Рыбаченко Олег Павлович : другие произведения.

Момиче Шпионин Гони Бандата

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    Момичето Маги е вербувано от спецслужбите. И той прави много интересни изследвания. И тя успява. И ето я, като лисица след зайците. А краката на нейното момиче са боси, изящни, много красиви и загорели, с много хубава фигура.

  МОМИЧЕ ШПИОНИН ГОНИ БАНДАТА
  АНОТАЦИЯ
  Момичето Маги е вербувано от спецслужбите. И той прави много интересни изследвания. И тя успява. И ето я, като лисица след зайците. А краката на нейното момиче са боси, изящни, много красиви и загорели, с много хубава фигура.
  . ГЛАВА 1
  Маги Форест не спа добре, така че не беше изненадана, когато гласове я събудиха малко преди четири сутринта в началото на май, въпреки че се увери, че всички прозорци в къщата са плътно затворени, преди да си легне.
  
  Ако не бяха гласовете, щеше да е друго: затръшването на вратата на колата, когато някой тръгва за ранна смяна; грохотът на първия влак по моста; съседско куче; скърцането на старо дърво някъде в къщата; щракане и изключване на хладилника; търкаляне на тенджерата или чашата върху сушилнята. Или може би един от нощните звуци, онзи, който я накара да се събуди в студена пот с разтуптяно сърце и да си поеме въздух, сякаш се давеше вместо да спи: мъжът, когото наричаше г-н Боунс, туптеше нагоре-надолу по хълма на неговия бастун; драскане на входната врата; подигравателен детски вик в далечината.
  
  Или кошмар.
  
  Беше твърде нервна тези дни, каза си тя, опитвайки се да се изсмее. Но ето ги отново. Определено гласове. Единият е силен и мъжествен.
  
  Маги стана от леглото и отиде до прозореца. Улица, наречена Хълмът, се изкачваше по северния склон на широка долина и там, където живееше Маги, около средата нагоре, точно над железопътния мост, къщите от източната страна на улицата стояха на двадесет футово възвишение, което се спускаше към тротоара. в изобилие от храсти и малки дървета. Понякога храстът и зеленината изглеждаха толкова гъсти, че й беше трудно да намери пътя си по пътеката към тротоара.
  
  От прозореца на спалнята на Маги тя можеше да види къщите от западната страна на хълма и отвъд него, мозайка от жилищни комплекси, магистрали, складове, фабрични комини и полета, простиращи се през Брадфорд и Халифакс чак до Пенинските острови. Понякога Маги седеше с часове, любувайки се на гледката, мислейки за странната верига от събития, които я бяха довели тук. Сега обаче, в светлината преди зазоряване, далечните огърлици и снопове от кехлибарени улични лампи придобиваха призрачен вид, сякаш градът все още не беше съвсем реален.
  
  Маги стоеше до прозореца си и гледаше през улицата. Можеше да се закълне, че точно от другата страна на улицата, в къщата на Луси, лампата в коридора светеше и когато отново чу гласа, изведнъж почувства, че всичките й предчувствия са верни.
  
  Беше гласът на Тери и той крещеше на Луси. Тя не можеше да чуе какво казва. Тогава тя чу писък, звук от счупено стъкло и глух удар.
  
  Люси.
  
  Маги се мъчеше да преодолее парализата си, вдигна слушалката от телефона до леглото си с треперещи ръце и набра 999.
  
  Полицейският полицай Джанет Тейлър, на изпитателен срок, стоеше до полицейската си кола и гледаше как сребристото БМВ гори, предпазвайки очите си от блясъка, застанала на подветрена страна от зловонния дим. Нейният партньор, PC Денис Мориси, стоеше до нея. Един-двама зрители надничаха през прозорците на спалнята си, но никой друг не изглеждаше заинтересован. Горящите коли не бяха нещо ново за това имение. Дори в четири сутринта.
  
  Оранжеви и червени пламъци с дълбоки вътрешни нюанси на синьо и зелено, а понякога и лилави пипала се гърчеха в тъмнината, извивайки гъст черен дим. Дори под вятъра Джанет усещаше миризмата на горяща гума и пластмаса. Това й причиняваше главоболие и тя знаеше, че униформата и косата й ще миришат на това дни наред.
  
  Водещият пожарникар Гари Кълън дойде, за да се присъедини към тях. Той, разбира се, говори с Денис; той винаги го правеше. Те бяха приятели.
  
  "Какво мислиш?"
  
  "Joyriders". Денис кимна към колата. "Проверихме регистрационния номер. По-рано тази вечер тя беше открадната от хубава жилищна улица на средната класа в Хийтън Мур, Манчестър.
  
  - Тогава защо е тук?
  
  "Не знам. Може да е връзка, негодувание или нещо подобно. Някои показват малко чувствата си. Дори наркотици. Но това е за момчетата от горния етаж, нека го разберат. Плащат им, за да имат мозък. Засега сме готови. Всичко е наред?"
  
  "Всичко е под контрол. Ами ако в багажника има труп?"
  
  Денис се засмя. "До този момент всичко ще бъде направено добре, нали? Чакай малко, това е нашето радио, нали?"
  
  Джанет отиде до колата. - Ще го отворя - каза тя през рамо.
  
  "Контрол за три-пет-четири. Моля, отговорете три-пет-четири. Добре дошли."
  
  Джанет вдигна радиостанцията. "Три-пет-четири на линия. Рецепция."
  
  "Съобщено е, че е имало домашен конфликт на номер тридесет и пет на Хълма. Повтарям. Триста и пети. Хълм. Можеш ли да отговориш? Добре дошли."
  
  Господи, помисли си Джанет, проклетите слуги. Нито едно ченге със здрав ум не харесва слуга, особено по това време на сутринта. - Ще стане - въздъхна тя и погледна часовника си. "Очаквано време на пристигане три минути."
  
  Тя извика на Денис, който вдигна ръка и каза още няколко думи на Гари Кълън, преди да отговори. И двамата се смееха, когато Денис се върна в колата.
  
  - Разказахте му този виц, нали? - попита Джанет, докато сядаше зад волана.
  
  "Кое е?" - попита съвсем невинно Денис.
  
  Джанет запали колата и потегли към главния път. "Знаеш ли, онзи, в който блондинката прави първия си свирка."
  
  "Не разбирам какво казваш".
  
  - Току-що те чух да казваш на онзи нов полицай в участъка, човекът, който още не беше започнал да се бръсне. Трябваше да дадеш на горкия шанс да си създаде собствено мнение за жените, Дан, вместо да тровиш мозъка му веднага.
  
  Центробежната сила почти ги изхвърли от пътя, когато Джанет зави твърде бързо в кръгово кръстовище на върха на хълма. Денис сграбчи таблото и се вкопчи в него с всички сили. "Исус Христос. Жени шофьори. Това е просто шега. Изобщо ли нямаш чувство за хумор?"
  
  Джанет се усмихна на себе си, докато намаляваше и караше надолу по хълма в търсене на 35.
  
  "Така или иначе, гади ми се", каза Денис.
  
  "Болен от какво? От шофирането ми?
  
  "И това също. Най-вече обаче това е постоянното ви хленчене. Стигна се до точката, в която човекът не може да каже това, което му е на ума тези дни.
  
  "Не и ако има ум като клоака. Това е замърсяване на околната среда. Така или иначе, времената се променят, Дан. И ние трябва да се променим с тях, иначе ще станем като динозаври. Между другото, за тази бенка.
  
  - Каква бенка?
  
  "Знаеш ли, този на бузата ти. До носа ти. Тази, от която всички косми растат.
  
  Денис вдигна ръка към бузата си. "Какво за това?"
  
  "Ако бях на твое място, щях да го инспектирам възможно най-бързо. Мисля, че е злокачествен тумор. А, номер тридесет и пет. Ето ни точно там."
  
  Тя отби от дясната страна на пътя и спря на няколко метра от къщата. Беше малко имение, построено от червени тухли и пясъчник, между парче земя и редица магазини. Не беше много по-голяма от вила, с покрив от плочи, градина с ниски стени и модерен гараж, прикрепен отдясно. В момента всичко беше тихо.
  
  - Светлините в залата светят - каза Джанет. "Не трябва ли да имаме деко?"
  
  Все още играейки с бенката си, Денис въздъхна и измърмори нещо, което тя прие за съгласие. Джанет слезе първа от колата и тръгна по пътеката, осъзнавайки, че той влачи краката си зад нея. Градината беше обрасла и тя трябваше да премести клоните и храстите настрана, докато вървеше. Малко адреналин проникна в тялото й, което я постави в състояние на повишена готовност, както винаги се случваше с домашните. Причината повечето ченгета да ги мразят е, че никога не знаеш какво ще се случи. Най-вероятно бихте отдръпнали съпруга от съпругата, а след това съпругата ще застане на негова страна и ще започне да ви бие с точилка.
  
  Джанет спря на вратата. Все още е тихо, с изключение на накъсаното дишане на Денис зад нея. Все още беше твърде рано хората да се приготвят за работа и повечето нощни празнуващи вече бяха затворили. Някъде в далечината започнаха да чуруликат първите птици. Най-вероятно врабчета, помисли си Джанет. Мишки с крила.
  
  Без да види звънеца, Джанет почука на вратата.
  
  Отвътре не дойде отговор.
  
  Тя почука по-силно. Чукането сякаш отекваше нагоре и надолу по улицата. Все още няма отговор.
  
  Тогава Джанет коленичи и погледна в пощенската кутия. Можеше да различи фигура, просната на пода в подножието на стълбите. Женска фигура. Това беше достатъчна вероятна причина за хака.
  
  - Хайде да влезем - каза тя.
  
  Денис си играеше с писалката. Заключен. След това, махвайки на Джанет да се махне от пътя, той я удари с рамо.
  
  Лоша техника, помисли си тя. Тя щеше да отстъпи и да използва крака си. Но Денис беше нападател на втора редица по ръгби, напомни си тя, и раменете му се бяха блъскали в толкова много задници по негово време, че трябваше да са силни.
  
  Вратата се отвори с грохот при първия контакт и Денис се изстреля в коридора като куршум, сграбчвайки долната страна на парапета, за да не се спъне в неподвижната фигура, която лежеше там.
  
  Джанет беше точно зад него, но имаше предимството да влезе с по-достойна стъпка. Тя затвори вратата с всички сили, коленичи до жената на пода и опипа пулса. Слаби, но упорити. Едната страна на лицето й беше в кръв.
  
  - О, Боже мой - промърмори Джанет. ден? Добре ли си?"
  
  "Глоба. Ти се грижи за нея. Ще погледна." Денис се качи горе.
  
  Този път Джанет нямаше нищо против да й се каже какво да прави. Нямаше нищо против, че Денис автоматично приемаше, че грижата за ранените е женска работа, докато мъжът тръгва да търси героична слава. Е, тя възрази, но почувства истинска загриженост за жертвата тук, така че не искаше да прави проблем от това.
  
  Негодник, помисли си тя. Който и да го е направил. - Всичко е наред, любов - каза тя, макар да подозираше, че жената не може да я чуе. "Ще извикаме линейка за вас. Просто се дръж."
  
  Джанет забеляза, че по-голямата част от кръвта сякаш идва от дълбока рана точно над лявото й ухо, въпреки че имаше и петна около носа и устните. Явно попадения. Около нея също бяха разпръснати парчета стъкло и нарциси, а върху килима беше останало влажно петно. Джанет свали личното си радио от куката на колана си и извика линейка. Тя имаше късмет, че проработи на хълма; Персоналните UHF радиостанции имаха много по-малък обхват от VHF моделите, монтирани в автомобили, и беше известно, че са склонни към черни точки с неравномерно приемане.
  
  Денис слезе долу, клатейки глава. "Гадникът не се крие там горе", каза той. Той подаде на Джанет одеяло, възглавница и кърпа, като кимна към жената. "За нея".
  
  Джанет пъхна възглавница под главата на жената, внимателно я покри с одеяло и сложи кърпа върху кървящата рана на слепоочието й. Е, никога, помисли си тя, не съм носила изненади в нашата бърлога. - Мислиш ли, че се е измъкнал? тя попита.
  
  "Не знам. Ще погледна отзад. Ще останеш с нея до пристигането на линейката.
  
  Преди Джанет да успее да каже нещо, Денис се премести в задната част на къщата. Нямаше го повече от минута, когато тя го чу да вика: "Джанет, ела тук и виж това. Побързай. Може да е важно."
  
  Джанет погледна с любопитство ранената жена. Кървенето беше спряло и тя не можеше да направи нищо повече. Въпреки това тя не искаше да остави бедната жена сама.
  
  - Хайде - извика отново Денис. "Побързай".
  
  Джанет хвърли последен поглед към разтегнатата фигура и се премести в задната част на къщата. Кухнята беше в тъмнина.
  
  - Тук, долу.
  
  Не виждаше Денис, но знаеше, че гласът му идва отдолу. През отворената врата отдясно три стъпала водеха надолу към платформа, осветена от оголена крушка. Имаше още една врата, най-вероятно към гаража, помисли си тя, а зад ъгъла имаше стъпала, водещи надолу към мазето.
  
  Денис стоеше долу пред третата врата. На него беше закрепен плакат с гола жена. Тя лежеше по гръб върху месингово легло, разтворила широко крака, опипвайки краищата на вагината си, усмихвайки се на зрителя над големите си гърди, приканвайки го, мамейки го вътре. Денис стоеше пред него, ухилен.
  
  - Копеле - изсъска Джанет.
  
  "Къде е чувството ти за хумор?"
  
  "Това не е смешно".
  
  "Какво мислите, че означава това?"
  
  "Не знам". Джанет виждаше светлината под вратата, слаба и трептяща, сякаш от дефектна крушка. Освен това усети особена миризма. "Каква е тази миризма?" тя попита.
  
  "Откъде да знам? Висока влажност? Запаси?"
  
  Но за Джанет миришеше на разпад. Разлагане и тамян на сандалово дърво. Тя трепна леко.
  
  - Може би трябва да влезем? - прошепна тя, без да знае защо.
  
  - Мисля, че сме по-добре.
  
  Джанет вървеше пред него, почти на пръсти, надолу по последните няколко стъпала. Адреналинът наистина бучеше във вените й сега. Тя бавно протегна ръка и дръпна вратата. Заключен. Тя отстъпи встрани и този път Денис използва крака си. Ключалката се изпука и вратата се отвори. Денис отстъпи встрани, поклони се до кръста в пародия на джентълменска учтивост и каза: "Първо дамите".
  
  С Денис само на сантиметри зад нея, Джанет влезе в мазето.
  
  Тя едва имаше време да запише първите си впечатления от малкото стайно огледало; десетки запалени свещи около матрак на пода; момиче на дюшек, голо и вързано, с нещо жълто около врата; ужасна миризма, засилена въпреки тамяна, като запушена канализация и гнило месо; груби рисунки с въглен върху варосани стени - преди това да се случи.
  
  Той се появи някъде зад тях, от един от тъмните ъгли на мазето. Денис се обърна да го посрещне, протегна ръка към тоягата си, но беше твърде бавен. Първо мачетето поряза бузата му, разрязвайки я от очите до устата. Преди Денис да успее да вдигне ръката си, за да спре кървенето или да почувства болка, мъжът нанесе нов удар, този път отстрани на гърлото. Денис издаде бълбукащ звук и падна на колене с широко отворени очи. Топла кръв нахлу по лицето на Джанет и се пръсна по варосаните стени в абстрактни шарки. Горещата миризма я накара да повърне.
  
  Нямаше време да мисли. Никога не сте мислили кога всъщност се е случило. Знаеше само, че не можеше да направи нищо за Денис. Все още не. Все пак трябваше да се справим с мъжа с ножа. Дръж се, Денис, помоли го тя мълчаливо. дръж се
  
  Мъжът изглеждаше все още възнамеряващ да удари Денис, все още не беше свършил и това даде на Джанет достатъчно време да извади палката си със странична дръжка. Тя тъкмо бе успяла да хване дръжката, така че палката да премине защитно по външната страна на ръката й, когато той направи първия си хвърли към нея. Той изглеждаше шокиран и изненадан, когато острието му не потъна в плът и кост, а вместо това беше отклонено от твърда тояга.
  
  Това даде на Джанет възможността, от която се нуждаеше. Нещастна техника и обучение. Тя замахна и го удари в слепоочието. Очите му се завъртяха назад и той се облегна на стената, но не падна. Тя се приближи и натисна китката на ръката му с ножа. Тя чу нещо да се счупи. Той изкрещя и мачетето падна на пода. Джанет го ритна в далечния ъгъл, след което взе напълно протегнатата палка с две ръце, завъртя се и го удари отново отстрани по главата. Той се опита да хване мачетето си, но тя отново го удари с всичка сила по тила, а след това отново по бузата и отново по основата на черепа. Той се изправи, все още на колене, плюейки нецензурни думи към нея и тя удари отново, разцепвайки слепоочието му. Той падна срещу стената, където тилът му остави дълга тъмна следа върху варотовата боя, когато се плъзна надолу и застана там с изпънати крака. В ъгъла на устата му изби розова пяна, която спря. Джанет го удари отново с две ръце по горната част на черепа му, след което извади белезниците и го завърза за една от тръбите, минаващи по дъното на стената. Той изстена и се размърда, така че тя го удари отново с две ръце по горната част на черепа. Когато той свърши да говори, тя се приближи до Денис.
  
  Все още потрепваше, но струйката кръв от раната му отслабваше. Джанет се мъчеше да си спомни как са я учили да оказва първа помощ. Тя направи компрес от носната си кърпа и я притисна здраво към прекъснатата артерия, опитвайки се да събере краищата. След това тя се опита да се обади на 10-9 по личното си радио: Полицаят спешно се нуждае от помощ. Но това не помогна. Всичко, което получи, беше намеса. Опасно място. Сега не оставаше нищо друго освен да седя и да чакам пристигането на линейката. Трудно можеше да се движи, да излиза навън, не и Денис в такова състояние. Тя не можеше да го напусне.
  
  Така Джанет седна с кръстосани крака и сложи главата на Денис в скута си, притискаше го и мърмореше глупости в ухото му. Линейката скоро ще пристигне, каза му тя. Той ще се оправи, само изчакайте и ще видите. Но изглеждаше, че колкото и силно да държеше компреса, кръвта щеше да се просмуче по униформата й. Усещаше топлината му по пръстите, корема и бедрата си. Моля те, Денис, умоли се тя, моля те, изчакай.
  
  Над къщата на Луси Маги виждаше полумесеца на новата луна и слабата сребърна нишка, която бе нарисувала около тъмнината на старата луна. Старата луна в обятията на новата луна. Лоша поличба. Моряците вярвали, че гледката й, особено през стъклото, предвещава буря и много жертви. Маги трепна. Тя не беше суеверна, но имаше нещо плашещо в гледката, нещо, което я протягаше и докосваше от далечното минало, когато хората обръщаха повече внимание на космическите събития като циклите на луната.
  
  Тя погледна назад към къщата и видя полицейска кола да спира, чу жена полицай да почука и да вика, след което видя мъжа си партньор да се втурва към вратата.
  
  След това Маги не чу нищо известно време - може би пет или десет минути - докато не й се стори, че чува сърцераздирателен, пронизителен вой от дълбините на къщата. Но можеше да е плод на нейното въображение. Небето стана по-светло синьо и хорът на зората прозвуча. Може би беше птица? Но тя знаеше, че никоя птица не звучи толкова мрачно или забравено от този вик, дори луна в езерото или къдравата в тресавищата.
  
  Маги потърка тила си и продължи да гледа. Няколко секунди по-късно пристигна и линейка. После още една полицейска кола. След това парамедици. Парамедиците оставиха входната врата отворена и Маги ги видя да коленичат до някого в коридора. Някой беше покрит със светлокафяво одеяло. Те вдигнаха тялото върху носилка на колела и го претърколиха по алеята до линейката, чиито задни врати бяха отворени и чакаха. Всичко се случи толкова бързо, че Маги не успя да види кой е, но й се стори, че може да различи черната като смоли коса на Луси, която се развяваше по бялата възглавница.
  
  Значи всичко беше така, както си мислеше. Тя хапеше нокътя на палеца си. Трябваше ли да направи нещо преди? Имаше подозрения, разбира се, но можеше ли да го предотврати по някакъв начин? Какво би могла да направи?
  
  Следващият пристигнал е цивилен полицай. Скоро той беше последван от пет-шест души, които облякоха бели гащеризони за еднократна употреба, преди да влязат в къщата. Някой също опъна бяла и синя лента през главната порта и блокира дълъг участък от тротоара, включително най-близката автобусна спирка, и цялото рамо на път 35, намалявайки хълма до една лента, за да направи място за полицейски коли и линейки.
  
  Маги се чудеше какво става. Със сигурност нямаше да си навлекат всички тези проблеми, ако не беше нещо наистина сериозно? Люси мъртва ли беше? Дали Тери най-накрая я беше убил? Може би това беше всичко; би ги накарало да обърнат внимание.
  
  С настъпването на дневната светлина сцената стана още по-странна. Пристигнаха нови полицейски коли и още една линейка. Докато санитарите изнасяха втората носилка, първият сутрешен автобус се търкулна надолу по хълма и блокира гледката на Маги. Виждаше как пътниците обръщат глави, тези от нейната страна на пътя ставаха, за да видят какво се случва, но не можеше да види кой е на носилката. Само че след това влязоха двама полицаи.
  
  Тогава прегърбена фигура, увита в одеяло, се препъва по пътеката, подкрепяна от двете страни от униформени полицаи. Първоначално Маги нямаше представа кой е. Жена, помисли си тя, съдейки по общия й вид и тъмната й прическа. Тогава й се стори, че зърна тъмносиня униформа. полицайка. Тя си пое дъх. Какво можеше да се случи, за да я промени толкова много и толкова бързо?
  
  До този момент имаше много повече активност, отколкото Маги предполагаше, че може да предизвика домашна битка. Пристигнаха поне половин дузина полицейски коли, някои от които без обозначения. Жест мъж с късо подстригана тъмна коса слезе от синьо рено и влезе в къщата, сякаш мястото му принадлежеше. Другият мъж, който влезе, изглеждаше като лекар. Поне носеше черна чанта и имаше онзи самонадеян вид. Хората сега караха нагоре и надолу по хълма, за да работят, вадеха колите си от гаражите си или чакаха автобус на импровизирана автобусна спирка, която някой от склада беше поставил. Малки групи от тях се събраха пред къщата, гледаха, но полицията дойде и ги отведе.
  
  Маги погледна часовника си. 06:30. Тя коленичи до прозореца в продължение на два часа и половина и въпреки това й се струваше, че наблюдава бърза поредица от събития, сякаш се правеше на забавен каданс. Когато се изправи на крака, чу как коленете й изскърцат и широкият изтъкан килим остави пурпурни, кръстосани следи по кожата й.
  
  Сега извън къщата имаше много по-малко активност, само полицейски пазачи и детективи идваха и си отиваха, стояха на тротоара, за да пушат, да поклащат глави и да говорят тихо. Струпване на произволно паркирани коли близо до къщата на Луси предизвика задръствания.
  
  Уморена и объркана, Маги навлече дънки и тениска и слезе долу, за да си направи чаша чай и тост. Докато пълнеше чайника, тя забеляза, че ръцете й треперят. Те ще искат да говорят с нея, в това няма съмнение. И когато го направят, какво ще им каже тя?
  
  OceanofPDF.com
  2
  
  Изпълняващ длъжността детектив надзирател Алън Банкс - "изпълняващ длъжността", защото неговият преки началник, детектив надзирател Гристорп, счупи глезена си, докато работеше върху каменна стена и ще бъде отстранен поне за няколко месеца - подписа първия полицай на портата, взе дълбоко дъх и влезе в 35 The Hill малко след шест часа сутринта. Собственици: Луси Пейн, 22, кредитен служител в местния офис на NatWest близо до търговския район, и нейният съпруг Терънс Пейн, 28, учител в Silverhill Comprehensive School. да нямаш деца Няма присъда. Във всяко отношение една идилична, успешна млада двойка. Женен само от една година.
  
  Всички светлини в къщата бяха запалени, а служителите на местопрестъплението вече бяха на работа, облечени - като Банкс - в задължителните бели стерилни гащеризони, галоши, ръкавици и качулки. Приличаха на някакъв екип за почистване на къщи-призраци, помисли си Банкс, бършеха прах, почистваха с прахосмукачка, изстъргваха проби, опаковаха, етикетираха.
  
  Банкс спря за момент във фоайето, за да се нагледа на пейзажа. Изглеждаше като сравнително среден дом от средната класа. Набраздените коралово розови тапети изглеждаха нови. Постлано с килим стълбище отдясно водеше към спалните. Що се отнася до това, стаята миришеше твърде силно на освежител за въздух с лимон. Единственото нещо, което изглеждаше неуместно, беше петно от ръжда върху кремавия килим в антрето. Луси Пейн, в момента под лекарско и полицейско наблюдение в общата болница в Лийдс, точно надолу по коридора, откъдето нейният съпруг Терънс Пейн се е борил за живота си. Банкс не изпитваше много симпатия към него; Полицаят Денис Мориси загуби битката си за живот много по-бързо.
  
  И в мазето също имаше мъртво момиче.
  
  Банкс получи по-голямата част от тази информация от старши детектив инспектор Кен Блекстоун по мобилен телефон на път за Лийдс, останалата част от разговори с парамедици и екип на линейка на улицата. Първото телефонно обаждане до вилата му в Гратли, това, което го събуди от плиткия, неспокоен сън, който изглежда беше негова част тези дни, дойде малко след пет и половина и той си взе душ, облече се и скочи в колата си. Дискът на трио Зеленка му помогна да запази спокойствие на пътя и го разубеди да поема прекалено много рискове на магистрала А1. Като цяло пътуването от осемдесет мили му отне около час и половина и ако не беше обзело твърде много други мисли, по време на първата част от пътуването си можеше да види идването на красива майска зора над Йоркшир Дейлс, достатъчно рядък за тази пролет. Какъвто и да беше случаят, той виждаше малко освен пътя пред себе си и едва чуваше музиката. Когато стигна до околовръстния път на Лийдс, часът пик на понеделник сутринта вече беше в разгара си.
  
  Избягвайки петната от кръв и нарцисите по килима в антрето, Банкс тръгна към задната част на къщата. Забеляза, че някой повръща в кухненската мивка.
  
  - Един от екипа на линейката - каза криминалистът, ровейки из чекмеджета и шкафове. "За първи път свободен, горкият. Късметлии сме, че се върна тук и не повърна из цялата сцена."
  
  "Боже, какво е закусвал?"
  
  "Прилича ми на тайландско червено къри с пържени картофи."
  
  Банкс слезе по стълбите към мазето. По пътя забеляза вратата към гаража. Много удобно, ако искате дискретно да доведете някого в къщата, когото сте отвлекли, вероятно упоили или съборили в безсъзнание. Банкс отвори вратата и хвърли бърз поглед към колата. Беше тъмна Вектра с четири врати и "S" регистрация. Последните три букви бяха NGV. Не местен. Направил е бележка на някой, който да го пусне през DVLA в Суонзи.
  
  Чуваше гласове долу в мазето, виждаше светкавици на фотоапарати. Това трябва да е Люк Селкирк, техният първокласен фотограф на местопрестъпления , току-що завършил спонсориран от армията курс за обучение в Кетърик Кемп, където се научи да снима сцени с терористични бомби. Не че неговото особено умение ще е необходимо днес, но беше приятно да знаеш, че работиш с висококвалифициран професионалист, един от най-добрите.
  
  Каменните стъпала на места бяха изтъркани; стените бяха от варосани тухли. Някой беше залепил отворената врата отдолу с бяло и синьо тиксо. Вътрешно местопрестъпление. Никой нямаше да стигне по-далеч от това, докато Банкс, Люк, лекарят и криминалистите не си свършиха работата.
  
  Банкс спря на прага и подуши. Миризмата беше отвратителна: гниене, плесен, тамян и сладкият метален вкус на прясна кръв. Той се пъхна под лентата и пристъпи вътре и ужасът на сцената го удари с такава сила, че той се отдръпна няколко сантиметра.
  
  Не че не е виждал нещо по-лошо; той видя. Много по-лошо: изкормената проститутка от Сохо Доун Уодън; обезглавен дребен крадец на име Уилям Грант; частично изядените части от тялото на млада барманка на име Колин Дикенс; тела, обезобразени от гилзи и разкъсани от ножове. Помнеше всичките им имена. Но не това беше важното, беше го научил през годините. Не ставаше дума за кръв и вътрешности, нито за вътрешности, стърчащи от стомаха, нито за липсващи крайници или дълбоки порязвания, отварящи се в неприлични пародии на уста. Това не беше нещо, което наистина те закачи, когато се стигна до него. Беше само външен аспект. Бихте могли, ако се постараете много, да се убедите, че местопрестъпление като това е снимачна площадка или театър по време на репетиции и че телата са просто фалшива, фалшива кръв.
  
  Не, това, което го трогна най-много, беше съжалението за всичко това, дълбокото съчувствие, което изпитваше към жертвите на престъпленията, които разследваше. И той не е станал по-безчувствен, по-свикнал с това през годините, както мнозина станаха и както някога си мислеше, че ще бъде. Всеки нов случай беше като нова рана, която се отваря отново. Особено нещо подобно. Можеше да контролира всичко, да сдържа жлъчката в къркорещия си стомах и да си върши работата, но тя го разяждаше отвътре като киселина и го държеше буден през нощта. Болка, страх и отчаяние напоиха тези стени, като фабрична кал, покриваща стари градски сгради. Само този вид ужас не можеше да бъде изтрит с пясъкоструене.
  
  Седем души в тясно мазе, петима от които живи и двама мъртви; това трябваше да бъде кошмар за логистиката и криминалистиката.
  
  Някой беше включил горната лампа, само една оголена крушка, но свещи все още блестяха навсякъде. От прага Банкс видя лекаря, прегърбен над бледото тяло на матрака. Млада жена. Единствените външни признаци на насилие бяха няколко порязвания и натъртвания, разкървавен нос и парче жълта пластмасова въже за пране около врата й. Беше просната върху мръсен матрак, ръцете й бяха вързани със същото жълто пластмасово въже за метални колчета, забити в бетонния под. Кръвта от прекъснатата артерия на PC Morrisey опръска глезените и пищялите й. Няколко мухи успяха да влязат в мазето и три от тях бръмчаха над кръвта под носа й. Изглежда имаше някакъв обрив или мехури около устата й. Лицето й беше мъртвешки бледо и синкаво, останалата част от тялото й беше бяла на ярката светлина на крушката.
  
  Това, което влошаваше нещата, бяха големите огледала на тавана и двете стени, които разширяваха сцената като панаир на забавления.
  
  "Кой запали горната лампа?" - попита Банкс.
  
  "Хора от Спешна помощ", каза Люк Селкирк. "Те бяха първите на сцената след компютрите Тейлър и Мориси."
  
  "Добре, ще оставим това засега, за да разберем по-добре с какво си имаме работа. Но искам и оригиналната сцена да бъде снимана по-късно. Само на свещи."
  
  Люк кимна. - Между другото, това е Фей Мактавиш, новата ми асистентка. Фей беше крехка, бледа, бездомна жена в началото на двайсетте, с шип в ноздрата и почти без бедра. Тежкият стар пентакс, който бе метнала около врата й, изглеждаше твърде голям, за да го държи стабилно, но тя се справяше с него достатъчно добре.
  
  "Радвам се да се запознаем, Фей", каза Банкс, ръкувайки се. "Само ми се иска да се беше случило при по-добри обстоятелства."
  
  "Аз също".
  
  Банкс се обърна с лице към тялото върху матрака.
  
  Той знаеше коя е тя: Кимбърли Майърс, на петнайсет, беше в неизвестност от петък вечер, когато не се върна от танци в младежки клуб само на четвърт миля от дома си. Тя беше хубаво момиче с дълга руса коса, характерна за всички жертви, и стройна атлетична фигура. Сега мъртвите й очи се взираха в огледалото на тавана, сякаш търсейки отговори на страданието им.
  
  По пубиса й блестеше засъхнала сперма. И кръв. Сперма и кръв, стара, стара приказка. Защо тези чудовища винаги взимаха красиви млади момичета? - запита се Банкс за стотен път. О, той знаеше отговорите на всички въпроси на Пат; той знаеше, че жените и децата са по-лесни жертви, защото са физически по-слаби, по-лесно се сплашват и подчиняват на мъжката сила, точно както знаеше, че проститутките и бегълците също стават лесни жертви, защото е по-малко вероятно да станат, че ще бъдат пропусна от някой от добра къща, като Кимбърли. Но беше нещо много повече. Винаги е имало дълбок, тъмен сексуален аспект в подобни неща и за да бъде подходящ обект за този, който го е направил, жертвата е трябвало не само да е по-слаба, но и да има гърди и вагина, достъпни за нейното удоволствие мъчител и окончателно оскверняване. И може би известна аура на младост и невинност. Това беше лишаване от невинност. Мъжете убиваха други мъже по много причини, хиляди по време на война, но при престъпления като това жертвата винаги трябваше да е жена.
  
  Първият полицай на сцената имаше предвидливостта да маркира тесен проход на пода с лента, за да попречи на хората да се разхождат наоколо и да унищожават доказателства, но след това, което се случи с персоналните компютри Мориси и Тейлър, вероятно беше твърде късно за това.
  
  PC Денис Мориси лежеше свит настрани в локва кръв на бетонния под. Кръвта му също опръска част от стената и едно от огледалата, съперничейки на всичко, което Джаксън Полък някога е рисувал. Останалите варосани стени бяха окачени или с порнографски изображения, изтръгнати от списания, или с детински, неприлични фигури на мъже с огромни фалоси, като тези на гиганта в Цернес, нарисувани с цветен тебешир. Те бяха изпъстрени с много грубо нарисувани окултни символи и ухилени черепи. Имаше още една локва кръв до стената до вратата и дълго тъмно петно върху вароса. Терънс Пейн.
  
  Светкавицата на фотоапарата на Люк Селкирк извади Банкс от състояние, подобно на транс. Сега Фей държеше видеокамерата си в ръце. Другият мъж в стаята се обърна и заговори за първи път: старши детектив инспектор Кен Блекстоун от полицията на Западен Йоркшир, който изглеждаше безупречно както винаги, дори в защитно облекло. Сивата коса се виеше над ушите му, а очилата с телени рамки правеха очите му по-изострени.
  
  - Алън - каза той с глас, който прозвуча като въздишка. "Прилича на шибана кланица, нали?"
  
  "Страхотно начало на седмицата. Кога дойде тук?"
  
  "Четири четиридесет и четири".
  
  Блекстоун живееше на Lonesewood Way и нямаше да му отнеме повече от половин час, за да стигне до Хълма, ако случаят беше такъв. Банкс, който ръководи екипа на Северен Йоркшир, се радваше, че Блекстоун ръководи част от съвместната им операция в Западен Йоркшир, наречена Хамелеон, тъй като убиецът досега успя да се адаптира, да изчезне в нощта и да остане незабелязан. Често съвместната работа водеше до проблеми с егото и личностни несъвместимости, но Банкс и Блекстоун се познаваха от осем или девет години и винаги работеха добре заедно. Те също се разбираха социално, като имаха взаимна любов към кръчмите, индийската храна и джаз певците.
  
  - Говорихте ли с парамедиците? - попита Банкс.
  
  - Да - каза Блекстоун. "Казаха, че са проверили момичето за признаци на живот и не са открили такива, затова са я оставили сама. PC Morrisey също беше мъртъв. Терънс Пейн беше вързан с белезници за тази тръба там. Главата му беше силно натъртена, но все още дишаше, затова го откараха в острата болница. Имаше известно замърсяване на мястото на инцидента - най-вече позицията на тялото на Мориси - но то е минимално предвид необичайните обстоятелства."
  
  - Проблемът е, Кен, че тук се пресичат две местопрестъпления - може би три, ако броим случилото се с Пейн. Той направи пауза. - Четири, ако броим Люси Пейн горе. Това ще създаде проблеми. Къде е Стефан? Детектив сержант Стефан Новак беше техният координатор на местопрестъплението, новобранец в щаба на Западния отдел в Ийствейл и беше назначен в екипа от Банкс, който бързо беше впечатлен от способностите му. Банкс не ревнуваше Стефан в работата му в момента.
  
  - Някъде наблизо - каза Блекстоун. - Последния път, когато го видях, се запъти към горния етаж.
  
  - Има ли още нещо, което можеш да ми кажеш, Кен?
  
  "Всъщност не много. Това ще трябва да почака, докато можем да говорим с PC Taylor по-подробно."
  
  "Кога може да стане това?"
  
  "По-късно днес. Парамедиците я отведоха. Тя се лекува от шок.
  
  "Не съм изненадан, по дяволите. те ли са...
  
  "Да. Опаковаха дрехите й и полицейски хирург отиде в болницата, за да направи необходимото.
  
  Което означаваше, освен всичко друго, премахване на ожулвания от ноктите и тампони от ръцете. Едно нещо, което беше лесно да се забрави - и което може би всеки би искал да забрави - е, че в този момент PC Джанет Тейлър, на изпитателен срок, не беше герой; тя беше заподозряна в прекомерна употреба на сила. Наистина, много неприятно.
  
  - Как го виждаш, Кен? - попита Банкс. - Усещам го в червата си.
  
  "Сякаш изненадаха Пейн тук долу, притиснаха го в ъгъла. Той бързо се приближи до тях и по някакъв начин удари PC Morrisey с това. Той посочи окървавено мачете на пода до стената. "Виждате, че Morrises имат два или три попадения. PC Taylor трябва да е имал достатъчно време да изтегли клуба си и да го използва срещу Payne. Тя постъпи правилно, Алън. Сигурно я е нападнал като проклет маниак. Тя трябваше да се защити. Самозащита".
  
  "Не е наша работа", каза Банкс. "Какви са щетите за Пейн?"
  
  "Счупен череп. Множество фрактури."
  
  "Срам. Въпреки това, ако той умре, това може да спести на съдилищата малко пари и много мъка в дългосрочен план. Ами жена му?
  
  "Изглежда, че я удари с ваза на стълбите и тя падна. Леко мозъчно сътресение, малко натъртвания. Иначе няма сериозни щети. Имаше късмет, че не беше тежък кристал, иначе можеше да е в същата лодка като съпруга си. Както и да е, тя все още е там и се грижат за нея, но ще се оправи. PC Hodgkins е в болница в момента.
  
  Банкс отново огледа стаята с нейните мъждукащи свещи, огледала и неприлични карикатури. Той забелязал парчета стъкло на матрака до тялото и когато видял отражението си в един от тях, разбрал, че са от счупено огледало. Седем години лош късмет. "Room of Mirrors" от Хендрикс никога повече няма да звучи по същия начин.
  
  Докторът вдигна поглед от прегледа си за първи път, откакто Банкс влезе в мазето, стана от коленете си и отиде при тях. - Д-р Иън Маккензи, патолог от Министерството на вътрешните работи - каза той и протегна ръка към Банкс, който я стисна.
  
  Д-р Макензи беше едър мъж с кестенява коса, разделена по средата, месест нос и празнина между предните горни зъби. Това винаги е знак за късмет, спомня си Банкс, майка му веднъж му казала. Може би ще неутрализира ефекта от счупеното огледало. "Какво можете да ни кажете?" - попита Банкс.
  
  "Наличието на петехиални кръвоизливи, синини по гърлото и цианоза сочат към смърт от удушаване, най-вероятно удушаване с лигатура с жълто въже около гърлото й, но не мога да ви кажа със сигурност, докато не бъде извършена аутопсия."
  
  "Има ли доказателства за сексуална активност?"
  
  "Някакви сълзи във влагалището и ануса, нещо като петна от сперма. Но можете да го видите сами. Отново, мога да ви кажа повече по-късно.
  
  - Времето на смъртта?
  
  "Наскоро. Наскоро. Докато почти няма подуване, не е настъпила скованост и тя все още е топла."
  
  "Колко дълго?"
  
  - Около два-три часа.
  
  Банкс погледна часовника си. Значи някъде след три, малко преди семейната кавга, която принуди жената да пресече пътя, за да набере 999. Банкс изруга. Ако обаждането беше дошло малко по-рано, може би само няколко минути или час, тогава можеха да спасят Кимбърли. От друга страна, моментът беше интересен от гледна точка на въпросите, които повдигна за причините за спора. "Ами този обрив около устата й? хлороформ?"
  
  "Предполагам. Вероятно използван, когато е била отвлечена, може би дори да я поддържа в състояние на успокоително, въпреки че има много по-приятни начини.
  
  Банкс погледна тялото на Кимбърли. - Не мисля, че на нашия човек му пукаше много да бъде мил, нали, докторе? Лесно ли се получава хлороформ?"
  
  "До голяма степен. Използва се като разтворител."
  
  - Но това не е причината за смъртта?
  
  "Не бих казал това, не. Разбира се, не мога да бъда абсолютно сигурен до аутопсията, но ако това е причината, очакваме да открием по-сериозни мехури в хранопровода, както и забележимо увреждане на черния дроб.
  
  - Кога можеш да стигнеш до нея?
  
  "Ако няма движение по магистралата, мога да насроча аутопсия за следобед", каза д-р Маккензи. "Доста сме заети и без това, но... е, има приоритети." Той погледна Кимбърли, после PC Мориси. "Очевидно е починал от кръвозагуба. Прерязаха му каротидната артерия и югуларната вена. Много брутално, но бързо. Явно половинката му беше направила всичко по силите си, но беше твърде късно. Кажете й, че не трябва да се самообвинява. Нямах нито един шанс."
  
  - Благодаря ви, докторе - каза Банкс. "Оценявам го. Ако можеше първо да вземеш Кимбърли PM..."
  
  "Със сигурност".
  
  Д-р Макензи си тръгна да преговаря, докато Люк Селкирк и Фей Мактавиш продължиха да правят снимки и видеоклипове. Банкс и Блекстоун стояха мълчаливо, оглеждайки сцената. Нямаше какво друго да гледат, но това, което имаше, не можеше бързо да изчезне от паметта им.
  
  - Накъде води тази врата? Банкс посочи една врата в стената до матрака.
  
  - Не знам - каза Блекстоун. - Все още не съм имал възможност да гледам.
  
  "Тогава нека направим месарница."
  
  Банкс се приближи и дръпна дръжката. Тя не беше заключена. Той бавно отвори тежка дървена врата към друга, по-малка стая, този път с пръстен под. Там миризмата беше много по-лоша. Потърси пипнешком ключа за осветлението отгоре, но не го намери. Той изпрати Блекстоун за фенерче и се опита да види всичко, което можеше в преливащата се светлина от главната изба.
  
  Когато очите му свикнаха с тъмнината в стаята, на Банкс му се стори, че може да различи малки групи от гъби, растящи тук и там от земята.
  
  Тогава разбра...
  
  "О, Боже", каза той, облягайки се на стената. Най-близката купчина изобщо не беше гъби, а куп човешки пръсти, стърчащи от калта.
  
  След бърза закуска и разговор с двама полицейски детективи за нейното обаждане на 999, Маги почувства, че отиде на разходка. Във всеки случай нямаше голям шанс да свърши някаква работа за известно време, предвид цялата суматоха по пътя, въпреки че знаеше, че ще опита по-късно. В момента тя беше неспокойна и трябваше да разсее паяжините. Детективите се придържаха към предимно фактически въпроси и тя не им каза нищо за Луси, но почувства, че поне един от тях не изглежда да е доволен от нейните отговори. Те ще се върнат.
  
  Тя все още не знаеше какво, по дяволите, става. Полицаите, които разговаряха с нея, разбира се, не издадоха нищо, дори не й казаха как е Луси, а местните новини по радиото също не изясниха нещата. Всичко, което можеха да кажат на този етап, беше, че гражданин и полицай са били ранени по-рано тази сутрин. И това дойде на второ място след продължаващата история на местното момиче Кимбърли Майърс, което изчезна на път за вкъщи от танц в младежки клуб в петък вечер.
  
  Докато слизаше по стъпалата на верандата, покрай фуксиите, които скоро щяха да цъфтят и да спуснат тежките си лилаво-розови звънчета над пътеката, Маги видя, че активността на номер 35 се е увеличила и съседите се бяха събрали на малки групи на тротоара, който сега беше ограден от пътя с въже.
  
  Няколко мъже в бели гащеризони с лопати, сита и кофи слязоха от фургона и забързаха по градинската пътека.
  
  "О, вижте", извика един от съседите. "Той има кофа и лопата. Трябва да е отишъл в Блекпул.
  
  Но никой не се засмя. Подобно на Маги, всички започнаха да осъзнават, че нещо наистина лошо се е случило на 35 The Hill. На около десетина ярда, през тясната оградена уличка, която го отделяше от номер 35, имаше редица магазини: пица за вкъщи, фризьорски салон, магазин за смесени стоки, павилион за вестници, риба и пържени картофи; няколко униформени полицаи стояха и се караха със собствениците на магазина. Вероятно са искали да отворят, предположи Маги.
  
  Полицаи в цивилни дрехи седяха на предната стена, говореха и пушеха. Радиостанциите изпукаха. Районът бързо започна да прилича на природно бедствие, като влакова катастрофа или земетресение. Маги си спомни, че е видяла последствията от земетресението през 1994 г. в Лос Анджелис, когато веднъж отиде там с Бил, преди да се оженят: разрушена жилищна сграда, три етажа от която се превърнаха в два за секунди; пътни пукнатини; част от магистралата се срути. Въпреки че тук нямаше видими щети, усещането беше същото, той имаше същата аура на контузия. Въпреки че още не знаеха какво се е случило, хората онемяха, пресмятайки цената; Пелена от опасения висеше над общността и дълбоко чувство на ужас от това каква разрушителна сила може да отприщи Божията ръка. Те знаеха, че на прага им се е случило нещо важно. Маги вече чувстваше, че животът в квартала никога няма да бъде същият.
  
  Маги зави наляво и се спусна по хълма под железопътния мост. В подножието имаше малко изкуствено езерце насред жилищни комплекси и бизнес паркове. Не беше много, но беше по-добре от нищо. Поне можеше да седи на пейка до водата и да храни патиците, да гледа как хората разхождат кучетата си.
  
  Беше и безопасно, важно съображение в тази част на града, където стари, големи къщи като тази, в която отседна Маги, бяха до по-нови, по-сурови общински общини. Кражбите с взлом бяха нещо обичайно, а убийствата не бяха нищо неизвестно, но долу до езерото, на главния път само на няколко метра от хотела, имаше двуетажни колиби и достатъчно обикновени хора идваха да разхождат кучетата си, така че Маги никога нямаше да се почувства изолирана или застрашена . Тя знаеше, че атаките са извършени посред бял ден, но все още чувстваше, че е достатъчно близо до безопасността там долу.
  
  Беше топла, приятна сутрин. Слънцето изгря, но заради силния бриз трябваше да нося леко яке. От време на време слънцето се покриваше от висок облак, който за секунда-две закриваше светлината и хвърляше сенки върху повърхността на водата.
  
  Имаше нещо много утешително в това да храниш патици, помисли си Маги. Почти като в транс. Не за патиците, разбира се, които сякаш нямаха представа какво означава да споделяш. Хвърлиш хляба, те се втурнаха към него, крякаха и се биеха. Месейки стария хляб с пръсти и хвърляйки го във водата, Маги си спомни първата си среща с Луси Пейн само преди няколко месеца.
  
  Онзи ден тя беше в града и пазаруваше арт артикули - забележително топъл ден за март - след това беше в Borders on Briggate, за да купи няколко книги, а след това се озова да върви през квартал Виктория към пазара Kirkgate, когато се натъкна на Луси, която вървеше в друга посока. Бяха се виждали преди на улицата и в местните магазини и винаги се поздравяваха. Отчасти поради склонността си и отчасти поради срамежливостта си - излизането и срещите с хора никога не са били сред силните й страни - Маги нямаше приятели в новия си свят, с изключение на Клеър Тот, дъщерята ученичка на нейния съсед, която изглежда я осинови . Луси Пейн, както тя скоро научи, беше сродна душа.
  
  Може би защото и двамата бяха извън естественото си местообитание, като сънародници, срещнали се в чужда земя, те се спряха и заговориха помежду си. Луси каза, че има почивен ден и отиде да пазарува малко. Маги предложи да изпият чаша чай или кафе в "Харви Никълс" и Луси каза, че ще го направи. И така, те седнаха и сложиха краката си, като сложиха вързопите си на земята. Луси забеляза имената върху чантите, които Маги носеше - включително Харви Никълс - и каза нещо за липсата на смелост да отиде в такова шикозно място. Скоро стана ясно, че собствените й пакети са от British Home Stores и C&A. Маги се бе сблъсквала с подобно нежелание от северняците и преди, чувайки всички истории, че типична тълпа от Лийдс никога няма да влезе в магазин от висок клас като Harvey Nichols. анораци и шапки без токчета, но все пак беше изненадана от признанието на Люси за това.
  
  Това беше така, защото Маги смяташе Луси за поразително привлекателна и елегантна жена, с лъскава черна гарванова коса, падаща до кръста й и фигура, подобаваща на фигура, на която мъжете купуват списания на снимка. Люси беше висока и наедряла, със заоблена талия и добре оразмерени бедра, а семплата жълта рокля, която носеше този ден под светло сако, подчертаваше фигурата й, без да я показва, а освен това привличаше вниманието към стройните й крака. Тя не носеше много грим; не й трябваше. Бледият й тен беше гладък като отражение в огледало, черните й вежди бяха извити, високите скули на овалното лице. Очите й бяха черни с подобни на кремък парчета, разпръснати вътре в тях, които отразяваха светлината като кварцови кристали, когато погледна назад.
  
  Сервитьорът дойде и Маги попита Луси дали иска капучино. Луси каза, че никога преди не го е опитвала и не е съвсем сигурна какво е, но ще опита. Маги поиска две капучино. Когато Луси отпи първата си глътка, по устните й имаше пяна, която тя попи със салфетка.
  
  "Не можеш да ме заведеш никъде", засмя се тя.
  
  - Не бъди глупав - каза Маги.
  
  "Не, сериозно говоря. Това е, което Тери винаги казва." Тя беше много тиха, както беше Маги известно време, след като напусна Бил.
  
  Маги тъкмо се канеше да каже, че Тери е глупак, но си сдържа езика. Да обидиш съпруга на Люси при първата им среща изобщо не би било много учтиво. "Какво мислиш за капучиното?" тя попита.
  
  "Това е вкусно". Люси отпи още една глътка. "От къде си?" тя попита. "Не съм много любопитен, нали? Само акцентът ти..."
  
  "Въобще не. Аз съм от Торонто. Канада".
  
  "Нищо чудно, че си толкова изтънчен. Никога не съм бил по-далеч от Лейк Дистрикт."
  
  Маги се засмя. Торонто, изискан?
  
  - Виж - каза Луси и леко се нацупи. - Ти вече ми се смееш.
  
  "Не, не, не се страхувам", каза Маги. "Честно казано, не се страхувам. Просто... Е, предполагам, че всичко зависи от гледната точка, нали?"
  
  "Какво имаш предвид?"
  
  "Ако кажа на нюйоркчанка, че Торонто е изтънчен, тя ще ми се изсмее в лицето. Най-доброто, което могат да кажат за това място е, че е чисто и безопасно.
  
  "Е, това е нещо, с което да се гордеем, нали? Лийдс не е нито едно от двете.
  
  - Не ми изглежда толкова лошо.
  
  "Защо си отиде? Имам предвид защо дойде тук?
  
  Маги се намръщи и посегна за цигара. Тя все още се проклинаше, че беше толкова глупава, че започна на трийсет години, когато бе успяла да избегне вредната трева през целия си живот. Разбира се, тя можеше да го припише като стрес, но в крайна сметка това само добави към този стрес. Спомни си първия път, когато Бил усети мириса на дим в дъха й, онази светкавична трансформация от загрижен съпруг в Чудовищно лице, както тя го нарече. Но пушенето не беше толкова лошо. Дори нейният психиатър каза, че не е толкова ужасна идеята да пуши цигара от време на време като опора за известно време. Тя винаги можеше да спре по-късно, когато почувства, че може да се справи отново по-добре.
  
  "И така, защо дойде тук?" - настоя Люси. "Не искам да съм любопитен, но съм любопитен. Беше ли нова работа?
  
  "Не точно. Това, което правя, мога да правя навсякъде.
  
  "Какво е това?"
  
  "Аз съм график. Илюстрирам книги. Предимно детски книги. В момента работя върху ново издание на приказките на Братя Грим."
  
  "О, това звучи вълнуващо", каза Луси. "В училище рисувах зле. Дори не мога да нарисувам фигурка." Тя се засмя и покри устата си с ръка. "И така, защо си тук?"
  
  Маги известно време се бореше със себе си, отлагайки момента. Тогава с нея се случи нещо странно: усещането, че вътрешните й вериги и окови се разхлабват, давайки й пространство и усещане за плаване. Седейки там в квартал Виктория, пушейки и пиейки капучино с Луси, тя изпита незабавна и неочаквана нежност към тази млада жена, която почти не познаваше. Тя искаше двамата да бъдат приятели, да ги вижда да говорят за проблемите си така, да си съчувстват и дават съвети, точно както направи с Алисия в Торонто. Луси, със своята непохватност, нейния наивен чар, вдъхна на Маги някаква емоционална увереност: тя почувства, че това е някой, с когото ще бъде в безопасност. Освен това; въпреки че Маги може да е била "по-сложната" от двете, тя чувстваше, че имат повече общи неща, отколкото изглеждаха. Беше й трудно да признае истината, но изпитваше непреодолима нужда да каже на някой друг, освен на психолога си, за това. А защо не Люси?
  
  "Какво е това?" - попита Люси. - Изглеждаш толкова тъжен.
  
  "Вярно ли е? О нищо. Слушай, съпругът ми и аз - каза Маги, заеквайки над думите си, сякаш езикът й беше с размерите на пържола, "Аз... ъъ... скъсахме." Усети как устата й пресъхва. Въпреки отслабените връзки, все още беше много по-трудно, отколкото си мислеше. Тя отпи още кафе.
  
  Люси се намръщи. "Съжалявам. Но защо да се движим толкова далеч? Много хора се разделят и не се изнасят от страната. Освен ако той... Боже мой. Тя се плесна леко по бузата. - Луси, мисля, че пак се намеси.
  
  Маги не можа да не се усмихне леко, когато Луси се докосна до болезнената истина. - Всичко е наред - каза тя. "Да, той беше жесток. Да, удари ме. Можете да кажете, че бягам. Това е вярно. Разбира се, за известно време дори не искам да съм в една и съща страна с него. Яростта на думите й, когато прозвучаха, изненада дори самата Маги.
  
  В очите на Луси се появи странно изражение, след което тя отново се огледа, сякаш търсеше някого. Само анонимни купувачи се скитаха нагоре-надолу из галерията под стъкления покрив с чанти в ръце. Луси докосна ръката на Маги с върховете на пръстите си и Маги почувства лека тръпка през нея, почти като рефлексно движение да се отдръпне. Преди миг си мислеше, че ще й бъде от полза да признае на някого, да сподели какво се е случило с друга жена, но сега не беше толкова сигурна. Чувстваше се твърде гола, твърде гола.
  
  - Съжалявам, ако това ви притеснява - каза Маги с твърдост в гласа. - Но ти наистина попита.
  
  - О, не - каза Луси и сграбчи Маги за китката. Хватката й беше изненадващо силна, ръцете й хладни. "Моля ви, не мислете така. попитах се. Винаги правя това. Това е по моя вина. Но това не ме притеснява. Просто... не знам какво да кажа. Имам предвид теб? Изглеждаш толкова умен, толкова самообладаващ.
  
  "Да, точно това си мислех: как може нещо подобно да се случи на някой като мен? Това не се ли случва само на други жени, бедни, по-малко щастливи, необразовани, глупави жени?"
  
  "Колко дълго?" - попита Люси. "Имам предвид...?"
  
  "Колко време оставих това да продължава, преди да си тръгна?"
  
  "Да".
  
  "Две години. И не ме питайте как можах да оставя това да продължава толкова дълго. Не знам. Все още работя върху това с психиатър.
  
  "Ясно е". Луси замълча, докато обмисляше всичко. - Какво най-после те накара да го напуснеш?
  
  Маги замълча за момент, след което продължи. "Един ден той просто отиде твърде далеч", каза тя. "Той ми счупи челюстта и две ребра, нанесе някои щети на вътрешностите ми. Това ме доведе до болницата. Докато бях там, подадох обвинения за нападение. И знаете ли какво? Веднага след като го направих, исках да сваля обвиненията срещу тях, но полицията не ми позволи.
  
  "Какво имаш предвид?"
  
  "Не знам как е тук, но в Канада не е във вашите правомощия да повдигате обвинения за нападение. Не можете просто да промените решението си и да се откажете от тях. Във всеки случай срещу него е издадена мярка за неотклонение. Нищо не се случи няколко седмици; след това той дойде в къщата ни с цветя, искайки да поговорим.
  
  "Какво направи?"
  
  "Не съм махнал веригата. Не бих го допуснал. Беше в едно от своите покаяни настроения, умоляваше и ласкаеше, обещаваше на гроба на майка си. Той е правил това и преди."
  
  - И наруши обещанието си?
  
  "Всеки път. За всеки случай тогава той започна да заплашва и обижда. Започна да блъска по вратата и да ме нарича. Обадих се на полицията. Арестуваха го. Той се върна отново, преследвайки ме. Тогава един приятел ми предложи да замина за известно време, колкото по-далеч, толкова по-добре. Знаех за къщата на хълма. Рут и Чарлз Еверет притежават мястото. Познаваш ли ги?
  
  Люси поклати глава. "Виждах ги навсякъде. Е, не наскоро."
  
  "Не, не би го направил. Чарлз получи предложение за едногодишен стаж в Колумбийския университет в Ню Йорк, който започва през януари. Рут отиде с него.
  
  "Откъде ги познавате?"
  
  "Рут и аз правим едно и също нещо. Светът е доста малък."
  
  - Но защо Лийдс?
  
  Маги се усмихна. "Защо не? Първо имаше къща, която просто ме чакаше, а родителите ми дойдоха от Йоркшир. Тук съм роден. Родон. Но си тръгнахме, когато бях малко момиче. Така или иначе, изглеждаше като идеалното решение."
  
  - Значи живееш от другата страна на улицата в онази голяма къща съвсем сам?
  
  "Напълно сам".
  
  "Мислех, че не съм виждал никой друг да идва и да си отива."
  
  "Честно казано, Луси, ти си на практика първият човек, с когото разговарям, откакто дойдох тук - без да броим моя психиатър и моя агент. Не че хората бяха недружелюбни. Просто бях...добре...затворен, предполагам. Малко откъснат. Ръката на Луси все още беше върху предмишницата на Маги, макар че сега тя изобщо не я стискаше.
  
  "Има смисъл. След това, през което си преминал. Той последва ли те тук?
  
  "Не мисля така. Не мисля, че знае къде съм. Имах няколко разговора късно през нощта, но честно казано не знам дали са от него. Не мисля така. Всичките ми приятели там се заклеха, че няма да му кажат къде съм, а той не познава нито Рут, нито Чарлз. Не се интересуваше много от моята кариера. Съмнявам се, че знае, че съм в Англия, въпреки че не бих отрекъл, че е разбрал. Маги трябваше да смени темата. Чу звън в ушите си, усети как аркадата се върти и челюстта я заболя, цветният покрив над нея се движеше като калейдоскоп, мускулите на врата й се напрегнаха, както винаги, когато мисли за Бил твърде дълго. Психосоматично, каза психиатърът. Сякаш това й беше от полза. Тя попита Люси за себе си.
  
  "Аз също нямам приятели", каза Луси. Тя разбърка останалата част от пяната от капучино с лъжица. "Предполагам, че винаги съм бил доста срамежлив, дори в училище. Никога не знам какво да кажа на хората." Тогава тя се засмя. "Аз също нямам много сигурен живот. Просто работя в банка. У дома. Аз се грижа за Тери. Още нямаме една година брак. Той не обича, когато излизам сама. Дори днес имам почивен ден. Ако знаеше... Това ми напомни." Тя погледна часовника си и изглеждаше смутена. "Много ти благодаря за кафето, Маги. Наистина трябва да тръгвам. Трябва да хвана автобуса преди началото на училището. Тери, разбираш ли, учителят.
  
  Сега беше ред на Маги да хване Луси за ръката и да я спре да си тръгне толкова рязко. - Какво има, Люси? тя попита.
  
  Люси просто погледна настрани.
  
  - Луси?
  
  "Това е нищо. Това е точно това, което каза преди." Тя понижи гласа си и огледа аркадата, преди да продължи. - Знам какво имаш предвид, но не мога да говоря за това сега.
  
  - Тери те удря?
  
  "Не. Не че... Искам да кажа... той е много строг. Това е за мое добро." Тя погледна Маги в очите. "Не ме познаваш. Аз съм своенравно дете. Тери трябва да ме дисциплинира."
  
  Своенравни, помисли си Маги. Дисциплина. Какви странни и смущаващи думи да използвам. "Той ли трябва да ви държи в ред? Да те контролирам?"
  
  "Да". Тя отново стана. "Слушай, трябва да тръгвам. Беше страхотно да говоря с теб. Надявам се да станем приятели."
  
  - Аз също - каза Маги. "Наистина трябва да поговорим отново. Знаеш, че има помощ."
  
  Луси й се усмихна едва доловимо и забърза към Vicar's Lane.
  
  След като Луси си тръгна, Маги седеше замаяна, ръката й трепереше, докато пресушаваше чашата си. Млечната пяна на устните й беше суха и студена.
  
  Луси същата жертва ли е? Маги не можеше да повярва. Тази силна, здрава, красива жена е жертва, също като крехката, слаба, елфическа Маги? Разбира се, че не е възможно. Но не усещаше ли нещо в Люси? Някаква връзка, нещо общо помежду им. Сигурно е така. Точно за това тя не искаше да говори с полицията тази сутрин. Знаеше, че може да се наложи, в зависимост от това колко сериозно е, но искаше да отложи този момент възможно най-дълго.
  
  Мислейки за Луси, Маги си спомни едно нещо, което беше научила за домашното насилие досега: Няма значение кой си. Все още може да ви се случи. Алиша и всички останали нейни близки приятели у дома изразиха изненадата си как умна, умна, успешна, грижовна, образована жена като Маги може да стане жертва на бияч на съпруга като Бил. Тя видя израженията на лицата им, забеляза, че разговорите им бяха избледнели и се промениха, когато тя влезе в стаята. Трябва да има нещо нередно с нея, казаха всички. И това беше нещо, за което тя също мислеше, все още мисли, до известна степен. Защото във всяко отношение Бил също беше интелигентен, умен, грижовен, образован и успешен. Това е, докато той не сложи своето чудовищно лице, но само Маги го видя така. И беше странно, помисли си тя, че никой не се сети да попита защо умен, богат, преуспял адвокат като Бил трябва да изпитва желание да удари жена, която е почти един фут по-ниска и поне осемдесет паунда по-лека от него.
  
  Дори когато полицаите пристигнаха, когато той почука на вратата й, тя видя, че те се оправдават с него - той беше ядосан от неразумните действия на жена си, която му беше издала забрана; той просто беше разстроен, защото бракът му се разпадна, а жена му не му даде шанс да се помири. Извинения, извинения. Маги беше единствената, която знаеше какъв може да бъде той. Всеки ден благодареше на Бог, че нямат деца.
  
  За това си мислеше, когато се връщаше в настоящето, хранейки патиците в езерото. Люси беше същата страдалка и сега Тери я изпрати в болницата. Маги се чувстваше отговорна, сякаш трябваше да направи нещо. Бог знае, тя опита. След като последвалите разкази на Луси за физическото и психологическото насилие на съпруга й излязоха наяве по време на многото им тайни срещи за кафе и бисквити, като Маги се закле да пази абсолютна тайна, тя трябваше да направи нещо. Но за разлика от повечето хора, Маги знаеше точно какво е това. Тя познаваше ситуацията на Луси, знаеше, че най-доброто, което можеше да направи, е да се опита да я убеди да потърси професионална помощ, да напусне Тери. Което се опитваше да направи.
  
  Но Люси не искаше да го изостави. Тя каза, че няма къде да отиде и към кого да се обърне. Доста често срещано извинение. И имаше смисъл. Къде отиваш, когато напуснеш живота си?
  
  Маги имаше късмет, че имаше приятели, които се обединиха около нея и намериха поне временно решение. Повечето жени в нейното положение нямаха късмет. Луси също така каза, че бракът й е толкова нов, че чувства, че трябва да му даде шанс, да му даде малко време; не можеше просто така да се откаже; тя искаше да работи повече върху него. Маги знаеше друга често срещана реакция на жените в нейното положение, но всичко, което можеше да направи, беше да изтъкне, че няма да се оправи, каквото и да направи, че Тери няма да се промени и че рано или късно ще се промени. трябва да си тръгнете, така че защо не си тръгнете по-рано и да си спестите побоищата?
  
  Но не. Люси искаше да почака още малко. Поне малко. Тери беше толкова мил след това, толкова мил с нея; той й купуваше подаръци, цветя, закле се, че никога няма да направи това отново, това щеше да се промени. На Маги й беше писнало да слуша всичко това - буквално, защото един ден тя повърна в мига, в който Луси напусна къщата - поради същите проклети причини и извинения, които даде на себе си и на няколкото близки приятели, които знаеха за положението й през цялото време.
  
  Но тя се подчини. Какво друго можеше да направи? Луси имаше нужда от приятел и за добро или лошо Маги беше такъв.
  
  Сега това.
  
  Маги хвърли последните трохи хляб в езерото. Тя се прицели в най-мърлявото, най-малкото, най-грозното пате от всички, това отзад, което все още не успя да стигне до партито. Нямаше значение. Хлябът кацна само на сантиметри от човката му, но преди да успее да стигне до него, другите доплуваха в свиреп рояк и го изтръгнаха направо от устата му.
  
  Банкс искаше да инспектира цялата вътрешност на 35 The Hill, преди криминалистите да започнат да го разкъсват. Не знаеше какво ще му каже това, но трябваше да го почувства.
  
  На приземния етаж, в допълнение към кухня с малка трапезария, имаше само хол, който съдържаше три части, стерео система, телевизор, видео и малка библиотека. Въпреки че стаята беше декорирана в същия женствен стил като коридора - дантелени завеси с набраздени пердета, коралово розови тапети, килим с дебел косъм, таван в кремав цвят с богато украсени корнизи - видеокасетите в шкафа на телевизора отразяваха мъжките вкусове: екшън филми, касета Семейство Симпсън, колекция от филми на ужасите и научна фантастика, включително поредицата All Alien и Scream, заедно с класики като Wicker Man, оригиналния Cat People, Demon's Curse и бокс сет от филми на Дейвид Кроненбърг. Банкс се разрови, но не можа да намери никакви порно филми или нещо домашно направено. Може би криминалистите ще имат повече късмет, когато разглобят къщата. Компактдискове бяха странна смесица. Имаше няколко класически, предимно FM компилации, и набор от най-доброто от Моцарт, но имаше и рап, хеви метъл, кънтри и уестърн компактдискове. Еклектични вкусове.
  
  Книгите също бяха разнообразни: ръководства за красота, специални издания на Reader's Digest в съкратена форма, техники за ръкоделие, романи, окултни и криминални романи в по-визуална форма, биографии в таблоиден стил на известни серийни убийци. Имаше един-два признака на неподреденост в стаята - снощният вестник, разпръснат по масичката за кафе, няколко видеокасети, които не бяха в кутии - но като цяло беше чисто и подредено. Освен това из къщата бяха разпръснати много дреболии, които майката на Банкс нямаше да има в къщата, защото затрудняваха почистването на прах: порцеланови фигурки на приказни герои и животни. В трапезарията имаше голям стъклен шкаф, пълен с порцелан Royal Doulton. Вероятно сватбен подарък, предположи Банкс.
  
  На втория етаж имаше две спални, по-малката от които се използваше за домашен офис, както и тоалетна и баня. Нямаше душ, само мивка и вана. И тоалетната, и банята бяха безупречно чисти, порцеланът блестеше ярко, въздухът беше наситен с аромат на лавандула. Банкс прегледа дупките на щепселите, но видя само полиран хром, без следи от кръв или косми.
  
  Техният компютърен експерт Дейвид Прийс седеше в офиса и пишеше по клавишите на компютъра. В ъгъла имаше голям шкаф за документи; трябваше да бъде изпразнен и съдържанието му да бъде преместено в изложбената зала в Милгарт.
  
  - Има ли още нещо, Дейв? - попита Банкс.
  
  Прис намести очилата на носа си и се обърна. "Нищо специално. Само няколко порнографски уебсайта с надпис "Книга", чат стаи, нещо подобно. Явно все още няма нищо незаконно.
  
  "Продължавай с добрата работа."
  
  Банкс влезе в голямата спалня. Цветовата схема сякаш продължаваше темата за океана, но вместо корал, това беше цветът на морските вълни. Лазурно? кобалт? Лазурно? Ани Кабът знаеше точния нюанс, баща й беше художник, но за Банкс беше просто синьо, като стените в хола му, само един-два нюанса по-тъмни. Леглото на кралицата беше покрито с разрошена черна завивка. Спалният комплект е изработен от светъл скандинавски ръчно резбован бор. Друг телевизор беше на стойка в подножието на леглото. Гардеробът съдържаше колекция от меко порно, според етикетите, но все още нищо незаконно или домашно, никакви детски играчки или животни. Така че семейство Пейн бяха пристрастени към порно филмите. Какво от това? Банките бяха готови да се обзаложат, че повече от половината домакинства в страната са такива. Но повече от половината домакинства в страната не са замесени в отвличане и убийство на млади момичета. Някой щастлив младеж във Вашингтон ще трябва да седне и да изгледа сериала от началото до края, за да се увери, че съдържанието отговаря на заглавията.
  
  Банкс рови из гардероба: костюми, ризи, рокли, обувки - предимно дамски - нищо, което не очакваше. Криминалистите трябваше да сложат всичко това в пакети и да го проучат много подробно.
  
  Спалнята също беше пълна с дрънкулки: калъфи Limoges, музикални кутии, ръчно рисувани лакирани кутии. Банкс забеляза, че стаята е изпълнена с мускусен аромат на роза и анасон от купа с попури в кошница за пране под прозореца.
  
  Спалнята гледаше към хълма и когато Банкс разтвори дантелените завеси и погледна през прозореца, той видя къщите на върха на хълма над улицата, полускрити от храсти и дървета. Той също можеше да види активност надолу по улицата. Обърна се и отново огледа стаята, намирайки я някак потискаща в абсолютната си стерилност. Можеше да бъде поръчан от цветен магазин и сглобен вчера. В цялата къща - с изключение на мазето, разбира се - цареше същото усещане: красиво, модерно, място, където би трябвало да живее прохождаща млада двойка от средната класа. Толкова обикновен, но празен.
  
  С въздишка той се спусна обратно.
  
  OceanofPDF.com
  3
  
  Кели Даян Матюс изчезна по време на новогодишно парти в Раундхей Парк, Лийдс. Беше на седемнадесет години, висока метър и осемдесет и три, тежеше само седем стоуна. Тя живееше в Elwoodley и посещаваше Allerton High School. Кели имаше две по-малки сестри: Ашли, на девет години, и Никола, на тринадесет.
  
  Обаждането в местното полицейско управление идва в 9:11 сутринта на 1 януари 2000 г. Г-н и г-жа Матюс се притесниха, че дъщеря им не се е прибрала тази вечер. Самите те бяха на партито и се върнаха почти в 3 сутринта. Те забелязаха, че Кели все още не е вкъщи, но не бяха много притеснени, защото тя беше с приятели и знаеха, че тези новогодишни партита вероятно ще продължат до зори. Освен това знаеха, че има достатъчно пари за такси.
  
  И двамата били уморени и малко пияни от собственото си парти, казали на полицията, така че направо си легнали. Когато се събудиха на следващата сутрин, за да намерят леглото на Кели все още неоправено, те се разтревожиха. Никога преди не беше правила подобно нещо. Първо се обадили на родителите на двете приятелки, с които си тръгнала, на които смятали, че могат да се доверят. И двете приятелки на Кели, Алекс Кърк и Джесика Брадли, пристигнаха у дома малко след 2:00 сутринта. Тогава Ейдриън Матюс се обадил в полицията. Полицай Риърдън, който прие обаждането, усети искрената загриженост на г-н Войс Матюс и незабавно изпрати служител там.
  
  Родителите на Кели казаха, че последно са я видели около 7:31 декември, когато тя отиде да се срещне с приятелите си. Беше облечена със сини дънки, бели маратонки, дебел, едър плетен пуловер и велурено яке с три четвърти дължина.
  
  По време на разпит по-късно приятелите на Кели казаха, че групата се е разделила по време на фойерверките, но никой не е бил прекалено загрижен. В крайна сметка наоколо имаше хиляди хора, автобусите закъсняваха и такситата бяха извикани на работа.
  
  Ейдриън и Джилиан Матюс не бяха богати, но бяха заможни. Адриан ръководеше компютърните системи на голям търговец на дребно, а Джилиан беше помощник-управител на клон на строително дружество в центъра. Те притежаваха грузинска къща близнак близо до язовир Екап, в район на града, по-близо до паркове, голф игрища и провинцията, отколкото до фабрики, складове и мрачни тераси.
  
  Според нейните приятели и учители, Кели беше светло, представително, отговорно момиче, което получаваше постоянно високи оценки и беше уверена, че ще отиде в университета по свой избор, в момента Кеймбридж, където възнамеряваше да учи право. Кели беше и училищна шампионка по спринт. Тя имаше красива златисто руса коса, която носеше дълга и обичаше дрехите, танците, поп музиката и спорта. Тя също обичаше класическа музика и беше доста опитен пианист.
  
  Скоро на разследващия полицай става ясно, че Кели Матюс едва ли е избягала тийнейджърка, и той организира претърсване на парка. Когато групите за търсене не откриха нищо три дни по-късно, те го отмениха. Междувременно полицията разпита и стотици гуляйджии, някои от които казаха, че са я видели с мъж, а други с жена. Разпитани са и шофьори на таксита и автобуси, но без резултат.
  
  Седмица след като Кели изчезна, чантата й през рамо беше намерена в храстите близо до парка; съдържаше нейните ключове, дневник, козметика, четка за коса и чанта, съдържаща над тридесет и пет лири и малко дребни пари.
  
  Нейният дневник не дава следи. Последният запис, направен на 31 декември 1999 г., беше кратък списък с новогодишни резолюции:
  
  1. Помагайте повече на мама в къщата.
  
  2. Упражнявайте пиано всеки ден.
  
  3. Бъди мил с малките ми сестри.
  
  Банкс свали защитното си облекло, облегна се на колата си отвън и запали цигара. Можеше да каже, че денят ще бъде горещ и слънчев, само от време на време с високи облаци, плъзгащи синьото небе с лек бриз, и той щеше да прекара по-голямата част от него на закрито, или на мястото на инцидента, или в Милгарт. Той пренебрегна хората от другата страна на пътя, които бяха спрели да се взират, и запуши ушите си, за да блокира клаксоните на ръмжащите коли по хълма, който сега беше напълно изолиран от местната пътна полиция. Пресата е пристигнала; Банкс ги виждаше напрегнати на бариерите.
  
  Банкс знаеше, че рано или късно ще се стигне до това или до нещо много подобно, от момента, в който се съгласи да ръководи половината от оперативната група в Северен Йоркшир в поредица от изчезвания: общо пет млади жени, три от Западен Йоркшир и двама от Северен Йоркшир. Заместник-началникът на криминалната полиция за Западен Йоркшир отговаряше за общата кауза, но той беше в районния офис в Уейкфийлд, така че Банкс и Блекстоун рядко го виждаха. Те докладваха директно на ръководителя на CID, командващия на района Филип Хартнел в Милгарт в Лийдс, който беше официалният старши разследващ офицер, но ги напусна, за да продължи работата. Главната оперативна зала също се намираше в Милгарт.
  
  Имаше няколко детективи инспектори под ръководството на Банкс и Блекстоун; редица детективи и сержанти, привлечени както от силите на Западния, така и от Северния окръг; квалифициран цивилен персонал; координатор на местопрестъплението сержант Стефан Новак; и, действаща като психолог-консултант, д-р Джени Фулър, която е изучавала криминално профилиране в Америка в Националния център за анализ на насилствени престъпления към Академията на ФБР в Куонтико, Вирджиния, и изобщо не приличаше на Джоди Фостър. Джени също учи с Пол Бритън в Лестър и е призната за една от изгряващите звезди в сравнително новата област на психологията, съчетана с полицейска работа.
  
  Банкс работи с Джени Фулър по първия му случай в Eastvale и двамата стават близки приятели. Почти повече, но сякаш винаги нещо им пречеше.
  
  Може би така е за добро, каза си Банкс, макар че често не можеше да се убеди в това, когато я погледнеше. Джени имаше устни, които рядко можете да видите на друг, освен нацупената част на френския секс символ, фигурата й се сви и изпъкна на всички правилни места, а дрехите й, обикновено скъпи дрехи, бяха копринени, предимно зелени и червеникавокафяви. тече върху нея. Именно за това "изтъняване на дрехите й" пише поетът Херик, мръсният стар дявол. Банкс се натъкна на Херик в поетична антология, върху която работеше, чувствайки се в продължение на години на тревожно невежество по подобни въпроси.
  
  Реплики като тези на Херик потънаха в душата му, както и репликата за "хубавата бъркотия в дрехите", която по някаква причина го накара да си спомни за сержант Ани Кабът. Ани не беше толкова очевидно красива като Джени, не беше толкова чувствена, не от хората, които привличат вниманието на вълчи подсвирквания по улицата, но имаше дълбока, спокойна красота, която Банкс наистина харесваше. За съжаление, поради новите си и натоварващи задължения, той рядко виждаше Ани напоследък и откри, че прекарва все повече и повече време с Джени поради тази афера, осъзнавайки, че старите чувства, тази странна и непосредствена искра между тях никога не са изчезнали. Нищо не се случи като такова, но от време на време се случваше чрез докосване.
  
  Ани също беше погълната от работата си. Тя откри, че има свободно място за детектив-инспектор в отдела по жалбите и дисциплината на Западния отдел и го прие, защото това беше първата възможност, която й се предостави. Не беше перфектно и със сигурност не й спечели конкурси за популярност, но беше необходимо стъпало нагоре по стълбата, която възнамеряваше да изкачи, и Банкс я насърчи да го направи.
  
  PC Карън Ходжкинс бутна малкия си сив Нисан през дупката, която полицията беше направила за нея в бариерата, и прекъсна мислите на Банкс. Тя излезе и дойде. Карън се оказа енергичен и амбициозен работник по време на разследването и Банкс вярваше, че ще стигне далеч, ако развие усет към полицейската политика. Тя му напомняше малко на Сюзън Гей, стария му полицай и сега сержант в Сайрънстър, но имаше по-малко остри ръбове и изглеждаше по-уверена.
  
  "Какво е положението?" - попита я Банкс.
  
  - Няма голяма промяна, сър. Луси Пейн е под въздействието на успокоителни. Докторът каза, че няма да можем да говорим с нея до утре."
  
  "Бяха ли пръстови отпечатъци на Луси и съпруга й?"
  
  "Да сър".
  
  - Ами дрехите й? Банкс предложи да вземат дрехите, с които е била облечена Луси Пейн, за съдебномедицинска експертиза. В крайна сметка нямаше да й трябва в болницата.
  
  - Вече трябва да са в лабораторията, сър.
  
  "Глоба. Какво беше облечена?
  
  "Нощница и халат".
  
  "Ами Терънс Пейн? Как се справя?"
  
  "Дръж се. Но казват, че дори и да се възстанови, може да се окаже... е, знаете ли... зеленчук... може да има сериозни мозъчни увреждания. Те откриха фрагменти от череп, забити в мозъка му. Изглежда... добре..."
  
  "Продължи".
  
  - Докторът казва, че изглежда, че полицаят, който го е покорил, е използвал малко по-разумна сила. Беше много ядосан."
  
  - Наистина ли беше? Бог. Банкс можеше да види предстоящия процес, ако Пейн оцеля с мозъчно увреждане. Най-добре е да оставите PC Hartnell да се тревожи за това; в края на краищата, за това са създадени AC на тази земя. "Как е PC Taylor?"
  
  - Тя си е у дома, сър. Тя има приятел с нея. Полицай от Килингбек.
  
  "Добре, Карън, искам да действаш като говорител на болницата за момента. Всякакви промени в състоянието на пациентите - всеки от тях - искам да знам веднага. Това е ваша отговорност, нали?"
  
  "Да сър".
  
  - И ще ни трябва офицер за връзка със семейството. Той посочи към къщата. "Родителите на Кимбърли трябва да бъдат информирани, преди да чуят това по новините. Трябва също така да организираме идентификация на тялото им.
  
  - Ще го направя, сър.
  
  "Хубаво е, че предложи, Карън, но вече имаш много работа. И това е неблагодарна задача."
  
  Карън Ходжкинс се върна към колата си. Всъщност Банкс не смяташе, че Карън има правилните маниери да бъде офицер за връзка със семейството. Можеше да си представи сцената - недоверието на родителите, изливането на скръбта им, смущението и грубостта на Карън. Не. Той щеше да изпрати валяк Джонси. PC Jones може и да е мърляч, но съчувствие и загриженост струят от всяка пора. Трябваше да бъде викарий. Според Банкс, един от проблемите с привличането на екип от толкова голям радиус е, че никога не можете да опознаете отделните служители достатъчно добре. Което не помогна, когато се стигна до раздаване на задачи. Нуждаете се от правилния човек за правилната работа в полицията и едно грешно решение може да провали разследването.
  
  Банкс просто не е свикнал да управлява такъв огромен екип и проблемите с координацията му създаваха повече от едно главоболие. Всъщност целият въпрос за отговорността тежеше в ума му. Не се чувстваше компетентен да се справи с всичко, да държи толкова много топки във въздуха наведнъж. Той вече беше направил повече от една дребна грешка и малтретираше персонала няколко пъти. Толкова много, че започна да мисли, че уменията му за хора са особено лоши. Беше по-лесно да се работи с малък екип - Ани, Уинс Джакман, сержант Хачли - където можеше да запомни всеки малък детайл. По-скоро приличаше на работата, която вършеше в лондонското метро, само че там беше обикновен полицай или сержант, който даваше заповеди, а не да ги раздава. Дори като инспектор там долу към края, той никога не се е сблъсквал с това ниво на отговорност.
  
  Банкс тъкмо беше запалил втора цигара, когато друга кола спря зад бариерата и д-р Джени Фулър изскочи, борейки се с куфарче и натъпкана кожена чанта през рамо, бързайки както обикновено, сякаш закъсняваше за важна среща. Разрошената й червена грива се спускаше по раменете й, а очите й бяха с цвета на трева след летен дъжд. Луничките, пачият крак и леко кривият нос, от които винаги се оплакваше, разваляха външния й вид, само я правеха по-привлекателна и човечна.
  
  - Добро утро, Джени - поздрави я Банкс. "Стефан чака вътре. Готов ли си?"
  
  "Какво е това? Йоркширска прелюдия?
  
  "Не. Това е "Буден ли си?" "
  
  Джени се насили да се усмихне. "Радвам се да те видя във форма дори в този ужасен час."
  
  Банкс погледна часовника си. "Джени, будем от пет и половина. Сега е почти осем."
  
  "Това е, което искам да кажа", каза тя. "Нечестив". Тя погледна към къщата. По лицето й се изписа загриженост. - Това е лошо, нали?
  
  "Много".
  
  "Ела с мен?"
  
  "Не. Виждал съм достатъчно. Освен това, по-добре да отида и да инструктирам AK на Хартнел или той ще използва червата ми за жартиери."
  
  Джени си пое дълбоко въздух и сякаш събра смелост. - Добре - каза тя. - Слез долу, Макдъф. Готов съм".
  
  И тя влезе.
  
  Кабинетът на областния командир Филип Хартнел, както подобаваше на ранга му, беше просторен. Освен това беше доста празно. Сержант Хартнел не вярваше, че може да се чувства като у дома си там. Това място сякаш крещеше, че е офис и само офис. Имаше килим, разбира се - един окръжен командир заслужава килим - един шкаф за документи, библиотека, пълна с технически и процедурни ръководства, а на бюрото му, до чиста папка с попивателна преса, имаше елегантен черен лаптоп и една цветна папка с файлове. биволско. Това беше. Без семейни снимки, нищо освен карта на града на стената и гледка към открития пазар и автогарата от прозореца му, кулата на енорийската църква в Лийдс, стърчаща зад железопътния насип.
  
  - Алън, седни - поздрави той Банкс. "Чай? кафе?"
  
  Банкс прокара ръка по главата си. - Нямам нищо против черно кафе, ако ти нямаш нищо против.
  
  "Въобще не".
  
  Хартнел поръча кафе по телефона и се облегна на стола си. Скърцаше, докато се движеше. "Трябва да смажем проклетото нещо", каза той.
  
  Хартнел беше около десет години по-млад от Банкс, което означаваше, че беше в края на трийсетте. Той се възползва от ускорена схема за повишение, която трябваше да даде шанс на умни млади момчета като него да станат командири, преди да се превърнат в грохнали стари пердахи. Банкс не беше на този път; той извървя пътя си по стария начин, по трудния начин, и като толкова много други, които вървяха по този път, той беше склонен да бъде подозрителен към оперативните работници, които бяха научили всичко, но не и дреболиите на полицейската работа.
  
  Странното беше, че Банкс харесваше Фил Хартнел. Имаше спокойствие, беше умно и грижовно ченге и оставяше подчинените си да си вършат работата. Банкс се срещаше редовно с него по време на разследването на Хамелеон и въпреки че Хартнел направи няколко предложения, някои от които полезни, той нито веднъж не се опита да се намеси и да постави под въпрос преценката на Банкс. Добре изглеждащ, висок, със стегната горна част на тялото на типичен щангист, Хартнел беше известен и като дамски мъж, все още неженен, и трябваше да остане такъв още известно време, благодаря ви много.
  
  "Кажи ми в какво се забъркваме", обърна се той към Банкс.
  
  - Шитсторм, ако искаш мнението ми. Банкс му каза какво са открили досега в мазето на хълма номер 35 и за състоянието на тримата оцелели. Хартнел слушаше, докосвайки върха на пръста си до устните си.
  
  "Значи няма съмнение, че той е наш човек? хамелеон?"
  
  "Не е добре".
  
  "Тогава е добре. Поне това е нещо, с което можем да се поздравим. Имаме сериен убиец от улиците.
  
  "Не зависеше от нас. Беше чиста случайност, че Пейновите имаха битови разногласия, един съсед го чу и се обади в полицията.
  
  Хартнел протегна ръце зад главата си. В сиво-сините му очи блесна. "Знаеш ли, Алън, количеството глупости, които се хвърлят върху нас, когато късметът се е обърнал срещу нас или когато изглежда, че изобщо не напредваме, независимо колко човекочаса сме вложили, бих кажете това, тъй като имаме право да претендираме за победа и може би дори да хленчим малко за това. Всичко зависи от ротацията."
  
  "Щом казваш".
  
  "Вярвам, Алън. Аз вярвам".
  
  Донесоха им кафе и двамата отделиха малко време да отпият. За Банкс, който тази сутрин не беше глътнал обичайните си три или четири чаши, беше много вкусно.
  
  "Но ние наистина имаме потенциално сериозен проблем, нали?" Хартнел продължи.
  
  Банкс кимна. "Полицай Тейлър".
  
  "Наистина ли". Той почука папката с файлове. "PC Джанет Тейлър на пробация." Той се обърна отново към прозореца за момент. "Между другото познавах Денис Мориси. Не много добре, но го познавах. Солиден човек. Изглежда, че е тук от години. Ще ни липсва."
  
  "Ами PC Taylor?"
  
  "Не мога да кажа, че я познавам. Спазени ли са правилните процедури?"
  
  "Да".
  
  "Все още няма съобщения?"
  
  "Не".
  
  "Глоба". Хартнел се изправи и погледна през прозореца за няколко мига, с гръб към Банкс. Когато заговори отново, не се обърна. - Знаеш толкова добре, колкото и аз, Алън, че протоколът изисква Службата за жалби в полицията да доведе следовател от близкото звено, за да се справи с проблем като този. Не трябва да има дори най-малък намек за прикриване, за специално отношение. Естествено, не бих искал нищо повече от това да се справя сам. Все пак Денис беше един от нашите. Както и PC Taylor. Но това не е в картите." Той се обърна и тръгна обратно към стола си. "Можете ли да си представите какъв скандал ще избухне в пресата, особено ако Пейн умре? Героичен полицай разкрива сериен убиец и в крайна сметка е обвинен в използване на прекомерна сила. Дори да е простимо убийство, пак е кучешка закуска за нас. А що се отнася до случая Хадли, който сега е пред съда..."
  
  - Достатъчно вярно. Банкс, като всеки друг полицай, е трябвало да се справя с възмущението на мъже и жени, които са наранявали или убивали тежко престъпници в защита на семействата и имуществото си, а след това са били арестувани за нападение или, дори по-лошо, за убийство. В момента страната очаква присъда на съдебните заседатели по делото на фермер на име Джон Хадли, който стреля с пушка по невъоръжен 16-годишен крадец, убивайки момче. Хедли живееше в отдалечена ферма в Девън и къщата му вече беше разбита веднъж, преди малко повече от година, след което той беше бит и също ограбен. Младият разбойник имаше досие, дълго колкото ръката ти, но това нямаше значение. Най-важното беше, че шарката на пушката покриваше част от страната и гърба, което показваше, че момчето се е обърнало, за да бяга, когато е произведен изстрелът. В джоба му е открит неотворен сгъваем нож. Случаят прави заглавия от няколко седмици и ще отиде на журито след няколко дни.
  
  Разследването не означаваше, че Джанет Тейлър ще загуби работата си или ще отиде в затвора. За щастие имаше по-висши органи, като съдии и старши полицаи, които трябваше да решават по подобни въпроси, но беше неоспоримо, че това можеше да повлияе негативно на нейната полицейска кариера.
  
  - Е, това си е мой проблем - каза Хартнел, потривайки челото си. "Но това е решение, което трябва да се вземе много бързо. Естествено, както казах, бих искал да го запазя при нас, но не мога да го направя. Той замълча и погледна Банкс. "От друга страна, PC Taylor е от Западен Йоркшир и ми се струва, че Северен Йоркшир може разумно да се разглежда като съседна сила."
  
  "Точно така", каза Банкс, започвайки да изпитва това много неприятно чувство.
  
  "Това ще помогне да го запазим възможно най-близо, не мислите ли?"
  
  - Предполагам, че да - каза Банкс.
  
  "Всъщност ACC Маклафлин е мой стар приятел. Може би трябва да поговоря с него. Как стоят нещата във вашия отдел за оплаквания и дисциплина? Познаваш ли някой там?"
  
  Банкс преглътна. Нямаше значение какво казва. Ако се беше стигнало до оплакванията и дисциплината на Западната дивизия, тежестта на отговорността почти сигурно щеше да падне върху раменете на Ани Кабът. Беше малък отдел - Ани беше единственият детектив инспектор - и Банкс случайно разбра, че нейният шеф, детектив суперинтендант Чеймбърс, е мързеливо копеле, което не обича особено жените детективи да се повишават в ранговете. Ани беше нова в квартала и също беше жена. Нямаше надежда, че ще се измъкне от това. Банкс почти можеше да види копелето да потрива радостно ръце, когато дойде поръчката.
  
  "Не мислите ли, че може да изглежда твърде близо до дома?" той каза. "Може би Голям Манчестър или Линкълншир биха били по-добри."
  
  - Съвсем не - каза Хартнел. "Така че показваме, че правим правилното нещо, като същевременно го държим доста близо до нас. Със сигурност трябва да познавате някого в отдела, някой, който ще разбере, че е в техен интерес да ви държи в течение?"
  
  "Детектив надзирател Чембърс отговаря", каза Банкс. - Сигурен съм, че ще намери някой подходящ за задачата.
  
  Хартнел се усмихна. "Е, ще говоря с Рон тази сутрин и ще видим докъде ще ни отведе, нали?"
  
  "Страхотно", каза Банкс, мислейки си: "Тя ще ме убие, тя ще ме убие, въпреки че не е по негова вина".
  
  Джени Фулър забеляза неприличния плакат с отвращение, докато минаваше през вратата на мазето със сержант Стефан Новак, следван плътно зад нея, след което остави чувствата си настрана и безстрастно го разгледа като доказателство. Какво беше. Означаваше пазител на портал към тъмен подземен свят, където Терънс Пейн можеше да се потопи в това, което обичаше най-много в живота: господство, сексуална сила, убийство. След като излезе от този неприличен настойник, правилата, които обикновено управляват човешкото поведение, вече не се прилагат.
  
  Сега Джени и Стефан бяха сами в мазето. сам с мъртвите. Чувстваше се като воайор. Което тя беше. Освен това се чувстваше като лъжкиня, сякаш нищо, което можеше да каже или направи, не би било от полза. Почти искаше да хване ръката на Стефан. почти.
  
  Зад нея Стефан угаси лампата и накара Джени да подскочи. "Съжалявам. Първоначално не беше включен", обясни той. "Един от екипа на линейката го включи, за да могат да видят с какво си имат работа, и той просто остана включен."
  
  Сърдечният ритъм на Джени се нормализира. Усети миризмата на тамян, заедно с други аромати, на които нямаше желание да се спира. Така че това беше работната му среда: осветена, църковна. Няколко от свещите вече бяха изгорели и някои от тях бяха увиснали, но дузина или повече все още трептяха, умножени по стотици благодарение на разположението на огледалата. Без светлината отгоре Джени едва виждаше тялото на мъртвото ченге на пода, което вероятно беше благословия, а светлината на свещта смекчи въздействието на тялото на момичето, придавайки на кожата й такъв червеникаво-златист оттенък, че Джени почти можеше да повярва че Кимбърли беше жива, ако не беше необичайната неподвижност на тялото й и начина, по който очите й гледаха в огледалото над главата й.
  
  Никой вкъщи.
  
  Огледала. Накъдето и да погледнеше Джени, виждаше множество отражения на себе си, Стефан и момичето на матрака, заглушени на трепкащата светлина на свещите. Той обича да се гледа на работа, помисли си тя. Възможно ли е това да е единственият начин да се чувства истински? Да го гледаш как го прави?
  
  "Къде е видеокамерата?" тя попита.
  
  "Люк Селкирк -"
  
  - Не, нямам предвид полицейската клетка, а него, Пейн.
  
  "Не намерихме видеокамера. Защо?"
  
  "Виж обстановката, Стефан. Това е човек, който обича да се наблюдава в действие. Щях да бъда много изненадан, ако той не водеше някакъв запис на действията си, нали?"
  
  "Сега го споменахте, да", каза Стефан.
  
  "Подобни неща са нормални за сексуалните убийства. Нещо като сувенир. Трофей. И обикновено също някакъв вид визуална помощ, която да му помогне да премине през това преживяване преди следващото."
  
  "Ще знаем повече, когато екипът приключи с къщата."
  
  Джени мина по фосфоресциращата лента, която маркира пътя към чакалнята, където лежаха недокоснати тела и чакаха съдебните експерти. На светлината на факлата на Стефан очите й се спряха върху пръстите на краката й, стърчащи от земята, и нещо, което приличаше на пръст, може би нос, капачка на коляното. Неговата менажерия на смъртта. Засадени трофеи. Неговата градина.
  
  Стефан се размърда до нея и тя осъзна, че държи ръката му, забивайки силно ноктите си. Върнаха се в осветеното от свещи мазе. Докато Джени стоеше над Кимбърли, гледайки раните, малките порязвания и ожулвания, тя не можа да се сдържи и откри, че плаче, мълчаливо мокри по бузите й. Тя избърса очите си с опакото на ръката си, надявайки се Стефан да не забележи. Ако забелязваше, той беше достатъчно джентълмен, за да не каже нищо.
  
  Изведнъж й се прииска да си тръгне. Не беше само гледката на Кимбърли Майърс върху матрака или миризмата на тамян и кръв, образите, трептящи в огледалата и светлината на свещите, но комбинацията от всички тези елементи я караше да изпитва клаустрофобия и гадене, докато стоеше там и гледаше този ужас със Стефан. Не искаше да е тук с него или с който и да е друг мъж, чувствайки какво прави. Беше неприлично. И това беше безобразие, извършено от мъж към жена.
  
  Опитвайки се да прикрие треперенето си, тя докосна ръката на Стефан. "Видях достатъчно тук за сега", каза тя. "Хайде да отидем до. Бих искал да видя останалата част от къщата."
  
  Стефан кимна и се обърна към стълбите. Джени имаше проклетото неудобно чувство, че той знае точно как се чувства. По дяволите, помисли си тя, шесто чувство, без което можеше да мине точно сега. Животът беше достатъчно труден с обичайните A на работа.
  
  Тя последва Стефан покрай плаката и нагоре по изтърканите каменни стъпала.
  
  "Ани. Какво мислите в момента?"
  
  "Всъщност нося тъмносиня пола със средна дължина, червени обувки и бяла копринена блуза. Искаш ли да знаеш за бельото ми?"
  
  "Не ме изкушавайте. Предполагам, че сте сам в офиса?"
  
  "Всичко заради малката ми самота."
  
  "Слушай, Ани, имам да ти кажа нещо. Всъщност, предупреждавам ви." Банкс седеше в колата си пред къщата на семейство Пейн и говореше по мобилния си телефон. Микробусът на моргата отнесе телата и смаяните родители на Кимбърли идентифицираха тялото й. Криминалистите откриха още две тела в чакалнята, и двете в такава степен на разлагане, че беше невъзможно да се направи визуална идентификация. Ще трябва да се провери зъболекарското досие, да се вземат ДНК проби и да се съпоставят с тези на родителите. Всичко това ще отнеме време. Другият екип все още претърсваше къщата, опаковайки документи, сметки, касови бележки, снимки, писма и каквото и да било.
  
  Банкс се вслуша в мълчанието, след като приключи с обяснението на задачата, която смяташе, че Ани ще получи в близко бъдеще. Той реши, че най-добрият начин да се справи с това е да се опита да представи всичко в положителна светлина, да убеди Ани, че е подходяща за работата и че това е правилната работа за нея. Не смяташе, че ще има голям успех, но си струваше да опита. Той преброи ударите. един. две. Три. Четири. Тогава имаше експлозия.
  
  "Какво прави той? Това някаква глупава шега ли е, Алън?
  
  "Аз не съм се шегувам".
  
  "Защото ако случаят е такъв, можете да прекратите това веднага. Това не е смешно".
  
  "Това не е шега, Ани. Сериозен съм. И ако помислите за това за минута, ще разберете каква прекрасна идея е това.
  
  "Ако мислех за това до края на живота си, пак нямаше да изглежда като страхотна идея. Как смее той... Знаеш ли, няма начин да изляза от това, изглеждайки добре. Ако мога да докажа обвинение срещу нея, тогава всяко ченге и всеки член на обществото ще ме намрази до мозъка на костите си. Ако не докажа случая, пресата ще крещи за прикриване."
  
  "Не, няма да го направят. Имате ли представа що за чудовище е Терънс Пейн? Те ще крещят от радост, че популисткото правосъдие най-накрая е раздадено."
  
  "Може би някои от тях. Но не тези, които съм чел. Или ти, що се отнася до това."
  
  "Ани, това няма да те погребе. Той ще бъде в ръцете на CPS много преди този етап. Ти не си съдник, съдебен заседател и палач, нали знаеш. Ти си просто нисък следовател, който се опитва да разбере фактите. Как може да ви навреди?"
  
  "Ти ли ме предложи на първо място? Казахте името ми на Хартнел, казахте му, че съм най-подходящ за работата? Не мога да повярвам, че можеш да ми причиниш това, Алън. Мислех, че ме харесваш.
  
  "Да. И нищо не направих. AC Hartnell измисли всичко сам. И двамата с вас знаем какво ще се случи, щом това попадне в ръцете на детектив-началник Чембърс.
  
  "Е, поне с това сме съгласни. Знаете ли, дебелото копеле се дърпаше цяла седмица, защото не можеше да намери нещо наистина мръсно, което да направя. За бога, Алън, можеш ли да направиш нещо?"
  
  "Като например?"
  
  - Кажете му да го занесе в Ланкашър или Дарбишър. Всичко".
  
  "Опитах, но той реши. Той познава обвинителя Маклафлин. Освен това той смята, че по този начин мога да поддържам известна степен на контрол върху разследването.
  
  "Е, той може да си помисли отново за това."
  
  "Ани, можеш да направиш нещо добро тук. За себе си, в интерес на обществото.
  
  "Не се опитвайте да се харесате на по-добрата ми страна на характера. нямам го".
  
  - Защо се съпротивляваш толкова много?
  
  "Защото това е скапана работа и ти го знаеш. Поне ми направи услуга и не се опитвай да ме съжаляваш."
  
  Банкс въздъхна. "Аз съм само предварително предупреждение. Не убивайте пратеника."
  
  "За това са пратениците. Искаш да кажеш, че нямам избор?"
  
  - Винаги има избор.
  
  "Да, правилно и грешно. Не се притеснявай, няма да вдигам скандали. Но по-добре да си прав за последствията.
  
  "Вярвай ми. Прав съм".
  
  "И ще ме уважаваш на сутринта. Със сигурност".
  
  "Слушай, относно сутринта. Тази вечер се връщам в Гратли. Ще закъснея, но може би бихте могли да се отбиете или аз да се отбия по пътя?"
  
  "За какво? Секс набързо?
  
  "Не е нужно да е толкова бързо. С начина, по който спя тези дни, може да отнеме цяла нощ.
  
  "Никога. Имам нужда от добър сън. Не забравяйте, че трябва да ставам рано сутринта, за да отида в Лийдс. Чао ".
  
  Банкс задържа безшумната клетка до ухото си за няколко мига, след което я прибра обратно в джоба си. Господи, помисли си той, наистина си се справил с това, Алън, нали? Умения за хора.
  
  OceanofPDF.com
  4
  
  Саманта Джейн Фостър, на осемнадесет, пет фута пет, седем стоуна три паунда, беше първа година студентка по английски в университета в Брадфорд. Родителите й живееха в Лейтън Бъзард, където Джулиан Фостър беше дипломиран счетоводител, а Тереза Фостър беше местен общопрактикуващ лекар. Саманта имаше един по-голям брат, Алистър, който беше безработен, и по-малка сестра, Клои, която все още беше на училище.
  
  Вечерта на двадесет и шести февруари Саманта присъства на четене на поезия в кръчма близо до университетския кампус и остана сама да седне да подремне около единадесет и петнадесет. Тя живееше близо до Great Horton Road, на около четвърт миля. Когато не се появи на работа в книжарницата на Уотърстоун през уикенда, една от нейните колежки, Пенелопе Хол, се притесни и се обади в офиса по време на обедната почивка. Саманта беше надеждна, каза тя по-късно на полицията, и ако нямаше да отиде на работа поради болест, тя винаги се обаждаше. Този път не го направи. Притеснена, че Саманта може да е сериозно болна, Пенелопе успява да убеди хазяина да отвори вратата на спалнята. Никой вкъщи.
  
  Имаше много голяма вероятност полицията в Брадфорд да не е приела сериозно изчезването на Саманта Фостър - поне не толкова бързо - ако не беше чанта през рамо, която един съвестен студент бе намерил на улицата и предал предишната вечер след полунощ. Съдържаше поетична антология, озаглавена "Нова кръв"; тънък том със стихове, подписан "Саманта, между чиито копринени бедра бих искал да положа главата си и да поднеса сребърен език" и датиран от поета Майкъл Стрингър, който е чел в кръчмата предната вечер; тетрадка със спирала, пълна с поетични бележки, наблюдения, размисли за живота и литературата, включително и това, което на дежурния се сторило на описания на халюциногенни състояния и извънтелесни преживявания; полупушен пакет Benson & Hedges; червен пакет цигарена хартия Rizla и малка найлонова торбичка марихуана, по-малко от четвърт унция; зелена запалка за еднократна употреба; три тампона; връзка ключове; личен CD плейър с CD Tracey Chapman вътре; малка чанта с козметика; и портмоне, съдържащо петнадесет паунда в брой, кредитна карта, карта на студентския съюз, касови бележки за книги и компактдискове и различни други предмети.
  
  Имайки предвид два инцидента - чанта, прехвърлена през рамото му, и изчезнало момиче - особено след като младият полицай, назначен за задачата, си спомни, че нещо подобно се е случило в Roundhay Park, Лийдс, в навечерието на Нова година - разследването започна тази сутрин с обаждания до родителите на Саманта и близки приятели, никой от които не я е виждал или чувал за някаква промяна в нейните планове или рутина.
  
  За кратко Майкъл Стрингър, поет, който чете творбите си в кръчма, стана заподозрян поради надписа, който направи в книгата си с поезия за нея, но редица свидетели казаха, че той продължава да пие в центъра на града и трябваше да ми помогнат да се върнат в хотела около три и половина сутринта. Персоналът на хотела увери полицията, че той се е появил чак след чая на следващия ден.
  
  Разследванията в университета открили един възможен свидетел, който смятал, че е видял Саманта да говори с някого през прозореца на колата. Поне момичето имаше дълга руса коса и беше облечено със същите дрехи, с които Саманта беше облечена, когато излезе от кръчмата - дънки, дълги до прасеца черни ботуши и дълго, развяващо се палто. Колата беше тъмна на цвят и свидетелката си спомни последните три букви от регистрационния номер, защото образуваха собствените й инициали: Катрин Уенди Търлоу. Тя каза, че няма причина да смята, че е имало някакъв проблем в този момент, така че тя пресече своята улица и отиде в апартамента си.
  
  Последните две букви от регистрационния номер на автомобила показват къде е регистриран, като WT означава Лийдс. DVLA в Суонзи успя да предостави списък с повече от хиляда възможни опции - тъй като Катрин не успя да стесни търсенето, за да направи или дори да оцвети - и собствениците бяха интервюирани от Брадфорд CID. Нищо не излезе.
  
  Всички последващи обиски и разпити не откриха нищо повече за изчезването на Саманта Фостър и започнаха слухове за полицейски том-томи. Две изчезвания, случили се в рамките на почти два месеца, на около петнадесет мили едно от друго, бяха достатъчни, за да предизвикат няколко тревоги, но не и пълна паника.
  
  Саманта нямаше много приятели, но тези, които имаше, бяха лоялни и отдадени на нея, особено Анджела Фърт, Райън Конър и Абха Гупта, които бяха съсипани от нейното изчезване. Според тях Саманта била много сериозно момиче, склонна към дълги замислени мълчания и джуджета, нямала време за разговори, спорт и телевизия. Въпреки това те настояваха, че тя има здрава глава на раменете си и всички казваха, че не е от типа, който ще си тръгне с непознат по прищявка, независимо колко е говорила за важността да изживееш живота в най-голяма степен.
  
  Когато полицията предположи, че Саманта може да се е заблудила под въздействието на наркотици, приятелите й казаха, че това е малко вероятно. Да, признаха, че понякога обичала да пуши джойнт - каза, че й помагало да пише - но не употребявала по-тежки наркотици; тя също пиеше малко и не можа да изпие повече от две-три чаши вино през цялата вечер.
  
  В момента тя нямаше гадже и не изглеждаше заинтересована да се сдобие с такъв. Не, тя не беше лесбийка, но говореше за изследване на сексуални преживявания с други жени. Саманта може да изглежда нетрадиционна в някои отношения, обясни Анджела, но тя имаше много повече здрав разум, отколкото хората понякога си представят при първо впечатление; тя просто не беше лекомислена и се интересуваше от много неща, на които другите хора се смееха или отхвърляха.
  
  Според нейните учители Саманта е била ексцентрична ученичка, която е била склонна да прекарва твърде много време в четене извън учебната програма, но един от нейните учители, който самият е публикувал няколко стихотворения, каза, че се надява, че един ден тя ще стане велика поетеса, ако успее да развие малко повече самодисциплина във вашата техника.
  
  Интересите на Саманта, според Абха Гупта, включват изкуство, поезия, природа, източни религии, психически преживявания и смърт.
  
  Банкс и Кен Блекстоун отидоха до "Грейхаунд", селска кръчма с нисък таван в село Тонг, на около петнадесет минути от местопрестъплението, където стомни с Тоби са наредени с чинии. Това продължи два часа и никой от тях не беше ял този ден. Всъщност Банкс не е ял много през последните два дни, откакто научи за петия изчезнал тийнейджър рано в събота сутринта.
  
  През последните два месеца понякога чувстваше, че главата му ще се пръсне под натиска на огромното количество детайли, които носеше в себе си. Събуждаше се рано сутринта, към три-четири часа, а мислите се въртяха в главата му и му пречеха да заспи отново. Вместо това той стана, направи чайник и седна до боровата кухненска маса по пижама, правейки си бележки за предстоящия ден, когато слънцето изгряваше и изливаше течната си медена светлина през високия прозорец или дъждът биеше стъклата .
  
  Това бяха самотни, тихи часове и докато той беше свикнал да бъде сам и дори го приемаше с радост, понякога му липсваше предишният му живот със Сандра и децата в Eastvale semi. Но Сандра си тръгна, възнамерявайки да се омъжи за Шон, а децата израснаха и заживяха свой живот. Трейси беше второкурсник в университета в Лийдс, а Брайън обиколи страната със своята рок група, набирайки скорост след страхотните отзиви, които получи първият им независимо продуциран компактдиск. Той осъзна, че Банкс е пренебрегнал и двамата през последните два месеца, особено дъщеря си.
  
  На бара поръчаха последните две порции овнешка яхния с ориз и пинта битър Тетли. Беше достатъчно топло, за да седна отвън на една от масите до игрището за крикет. Местният отбор тренираше и успокояващият звук на кожата на Уилоу подчертаваше разговора им.
  
  Банкс запали цигара и каза на Блекстоун как ПК Хартнел е прехвърлил разследването в Северен Йоркшир на ПК Тейлър и как е сигурен, че то ще стигне до Ани.
  
  "Ще й хареса", каза Блекстоун.
  
  - Тя вече достатъчно ясно изрази чувствата си.
  
  - Ти каза ли й?
  
  "Опитвах се да го направя положително, за да я накарам да се почувства по-добре, но... това някак си даде обратен резултат."
  
  Блекстоун се усмихна. "Вие двамата още ли сте двойка?"
  
  "Донякъде мисля, че да, но честно казано, в половината от случаите не съм сигурен. Тя е много... неуловима."
  
  - Ах, сладката тайна на една жена.
  
  "Нещо такова".
  
  - Може би очакваш твърде много от нея?
  
  "Какво имаш предвид?"
  
  "Не знам. Понякога, когато мъжът загуби жена си, той започва да търси нова в първата жена, която прояви интерес към него.
  
  "Бракът е последното нещо, за което мисля, Кен."
  
  "Щом казваш".
  
  "Да. Като за начало, нямам време по дяволите."
  
  "Говорейки за брак, как мислите, че съпругата ви Луси Пейн се вписва в него?" - попита Блекстоун.
  
  "Не знам".
  
  "Тя трябва да е знаела. Искам да кажа, тя живееше с този човек.
  
  "Може би. Но видяхте как беше подредено всичко там. Пейн можеше да промъкне всеки през гаража и да го отведе направо в мазето. Ако държеше това място заключено и забранено, никой не трябваше да знае. Имаше доста добра звукоизолация."
  
  "Съжалявам, но не можете да ме убедите, че една жена живее с убиец, който прави това, което направи Пейн, и тя няма представа", каза Блекстоун. "Какво прави той? Стани след вечеря и й кажи, че току-що е слязъл в мазето, за да си играе с отвлечена тийнейджърка?"
  
  - Не е нужно да й казва нищо.
  
  - Но тя трябва да е замесена. Дори и да не му беше съучастничка, поне трябваше да заподозре нещо".
  
  Някой удари топката за крикет с всичка сила и от игрището долетяха възгласи.
  
  Банкс загаси цигарата си. "Може би си прав. Във всеки случай, ако има нещо, което да свързва Луси Пейн със случилото се в мазето, ще разберем. Засега тя няма да ходи никъде. Не забравяйте обаче, освен ако не разберем друго, по-добре да помним, че тя е жертва преди всичко.
  
  Банкс знаеше, че екипите на SOCO можеха да прекарат седмици на местопроизшествието и много скоро Hill 35 щеше да изглежда като къща, подложена на основен ремонт. Те ще използват металдетектори, лазерни лъчи, инфрачервени, ултравиолетови, мощни прахосмукачки и пневматични бормашини; те ще събират пръстови отпечатъци, лющеща се кожа, влакна, изсъхнали секрети, косми, парченца боя, сметки за Visa, писма, книги и лични документи; те ще оголват килими и ще пробиват дупки в стените, ще разбиват подове в мазета и гаражи и ще разкопават градини. И каквото и да събраха, може би повече от хиляда предмета, трябваше да бъде маркирано, внесено в ХОЛМС и съхранено в стаята за доказателства в Милгарт.
  
  Донесоха им храна и те веднага се заеха за работа, отблъсквайки случайни мухи. Яхнията беше обилна и леко подправена. След като отпи няколко глътки, Блекстоун бавно поклати глава. "Смешната Пейн няма униформи, не мислите ли? Повечето от тях имат нещо странно в миналото си. Размахване на ръце срещу ученици или леко сексуално насилие.
  
  "Повече, отколкото струва работата му. Може би просто е извадил късмет."
  
  Блекстоун направи пауза. "Или не сме си свършили работата както трябва. Спомняте ли си онзи сериал за изнасилване на Seacroft Way преди около две години?"
  
  "Изнасилвач от Сикрофт? Да, спомням си, че четох за това.
  
  - Знаеш ли, никога не го хванахме.
  
  "Мислите ли, че може да е Пейн?"
  
  "Може би, нали? Изнасилванията спряха, след това момичетата започнаха да изчезват."
  
  "ДНК?"
  
  "Проби от сперма. Изнасилвачът от Сийкрофт беше екскретор и не си направи труда да си сложи презерватив."
  
  - Тогава ги свери с данните на Пейн. И проверете къде е живял по това време.
  
  "О, ще, ще. Между другото - продължи Блекстоун - един от генералните мениджъри, които интервюираха Маги Форест, жената, която се обади в домакинството, имаше впечатлението, че тя не му е казала всичко.
  
  "ОТНОСНО. Какво каза той?"
  
  "Че тя изглеждаше умишлено неясна, мълчалива. Тя призна, че познава семейство Пейн, но каза, че не знае нищо за тях. Във всеки случай той не смяташе, че тя казва цялата истина за връзката си с Луси Пейн. Той смята, че са много по-близки, отколкото тя би признала.
  
  - Ще говоря с нея по-късно - каза Банкс, като погледна часовника си. Погледна синьото небе, белите и розови цветя, падащи от дърветата, хората в бяло на игрището за крикет. "Боже, Кен, мога да седя тук цял ден", каза той, "но по-добре да се върна в къщата, за да проверя как вървят нещата."
  
  -
  
  Както се страхуваше, Маги не успя да се концентрира върху работата си през останалата част от деня и редуваше да гледа полицията от прозореца на спалнята си и да слуша новините по местното радио. Това, което стана известно, беше малко, докато командирът на района, отговарящ за случая, даде пресконференция, на която потвърди, че са намерили тялото на Кимбърли Майерс и че тя очевидно е била удушена. Освен това той не каза нищо, освен че по случая се води разследване, на мястото работят криминалисти и скоро ще има повече информация. Той подчерта, че разследването все още не е приключило и призова всеки, който е видял Кимбърли след 23 часа в петък, да се яви.
  
  Когато след три и половина на вратата й се почука и познатото обаждане "Всичко е наред, само аз съм", Маги изпита облекчение. По някаква причина тя се тревожеше за Клеър. Тя знаеше, че учи в същото училище като Кимбърли Майърс и че Терънс Пейн е учител там. Не беше виждала Клеър от изчезването на Кимбърли, но предположи, че трябва да е полудяла от притеснение. Двамата бяха на една и съща възраст и сигурно са се познавали.
  
  Клер Тот често се обаждаше, когато се прибираше от училище, защото живееше на две къщи от нас, двамата й родители работеха, а майка й се прибираше вкъщи едва към пет и половина. Маги също подозираше, че Рут и Чарлз са предложили да посетят Клеър, за да я държат тайно под око. Заинтригувана от новодошлия, Клеър първо се отби да го поздрави. След това, заинтригувана от акцента на Маги и работата й, тя стана редовен посетител. Маги нямаше нищо против. Клеър беше добро дете и глътка свеж въздух, въпреки че говореше с една миля в минута и Маги често се чувстваше изтощена, когато си тръгваше.
  
  "Не мисля, че някога съм се чувствала толкова ужасно", каза Клеър, като пусна раницата си на пода в хола и се отпусна на дивана, с ръце на бедрата си. В началото й беше странно, защото тя обикновено отиваше направо в кухнята, за бисквитите с шоколадово мляко, с които Маги я хранеше. Тя отметна дългите си кичури и ги прибра зад ушите си. Беше облечена с училищната си униформа: зелено сако и пола, бяла блуза и сиви чорапи, които се спускаха до глезените. Маги забеляза, че има няколко пъпки по брадичката си: лоша диета или време на месеца.
  
  "Ти знаеш?"
  
  "До обяд беше из цялото училище."
  
  - Познавате ли мистър Пейн?
  
  "Той е моят учител по биология. И той живее от другата страна на улицата срещу нас. Как би могъл? Перверзник. Като си помисля какво трябва да се е случвало в главата му, докато ни разказваше за репродуктивни системи и дисекция на жаба и подобни неща... уф. Тя започна.
  
  "Клеър, все още не знаем дали е направил нещо. Всичко, което знаем, е, че г-н и г-жа Пейн са се скарали и че той я е ударил.
  
  "Но те намериха тялото на Ким, нали? И нямаше да има всички тези ченгета по пътя, ако всичко, което направи, беше да удари жена си, нали?
  
  Ако всичко, което направи, беше да удари жена си. Маги често беше поразявана от лекомисленото отношение към домашното насилие, дори от момиче като Клеър. В интерес на истината тя нямаше предвид това, което звучеше, и щеше да се ужаси, ако беше научила подробностите от живота на Маги в Торонто, но въпреки това езикът й дойде толкова лесно. Удари жена си. Леко. няма значение
  
  "Напълно сте прав", каза тя. "Това е нещо повече. Но не знаем дали г-н Пейн е отговорен за случилото се с Кимбърли. Можеше да бъде направено от някой друг."
  
  "Не. Той е. Той е този. Той уби всички тези момичета. Той уби Ким."
  
  Клеър започна да плаче и Маги се почувства неудобно. Тя намери кутия с кърпички и седна до нея на дивана. Клеър зарови глава в рамото на Маги и изхлипа, а тънкият й слой на тийнейджърско спокойствие изчезна за секунда. - Съжалявам - каза тя, подсмърчайки. - Обикновено не се държа като дете.
  
  "Какво е това?" - попита Маги, продължавайки да гали косата си. "Какво има, Клер? Можеш да ми кажеш Бил си й приятел, нали? Приятелят на Ким?
  
  Устните на Клеър трепереха. - Просто се чувствам толкова ужасно.
  
  - Мога да го разбера.
  
  "Но ти не го правиш. Не можеш! Не виждаш ли?"
  
  "Какво виждаш?"
  
  "Че вината беше моя. Аз бях виновен, че Ким беше убит. Трябваше да съм при нея в петък. Трябваше да съм с нея!"
  
  И точно когато Клеър отново зарови лице в рамото на Маги, на вратата се почука силно.
  
  Инспектор Ани Кабът седеше на бюрото си, все още ругаейки Банкс под носа си и съжалявайки изобщо да бе приела назначението за Жалби и дисциплина, въпреки че това беше единствената позиция в отдела, достъпна за нея на ниво инспектор, след като премина сертифицирането си . Разбира се, тя можеше да остане в CID като детектив сержант или да се върне в униформата за известно време като пътен офицер, но тя прецени, че C&D ще бъде полезна временна стъпка, докато не се появи подходяща позиция в CID, която, както увери Банкс тя нямаше да отнеме много време. Западният отдел все още преминаваше през някаква структурна реорганизация, част от която беше по отношение на броя на служителите и засега CID зае задната седалка, за да бъде по-видим на улицата и пред всички. Но ще дойде и техният ден. Така поне щеше да натрупа опит като инспектор.
  
  Единственото хубаво нещо в новото назначение беше нейният офис. Западната дивизия пое сграда, съседна на старата централа на Тюдорите, част от същата структура, събори стените и реконструира интериора. Въпреки че Ани нямаше отделна голяма стая като детектив Суперинтендант Чембърс, тя имаше затворено пространство в общата част, което й осигуряваше известна степен на уединение и гледаше към пазарния площад като офиса на Банкс.
  
  Зад нейното отделение с матово стъкло имаше двама детективи сержанти и трима полицаи, които заедно с Ани и Чеймбърс съставляваха целия отдел за жалби и дисциплина на Западния отдел. В края на краищата корупцията в полицията едва ли беше горещ въпрос в Ийствейл и може би най-големият случай, по който бе работила досега, беше този на патрулно ченге, което получава безплатно препечени чайове от Golden Grill. Оказа се, че там се е запознал с една от сервитьорките и тя е намерила път към сърцето му. Друга сервитьорка ревнала и съобщила за това в отдела за оплаквания и дисциплина.
  
  Трябва да е несправедливо да обвинявам Банкс, помисли си Ани, докато стоеше до прозореца и гледаше надолу към оживения площад, и може би го направи само поради смътно недоволство от връзката им, което вече изпитваше. Не знаеше какво е това или защо, само че започваше да се чувства малко неудобно от това. Те не се виждаха толкова често заради аферата с Хамелеон, разбира се, и Банкс понякога се изморяваше толкова много, че заспиваше дори по-рано... но това не я притесняваше толкова, колкото лесната фамилиарност на връзката им изглеждаше постигам. Когато бяха заедно, те се държаха все повече като по-възрастна семейна двойка, а Ани, например, не искаше това. Парадоксално, комфортът и познатостта я караха да се чувства явно неудобно. Трябваха им само чехли и камина. Като се замисля, дори в Banks Cottage имаха същите.
  
  Телефонът на Ани звънна. Беше детектив Чеймбърс, който я извика в съседния си офис. Тя почука и влезе, когато той каза "Влез", както му хареса. Чеймбърс седеше на разхвърляното си бюро, едър мъж с раирани копчета на жилетката, опънати на гърдите и корема му. Тя не знаеше дали вратовръзката му е покрита с петна от храна или трябваше да бъде. Имаше лице, на което сякаш имаше постоянна усмивка, и малки свински очи, които Ани усети, че я съблича, когато влезе. Тенът му беше като парче говеждо месо, а устните му бяха месести, влажни и червени. Ани винаги е очаквала той да започне да се лигави по време на представление, но той все още не го е направил. Нито една капка слюнка не падна върху зелената му попивка. Имаше местен акцент, което според него го правеше шик.
  
  "Ах, инспектор Кабът. Моля, седнете."
  
  "господине".
  
  Ани се настани възможно най-удобно, като се увери, че полата й не се вдига твърде високо на бедрата й. Ако знаеше преди да тръгне за работа, че ще я извикат на среща с Чеймбърс, щеше да обуе панталон.
  
  "Току-що ми беше дадена много интересна задача", продължи Чембърс. "Наистина най-интересното. Този, който мисля, че ще бъде точно във вашата линия, както се казва.
  
  Ани имаше предимство пред него, но не искаше да го показва. - Среща, сър?
  
  "Да. Време е да започнете да показвате теглото си тук, инспектор Кабът. От колко време сте с нас?"
  
  "Два месеца".
  
  "И за това време сте достигнали...?"
  
  - Случай на PC Чаплин и препечени чаени сладки, сър. Едва се избягва скандал. Задоволително разрешаване на всички проблеми, така да се каже..."
  
  Чеймбърс се изчерви. - Да, добре, това може просто да смекчи отношението ви, инспекторе.
  
  - Сър? Ани повдигна вежди. Тя не можеше да спре да дразни Чеймбърс. Имаше толкова арогантна, самоуверена поза, че просто си пожелаваше убождане. Знаеше, че това може да е лошо за кариерата й, но дори и с подновена амбиция, Ани се кълнеше пред себе си, че кариерата й не струва нищо, дори и да коства душата й. Освен това тя имаше това странно убеждение, че добри ченгета като Банкс, началник Грист-Хорп и ACC Маклафлин могат да имат повече влияние върху бъдещето й от глупаци като Чеймбърс, за когото всички знаеха, че е мързеливец, мърляч, просто чакащ пенсия. Въпреки това, тя също не беше много по-внимателна около Банкс в началото и тя беше единствената късметлийка, че той беше очарован и съблазнен от нейното предизвикателство, вместо да се ядоса от него. Гристорп, горкият човек, беше светец и тя почти никога не е виждала Червения Рон Маклафлин, така че нямаше шанс да го ядоса.
  
  "Да", продължи Чеймбърс, погълнат от задачата си, "мисля, че ще го намерите малко по-различно от препечените чаени сладки. Ще изтрие усмивката от лицето ви."
  
  - Може би бихте си направили труда да ми разкажете за това, сър?
  
  Чеймбърс й подхвърли тънка папка. Тя се плъзна от ръба на масата в скута на Ани и после на пода, преди да успее да я хване. Тя не искаше да се наведе и да го вземе, за да може Чеймбърс да види бикините й от птичи поглед, затова го остави там, където беше. Очите на Чеймбърс се присвиха и те се втренчиха няколко секунди, но накрая той се надигна от стола и го взе сам. Лицето му почервеня от усилието. Той блъсна папката на масата пред нея със сила.
  
  "Изглежда, че един изпитателен полицай в Западен Йоркшир е прекалил малко с палката си и искат ние да го оправим. Проблемът е, че човекът, с когото е прекалила, е заподозрян като убиеца на хамелеони, когото преследват известно време, което, сигурен съм, че дори вие можете да разберете, добавя различен вкус към цялата работа. Той потупа папката. "Всички подробности, както са в момента, са налице. Мислиш ли, че можеш да се справиш?"
  
  - Няма проблем - каза Ани.
  
  "Напротив", каза Чембърс, "мисля, че ще има много проблеми. Това ще бъде, както го наричат, високопоставен случай и поради това името ми ще фигурира в него. Сигурен съм, че разбирате, че не можем да позволим на обикновен инспектор да се занимава с толкова важен въпрос с все още мокри уши.
  
  - Ако случаят е такъв - каза Ани, - защо не проучиш това сам?
  
  "Защото съм прекалено зает в момента", каза Чембърс с иронична усмивка. "Освен това, защо да си вземеш куче и сам да лаеш?"
  
  "Абсолютно. Наистина защо? Разбира се - каза Ани, която случайно знаеше, че Чеймбърс не може да намери пътя си от хартиената торба. "Напълно разбирам".
  
  - Мислех, че ще се съгласиш. Чембърс погали едната си брадичка. - И тъй като върху него е моето име, не искам никакви грешки. Всъщност, ако има глави в този бизнес, вашата ще е първа. Не забравяйте, че съм на ръба на пенсионирането, така че напредъкът в кариерата е последното нещо, за което мисля. Вие, от друга страна... Е, сигурен съм, че разбирате какво имам предвид."
  
  Ани кимна.
  
  "Разбира се, ще докладвате директно на мен", продължи Чембърс. "Необходими са ежедневни доклади, освен в случай на големи събития, в който случай трябва незабавно да ми докладвате. Ясно е?"
  
  "Не бих искала да е по друг начин", каза Ани.
  
  Чеймбърс присви очи към нея. "Устата ви ще ви навлече сериозни проблеми един ден, млада госпожице."
  
  - Така ми каза баща ми.
  
  Чеймбърс се засмя и се размърда на стола си. "Има още нещо".
  
  "Да?"
  
  "Не ми харесва начинът, по който ми беше дадена тази задача. Има нещо подозрително в това."
  
  - Какво имате предвид, сър?
  
  "Не знам". Чембърс се намръщи. - Действащият детектив надзирател Банкс от CID ръководи нашата част от разследването на Хамелеон, нали?
  
  Ани кимна.
  
  - И ако паметта ми не ме лъже, ти си работил с него като сержант, преди да дойдеш тук, нали?
  
  Ани отново кимна.
  
  "Е, може би това са глупости", каза Чеймбърс, като отмести поглед от нея и се взря в точка високо на стената. "Нещо сега, както се казва тук. Но по друг начин..."
  
  - Сър?
  
  "Не сваляйте очи от него. Дръжте картите си със себе си."
  
  Докато говореше, той погледна гърдите й и Ани неволно потръпна. Тя стана и отиде до вратата.
  
  - И още нещо, инспектор Кабът.
  
  Ани се обърна. - Сър?
  
  Чембърс се ухили. "Това Банкс. Пази се от него. Той има репутация на дамски мъж, в случай че още не го знаете."
  
  Ани усети как се изчервява, когато излезе от офиса.
  
  Банкс последва Маги Форест във всекидневната с тъмна дървена ламперия и мрачни пейзажи, оградени с тежка позлата по стените. Стаята гледаше на запад и следобедното слънце хвърляше танцуващи сенки от усуканите листа по далечните стени. Това не беше женска тоалетна, а по-скоро като онези, в които мъжете се оттегляха за портвайн и пури в драмите от периода на Би Би Си и Банкс усети, че Маги се чувства неудобно в нея, въпреки че не беше напълно сигурен дали му създава такова впечатление. Забелязвайки лека миризма на дим във въздуха и няколко фасове в пепелника, Банкс запали цигара, предлагайки на Маги Silk Cut. Тя се съгласи. Той погледна ученичката на дивана, наведена глава, голи колене, притиснати едно до друго, едно от тях с струпеи от скорошно падане, с палец в устата.
  
  - Няма ли да ни запознаеш? - попита той Маги.
  
  - Детектив...?
  
  "Банки. Действащ детектив надзирател."
  
  "Детектив надзирател Банкс, това е Клеър Тот, моята съседка."
  
  "Радвам се да се запознаем, Клеър", каза Банкс.
  
  Клеър го погледна и промърмори "Здрасти", след което извади набръчкан пакет от десет Embassy Regals от джоба на сакото си и се присъедини към възрастните пушачи. Банкс знаеше, че сега не е моментът да се изнасят лекции за опасностите от тютюнопушенето. Нещо явно не беше както трябва. Можеше да види по червените й очи и бръчките по лицето й, че тя плаче.
  
  "Пропуснах нещо", каза той. "Някой иска ли да ме запознае с новостите?"
  
  "Клеър ходеше на училище с Кимбърли Майърс", каза Маги. - Разбира се, че е разстроена.
  
  Клеър стана раздразнителна, очите й шареха наоколо. Тя пое кратко, нервно дръпване от цигарата си, като я държеше престорено, протегна напред с първите си два пръста вертикално, пускаше ги, когато дръпна, след това сви пръсти. Тя не изглеждаше да вдишва, просто го направи, за да изглежда и да се държи като възрастен, помисли си Банкс. Или може би дори да се чувства като възрастен, защото само Бог знае колко силни чувства трябва да кипят в Клеър точно сега. И само ще става по-зле. Спомни си реакцията на Трейси на убийството на момичето от Иствейл, Дебора Харисън, само преди няколко години. Те дори не се познаваха много добре, бяха от различни социални слоеве, но бяха горе-долу на една възраст и се срещаха и разговаряха няколко пъти. Банкс се опитваше да защити Трейси от истината толкова дълго, колкото можеше, но в крайна сметка най-доброто, което можеше да направи, беше да я утеши. Тя имаше късмет; тя го разбра навреме. Някои никога не успяват.
  
  "Ким беше най-добрата ми приятелка", каза Клер. - И аз я разочаровах.
  
  "Какво те кара да мислиш така?" - попита Банкс.
  
  Клеър погледна Маги, сякаш търсеше разрешение. Маги кимна почти незабележимо. Банкс забеляза, че тя е привлекателна жена, не толкова физически, с леко дълъг нос и заострена брадичка, въпреки че той също се възхищаваше на елфическата й външност и подредената й момчешка фигура, но беше поразен от присъщата й доброта и интелигентност. Можеше да го види в очите й и в пестеливостта на най-простите й движения, като например избърсването на пепелта от цигара, имаше изяществото на художник в големите й ръце с дълги, заострени пръсти.
  
  "Трябваше да бъда с нея", каза Клеър. - Но аз не бях.
  
  - Бяхте ли на танците? - попита Банкс.
  
  Клеър кимна и прехапа устни.
  
  - Видяхте ли Кимбърли там?
  
  "Ким. Винаги съм я наричал Ким."
  
  "Добре: Ким. Видяхте ли Ким там?
  
  "Отидохме заедно. Не е далеч. Точно след кръговото движение и надолу по Town Street, до игрището за ръгби."
  
  - Знам какво имаш предвид - каза Банкс. "Това е конгрегационалната църква срещу средното училище Силвърхил, нали?"
  
  "Да".
  
  - Значи сте отишли заедно на танците.
  
  "Да, отидохме там и... и..."
  
  "Не бързайте", каза Банкс, забелязвайки, че тя отново ще избухне в сълзи.
  
  Клеър дръпна за последно от цигарата си, след което я загаси. Тя не се справи много добре и пепелта продължи да тлее. Тя сбърчи нос. "Щяхме да се приберем заедно. Искам да кажа... хората казваха... знаете... беше по радиото и телевизията и баща ми ми каза... трябва да внимаваме, да се държим заедно.
  
  Банките бяха отговорни за предупрежденията. Знаеше, че има тънка граница между паниката и предпазливостта и макар да искаше да предотврати широко разпространената параноя, която случаят с Йоркширския изкормвач подклаждаше от години в началото на осемдесетте години, той също искаше да изясни, че младите жени трябва да внимават след залез слънце. Но освен да наложите вечерен час, не можете да принудите хората да бъдат внимателни.
  
  "Какво стана, Клер? Изгубил ли си я от поглед?"
  
  "Не, това не беше целта. Искам да кажа не наистина. Вие не разбирате".
  
  - Помогни ни да разберем, Клеър - каза Маги и я хвана за ръката. "Ние искаме. Помогнете ни".
  
  - Трябваше да съм с нея.
  
  - Защо те нямаше? - попита Банкс. - Скарали ли сте се?
  
  Клер замълча и погледна настрани. - Беше момче - каза тя накрая.
  
  "Ким беше с мъж?"
  
  "Не, аз. Бях с едно момче." Сълзи се стичаха по бузите й, но тя продължи. "Ники Галахър. Харесвах го от седмици и той ме покани на танц. Тогава каза, че иска да ме закара у дома. Ким искаше да си тръгне малко преди единадесет, имаше полицейски час и обикновено аз щях да отида с нея, но Ники... той искаше да остане за бавния танц... Мислех, че ще има много хора наоколо... Аз..." Тогава тя избухна сълзи отново и тя облегна глава на рамото на Маги.
  
  Банкс си пое дълбоко въздух. Болката, вината и мъката на Клеър бяха толкова реални, че го заляха на вълни, които му спряха дъха. Маги я погали по косата и измърмори утешителни думи, но Клеър остави всичко да тече. Накрая сълзите й изтекоха и тя издуха носа си в кърпичка. "Съжалявам", каза тя. "Наистина съжелявам. Бих дал всичко, за да преживея тази нощ отново и да го направя по различен начин. Мразя Ники Галахър!"
  
  "Клеър", каза Банкс, който самият не беше непознат за вината. - Вината не е негова. И със сигурност не твоя."
  
  "Аз съм егоистична кучка. Помолих Ники да ме изпрати до вкъщи. Мислех, че може да ме целуне. Исках да ме целуне. виждаш ли И аз съм курва."
  
  - Не бъди глупав - каза Маги. "Началникът е прав. Вината не е твоя".
  
  "Но ако само аз..."
  
  "Ако. Ако. ако", каза Банкс.
  
  "Но е истина! Ким нямаше никого, така че трябваше да се прибере сама и г-н Пейн я взе. Обзалагам се, че й е направил ужасни неща, преди да я убие, нали? Четох за хора като него.
  
  "Каквото и да се е случило тази нощ", каза Банкс, "вината не е твоя."
  
  - Тогава чия е вината?
  
  "Равенства. Ким беше на неподходящото място в неподходящото време. Може да е... Банкс спря. Не е много добра идея. Надяваше се Клер да не е схванала подтекста, но тя го направи.
  
  "Аз? Да, знам. Иска ми се да беше така."
  
  - Не това имаш предвид, Клеър - каза Маги.
  
  "Да, искам. Тогава нямаше да трябва да живея с това. Беше заради мен. Защото тя не искаше да бъде цариградско грозде." Клеър отново започна да плаче.
  
  Банкс се чудеше дали може да е Клеър. Тя беше правилният тип: руса и дългокрака, като много млади момичета от Севера. Толкова ли беше случайно? Или през цялото това време Пейн е хвърлил око на Кимбърли Майърс? Джени може да има някои теории за това.
  
  Опита се да си представи какво се е случило. Пейн паркира в колата си, вероятно пред младежки клуб; знаейки, че тази вечер има танци, знаейки, че този, на когото е хвърлил око, ще бъде там. Разбира се, той не можеше да разчита, че тя ще се прибере сама, но който не рискува, не печели нищо. Винаги имаше шанс. Риск, разбира се, но щеше да си струва за него. Желанието на сърцето му. Всичко останало беше практика. Беше истинското нещо, това, което искаше от самото начало, там, в училище, пред очите му, измъчвайки го ден след ден.
  
  Терънс Пейн също би знаел, както Банкс, че Кимбърли живее на около двеста ярда надолу по хълма от приятелката си Клеър Тот, под железопътен мост, и че има тъмен, пуст участък от пътя, само пустош от едната страна и Уеслианският параклис от другата страна, който в този час щеше да е потънал в мрак, тъй като Уеслианците не бяха известни с дивите си нощни партита. Когато Банкс отиде там в събота следобед, ден след като Кимбърли изчезна, следвайки маршрута, по който щеше да се прибере от танците, той реши, че това ще е идеалното място за среща.
  
  Пейн щеше да паркира колата си малко пред Кимбърли и или да се нахвърли върху нея, или да каже "Здравей" на познат, безопасен г-н Пейн от училище, някак си да я примами вътре, след това да я хлороформира и да я върне обратно през гаража в мазето.
  
  Може би сега Банкс осъзна, че Пейн не можеше да повярва на късмета си, когато Кимбърли се прибра сама. Очакваше тя да бъде с приятелката си Клеър, ако не и с други, и можеше само да се надява, че другите ще живеят по-близо до училището от Кимбърли и че тя ще бъде сама на този последен кратък, но безлюден участък от пътя. Но тъй като тя беше сама от самото начало, ако той беше внимателен и се увери, че никой не гледа, може дори да й предложи да я закара. Тя му вярваше. Може би дори той, като добър и сърдечен съсед, я е закарал по-рано.
  
  "Качвай се в микробуса, Кимбърли, знаеш, че не е безопасно момиче на твоята възраст да ходи само по улиците в този час. Ще те заведа у дома."
  
  "Да, г-н Пейн. Благодаря ви много, г-н Пейн.
  
  - Имаш късмет, че се оказах наоколо.
  
  "Да сър".
  
  - А сега затегнете предпазния колан.
  
  - Началник?
  
  "Съжалявам", каза Банкс, който беше потънал във фантазиите си.
  
  "Добре ли е, ако Клер се прибере? Майка й вече трябваше да се е върнала.
  
  Банкс погледна детето. Светът около нея беше разбит на парчета. Трябва да е била ужасена през целия уикенд, че нещо подобно се е случило, страхувайки се от момента, в който сянката на вината й ще стане материална, когато кошмарите й ще станат реалност. Нямаше причина да я държи тук. Нека отиде при майка си. Знаеше къде е тя, ако се наложи отново да говори с нея. - Още нещо, Клеър - каза той. "Видяхте ли изобщо г-н Пейн вечерта на танца?"
  
  "Не".
  
  - Не беше ли на танците?
  
  "Не".
  
  "Той не беше паркирал близо до младежкия клуб?"
  
  - Доколкото видях, не.
  
  "Забелязахте ли изобщо някой да се мотае наоколо?"
  
  "Не. Но не погледнах наистина."
  
  "Виждали ли сте някога мисис Пейн?"
  
  "Г-жо Пейн? Не. Защо?"
  
  "Добре, Клер. Сега можете да се приберете вкъщи.
  
  - Още новини за Люси? - попита Маги, след като Клеър си тръгна.
  
  "Тя е удобна. Тя ще се оправи."
  
  - Искахте да ме видите?
  
  - Да - каза Банкс. - Само няколко недовършени подробности от интервюто тази сутрин, това е всичко.
  
  "ОТНОСНО?" Маги прокара пръсти по деколтето на тениската си.
  
  - Нищо важно, не трябва да мисля.
  
  "Какво е това?"
  
  - Един от полицаите, които ви интервюираха, остана с впечатлението, че смята, че не сте разказали цялата история за връзката ви с Луси Пейн.
  
  Маги повдигна вежди. "Разбирам".
  
  "Бихте ли описали двамата като близки приятели?"
  
  "Приятели, да, но роднини, не. Не познавам Люси отдавна."
  
  "Кога я видя за последно?"
  
  "Вчера. Тя дойде през деня."
  
  - Какво говорехте?
  
  Маги погледна надолу към ръцете си в скута си. "Наистина нищо. Знаеш ли, времето, работата, нещо подобно.
  
  Кимбърли Майърс беше вързана гола в мазето на къщата на Пейн, а Луси влезе да поговорим за времето. Или наистина беше невинна, или злото й беше далеч отвъд всичко, с което Банкс се бе сблъсквал преди. "Дала ли ти е някога причина да подозираш, че нещо не е наред у дома?" попита той.
  
  Маги направи пауза. "Не по начина, който предлагаш. Не".
  
  "Кой път предлагам?"
  
  "Предполагам, че това е свързано с убийството? С убийството на Кимбърли?
  
  Банкс се облегна на стола си и въздъхна. Беше дълъг ден и ставаше все по-дълъг. Маги не беше убедителна лъжкиня. Форест - каза той, - точно сега бихме се възползвали от всичко, което можем да научим за живота на номер тридесет и пет на Хълма. Имам предвид всичко. Имам същото впечатление като моя колега - че криете нещо.
  
  - Това е без значение.
  
  "Откъде, по дяволите, знаеш!" Банкс я нахъса. Беше шокиран от начина, по който тя трепна от грубия му тон, изражението на страх и примирение, което проблесна по лицето й, и начина, по който обви ръце около себе си и се притисна към него. - Мис Форест... Маги - каза той по-нежно. "Вижте, съжалявам, но имах лош ден и става много разочароващо. Ако получавах едно пени всеки път, когато някой ми кажеше, че информацията му не е от значение за разследването ми, щях да съм богат човек. Знам, че всички имаме тайни. Знам, че има някои неща, за които предпочитаме да не говорим. Но това е разследване на убийство. Кимбърли Майерс е мъртва. Полицаят Денис Мориси е мъртъв. Бог знае колко още тела ще изровим там, а аз трябва да седя тук и да те слушам да ми казваш, че познаваш Луси Пейн, че тя може да е споделяла определени чувства и информация с теб и че не мислиш, че е уместно.. Хайде, Маги. Нека си почина тук.
  
  Тишината сякаш продължи цяла вечност, докато мекият глас на Маги не я наруши. "Тя беше малтретирана. Люси. Той... съпругът й... той я удари.
  
  "Терънс Пейн е малтретирал жена си?"
  
  "Да. Толкова ли е странно? Ако може да убива тийнейджърки, той със сигурност е способен да набие жена си.
  
  - Тя ти каза това?
  
  "Да".
  
  "Защо тя не направи нещо по въпроса?"
  
  - Не е толкова лесно, колкото си мислиш.
  
  "Не казвам, че е лесно. И не си мислете, че знаете какво мисля. Какъв съвет й даде?
  
  "Казах й да потърси професионална помощ, разбира се, но тя бавеше."
  
  Банкс знаеше достатъчно за домашното насилие, за да знае, че за жертвите често е много трудно да се свържат с властите или да си тръгнат: изпитват срам, чувстват, че вината е тяхна, чувстват се унизени и предпочитат да го запазят за себе си, вярвайки, че в накрая накрая всичко ще е наред. Много от тях няма къде другаде да отидат, нямат друг живот и се страхуват от света извън дома, дори ако къщата е насилствена. Освен това остана с впечатлението, че Маги Форест знае от първа ръка за какво говори. Начинът, по който тя трепна от грубия му тон, начинът, по който говореше толкова неохотно по темата, сдържайки се. Всичко това бяха знаци.
  
  - Споменавала ли е някога, че подозира съпруга си в други престъпления?
  
  "Никога".
  
  - Но тя се страхуваше от него?
  
  "Да".
  
  - Посетихте ли къщата им?
  
  "Да. Понякога".
  
  "Забелязвате ли нещо необичайно?"
  
  "Не. Нищо".
  
  "Как действаха двамата заедно?"
  
  "Луси винаги изглеждаше нервна, раздразнителна. Опитах се да угодя."
  
  "Виждали ли сте някога синини?"
  
  "Те не винаги оставят синини. Но Луси сякаш се страхуваше от него, страхуваше се да не направи грешен ход. Това имам предвид."
  
  Банкс направи няколко бележки. "Това е всичко?" попита той.
  
  "Какво имаш предвид?"
  
  - Само това ли криеше, или има нещо друго?
  
  "Няма нищо друго."
  
  Банкс се изправи и се извини. "Сега разбираш ли", каза той на вратата, "че това, което ми каза, в крайна сметка има значение? Много важно".
  
  - Не виждам как.
  
  "Терънс Пейн има сериозни мозъчни травми. Той е в кома, от която може никога да не излезе, а дори и да се възстанови, може да не помни нищо. Люси Пейн ще се възстанови доста лесно. Вие сте първият човек, който ни дава някаква информация за нея и това е информация, от която тя може да се възползва.
  
  "Как?"
  
  "Има само два въпроса относно Луси Пейн. Първо, тя участвала ли е? И, второ, тя знаеше ли за това и мълчеше? Това, което току-що ми каза, е първото нещо, което накланя везните в нейна полза. Направил си услуга на приятеля си, като говори с мен. Добър вечер, г-це Форест. Ще се погрижа един служител да се грижи за това място.
  
  "Защо? Мислиш ли, че съм в опасност? Ти каза на Тери...
  
  - Не такава опасност. Натиснете. Те могат да бъдат много настойчиви и не бих искал да им казваш това, което току-що ми каза."
  
  OceanofPDF.com
  5
  
  Лин Рей беше на шестнадесет, когато изчезна от Ийствейл в петък, 31 март. Тя беше метър и осемдесет и два, тежеше само шест стоуна дванадесет паунда и беше единствено дете, което живееше с баща си Кристофър Рей, шофьор на автобус, и мащехата си Виктория, която остана у дома в къща с тераси на север от центъра на Ийствейл. Лиан беше ученичка в общообразователното училище Eastvale.
  
  По-късно родителите на Лин казаха на полицията, че не виждат нищо лошо в това да пуснат дъщеря си на кино онзи петък вечер, въпреки че са чули за изчезването на Кели Матюс и Саманта Фостър. Все пак щеше да ходи с приятелките си и те казаха, че трябва да се прибере най-късно до десет и половина.
  
  Единственото нещо, срещу което Кристофър и Виктория биха възразили, ако знаеха за това, беше присъствието на Иън Скот в групата. Кристофър и Виктория не харесваха Лиан да се мотае около Иън. Първо, той беше с две години по-голям от нея, което означаваше много на нейната възраст. На второ място, Иън имаше репутацията на малко размирник и дори беше арестуван два пъти от полицията: веднъж за вземане и напускане, а друг път за продажба на екстази в бар None. Освен това Лин беше много хубаво момиче, стройно и стройно, с прекрасна златисто-руса коса, почти прозрачен тен и сини очи с дълги мигли, и те смятаха, че по-голямо момче като Иън може да се интересува от нея само по една причина . . Фактът, че имаше собствен апартамент, беше поредната черна петна срещу него.
  
  Но Лин просто обичаше да излиза с компанията на Иън. Приятелката на Иън, която също беше с тях тази вечер, беше Сара Франсис, на седемнадесет години, а четвъртият човек на партито беше Мик Блеър, на осемнадесет, просто приятел. Всички казаха, че след филма са се разхождали известно време в центъра и след това са отишли да пият кафе в El Toro, въпреки че при по-нататъшно разследване полицията е открила, че всъщност са пили в Old Ship Inn, на уличка между North Market Street и York Road и излъга за това, защото и Лин, и Сара бяха непълнолетни. Когато бяха притиснати, всички казаха, че Лин ги е оставила пред кръчмата и се е прибрала около десет без петнайсет, което е трябвало да й отнеме не повече от десет минути. Но тя така и не пристигна.
  
  Родителите на Лиан, макар и ядосани и загрижени, я оставиха до сутринта, преди да се обадят на полицията и разследването, водено от Банкс, скоро започна. Eastvale беше облепен с плакати на Leanne; Разпитани са всички, които тази вечер са били в киното, в хотел "Стария кораб" и в центъра на града. Нищо. Дори направиха реконструкция, но нищо не се получи. Лин Рей изчезна във въздуха. Никой не е съобщил, че я е виждал, откакто е напуснала Стария кораб.
  
  Трима нейни приятели казаха, че отишли в друга кръчма, Riverboat, претъпкано заведение, което останало отворено до късно, и се озовали в бара Net на пазарния площад. Затворените телевизионни камери показаха как се появяват там около един и половина. В апартамента на Иън Скот е направена пълна съдебна проверка, за да види дали там може да се намери някакво доказателство за присъствието на Лин, но няма нищо. Ако е била там, не е оставила следа.
  
  Банкс скоро откри намеци за напрежение в домакинството на Рей и според приятелка от гимназията Джил Браун Лиан не се разбираше добре с мащехата си. Те често се караха. Липсваше й истинската й майка, която почина от рак преди две години, и Лин каза на приятелката си, че смята, че Виктория е трябвало да напусне и да си намери работа, вместо да "храни баща си", на когото така или иначе не му пукаше. направи много пари. Според Джил финансите винаги са били малко ограничени и Лин трябваше да носи по-трайни дрехи, отколкото смяташе за модерни, и да ги кара да издържат по-дълго, отколкото би искала. Когато беше на шестнадесет години, тя започна работа в събота в бутик в центъра на града, за да може да купува добри дрехи с отстъпка.
  
  Тогава имаше и най-слабата надежда, че Лин се е измъкнала от трудна ситуация и по някакъв начин не е чула обажданията. Докато чантата й през рамо не беше намерена в храстите на градината, покрай която тя се прибираше. Собствениците на къщата били разпитани, но те се оказали пенсионери около седемдесетте и скоро били оправдани.
  
  На третия ден Банкс се свързва със своя помощник-началник полицай Рон Маклафлин и следват преговори с шефа на полицията в Западен Йоркшир Филип Хартнел. След дни беше създадена оперативна група Хамелеон и Банкс беше поставен начело на част от Северен Йоркшир. Това означава повече ресурси, повече човекочасове и по-концентрирани усилия. За съжаление, това също означава, че те вярват в работата на серийния убиец и вестниците не губят време да спекулират за това.
  
  Лин беше средна ученичка, така казаха нейните учители. Вероятно щеше да се справи по-добре, ако се стараеше повече, но не искаше да полага усилия. Възнамеряваше да напусне училище в края на годината и да си намери работа, може би в магазин за дрехи или музикални плочи като Virgin или HMV. Тя обичаше поп музиката и любимата й група беше Oasis. Без значение какво казваха хората за тях, Лин беше заклет фен. Приятелите й я смятаха за доста срамежлив, но сговорчив човек, който бързо се смее на шегите на хората и не е склонен към самоанализ. Тя също страдаше от лека астма и носеше инхалатор със себе си, който беше намерен заедно с останалите й лични вещи в захвърлена чанта през рамо.
  
  Ако втората жертва, Саманта Фостър, беше малко ексцентрична, то Лиан Рей беше най-обикновеното йоркширско момиче от долната средна класа, което можете да намерите.
  
  - Да, мога да говоря, сър. Вярно ли е. Влез."
  
