, kui nad lühikese vahemaa tagasi mõisa juurde kõndisid, ehk tajudes, et tänane õhtu tähistab millegi lõppu. Lõpuks jõudis Banks oma vanemate ukseni, mis oli nende esimene peatus, ja ütles head ööd. Nad kõik valetasid ähmaselt sidepidamise kohta ja naasid siis omaette ellu.
  
  
  
  Michelle sõi ülessoojendatud kanapajarooga, rüüpas klaasi Sauvignon Blanci ja vaatas dokumentaalfilmi elust ookeanis, kui tema telefon hilisõhtul helises. Ta oli häiritud, et teda segati, kuid arvates, et see võib olla Banks, vastas ta kõnele.
  
  "Loodan, et ma ei seganud teid," ütles Banks.
  
  "Ei, üldse mitte," valetas Michelle, pani oma pooleks söödud toidu kõrvale ja keeras kaugjuhtimispuldiga helitugevust madalamaks. "Rõõm sinust kuulda". Ja nii oligi.
  
  "Näe, kell on veidi hilja ja ma olen natuke joonud," ütles ta, "nii et ma ilmselt parem ei tule täna õhtul sisse."
  
  
  
  "Teie mehed. Paned tüdruku korra voodisse ja siis lähed tagasi oma sõprade ja õlle juurde.
  
  "Ma ei öelnud, et olen liiga palju joonud," vastas Banks. "Tegelikult ma arvan, et helistan kohe takso."
  
  Michelle naeris. "Kõik on korras. Ma tegin nalja. Usu mind, ma ei tahaks vara magama minna. Pealegi on sul probleeme ainult emaga. Kas olete oma vanadelt sõpradelt midagi õppinud?"
  
  "Natuke". Banks rääkis talle Bradfordi epiteedist "Dirty Don" ja kuulujuttudest, mida nad olid harjunud Mandeville'i maja kohta kuulma.
  
  "Kuulsin hiljuti sellest kohast," ütles Michelle. "Ma ei tea, kas Shaw mainis seda või lugesin sellest mõnest vanast failist, aga ma vaatan seda homme. Kes oleks arvanud? Patu maja. Peterborough's."
  
  "Noh, ma arvan, et rangelt võttes on see linnast väljas," ütles Banks. "Aga Grahami kitarrist leitud foto ja Jet Harrise endise naise käest saadud teabe põhjal arvan, et me uuriksime Grahami mõrva ajal kõike, mis on isegi vähe seotud ebaseadusliku seksiga, eks?
  
  "See on kõik!" Michelle ütles. "Ühendus".
  
  "Mis seos?"
  
  "Mandeville'i maja." Sellel oli midagi pistmist keelatud seksiga. Vähemalt siis oli see ebaseaduslik. Homoseksuaalsus. Mandeville'i majas toimuva üle kaebati. Lugesin selle kohta vanadest ajakirjadest.
  
  "Siis võib homsest kujuneda tegus päev," ütles Banks.
  
  "Seda enam on põhjust vara magama minna. Kas saate jääda aitama või peate suunduma tagasi põhja poole?"
  
  "Teine päev ei tee haiget."
  
  "Hästi. Miks sa ei tule homme õhtusöögile?"
  
  "Teie majas?"
  
  "Jah. Kui ma suudan teie tähelepanu teie joomasõpradelt kõrvale juhtida, siis jah.
  
  
  
  "Sa ei pea selle eest õhtusööki pakkuma."
  
  "Uskuge või mitte, aga ma olen päris hea kokk, kui annan endast parima."
  
  "Ma ei kahtle selles hetkekski. Ainult üks küsimus".
  
  "Jah?"
  
  "Ma arvasin, et sa ütlesid mulle, et te ei näinud Hiinalinna."
  
  Michelle naeris. "Ma mäletan, et ma ei öelnud midagi sellist. Head ööd". Ja ta pani toru maha, ikka veel naerdes. Ta püüdis silmanurgast Tedist ja Melissast foto ning tundis süümepiinu. Kuid peagi see möödus ja ta tundis jälle seda harjumatut kergust, ülevat tuju. Ta oli väsinud, kuid enne, kui jõudis selle kokku keerata, läks ta kööki, võttis välja kasti raamatutega ning lehitses need enne oma riiulitele asetamist. Enamasti luule. Ta armastas luulet. Sealhulgas Philip Larkin. Siis võttis ta välja kasti, mis oli täis oma parimaid portselan- ja köögiriistu. Vaadates ringi peaaegu tühjades kappides, püüdis ta otsustada, kus oleks iga eseme jaoks parim koht.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  18
  
  Teel Swainsdale Halli tundis Annie muret, mida ta Armitagesile ütleb. Nende poeg oli elanud suurema osa oma elust tundmatuses, suheldes inimestega, keda nad ei tundnud ja keda nad heaks ei kiida, eriti Martiniga. Aga eks kõik ole lapsed? Annie kasvas üles St Ives'i lähedal kunstnike kogukonnas ja mõned inimesed, kellega ta suhtles, ajasid Martin Armitage'il juuksed püsti. Sellele vaatamata ei rääkinud ta isale metsikust seltskonnast, kellega ühel suvel ühendust oli võtnud ja kelle meelelahutuse idee oli laupäevane telkimisreis linna.
  
  Vaade Swainsdale'ile tundus tol hommikul sünge, pilvisus ja tugev vihmasadu, tuhmid hallid ja rohelised varjundid. Isegi mägede kaugemate nõlvade kollase rapsi laigud nägid välja ikterilised. Uksekella helistades tundis Annie rahutust mõttest, et ta näeb Martin Armitage'i uuesti. Ta teadis, et see oli rumal; ta ei kavatsenud teda rünnata - mitte oma naise ees -, kuid naisel oli ikkagi lõualuu valus, kaks lahtist hammast ja eelseisev hambaarstiaeg, mis meenutas talle nende viimast kohtumist.
  
  Josie avas ukse ja koer nuusutas Annie jalgevahet, kui ta sisenes. Josie võttis tal kraest kinni ja viis minema. Ainult Robin Armitage istus elutoa suurel diivanil teksade ja tumesinise topiga ning lehitses Vogue'i. Annie hingas kergendatult. Võib-olla polnud Martinit kodus. Ta peaks temaga rääkima, kuid väike viivitus ei teeks paha. Robin ei kandnud meiki ja näis olevat pärast Luke'i surma vananenud. Ta nägi välja, nagu võiks tugev tuuleiil ta minema puhuda. Ta tõusis püsti, kui Annie sisse astus, naeratas talle nõrgalt ja viipas tal istuma. Ta palus Josie'l kohvi tuua.
  
  "Teie meest pole kodus?" küsis Annie.
  
  "Ta on oma kabinetis. Ma palun Josie'l ta järele saata, kui ta kohvi toob. Kas teil on edusamme?"
  
  "Natuke," ütles Annie. "Sellepärast tahtsin teie mõlemaga uuesti rääkida, et teilt mõned küsimused esitada."
  
  "Kas sinuga on kõik korras? Su suu paistab ikka katki olevat."
  
  Annie pani käe lõuale. "Mul läheb hästi".
  
  "Mul on juhtunu pärast väga kahju. Ma tean, et Martin on täiesti süütundest haaratud. Ta sai hakkama nõrga naeratusega. "Ta vajab kogu oma julgust, et tulla alla ja teiega uuesti kohtuda."
  
  "Ära solvu," ütles Annie, mis polnud päris tõsi, kuid polnud mõtet seda Robini kallale ajada.
  
  Josie astus sisse kandiku kohvi ja digestive küpsistega ning Robin palus tal allkorrusele härra Armitage'ile helistada. Kui ta paar minutit hiljem elutuppa astus, tundis Annie paanikalainet. See läks üle, kuid jättis ta südame põksuma ja suu kuivaks. See oli naeruväärne, ütles ta endale, kuid tema keha ei suutnud muud, kui reageeris sarnaselt vägivallaoreoolile, mida Martin Armitage kiirgas. Ta tundus lihtsalt pinnale lähemal kui enamik inimesi.
  
  Loomulikult tundis ta kahetsust ja piinlikkust. "Palun võtke vastu minu vabandused," ütles ta. "Ma ei tea, mis mulle peale tuli. Ma pole kunagi varem ühelegi naisele näpuga ette pannud." Robin patsutas teda põlvele.
  
  "Kõik on korras," ütles Annie innukalt edasi liikuda.
  
  "Muidugi, kui on mingeid ravikulusid..."
  
  "Ära muretse selle pärast".
  
  "Kuidas härra Wellsil läheb?"
  
  Annie rääkis haigla töötajatega ja avastas, et kuigi Norman Wellsi füüsilised vigastused paranesid hästi, oli psühholoogiline kahju palju sügavam. Nende sõnul näis ta põdevat depressiooni. Ta ei saanud magada, kuid ta ei tahtnud voodist tõusta, ta ei hoolinud toidust ja paistis, et ta ei hooli oma tulevikust. Pole ime, mõtles Annie, arvestades, mida vaene mees viimase nädala jooksul läbi oli elanud. Ja nüüd, kui lugu on lehtedes, pole Wellsi raamatupoodi enam. Niipea, kui kõik teavad, milles teda süüdistati, ei lähe keegi sinna ja kui läheb, siis ainult kahju tekitamiseks. Norman Wellsist saab heidik.
  
  "Kõik saab korda," ütles Annie. "Tegelikult on mul teile mõlemale veel paar küsimust."
  
  "Ma ei kujuta ette, mida me teile veel öelda saame," ütles Robin. "Aga palun jätka."
  
  "Esiteks, kas teil või teie abikaasal on retsept Valiumi või mõne muu diasepaami vormi jaoks?"
  
  Robin kortsutas kulmu. "Martin ei armasta, aga mina armastan. Närvid".
  
  "Kas olete viimasel ajal märganud, et midagi on puudu?"
  
  "Ei".
  
  "Kas sa tahaksid?"
  
  "Kindlasti". Robin sirutas käe enda kõrval diivanil oleva rahakotti ja tõmbas sealt välja väikese plastmahuti. "Siin nad on," ütles ta. "Vaata. Peaaegu täis. Miks sa küsid?"
  
  Annie vaatas ja kastis siis seedimist soodustava küpsise kohvi sisse. Kuigi ta pidi seda sööma ettevaatlikult, vältides lahtiste hammaste väljalangemist, oli see maitsev ja andis talle aega oma vastuse sõnastamiseks, et vältida Robinit häirida võivate kujundite kasutamist. "Asi on selles, et patoloog leidis Luke'i kehast jälgi," ütles naine - see kõlas paremini kui mao sisu. "Me mõtlesime, kust ta selle sai."
  
  "Luke? Valium? Meie käest kindlasti mitte."
  
  "Ja ma eeldan, et tal polnud oma retsepti?"
  
  Martin ja Robin vaatasid kulmu kortsutades üksteisele otsa. "Muidugi mitte," ütles Robin. "Keegi teine andis selle talle kindlasti."
  
  "Kas see tappis?" küsis Martin Armitage.
  
  "Ei," ütles Annie. "See on lihtsalt järjekordne komplikatsioon, millega tahaksin lõpetada, see on kõik."
  
  
  
  "Mul on kahju, et me ei saa teid aidata," ütles Robin.
  
  Ka Annie püüdis oma järgmist küsimust sõnastada. Nende kahega rääkimine oli nagu pallidel kõndimine, aga seda tuli teha. "Proua Armitage, Robin, sa tead, et Luke'il oli oma bioloogilise isa pärast piinlik, eks?"
  
  "Niiluse? Noh, jah, ma arvan... Aga ma mõtlen, et Luke ei tundnud teda kunagi.
  
  "Muidugi teadsite, et ta pidi mõtlema, mis juhtus, miks ta isa teda näha ei tahtnud?"
  
  "Kõik oli valesti. Neil lihtsalt ei saanud sellega hakkama. Ta ise oli paljuski laps."
  
  "Ja sõltlane."
  
  "Neil ei olnud narkomaan. Ta kasutas narkootikume, kuid need olid tema jaoks vaid tööriist, vahend eesmärgi saavutamiseks.
  
  Annie ei vaidlenud vastu, et enamiku inimeste jaoks on see just see; oleks olnud lihtsam, kui ta oleks olnud lahe Neil Byrdi kõrge kunstilise staatusega, eriti Robiniga rääkides. "Aga sa teadsid, et Luke ei saa oma muusikat kuulata, eks?"
  
  "Ma pole kunagi temalt seda küsinud. Ma ei kuula seda enam."
  
  "Noh, ta ei saanud," ütles Annie. "Igasugune mainimine Neil Byrdist või tema muusikast häiris teda. Kas ta on kunagi kellegagi teist rääkinud oma sõpradest nimega Liz ja Ryan?
  
  "Ei, mitte minu jaoks," ütles Robin. "Martin?"
  
  Martin Armitage raputas pead.
  
  "Ta oli nendega ühes rühmas. Kas sa ei teadnud?"
  
  "Ei," ütles Robin. "Ta ei öelnud meile."
  
  "Miks ta seda sinu eest varjas?"
  
  Robin peatus ja vaatas oma abikaasat, kes niheles toolil ja rääkis: "Ilmselt sellepärast, et meil on selle üle juba vaidlusi olnud."
  
  "Missuguseid asju?"
  
  "Arvasin, et Luke pühendas liiga palju aega luulele ja muusikale ning et ta peaks rohkem meeskonnasporti tegema, rohkem treenima. Tal oli kogu aeg siseruumides veetmise tõttu kahvatu nägu.
  
  
  
  "Kuidas ta sellele reageeris?"
  
  Martin vaatas Robinit ja siis Annie poole. "Ei ole väga hea. Meil oli selle üle väike vaidlus. Ta rõhutas, et tema on parim kohtunik selle üle, kuidas oma aega veeta.
  
  "Miks sa mulle sellest varem ei rääkinud?"
  
  "Sest see tundus kohatu. Ja see pole ikkagi oluline." Martin kummardus ettepoole ja vaatas teda oma intensiivse, segadusse ajava pilguga. "Keegi röövis Luke'i ja tappis ta ning kõik, mida saate teha, on esitada küsimusi Neil Byrdi ja minu suhete kohta Luke'iga."
  
  "Ma arvan, et ma peaksin teadma, milliseid küsimusi ma peaksin küsima, härra Armitage," ütles Annie ja tundis, et tema süda jälle põksub. Kindlasti kuulsid nad kõik seda? "Kas nõustusite oma mehega?" küsis ta Robinilt.
  
  "Midagi sellist. Kuid ma ei tahtnud Luke'i loomingulisele arengule takistada. Kui ma teaksin grupist, oleksin mures. Ma ei tahaks, et tal oleks selline elu. Usu mind, ma nägin seda oma silmaga. Ma olin seal ".
  
  "Nii et sa ei oleks ka vaimustuses, kui teaksite, et Luke on bändis?"
  
  "Ei".
  
  "Kas uimastite tarbimine oli probleem?"
  
  "Loomulikult hoiatasime teda narkootikumide eest ja ta vandus, et ei võtnud neid."
  
  "Ta ei teinud seda," ütles Annie. "Vähemalt kuni päevani, mil ta kadus."
  
  Robini silmad läksid suureks. "Mida sa ütled? Kas sa tead, kuidas ta suri?"
  
  "Ei. Ei, me ei tea seda veel. Teame vaid seda, et ta oli kahe sõbraga, et ta tarvitas narkootikume ja nad mängisid talle isa muusikat. Luke ärritus ja lahkus. Me ei tea siiani, kuhu ta pärast seda läks.
  
  Robin asetas oma kohvitassi taldrikule. Osa kohvi voolas maha. Ta ei märganud. "Ma ei suuda seda uskuda," ütles ta.
  
  "Kes on need inimesed?" Martin sekkus.
  
  
  
  "Ja mida te teete, kui ma teile ütlen, härra Armitage?" küsis Annie. "Mine ja peksa neid?"
  
  Armitage'i lõug ulatus rääkides välja. "See pole vähem, kui nad väärivad, kui see, mida te ütlete, on tõsi. Annan oma pojale narkootikume."
  
  "Härra Armitage," ütles Annie. "Mida sa tegid, kui Luke'i kadumise õhtul kaheks tunniks välja läksite?"
  
  "Ma ütlesin sulle. Ma lihtsalt sõitsin teda otsides ringi."
  
  "Kuhu sa läksid?"
  
  "Eastvale".
  