  PC Джанет Тейлър изглеждаше странно на Банкс, когато той й се обади вкъщи след шест същата вечер, но тогава всеки, който тази сутрин едновременно се бореше със сериен убиец и люлееше главата на умиращия си партньор в скута си, имаше пълното право да изглежда като малко необичайно. Джанет беше бледа и изтощена и фактът, че беше облечена изцяло в черно, само подчертаваше бледността й.
  
  Апартаментът на Джанет се намираше над бръснарница на Харогейт Роуд, близо до летището. Банкс усети миризмата на лосион и билков шампоан на вратата на първия етаж. Той я последва нагоре по тесните стълби. Тя се движеше бавно, влачейки крака. Банкс се чувстваше почти толкова уморен, колкото Джанет изглеждаше. Той току-що беше присъствал на аутопсията на Кимбърли Майърс и въпреки че не донесе никакви изненади - смъртта се дължи на удушаване с лигатура - д-р Макензи откри следи от сперма във вагината, ануса и устата. С малко късмет ДНК ще го свърже с Терънс Пейн.
  
  Всекидневната на Джанет Тейлър показа признаци на пренебрежение, типично за дома на самотен полицай. Банките разбираха това твърде добре. Той се опитваше да поддържа собствената си вила възможно най-чиста, но понякога беше трудно, когато не можеш да си позволиш да наемеш чистачка и самият ти нямаш време. Когато имате малко свободно време, последното нещо, което искате да правите, е домакинската работа. Все пак малката стая беше достатъчно уютна, въпреки праха по ниската маса, тениската и сутиена, преметнати на облегалката на стола, списанията и от време на време полупразната чаша. По стените бяха окачени три постера на стари филми за Боговете - Казабланка, Малтийският сокол и Африканската кралица - и няколко снимки на полицата над камината, включително една на Джанет, стояща гордо в униформата си между възрастна двойка, която Банкс погрешно взе за майка си и баща. Саксийното растение на перваза на прозореца изглеждаше в последните си дни, листата бяха увиснали и покафеняваха по краищата. В ъгъла мъждукаше заглушен телевизор. Беше местна новинарска емисия и Банкс разпозна сцената около къщата на Пейн.
  
  Джанет свали тениската и сутиена си от облегалката на стола. - Седнете, сър.
  
  "Може ли да включим звука за минута?" - попита Банкс. - Кой знае, може би ще научим нещо.
  
  "Със сигурност". Джанет усили звука, но всичко, което чуха, беше повторение на предишното изявление за пресата на А. К. Хартнел. Когато всичко свърши, Джанет стана и изключи телевизора. Тя все още изглеждаше забавена в движенията си, неясна реч и Банкс предположи, че това има нещо общо с транквилизаторите, които лекарят й е дал. Или може би беше полупразна бутилка джин на бюфета.
  
  Самолетът излетя от летище Лийдс и Брадфорд и въпреки че шумът не разтърси апартамента, беше достатъчен, за да издрънчи чаша и да направи разговора невъзможен за около минута. Малката стая също беше гореща и Банкс усети, че по челото и под мишниците му избива пот.
  
  "Ето защо това място е толкова евтино", каза Джанет, след като шумът заглъхна до далечно бръмчене. "Нямам толкова нищо против. Свикваш с това. Понякога седя тук и си представям, че съм горе, в някоя от тях, летя към някаква екзотична страна. Тя се изправи и си наля малко джин, като добави малко тонизираща вода от отворена бутилка Schweppes. - Искате ли нещо за пиене, сър?
  
  "Не благодаря. Как си?"
  
  Джанет отново седна и поклати глава. "Смешното е, че наистина не знам. Предполагам, че съм добре, но се чувствам някак вцепенен, сякаш току-що съм се събудил от упойка и все още съм пълен с памук. Или сякаш сънувам и утре сутринта ще се събудя и всичко ще е различно. Но това няма да се случи, нали?"
  
  "Вероятно не", каза Банкс. "Можеше да бъде още по-лошо."
  
  Джанет се засмя. "Е, благодаря, че не ме правиш глупости."
  
  Банкс се усмихна. "С удоволствие. Виж, не съм тук, за да разпитвам действията ти, но трябва да знам какво се е случило в тази къща. Готов ли си да говорим за това?"
  
  "Със сигурност".
  
  Банкс забеляза езика на тялото й, начина, по който скръсти ръце и сякаш се отдръпна в себе си, и предположи, че не е готова за това, но въпреки това трябваше да настоява.
  
  "Знаеш ли, чувствах се като престъпник", каза тя.
  
  "Какво имаш предвид?"
  
  "Начинът, по който лекарят ме прегледа, сложи дрехите ми в торби, подбра ги под ноктите ми."
  
  "Това е рутина. Знаеш, че е."
  
  "Знам. Знам. Въпреки че това не е това, което чувствате от приемащия край."
  
  "Предполагам, че не. Виж, няма да те лъжа, Джанет. Това може да се превърне в сериозен проблем. Може да свърши с мигването на окото, с малка неравност по пътя, но може да остане, да ви създаде проблеми с кариерата..."
  
  "Мисля, че почти свърши, нали, сър?"
  
  "Не е задължително. Не, освен ако ти самият не го искаш."
  
  "Трябва да призная, че не съм мислил много за това, откакто... добре, нали знаеш." Тя се засмя остро. "Смешното е, че ако това беше Америка, щях да съм герой."
  
  "Какво се случи, когато получихте обаждане за първи път?"
  
  Джанет му разказа за пожара в колата, телефонното обаждане и намирането на Луси Пейн в безсъзнание в коридора с кратки, заекващи изречения, спирайки от време на време, за да отпие джин с тоник, губейки нишката веднъж или два пъти и поглеждайки към отвореното прозорец. От оживения път долитаха звуци от вечерно движение и от време на време кацаше или излиташе самолет.
  
  - Мислехте ли, че е сериозно наранена?
  
  "Достатъчно сериозно. Без опасност за живота. Но аз останах с нея, докато Денис провери горе. Върна се с одеяло и възглавница, помня това. Мислех, че е мило от негова страна. Това ме изненада."
  
  - Денис не винаги ли е бил мил?
  
  "Това не е думата, която бих използвал, за да го опиша, не. Много се карахме, но предполагам, че се разбираме добре. Той е ОК. Просто малък неандерталец. И пълен със себе си."
  
  "Какво направи след това?"
  
  "Денис отиде в задната стая, в кухнята. Искам да кажа, че някой я е ударил и ако е бил съпругът й, има вероятност да е все още някъде в къщата. нали Вероятно се самосъжаляваше.
  
  - Остана ли при Люси?
  
  "Да".
  
  "Какво стана след това?"
  
  "Денис ми се обади и аз я оставих. Тя беше толкова удобна, колкото аз можех да бъда с одеяло и възглавница. Кървенето до голяма степен е спряло. Не мислех, че е в реална опасност. Линейката беше на път..."
  
  - Усетихте ли някаква опасност в къщата?
  
  "Опасност? Не, абсолютно не. Имам предвид не повече от това, което правите във всяка домашна обстановка. Може да се нахвърлят върху вас. Това се случи. Но не ".
  
  "Глоба. Какво те накара да слезеш в мазето? Мислехте ли, че съпругът й може да е там?
  
  - Да, предполагам, че трябваше.
  
  - Защо Денис ти се обади?
  
  Джанет замълча, явно смутена.
  
  - Джанет?
  
  Накрая тя го погледна. "Ти беше тук? В мазето?"
  
  "Да".
  
  "Онази снимка на вратата. жена".
  
  "Виждал съм това".
  
  "Денис ме извика да го разгледам. Негова беше идеята да бъде смешен. Това имам предвид. неандерталец".
  
  "Ясно е. Вратата беше отворена? Врата на мазето?
  
  "Не, беше затворено. Но под него се виждаше светлина, някаква трептяща светлина.
  
  - Не си ли чул никого там?
  
  "Не".
  
  "Някой от вас извикал ли е някого, преди да влезе, представяйки се за полицай?"
  
  "Не помня".
  
  "Добре, Джанет. Добре ли си. Продължи".
  
  Коленете на Джанет бяха плътно притиснати едно към друго и тя сключи ръце в скута си, докато говореше. - Както казах, имаше една трептяща светлина.
  
  "Свещи".
  
  Джанет го погледна и трепна леко. "Имаше и неприятна миризма, като от канализацията."
  
  - Имахте ли причина да се страхувате в този момент?
  
  "Не особено. Беше зловещо, но действахме предпазливо, както винаги в подобни ситуации. Рутина. Може да е въоръжен. Съпруг. Знаехме за тази възможност. Но ако имате предвид имахме ли най-малката представа какво ще намерим там, тогава не. Ако имахме, щяхме да излетим оттам със светкавична скорост и да докараме войски. Денис и аз, никой от нас не е тип герой. Тя поклати глава.
  
  - Кой влезе пръв?
  
  "Точно това направих. Денис ритна вратата и отстъпи назад, разбирате ли, покланяйки се. Той се подигра."
  
  "Какво стана след това?"
  
  Тя рязко поклати глава. "Всичко стана толкова бързо. Беше като мъгла. Спомням си свещите, огледалата, момичето, грубите рисунки по стените, нещата, които виждах с крайчеца на окото си. Но това е като образи от сън. Кошмар. Дишането й стана по-рязко и тя се сви в стола си, подвила крака под себе си и обвила ръце около себе си. " Тогава той свърши. Денис беше точно зад мен. Усетих топлия му дъх на врата си."
  
  "Откъде дойде той?"
  
  "Не знам. Отзад. Завъртете. Толкова бързо".
  
  - Какво направи Денис?
  
  "Нямаше време да направи нищо. Сигурно е чул или усетил нещо, което го е накарало да се обърне, и следващото нещо, което разбрах, е, че кърви. Той изкрещя. Тогава извадих клуба си. Той пак наряза Денис и кръвта ме опръска. Сякаш не ме е забелязал или не му пука, ще стигне до мен по-късно. Но когато го направи, извадих палката си и той се опита да ме удари, но аз отклоних удара. Тогава аз го ударих..." Тя започна да ридае и потърка очи с опакото на ръцете си. "Съжалявам. Денис, толкова съжалявам."
  
  - Всичко е наред - каза Банкс. "Успокой се, Джанет. Добре ли си".
  
  "Главата му беше в скута ми. Опитах се да затисна артерията, както учат за първа помощ. Но не успях. Никога не съм правил това преди, с някой истински. Кръвта просто продължаваше да тече. Толкова много кръв." Тя подсмърча и прокара опакото на ръката си по носа си. "Съжалявам".
  
  "Всичко е наред. Справяш се, Джанет. Преди. Преди да се опиташ да спасиш Денис, какво друго правеше?"
  
  "Спомням си, че закопчах един мъж с белезници за една от тръбите."
  
  - Колко пъти го ударихте?
  
  "Не помня".
  
  "Повече от веднъж?"
  
  "Да. Той не спря да свършва, така че го ударих отново."
  
  "Още веднъж?"
  
  "Да. Той продължаваше да става." Тя отново започна да ридае. Когато се успокои, тя попита: "Мъртъв ли е?"
  
  "Все още не".
  
  - Това копеле уби Денис.
  
  "Знам. И когато партньорът на един мъж е убит, той трябва да направи нещо по въпроса, нали? Ако не го направите, това е лошо за бизнеса, лошо за детективите навсякъде."
  
  Джанет го погледна като луд. "Какво?"
  
  Банкс погледна Богарт като Сам Спейд. Очевидно плакатите бяха там за шоу, а не в резултат на някаква голяма страст към самите филми, и неговият жалък опит да разведри нещата се провали . "Няма значение", каза той. - Просто се чудя какво ти е на ум.
  
  "Нищо. Нямах време да спра и да помисля. Той преряза Денис и щеше да отреже мен. Наречете го самосъхранение, ако желаете, но това не беше съзнателна мисъл. Искам да кажа, че не смятах, че е по-добре да го ударя отново, защото можеше да стане и да ме нареже. Всичко беше грешно."
  
  "Как беше?"
  
  "Казах ти. Замъглено петно. Дезактивирах убиеца, закопчах го с белезници за една от тръбите и след това се опитах да запазя Денис жив. Вече дори не погледнах към Пейн. Честно казано, не ме интересуваше в каква форма е. Само Денис." Джанет замълча и погледна надолу към ръцете си около чашата. "Знаете ли какво наистина ме възбужда? Просто се държах грубо с него. И всичко това, защото той разказваше шибаните си сексистки вицове на онзи пожарникар.
  
  "Какво имаш предвид?"
  
  "Спорихме, това е всичко. Точно преди да се приберем. Казах му, че бенката му вероятно е ракова. Беше жестоко от моя страна. Знам, че е хипохондрик. защо го направих Защо съм толкова ужасен човек? Тогава вече беше твърде късно. Не можех да му кажа, че не го мисля." Тя отново започна да плаче и Банкс реши, че е най-добре да я остави да изложи всичко. Щеше да отнеме повече от една сълзлива среща, за да я отърве от вината, но поне беше начало.
  
  - Поддържахте ли връзка с Федерацията?
  
  "Все още не".
  
  "Направи го утре. Говорете с вашия представител. Те могат да помогнат със съвет, ако искате, и..."
  
  "Правно представителство?"
  
  - Ако се стигне дотам, тогава да.
  
  Джанет се изправи на крака малко по-несигурно и отиде да си налее още едно питие.
  
  - Сигурен ли си, че това е разумно? - попита Банкс.
  
  Джанет си наля чаша уиски и отново седна. - Кажете ми какво още трябва да направя, сър. Трябва ли да седна със съпругата и децата на Денис? Да се опитам ли да им обясня как стана, че всичко е по моя вина? Или просто да си разбия апартамента, да изляза в града и да започна бой в някоя анонимна кръчма, както ми харесва? Не мисля така. Това е най-малко вредната алтернатива на всичко, което предпочитам да правя в момента.
  
  Банкс разбра, че е права. Самият той беше изпитвал това чувство повече от веднъж и дори се поддаде на желанието да излезе в града и да започне битка. Не помогна. Ще бъде лицемер, ако каже, че не разбира много от търсенето на забравата на дъното на бутилката. Имаше два периода в живота му, когато търсеше утеха по този начин. Първият беше, когато усети, че бързо се приближава до прегаряне през последните няколко месеца в Лондон, преди да се прехвърли в Eastvale, а вторият беше преди повече от година, след като Сандра го напусна.
  
  Работата е там, че хората казаха, че не работи, но успя. Като краткосрочно решение, за временно забравяне, в бутилката нямаше какво да се побере, освен може би хероин, който Банкс не беше опитвал. Може би Джанет Тейлър беше права и днешното пиене беше най-доброто, което можеше да направи. Тя изпитваше болка и понякога трябваше да си причиниш собствената си болка. Алкохолът помогна за притъпяване на болката за известно време и в крайна сметка ти припадна. Махмурлукът ще е мъчителен, но това беше за утре.
  
  "Прав си. Сам ще избера." Импулсивно Банкс се наведе и целуна горната част на главата на Джанет, докато си тръгваше. Косата й имаше вкус на изгоряла пластмаса и гума.
  
  Същата вечер Джени Фулър седеше в домашния си офис, където съхраняваше всички файлове и бележки от разследването на компютъра си, тъй като не й беше предоставен офис в Милгарт. Прозорците на офиса гледаха към Грийн, тясна ивица парк между нейната улица и имението Ийст Сайд. Виждаше светлините на къщите през пролуките между тъмните дървета.
  
  Тясната работа с Банкс накара Джени да си спомни много от тяхната история. Тя си спомни с неудобство, че веднъж се опитала да го съблазни, а той учтиво се съпротивлявал, твърдейки, че е щастливо женен. Но той беше привлечен от нея; тя го знаеше много добре. Той вече не беше щастливо женен мъж, но сега имаше "приятелка", както Джени започна да нарича Ани Кабът, въпреки че никога не я беше срещала. Това се дължи на факта, че Джени прекара толкова много време извън страната и дори не беше наоколо, когато Банкс и Сандра се разделиха. Ако беше... е, нещата можеше да са различни. Вместо това тя влезе в серия от разрушителни връзки.
  
  Най-накрая си призна, че една от причините да прекарва толкова много време далеч от дома, след като последния път се върна от Калифорния с подвита опашка, е желанието да избяга от Банкс, от лесната близост с него, която я измъчваше толкова много. , докато тя се преструваше, че изобщо не я интересува и беше много по-готина, отколкото се чувстваше. И сега те работят в тясно сътрудничество.
  
  С въздишка Джени върна вниманието си към работата си.
  
  Тя осъзна, че основният й проблем досега е била почти пълната липса на съдебномедицинска информация и информация от местопрестъплението и без тях е дяволски невъзможно да се направи приличен прагов анализ - първоначален преглед, който може да послужи като компас за разследването, да помогне на полицията знае къде да търси - да не говорим за по-сложен профил. Почти всичко, върху което е успяла да работи, е виктимология. Всичко това, разбира се, осигури на недоброжелателите й от оперативната група - а те бяха цял легион - много боеприпаси.
  
  Джени вярваше, че Англия все още е в тъмните векове, когато става дума за използване на консултиране и криминално профилиране, особено в сравнение със САЩ. Това отчасти се дължи на факта, че ФБР е национална сила с ресурси за разработване на национални програми, а във Великобритания има петдесет или повече отделни полицейски звена, действащи на части. Освен това профайлърите в САЩ обикновено са полицейски служители и следователно се приемат по-лесно. Във Великобритания профайлърите обикновено са психолози или психиатри и следователно не се ползват с доверие от полицията и съдебната система като цяло. Джени знаеше, че психолозите-консултанти ще имат късмета да бъдат свидетели в английски съд, камо ли да бъдат приети като експертни свидетели, каквито са в Съединените щати. Дори да отидат на съд, каквито и доказателства да са дали, съдията и съдебните заседатели ще ги погледнат накриво, а защитата ще доведе друг психолог с различна теория.
  
  Тъмни векове.
  
  Когато се стигна до въпроса, Джени беше наясно, че повечето от ченгетата, с които работеше, смятаха, че може би е само едно стъпало по-високо от това да бъде ясновидец, ако изобщо има такъв, и че я доведоха само защото беше по-лесно, отколкото да не го правят. Но тя все още се бореше. Въпреки че беше готова да признае, че профилирането все още е може би повече изкуство, отколкото наука, и въпреки че профилът рядко може, ако изобщо, може да посочи с пръст конкретен убиец, тя вярваше, че може да стесни зрителното поле и да помогне за фокусирането на разследването .
  
  Джени просто не можеше да гледа снимките на екрана, така че ги подреди отново на бюрото си, въпреки че ги знаеше наизуст: Кели Матюс, Саманта Фостър, Лиан Рей, Мелиса Хорокс и Кимбърли Майерс, всичките привлекателни руси момичета на възраст между шестнадесет и осемнадесет години.
  
  Според Джени от самото начало е имало твърде много предположения, основното от които е, че и петте момичета са били отвлечени от едно и също лице или лица. Тя можела, каза тя на Банкс и екипа, да направи почти еднакво силни аргументи, че не са роднини, дори и с толкова малко информация, колкото имаше.
  
  Млади момичета изчезват през цялото време, твърди Джени; карат се с родителите си и бягат от къщи. Но Банкс й каза, че подробни и изчерпателни интервюта с приятели, семейство, учители, съседи и познати показват, че всички момичета - с изключение може би на Лиан Рей - идват от стабилни семейства и освен обичайните караници за гаджета, дрехи, шумни музика и "какво имаш ", нищо необичайно или значимо не се е случило в живота им преди изчезването им. Банкс подчерта, че това не са обикновени тийнейджъри, които бягат. Имаше и въпрос за чанти през рамо, намерени изоставени близо до мястото, където момичетата са били видени за последно. Тъй като неуспешното разследване на Йоркширския изкормвач все още висеше като албатрос на врата му, Западен Йоркшир не искаше да рискува.
  
  Бяха четири, после пет и никаква следа от нито едно от момичетата не можеше да бъде открита по обичайните канали: групи за подкрепа на младежи, Национална телефонна линия за изчезнали лица, реконструкции на Crimewatch UK, плакати "ИЗЧЕЗНАЛИ: МОЖЕТЕ ЛИ ДА ПОМОГНЕТЕ", призиви в медиите и усилията на местната полиция.
  
  В крайна сметка Джени прие аргументите на Банкс и се държеше така, сякаш изчезванията са свързани, като същевременно ясно отбелязваше разликите между отделните обстоятелства. Скоро тя откри, че приликите далеч надхвърлят разликите.
  
  Виктимология. Какво общо имаха? Всички момичета бяха млади, с дълги руси коси, дълги крака и стегнати атлетични фигури. Изглежда показваше типа момичета, които харесваше, каза Джени. Всички имат различни вкусове.
  
  За жертва номер четири Джени забеляза ескалираща тенденция: изминаха почти два месеца между първата и втората жертви, пет седмици между втората и третата, но само две седмици и половина между третата и четвъртата. Той ставаше все по-нуждаещ се, помисли си тя по това време, което означаваше, че може да стане и по-безразсъден. Джени също беше готова да се обзаложи, че има значителна степен на разпад на личността.
  
  Нарушителят е избрал добре местообитанието си. Партита на открито, кръчми, танци, клубове, кина и поп концерти бяха места, където имаше вероятност да се намерят млади хора и всички те трябваше да се върнат у дома по един или друг начин. Тя знаеше, че екипът го нарича "Хамелеон" и се съгласи, че той показва много високо ниво на умения в избора на жертви, оставайки незабелязан. Всички те са отвлечени през нощта в градски условия - безлюдни участъци от градските улици, слабо осветени и безлюдни. Освен това успя да остане доста извън обхвата на камерите за видеонаблюдение, които покриваха много градски центрове и площади тези дни.
  
  Свидетелката каза, че е видяла Саманта, жертвата на Брадфорд, да говори с някого през прозореца на тъмна кола и това била единствената информация, която Джени имала за възможен метод на отвличане.
  
  Докато новогодишното парти, поп концертът в Харогейт, киното и университетската кръчма бяха прословути и очевидно ловни полета, един въпрос, който тормозеше Джени от събота сутринта, беше как убиецът е разбрал за танците в младежкия клуб, след като която Кимбърли Майерс беше отвлечена. Живял ли е в съседство? Бил ли е член на църквата? Може ли случайно да минава по това време? Доколкото тя знаеше, тези неща не бяха рекламирани извън непосредствената общност или дори извън действителните членове на клуба.
  
  Сега тя знаеше: Терънс Пейн живееше малко по-надолу по улицата и преподаваше в местното общообразователно училище. Познавал жертвата.
  
  Освен това сега част от това, което бе научила този ден, даде смисъл на някои от другите озадачаващи факти и въпроси, които бе събирала през седмиците. От петте отвличания четири са извършени в петък вечер или рано в събота сутрин, което кара Джени да вярва, че убиецът е работил редовно по пет дни и е посветил уикендите си на хобито си. Допълнителната, Мелиса Хорокс, я притесняваше, но сега, когато знаеше, че Пейн е учителка, отвличането във вторник, 18 април, също имаше смисъл. Бяха Великденските празници и Пейн имаше повече свободно време.
  
  Въз основа на тази малко информация - всичко това беше преди отвличането на Кимбърли Майерс - Джени предположи, че си имат работа с похитител, който е предприел опортюнистичен удар. Той пътуваше до подходящи места в търсене на определен тип жертва и когато намираше такава, удряше със светкавична скорост. Нямаше доказателства, че някое от момичетата е било проследено вечерта или преди отвличането им, въпреки че трябваше да има предвид тази възможност, но Джени беше готова да се обзаложи, че той е проучил мястото, проучил е всеки вход и изход, всеки тъмен ъгъл и слот, всички зрителни линии и ъгли. Винаги е имало известна степен на риск в тези неща. Може би това беше достатъчно, за да гарантира бърз прилив на адреналин, което вероятно беше част от тръпката. Сега Джени знаеше, че той е използвал хлороформ, за да покори жертвите си; това намали нивото на риска.
  
  Джени също все още не можеше да вземе под внимание никаква информация за местопрестъплението, защото нямаше местопрестъпление. Може да има много причини да не бъдат намерени тела, каза Джени. Те могат да бъдат пуснати на отдалечени места и все още да не бъдат открити, заровени в гората, изхвърлени в морето или в езерото. Въпреки това, тъй като броят на изчезванията се увеличаваше и с течение на времето и все още не бяха открити тела, Джени откри, че клони към теорията, че техният човек е колекционер, някой, който скубе и вкуси жертвите си и може би след това се разпорежда с тях по начина, по който колекционерът на пеперуди може да обгазява и да закача трофеите си.
  
  Сега можеше да види коридора, където убиецът беше заровил или частично заровил телата, и не смяташе, че е направено случайно или лошо. Не мислеше, че пръстите на една жертва стърчат от земята, защото Терънс Пейн беше немарлив работник; те бяха такива, защото той искаше да бъдат такива, това беше част от неговата фантазия, защото му беше приятно, както се казваше тогава в Америка. Бяха част от колекцията му, стаята му с трофеи. Или градината му.
  
  Сега Джени ще трябва да преработи профила си, като вземе предвид всички нови доказателства, които ще дойдат от номер 35 на Хълма през следващите няколко седмици. Тя също трябваше да разбере всичко, което можеше за Терънс Пейн.
  
  И още нещо имаше. Сега Джени също трябваше да мисли за Луси Пейн.
  
  Луси знаеше ли какво прави съпругът й?
  
  Може би поне тя имаше своите подозрения.
  
  Защо не се е появила?
  
  Може би поради някакво погрешно чувство за преданост - все пак това беше съпругът й - или страх. Ако снощи я беше ударил с ваза, можеше да я удари друг път, предупреждавайки я за съдбата, която я очаква, ако каже на някого истината. Разбира се, това щеше да е ад за Луси, но Джени можеше да повярва, че го е направила. Много жени са живели цял живот в такъв ад.
  
  Но Луси беше ли по-замесена?
  
  Отново, може би. Джени условно предположи, че методът на отвличане показва, че убиецът може да е имал помощник, някой, който примами момичето в колата или я разсея, докато се приближаваше отзад. Една жена би била идеална за тази роля, би опростила самото отвличане. Младите момичета, които се страхуват от мъже, са много по-склонни да се наведат през прозореца и да помогнат на жена да спре на бордюра.
  
  Нима жените са били способни на такова зло?
  
  Определено. И ако някога бяха хванати, възмущението срещу тях беше много по-голямо, отколкото срещу всеки човек. Достатъчно беше да погледнете реакцията на публиката към Мира Хиндли, Розмари Уест и Карла Хомолка, за да се убедите в това.
  
  Така че Луси Пейн ли беше убиецът?
  
  Банкс се почувствал смъртно уморен, когато спрял около полунощ тази нощ на тясна пътека близо до вилата си в Грутли. Знаеше, че вероятно трябваше да резервира хотелска стая в Лийдс, както правеше преди, или да приеме предложението на Кен Блекстоун за диван, но наистина искаше да се прибере тази вечер, дори ако Ани откаже да дойде и той нямаше нищо против , пътувания. Това му помогна да се отпусне.
  
  На телефонния секретар го чакаха две съобщения. Първото беше от Трейси, която каза, че е чула новината и се надява той да е добре, а второто беше от бащата на Лин Рей, Кристофър, който беше гледал пресконференцията и вечерните новини и искаше да знае дали полицията е намерила дъщеря му тяло в къщата на Пейн.
  
  Банките не отговориха на нито едно от тях. Първо, беше твърде късно и второ, той не искаше да говори с никого. Можеше да се справи с всички тях на сутринта. Сега, когато си беше вкъщи, той дори се радваше, че Ани не идва. Идеята за компания тази вечер не беше привлекателна дори за Ани и след всичко, което бе видял и за което си помисли днес, идеята за секс беше почти толкова интересна, колкото ходенето на зъболекар.
  
  Вместо това си наля щедра чаша Laphroaig и се опита да намери подходяща музика. Имаше нужда да чуе нещо, но не знаеше какво. Обикновено нямаше проблем да намери това, което искаше в голямата си колекция, но тази вечер отказа почти всеки диск, който избере. Знаеше, че не иска да слуша джаз, рок или нещо толкова диво и примитивно. Вагнер и Малер ги няма, както всички романтици: Бетовен, Шуберт, Рахманинов и останалите. Целият двадесети век също си отиде. В крайна сметка той избра изпълнението на Ростропович на сюитите за виолончело на Бах.
  
  Извън вилата ниска каменна стена между черния път и рекичката се издуваше и образуваше малък парапет над водопада Грутли, който беше просто поредица от тераси, високи не повече от няколко фута, минаващи диагонално през селото и минаващи под малък каменен мост, който е служил за централно място за събиране. Откакто се премести във вилата миналото лято, Банкс беше придобил навика да стои там снощи, ако времето беше достатъчно добро, или дори да седи на стената с крака, висящи отстрани, и да се наслаждава на нощната си шапка и цигара преди лягане.
  
  Нощният въздух беше спокоен и миришеше на сено и топла трева. Долината под него спеше. От другата страна на долината светлините на една или две селски къщи горяха, но с изключение на мученето на овцете в полетата отвъд потока и нощните животни от гората, всичко беше тихо. Можеше да различи само далечните склонове в тъмното, изпъкнали или назъбени на фона на нощното небе. Стори му се, че чу зловещото жужене на къдравец високо над блатата. Новолунието даваше малко светлина, но имаше повече звезди, отколкото беше виждал от много време. Докато гледаше, една звезда падна в тъмнината, оставяйки тънка млечна следа.
  
  Банките не си пожелаха нещо.
  
  Чувстваше се депресиран. Вълнението, което очакваше да изпита при откриването на убиеца, някак си му убягна. Не усещаше края, изчистването на злото. Усещаше, че по някакъв странен начин злото тепърва започва. Той се опита да се отърве от безпокойството си.
  
  Чу мяукане до себе си и погледна надолу. Беше кльощава гумена котка от гората. В началото на тази пролет той се приближи до Банкс няколко пъти, когато беше сам на улицата късно през нощта. Когато се появи втори път, той му донесе малко мляко, което то изпи, преди да изчезне обратно между дърветата. Не го е виждал никъде другаде или по друго време освен през нощта. Веднъж дори купи котешка храна, за да бъде по-подготвен за посещението си, но котката не я докосна. Всичко, което можеше да направи, беше да мяука, да пие малко мляко, да се разходи за няколко минути и да се върне там, откъдето дойде. Банкс донесе чинийка с мляко и я постави на масата, докато пълни чашата си. Очите на котката блестяха в тъмнината, когато тя го погледна, преди да се наведе да пие.
  
  Банкс запали цигара и се облегна на стената, поставяйки чашата си върху грапавата каменна повърхност. Опита се да изчисти ума си от ужасните картини от предишния ден. Котката се отърка в крака му и избяга обратно в гората. Ростропович продължи да свири и прецизните математически звукови модели на Бах образуваха странен контрапункт на дивата, ревяща музика на водопада Грутли, толкова прясно съживена от пролетното топене, че поне за няколко мига Банкс успя да се забрави.
  
  OceanofPDF.com
  6
  
  Седемнадесетгодишната Мелиса Хорокс, която не успя да се прибере у дома след поп концерт в Харогейт на 18 април, е преминавала през бунтарска фаза, според родителите й.
  
  Стивън и Мери Хорокс имаха само една дъщеря, покойната Блесинг, която беше на тридесет години. Стивън работеше в местен офис на млечни продукти, докато Мери работеше на непълен работен ден в офис на агент по недвижими имоти в центъра. Около шестнадесетгодишна възраст Мелиса проявява интерес към театралната поп музика, която използва сатанизма като основен сценичен реквизит.
  
  Въпреки че приятелите посъветваха Стивън и Мери, че това е достатъчно безобидно - просто младежко настроение - и че скоро ще премине, те все пак бяха ужасени, когато тя започна да променя външния си вид и да пренебрегва училищната работа и спорта. Мелиса боядиса косата си в червено за първи път, сложи фиби в носа си и носеше много черно. Стените на спалнята й бяха украсени с плакати на кльощави, сатанински изглеждащи поп звезди като Мерилин Менсън и окултни символи, които родителите й не разбираха.
  
  Около седмица преди концерта Мелиса реши, че не харесва червената коса и затова се върна към естествения си рус цвят. По-късно Банкс смята, че има голям шанс, че ако го беше запазила червено, това можеше да й спаси живота. Което също накара Банкс да повярва, че не е била преследвана преди отвличането - или поне не за дълго. Хамелеон не би преследвал червенокоса.
  
  Харогейт, процъфтяващ викториански град с около седемдесет хиляди души в Северен Йоркшир, известен като конгресен център и магнит за пенсионери, не беше точно типичното място за концерти на Beelzebub's Bollocks, но групата беше нова и все още не беше спечелила голям договор за запис ; те си проправиха път към по-големи концерти. Имаше обичайните призиви за забрана на пенсионираните полковници и тези досадни старци, които гледат цялата тази мръсотия по телевизията, да пишат протестни писма, но в крайна сметка не се получи нищо.
  
  Около петстотин деца се скитаха в преустроения театър, включително Мелиса и нейните приятелки Джена и Кайла. Концертът приключи в десет и половина, а трите момичета стояха навън и обсъждаха шоуто. Тримата се разделиха около единайсет без петнайсет и се разделиха. Нощта беше топла и Мелиса каза, че отива на разходка. Тя живееше близо до центъра на града и по-голямата част от пътя към дома минаваше по оживения, добре осветен път Рипон. Двама души по-късно заявиха, че са я видели да върви на юг около единадесет часа на кръстовището на Западен парк и Букова горичка. За да се прибере, тя зави в Beech Grove и след около стотина ярда го отби, но така и не стигна.
  
  Отначало имаше слаба надежда, че Мелиса може да е избягала от дома, като се има предвид продължаващата кавга с родителите й. Но Стивън и Мери, както и Джена и Кайла, увериха Банкс, че това не може да бъде. Двама приятели по-специално казаха, че споделят всичко и биха разбрали, ако тя планира да избяга. Освен това тя не носела нищо от ценностите си и им казала, че очаква с нетърпение да ги види на следващия ден във Victoria Center.
  
  Освен това имаше елемент на сатанизъм, който не можеше да бъде изтрит толкова лесно, когато момичето изчезна. Разпитани са членовете на групата, както и колкото се съберат зрители, но и това не доведе до нищо. Дори Банкс по-късно, когато разглеждаше обвиненията, беше принуден да признае, че всичко е доста банално и безобидно, черната магия е просто театър, както беше навремето за Black Sabbath и Alice Cooper. Яйцата на Велзевул дори не отхапаха главите на пилетата на сцената.
  
  Когато черната кожена чанта през рамо на Мелиса беше намерена в храстите два дни след изчезването й, сякаш изхвърлена през прозореца на движеща се кола, парите все още непокътнати, случаят привлече вниманието на оперативната група Chameleon на Banks. Подобно на Кели Матюс, Саманта Фостър и Лиан Рей преди нея, Мелиса Хорокс изчезна във въздуха.
  
  Джена и Кайла бяха съсипани. Точно преди Мелиса да си тръгне през нощта, те се шегуваха за това, което Кайла каза за перверзници, но Мелиса посочи гърдите си и каза, че окултният символ на тениската й ще отблъсне злите духове.
  
  В девет часа сутринта във вторник следствената зала беше пълна с хора. Повече от четиридесет детективи седяха по ръбовете на бюрата си или се облягаха на стените. Пушенето беше забранено в сградата и много от тях вместо това дъвчеха дъвка или си играеха с кламери или ластици . Повечето от тях бяха в работната група от самото начало и всички работеха дълги часове, влагаха много усилия в работата, както емоционално, така и физически. Това засегна всички тях. Банкс случайно научава, че бракът на един нещастен полицай се е разпаднал поради часовете, прекарани далеч от дома, и пренебрежението, което проявява към жена си. Във всеки случай щеше да се случи по друго време, каза си Банкс, но разследване като това може да окаже натиск, да тласне нещата към кризисна точка, особено ако тази кризисна точка не е твърде далеч, за да започне. Тези дни Банкс също почувства, че наближава собствената си кризисна точка, въпреки че нямаше представа къде е тя или какво ще се случи, когато стигне там.
  
  Сега имаше известно усещане за напредък, колкото и смътно да изглеждаше, и въздухът гъмжеше от спекулации. Всички искаха да знаят какво се е случило. Настроението беше смесено: от една страна всичко изглеждаше така, сякаш си имаше свой човек; от друга страна, един от тях беше убит и партньорът му беше на път да бъде изпратен през обръчите.
  
  Когато Банкс влезе, малко изнемощял от поредния лош сън, въпреки третата част на Laphroagh и втория диск със сонатите за виолончело на Бах, залата притихна в очакване на новини. Той стоеше до Кен Блекстоун, до снимки на момичета, закачени на коркова дъска.
  
  "Добре", каза той, "ще направя всичко възможно да обясня какво става. Криминалистите все още са на мястото и по всичко личи, че ще бъдат там още дълго време. Досега са открили три тела в коридора на мазето и не изглежда, че има място за още едно. Копаят в задната градина в търсене на четвърта. Нито една от жертвите все още не е идентифицирана, но сержант Новак казва, че всички тела са млади жени, така че засега е разумно да се предположи, че са същите млади момичета, които са изчезнали. По-късно днес можем да постигнем известен напредък в идентификацията, като проверим зъболекарските досиета. Д-р Маккензи направи аутопсия на Кимбърли Майърс късно снощи и установи, че тя е била потисната с хлороформ, но смъртта се дължи на вагусна инхибиция, причинена от удушаване с лигатура. Жълтите пластмасови влакна от въжето за пране се забиха в раната. Той направи пауза, после въздъхна и продължи. "Тя също беше изнасилена анално и вагинално и принудена да извърши фелация."
  
  - Ами Пейн, сър? попита някой. - Това копеле ще умре ли?
  
  "Последното, което чух, беше, че е имал мозъчна операция. Терънс Пейн все още е в кома и не се знае колко дълго може да продължи това и как ще завърши. Между другото, сега знаем, че Терънс Пейн е живял и преподавал в Сикрофт, преди да се премести в Лийдс Уест през септември предходната година, в началото на учебната година. Главен инспектор Блекстоун го подозира в убийството на изнасилвача Сикрофт, така че вече правим ДНК тест. Искам екипът да обсъди този случай с местния CID. Сержант Стюарт, можете ли да уредите това?
  
  - Само минутка, сър. Това трябва да е криминалният отдел на Чапълтаун.
  
  Банкс знаеше, че ще бъде горещо в Чапълтаун да поеме този случай. За тях това беше "червен удар" - лесен начин да затворите няколко отворени дела с един замах.
  
  "Проверихме и регистрацията на колата на Пейн в DVLA в Суонзи. Използвал е фалшиви номера. Неговите собствени номера завършват на KWT, точно както видя свидетелят по делото за изчезването на Саманта Фостър. Криминалистите ги открили скрити в гаража. Това означава, че CID на Брадфорд трябва вече да го е разпитал. Предполагам, че след това е преминал към фалшиви. "
  
  "Ами Денис Мориси?" попита някой.
  
  "PC Morrisey почина от кръвозагуба, причинена от прерязване на каротидната артерия и югуларната вена, според прегледа на д-р Маккензи на мястото. Той ще проведе разпит по-късно днес. Както можете да си представите, в моргата има голяма опашка. Има нужда от помощ. Някой интересува ли се?"
  
  Нервен смях се разнесе из стаята.
  
  "Ами PC Taylor?" - попита един от детективите.
  
  "PC Taylor се справя добре", каза Банкс. "Говорих с нея снощи. Тя успя да ми каже какво се е случило в мазето. Както всички вероятно знаете, тя ще бъде разследвана, така че нека се опитаме да запазим това на една ръка разстояние."
  
  Хор от възгласи избухна от тълпата. Банките ги успокоиха. "Това трябва да се направи", каза той. "Колкото и непопулярно да е. Никой от нас не е над закона. Но нека не позволяваме това да ни разсейва. Нашата работа далеч не е приключила. Всъщност това е само началото. В резултат на съдебно-медицинска експертиза в къщата ще се появи планина от материали. Всичко това ще трябва да се маркира, регистрира и картотекира. ХОЛМС все още работи, така че зелените листове ще трябва да бъдат завършени и изпратени.
  
  Банкс чу Керъл Хаусман, опитен оператор на ХОЛМС, да изпъшка: "О, по дяволите!"
  
  - Съжалявам, Карол - каза той със съчувствена усмивка. "Необходимо е, трябва. С други думи, въпреки случилото се, ние продължаваме активно да работим в момента. Трябва да съберем доказателства. Трябва да докажем без никакво съмнение, че Терънс Пейн е убиецът на всичките пет изчезнали момичета.
  
  - Ами жена му? попита някой. - Трябва да е знаела.
  
  Точно това, което каза Кен Блекстоун. "Не знаем това", каза Банкс. "В момента тя е жертва. Но нейното възможно участие е една от темите, които ще проучим. Вече знаем, че може да е имал съучастник. Тя трябва да може да говори с мен по-късно тази сутрин. Банкс погледна часовника си и се обърна към сержант Файли. "Междувременно, Тед, бих искал да събереш екип, който да прегледа всички показания и да интервюира отново всички, с които говорихме, когато момичетата бяха обявени за изчезнали за първи път. Семейство, приятели, свидетели, всички. Ясно е?"
  
  - Прав си, шефе - каза Тед Файли.
  
  На Банкс не му харесваше да го наричат "шеф", но той го игнорираше. "Извадете няколко снимки на Луси Пейн и покажете една на всеки, с когото говорите. Вижте дали някой си спомня да я е виждал във връзка с някое от изчезналите момичета.
  
  Последва още мърморене и Банкс отново ги успокои. - Засега - каза той, - искам всички да поддържате тесен контакт с нашия офис мениджър, сержант Графтън, който е тук...
  
  Последваха възгласи и Иън Графтън се изчерви.
  
  "Той ще публикува дейности и връзки и ще има много от тях. Искам да знам какво ядат Терънс и Луси Пейн за закуска и колко редовни са изхожданията им. Д-р Фулър предположи, че Пейн е пазел някакъв визуален запис на действията си - най-вероятно видеозаписи, но може би просто обикновени снимки. Все още нищо не е открито на мястото, но трябва да знаем дали семейство Пейн някога е притежавало или наемало видео оборудване.
  
  Банкс забеляза няколко скептични погледа при споменаването на Джени Фулър. Според него типично тесногръдо мислене. Психолозите-консултанти може да не са магьосници и да не са в състояние да назоват име на убиец в рамките на няколко часа, но според опита на Банкс те могат да стеснят полето си и да се насочат към район, където може да живее престъпник. Защо не ги използвате? В най-добрия случай можеха да помогнат, а в най-лошия - не навредиха. "Помнете - продължи той, - пет момичета бяха отвлечени, изнасилени и убити. Пет момичета. Няма нужда да ти казвам, че някоя от тях може да е твоя дъщеря. Смятаме, че сме хванали отговорния човек, но не можем да сме сигурни, че е действал сам и докато не успеем да докажем, че е бил той, в каквато и форма да е, не можем да се отпуснем в този екип. Разбрах?"
  
  Събраните детективи промърмориха: "Да, сър", след което групата започна да се разпръсва, някои излязоха навън за така необходимата цигара, други се върнаха на бюрата си.
  
  - Още нещо - каза Банкс. - Главни инспектори Боумор и Сингх. В моя офис. Сега".
  
  След кратка среща с командира на района Хартнел, който определено хвърли око на нея, и Банкс, който изглеждаше неспокоен от всичко това, инспектор Ани Кабът препрочете досието на Джанет Тейлър, докато тя чакаше в малкия си кабинет. Самият Хартнел реши, че тъй като Джанет Тейлър е дошла доброволно и тъй като не е била арестувана, офисът ще бъде много по-малко заплашително място за предварителен разговор, отколкото стандартна мизерна стая за разпит.
  
  Ани беше впечатлена от резултатите на PC Taylor. Нямаше съмнение, че тя щеше да намери място в ускорените курсове за повишение и щеше да достигне чин инспектор в рамките на пет години, ако всички обвинения срещу нея бяха свалени. Джанет Тейлър, местно момиче от Пъдзи, имаше четири нива "А" и диплома по социология от университета в Бристол. Тя беше само на двадесет и три години, неомъжена и живееше сама. Джанет имаше високи резултати на всички приемни изпити и според тези, които я изпитваха, тя демонстрира силно разбиране на сложността на полицейската работа в едно многообразно общество, заедно с когнитивните умения и уменията за решаване на проблеми, които са добри за един детектив. Тя беше в добро здраве и изброи своите хобита като скуош, тенис и компютри. През цялата си студентска кариера тя прекарва летата си като служител по сигурността в White Rose Center в Лийдс, докато наблюдава камерите и патрулира в търговската зона. Джанет също работеше като доброволец с местната църковна група, помагайки на възрастни хора.
  
  Всичко това звучеше доста скучно за Ани, която израсна в общност на художници близо до Сейнт Айвс, заобиколена от чудаци, хипита и всякакви чудаци. Ани също дойде в полицията със закъснение и въпреки че имаше диплома, беше по история на изкуството, тя беше малко полезна за полицията и не влезе в БТР-то поради инцидент в предишния й район, когато трима колеги полицаи се опита да я изнасили на парти след повишението й в сержант. Един от тях успя, преди тя да успее да ги пребори. Травматизирана, Ани не съобщи за инцидента до следващата сутрин, до което време беше прекарала няколко часа във ваната, измивайки всички доказателства. Главният инспектор се съгласи с думите на тримата полицаи срещу нейните и въпреки че те признаха, че ситуацията малко е излязла извън контрол, когато Ани ги води пияна, те казаха, че са се контролирали и не е имало сексуално посегателство.
  
  Дълго време Ани не се интересуваше наистина от кариерата си и никой не беше по-изненадан от нея от възраждането на нейната амбиция, което означаваше да се справи с изнасилването и последствията от него - по-сложно и травмиращо, отколкото всеки друг освен нея знаеше - но го направи и сега тя беше пълноправен инспектор, разследващ политически сложен случай за детектив суперинтендант Чембърс, който самият явно беше уплашен до смърт от това назначение.
  
  Кратко почукване на вратата беше последвано от млада жена с къса черна коса, която изглеждаше доста суха и безжизнена. "Казаха ми, че си тук", каза тя.
  
  Ани се представи. - Седни, Джанет.
  
  Джанет седна и се опита да се настани удобно на твърдия стол. Изглеждаше така, сякаш не е спала цяла нощ, което изобщо не изненада Ани. Лицето й беше бледо и имаше тъмни кръгове под очите. Може би, в допълнение към опустошителните ефекти на безсънието и безграничния ужас, Джанет Тейлър беше привлекателна млада жена. Тя със сигурност имаше красиви глинести очи и скули, върху които моделите градят кариерата си. Тя също изглеждаше много сериозен човек, натежал от трудностите на живота, или може би това беше резултат от последните събития.
  
  "Как е той?" - попита Джанет.
  
  "СЗО?"
  
  "Ти знаеш. Пейн".
  
  - Все още в безсъзнание.
  
  - Ще оцелее ли?
  
  - Още не знаят, Джанет.
  
  "Глоба. Искам да кажа, просто... е, предполагам, че има значение. Знаеш ли, в моя случай.
  
  "Ако той умре? Да, ще стане. Но нека засега не се тревожим за това. Искам да ми кажеш какво се е случило в мазето на Paynes, след което ще ти задам няколко въпроса. И накрая, искам да запишете всичко в молбата си. Това не е разпит, Джанет. Сигурен съм, че си минал през ада в това мазе и никой не иска да те третира като престъпник. Но в случаи като този трябва да се следват определени процедури и колкото по-рано започнем, толкова по-добре. Ани не беше съвсем искрена, но искаше Джанет Тейлър да бъде възможно най-спокойна. Знаеше, че ще трябва да настоява малко, може би дори да стане твърда на моменти. Това беше нейната техника на разпит; в крайна сметка често истината излизаше наяве под някакъв натиск. Тя би проявила съчувствие, но ако имаше нужда да дразни малко Джанет Тейлър, нека бъде така. Проклетите Чеймбърс и Хартнел. Ако щеше да свърши проклетата работа, щеше да я свърши както трябва.
  
  - Не се притеснявай - каза Джанет. "Не съм направил нищо лошо".
  
  "Сигурен съм, че не си. Разкажи ми".
  
  Докато Джанет Тейлър говореше, звучейки доста отегчено и дистанцирано, сякаш беше преживяла всичко това твърде много пъти преди, или сякаш преразказваше нечия история, Ани наблюдаваше езика на тялото й. Джанет често се въртеше на стола си, скръсти ръце в скута си, а когато се стигна до истински ужас, скръсти ръце на гърдите си и гласът й стана по-плосък, лишен от израз. Ани я остави да продължи, като си записваше точките, които смяташе за важни. Джанет не стигна до сигурен край, колкото замълча, след като каза, че е решила да изчака линейката, отпусна главата на PC Morrisey в скута си и усети как топла кръв се процежда през бедрата й. Докато говореше за това, веждите й се повдигаха и сбръчкваха в центъра на челото й, а в очите й бликнаха сълзи.
  
  Ани остави тишината да се проточи известно време, след като Джанет спря да говори, след което попита дали Джанет иска нещо за пиене. Поискала вода и Ани й донесла от чешмата. Стаята беше гореща и Ани взе малко и за себе си.
  
  - Само няколко неща, Джанет; тогава ще те оставя сам да напишеш молбата си."
  
  Джанет се прозя. Тя вдигна ръка към устата си, но не се извини. Обикновено Ани би приела прозявката като признак на страх или нервност, но Джанет Тейлър имаше основателна причина да е уморена, така че този път не й придаде голямо значение.
  
  "Какво си мислехте, докато това се случваше?" - попита Ани.
  
  "Мисъл? Изобщо не съм сигурен какво си мислех. Просто реагира."
  
  "Помниш ли обучението си?"
  
  Джанет Тейлър се засмя, но беше насила. "Обучението не те подготвя за нещо подобно."
  
  "Какво ще кажете за обучението ви с палка?"
  
  "Не трябваше да мисля за това. Беше инстинктивно."
  
  - Чувствал си се застрашен.
  
  "Бях дяволски прав. Той убиваше Денис и щеше да убие мен следващия път. Той вече уби момичето на леглото.
  
  - Как разбра, че е мъртва?
  
  "Какво?"
  
  "Кимбърли Майерс. Как разбра, че е мъртва? Казахте, че всичко се е случило толкова бързо, че едва сте имали време да я зърнете преди атаката.
  
  "Аз... предполагам, че просто предположих. Имам предвид, че лежеше там гола на леглото с жълто въже около врата. Очите й бяха отворени. Беше разумно предположение.
  
  - Добре - каза Ани. - Значи никога не си мислил, че я спасяваш, като я спасяваш?
  
  "Не. Притесних се какво се случва с Денис.
  
  "И какво, според вас, трябваше да се случи с вас след това?"
  
  "Да". Джанет пи повече вода. Малко вода се плъзна по брадичката й върху предницата на сивата й тениска, но тя сякаш не забеляза.
  
  "И така, извадихте палката си. Какво следва?"
  
  "Казах ти. Той ме хвърли с онзи луд поглед."
  
  - И той те нападна с мачетето си?
  
  "Да. Парирах удара с тоягата от страната на ръката си, както са ни учили. И тогава, когато той замахна, преди да успее да го върне в първоначалната му позиция, аз замахнах и го ударих."
  
  - Къде падна първият удар?
  
  - На главата му.
  
  "Къде точно е на главата му?"
  
  "Не знам. Не ме притесняваше."
  
  - Но вие искахте да го обезвредите, нали?
  
  - Исках да го спра да ме убие.
  
  - Значи искаш да го удариш някъде ефективно?
  
  - Е, аз съм десничка, така че предполагам, че трябва да съм го ударила от лявата страна на главата, някъде около слепоочието.
  
  "Той падна?"
  
  "Не, но той беше зашеметен. Не можа да подготви мачетето си за втори удар.
  
  "Къде го ударихте след това?"
  
  - Китката, струва ми се.
  
  - Да го обезоръжа?
  
  "Да".
  
  "Успяхте ли?"
  
  "Да".
  
  "Какво направи след това?"
  
  "Изритах мачетето в ъгъла."
  
  - Какво направи Пейн?
  
  "Той държеше китката му и ме проклинаше."
  
  "До този момент бихте ли го ударили веднъж по лявото слепоочие и веднъж по китката?"
  
  "Правилно е".
  
  "Какво направи след това?"
  
  - Пак го ударих.
  
  "Където?"
  
  "На главата."
  
  "Защо?"
  
  - Да го извадя от строя.
  
  - Стоеше ли в този момент?
  
  "Да. Той беше на колене, опитвайки се да посегне към мачетето, но стана и тръгна към мен.
  
  - Сега той беше невъоръжен?
  
  "Да, но той все още беше по-голям и по-силен от мен. И имаше такъв луд поглед в очите си, сякаш имаше допълнителна сила.
  
  - Значи го ударихте отново?
  
  "Да".
  
  - На същото място?
  
  "Не знам. Използвах клуба си по същия начин. Така че да, предполагам, че е така, освен ако не е бил наполовина отхвърлен.
  
  "Беше ли той?"
  
  "Не мисля така".
  
  "Но възможно ли е? Искам да кажа, ти беше този, който го предложи.
  
  - Предполагам, че е възможно, но не разбирам защо.
  
  - В никакъв случай не сте го удряли по тила?
  
  "Не мисля така".
  
  Джанет започна да се поти. Ани виждаше капки пот по линията на косата си и тъмно петно, което бавно се разпространяваше под мишниците й. Тя не искаше да излага на бедната жена още повече, но тя имаше собствена работа и можеше да бъде твърда, когато се наложи. "Какво се случи, след като удари Пейн в главата втори път?"
  
  "Нищо".
  
  "Какво означава "нищо"?"
  
  "Нищо. Той продължаваше да се приближава."
  
  - Значи пак си го ударил.
  
  "Да. Хванах палката с две ръце, като бухалка за крикет, за да го ударя по-силно.
  
  "По това време той нямаше с какво да се защити, нали?"
  
  - Само ръцете му.
  
  - Но той не ги е вдигнал, за да парира удара?
  
  "Той държеше китката му. Мисля, че беше счупено. Чух нещо да хруска."
  
  - Значи си имал свобода да го удариш колкото си искаш?
  
  - Той продължи да се придвижва към мен.
  
  - Искаш да кажеш, че той продължаваше да се приближава към теб?
  
  - Да, и ме нарече с имена.
  
  - Какви имена?
  
  "Мръсни имена. А Денис стенеше, кървящ. Исках да отида при него, да видя дали мога да помогна, но не можех да направя нищо, докато Пейн не спре да се движи.
  
  "Не чувствахте ли, че можехте да му сложите белезници в този момент?"
  
  "Никога. Вече го бях ударил два-три пъти, но като че ли нямаше ефект. Той продължаваше да се приближава. Ако се приближех и той ме сграбчи, щеше да ме задуши до смърт.
  
  - Дори със счупена китка?
  
  "Да. Можеше да ми пререже гърлото с ръката си.
  
  "Глоба". Ани спря, за да си запише бележки в бележника пред себе си. Почти можеше да надуши страха на Джанет Тейлър и не беше сигурна дали е остатъчен, от мазето или от настоящите обстоятелства. Тя проточи процеса на водене на бележки, докато Джанет започна да се върти, след което попита: "Колко пъти мислиш, че си го ударила общо?"
  
  Джанет обърна глава настрани. "Не знам. не съм броил. Борих се за живота си, защитавайки се от маниак.
  
  "Пет пъти? Шест пъти?"
  
  "Казах ти. не си спомням Колкото пъти ми трябваше. За да го накара да спре да идва. Той просто не спираше да ме удря." Джанет избухна в ридания и Ани я остави да плаче. За първи път емоциите надделяха над шока и това щеше да й се отрази добре. След около минута Джанет се събра и отпи още една глътка вода. Изглеждаше смутена, че не издържа пред колега.
  
  - Почти свърших, Джанет - каза Ани. - Тогава ще те оставя сам.
  
  "Глоба".
  
  - Успяхте да го накарате да легне, нали?
  
  "Да. Той се удари в стената и се плъзна надолу."
  
  - Тогава още се движеше?
  
  "Не много. Изглеждаше, че се гърчи и диша тежко. В устата му имаше кръв."
  
  - Последен въпрос, Джанет: удари ли го отново, след като падна?
  
  Веждите й се свиха от страх. "Не. Не мисля така".
  
  "Какво направи?"
  
  "Закопчах го с белезници за тръба."
  
  "И тогава?"
  
  - Тогава отидох да помогна на Денис.
  
  "Сигурен ли си, че не го удари отново, след като падна? Само за да съм сигурен?"
  
  Джанет погледна настрани. "Казах ти. Не мисля така. Защо ми трябва?"
  
  Ани се наведе напред и сложи ръце на масата. - Опитай се да си спомниш, Джанет.
  
  Но Джанет поклати глава. "Това не е добро. не помня".
  
  - Добре - каза Ани и се изправи. "Интервюто приключи." Тя постави листа с молбата и химикалка пред Джанет. - Напиши каквото ми каза с толкова подробности, колкото можеш да си спомниш.
  
  Джанет грабна писалката. "Какво ще стане след това?"
  
  "Когато приключиш, любов, прибери се вкъщи и изпий едно силно питие. По дяволите, пий две."
  
  Джанет успя да се усмихне леко, но искрено, когато Ани излезе и затвори вратата след себе си.
  
  Мениджърите Боумор и Сингх изглеждаха неуверени, когато влязоха във временния офис на Банкс в Милгарт, както може да се очаква, помисли си той.
  
  - Седнете - каза той.
  
  Те седнаха. - Какво има, сър? - попита полицай Сингх, опитвайки се да звучи небрежно. "Имате ли работа за нас?"
  
  Банкс се облегна на стола си и сключи ръце зад главата си. - В известен смисъл - каза той. "Ако наречеш подострянето на моливи и ваденето на хартиени кошници работа."
  
  Челюстите им увиснаха. - Сър... - започна Боумор, но Банкс вдигна ръка.
  
  "Регистрационна табела на автомобил, завършваща на KWT. Напомня ли ви нещо?"
  
  - Сър?
  
  "ЗДРАВЕЙТЕ. Катрин Уенди Търлоу."
  
  "Да, сър", каза Сингх. "Това е номерът, който CID Брадфорд получи по време на делото Саманта Фостър."
  
  "Бинго", каза Банкс. "Сега ме поправете, ако греша, но Брадфорд не ни ли изпрати копия от всичките си досиета по случая Саманта Фостър, когато се сформираше този екип?"
  
  "Да сър".
  
  "Включително имената на всички в района, които са притежавали тъмна кола с регистрационен номер, завършващ на KWT."
  
  - Повече от хиляда, сър.
  
  "Повече от хиляда. Наистина ли. CID Брадфорд интервюира всички тях. И познайте кой е сред тези хиляди.
  
  "Терънс Пейн, сър", отново отговори Сингх.
  
  "Умен човек", каза Банкс. "И така, когато криминалният отдел на Брадфорд работеше по този случай, имаха ли някаква връзка с подобни престъпления?"
  
  - Не, сър - отговори Баумор този път. "Имаше едно момиче, което изчезна от новогодишното парти в Roundhay Park, но по онова време нямаше причина да ги свързваме заедно."
  
  - Точно така - каза Банкс. "Така че защо мислите, че издадох заповед малко след създаването на тази работна група да разгледа всички доказателства в предишни случаи, включително изчезването на Саманта Фостър?"
  
  - Защото смятахте, че има връзка, сър - каза полицай Сингх.
  
  "Не само аз", каза Банкс. "Но да, три момичета, както беше тогава. След това четири. След това пет. Възможността за връзка ставаше все по-силна и по-силна. А сега познайте на кого е възложено да проучи доказателствата по случая Саманта Фостър.
  
  Сингх и Боумор се спогледаха, после се намръщиха и погледнаха Банкс. "Бяхме, сър", казаха те в един глас.
  
  "Включително повторно интервюиране на списъка със собственици на автомобили, който CID на Брадфорд получи от DVLA."
  
  - Повече от хиляда, сър.
  
  "Наистина", каза Банкс, "но имам ли право да предположа, че ви е оказана голяма помощ, че акциите са били разделени и че буквата P е сред тези, които са ви били приписани по азбучен ред?" Защото така пише в моите файлове. P е за Пейн.
  
  - Имаме още много работа, сър. Все още не сме ги победили всички."
  
  "Стигнахте ли вече до тях? Беше в началото на април. Преди повече от месец. Поиграхте си малко, нали?"
  
  - Не че това беше единственото действие, възложено ни, сър - каза Баумор.
  
  "Вижте", каза Банкс, "нямам нужда от извинения. По една или друга причина не успяхте да разпитате отново Терънс Пейн.
  
  - Но това няма да промени нищо, сър - възрази Боумор. - Имам предвид, че CID на Брадфорд не го е маркирала като заподозрян номер едно, нали? Какво щеше да ни каже, което не им каза? Нямаше да посмее да си признае само защото дойдохме да говорим с него, нали?
  
  Банкс прокара ръка през косата си и измърмори тиха ругатня. Той не беше роден авторитарен - в никакъв случай - и мразеше тази част от работата, да го бие, защото беше добре осигурен, но ако някой го е направил, тези двама наградени идиоти заслужаваха най-лошото, което можеше да даде. "Това трябва да е пример за това как използвате инициативата си?" той каза. - Защото ако е така, по-добре се придържай към процедурата и следвай заповедите.
  
  "Но сър", каза Сингх, "той беше учител в училище. Наскоро женен. Добра къща. Ние всъщност прочетохме всички изявления.
  
  "Съжалявам", каза Банкс, поклащайки глава. "Пропускам ли нещо тук?"
  
  - Какво имате предвид, сър?
  
  - Е, не ми е известно д-р Фулър да ни е дал някакъв профил на лицето, което търсихме в момента.
  
  Полицай Сингх се ухили. "Тя не ни даде много, ако го погледнем, нали, сър?"
  
  "И така, какво те накара да мислиш, че можеш да изключиш току-що женен гимназиален учител с хубава къща?"
  
  Челюстта на Сингх се отвори и затвори като риба. Боумор погледна надолу към ботушите си.
  
  "Добре?" - повтори Банкс. "Чакам".
  
  "Вижте, сър", каза Сингх, "Съжалявам, просто още не сме стигнали до това."
  
  "Говорили ли сте с някой от хората в списъка ви?"
  
  - Двойка, сър - промърмори Сингх. - Тези, които криминалният отдел на Брадфорд е маркирал като възможни. Имаше един човек с предишна присъда за светкавици, но той имаше солидно алиби за Leanne Rae и Melissa Horrocks. Проверихме го, сър.
  
  "Така че, когато не сте имали какво друго да правите, сте попълвали малко извънреден труд, зачерквайки едно или две имена от списъка, имена, до които CID на Брадфорд поставя въпросителни знаци. Това е всичко?"
  
  - Това не е честно, сър - възрази Боумор.
  
  "Не е честно. Ще ти кажа, че е дяволски нечестно, PC Bowmore. Проклето несправедливо е, че най-малко пет от момичетата, за които знаем досега, най-вероятно са умрели от ръцете на Терънс Пейн. Ето това е несправедливото."
  
  - Но той не искаше да ни го признае, сър - протестира Сингх.
  
  "Вие трябва да сте детективи, нали? Слушай, нека го кажа просто. Ако беше отишъл в къщата на Пейн, когато трябваше, да речем миналия месец, тогава още едно или две момичета можеше да не са умрели.
  
  - Не можете да го предадете на нас, сър - протестира Боумор, изчервявайки се. - Просто не е в програмата.
  
  "О, не е ли? Ами ако сте видели или чули нещо подозрително, докато сте били в къщата и го разпитвали? Ами ако вашият фино развит детективски инстинкт подхване нещо и ме помолите да се огледам?"
  
  "CID Брадфорд не..."
  
  "Не ми пука какво направи или не направи CID на Брадфорд. Разследваха един единствен случай: изчезването на Саманта Фостър. Вие, от друга страна, разследвахте случай на серийно отвличане. Ако имаше причина да търсиш в мазето, щеше да го хванеш, повярвай ми. Дори и да се разровите в колекцията му от видеоклипове, това може да ви накара да се усъмните. Ако погледнете колата му, ще забележите фалшивите номера. Тези, които използва в момента, завършват на NGV, а не на KWT. Това може да предизвика няколко сигнала за събуждане, не мислите ли? Вместо това сами решавате, че това действие не си струва да бързате. Бог знае какво още смятате за много по-важно. Добре?"
  
  И двамата погледнаха надолу.
  
  - Нямате какво да кажете в своя защита?
  
  - Не, сър - промърмори полицай Сингх със стиснати устни.
  
  "Дори ще ви дам предимството на съмнението", каза Банкс. "Предполагам, че сте преследвали други цели, а не просто избягване. Но ти все пак се прецака.
  
  - Но той трябва да е излъгал наказателния отдел в Брадфорд - протестира Боумор. "Той също би ни излъгал."
  
  "Просто не разбираш, нали?" каза Банкс. "Казах ти. Трябва да сте детективи. Не приемате нищо за номинална стойност. Може би сте забелязали нещо в езика на тялото му. Може би щеше да го хванеш в лъжа. Може би, не дай си Боже, дори сте проверили някое от алибитата му и сте установили, че е невярно. Може би просто нещо те е накарало да се усъмниш в Терънс Пейн. Ясен ли съм? Имал си поне два, може би три случая повече от Брадфорд и си го объркал. Сега и двамата сте извън случая и той е във вашите файлове. Ясно?"
  
  Боумор погледна Банкс и Сингх изглеждаше на косъм от сълзи, но в този момент Банкс не изпитваше съчувствие към двамата. Усети, че се надига пронизващо главоболие. "Махайте се оттук", каза той. - И да не те видя отново в заседателната зала.
  
  Маги се скри в скривалището на студиото на Рут. Пролетното слънце нахлуваше през прозореца, който тя отвори сантиметър-два, за да влезе малко въздух. Това беше просторна стая в задната част на къщата, първоначално третата спалня, и въпреки че гледката от прозореца беше много да се желае - мизерен, пълен с боклук заден коридор и общинска собственост отвъд - самата стая беше идеална за нея потребности. На горния етаж, в допълнение към три стаи, килер и баня, имаше и таванско помещение, до което се стигаше чрез прибираща се стълба, която Рут каза, че използвала, за да съхранява неща. Маги не държеше нищо там; всъщност тя дори не се качваше там, тъй като я притесняваха паяжини, прашни, безлюдни места, самата мисъл за които я караше да потръпва. Тя също беше алергична и най-малкият намек за прах караше очите й да парят и носът да я сърби.
  
  Друг бонус днес беше, че горе, в задната част на къщата, тя не беше постоянно разсейвана от цялата дейност на хълма. Отново беше отворено за движение, но номер 35 беше отцепен и хората продължаваха да идват и излизат, изнасяйки кашони и торби бог знае какво. Разбира се, тя не успя да го избие напълно от главата си, но тази сутрин не прочете вестника и настрои радиото на класическа станция, която нямаше много новини.
  
  Тя се готвеше да илюстрира нова колекция от приказки на Грим на масичката за кафе, работеше върху скици и предварителни скици, а какви неприятни истории бяха те, тя откри, когато ги прочете за първи път от детството си. Тогава те изглеждаха далечни, карикатурни, но сега ужасът и насилието изглеждаха твърде реални. Скицата, която току-що завърши, беше за "Rumpelstiltskin", отровен гном, който помогна на Анна да превърне сламата в злато в замяна на нейния първороден син. Според нея илюстрацията й е твърде идеализирана: тъжно изглеждащо момиче на въртящото се колело, с намек за две светещи очи и изкривена сянка на джудже на заден план. Тя едва ли можеше да използва сцената, в която той тропна толкова силно, че кракът му мина през пода и кракът му се отлепи, когато се опита да я издърпа. Насилие по същество, без манията по кръвта и смелостта, които много филми правят в наши дни - специални ефекти за това, но въпреки това насилие.
  
  В момента тя работеше върху Рапунцел и нейните предварителни скици показваха младо момиче - още едно първородно, взето от истинските й родители - до дългата й руса коса от кулата, където беше държана в плен от вещица. Друг щастлив край е, когато вещицата е погълната от вълка, с изключение на ноктоподобните й ръце и крака, които той изплюва, за да бъдат изядени от червеи и бръмбари.
  
  Тя просто се опитваше да оформи косата на Рапунцел и да завърти главата си под правилния ъгъл, така че поне да изглежда, че може да издържи тежестта на принца, когато телефонът иззвъня.
  
  Маги набра вътрешния телефон на студиото. "Да?"
  
  - Маргарет Форест? Беше женски глас. "С Маргарет Форест ли говоря?"
  
  - Кой пита?
  
  "Ти ли си, Маргарет? Казвам се Лорейн Темпъл. Не ме познаваш".
  
  "Какво искаш?"
  
  - Предполагам, че сте се обадили на 911 на Хил вчера сутринта? Битови бунтове.
  
  "Кой си ти? ти репортер ли си
  
  "О, не казах ли? Да, пиша за Post."
  
  "Не трябва да говоря с теб. напусни".
  
  "Виж, аз съм точно надолу по улицата, Маргарет. Звъня по мобилния си телефон. Полицията не ме пуска близо до къщата ви, така че се чудех дали бихте искали да се срещнем за едно питие или нещо подобно. Почти е време за обяд. Тук има добра кръчма...
  
  - Нямам какво да ви казвам, мис Темпъл, така че няма смисъл от нашата среща.
  
  - Наистина съобщихте за домашен безпорядък на номер трийсет и пет на The Hill рано сутринта вчера, нали?
  
  "Да, но-"
  
  "Тогава попаднах на правилния човек. Какво те накара да мислиш, че е домашна прислуга?"
  
  "Извинете, но не разбирам. Не знам какво имаш предвид."
  
  "Чухте шума, нали? Силни гласове? Чупене на стъкло? Глупав удар?
  
  - Откъде знаеш всичко това?
  
  - Просто се чудя какво те накара да заключиш, че това е било домашно безпокойство, това е всичко. Искам да кажа, защо да не е някой, който да се бие с разбойника например?"
  
  - Не разбирам какво целиш.
  
  "О, хайде, Маргарет. Това е Маги, нали? Мога ли да те наричам Маги?"
  
  Маги не каза нищо. Нямаше представа защо просто не затвори и не се обади на Лорейн Темпъл.
  
  - Виж, Маги - продължи Лорейн, - остави ме почивка. Трябва да си изкарвам прехраната. Ти беше приятел на Луси Пейн, нали? Знаете ли нещо за нейното минало? Нещо, което останалите от нас не знаят?"
  
  "Не мога да говоря повече с теб", каза Маги и затвори. Но някои от думите на Лорейн Темпъл я поразиха до дъното и тя съжаляваше. Въпреки това, което Банкс й каза, ако беше приятелка на Луси, пресата можеше да е съюзник, а не враг. Може би ще трябва да говори с тях, за да ги мобилизира в подкрепа на Луси. Съчувствието на публиката би било много важно, а в това НЕЯ може да бъде подпомогната от медиите. Разбира се, всичко зависеше от подхода на полицията. Ако Банкс беше повярвал на това, което Маги му беше казала за малтретирането, и ако Луси го беше потвърдила, което би направила, тогава те щяха да разберат, че тя е повече жертва, отколкото нещо друго, и просто щяха да я пуснат, сякаш само тя се оправи отново.
  
  Лорейн Темпъл беше достатъчно настойчива да се обади след няколко минути. - Хайде, Маги - каза тя. "Каква е вредата?"
  
  "Добре", каза Маги, "хайде да се видим на питие. Десет минути. Знам мястото, което имаш предвид. Казва се "Дървосекач". В подножието на хълма, нали?"
  
  "Глоба. След десет минути. Ще бъда там".
  
  Маги затвори. Все още до телефона си, тя извади жълтите си страници и потърси местен цветар. Тя уреди на Луси да бъдат доставени цветя до болничното й легло, заедно с бележка с пожелания за здраве.
  
  Преди да си тръгне, тя хвърли последен бърз поглед на скицата си и забеляза нещо любопитно в нея. Лицето на Рапунцел. Това не беше универсалното лице на приказна принцеса, което сте виждали в толкова много илюстрации; беше индивидуално, уникално, нещо, с което Маги се гордееше. Освен това лицето на Рапунцел, обърнато наполовина към зрителя, приличаше на лицето на Клеър Тот, до две петна по брадичката. Намръщена, Маги взе дъвката си и ги избърса, преди да се отправи към Лорейн Темпъл на пощата.
  
  Банкс мразеше болниците, мразеше всичко в тях и беше го правил, откакто му бяха премахнати сливиците на деветгодишна възраст. Мразеше миризмата им, цветовете на стените, гърмящите звуци, белите престилки на лекарите и униформите на сестрите, леглата, термометрите, спринцовките, стетоскопите, интравенозните инжекции и странните устройства зад полуотворената врати. Всичко.
  
  Всъщност той мразеше всичко това много преди инцидента със сливиците. Когато се ражда брат му Рой, Банкс е с пет до седем години твърде малък, за да бъде допускан в болницата по време на посещения. Майка му имаше някои проблеми със бременността - онези неясни проблеми на възрастните, за които възрастните сякаш винаги шепнеха - и тя беше там цял месец. Това бяха дните, когато те оставяха да останеш в леглото толкова дълго. Банкс е изпратен да живее при леля си и чичо си в Нортхемптън и отива в ново училище за целия период. Той така и не се установи и като новобранец трябваше да се справя сам срещу повече от един побойник.
  
  Спомни си как една тъмна, студена зимна нощ чичо му го беше завел в болницата да посети майка му, държайки го до прозореца - слава Богу, че беше на първия етаж - за да може да изтрие скрежта с вълнената си ръкавица и виждам нейната подута фигура в средата на отделението и махам с ръка. Той стана толкова тъжен. Спомни си как си мислеше, че това трябва да е ужасно място, което държи майка далеч от сина й и я кара да спи в стая, пълна с непознати, когато се чувства толкова зле.
  
  Премахването на сливиците му само потвърди това, което той вече знаеше от самото начало, и сега, когато беше по-възрастен, болниците все още го плашеха до смърт. Той ги виждаше като последна инстанция, места, където човек попада, където отива да умре и където добронамерената помощ, сондирането, убождането, порязването и всичките различни ектомии на медицинската наука само забавят неизбежното, запълвайки последните дни на човека на земята с мъчения, болка и страх. Банкс беше истински Филип Ларкин, когато ставаше въпрос за болници, той можеше да мисли само за "упойка, от която никой не се събужда".
  
  Луси Пейн беше под охрана в болницата в Лийдс, недалеч от мястото, където съпругът й беше в интензивно отделение след спешна операция за отстраняване на фрагменти от черепа от мозъка му. Полицаят, който седеше пред вратата на стаята й, с книга с меки корици от Том Кланси на стола до него, съобщи, че никой освен болничния персонал не е идвал или си отивал. По думите му нощта е била спокойна. Късмет за някои, помисли си Банкс, докато влизаше в частна стая.
  
  Докторът чакаше вътре. Тя се представи като д-р Ландсберг. Не даде име. Банкс не я искаше там, но не можеше да направи нищо по въпроса. Луси Пейн не е арестувана, но е под лекарско наблюдение.
  
  "Страхувам се, че няма да мога да ви отделя много време с моя пациент", каза тя. "Тя е имала изключително травматично преживяване и повече от всичко се нуждае от спокойствие."
  
  Банкс погледна жената в леглото. Половината от лицето й, включително едното око, беше превързано. Окото, което виждаше, беше същото блестящо черно като мастилото, което обичаше да използва в писалката си. Кожата й беше бледа и гладка, гарвановата й коса се разпиля по възглавницата и чаршафите. Помисли си за тялото на Кимбърли Майърс, проснато на матрака. Случи се в къщата на Луси Пейн, напомни си той.
  
  Банкс седеше до Луси, а д-р Ландсбърг се навърташе до него като адвокат, чакащ възможност да го прекъсне, когато Банкс прекрачи границите си.
  
  - Луси - каза той, - казвам се Банкс, действащ детектив-началник Банкс. Аз отговарям за разследването на петте изчезнали момичета. Как се чувстваш?"
  
  - Не е лошо - отвърна Люси. "Имайки в предвид".
  
  "Много ли те боли?"
  
  "Малко. Имам главоболие. Как е Тери? Какво стана с Тери? Никой няма да ми каже." Гласът й прозвуча дрезгаво, сякаш езикът й беше подут и думите й бяха неясни. Лекарство.
  
  "Може би, ако просто ми кажеш какво се случи снощи, Луси. Можеш ли да си спомниш?
  
  "Тери е мъртъв? Някой ми каза, че е ранен.
  
  Загрижеността на малтретираната съпруга за нейния насилник - ако това беше свидетел - всъщност изобщо не изненада Банкс; това беше стара тъжна мелодия и той я беше чувал много пъти преди, във всичките й вариации.
  
  - Съпругът ви беше много тежко ранен, Луси - намеси се д-р Ландсберг. "Ние правим всичко възможно за него."
  
  Банкс я изруга под носа си. Той не искаше Луси Пейн да знае в какво състояние е съпругът й; ако смяташе, че той няма да оцелее, тя можеше да каже на Банкс каквото си поиска, знаейки, че той нямаше да има шанс да провери дали е вярно или не. "Можете ли да ми кажете какво се случи снощи?" - повтори той.
  
  Луси наполовина затвори здравото си око; тя се опита да си спомни или се престори, че се опитва да си спомни. "Не знам. не мога да си спомня".
  
  Добър отговор, осъзна Банкс. Изчакайте и вижте какво ще се случи с Тери, преди да признаете нещо. Проницателна беше, това момиче, дори и на болнично легло, дрогирано.
  
  "Имам ли нужда от адвокат?" тя попита.
  
  - Защо ви трябва адвокат?
  
  "Не знам. Когато полицията говори с хората... знаете, по телевизията..."
  
  - Не сме по телевизията, Люси.
  
  Тя сбърчи нос. "Знам го, глупако. Нямах предвид... Няма значение."
  
  "Кое е последното нещо, което си спомняте за случилото се с вас?"
  
  "Спомням си как се събудих, станах от леглото, облякох халат. Беше късно. Или рано."
  
  "Защо стана от леглото?"
  
  "Не знам. Трябва да съм чул нещо."
  
  "Какво?"
  
  "Някакъв шум. не мога да си спомня".
  
  "Какво направи след това?"
  
  "Не знам. Просто си спомням, че станах и тогава ме заболя и всичко потъмня.
  
  "Помниш ли битката с Тери?"
  
  "Не".
  
  - Ходихте ли в мазето?
  
  "Не мисля така. не си спомням Бих могъл да го направя."
  
  Разглеждане на всички възможности. - Слизал ли си някога в мазето?
  
  "Това беше стаята на Тери. Щеше да ме накаже, ако отида там. Държеше го заключен."
  
  Интересно, помисли си Банкс. Можеше да си спомни достатъчно, за да се дистанцира от това, което можеха да открият в мазето. тя знаеше ли Криминалистите трябва да могат да потвърдят дали тя е казвала истината или не, че е слязла там. Това беше основното правило: където и да отидеш, оставяш нещо и вземаш нещо със себе си.
  
  - Какво правеше той там долу? - попита Банкс.
  
  "Не знам. Това беше личното му леговище.
  
  - Значи никога не си ходил там?
  
  "Не. Не посмях".
  
  - Какво мислиш, че правеше там долу?
  
  "Не знам. Гледах видеоклипове, четях книги.
  
  - Един?
  
  "Човек понякога има нужда от уединение. Тери каза така."
  
  - И ти уважи това?
  
  "Да".
  
  "Ами онзи плакат на вратата, Луси? Виждали ли сте го някога?
  
  "Само от горната площадка на стълбите, водещи от гаража."
  
  "Доста е визуално, нали? Какво мислиш за това?" Луси успя да се усмихне леко. "Мъжете... мъжете са такива, нали? Те харесват такива неща."
  
  - Значи не те притесни?
  
  Тя направи нещо с устните си, което показваше, че не е така.
  
  "Суперинтендант", намеси се д-р Ландсберг, "наистина смятам, че трябва да си тръгнете сега и да дадете малко почивка на моя пациент."
  
  "Още няколко въпроса, това е всичко. Луси, помниш ли кой те нарани?
  
  "Аз... аз... трябва да е бил Тери. Нямаше никой друг там, нали?"
  
  "Тери удрял ли те е преди?"
  
  Тя обърна глава настрани, така че единствената страна, която Банкс можеше да види, беше превързана.
  
  - Вие я разстроихте, началник. Наистина трябва да настоявам..."
  
  "Луси, виждала ли си някога Тери с Кимбърли Майърс? Знаете коя е Кимбърли Майърс, нали?"
  
  Люси се обърна с лице към него. "Да. Тя е бедно момиче, което е изчезнало."
  
  "Правилно е. Виждал ли си някога Тери с нея?"
  
  "Не помня".
  
  "Тя беше ученичка в Силвърхил, където Тери преподаваше. Той споменавал ли е някога за нея?
  
  "Не мисля така... Аз..."
  
  "Не помниш ли".
  
  "Не. Съжалявам. Какво не е наред? Какво се случва? Мога ли да видя Тери?
  
  "Страхувам се, че не можете, не и в момента", каза д-р Ландсберг. После се обърна към Банкс. "Ще трябва да те помоля да си тръгнеш сега. Виждате колко объркана става Луси."
  
  "Кога мога да говоря с нея отново?"
  
  "Ще те уведомя. Скоро. Моля те". Тя хвана Банкс за ръка.
  
  Банкс знаеше кога е бил бит. Освен това интервюто не доведе до нищо. Не знаеше дали Луси казваше истината, че не си спомняше нищо, или беше объркана от лекарствата си.
  
  - Почини си малко, Луси - каза д-р Ландсберг, когато си тръгнаха.
  
  "Г-н Банкс? Началник?"
  
  Беше Луси, нейният нисък, дрезгав, неясен глас, нейното обсидианово око, вперено в него.
  
  "Да?"
  
  "Кога мога да се прибера вкъщи?"
  
  Банкс имаше мислена представа как ще изглежда къщата в момента и вероятно през следващия месец или повече. В процес на изграждане. "Не знам", каза той. "Ще държим връзка."
  
  Излязъл в коридора, Банкс се обърна към д-р Ландсберг. "Можете ли да ми помогнете с нещо, докторе?"
  
  "Може би".
  
  "Тя не помни нищо. Това симптоматично ли е?
  
  Д-р Ландсберг потърка очи. Изглеждаше така, сякаш е спала приблизително толкова, колкото Банкс. Някой се обади на д-р Торсен по високоговорителя. "Възможно е", каза тя. "В такива случаи често се наблюдава посттравматично стресово разстройство, едно от последствията от което може да бъде ретроградна амнезия.
  
  "Мислиш ли, че случаят с Луси е такъв?"
  
  "Твърде рано е да се каже и не съм експерт в тази област. Трябва да се консултирате с невролог. Всичко, което мога да кажа е, че сме почти сигурни, че няма физическо увреждане на мозъка, но емоционалният стрес също може да бъде фактор.
  
  "Тази загуба на памет избирателна ли е?"
  
  "Какво имаш предвид?"
  
  "Тя изглежда си спомня, че съпругът й е бил ранен и че я е ударил, но нищо друго."
  
  "Да, възможно е".
  
  "Вероятно ли е това да е завинаги?"
  
  "Не е задължително".
  
  - Значи пълната й памет може да се върне?
  
  "С време".
  
  "Колко дълго?"
  
  "Невъзможно е да се каже. Утре, чак... е, може би никога. Знаем толкова малко за мозъка.
  
  "Благодаря ви докторе. Бяхте много полезни."
  
  Д-р Ландсберг го погледна озадачено. - Съвсем не - каза тя. "Началник, надявам се, че говоря не на ред, но говорих с д-р Могабе - той е лекарят на Терънс Пейн - точно преди да пристигнете."
  
  "Да".
  
  - Той е много притеснен.
  
  "ОТНОСНО?" Това е, което PC Hodgkins беше казал на Банкс предния ден.
  
  "Да. Изглежда, че пациентът му е бил нападнат от жена полицай.
  
  "Не е моят случай", каза Банкс.
  
  Очите на д-р Ландсберг се разшириха. "Толкова ли е просто? Изобщо ли не се притесняваш?"
  
  "Дали се притеснявам или не, няма значение. Някой друг разследва нападението срещу Терънс Пейн и без съмнение ще говори с д-р Могабе своевременно. Интересувам се от петте мъртви момичета и семейство Пейнс. Довиждане докторе."
  
  И Банкс тръгна по коридора, отеквайки стъпки, оставяйки д-р Ландсберг сама с мрачните си мисли. Санитар избута на количка покрай сбръчкан старец с бледо лице, свързан към интравенозно, очевидно на път за операционната.
  
  Банкс трепна и закрачи по-бързо.
  
  OceanofPDF.com
  7
  
  Това, което е страхотно във верижните пъбове в семеен стил, помисли Маги, е, че никой няма да повдигне вежда, ако поръчате само чайник с чай или чаша кафе, което беше всичко, което тя искаше, когато срещна Лорейн Темпъл в The Woodcutter. във вторник.
  
  Лорейн беше пълна, дребна брюнетка с непринудено поведение и открито лице, лице, на което можеше да се има доверие. Беше горе-долу на същата възраст като Маги, около трийсетте, носеше черни дънки и сако върху бяла копринена блуза. Тя купи кафе и малко успокои Маги с леки приказки и съчувствени възклицания за последните събития на Хълма, след което се зае с работата. Маги се зарадва да види, че използва бележник, а не магнетофон. По някаква причина не й харесваше идеята, че гласът й, думите й ще бъдат записани като звуци; но като завъртулки на страницата, те едва ли имаха значение.
  
  - Използвате ли стенография? - попита тя, мислейки, че никой друг не го използва.
  
  Лорейн й се усмихна. "Моята собствена версия. Искате ли нещо за ядене?"
  
  "Не благодаря. Не съм гладен".
  
  "Глоба. Тогава ще започнем, ако нямате нищо против?"
  
  Маги леко се напрегна в очакване на въпроси. Кръчмата беше тиха, главно защото беше делничен ден и подножието на Хълма едва ли беше туристическа зона или бизнес център. Наблизо имаше няколко индустриални зони, но още не беше обяд. Поп музиката звучеше на приемливо ниво от джубокса и дори няколко деца във всекидневната изглеждаха по-депресирани, отколкото очакваше. Може би последните събития засегнаха всички по един или друг начин. Сякаш беше паднало було над мястото.
  
  "Можете ли да ми кажете как се случи?" - попита първа Лорейн.
  
  Маги се замисли за момент. "Ами, не спя много добре и може би не съм спал или това ме е събудило, не съм сигурен, но чух шум от другата страна на улицата."
  
  - Какви звуци?
  
  "Гласовете на спорещите. Мъж и жена. След това звукът от счупено стъкло и след това тропот."
  
  "И знаеш ли, че дойде от другата страна на улицата?"
  
  "Да. Когато погледнах през прозореца, имаше включена светлина и ми се стори, че виждам сянка, която минава през нея.
  
  Лорейн спря, за да прегледа бележките си. "Защо бяхте толкова сигурен, че е домашен инцидент?" - попита тя, както преди по телефона.
  
  "Просто... искам да кажа..."
  
  - Не бързай, Маги. Не искам да те пришпорвам. Спомнете си миналото. Опитай да запомниш."
  
  Маги прокара ръка през косата си. "Е, не знаех със сигурност", каза тя. "Предполагам, че просто предположих заради гласовете "за" и, знаете ли..."
  
  - Разпознахте ли гласовете?
  
  "Не. Те бяха твърде покорени."
  
  "Но може някой да се бие с крадеца, нали? Предполагам, че в района има доста висок процент на кражби с взлом?"
  
  "Това е вярно".
  
  - И така, това, което имам предвид, Маги, може да е имало някаква друга причина да мислиш, че си станала свидетел на семейна кавга.
  
  Маги направи пауза. Дойде моментът на решението и когато се случи, беше по-трудно, отколкото си мислеше. Първо, тя не искаше името й да се появява във всички вестници, в случай че Бил го види в Торонто, въпреки че много се съмняваше, че дори той ще стигне толкова далеч, за да се докопа до нея. Разбира се, вероятността от подобно излагане в регионален всекидневник като Post беше малка, но ако националната преса разбереше, това щеше да е друго. Това беше голяма история и имаше шансове поне да върне National Post и Globe and Mail у дома.
  
  От друга страна, тя трябваше да се съобрази с целта си, да се съсредоточи върху това, което беше важно тук: затрудненото положение на Луси. На първо място, тя разговаря с Лорейн Темпъл, за да създаде в съзнанието на хората образа на жертвата Люси. Нека го наречем превантивен удар: колкото повече обществото я възприема като такава от самото начало, толкова по-малко вероятно е да вярват, че тя е въплъщение на злото. Вече всички знаеха, че тялото на Кимбърли Майърс е намерено в мазето на Пейн и ченгето беше убито, най-вероятно от Терънс Пейн, но всички знаеха, че копаят там и всички знаеха какво вероятно ще намерят. "Може би беше", каза тя.
  
  "Бихте ли ми казали повече за това?"
  
  Маги отпи от кафето си. Беше малко топъл. Спомни си, че в Торонто идват и ти напълват чашата веднъж или два пъти. Не тук. - Може би имах причина да вярвам, че Луси Пейн е в опасност от съпруга си.
  
  - Тя каза ли ти?
  
  "Да".
  
  - Че съпругът й я е малтретирал?
  
  "Да".
  
  "Какво мислите за Терънс Пейн?"
  
  - Всъщност не толкова.
  
  "Харесваш го?"
  
  "Не особено". Съвсем не, призна си Маги. Терънс Пейн я кара да настръхва. Не знаеше защо, но щеше да пресече улицата, ако го беше видяла да идва, вместо да се срещне и да каже "здравей" и да си поговорим за времето, като през цялото време я гледаше с онзи странно празен, безстрастен поглед, който той имаше, сякаш беше пеперуда, забодена на филцова подложка, или жаба на маса, готова да бъде разрязана.
  
  Но доколкото знаеше, тя беше единствената, която се чувстваше по същия начин. Външно той беше красив и очарователен и, според Люси, беше популярен в училище, както сред децата, така и сред колегите си от персонала. Но все още имаше нещо в него, което отблъскваше Маги - празнота в сърцето му, която тя намираше за обезпокоителна. При повечето хора тя чувстваше, че каквото и да е било, с каквото и да е комуникирала, какъвто и лъч на радар или сонар да е излязъл, да бъде отразен от нещо и по някакъв начин да се върне обратно, създавайки някаква точка на екрана. Това не се случи с Тери; то изчезна в необятния, разпръскващ мрак в него, където отекваше завинаги нечуто. Това беше единственият начин, по който можеше да обясни чувствата си към Тери Пейн.
  
  Тя си призна, че може би си въобразява, че реагира на някакъв свой дълбок страх или неадекватност - и, Бог знае, имаше достатъчно такива - затова реши да опита да не го критикува заради Луси, но това беше трудно.
  
  "Какво направи, след като Луси ти каза това?"
  
  "Разговарях с нея, опитах се да я убедя да потърси професионална помощ."
  
  "Работили ли сте някога с малтретирани жени?"
  
  "Нищо подобно. аз..."
  
  "Бил ли си сам жертва на малтретиране?"
  
  Маги почувства как вътрешностите й се свиват; зави й се свят. Тя посегна за цигари, предложи една на Лорейн, която отказа, след което запали. Никога не беше обсъждала подробностите от живота си с Бил - поредица от насилие и разкаяние, побои и подаръци - с никого тук освен с психиатъра си и Луси Пейн. "Не съм тук, за да говоря за себе си", каза тя. "Не искам да пишеш за мен. Тук съм, за да говоря за Луси. Не знам какво се е случило в онази къща, но имам чувството, че Луси е също толкова жертва, колкото и всички останали."
  
  Лорейн остави бележника си настрана и допи кафето си. "Вие сте канадец, нали?" тя попита.
  
  Изненадана, Маги отговори с "да".
  
  "Където?" - Попитах.
  
  "Торонто. Защо?"
  
  "Просто любопитен, това е всичко. Братовчед ми живее там. Това е къщата, в която живееш. Кажете ми, но не принадлежи ли на Рут Еверет, илюстраторката?"
  
  "Да, така е".
  
  "Така си помислих. Веднъж я интервюирах там. Тя изглежда като добър човек.
  
  - Тя беше добра приятелка.
  
  - Как се запознахте, ако нямате нищо против да попитам?
  
  "Срещнахме се професионално на конференция преди няколко години."
  
  "Значи и вие сте илюстратор?"
  
  "Да. Предимно детски книги.
  
  "Може би бихме могли да напишем есе за вас и вашата работа?"
  
  "Не съм много известен. Илюстраторите рядко са такива."
  
  "Дори и така. Винаги търсим местни знаменитости." Маги усети, че се изчервява. - Е, аз едва ли съм такъв.
  
  "Както и да е, ще говоря с моя редактор, ако нямате нищо против?"
  
  - Предпочитам да не го правиш, ако нямаш нищо против.
  
  "Но-"
  
  "Моля те! Не. Ясно е?"
  
  Лорейн вдигна ръка. "Глоба. Никога досега не съм познавала някой, който да откаже малко безплатна реклама, но ако настояваш... - Тя прибра бележника и молива в чантата си. "Трябва да тръгвам", каза тя. - Благодаря ти, че говори с мен.
  
  Маги я изгледа как си отива със странно безпокойство. Тя погледна часовника си. Време е да се разходите малко около езерото, преди да се върнете на работа.
  
  "Е, ти определено знаеш как да поглезиш едно момиче", каза Трейси, когато Банкс я заведе в Макдоналдс на ъгъла на Бригейт и Боар Лейн по-късно същия ден.
  
  Банкс се засмя. "Мислех, че всички деца обичат Макдоналдс."
  
  Трейси го ръга с лакът в ребрата. "Стига "бебе", моля", каза тя. - Сега съм на двадесет, нали знаеш.
  
  За един ужасен момент Банкс се уплаши, че може да е забравил рождения й ден. Но не. Беше през февруари, преди работната група, и той изпрати пощенска картичка, даде й малко пари и я покани на вечеря в Brasserie 44. Много скъпа вечеря. "Така че дори вече не съм тийнейджър", каза той.
  
  "Правилно е".
  
  И беше истина. Сега Трейси беше млада жена. Освен атрактивен. Банкс едва не разби сърцето й, когато видя колко много приличаше на Сандра преди двадесет години: същата гъвкава фигура, същите тъмни вежди, високи скули, коса, прибрана назад на дълга руса опашка, разсеяни къдрици, прибрани зад изящните уши. Тя дори имитира някои от маниерите на Сандра, като прехапване на долната си устна, когато се съсредоточи и въртене на кичури от косата си около пръстите си, докато говори. Днес тя беше облечена като ученичка със сини дънки, бяла тениска на рок група, дънково яке, раница и се движеше уверено и грациозно. Без съмнение млада жена.
  
  Банкс й се обади сутринта и се разбраха да се срещнат за късен обяд след последната й лекция за деня. Той също така каза на Кристофър Рей, че все още не са намерили тялото на дъщеря му.
  
  Застанаха на опашка. Мястото беше пълно с офис служители в дневните им почивки, ученици, които пропускаха училище и майки с детски колички и малки деца, които си почиваха от пазаруването. "Какво искаш?" - попита Банкс. - Сервирам.
  
  "В такъв случай ще бъда пълен Монти. Биг Мак, големи пържени картофи и голяма кока-кола.
  
  - Сигурен ли си, че това е всичко?
  
  - За сладкишите ще видим по-късно.
  
  "На места ще те ядоса."
  
  "Не, това няма да се случи. Никога не излизам опетнен."
  
  Беше истина. Трейси винаги е имала безупречен тен; приятелите от училище често я мразеха за това. - Тогава ще напълнееш.
  
  Тя потупа плоския си корем и му направи гримаса. Тя наследи неговия метаболизъм, който му позволи да се храни с бира и нездравословна храна и въпреки това да остане слаб.
  
  Взеха си храната и седнаха на пластмасова маса до прозореца. Денят беше топъл. Жените носеха ярки летни рокли без ръкави, докато мъжете бяха с преметнати през раменете сака и навити ръкави на ризи.
  
  "Как е Деймън?" - попита Банкс.
  
  "Решихме да не се виждаме преди изпитите."
  
  Нещо в тона на Трейси подсказваше, че има нещо повече. Проблеми с гаджето? С едносричния Деймън, който я отведе нелегално в Париж миналия ноември, когато самият Банкс трябваше да бъде с нея, вместо да преследва своенравната дъщеря на главния полицай Ридъл? Той не искаше да я кара да говори за това; тя ще стигне до това навреме, ако иска. Във всеки случай не можеше да я накара да говори; Трейси винаги е била много потаен човек и можеше да бъде също толкова упорит като него, когато трябваше да обсъжда нейните чувства. Той отхапа от своя Биг Мак. Специалният сос капеше по брадичката му. Той го избърса със салфетка. Трейси вече беше преполовила бургера си и чипсът също изчезваше бързо.
  
  "Съжалявам, че не бяхме във връзка напоследък", каза Банкс. "Бях много зает".
  
  "Историята на моя живот", каза Трейси.
  
  "Предполагам."
  
  Тя сложи ръка на рамото му. "Просто се подигравам, татко. Няма от какво да се оплаквам."
  
  "Имаш много от тях, но е мило от твоя страна да не говориш за това. Както и да е, освен Деймън, как си?"
  
  "Добре съм. Уча здраво. Някои хора казват, че втората година е по-трудна от последните изпити.
  
  "Какви са плановете ви за лятото?"
  
  "Може би ще отида отново във Франция. Родителите на Шарлот имат вила в Дордон, но те ще бъдат в Америка и казаха, че тя може да покани няколко приятели, ако иска."
  
  "Късметлия".
  
  Трейси довърши своя Биг Мак и отпи от кока-колата си през сламка, гледайки напрегнато Банкс. - Изглеждаш уморен, татко - каза тя.
  
  "Предполагам."
  
  "Вашата работа?"
  
  "Да. Това е голяма отговорност. Не ме оставя да спя нощем. Изобщо не съм сигурен, че съм създаден за това."
  
  - Сигурен съм, че си просто прекрасен.
  
  "Такава вяра. Но аз не знам. Никога преди не съм правил такова мащабно разследване и не съм сигурен, че някога ще искам да го направя отново."
  
  - Но ти го хвана - каза Трейси. "Хамелеон убиец"
  
  "Така изглежда."
  
  "Честито. Знаех си, че ще го направиш."
  
  "Нищо не съм направил. Всичко беше поредица от инциденти.
  
  "Е... резултатът е същият, нали?"
  
  "Надясно".
  
  "Слушай, татко, знам защо не се свърза. Бил си зает, да, но това е повече от това, нали?"
  
  Банкс бутна настрана полуизядения бургер и се зае с чипса. "Какво имаш предвид?"
  
  "Знаеш какво имам предвид. Вероятно сте се смятали за лична отговорност за отвличането на тези момичета, както винаги правите, нали?"
  
  - Не бих казал това.
  
  "Обзалагам се, че си мислил, че ако оставиш бдителността си дори за момент, той ще вземе друга, друга млада жена точно като мен, нали?"
  
  Банкс аплодира проницателността на дъщеря си. И наистина имаше руса коса. "Е, може би има известна истина в това", каза той. - Само мъничко.
  
  "Там долу наистина ли беше ужасно?"
  
  "Аз не искам да говоря за това. Не на вечеря. Не с теб".
  
  "Предполагам, че мислите, че правя сензации като репортер във вестник, но се тревожа за вас. Ти не си от камък, да знаеш. Оставяш тези неща да те наранят."
  
  "За дъщеря", каза Банкс, "ти си доста добра в ролята на сърдитата съпруга". Щом тези думи напуснаха устните му, той съжали за тях. Това отново постави призрака на Сандра между тях. Трейси, подобно на Брайън, се опитваше да не заема страна при раздялата, но докато Брайън веднага изпитваше неприязън към Шон, новия спътник на Сандра, Трейси се разбираше доста добре с него и това нарани Банкс, въпреки че той никога не би го направил кажи и.
  
  "Говорил ли си с майка си напоследък?" - попита Трейси, без да обръща внимание на критиките му.
  
  - Знаеш, че не съм го направил.
  
  Трейси отпи още една глътка кока-кола, намръщи се като майка си и се загледа през прозореца.
  
  "Защо?" - попита Банкс, усещайки промяната в атмосферата. "Има ли нещо, което трябва да знам?"
  
  - Бях там за Великден.
  
  "Знам, че беше. Тя каза ли нещо за мен? Банкс знаеше, че се бави с развода. Просто всичко му се стори твърде прибързано и той не беше склонен да бърза, тъй като не виждаше причина. Така че Сандра искаше да се омъжи за Шон законно. Голяма работа. Нека чакат.
  
  - Не е това въпросът - каза Трейси.
  
  "Какво тогава?"
  
  "Наистина ли не знаеш?"
  
  "Бих казал, ако знаех."
  
  "О, мамка му". Трейси прехапа устни. "Иска ми се никога да не се замесвам в това. Защо да съм единственият?
  
  "Защото ти го започна. И не се карайте. Сега дай."
  
  Трейси погледна надолу към празната си кутия за хрупкаво мляко и въздъхна. "Глоба. Тя ми каза да не ти казвам нищо още, но рано или късно ще разбереш. Не забравяйте, че вие сами го поискахте."
  
  - Трейси!
  
  "Глоба. Глоба. Мама е бременна. За това става дума. Бременна е в третия месец. Тя ще има дете от Шон.
  
  Малко след като Банкс напусна стаята на Луси Пейн, Ани Кабът тръгна по коридорите на болницата, за да види д-р Могабе. Тя изобщо не беше доволна от изявлението на PC Тейлър и трябваше да провери медицинската страна, доколкото можеше. Разбира се, Пейн не беше мъртва, така че нямаше да има аутопсия, поне не още. Ако направи това, на което изглеждаше, тогава, помисли си Ани, може би не е толкова лоша идея да му се направи аутопсия, докато е още жив. - Влезте - извика доктор Могабе.
  
  Ани влезе. Офисът беше малък и функционален, с няколко библиотеки, пълни с медицински текстове, шкаф с документи, чието горно чекмедже не се затваряше, и неизбежният компютър на бюрото - лаптоп. По кремавите стени висяха различни медицински дипломи и титли, а на масата срещу доктора имаше снимка в тенекиена рамка. Семейна снимка, предположи Ани. До него обаче нямаше череп; в ъгъла нямаше скелет.
  
  Д-р Могабе беше по-дребен, отколкото Ани си представяше, и гласът му беше по-висок. Кожата му беше лъскаво лилавочерна, а късата му къдрава коса беше сива. Той също имаше малки ръце, но пръстите бяха дълги и заострени; пръстите на неврохирурга, помисли си Ани, макар че нямаше с какво да ги сравни и мисълта, че пробиват сивото й вещество, я караше да се свива. Пръстите на пианото, реши тя. С тях се живее много по-лесно. Или пръсти на художник, като на баща й.
  
  Той се наведе напред и сключи ръце на масата. - Радвам се, че сте тук, детектив инспектор Кабът - каза той с оксфордски глас. "Наистина, ако полицията не сметне за необходимо да се обади, ще се почувствам длъжен да ги доведа сам. Г-н Пейн беше жестоко бит.
  
  "Винаги готов да бъда полезен", каза Ани. "Какво можете да ми кажете за пациента? На лаишки език, ако ми позволите."
  
  Доктор Могабе леко наклони глава. "Разбира се", каза той, сякаш вече знаеше, че елитната технологична глупост на професията му ще бъде пропиляна за невежо ченге като Ани. "Г-н Пейн беше хоспитализиран със сериозни наранявания на главата, водещи до увреждане на мозъка. Имаше и фрактура на лакътната кост. Досега два пъти сме го оперирали. Еднократно премахване на субдурален хематом. Това-"
  
  - Знам какво е хематом - каза Ани.
  
  "Много добре. Второто е отстраняване на фрагменти от черепа от мозъка. Мога да бъда по-конкретен, ако желаете?"
  
  "Продължи".
  
  Д-р Могабе се изправи и започна да крачи напред-назад по бюрото си, сключил ръце зад гърба си, сякаш изнасяше лекция. Когато започна да назовава различните части, той ги посочи върху собствения си череп, докато вървеше напред-назад. "Човешкият мозък по същество се състои от голям мозък, малък мозък и мозъчен ствол. Мозъчният мозък е на върха, разделен на две полукълба от дълбока бразда в горната част, образувайки това, което вероятно сте чували, че се нарича дясно полукълбо и ляво полукълбо. Разбираш?"
  
  "Мисля, че да".
  
  "Изпъкнали жлебове също разделят всяко полукълбо на дялове. Фронталния лоб е най-големият. Има също париетални, темпорални и тилни дялове. Малкият мозък е в основата на черепа, зад мозъчния ствол.
  
  Когато доктор Могабе свърши, той седна обратно, изглеждайки много доволен от себе си.
  
  "Колко удара имаше?" - попита Ани.
  
  "Трудно е да бъда конкретен на този етап", каза д-р Могабе. - Разбирате ли, бях загрижен само за спасяването на живота на този човек, а не за извършването на аутопсия, но по груба оценка бих казал, че са нанесени два удара в лявото слепоочие, може би три. Те са причинили най-много щети от самото начало, включително хематом и фрагменти от черепа. Има и доказателства за един или два удара в горната част на черепа, оставяйки вдлъбнатини в черепа.
  
  - Горната част на главата му?
  
  - Черепът е частта от главата, която не е лицето, да.
  
  "Тежки удари? Сякаш някой го е ударил направо?"
  
  "Може би. Но не мога да го преценя. Те биха били недееспособни, но без опасност за живота. Горната част на черепа е твърда и въпреки че черепът беше вдлъбнат и счупен там, както казах, костта не се разцепи.
  
  Ани си взе някои бележки.
  
  "Това обаче не бяха най-сериозните наранявания", добави д-р Могабе.
  
  "ОТНОСНО?"
  
  "Не, най-сериозното нараняване е с един или повече удари в тила, в областта на мозъчния ствол. Виждате ли, в него се намира продълговатият мозък, който е сърцето, кръвоносните съдове и дихателният център на мозъка. Всяко сериозно увреждане на този орган може да бъде фатално.
  
  - И все пак мистър Пейн е още жив.
  
  "Едва ли".
  
  "Има ли възможност за необратимо увреждане на мозъка?"
  
  "Вече има необратими мозъчни увреждания. Ако г-н Пейн се подобри, той може да прекара остатъка от живота си в инвалидна количка, нуждаейки се от денонощни грижи. Единственото хубаво нещо е, че той вероятно няма да разбере този факт.
  
  "Това увреждане на продълговатия мозък ли е? Възможно ли е това да се е случило, когато г-н Пейн падна обратно към стената?"
  
  Доктор Могабе потърка брадичката си. - Отново, не е мое място да върша работата на полицията или патолога, детектив инспектор. Достатъчно е да кажа, че според мен тези рани са нанесени със същия тъп предмет като другите. Правете каквото искате с него. Той се наведе напред. "Казано на обикновен език, този човек получи много тежък побой по главата, инспектор. Най-жестокият. Надявам се и вие като мен да вярвате, че извършителят трябва да бъде подведен под отговорност."
  
  Мамка му, помисли си Ани, докато прибираше бележника си. - Разбира се, докторе - каза тя и се насочи към вратата. - Ще ме държиш в течение, нали?
  
  - Можеш да разчиташ на това.
  
  Ани погледна часовника си. Време е да се върнете в Eastvale и да подготвите ежедневен доклад за детектив Chambers.
  
  След вечеря с Трейси Банкс той се скиташе замаян из центъра на Лийдс, мислейки за новините, които тя му беше съобщила. Въпросът за бременността на Сандра го бе засегнал повече, отколкото можеше да очаква след толкова дълга раздяла, осъзна той, докато стоеше и се взираше през прозореца на Къри в Бригейт, едва забелязвайки прозорците на компютрите, видеокамерите и стерео уредбите . За последен път я беше видял в Лондон миналия ноември, когато търсеше избягалата дъщеря на главния полицай Ридъл, Емили. Погледнато назад, той се чувстваше глупаво от начина, по който подходи към тази среща, изпълнен с увереност, че след като е кандидатствал за работа в Националния отдел за престъпления, която ще му позволи да се върне да живее в Лондон, Сандра ще разбере грешката на поведението му. , изоставете временния Шон и изтичайте обратно в обятията на Банкс. погрешно
  
  Вместо това тя каза на Банкс, че иска развод, защото тя и Шон искаха да се оженят и това катарзисно събитие, помисли си той, изхвърли Сандра от ума му завинаги, заедно с всякакви мисли за преместване в NCS.
  
  Докато Трейси не му каза за бременността.
  
  Банкс не си помисли, не подозираше нито за момент, че искат да се оженят, защото искат да имат бебе. Какво, по дяволите, си мислеше Сандра, че играе? Идеята за полубрат или сестра за Брайън и Трейси, които са с двадесет години по-млади, изглеждаше нереалистична на Банкс. А идеята, че бащата може да е Шон, когото никога не е срещал, изглеждаше още по-абсурдна. Опита се да си представи разговорите им, довели до решението, правенето на любов, майчинското желание, което се възроди в Сандра след толкова много години, и дори най-илюзорните фантазии му прилошаваха. Той не я познаваше, тази жена в началото на 40-те, която искаше дете от мъж, с когото не беше останала и пет минути, и това разстрои и Банкс.
  
  Банкс беше в Бордърс и разглеждаше цветния дисплей с бестселъри и дори не си спомни да влезе в магазина, когато мобилният му телефон иззвъня. Той излезе навън и се гмурна във викторианския квартал, преди да отговори, като се облегна на входа срещу кафенето на Харви Никълс. Беше Стефан.
  
  "Алън, мислех, че ще искаш да знаеш възможно най-скоро, идентифицирахме три тела в мазето. Успех със зъболекарите. Все пак ще направим ДНК тест, ще проверим отново с родителите.
  
  "Това е страхотно", каза Банкс, отдръпвайки се от мрачните си мисли за Сандра и Шон. "И?"
  
  Мелиса Хорокс, Саманта Фостър и Кели Матюс.
  
  "Какво?"
  
  "Казах -"
  
  "Знам. Чух какво каза. Аз просто..." Хората минаваха с покупките си и банките не искаха да бъдат чути. В интерес на истината, той също все още се чувстваше малко идиот, когато говори по мобилния си телефон на публично място, въпреки че от това, което виждаше около себе си, никой друг не се чувстваше така. Той дори веднъж стана свидетел как баща, който седеше в кафене в Хелмторп, извика дъщеря си на детската площадка отсреща, когато беше време да се прибере вкъщи и ругаеше, защото момичето е изключило мобилния си телефон, така че той трябваше да пресече пътя и да я извика вместо това. - Просто съм изненадан, това е всичко.
  
  "Защо? Какво стана?"
  
  "Това е последователност", каза Банкс. - Всичко е грешно. Той понижи глас и се надяваше Стефан все още да го чува. "Работа назад: Кимбърли Майърс, Мелиса Хорокс, Лиан Рей, Саманта Фостър, Кели Матюс. Една от трите трябва да е Leanne Rae. Защо я няма?"
  
  Момиченцето, което държеше ръката на майка си, хвърли любопитен поглед на Банкс, докато минаваха покрай него в аркадата. Банкс изключи мобилния си телефон и се отправи към Милгарт.
  
  Джени Фулър беше изненадана да открие Банкс да й звъни на вратата същата вечер. Беше минало много време, откакто я посещаваше у дома. Срещали се много пъти на кафе или други напитки, дори на обяд или вечеря, но той рядко идвал тук. Джени често се чудеше дали има нещо общо с онзи тромав опит за съблазняване, когато за първи път работиха заедно.
  
  "Влезте", каза тя и Банкс я последва по тесен коридор във всекидневна с висок таван. Беше ремонтирала и пренареждала мебелите от последното му посещение и забеляза, че той се оглежда по полицейски начин, проверявайки ги. Е, скъпата уредба беше същата, а диванът, помисли си тя, усмихвайки се на себе си, беше същият, на който се бе опитала да го съблазни.
  
  Когато се върна от Америка, тя си купи малък телевизор с видеозапис, след като придоби навика да гледа там, но освен тапетите и килимите, нищо не се промени особено. Тя забеляза, че очите му се спряха върху гравюра на Емили Кар над камината - огромна, тъмна, стръмна планина с изглед към селото на преден план. Джени се влюби в работата на Емили Кар, докато беше в аспирантура във Ванкувър, и купи тази щампа, за да я носи със себе си като напомняне за трите години там. В по-голямата си част щастливи години.
  
  - Да пия? тя попита.
  
  - Каквото налееш.
  
  "Знаех, че мога да разчитам на теб. Съжалявам, но нямам LaFroy. Добре ли е червеното вино?"
  
  "Чудесен".
  
  Джени отиде да налее виното и видя Банкс да отива до прозореца. В златната вечерна светлина Зеленото изглеждаше достатъчно спокойно - дълги сенки, тъмнозелени листа, хора, разхождащи кучетата си, деца, хванати за ръце. Може би си спомняше второто си посещение при нея, помисли Джени с тръпки, докато наливаше Côtes du Rhône на Sainsbury.
  
  Дрогиран човек на име Мик Уебстър я държеше като заложница с пистолет и Банкс успя да обезвреди ситуацията. Промените в настроението на детето бяха екстремни и известно време всичко вървеше както обикновено. Джени беше ужасена. От този ден нататък тя не можеше да слуша Тоска, която в този момент свиреше на заден план. След като наля виното, тя се отърси от неприятните спомени, пусна си диска със струнни квартети на Моцарт и занесе чашите на дивана.
  
  "За твое здраве". Дрънкаха чаши. Банкс изглеждаше толкова уморен, колкото Джени никога не го беше виждала. Кожата му беше бледа и дори обикновено острите му и слаби черти сякаш се спускаха над костите му като костюм, увиснал върху фигурата му, а очите му изглеждаха по-дълбоко хлътнали от обикновено, матови, лишени от обичайния си блясък. И все пак, каза си тя, горкият човек вероятно не е имал добър сън, откакто беше поставен начело на оперативната група. Искаше й се да протегне ръка и да докосне лицето му, за да разсее тревогите му, но не посмя да рискува отново да бъде отхвърлена.
  
  "Така? На какво дължа тази чест?" - попита Джени. "Предполагам, че не само моята неустоима компания те е довела тук?"
  
  Банкс се усмихна. Така изглеждаше малко по-добре, помисли си тя. Малко. "Бих искал да кажа, че е така", отговори той, "но бих бил лъжец, ако го направя."
  
  "И не дай Боже да станеш лъжец, Алън Банкс. Толкова благороден човек. Но бихте ли могли да бъдете малко по-малко благородни понякога? Ние, останалите хора, не можем да се спрем от време на време да лъжем, но вие, не, не можете да излъжете дори за да направите комплимент на момиче."
  
  "Джени, просто не можех да стоя настрана. Някаква вътрешна сила ме доведе до твоя дом, принуди ме да те потърся. Просто знаех, че трябва да дойда...
  
  Джени се засмя и му махна с ръка. "Добре добре. Това е достатъчно. "Благородно" е много по-добро". Тя прокара ръка през косата си. "Как е Сандра?"
  
  Сандра е бременна.
  
  Джени поклати глава, сякаш беше ударена. "Тя какво?"
  
  "Тя е бременна. Съжалявам, че го заявих толкова грубо, но не мога да измисля по-добър начин.
  
  "Всичко е наред. Просто съм малко изплашен."
  
  - Ти и аз, и двамата.
  
  "Какво мислиш за това?"
  
  - Звучиш като психолог.
  
  "Аз съм психолог".
  
  "Знам. Но не е нужно да казвате това. Какво чувствам за това? Все още не знам. Честно казано, не е моя работа, нали? Пуснах я да си отиде в нощта, когато поиска развод, за да може да се омъжи за Шон.
  
  "Ето защо..."
  
  "Да. Искат да се оженят, да узаконят детето."
  
  - Говорили ли сте с нея?
  
  "Не. Трейси ми каза. Сандра и аз... добре, почти не говорим вече."
  
  - Това е тъжно, Алън.
  
  "Може би".
  
  "Все още много гняв и горчивина?"
  
  "Колкото и да е странно, не е така. О, знам, че това може да изглежда малко разстроено, но беше шок, това е всичко. Имам предвид, че имаше много гняв, но това беше нещо като откровение, когато тя поиска развод. Освобождението. Тогава разбрах, че всичко е свършило и че трябва просто да продължа живота си."
  
  "И?"
  
  - И го направих в по-голямата си част.
  
  "Но остатъчните чувства понякога ви изненадват? Да пропълзя отзад и да те ударя по тила?"
  
  - Предполагам, че може да се каже така.
  
  "Добре дошъл в човешката раса, Алън. Вече трябва да знаеш, че не спираш да изпитваш чувства към някого само защото сте се разделили."
  
  "Всичко това беше ново за мен. Тя беше единствената жена, с която бях толкова дълго. Единствената, която исках. Сега знам какво е. Естествено, пожелавам им всичко най-добро."
  
  "Мяу. Ето го отново."
  
  Банкс се засмя. "Не. Всъщност искам."
  
  Джени имаше чувството, че той не й казва нещо, но също така знаеше, че той прикрива чувствата си, когато искаше, и тя нямаше да постигне никъде, ако го притискаше. По-добре да се заемем с работата, помисли си тя. И ако иска да каже нещо повече за Сандра, ще го каже навреме. - И ти не дойде при мен за това, нали?
  
  "Не точно. Може би частично. Но наистина искам да говоря с вас по този въпрос.
  
  "Някакви нови разработки?"
  
  "Само един". Банкс й каза за идентификацията на трите тела и как го озадачи.
  
  - Интересно - съгласи се Джени. "Бих очаквал и известна последователност. Навън още ли копаят?"
  
  "О да. Те ще бъдат там известно време.
  
  "Нямаше много място в това малко мазе."
  
  "Точно така, достатъчно за около три", каза Банкс, "но това все още не обяснява защо не са последните три. Както и да е, просто исках да обсъдя някои неща с теб. Спомняте ли си, когато доста рано предположихте, че убиецът може да е имал съучастник?
  
  "Това беше просто далечна възможност. Въпреки прекомерната публичност, която вашите Уестове, Брейди и Хиндли получават, двойка убийци все още е рядка гледка. Предполагам, че имате предвид Луси Пейн?
  
  Банкс отпи глътка вино. "Говорих с нея в болницата. Тя... добре, каза, че не си спомня много за случилото се.
  
  - Нищо чудно - каза Джени. "ретроградна амнезия".
  
  - Това каза д-р Ландсберг. Не че не го вярвам - преживявал съм го и преди - просто е толкова проклето..."
  
  "Удобно?"
  
  "Това е един от начините да го изразя. Джени, просто не можех да преодолея чувството, че тя изчаква времето си, пресмята, някак си изчаква."
  
  "Какво чакаш?"
  
  "Чака накъде ще задуха вятърът, сякаш не може да измисли какво да каже, докато не разбере какво става с Тери. И това би имало смисъл, нали?"
  
  "Да се?"
  
  "Начинът, по който момичетата бяха отвлечени. Момиче, което се прибира само вкъщи, едва ли би спряло и би дало указания на, да речем, шофьор мъж, но може да спре, ако жена й извика.
  
  - А мъжът?
  
  "Седяхте на задната седалка с готов хлороформ? Да изскочите през задната врата и да я завлечете вътре? Не знам подробности. Но това има смисъл, нали?"
  
  "Да, има смисъл. Имате ли други доказателства за нейното съучастие?
  
  "Нито един. Но още е рано. Криминалистите все още претърсват къщата, а момчетата от лабораторията работят върху дрехите, с които е била облечена, когато е била нападната. Дори това може да не доведе до нищо, ако тя каже, че е слязла в мазето, видяла какво е направил съпругът й и е избягала с писъци. Това имам предвид за нейното чакане да види накъде духа вятърът. Ако Терънс Пейн умре, Луси ще се върне у дома свободна. Ако оцелее, паметта му може да бъде непоправимо увредена. Той е много тежко ранен. И дори да се оправи, може да реши да я защити, да украси ролята, която е изиграла.
  
  "Ако тя играеше роля. Тя определено не можеше да разчита, че паметта му ще бъде увредена или че ще умре."
  
  "Това е вярно. Но това можеше да й даде идеалната възможност да скрие собственото си участие, ако имаше такова. Огледахте къщата, нали?"
  
  "Да".
  
  "Какво беше вашето впечатление?"
  
  Джени отпи от виното си и се замисли: списанието "Перфектен декор", малките дрънкулки, натрапчивата чистота. "Предполагам, че имате предвид видеоклипове и книги?" тя каза.
  
  "Отчасти. Изглеждаше, че има нещо доста неприлично, особено в спалнята.
  
  "Значи те се занимават с порнография и перверзен секс. И какво?" Тя повдигна вежди. "Всъщност имам няколко меки порно филма в спалнята си. Нямам нищо против малко ексцентричност от време на време. О, не се изчервявай, Алън. Не се опитвам да те съблазня. Просто отбелязвам, че няколко видеоклипа, показващи тройка и леки S/M по взаимно съгласие, не правят непременно филм убиец.
  
  "Знам го".
  
  "Въпреки че е вярно", продължи Джени, "статистически повечето сексуални убийци се занимават с екстремна порнография, би било фалшива логика да се твърди друго."
  
  "И аз знам това", каза Банкс. "Ами окултната връзка? Мислех си за свещи и тамян в мазето.
  
  "Може би само за атмосферата."
  
  "Но имаше някакъв ритуален елемент."
  
  "Може би".
  
  "Дори се чудех дали може да има нещо общо с четвъртата жертва, Мелиса Хорокс. Тя обичаше сатанинската рок музика. Знаеш ли, Мерилин Менсън и останалите.
  
  "Или може би Пейн просто има прекомерно чувство за ирония в избора си на жертви. Но слушай, Алън, дори Луси наистина да е била пристрастена към перверзия и сатанизъм, това едва ли показва нещо друго, нали?"
  
  "Не искам доказателства в съда. Засега ще взема каквото мога."
  
  Джени се засмя. - Пак ли се хващаш за сламки?
  
  "Може би така. Кен Блекстоун смята, че Пейн също може да е изнасилвачът от Сикрофт.
  
  "Изнасилвачът от Сикрофт?"
  
  "Преди две години, между май и август. Ти беше в Америка. Мъж изнасили шест жени в Сикрофт. Той никога не е бил заловен. Оказва се, че по това време Пейн е живяла там сама. Той срещна Луси през юли същата година и те се преместиха в Хил около началото на септември, когато той започна да преподава в Силвърхил. Изнасилванията спряха."
  
  "Това не е първият път, когато сериен убиец първо става изнасилвач."
  
  "Наистина, не. Във всеки случай те работят върху ДНК.
  
  - Пуши, ако искаш - каза Джени. - Виждам, че започваш да се гърчиш целият.
  
  "И аз? Тогава ще го направя, ако нямаш нищо против."
  
  Джени му донесе пепелник, който държеше в бюфета за случайните гости, които пушеше. Въпреки че самата тя не пушеше, тя не беше толкова фанатична относно забраната за пушене в къщата си, колкото някои от нейните приятели. Всъщност престоят й в Калифорния я накара да мрази никонази дори повече, отколкото пушачите.
  
  "Какво искаш да направя?" тя попита.
  
  - Твоя работа - каза Банкс и се наведе напред. "И начинът, по който го виждам сега, е, че вероятно имаме достатъчно доказателства, за да осъдим Тери Пейн десет пъти, ако оживее. Интересувам се от Луси и времето изтича.
  
  "Какво имаш предвид?"
  
  Банкс дръпна от цигарата си, преди да отговори. "Докато тя стои в болницата, ние сме добре, но след като бъде освободена, можем да я задържим само двадесет и четири часа. О, можем да получим удължаване, може би в екстремен случай като този, до деветдесет и шест часа, но по-добре да имаме нещо солидно, с което да продължим, ако ще го направим, или тя ще си отиде. "
  
  "Все още смятам, че е повече от възможно тя да няма нищо общо с убийствата. Нещо я събуди тази нощ и съпругът й го нямаше, така че тя се огледа из къщата за него, видя светлина в мазето, слезе и видя...
  
  - Но защо не го е забелязала по-рано, Джени? Защо не е била там преди?"
  
  "Тя се страхуваше. Звучи сякаш се страхува от съпруга си. Вижте какво се случи с нея, когато падна.
  
  "Знам го. Но Кимбърли Майърс беше петата жертва, за бога. Пето. Защо на Луси й отне толкова време да разбере? Защо се събуди и отиде да разследва само този път? Тя каза, че никога не е слизала в мазето, че не е смеела. Какво беше толкова специално в този път?"
  
  "Може би не е искала да знае преди. Но не забравяйте, всичко изглежда сякаш Пейн е ескалирала, разпадала се. Предполагам, че той бързо стана изключително неуравновесен. Може би този път дори тя не можеше да отмести поглед.
  
  Джени наблюдаваше как Банкс дръпна замислено от цигарата си и бавно издуха дима. "Ти мислиш така?" - той каза.
  
  "Възможно е, нали? Преди, ако съпругът й се държеше странно, тя можеше да заподозре, че има някакъв ужасен таен порок, и искаше да се преструва, че го няма, както повечето от нас правят с лошите неща.
  
  - Да го скрия под килима?
  
  "Или играйте на щраус. Зарови главата си в пясъка. ДА. Защо не?"
  
  "Значи и двамата сме съгласни, че има много начини да обясним случилото се и че Луси Пейн може да е невинна?"
  
  - Какво целиш с това, Алън?
  
  "Искам да се разровите по-дълбоко в миналото на Луси Пейн. Искам да разбереш всичко, което можеш за нея. Аз искам -"
  
  "Но-"
  
  "Не, остави ме да довърша, Джени. Искам да я опознаеш отвътре, нейното минало, нейното детство, нейното семейство, нейните фантазии, нейните надежди, нейните страхове."
  
  "По-бавно, Алън. Какъв е смисълът на всичко това?"
  
  "Може би ще попаднете на нещо, което е свързано с нея."
  
  - Или й прощава греховете?
  
  Банкс протегна ръце с отворени длани. "Ако сте открили това, чудесно. Не те моля да измисляш нищо. Просто копай."
  
  "Дори и да го направя, може да не измисля нищо полезно."
  
  "Няма значение. Поне опитахме."
  
  "Това не е ли полицейска работа?"
  
  Банкс загаси цигарата си. "Не точно. Имам нужда от оценка, подробен психологически профил на Луси Пейн. Разбира се, ние ще проверим всички потенциални клиенти, на които може да се натъкнете. Не очаквам да играеш детектив."
  
  - Е, благодарен съм за това.
  
  "Помисли за това, Джени. Ако е виновна, значи не е започнала изневиделица да помага на мъжа си да отвлече и убие млади момичета в новогодишната нощ. Трябва да има някаква патология, някакъв фон на психологическо разстройство, някакъв необичаен модел на поведение, нали?"
  
  "Обикновено е така. Но дори и да разбера, че се е напикала в леглото си, че е обичала да пали пожари и е късала крилете на мухите, това пак няма да ви даде нищо, което можете да използвате срещу нея в съда.
  
  "Ще се случи, ако някой пострада при пожар. Това ще се случи, ако разберете за други мистериозни събития в живота й, които можем да разследваме. Това е всичко, което искам, Джени. Че започвате с психопатологията на Луси Пейн и ако откриете нещо, което трябва да проучим допълнително, ни уведомете и ние ще го направим.
  
  - Ами ако не намеря нищо?
  
  "Тогава не отиваме никъде. Но ние сме никъде."
  
  Джени отпи още една глътка вино и се замисли за момент. Алън изглеждаше толкова погълнат от това, че тя се почувства уплашена и не искаше да се откаже само заради това. Но тя беше заинтригувана от молбата му; тя не можеше да отрече, че мистерията на Луси Пейн я интересуваше както професионално, така и като жена. Никога досега не беше имала възможност да изучава отблизо психологията на възможен сериен убиец и Банкс беше права, че ако Луси Пейн е била замесена в действията на съпруга си, тогава тя не се е появила от нищото. Ако Джени се разрови достатъчно дълбоко, имаше шанс да открие нещо в миналото на Луси. След това... Е, Банкс каза, че това е работа на полицията и беше прав и за това.
  
  Тя напълни чашите им с вино. "Ами ако се съглася?" тя попита. "Откъде да започна?"
  
  "Точно тук", каза Банкс, изваждайки бележника си. "Тук има приятел от NatWest, където е работила Луси Пейн. Един от нашите екипи отиде и разговаря с персонала и само един от тях я познава добре. Казвам се Пат Мичъл. След това има Клайв и Хилари Ливерсидж. Родителите на Люси. Те живеят на Хъл Уей.
  
  "Те знаят?"
  
  "Разбира се, че знаят. За кого ни приемате?"
  
  Джени повдигна деликатно оскубана вежда.
  
  "Те знаят".
  
  "Как реагираха?"
  
  "Разочарован, разбира се. Дори зашеметен. Но според полицая, който ги интервюира, те не са били от голяма полза. Те не са били в близък контакт с Луси, откакто се омъжи за Тери.
  
  - Посетиха ли я в болницата?
  
  "Не. Изглежда, че майката е твърде болна, за да пътува, а бащата не желае да се грижи за детето.
  
  "Ами родителите му? Родителите на Тери."
  
  "Доколкото успяхме да разберем", каза Банкс, "майка му е била в психиатрична болница от около петнадесет години."
  
  - Какво й става?
  
  "Шизофрения".
  
  - А бащата?
  
  - Той почина преди две години.
  
  - Заради кое?
  
  "Голям инсулт. Беше месар в Халифакс, имаше криминално досие за дребни сексуални престъпления - събличане, надничане и такива неща. Звучи доста класическо за някой като Тери Пейн, не мислите ли?"
  
  - Ако има такова нещо.
  
  "Чудото е, че Тери успя да стане учител.
  
  Джени се засмя. "О, всеки е позволен в класната стая тези дни. Освен това не е чудо".
  
  "Какво стана?"
  
  "Че успя да остане на работа толкова дълго. И че е женен. Обикновено на серийните сексуални престъпници като Терънс Пейн им е трудно да запазят работа и да поддържат връзка. Нашият човек направи и двете."
  
  "Има ли значение?"
  
  "Интригуващо е. Ако бях помолен да попълня профил преди около месец, щях да кажа, че търсите мъж на двадесет и тридесет години, най-вероятно живеещ сам и работещ на една или повече черни работни места. Просто показва колко грешен може да бъде човек, нали?"
  
  "Ще направиш ли това?"
  
  Джени си играеше с дръжката на чашата си. Моцарт свърши и остана само споменът за музиката. Мина кола и кучето излая на зелено. Имаше време да направи това, което Банкс поиска. Тя трябваше да изнесе лекция в петък сутринта, но вече я беше изнесла сто пъти, така че не трябваше да се подготвя. Тогава тя нямаше нищо до поредица от уроци в понеделник. Това трябва да й даде достатъчно време. "Както казах, интригуващо е. Ще трябва да говоря със самата Луси.
  
  "Може да се уреди. В крайна сметка вие сте нашият официален психолог-консултант."
  
  - Лесно ти е да кажеш, че имаш нужда от мен сега.
  
  "Знаех го от самото начало. Не позволявайте на няколко тесногръди..."
  
  - Добре - каза Джени. "Ти каза каквото каза. Мога да се справя с това да ми се смеят зад гърба ми куп идиоти. Аз съм голямо момиче. Кога мога да говоря с нея?"
  
  "Най-добре е да го направим възможно най-скоро, докато тя все още е само свидетел. Вярвате или не, известно е, че адвокатите на защитата твърдят, че психолози са подмамили заподозрените да свидетелстват срещу себе си. Какво ще кажете за утре сутрин? Във всеки случай трябва да съм в болницата за следващата аутопсия в единадесет.
  
  "Късметлия. ДОБРЕ".
  
  - Ще те закарам, ако искаш.
  
  "Не. Ще отида направо да говоря с родителите си, след като говоря с Луси и нейния приятел. Ще ми трябва моята кола. Ще се срещнем ли там?"
  
  - Значи десет часа?
  
  "Чудесен".
  
  Банкс й каза как да намери стаята на Луси. - И ще уведомя родителите си, че идваш. Банкс й разказа подробностите. "Значи ще го направиш? Какво питам?"
  
  "Не изглежда, че имам голям избор, нали?"
  
  Банкс се изправи, наведе се напред и бързо я целуна по бузата. Въпреки че усещаше миризмата на вино и дим в дъха му, сърцето й подскочи и й се прииска устните му да се задържат още малко, да се бяха доближили малко до нейните. "Хей! Всичко друго подобно, каза тя, "и ще ви обвиня в сексуален тормоз."
  
  OceanofPDF.com
  8
  
  Банкс и Джени минаха покрай полицейската охрана в стаята на Луси Пейн малко след десет часа на следващата сутрин. Този път, както Банкс отбеляза с наслада, нямаше лекар, който да стои над тях. Люси се облегна на възглавниците и чете модно списание. Ламелите на щорите пропускаха част от утринното слънце, осветявайки вазата с лалета на нощното шкафче, създавайки ивици върху лицето на Луси и белите чаршафи. Дългата й лъскава черна коса се спускаше върху възглавницата около болезнено-бледото й лице. Цветът на синините й беше изсветлял от вчера, което означаваше, че се възстановяват, а половината от главата й все още беше увита с бинтове. Здравото й око, обрамчено от дълги мигли, тъмни и искрящи, ги гледаше напрегнато. Банкс не беше сигурен какво вижда в него, но не беше страх. Той представи Джени като д-р Фулър.
  
  Луси вдигна поглед и им даде мимолетно подобие на усмивка. "Някакви новини?" тя попита.
  
  - Не - каза Банкс.
  
  - Той ще умре, нали?
  
  "Какво те кара да мислиш така?"
  
  - Просто имам чувството, че ще умре, това е всичко.
  
  "Това ще има ли разлика, Луси?"
  
  "Какво имаш предвид?"
  
  "Разбирате какво имам предвид. Ако Тери умре, това ще промени ли това, което бихте искали да ни кажете?"
  
  - Как би могло?
  
  "Кажи ми".
  
  Люси направи пауза. Банкс я видя как се намръщи, докато обмисляше какво да каже по-нататък. "Ако ти кажа, знаеш какво се случи. Искам да кажа, ако знаех... нали знаеш... за Тери и онези момичета и всичко останало... какво щеше да стане с мен?"
  
  - Страхувам се, че ще трябва да бъдеш малко по-ясен от това, Луси.
  
  Тя облиза устни. "Наистина не мога да се изразя по-ясно. Не в този момент. Трябва да мисля за себе си. Искам да кажа, ако си спомня нещо, което не ме представя в добра светлина, какво бихте направили?"
  
  - Зависи какво е, Луси.
  
  Луси потъна в тишина.
  
  Джени седна на ръба на леглото и приглади полата си. Банкс й даде зелена светлина да продължи разпита. - Спомняте ли си още нещо за случилото се? тя попита.
  
  - Ти психиатър ли си?
  
  "Аз съм психолог".
  
  Луси погледна Банкс. "Не могат да ме принудят да се тествам, нали?"
  
  - Не - каза Банкс. "Никой не може да ви принуди да се тествате. Д-р Фулър не е тук за това. Тя просто иска да говори с теб. Тя е тук, за да помогне." И чек по пощата, добави Банкс на себе си.
  
  Луси погледна Джени. "Не знам..."
  
  - Нямаш какво да криеш, нали, Люси? - попита Джени.
  
  "Не. Просто се притеснявам да не си помислят нещо за мен."
  
  "Кой ще оправи всичко?"
  
  "Лекари. полиция".
  
  "Защо биха искали да направят това?"
  
  "Не знам. Защото ме мислят за зъл."
  
  - Никой не мисли, че си зла, Луси.
  
  "Чудите се как мога да живея с него, човекът, който направи това, което направи Тери, нали?"
  
  - Как можа да живееш с него? - попита Джени.
  
  "Страхувах се от него. Каза, че ще ме убие, ако го напусна.
  
  "И той те е малтретирал, така ли е?"
  
  "Да".
  
  - Физически?
  
  "Понякога той ме биеше. Където нямаше синини.
  
  - До понеделник сутринта.
  
  Луси докосна превръзките си. "Да".
  
  "Защо този път беше различно, Луси?"
  
  "Не знам. Все още не мога да си спомня."
  
  - Всичко е наред - продължи Джени. "Не съм тук, за да те карам да казваш неща, които не искаш. Просто се отпуснете. Съпругът ви малтретирал ли ви е по други начини?"
  
  "Какво имаш предвид?"
  
  - Емоционално например.
  
  - Искаш да кажеш, че ме унижаваш пред хората?
  
  - Точно това имам предвид.
  
  "Тогава отговорът е да. Например, ако нещо, което съм сготвила, не е било много вкусно или не съм му изгладила добре ризата. Той беше много внимателен към ризите си.
  
  - Какво правеше, ако ризите му не бяха изгладени добре?
  
  "Той ме накара да го правя отново и отново. Веднъж дори ме изгори с ютия."
  
  "Където?"
  
  Луси погледна настрани. "Където няма да се забележи."
  
  - Интересувам се от мазето, Луси. Детектив надзирател Банкс ми каза, че сте казали, че никога не сте ходили там.
  
  "Може би съм бил там веднъж... знаете ли... когато ме нарани."
  
  "Понеделник сутрин?"
  
  "Да".
  
  - Но ти не си спомняш?
  
  "Не".
  
  - Никога ли не си ходил там?
  
  В гласа на Люси имаше странна пронизителна нотка. "Не. Никога. Поне не, откакто току-що се нанесохме."
  
  - Колко време след това ти забрани да ходиш там?
  
  "Не помня. Не за дълго. Когато направи своето обръщане."
  
  "Какви обжалвания?"
  
  "Той ми каза, че го е превърнал в леговище, свое лично пространство."
  
  "Били ли сте някога любопитни?"
  
  "Малко. Освен това той винаги я държеше заключена и носеше ключа със себе си. Каза, че ако някога си помисли, че съм там долу, ще ме пребие на пух и прах.
  
  - И вие му повярвахте?
  
  Тя премести мрачния си поглед към Джени. "О да. Няма да е за първи път."
  
  "Съпругът ви някога споменавал ли ви е порнография?"
  
  "Да. Понякога носеше вкъщи видеоклипове, които казваше, че е взел назаем от Джеф, един от другите учители. Понякога ги гледахме заедно." Тя погледна Банкс. "Сигурно сте ги виждали. Искам да кажа, сигурно си бил в къщата и търсил и всичко това."
  
  Банкс си спомни банкнотите. - Тери имаше видеокамера? - попита я той. "Той сам ли е правил записи?"
  
  "Не, не мисля така", каза тя.
  
  Джени отново подхвана темата. "Какви видеоклипове хареса?" тя попита.
  
  "Хората правят секс. Момичета заедно. Понякога хората са свързани."
  
  "Казахте, че понякога сте гледали видеоклипове заедно. Харесаха ли ви? Какъв ефект имаха върху вас? Накара ли те да ги гледаш?"
  
  Луси се размърда под тънките чаршафи. Формата на тялото й възбуждаше Банкс по начин, по който той не искаше тя да го възбужда. "Всъщност не ги харесах много", каза тя с дрезгав глас на малко момиченце. "Понякога, знаете ли, въпреки че... те... ме възбуждаха." Тя отново се размърда.
  
  "Съпругът ви малтретирал ли ви е сексуално, принуждавал ли ви е да правите неща, които не искате?" - попита Джени.
  
  "Не", каза тя. "Всичко беше наред."
  
  Банкс започна да се чуди дали бракът с Луси е просто част от "нормалната" фасада на Терънс Пейн, нещо, което накара хората да се замислят за истинските му склонности. В крайна сметка проработи със сержанти Боумор и Сингх, които дори не си направиха труда да го разпитат отново. Може би е отишъл някъде другаде, за да задоволи по-перверзните си вкусове - при проститутки например. Струваше си да му се обърне внимание.
  
  "Знаете ли дали е излизал с други жени?" - попита Джени, сякаш прочете мислите на Банкс.
  
  - Той никога не е говорил.
  
  - Но ти го подозираше?
  
  - Мислех, че може да го е направил, да.
  
  "Проститутки?"
  
  "Не знам. Не ми харесваше да мисля за това."
  
  - Случвало ли ви се е да смятате поведението му за странно?
  
  "Какво имаш предвид?"
  
  "Той някога шокирал ли те е, карал ли те е да се чудиш какво е намислил?"
  
  "Не точно. Имаше ужасен нрав... нали знаеш... ако не постигне своето. И понякога, по време на училищните ваканции, не го виждах няколко дни.
  
  - Не знаеше къде е?
  
  "Не".
  
  - И никога не ти е казвал?
  
  "Не".
  
  - Не ти ли беше любопитно?
  
  Тя сякаш се сгуши в леглото. "Любопитството никога не е било добро за теб с Тери. "Любопитството уби котката", каза той, "и ако не млъкнеш, то ще убие и теб." Тя поклати глава. "Не знам какво направих погрешно. Всичко беше добре. Беше просто нормален живот. Докато не срещнах Тери. Тогава всичко започна да се разпада. Как можах да съм такъв глупак? Трябваше да зная."
  
  - Какво знаеш, Люси?
  
  "Какъв човек беше той. Какво чудовище беше той."
  
  "Но ти знаеше. Казахте ми, че ви е биел, унижавал ви е публично и насаме. Знаеше. Опитваш се да ми кажеш, че си мислил, че е нормално? Мислехте ли, че всички живеят така?
  
  "Не разбира се, че не. Но това не го направи чудовището, което мислите, че е." Люси отново отмести поглед.
  
  - Какво има, Люси? - попита Джени.
  
  "Сигурно мислите, че съм толкова слаб човек, че му позволявам да прави всичко това. Ужасен човек. Но не е. Аз съм добър човек. Всички казват така. Бях уплашена. Говори с Маги. Тя разбира."
  
  Банките се намесиха. "Маги Форест? Вашият съсед?"
  
  "Да". Люси погледна в неговата посока. "Тя ми изпрати тези цветя. Говорехме за... знаете ли... за мъже, които малтретират жените си и тя се опита да ме убеди да напусна Тери, но бях твърде уплашен. Може би след известно време щях да събера смелост. Не знам. Вече е твърде късно, нали? Моля те, уморен съм. Не искам да говоря повече. Просто искам да се прибера вкъщи и да продължа живота си."
  
  Банкс се чудеше дали да каже на Луси, че тя няма да се прибира известно време, че къщата й изглежда като археологически обект и ще бъде в ръцете на полицията седмици, може би месеци. Реши да не се притеснява. Тя ще разбере скоро.
  
  "Тогава си тръгваме веднага", каза Джени, докато се изправяше. - Грижи се за себе си, Люси.
  
  - Бихте ли ми помогнали? - попита Люси, когато застанаха на вратата.
  
  "Какво е това?" - попита Банкс.
  
  "Когато се прибера вкъщи, виждам сладка малка кутия за бижута на тоалетната масичка в спалнята. Това е черна лакирана японска кутия за бижута с всякакви красиви ръчно рисувани цветя. Във всеки случай има всичките ми любими неща - обеците, които купих на медения ни месец в Крит, златната верижка сърце, която Тери ми даде, когато се сгодихме . Това са моите неща. Бихте ли ми донесли това, моля? Моята кутия за бижута."
  
  Банкс се опита да сдържи раздразнението си. - Луси - каза той възможно най-спокойно. "Вярваме, че няколко млади момичета са били сексуално нападнати и убити в мазето на къщата ви и всичко, за което можете да мислите, са вашите бижута?"
  
  - Не е вярно - каза Люси с нотка на досада в гласа. "Много съжалявам за случилото се с тези момичета, разбира се, че съжалявам, но вината не е моя. Не виждам защо това трябва да ми попречи да получа кутията си за бижута. Единственото нещо, което някой ми позволи да взема от там, беше чантата и чантата ми и мога да кажа, че някой дори ги претърси първо.
  
  Банкс последва Джени в коридора и те се отправиха към асансьорите. - Успокой се, Алън - каза Джени. "Луси се разединява. Тя не осъзнава емоционалното значение на случилото се."
  
  - Добре - каза Банкс, като погледна часовника на стената. "Просто е дяволски страхотно. Сега трябва да отида и да видя д-р Маккензи да извърши следващата си аутопсия, но ще направя всичко по силите си, за да запомня, че Луси Пейн не е виновна за нищо и че успява да се разграничи от всичко това, благодаря ви.
  
  Джени сложи ръка върху рамото му. "Разбирам защо си разстроен, Алън, но това няма да ти помогне. Не можете да я притискате. Тя няма да бъде притискана. Бъди търпелив."
  
  Асансьорът пристигна и те влязоха. "Да се опитваш да завържеш разговор с тази жена е като да се опитваш да хванеш вода със сито", каза Банкс.
  
  - Тя наистина е странна.
  
  "Това вашето професионално мнение ли е?"
  
  Джени се ухили. "Нека си помисля. Ще говоря с вас, след като говоря с нейния колега и нейните родители. Чао". Слязоха на първия етаж и тя забърза към паркинга. Банкс си пое дълбоко въздух и натисна бутона за надолу.
  
  Рапунцел се справи много по-добре днес, реши Маги, отстъпи назад и разгледа работата си, а върхът на езика й стърчеше между малките й бели зъби. Тя не изглеждаше така, сякаш едно добро дръпване на косата може да отвее главата й от раменете й и не приличаше малко на Клеър Тот.
  
  Клеър не се появи вчера, както обикновено, след училище и Маги се чудеше защо не се е появила. Може би трябваше да се очаква, че тя не се чувства много общителна след случилото се. Може би просто искаше да остане сама, за да разреши чувствата си. Маги реши, че ще говори с психиатъра си д-р Симс за Клеър, за да види дали трябва да се направи нещо. Имаше уговорена среща за утре, на която въпреки събитията от седмицата беше решена да отиде.
  
  Историята на Лорейн Темпъл не се появи в сутрешния вестник, както Маги очакваше, и тя се почувства разочарована, когато прегледа всяка страница и не я намери. Тя предположи, че журналистът има нужда от повече време, за да провери фактите си и да сглоби историята. Все пак те си говориха едва вчера. Може би ще бъде дълга статия за тежкото положение на малтретираните жени за статия във вестник през уикенда.
  
  Тя се наведе над чертожната дъска и се върна към работата си върху скицата на Рапунцел. Трябваше да запали настолната лампа, тъй като утрото беше облачно и задушно.
  
  Няколко минути по-късно телефонът й иззвъня. Маги остави молива си и вдигна телефона.
  
  - Маги?
  
  Тя позна мекия, дрезгав глас. "Луси? Как си?"
  
  "Сега се чувствам много по-добре, наистина."
  
  В първия момент Маги не знаеше какво да каже. Чувстваше се неудобно. Въпреки че изпрати цветя и защити Луси с полицията и с Лорейн Темпъл, тя осъзна, че те не се познават добре и идват от напълно различни светове. "Радвам се да те чуя", каза тя. - Радвам се, че се чувстваш по-добре.
  
  "Просто исках да ти благодаря за цветята", продължи Луси. "Те са прекрасни. Те са от голямо значение. Това беше хубава мисъл."
  
  - Това е най-малкото, което мога да направя.
  
  "Знаеш ли, ти си единственият човек, който се интересуваше от мен. Всички останали ме отписаха."
  
  - Сигурен съм, че не е вярно, Люси.
  
  "О, но е така. Дори моите приятели от работа.
  
  Въпреки че Маги едва успя да се накара да попита, беше просто учтиво. - Как е Тери?
  
  "Дори не ми казват това, но мисля, че е много тежко ранен. Мисля, че ще умре. Мисля, че полицията ще се опита да ме обвини."
  
  "Какво те кара да мислиш така?"
  
  "Не знам".
  
  - Дойдоха ли да говорят с теб?
  
  "Два пъти. Бяха само двама. Единият беше психолог. Тя ми задаваше всякакви въпроси."
  
  "За какво?"
  
  "За това, което Тери ми направи. За сексуалния ни живот. Чувствах се като такъв глупак. Маги, просто се чувствам толкова уплашен и сам."
  
  "Слушай, Луси, ако мога да бъда полезен..."
  
  "Благодаря ти".
  
  - Имате ли адвокат?
  
  "Не. Дори не познавам такъв."
  
  "Слушай, Люси. Ако полицията започне да ви тормози отново, не им казвайте нищо. Знам как могат да изопачат думите ти, да направят нещо от нищото. Ще ми позволиш ли поне да се опитам да ти намеря някой? Един от приятелите на Рут и Чарлз е адвокат в града. Джулия Форд. Излизах с нея и изглежда достатъчно мила. Тя ще знае какво да прави.
  
  - Но аз нямам толкова пари, Маги.
  
  "Не се безпокойте. Ще се разберем някак. Ще ми позволиш ли да й се обадя вместо теб?"
  
  "Предполагам. Искам да кажа, ако смятате, че е за добро."
  
  "Да. Ще й се обадя веднага и ще я помоля да влезе и да говорим с вас, става ли?
  
  "Глоба".
  
  - Сигурен ли си, че не мога да направя нищо повече за теб?
  
  Маги чу сподавен смях по линията. "Може би се помолете за мен. Не познавам Маги. Не знам какво ще ми правят. В този момент просто ми се иска да знам, че някой е на моя страна.
  
  - Разчитай на това, Люси, така е.
  
  "Благодаря ти. Уморен съм. Трябва да тръгвам сега".
  
  И Люси затвори.
  
  Присъствайки на аутопсията на д-р Макензи на тъжна купчина кости и разлагаща се плът, която някога е била младо и жизнено момиче с надежди, мечти и тайни, Банкс се почувства двайсет години по-възрастен, но не и по-мъдър. Първият на печката беше най-свежият, защото д-р Макензи каза, че може да му каже повече, което Банкс изглежда разбираше. Д-р Макензи обаче прецени, че тялото е било частично заровено под тънък слой пръст в мазето на Пейн за около три седмици, така че кожата, косата и ноктите са били разхлабени и лесни за отстраняване. Насекомите свършиха работата си и по-голямата част от плътта беше изчезнала. Там, където остана кожата, тя се беше спукала на места, разкривайки лъскавите мускули и мазнини отдолу. Не твърде дебела, защото беше Мелиса Хорокс, тежаща малко под седем стоуна, чиято тениска имаше символи за прогонване на злите духове.
  
  Банкс си тръгна, преди д-р Макензи да приключи, не защото беше твърде ужасно за него, а защото аутопсията трябваше да продължи още известно време и той трябваше да се занимава с други неща. Д-р Макензи каза, че ще минат повече от ден или два, преди да започне доклада си, тъй като другите две тела са в още по-лошо състояние на разлагане. Някой от екипа трябваше да присъства на аутопсията, но това беше работа, която Банкс с удоволствие възложи.
  
  След гледките, звуците и миризмите от аутопсията на Макензи тихият кабинет на директора на общообразователното училище в Силвърхил бе истинско облекчение. В безметежната и неописуема стая нямаше нищо, което да показва, че тя има нещо общо с образованието или нещо друго, в този смисъл; беше почти същият като всеки анонимен офис във всяка анонимна сграда и дори не миришеше много, освен лекия дъх на лак за мебели с аромат на лимон. Главата се казваше Джон Найт: в началото на четирийсетте, оплешивяващ, прегърбен, с пърхот по яката на сакото.
  
  След като научи няколко общи подробности за работата на Пейн, Банкс попита Найт дали има проблеми с Пейн.
  
  "Имаше няколко оплаквания, след като го споменахте", призна Найт.
  
  Банкс повдигна вежди. - От студенти?
  
  Найт се изчерви. - Господи, не. Нищо подобно. Имате ли представа какво се случва при най-малкия намек за нещо подобно в наши дни?"
  
  - Не - каза Банкс. "Когато бях в училище, учителите ни замерваха с почти всичко, до което стигнаха. Някои от тях също го харесаха.
  
  "Е, тези дни отминаха, слава на Господа."
  
  - Или законът.
  
  - Не си вярващ?
  
  "Работата ми го затруднява."
  
  - Да, разбирам това. Найт погледна към прозореца. "Аз също понякога. Това е едно от най-големите изпитания на вярата, не мислите ли?"
  
  "И така, какви проблеми имахте с Терънс Пейн?"
  
  Рицарят се върна от дълго пътуване и въздъхна. "О, добре, малки неща. Нищо важно сами по себе си, но всички се добавят."
  
  "Например?"
  
  "Късен. Твърде много почивни дни без основателна причина. Учителите могат да получат пищни ваканции, началник, но се очаква да бъдат тук по време на срока, освен ако, разбира се, не се разболеят от някаква сериозна болест.
  
  "Ясно е. Нещо друго?"
  
  "Просто обща небрежност. Изпитите не са отбелязани навреме. Проекти, оставени без надзор. Тери има малко нрав и може да стане доста сприхав, ако му се обадите по някаква причина.
  
  "Колко време продължава това?"
  
  "Според ръководителя на научния отдел само от нова година."
  
  - А преди това?
  
  "Изобщо няма проблем. Терънс Пейн е добър учител, който си знае работата и изглежда е популярен сред учениците. Никой от нас не може да повярва какво се случи. Ние сме зашеметени. Просто напълно зашеметен."
  
  - Познаваш ли жена му?
  
  "Не я познавам. Срещнах я веднъж на коледно парти на персонала. Очарователна жена. Може би малко подценено, но въпреки това очарователно.
  
  "Тери има ли колега тук на име Джеф?"
  
  "Да. Джефри Брихаус. Той е учител по химия. И двамата изглеждаха доста близки приятели. От време на време излизаха заедно да изпият по едно-две буркана.
  
  - Какво можете да ми кажете за него?
  
  "Джеф е с нас от шест години. Солиден човек. Изобщо няма проблем."
  
  "Мога ли да говоря с него?"
  
  "Със сигурност". Найт погледна часовника си. "Сега той трябва да е в лабораторията по химия и да се готви за следващия час. Следвай ме".
  
  Излязоха на улицата. Денят ставаше все по-зноен, докато облаците се сгъстяваха, заплашвайки дъжд. Нищо ново. С изключение на последните няколко дни, от началото на април почти всеки ден вали с прекъсвания.
  
  Общообразователното училище Силвърхил беше едно от малкото готически предвоенни училища от червени тухли, които все още не бяха пясъкоструйни и превърнати в офиси или луксозни апартаменти. Групи тийнейджъри се излежаваха на павираната площадка. Всички те изглеждаха депресирани, помисли си Банкс, а около мястото висеше було от униние, страх и объркване, осезаемо като грахова супа. Банкс отбеляза, че групите не са смесени; момичетата стояха на собствени малки групи, сякаш сгушени едно за друго за удобство и безопасност, гледаха надолу и тътреха обувките си по тротоара, докато Банкс и Найт минаваха. Момчетата бяха малко по-оживени; поне някои от тях говореха и имаше някои от обичайните игриви тласъци. Но като цяло ефектът беше ужасен.
  
  "Така е, откакто чухме", каза Найт, сякаш прочете мислите на Банкс. "Хората не осъзнават колко широкообхватни и дългосрочни ще бъдат последиците около това място. Някои ученици може никога да не се възстановят от това. Това ще съсипе живота им. Не само че загубихме скъп ученик, но и че някой, на когото имаме доверие, изглежда е отговорен за някои отвратителни дела, ако не говоря необмислено."
  
  "Ти не си такъв", каза Банкс. "И "Отвратително" - изглежда просто повърхностно. Но не казвайте на вестниците за това."
  
  "Устата ми е запечатана. Знаеш, че са били тук и преди."
  
  - Не ме учудва.
  
  "Не им казах нищо. Нямаше какво да се каже, наистина. Идваме. Баскомб Билдинг".
  
  Сградата Bascombe беше модерно допълнение от бетон и стъкло към основната училищна сграда. На стената близо до вратата имаше табела, която гласеше: "Тази сграда е посветена на паметта на Франк Едуард Баскомб, 1898-1971 г."
  
  - Кой беше той? - попита Банкс, когато влязоха през вратата.
  
  "Тук имаше учител по време на войната", обясни Найт. "Преподавател по английски език. Тогава тя е била част от основната сграда, но през октомври 1944 г. в нея прониква безстопанствен бръмбар. Франк Баскомб беше герой. Той спаси дванадесет деца и още един учител. По време на атаката са убити двама студенти. Само от тук." Той отвори вратата на химическата лаборатория, където млад мъж седеше на учителския чин пред купчина бележки. Той погледна нагоре. "Джеф. Детектив надзирател Банкс иска да ви види. После си тръгна, затваряйки вратата след себе си.
  
  Банкс не беше влизал в училищната лаборатория по химия от трийсет или повече години и въпреки че оборудването беше много по-модерно, отколкото го помнеше от ученическите си години, много неща бяха същите: високи лабораторни маси, горелки на Бунзен, епруветки, пипети , и чаши; стъклен шкаф на стената, пълен със запушени бутилки със сярна киселина, калий, натриев фосфат и други подобни. Какви спомени. Дори миришеше по същия начин: леко остро, леко гнило.
  
  Банкс си спомни първия комплект по химия, който родителите му му бяха подарили за Коледа, когато беше на тринадесет години, спомни си фината стипца на прах, синия витриол и ярколилавите кристали на калиев перманганат. Обичаше да ги смесва и да види какво ще излезе, независимо от инструкциите или предпазните мерки. Един ден той нагряваше някаква странна смес на свещ на кухненската маса, когато шишенцето се спука, правейки бъркотия навсякъде. Майка му се ядоса.
  
  Бригхаус, облечен в светло сако и сиви фланелени панталони, а не в лабораторна престилка, пристъпи напред и се ръкува. Беше човек със свежо лице, горе-долу на възрастта на Пейн, със светлосини очи, руса коса и кожа с цвят на омар, сякаш можеше да намери малко слънце и беше престоял твърде дълго на него. Ръкостискането му беше здраво, сухо и кратко. Забеляза Банкс да оглежда лабораторията.
  
  - Навява спомени, нали? попита той.
  
  "Някои".
  
  "Добре, надявам се?"
  
  Банкс кимна. Той харесваше химията, но неговият учител, "Тич" Баркър, беше един от най-лошите и брутални копелета в училище. При побоите си той използва гумените свързващи жици на горелките на Бунзен. Веднъж той държеше ръката на Банкс над горелката и се престори, че ще я запали, но се отдръпна в последния момент. Банкс видя садистичния блясък в очите му, усилието, което му трябваше да не запали клечката. Банкс не го задоволи с молба за милост или външен израз на страх, но вътрешно трепереше.
  
  "Както и да е, днес е натрий", каза Бригаус.
  
  "Съжалявам?"
  
  "Натрий. Начинът, по който е нестабилен във въздуха. Винаги добре приет. На днешните деца им липсва концентрация, така че трябва да им дадете пиротехника, за да поддържате интереса им. За щастие в химията има много възможности за това."
  
  "О".
  
  "Седни." Той посочи високото столче до близката пейка. Банкс се настани пред стелаж с епруветки и Бунзенова горелка. Брайхаус седна отсреща.
  
  "Не съм сигурен, че мога да ви помогна", започна Бригаус. "Разбира се, че познавам Тери. Ние сме колеги и до известна степен добри приятели. Но не мога да кажа, че го познавам добре. Той е много личен човек в много отношения.
  
  "От само себе си се разбира", каза Банкс. - Вижте какво направи насаме.
  
  Бригаус примигна. "Ъъъ... съвсем."
  
  "Г-н Бригаус..."
  
  "Джеф. Моля те. Наричай ме Джеф."
  
  "Точно така, Джеф", каза Банкс, който винаги предпочиташе името, тъй като му даваше странна власт над заподозрян, каквато Джеф Бригаус със сигурност имаше в очите му. "От колко време познавате г-н Пейн?"
  
  "Откакто дойде тук за първи път преди почти две години."
  
  "Преди това той преподаваше в Сикрофт. Правилно е?"
  
  "Да. Така мисля".
  
  - Значи не сте го познавали?
  
  "Не. Слушай, ако нямаш нищо против да попитам между другото, как е той?"
  
  "Още е в реанимация, но се държи.
  
  "Глоба. Искам да кажа... о, по дяволите, това е толкова трудно. Още не мога да повярвам. какво да кажа В края на краищата този човек ми е приятел, без значение... Бригаус вдигна юмрук към устата си и захапа кокалчето му. Сякаш внезапно беше близо до сълзи.
  
  - Независимо какво е направил?
  
  "Щях да кажа това, но... просто съм объркан. Съжалявам".
  
  "Отнема време. Разбирам. Но междувременно трябва да разбера всичко, което мога за Терънс Пейн. Какви неща сте правили заедно?"
  
  "Предимно ходех по кръчми. Никога не сме пили много. Поне аз не го направих."
  
  "Пейн пие ли много?"
  
  - Доскоро не.
  
  - Казахте ли му нещо?
  
  "Няколко пъти. Знаете кога беше в колата си.
  
  "Какво направи?"
  
  "Опитах се да му взема ключовете."
  
  "Какво стана?"
  
  "Той се ядоса. Веднъж дори ме удари.
  
  - Терънс Пейн те удари?
  
  "Да. Но той беше ядосан. Той има нрав, когато е ядосан.
  
  "Той даде ли ви някаква причина защо е пил толкова много?"
  
  "Не".
  
  "Той не е говорил за някакви лични проблеми, които може да има?"
  
  "Не".
  
  "Знаете ли за някакви проблеми освен пиенето?"
  
  "Той малко пренебрегна работата си."
  
  Найт каза същото. Подобно на пиенето, това вероятно беше по-скоро симптом, отколкото самият проблем. Джени Фулър можеше да е в състояние да потвърди това, но Банкс смяташе, че има смисъл, че човекът, който прави, който се чувства принуден да прави това, което прави Пейн, се нуждае от някакъв вид забрава. Изглеждаше сякаш искаше да го хванат, искаше всичко да свърши. Отвличането на Кимбърли Майърс, когато той знаеше, че вече е в системата заради регистрационния номер на колата му, беше безразсъден ход. Ако не бяха главните инспектори Боумор и Сингх, той можеше да привлече вниманието на Банкс по-рано. Дори ако нищо не излезе от второто интервю, името му щеше да изскочи от ХОЛМС веднага щом Карол Хаусман въведе новите данни, че Кимбърли Майърс е била студентка в Силвърхил, където е преподавал Пейн, и че той е посочен като собственик на автомобил, чиято регистрационна табела завършваше на KWT въпреки фалшивите регистрационни номера на NGV.
  
  - Говорил ли е някога за Кимбърли Майърс? - попита Банкс.
  
  "Не. никога".
  
  - Говорил ли е някога за млади момичета?
  
  "Той говореше за момичета, не особено за млади."
  
  "Как говореше за жените? С любов? С отвращение? С похот? С гняв?"
  
  Бригаус се замисли за момент. "Като се замислиш", каза той, "винаги съм смятал, че Тери звучи малко властно, когато говори за жените."
  
  "Как така?"
  
  "Ами, той щеше да забележи момиче, което харесва, в, да речем, кръчма, и да говори за това, знаете ли, как би искал да я чука, да я върже за леглото и да й прецака мозъка. Нещо такова. Аз... искам да кажа, че не съм скромник, но понякога беше малко прекалено."
  
  "Но това е просто мъжка грубост, нали?"
  
  Бригаус повдигна вежда. "Наистина ли? Не знам. Честно казано, не знам какво означава това. Просто казвам, че той звучеше грубо и властно, когато говореше за жени.
  
  "Говорейки за мъжката грубост, дали някога на Тери някакви видеоклипове?"
  
  Бригаус погледна настрани. "Какво имаш предвид? Какъв вид видео?
  
  "Порнографски видеоклипове".
  
  Човек с червено лице като Бригаус не можеше да се изчерви, но за момент Банкс почти можеше да се закълне, че се е изчервил.
  
  "Просто меки неща. Нищо под плота. Нищо, което не можете да наемете от магазина на ъгъла. Дадох му и други видеоклипове. Военни филми, ужаси, научна фантастика. Тери е киноман."
  
  "Няма домашно направени видеоклипове?"
  
  "Разбира се, че не. За кого ме приемаш?"
  
  - Съдебните заседатели все още не са по този случай, Джеф. Тери има ли видеокамера?"
  
  - Доколкото знам, не.
  
  - А вие знаете ли?
  
  "Не. Мога да контролирам грубо основната камера за насочване и снимане."
  
  - Ходихте ли често в дома му?
  
  "От време на време".
  
  - Слизал ли си някога в мазето?
  
  "Не. Защо?"
  
  "Сигурен ли си в това, Джеф?"
  
  "По дяволите, да. Можеш ли наистина да мислиш...?"
  
  "Наистина осъзнаваш, че правим пълна съдебномедицинска експертиза на мазето на семейство Пейн, нали?"
  
  "И какво?"
  
  "Така че първото правило на огледа на местопрестъплението е, че всеки, който е бил там, оставя нещо и взема нещо. Ако си бил там, ще разберем, това е всичко. Не бих искал да изглеждаш виновен само защото не си ми казал, че си бил там на някаква невинна мисия, като например да гледате порно филм заедно."
  
  - Никога не съм ходил там.
  
  "Глоба. Стига да знаеш. Вие двамата свързвали ли сте някога жени?"
  
  Погледът на Бригаус се отмести към горелката на Бунзен и той си поигра със стойката за епруветки пред себе си.
  
  "Г-н Бригаус? Джеф? Може да е важно."
  
  - Не виждам как.
  
  "Нека аз бъда съдия за това. И ако се притеснявате от раздялата с партньора си, не трябва да се притеснявате. Вашият партньор е в болница, в кома. Съпругата му е в същата болница с няколко порезни рани и натъртвания, които й е нанесъл. И намерихме тялото на Кимбърли Майерс в мазето му. Помниш ли Кимбърли? Сигурно си я научил, нали? Току-що направих аутопсия на една от предишните му жертви и все още се чувствам малко извън себе си. Не е нужно да знаеш повече и повярвай ми, не искаш."
  
  Бригаус си пое дълбоко въздух. Част от яркочервената боя сякаш се отцеди от бузите и челото му. "Е, добре, да, направихме го. Един ден".
  
  "Кажи ми какво стана."
  
  "Нищо. Ти знаеш..."
  
  "Не, не знам. Кажи ми".
  
  "Чуй това..."
  
  "Не ме интересува колко е неудобно. Искам да знам как се справи с тази жена, с която си се свързал. Продължи. Мислете за това като да се доверите на лекаря си за доза пляскане.
  
  Бригхаус преглътна и продължи. "Беше на конференция в Блекпул. През април, преди малко повече от година.
  
  - Преди да се ожени?
  
  "Да. Той се срещна с Люси, но тогава те все още не бяха женени. Не преди май."
  
  "Продължи".
  
  "Няма много за разказване. Имаше един невероятен млад учител от Абърдийн и една вечер, знаете ли, всички изпихме по няколко питиета в бара и започнахме да флиртуваме и прочие. Във всеки случай, след няколко джина, тя ми се стори достатъчно весела, така че се качихме горе.
  
  - Вие тримата?
  
  "Да. Тери и аз живеехме в една стая. Искам да кажа, че бих стоял настрана, ако това беше неговата сметка, но тя ясно даде да се разбере, че няма нищо против. Беше нейна идея. Тя каза, че винаги е обичала тройките.
  
  "А ти?"
  
  - Да, това беше моя фантазия.
  
  "Какво стана?"
  
  "Какво мислиш? Правихме секс."
  
  - Хареса ли й?
  
  "Е, както казах, първоначално това беше предимно нейна идея. Беше малко пияна. Всички бяхме. Тя нямаше нищо против. Всъщност тя беше влюбена. Едва по-късно..."
  
  - Какво се случи едва по-късно?
  
  - Вижте, знаете какво е.
  
  - Не, не знам какво е.
  
  "Е, Тери, той предложи гръцки сандвич. Не знам дали можеш..."
  
  "Знам какво е гръцки сандвич. Продължи".
  
  - Но тя не го хареса.
  
  "Какво стана?"
  
  - Тери може да бъде много убедителен.
  
  "Как? Насилие?"
  
  "Не. Той просто не се предава. Той продължава да се връща към това, което иска и в крайна сметка това просто отслабва съпротивата на хората.
  
  "И така, изядохте ли гръцкия си сандвич?"
  
  Бригхаус погледна надолу и потърка върховете на пръстите си по грубата, издраскана лабораторна маса. "Да".
  
  - И тя се съгласи?
  
  "Нещо такова. Имам предвид да. Никой не я е карал насила. Не физически. Изпихме още няколко питиета и Тери се нахвърли върху нея, разбирате ли, само с думи колко страхотно би било това, така че накрая..."
  
  "Какво стана след това?"
  
  "Наистина нищо. Искам да кажа, че тя не вдигна шум. Но това развали настроението. Тя плака малко, изглеждаше депресирана, знаете ли, сякаш се чувстваше предадена, използвана. И можех да кажа, че не й хареса много, когато се случи.
  
  - Но ти не спря?
  
  "Не".
  
  "Тя изкрещя ли или те помоли да спреш?"
  
  "Не. Искам да кажа, тя издаваше звуци, но... е, тя беше истинска крещяща от самото начало. Дори се притесних хората от съседната къща да ни кажат да не вдигаме шум.
  
  "Какво стана след това?"
  
  " Тя се върна в стаята си. Пихме още, след което припаднах. Предполагам, че Тери е направил същото.
  
  Банкс направи пауза и направи бележка в бележника си. - Не знам дали осъзнаваш това, Джеф, но това, което току-що ми каза, е съучастие в изнасилване.
  
  "Никой не я е изнасилил! Казах ти. Тя се съгласи достатъчно."
  
  "Не мисля, че изглежда така. Двама мъже. Тя е една. Какъв избор е имала? Тя даде да се разбере, че не иска да прави това, което Терънс Пейн поиска, но той продължи и все пак го направи.
  
  "Той я доведе до своя начин на мислене."
  
  "Глупости, Джеф. Той сломи нейната съпротива и решителност. Ти сам го каза. И също така съм готов да се обзаложа, че се е притеснявала какво може да се случи, ако не се съгласи с него."
  
  Никой не я е заплашвал с насилие.
  
  "Може би не толкова многословен."
  
  "Вижте, може би нещата са отишли твърде далеч..."
  
  "Извън контрол?"
  
  "Може би малко".
  
  Банкс въздъхна. Колко пъти беше чувал това оправдание за мъжкото насилие над жени. Същото казаха и нападателите на Ани Кабът. Беше отвратен от Джефри Бригаус, но не можеше да направи много. Инцидентът се е случил преди повече от година, жената не е подала жалба, доколкото му е известно, и Терънс Пейн така или иначе се бори за живота си в болницата. Въпреки това беше нещо, което си струваше да се запише за бъдещи справки.
  
  - Съжалявам - каза Бригаус. "Но трябва да разбереш. Тя никога не ни е казвала да спрем.
  
  "Не изглежда, че е имала голям шанс да го направи, притисната между двама високи момчета като теб и Тери."
  
  - Е, всичко останало й хареса.
  
  Продължавай, каза си Банкс, преди да го удариш. "Имало ли е други подобни инциденти?"
  
  "Не. Това беше единственият път. Вярвате или не, началник, почувствах се малко засрамен след тази нощ, въпреки че не бях направил нищо лошо и щеше да ми е неудобно да попадна отново в тази ситуация с Тери. Той беше твърде голям за мен. Така че просто избегнах тази възможност.
  
  - Значи Пейн е верен на жена си оттогава?
  
  "Не казах това".
  
  "Какво имаш предвид?"
  
  "Само че ние двамата вече не взимахме момичета заедно. Понякога той ми разказваше, нали знаете, за събирането на проститутки и други неща.
  
  - Какво направи с тях?
  
  "Какво мислиш?"
  
  - Той не навлезе ли в подробности?
  
  "Не".
  
  "Говорил ли е някога за жена си по сексуален начин?"
  
  "Не. Никога. Той беше много притежателен към нея и много предпазлив. Той почти не я споменаваше, когато бяхме заедно. Сякаш беше част от съвсем различен живот. Тери има чудесна способност да разделя нещата."
  
  "Така изглежда. Предлагал ли е някога да отвлече млади момичета?
  
  "Сериозно ли вярваш, че бих имал нещо общо с подобни неща?"
  
  "Не знам, Джеф. Ти ми кажи. Говорил ти е да ги вържеш и да им прецакаш мозъците и със сигурност е изнасилил онази учителка в Блекпул, независимо колко е била готова да прави два редовни секса с теб преди това. Честно казано, не знам какво да мисля за твоята роля във всичко това, Джеф."
  
  Бригхаус пребледня напълно и потрепери целият. "Но не можете да мислите, че аз...? Имам предвид..."
  
  "Защо не? Няма причина да не можете да участвате в това с него. По-удобно е, ако сте двама. По-лесно е да отвлечете жертвите си. Има ли хлороформ в лабораторията?
  
  "Хлороформ? ДА. Защо?"
  
  "Заключен, нали?"
  
  "Със сигурност".
  
  - Кой има ключа?
  
  "Да. Тери. Кийт Милър, ръководител на отдел, г-н Найт. Не знам кой друг. Може би гледачът и чистачите, доколкото знам.
  
  "Чи мислите, че можем да намерим отпечатъци върху бутилката?"
  
  "Не знам. Със сигурност не мога да си спомня последния път, когато използвах това вещество.
  
  "Какво прави миналия уикенд?"
  
  "Малко. Стоях вкъщи. Спомена няколко проекта. Ходих да пазарувам в града."
  
  "Имаш ли си приятелка в момента, Джеф?"
  
  "Не".
  
  "Видяхте ли някой друг през уикенда?"
  
  "Само съседи - знаете, хора от други апартаменти, в коридора, по стълбите. О, и отидох на кино в събота вечер.
  
  - Сам ли?
  
  "Да".
  
  "Какво отиде да видиш?"
  
  "Новият Джеймс Бонд в центъра на града. И тогава отскочих в местен ресторант.
  
  - Някой видя ли те?
  
  "Няколко редовни посетители, да. Играхме дартс."
  
  "Колко закъсняхте там?"
  
  "Края на работното време".
  
  Банкс се почеса по бузата. "Не знам, Джеф. Не е толкова голямо алиби, когато го погледнете, нали?
  
  - Не знаех, че ще ми трябва.
  
  Вратата на лабораторията се отвори и двама момчета пъхнаха глави вътре. Джеф Бригаус изглеждаше облекчен. Погледна часовника си, после Банкс и леко се усмихна. - Страхувам се, че е време за час.
  
  Банкс се изправи. "Всичко е наред, Джеф. Не бих искал да се намесвам в образованието на младите хора."
  
  Бригаус подкани момчетата да влязат и други ги последваха, тълпяйки се около столовете до пейките. Той изпрати Банкс до вратата.
  
  "Бих искал да дойдете в Милгарт и да направите изявление", каза Банкс, преди да си тръгне.
  
  "Изявление? аз? Но защо?"
  
  "Просто формалност. Кажете на детектива точно това, което току-що ми казахте. Освен това трябва да знаем точно къде сте били и какво сте правили по времето, когато тези пет момичета бяха отвлечени. Подробности, свидетели, всичко останало. Ще ни трябва и сканиране на пръстови отпечатъци и ДНК проба. Няма да е болезнено като миенето на зъбите. Тази вечер след училище е добре. Кажете пет часа? Отидете до рецепцията и поискайте PC Eunice. Той ще ви чака." Банкс му даде визитна картичка и записа името на пищен, макар и доста осъдителен млад полицай, когото веднага избра да получи официалното заявление на Бригаус. PC Юнис беше активен в местния методистки параклис и леко консервативен в морално отношение. "Наздраве", каза Банкс, оставяйки зашеметения и притеснен Джеф Бригаус да разкаже на класа си за ползите от нестабилния натрий.
  
  OceanofPDF.com
  9
  
  Пат Мичъл си взе почивка, когато Джени се появи в банката и отидоха в кафене в мола отсреща, където отпиха доста слаб чай с мляко, докато разговаряха. Пат беше жизнена брюнетка с влажни кафяви очи и голям годежен пръстен. Всичко, което успя да направи в началото, беше да поклати глава и да повтори: "Все още не мога да повярвам. Просто не мога да повярвам, че това се случва."
  
  На Джени не й беше чуждо отричането нито като психолог, нито като жена, така че издаде съчувствени звуци и даде време на Пат да се възстанови. От време на време някой на друга маса им хвърляше озадачен поглед, сякаш той или тя ги разпознаваше, но не можеше да си спомни кои са, но в по-голямата си част кафенето беше празно и те можеха да си говорят тихо.
  
  - Колко добре познаваш Люси? - попита Джени, когато Пат спря да плаче.
  
  "Ние сме доста близки. Искам да кажа, познавам я от около четири години, откакто започна работа тук в банката. Тогава тя имаше малък апартамент, недалеч от Тонг Роуд. Горе-долу на една възраст сме. Как е тя? Видяхте ли я?" Докато говореше, големите кафяви очи на Пат продължаваха да блестят на ръба на сълзите.
  
  - Видях я тази сутрин - отвърна Джени. "Тя се справя добре. Той се възстановява добре." Във всеки случай физически. "Каква беше тя, когато се срещнахте за първи път?"
  
  Пат се усмихна при спомена. "Тя беше смешна, смешна. Тя обичаше да се забавлява."
  
  "Какво имаш предвид?"
  
  "Ти знаеш. Тя просто искаше да се забавлява, да си прекара добре."
  
  "Каква беше нейната представа за добро прекарване?"
  
  "Мотаене, ходене по кръчми, купони, танци, излизане с момчета."
  
  "Просто чатя с тях?"
  
  "Луси беше... добре, тогава тя беше просто забавна, когато ставаше дума за момчета. Искам да кажа, повечето от тях изглежда я отегчаваха. Тя се среща с тях няколко пъти и след това ги заряза.
  
  "Защо мислиш, че беше така?"
  
  Пат разбърка сивкавия чай в чашата си и надникна в него, сякаш търсеше щастието си в листата. "Не знам. Сякаш чакаше някого.
  
  "Господин правилен"?
  
  Пат се засмя. "Нещо такова." Джени остана с впечатлението, че смехът й щеше да е много по-охотлив и чест, ако не бяха обстоятелствата.
  
  "Тя казвала ли ти е каква е била представата й за г-н Правилният?"
  
  "Не. Просто нито едно от момчетата тук не изглеждаше да я задоволява по никакъв начин. Тя мислеше, че всички те са глупави и имат само футбол и секс в съзнанието си. В този ред".
  
  Джени срещна много от тези момчета. "Какво искаше тя? Богаташ? Вълнуващ човек? Опасен човек?
  
  "Парите всъщност не я интересуваха. опасно? Не знам. Може би. Обичаше да живее на ръба. Тогава напр. Тя може да бъде напълно извън контрол.
  
  Джени си взе някои бележки. "Как? как?"
  
  "Всъщност нищо особено. Не трябваше да говоря."
  
  "Продължи. Кажи ми".
  
  Пат понижи гласа си. - Слушай, ти си психиатър, нали?
  
  "Психолог".
  
  "Няма значение. Това означава ли, че ако ви кажа нещо, нещата няма да стигнат по-далеч от това? Това ще си остане между нас и никой няма да може да те принуди да посочиш източника си? Искам да кажа, че не бих искал Луси да си помисли, че съм говорил извън реда.
  
  Докато Джени можеше да има силна защита, че не трябва да предава случаите на пациентите си без съдебна заповед, в този случай тя работеше за полицията и не можеше да обещае поверителност. От друга страна, тя трябваше да чуе историята на Пат и Луси вероятно никога нямаше да разбере за нея. Без да прибягва до откровени лъжи, тя каза: "Ще дам всичко от себе си. Обещавам".
  
  Пат прехапа долната си устна и се замисли за момент, след това се наведе напред и стисна чашата си с две ръце. - Е, един ден тя искаше да отиде в един от онези клубове в Чапълтаун.
  
  "Клубове от Западна Индия?"
  
  "Да. Искам да кажа, че повечето красиви бели момичета не биха се доближили до места като това, но Луси реши, че ще бъде вълнуващо.
  
  "Тя напусна?"
  
  "Да, тя отиде с Жасмин, момиче от Ямайка от филиала на Boar Lane. Разбира се, нищо не се случи. Въпреки че мисля, че може да е опитвала някакви наркотици.
  
  "Защо? Какво каза тя?"
  
  "Тя просто намекна и го направи, знаете ли, някак разбиране в очите й, сякаш беше там и останалите от нас го видяхме само по телевизията. Тя може да бъде толкова плашеща, нали, Луси?
  
  "Имаше ли нещо друго?"
  
  "Да". Когато Пат беше на път, сякаш нищо не я спираше. "Един ден тя ми каза, че работи като проститутка.
  
  - Какво би направила тя?
  
  "Това е вярно". Пат се огледа, за да се увери, че никой не се интересува, и още повече понижи гласа си. "Беше преди няколко години, преди Тери да се появи на сцената. Говорехме за това в една кръчма една вечер, когато видяхме една - разбирате ли, проститутка - да се чуди какво ще бъде и всичко останало, да го прави за пари, просто за забавление, наистина. Луси каза, че би искала да се опита да разбере и ще ни уведоми."
  
  "Тя ли е?"
  
  "Да. Това ми каза тя. Около седмица по-късно тя каза, че е носила някакви извратени дрехи предната вечер - мрежест чорапогащник, високи токчета, черна кожена минипола и деколтирана блуза - и седеше в бара на един от онези бизнес хотели близо до магистралата.. Според нея не след дълго мъж се приближил до нея.
  
  - Тя каза ли ти какво се е случило?
  
  "Не всички подробности. Тя знае кога да се въздържа, нали, Люси. За ефект, като. Но тя каза, че са разговаряли, много делово, учтиво и всичко останало, и са стигнали до някакво финансово споразумение, след което са се качили в стаята му и... и са го направили.
  
  - Повярва ли й?
  
  "Не веднага. Искам да кажа, че е скандално, нали? Но..."
  
  "В края на краищата, ти ли го направи?"
  
  "Е, както казах, Луси винаги може да те изненада и тя обича опасността, вълнението. Предполагам, че това, което ми показа парите, наклони везните."
  
  - Тя ти показа?
  
  "Да. Двеста лири."
  
  "Можеше да ги вземе от банката."
  
  - Би могла, но... Както и да е, това е всичко, което знам за това.
  
  Джени направи още няколко бележки. Пат наклони глава, за да види какво пише. "Сигурно имаш вълнуваща работа", каза тя.
  
  "Има си моменти."
  
  "Точно като жената, която показваха по телевизията. главен заподозрян."
  
  - Не съм полицайка, Пат. Просто психолог-консултант."
  
  Пат сбърчи нос. "И все пак животът е вълнуващ, нали? Хващане на престъпници и всичко това.
  
  Вълнението не беше първата дума, която дойде наум на Джени, но тя реши да остави Пат с нейните заблуди. Както повечето хора, те не биха й навредили. "Какво се случи, след като Луси срещна Тери?"
  
  "Тя се е променила. Но тогава ти се промени, нали? Иначе какъв е смисълът да се жениш? Искам да кажа, ако това не те промени."
  
  "Разбирам вашата гледна точка. Как се е променила?
  
  "Тя стана много по-сдържана. По-често бях вкъщи. Тери е малко домакиня, така че тя вече не ходеше по клубове. Той също е ревнив тип, тази Тери, ако разбирате какво имам предвид, така че тя трябваше да се грижи за себе си, да си бъбри с момчетата. Не че го направи, след като се ожениха. Тогава всичко беше Тери, Тери, Тери.
  
  "Влюбени ли са били?"
  
  "Аз бих казал. Обсебени един от друг. Поне така каза тя и изглеждаше щастлива. Най-вече".
  
  "Да се върнем малко назад. Бяхте ли там, когато се срещнаха?"
  
  "Тя казва така, но няма начин на света да си спомня да са се срещали."
  
  "Когато беше?"
  
  "Преди почти две години. Юли. Топла, задушна нощ. Бяхме на моминско парти в пъб в Сикрофт. Едно от онези наистина големи места с много стаи и танци."
  
  "Как го помниш?"
  
  "Спомням си, че Луси си тръгна сама. Тя каза, че няма достатъчно пари за такси и не иска да изпусне автобуса си. Не са закъснели. Пих малко, но помня, защото казах нещо за това, че тя внимава. Изнасилвачът от Сикрофт е бил активен около това време.
  
  "Какво каза тя?"
  
  "Тя просто ме погледна така и си тръгна."
  
  "Видяхте ли Тери там онази вечер? Видяхте ли го да говори с нея?
  
  - Мисля, че го видях там, сам в бара, но не си спомням да са говорили.
  
  - Какво каза Луси по-късно?
  
  "Че си говореше с него, когато един ден влезе в бар за питие и много хареса външния му вид, после се срещнаха отново на нейния изход и отидоха заедно в друга кръчма. не мога да си спомня Определено бях малко пиян. Във всеки случай каквото е станало, станало е. Оттогава Луси е друга. Тя почти нямаше време за старите си приятели.
  
  "Някога посещавал ли си ги? Искате ли да вечеряме?"
  
  "Няколко пъти, с годеника ми Стив. Преди година се сгодихме." Тя вдигна пръстена си. Диамантът улови светлината и блесна. "Ще се оженим през август. Вече сме резервирали медения си месец. Отиваме в Родос."
  
  - Добре ли се разбираше с Тери?
  
  Пат трепна леко. "Не. Не го харесвам. Никога не го харесвах. Стив си мислеше, че е добре, но... Всъщност, затова спряхме да се виждаме. Просто има нещо специално в него... А Люси, тя беше като зомби, когато беше наоколо. Или това, или тя се държеше като надрусана.
  
  "Какво имаш предвид?"
  
  "Е, това е просто фигура на речта. Искам да кажа, знам, че всъщност не беше на наркотици, но просто, знаете ли, беше превъзбудена, говореше твърде много, мислите й бяха навсякъде.
  
  "Виждали ли сте някога признаци на насилие?"
  
  - Искаш да кажеш, че я е ударил и всичко останало?
  
  "Да".
  
  "Не. Нищо. Никога не съм виждал синини или нещо подобно.
  
  "Луси все пак изглежда ли се променила?"
  
  "Какво имаш предвид?"
  
  "Наскоро. Стана по-затворена, сякаш се страхуваше от нещо?"
  
  Пат захапа върха на палеца си за момент, преди да отговори. "Тя се промени доста през последните няколко месеца, сега го споменахте", каза тя накрая. "Не мога да кажа кога точно започна, но тя изглеждаше по-нервна, по-разсеяна, сякаш имаше проблем, много неща занимаваха мислите й."
  
  - Тя ти се довери?
  
  "Не. По това време вече се бяхме доста отдалечили един от друг. Наистина ли я е ударил? Не мога да го разбера, можете ли да разберете как една жена, особено жена като Луси, може да позволи това да се случи?
  
  Джени можеше, но нямаше смисъл да се опитва да убеждава Пат. Ако Луси е предчувствала, че старият й приятел ще реагира по този начин на проблема й, не е изненадващо, че се е обърнала към съседка като Маги Форест, която поне е проявила съчувствие.
  
  "Луси говорила ли е някога за миналото си, за детството си?"
  
  Пат погледна часовника си. "Не. Знам само, че е от някъде близо до Хъл и е имала доста скучен живот. Тя се сърдеше да си тръгне и не поддържаше връзка толкова, колкото трябваше, особено след като Тери се появи на сцената. Виж, наистина трябва да се върна сега. Надявам се да съм бил полезен." Тя стана.
  
  Джени се изправи и й стисна ръката. "Благодаря ти. Да, бяхте много полезни." Докато Пат бързаше обратно към банката, Джени също погледна часовника си. Имаше достатъчно време да отиде в Хъл и да разбере какво са казали родителите на Луси.
  
  Бяха изминали няколко дни, откакто Банкс за последен път посети офиса си в Ийствейл, и натрупването на документи беше зашеметяващо, тъй като той временно бе наследил натовареността на детектив Суперинтендант Гристорп. Следователно, когато намери време да се отбие в станцията късно същата вечер, връщайки се веднага след интервю с Джеф Бригаус, папката му беше пълна с доклади, промени в бюджета, бележки, запитвания, телефонни формуляри, статистика за престъпността и различни циркуляри, очакващи неговият подпис. Реши да подреди част от изоставането и да покани Ани Кабът на едно бързо питие в Queen's Arms, за да обсъдят напредъка й по случая с Джанет Тейлър и може би да изградят мостове по пътя.
  
  След като остави съобщение на Ани да дойде в офиса му в шест часа, Банкс затвори вратата след себе си и хвърли купчина документи върху бюрото му. Той дори не беше променил календара си Dalesman от април до май, отбеляза той, преминавайки от снимка на каменен мост в Линтън към извисяващите се линии на източния прозорец на Йоркската църква, размазани розови и бели майски цветя на преден план.
  
  Беше четвъртък, единадесети май. Трудно е да се повярва, че са минали само три дни от зловещото откритие на 35 The Hill. Таблоидите вече радостно потриваха ръце и наричаха мястото "Къщата на ужасите на д-р Тери" и, още по-лошо, "Къщата на Пейн." Някак си се докопаха до снимки на Тери и Луси Пейн - първата изглеждаше изрязана от училищна снимка, а втората е от презентацията на Луси "Служител на месеца" във филиала на NatWest, в който тя е работила. И двете снимки са с ниско качество и трябва да знаете кои са те, преди да разпознаете някоя от тях .
  
  Банкс включи компютъра си и отговори на всеки имейл, който смяташе, че заслужава отговор, след което се разрови из купчината документи. Изглежда не се е случило много в негово отсъствие. Фокусът беше върху поредица от жестоки пощенски обири, при които маскиран мъж тероризира служители и клиенти с дълъг нож и кутия амоняк. До момента няма пострадали, но това не означава, че няма да пострадат. За месец в Западната дивизия имаше четири такива обира. Сержант Хъчли отсъстваше и събираше пъстрите си информатори. Освен грабежите, може би най-сериозното им престъпление е кражбата на костенурка, която случайно е спала в картонена кутия, открадната от нечия градина, заедно с велосипед Raleigh и косачка.
  
  Всичко е както обикновено. И по някакъв начин Банкс намери странна утеха в тези скучни, предвидими престъпления след ужасите в мазето на Пейнс.
  
  Пусна радиото и разпозна бавната част от късната соната за пиано на Шуберт. Усети силна болка между очите си и нежно масажира мястото. Когато това не подейства, той глътна две от таблетките парацетамол, които държеше в бюрото си за спешни случаи като този, изми ги с хладко кафе, после бутна купчината хартии настрана и остави музиката да се разнесе в него. Тези дни главоболието се увеличаваше, заедно с безсънните нощи и странното нежелание да се ходи на работа. Това му напомни за това, през което беше преминал малко преди да напусне Лондон за Йоркшир, когато беше на ръба на изтощението и се чудеше дали отново не изпада в същото състояние. Вероятно трябва да отиде на лекар, реши той, когато има време.
  
  Звънящият телефон го смущаваше, както често се случваше преди. Намръщен, той вдигна досадната машина и изръмжа: "Банки".
  
  "Стефан е тук. Помоли ме да те държа в течение."
  
  Банкс смекчи тона си. "Да, Стефан. Има ли промени? Банкс можеше да чуе гласове на заден план. Най-вероятно Милгарт. Или къщата на Пейн.
  
  "Една добра новина. Те взеха пръстовите отпечатъци на Пейн от мачетето, използвано за убийството на PC Morrisey, и лабораторията откри както жълти пластмасови влакна от въжето в остъргванията от ноктите на Луси Пейн, така и кръвта на Кимбърли Майърс по ръкава на нейния халат.
  
  - Кръвта на Кимбърли по халата на Луси Пейн?
  
  "Да".
  
  "Значи тя е била там долу", каза Банкс.
  
  "Така изглежда. Имайте предвид, че тя може да обясни изчезването на влакната, като каза, че е окачила прането. Те всъщност използваха същата въже за пране в задната градина. Видях го ".
  
  - Но кръв?
  
  "Може би по-трудно", каза Стефан. - Там нямаше много, но поне това доказва, че е била там долу.
  
  "Благодаря ти, Стефане. Това е голяма помощ. А какво да кажем за Терънс Пейн?"
  
  "Същото. Кръв и жълти влакна. Заедно с доста кръв на PC Morrisey."
  
  - Ами телата?
  
  "Още един подобен на скелет в градината. И петте общо.
  
  "Скелет? Колко време ще отнеме?
  
  "Зависи от температурата и активността на насекомите", каза Стефан.
  
  "Възможно ли е това да се е случило само за около месец?"
  
  "Може да бъде, при правилните условия. Въпреки че миналия месец не беше много топло."
  
  "Но възможно ли е?"
  
  "Възможно е."
  
  Лиан Рей беше изчезнала на 31 март, което беше преди малко повече от месец, така че имаше поне някаква възможност това да са нейните останки.
  
  "Както и да е", продължи Стефан, "има останала много градина. Те копаят много бавно и внимателно, за да не нарушат костите. Уговорих се с ботаник и ентомолог от университета да посетят мястото утре. Те трябва да могат да ни помогнат с времето на смъртта.
  
  - Намерихте ли дрехи на жертвите?
  
  "Не. Нищо лично".
  
  "Идентифицирай това тяло, Стефан, и ме уведоми веднага щом имаш нещо, дори и да е отрицателно."
  
  "Ще слезе."
  
  Банкс се сбогува със Стефан и затвори, след което отиде до отворения му прозорец и открадна една забранена цигара. Беше горещ, задушен ден, с напрежение във въздуха, което означаваше, че скоро ще вали, може би дори гръмотевична буря. Служителите в офиса подушиха въздуха и посегнаха към чадърите си, докато се прибираха. Магазинерите затвориха и свалиха сенниците. Банкс отново се сети за Сандра, как, когато тя работеше в читалището на North Market Street, те често се срещаха за питиета в Прегръдката на кралицата, преди да се приберат вкъщи. Щастливи дни. Или поне така им се струваше. А сега беше бременна с детето на Шон.
  
  Клавирната музика на Шуберт продължи, спокойното и елегично начало на последната соната в си бемол. Главоболието на Банкс започна малко да отшумява. Единственото, което си спомняше за бременностите на Сандра, беше, че тя не им се радваше, не блестеше от радостта от приближаването на майчинството. Тя страдаше от тежко сутрешно гадене и въпреки че пиеше малко и пушеше, тя продължи да прави и двете, защото тогава никой не вдигаше такъв шум около това. Тя също така продължи да ходи на галерии, пиеси и да се среща с приятели и се оплакваше, когато състоянието й го затрудняваше или правеше невъзможно.
  
  Докато беше бременна с Трейси, тя се подхлъзна на лед и счупи крака си в седмия месец и прекара остатъка от раждането в гипс. Това я подлудяваше повече от всичко друго: не можеше да излезе навън с фотоапарата си, както й харесваше, заклещена в техния жалък малък апартамент в Кенингтън, гледайки сивите дни да следват сивите дни през цялата зима, докато Банкс Той работеше денонощно, почти никога да си у дома. Е, може би Шон щеше да е около нея по-често. Само Бог знае, може би ако Банкс беше...
  
  Но той не успя да пренесе тази мисъл в специалния кръг на ада, който беше сигурен, че трябва да бъде запазен за небрежни съпрузи и бащи. Ани Кабът почука на вратата му и подаде глава навън, давайки му временно облекчение от вината и самообвиненията, които изглежда бяха негова съдба в наши дни, независимо колко се опитваше да постъпи правилно.
  
  - Казахте шест часа, нали?
  
  "Да. Съжалявам Ани. На много мили оттук." Банкс вдигна сакото си, проверявайки джобовете си за портфейла и цигарите си, после хвърли поглед назад към купчината недокоснати документи на бюрото си. По дяволите всичко това. Ако очакваха от него да върши две, три работи едновременно, тогава можеха да изчакат с проклетите си документи.
  
  Докато Джени яздеше под душа и гледаше грозната гора от кранове, извисяващи се над доковете на Гуул, тя се чудеше за стотен път какво, по дяволите, я беше върнало обратно в Англия. В Йоркшир. Със сигурност не бяха семейни връзки. Джени беше единствено дете и родителите й бяха пенсионирани учени, живеещи в Съсекс. И майка й, и баща й бяха твърде погълнати от работата си - той като историк, тя като физик - и Джени прекара по-голямата част от детството си със смяна на бавачки и помощници, отколкото с родителите си. Като се има предвид тяхната естествена академична дистанцираност, Джени често се чувстваше като по-скоро експеримент, отколкото дъщеря.
  
  Това не я притесняваше - в края на краищата тя не знаеше нищо друго - и приличаше много на начина, по който бе живяла живота си: като експеримент. Понякога поглеждаше назад и всичко й се струваше толкова дребнаво и самовглъбено, че изпадаше в паника; понякога изглеждаше добре.
  
  През декември щеше да е на четирийсет, все още неомъжена - всъщност никога не беше омъжена - и макар и малко изцапана, бита и натъртена, далеч не беше потънала до точката си на пречупване. Тя все още имаше своя външен вид и фигура, въпреки че за първия се нуждаеше от все повече магически отвари и трябваше да работи все повече и повече в университетската фитнес зала, за да поддържа теглото си, като се има предвид вкусът й към добрата храна и виното. Тя също имаше добра работа, растяща репутация на престъпник в профили и публикации за нейна заслуга.
  
  Тогава защо понякога се чувстваше толкова празна? Защо винаги се чувстваше така, сякаш бърза да стигне там, където никога не е стигала? Дори сега, докато дъждът я удряше по предното й стъкло и чистачките работеха възможно най-бързо, тя караше с деветдесет километра в час. Тя намали до осемдесет, но скоро скоростта й отново започна да се увеличава, заедно с чувството, че закъснява за нещо, винаги закъснява за нещо.
  
  Душът свърши. "Enigma Variations" на Elgar беше пуснат по Classic FM. На север, на хоризонта, се виждаше електроцентралата с огромните охладителни кули с форма на корсет, парата, която изхвърляше, почти неразличима от ниските облаци. Сега тя наближаваше края на магистралата. M62 на изток беше като много в живота; тя те остави много близо до дестинацията ти.
  
  Добре, каза си тя, тя се върна в Йоркшир, защото бягаше от лоша връзка с Ранди. История на нейния живот. Тя имаше хубав апартамент в Западен Холивуд, нает на много щедра цена от писател, който беше спечелил достатъчно пари, за да си купи къща в Лоръл Каньон, и беше на пешеходно разстояние от супермаркета, ресторантите и клубовете на булевард Санта Моника . Тя преподаваше и правеше изследвания в UCLA и имаше Ранди. Но Ранди имаше навика да спи с красиви двадесет и една годишни студентки.
  
  След лек нервен срив, Джени приключи за деня и се втурна обратно към Eastvale. Може би това обясняваше защо винаги бързаше, помисли си тя, отчаяно искаше да се прибере у дома, където и да се намираше, отчаяно искаше да се измъкне от една лоша връзка и веднага да влезе в следващата. Както и да е, това беше теорията. И тогава, разбира се, Алън също беше в Eastvale. Ако той беше част от причината, поради която тя стоеше настрана, можеше ли да бъде част от причината, поради която тя се върна? Тя не искаше да се спира на това.
  
  M62 зави по A63 и скоро Джени зърна за миг моста Хъмбър отдясно напред, простиращ се величествено над широко устие на река в мъглата и блатата на Линкълншър и Малката Холандия. Внезапно няколко слънчеви лъча пробиха разкъсаната облачна покривка, когато вариацията на Нимрод достигна своята огнена кулминация. "Йоркширски момент" Тя си спомняше "Моментите от Ел Ей" на Ранди толкова много в ранните им дни, докато караха и караха и караха през огромния, разпръснат град: силует на палма на фона на кървавооранжево небе; голяма, ярка пълна луна ниско над знака HOLLYWOOD.
  
  Щом можа, Джени спря на паркинга и разгледа картата си. Облаците вече се разсейваха, за да пропускат повече слънчева светлина, но пътищата все още бяха локви, а колите и камионите вдигаха водни пръски, докато минаваха покрай нея.
  
  Родителите на Луси живееха близо до A164 за Бевърли, така че не й се налагаше да кара през центъра на Хъл. Тя мина през разпръснатите западни предградия и скоро намери жилищния район, който търсеше. Къщата на Клайв и Хилари Ливерсидж беше добре поддържана къща с еркер в тих полумесец от подобни къщи. Не е най-доброто място за израстване на младо момиче, помисли си Джени. Собствените й родители се местят често през детството й и въпреки че е родена в Дърам, в различни периоди е живяла в Бат, Бристол, Ексетър и Норич, университетски градове, пълни с похотливи млади мъже . Никога не беше забивала в мрачна крайградска затънтеност като тази.
  
  Вратата отвори нисък, пълен мъж с меки сиви мустаци. Носеше разкопчана зелена жилетка и тъмнокафяв панталон, който обгръщаше долната част на заобленото му коремче. Коланът не би бил много добър за фигурата й, помисли си Джени, забелязвайки презрамките, които държаха панталона.
  
  - Клайв Ливерсидж?
  
  - Влез, любов - каза той. - Вие трябва да сте доктор Фулър.
  
  "Аз съм". Джени го последва в тесен коридор, от който врата със стъклена ламперия водеше към спретната всекидневна с червен велурен комплект от три части, електрическа камина с изкуствени въглища и раирани тапети. Както и да е, това не беше мястото, където Джени си бе представяла Луси Пейн като дете; тя изобщо не можеше да си представи Луси да живее в такава среда.
  
  Тя разбра какво имаше предвид Банкс, като говореше за майка с увреждания. Хилари Ливерсидж, с бледа кожа и очи на миеща мечка, се бе отпуснала на дивана, а долната й половина беше покрита с вълнено одеяло. Ръцете й бяха слаби, а кожата й изглеждаше набръчкана и отпусната. Тя не помръдна, когато Джени влезе, но очите й изглеждаха нащрек и достатъчно внимателни, въпреки жълтеникавия оттенък на склерата й. Джени не знаеше какво не е наред с нея, но го приписа на едно от онези неуточнени хронични заболявания, на които някои типове хора се радват към края на живота си.
  
  "Как е тя?" - попита Клайв Ливерсидж, сякаш Луси може да е претърпяла леко падане или автомобилна катастрофа. "Казаха, че не е сериозно. тя добре ли е?"
  
  - Видях я тази сутрин - каза Джени - и се справя добре.
  
  - Горкото - каза Хилари. "Само си помислете през какво е преминала. Кажете й, че я каним да дойде тук и да остане при нас, когато напусне болницата.
  
  "Просто дойдох да добия представа каква е Луси", започна Джени. - Какво момиче беше тя?
  
  Семейство Ливърсидж се спогледаха. - Най-обикновен - каза Клайв.
  
  - Добре - каза Хилари.
  
  Добре, помисли си Джени. Нормалните момичета се женят за серийни убийци всеки ден. Дори Луси да няма нищо общо с убийствата, трябва да има нещо странно в нея, нещо необичайно. Джени дори го усети по време на краткия им разговор в болницата тази сутрин. Можеше да натъпква колкото си иска психологически глупости - и Джени бе преживяла много от това в кариерата си - но всичко се свеждаше до усещането, че на Луси Пейн определено й липсват няколко колбаса за пълна английска закуска.
  
  - Каква беше тя в училище? Джени продължи да настоява.
  
  - Много ярко - отвърна Клайв.
  
  "Тя получи три петици. Също така добри оценки. "А" и "Б", добави Хилари.
  
  "Тя може да отиде в университет", добави Клайв.
  
  - Защо не го е направила?
  
  - Тя не искаше - каза Клайв. "Тя искаше да излезе в света и да си изкарва прехраната."
  
  - Амбициозна ли е?
  
  "Тя не е алчна, ако това имаш предвид", отвърна Хилари. "Разбира се, че иска да успее в света като всички останали, но не смята, че се нуждае от университетска диплома, за да го направи. Те така или иначе са надценени, не мислите ли?"
  
  "Предполагам, че да", каза Джени, която има бакалавърска и докторска степен. "Беше ли старателна, когато беше на училище?"
  
  "Наистина не бих казал това", каза Хилари. "Тя направи каквото трябваше, за да премине, но не беше долнопробна."
  
  "Беше ли популярна в училище?"
  
  "Тя изглежда се разбираше добре с другите деца. Във всеки случай не сме получавали оплаквания от нея."
  
  "Няма тормоз, нищо подобно?"
  
  "Е, имаше едно момиче, веднъж, но това не доведе до нищо", каза Клайв.
  
  "Някой тормози ли Люси?"
  
  "Не. Някой се оплака, че Люси й се подиграва, обвини я, че иска пари със заплахи.
  
  "Какво стана?"
  
  "Нищо. Това беше просто нейната дума срещу думата на Луси."
  
  - И ти повярва на Люси?
  
  "Да".
  
  - Значи не са предприети никакви действия?
  
  "Не. Не можаха да докажат нищо срещу нея."
  
  "И нищо друго подобно не се е случило?"
  
  "Не".
  
  "Тя участвала ли е в някакви дейности след училище?"
  
  "Тя не обичаше спорта, но участваше в няколко училищни пиеси. Освен това е много хубаво, нали, любов моя?"
  
  Хилари Ливерсидж кимна.
  
  "Тя дори беше ли дива?"
  
  "Тя можеше да бъде енергична и ако й хрумнеше да направи нещо, беше неудържима, но не бих казал, че беше особено дива."
  
  "Ами вкъщи? Как се разбрахте?"
  
  Спогледаха се отново. Това беше доста нормален жест, но накара Джени малко да се изнерви. "Чудесен. Тихо като мишка. Никога не е проблем - каза Клайв.
  
  "Кога е напуснала дома си?"
  
  "Когато беше на осемнайсет. Тя получи тази работа в банката в Лийдс. Ние не й застанахме на пътя."
  
  "Не е нещо, което бихме могли да имаме", добави Хилари.
  
  - Виждали ли сте я често напоследък?
  
  Изражението на Хилари леко помръкна. "Тя каза, че не може да идва тук толкова често, колкото би искала."
  
  "Кога я видя за последно?"
  
  - Коледа - отвърна Клайв.
  
  "Миналата Коледа?"
  
  - Година по-рано.
  
  Всичко беше точно както каза Пат Мичъл; Луси се е отчуждила от родителите си. - Значи са седемнадесет месеца?
  
  "Предполагам."
  
  "Тя обади ли се или писа?"
  
  "Тя ни пише мили писма", каза Хилари.
  
  - Какво ти разказва тя за живота си?
  
  "За нейната работа и дома. Просто нормални, обикновени неща."
  
  "Тя каза ли ти как се справя Тери в училище?"
  
  Този обмен на мнения определено говори много. - Не - каза Клайв. - Но ние не сме питали.
  
  "Не одобрявахме връзката й с първия мъж, когото срещнахме", каза Хилари.
  
  "Имала ли е други гаджета преди Тери?"
  
  "Нищо сериозно".
  
  - Но смяташе ли, че тя може да се справи по-добре?
  
  "Ние не казваме, че нещо не е наред с Тери. Изглежда достатъчно мил, има прилична работа и добри перспективи.
  
  "Но?"
  
  - Но изглеждаше, че той имаше надмощие, нали, Клайв?
  
  "Да. Беше много странно."
  
  "Какво имаш предвид?" - попита Джени.
  
  - Като че ли не искаше тя да ни види.
  
  "Той или тя казвал ли е някога това?"
  
  Хилари поклати глава. Отпуснатата кожа се развя. "Няма много думи. Просто останах с впечатление. Имаме го."
  
  Джени си отбеляза. За нея това звучеше като част от сексуално-садистичната връзка, за която бе научила в Куонтико. Садистът, в случая Тери Пейн, започва да изолира партньорката си от нейното семейство. Пат Мичъл също предложи същото постепенно оттегляне от приятелите си.
  
  "Те просто се държаха сами", каза Клайв.
  
  - Какво мислиш за Тери?
  
  "Имаше нещо странно в него, но не можах да определя какво е то.
  
  "Какъв човек е Луси?" Джени продължи. "Тя като цяло лековерна ли е?" Наивна? Зависима?"
  
  "Наистина не бих я описал с нито един от тези термини, нали, Хилари?"
  
  - Не - каза Хилари. "Като начало, тя е много независима. Освен това е упорит. Винаги взема собствени решения и действа в съответствие с тях. Например, че не е учила в университет, а вместо това е намерила работа. След като взе решение, тя си тръгна. Същото беше и с брака с Тери. Любов от пръв поглед, каза тя.
  
  - Ти обаче не беше на сватбата?
  
  "Хилари не може да пътува повече", каза Клайв, докато се приближаваше и потупваше неподвижното тяло на жена си. - Можеш ли, любов?
  
  "Изпратихме телеграма и подарък", каза Хилари. "Отличен комплект Royal Doulton."
  
  "Мислите ли, че на Луси й липсва увереност, самоуважение?"
  
  "Зависи за какво говорите. Тя е достатъчно уверена на работа, но не толкова на публични места. Често става много тиха с непознати, много предпазлива и резервирана. Тя не обича тълпите, но обичаше да излиза с малка група приятели. Знаеш ли, с момичетата от работа. Нещо такова."
  
  "Бихте ли казали, че тя е самотник по природа?"
  
  "До известна степен, да. Тя е много потаен човек, никога не ни е казвала много какво се случва или какво се случва в главата й."
  
  Джени се чудеше дали да попита дали Луси къса крила на мухи, пикае ли леглото или подпалва местното училище, но не можеше да намери лесен начин да го направи. "Била ли е такава дори като дете?" тя попита. "Или нейната нужда от самота се е развила по-късно в живота?"
  
  - Не знаем отговора на този въпрос - каза Клайв, като погледна жена си. - Тогава не я познавахме.
  
  "Какво имаш предвид?"
  
  "Е, Луси не беше наша дъщеря, нито наша собствена дъщеря. Виждате ли, Хилари не може да има деца. Тя има лошо сърце. Винаги е било. Лекарят каза, че раждането може да я убие. Хилари потупа сърцето си и хвърли тъжен поглед на Джени.
  
  - Осиновихте ли Люси?
  
  "Не. Не. Осиновихме я. Люси беше нашето осиновено дете. Третият и последен, както се оказа. Тя беше с нас много по-дълго и започнахме да я възприемаме като наша.
  
  "Не разбирам. Защо не казахте на полицията за това?"
  
  - Те не са питали - каза Клайв, сякаш това правеше всичко напълно разумно.
  
  Джени беше зашеметена. Пъзелът съдържаше важна информация за Луси Пейн и никой друг от екипа не я знаеше. "На колко години беше, когато дойде при вас?" - попита Джени.
  
  - Дванадесет - каза Клайв. "Беше през март 1990 г. Спомням си този ден, сякаш беше вчера. не знаехте ли Луси беше една от седемте Олдърторп.
  
  Ани се облегна на дървения си стол, сякаш беше ушит по фигурата й, и протегна крака. Банкс винаги е ревнувала как успява да изглежда толкова съсредоточена и удобна в почти всяка среда и го направи сега. Тя отпи глътка от горчивото си Theakston и почти измърка. После се усмихна на Банкс.
  
  "Знаеш ли, проклинах те цял ден", каза тя. - Напразно споменавам името ти.
  
  - Мислех, че ушите ми горят.
  
  "На теория и двамата трябваше да са изгорели досега."
  
  "Известието е прието. Какво каза суперинтендант Чембърс?"
  
  Ани махна пренебрежително с ръка. "Което може да се очаква. Че кариерата ми е заложена на карта, ако има някакви последствия. О, и той ме предупреди за теб."
  
  "За мен?"
  
  "Да. Каза, че смята, че може да се опиташ да изтръгнеш информация от мен, да изиграеш картите ми пред мен. Което, между другото, той изучаваше твърде внимателно за мое удобство.
  
  "Нещо друго?"
  
  "Да. Каза, че си дамски мъж. Това е вярно?"
  
  Банкс се засмя. "Той го направи? Наистина ли каза това?
  
  Ани кимна.
  
  Кралицата беше претъпкана след работа и туристи, търсещи подслон, а Банкс и Ани имаха късмета да заемат места на малка масичка с меден плот в ъгъла до прозореца. Банкс можеше да види призрачни образи на хора с чадъри, които се спускаха нагоре-надолу по Market Street зад червено и жълто стъкло. Дъждът се лееше по прозорците и той го чуваше да потропва между думите. Savage Garden се представи на джубокса, твърдейки, че е обичала някого, преди да я срещнат. Въздухът беше пълен с дим и оживено бърборене.
  
  "Какво мислиш за Джанет Тейлър?" - попита Банкс. "Не се опитвам да си пъхам носа в работата ти. Просто се интересувам от първото ти впечатление."
  
  "Така казвате. Във всеки случай много я харесвам и ми е жал за нея. Тя е персонален компютър с ограничен опит на изпитателен срок, поставена в задънена улица. Тя направи това, което беше естествено.
  
  "Но?"
  
  "Няма да позволя на чувствата ми да замъглят преценката ми. Все още не съм успял да събера всичко, но ми се струва, че Джанет Тейлър е излъгала в показанията си.
  
  "Нарочно излъга или просто не си спомни?"
  
  "Предполагам, че можем да й дадем полза от съмнението относно това. Виж, никога не съм бил в ситуация като нея. Дори не мога да си представя какво й е било. Остава фактът, че според д-р Могабе тя трябва да е ударила Пейн с палката си поне седем или осем пъти, след като той вече не е могъл да отмъсти."
  
  "Той беше по-силен от нея. Може би това е необходимо, за да го покори. Законът ни дава известна свобода на действие по отношение на разумната сила при извършване на арест.
  
  Ани поклати глава. Тя протегна крака от стола и ги кръстоса. Банкс забеляза тънката златна верижка около глезена й, едно от многото неща, които намираше за секси в Ани. - Тя щракна, Алън. Това далеч надхвърля самозащитата и разумната сила. Има и нещо друго."
  
  "Какво?"
  
  "Разговарях с парамедиците и парамедиците, които първи пристигнаха на място. Те със сигурност нямаха представа какво се е случило, но не им отне много време да разберат, че е нещо наистина гадно и странно."
  
  "И?"
  
  "Един от тях каза, че когато се приближил до PC Тейлър, която прегръщала тялото на PC Morrisey, тя погледнала Пейн и попитала: "Мъртъв ли е? Убих ли това копеле? "
  
  - Може да означава всичко.
  
  "Точно това искам да кажа. В ръцете на добър адвокат това може да означава, че тя е възнамерявала да го убие през цялото време и се пита дали е успяла в целта си. Може да означава намерение.
  
  "Може също да е просто невинен въпрос."
  
  "Знаете също толкова добре, колкото и аз, че в този случай няма нищо невинно. Особено след като случаят Хадли е в новините всеки ден. И не забравяйте, че Пейн беше невъоръжена и на пода, когато нанесе последните си няколко удара."
  
  "Откъде знаем това?"
  
  "PC Taylor вече беше счупил китката си, според нейното изявление, и хвърли мачетето в ъгъла, където по-късно беше намерено. Също така, ъглите на ударите и силата зад тях показват, че тя е имала предимство във височината, което знаем, че не е имала по природа. Пейн е висок метър и осемдесет, а Пи Тейлър е само метър и шест.
  
  Банкс дръпна дълбоко от цигарата си, премисляйки казаното от Ани, и си помисли, че да каже на А. К. Хартнел за това би било адски безинтересно. - Значи това не е непосредствена заплаха за нея? - попита той.
  
  - Не така, както изглеждам. Ани се размърда малко на стола си. "Възможно е", призна тя. "Не казвам, че няма да изплаши и най-добре обучения полицай. Но трябва да кажа, че мисля, че тя щракна. Все пак бих искал да разгледам сцената.
  
  "Със сигурност. Въпреки че се съмнявам, че има какво още да се види сега, криминалистите бяха там три дни.
  
  "Въпреки това..."
  
  - Разбирам - каза Банкс. И той разбра. Имаше нещо ритуално в посещението на сцената. Нямаше особено значение дали сте уловили вибрации от стените или нещо друго. Важното беше, че те свързва по-тясно с престъплението. Ти стоеше там, на мястото, където се случи злото. "Кога искаш да тръгваме?"
  
  "Утре сутрин. След това ще посетя Джанет Тейлър.
  
  "Ще уредя това с дежурните служители", каза Банкс. - Можем да отидем там заедно, ако желаете. Тръгвам да говоря с Луси Пейн още веднъж, преди тя да изчезне."
  
  - Извеждат ли я от болницата?
  
  "Така чух. Нараняванията й не са толкова сериозни. Освен това им трябва легло.
  
  Ани направи пауза, след което каза: "Предпочитам да имам своя начин".
  
  "Глоба. Ако това е, което искате."
  
  "О, не изглеждай толкова унил, Алън. Нищо лично. Просто нямаше да изглежда добре. И хората ще ни видят, независимо какво мислите.
  
  - Прав си - съгласи се Банкс. "Виж, ако има дори най-малък шанс да получиш малко свободно време в събота вечер, какво ще кажеш за вечеря и...?"
  
  Ъгълчетата на устата на Ани се повдигнаха и в тъмните й очи се появи блясък. "Вечеря и какво?"
  
  "Ти знаеш".
  
  "Не знам. Кажи ми".
  
  Банкс се огледа, за да се увери, че никой не подслушва, след което се наведе напред. Но преди да успее да каже нещо, вратите се отвориха и PC Winsome Jackman влезе. Глави се обърнаха, някои защото беше черна, а други защото беше красива млада жена с статуетка. Уинсъм беше дежурна и Банкс и Ани й казаха къде ще бъдат.
  
  "Извинете, че ви безпокоя, сър", каза тя, придърпа един стол и седна.
  
  - Всичко е наред - каза Банкс. "Какво е това?"
  
  "Компютърът Карън Ходжкинс от оперативната група току-що се обади."
  
  "И?"
  
  Уинсъм погледна Ани. "Това е Терънс Пейн", каза тя. "Почина преди час в лазарета, без да дойде в съзнание.
  
  - О, по дяволите - каза Ани.
  
  "Е, това трябва да направи живота интересен", каза Банкс, посягайки към друга цигара.
  
  "Разкажете ми за Alderthorpe Seven", попита Банкс по домашния си телефон по-късно същата вечер. Тъкмо се беше спрял на "Черно, кафяво и бежово" на Дюк Елингтън, най-новото копие на "Грамофона", и "Два пръста" на Лафройг, когато Джени се обади. Той изключи музиката и посегна към цигарите си. "Искам да кажа ", продължи той, "смътно си спомням, че съм чувал за това по това време, но не мога да си спомня много от подробностите."
  
  "Аз самата все още нямам много информация", каза Джени. - Точно това, което ми казаха семейство Ливърсидж.
  
  "Продължи".
  
  Банкс чу шумоленето на хартия от другия край на линията. "На 11 февруари 1990 г.", започна Джени, "полицията и социалните работници направиха сутрешна атака в село Олдърторп, близо до Спърш Хед на брега на Източен Йоркшир. Те действаха по обвинения в ритуално сатанинско малтретиране на деца и разследваха изчезнало дете.
  
  - Кой свирна? - попита Банкс.
  
  - Не знам - каза Джени. "Не съм питал".
  
  Банките го отложиха за по-късно. "Глоба. Продължи."
  
  "Аз не съм ченге, Алън. Не знам какви въпроси да задам."
  
  "Сигурен съм, че се справихте добре. Моля продължете."
  
  "Те поеха попечителството над шест деца от две различни семейства."
  
  "Какво точно трябваше да се случи?"
  
  "В началото всичко беше много неясно. "Непристойно и вулгарно поведение. Обредна музика, танци и носии".
  
  "Звучи като полицейско управление в събота вечер. Нещо друго?"
  
  "Е, тук нещата стават интересни. И гадене. Изглежда това беше един от малкото подобни случаи, при които се образува наказателно дело и се произнасят присъди. Всичко, което Liversedges биха ми казали, е, че има истории за изтезания, които се разпространяват наоколо, за деца, принуждавани да пият урина и да ядат... Господи, не съм гнуслив, Алън, но от тези неща стомахът ми се преобръща."
  
  "Всичко е наред. Успокой се".
  
  "Те бяха унижени", продължи Джени. "Понякога са били физически осакатявани, държани в клетки без храна в продължение на няколко дни, използвани като обект на сексуално задоволяване в сатанински ритуали. Едно дете, момиче на име Катлийн Мъри, е намерено мъртво. Следи от изтезания и сексуално насилие бяха открити върху останките й.
  
  - Как умря?
  
  "Тя беше удушена. Тя също е била бита и гладна смърт. Именно това е провокирало сигналистката - отсъствието й от училище."
  
  - И беше доказано в съда?
  
  "По-голямата част, да. Убийство. Сатанински неща не се появиха в процеса. Предполагам, че CPS сигурно са си помислили, че ще прозвучи като прекалено мърморене."
  
  "Как се появи?"
  
  "Някои от децата дадоха описания по-късно, след като бяха настанени в приемни семейства."
  
  - Луси?
  
  "Не. Според Ливерсидж Луси никога не е говорила за случилото се. Тя просто остави всичко зад гърба си.
  
  "Имаше ли продължение зад него?"
  
  "Не. Имаше подобни обвинения и нападения в Кливланд, Рочдейл и Оркни и много скоро това беше във всички вестници. Предизвика истинско национално недоволство. Епидемия от насилие над деца, нещо такова. Прекалено ревностни социални работници. Въпроси у дома, много неща.
  
  - Спомням си - каза Банкс.
  
  "Повечето от случаите бяха прекратени и никой не искаше да говори за един, който е верен. Е, Олдърторп не беше единственият. Имаше подобен случай в Нотингам през 1989 г., който също доведе до присъди, но не беше широко разгласен. След това получихме доклада Butler-Schloss и преразглеждането на Закона за децата.
  
  "Какво се случи с истинските родители на Луси?"
  
  "Те отидоха в затвора. Семейство Ливърсидж нямат представа дали са още там или какво. Те не проследиха какво се случва."
  
  Банкс отпи глътка Laphroagh и хвърли угарката си в празната камина. - Значи Луси остана при семейство Ливерсидж?
  
  "Да. Между другото, тя също смени името си. Преди се казваше Линда. Линда Годуин. Тогава, заради цялата тази публичност, тя искаше да го промени. Ливерсидж ме увери, че всичко е законно и честно.
  
  От Линда Годуин до Луси Ливерсидж и Луси Пейн, помисли си Банкс. интересно
  
  "Както и да е", продължи Джени, "след като ми казаха всичко това, ги настоях още малко и поне ги накарах да признаят, че животът с Луси не е толкова "обикновен", както първоначално казаха."
  
  "ОТНОСНО?"
  
  "Проблеми с адаптацията. Изненада, изненада. През първите две години, на възраст между дванадесет и четиринадесет, Люси беше като злато, тихо, пасивно, внимателно и чувствително дете. Те се притесняваха, че тя е травматизирана.
  
  "И?"
  
  - Люси посети за известно време детски психиатър.
  
  "Тогава?"
  
  "От четиринадесет до шестнадесет години тя започна да се държи, изпълзя от черупката си. Тя спря да ходи на психиатър. Имаше момчета, съмнения, че е правила секс, след което започна тормозът.
  
  "Тормоз?"
  
  "Да. Първоначално ми казаха, че това е изолиран инцидент, който не доведе до никъде, но по-късно казаха, че е причинил няколко проблема в училището. Люси тормозеше по-младите момичета, изнудваше ги за пари за вечеря и други подобни. Това е доста често срещано явление."
  
  - Но в случая с Луси?
  
  "Сцена. Ливерсидж работеха с училищните власти и психиатърът отново се появи за кратко пред камерата. Тогава Люси се успокои и започна да се държи прилично. През следващите две години, от шестнадесет до осемнадесет, тя се успокои, стана по-затворена и стана по-малко активна социално и сексуално. Тя взе изпитите си с A, получи добри резултати и си намери работа в банката NatWest в Лийдс. Беше преди четири години. Изглеждаше, че почти планира бягството си. Тя имаше много малко контакти с Liverseges след като напусна и останах с впечатлението, че са изпитали облекчение.
  
  "Защо?"
  
  "Не знам защо. Наречете го интуиция, но имах чувството, че в крайна сметка се страхуваха от Луси, защото изглеждаше, че тя успя да ги манипулира. Както казах, това е просто неясно усещане.
  
  "Интересно. Продължи".
  
  "Виждали са я още по-малко, след като е спала с Терънс Пейн. Помислих си, когато за първи път ми казаха, че той може да е отговорен за изолирането й от семейството и приятелите, знаете как често го правят изнасилвачите, но сега изглежда също толкова вероятно, че тя се е изолирала. Нейният приятел от работа Пат Мичъл каза същото. Срещата с Тери наистина промени Луси, откъсвайки я от стария й живот, от старите й навици почти напълно.
  
  - Значи или му е била робиня, или е намерила нов начин на живот, който й харесва повече?
  
  "Да". Джени му разказала за инцидента с проституцията на Луси.
  
  Банкс се замисли за момент. "Интересно е", каза той. "Наистина интересно. Но това не доказва нищо."
  
  - Казах ти, че вероятно ще стане. Това я прави странна, но това, че е странна, не е основание за арест, иначе половината население щеше да е зад решетките.
  
  "Повече от половината. Но чакай малко, Джени. Изложихте няколко версии, които си струва да вземете.
  
  "Като например?"
  
  "Например, какво ще стане, ако самата Луси е била замесена в малтретирането в Алдърторп? Спомням си, че по това време четох, че е имало случаи, в които някои по-възрастни жертви са насилвали по-малките си братя и сестри."
  
  "Но какво би означавало това, дори ако можем да го докажем след толкова време?"
  
  "Не знам, Джени. Просто разсъждавам на глас. Каква е следващата ви стъпка?
  
  "Утре ще говоря с някой от социалните служби, за да видя дали мога да получа имената на някой от социалните работници, които участват.
  
  "Глоба. Ще разгледам това от гледна точка на полицията, когато имам свободен момент. Трябва да има записи, файлове. Какво тогава?
  
  "Искам да отида в Алдърторп, да се огледам, да говоря с хора, които си спомнят."
  
  "Внимавай, Джени. Със сигурност все още има много напрегнати нерви, дори след толкова време."
  
  - Ще внимавам.
  
  "И не забравяйте, че все още може да има някой, който е избягал от съдебно преследване, загрижен за нови разкрития."
  
  "Това ме кара да се чувствам наистина в безопасност."
  
  "Други деца..."
  
  "Да?"
  
  - Какво знаеш за тях?
  
  - Всъщност нищо, освен че бяха на възраст между осем и дванадесет години.
  
  "Имате ли идея къде са?"
  
  "Не. Ливърджис не знае. И аз ги попитах.
  
  "Не се оправдавай. Ще направим от теб детектив."
  
  "Не благодаря".
  
  "Да видим дали можем да ги намерим, става ли? Може би те могат да ни кажат повече за Луси Пейн от всеки друг."
  
  "Глоба. Ще видя колко са готови да ми кажат социалните работници."
  
  "Обзалагам се, че не е толкова много. Най-добрият ви шанс е, ако някой от тях се пенсионира или се премести на друга работа. Тогава говоренето няма да изглежда като такова предателство.
  
  "Хей, трябва да съм психолог. Оставете този вид мислене на мен.
  
  Банкс се засмя по телефона. "Понякога линията е размазана, нали? Детективска дейност и психология".
  
  "Опитай да говориш с някой от тъпите си колеги за това."
  
  "Благодаря ти Джени. Свършил си страхотна работа".
  
  - А аз току-що започнах.
  
  "Поддържате връзка".
  
  "Обещавам".
  
  Когато Банкс затвори, Махалия Джаксън пееше "Come Sunday". Той усили звука и излезе с питието си на малкия си балкон над водопада Гратли. Дъждът беше спрял, но дъждът беше достатъчно силен, за да заглуши звука на водопада. Беше точно след залез слънце и тъмночервените, пурпурни и оранжеви цветове бледнееха в западното небе, изпъстрено с тъмни облачни гребени, докато тъмният изток се променяше от бледо в мастилено синьо. Непосредствено зад водопада имаше поле, където пасяха овце. В него имаше група огромни стари дървета, на които гнездеха топове и които често го събуждаха рано сутрин с шумната си караница. Изглеждаха като избухливи птици. Отвъд полето Дейлсайд се спускаше към река Суейн и Банкс можеше да види отсрещния склон на миля или повече, потъмняващ вечерта, издигащ се до дългата ухилена уста на белязания от гарван скелет. Руническите рисунки върху сухите каменни стени сякаш бяха станали по-изпъкнали с избледняването на светлината. Малко вдясно той виждаше кулата на църквата Хелмторп, стърчаща от дъното на долината.
  
  Банкс погледна часовника си. Все още е достатъчно рано, за да се разходи до там и да изпие халба или две в Dog and Gun, може би да побъбри с един или двама от местните, с които се сприятели, откакто се премести. Но реши, че няма нужда от компания; имаше твърде много притеснения за смъртта на Терънс Пейн, тайната на Лиан Рей и разкритията, които Джени Фулър току-що беше дала за миналото на Луси. Осъзна, че откакто се зае със случая Хамелеон, ставаше все повече и повече самотник, по-малко склонен да разговаря в бара. Част от това, предположи той, беше тежестта на командването, но беше нещо повече; може би близостта до подобно зло го поквари по някакъв начин и накара разговорите да изглеждат като напълно неадекватен отговор на случващото се.
  
  Новината за бременността на Сандра също му натежа много, навявайки спомени, които се надяваше да забрави. Знаеше, че няма да е добра компания, но и нямаше да може да си ляга толкова рано. Той влезе вътре и си наля още едно уиски, после взе цигарите си и излезе навън, за да се облегне на влажната стена и да се наслади на последните лъчи на вечерната светлина. Един къдравец пееше в далечното тресавище, а Махалия Джаксън продължи да пее, тананикайки мелодията дълго след като думите й бяха свършили.
  
  OceanofPDF.com
  10
  
  Петъчната сутрин започна зле за Маги. Тя прекара нощта, обезпокоена от неясни и плашещи кошмари, които се изплъзнаха в сенките в момента, в който се събуди с писъци и се опита да ги осмисли. Беше трудно да заспи отново не само заради лошите сънища, но и заради зловещите звуци и гласове, които чуваше от другата страна на пътя. Полицията спи ли някога?
  
  Един ден, ставайки да отиде да вземе чаша вода, тя погледна през прозореца на спалнята си и видя няколко униформени полицаи да носят картонени кутии в чакащ микробус с работещ двигател. Тогава някои мъже пренесоха през входната врата нещо, което изглеждаше като електронно оборудване и след известно време на Маги й се стори, че вижда странна призрачна светлина, осветяваща салона на номер 35 зад спуснатите завеси. Разкопките продължиха в предната градина, заобиколена от платнен параван и осветена отвътре, така че всичко, което Маги можеше да види, бяха увеличените и деформирани сенки на човешки силуети на фона на платното. Тези фигури бяха пренесени в следващия й кошмар и накрая тя не знаеше дали спи или е будна.
  
  Тя стана малко след седем и се отправи към кухнята, където чаша чай помогна да успокои изтощените й нерви. Това беше един от английските навици, с които тя лесно свикна. Планираше да прекара деня отново в работа върху Грим, вероятно Хензел и Гретел, сега, когато имаше задоволителни скици за Рапунцел, и да се опита да изхвърли от ума си проблема номер 35 поне за няколко часа.
  
  Тогава тя чу разносвача да идва и хартията се изплъзна от пощенската й кутия върху килима в коридора. Тя бързо излезе и го занесе обратно в кухнята, където го разпръсна на масата.
  
  Историята на храма на Лорейн е на видно място на първа страница, заедно с по-голямо заглавие за смъртта на Терънс Пейн, без да дойде в съзнание. Имаше дори снимка на Маги, направена без нейно знание, застанала точно пред портите на къщата си. Трябва да е било направено, когато отиде в кръчмата, за да говори с Лорейн, осъзна тя, тъй като беше облечена със същите дънки и светло дънково яке като във вторник.
  
  ПЕЙН ХАУС: СЪСЕДЪТ КАЗВА, продължаваше заглавието и статията продължаваше с подробности как Маги чула подозрителни звуци, идващи от другата страна на хълма, и се обадила на полицията. По-късно, след като нарече Маги "приятелка" на Луси, Лорейн Темпъл съобщи, че Маги е говорила за това, че Луси е жертва на домашно насилие и колко се страхува от съпруга си. Всичко това беше добре и достатъчно точно, доколкото е възможно. Но тогава дойде удар в опашката. Според източници от Торонто, продължава да съобщава Лорейн Темпъл, самата Маги Форест се крие от насилствения си съпруг: адвоката от Торонто Уилям Бърк. Статията описва времето, прекарано от Маги в болницата, и всички безплодни съдебни разпореждания, издадени, за да държат Бил далеч от нея. Описвайки Маги като нервна, подобна на мишка жена, Лорейн Темпъл също спомена, че е посещавала местен психиатър на име д-р Симс, който "реши да коментира".
  
  Лорейн завърши, като предположи, че може би поради собствените психологически проблеми на Маги, Маги е била лековерна и че идентифицирането й с тежкото положение на Луси може да я е заслепило за истината. Лорейн не можеше открито да заяви, че според нея Луси е виновна за нещо - законите за клевета го забраняват - но имаше много добър опит да накара читателите си да си помислят, че Луси може просто да е манипулативна и измамна личност, която може да заобикаля слаба жена като Маги около малкия й пръст. Това беше глупост, разбира се, но все пак ефективна глупост.
  
  Как би могла да го направи? Сега всички ще знаят.
  
  Всеки път, когато Маги вървеше по улицата, за да пазарува или да вземе автобуса за града, съседите и собствениците на магазини я гледаха различно, със съжаление и може би нотка на вина в очите. Някои хора биха избегнали зрителния контакт с нея и може би дори спреха да говорят с нея, свързвайки я твърде тясно със събитията на номер 35. Дори непознати, които я разпознаха от снимката, биха се чудили за нея. Може би Клеър изобщо щеше да спре да я посещава, въпреки че не я беше посещавала, откакто ченгето се появи и Маги вече се тревожеше за нея.
  
  Може би дори Бил щеше да разбере.
  
  Разбира се, вината беше сама. Тя се изложи на опасност. Тя се опита да направи услуга на бедната Луси, като се опита да й спечели обществено съчувствие и всичко се оказа обратен ефект. Колко глупава беше да се довери на Лорейн Темпъл. Една такава гадна статия и целият й нов крехък, защитен свят ще се промени. Толкова е просто. Не беше честно, каза си Маги, докато ридаеше на закуска. Просто не беше честно.
  
  След кратък, но приятен нощен сън - вероятно благодарение на щедрите дози Laphroagh и Duke Ellington - Банкс се върна в стаята си в Милгарт в девет и половина в петък сутринта и първата новина, която се появи на бюрото му, беше бележка от Стефан Новак обявява, че скелетните останки, изровени в градината на Пейн, не принадлежат на Лиан Рей. Ако Банкс имаше и най-малката надежда, че Лин може да е още жива и здрава след толкова време, щеше да подскочи от радост, но сега той отчаяно потърка челото си; изглеждаше, че ще бъде още един от онези дни. Набира мобилния номер на Стефан и след три позвънявания получава отговор. Звучеше сякаш Стефан беше на друг разговор, но той промърмори няколко думи встрани и насочи вниманието си към Банкс.
  
  "Съжалявам за това", каза той.
  
  "Проблеми?"
  
  "Типичен хаос за закуска. Просто се опитвам да изляза от къщата."
  
  "Знам какво имаш предвид. Слушай, относно тази идентификация...
  
  - Вярно е, сър. Стоматологични досиета. ДНК АНАЛИЗЪТ ще отнеме малко повече време. Това в никакъв случай не е Leanne Rae. Тъкмо се каня да се върна в къщата. Момчетата все още копаят."
  
  - Кой, по дяволите, може да бъде?
  
  "Не знам. Всичко, което успях да разбера досега, е, че това е млада жена, на възраст от тийнейджър до двадесет години, която работи там от няколко месеца и има много неръждаема стомана в своите зъболекарски продукти, включително корона.
  
  "В смисъл?" - попита Банкс, изплувайки отново в смътен спомен.
  
  "Вероятно източноевропейски произход. Те все още използват много неръждаема стомана.
  
  вярно Банкс е виждал нещо подобно и преди. Един съдебен зъболекар веднъж му каза, че руснаците използват неръждаема стомана. - Източноевропейци?
  
  - Просто една възможност, сър.
  
  "Глоба. Има ли шанс сравнението на ДНК между Пейн и изнасилвача от Сийкрофт да се появи преди уикенда?"
  
  "Ще стигна до тях тази сутрин, да видя дали мога да ги избутам."
  
  "ДОБРЕ. Благодаря ти. Продължавай в същия дух, Стефан."
  
  "Ще слезе."
  
  Банкс затвори, по-озадачен от всякога. Едно от първите неща, които AK Hartnell създаде, когато екипът беше събран за първи път, беше специален екип за проследяване на всички случаи на изчезнали хора в цялата страна - "mispers", както ги наричаха - особено ако бяха свързани с руси тийнейджъри, бягащи за без видима причина. , който изчезна на път за вкъщи от клубове, кръчми, кина и танци. Екипът проследяваше десетки случаи всеки ден, но нито един от тях не отговаряше на критериите за разследване на Chameleon, с изключение на едно момиче в Чешър, което се завърна живо и разкаяно два дни по-късно след кратка кавга с приятеля си, която тя просто случайно забрави кажи на родителите й. и по-нещастния случай на младо момиче в Линкълн, което се оказа, че е било блъснато от кола и няма документи в себе си. Сега Стефан казваше, че вероятно имат мъртво момиче от Източна Европа в градината си.
  
  Банкс не беше стигнал далеч в мислите си, когато вратата на кабинета му се отвори и PC Filey хвърли копие от сутрешната поща на бюрото му.
  
  Ани паркира лилавата си Astra нагоре по улицата и тръгна към хълма номер 35, като предпази очите си от утринното слънце. Лентата на местопрестъплението и надлезите блокираха участъка от тротоара пред оградата на градината, така че пешеходците трябваше да заобиколят по павирания път, за да преминат. Ани забеляза, че един-двама души, минаващи покрай градинската порта, спряха да я огледат, но повечето от тях преминаха от другата страна на пътя и погледнаха настрани. Тя дори видя една възрастна жена да се прекръсти.
  
  Ани показа личната си карта на дежурния, подписа се на портата и тръгна по градинската пътека. Не се страхуваше да види ужасни гледки, ако наистина имаше нещо останало в къщата, но никога не беше ходила на място, пренаселено от социологична дейност, и самото влизане я изнервяше. Мъжете в предната градина не й обърнаха внимание и продължиха да копаят. Вратата беше открехната и когато Ани леко я бутна, тя се отвори в коридора.
  
  Коридорът беше празен и отначало къщата изглеждаше толкова тиха вътре, че Ани си помисли, че е сама. Тогава някой изпищя и звукът на пневматична бормашина, режеща въздуха, долетя от мазето и разби илюзията й. Къщата беше гореща, задушна и пълна с прах и Ани кихна три пъти, преди да продължи проверката си.
  
  Нервите й постепенно отстъпиха пред професионалното любопитство и тя с интерес забеляза, че килимите са премахнати, оставяйки само голи бетонни подове и дървени стълби, както и че мебелите, чак до лампите, също са премахнати от хола. Няколко дупки бяха пробити в стените, без съмнение, за да се гарантира, че там няма погребани тела. Ани трепна леко. "Бъчвата от Амонтилядо" на По беше една от най-страшните истории, които е чела в училище.
  
  Където и да отидеше, тя си спомняше тясната, облицована с въжета пътека, която знаеше, че трябва да следва. По странен начин беше като да посетите Brontë Rectory или Wordsworth Cottage, където всичко, което можете да направите, е да стоите и да се взирате над въжето в античните мебели.
  
  Кухнята, в която трима служители на SOCO се занимаваха с мивката и канализацията, беше в същото плачевно състояние - плочките бяха обърнати наопаки, фурната и хладилникът ги нямаше, шкафовете бяха празни, навсякъде имаше прах от пръстови отпечатъци. Ани не предполагаше, че някой може да причини толкова щети на място за три дни. Един от съдебните експерти я погледна и попита доста раздразнено какво мисли, че прави тук. Тя му показа личната си карта и той се върна към почистването на мивката. Въздушната бормашина спря и Ани чу звука на прахосмукачка отгоре, зловещ домашен звук сред целия хаос на местопрестъплението, макар да знаеше, че целта му е много по-зловеща от премахването на праха.
  
  Тя прие тишината в мазето като сигнал да слезе там, забелязвайки отворената врата към гаража, който беше ожулен като останалата част от къщата. Колата беше изчезнала, без съмнение беше разглобена в полицейския гараж, а изцапаният с масло под разровен.
  
  Усети, че става свръхчувствителна, когато се приближи до вратата на мазето, дишането й стана накъсано. На вратата имаше неприличен плакат на гола жена с широко разкрачени крака, който Ани се надяваше криминалистите да не са оставили там, защото обичаха да го гледат. Това сигурно е изнервило Джанет Тейлър от самото начало, помисли си тя, докато бавно се придвижваше напред, както си представяше, че Джанет и Денис правят. Господи, тя самата се страхуваше, макар да знаеше, че там има само криминалисти. Но Джанет и Денис не знаеха какво да очакват, каза си Ани. Каквото и да беше, те не очакваха това, което получиха. Тя знаеше много повече от тях и несъмнено въображението й работеше извънредно върху това.
  
  През вратата тук е много по-хладно, опитвам се да усетя как е, въпреки двамата избирателни служители и ярката светлина... Джанет влезе първа, Денис точно след нея. Избата беше по-малка, отколкото очакваше. Трябва да е станало толкова бързо. Свещи. Фигура, изскачаща от сенките, размахвайки мачете, порязва Денис Мориси в гърлото и ръката, защото е бил най-близо. Денис пада. Джанет вече беше извадила палката си със страничната дръжка и я протегна, готова да парира първия удар. Толкова близо, че може да усети дъха на Пейн. Може би не може да повярва, че жена, по-слаба и дребна от него, може толкова лесно да му се намеси. Преди да успее да се съвземе от шока, Джанет се нахвърля и го удря в лявото слепоочие. Заслепен от болка и вероятно кръв, той пада обратно към стената. След това усеща остра болка в китката си и не може да държи мачетето. Чува как се втурва по пода, но не знае накъде. Той се изправя и се хвърля към нея. Сега ядосана, защото знае, че партньорът й кърви на пода, Джанет го удря отново и отново, желаейки всичко да свърши, за да може да се погрижи за Денис. Той драска там, където мислеше, че е отишло мачетето, кръвта се стича по лицето му. Тя го удря отново. Още веднъж. Колко сила му остава в този момент? Ани се замисли. Със сигурност не е достатъчно, за да свали Джанет? И колко пъти още щеше да го удари, сега, когато той лежеше закопчан с белезници за тръба и изобщо не мърдаше?
  
  Ани въздъхна и наблюдаваше как криминалистите смениха бормашината, за да копаят другаде.
  
  "Ще пуснеш ли това нещо отново?" тя попита.
  
  Един от мъжете се ухили. "Искате ли слушалки?"
  
  Ани му се усмихна в отговор. "Не, предпочитам просто да се махна оттук, преди да започнеш. Можете ли да ми отделите още една минута?"
  
  "Мога да направя."
  
  Ани огледа грубите пръчици и окултни символи по стените и се зачуди колко неразделна част от фантазията на Пейн са те. Банкс също й каза, че мястото е било осветено от десетки свещи, но всички те са изгаснали, както и матракът, върху който са намерили тялото. Един от CSU беше на колене и се взираше в нещо на бетонния под до вратата.
  
  "Какво е това?" - попита го Ани. "Намерихте ли нещо?"
  
  "Не знам", каза той. "Някакви малки драскотини по бетона. Те са почти невидими, но изглежда, че има някакъв модел.
  
  Ани коленичи да погледне. Тя не можа да види нищо, докато криминалистът не посочи нещо, което приличаше на малки кръгове в бетона. Бяха три, почти на еднакво разстояние.
  
  "Ще опитам няколко различни ъгъла на осветяване", каза той почти на себе си. "Може би малко инфрачервено фолио, което да подчертае контрастите."
  
  "Може да е бил статив", каза Ани.
  
  "Какво? По дяволите, съжалявам, любов, но може и да си права. Люк Селкирк и онзи забавен малък негов помощник бяха тук. Може би са оставили следи.
  
  "Мисля, че биха били по-професионални, нали?"
  
  - По-добре да ги попитам, нали?
  
  Ани го остави сам с него и мина през далечната врата. Земята беше разделена на решетки и почвата изкопана. Ани знаеше, че там са намерени три тела. Тя последва тясната, маркирана пътека до вратата, отвори я и се изкачи по стълбите към задната градина. Лентата от местопрестъплението блокира влизането й на върха на стълбите, но тя не трябваше да стига по-нататък. Подобно на коридора в мазето, обрасла градината беше разделена на решетки и очертана с въже. Повечето от тях вече бяха почистени от трева, бурени и горния слой на почвата, но някои по-назад бяха обрасли. До отсрещната стена лежеше, навит като килим, голям водоустойчив чаршаф, използван за защита на градината от вчерашния дъжд.
  
  Това беше деликатна работа, знаеше Ани от наблюдението на разкопките на скелета в село Хобс Енд. Беше твърде лесно да наруши старите кости. Тя можеше да види дупка дълбока около три фута, където беше изкопано едно тяло, а сега двама мъже се бяха събрали около друга дупка, преравяха земята с лопати и я подадоха на трети мъж, който я прекарваше през сито, сякаш беше търси злато.
  
  "Какво е това?" - попита Ани от горното стъпало на стълбите към мазето.
  
  Един от мъжете вдигна поглед към нея. Първоначално тя не разпозна Стефан Новак. Тя не го познаваше добре, тъй като той беше работил за кратко в щаба на Западния отдел на Eastvale, но Банкс ги запозна един ден. Според прокурора Рон Маклафлин Стефан е бил човекът, който е завлякъл крещящия и крещящ Северен Йоркшир в двадесет и първи век. Ани го намираше за доста сдържан, дори малко загадъчен, сякаш носеше със себе си сериозна тайна или огромно бреме от минала болка. Външно изглеждаше достатъчно весел, но тя можеше да каже, че не е много дълбоко. Беше висок, над шест фута и красив по свой начин, елегантен. Тя знаеше, че е от полски произход и често се чудеше дали е княз, граф или нещо подобно. Повечето от поляците, които някога бе срещала, казаха, че са произлезли от графове или принцове по едно или друго време и имаше нещо царствено и величествено в позата на Стивън.
  
  - Това е Ани, нали? - той каза. - Сержант Ани Кабът?
  
  "DI, сега, Стефан. Как си?"
  
  - Не знаех, че си в този бизнес.
  
  - Един от тях - обясни Ани. Терънс Пейн. Аз съм за оплакванията и дисциплината."
  
  "Не мога да повярвам, че CPS дори ще позволи това да види бял свят", каза Стефан. - Оправдано убийство, нали?
  
  "Надявам се, че го виждат по този начин, но при тях никога не се знае със сигурност. Както и да е, просто исках да разгледам това място.
  
  "Страхувам се, че направихме голяма бъркотия", каза Стефан. "Изглежда току-що открихме друго тяло. Искате ли да погледнете?
  
  Ани се мушна под лентата. "Да".
  
  - Внимавай - каза Стефан. "Следвайте маркираната пътека."
  
  Ани направи това, което той каза, и скоро се озова да стои до частично разкопан гроб. Беше скелет. Не толкова изцапан и мръсен като този, който бе видяла в Хобс Енд, но все пак скелет. Виждаше част от черепа, едното рамо и част от лявата си ръка. "Колко дълго?" тя попита.
  
  "Трудно е да се каже", отговори Стефан. - Повече от няколко месеца. Той представи двама мъже, които бяха изучавали гроба с него, единият ботаник, а другият ентомолог. "Тези момчета трябва да могат да помогнат с това. И молим д-р Йоан Уилямс да дойде от университета и да ни помогне."
  
  Ани си спомни младия лекар с дългата коса и изпъкналата адамова ябълка от Хобс и Кейс, начина, по който галеше тазовата кост на Глория Шакълтън и примижаваше през нея към Ани.
  
  "Знам, че това не е моя работа", каза Ани, "но не са ли твърде много от тези трупове?"
  
  Стефан я погледна и скри очите си от слънцето. "Да", каза той. "Това е вярно. Доста объркващо за работа, нали?"
  
  "Наистина, така е."
  
  Ани се върна към колата си. Мотането около Хълма вече не означаваше нищо. Освен това от един поглед на часовника си разбра, че трябва да присъства на аутопсията.
  
  "Какво, по дяволите, имаш предвид да говориш с пресата по този начин?" каза Банкс. - Не те ли предупредих за това?
  
  "За първи път чувам, че живеем в полицейска държава", каза Маги Форест, кръстосвайки ръце на гърдите си, очите й бяха пълни с гняв и сълзи. Те стояха в кухнята й, Банкс размахваше пощата, а Маги чистеше след закуска. Като видя статията в Millgarth, той се насочи право към хълма.
  
  "Не ми разправяй тези тийнейджърски глупости за полицейските държави. Кой си мислиш, че си студент, протестиращ срещу някаква далечна война?"
  
  "Нямаш право да ми говориш така. Не съм направил нищо лошо."
  
  "Нещо грешно? Имаш ли някакви идеи за това гнездо на стършели, което би могъл да помогнеш да разбуни?"
  
  "Не знам какво имаш предвид. Всичко, което исках да направя, беше да разкажа историята от страната на Луси, но тази жена изопачи всичко."
  
  "Толкова ли сте наивни, че не сте очаквали това?"
  
  "Има разлика между това да си наивен и грижовен, но циник като теб вероятно няма да разбере."
  
  Банкс видя, че Маги трепери или от гняв, или от страх, и той се притесни, че е дал твърде много воля на гнева си. Той знаеше, че тя е била малтретирана от съпруга си, че има наранена душа, така че вероятно е била уплашена до смърт, че този мъж ще повиши тон в кухнята й. Беше безчувствено от негова страна, но по дяволите, тази жена го дразнеше. Седна на кухненската маса и се опита да се охлади малко. - Маги - каза той тихо. - Съжалявам, но бихте могли да ни създадете много проблеми.
  
  Маги като че ли малко се отпусна. - Не виждам как.
  
  "Обществената симпатия е нещо много непостоянно и когато се намесиш в нея, е като да танцуваш с дявола. Вероятността да посегне и да ви погълне е също толкова голяма, колкото и всяка друга.
  
  "Но как хората знаят през какво е преминала Луси от ръцете на съпруга си? Тя няма да говори за това, мога да ви го гарантирам."
  
  "Никой от нас не знае какво се е случило в къщата на Луси. Всичко, което правите, е да застрашите шансовете й за справедлив процес, ако...
  
  "Съдебна зала? Присъда за какво?
  
  "Щях да кажа, "ако се стигне дотам".
  
  - Съжалявам, но не съм съгласен. Маги сложи електрическата кана и седна срещу Банкс. "Хората трябва да знаят за домашното насилие. Това не е нещо, което трябва да се крие без причина. Особено не само защото полицията казва така.
  
  "Съгласен съм. Виж, разбирам, че си предубеден към нас, но..."
  
  "Пристрастен? вярно С ваша помощ се озовах в болницата."
  
  "Но трябва да разберете, че по много от тези въпроси ръцете ни са вързани. Ние действаме възможно най-добре, доколкото информацията, с която разполагаме, и законите на страната ни позволяват."
  
  "Още повече причина да говоря за Луси. В края на краищата ти не си тук, за да й помогнеш, нали?"
  
  - Тук съм, за да разбера истината.
  
  - Е, всичко това е много благородно от ваша страна.
  
  "Е, кой е циникът сега?"
  
  "Всички знаем, че полицията иска само присъди, че не я интересува много нито истината, нито справедливостта.
  
  "Присъдите помагат, ако измъкнат лошите от улицата. Твърде често това не се случва. И оставяме справедливостта на съда, но вие грешите за останалото. Не мога да говоря от името на никой друг, но наистина ме е грижа за истината. Работя ден и нощ по този случай от началото на април и с всеки случай, върху който работя, искам да знам какво се е случило, кой го е направил и защо. Не винаги откривам, но ще се изненадате колко много научавам. Понякога това ме вкарва в проблеми. И трябва да живея със знанието, да го взема в живота си, да го нося у дома с мен. Аз съм онази снежна топка, която се търкаля надолу по хълма, току-що остана без чист сняг и събирам слой след слой пръст и чакъл, само за да можеш да седиш в безопасността и топлината на дома си и да ме обвиняваш, че съм някакъв офицер от Гестапо".
  
  - Нямах предвид това. И не винаги бях на топло и в безопасност.
  
  "Знаете ли, че това, което току-що направихте, всъщност има добри шансове да изопачи истината, каквато и да е тя?"
  
  "Не съм го направил. Беше тя. Този журналист. Лотарингски храм".
  
  Банкс удари ръката си по масата и веднага съжали, когато Маги скочи. "Грешно", каза той. "Тя просто си вършеше работата. Искаш или не, така си беше. Работата й е да продава вестници. Ти си обратното, Маги. Мислите, че медиите са там, за да казват истината, а полицията е тук, за да лъже. "
  
  - Сега вече ме объркваш. Чайникът завря и Маги стана да направи чай. Тя не предложи чаша на Банкс, но когато чаят беше готов, автоматично му наля. Той й благодари.
  
  - Всичко, което казвам, Маги, е, че може да си причинила на Луси повече вреда, отколкото полза, като си говорила с пресата. Вижте какво се случи този път. Казваш, че всичко се е объркало и на практика са заявили, че Люси е също толкова виновна, колкото и мъжът й. Вероятно няма да й помогне, нали?"
  
  "Но аз ти казах. Тя изопачи думите ми."
  
  - И казвам, че трябваше да го очакваш. Това направи историята по-добра."
  
  "Тогава къде трябва да отида, за да кажа истината? Или да я намеря?
  
  - Господи, Маги, ако знаех отговора на този въпрос, щях...
  
  Но преди Банкс да успее да завърши, мобилният му телефон иззвъня. Този път полицаят беше дежурен в лазарета. Луси Пейн току-що беше освободена и имаше адвокат със себе си.
  
  - Знаете ли нещо за този адвокат? - попита Банкс Маги, когато той свърши разговора по телефона.
  
  Тя се усмихна плахо. "Всъщност, да, обичам."
  
  Банкс не каза нищо, не вярвайки, че може да отговори по цивилизован начин. Като остави чая недокоснат, той набързо се сбогува с Маги Форест и се втурна към колата си. Той дори не спря да поговори с Ани Кабът, когато я видя да напуска номер 35, а имаше време само да махне бързо, преди да скочи в реното си и да потегли с рев.
  
  Луси Пейн седеше на леглото и лакираше ноктите на краката си в черно, когато Банкс влезе. Тя го погледна и скромно смъкна полата си до бедрата. Превръзките бяха свалени от главата й и синините изглеждаше добре заздравяващи. Тя оформи дългата си черна коса, за да покрие областта, която лекарят беше обръснал за шевове.
  
  В стаята, до прозореца, имаше друга жена: адвокат. Дребна на ръст, с шоколадово-кафява коса, подстригана почти толкова късо, колкото тази на Банкс, и внимателни сериозни кафяви очи, тя беше облечена в сако на шарени райета, подходяща пола и бяла блуза с волани отпред. Носеше тъмен чорапогащник и лъскави черни обувки.
  
  Тя се приближи и протегна ръка. "Джулия Форд. Аз съм адвокатът на Люси. Не вярвам, че се срещнахме."
  
  "Много хубаво", каза Банкс.
  
  "Това не е първият път, когато говорите с моя клиент, нали, началник?"
  
  - Не - каза Банкс.
  
  - И последния път, когато бяхте придружен от психолог на име д-р Фулър?
  
  "Д-р Фулър е нашият психолог-консултант в Task Force Chameleon", каза Банкс.
  
  - Само внимавайте, началник, това е всичко. Имам много основателна причина да кажа, че всичко, което д-р Фулър може да получи от моя клиент, е недопустимо като доказателство.
  
  "Не сме събирали доказателства", каза Банкс. "Люси беше разпитан като свидетел и като жертва. Не като заподозрян."
  
  - Добре, началник, ако ситуацията се промени. И сега?"
  
  Банкс погледна Луси, която продължи да лакира ноктите на краката си, изглежда безразлична към закачките между адвоката й и Банкс. "Не знаех, че мислиш, че имаш нужда от адвокат, Луси", каза той.
  
  Люси вдигна очи. "В мой интерес е. Тази сутрин ме изписват. След като документите са готови, мога да се прибера вкъщи.
  
  Банкс погледна раздразнено Джулия Форд. - Надявам се, че не си я насърчил в тази фантазия?
  
  Джулия повдигна вежди. "Не разбирам какво казваш".
  
  Банкс се обърна към Луси. "Не можеш да се прибереш у дома, Луси", обясни той. "Къщата ви се разглобява тухла по тухла от съдебни експерти. Имате ли представа какво се случи там?"
  
  - Разбира се, че го направих - каза Луси. "Тери ме удари. Той ме нокаутира и ме изпрати в болница."
  
  - Но Тери вече е мъртъв, нали?
  
  "Да. И какво?"
  
  "Това променя нещата, нали?"
  
  - Слушай - каза Люси. "Бях малтретирана и току-що загубих съпруга си. Сега ми казваш, че и аз съм загубил дома си?"
  
  "За сега".
  
  "Е, какво да правя? Къде да отида?
  
  "Ами твоите приемни родители, Линда?"
  
  Погледът на Луси подсказа на Банкс, че не е пропуснала акцента. "Изглежда, че нямам голям избор, нали?"
  
  "Във всеки случай няма да е проблем за известно време", продължи Банкс. - Открихме следи от кръвта на Кимбърли Майерс по ръкавите на халата ви, както и няколко жълти влакна под ноктите ви. Ще трябва да обясняваш много, преди да отидеш някъде.
  
  Луси изглеждаше притеснена. "Какво имаш предвид?"
  
  Джулия Форд присви очи и погледна Банкс. - Има предвид, Луси, че ще те заведе в полицейския участък за разпит.
  
  - Може ли да го направи?
  
  - Страхувам се, че е така, Луси.
  
  - И той може да ме задържи там?
  
  "Според регламента на ПАСЕ той може, да, ако не е доволен от отговорите, които му давате. В рамките на двадесет и четири часа. Но има много строги правила. Няма за какво да се тревожиш".
  
  "Искаш да кажеш, че мога да прекарам цял ден в затвора? В клетка?
  
  - Не се страхувай, Луси - каза Джулия, докато се приближаваше и докосваше ръката на клиента си. "Нищо лошо няма да ти се случи. Тези дни отминаха. Ще се погрижите добре за вас."
  
  "Но аз ще бъда в затвора!"
  
  "Може би. Всичко зависи."
  
  "Но аз не направих нищо!" Тя погледна злобно Банкс, черните й очи горяха като въглени. "Аз съм жертвата тук. Защо се заяждаш с мен?"
  
  "Никой не се заяжда с теб, Луси", каза Банкс. "Има много въпроси, на които трябва да отговорим, и смятаме, че можете да ни помогнете."
  
  "Ще отговоря на вашите въпроси. Не отказвам съдействие. Не е нужно да ме водите в полицията за това. Освен това вече им отговорих."
  
  "Едва ли. Трябва да знаем много повече и има определени формалности, процедури, които трябва да се спазват. Както и да е, сега, когато Тери е мъртъв, всичко се промени, нали?"
  
  Луси погледна настрани. - Не разбирам какво имаш предвид.
  
  "Сега можете да говорите свободно. Не трябва да се страхуваш от него."
  
  "О, разбирам".
  
  - И си помисли, че имам предвид Люси?
  
  "Нищо".
  
  "Какво бихте могли да направите, за да промените историята си? Просто да отричам всичко?
  
  "Казах ти. Нищо".
  
  - Но сега трябва да се обясни кръвта. И жълти влакна. Знаем, че си бил в мазето. Можем да го докажем."
  
  "Не знам нищо за това. не помня".
  
  "Много удобно. Не съжаляваш ли, че Тери е мъртъв, Луси?"
  
  Луси прибра лака си за нокти обратно в чантата си. "Разбира се, че съм разстроен. Но той ме победи. Той ме изпрати тук, той ме забърка в цялата тази неприятност с полицията. Вината не е моя. Нищо от това не е моя вина. Не съм направил нищо лошо. Защо трябва аз да съм този, който страда?"
  
  Банкс поклати глава и се изправи. - Може би просто трябва да си тръгнем.
  
  Луси погледна Джулия Форд.
  
  - Ще дойда с теб - каза Джулия. "Ще присъствам по време на разпита ви и наблизо, в случай че имате нужда от мен."
  
  Луси успя да се усмихне слабо. - Но няма ли да останеш в килията с мен?
  
  Джулия се усмихна в отговор, после погледна към Банкс. - Страхувам се, че не получават двойни, Луси.
  
  - Точно така - каза Банкс. - Харесваш момичета, нали, Люси?
  
  - Нямаше нужда от това, началник - каза Джулия Форд. - И ще ви бъда благодарен, ако имате още въпроси, докато не сме в стаята за разпити.
  
  Луси просто се втренчи в Банкс.
  
  - Както и да е - продължи Джулия Форд, обръщайки се отново към Луси. "Нека не бъдем песимисти. Може да не се стигне дотам." Тя се обърна към Банкс. - Мога ли да предложа, началник, да тръгнем през дискретен изход? Нямаше как да не забележите присъствието на ПРЕСА."
  
  "Това е голяма история за тях", каза Банкс. "Но да, това е добра идея. Имам и още един."
  
  "ОТНОСНО?"
  
  "За да заведем Луси в Ийствейл за разпит. Ти и аз знаем дяволски добре, че Милгарт ще се превърне в зоологическа градина веднага щом пресата разбере, че е там. Така че имаме шанс да избегнем целия този хаос, поне за известно време.
  
  Джулия Форд се замисли за момент, после погледна Луси. "Това е добра идея", каза тя.
  
  "Ще дойдеш ли с мен в Eastvale? Уплашен съм".
  
  "Със сигурност". Джулия погледна Банкс. "Сигурен съм, че началникът тук може да ви препоръча приличен хотел?"
  
  -
  
  "Но как може тя да знае, че излизам с теб?" Маги попита д-р Сюзън Симс в началото на сесията си този ден.
  
  "Нямам представа, но бъдете сигурни, че не съм казал на никого. И не й казах нищо."
  
  - Знам - каза Маги. "Благодаря ти".
  
  "Не мисли за това, скъпа. Това е въпрос на професионална етика. Това означаваше подкрепата ти за Луси Пейн, вярно ли е?"
  
  Маги усети как гневът й отново кипи, когато си спомни сутрешния си спор с Банкс. Все още се чувстваше разстроена от това. "Мисля, че Луси е била жертва на насилие, да."
  
  Д-р Симс помълча известно време, гледайки през прозореца, след това се размърда на стола си и каза: "Само внимавай, Маргарет. Просто бъди внимателен. Изглежда, че сте под голям стрес. Сега, ще започнем ли? Изглежда, че последния път говорихме за семейството ти.
  
  Маги се сети. Това беше четвъртата им сесия и те се докоснаха до семейния произход на Маги за първи път. Което я изненада. От самото начало тя очакваше фройдистки въпроси относно връзката си с баща си, въпреки че д-р Симс настояваше, че тя не е фройдистки психоаналитик.
  
  Седяха в малък офис с изглед към Парк Скуеър, тих, елегантен ъгъл на Лийдс от осемнадесети век. Птички пееха по дърветата сред розови и бели цветя, а учениците седяха на тревата, четяха или просто се наслаждаваха на слънцето след вчерашния дъжд. По-голямата част от влагата сякаш се беше разсеяла и въздухът беше свеж и топъл. Д-р Симс имаше отворен прозорец и Маги усети миризмата на цветя от кутия на прозореца; тя не знаеше какъв вид, но бяха цветя, точно така, червени, бели и лилави. Виждаше само върха на купола на кметството над дърветата и елегантните фасади на къщите от другата страна на площада.
  
  Това място беше точно като лекарски кабинет, помисли си Маги, или поне лекарски кабинет в стар стил, с масивно бюро, дипломи по стената, флуоресцентни лампи, шкафове за документи и библиотеки, пълни с психологически списания и учебници. Нямаше диван; Маги и д-р Симс седяха на столовете си не с лице един към друг, а под лек ъгъл, така че зрителният контакт беше лек, но не съществен, по-скоро сътрудничество, отколкото конфронтация. Д-р Симс беше препоръчана от Рут и досега тя беше истинска находка. Около петдесетте, силно сложена, дори респектираща, със строг вид, тя винаги носеше старомодни дрехи в стила на Лора Ашли, а сиво-синята й коса беше оформена на къдрици и вълни, които изглеждаха остри като бръснач. Напротив, изглеждаше, че д-р Симс имаше най-милото и състрадателно поведение, за което Маги можеше да мечтае, но той също не беше нежен. Защото тя определено не беше мека; понякога беше направо бодлива, особено ако Маги - която по някаква причина винаги наричаше Маргарет - беше отбранителна или хленчеща.
  
  "Когато растяхме, никога не е имало насилие в къщата. Баща ми беше строг, но никога не ни наказваше с юмруци или колан. Нито аз, нито сестра ми Фиона.
  
  "И така, какво направи той за дисциплината?"
  
  "О, обикновени неща. Наказваха ни, лишаваха ни джобни пари, правеха ни забележки, нещо такова."
  
  - Повишил ли е тон?
  
  "Не. Никога не съм го чувал да крещи на някого."
  
  - Майка ви имаше ли буен нрав?
  
  - Господи, не. Искам да кажа, че тя може да се ядоса и да изкрещи, ако аз или Фиона направим нещо досадно, като например да не почистим стаите си, но всичко ще свърши и ще бъде забравено в мига на окото.
  
  Д-р Симс доближи юмрук до брадичката си и се облегна на него. "Ясно е. Да се върнем на Бил, става ли?"
  
  "Ако искаш".
  
  "Не, Маргарет, не е за да ми достави удоволствие. Това е за това, което искате."
  
  Маги се размърда на стола си. - Да, всичко е наред.
  
  "В предишната ни сесия ти ми каза, че си виждала признаци на неговата агресивност, преди да се ожениш. Бихте ли ми казали повече за това?"
  
  - Да, но не беше насочено към мен.
  
  "Към кого беше насочено? Може би светът като цяло?"
  
  "Не. Просто някои хора. Хора, които са се прецакали. Например сервитьори или куриери.
  
  - Той победи ли ги?
  
  "Той се ядоса, изпусна нервите си, крещеше им. Нарекоха ги идиоти, глупаци. Имах предвид, че той вложи много агресия в работата си."
  
  "О да. Той е адвокат, нали?"
  
  "Да. За голяма фирма. И той наистина искаше да бъде партньор.
  
  "Той състезателен ли е по природа?"
  
  "Много. Той беше спортна звезда в гимназията и можеше да прекрати професионалната си футболна кариера, ако не беше разкъсал коляното си в шампионат. Все още малко накуцва, но не може да понася, когато някой го забележи и спомене. Това не му пречи да играе в отбора по софтбол на фирмата. Но не виждам какво общо има това с нещо."
  
  Д-р Симс се наведе напред и понижи гласа си. "Маргарет, искам да видиш, да разбереш откъде идват гневът и жестокостта на съпруга ти. Те не идват от теб, идват от него. Те също не произлизат от вашето семейство по никакъв начин. Те произлизат от него. Само когато видиш това, когато видиш, че това е негов проблем, а не твой, ще започнеш да вярваш, че вината не е твоя и ще намериш силата и смелостта да продължиш напред и да живееш живота си възможно най-пълноценно .. можете, вместо да продължавате това сенчесто съществуване, което водите в момента."
  
  - Но аз вече го виждам - протестира Маги. "Искам да кажа, знам, че това беше неговата агресия, не моята."
  
  - Но ти не го усещаш.
  
  Маги се почувства разочарована; Д-р Симс беше прав. "Но не мен?" тя попита. "Предполагам, че не."
  
  - Знаеш ли нещо за поезия, Маргарет?
  
  "Нищо особено, не. Само неща, които правехме в гимназията и един от моите приятели в колежа по изкуствата пишеше неща за мен. Страшни глупости, наистина. Просто искаше да ми влезе в гащите."
  
  Д-р Симс се засмя. Още една изненада, защото прозвуча като силен конски смях. "Самюел Тейлър Колридж написа стихотворение, наречено "Униние: Ода". Отчасти беше заради неспособността му да почувства каквото и да било и един от цитатите, които се запечатаха в паметта ми завинаги, беше за това как той пише за гледането на облаците, луната и звездите и завършва с думите: "По-скоро виждам, отколкото чувствам колко са красиви. Мисля, че същото се отнася и за теб, Маргарет. И мисля, че го знаеш. Интелектуалното осъзнаване на нещо с помощта на ума не гарантира емоционално приемане. И вие сте много интелигентен човек, въпреки явните си творчески наклонности. Ако бях юнгианец, какъвто не съм, вероятно щях да ви класифицирам като интровертен, мислещ тип. Сега ми разкажи повече за това ухажване.
  
  - Няма много за казване. Вратата в коридора се отвори и затвори. Два мъжки гласа се надигнаха и замряха. След това имаше само пеенето на птици и звуците от далечен трафик по Хадроу и Парк Лейн. "Предполагам, че той ме събори", продължи тя. "Това беше преди около седем години и бях просто млад завършил училище по изкуства без кариера, все още неопитен, мотаех се с артистични тълпи в барове и спорех за философия в кръчми и кафенета на Queen Street West, мислейки си, че един ден там някой богат покровител ще открие моя гений. Имах няколко афери в колежа, спах с няколко момчета, нищо не ме удовлетворяваше, тогава се появи този висок, тъмнокос, умен, красив мъж в костюм на Армани, който искаше да ме води на концерти и скъпи ресторанти. Не беше заради парите. Изобщо не беше това въпросът. Дори и в ресторантите. Тогава почти нищо не ядох. Предполагам, че това беше неговият стил, неговият ефект. Той ме ослепи.
  
  "И той се оказа покровителят на изкуствата, за които си мечтал?"
  
  Маги погледна надолу към протритите колене на дънките си. "Не точно. Бил никога не се е интересувал особено от изкуството. О, имахме всички абонаменти, от които се нуждаехме: симфония, балет, опера. Но някак си..."
  
  "По някакъв начин ти какво?"
  
  "Не знам. Може би съм несправедлив. Но мисля, че може би беше просто някакво бизнес събитие. Бъдете забелязани. Това е като да влезете в клиентска кутия в Skydome. Искам да кажа, той щеше да бъде развълнуван, все едно да ходи на опера, да прекарва векове, обличайки се в смокинга си и тревожейки се какво би искал да облека, след това щяхме да пием предварителни напитки в бара за членове, да общуваме рамо до рамо с колеги и клиенти, всички местни големци. Но просто останах с впечатлението, че самата музика го отегчи."
  
  "Имаше ли проблеми в началото на връзката ви?"
  
  Маги завъртя пръстена със сапфир на пръста си, пръстена "свобода", който бе купила, след като изхвърли брачните халки на Бил в езерото Онтарио. "Е," каза тя, "лесно е да се каже в ретроспекция, че нещо е проблем, нали? Твърдете, че сте го предвидили или е трябвало да го предвидите, след като сте разбрали накъде отива. Може би не са изглеждали странни по това време, нали?
  
  "Опитвам".
  
  Маги продължи да върти пръстена си. - Е, предполагам, че основният проблем беше ревността на Бил.
  
  "За какво?"
  
  - Всъщност повечето неща. Той беше много собственически, не обичаше да говоря с други мъже твърде дълго на партита, нещо подобно. Но най-вече той ревнуваше от приятелите ми.
  
  - Художници?
  
  "Да. Виждате ли, той никога не е имал много време за тях, смяташе ги за купчина скитници, загубеняци и чувстваше, че някак си ме е спасил от тях. Тя се засмя. "А те от своя страна не искаха да имат работа с корпоративни адвокати в костюми на Армани.
  
  "Но продължихте да се срещате с приятелите си?"
  
  "О да. Нещо такова".
  
  - И как реагира Бил на това?
  
  "Той им се подиграваше пред мен, унижаваше ги, критикуваше ги. Нарече ги псевдоинтелектуалци, безмозъчни хора и клошари. Ако някога срещнехме някой от тях, когато бяхме заедно, той просто щеше да стои там, да гледа към небето, да се премества от крак на крак, да гледа Ролекса си и да си подсвирква. Сега го виждам.
  
  - Защитил ли си ги?
  
  "Да. За известно време. Тогава изглеждаше, че няма смисъл." Маги замълча за момент, след което продължи. "Сигурно помните, че бях влюбена до уши в Бил. Водеше ме на филмови премиери. Отидохме в Ню Йорк за уикенда, отседнахме в Plaza, яздихме коне и бъгита в Central Park, отидохме на коктейли, пълни с борсови брокери и изпълнителни директори, каквото и да е. Имаше романтична страна на всичко това. Веднъж дори летяхме до Лос Анджелис за премиерата на филм, в който бяха ангажирани адвокатите на развлекателната фирма. Ние също отидохме на партито и Шон Конъри беше там. Можеш ли да повярваш? Наистина срещнах Шон Конъри!"
  
  "Как се справихте с целия този луксозен живот?"
  
  "Вписвам се доста добре. Умеех да общувам с тях - бизнесмени, адвокати, предприемачи, тези, които са зад волана. Вярвате или не, много от тях са много по-културни, отколкото си мисли изтънчената публика. Много от тях спонсорираха корпоративни колекции от изкуство. Приятелите ми смятаха, че всеки, който носи костюм, е скучен и консервативен, а освен това и жителите на града. Но не винаги е възможно да се съсредоточите върху външния вид. Знаех си. Мисля, че бяха много незрели за всичко това. Мисля, че Бил гледаше на мен като на положителен принос за кариерата му, но гледаше на приятелите ми като на мъртва тежест, която щеше да ме повлече, ако можеше. Може би и той го прави, ако не внимаваме. И никога не съм се чувствала толкова неудобно в неговия свят, колкото той в моя. Във всеки случай започнах да се чувствам сякаш просто играя ролята на гладуващ артист.
  
  "Какво искаш да кажеш с това?"
  
  "Ами баща ми е доста известен архитект и винаги сме се движели в най-високите кръгове. Аз също пътувах много из континента по поръчка, когато бях по-млад, веднага след като емигрирахме от Англия. Понякога, ако беше училищна ваканция, ме вземаше със себе си. Така че не идвам от синя яка или бохемска среда. Татко цени изкуството, но е много консервативен. И не бяхме бедни. Както и да е, с времето предполагам, че започнах да се съгласявам с Бил. Той унищожи защитите ми, както по много други начини. Искам да кажа, всичко, което моите приятели изглежда правеха, беше да минават от една социална осигуровка на друга, без да се опитват да направят каквото и да било, защото това би застрашило тяхното ценно изкуство. Най-големият грях в нашето събиране беше да се продадем."
  
  "Какво направи?"
  
  Маги се загледа за момент през прозореца. Цветята падаха от дърветата на забавен каданс. Изведнъж й стана студено и се обви с ръце. "Да", каза тя. "Предполагам, че беше. Що се отнася до моите приятели, аз бях загубен за тях. Бях съблазнен от всемогъщия долар. И всичко това заради Бил. На едно от фирмените му партита се запознах с малък издател, който търсеше илюстратор за детска книга. Показах му работата си и той я хареса. Намерих си работа, после това доведе до друга и така нататък."
  
  "Как реагира Бил на вашия успех?"
  
  "В началото той беше доволен. Възбуден. Горд съм, че издателят е харесал работата ми, горд съм, че книгата е публикувана. Той купи копия за всички свои племенници и племенници, деца на клиентите си. Шефът му. Десетки копия. И беше доволен, че заради него се случи всичко това. Както той непрекъснато ми казваше, това никога нямаше да се случи, ако бях избрал да остана при моите приятели, които не плащат."
  
  "Беше в началото. Ами по-късно?
  
  Маги усети как се свива на стола си, гласът й става по-тих. "Беше различно. По-късно, когато се оженихме и Бил все още не си беше партнирал, мисля, че той започна да се възмущава от успеха ми. Той започна да говори за изкуството като за моето "малко хоби" и предположи, че може да се наложи да се откажа всеки момент и да започна да имам деца.
  
  - Но ти реши да нямаш деца?
  
  "Не. Нямах избор. Не мога да имам деца". Маги усети как се изплъзва в заешката дупка, точно като Алис, мракът се струпваше около нея.
  
  "Маргарет! Маргарет!"
  
  Тя можеше да чуе гласа на д-р Симс само сякаш от разстояние, отекващ. С голямо усилие тя си проби път към него, към светлината, и усети, че се разкъсва, като удавник от вода, който се задъхва.
  
  - Маргарет, добре ли си?
  
  "Да. Аз... аз... Но не бях аз - каза тя, усещайки как сълзите се стичат по бузите й. "Не е, че не мога да имам деца. Бил не може. Това е Бил. Има нещо общо с броя на сперматозоидите му.
  
  Д-р Симс даде на Маги малко време да изсуши очите си, да се успокои и да се събере.
  
  Когато го направи, Маги се засмя на себе си. "Той трябваше да мастурбира в контейнер на Tupperware и да го вземе за тестване. Някак си изглеждаше така... Е, Tupperware, искам да кажа, всичко изглеждаше така, оставете го на Бийвър.
  
  "Съжалявам?"
  
  "Стара американска телевизионна програма. Мама е вкъщи, татко е в офиса. Ябълков пай. Щастливи семейства. Перфектни деца."
  
  "Ясно е. Не можа ли да осиновиш дете?"
  
  Маги отново беше на светло. Просто изглеждаше твърде ярко. "Не", каза тя. "Бил не би го направил. Разбирате ли, тогава детето нямаше да е негово. Не повече, отколкото ако имах сперма на някой друг при изкуствено осеменяване.
  
  - Вие двамата обсъдихте ли какво да правите?
  
  "В началото, да. Но не и след като разбра, че това е негов физически проблем, а не мой. След това, ако отново споменах деца, той ме биеше.
  
  - И някъде по това време той започна да се възмущава от успеха ти?
  
  "Да. До извършване на дребни диверсии, за да не спазя сроковете. Знаеш ли, изхвърлям някои от моите бои или четки, загубвам илюстрация или куриерски пакет, случайно изтривам изображения от моя компютър, от моя компютър, забравям да ме уведомя за важно телефонно обаждане, нещо подобно.
  
  "Така че по това време той искаше да има деца, но откри, че не може да бъде самотен баща и също така искаше да бъде партньор в адвокатската му кантора, но не успя?"
  
  "Правилно е. Но това не е извинение за това, което ми причини."
  
  Д-р Симс се усмихна. "Точно така, Маргарет. Много вярно. Но това е доста променлива комбинация, не мислите ли? Не се оправдавам, но можете ли да си представите колко стресиран трябва да е бил, как това е могло да го накара да изпитва насилие?
  
  "Не можех да предвидя това да се случи по това време. Как бих могъл?"
  
  "Не, не би могъл. Никой не може да очаква това от вас. Всичко е както казахте. Поглеждайки назад. Поглеждайки назад". Тя се облегна на стола си, кръстоса крака и погледна часовника си. "Е, мисля, че това е достатъчно за днес, нали?"
  
  Сега беше моментът. - Имам въпрос - изтърси Маги. - Не за мен.
  
  Д-р Симс повдигна вежди и погледна часовника си.
  
  "Няма да отнеме минута. Честно казано, няма да отнеме."
  
  - Добре - каза д-р Симс. - Питай още.
  
  "Е, това е моята приятелка. Всъщност, предполагам, че не е точно приятелка, защото тя е твърде малка, просто ученичка, но тя идва, знаете ли, на път за вкъщи от училище.
  
  "Да?"
  
  "Името й е Клеър, Клер Тот. Клеър беше приятелка на Кимбърли Майерс."
  
  "Знам коя беше Кимбърли Майърс. Чета вестници. Продължи."
  
  "Те бяха приятели. Ходиха в едно училище. И двамата познаваха Терънс Пейн. Той им беше учител по биология.
  
  "Да. Продължи".
  
  "И тя се чувстваше отговорна, знаете ли, за Кимбърли. Същата вечер те трябваше да се приберат заедно, но момчето покани Клеър да танцуват. Мъжът, когото харесваше и..."
  
  "И нейният приятел се прибра сам. До смъртта си?
  
  - Да - каза Маги.
  
  - Ти каза, че искаш да ми зададеш въпрос.
  
  "Не съм виждал Клеър, откакто ми каза този понеделник следобед. Притеснявам се за нея. Имам предвид психологически. Какво може да причини това на някой като нея?
  
  "Без да познавам въпросното момиче, не мога да кажа", каза д-р Симс. "Зависи от нейните вътрешни ресурси, от нейното самочувствие, от подкрепата на семейството, от много неща. Освен това ми се струва, че тук има два отделни проблема."
  
  "Да?"
  
  "Първо, близостта на момичето с престъпника и по-специално с една жертва, и второ, чувството й за отговорност, вина. Що се отнася до първото, мога да предложа няколко общи съображения."
  
  "Моля, направете."
  
  "Първо, кажи ми как се чувстваш за всичко това."
  
  "Аз?"
  
  "Да".
  
  "Аз... още не знам. Страхувам се, предполагам. Не толкова доверчив. Все пак ми беше съсед. Не знам. Все още не съм успял да разбера всичко."
  
  Д-р Симс кимна. "Приятелката ти вероятно се чувства по същия начин. Най-вече объркан в момента. Само че тя е по-млада от теб и вероятно има по-малко защити. Тя със сигурност ще бъде още по-недоверчива към хората. В крайна сметка този човек беше неин учител, уважавана и авторитетна фигура. Красив, добре облечен, с хубава къща и красива млада жена. Той не приличаше на чудовището, което обикновено си представяме с престъпления като това. И тя ще изпита засилено чувство на параноя. Например, тя може да не се чувства комфортно да излиза сама, може да чувства, че е следена или наблюдавана. Или родителите й може да не й позволят да излиза. Понякога родителите поемат контрола в такива ситуации, особено ако смятат, че са виновни за някакво пренебрежение.
  
  "Значи родителите й вероятно я държат вкъщи? Не й позволявай да ме посети?"
  
  "Възможно е."
  
  "Какво друго?"
  
  "От това, което мога да събера в момента, това са сексуални престъпления и като такива те със сигурност ще окажат известно въздействие върху нарастващата сексуалност на една уязвима млада ученичка. Трудно е да се каже какъв вид влияние. За различните хора се случва различно. Някои момичета може да станат по-детски и да потискат сексуалността си, защото смятат, че това ще им даде известна защита. Други може дори да станат по-безразборни, защото това, че са били добри момичета, не е помогнало на жертвите. Не мога да ви кажа по кой път ще тръгне тя.
  
  "Сигурен съм, че Клеър не би станала безразборна."
  
  "Тя може да се оттегли и погълне от този въпрос. Мисля, че най-важното е, че тя не пази тези чувства в себе си, че се бори да разбере какво се е случило. Знам, че е трудно дори за нас, възрастните, но можем да й помогнем.
  
  "Как?"
  
  "Приемайки това въздействие върху нея, но също така я уверявайки, че това е някаква аберация, а не естественият ход на нещата. Няма съмнение, че последствията ще бъдат дълбоки и дълготрайни, но тя ще трябва да се научи да се адаптира към промяната на нейния мироглед."
  
  "Какво имаш предвид?"
  
  "Винаги казваме, че тийнейджърите се чувстват безсмъртни, но каквото и безсмъртие да е смятала вашата приятелка, е било отнето от случилото се. Трудно е да се приспособиш към факта, че това, което се е случило с твой близък, може да се случи и на теб. И пълният ужас от това дори още не се е появил.
  
  "Какво мога да направя?"
  
  "Вероятно нищо", каза д-р Симс. "Не можете да я принудите да дойде при вас, но ако го направи, трябва да я насърчите да говори, да бъде добър слушател. Но не я притискайте и не се опитвайте да й казвате как да се чувства.
  
  "Трябва ли да отиде на психолог?"
  
  "Може би. Но това е нейно решение. Или нейните родители."
  
  "Бихте ли препоръчали някого? Имам предвид, ако се интересуват."
  
  Д-р Симс написа името на лист хартия. - Тя е добре - каза тя. "Сега върви. Следващият пациент ме чака."
  
  Те уредиха друга среща и Маги излезе на Парк Скуеър, мислейки за Клеър, Кимбърли и чудовищните хора. Върна се онова вцепенено чувство, усещането, че светът е в далечината, през огледала и филтри, памучна вата, от другия край на телескопа. Чувстваше се като извънземно в човешка форма. Искаше да се върне там, откъдето дойде, но вече не знаеше къде е.
  
  Тя слезе до Градския площад, мина покрай статуята на Черния принц и нимфите, носещи факли, после се облегна на стената близо до автобусната спирка на Кабани Лейн и запали цигара. Възрастната жена до нея я погледна любопитно. Маги се чудеше защо винаги се чувстваше по-зле след тези сесии с д-р Симс, отколкото преди да си тръгне?
  
  Автобусът пристигна. Маги загаси цигарата си и седна в нея.
  
  OceanofPDF.com
  единадесет
  
  Пътуването до Eastvale мина доста гладко. Банкс резервира немаркирана кола и шофьор от Милгарт и напусна през страничен изход с Джулия Форд и Луси Пейн. Не са попаднали на репортери. По време на пътуването Банкс седеше отпред с шофьора, млада жена полицай, докато Джулия Форд и Луси Пейн седяха отзад. Никой не каза нито дума. Банкс беше зает с откриването на още едно тяло в задната градина на семейство Пейн, новини, които току-що беше получил от Стефан Новак по мобилния си телефон, докато излизаха от лазарета. Това правеше едно тяло твърде голямо и от вида му той не мислеше, че е и тялото на Лиан Рей.
  
  От време на време Банкс зърваше Луси в огледалото за обратно виждане и виждаше, че тя гледа предимно през прозореца. Не можеше да разчете изражението й. За всеки случай те влязоха в полицейския участък в Ийствейл през задния вход. Банкс настани Луси и Джулия в стаята за интервю и отиде в кабинета си, където отиде до прозореца, запали цигара и се подготви за предстоящото интервю.
  
  Той беше толкова зает с допълнителното тяло по пътя нагоре, че едва забеляза, че навън е още един страхотен ден. Коли и файтони бяха паркирани на калдъръмения пазар, семейни групи се тълпяха наоколо, държейки децата си за ръце, жени с жилетки, хлабаво завързани около вратовете си, в случай че подухне хладен вятър, стискащи чадъри от евентуален дъжд. Защо ние, англичаните, никога не можем напълно да повярваме, че хубавото време ще продължи? Обмислени банки. Винаги очакваме най-лошото. Затова синоптиците са предвидили всичко: слънчево с периоди на облачност и превалявания.
  
  Стаята за разпити миришеше на дезинфектант, защото последният й обитател, пиян 17-годишен артист, беше повърнал пица за вкъщи на пода. Иначе стаята беше доста чиста, въпреки че през високия прозорец с решетки влизаше много малко светлина. Банкс постави касетите в машината, тества ги и след това премина през незабавните формалности относно часа, датата и присъствието.
  
  "Добре, Луси", каза той, когато свърши. "Готови ли сте да започнете?"
  
  "Ако искаш".
  
  "Колко време живеете в Лийдс?"
  
  "Какво?"
  
  Банкс повтори въпроса. Люси изглеждаше озадачена от това, но отговори: "Четири години, горе-долу. Откакто започнах работа в банка."
  
  - И вие сте дошли от Хъл, от вашите приемни родители Клайв и Хилари Ливерсидж?
  
  "Да. Вече знаете това."
  
  "Просто изяснявам предисторията, Луси. Къде живеехте преди това?"
  
  Люси започна да си играе с брачната халка. - Алдърторп - каза тя тихо. - Живеех на номер четири, Наташ Роуд.
  
  - А вашите родители?
  
  "Да".
  
  "Какво да"?"
  
  - Да, те също са живели там.
  
  Банкс въздъхна. "Не си играй игри с мен, Луси. Това е сериозен бизнес."
  
  - Мислиш, че не знам това? - сопна се Люси. "Влачи ме от болницата чак до тук без причина, а после започваш да ме питаш за детството ми. Вие не сте психиатър.
  
  - Просто съм любопитен, това е всичко.
  
  "Е, не беше много интересно. Да, малтретираха ме и да, бях задържан. Семейство Ливърсидж бяха мили с мен, но не е като да са ми истински родители или нещо подобно. Когато му дойде времето, исках сама да изляза в света, да загърбя детството си и да тръгна по своя път. Има ли нещо лошо в това?"
  
  - Не - каза Банкс. Искаше да научи повече за детството на Луси, особено за събитията, които се случиха, когато тя беше на дванадесет, но знаеше, че едва ли ще научи много от нея. "Значи затова промени името си от Линда Годуин на Луси Ливерсидж?"
  
  "Да. Репортерите продължаваха да ме тормозят. Ливерсиджи са уредили това със социалните служби.
  
  "Какво те накара да се преместиш в Лийдс?"
  
  - За това беше работата.
  
  "Първата, за която кандидатствахте?"
  
  "Това е, което наистина исках. Да".
  
  "Къде живееш?"
  
  "Първоначално имах апартамент на Tong Road. Когато Тери получи работа в Силвърхил, купихме къща на хълма. Тази, в която казваш, че не мога да се върна, въпреки че е моят дом. Предполагам, че очаквате от мен да продължа да изплащам ипотеката, докато вашите хора разрушават това място?"
  
  "Започнахте ли да живеете заедно, преди да се ожените?"
  
  "Вече знаехме, че ще се женим. Това беше толкова добра сделка по онова време, че щяхме да сме глупаци да не го направим."
  
  "Кога се омъжихте за Тери?"
  
  "Само миналата година. Двадесет и втори май. Срещаме се от миналото лято."
  
  "Как се запознахте с него?"
  
  "Какво значение има?"
  
  "Просто съм любопитен. Разбира се, това е безвреден въпрос.
  
  - В кръчмата.
  
  "Коя кръчма?"
  
  "Не мога да си спомня как се казваше. Въпреки това беше страхотен концерт с музика на живо."
  
  - Къде беше?
  
  Сикрофт.
  
  "Сам ли беше?"
  
  "Мисля, че да. Защо?"
  
  - Той разговаря ли с теб?
  
  "Няма много думи. не помня".
  
  - Отсядал ли си някога в апартамента му?
  
  "Да, разбира се. Нямаше нищо лошо в това. Бяхме влюбени. Щяхме да се женим. Бяхме сгодени."
  
  "Дори и тогава?"
  
  "Беше любов от пръв поглед. Може и да не ми вярвате, но беше любов. Бяхме излизали само от две седмици, когато той ми купи годежен пръстен. Струва близо хиляда паунда.
  
  - Имал ли е други момичета?
  
  - Не и когато се срещнахме.
  
  - Но преди това?
  
  "Предполагам. Не съм вдигал шум около това. Предполагах, че е водил напълно нормален живот.
  
  "Глоба?"
  
  "Защо не?"
  
  - Виждали ли сте някога доказателства за други жени в апартамента му?
  
  "Не".
  
  "Какво правехте в Сикрофт, когато живеехте близо до Тонг Роуд? Това е дълъг път".
  
  "Току-що завършихме едноседмично обучение в града и едно от момичетата каза, че това е добро място за вечер навън."
  
  - Чухте ли за човека, когото тогавашните вестници нарекоха изнасилвачът Сикрофт?
  
  "Да. Всеки имаше."
  
  - Но това не ви попречи да отидете в Сикрофт.
  
  "Трябва да живееш живота си. Не можете да позволите на страха да ви завладее, в противен случай жената дори не би посмяла да излезе сама от къщата.
  
  "Това е достатъчно вярно", каза Банкс. - Значи никога не сте подозирали, че този мъж, когото срещнахте, може да е изнасилвач от Сикрофт?
  
  "Тери? Не разбира се, че не. Защо трябва да?"
  
  "Имаше ли нещо в поведението на Тери, което да ви даде повод за безпокойство?"
  
  "Не. Бяхме влюбени."
  
  "Но той те обиди. Ти го призна последния път, когато говорихме."
  
  Тя погледна настрани. - Това дойде по-късно.
  
  "Колко по-късно?"
  
  "Не знам. Може би за Коледа."
  
  "Миналата Коледа?"
  
  "Да. Горе-долу тогава. Но не винаги е било така. Тогава той беше страхотен. Винаги се чувстваше виновен. Купуваше ми подаръци. Цветя. Гривни. Collier и колиета. Наистина ми се иска да са с мен сега, за да го помня."
  
  - След време, Луси. Значи винаги се е помирявал с теб, след като те е победил?"
  
  "Да, той беше страхотен с мен за няколко дни."
  
  "Пил ли е повече през последните няколко месеца?"
  
  "Да. Той също отсъстваше. Не го виждах толкова често."
  
  - Къде беше?
  
  "Не знам. Той не ми каза."
  
  - Никога не си го питал?
  
  Луси скромно отклони погледа си, обръщайки наранената си страна към него. Банкс разбра посланието.
  
  - Мисля, че можем да продължим, нали, началник - каза Джулия Форд. "Клиентът ми е видимо разстроен от този процес на разпит."
  
  Съжалявам за нея, искаше да каже Банкс, но имаше да говори за много неща. "Много добре". Той се обърна отново към Луси. "Имате ли нещо общо с отвличането, изнасилването и убийството на Кимбърли Майърс?"
  
  Луси срещна погледа му, но той не можа да види нищо в тъмните й очи; ако очите бяха прозорци към душата, тогава очите на Луси Пейн бяха направени от затъмнено стъкло и душата й носеше слънчеви очила. "Не, не съм", каза тя.
  
  "Ами Мелиса Хорокс?"
  
  "Не. Нямах нищо общо с никой от тях.
  
  - Колко бяха, Люси?
  
  - Знаеш колко.
  
  "Кажи ми".
  
  "Пет. Както и да е, това прочетох във вестниците."
  
  - Какво направи с Лиан Рей?
  
  "Не разбирам".
  
  "Къде е тя, Люси? Къде е Лин Рей? Къде я погребахте с Тери? Какво я правеше различна от другите?
  
  Луси погледна Джулия Форд с ужас. "Не разбирам за какво говори", каза тя. - Помоли го да спре.
  
  - Началник - каза Джулия, - клиентката ми вече даде да се разбере, че не знае нищо за този човек. Мисля, че трябва да продължиш напред."
  
  "Съпругът ви някога споменавал ли е някое от тези момичета?"
  
  - Не, Тери никога не е споменавал нито един от тях.
  
  "Влизала ли си някога в това мазе, Луси?"
  
  - И преди ме питахте за всичко това.
  
  "Давам ти шанс да промениш отговора си, да го направиш официален."
  
  "Казах ти, не помня. Можех да го направя, но не помня. Имам ретроградна амнезия."
  
  "Кой ти каза това?"
  
  - Лекарят ми е в болница.
  
  "д-р Ландсберг?"
  
  "Да. Това е част от моето посттравматично шоково разстройство."
  
  Банките първи чуха за това. Д-р Ландсберг му каза, че не е експерт по темата. "Е, наистина се радвам, че можеш да назовеш какво не е наред с теб. Колко пъти бихте могли да слезете в мазето, ако можехте да си спомните?"
  
  "Само веднъж".
  
  "Кога?"
  
  "Денят, в който се случи. Когато ме приеха в болницата. Рано сутринта в понеделник."
  
  - Значи признаваш, че можеш да отидеш там?
  
  "Щом казваш. не мога да си спомня Ако някога съм паднал, то е било тогава.
  
  - Не това казвам, Луси. Това е научно доказателство. Лабораторията откри следи от кръвта на Кимбърли Майерс по ръкавите на халата ти. Как е стигнала до там?
  
  - Аз... не знам.
  
  "Има само два начина, по които може да е попаднало там: или преди да е била в мазето, или след като е била в мазето. Какво има, Люси?
  
  - Сигурно е след това.
  
  "Защо?"
  
  - Защото никога преди не съм я виждал.
  
  - Но тя живееше наблизо. Не я ли видя наблизо?"
  
  "Може би отвън. Или в магазините. ДА. Но никога не съм говорил с нея.
  
  Банкс направи пауза и разтърси някакви хартии пред себе си. "Значи сега признавате, че може да сте в мазето?"
  
  - Но аз не си спомням.
  
  "Какво мислите, че може да се случи, хипотетично казано?"
  
  - Е, може би съм чул шум.
  
  "Какъв вид шум?"
  
  "Не знам". Луси замълча и сложи ръка на гърлото си. - Може би писък.
  
  "Единствените писъци, които Маги Форест чу, бяха твои."
  
  "Е, може би сте могли да го чуете само отвътре в къщата. Може би идваше от мазето. Когато Маги ме чу, бях в залата.
  
  "Помниш ли това? Да си в коридора?
  
  - Само много бегло.
  
  "Продължи".
  
  "За да мога да чуя шума и да сляза да разследвам."
  
  "Въпреки че знаеше, че това е личната бърлога на Тери и дали той ще те убие, ако го направиш?"
  
  "Да. Може би бях достатъчно разтревожен.
  
  "Как?"
  
  - Доколкото чух.
  
  "Но мазето беше много добре шумоизолирано, Луси, и вратата беше затворена, когато пристигна полицията."
  
  - Тогава не знам. Просто се опитвам да намеря причината."
  
  "Продължи. Какво бихте могли да намерите там, ако слезете долу?"
  
  "Това момиче. Бих могъл да отида при нея, за да видя дали има нещо, което мога да направя.
  
  "Ами жълтите влакна?"
  
  "Какво за тях?"
  
  "Бяха от пластмасово въже за дрехи, което беше увито около врата на Кимбърли Майърс. Патологът определя като причина за смъртта лигатурно удушаване с това въже. Влакната също бяха в гърлото на Кимбърли."
  
  - Сигурно съм се опитвал да го сваля от нея.
  
  "Помниш ли как го направи?"
  
  "Не, все още си представям как е могло да се случи това."
  
  "Продължи".
  
  "Тогава Тери трябва да ме е намерил и да ме е преследвал горе, а след това ме е ударил."
  
  "Защо не те завлече обратно в мазето и не те уби?"
  
  "Не знам. Той беше мой съпруг. Той ме обичаше. Не можеше просто да ме убие като..."
  
  "Като някоя тийнейджърка?"
  
  "Суперинтендант", намеси се Джулия Форд, "не мисля, че спекулациите за това какво е направил или не е направил мистър Пейн, са уместни тук. Клиентката ми казва, че може да е слязла в мазето и да е хванала съпруга си неподготвен за... каквото и да прави, и по този начин да го е провокирала. Това трябва да обясни вашите открития. Това също трябва да е достатъчно."
  
  - Но ти каза, че Тери ще те убие, ако влезеш в мазето. Защо не го направи?" Банките настояха.
  
  "Не знам. Може би щеше да го направи. Може би първо трябваше да направи нещо друго.
  
  "Като например?"
  
  "Не знам".
  
  - Да убия Кимбърли?
  
  "Може би".
  
  - Но тя не беше ли вече мъртва?
  
  "Не знам".
  
  - Да се отърва от тялото й?
  
  "Може би. Не знам. Бях в безсъзнание."
  
  "О, спри, Люси! Това са глупости", каза Банкс. - Следващото нещо, в което ще се опиташ да ме убедиш, е, че си го направил, докато си ходил насън. Ти уби Кимбърли Майърс, нали, Луси? Слязохте в мазето, видяхте я да лежи там и я удушихте.
  
  "Не съм го направил! Защо да правя нещо подобно?"
  
  "Защото си ревнувал. Тери искаше Кимбърли повече от теб. Искаше да я задържи."
  
  Люси удари с юмрук по масата. "Не е вярно! Ти си измисляш всичко."
  
  "Е, защо иначе би я приковал там гола на матрака? Да й дам урок по биология? Беше истински урок по биология, Люси. Той я изнасилва многократно, както вагинално, така и анално. Той я накара да му свирка. След това той - или някой друг - я удуши с жълта пластмасова въже за пране.
  
  Луси обхвана глава с ръце и изхлипа.
  
  "Този ужасен детайл наистина ли е необходим?" - попита Джулия Форд.
  
  "Какво стана?" - попита я Банкс. - Страхувате се от истината?
  
  - Просто е малко пресилено, това е всичко.
  
  "Разбиване? Ще ви кажа какво, по дяволите, е прекаляване." Банкс посочи Луси. "Кръвта на Кимбърли по ръкавите на халата й. Жълти влакна под ноктите. Тя уби Кимбърли Майърс.
  
  "Всичко това са косвени доказателства", каза Джулия Форд. "Луси вече ти обясни как може да се случи това. Тя не помни. Тя не е виновна. Бедната жена беше травматизирана.
  
  "Или това, или тя е дяволски добра актриса", каза Банкс.
  
  - Надзирател!
  
  Банкс се обърна отново към Луси. - Кои са другите момичета, Люси?
  
  "Не разбирам какво казваш".
  
  "Намерихме две неидентифицирани тела в задната градина. Както и да е, скелетни останки. Общо са шест, включително Кимбърли. Разследвахме само пет изчезвания и дори още не сме ги открили. Тези двамата не ги познаваме. Кои са те?"
  
  "Нямам идея".
  
  "Случвало ли ви се е да се возите в кола със съпруга си и да вземете тийнейджърка?"
  
  Промяната на посоката сякаш накара Луси да млъкне в шок, но тя скоро възвърна речта и самообладанието си. - Не, не съм.
  
  - Значи не си знаел нищо за изчезналите момичета?
  
  "Не. Само това, което прочетох във вестниците. Казах ти. Не отидох в мазето и Тери, разбира се, не ми каза. И така, откъде мога да знам?"
  
  "Наистина как?" Банкс почеса малкия белег близо до дясното си око. "Притеснявам се повече как не си могъл да знаеш. Човекът, с когото живееш - собственият ти съпруг - отвлича и прибира шест млади момичета, за които знаем досега, държи ги в мазето... Бог знае колко време... докато ги изнасилва и измъчва, след което ги заравя. или в градината, или в мазето. И през цялото това време живееш в къща, само на един етаж, най-много на два, и очакваш да ти повярвам, че не си знаел нищо, дори не си помирисвал нищо? Изглеждам ли сякаш съм родена вчера, Люси? Не разбирам как не можеш да знаеш."
  
  - Казах ти, че никога не съм ходил там.
  
  - Не забеляза ли, когато съпругът ти изчезна посред нощ?
  
  "Не. Винаги спя много дълбоко. Мисля, че Тери трябва да ми е пъхнал хапчета за сън в какаото. Затова не забелязах нищо".
  
  - Не открихме сънотворни в къщата, Люси.
  
  "Сигурно е избягал. Сигурно затова се събудих в понеделник сутринта и си помислих, че нещо не е наред. Или е забравил.
  
  "Някой от вас имаше ли рецепта за хапчета за сън?"
  
  "Не го направих. Не знам дали Тери го направи. Може би ги е взел от наркодилър.
  
  Банкс отбеляза да разгледа въпроса със сънотворните. "Защо мислиш, че този път е забравил да те упои?" Защо поне веднъж слезе в мазето? той продължи: "Какво беше толкова специално за това време в Кимбърли? Дали беше защото тя беше твърде близо до дома, за да се чувства комфортно? Тери трябва да е знаел, че поема огромен риск, отвличайки Кимбърли, нали?" "Той беше обсебен от нея, Луси? Това вярно ли беше? Останалите бяха просто практика, заместител, докато вече не можеше да се въздържа да вземе този, който наистина искаше? Как се почувствахте за това, Луси?" Че Тери искаше Кимбърли повече от теб, повече от самият живот, повече от свободата?
  