  "Mingid konkreetsed linnaosad või tänavad?"
  
  "Ma ei mäleta. Ma lihtsalt sõitsin ringi. Miks see oluline on?"
  
  Annie rind tõmbus kokku, kuid ta pidas vastu. "Kas sa leidsid ta?"
  
  "Muidugi ma ei teinud seda. Millest sa räägid? Kui ma ta leiaks, oleks ta praegu siin terve ja terve, eks?"
  
  "Ma nägin teie tegelaskuju väljapanekut, härra Armitage." No see on välja tulnud. "Tean ka mitme inimesega peetud vestluste põhjal, et teie ja su kasupoeg ei saanud kuigi hästi läbi."
  
  "Mida te soovitate?"
  
  Armitage'i toon jahutas Annie't, kuid nüüd oli juba hilja lõpetada. "See on siis, kui sel õhtul midagi juhtuks. Mingi... õnnetus... Siis on parem nüüd mulle öelda, kui lasta mul muul viisil teada saada."
  
  "Õnnetus? Lubage mul selgitada olukorda. Kas te küsite minult, kas ma leidsin Luke'i, panin ta oma autosse ja kaotasin siis endast välja ja tappisin ta ära?"
  
  "Ma küsin sinult, kas sa nägid teda sel õhtul, jah, ja kas teie vahel juhtus midagi, millest ma peaksin teadma."
  
  Armitage raputas pead. "Te olete tõesti meistriteos, inspektor Cabbot. Kõigepealt käitute hoolimatult ja olete ilmselt mu poja surma põhjuseks, seejärel süüdistate mind tema tapmises. Teadmiseks, ma tegin täpselt nii, nagu ütlesin. Sõitsin Eastvale'is ringi ja otsisin Luke'i. See võis olla mõttetu, ma tean, aga ma pidin midagi ette võtma. Mul oli vaja tegutseda. Ma ei suutnud lihtsalt istuda ja oodata. Ma ei leidnud seda. Kõik on korras?"
  
  "Tore," ütles Annie.
  
  "Ja ma olen teie süüdistuse pärast nördinud."
  
  "Ma ei süüdistanud teid milleski."
  
  Martin Armitage tõusis püsti. "See näitab, kui vähe edu olete tünni põhja niimoodi kraapides teinud. See on kõik? Nüüd lähen tagasi oma kontorisse."
  
  Annie tundis kergendust, kui Armitage ruumist lahkus.
  
  "See oli julm," ütles Robin. "Martin armastas Luke'i nagu oma poega, tegi poisi heaks kõik, mis suutis, isegi kui nad ei olnud alati nõus. Luke ei olnud ingel, tead. Tal võib olla raske."
  
  "Ma olen kindel, et ta saaks," ütles Annie. "Kõik teismelised saavad. Ja mul on kahju, et pidin neid küsimusi esitama. Politseitöö võib kohati olla ebamugav, kuid sageli pole lahendus kodust kaugel ja me jätaksime oma kohustuse hooletusse, kui me selliste uurimistega ei tegeleks. Kas teadsite, et Luke'il oli tüdruksõber?"
  
  "Muidugi mitte".
  
  "Ta ei rääkinud sulle kunagi midagi?"
  
  "Ma isegi ei usu, et tal tüdruksõber oli."
  
  "Kõik ütlevad, et ta oli oma vanuse kohta küps ja ka ilus poiss. Miks mitte?"
  
  "Ta lihtsalt mitte kunagi..."
  
  "Võib-olla oli see keegi, keda ta ei suutnud tuua koju oma vanematega kohtuma. Võib-olla isegi Liz Palmer, bändi tüdruk.
  
  "Kas sa arvad, miks ta tapeti? Selle tüdruku pärast?
  
  "Me ei tea. See on vaid üks võimalustest, mida kaalusime. Aga Lauren Anderson?
  
  "Miss Anderson? Aga ta oli tema inglise keele õpetaja. Sa ei saa mõelda..."
  
  "Ma ei tea. Asi pole selles, et selliseid asju ei juhtu. Rose Barlow?
  
  "Roos? Direktori tütar. Noh, ühel päeval tuli ta meie majja, kuid kõik oli täiesti süütu.
  
  
  
  "Rose Barlow tuli teie majja? Miks sa mulle ei öelnud?"
  
  "Aga see oli sada aastat tagasi."
  
  "veebruar? märtsil?"
  
  "Sellest ajast. JAH. Kuidas sa tead?"
  
  "Kuna keegi teine märkas, et Luke ja Rose veetsid tol ajal koos aega, arvas, et võib-olla läksid nad kuhugi koos."
  
  "Ma ei usu," ütles Robin. "Sellel oli midagi pistmist kooliprojektiga."
  
  "Kas ta käis teil sageli külas?"
  
  "Ainult üks kord".
  
  "Ja ta ei tulnud kunagi tagasi?"
  
  "Ei".
  
  "Kas Luke on kunagi temast rääkinud?"
  
  "Kui välja arvata asjaolu, et ta tegi suurema osa projektist ise, ei. Vaata, ma ei saa sellest kõigest aru, kõigist teie küsimustest. Kas sa ei arva, et ta just lahkus ja keegi röövis ta?"
  
  "Ei," ütles Annie. "Ma arvan, et seda isegi ei juhtunud."
  
  "Mis siis?"
  
  Annie tõusis püsti, et lahkuda. "Andke mulle veel aega," ütles ta. "Ma saan oma tahtmist."
  
  
  
  Sel pärastlõunal tegi Michelle kolm olulist avastust, mis tundusid talle hea eesmärgina endale seada. Kes see oli, püüdis ta meenutada, kes tegi reegliks uskuda kuut võimatut asja enne hommikusööki? Kas see oli filmis Alice Through the Looking Glass?
  
  Noh, see, mida Michelle avastas, polnud kaugeltki võimatu. Esiteks läks ta 1965. aasta suveks tagasi registrisse ja leidis mainimise Mandeville'i maja kohta. Sama aasta 1. augustil helistas jaama anonüümne informaator väitega seksist alaealistega ja homoseksuaalsusest. Samuti mainiti narkootikumide tarvitamise võimalust. Noor konstaabel nimega Geoff Talbot läks asja uurima ja arreteeris kaks meest, kelle leidis enda sõnul sealsest magamistoast alasti. Pärast seda ei ilmunud juhtumist enam midagi, välja arvatud märge, et kõik süüdistused tühistati, ja ametlik vabandus hr Rupert Mandeville'i ees, kes, nagu ta internetiotsingu põhjal avastas, oli aastatel 1979-1990 konservatiividest parlamendiliige ja sai selle kätte. eluaegne vanglakaristus.eakaaslane 1994. aastal.
  
  Michelle'il kulus Jeff Talboti jälile jõudmiseks veidi kauem aega, kuna ta lahkus politseiteenistusest 1970. aastal, et töötada telefirma konsultandina. Lõpuks õnnestus tal patsiendi personaliosakonna liikme kaudu leida tema aadress Barnet'is, Londoni põhjapoolses eeslinnas. Ta helistas talle ja ta nõustus temaga rääkima.
  
  Seejärel palus Michelle appi PC Collins ja avastas kohalike kinnistusraamatute kaudu, et Donald Bradfordi pood kuulus ettevõttele, mis on seotud Carlo Fiorinoga, kes on kadunud, kuid leinamata kohalik kuritegelik juht. Ettevõttele kuulus Peterborough piirkonnas ka diskoteek Le Phonographe ja mitmed teised ajalehekioskid. Bradfordi poe omandiõigus läks selle müümisel Walkersile, kuid paljud teised kauplused jäid Fiorino kontrolli alla kogu New Towni seitsmekümnendatel aastatel laienemise ajal.
  
  Michelle ei olnud kuigi kindel, mida see kõik tähendas, kuid tundus, et Carlo Fiorino oli loonud oma porno hulgimüügiäri jaoks ideaalse jaemüügivõrgu ja kes teab, mida peale selle veel? Võib-olla narkootikumid? Ja võib-olla ei olnud isegi mõned need reklaamkaardid ajalehekioski akendel siiski nii süütud.
  
  Ta rääkis seda kõike Banksile, kui sõitis läbi lakkamatu vihmasaju mööda kiirteid A1 ja M1 alla Barnetisse. Kui nad rääkisid, vaatas ta tahavaatepeeglisse. Hall Passat tundus olevat nende sabas liiga pikk ja mugavuse jaoks liiga lähedal, kuid lõpuks sai sellest Welwyni aedlinn.
  
  "Bradford tõi Grahami ilmselt ajakirjade kaudu mingil moel asjasse," ütles Banks. "Aga see ei lõppenud sellega. Ta pidi kindlasti köitma ka Fiorino ja Mandeville'i tähelepanu. See aitab selgitada, kust kogu see lisaraha tuli.
  
  "Kuule, ma tean, et ta oli su sõber, Alan, aga sa pead tunnistama, et tundub, et ta tegi hämarat äri, nagu oleks ta ahne."
  
  "Ma tunnistan seda," ütles Banks. "Foto pidi olema Grahami kindlustuspoliis. Tõestus. Ta võis seda kasutada Bradfordi väljapressimiseks, et ta maksaks talle rohkem raha, kuid ta ei teadnud, millesse ta end segab. Teade jõudis Fiorinoni ja ta kirjutas alla Grahami surmaotsusele.
  
  "Ja kes seda tegi?"
  
  "Ilmselt Bradford. Tal polnud alibit. Või Harris. See tähendab, et me ei saa seda täielikult välistada. Hoolimata sellest, mida tema endine naine teile rääkis, oleks ta võinud komando noa endale jätta ja kui teda oleks ähvardatud homoseksuaalina paljastada, oleks ta võinud suruda mõrva. Pidage meeles, et siis ei tähenda see mitte ainult tema karjääri, vaid ka vanglat ja teate, kui kaua politseinikud trellide taga üle elavad.
  
  "Jet Harris rüüstas Graham Marshalli kodus kohe pärast poisi kadumist isiklikult," ütles Michelle.
  
  "Harris tegi seda? Kas otsisite maja läbi? Kuidas sa tead?"
  
  "Proua Marshall mainis seda, kui ma esimest korda temaga rääkima tulin. Ma ei mõelnud sellele siis midagi, aga nüüd... kas superintendent viib läbi rutiinset läbiotsimist?
  
  "Ta pidi olema foto taga."
  
  "Miks ta siis seda ei leidnud?"
  
  "Ta ei otsinud ilmselt piisavalt, eks?" Banks ütles. "Teismelised on loomulikult väga salajased. Mõnikord on neil vajadusest imelik võime midagi varjata. Ja sel ajal, kui see foto oleks Grahami kitarri sisemusse kindlalt kleeplindiga kinnitatud, poleks keegi teadnud, et see seal on, ilma kitarri lahti võtmata. Alles seetõttu, et liim oli kuivanud ja teip oli aastate jooksul kõvaks läinud, tuli foto maha ja ma leidsin selle.
  
  
  
  "Ma arvan küll," ütles Michelle. "Aga kas see teeb Harrist mõrvariks?"
  
  "Ma ei tea. See ei ole tõend. Aga ta oli selles. Üle kõrvade."
  
  "Ma helistasin täna hommikul ka Ray Scholesile," ütles Michelle. "Kas mäletate detektiivi, kes Donald Bradfordi mõrva uuris?"
  
  "Ma mäletan".
  
  "Selgub, et Bradfordi asjade hulgas oli Fairburn-Sykesi nuga."
  
  "Mis temaga juhtus?"
  
  "Unusta ära. See on ammu möödas. Müüdud edasimüüjale. Kes teab, mitu korda on see pärast seda omanikku vahetanud?
  
  "Kahju. Aga vähemalt me teame, et tal oli see, kui ta suri.
  
  "Sa ütlesid, et foto on tõend," ütles Michelle, "aga milleks? Kuidas?"
  
  "Noh, sellest oleks võinud võtta sõrmejäljed, aga ma arvan, et see oli ohtlikum, sest inimesed teaksid, kus see tehti. Kahtlen , et ümberringi on nii palju Adami kaminaid ja ilmselt pole ükski nii särav kui see. Ja vaip ka. "
  
  "Kas sa mõtled Mandeville'i maja peale?"
  
  "Ma arvan, et see on õige koht. Olen kindel, et see kõik oli seotud: Fiorino pornoäri, tema eskortbüroo, Mandeville'i peod, Grahami mõrv. Ma arvan, et see on koht, kus me lõpetame."
  
  Michelle jätkas kõndimist.
  
  "Lõpetus on tulemas," ütles Banks. "Siin. Liigu üle või jääd sellest ilma. Nüüd!"
  
  Michelle ootas ja vahetas viimasel hetkel rada. Klaxons röögatas, kui ta kihutas läbi kahe liiklusraja väljapääsu poole.
  
  "Jeesus Kristus!" Banks ütles. "Meid oleks võinud teie pärast tappa."
  
  Michelle naeratas talle kiiresti. "Oh, ära ole nii kiisu. Ma teadsin, mida ma teen. Nii saame olla kindlad, et keegi meid ei jälgi. Kuhu nüüd?"
  
  
  
  Kui tema pulss aeglustus, võttis Banks kätte tänavajuhi ja juhatas Michelle'i meeldivasse äärelinna naabruskonda, kus endine PC Geoff Talbot nautis pensionipõlve.
  
  Talbot avas ukse ja kutsus nad sisse. Michelle tutvustas ennast ja Banksit.
  
  "Kohutav päev, kas pole?" Talbot ütles. "Ma ei tea, kas suvi kunagi tuleb."
  
  "Liiga tõsi," ütles Banks.
  
  "Kohv? Tee?"
  
  "Tass teed oleks tore," ütles Michelle. Pangad nõustusid.
  
  Michelle ja Banks järgnesid Talbotile kööki, mis osutus valgusküllaseks kõrge laega ruumiks, mille keskne saar oli ümbritsetud kõrgete taburettidega.
  
  "Võime siin rääkida, kui te ei pahanda," ütles Talbot. "Mu naine kiusab mind kasvuhoone pärast, aga ma ei näe selleks vajadust. Ühel ilusal päeval saame alati väljas istuda."
  
  Michelle vaatas aknast välja ja nägi hooldatud muruplatsi ja korralikke lillepeenraid. Keegi peres oli ilmselgelt innukas aednik. Vaskpöök andis veidi varju. Tõepoolest, õues oleks tore istuda, aga mitte vihma käes.
  
  "Sa ei andnud mulle suurt aimu, millest sa telefonis rääkida tahtsid," ütles Talbot, heitis pilgu üle õla ja viskas paar teepakki kohvikannu.
  
  "See on sellepärast, et see on ikka veel veidi udune," ütles Michelle. "Kuidas teie mäluga on?" Naine ja Banks leppisid kokku, et kuna see oli tema asi ja tal polnud ametlikke volitusi, tegeleb ta enamiku ülekuulamistega.
  
  "Vana mehe jaoks pole paha."
  
  Michelle arvas, et Talbot ei näinudki nii vana välja. Ta oli võtnud juurde paar lisakilo ja juuksed olid peaaegu valged, aga muidu oli nägu üllatavalt sile ja liigutused siledad. "Mäletate, kui sa olid Cambridge'i politseis?" ta küsis.
  
  "Kindlasti. Kuuekümnendate keskpaik, peab olema. Peterborough. Sel ajal nimetati seda Lähis-Inglismaa politseiks. Miks?"
  
  "Kas mäletate Rupert Mandeville'i juhtumit?"
  
  
  
  "Kas see on tõsi? Kuidas ma saaksin unustada. Sel põhjusel lahkusin Cambridgeshire'ist. Kui asi puudutab, siis selle tõttu lahkusin ka politseist varsti.
  
  "Kas saaksite meile öelda, mis juhtus?"
  
  Veekeetja läks keema ja Talbot täitis selle veega ning kandis selle kandikul koos kolme tassi ja alustassidega saarele. "Midagi ei juhtunud," ütles ta. "See oli probleem. Mulle öeldi, et lõpetage."
  
  "Kelle poolt?"
  
  "Super".
  
  "Detektiiv Superintendent Harris?"
  
  "Jet Harris. See on sama. Oh, kõik oli aus. Pole piisavalt tõendeid, minu sõna nende vastu, anonüümne vilepuhuja, midagi sellist. Sa ei saanud tema argumente süüdistada.
  
  "Mis siis?"
  