  Люси запуши ушите си с ръце. "Спри това! Това е лъжа, пълна лъжа! Не знам какво имаш предвид. Аз не разбирам какво се случва. Защо ме преследваш така?" Тя се обърна към Джулия Форд. "Измъкни ме оттук веднага. Моля те! Не е нужно да оставам и да слушам всичко това повече, нали?"
  
  - Не - каза Джулия Форд и се изправи. - Можеш да си тръгнеш, когато пожелаеш.
  
  "Не мисля така". Банкс се изправи и си пое дълбоко въздух. "Луси Пейн, арестувам те като съучастник в убийството на Кимбърли Майърс."
  
  "Това е нелепо", възкликна Джулия Форд. - Това е пародия.
  
  "Не вярвам на историята на вашия клиент", каза Банкс. Той се обърна отново към Луси. "Не е нужно да казваш нищо, Луси, но ако не кажеш нещо сега, което по-късно ще посочиш в съда, то може да бъде използвано срещу теб. Разбираш?"
  
  Банкс отвори вратата и помоли двама униформени да я заведат при служител по закрила на детето. Когато се приближиха до нея, тя пребледня.
  
  - Моля те - каза тя. "Ще се върна, когато поискаш. Моля ви, моля ви, не ме затваряйте съвсем сам в тъмна килия!"
  
  За първи път в отношенията си с нея Банкс имаше чувството, че Луси Пейн е наистина уплашена. Спомни си какво му беше казала Джени за Седморката от Олдърторп. Те бяха държани в клетки без храна в продължение на няколко дни. Той почти трепна, но сега нямаше връщане назад. Насили се да мисли за Кимбърли Майърс, просната на легло в тъмното мазе на Луси Пейн. Никой не й даде шанс. "Камерите не са тъмни, Луси", каза той. "Те са добре осветени и много удобни. Те редовно получават четири звезди в Ръководството за разполагане на полицията."
  
  Джулия Форд го погледна изпълнен с отвращение. Люси поклати глава. Банкс кимна към пазачите. - Отведете я.
  
  Той се справи с това едва сдържано и дори не се почувства толкова добре, колкото очакваше, но отведе Луси Пейн там, където искаше, за двадесет и четири часа. Двадесет и четири часа, за да намери истински доказателства срещу нея.
  
  Ани не почувства нищо друго освен безразличие към голия труп на Терънс Пейн, лежащ върху стоманената маса за аутопсия. Беше просто обвивка, измамна външна човешка форма на отклонение, подмяна, демон. Но като се замисли, тя дори не беше сигурна дали го вярва. Злото на Терънс Пейн беше твърде човешко. Векове наред мъжете са изнасилвали и осакатявали жени, независимо дали като грабеж по време на война, за мрачни удоволствия в задните улички и евтините стаи на разпадащите се градове, в уединението на провинцията или в хола на богатите. Едва ли имаше нужда от демон в човешка форма, за да направи това, което самите хора вече направиха толкова добре.
  
  Тя насочи вниманието си към текущите събития: внимателното изследване от д-р Макензи на външната част на черепа на Терънс Пейн. Самоличността и времето на смъртта не са проблем в този случай: д-р Могабе обяви Пейн за мъртъв в общата болница в Лийдс в 20:13 предишния ден. Естествено, д-р Макензи щеше да свърши щателна работа - асистентът му вече беше претеглил и измерил, били направени снимки и рентгенови лъчи - всъщност Ани предположи, че Макензи ще бъде от типа лекар, който би извършил щателна аутопсия на човек застрелян точно пред него. Не трябваше да предполагам.
  
  Тялото беше чисто и готово за клане, защото няма по-чист човек от току-що опериран. За щастие, полицейски хирург беше изпратен да вземе остъргвания от нокти, окървавени дрехи и кръвни проби, когато Пейн влезе за първи път в лазарета, така че никакви доказателства не бяха загубени поради скрупули относно болничната хигиена.
  
  В момента Ани се интересуваше само от ударите по главата на Пейн, а д-р Макензи обърна специално внимание на черепа, преди да направи пълна аутопсия. Те вече бяха прегледали счупената китка и установиха, че тя е счупена в резултат на удар с палка от PC Джанет Тейлър, която лежеше на лабораторна маса срещу стена с бели плочки, а имаше и няколко синини от защитата Ръцете на Payne, където той се опита да отклони ударите от PC Taylor.
  
  Освен ако Пейн не е бил убит от медицинска сестра или лекар, докато е в болницата, действията на PC Джанет Тейлър най-вероятно са пряко отговорни за смъртта му. Това, което тепърва предстои да се установи, е колко е виновна. Спешната операция за отстраняване на субдурален хематом усложни ситуацията, каза д-р Макензи Ани, но би трябвало да е достатъчно лесно да се отдели хирургическата процедура от неквалифицираното пребиване.
  
  Главата на Пейн вече е била обръсната преди операцията, което прави увреждането по-лесно за идентифициране. След щателна проверка Макензи се обърна към Ани и каза: "Не мога да ви кажа точната последователност от попадения, но има някои интересни групи".
  
  "Натрупвания"?
  
  "Да. Ела тук. Виж".
  
  Д-р Макензи посочи лявото слепоочие на Пейн, което според Ани с обръсната коса и кървяща рана приличаше на мъртъв плъх в капан за мишки. "Тук има най-малко три различни рани, които се припокриват", продължи д-р Макензи, проследявайки контурите, "започвайки с първата - тази вдлъбнатина - последвана от по-късна рана, и трета тук, която частично се припокрива и двете. "
  
  "Може ли да са били приложени в бърза последователност?" - попита Ани, спомняйки си какво й бе казала Джанет Тейлър за вълната от удари и как си го представяше, когато посети мястото.
  
  "Възможно е", призна д-р Маккензи, "но бих казал, че всеки от тези удари щеше да го извади от строя за известно време и евентуално да промени позицията му спрямо нападателя."
  
  "Можеш ли да обясниш?"
  
  Д-р Макензи нежно доближи ръката си до главата на Ани и я натисна. Тя се поддаде на лекия натиск и отстъпи назад, обръщайки глава. Когато протегна ръка отново, ръката му беше по-близо до тила й. "Ако беше истински удар", каза той, "щеше да бъдеш завъртян още по-далеч от мен и ударът щеше да те зашемети. Може да ви е отнело малко време, за да се върнете към предишната си позиция.
  
  - Разбирам какво имаш предвид - каза Ани. "Значи това те кара да мислиш, че може би е имало други удари между тях?"
  
  "Ммм. Трябва да се вземат предвид и ъглите на наклона. Ако се вгледате внимателно във вдлъбнатините, ще видите, че първият удар е бил нанесен, докато жертвата е била права. Той хвърли поглед към клуба. "Виж. Раната е сравнително гладка и равна, като се има предвид разликата във височината между PC Taylor и жертвата. Между другото, измерих палката и я съпоставих точно с всяка рана и това, заедно с рентгеновите снимки, ми дава по-добра представа за позицията на жертвата при всеки удар. Той посочи отново. "Поне един от тези удари в слепоочието е бил нанесен, докато жертвата е била на колене. Виждате как впечатлението се засилва. На рентгеновата снимка е още по-ясно."
  
  Д-р Макензи заведе Ани до рентгеновия апарат на стената, вкара филма и светна лампата. Той беше прав. Когато го посочи, Ани видя, че раната е по-дълбока отзад, което показва, че палката е влязла под ъгъл. Те се върнаха на масата.
  
  "Може ли да стане отново след такъв удар?" - попита Ани.
  
  "Възможно е. Не можеш да кажеш нищо с рани по главата. Известно е, че хората са ходили няколко дни с куршум в мозъка. Основният проблем ще бъде скоростта на загуба на кръв. Раните на главата кървят много силно. Ето защо обикновено запазваме мозъка за последно при аутопсията. По това време по-голямата част от кръвта е изчезнала. По-малко разхвърлян."
  
  - Какво ще правиш с мозъка на Пейн? - попита Ани. "Да го запазя за научно изследване?"
  
  Доктор Макензи изсумтя. "Предпочитам да определя характера му по неравностите по главата му", каза той. "И като говорим за това..." Той помоли помощниците си да обърнат тялото. Ани видя още едно кървящо петно на тила на Пейн. Стори й се, че вижда стърчащи парчета кост, но осъзна, че трябва да си е въобразила. Пейн се лекуваше в болницата и те не биха оставили парчета кост да стърчат от тила му. Имаше и следи от хирургически шевове, които вероятно създаваха впечатление за трески. Потръпна само защото стаята беше студена, каза си тя.
  
  "Тези рани почти със сигурност са били нанесени, когато жертвата е била на по-ниско ниво, да речем на четири крака, и са били нанесени отзад."
  
  "Сякаш се отдалечаваше от нападателя си на четири крака, търсейки нещо?"
  
  "Не знам за това", каза Макензи. - Но е възможно.
  
  "Само че по някое време според нея тя го ударила по китката и той изпуснал мачетето си, което тя изритала в ъгъла. Очевидно той е тръгнал след нея на четири крака и тя го е ударила отново.
  
  "Това е в съответствие с този вид нараняване", призна д-р Макензи, "въпреки че преброих три удара в една и съща област: между другото, мозъчният ствол е най-опасният и уязвим за атака."
  
  - Тя го удари там три пъти?
  
  "Да".
  
  - Може ли да стане след това?
  
  "Отново, не мога да кажа. По-слаб човек по това време може да е мъртъв. Г-н Пейн живя три дни. Може да е намерил мачетето си и да се е изправил отново.
  
  - Значи това е възможен сценарий?
  
  "Не мога да го изключа. Но вижте това." Д-р Макензи привлече вниманието на Ани към дълбоките вдлъбнатини в горната част на черепа ѝ. "Тези две рани, мога да кажа с известна сигурност, са били нанесени, докато жертвата е била в по-ниска позиция от нападателя, може би седнала или приклекнала, предвид ъгъла, и са били нанесени с голяма сила."
  
  - Каква власт?
  
  Макензи отстъпи назад, вдигна двете си ръце високо във въздуха, зад главата си и сключи ръце, след което ги отпусна, сякаш замахваше въображаем чук с всичка сила, спускайки го върху главата на въображаема жертва. "Това е", каза той. - И нямаше съпротива.
  
  Ани преглътна. глупости. Това нещо се превърна в истински лайна.
  
  Елизабет Бел, социалният работник, отговарящ за разследването на Alderthorpe Seven, не се пенсионира, а смени работата си и се премести в Йорк, което улеснява Джени да се отбие след кратка спирка в офиса на нейния университет. Тя намери тясно място за паркиране на няколко пресечки от една терасовидна къща на Fulford Road, близо до реката, и успя да напъха колата си в него, без да причини щети.
  
  Елизабет отвори вратата толкова бързо, сякаш стоеше точно зад нея, въпреки че Джени не беше ясна по телефона относно часа на пристигането си. Елизабет каза, че няма значение, тъй като петък е нейният почивен ден тази седмица, децата са на училище и тя трябва да наваксва с гладенето.
  
  - Вие трябва да сте д-р Фулър - каза Елизабет.
  
  "Аз съм. Но ме наричай Джени."
  
  Елизабет поведе Джени вътре. - Все още не знам защо искахте да ме видите, но влезте. Тя заведе Джени в малка всекидневна, още по-малка от дъска за гладене и кошница за пране на един стол. Джени усети лимонов перилен препарат и омекотител, както и топлия и успокояващ аромат на прясно изгладени дрехи. Телевизорът беше включен и показваше стар черно-бял трилър с участието на Джак Уорнър. Елизабет свали купчина сгънати дрехи от един стол и махна на Джени да седне.
  
  - Съжалявам за бъркотията - каза тя. "Това е толкова малка къща, но те са толкова скъпи тук и ние обичаме това място толкова много."
  
  "Защо се преместихте от Хъл?"
  
  "Обмисляхме да се преместим известно време, след което Роджър - това е съпругът ми - получи повишение. Той е държавен служител. Е, едва ли е чак толкова цивилизовано, ако разбирате какво имам предвид.
  
  "Ами ти. Имам предвид работа?
  
  "Все още социален. Едва сега работя в служба за социални грижи. Имаш ли нещо против да продължа да гладя, докато говорим? Само аз трябва да направя всичко."
  
  "Не. Въобще не." Джени погледна Елизабет. Беше висока жена с широки кости, облечена в дънки и карирана риза с копчета. Джени забеляза, че коленете на дънките й са изцапани, сякаш работеше в градината. Под късата й, строга прическа лицето й беше твърдо и преждевременно набръчкано, но не и без добротата, която блестеше в очите й и израженията, които внезапно смекчиха твърдостта, когато говореше. "Колко деца имаш?" - попита Джени.
  
  "Само две. Уилям и Полин. Тя кимна към снимката на две деца, които стояха на полицата над камината и се усмихваха на детската площадка. "Във всеки случай съм заинтригуван. Защо си тук? Не ми каза много по телефона."
  
  "Съжалявам. Не исках да съм загадъчен, честно. Тук съм заради Алдърторп Седморката. Предполагам, че сте участвали?"
  
  "Как бих могъл да забравя. Защо искаш да знаеш? Всичко това беше преди повече от десет години."
  
  "Нищо никога не свършва в моята работа", каза Джени. Тя обмисляше колко да каже на Елизабет и дори говори за това с Банкс по телефона. Услужлив както винаги, той каза: "Колкото ви трябва и толкова малко, колкото ви трябва." Джени вече беше помолила г-н и г-жа Ливерсидж да не разкриват истинското потекло или име на Луси пред репортерите, но не след дълго някаква ярка искра удари лист хартия или разпознае снимка от морга за вестник. Тя знаеше, че двамата с Банкс имат много малко възможности да действат, преди пресата да слезе в Йорк и Хъл и дори да стигне до сънения малък Олдърторп. Тя пое риска Елизабет Бел най-вероятно също да не ги предупреди.
  
  - Умееш ли да пазиш тайни? тя попита.
  
  Елизабет вдигна поглед от ризата, която гладеше. "Ако трябва. Правил съм това и преди."
  
  - Лицето, което ме интересува, е Луси Пейн.
  
  - Луси Пейн?
  
  "Да".
  
  - Това име ми е познато, но се страхувам, че ще трябва да опресните паметта ми.
  
  "Напоследък това често се показва в новините. Тя беше омъжена за Терънс Пейн, учител, когото полицията смята за отговорен за убийството на шест малки момичета.
  
  "Със сигурност. Да, видях споменаването във вестника, но трябва да призная, че не следя подобни неща."
  
  "Ясно е. Така или иначе, родителите на Луси, Клайв и Хилари Ливерсидж, се оказват приемни родители. Луси беше една от Седмината Олдърторп. Вероятно я помните като Линда Годуин.
  
  "Свето небе". Елизабет замълча, вдигнала ютията във въздуха, сякаш се връщаше назад във времето от спомен. "Малката Линда Годуин. Горкичката".
  
  "Може би сега разбирате защо ви попитах за пазене на тайни?"
  
  "Пресата ще има страхотен ден."
  
  "Наистина, те биха го направили. Вероятно така ще стане в крайна сметка."
  
  - Няма да разберат нищо от мен.
  
  Така че рискът е оправдан. - Добре - каза Джени.
  
  - Мисля, че е по-добре да седна. Елизабет постави ютията на ръба и седна срещу Джени. "Какво искаш да знаеш?"
  
  "Всичко, което можете да ми кажете. Като начало, как започна всичко?"
  
  "Местният учител беше този, който ни предупреди", каза Елизабет. Морийн Несбит. Известно време тя беше подозрителна към състоянието на някои от децата и някои от нещата, които казваха, когато смятаха, че никой не може да ги чуе. Тогава, когато младата Катлийн не се появи цяла седмица в училище и никой нямаше разумно обяснение...
  
  "Това трябва да е Катлийн Мъри?"
  
  - Знаеш ли за нея?
  
  "Току-що направих малко проучване сред старите вестници в библиотеката. Знам, че Катлийн Мъри беше тази, която умря.
  
  "Той беше убит. Трябва да са били шестима Олдърторп, тъй като един от тях вече е бил мъртъв, когато всичко е избухнало.
  
  "Каква позиция зае Катлийн?"
  
  "Бяха замесени две семейства: Оливър и Джералдин Мъри и Майкъл и Памела Годуин. Мъри имат четири деца, започвайки с единадесетгодишния Кийт и завършвайки с осемгодишната Сюзън. Двете в средата бяха Даяна и Катлийн, съответно на десет и девет години. Семейство Годуин имаше три деца: дванадесетгодишната Линда беше най-голямата, следвана от Том, който беше на десет години, и деветгодишната Лора."
  
  - Господи, това звучи сложно.
  
  Елизабет се ухили. "Само става по-лошо. Оливър Мъри и Памела Годуин бяха брат и сестра и никой не беше сигурен точно кой кого е заченал. Злоупотреба в разширеното семейство. Това не е толкова необичайно, колкото би трябвало да бъде, особено в малки изолирани общности. Семействата живееха в съседство в две сутеренни къщи в Алдърторп, достатъчно далеч от другите къщи в селото, за да им осигурят уединение. Нека започнем с факта, че това е доста отдалечена част от света. Бил ли си някога там?"
  
  "Все още не".
  
  "Ти трябва. Просто да усетя това място. Зловещо е."
  
  "Възнамерявам да. Значи бяха верни? обвинения."
  
  "Полицията може да ви каже повече за това. Бях отговорен основно за отделянето на децата и грижата за тях, прегледите им и, разбира се, също и отглеждането им.
  
  "Всички тях?"
  
  "Не съм направил всичко това сам, но отговарях, да."
  
  "Някой от тях върнал ли се е някога при родителите си?"
  
  "Не. Оливър и Джералдин Мъри бяха обвинени в убийството на Катлийн и, доколкото знам, все още са в затвора. Майкъл Годуин се самоуби два дни преди процеса, а съпругата му беше обявена за негодна да бъде изправена пред съда. Вярвам, че все още се грижат за нея. Имам предвид психиатрична болница.
  
  - Тогава няма съмнение кой какво е направил?
  
  "Както казах, полицията ще знае повече за това от мен, но... Ако някога в живота си съм се сблъсквал лице в лице със злото, то е било там, онази сутрин."
  
  "Какво стана?"
  
  "Нищо не се е случило, просто... не знам... аурата около това място."
  
  - Влязохте ли вътре?
  
  "Не. Полицията не ни пусна. Казаха, че само ще омърсим сцената. Имахме ван, отопляем ван, и те докараха децата при нас."
  
  "Ами сатанинският аспект? Разбирам, че това не е разгледано в съда.
  
  "Нямаше нужда от това", казаха адвокатите. Това само би объркало всичко.
  
  - Имаше ли доказателства?
  
  "О, да, но ако питате мен, това не бяха нищо друго освен глупости, оправдаващи пиянството, употребата на наркотици и насилието над деца. Полицията откри кокаин и марихуана и в двете къщи, заедно с малко количество LSD, кетамин и екстази.
  
  "Това ли е случаят, който ви накара да се откажете от социалната работа?"
  
  Елизабет направи пауза, преди да отговори. "Отчасти, да. Това беше капката, която преля чашата, ако щете. Но вече бях близо до изгаряне много преди това. Това ви обезпокоява, това е, че се занимавате с малтретирани деца през цялото време. Губиш от поглед човечността, достойнството на живота. Знаеш какво имам предвид?"
  
  - Мисля, че да - каза Джени. "Твърде много време, прекарано с престъпници, има подобен ефект."
  
  "Но те бяха деца. Те нямаха избор."
  
  - Разбирам какво имаш предвид.
  
  "Срещаш истински неудачници в службата за социални грижи, повярвай ми, но това не е като грижа за деца."
  
  "В какво състояние беше Луси?"
  
  "Същото като останалите. Мръсен, гладен, наранен."
  
  "Били ли сте сексуално насилван?"
  
  Елизабет кимна.
  
  - Каква беше тя?
  
  "Линда? Или предполагам, че е по-добре да я наричам Луси от сега нататък, нали? Тя беше сладко момиченце. Срамежлив и уплашен. Тя стоеше там, увита в одеяло, и имаше това изражение на лицето си като мърляво малко ангелче. Тя почти не каза нито дума.
  
  "Можеше ли да говори?"
  
  "О да. Едно от децата, Сюзън, мисля, че остана без думи, но не и Луси. Тя беше тормозена по почти всеки възможен начин, но се оказа изненадващо издръжлива. Тя щеше да говори, ако искаше, но никога не съм я виждал да плаче. Всъщност тя сякаш пое ролята на болногледач на по-младите, въпреки че не можеше да предложи много по отношение на грижите. Тя поне беше най-голямата, така че може би можеше да им предложи малко утеха. Ти щеше да знаеш повече за това от мен, но предположих, че тя потискаше целия ужас от това, през което трябваше да премине, сдържайки го. Често се чудех какво ще стане с нея. Никога не съм подозирал нещо подобно."
  
  - Проблемът е, Елизабет...
  
  "Наричайте ме Лиз, моля. Така го наричат всички."
  
  "Глоба. Лиз. Проблемът е, че просто не знаем каква е ролята на Луси във всичко това. Тя твърди, че има амнезия и, разбира се, съпругът й се подиграваше с нея. Опитваме се да разберем дали е знаела нещо за другите му дейности или до каква степен може да е била замесена.
  
  "Не можеш да говориш сериозно! Люси участва ли в нещо подобно? Определено нейният собствен опит..."
  
  "Знам, че звучи налудничаво, Лиз, но обидените често стават изнасилвачи. Това е всичко, което знаят. Сила, болка, сдържаност, мъка. Това е познат цикъл. Проучванията показват, че малтретираните деца на осем или десет години продължават да тормозят своите по-малки братя и сестри или съседи.
  
  - Но не и Луси, разбира се?
  
  "Ние незнаем. Затова задавам въпроси, опитвайки се да съчетая психологията, да направя нейния портрет. Има ли още нещо, което можете да ми кажете?"
  
  - Ами, както казах, тя беше тиха, весела и другите деца, по-малките, сякаш й се подчиняваха.
  
  - Страхуваха ли се от нея?
  
  "Не мога да кажа, че останах с такова впечатление.
  
  - Но те й обърнаха внимание?
  
  "Да. Тя определено беше шефът."
  
  - Тогава какво друго можеш да ми кажеш за личността на Луси?
  
  "Нека помисля... Не много, наистина. Тя беше много потаен човек. Тя ти позволи да видиш само това, което искаше да видиш. Трябва да разберете, че тези деца вероятно са били също толкова, ако не и повече, шокирани от нападението да бъдат отнети от родителите им толкова внезапно. В крайна сметка това беше всичко, което знаеха. Може да беше ад, но беше познат ад. Луси винаги е изглеждала нежна, но като повечето деца понякога може да бъде жестока.
  
  "ОТНОСНО?"
  
  "Нямам предвид изтезание на животни или нещо подобно", каза Елизабет. "Предполагам, че това е, което търсите, нали?"
  
  "Такива ранни поведения могат да бъдат полезен ориентир, но самият аз винаги съм смятал, че са надценени. Честно казано, веднъж аз самият откъснах крилете на една муха. Не, просто искам да знам за нея. Как може да бъде жестока, например?
  
  "Например, когато преговаряхме за осиновители, разбирате, че е невъзможно братята и сестрите да бъдат заедно, така че те трябваше да бъдат разделени. По онова време беше по-важно всяко дете да има стабилна, евентуално дългосрочна среда за грижа. Във всеки случай си спомням, че Лора, по-специално - по-малката сестра на Луси - беше разстроена, но всичко, което Луси каза беше, че просто трябва да свикне. Бедното момиче просто не спираше да плаче."
  
  "Къде попадна тя?"
  
  "Лора? Вярвам, че има семейство в Хъл. Беше много отдавна, така че ме извинете, ако не помня всички подробности."
  
  "Със сигурност. Можете ли да ми кажете какво всъщност се случи с някое от другите деца?
  
  "Страхувам се, че си тръгнах скоро след това, така че никога не съм имал шанс да ги последвам. Често съжалявам, че не съм го направил, но..."
  
  "Има ли още нещо, което можете да ми кажете?"
  
  Елизабет стана и се върна към гладенето. - Не, не мога да мисля за това.
  
  Джени се изправи, извади визитката си от чантата си и я протегна. "Ако си спомняте нещо..."
  
  Елизабет погледна картичката и я постави на ръба на дъската за гладене. "Да, разбира се. Просто се радвам, че можах да помогна."
  
  Но тя не изглеждаше така, помисли си Джени, докато спираше колата си от малкото място за паркиране. Елизабет Бел изглеждаше като жена, принудена да се изправи срещу спомени, които би предпочела да забрави. И Джени не я вини. Не знаеше дали е научила нещо ценно, освен потвърждението, че в мазето са открити сатанински принадлежности. Банките със сигурност биха се заинтересували. Утре щеше да отиде в Олдърторп и да види дали може да намери някой, който познава семействата преди разследването и, както предложи Елизабет, "да усети мястото".
  
  OceanofPDF.com
  12
  
  Банкс не беше имал почивка цял ден, дори пропусна обяда си с интервю с Луси Пейн, така че без реален план в ума, около 15:00 часа, той се озова да се лута по алеята от North Market Street до Old Spike Inn" развълнуван от скорошната новина, че второто тяло, намерено в задната градина на 35 The Hill, определено не е Лиан Рей.
  
  Луси Пейн беше държана в килия в мазето на полицейското управление, а Джулия Форд резервира стая в "Бургундия", най-добрия и най-скъп хотел в Ийствейл. Специалната група и криминалистите работеха възможно най-бързо и усърдно, а Джени Фулър се ровеше в миналото на Луси, търсейки тази малка пукнатина в бронята й, онова малко солидно доказателство, че тя е била по-замесена в убийствата, отколкото е позволила На. Банкс знаеше, че ако не открият нещо друго до утре на обяд, ще трябва да я пусне. Днес трябваше да посети още едно място: да разговаря с Джордж Удуърд, детектив инспектор, който извърши по-голямата част от разследването на Олдърторп и сега е пенсиониран и управлява пансион със закуска в Уедърнси. Банкс погледна часовника си. Щеше да му отнеме около два часа: достатъчно време, за да отиде там, след като е пил и ял, и все пак да се върне, преди да е станало твърде късно.
  
  "Старият кораб" беше мизерно, незабележимо викторианско питейно заведение с няколко пейки, разположени по калдъръмената алея пред входа. Тук не влизаше много светлина, тъй като сградите наоколо бяха тъмни и високи. Претенцията му за слава беше, че беше добре скрит и известен с толерантността си към непълнолетни пияници. Банкс чу, че много момчета от Иствейл са изпили първата халба бира в Old Ship доста преди осемнадесетия си рожден ден. Табелата показваше стар машинен кораб, а прозорците бяха опушени гравирани стъкла.
  
  По това време на деня, между обяда и тълпата след работа, не беше много натоварено. Наистина, Старият кораб изобщо не беше много оживен, тъй като малко туристи харесваха вида му, а повечето от местните знаеха места, където могат да пият по-добре. Вътре беше сумрачно и въздухът беше застоял и лютив от повече от сто години дим и разлята бира. Това, което го направи още по-изненадващо, беше фактът, че барманката беше хубаво младо момиче с къса боядисана червена коса и овално лице, гладък тен, блестяща усмивка и весел нрав.
  
  Банкс се облегна на бара. "Не мисля, че има някакъв шанс за сандвич със сирене и лук, нали?"
  
  "Съжалявам", каза тя. "Не сервираме храна след два. Торбичка чипс - съжалявам, чипс - става ли?"
  
  "По-добре от нищо", каза Банкс.
  
  "Какъв вкус?"
  
  "Простото е достатъчно. И пинта битър шанди също, моля."
  
  Докато наливаше напитката и Банкс я потапяше в торба с доста мокър картофен чипс, тя продължи да го гледа с крайчеца на окото си и накрая попита: "Ти ли си ченгето, което беше тук за онова момиче, което изчезна за месец или така?" назад?"
  
  - Лиан Рей - каза Банкс. "Да".
  
  "Така си помислих. Видях те тук. Ти не беше ченгето, с което говорех, но беше тук. Намерихте ли я вече?"
  
  - Това е Шанън, нали?
  
  Тя се усмихна. "Помниш името ми и дори не си говорил с мен. Аз съм впечатлен".
  
  Шанън, която Банкс си спомни от изявление, направено от PC Winsom Jackman, беше американски ученик, който си беше взел една година почивка от училище. Тя вече беше обиколила по-голямата част от Европа и благодарение на роднини и, както Банкс подозираше, гадже, успя да прекара няколко месеца в Йоркшир, което изглежда й хареса. Банкс предположи, че тя работи в Old Ship, може би защото управителят не се занимаваше с визи и разрешителни и плащаше в брой. Вероятно имаше и няколко от тях.
  
  Банкс запали цигара и се огледа. Двама старци седяха до прозореца и пушеха лули, без да си говорят, дори не се споглеждаха. Изглеждаше, че стоят там от първото отваряне на заведението през деветнадесети век. Подът беше протрит камък, а масите издраскани и клатещи се. Акварел на огромен платноход висеше изкривено на едната стена, а на отсрещната стена серия от рамкирани с въглен скици на морски пейзажи, доста приятни за необученото око на Банкс.
  
  "Не се опитвах да бъда любопитен", каза Шанън. "Попитах само защото не съм те виждал оттогава и прочетох за онези момичета в Лийдс." Тя трепна леко. "Ужасно е. Спомням си, че бях в Милуоки - аз съм от Милуоки, Уисконсин - когато се случваха всички тези неща с Джефри Дамър. Бях просто дете, но знаех какво означава всичко това и всички бяхме уплашени и объркани. Не знам как хората могат да правят такива неща, а вие?"
  
  Банкс я погледна, видя невинността, надеждата и вярата, че животът й ще се окаже, че си струва да се живее и че светът не е напълно зло място, независимо какви лоши неща се случват в него. "Не", каза той. "Не знам".
  
  "Значи не си я намерил? Лин?
  
  "Не".
  
  - Не че я познавах или нещо подобно. Видях я само веднъж. Но, знаеш ли, когато нещо подобно се случи, все едно си мислиш, че може би си последният човек, който вижда някого, добре..." Тя сложи ръка на гърдите си. "Залепва се за теб, ако разбираш какво имам предвид. Не мога да избия тази картина от главата си. Тя седи там до камината."
  
  Банкс се сети за Клеър Тот, която се самобичуваше за убийството на Кимбърли Майърс, и знаеше, че всеки, дори малко свързан с онова, което беше извършил Пейн, се чувстваше опетнен от това. - Разбирам какво имаш предвид - каза той.
  
  Един от старците се приближи до бара и събори чашата си от половин пинта. Шанън го напълни вместо него; той плати и се върна на стола си. Тя сбърчи нос. "Те са тук всеки ден. Можете да ги следвате. Ако някой от тях не се беше появил, трябваше да викам линейка.
  
  "Когато казваш, че не можеш да изхвърлиш образа на Лин от главата си, означава ли това, че си мислил нещо друго за онази вечер?"
  
  - Не съвсем - каза Шанън. "Искам да кажа, мислех си... знаете, че е била отвлечена като другите. Всички мислеха така."
  
  "Започвам да вярвам, че може и да не е", каза Банкс, изразявайки страха си в думи за първи път. - Всъщност започвам да си мисля, че може да сме нападнали грешното дърво.
  
  "Не разбирам".
  
  - Както и да е - продължи Банкс. - Просто реших да се отбия, да видя дали си спомняте нещо, което сте забравили да споменете по-рано, такива неща. Беше отдавна". А това, знаеше той, означаваше, че всяка следа, която Лин можеше да остави, ще изчезне. Ако грешат, като приемат твърде бързо, че Лин Рей е била отвлечена от същия човек или лица като Кели Матюс и Саманта Фостър, тогава всички улики за това какво наистина се е случило може да са изчезнали завинаги досега.
  
  "Не знам как мога да помогна", каза Шанън.
  
  "Кажи ми", попита Банкс, "ти казваш, че са седели там, нали?" Той посочи една маса до празната облицована с плочки камина.
  
  "Да. Те бяха четирима. На тази маса."
  
  - Много ли са пили?
  
  "Не. Казах на полицайката и преди. Изпиха само по две чаши. Не мислех, че е достатъчно възрастна, но хазяинът ни каза да не се тревожим твърде много, освен ако не е наистина очевидно. Тя покри устата си с ръка. "По дяволите, вероятно не трябваше да казвам това, нали?"
  
  "Не се притеснявайте за това. Ние знаем всичко за практиката на г-н Паркинсон. И не се тревожи за това, което ни каза преди, Шанън. Знам, че бих могъл да отида и да видя всичко в файловете, ако искам, но искам да започнеш отначало, както никога досега."
  
  Беше трудно да се обясни на цивилен, но Банкс трябваше да се почувства така, сякаш разследва изчезването на Лин, сякаш беше ново престъпление. Не искаше да започне с преглеждане на старите файлове в кабинета си - въпреки че несъмнено щеше да се стигне дотам, ако нещо не беше открито скоро - искаше да започне с повторно посещение на мястото, където тя беше видяна за последно.
  
  "Лиан изобщо изглеждаше ли пияна?" попита той.
  
  "Тя леко се кикотеше, малко шумно, сякаш не беше свикнала да пие."
  
  - Какво е пила?
  
  "Не мога да си спомня. Не бира. Може би вино или може да е Перно, нещо подобно.
  
  "Направи ли ви впечатлението, че четиримата са се сдвоили? Нещо подобно?"
  
  Шанън се замисли за момент. "Не. Двамата очевидно бяха двойка. Можеше да го видиш по начина, по който небрежно се докосваха. Искам да кажа, не е като да се прегръщат или нещо подобно. Но другите две, Лиан и..."
  
  - Мик Блеър - каза Банкс.
  
  "Не знам имената им. Във всеки случай останах с впечатлението, че той може да е бил малко увлечен, а тя малко да флиртува, може би заради алкохола.
  
  - Той изобщо удряше ли я?
  
  "О, не, нищо подобно, иначе определено щях да го кажа по-рано. Не, просто по начина, по който хванах погледа му върху нея веднъж или два пъти. Изглежда им беше достатъчно удобно заедно, но както казах, просто си помислих, че може би той я харесва и тя си играе малко с него, това е всичко.
  
  - Не го спомена преди.
  
  "Не изглеждаше важно. Освен това никой не ме е питал. Тогава всички бяха по-загрижени, че тя е била отвлечена от сериен убиец.
  
  Точно така, помисли си Банкс с въздишка. Родителите на Лин бяха категорични, че тя е добро момиче и никога, при никакви нормални обстоятелства, не би нарушила вечерния час. Те бяха толкова сигурни, че тя трябва да е била нападната или отвлечена , че тяхното убеждение повлия на разследването и полицията наруши едно от основните си правила: не правете предположения, докато не сте проверили всички възможни следи. По това време хората също вдигнаха шум около Кели Матюс и Саманта Фостър, така че изчезването на Лин - друга сладка, добре приспособена тийнейджърка - се свърза с тяхното изчезване. И, разбира се, имаше въпрос за чантата, преметната през рамо. Съдържаше инхалатора на Лин, от който се нуждаеше в случай на астматичен пристъп, и чантата й, в която имаше двайсет и пет лири и шепа дребни. Нямаше никакъв смисъл, че ще хвърли парите си, ако избяга от вкъщи. Със сигурност щеше да има нужда от всичко, което можеше да получи?
  
  PC Уинсъм Джакман беше разпитал Шанън и може би тя трябваше да задава повече насочващи въпроси, но Банкс не можеше да вини Уинсъм за пропуски. Тя откри какво има значение в този момент: че групата се е държала добре, че не са създавали проблеми, че няма сбивания, че не са били пияни и че е нямало нежелано внимание от непознати. "Какво беше общото им настроение?" - попита Банкс. "Изглеждаха ли тихи, буйни или нещо подобно?"
  
  "Не си спомням нищо необичайно за тях. Не са създавали проблеми, иначе сигурно бих казал. Това обикновено се случва на хора, които знаят, че пият непълнолетни. Те знаят, че са толерирани, ако разбирате какво имам предвид, така че се опитват да не привличат вниманието върху себе си.
  
  Банкс помнеше добре чувството. На шестнадесет той седеше горд и уплашен с приятеля си Стив в долнопробна кръчма на около миля от имението, където и двамата живееха, пиеха първите си халби горчиво в ъгъла до джубокса и пушеха Парк Драйв за чай. Чувстваха се като истински възрастни, но Банкс също си спомняше, че се притесняваше дали полицията ще се появи или някой познат ще влезе - един от приятелите на баща му, например - така че те се опитаха да избегнат привличането на възможно най-много внимание.
  
  Той отпи от шандито и смачка плика с чипс. Шанън го взе от него и го хвърли в кофата за боклук зад плота.
  
  "Спомням си обаче, че те изглеждаха развълнувани точно преди да си тръгнат", добави Шанън. "Искам да кажа, че бяха твърде далече, за да чуя нещо, и не вдигнаха много шум за това, но можех да кажа, че някой има добра идея да направи нещо."
  
  Банкс не беше чувал за това преди. - Нямаш представа какво беше?
  
  "Не, беше точно както казаха: "Да, нека го направим." След това няколко минути по-късно те си тръгнаха.
  
  - Колко беше часът?
  
  - Трябва да е било около единайсет без четвърт.
  
  "И всички бяха развълнувани от идеята? Включително Лиан?
  
  - Честно казано, не можах да разбера реакцията ти - намръщи се Шанън. "Беше само в общи линии, сякаш някой имаше идея да направи нещо и всички смятаха, че ще бъде забавно."
  
  "Това е страхотна идея, останахте ли с впечатлението, че това е нещо, което щяха да направят веднага след като си тръгнаха оттук?"
  
  "Не знам. Може би. Защо?"
  
  Банкс допи питието си. "Защото Лиан Рей имаше полицейски час в единадесет часа", каза той. "И според родителите й тя никога не е напускала къщата след вечерен час. Ако беше планирала да отиде някъде с тях, след като бяха тук, щеше да го пропусне. Има и нещо друго."
  
  "Какво?"
  
  "Ако всички са планирали да направят нещо, това означава, че всички нейни приятели са лъгали."
  
  Шанън се замисли за момент. "Разбирам какво имаш предвид. Но нямаше причина да мисли, че няма да се прибере у дома. Тя можеше. Искам да кажа, че тримата може да са планирали нещо. Виж, наистина съжалявам... Искам да кажа, никога не съм мислил, знаете ли, последния път. Опитах се да запомня всичко важно.
  
  "Всичко е наред", каза Банкс, усмихвайки се. "Не си виновен". Той погледна часовника си. Време е да отидем до Weathernsey. - Трябва да побързаме.
  
  "ОТНОСНО. Заминавам в края на следващата седмица - каза Шанън. "Искам да кажа, последната ми вечер от една седмица, следващата сряда, знаете ли, ако искате да влезете за едно питие, кажете сбогом."
  
  Банките не знаеха как да приемат поканата. Покана ли беше? Разбира се, че не. Шанън не можеше да бъде повече от двадесет и една на ден. Все пак беше хубаво да се мисли, че има дори и най-малък шанс някое по-младо момиче да го хареса. - Благодаря ви - каза той. "Не съм сигурен дали мога да го направя, така че в случай, че не успея, ти желая безопасно пътуване сега."
  
  Шанън леко сви рамене, сякаш искаше да каже "каквото и да е", и Банкс излезе в мрачна уличка.
  
  Беше едва средата на деня, но Ани можеше да се закълне, че Джанет Тейлър е пияна. Не напълно, докато не паднете, но издаде леко бръмчене, неясно по краищата. Тя нямаше малък опит с пияниците в общността на художниците, където израсна с баща си Рей. Тя си спомни, че някога, за кратко време, имаше един писател алкохолик, едър, миризлив мъж с насълзени очи и гъста сплъстена брада. Навсякъде криеше бутилки. Баща й й казал да стои далеч от него и един ден, когато мъж, чието име не можела да си спомни, й говорил, баща й се ядосал и го изгонил насила от стаята. Това беше един от малкото пъти, когато видя Рей наистина ядосан. От време на време обичаше да пропуска глътка-две вино и без съмнение все още пушеше малко марихуана, но не беше пияница или наркоман. През повечето време беше погълнат от работата си, каквато и снимка да беше по това време, с изключение на почти всичко, включително Ани.
  
  В апартамента на Джанет цареше бъркотия: дрехите бяха разпръснати навсякъде, недопити чаши чай стояха на перваза на прозореца и полицата над камината. Освен това миришеше като стаята за пияни, тази странна смес от застояла кожа и сладко-киселата миризма на алкохол. В случая на Джанет, джин.
  
  Джанет се отпусна с набръчкана тениска и дънки върху един фотьойл, оставяйки Ани да се оправя сама. Тя свали няколко вестници от стола с твърда облегалка и седна.
  
  "И сега какво?" - попита Джанет. - Дойдохте да ме арестувате?
  
  "Все още не".
  
  "Какво тогава? Още въпроси?"
  
  - Чухте ли, че Терънс Пейн е мъртъв?
  
  "Чух".
  
  "Как си, Джанет?"
  
  "Как се справям? ха Това е добра идея. Е, нека помисля. Тя започна да брои на пръсти, докато говореше. "Освен че не мога да спя, в допълнение към факта, че се разхождам из апартамента и изпитвам клаустрофобия всеки път, когато се стъмни, в допълнение към факта, че преживявам този момент отново и отново, когато затворя очи, в в допълнение към факта, че кариерата ми доста се обърка, нека да видя... чувствам се добре."
  
  Ани си пое дълбоко въздух. Тя със сигурност не беше там, за да накара Джанет да се почувства по-добре, макар че донякъде й се искаше. - Знаеш ли, наистина трябва да получиш съвет, Джанет. Федерацията ще...
  
  "Не! Не, не ходя на никакви психиатри. Няма да позволя да ми заблуждават главата. Не сега, когато всичко това се случва. Когато свършат с мен, няма да знам дали ще дойда или ще си тръгна. Представете си как ще изглежда в съда.
  
  Ани вдигна ръце. "Глоба. Глоба. Ти избираш." Тя извади няколко листа от куфарчето си. "Присъствах на аутопсията на Терънс Пейн и има няколко неща, на които бих искал да обърна внимание във връзка с изявлението ви."
  
  - Искаш да кажеш, че съм излъгал?
  
  "Нищо подобно."
  
  Джанет прокара ръка през безжизнената си мазна коса. "Защото не съм лъжец. Може би бях малко объркан от последователността на събитията - всичко се случи толкова бързо - но разказах всичко по начина, по който си спомням.
  
  "Добре, Джанет, всичко е наред. Слушай, в показанията си казваш, че си ударил Пейн три пъти в лявото слепоочие и веднъж в китката и че един от ударите в слепоочието е нанесен с две ръце.
  
  "Наистина ли аз?"
  
  "Да. Правилно е?"
  
  "Не можех да си спомня точно колко пъти или къде го ударих, но се почувствах добре, да. Защо?"
  
  - Според аутопсията на д-р Макензи вие сте ударили Пейн девет пъти. Три удара в слепоочието, един в китката, един в бузата, два в основата на черепа, когато е клекнал или коленичил, и два в горната част на главата, когато е клекнал.
  
  Джанет не каза нищо, когато самолет от летището нахлу в тишината, изпълвайки я с рев на двигатели и обещание за далечни екзотични дестинации. Навсякъде, но не тук, помисли си Ани и предположи, че Джанет трябва да се е чувствала по същия начин. - Джанет?
  
  "Какво? Не знаех, че ми задаваш въпрос."
  
  "Как реагирате на това, което току-що казах?"
  
  "Не знам. Казах ти, не съм броил. Просто се опитвах да спася живота си."
  
  - Сигурен ли си, че не си действал от отмъщение за Денис?
  
  "Какво имаш предвид?"
  
  "Брой на ударите, позиция на жертвата, тежест на ударите."
  
  Джанет се изчерви. "Жертва! Това ли наричаш копеле? Жертва. Когато Денис лежи там на пода, кървящ, вие наричате Терънс Пейн жертва. Как смееш?"
  
  - Съжалявам, Джанет, но така ще бъде представен случаят в съда и е по-добре да свикнеш с мисълта.
  
  Джанет не каза нищо.
  
  "Защо казахте какво сте направили на линейката?"
  
  "Какво казах?"
  
  "Той е мъртъв? Аз ли убих това копеле? Какво имахте предвид с това?"
  
  "Не знам. Дори не си спомням да съм го казвал."
  
  - Това може да се тълкува като намерение да го убиеш, разбираш ли?
  
  - Предполагам, че може да се извърти по този начин, да.
  
  "А ти, Джанет? Възнамерявахте ли да убиете Терънс Пейн?
  
  "Не! Казах ти. Просто се опитвах да спася живота си. Защо не можеш да ми повярваш?"
  
  "Ами да го удариш по тила? Кога биха могли да се случат в последователността на събитията?"
  
  "Не знам".
  
  "Опитайте повече. Можете да постигнете повече."
  
  "Може би когато се наведе, посягайки към мачетето си."
  
  "Глоба. Но не помните как ги доставихте?"
  
  "Не, но предполагам, че трябваше да го направя, щом казваш така."
  
  "Ами онези два удара по темето му? Д-р Макензи ми каза, че са били приложени с голяма сила. Не бяха просто случайни попадения."
  
  Джанет поклати глава. "Не знам. Не знам".
  
  Ани се наведе напред и хвана брадичката на Джанет с палеца и показалеца, вглеждайки се в замъглените й, уплашени очи. - Чуй ме, Джанет. Терънс Пейн беше по-висок от теб. Съдейки по ъгъла и силата на тези удари, те можеха да бъдат хвърлени по единствения начин, в който той седеше, и нападателят имаше достатъчно време да нанесе мощен, непрекъснат удар отгоре надолу и... добре, схванахте картината. Хайде, Джанет. Говори с мен. Вярвате или не, опитвам се да ви помогна."
  
  Джанет освободи брадичката си от хватката на Ани и погледна настрани. "Какво искаш да ти кажа? Само щях да си навлека още повече проблеми."
  
  "Не е вярно. Няма да постигнете нищо, ако ви заподозрат, че лъжете или криете действията си. Това ще доведе само до лъжесвидетелстване. Истината е най-добрата ти защита. Мислите ли, че има някой в журито - ако се стигне дотам - който няма да съчувства на затруднението ви, дори и да признаете, че сте загубили нервите си за няколко мига? Почини си тук, Джанет.
  
  "Какво искаш да ти кажа?"
  
  "Да ми каже истината. Така ли стана? Той беше депресиран, а ти просто изгуби нервите си и му даде едно за Денис. И, крак, има ли друг? Така ли стана?"
  
  Джанет скочи и започна да крачи из стаята, кършейки ръце. "И какво, ако му дам една или две за Денис? Не беше нищо по-малко от това, което той заслужаваше.
  
  "Това ли направи? Сега помниш ли?"
  
  Джанет спря и присви очи, после си наля два пръста джин и го изпи на един дъх. "Не е ясно, но ако ми казвате, че така се е случило, едва ли мога да го отрека, нали? Не в лицето на показанията на патолог."
  
  - Патолозите може и да грешат - каза Ани, макар че не смяташе, че говори за броя, силата или ъгъла на ударите.
  
  "Но на кого ще повярват в съда?"
  
  "Казах ти. Ако се стигне до това, ще получите много съчувствие. Но делото може да не стигне до съд.
  
  Джанет отново седна, кацнала на ръба на стола. "Какво имаш предвид?"
  
  "Зависи от CPS. Ще се срещна с тях в понеделник. Междувременно, ако изобщо искате да промените изявлението си преди това, сега е моментът да го направите.
  
  "Това не е добро", каза Джанет, като хвана главата си с ръце и плачеше. "Не го помня ясно. Всичко изглеждаше толкова бързо, всичко свърши, преди да разбера какво става и Денис... Денис беше мъртъв, кървящ в скута ми. Продължи вечно, казах му да издържи, опитвайки се да спре кървенето. Тя погледна надолу към ръцете си, сякаш виждаше същото, което беше видяла и лейди Макбет, нещо, което не можеше да измие. "Но той не спря да кърви. Не можех да го спра. Може би всичко се е случило така, както казахте. Може би това е единственият начин да се случи. Помня само страх, адреналин,..."
  
  "Гняв, Джанет? Това ли щеше да кажеш?"
  
  Джанет я погледна предизвикателно. "Ами ако бях такъв? Нямах ли право да се ядосвам?"
  
  "Не съм тук, за да те съдя. Мисля, че аз самият щях да се ядоса и може би щях да направя точно същото като теб. Но ние трябва да разберем всичко . Просто няма да изчезне. Както казах, CPS може да реши да не повдига обвинения. В най-лошия случай ще се сблъскате с убийство, което може да бъде простено, може би дори оправдано. Тук не говорим за затвор, Джанет. Но работата е там, че не можем да го скрием и няма да отиде никъде. Трябва да има някакво действие." Ани говореше тихо и ясно, като уплашено дете.
  
  - Чувам какво казваш - каза Джанет. "Сякаш съм някакво жертвено агне, хвърлено на заколение, за да успокои общественото мнение.
  
  "Въобще не". Ани стана. "Общественото мнение е много по-вероятно да е на ваша страна. Това е просто процедура, която трябва да следвате. Вижте, ако искате да се свържете с мен за нещо, нещо преди понеделник, ето моята карта." На гърба е написала домашния и мобилния си номер.
  
  "Благодаря ти". Джанет взе картичката, погледна я и я постави на масичката за кафе.
  
  - Знаеш ли - каза Ани на вратата, - аз не съм ти враг, Джанет. Да, ще трябва да свидетелствам, ако се стигне до съд, но не съм против вас.
  
  Джанет й се усмихна иронично. "Да, знам", каза тя и отново посегна към джина. "Животът е кучка, нали?"
  
  "Със сигурност". Ани се усмихна в отговор. - Тогава ще умреш.
  
  "Клеър! Толкова се радвам да те видя отново. Влез."
  
  Клеър Тот влезе в хола на Маги и я последва във всекидневната, където тя се излегна на дивана.
  
  Първото нещо, което Меги забеляза в нея, беше бледността й и фактът, че е отрязала цялата си красива дълга руса коса. Останалото лежи неравномерно върху черепа й по такъв начин, че може да се предположи, че тя сама го е разрязала. Тя не носеше училищна униформа, а чифт широки дънки и широк суичър, които скриваха всички признаци, че е привлекателна млада жена. Тя не носеше грим и лицето й беше покрито с пъпки. Маги си спомни казаното от д-р Симс за възможна реакция от страна на близки приятели на Кимбърли, че някои може да потискат сексуалността си, защото смятат, че това ще ги предпази от хищници като Терънс Пейн. Изглеждаше, че Клер се опитваше да направи точно това. Маги се замисли дали да коментира или не, но реши да не го прави.
  
  "Мляко и бисквити?" тя попита.
  
  Клеър поклати глава.
  
  - Какво има, скъпа? - попита Маги. "Какво стана?"
  
  - Не знам - каза Клеър. "Не мога да спя. Просто продължавам да мисля за нея. Просто лежа буден цяла нощ и си повтарям това в главата си - какво трябва да й се е случило, какво трябва да е почувствала... Не мога да го понеса. Ужасно е ".
  
  "Какво казват родителите ти?"
  
  Клеър погледна настрани. "Не мога да говоря с тях. Аз... Мислех, че можеш да разбереш по-добре.
  
  "Както и да е, дай ми тези бисквитки. Аз самият не бих отказал такъв." Маги донесе две чаши мляко и купа с шоколадови бисквити от кухнята и ги остави на масичката за кафе. Клеър взе млякото си и отпи от него, после протегна ръка и взе бисквитка.
  
  - Значи си чел за мен във вестниците? - попита Маги.
  
  Клеър кимна.
  
  - И какво си помисли за това?
  
  "Първоначално не можех да повярвам. Не ти. Тогава разбрах, че може да е всеки, че не е нужно да си беден или глупав, за да те малтретират. Тогава ми стана мъчно за теб."
  
  - Е, моля те, не го прави - каза Маги, опитвайки се да се усмихне фалшиво. "Отдавна спрях да се самосъжалявам и сега просто живея живота си. Глоба?"
  
  "Глоба".
  
  "За какво си мислиш? Не искаш ли да ми кажеш?"
  
  "Колко ужасно трябва да е било за Кимбърли, когато г-н Пейн й е направил нещо. секс. Полицията не каза нищо за това пред вестниците, но знам, че той й е направил ужасни неща. Просто мога да си го представя там, как го прави, наранява я, а Кимбърли е толкова безпомощна.
  
  "Безполезно е да си представяме какво е било, Клеър. Това няма да доведе до нищо добро."
  
  "Мислиш, че не знам? Мислиш ли, че го правя нарочно?" Тя бавно поклати глава. "И продължавам да възпроизвеждам подробностите от онази нощ в главата си. Както току-що казах, оставам за бавен танц с Ники и Кимбърли каза, че всичко е наред, вероятно ще намери някой, с когото да се прибере пеша, но така или иначе не беше много далеч и пътят беше добре осветен. Трябваше да знам, че нещо ще й се случи.
  
  - Не можеше да знаеш, Клеър. Как можа да знаеш?"
  
  "Трябваше. Знаехме за онези момичета, които изчезнаха. Трябваше да се държим заедно, да сме по-внимателни."
  
  "Клеър, чуй ме: вината не е твоя. И знам, че звучи грубо, но ако някой е трябвало да бъде по-внимателен, това може да е Кимбърли. Не можеш да те обвиняват, че танцуваш с мъж. Ако се притесняваше, тогава трябваше да се увери, че има кой да я разведе до вкъщи и да не излиза сама.
  
  - Може би не го е направила.
  
  "Какво имаш предвид?"
  
  - Може би господин Пейн я е закарал.
  
  - Казахте на полицията, че не сте го виждали. Не си го направил, нали?"
  
  "Не. Но той може да чака отвън, нали?
  
  - Предполагам - призна Маги.
  
  "Мразя го. Радвам се, че е мъртъв. И мразя Ники Галахър. Мразя всички мъже."
  
  Маги не знаеше какво да каже на това. Можеше да каже на Клеър, че ще го преодолее след време, но това нямаше да има голяма полза. Най-доброто нещо, което можеше да направи, реши тя, беше да говори с г-жа Тот и да види дали могат да убедят Клеър да отиде на психолог, преди нещата да се влошат. Най-малкото изглеждаше, че иска да говори за мислите и чувствата си, което беше добро начало.
  
  "Тя беше ли в съзнание през цялото време, докато той правеше нещо с нея?" тя попита. "Искам да кажа, знаела ли е, че той й причинява това?"
  
  - Клеър, спри. Но Маги беше спестен от по-нататъшен телефонен дебат. Тя слушаше, намръщена, каза няколко думи и след това се обърна отново към Клеър, която успя за момент да се откъсне от погълнатостта си от изпитанието на Кимбърли и да я попита кой е това.
  
  "Беше местната телевизионна станция", каза Маги, чудейки се дали гласът й звучи толкова зашеметен, колкото се чувстваше.
  
  Проблясък на интерес. - Какво искаха?
  
  - Искат да бъда в местните новини тази вечер.
  
  "Какво каза?"
  
  "Казах да", каза Маги, сякаш самата тя не можеше да повярва.
  
  - Страхотно - каза Клеър със слаба усмивка.
  
  Има много английски морски курорти, които изглеждат така, сякаш са познавали по-добри дни. Уедърнси изглеждаше така, сякаш никога не е имало хубав ден тук. Слънцето грееше над останалата част от острова, но не бихте разпознали това в Уидърнсий. Жестокият студен дъжд се изсипа от желязно небе и изцапаните с бельо вълни на Северно море разбунтуваха мръсния пясък и камъчета на плажа. Встрани от предната част имаше ивица от магазини за сувенири, игрални автомати и зали за бинго, чиито ярки светлини проблясваха и крещяха в облачен следобед, подсилени от "Номер девет, указанията на лекаря!" bingo caller прозвуча патетично на пустия насип.
  
  Всичко това напомни на Банкс за празниците от старото детство в Грейт Ярмут, Блекпул или Скарбъроу. Юлски или августовски дни, когато изглеждаше, че вали безспир в продължение на две седмици и всичко, което той можеше да направи, беше да се скита из залите за забавления, играейки на стотинки на "едноръки бандити" и да гледа как механичен нокът пуска лъскава запалка точно преди. стига до улея на победителя. Никога не играеше бинго, но често гледаше жени с твърдо лице, употребяващи пероксид, да седят там игра след игра, да пушат непрекъснато и да се взират в малките числа на картите си.
  
  В най-добрите моменти, когато достигне тийнейджърските си години, Банкс прекарва времето си в ровене из книжарниците втора ръка за стари колекции на ужасите на Пан или парни бестселъри като Carpetbaggers и Peyton Place........ Когато беше на тринадесет или четиринадесет, чувстваше се също пораснал, за да прекарва празниците с родителите си, той излизаше сам по цял ден, обикаляйки кафенета и разглеждайки най-новите сингли в Woolworth's или в местния музикален магазин. Понякога срещаше момиче в същата беда и по тези празници имаше първите си тийнейджърски целувки и плахи докосвания.
  
  Банкс паркира на брега на морето и без дори да спре да погледне водата, забърза към къщата точно отсреща, където пенсионираният инспектор Джордж Удуърд сега управляваше леглото и закуската си. Надписът "СВОБОДНИ МЕСТА" се люлееше от вятъра и скърцаше като капаци на обитавана от духове къща. Когато Банкс позвъни на входната врата, той беше студен и мокър до кожа.
  
  Джордж Удуърд беше елегантен мъж със сива коса, настръхнали мустаци и предпазливия поглед на бивше ченге. Около него също имаше аура на махмурлук, най-забележима, когато погледна през рамото на Банкс времето и бавно поклати глава. - Наистина предложих Торки - каза той, - но майката на жена ми живее тук, в Уидърнсий. Той покани Банкс да влезе. "А, добре, това не е толкова лошо. Просто дойдохте в ужасен ден, това е всичко. Също и в началото на сезона. Трябва да го видите, когато слънцето грее и има много хора наоколо. Напълно различен свят."
  
  Банкс попита в кой ден от годината се е случило това значимо събитие, но не каза нищо. Няма смисъл да настройвате Джордж Удуърд срещу вас.
  
  Бяха в голяма стая с еркерен прозорец и няколко маси, очевидно в залата за закуска, където щастливите гости се втурваха всяка сутрин да ядат бекон и яйца. Масите бяха покрити с бели покривки, но върху тях нямаше ножове или вилици и Банкс се чудеше дали Удуърдови изобщо имат гости в момента. Без да предложи чай или нещо по-силно, Джордж Удуърд седна на една от масите и покани Банкс да седне срещу него.
  
  - Значи е заради Алдърторп, нали?
  
  "Да". Банкс разговаря с Джени Фулър по мобилен телефон на път за Уидърнсий и разбра какво има да каже Елизабет Бел, социален работник. Сега се интересуваше от гледната точка на полицая.
  
  "Винаги съм мислил, че един ден това ще се върне, за да ни преследва."
  
  "Какво имаш предвид?"
  
  "Такива щети. Те не минават. Те гноят.
  
  "Предполагам, че си прав." Подобно на Джени с Елизабет Бел, Банкс реши, че трябва да се довери на Джордж Удуърд. "Тук съм заради Луси Пейн", каза той, наблюдавайки изражението на Удуърд. "Линда Годуин, така да се каже. Но засега това е между нас."
  
  Удуърд пребледня и подсвирна през зъби. "О, Боже, никога не бих повярвал. Линда Годуин?
  
  "Правилно е".
  
  "Видях снимката й във вестника, но не я познах. Бедно момиче".
  
  "Няма повече".
  
  - Сигурно не мислиш, че тя е имала нещо общо с тези момичета?
  
  "Не знаем какво да мислим. Това е проблема. Тя твърди, че е загубила паметта си. Има някои косвени доказателства, но не много. Разбирате какво имам предвид.
  
  - Какъв е инстинктът ти?
  
  "Че е по-замесена, отколкото казва. Дали е съучастник или не, не знам".
  
  "Разбираш ли, че тя беше само дванадесетгодишно момиче, когато я срещнах?"
  
  "Да".
  
  "Дванадесет от четиридесет - отговорността, която лежеше върху нея."
  
  - Отговорност? Джени каза нещо за Луси, която се грижи за по-малките деца; той се чудеше дали това имаше предвид Уудуърд.
  
  "Да. Тя беше най-голямата. За бога, човече, тя имаше десетгодишен брат, който редовно беше тормозен от баща си и чичо си, и тя не можеше да помогне. Направиха го и на нея. Можеш ли поне да си представиш как се е чувствала всичко това?"
  
  Банкс призна, че не може. "Имаш ли нещо против ако пуша?" попита той.
  
  "Ще ти донеса пепелник. Късметлия си, че Мери е с майка ти." Той намигна. - Тя никога не би позволила това да се случи. Удуърд извади тежък стъклен пепелник от шкаф до вратата и изненада Банкс, като извади смачкан пакет Embassy Regals от джоба на ризата си под бежов пуловер с V-образно деколте. След това продължи да го изненада още повече, като му предложи няколко напитки. "Не си въобразявайте, възразявам. Само в Bell.
  
  "Бел би било добре", каза Банкс. Щеше да изпие само една, тъй като му предстоеше дълъг път до дома. Първата глътка, след като се дрънкаха с чаши, беше чудесна на вкус. Беше ми много по-удобно, тъй като студеният дъжд се удряше по еркерните прозорци.
  
  "Въобще опозна ли Луси по-добре?" попита той.
  
  Удуърд отпи от своите камбани и направи гримаса. "Почти не говорих с нея. Или с което и да е от децата, що се отнася до това. Оставихме ги на социалните работници. Имахме достатъчно притеснения с нашите родители."
  
  "Можете ли да ми кажете как се случи?"
  
  Удуърд прокара ръка през косата си, след което дръпна дълбоко от цигарата си. "Боже, всичко се върна към нормалното", каза той.
  
  - Всичко, което можеш да си спомниш.
  
  "О, помня всичко, сякаш беше вчера. Това е проблема."
  
  Банкс избърса пепелта от цигарата си и изчака Джордж Удуърд да съсредоточи спомените си върху онзи ден, който вероятно щеше да забрави.
  
  "Беше пълен мрак, когато влязохме", започна Удуърд. "И е студено, като в сандъка на вещица. Беше 11 февруари 1990 г. Бяхме аз и Баз - Бари Стивънс, моят сержант-сержант - в една и съща кола. Спомням си, че проклетият нагревател не работеше както трябва и бяхме почти посинели от студ, когато стигнахме до Алдърторп. Всички локви са замръзнали. Имаше още около три коли и микробус за социални работници, за да изолират децата, например. Работихме по сигнал на един от местните учители, който беше подозрителен относно някои отсъствия, начина, по който изглеждаха и се държаха децата, и особено изчезването на Катлийн Мъри.
  
  - Тя е убитата, нали?
  
  "Правилно е. Както и да е, имаше няколко светлини в къщите, когато стигнахме там, и ние марширувахме право нагоре и нахлухме вътре - имахме заповед - и тогава... го видяхме." Той спря за момент, загледан отвъд Банкс, през прозореца на залива, дори към Северно море. После отпи още една глътка уиски, изкашля се и продължи. "Разбира се, в началото не знаехме кой кой е. Двете семейства се смесиха и така или иначе никой не знаеше кой кого е заченал."
  
  "Какво откри?"
  
  "Повечето от тях спяха, докато не разбихме вратите. Имаха злобно куче, което ухапа Баз, когато влязохме. Тогава намерихме Оливър Мъри и Памела Годуин - брат и сестра - в леглото с едно от момичетата на Годуин: Лора."
  
  "Сестра Луси"
  
  "Да. Даян Мъри, второто най-голямо дете, беше свита здрава и здрава в една стая с брат си Кийт, но сестра им Сюзън беше притисната между двама други възрастни. Той преглътна. "Това място беше кочина - и двамата бяха - и миришеше ужасно. Някой е пробил дупка в стената на хола, за да могат да пътуват напред-назад, без да излизат навън или да бъдат видени." Той спря за момент, за да събере мислите си. "Трудно е да се предаде усещането за мизерия, порочност, която можеш да почувстваш там, но беше осезаемо, нещо, което можеш да докоснеш и вкусиш. Имам предвид не само мръсотия, петна, миризми, но нещо повече. Един вид духовна нищета, ако разбирате какво имам предвид. Разбира се, всички бяха ужасени, особено децата." Той поклати глава. "Понякога, поглеждайки назад, се чудя дали не можехме да го направим по друг начин, по-прощаващ. Не знам. Във всеки случай е твърде късно за това."
  
  - Предполагам, че сте открили доказателства за сатанински ритуали?
  
  - В мазето на къщата на Годуин, да.
  
  "Какво откри?"
  
  "Както обикновено. Тамян, одежди, книги, пентаграм, олтар - без съмнение, върху който е проникнала Дева Мария. Други окултни аксесоари. Знаете ли каква е теорията ми?"
  
  "Не. Какво?"
  
  "Тези хора не са били вещици или сатанисти; те бяха просто болни и жестоки перверзници. Сигурен съм, че са използвали сатанизма като извинение да вземат наркотици, да танцуват и да пеят до лудост. Всички тези сатанински глупости - свещи, магически кръгове, роби, музика, песнопения и всичко това - беше само за да изглежда всичко това като игра за децата. Беше просто нещо, което си играеше с умовете им, като не позволяваше на бедните момчета да разберат дали това, което правят, е това, което трябваше да бъде - да си играят с мама и татко, дори понякога да боли, и те наказваха, когато бяха лоши - или нещо нестандартно. Разбира се, беше и двете. Нищо чудно, че не можаха да разберат. И всички тези капани, те просто помогнаха да го превърнете в детска игра, увивайки рози около пръста ви, това е всичко.
  
  В мазето на семейство Пейн са открити и сатанински атрибути. Банкс попита дали има връзка. "Някой от тях някога изповядвал ли е вяра в Сатана?"
  
  "Оливър и Памела се опитаха да объркат съдебните заседатели с някакви глупости за Великия рогат бог и 666 в процеса им, но никой не им обърна и най-малко внимание. Атрибути, това беше всичко. Детска игра. Хайде всички да слезем в мазето, да се преоблечем и да играем."
  
  - Къде беше Люси?
  
  "Заключена в клетка - по-късно научихме, че това е първоначалното скривалище на Морисън, останало след войната - в мазето на къщата на Мъри с брат си Том. По-късно научихме, че това е мястото, където са ви изпращали, ако сте се държали лошо или не сте се подчинили. Ние обаче така и не разбрахме какво направиха двамата, за да стигнат дотам, защото отказаха да говорят.
  
  "Не бих или не бих могъл?"
  
  "Ние не бихме. Те не биха се противопоставили на възрастни, на своите родители. Те са били малтретирани твърде дълго и умовете им са били бъркотия, за да се осмелят да го изразят с думи. Той спря за момент. "Понякога ми се струва, че все още не могат да изразят всичко, колкото и да се опитваха. Искам да кажа, къде едно деветгодишно или единадесетгодишно момиче намира езика и отправните точки, от които се нуждае, за да обясни нещо подобно? Те не просто защитаваха родителите си или се затваряха в страх от тях - това беше много по-дълбоко от това. Както и да е, Том и Линда... И двамата бяха голи и мръсни, пълзяха в собствената си мръсотия и изглеждаха така, сякаш не са яли от няколко дни - искам да кажа, че повечето деца бяха недохранени и изоставени, но дори беше по-лошо за тях. Имаше кофа в клетката и воняше... А Линда, добре, тя беше на дванайсет и се забелязваше. Тя беше... Искам да кажа, че не са осигурили нищо за... добре, знаете ли... време от месеца. Никога няма да забравя изражението на срам, страх и предизвикателство върху лицето на това малко дете, когато аз и Баз влязохме и светнахме лампата.
  
  Банкс отпи глътка Bells, изчака да изгори напълно, след което попита: "Какво направи?"
  
  "Първо намерихме одеяла за тях, както за топлина, така и за скромност, защото и стаята не беше много топла."
  
  "След това?"
  
  "Предадохме ги на социални работници. Той трепна леко. "Един от тях не можа да се справи. Добронамерено младо момиче, което се смяташе за корава, но нямаше смелостта."
  
  "Какво направи тя?"
  
  "Върнах се в колата и не исках да изляза. Просто седя там, прегърбен, треперя и плача. Нямаше кой да й обърне внимание, тъй като всички имахме много неща за вършене. Аз и Баз бяхме заети предимно с възрастни.
  
  - Имаха ли да кажат нещо?
  
  "Не. Мрачни хора. А Памела Годуин - е, явно нещо не беше наред с нея. С глава. Тя сякаш нямаше представа какво става. Тя продължи да се усмихва и да ни пита дали искаме чаша чай. Никога обаче няма да забравя нейния съпруг Майкъл. Мазната коса, рошавата брада и този поглед в тъмните му очи. Виждали ли сте някога снимки на този американски убиец, Чарлз Менсън?
  
  "Да".
  
  "Харесвам го. Ето за кого ми напомни Майкъл Годуин: Чарлз Менсън."
  
  - Какво направи с тях?
  
  "Всичките ги арестувахме по Закона за закрила на детето още в сила. Те, разбира се, оказаха съпротива при ареста. Имам няколко синини. Той предизвика Banks-me-to-the-one-if-you-dare-look. Банките не го направиха. "По-късно, разбира се, направихме списък с обвинения, дълги колкото ръката ви."
  
  - Включително и убийство.
  
  "Беше по-късно, след като намерихме тялото на Катлийн Мъри."
  
  - Кога я намери?
  
  - По-късно същия ден.
  
  "Където?"
  
  "В задния двор в стар чувал на боклука. Мисля, че са я оставили там, докато земята омекне малко и не могат да я заровят. Можеше да се види къде някой се опитваше да изкопае дупка, но се отказаха, земята беше толкова твърда. Тя беше огъната наполовина и оставена там достатъчно дълго, за да замръзне напълно, така че патологът трябваше да изчака, докато се размрази, преди да може да извърши аутопсия.
  
  "Всички ли бяха обвинени?"
  
  "Да. Обвинихме и четиримата възрастни в заговор.
  
  "И?"
  
  "Всички бяха предадени на съд. Майкъл Годуин се самоуби в килията си, а Памела беше обявена за негодна да бъде изправена пред съда. Журито намери другите двама за виновни след сутрешно обсъждане.
  
  - Какви доказателства имахте?
  
  "Какво имаш предвид?"
  
  "Може ли някой друг да е убил Катлийн?"
  
  "СЗО?"
  
  "Не знам. Може би някое от другите деца?"
  
  Удуърд стисна челюст. - Не си ги видял - каза той. "Ако бяхте видели, нямаше да правите такива предложения.
  
  "Някой предлагал ли е това по онова време?"
  
  Той се засмя грубо. "Вярвате или не, да. Възрастните имаха дързостта да се опитат да хвърлят вината върху момчето Том. Но никой не си падна, слава Богу.
  
  "Ами доказателствата? Например как беше убита?"
  
  "Задушаване с лигатура".
  
  Банкс затаи дъх. Поредното съвпадение. "С какво?"
  
  Удуърд се усмихна, сякаш бе изиграл своя коз. "Коланът на Оливър Мъри. Патологът го сравни с рана. Той също така намери следи от спермата на Мъри във вагината и ануса на момичето, да не говорим за необичайни сълзи. Изглежда, че този път са отишли твърде далеч. Може би е изкървила до смърт, не знам, но те са я убили - той я е убил със знанието и съгласието на други, може би дори с тяхна помощ, не знам."
  
  "Как са признали вината си? Мъри?
  
  "Какво бихте очаквали? Невинен."
  
  - Никога ли не си признаха?
  
  "Не. Тези хора никога не го правят. Те дори не мислят, че са направили нещо лошо, те са толкова извън закона, извън това, което е нормално за нас, останалите. В крайна сметка те получиха по-малко от заслуженото в смисъл, че все още са живи, но поне са все още заключени, вън от опасност. И това, г-н Банкс, е историята на Седморката от Олдърторп. Удуърд постави длани на масата и се изправи. Изглеждаше по-малко елегантен и по-уморен, отколкото когато Банкс пристигна за първи път. - А сега, ако ме извините, трябва да почистя стаите, преди мисис да се върне.
  
  Банкс смяташе, че е странно време за почистване на стаите, особено след като вероятно всички бяха празни, но чувстваше, че Удуърд му е писнало, искаше да бъде сам и искаше да се отърве от лошия вкус на спомените си, ако можеше. докато жена му се върне у дома. Успех за него. Банкс не можа да измисли какво друго да попита, затова се сбогува, закопча всичките си копчета и излезе под дъжда. Можеше да се закълне, че е усетил няколко зърна градушка, ужилили голата му глава, преди да влезе в колата си.
  
  Маги започна да се съмнява в момента, в който се качи на таксито, което отиваше към студиото на местната телевизия. Всъщност тя се колебаеше, откакто за първи път получи обаждане рано следобед и беше поканена да участва в дискусия за домашното насилие в програмата на Вечерния журнал в шест часа след новините. Изследователят видял статията във вестника и си помислил, че Маги ще бъде ценен гост. Изследователят подчерта, че не става въпрос за Терънс и Луси Пейн и техните действия не подлежат на обсъждане. Това е странна правна ситуация, обясни тя, че никой все още не е обвинен в убийствата на момичетата, а главният заподозрян е мъртъв, но не е доказана вина. Можете ли да обвините мъртвец в убийство? Маги се замисли.
  
  Докато таксито караше по Canal Road, над моста и под виадукта към Kirkstall Road, където движението беше бавно и натоварено в пиковите часове, Маги усети как пеперудите пърхат в стомаха й. Тя си спомни статията във вестника за това как Лорейн Темпъл е представила всичко погрешно и отново се запита дали постъпва правилно, или просто се връща в леговището на лъвовете.
  
  Но тя имаше много основателни причини да го направи, увери се тя. Първо, тя искаше да се изкупи и дори да коригира представянето на Луси Пейн във вестника като зла и манипулативна жена, ако можеше по някакъв начин да го вмъкне. Люси беше жертва и обществото трябва да осъзнае това. Второ, тя искаше да се отърве от мишата, нервна представа, с която я беше заобиколила Лорейн Темпъл, както заради себе си, така и за да накара хората да я приемат на сериозно. Не й харесваше да я смятат за мишка и нервна и по дяволите щеше да направи нещо по въпроса.
  
  И накрая, и това беше причината, която я накара да каже "да", беше начинът, по който полицаят, Банкс, влезе в къщата, крещеше й, обиждаше интелекта й и й казваше какво може и какво не може да прави. Проклет да е. Тя ще му покаже. Тя ще им покаже всички. Сега тя се чувстваше овластена и ако на нея се падна да представлява малтретирани съпруги, така да бъде; тя успя с тази задача. Във всеки случай Лорейн Темпъл беше пуснала котката от торбата за миналото си, така че нямаше какво повече да крие; може също така да говори и да се надява, че може да направи нещо добро за другите в нейното положение. Край на нервността на мишката.
  
  Джулия Форд й се обади онзи ден, за да й каже, че Луси е задържана в Ийствейл за допълнителен разпит и вероятно ще остане да преспи. Маги беше възмутена. Какво направи Луси, за да заслужи такова отношение? Имаше нещо много грешно в цялата работа.
  
  Маги плати на таксиметровия шофьор и запази касовата бележка. Те казаха, че телевизионните оператори ще я възстановят. Тя се представи на рецепцията и жената зад бюрото посочи изследователката Тина Дрискол, която се оказа весело момиче в началото на двайсетте с къса изрусена руса коса и бледа кожа, опъната върху високите й скули. Като повечето други хора, които Маги видя, докато следваше Тина в задължителния лабиринт на телевизионните студия, тя беше облечена в дънки и бяла блуза.
  
  "Ти изпълняваш, след като се погрижи за пуделите", каза Тина, като погледна часовника си. - Трябва да е около един и двадесет минути. Ето и козметиката.
  
  Тина заведе Маги в малка стая със столове, огледала и набор от пудри, четки и отвари. "Точно тук, скъпа, точно така", каза гримьорката, която се представи като Чарли. - Няма да отнеме минута. И започна да бърше лицето на Маги. Накрая, доволна от резултата, тя каза: "Влез, когато свършиш, и светкавично ще изтрия всичко".
  
  Маги не виждаше голяма разлика, въпреки че знаеше от предишния си телевизионен опит, че студийното осветление и камерите ще уловят фините нюанси. "Дейвид ще проведе интервюто", каза Тина, проверявайки таблета си на път към зелената стая. "Дейвид", знаеше Маги, беше Дейвид Хартфорд, половината от екипа от мъже и жени, които управляваха програмата. Жената се казваше Ема Ларсън и Маги се надяваше тя да е тази, която задава въпросите. Ема винаги изглеждаше симпатична по въпросите на жените, но Дейвид Хартфорд, според Маги, имаше циничен и унизителен тон, когато разпитваше всеки, който беше страстен за нещо. Той беше известен и с това, че е провокативен. Но от това как се чувстваше Маги, тя беше доста склонна да бъде провокирана.
  
  Другите гости на Маги чакаха в зелената стая: гробът, брадатият д-р Джеймс Блечли от местната болница; полицай Кати Проктър от отдела за домашно насилие; и Майкъл Гроувс, доста рошав социален работник. Маги разбра, че е единствената "жертва" в програмата. Е, така да бъде. Тя можеше да им разкаже какво е да бъдеш на срещата.
  
  Всички се представиха и след това в стаята настъпи нещо като нервна тишина, нарушена едва когато пуделът изкрещя кратко на входа на продуцента, за да се увери, че всички присъстват и докладват. През останалата част от чакането Маги поговори накратко с другите си гости за нещата като цяло и наблюдаваше суматохата, докато хората идваха и си отиваха и си задаваха въпроси по коридорите отвън. Подобно на другото телевизионно студио, което беше посетила, това също изглеждаше в състояние на постоянен хаос.
  
  В стаята имаше монитор, за да могат да гледат началото на шоуто, леката схватка между Дейвид и Ема и преглед на основните местни новини за деня, включително смъртта на уважаван член на градския съвет, предложено ново кръгово движение в центъра и историята на "съседите от ада" на Poplar Estate. По време на рекламна пауза след шоуто за подстригване на пудели, член на екипа ги постави всички на столове и дивани, проектирани да се чувстват като уютна, интимна всекидневна с фалшива камина, включи микрофоните и изчезна. Дейвид Хартфорд се настани удобно, в позиция, в която можеше да вижда гостите, без да се движи много, и така че камерите да го показват от най-добрата страна.
  
  Мълчаливото броене приключи, Дейвид Хартфорд оправи вратовръзката си и надяна най-хубавата си усмивка и те потеглиха. Отблизо, помисли си Маги, кожата на Дейвид беше като розова пластмаса и тя си представи, че той ще се почувства като бебешка кукла на допир. Косата му също беше твърде невъзможно черна, за да бъде естествена.
  
  Веднага щом Дейвид започна въведението си в темата, той смени усмивката си със сериозно, загрижено изражение и се обърна първо към Кати, жена полицай, за да получи обща представа колко жалби от домакинствата са получили и как са се справи с тях. След това беше ред на социалния работник на Майкъл да говори за приютите за жени. Когато Дейвид за първи път се приближи до Маги, тя почувства как сърцето й подскача в гърдите. Той беше красив в смисъл на телевизионен водещ, но имаше нещо в него, което я изнервяше. Не изглеждаше да го интересуват проблемите, а повече да направи нещо драматично от всичко това, върху което беше фокусиран. Тя смяташе, че това е основното нещо в телевизията, когато се захванеш с нея - драматични неща и каране на водещите да изглеждат добре, но това все пак я притесняваше.
  
  Той я попита кога за първи път е разбрала, че нещо не е наред и тя накратко описа знаците, неразумните изисквания, изблиците на гняв, дребните наказания и накрая ударите, чак до момента, когато Бил счупи челюстта й, изби два от зъбите й. и изпрати в болницата за една седмица.
  
  Когато Маги свърши, той премина към следващия въпрос на листа си: "Защо не си тръгна? Искам да кажа, току-що казахте, че сте търпели това физическо насилие... колко време... почти две години? Ти явно си умна и изобретателна жена. Защо просто не си тръгна?"
  
  Докато Маги търсеше думи, за да обясни защо нещата не вървят толкова гладко, социалният работник се намеси и обясни колко лесно е жените да попаднат в капана на насилието и как срамът често им пречи да говорят. Най-накрая Маги намери гласа си.
  
  - Прав си - каза тя на Дейвид. "Мога да си тръгна. Както казвате, аз съм умна и находчива жена. Имах добра работа, добри приятели, подкрепящо семейство. Предполагам, че отчасти беше, защото си мислех, че ще мине, че можем да го преодолеем. Все още обичах съпруга си. Бракът не беше нещо, от което щях да се откажа лесно. Тя направи пауза и когато никой друг не наруши мълчанието, каза: - Освен това, това няма да промени нищо. Дори след като си тръгнах, той ме намери, преследва ме, тормози ме, отново ме нападна. Дори и след съдебна заповед."
  
  Това накара Дейвид да се върне при полицайката и да говори за това колко неефективни са съдилищата в защитата на жени в риск от насилници, а Маги имаше възможността да обобщи казаното от нея. Тя реши, че не се е справила много зле. Беше горещо под осветлението в студиото и тя усети, че потта овлажнява челото й. Надяваше се, че няма да измие грима й.
  
  Тогава Дейвид отиде на лекар.
  
  "Домашното насилие насочено ли е конкретно от мъже към жени, д-р Блечли?" попита той.
  
  "Има няколко случая, в които съпрузи са били физически малтретирани от съпругите си", каза лекарят, "но те са сравнително малко."
  
  "Мисля, че статистически ще откриете", намеси се Майкъл, "че насилието на мъжете срещу жени далеч надвишава насилието на жените срещу мъже, почти до точката, в която насилието на жените срещу мъже изглежда незначително. Това е вградено в нашата култура. Мъжете, например, преследват и убиват бившите си партньори или извършват семейни кланета по начини, по които жените не го правят.
  
  "Но освен това", попита след това Дейвид, "не мислите ли понякога, че една жена може да реагира прекалено много и да съсипе живота на един мъж?" Искам да кажа, че веднъж повдигнати такива обвинения, често е много трудно да се отърват от тях, дори ако съдът намери лицето за невинно.
  
  - Но не си ли струва риска - възрази Маги, - ако спасява тези, които наистина трябва да бъдат спасени?
  
  Дейвид се ухили. "Е, това е все едно да кажеш, че обесването на няколко невинни хора има значение, стига да открием виновните, нали?"
  
  "Никой не е искал умишлено да обесва невинни хора", каза Кати.
  
  "Но, да речем, ако мъжът отмъсти при изключителна провокация", настоя Дейвид, "по-вероятно ли е жената да бъде разглеждана като жертва?"
  
  - Тя и жертвата - каза Маги.
  
  "Все едно да кажеш, че тя сама го е поискала", добави Майкъл. "Какъв вид провокация оправдава насилието?"
  
  "Няма ли жени, които всъщност обичат да бъдат груби?"
  
  "О, не бъди глупав", каза Майкъл. "Това е същото като да предполагаме, че жените искат изнасилване заради начина, по който се обличат.
  
  - Но има мазохистични личности, нали, докторе?
  
  "Говорите за жени, които обичат грубия секс, нали?" - каза лекарят.
  
  Дейвид изглеждаше малко смутен от прямотата на въпроса - очевидно беше човек, свикнал да пита, вместо да отговаря, - но кимна.
  
  Д-р Блечли поглади брадата си, преди да отговори. "Е, да отговоря просто на въпроса ви: да, има жени мазохисти, както и мъже мазохисти, но трябва да разберете, че имаме работа с много малка част от обществото, а не с тази част от обществото, която се занимава с домашно насилие".
  
  Очевидно доволен, че приключи с тази линия на разпит, Дейвид премина към следващия въпрос, като внимателно го формулира за Маги. "Напоследък имахте нещо общо със станалата доста популярна кауза, свързана с домашното насилие. Сега, въпреки че не можем да обсъдим този случай директно по правни причини, има ли нещо, което можете да ни кажете за тази ситуация?"
  
  Изглеждаше нетърпелив за отговор, помисли си Маги. "Някой ми се довери", каза тя. "Той призна, че съпругът й й се подиграва. Предложих съвет, колкото мога повече помощ и подкрепа."
  
  - Но вие не сте докладвали на властите.
  
  - Не беше моя работа да правя това.
  
  "Какво мислиш за това, PC Proctor?"
  
  "Тя е права. Не можем да направим нищо, докато хората не съобщят какво се е случило.
  
  "Или докато ситуацията достигне критична точка, както се случи в този случай?"
  
  "Да. Това често е неблагоприятният резултат от начина, по който работят нещата.
  
  "Много ви благодаря", каза Дейвид, когато се канеше да приключи.
  
  Маги осъзна, че накрая е отслабена, разсеяна, затова започна, прекъсвайки го и каза: "Ако мога да добавя още нещо, то е, че жертвите не винаги се третират с внимание, уважение и нежност, което, както ние всички смятат, че го заслужават. В момента в килия в Eastvale е млада жена, която беше в болницата до тази сутрин с наранявания, получени, когато съпругът й я биеше миналия уикенд. Защо тази жена е преследвана така?"
  
  - Имате ли отговор? - попита Дейв. Очевидно беше бесен, че го прекъсват, но развълнуван от възможността за спор.
  
  "Мисля, че е защото съпругът й е мъртъв", каза Маги. "Те мислят, че е убил няколко млади момичета, но той е мъртъв и не могат да си върнат килограма плът. Затова се заяждат с нея. Ето защо те се заяждат с Люси."
  
  "Много ви благодаря", каза Дейвид, обръщайки се към камерата и демонстрирайки отново усмивката си. "Почти завършва всичко..."
  
  Когато програмата приключи и техникът извади микрофоните им, настъпи тишина, след което една полицайка се приближи до Маги и каза: "Мисля, че беше изключително безразсъдно от ваша страна да говорите за това, което правите там."
  
  "О, остави я на мира", каза Майкъл. "Време е някой да говори за това.
  
  Лекарят вече беше излязъл, а Дейвид и Ема не се виждаха никъде.
  
  "Искаш ли нещо за пиене?" Майкъл попита Маги, когато излязоха от студиото, след като свалиха грима си, но тя поклати глава. Всичко, което искаше да направи, беше да вземе такси до вкъщи и да влезе в хубава топла вана с хубава книга. Може би това беше последната част от тишината, която получи, ако имаше реакция на това, което каза тази вечер. Не смяташе, че е нарушила закон. В крайна сметка тя не каза, че Тери е виновен за убийствата, дори не спомена името му, но също така беше сигурна, че полицията може да намери нещо, в което да я обвини, ако поиска. Изглежда бяха добри в това. И тя изобщо не би го пропуснала покрай ушите на Банкс. Нека го направят, помисли си тя. Просто нека я направят мъченица.
  
  "Ти си сигурен? Само за кратко."
  
  Тя погледна Майкъл и осъзна, че всичко, което той иска, е да измъкне повече подробности от нея. "Не", каза тя. "Много ви благодаря за предложението, но не. Аз се връщам у дома".
  
  OceanofPDF.com
  13
  
  Банките откриха хаос пред щаба на Западната дивизия рано сутринта в събота. Дори отзад, където беше входът на паркинга, репортери и телевизионни новинарски екипи с фотоапарати в ръце се блъскаха един друг и крещяха въпроси за Луси Пейн. Банкс изруга на себе си, изключи диска на Дилън по средата на "Все още не е тъмно" и внимателно, но твърдо си проправи път през тълпата.
  
  Вътре беше по-тихо. Банкс се вмъкна в кабинета си и погледна през прозореца към пазара. Още репортери. Микробуси за телевизионни станции със сателитни чинии. Върши работа. Някой наистина пусна котката от торбата. Първо Банкс влезе в стаята на детективите, за да търси отговори. Главните инспектори Джакман и Темпълтън седяха на бюрата си, а Ани Кабът се наведе над ниско чекмедже на шкаф с папки, трогателна гледка в тесните й черни дънки, помисли си Банкс, спомняйки си, че имаха среща онази вечер. Вечеря, видео и...
  
  "Какво, по дяволите, става там?" - обърна се той към стаята като цяло.
  
  Ани вдигна очи. "Не знаеш ли?"
  
  "Ти знаеш?"
  
  - Не я ли видя?
  
  "За какво говориш?"
  
  Кевин Темпълтън и Winsome Джакман наведоха глави, оставяйки кладенеца сам.
  
  Ани сложи ръце на бедрата си. - Снощи по телевизията.
  
  "Бях в Уидърнси, интервюирайки пенсионирано ченге за Луси Пейн. Какво пропуснах?"
  
  Ани отиде до бюрото си и подпря бедрото си на ръба. "Съседката, Маги Форест, участва в телевизионна дискусия за домашното насилие."
  
  "О, мамка му".
  
  "Наистина ли. В крайна сметка тя ни обвини, че преследваме Луси Пейн, защото не можехме да отмъстим на съпруга й, и тя информира зрителите като цяло, че Луси е държана тук."
  
  - Джулия Форд - прошепна Банкс.
  
  "СЗО?"
  
  "Адвокат. Обзалагам се, че е казала на Маги къде държим Луси. Господи, каква бъркотия."
  
  "О, между другото", каза Ани с усмивка, "АС Хартнел се обади вече два пъти. Той попита дали ще му се обадите веднага щом пристигнете.
  
  Банкс отиде в офиса си. Преди да се обади на Фил Хартнел, той отвори прозореца колкото може по-широко и запали цигара. По дяволите с правилата; беше един от онези дни и едва започваше. Банкс трябваше да знае, че Маги Форест е извън контрол, че предупреждението му можеше да я тласне към още по-глупаво поведение. Но какво друго можеше да направи с нея? Явно не много. Тя не е извършила престъпление и, разбира се, няма да стигнете до никъде, ако отново я наказвате и я наказвате. Въпреки това, ако случайно я види по някакъв повод, щеше да й каже мнението си. Тя нямаше представа с какво си играе.
  
  Когато се успокои, той седна на бюрото си и посегна към телефона, но той иззвъня, преди да успее да вдигне телефона и да набере номера на Хартнел.
  
  "Алън? Стефан е тук."
  
  "Надявам се, че имаш добри новини за мен, Стефан, защото с начина, по който премина тази сутрин, това няма да ме притеснява."
  
  "Много лошо?"
  
  "Ставам такъв".
  
  "Тогава може би това ще те развесели. Току-що получих резултатите от сравнението на ДНК от лабораторията."
  
  "И?"
  
  "Съвпадение. Терънс Пейн беше вашият изнасилвач от Сикрофт, така е."
  
  Банкс удари с ръка по масата. "Страхотен. Нещо друго?"
  
  "Само незначителни моменти. Момчетата, които прегледаха всички документи и сметки, иззети от къщата, не откриха никакви следи от хапчета за сън, предписани нито на Терънс, нито на Луси Пейн, и също така не откриха никакви незаконни хапчета.
  
  "Както си мислех".
  
  "Въпреки това те откриха каталог с електроника на едно от онези места, които ви поставят в списъка им с имейли, когато купувате нещо от тях."
  
  "Какво купиха?"
  
  "Няма данни те да са купували нещо с кредитните си карти, но ще се свържем с компанията и ще накараме някой да прегледа покупките, за да види дали са използвали пари в брой. И още нещо: по пода на мазето имаше следи, които при по-нататъшен преглед приличат повече на следи от статив. Говорих с Люк и той не използва статив, така че...
  
  - Някой друг го е направил.
  
  "Така изглежда."
  
  - Тогава къде, по дяволите, е?
  
  "Нямам идея".
  
  "Добре, Стефане, благодаря за добрите новини. Продължете да търсите."
  
  "Ще слезе."
  
  Веднага след като Банкс затвори, той набра номера на Хартнел. Човекът сам отговори след втория сигнал.
  
  - Командир на района Хартнел.
  
  "Това е Алън", каза Банкс. - Чух, че си се опитал да се свържеш с мен.
  
  "Видя ли това?"
  
  "Не. Току що разбрах. Това място гъмжи от медии.
  
  "Изненада, изненада. Глупава жена. Какво е положението с Луси Пейн?
  
  "Вчера говорих с нея, но не стигнах до никъде."
  
  - Има ли други доказателства?
  
  - Само по себе си не е доказателство. Банкс му разказа за ДНК съвпадението на изнасилвача от Сийкрофт, за възможността видеокамерата да е все още скрита някъде в Пейн и за разговора му с Джордж Удуърд за сатанинските атрибути в Олдърторп и удушването с лигатура на Катлийн Мъри.
  
  "Това са глупости", каза Хартнел. - Със сигурност не е доказателство срещу Луси Пейн. За бога, Алън, тя беше жертва на най-ужасното насилие. Спомням си онзи случай в Алдърторп. Не искаме да разбъркваме всичко това. Помислете как би изглеждало, ако приемем, че тя е убила собствения си проклет братовчед, когато е била само на дванадесет. "
  
  "Мислех, че мога да използвам това, за да я тласна малко, да видя къде отива."
  
  - Знаеш също толкова добре, колкото и аз, че кръвта и фибрите не са достатъчни, а що се отнася до доказателствата, това е всичко, което имаме. Тези спекулации за нейното минало няма да направят нищо друго, освен да събудят още повече обществена симпатия към нея.
  
  "Вероятно толкова много хора са възмутени от престъпленията и смятат, че може би тя има повече общо с тях, отколкото признава."
  
  "Може би, но те далеч не са толкова шумни, колкото хората, които вече са се обадили на Милгарт, повярвай ми. Пусни я, Алън."
  
  "Но-"
  
  "Хванахме нашия убиец и той е мъртъв. Пусни я. Не можем да я задържим повече."
  
  Банкс погледна часовника си. "Имаме още четири часа. Може би ще се появи нещо."
  
  "Нищо няма да излезе през следващите четири часа, повярвайте ми. Освободете я."
  
  - Ами наблюдението?
  
  "Дяволски скъпо. Кажете на местната полиция да я държи под око и й кажете да остане наблизо; може да искаме да говорим с нея отново.
  
  "Ако е виновна, ще изчезне.
  
  "Ако е виновна, ще намерим доказателства и тогава ще я намерим.
  
  - Нека първо я пробвам още веднъж. Банкс затаи дъх, когато Хартнел спря в другия край на линията.
  
  "Глоба. Говори с нея отново. Ако не си признае, пуснете я. Но бъди адски внимателен. Не искам никакви обвинения в тактиката на Гестапо за разпит."
  
  Банкс чу почукване на вратата си, сложи ръка на телефона и извика: "Влез".
  
  Джулия Форд влезе и му се усмихна широко.
  
  "Не се тревожете за това, сър", каза Банкс на Хартнел. - Нейният адвокат ще присъства по всяко време.
  
  "Това е истинска зоологическа градина, нали?" - каза Джулия Форд, след като Банкс затвори. Фините бръчици около очите й се събраха, когато тя се усмихна. Тази сутрин беше облечена в различен костюм - сив с перлена блуза, - но все пак изглеждаше делово. Косата й изглеждаше лъскава, сякаш току-що измита, и тя си сложи достатъчно грим, за да скрие възрастта си за няколко години.
  
  "Да", отговори Банкс. "Изглежда, че някой е предупредил всички британски медии за местонахождението на Луси."
  
  - Ще я пуснеш ли?
  
  "Скоро. Първо искам да си поговорим отново."
  
  Джулия въздъхна и му отвори вратата. "Добре. Още веднъж до почивката.
  
  Хъл и отвъд него бяха части от Йоркшир, които Джени почти не познаваше. На нейната карта имаше малко селце, наречено Килнси, точно на южния край на земята, където Хъмбър се влива в Северно море, точно пред тънка ивица, наречена Главата на Наташа, обозначена като Крайбрежие на наследството, стърчаща в морето като извита, изсъхнал пръст на вещица. Беше толкова пусто , че Джени потръпна само като погледна картата, усети непрестанния студен вятър и бодливата солена пръска, която си представяше, че е всичко, което можеше да намери.
  
  Дали се казваше "Главата на отхвърлените", защото някой беше отхвърлен там един ден, чудеше се тя и призракът й се задържа, бродеше из пясъците и стенеше през нощта, или защото "отхвърлен" беше поквара на "сперма" и беше ли малко като сперма, плаваща в морето? Вероятно беше нещо много по-прозаично, като "полуострова" във Viking. Джени се зачуди дали изобщо някой е бил там. Вероятно птици; те бяха достатъчно луди, за да отидат навсякъде в търсене на неуловимия, фино петнист жълт горски копривар или друго подобно създание. Изглежда нямаше курорти в региона, с изключение може би на Weathernsea, който Банкс посети вчера. Всички горещи точки бяха много по на север: Бридлингтън, Файли, Скарбъроу, Уитби, чак до Солтбърн и Редкар в Тисайд.
  
  Беше прекрасен ден: ветровит, но слънчев, само от време на време над него се носеха високи бели облаци. Не беше точно топло - определено можеш да носиш леко яке - но не беше и студено. Джени изглежда беше единствената кола на пътя извън Патрингтън, където спря за кратко за кафе и да разгледа църквата "Свети Патрик", смятана за една от най-добрите провинциални църкви в Англия.
  
  Беше пустинен район, предимно равнинни земеделски земи, зелени полета и от време на време проблясъци на яркожълти рапица. Селата, през които минаваше, бяха нищо повече от мизерни струпвания от бунгала и странна редица тераси от червени тухли. Скоро се появи сюрреалистичният пейзаж на газовия терминал в Северно море с неговите усукани метални тръби и складови съоръжения и Джени се насочи по крайбрежието към Алдърторп.
  
  Тя мисли за Банкс доста по време на пътуването си и стигна до заключението, че той не е щастлив. Тя не знаеше защо. Освен бременността на Сандра, която очевидно го разстрои по различни причини, той имаше за какво да бъде благодарен. Като за начало кариерата му се завърна и той има привлекателна млада приятелка. Поне предполагаше, че Ани е привлекателна.
  
  Но може би именно Ани направи Банкс нещастен? Той никога не изглеждаше съвсем сигурен относно връзката им, когато Джени му задаваше въпроси. Тя предположи, че това се дължи най-вече на естествената му уклончивост, когато става дума за лични и емоционални въпроси - като повечето мъже - но може би той беше наистина объркан.
  
  Не че можеше да направи нещо. Спомни си колко разочарована беше миналата година, когато той прие поканата й за вечеря и не се появи и дори не се обади. Джени седеше там в най-съблазнителната си копринена рокля, печеше патица в портокалов сос във фурната, готова да вземе още един шанс, и чакаше и чакаше. Накрая той се обади. Повикан е да вземе заложници. Е, това определено беше добро извинение, но не облекчи много чувствата й на разочарование и загуба. Оттогава бяха по-внимателни един към друг, не искаха да рискуват да сключат споразумение, в случай че то се провали, но тя все още се тревожеше за Банкс и въпреки това, както си призна, го желаеше.
  
  Плоският, пустинен пейзаж се простираше все по-далеч. Как, по дяволите, може някой да живее на толкова отдалечено и изостанало място? - учуди се Джени. Тя видя табела, сочеща на изток - АЛДЕРТОРП ½ МИЛИ - и се насочи надолу по тесния черен път, надявайки се, по дяволите, никой да не тръгва по обратния път. Пейзажът обаче беше толкова открит - не се виждаше дори едно дърво - че тя лесно можеше да види някой, който се приближава отдалеч.
  
  Половин миля сякаш се проточи вечно, както често се случва на къси разстояния по селски пътища. После видя група къщи отпред и усети миризмата на морето през отворения прозорец, макар че още не го виждаше. Когато се озова да завива наляво по калдъръмена улица с бунгала от едната страна и редици терасовидни къщи от червени тухли от другата, тя разбра, че трябва да е Алдърторп. Тя видя малка пощенска станция и смесен магазин с рафт вестници , развяващи се на вятъра , зарзаватчия и месарница, малка евангелска зала и мизерно изглеждаща кръчма, наречена "Лорд Нелсън", и това беше.
  
  Джени спря зад син Ситроен пред пощата и когато излезе, й се стори, че вижда завеси, които се движат над пътя, усети любопитни погледи на гърба си, когато отвори вратата на пощата. Никой не идва тук, тя си представи как мислят хората. Какво изобщо би могла да иска? Джени се чувстваше като в една от онези истории за изгубеното село, място, забравено от времето, и имаше нелогичното усещане, че влизайки в това място, тя също се изгуби и всички спомени за нея в реалния свят изчезнаха. Глупав глупак, каза си тя, но потръпна, въпреки че не беше студено.
  
  Звънецът иззвъня над главата й и тя се озова в магазин, който смяташе, че е престанал да съществува преди да се роди, където буркани с ечемична захар стояха един до друг с връзки за обувки, високи рафтове с патентовани лекарства и поздравителни картички стояха на стелажа до скилидки с дебелина половин инч и кутии кондензирано мляко. Миришеше едновременно на плесен и плодове - бонбони от круши, помисли си Джени - и светлината, идваща от улицата, беше слаба и хвърляше ивици сенки върху тезгяха на продавача. Имаше малка порта на пощата и жена в опърпано кафяво палто стоеше там, обръщаше се и гледаше Джени, когато влезе. Самата пощальонка погледна клиентите си и намести очилата си. Те очевидно си поговориха добре и не бяха много развълнувани от прекъсването им.
  
  "Как мога да ти помогна?" - попита началникът на пощата.
  
  "Чудех се дали бихте могли да ми кажете къде са старите къщи на Мъри и Годуин", помоли Джени.
  
  - Защо искаш да знаеш това?
  
  "Това е свързано с работата, която върша."
  
  "Вие сте репортер във вестник, нали?"
  
  "Не точно. Аз съм съдебен психолог."
  
  Това спря жената наполовина. "Имате нужда от Наташа Лейн. Веднага през улицата и надолу по алеята към морето. Последни два полуфинала. Не можете да ги пропуснете. Никой не е живял там от много години."
  
  "Знаете ли дали някое от децата все още живее тук?"
  
  "Не съм виждал кожата или косата на никой от тях, откакто се случи това."
  
  "Ами учителката Морийн Несбит?"
  
  "Живее в Изингтън. Тук няма училище".
  
  "Благодаря ти много".
  
  Докато си тръгваше, тя чу клиента да шепне: "Съдебен психолог? Какво е, когато си у дома?"
  
  - Турист - промърмори пощальонката. "Гул, като всички останали. Както и да е, ти говореше за съпруга на Мери Уолъс..."
  
  Джени се чудеше как ще реагират, когато медиите масово се втурнат, което без съмнение щяха да направят скоро. Не се случва често място като Alderthorpe да бъде удостоено с повече от едно отличие в живота си.
  
  Тя прекоси Хай стрийт, все още усещайки, че я наблюдават, и намери неасфалтирана алея, която водеше на изток към Северно море. Въпреки че духаше студен вятър, безоблачното небе беше толкова ярко, пронизително синьо, че тя сложи слънчевите си очила, спомняйки си с тръпка от гняв деня, в който ги бе купила на кея на Санта Моника с Ранди, двойния дилър.
  
  Имаше около пет или шест бунгала от двете страни на Наташа Лейн, точно до главната улица, но на около петдесет ярда покрай тях имаше само неравен терен. Джени видя две мръсни тухлени спирки на още петдесет ярда зад тях. Те със сигурност бяха изолирани от селото, което само по себе си беше доста изолирано от самото начало. Тя си представи, че след като репортерите и телевизионните камери са си тръгнали преди десет години, тишината, самотата и чувството на скръб трябва да са били опустошителни за общността, въпросите и обвиненията са се носели във въздуха. Дори жителите около Хълма, част от предградията на голям модерен град, ще се борят с години да разберат какво се е случило там и много от жителите ще имат нужда от съвет. Джени можеше само да си представи какво си мислят хората от Олдърторп за съветването.
  
  Докато се приближаваше до къщите, усещаше все по-силно солената миризма на морския бриз и осъзна, че той е някъде, само на няколко ярда, зад ниските дюни и тревата на Маррам. Селата по този бряг са изчезнали в морето, прочете Джени; пясъчният бряг постоянно се променяше и може би след десет или двайсет години Олдърторп също щеше да изчезне под водата. Беше ужасна мисъл.
  
  Къщите не подлежаха на ремонт. Покривите се срутиха, а счупените прозорци и врати бяха заковани с дъски. Тук-там хората рисуваха със спрей графити: ROTE IN HELL, RETURN THE ESSING и просто, трогателно: KATHLEEN: WE N'T FORGET. Джени се почувства странно объркана, докато стоеше там, представяйки се за воайор.
  
  Градините бяха обрасли с бурени и храсти, но тя можеше да си проправи път през заплетените шубраци по-близо до сградите. Нямаше какво да се види, а вратите бяха толкова здраво заковани, че тя не можеше да влезе дори и да искаше. Там, каза си тя, Луси Пейн и шест други деца са били тероризирани, изнасилвани, унижавани, изтезавани и изтезавани Бог знае колко години, преди смъртта на едно от тях - Катлийн Мъри - да доведе властите до вратата. Сега това място беше просто тиха руина. Джени се почувства малко лъжкиня, докато стоеше там, както беше направила тогава, в мазето на Хил. Какво би могла да направи или каже тя, за да осмисли ужасите, които се бяха случили тук? Нейната наука, както всичко останало, беше недостатъчна.
  
  Въпреки това тя постоя известно време там, след което обиколи сградите, забелязвайки, че градините в задните дворове са още по-обрасли от тези пред тях. Между два ръждясали стълба в една от градините висеше празна въже за пране.
  
  Джени едва не се спъна в нещо в храсталака, докато си тръгваше. Първо помислила, че е корен, но когато се навела и разделила листата и клонките, видяла малко плюшено мече. Изглеждаше толкова разрошен, че можеше да е бил там от години, дори можеше да принадлежи на някой от Седмината Олдърторп, макар че Джени се съмняваше в това. Полицията или социалните служби биха взели нещо подобно, така че вероятно е било оставено от местно дете по-късно като някакъв вид почит. Когато го вдигна, изглеждаше мокър и от процепа на гърба му върху ръката й изпълзя буболечка. Джени ахна рязко, изпусна плюшеното си мече и бързо се отправи обратно към селото. Възнамеряваше да почука на няколко врати и да попита за семейство Годуин и Мъри, но Олдърторп толкова я изплаши, че тя реши вместо това да отиде в Изингтън, за да говори с Морийн Несбит.
  
  "Добре, Люси. Може би можем да започнем?
  
  Банкс включи касетофоните и ги тества. Този път бяха в малко по-голяма и по-здрава стая за разпити. В допълнение към Луси и Джулия Форд, Банкс доведе PC Jackman заедно с нея, въпреки че това не беше нейният случай, главно за да придобие впечатленията си от Луси след това.
  
  - Предполагам - каза Луси с покорен, навъсен глас. Изглеждаше уморена и разтърсена от нощта в килията, помисли си Банкс, въпреки че килиите бяха най-модерната част от участъка. Дежурният каза, че тя поискала да оставят светлините цяла нощ, така че не могла да спи дълго време.
  
  "Надявам се, че сте се чувствали добре снощи", попита той.
  
  "Какво те интересува?"
  
  - Нямам намерение да те карам да се чувстваш неудобно, Луси.
  
  "Не се притеснявай за мен. Добре съм".
  
  Джулия Форд почука по часовника си. - Можем ли да продължим с това, началник Банкс?
  
  Банкс замълча, после погледна Луси. - Нека поговорим още малко за миналото ти, става ли?
  
  "Какво общо има това с нещо?" - намеси се Джулия Форд.
  
  - Ако ми позволите да задам въпросите си, може да разберете.
  
  "Ако това разстройва моя клиент..."
  
  "Скърби за вашия клиент! Родителите на пет момиченца са повече от разстроени.
  
  - Няма значение - каза Джулия. - Това няма нищо общо с Люси.
  
  Банкс не обърна внимание на адвоката и се обърна към Луси, която изглеждаше незаинтересована от дискусията. - Бихте ли ми описали мазето в Олдърторп, Луси?
  
  "В мазето?"
  
  "Да. Не помниш ли това?"
  
  "Това беше просто мазе", каза Луси. - Тъмно и студено.
  
  - Имаше ли още нещо там долу?
  
  "Не знам. Какво?"
  
  "Черни свещи, тамян, пентаграм, мантии. Нямаше ли много танци и пеене долу, Люси?"
  
  Люси затвори очи. "Не помня. Не бях аз. Беше Линда."
  
  "О, хайде, Луси. Можеш да измислиш нещо по-добро. Защо винаги, когато стигнем до нещо, за което не искате да говорите, винаги удобно губите паметта си?"
  
  - Началник - каза Джулия Форд. "Не забравяйте, че клиентът ми страдаше от ретроградна амнезия поради посттравматичен шок."
  
  "Да, спомням си. Впечатляващи думи." Банкс се обърна отново към Луси. "Не си спомняте как сте влизали в избата на Хълма и не си спомняте как сте танцували и пеели в избата в Алдърторп. Спомняте ли си клетката?
  
  Люси сякаш се отдръпна в себе си.
  
  "Вярно ли е?" Банките настояха. Старото скривалище на Морисън.
  
  - Спомням си го - прошепна Луси. "Това беше мястото, където ни поставиха, когато бяхме лоши."
  
  "Колко зле беше, Луси?"
  
  "Не разбирам".
  
  "Защо бяхте в клетка, когато полицията пристигна? Ти и Том. Какво направи, за да стигнеш до там?"
  
  "Не знам. Никога не е било много. Никога не си имал много работа. Ако не сте почистили чинията си - не че е имало нещо за почистване в нея - или ако сте възразили или сте казали "не", когато те... когато са искали... Беше лесно да те затворят в клетка."
  
  - Помниш ли Катлийн Мъри?
  
  "Спомням си Катлийн. Тя беше моя братовчедка."
  
  "Какво се е случило с нея?"
  
  - Те я убиха.
  
  "Кой го направи?"
  
  "Възрастни".
  
  - Защо я убиха?
  
  "Не знам. Те просто... тя просто умря..."
  
  - Казаха, че брат ти Том я е убил.
  
  "Това е забавно. Том не би убил никого. Обемът е нежен."
  
  - Помниш ли как стана?
  
  "Не бях там. Просто един ден ни казаха, че Катлийн е заминала и няма да се върне. Знаех, че е мъртва.
  
  "Откъде знаеш?"
  
  "Просто знаех. През цялото време плачеше, каза това, което щеше да каже. Винаги са казвали, че ще убият всеки от нас, ако си помислят, че ще кажем.
  
  - Катлийн беше удушена, Луси.
  
  "Беше тя?"
  
  "Да. Точно като момичетата, които намерихме в мазето ти. Удушаване с лигатура. Спомни си онези жълти влакна, които намерихме под ноктите ти, заедно с кръвта на Кимбърли.
  
  - Какво целите, началник? - попита Джулия Форд.
  
  "Има много прилики между престъпленията. Това е всичко".
  
  "Но убийците на Катлийн Мъри вероятно са зад решетките?" - възрази Юлия. - Това няма нищо общо с Люси.
  
  - Тя беше замесена.
  
  - Тя беше жертва.
  
  "Винаги жертвата, нали Луси? Жертва с лоша памет. Как се чувстваш?"
  
  - Стига - каза Джулия.
  
  "Чувството е ужасно", каза Луси с тих глас.
  
  "Какво?"
  
  "Попитахте какво е да си жертва с лоша памет. Ужасно е. Имам чувството, че нямам "аз", че съм изгубен, че нямам контрол над нищо, че не се броя. Дори не мога да си спомня лошите неща, които ми се случиха."
  
  "Нека те попитам отново, Луси: помагала ли си някога на съпруга си да отвлече младо момиче?"
  
  - Не, не съм.
  
  "Наранявал ли си някое от момичетата, които той доведе у дома?"
  
  "Никога не знаех за тях до миналата седмица."
  
  "Защо станахте и слязохте в мазето точно тази нощ? Защо не в някой от предишните случаи, когато съпругът ви е забавлявал младо момиче в мазето ви?"
  
  "Никога не съм чувал нищо преди. Сигурно ме е упоил."
  
  "Когато претърсихме къщата, не намерихме сънотворни и никой от вас няма рецепта за тях."
  
  "Сигурно ги е получил незаконно. Сигурно е избягал. Затова се събудих".
  
  - Откъде щеше да ги вземе?
  
  "Училище. В училищата се продават всякакви видове наркотици."
  
  "Луси, знаеше ли, че съпругът ти е изнасилвач, когато го срещна?"
  
  "Направих... какво?"
  
  "Чу ме." Банкс отвори досието пред него. "Според нашите изчисления той вече е изнасилил четири познати ни жени, преди да те срещне в онзи пъб в Сийкрофт. Терънс Пейн беше изнасилвач от Сикрофт. ДНК-то му съвпада с ДНК-то, оставено от жертвите.
  
  "Аз - аз ..."
  
  "Не знаете какво да кажете?"
  
  "Не".
  
  "Как се запозна с него, Люси? Никой от приятелите ти не си спомня да те е видял да говориш с него в кръчмата онази вечер.
  
  "Казах ти. Щях да тръгвам. Беше голяма кръчма с много стаи. Отидохме в друг бар."
  
  - Защо трябва да си различна, Люси?
  
  - Не разбирам какво имаш предвид.
  
  "Искам да кажа, защо не те последва навън и не те изнасили, както правеше с други?"
  
  "Не знам. Откъде да знам?"
  
  "Въпреки това, трябва да признаете, че това е странно, нали?"
  
  "Казах ти, не знам. Той ме хареса. Обичаше ме."
  
  "Въпреки това той продължи да изнасилва други млади жени, след като те срещна." Банкс прегледа отново досието си. "По наши данни поне още два пъти. И само те го съобщиха. Някои жени, знаете, не го докладват. Твърде разстроен или твърде засрамен. Виждате ли, те обвиняват себе си. Банкс се замисли за Ани Кабът и за това, през което трябваше да премине преди повече от две години.
  
  "Какво общо има това с мен?"
  
  - Защо не те изнасили?
  
  Луси го погледна неразгадаемо. - Може би го е направил.
  
  "Не бъди глупав. Никоя жена не обича да бъде изнасилвана и със сигурност няма намерение да се омъжи за изнасилвача си.
  
  "Ще се изненадате с какво можете да свикнете, ако нямате избор."
  
  "Какво означава "няма избор"?
  
  "Това, което казвам".
  
  "Твой избор беше да се ожениш за Тери, нали? Никой не те е карал насила".
  
  - Не това имам предвид.
  
  "Тогава какво имаш предвид?"
  
  "Няма значение".
  
  "Нека да".
  
  "Няма значение".
  
  Банкс прегледа документите му. "Какво беше това, Люси? Той каза ли ти какво е направил? Развълнува ли те? Разпозна ли сродна душа? Вашият Хиндли към вашия Брейди?"
  
  Джулия Форд скочи на крака. "Стига, началник. Още една подобна забележка и това интервю приключи и ще ви докладвам."
  
  Банкс прокара ръка през подстриганата си коса. Изглеждаха бодливи.
  
  Уинсъм продължи разпита. - Той те изнасили, Люси? - попита тя с мелодичния си ямайски акцент. - Съпругът ви изнасили ли ви е?
  
  Луси се обърна да погледне Уинсъм и на Банкс му се стори, че обмисля как да се справи с този нов фактор в уравнението.
  
  "Разбира се, че не. Никога не бих се омъжила за изнасилвач."
  
  - Значи не сте знаели за него?
  
  - Разбира се, че не съм.
  
  "Не намери ли нещо странно за Тери? Искам да кажа, никога не съм го познавал, но ми се струва, че има достатъчно в него, което дава повод на човек да се тревожи.
  
  - Той може да бъде много чаровен.
  
  "Той направил ли е или казал нещо, което да те накара да се усъмниш през цялото време, през което бяхме заедно?"
  
  "Не".
  
  "Но някак си се оказа омъжена за мъж, който е не само изнасилвач, но и похитител и убиец на млади момичета. Как можеш да обясниш това, Люси? Трябва да признаете, че това е много необичайно, трудно е за вярване.
  
  "Не мога да направя нищо по въпроса. И не мога да го обясня. Точно така се случи."
  
  "Той обичаше ли да играе игри, сексуални игри?"
  
  "Като например?"
  
  "Той обичаше да те връзва? Беше ли му приятно да се преструва, че те изнасилва?"
  
  - Не сме правили нищо подобно.
  
  Уинсъм даде знак на Банкс отново да поеме нещата в свои ръце и нейният поглед отразяваше чувствата му; те не водеха доникъде и Люси Пейн вероятно лъжеше.
  
  "Къде е видеокамерата?" - попита Банкс.
  
  "Не разбирам какво казваш".
  
  "Намерихме доказателства в мазето. Видеокамерата беше монтирана в подножието на леглото. Мисля, че ти хареса да снимаш това, което направи с момичетата.
  
  "Нищо не съм им направил. Вече ти казах, не съм ходил там, освен може би веднъж. Не знам нищо за никаква видеокамера."
  
  "Виждали ли сте някога съпруга си с такава?"
  
  "Не".
  
  "Той никога не ви е показвал никакви видеоклипове?"
  
  - Само под наем.
  
  - Мислим, че знаем откъде е купил видеокамерата, Луси. Можем да проверим."
  
  "Продължи. Никога не съм виждал нещо подобно, никога не съм познавал нещо подобно."
  
  Банкс направи пауза и смени темата. "Казваш, че не си играла на секс игри, Луси, така че какво те накара да решиш да се обличаш и да се държиш като проститутка?" - попита Банкс.
  
  "Какво?"
  
  "Не помниш ли?"
  
  "Да, но не това беше целта. Искам да кажа, че не съм го направил... не съм бил на улицата или нещо подобно. Кой ти каза това?
  
  "Няма значение. Хващала ли си мъж в хотелски бар за секс?"
  
  "Ами ако го направих? Беше просто забавление, предизвикателство."
  
  "Значи наистина харесахте игрите."
  
  - Това беше преди да срещна Тери.
  
  - Значи всичко е наред сега?
  
  "Не казвам това. Беше забавно, това е."
  
  "Какво стана?"
  
  Луси се усмихна палаво. "Същото, което се случваше достатъчно често, ако си позволя да си побъбря в кръчма. Само че този път ми платиха двеста лири. Както казах, беше забавно, това е всичко. Ще ме арестувате ли за проституция?"
  
  "Какво забавно", каза Банкс.
  
  Джулия Форд изглеждаше малко изненадана от тази размяна, но не каза нищо.
  
  Банкс знаеше, че те така или иначе не отиват никъде. Хартнел беше прав: нямаха никакви реални доказателства срещу Луси, освен изключително странната й връзка с Пейн и малки кървави петна и влакна от въжета. Може би отговорите й нямаха много смисъл, но освен ако не призна, че е помагала на съпруга си в убийствата му, тя беше свободна. Той отново я погледна. Синините бяха почти изчезнали и тя изглеждаше доста невинна и сладка с бледата си кожа и дълга черна коса, почти като Мадона. Единственото нещо, което накара Банкс да продължи да вярва, че зад събитията се крие нещо повече, отколкото би искала да признае, бяха очите й: черни, отразяващи, непроницаеми. Остана с впечатлението, че ако се взирате прекалено дълго в очи като нейните, може да полудеете. Но това не беше доказателство; това беше свръхактивно въображение. Изведнъж почувства, че му е писнало. Изненадвайки и тримата, той се изправи толкова рязко, че почти събори стола си, и каза: "Сега си свободна да си вървиш, Луси. Само не отивай твърде далеч" и бързо излезе от стаята за разпит.
  
  Айзингтън беше желана промяна от Олдърторп, помисли си Джени, докато паркира колата си пред една кръчма в центъра на селото. Въпреки че всичко беше почти толкова далеч от цивилизацията, изглеждаше, че поне беше свързано, част от това, което се случваше, което не беше в Алдърторп.
  
  Джени намери адреса на Морийн Несбит достатъчно лесно от барманката и скоро се озова на прага лице в лице с подозрителна жена с дълга бяла коса, вързана назад със синя панделка, бежова жилетка и черен панталон, който беше малко тесен за човек с такава пълни бедра.
  
  "Кой си ти? Какво искаш?"
  
  "Аз съм психолог", каза Джени. - Искам да говоря с теб за случилото се в Олдърторп.
  
  Морийн Несбит огледа улицата, после се обърна към Джени. - Сигурен ли си, че не си репортер?
  
  - Не съм репортер.
  
  "Защото ме нападнаха, когато се случи, но не им казах нищо. Чистачи." Тя придърпа жилетката по-близо до гърдите си.
  
  "Аз не съм репортер", повтори Джени, ровейки из чантата си за някакъв документ за самоличност. Най-доброто, което успя да намери, беше картата за университетската й библиотека. Най-малкото тя я идентифицира като д-р Фулър и като член на персонала. Морийн внимателно проучи картата, явно раздразнена, че на нея няма и снимка, след което най-накрая пусна Джени да влезе. Веднъж вътре, нейните маниери се промениха напълно, от ролята на Велик инквизитор в гостоприемна домакиня, настояваща за приготвяне на пресен чай. Всекидневната беше малка, но удобна само с няколко фотьойла, огледало над камината и стъклен шкаф, пълен с красива кристална стъклария. До един от столовете имаше малка масичка и на нея лежеше книга с меки корици "Големите надежди" до наполовина пълна чаша чай с мляко. Джени седна на друг стол.
  
  Когато Морийн донесе поднос с чиния дижестивни бисквити върху него, тя каза: "Извинявам се за поведението си по-рано. Просто извървях дълъг път през годините. Знаеш ли, малко слава може напълно да промени живота ти.
  
  "Все още ли преподавате?"
  
  "Не. Пенсионирах се преди три години." Тя потупа книгата с меки корици. "Обещах си, че когато се пенсионирам, ще препрочета всичките си любими класики." Тя седна. "Просто ще оставим чая да се накисва за няколко минути, става ли? Предполагам, че си тук заради Луси Пейн?
  
  "Ти знаеш?"
  
  "Опитах се да съм в крак с тях през всичките тези години. Знам, че Луси - Линда, както беше тогава - живееше с двойка на име Ливерсидж близо до Хъл, след което си намери работа в банка и отиде да живее в Лийдс, където се омъжи за Терънс Пейн. Последното нещо, което чух през обедната почивка, беше, че полицията просто я е пуснала поради липса на доказателства.
  
  Дори Джени още не го беше чула, но тогава тя не слушаше новините този ден. - Откъде знаеш всичко това? тя попита.
  
  "Сестра ми работи в социалните служби в Хъл. Няма да кажеш на никого, нали?"
  
  - С моето сърце.
  
  "И така, какво искате да знаете?"
  
  - Какви бяха впечатленията ви от Луси?
  
  "Тя беше умно момиче. Много умна. Но тя лесно се отегчаваше, лесно се разсейваше. Тя беше своенравна, упорита и щом вземеше решение, не можеше да я откажеш. Разбира се, трябва да помните, че по време на арестите тя е ходила в местното общообразователно училище. Преподавах само в долните класове. Тя беше с нас до единайсетата си година.
  
  - Но другите все още бяха там?
  
  "Да. Всички тях. Не е като да има голям избор, когато става дума за местни училища."
  
  "Мисля че не. Има ли още нещо, което можеш да си спомниш за Луси?"
  
  "Не точно".
  
  "Създала ли е близки приятелства извън най-близкото си семейство?"
  
  "Никой от тях не го направи. Това беше едно от странните неща. Те бяха енигматична група и понякога, когато ги видиш заедно, изпитваш зловещо чувство, сякаш имат собствен език и програма, за които не знаеш нищо. Чели ли сте някога Джон Уиндъм?"
  
  "Не".
  
  "Ти трябва. Той е доста добър. Тоест за писател на научна фантастика. Вярвате или не, насърчих учениците си да четат почти всичко, което им хареса, стига да прочетат нещо. Във всеки случай Уиндхам написа книга, наречена "Кукувиците от Мидуич" за група странни деца, родени от извънземни в нищо неподозиращо село."
  
  - Звучи смътно познато - каза Джени.
  
  "Може би сте гледали филма? Наричаше се "Селото на прокълнатите".
  
  - Това е всичко - каза Джени. "Тази, в която учителят заложи бомба, за да унищожи децата и трябваше да се фокусира върху тухлена стена, за да не могат да прочетат мислите му?"
  
  "Да. Е, със семейство Годуин и семейство Мъри не беше точно така, но все пак ти създаваше това усещане, начина, по който те гледаха, чакаха в коридора, докато минеш, преди да заговорят отново. И сякаш винаги говореха шепнешком. Линда, спомням си, беше много разстроена, когато трябваше да напусне и да отиде в общообразователно училище по-рано от другите, но както разбрах от нейния учител там, тя бързо свикна с това. Тя има силна личност, това момиче, въпреки това, което й се случи, и се адаптира лесно.
  
  - Тя прояви ли необичайна загриженост?
  
  "Какво имаш предвид?"
  
  "Нещо особено болезнено. Смърт? Осакатяванията?
  
  "Доколкото виждам, не. Тя беше... как да го кажа... рано и доста сексуално наясно за момиче на нейната възраст. Средно момичетата достигат своя пик на пубертета на около дванадесет години, но Луси надхвърли предпубертетната възраст на единадесет. Например, тя разви гърди.
  
  "Сексуално активен?"
  
  "Не. Е, както сега знаем, тя е била сексуално малтретирана у дома. Но не, не по начина, по който си мислите. Тя беше просто секси там. Това беше нещото, което хората забелязаха в нея и тя нямаше нищо против да си играе на малката флирта.
  
  "Ясно е". Джени си отбеляза. - И отсъствието на Катлийн ви накара да отидете при властите?
  
  "Да". Морийн се обърна към прозореца, но не изглеждаше така, сякаш се любува на гледката. "Не е най-добрият момент за мен", каза тя, навеждайки се да налее чай. - Мляко и захар?
  
  "Да моля. Благодаря ти. Защо?"
  
  "Трябваше да направя нещо по-рано, нали? Не за първи път имах съмнения, че нещо ужасно не е наред с тези семейства. Въпреки че никога не съм виждал синини или явни външни признаци на малтретиране, децата често изглеждаха отслабнали и плахи. Понякога - знам, че е ужасно - миришеха така, сякаш не са се мили с дни. Други деца стояха далеч от тях. Те подскачаха при докосване, колкото и нежно да беше. Трябваше да зная."
  
  "Какво направи?"
  
  "Ами, говорих с другите учители и всички се съгласихме, че има нещо странно в поведението на децата. Оказа се, че социалните служби също имат своите притеснения. Веднъж вече бяха в къщите, но никога не отидоха отвъд входната врата. Не знам дали знаехте, но Майкъл Годуин имаше особено жесток ротвайлер. Във всеки случай, когато Катлийн Мъри изчезна без никакво разумно обяснение, те решиха да действат. Останалото е история."
  
  - Казваш, че си следил децата - каза Джени. "Наистина бих искал да говоря с някои от тях. Ще ми помогнеш ли?"
  
  Морийн спря за момент. "Ако искаш. Но не мисля, че ще извлечете много от тях."
  
  - Знаете ли къде са, как са?
  
  "Не всички подробности, не, но мога да ви дам голямата картина."
  
  Джени отпи малко чай и извади бележника си. "Добре, готов съм".
  
  OceanofPDF.com
  14
  
  "И така, какво мислите за Луси Пейн?" Банкс попита PC Winsome Джакман, докато вървяха по North Market Street на път да говорят с родителите на Лин Рей.
  
  Winsome направи пауза, преди да отговори. Банкс забеляза няколко души, които се взираха в нея по пътя. Тя знаеше, че е символично малцинство, каза тя на Банкс, когато той я интервюира, доведена, за да изпълни квотата, необходима след случая Стивън Лорънс. В решението се посочва, че трябва да има повече полицейски служители от малцинствата, дори в общности, където тези малцинства практически не съществуват, като западноиндианците в Йоркшир Дейлс. Но тя също му каза, че не я интересува символиката и така или иначе ще свърши дяволски добра работа. Банкс не се усъмни в нея нито за миг. Уинсъм беше златната приятелка на ACC McLaughlin, настроена на бърза промоция и всички предимства, които идваха с това; вероятно щеше да стане началник, преди да навърши трийсет и пет. И Банкс я хареса. Тя беше непринудена, имаше остро чувство за хумор и не позволяваше на расовите въпроси да пречат на работата й, дори когато други хора се опитваха да й пречат. Той не знаеше нищо за личния й живот, освен че тя обичаше както скалното катерене, така и пещерите - самата мисъл за това би предизвикала у Банкс тежък пристъп на гадене - и че тя живееше в апартамент в края на студентския квартал Eastvale . Дали е имала гадже или приятелка, Банкс няма представа.
  
  "Мисля, че тя може да е защитавала съпруга си", каза Уинсъм. "Тя знаеше или подозираше, но мълчеше. Може би дори не го е признала пред себе си.
  
  - Мислиш ли, че е била замесена?
  
  "Не знам. Не мисля така. Мисля, че я привличаше тъмната страна, особено сексът, но не бих предположил, че е замесена. Странно е, да. Но убиецът...?"
  
  "Не забравяйте, че Катлийн Мъри почина от удушаване с лигатура", каза Банкс.
  
  - Но тогава Луси беше само на дванайсет.
  
  "Но те кара да се замислиш, нали? Къщата не е ли тук долу?"
  
  "Да".
  
  Завиха от Северния пазар в мрежа от тесни улички срещу читалището, където Сандра работеше. Виждайки мястото и си спомняйки как я е взел там или е чакал да я вземе след работа, за да отиде на театрална постановка или на кино, Банкс изпита болка от загуба, но тя отмина. Сандра си е отишъл, далеч, далеч от съпругата, която някога е имал.
  
  Намериха къща недалеч от Стария кораб - може би на десет или петнадесет минути пеша и през повечето време надолу по оживената, добре осветена улица North Market с нейните магазини и кръчми - и Банкс почука на входната врата.
  
  Първото нещо, което удари сетивата му, когато Кристофър Рей отвори вратата, беше миризмата на свежа боя. Когато Банкс и Уинсъм влязоха вътре, той разбра защо. Рей си направи лифтинг. Всички тапети в коридора бяха махнати и г-н Рей боядисваше тавана във всекидневната с кремав цвят. Мебелите бяха покрити с чаршафи.
  
  "Съжалявам за бъркотията", извини се той. "Да отидем ли в кухнята? Намерихте ли Лиан?"
  
  "Не, още не", каза Банкс.
  
  Последваха го в малката кухня, където той сложи чайника, без дори да ги попита дали искат чаша чай. Всички седнаха на малката кухненска маса и за кратко, докато чайникът кипеше, г-н Рей си побъбри за ремонта, сякаш беше решил да избегне истинската тема на посещението им. Накрая, след като направи и наля чай, Банкс реши, че е време да насочи разговора към Лиан.
  
  - Трябва да кажа - започна той, - че сме малко на загуба.
  
  "ОТНОСНО?"
  
  "Както знаете, нашите хора работят в къщата на Пейн от няколко дни. Откриха шест тела, четири от които бяха идентифицирани, но нито едно от шестте не е на дъщеря ви. Свършват им местата за търсене."
  
  "Това означава ли, че Лин може да е още жива?" - попита Рей с искрица надежда в очите.
  
  "Възможно е", призна Банкс. "Въпреки че трябва да кажа, че след толкова години без контакт, особено предвид националните призиви по телевизията и в пресата, нямаше да имам големи надежди."
  
  "Какво тогава?"
  
  - Това бихме искали да разберем.
  
  - Не виждам как мога да ти помогна.
  
  "Може би не можете", каза Банкс, "но единственото нещо, което можете да направите, когато нещата изпаднат в задънена улица като тази, е да се върнете към първите принципи. Трябва да повторим това, през което преминахме преди и се надяваме този път да го погледнем от нова гледна точка."
  
  Съпругата на Рей, Виктория, се появи на вратата и изглеждаше озадачена да види Банкс и Уинсъм да си говорят и да пият чай със съпруга й. Рей скочи. - Мислех, че си почиваш, скъпа - каза той и я целуна по бузата.
  
  Виктория избърса съня от очите си, въпреки че на Банкс му се стори, че е отделила поне няколко минути, за да почисти, преди да тръгне надолу. Полата и блузата й бяха чист Харви Никълс, а акцентът й й звучеше като висша класа, въпреки че той можеше да чуе бирмингамска нотка в тях. Беше привлекателна жена в началото на трийсетте, със слаба фигура и лъскава кестенява коса, падаща до раменете. Имаше леко изсечен нос, извити вежди и малка уста, но цялостният ефект беше много по-успешен, отколкото можеха да предполагат отделните части. Самият Рей беше в средата на 40-те и беше сравнително среден във всяка категория, в която го поставихте, с изключение на брадичката му, която се спускаше до гърлото му, преди дори да започне да расте. Те бяха странна двойка, спомня си Банкс, мислейки за това при първата им среща: той беше доста обикновен шофьор на автобус, а тя се стремеше да се изкачи по социалната стълбица. Какво ги събра на първо място, Банкс нямаше представа, освен може би, че хора, които са претърпели голяма загуба като Кристофър Рей, не е задължително да са най-добрите съдии за следващия им ход.
  
  Виктория се протегна, седна и си наля чаша чай.
  
  "Как се чувстваш?" - попита съпругът й. "Не е зле".
  
  "Знаеш, че в твоето състояние трябва да внимаваш. Това каза лекарят."
  
  "Знам. Знам". Тя стисна ръката му. "Ще внимавам".
  
  "Какво е това условие?" - попита Банкс.
  
  - Жена ми очаква бебе, началник. Рей засия.
  
  Банкс погледна Виктория. "Поздравления", каза той.
  
  Тя наведе царствено глава. Банкс трудно можеше да си представи Виктория Рей да премине през нещо толкова объркано и болезнено като раждането, но животът беше пълен с изненади.
  
  "Колко дълго?" попита той.
  
  Тя потупа корема си. - Почти четири месеца.
  
  - Значи си била бременна, когато Лин е изчезнала?
  
  "Да. Всъщност разбрах за това едва тази сутрин.
  
  - Какво мисли Лин за това?
  
  Виктория погледна надолу към чашата си. - Лин може да бъде своенравна и капризна, началник - каза тя. "Тя със сигурност не беше толкова ентусиазирана, колкото се надявахме."
  
  "Хайде, любов, това не е честно", каза г-н Рей. "С времето щеше да свикне. Сигурен съм, че ще свикне."
  
  Банкс обмисли ситуацията: майката на Лин умираше бавно и мъчително от рак. Малко след това баща й се жени повторно - за жена, която Лин очевидно не може да понася. Скоро след това мащехата съобщава, че е бременна. Не е нужно да си психолог, за да разбереш, че ситуацията е готова за бедствие. Това беше малко прекалено и за Банкс , въпреки че той едва ли беше на мястото на Лин. Въпреки това, независимо дали баща ви има бебе от новата ви мащеха или бившата ви съпруга има бебе от брадат Шон, произтичащите от това чувства могат да бъдат подобни, може би дори по-интензивни в случая на Лиан, предвид нейната възраст и нейната мъка. .
  
  - Значи е недоволна от новината?
  
  "Не съвсем", призна мистър Рей. "Но отнема време, за да свикнеш с такива неща."
  
  "Трябва поне да сте готови да опитате първи", каза Виктория. - Лиан е твърде егоистична за това.
  
  - Лиан се съгласи - настоя г-н Рей.
  
  - Кога й каза? - попита Банкс.
  
  - Сутринта в деня, в който изчезна.
  
  Той въздъхна. "Защо не ни каза за това, когато те интервюирахме, след като Лин изчезна?"
  
  Г-н Рей изглеждаше изненадан. "Никой не попита. Не изглеждаше важно. Искам да кажа, това беше личен семеен въпрос.
  
  - Освен това - каза Виктория - казването на непознати преди края на трите месеца е лош късмет.
  
  Наистина ли бяха толкова тъпи или просто си играеха? Обмислени банки. Опитвайки се да бъде възможно най-спокоен и неутрален, напомняйки си, че те са родителите на изчезналото момиче, той попита: "Какво каза тя?"
  
  Лъчите се спогледаха. "Казвам? Нищо наистина, нали, скъпа?" - попита г-н Рей.
  
  "Палавница, това е, което тя направи", каза Виктория.
  
  - Тя беше ядосана?
  
  - Предполагам, че да - каза г-н Рей.
  
  "Достатъчно ядосан, за да те накажа?"
  
  "Какво имаш предвид?"
  
  "Слушайте, г-н Рей", каза Банкс, "когато ни казахте, че Лин е изчезнала и не можахме да я намерим ден-два, всички бяхме готови да си помислим най-лошото. Така че това, което току-що ни казахте, хвърля различна светлина върху нещата.
  
  "Това е вярно?"
  
  "Ако ти беше ядосана, защото мащехата й беше бременна, тогава лесно би могла да избяга, за да отвърне на удара."
  
  "Но Лин не би избягала", каза г-н Рей, зяпнал. - Тя ме обичаше.
  
  "Може би това е проблемът", каза Банкс. Не знаеше дали се нарича комплекс на Електра, но си мислеше за женска версия на Едиповия комплекс: Момичето обича баща си, после майка й умира, но вместо да се посвети на нея, бащата намира нов жена и, което е по-лошо, я прави бременна, застрашавайки стабилността на връзката им. Лесно можеше да си представи Лиан да лежи в леглото при тези обстоятелства. Но проблемът оставаше, че тя трябваше да бъде наистина, наистина безгрижно дете, за да не им позволи да разберат, че е все още жива след цялата шумотевица за изчезналите момичета и че нямаше да стигне далеч без парите и инхалатора си .
  
  "Мисля, че вероятно би била способна на това", каза Виктория. "Тя може да бъде жестока. Спомняте ли си времето, когато тя сложи рициново масло в кафето си в нощта на първата ми среща на книжния клуб? На Каролайн Опли й беше писнало от нейната Маргарет Атууд."
  
  "Но това беше в самото начало, скъпа", протестира г-н Рей. "Отне й малко време да свикне с всичко това."
  
  "Знам. Аз само говоря. И тя не оценяваше нещата така, както трябваше. Тя загуби това сребро...
  
  - Мислиш ли, че поне може да бъде достатъчно ядосана, за да наруши полицейския час? - попита Банкс.
  
  "Разбира се", отвърна Виктория, без да губи ритъма си. "Това е човекът, с когото трябва да говорите. Това е Иън Скот. Знаете, че той е наркодилър".
  
  "Лин вземала ли е наркотици?"
  
  "Доколкото знаем, не", каза г-н Рей.
  
  "Но тя можеше да го направи, Крис", продължи съпругата му. "Очевидно тя не ни каза всичко, нали? Кой знае на какво е способна, когато излиза с такива хора."
  
  Кристофър Рей постави ръка върху ръката на жена си. "Не се притеснявай, любов. Спомнете си какво каза лекарят."
  
  "Знам". Виктория стана. Тя се олюля малко. "Мисля, че трябва да отида и да легна отново за малко", каза тя. - Но помнете думите ми, началник, този, когото трябва да гледате, е Иън Скот. Той не е добър."
  
  - Благодаря ви - каза Банкс. "Ще го имам предвид".
  
  Когато тя си тръгна, тишината се проточи известно време. "Можете ли да ни кажете нещо друго?" - попита Банкс.
  
  "Не. Не. Сигурен съм, че тя не би направила... това, което казваш. Сигурен съм, че нещо й се е случило."
  
  "Защо чакахте до сутринта, за да се обадите на полицията? Правила ли е нещо подобно преди?
  
  "Никога. Бих ти казал, ако мислех така."
  
  "И така, защо чакахте?"
  
  - Исках да се обадя по-рано.
  
  - Хайде, г-н Рей - каза Уинсъм, докосвайки нежно ръката му. - Можете да ни кажете.
  
  Той я погледна с умоляващи очи, молейки за прошка. "Бих се обадил на полицията, честно казано, щях да се обадя", каза той. "Тя никога не си е тръгвала цяла нощ преди."
  
  - Но вие се скарахте, нали? - предложи Банкс. "Когато тя реагира зле на новината за бременността на жена ви."
  
  "Тя ме попита как мога... толкова скоро след... след смъртта на майка й. Тя беше разстроена, плачеше, казваше ужасни неща за Виктория, неща, които не имаше предвид, но... Виктория й каза да излезе, ако иска, и каза, че може да остане навън."
  
  "Защо не ни казахте за това навремето?" - попита Банкс, макар да знаеше отговора: смущение, онзи голям социален страх - нещо, към което Виктория Рей със сигурност щеше да е чувствителна - и да не иска полицията да се намесва в личните ви семейни караници. Единственият начин да разберат за напрежението между Виктория и Лиан на първо място беше чрез приятелите на Лиан, а Лиан очевидно не е имала време или възможност да им каже за бременността на Виктория. Виктория Рей беше от онази жена, помисли си Банкс, която би принудила полицията да използва служебната врата, ако имаше такава - и фактът, че нямаха, трябва да е бил непоносим трън в очите й.
  
  В очите на мистър Рей имаше сълзи. "Не можех", каза той. "Просто не можех. Мислехме, че всичко е така, както казахте, че може би е отсъствала цяла нощ, за да ни дразни, да покаже гнева си. Но каквото и да става, началник, Лиан не е лошо момиче. Тя щеше да се върне на сутринта. Сигурна съм в това ".
  
  Банкс се изправи. "Можем ли да погледнем отново стаята й, г-н Рей? Може да сме пропуснали нещо."
  
  Рей изглеждаше озадачен. "Да, разбира се. Но... искам да кажа... беше преработено. Там няма нищо".
  
  "Редекорирахте ли стаята на Лин?" - попита Уинсъм.
  
  Той я погледна. "Да. Не можехме да го понесем, когато я нямаше. Спомени. И сега с ново бебе на път..."
  
  - Ами дрехите й? - попита Уинсъм.
  
  "Дадохме ги на магазина на Oxfam."
  
  "Нейните книги, неща?"
  
  "Те също".
  
  Уинсъм поклати глава. Банкс попита: "Както и да е, можем ли да погледнем?"
  
  Качиха се горе. Рей беше прав. Не беше останало нищо, което да показва, че стаята някога е принадлежала на тийнейджър като Лиан Рей. Малкият скрин, нощните шкафчета и подходящият гардероб бяха изчезнали, както и нейното ватирано покривало, малката й библиотека и няколко кукли от детството й. Дори килимът го нямаше, а плакати на поп звезди бяха изкъртени от стените. Нищо не остана. Банкс едва можеше да повярва на очите си. Можеше да разбере как хората искат да се отърват от лошите спомени, не обичат да им се напомня за някого, когото са обичали и са изгубили, но всичко това е малко повече от месец след изчезването на дъщеря им и тялото й така и не е намерено?
  
  - Благодаря - каза той, махвайки на Уинсъм да го последва надолу по стълбите.
  
  "Не е ли странно?" - каза тя, когато излязоха навън. "Кара те да се замислиш, нали?"
  
  - Какво си мислеше, Уинсъм?
  
  "Че може би Лин се е прибрала онази вечер. И че може би когато са чули, че разкопаваме градината на Пейн, г-н Рей е решил, че е време за ремонт.
  
  - Хм - каза Банкс. "Може би си прав, или може би хората просто имат различни начини да покажат скръбта си. Във всеки случай, мисля, че ще разгледаме по-отблизо състезанията през следващите няколко дни. Можете да започнете, като говорите със съседите им, за да видите дали са видели или чули нещо необичайно.
  
  След разговор с Морийн Несбит, Джени реши сама да посети Наташа Хед, преди да се прибере у дома. Може би една добра дълга разходка щеше да й помогне да обмисли нещата, да разсее паяжините. Може би това също щеше да й помогне да се отърве от зловещото чувство, което имаше след Олдърторп, че е наблюдавана или следвана. Не можеше да го обясни, но всеки път, когато внезапно се обръщаше, за да погледне през рамо, по-скоро усещаше, отколкото виждаше нещо да се движи в сенките. Беше досадно, защото не можеше да разбере дали е параноична или това е случай, в който това, че е параноична, не означава, че някой не я следва.
  
  Все още го усещаше.
  
  Джени плати входната си такса и подкара бавно по тясната пътека към паркинга, като забеляза стария фар наполовина потопен и предположи, че пясъкът се е разместил, откакто е построен, и го е оставил там, изхвърлен на брега.
  
  Джени слезе на плажа. Мястото не беше толкова пусто, колкото си го представяше. Точно отпред, на платформа, която се вдаваше леко в морето, свързана със сушата чрез тесен дървен мост, беше докът и контролният център за пилотите на Хъмбър, които пилотираха големите танкери от Северно море. Зад нея се издигаха нов фар и няколко къщи. Отвъд устието на реката Джени виждаше доковете и крановете на Гримсби и Имингам. Въпреки че слънцето грееше, духаше силен бриз и Джени поби тръпки, докато вървеше по пясъка около носа. Морето представляваше странна комбинация от цветове - лилаво, кафяво, лавандула, всичко друго освен синьо, дори на слънце.
  
  Наоколо имаше малко хора. Повечето от тези, които са посетили района, са били сериозни любители на птиците и мястото е било защитен резерват за диви животни. Въпреки това Джени видя двойка или две да вървят ръка за ръка и едно семейство с две малки деца. Докато вървеше, тя все още не можеше да се отърси от чувството, че е следена.
  
  Когато първата цистерна излезе зад завоя, тя си пое дъх. Поради острия завой огромна фигура сякаш се появи внезапно, движейки се много бързо и за няколко мига попадна в полезрението й, след което една от пилотските лодки наблизо я насочи през устието на реката към доковете на Имингам. Миг по-късно последва друг танкер.
  
  Докато Джени стоеше на пясъка и гледаше към широките води, тя се замисли за това, което Морийн Несбит й беше казала за Седморката от Олдърторп.
  
  Том Годуин, по-малкият брат на Луси, остана при приемните си родители до осемнадесетгодишна възраст, като Луси, след това отиде да живее при далечни роднини в Австралия, всички от които бяха внимателно проверени от социалните служби, и сега той работеше в тяхната овцеферма в Нов Южен Уелс. По всичко личи, че Том беше здраво, тихо момче, склонно към дълги разходки сам и някаква срамежливост, която го караше да заеква пред непознати. Често се събуждаше с писъци от кошмари, които не можеше да си спомни.
  
  Лора, сестрата на Луси, живееше в Единбург, където учи медицина в университета, надявайки се да стане психиатър. Морийн каза, че като цяло Лора се е приспособила към живота след години на терапия, но все още е имала чувство на плахост и резервираност, което може да е затруднило за нея да се изправи пред някои от по-човешките предизвикателства, свързани с избраната от нея професия. Без съмнение тя беше брилянтен и опитен ученик, но дали можеше да се справи с ежедневния натиск на психиатрията е друг въпрос.
  
  От трите оцелели деца на Мъри, Сюзън трагично посегна на живота си на тринадесетгодишна възраст; Даяна беше в нещо като психиатрична болница, страдайки от тежки нарушения на съня и ужасяващи халюцинации. Кийт, подобно на Лора, също беше ученик, въпреки че Морийн смяташе, че вече трябва да е завършил училище. Той отиде в университета Дърам, за да учи история и английски език. Той все още посещаваше редовно психиатър и страдаше от пристъпи на депресия и тревожност, особено на закрито, но успя да функционира и да се отличи академично.
  
  И това беше всичко: тъжното наследство на Алдърторп. Такива пропилени животи.
  
  Джени се чудеше дали Банкс иска тя да продължи сега, след като беше пуснал Луси. Морийн Несбит каза, че Кийт Мъри и Лора Годуин очевидно са най-добрите й кандидати и тъй като Кийт живееше по-близо до Иствейл, тя реши, че първо ще се опита да се свърже с него. Но имаше ли някакъв друг смисъл във всичко това? Тя трябваше да признае, че не е открила никакви психологически доказателства, които да затвърдят значително случая срещу Люси. Тя се чувстваше толкова неадекватна, колкото много офицери от оперативната група смятаха, че всички престъпници-профайлери са неадекватни.
  
  Луси можеше да претърпи онзи вид психологическо увреждане, което я направи доброволна жертва на Терънс Пейн, но от друга страна, можеше и да не го е направила. Различни хора, подложени на едни и същи ужаси, често тръгват в напълно различни посоки. Може би Луси беше наистина силен човек, достатъчно силен, за да загърби миналото си и да продължи живота си. Джени се съмняваше, че някой има силата да избяга поне от някои от психологическите последици от събитията в Алдърторп, но с времето беше възможно да се излекува, поне частично, и да функционира на някакво ниво, както Том, Лора и Кийт също демонстрираха . Може и да са ходели ранени, но поне още вървяха.
  
  Когато Джени беше наполовина заобиколила главата си, тя направи кратък път обратно през високата трева до паркинга и се насочи надолу по тясната пътека. По пътя забеляза син ситроен в огледалото за обратно виждане и се почувства сигурна, че го е виждала някъде преди. Казвайки си да спре да бъде толкова параноична, тя напусна главата и подкара към Патрингтън. Когато наближи края на Хъл, тя се обади на Банкс по мобилния си телефон.
  
  Той отговори след третото позвъняване. - Джени, къде си?
  
  Хъл. На път за вкъщи."
  
  "Намерихте ли нещо интересно?"
  
  "Много, но не съм сигурен, че ще ни отведе по-нататък. Ще се опитам да събера всичко в профил, ако желаете."
  
  "Моля те".
  
  - Току-що чух, че трябваше да пуснеш Луси Пейн.
  
  "Правилно е. Измъкнахме я през страничния изход без много шум и адвокатът й я закара направо в Хъл. Те отидоха в центъра на града, за да пазаруват, след това Джулия Форд, адвокат, закара Луси до Ливерсидж. Те я посрещнаха с отворени обятия.
  
  - Там ли е тя сега?
  
  "Доколкото знам. Местната полиция се грижи за нея вместо нас. Къде другаде може да отиде?
  
  "Наистина, къде?" - попита Джени. - Това означава ли, че всичко свърши?
  
  "Какво?"
  
  "Моята работа".
  
  - Не - каза Банкс. - Още не е свършило.
  
  След като Джени затвори, тя отново погледна в огледалото за обратно виждане. Синият ситроен се държеше на дистанция, пропускаше три-четири други коли да минат помежду си, но нямаше съмнение, че той все още беше на опашката й.
  
  "Ани, мислила ли си да имаш деца?"
  
  Банкс усети как Ани се напряга до него в леглото. Току-що бяха правили любов и се наслаждаваха на последвалото, нежния звук на водопада отвън, случайните зовове на нощни животни от гората и "Астралните седмици" на Ван Морисън от стереото отдолу.
  
  - Нямам предвид... е, не сега. Искам да кажа, не ти и аз. Но някой ден?
  
  Ани остана неподвижна и мълчалива за известно време. Усети как тя се отпусна малко и се придвижи до него. Накрая тя каза: "Защо питаш?"
  
  "Не знам. Това беше в главата ми. В този случай, горките Мъри и Годуин, всичките изчезнали момичета, всъщност не са нещо повече от деца. И Раиса, нейната бременност. И Сандра, помисли си той, но още не беше казал на Ани.
  
  "Не мога да кажа както преди", отговори Ани.
  
  - Никога?
  
  "Може би бях подведена, когато стана дума за майчинския инстинкт, не знам. Или може би има нещо общо със собственото ми минало. Във всеки случай никога не е споменато.
  
  - Вашето минало?
  
  "Рей. Комуна. Майка ми умира толкова млада.
  
  - Но ти каза, че си достатъчно щастлив.
  
  "Бях". Ани се изправи и посегна за чаша вино, която постави на нощното шкафче. Малките й гърди блестяха на слабата светлина, гладка кожа се спускаше до тъмнокафяви ареоли, леко повдигнати там, където зърната й стърчаха.
  
  "Така че, защо?"
  
  - Господи, Алън, разбира се, не всяка жена е длъжна да възпроизвежда или да анализира защо не иска. Знаеш, че не съм изрод."
  
  "Знам. Съжалявам." Банкс отпи глътка вино и се облегна на възглавниците. "Просто... добре, онзи ден имах лек шок, това е всичко."
  
  "Какво?"
  
  "Сандра".
  
  "Какво за нея?"
  
  "Тя е бременна." Е, той го направи. Не знаеше защо трябваше да е толкова трудно или защо изпита остро, внезапно чувство, че би било по-разумно да си държи устата затворена. Освен това се чудеше защо каза на Джени веднага, но се забави толкова дълго, преди да каже на Ани. Отчасти, разбира се, беше защото Джени познаваше Сандра, но не беше само това. Ани изглежда не харесваше интимността, загатната в подробностите от живота на Банкс, и понякога го караше да чувства, че споделянето на която и да е част от миналото му е бреме за нея. Но той като че ли не можеше да се сдържи. Откакто се раздели със Сандра, той е станал много по-интроспективен и е погледнал много по-отблизо живота си. Не виждаше много смисъл да бъде с някого, ако не можеше да сподели част от него.
  
  Отначало Ани не каза нищо, после попита: "Защо не ми каза преди?"
  
  "Не знам".
  
  "Как разбра новината?"
  
  - От Трейси, когато отидохме на обяд в Лийдс.
  
  - Значи Сандра не ти е казала сама?
  
  - Знаеш също толкова добре, колкото и аз, че не си говорим много.
  
  "Бих си помислил обаче... нещо подобно." Банкс се почеса по бузата. "Е, това говори само за себе си, нали?"
  
  Ани отпи още една глътка вино. "Покажи какво?"
  
  "Колко далеч сме един от друг."
  
  - Изглеждаш разстроен от това, Алън.
  
  "Не точно. Не толкова разстроен, колкото..."
  
  "Разтревожен?"
  
  "Може би".
  
  "Защо?"
  
  "Само мисълта за това. За това, че Трейси и Браян имат малко братче или сестриче. ОТНОСНО..."
  
  "От това, което?"
  
  - Просто си мислех - каза Банкс, обръщайки се към нея. "Искам да кажа, това е нещо, за което не съм мислил от години, не съм го отричал, предполагам, но то върна всичко обратно."
  
  "Всичко това в отговор?"
  
  "спонтанен аборт".
  
  Ани замръзна за момент, след което попита: "Сандра имаше ли спонтанен аборт?"
  
  "Да".
  
  "Когато беше?"
  
  "О, преди много години, когато живеехме в Лондон. Децата бяха малки, твърде малки, за да разберат.
  
  "Какво стана?"
  
  "По това време бях под прикритие. Администрация за борба с наркотиците. Знаете какво е да отсъстваш със седмици и да не можеш да се свържеш със семейството си. Минаха два дни, преди шефът ми да ме уведоми.
  
  Ани кимна. Банкс знаеше, че тя знае от първа ръка натиска и стреса от това да бъдеш под прикритие; познаването на работата и последствията от нея беше едно от общите неща. "Как се случи това?"
  
  "Кой знае? Децата бяха на училище. Тя започна да кърви. Слава богу, имахме услужлив съсед, иначе кой знае какво можеше да се случи.
  
  - И се обвиняваш, че не си там?
  
  - Тя можеше да умре, Ани. И загубихме дете. Всичко можеше да мине добре, ако бях там, като всеки друг бъдещ баща, помагайки в домакинската работа. Но Сандра трябваше да върши всичко, по дяволите - да вдига тежести, да пазарува, да върши случайна работа, да носи и да се мести. Тя сменяше електрическа крушка, когато за първи път се почувства странно. Тя може да падне и да си счупи врата. Банкс посегна към цигара. Обикновено не си позволяваше след Ани, но този път искаше. Той все още питаше: "Всичко наред ли е?"
  
  "Продължи. Нямам нищо против". Ани отпи още една глътка вино. - Но благодаря, че попита. Каза ли нещо?
  
  Консервите се подпалиха, а димът се понесе към полуотворения прозорец. "Вината. ДА. Но не само това."
  
  "Какво имаш предвид?"
  
  "Както казах, употребявах наркотици, прекарвах по-голямата част от времето си на улицата или в мръсни свърталища, опитвайки се да намеря връзка между жертвите и големите момчета. Децата, в по-голямата си част, избягали, убити, препънати, откачени, както искате го наречете. Някои от тях са само на десет или единадесет години. Половината от тях дори не могат да ви кажат имената си. Или не искаше. Не знам дали си спомняте, но горе-долу по същото време заплахата от СПИН нараства. Докато никой не знаеше със сигурност колко лоши са нещата, но имаше много тревожници. И всички знаеха, че се заразяваш чрез кръв, от незащитен секс - предимно анален - и от общи игли. Работата е там, че си живял в страх. Просто не знаехте дали някой дребен търговец ще ви нахвърли с мръсна игла, или слюнката на някой наркоман върху ръката ви може да ви зарази със СПИН.
  
  - Разбирам какво искаш да кажеш, Алън, въпреки че не след дълго станах полицай. Но не го разбирам. Какво общо има това със спонтанния аборт на Сандра?"
  
  Банкс вдиша малко от дима, усети как гори по пътя надолу и реши, че трябва да опита да спре отново. "Може би нищо, но просто се опитвам да ви дам някаква представа за живота, който съм живял. Бях в началото на трийсетте, имах жена и две деца, още едно беше на път и прекарах живота си в бедност, занимавайки се с утайките на обществото. Собствените ми деца вероятно няма да ме познаят, ако ме видят на улицата. Децата, които видях, бяха или мъртви, или умиращи. Бях полицай, а не социален работник. Искам да кажа, опитвах понякога, знаете ли, ако смятах, че има шанс едно дете да се подчини, да се откаже от живота и да се прибере вкъщи, но това не беше моята работа. Бях там, за да получа информация и да проследя големите играчи.
  
  "И?"
  
  "Е, това просто ви засяга, това е всичко. Променя ви, изкривява ви, променя отношението ви. Започваш да си мислиш, че си просто достоен семеен мъж, който просто върши упорита работа, и в крайна сметка не знаеш кой си. Както и да е, първата ми мисъл, когато чух, че Сандра е добре, но е имала спонтанен аборт... Знаете ли какво беше първото ми чувство?"
  
  - Облекчение? попита Ани.
  
  Банкс се втренчи в нея. - Какво те накара да кажеш това?
  
  Тя му се усмихна леко. "Здрав разум. Ето как щях да се чувствам - искам да кажа, ако бях на твое място."
  
  Банкс загаси цигарата си. Чувстваше се малко обезкуражен, че грандиозното му откритие изглежда толкова очевидно за Ани. Той завъртя малко червено вино в устата си, за да отмие вкуса на дима. Ван Морисън беше очарован от "Мадам Джордж", подбирайки думите му. Една котка виеше в гората, може би тази, която понякога идваше за мляко. - Както и да е - продължи той, - това почувствах: облекчение. И разбира се се почувствах виновен. Не защото просто ме нямаше, а защото почти се радвах, че се случи. И облекчението, че не трябва да минаваме през всичко това отново. Мръсни памперси, липса на сън - не че спах много - допълнителна отговорност. Това беше единственият живот, който не трябваше да защитавам. Това беше една допълнителна отговорност, без която лесно можех да живея."
  
  "Това не е толкова необичайно усещане, нали знаеш", каза Ани. "И не толкова ужасно. Това не те прави чудовище."
  
  - Чувствах се така.
  
  "Това е, защото поемаш твърде много. Винаги правиш това. Вие не сте отговорни за всички беди и грехове на света, дори и за малка част от тях. И така, Алън Банкс е мъж; той не е перфектен. Така той се чувства облекчен, когато мисли, че трябва да бъде в скръб. Мислиш ли, че си единственият, на когото се е случило това?"
  
  "Не знам. Не съм питал никой друг."
  
  "Е, не е. Просто трябва да се научиш да живееш с несъвършенствата си."
  
  "Как го правиш?"
  
  Ани се усмихна и му наля вино. За щастие тя пи бяла. "Какви са несъвършенствата, нахално копеле?"
  
  "Както и да е, след това решихме да нямаме повече деца и никога повече не сме говорили за това."
  
  - Но оттогава носиш чувство за вина със себе си.
  
  - Да, предполагам. Искам да кажа, че не мисля за това много често, но това върна всичко обратно. И знаете ли какво още?
  
  "Какво?"
  
  "Тази работа ми хареса повече. Никога не съм си помислял нито за миг да се откажа от всичко и да стана продавач на употребявани коли."
  
  Ани се засмя. "Това също е добро. Не мога да си те представя като продавач на употребявани коли."
  
  "Или нещо друго. Всичко с редовен работен график, по-малък шанс да хванете СПИН.
  
  Ани протегна ръка и го погали по бузата. - Горкият Алън - каза тя и се сгуши по-близо. "Защо просто не се опиташ да изхвърлиш всичко от ума си. Просто изхвърлете всичко от главата си, всичко освен момента, мен, музиката, тук и сега."
  
  Ван премина към криволичещата, чувствена "Балерина" и Банкс почувства устните на Ани, меки и влажни, да минават по гърдите му, надолу по корема му, да се задържат и той успя да направи това, което тя каза, когато тя достигна целта си, но дори когато той предаде се на усещанията на момента, той все още не можеше напълно да прогони мисълта за мъртви бебета от ума си.
  
  Същата съботна вечер Маги провери за втори път ключалките и прозорците, преди да си легне, и едва когато се увери, че всичко е безопасно, взе горе със себе си чаша топло мляко. Едва беше изминала половината път, когато телефонът иззвъня. Първоначално тя не искаше да отговори. Не в единадесет часа в събота вечер. Така или иначе, вероятно е сбъркала номера. Но любопитството надделя над нея. Тя знаеше, че полицията е била принудена да пусне Луси тази сутрин, така че може би тя е тази, която търси помощ.
  
  Не беше. Беше Бил. Сърцето на Маги започна да бие и тя усети как стаята я притиска.
  
  - Вдигаш голям шум там, нали? - той каза. "Героиня и защитник на битите съпруги навсякъде. Или е шампион?
  
  Маги усети, че се свива, сърцето й се свива някъде в гърлото. Цялото й перчене, цялата й сила бяха пресъхнали и умрели. Тя почти не можеше да говори, трудно можеше да диша. "Какво искаш?" - прошепна тя. "Откъде знаеш?"
  
  "Подценяваш своята знаменитост. Вие сте не само в Globe and Mail, вие сте и в Sun и Star. Дори снимка на слънце, макар че не е много добре, освен ако не си се сменил адски много. Те покриха случая Хамелеон, както го наричат, доста широко, сравнявайки го със случая Бернардо и Хомолка, естествено, и вие изглежда сте в центъра на нещата.
  
  "Какво искаш?"
  
  "Искаш ли? аз? Нищо".
  
  "Как ме намери?"
  
  "След статиите във вестниците не беше трудно. Имахте стар адресен указател, който сте забравили да вземете със себе си. Това бяха вашите приятели. Тридесет и две, Хил, Лийдс. Прав съм?"
  
  "Какво искаш от мен?"
  
  "Нищо. Поне не в момента. Просто исках да знаеш, че знам къде си и мисля за теб. Сигурно е било много интересно да живееш срещу убиеца. Коя е Карла?
  
  "Това е Люси. Остави ме на мира".
  
  "Не е много приятно. Някога бяхме женени, не забравяйте."
  
  - Как бих могъл да забравя?
  
  Бил се засмя. "Във всеки случай не трябва да увеличавате твърде много телефонната сметка на компанията. Напоследък работя много усилено и дори шефът ми смята, че имам нужда от почивка. Просто реших да ви уведомя, че скоро може да замина на пътуване до Англия. Не знам кога. Може би следващата седмица, може би следващия месец. Но мисля, че би било чудесно, ако можем да се съберем на вечеря или нещо подобно, нали?
  
  "Болен си", каза Маги и чу Бил да се смее, докато затваряше.
  
  OceanofPDF.com
  15
  
  Банкс винаги е смятал, че неделните сутрини са подходящият момент да се окаже натиск върху нищо неподозиращия злодей. Неделният следобед също мина добре, след вестниците, кръчмата, печеното говеждо и йоркширския пуд, настроението му се повдигна и той се изтегна в стола си с вестника над главата, наслаждавайки се на лека дрямка. Но в неделя сутрин, ако не бяха особено религиозни, хората бяха или спокойни и готови да се насладят на почивния ден, или махмурлук. Във всеки случай беше приятно да си поговорим.
  
  Иън Скот определено страдаше от махмурлук.
  
  Мазната му черна коса стърчеше на шипове в горната част на главата му и лежеше настрани, прилепвайки към черепа му, където лежеше на възглавницата. От едната страна на бледото му лице имаше следи от бръчки. Очите му бяха кръвясали и носеше само мръсна жилетка и гащи.
  
  "Мога ли да вляза, Йен?" - попита Банкс, като леко се промъкна покрай него, преди да получи отговор. "Не отнема много време".
  
  Апартаментът миришеше на дим от марихуана снощи и на престояла бира. Все още имаше хлебарки в пепелниците. Банкс се приближи и отвори прозореца колкото може по-широко. - Засрами се, Иън - каза той. "В прекрасна пролетна сутрин като тази трябва да се разходите по реката или да хапнете във Fremlington Edge."
  
  "Глупости", каза Иън, като драскаше по същите тези предмети, докато говореше.
  
  Сара Франсис излезе, препъвайки се, от спалнята, като отметна рошавата си коса от лицето си и присви сънливи очи. Тя носеше бяла тениска със снимка на Доналд Дък отпред и нищо друго. Тениската й се спускаше само до бедрата.
  
  - По дяволите - каза тя, покри се възможно най-добре с ръце и се втурна обратно към спалнята.
  
  "Хареса ли ви безплатното шоу?" - попита Йен.
  
  "Не особено". Банкс изрита купчина дрехи от най-близкия до прозореца стол и седна. Иън включи стерео уредбата, твърде силно, а Банкс стана и я изключи. Иън седна и се нацупи, а Сара се върна по дънки. "Можеше да ме предупредиш, по дяволите", измърмори тя на Иън.
  
  "Млъкни, глупава пичка", каза той.
  
  Сега Сара се изправи и също се намръщи.
  
  - Добре - каза Банкс. "Удобни ли сме всички? Мога ли да започна?
  
  "Не знам какво искаш отново от нас", каза Иън. - Разказахме ви всичко, което се случи.
  
  "Е, не боли да го повторим още веднъж, нали?"
  
  Йен изпъшка. "Не се чувствам добре. Болен съм".
  
  "Трябва да се отнасяте към тялото си с голямо уважение", каза Банкс. - Това е храм.
  
  "Какво искаш да знаеш? Да свършваме с."
  
  - Първо, някак съм озадачен.
  
  "Е, ти си Шерлок; Сигурен съм, че можете да го разберете."
  
  - Озадачен съм защо не ме попита за Лин.
  
  "Какво имаш предвид?"
  
  "Не мисля, че бих се върнал тук, за да ви прекъсна неделната сутрин, би ли го направил, ако Лин бъде открита мъртва и погребана в градината на сериен убиец?"
  
  "Какво казваш? Говоря английски".
  
  Сара някак си се сви в поза на зародиш на друг стол и внимателно наблюдаваше размяната.
  
  - Това, което искам да кажа, Иън, е, че не попита за Лин. Това ме тревожи. Не я ли е грижа за теб?"
  
  "Тя беше двойка, това е всичко. Но няма нищо общо с нас. Не знаем какво се е случило с нея. Освен това, в крайна сметка щях да стигна до него. Мозъкът ми все още не работи правилно.
  
  "Случва ли се някога? Във всеки случай започвам да мисля така."
  
  "Какво да направя?"
  
  - Знаеш ли нещо за случилото се с Лин?
  
  - Това са глупости.
  
  "Това наистина ли е вярно? Да се върнем малко назад. Първо, вече сме почти сигурни, че Лиан Рей не е една от жертвите на Хамелеона, както си мислехме първоначално.
  
  "Ваша грешка, нали?" - попита Йен. "Не идвайте при нас, за да ви платим гаранция.
  
  "Така че, ако това не е така, тогава се разбира, че нещо друго й се е случило."
  
  - Не е нужно да си Шерлок, за да разбереш това.
  
  - Което, изключвайки възможността за друго убийство от непознат, оставя три възможности.
  
  "О да? И какво е това?"
  
  Банкс се преброи на пръсти. "Първото нещо е, че тя избяга от вкъщи. Второто е, че тя наистина се прибра навреме и родителите й направиха нещо с нея. И трето, основната причина да съм тук е, че тя всъщност не се прибра у дома, след като ти напусна Стария кораб. Че вие тримата сте останали заедно и сте й направили нещо.
  
  Иън Скот го слушаше без изражение, освен с презрение, а Сара започна да смуче палеца си. "Казахме ви какво се случи", каза Иън. - Казахме ви какво направихме.
  
  - Да - каза Банкс. - Но на речния параход имаше толкова много хора, че хората, с които разговаряхме, имаха много смътна представа, че са те видели. Те със сигурност не бяха сигурни за часа и дори не бяха сигурни, че е онзи петък вечер."
  
  - Но вие имате охранителна камера. За бога, защо Big Brother ще гледа, ако не можете да повярвате на това, което виждате?"
  
  "О, ние наистина вярваме на това, което виждаме", каза Банкс. "Но всичко, което виждаме, сте вие, Сара и Мик Блеър да влизате в No bar малко след един и половина."
  
  "Е, няма смисъл да започваме по-рано. Ситуацията ще започне да се нажежава едва след полунощ.
  
  "Да, Иън, но това оставя повече от два часа неизвестни. За два часа могат да се случат много неща."
  
  "Как можех да знам, че ще трябва да давам сметка за всяка минута от живота си?"
  
  "Два часа".
  
  "Казах ти. Разходихме се малко из града, хвърлихме се в речния кораб, после отидохме в бара Net. Не знам колко по дяволите беше часът."
  
  "Сара?"
  
  Сара махна пръста си от устата си. - Това, което казва.
  
  "Обикновено така ли е?" - попита Банкс. "Какво казва Иън. Нямате ли собствено мнение?"
  
  "Това, което той казва. Отидохме в Riverboat, после в бар Nobody. Лиан ни напусна малко преди десет и половина на Стария кораб. Не знаем какво се е случило с нея след това."
  
  "И Мик Блеър отиде с вас?"
  
  "Да".
  
  "Как изглеждаше Лин онази вечер, Сара?"
  
  "Ъъ?"
  
  - В какво настроение беше?
  
  - Всичко е наред, предполагам.
  
  - Тя не беше ли разстроена от нищо?
  
  "Не. Прекарахме си хубаво."
  
  - Лин не ти ли е признала нищо?
  
  "Като например?"
  
  "О, не знам. Може би някакъв проблем с мащехата й?"
  
  "Тя винаги е имала проблеми с тази арогантна кучка. Омръзна ми да слушам за тях."
  
  - Говорила ли е някога за бягство?
  
  "Не е за мен. Доколкото си спомням не. йени?"
  
  "Не. Тя само хленчеше за старата крава, това е всичко. Тя нямаше бутилка, за да избяга. Ако търся някого заради това, първо бих погледнал мащехата."
  
  "Някой за какво?"
  
  "Ти знаеш. Ако смятате, че някой е направил нещо на Лин, например.
  
  "Ясно е. Каква идея ви беше в ума, преди да напуснете Стария кораб?"
  
  - Не разбирам какво имаш предвид - каза Иън.
  
  "А, добре. Знаем, че изглеждаше развълнуван от това, което ще направиш. Какво беше? Това включваше ли Лин?"
  
  "Говорихме да отидем в None, но Лин знаеше, че не може да отиде с нас."
  
  - И това е всичко?
  
  "Какво друго може да има там?"
  
  "Намекна ли ви, че може да не се прибере направо вкъщи?"
  
  "Не".
  
  - Или че може да избяга, за да даде урок на мащехата си?
  
  "Не знам. Кой може да каже какво е в ума на една кучка, когато стане въпрос, ей?"
  
  "Тук-тук, такъв език. Слушал си твърде много хип-хоп, Иън", каза Банкс, докато се изправяше, за да си тръгне. "Добър избор на партньор, Сара", каза той на излизане, забелязвайки, че Сара Франсис изглежда видимо разстроена и, което е по-важно, дори малко уплашена. "Може скоро да ми е от полза", помисли си той.
  
  "Просто трябваше да изляза от апартамента, това е всичко", каза Джанет Тейлър. - Искам да кажа, че не исках да те влача през половин Йоркшир.
  
  - Всичко е наред - каза Ани с усмивка. "Не живея толкова далеч. Освен това тук ми харесва."
  
  Имаше стара кръчма на ръба на тресавището над Уенслидейл, недалеч от Банкс Котидж, със солидна репутация като място за неделен обяд. Обаждането на Джанет дойде малко след десет часа сутринта, точно когато Ани подремна, за да компенсира недоспиването на Банкс. Разговорът им я смущаваше, държеше я будна до зори; тя не обичаше да говори за деца.
  
  Доверете се на банките, за да ви лази по нервите. Това, което също не й харесваше и като че ли не можеше да му каже за тези негови лични разкрития, беше, че те я тласкаха да изследва собственото си минало и собствените си чувства много повече, отколкото се чувстваше готова да направи в момента. Искаше той просто да се отпусне и да се успокои.
  
  Както и да е, храненето на открито беше просто билетът. Въздухът беше чист и на небето нямаше нито едно облаче. От мястото, където седяха, тя виждаше тучни зелени долини, пресечени със стени от сух камък, овце, които се скитаха навсякъде и лаеха като обезумели, ако минаваха скитници. Долу, в дъното на долината, реката криволичеше и група къщички се сгушиха около поляната на селото, църквата с квадратна кула малко встрани, сивият варовик блестеше ярко на обедното слънце. Стори й се, че вижда малките силуети на четирима души, вървящи по върха на висок варовиков ръб над долината. Господи, колко хубаво би било да си там горе, съвсем сам, без да се притесняваш за всичко на света.
  
  Но ако ситуацията беше идеална, тя можеше да избере друг спътник. Въпреки смяната на обстановката Джанет изглеждаше разсеяна, непрекъснато отместваше кичур коса, който падаше върху уморените й кафяви очи. Имаше нездравословна бледност, от която Ани предполагаше, че ще й трябва повече от вечеря в тресавищата. Джанет вече изпиваше втората си халба светла бира с лайм и Ани трябваше да си прехапе езика, за да не изтърси нещо за шофиране в нетрезво състояние. Тя взе първата половина от горчивото, може би ще изпие друга половина и след вечеря ще пие кафе. Ани, която беше вегетарианка, поръча киш и салата, но беше доволна да види Джанет да поръчва агнешко печено; изглеждаше така, сякаш й липсваше месо по костите.
  
  "Как си?" - попита Ани.
  
  Джанет се засмя. - О, горе-долу толкова добре, колкото бихте очаквали. Тя потърка челото си. "Все още не мога да се справя със съня. Знаете, че продължавам да го играя, но не съм сигурен дали го виждам така, както се случи в действителност."
  
  "Какво имаш предвид?"
  
  "Е, в повторенията виждам лицето му."
  
  - Тери Пейн?
  
  "Да, всичко е изкривено. Вдъхващ страх. Но не мисля, че си спомням да съм го виждал ясно по това време. Сигурно умът ми се изпълва с подробности.
  
  "Може би". Ани се сети за собственото си изпитание, изнасилването, извършено от трима колеги, след като отпразнува повишението си в сержант. По това време можеше да се закълне, че ще запомни всяко сумтене и стон, всяко нецензурно изражение и всяко усещане за него - за някой, който всъщност успя да проникне в нея, докато другите я държаха - принуждавайки се да влезе в нея, докато тя се бореше, откъсвайки я дрехи, всяка капка пот, която се стичаше от лицето му върху кожата й, но тя с изненада установи, че голяма част от тях е избледняла и това не беше спомен, който се чувстваше задължена да възпроизвежда за себе си вечер след нощ. Може би беше по-твърда, отколкото си мислеше, или може би го разглобяваше, както някой й каза веднъж, че го направи, за да се предпази от болка и унижение.
  
  - Значи си променил мнението си относно изявлението? - попита Ани. Седяха достатъчно далеч, за да не могат да бъдат чути, ако говореха тихо. Не че някой от другите вечерящи изглеждаше така, сякаш иска да подслушва; всички бяха семейни групи, говореха и се смееха шумно, докато се опитваха да държат под око своите авантюристични деца.
  
  - Не съм излъгала - каза Джанет. - Искам да знаеш това преди всичко.
  
  "Знам го".
  
  "Просто бях объркан, това е всичко. Споменът ми за онази нощ е малко треперещ.
  
  "Ясно е. Но помниш ли колко пъти го удари?
  
  "Не. Всичко, което казвам е, че може да е повече, отколкото си мислех."
  
  Донесоха храна. Джанет започна да яде, сякаш не беше яла от седмица, което вероятно не беше, и Ани започна да яде нейното. Кишът беше сух, а салатата скучна, но това можеше да се очаква в заведение, обслужващо предимно месоядни. Поне можеше да се наслади на гледката. Самолетът, летящ високо, остави следа от бяла пара под формата на осмица в небето.
  
  - Джанет - продължи Ани. "Какво искате да промените във вашето приложение?"
  
  "Е, знаеш ли кога настоях да го ударя само два или три пъти?"
  
  "Четири".
  
  "Няма значение. И аутопсията показа... колко?
  
  "Девет удара"
  
  "Надясно".
  
  - Помниш ли, че го удари девет пъти?
  
  "Не. Не това казвам." Джанет отряза парче агнешко и го дъвче известно време.
  
  Ани яде салата. - За какво говориш, Джанет?
  
  "Просто, добре, предполагам, че съм го загубил, това е всичко."
  
  "Искате ли намаление на отговорността?"
  
  "Не точно. Искам да кажа, знаех какво се случва, но бях уплашен и разстроен за Денис, така че просто... Не знам, може би трябваше да спра да го бия по-рано, след като го закопчах с белезници за тръбите".
  
  - Ударихте ли го след това?
  
  "Мисля, че да. Веднъж или два пъти."
  
  - И помниш ли как го направи?
  
  "Спомням си, че го ударих, след като му сложих белезници, да. Помислих си: "Това е за Денис, копеле такова". Просто не помня колко пъти."
  
  "Разбирате, че ще трябва да дойдете в гарата и да преразгледате молбата си, нали? Искам да кажа, че е добре просто да ми кажеш тук, сега, ето така, но трябва да бъде направено официално.
  
  Джанет повдигна вежда. "Разбира се, че го знам. Все още съм ченге, нали? Просто исках... знаеш ли... - Тя се обърна и погледна към долината.
  
  Ани си помисли, че наистина знае и че Джанет е твърде смутена, за да го каже. Имаше нужда от компания. Искаше някой, който поне да се опита да я разбере в една прекрасна обстановка в един прекрасен ден, преди циркът на трите ринга, който вероятно щеше да бъде животът й за момента, да се развихри с пълна сила.
  
  Джени Фулър и Банкс обядваха заедно в малко по-малко екзотичния ресторант Queen's Arms. Мястото се пукаше по шевовете от неделни туристи, но те грабнаха малка маса - толкова малка, че едва имаше място за два специалитета от печено говеждо и йоркширски пуд и напитки - точно преди да спрат да сервират храна в два часа. Лека бира за Джени и халба шанди за Банкс, защото този следобед имаше друго интервю за работа. Все още изглеждаше уморен, помисли си Джени и предположи, че работата го държи буден през нощта. Това и очевидното му неудобство от бременността на Сандра.
  
  Джени и Сандра бяха приятелки. Не много близки, но и двамата преминаха през болезнено изпитание по едно и също време и това създаде нещо като връзка между тях. След пътуването си до Америка обаче Джени рядко виждаше Сандра и сега предполагаше, че никога повече няма да я види. Ако трябваше да избере страна, както правят хората, тя би предположила, че е избрала страната на Алън. Тя смяташе, че той и Сандра имат солиден брак - все пак Алън я отхвърли, когато тя се опита да го съблазни, и това беше ново преживяване за нея - но очевидно тя греши. Самата тя никога не се е омъжвала, тя ще бъде първата, която ще признае, че знае малко за подобни неща, освен че външният вид често противоречи на вътрешния смут.
  
  Така че това, което се случваше в ума на Сандра напоследък, беше мистерия. Алън каза, че не е сигурен дали Сандра е излизала с Шон преди или след раздялата им или дали той е истинската причина за раздялата. Джени се съмняваше. Както повечето проблеми, това не се случи за една нощ или когато някой друг се появи на сцената. Шон беше също толкова симптом, колкото всичко останало, и вратичка, от която да избяга. Този бизнес вероятно се е създавал от години.
  
  "Машина", каза Банкс.
  
  "Син ситроен".
  
  "Да. Не предполагам, че имате номер?"
  
  "Трябва да призная, че никога не ми е минавало през ума, когато го видях за първи път. Имам предвид защо трябва? Беше в Олдърторп и паркирах зад него. Връщайки се към Наташа Хед, той винаги е бил твърде далече назад, за да го видя."
  
  - И къде го изгуби?
  
  "Не съм го загубил. Забелязах, че спря да ме следи веднага щом влязох в M62 западно от Хъл.
  
  - И никога повече не го видя?
  
  "Не". Джени се засмя. "Трябва да призная, имах чувството, че ме изгонват от града. Знаеш ли, като в онези каубойски филми.
  
  - Изобщо не си зърнал шофьора?
  
  "Не. Дори не можех да разбера дали е мъж или жена.
  
  "Какво следва?"
  
  "Трябва да свърша работа в университета и уроци утре. Можех да ги отложа, но..."
  
  "Не, всичко е наред", каза Банкс. "Луси Пейн така или иначе отпадна. Няма особено бързане."
  
  "Е, във вторник или сряда ще видя дали мога да говоря с Кийт Мъри в Дърам. След това има Лора в Единбург. Проявявам снимка на Линда - Луси, но все още липсват няколко фрагмента.
  
  "Например?"
  
  "Там е проблемът. Не съм сигурен. Просто имам чувството, че нещо ми липсва." Тя видя загриженото изражение на Банкс и го потупа по ръката. "О, не се притеснявайте, няма да публикувам интуицията си в профилите си. Това е само между нас."
  
  "Глоба".
  
  "Предполагам, че можете да го наречете липсващата връзка. Връзката между детството на Линда и възможността Луси да е замесена в отвличанията и убийствата.
  
  "Това е сексуално насилие."
  
  "Да, няма съмнение, че много хора, които са били малтретирани, сами стават насилници - това е порочен кръг - и според Морийн Несбит, Линда е осъзнала своята сексуалност на единадесет години. Но нищо от това само по себе си не е достатъчно. Всичко, което мога да кажа е, че това може да е дало на Луси психопатология, която я е направила способна да стане покорна жертва на човек като Терънс Пейн. Хората често повтарят грешки и грешни избори. Просто трябва да погледнете историята на връзките ми, за да го видите.
  
  Банкс се усмихна. "Един ден ще направиш всичко както трябва."
  
  "Ще се срещнеш ли с моя рицар в блестящи доспехи?"
  
  "Това ли искаш? Някой, който ще се бие за теб в битките ти и след това ще те вземе и ще те отнесе нагоре?"
  
  - Това не е лоша идея.
  
  - Мислех, че си феминистка.
  
  "Да. Това не означава, че не можех да водя неговите битки, да го взема и да го нося горе на следващия ден. Всичко, което казвам е, че шансът би бил чудесно нещо. Във всеки случай жената не може ли да има свои собствени фантазии?
  
  "Зависи накъде водят. Хрумвало ли ви е, че Луси Пейн изобщо не е била послушна жертва, а съпругът й е бил?"
  
  "Не, не е. Никога не съм попадал на такъв случай."
  
  - Но не и невъзможно?
  
  "В човешката психология няма нищо невъзможно. Просто е много малко вероятно, това е всичко."
  
  "Но да предположим, че тя е могъщ, доминиращ партньор..."
  
  "И Терънс Пейн беше нейният секс роб, изпълнявайки нейните заповеди?"
  
  "Нещо такова".
  
  - Не знам - каза Джени. "Но силно се съмнявам. Освен това, дори да е вярно, няма да ни отведе по-нататък, нали?"
  
  "Предполагам, че не. Само предположение. Споменахте, че Пейн може да е използвала видеокамера, когато сте посетили мазето, нали?"
  
  "Да". Джени отпи глътка лека бира и попи устните си с хартиена салфетка. "Би било много необичайно в такъв ритуализиран случай на изнасилване, убийство и погребение извършителят да не води никакви записи."
  
  - Той имаше тела.
  
  "Неговите трофеи? ДА. И това вероятно обяснява защо не е имало повече осакатявания, няма нужда да се отрязва пръст на ръката или крака, за да ги запомните. Пейн имаше цялото тяло. Но не е само това. Някой като Пейн ще има нужда от повече, нещо, което да му позволи да преживее тези събития.
  
  Банкс й разказа за марките стативи и каталога на електрониката.
  
  - Значи, ако я е имал, къде е тя? тя попита.
  
  "Това е въпросът".
  
  - И защо го няма?
  
  "Още един добър въпрос. Повярвайте ми, ние го търсим усърдно. Ако е в онази къща, дори да е заровена на десет фута дълбочина, ще знаем. Няма да напуснем и тухла от това място, докато не разкрие всичките си тайни.
  
  - Ако е в къщата.
  
  "Да".
  
  "И ще има и записи."
  
  - Не съм ги забравил.
  
  Джени бутна чинията си настрана. "Предполагам, че е по-добре да отида и да свърша малко работа."
  
  Банкс погледна часовника си. - И по-добре да отида да посетя Мик Блеър. Той протегна ръка напред и леко докосна ръката й. Тя беше изненадана от усещането за изтръпване. - Грижи се за себе си, Джени. Дръжте очите си отворени и ако видите тази кола отново, обадете ми се веднага. Разбрах?"
  
  Джени кимна. Тогава забеляза някой, когото не познаваше, да се приближава към тях с лека, уверена грация. Атрактивна млада жена, тесни дънки подчертаваха дългите и стройни крака, нещо като мъжка бяла риза, отворена върху червена тениска. Кестенявата й коса падаше на лъскави вълни по раменете й, а единственият недостатък на гладкото й лице беше малка бенка вдясно от устата. Дори това не беше толкова несъвършенство, колкото липса на красота. Сериозните й очи бяха бадемовидни и цветни.
  
  Когато се приближи до масата, тя придърпа един стол и седна без покана. - Сержант Кабът - каза тя и протегна ръка. - Не мисля, че сме се срещали.
  
  "Доктор Фулър". Джени се разтресе. Силно стискане.
  
  "Ах, известният д-р Фулър. Радвам се най-накрая да се запознаем."
  
  Джени се почувства напрегната. Дали тази жена несъмнено беше Ани Кабът, която пазеше територията си? Видя ли Банкс да докосва ръката й и помисли ли нещо за това? Дали беше тук, за да покаже на Джени възможно най-нежно да държи ръцете си далеч от Банкс? Джени знаеше, че не е лоша, що се отнася до външния вид, но нямаше как да не се чувства неудобно и дори малко небрежно около Ани. По-стари също. Определено по-стар.
  
  Ани се усмихна на Банкс. "господине".
  
  Джени почувства, че има нещо между тях. Сексуално напрежение, да, но беше повече от това. Имали ли са разногласия? Изведнъж масата стана неудобна и тя почувства, че трябва да си тръгне. Тя взе чантата си и започна да рови за ключовете за колата си. Защо винаги потъват на дъното и се губят сред четки за коса, хартиени кърпички и козметика?
  
  "Не ми позволявай да прекъсвам обяда ти", каза Ани, усмихвайки се отново на Джени, след което се обърна към Банкс. "Но случайно се озовах на гарата и подреждах някои документи след обяда. Уинсъм ми каза, че си тук и че има съобщение за теб. Казах, че ще го доставя."
  
  Банкс повдигна вежди. "И?"
  
  "Това е от вашия приятел Кен Блекстоун от Лийдс. Изглежда Луси Пейн е избягала."
  
  Джени ахна. "Какво?"
  
  "Местната полиция дойде в къщата на родителите й тази сутрин, само за да се увери, че всичко е наред. Оказва се, че никой не е спал в нейното легло.
  
  "По дяволите", каза Банкс. - Още една грешка.
  
  "Просто си помислих, че ще искаш да знаеш възможно най-скоро", каза Ани, ставайки от стола си. Тя погледна към Джени. "Приятно ми е да се запознаем".
  
  След това излезе със същата елегантна грация, с която беше влязла, оставяйки Банкс и Джени да седят и да се взират един в друг.
  
  Мик Блеър, четвъртият човек в групата в нощта на изчезването на Лиан Рей, живееше с родителите си в полусутеренна къща в North Eastvale, достатъчно близо до покрайнините на града за страхотна гледка към Суейнсдейл, но достатъчно близо до центъра да бъде лесно достъпен. След разкритието на Ани за Луси Пейн, Банкс се чудеше дали да промени плановете си, но реши, че Лиан Рей все още е приоритет, а Луси Пейн все още е жертва в очите на закона. Освен това много ченгета ще се грижат за нея; това беше най-доброто, което можеха да направят, докато не намерят в какво да я обвинят.
  
  За разлика от Иън Скот, Мик никога не е имал проблеми с полицията, въпреки че Банкс подозира, че той вероятно е купувал наркотици от Иън. Изглеждаше леко съсипан, не беше съвсем на мястото си и изглежда нямаше много време за лични грижи. Когато Банкс се обади след вечеря с Джени онази неделя, родителите на Мик бяха на гости при роднини и Мик се беше отвлякъл в хола, слушайки силна музика на Нирвана от стереоуредбата, облечен в скъсани дънки и черна тениска със снимка на Кърт Кобейн върху неговата дати на раждане и смърт.
  
  "Какво искаш?" - попита Мик, като намали звука и се отпусна на дивана с ръце зад главата.
  
  - Да говорим за Лиан Рей.
  
  - Вече сме обсъждали това.
  
  "Нека го направим отново?"
  
  "Защо? Открихте ли нещо ново?"
  
  "Какво трябва да откриете там?"
  
  "Не знам. Просто съм изненадан, че си тук, това е всичко."
  
  "Лин беше ли твоето гадже, Мик?"
  
  "Не. Всичко беше грешно."
  
  "Тя е привлекателно момиче. Не я ли хареса?"
  
  "Може би. Малко".
  
  - Но тя нямаше нищо от това?
  
  - Беше в началото, това е всичко.
  
  "Какво имаш предвид?"
  
  "Някои момичета имат нужда от малко време, малко работа върху себе си. Не всички от тях просто скачат в леглото ви при първата среща.
  
  "И Лиан имаше нужда от време?"
  
  "Да".
  
  "Докъде стигнахте?"
  
  "Какво имаш предвид?"
  
  "Колко далеч? Държейки се за ръце? целувка? Език или без език? Банкс си спомни собственото си тийнейджърско галене и различните етапи, през които си минал. След целувката обикновено имаше докосване над кръста, но в дрехи, после под блуза, но над сутиен. След това сутиенът се махна, след това беше под кръста и така докато стигнете до края. Ако имате късмет. Някои момичета чувстваха, че им отнема цяла вечност, за да стигнат от един етап до следващия, а някои може да ви позволят да паднете под кръста, но не и да стигнете докрай. Всички преговори бяха минно поле, изпълнено с опасност да бъдат изоставени на всяка крачка. Е, поне победата над Лин Рей не беше лесна и по някаква странна причина Банкс се радваше да разбере това.
  
  - Целувахме се от време на време.
  
  - Ами онзи петък вечер, тридесет и първи март?
  
  "Не. Бяхме в група с Иън и Сара.
  
  - Не си ли целувал Лиан на кино?
  
  "Може би".
  
  "Това да или не е?"
  
  "Предполагам."
  
  - Може би сте се скарали?
  
  "Какво имаш предвид?"
  
  Банкс почеса белега близо до дясното си око. - Ето как стоят нещата, Мик. Идвам тук, за да говоря с теб отново и изглежда, че те притеснява, но ти не ме питаш дали сме намерили Лин жива или дали вече сме намерили тялото й. Същото беше и с Иън...
  
  - Говорихте ли с Иън?
  
  "Тази сутрин. Изненадан съм, че не ти се обади веднага."
  
  - Сигурно не е бил много притеснен.
  
  "Защо трябва да е такъв?"
  
  "Не знам".
  
  - Въпросът е, разбирате ли, че и двамата трябва да ме попитате дали сме намерили Лин жива, дали сме намерили тялото й, или сме идентифицирали останките й.
  
  "Защо?"
  
  "Защо иначе ще идвам да говоря с теб?"
  
  - Откъде да знам?
  
  - Но фактът, че не питаш, ме кара да се чудя дали знаеш нещо, което не ми казваш.
  
  Мик скръсти ръце на гърдите си. - Казах ти всичко, което знам.
  
  Банкс се наведе напред и срещна погледа на Мик. "Ти знаеш? Мисля, че лъжеш, Мик. Мисля, че всички вие лъжете."
  
  - Нищо не можеш да докажеш.
  
  "Какво трябва да докажа?"
  
  "Че лъжа. Казах ти какво се случи. Отидохме да пийнем в Стария...
  
  "Не. Казахте ни, че сте отишли на кафе след филма.
  
  "Точно. Добре..."
  
  - Това беше лъжа, нали, Мик?
  
  "И какво от това?"
  
  "Ако можете да го направите веднъж, можете да го направите отново. Всъщност колкото повече практикувате, толкова по-лесно става. Какво наистина се случи тази нощ, Мик? Защо не ми разкажеш за това?"
  
  "Нищо не се е случило. Казах ти вече."
  
  "Скарали ли сте се с Лин? Нарани ли я? Може би не си искал. Къде е тя, Мик? Знаеш, че съм сигурен в това."
  
  И изражението на лицето на Мик каза на Банкс, че той знае, но също така му каза, че няма да признае нищо. Поне не днес. Банкс се почувства ядосан и виновен едновременно. Негова беше грешката, че тази линия на разследване не беше продължена правилно. Той стана толкова обсебен от сериен убиец, който отвлича млади момичета, че пренебрегна основите на полицейската работа и не беше достатъчно настоятелен с онези, които бяха в по-добра позиция да разберат какво се е случило с Лин: хората, с които тя беше по време на нея изчезване. Трябваше да продължи да знае за криминалното минало на Иън Скот и че то е свързано с наркотици. Но не. Лин беше посочена като третата жертва на неидентифициран сериен убиец, друга жертва на красива млада блондинка и това беше всичко. Малко последваща работа е извършена от Winsome Jackman, но тя също е приела почти официалната версия. Всичко е по вина на Банкс, както и спонтанния аборт на Сандра. Точно както всичко кърваво, понякога изглеждаше.
  
  "Кажете ми какво се случи", отново настоя Банкс.
  
  "Казах ти. По дяволите ти казах!" Мик седна рязко. "Когато напуснахме Стария кораб, Лиан се прибра у дома. Това беше последният път, когато някой от нас я видя. Сигурно я е хванал някой перверзник. Всичко е наред? Така си помислихте, нали? Защо промени решението си?"
  
  "А, значи си любопитен", каза Банкс, изправяйки се. "Сигурен съм, че следите новините. Разполагаме с перверзника, който отвлече и уби тези момичета - той е мъртъв, така че не може да ни каже нищо - но не открихме никаква следа от тялото на Лин в имота и повярвайте ми, разглобихме мястото."
  
  - Тогава трябва да е бил някой друг перверзник.
  
  "Предай го, Мик. Шансовете срещу едно са достатъчно добри, шансовете срещу две са астрономически. Не. Всичко зависи от вас. Ти, Иън и Сара. Последните хора, с които е била видяна. Сега ще ти дам време да помислиш, Мик, но ще се върна, можеш да разчиташ на това. Тогава ще водим нормален разговор. Не се разстройвайте. Дотогава останете близо. Наслаждавай се на музиката."
  
  Докато Банкс си тръгваше, той спря до градинската порта, колкото да види Мик, очертаващ се зад дантелените завеси, да скочи от дивана и да отиде до телефона.
  
  OceanofPDF.com
  16
  
  Слънчевата светлина в понеделник сутрин нахлу през прозореца на кухнята на Банкс и блестеше върху тиганите с медно дъно, окачени на стената. Банкс седеше на чамовата си маса с чаша кафе, препечен хляб и сладко, сутрешният вестник беше разстлан пред него, а по радиото звучаха вариациите на Вон Уилямс по тема от Томас Талис. Но той не четеше и не слушаше.
  
  Събуди се около четири, милион подробности се въртяха в главата му и въпреки че в момента се чувстваше като куче уморен, знаеше, че не може да заспи. Щеше да се радва, когато случаят "Хамелеон" приключи, когато Гристорп се върне на работа и когато може да се върне към обичайните си задължения като главен детектив инспектор. Отговорността на командването през последния месец и половина го беше изтощила. Той разпозна признаците: липса на сън, лоши сънища, твърде много нездравословна храна, твърде много алкохол и твърде много цигари. Той достигаше до същото състояние на почти изтощение, което имаше преди години, когато напусна Met за Северен Йоркшир, надявайки се на по-спокоен живот. Той обичаше детективската работа, но понякога изглеждаше, че съвременната полицейска служба е забавлението на младите хора. Науката, технологиите и промените в управленската структура не направиха нещата по-лесни; те просто направиха живота по-труден. Банкс осъзна, че вероятно е достигнал предела на амбицията си, когато тази сутрин за първи път наистина си помисли да напусне работа напълно.
  
  Той чу пощальона да идва и излезе да вземе писмата от пода. Сред обичайната колекция от сметки и циркулярни писма имаше плик с ръкописен адрес от Лондон и Банкс веднага разпозна спретнатия ръкописен почерк.
  
  Сандра.
  
  Сърцето му биеше твърде бързо за комфорт, той отнесе купчината обратно в кухнята. Това беше любимата му стая във вилата, главно защото я беше сънувал, преди да я види, но това, което прочете в писмото на Сандра, беше достатъчно, за да помрачи най-светлата стая дори повече, отколкото помрачи него. предишното настроение.
  
  Скъпи Алън,
  
  Разбрах, че Трейси ти е казала, че Шон и аз очакваме бебе. Искаше й се да не беше, но ето, вече свърши. Надявам се, че това знание поне ще ви позволи да разберете необходимостта от целесъобразност по въпроса за нашия развод и че ще действате съответно.
  
  Искрено Ваш,
  Сандра
  
  Това е всичко. Нищо повече от студена бележка. Банкс трябваше да признае, че не реагира особено бързо на въпроса за развода, но не виждаше нужда от бързане. Може би дори беше готов да признае, че дълбоко в себе си се е вкопчил упорито в Сандра и в някаква непроницаема и изплашена част от душата си е таил убеждението, че всичко е просто кошмар или грешка и една сутрин ще се събуди в Ийствейл , а Сандра ще бъде до него. Не че вече искаше това, но поне беше готов да признае, че може да таи такива ирационални чувства.
  
  Сега това.
  
  Банкс остави писмото настрана, все още усещайки студа му. Защо не можеше просто да забрави за това и да продължи напред, както очевидно направи Сандра? Дали защото каза на Ани, че е виновен за спонтанния аборт на Сандра, че се радваше, че се е случило? Той не знаеше; Всичко изглеждаше твърде странно: жена му, с която той бе живял повече от двадесет години, майка на децата им, сега щеше да има дете от друг мъж.
  
  Той хвърли писмото настрана, взе куфарчето си и се запъти към колата си.
  
  Възнамеряваше да тръгне за Лийдс по-късно сутринта, но първо искаше да се отбие в офиса му, да оправи някои документи и да поговори с Уинс. Пътуването до Ийствейл от Гратли беше, помисли си Банкс, когато пристигна за първи път там, едно от най-красивите в района: тесен път на около половината път нагоре по Дейлсайд със спираща дъха гледка към дъното на долината, с нейните сънливи села и виеща се река вляво .. и стръмно издигащи се полета с техните каменни стени и заблудени овце отдясно. Но днес той дори не забеляза всичко това, отчасти защото го правеше толкова често и отчасти защото мислите му все още бяха замъглени от писмото на Сандра и неясна депресия от работата му.
  
  След хаоса през уикенда полицейското управление се върна към обичайното си ниво на дейност; репортерите изчезнаха, както и Луси Пейн. Банкс не беше особено загрижен за изчезването на Луси, помисли си той, докато затваряше вратата на офиса си и пускаше радиото. Вероятно щеше да се появи отново, а дори и да не го направи, нямаше истинска причина за безпокойство. Освен ако не покажат някакви конкретни доказателства срещу нея. Поне междувременно можеха да я проследят чрез тегления от банкомат и транзакции с кредитни карти. Където и да е тя ще има нужда от пари.
  
  След като приключи с документите, Банкс влезе в дежурната. PC Winsome Джакман седеше на бюрото си и дъвчеше върха на молива си.
  
  - Уинсъм - каза той, припомняйки си една от подробностите, които го бяха събудили толкова рано сутринта, - имам друга работа за теб.
  
  И когато й каза какво иска от нея, той излезе през задната врата и се запъти към Лийдс.
  
  Беше точно след обяд, когато Ани влезе в офиса на CPS, въпреки че самата тя все още не беше имала възможност да яде. QC, назначен за случая, Джак Уитакър, беше по-млад, отколкото тя очакваше, в началото на трийсетте, предположи тя, преждевременно оплешивял и говорейки с лек шеф. Ръкостискането му беше здраво, дланта му само леко влажна. Офисът му със сигурност беше много по-подреден от Стафорд Оукс в Ийствейл, където всяка папка беше загубена и изцапана с олимпийския символ на халки за кафе.
  
  "Някакви нови разработки?" - попита той, след като Ани седна.
  
  - Да - каза Ани. "PC Taylor промени показанията си тази сутрин."
  
  "Мога ли?"
  
  Ани му подаде коригираното изявление на Джанет Тейлър и Уитакър го прочете отново. Когато свърши, той бутна документите през масата обратно на Ани. "Какво мислиш?" тя попита.
  
  - Мисля - каза бавно Джак Уитакър, - че можем да обвиним Джанет Тейлър в убийството.
  
  "Какво?" Ани не можеше да повярва на това, което току-що беше чула. "Тя се държеше като полицайка, изпълняваща задълженията си. Мислех си за оправдано убийство или най-извинителното. Но убийство?
  
  Уитакър въздъхна. "О Боже. Тогава предполагам, че не сте чули новините?"
  
  "Какви са новините?" Ани не включи радиото, когато шофираше към Лийдс, твърде заета със случая на Джанет и обърканите си чувства към Банкс, за да се съсредоточи върху новините или чата.
  
  - Съдебните заседатели се върнаха към делото Джон Хадли точно преди обяд. Знаеш ли, фермер от Девън.
  
  "Знам за случая Хадли. Каква беше присъдата?
  
  - Виновен за убийство.
  
  - Господи - каза Ани. "Но дори и да е така, със сигурност това е съвсем различен въпрос? Искам да кажа, Хадли беше цивилен. Той е прострелял крадеца в гърба. Джанет Тейлър -"
  
  Уитакър вдигна ръка. "Изводът е, че това е ясно послание. Като се има предвид присъдата на Хадли, трябва да се смята, че действаме справедливо към всички. Не можем да позволим на пресата да ни крещи, че сме меки към Джанет Тейлър само защото е полицайка."
  
  - Значи това е политическо?
  
  "Не е ли винаги така? Трябва да видим, че справедливостта е възтържествувала."
  
  - Справедливост?
  
  Уитакър повдигна вежди. - Слушай - каза той, - мога да разбера съчувствието ти; повярвай ми мога. Но според нейното изявление Джанет Тейлър е закопчала Терънс Пейн с белезници за метална тръба, след като вече го е покорила, след което го е ударила два пъти с тоягата си. Силно. Помисли за това, Ани. Това е умишлено. Това е убийство."
  
  "Тя не е искала непременно да го убие. Нямаше умисъл".
  
  "Зависи от журито. Един добър прокурор би могъл да твърди, че е знаела дяволски добре какъв ще бъде ефектът от още два силни удара в главата, след като вече му е нанесла седем предишни удара.
  
  "Не мога да повярвам, че чувам това", каза Ани.
  
  "Никой не съжалява повече от мен", каза Уитакър.
  
  - С изключение на Джанет Тейлър.
  
  - Тогава тя не трябваше да убива Терънс Пейн.
  
  "Какво, по дяволите, знаеш? Не си бил там в това мазе, когато партньорът ти кървеше на пода, а мъртвото момиче беше приковано към матрака. Нямахте няколко секунди, за да реагирате на мъжа, който вървеше към вас с мачете. Това е кървав фарс! Това е политика, това е".
  
  - Успокой се, Ани - каза Уитакър.
  
  Ани стана и закрачи из стаята, скръстила ръце на гърдите си. "Защо трябва да? Не се чувствам спокойна. Тази жена е минала през ада. Провокирах я да промени показанията си, защото смятах, че така ще е по-добре за нея в дългосрочен план, отколкото да каже, че не помни. Как ме кара да изглеждам?
  
  "Това ли е всичко, за което се тревожиш? Как изглеждаш?
  
  - Разбира се, че не е. Ани бавно се отпусна в стола си. Все още се чувстваше зачервена и ядосана, дъхът й излизаше накъсано. "Но това ме кара да изглеждам като лъжец. Изглежда, че съм й изневерил. Не ми харесва ".
  
  - Ти просто си вършеше работата.
  
  "Просто си върша работата. Просто изпълнявам заповеди. вярно Благодаря ти. Това ме кара да се чувствам много по-добре."
  
  - Виж, тук можем да имаме малко свобода на действие, Ани, но трябва да има съдебен процес. Всичко това трябва да стане публично достояние. Честно казано. Никой няма да го метне под масата."
  
  - Както и да е, не това имах предвид. Каква свобода на действие?
  
  - Не мисля, че Джанет Тейлър би се признала за виновна за убийство.
  
  - По дяволите, тя не би го направила и аз не бих я посъветвал да го прави.
  
  "Всъщност не става въпрос за съветване. Освен това не е твоя работа. За какво мислите, че би се признала за виновна?" Попитах. - За какво мислиш, че би се признала за виновна?
  
  - Убийство, което може да бъде простено.
  
  "Това не беше самоотбрана. Не и когато тя пресече линията и нанесе тези последни удари, след като Пейн се оказа неспособна да я защити или атакува повече.
  
  "Какво тогава?"
  
  "Доброволно убийство".
  
  "Колко време ще трябва да служи?"
  
  - От осемнадесет месеца до три години.
  
  - Това все още е много време, особено за ченге в затвора.
  
  - Не толкова дълго, колкото Джон Хедли.
  
  "Хадли простреля дете в гърба с пушка."
  
  Джанет Тейлър удари беззащитен мъж по главата с полицейска палка, което доведе до смъртта му.
  
  - Той беше сериен убиец.
  
  - Тогава тя не знаеше това.
  
  "Но той я нападна с мачете!"
  
  "И след като го обезоръжи, тя използва повече сила от необходимото, за да го покори, което доведе до смъртта му. Ани, няма значение, че е бил сериен убиец. Нямаше да има значение, ако беше Джак Кървавият Изкормвач."
  
  "Той преряза партньора й. Тя беше разстроена."
  
  "Е, определено се радвам да чуя, че не е била спокойна, хладна и събрана, когато го е направила."
  
  "Знаеш какво имам предвид. Няма нужда от сарказъм."
  
  "Съжалявам. Сигурен съм, че съдията и журито ще вземат предвид цялата картина, нейното душевно състояние."
  
  Ани въздъхна. Гадеше й се. Веднага щом този фарс приключи, тя ще сложи край на жалбите и дисциплината и ще се върне към истинската полицейска работа, към залавянето на злодеи.
  
  - Добре - каза тя. "Какво следва?"
  
  "Знаеш какво следва, Ани. Намерете Джанет Тейлър. Арестувайте я, отведете я в полицейския участък и я обвинете в умишлено убийство.
  
  - Някой иска да ви види, сър.
  
  Защо новият полицай се усмихваше, докато подаваше глава през вратата на временния офис на Банкс в Милгарт? Обмислени банки. "Кой е това?" попита той.
  
  - По-добре вижте сами, сър.
  
  "Не може ли някой друг да се справи с това?"
  
  - Тя специално поиска да се срещне с някой, който се занимава със случая с изчезналите момичета, сър. Окръжният командир Хартнел в Уейкфийлд с ACC и главен инспектор Блекстоун е навън. Вие оставате, сър.
  
  Банкс въздъхна. "Глоба. Ескортирайте я."
  
  Компютърът се ухили отново и изчезна, оставяйки отчетливото усещане за усмивка във въздуха, по-скоро като тази на Чеширска котка. Няколко мига по-късно Банкс осъзна защо.
  
  Тя почука много тихо на вратата му и я бутна толкова бавно, че пантите изскърцаха, след което се появи пред него. Нямаше нищо на пет фута от нея. Беше анорексично слаба и яркочервеното на червилото и лака й контрастираше с почти полупрозрачната бледност на кожата й; деликатните й черти изглеждаха сякаш бяха направени от порцелан, старателно залепени или изрисувани върху луноподобното й лице. Стиснала златна чанта от ламе, тя носеше ярко зелено изрязано горнище, което се изрязваше рязко точно под бюста й - нищо повече от настръхване въпреки сутиена й с лицеви опори - и демонстрираше бледа, гола част и пръстен на пъпа, черна PVS мини пола беше видими. Тя не носеше чорапогащник, а бледите й слаби крака бяха голи до коленете и масивни токчета на платформа, които я караха да ходи като на кокили. Изражението й показваше страх и нервност, докато удивително красивите й кобалтовосини очи обикаляха неспокойно из празния офис.
  
  Банкс би я сбъркал с проститутка, пристрастена към хероина, но не можеше да види следите от инжектиране по ръцете й. Това не означаваше, че не е пристрастена към нещо и със сигурност не означаваше, че не е проститутка. Има повече начини наркотиците да влязат в тялото ви, отколкото чрез игла. Нещо в нея му напомни за Емили, дъщерята на главния полицай Ридъл, но това бързо изчезна. Тя приличаше повече на известните хероинови шик модели отпреди няколко години.
  
  - Ти ли си? тя попита.
  
  "Кое?"
  
  "Този, който отговаря. Попитах кой командва."
  
  "Аз съм. За моите грехове", каза Банкс.
  
  "Какво?"
  
  "Няма значение. Седни." Тя се надигна бавно и подозрително, а очите й все още шареха неспокойно из офиса, сякаш се страхуваше, че някой ще се появи и ще я закопчае на стола. Явно й беше необходима много смелост, за да стигне толкова далеч. "Мога ли да ви предложа чай или кафе?" - попита Банкс.
  
  Тя изглеждаше изненадана от предложението. "Ъъъ... да. Моля те. Кафето би било хубаво."
  
  "Как го приемаш?"
  
  "Какво?"
  
  "Кафе? Какво искаш?"
  
  "Мляко и още захар", каза тя, сякаш не знаеше, че звучи по-различно.
  
  Банкс поръча две кафета по телефона - черно за него - и се обърна към нея. "Как се казваш?"
  
  "Бонбони".
  
  "Наистина ли?"
  
  "Защо? Какво му е лошото?"
  
  "Нищо. Нищо, Кенди. Бил ли си някога в полицейското управление?"
  
  По фините черти на Кенди проблесна страх. "Защо?"
  
  "Просто питам. Изглежда не си спокоен."
  
  Тя успя да се усмихне слабо. "Ами, да... Може би е така. Малко".
  
  "Отпуснете се. Няма да те изям."
  
  Грешен избор на думи, осъзна Банкс, когато видя неприличния, знаещ поглед в очите й. - Искам да кажа, че няма да те нараня - поправи се той.
  
  Донесоха кафе, донесено от същия все още ухилен полицай. Банкс беше груб с него, възмутен от самодоволната арогантност, загатната в усмивката.
  
  "Добре, Кенди", каза Банкс след първата глътка. - Искаш ли да ми кажеш за какво става дума?
  
  - Може ли да пуша? Тя отвори чантата си.
  
  - Съжалявам - каза Банкс. "Никъде в района не се пуши, иначе щях да пия с вас."
  
  - Може би бихме могли да излезем навън?
  
  "Не мисля, че би било добра идея", каза Банкс. - Нека просто приключим с това.
  
  "Само че много обичам цигара с кафе. Винаги пуша с кафе."
  
  "Не и този път. Защо дойде при мен, Кенди?"
  
  Тя се размърда още малко с намръщено лице, после затвори чантата си и кръстоса крака, удари дъното на масата с платформата си и я разтърси толкова силно, че кафето на Банкс се разля по ръба на чашата му и остави събира петно върху купчината документи пред него.
  
  "Съжалявам", каза тя.
  
  "Нищо специално". Банкс извади носната си кърпичка и я избърса. - Щеше да ми кажеш защо си тук.
  
  "Бях ли?"
  
  "Да".
  
  "Е, слушай", каза Кенди и се наведе напред в стола си. "Първо, трябва да ми осигурите тази имунизация или нещо подобно. Или няма да кажа нито дума."
  
  - Имате предвид имунитет?
  
  Тя се изчерви. "Ако можете да го наречете така. Не ходех често на училище."
  
  "Имунитет срещу какво?"
  
  - От прокуратурата.
  
  "Но защо трябва да искам да ви държа отговорен?"
  
  Очите й бяха навсякъде с изключение на Банкс, ръцете й въртяха чантата в голия й скут. "Заради това, което правя", каза тя. "Знаеш ли... с мъжете. Аз съм проститутка, Том."
  
  "По дяволите", каза Банкс. - Можеш да ме събориш с перо.
  
  Очите й се обърнаха към него, блеснаха от гневни сълзи. "Не е нужно да си саркастичен. Не се срамувам от това, което съм. Поне не вкарвам в затвора невинни хора и оставям виновните на свобода."
  
  Банкс се чувстваше като лайно. Понякога просто не знаеше кога да си държи езика. Държеше се не по-добре от ухилен полицай, когато я обиди със сарказма си. - Съжалявам, Кенди - каза той. "Но аз съм много зает човек. Може ли да се заемем с работата? Ако имаш да ми кажеш нещо, кажи го."
  
  "Обещаваш?"
  
  - Да обещая какво?
  
  - Няма да ме забраните.
  
  "Няма да те заключа. Кълна се в сърцето си. Само ако си дошъл да признаеш сериозно престъпление."
  
  Тя скочи на крака. "Нищо не съм направил!"
  
  "Глоба. Глоба. След това седнете. Успокой се".
  
  Кенди бавно седна, като този път внимаваше с платформите си. "Дойдох, защото ти я пусна. Нямах намерение да идвам. Не харесвам полицията. Но ти я остави да си отиде."
  
  "За кого говориш, Кенди?"
  
  "Става въпрос за онази двойка във вестниците, която отвлече тези млади момичета."
  
  "Какво за тях?"
  
  "Само че те... един ден... знаете, те..."
  
  - Качиха ли те?
  
  Тя погледна надолу. "Да".
  
  "Те са и двете?"
  
  "Да".
  
  "Как се случи това?"
  
  "Бях просто, знаете ли, на улицата и те минаха с кола. Той поговори и когато уредихме всичко, ме заведоха в къщата.
  
  "Кога беше това, Кенди?"
  
  "Миналото лято".
  
  "Помниш ли онзи месец?"
  
  "Август, мисля. Края на август. Във всеки случай беше топло."
  
  Банкс се опита да определи часа. Изнасилванията в Сийкрофт спряха по времето, когато семейство Пейн напуснаха района, около година или повече преди това, което се случи с Кенди. Отне около шестнадесет месеца, преди Пейн да отвлече Кели Матюс. Може би през този период се е опитвал да сублимира импулсите си, разчитайки на проститутки? Ами ролята на Люси?
  
  - Къде беше къщата?
  
  "Хълм. Това е този, за който се пише във всички вестници. Аз бях там".
  
  "Глоба. Какво стана след това?
  
  "Е, първо пихме и те си побъбриха с мен, някак си ме успокоиха. Изглеждаха наистина сладка двойка."
  
  "И тогава?"
  
  "Какво мислиш?"
  
  - Все пак бих искал да ми кажеш.
  
  - Каза да се качим горе.
  
  "Само вие двамата?"
  
  "Да. Отначало си помислих, че това има предвид.
  
  "Продължи".
  
  "Ами, качихме се в спалнята и аз... нали знаеш... се съблякох. Е, частично. Искаше да не снимам някои неща. Бижута. Бельото ми. Поне в началото."
  
  "Какво стана след това?"
  
  "Вътре беше тъмно и се виждаха само сенки. Той ме накара да легна на леглото и следващото нещо, което усетих, беше, че тя също беше там.
  
  - Луси Пейн?
  
  "Да".
  
  - На леглото с теб?
  
  "Да. Поразително."
  
  "Беше ли замесена в случващото се сексуално?"
  
  "О да. Тя знаеше какво прави, така е. Истинска малка миксьорка."
  
  - Тя никога не е изглеждала принудена, жертва все пак?
  
  "Никога. Никога. Тя контролираше нещата. И това, което се случи, й хареса. Тя дори направи свои предложения. ... знаете, различни действия. различни позиции".
  
  - Нараниха ли те?
  
  "Не точно. Искам да кажа, че обичаха да играят игри, но изглежда знаеха колко далеч могат да стигнат.
  
  "Какви игри?"
  
  "Той ме попита дали имам нещо против да ме завърже за леглото. Той обеща, че няма да ми навредят.
  
  - Позволяваш ли му да го направи?
  
  - Платиха добре.
  
  - И изглеждаха хубави.
  
  "Да".
  
  Банкс поклати изненадано глава. "Глоба. Продължи."
  
  "Не ме съдете", каза тя. "Не знаеш нищо за мен или какво трябва да правя, така че не смей да ме съдиш!"
  
  - Добре - каза Банкс. "Продължавай, Кенди. Вързаха те за леглото."
  
  "Тя правеше нещо с горещ восък от свещ. На корема ми На зърната ми. Малко ме болеше, но не болеше наистина. Знаеш какво имам предвид?"
  
  Банкс не е правил сексуални експерименти с восък за свещи, но той беше разлял малко върху ръката си повече от веднъж и позна усещането, кратък прилив на топлина и болка, последван от бързо охлаждане, стискане и изсушаване, начина, по който щипеше и набръчкваше кожата. Не е точно лошо чувство.
  
  - Уплашихте ли се?
  
  "Малко. Макар и не съвсем. Знала съм и по-лошо. Но те бяха отбор. Това ти го казвам. Затова пристъпих напред. Не мога да повярвам, че я остави да се измъкне."
  
  "Нямаме доказателства срещу нея, нито доказателства, че тя има нещо общо с убийството на тези момичета.
  
  - Но не виждате ли? - помоли Кенди. "Тя е точно като него. Те са екип. Правят всичко заедно. Заедно".
  
  "Кенди, знам, че вероятно ти беше необходима много смелост да дойдеш тук и да говориш с мен, но това, което каза, не променя нищо. Не можем да отидем и да я арестуваме за...
  
  "Имате предвид някакво изявление на Том?"
  
  "Не исках да кажа това. Щях да кажа, че не можем просто да отидем и да я арестуваме въз основа на това, което току-що ми каза. Вие се съгласихте. Плащали сте за услугите си. Те не са ви наранили повече от това, за което сте били подготвени. Занимавате се с рискована професия. Знаеш това, Кенди.
  
  - Но със сигурност това, което казах, има значение?
  
  "Да, има значение. За мен. Но ние боравим с факти, с доказателства. Не се съмнявам, че се е случило, но дори и да го имаме на видео, това няма да я направи убиецът.
  
  Кенди замълча за момент, след което каза: "Те го направиха. Запишете го на видео."
  
  "Откъде знаеш?"
  
  "Защото видях камерата. Мислеха, че е скрито зад параван, но аз чух нещо, някакво бръмчене и един ден, когато станах да отида до тоалетната, зърнах видеокамера, монтирана зад паравана. Имаше дупка в екрана.
  
  "Не открихме никакви видеозаписи в къщата, Кенди. И както казах, дори и да бъде открит, това няма да промени нищо. Но фактът, че Кенди е видяла видеокамерата, заинтересува Банкс. И отново трябваше да се запита къде е тя и къде са лентите?
  
  "Значи всичко е за нищо? Идвам тук."
  
  "Не е задължително".
  
  "Да, така е. Няма да правиш нищо. Тя е толкова виновна, колкото и той, и ще я оставиш да се измъкне с убийство.
  
  - Кенди, нямаме доказателства срещу нея. Това, че е правила тройка със съпруга си и ти, не я прави убийца."
  
  - Тогава намери някакво доказателство.
  
  Банкс въздъхна. "Защо дойде тук?" попита той. "Вярно ли е. Вие, момичета, никога не отивате доброволно в полицията.
  
  "Какво имате предвид, момичета? Пак ме съдиш, нали?"
  
  "Кенди, в името на всичко свято... Ти си обем. Ти сам ми каза. Вие продавате секс. Не осъждам вашата професия, но искам да кажа, че момичетата, които правят това, рядко са полезни на полицията. Тогава защо си тук?"
  
  Тя му хвърли лукав поглед, толкова пълен с хумор и интелигентност, че Банкс поиска да седне на кутията за сапун и да я убеди да отиде в университет и да получи диплома. Но той не го направи. После изражението й бързо се промени на тъжно. "Прав си за моята професия, както я наричаш", каза тя. "Това идва с рискове. Рискът от заразяване с полово предавана болест. Рискът да срещнете грешен клиент. С лош човек. Тези неща ни се случват през цялото време. Ние се занимаваме с тях. По онова време тези двамата не бяха нито по-добри, нито по-лоши от всеки друг. По-добър от някои. Поне плащаха. Тя се наведе напред. - Те платиха. "Но тъй като прочетох за тях във вестниците, какво си намерил в мазето..." Тя потръпна леко и прегърна слабите си рамене. "Момичетата изчезват", продължи тя. "Момичета като мен. И на никой не му пука."
  
  Банкс се опита да каже нещо, но тя го отблъсна.
  
  "О, казвате, че знаете. Ще кажете, че няма значение кой ще бъде изнасилен, бит или убит. Но ако е някоя малка ученичка, чиито бикини не топят масло, ще трогнете небето и земята, за да разберете кой го е направил. Ако е някой като мен... добре... нека просто кажем, че сме с доста нисък приоритет. Глоба?"
  
  "Ако това е вярно, Кенди, има причина за това", каза Банкс. "И не е защото не ми пука. Защото не ни интересува."
  
  Тя го изгледа за няколко мига и като че ли му даде полза от съмнението. - Може би разбираш - каза тя. "Може би си различен. И може би има причини за това. Не е като да те свалят от куката. Но най-важното е защо дойдох и всичко останало... не е само, че момичетата наистина изчезват. Момичетата ги няма. Е, един по-специално.
  
  Банкс усети как космите на тила му настръхват. "Момичето, което познаваш? Твоя приятел?"
  
  "Не точно приятел. Нямате много приятели в тази професия. Но някой, когото познавах, да Прекарано време. Говорих. Пиене с някого. Пари назаем."
  
  "Кога се случи това?"
  
  "Не знам точно. Преди Коледа".
  
  "Докладахте ли го?"
  
  Пронизващият й поглед каза, че той току-що беше паднал силно в очите й. Любопитно, но това имаше значение за него. "Почини ми", каза тя. "Момичетата идват и си отиват през цялото време. Продължа напред. Дори понякога се откажете от живота, спестете достатъчно пари, отидете в университет, вземете диплома.
  
  Банкс усети как се изчервява, когато тя каза точно това, което му беше минало през ума преди време. "Значи можеш да кажеш, че това изчезнало момиче не е станало и си е тръгнало като другите?" попита той.
  
  - Нищо - каза Кенди. - Може би е преследване на невъзможното.
  
  "Но?"
  
  - Но ти каза, че това, което трябва да ти кажа, не е доказателство.
  
  "Това е вярно".
  
  "Въпреки това те накара да се замислиш, нали?"
  
  "Накара ме да се замисля. Да".
  
  "Тогава какво ще стане, ако това момиче просто не си е тръгнало? Ами ако нещо наистина й се случи? Не мислите ли, че трябва поне да обмислите тази възможност? Никога не се знае, може би там ще намерите някакво доказателство.
  
  "Това, което казваш, има смисъл, Кенди, но виждала ли си някога онова момиче с Пейнс?"
  
  - Не съвсем с тях, не.
  
  "Виждали ли сте Пейнс някога след изчезването й?"
  
  "Понякога ги виждах да вървят по улицата. Не мога да си спомня точните дати."
  
  - Въпреки че по същото време?
  
  "Да".
  
  "Те са и двете?"
  
  "Да".
  
  - Трябва ми име.
  
  "Няма проблем. Знам името й."
  
  - И не име като Кенди.
  
  - Какво не е наред с бонбоните?
  
  - Не вярвам, че това е собственото ти име.
  
  "Добре. Сега разбирам защо си толкова важен детектив. Всъщност не е. Истинското ми име е Хейли, което, ако питате мен, е още по-лошо.
  
  "О, не знам. Всичко не е толкова лошо."
  
  - Можеш да ми спестиш ласкателствата. Не знаеш ли, че ние, Томовете, нямаме нужда да бъдем ласкави?"
  
  "Нямах предвид-"
  
  Тя се усмихна. - Знам, че не си. После се наведе напред и постави ръце на масата, а бледото й лице беше само на един-два фута от неговото. Усети миризмата на дъвка и дим в дъха й. - Но онова момиче, което изчезна. знам името й. Уличното й име беше Ана, но знам истинското й име. Какво мислите за това, г-н детектив?"
  
  "Мисля, че сме вътре", каза Банкс, посягайки към бележник и химикал.
  
  Тя се облегна назад и скръсти ръце. "О, не. Не и преди да изпуша тази цигара.
  
  "Сега какво?" - попита Джанет. "Вече промених изявлението си."
  
  - Знам - каза Ани, усещайки гадене дълбоко в стомаха си. Отчасти се дължеше на задушния апартамент на Джанет, но само отчасти. "Бях там, за да говоря с CPS."
  
  Джанет си наля чист джин от почти празна бутилка. "И?"
  
  - И аз трябва да те арестувам и да те заведа в участъка, за да ти бъде повдигнато обвинение.
  
  "Ясно е. В какво ще ме обвиняваш?"
  
  Ани направи пауза, пое си дълбоко дъх и каза: - Първоначално CPS искаше да те обвиня в убийство, но успях да ги склоня към умишлено убийство. Ще трябва да говорите с тях за това, но съм сигурен, че ако се признаете за виновен, ще ви бъде по-лесно.
  
  Шокът и гневът, които очакваше, не дойдоха. Вместо това Джанет усука конеца около показалеца си, намръщи се и отпи глътка джин. "Това е заради присъдата на Джон Хадли, нали? Чух го по радиото."
  
  Ани преглътна. "Да".
  
  "Така си помислих. жертвено агне".
  
  "Вижте", продължи Ани, "можем да решим това. Както казах, CPS вероятно ще сключи сделка..."
  
  Джанет вдигна ръка. "Не".
  
  "Какво имаш предвид?"
  
  "Коя част от "не" не разбираш?"
  
  "Джанет-"
  
  "Не. Ако тези копелета искат да ме обвинят, нека. Няма да им доставя удоволствието да се признаят за виновни, че просто са си вършили работата.
  
  - Сега не е време за игри, Джанет.
  
  "Какво те кара да мислиш, че играя игри? Сериозен съм. Не се признавам за виновен по обвиненията, които искате да повдигнете."
  
  Ани поби тръпки. "Джанет, чуй ме. Не можеш да го направиш".
  
  Джанет се засмя. Ани забеляза, че изглежда зле: косата й беше немита и невчесана, кожата й беше бледа и на петна, като цяло, с мирис на стара пот и пресен джин. "Не говори глупости", каза тя. "Разбира се че мога. Обществото иска да си вършим работата, нали? Те искат хората да се чувстват сигурни в техните сладки малки легла от средната класа през нощта, или когато шофират за работа сутрин, или когато отиват на питие вечер. Не е ли? Е, нека знаят, че има цена да държат убийците далеч от улиците. Не, Ани, не се признавам за виновен, дори и за умишлено убийство.
  
  Ани се наведе напред, за да подчертае какво казва. "Помисли за това, Джанет. Това може да е едно от най-важните решения, които някога ще вземете."
  
  "Не мисля така. Вече готвих това в мазето миналата седмица. Но се замислих. Цяла седмица не мислех за нищо друго.
  
  - Взе ли решение?
  
  "Да".
  
  "Мислиш ли, че искам да направя това, Джанет?" - каза Ани, докато се изправяше.
  
  Джанет й се усмихна. "Не, разбира се, че не разбираш. Ти си достатъчно свестен човек. Обичаш да правиш правилното нещо и знаеш толкова добре, колкото и аз, че мирише лошо. Но когато става въпрос за битка, ще си свършите работата. Проклета работа. Знаеш ли, почти се радвам, че се случи, радвам се, че съм извън това. Скапани лицемери. Хайде, продължавай в същия дух."
  
  "Джанет Тейлър, арестувам те за убийството на Терънс Пейн. Не е нужно да казваш нищо. Но може да навреди на защитата ви, ако не споменете по време на разпита това, което ще посочите по-късно в съда. Всичко, което кажете, може да бъде взето като доказателство.
  
  Когато Ани предложи да се срещнем на питие някъде, различно от Кралицата, Банкс веднага се разтревожи. QueensArms беше тяхното "местно" заведение. Там винаги ходеха да пийнат след работа. Обаждайки се в друга кръчма, Pied Piper, туристическо свърталище на Касъл Хил, Ани каза на Банкс, че трябва да предаде сериозно съобщение, нещо повече от разговор, или поне той така мислеше. Или това, или се притесняваше, че детектив-началник Чембърс ще разбере за срещата им.
  
  Пристигна десет минути по-рано, купи халба бира от бара и седна на една маса до прозореца с гръб към стената. Гледката беше невероятна. Официалните градини пламтяха в лилаво, алено и индигово, а от другата страна на реката високи зелени дървета, някои още цъфтящи, покриваха по-голямата част от имението в Ийст Енд. Все още виждаше някакви мрачни мезонети и два дванадесететажни небостъргача, стърчащи, сякаш сочеха света с пръст, но също така виждаше зад тях тучна равнина с полета с яркожълта рапица и дори си помисли, че може да направи тъмнозелени хълмове на Кливланд в далечината.
  
  Виждаше и задната част на къщата на Джени Фулър с изглед към поляната. Понякога се тревожеше за Джени. Изглеждаше, че в живота й се случва малко извън работата. Тя се пошегува вчера за лошата си връзка, но Банкс стана свидетел на някои от тях и това не беше шега. Той си спомни шока, разочарованието и - да - ревността, които беше изпитал преди няколко години, когато отиде да разпита неудачник на име Денис Озмънд и видя Джени да подава глава през вратата на спалнята му с разрошена коса, тънкият й халат се смъкваше от нея рамене. Освен това я слушаше как тя излива мъката си по неверния Ранди. Джени избираше неудачници, измамници и като цяло неподходящи партньори отново и отново. Тъжното беше, че тя го знаеше, но въпреки това се случи.
  
  Ани закъсня с петнадесет минути, което беше различно от нея, и й липсваше обичайната еластична походка. Когато тя си наля питие и се присъедини към Банкс на масата, той видя, че е разстроена.
  
  "Тежък ден?" попита той.
  
  - Можеш да го кажеш отново.
  
  Банкс смяташе, че той също можеше да има нещо по-добро. Като за начало можеше да мине и без писмото на Сандра. И макар информацията на Кенди да беше интересна, липсваха безумно сериозни доказателства, от които се нуждаеше, ако искаше да проследи Луси Пейн и да я арестува за нещо различно от пълзене отстрани на пътя. Това беше проблемът; странните неща, които изтекоха - детството на Луси, сатанинските неща в Алдърторп, убийството на Катлийн Мъри и сега изявлението на Кенди - всички те предизвикаха безпокойство и предложиха по-големи проблеми, но в крайна сметка, както А. С. Хартнел вече посочи, те са нито до които не са довели.
  
  "Нещо конкретно?" попита той.
  
  - Току-що арестувах Джанет Тейлър.
  
  "Нека позная: присъдата на Хадли?"
  
  "Да. Изглежда, че всички знаят за това, освен мен. CPS иска справедливост. Това е просто кървава политика, това е всичко.
  
  "Често е така."
  
  Ани го погледна кисело. - Знам го, но не помага.
  
  - Те ще сключат сделка с нея.
  
  Ани му каза какво току-що бе казала Джанет.
  
  "Тогава би трябвало да е интересен процес. Какво каза Чеймбърс?
  
  "Не му пука. Той просто тъче водата, докато си вземе пенсията. Оплакването и дисциплината свършиха. Веднага щом има свободно място в CID, ще се върна."
  
  "И ние ще се радваме да ви имаме веднага щом това се случи", каза Банкс, усмихвайки се.
  
  - Слушай, Алън - каза Ани, гледайки гледката от прозореца, - има още нещо, за което исках да говоря с теб.
  
  Точно както си мислеше. Той запали цигара. "Глоба. Какъв е проблема?"
  
  "Просто... не знам... нещо не работи. Ти и аз. Мисля, че трябва да се отпуснем. Успокой се. Това е всичко ".
  
  "Искаш ли да прекратим връзката ни?"
  
  "Не свършвай. Просто смени фокуса, това е всичко. Все още можем да бъдем приятели.
  
  "Не знам какво да кажа, Ани. Какво причини това?"
  
  "Нищо специално".
  
  "А, добре. Не можеш просто да очакваш да повярвам, че внезапно си решил да ме напуснеш без видима причина."
  
  "Няма да те оставя. Казах ти. Всичко просто се променя."
  
  "Глоба. Ще продължим ли да ходим заедно на романтични вечери, галерии и концерти?"
  
  "Не".
  
  - Ще продължим ли да спим заедно?
  
  "Не".
  
  - Тогава какво точно ще правим заедно?
  
  "Да бъдем приятели. Знаеш ли, на работа. Продължавайте в същия дух и всичко това."
  
  "Вече подкрепям и всичко това. Защо не мога да подкрепям и всичко това и пак да спя с теб?"
  
  - Не че не ми харесва, Алън. Спя с теб. секс. Вие го знаете".
  
  "Така си помислих. Може би си просто дяволски добра актриса."
  
  Ани трепна и отпи от бирата си. "Това е несправедливо. Не заслужавам това. Знаеш ли, не ми е лесно."
  
  "Тогава защо правиш това? Така или иначе, знаете, че с нас е повече от секс."
  
  "Трябва да го направя".
  
  "Не, не разбираш. Дали е заради онзи разговор, който проведохме снощи? Не съм се опитвала да внушавам, че трябва да имаме деца. Това е последното нещо, което искам в момента."
  
  "Знам. Не ставаше дума за това."
  
  "Беше ли свързано със спонтанния аборт, това, което ви казах как се чувствам?"
  
  "Боже, не. Може би. Виж, добре, признавам, че ме обърка, но не по начина, по който си мислиш."
  
  "Тогава как?"
  
  Ани замълча, явно се чувстваше неудобно, размърда се на стола си и се обърна от него, като понижи глас. "Просто ме накара да мисля за неща, за които предпочитах да не мисля. Това е всичко".
  
  - Кои неща?
  
  "Трябва ли да знаеш всичко?"
  
  "Ани, грижа съм за теб. Затова питам".
  
  Тя прокара пръсти през косата си, вдигна поглед към него и поклати глава. "След като беше изнасилена", каза тя, "преди повече от две години, добре... той не е... който и да е направил това, не е... По дяволите, това е по-трудно, отколкото си мислех."
  
  Банкс усети как го обзе разбиране. "Забременяхте. Това ми казваш, нали? Ето защо цялата тази работа със Сандра те притеснява толкова много."
  
  Ани се усмихна слабо. - Ти си проницателен. Тя докосна ръката му и прошепна: "Да. Забременях."
  
  "И?"
  
  Ани сви рамене. "И аз направих аборт. Това не беше най-добрият момент за мен, но не беше и най-лошият. След това не се чувствах виновен. Всъщност почти не усетих нищо. Но всичко това... не знам... просто искам да го загърбя и да съм с теб сякаш винаги го връща обратно, хвърля го право в лицето ми."
  
  "Ани-"
  
  "Не. Нека свърша. Багажът ти е твърде голям, Алън. Не мога да се справя с него. Мислех, че ще стане по-лесно, може би ще напусна, но това не се случи. Не можеш да го оставиш Никога няма да го пуснеш. Бракът ви е бил толкова важна част от живота ви толкова дълго време, че не можете. Изпитваш болка и не мога да те утеша. Лош съм в утешението. Понякога просто се чувствам твърде смазан от живота ти, миналото ти, проблемите ти и всичко, което искам да направя, е да изпълзя и да бъда сам. Не мога да получа никаква почивка."
  
  Банкс загаси цигарата си и забеляза, че ръката му леко трепери. - Не знаех, че се чувстваш така.
  
  "Е, затова ти го казвам. Не съм силен в задълженията, в емоционалната интимност. Поне засега. Може би никога. Не знам, но това ме задушава и ме плаши.
  
  "Не можем ли да се справим с това?"
  
  "Не искам да се занимавам с това. Нямам сили. Това не е това, от което имам нужда в живота си в момента. Това е друга причина."
  
  "Какво?"
  
  "Моята кариера. Освен фиаското с Джанет Тейлър, вярвате или не, наистина обичам полицейската работа и наистина имам афинитет към нея."
  
  "Знам-"
  
  "Не, чакай. Нека свърша. Това, което направихме, беше непрофесионално. Трудно ми е да повярвам, че половината станция все още не знае какво правим насаме. Чух смях зад мен. Разбира се, всички мои колеги от криминалния отдел, отдела по жалбите и дисциплината знаят. Мисля, че Чеймбърс също намекваше, когато ме предупреди, че си мъж на дамите. Не бих се изненадал, ако AS McLaughlin също знае."
  
  "Отношенията на работното място не са необичайни и със сигурност не са незаконни."
  
  "Не, но те са сериозно обезсърчени и гледани неодобрително. Искам да назнача главен инспектор, Алън. По дяволите, искам да назнача началник, главен полицай. Кой знае? Преоткрих амбициите си."
  
  Колко иронично, помисли си Банкс, че Ани бе преоткрила амбицията си точно когато той смяташе, че е достигнал предела на възможностите си. - И аз съм на пътя ти?
  
  "Не ми пречи на пътя. Разсей ме. Нямам нужда от разсейване."
  
  "Всичко работа и никакво забавление..."
  
  "Така че ще бъда скучен известно време. Ще бъде хубава промяна."
  
  "Значи това е? Толкова ли е просто? Край. Край. Тъй като съм човек и имам минало, което понякога надига грозната си глава, и тъй като си решил, че искаш да вложиш повече усилия в кариерата си, ние спираме да излизаме?"
  
  "Ако искате да го кажете по този начин, тогава да."
  
  - Как иначе можеш да го изразиш?
  
  Ани набързо довърши халбата си. Банкс можеше да каже, че иска да си тръгне. По дяволите, той беше наранен и ядосан и нямаше да я остави да се отърве лесно.
  
  - Сигурен ли си, че няма нищо друго? попита той.
  
  "Като например?"
  
  "Не знам. Не ревнуваш от никого, нали?"
  
  "Ревнив? На кого? Защо трябва да ревнувам?"
  
  "Може би Джени?"
  
  "О, Господи, Алън. Не, не ревнувам Джени. Ако завиждам на някого, това е Сандра. не го ли виждаш Тя те държи повече от всеки друг."
  
  "Не е вярно. Няма повече". Но Банкс си спомни писмото, чувствата си, докато четеше студените, делови думи. "Има ли някой друг? Това е всичко? - продължи той бързо.
  
  "Алън, няма никой друг. Вярвай ми. Казах ти вече. В живота ми в момента няма място за никого. Не мога да се справя с ничии емоционални изисквания."
  
  "Ами сексуалните изисквания?"
  
  "Какво имаш предвид?"
  
  "Не е нужно да е емоционален, сексът, нали? Искам да кажа, че ако е твърде трудно да спиш с някой, който наистина го е грижа за теб, може би ще е по-лесно да вземеш някой мъж в бар за бърза анонимна чукалка. Без изисквания. Дори не е нужно да си казвате имената един на друг. Това ли искаш?"
  
  "Алън, не знам какво имаш предвид, но бих искал да спреш веднага."
  
  Банкс разтри уискито си. "Просто съм разстроен, Ани, това е всичко. съжалявам И аз имах лош ден."
  
  "Съжалявам за това. Наистина не искам да те нараня."
  
  Той я погледна в очите. "Тогава не го прави. С когото и да се забъркваш, ще трябва да се изправиш пред това, което искаш да избегнеш."
  
  Той забеляза сълзи в очите й. Единственият път, когато я беше виждал да плаче преди, беше, когато му разказа за изнасилването си. Той посегна да докосне ръката й на масата, но тя я дръпна. "Не. Няма нужда".
  
  "Ани-"
  
  "Не".
  
  Тя се изправи толкова рязко, че удари силно масата и питието й се разля право в скута на Банкс, след което избяга от кръчмата, преди той да успее да каже и дума. Всичко, което можеше да направи, беше да седи, усещайки как студената течност се просмуква през панталоните му, осъзнавайки, че всички очи са вперени в него, благодарен само, че не бяха в Оръжията на кралицата, където всички го познаваха. И си помисли, че денят не може да стане по-лош.
  
  OceanofPDF.com
  17
  
  След като посети последната си учебна група и подреди някои документи, Джени напусна офиса си в Йорк рано следобед във вторник и се отправи към магистрала А1 за Дърам. Трафикът беше натоварен, особено камиони и микробуси, но поне беше приятен слънчев ден без проливен дъжд.
  
  След като разговаря с Кийт Мъри - ако той се съгласи да говори с нея - Джени реши, че все пак ще има време да отиде до Единбург по-късно следобед и да потърси Лора Годуин. Щеше да означава да остане през нощта - или това, или дългото пътуване до дома по тъмно, - но тя можеше да се тревожи за това по-късно. Тя имаше стар приятел, който беше студент по психология в университета в Единбург и щеше да е забавно да се съберем и да научим историята на другия. Не че скорошната история на Джени беше нещо специално, за което да се пише, мрачно си помисли тя, а сега, след като срещна приятелката на Банкс, реши, че вероятно и за нея няма много надежда. Тя обаче вече е свикнала с това; все пак се познаваха от седем и повече години и никога не бяха прекрачвали границите на приличието, по-скоро жалко.
  
  Тя все още не беше сигурна дали приятелят ревнува, когато се приближи до тях в ръцете на кралицата. Тя със сигурност трябва да е видяла Банкс да докосва ръката на Джени и макар че това беше просто приятелски, заинтересован жест, можеше да бъде изтълкуван погрешно като много други жестове. Приятелката ти ревнуваше ли? Джени не знаеше. Ани изглеждаше уверена и уравновесена, но Джени усети нещо в поведението й, което я накара да се почувства странно загрижена за Банкс, който вероятно беше единственият мъж, когото бе срещала, на когото й пукаше, който искаше да защити. Тя не знаеше защо. Той беше независим, силен, отдръпнат; той може да е бил по-уязвим, отколкото е показвал, но определено не беше човекът, когото заобикаляш с чувството, че трябва да защитиш или да бъдеш майка.
  
  Бял ван профуча покрай нея по външната лента точно когато тя завиваше и, все още потънала в мисли, тя едва не се блъсна в него. За щастие инстинктът се включи и тя имаше време да завие в своята лента, без да създава на никого много проблеми, но пропусна завоя, който искаше. Тя натисна клаксона и му се скара силно - безсилен жест, но всичко, което успя да измисли - и потегли към следващата пресечка.
  
  Когато слезе от А1, тя смени радиоканала от мрачна симфония на Брамс към оптимистична поп музика, мелодии, които можеше да пее под носа си и да потупва ритъма на волана.
  
  Дърам винаги се е струвал на Джени странно място. Въпреки че е родена там, родителите й се местят, когато тя е едва на три годинки и тя изобщо не го помни. В самото начало на академичната си кариера тя кандидатства за работа в университета, но на този пост е заменена от човек с повече публикации. Би искала да живее тук, помисли си тя, гледайки далечния замък високо на хълма и цялата зеленина около него, но Йорк й подхождаше достатъчно добре, така че нямаше желание да поеме нова работа на този етап от нейното развитие. кариера.
  
  Тя откри на картата си, че Кийт Мъри живее близо до спортните игрища на университета, така че успя да се ориентира в централния лабиринт около катедралата и колежите, главната туристическа зона на града. Въпреки това тя все пак успя да се изгуби няколко пъти. Имаше шанс Кийт да е пропуснал лекциите, осъзна Джени, макар че си спомняше колко малко лекции беше посещавала, когато беше студентка. Ако случаят беше такъв, можеше да изчака до по-късно, ако трябваше, да огледа града, да обядва в кръчма и все пак да има достатъчно време да стигне до Единбург и да говори с Лора.
  
  Тя спря на малък паркинг пред няколко магазина и отново провери картата. Сега не е далеч. Просто трябваше да се пази от еднопосочните улици или веднага щеше да се върне откъдето тръгна.
  
  При втория си опит тя изгубила управление и се отклонила от главния път в тесни улички. Тя беше толкова съсредоточена в намирането на правилната улица и правилния номер на къщата, че почти не забеляза колата, която паркира до последния момент. Докато го правеше, сърцето й подскочи в гърлото. Беше син ситроен.
  
  Джени си каза да бъде спокойна, че не може да е сигурна, че това е същият син ситроен, който я беше последвал около Холдернес, защото не виждаше регистрационния номер. Но беше абсолютно същият модел и тя не вярваше в съвпаденията.
  
  Какво трябва да направи? Както и да е, продължавам ли? Ако ситроенът принадлежеше на Кийт Мъри, какво правеше той в Олдърторп и Спъртхед и защо я последва? Беше ли опасен?
  
  Докато Джени се опитваше да реши какво да прави, входната врата на къщата се отвори и двама души се приближиха до колата: млад мъж с ключове в ръка и жена, която удивително приличаше на Луси Пейн. Веднага щом Джени реши да се движи, младият мъж я видя, каза нещо на Луси, след което се приближи и отвори рязко шофьорската врата на колата на Джени, преди тя да успее да я заключи.
  
  Е, помисли си тя, направи го добре и наистина сега, този път, нали, Джени?
  
  Според Кен Блекстоун по телефона онази сутрин не е имало нови разработки в Милгарт. Криминалистиката стигаше до момент, в който от къщата на Пейн оставаше малко за разглобяване. И двете градини бяха изкопани на дълбочина от шест до десет фута и изследвани с мрежа. Бетоновите подове в сутерена и гаража са отворени с пневматични бормашини. Близо хиляда експоната бяха опаковани и етикетирани. Цялото имущество на къщата е разглобено и изнесено. Стените са пробивани на редовни интервали. Освен че специалистите от местопрестъплението прегледаха всички събрани материали, криминалистите разглобиха колата на Пейн в търсене на следи от отвлечените момичета. Пейн може да е мъртва, но разследването все още се нуждаеше от отговор и ролята на Луси все още трябваше да бъде определена.
  
  Единствената информация за Луси Пейн беше, че е изтеглила двеста лири от банкомат на Тотнъм Корт Роуд. Това означаваше, че ще отиде в Лондон, ако иска да изчезне, помисли си Банкс, спомняйки си търсенето там на дъщерята на главния полицай Ридъл, Емили. Може също да се наложи да тръгне да търси Луси, въпреки че този път щеше да разполага с всички ресурси на столичната полиция. Може би нямаше да се стигне дотам; може би Луси не беше замесена и просто щеше да приеме нова самоличност и нов облик на ново място и да се опита да изгради отново разбития си живот. Може би.
  
  Банкс отново погледна разпръснатите листове хартия на бюрото си.
  
  Катя Павелич.
  
  Катя, "Анна" Кенди, беше идентифицирана от зъболекарска карта снощи. За щастие на Банкс, тя получи зъбобол малко преди да изчезне и Кенди насочи Катя към собствения си зъболекар. Според Кенди Катя е изчезнала някъде през ноември миналата година. Поне се сети, че времето беше хладно и мъгливо, а коледните светлини наскоро бяха запалени в центъра. Това вероятно направи Катя жертва пред Кели Матюс.
  
  Разбира се, Кенди, или Хейли Линдън, както я наричаха, видя Терънс и Луси Пейн да шофират из района няколко пъти, но не можа директно да ги свърже с Катя. Въпреки това косвените доказателства започваха да се трупат и ако психологическото изследване на Джени на старите рани на Алдърторп разкрие нещо интересно, тогава може би е време Луси да се включи в бизнеса. Засега я оставете да се наслаждава на илюзията за свобода.
  
  Катя Павелич дойде в Англия от Босна преди четири години, когато беше на четиринадесет. Подобно на много млади момичета там, тя беше групово изнасилена от сръбски войници и след това застреляна, като успя да избяга само като се престори на мъртва под купчина трупове, докато канадските миротворци на ООН не я намериха три дни по-късно. Раната беше повърхностна и кръвта беше коагулирана. Единственият й проблем беше инфекцията и тя реагира добре на антибиотиците. Различни групи и хора виждат, че Катя успява да стигне до Англия, но тя е неспокойно момиче и скоро бяга от приемните си родители, когато е на шестнадесет години, и оттогава те напразно се опитват да я намерят и да се свържат с нея.
  
  Иронията на съдбата не убягна от вниманието на Банкс. След като преживява ужасите на босненската война, Катя Павелич е изнасилена, убита и погребана в градината зад къщата на семейство Пейн. Какъв, по дяволите, беше смисълът на всичко това? попита той. Както обикновено, той не получи отговор от Върховния иронист на небето, само дълбок приглушен смях, отекнал в мозъка му. Понякога съжалението и ужасът от всичко това бяха почти непоносими за него.
  
  Имаше още една неидентифицирана жертва, тази, която беше погребана там най-дълго: бяла жена в началото на двайсетте, около метър и осемдесет, според съдебен антрополог, който все още правеше анализ на костите. Банкс почти не се съмняваше, че това може да е друга жертва на проститутка и това може да затрудни идентифицирането на трупа.
  
  Банкс направи една мозъчна атака и покани приятеля учител на Терънс Пейн Джеф Бригаус да му помогне да намери учител от Абърдийн, когото двамата доведоха в стаята си на конгрес. За щастие се оказа, че Банкс не е прав и тя все още преподава в Абърдийн. Въпреки че изрази известен гняв от преживяването си, тя запази мълчание главно защото не искаше да съсипе учителската си кариера и го приписа на опита. Освен това беше много смутена и ядосана на себе си, че беше толкова пияна и глупава, че отиде в хотелска стая с двама непознати след всичко, което беше прочела във вестниците. Тя почти припадна, когато Банкс й каза, че мъжът, който я е принудил да прави анален секс против волята й, е Терънс Пейн. Тя не направи връзка между снимката във вестниците и беше само на "ти" с тези двамата.
  
  Банкс отвори прозореца си в поредния прекрасен ден на пазарния площад, туристическите автобуси вече спираха, изхвърляйки ордите си върху блестящите павета. Бърза обиколка на вътрешността на църквата, разходка до замъка, обяд в Pied Piper - Банкс се почувства поразен само при мисълта за случилото се там вчера - след това се върнаха в каретата и потеглиха към замъка Болтън или абатството Девролкс . Как би искал да отиде на дълга ваканция. Може би никога няма да се върна.
  
  Златните стрелки на синия циферблат на църковния часовник показваха пет без десет. Банкс запали цигара и планира остатъка от деня си, планове, които включваха Мик Блеър, Иън Скот и Сара Франсис, да не говорим за скърбящите родители Кристофър и Виктория Рей. Уинсъм не откри нищо ново, след като разговаря със съседите на Расите, никой от които не е видял или чул нещо необичайно. Банкс все още ги подозираше, макар че му беше трудно да се убеди, че те наистина може да са убили Лиан.
  
  Той оцеля още една неспокойна нощ, този път отчасти заради Ани. Сега, колкото повече мислеше за нейното решение, толкова по-смислено имаше то. Не искаше да я напуска, но честно казано така беше по-добре за всички. Поглеждайки назад към отношението й към връзката им "отново към отново", към това как тя настръхна всеки път, когато бяха повдигнати други аспекти от живота му, той осъзна, че колкото и да е имало, във връзката е имало и много разбито сърце .. Ако не й харесваше как неговото минало я принуди да се изправи лице в лице с подробностите от своето собствено, като аборт, тогава може би беше права да му сложи край. Време е да продължим напред и да бъдем "просто приятели", нека тя продължи кариерата си, а той да се опита да прогони личните си демони.
  
  Точно когато довършваше цигарата си, PC Winsome Jackman почука на вратата му и влезе, изглеждайки особено елегантен в ушит костюм на райета върху бяла блуза. Тази жена познава дрехите, помисли си Банкс, за разлика от себе си и за разлика от Ани Кабът. Той харесваше небрежния висок стил на Ани - това определено беше тя - но никой не можеше да я обвини, че прави модно изявление. Във всеки случай е най-добре да забравиш за Ани. Той се обърна към Уинсъм.
  
  "Влез. Седни".
  
  Уинсъм седна, кръстоса дългите си крака, подуши обвинително въздуха и сбърчи нос от дима.
  
  "Знам, знам", каза Банкс. - Скоро ще спра, честно.
  
  - Тази малка работа, която ме помоли да свърша - каза тя. - Мислех, че искаш да знаеш, че инстинктът ти е правилен. Имаше съобщение за кражба на кола от улица Дизраели между десет и половина и единадесет часа в нощта, когато Лиан Рей изчезна.
  
  "Наистина ли беше? Не е ли улица "Дизраели" точно зад ъгъла на хотел "Олд Шип"?"
  
  - Така е, сър.
  
  Банкс седна и потри ръце. "Кажи ми повече."
  
  "Вратарят се казва Самуел Гарднър. Говорих с него по телефона. Мисля, че паркира там, когато спря до "Петел и бик" на Палмерстън Авеню, само за халба шенди, посочи той.
  
  "Със сигурност. Преодолете идеята, че трябва да се опитаме да го съдим за шофиране в нетрезво състояние два месеца след събитието. Какво мислиш, Уинсъм?"
  
  Уинсъм се размърда и кръстоса крака в другата посока, изправяйки подгъва на полата си в коленете. - Не знам, сър. Звучи като съвпадение, нали?"
  
  "Този Иън Скот в съседство ли живее?"
  
  "Да сър. Знам, че има много деца, които взимат деца и си тръгват, но... Е, времето е подходящо и мястото е."
  
  "Наистина, има. Кога е съобщил за изчезнал?
  
  - Единадесет без десет тази вечер.
  
  - И кога е намерен?
  
  - Едва на следващата сутрин, сър. Един от патрулните полицаи се натъкна на кола, паркирана незаконно извън официалните градини.
  
  "Не е много далеч от речния кораб, нали?"
  
  "Най-много десет минути пеша."
  
  "Знаеш ли, това започва да изглежда добре, Winsome. Искам да отидеш и да поговориш с този Самуел Гарднър, да видиш дали можеш да получиш нещо друго от него. Успокой го. Нека изясним, че не ни интересува дали е изпил цяла бутилка уиски или не, стига да ни разкаже всичко, което си спомня за тази нощ. И закарайте колата в полицейския гараж за пълна съдебномедицинска експертиза. Съмнявам се, че ще намерим нещо след толкова време, но Скот и Блеър вероятно не знаят за това, нали?"
  
  Уинсъм се усмихна лукаво. - Силно се съмнявам, сър.
  
  Банкс погледна часовника си. "Когато говорите с Гарднър и колата е в безопасност, предайте я на нашите грижи, накарайте Мик Блеър да бъде доставен. Мисля, че един малък разговор с него в една от стаите за интервюта може да бъде много продуктивен.
  
  "Ти си прав".
  
  - И в същото време да доведат Сара Франсис.
  
  "Глоба".
  
  "И, Чаровна."
  
  - Сър?
  
  - Увери се, че се виждат мимоходом, става ли?
  
  - С удоволствие, сър. Уинсъм се усмихна, изправи се и излезе от офиса.
  
  - Слушай - каза Джени, - още не съм яла нищо. Вместо да стоим тук на улицата, има ли някъде наблизо, където да отидем?" Въпреки че непосредствените й страхове донякъде се разсеяха, когато младежът просто я попита коя е и какво иска, без да проявява особена склонност към агресия, тя все пак искаше да бъде с тях на публично място, а не в апартамент.
  
  "Има кафене по-надолу по пътя", каза той. - Можем да отидем там, ако искаш.
  
  "Чудесен".
  
  Джени ги последва обратно до главния път, пресече го на зебра и влезе в едно кафене на ъгъла, което миришеше на бекон. Тя трябваше да отслабне - тя винаги трябваше да отслабне - но не можа да устои на миризмата и си поръча сандвич с бекон и чаша чай. Други двама поискаха същото и Джени плати. Никой не възрази. Бедните ученици никога не правят това. Сега, когато бяха по-близо, седнаха на отделна маса до прозореца, Джени видя, че греши. Въпреки че момичето определено приличаше на Люси, имаше очи и уста и същата лъскава черна коса, това не беше тя. Имаше нещо по-меко, по-крехко, по-човешко в тази млада жена и очите й не бяха толкова черни и непроницаеми; бяха интелигентни и чувствителни, макар че в дълбините им проблясваха ужаси, които Джени трудно можеше да си представи.
  
  - Лора, нали? - попита тя, когато седнаха.
  
  Младата жена повдигна вежди. "Защо да. Как разбра?"
  
  "Не беше трудно", каза Джени. "Приличаш на сестра си и си с братовчед си."
  
  Лора се изчерви. "Просто го посещавам. Не е... Искам да кажа, не искам да добиете грешна представа.
  
  - Не се притеснявай - каза Джени. - Не правя прибързани заключения. Е, не много, каза си тя.
  
  "Да се върнем към първоначалния ми въпрос", намеси се Кийт Мъри. Беше по-избухлив от Лора и не беше човек за приказки. "Ето кой си ти и защо си тук. Можете също така да ми кажете какво сте правили в Алдърторп, докато сте били там.
  
  Лора изглеждаше изненадана. - Тя беше в Олдърторп?
  
  "В събота. Последвах я до Easington и след това до Spursh Head. Обърнах се, когато тя стигна до M62. Той погледна обратно към Джени. "Добре?"
  
  Беше красив млад мъж, с кестенява коса, падаща малко над ушите и яката му, но професионално оформен, облечен малко по-добре от повечето студенти, на които тя преподаваше, в светъл блейзър и сиви панталони, с лъснати ботуши. Гладко избръснат. Очевидно младо момче, което се гордееше с доста консервативната си външност. Лора, от друга страна, беше облечена в безформена риза, която висяше около нея в мъгла от материя и прикриваше всякакви претенции, които може да има за типа фигура, която мъжете харесват. В нея имаше потайност и несигурност, което накара Джени да поиска да протегне ръка и да й каже, че всичко е наред, не се тревожи, тя не ухапа. Кийт също изглеждаше много защитен към нея и Джени стана любопитна как се развива връзката им след Олдърторп.
  
  Тя им разказа коя е и какво прави, за своите набези в миналото на Луси Пейн в търсене на отговори за нейното настояще и Лора, и Кит слушаха внимателно. Когато свърши, те се спогледаха и тя разбра, че общуват по някакъв начин, който не можеше да разбере. Тя не можеше да разбере за какво си говорят и не вярваше, че това е някакъв вид телепатичен трик, просто това, през което бяха преминали преди всички тези години, създаде толкова силна и дълбока връзка, че не можеше да се опише с думи.
  
  "Какво те кара да мислиш, че там ще намериш някои отговори?" - попита Кийт.
  
  "Аз съм психолог", каза Джени, "не психиатър и със сигурност не фройдист, но вярвам, че миналото ни оформя, прави ни такива, каквито сме."
  
  "И коя е Линда, или Луси, както тя се нарича сега?"
  
  Джени разпери ръце. "Всъщност на въпроса. Не знам. Надявах се, че можете да помогнете."
  
  - Защо да ти помагаме?
  
  - Не знам - каза Джени. "Може би все още има някои проблеми, с които все още трябва да се справите сами."
  
  Кийт се засмя. "Ако доживеехме до сто години, все още щяхме да имаме проблемите от онова време", каза той. "Но какво общо има това с Линда?"
  
  "Тя беше с теб, нали? Един от вас."
  
  Кит и Лора отново се спогледаха и на Джени й се прииска да знае какво си мислят. Накрая, сякаш бяха взели решение, Лора каза: "Да, тя беше с нас, но по някакъв начин беше специална".
  
  - Какво искаш да кажеш, Лора?
  
  "Линда беше най-голямата, така че тя се грижеше за нас."
  
  Кийт изсумтя.
  
  - Тя го направи, Кийт.
  
  "Всичко е наред".
  
  Долната устна на Лора потрепери и за момент Джени си помисли, че ще се разплаче. - Продължавай, Лора - каза тя. "Моля те".
  
  "Знам, че Линда беше моя сестра", каза Лора, потривайки горната част на бедрото си с една ръка, "но ни делят три години, което е ужасно много, когато си по-млад."
  
  "Разкажи ми. Брат ми е с три години по-голям от мен."
  
  "Е, тогава ще разбереш какво имам предвид. Така че всъщност не познавах Линда. В известен смисъл тя беше толкова далечна за мен като възрастен и също толкова неразбираема. Играехме заедно, когато бяхме малки, но колкото по-големи ставахме, толкова повече се разделяхме, особено с... знаете ли... как беше."
  
  - И все пак каква беше тя?
  
  "Линда? Тя беше странна. Много настрана. Още тогава тя беше много самовлюбена. Тя обичаше да играе игри и можеше да бъде жестока.
  
  "Как?"
  
  "Ако тя не е постигнала своето или ако не сте направили това, което е искала, тя може да излъже и да ви създаде проблеми с възрастните. Кара те да седиш в клетка.
  
  - Тя успя?
  
  - О, да - каза Кийт. "Всички сме изпитали нейната лоша страна в един или друг момент."
  
  "Понякога просто не знаехме дали тя е с нас или с тях", каза Лора. - Но тя може да бъде мила. Спомням си, че веднъж тя третира раната ми с малко PTS, за да не се зарази. Беше много нежна. И понякога тя дори се застъпваше за нас пред тях.
  
  "По какви начини?"
  
  "Малки начини. Ако бяхме, знаете ли, твърде слаби да... или просто... понякога щяха да я слушат. И тя спаси котенцата."
  
  - Какви котенца?
  
  "Нашата котка имаше котенца и татко искаше да ги удави, но Линда ги взе и ги намери всичките у дома."
  
  - Значи е харесвала животните?
  
  "Тя ги обожаваше. Искаше да стане ветеринарен лекар, когато порасне.
  
  - Защо не го е направила?
  
  "Не знам. Може би не беше достатъчно умна. Или може би е променила решението си.
  
  "Но тя също е била тяхна жертва? Възрастни."
  
  - О, да - каза Кийт. - Всички сме били.
  
  "Тя беше тяхната любимка дълго време", добави Лора. "Тоест, докато тя..."
  
  "Каква е тя, Лора? Не бързай".
  
  Лора се изчерви и погледна настрани. "Докато не стана жена. Когато беше на дванадесет. Тогава тя вече не ги интересуваше. Тогава Катлийн им стана любимка. Тя беше само на девет като мен, но я харесваха повече.
  
  - Какво беше Катлийн?
  
  Очите на Лора блестяха. "Тя беше... като светица. Тя понесе всичко без оплакване, всичко, което тези... тези хора ни причиниха. Катлийн имаше някаква вътрешна светлина, някакво, не знам, някакво духовно качество, което просто блестеше, но беше много х-ф-крехка, много слаба и винаги беше болна. Тя не можеше да понесе наказанията и побоищата, на които бяха подложени."
  
  "Като например?"
  
  "Клетка. И без храна няколко дни. Тя беше твърде слаба и крехка от самото начало."
  
  "Кажете ми", попита Джени, "защо никой от вас не каза на властите какво се случва?"
  
  Кит и Лора отново се спогледаха. "Не посмяхме", каза Кийт. "Казаха, че ще ни убият, ако кажем дори на една душа."
  
  "И те бяха... бяха семейство", добави Лора. "Искам да кажа, че си искал майка ти и баща ти да те обичат, нали, така че трябваше да правиш каквото те искат, трябваше да правиш каквото казват възрастните или проклетият ти баща нямаше да те обича вече."
  
  Джени отпи малко чай, за да покрие лицето си за момент. Не беше сигурна дали сълзите в очите й бяха от гняв или от съжаление, но не искаше Лора да ги вижда.
  
  "Освен това", продължи Кийт, "ние не знаехме никаква разлика. Как бихме могли да знаем, че животът на другите деца е бил различен?
  
  "Ами в училище? Сигурно си се пазил, осъзнавайки, че си различен?"
  
  "Държахме се разделени, да. Казаха ни да не говорим за случилото се. Това беше семейство и никой друг не беше загрижен.
  
  - Какво правихте в Олдърторп?
  
  "Пиша книга", каза Кийт. "Книга за случилото се. Това е отчасти терапевтично и отчасти защото мисля, че хората трябва да знаят какво се случва, така че може би може да бъде предотвратено да се случи отново."
  
  "Защо ме последва?"
  
  "Мислех, че може да си репортер или нещо подобно, като ровиш из това място така."
  
  - По-добре свикни с тази мисъл, Кийт. Няма да отнеме много време, за да разберат за Алдърторп. Изненадан съм, че все още не гъмжат наоколо."
  
  "Знам".
  
  - Значи си помислил, че съм репортер. Какво щеше да правиш с мен?
  
  "Нищо. Просто исках да видя къде отиваш, да се уверя, че те няма."
  
  "Ами ако се върна?"
  
  Кийт разпери ръце с дланите нагоре. - Ти го направи, нали?
  
  "Осъзнахте ли, че това е Линда, веднага щом новината за Пейнс избухна?"
  
  "Видях го, да", каза Лора. "Снимката не беше много добра, но знаех, че е омъжена за Тери. Знаех къде живее."
  
  "Събирали ли сте се някога, поддържали ли сте връзка?"
  
  "Рядко. Това беше докато Сюзън се самоуби и Том замина за Австралия. И Кийт и аз посещаваме Даян толкова често, колкото можем. Но както казах, Линда винаги е била настрана, по-стара. Искам да кажа, срещахме се понякога, за рождени дни, такива неща, но я мислех за странна.
  
  "Как?"
  
  "Не знам. Това беше зла мисъл. Искам да кажа, тя страда точно като нас.
  
  "Но изглежда това й е повлияло по различен начин", добави Кийт.
  
  "Как?"
  
  - Не я виждах толкова често, колкото Лора - продължи той, - но винаги оставах с впечатлението, че е замислила нещо лошо, нещо възхитително зло. Беше само в начина, по който говореше, намек за грях. Тя беше потайна, така че никога не ни каза какво точно е направила, но..."
  
  "Тя се занимаваше с доста странни неща", каза Лора, изчервявайки се. "S и M. Такива неща."
  
  - Тя ти каза?
  
  "Един ден. ДА. Тя го направи само за да ме засрами. Чувствам се неудобно да говоря за секс. Тя обви ръце около себе си и избягваше погледа на Джени.
  
  - И Линда обичаше да те засрамва?
  
  "Да. Дразни ме, предполагам."
  
  "Не беше ли шок за теб това, което направи Тери, когато Линда беше толкова близо, особено след събитията от детството ти?"
  
  - Разбира се, че беше - каза Кийт. "Все още е така. Все още се опитваме да се примирим с това."
  
  "Това е част от причината да съм тук", каза Лора. "Имах нужда да бъда с Кийт. Говоря. Решете какво да правите."
  
  "Какво имаш предвид под "какво да правя"?"
  
  "Но ние не искахме да ни пришпорват", каза Кийт.
  
  Джени се наведе напред. "Какъв е проблема?" тя попита. - Какво трябва да направиш?
  
  Двамата отново се спогледаха и Джени изчака цяла вечност, преди Кийт да проговори. - По-добре да й кажем, не мислиш ли? той каза.
  
  "Предполагам."
  
  - Кажи ми това?
  
  "За случилото се. Това е, което се опитвахме да разрешим, разбирате ли. Трябва ли да кажем.
  
  "Но съм сигурен, че можете да разберете", каза Кийт, "че не искаме повече да бъдем център на внимание. Не искаме всичко да се повдига отново."
  
  "Вашата книга ще го направи", каза Джени.
  
  "Ще се справя с това, когато и ако се случи." Той се наведе напред. "Както и да е, някак ни принудихте да действаме, нали? Във всеки случай, вероятно ще кажем на някого скоро, така че може да сте вие, точно сега.
  
  "Все още не съм сигурна какво искаш да ми кажеш", каза тя.
  
  Лора я погледна със сълзи на очи. "Това е заради Катлийн. Родителите ни не са я убили, Том не я е убил. Линда я уби. Линда уби Катлийн."
  
  -
  
  Мик Блеър беше начумерен, когато Банкс и Уинсъм влязоха в стаята за разпит в 3:35 този следобед. Може би така е за добро, помисли си Банкс. Двама униформени полицаи го издърпаха от работата му като продавач в Tandy's в центъра на Суейнсдейл и го оставиха да чака в тъмна стая повече от час. Беше изненадващо, че той не изкрещя за обяснение. Банките биха били.
  
  "Само още един малък разговор, Мик", каза Банкс, усмихна се и включи касетофоните. "Но този път ще го запишем в протокола. Така че можете да сте сигурни, че няма да има шеги от наша страна."
  
  "Сигурен съм, че съм много благодарен", каза Блеър. - И защо, по дяволите, трябваше да ме караш да чакам толкова дълго?
  
  - Важен полицейски случай - каза Банкс. "Лошите просто никога не спират."
  
  - Какво прави Сара тук?
  
  "Сара?"
  
  "Знаеш кого имам предвид. Сара Франсис. Йена момиче. Видях я в коридора. какво прави тя тук
  
  - Просто отговарям на въпросите ни, Мик, както се надявам и ти да направиш.
  
  "Не знам защо си губиш времето с мен. Не мога да ви кажа нищо, което вече не знаете."
  
  - Не се подценявай, Мик.
  
  "Тогава какво има този път?" Той погледна подозрително Уинсъм.
  
  - Става въпрос за нощта, когато Лиан Рей изчезна.
  
  "Отново? Но ние преминахме през всичко това отново и отново.
  
  "Да, знам, но все още не сме стигнали до истината. Виждаш ли, това е като да обелиш слоевете лук, Мик. Всичко, което имаме досега, е слой след слой лъжи.
  
  "Това е вярно. Тя ни остави близо до Стария кораб и тръгнахме по различни пътища. Повече не я видяхме. Какво друго да ти кажа?
  
  "Вярно ли е. Къде отидохте четиримата?"
  
  - Казах ти всичко, което знам.
  
  "Виждаш ли, Мик", продължи Банкс, "Лиан беше разстроена онзи ден. Тя току-що чу лошата новина. Мащехата й щяла да има дете. Може да не разбирате защо, но повярвайте ми, това я разстрои. Така че трябва да мисля, че тя беше в бунтарско настроение тази вечер, готова да прецака полицейския час и да се забавляваме. В същото време накарайте родителите й да страдат малко. Не знам чие беше предложението, може би твое, но реши да откраднеш кола...
  
  "Сега, чакай малко..."
  
  "Кола, собственост на г-н Самуел Гарднър, по-точно син Fiat Brava, която беше паркирана точно зад ъгъла на кръчмата."
  
  "Това е забавно! Никога не сме крали кола. Не можете да привържете това към нас."
  
  "Млъкни и слушай, Мик", каза Уинсъм. Блеър я погледна, след това преглътна и млъкна. Изражението на Уинсъм беше твърдо и непоклатимо, очите й бяха пълни с презрение.
  
  "Къде отиде за твоето малко развлекателно пътуване, Мик?" - попита Банкс. "Какво стана? Какво стана с Лин? Тя дразнеше ли те?" Мислеше ли, че това ще бъде твоята късметлийска вечер? Пробвал си го върху нея и тя промени решението си? Бил ли си малко груб? Употребявал ли си наркотици, Мик?"
  
  "Не! Не е вярно. Всичко това не е вярно. Тя ни остави близо до кръчмата.
  
  - Звучиш като удавник, вкопчил се в парче дърво, Мик. Съвсем скоро ще трябва да я пуснеш."
  
  "Аз казвам истината".
  
  "Не мисля така".
  
  - Тогава го докажи.
  
  "Слушай, Мик", каза Уинсъм, докато се изправяше и крачеше из малката стая. "В момента колата на г-н Гарднър е в полицейския гараж и нашите криминалисти я преглеждат инч по инч. Опитваш се да ни кажеш, че няма да намерят нищо?"
  
  - Не знам какво ще открият - каза Мик. "Как мога да? Никога не съм виждал тази шибана кола."
  
  Уинсъм спря да крачи из стаята и седна. "Те са най-добрите в бизнеса, нашият криминалистически екип. Те дори не се нуждаят от пръстови отпечатъци. Ако има само един косъм, те ще го намерят. И ако принадлежи на теб, Иън, Сара или Лин, имаме теб. Тя вдигна пръст. "До косата. Помисли за това, Мик."
  
  "Знаеш ли, тя е права", каза Банкс. "Те са много добри, тези учени. По дяволите, знам всичко за ДНК и космените фоликули, но тези момчета могат да намерят точното място на главата ви, откъдето идва косата.
  
  - Не сме откраднали кола.
  
  "Знам какво си мислиш", каза Банкс.
  
  "Ти също можеш да четеш мисли, нали?"
  
  Банкс се засмя. "Не отнема много време. Преди колко време мислите, че имаме тази кола? Беше трийсет и първи март. И каква е датата днес? Днес е шестнадесети май. Мина месец и половина. Сигурно вече не са останали следи? Колата сигурно е измита, купето прахосмукано? Не си ли мислиш това, Мик?"
  
  "Вече ти казах. Не знам нищо за откраднатата кола". Той скръсти ръце на гърдите си и се опита да изглежда предизвикателно. Уинсъм изсумтя от отвращение и нетърпение.
  
  "PC Jackman става неспокоен", каза Банкс. - И на твое място не бих искал да я притискам твърде много.
  
  "Не можеш да ме докоснеш. Всичко това беше записано на лента.
  
  "Докосвам те? Кой каза нещо за докосването ти?"
  
  "Заплашваш ли ме".
  
  "Не. Всичко си разбрал погрешно, Мик. Виж, искам да оправя всичко това, да те върна на работа, у дома до вечерните новини. Нищо, което бих искал повече. Но PC Jackman е тук, добре, нека просто кажем, че тя ще бъде повече от щастлива да те види в ареста.
  
  "Какво имаш предвид?"
  
  - В килията, Мик. На дъното. За нощта."
  
  "Но аз не направих нищо. Не можеш да го направиш".
  
  "Йен ли беше? И така, чия беше идеята?
  
  "Не разбирам какво казваш".
  
  - Какво стана с Лин?
  
  "Нищо. Не знам".
  
  - Обзалагам се, че Сара ни казва, че всичко е по твоя вина.
  
  "Нищо не съм направил".
  
  - Тя иска да защити гаджето си, нали, Мик? Обзалагам се, че не й пука за теб, когато нещата се объркат."
  
  "Спри това!"
  
  Уинсъм погледна часовника си. "Нека просто го заключим и да се приберем вкъщи", каза тя. - Вече ми писна от това.
  
  - Какво мислиш, Мик?
  
  - Казах ти всичко, което знам.
  
  Банкс погледна Уинсъм, преди да се обърне отново към Мик. - Страхувам се, че тогава ще трябва да ви задържим по подозрение.
  
  - Подозрение за какво?
  
  "Подозрение за убийството на Лиан Рей".
  
  Мик скочи на крака. "Това е абсурдно. Не съм убил никого. Никой не е убил Лиан."
  
  "Откъде знаеш?"
  
  - Искам да кажа, че не съм убил Лин. Не знам какво стана с нея. Не съм виновен, ако някой друг я е убил."
  
  - Така е, ако бяхте там.
  
  "Не бях там".
  
  - Тогава ни кажи истината, Мик. Разкажи ни какво се случи."
  
  "Казах ти вече."
  
  Банкс се изправи и събра папките с файловете си. "Глоба. Да видим какво ще каже Сара. Междувременно искам да помислиш за две неща, докато си в килията през нощта, Мик. Времето може да тече бавно там, особено в малките часове, когато всичко, което имате за компания, е пияният съсед, който пее "Your Cheating Heart" отново и отново; така че е хубаво да имаш за какво да мислиш, с какво да се разсейваш."
  
  - Кои неща?
  
  "Първо, ако ни признаеш всичко, ако ни кажеш истината, ако всичко е било идея на Иън Скот и ако случилото се с Лин е по вина на Иън, тогава всичко ще бъде много по-лесно с теб." Той погледна Уинсъм. "Мога дори да си представя как ще се оттегли от този случай с нищо повече от порицание, погрешно представяне или нещо подобно, нали, PC Джакман?"
  
  Уинсъм направи гримаса, сякаш мисълта, че Мик Блеър ще се измъкне с нещо по-малко от убийство, я ужасяваше.
  
  "Какво е другото нещо?" - попита Мик.
  
  "Още нещо? О да. Става въпрос за Самюъл Гарднър."
  
  "СЗО?"
  
  - Собственикът на откраднатата кола.
  
  "Какво за него?"
  
  - Човекът е мърляч, Мик. Той никога не мие колата си. Нито отвътре, нито отвън."
  
  Джени не можа да измисли какво да каже след това, което Кийт и Лора току-що й казаха. Тя седеше с полуотворена уста и объркано изражение на лицето, докато мозъкът й не обработи информацията и тя не успя да продължи. "Откъде знаеш?" тя попита.
  
  - Видяхме я - каза Кийт. "Бяхме с нея. В известен смисъл бяхме всички ние. Тя го направи за всички нас, но тя беше единствената, която имаше смелостта да го направи.
  
  "Сигурен ли си за това?"
  
  "Да", казаха те.
  
  "Не е ли това, което току-що си спомнихте?" Подобно на много свои колеги, Джени не се доверяваше на синдрома на изтласканата памет и искаше да се увери, че не се занимава с него. Линда Годуин може и да е била мила с животните и никога да не се е напикала в леглото си или да е запалила огън, но ако е извършила убийство, когато е била на дванадесет, е имало нещо сериозно, патологично нередно с нея и тя може да убие отново.
  
  - Не - каза Лора. "Винаги сме знаели. Просто го загубихме за известно време.
  
  "Какво имаш предвид?"
  
  "Това е като когато оставиш нещо настрана, където лесно можеш да го намериш отново, но след това не си спомняш къде си го поставил", каза Кийт.
  
  Джени разбра това; това й се случваше през цялото време.
  
  "Или когато носите нещо и си спомняте, че трябва да направите нещо друго, така че го оставяте на пътя и след това не можете да го намерите отново", добави Лора.
  
  - Казваш, че си бил там?
  
  - Да - каза Кийт. "Бяхме в стаята с нея. Видяхме я да го прави."
  
  - И не си казал нищо през всичките тези години?
  
  Лора и Кит само я погледнаха и тя разбра, че не могат да кажат нищо. Как биха могли? Прекалено са свикнали да мълчат. И защо трябва? Всички те бяха жертви на Годуин и Мъри. Защо Линда трябва да бъде избрана за повече страдания?
  
  "Значи затова е била в клетка, когато полицията е пристигнала?"
  
  "Не. Линда беше в клетка, защото имаше цикъл", каза Кийт. Лора се изчерви и се обърна. "Том беше в клетка с нея, защото смятаха, че той го е направил. Никога не са подозирали Линда.
  
  "Но защо?" - попита Джени.
  
  "Защото Катлийн просто не можеше да издържи повече", каза Лора. "Беше толкова слаба, че духът й беше почти изчезнал. Линда я уби, за да я спаси. Знаеше какво е да си в това положение и знаеше, че Катлийн не може да се справи. Тя я уби, за да й спести по-нататъшни страдания.
  
  "Ти си сигурен?" - попита Джени.
  
  "Какво имаш предвид?"
  
  - Сигурен ли си, че Линда я е убила по тази причина?
  
  "Защо иначе?"
  
  "Не си ли помислил, че може да е заради нейната ревност? Защото Катлийн узурпира мястото й?
  
  "Не!" - каза Линда и бутна стола си назад. "Ужасно е. Как можа да кажеш нещо такова? Тя я уби, за да я спаси от повече страдания. Тя я уби от к-к-доброта."
  
  Един-двама в кафенето забелязаха избухването на Лора и погледнаха любопитно към масата.
  
  - Добре - каза Джени. "Съжалявам. Не исках да те натъжавам".
  
  Лора я погледна и в тона й имаше нотка на предизвикателно отчаяние. "Тя може да бъде мила, нали знаеш. Линда може да бъде любезна."
  
  "Старата къща определено беше пълна със звуци, помисли си Маги и започна да потръпва от почти всичко: скърцането на дърва, когато температурата падна след свечеряване, свиренето на вятъра, тракащо през прозорците, местенето на чиниите по рафта. по време на сушене. Разбира се, това беше телефонното обаждане на Бил, каза си тя и опита обичайните си процедури да се успокои - дълбоко дишане, положителна визуализация - но обичайните звуци от къщата продължаваха да я разсейват от работата.
  
  Тя пусна компактдиск с барокова класика в студийната стерео уредба, която Рут беше поставила в студиото, която едновременно заглушаваше смущаващите звуци и й помагаше да се отпусне.
  
  Тя работеше до късно върху няколко скици за Хензел и Гретел, защото трябваше да пътува до Лондон на следващия ден, за да се срещне с художествения си директор и да обсъдят проекта в момента. Тя също имаше интервю в Broadcasting House: програма на Радио Четири за домашното насилие, естествено, но започваше да й харесва да е говорител и ако нещо, което каза, можеше да помогне на някого, тогава всички малки досадници като невежи интервюиращи и провокативните други гости си заслужаваха.
  
  Бил вече знаеше къде се намира тя, така че нямаше причина да се притеснява да го даде сега. Нямаше намерение да бяга. Просто не отново. Въпреки обаждането му и това как я шокира, тя беше решена да продължи да играе новата си роля.
  
  Докато беше в Лондон, тя също се опита да вземе билет за пиеса в Уест Енд, която искаше да види, и да остане за една нощ в скромен малък хотел, който нейният артистичен директор беше препоръчал да посетите няколко пъти преди. Една от радостите на страна с прилични железопътни връзки, помисли си Маги, беше, че Лондон е само на няколко часа път от Лийдс, няколко часа, които можеха да бъдат прекарани в разумен комфорт в четене на книга, докато пейзажът минава покрай тях. Едно нещо, което забавляваше и заинтригуваше Маги, беше, че британците винаги се оплакваха от техните железопътни услуги, колкото и добри да изглеждаха на някой от Канада, където влаковете се възприемаха като нещо като необходимо зло, толерирано, но не и насърчавано. Маги смяташе, че оплакванията във влаковете вероятно са британска традиция, датираща много преди British Rail, да не говорим за Virgin и Railtrack.
  
  Маги се върна към скицата си. Тя се опита да улови израженията на лицата на Хензел и Гретел, когато разбраха на лунната светлина, че следата от трохи, които бяха оставили, за да ги отведат от опасната гора до тяхната сигурна къща, беше изядена от птици. Харесваше страховития ефект, който създаваше с стволовете, клоните и сенките, които с малко въображение можеха да приемат форми на диви зверове и демони, но израженията на лицата на Хензел и Гретел все още не бяха съвсем правилни. Те бяха само деца, напомни си Маги, а не възрастни, и страхът им щеше да бъде прост и естествен, вид на изоставеност и очи на ръба на сълзите, не толкова сложен като страха на възрастните, който щеше да включва компоненти на гняв и решителност да намери изход. Наистина, много различни изражения на лицето.
  
  В по-ранната версия на скицата Хенсел и Гретел изглеждаха малко като по-млади версии на Тери и Луси, помисли си Маги, точно както Рапунцел приличаше на Клеър, така че го премахна. Сега бяха анонимни, лица, които вероятно бе забелязала в тълпата преди време, които по някаква мистериозна причина се бяха заселили в подсъзнанието й.
  
  Клеър. Бедно момиче. Маги разговаря с Клеър и майка си този ден и те се съгласиха Клеър да посети психолог, препоръчан от д-р Симс. Поне беше начало, помисли си Маги, макар че на Клеър може да отнеме години, за да преодолее психическия срив, причинен от действията на Тери Пейн, убийството на приятеля й и собствената й вина и отговорност.
  
  "Канонът" на Пахелбел свиреше на заден план и Маги се съсредоточи върху рисунката си, добавяйки малко ефект на светлосенка тук и лунно сребро там. Нямаше нужда да го прави твърде сложно, тъй като щеше да послужи само като модел за снимката, но тя се нуждаеше от тези малки бележки за себе си, за да й покажат пътя, когато стигне до финалната кройка. Разбира се, щеше да е различно по някакъв начин, но също така щеше да запази много от малките визуални идеи, които имаше сега.
  
  Когато чу потропването над музиката, тя помисли, че това е друг шум, който старата къща е измислила, за да я изплаши.
  
  Но когато музиката спря за няколко секунди и след това се възобнови с малко по-висока сила на звука и по-бърз ритъм, тя изключи стерео уредбата и се заслуша.
  
  Някой почука на задната врата.
  
  Никой никога не е използвал задната врата. Водеше само до мизерна малка решетка от Jennels и Snickets, която се свързваше с общинското имение над хълма.
  
  Не Бил, разбира се?
  
  Не, успокои се Маги. Бил беше в Торонто. Освен това вратата била заключена с резе и верига. Чудеше се дали да набере веднага 999, но тогава осъзна колко глупава би изглеждала в очите на полицията, ако беше Клеър или майката на Клеър. Или дори самите ченгета. Не можеше да понесе мисълта Банкс да разбере каква глупачка е тя.
  
  Вместо това тя се движеше много бавно и тихо. Въпреки едва доловимото скърцане, стълбите бяха сравнително тихи под краката, отчасти поради дебелия мокет. Тя взе една от стикове за голф на Чарлз от гардероба в антрето и като размаха готовия за употреба стик, се запъти към вратата на кухнята.
  
  Почукването продължи.
  
  Едва когато Маги беше на няколко метра, тя чу познат женски глас: "Маги, ти ли си? Тук ли си? Моля, пуснете ме да вляза."
  
  Тя напусна стика за голф, включи кухненската лампа и се заигра с различни ключалки. Когато най-накрая отвори вратата, тя беше озадачена от това, което видя. Външният вид и гласът не съвпадаха. Жената имаше къса руса коса с шипове и носеше тениска под меко черно кожено яке и тесни сини дънки. В ръцете си държеше малка чанта. Само малка синина под едното око и непрогледният мрак на самите очи подсказаха на Маги кой е, въпреки че обработката на информацията отне няколко минути.
  
  "Луси. Господи, ти си!"
  
  "Може ли да вляза?"
  
  "Със сигурност". Маги задържа вратата отворена и Луси Пейн влезе в кухнята.
  
  "Само аз няма къде да отида и си помислих, ако можете да ме приемете. Само за няколко дни, докато измисля нещо.
  
  - Да - каза Маги, все още чувствайки се съкрушена. "Да, разбира се. Остани колкото искаш. Това е напълно нов външен вид. Отначало не те познах."
  
  Луси леко се обърна. "Харесва ли ти?"
  
  - Определено е различно.
  
  Люси се засмя. - Добре - каза тя. "Не искам никой друг да знае, че съм тук. Вярваш или не, Маги, не всеки тук ми е толкова симпатичен, колкото ти.
  
  "Предполагам, че не", каза Маги, след това залости вратата и сложи веригата на вратата, угаси лампата в кухнята и въведе Луси Пейн във всекидневната.
  
  OceanofPDF.com
  18
  
  "Просто исках да кажа, че съжалявам", каза Ани на Банкс в офиса му в Eastvale в сряда сутринта. Тъкмо преглеждаше доклада от гаража за фиата на Самюъл Гарднър. Те със сигурност откриха много следи от косми във вътрешността на колата, както човешки, така и животински, но всички те трябваше да бъдат събрани, маркирани и изпратени в лабораторията и щеше да отнеме време, за да ги съпоставят със заподозрените или с Лин Рей. Пръстовите отпечатъци също изобилстваха - Гарднър със сигурност беше мърляч, когато ставаше въпрос за колата му - но Вик Менсън, специалистът по пръстови отпечатъци, можеше да бърза само до известна степен и не беше достатъчно бърз за непосредствените нужди на Банкс.
  
  Банкс погледна Ани. "Съжалявам за какво точно?"
  
  "Съжалявам, че направих сцена в кръчмата, че се държах като глупак.
  
  "ОТНОСНО".
  
  "Какво си помисли, че имам предвид?"
  
  "Нищо".
  
  "Не, спри. Че съжалявам за това, което казах за нас? За прекратяване на връзката?
  
  "Винаги мога да живея с надежда, нали?"
  
  "О, спри да се самосъжаляваш, Алън. Не ти отива".
  
  Банкс отвори кламера. Острият връх убоде пръста му и малка петна кръв падна върху бюрото му. Каква беше тази приказка? той се улови на мисълта. "Спящата красавица"? Но той не спеше. Шанс би бил чудесно нещо.
  
  "И така, ще продължим ли с живота си, или просто ще се цупиш и ще ме игнорираш? Защото ако е така, бих искал да знам.
  
  Банкс не можа да не се усмихне. Тя беше права. Стана му жал за себе си. Освен това реши, че тя е права за връзката им. Колкото и прекрасно да беше през повечето време и колкото и да му липсваше интимната й компания, това беше изпълнено с проблеми и от двете страни. Така че й кажи, каза вътрешният му глас. Не бъди копеле. Не стоварвайте всичко върху нея, цялото бреме. Това беше трудно; не беше свикнал да говори за чувствата си. Той засмука кървящия си пръст и каза: "Няма да се цупя. Просто ми дай малко време да свикна с идеята, става ли? Хареса ми това, което имахме."
  
  - Аз също - каза Ани с лека усмивка, която дръпна ъгълчетата на устните й. "Мислите ли, че се чувствам по-добре само защото аз съм този, който предприема тази стъпка? Искаме различни неща, Алън. Имаме нужда от различни неща. Просто не работи."
  
  "Ти си прав. Виж, обещавам, че няма да се нацупя, да те игнорирам или да те унижавам, стига да не се държиш с мен като с нещо гадно, залепнало за обувката ти."
  
  "Какво, по дяволите, те кара да мислиш, че бих направил това?"
  
  Банкс си помисли за писмото от Сандра, което го накара да се почувства абсолютно същото, но знаеше, че говори с Ани. Да, тя беше права; всичко беше добре и наистина объркано. Той поклати глава. - Не ми обръщай внимание, Ани. Приятели и колеги, нали?"
  
  Ани присви очи и го погледна внимателно. - Знаеш ли, наистина ме интересува.
  
  "Знам какво искаш".
  
  - Това е част от проблема.
  
  "Всичко ще бъде наред. С време. Съжалявам, изглежда не мога да измисля какво друго да кажа освен едно клише. Може би затова съществуват, в ситуации като тази? Може би затова са толкова много. Но не се тревожи, Ани, имам предвид това, което казвам. Ще направя всичко по силите си, за да се отнасям към вас с най-голяма учтивост и уважение.
  
  "О Боже мой!" - каза Ани смеейки се. "Не е нужно да си толкова нацупена! Просто "добро утро", усмивка и приятелски разговор в трапезарията от време на време биха били просто страхотни."
  
  Банкс усети как лицето му се изчервява, след което се засмя заедно с нея. "Прав си. Как е Джанет Тейлър?
  
  "Адски упорит. Опитах се да говоря с нея. CPS се опита да говори с нея. Нейният собствен адвокат се опита да говори с нея. Дори Чембърс се опита да говори с нея.
  
  - Сега поне си има адвокат.
  
  - Федерацията изпрати някого.
  
  - В какво е обвинена?
  
  "Ще я обвинят в непредумишлено убийство. Ако тя се признае за виновна при смекчаващи обстоятелства, има всички шансове тя да сведе делото до извинително убийство.
  
  - И ако тя продължи по план?
  
  "Кой знае? Зависи от журито. Те или ще й дадат същото, което са дали на Джон Хедли, въпреки напълно различни обстоятелства, или ще вземат под внимание нейната работа и нейната ситуация и ще й дадат полза от съмнението. Искам да кажа, че обществото не иска да ни режат сухожилията, когато трябва да вършим работата си, но също така не иска да имаме идеи над нашето ниво. Те не обичат да ни виждат да се държим така, сякаш сме извън този закон. Това всъщност е хвърляне."
  
  "Как се чувства тя?"
  
  "Тя не е такава. Тя просто пие."
  
  "Копеле".
  
  "Наистина ли. Какво ще кажете за разследване на случая Пейн?"
  
  Банкс й каза, че Джени е разбрала за миналото на Луси.
  
  Ани подсвирна. "И така, какво ще правиш?"
  
  "Привикайте я на разпит за смъртта на Катлийн Мъри. Ако можем да я намерим. Вероятно е адска загуба на време - все пак беше преди повече от десет години, а тя тогава беше само на дванадесет - така че се съмнявам, че ще постигнем нещо с него, но кой знае, може би ще ни отвори други врати ако разумно се прилага малък натиск."
  
  "АК Хартнел няма да хареса това."
  
  "Знам го. Той вече изясни чувствата си."
  
  - Луси Пейн не подозира, че знаете толкова много за миналото й?
  
  "Тя трябва да е наясно, че има шанс други да разлеят чашата или ние по някакъв начин да разберем. В такъв случай може вече да е потънал на дъното."
  
  - Нещо ново за шестото тяло?
  
  - Не - каза Банкс. - Но ще разберем кой е. Фактът, че не са успели да идентифицират шестата жертва, го преследваше. Подобно на другите жертви, тя е погребана гола, без следи от дрехи и лични вещи. Банкс можеше само да предполага, че Пейн трябва да е изгорила дрехите им и по някакъв начин да се е отървала от пръстените или часовниците им. Със сигурност не ги е пазил като трофеи. Съдебният антрополог, който работеше с останките й, вече беше успял да го информира, че тя е бяла жена на възраст между осемнадесет и двадесет и две години и че е починала, както и останалите, от удушаване с лигатура. Хоризонталните бразди по зъбния емайл показват нередовно хранене в ранните години. Редовността на линиите показва възможни сезонни колебания в хранителните запаси. Може би, подобно на Катя, тя идва от разкъсвана от война страна в Източна Европа.
  
  През последните няколко месеца Банкс имаше екип, който проследяваше всички нарушители, а сега работеха извънредно, проверявайки докладите. Но ако жертвата е била проститутка, като Катя Павелич, тогава шансовете да се разбере коя е била са малки. Въпреки това Банкс си повтаряше, че тя е нечия дъщеря. Някъде трябва да липсва на някой. Но може би не. Имаше много хора на улицата без приятели или семейство, хора, които можеха да умрат в домовете си утре и да не бъдат открити, докато наемът не изтече или миризмата стане толкова лоша, че съседите не могат да я понесат. Имаше бежанци от Източна Европа като Катя или деца, които напуснаха дома си, за да пътуват по света и можеха да бъдат навсякъде от Катманду до Килиманджаро. Трябваше да свикне с факта, че може да не успеят да идентифицират шестата жертва известно време, ако изобщо успеят. Но все пак беше досадно. Тя трябва да има име, личност.
  
  Ани стана. - Както и да е, казах това, което дойдох да кажа. О, и вероятно ще научите много скоро, че съм подал официална молба да се върна в CID. Мислите ли, че има някакъв шанс?
  
  - Можеш да поемеш работата ми, ако искаш.
  
  Ани се усмихна. - Не това имаш предвид.
  
  "Не е ли? Във всеки случай, не знам дали са променили мнението си относно персонала на CID, но ще говоря с Червения Рон, ако смятате, че ще помогне. В момента нямаме DI, така че вероятно е подходящият момент да подадете молбата си."
  
  "Преди Winsome да ме настигне?"
  
  - Тя е хитра, това момиче.
  
  - И хубава.
  
  "Това ли е тя? Не забелязах".
  
  Ани изплези език на Банкс и напусна кабинета му. Въпреки че беше тъжен за края на краткия им роман, той също изпита известно облекчение. Той вече не трябва да се чуди ден след ден дали са включени отново или изключени; отново му беше дадена свобода, а свободата беше донякъде двусмислен дар.
  
  - Сър?
  
  Банкс вдигна глава и видя Уинсъм в рамка на вратата. "Да?"
  
  - Току-що получих съобщение от Стив Нейлър, сержант по сигурността долу.
  
  "Проблем?"
  
  "Нищо подобно." Winsome се усмихна. "Това е Мик Блеър. Той иска да говори."
  
  Банкс плесна с ръце и ги потри една в друга. "Страхотен. Кажи им да го изпратят направо горе. Според мен най-добрата ни стая за разпит е Winsome.
  
  -
  
  Когато опакова нещата си и беше готова да тръгне за Лондон, Маги донесе на Луси чаша чай в леглото на следващата сутрин. Това беше най-малкото, което можеше да направи след всичко, което бедната жена преживя напоследък.
  
  Бяха си поговорили добре предишната вечер, изпразвайки бутилка бяло вино, и Луси намекна какво ужасно детство е имала и как последните събития са я върнали в съзнанието. Тя също така призна, че се страхува от полицията, че може да се опитат да изфабрикуват някакви доказателства срещу нея и че не може да понесе мисълта да отиде в затвора. Само една нощ в килията беше почти непоносима за нея.
  
  Според нея полицаите не обичали да свързват двата края и в случая тя наистина била много сериозна следа. Тя знаеше, че я наблюдават и се измъкна от къщата на приемните си родители след като се стъмни и взе първия влак от Хъл до Йорк, след което се прехвърли в Лондон, където работи върху промяната на външния си вид, най-вече с прическа, грим и различен стил на обличане. Маги трябваше да се съгласи, че Луси Пейн, която познаваше, нямаше да бъде видяна мъртва в ежедневните дрехи, които носеше сега, нито щеше да носи същия леко тръпчив грим. Маги се съгласила да не казва на никого, че Люси е там, а ако някой от съседите я видял и попитал коя е, щяла да каже, че това е неин далечен роднина, който просто минава.
  
  И двете спални, голямата и малката, гледаха към хълма и когато Маги почука на вратата на по-малката стая, която бе отредила на Луси, и влезе, видя, че Луси вече стои до прозореца. Съвсем гол. Тя се обърна, когато Маги влезе с чай. "О благодаря ти. Толкова си мил".
  
  Маги усети, че се изчервява. Нямаше как да не забележи какво красиво тяло имаше Луси: пълни, кръгли гърди, стегнат, плосък корем, нежно извити бедра и гладки заострени бедра, тъмен триъгълник между краката. Луси изобщо не изглеждаше смутена от собствената си голота, но Маги се почувства неудобно и се опита да погледне настрани.
  
  За щастие завесите все още бяха дръпнати и светлината беше доста слаба, но Луси ги разтвори малко в горната част и ясно наблюдаваше какво се случва от другата страна на улицата. През последните няколко дни, забеляза Маги, нещата малко се успокоиха, но все още имаше много хора, които идваха и си отиваха, а предната градина все още беше пълна бъркотия.
  
  - Видяхте ли какво направиха там? - попита Луси, като се приближи и взе чаша чай. Тя се върна в леглото и се покри с тънък бял чаршаф. Маги беше благодарна поне за това.
  
  - Да - каза Маги.
  
  "Това е моята къща и те я разрушиха напълно заради мен. Не мога да се върна там сега. Никога". Долната й устна потрепери от гняв. "Видях през вратата в коридора, когато някой излизаше. Отнесоха всички килими, повдигнаха дъските. Те дори пробиха големи дупки в стените. Те просто развалиха всичко."
  
  - Вярвам, че са търсили нещо, Луси. Това им е работата."
  
  "Търся какво? Какво повече могат да искат? Обзалагам се, че взеха всичките ми вещи, всичките ми бижута и дрехи. Всичките ми спомени."
  
  - Сигурен съм, че ще си върнеш всичко.
  
  Люси поклати глава. "Не. Не искам да връщам всичко. Не сега. Мислех, че искам, но сега видях какво са направили, то е на петна. Ще започна отначало. Използвам само това, което имам."
  
  - Добре ли си с парите? - попита Маги.
  
  "Да, благодаря Ви. Отложихме малко. Не знам какво ще стане с къщата, с ипотеката, но се съмнявам, че ще можем да я продадем в това състояние."
  
  "Трябва да има някаква компенсация", каза Маги. "Със сигурност не могат просто да ви вземат къщата и да не ви компенсират?"
  
  - Не бих се изненадал от нищо, което биха могли да направят. Люси издуха чая си. Около лицето й се вдигна пара.
  
  "Виж, казах ти снощи", каза Маги, "трябва да отида в Лондон, само за няколко дни. Ще се чувстваш ли добре тук сам?"
  
  "Да. Със сигурност. Не се притеснявай за мен".
  
  "Знаете ли, хладилникът и фризерът са пълни с храна, ако не искате да излезете или да поръчате храна за вкъщи."
  
  "Това е добре, благодаря", каза Луси. "Мисля, че наистина бих искал просто да си остана вкъщи, да затворя света и да гледам телевизия или нещо подобно, да се опитам да откъсна мислите си от нещата."
  
  "Телевизионният шкаф в спалнята ми е пълен с видеокасети", каза Маги. "Моля, чувствайте се свободни да ги гледате там, когато пожелаете."
  
  "Благодаря ти, Маги. Така ще направя."
  
  Въпреки че имаше малък телевизор във всекидневната, единствената комбинация от телевизор/видео видео в цялата къща по някаква причина беше в главната спалня и това беше стаята на Маги. Не че не беше благодарна. Тя често лежеше в леглото, без да може да заспи, и когато нищо подходящо не се показваше по телевизията, тя гледаше някоя от любовните истории или романтичните комедии, които Рут изглежда харесваше, с актьори като Хю Грант, Мег Райън, Ричард Гиър, Том Ханкс, Джулия Робъртс и Сандра Бълок; помогнаха й да преживее много дълги, тежки нощи.
  
  - Сигурен ли си, че нямаш нужда от нищо друго?
  
  - Нищо не мога да измисля - каза Луси. "Просто искам да се чувствам в безопасност и удобно, за да мога да си спомня какво е."
  
  "Ще бъдеш добре тук. Наистина съжалявам, че трябва да ви напусна толкова скоро, но скоро ще се върна. Не се притеснявайте".
  
  - Всичко е наред, честно - каза Луси. "Не съм дошъл тук, за да се меся в живота ти или нещо подобно. Вие имате своята работа. Знам го. Искам убежище само за кратко време, докато дойда на себе си.
  
  "Какво ще правиш?"
  
  "Нямам идея. Предполагам, че мога да си сменя името и да си намеря работа някъде далеч от тук. Във всеки случай не се притеснявайте. Отидете в Лондон и си прекарайте добре. Мога да се грижа за себе си.
  
  - Ако си сигурен.
  
  "Сигурен съм". Луси отново стана от леглото, остави чашата си чай на нощното шкафче и се върна до прозореца. Тя стоеше там, давайки на Маги изглед отзад на перфектно стегнатото си тяло и гледайки от другата страна на пътя към това, което някога е било нейният дом.
  
  - Тогава трябва да бягам - каза Маги. - Таксито ще пристигне скоро.
  
  - Чао - каза Люси, без да се обръща. "Приятно прекарване".
  
  "Добре, Мик", каза Банкс. - Разбирам, че искате да говорите с нас.
  
  След нощ в килия Мик Блеър не приличаше на самонадеяния тийнейджър, когото интервюираха вчера. Всъщност изглеждаше като изплашено дете. Очевидно перспективата да прекара няколко години в подобна или по-лоша институция работи върху въображението му. Освен това Банкс разбрал от сержанта за закрила на детето, че малко след ареста той е провел дълъг телефонен разговор с родителите си и след това поведението му изглежда се променило. Не е поискал адвокат. Все още не.
  
  "Да", каза той. - Но първо ми кажи какво каза Сара.
  
  - Знаеш, че не мога да направя това, Мик.
  
  Всъщност Сара Франсис не им каза абсолютно нищо; тя остана все така едносрична, уплашена и навъсена, както беше в апартамента на Иън Скот. Но това нямаше значение, тъй като тя така или иначе беше използвана предимно като лост срещу Мик.
  