  Talbot peatus. "See lihtsalt ei tundunud õige, see on kõik. Ma ei oska seda teisiti väljendada kui niimoodi. Kuulujutud Mandeville'i majapidamises toimuva kohta on liikunud juba mõnda aega. Ostud, alaealised poisid jms. Sellest sai ju alguse see, mida nad nimetasid lubavaks ühiskonnaks. Kas olete kunagi kuulnud Carlo Fiorinost?
  
  "Meil on," ütles Michelle.
  
  Talbot valas tee maha. "Käivad kuulujutud, et ta oli tarnija. Igal juhul oli probleem selles, et Rupert Mandeville'il oli liiga hea side ja osa tema pidudel osalenud inimesi oli valitsuses või muudel kõrgetel ametikohtadel. Tõeline libe värk. Muidugi olin ma katseajal naiivne noor politseinik, kes töötasin uhkusega CID-s ja arvasin, et suudab maailmaga hakkama saada. Mind ei huvitanud auaste ega mõju. Mis minusse puutub, siis olime Jumala silmis kõik võrdsed, kuigi ma polnud usklik inimene. Noh, ma mõistsin peagi oma tegude ekslikkust. Mu silmad avanesid. Kui mänedžer sai teada, et ma seal olen, ja tegi lärmi, kutsus ta mind oma kontorisse ja ütles mulle ühemõtteliselt, et Mandeville on keelatud.
  
  
  
  "Kas ta ütles, miks?" küsis Michelle.
  
  "Tal polnud vaja. Seda pole raske kokku panna."
  
  "Selline operatsioon, nagu see ja Fiorino oma, vajaks politsei kaitset," ütles Banks. "Ja Harris oli see. Või osa sellest."
  
  "See on õige," ütles Talbot. "Oh, sellegipoolest oli ta tark. Ta ei tunnistanud seda kunagi nii sõnasõnaliselt ja viis mind maakonnast välja enne, kui mu jalad maad puudutasid. Cumbria. Ma küsin sinult! No ja seal sattusin ka ühe või kahe toreda härrasmeeste kokkuleppele kohalike kurikaelte ja politsei vahel, nii et kutsusin päevaks. Tähendab, ma ei ole pühak, aga ma lihtsalt tundsin, et kõikjal, kuhu läksin, leidsin korruptsiooni. Ma ei suutnud sellega võidelda. Mitte minu positsioonilt. Sellepärast lahkusin politseist. Parim liigutus, mida ma kunagi teinud olen. "
  
  "Ja sa ei rääkinud kellelegi oma kahtlustest Harrise suhtes?" küsis Michelle.
  
  "Mis mõte oli? Kes mind usuks? Jet Harris oli selles piirkonnas juba praktiliselt jumal. Lisaks ähvardati kaudselt, mis võib minuga juhtuda, kui ma ei tee nii, nagu ta ütles, ja mõned neist olid üsna füüsilised. Ma ei ole argpüks, aga ma pole ka loll. Ma vähendasin oma kaotusi."
  
  "Kas keegi oli veel sellega seotud?"
  
  "See võib olla," ütles Talbot. "Minu teada võis ülemkonstaabel ise olla Mandeville'i pidutseja."
  
  "Aga sa ei tundnud kedagi?"
  
  "Ei. Ma isegi ei teadnud Harrist. Nagu ma ütlesin, see lihtsalt ei tundunud õige. Ma lihtsalt aimasin tema suhtumise, sõnastuse järgi. Tema kabinetis olime ainult tema ja mina. Isegi siis, kui välja jõudsin, arvasin, et omistasin sellele liiga palju tähtsust.
  
  "Mis sel päeval juhtus?"
  
  "Päris algusest?"
  
  "Jah".
  
  "See oli soe pühapäeva hommik, juuli lõpus või augusti alguses."
  
  "See oli 1. august," ütles Michelle.
  
  
  
  "Õige. Üldiselt olin üksi, mäletan, mitte eriti hõivatud, kui telefon helises ja elektrikilp ühendas selle kontoriga.
  
  "Kas sa mäletad midagi häälest?"
  
  Talbot kortsutas kulmu. "Sellest on nii kaua aega möödas, ma ei..."
  
  "Mees? Naine?"
  
  "See oli naishääl. Ma mäletan seda hästi."
  
  "Kas ta tundus ärritunud?"
  
  "Jah. Sellepärast ma sinna nii impulsiivselt läksin. Ta rääkis, et alates eile õhtust oli seal pidu ja ta oli veendunud, et osa tüdrukutest ja poistest on alaealised ning inimesed tarvitavad narkootikume. Ta hääl kõlas hirmunult. Ta katkestas ka toru väga järsult."
  
  "Nii et sa läksid?"
  
  "Jah. Panin detailid kirja ja sõitsin sinna nagu rüütel säravas turvises. Kui mul oleks kasvõi pool tervet mõistust, mis mul praegu on, oleksin vähemalt leidnud aega korraldada väike rüüsteretkepidu, aga ma ei teinud seda. Jumal teab, mida ma sinna jõudes tegema mõtlesin.
  
  "Kas sa kohtusid naisega, kes helistas?"
  
  "Nii palju kui mina tean, ei. Ma mõtlen, et kui ta seal oli, ei tulnud ta kunagi ette ja tunnistas, et just tema helistas. Aga siis ta ei teeks, eks?"
  
  "Kes ukse avas?"
  
  "Noor mees. Ta lihtsalt avas selle, vaatas mu isikutunnistust ja lahkus. See ei paistnud teda üldse huvitavat. Arvasin, et ta tarvitab narkootikume, kuid pean tunnistama, et ma ei teadnud neist tol ajal suurt midagi. Ma pole isegi kindel, et meil oli siis narkoüksus.
  
  "Mida sa seest leidsid?"
  
  "See oli tegelikult rohkem nagu peo tagajärg. Paar inimest magas diivanil, paar põrandal..."
  
  "Kui palju?"
  
  "Raske öelda. Võib-olla paarkümmend või nii."
  
  "Millised inimesed?"
  
  "Segu. Noored ja vanad. Ärimehed. Mood. Üks või kaks tüdrukut nägid välja nagu Londoni moemehed, miniseelikutes ja mis-teil-on. Meenub ka imelik lõhn. Ma ei teadnud siis, mis see on, aga hiljem tundsin seda uuesti lõhna. marihuaana."
  
  "Mida sa tegid?"
  
  "Ausalt öeldes tundsin end veidi endast väljas." Ta naeris. "Nagu härra Jones selles Bob Dylani laulus, ei saanud ma tõesti aru, mis toimub. Ma polnud isegi kindel, kas see oli ebaseaduslik. Ma mõtlen, et tüdrukud ja mehed ei paistnud minu jaoks alaealised, aga mida ma teadsin? Rääkisin mitme inimesega, jätsin nimed pähe. Olen varem Le Phonographe'is paari tüdrukut näinud. Ma arvan, et nad töötasid ka Fiorino eskortbüroo heaks.
  
  "Kas sa kasutasid oma märkmikku?"
  
  "Jah".
  
  "Mis temaga juhtus?"
  
  "Nagu tavaliselt, ma arvan."
  
  "Kas leidsite ka kaks meest koos?"
  
  "Jah. Vaatasin mõnda tuba sisse ja ühes magamistoas nägin kahte meest koos voodis. alasti."
  
  "Kas nad tegid midagi?"
  
  "Mitte siis, kui ma ukse avasin. Nad olid lihtsalt... väga lähedased. Ma pole kunagi varem midagi sellist näinud. Tähendab, ma teadsin homoseksuaalsusest, ma ei olnud nii naiivne, aga ma ei näinud seda kunagi.
  
  "Kas keegi neist nägi välja alaealine?"
  
  "Ei. Ühest tegin kindlaks, et ta on kahekümnendates, teises vanem, võib-olla üle neljakümne. Aga siis polnud vahet, kui vana sa olid."
  
  "Mida sa siis tegid?"
  
  "Ma... uh... ma vahistasin nad."
  
  "Kas nad pidasid vastu?"
  
  "Ei. Nad lihtsalt naersid, panid riidesse ja järgnesid mulle tagasi jaama.
  
  "Mis edasi juhtus?"
  
  "Jet Harris ootas mind. Ta oli raevukas."
  
  "Kas ta ootas sind jaamas? Pühapäeva hommikul?"
  
  
  
  "Jah. Usun, et keegi Mandeville'i majast helistas talle."
  
  "Tõenäoliselt tiris ta ta kirikust välja," ütles Banks.
  
  "Mida ta tegi?" küsis Michelle.
  
  "Ta rääkis kahe mehega silmast silma, lasi neil minna ja ajas minuga veidi juttu. Siin see kõik lõppes. Ei mingit edasist tegevust."
  
  "Lihtsalt uudishimust," küsis Michelle, "kui vana Rupert Mandeville sel ajal oli?"
  
  "Päris noor. Ta oli üle kolmekümne. Minu mäletamist mööda surid ta vanemad veidi enne lennuõnnetuses ja ta päris varanduse, isegi pärast maksude tasumist. Ma arvan, et ta tegi lihtsalt seda, mida paljud noored teeksid, kui neile antaks vabadus ja neil oleks piiramatud võimalused.
  
  "Kas olete kunagi kuulnud Donald Bradfordist?" küsis Michelle.
  
  "Pealkiri ei tähenda midagi."
  
  "Bill Marshall?"
  
  "Ta oli üks Fiorino kõvemaid mehi. Sattusin temaga Le Phonographe'is paar korda kokku. Karm iseloom. Paks nagu vanasõna seapask."
  
  "Tänan teid, härra Talbot."
  
  "Rõõm on minupoolne. Vaata, ma ei näe minust abi, aga..."
  
  Banks asetas Graham Marshalli foto tema ette. "Kas sa tunned selle poisi ära?"
  
  Talbot muutus kahvatuks. "Oh jumal, kas pole see poiss, kes...? Tema pilt oli ajalehtedes vaid paar nädalat tagasi.
  
  "Kas sa nägid teda Mandeville'i majas?"
  
  "Ei... ma... aga see on see tuba. Mandeville'i elutuba. Mäletan lambanahast vaipa ja kaminat. Kas see tähendab seda, mida ma arvan? Et poisi surm oli kuidagi seotud Mandeville'i ja Harrisega?"
  
  "Kuidagi," ütles Michelle. "Me pole veel päris kindlad, kuidas."
  
  Talbot koputas fotole. "Kui meil oleks olnud midagi sellist, oleks meil olnud tõendeid," ütles ta.
  
  
  
  "Võimalik," ütles Banks. "Kui see kunagi ilmavalgust näeb."
  
  Nad tõusid püsti ja Talbot viis nad ukse juurde. "Tead," ütles ta, "ma tundsin tol ajal, et toimub rohkem kui esmapilgul paistab. Olen alati mõelnud, mis juhtuks, kui ma seda natukene tugevamini suruksin, mitte liiga kergelt lahti ei lase.
  
  "Tõenäoliselt satuksite Graham Marshalliga sama katuse alla," ütles Banks. "Hüvasti, härra Talbot. Ja aitäh sulle."
  
  
  
  Gavin Barlow oli oma kabinetis, kui Annie helistas ja kutsus ta enda juurde istuma, kuni nad rääkisid. See oli valgusküllane, õhuline ruum, kus oli palju ruumi ja raamatukapid ei tundunud nii ülekaalukad kui Gristorpi kontoris. Barlow lükkas sülearvuti oma laualt eemale ja naeratas. "Enamike jaoks võib see olla suvepuhkus," ütles ta, "kuid mõnel meist on veel tööd teha."
  
  "Ma ei võta palju teie aega," ütles Annie. "See puudutab teie tütart."
  
  "Roos? Ma kardan, et teda pole kodus."
  
  "Siis saate ehk mu küsimustele vastata."
  
  "Ma proovin. Aga kuulge, kui Rose on hädas..."
  
  "Mida?"
  
  "Ma ei tea. Võib-olla peaksin helistama oma advokaadile või nii.
  
  "Miks sa tahad seda teha?"
  
  "Ütle lihtsalt, mida sa ütlema tulid."
  
  "Teie tütar tuli jaama ja esitas Lauren Andersoni ja Luke Armitage'i vastu üsna tõsised süüdistused."
  
  "Mida ta tegi?"
  
  "Ja nüüd selgub, et ta käis Luke'iga selle aasta alguses. Ta külastas teda isegi Swainsdale Hallis vähemalt korra. Kas sa tead sellest midagi?"
  
  "Kindlasti. Tegemist oli kooliprojektiga, mille raames paluti õpilastel partneriteks saada. Edendada meeskonnatööd, ülesannete jaotust. Rose töötas koos Luke'iga.
  
  
  
  "Tema või tema valik?"
  
  "Ma ei tea. Pean eeldama, et õpetaja määras need.
  
  "Lauren Anderson?"
  
  "Tegelikult mitte. See oli teadusprojekt. See võis olla härra Sawyer."
  
  "Kas sa tead, kas Luke'il ja Rose'il olid mingid romantilised suhted?"
  
  "Nii palju kui mina tean, ei. Vaadake, preili Cabbot, ma pole nii naiivne, et arvaks, et nendevanustel teismelistel pole afääre. Olen olnud liiga kaua direktor, et teisiti mõelda. Olen isegi kogenud omajagu teismeliste rasedusi. Kuid ma tean ka oma tütart ja uskuge mind, ma teaksin, kui ta käiks Luke Armitage'iga.
  
  "Neid nähti koolis ja väljaspool kooli koos rääkimas. Kas ta on sulle kunagi Luke'ist rääkinud?"
  
  "Ta võib-olla mainis teda korra või paar, jah. See oli üsna loomulik. Ma mõtlen, et nad käisid samas klassis, ta oli veidi imelik ja omamoodi alaealine kuulsus. Vähemalt on tema vanemad."
  
  "Kas ta oli temast kinnisideeks?"
  
  "Ära ole naljakas!"
  
  "Kas te nõustuksite, kui nad kohtuksid?"
  
  Barlow surus huuled kokku. "Ma ei saa öelda, et ma seda teeksin, ei."
  
  "Miks mitte?"
  
  "Ta on mu tütar, kurat. Sa ei arva, et ma tahaksin, et ta sellega kohtinguks..."
  
  "Mis see on, härra Barlow?"
  
  "Ma tahtsin öelda poiss."
  
  "Oh, kas sa olid?"
  
  "Jah. Kuid tunnistan, et isana arvasin, et Luke Armitage on mu tütre jaoks liiga veider.
  
  "Kui kaugele sa läheksid, et takistada neil kohtamast?"
  
  "Oota nüüd natuke. Ma ei lase sul..."
  
  
  
  "Kus te Rose'iga olite sel ööl, kui Luke kadus? See oli nädal tagasi, eelmisel esmaspäeval, kui te ei mäleta."
  
  "Siin".
  
  "Te mõlemad?"
  
  "Nii palju kui ma tean. Mu naine mäletab."
  
  "Miks peaks Rosa proua Andersonile probleeme valmistama?"
  
  "Ma ei tea".
  
  "Kui hästi teie tütrel inglise keeles läheb?"
  
  "See pole tema parim teema ega lemmik."
  
  "Ta oli armukade?"
  
  "Millest?"
  
  "Tähelepanu kohta, mille Luke sai Lauren Andersonilt?"
  
  "Miks sa Laurenilt ei küsi?"
  
  "Ma hakkan. Aga kõigepealt ma küsin sinult."
  
  "Ja ma ütlen teile, et ma ei tea."
  
  Nad jõllitasid teineteist ja Annie püüdis kaaluda, kas ta räägib tõtt või mitte. Ta arvas, et ta varjab midagi. "Mis on lahti, härra Barlow?" ta küsis. "Kui sellel pole midagi pistmist Luke'i surmaga, siis see ei ulatu neist müüridest kaugemale, ma luban."
  
  Barlow ohkas ja vaatas aknast välja. Pilved läksid kohati lahku ja valguskiired läbistasid kaugeid künkaid. Tema laual sumises sülearvuti.
  
  "Härra Barlow?"
  
  Ta pöördus uuesti naise poole ja tema heatahtliku autoriteedi mask kadus. Selle asemel oli raske koormaga mehe pilk. Enne sõna võtmist vaatas ta teda tükk aega. "See ei tähendanud midagi," ütles ta lõpuks, hääl vaevalt sosinast kõrgemal. "Kas see on tõsi. Mitte midagi".
  
  "Siis ütle mulle."
  