  Банкс, Уинсъм и Мик бяха в най-голямата и удобна стая за разпит. Освен това наскоро беше боядисана и Банкс усещаше миризмата на боята, идваща от зелените стени на институцията. Все още нямаше нищо от лабораторията за колата на Самюъл Гарднър, но Мик не знаеше това. Той каза, че иска да говори, но ако реши отново да играе срамежлив, Банкс винаги може да намекне за пръстови отпечатъци и коса. Знаеше, че са в колата. Това беше нещо, което трябваше да провери навремето, като се има предвид, че Иън Скот имаше цитат за вземане на колата и напускане. Имайки предвид другото нарушение на Скот, той също имаше добра представа какво са намислили четиримата.
  
  "Тогава може би бихте искали да направите изявление?" каза Банкс. "За протокола."
  
  "Да".
  
  "Информирани ли сте за всичките си права?"
  
  "Да".
  
  "Добре тогава, Мик. Разкажете ни какво се случи онази нощ."
  
  "Това, което каза вчера за това, че нещата са по-лесни с мен...?"
  
  "Да?"
  
  "Имаше предвид това, нали? Искам да кажа, каквото и да каза Сара, тя може да излъже, нали знаете, за да защити себе си и Иън.
  
  "Съдилищата и съдиите са добри към хората, които помагат на полицията, Мик. Това е факт. Ще бъда честен. Не мога да ви дам точните подробности какво ще се случи - зависи от толкова много променливи - но мога да ви кажа, че ще подкрепя вашето снизхождение и то трябва да премине известно разстояние."
  
  Мик преглътна. Беше готов да доносничи приятелите си. Банкс беше свидетел на подобни моменти и преди и знаеше колко е трудно, какви противоречиви емоции трябва да са се борили за надмощие в душата на Мик Блеър. Според опита на Банкс самосъхранението обикновено печелеше, но понякога с цената на омраза към себе си. Същото беше и с него, наблюдателя; той искаше информация и убеди много слаби и чувствителни заподозрени да я докладват, но когато успееше, вкусът на победата често беше помрачен от жлъчката на отвращение.
  
  Но не и този път, помисли си Банкс. Искаше да знае какво се е случило с Лиан Рей, много повече, отколкото го интересуваше неудобството на Мик Блеър.
  
  - Ти наистина открадна тази кола, нали, Мик? Банките започнаха. "Вече сме събрали много проби от коса и пръстови отпечатъци. Ще намерим вашия сред тях, нали? И Иън, Сара и Лиан.
  
  "Беше Иън", каза Блеър. "Всичко беше идея на Иън. Нямаше нищо общо с мен. Дори не мога да шофирам по дяволите."
  
  - Ами Сара?
  
  "Сара? Иън казва скок, Сара пита колко високо."
  
  - А Лиан?
  
  "Лин беше за това. Тази вечер тя беше в доста диво настроение. Не знам защо. Тя каза нещо за мащехата си, но не знаех какъв е проблемът. Честно казано, не ми пукаше. Искам да кажа, че не исках да знам за брачните й проблеми. Всички имаме проблеми, нали?"
  
  Наистина го правим, помисли си Банкс.
  
  - Значи просто си искал да влезеш в бикините й? - попита Уинсъм.
  
  Изглежда шокира Блеър, идвайки от жена, при това красива жена, с мек ямайски акцент.
  
  "Не! Искам да кажа, харесах я, да. Но не съм го пробвал върху себе си, честно казано. Не съм се опитвал да я насилвам или нещо подобно."
  
  - Какво има, Мик? - попита Банкс.
  
  "Иън каза защо не се качим в колата и не изпием малко Е и не изпушим няколко дръпвания и може би да караме до Дарлингтън и да отидем на клуб."
  
  - Ами полицейският час на Лин?
  
  "Тя каза, майната му на комендантския час, смяташе, че е страхотна идея. Както казах, тя беше малко дива тази вечер. Тя изпи две чаши. Не много, само няколко, но тя обикновено не пиеше и това беше достатъчно, за да я отпусне малко. Тя просто искаше да се забавлява."
  
  - И си помисли, че може да извадиш късмет?
  
  Отново намесата на Уинсъм сякаш обърка Блеър. "Не. да Искам да кажа, ако искаше. Добре, харесах я. Мислех си, че може би... знаеш ли... тя изглеждаше различна, по-безгрижна."
  
  - И смяташе, че лекарствата ще я направят още по-сговорчива?
  
  "Не. Не знам". Той погледна раздразнено Банкс. "Слушай, искаш ли да продължа това или не?"
  
  "Продължи". Банкс сигнализира на Winsome да не се намесва все още в това. Можеше да си представи сценария достатъчно лесно: Лиан е малко пияна, кикоти се, леко флиртува с Блеър, както каза барманката Шанън, след това Иън Скот предлага Екстази в колата, Лиан може да не е сигурна, но Блеър я насърчава, подтиква я , като през цялото време се надяваше да я вкара в леглото. Но те биха могли да се справят с всичко това по-късно, ако е необходимо, когато обстоятелствата на изчезването на Леан бъдат установени.
  
  "Иън открадна колата", продължи Блеър. "Не знам нищо за кражбата на коли, но той каза, че го е научил, когато е бил дете, израснал в имение в Ийст Сайд."
  
  Банкс знаеше много добре, че кражбата на коли е едно от най-важните умения за децата, израстващи в имение в Ийст Сайд. "Къде отиде?"
  
  "Север. Както казах, отивахме в Дарлингтън. Иън познава клубния живот там. Веднага щом започнахме, Иън раздаде буквата "Е" и всички я преглътнахме. Тогава Сара сви джойнт и го изпушихме.
  
  Банкс забеляза, че незаконното действие винаги се извършва от някой друг, никога от Блеър, но го отложи за по-късно. "Лин приемала ли е екстази или пушила ли е марихуана преди?" попита той.
  
  "Доколкото знам, не. Винаги ми е изглеждала малко срамежлива.
  
  - Но не и онази нощ?
  
  "Не".
  
  "Глоба. Продължи. Какво стана?"
  
  Мик погледна надолу към масата и Банкс видя, че стига до най-трудната част. "Не бяхме отишли далече от Eastvale - може би около половин час, - когато Лин каза, че е болна и чувства, че сърцето й бие твърде бързо. Тя имаше проблеми с дишането. Използваше инхалатора, който носеше със себе си, но не помогна. Ако искате да знаете моето мнение, тя се влоши. Както и да е, Иън си помисли, че тя просто се паникьосва или халюцинира или нещо подобно, затова първо отвори прозорците на колата. Това обаче не помогна. Скоро тя трепереше и се потеше. Искам да кажа, че беше наистина уплашена. Аз също ".
  
  "Какво направи?"
  
  "Дотогава бяхме извън града, в блатата над Линдгарт, така че Иън отби от пътя и спря. Всички излязохме и тръгнахме през блатото. Иън смяташе, че откритите пространства ще се отразят добре на Лиан, глътка свеж въздух, че може би просто е изпитала клаустрофобия в колата."
  
  "Помогна ли?"
  
  Мик пребледня. "Не. Веднага щом тръгнахме, тя се разболя. Имам предвид наистина лошо. Тогава тя припадна. Тя не можеше да диша и изглеждаше, че се задушава."
  
  - Знаете ли, че е астматик?
  
  "Както казах, видях я да използва инхалатор в колата, когато за първи път се почувства странно."
  
  "И не ви ли хрумна, че екстазито може да бъде опасно за страдащите от астма или че може да предизвика лоша реакция с инхалатор?"
  
  "Откъде мога да знам? Аз не съм лекар".
  
  "Не. Но вие приемате екстази - съмнявам се, че ви е било за първи път - и трябва да сте били наясно с част от негативната реклама. Историята на Лия Бетс, например, момичето, което почина преди около пет години? Няколко други оттогава."
  
  "Чувал съм за тях, да, но си мислех, че просто трябва да внимавате с телесната си температура, когато танцувате. Знаете ли, пийте много вода и внимавайте да не се дехидратирате.
  
  "Това е само една от опасностите. Дадохте ли й отново инхалатор, когато се влоши в пустошта?"
  
  "Не можахме да го намерим. Трябва да е било в колата, в чантата й. Освен това това само я влоши.
  
  Банкс си спомни, че е прегледала съдържанието на чантата през рамо на Лиан и е видяла инхалатора сред личните й вещи, като се съмняваше, че би избягала без него.
  
  - Хрумнало ли ти е също така, че тя може да се е задавила със собственото си повръщане? - продължи той. "Не знам, никога не съм..."
  
  "Какво направи?"
  
  "Всъщност на въпроса. Не знаехме какво да правим. Просто се опитвахме да й дадем малко въздух, нали разбирате, но изведнъж тя някак потрепна и след това изобщо не помръдна."
  
  Банкс оставя тишината да се разтегне за няколко мига, забелязвайки само дишането си и тихото електрическо бръмчене на касетофоните.
  
  - Защо не я закарахте в болницата? попита той.
  
  "Беше твърде късно! Казах ти. Тя беше мъртва."
  
  - Бяхте ли сигурен в това?
  
  "Да. Проверихме пулса й, опипахме сърцето й, опитахме се да определим дали диша, но нямаше нищо. Тя беше мъртва. Всичко стана толкова бързо. Имам предвид, че ние също усетихме опасността, изпаднахме в паника, не можехме да мислим ясно.
  
  Банкс знаеше за поне още три скорошни смъртни случая, свързани с екстази в региона, така че историята на Блеър не го изненада много. MDMA, съкращение от methylenedioxymethamphetamine, беше популярен наркотик сред младите хора, защото беше евтин и им позволяваше да прекарват цяла нощ в рейвове и клубове. Смяташе се, че е безопасно, въпреки че Мик беше прав да внимава с приема на вода и телесната температура, но също така може да бъде особено опасно за хора с високо кръвно налягане или астма, като Лин.
  
  "Защо не я закарахте в болницата, когато още бяхте в колата?"
  
  "Иън каза, че тя ще се оправи, ако просто излезем и се разходим наоколо за малко. Той каза, че е виждал подобна реакция и преди.
  
  - Какво направи, след като разбра, че е мъртва?
  
  "Иън каза, че не можем да кажем на никого за случилото се, че всички ще отидем в затвора."
  
  "И какво направи ти?"
  
  "Заведохме я още по-навътре в пустошта и я погребахме. Имам предвид, че имаше нещо като понор, не много дълбок, до срутена суха каменна стена, така че го поставихме там и го затрупахме с камъни и папрат. Никой не можеше да го намери, освен ако наистина не потърси, а наблизо нямаше обществени пътеки. Дори животните не можаха да стигнат до нея. Беше толкова пусто, насред нищото.
  
  "И тогава?"
  
  "След това се върнахме обратно в Eastvale. Всички бяхме доста шокирани, но Иън каза, че трябва да сме пред цялото място, да се държим естествено, сякаш всичко е нормално.
  
  - А чантата за рамо на Лиан?
  
  "Идеята беше на Иън. Искам да кажа, че по това време всички решихме, че просто ще кажем, че ни е оставила пред кръчмата и се е прибрала вкъщи и това беше последният път, когато я видяхме. Намерих чантата й на задната седалка на колата и Иън каза, че може би ако я оставим в нечия градина близо до Стария кораб, полицията ще помисли, че е взета от перверзник или нещо подобно.
  
  И наистина го направихме, помисли си Банкс. Една проста, спонтанна акция, добавена към други две изчезнали момичета, чиито чанти също бяха намерени близо до местата на изчезването им, и беше създадена цяла оперативна група "Хамелеон". Но не навреме, за да спаси Мелиса Хорокс или Кимбърли Майерс. Почувства се болен и ядосан.
  
  Банкс знаеше, че отвъд Линдгарт има миля след миля тресавища и нито едно от тях не беше обработвано. Блеър беше прав и за изолацията. Преминаваха го само случайни минувачи и то обикновено по добре маркирани пътеки. - Можеш ли да си спомниш къде си я погребал? попита той.
  
  "Мисля, че да", каза Блеър. "Не знам точното местоположение, но в рамките на няколкостотин ярда. Ще го разберете, когато видите старата стена.
  
  Банкс погледна Уинсъм. - Съберете група за издирване, ако желаете, ПК Джакман, и нека младият Мик тръгне с тях. Уведомете ме веднага щом намерите нещо. И нека Иън Скот и Сара Франсис бъдат взети.
  
  Winsome стана.
  
  "Стига толкова засега", каза Банкс.
  
  "Какво ще стане с мен?" - попита Блеър.
  
  "Не знам, Мик", каза Банкс. "Честно казано не знам."
  
  OceanofPDF.com
  19
  
  Интервюто мина добре, помисли си Маги, докато излизаше на Портланд Плейс. Зад нея Broadcasting House изглеждаше като кърмата на огромен океански лайнер. Вътре имаше лабиринт. Тя не знаеше как някой може да се ориентира, дори и да е работил там дълги години. Слава Богу, изследователят на програмата я посрещна във фоайето и след това я преведе през охраната във вътрешността на сградата.
  
  Започна да вали, така че Маги се мушна в Starbucks. Седнала на столче до тезгяха, който минаваше покрай прозореца, отпивайки лате и гледайки как хората отвън се борят с чадърите си, тя обобщи деня си. Минаваше три часа следобед и май часът пик вече беше започнал. Ако някога се озове в Лондон. Интервюто, което тя току-що даде, беше фокусирано почти изцяло върху общите черти на домашното насилие - неща, за които да внимавате, модели, в които да избягвате да попадате - по-скоро отколкото върху нейната собствена лична история или тази на нейния събеседник, малтретираната съпруга, която по-късно става психолог- консултант . Размениха си адреси и телефонни номера и се разбраха да се свържат, след което жената трябваше да избяга, за да даде ново интервю.
  
  Обядът със Сали, художественият директор, също мина добре. Вечеряха в доста скъп италиански ресторант близо до гара Виктория и Сали прегледа скиците, правейки полезни предложения тук-там. Най-често обаче те говореха за последните събития в Лийдс и Сали показа само естественото любопитство, което може да очаква всеки, който случайно живее отсреща на сериен убиец. Маги беше уклончива, когато я попитаха за Люси.
  
  Люси. Горката жена. Маги се чувстваше виновна, задето я остави сама в онази голяма къща на хълма, точно срещу мястото, където кошмарът на собствения й живот наскоро достигна върха. Луси каза, че ще се оправи, но дали просто се опитваше да направи смело лице?
  
  Маги не можа да си вземе билети за пиесата, която искаше да гледа. Беше толкова популярно, че всички билети бяха разпродадени дори в сряда. Мислеше си, че така или иначе може да резервира стая в малък хотел и вместо това да отиде на кино, но колкото повече мислеше за това и колкото повече гледаше тълпите непознати, които минаваха, толкова повече й се струваше, че трябва да е близо до Люси.
  
  Това, което тя щеше да направи, реши тя, беше да изчака дъждът да спре - изглеждаше като лек дъждец и тя вече виждаше сини облаци в небето над Langham Hilton от другата страна на пътя - да напазарува на Оксфорд стрийт, и след това се приберете вкъщи рано вечерта и изненадайте Луси.
  
  Маги се почувства много по-добре, когато реши да се върне у дома. В края на краищата, какъв беше смисълът да ходи сама на кино, когато Луси имаше нужда от някой, с когото да говори, някой, който да й помогне да отклони мислите си от проблемите си и да реши какво да прави с бъдещето си?
  
  Когато дъждът спря напълно, Маги довърши латето си и потегли. Освен това би купила на Луси малък подарък, нищо изискано или скъпо, но може би гривна или огърлица, нещо в знак на нейната свобода. В крайна сметка, както Луси каза, полицията беше взела всичките й неща и тя не искаше да ги върне сега; тя беше на път да започне нов живот.
  
  -
  
  Беше доста след обяд, когато Банкс получи обаждане да отиде в Уитън Мур, северно от Линдгарт, и взе Уинсъм със себе си. Тя свърши достатъчно работа по случая Лин Рей, за да присъства накрая. Повечето от нарцисите бяха изчезнали, но дърветата бяха покрити с бели и розови цветя, а живите плетове блестяха с блестящи златни звезди от жълтурчета. От другата страна на блатата цъфтеше яркожълтият дроник.
  
  Той паркира възможно най-близо до групата фигури, но те все още имаха почти четвърт миля, за да изминат през гъвкава дървесина и пирен. Блеър и останалите без съмнение бяха отвели Лиан далеч от цивилизацията. Въпреки че слънцето грееше и имаше само няколко високи облака, духаше студен вятър. Банкс беше доволен от сакото си. Winsome носеше дълги до прасеца кожени ботуши и яке с рибена кост върху черния си пуловер с кръгла яка. Тя крачеше грациозно и уверено, докато Банкс хвана глезена му и се препъваше отново и отново в дебелия гъст. "Време е да изляза от къщи и да спортувам повече", каза си той. И е време да откажете цигарите.
  
  Стигнаха до екипа, който Уинсъм беше изпратил около три часа по-рано, Мик Блеър, закопчан с белезници на един от униформените служители, с мазна коса, развяваща се на вятъра.
  
  Друг офицер посочи плитък кратер и Банкс видя част от ръка, по-голямата част от плътта беше изядена, бялата кост все още се виждаше. "Опитахме се да смущаваме сцената възможно най-малко, сър", продължи офицерът. "Изпратих да повикат CSI и останалата част от екипа. Казаха, че ще дойдат тук възможно най-скоро.
  
  Банкс му благодари. Той погледна назад надолу по пътя и видя кола и микробус да спират, хората да слизат и да се насочват през неравното тресавище, някои от тях в бели гащеризони. Съдебните експерти скоро отцепиха няколко ярда около могилата от скали и Питър Дарби, местен фотограф на местопрестъплението, се зае с работа. Сега всичко, от което се нуждаеха, беше д-р Бърнс, полицейският хирург. Д-р Гленденинг, патолог от Министерството на вътрешните работи, вероятно щеше да проведе разпита, но той беше твърде стар и важен, за да продължи да се влачи из блатата. Д-р Банкс знаеше, че Бърнс е опитен специалист и вече имаше голям опит в огледите на местопроизшествието.
  
  Изминаха още десет минути, преди д-р Бърнс да пристигне. Дотогава Питър Дарби беше приключил със снимките на сцената непокътната и беше време да се отворят останките. Криминалистите направиха това бавно и внимателно, за да не повредят никакви доказателства. Мик Блеър каза, че Лин е починала, след като е взела екстази, но той може да лъже; той можеше да се опита да я изнасили и удуши, когато тя не се подчини. Така или иначе, те не можеха да правят прибързани заключения за Лин. Не и този път.
  
  Банкс започваше да си мисли, че всичко това звучи познато, стоейки там в тресавището с развято палто, когато мъжете в бели гащеризони откриха тялото. Тогава си спомни Харолд Стедман, местния историк, когото бяха намерили погребан под подобна каменна стена под Рейвънскар. Това беше едва вторият му път в Ийствейл, когато децата бяха още на училище и той и Сандра бяха щастливо женени, но сега изглеждаше като преди векове. Чудеше се какво, по дяволите, прави сухият каменен зид тук, после осъзна, че трябва да е сложил край на нечия собственост отдавна, която сега беше тресавище, обрасло с пирен и дреболия. Елементите си бяха свършили работата със стената и никой не прояви интерес да я ремонтира.
  
  Камък по камък тялото беше открито. Щом Банкс видя русата коса, разбра, че това е Лиан Рей. Все още носеше дрехите, с които беше изчезнала - дънки, бели Nike, тениска и светло велурено яке - и това беше в полза на Блеър, помисли си Банкс. Въпреки че тялото показа известно разлагане и следи от активност на насекоми и дребни животни - например пръстът на дясната ръка липсваше - хладното време не му позволи да се превърне в пълен скелет. Всъщност, въпреки порязването на кожата, което разкри мускулите и мазнините на лявата й буза, Банкс успя да разпознае лицето на Лиан от снимките, които видя.
  
  Когато тялото беше напълно открито, всички се отдръпнаха, сякаш бяха на погребение, отдавайки последна почит преди погребението, а не на ексхумацията. Над пустошта цареше тишина, с изключение на свиренето на вятъра и стенанията сред камъните, като стоновете на изгубени души. Мик Блеър плачеше, забеляза Банкс. Или това, или студеният вятър насълзи очите му.
  
  - Видя ли достатъчно, Мик? попита той.
  
  Мик изхлипа, после рязко се обърна и повърна шумно и обилно в гърлото.
  
  Мобилният телефон на Банкс иззвъня, когато той се обърна да се върне към колата си. Беше Стефан Новак и гласът му звучеше развълнуван. - Алън?
  
  "Какво има, Стефан? Идентифицирахте ли шестата жертва?
  
  "Не. Но реших, че ще искаш да знаеш веднага. Намерихме видеокамерата на Пейн."
  
  - Кажи ми къде - каза Банкс - и ще бъда при теб възможно най-бързо.
  
  Маги беше уморена, когато влакът й пристигна на градската гара около девет часа вечерта, с половин час закъснение, защото една крава беше паднала в тунел край Уейкфийлд. Сега тя имаше представа защо британците се оплакват толкова много от влаковете си.
  
  Имаше дълга опашка на стоянката на такситата и Маги носеше само лека чанта със себе си, така че реши да отиде зад ъгъла до Boar Street и да вземе автобуса. Много от тях останаха на пешеходно разстояние от Хълма. Вечерта беше приятна, нямаше признаци на дъжд, а улиците все още бяха пълни с хора. Скоро дойде автобус и тя седна отзад на приземния етаж. Пред нея седяха две възрастни жени, току-що изиграли бинго, едната с коса като синя мъгла, осеяна с искри. Парфюмът й раздразни носа на Маги и я накара да киха, така че тя се отдалечи още повече.
  
  Това беше познато пътуване и Маги прекара по-голямата част от него в четене на поредната история в новата книга с меки корици на Алис Мънро, която беше купила от Чаринг Крос Роуд. Тя купи и идеалния подарък за Люси. То беше удобно сгушено в малка синя кутия в чантата й. Това беше необичайна украса и веднага привлече вниманието й. Беше кръгъл сребърен диск с размерите на десет пенса, висящ на тънка сребърна верижка. Вътре в кръга, образуван от змията, поглъщаща собствената си опашка, беше изображението на изгряващ феникс. Маги се надяваше Луси да хареса и да оцени чувството.
  
  Автобусът зави зад последния ъгъл. Маги натисна звънеца и излезе недалеч от върха на хълма. Улиците бяха тихи, а небето на запад все още беше обагрено с червените и лилавите цветове на залеза. Вече във въздуха се носеше хлад, забеляза Маги с лека тръпка. Тя видя госпожа Тот, майката на Клеър, да пресича хълма с риба и пържени картофи, увити във вестник, поздрави и се обърна към стълбите.
  
  Тя затърси ключовете, докато се изкачваше по тъмните, обрасли с храсти стъпала. Трудно се виждаше пътя. Идеалното място за засада, помисли си тя и после съжали. Телефонното обаждане на Бил все още й тежеше.
  
  Къщата сякаш потъна в мрак. Може би Люси липсваше? Маги се съмняваше. След това тя мина покрай храстите и забеляза трептяща светлина, идваща от голямата спалня. Тя гледаше телевизия. За момент Маги изпита непреклонно желание къщата все още да принадлежи само на нея. Осъзнаването, че има някой в спалнята й, я смути. Но тя каза на Луси, че може да гледа телевизия горе, ако иска, и не може просто да влезе и да я изгони, колкото и да беше уморена. Може би трябваше да сменят стаите, ако Луси просто искаше да гледа телевизия през цялото време? Маги би била доста щастлива в малка спалня за няколко дни.
  
  Тя завъртя ключа в ключалката и влезе вътре, остави чантата си и закачи сакото си, преди да се качи горе, за да каже на Луси, че е решила да се върне по-рано. Докато се плъзгаше по дебелия рошав килим, тя чу звуци от телевизора, но не можа да разбере какво е то. Сякаш някой крещи. Вратата на спалнята беше леко открехната, така че без дори да помисли да почука, Маги просто я бутна и влезе. Люси лежеше изпъната на леглото, гола. Е, това не беше чак толкова голяма изненада след сутрешното шоу, помисли си Маги. Но когато се обърна да види какво дават по телевизията, не искаше да повярва на очите си.
  
  Отначало си помисли, че е просто порнофилм, въпреки че защо Луси би гледала нещо подобно и откъде го е взела, беше извън нейното разбиране, тогава забеляза домашното качество, импровизираното осветление. Беше като мазе и имаше едно момиче, което сякаш беше вързано за легло. Мъжът стоеше до нея, играеше си сам и крещеше нецензурни думи. Маги го позна. Жената лежеше с глава между краката на момичето и за част от секундата, на която Меги трябваше да осъзнае всичко, жената се обърна, облиза устни и се ухили палаво към камерата.
  
  Люси.
  
  "О, не!" - каза Маги и се обърна към Луси, която сега я гледаше с тъмните си, неразгадаеми очи. Маги сложи ръка на устата си. Гадеше й се. Болен и уплашен. Тя се обърна, за да си тръгне, но чу внезапно движение зад себе си, след това почувства пронизваща болка в тила и светът избухна.
  
  По времето, когато Банкс пристигна там, след като върна Мик Блеър в Ийствейл, като се увери, че Иън Скот и Сара Франсис са заключени и взе Джени Фулър на път от града, езерото беше наводнено с вечерна светлина. Уинсъм и сержант Хачли можеха да се погрижат за всичко в Eastvale до утре сутринта.
  
  Цветовете блестяха на повърхността на водата като маслено петно, а патиците, забелязали толкова много човешка дейност, учтиво се държаха на безопасно разстояние и несъмнено се чудеха къде са изчезнали очакваните парчета хляб. Видеокамера Panasonic Super 8, все още прикрепена към статив, лежеше върху парче плат на плажа. Сержант Стефан Новак и главен инспектор Кен Блекстоун останаха с нея, докато Банкс успя да стигне там.
  
  "Сигурен ли си, че това е този?" - попита Банкс Кен Блекстоун.
  
  Блекстоун кимна. "Един от нашите предприемчиви млади мениджъри успя да проследи клона, където Пейн го купи. Платил го в брой на трети март миналата година. Серийният номер е потвърден."
  
  "Някакви касети?"
  
  - Един в килията - каза Стефан. "Унищожен".
  
  "Няма шанс за възстановяване?"
  
  "Цялата кралска кавалерия..."
  
  "Само един? Това е всичко?"
  
  Стефан кимна. - Повярвай ми, хората са изследвали всеки сантиметър от това място. Той направи жест да огледа района на езерото. "Ако тук имаше някакви ленти, щяхме да сме ги намерили досега."
  
  "И така, къде са?" Банките не са се свързали с никого конкретно.
  
  "Ако искате да знаете моето предположение", каза Стефан, "бих казал, че който и да е хвърлил видеокамерата в езерото, я е записал на VHS. Има известна загуба на качество, но това е единственият начин да ги гледате на обикновен видеорекордер, без видеокамера."
  
  Банкс кимна. "Мисля, че има смисъл. По-добре го занеси в Милгарт и го заключи в сейф в складовото помещение, макар че не знам каква полза ще ни направи сега.
  
  Стефан се наведе, за да вземе фотоапарата, внимателно го уви в плат, сякаш беше новородено бебе. - Никога не знаеш със сигурност.
  
  Банкс забеляза табела за кръчма на около стотина метра: "При дърваря". Беше верига кръчми, това беше всичко, което можеше да каже дори от разстояние, но това беше всичко, което се виждаше. "Беше дълъг ден и още не съм пил чай", каза той на Блекстоун и Джени, след като Стефан замина за Милгарт. "Защо не изпием по едно питие и не обсъдим няколко идеи?"
  
  "Няма да получите никакви възражения от мен", каза Блекстоун.
  
  - Джени?
  
  Джени се усмихна. "Няма голям избор, нали? Дойдох с твоята кола, помниш ли? Но разчитай на мен."
  
  Скоро се настаниха на ъглова маса в почти празна кръчма, в която, за своя радост, Банкс установи, че там все още се сервира храна. Той поръча телешки бургер с чипс и халба горчивка. Джубоксът не беше толкова силен, че да не могат да чуят разговора им, но достатъчно силен, за да заглуши разговора им на съседни маси.
  
  "И така, какво имаме?" - попита Банкс, когато пред него поставиха бургер.
  
  "Изглежда като безполезна видеокамера", каза Блекстоун.
  
  - Но какво означава това?
  
  - Това означава, че някой - вероятно Пейн - го е изхвърлил.
  
  "Защо?"
  
  "Потърси ме."
  
  "Хайде, Кен, можем и по-добре от това."
  
  Блекстоун се усмихна. - Съжалявам, и за мен денят беше дълъг.
  
  "Въпреки това, това е интересен въпрос", каза Джени. "Защо? И когато?"
  
  "Е, трябва да се е случило преди компютрите Тейлър и Мориси да влязат в мазето", каза Банкс.
  
  "Но Пейн имаше затворник, не забравяйте", каза Блекстоун. "Кимбърли Майерс. Защо, за бога, би изхвърлил камерата си, когато правеше точно това, което предполагаме, че обича да снима? И какво е направил с дублираните видеокасети, ако Стефан е прав за това?"
  
  "Не мога да отговоря на тези въпроси", каза Джени, "но мога да предложа различна гледна точка към тях."
  
  - Мисля, че разбирам какво имаш предвид - каза Банкс.
  
  "Разбираш?"
  
  "Да. Луси Пейн. Той отхапа от телешкия си бургер. Не е лошо, помисли си той, но беше толкова гладен, че дотогава щеше да е изял почти всичко.
  
  Джени кимна бавно. "Защо все още предполагаме, че целият този видео бизнес е свързан с Терънс Пейн, докато разследвахме Луси през цялото това време като възможен партньор в престъпление?" Особено след като Лора и Кийт ми разказаха за миналото на Луси и че тази млада проститутка каза на Алън относно нейните сексуални наклонности. Искам да кажа, няма ли смисъл от психологическа гледна точка, че тя е била също толкова замесена, колкото и той? Спомнете си, момичета са били убивани точно като Катлийн Мъри: удушаване с лигатура.
  
  - Искаш да кажеш, че тя ги е убила? - попита Блекстоун.
  
  "Не е задължително. Но ако това, което Кийт и Лора казват, е вярно, тогава Луси може да е видяла себе си като освободител, както изглежда е направила с Катлийн.
  
  "Убийство по милост? Но ти каза по-рано, че тя е убила Катлийн от ревност.
  
  "Казах, че ревността със сигурност може да е мотивът. Мотив, в който сестра й Лора не искаше да повярва. Но мотивите на Луси могат да бъдат смесени. Няма нищо просто в личност като нейната.
  
  "Но защо?" - продължи Блекстоун. "Дори и да беше тя, защо изхвърли камерата?"
  
  Банкс бутна чипа и се замисли за момент, преди да отговори: "Луси се ужасява от затвора. Ако смяташе, че има някакъв шанс за неизбежно залавяне - което трябва да й е минало през ума след първото посещение на полицията и връзката между Кимбърли Майърс и Силвърхил Хай - не можеше ли да започне да крои планове за самосъхранение?
  
  "Всичко това ми изглежда малко пресилено."
  
  "Не за мен, Кен", каза Банкс. "Погледнете го от гледната точка на Луси. Тя не е глупава. Бих казала по-умна от съпруга ми. Терънс Пейн отвлича Кимбърли Майърс в онзи петък вечер - излиза извън контрол, става дезорганизиран - но Луси все още е организирана, тя вижда, че краят идва бързо. Първото нещо, което тя прави, е да се отърве от възможно най-много доказателства, включително видеокамерата. Може би това настройва Тери срещу нея, предизвиквайки скандал. Очевидно тя няма как да знае, че всичко ще свърши така, както ще свърши в момента, в който се случи, така че трябва да импровизира, да види накъде духа вятърът. Ако открием някаква следа, че е била в мазето...
  
  "Какво правим."
  
  "Което правим", съгласи се Банкс, "тогава тя също има правдоподобно обяснение за това. Тя чу шум и отиде да проучи, и изненада, изненада, виж какво намери. Фактът, че съпругът й я удари с ваза, само помага на нейната кауза.
  
  - А записите? Попитах.
  
  "Тя не би ги изхвърлила", отговори Джени. "Не и ако бяха запис на това, което тя - това, което те - направиха. Камерата не е нищо, просто средство за постигане на цел. Можете да закупите друга камера. Но тези филми биха били по-ценни за семейство Пейн от диамантите, защото са уникални и не могат да бъдат заменени. Те са нейните трофеи. Тя можеше да ги гледа отново и отново и да преживее онези моменти с жертвите в мазето. За нея това е следващото най-добро нещо в сравнение с реалността. Тя не би ги изхвърлила.
  
  "Тогава къде са?" - попита Банкс.
  
  - А къде е тя? - попита Джени.
  
  "Не е ли поне малко възможно", предположи Банкс, като бутна чинията си настрана, "че тези два въпроса имат един и същ отговор?"
  
  Маги се събуди с раздразнително главоболие и усещане за гадене дълбоко в стомаха. Чувстваше се слаба и дезориентирана; отначало не разбра къде се намира и колко време е минало, откакто е загубила съзнание. Завесите бяха разтворени и тя видя, че навън е тъмно. Когато нещата постепенно се изясниха, тя осъзна, че все още е в собствената си спалня. Една нощна лампа светеше; другият лежеше счупен на пода. Сигурно Люси я е ударила с това, помисли си Маги. Усети нещо топло и лепкаво в косата си. Кръв.
  
  Люси я удари! Внезапното разкритие я шокира до дъното. Тя видя видеото: Луси и Тери правят нещо на това бедно момиче, Луси изглежда така, сякаш й харесва.
  
  Маги се опита да помръдне и откри ръцете и краката си приковани към месинговото легло. Тя беше вързана и изпъната, точно като момичето от видеото. Усети как в нея се надига паника. Тя се блъскаше, опитвайки се да се освободи, но успя само да накара пружините на леглото да изскърцат силно. Вратата се отвори и Луси влезе. Беше отново по дънки и тениска.
  
  Луси бавно поклати глава. "Виж какво ме накара да направя, Маги", каза тя. "Виж само какво ме накара да направя. Ти ми каза, че няма да се върнеш на следващия ден.
  
  - Ти беше - каза Маги. "На това видео. Ти беше. Беше отвратително, отвратително."
  
  "Не трябваше да виждаш това", каза Луси, седна на ръба на леглото и погали челото на Маги.
  
  Маги трепна.
  
  Люси се засмя. "О, не се тревожи, Маги. Не бъди такъв лицемер. И без това не си мой тип."
  
  "Ти ги уби. Ти и Тери заедно."
  
  "Това е мястото, където грешите", каза Луси, ставайки отново и крачейки из стаята със скръстени на гърдите ръце. "Тери никога не е убивал никого. Той нямаше бутилка. О, харесваше му, когато бяха вързани голи, така е. Обичаше да прави най-различни неща с тях. Дори след като бяха мъртви. Но трябваше сам да сложа край на всичко. Горките неща. Виждате ли, те не можеха да понесат много и тогава трябваше да ги приспя. Винаги съм била нежна. Нежно, доколкото мога."
  
  - Ти си луд - каза Маги, докато отново се мяташе из леглото.
  
  "Не мърдай!" Луси седна отново на леглото, но този път не докосна Маги. "Луд? Не мисля така. Това, че не можеш да ме разбереш, не означава, че съм луд. Различна съм, вярно е. Аз виждам нещата по друг начин. Имам нужда от други неща. Но аз не съм луд."
  
  "Но защо?"
  
  "Не мога да ти се обясня. Дори не мога да си обясня себе си." Тя отново се засмя. "Най-малко пред мен. О, психиатрите и психолозите биха опитали. Те анализираха детството ми и излагаха свои теории, но дори и те разбират, когато се стигне до това, че нямат обяснение за някой като мен. Просто ям. случвам се. Като петкраки овце и двуглави кучета. Наречи го както искаш. Наречете ме зъл, ако това ви помага да разберете. Сега обаче важното е как ще оцелея?"
  
  "Защо просто не си тръгнеш? Избягал. Няма да кажа нищо."
  
  Луси й се усмихна тъжно. - Иска ми се да е истина, Маги. Иска ми се да беше толкова просто."
  
  - Точно така - каза Маги. "Напусни. Просто напусни. Изчезва."
  
  "Аз не мога да го направя. Видяхте записа. Ти знаеш. Не мога да те оставя просто да се разхождаш с това знание. Виж, Маги, не искам да те убия, но мисля, че мога. И мисля, че трябва. Обещавам, че ще бъда толкова нежен, колкото бях с другите."
  
  "Защо аз?" Маги изскимтя. "Защо се заядохте с мен?"
  
  "Вие? Лесно. Защото ти беше толкова склонен да повярваш, че съм жертва на домашно насилие точно като теб. Наистина Тери стана непредсказуем и се пречупи един-два пъти. За съжаление на мъже като него им липсва мозък, но не им липсват мускули. Сега няма значение. Знаете ли как го срещнах?
  
  "Не".
  
  "Той ме изнасили. Не ми вярваш, мога да кажа. Как можа? Как може някой? Но той го направи. Вървях към автобусната спирка след посещение в кръчма с приятели и той ме завлече в една уличка и ме изнасили. Той имаше нож."
  
  "Той те изнасили и ти се омъжи за него"? Не каза ли на полицията?"
  
  Люси се засмя. "Той не знаеше в какво се забърква. Изнасилвах го най-много в живота си. Може да му е отнело известно време да осъзнае това, но аз го изнасилих точно толкова силно, колкото и той мен. Не ми беше за първи път, Маги. Повярвай ми, знам всичко за изнасилването. От експерти. Нямаше нищо, което можеше да направи, което да не ми беше направено преди, от време на време, от повече от един човек. Той си мислеше, че контролира, но понякога жертвата всъщност има контрол. Скоро разбрахме, че имаме много общи неща. Сексуално. И по други начини. Той продължи да изнасилва момичетата дори след като бяхме заедно. Аз го насърчих. Преди го карах да ми разказва всички подробности за това, което е правил с тях, докато се чукахме."
  
  "Не разбирам". Маги плачеше и трепереше, неспособна повече да сдържа ужаса си, сега знаеше, че Луси няма шанс да промени решението си.
  
  - Разбира се, че не разбираш - каза Луси успокояващо, седна на ръба на леглото и погали Маги по челото. "Защо трябва? Но вие бяхте полезни и бих искал да ви благодаря за това. Първо ми даде място, където мога да скрия бележките. Знаех, че това са единствените неща, които могат да ме обвиняват, освен Тери, и не мислех, че той ще проговори. Освен това той вече е мъртъв.
  
  "Какво имаш предвид под касети?"
  
  - Те са били тук през цялото това време, Маги. Помниш ли, дойдох да те видя онази неделя, преди да започне целият този ад?
  
  "Да".
  
  "Донесох ги със себе си и ги скрих зад едни кутии на тавана, когато отидох до тоалетната. Вече ми каза, че никога не си ходил там. Не помниш ли?"
  
  Маги се сети. Таванското помещение беше задушно и прашно място, което тя откри при първата си и единствена проверка, което я накара да потръпне и изостри алергиите. Сигурно е споменала това на Луси, когато я разведе из къщата. "Затова ли се сприятелихте с мен, защото смятахте, че мога да бъда полезен?"
  
  "Помислих си, че някъде в бъдещето може да имам нужда от приятел, да, дори от защитник. И ти беше добър. Благодаря ви за всичко, което казахте от мое име. Благодаря ви, че вярвате в мен. Знаеш ли, не ми харесва. Не ми харесва да убивам. Жалко, че всичко свършва така."
  
  - Но не е - умоли се Маги. "О, Боже, моля те, недей. Просто напусни. няма да кажа нищо Обещавам".
  
  "О, казваш го сега, когато си пълен със страх от смъртта, но ако си тръгна, вече няма да се чувстваш така и ще разкажеш всичко на полицията."
  
  "Няма да го направя. Обещавам".
  
  - Бих искал да ти вярвам, Маги, наистина го правя.
  
  "Това е вярно".
  
  Люси свали колана от дънките си.
  
  "Какво правиш?"
  
  "Казах ти, ще бъда нежен. Няма от какво да се страхувате, само малко болка и тогава ще заспите."
  
  "Не!"
  
  Някой почука на входната врата. Луси замръзна, а Маги затаи дъх. - Тихо - изсъска Луси и покри устата на Маги с ръка. - Ще си тръгнат.
  
  Но тропането продължи. Тогава се чу глас. "Маги! Отворете, полицията е. Знаем, че сте там. Говорихме с вашия съсед. Тя те видя да се прибираш. Отвори, Маги. Искаме да говорим с вас. Много е важно ".
  
  Маги видя страха по лицето на Луси. Тя се опита да изкрещи, но една ръка покри устата й, почти спирайки дъха й.
  
  - Тя с теб ли е, Маги? - продължи гласът. Маги осъзна, че това е Банкс, детективът, който я е вбесил. Само ако беше останал, разбил вратата и я спасил, тя щеше да се извини; тя щеше да направи каквото той поиска. - Това ли е тя? - продължи Банкс. "Блондинката, която вашият съсед видя. Това Люси ли е? Променила ли е външния си вид? Ако си ти, Луси, ние знаем всичко за Катлийн Мъри. Имаме много въпроси към вас. Маги, слез долу и отвори. Ако Люси е с теб, не й вярвай. Смятаме, че е скрила записите в къщата ви.
  
  "Млъкни", каза Луси и излезе от стаята.
  
  "Тук съм!" Маги веднага изкрещя с пълно гърло, без да е сигурна дали могат да я чуят или не. "Тя също е тук. Люси. Тя ще ме убие. Моля, помогни ми!"
  
  Луси се върна в спалнята, но виковете на Маги не изглеждаха да я притесняват. - Те също са в задния двор - каза тя и скръсти ръце. "Какво мога да направя? Не мога да отида в затвора. Не можех да остана затворен в клетка до края на дните си."
  
  - Луси - каза Маги възможно най-спокойно. "Развържи ме и отвори вратата. Пусни ги да влязат. Сигурен съм, че ще бъдат снизходителни. Те ще видят, че имате нужда от помощ.
  
  Но Люси не го послуша. Тя отново започна да крачи из стаята и да мърмори нещо под носа си. Всичко, което Маги чуваше, беше думата "клетка" отново и отново.
  
  След това тя чу силен трясък долу, когато полицията разби входната врата, след това звуците на мъже, тичащи нагоре по стълбите.
  
  - Тук горе съм! тя се обади.
  
  Луси я погледна, почти жално, помисли си Маги, каза: "Опитай се да не ме мразиш твърде много", след това изтича и се хвърли през прозореца на спалнята под дъжда от стъкло.
  
  - изпищя Маги.
  
  OceanofPDF.com
  20
  
  За човек, който не обичаше болниците толкова много, колкото Банкс, изглеждаше, че е прекарал повече от достатъчно време в лазарета през последните две седмици, помисли си той, докато вървеше по коридора към личната стая на Маги Форест в четвъртък.
  
  "О, ти си", каза Маги, когато той почука и влезе. Забеляза, че тя не го гледа в очите, а се взира в стената. Превръзката на челото й държеше превръзката на тила й на място. Раната беше тежка и наложи няколко шева. Освен това е загубила много кръв. Когато Банкс стигна до нея, възглавницата беше подгизнала в него. Според лекаря обаче тя е извън опасност и трябва да е добре, за да се прибере у дома след около ден. Сега тя се лекуваше от забавен шок като всичко останало. Гледайки я, Банкс си спомни за неотдавнашния ден, когато за първи път видя Луси Пейн в болнично легло, едното око превързано, другото преценяваше положението й, черна коса, разметната върху бяла възглавница.
  
  "Това ли е цялата благодарност, която получавам?" той каза.
  
  "Благодаря ти?"
  
  "За въвеждането на кавалерията. Беше моя идея, нали знаеш. Вярно е, че просто си вършех работата, но хората понякога изпитват нужда да добавят няколко думи на лична благодарност. Не се притеснявайте, не очаквам съвети или нещо подобно.
  
  "Лесно ти е да си лекомислен, нали?"
  
  Банкс придърпа един стол и седна до леглото си. "Може би не е толкова лесно, колкото си мислите. Как си?"
  
  "Чудесен".
  
  "Наистина ли?"
  
  "Всичко ми е наред. Малко ме боли."
  
  "Не ечудно".
  
  "Това наистина ли беше ти?"
  
  "Какво всъщност бях аз?"
  
  Маги го погледна в очите за първи път. Очите й бяха упоени, но той виждаше болка и объркване в тях, заедно с нещо по-меко, нещо по-малко дефинирано. - Кой ръководи спасителния екип.
  
  Банкс се облегна назад и въздъхна. "Обвинявам се само за това, че ми отне толкова време", каза той.
  
  "Какво имаш предвид?"
  
  "Трябваше да се справя с това по-рано. Имах всички подробности. Просто не ги събрах достатъчно бързо, докато съдебният екип не намери видеокамерата в езерото в подножието на хълма."
  
  - Значи там беше?
  
  "Да. Люси сигурно го е оставила там някъде миналия уикенд.
  
  "Понякога отивам там, за да помисля и да нахраня патиците." Маги се взря в стената, след което се обърна с лице към него няколко секунди по-късно. - Както и да е, вината едва ли е твоя, нали? Не можете да четете мисли."
  
  "Не? Хората понякога очакват да бъда. Но вярвам, че не е така. Не и в този случай. От самото начало се усъмнихме, че трябва да има видеокамера и касети и знаехме, че тя няма да се раздели толкова лесно с тях. Знаехме също, че единственият човек, с когото тя беше близка, беше ти и че тя посети къщата ти в деня преди домашните бунтове.
  
  - Тя не можеше да знае какво ще се случи.
  
  "Не. Но тя знаеше, че ситуацията наближава критичната точка. Тя работеше, за да поправи щетите и скриването на лентите беше част от това. Къде бяха те?
  
  - Таванско помещение - каза Маги. "Тя знаеше, че не съм ходил там."
  
  "И тя знаеше, че може да стигне до тях без много проблеми, че ти си може би единственият човек в цялата страна, който би й дал място в къщата. Това беше друга следа. Тя наистина нямаше къде другаде да отиде. Първо говорихме със съседите ти и когато майката на Клеър ни каза, че току-що си се прибрал, а друга съседка каза, че е видяла млада жена да чука на задната ти врата преди две нощи, всичко изглежда си пасна."
  
  - Сигурно си мислите, че бях толкова глупав да я прибера.
  
  "Глупав, може би наивен, но не непременно глупав."
  
  "Тя просто изглеждаше толкова... толкова..."
  
  "Толкова много като жертва?"
  
  "Да. Исках да вярвам в нея, имах нужда от това. Може би толкова силно за него, колкото и за нея. Не знам".
  
  Банкс кимна. "Тя изигра ролята си добре. Можеше да го направи, защото беше отчасти вярно. Тя имаше много практика.
  
  "Какво имаш предвид?"
  
  Банкс й разказа за Седморката от Олдърторп и за убийството на Катлийн Мъри. Когато той свърши, Маги пребледня, преглътна и мълчаливо се облегна на стола си, втренчена в тавана. Мина около минута, преди тя да заговори отново. - Тя е убила братовчед си, когато е била само на дванадесет?
  
  "Да. Отчасти това ни накара да я потърсим отново. Най-накрая имаме някои доказателства, които да предполагат, че тя е нещо повече от това просто да се преструва.
  
  "Но много хора са имали ужасно детство", каза Маги и част от руменината се върна на лицето й. "Може би не всички са толкова ужасни, но не всички стават убийци. Какво беше толкова необичайно за Луси?"
  
  "Иска ми се да знаех отговора", каза Банкс. "Тери Пейн беше изнасилвач, когато се запознаха, а Луси уби Катлийн. По един или друг начин, но фактът, че те се събраха по този начин, създаде особен вид химия, послужи като спусък. Не знаем защо. Вероятно никога няма да разберем.
  
  "Ами ако никога не са се срещали?"
  
  Банкс вдигна рамене. "Може би никога не се е случвало. Нищо от това. В крайна сметка Тери е заловен за изнасилване и хвърлен в затвора, докато Луси се омъжва за симпатичен млад мъж, има две четвърти деца и става банков мениджър. Кой знае?"
  
  "Тя ми каза, че е убила момичетата, че Тери не е имал смелостта.
  
  "Има смисъл. Тя е правила това и преди. Той не го направи."
  
  "Тя каза, че го е направила от доброта на сърцето си."
  
  - Може би го е направила. Или при самозащита. Или от ревност. Не можете да очаквате от нея да разбере собствените си мотиви по-добре от нас или да каже истината за тях. С някой като Луси вероятно беше някаква странна комбинация от трите."
  
  "Тя също каза, че са се запознали, защото той я е изнасилил. Опита да я изнасили. Наистина не можах да разбера. Тя каза, че го е изнасилила точно толкова силно, колкото и той нея.
  
  Банкс се размърда на стола си. Той искаше да изпуши цигара, въпреки че беше решен да спре цигарите преди края на годината. "Не мога да го обясня по начина, по който ти можеш, Маги. Може би съм ченге и може да съм видял много повече от тъмната страна на човешката природа от теб, но нещо подобно... за някой с произход като този на Луси, който знае как нещата могат да се обърнат с главата надолу? Трябва да предположа, че след това, което й направиха в Alderthorpe, и като се имат предвид нейните идиосинкратични сексуални вкусове, Терънс Пейн беше малко коте, с което беше трудно да се справиш.
  
  "Каза да я мислят като овца с пет крака.
  
  Изображението върна Банкс в детството му, когато пътуващ панаир идваше за Великден и есен и се организираше на местно място за отдих. Имаше атракциони - Walsers, Caterpillars, Dodges и Speedways - и щандове, където можете да хвърляте тежки стрелички по карти за игра или да стреляте по тенекиени фигури с въздушна пушка, за да спечелите златна рибка в найлонов плик с вода; имаше мигащи светлини, тълпи от хора и силна музика; но имаше и фрийк шоу, шатра, поставена в края на панаира, където плащаш своите шест пенса и влизаш вътре, за да разгледаш експонатите. В крайна сметка те бяха разочароващи, нямаше истинска брада дама, човек слон, жена паяк или глава на карфица. По-късно Банкс видя този вид изроди само в известния филм на Тод Браунинг. Да започнем с това, че никой от тези изроди не беше жив; те бяха деформирани животни, мъртвородени или убити при раждането, и плуваха в огромни стъклени буркани, пълни с консервираща течност - агне с пети крак, стърчащ отстрани; коте с рога; кученце с две глави; теле без очни кухини, материалът, от който са направени кошмарите.
  
  "Въпреки случилото се", продължи Маги, "искам да знаеш, че няма да позволя това да ме превърне в циник. Знам, че мислите, че съм наивен, но ако трябва да избирам, предпочитам да бъда наивен, отколкото огорчен и недоверчив."
  
  "Направихте грешка в преценката си и почти бяхте убити заради това."
  
  - Мислиш ли, че щеше да ме убие, ако не беше дошъл?
  
  - А вие знаете ли?
  
  "Не знам. Имам много да мисля. Но Луси беше... тя беше също толкова жертва, колкото и всеки друг. теб те нямаше. Не си я чул. Тя не искаше да ме убие."
  
  "Маги, за бога, слушай себе си! Тя уби Бог знае колко млади момичета. Тя щеше да те убие, повярвай ми. Ако бях на твое място, щях да прогоня мисълта за жертва от главата си.
  
  "Аз не съм ти."
  
  Банкс си пое дълбоко въздух. "Късмет и за двама ни, нали? Сега какво ще правиш?
  
  "Да?"
  
  - Ще останеш ли на хълма?
  
  "Да, така мисля." Маги почеса превръзките си, после погледна към Банкс. "Наистина няма къде другаде да отида. И, разбира се, има и моята работа. Друго нещо, което открих във всичко това е, че мога да правя и добри неща. Мога да бъда глас за хора, които нямат такъв или които не смеят да говорят. Хората ме слушат."
  
  Банкс кимна. Той не каза това, но подозираше, че публичната защита на Маги на Луси Пейн може да хвърли сянка върху способността й да действа като убедителен говорител на малтретирани жени. Но може би не. Всичко, което можехте да кажете за публиката, когато се стигна до въпроса, беше, че са непостоянни хора. Може би Маги щеше да се покаже като героиня.
  
  "Виж, по-добре си почини малко", каза Банкс. "Просто исках да знам как си. Ще искаме да говорим с вас по-подробно по-късно. Но няма закъде да се бърза. Не сега."
  
  "Не свърши ли всичко?"
  
  Банкс я погледна в очите. Можеше да каже, че тя иска това да свърши, искаше да се отдалечи и да обмисли нещата, да започне живота си отново - работа, добри дела и други. "Процесът все още може да се проведе", каза той.
  
  "Съдебна зала? Но аз не съм..."
  
  - Не чухте ли?
  
  "Какво чу?"
  
  "Просто предположих... о, мамка му."
  
  "Бях почти полудял заради наркотиците и всичко това. Какво е това?"
  
  Банкс се наведе напред и сложи ръка на предмишницата си. "Маги", каза той, "не знам как да го кажа по друг начин, но Луси Пейн не е мъртва."
  
  Маги се отдръпна от докосването му и очите й се разшириха. "Не е мъртъв? Но аз не разбирам. Мислех си... имам предвид, тя..."
  
  "Тя скочи от прозореца, да, но падането не я уби. Пътеката ти пред къщата е обрасла, а храстите смекчиха падането й. Факт е обаче, че тя се приземи на острия ръб на едно от стъпалата и си счупи гръбнака. Това е сериозно. Много сериозно. Тя има тежка травма на гръбначния стълб."
  
  "Какво означава?"
  
  "Хирурзите все още не са сигурни в пълната степен на нараняванията й - трябва да направят още много изследвания - но смятат, че тя ще бъде парализирана от врата надолу."
  
  - Но Луси не е мъртва?
  
  "Не".
  
  "Тя ще бъде ли в инвалидна количка?"
  
  - Ако оцелее.
  
  Маги отново погледна през прозореца. Банкс видя как сълзите блестят в очите й. - Значи тя все още е в клетката.
  
  Банкс стана, за да си тръгне. Беше му трудно да приеме състраданието на Маги към убиеца на тийнейджърки и не вярваше на себе си, че няма да каже нещо, за което по-късно ще съжалява. Веднага щом стигна до вратата, той чу мекия й глас: "Суперинтендант Банкс?"
  
  Той се обърна с ръка върху дръжката на вратата. "Да".
  
  "Благодаря ти".
  
  "Добре ли си, любов?"
  
  "Да, защо не?" Джанет Тейлър каза.
  
  "Нищо", каза собственикът на магазина, "само..."
  
  Джанет взе бутилката си джин от тезгяха, плати му и излезе от закусвалнята. Какво му става? тя мислеше. Изведнъж ли й е пораснала допълнителна глава или нещо подобно? Беше събота вечер и тя не беше излизала много от ареста си и освобождаването под гаранция предишния понеделник, но не мислеше, че изглежда толкова различно от последния път, когато беше в магазина.
  
  Тя се качи обратно в апартамента си над бръснарницата и когато завъртя ключа в ключалката и влезе вътре, усети миризмата за първи път. И бъркотия. Не го забелязваше толкова, когато живееше в средата на всичко това, помисли си тя, но определено го забелязваше, когато си тръгваше и се връщаше към него. Мръсни дрехи бяха разхвърляни, полуготовите чаши за кафе мухлясаха, а растението на перваза на прозореца изсъхна. Миришеше на застояла кожа, гниещо зеле, пот и джин. И част от него, осъзна тя, докато обръщаше нос към подмишницата си, идваше от собственото й тяло.
  
  Джанет се погледна в огледалото. Не я учуди, че имаше тънка безжизнена коса и тъмни торбички под очите. В крайна сметка тя не беше спала много, откакто се случи. Тя не обичаше да затваря очи, защото когато го правеше, всичко сякаш се въртеше отново и отново в главата й. Единственият път, когато можеше да си почине, беше, когато изпиеше достатъчно джин и припадаше за час-два. Тогава нямаше мечти, само забрава, но щом тя започна да се раздвижва, спомените и депресията се върнаха отново.
  
  Всъщност не й пукаше какво ще й се случи, стига кошмарите - насън и наяве да отминат. Нека да я изгонят от работа, дори да я вкарат в затвора. Не й пукаше, докато изтриха и спомена за онази сутрин в мазето. Нямаха ли коли или лекарства, които можеха да го направят, или беше просто това, което тя видя по филмите? Все пак беше по-добре от Луси Пейн, каза си тя. Очевидно тя е била парализирана от врата надолу, прикована към инвалидна количка за цял живот. Но не беше по-малко от това, което заслужаваше. Джанет си спомни как Луси лежеше в коридора с локва кръв около раната на главата й, загрижеността й за ранената жена, гнева й от мъжкия шовинизъм на Денис. Външен вид. Сега би дала всичко, за да си върне Денис и смяташе, че дори парализата е твърде леко наказание за Луси Пейн.
  
  Отдалечавайки се от огледалото, Джанет съблече дрехите си и ги хвърли на пода. Решила да се изкъпе. Може би това ще я накара да се почувства по-добре. Първо си наля голям джин и го взе със себе си в банята. Тя включи щепсела в контакта и пусна крановете, нагласи температурата на правилната температура, наля пълна капачка пяна за вана. Тя се погледна в огледалото в цял ръст, което висеше на гърба на вратата на банята. Гърдите й започнаха да увисват, а мазната й кожа се опъна около корема. Тя се грижеше добре за себе си, тренираше в полицейската фитнес зала поне три пъти седмично, ходеше да тича. Е, не и за няколко седмици.
  
  Преди да потопи пръстите на краката си във водата, тя реши да донесе бутилка и да я постави на ръба на ваната. Във всеки случай скоро ще трябва да излезе и да го вземе. Накрая тя легна по гръб и остави мехурчетата да я гъделичкат по врата. Поне можеше да се изкъпе. Това би било началото. Няма повече нелицензирани чиновници да я питат дали е добре, защото мирише. Що се отнася до торбичките под очите й, добре, те няма да изчезнат за една нощ, но тя ще работи върху тях. И почистване на апартамента.
  
  От друга страна, помисли си тя, след добра глътка джин в шкафа в банята имаше бръснарски ножчета. Всичко, което трябваше да направи, беше да стане и да ги посегне. Водата беше вкусна и гореща. Беше сигурна, че няма да почувства болка. Тя просто отряза бързо всяка китка, след което потопи ръцете си във водата и остави кръвта да изтече. Би било като заспиване, само че нямаше да има сънища.
  
  Докато лежеше, увита в топлината и мекотата на пяната, клепачите й започнаха да падат и тя не можеше да държи очите си отворени. Тя отново беше там, в онова вонящо мазе, с Денис, който пръскаше кръв навсякъде, и онзи маниак Пейн, който я нахлу с мачете. Какво можеше да направи по различен начин? Това изглеждаше въпрос, на който никой не можеше или не искаше да отговори вместо нея. Какво трябваше да направи?
  
  Тя дойде в съзнание внезапно, задъхана за въздух и отначало ваната изглеждаше като пълна с кръв. Тя посегна към джина, но беше непохватна и изпусна бутилката на пода на банята. Тя се блъсна върху плочките и разсипа ценното си съдържание.
  
  глупости!
  
  Това означаваше, че ще трябва да отиде и да купи още. Тя взе постелката за баня и я разклати силно, за да се отърве от всяко стъкло, което може да е залепнало там, след което излезе от ваната. Когато стъпи на тепиха, тя подцени способността си да пази равновесие и леко се спъна. Десният й крак се удари в плочката и тя усети изгаряне на стъкло върху подметката. Джанет трепна от болка. Оставяйки тънка кървава диря по пода на банята, тя си проправи път в хола без повече наранявания, седна и извади няколко големи парчета стъкло, след това обу старите си чехли и се върна за пероксид и превръзки. Първо тя седна на тоалетната чиния и изля пероксида върху стъпалата на краката си, доколкото можеше. Тя почти изкрещя от болка, но скоро вълните утихнаха и кракът й просто започна да пулсира и след това изтръпна. Тя покри раната с превръзки, след това отиде в спалнята си и се облече в чисти дрехи и много дебели чорапи.
  
  Тя реши, че трябва да излезе от апартамента и не само за времето, необходимо за получаване на книжката. Едно добро шофиране щеше да я държи будна, прозорците бяха широко отворени, ветрецът развяваше косата й, радиото пускаше рок музика и бърборене. Може би щеше да се отбие при Ани Кабът, единственият свестен полицай сред тях. Или може би щеше да излезе извън града и да намери нощувка със закуска, където никой не знаеше коя е или какво е правила, и да остане една-две нощи. Всичко, за да избягате от това мръсно, миризливо място. Можеше да си купи още една бутилка по пътя. Сега поне беше чиста и никой нацупен чиновник с фалшиви лицензи нямаше да вири носа си пред нея.
  
  Джанет се поколеба за момент, преди да вземе ключовете от колата, след което все пак ги прибра в джоба си. Какво друго можеха да й направят? Добавете обида към нараняване и я обвинете за шофиране в нетрезво състояние? Майната им на всички, помисли си Джанет, като се засмя на себе си и закуцука надолу по стълбите.
  
  Същата вечер, три дни след като Луси Пейн скочи от прозореца на спалнята на Маги Форест, Банкс си беше вкъщи и слушаше Тайс в уютната си всекидневна с таван в цвят на сирене Бри и сини стени. Това беше първото му преживяване без хартия, откакто посети Маги Форест в болницата в четвъртък, и той го хареса изключително много. Все още несигурен за бъдещето си, той реши, че преди да вземе важни решения в кариерата, първо ще си вземе ваканция и ще обмисли нещата. Той е имал много ваканции и вече е говорил с Ред Рон и е купил няколко туристически брошури. Сега трябваше да реша къде да отида.
  
  Освен това беше прекарал доста време през последните няколко дни, застанал пред прозореца на офиса си, гледайки надолу към пазара и мислейки за Маги Форест, мислейки за нейната убеденост и състрадание, а сега все още мислеше за нея у дома. Луси Пейн завърза Маги за леглото и се канеше да я удуши с колан, когато полицията нахлу вътре. Въпреки това Маги все още гледаше на Люси като на жертва и можеше да пролее сълзи за нея. Светица ли беше или глупачка? Банките не знаеха.
  
  Когато си помисли за момичетата, които Луси и Тери Пейн бяха изнасилили, тероризирали и убили - Кели Матюс, Саманта Фостър, Мелиса Хорокс, Кимбърли Майърс и Катя Павелич - парализата не беше достатъчна; не ме болеше достатъчно. Но когато си помисли за жестокото детство на Луси в Олдърторп, тогава бърза, чиста смърт или живот в изолация му се сториха по-подходящи.
  
  Както обикновено, това, което мислеше, нямаше особено значение, защото всичко беше извън неговите ръце и не беше на него да преценява. Може би най-доброто, на което можеше да се надява, беше да прогони Луси Пейн от ума си, което в крайна сметка можеше да направи. Поне отчасти. Тя винаги ще бъде там - всички са били там, убийците и жертвите - но с времето ще изчезне и ще се превърне в по-призрачна фигура, отколкото е била в момента.
  
  Банкс не е забравил и за шестата жертва. Тя имаше име и освен ако детството й не беше като това на Луси Пейн, някой трябваше да я е обичал някога, да я е прегръщал и да й е прошепнал утешителни думи след кошмар, може би да е облекчил болката, когато е паднала и си е одраскала коляното. Ще трябва да бъде търпелив. Криминалистите бяха добри в работата си и в крайна сметка беше открито нещо върху костите й, което би позволило да бъде идентифицирана.
  
  Веднага щом започна известната "Медитация" в края на първия диск, телефонът му звънна. Той не беше на работа и отначало мислеше да не отговаря, но любопитството, както винаги, надделя над него.
  
  Беше Ани Кабът и гласът й звучеше така, сякаш стоеше по средата на пътя, имаше толкова много шум около нея: гласове, сирени, спирачки на коли, хора, които крещяха заповеди.
  
  "Ани, къде си, по дяволите?"
  
  "Кръговото кръстовище на Рипон Роуд, северно от Харогейт", каза Ани и изкрещя, за да бъде чута над шума.
  
  - Какво правиш там?
  
  Някой говореше на Ани, въпреки че Банкс не можеше да чуе какво се казва. Тя отговори рязко и след това се върна на линията. "Съжалявам, тук долу е малко хаотично."
  
  "Какво се случва?"
  
  "Мислех, че трябва да знаеш. Това е Джанет Тейлър."
  
  "Какво за нея?"
  
  - Тя се блъсна в друга кола.
  
  "Тя какво? Как е тя?"
  
  - Тя е мъртва, Алън. Мъртъв. Все още не са успели да извадят тялото й от колата, но знаят, че е мъртва. Те извадиха чантата й и намериха визитната ми картичка в нея.
  
  "Кървав ад" Банкс се почувства вцепенен. "Как се случи това?"
  
  "Не мога да кажа със сигурност", каза Ани. "Човекът в колата зад нея казва, че си е помислила, че просто е ускорила на кръговото, вместо да намали, и се е блъснала в колата, която е правила кръговото. Майка кара дъщеря си вкъщи от урок по пиано."
  
  "О, Исусе Христе. Какво им се случи?
  
  "Майка е добре. Порязвания и натъртвания. Шок".
  
  - Дъщеря?
  
  "Всичко е наред. Парамедиците подозират вътрешни наранявания, но няма да разберат, докато не я откарат в болницата. Тя все още е заклещена в колата.
  
  - Джанет беше бясна?
  
  "Още не знам. Въпреки че няма да се изненадам, ако пиенето има нещо общо с това. И тя беше в депресия. Не знам. Може да се е опитала да се самоубие. Ако направи това... това... Банкс усети как Ани ахна.
  
  "Ани, знам какво ще кажеш, но дори да го е направила нарочно, не е твоя вина. Не си слязъл там долу, в онова мазе, не си видял това, което е видяла тя, не си направил това, което тя е направила. Всичко, което направихте, беше да проведете безпристрастно разследване.
  
  "Отворен ум! Господи, Алън, дадох всичко от себе си, за да й съчувствам.
  
  "Няма значение. Вината не е твоя".
  
  - Лесно ти е да го кажеш.
  
  - Ани, несъмнено беше пияна и излезе от пътя.
  
  "Може би си прав. Не мога да повярвам, че Джанет би взела някой друг със себе си, ако искаше да се самоубие. Но както и да го погледнеш, пиян ли си или не, самоубийство или не, всичко зависи от случилото се, нали?"
  
  "Случи се, Ани. Ти нямаш нищо общо с това."
  
  "Политика. Шибаната политика."
  
  - Искаш ли да сляза?
  
  "Не аз съм добре".
  
  "Ани-"
  
  "Извинете, трябва да тръгвам. Те измъкват момичето от колата. Тя затвори, оставяйки Банкс да държи телефона и да диша тежко. Джанет Тейлър. Още една жертва на семейство Пейн.
  
  Първият диск свърши и Банкс нямаше никакво желание да слуша втория след новините, които току-що беше чул. Той си наля два пръста Laphroig и излезе навън с цигари до мястото си до водопада и докато ярките портокали и лилави очертаваха небето на запад, той мълчаливо вдигна тост за Джанет Тейлър и безименното мъртво момиче, погребано в градината на Пейнс.
  
  Но той не беше там и пет минути, преди да реши, че трябва да отиде при Ани, трябваше да отиде, независимо какво каза тя. Тяхната романтична връзка може да е приключила, но той обеща да бъде неин приятел и да я подкрепя. Ако не й трябва точно сега, кога ще й е? Той погледна часовника си. Щеше да му отнеме около час, за да стигне до там, ако беше действал бързо, а Ани вероятно все още щеше да е на местопрестъплението. Дори и да си тръгнеше, щеше да е в болницата и той щеше да я намери там достатъчно лесно.
  
  Той остави чашата си, все още наполовина пълна, на ниската масичка и отиде да вземе сакото си. Преди да успее да го облече, телефонът иззвъня отново. Мислейки, че Ани се обажда с нови новини, той отговори. Беше Джени Фулър.
  
  "Надявам се, че не съм се обадила в неудобен момент", каза тя.
  
  - Тъкмо щях да излизам.
  
  "ОТНОСНО. Спешен случай?"
  
  "Нещо такова".
  
  "Току-що си помислих, че можем да пийнем и да отпразнуваме, знаете ли, вече свърши."
  
  "Това е страхотна идея, Джени. Но не мога да го направя точно сега. Ще ти се обадя по-късно, става ли?"
  
  "Историята на живота ми".
  
  "Съжалявам. Трябва да тръгвам. аз ще се обадя Обещавам".
  
  Банкс чу разочарованието в гласа на Джени и се почувства като истинско копеле, задето беше толкова груб с нея - в края на краищата тя работеше по този случай толкова усърдно, колкото и всички останали - но той не искаше да обяснява за Джанет Тейлър и не чувстваше като празнуване на нещо.
  
  Вече всичко свърши, каза Джени. Банкс се чудеше дали това някога ще свърши, ефектите от буйството на Пейн, дали някога ще спрат да се показват. Шест тийнейджърки са загинали, една все още е неидентифицирана. Катлийн Мъри е мъртва от десет или повече години. Полицаят Денис Мориси е мъртъв. Терънс Пейн е мъртъв. Луси Пейн е парализирана. Сега Джанет Тейлър е мъртва, а младото момиче е сериозно ранено.
  
  Банкс провери за ключове и цигари и излезе през нощта.
  
  
  
  
  
  
  
  
  Лятото, което никога не е било
  
  
  1
  
  Тревър Дикинсън дойде на работа в понеделник сутринта махмурлук и в лошо настроение. Усещаше вкуса на птича клетка в устата си, главата му пулсираше като високоговорители на хеви метъл концерт, а стомахът му се клатеше като кола с мръсен карбуратор. Той вече беше изпил половин бутилка мляко с магнезий и погълна четири таблетки парацетамол с висока концентрация без забележим ефект.
  
  При пристигането си Тревър установи, че трябва да изчака полицията да изгони последните демонстранти, преди да може да се заеме с работа. Бяха останали петима и всички седяха с кръстосани крака на терена. Еколози. Една от тях беше дребна побеляла старица. Трябва да се срамува от себе си, помисли си Тревър, жена на нейната възраст, клекнала на тревата с група шибани марксисти хомосексуалисти, прегръщащи дървета.
  
  Той се огледа за някаква следа защо някой иска да запази тези няколко акра. Нивите принадлежаха на фермер, който наскоро беше изваден от бизнеса поради комбинация от болестта луда крава и болестта шап. Доколкото Тревър знаеше, нямаше нито един рядък розовобуз пердах, който да не може да гнезди някъде другаде в цялата страна; нямаше покрити с бръшлян изпражнения на чучулига, които да се крият в живия плет. Тук дори нямаше дървета, с изключение на жалък ред тополи, които растяха между нивите и магистрала А1, закърнели и задушени от години на изтощение.
  
  
  
  Полицията разпръсна демонстрантите, включително възрастната дама, като ги вдигна и ги отведе до най-близкия микробус, след което даде зелена светлина на Тревър и колегите му от работата. Дъждът през уикенда беше измил земята, правейки маневрирането по-трудно от обикновено, но Тревър беше опитен оператор и скоро заби лопатата си с кофа доста под горния слой на почвата, повдигайки високо товари и ги пускайки в чакащ камион. Той боравеше с лостовете с вродена сръчност, манипулирайки сложната система от съединители, зъбни колела, валове и барабани на лебедки като проводник, загребвайки толкова, колкото можеше да побере лопатата, след което я изправяше, така че да не разлее нищо, докато вдигаше вдигна го и го отнесе до камиона.
  
  Тревър беше на работа повече от два часа, когато му се стори, че вижда нещо да стърчи от калта.
  
  Навеждайки се напред от седалката си и избърсвайки замъгленото вътрешно стъкло на кабината, той присви очи, за да види какво е, и когато го видя, дъхът му затаи. Той се взираше в човешки череп и най-лошото беше, че той сякаш се взираше право в него.
  
  
  
  Алън Банкс не изпита и най-малък махмурлук, но осъзна, че е изпил твърде много узо предната вечер, когато видя, че е оставил телевизора включен. Единствените канали, които приемаше, бяха гръцки и никога не ги гледаше, когато беше трезвен.
  
  Банкс изпъшка, протегна се и приготви малко от силното гръцко кафе, към което толкова се беше привързал през първата си седмица на острова. Докато се вареше кафето, той си пусна диск с арии на Моцарт, взе един от вестниците от миналата седмица, който още не беше чел, и излезе на балкона. Въпреки че взе Discman със себе си, той имаше късмет, че малкият апартамент с часовник имаше мини стерео система със CD плейър. Той донесе със себе си купчина от любимите си компактдискове, включително Billie Holiday, John Coltrane, Schubert, Walton, the Grateful Dead и Led Zeppelin.
  
  
  
  Той стоеше до железния парапет, слушаше "Parto, ma tu ben mio" и гледаше надолу към морето отвъд хаотичните терасовидни покриви и стени, кубистична композиция от пресичащи се сини и бели плоскости. Слънцето грееше в съвършено синьо небе, както всеки ден, откакто беше пристигнал. Усещаше миризмата на дива лавандула и розмарин във въздуха. Круизният кораб току-що беше закотвил и първите лодки за деня превозваха развълнувани туристи в пристанището с фотоапарати в ръце и крещящи чайки след тях.
  
  Банкс отиде да си налее кафе, после пак излезе и седна. Белият му дървен стол изскърца срещу теракотените плочки, стресвайки малкото, подобно на гущер същество, което се припичаше на утринното слънце.
  
  След като прегледа стар вестник и може би прочете още малко от Одисеята на Омир, Банкс реши да отиде в селото, за да обядва, може би чаша или две вино, да купи пресен хляб, маслини и козе сирене, след което да се върне за дрямка и послушайте малко музика, преди да прекарате вечерта в крайбрежна таверна, играейки шах с Александрос, навик, който си създаде от втория си работен ден.
  
  Във вестниците не се интересуваше особено от нищо, освен от страниците за спорт и изкуство. Дъждът спря играта в третия контролен мач на Олд Трафорд, което едва ли беше новина; Англия спечели важна квалификация за Световната купа; и беше грешният ден от седмицата за рецензии на книги или записи. Той обаче обърна внимание на кратък доклад за скелет, открит от строител на мястото на нов търговски център край магистрала А1, близо до Питърбъро. Той забеляза това само защото прекара по-голямата част от младостта си в Питърбъро и родителите му все още живееха там.
  
  Той остави вестника настрана и загледа как чайките се гмуркат и кръжат. Изглеждаха така, сякаш се носят по вълните на музиката на Моцарт. Плуваха точно като него. Спомни си втория си разговор с Александрос. По време на играта им на шах Алекс направи пауза, погледна сериозно Банкс и каза: "Изглеждаш като човек с много тайни, Алън, много тъжен човек. От какво бягаш?"
  
  Банките мислиха много за това. Бяга ли? Да, в известен смисъл. Бягство от провален брак и провалена любовна връзка и от работа, която заплашваше, за втори път в живота му, да го доведе до крайност с противоречивите си изисквания, близостта до насилствена смърт и всичко, което беше най-лошото нещо за хората . Търсеше поне временен подслон.
  
  Или е отишло много по-дълбоко? Дали се опитваше да избяга от себе си, от това, което беше, или от това, което беше станал? Той седеше и обмисляше въпроса и само отговори: "Иска ми се да знаех", преди да направи необмислен ход и да застраши своята кралица.
  
  Той успя да избегне сърдечните въпроси по време на краткия си престой. Андреа, сервитьорката в таверната на Филип, флиртуваше с него, но това беше всичко. Понякога някоя от жените на круизните кораби му хвърляше онзи замислен поглед, който водеше само до едно място, ако позволиш, но той не го позволи. Той също намери място за себе си, където не му се налага ежедневно да се занимава с престъпления, по-специално място, където не му се налага да слиза в мазета, пълни с осквернени тела на тийнейджърки, сцена от последния му случай, който все още е, дори тук, на спокоен остров, преследва мечтите му.
  
  И така, той постигна целта си, избяга от забързания живот и намери своеобразен рай. Защо тогава все още се чувстваше толкова дяволски неспокоен?
  
  
  
  Детектив инспектор Мишел Харт от полицейското управление на Кеймбриджшър, северно отделение, беше приета в отдела по съдебна антропология на окръжната болница. Тя очакваше с нетърпение тази сутрин. Обикновено при аутопсиите не порязванията и сондирането я притесняваха толкова много, колкото контрастът между ярките отразяващи повърхности на плочките и стоманата и мръсното цвирещо съдържание на стомаха, струйки черна кръв, изтичаща в полираните улуци, между миризма на дезинфектант и воня на пробити черва. Но нищо от това не трябваше да се случи тази сутрин. Тази сутрин д-р Уенди Купър, съдебен антрополог, трябваше да изследва само кости.
  
  Мишел беше работила с нея преди малко повече от месец - първата й задача на новата й позиция - върху някои от останките, които се оказаха англосаксонски, което не е необичайно в онези части, и се разбираха доста добре. Единственото нещо, което й беше трудно да приеме, беше привързаността на д-р Купър към кънтри и уестърн музиката, докато беше на работа. Тя каза, че това й е помогнало да се съсредоточи, но Лорета Лин е имала точно обратния ефект върху Мишел.
  
  Д-р Купър и нейният дипломиран асистент Дейвид Робъртс се наведоха над частичния скелет, поставяйки малките кости на ръцете и краката в правилния ред. Трябва да е било трудна задача, осъзна Мишел от краткия час по анатомия, който посещаваше, и как да различи едно ребро или става от друго беше напълно извън нея. Д-р Купър изглеждаше доста добре. Беше около петдесетте, доста пълна, с много къса сива коса, очила със сребърни рамки и делови маниери.
  
  "Знаете ли колко кости има в една човешка ръка?" - попита д-р Купър, без да откъсва очи от скелета.
  
  "Много?" Мишел отговори.
  
  - Двадесет и шест - каза д-р Купър. "Двадесет и шест. И някои от тях трябва да се третират като тромави малки гадове."
  
  "Има ли вече нещо за мен?" Мишел извади бележника си.
  
  "Малко. Както можете да видите, ние все още се опитваме да го сглобим отново.
  
  "Той?"
  
  "О да. Можете да повярвате на думата ми. Черепът и пубисът потвърждават това. Бих казал и от Северна Европа." Тя обърна черепа си настрани. "Виждате ли този прав профил на лицето, този тесен носов отвор? Всички знаци. Разбира се, има и други: висок череп, очни кухини. Но не искаш час по етническа антропология, нали?"
  
  "Предполагам, че не", каза Мишел, която всъщност намери темата за доста интересна. Понякога си мислеше, че може би е избрала грешната кариера и вместо това трябва да стане антрополог. Или може би лекар. - Въпреки че не е много висок, нали?
  
  Д-р Купър погледна костите, положени върху стоманената количка. "Бих казал доста висок за възрастта си."
  
  - Не ми казвай, че знаеш възрастта му.
  
  "Със сигурност. Имайте предвид, че това е само грубо предположение. Чрез измерване на дължината на костите и прилагане на подходящата формула и използване на обикновена измервателна лента тук на масата, изчислихме височината му на около пет фута и шест инча. Това е някъде между сто шестдесет и седем и сто шестдесет и осем сантиметра.
  
  - Значи дете?
  
  Д-р Купър кимна и докосна рамото й с писалка. - Средната ключична епифиза - за вас, ключицата - е последната епифиза в тялото, която се слива, обикновено в средата на двадесетте години, въпреки че може да се случи по всяко време между петнадесет и тридесет и две. Още не е узрял. Освен това прегледах краищата на ребрата и прешлените. При по-възрастен човек може да се очакват не само признаци на износване, но и по-остри краища и повече назъбвания по ребрата. Краищата на ребрата му са плоски и гладко закръглени, само леко вълнообразни, а върху прешлените изобщо няма епифизни пръстени. Също така сливането на илиума, исхиума и пубиса е в ранен стадий. Този процес обикновено се случва на възраст между дванадесет и седемнадесет години.
  
  - Значи казваш на колко години е?
  
  - Не си струва риска в моя бизнес, но бих казал между дванадесет и петнадесет. Да кажем, във всеки случай, няколко години като допустима грешка. Базите данни, от които получаваме тези числа, не винаги са пълни и понякога са остарели."
  
  
  
  "Глоба. Нещо друго?"
  
  "Зъби. Разбира се, ще трябва да накарате зъболекар да прегледа корените и да провери нивата на флуорид, ако има такъв - тук не е бил слаган в пастата за зъби до 1959 г. - но точно сега мога да ви кажа три неща. Първо, не останаха млечни зъби - това са млечни зъби - и изникна втори молар. Това означава, че той е на около дванадесет години, отново плюс-малко няколко години, и бих си позволил да предположа, предвид други доказателства, че е по-скоро по-възрастен, отколкото по-млад.
  
  - А третото?
  
  "Страхувам се, че звучи малко по-малко научно, но съдейки по общото състояние на зъбите му и вида на всички онези метални пломби в задните му зъби, бих предположил, че е зъболекар от старата школа."
  
  - Преди колко време е бил погребан там?
  
  "Невъзможно е да се каже. Няма останала мека тъкан или връзки, костите са обезцветени и леко се лющят, така че бих казал, че са минали повече от десет или две години, но тогава може само да се гадае, докато не направя по-задълбочени изследвания.
  
  - Някакви указания за причината за смъртта?
  
  "Все още не. Трябва да измия костите. Понякога няма следи от нож, например поради упорита мръсотия."
  
  - Ами тази дупка в черепа?
  
  Д-р Купър прокара пръст около назъбената дупка. "Сигурно е образувано по време на разкопки. Това определено е конфронтация."
  
  "Откъде знаеш?"
  
  "Ако се случи преди смъртта, ще има признаци на изцеление. Това е пълна пауза."
  
  - Но какво, ако това е причината за смъртта?
  
  Д-р Купър въздъхна, сякаш говореше на малоумен студент. Мишел забеляза ухиления на Дейвид Робъртс и той се изчерви, когато я видя да го гледа. "Ако случаят беше такъв", продължи докторът, "щяхте да очаквате много различна форма. Пресните кости се чупят по различен начин от старите. И вижте го." Тя посочи дупката. "Какво виждаш?"
  
  Мишел погледна по-отблизо. - Ръбове - каза тя. "Те не са със същия цвят като околната кост."
  
  "Много добре. Това означава, че е скорошна пауза. Ако това се случи около момента на смъртта, бихте очаквали краищата да бъдат боядисани в същия цвят като останалата част от черепа, нали?"
  
  - Предполагам - каза Мишел. "Просто, нали?"
  
  "Ако знаете какво търсите. Имаше и счупена раменна кост, дясната ръка, но зарасна, така че бих казал, че се е случило, когато е бил жив. И виждате ли го? Тя посочи лявата си ръка. "Това е малко по-дълго от дясната му ръка, което може да означава, че е левичар. Разбира се, може и да е от счупването, но се съмнявам. Има разлики в лопатките, които също подкрепят моята хипотеза.
  
  Мишел си взе няколко бележки, след което се обърна към д-р Купър. "Знаем, че той най-вероятно е бил погребан там, където е намерен", каза тя, "защото останките са били на около три до четири фута под земята, но има ли някакъв начин да разберем дали е умрял там или е бил преместен по-късно?
  
  Д-р Купър поклати глава. "Всички доказателства за това бяха унищожени по същия начин, както бяха повредени черепът и някои други кости. Булдозер."
  
  "Къде са нещата, които намерихме с тялото?"
  
  Д-р Купър посочи една пейка, която минаваше покрай отсрещната стена и се обърна обратно към Боунс. Дейвид Робъртс проговори за първи път. Той имаше навика да навежда глава, когато говореше с Мишел и да мърмореше, така че тя не винаги можеше да чуе какво казва. Той изглеждаше смутен в нейно присъствие, сякаш я харесваше. Тя знаеше, че нейната комбинация от руса коса и зелени очи има завладяващ ефект върху някои мъже, но това беше нелепо. Мишел току-що беше навършила четиридесет, а Дейвид не можеше да е на повече от двайсет и две.
  
  Тя го последва до една пейка, където той посочи редица едва разпознаваеми предмети. "Не можем да кажем със сигурност, че принадлежат на него", каза той, "но всички бяха събрани в малък радиус от тялото." Като се вгледа по-внимателно, Мишел си помисли, че може да различи парчета плат, може би фрагменти от дрехи, катарама за колан, монети, канцеларски нож, пластмасов триъгълник със заоблени ръбове, кожа за обувки, дантелени примки и няколко кръгли предмета. "Какво е това?" тя попита.
  
  "Балони". Дейвид избърса едно от тях с парцал и й го подаде.
  
  Мишел се чувстваше гладка на допир, а вътре в тежката стъклена сфера имаше синя двойна спирала. "Това означава лято", каза тя почти на себе си.
  
  "Съжалявам?"
  
  Тя погледна Дейвид. "О, съжалявам. Казах лятото. През лятото момчетата играеха топчета. На открито, когато времето беше хубаво. Ами монетите?
  
  "Няколко пенита, половин крона, шест пенса, три пенса ресто."
  
  "Всички монети от старото монетосечене?"
  
  - Поне до десетичната запетая.
  
  "Така беше преди 1971 г." Тя взе малък гладък предмет. "Какво е това?"
  
  Дейвид изми част от мръсотията и показа модел на костенурка. "Мисля, че е посредник", каза той. - Ами, разбираш ли, за китарата.
  
  - Значи, музикант? Мишел взе нещо, което приличаше на верижна гривна, покрита с корозия, с плосък удължен овал в центъра и нещо написано върху него.
  
  Д-р Купър дойде. "Да, реших, че е интересно", каза тя. "Знаете ли какво е?"
  
  - Някаква гривна?
  
  "Да. Мисля, че е идентификационна гривна. Те стават много популярни сред тийнейджърите в средата на 60-те години. Спомням си, че брат ми имаше такъв. Дейвид успя да го почисти малко. Разбира се, цялото сребърно покритие беше изчезнало, но за щастие свредлото на гравьора влезе дълбоко в сплавта отдолу. Можете да прочетете част от заглавието, ако се вгледате внимателно. Ето, използвай това. Тя подаде на Мишел лупата. Мишел погледна през него и успя да различи бледите очертания на някои от гравираните букви: GR-HA-. Това беше.
  
  "Греъм, предполагам", каза д-р Купър.
  
  Мишел се взря в колекцията от кости, опитвайки се да си представи топлото, живо, дишащо човешко същество, което някога са формирали. момче - Греъм - прошепна тя. "Жалко, че той нямаше гравирано фамилно име. Това би улеснило много работата ни."
  
  Д-р Купър сложи ръце на извитите си бедра и се засмя. "Честно казано, скъпа моя", каза тя, "не мисля, че може да ти бъде много по-лесно от това, нали? Ако съм прав дотук, вие търсите ляво момче на име Греъм между, да речем, дванадесет и петнадесет години, което някога е счупило горната си дясна ръка и е изчезнало преди най-малко двадесет или тридесет години, може би в лятото. О, и той свиреше на балони и китара. Забравих ли нещо? Обзалагам се, че нямате много, които отговарят на това описание във вашите файлове.
  
  
  
  Всяка вечер около седем Банкс слизаше по хълма и вървеше по криволичещите улици на селото. Хареса му качеството на светлината по това време на деня, начина, по който малките бели къщички с разноцветните си дървени стъпала сякаш светеха, а цветята - изобилие от лилаво, розово и червено - изглеждаха нажежени до бяло. Ароматът на гардения се смесва с мащерка и риган. Под него, чак до сушата, се простираше море от тъмно вино, точно както по времето на Омир. Въпреки че, както посочи Банкс, не беше съвсем тъмно като вино. Във всеки случай не всички. Някои области по-близо до сушата бяха тъмносини или зелени и само много по-далеч потъмняваха до лилавото на младо гръцко вино.
  
  Един-двама магазинери го поздравиха, докато минаваше. Той беше на острова малко повече от две седмици, което беше по-дълго, отколкото повечето туристи останаха, и въпреки че не беше приет, присъствието му поне беше признато. Беше почти като да си в провинцията на Йоркшир, където оставаш като посетител, докато не презимуваш няколко години. Може би щеше да остане тук дълго време, да научи езика, да стане мистериозен отшелник, да се потопи в ритъма на островния живот. Той дори изглеждаше малко грък със слабата си фигура, къса черна коса и мургава кожа.
  
  Взе двудневните английски вестници, които бяха пристигнали с последната лодка за деня, и ги донесе със себе си в таверната на Филип на брега, където прекарваше по-голямата част от вечерите си на маса на открито с изглед към пристанището. Пиеше узо като аперитив, решаваше какво да яде и след това пи рецина на вечеря. Откри, че се наслаждава на странния, мазен вкус на местното смолесто вино.
  
  Банкс запали цигара и гледаше как туристите се качват на лодката, която щеше да ги отведе обратно до круизния кораб и към вечерните забавления: може би Шерил на Чийдъл Хълм, танцуваща Танца на седемте воала, или бандата на Хекмъндвайк от хора, търсещи Бийтълс. Утре ще кацнат на нов остров, където ще купуват скъпи дреболии и ще правят снимки, които няма да гледат повече от веднъж. Група немски туристи, които сигурно бяха останали да нощуват в един от малкото малки хотели на острова, седнаха на маса от другата страна на вътрешния двор и си поръчаха бира. Те бяха единствените хора, които седяха отвън.
  
  Банкс отпи от узо и похапва маслини и долмадес, задоволявайки се с гръцка риба и зелена салата за вечеря. Последният от туристите се прибираше към круизния кораб и щом прибра запасите си, Алекс се отби да поиграе шах. Междувременно Банкс се обърна към вестниците.
  
  Вниманието му беше привлечено от статия в долния десен ъгъл на първата страница, озаглавена ДНК ПОТВЪРЖДАВА САМОЛИЧНОСТТА НА ОТДАВНА ПОГРЕБАН ТРУП. Заинтригуван, Банкс прочете:
  
  
  
  Преди седмица работници, които копаеха основите на нов търговски център край магистрала А1 западно от Питърбъро, Кеймбриджшир, откриха скелета на младо момче. Информацията, открита на местопрестъплението и предоставена от съдебния антрополог д-р Уенди Купър, доведе до много тесен списък от възможности. "Това беше почти подарък", каза д-р Купър пред нашия репортер. "Обикновено старите кости не ви казват толкова много, но в този случай знаехме от самото начало, че той е малко момче, което някога е счупило дясната си ръка и най-вероятно е било левак." Близо до местопроизшествието е открита идентификационна гривна, популярна сред тийнейджърите в средата на шейсетте години, с изписано на нея име "Греъм". Детектив инспектор Мишел Харт от полицията в Кеймбридж каза: "Д-р Купър ни даде много материали, с които да работим. Беше просто въпрос на изследване на досиетата, стесняване на възможностите." Когато полицията намери един силен кандидат, Греъм Маршал, родителите на момчето бяха потърсени за ДНК проби и тестът беше положителен. "Какво облекчение е да знам, че са намерили нашия Греъм след всички тези години", каза г-жа Маршал в дома си. - Въпреки че живеехме с надежда. Греъм Маршал изчезна в неделя, 22 август 1965 г., на 14-годишна възраст, докато разнасяше общ вестник пред дома си в Питърбъроу. До днес следа от него не е открита. "Полицията беше изчерпала всички възможни улики по онова време", каза инспектор Харт пред нашия репортер, "но винаги има шанс това откритие да доведе до нови улики". На въпроса дали е възможно ново разследване на случая, инспектор Харт само заяви, че "изчезналите хора никога не се отписват, докато не бъдат открити, и ако има възможност за нечестна игра, тогава справедливостта трябва да бъде въздадена". Все още няма ясна индикация за причината за смъртта, въпреки че д-р Купър посочи, че момчето едва ли се е заровило под метър земя.
  
  
  
  Банкс усети как стомахът му се свива. Остави вестника и се загледа в морето, където залязващото слънце хвърляше розов прах над хоризонта. Всичко около него започна да трепти и да изглежда нереално. Сякаш по поръчка под "Танца на Зорба", както всяка вечер, прозвуча запис на гръцка музика. Механата, пристанището, грубият смях - всичко сякаш изчезна в далечината и само Банкс остана със своите спомени и остри думи във вестника.
  
  "Алън? Как се казват стотинки за тях?"
  
  Банкс погледна нагоре и видя тъмната, клекнала фигура на Александрос, застанал над него. "Алекс. съжалявам Радвам се да те видя. Седни."
  
  Алекс седеше и изглеждаше притеснен. - Изглеждаш така, сякаш имаш лоши новини.
  
  - И ти можеш да кажеш това. Банкс запали цигара и се загледа в тъмнеещото море. Усещаше миризмата на сол и мъртва риба. Алекс посочи с жест Андреа и миг по-късно на масата пред тях се появи бутилка узо, заедно с друга чиния с маслини и долмадес. Филип запали фенерите, които висяха във вътрешния двор, и те се поклащаха от вятъра, хвърляйки мимолетни сенки върху масите. Алекс извади преносимия си комплект за шах от кожената си чанта и подреди фигурите.
  
  Банкс знаеше, че Алекс няма да го притиска. Това беше едно от нещата, които харесваше в новия си приятел. Алекс е роден на остров и след като завършва Атинския университет, пътува по света като ръководител на гръцка корабна компания, преди да реши да напусне преди десет години на четиридесетгодишна възраст. Сега той изкарвал прехраната си с правене на кожени колани, които продавал на туристите по брега. Както Банкс скоро открива, Алекс е изключително културен човек, със страст към гръцкото изкуство и архитектура, а английският му е почти перфектен. Той също така притежаваше нещо, което на Банкс изглеждаше като много дълбоко вкоренено чувство за собствено достойнство и удовлетворение от простия живот, което Банкс желаеше да постигне. Разбира се, той не каза на Алекс какво работи, а само каза, че е държавен служител. Той е открил, че да казваш на непознати, които срещаш на почивка, че си ченге, ги отблъсква. Или това, или те имат мистерия, която трябва да разрешите, както хората винаги питат за странни заболявания, когато ги представят на лекарите.
  
  
  
  "Може би не е добра идея тази вечер", каза Алекс и Банкс забеляза, че той прибира шаха. Във всеки случай това винаги е бил само фонов разговор, тъй като нито един от двамата не е бил опитен играч.
  
  - Съжалявам - каза Банкс. "Просто не изглеждам в настроение. Просто бих загубил."
  
  "Обикновено го правиш. Но всичко е наред, приятелю. Очевидно нещо те притеснява." Алекс стана, за да си тръгне, но Банкс протегна ръка и го докосна по ръката. Колкото и да е странно, искаше да каже на някого. - Не, остани - каза той, наливайки и на двамата щедри чаши узо. Алекс го погледна за момент със сериозните си кафяви очи и отново седна.
  
  "Когато бях на четиринадесет години - каза Банкс, вдигайки поглед към светлините на пристанището и слушайки грохота на рибарските лодки, - моят близък приятел от училище изчезна. Никой друг не го видя. Никой никога не разбра какво се е случило с него. Нито следа." Той се усмихна и се обърна да погледне Алекс. "Смешно е, защото по това време тази музика сякаш постоянно свиреше: "Zorba Dance". По това време беше голям хит в Англия. Марчело Минерби. Забавни малки неща, които помниш, нали?"
  
  Алекс кимна. "Паметта наистина е мистериозен процес."
  
  - И често не може да му се вярва.
  
  "Вярно, изглежда, че както стоят нещата там, те... странно се променят."
  
  "Красива гръцка дума "метаморфизиран".
  
  "То е. Разбира се, Овидий идва на ум.
  
  "Но това се случва с миналото, нали? С нашите спомени."
  
  "Да".
  
  "Както и да е", продължи Банкс, "имаше общи спекулации по това време, че един мой приятел, името му беше Греъм, е бил отвлечен от педофил - друга гръцка дума, но не толкова красива - и се е самоубил."
  
  "Това изглежда като разумно предположение предвид живота в градовете. Но не можеше ли просто да избяга от вкъщи?"
  
  "Това беше друга теория, но той нямаше причина за това, доколкото някой знаеше. Той беше достатъчно щастлив и никога не говореше за бягство. Във всеки случай - продължи Банкс - всички опити да го открием се провалиха и той никога повече не се появи. Факт е, че около два месеца по-рано си играех на брега на реката, когато един мъж дойде, сграбчи ме и се опита да ме бутне във водата.
  
  "Какво стана?"
  
  "Бях достатъчно жилав и хлъзгав, за да се измъкна и да избягам."
  
  - Но никога не си казал на властите?
  
  "Никога дори не казах на родителите си."
  
  "Защо не?"
  
  "Знаеш какви са децата, Алекс. Като за начало не трябваше да играя там. Беше доста далеч от дома. Аз също пропусках уроци. Трябваше да съм на училище. И предполагам, че обвинявах себе си. Просто не исках да си създавам проблеми."
  
  Алекс си наля още узо. "Значи, когато вашият приятел изчезна, вие предположихте, че е същият човек?"
  
  "Да".
  
  - И ти носиш вината през всичките тези години?
  
  "Може би да. Никога не съм мислил за това по този начин, но от време на време, когато си помисля за това, чувствам... че е като стара рана, която никога няма да зарасне напълно. Не знам. Мисля, че отчасти това е причината аз..."
  
  "Защо си какво?"
  
  "Няма значение".
  
  "Защо станахте полицай?"
  
  Банкс го погледна изненадано. "Откъде знаеш?"
  
  Алекс се усмихна. "Срещал съм няколко навремето. Ще се научиш да разпознаваш знаците."
  
  "Като например?"
  
  "О, наблюдателност, любопитство, определен начин на ходене и седене. Малки неща."
  
  Банкс се засмя. "Звучи така, сякаш самият ти би бил добро ченге, Алекс."
  
  "О, не. Аз не мисля".
  
  
  
  "Защо?"
  
  "Не мисля, че някога бих могъл да бъда напълно сигурен, че съм от правилната страна."
  
  "Така ли си сега?"
  
  - Опитвам се да бъда.
  
  - Аз също - каза Банкс.
  
  "Сигурен съм, че си добро ченге. Трябва обаче да запомните, че в Гърция... е, имахме справедлив дял от режими. Но моля, продължете."
  
  Банкс потупа сгънат вестник. "Намериха го", каза той. "Погребан отстрани на пътя на около осем мили от мястото, където изчезна."
  
  Алекс подсвирна през зъби.
  
  "Все още не знаят причината за смъртта", продължи Банкс, "но той не можеше да стигне до там сам."
  
  "Значи може би предположенията са били верни?"
  
  "Да".
  
  "И това те кара да се чувстваш зле отново, нали?"
  
  "Ужасно. Ами ако бях отговорен, Алекс? Ами ако беше същият човек? Ако проговорих..."
  
  "Дори и да сте съобщили за случилото се, това не означава, че той щеше да бъде заловен. Тези хора могат да бъдат много умни, както съм сигурен, че сте научили през годините." Алекс поклати глава. - Но не съм толкова глупава, за да повярвам, че можеш да разубедиш човек да се освободи от чувството за вина, когато е в настроение за това. Вярваш ли в съдбата?"
  
  "Не знам".
  
  "Ние, гърците, вярваме много в съдбата, в съдбата."
  
  - Както и да е, какво значение има?
  
  "Защото те оправдава. Не разбираш ли? Все едно католическата църква те освобождава от греховете ти. Ако това е съдба, тогава вие сте били предопределени да оцелеете и да не кажете на никого, докато вашият приятел е бил предопределен да бъде отвлечен и убит, а тялото му е намерено много години по-късно.
  
  - Тогава не вярвам в съдбата.
  
  "Е, струваше си да опитам", каза Алекс. "Какво ще правиш?"
  
  
  
  "Не знам. Наистина нищо не мога да направя, нали? Местната полиция ще разследва и или ще разбере какво се е случило, или не. Обзалагам се, че няма да го направят след всички тези години."
  
  Алекс не каза нищо за момент, само си играеше с чашата с узо, след което отпи голяма глътка и въздъхна.
  
  "Какво?" - попита Банкс.
  
  "Имам чувството, че ще ми липсваш, приятелю."
  
  "Защо? Няма да ходя никъде".
  
  "Знаете ли, че германците са окупирали този остров по време на войната?"
  
  "Разбира се", каза Банкс, изненадан от рязката смяна на темата на Алекс. "Проучих старите укрепления. Знаете какво сте изследвали. Говорехме за това. Не бяха точно оръдията на Навароне, но бях впечатлен."
  
  Алекс махна пренебрежително с ръка. "Ти и аз можем само да си представяме какъв е бил животът под нацистката окупация", каза той, "но баща ми го преживя. Един ден той ми разказа история как бил момче, не много по-голямо от теб и приятелите ти. Германският офицер, командващ острова, се казваше фон Браун и всички го смятаха за некомпетентно копеле, за да бъде изпратен някъде по този начин. Както казваш, приятелю, не точно оръдията на Навароне, не съвсем най-стратегическата позиция в Средиземно море. Все пак някой трябваше да се грижи за населението и фон Браун беше този човек. Това не беше много трудна задача и съм сигурен, че войниците, разположени тук, са станали много немарливи.
  
  "Веднъж баща ми и трима негови приятели откраднаха немски джип. Пътищата са лоши, както можете да видите дори сега, и разбира се, те не знаеха как да шофират и не знаеха нищо друго освен елементарни неща, така че се удариха в камък след едва половин миля. За щастие те не бяха ранени и избягаха, преди войниците да разберат какво се е случило, въпреки че очевидно един войник ги видя и каза на фон Браун, че там има четири деца. Алекс направи пауза и запали една от турските си цигари. Веднъж Банкс го попита за политическата коректност на един грък, който пуши турски тютюн, но всичко, което той каза, беше, че има много по-добър вкус.
  
  "Във всеки случай", продължи Алекс, издухвайки облаче дим, "каквато и да е причината, фон Браун се задължи да отмъсти, да даде пример, точно както направиха нацистите в много окупирани села. Вероятно искаше да докаже, че не е просто някакъв скучен, некомпетентен идиот, изпратен някъде да го пази от опасности. Той събра четирима тийнейджъри - същия брой, колкото войниците преброиха - и заповяда да бъдат застреляни точно там. Алекс посочи мястото, където главната улица се свързваше с брега. "Двама от тях наистина бяха замесени; другите двама бяха невинни. Никой от тях не беше мой баща."
  
  Германските туристи се засмяха на казаното от една от жените и извикаха Андреа да поръча още бира. Според Банкс те вече са били доста пияни и няма нищо по-лошо от пиян германец, освен ако не е пиян английски футболен фен.
  
  Алекс не им обърна внимание и продължи. "Баща ми се чувстваше виновен, че не проговори, както и приятелят му, но какво можеха да направят? Нацистите вероятно щяха да ги застрелят освен четиримата други, които избраха. Това беше това, което американците наричат ситуация без печалба. Той носеше този срам и тази вина през целия си живот.
  
  - Жив ли е още?
  
  "Той е мъртъв от години. Но работата е там, че фон Браун беше един от дребните военни престъпници, съдени след войната, и знаете ли какво? Баща ми отиде на съд. Никога през живота си не е напускал острова, с изключение на едно посещение в Атина, където му отстраниха апендикса, но трябваше да отиде. Да свидетелствам."
  
  Банкс се почувства поразен от историята на Алекс и от тежестта на историята, струваше му се, че не може да каже нищо, което да не е неуместно леко. Най-накрая намери гласа си. - Опитваш се да ми кажеш, че смяташ, че трябва да се върна?
  
  
  
  Алекс го погледна и се усмихна тъжно. - Не съм аз този, който смята, че трябва да се върнеш.
  
  - Ах, по дяволите. Банкс запали цигара и отново наклони узото. Беше почти празен.
  
  "Прав съм?" - настоя Алекс.
  
  Банкс погледна към морето, вече тъмно, изкривяващо отраженията на светлините върху блестящата му повърхност, и кимна. Разбира се, не можеше да направи нищо тази вечер, но Алекс беше прав; той ще трябва да си тръгне. Той носеше престъпната си тайна със себе си толкова дълго, че тя стана част от самия него и не можеше да изхвърли от ума си откритието на костите на Греъм Маршал, както и всички останали неща, които си мислеше, че е оставил: Сандра и нея бременност, Ани Кабът, Джоб.
  
  Гледаше как двойка млади влюбени се разхождат по крайбрежната алея, прегърнати, и му стана ужасно мъчно, защото знаеше, че вече всичко е свършило, този кратък престой в рая, знаеше, че това ще бъде последният път, когато той и Алекс прекарват приятелски вечер заедно в гръцка топлина, с вълни, разбиващи се в древния каменен насип, и миризма на турски тютюн, сол и розмарин във въздуха. Знаеше, че утре трябва да слезе рано на пристанището, да вземе сутрешния ферибот за Пирея и да се върне у дома с първия полет. И му се искаше да не го прави.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  2
  
  Горе в Йоркшир два дни по-късно небето далеч не беше безоблачно и слънцето определено не грееше. Всъщност не е включен, откакто Банкс замина за Гърция, замисли се инспектор Ани Кабът, докато бутна поредния куп документи настрани и ритна крака на бюрото. Сякаш бръмбарът беше отишъл и отнесе цялата слънчева светлина със себе си. Нищо освен студен дъжд, сиво небе и още дъжд. А беше август. Къде беше лятото?
  
  Ани трябваше да признае, че Банкс й липсваше. Тя прекрати романтичната им връзка, но в живота й нямаше никой друг и тя се наслаждаваше на компанията му и професионалната му проницателност. В моменти на слабост тя също понякога съжаляваше, че не могат да останат любовници, но това не беше опция, като се има предвид неговия семеен багаж и нейният подновен интерес към нейната кариера. Имаше твърде много трудности при спането с шефа. От положителна гледна точка тя намери много повече време за рисуване и отново се зае с медитация и йога.
  
  Не че не можеше да разбере защо Банкс си тръгна. Бедният човек просто имаше достатъчно. Трябваше да презареди батериите си, да препаше кръста си, преди да може да се бие отново. Един месец би трябвало да е достатъчен, съгласи се помощник-началникът на полицията Рон Маклафлин, а Банкс имаше повече от достатъчно натрупан отпуск, за да го направи. Така той замина за Гърция, като взе слънцето със себе си. Адски късметлия.
  
  
  
  Най-малкото временното отсъствие на Банкс означаваше бързото преместване на Ани от отдел "Жалби и дисциплина" обратно в CID с ранг на детектив инспектор, което беше точно това, което тя искаше. Тя обаче вече нямаше свой собствен офис, а само отделен кът в стаята за дежурните детективи, заедно със сержант Хачли и шестима главни инспектори, включително Уинсъм Джакман, Кевин Темпълтън и Гавин Рикърд, но си струваше жертвата да бъде далеч от този дебел сексистки развратник, детектив надзирател Чембърс, да не говорим за добре дошла промяна от мръсната работа, която й беше възлагана под негово ръководство.
  
  Напоследък също има малко повече престъпност в Западния регион, отколкото на слънце, с изключение на Харогейт, където избухна мистериозна епидемия от хвърляне на яйца. Младежите сякаш хвърляха яйца по преминаващите коли, по прозорците на старчески домове и дори по полицейските участъци. Но това беше Харогейт, не Ийствейл. Ето защо Ани, отегчена да разглежда доклади, декларации за мисията, циркуляри и предложения за намаляване на разходите, наостри уши, когато чу почукването на бастуна на детектив Суперинтендант Гристорп, докато той се приближаваше до вратата на офиса. Тя свали краката си от масата, както за да попречи на Гристорп да забележи червените й велурени ботуши, така и за всичко друго, прибра вълнистата си кестенява коса зад ушите си и се престори, че потъва дълбоко в документите си.
  
  Гристорп се приближи до нейната маса. Беше отслабнал малко, откакто счупи глезена си, но все още изглеждаше достатъчно силен. Въпреки това имаше слухове, че той е засегнал темата за пенсионирането. "Как си, Ани?" - попита той.
  
  Ани посочи листовете, разпръснати по бюрото й. "Не толкова".
  
  "Момчето просто изчезна. Ученик, на петнадесет години.
  
  "Преди колко време беше това?"
  
  
  
  - Снощи не се прибрах. Грист-Торп постави пред нея доклада за малтретиране. - Родителите ми ни звънят от снощи.
  
  Ани повдигна вежди. "Малко е рано да ни пуснете в това, нали, сър? Децата изчезват постоянно. Особено петнадесетгодишните.
  
  Гристорп се почеса по брадичката. - Не онези, които се казват Люк Армитидж, те го нямат.
  
  "Люк Армитидж? Не..."
  
  "Да. Син на Мартин Армитидж. За да бъда точен, доведен син.
  
  "О, мамка му". Мартин Армитидж беше бивш футболист, който някога беше един от най-добрите нападатели във Висшата лига. След като се оттегли от професионалния спорт, той се превърна в нещо като селски джентълмен. Той живееше със съпругата си и доведения си син Люк в Суейнсдейл Хол, великолепно имение, разположено в Дейлсайд над Фортфорд. Армитидж беше известен като "шампанско" социалист, защото изповядваше, че е левичар, даряваше на благотворителни организации, особено на тези, които подкрепят и популяризират детски спортни събития, и той избра да изпрати сина си в общообразователното училище Eastvale вместо в държавното училище .
  
  Съпругата му, Робин Федърлинг, някога е била известен модел, достатъчно известна в своята област, тъй като Мартин Армитидж е в неговата, и нейните подвизи, включително наркотици, диви купони и диви връзки с обществеността с различни рок звезди, послужиха като добра основа за двадесет или преди години, когато Ани беше тийнейджърка. Робин Фетерлинг и Нийл Бърд бяха гореща, красива млада двойка от времето, когато Ани беше в университета в Ексетър. Тя дори слушаше плочите на Нийл Бърд в студентския си апартамент, но години наред не беше чувала нито името му, нито музиката му - не е изненадващо, след като в наши дни нямаше нито време, нито желание да следи поп музиката. Тя си спомни, че е чела, че Робин и Нийл са имали извънбрачно дете преди около петнадесет години. Лука. След това се разделиха и Нийл Бърд се самоуби, когато детето беше още много малко.
  
  
  
  "О, по дяволите, наистина", каза Гристорп. - Не ми харесва да мисля, че сме по-добри в обслужването на богатите и известните, отколкото на бедните, Ани, но може би можеш да отидеш и да се опиташ да успокоиш родителите си. Човекът вероятно е излязъл с приятелите си, избягал е в Лондон или нещо подобно, но знаете какво може да измисли въображението на хората.
  
  - Откъде изчезна, сър?
  
  "Не знаем със сигурност. Той беше в града вчера следобед и когато не се прибра за чай, те започнаха да се притесняват. Първо си помислиха, че може да се е срещнал с приятели, но когато се стъмни и той все още не беше вкъщи, започнаха да се притесняват. До тази сутрин, разбира се, те бяха извън себе си. Оказа се, че човекът е носел мобилен телефон със себе си, така че са почти сигурни, че ще се обади, ако нещо се случи."
  
  Ани се намръщи. "Наистина звучи странно. Опитаха ли се да му се обадят?"
  
  "Няма сигнал. Казват, че телефонът му е изключен.
  
  Ани се изправи и посегна към чадъра си. - Сега ще отида там и ще говоря с тях.
  
  - А Ани?
  
  "Да сър?"
  
  "Не мисля, че имаш нужда да ти разказвам за това, но се опитай да бъдеш възможно най-тих. Последното нещо, което искаме, е местната преса да отрази този случай.
  
  - Тихо, тихо, сър.
  
  Гристорп кимна. "Глоба".
  
  Ани тръгна към вратата.
  
  - Страхотни ботуши - каза Гристорп зад нея.
  
  
  
  Банкс си спомняше дните на изчезването на Греъм Маршал по-ярко, отколкото си спомняше повечето дни отпреди толкова много време, осъзна той, докато затваряше очи и се облягаше на седалката на самолета, макар че паметта, както установи, беше склонна да приема миналото по-скоро небрежно, отколкото точно. ; той беше смесен, съкратен и транспониран. Промени се, както Алекс каза снощи.
  
  
  
  Седмици, месеци, години минаваха пред очите му, но не непременно в хронологичен ред. Емоциите и инцидентите може да са достатъчно лесни за понасяне и запомняне, но понякога, като полицейската работа, трябва да разчитате на външни доказателства, за да възстановите истинската последователност от събития. Дали е бил хванат да краде от магазин в Woolworth's например през 1963 или 1965, той не можеше да си спомни, въпреки че си спомняше с абсолютна яснота чувството на страх и безпомощност в онази тясна триъгълна стая под ескалатора, досадната миризма на афтършейв Old Spice. и начина, по който двама детективи в тъмни костюми се смееха, докато го блъскаха и го караха да изпразни джобовете си. Но когато се замисли по-подробно, той си спомни, че в същия ден си е купил чисто нов албум с Бийтълс, който излиза в края на ноември 1963 г.
  
  И така често се случваше. Помислете за малък детайл - миризма, музикално парче, времето, откъс от разговор - след това го проучете внимателно, задайте въпроси от всички ъгли и преди да се усетите, ще се появи още информация, която сте мислили, че сте забравили. Още нещо. Не винаги се получаваше, но понякога, когато успяваше, Банкс накрая правеше филм за собственото си минало, филм, който той едновременно гледаше и играеше в него. Виждаше с какви дрехи е облечен, знаеше как се чувства, какво казват хората, колко топло или студено е навън. Понякога самата реалност на спомените го ужасяваше и той трябваше да излезе от това състояние в студена пот.
  
  Малко повече от седмица след завръщането си от ваканция в Блекпул със семейство Банкс, Греъм Маршал изчезна в неделната си сутрешна обиколка с вестници от будката за вестници на Доналд Брадфорд от другата страна на главния път, обиколка, която бе обикалял около шест месеца и която самият Банкс ходи преди около година, когато г-н Текери притежаваше магазина. Отначало, разбира се, никой не знаеше нищо за случилото се, освен г-н и г-жа Маршал и полицията.
  
  
  
  Облегнал се на стола си и затворил очи, Банкс се опита да си спомни онази неделя. Всичко щеше да започне нормално. През уикендите Банкс обикновено оставаше в леглото до обяд, когато майка му го викаше долу за печено. По време на обяда те слушаха комедии по радиото в програмата Light: Sea Lark, Around the Horn и The Ken Dodd Show вероятно бяха повторени, защото беше лято, докато шоуто на Billy Cotton Band не принуди Банкс да излезе навън, за да се срещне с приятелите ви в имение.
  
  Понякога петимата - Банкс, Греъм, Стив Хил, Пол Мейджър и Дейв Гренфел - излизаха на разходка в местния парк, сядаха на тревата до детските площадки и слушаха "Choose Pop" на Алън Фрийман на Транси на Пол, гледайки хората, които минават, момичета. Понякога Стив събираше смелост да предложи на един от тях няколко Woodbines, за да го откарат, но най-често те само гледаха и копнееха в далечината.
  
  Другите недели се събираха при Пол и пускаха записи, което направиха в деня, в който Греъм изчезна, спомня си Банкс. На Пол му беше най-добре, защото имаше нов Dansette, който щеше да изнесе на верандата, ако времето беше хубаво. Не пуснаха музиката много силно, така че никой не се оплака. Когато майката и бащата на Пол не бяха вкъщи, те също изпушиха тайно по една-две цигари. Всички бяха там онази неделя освен Греъм и никой не знаеше защо го нямаше, освен ако родителите му не го държаха вкъщи по някаква причина. Те можеха да бъдат строги, родителите на Греъм, особено баща му. Въпреки това, каквато и да е причината, той не беше там и никой не придаде особено значение на това.
  
  Тогава щяха да бъдат там, седнали на стъпалата, облечени в дванайсет-сантиметровите си панталони, тесни ризи и бричове, с толкова дълги коси, колкото можеха да пораснат, преди родителите им да им резервират пътуване до местната бръснарница Crazy Freddy. Без съмнение те свиреха различна музика, но кулминацията на този ден, спомня си Банкс, беше недокоснато копие на Стив от последния запис на Боб Дилън, донасяйки всичко у дома, и помощта на Банкс!
  
  Наред със страстта си към мастурбацията, Стив Хил имаше някои доста неортодоксални вкусове към музиката. Други деца може да харесват Санди Шоу, Клиф Ричард и Сила Блек, но за Стив това бяха Животните, The Who и Боб Дилън. Банкс и Греъм бяха с него през по-голямата част от пътя, въпреки че Банкс също се радваше на по-традиционна поп музика като Дъсти Спрингфийлд и Джийн Питни, докато Дейв и Пол бяха по-консервативни, придържайки се към Рой Орбисън и Елвис. Разбира се, всички мразеха Вал Доникан, Джим Рийвс и Ергените.
  
  На този ден песни като "Subterranean Homesick Blues" и "Maggie"s Farm" отведоха Банкс на места, за които той никога не е подозирал, докато енигматичните любовни песни "Love Minus Zero / No Limit" и "She Belongs to Me" не излязоха от неговия глава за няколко дни. Въпреки че Банкс трябваше да признае, че не разбира и дума от това, за което Дилън пее, в песните имаше нещо магическо, дори леко плашещо, като красив сън, в който някой започва да говори безсмислено. Но може би беше ретроспекция. Това беше само началото. Той не стана пълен фен на Дилън, докато "Like a Rolling Stone" не го нокаутира месец-два по-късно и дори днес той не би твърдял, че знае, че Дилън пее около половината от времето.
  
  В един момент момичетата от съседната улица минаваха както винаги, много модерни в минижупите и прическите на Мери Куант, подстригани навсякъде, ресни и ленти за глава, грим на очите с шпатула, бледорозови устни, вдигнати носове . Бяха на шестнадесет, твърде стари за Банкс или приятелите му, и всички имаха осемнайсетгодишни момчета с Веспи или Ламбрет.
  
  Дейв си тръгна рано, като каза, че има нужда от чай с баба си и дядо си в Ели, въпреки че Банкс смяташе, че това е, защото Дилън го тормози. Няколко минути по-късно Стив беше на път, носейки записа си със себе си. Банкс не можеше да си спомни точния час, но беше сигурен, че двамата с Пол слушат "Everybody's Gone to the Moon", когато видяха Ford Zephyr да се движи по улицата. Не можеше да е първото, защото Греъм беше в неизвестност от сутринта, но това беше първото нещо, което видяха. Пол посочи и подсвирна тематичната песен от "Z Cars". Полицейските коли не бяха нови за имението, но все пак бяха рядкост - в онези дни имаше достатъчно, за да бъдат забелязани. Колата спря пред къщата на Греъм на номер 58, двама униформени полицаи слязоха и почукаха на вратата.
  
  Банкс си спомня как е гледал г-жа Маршал да отваря вратата, увивайки се в тънко яке въпреки горещия ден, докато двама полицаи свалят шапките си и я последват в къщата. След това в имението нищо не беше същото.
  
  Връщайки се в двадесет и първи век, Банкс отвори очи и ги разтърка. Споменът го измори още повече. Беше му отнело адски много време, за да стигне до Атина онзи ден и когато стигна там, установи, че не може да се качи на полет за вкъщи до следващата сутрин. Той трябваше да пренощува в евтин хотел и спа лошо, заобиколен от суматохата на големия град, след спокойствието и тишината на своето островно убежище.
  
  Сега самолетът летеше над Адриатическо море, между Италия и бивша Югославия. Банкс седеше отляво и небето беше толкова ясно, че му се стори, че вижда цяла Италия под себе си, зелени, сини и земни цветове, от Адриатика до Средиземно море: планини, кратер на вулкан, лозя, клъстер на селата и разрастването на голям град. Скоро щеше да кацне обратно в Манчестър и търсенето щеше да започне сериозно. Костите на Греъм Маршал бяха открити и Банкс искаше да разбере как и защо са се озовали там, където са били.
  
  
  
  Ани зави от магистрала B между Фортфорд и Релтън по чакълената алея към Суейнсдейл Хол. Брястове, чинари и ясени осеяха пейзажа и блокираха гледката към самата зала до последния завой, когато тя се появи в целия си блясък. Построена от местен варовик и стърготини от воденичен камък през седемнадесети век, залата представляваше дълга, двуетажна, симетрична каменна сграда с централен комин и прозорци с каменни рамки. Водещото семейство на Дейл, Блекуудс, живее там, докато измре, както измират толкова много стари аристократични семейства: поради липса на пари и липса на подходящи наследници. Въпреки че Мартин Армитидж купи мястото почти на безценица, се говореше, че разходите за поддръжка са прекомерни и когато се приближи, Ани видя, че част от каменния покрив е в окаяно състояние.
  
  Ани паркира пред залата и погледна през косия дъжд надолу към долината. Беше страхотна гледка. Отвъд ниската гърбица на земните стени в долното поле, древната келтска защита срещу римското нашествие, тя можеше да види цялата зелена долина пред себе си, от криволичещата река Суейн до отсрещната страна, до сиви варовикови белези, които изглеждаха голи като скелетни зъби. Тъмните, клекнали руини на абатството Девролкс се виждаха около средата на отсрещния Дейлсайд, както и село Линдгарт с неговата квадратна църковна кула и дим, издигащ се от комини над почернели от дъжда покриви.
  
  Когато Ани стигна до вратата, куче излая вътре в къщата. Самата тя беше по-скоро любител на котките, мразеше начина, по който кучетата тичаха при пристигането на посетителите, лаеха и скачаха по теб, лигавеха се и душиха чатала ти, създаваха хаос във фоайето, докато извинителният собственик се опитваше да обуздае ентусиазма на животното и обяснете какво всъщност беше всъщност беше просто много приятелски.
  
  Този път не беше изключение. Младата жена, която отвори вратата, обаче хвана кучето здраво за нашийника, преди то да се лигави по полата на Ани, а зад нея се появи друга жена. "Миата!" тя се обади. "Дръж се прилично! Джоузи, можеш ли да заведеш Миата в съдомиялната машина, моля?"
  
  
  
  "Да госпожо." Джоузи изчезна, почти повличайки разочарования доберман със себе си.
  
  - Съжалявам - каза жената. "Тя се вълнува толкова много, когато имаме гости. Тя е просто дружелюбна."
  
  "Миата. Хубаво име - каза Ани и се представи.
  
  "Благодаря ти". Жената протегна ръка. "Аз съм Робин Армитидж. Моля влезте."
  
  Ани последва Робин по коридора и влезе през вратата отдясно. Стаята беше огромна, напомняше на стара банкетна зала, с антични мебели, разпръснати върху красив персийски килим в центъра, роял и каменна камина, която беше по-голяма от цялата вила на Ани. На стената над полицата над камината висеше нещо, което изглеждаше на тренираното око на Ани като истински Матис.
  
  Мъжът, който гледаше през задния прозорец към поляната с размерите на голф игрище, се обърна, когато Ани влезе. Подобно на жена си, той изглеждаше така, сякаш не е спал цяла нощ. Той се представи като Мартин Армитидж и й стисна ръката. Хватката му беше здрава и къса.
  
  Мартин Армитидж беше висок над шест фута, красив със силно атлетично излъчване, с коса, обръсната почти до черепа, като много футболисти. Беше слаб, дългокрак и стегнат, както подобава на бивш спортист, и дори ежедневните му дрехи - дънки и широк ръчно плетен пуловер, изглеждаха така, сякаш струваха повече от месечната заплата на Ани. Той погледна надолу към ботушите на Ани и тя съжали, че тази сутрин не бе избрала нещо по-консервативно. Но как можеше тя да знае?
  
  - Детектив надзирател Гристорп ми каза за Люк - каза Ани.
  
  "Да". Робин Армитидж се опита да се усмихне, но изглеждаше като двадесета снимка на рекламна снимка. "Слушай, мога ли да помоля Джоузи да ни донесе чай или кафе, ако предпочиташ?"
  
  "Чаят би бил прекрасен, благодаря", каза Ани, докато внимателно седеше на ръба на старинния стол. Тя смяташе, че едно от най-цивилизованите неща в това да си жена полицай, особено в цивилни дрехи, е, че хората, които посещаваш - свидетели, жертви и злодеи - неизменно ти предлагат нещо освежаващо. Обикновено чай. Беше английски като риба и чипс. От това, което четеше или виждаше по телевизията, тя не можеше да си представи нещо подобно да се случи някъде другаде по света. Но доколкото тя знаеше, може би французите предложиха вино, когато жандармът дойде на повикване.
  
  "Знам колко разочароващо може да бъде", започна Ани, "но в 99 процента от времето няма абсолютно нищо, за което да се тревожите."
  
  Робин повдигна деликатно оскубана вежда. "Сериозен ли си? Казваш това само за да ни накараш да се почувстваме по-добре?"
  
  "Това е вярно. Ще се изненадате колко много изчезнали хора имаме - съжалявам, това е, което полицията нарича изчезнали - и повечето от тях се оказват също толкова добри."
  
  "Повечето от тях?" повтори Мартин Армитидж.
  
  - Просто ти казвам, че статистически най-вероятно той е...
  
  "Статистически? Какъв тип-"
  
  "Мартин! Успокой се. Тя просто се опитва да помогне." Робин се обърна към Ани. "Съжалявам", каза тя. "но никой от нас не спа много. Люк никога не е правил нещо подобно преди и ние наистина полудяваме от притеснение. Нищо друго освен Люк да се върне тук жив и здрав няма да промени това. Моля, кажете ни къде мислите, че е той.
  
  "Иска ми се да мога да отговоря на този въпрос, наистина го правя", каза Ани. Тя извади бележника си. "Мога ли да получа малко информация от вас?"
  
  Мартин Армитидж прокара ръка по главата си, въздъхна и се отпусна обратно на дивана. "Да, разбира се", каза той. "И аз се извинявам. Нервите ми са малко разклатени, това е всичко. Когато той я погледна право, тя видя загрижеността в очите му и стоманения поглед на мъж, който обикновено получава това, което иска. Джоузи влезе с чай, който сервира върху сребърен поднос. Ани се чувстваше малко неудобно, както винаги в присъствието на слуги.
  
  Устните на Мартин Армитидж се извиха в усмивка, сякаш забеляза неудобството й. - Малко претенциозно, нали? - той каза. "Предполагам, че се чудите защо убеден социалист като мен наема прислужница? Това не означава, че не знам как да направя чаша чай. Израснах с шестима братя в миньорски град в Западен Йоркшир, толкова малък, че никой дори не забеляза, когато Маги Тачър го изравни със земята. За закуска, ако имате късмет, имаше хляб и сос. Нещо такова. Робин е израснал в малка ферма в Девън.
  
  И преди колко милиона лири беше това? Ани се замисли, но я нямаше, за да обсъжда начина им на живот. "Не е моя работа", каза тя. "Трябва да си представя, че и двамата сте много заети, може да имате нужда от помощ." Тя направи пауза. - Стига да не очакваш да вдигам малкия си пръст, докато пия чай.
  
  Мартин успя да се изсмее слабо. "Винаги обичам да потапям бисквитките си за храносмилане." После се наведе напред и отново стана сериозен. - Но няма да ме накараш да се почувствам по-добре, като ме разсейваш. Какво можем да направим? Къде да търсим? Откъде да започнем?
  
  "Ще търсим. Затова сме тук. Кога за първи път започнахте да вярвате, че нещо не е наред?"
  
  Мартин погледна жена си. "Кога беше това, любов? След чай, рано вечер?"
  
  Робин кимна. "Той винаги е вкъщи за чай. Когато не се върна след седем часа и не чухме нищо от него, започнахме да се притесняваме.
  
  "Какво направи?"
  
  "Опитахме се да му се обадим по мобилния му телефон", каза Мартин.
  
  "Какво стана?"
  
  - Беше изключен.
  
  "Какво тогава?"
  
  - Ами към осем часа - каза Робин - Мартин тръгна да го търси.
  
  - Къде търсихте, г-н Армитидж?
  
  "Току-що яздих из Eastvale. Всъщност малко безсмислено. Но трябваше да направя нещо. Робин остана вкъщи, в случай че се обади или се появи.
  
  
  
  "Колко време те нямаше?"
  
  "Не за дълго. Върнах се, о, около десет."
  
  Робин кимна в знак на съгласие.
  
  "Имате ли скорошна снимка на Люк?" - попита Ани. - Нещо, което бихме могли да разпространим.
  
  Робин се приближи до една от ниските, полирани маси и взе купчина снимки. Тя ги разлисти и подаде една на Ани. "Правено е за Великден. Заведохме Люк в Париж за празниците. Ще проработи ли?" Ани погледна снимката. На него се виждаше висок, слаб млад мъж с тъмна коса, къдреща около ушите и челото му, който изглеждаше по-възрастен от своите петнадесет години, до степен да развие пухкавите рудименти на козя брадичка. Той стоеше до един гроб в старото гробище, изглеждаше навъсен и замислен, но лицето му беше извън сянката и достатъчно близо до камерата, за да бъде разпознато.
  
  "Той настоя да посети гробището Пер Лашез", обясни Робин. "Всички известни хора са погребани там. Шопен. Балзак. Пруст. Едит Пиаф. Колет. Люк стои до гроба на Джим Морисън. Чували ли сте за Джим Морисън?
  
  "Чух за него", каза Ани, която си спомняше приятелите на баща й да пускат шумни записи на Doors дори години след смъртта на Морисън. Специално песните "Light My Fire" и "The End" са залегнали някъде в нейните спомени от онези дни.
  
  "Смешно е", каза Робин, "но повечето от хората, които правят поклонения на гроба му, дори не са били родени, когато той е бил на върха на своята популярност. Дори аз бях малко момиченце, когато Doors станаха големи."
  
  Ани предположи, че е в началото на четирийсетте и все още е впечатляваща фигура. Златните къдрици на Робин Армитидж се спускаха върху тесните й рамене и блестяха точно толкова много в реалния живот, колкото и в рекламата за шампоан. Въпреки признаците на напрежение и безпокойство, нито една бръчка не помрачи гладката й, бледа кожа. Въпреки че Робин беше по-ниска, отколкото си бе представяла Ани, фигурата й изглеждаше толкова стройна, колкото всички нейни плакати, които Ани някога е виждала, а устните, които така съблазнително бяха смучели нискомаслен сладолед от лъжица в известна телевизионна реклама преди няколко години, бяха толкова пухкав и розов както винаги. Дори онова петно от красота, което Ани винаги бе смятала за фалшиво, все още беше там, в ъгълчето на устата й, и отблизо изглеждаше истинско.
  
  Да, Робин Армитидж не изглеждаше по-зле, отколкото преди двадесет години. Ани си помисли, че трябва да намрази тази жена от пръв поглед, но не успя. И не беше само изчезналото момче, каза си тя, но усети нещо много човешко, много уязвимо зад изискано пакетираната фасада на модела.
  
  "Това ще свърши работа", каза Ани и прибра снимката обратно в куфарчето си. "Ще го разпространя веднага щом се върна. Какво носеше?
  
  - Както обикновено - каза Робин. "Черна тениска и черни дънки."
  
  "Казвате "както обикновено". Искаш да кажеш, че винаги носи черно?
  
  "Това е етап", каза Мартин Армитидж. - Поне така ми казва майка му.
  
  "Така е, Мартин. Чакай, ще го надрасне. Ако някога го видим отново."
  
  - Не се безпокойте, госпожо Армитидж. Той ще се появи. Междувременно бих искал да получа повече информация за самия Люк, всичко, което може да знаете за неговите приятели, интереси или познати, което може да ни помогне да разберем къде може да е той. Първо, всичко наред ли беше между вас? Имало ли е караници напоследък?"
  
  "Не мога да се сетя", отвърна Робин. "Нямам предвид нищо сериозно. Всичко беше страхотно между нас. Люк имаше всичко, което искаше.
  
  "Според моя опит", каза Ани, "никой никога няма всичко, което иска, дори някой, който много го обича, да мисли, че има. Човешките нужди са толкова разнообразни и понякога толкова трудни за дефиниране.
  
  "Нямах предвид само материални неща", каза Робин. "Всъщност Люк не се интересува много от неща, които могат да се купят с пари, с изключение на електронни джаджи и книги." Сините й очи с дълги мигли се напълниха със сълзи. "Имах предвид, че той има цялата любов, която можем да му дадем."
  
  - Не се съмнявам - каза Ани. "Помислих си обаче, че може би е искал да направи нещо, но ти не си му позволил?"
  
  "Например?" - попита Робин.
  
  "Нещо, което не одобряваш. Поп концерт, на който искаше да отиде. Приятели, на които не ти харесваше да го имаш. Нещо такова."
  
  "О, разбирам какво имаш предвид. Но нищо не се сещам. Можеш ли, скъпа?"
  
  Мартин Армитидж поклати глава. "Що се отнася до родителите, мисля, че сме доста либерални", каза той. "Разбираме, че децата растат бързо в наши дни. Аз самият пораснах бързо. А Люк е умен човек. Не мога да се сетя за нито един филм, който не бих искал той да гледа, освен порнографията, разбира се. Освен това е тих, срамежлив човек, който не се увлича твърде много. Той пази себе си."
  
  "Той е много креативен", добави Робин. "Той обича да чете и пише разкази и поезия. Когато бяхме във Франция, имаше само Рембо, Верлен и Бодлер."
  
  Ани е чувала за някои от тези поети от баща си, дори е чела някои от тях. Мислеше, че са малко напреднали за петнадесетгодишно момче, но тогава си спомни, че Рембо започна да пише поезия на петнадесет и се отказа на деветнадесет.
  
  "Ами приятелките?" - попита Ани.
  
  "Той никога не е споменавал никого", каза Робин.
  
  - Може би се срамува да ти го каже - предположи Ани.
  
  - Сигурен съм, че щяхме да знаем.
  
  Ани промени тактиката и си отбеляза да разгледа личния живот на Люк или липсата му по-късно, ако се наложи. "Не знам как да го кажа по-дипломатично", каза тя, "но предполагам, че вие не сте биологичният баща на Люк, г-н Армитидж?"
  
  "Точно. Той е мой доведен син. Но винаги съм мислил за него като за собствен син. Робин и аз сме женени от десет години. Люк носи нашето фамилно име.
  
  
  
  - Разкажете ми за бащата на Люк, госпожо Армитидж.
  
  Робин погледна съпруга си.
  
  - Всичко е наред, скъпа - каза Мартин Армитидж. "Не ме интересува дали говорите за него, въпреки че не разбирам съвсем смисъла на всичко това."
  
  Робин се обърна към Ани. "Всъщност се учудвам, че още не знаете, като се има предвид прекомерният интерес, който пресата от бедните квартали прояви към цялата работа по онова време. Това е Нийл Бърд. Мислех, че повечето хора знаят за мен и Нийл.
  
  "О, знам кой беше той и какво се случи. Просто не помня подробности. Той беше поп певец, нали?
  
  "Поп певец? Не би искал да чуе хората да го наричат така. Мислеше за себе си повече като за нещо като модерен трубадур, повече за поет, отколкото за нещо друго.
  
  От певец и текстописец до футболист, помисли си Ани, Мерилин Монро бе преминала от бейзболен играч до драматург. Очевидно имаше повече за Робин Армитидж, отколкото се вижда на пръв поглед. "Моля, простете ми невежеството и опреснете паметта ми", каза тя.
  
  Робин погледна през прозореца, където голям кос беше намерил червей в моравата, след което седна до съпруга си. Той хвана ръката й, докато тя говореше. "Вероятно смятате, че това е странна комбинация", каза тя. "Но Нийл беше първият мъж, който не ме третира като пълен идиот заради външния ми вид. Трудно е да си... добре, знаеш ли, да приличаш на мен. Повечето мъже или са твърде уплашени, за да се доближат до вас, или си мислят, че лесно се спи с вас. С Нил нямаше нито едното, нито другото."
  
  "Колко време бяхте заедно?"
  
  "Около пет години. Люк беше само на две, когато Нийл ни напусна. Просто. Без предупреждение. Той каза, че има нужда да бъде сам и не може да си позволи повече да бъде обременен от семейство. Така се изрази той: обременен.
  
  - Съжалявам - каза Ани. "Какво стана? Какво ще кажете за вашата кариера?"
  
  "Бях на двадесет и пет, когато се запознахме, и бях модел от четиринадесет. Разбира се, беше трудно да възвърна фигурата си след Люк и аз никога повече не бяхме същите, но все пак имах работа, предимно в телевизионни реклами, малка и много забравима роля във филм на ужасите, петнадесетата част на някакъв серия. Но защо трябва да знаете всичко това? Не може да има нищо общо с изчезването на Люк. Нийл е мъртъв от дванадесет години.
  
  "Съгласен съм с жена ми", каза Мартин. - Както казах преди, не виждам какво общо има всичко това със случая.
  
  "Просто се опитвам да събера възможно най-много информация", обясни Ани. "Никога не знаеш какво може да е важно в случай на изчезнали хора, какво може да ги провокира. Люк знае ли кой е баща му?
  
  "О да. Той не помни Нийл, разбира се, но му казах. Мислех, че е важно да не пазя тайни от него.
  
  - Откога знае?
  
  - Казах му, когато беше на дванайсет.
  
  - А преди това?
  
  - Мартин е единственият баща, когото познаваше.
  
  И така, в продължение на седем години, изчисли Ани, Люк приемаше Мартин Армитидж за свой истински баща, след което майка му съобщи зашеметяващата новина за Нийл Бърд. "Как реагира той на тази новина?" тя попита.
  
  "Разбира се, че беше объркан", каза Робин. "И той зададе много въпроси. Но освен това... не знам. След това той говореше малко за това.
  
  Ани си взе няколко бележки, докато го смилаше. Мислеше, че в това трябва да има нещо повече от това, което Робин казва, но може би не. Децата могат да бъдат изненадващо весели. И изненадващо чувствителен.
  
  "Все още поддържате ли контакт с някой от приятелите или роднините на Нийл Бърд?" - попита Ани.
  
  - Господи, не. И двамата родители на Нийл починаха млади - това беше едно от нещата, които го преследваха - и аз вече не влизам в подобни кръгове."
  
  - Мога ли да видя стаята на Люк?
  
  "Със сигурност". Робин изведе Ани в коридора, нагоре по изтърканите каменни стълби до последния етаж, където тя зави наляво и отвори тежката дъбова врата на втората стая.
  
  Ани светна нощната лампа. Отне й няколко мига, за да осъзнае, че стаята е тъмна с изключение на застлания с килим под. Стаята гледаше на север, така че не беше много слънчева и дори със запалената нощна лампа - нямаше таванско осветление - изглеждаше мрачно. Въпреки това беше по-спретнато, отколкото очакваше, и почти спартанско по съдържание.
  
  Лука или някой друг нарисува слънчевата система и звездите на тавана. Едната стена беше покрита с плакати на рок звезди и когато се приближи, Ани забеляза имената: Кърт Кобейн, Ник Дрейк, Джеф Бъкли, Иън Къртис, Джим Морисън. Повечето от тях й бяха поне бегло познати, но смяташе, че Банкс може би знае повече за тях от нея. Тя забеляза, че няма спортни личности. На отсрещната стена със сребриста боя от аерозолна кутия бяха написани думите "Поетът е завършено пътуване през това дълго, обширно и разумно пътуване до нашите сетива". Думите се сетиха, но тя не можеше да ги запомни, а френският й не беше достатъчно добър, за да й даде ясен превод. - Знаете ли какво означава? тя попита.
  
  - Съжалявам - каза Робин. "Никога не съм бил добър по френски в училище."
  
  Ани преписа думите в бележника си. Електрическата китара беше облегната на малък усилвател под прозореца, компютърът беше на масата, а до шкафа имаше мини-уредба и купчина компактдискове. Тя отвори кутията с цигулка на скрина и видя, че в нея наистина има цигулка.
  
  Ани прелисти дисковете. Повечето от групите, за които никога не беше чувала, като Incubus, System of a Down и Slipknot, но разпозна няколко стари песни като Nirvana и REM. Имаше дори някакъв стар Боб Дилън. Въпреки че Ани не знаеше почти нищо за музикалните вкусове на петнадесетгодишните момчета, тя беше сигурна, че Боб Дилън обикновено не е един от тях.
  
  
  
  Нийл Бърд нямаше нищо. Ани отново пожела Банкс да е тук; той можеше да прочете нещо във всичко това. Последният компактдиск, който си купи, се състоеше от песнопения на тибетски монаси, които да й помагат с йога и медитация.
  
  Ани хвърли поглед към съдържанието на библиотеката: изобилие от романи, включително Sons and Beloved, The Catcher in the Rye и The Great Molne, заедно с по-традиционната юношеска фантастика от Филип Пулман и сборници с разкази от Рей Бредбъри и Х. П. Лъвкрафт ; няколко стихосбирки; огромна книга за изкуството на прерафаелитите; и това е всичко.
  
  Освен това стаята разкриваше изненадващо малко. Нямаше адресна книга, поне такава, която Ани можеше да намери, и нищо друго освен книги, дрехи и компактдискове. Робин й каза, че Люк носи навсякъде със себе си очукана кожена чанта през рамо, че няма да отиде никъде без нея и всичко, което има значение за него, ще бъде там, включително неговия ултралек лаптоп.
  
  Ани намери някои отпечатани ръкописи, разкази и стихотворения в чекмеджето на бюрото си, най-новите от които бяха с дата от преди година, и тя помоли дали може да ги заеме, за да ги разгледа по-късно. Можеше да каже, че Робин беше разстроен, най-вече заради ценното уединение на Люк, изглежда, но от друга страна, малко побутване в правилната посока правеше чудеса. Тя така или иначе не смяташе, че творческата работа ще й каже много, но може да й даде известна представа за характера на Люк.
  
  Оставането там вече не означаваше нищо и черните стени започнаха да я депресират, така че тя каза на Робин, че е свършила. Слязоха долу, където Мартин Армитидж все още седеше на дивана.
  
  "Разбрах, че сте изпратили Люк в общообразователното училище Eastvale вместо в държавно училище като Broadmore", каза Ани.
  
  "Ние не вярваме в държавните училища", каза Мартин, а западнойоркширският му акцент ставаше все по-силен, докато говореше. "Те са просто развъдник на разглезени държавни служители. Няма нищо лошо в общото образование." После направи пауза и се усмихна. Ани остана с впечатлението, че този жест често му помагаше в отношенията с пресата: внезапен поток от чар действаше като електрически ток. "Е, може да има много лоши неща в него - поне аз продължавам да го чувам - но беше достатъчно добър за мен и е достатъчно добър за повечето деца. Люк е умен и трудолюбив. Той ще се оправи.
  
  Съдейки по езика на тялото й - скръстени ръце и присвити устни - Ани предположи, че Робин не е съгласна, че образованието на Люк е било предмет на някакъв разгорещен дебат.
  
  "Щастлив ли е в училище?" тя попита.
  
  "Той никога не се е оплаквал", каза Мартин. - Не повече, отколкото всяко дете би го направило. Знаеш ли, той не харесва учителя си по география, не обича игрите, а алгебрата е твърде трудна. Нещо такова."
  
  - Той не е спортен фен?
  
  "За съжаление не", каза Мартин. - Опитах се да го заинтересувам, но... - Той сви рамене.
  
  "Ами другите момчета в училище? Дори да е, както казвате, малко самотник, трябва да поддържа някакъв контакт със съучениците си?
  
  "Предполагам, че да, но никога не съм виждал никакви доказателства за това."
  
  "Никога не е водил приятели в къщата?"
  
  "Никога".
  
  "Или поиска разрешение да посети домовете им?"
  
  "Не".
  
  "Често ли излиза от вкъщи?"
  
  "Не повече от всяко друго момче на неговата възраст", каза Мартин. "Може би дори по-малко."
  
  "Искаме Люк да има нормален живот", каза Робин. "Трудно е да разбереш какво да позволиш и какво не. Трудно е да се знае каква дисциплина да се следва. Ако не даваш достатъчно, тогава детето става необуздано и вината се прехвърля върху родителите. Ако контролирате твърде много, той не се развива естествено и ви обвинява, че сте го прецакали. Правим всичко възможно да бъдем добри родители и да постигнем справедлив баланс."
  
  
  
  Ани, самата аутсайдер в училище, защото е израснала в общност на изкуството, "хипи мадама" за другите деца, разбира колко отчужден може да се чувства Люк и това не е по вина на родителите му. Като начало те живееха на място толкова отдалечено, колкото Суейнсдейл Хол, и то на страхотно място; второ, те бяха второстепенни знаменитости; и трето, той все още изглеждаше интровертен човек.
  
  - Сигурна съм, че го правиш - каза тя. - Какво направи вчера? тя попита.
  
  - Той отиде в центъра.
  
  "Как е попаднал там?"
  
  "Автобус. Има добро обслужване, поне до края на чаеното парти."
  
  - Имаше ли някаква специална причина да отиде в Eastvale вчера?
  
  - Нищо особено - отвърна Робин. "Той просто обича да търси употребявани книги и искаше да разгледа някои нови компютърни неща."
  
  "Това е всичко?"
  
  "Доколкото знам. Нямаше нищо необичайно в това.
  
  - Някога оставал ли е навън цяла нощ?
  
  - Не - каза Робин и притисна ръка към гърлото си. "Никога. Ето защо сме толкова притеснени. Той нямаше да ни подложи на това, освен ако не се случи нещо... нещо ужасно."
  
  Тя започна да плаче и съпругът й я прегърна, приглаждайки копринената й златиста коса. "Е, добре, скъпа. не се притеснявай Те ще го намерят." През цялото това време напрегнатият му поглед беше прикован право в Ани, сякаш я провокираше да не се съгласи. Не че искаше. Човек, който е свикнал да прави нещата по свой начин. Ани не се съмняваше, че той също е човек на действието, свикнал да тича напред с топката и да я рита в мрежата.
  
  "Ами останалата част от семейството: чичовци, лели, баби и дядовци?" тя попита. "Бил ли е близък с някого конкретно?"
  
  
  
  - Семейство Робин в Девън - каза Мартин. "Родителите ми са мъртви, но имам омъжена сестра, която живее в Дорсет, и брат в Кардиф. Разбира се, звъняхме на всички, които си спомняхме, но никой не го видя.
  
  - Имаше ли пари със себе си?
  
  "Малко. Няколко паунда. Вижте, инспекторе - каза той, - оценявам въпросите ви, но сте на грешен път. Люк има мобилния си телефон. Ако искаше да отиде някъде или да направи нещо, което би означавало, че няма да се прибере или че ще закъснее, тогава защо не ни се обади?"
  
  - Освен ако не е нещо, за което той не иска да знаеш.
  
  - Но той е само на петнайсет - каза Мартин. "Какво, по дяволите, прави, което е толкова тайно, че не би искал родителите му да знаят за това?"
  
  Знаеш ли къде са децата ти? Знаете ли какво правят вашите деца? Според опита на Ани, както според собствените й спомени, така и като полицайка, беше известно, че няма по-таен човек от тийнейджър, особено чувствителен, самотен тийнейджър, но родителите на Люк просто не разбираха това. Дали самите те не са го преживели или от детството им са се случили толкова много други неща, че са забравили какво е?
  
  Имаше много причини, поради които Люк можеше да намери за необходимо да напусне за известно време, без да каже на родителите си - децата често са егоистични и невнимателни - но те не можеха да се сетят за нито една. Това обаче не беше първият път, когато Ани се сблъскваше с такава стряскаща пропаст между родителското възприятие и реалността. По-често, отколкото можеше да очаква, тя се натъкваше на родители на изчезнали деца, които казваха, че просто нямат представа къде може да е отишла младата Сали и защо иска да отиде някъде и да ги нарани толкова много.
  
  - Били ли сте някога заплашван? тя попита.
  
  - Не - каза Мартин. "Защо питаш?"
  
  "Знаменитостите често получават грешното внимание."
  
  
  
  Мартин изсумтя. "Едва ли приличаме на семейство Бекъм и шикозни подправки. Тези дни не получаваме много обществено внимание. Не през последните пет години, откакто се преместихме тук. И двамата се държим сдържани."
  
  - Не ти ли хрумна, че някой може да си помисли, че Люк трябва да бъде отвлечен? тя попита.
  
  "Въпреки това, което си мислите", каза Мартин, "всъщност не сме толкова богати." Той махна с ръка наоколо. "Къща като начало... тя просто изяжда пари. Бихме били много лоши ученици за един похитител, повярвайте ми.
  
  - Похитителят може да не знае това.
  
  Робин и Мартин се спогледаха. Най-накрая Робин проговори. "Не, аз не мисля така. Както казах, винаги сме искали Люк да има нормален живот, не като моя. Не искахме бодигардове и охрана около него. Може да е било глупаво от наша страна, нереалистично, но досега се получаваше. Никога нищо лошо не му се е случвало."
  
  "И съм сигурна, че сега нищо не се е променило", каза Ани. "Вижте, разбирам, че това вероятно е втора природа за вас, но ако някой от пресата задава въпроси..."
  
  "Не се притеснявайте", каза Мартин Армитидж. - Ще трябва да се справят с мен.
  
  - Много добре, сър. И за всеки случай, мислите ли, че можем да прихванем телефонни обаждания?"
  
  "Но защо?" - попита Робин.
  
  - В случай на искане за откуп.
  
  Тя сложи ръка на бузата си. - Но вие със сигурност не мислите...?
  
  - Това е само предпазна мярка.
  
  "Този номер не е в списъка", каза Мартин.
  
  "Дори и така".
  
  Той задържа погледа й за няколко мига, преди да кимне. "Много добре. Ако трябва."
  
  "Благодаря Ви, господине. Ще уредя техник да дойде по-късно тази сутрин. Имате ли офис за бизнес срещи?"
  
  - Не - каза Мартин. "Не в момента."
  
  
  
  "Нямаш работен номер?"
  
  "Не". Той направи пауза, след това продължи, сякаш усещаше скрито течение на презрение в тона или поведението на Ани. "Вижте, може би бях просто футболист, но това не означава, че съм тъп, знаете ли."
  
  "Аз не-"
  
  "Получих си A, влязох в Политехническия университет в Лийдс, както беше тогава, и получих бизнес степента си."
  
  И така, какво го направи това? Ани равнодушно попита: "кнедли за мислеща жена"? - Нямах предвид нищо - продължи тя. "Просто се опитвам да се уверя, че сме покрили всяка възможна опция."
  
  - Съжалявам - каза Мартин. "Беше натоварена нощ. Просто, добре, бидейки това, което сме, Робин и аз често се сблъскваме с подобни неща. Хората са склонни да ни покровителстват.
  
  "Разбирам", каза Ани, докато се изправяше, за да си тръгне. - Няма да те задържам повече. Тя подаде визитката си на Робин, който беше най-близо. "Има и мобилния ми номер." Тя се усмихна и добави. - Когато можеш да се свържеш с него. Покритието на мобилните телефони в Дейлс беше меко казано неравномерно. - Ако чуеш нещо, няма да се поколебаеш да ми се обадиш, нали?
  
  - Не - каза Робин. "Разбира се, че не. И ако..."
  
  "Ти ще бъдеш първият, който ще чуе. Не се притеснявайте, ще го потърсим, уверявам ви. Ние сме наистина, наистина добри в такива неща."
  
  "Ако има нещо, което мога да направя..." каза Мартин.
  
  "Със сигурност". Ани им дари най-добрата си, най-уверена усмивка и си тръгна, без да се чувства никак уверена.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  3
  
  Дирекция Мишел Харт паркира своето пежо на дървени въглища на 58 Hazel Crescent и се огледа. Беше ходила там два пъти преди, веднъж разследвайки поредица от кражби с взлом и друг път за вандализъм. Тези дни общинските имоти на Хейзълс, както ги наричаха местните, не бяха особено лоши. Построен в началото на шейсетте години, преди разрастването на "новия град", с тераси от обслужваеми тухлени къщи зад ниски стени и живи плетове, сега той е дом на дрипава тълпа от безработни, тийнейджърки, пенсионери, които не могат да си позволят да се преместят и нарастващо азиатско население, предимно от Пакистан или Бангладеш. Имаше дори няколко търсещи убежище. Като всяко друго имение, Хейзълс също имаше своя дял от посредствени хулигани, които изпитваха голямо удоволствие да вандализират собствеността на други хора, да крадат коли и да рисуват графити по стените.
  
  Все още валеше и нямаше признаци за разкъсване на сивата облачна покривка. Мрачната улица, виеща се през центъра на имението, беше празна, всички деца бяха вкъщи и играеха компютърни игри или сърфираха в мрежата, а майките им искаха слънцето да изгрее и да донесе няколко минути тишина.
  