  "Preili Anderson. Lauren. Kui olete teda näinud, olete kindlasti märganud, et ta on atraktiivne naine, tõeline prerafaeliidi kaunitar," rääkis Barlow. "Ma olen inimene nagu kõik teised, kuid kõik ootavad, et ma oleksin täiuslik."
  
  
  
  "Sa oled kooli direktor," ütles Annie. "Sa peaksid olema vastutav. Mis on juhtunud? Kas teil oli suhe? Kas Rose teadis?"
  
  "Oh jumal, ei. Mitte midagi sellist. Ma võisin natuke flirtida, nagu tavaliselt, aga Lauren ei olnud minust huvitatud. Ta tegi selle üsna selgeks. "
  
  Annie kortsutas kulmu. "Siis ma ei saa aru."
  
  Peenike naeratus väänas ta huuli. "Kas sa ei ole? Mõnikord ei pruugi asjad tunduda nii, nagu nad on, ja iga katse neid selgitada paneb sind tunduma veelgi rohkem süüdi.
  
  "Kas saate seda täpsemalt kirjeldada?"
  
  "Lauren tuli mulle varsti pärast jõule minu kontorisse külla. Perekonna probleem. Tema isal diagnoositi Alzheimeri tõbi ja ta oli ärritunud ning vajas puhkust. Tead, ma kallistasin teda lihtsalt selleks, et teda lohutada, ja Rose valis selle hetke, et pereasjadega tormata. See on oma tütre kooli direktoriks olemise üks negatiivseid külgi. Tavaliselt oli Rose piiride hoidmises päris hea, aga antud juhul... Noh, ta hindas olukorda valesti ja jooksis minema.
  
  "Sain aru," ütles Annie. "Ta ütles teie naisele?"
  
  "Ei. Ei, jumal tänatud. Mul õnnestus temaga rääkida. Ma pole kindel, kas ta uskus täielikult minu süütusse, kuid ta nõustus mitte midagi ütlema.
  
  "Ja see on tema vaenulikkuse põhjus Lauren Andersoni vastu?"
  
  "Ma pean seda ette kujutama. Võib-olla oli temagi kunagi armunud Luke Armitage'i, kuid uskuge mind, ma teaksin, kui see oleks rohkem.
  
  "Oled sa kindel, et midagi muud pole?"
  
  "Mitte see, mida ma ei suuda välja mõelda."
  
  "Teid tõmbas Lauren, kas pole? Mis sa talle nime panid? "Prerafaeliitide ilu?"
  
  "Jah. Nagu ma ütlesin, olen ma ainult inimene. Ja ta on väga atraktiivne naine. Meest ei saa tema mõtete pärast arreteerida. Vähemalt praegu. Pagan, ma ei teinud midagi valesti, aga kuna ma seda tahtsin, siis tundsin end ikkagi süüdi, nagu oleksin. Ta naeratas kibedalt. "Naljakas, kas pole?"
  
  "Jah," ütles Annie. "Väga naljakas". Kuid tema mõtted olid kaugel. Barlow ei andnud talle võib-olla selliseid vastuseid, mida ta lootis, kuid kindlasti andis ta talle palju mõtlemisainet.
  
  
  
  "Noh, kui see pole meie tuvid," ütles Ben Shaw ja avas ukse Banksile ja Michelle'ile. "Mida kuradit te kaks tahate?"
  
  "Paar sõna," ütles Banks.
  
  "Ja miks ma peaksin tahtma sinuga rääkida?"
  
  "Des Wayman," ütles Michelle.
  
  Shaw silmitses teda, sulges siis ukse, eemaldas keti ja avas selle, kõndides nende juurest eemale, jättes Banksi ukse sulgema ja neile järgnema.
  
  Maja osutus palju korralikumaks, kui Banks oli oodanud. Ta määratles Shaw kui üksi elava alkohoolikuna, mis tavaliselt tähendas kaost. Shaw palkas vähemalt koristaja ja tema isiklikud harjumused tundusid piisavalt korralikud. Ainus jook, mis silmapiiril oli, oli elutoa laual olnud pooltühi pudel Bell"si, mille kõrval oli klaasitäis. Shaw istus maha ja jõi lonksu, pakkumata külalistele midagi. Noh, mõtles Banks, miks ta peaks?
  
  Raadios mängis Griegi Peer Gynti süit, järjekordne üllatus Banksi jaoks. Ta poleks arvanud, et Shaw"l on klassikaline maitse. Või ei olnud vahet, mis sees oli, kuni heli oli.
  
  "Mis sigadest härra Wayman täna rääkis?"
  
  "Lõpetage narrimine," ütles Banks. "Sa käskisid Waymanil ja sõbral mind ümber teha ja lavalt ära viia. See andis tagasilöögi."
  
  "Kui ta teile seda ütles, siis ta valetab."
  
  "Ta ütles mulle, söör," ütles Michelle, "ja kogu lugupidamise juures arvan, et ta rääkis tõtt."
  
  "Kogu lugupidamisega? Sa ei tea selle mõiste tähendust." Shaw süütas sigareti ja Banks tundis, kuidas tema sees tärkas puhas soov. Ta tundis juba loobumisest peapööritust ja ärritust, kuid see... see oli kümme korda hullem, kui ta ette kujutas. Ta võttis end kokku. "Wayman pole midagi muud kui kriminaalne saast," jätkas Shaw. "Ja sa võtad tema sõna ja mitte minu sõna?"
  
  "Seda pole siin ega seal," jätkas Banks. "D.I. Hart uuris teie Regani ja Carteri päevi koos Jet Harrisega ja me lihtsalt mõtleme, kui palju te kaks Carlo Fiorino käest õppisite."
  
  "Sa pätt!" Shaw tormas ettepoole, et haarata Banksi jope reväärist, kuid ta oli juba joogist kergelt nöörinud ja Banks lükkas ta toolile tagasi. Ta muutus kahvatuks ja valugrimass jooksis üle ta näo.
  
  "Mis see on?" küsis Banks.
  
  "Persse." Shaw köhatas ja sirutas käe teise viski järele. "John Harris oli väärt kümmet teiesugust. Sa pole väärt tema aluspükste pissiplekke."
  
  "Shaw loobu, te olite teineteisele nii pühendunud, kui pikk päev on. Tal võis olla selleks hea vabandus, aga sina...? Teil ei õnnestunud kõiki tõendeid arhiivist eemaldada. Kõik teie vahistamised on olnud sissemurdmise, kallaletungi, pettuse ja aeg-ajalt kodumõrvade eest. Kas see ei tähenda teile midagi?"
  
  "Mis, tark perse?"
  
  "Et Carlo Fiorino tegeles kogu selle aja absoluutselt karistamatult prostitutsiooni, eskortbüroode, ebaseaduslike hasartmängude, väljapressimise, pornograafia ja narkootikumidega. Muidugi, sa kutsusid ta või ühe tema käsilastest üks või kaks korda ülekuulamisele, lihtsalt näitamiseks, aga arvake ära - kas tõendid on kadunud või tunnistajad on oma ütlusi muutnud. "
  
  Shaw ei öelnud midagi, rüüpas lihtsalt veel viskit.
  
  "Fiorino andis teile oma vastuseisu," jätkas Banks. "Tal olid tänaval silmad ja kõrvad. Ta teadis, milliseid töökohti kärbitakse. Väike praad või võistlus. Mõlemal juhul pani see teid hea välja nägema ja häiris teie enda tegevust, mis hõlmas Rupert Mandeville'i varustamist nii paljude surnukehadega, kui ta oma "pidudele, meestele ja naistele" soovis.
  
  
  
  Shaw lõi oma klaasi vastu lauda sellise jõuga, et viski voolas üle ääre. "Hea," ütles ta. "Kas sa tahad tõde? Ma ütlen teile. Ma ei ole loll. Olen Johniga töötanud liiga palju aastaid, et mul poleks kahtlusi, aga tead mida? Ja võib-olla olen ma pilgutatud, võib-olla isegi kaitsesin teda, aga me tegime oma tööd. Hävitasime pahad poisid. Ma armastasin seda meest. Ta õpetas mulle kõike. Ta päästis korra isegi mu elu. Tal oli tõesti karisma, John. Ta oli selline tüüp, keda kõik ruumi sisenedes märkasid. Kas ta on nendes osades kuradi kangelane või pole te seda märganud?"
  
  "Ja seepärast tegite te kõik endast oleneva, et häirida inspektor Harti Graham Marshalli mõrva uurimist? Et kaitsta oma vana sõbra mälestust. Jet Harrise maine kaitsmiseks. Selleks lasete kellelgi tema korterisse sisse murda, temast otsa joosta, mind läbi peksa."
  
  "Millest kuradist sa räägid?"
  
  "Tead, millest ma räägin."
  
  Ta vaatas Michelle'i ja siis hämmeldunud näoga tagasi Banksi poole. "Ma pole kindlasti kunagi näinud, et keegi oleks inspektor Hartit mingil moel hirmutanud. Ma ei muretsenud tema pärast. Ma muretsesin sinu pärast."
  
  "Miks on see?"
  
  "Sa oled juhita kahur. Sina olid see, kelle eest ma pidin hoolitsema. Sinu jaoks oli kõik teisiti. Isiklik. Sa teadsid ohvrit. Kui ma sind esimest korda nägin, võisin öelda, et sa ei kavatse lahti lasta. Ta raputas pead ja vaatas tagasi Michelle'ile. "Ei," ütles ta. "Kui keegi teid ahistas, inspektor Hart, siis see polnud mina."
  
  Banks ja Michelle vahetasid pilke, seejärel jätkas Banks. "Kas sa palud meil uskuda, et töötasite kõik need aastad koos Harrisega ega teadnud, mida ta teeb?"
  
  "Ma ütlen, et mul olid kahtlused, aga ma matsin need maha. Politsei huvides. Johni jaoks. Vaata, purusta selline viga nagu Fiorino ja selle asemele tuleb mõni teine. Sa ei saa peatada prostitutsiooni, pornot ja narkootikume, nagu ka seksi ja joomist. Nad on alati kohal. Siis oli politseiteenistus teistsugune. Mõnikord tuli töö tegemiseks õlg õla kõrval suhelda mõne päris ebameeldiva voodikaaslasega.
  
  "Aga Graham Marshall?"
  
  Etendus näis üllatunud. "Mis temaga on?"
  
  "Kas sa tead, mis temaga tegelikult juhtus? Kas seda olete ka kõik need aastad varjanud?"
  
  "Ma kurat ei saa aru, millest sa räägid." Shaw hääl oli nüüd veidi enamat kui sosin.
  
  "Noh, las ma räägin teile ühe loo," ütles Banks. "Me ei saa seda tõestada, kuid inspektor Hart ja mina usume, et just nii juhtus. Tõenäoliselt tappis Grahami Donald Bradford. Tal oli seda tüüpi nuga, mida kasutati, ja Graham usaldas teda. Bradford pidi vaid Wilmer Roadi alla sõitma sel ajal, kui Graham teisele poole suundus, ja teatama talle, et juhtus midagi muud, et ta saaks autosse istuda. Sellepärast võttis ta kaasa ajalehtede koti. Ta arvas, et tuleb tagasi, et oma ringid hiljem lõpetada.
  
  "Milline motiiv võiks Bradfordil olla?"
  
  "Siin lähevad asjad keeruliseks ja siin tuleb mängu teie ülemus. Donald Bradford levitas Carlo Fiorino jaoks pornograafilisi ajakirju ja geifilme. Fiorinos töötas terve ajalehekioskide võrgustik. Olen üllatunud, et sa sellest ei teadnud, sa oled valvas politseinik ja kõik.
  
  "Mine põrgusse, Banks." Shaw kortsutas kulmu ja täitis oma klaasi uuesti.
  
  "Kuidagi või teisiti," jätkas Banks, "Graham Marshall osales selles operatsioonis. Võib-olla leidis ta kogemata midagi Bradfordi aktsiatest, näitas üles huvi. ma ei tea. Kuid Graham oli tänavalaps - ta kasvas üles Kraysis ja nende maailmas ning tema isa oli väikese ajaga naljamees - ja tal oli silma peal, et saada suur võimalus. Võib-olla töötas ta Bradfordis, et raha teenida - mis tal alati näis olevat - või võib-olla šantažeeris teda sellega. Igal juhul oli ta sellega seotud. "
  
  
  
  "Sa ise ütlesid, et ei suuda seda tõestada."
  
  "Graham köitis Fiorino ühe võimsaima kliendi Rupert Mandeville'i tähelepanu," jätkas Banks. "Ma tean, et ta poseeris mitmel aktifotol, sest leidsin ühe tema majast. Kas see läks kaugemale, ma ei tea, kuid me saame selle siduda Mandeville'i majaga ja me teame, mis seal toimus. Alaealiste seks, narkootikumid, kuidas seda nimetada. Mandwill ei saanud endale lubada vaatluse alla sattumist. Ta oli oluline isik, kes taotles poliitilisi eesmärke. Graham küsis ilmselt raha juurde, muidu oleks ta politseisse teatanud. Mandwill sattus paanikasse, eriti kuna Geoff Talboti külaskäigul oli palav. Ta palus Fiorinol asjad parandada ja Jet Harris nurjas mõrvajuurdluse. Teadsite seda, teadsite, et midagi on valesti, nii et püüdsite Harrise maine kaitsmiseks jäljed kustutada. Kuidas mul läheb?"
  
  "Sa trotsid oma loogikat, Banks. Mis tähtsust sellel oleks, kui ta ütleks politseile, kui me kõik oleksime nii korrumpeerunud, nagu te arvate? Miks minna nii kaugele, et tappa laps, kui Bradford arvas, et suudame tulemust siiski kontrollida?
  
  Banks vaatas enne jätkamist Michelle'ile otsa. "See tekitas minus ka mõnda aega hämmingut," ütles ta. "Võin ainult järeldada, et ta teadis, millisele politseinikule mitte öelda."
  
  "Mida sa silmas pead?"
  
  "Graham oli kindlasti Mandeville'i majas. Mis siis, kui ta seal kedagi näeb? Keegi, kes ei pidanud seal olema, nagu mõni detektiivijuht?"
  
  "See on absurdne. John ei olnud selline."
  
  "See ei tundunud välja nagu? Mandeville'i peod olid igale maitsele. Tema naise sõnul oli John Harris homoseksuaal. Me ei tea, kas Mandeville või Fiorino tundsid ta ära ja šantažeerisid või panid ta raamidesse. Võib-olla saidki talle Fiorino ja Mandeville Young Boysis nii palka. Või narkootikume. Vahet pole. Lõpptulemus on see, et ma arvan, et Graham nägi teda seal või teadis, et ta on mingil moel seotud, ja andis Bradfordile ka märku, et ta läheks oma looga mujale.
  
  
  
  Shaw kahvatas. "John? Homoseksuaalne? Ma ei usu sellesse."
  
  "Üks mu vanadest keskkoolisõpradest osutus geiks," ütles Banks. "Ja ma ei teadnud ka seda. John Harrisel oli kaks kuradima põhjust, miks seda saladuses hoida. See oli ebaseaduslik kuni 1967. aastani ja ta oli politseinik. Isegi täna teate, kui raske on politseinikel vabadusse pääseda. Me kõik oleme nii pagana lahedad machod, et geid hirmutavad meid pagana.
  
  "Jama. See kõik on puhas spekulatsioon."
  
  "Mitte John Harrise kohta," ütles Michelle. "Seda ütles mulle tema endine naine."
  
  "Siis on ta valelik lits. Kogu lugupidamisega".
  
  "Miks ta valetaks?"
  
  "Ta vihkas Johni."
  
  "Tundub, et tal olid head põhjused," ütles Banks. "Aga tagasi Grahami juurde. Ta ähvardas rääkida. Ma ei tea miks. See võis olla ahnus, kuid see võis olla tingitud ka sellest, et Mandeville tahtis, et ta teeks rohkem kui lihtsalt pildistamiseks. Tahaksin arvata, et see on koht, kuhu Graham joone tõmbas, aga me ei saa ilmselt kunagi teada. See seletab ka, miks ta oli nii mures, kui me Blackpoolis puhkusel viibisime, vahetult enne tema kadumist. Ta oli vist mures, mida teha. Mõlemal juhul teadis Graham, et tal on parem minna kohalikust hüüdnimest kaugemale. Ja tal oli tõendiks foto, foto, mis võis Rupert Mandeville'i süüdistada. Ta kompromiteeris kogu operatsiooni. Mandevilla ja Fiorino. Sellepärast pidi ta surema."
  