  Мишел почука на тъмнозелената врата. Госпожа Маршал, крехка на вид жена, с кръгли рамене и сива коса, със загрижено лице, отговори, заведе я в малка всекидневна и я покани да седне на стол от сливов велур. Мишел се е срещала със семейство Маршал преди, по време на процеса на идентификация, но все още не е посещавала домовете им. Всичко в стаята беше толкова подредено и безупречно чисто, че тя моментално изпита чувство на вина за собствените си неизмити чинии след закуска, неоправено спално бельо и буци прах в ъгъла. И все пак кой беше там, за да ги види освен нея?
  
  Бил Маршал, инвалидизиран от инсулт, погледна Мишел, покрита с одеяло на коленете си, с бастун до себе си, челюстта й падна, малко слюнка, събрана в ъгъла на устата й, половината от лицето й се потопи под друго, сякаш се е стопила като часовник на Дали. Той беше едър мъж, това беше очевидно, но сега тялото му беше изсъхнало от болестта. Очите му бяха живи, макар бялото да беше малко замъглено, но сивите ириси бяха напрегнати и нащрек. Мишел го поздрави и й се стори, че видя как главата му леко се дръпна за поздрав. Въпреки че не можеше да говори, г-жа Маршал увери Мишел, че разбира всичко, което казаха.
  
  Сред снимките в рамка на полицата над камината, една беше на тринадесет или четиринадесет годишно момче с прическа Beatle, популярна в началото на шейсетте години, облечено в черна водолазка, стоящо на насип с морето на заден план и дълъг кей отстрани. Мишел забеляза, че той е сладко дете, може би малко женствено, с меки и изискани черти, но въпреки това вероятно щеше да порасне истински сърцеразбивач.
  
  Г-жа Маршал я забеляза да гледа. "Да, това е нашият Греъм. Снимката е направена по време на последната му ваканция. Не можахме да напуснем тази година - Бил имаше много работа - така че Банкс го взеха в Блекпул с тях. Приятелят им Алън беше негов добър приятел. Г-н Банкс направи тази снимка и ни я даде, когато се върнаха. Тя направи пауза. "Мина не повече от седмица и Греъм си отиде завинаги."
  
  "Той изглежда прекрасно момче", каза Мишел.
  
  Г-жа Маршал кимна и подсмърча.
  
  
  
  "Не искам да ви безпокоя дълго", започна Мишел, "но както можете да си представите, намирането на сина ви след толкова време беше известен шок и за нас. Трябва да задам още няколко въпроса, ако нямате нищо против?"
  
  "Имаш своята работа, любов. Не се тревожи за нас. Премахнахме траура преди много години. Поне по-голямата част." Тя докосна яката на роклята си. - Странно е обаче, че сега, след като го открихте, изглежда сякаш всичко се е случило вчера.
  
  "Още не съм видял докладите, но разбирам, че е имало пълно разследване през 1965 г., когато Греъм изчезна за първи път?"
  
  "О да. И не мога да ги виня. Те направиха всичко възможно. Търсени навсякъде. Самият Джет Харис беше отговорен, знаете ли. Беше на предела на възможностите си, когато всичките им усилия останаха без резултат. Той дори дойде да претърси къщата ни за улики.
  
  Детектив суперинтендант Джон Харис - по прякор Джет заради бързината и приликата си с басиста на Shadows - все още беше легенда в щаба на дивизията. Дори Мишел беше прочела малка биографична брошура, публикувана от един от местните боби с литературни наклонности, и беше впечатлена от него, от скромното му раждане в бедняшките квартали на Глазгоу през 1920 г. до медала му за отлично поведение в кралските военноморски командоси по време на Втората световна война, повишението му в главен надзирател на полицията и легендарното му парти за пенсиониране през 1985 г. На стената до главния вход висеше негова снимка в рамка и свещеното му име се споменаваше само с нужното благоговение. Мишел можеше да си представи как провалът му да разреши случая с Греъм Маршал трябва да го е подразнил. Харис имаше репутация не само за бързо приключване на делата, но и за това, че се вкопчваше и не го пускаше, докато не си осигури осъдителна присъда. Откакто почина от рак преди осем години, той стана още по-уважаван. "Значи всичко е направено както трябва", каза тя. "Не знам какво да кажа. Понякога просто се изплъзваш през пукнатините.
  
  
  
  "Не съжалявай, любов. Нямам оплаквания. Те обърнаха всеки камък, който можеха да намерят, но кой би искал да копае там, на осем мили разстояние?" Искам да кажа, че не можеха да изкопаят цялата област, нали?"
  
  - Вероятно не - съгласи се Мишел.
  
  "И имаше онези изчезнали деца в Манчестър", продължи г-жа Маршал. "Това, което по-късно беше наречено убийствата в блатото. Но едва няколко месеца след като нашият Греъм изчезна, Брейди и Хиндли бяха заловени и тогава това със сигурност влезе във всички новини."
  
  Мишел знаеше за Иън Брейди и Майра Хиндли, убийците на маврите, въпреки че по това време беше само дете. Както при Джак Изкормвача, Реджиналд Кристи и Йоркширския Изкормвач, ужасът на техните дела е гравиран в съзнанието на бъдещите поколения. Тя обаче не осъзнаваше колко хронологично техните престъпления са свързани с изчезването на Греъм Маршал. Най-малкото би било естествено детектив Харис да предположи, че изчезването на Греъм може да има нещо общо с жертвите на Брейди и Хиндли. От друга страна, Питърбъро беше на над 130 мили от Манчестър и Брейди и Хиндли предпочетоха да живеят в собствената си пустош.
  
  Преди Мишел да успее да формулира следващия си въпрос, друга жена влезе в стаята. Тя имаше силна физическа прилика с момчето от снимката - същият малък прав нос, овална брадичка и добре очертани скули - само женствените й черти бяха още по-подчертани. Тя имаше дълга прошарена коса, събрана на конска опашка, и беше облечена небрежно в тъмносиня тениска и дънки. Беше твърде слаба, за да се чувства комфортно, или може би Мишел ревнуваше, винаги се чувстваше така, сякаш има пет или десет килограма наднормено тегло, а стресът от последните събития личеше върху чертите й, както и на мисис Маршал.
  
  "Това е Джоан, дъщеря ми", каза г-жа Маршал.
  
  Мишел се изправи и стисна отпуснатата ръка на Джоан.
  
  
  
  "Тя живее във Фолкстоун и преподава в държавно училище там", добави г-жа Маршал с видима гордост. "Тя отиваше на почивка, но когато чу... е, искаше да бъде с нас."
  
  - Разбирам - каза Мишел. "Били ли сте с Греъм близки, Джоан?"
  
  "Толкова близки, колкото брат и сестра могат да бъдат, две години разлика в тийнейджърските си години", каза Джоан с тъжна усмивка. Тя седна на пода пред телевизора и кръстоса крака. "Всъщност съм несправедлив. Греъм не беше като повечето други момчета на неговата възраст. Дори ми купи подаръци. Не ме дразнеше и не ме тормозеше. По този въпрос той беше много грижовен.
  
  "От това, което?"
  
  "Съжалявам?"
  
  - От какво трябваше да те защитава?
  
  "О, нямах предвид нищо конкретно. Знаеш ли, само в общи линии. Ако някой се опита да ме сплаши или нещо подобно.
  
  - Момчета?
  
  "Е, бях само на дванадесет, когато той изчезна, но да, имаше няколко прекалено влюбени местни момчета, които той изпрати да опаковат багажа."
  
  "Греъм беше корав човек?"
  
  - Не съвсем - каза г-жа Маршал. "Имайте предвид, че той никога не бягаше от битка. Имаше малко тормоз, когато се преместихме и той за първи път отиде на училище тук - знаете как винаги обичат да изпитват ново дете - но нашият Греъм се справи с училищния тормоз през първата седмица. Той не спечели, но имаше добър двубой и той изби окото си и си счупи носа, така че никой не го безпокои след това.
  
  Мишел се чудеше колко трудно би било някой да отвлече и убие Греъм Маршал, ако можеше да се бори добре. Ще са ли необходими двама души, за да направят това? Възможно ли е първо да е бил дрогиран или да е припаднал? Или беше някой, когото познаваше и отиде с него доброволно? - Казахте ли, че сте се преместили тук? Мишел продължи. "Това от Ийст Енд ли ще е?"
  
  
  
  "Все още се забелязва, нали след толкова години? Веднъж кокни, предполагам, че винаги ще има кокни. Не че се срамувам от това. Да, идваме от Бетнал Грийн. Преместихме се малко заради работата на Бил. Той е зидар. Или беше. Бяхме живели тук само около година, когато това се случи. Греъм току-що завърши трети клас в местното основно училище.
  
  - Но ти остана след това.
  
  "Да. В новия град имаше много работа, свързана с бизнеса. Много сгради. И ние го обичаме тук. Това ни устройва."
  
  "Г-жо Маршал", каза Мишел, "знам, че беше много отдавна, но бихте ли ми казали от какви неща се интересуваше Греъм?"
  
  "Заинтересовани ли сте? О, обичайните мъжки неща. Футбол. Крикет. И поп музика. Той беше обсебен от поп музиката. Все още имаме старата му китара горе. Той прекарваше часове в репетиране на акорди. Имайте предвид, той също четеше много. Греъм беше от онези хора, които можеха да се забавляват. Не винаги имаше нужда някой да го забавлява. Обичам да чета за космоса. Нали знаете, научна фантастика, ракети до Марс, зеленооки чудовища. Той беше космически маниак. Тя погледна снимката и на лицето й се появи далечно изражение. "Само предния ден той... е, имаше някакво изстрелване на ракета в Америка и той беше толкова развълнуван, като го гледаше по телевизията."
  
  - Имаше ли много приятели?
  
  "Той направи доста тук", отговори Джоан. Тя погледна майка си. "Кой беше там, мамо?"
  
  "Нека си спомня. Имаше един човек от Банкс, разбира се, те бяха много близки, и Дейвид Гренфел и Пол Мейджър. И Стивън Хил. Някои други може би, но и петимата живееха в имението, така че ходеха на училище заедно, играеха крикет или футбол на тренировка, слушаха музика заедно, разменяха плочи. Нещо такова. Някои от родителите им все още живеят тук. Тоест тези, които все още са живи."
  
  - Греъм беше популярно момче?
  
  
  
  "Да, така бих казала", каза г-жа Маршал. "Той имаше отстъпчив характер. Не разбирам как може да обиди някого. Не казвам, че беше перфектен, имайте предвид. Той беше обикновен тийнейджър и имаше справедливия си дял от приповдигнато настроение.
  
  - Умен човек ли беше?
  
  "Той се справяше добре в училище, нали, мамо?" - попита Джоан.
  
  "Да. Той лесно би влязъл в университет, точно като сестра си.
  
  "Какъв искаше да стане, когато порасне?"
  
  "Астронавт или поп звезда, но съм сигурен, че би променил мнението си за това. Той беше добър по физика и химия. Вероятно щеше да стане добър учител. Тя направи пауза. - Какво ще стане сега, ако нямате нищо против да попитам, мис Харт? Искам да кажа, всичко беше толкова отдавна. Със сигурност не мислите, че можете да хванете този, който е направил това? Не и след толкова време."
  
  - Не знам - каза Мишел. "Със сигурност не бих искал да давам прибързани обещания. Но когато се случи нещо подобно, ние правим всичко възможно да огледаме отново района и да видим дали можем да намерим това, което някой е пропуснал първия път. Свеж външен вид. Понякога работи. Но ако искам да бъда напълно честен с вас, трябва да кажа, че няма да дадем приоритет на този случай по отношение на работната сила.
  
  "Повярвай ми, любов, в момента тук се случват много престъпления, без ти, полицията, да си губиш времето в ровене в миналото." Тя направи пауза. - Просто... Е, предполагам, че бих искал да знам, дори след толкова време. Мислих много за това онзи ден, когато се върнаха с резултатите от ДНК и казаха, че определено е нашият Греъм. Мислех, че се примирявам с факта, че никога няма да разберем, но сега, е, не съм толкова сигурен. Искам да кажа, ако можете просто да разберете какво му се е случило и защо..." Тя погледна съпруга си. - Знам, че би искал да се успокои, преди... Е, сигурен съм, че разбираш какво имам предвид.
  
  
  
  Мишел пъхна бележника си в куфарчето си. "Да, мисля, че разбирам какво имаш предвид", каза тя. - И обещавам, че ще дам всичко от себе си.
  
  "Има един въпрос, който бих искала да задам", каза г-жа Маршал.
  
  "Да?"
  
  "Е, знаете ли, току-що се получи така, че ние никога... искам да кажа, нашият Греъм никога не е имал подходящо погребение. Мислите ли, че можем да го уредим? Знаеш ли, кости..."
  
  Мишел се замисли за момент. "Може да ни трябват още няколко дни", каза тя. "За тестове и други подобни. Но не виждам защо не. Вижте, ще говоря със съдебен антрополог. Сигурен съм, че тя ще направи всичко възможно, за да освободи останките възможно най-скоро.
  
  "Вярно ли е? Вярно ли е? О, много ви благодаря, г-це Харт. Нямате представа колко много означава това за нас. Имате ли свои деца?"
  
  Мишел се чувстваше напрегната, както винаги, когато хората я питаха за това. Най-накрая тя успя да изтръгне думите. "Не. Не аз не искам".
  
  Г-жа Маршал я изпрати до вратата. "Ако има нещо друго, което мога да ви кажа", каза тя, "моля, не се колебайте да попитате."
  
  - Няма - каза Мишел. "Благодаря ти". И тя тръгна по пътеката в дъжда към колата си, поемайки дълбоко въздух, разтърсена, завладяна от спомените, които бе отблъсквала, спомените за Мелиса и Тед. Сега Греъм Маршал беше нещо повече за нея от просто купчина кости върху стоманена маса; той беше ярък, добродушен човек с прическа на Бийтъл, който искаше да бъде астронавт или поп звезда. Само ако можеше да разбере откъде да започне.
  
  
  
  Банкс срещна Ани в Woolpack, тиха кръчма в малкото селце Малтам, на около половината път между Гратли и Харксмиър. На път за вкъщи от летището в Манчестър той се замисли дали да не й се обади и накрая реши, че е добра идея. Искаше да говори с някого за това, което току-що беше разбрал, и Ани беше единственият човек, на когото каза за перверзния инцидент край реката. Той беше шокиран да разбере, че дори не е казал на бившата си съпруга Сандра, въпреки че са женени повече от двадесет години.
  
  Рами ръмеше, когато малко преди девет часа той спря на паркинга на пазарния площад. Лилавата астра на Ани не се виждаше никъде. Той се подчини на знака и стъпи на дезинфектант пред кръчмата. Въпреки че не е имало огнище близо до самия Малтъм, случаи на шап са възникнали в някои близки райони и в резултат на това министерството е наложило строги, понякога непопулярни мерки. Много пешеходни пътеки са затворени и достъпът до провинцията е ограничен. Освен това, тъй като местните фермери са използвали селските кръчми и магазини, много собственици са поставили дезинфекциращи постелки на праговете на вратите си.
  
  Самият Малтъм не беше много забележително място, въпреки че имаше хубава нормандска църква, а Woolpack беше една от онези кръчми, които правеха добър бизнес главно защото се намираше на натоварен път между туристически дестинации. Това означаваше, че по-голямата част от търговията беше временна и се извършваше през деня, така че няколко местни жители със сиви коси, които стояха около бара, се обърнаха като един и се изгледаха, когато Банкс влезе. Правеха го всеки път. Някой от тях трябва да го е разпознал и да е казал нещо, защото в миг се върнаха към бирите си и не му обърнаха внимание. Банкс купи халба горчиво Black Sheep и торбичка чипс със сирене и лук и седна до вратата, възможно най-далече от бара. Няколко други маси бяха заети, като изглеждаха туристи, наели местни вили. Горките, щяха да полудеят, ако нямаше пешеходни пътеки, по които да вървят.
  
  Господи, далече е от Гърция, помисли си Банкс. Трудно е да се повярва, че по това време само преди два дни той пиеше узо и хапваше долмадес с Алекс в таверната на Филип. Те пиха до зори, знаейки, че това е последната им вечер заедно, разказваха си истории и попиваха от уханната топлина на въздуха и ритъма на морето, плискащо се на пристана до тях. На сутринта Банкс потърси Алекс на пристанището, за да се сбогува, докато се качваше на ранния ферибот за Пирея, но приятелят му не се виждаше никъде. Вероятно махмурлук, помисли си Банкс, усещайки как главата му бие.
  
  Вратата се отвори, мъжете отново зяпнаха, този път с малко повече интерес, и Ани влезе в тесни дънки и светлосиньо горнище без ръкави, чантата й беше преметната през рамо. Тя целуна Банкс по бузата и седна. Вдишвайки аромата на нейния шампоан и нежния сапун с аромат на грейпфрут и усещайки неясните очертания на зърната й под тънкия памук, Банкс усети моментален прилив на желание към нея, но се сдържа. Тази част от връзката им беше приключила; те преминаха към нещо друго. Вместо това той се върна в бара и й купи халба бира.
  
  "Виж този тен", каза Ани, когато той седна обратно, а линиите й бяха набръчкани от смях. - За някои това е добре.
  
  "Сигурен съм, че ще прекараш една седмица в Блекпул, преди лятото да свърши", каза Банкс.
  
  "Да танцуваш на музика на Wurlitzer в балната зала на кулата? Язда на магаре по плажа в дъжда? Захарен памук на бала и шапка с надпис "Целуни ме бързо"? Не мога да чакам." Тя се наведе и го потупа по ръката. - Радвам се да те видя отново, Алън.
  
  "Ти също".
  
  "Тогава нека. Казвам. Как ви се струва Гърция?
  
  "Страхотно. Магически. рай".
  
  "Тогава какво, по дяволите, правиш в Йоркшир? Почти не си говорил по телефона.
  
  "Години практика".
  
  Ани се облегна на стола си и протегна крака, както правеше обикновено, като ги кръстоса на тънките си глезени, където висеше тънка златна верижка, отпи глътка бира и почти измърка. Банкс никога не беше срещал някой друг, който можеше да изглежда толкова удобно и у дома си на твърд стол.
  
  
  
  - Както и да е - каза тя, - изглеждаш добре. По-малко стрес. Дори половин ваканция изглежда има някакъв ефект.
  
  Банкс се замисли за момент и реши, че наистина се чувства много по-добре, отколкото когато си тръгна. "Това помогна да се поставят нещата в перспектива", каза той. "А ти?"
  
  "Чудесен. просперирам. Работата върви добре. Връщам се към йога и медитация. И пак рисувам."
  
  - Държах ли те далеч от всичко това?
  
  Ани се засмя. "Е, това не означава, че си ми извил ръката, но когато имаш толкова малко време като хората от нашата професия, тогава нещо трябва да остане на заден план."
  
  Банкс се канеше да спомене саркастично, че този път това нещо е самият той, но прехапа езика си. Преди две седмици той не би направил това. Сигурно ваканцията наистина му се е отразила добре. - Е - каза той, - радвам се, че си щастлив. Говоря сериозно, Ани."
  
  Ани докосна ръката му. "Знам, че обичаш. И така, какво ви води тук толкова бързайки? Надявам се, че не е сериозно."
  
  - В известен смисъл е така. Банкс запали цигара и продължи да говори за откриването на костите на Греъм Маршал.
  
  Ани слушаше намръщено. Когато Банкс свърши, тя каза: "Мога да разбера защо се тревожиш, но какво можеш да направиш?"
  
  "Не знам", каза Банкс. "Може би нищо. Ако бях местната полиция, не бих искал да си навирам носа в чуждите работи, но като чух, просто се почувствах... Не знам. Това беше голяма част от младостта ми, Ани, Греъм просто изчезна така и предполагам, че това е голяма част от мен сега, винаги е било. Не мога да обясня, но е истина. Казах ли ти за човека край реката, онзи, който се опита да ме бутне във водата?
  
  "Да".
  
  "Ако е бил той, тогава може би мога да им помогна да го намерят, ако е още жив. Спомням си как изглеждаше. Най-вероятно може да има снимка във файла.
  
  "Ами ако не беше той? Това е всичко? Това ли е вината, за която говорехте преди?"
  
  
  
  - Отчасти - каза Банкс. "Трябваше да говоря. Но това е нещо повече. Дори и да няма нищо общо с човека край реката, някой е убил Греъм и е заровил тялото му. Може би мога да си спомня нещо , може би имаше нещо, което съм пропуснал по това време, тъй като самият аз бях дете. Ако мога мислено да се върна назад... Друг?"
  
  Ани погледна чашата си. Наполовина пълен. И тя караше. "Не", каза тя. "Не е за мен".
  
  - Не се притеснявай - каза Банкс, уловил притеснения й поглед, докато се насочваше към бара. - Това ще е последната ми вечер.
  
  "И така, кога отиваш там?" - попита Ани, когато се върна.
  
  - Първото нещо утре сутринта.
  
  "И какво точно ще правиш? Представете се с местен псевдоним и им предложите да им помогнете да разрешат случая им?"
  
  "Нещо такова. Още не съм го обмислил. Едва ли това ще е от първостепенно значение за местните. Във всеки случай те със сигурност ще се интересуват от някой, който е бил наоколо по това време? Тогава ме интервюираха, знаете ли. Спомням си го ясно."
  
  "Е, ти сам каза, че определено няма да те посрещнат с отворени обятия, поне не и ако се преструваш на ченге, което се опитва да им каже как да си вършат работата."
  
  - Ще практикувам смирение.
  
  Ани се засмя. - По-добре внимавай - каза тя. - Може да те заподозрат.
  
  - Не би ме изненадало.
  
  - Както и да е, жалко, че няма да останеш тук. Тук може да имаме нужда от вашата помощ."
  
  "ОТНОСНО? Какво се случва?"
  
  "Липсващо дете"
  
  "Друг?"
  
  - Този изчезна малко по-късно от твоя приятел Греъм.
  
  "Момче или момиче?"
  
  "Има ли значение?"
  
  
  
  - Знаеш, че е, Ани. Много повече момичета са отвличани, изнасилвани и убивани, отколкото момчета.
  
  "момче".
  
  "Колко години?"
  
  "Петнадесет".
  
  Когато Греъм изчезна, той беше почти на същата възраст като него. - помисли си Банкс. "Тогава има голям шанс той да се върне към нормалното", каза той, въпреки че Греъм не го направи.
  
  - Това казах на родителите си.
  
  Банкс отпи от бирата си. Връщането в Йоркшир е известна компенсация, помисли си той, оглеждайки тихата уютна кръчма, слушайки дъжда, който барабани по прозорците, опитвайки Черната овца и гледайки как Ани се върти на стола си, опитвайки се да изрази страховете си.
  
  "Той е странно дете", каза тя. "Малко самотник. Пише стихове. Не обича спорта. Стаята му е боядисана в черно.
  
  - Какви бяха обстоятелствата?
  
  Ани му каза. - И има още нещо.
  
  "Какво?"
  
  - Той е Люк Армитидж.
  
  "Момче Робин? Синът на Нийл Бърд?
  
  "Доведен син на Мартин Армитидж. Познаваш ли го?"
  
  "Мартин Армитидж? Едва ли. Въпреки че го видях да играе един-два пъти. Трябва да кажа, че мислех, че е надценен. Но имам няколко диска на Нийл Бърд. Те направиха компилация преди три или четири години и току-що издадоха колекция от записи и изпълнения на живо. Той наистина беше много добър, знаете ли. Срещал ли си супермодел?"
  
  "Робин? Да".
  
  - Доста хубава, доколкото си спомням.
  
  - Все още е там - намръщи се Ани. - Ако харесваш такива неща.
  
  "Какви неща?"
  
  "О, знаете ли... Строен, безупречен, красив."
  
  Банкс се ухили. "Та какъв е проблема?"
  
  "О нищо. Само аз съм. Вероятно ще се върне жив и здрав."
  
  
  
  - Но тревожиш ли се?
  
  "Малко".
  
  - Отвличане?
  
  "Мина ми през ума, но все още не е имало искане за откуп. Ние, разбира се, претърсихме къщата за всеки случай, но нямаше признаци, че той се връща у дома.
  
  "Знаете ли, говорихме с Армитидж за сигурността, когато за първи път се преместиха в Суейнсдейл Хол", каза Банкс. "Инсталираха обичайните аларми срещу крадец и други подобни, но освен това казаха, че просто искат да живеят нормален живот. Не можахме да направим нищо особено."
  
  - Предполагам, че не - съгласи се Ани. Тя извади бележника си и показа на Банкс френските думи, които бе преписала от стената на Люк. "Има ли смисъл от това? Много ми е познато, но не мога да си спомня какво е."
  
  Банкс се намръщи на текста. Той също изглеждаше познат, но също не можеше да си спомни какво беше. "Le Poète se fait voyant par un long, immense et raisonné dérèglement de tous les sens." Той се опита да го дешифрира дума по дума, навлизайки дълбоко в паметта си за изучаването на френски в началното училище. Сега е трудно да се повярва, че някога е бил добър в това, дори е получил втора точка от програмата "О". Тогава той се сети. "Мисля, че е Рембо. френски поет. Нещо за пълен срив на всички сетива.
  
  - Разбира се! каза Ани. "Мога да се ритна. Робин Армитидж ми каза, че Люк харесва Рембо, Бодлер, Верлен и всички тези неща. Какво ще кажете за това? Тя назова темите на плакатите на Лука. "Искам да кажа, чух за някои от тях, Ник Дрейк например, и знам, че Кърт Кобейн е бил в Нирвана и се е самоубил, но какво да кажем за другите?"
  
  Банкс се намръщи. "Всички са певци. Иън Къртис пееше в Joy Division. Джеф Бъкли беше син на Тим Бъкли."
  
  "По-рано? Беше? Във всичко това има зловещо минало време, нали?"
  
  "О, да", каза Банкс. "Всички те или са се самоубили, или са починали при мистериозни обстоятелства."
  
  
  
  "Интересно". Мобилният телефон на Ани иззвъня. Като се извини, тя отиде до входната врата, преди да го извади от чантата си през рамо и да излезе навън . Когато се върна две минути по-късно, тя изглеждаше озадачена.
  
  "Надявам се, че не са лоши новини?" - попита Банкс.
  
  "Нищо подобно. Точно обратното."
  
  "Казвам".
  
  "Беше Робин. Робин Армитидж. Явно Люк току-що им се е обадил."
  
  "И?"
  
  "Той казва, че има нужда от малко пространство, че ще се върне у дома утре."
  
  - Каза ли къде е?
  
  - Не бих им казал.
  
  "Какво ще правиш?"
  
  Ани допи питието си. "Мисля, че е по-добре да отида до гарата, да съкратя търсенето. Знаете колко скъпи са тези неща. Не искам Червения Рон да виси на гърба ми, защото губи времето и парите ни."
  
  "Отдалечавам?"
  
  "Да. Можете да ме наречете прекалено подозрителен, ако искате, но няма да спра напълно търсенето, докато не видя Люк Армитидж жив и здрав у дома, със собствените си очи.
  
  "Не бих го нарекъл прекалено подозрително", каза Банкс. "Бих го нарекъл много разумно."
  
  Ани се наведе напред и отново целуна Банкс по бузата. "Наистина се радвам да те видя отново, Алън. Останете свързани".
  
  "Ще го направя", каза Банкс и я изгледа как излиза през вратата, сапунът от грейпфрут на Body Shop се носеше зад нея, мекото докосване на целувката й по бузата му.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  4
  
  На пръв поглед въпросът изглеждаше достатъчно прост: къде са досиетата по случая Греъм Маршал? Всъщност беше като търсене на Светия Граал и отне на Мишел и нейния окръжен прокурор Нат Колинс по-голямата част от два дни.
  
  След като за първи път опитаха Bridge Street в центъра на града, който служи като щаб на звеното до откриването на Thorpe Wood през 1979 г., Мишел и PC Collins караха от гара на гара в Северния окръг - Бретън, Ортън, Уерингтън, Яксли, Хамптън - откривайки, че някои от тях са сравнително нови, а използваните през 1965 г. помещения отдавна са съборени и застроени с нови жилищни комплекси или търговски центрове. За да усложнят още повече нещата, първоначалните сили - Кеймбридж, Питърбъро, Ийли и Хънтингдън - бяха обединени в полицейските сили на Средна Англия през 1965 г., което изискваше основен ремонт и преструктуриране, а през 1974 г. те се превърнаха в съвременната полицейска сила на Кеймбриджшир.
  
  Докато услужливите полицаи един след друг предлагаха варианти, Мишел започна да се отчайва да не намери някога старите документи. Може би единственото светло петно на хоризонта беше, че времето тази сутрин се бе подобрило и слънцето лениво се пробиваше през мазни парцали облаци. Но поради това въздухът стана влажен и Мишел щеше да хвърли кърпата по-близо до вечерята. Тя също изпи малко повече вино снощи - което се случваше твърде често напоследък - и фактът, че не се чувстваше на 100 процента, също не помогна много.
  
  Когато най-накрая подреди документите, изпращайки PC Collins до Кеймбридж, за да направи запитвания там, тя може да се е ритнала. Намираше се дълбоко в недрата на щаба на дивизията, на не повече от тридесет фута под офиса й, а държавният секретар, госпожа Меткалф, се оказа мина с информация и й позволи да подпише няколко файла. Защо Мишел не се сети да погледне там на първо място? Лесно. Тя беше само за кратко в Thorpe Wood и никой не й направи голяма обиколка; тя не знаеше, че мазето е мястото, където се съхраняват повечето от старите досиета на окръжната полиция.
  
  Имаше високо ниво на шум в отворената дежурна стая, телефоните звъняха, мъжете се смееха на неприлични шеги, вратите се отваряха и затваряха, но Мишел успя да блокира всичко това, когато сложи очилата си за четене и отвори първата папка, която съдържаше карти и снимки на имението Хейзълс и резюме на всички съответни показания на свидетели, които помогнаха да се определи напредъкът на Греъм сутринта на 22 август 1965 г.
  
  Една полезна ръчно нарисувана карта подробно описва обиколката на Греъм на хартиен носител, изброявайки всички домове, до които е доставял, и, за да сте сигурни, кои документи са взели. Бедният човек трябва да е имал дяволски голям товар, тъй като много от неделните вестници бяха пълни със списания и приложения.
  
  От източната страна на имението Уилмър Роуд отделяше Хейзълс от район със стари къщи, които скоро трябваше да бъдат съборени. Именно на Т-образното кръстовище между Уилмър и Хейзъл Кресент Греъм достави последния си вестник, News of the World, на г-н и г-жа Халоран, които живееха в ъгловата къща.
  
  Следващата доставка беше до една от къщите от другата страна на пътя, но семейство Линтън казаха, че никога не са получили своя наблюдател този ден. Никой друг от другата страна на Уилмър Роуд също не получи вестника тази сутрин.
  
  Анонимният картограф също изчисли, че е било около 6:30 сутринта, когато Греъм, който е тръгнал в 6:00 сутринта, е стигнал до тази част от маршрута си - светло е по това време на годината, но все още е много рано за всякакъв вид трафик, вкл. ходене. В края на краищата беше неделя, традиционната сутрин след събота вечер, и повечето клиенти казаха, че все още са били в леглата, когато вестниците пристигнали.
  
  Мишел погледна старите черно-бели снимки. Те изобразяват много различна сцена от тази, която тя посети предишния ден след разговора си с Маршал. През 1965 г. имаше мрачна редица от стари магазини от другата страна на Уилмър Роуд, всички обковани с дъски и готови за събаряне, но днес има модерен център "Направи си сам" до новия парцел, който замени старите къщи. Изоставените магазини изглеждаха като място, което едно дете би искало да разгледа. Мишел провери досието, за да види дали са претърсени. Разбира се, че са търсили. Доведоха и кучетата. Нито следа.
  
  Мишел прибра зад ушите си няколко кичура руса коса, които гъделичкаха бузата й, и дъвче върха на писалката си, докато препрочиташе стенограмите от първите интервюта. Разбира се, почти всичко беше написано, с изключение на някои документи, които бяха написани на ръка, и резултатите изглеждаха странни, с неравномерно натискане на клавиши и случайни бучки от изкривено e или g. Подобни отличителни черти бяха много удобни за идентифициране на коя машина е отпечатана бележката, помисли си Мишел, преди анонимността на лазерните принтери. Някои от хартиите бяха копия, скучни и често трудни за четене. Понякога се правеха нечетливи корекции между редовете с химикал или молив, оригиналните думи бяха задраскани. Като цяло не много обещаващо начало.
  
  Детектив Суперинтендант Бенджамин Шоу, сега един от старшите офицери в Торп Ууд, беше споменат няколко пъти като детектив Констабъл в този случай. Мишел знаеше, че Шоу е започнал кариерата си в Питърбъро и наскоро се е върнал от шест години работа в полицията на Линкълншър, но все пак беше изненадана да види името му във връзка с нещо, което се бе случило толкова отдавна. Може би би могла да говори с него, да види дали има някакви теории, които не са влезли в досиетата.
  
  Изглежда, че първият човек, който Греъм Маршал е пропуснал, е неговият работодател Доналд Брадфорд, собственик на будка за вестници. Имаше смисъл, помисли си Мишел. Според изявлението на Брадфорд, когато Греъм не се е върнал в магазина до осем часа, вече с около петнадесет минути закъснение, за да започне втората си обиколка на съседното имение, Брадфорд кара нагоре-надолу по Уилмър Роуд в търсене на момчето. Не намери нищо. Каквото и да се случи с Греъм, документите и платнената му чанта също липсваха. Мишел беше готова да се обзаложи, че някои от тези парчета плат, открити с костите, са от чантата с вестник на Греъм.
  
  След това Доналд Брадфорд се обади в къщата на Греъм, за да види дали човекът е болен, и побърза да се прибере, без да спира да докладва. Той не го направи. Родителите на Греъм, сега също загрижени, претърсиха имението за сина си и не откриха нищо. С новините за отвличанията в Манчестър, все още пресни в очите на обществеността, Брадфорд и семейство Маршал скоро се разтревожили толкова много, че била извикана полиция и малко след това започнало официално разследване. Беше проведено предварително разследване в непосредствена близост и детектив надзирател Харис беше натоварен с отговорност още на следващия ден, когато все още нямаше следа от Греъм и тромавият, но ефективен механизъм на полицейското разследване се задейства с пъшкане.
  
  Мишел протегна ръка и се опита да изпъне схванатия си врат, но безуспешно. В офиса беше горещо и чорапогащниците й я убиваха. Полицай Колинс, който току-що се беше върнал от Кеймбридж, се смили над нея и каза: "Просто отивам в трапезарията, госпожо. Мога ли да ти донеса нещо?"
  
  
  
  "Бих се радвала на диетична кола, моля", каза Мишел. "И може би парче шоколад гато, ако им е останало." Тя посегна към чантата си.
  
  - Всичко е наред - каза Колинс. - Платете ми, когато се върна.
  
  Мишел му благодари, намести чорапогащника си възможно най-дискретно под масата и се върна към папките си. Доколкото можеше да разбере от бегъл поглед, нямаше никакви следи. Полицията разпита всички, участващи в обиколките на Греъм, както и всички негови приятели, семейство и учители. Всичко това не доведе до нищо. Греъм е описван като пищен, нахален, тих, учтив, груб, добродушен, сквернословен, талантлив и потаен, наред с други неща. Което до голяма степен покриваше всички възможни опции.
  
  Никой на Уилмър Роуд не е видял или чул нещо необичайно онази сутрин - никакви писъци или бой - въпреки че един човек каза, че е чул вратата на кола да се хлопва около седем и половина. Нямаше подходящи места за разходка на кучетата и дори най-набожните членове на църквата, които бяха предимно методисти или ниски англиканци, все още бяха в страната на Нод. Всички доказателства, особено липсващата чанта с вестници, предполагат, че Греъм най-вероятно е влязъл в колата доброволно, с някой, когото познава, някой местен. Но с кого? И защо?
  
  PC Collins се завръща с диетичната кола на Мишел. "Без гато, страхувам се", каза той, "затова вместо това ти донесох датски бисквити."
  
  - Благодаря - каза Мишел, която не обичаше датски, но все пак му плати, хапна малко, после изхвърли останалото в кошчето и се върна при папките си. Контейнерката от кока-кола беше студена и мокра, така че тя я притисна към зачервената си буза и се наслади на усещането за лед, след което направи същото с другата си буза и челото.
  
  Полицията по онова време не изключва възможността Греъм да е избягал със собствена сила, оставяйки някъде торба с документи и да се отправи към ярките светлини на Лондон, както направиха много млади момчета в средата на шейсетте години, но можеха не намери нищо, което да потвърди тази теория. Домашният му живот изглеждаше достатъчно щастлив, така че никой от приятелите му не предположи, че той дори се интересува от бягство от дома. Чантата също не е открита. Въпреки това в цялата страна се разпространяваха съобщения за изчезнали хора, имаше и чести случаи, нито един от които не доведе до нищо.
  
  Разпитите също не показаха нищо, а полицейската проверка на досиетата на няколко обитатели на имението не показа нищо. Мишел успя да прочете лека суматоха между редовете, когато полицията откри, че едно от обажданията по маршрута на Греъм е било до дома на мъж, който е излежал присъда, защото се е изложил в местен парк, но последвалите разпити без съмнение са свързани с някои много груб бизнес, познавайки методите на полицията от онова време и репутацията на Джет Харис като твърд човек - те не доведоха до нищо и човекът беше оправдан.
  
  Мишел свали очилата си за четене и потърка уморените си очи. На пръв поглед тя трябваше да признае, че Греъм Маршал изглеждаше като изчезнал в нищото. Но тя знаеше едно нещо, за което полицията не знаеше през 1965 г. Тя видяла костите му и разбрала, че Греъм е бил убит.
  
  
  
  Ани Кабът дойде в Суейнсдейл Хол по средата на сутринта, за да уреди някакъв бизнес с Армитидж. Слънцето най-после беше залязло в Йоркшир Дейлс и облаци мъгла се издигаха над крайбрежията и полетата, които минаваха покрай долините. Тревата беше яркозелена след толкова много дъжд, а варовиковите стени и сгради бяха чисто сиви. Гледката от предната част на Суейнсдейл Хол беше великолепна и Ани можеше да види много синьо небе отвъд Fremlington Edge, само с няколко леки пухкави облаци, духащи от вятъра.
  
  Семейство Армитидж сигурно са въздъхнали с облекчение, помисли си Ани, докато слизаше от колата. Разбира се, щяха да бъдат по-щастливи, когато Люк се прибереше у дома, но поне знаеха, че е в безопасност.
  
  
  
  Джоузи отвори вратата и изглеждаше изненадана да я види. Този път нямаше следа от Миата, но Ани чу лая на кучетата от задната част на къщата.
  
  "Съжалявам, че не се обадих предварително", каза Ани. "Те са вкъщи?"
  
  Джоузи отстъпи настрани и остави Ани да влезе в същата голяма всекидневна, в която беше вчера. Този път имаше само Робин Армитидж, която седеше на дивана и прелистваше Vogue. Тя скочи на крака, когато Ани влезе и приглади полата си. "Отново си ти. Какво стана? Има ли нещо грешно?"
  
  - Успокойте се, госпожо Армитидж - каза Ани. "Нищо не се е случило. Дойдох да видя дали си добре."
  
  "Всичко е наред? Разбира се, че се радвам. Защо да не се радвам? Люк се прибира."
  
  "Мога ли да седна?"
  
  "Моля те".
  
  Ани седна, но Робин Армитидж остана на крака, крачейки напред-назад. - Мислех, че ще почувстваш облекчение - каза Ани.
  
  - Радвам се - каза Робин. "Разбира се, че се радвам. Просто... Е, ще бъда много по-спокойна, когато Люк се прибере отново. Сигурен съм, че разбирате."
  
  - Чухте ли отново нещо от него?
  
  "Не. Само веднъж".
  
  "И той определено каза, че ще се прибере днес?"
  
  "Да".
  
  - Бих искал да говоря с него, когато се върне, ако всичко е наред.
  
  "Със сигурност. Но защо?"
  
  "Обичаме да следим тези въпроси. Просто рутина."
  
  Робин се изправи и скръсти ръце на гърдите си, давайки знак, че иска Ани да си тръгне. - Ще ви уведомя веднага щом се върне.
  
  Ани остана седнала. - Г-жо Армитидж, вчера ми казахте, че Люк е казал, че има нужда от малко място. Знаеш ли защо?"
  
  "Защо?"
  
  
  
  "Да. Ти ми каза, че той е нормален тийнейджър и семейството е добре, така че защо е избягал така, безпокояйки вас двамата до смърт?"
  
  - Не мисля, че сега има значение, нали, детектив инспектор Кабът? Ани се обърна и видя Мартин Армитидж да стои на прага с куфарче в ръка. "Защо си тук? Какво е това?" Въпреки властното си присъствие, той изглеждаше нервен на Ани, както и жена му, премествайки се от крак на крак, докато стоеше там, сякаш трябваше да отиде до тоалетната.
  
  - Нищо - каза тя. - Само приятелско посещение.
  
  "Разбирам. Е, благодаря ви за усилията и загрижеността. Ние наистина го оценяваме, но не виждам смисъл да идваш и да ни досаждаш с нови въпроси сега, когато Люк е жив и здрав, нали?"
  
  Интересен избор на думи, досаден, помисли си Ани. Повечето семейства не биха го приели по този начин, без да имат предвид, че синът им е изчезнал.
  
  Той погледна часовника си. "Както и да е, страхувам се, че трябва да бързам за бизнес среща. Беше ми приятно да ви видя отново, инспекторе, и благодаря отново.
  
  "Да, благодаря", повтори Робин.
  
  Уволнен. Ани разбра кога се провали. "Тъкмо се канех да си тръгвам", каза тя. "Просто исках да се уверя, че всичко е наред. Нямах това предвид ".
  
  "Е, както виждате", каза Мартин, "всичко е наред. Люк ще се прибере тази вечер и ще бъде сякаш никога не се е случвало.
  
  Ани се усмихна. - Е, не бъди твърде строг с него.
  
  Мартин изтръгна насила усмивка, която не докосна очите му. - Аз самият бях млад някога, детектив инспектор Кабът. Знам какво е."
  
  - О, още нещо. Ани спря на вратата.
  
  "Да?"
  
  - Каза, че Люк ти се е обадил снощи.
  
  "Да. И веднага след това жена ми ти се обади.
  
  Ани погледна Робин, после отново Мартин. "Да, оценявам го", каза тя. "Но се чудя защо обаждането на Люк не беше прихванато. В крайна сметка техникът нагласи всичко и ние отговорихме на обаждането на жена ви към мен.
  
  "Просто е", каза Мартин. - Обади ми се на мобилния.
  
  - Прави ли го обикновено?
  
  "Трябваше да излезем на вечеря", обясни Мартин. "Както и да е, в крайна сметка отменихме срещата, но Люк не трябваше да знае това."
  
  - О, разбирам - каза Ани. "Проблема решен. Така че, довиждане".
  
  Двамата небрежно се сбогуваха с нея и тя си тръгна. В края на алеята тя зави надясно към Релтън и паркира на паркинг точно зад ъгъла на алеята на Армитидж, откъдето извади мобилния си телефон и установи, че районът наистина има сигнал. Така че Мартин Армитидж не е лъгал за това. Какво тогава й даде безпогрешното усещане, че нещо не е наред?
  
  Ани седеше известно време в колата си, опитвайки се да разбере какво означава напрежението, което усети в стаята, не само между нея и Робин, но и между Робин и Мартин. Нещо се случваше; Ани би искала да знае само какво. Нито Робин, нито Мартин се държаха като семейна двойка, която току-що е чула, че синът, за когото се страхуват за живота си, вече е в безопасност и скоро ще се прибере.
  
  Когато минута-две по-късно Beamer на Мартин Армитидж се изтърколи от алеята, пръски чакъл, на Ани хрумна идея. Тя рядко можеше да мисли или да действа спонтанно, тъй като голяма част от работата на полицията беше регулирана от процедури, правила и разпоредби, но тази сутрин Ани се почувства безразсъдна и ситуацията изискваше известна инициатива от нейна страна.
  
  Доколкото тя знаеше, Мартин Армитидж нямаше представа каква марка или цвят на колата, която кара, така че не би заподозрял, че лилавата Astra го следва на доста голямо разстояние.
  
  
  
  Докато Банкс караше по A1 и в пейзажа на оживени нови търговски центрове, складове за електроника и жилищни комплекси, които бяха заменили старите въглищни мини, кариери и сметища на Западен Йоркшир, той си помисли как се е променила страната след изчезването на Греъм.
  
  Хиляда деветстотин шестдесет и пет. Погребението на Уинстън Чърчил. Възрастта на Уилсън. Край на смъртното наказание. Процесът на Крей. Улица Карнаби. Убийства в маврите. Първата космическа разходка на САЩ. Помогне! Модове и рокери. Беше време на възможности, надежда за бъдещето, опорна точка на шейсетте. Само седмици след изчезването на Греъм, секси, облечена в кожа Ема Пийл направи своя дебют в Отмъстителите; Телевизионната пиеса в документален стил на Джереми Сандфорд за бездомна майка и нейните деца, "Кейти се прибира у дома", предизвика голям шум; и Who пееха за "Моето поколение". Скоро млади хора излязоха по улиците, за да протестират срещу войната, глада и всичко останало, за което се сетиха, викайки "Правете любов, а не война", пушейки трева и заливайки се с киселина. Всичко изглеждаше на път да разцъфти в някакъв нов ред и Греъм, който изглеждаше толкова далновиден, толкова готин по толкова много начини, трябваше да е там, за да го види, но не беше.
  
  И какво беше между това време и Великобритания на Блеър? По принцип Маргарет Тачър, която унищожи производствената база на страната, осакатява профсъюзите и деморализира работниците, оставяйки по-специално Севера призрачна страна на празни фабрики, магазини за втора употреба и разлагащи се общински имоти, където тези, които са израснали, нямат надежда за работа. От безделие и безнадеждност мнозина се обърнаха към престъпления и вандализъм; кражбите на автомобили станаха ежедневие, а полицията се превърна в враг на народа. Днес, без съмнение, беше по-меко, по-непринудено, по-средна Великобритания и много по-американска, с McDonald's, Pizza Huts и молове, изникващи навсякъде. Изглеждаше, че повечето хора имат това, което искат, но това, което искаха, беше предимно материално - нова кола, DVD плейър, чифт Nike - и хората бяха ограбвани, дори убивани, заради мобилните им телефони.
  
  
  
  Но наистина ли нещата се промениха толкова много в средата на шейсетте? - запита се Банкс. Консуматорството не беше ли също толкова разпространено тогава? В онзи понеделник вечер през август 1965 г., когато на вратата им се почука, семейство Банкс се настаниха да гледат "Коронейшън стрийт" по чисто новия си телевизор, пуснат само предишната седмица. Тогава бащата на Банкс работеше във фабрика за ламарина и ако някой беше предвидил, че ще бъде уволнен след седемнадесет години, щеше да му се изсмее в лицето.
  
  Coronation Street беше един от онези ритуали, които се провеждаха всеки понеделник и сряда, когато след пиене на чай, измиване и прибиране на чиниите, домакинска работа и случайни дейности, семейството сядаше да гледа телевизия заедно. Така че беше неочаквана повреда, когато някой почука на вратата. Никой никога не е правил това. Що се отнася до Банкс, всички на улицата - всеки, когото познават, така или иначе - погледнаха към Коронейшън стрийт и не се сетиха да ги прекъснат като... Е, Айда Банкс нямаше думи. Артър Банкс отвори вратата, готов да изпрати продавача и неговия куфар, пълен със стоки, за да опаковат.
  
  Единственото нещо, което не хрумна на никого, когато го направи, защото беше такова прекъсване на рутината, беше, че Джоуи, домашният любимец вълнист папагал на Банкс, излезе от клетката си за вечерна разходка и когато Артър Банкс отвори предната част вратата, за да пуснат двамата детективи вътре, той също остави вратата на хола отворена. Джоуи се възползва от момента и отлетя. Без съмнение той си мислеше, че лети към свободата на открито, но Банкс знаеше, дори и на младата си възраст, че такава красива окраска няма да издържи и ден сред крилатите хищници там. Когато разбраха какво се е случило, всички изтичаха в градината да видят къде е отишъл, но нямаше следа. Джоуи изчезна и никога не се върна.
  
  Можеше да се вдигне повече шум около бягството на Джоуи, ако новите посетители не бяха станали център на всеобщото благоговейно внимание. Те бяха първите ченгета в цивилни дрехи, появили се в дома на Банкс и дори самият Йънг Банкс забрави за Джоуи за известно време. Поглеждайки назад сега, той си помисли, че това е някаква лоша поличба за него, но по онова време не виждаше друго значение освен простата загуба на домашен любимец.
  
  И двамата бяха в костюми и вратовръзки, спомня си Банкс, но без шапки. Един от тях, този, който говореше най-много, беше горе-долу на същата възраст като баща си, със зализана назад тъмна коса, дълъг нос, като цяло доброжелателен поглед и блясък в очите, нещо като любезен чичко, който можеше да те подхлъзне половин крона за ходене на кино и намигване, когато ти ги даде. Другият беше по-млад и по-невзрачен. Банкс можеше да си спомни малко за него, освен че имаше червена коса, лунички и щръкнали уши. Банкс не можеше да си спомни имената им, ако изобщо ги познаваше.
  
  Бащата на Банкс изключи телевизора. Деветгодишният Рой просто седеше и гледаше мъжете. Никой от детективите не се извини, че е безпокоил семейството. Те седнаха, но не се отпуснаха, останаха по ръбовете на столовете си, докато любезният чичо задаваше въпросите си, а другият си водеше бележки. Банкс не можа да си спомни точната формулировка след толкова много години, но си представи, че е нещо подобно:
  
  - Знаеш защо сме тук, нали?
  
  "Това е заради Греъм, нали?"
  
  "Да. Ти беше негов приятел, нали?
  
  "Да".
  
  - Имаш ли представа къде може да е отишъл?
  
  "Не".
  
  "Кога за последен път го видяхте?"
  
  "Събота следобед".
  
  "Каза ли или направи нещо необичайно?"
  
  "Не".
  
  "Какво направи?"
  
  "Пазарувах в града."
  
  "Какво купи?"
  
  
  
  "Само няколко записа."
  
  "В какво настроение беше Греъм?"
  
  - Съвсем обикновен.
  
  - Притесни ли го нещо?
  
  - Беше същият както обикновено.
  
  - Говорил ли е някога за бягство от дома?
  
  "Не".
  
  - Някакви идеи къде може да отиде, ако избяга? Говорил ли е за някакви конкретни места?
  
  "Не. Но той беше от Лондон. Искам да кажа, родителите му го доведоха от Лондон миналата година.
  
  "Ние го знаем. Просто се чудим дали имаше някъде другаде, за която той говореше.
  
  "Не мисля така".
  
  - Какво ще кажете за тайни места? Детективът намигна. "Знам, че всички момчета имат тайни места."
  
  "Не". Банкс не искаше да говори за голямото дърво в парка - падуб, според него - с бодливи листа и клони чак до земята. Проправиш ли си път през тях, се озоваваш скрит вътре, между дебели листа и ствол, като в вигвам. Знаеше, че Греъм е изчезнал и това беше важно, но нямаше намерение да издава тайните на бандата. По-късно той сам щеше да погледне дървото и да се увери, че Греъм не е там.
  
  "Имал ли е Греъм някакви проблеми, за които знаеше? Беше ли разстроен от нещо?
  
  "Не".
  
  "Училище?"
  
  "Ние сме на почивка".
  
  "Знам това, но имам предвид като цяло. Това беше ново училище за него, нали? Учи там само една година. Имал ли е проблеми с други момчета?
  
  "Нищо подобно. Той се сби с Мик Слак, но той е просто побойник. Той започва битки с всички новаци.
  
  "Това е всичко?"
  
  "Да".
  
  
  
  "Виждали ли сте напоследък странни мъже да се мотаят из района?"
  
  "Не". Банкс вероятно се е изчервил, когато е излъгал. Определено усети как бузите му горят.
  
  "Никой?"
  
  "Не".
  
  - Греъм споменавал ли е някога, че някой го безпокои?
  
  "Не".
  
  "Добре, тогава, синко, това е всичко за днес. Но ако изобщо можете да се сетите за нещо, знаете къде е полицейският участък, нали?
  
  "Да".
  
  - И съжалявам за вашето вълнисто папагалче, наистина съжалявам.
  
  "Благодаря ти".
  
  Тогава те сякаш бяха готови да си тръгнат и се изправиха на крака. Точно преди да си тръгнат, зададоха на родителите на Рой и Банкс няколко общи въпроса и това беше. Когато затвориха вратата, всички замълчаха. До улица "Коронейшън" оставаха още десет минути, но никой не се сети да пусне отново телевизора. Банкс си спомни как се обърна към празната клетка на Джоуи и усети как в очите му напират сълзи.
  
  
  
  Ани изчака, докато Биймърът на Мартин Армитидж излезе на доста голямо разстояние напред, след което остави местния ван да мине между тях, преди да ги последва. По това време сутрин пътищата бяха тихи - всъщност през повечето време беше тихо - така че тя не можеше да изглежда твърде забележима. При село Релтън той зави надясно и пое по пътя B, който минаваше около половината нагоре по страната на долината.
  
  Те минаваха през малкия Морсет, който дори нямаше кръчма или смесен магазин, и Ани закъса, когато микробус за доставка спря да се обади в една от къщичките. Пътят не беше достатъчно широк, за да мине.
  
  Тя излезе и се приготви да покаже личната си карта и да помоли шофьора да отстъпи - имаше път на около двадесет ярда по-нататък - когато забеляза, че Армитидж е спрял на около половин миля извън селото. Тя имаше добър изглед към открития път, така че извади бинокъла, който държеше в жабката, и го наблюдаваше.
  
  Армитидж излезе от колата с куфарчето си, огледа се наоколо и отиде през тревата до каменна овчарска колиба на около осемдесет ярда нагоре в Дейлсайд и тя не си помисли, че той се притеснява от нарушаването на правителствените правила.
  
  Когато стигна там, той се гмурна в заслона, а когато излезе, нямаше куфарче. Ани го гледаше как се връща към колата си. Спъна се веднъж на неравната земя, после се огледа отново и потегли по посока на Гратли.
  
  - Птици, нали? - попита гласът, прекъсвайки концентрацията на Ани,
  
  "Какво?" Тя се обърна към доставчика, нахален младеж с гел коса и лоши зъби.
  
  - Бинокъл - каза той. "Наблюдение на птици. Аз самият не мога да го разбера. Скучно е. Сега, когато става дума за друг вид птица...
  
  Ани му подаде личната си карта и каза: "Махни микробуса си от пътя и ме остави да мина".
  
  "Добре, добре", каза той. "Не е нужно да носиш риза. Във всеки случай няма никой вкъщи. Никога в тази проклета забравена дупка.
  
  Той си тръгна и Ани се върна в колата си. Когато тя стигна до мястото, където той спря, Армитидж отдавна беше изчезнал и не се виждаха други превозни средства освен микробуса за доставки, който бързо изчезваше напред.
  
  Ани беше единствената, която сега беше нервна. Някой наблюдаваше ли я през бинокъл, както тя гледаше Армитидж? Тя се надяваше, че не. Ако това беше това, което тя мислеше, това не би трябвало да представлява интерес за полицията. Въздухът беше тих и мек и Ани усещаше миризмата на топлата трева след дъжда. Някъде в далечината трактор пъхтеше през поле и овце мучеха от посоката на Дейлсайд, докато тя се противопоставяше на поставените предупреждения и си проправяше път към сиропиталището. Отвътре миришеше на мухъл и нещо остър. През пукнатините в сухия камък се процеждаше достатъчно светлина, за да види използван презерватив върху мръсотията, празна кутия от цигари и смачкани кутии от светла бира. Без съмнение идеята на местен човек да покаже на приятелката си как да си прекарва добре. Можеше да види и куфарче, евтино, направено от найлон.
  
  Ани го вдигна. Изглеждаше тежък. Тя разкопча велкрото и, както се очакваше, намери пачки пари, предимно банкноти от £10 и £20. Тя нямаше представа точно колко е, но предположи, че трябва да е някъде от порядъка на £10 000 или £15 000.
  
  Тя остави куфарчето където беше и се върна при колата си. Не можеше просто да седи отстрани на пътя и да чака нещо да се случи, но не можеше и да потегли. В крайна сметка тя се върна при Морсет и паркира. В малкото селце нямаше полицейски участък и тя знаеше, че е безполезно да се опитва да използва своя микровълнов ръчен приемо-предавател над толкова много хълмове и на такова разстояние. Освен това обхватът беше само няколко мили. Тя караше колата си, както често правеше, и нямаше време да монтира по-мощно УКВ радио. Това едва ли изглеждаше необходимо, тъй като тя не беше патрулен полицай и по-често просто отиваше и се връщаше с колата си от работа и може би разпитваше свидетели, както направи тази сутрин. Преди да тръгне пеша в търсене на удобно място, от което да наблюдава дискретно сиропиталището, Ани взе мобилния си телефон, за да се обади в участъка и да уведоми детектив Гристорп какво става.
  
  И нямаше ли да знаеш за това, ако проклетият мобилен телефон не работеше. Извън обхвата на мобилния телефон. Адски типично. Тя трябваше да знае. Тя беше доста близо до Гратли, където живееше Банкс, и мобилният й телефон също не работеше там.
  
  В селото имаше стара червена телефонна кабина, но телефонът беше потрошен, кабелите бяха изтръгнати от касовото чекмедже. глупости! Не искайки да откъсва очи от сиропиталището за дълго, Ани почука на няколко врати, но шофьорът на микробуса беше прав; изглежда нямаше никой вкъщи и единствената по-възрастна жена, която отговори, каза, че няма телефон.
  
  Ани изруга под носа си; изглежда, че за известно време е била оставена на произвола на съдбата. Тя не можеше да остави приюта без надзор и нямаше представа колко време ще трябва да остане там. Колкото по-скоро намери добра позиция, толкова по-добре. И все пак, помисли си тя, докато се обръщаше към склона, по дяволите си заслужаваше да не се обади, преди да последва Армитидж. Ето ви инициативата.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  5
  
  Убеждавачът на Ник Лоу приключи и Банкс се подхлъзна на Бялото стълбище на Дейвид Грей. Наближавайки отбивката за Питърбъро, той се чудеше какво да направи първо. Той се обади на родителите си, за да им каже, че ще дойде, разбира се, така че може би трябва да отиде направо там. От друга страна, той беше по-близо до полицейското управление и колкото по-бързо се представи на DI Michelle Hart, толкова по-добре. Затова той се насочи към полицейския участък, разположен на идилично място до булевард Нене, между природен резерват и голф игрище.
  
  В чакалнята той поиска разрешение да говори с детектива, отговарящ за случая Греъм Маршал, като се представи само като Алън Банкс, негов приятел от детството. Не искаше да изглежда високопоставен или дори да се преструва на колега полицай, поне не в началото, докато не види накъде духа вятърът. Освен това, просто от любопитство, той искаше да знае какво е мнението им за средностатистическия член на обществото, който сподели информацията. Не боли да си поиграете малко.
  
  След като изчака около десет минути, млада жена отвори заключената врата, която водеше към основната част на гарата, и го покани да влезе. Облечена консервативно в тъмносин костюм, пола до коленете и бяла блуза с копчета, тя беше дребничка и стройна, с дълга до раменете руса коса, разделена на път по средата и прибрана зад малки, изящни уши. Имаше назъбен бретон, който стигаше почти до очите й, впечатляващо зелен, който Банкс си спомни, че е виждал някъде край бреговете на Гърция. Устата й беше леко надолу в краищата, което й придаваше леко тъжен вид и имаше малък прав нос. Като цяло тя беше много привлекателна жена, помисли си Банкс, но усети строгост и сдържаност в нея - ясен знак за забрана - и човек не можеше да сбърка бръчките, които болката бе нарисувала около натрапчивите й очи.
  
  - Господин Банкс? - попита тя, повдигайки вежди.
  
  Банкс се изправи. "Да".
  
  - Аз съм детектив инспектор Харт. Моля, последвайте ме." Тя го заведе в стаята за разпити. Беше много странно да бъда отсреща, помисли си Банкс и имаше предчувствие колко неудобно трябва да са се чувствали някои от събеседниците му. Той се огледа. Въпреки че беше друг окръг, обзавеждането беше същото като всяка стая за разпит, която някога бе виждал: маса и столове, завинтени за пода, висок прозорец с решетки, стените, боядисани в институционално зелено, и онази незабравима миризма на страх...
  
  Нямаше за какво да се тревожи, разбира се, но Банкс не можеше да не се почувства нервен, когато инспектор Харт сложи овалните си очила за четене със сребърни рамки и разпръсна листовете пред нея, както самият той беше правил толкова много пъти, облекчават напрежението и предизвикват безпокойство у човека, който седи срещу него. Това докосна детския му страх от власт, въпреки че знаеше, че сега самият той е власт. Банкс винаги е бил наясно с тази ирония, но ситуация като тази наистина го върна у дома.
  
  Освен това смяташе, че инспектор Харт не трябва да се държи така с него, че тя играе твърде много на себе си. Може би вината беше негова, че не каза кой е, но въпреки това беше малко трудно да се говори с него в официалната стая за разпити. Той дойде доброволно и не беше нито свидетел, нито заподозрян. Можеше да намери празен офис и да изпрати за кафе. Но какво би направил? Вероятно същата като нейната; това беше манталитетът "ние и те" и в съзнанието й той беше цивилен. Те.
  
  Инспектор Харт спря да подрежда документите й и наруши мълчанието. - Значи искаш да кажеш, че можеш да помогнеш със случая Греъм Маршал?
  
  "Възможно е", каза Банкс. - Познавах го.
  
  - Имате ли представа какво може да се е случило с него?
  
  "Страхувам се, че не", каза Банкс. Възнамеряваше да й разкаже всичко, но откри, че не е толкова лесно. Все още не. - Просто се мотаехме заедно.
  
  - Какъв беше той?
  
  "Греъм? Трудно е да се каже", каза Банкс. - Искам да кажа, че не мислите за тези неща, когато сте деца, нали?
  
  "Опитай сега".
  
  "Мисля, че беше дълбок. Както и да е, тихо. Повечето от децата се шегуваха, правеха глупави неща, но Греъм винаги беше по-сериозен, по-сдържан. Банкс си спомни леката, почти загадъчна усмивка, когато Греъм гледаше как другите разиграват комични номера - сякаш не ги намираше за смешни, но знаеше, че трябва да се усмихне. "Никога не сте се чувствали така, сякаш сте напълно запознати с това, което се случва в главата му", добави той.
  
  - Искаш да кажеш, че е имал тайни?
  
  - Не сме ли всички?
  
  "Как беше?"
  
  "Те нямаше да са тайни, ако ги знаех, нали? Просто се опитвам да ви дам някаква представа за това какъв беше той. Имаше потайна страна в природата му.
  
  "Продължи".
  
  Тя ставаше раздразнителна, помисли си Банкс. Вероятно труден ден и недостатъчна помощ. "Правехме всички обичайни неща заедно: играехме футбол и крикет, слушахме музика, говорехме за любимите си телевизионни предавания."
  
  "Ами приятелките?"
  
  
  
  "Греъм беше добър човек. Момичетата го харесваха и той ги харесваше, но не мисля, че е имал постоянен."
  
  "Какво, по дяволите, правеше той?"
  
  "Е, не искам да се обвинявам, но счупихме прозорец или два, ограбихме малко магазина, избягахме от часовете и пушихме цигари зад навесите за велосипеди в училище. По това време това беше съвсем нормално за тийнейджърите. Не сме нахлули в къщите на никого, не сме крали коли или ограбвали стари дами.
  
  - Наркотици?
  
  - Беше 1965 г., по дяволите.
  
  - Тогава наркотиците бяха на мода.
  
  "Откъде знаеш? Сигурно дори не си бил роден."
  
  Мишел се изчерви. "Знам, че крал Харолд е получил стрела в окото в битката при Хейстингс през 1066 г., а аз дори не съм бил роден тогава."
  
  "ДОБРЕ. Гледната точка е приета. Но наркотиците...? Във всеки случай не ние. Цигарите бяха най-лошото нещо, което правехме тогава. Наркотиците може би са станали по-популярни сред по-младото поколение в Лондон, но не и сред четиринадесетгодишните в пустошта. Виж, вероятно трябваше да го направя по-рано, но... Той бръкна във вътрешния си джоб и извади служебната си лична карта, като я постави на масата пред нея.
  
  Мишел го гледа за минута, взе го в ръце и го разгледа по-внимателно, след което го върна през масата на Банкс. Тя свали очилата си за четене и ги постави на масата. - Боклуци - прошепна тя.
  
  "Ще дойдеш ли пак?"
  
  "Чу ли ме. Защо не ми каза от самото начало, че си главен инспектор, вместо да си играеш и да ми правиш номера, карайки ме да се чувствам пълен глупак?
  
  "Защото не исках да оставя впечатлението, че се опитвам да се намеся. Тук съм просто като човек, който е познавал Греъм. Освен това, защо трябваше да действаш толкова усърдно? Дойдох тук, за да споделя информация. Нямаше нужда да ме поставяте в стая за разпити и да използвате същата тактика, която използвате спрямо заподозрян. Изненадан съм, че не ме оставихте тук сам да се задушавам за един час.
  
  - Караш ме да желая да го имам.
  
  Те се взряха един в друг за няколко мига, след което Банкс каза: "Виж, съжалявам. Не ми беше намерението да те накарам да се почувстваш глупава. И не ти трябва. защо ти трябва Вярно е, че познавах Греъм. Бяхме близки приятели в училище. Живеехме на една улица. Но това не е моят случай и не искам да мислите, че си пъхам носа в работата на други хора или нещо подобно. Затова не се обявих първоначално. съжалявам Ти си прав. Трябваше да ти кажа, че бях на работа от самото начало. Глоба?"
  
  Мишел го гледа известно време с присвити очи, след това сви ъгълчетата на устните си в мимолетна усмивка и кимна. "Името ти се появи, когато разговарях с родителите му. В крайна сметка бих се свързал с вас.
  
  "Значи властта не ви затрупва с помощта си по този въпрос?"
  
  Мишел изсумтя. "Може да се каже така. Един от Вашингтон. Не е голяма работа и съм нов в квартала. Ново момиче."
  
  - Знам какво имаш предвид - каза Банкс. Спомни си първия път, когато срещна Ани Кабът, когато тя беше изпратена на паша в Харксайд, а той беше в покрайнините на Сибир, в Иствейл. Този случай също не беше с висок приоритет от самото начало, но се превърна в един от тях. Можеше да симпатизира на инспектор Харт.
  
  - Както и да е - продължи тя, - не знаех, че си ченге. Предполагам, че трябва да ви наричам "сър"? Ранг и всичко останало?
  
  "Не е необходимо. Не съм човек, който се церемони. Освен това съм тук до теб. Ти си шефа. Имам обаче едно предложение."
  
  "ОТНОСНО?"
  
  Банкс погледна часовника си. "Вече е един часът. Тази сутрин излязох с кола от Eastvale нон-стоп, без да ям нищо. Защо не излезем от тази мрачна стая и не поговорим за Греъм на вечеря? Ще плача ".
  
  Мишел повдигна вежда. - На обяд ли ме каниш?
  
  "Да обсъдим въпроса. На вечеря. ДА. По дяволите, гладен съм. Знаеш ли за свестни кръчми тук?"
  
  Тя отново го изгледа злобно, очевидно преценявайки за неизбежен риск, който той може да представлява за нея. Когато изглеждаше, че не може да мисли за нищо, тя каза: "Добре. Познавам мястото. Хайде да отидем до. Но аз плащам по свой начин.
  
  
  
  "Колко глупаво беше решението да се изкачи нагоре по хълма, помисли си Ани Кабът, докато се катерише по пътеката, опитвайки се да заобиколи малките купчини овчи тор, които сякаш бяха навсякъде, и не успя, колкото и да е странно. Краката я боляха и тя остана без дъх от усилието, въпреки че се смяташе за доста добра.
  
  Тя също не беше облечена за извънградска разходка. Знаейки, че тази сутрин отново ще посети Армитидж, тя облече пола и блуза. Дори носеше чорапогащник. Да не говорим за тъмносините обувки, които я осакатяваха. Денят беше горещ и тя усещаше как потта се стича по всеки достъпен канал. Пуснатите кичури коса бяха залепнали по бузите и челото й.
  
  Изправяйки се, тя все поглеждаше назад към заслона на овчаря, но никой не го приближи. Можеше само да се надява, че не е била забелязана, че похитителят, ако всичко е заради него, не я е наблюдавал с бинокъл от удобно разстояние.
  
  Тя намери място, което смяташе, че ще се побере. Беше леко спускане към Дейлсайд, на няколко ярда от пешеходната пътека. Оттам тя можеше да лежи по корем и да следи отблизо прикритието, без да бъде видяна отдолу.
  
  Ани усети топлата, влажна трева по тялото си, вдишвайки сладкия й аромат, докато лежеше по корем с бинокъл в ръка. Чувстваше се толкова добре и тя искаше да свали всичките си дрехи, да усети слънцето и земята върху голата си кожа, но си каза да не бъде такава проклета глупачка и да продължи да работи. Тя направи компромис, като свали якето си. Слънцето печеше на тила и раменете й. Тя нямаше лосион за загар със себе си, така че наметна якето си на тила, въпреки че беше твърде горещо. По-добре е от слънчев удар.
  
  Настани се, тя легна там. Очакване. Гледане. Мислите препускаха в ума й точно както когато седна да медитира, и тя се опита да практикува същата техника да ги пусне, без да се спира върху тях. Започна като вид свободна асоциация, след което отиде далеч отвъд: слънчева светлина; топло; Кожа; пигмент; баща й; банки; музика; Черната стая на Люк Армитидж; мъртви певци; тайни; отвличане; убийство.
  
  Около нея жужаха мухи, които я изтръгваха от веригата на асоциациите. Тя им махна с ръка. В един момент тя усети буболечка или някакво насекомо да пълзи отпред по сутиена й и почти изпадна в паника, но успя да го свали, преди нещата да стигнат твърде далеч. Двойка любопитни зайци се приближиха, раздвижиха носове и се обърнаха. Ани се чудеше дали ще се озове в страната на чудесата, ако последва някой от тях.
  
  Тя пое дълбоко дъх от ухаещия на трева въздух. С течение на времето. час. две. Три. Все още никой не дойде да вземе куфарчето. Разбира се, леговището на овчаря беше забранено от шап, както и цялата открита природа, но това не спря Мартин Армитидж и тя беше сигурна, че няма да спре и похитителя. Всъщност вероятно това е причината да бъде избрано това място: има малък шанс някой да мине оттам. Повечето хора в района спазваха закона, когато ставаше дума за ограничения, защото знаеха колко е заложено на карта и туристите стояха настрана, вместо това почиваха в чужбина или в градовете. Обикновено Ани също се подчиняваше на знаците, но това беше спешен случай и тя знаеше, че не се е приближавала до заразената зона от седмици.
  
  Искаше й се да има нещо за ядене и пиене. Времето за вечеря отдавна беше минало и тя умираше от глад. Тя също беше жадна от жегата. И имаше още нещо, осъзна тя, по-спешно желание: трябваше да отиде до тоалетната.
  
  Е, помисли си тя, като се огледа наоколо и не видя нищо освен овце във всички посоки, има просто лекарство за това. Тя се отдалечи на няколко ярда от сплесканото си място на земята, провери за коприва и магарешки бодили, след това свали чорапогащника си, клекна и уринира. Най-малкото една жена може да направи това, докато гледа в провинцията, помисли си с усмивка Ани. Беше малко по-различно, ако си затворен в колата си на градска улица, както бе виждала неведнъж в миналото. Преди да свърши, два нисколетящи самолета от близката американска военновъздушна база я прелетяха, сякаш на не повече от двадесет фута от главата й. Чудеше се дали пилотите имат добра видимост. Тя им показа пръста, както направиха американците.
  
  Легнала по гръб по корем, тя отново се опита да се свърже с мобилния си телефон, в случай че това може да е било просто локално смущение преди, но все още не успя. Пустошът беше мъртва зона.
  
  Колко дълго трябва да чака? - учуди се тя. И защо не дойде? Парите просто бяха там. Ами ако той не пристигне преди да се стъмни и влюбените се върнат с по-важни неща в ума си от шапа? Няколко хиляди паунда, както и бързият секс биха били неочакван бонус за тях.
  
  С ръмжене в стомаха и пресъхнала уста, Ани отново взе бинокъла и го насочи към скривалището.
  
  
  
  Мишел закара Банкс до познат пъб край магистрала А1, чудейки се повече от веднъж защо прави това по пътя. Но тя знаеше отговора. Тя се отегчаваше от рутината, отначало се отегчаваше да се занимава с книжа, а след това се отегчаваше да ги чете. Тя трябваше да се освободи, да хвърли мрежата и това беше възможност да го направи и същевременно да работи.
  
  
  
  Освен това трябваше да признае, че беше заинтригувана от срещата с някой, който беше приятел на Греъм Маршал, особено защото този Банкс, въпреки лекото сиво в късата си черна коса, изглеждаше непълнолетен. Той беше слаб, може би три или четири инча по-висок от нейните пет фута пет и имаше ъгловато лице с живи сини очи и тен. Той нямаше особено чувство за стил в дрехите, но беше облечен в ежедневни дрехи на Marks & Sparks - светъл блейзър, сиви панталони чинос, синя дънкова риза с отворена яка - и тази визия му отиваше. Някои мъже на неговата възраст изглеждат добре само в делови костюм, помисли си Мишел. Всичко останало ги превърна в мъжката версия на агнето, облечено като агне. Но на някои по-възрастни мъже ежедневното облекло изглеждаше естествено. Такъв беше случаят с Банкс.
  
  - Значи ще бъде инспектор Харт? - попита Банкс.
  
  Мишел го погледна косо. - Предполагам, че можеш да ме наричаш Мишел, ако искаш.
  
  "Значи това е Мишел. Красиво име".
  
  Флиртувал ли е? - Престани - каза Мишел.
  
  "Не, сериозно. Сериозен съм. Не е нужно да се изчервяваш."
  
  Ядосана на себе си, че остави смущението си да се покаже, Мишел каза: "Само при условие, че не започнете да пеете стара песен на Бийтълс".
  
  "Никога не пея за жена, която току-що срещнах. Освен това предполагам, че трябва да сте го чували много пъти.
  
  Мишел му се усмихна. "Твърде много за споменаване."
  
  Зад кръчмата имаше паркинг и голяма прясно окосена морава с бели маси и столове, където можеха да седят на слънце. Няколко семейства вече бяха там и се настаниха за следобеда, очевидно децата тичаха наоколо и играеха на люлките и пързалката в малката детска площадка, която кръчмата беше създала, но Мишел и Банкс успяха да намерят доста тихо място в далечния край, близо до дърветата. Мишел наблюдаваше как децата си играят, докато Банкс отиде в къщата за напитки. Една от тях беше на около шест-седем години, главата й беше покрита с красиви златисти къдрици, тя се смееше самоотвержено, издигайки се все по-високо и по-високо на люлката. Мелиса. Мишел усети как сърцето й се разби в гърдите, докато гледаше. Тя въздъхна с облекчение, когато Банкс се върна с халба бира за себе си и чаша бира за нея и две менюта, подредени на масата.
  
  "Как си?" попита той. - Изглеждаш така, сякаш си видял призрак.
  
  "Може би беше", каза тя. "За твое здраве". Дрънкаха чаши. Банкс беше дипломатичен, отбеляза тя, интересуваше се от настроението й, но достатъчно чувствителен и тактичен, за да я остави сама и да се преструва, че изучава менюто. Мишел го хареса. Не беше много гладна, но си поръча сандвич със скариди, само за да не я питат за липсата на апетит. В интерес на истината стомахът ми все още беше кисел от вчерашното вино. Банкс очевидно беше гладен, когато поръча огромен йоркширски пудинг с колбаси и сос.
  
  Когато поръчките им бяха доставени, те се облегнаха на столовете си и се отпуснаха. Седяха под сянката на един бук, където все още беше топло, но без пряка слънчева светлина. Банкс изпи малко бира и запали цигара. Мишел смяташе, че изглежда в добра форма за човек, който пуши, пие и яде огромни йоркширски пудинги и колбаси. Но колко дълго ще продължи? Ако наистина беше съвременник на Греъм Маршал, сега щеше да е около петдесетте, а не е ли на тази възраст мъжете да се тревожат за артериите и кръвното си налягане, да не говорим за простатата? И все пак коя е тя, за да съди. Вярно, тя не пушеше, но пиеше твърде много и яде твърде много вредни храни.
  
  "И така, какво още можете да ми кажете за Греъм Маршал?" тя попита.
  
  Банкс дръпна от цигарата си и бавно издиша дима. Изглеждаше, че му харесваше, помисли си Мишел, или беше стратегия, която използваше, за да вземе надмощие в интервюто? Всички имаха някаква стратегия, дори Мишел, макар че щеше да й е трудно да определи каква е тя. Тя се смяташе за доста пряма. Накрая той отговори: "Бяхме приятели в училище, а и извън него. Той живееше няколко къщи надолу по улицата и през годината, в която го познавах, се събрахме в малка група, която беше практически неразделна.
  
  "Дейвид Гренфел, Пол Мейджър, Стивън Хил и ти. Досега имах време само да намеря Дейвид и Пол и да говоря с тях по телефона, въпреки че никой от тях не можа да ми каже много. Продължи".
  
  - Не съм виждал нито един от тях, откакто заминах за Лондон, когато бях на осемнайсет.
  
  "Познавахте Греъм само от година?"
  
  "Да. Той беше нов в нашия клас през септември, преди да изчезне, така че дори не беше пълна година. Семейството му се премества от Лондон през юли или август същата година, както доста хора вече правят. Това беше преди огромния наплив; това се случва по-късно, през шейсетте и началото на седемдесетте години, поради разширяването на "новия град". Сигурно тогава не си бил наоколо."
  
  - Разбира се, че не бях тук.
  
  - Къде, ако нямате нищо против да попитам?
  
  "Израснах в Хауик, граничната страна. Прекарах по-голямата част от ранната си полицейска кариера в Голям Манчестър и оттогава съм на път. Тук съм само от няколко месеца. Продължете историята си."
  
  - Това обяснява акцента. Банкс направи пауза, за да отпие глътка бира и отново да пуши. "Израснах тук, провинциално дете. "Където детството ми мина безследно". Греъм изглеждаше, не знам, готин, екзотичен, различен. Той беше от Лондон и там се случи всичко. Когато растеш в провинцията, ти се струва, че всичко минава покрай теб, случва се някъде другаде, а Лондон тогава беше едно от онези "в" места като Сан Франциско."
  
  "Какво имаш предвид под "готино"?"
  
  Банкс почеса белега близо до дясното си око. Мишел се чудеше как го е получил. "Не знам. Не го притесняваше много. Той никога не показваше много емоции или реакции и изглеждаше мъдър отвъд годините си. Не ме разбирайте погрешно: Греъм имаше собствен ентусиазъм. Той знаеше много за поп музиката, неясни B-страни и всичко останало. Свиреше на китара доста добре. Той беше луд по научната фантастика. И имаше прическа като Бийтъл. Майка ми нямаше да ми позволи това. Къс гръб и цели страни."
  
  - Но той беше готин?
  
  "Да. Не знам как да определя качеството, наистина. Как си?"
  
  "Мисля, че разбирам какво имаш предвид. Имах такова момиче. Тя беше точно като... о, не знам... някой, който те кара да се чувстваш неудобно, някой, когото искаш да подражаваш, може би. Не съм сигурен, че мога да го дефинирам по-ясно.
  
  "Не. Просто готино, преди беше готино да си готин."
  
  "Майка му каза нещо за тормоза."
  
  "О, това беше точно след пристигането му. Мик Слак, училищен побойник. Трябваше да го пробва с всички. Graham не беше много добър боец, но той не се отказа и Slack никога повече не се доближи до него. Като никой друг. Това беше единственият път, когато го видях да се бие.
  
  "Знам, че е трудно да си спомня това далечно минало", каза Мишел, "но забелязахте ли нещо друго за него към края?"
  
  "Не. Изглеждаше същият както винаги."
  
  "Той беше на почивка с теб малко преди да изчезне, така ми каза майка му."
  
  "Да. Родителите му не можаха да отидат онази година, затова го оставиха да дойде с нас. Хубаво е да имаш някой на твоята възраст, с когото да излизаш, когато те няма за няколко седмици. Може да стане ужасно скучно само с родители и малко братче."
  
  Мишел се усмихна. "По-малката сестра също. Кога за последен път видя Греъм?"
  
  "Само ден преди да изчезне. събота".
  
  "Какво направи?"
  
  Банкс се взря в дърветата, преди да отговори. "Да? Това, което правехме в събота. Сутринта отидохме в Двореца за следобедното представление. Флаш Гордън или Хопалонг Касиди, късометражен филм "Three Stooges."
  
  - А следобеда?
  
  "В града. Имаше магазин за електроуреди на Бридж стрийт, който продаваше плочи. Сега той отдавна го няма. Трима или четирима от нас понякога се тълпяха в едно от тези сепарета и пушеха глупаво, докато слушаха най-новите сингли."
  
  - И онази нощ?
  
  "Не си спомням. Мисля, че просто седях и гледах телевизия. Съботните вечери бяха добри. Джубокс заседатели, Доктор Кой, Диксън от Док Грийн. След това имаше Отмъстителите, но не мисля, че беше онова лято. И без това не го помня."
  
  "Имаше ли изобщо нещо странно в този ден? Ами Греъм?
  
  "Знаете ли, за живота си, не мога да си спомня нищо необичайно. Мисля, че може би все пак не го познавах много добре."
  
  Мишел остана със силно впечатление, че Банкс наистина знае нещо, че крие нещо. Не знаеше защо, но беше сигурна, че е така.
  
  - Номер дванадесет? Младо момиче с две чинии се скиташе в градината.
  
  Банкс погледна номера, който барманът му беше дал. - Ето - каза той.
  
  Тя донесе чиниите. Мишел се взря в сандвича си със скариди, чудейки се дали може да го дояде. Банкс се наслади известно време на своя йоркширски пудинг и наденички, след което каза: "Доставих хартията на Греъм преди него, преди магазинът да смени собственика си. Принадлежал е на Текери, докато старият Текери не се разболя от туберкулоза и не остави бизнеса да върви. Тогава Брадфорд купи магазина и го преустрои.
  
  - Но ти не се върна?
  
  "Не. След училище си намерих работа във ферма за гъби зад парцели. Мръсна работа, но се плаща добре, поне за онези времена."
  
  "Имал ли си някога проблеми с хартиен кръг?"
  
  
  
  "Не. Мислех за това по пътя насам, наред с други неща.
  
  "Непознати някога канили ли са ви вътре или нещо подобно?"
  
  "Имаше един човек, който винаги изглеждаше малко странен по това време, въпреки че вероятно беше безобиден."
  
  "ОТНОСНО?" Мишел извади бележника си, сандвичът със скариди все още лежеше недокоснат в чинията пред нея, сега предизвикан от интереса на минаваща синя бутилка.
  
  Банкс удари мухата. - По-добре го изяж бързо - каза той.
  
  "Кой беше този човек, за когото говорехте?"
  
  - Не мога да си спомня номера, но беше в края на Hazel Crescent, преди да пресечете Wilmer Road. Факт е, че той беше може би единственият, който беше буден по това време и ми направи впечатление, че дори не си лягаше. Той отваряше вратата по пижама и ме канеше да вляза да изпуша, да пия или каквото и да било, но аз винаги отказвах.
  
  "Защо?"
  
  Банкс вдигна рамене. "Не знам. Инстинкт. Има нещо в него. Миризма, не знам. Понякога, когато си дете, получаваш нещо като шесто чувство за опасност. Ако имате късмет, ще остане с вас. Във всеки случай вече бях добре обучена да не приемам сладкиши от непознати мъже, така че нямаше да приема нищо друго.
  
  - Хари Чатъм - каза Мишел.
  
  "Какво?"
  
  "Това трябва да е Хари Чатъм. Миризмата на тялото е една от характерните му черти.
  
  - Направи си домашното.
  
  "По онова време той беше заподозрян, но в крайна сметка беше изключен. Ти беше прав да стоиш настрана. Той наистина имаше история да се излага пред млади момчета. Въпреки че никога не е отивало отвъд това.
  
  - Бяха ли сигурни?
  
  Мишел кимна. "Беше на почивка в Грейт Ярмут. Не се върна до онази неделя вечерта. Много свидетели. Предполагам, че Джет Харис го разпита трета степен.
  
  
  
  Банкс се усмихна. "Джет Харис. Не съм чувал името му от години. Знаеш ли, когато бях дете и израснах там, винаги беше: "По-добре си пазете носа чист или Джет Харис ще ви вземе и ще ви вкара". Бяхме ужасени от него, въпреки че никой от нас никога не го е правил срещна го."
  
  Мишел се засмя. "Днес е почти същото", каза тя.
  
  - Сигурно вече трябва да е мъртъв?
  
  "Преди осем години. Но легендата оцеля." Тя взе сандвича си и отхапа. Беше вкусно. Тя осъзна, че все пак е гладна и скоро изяде първата половина. "Имаше ли нещо друго?" - попита Мишел.
  
  Тя забеляза, че Банкс отново се колебае. Той допи своя йоркширски пудинг и посегна към нова цигара. Временно забавяне. Странно, тя бе виждала подобни признаци в престъпниците, които бе разпитвала. Този човек определено имаше нещо на съвестта си и обмисляше дали да й каже или не. Мишел почувства, че не може да прибързва нещата, като го бута, затова го остави да пъхне цигара в устата си и да опипва запалката за няколко минути. И тя зачака.
  
  
  
  Ани съжали, че е спряла цигарите. Най-малкото щеше да има какво да правите, легнали по корем в мократа трева и не откъсвайки очи от далечния овчарски дом. Тя погледна часовника си и разбра, че е лежала там повече от четири часа, а никой не е дошъл за парите.
  
  Под дрехите и якето, които предпазваха тила й, Ани се почувства цялата в пот. Всичко, което искаше, беше да стои под хубав хладен душ и да се кисне в него за половин час. Но ако тя напусне мястото си, какво ще стане? От друга страна, какво ще стане, ако тя остане там?
  
  Похитителят може да се появи, но дали Ани ще избяга в Дейлсайд, за да го арестува? Не, защото Люк Армитидж, разбира се, нямаше да бъде с него. Ще успее ли да стигне до колата си в Морсет и да проследи този, който е взел парите? Възможно е, но тя щеше да има много по-голям шанс, ако вече беше в колата.
  
  В крайна сметка Ани реши, че трябва да се върне в Морсет, като все още се грижи за сиропиталището, и да продължи да опитва, докато намери някой вкъщи с телефон, след което да се качи в колата си и да наблюдава оттам, докато пристигне помощ от Eastvale. Усети как костите я болят, когато се изправи и избърса тревата от блузата си.
  
  Това беше планът и беше по-добре, отколкото да лежи тук, топейки се на слънце.
  
  
  
  Сега, когато е време да си признае всичко, Банкс е имал по-трудно време, отколкото си е представял. Знаеше, че бави времето, когато всичко, което трябваше да направи, беше просто да признае всичко, но устата му пресъхна и думите заседнаха в гърлото му. Той отпи глътка бира. Не помогна много. Потта изби по тила му и потече по гръбнака му.
  
  "Играхме край реката", каза той, "недалеч от центъра на града. Тогава не беше толкова развит, колкото е днес, така че беше доста пуст воден участък.
  
  - Кой си играеше с теб?
  
  - Само Пол и Стив.
  
  "Продължи".
  
  "Това всъщност не означаваше нищо", каза Банкс, смутен от това колко незначителни изглеждаха събитията, които го преследваха от години, в този ясен ден, докато седеше под едно буково дърво с привлекателна жена. Но сега нямаше къде да се оттегли. "Хвърляхме камъни във водата, обезмаслихме пяната и всичко това. След това слязохме малко по брега на реката и намерихме по-големи камъни и тухли. Започнахме да ги изхвърляме, за да направим голям фурор. Поне аз го направих. Стив и Пол бяха малко по-ниски. Така че стисках този голям камък на гърдите си с две ръце - това отне цялата ми сила - когато забелязах този висок, мърляв тип да върви по брега на реката към мен."
  
  "Какво направи?"
  
  
  
  "Дръжте се", каза Банкс. "Ето защо не го налях. Винаги съм бил учтив малък задник. Спомням си как се усмихнах, когато той се приближи, нали знаете, показвайки му, че не хвърлям камък, докато не е извън обсега." Банкс направи пауза и дръпна от цигарата си. "Следващото нещо, което си спомням", продължи той, "той ме сграбчи отзад и аз пуснах камък и ни напръсках и двамата."
  
  "Какво стана? Какво е направил?"
  
  "Скарахме се. Мислех, че се опитва да ме бутне, но успях да бутна петите си. Може да не бях много едър, но бях жилав и силен. Мисля, че съпротивата ми го изненада. Помня миризмата на потта му и мисля, че беше пиян. Бира. Спомнях си как понякога го миришех в дъха на баща ми, когато се връщаше от кръчмата.
  
  Мишел извади бележника си. "Можете ли да ми дадете описание?"
  
  "Имаше неравна тъмна брада. Косата му беше мазна и дълга, по-дълга от нормалното за онова време. Бяха черни. Като Распутин. И той носеше един от онези армейски шинели. Спомням си как си помислих, когато го видях да се приближава, че трябва да му е горещо в такова тежко палто.
  
  "Когато беше?"
  
  "Края на юни. Беше прекрасен ден, нещо като днешния."
  
  "И какво стана?"
  
  "Той се опита да ме дръпне към храстите, но успях да се изтръгна от хватката му поне с една ръка, а той ме обърна, ругаеше и ме удряше в лицето. Инерцията ме откъсна и избягах.
  
  - Къде бяха приятелите ти?
  
  - Върни се на пътя дотогава. На стотина метра от тук. Гледам."
  
  - Не ти ли помогнаха?
  
  - Уплашиха се.
  
  - Не са се обадили на полицията?
  
  "Всичко стана толкова бързо. Когато се освободих, избягах и се присъединих към тях и никога не погледнахме назад. Решихме да не казваме нищо на родителите си, защото, първо, не трябваше да играем на реката, а трябваше да сме на училище. Мислехме, че ще си навлечем проблеми."
  
  "Мога да си представя какво направи. Какво казаха родителите ти за лицето ти?"
  
  "Те не бяха много щастливи. Казах им, че имам малки проблеми в училище. Като цяло, предполагам, че това беше късмет. Опитах се да го изхвърля от ума си, но..."
  
  "Не можахте ли?"
  
  "От време на време. Имаше дълги периоди в живота ми, когато изобщо не мислех за това.
  
  "Защо виждате връзка със случилото се с Греъм?"
  
  "Изглеждаше като твърде голямо съвпадение, това е всичко", каза Банкс. "Първо този перверзник се опита да ме бутне в реката, завлече ме в храстите, след което Греъм изчезна така."
  
  "Е", каза Мишел, докато допиваше питието си и затваряше бележника си, "по-добре да отида и да видя дали мога да намеря някаква следа от твоя мистериозен мъж, нали?"
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  6
  
  Скрита и облечена в колосани, чисти дрехи, Ани се яви в офиса на детектив Гристорп същия ден, както беше поискано. Имаше нещо строго и режисьорско в стаята, което винаги я плашеше. Това се дължеше отчасти на високите библиотеки, пълни предимно с юридически и криминалистични текстове, но разпръснати с класически книги като "Мрачната къща" и "Ана Каренина", книги, които Ани никога не е чела, книги, които й се подиграваха с често споменаваните имена и дебелината . И отчасти това беше външността на Гристорп: едър, едър, зачервено лице, непокорна коса, крив нос, бели петна. Днес беше облечен със сиви фланелени панталони и кърпено сако от туид до лактите. Изглеждаше така, сякаш трябваше да пуши лула, но Ани знаеше, че не пуши.
  
  - Добре - каза Гристорп, след като я покани да седне. - А сега ми кажи какво, по дяволите, става на Mortsett Way.
  
  Ани усети, че се изчервява. - Беше присъда, сър.
  
  Гристорп размаха голямата си космата ръка. "Не поставям под въпрос преценката ви. Искам да знам какво мислите, че се случва.
  
  Ани се отпусна малко и кръстоса крака. - Мисля, че Люк Армитидж е бил отвлечен, сър. Снощи някой информира семейството за искане на откуп и Мартин Армитидж ми се обади, за да отменя търсенето на Люк.
  
  - Но ти не си?
  
  
  
  "Не, Господине. Нещо не беше наред. Според мен Люк Армитидж не можеше да се смята за "намерен", докато не го видях със собствените си очи и не разговарях с него."
  
  "Достатъчно честно. Какво стана след това?
  
  - Както знаете, сър, отидох да видя семейството си отново тази сутрин. Останах с ясното впечатление, че не искат да съм там, че нещо се случва. Ани разказа как последвала Мартин Армитидж до една скала и останала на хълм, наблюдавайки сама сиропиталището с часове, докато се върнала в селото и най-накрая намерила някой у дома с телефон.
  
  "Мислиш ли, че те е видял? Похитител."
  
  - Възможно е - призна Ани. "Ако се криеше някъде наблизо и гледаше през бинокъл. Има открита площ. Но имам впечатлението, че или ще изчака до свечеряване...
  
  "И рискувате да оставите парите там цял ден?"
  
  "Намира се в средата на нищото. И повечето хора следват насоките на правителството.
  
  "Какво друго?"
  
  - Моля за извинение, сър.
  
  "Казахте "или". За мен това означава "или". Прекъснах те. Продължи. Какво друго мислите, че може да се случи?
  
  "Може би нещо се е объркало, нещо, за което не знаем."
  
  "Като?"
  
  Ани преглътна и погледна настрани. - Сякаш Люк е мъртъв, сър. Това понякога се случва при отвличания. Опита се да избяга, оказа твърде много съпротива..."
  
  "Но похитителят все още може да получи парите. Не забравяйте, че Армитидж не може да знае, че синът им е мъртъв, ако той е мъртъв, а парите са там само за да бъдат взети. Ако не са ви виждали, само Мартин Армитидж и похитителят знаят, че е там.
  
  - Ето това ме озадачава, сър. Пари. Очевидно похитителят, който иска откупа, го прави за парите, независимо дали жертвата е жива или умира. Може би просто е прекалено предпазлив, чакайки тъмнината, както предположих по-рано.
  
  "Може би". Гристорп погледна часовника си. "Кой е там горе сега?"
  
  - Полицай Темпълтън, сър.
  
  "Организирайте наблюдение. Ще поискам разрешение да поставя електронно проследяващо устройство в куфарчето. Някой може да го постави там под прикритието на тъмнината, ако проклетото нещо не бъде отнесено първо." Гристорп се засмя. "Можеше да бъде обесен и за овца, и за агне. Прокурор Маклафлин използва червата ми за жартиери."
  
  - Винаги можете да ме обвинявате, сър.
  
  "Да, ще се радваш на това, нали, Ани, възможността да излизаш с големите кадри?"
  
  "сър-"
  
  "Всичко е наред, момиче. Просто те дразня. Още ли не си научил йоркширските обичаи?"
  
  "Понякога се отчайвам, че някога ще го направя."
  
  "Дайте му още няколко години. Във всеки случай това е моята работа. Мога да се справя с началниците.
  
  - Ами Армитиджите, сър?
  
  - Мисля, че е по-добре да ги посетите още веднъж, нали?
  
  "Но какво ще стане, ако къщата им е наблюдавана?"
  
  - Похитителят не те познава. Грист-Торп се усмихна. - Не че изглеждаш като ченге в цивилно облекло, Ани.
  
  "И реших, че ще нося най-доброто си консервативно облекло."
  
  "Всичко, което трябва да направите, е да обуете обратно тези червени обувки. Телефонните им разговори все още ли се прихващат?"
  
  "Да сър".
  
  "Тогава как, по дяволите...?"
  
  "Същото нещо ме озадачи. Мартин Армитидж каза, че обаждането на Люк е било на мобилния му телефон, така че предполагам, че е говорил за обаждане от похитител.
  
  "Но защо той просто не използва обикновен стационарен телефон?"
  
  - Армитидж каза, че той и Робин е трябвало да излязат на вечеря онази вечер, така че Люк не смяташе, че ще се приберат.
  
  
  
  "Той вярваше ли, че ще излязат на вечеря дори след като изчезна? И той каза на похитителя си за това?
  
  
  - Знам, че звучи странно, сър. И според мен Мартин Армитидж е последният човек, на когото Люк би се обадил.
  
  "А, разбрах. Признаци на семейно напрежение?
  
  "Всичко е скрито, но определено го има, бих казал. Лука в много отношения е син на майка си и вероятно негов биологичен баща. Той е креативен, артистичен, самотник, мечтател. Мартин Армитидж е човек на действието, спортист, малко корав мачо."
  
  - Тогава върви внимателно, Ани. Не искаш да безпокоиш гнездото на усойниците."
  
  "Може да нямам избор, ако искам честни отговори на въпросите си."
  
  - Тогава стъпи внимателно и вземи голяма пръчка.
  
  "Ще го направя".
  
  "И не се отказвайте от детето. Това е само началото."
  
  - Да, сър - отвърна Ани, макар че изобщо не беше сигурна.
  
  
  
  Старата улица изглеждаше почти по същия начин, както когато Банкс живееше тук с родителите си между 1962 и 1969 г. - от Love Me Do до Уудсток - с изключение на това, че всичко - тухлената зидария, вратите, покривите от плочи - беше само малко по-опърпано, и малки сателитни антени са заменили цяла гора от стари телевизионни антени в почти всеки дом, включително този на родителите му. Имаше смисъл. Той не можеше да си представи баща си да живее без Sky Sports.
  
  Имението е ново в началото на 60-те години и майката на Банкс е развълнувана, че се е преместила от малката им къща с тераса с външна тоалетна в нова къща с "всички съвременни удобства", както се казваше. Що се отнася до Банкс, най-добрите "модерни удобства" бяха вътрешна тоалетна, истинска баня вместо тенекиената вана, която трябваше да пълнят от чайника всеки петък, и собствената му стая. В старата къща той живееше с брат си Рой, пет години по-млад, и като всички братя и сестри, те се караха повече от всичко.
  
  
  
  Къщата се намираше в западния край на имението, недалеч от главния път, срещу изоставена фабрика и няколко магазина, включително павилион за вестници. Банкс спря за миг и огледа порутените къщи с тераси, редици от по пет, всяка с малка градина, дървени порти, ниска стена и плет от лигуструм. Той забеляза, че някои хора направиха малки подобрения и една къща имаше покрита веранда. Собствениците трябва да са купили мястото, когато консерваторите разпродадоха общинските къщи за жълти стотинки през осемдесетте години. Може би дори имаше зимна градина зад къщата, помисли си Банкс, въпреки че би било лудост да се добави добавка, направена почти изцяло от стъкло, към имение като това.
  
  Куп деца стояха насред улицата, пушеха и се блъскаха, едни азиатци, други бели, с тракащи консерви в ъгълчетата на очите. Местните винаги са били подозрителни към новодошлите, а децата нямали представа кой е той, така че и той е израснал тук. Някои от тях бяха облечени в широки дънки с ниска талия и суичъри с качулки. Въшливи кучета обикаляха нагоре-надолу по улицата, лаеха всичко и нищо, лайнеха по тротоарите, а от отворен прозорец на няколко къщи на изток долиташе силна рок музика.
  
  Банкс отвори портата. Той забеляза, че майка му е посадила няколко ярки цветя и внимателно коси малка част от моравата. Това беше единствената градина, която някога е имала, и тя винаги се гордееше с малкото си парче земя. Той се изкачи по асфалтираната пътека и почука на вратата. Видя как майка му се приближава през матовото стъкло. Тя отвори вратата, потри ръце, сякаш ги бършеше, и го прегърна. - Алън - каза тя. "Радвам се да те видя. Влез."
  
  Банкс остави чантата си в коридора и последва майка си в хола. Тапетът имаше нещо като шарка от нежни есенни листа, комплектът от три части беше покрит с подходящо кафяво кадифе, а над електрическата камина висеше сантиментален есенен пейзаж. Не помнеше темата от предишното си посещение преди около година, но не можеше да бъде сигурен, че и тя не беше там. Това е всичко за наблюдателния детектив и послушния син.
  
  Баща му седеше на обичайния си стол с най-добрия директен изглед към телевизора. Той не стана, само измърмори: "Сине. Как си?"
  
  "Добре, татко. Вие?"
  
  - Не бива да се оплаквам. Артър Банкс страдаше от лека ангина и набор от по-малко специфични хронични състояния в продължение на години, откакто беше уволнен от завода за ламарина, и като че ли не се подобряваше или влошаваше през годините. От време на време вземаше хапчета за болки в гърдите. Освен това и вредите, които алкохолът и цигарите бяха нанесли на черния му дроб и белите му дробове през годините, той винаги беше в страхотна форма. Нисък, кльощав и с кухи гърди, той все още имаше кичур гъста тъмна коса, в която почти нямаше сива коса. Носеше го загладен отзад с добавка на крем.
  
  Майката на Банкс, пълничка и нервна, с подпухнали бурундукови бузи и кичур сиво-синя коса, обрамчваща черепа й, се тревожеше колко слаб изглежда Банкс. - Не мисля, че си ял добре, откакто Сандра си тръгна, нали? тя попита.
  
  "Знаете как е", каза Банкс. "От време на време успявам да глътна един Биг Мак с пържени картофки, ако имам свободно време."
  
  "Не бъди нахален. Освен това трябва да се храните добре. Искаш ли малко чай?"
  
  - Предполагам, че да - каза Банкс. Не мислеше какво ще прави, когато се прибере вкъщи. Всъщност той си въобразяваше, че местната полиция - в красивия образ на инспектор Мишел Харт - ще сметне предложението му за съдействие за безценно и ще му даде офис в Торп Ууд. Но това очевидно не беше предопределено да се сбъдне. Честно, помисли си той; все пак това си е нейна работа. "Само ще взема чантата си горе", каза той, тръгвайки към стълбите.
  
  
  
  Въпреки че Банкс никога не беше оставал да нощува, откакто замина за Лондон, някак си знаеше, че стаята му ще бъде същата, както винаги. И беше прав. почти. Беше същият килер, същата малка библиотека, същото тясно легло, на което беше спал като тийнейджър, криейки транзисторното си радио под завивките, за да слуша Радио Люксембург или четеше книга на фенерче. Единственото нещо, което се промени, е тапетът. Изчезнаха изображенията на спортни коли от младостта му, заменени от розови и зелени райета. Той постоя на прага за няколко мига, оставяйки всичко да се върне, оставяйки емоциите, които изпитва, да прокарат границите на съзнанието му. Не беше точно носталгия или загуба, а някъде по средата.
  
  Гледката не се е променила. Спалнята на Банкс беше единствената в задната част на къщата, до тоалетната и банята, и гледаше към задните дворове и алеята, отвъд която на около стотина ярда се простираше празно поле до съседния имот. Хората разхождаха кучетата си там, а понякога нощем се събираха местни деца.
  
  Банкс често правеше това, спомня си той, с Дейв, Пол, Стив и Греъм, споделяйки Woodbines и Park Drive с тях, или, ако Греъм имаше късмет, Peter Stuyvesants или Pall Malls американски цигари с дълъг бакшиш. По-късно, след изчезването на Греъм, Банкс понякога ходеше там с приятелките си. Полето не беше квадратно, а от другата страна имаше малък плет, където, ако внимаваш, не се виждаше от къщите. Помнеше достатъчно добре онези дълги целувки без устни, притиснати към парапета от ръждясала гофрирана ламарина, страстната борба с кукички за сутиени, безопасни игли или каквито и да било други измислици, които местните момичета така безцеремонно използваха, за да се закопчават.
  
  Банкс хвърли чантата си в подножието на леглото и се протегна. Пътуването беше дълго и времето, прекарано в градината на кръчмата, халбата бира, която изпи с инспектор Харт, го бяха накарали да се почувства уморен. Обмисляше да подремне за кратко преди чай, но реши, че би било неучтиво; можеше поне да слезе и да говори с родителите си, след като не се е свързвал толкова дълго.
  
  Първо разопакова ризата си, за да я окачи в гардероба си, преди гънките да станат твърде постоянни. Другите дрехи в гардероба му бяха непознати, но Банкс забеляза няколко картонени кутии на пода. Той извади един и беше зашеметен, когато видя, че съдържа старите му записи: сингли, тъй като това беше всичко, което можеше да си позволи, когато бяха 6/4, а записът беше 32/6. Разбира се, той получаваше записи на Коледа и рождени дни, често с подаръци, но най-вече на Бийтълс и Ролинг Стоунс, и ги взе в Лондон със себе си.
  
  Записите тук бележат началото на неговите музикални интереси. Когато си тръгва, той скоро се прехвърля към Cream, Hendrix и Jefferson Airplane, след това открива джаза и дори по-късно класическата музика, но тези... Banks бръкна вътре и извади купчина, прелиствайки ги. Тук те бяха в целия си блясък: "Goin' Back" от Dusty Springfield, "The Rise and Fall of Flingel Bunt" от The Shadows, "Anyone Who Had a Heart" от Cilla Black и "Alfie", "Nutrocker" от B , "Bumble and the Stingers" "There's Always Something That Reminds Me" от The Sandy Shaw, "House of the Rising Sun" от Animals и "When Tears Pass" от Marianne Faithfull. като Ral Donner и Kenny Lynch, и неназована корица версии на хитове на Дел Шанън и Рой Орбисън за евтиното посолство на Улууърт не работи, но родителите му имаха стерео уредба долу, така че може би той ще пусне някои стари песни, докато е у дома.
  
  Той остави кутията обратно за момент и извади друга, този път пълна с предимно стари играчки. Имаше модели на самолети - Спитфайър, Уелингтън, Юнкерс и Месершмит със счупени крила - няколко забавни играчки, ракетен пистолет Dan Dare и малък Dalek с навиване с надпис "Ex-ter-min-ate! Ex-ter-min-ate!", докато се търкаляше като преобърнат кош за отпадъци. Имаше и няколко стари едногодишни - Saint, Danger Man и UN Man. CLE - заедно с това, което някога беше негова гордост и радост, джобно транзисторно радио Philips. Може би, ако сложи нови батерии, дори би могъл да го накара да работи.
  
  Третата кутия, която отвори, беше пълна със стари училищни доклади, списания, писма и тетрадки. През годините той понякога се чудеше какво се е случило с всички тези неща и предполагаше, че родителите му са ги изхвърлили, когато са решили, че вече няма да му трябват. Не по този начин. През цялото това време се криеше в килера. Ето ги: Beatles Monthly, Fabulous, Record Songbook и Radio Luxembourg Recording Star Book.
  
  Банкс извади шепа малки тетрадки и установи, че това са старите му дневници. Някои от тях бяха обикновени латиноамерикански дневници с малък прорез за молив на гръбчето, а други бяха илюстрирани със специфична тема, като дневници на поп звезди, телевизия или спорт. Това, което го интересуваше най-много обаче, беше дневникът на фотоиграта в твърда ламинирана корица с цветна снимка на Шон Конъри и Онър Блекман от филма за Бонд от 1964 г. Goldfinger на корицата. Вътре всяка страница с дата имаше снимка на различна филмова звезда. Първата беше Бриджит Бардо, за седмицата, започваща в неделя, 27 декември 1964 г., първата пълна седмица от дневника му за 1965 г., годината, в която Греъм изчезна.
  
  
  
  Мишел свали очилата си за четене и потърка носа си, където усети, че между очите й започва да се образува главоболие. Тези дни тя често страдаше от главоболие и въпреки че нейният лекар я увери, че нищо сериозно не се е случило - няма мозъчен тумор или неврологично заболяване - и нейният психиатър й каза, че вероятно е просто стрес и "опити да се справи", тя не можеше да помогне но се тревожи.
  
  Качеството на въздуха в офиса на архива също не помогна. Вместо да пише по-тежки кутии и да ги носи в офиса си, Мишел реши, че може и да прегледа материалите там долу. Читалнята беше просто остъклена ниша с маса и стол. Стоеше на входа до няколко успоредни реда стари вестници, някои датиращи от края на деветнадесети век. Ако средата беше малко по-удобна, тя можеше да помисли да се разрови из архивите. Сигурно е имало нещо интересно там.
  
  В момента 1965 ще свърши работа. Мишел искаше да получи обща представа за престъпленията, извършени по времето на изчезването на Греъм, за да види дали може да открие някакви връзки с мистериозния непознат на Банкс и г-жа Меткалф я насочи към счетоводните книги, които индексираха и записваха всички оплаквания и жалби ден след ден предприети действия. Това правеше четенето интересно, не всичко беше свързано с това, което тя търсеше. Много от изброените обаждания не стигнаха по-нататък - изчезнали домашни любимци, няколко оплаквания за домашна помощ - но списъците й дадоха добра представа за това какво трябва да е било ежедневието като полицай тогава.
  
  През май например беше арестуван мъж във връзка с нападението над четиринадесетгодишно момиче, което се съгласило да го закара близо до магистрала А1, но той изобщо не приличал на мъжа край реката, описан от банки. Също през май беше извършен голям обир на магазин за бижута в магазин в центъра на града, който доведе до £18 000 за крадците. През юни няколко младежи вилняха и спукаха гумите на около трийсетина коли в центъра на града; същия месец двадесет и една годишно момче беше намушкано до смърт пред Rose and Crown на Bridge Street след спор за момиче. През август двама предполагаеми хомосексуалисти бяха разпитани във връзка с непристойни лудории в селското имение на местния големец Рупърт Мандевил, но анонимен информатор не можа да бъде открит и всички обвинения по-късно бяха свалени поради липса на доказателства. Трудно е да се повярва, че да си гей е престъпление, помисли си Мишел, но 1965 г. се върна в тъмните векове, преди хомосексуалността да бъде легализирана през 1967 г.
  
  Мишел бързо откри, че със сигурност е имало множество инциденти преди и след изчезването на Греъм Маршал, но никой от тях не изглежда да е свързан с крайречното приключение на Банкс. Тя продължи да чете. През юли полицията разследва жалби за местен рекет по модела на бандата Edge в Източен Лондон, за която се твърди, че е ръководена от човек на име Карло Фиорино, но не бяха повдигнати обвинения.
  
  Колкото повече четеше, толкова повече Мишел разбираше каква огромна пропаст е зейнала между 1965 г. и днес. Тя всъщност е родена през 1961 г., но по дяволите щеше да го признае на Банкс. Собствените й тийнейджърски години бяха прекарани в това, което Банкс без съмнение би нарекъл музикална пустош на Bay City Rollers, Elton John и Hot Chocolate, да не говорим за Saturday Night Fever и Grease. Пънкът се появи, когато тя беше на около петнадесет години, но Мишел беше твърде консервативна, за да се присъедини към тази тълпа. Всъщност пънкарите я плашеха с парцаливите си дрехи, залепналата коса и безопасните игли в ушите си. И музиката й се стори просто шум.
  
  Не че Мишел имаше много време за поп музика; тя беше прилежно дете и се оплакваше, че винаги й отнема толкова време да си свърши домашните, когато другите вече са свършили и са тръгнали за града. Майка й каза, че е твърде перфекционистка, за да остави нещо да бъде и да приключи с него и може би това е вярно. Упорит. Перфекционист. Това бяха етикети, които бе научила и мразеше от приятели, семейство и учители в училище. Защо просто не кажат "пешеходец" и "тъп", ако това са имали предвид? понякога се чудеше тя.
  
  
  
  Тя не беше отличничка в училище въпреки цялата си упорита работа, но успя да издържи достатъчно О и А, за да влезе в Политехниката - отново посещавайки всички концерти и партита, на които са ходили нейните състуденти - където преди е изучавала бизнес и техники за управление избора да стане полицай. В редките случаи, когато имаше време да излезе някъде, в края на седемдесетте, тя обичаше да танцува. За да направи това, тя предпочете реге или двуцветна музика: Боб Марли, The Specials, Madness, UB40.
  
  Мишел винаги бе мразила носталгичните сноби, както ги наричаше, и знаеше от опит, че снобите от шейсетте са най-лошите от всички. Тя подозираше, че Банкс е един от тях. Слушайте ги да говорят, може да си помислите, че раят е изгубен или седмият печат е счупен, сега, когато толкова много велики рок икони са умрели, станали гериатрици или гага, и никой вече не носи мъниста и кафтани, и също така бихте си помислили, че вземането наркотиците са невинен начин да прекарате няколко релаксиращи часа или средство за постигане на някакво извисено духовно състояние, а не загуба на живот и източник на пари за зли, безскрупулни дилъри.
  
  В офиса на архива беше тихо, с изключение на бръмченето на флуоресцентна лампа. Тишината е рядкост в полицейски участък, където всички са натъпкани в отворени офиси, но тук долу Мишел дори можеше да чуе тиктакането на часовника си. След пет. Скоро ще дойде време за почивка, може би за глътка чист въздух и след това се върнете към него.
  
  Четейки докладите за престъпленията за август, тя по-скоро усети, отколкото чу някой да се приближава към офиса, и когато вдигна поглед, видя, че това беше детектив надзирател Бенджамин Шоу.
  
  Масата на Шоу изпълваше вратата и частично блокираше достъпа на светлина. - Какво правите, инспектор Харт? попита той.
  
  - Просто проверявам стари списания, сър.
  
  "Аз го виждам. За какво? Там няма да намериш нищо, да знаеш. Не и след толкова време."
  
  "Просто се оглеждах в общи линии, опитвайки се да намеря някакъв контекст за случая Маршал. Всъщност исках да попитам, недейте...
  
  
  
  "Контекст? Това ли е една от онези модни думи, на които са ви учили в политехниката? Шибана загуба на време, звучи по-скоро така."
  
  "сър-"
  
  - Не си правете труда да спорите, инспекторе. Губиш си времето. Какво очаквате да намерите в прашни стари файлове, освен контекст?"
  
  "По-рано разговарях с един от приятелите на Греъм Маршал", каза тя. "Той ми каза, че е бил приближен от странен мъж на брега на реката около два месеца преди изчезването на момчето Маршал. Просто се опитвах да видя дали има подобни инциденти в досието.
  
  Шоу седна на ръба на масата. Изскърца и се наведе малко. Мишел се притесняваше, че проклетото нещо ще се счупи под тежестта му. "И?" попита той. "Любопитен съм".
  
  - Още нищо, сър. Спомняш ли си нещо странно?"
  
  Шоу се намръщи. "Не. Но кой е този "приятел"?"
  
  - Името му е Банкс, сър. Алън Банкс. Всъщност това е старши детектив инспектор Банкс.
  
  "Това наистина ли е вярно? Банки? Името изглежда смътно познато. Предполагам, че той не е докладвал за инцидента тогава?"
  
  "Не, Господине. Твърде уплашен от това, което могат да кажат родителите му.
  
  "Мога да си представя. Слушай, за този тип Банкс - продължи той. "Мисля, че бих искал да кажа една-две думи с него. Можете ли да го уредите?"
  
  - Имам телефонния му номер, сър. Но..." Мишел се канеше да каже на Шоу, че това е нейна работа и че не й харесва той да я изнудва за интервю, но тя реши, че би било недипломатично да отблъсне един от старшите си офицери на толкова ранен етап. в кариерата й в Питърбъро. Освен това той може да бъде полезен с участието си в първоначалното разследване.
  
  "Но какво?"
  
  - Нищо, сър.
  
  "Глоба". Шоу стана. "Тогава ще го поканим. Възможно най-скоро".
  
  
  
  
  "Знам, че може да звучи странно след всичките тези години", каза Банкс, "но аз съм Алън Банкс и дойдох да поднеса своите съболезнования."
  
  "Алън Банкс. Е, аз никога!" Подозрителното изражение на лицето на мисис Маршал веднага беше заменено от изражение на удоволствие. Тя отвори широко вратата. - Влезте и се чувствайте като у дома си.
  
  Бяха изминали повече от трийсет и шест години, откакто Банкс беше влязъл в къщата на Маршал, и той имаше смътния спомен, че тогава мебелите бяха направени от много по-тъмно дърво, по-тежки и по-издръжливи. Сега бюфетът и стойката за телевизор изглеждаха като направени от чам. Комплектът от три части изглеждаше много по-голям, с огромен телевизор, заемащ централно място в единия ъгъл на стаята.
  
  Дори преди толкова много години, доколкото си спомняше, той не беше често идвал в къщата на Греъм. Някои родители са организирали дни на отворените врати за приятели на децата си, както направиха в неговата собствена къща, а също и в тази на Дейв и Пол, но семейство Маршал винаги са били малко дистанцирани, резервирани. Греъм също никога не е говорил много за майка си и баща си, спомня си Банкс, но това не му се стори необичайно по това време. Децата не го правят, освен ако не се оплакват, че не им разрешават нещо или ги хванат в някаква измама и им вземат джобните пари. Доколкото Банкс знаеше, домашният живот на Греъм Маршал беше нормален като неговия.
  
  Майка му му каза, че г-н Маршал е станал инвалид поради инсулт, така че той беше подготвен за крехката, лигавена фигура да го гледа от стола си. Самата мисис Маршал изглеждаше уморена и отпаднала, което не беше изненадващо и той беше изненадан как поддържа къщата в ред. Може би социалното осигуряване беше помогнало, тъй като той се съмняваше, че тя може да си позволи всекидневника.
  
  "Виж, Бил, това е Алън Банкс", каза г-жа Маршал. - Знаеш ли, един от старите приятели на нашия Греъм.
  
  Беше трудно да се разчете изражението на мистър Маршал поради изкривяването, но очите му като че ли се отпуснаха малко, когато разпозна кой е посетителят. Банкс поздрави и седна. Той забеляза стара снимка на Греъм, тази, която собственият му баща беше направил с браунито си на бала в Блекпул. Той взе и една от Банките, също облечена в черно поло с деколте тип бръмбар, но без подходящата прическа.
  
  Г-н Маршал седеше на същото място, където винаги седеше, като собствения баща на Банкс. Тогава изглеждаше, че винаги пушеше, но сега изглеждаше така, сякаш едва можеше да поднесе цигара до устните си.
  
  "Разбрах, че вече сте важен полицай", каза г-жа Маршал.
  
  "Не знам за важни неща, но аз съм ченге, да.
  
  "Не бива да си толкова смирен. От време на време срещам майка ти в магазините и тя много се гордее с теб.
  
  Това е повече, отколкото ми показва, помисли си Банкс. "Добре тогава", каза той. - Знаете какви са майките.
  
  - Дойдохте ли да помогнете с разследването?
  
  "Не съм сигурен, че мога", каза Банкс. "Но ако имат нужда от помощ от мен, ще се радвам да им я осигуря."
  
  "Изглежда много мила. Момичето, което изпратиха при мен.
  
  - Сигурен съм, че тя ще се оправи.
  
  "Казах й, че не мога да си представя, че може да направи нещо, което Джет Харис и неговите момчета не направиха тогава. Те бяха много педантични.
  
  - Знам, че бяха.
  
  "Но той сякаш просто... изчезна. Всички тези години".
  
  "Често си мислех за него", каза Банкс. "Осъзнавам, че всъщност не го познавах много дълго, но той беше добър приятел. Липсваше ми. Липсваше ни на всички."
  
  Г-жа Маршал изсумтя. "Благодаря ти. Знам, че той оцени начина, по който всички го посрещнахте, когато бяхме нови тук. Знаете колко трудно може да бъде да се сприятелявате понякога. Просто е толкова трудно да се повярва, че той се появи след толкова време."
  
  
  
  "Случва се", каза Банкс. - И не се отказвайте от разследването. Има много повече наука и технологии в работата на полицията в наши дни. Вижте колко бързо идентифицираха останките. Те не биха могли да направят това преди двадесет години.
  
  "Просто ми се иска да бъда от полза", каза г-жа Маршал, "но изобщо не си спомням нищо необичайно. Случи се като светкавица. Като гръм от ясно небе."
  
  Банкс се изправи. - Знам - каза той. - Но ако има нещо за намиране, сигурен съм, че инспектор Харт ще го намери.
  
  - Да си тръгнеш толкова скоро?
  
  "Почти е време за чай", каза Банкс, усмихвайки се. "И майка ми никога нямаше да ми прости, ако не дойдох на чай. Тя смята, че трябва да напълнея.
  
  Г-жа Маршал се усмихна. - Тогава по-добре си тръгвай. Не е нужно да спориш с майка си. Между другото, още не могат да освободят тялото, но г-ца Харт каза, че ще ме уведоми кога можем да организираме погребението. Ще дойдеш, нали?"
  
  - Разбира се - каза Банкс. Когато погледна назад, за да се сбогува с г-н Маршал, той внезапно си представи образа на едрия, мускулест мъж, какъвто беше някога, усещане за физическа заплаха, което той някак си предаде. Банкс си спомни с ужас, че тогава се е страхувал от бащата на Греъм. Никога не е имал истинска причина да се чувства така, но имаше.
  
  
  
  Мишел разбра, че отдавна е трябвало да си събере мислите, но не искаше да се откаже, без да открие поне някаква следа от мистериозния човек на Банкс, ако изобщо имаше такива. Освен това самият материал й даде интересна картина на времето и тя откри, че е напълно влюбена в всичко това.
  
  Въпреки че 1965 г. не беше престъпна година за Питърбъро, Мишел бързо откри, че бързоразвиващият се град има справедлив дял от някои от най-важните проблеми на нацията. Модници и рокери се сблъскаха в някои кръчми в центъра на града, канабисът започна да навлиза в начина на живот на младежите и бунтовниците - противно на казаното от Банкс - и търговията с порнография процъфтяваше под формата на тонове немски, датски и шведски списания, отразяващи всички извращения, които можете да си представите , а някои не. Защо не и норвежки или финландски? Мишел се замисли. Не се ли занимаваха с порно? Кражбите с взлом и въоръжените грабежи бяха често срещани както винаги и единственото нещо, което изглеждаше ново днес, беше увеличаването на кражбите на автомобили.
  
  Много по-малко хора са притежавали коли през 1965 г., осъзна Мишел и това я накара да се замисли отново за изявлението на Банкс. Банкс каза, че е бил нападнат от мръсен, мърляв непознат, който "приличаше на Распутин" на брега на река близо до центъра на града. Но Греъм Маршал беше отвлечен, заедно с тежка платнена чанта, пълна с вестници, два месеца по-късно от общинско имение на няколко километра. MO бяха различни. Не изглеждаше, че Греъм, например, се съпротивлява, което той със сигурност щеше да направи, подобно на Банкс, ако беше нападнат от този плашещ непознат и имаше чувството, че се бори за живота си. Освен това човекът, който нападна Банкс, беше пеш и Греъм не успя да стигне до мястото на погребението си. Възможно е мистериозният непознат да е имал кола някъде, но е малко вероятно. От описанието на Банкс Мишел би предположила, че мъжът е бездомен и беден, вероятно скитник. Минава скитник. Клише от толкова много детективски истории.
  
  Проблемът беше, че тя все още не виждаше никаква логична връзка между събитието, описано от Банкс, и изчезването на Греъм Маршал. Тя смяташе, че чувството за вина на Банкс може да е изкривило преценката му по въпроса през годините. Това се случи; тя го е виждала преди. Но можеше ли да се случи по този начин? Кой беше този човек?
  
  Мишел разбра, че има голяма вероятност да не намери нищо за него в полицейските досиета. Не всеки имаше досиета, независимо от това, което групите против полицията изглежда мислеха. Може да й се наложи да се разрови във вестникарската морга или може би в архивите на местната психиатрична болница. Човекът изглеждаше обезпокоен и имаше вероятност някога да е търсил лечение. Разбира се, имаше и всички шансове той да не е местен. Мишел нямаше представа откъде започва Нене, но мислеше, че е някъде надолу по Нортхамптън Роуд и знаеше, че тече чак до Уош. Може би се е разхождал по брега на реката от град на град.
  
  Тя прелистваше файл след файл и ги хвърляше настрана в отчаяние. Накрая, когато очите й започнаха да се уморяват, тя се натъкна на злато.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  7
  
  Каретата и конете, на около стотина ярда по главния път, се бяха променили през годините, отбеляза Банкс, но не толкова, колкото някои кръчми. Големият обществен бар винаги е бил разнообразна група, където хора от различни поколения са пиели заедно, а днес тук нямаше разлика, въпреки че расовият състав беше променен. Белите лица сега включваха пакистанци и сикхи, а според Артър Банкс, група косовски търсещи убежище, които живееха в имението, също пиеха там.
  
  Шумни мигащи машини бяха заменили старата билярдна зала в бара, издрасканите дървени пейки бяха заменени с тапицирани, тапетите може би бяха преправени и лампите бяха модернизирани, но това беше почти всичко. Бащата на Банкс му каза, че пивоварната е дала пари за този малък фейслифт някъде през осемдесетте, надявайки се да привлече по-млада публика с по-свободни разходи. Но това не беше задължително. Хората, които са пили в Каретата и конете, в по-голямата си част са пили там през по-голямата част от живота си. И бащите им преди тях. Банкс изпи първата си законна халба бира тук с баща си на осемнадесетия си рожден ден, въпреки че я беше пил с приятелите си в Wheatsheef, на около миля от него, откакто беше на шестнадесет. Последният път, когато беше в "Карета и коне", той играеше една от най-ранните кръчмарски видеоигри, онази глупава кола, в която се състезаваш с тенис топка напред-назад през зелен фосфорен екран.
  
  
  
  Въпреки че имаше малко млади хора там, Каретата и конете все още беше топло и оживено място, забеляза Банкс, когато той и баща му влязоха малко след осем вечерта, задушеният пудинг и кремът на майка му бяха правилното ястие, което трябваше ядеше, все още смазан от тежестта в стомаха си. Баща му изкара разходката без много пъхтене или хрипове, което той отдаде на отказването от пушенето преди две години. Банкс доста виновно потупа джоба на сакото си за цигари, докато излизаха през вратата.
  
  Това беше мястото на Артър Банкс. Той идваше тук почти всеки ден в продължение на четиридесет години, както и неговите приятели Хари Финеган, Джок Макфол и Норман Гренфел, бащата на Дейв. Тук Артър беше уважаван. Тук той можеше да се освободи от лапите на болестите си и от срама от прекаляването си поне за час-два, като пиеше, смееше се и лъжеше мъжете, с които се чувстваше най-добре. "За треньора и конете" като цяло беше кръчма за мъже, въпреки факта, че понякога двойки и групи жени се отбиваха след работа. Когато Артър изведе Айда на питие, както правеше в петък, те отиваха в "Дък и Дрейк" или "Херцог на Уелингтън", където Айда Банкс научаваше местните клюки и те участваха в любопитни факти и се смееха на хората, които поставят да се правиш на глупаци по време на караоке.
  
  Но в "Каруца и коне" нямаше нищо подобно, а мелодичната поп музика от шейсетте беше достатъчно заглушена, за да могат старите хора да чуват разговора си. По това време Kinks пееха "Waterloo Sunset", една от любимите песни на Banks. След като Банкс и баща му се настаниха на масата с бири пред тях и бяха представени един на друг, Артър Банкс първо оплака отсъствието на Джок Макфол поради хоспитализация за операция на простатата, а след това Норман Гренфел започна играта.
  
  - Тъкмо си говорехме, преди да дойдеш тук, Алън, колко ужасно се е случило с момчето Маршал. Спомням си как вие и нашият Дейвид играехте с него.
  
  "Да. Между другото, как е Дейв?"
  
  
  
  - Той се справя добре - каза Норман. "Тя и Ели все още живеят в Дорчестър. Децата пораснаха, разбира се.
  
  - Още ли са заедно? Банкс припомни, че Ели Хачър е първата истинска приятелка на Дейв; трябва да са започнали да се срещат около 1968 г.
  
  "Някои двойки могат да се справят", промърмори Артър Банкс.
  
  Банкс пренебрегна забележката и помоли Норман да поздрави Дейв следващия път, когато говорят. Банкс си спомни, че за разлика от Джок и Хари, които и двамата работеха с Артър във фабриката за ламарина, Норман работеше в магазин за дрехи на Мидгейт, където понякога можеше да даде на приятелите си отстъпка за сако, чифт дънки или обувки от туфа. Норман пиеше половин бира вместо халби и пушеше лула, което го правеше различен, почти благороден, от грубите фабрични работници. Имаше и хоби - четеше и събираше всичко, свързано с парните локомотиви, а цяла стая в малката си къща посвети на часовников механизъм - и това още повече го отличаваше от любителите на бирата, спорта и телевизията. И все пак Норман Гренфел винаги е бил също толкова част от групата, колкото самият Джок, Хари или Артър, въпреки че не споделяше неописуемата връзка, която работят хората, когато работят при същите скапани условия за същите скапани шефове и изкуство , изправени пред едни и същи опасности ден след ден за същото скапано заплащане. Може би, помисли си Банкс, Греъм също беше част от това: отличаващ се с произхода си, с това, че беше новобранец, с лондонското си хладнокръвие, но все пак част от бандата. Тихо. Джордж Харисън от групата.
  
  - Е - каза Банкс, вдигайки чашата си. "За Греъм. В крайна сметка предполагам, че е за добро, че са го намерили. Сега поне родителите му могат да успокоят костите му."
  
  - Съвсем вярно - каза Хари.
  
  - Амин - каза Норман.
  
  "Бащата на Греъм не е ли пил тук преди?" - попита Банкс.
  
  Артър Банкс се засмя. "Той го направи. Той беше купувач на ром, Бил Маршал, нали Хари?"
  
  
  
  "Наистина, любител на рома. И ако искате да знаете моето мнение, не му достигат няколко кубчета за пълна порция.
  
  Всички се засмяха.
  
  "В какъв смисъл той беше ром?" - попита Банкс.
  
  Хари бутна с лакът отец Банкс. "Винаги ченге, гаджето ти, а?"
  
  Веждите на Артър потъмняха. Банкс знаеше дяволски добре, че баща му никога не одобряваше избора му на кариера и че независимо колко добре се справяше, колко успяваше, за баща си той винаги ще бъде предател на работническата класа, която традиционно се страхуваше и презираше ченгетата. Що се отнася до Артър Банкс, неговият син работеше за средната и висшата класа, за да защити техните интереси и собствеността им. Няма значение, че повечето от ченгетата от поколението на Артур са били от работническата класа, за разлика от днес, когато мнозина са завършили средна класа и типични мениджъри. Двамата така и не разрешиха проблема и Банкс можеше да види дори сега, че баща му се тревожи за малките разкопки на Хари Финеган.
  
  "Греъм беше мой приятел", бързо продължи Банкс, за да разсее напрежението. - Просто съм любопитен, това е всичко.
  
  - Затова ли си тук? - попита Норман.
  
  - Отчасти да.
  
  Това беше същият въпрос, който му беше задала мисис Маршал. Може би хората предполагаха, че тъй като той беше ченге и познаваше Греъм, ще му бъде възложен този конкретен случай. "Не знам доколко мога да помогна", каза Банкс, като погледна косо към баща си, който държеше бирата му. Никога не беше разказвал на родителите си за случилото се долу край реката и нямаше намерение да го прави сега. Това, разбира се, можеше да излезе наяве, ако информацията му доведе до някъде и сега той имаше представа от какво трябва да внимават многото свидетели, които лъжеха, за да избегнат разкриването на неудобната тайна. "Просто, добре, чудех се за Греъм и неща, които са се случвали от време на време през годините, и просто си помислих, че трябва да дойда и да се опитам да помогна, това е всичко."
  
  
  
  - Мога да го разбера - каза Норман, запалвайки отново лулата си. "Мисля, че за всички нас това беше известен шок за системата, по един или друг начин."
  
  - За бащата на Греъм ли говорихте, татко?
  
  Артър Банкс погледна сина си. "Бях ли?"
  
  "Казахте, че е странен. Не го познавах много добре. Никога не съм говорил с него."
  
  - Разбира се, че не - каза Артър. - Ти беше просто дете.
  
  - Затова те питам.
  
  Последва пауза, след което Артър Банкс погледна Хари Финеган. - Той беше хитър, би ли казал така, Хари?
  
  "Той наистина беше такъв. Винаги свиреше добре на цигулка и не се свени от няколко силови движения. Не бих му вярвал толкова, колкото мога да го оставя. И той също беше голям приказлив.
  
  "Какво имаш предвид?" - попита Банкс.
  
  - Е - каза баща му. "Знаете ли, че семейството идва от Лондон?"
  
  "Да".
  
  "Бил Маршал работеше като зидар и също беше добър зидар, но когато изпиеше няколко питиета, започваше да говори за някои от другите си дейности в Лондон."
  
  - Все още не разбирам.
  
  "Той беше здрав човек, Бил. Силен. Големи ръце, мощна горна част на тялото. Това е резултат от това, че той влачи тези неща из строителните обекти.
  
  "Влизал ли е в битки преди?"
  
  - Можете да го кажете.
  
  - Това, което баща ти казва - обясни Хари, навеждайки се напред, - е, че Бил Маршал се е изплъзнал, че е действал като надзирател за гангстерите Смоук. Защитни рекети, нещо подобно.
  
  дим? Банкс не беше чувал термина за Лондон от години. "Той чу?" Банкс поклати глава. Беше трудно да си представи стареца на стола като някакъв бандит, но това можеше да помогне да се обясни страхът, който Банкс си спомни да изпитва в негово присъствие преди години, заплахата от насилие. "Никога не бих имал..."
  
  "Как можа?" - прекъсна го баща му. "Както казах, ти беше просто дете. Не можеш да разбереш такива неща."
  
  Музиката се промени, отбеляза Банкс. Хърб Алперт и неговите проклети Тихуана рога приключват, слава Богу. Банките ги мразеха тогава и ги мразят сега. След това дойдоха "Ергени", "Мари". Музика на мама и татко. "Подаде ли сигнал на полицията?" попита той.
  
  Мъжете се спогледаха, после Артър отново погледна към Банкс и устните му се извиха. "Какво мислиш?"
  
  - Но той може...
  
  "Слушам. Бил Маршал може и да е бил много приказлив, но няма нищо общо с изчезването на сина си.
  
  "Откъде можете да знаете това?"
  
  Артър Банкс изсумтя. "Ти си ченге. Както и да е, по дяволите, ти си ченге. Просто защото човек може да бъде малко странен в определена област, вие сте готови да му промените всичко.
  
  "Никога през живота си не съм подвеждал никого", каза Банкс.
  
  "Искам да кажа, че Бил Маршал може да е бил малко див човек, но той не е убивал млади момчета, особено собствения си син."
  
  "Не съм казал, че смятам, че той го е направил", каза Банкс, забелязвайки, че сега другите гледат него и баща му, сякаш бяха забавлението на вечерта.
  
  - Тогава какво имахте предвид?
  
  - Слушай, татко - каза Банкс, посягайки към цигара. Беше твърдо решен да не пуши пред баща си, най-вече заради здравето на стареца, но да не се пуши в карета и на кон беше също толкова безсмислено, колкото плуването в зона, забранена за пикаене, ако такава някога е съществувала . "Ако има някаква истина в казаното от Бил Маршал за престъпното му минало в Лондон, не е ли възможно това, което е направил там, да се е върнало и да го преследва?"
  
  - Но никой не е наранил Бил.
  
  
  
  "Няма значение, татко. Тези хора често имат по-сложни начини да отмъстят на враговете си. Вярвай ми. Срещал съм много от тях навремето. Споменавал ли е някога имена?"
  
  "Какво имаш предвид?"
  
  "Имам предвид в Лондон. Хората, за които е работил. Споменавал ли е някога имена?"
  
  Хари Финеган се засмя нервно. Артър го погледна и той млъкна. - Всъщност - каза Артър след драматична пауза - той го направи.
  
  "СЗО?"
  
  "Близнаци. Реджи и Рони Край.
  
  "Мамка му!"
  
  Очите на Артър Банкс блестяха триумфално. "Сега разбирате ли защо си помислихме, че говори твърде много за него?"
  
  
  
  За втори път този ден Ани се появи в Swainsdale Hall, само че този път усети пеперуди в стомаха си. С хора като Мартин Армитидж беше достатъчно трудно да се справиш и той нямаше да хареса това, което тя имаше да каже. И все пак, помисли си тя, въпреки всичките му груби изцепки, той не правеше нищо повече от ритане на топка през по-голямата част от живота си. Робин е друг въпрос. Ани почувства, че може да изпита облекчение, че има някой друг, с когото да сподели страховете си, и че под нейната сговорчива външност и аура на уязвимост се крие силна жена, която може да се противопостави на съпруга си.
  
  Джоузи отвори вратата както обикновено, държейки лаещата Миата за яката. Ани искаше да говори с Джоузи и съпруга й Калвин, но те можеха да почакат. В този момент колкото по-малко хора знаят какво се случва, толкова по-добре.
  
  Робин и Мартин бяха в градината, седнали на маса от ковано желязо под раиран чадър. Вечерта беше топла и задната градина гледаше на юг, така че имаше много слънчева светлина с цвят на мед и тъмни сенки, хвърляни от клоните на дърветата. Ани искаше да посегне към блока си за рисуване. Зад високата стена от сух камък, която белязваше границата на имота, долината се простираше като мозайка от накъсани полета, зелени до скалистите издатини на по-високите склонове, където те се издигаха по-стръмно, за да пробият в дивата блатиста местност, която разделяше долините .
  
  Нито Мартин, нито Робин изглежда се наслаждаваха на хубавата вечер или на дългите, студени напитки, които им предстояха. И двамата изглеждаха бледи, напрегнати и загрижени, а мобилният телефон лежеше на масата като неизбухнала бомба.
  
  "Какво правиш тук?" каза Мартин Армитидж. "Казах ти, че Люк е на път за вкъщи и ще се свържа с него, когато пристигне."
  
  - Предполагам, че още не е пристигнал?
  
  "Не".
  
  - Чувал ли си се отново с него?
  
  "Не".
  
  Ани въздъхна и седна без покана.
  
  "Не те питах..."
  
  Ани вдигна ръка, за да утеши Мартин. "Виж какво", каза тя, "няма смисъл да се ядосваш повече за това. Знам какво става".
  
  - Не разбирам какво имаш предвид.
  
  - Престанете, г-н Армитидж. Последвах те."
  
  "Какво направи?"
  
  "Последвах те. След като си тръгнах тази сутрин, изчаках на паркинга и те последвах до бърлогата на овчаря. Какво прави там?"
  
  "Не е твоя шибана работа. Защо, какво ще правиш? Да ме обвините в неспазване на правителствените разпоредби?"
  
  - Нека ви кажа какво направихте, г-н Армитидж. Оставил си куфарче пълно с пари. Стари банкноти. Предимно десетки и двадесетки. Около десет хиляди лири, по моя преценка, може би петнадесет.
  
  Армитидж се изчерви. Ани обаче продължи да настоява. "А сега нека ви кажа какво се случи. Свързаха се с теб снощи по мобилния ти телефон, казаха, че са хванали Люк и че трябва да предадеш парите. Казахте им, че няма да можете да получите толкова много пари, докато банките не отворят, така че те ви дадоха време до тази сутрин да ги оставите на предварително определено място. Това означаваше, че знаят нещо за района, осъзна Ани, или че са наблюдавали, разузнавали са от известно време. Може би някой ги е забелязал. Чужденците обикновено се открояваха в тези части, особено когато броят на туристите намаля. "Как се справям досега?"
  
  "Имаш въображение, със сигурност ще ти го дам."
  
  "Казаха, че няма полиция, затова идването ми те изплаши до смърт."
  
  "Казах ти-"
  
  "Мартин". Робин Армитидж проговори за първи път и въпреки че гласът й беше мек и любезен, имаше достатъчно авторитет, за да привлече вниманието на съпруга й. "Не виждаш ли?" Тя продължи. "Тя знае. Трябва да призная, че аз, например, чувствам известно облекчение.
  
  - Но той каза...
  
  "Те не знаят коя съм", каза Ани. - И съм почти сигурен, че не са ме видели в района на Морсет тази сутрин.
  
  "Доста сигурен ли си?"
  
  Ани го погледна в очите. "Бих бил лъжец, ако кажа, че съм 100% сигурен." Птичи песни в дърветата изпълниха последвалата тишина и лек ветрец разроши косата на Ани. Тя задържа погледа на Мартин Армитидж, докато не го видя да трепне и накрая да отстъпи място на поражението. Раменете му се отпуснаха. Робин се наведе и го прегърна. - Всичко е наред, скъпи - каза тя. "Полицията знае какво да прави. Те ще внимават." Докато казваше това, Робин погледна Ани, сякаш я провокира да не се съгласи. Ани не го направи. Мартин прокара опакото на ръката си по очите си и кимна.
  
  - Съжалявам за случилото се - каза Ани, - но г-жа Армитидж е права.
  
  "Робин. Моля те. Тъй като сме замесени в толкова интимна връзка, поне можеш да ме наричаш с малкото ми име. Съпругът ми също."
  
  
  
  "Глоба. Робин. Виж, трябва да ти кажа, че не съм преговарящ. Това не е моята област на експертиза. Имаме хора, специално обучени да се справят с похитителите и техните искания.
  
  - Но той каза без полиция - повтори Мартин. "Той каза, че ако доведем полицията, той ще убие Люк."
  
  "Какво каза?"
  
  "Казах му, че вече съм съобщил за изчезването на Люк."
  
  - И какво каза той на това?
  
  - Той спря за момент, сякаш си мислеше, сякаш.
  
  "Или се консултирате с някой друг?"
  
  "Може да е, но не чух никого. Както и да е, когато се върна, каза, че всичко е наред, но за да съм сигурен, ви предадох, че Люк се е обадил и е казал, че се прибира. Което и направих."
  
  - Значи се е обаждал мъж?
  
  "Да".
  
  "В колко часа?"
  
  "Около девет и половина. Точно преди Робин да ти се обади.
  
  - Колко поиска?
  
  "Десет хиляди".
  
  "Акцент?"
  
  - Никаква, наистина.
  
  - Изглежда, че не е местен?
  
  "Може и да е, но нямаше силен акцент. Някак летаргичен."
  
  - А гласът му?
  
  "Какво имаш предвид?"
  
  "Високо или ниско? Дрезгав, писклив, каквото и да е?"
  
  "Просто обикновен. Съжалявам, не съм добър в тези неща, особено в разпознаването на гласове по телефона.
  
  Ани му се усмихна. "Не са много хората такива. Въпреки че помислете за това. Това може да е важно. Ако изобщо си спомняте нещо за този глас.
  
  "Да. Ще помисля".
  
  - Той ти позволи да говориш с Люк?
  
  "Не".
  
  
  
  "Ти попита?"
  
  - Да, но той каза, че Люк е държан някъде другаде.
  
  - И той ти се обади по мобилния?
  
  "Да".
  
  - Кой знае номера?
  
  "Семейство. Близки приятели. Колеги по бизнеса. Предполагам, че ще бъде достатъчно лесно да се разбере. Люк, разбира се. Той го програмира в електронния телефонен указател на собствения си мобилен телефон. Отначало си помислих, че е той, защото името му се появи, когато получих обаждането.
  
  - Значи похитителят ви се е обадил от мобилния телефон на Люк?
  
  "Може би да. Защо има значение?
  
  "Това поне ни казва, че е в район, където има сигнал. Или беше там, когато се обади. Освен това, ако го е използвал по друго време, можем да получим информация от телефонната компания. Това може да ни помогне да го намерим. Разбира се, би било по-добре, ако го остави включен, но той няма да ни улесни толкова.
  
  - Кажи ми - помоли Робин. "От вашия опит, колко пъти те... колко пъти жертвите..."
  
  "Нямам никаква произволна статистика", призна Ани. "Но ако това ви кара да се чувствате по-добре, похитителите са основно бизнесмени. Правят го за парите, а не за да наранят някого. Има всички шансове всичко да се разреши и да видите Люк тук жив и невредим. Ани усети как носът й расте, докато говореше. Подозираше, че е минало твърде много време за щастлив край, но се надяваше да греши. "В същото време, докато се преструваме, че се съгласяваме с исканията му и не го безпокоим по никакъв начин, ние искаме да сме сигурни, че освен да приберем Люк безопасно у дома, използваме всяка възможност да идентифицираме похитителя и да го изправим пред правосъдието ."
  
  'Как можем да помогнем?' - попита Робин.
  
  "Не е нужно да правите нищо", каза Ани. "Вие вече изиграхте своята роля. Просто оставете останалото на нас."
  
  "Може би си го изплашил", каза Мартин. "Люк вече трябваше да се е върнал. Минаха няколко часа."
  
  
  
  "Понякога те чакат дълго време, само за да се уверят, че никой не ги гледа. Сигурно чака да се стъмни.
  
  - Но не можеш да си сигурен, нали? Робин каза.
  
  - Нищо не е сигурно на този свят, госпожо Армитидж.
  
  "Робин. Казах ти. О, колко грубо от моя страна!" Тя се изправи на крака. - През цялото това време не ти предложих нищо за пиене. Ани забеляза, че носи високи дънкови шорти на дългите си елегантни крака. Не много жени на нейната възраст могат да си позволят да изглеждат с голо коремче, помисли си Ани. Самата тя никога не би се сетила за това, въпреки че беше само на трийсет и четири, но това, което виждаше върху корема на Робин, изглеждаше плосък и опънат, с някаква халка, която блестеше на пъпа й.
  
  "Не", каза тя. "Вярно ли е. Няма да спирам за дълго." Ани не можеше да направи нищо за Люк, освен да чака, и си обеща да изпие добра пинта битер в Черната овца в Релтън, където можеше да седи тихо и да обмисли нещата, преди да приключи. "Просто искам да съм сигурен, че ще докладваш всички бъдещи съобщения, ако има такива, директно на мен. Имате ли номера, на които мога да се свържа с мен?
  
  Мартин и Робин кимнаха едновременно.
  
  - И разбира се, ще ме уведомите веднага щом Люк се появи.
  
  - Ще го направим - каза Робин. "Просто се надявам и се моля той наистина да се прибере скоро."
  
  - Аз също - каза Ани и се изправи. "Има още нещо, което ме озадачава."
  
  "Какво?" - попита Робин.
  
  - Снощи, когато ми се обади, за да ми кажеш, че си се чул с Люк, каза, че ще се върне тази вечер.
  
  "Това каза той на Мартин. Похитител. Той каза, че ако оставим парите тази сутрин, до вечерта Люк ще се прибере жив и здрав.
  
  - И знаеше, че искам да видя Люк веднага щом се върне, за да говоря с него?
  
  "Да".
  
  
  
  - Е, как щеше да обясниш всичко? - попита Ани. "Любопитен съм".
  
  Робин погледна съпруга си, който отговори: "Щяхме да убедим Люк да ти каже какво казахме, че се е случило на първо място, че е избягал и ни се обади предната вечер, за да каже, че се връща."
  
  - Кой се сети за това?
  
  - Беше предложено от похитителя.
  
  "Звучи като перфектното престъпление", каза Ани. - Само вие двамата, Люк, и похитителят някога ще разберете, че е сторено, и никой от вас вероятно няма да проговори.
  
  Мартин погледна надолу към питието си.
  
  - Би ли го направил? Ани продължи. - Люк би излъгал полицията?
  
  "Той щеше да го направи за мен", каза Робин.
  
  Ани я погледна, кимна и си тръгна.
  
  
  
  Край, помисли си Банкс, докато лежеше в тясното си легло тази нощ. Реджи и Рони. Не помнеше точните дати, разбира се, но имаше идеята, че летят високо в средата на шейсетте, част от разпръсналата се лондонска сцена, общуват със знаменитости, поп звезди и политици.
  
  Той винаги е бил заинтригуван от това как гангстерите стават знаменитости: Ал Капоне, Лъки Лучано, Джон Дилинджър, Дъч Шулц, Бъгси Малоун. Фигури-легенди. Той познаваше няколко по-малки хора по негово време и те почти винаги се мотаеха рамо до рамо с богатите и известните, сякаш знаменитостта признаваше само себе си и беше сляпа за всичко останало - морал, благоприличие, чест - и никога не им липсваше красиви жени, с които да разговаряш, такива, които са привлечени от опасност и аура на насилие. Правенето на пари от проституция, доставянето на наркотици и заплахите да лишат хората от средствата им за препитание, ако не платят за защита, изглежда притежаваха чар и мистика за тях и беше повече от вероятно повечето филмови звезди, спортни личности и поп звездите бяха достатъчно безмозъчни, за да се поддадат на тази привлекателност на насилието. Или беше бунт от блясък?
  
  Край не бяха изключение. Те знаеха как да манипулират медиите и да бъдат снимани с известна актриса, член на парламента или връстник на кралството, правеше по-малко вероятно истината за истинската им дейност да излезе наяве. През 1965 г. имаше процес, спомня си Банкс, и те излязоха от него по-огнеупорни, отколкото влязоха.
  
  Беше трудно да се повярва, че бащата на Греъм Маршал има нещо общо с тях и Банкс трябваше да признае, че баща му вероятно е прав; просто се отрази на бирата.
  
  Но защо? Защо дори да се намеква за подобно нещо, ако в него няма и капка истина? Може би Бил Маршал е бил патологичен лъжец. Но през годините като полицай Банкс научи, че старото клише "няма дим без огън" е вярно. Имаше и още две неща: семейство Маршал бяха дошли от лондонския Ийст Енд, територията на Крей, в средата на шейсетте години и сега Банкс си спомни колко се страхуваше около г-н Маршал.
  
  Той вече знаеше малко за Krays, научи повечето от тях, когато играеше в The Met преди много години, но можеше да копае по-дълбоко. Имаше много книги за тях, макар че се съмняваше, че в някоя от тях се споменава Бил Маршал. Ако е направил нещо за тях, той очевидно го е направил на ниско ниво, заобикаляйки клиентите и излъчвайки физическа заплаха, може би пребивайки случаен информатор или двоен дилър в тъмна уличка.
  
  Ще трябва да каже на инспектор Харт. Мишел. Тя остави съобщение на майката на Банкс, докато той отсъстваше, като я помоли да дойде в Торп Ууд в 9:00 сутринта на следващата сутрин. В крайна сметка това беше нейна работа. Въпреки това, ако имаше връзка, той беше изненадан, че тя не се появи по време на разследването. Обикновено родителите са подложени на много внимателно наблюдение в случаи на изчезнали деца, колкото и съкрушени да изглеждат. Веднъж Банкс се натъква на млада двойка, за която вярва, че искрено скърби за загубата на детето си, само за да намери бедното дете удушено, защото плаче твърде силно и напъхано във фризера на приземния етаж. Не, не можете да се доверите на повърхността в работата на полицията; трябва да копаете, дори само за да сте сигурни, че няма да замъглите очите си.
  
  Банкс взе старото си транзисторно радио. Преди това беше купил батерия и се чудеше дали ще работи след толкова години. Вероятно не, но си струваше да знам цената на батерията. Разкопча задния капак, сложи батерията и пъхна слушалката в ухото си. Беше просто устройство от една част, като стар слухов апарат. Тогава нямаше стерео. Когато го включи, той беше развълнуван да установи, че старата транссексуалка наистина работи. Банкс едва ли можеше да повярва. Въпреки това, след като настрои диска, той скоро се почувства разочарован. Качеството на звука беше лошо, но това не беше единственият проблем. Радиото приемаше всички местни станции, Classic FM и радиостанции 1, 2, 3, 4 и 5 като всяко модерно радио, но Банкс осъзна, че наполовина очаква да се върне назад във времето. Идеята, че това е магическо радио, което все още приема програмата Light, Radio Luxembourg и Pirates, Radio Carolina и Radio London, се заби някъде в главата му. Той очакваше да слуша Fragrant Garden на Джон Пийл, за да преживее онези вълшебни няколко месеца през пролетта на 1967 г., когато трябваше да учи за изпитите си, но прекара половината нощ с радиото, включено в ухото му, слушайки Captain Beefheart, The Incredible String Band и Tyrannosaurus Rex.
  