  "Mis juhtus?"
  
  "Donald Bradfordile anti käsk temast lahti saada. Sel hommikul pidi Bradford, nagu tavaliselt, kella kaheksaks poes olema. See andis talle poolteist tundi aega Grahami röövimiseks, tapmiseks ja surnukeha kõrvaldamiseks. Nii sügava augu kaevamine võtab aega, nii et ma arvan, et ta planeeris selle ette, valis koha ja kaevas augu. Kas see või oli tal abi ja Fiorino teine käsilane mattis surnukeha. Igal juhul võis Bradford olla Harrisega vähemalt kindel, et keegi ei jälginud tema alibi puudumist liiga tähelepanelikult.
  
  "Kas sa tahad öelda, et John Harris käskis poisi tappa, sest..."
  
  "Ma ei tea. Ma ei usu. Ma ütleksin, et see oli Fiorino või Mandeville, kuid Harris peaks sellest teadma, et juhtida uurimist vales suunas. Ja see teeb ta minu raamatus sama süüdi."
  
  Shaw sulges silmad ja raputas pead. "Mitte John. Ei. Võib-olla ei mänginud ta alati reeglite järgi, võib-olla pigistas ta ühe või kahe asja ees silma kinni, aga mõrva suhtes mitte. Mitte surnud laps."
  
  "Peate sellega leppima," jätkas Banks. "See on ainus asi, mis annab sellele järgnevale tähenduse."
  
  "Millised on järgmised sündmused?"
  
  "Ebaõnnestunud uurimine ja puuduvad märkmikud ja tegevused. Ma ei tea, kes neist lahti sai - sina, Harris või Reg Proctor, aga üks teist tegi seda.
  
  "See ei olnud mina. Ma ei teinud muud, kui veendasin inspektor Hartit liiga sügavale minevikku süvenemast.
  
  "Ja pange Wayman mulle kallale."
  
  "Sa ei saa sundida mind seda tunnistama."
  
  "See pole niikuinii oluline," ütles Banks. "Nii et Harris võttis need lahkudes ise. See on loogiline. See ei olnud tema parim tund ja ta ei tahtnud, et kõik tõendid saaksid näha, kas Grahami surnukeha leiti. Kindlustus. Liiguta oma mõtted tagasi. Sa olid seal 1965. aasta suvel. Teie ja Reg Proctor uurisite pärandvara üle. Mida sa teada said?
  
  "Keegi ei teadnud midagi."
  
  "Vean kihla, et see pole tõsi," ütles Banks. "Vean kihla, et teie märkmikus oli üks või kaks sõna "Dirty Don". Üks mu vana sõber mäletas, et rääkis temast nii. Ja ma olen nõus kihla vedama, et porno kohta oli kuulujutt või kaks.
  
  "Võib-olla kuulujutud," ütles Shaw pilku kõrvale vaadates, "aga see on ka kõik."
  
  "Kuidas sa tead?"
  
  
  
  Shaw kortsutas talle kulmu.
  
  "Absoluutselt," ütles Banks. "Sa tead seda ainult sellepärast, et Harris sulle nii ütles. Pea meeles, et sa olid siis alles noor konstaabel. Sa ei küsitlenud oma kõrgemaid ohvitsere. Kui teie intervjuudes ilmnes midagi, mis juhatas teid õiges suunas - Bradford, Fiorino, Mandeville -, siis Harris ignoreeris seda, heitis selle pelga kuulujutu, ummiktee kõrvale. Sa lihtsalt tõmbasid pinda, täpselt nii, nagu ta seda tahtis. Seetõttu on puudu ka tegude jaotus. Uurimise eest vastutas Harris. Ta annaks tegevuskäsu. Ja me teaksime, kuhu nad kõik osutasid - mööduv pedofiiliteooria, mis muutus hiljem Brady ja Hindley vahistamise tõttu usutavamaks - ja mis veelgi olulisem, millele nad selja pöörasid. Kas see on tõsi".
  
  "See on ikkagi teooria," ütles Shaw.
  
  "Jah," tunnistas Banks. "Aga sa tead, et see on tõsi. Meil on foto Grahamist, mis on tehtud Mandeville'i majas, Bradfordi pornograafiast ja võimalikust mõrvarelvast ning kadunud märkmikest. Jätkake, vaatame, kas see ikka kuidagi klapib."
  
  Shaw ohkas. "Ma lihtsalt ei suuda uskuda, et John võiks midagi sellist teha. Ma tean, et ta andis Fiorinole palju tegutsemisruumi, kuid tol ajal arvasin, et ta sai teabe eest tasu. Aus vahetus. See on kõik, mida ma püüdsin kaitsta. Natuke vastastikkust. Olen teda tundnud kõik need aastad... ja ikka veel ei suuda seda uskuda."
  
  "Võib-olla sa ei tundnud teda tegelikult üldse," ütles Banks. "Mitte rohkem, kui ma Graham Marshalli teadsin."
  
  Shaw vaatas Banksi poole. Ta silmad olid roosad punaste ääristega. Siis vaatas ta Michelle'i poole. "Mida sa sellest kõigest arvad?"
  
  "Ma arvan, et see on tõsi, söör," ütles Michelle. "See on ainus loogiline seletus. Sa ei tahtnud, et ma minevikku liiga lähedalt uuriksin, sest kartsid, et saan teada midagi, mis võib Harrise mainet rikkuda. Sa kahtlustasid, et ta eksis, teadsid, et ta põikas Fiorinost teabe saamiseks kõrvale, ja miski Graham Marshalli juhtumist häiris sind. Sa ei tahtnud, et see uuesti lahvataks, sest sa ei teadnud, mis pinnale tuleb.
  
  "Mis järgmiseks?" küsis Shaw.
  
  "Raport peab olema. Ma ei kavatse seda maha matta. Teatan oma järeldustest ja võimalikest järeldustest ACC-le. Pärast seda sõltub kõik temast endast. Meedia võib huvi tunda."
  
  "Ja Johni mälestus?"
  
  Michelle kehitas õlgu. "Ma ei tea. Kui see kõik välja tuleb, kui inimesed seda usuvad, saab tema mainele väike hoop.
  
  "Poiss-sõbra perekond?"
  
  "See saab olema ka neile raske. Aga kas see on parem kui mitteteadmine?
  
  "Ja mina?"
  
  "Võib-olla on aeg pensionile minna," ütles Banks. "Teil peab olema maksetähtaeg kaua hilinenud."
  
  Shaw turtsatas ja siis köhatas. Ta süütas veel ühe sigareti ja sirutas oma joogi järele. "Võib-olla on teil õigus". Tema pilk nihkus Banksilt Michelle'ile ja uuesti tagasi. "Ma oleksin pidanud arvama, et see tähendab suuri probleeme kohe, kui need luud leiti. Tead, nendes vihikutes ei olnud palju. Kõik oli täpselt nii, nagu sa ütlesid. Vihje siin, vihje seal."
  
  "Aga sellest piisas," ütles Banks. "Ja olgem ausad, te teate sama hästi kui mina, et sellise uurimise puhul vaatate kõigepealt tähelepanelikult lähimaid sugulasi ja sõpruskonda. Kui keegi oleks seda teinud, oleks ta leidnud ühe-kaks huvipunkti, mitu päringuliini, mida lihtsalt ei järgitud. Sa kaevad kõige sügavamale maja lähedal. Keegi ei muretsenud. See tundub iseenesest piisavalt kummaline."
  
  "Sest John juhtis uurimist?"
  
  "Jah. See üksus pidi toona palju väiksem olema, eks? Tal oleks tema üle peaaegu absoluutne võim.
  
  
  
  Shaw langetas uuesti pea. "Oh, keegi ei seadnud Jet Harrise otsust kahtluse alla, see oli kindel." Ta vaatas üles. "Mul on vähk," ütles ta Michelle'ile otsa vaadates. "Sellepärast võtsin nii palju puhkepäevi. Kõht". Ta tegi grimassi. "Nad ei saa palju teha. Igal juhul võib-olla pensionile jäämine polegi nii halb mõte." Ta naeris. "Naudin viimastel kuudel aiatööd või postmarkide kogumist või midagi sellist rahulikku."
  
  Pangad ei teadnud, mida öelda. Michelle ütles: "Vabandust."
  
  Shaw vaatas teda ja kortsutas kulmu. "Sul pole põhjust muretsemiseks. Sinu jaoks pole vahet, kas ma elan või suren. Kui järele mõelda, oleks teie elu ilma minuta palju lihtsam.
  
  "Isegi nii..."
  
  Shaw vaatas tagasi Banksile. "Soovin, et te kunagi siia tagasi ei tuleks, Banks," ütles ta. "Miks sa ei võiks jääda Yorkshire'i ja hoolitseda paari lamba eest?"
  
  "Sa ei saa aru".
  
  "Oh, kas pole? Ära ole liiga kindel, et ma olen nii segaduses, kui arvad. Kui te ei kavatse mulle süüdistust esitada ega peksa, siis miks te ei hakka lihtsalt minema ja mind rahule ei jäta?"
  
  Banks ja Michelle vaatasid teineteisele otsa. Shaw'l polnud enam midagi öelda, nii et nad lahkusid. Tagasi autosse pöördus Banks Michelle'i poole ja küsis: "Kas sa usud teda?"
  
  "Kas te ei vastuta sissemurdmise ja kaubiku eest?"
  
  "Jah".
  
  "Ma arvan, et jah. Ta tundus sellest mõttest siiralt kohkunud. Mis põhjust on tal nüüd selle kohta valetada?"
  
  "See on tõsine kuritegu. See on piisav põhjus. Aga ma arvan, et sul on õigus. Ma ei usu, et ta oli selle taga. Ta tegi lihtsalt kõik endast oleneva, et kaitsta Harrise mainet.
  
  "Siis sa mõtled, kellest ma arvan?"
  
  Banks noogutas. "Rupert Mandeville".
  
  "Kas me ei peaks talle külla tulema?"
  
  
  
  "Kas sa tahad, et ma sinuga koos oleksin?"
  
  Michelle vaatas Banksi poole ja ütles. "Jah. Mulle tundub, et oleme lõpusirgel. Graham Marshall oli su sõber. Sa väärid seal olemist. Tahaksin lihtsalt jaamas peatuda ja enne midagi kontrollida.
  
  "Tead, ta ei räägi meile midagi."
  
  Michelle naeratas. "Me vaatame seda. Kindlasti ei teeks paha, kui teda ketist veidi sikutada."
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  19
  
  Ei läinud kaua aega, kui Annie sõitis Harrogate"i ja leidis Leedsi maantee ääres väikese ridaelamu. Vernon Anderson avas ukse ja hämmeldunult kutsus ta oma spartalikku elutuppa. Ta imetles Vermeeri raamitud graveeringut kamina kohal ja seadis end sisse ühele kahest tugitoolist.
  
  "Ma näen, et teil on hea pildi tegemiseks haritud silm," ütles Annie.
  
  "Kunsti väärtustamine peaks olema perekonnas," ütles Vernon. "Kuigi ma tunnistan, et ma pole nii suur lugemissõber kui meie Lauren. Pigem vaatan iga päev mõnda head filmi.
  
  Akna all madalal laual lebas võidusõidulehele avatud ajalehe peal paar loteriipiletit ja mõne hobuse nime ümber olid punased rõngad.
  
  "Täna on õnne?" küsis Annie.
  
  "Tead, mis see on," ütles Vernon vallatu muigega. "Võidad natuke, siis kaotad natuke." Ta istus diivanile ja ajas jalad risti.
  
  Annie märkis, et Vernon Anderson ei sarnanenud kuigivõrd oma õega. Tal olid tumedad juuksed lühikeste tihedate lokkidega, mis oimukohtadest veidi taandusid, ning jässakas, lihaselise ülakeha ja üsna lühikeste jalgadega. Kuid tema pikkade ripsmete, lohkudega põskede ja kerge sarmiga eeldas ta, et temast saab vastassoost hitt. Mitte, et see miski oleks talle palju mõju avaldanud. Kui oli sarnasust, siis silmad; Vernonil olid samasugused kahvatusinised kui Laurenil. Tal olid jalas teksad ja jalas Guinnessi T-särk. Ja sandaalid valgete sokkide peal.
  
  "Mida see kõik tähendab?"
  
  "Ma uurin Luke Armitage'i röövimist ja mõrva," ütles Annie. "Teie õde oli tema õpetaja."
  
  "Jah, ma tean. Ta on sellest väga ärritunud."
  
  "Kas sa oled Luke'iga kunagi kohtunud?"
  
  "Mina? Ei. Muidugi ma kuulsin temast, vähemalt tema isast.
  
  "Martin Armitage?"
  
  "See on õige. Võitsin mõned šillingid nendes meeskondades, kus ta aastate jooksul mängis. Vernon muigas.
  
  "Aga sa pole kunagi Luke'iga kohtunud?"
  
  "Ei".
  
  "Kas su õde rääkis sulle temast palju?"
  
  "Mõnikord rääkis ta koolist," ütles Vernon. "Võib-olla ta mainis teda."
  
  "Mis kontekstis?"
  
  "Nagu üks tema õpilastest."
  
  "Aga mitte kui erakordne ta oli ja kuidas ta talle eratunde andis?"
  
  "Ei". Vernoni silmad tõmbusid kitsaks. "Kuhu me siin läheme?"
  
  "Lauren ütles, et käis sul päeval, kui Luke kadus. See oli nädal tagasi, eelmisel esmaspäeval. See on tõsi?"
  
  "Jah. Kuulge, ma arutasin seda kõike juba ühe teise detektiiviga, kes tuli paar päeva tagasi.
  
  "Ma tean," ütles Annie. "See oli üks kohalikest, kes meid aitas. Alati pole võimalik põgeneda. Vabandust, et ma teid sellega tülitan, aga kas arvate, et võiksite selle minuga uuesti läbi elada?"
  
  Vernon pani käed rinnale risti. "Ma arvan küll. Kui arvate, et see on vajalik."
  
  "Kui te ei pahanda".
  
  "See on täpselt nii, nagu ma teisel päeval sellele mehele ütlesin. Tõenäoliselt jõime liiga palju ja Lauren jäi ööseks. Ta patsutas diivanile. "Ta on piisavalt mugav. Ohutum kui sõita.
  
  
  
  "Hämmastav," ütles Annie. Tundub, et inimesed kommenteerisid politsei ees alati närviliselt joobes juhtimist, nagu oleks see ainus kuritegu, mida neil on aega uurida, mis iganes neid huvitaks. "Kus sa jõid?"
  
  "Kus?"
  
  "Mis pubi?"
  
  "Oh, ma näen. Pubisse me ei läinud. Ta tuli siia õhtusöögile ja me jõime veini.
  
  "Milline?"
  
  "Lihtsalt Austraalia Chardonnay. Müügil Sainsburys.
  
  "Kas su õde käis teil sageli külas?"
  
  "Sageli. Kuigi ma ei saa aru, mis see millegagi pistmist on. Meie isa on haige ja emal ei lähe liiga hästi. Meil oli palju rääkida."
  
  "Jah. Ma tean Alzheimeri tõvest. Mul on kahju seda kuulda."
  
  Vernoni lõualuu langes. "Sa tead? Lauren ütles sulle?"
  
  "Hämmastav, millist infot sa selle töö juures vahel saad. Igatahes, ma tahtsin lihtsalt veenduda, et mul on kõik õigesti, teadmiseks. Oleksite üllatunud, kui teaksite, kui suur osa meie tööst on vaid paberimajandus.
  
  Vernon naeratas. "No nii palju kui ma mäletan, saabus ta umbes kella kuue ajal ja kõik. Sõime umbes pool kaheksa."
  
  "Milleks sa valmis oled?"
  
  "Hirveliha valges veinis. Nigella Lawsonilt."
  
  Annie-sugusele taimetoitlasele ei tundunud see kuigi isuäratav, aga igaühele oma, mõtles ta. "Ja kahtlemata oli selle mahapesemiseks piisav kogus veini."
  
  "Paar pudelit. Sellepärast Lauren jäigi. See ja Grand Marnier.
  
  "Liköörid ka. Sa tõmbasid paadi tõesti tegevusest välja."
  
  "Ma kardan, et oleme mõlemad veidi ärritunud. Isa pärast. Lauren tuli korraks koju keset õppeaastat ja ta ei tundnud teda ära. Ma tean, et alkohol ei aita probleeme lahendada, kuid inimene kipub raskel ajal selle poole sirutama."
  
  
  
  "Muidugi," ütles Annie. "Nii, kas sa läksid magama umbes mis kell?"
  
  "Mina? Ma pole kindel. See on veidi udune. Ilmselt südaöö paiku."
  
  "Ja su õde?"
  
  "Ma ei tea, kui kaua ta üleval oli."
  
  "Aga ta jäi terveks ööks?"
  
  "Kindlasti".
  
  "Kuidas sa tead?"
  
  "Mäletan, et käisin korra tualetis. Peate elutoast läbi minema. Siis magas ta diivanil."
  
  "Mis kell oli?"
  
  "Ma ei tea. Ma ei vaadanud kella. Kuigi on pime."
  
  "Aga ta võiks mõne tunni ära olla ja tagasi tulla, eks?"
  
  "Ma kuulaks teda."
  
  "Oled sa kindel? Kui sa nii palju jõid, magasid tõenäoliselt üsna sügavalt.
  
  "Ära unusta, me mõlemad jõime liiga palju."
  
  "Kas keegi helistas talle õhtul?"
  
  "Ei".
  
  "Mis kell ta lahkus?"
  
  "Järgmisel hommikul kella üheteistkümne paiku."
  
  "Pärast kogu seda joomist oli sul vist natuke raske hommik tööl. Või võtsite päeva vabaks?
  
  "Ma olen praegu töötu, kui see teid ei puuduta. Ja ma saan märjukega hakkama. Sa tead, et ma ei ole alkohoolik."
  
  "Muidugi mitte". Annie peatus hetkeks: "Kas sa said kunagi vihjeid, et Laureni ja Luke'i suhe võib olla veidi enamat kui tüüpiline õpetaja-õpilase suhe?"
  
  "Muidugi ma ei teinud seda."
  
  "Ta ei rääkinud temast kunagi hellalt?"
  
  "Sellest mulle piisab," ütles Vernon. "Üks asi on aeg-ajalt kontrollida, aga hoopis teine asi on oletada, et mu õel oli selle tüübiga mingi suhe." Ta tõusis püsti. "Kuule, ma ütlesin sulle, mida sa teada tahtsid. Miks sa nüüd lihtsalt ei lähe ja jäta mind rahule."
  
  "Mis juhtus, härra Anderson?"
  
  "Kõik on korras".
  
  "Sa paistad pisut segaduses, see on kõik."
  
  "Noh, kas te ei tunneks end põnevil, kui keegi teie majja siseneks ja hakkaks süüdistusi laiali loopima?"
  
  "Millised süüdistused? Ma lihtsalt üritan tagada, et su õde ei näinud Luke Armitage'i sel õhtul, kui ta tapeti. Kas sa ei näe, kui oluline see on, Vernon? Kui ta teda näeks, võib ta talle midagi öelda. Võib-olla oli tal aimu, kuhu ta läheb, kellega kohtub.
  
  "Vabandust. Ma ei saa ikka aidata. Lauren oli siin terve öö."
  
  Annie ohkas. "Siis on kõik korras. Veel üks asi, enne kui ma su rahule jätan."
  
  "Mida?"
  
  "Ma saan aru, et teil on karistusregister."
  
  Vernon punastas. "Mõtlesin, millal see välja tuleb. Kuule, sellest on palju aega möödas. Võltsisin tšekile ülemuse allkirja. Ma ei ole selle üle uhke. See oli rumal samm, okei, aga ma olin meeleheitel. Ma maksin selle eest hinna."
  
  "Noh, siis on kõik korras, kas pole," ütles Annie, kelle arvates on hämmastav, mida inimesed suudavad, kui nad on meeleheitel. "Tänan teid aja eest, härra Anderson."
  
  Vernon ei öelnud midagi, lõi vaid ukse enda järel kinni. Annie märkas Main Streetil, Vernon Streeti nurga taga, kihlveokontorit. Ta heitis pilgu kellale. Enne sulgemist on aeg kiireks kõneks. Tema kogemuse kohaselt olid kihlveokontorid alati suitsu täis, nii et ta hingas sügavalt sisse ja läks sisse.
  
  
  
  Kui see oli kurjuse nägu, siis oli see üllatavalt nõme, arvas Banks, kui noormees, kes nägi rohkem välja nagu ametnik kui ülemteener, saatis ta ja Micheli Rupert Mandeville'i kabinetti. Tegelikult meenutas Mandwill Banksile vana peaministrit Edward Heathi, kes juhtis 1965. aastal opositsiooniparteid. Vabalt valgetesse kriketipükstesse, avatud kaelusega kreemjas särgis ja lillas V-kaelusega pulloveris olles nägi ta välja sama kergelt ehmunud, pisut hämmeldunud kui Heath, samade hõbedaste juuste ja roosaka nahaga. Miks, mõtles Banks, kas igal poliitikul, keda ta kunagi nägi, oli nahk nagu roosa vinüül? Kas nad sündisid nii?
  
  Lambanahast vaip oli kadunud, selle asemele tuli keerukas Lähis-Ida muster, kuid kamin oli sama, mis Grahami fotol. Istudes ruumis, kus foto palju aastaid tagasi tehti, värises Banks. Mis siin veel juhtus? Kas Graham osales ka seksuaalsetes tegevustes? Mandeville'iga? Ta mõistis, et tõenäoliselt ei saa ta kunagi teada. Mineviku taastamine pärast nii palju aastaid oli sama vigane ja ebausaldusväärne kui mälu ise.
  
  Vähemalt oli neil nüüd aimu, kuidas Mandeville sai Michelle'i uurimise edenemisest teada, isegi kui nad ei suutnud midagi tõestada. Kohaliku reporteri sõnul helistas Michelle jaamast, Mandeville'il olid spioonid igal pool; nii suutis ta nii kaua ellu jääda sellises halastamatus maailmas nagu poliitika. Samuti räägiti, et tal olid tihedad kontaktid politseis, kuigi nimesid ei öeldud. See on vist põhjus, miks ta õppis nii palju Grahami surma uurimise ja ohu kohta, mida see talle kujutama hakkas.
  
  Mandeville oli viisakuse kehastus, tõmbas Michelle'ile tooli ja pakkus suupisteid, millest nad keeldusid. "Politsei külastamisest on möödunud palju aastaid," ütles ta. "Kuidas ma teid aidata saan?"
  
  "Kas Geoff Talboti külastus oleks see, mida arvate?" küsis Michelle. Banks teadis, et see on endiselt tema asi, ja ta oli seal ainult sellepärast, et ta kutsus teda; seetõttu sai ta küsimusi esitada.
  
  "Ma ei saa öelda, et mäletan noormehe nime."
  
  
  
  "Peate vähemalt kuu ja aasta meeles pidama: august 1965."
  
  "Nii kaua aega tagasi. Kuidas aeg lendab."
  
  "Ja külastuse põhjus."
  
  "See oli viga. Vabandati ja need võeti vastu. "
  
  "Detektiiv Superintendent Harris?"
  
  "Taaskord pean tunnistama, et ma ei mäleta selle mehe nime."
  
  "Usu mind".
  
  "Väga hea. Vaata, ma tunnen sinu toonis vaenulikkust. Kas te palun öelge mulle, miks te siin olete või lahkute?"
  
  "Oleme siin, et esitada teile mõned küsimused Graham Marshalli juurdluse kohta."
  
  "Oh jaa. See vaene poiss, kelle luustik avastati paar päeva tagasi. Tragöödia. Aga ma ei saa aru, mis sellel minuga pistmist on."
  
  "Me lihtsalt tuleme ots-otsaga kokku, see on kõik."
  
  "Ja ma olen luuser. Kui võluv!" Ta hallid silmad särasid pilkavalt.
  
  Banks võttis oma portfellist foto ja lükkas selle üle laua Mandeville'ile, kes seda ilmetult vaatas.
  
  "Huvitav," ütles ta. "Aga siis jälle..."
  
  "Kas tunnete selle poisi ära?" küsis Michelle.
  
  "Ma kardan, et mitte".
  
  "Kas sa tunned kamina ära?"
  
  Mandwill heitis pilgu omaenda Adami kaminale ja naeratas talle. "Ma oleksin valetaja, kui ütleksin, et ma ei tea," ütles ta. "Kuigi ma ei suuda ette kujutada, et see on ainus omataoline maailmas."
  
  "Ma arvan, et see on meie eesmärkide jaoks üsna ainulaadne," ütles Michelle.
  
  "Tead, fotosid saab võltsida."
  
  Michelle puudutas fotot. "Kas sa ütled, et see on võlts?"
  
  "Kindlasti. Kui just keegi minu äraolekul minu maja ebaseaduslikel eesmärkidel ei kasutanud.
  
  
  
  "Lähme tagasi aastasse 1965, mil see foto selles ruumis tehti," ütles Michelle. "Sa olid oma pidude poolest üsna kuulus, kas pole?"
  
  Mandwill kehitas õlgu. "Olin noor, rikas. Mida mul muud teha oli, kui seda natuke teistega jagada? Võib-olla olin ka loll."
  
  "Peod igale maitsele, sealhulgas narkootikumid, prostituudid ja alaealised seksuaalpartnerid, mehed ja naised."
  
  "Ära ole rumal".
  
  "See poiss oli selle foto tegemise ajal neljateistkümneaastane."
  
  "Ja ta oli mu sõber," ütles Banks Mandeville'i pilku püüdes ja tema pilku hoides.
  
  "Siis on mul teie kaotuse pärast kahju," ütles Mandeville, "kuid ma ei saa siiani aru, mis see minuga pistmist on."
  
  "Sa käskisid ta tappa," ütles Michelle.
  
  "Mida ma tegin? Kui ma oleksin teie asemel, noor daam, oleksin ettevaatlik selliste süüdistuste esitamisega.
  
  "Või mis? Kas annate oma autojuhile käsu uuesti minu korterisse sisse murda või proovite mulle otsa joosta?"
  
  Mandeville kergitas kulme. "Tegelikult tahtsin ma teid hoiatada laimu võimaluse eest."
  
  "Tegin enne siia tulekut väikese kodutöö," ütles Michelle. "Tegin teie töötajate kohta päringuid. Teie autojuht Derek Janson oli viisteist aastat tagasi sissemurdmise eest vangis. Teda hakati pidama lukkude valimise asjatundjaks. Olen kindel, et ta oskab ka kaubikuga sõita.
  
  "Ma tean Dereki minevikust," ütles Mandeville. "Endistel vangidel on väga raske tööd leida. Kindlasti ei saa te süüdistada mind selles, et ma osalesin Dereki võõrutusravis? Juhtub nii, et ma usaldan teda täielikult.
  
  "Ma olen kindel, et sa tead. Kui Graham Marshalli kadumise uurimine uuesti avati, pärast seda, kui leidsime tema säilmed ja avastasime, et ta mõrvati, tegite kõik endast oleneva, et mind eemaldada.
  
  "Miks ma peaksin seda tegema?"
  
  
  
  "Sest ta kasutas seda fotot sinu väljapressimiseks ja sa palusid Carlo Fiorinol enda eest hoolitseda. Sa maksid Fiorinole tema erinevate teenuste eest hästi, nii et ta nõustus.
  
  "See on absurdne. Teil pole selle kohta tõendeid."
  
  "Meil on foto," ütles Banks.
  
  "Nagu ma ütlesin, saab fotosid võltsida."
  
  "Neid saab ka autentida," ütles Banks.
  
  Mandwill vaatas neile otsa ja hindas kahju. Lõpuks tõusis ta püsti, asetas käed lauale, peopesad allapoole, ja kummardus ette. "Noh," ütles ta, "teie kahekesi mõtlesite välja terve loo. Kahju, et see asi ei seisa kohtus ega kusagil mujal.
  
  "Võib-olla on teil õigus," ütles Michelle. "Aga sa pead siiski tunnistama, et see ei näe hea välja. Mingi mustus jääb kindlasti külge."
  
  "Sa tead, et ma pole mõjuvaba."
  
  "Kas see on ähvardus?"
  
  "Ma ei alanda ähvardusi."
  
  "Ei, leidke keegi teine, kes seda teie eest teeks."
  
  "Mida sa nüüd tegema hakkad?"
  
  "Teen kõik endast oleneva, et panna teid tehtu eest maksma. Alustuseks vestleme härra Jensoniga.
  
  Mandwill astus ligi ja nõjatus naeratades vastu kaminat. "Derek ei räägi sulle midagi."
  
  "Sa ei tea kunagi kindlalt. Ka meie ei ole mõjuta, eriti endiste vangide suhtes. Siis on Jeff Talboti märkmik. Jet Harris ei vaevunud seda arhiivist eemaldama. Selleks polnud põhjust. Uurimist ei toimunud."
  
  "Ma ei saa aru mida sa ütlesid".
  
  "Nimed," ütles Banks. "Talbot pani kirja inimeste nimed, kellega ta siia tulles rääkis. Olen kindel, et kui natukene süveneda, leiame ühe või kaks inimest, kes mäletavad vanu aegu: võib-olla peokülastajad või klubikülastajad.
  
  Mandeville'i nägu tumenes ja ta naasis laua taha istuma. "Ma hoiatan teid," ütles ta. "Kui proovite minu kohta neid tigedaid valesid levitada, jätan ma su töölt ära."
  
  
  
  Kuid Michelle oli juba toast lahkunud ja suundus välisukse poole.
  
  Banks kasutas võimalust olla mõneks sekundiks Mandeville'iga kahekesi, et kummarduda lähemale, naeratada ja vaigistada häält. "Ja kui inspektor Hart isegi banaanikoore otsa komistab, tulen ma kohe siia tagasi, et rebida su selgroogu välja ja lükata see sulle kurku. Sinu vägevus".
  
  Ta ei oleks saanud seda vanduda, kuid Mandeville'i ilme muutuse järgi otsustades arvas ta, et sai oma mõttest aru.
  
  
  
  Oli juba pika päeva õhtu ja varjud pikenesid, kui Lauren Anderson Annie raamatuid täis elutuppa juhatas. Kõlas klassikaline muusika, mingi viiulikontsert, aga Annie ei tundnud seda ära. Pangad teevad seda, mõtles ta. Lauren oli paljajalu, jalas jäised sinised teksad ja jalas valge varrukateta topp. Tema õlad olid kahvatud ja tedretähnilised, nagu ka nägu. Pruunide juustega lakk oli tema pea taha kinnitatud nahkkinnitusega. "Mida sa tahad?" ta küsis. "Kas sa said nad kinni?"
  
  "Ma arvan küll. Aga kõigepealt istuge maha ja kuulake, mis mul öelda on. Võite mind parandada, kui ma milleski eksin."
  
  "Ma ei tea, mida sa mõtled."
  
  "Saad minuti pärast teada. Istu maha, Lauren." Annie ristas jalad ja nõjatus toolile tagasi. Ta mõtles välja, kuidas Harrogate'ist tagasi minnes Laurenile läheneda, tegi siis paar telefonikõnet ja võttis PC Winsome Jackmani peale, kellel ta käskis praegu autosse jääda. Ta ei oodanud probleeme ja tal oleks lihtsam Laureniga üksi rääkida. "Me teame, kus Luke vahetult enne tapmist oli," alustas naine. "Kas ta mainis teile kunagi tüdrukut nimega Liz Palmer?"
  
  "Ei. Miks?"
  
  "Oled sa kindel? Ta tähendas Luke'ile palju.
  
  Lauren raputas pead. "Ei, see ei saa tõsi olla. Ma ei usalda sind."
  
  
  
  "Miks mitte, Lauren? Miks see ei võiks tõsi olla?"
  
  "Luke... ta ei... ta ei olnud selline. Ta oli kunstile pühendunud."
  
  "Oh, tule, Lauren. Ta oli lihtsalt kiimas teismeline, nagu iga teinegi. See Liz oli temast veidi vanem ja ta..."
  
  "Ei! Jäta järele. Ma ei kuula seda."
  
  "Mis probleem on, Lauren?"
  
  "Ma ei lase sul Luke'i mälu rikkuda."
  
  "Tuleneb? Mis viga on selles, et viieteistkümneaastane poiss kaotab süütuse vanemale naisele? See on ajastutruu traditsioon, isegi kui see on tehniliselt alaealisega seksimine. Keda huvitavad pisireeglid ja eeskirjad? Eriti kui tegu on alaealise poisiga ja mitte naisega. Vähemalt nüüd teame, et Luke'il oli enne surma aega seksimõnusid nautida.
  
  "Ma ei tea, miks," ütles Lauren Anniele silma vaadates, "aga sa valetad mulle. "Lizi" pole olemas.
  
  "Jah see on. Ma võin teile tutvustada."
  
  "Ei".
  
  "Mis lahti, Lauren? Oled sa armukade?
  
  "Luke tähendas mulle palju. Teate küll. Ta oli nii andekas."
  
  "Aga see oli midagi enamat, kas pole?"
  
  "Mida sa silmas pead?"
  
  "Te olite armukesed, kas pole?"
  
  Lauren kõhkles hetke ja ütles siis: "Mis siis, kui me oleksime? Kas kavatsete mind selle eest arreteerida?"
  
  "Ei. Ma pean su mõrva eest kinni."
  
  Lauren ajas end järsult sirgu. "Sa ei saa olla tõsine."
  
  "Muidugi räägin ma tõsiselt. Vaadake, Liz ja tema poiss-sõber elavad siit umbes viieminutilise jalutuskäigu kaugusel ja Luke oli nende korterist lahkudes meeleheitel. Küsisin endalt, kuhu ta läheks? Võib-olla võttis mul liiga kaua aega, enne kui sain õige vastuse, ainsa võimaliku vastuse, kuid see oli teie üles pandud nutika suitsukatte tõttu. Röövimine. Mõtlesime, et otsime meest või kedagi kodule lähemalt. Aga Luke ei saanud koju minna, sest viimane buss läks ja me vaatasime kõik taksod üle. Kahtlustasime ka tema muusikaõpetajat Alastair Fordi. Kuid Luke ei saanud oma majja minna, sest see on nii kaugel ja ta ei pääsenud sinna. See jääb sulle järele, Lauren. Luke'il ei olnud laia sõprade ja tuttavate ringi. Pealegi oli ta väga ärritunud. Sina oled see, kellega ta oma emotsionaalsetest probleemidest rääkis. Kui kaua olete olnud armastajad, Lauren?"
  
  Lauren ohkas. "Semestri lõpu poole. See lihtsalt juhtus. See oli nii...nii loomulik. Ma ei püüdnud teda võrgutada ega midagi sellist." Annie nägi, kuidas pisarad ta silmi hägustavad. "Vaatasime mitut pilti. Prerafaeliidid. Ta märkis mu sarnasuse ühe modelliga.
  
  "Elizabeth Siddal, Dante Gabriel Rossetti esimene naine. Sa näed tõesti tema moodi välja, Lauren. Või väga sarnane tema portreedega. Tüüpiline Rafaeliidi eelne ilu, nagu keegi ütles.
  
  "Sa tead?"
  
  "Ma oleksin pidanud varem ühendust võtma," ütles Annie. "Mu isa on kunstnik ja ma ise maalin natuke. Olen aastate jooksul õppinud mõnda asja."
  
  "Aga kuidas sa võisid teada?"
  
  "Leidsime Luke"i koti teisest korterist. Lugesin uuesti tema viimase aja teoseid ja leidsin palju viiteid klassikale, millest ma aru ei saanud. Üks asi, millest ma aru sain, oli see, et nad olid oma olemuselt seksuaalsed, väga intiimsed ja rõhutasid omamoodi Rafaeliit-eelset pilti. Oli ka viiteid Opheliale, aga ma arvan, et Luke ei pidanud silmas Shakespeare"i. See oli John Everett Millais. Ta joonistas Ophelia ja kasutas modellina Elizabeth Siddalit. Ta sai kopsupõletikku, lamades iga päev soojas vannis ja teeseldes, et Ophelia hõljub mööda jõge. Väga romantiline. Aga millest ma aru ei saa, on see, miks. Miks sa seda tegid, Lauren? Miks sa ta tapsid? Kas ta kavatses su maha jätta?"
  
  "Sa ei saa millestki aru. Ma ei tapnud teda. Sul pole tõestust. Mul on alibi. Räägi Vernoniga."
  
  
  
  "Ma olen Vernoniga juba rääkinud," ütles Annie, "ja ma usaldaksin teda nii palju kui võimalik. Su vend valetas sinu eest, Lauren. See on loomulik. Aga ma olen nõus kihla vedama, et just tema aitas sul kehast lahti saada. Sa poleks saanud seda kõike üksi teha. Ja just tema töötas välja rööviplaani. Sellel olid kõik järelmõtlemise tunnused. See ei olnud Luke'i kadumise ja surma põhjus. Teie vend arvas, et proovib selle eest raha sisse maksta, kuid ta on piisavalt väike, et küsida vaid kümmet krooni. Pealegi rääkisite ilmselt Luke'ist ja ütlesite talle, et perekond pole nii rikas, kui inimesed arvavad. Ta on mängija, Lauren. Ja luuser. Ta vajab raha. Rääkisin tema kihlveokontoriga. Sinu vend on sügavalt võlgu. Kas sa teadsid üldse, mida ta tegi pärast seda, kui ta sind aitas?"
  
  Lauren vaatas oma põlvi. Ta sõrmed olid omavahel põimunud, pigistades nii tugevasti, et sõrmenukid muutusid valgeks. Ta raputas pead. "Ma ei usu, et Vernon võiks midagi sellist teha."
  
  "Aga sa vist kahtlustasite seda pärast seda, kui kuulsite röövimisnõudest?"
  
  "See tekitas minus hämmingut. Ma ei teadnud, mis toimub. Võib-olla oli mul kahtlus, ma ei tea. Olin liiga ärritunud, et sellele mõelda."
  
  "Asi on selles," jätkas Annie, "meie kuriteopaika uurinud ohvitserid leidsid väikseid verejälgi seinalt, kus Luke lükati Hallam Tarni. Minut, kuid see on piisavalt pikk, et saada DNA-profiil. Arvan, et see profiil sobiks sulle või su vennale. Olen ka kindel, et kui meie inimesed siia tulevad ja teie maja läbi otsivad, leiavad nad Luke'i vere jälgi. Ainuüksi see ei pruugi olla veenev, sest me teame, et Luke sai enne siia tulekut rusikaga vastu nina, kuid asjad hakkavad kokku tulema, Lauren.
  
  Lauren vaatas Anniele otsa, tema silmad olid punetavad ja peaaegu väljakannatamatult kurvad. "Ma ei tapnud teda," ütles naine vaiksel, eemaloleval häälel. "Ma ei teeks Luke'ile kunagi haiget. Ma armastasin teda."
  
  
  
  "Mis viga, Lauren?"
  
  Lauren sirutas sigarettide järele ja süütas. Seejärel vaatas ta Anniele kurvalt otsa ja alustas oma lugu.
  
  
  
  "Kas sa arvad, et ma võiksin teie abikaasaga privaatselt rääkida?" Banks küsis proua Marshallilt tol õhtul tema majas.
  
  "Bill? Ma ei tea, mida ta võib teile öelda," ütles ta. "Sa tead, et ta ei oska rääkida."
  
  "Võib-olla on üks või kaks pisiasja." Banks vaatas invaliidile otsa, kes tema karmi pilgu järgi otsustades teadis kindlasti, millest jutt. "Kas ta oskab kirjutada?"
  
  "Jah," ütles proua Marshall. "Aga ta ei saa korralikult pliiatsit käes hoida. Ta suudab seda ainult rusikas pigistada ja paar tähte kritseldada.
  
  "Sellest piisab," ütles Banks. "Kas sa saaksid mulle märkmiku ja pliiatsi tuua, kui te ei pahanda?"
  
  Proua Marshall tõi Banksile puhvetkapi sahtlist voodriga padja ja pliiatsi.
  
  "Lähme," ütles Michelle, võttis tal käest ja viis ta kööki. "Lähme teeme teed. Ma pean sulle midagi ütlema." Banks ja Michelle leppisid kokku sündmuste pehmendatud versioonis, mida proua Marshallile rääkida. Kui meedia kaevub liiga sügavale ja lugu jõuab uudistesse, võib ta oma poja elust ja surmast rohkem teada saada, kui oleks tahtnud, kuid see on tuleviku jaoks. Nüüd võib-olla piisas sellest, kui Michelle ütles talle, et Donald Bradford tappis Grahami, kuna sai midagi teada Bradfordi ebaseaduslikust tegevusest.
  
  Kui nad kööki läksid ja ukse sulgesid, pani Banks Bill Marshalli põlvele ploki ja pliiatsi ning istus ilmetutesse silmadesse vaadates tema ette. "Ma arvan, et sa tead, miks ma tahan sinuga rääkida," ütles ta.
  
  Bill Marshall ei andnud märki, et ta aru sai.
  
  "Kui sa olid noor, võistlesite Reggie ja Ronnie Krayga," ütles ta. "Siis, kui sa siia tulid, sõbrunesid sa Carlo Fiorinoga ja tegid talle tugevaid ülesandeid. Mul on õigus? Kas saate noogutada või midagi üles kirjutada?"
  
  Bill Marshall ei teinud midagi.
  
  "Olgu, nii et sa tahad seda mängida," ütles Banks. "Imeline. Ma ei ütle, et sul oli midagi pistmist Grahami surmaga. Sa ei teinud seda. Sa ei teeks kunagi midagi sellist. Aga sa teadsid, kes seda tegi, kas pole?"
  
  Bill Marshall vahtis lihtsalt Banksi.
  
  "Näete, teiesuguste inimeste probleem, Bill, seisneb selles, et nad nõuavad töötamist väljaspool seadust. Sa ei vaja politseid, eks? Ma arvan, et seda pole kunagi olnud. Täpselt nagu mu oma isa. Kas soovite teada, mis minu arvates juhtus? Noh, ma ütlen teile niikuinii. Ma arvan, et Donald Bradford lihtsalt ei olnud väikese poisi tapja rolli jaoks välja lõigatud. Ma arvan, et tal polnud selles küsimuses palju valikut. Fiorino sundis teda seda tegema. Lõppude lõpuks lasus vastutus Grahami eest temal ja Graham suutis teha palju tõsist kahju. Kaalul oli liiga palju. Mitte ainult impeerium sellisel kujul, nagu ta tollal eksisteeris, vaid ka tulevik. Linn laienes, muutudes uueks linnaks. Varsti kahekordistub selle rahvaarv. Milline võimalus sellisele mehele nagu Fiorino. Ta pakkus hea hinnaga seda, mida inimesed näivad alati ihaldavat. Kas sa oled juba minuga?"
  
  Marshall vahtis lihtsalt Banksi. Natuke sülge veeres mööda tema harjast lõua.
  
  "Ka Fiorino seadus oli kasutu, välja arvatud juhul, kui see oli seotud tema palgaga, nii et ta kasutas oma musta töö tegemiseks teisi inimesi. Vahetult pärast mõrva müüs Bradford maja maha ja kolis välja. Fiorinole see ei meeldinud. Talle ei meeldinud, et inimesed väljusid tema kontrolli alt, vaateväljast. Eriti kui nad teadsid sama palju kui Bradford, ning muutusid kiiresti ebastabiilseks ja ebausaldusväärseks. Bradfordi piinas süütunne selle pärast, mida ta oli teinud. Samuti arvan, et ta võttis mõned Fiorino asjad kaasa, kuigi see on vaid väike vahetusraha. Tähtis oli see, et Bradford oli pildist väljas ja ebausaldusväärne. Ja ta teadis liiga palju."
  
  
  
  Marshall ikka ei reageerinud. Banks kuulis köögist summutatud hääli. "Mida ta siis teeb, kui on Bradfordiga hädas? Noh, ma arvan, et ta võiks mõrva kinni maksta ja see on üks võimalus. Aga ta tunneb sind. See on kiirem variant. Ta teab, et mis sa teed, teed ise, politseisse sa ei jookse. Sellepärast ta ütleb teile, et Bradford tappis teie poja, kuigi mitte tema käsul. Ta veenab sind, et Bradford oli pervert. Ta annab teile ka Bradfordi aadressi. Kergesti. Kõik, mida ta järgmiseks tegema pidi, oli ülejäänu sinu hooleks jätta. Kas mul on seni õigus, Bill?
  
  Viha ja vihkamise põhjal Bill Marshalli silmis võis Banks öelda, et tal oli õigus. "Sa läksid Carlisle'i juurde, kas pole? Tõenäoliselt ütles ta kõigile, et otsite tööd. Siis tungisid sa Donald Bradfordi korterisse ja ootasid, kuni ta koju jõuab. Teadsite, et Bradford on kõva klient, nii et ründasite teda kurikaga selja tagant. Ma ei süüdista sind, Bill. See mees tappis su poja. Tahaksin teha sama kõigiga, kes on mõnele minu lapsele haiget teinud. Aga sa lasid oma naisel kõik need aastad kannatada. Sa teadsid, et Graham on surnud, ja teadsid, kes ta tappis. Võib-olla te ei teadnud, kus surnukeha asub, aga ma võin kihla vedada, et võiksite. Selle asemel läksite sinna ja tapsite Bradfordi ilma oma naisele või tütrele rääkimata. Kõik need aastad elasid nad teadmata, mis Grahamiga juhtus. See on andestamatu, Bill." Banks noogutas märkmiku poole. "Mida sa selle kohta öelda oskad? Tule, ütle mulle midagi."
  
  Marshall hoidis mõnda aega oma pilku, haaras siis pliiatsi, liigutas vaevaliselt kätt ja kritseldas midagi vihikusse. Kui ta lõpetas, ulatas ta selle Banksile. Suurtähtedega oli kolm sõna: KURI VASKE.
  
  
  
  "Ta tuli minu juurde, nagu sa ütlesid," alustas Lauren Anderson. "Ta oli kohutavas seisus. Ta oli ärritunud, sest... noh, tead miks. Üritasin teda rahustada ja läksime... Me lihtsalt heitsime koos voodile pikali ja ma panin oma käed ta ümber. Teadsin juba ette, et pean sellele lõpu tegema. Ma lihtsalt ei suutnud julgust koguda. Kuid ma teadsin, et see ei saa enam nii jätkuda. Varem või hiljem saab keegi sellest teada ja see oleks kõik. Minu karjäär, maine... kõik. 15-aastane poiss ja kahekümne üheksa-aastane naine. Tabu. Arvasin, et rahustasin teda piisavalt, nii et hakkasin sellest rääkima, kuidas me peaksime ilmselt mõneks ajaks maha jahtuma.
  
  "Kas ta ütles teile, et suitsetas marihuaanat?"
  
  "Kanep? Ei. Ta ei rääkinud mulle sellest kunagi. Kuid see pidi olema põhjus, miks ta tundus nii desorienteeritud ja põnevil. Ma pole teda kunagi varem sellisena näinud. Ta hirmutas mind."
  
  "Kuidas ta reageeris, kui ütlesite talle, et soovite romaani lõpetada?" küsis Annie, mäletades, et ta ütles sama asja mitte liiga kaua aega tagasi Banksile.
  
  "Ta ei tahtnud sellega leppida. Ta ütles, et ei saa mind kaotada." Lauren hakkas nutma. "Ta ütles, et tapab end ära."
  
  "Mis edasi juhtus?"
  
  Ta tupsutas salvrätiga silmi. "Ta tormas vannituppa. Andsin talle paar minutit, siis kuulsin, kuidas kõik asjad kapist kraanikaussi kukkusid, klaas purunes, nii et läksin talle järele.
  
  "Kas vannitoa uks oli lukus?"
  
  "Ei".
  
  "Kas ta võttis Valiumi?"
  
  "Sa tead?"
  
  "Me teame, et ta võttis veidi valiumit vahetult enne surma, jah."
  
  "Mul on retsept. Aga ma arvan, et sa tead ka seda?"
  
  Annie noogutas. "Ma kontrollisin".
  
  "Ta avas pudeli, valas mõned pillid peopessa ja neelas need alla. Läksin tema juurde ja läksin temaga pudeli pärast tülli. Me kaklesime, tõmbasime ja tõukasime üksteist ja siis ta kukkus. Nii lihtne see ongi. Tal olid sokid jalas ja põrandaplaadid võivad olla libedad. Ta jalad lihtsalt kõverdusid ja ta lõi oma pea vastu vanni külge. Tegin, mis suutsin. Üritasin teda suust suhu mõistusele tuua. Kontrollisin pulssi ja kuulasin tema südamelööke ning proovisin siis isegi peeglit talle suhu tuua. Aga see oli kasutu. Ta oli surnud. Nii palju verd."
  
  "Mis sa siis tegid?"
  
  "Ma ei teadnud, mida teha. sattusin paanikasse. Teadsin, et kui midagi sellest välja tuleb, on mul lõpp. Ma ei teadnud, kelle poole pöörduda, seega helistasin Vernonile. Ta ütles, et tuleb kohe ega tee midagi, kuni siia jõuab. Sa tead ülejäänud."
  
  "Mis juhtus Luke'i mobiiltelefoniga?"
  
  "See kukkus tal autos taskust välja. Vernon võttis ta."
  
  See selgitas kõnet Armitage'i mobiiltelefonile. Vernon leidis Luke'i telefonist Martin Armitage'i numbri. Ta ei pidanud teadma, et Luke ei helista mingil põhjusel oma kasuisale. Ta oleks võinud kergesti Eastvale'i reisida, et kahtluste vältimiseks helistada. See oli lähedal.
  
  "Kas teadsite lunaraha nõudmisest?"
  
  Lauren raputas pead. "Ei. Ma ei oleks kunagi millegi sellisega nõus. Ja nagu ma ütlesin, olin liiga ärritunud, et sellele mõelda. Arvasin, et see peab olema mingi julm jant. Mul on juhtunu pärast väga kahju." Ta sirutas käe ja haaras Anniel randmest. "Sa pead mind uskuma. Ma ei teeks Luke'ile kunagi haiget. Ma armastasin teda. Võib-olla, kui ma poleks olnud nii tundetu, nii isekas ja püüdnud sellele lõpu teha, kui ta oli nii ärritunud, või lihtsalt hoidnud teda nii, nagu ta tahtis, poleks seda juhtunud. Olen seda hetke uuesti ja uuesti läbi elanud sellest ajast peale, kui see juhtus. Ma ei saa magada. Ma ei tea, kuidas ma tööle tagasi saan. Tundub, et miski pole enam oluline."
  
  Annie tõusis püsti.
  
  "Mida sa nüüd tegema hakkad?"
  
  "Ma helistan oma partnerile väljast autost ja me veendume, et teate oma õigusi, enne kui viime teid politseijaoskonda ametlikku avaldust tegema. Saadame sõnumi ka Harrogate'i politseile, et ta teie vennale järele tuleks."
  
  
  
  "Mis minust saab?"
  
  "Ma ei tea Laureni," ütles Annie. Ta tundis jällegi, et ta on oma tööd tehes nõme. Saa tugevamaks, ütles ta endale. Lauren Anderson ei pruukinud Luke'i tahtlikult tappa, kuid tema oli koos Liz Palmeri ja Ryan Milne'iga tema surmas vähemalt osaliselt vastutav. Kõik täiskasvanud, kes peaksid paremini teadma, kui segaduses ja ärevil viieteistkümneaastase tunnetesse sekkuda. Nad kõik olid isekad ja kasutasid Luukat oma eesmärkidel. Isegi kui see lõpp, vähemalt Laureni puhul, oli armastus. Romantiline kujutlusvõime ja nooruslik iha võivad olla ohtlik kombinatsioon.
  
  Aga võib-olla, mõtles Annie, kui tal Laureni positsioonil olevast naisest kahju ei oleks, kaotaks ta osa oma inimlikkusest. Üks asi, mida Banksiga töötamine talle õpetas, oli see, kuidas oma tööd teha, ilma et ta muutuks enne temaga kohtumist kalgiks ja küüniliseks. Lauren pääseks ilmselt kergelt, ütles Annie endale. Kui Luke oleks surnud võitluse ajal, et takistada tal Valiumiga üledoosi andmast, ja kui Lauren poleks teadnud oma venna lunaraha lunaraha ebaõnnestumisest, poleks ta saanud väga karmi karistust.
  
  Lauren kaotab aga töö ja, nagu Norman Wells, saab temast mõne jaoks heidik - võrgutaja ja nooruse ahistaja. Ja perekond - Robin ja Martin - kannataks, sest see kõik tõmmati välja. Kuna tegemist oleks kõrgetasemelise kohtuasjaga, pole selles kahtlust. Neil Byrdi, kuulsa modelli ja sporditähe poeg. Ei ainsatki võimalust pääseda meediatsirkusest. Kahju, et nad ei saanud Lizit ja Ryanit kohtu alla anda, mõtles Annie, kui ta Laureniga, pea alla, auto juurde kõndis. Nad olid juhtunus vähemalt sama süüdi kui Lauren, kui mitte rohkem. Kuid see ei olnud tema arvamus.
  
  
  
  "Jet Harris kummardus? Ma ei suuda seda uskuda," ütles Arthur Banks saates "Vagun ja hobused" tol varaõhtul. Banks tiris ta sinna, et kogu lugu jutustada, ja nad istusid kõledas pooltühjas pubis õllede taga. Banks tundis, et iha nikotiini järele loksus läbi tema rakkude nagu meeleheitlik õhuvajadus, kuid ta lükkas selle kõrvale. Päevast päeva. Üks tõmme korraga. See on läinud. Inimesed ütlesid, et iha muutus aja jooksul üha nõrgemaks. Teised aga ütlesid, et sellest harjumusest ei vabane sa kunagi. Ta teadis inimesi, kes alustasid uuesti pärast seda, kui nad kümmet aastat ei kasutanud. Päevast päeva.
  
  Arthur Banks vaatas uskmatult oma poega. "Kas see tuleb välja?" ta küsis.
  
  "Võimalik," ütles Banks. "Me ei anna tegelikult oma aruandeid ajakirjandusele, kuid neil on oma teed. Oleneb meedia huvist.
  
  "Oh, loomulikult tuleb SIIN PRESSihuvi. Jet Harris, Homo ja Bent Copper. Ta vaatas ettevaatlikult Banksi poole. "Kas olete siis kindel, et ei kavatse seda maha vaikida?"
  
  "Isa," ütles Banks. "Me ei tegele varjamisega. Vähemalt mina mitte ja inspektor Hart ka mitte. See uurimine läks talle kalliks maksma. Ta on osakonnas olnud vaid paar kuud ja siin ta on legendi ümber lükkamas. Kujutage ette, kui populaarseks see tema naabruskonnas teeb. Ka see maksis Michelle'ile peaaegu elu, arvas Banks. Ta oli nüüdsest kindel, ja mitte tema melodramaatilise ohu tõttu. Nüüd teadis Mandeville, et juhtumiga on seotud rohkem inimesi, vaevalt suutis ta kõiki hirmutada või tappa. Ta pidi lihtsalt riskima, et aeg ta saladusi varjaks.
  
  "Miks sa mulle räägid?" küsis Arthur Banks.
  
  Banks rüüpas õlut. "Isa, sina ja ema ei andnud mulle pärast politseisse tööle asumist kunagi võimalust. Sa juhtisid alati tähelepanu minu töö negatiivsele küljele. Tahtsin lihtsalt, et te teaksite, et mõned meist ei ole petturid, et mõned meist suhtuvad oma töösse tõsiselt. Isegi kui see kunagi avalikuks ei tule, saate vähemalt tõde teada ja teate, mida ma teile ütlesin.
  
  
  
  Arthur Banks peatus hetkeks, vaatas oma pojale silma ja küsis siis: "Ja kas sa said ka teada, mis juhtus pärast kõiki neid aastaid su sõbra Grahamiga?"
  
  "Jah. Suurema osa tööst tegi ära inspektor Hart. Täitsin lihtsalt lüngad." Banks kummardus ette. "Aga jah, isa, ma sain teada. Seda ma teen. Ma ei kõnni A-pakkidega vehkides streikivate kaevurite suunas, ma ei peksa kahtlusaluseid kambrites, ma ei kuku läbi mustanahaliste teismeliste mõrvade uurimisel ega varasta konfiskeeritud narkootikume ega müü neid tänaval tagasi. Põhimõtteliselt lükkan pabereid. Mõnikord püüan mõrvarid kinni. Mõnikord ma ebaõnnestun, kuid annan alati endast parima."
  
  "Kes siis tegi?"
  
  Banks ütles talle.
  
  "Donald Bradford! Võiks arvata, et see oli esimene koht, millele nad tähelepanu pööravad.
  
  "See pani meid kahtlustama mingis valesuunas."
  
  "Ja Rupert Mandeville. Sellest saab hea pealkiri."
  
  "Kui saame talle midagi selga panna. Pidage meeles, et see oli kaua aega tagasi ja tõenäoliselt ei tunnista ta üles.
  
  "Isegi, teie sõber Graham oli midagi halba ette valmistanud, kas pole?"
  
  "Miks sa seda ütled?"
  
  "Ma ei tea. Ta on mulle alati tundunud pisut veider, see on kõik. Täpselt nagu tema isa."
  
  "Noh, Graham ei olnud päris õigel teel, aga see ei ole vabandus tema tapmiseks."
  
  "Muidugi mitte". Banks Senior vaikis hetke ja vaatas oma poega läbi ahminud silmade. Siis ta naeratas kergelt. "Sa jätsid suitsetamise maha, eks?"
  
  "Ma ei kavatsenud kellelegi rääkida."
  
  "Sa ei saa oma isast palju eemale."
  
  "Issi, kas sa kuulasid mind? Kõik, mida ma olen püüdnud teile kõik need aastad näidata, on see, et tegin nagu teiegi korralikku ja ausat igapäevatööd," jätkas Banks.
  
  "Kas Jet Harris, kohalik legend, oli hull politseinik?"
  
  "Jah".
  
  
  
  "Ja sa kavatsed ta paljastada."
  
  "Midagi sellist".
  
  "Noh," ütles Arthur Banks käsi hõõrudes. "Siis on kõik korras. Ma arvan, et sa võtad veel ühe liitri? Seekord minu kulul."
  
  Banks vaatas kella. "Parem las see jääb pooleks," ütles ta. "Mul on kohting."
  
  
  
  Kas see oli minu süütuse vanus
  
  Või oli see Ozi kadunud maa?
  
  Kas see oli lihtsalt loll illusioon
  
  Suvi, mida kunagi ei juhtunud?
  
  
  
  Kas ma kõndisin läbi põldude, laps süles
  
  Ja kuldne nisu mu pea kohal?
  
  Kas ma tundsin, et mu süda murdub raskuse all?
  
  Kas mu armas magav poiss oli koormaks nagu plii?
  
  
  
  Mäletan, kuidas ta sündimise päeval nuttis
  
  Ja tema ämblikkäsi, mis ei lasknud lahti
  
  Ja ta ei lasknud lahti ega lasknud lahti
  
  Ja valu rebis mu südant ja täitis mind leinaga.
  
  
  
  Kas unistaja suudab reaalsusesse klammerduda
  
  Ja saada vastutustundlikuks inimeseks?
  
  Kas tapjast võib saada armuke
  
  Või on ta igavesti neetud?
  
  Sa ei saa mind jälgida, kuhu ma praegu lähen
  
  Ja sa ei saa minna kohtadesse, kus ma olen olnud
  
  Ärge kuulake deemoneid, keda ma kuulasin
  
  Või vaadake pimedusse, mida olen näinud
  
  
  
  Seal on põld, poiss ja kõrge kuldne nisu
  
  Ja igavik, mis on suletud ühte päeva
  
  Aga seda on nii raske kinni hoida ja nii raske kätte saada
  
  Ja triivib igavesti minema
  
  
  
  Kas see oli minu süütuse vanus
  
  Või oli see Ozi kadunud maa?
  
  Kas see oli lihtsalt loll illusioon
  
  Suvi, mida kunagi ei juhtunud?
  
  
  
  Sel õhtul oli Banks hilja voodis ja kuulas pärast õhtusööki Michelle'iga ja Annie telefonikõnet oma pleierist Neil Byrdi plaati. "The Summer That Never Was" oli plaadi esimene lugu, kuigi plaadil oli kirjas, et see oli viimane lugu, mille Byrd salvestas vaid paar nädalat enne enesetappu. Kui Banks kuulas peent sõnamängu ja muusikat, mis kõik olid ühendatud akustilise kitarri ja seisva bassiga, flööt ja viiul ilmusid ja kadusid nagu Van Morrisoni Astral Weeksides, tundis ta laulja meeleheidet ja lüüasaamist. Ta ei saanud laulust aru, ei teadnud, mida kõik pealesunnitud fraasid tähendavad, ainult et need olid sunnitud.
  
  Siin on mees oma võimete piiril. Ja ta mõtles oma lapsele või oma lapsepõlvele. Või mõlema kohta.
  
  Banks ei osanud isegi ette kujutada, mida see Luke Armitage'ile tähendas, kui kangest marihuaanast hämmeldununa ta seda esimest korda Lizi ja Ryani korteris kuulis. Anniel oli õigus. Kui tundetud need pätid olla võivad? Või loll. Kahtlemata ei tulnud neile pähegi, millist kahju nad võivad põhjustada. Nad suutsid mõelda vaid avada Luke'i meeled isa muusikale, et jätkata oma karjääri, ja kõik teadsid, et narkootikumid avasid taju uksed.
  
  Banks mäletas Luke'i mustale seinale hõbedaga kirjutatud Rimbaud' tsitaati: "Le Poète se fait voyant par un long, immense et raisonné dérèglement de tous les sens."
  
  Kas Luke'ist on saanud nägija? Mida ta nägi? Kas ta üritas end diasepaamiga tappa või üritas ta lihtsalt valu peatada?
  
  Banksi sõnul on Luke Armitage ja Graham Marshall üheks saanud. Nad võisid surra erinevatel viisidel, erinevatel põhjustel - rääkimata erinevatest aegadest -, kuid nad olid vaid kaks last, kes olid eksinud täiskasvanute maailmas, kus vajadused ja emotsioonid olid suuremad kui nende omad, tugevamad ja keerulisemad, kui nad võiksid olla. Graham üritas mängida suurtes liigades oma mängus ja kaotas, samal ajal kui Luke püüdis leida armastust ja aktsepteerimist valedest kohtadest. Ka tema kaotas. Kuigi Annie sõnul oli tema surm õnnetus, oli see traagiline õnnetus, mis koosnes paljudest tegudest, millest igaüks oli nagu uks, mis sulgus Luke"i selja taga, kui ta oma saatuse poole liikus.
  
  Banks pani CD-mängija öökapile, keeras end ümber ja üritas magama jääda. Ta ei arvanud, et see lihtne saab olema. Laul jättis ta nii tühjaks ja üksi, et ta tahtis kedagi valusalt kallistada ning ta avastas end soovimas, et oleks pärast nende armumist Michelle'i juurde jäänud. Ta võttis peaaegu mobiili välja ja helistas talle, kuid kell oli juba kaks öösel, liiga hilja. Pealegi, kuidas ta reageeriks, kui ta näitaks sellist vajadust nende suhte nii varakult? Tõenäoliselt jookseks ta kilomeetri kui Annie. Ja täiesti õigustatult.
  
  Ta kuulis, kuidas isa kõrvaltoas norskas. Nende kahe vahel tekkis vähemalt mingisugune leppimine. Kuigi Arthur Banks ei tunnistaks kunagi midagi, on tema suhtumine muutunud pärast seda, kui nad tol õhtul koos napsi jõid. Banks võis öelda, et isa oli tema üle uhke Grahami mõrva lahendamisel õnnestunud edu pärast - kuigi ta nõudis, et Michelle tegi suurema osa tööst - ja et ta ei püüdnud varjata Jet Harrise rolli. Uhke, võib-olla esimest korda elus.
  
  Kui imelik oli olla kodus oma vanas voodis. Magama jäädes kujutas ta ette, kuidas ema teda hommikul kooli kutsus: "Kiirusta, Alan, muidu jääd hiljaks!" Unes sidus ta lipsu ja jooksis alla korrusele, et jooma kiire kausitäis maisihelbeid ja klaas piima, enne kui ta koti üles võttis ja teistega õues kohtus. Aga kui ta uksest välja astus, seisid Dave ja Paul ning Steve ja Graham seal ning ootasid teda kurikate, pallide ja väravatega. Päike paistis helesinises taevas ning õhk oli soe ja lõhnav. Kooli polnud. Nad olid puhkusel. Nad kavatsesid trennis kriketit mängida. "On suvi, loll," ütles Graham ja nad kõik naersid tema üle. Suvi, mida pole kunagi olnud.
  
  
  
  
  
  
  
  
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"