  Банкс изключи радиото и се обърна към дневника си за снимки. Сега поне имаше нощна лампа в стаята си и не трябваше да се крие под чаршафите с фенерче. До всяка седмица имаше снимка на цяла страница на популярен тогава актьор или актриса, обикновено актриса или звезда, избрана за пищност, а не за актьорски способности, и най-често виждана в рискована поза, сутиен и бикини, спретнато оправен чаршаф, оглавник с голи рамене. Той прелисти страниците и всички бяха там: Натали Ууд, Катрин Деньов, Мартин Бесуик, Урсула Андрес. Деколтето беше изобилно. От 15 до 21 август беше публикувана снимка на Шърли Итън в деколтирана рокля.
  
  Прелиствайки дневника, Банкс установи, че той едва ли е обемен или дори най-малко аналитичен; той просто празнуваше събития, приключения и екскурзии, често по много загадъчен начин. В известен смисъл това беше идеалният модел за бележника на ченгето, който щеше да има по-късно. Въпреки това страниците бяха малки, разделени на седем раздела, с място за малък факт или част от филмовата история в долната част. Ако някоя от датите паднеше на рождения ден на звездата, както се случи с мнозина, това също получи част от свободното пространство. Като се имат предвид ограниченията, той свърши достатъчно прилична работа, помисли си той, докато дешифрираше миниатюрната драскулка. Той със сигурност е гледал много филми, изброявайки ги всички в дневника си заедно с кратките си рецензии, които варират от "Мамка му" и "Скучен" през "Добър" до "Фантастично!" Типичен запис може да гласи: "Отидох в Odeon с Дейв и Греъм за Doctor Who и Daleks. Добре", "Играх крикет в междучасието. Вкара 32 точки и не излезе" или "Валяше. Влязох и прочетох "Казино Роял". Фантастично!"
  
  Той превключи на съботата преди изчезването на Греъм, 21-ви. "Отидох в града с Греъм. Купена помощ! към записния жетон на чичо Кен." Беше същият запис, който слушаха при Пол на следващия ден. Това беше всичко, което написа, нищо необичайно в състоянието или ума на Греъм. В петък той гледа Animals, една от любимите му групи, в Ready, Steady, Go!
  
  В неделя той написа, вероятно онази нощ в леглото: "Слушах записите на Пол. Новият албум на Боб Дилън. Видях полицейска кола да приближава до къщата на Греъм." Понеделник: "Греъм избяга от вкъщи. Полицията пристигна. Джоуи го няма."
  
  Интересното е, че той трябваше да предположи, че Греъм е избягал от дома си. Но, разбира се, той би избягал на тази възраст. Какво друго? Алтернативите биха били твърде ужасни, за да ги обмисли едно четиринадесетгодишно момче. Той се върна към края на юни, горе-долу по времето, когато смяташе, че се е случило събитието на брега на реката. Забеляза, че е вторник. Той не написа почти нищо за това, само: "Пропуснах училище и играх този следобед на брега на реката. Непознат се опита да ме бутне в него.
  
  Уморен, Банкс остави дневника настрана, потърка очи и загаси лампата. Беше странно да се върне в същото легло, в което спеше като тийнейджър, същото легло, където имаше първото си сексуално преживяване с Кей Съмървил, докато родителите му бяха на гости при баба му и дядо му една събота. Не беше страхотно нито за Банкс, нито за Кей, но те издържаха и станаха много по-добри с тренировките.
  
  Кей Самървил. Чудеше се къде е тя, какво прави сега. Вероятно женен, има деца, както беше доскоро. Въпреки че беше красива, тя имаше Кей: дълга руса коса, тънка талия, дълги крака, уста като на Мариан Фейтфул, нахални цици с твърди малки зърна и коса с цвета на златиста нишка между краката. Господи, Банкс, каза си той, стига тийнейджърски фантазии.
  
  Той си сложи слушалките и включи преносимия си CD плейър, слушайки Втория струнен квартет на Вон Уилямс, и се върна към по-приятните мисли за Кей Съмървил. Но когато наближи ръба на съня, мислите му се разбъркаха, смесвайки спомена със съня. Беше студено и тъмно, Банкс и Греъм крачеха през игрището за ръгби, гредовете на вратата се очертаваха на фона на луната, паяжини се образуваха върху леда, докато вървяха, дъхът им замъгляваше въздуха. Банкс трябва да е казал нещо за ареста на семейство Край - интересувал ли се е от престъпници още тогава? - а Греъм само се засмя, казвайки, че законът никога не може да докосне хора като тях. Банкс го попита откъде знае и Греъм каза, че е живял близо до тях. "Те бяха крале", каза той.
  
  
  
  Озадачен от спомен или сън, Банкс отново включи нощната лампа до леглото и извади дневника. Ако това, което току-що си бе представил, имаше някаква основа в реалността, то се случи през зимата. Той прегледа бележките си за януари и февруари 1965 г.: Саманта Егар, Ивон Ромен, Елке Зомер... Но нищо не се споменаваше за Крейс до 9 март, когато той написа: "Крайс се яви в съда днес. Греъм се засмя и каза, че ще се разминат лесно. Така че Греъм ги спомена. Беше ненадеждно, но начало.
  
  Той отново загаси светлината и този път се унесе в сън без повече мисли нито за Греъм, нито за Кей Съмървил.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  8
  
  Когато Банкс пристигна в Торп Ууд на следващата сутрин и поиска да види детектив инспектор Харт, той беше изненадан, когато мъжът слезе да го поздрави. Телефонното обаждане, за което майка му му каза, когато се върна от кръчмата, беше от Мишел.
  
  "Г-н Банкс, или трябва да кажа главен инспектор Банкс? Елате с мен, ако обичате." Той се отдръпна встрани и даде знак на Банкс да влезе.
  
  "Там ли си?"
  
  "Детектив началник Шоу. Ще говорим в кабинета ми."
  
  Шоуто изглеждаше познато, но Банкс не можеше да си го спомни. Може да са се срещнали в клас или дори по работа преди години и той да е забравил, но обикновено имаше добра памет за лица.
  
  Те не разговаряха по пътя към офиса на Шоу и щом стигнаха там, Шоу изчезна, като каза, че ще се върне след няколко минути. Стар ченгеджийски трик, знаеше Банкс. И Шоу знаеше, че знае.
  
  Едва ли имаше нещо интересно в офиса, ако Шоу искаше да остави Банкс там сам, но въпреки това разбра нещо. Втора природа. Той не търсеше нищо конкретно, той просто го търсеше. Шкафовете с документи бяха заключени, както и чекмеджетата на бюрото, а компютърът изискваше парола. Сякаш Шоу очакваше Банкс да си пъха носа във всичко.
  
  
  
  На стената имаше интересна снимка в рамка, която изглеждаше доста стара, показваща младите Шоу и Джет Харис, застанали до Роувъра без белези и търсещи света, като Джон Тоу и Денис Уотърман в "Суини". Или бяха Морз и Луис? Така ли се виждаше Шоу като сержант Люис на главен инспектор Морс Харис?
  
  Етажерката беше пълна предимно с папки и стари броеве на "Полицей Ревю". Смесени бяха няколко правни текста и американски учебник, наречен Практическо разследване на убийства. Банкс го разглеждаше набързо и се опитваше да не гледа ужасните цветни илюстрации, когато Шоу се върна половин час по-късно, придружен от доста смутения инспектор Мишел Харт.
  
  "Съжалявам за това", каза Шоу, докато седна срещу Банкс. "Нещо се случи. Знаеш как е." Мишел седна отстрани и изглеждаше неловко.
  
  "Знам". Банкс остави книгата настрана и посегна към цигара.
  
  "Не можете да пушите тук", каза Шоу. "В тези дни никъде в сградата не се пуши, за никой от нас. Може би сте малко изостанали от времето в Йоркшир?"
  
  Банкс знаеше, че вероятно няма да може да пуши, въпреки че Шоу имаше изцапани с никотин пръсти от заклет пушач и смяташе, че поне си струва да опита. Очевидно обаче това ще бъде изиграно тежко, въпреки че му направиха услугата да се проведе интервюто в кабинета на началника, а не в тъмна стая за разпити. Не беше нервен, просто озадачен и бесен. Какво стана?
  
  - И така, какво мога да направя за вас, началник Шоу?
  
  - Не ме помниш, нали?
  
  Шоу се втренчи в Банкс и Банкс претърси арсенала си от лица за съвпадение. Червената й коса беше тънка в горната си част, с една дълга страна, прибрана назад, за да скрие изпъкналата линия на косата, но не беше подвеждаща; почти нямаше вежди; лунички; бледо сини очи; лицето е кръгло и с изпъкнала брадичка; месестият нос с червени вени на заклет пияница. Той беше познат, но имаше нещо различно в него. Тогава Банкс разбра.
  
  - Ушите ви са оправени - каза той. "Чудесата на съвременната медицина".
  
  Шоуто се изчерви. - Значи наистина ме помниш.
  
  - Ти беше малкият полицай, който дойде в къщата ни, след като Греъм изчезна. Беше трудно за вярване, но тогава Шоу беше на около двайсет и една, само седем години по-възрастен от Банкс, но въпреки това изглеждаше като възрастен, някой от друг свят.
  
  - Кажи ми - попита Шоу и се наведе напред през масата, за да може Банкс да усети ментовия дъх на мъжа, който пиеше закуската му. "Винаги съм се интересувал. Върнахте ли си вълнистото папагало?"
  
  Банкс се облегна на стола си. "Е, сега, след като приключихме с всички любезности, защо не продължим с това?"
  
  Шоу кимна с глава към Мишел, която бутна снимката през масата за Банкс. Тя изглеждаше сериозна в очилата си за четене. И секси, помисли си Банкс. - Това същият човек ли е? тя попита.
  
  Банкс се взря в черно-бялата снимка и усети прилив на кръв към мозъка си, шум в ушите и замъглено зрение. Всичко се върна назад, тези няколко мига на клаустрофобия и ужас в ръцете на непознатия, мигове, които смяташе за последни.
  
  "Добре ли си?"
  
  Мишел проговори със загрижено изражение на лицето.
  
  "Добре съм", каза той.
  
  "Изглеждаш блед. Искаш ли да пиеш вода?"
  
  - Не, благодаря - каза Банкс. "той е".
  
  "Ти си сигурен?"
  
  "След толкова време не мога да бъда 100% сигурен, но съм сигурен по някакъв начин, че никога няма да бъда."
  
  Шоу кимна и Мишел върна снимката.
  
  "Защо?" - попита Банкс, поглеждайки ту единия, ту другия. "Какво е това?"
  
  
  
  - Джеймс Франсис Маккалъм - каза Мишел. "Той изчезна от психиатрична болница близо до Уисбеч в четвъртък, 17 юни 1965 г."
  
  "Това би било нещо подобно", каза Банкс.
  
  "Маккалъм не е участвал в никакви насилствени действия, но лекарите ни казаха, че винаги е съществувала възможност и че той може да бъде опасен."
  
  - Кога го хванаха? - попита Банкс.
  
  Мишел погледна към Шоу, преди да отговори. Той й кимна кратко. - Това е смисълът - продължи тя. "Той не беше. Тялото на Маккалъм беше извадено от река Нене близо до Оундла на 1 юли.
  
  Банкс усети как устата му се отваря и затваря без звук. - Мъртъв? той успя.
  
  - Мъртъв - повтори Шоу. Той почука с писалката си по масата. "Почти два месеца преди вашият приятел да изчезне. И така, главен инспектор Банкс, вие сте живели в илюзия през всичките тези години. Това, което наистина ме интересува, е защо излъгахте мен и DI Proctor на първо място.
  
  Банкс беше вцепенен от шока, който току-що беше преживял. Мъртъв. Всички тези години. вина. И всичко пропиляно. Човекът, който го нападна на брега на реката, не можа да отвлече и убие Греъм. Трябваше да почувства облекчение, но всичко, което чувстваше, беше объркване. - Не съм излъгал - измърмори той.
  
  "Тогава го наречете грях на пропуск. Не ни каза за Маккалъм.
  
  "Не изглежда, че има значение, нали?"
  
  - Защо не ни каза?
  
  "Виж, аз бях просто дете. Не казах на родителите си, защото се страхувах от реакцията им. Бях разстроен и се срамувах от случилото се. Не ме питайте защо, не знам, но така се почувствах. Мръсен и засрамен, сякаш беше някаква моя вина, че го поканих.
  
  - Трябваше да ни кажеш. Това може да е улика."
  
  Банкс знаеше, че Шоу е прав; самият той казваше едно и също нещо отново и отново на свидетелите. "Е, не го направих и не беше", сопна се той. "Съжалявам. Глоба?"
  
  
  
  Но Банкс можеше да каже, че Шоу няма да се измъкне лесно. Забавляваше се, даваше всичко от себе си. Това беше манталитетът на побойник. За него Банкс все още беше четиринайсетгодишно дете, чието вълнисто папагалче току-що беше излетяло през вратата. "Какво всъщност се е случило с твоя приятел?" попита той.
  
  "Какво имаш предвид?"
  
  Шоу се почеса по брадичката. "Спомням си, че тогава си мислех, че знаеш нещо, че криеш нещо. Иска ми се да можех да те заведа до участъка, да те сложа в килия за около час, но ти беше непълнолетен и Рег Проктър беше малко мек, когато стана дума за това. Какво наистина се случи?
  
  "Не знам. Греъм просто изчезна.
  
  "Сигурен ли си, че ти и твоите приятели не сте го нападнали? Може би е било инцидент, просто е отишло твърде далеч?"
  
  "За какво по дяволите говориш?"
  
  "Предполагам, че може би вие тримата сте се обединили срещу Греъм Маршал по някаква причина и сте го убили. Такива неща се случват. Тогава трябваше да изхвърлите тялото.
  
  Банкс скръсти ръце на гърдите си. - И ми кажи как го направихме.
  
  - Не знам - призна Шоу. - Но не ми се налага. Може би си откраднал кола.
  
  - Никой от нас не знаеше как да шофира.
  
  - Така казваш.
  
  "Тогава не беше както сега, с десетгодишни деца на волана."
  
  "Значи така се случи? Избухна битка и Греъм беше убит? Може би е паднал и си е счупил черепа или си е счупил врата? Не казвам, че сте възнамерявали да го убиете, но се случи, нали? Защо не ми признаеш всичко, Банкс? Ще ви бъде добре да разтоварите душата си след всички тези години.
  
  - Сър?
  
  - Млъкни, инспектор Харт. Е, Банкс? Чакам".
  
  Банкс се изправи. "Тогава ще трябва да чакате адски дълго. Довиждане". Той се насочи към вратата. Шоуто не се опита да го спре. Веднага след като Банкс завъртя копчето, той чу началника да говори отново и се обърна с лице към него. Шоу се ухили. "Просто се подигравам, Банкс", каза той. После изражението му стана сериозно. "Боже, но ти си чувствителен. Искам да подчертая, че вие сте на моя територия и се оказва, че сега можете да ни помогнете не повече, отколкото преди всичките тези години. Така че моят съвет към теб, хлапе, върни се в Йоркшир, изчукай няколко овце и забрави за Греъм Маршал. Оставете го на професионалистите."
  
  "Дяволски добра работа, която професионалистите свършиха последния път", каза Банкс, докато излизаше и затръшна вратата след себе си, раздразнен от себе си, че е изгубил нервите си, но неспособен да го предотврати. На излизане от гарата той спукал гума, запалил цигара и се качил в колата си. Може би Шоу беше прав и просто трябваше да се върне на север. Все още имаше повече от седмица ваканция и много неща за вършене около къщата, докато тук долу не можеше да прави нищо повече. Преди да си тръгне, той поседя известно време, опитвайки се да обработи казаното от Мишел и Шоу. Така че чувството му за вина беше неуместно през годините; Маккалъм по никакъв начин не е отговорен за отвличането на Греъм, а от друга страна, нито Банкс. От друга страна, ако беше съобщил за инцидента, имаше шанс Маккалъм да бъде задържан и хоспитализиран, вместо да се удави. Значи повече вина?
  
  Банкс се замисли за онзи горещ юнски ден край реката и се запита дали Маккалъм би го убил. Отговорът, реши той, е да. Така че майната му на копелето и майната му на вината Маккалъм беше опасен психопат и Банкс не е виновен, че падна в шибаната река и се удави. Прав ти път.
  
  Като усили звука на кръстовището на Крим, той избяга от полицейския паркинг, предизвиквайки една от патрулните коли да го последва. Никой не го направи.
  
  
  
  Всички изглеждаха уморени, помисли си Ани, докато екипът на Армитидж се събираше късно сутринта в заседателната зала на централата на Западния окръг. Заседателната зала беше наречена така заради дългата, полирана маса, столовете с високи облегалки и картините на памучни магнати от деветнадесети век по стените, със зачервени лица и изпъкнали очи, вероятно заради тесните яки, които носеха, помисли си Ани . Като произведения на изкуството, картините бяха незначителни, ако не и отвратителни, но придаваха на помещението излъчване на власт.
  
  Детектив надзирател Гристорп седна начело на масата и си наля чаша вода. Присъстваха също главните инспектори Темпълтън, Рикърд и Джакман, както и детектив сержант Джим Хатчли, все още явно загрижен дали Ани ще бъде повишена вместо него. Но както Банкс каза на Ани повече от веднъж, Джим Хачли е роден да бъде сержант, и то дяволски добър сержант. Нямаше нищо, което Хачли да не знаеше за сенчестата страна на Ийствейл. Той имаше мрежа от информатори на второ място след мрежата си от управители на кръчми и хазяи, които следяха идванията и заминаванията на престъпниците вместо него, и умората му вероятно беше причинена от факта, че жена му току-що беше родила второто им дете седмици по-рано. Именно тримата главни инспектори поеха основната тежест на нощната стража.
  
  "Така че не сме напреднали много", започна Гристорп.
  
  "Не, сър", отвърна Ани, която поне изпи халба бира набързо в "Релтън" и след това се прибра да се изкъпе и да поспи няколко часа, преди да се върне на гарата малко след разсъмване. - Освен че се свързахме с телефонната компания и получихме записите на Люк. Ще следим всички хора, на които е звънял през последния месец, въпреки че не са много. Обаждането за откуп до Мартин Армитидж беше единственото обаждане, направено след изчезването на Люк, единственото обаждане, направено този ден, и то местно. Където и да е Люк, той не е далеч или не е бил там във вторник вечерта."
  
  "Нещо друго?"
  
  "Имаме ясна представа за движенията на Люк до шест и половина в деня, в който изчезна."
  
  "Продължи".
  
  Ани отиде до черната дъска и изброи времена и места, както бяха споменати. Тя знаеше подробностите наизуст и нямаше нужда да гледа в бележника си. "Той пристигна на автогарата в Swainsdale Center в три без четвърт. Шофьорът на автобуса и няколко пътници го помнят. Разгледахме някои записи от камери за видеонаблюдение и той се разходи известно време в центъра, отиде до WH Smith, след това до HMV, но изглежда не купи нищо. Отнема ни до четири и половина. Появи се в онзи малък компютърен магазин на North Market Street в четири без петнайсет, което е горе-долу правилно, тъй като беше пеша. Остана там половин час, опитвайки няколко игри, след което отиде в магазин за плочи на ъгъла на York Road и Barton Place.
  
  "Някой забеляза ли нещо необичайно в душевното му състояние?" - попита Гристорп.
  
  "Не. Всички казаха, че просто изглежда нормален. Което според мен беше доста странно от самото начало. Искам да кажа, той определено не беше смешен."
  
  "А следващият?"
  
  "Книжарница за стари книги на пазарния площад." Ани отиде до прозореца и посочи. "Точно така, долу. "При Норман".
  
  - Знам го - каза Гристорп. - Какво си купи?
  
  "Престъпление и наказание и портрет на художника като млад". Направо от алеята на Гристорп, помисли си Ани.
  
  Гристорп подсвирна. "Доста труден начин за петнадесетгодишно дете. Какво следва?"
  
  "Това е всичко. Той излезе от обхвата на камерите за видеонаблюдение на Пазарния площад в пет и половина и оттогава не намерихме никой, който да е признал, че го е виждал. О, и той също беше видян да говори с група момчета на площада, след като излезе от книжарницата. Изглеждаше, че му се подиграват. Един от тях взе вързопа с книги от него и те го подхвърлиха един на друг, докато той махаше с ръце, опитвайки се да си го върне.
  
  - Какво стана накрая?
  
  "Един от тях му го подхвърли и те си тръгнаха смеейки се."
  
  
  
  - Съученици?
  
  "Да. Говорихме с тях. Поне PC Templeton е говорил."
  
  - Там няма нищо, сър - каза Темпълтън. - Всички те имат алиби.
  
  - В каква посока е тръгнал? - попита Гристорп.
  
  "Надолу по Market Street. юг".
  
  Гристорп се почеса по брадичката и се намръщи. - Какво мислиш за всичко това, Ани? - попита той.
  
  - Не знам, сър. Няма го от три нощи и никой не е видял нито кожа, нито косъм.
  
  - Но какво да кажем за Армитиж?
  
  "Нищо".
  
  - Сигурен ли си, че ти казват истината?
  
  "Сега нямат причина да лъжат", каза Ани. - И похитителят знае, че се отнасяме с Люк като с натрапник. Не забравяйте, че той беше този, който предложи на Армитиджите да накарат Люк да потвърди тяхната история.
  
  - Твърде късно е за това, нали? каза PC Кевин Темпълтън. - Искам да кажа, не трябваше ли да се прибира вчера?
  
  "Да".
  
  "И какво стана?" - попита Гристорп.
  
  "Вероятно е мъртъв, сър", каза PC Winsome Jackman.
  
  "Но защо похитителят не е преследвал парите?"
  
  "Защото той знае какво гледаме", отговори Ани. "Това е единственото обяснение. Трябва да ме е видял, когато се качих в сиропиталището, за да проверя куфарчето си.
  
  Никой не каза нищо; не можаха да кажат нищо. Ани знаеше, че са съгласни с нея и всички можеха да почувстват това, което тя самата чувстваше, този съкрушителен страх, че тя може да е отговорна за смъртта на момчето, че ако беше следвала правилата и процедурата, всичко можеше да мине по план. Въпреки това, за негова чест, каквото и да мислеше, Гристорп не каза нищо.
  
  - Само ако... - продължи Ани.
  
  "Да, момиче?"
  
  
  
  "Е, няколко неща ме озадачиха във всичко това от самото начало."
  
  "Съгласен съм, че отвличанията не са нещо обичайно", каза Гристорп, "но продължете".
  
  Ани отпи глътка вода. "На първо място", каза тя, "защо похитителят е чакал толкова дълго, преди да се свърже с Армитидж и да отправи исканията си? Люк изчезна по някое време късно вечерта в понеделник, според това, което успяхме да разберем в момента, но искът не дойде до мръкване във вторник.
  
  "Може би похитителят е стигнал до него едва във вторник", предположи ПК Темпълтън.
  
  - Да не би да искаш да кажеш, че той наистина е избягал и случайно е бил заловен от похитителя, преди да успее да се върне?
  
  "Възможно е, нали?"
  
  "Бих казал твърде много съвпадения."
  
  - Съвпаденията се случват.
  
  - Понякога може би.
  
  "Или похитителят може да е държал под око Люк известно време, наблюдавайки движенията му, чакайки подходящия момент."
  
  - Признавам, че е по-вероятно - каза Гристорп. - Ани?
  
  - Това все още не обяснява забавянето във времето между липсата на Люк да се появи у дома в понеделник вечерта и искането за откуп във вторник вечерта, сър. Обикновено тези хора не обичат да губят време. Ако го бяха хванали в понеделник, щяха да се обадят на Армитидж в понеделник. Освен това, това е първото нещо, което ме притесни.
  
  "Какво следва?" - попита Гристорп.
  
  "Е, Мартин Армитидж ми каза, че когато поискал да говори с Люк, похитителят не му позволил, казал, че Люк е някъде другаде."
  
  "И какво?" - попита полицай Темпълтън. - Това е доста вероятно, нали?
  
  - Но той се обади от мобилния телефон на Люк - отбеляза Ани.
  
  
  
  "Все още не разбирам гледната ви точка", каза Темпълтън. "Мобилните телефони са мобилни. Можете да ги вземете със себе си, където и да отидете. За това са предназначени."
  
  Ани въздъхна. "Помисли за това, Кев. Ако Люк е държан някъде, където няма телефон, тогава похитителят може да трябва да отиде до телефонна кабина и е малко вероятно да вземе Люк със себе си. Но похитителят е използвал мобилния телефон на Люк, така че защо не е с Люк?"
  
  "Може би човекът е задържан там, където е извън обхвата на камерата", предположи PC Rickerd.
  
  "Може би", съгласи се Ани, спомняйки си времето, прекарано извън обсега. "Но не е ли обичайно за похитителите да оставят хората, от които искат да вземат пари, да говорят с близките си? Това не е ли стимул за плащане? Доказателство за живот?
  
  - Добра идея, Ани - каза Гристорп. "Така че имаме две необичайни вариации на формулата. Първо, забавянето във времето, и второ, няма доказателства за съществуването на живот. Нещо друго?"
  
  - Да - каза Ани. "Искане за откуп".
  
  "Какво за това?" - попита Гристорп.
  
  - Това не е достатъчно.
  
  - Но Армитиджите не са толкова богати, колкото си мислят хората - протестира Темпълтън.
  
  "Това е, което искам да кажа, Кевин. Така че те правят всичко възможно, за да запазят Суейнсдейл Хол и начина на живот, с който са свикнали. Сега знаем това, защото разговарях с тях, но не беше общоизвестно. Като полиция, ние сме запознати с много вътрешна информация. Това е нашата жизнена сила. Но ако отвлечете сина на известен бивш модел и известен бивш футболист, живеещи на място като Суейнсдейл Хол, колко смятате, че струват? Колко бихте искали от тях за живота на сина им? Десет хиляди? Двадесет хиляди? петдесет? Аз лично бих отишъл за сто или може би за четвърт милион. Нека измъкнат няколко хиляди от там. Със сигурност не бих започнал от десет."
  
  - Значи може би похитителят е знаел, че са на ръба? - предложи Темпълтън. "Може би е някой, който познава семейството?"
  
  
  
  "Тогава защо изобщо отвлича Люк? Защо не преследвате някой, който има повече пари?"
  
  "Може би това е всичко, от което се нуждаеха. Може би това е достатъчно."
  
  - Хващаш се за сламки, Кев.
  
  Темпълтън се усмихна. "Просто си играя на адвокат на дявола, госпожо, това е всичко. Но ако си прав, тогава може би те не разполагат с интелигентността, която им даваме."
  
  "Глоба. Гледната точка е приета. Ани погледна Гристорп. - Но не мислите ли, че всичко е малко озадачаващо, когато съберете всичко това, сър?
  
  Гристорп замълча и забарабани с дебелите си пръсти по масата, преди да отговори. "Да", каза той. "Не мога да кажа, че съм се сблъсквал с много отвличания в кариерата си - и за това благодаря на Господ, защото това е страхливо престъпление - но съм се сблъсквал с няколко и нито едно от тях не беше толкова пълно с аномалии, колкото това . Какви са изводите ти, Ани?
  
  "Или е аматьорска работа", отговори Ани. "Много аматьорски, като някой наркоман, който е видял шанс да спечели достатъчно пари за следващите няколко дози и сега е твърде уплашен, за да го направи."
  
  "Или?"
  
  "Или е нещо съвсем различно. Монтаж, отклоняване, искане на откуп само за да ни объркат и нещо друго се случва.
  
  "Като например?" - попита Гристорп.
  
  - Не знам, сър - отвърна Ани. "Всичко, което знам, е, че при всеки сценарий резултатът изглежда лош за Люк."
  
  
  
  Беше несправедливо, помисли си Андрю Нейлър, човек от министерството, докато караше правителствения си Range Rover през дезинфекционната площадка на входа на неохраняемия път над Гратли. Той нямаше нищо общо с болестта шап, но в очите на местните всички държавни служители бяха изцапани с една и съща боя. Всички в района го познаваха и преди избухването никой не му обръщаше особено внимание. Сега обаче започваше да му писва от обидените погледи, които получаваше, когато влизаше в магазин или кръчма, от начина, по който разговорите спираха и започваха шепоти, и от начина, по който хората понякога дори изразяваха гнева си в лицето му. В една кръчма бяха толкова враждебни към него, че той си помисли, че ще го набият.
  
  Нямаше никакъв смисъл да им казвам, че той работи за Министерството на околната среда, храните и селските райони на DEFRA, Управлението по водите и земите и че работата му е свързана с водата, защото това ги караше да мислят само за Yorkshire Water - о, суши , течове, недостиг и ограничения върху миенето на проклетите им коли и поливането на тревните площи - и тогава се ядосаха още повече.
  
  Задълженията на Андрю включваха събиране на водни проби от местни езера, езера, локви и резервоари, които по-късно бяха тествани за замърсители в Централната научна лаборатория. Тъй като някои от тези басейни бяха заобиколени от открита местност, Андрю беше един от малцината, които получиха специално разрешение да ги посетят, след като взеха всички необходими предпазни мерки, разбира се.
  
  Този ден последното му обаждане беше до Халам Тарн, забравеният издълбан басейн на самия връх на блатото, отвъд Течли Фел. Легендата гласи, че това място някога е било село, но селяните се пристрастили към сатанински практики, затова Бог ги ударил с юмрук и на мястото на селото се създал тарн. Говореше се, че в определени дни от годината могат да се видят стари къщи и улици под повърхността на водата и да се чуят писъците на селяните. Понякога, когато светлината беше подходяща и викът на къдравицата се носеше над пустинята, Андрю почти можеше да повярва.
  
  Днес обаче слънцето грееше и меденият въздух беше тих и сладък. Лятото сякаш най-накрая е настъпило и Андрю не можеше да си представи и най-малкия намек за зло, което се случва.
  
  Най-дълбоката част на езерото беше най-близо до пътя и висока, солидна стена от сух камък го отделяше от деца, пияници и всеки друг, който беше достатъчно глупав да се скита там в тъмното. За да се стигне до водата, трябваше да се кара още няколко ярда, да се пресече плетът и да се завие по пътеката, която водеше до плиткия му бряг. Във времената преди правителственото блокиране това беше популярно място за разходки и пикници, но в наши дни само на хора като Андрю беше забранено да влизат. Правителствен плакат, закован на стълба на вратата, предупреждаваше хората да стоят настрана от страх от солидна глоба.
  
  Преди да тръгне със спасителната си лодка и буркана с проби, Андрю напръска ботушите си с дезинфектант и облече найлонови дрехи. Чувстваше се като астронавт, който се готви да стъпи на Луната. Той също беше горещ в защитно облекло и всичко, което искаше да направи, беше да свърши с това възможно най-скоро и след това да се прибере у дома, за да се изкъпе добре и да прекара една вечер в Нортълъртън с Нанси, може би да разгледа снимки и да вечеря и да пие след това .
  
  Усещайки как потта се стича по тила му, той тръгна по тясната кална пътека около стотина ярда до ръба на езерото и клекна до водата, за да напълни буркана с пробата. Беше толкова тихо горе, че можеше да си представи, че е единственият останал човек на света. Тъй като трябваше да вземе проби от различни дълбочини, той се качи в малка лодка и започна да гребе. Езерото не беше много по-голямо от голямо езерце, може би няколкостотин ярда дълго и стотина широко, но на места беше доста дълбоко. Андрю се чувстваше малко неспокоен, тъй като беше там съвсем сам, наоколо нямаше жива душа и когато погледнеше надолу към водата, му се струваше, че вижда покрив или улица отдолу. Разбира се, това беше оптична илюзия, най-вероятно причинена от слънчевите отблясъци върху водата, но въпреки това го изнерви.
  
  Когато се приближи до стената, той забеляза някакъв тъмен материал, хванат върху корените на старо дърво. Дървото го нямаше, но възлестите корени все още стърчаха от брега като ръце, протегнати от гроб, и имаше нещо в техните усукани, жилести форми, което разстройваше Андрю още повече. Въпреки това, заинтригуван от материала, той загърби страховете си и доплува по-близо. Легендите и митовете не можеха да му навредят.
  
  Когато се приближи достатъчно, той протегна ръка и се опита да освободи материала от корена. Тя беше по-тежка, отколкото си мислеше, и когато се освободи, лодката се преобърна и Андрю загуби равновесие в езерото. Той беше силен плувец, така че потъването не го притесняваше, но това, което смразяваше кръвта му беше, че това, което държеше здраво като любовник в бавен танц, беше мъртво тяло, а от пепелявото му лице отворените мъртви гледаха право към него очи.
  
  Андрей отхвърли това бреме, устата му беше пълна с жлъчка. Той се качи обратно в лодката, взе греблата и заплува обратно към брега, където спря само за да повърне, преди да се хвърли обратно в каруцата си, молейки се на Бог мобилният му телефон да работи тук. Това не се случи. Ругаейки, той го пусна на пода и запали микробуса с треперещи ръце. На връщане към Хелмторп той често поглеждаше в огледалото си за обратно виждане, за да се увери, че не го следват грозни свръхестествени същества от дълбините на езерото.
  
  
  
  Банкс все още беше ядосан, когато спря до къщата на родителите си със скърцащи спирачки, но преди да влезе вътре, той пое няколко дълбоки дъха и обузда гнева си, като реши да не го показва. Родителите му нямаха нужда от това; те имат достатъчно собствени проблеми. Завари баща си пред телевизора, гледащ конни надбягвания, и майка си в кухнята, суетейки се около торта.
  
  - Прибирам се вкъщи този следобед - каза той, подавайки глава иззад вратата на кухнята. - Благодаря ви, че ми позволихте да остана.
  
  "Тук винаги ще има легло за теб", каза майка му. "Ти го знаеш, синко. Свършихте ли това, за което дойдохте?"
  
  - Не съвсем - каза Банкс, - но не мога да направя много повече.
  
  "Ти полицай ли си. Разбира се, има ли нещо, което можете да направите, за да помогнете?"
  
  
  
  Начинът, по който майката на Банкс каза "ченге", не беше толкова яростен, колкото начинът, по който баща му го каза, и нямаше същата нотка на отвращение като начина, по който тя обикновено го казваше, но не беше далеч, тук защо Банкс беше изненадан, когато г-жа Маршал му каза, че майка му се гордее с него. Майката на Банкс винаги ясно е давала да се разбере, че смята, че той се подценява, че трябва да се заеме с бизнес и да се издигне до позицията на управляващ директор на някоя голяма международна компания. Изглежда нямаше значение колко добре вършеше работата си или колко често го повишаваха; за майка му изборът му на кариера е недостоен и постиженията му винаги бледнеят в сравнение с тези на брат му Рой, борсов посредник. Банкс винаги е подозирал, че Рой е малко сенчест бизнес, което според неговия опит е доста често срещано явление в света на финансовите спекулации, въпреки че той никога не би изразил подобни подозрения пред майка си или дори пред самия Рой. Въпреки това, той живееше в страх от телефонното обаждане един ден от брат си: "Алън, можеш ли да ми помогнеш? Имам малко проблеми със закона."
  
  "Това не е моят случай, мамо", каза той. "Местните са добри. Те ще направят всичко по силите си."
  
  "Ще хапнете ли нещо с нас, преди да тръгнете?"
  
  "Със сигурност. Знаеш ли какво бих искал?"
  
  "Какво?"
  
  "Риба с пържени картофи от магазин от другата страна на улицата", каза Банкс. "Ще ги купя. Аз храня."
  
  "Е, може би ще взема рибен пай", каза майка му. - Въпреки че баща ти не е ял оттам, откакто стана китаец.
  
  - Продължавай, татко - каза Банкс, обръщайки се към хола. "Или може би трябва да се придържате към диета с ниско съдържание на мазнини?"
  
  "По дяволите постно", каза Артър Банкс. "Аз ще бъда фирменото ястие и чипс. Просто се уверете, че до него не е останал кървав котлет или сладко-кисел сос. Банкс намигна на майка си и се запъти към магазина.
  
  Ивицата от магазини от другата страна на главния път, отделена от ивица асфалт за паркиране на клиенти, е претърпяла десетки промени през годините. Той си спомни, че когато Банкс се премести за първи път в имението, там имаше магазин за риба и пържени картофи, дамски фризьор, месарница, зарзаватчийница и пералня. Сега имаше магазин за видео под наем, пица за вкъщи и тандури, наречени Caesar's Taj Mahal, смесен магазин и мъжка бръснарница. Единствените постоянни заведения бяха магазинът за риба и чипс, който сега продаваше и китайска храна за вкъщи, и павилионът за вестници, който според табелите все още се управляваше от Уокърс, които замениха Доналд Брадфорд преди много години, през 1966 г. Банкс се чудеше какво стана с Брадфорд. Твърди се, че е бил съсипан от случилото се с Греъм. Преследваше ли го местната полиция?
  
  Банкс чакаше да пресече натоварения път. Вляво от магазините стояха останките от стара фабрика за сачмени лагери, все още непокътнати по някаква причина. Едва ли това можеше да се направи, за да се запази историята, тъй като беше истински трън в окото. Портата беше окована с вериги и заключена с катинар и цялата беше заобиколена от висока ограда от телена мрежа с бодлива тел отгоре, а прозорците зад нея бяха покрити с ръждясали решетки. Въпреки тези мерки за сигурност повечето прозорци бяха изпочупени, а фасадата на почернелата тухлена сграда беше покрита с цветни графити. Банкс си спомняше времето, когато тук производството беше в разгара си, камиони идваха и си отиваха, фабрични клаксони ревяха и тълпи от работници чакаха на автобусната спирка. Много от тях бяха млади жени или момичета, току-що завършили училище - "невъзпитаните деца", както майка му ги наричаше - и Банкс често определяше времето на обиколките си за пазаруване около времето, когато изсвирна сигналът и портите на фабриката се отвориха, защото той беше похотлив... за някои на момичетата.
  
  Спомняше си по-специално едно момиче, което пушеше на автобусна спирка с празен вид и шал, вързан около главата като тюрбан. Дори удобните й работни дрехи не можеха да скрият извивките й, а тя имаше бледа гладка кожа и приличаше малко на Джули Кристи от Били Лъжеца. Докато Банкс минаваше покрай автобусната спирка възможно най-непринудено, той си спомни как, докато стоеше на опашка за риба и чипс, други момичета го дразнеха с нецензурни коментари и го караха да се изчервява.
  
  "Здрасти, Манди", извика един от тях. "Ето го отново този човек. Мисля, че той те харесва."
  
  Всички се завиха от смях, Манди им каза да млъкнат, а Банкс се изчерви. Един ден Манди разроши косата му и му даде цигара. Пуши го повече от седмица, като всмукваше няколко наведнъж, след което го изхвърляше, за да го запази за по-късно. Накрая имаше вкус на нещо, което може да е взел в канавка, но въпреки това го изяде. След това Манди понякога се усмихваше, когато минаваше покрай него. Тя имаше приятна усмивка. Понякога кичури коса излизаха изпод тюрбана й и падаха по бузата й, а друг път по лицето й можеше да има петно от масло или мръсотия. Трябва да е била на около осемнайсет. Разликата във възрастта е четири години. Далеч от невъзможна пропаст, когато остареете, но по-широка от Големия каньон на тази възраст.
  
  Тогава, един ден, той забеляза, че тя започна да носи брачна халка и няколко седмици по-късно тя вече не стоеше на автобусната спирка с другите и той никога повече не я видя.
  
  Къде е Манди сега? интересно, помисли си той. Ако беше още жива, щеше да е около петдесетте, по-възрастна от Кей Съмървил. Много ли е напълняла? Косата й побеляла ли е? Изглеждаше ли стара и изтощена след години на борба и бедност? Остана ли омъжена за същия мъж? Тя ли спечели от лотарията и отиде да живее на Коста дел Сол? Мислила ли е някога за онази влюбена тийнейджърка, която насрочваше обиколките си за пазаруване, за да може да я види как чака на автобусната спирка? Много се съмняваше. Животите, които оставяме след себе си. Толкова много хора. Пътищата ни се пресичат за известно време, също толкова мимолетно, както и неговите с Манди, и продължаваме напред. Някои срещи са незаличимо запечатани в спомените ни; други се изплъзват в празнотата. Разбира се, Манди никога не се е сещала за него; той беше само мимолетно развлечение за нея, докато тя се унасяше все по-дълбоко в младежките му мечти за секс и в паметта му тя винаги ще стои с хълбок до автобусната спирка, пушеща с празен поглед, разсеян кичур коса нежно докосвайки бледата й буза., винаги красива и винаги на осемнадесет.
  
  "Две специални пържени картофи и един рибен пай."
  
  Банките платиха за рибата и чипса и се прибраха с хартиена торба. Край на увитата във вестник риба и чипс. Мръсен. Нездравословно.
  
  "Докато те нямаше, Алън, те ти се обадиха по телефона", каза майка му, когато той се върна.
  
  "Кой беше това?"
  
  "Същата жена, която се обади снощи. Имаш ли вече нова приятелка?"
  
  Вече. Сандра я нямаше почти две години, беше бременна от друг мъж и беше на път да се омъжи за него. Банкс вече има ли нова приятелка?
  
  "Не мамо", каза той. "Това е едно от местните ченгета. Вече знаете това от снощи. Тези дни жените се допускат в полицията.
  
  "Не е нужно да си нахален. Яжте риба и чипс, преди да са изстинали.
  
  "Какво каза тя?"
  
  "Да й се обадиш, когато имаш минута. Записах номера, в случай че го забравите.
  
  Майката на Банкс завъртя очи, когато той стана от масата и отиде до телефона. Баща му не забеляза; той разпръсна рибата и чипса върху вестника в скута си и ги изяде с пръсти, погълнат от 1:30 сутринта с кола от Нюмаркет, чаша бира, балансирана несигурно на облегалката на стола му.
  
  Номерът, надраскан на тефтера до телефона в коридора, беше непознат. Със сигурност не беше Торп Ууд. Заинтересуван, Банкс набра номера.
  
  - Инспектор Харт слуша. Кой говори?
  
  "Мишел? Аз съм. Алън Банкс".
  
  - А, главен инспектор Банкс.
  
  
  
  "Оставихте съобщение, на което да се обадя. Това вашият мобилен номер ли е?"
  
  "Правилно е. Вижте, първо, съжалявам за случилото се с детектив Шоу тази сутрин.
  
  "Всичко е наред. Вината не е твоя".
  
  "Просто почувствах... Е, както и да е, изненадан съм, че проявява такъв интерес. Дори не е неговият случай. Означих го, че просто си играе за време до пенсиониране, сега той е навсякъде върху мен като мръсна риза.
  
  "За какво искаше да говориш с мен?"
  
  "Прибираш ли се?"
  
  "Да".
  
  "Кога?"
  
  "Не знам. Днес. Тази вечер. Няма смисъл да се мотая там, където не ме искат.
  
  "Не се самосъжалявайте. Не ти отива. Просто исках да попитам дали бихте искали да се срещнем и да поговорим преди да тръгнем, ако не бързате?"
  
  - Има ли някаква специална причина?
  
  - Може би защото не се отнесох с теб като с нежелан извънземен, въпреки не толкова учтивото ти представяне.
  
  "Да, добре. Защо не?"
  
  "Да речем, в пет и половина в Starbucks на Катедралния площад?"
  
  "Има ли Starbucks тук? В Питърбъро?
  
  "Не изглеждайте толкова изненадан. Тези дни сме добре. Има ли Макдоналдс и тук, ако предпочитате?"
  
  "Не. Starbucks ще свърши работа. Сега е пет и половина. Ще имам достатъчно време да си опаковам нещата и да се сбогувам. Ще се видим там ".
  
  
  
  Ани и Гристорп пристигнаха в Халам-Тарн точно навреме, за да видят двама полицейски водолази да изваждат тялото и да го измъкнат на брега със себе си. Питър Дарби, фотографът от местопрестъплението, седеше в лодка наблизо и снимаше всичко. Вече беше направил няколко снимки и полароиди на мястото, където Андрю Нейлър за първи път видя тялото. Едно от момчетата в Хелмторп намери сухи дрехи за Нейлър и той стоеше с малка група, гризейки ноктите си, докато водолазите наближаваха брега.
  
  Веднъж на плажа, те полагат тялото на тревата в краката на д-р Бърнс, полицейския хирург. Д-р Гленденинг, патолог от Министерството на вътрешните работи, не беше на разположение този ден, тъй като беше извикан да помогне на свой колега с труден случай в Скарбъроу. Детектив сержант Стефан Новак, координаторът на местопрестъплението, и неговите служители на местопрестъплението бяха на път.
  
  Е, помисли си Ани с известно облекчение, поне не беше удавник. Тя беше на мястото на повече от една подута безформена буца, извадена от водата, и не искаше друга. Но като види лицето, с радост би приела анонимен удавен човек всеки ден. Тялото е принадлежало на Люк Армитидж. Няма никакво съмнение. Беше облечен с черна тениска и дънки, които според Робин носеше, когато отиде в Eastvale, и не беше достатъчно дълго във водата, за да станат неузнаваеми чертите му, въпреки че кожата му беше бяла и показваше признаци на кутис anserina , по-известна като "настръхнала". Някогашните тъмни къдрици сега бяха прави и полепнали по главата и лицето му като морски водорасли.
  
  Ани се отдръпна встрани и позволи на д-р Бърнс да го прегледа на място. "Ще бъде трудно", каза той на Ани. "Като цяло телата се разлагат два пъти по-бързо във въздуха, отколкото във водата, но има толкова много променливи, които трябва да се вземат предвид."
  
  - Има ли шанс да се е удавил?
  
  Лекарят прегледа устата на Люк за признаци на пяна и окото му за характерни петехиални кръвоизливи, свързани с асфиксия, форма на която е удавяне. Той поклати глава и се обърна към Ани. "Трудно е да съм сигурен. Ще имаме по-добра представа, когато д-р Гленденинг провери белите му дробове и направи двуатомен анализ."
  
  Диатомеите, както Ани знаеше от основата на съдебната медицина, са микроорганизми, които живеят във вода. Ако сте се удавили, вие сте вдишали много диатомеи заедно с водата и те са се разпространили във всеки ъгъл на тялото ви, дори в костния ви мозък; ако не сте се удавили, а сте били намерени мъртви във водата, тогава може да се намерят няколко диатомея, но те няма да са толкова изобилни или широко разпространени.
  
  Д-р Бърнс обърна тялото и посочи към тила на Люк. Ани можеше да види следите от удара. - Това ще бъде ли достатъчно, за да причини смърт? тя попита.
  
  - Силен удар в малкия мозък? - попита д-р Бърнс. "Със сигурност". Започна да оглежда тялото по-подробно. - Той е студен - каза той - и никаква строгост.
  
  "Какво ви говори това?"
  
  "Обикновено тялото се охлажда след осем до десет часа във водата. Разбира се, ще трябва да измеря температурата му, за да потвърдя това, а също така трябва да знаем температурата на водата. Що се отнася до втвърдяването, като се има предвид очевидният ефект на водата върху кожата му, трябва да е идвало и си отивало."
  
  "Колко време ще отнеме?"
  
  "Във вода? Някъде между два и четири дни.
  
  - Не по-рано?
  
  "Обикновено не. Въпреки че отново ще трябва да направя някои проверки на температурата. Може би сега е лято, но напоследък едва ли се радваме на сезонни температури."
  
  Два дни, помисли си Ани. Беше четвъртък следобед и искането за откуп бе пристигнало преди два дни, във вторник вечерта. Люк вече беше мъртъв тогава? Ако е така, тогава смъртта му няма нищо общо с нейните безразсъдни действия. Тя започна да усеща искрица надежда. Ако случаят беше такъв, тогава похитителят се опитваше да спечели от смъртта на Люк, което можеше да се случи по други причини. Любопитен. Трябваше да започне да търси мотив точно сега.
  
  Звукът от приближаващ микробус прекъсна хода на мислите на Ани и тя погледна нагоре към стената, за да види сержант Новак и екипа му от криминалисти да прескачат стъпалата едно след друго като овце в белите си костюми за защита. Е, помисли си тя, може би експертите биха могли да й кажат малко повече.
  
  
  
  
  Банкс пристигна на срещата с Мишел половин час по-рано, паркира на краткосрочния паркинг зад кметството и пое по пряк път през аркадата към Бридж Стрийт, където спря до Уотърстоунс и си купи книга, озаглавена "Професията на Насилието, историята на близнаците Край. Докато вървеше по оживената улица към площада, той се удиви колко много се е променил центърът на града, откакто той живя. Като за начало, сега това беше изцяло пешеходна зона, без натоварени пътища, както беше, когато той живееше там. И изглеждаше по-чисто, сградите бяха по-малко опърпани и покрити с мръсотия. Беше слънчев ден и туристите влизаха и излизаха от територията на катедралата и на площада, за да прекарат известно време в разглеждане на магазините. Банкс намираше всичко това за доста приятно, което не съвпадаше със спомените му, че е бил заседнал в мръсна, отдалечена провинциална пустош. Може би той се е променил най-много.
  
  Той намери Starbucks на ъгъла на входа на катедралата и отпи голямо лате, докато прелистваше книга.
  
  Мишел пристигна с пет минути закъснение, спокойна и спокойна, облечена с черни панталони и сивкаво сако върху кремава блуза. Тя отиде до щанда за капучино и седна срещу Банкс.
  
  "Леко ви шокира, нали тази сутрин?" тя каза.
  
  - Предполагам, че да - каза Банкс. "След всички тези години... не знам, предполагам, че си позволих да повярвам, че трябва да има връзка между тях. Излъгах се."
  
  "Всички го правим по един или друг начин."
  
  - Твърде млада си, за да си толкова цинична.
  
  "И трябва да си достатъчно възрастен и достатъчно мъдър, за да разбереш, че няма да постигнеш нищо с ласкателство. Имаш малко пяна на устните си.
  
  Преди Банкс да успее да го изтрие, Мишел протегна пръст и го направи вместо него, докосвайки устната му с върха на пръста си.
  
  - Благодаря ви - каза той.
  
  
  
  Мишел се изчерви, извърна глава и тихо се изкиска. "Не знам защо го направих", каза тя. "Майка ми правеше това, когато пиех млечни шейкове."
  
  "Не съм опитвал млечен шейк от години", каза Банкс.
  
  "Аз също. Какво следва?"
  
  "У дома. А ти?"
  
  "Не знам. Следите едва хващат окото ми отляво, отдясно и в центъра."
  
  Банкс се замисли за момент. Той не каза на Шоу за възможната връзка на Край, защото Шоу се държеше като копеле. Освен това не беше негова работа. Въпреки че нямаше причина да го крие от Мишел. Може би това не означаваше нищо, но поне щеше да й даде нещо да прави, илюзия за напредък.
  
  "Чух слухове, че бащата на Греъм Маршал е бил свързан със семейство Край в Лондон точно преди семейството да се премести тук."
  
  "Свързан? как?"
  
  "Човек със силна ръка. Силовик. Не знам доколко това е вярно - знаете как подобни неща могат да бъдат преувеличени - но може би си струва да се поразровим малко в това."
  
  "Откъде знаеш?"
  
  Банкс докосна върха на носа си. - Имам своите източници.
  
  - И от колко време знаеш?
  
  "Току-що разбрах, преди да дойда тук."
  
  - Да, и папата е евреин.
  
  "Въпросът е какво ще направите по въпроса?"
  
  Мишел разбърка пяната в чашата си с лъжица. "Не мисля, че би било вредно да започнем няколко разследвания. Може дори да направи пътуване до Лондон. Сигурен ли си, че няма да изляза оттам като пълен идиот?"
  
  "Не мога да го гарантирам. Винаги е риск. Все пак по-добре, отколкото да си идиот, който е пропуснал важна следа.
  
  "Благодаря ти. Това е наистина успокояващо. Не знам много за Край преди да дойда. Дори не съм гледал филма. Въпреки че си спомням пищното погребение, дадено на един от тях в Ийст Енд не много отдавна.
  
  "Трябва да е Реджи. Преди няколко години. Целият Ийст Енд дойде за него. Същото беше и когато Рони почина през 1995 г. Краите бяха много популярни сред хората от Ийст Енд. Те обичаха майка си. Те бяха трима, по-големият брат се казваше Чарли, но Рони и Реджи, близнаците, са тези, на които хората обръщат внимание. Те почти управляваха Ийст Енд през петдесетте и шейсетте години, както и голяма част от Уест Енд, докато не бяха хвърлени в затвора. Рони беше луд. Параноичен шизофреник. Той се озова в Броудмур. Реджи беше категория А в Паркхърст. Предполагам, че може да се каже, че е бил подведен от по-доминиращия си брат близнак, ако искаш да проявиш милост.
  
  "Но какво общо могат да имат те с изчезването и убийството на Греъм Маршал?"
  
  "Вероятно нищо", каза Банкс. "Те не работеха често извън Лондон, с изключение може би на няколко клуба в градове като Бирмингам или Лестър. Но ако Бил Маршал е работил за тях, тогава винаги има шанс да ги е оставил с причина да таи злоба, а близнаците са имали страхотни връзки.
  
  - И за това биха убили сина му?
  
  "Не знам, Мишел. Тези хора имат много извратено чувство за справедливост. И не забравяйте, Рони беше луд. Той беше сексуален садист, сериозен перверзник, между другото. Именно той влезе в Слепия просяк и простреля Джордж Корнел право между очите пред зала, пълна със свидетели. Знаеш ли какво свиреше в джубокса?"
  
  "Кажи ми".
  
  "Бяха Братя Уокър, "Слънцето няма да грее повече". И те казват, че иглата се е забила "повече", когато е бил прострелян.
  
  "Колко мелодраматично. Не помня братята Уокър."
  
  "Малко хора знаят. Искаш ли да ти изпея няколко куплета?"
  
  
  
  "Мислех, че казахте, че никога няма да пеете на жени, които току-що сте срещнали?"
  
  "Направих?"
  
  "Не помниш ли?"
  
  - Нищо не ти убягва, нали?
  
  "Малко. Знам, че и ти четеш Филип Ларкин.
  
  "Как?"
  
  - Вие го цитирахте.
  
  "Аз съм впечатлен. Във всеки случай, кой знае как мисли човек като Рони Край, ако "мисля" изобщо е правилната дума? По това време той вижда врагове навсякъде около себе си и измисля все по-драматични начини да наранява хората. Обичаше да всява страх и страхопочитание дори у подчинените си. Той също беше хомосексуалист с пристрастие към тийнейджъри. Те със сигурност не биха направили Греъм сами - щяха да изпитат агорафобия, ако бяха дошли толкова далеч на север от Лондон - но можеха да изпратят някой да го направи. Във всеки случай не става въпрос само за това.
  
  "Какво тогава?"
  
  "Ако Бил Маршал наистина е работил като изпълнител в Crazy, какво прави тук? Вие знаете толкова добре, колкото и аз, че хората не напускат тази работа просто така. Може би е намерил работа при някой от местните, управителя на клона.
  
  - Значи искаш да кажеш, че той може да прави същите трикове тук и това може да има нещо общо със смъртта на Греъм?
  
  - Просто казвам, че е възможно, това е всичко. Струва си да се проучи."
  
  "В старите криминални списания се споменаваше за рекет", каза Мишел. - Някой на име Карло Фиорино. Напомня ли ви нещо?"
  
  - Неясно - каза Банкс. "Може би името му беше във вестниците, когато бях дете. Така или иначе си струва да се замислим."
  
  "И така, защо това не се появи при първоначалното разследване?"
  
  "Вярно ли е?" каза Банкс. "Не знам. Искате ли още кафе?"
  
  
  
  Мишел погледна в празната си чаша. "Със сигурност".
  
  Банкс отиде за още две чаши кафе и когато се върна, Мишел прелистваше книга.
  
  - Вземи го назаем, ако искаш - каза той. "Просто взех това, за да видя дали мога да запълня малко повече фона."
  
  "Благодаря ти. Бих искал да прочета това. Греъм споменавал ли ти е Край?"
  
  - Да, но не съм сигурен, че някога е казвал, че той или баща му са ги познавали. Мислех и за времевата рамка. Греъм и родителите му пристигат тук около юли или август 1964 г. През юли в пресата се вдигна голям шум около предполагаемата хомосексуална връзка на Рони с лорд Бутби, който отрече всичко и съди Sunday Mirror за клевета. Рони последва примера, но всичко, което получи, беше извинение. Имаше обаче и положителна страна, тъй като след това пресата трябваше да спре Crazy за известно време. Вече никой не искаше дела за клевета. Един ден Рони беше главорез и гангстер, а на следващия беше атлетичен джентълмен. Това също забави полицейското разследване. Всички наоколо трябваше да ходят по яйца. Въпреки това през януари те бяха арестувани за искане на пари със заплахи. Гаранцията не беше пусната и те бяха съдени в Old Bailey.
  
  "Какво стана?"
  
  "Излязоха сухи. Това беше доста крехък бизнес като начало. Говореше се за намеса на жури. Вижте, тогава нямаше мнозинство, както днес. И дванадесетте трябваше да се съгласят, в противен случай щеше да има повторно гледане, което щеше да даде още повече време на подсъдимия да оправи нещата. Изровиха мръсотия за един от основните свидетели на обвинението и това беше, те бяха на свобода.
  
  "Но какво общо има всичко това с Греъм?"
  
  "Не казвам, че е така, само че това е нещо, което се е случило около 1964 и 1965 г., периодът, за който говорим. Край често бяха в очите на обществеността. Делото за клевета и съдебният процес бяха голяма новина и след като приключиха, те бяха огнеупорни за дълго време. Това беше началото на възхода им като знаменитости, може да се каже, тъмната страна на нашумелия Лондон. Скоро те бяха снимани с филмови звезди, спортисти и поп певци: Барбара Уиндзор, Сони Листън, Джуди Гарланд, Виктор Спинети - който е имал тежък ден, помогнете! и Magical Mystery Tour, ако можете да се справите с още едно малко нещо. През лятото на 1965 г. те имаха дело, свързано с продажбата на откраднати американски ценни книжа и облигации за мафията, и се готвеха за голяма битка с техните съперници, бандата Ричардсън. Банкс почука с пръст по книгата. "Всичко е тук. Не знам дали това означава нещо. Но както ясно каза шефът ви тази сутрин, това не е моя работа.
  
  Мишел се намръщи. "Да, знам. Все си мисля, че ме гледа през рамо, дори сега, тук."
  
  - Не искам да имаш неприятности, че говориш с мен.
  
  "Не се безпокойте. Не ме последваха. Просто съм параноичен."
  
  "Това не означава, че не сте следени. Ще поддържаш ли връзка, ще ме уведомиш ли, ако разбереш нещо?"
  
  - Не трябва, но ще го направя.
  
  "И ако има начин да помогна..."
  
  "Със сигурност. Ако си спомняте нещо, което Греъм е казал или направил, което може да е полезно, ще съм благодарен, ако знаете."
  
  "Ти ще. Вижте, майката на Греъм спомена за погребение, когато останките бъдат пуснати. Имате ли идея колко време може да отнеме това?"
  
  "Не съм сигурен. Не трябва да е дълго. Ще видя как е д-р Купър утре."
  
  "Можеш ли? Глоба. Мисля, че бих искал да дойда за това. Дори Шоу не може да се оплаче от това. Ще ме уведомиш ли?"
  
  "Със сигурност. Мога ли да те попитам нещо?"
  
  "Продължи".
  
  - Тази забележка на Шоу за вълнистия папагал. Какво имаше предвид?
  
  Банкс разказа тъжната история за бягството на Джоуи към свободата и сигурната смърт. В края Мишел се усмихваше. "Толкова е тъжно", каза тя. - Сигурно си бил разбит.
  
  
  
  "Примирих се с това. Той не беше точно вълнист папагал чудо. Дори не можеше да говори. Както всички ми казаха по това време, той не беше Eagle Goldie.
  
  "Орел Голди?"
  
  "Да. По-рано през същата 1965 г. орелът Голди избяга от Лондонския зоопарк. Върнаха го няколко седмици по-късно. Това беше голяма история по онова време.
  
  "Но вашият Джоуи никога не е бил открит?"
  
  "Не. Той нямаше никаква защита. Сигурно си е мислил, че е у дома, свободен, но не може да оцелее с всички хищници там. Беше твърде прибързан. Слушай - продължи Банкс, - ще отговориш ли на въпроса ми?
  
  Мишел кимна, но изглеждаше предпазлива и се разтрепери на мястото си.
  
  "Женен ли си?" - попита Банкс.
  
  "Не", каза тя. - Не, не съм такъв. И тя стана и си тръгна, без дори да се сбогува.
  
  Банкс се канеше да тръгне след нея, когато мобилният му телефон иззвъня. Ругаейки и чувствайки се малко шут, както винаги, когато телефонът звънеше на обществено място, Банкс отговори на обаждането.
  
  "Алън? Това е Ани. Дано не съм се обадил в неподходящ момент."
  
  "Нищо подобно."
  
  "Само ние ще се нуждаем от допълнителна помощ, ако приключите бизнеса си там."
  
  "До голяма степен", каза Банкс, мислейки, че раздялата му с двамата местни полицаи, които срещна, оставя много да се желае. "Как си?"
  
  "Помниш ли онова изчезнало дете, за което ти разказах?"
  
  - Люк Армитидж?
  
  - Това е този.
  
  "Какво за него?"
  
  "Изглежда току-що се превърна в случай на убийство."
  
  - По дяволите - каза Банкс. "На път съм".
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  9
  
  Ако трябва да бъда откровен, нали знаете - каза Банкс, - това е вашият случай. От самото начало беше така. Сигурен ли си, че искаш да се намеся?"
  
  "Нямаше да ти се обадя, ако не беше така, нали?" - попита Ани. - Освен това знаеш, че не съм чак толкова ченге.
  
  "Какъв вид мед?"
  
  "Всичко е териториално и бюрократично. Не съм по кавги. Аз съм за сътрудничество, за себе си, а не за конкуренция."
  
  "Достатъчно честно. Нека свържем моя коментар със скорошния опит."
  
  "Какво имаш предвид?"
  
  Банкс й каза за детектив Шоу.
  
  - Е - каза Ани. - Не казвай, че не съм те предупредил, че няма да те посрещнат с отворени обятия.
  
  "Благодаря ти".
  
  "С удоволствие. Във всеки случай можете да ми помогнете, ако се отнасяте към мен с уважението, което заслужавам, и не се отнасяте към мен като към простак."
  
  "Ще мога ли някога?"
  
  - Това е доста добро начало.
  
  Колата на Банкс беше в гаража на ремонт и нямаше да бъде готова до обяд, така че същата сутрин поръчаха служебна кола и Ани седна зад волана, което Банкс обикновено обичаше да прави сам.
  
  
  
  "Помислих си, че може да ми хареса", каза Банкс. "Има много какво да се каже за наличието на шофьор."
  
  Ани го погледна. "Искаш ли да излезем и да извървим остатъка от пътя?"
  
  "Не благодаря".
  
  "Е, дръж се прилично. Във всеки случай - продължи тя, - ако искате да бъдете абсолютно официален по този въпрос, това зависи от Големия човек. Той е старши научен сътрудник и именно той предложи, ако ви помоля учтиво, бихте могли да се върнете от почивката си по-рано и да се възползвате от значителния си опит.
  
  "Голям човек?"
  
  - Детектив началник Гристорп.
  
  - Той знае ли, че го наричаш така?
  
  Ани се засмя. "Трябваше да чуеш начина, по който те наричаме в спешното отделение."
  
  "Трябва да кажа, че е страхотно да си у дома", каза Банкс.
  
  Ани го погледна косо. "Как се развиха нещата, освен сблъсъка ви с местната полиция?"
  
  - Всъщност всичко е малко смущаващо. Банкс й каза, че Маккалъм е избягал психически пациент, който се е удавил преди Греъм да изчезне.
  
  - Толкова съжалявам, Алън - каза тя, докосвайки коляното му. "След всичките тези години на вина и отговорност.... Но ти трябва да си облекчен по някакъв начин... Искам да кажа, че знаеш, че не може да е той, означава, че не е твоя вина." ?
  
  - Предполагам, че трябва. Знаеш ли, освен полицията там долу, ти си единственият човек, на когото съм разказвал за случилото се край реката онзи ден.
  
  - Никога не си казал на Сандра?
  
  "Не".
  
  "Защо?"
  
  "Не знам".
  
  Банкс усети как Ани млъкна до него и осъзна, че той отново е направил точно това, което я е накарало да прекрати романтичната им връзка. Сякаш тя му предложи нещо топло, меко и чувствително, но в момента, в който той протегна ръка и го докосна, тя отново потъна в твърдата си, непроницаема черупка.
  
  Преди някой от тях да измисли какво друго да каже, те стигнаха до края на Armitage'Drive, където репортери се суетяха около тях с химикалки, микрофони и камери. Дежурният вдигна лентата и ги пусна.
  
  "Впечатляващо", каза Банкс, когато солидната, симетрична сграда се появи в полезрението. "Виждах това място само от брега."
  
  "Просто изчакайте, докато срещнете красиви хора вътре."
  
  "Успокой се, Ани, току-що загубиха сина си.
  
  Ани въздъхна. "Знам го. И ще го направя. Глоба?"
  
  "Глоба".
  
  - Просто не го очаквам с нетърпение.
  
  "Кой извърши идентификацията?"
  
  "Уинсъм го направи. Миналата нощ".
  
  - Значи не сте виждали семейството, откакто беше открито тялото на момчето?
  
  "Не".
  
  "Ако не мислиш, че съм покровителствен, защо не ме оставиш да се справя с тях?"
  
  "Бъди мой гост. Честно казано. Предвид моя опит с Мартин Армитидж, ще бъда благодарен да бъда наблюдател този път. Свеж подход и всичко това."
  
  "Глоба".
  
  Джоузи отвори входната врата почти когато позвъниха и ги заведе двамата в хола, където Банкс се представи.
  
  "Сега какво?" - попита Мартин Армитидж, гледайки Ани злобно. Нито той, нито жена му изглеждаха, че са спали много и най-вероятно не го направиха.
  
  - Разследване на убийство - каза Банкс. - Или поне така изглежда. И имаме нужда от вашата помощ."
  
  "Не виждам как можем да помогнем повече от това, което вече сме направили. Сътрудничихме с вас против волята на похитителя и вижте какво се случи. Той погледна отново към Ани с висок тон. "Надявам се, че разбирате, че вината е ваша, че смъртта на Люк е ваша отговорност. Ако не ме беше последвал до сиропиталището и след това не беше дошъл да душиш тук, похитителят щеше да вземе парите и Люк щеше да се прибере жив и здрав.
  
  - Мартин - каза Робин Армитидж. "Обсъждахме го отново и отново. Не правете сцена."
  
  "Не правете сцена! Мили Боже, жено, говорим за твоя син. Тя почти го уби."
  
  - Успокойте се, г-н Армитидж - каза Банкс. Мартин Армитидж не беше толкова висок, колкото си представяше Банкс, но беше във форма и пълен с енергия. Не човекът, който бездейства и чака резултатите, а този, който е излязъл и е постигнал резултата. Банкс припомни, че той също е играл футбол по този начин. Армитидж не се задоволяваше да виси около мрежата, чакайки полузащитникът да му сервира топката; той сам създаваше положения за гол, а основната критика към него беше, че е алчен за топката, по-склонен да стреля и пропуска, отколкото да подава на някой в по-добра позиция. Освен това му липсваше самоконтрол и си спечели голям брой червени и жълти картони. Банкс си спомни как веднъж нападна играч от другия отбор, който честно му отне топката в наказателното поле. Той отсъди дузпа за това и отборът му загуби мача.
  
  "Това е достатъчно тежка работа", каза Банкс, "без да я влошаваш. Съжалявам за загубата ви, но не прехвърляйте вината върху другите. Все още не знаем как и защо Люк е умрял. Дори не знаем къде и кога. Следователно, докато не можем да отговорим на някои от тези основни въпроси, не можем да правим прибързани заключения. Предлагам ви да проявите същата сдържаност.
  
  "Какво друго бихте казали?" - попита Мартин. - Винаги се държите заедно, всички.
  
  "Можем ли да се заемем с работата?"
  
  "Да, разбира се", каза Робин, седнала на дивана в дънки и бледозелена блуза, с кръстосани дълги крака и скръстени ръце в скута. Без грим и с известната си златисто-руса коса, вързана на опашка, тя все още изглеждаше страхотно, смята Банкс, а пачият крак само подчертаваше красотата й. Тя имаше лице на класически модел: високи скули, малък нос, заострена брадичка, идеални пропорции, но в чертите й също имаше характер и личност.
  
  Веднъж Банкс работеше по случай за The Met, включващ агенция за модели и беше изненадан, че толкова много от тези жени, които изглеждаха красиви в списанията и по телевизията, им липсваше нещо в реалния живот, чертите им бяха перфектни, но безизразни, неоформени и незавършени , като празно платно или актьор без роля. Но Робин Армитидж присъстваше.
  
  "Сигурен съм, че знаете", каза Банкс, "че смъртта на Люк променя всичко. Това променя начина, по който напредваме в разследването и ще трябва да преминем през голяма част от същия път отново. Това може да ви изглежда досадно и безсмислено, но повярвайте ми, необходимо е. Нов съм в този бизнес, но тази сутрин отделих време да прегледам хода на разследването до момента и трябва да кажа, че не открих нищо необичайно, нищо, което не бих направил, ако самият аз бях отговаряше."
  
  - Както казах - намеси се Мартин. "Всички се държите заедно. Ще се оплача на главния полицай. Той е мой личен приятел."
  
  "Това е твоя привилегия, но той ще ти каже само това, което казвам аз. Ако всички се поддадоха на исканията на похитителя, без да информират полицията, това щеше да е най-популярното престъпление в страната."
  
  "Но вижте какво се случи, когато докладвахме на полицията. Синът ни е мъртъв."
  
  "Нещо се обърка. Беше необичаен случай от самото начало; Има редица несъответствия".
  
  "Какво предлагаш? Че това не е било просто отвличане?"
  
  - В това изобщо нямаше нищо просто, мистър Армитидж.
  
  
  
  - Не разбирам - каза Робин. "Телефонно обаждане... искане за откуп... бяха истински, нали?"
  
  - Да - каза Ани, следвайки примера на Банкс. "Но искането за откуп дойде необичайно дълго след изчезването на Люк, похитителят не ви позволи да говорите със сина си и сумата, която поиска, беше абсурдно ниска."
  
  "Не знам за какво говориш", каза Мартин. "Ние не сме направени от пари."
  
  - Знам това - каза Ани. - Но откъде похитителят би могъл да разбере? По принцип футболистите и моделите правят милиони, а вие живеете в имение.
  
  Мартин се намръщи. "Предполагам, че си прав. Ако само..."
  
  "Да?" Банкс отново продължи да задава въпроси.
  
  - Освен ако не беше някой близък до нас.
  
  "Можете ли да си спомните някой?"
  
  "Разбира се, че не. Не мога да си представя някой от нашите приятели да направи нещо подобно. Луд ли си?"
  
  - Госпожо Армитидж?
  
  Робин поклати глава. "Не".
  
  "Все още имаме нужда от списък с хора, с които да говорим."
  
  "Няма да те оставя да тормозиш приятелите ни", каза Мартин.
  
  "Не се притеснявайте, ще внимаваме. И не забравяйте, вие сами предположихте, че може да е някой ваш близък. Някой има ли злоба срещу някой от вас?"
  
  "Няколко вратари, предполагам", каза Мартин, "но нищо сериозно, не."
  
  - Госпожо Армитидж?
  
  "Не мисля така. Кариерата на модел може да бъде ожесточена и съм сигурен, че трябваше да работя усилено на модния подиум, но нищо... ужасно... Искам да кажа, нищо, което да накара някой да направи нещо подобно, особено след толкова много време ."
  
  "Ако и двамата искате да помислите малко за това, това би било от голяма полза."
  
  - Каза, че е странно, че не ни позволява да говорим с Люк - каза Робин.
  
  
  
  "Да, необичайно е", отговори Ани.
  
  "Мислиш ли, че е било защото... Защото Люк вече беше мъртъв?"
  
  - Възможно е - каза Ани. - Но няма да разберем, докато патологът не си свърши работата.
  
  - Кога ще бъде?
  
  - Може би тази вечер или утре рано сутринта. Д-р Бърнс, полицейският хирург, не можа да даде точна оценка за времето на смъртта на местопроизшествието, така че трябваше да изчакат, докато д-р Гленденинг завърши аутопсията на тялото на Люк. Още тогава са се научили да не очакват чудеса от медицинската наука.
  
  "Можете ли да си спомните нещо друго за обаждащия се?" - попита Банкс Мартин Армитидж.
  
  "Казах ти всичко, което знам. Не мога да си спомня нищо друго."
  
  "Гласът определено не беше познат?"
  
  - Никой, когото да разпозная.
  
  - И имаше само едно обаждане?
  
  "Да".
  
  "Можете ли да ни кажете нещо друго, което би могло да помогне?"
  
  Мартин и Робин Армитидж поклатиха глави. Банкс и Ани се изправиха. "Следващият път трябва да видим стаята на Люк", каза Банкс, "и тогава бихме искали да говорим с вашата икономка и нейния съпруг."
  
  - Джоузи и Калвин? - попита Мартин. "Но защо?"
  
  - Те биха могли да помогнат.
  
  - Не виждам как.
  
  "Бяха ли близки с Люк?"
  
  "Не особено. Честно казано, винаги съм оставал с впечатлението, че го смятат за малко странен. Те са прекрасни хора, солта на земята, но са донякъде традиционни във възгледите си за хората и поведението."
  
  - И Люк не се вписа в модела?
  
  "Не. Може и да е дошло от космоса, що се отнася до тях."
  
  
  
  "Имаше ли някаква враждебност?"
  
  "Разбира се, че не. Все пак те са наши служители. Предполагате ли, че те имат нещо общо с това?
  
  "Не предлагам нищо, просто питам. Вижте, г-н Армитидж, мога да разбера чувствата ви, честно казано, мога, но трябва да ни оставите да си вършим работата, както сметнем за добре. Изобщо няма да помогне, ако започнете да предизвиквате всяко наше движение. Обещавам ви, че ще бъдем възможно най-дискретни във всички наши искания. Каквото и да си мислите, ние не тормозим хората. Но също така не приемаме всичко за номинална стойност. Хората лъжат по различни причини, много от които не са от значение за разследването, но понякога това е така, защото те са го направили и от нас зависи да отделим лъжата от истината. Доколкото знаем, вие самият ни излъгахте веднъж, когато се обадихте на инспектор Кабът и й казахте, че сте се чули с Люк.
  
  - Направих го, за да защитя Люк.
  
  "Разбирам защо го направи, но все пак беше лъжа. Може би виждате колко трудна е нашата работа, като вземете предвид всички лъжи. Особено лъжите на невинните. Както казах, ние не приемаме нещата или хората за номинална стойност и независимо дали ни харесва или не, всяко разследване на убийство започва близо до къщата и след това отива отвъд нея. Сега, ако нямате нищо против, ще разгледаме стаята на Люк.
  
  
  
  Мишел се шегуваше, когато каза на Банкс, че става параноична, но започна да си мисли, че всеки път, когато посещаваше архива, г-жа Меткалф се обаждаше на детектив Шоу. Ето го отново, предшестван от тъмния хлад на сянката си, на прага на малката стая.
  
  "Има ли напредък?" - попита той и се облегна на вратата.
  
  - Не съм сигурна - каза Мишел. "Преглеждах стари криминални доклади от 1965 г., търсейки някаква връзка с изчезването на Греъм."
  
  "Намерихте ли нещо?"
  
  
  
  - Не директно, не.
  
  - Казах ти, че си губиш времето.
  
  - Може би не съвсем.
  
  "Какво имаш предвид?"
  
  Мишел направи пауза. Трябваше да внимава какво казва, защото не искаше Шоу да разбере, че Банкс й е казал за връзката с Край. Това щеше да го хвърли в истерия, без която тя можеше да мине. "Препрочитах докладите и обвиненията от разследването за рекет през юли 1965 г. и изникна името на бащата на Греъм."
  
  "Така? Къде е връзката?
  
  "Клуб на улица Чърч, наречен Le Phonographe."
  
  "Спомням си това място. Беше дискотека."
  
  Мишел се намръщи. "Мислех, че диското е през седемдесетте, а не през шейсетте."
  
  "Не говоря за музиката, а за самата институция. Клубове като Le Phonographe предлагаха членство и сервираха ястия, обикновено неядлив бургер с говеждо месо, ако не ме лъже паметта, така че можеха законно да продават алкохол след обичайното време за затваряне. Останаха отворени до три часа сутринта. Имаше и музика и танци, но обикновено беше мотаун или соул."
  
  - Изглежда, че познавате мястото, сър.
  
  - Някога бях млад, инспектор Харт. Освен това Фонографът беше едно от онези места, които трябваше да се държат под око. Това беше клубът на злодеите. Принадлежи на гаден тип на име Карло Фиорино. Той обичаше да се преструва, че е от мафията, носеше раирани костюми с широки ревери, тънки като молив мустаци, плюнки и всичко останало - истински недосегаем - но баща му беше военнопленник, който остана след войната и се ожени за местен фермер от Хънтингдън - път. Много местни негодници се мотаеха там и често можеше да получиш бакшиш или два. И нямам предвид три и половина в Кемптън Парк.
  
  "Значи е било престъпно парти?"
  
  "Тогава да. Но дребни. Хора, които обичаха да мислят, че са големи играчи.
  
  
  
  - Включително Бил Маршал?
  
  "Да".
  
  - Значи сте знаели за дейността на Бил Маршал?
  
  "Разбира се, че го направихме. Той беше строго страничен герой. Не откъснахме очи от него. Беше рутина."
  
  "Какво свири този Карло Фиорино?"
  
  "По малко от всичко. Скоро, с разрастването на новия град в разгара си, той превърна Le Phonographe в по-престижен клуб с прилична храна, по-добър дансинг и казино. Освен това притежаваше агенция за ескорт. Смятаме, че той също се е занимавал с наркотици, проституция и порнография, но винаги е бил достатъчно умен, за да остане пред кривата и да играе и двете страни срещу средата. По-голямата част от времето ".
  
  - Какво имате предвид, сър?
  
  "Поех куршум в нарковойната с ямайците през 1982 г."
  
  - Но той никога не е излежавал присъда?
  
  "Никога не съм бил обвинен в нищо, доколкото си спомням."
  
  - Това не ви ли се струва странно, сър?
  
  - Странно? Шоу сякаш излезе от ретроспекцията си и се върна към старото си мрънкащо аз. Той доближи лицето си толкова близо до нейното, че тя усети дъха му на тютюн, мента и уиски и видя мрежата от лилави вени, пулсиращи в изпъкналия му нос. - Ще ви кажа какво е странно, инспектор Харт. Вие сте този, който задава тези въпроси. Ето това е странното. Нищо от това не може да има нищо общо със случилото се с Греъм Маршал и това е факт. Гребеш мръсотия с лопата. Не знам защо, но това е, което правиш.
  
  "Сър, всичко, което правя, е да разбера обстоятелствата на изчезването на момчето. Разглеждането на разследването и други разследвания приблизително по едно и също време изглежда като разумен начин да направя това за мен.
  
  - Не е ваша работа да разследвате Маршал, инспектор Харт или който и да е друг, по този въпрос. Кой си мислиш, че си, оплаквания и дисциплина? Придържайте се към работата си."
  
  
  
  "Но сър, Бил Маршал беше един от хората, интервюирани във връзка с това изнудване, всички те бяха свързани с Карло Фиорино и Le Phonographe. Някои собственици на магазини в центъра подадоха жалба и Маршал беше един от хората, които посочиха.
  
  - Бил ли е обвинен?
  
  "Не, Господине. Само разпитан. Един от първоначалните жалбоподатели се оказа в болницата, докато другите свидетели се оттеглиха, оттеглиха показанията си. Нямаше повече действия."
  
  Шоу се ухили. - Тогава едва ли е уместно, нали?
  
  "Но не ви ли изглежда странно, че не бяха предприети никакви допълнителни действия? И че когато Греъм Маршал изчезна, баща му никога не беше подложен на наблюдение, въпреки че наскоро беше замесен в престъпна банда?
  
  "Защо би? Може би не го е направил. Тази мисъл минавала ли ви е през ума? А дори и да е участвал в някакъв дребен рекет, това не го прави детеубиец, нали? Дори за вашите стандарти, това е твърде много въображение.
  
  "Бил Маршал полицейски информатор ли е бил?"
  
  "Може би е издал някаква информация. Тогава играхме играта. Око за око".
  
  - Значи е бил защитен от наказателно преследване?
  
  "Откъде, по дяволите, да знам? Ако сте чели документите си, ще разберете, че не съм участвал в този случай. Той си пое дълбоко дъх, след което сякаш се отпусна и смекчи тона си. "Слушай", каза той, "по онова време полицейската работа беше различна. Имаше повече взаимни отстъпки."
  
  Вземете повече, помисли си Мишел. Беше чувала истории за стари времена, за това как отдели, участъци и дори цели окръзи са полудели. Но тя не каза нищо.
  
  "Така че нарушаваме правилата от време на време", продължи Шоу. "Порасни. Добре дошли в реалния свят".
  
  Мишел си отбеляза мислено за възможната роля на Бил Маршал като полицейски информатор. Ако той изобличаваше престъпниците тук, в Питърбъро, тя можеше само да си представи какво биха направили Краи, ако опита нещо подобно с тях и след това изчезне. Южният полюс не би бил достатъчно далеч, да не говорим за Питърбъро. "От това, което мога да съчетая", продължи тя, "разследването на Греъм Маршал следваше една линия на разследване и само една линия, когато стана ясно, че той не е избягал от дома: сексуално убийство от преминаващ перверзник."
  
  "Добре? Какво странно има в това? Доказателствата го сочеха."
  
  "Просто изглежда като малко съвпадение, това е всичко, което някакъв перверзник се е случило да кара по тиха улица в този сутрешен час, точно когато Греъм обикаля вестниците."
  
  "Грешно място, грешно време." Случва се достатъчно често. Освен това мислите ли, че перверзниците не знаят за хартиените балони? Перверзниците? Или не са ви научили на това в Брамшил?"
  
  - Възможно е, сър.
  
  "Мислите, че можете да се справите по-добре от нас, нали?" - попита Шоу и лицето му отново почервеня. "Мислите ли, че можете да надминете Джет Харис?"
  
  - Не съм казал това, сър. Това е само ползата от погледа назад, това е всичко. Дългосрочна перспектива."
  
  "Вижте, ние работихме усилено по този случай, Джет Харис, Рег Проктър и аз, да не говорим за десетки други детективи и униформени ченгета. Имате ли представа какво представлява този вид разследване? Обхватът на това. Каква широка мрежа сме хвърлили. Получавахме стотици наблюдения на ден от места толкова далеч като Пензанс и Мал от шибания Кинтайър. Сега идвате с вашето модно образование и курсове по Bramshill и имате дързостта да ми кажете, че сме сгрешили.
  
  Мишел си пое дълбоко въздух. - Не казвам, че грешите, сър. Само ти не разреши този случай, нали? Ти дори не намери тялото. Вижте, знам, че сте изминали трудния път и уважавам това, но образованието има своите предимства.
  
  
  
  "Да. Ускорено промоциране. Пускат ви, копелета, да бягате, преди да можете да ходите.
  
  - Полицейската работа се промени, сър, както посочихте не много отдавна. И престъпността също се промени.
  
  "По дяволите теорията. Не изливайте книжното си знание върху мен. Престъпникът си е престъпник. Само ченгетата омекнаха. Особено тези на върха."
  
  Мишел въздъхна. Време е за промяна на тактиката. - Вие бяхте полицай в случая Греъм Маршал, сър. Можете ли да ми кажете нещо?
  
  "Виж, ако знаех нещо, щяхме да разрешим този проклет случай, нали, вместо да те принуждаваме да изтъкваш колко глупави сме били?"
  
  - Не се опитвам да накарам някого да изглежда глупав.
  
  "Не е ли? Ето как ми звучи. Лесно е да се съмняваш, когато погледнеш назад на двадесет и двадесет. Ако Бил Маршал имаше нещо общо с изчезването на сина си, повярвайте ми, щяхме да го заловим. Първо, той имаше алиби...
  
  - Кой, сър?
  
  "Неговата жена".
  
  - Не е най-надеждното алиби, нали?
  
  - Не мисля, че би му дала алиби за това, което причини на собствения й син, нали? Кажете ми, че дори вие не сте достатъчно перверзен, за да мислите, че г-жа Маршал е замесена.
  
  - Не знаем, сър, нали? Но Мишел си спомни мисис Маршал, нейната искреност и достойнство, необходимостта да погребе сина си след всички тези години. Разбира се, може и да е лъгала. Някои престъпници са много добри актьори. Но Мишел не мислеше така. И тя нямаше да получи никакъв отговор от Бил Маршал. - Маршаловите са имали кола?
  
  "Да, те го направиха. Но не очаквайте да запомня марката и номера. Вижте, Бил Маршал може да е бил малко глупав човек, но не е бил блудник на деца."
  
  "Откъде знаеш, че това е бил мотивът зад отвличането на Греъм?"
  
  "Имаш малко мозък, жено. Защо иначе четиринадесетгодишно момче изчезва? Ако питате мен, пак бих казал, че той можеше да е един от Брейди и Хиндли, въпреки че никога не бихме могли да го докажем.
  
  - Но е далеч извън техния район. Специалист по географски профил -"
  
  "Още повече ползи от университетското образование. Профайлъри? Не ме карай да се смея. Това ми стига. Време е да спреш да си пъхаш носа тук и да се върнеш към проклетата си работа." И той се обърна и излезе.
  
  Мишел забеляза, че ръката й трепереше, когато той си тръгна, и усети как дъхът й спира в гърдите. Тя не обичаше конфронтацията с властта; винаги е уважавала шефовете си и полицейската йерархия като цяло; тя вярваше, че организация като полицията не може да функционира ефективно без квази-военна структура, която да дава заповеди и да ги изпълнява, понякога без съмнение, ако се стигне дотам. Но яростта на Шоу изглеждаше непропорционална на ситуацията.
  
  Тя се изправи, върна папките в кутиите им и събра бележките си. Беше доста след вечеря и тя все още имаше нужда от глътка чист въздух. Може да направи няколко телефонни обаждания, да намери някой, който е работил по времето на Крей, и да отиде в Лондон на следващия ден.
  
  Когато се върна в кабинета си, тя намери бележка на бюрото си, в която пишеше, че д-р Купър се обадил и я попитал дали ще се отбие в моргата един следобед. Няма по-добро време от сега, помисли си тя, докато казваше на PC Collins къде отива и се насочваше към колата си.
  
  
  
  Претърсването на стаята на Люк не откри нищо друго освен касета с надпис "Песни от черната стая", която Банкс, с разрешението на Робин, пъхна в джоба си, за да я слуша по-късно. Нямаше нищо интересно на настолния компютър на Люк. Почти нямаше имейли, което можеше да се очаква, а повечето уебсайтове, които посещаваше, бяха свързани с музика. Той също така пазаруваше доста онлайн, предимно компактдискове, което може да се очаква от човек, живеещ на такова отдалечено място.
  
  
  
  Банкс беше изненадан от разнообразието на музикалните вкусове на Люк. Разбира се, имаше обичайните неща, компактдисковете, за които Ани му разказа, но също така сред гръндж, метъл, хип-хоп и готик той откри и други странности, като продукцията на Britten от "Les Illuminations" на Rimbaud и "In a Silent" на Майлс Път". Дейвис. Дейвис. Бяха издадени и няколко независими компактдиска, включително Банкс, който беше развълнуван да види първия запис на групата на сина си Браян, Blue Rain. Не е това, което обикновено слушате петнадесетгодишно дете. Но Банкс започваше да вярва, че Люк Армитидж далеч не е типичният петнадесетгодишен младеж.
  
  Той също така прочете някои от историите и стихотворенията, които Ани беше събрала по време на предишното си посещение, които по негово скромно мнение бяха обещаващи. Те не му казаха нищо за това какво може да се е случило с Люк или за чувствата му към неговия баща или втори баща, но разкриха млад ум, зает със смърт, война, глобално унищожение и социално изключване.
  
  За разлика от Ани, Банкс не беше изненадан от декора на стаята. Браян не боядиса стаята си в черно, но окачи плакати по стените и се заобиколи с любимата си музика. И китарата, разбира се, винаги е китара. Ани нямаше деца, така че Банкс можеше да си представи как една черна стая щеше да й се стори по-странна. Единственото нещо, което го притесняваше, беше очевидната мания на Люк по мъртвите рок звезди и липсата на нещо общо с известния му баща Нийл Бърд. Нещо определено не беше както трябва.
  
  Брайън продължи да преследва музикална кариера и сега групата му беше на прага да запише първия си компактдиск за голям лейбъл. След като преодоля първоначалния шок, че Брайън няма намерение да поеме по безопасен път в живота, Банкс почувства огромна гордост от него, скок на вярата, който собствените му родители все още не могат да направят. Банкс се чудеше дали Люк е добър. Може би записът ще му каже. От казаното от Ани и от собствените му първи впечатления, той се съмняваше, че Мартин Армитидж би бил развълнуван от някакъв признак на музикални способности в неговия доведен син: фитнесът и спортът изглежда бяха мярката за неговия успех.
  
  Джоузи и Калвин Бати живееха в собствения си малък апартамент на горния етаж в далечния източен край на Суейнсдейл Хаус. Там те имаха всекидневна, спалня и малка кухня, в допълнение към тоалетна и баня с душ със силна вода, всички подобрени от Armitages, им каза Джоузи, докато стояха с нея в кухнята, докато тя кипваше чайника за чай . Цялата стая беше ярко декорирана в светли цветове на кремаво и бледо синьо, като се възползваше максимално от наличното осветление.
  
  Джоузи изглеждаше така, сякаш би могла да бъде доста привлекателна млада жена, ако положи усилия, помисли си Банкс. Но сега косата й изглеждаше безжизнена и лошо подстригана, дрехите й - доста обикновени, безформени и старомодни, а тенът - блед и сух. Съпругът й беше нисък и набит, с тъмен, цигански тен и гъсти вежди, които се събираха по средата.
  
  - Какви точно са вашите задължения тук? - попита Банкс и двамата, докато седяха във всекидневната срещу огромен телевизор и видеорекордер, пред които имаше поднос с чай и шоколадови храни.
  
  "Всъщност, всъщност. Аз правя по-голямата част от прането, гладенето, чистенето и готвенето. Калвин върши случайна работа, гледа коли и всякакъв вид тежка работа, строителни ремонти, градинарство и т.н.
  
  "Предполагам, че трябва да има много от това", каза Банкс, гледайки Калвин. - Голяма стара къща като тази.
  
  - Да - измърмори Калвин, потапяйки бисквитките в чая си.
  
  - Но какво да кажем за Люк?
  
  "Но как е той?" - попита Джоузи.
  
  - Някое от вашите задължения включваше ли да се грижите за него?
  
  "Калвин понякога го караше на училище или го връщаше обратно, ако случайно беше в града. Ще се погрижа той да бъде добре нахранен, ако сър и мадам отсъстват за няколко дни.
  
  
  
  "Често ли го правеха?"
  
  - Не често, не.
  
  - Кога за последен път е бил оставен тук сам?
  
  "Миналия месец. И двамата отидоха в Лондон за някакво модно благотворително събитие.
  
  "Какво направи Люк, когато остана сам в къщата?"
  
  - Не сме го шпионирали - каза Калвин, - ако това имаш предвид.
  
  - Съвсем не - каза Банкс. "Но чувал ли си нещо? телевизия? Стерео? Някога канил ли е приятелите си? Нещо такова."
  
  "Музиката беше достатъчно силна, но той нямаше приятели, които да покани, нали?" Калвин каза.
  
  - Знаеш, че не е вярно - каза жена му.
  
  - Значи все пак е забавлявал приятелите си?
  
  "Не казах това".
  
  "Наистина ли, г-жо Бати?"
  
  "Не тук".
  
  Банкс си пое дълбоко въздух. "Тогава къде?"
  
  Тя прегърна по-здраво сивото си сако. "Не трябва да разказвам истории извън училище."
  
  Ани се наведе напред и заговори за първи път. "Г-жо Бати, това е разследване на убийство. Имаме нужда от твоята помощ. Тук сме на тъмно. Ако можете да помогнете да хвърлите светлина върху случилото се с Люк, моля, направете го. Това е много повече от разказване на приказки или спазване на обещания."
  
  Джоузи погледна несигурно Банкс.
  
  - Инспектор Кабът е прав - каза той. "Всички залози са провалени, когато става дума за убийство. Кой беше този приятел?
  
  - Просто някой, с когото го видях, това е всичко.
  
  "Където?"
  
  "В Eastvale. Суейнсдейл център.
  
  "Кога?"
  
  "Наскоро".
  
  "През последната седмица или две?"
  
  "Малко повече".
  
  
  
  "Месец?"
  
  - Да, относно това.
  
  "Колко години? Неговата възраст? по-стари? По-млад?
  
  "По-стар. Тя не беше на петнайсет, това мога да ви кажа.
  
  "Колко години?"
  
  "Трудно е да се каже кога са на тази възраст."
  
  - На каква възраст?
  
  "Млада жена".
  
  "Колко млад? Късен тийнейджър, началото на двайсетте?"
  
  "Да, нещо такова".
  
  - Над или под него?
  
  "Накратко казано. Люк беше голям човек за възрастта си. Висок и слаб."
  
  - Как изглеждаше тя?
  
  "Тъмно".
  
  - Искаш да кажеш, че е била черна?
  
  "Не, тя имаше бледа кожа. Тя просто се обличаше в тъмни дрехи като него. И косата й беше боядисана в черно. Тя носеше червено червило, а копчета за ръкавели и верижки бяха разпръснати из цялата къща. И имаше татуировка - добави тя с приглушен тон, сякаш запазваше най-големия си грях за накрая.
  
  Банкс погледна Ани, която, случайно знаеше от опит, имаше татуировка на пеперуда точно над дясната си гърда. Ани го погледна. "Където?" - попита тя Джоузи.
  
  Джоузи докосна горната си лява ръка, точно под рамото. - Ето - каза тя. "Тя носеше една от тези кожени жилетки върху тениска."
  
  "Каква беше тази татуировка?" - попита я Ани.
  
  - Не мога да кажа - каза Джоузи. "Прекалено далеч. Можех само да видя, че има белег, нещо като.
  
  Тази жена не би трябвало да е много трудна за намиране, ако живееше в или близо до Иствейл, помисли си Банкс. Едва ли беше Лийдс или Манчестър, когато ставаше въпрос за момичета в черно, с копчета за ръкавели, вериги и татуировки. Имаше само един клуб, Bar None, който обслужваше такава тълпа, и то само две вечери в седмицата, а останалото време беше отделено за техно-денс сетове. Може би и тя е била студентка, помисли си той. "Имате ли нещо против да изпратим художник на скици, който да работи с вас върху отпечатъка този следобед?" попита той.
  
  - Предполагам, че не - каза Джоузи. - Ако сър и мадам нямат нищо против, например. Само аз трябва да се изкача по стълбите.
  
  Банкс я погледна. "Не мисля, че г-н и г-жа Армитидж ще възразят", каза той.
  
  "Тогава всичко е наред. Но не мога да обещая нищо. Както казах, не го разгледах внимателно."
  
  "Можете ли да ни кажете нещо друго за нея?" - попита Банкс.
  
  "Не. Беше само бърз поглед. Пиех кафе с Кит Кат в заведението за хранене, когато ги видях да минават и да влязат в онзи голям магазин за плочи."
  
  "HMV?"
  
  - Това е този.
  
  - Видяха ли те?
  
  "Не".
  
  - Каза ли на някого, че си ги видял?
  
  "Това не е моето място, нали. Освен това..."
  
  "Освен какво?"
  
  "Беше учебен ден. Трябваше да е на училище."
  
  - Какво правеха?
  
  - Просто се разхождам.
  
  "Близо един до друг?"
  
  - Те не са се държали за ръце, ако това имаш предвид.
  
  "Говориха ли, смееха ли се, спореха ли?"
  
  "Просто се разхождам. Не толкова ги виждах, колкото се гледах."
  
  "Но знаехте ли, че са заедно? как?"
  
  "Ти просто знаеш, нали?"
  
  - Виждали ли сте ги заедно преди?
  
  "Не. Само веднъж".
  
  - А вие, г-н Бати?
  
  "Не. никога".
  
  - Дори когато го взимахте от училище?
  
  "Тя не е била ученичка", каза Джоузи. - Не такъв, какъвто съм виждал.
  
  
  
  - Не - каза г-н Бати.
  
  "За какво си говорихте, когато оставиха Люк?"
  
  "Сега наистина. Той не беше от приказките и нямахме нищо общо. Искам да кажа, че той не се интересуваше от спорт или нещо подобно. Мисля, че и той не гледаше много телевизия. Той нямаше за какво да говори."
  
  Само смърт, поезия и музика, помисли си Банкс. - Значи тези пътувания са извършени в мълчание?
  
  "Обикновено предавам новините по радиото."
  
  "Как се разбираше с родителите си?"
  
  - Нямам представа - отвърна Джоузи.
  
  "Чували ли сте битки или нещо подобно?"
  
  "Винаги има караници между родители и деца, нали?"
  
  - Значи го направи?
  
  "Нищо необичайно".
  
  "Кой е между тях? Люк и майка му?
  
  "Не. Според нея маслото не се топи в устата му. Тя го разглези ужасно."
  
  - Значи вторият му баща?
  
  - Както казах, не беше необичайно.
  
  "Чувал ли си някога какво се каза, за какво спорят?"
  
  - Тук стените са твърде дебели.
  
  Банките можеха да повярват. "Случвало ли се е нещо необичайно напоследък?"
  
  "Какво имаш предвид?" - попита Джоузи.
  
  "Нещо необичайно".
  
  "Не".
  
  - Не видяхте ли непознати да се мотаят наоколо?
  
  "По-малко от обикновено, тъй като не могат да ходят на разходки в страната."
  
  - Значи не си видял никого?
  
  "Мотае се без работа? Не."
  
  - Господин Бати?
  
  "Никой".
  
  С Бети не се получиха. Банкс не беше сигурен дали крият нещо или не, но реши, че може да говори с тях отново малко по-късно. Когато си тръгваха, той се обърна към г-н Бати и попита: "Арестуван ли сте някога, г-н Бати?"
  
  "Не".
  
  - Знаеш ли, лесно можем да разберем.
  
  Бети го погледна внимателно. "Глоба. Един ден. Беше отдавна".
  
  "Колко дълго?"
  
  "Дванадесет годишен. Нарушаване на обществения ред. Бях пиян, нали? В онези дни пиех много. Тогава срещнах Джоузи. Вече не пия."
  
  "Какво означаваше всичко това?" - попита Ани, когато се върнаха при колата.
  
  "Какво?"
  
  "Питам го дали е арестуван. Знаете, че такова престъпление едва ли ще бъде записано в протоколите.
  
  "О, това", каза Банкс, закопчавайки се и удобно настанявайки се на пътническата седалка, когато Ани включи запалването. "Просто исках да видя дали е добър лъжец или не. Хората обикновено лъжат първия път, когато ги попитат дали някога са били арестувани.
  
  "И?"
  
  - Е, последното "не" имаше малко по-различен тон, лъжа, но не достатъчно, за да ме убеди, че той е лош лъжец.
  
  - По дяволите - каза Ани, докато вървеше по алеята и пръскаше чакъла, - до мен е един истински Шерлок Холмс.
  
  
  
  Беше само на кратко разстояние с кола по Лонгторп Паркуей от полицейското управление до окръжната болница и рано тази петъчна сутрин имаше малко движение. Мишел инстинктивно се улови, че гледа в огледалото за обратно виждане, за да се увери, че не е следена. Тя не беше там.
  
  Тя паркира в зоната за официални посетители и се насочи към патолога. Отделението по съдебна антропология беше малко, само с няколко стаи и една лаборатория и никой от персонала не беше постоянен. Самата д-р Купър изнасяше лекции в близкия Кеймбридж в допълнение към практическите си задължения в болницата. Разбира се, нямаше достатъчно скелети, които да оправдаят отдела по съдебна антропология на пълен работен ден - повечето окръзи изобщо нямаха такъв и трябваше да прибягват до услугите на експерт, когато обстоятелствата го изискваха - но достатъчно англосаксонски и викингски останки са открити в Източна Англия, за да се направи малък отдел с работа на непълно работно време се счита за оправдано. В по-голямата си част това беше и основната област на интерес на Уенди Купър - древни останки, а не скелети на момчета, погребани през 1965 г.
  
  - Ах, инспектор Харт - поздрави я д-р Купър в кабинета й, изправи се и й стисна ръката. - Добре, че дойде.
  
  "Въобще не. Каза ли, че искаш да ми кажеш нещо?
  
  "Всъщност ще ти покажа. Не е много, но може да помогне. Следвай ме".
  
  Любопитна, Мишел я последва в лабораторията, където костите на Греъм Маршал все още бяха разпръснати на масата, а Тами Уайнет пееше "Stand By Your Man" на портативния касетофон на д-р Купър. Въпреки че костите все още бяха мръсни, кафяво-жълти като лоши зъби, те бяха много по-чисти, отколкото бяха преди няколко дни, забеляза Мишел. Д-р Купър и нейният асистент, които в момента не се виждаха никъде, очевидно работеха здраво. Тялото обаче изглеждаше асиметрично, забеляза Мишел и се запита какво липсва. Когато погледна по-отблизо, тя видя, че това е долното ребро от лявата страна. Не можаха ли да го намерят? Но не, беше на пейката, до която д-р Купър я беше отвел.
  
  "Не можехме да го видим преди поради натрупаната мръсотия", обясни д-р Купър, "но след като го отстранихме, беше ясно като бял ден. Виж."
  
  Мишел се наведе по-близо и погледна. Тя виждаше дълбок, тесен прорез в костта. Беше се занимавала с това и преди. Тя погледна д-р Купър. - Рана от нож?
  
  "Много добре. Това бих казал."
  
  
  
  "Преди или след смъртта?"
  
  "О, преди. Порязванията върху зелената кост се различават от порязванията, направени върху костите след смъртта, когато са по-крехки. Това е чисто, гладко изрязване. Определено умира."
  
  "Причина за смъртта?"
  
  Д-р Купър се намръщи. "Не мога да кажа това със сигурност", каза тя. "Искам да кажа, че може да е имало смъртоносна отрова в тялото или жертвата да се е удавила първа, но какво да кажа, според мен раната щеше да е достатъчна, за да причини смърт. Ако следвате пътя на острието до естествената му цел, то ще прониже сърцето.
  
  Мишел спря за момент, гледайки въпросното ребро, за да го обхване всичко. - Отпред или отзад? тя попита.
  
  "Има ли значение?"
  
  "Ако беше направено отзад", обясни Мишел, "може да е непознат. Ако се случи отпред, някой трябва да се приближи достатъчно близо до момчето, за да го направи, без то да знае какво ще се случи.
  
  "Да, разбирам", каза д-р Купър. "Добра идея. Никога не съм успял да се науча да мисля като вас, полицаите."
  
  "Друго учение".
  
  "Предполагам." Д-р Купър взе реброто. "Съдейки по местоположението на разреза върху костта - вижте, почти е отвътре - и по правотата, бих казал, че е направено отпред, класически скок през гърдите към сърцето. По-трудно е да си толкова точен отзад. Много по-тромаво, много по-вероятно да е под ъгъл.
  
  "Така че трябваше да е някой, когото би позволил да се доближи до него, без да събуди подозрение."
  
  "Достатъчно близо, за да го потупам по рамото, да. И който и да го е направил, е бил дясна ръка.
  
  - Какъв нож?
  
  - Това не мога да ти кажа, освен че беше много остър и острието не беше назъбено. Както можете да видите, това е доста дълбок разрез, така че има много място за анализ и измерване.
  
  
  
  Има един мой приятел, който вероятно може да ви каже датата, на която е направено и компанията, която го е направила, експерт. Името му е д-р Хилари Уендъл. Ако искаш, мога да се опитам да го намеря, да го накарам да погледне?"
  
  "Можеш?"
  
  Д-р Купър се засмя. "Казах, че ще опитам. Хилари е навсякъде. И имам предвид навсякъде. Включително САЩ и Източна Европа. Той е много известен. Той дори прекара известно време с криминалистични екипи в Босна и Косово.
  
  - Ти също беше там, нали?
  
  Д-р Купър трепна леко. "Да. Косово".
  
  "Имате ли идея кога съдебният лекар може да освободи костите за погребение?"
  
  "Доколкото разбирам, той може да ги освободи сега. Все пак бих посочил погребение, а не кремация, в случай че се нуждаем от ексхумация.
  
  "Мисля, че това имат предвид. И нещо като панихида. Просто знам, че семейство Маршал се стремят към някакво усещане за завършеност. Ще им се обадя и ще им кажа, че е добре да продължат и да сключат сделка."
  
  "Смешна работа, нали?" каза д-р Купър. "Завършване. Сякаш погребването на нечии тленни останки или изпращането на престъпник в затвора всъщност означава края на болката."
  
  "Все пак е много човешко, не мислите ли?" - каза Мишел, за която завършването просто отказа да дойде, въпреки всички украси. "Имаме нужда от ритуали, символи, церемонии.
  
  "Предполагам. Какво ще кажете за това? Тя посочи едно ребро на лабораторната маса. "Може дори да стане доказателство в съда."
  
  - Е - каза Мишел, - не мисля, че Маршаловите биха имали нещо против, ако разберат, че Греъм е погребан с липсващо ребро, нали? Особено ако може да ни помогне да открием убиеца му. Все пак ще получа тяхното разрешение.
  
  "Страхотно", каза д-р Купър. - Ще говоря със следователя този следобед и междувременно ще се опитам да проследя Хилари.
  
  - Благодаря ви - каза Мишел. Тя отново погледна костите на масата, подредени в нещо, което приличаше на човешки скелет, и после отново погледна към единственото ребро на пейката. Странно, помисли си тя. Нямаше значение - бяха просто стари кости - но тя не можеше да се отърве от това странно и дълбоко чувство за значимост и думите "реброто на Адам" изплуваха в съзнанието й. Глупаво, каза си тя. Никой няма да създаде жена от реброто на Греъм Маршал; с малко късмет д-р Хилари Уендъл ще ни каже нещо за ножа, който го е убил.
  
  
  
  Силният северен вятър донесе няколко тъмни облака и изглеждаше, че дъждът щеше да развали още един прекрасен летен ден, когато късно тази вечер Банкс кара колата си до местопрестъплението, слушайки "Песните от черната стая" на Люк Армитидж. "
  
  Имаше само пет кратки песни на касетката и лирично те не бяха сложни, за това какво бихте очаквали от петнадесетгодишно дете със склонност към четене на поезия, която той не можеше да разбере. Тук нямаше Рембо или Бодлер, само чист, неподправен тийнейджърски гняв: "Всички ме мразят, но на мен не ми пука. / Аз съм в безопасност в моята черна стая, а глупаците са там. Но поне бяха собствените песни на Люк. Когато Банкс е на четиринадесет години, той се събира с Греъм, Пол и Стив, за да създадат елементарна рок група и всичко, в което успяват, са груби кавър версии на песни на Бийтълс и Стоунс. Никой от тях нямаше желанието и таланта да напише авторски материал.
  
  Музиката на Люк беше груба и измъчена, сякаш той се протягаше, напрягайки се да намери правилния глас, собствения си глас. Самият той свири на електрическа китара, като от време на време използва специални ефекти като размиване и wah-wah, но най-вече се придържа към простите акорди, които Банкс помни от собствените си неуспешни опити с китарата. Това, което беше забележително, беше колко много гласът на Люк приличаше на този на баща му. Имаше широкия диапазон на Нийл Бърд, макар че гласът му все още не беше достатъчно дълбок, за да достигне до най-ниските ноти, и имаше гласа на баща си, замислен, но отегчен и дори малко ядосан, раздразнителен.
  
  
  
  Само една песен се открояваше, тиха балада с мелодия, която Банкс смътно разпозна, може би адаптация на стара народна мелодия. Последната част от касетката беше нещо като любовна песен или спасителна версия на петнадесетгодишно момиче:
  
  
  
  Той ме изгони, но ти ме прие.
  
  В тъмното е, но ти си птица в полет.
  
  Не можах да те прегърна, но ти избра да останеш.
  
  Защо те интересува? Моля те, не си тръгвай.
  
  
  
  Дали беше заради майка му, Робин? Или заради момичето, с което Джоузи го видя в центъра на Суейнсдейл? Заедно с Уинс Джакман и Кевин Темпълтън Ани отиде да покаже впечатленията на художника на най-вероятните места. Може би някои от тях ще имат късмет.
  
  Криминалистите все още бяха в Халам-Тарн, пътят все още беше покрит с лента, а микробусът на местната телевизия, заедно с тълпа репортери, едва спазваха дистанция. Спряйки отстрани на пътя, Банкс дори забеляза няколко дами на средна възраст в екипировка за ходене; без съмнение туристи. Стефан Новак беше начело и изглеждаше страхотно дори в защитната си екипировка.
  
  - Стефан - поздрави го Банкс. "Как си?"
  
  "Опитваме се да свършим всичко, преди да завали", каза Стефан. "Досега не сме открили нищо друго във водата, но водолазите все още търсят."
  
  Банкс се огледа. Господи, но горе беше диво и самотно, открит пейзаж без почти никакви дървета, които да се виждат, с километри хълмиста блатиста местност, гъсталаци от жълта драка, туфи трева с пясъчен цвят и черни петна, където пожарите бяха бушували по-рано това лято . Веренът няма да цъфти още месец-два, но тъмните, разклонени стъбла са се разпространили навсякъде, жилави и жилави, близо до земята. Гледката беше невероятна, още по-впечатляваща под навъсеното небе. На запад Банкс можеше да види до най-дългата плоска маса от три върха: Ингълбъро, Уорнсайд и Пен-и-Гент.
  
  
  
  "Нещо интересно?" попита той.
  
  - Може би - каза Стефан. "Опитахме се да определим точното място на стената, където е изпуснато тялото, и то съвпада с мястото, където тези скали стърчат тук като стъпала. Улеснява повдигането. Добри опорни точки."
  
  "Ясно е. Това обаче ще изисква малко сила, нали?"
  
  "О, не знам. Може да е бил голям човек за възрастта си, но все още беше просто дете и доста кльощав.
  
  "Може ли един човек да направи това?"
  
  "Със сигурност. Във всеки случай търсихме следи от сбивания. Възможно е също така убиецът да се е одраскал по пътя нагоре.
  
  - Намерихте ли кръв по стената?
  
  "Малки отпечатъци. Но дръж конете си, Алън. Все още дори не знаем дали това е човешка кръв."
  
  Банкс наблюдава как криминалистите събарят стената, камък по камък, и я подреждат в задната част на микробус. Чудеше се какво би си помислил Гристорп за подобно унищожение. Гристорп изгради суха каменна стена зад къщата си като хоби. Това не доведе до нищо и не направи нищо. Някои от тези стени са стояли векове наред без цимент, който да ги държи заедно, но те са били много повече от просто произволни купчини камъни. Гристорп знаеше всичко за методите и търпението, необходими за намирането на правилния камък, който да пасне на останалите, и затова мъжете го разглобиха. И все пак, ако можеше да ги отведе до убиеца на Люк, помисли си Банкс, струваше си една-две каменни стени. Знаеше, че Гристорп ще се съгласи.
  
  - Има ли шанс да открием следи?
  
  Стефан поклати глава. "Ако е имало някакъв отпечатък върху тревата или прахта, можете да сте сигурни, че сега той е изчезнал. Не се надявайте."
  
  "Ще мога ли някога? Следи от гуми?
  
  "Отново твърде много и това не е най-добрата пътна настилка. Но ние търсим. Идва ни на гости и ботаник от Йорк. Пътят може да има уникална растителност, особено ако е до водно тяло. Никога не знаеш със сигурност. Ако намерите някой с парче амброзия с лилави петна, залепнало за подметката на ботуша му, може би това е вашият човек.
  
  "Чудесен". Банкс се върна при колата си.
  
  - Главен инспектор? Беше един от репортерите, местен мъж, когото Банкс разпозна.
  
  "Какво искаш?" попита той. "Току-що ви казахме всичко, което знаем, на пресконференция."
  
  - Вярно ли е това, което чухме? - попита репортерът.
  
  - Какво чу?
  
  - Че е било неуспешно отвличане.
  
  "Без коментар", каза Банкс, мърморейки "мамки" под носа си, докато влезе в колата си, обърна се на следващия паркинг и се запъти към дома.
  
  
  
  След като намери пенсиониран детектив инспектор, който работеше в централния офис на Уест Енд, и го убеди да говори с нея в Лондон на следващия ден, Мишел напусна гарата и спря на път за вкъщи, за да наеме видеоклип на The Krays. Тя се надяваше, че филмът ще й даде поне поглед върху техния живот и времена.
  
  Тя живееше в апартамента си до реката на Вирзенплац вече два месеца, но все още изглеждаше временно, просто още едно място, през което минаваше. Отчасти това се дължеше на това, че не беше разопаковала всичко - книги, съдове, някои дрехи и други неща - и отчасти, разбира се, заради работата. Дългите часове работа затрудняваха домакинството и тя изяждаше по-голямата част от храната си на бягане.
  
  Самият апартамент беше достатъчно уютен и приятен. Модерната четириетажна сграда, която е част от Rivergate Center, имаше южни прозорци с изглед към реката, имаше достатъчно светлина за саксийните растения, които тя обичаше да държи на малкия си балкон, и беше толкова близо до центъра, че на практика беше в сянка на катедралата. Не знаеше защо не се настани повече; това беше едно от най-хубавите места, на които е живяла, макар и малко скъпичко. Но за какво друго би могла да харчи парите си? Особено й харесваше да седи на балкона след свечеряване, да гледа светлините, отразени в бавно течащата река, и да слуша как минават влаковете. През уикендите тя чуваше блус музика от бар "Чартърс", стар железен шлеп, акостирал срещу градския мост, и посетителите понякога бяха твърде шумни по време на затваряне, но това беше само малка неприятност.
  
  Мишел нямаше приятели, които да покани на вечеря, нямаше време или желание да ги забавлява, така че дори не си направи труда да разопакова най-хубавия си порцелан. Тя пренебрегваше дори елементарни неща като пране, бърсане и гладене и в резултат на това апартаментът й имаше атмосфера на човек, който е свикнал да поддържа известно ниво на подреденост, но изостави всичко. Дори леглото не беше оправено.
  
  Тя погледна към телефонния секретар, но лампата не светна. Той никога не се е запалил. Чудеше се защо си прави труда да пази това нещо. Работа, разбира се. След бързо измиване на чиниите в мивката и тичане с прахосмукачката, тя се почувства готова да седне и да гледа The Krays. Но тя беше гладна. Както обикновено, в хладилника нямаше нищо , поне нищо годно за консумация, така че тя отиде зад ъгъла до индийски ресторант за вкъщи и си купи къри със скариди и ориз. Седнала с поднос в скута си и бутилка южноафриканско мерло до нея, тя натисна дистанционното и видеото започна.
  
  Когато приключи, Мишел не почувства, че знае много повече за близнаците Край, отколкото преди да започне. Да, техният свят беше жесток и по-добре не спорете с тях. Да, те изглеждаха с много пари и прекарваха по-голямата част от времето си в изискани клубове. Но какво точно направиха? Освен неясни битки с малтийците и сблъсъци с американски гангстери, точната същност на бизнеса им остава неизяснена. И що се отнася до филма, ченгетата може и да не съществуват изобщо.
  
  
  
  Тя превключи на новините, все още леко й се гадеше от насилието. Или беше заради кърито и виното? Тя наистина не вярваше, че Крей има нещо общо с убийството на Греъм Маршал, както не вярваше, че имат Брейди и Хиндли, и можеше да си представи Шоу да се смее, ако я чуеше да предлага подобно нещо.
  
  Ако Бил Маршал е имал сериозни престъпни планове, те не са му донесли голяма полза. Той никога не е напускал сградата на Съвета, въпреки че семейство Маршал го купува за £4000 през 1984 г.
  
  Може би се е заклел да не извършва престъпления. Мишел провери следващите полицейски записи и не откри повече споменавания за него, така че той или беше прав, или не беше заловен. Може би се е досетила за първото, предвид стандарта му на живот. Тогава изчезването на Греъм трябва да го е шокирало. Може би той е чувствал връзка със света, в който е бил въвлечен, така че е прекъснал всички връзки. Трябваше да намери време да разгледа още по-отблизо стари криминални доклади, да изрови стари екшън филми и бележници на детективи, участвали в разследването. Но това може да почака след уикенда.
  
  Тя включи компютъра и се опита да подреди мислите и теориите си в някакво подобие на ред, както правеше обикновено в края на вечерта, след това изигра няколко игри на пасианс и загуби.
  
  Стана тъмно. Мишел изключи компютъра си, изчисти остатъците от самотната си вечеря, установи, че в бутилката няма достатъчно вино, което да запази, така че напълни чашата си. Както често се случваше преди лягане, депресията сякаш я погълна като гъста мъгла. Тя отпи от виното и се заслуша в барабанещия дъжд по прозореца. Господи, как й липсваше Мелиса, дори след толкова време. Понякога Тед също й липсваше, но най-вече Мелиса й липсваше.
  
  Мислите й се върнаха към деня, в който се случи. Това беше филм, който се повтаряше в главата й, сякаш в постоянен цикъл. Тя не беше там - това беше голяма част от проблема, - но можеше да си представи Мелиса пред портите на училището, нейните златни къдрици, малката й синя рокля на цветя, другите деца, които се мотаят наоколо, бдителните учители наблизо, а след това Мелиса вижда какво мислеше, че колата на баща й спира отсреща, въпреки че винаги я прибираха от нейната страна. После си представи как Мелиса маха, усмихва се и преди някой да успее да я спре, изтича точно пред бърз камион.
  
  Преди да си легне, тя взе роклята на Мелиса, тази, в която умря, от чекмеджето на нощното шкафче, легна, притисна я към лицето си и плака, докато не заспа.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  10
  
  Докато Ани чакаше пред офиса на McLaughlin в ACC на следващата сутрин, когато беше "извикана", тя се почувства по същия начин, както когато нейният учител по география я изпрати в кабинета на директора, защото е объркала училищния атлас със собствените си картографски рисунки: фантастични морски същества и предупреждения, че "Има чудовища зад тази точка."
  
  Тя почти не се страхуваше от властта и рангът или статусът на даден човек бяха нещо, което рядко вземаше предвид в ежедневието си, но някак си предизвикателството я изнервяше. Не самият "Червен Рон" - той беше известен като твърд, но справедлив и имаше репутация, че защитава своя отбор - а ситуацията, в която можеха да се окажат.
  
  Изглеждаше, че откакто реши да се заеме отново с кариерата си, тя не е правила нищо друго освен грешки. Първо плъзна задника си върху циците си по брега на язовир Harkside пред очите на няколко от колегите си и против заповедите на отговорния офицер; след това неуспехът на нейното разследване с прекомерна сила на изпитателния PC Джанет Тейлър по време на нейния кратък (но не достатъчно) период на оплаквания и дисциплинарни действия; и сега тя е обвинена в убийството на Люк Армитидж. Съвсем скоро всички ще я наричат Шибаната Ани, ако вече не са го направили. "Има ли дело, което искате да провалите, приятел? Дайте това на Ани Кабът, тя ще ви разбере правилно."
  
  Това е всичко за възкресяването на една кариера. Поне беше решена да падне с вдигнат среден пръст.
  
  
  
  Но това беше адски несправедливо, помисли си Ани, докато крачеше из стаята. Тя беше дяволски добър детектив. Всичко, което направи във всички тези случаи, беше правилно; само обратът, начинът, по който се развиха нещата, я поставиха в лоша светлина.
  
  Секретарката на Червения Рон отвори вратата и поведе Ани в хола. Както подобаваше на ранга му, А. С. Маклафлин имаше офис, дори по-голям от този на детектив Суперинтендант Гристорп, и много по-дебел килим. Поне той нямаше книгите, които я плашеха толкова много в кабинета на Грист-Торп.
  
  Джинджър Рон беше направил няколко неща, за да го подобри, откакто за първи път дойде на работа преди около осем месеца: на бюрото имаше снимка в рамка на жена му Карол, а на стената висеше репродукция на книгата на Констабъл "Замъкът". Стъкленият шкаф беше пълен с трофеи и снимки на Червения Рон с различни полицейски отбори по лека атлетика - от гребане до стрелба с лък. Изглеждаше във форма и се говореше, че тренира за маратон. Имаше слухове, че той също държи бутилка отличен сингъл малц в най-долното чекмедже, но Ани не очакваше да види много доказателства за това.
  
  - Инспектор Кабът - поздрави я той, като погледна над очилата си с телени рамки. "Моля седнете. Ще бъда при вас след минута."
  
  Ани седеше. Имаше нещо друго в него, помисли си тя. Тогава тя разбра. Червения Рон си беше обръснал мустаците, откакто го беше видяла за последен път. С изненада установи, че той има горна устна. Винаги е смятала, че мъжете си пускат мустаци и бради, за да скрият слабите челюсти и тънките устни. Той подстрига оредяващата си сива коса късо, вместо да израсне на едната страна и да се опита да скрие плешивината в средата, като я среши нагоре по темето си, както правеха някои мъже. Ани не разбра това. Какво не беше наред с оплешивяването? Тя намери някои плешиви мъже за доста секси. Това беше една от онези нелепи черти на мачо, предположи тя, като мания за дължината на пениса. Всички мъже ли бяха толкова несигурни? Е, тя никога няма да разбере, защото никой от тях никога не е говорил за това. Дори Банкс, въпреки че той поне се опита повече от повечето. Може би беше нещо, което наистина не можеха да направят, нещо, което бяха генетично неспособни да направят, нещо, което върна към пещерите и лова.
  
  Ани се върна в настоящето. ACC току-що бе приключил с подписването на купчина документи и след като извика секретарката си да дойде и да ги вземе, той се облегна на стола си и скръсти ръце зад главата си. - Предполагам, че знаете защо сте тук? той започна.
  
  "Да сър".
  
  - Главният полицай се свърза с мен снощи - между другото точно когато седях да вечерям - и каза, че е получил оплакване срещу вас от Мартин Армитидж. Бихте ли обяснили какво се случи?
  
  Ани му каза. Докато говореше, можеше да разбере, че той слушаше внимателно и от време на време си водеше бележки в бележника пред себе си. Тя забеляза, че има добра писалка. Марун Водник. Понякога се мръщеше, но никога не я прекъсваше. Когато тя свърши, той замълча за момент, след което попита: "Защо решихте да последвате господин Армитидж от дома му онази сутрин?"
  
  - Защото мислех, че поведението му е подозрително, сър. И търсих изчезналото момче.
  
  - Момчето, за което вече ти каза, трябваше да се върне същия ден.
  
  "Да сър".
  
  - Не му повярвахте?
  
  - Предполагам, че не, сър.
  
  "Защо не?"
  
  Ани говореше за поведението на семейство Армитидж въпросната сутрин, за напрежението, което изпитваше, за грубостта на реакцията им към нея, за бързината, с която искаха да се отърват от нея. "Всичко, което мога да кажа, сър", каза тя, "е, че открих, че поведението им не е това, което очаквам от родителите, които са установили, че синът им е добре и се връща у дома" .
  
  - Всичко това е много спекулативно от ваша страна, инспектор Кабът.
  
  
  
  Ани стисна здраво облегалките на стола. - Изразих мнението си, сър. И аз се придържам към него.
  
  "Хм". Червения Рон свали очилата си и потърка очи. "Това е лоша работа", каза той. "Пресата ни нападна от всички страни и няма нужда да казвам, че те са нетърпеливи да разиграят тази идея, че обикновеното отвличане се е объркало. Добавете към това полицейската намеса и те не биха искали нищо по-добро.
  
  - С цялото ми уважение, сър, това не беше обикновено отвличане. Ани обясни защо, както беше направила и преди с Гристорп и Банкс.
  
  Червеният Рон поглади брадичката си, докато слушаше, щипейки горната си устна, сякаш все още очакваше да усети мустаците си. Когато тя свърши, той попита, точно както тя се надяваше, че няма да го направи: "Не ти ли хрумна дори за момент, че похитителят може да е наблюдавал г-н Армитидж да бяга?"
  
  "Аз... ъъ..."
  
  - Не си мислил за това, нали?
  
  - Исках да знам какво е оставил там.
  
  D.I. Cabbot. Използвайте интелекта си. Доведеният син на мъжа е в неизвестност. Той е нервен и иска да стигне някъде, раздразнен, че полицията е на прага му. Следвате го и го виждате как влиза в дома на изоставения овчар с куфарче и излиза без него. Какво предполагаш?
  
  Ани усети как се изчервява от гняв от правилността на логиката му. - Като се изразите така, сър - каза тя през стиснати зъби, - предполагам, че е ясно, че той плаща откупа. Но на терен нещата не винаги изглеждат толкова ясни."
  
  - Не е нужно да ми казвате какво е да работиш на полето, инспектор Кабът. Може би сега съм администратор, но не винаги съм бил на тази маса. Излежах времето си на полето. Виждал съм неща, от които косата ти ще се накъдри."
  
  - Тогава съм сигурен, че ще разбереш за какво говоря. Това ли беше полуусмивката, която Ани видя на лицето на Червения Рон? Разбира се, че не.
  
  Той продължи: "Същността остава, че е трябвало да знаете, че рискът да бъдете забелязан от похитителя е изключително голям, особено когато сте били на открито, и че по някаква причина сте пренебрегнали този риск и сте отишли в приюта така или иначе. И сега момчето е мъртво.
  
  "Има някои индикации, че Люк Армитидж може да е бил убит, преди вторият му баща да предаде парите."
  
  - Това би било късмет за теб, нали?
  
  - Не е честно, сър. Трябваше да знам какво има в куфарчето.
  
  "Защо?"
  
  "Трябваше да се уверя. Това е всичко. И това се оказа един вид следа.
  
  "Ниска сума? ДА. Но как разбра, че не е само първата част?"
  
  - С цялото ми уважение, сър, похитителите обикновено не работят на изплащане. Не като изнудвачите.
  
  "Но как разбра?"
  
  - Не знаех, но изглеждаше като разумно предположение.
  
  - Познахте.
  
  "Да сър".
  
  - Слушайте, инспектор Кабът. Няма да обикалям нещата. Не ми харесва, когато членовете на обществото се оплакват от офицерите под мое командване. Още по-малко не ми харесва, когато самоуверен гражданин като Мартин Армитидж се оплаква на своя приятел от голф клуба, главния полицай, който след това прехвърля вината върху мен. Разбираш?"
  
  "Да сър. Не ти харесва."
  
  "Сега, въпреки че действията ви не бяха изцяло в рамките на правилата и въпреки че може да не сте имали здравия разум да действате толкова импулсивно, не виждам нищо достатъчно сериозно в това, което сте направили, за да оправдае наказанието."
  
  Ани започна да изпитва облекчение. Глупости, само това щеше да получи.
  
  "От друга страна..."
  
  Настроението на Ани отново се понижи.
  
  "Все още не разполагаме с всички факти."
  
  
  
  - Сър?
  
  - Не знаем дали похитителят ви е видял или не, нали?
  
  "Не, Господине."
  
  - И не знаем точно кога е починал Люк Армитидж.
  
  - Д-р Гленденинг ще извърши аутопсия днес, сър.
  
  "Да, знам. Така че искам да кажа, че докато не разполагаме с всички факти, ще отложа решението. Върнете се към задълженията си, детектив инспектор."
  
  Ани стана, преди той да промени решението си. "Да сър".
  
  - А инспектор Кабът?
  
  - Сър?
  
  "Ако ще продължиш да използваш колата си на работа, инсталирай проклетото полицейско радио, става ли?"
  
  Ани се изчерви. - Да, сър - измърмори тя и си тръгна.
  
  
  
  Мишел слезе от междуградския влак на Кингс Крос около два и половина същия следобед и тръгна надолу по стълбите към метрото, затрупана както винаги от лондонската суматоха, постоянен шум и трафик. Cathedral Square през летния ваканционен уикенд с рок група, свиреща на пазарния площад, дори не се доближаваше.
  
  За разлика от много свои връстници, Мишел никога не е работила в Met. Тя обмисляше да се премести там след Голям Манчестър, след като Мелиса умря и Тед си тръгна, но вместо това тя се премести много през последните пет години и взе многобройни курсове, убеждавайки се, че всичко това е за доброто на нейната кариера. Тя обаче се усъмни, че просто е избягала. Някъде встрани изглеждаше, че най-добрият вариант, поне засега, беше друга неясна позиция. И няма да стигнете никъде в днешната полиция, без да смените местата си, от униформа към CID, от окръг на окръг. Професионални детективи като Джет Харис са нещо от миналото.
  
  
  
  Няколко дрипави наркомани се бяха облегнали на стените на оживения подлез, няколко от тях млади момичета, забеляза Мишел, и бяха прекалили дори да поискат ресто. Докато минаваше, един от тях започна да стене и да се оплаква. Тя държеше бутилка в ръката си и я блъсна силно в стената, докато се пръсна, отеквайки по облицования с плочки коридор и разпръсквайки счупено стъкло навсякъде. Като всички останали, Мишел избърза.
  
  Метрото беше препълнено и тя трябваше да стои чак до Тотнъм Корт Роуд, където пенсионираният детектив инспектор Робърт Ланкастър се съгласи да говори с нея по време на късен обяд на Дийн Стрийт. Валеше дъжд, когато тя излезе на Оксфорд стрийт. Господи, помисли си тя, не отново! С тези темпове лятото ще свърши, преди дори да е започнало. Мишел отвори чадъра си и си проправи път през тълпата от туристи и измамници. Тя зави от Оксфорд Стрийт и пресече Сохо Скуеър, после последва указанията на Ланкастър и достатъчно лесно намери правилното място.
  
  Въпреки че беше кръчма, Мишел беше доволна да види, че изглежда по-престижно от някои заведения, с висящи кошници с цветя отвън, витражи и лъскава облицовка от тъмно дърво. Тя се обличаше възможно най-небрежно в пола със средна дължина, розов топ с V-образно деколте и светло вълнено сако, но в много лондонски пъбове тя все още изглеждаше прекалено облечена. Това заведение обаче е предназначено за посетители на бизнес обяд. Имаше дори отделна ресторантска част, далеч от тютюнев дим и видеорекордери, с обслужване на маса, не по-малко.
  
  Ланкастър, разпознаваем по карамфила, който каза на Мишел, че ще носи със сивия си костюм, беше елегантен мъж с кичур сребриста коса и блясък в очите. Вероятно малко наднормено тегло, отбеляза Мишел, докато той ставаше, за да я поздрави, но със сигурност беше добре запазен за възрастта си, която тя предположи, че беше около шестдесет и пет. Имаше румен тен, но иначе не приличаше на сериозен пияч. Поне той нямаше онази красноречива калиграфия от начупени червени и лилави ивици точно под повърхността като тази на Шоу.
  
  
  
  - Господин Ланкастър - каза тя, докато сядаше. - Благодаря ви, че се съгласихте да се срещнете с мен.
  
  "Това удоволствие принадлежи изцяло на мен", каза той със следите от кокни акцент в гласа му. "Откакто децата ми избягаха от кокошарника и жена ми почина, използвам всяка възможност да изляза от къщата. Освен това не ми се случва всеки ден да идвам в Уест Енд и да вечерям с красиво момиче като теб.
  
  Мишел се усмихна и усети, че леко се изчервява. Момиче, както я нарече, когато навърши четирийсет миналия септември. По някаква причина тя не се почувства обидена от мъжкия шовинизъм на Ланкастър; имаше толкова странно, старомодно чувство за него, че изглеждаше съвсем естествено от нейна страна да приеме комплимента и да му благодари с цялата възможна благодат. Скоро щеше да разбере дали ставаше по-уморително, докато разговорът им продължаваше.
  
  - Надявам се, че нямате нищо против избора ми на закусвалня.
  
  Мишел огледа масите с бели ленени покривки и тежки прибори за хранене, униформени сервитьорки, които се шляеха наоколо. - Съвсем не - каза тя.
  
  Той се засмя дрезгаво. "Няма да повярвате какво беше това място. Преди, в началото на шейсетте, това беше истински клуб на злодеи. Особено на върха. Ще се изненадате от планираната работа там, от подписаните договори."
  
  - Надявам се, че няма да има повече?
  
  "О, не. Сега това е доста достойно за уважение." Той заговори с нотка на съжаление в гласа си.
  
  Появи се сервитьорка с книга с поръчки.
  
  "Какво ще пиете?" - попита Ланкастър.
  
  - Само плодов сок, моля.
  
  "Портокал, грейпфрут или ананас?" - попита сервитьорката.
  
  - Портокалът е страхотен.
  
  "А аз ще взема още една пинта Гинес, моля", каза Ланкастър. - Сигурен ли си, че не искаш нещо по-силно, скъпа?
  
  "Не, всичко ще бъде наред, благодаря." Истината беше, че същата сутрин Мишел усети ефекта от вчерашната бутилка вино и реши да се откаже от пиенето за ден-два. Все още беше управляем. Както и да е, тя никога не пиеше през деня, само вечер, сама в апартамента си с дръпнати завеси и включен телевизор. Но ако не го беше пресекла в зародиш, щеше да е следващата с увредени кръвоносни съдове в носа.
  
  "Храната тук е доста добра", каза Ланкастър, докато сервитьорката им носеше напитки. "Въпреки че ако бях на твое място, щях да стоя далеч от агнешкото къри. Последният път, когато го докоснах, имах случай на корем на Делхи.
  
  Мишел беше яла кърито предната вечер и въпреки че не й причини "стомаха на Делхи", го направи през нощта. Искаше нещо просто, нещо без изискани сосове, нещо британско.
  
  Сервитьорката се върна със своя портокал Бритуик и гинес Ланкастър и ги помоли да поръчат.
  
  "Искам наденица Къмбърленд и картофено пюре, моля", каза Мишел. И по дяволите диетата, добави тя под носа си. Ланкастър поръча говеждо печено.
  
  - Колбаси и картофено пюре - каза той, сияещ, когато сервитьорката се отдалечи. "Невероятно. В наши дни рядко се срещат хора, които предпочитат по-традиционна храна. Всичко това са гадни чужди глупости, нали?"
  
  "Нямам нищо против паста или къри от време на време", каза Мишел, "но понякога не можете да победите традиционните английски ястия."
  
  Ланкастър замълча няколко мига, барабанейки с пръсти по масата. Мишел усети как той се променя от старомоден галантен в опитен уличен полицай, чудейки се какво е намислила и дали може да му навреди. Тя можеше да го види в очите му, очите им се изостриха, по-предпазливи. Искаше да го утеши, но реши, че е най-добре да го остави да води, за да види докъде ще доведе това. Първо.
  
  - Човекът, който те насочи към мен, каза, че искаш да знаеш за Реджи и Рони.
  
  
  
  Ето те излизат. Ужасни думи. Реджи и Рони: Крей.
  
  - Донякъде - каза Мишел. - Но нека ти обясня.
  
  Ланкастър слушаше, отпивайки от време на време глътка Гинес, кимайки тук-там, докато Мишел му разказваше за семейство Маршал и какво се беше случило с Греъм.
  
  "Виждате ли", завърши тя, "не се интересувам особено от близнаци или поне не само от тях."
  
  "Да, разбирам", каза Ланкастър, барабанейки отново с пръсти. Донесоха им храна и двамата отхапаха няколко хапки, преди той да заговори отново. "Как е твоята наденица?" попита той.
  
  "Добре", каза Мишел, чудейки се дали той ще бъде от някаква полза или това ще бъде едно от онези приятни, но безсмислени занимания.
  
  "Глоба. Глоба. Познавах Били Маршал и семейството му", каза Ланкастър. После напълни устата си с говеждо печено и картофено пюре и погледна Мишел с широко отворени, безизразни очи, докато дъвчеше, наблюдавайки реакцията й. Беше изненадана и също така доволна, че информацията, която Банките с данни й бяха дали, води нанякъде, макар че все още нямаше представа къде.
  
  "Били и аз израснахме буквално зад ъгъла един от друг. Ходехме в едни и същи училища, играехме на едни и същи улици. Дори пихме в една и съща кръчма", продължи той, измивайки с Гинес. - Това учудва ли ви?
  
  - Малко, предполагам. Въпреки че, трябва да кажа, малко неща ме изненадват повече в онези дни.
  
  Ланкастър се засмя. "Права си, любов. Друг свят. Виждаш ли, трябва да разбереш откъде идват детективите, Мишел. Може ли да те наричам Мишел?
  
  "Със сигурност".
  
  "Първите детективи идват от криминалните среди. Те бяха еднакво у дома и от двете страни на закона. Например Джонатан Уайлд, известният ловец на крадци. През половината време той настройваше момчетата, които притискаше. знаехте ли за това Накрая го обесили. А Видок, Жабата? Крадец, полицейски информатор, майстор на маскировката. криминален. И тогава, в дните, за които питате, мисля, че бяхме малко по-близо до нашите прототипи, отколкото момчетата от офиса, които изглежда имаме в полицията днес, ако ме извините за критиката. Не казвам, че самият аз някога съм бил престъпник, но понякога съм живял достатъчно близо до границата, за да знам колко тънка е границата, а също така съм бил достатъчно близо, за да знам как мислят те. И можете ли да си представите за момент, че тези от другата страна също не знаеха това?
  
  "Затваряли ли сте си очите за това понякога?"
  
  "Казах ти. Ходих на училище с Били Маршал, израснах надолу по улицата. Единствената разлика беше, че той беше дебел колкото две къси дъски, но знаеше как да се бие, а аз, добре, имах ум и хитрост, но не бях чак толкова боец. Достатъчно за оцеляване. И повярвайте ми, трябваше да имате много от него или сте готови. Всеки проблем щях да говоря с нея и ако не се получи, щях да си тръгна. По принцип аз отговорих. Чудно ли е, че тръгнахме по различни пътища? Работата е там, че при мен нещата можеха да се развият по друг начин. Като дете се разхождах малко, имах няколко неприятности. Знаех точно откъде идват хора като Реджи и Рони. Живеехме в същия беден район, в сянката на войната. Можех да мисля като тях. Лесно бих могъл да използвам уличния си ум за престъпни цели, като Реджи и Рони или... - Той млъкна и хапна още малко печено говеждо.
  
  - Искаш да кажеш, че моралът няма нищо общо с това? - попита Мишел. "Закон? справедливост? Честност?"
  
  "Думи, любов моя", каза Ланкастър, докато свърши с яденето. "Красиви думи, съгласен съм с вас, но все пак думи."
  
  "И как избрахте? Хвърлете монета?"
  
  Ланкастър се засмя. "Хвърлям монета." Беше добре. Трябва да го запомня. После изражението му стана по-сериозно. "Няма любов. Вероятно се присъединих по същите причини като вас, както повечето хора. Заплащането тогава не беше много, но изглеждаше достатъчно прилична работа, може би дори малко бляскава и вълнуваща. "Фабиан от двора" и всички тези неща. Не исках да бъда скучен - о, направих го, разбира се, всички го направихме, трябваше - но знаех, че искам CID от самото начало и го получих. Това, което искам да кажа, любов, е, че когато се стигна до това, когато станеш в бара на заведението си или заемеш обичайната си маса в ъгъла, тази, на която баща ти е седял през целия си живот, и когато някой като Били, някой, когото познаваше, беше малко странен, тогава това беше просто твоя работа. Всички знаеха това. Нищо лично. Говорехме си, търпяхме се, надявахме се пътищата ни никога да не се пресекат сериозно, професионално. И не забравяйте, че по това време работех в централата на Уест Енд. Ийст Енд не беше моето имение. Просто съм израснал там, живял съм там. Разбира се, всички знаехме, че между нас има бариера, поне една, която е по-добре да не нарушаваме публично, така че това беше: "Здравей, Били. Как си? Как са жената и детето? О, красиви Боб, не мога да се оплача. Как са нещата в района? Просперирай, Били, скъпа, просперирай. Радвам се да го чуя, приятелю. Нещо такова."
  
  "Разбирам това", каза Мишел, която смяташе, че приема полицията малко по-сериозно и нямаше да бъде хваната неподготвена в същата кръчма като известните злодеи, ако не се беше срещнала с информатор. Точно това каза Шоу. Линиите между тях и нас не бяха толкова ясни, колкото са днес, главно защото много ченгета и престъпници идваха от един и същи произход, ходеха в едни и същи училища и пиеха в едни и същи кръчми, точно както Ланкастър посочи, и докато тъй като не са пострадали невинни минувачи... не е причинена вреда. Нищо лично. Различни времена.
  
  "Просто исках да е ясно", каза Ланкастър, "за да не си тръгнеш да си мислиш, че съм перверзник или нещо подобно".
  
  "Защо трябва да мисля така?"
  
  Той намигна. "О, имаше много неща. Vice, Нецензурни публикации, Суини. О да. Тогава всичко едва започваше, шестдесет и три, шестдесет и четири, шестдесет и пет. Има няколко наивници, които виждат в това началото на някаква нова ера на просветление или нещо подобно. Водолей, наричай го както искаш. Шибани хипита, с техния мир и любов, мъниста и дълги коси." Той се засмя. "Знаете ли какво всъщност беше? Това беше началото на растежа на организираната престъпност в тази страна. О, не казвам, че преди не сме имали гангстери, но в средата на шейсетте години, когато Реджи и Рони бяха на върха на кариерите си, можеше да се напише на гърба на пощенска марка всичко, което средното британско ченге знаеше за организираната престъпност. Не се шегувам. Познавахме дяволски добре всички. Дори "Нипър" Рийд, човекът, който отговаря за приковаването на близнаците. Порно пристигна с камиони от Дания, Германия, Швеция, Холандия. Някой трябваше да контролира разпространението, търговията на едро, препродажбата. Същото и с лекарствата. Отварянето на шлюзовете, средата на шейсетте години. Лиценз за печат на пари. Хипитата може да са видели революция на мира и любовта в бъдещето, но хора като Реджи и Рони виждаха само повече възможности да правят пари и в крайна сметка всичките ви хипита бяха просто потребители, просто още един пазар. Секс, наркотици, рокендрол. Вашите истински престъпници радостно потриваха ръце, когато се появи силата на цветята, като деца, на които беше позволено да отидат безплатно в магазин за бонбони.
  
  Всичко това беше много добре, помисли си Мишел, но беше трудно да се получи информация от човека с пчелата в шапката, какъвто Ланкастър изглеждаше. Ланкастър поръча още един Гинес - Мишел поиска кафе - и се облегна на стола си. Той взе хапче от малка сребърна кутийка и го изпи със стаут.
  
  - Кръвно налягане - обясни той. - Както и да е, съжалявам, любов - продължи той, сякаш прочете мислите й. "Малко прекалявам, нали? Едно от малкото предимства на стареенето. Можете да продължите и никой няма да ви каже да млъкнете.
  
  "Бил Маршал".
  
  "Да, Били Маршал, как се казваше тогава. Не съм забравил. Между другото, не съм го виждал и чувал от много години. Жив ли е още?
  
  - Едва ли - каза Мишел. - Той претърпя сериозен инсулт.
  
  "Горкият човек. А съпругата?"
  
  
  
  "Аз управлявам."
  
  Той кимна. "Глоба. Тя винаги е била добро ченге, тази Маги Маршал."
  
  Маги. Мишел току-що беше разбрала, че не знае името на г-жа Маршал. "Бил Маршал е работил за Реджи и Рони?" тя попита.
  
  "Да. По начин".
  
  "Какво имаш предвид?"
  
  "Много хора в Ийст Енд са работили за Реджи и Рони по едно или друго време. Млад мъж в добра форма като Били, бих се изненадал, ако не беше. Той беше боксьор. Аматьор, имайте предвид. И Крей също. Те бяха в големия бокс. Те се срещнаха в една от местните фитнес зали. Били свърши няколко странни работи с тях. Тогава беше полезно да имаш близнаците до себе си, дори и да не си в дълбока връзка с тях. Те са си създали много неприятни врагове.
  
  - Значи прочетох.
  
  Ланкастър се засмя. - Не знаеш и половината от това, любов.
  
  "Но той не работеше редовно, не беше ли на тяхната заплата?"
  
  "Ето така. Понякога това ви насърчава да плащате или ви пречи да говорите. Знаете какви са тези неща."
  
  - Той ти каза това?
  
  Ланкастър се засмя. "Престани, любов. Не беше нещо, което сте обсъждали по време на игра на дартс в местния.
  
  "Но знаехте ли?"
  
  "Да знам беше моя работа. Водете записи. Харесва ми да мисля, че знаех какво се случва, дори извън моето имение, и че онези, които знаеха, знаеха, че знам.
  
  - Какво си спомняте за него?
  
  "Доста хубав човек, ако не му пресечеш пътя. Малко избухлив, особено след няколко чаши. Както казах преди, той беше мускулест боксьор от ниско ниво.
  
  "Той често се хвалеше, че познава Реджи и Рони, когато беше в Купата, след като се премести в Питърбъро."
  
  
  
  "Типично за Били. Той нямаше две мозъчни клетки, които да се трият една в друга. Но ще ти кажа едно нещо."
  
  "Какво е това?"
  
  "Казахте ли, че човекът е намушкан?"
  
  - Това ми каза патологът.
  
  "Били никога не е ходил въоръжен. Той беше изключително юмрук. Може би с тояга или с месингов бокс, в зависимост от това с кого се бие, но никога с нож или пистолет.
  
  "Наистина не смятах Бил Маршал за сериозен заподозрян", каза Мишел, "но благодаря, че ми съобщи. Просто се чудя дали нещо от това може да има нещо общо със смъртта на Греъм."
  
  - Не мога честно да кажа, че виждам такъв, любов.
  
  - Ако Били е направил нещо, което да разстрои домакините му, тогава, разбира се...
  
  "Ако Били Маршал направи нещо, което да разстрои Реджи или Рони, скъпа, това щеше да е брането на маргаритки, а не дете."
  
  "Няма ли да наранят момчето, за да изкажат мнението си?"
  
  "Не е по техния начин, не. Прямо, не изискано. Имаха своите недостатъци и нямаше много неща, които не биха направили, ако се стигне дотам. Но ако им пресечеш пътя, не страда жена ти или детето ти, а самият ти."
  
  - Разбирам, че Рони е бил...
  
  "Да той беше. И той харесваше младите хора. Но не толкова."
  
  "Тогава-"
  
  "Не са наранили децата. Това беше мъжки свят. Имаше код. Ненаписано. Но той беше там. И още нещо, което трябва да разбереш, любов, е, че Реджи и Рони бяха като Робин Худ, Дик Търпин и Били Хлапето, събрани в едно, що се отнася до повечето хора от Ийст Ендър. Дори по-късно, трябва само да погледнете погребението им, за да разберете това. Шибаното кралско семейство. Извинете Френския ми. Народни герои".
  
  - И вие бяхте шериф на Нотингам?
  
  Ланкастър се засмя. "Едва ли. Бях просто полицай, обикновен пехотинец. Но вие схващате картината.
  
  
  
  "Мисля, че да. И след ден на битка, всички ще отидете в местно кафене, ще изпиете едно добро старо питие и ще говорите за футбол.
  
  Ланкастър се засмя. "Нещо такова. Знаеш ли, може би си прав. Може би беше някаква игра. Когато честно наръгаш някого, няма обиди. Когато ти закачат едно от тях, просто го отлагаш за следващия път. Ако съдът ги оправдае, тогава ще им купите халба бира следващия път, когато дойдат в кръчмата.
  
  "Мисля, че Били Маршал взе играта със себе си в Питърбъро. Чували ли сте някога за човек на име Карло Фиорино?"
  
  Гъстите вежди на Ланкастър се сбърчиха. "Не мога да го кажа както преди, не. Но е далеч от моето имение. Освен това, казах ти преди, Били нямаше мозъка да организира операцията. Той нямаше авторитет, нямаше командване, нямаше харизма, наречете го както искате. Били Маршал е роден да приема заповеди, а не да ги дава, камо ли да решава какви да бъдат. Сега този негов човек беше съвсем различно нещо.
  
  Мишел наостри уши. "Греъм? Какво за него?
  
  "Млад човек в стил Бийтълс, нали?"
  
  - Прилича на него.
  
  "Ако някой в това семейство е предопределен да стигне далеч, бих казал, че това ще бъде той."
  
  "Какво имаш предвид? Греъм беше престъпник?
  
  "Не. Е, освен малката кражба от магазина, но всички го направиха. Аз също, когато бях на неговата възраст. Решихме, че магазините поемат загубата в цените си, така че така или иначе взехме само това, което ни принадлежи по право. Не, той просто имаше мозък - макар че Бог знае откъде го е взел - и също имаше това, което наричат улично маркиране в наши дни. Никога не казваше много, но можеше да се каже, че попиваше всичко, търсейки голям шанс.
  
  - Искаш да кажеш, че Греъм може да е роднина на семейство Край?
  
  
  
  "Не. О, той може да е свършил няколко поръчки вместо тях, но те не са се грижили за дванайсетгодишните. Твърде много отговорност. Само това, което е наблюдавал и научил. Той постигна малко. Остър като пирон. Били го оставяше извън района, седеше навън и играеше на топчета с другите деца. Тогава беше доста често срещано. И няколко доста съмнителни клиенти влязоха там. Повярвай ми, знам. Неведнъж младежът получаваше половин корона и инструктаж за наблюдение. "Погрижи се за тази кола за мен, скъпа", като. Или: "Ако видите двама момчета в костюми да влизат тук, пъхнете глава във вратата и ми изкрещете." Младият Греъм Маршал не се страхува от мухи, това е сигурно. Просто съжалявам да чуя, че е починал толкова рано, въпреки че не мога да кажа, че ме изненадва толкова много.
  
  
  
  Д-р Гленденинг беше забавен в Скарбъроу, така че аутопсията беше отложена до късно вечерта. Междувременно Банкс реши, че може би е добра идея да отдели време и да поговори с някои от учителите на Люк, като започнем с Гавин Барлоу, директор на общообразователното училище Eastvale.
  
  Барлоу плевеше градината на своя полукамион North Eastvale, облечен в скъсани дънки и мръсна стара риза, въпреки застрашителната влага на небето и земята от скорошния порой. Коли с гладка козина скочи към Банкс, когато той влезе през градинската врата, но Барлоу скоро овладя кучето и то се сви в ъгъла под люляков храст и изглеждаше, че спи.
  
  "Той е стар", каза Гавин Барлоу, като свали ръкавицата си, избърса ръката си в дънките си и я протегна. Банкс се ръкува и се представи.
  
  "Да, очаквах посещение", каза Барлоу. "Ужасна работа. Да влезем вътре. Не, остани, Тристрам. Престой!"
  
  Тристрам остана, а Банкс последва Барлоу в светлия, подреден интериор на къщата. Очевидно се интересуваше от антики и, съдейки по лъскавия бюфет и бар с напитки, от тяхната реставрация. "Мога ли да ви предложа бира или може би лека бира? Или не трябва да пиеш на дежурство? Никога не знаеш кога гледаш Морз и подобни неща по телевизията.
  
  Банкс се усмихна. "Не трябваше", каза той, не че това изобщо го спря. Но все още беше твърде рано и нямаше причина да плеви градината. - Бих искал да пия кафе, ако имате.
  
  - Боя се, че само за момент.
  
  "Това е чудесно".
  
  - Преминете през него.
  
  Влязоха в малка, но добре обзаведена кухня. Който и да е проектирал кленовите шкафове върху плотовете със сиви шисти, избра да следва хоризонтален зърнест модел, а не вертикален зърнест модел, което направи стаята да изглежда много по-просторна. Банкс седеше на масата за закуска с червено-бяла покривка, докато Барлоу правеше кафе.
  
  "Тате, кой е това?"
  
  На вратата се появи момиче на около шестнадесет години с дълга руса коса и боси крака. Тя напомни на Банкс малко за Кей Съмървил.
  
  - Това е ченгето, което дойде да говорим за Люк Армитидж, Роуз. Отиваш ли".
  
  Роуз се нацупи, след това се завъртя театрално и се отдалечи, поклащайки бедра. - Дъщери - каза Барлоу. "Имате ли свои собствени?"
  
  Банкс му каза за Трейси.
  
  "Трейси Банкс. Разбира се, сега си спомням за нея. Просто не събрах две и две, когато видях личната ти карта. Трейси. Много умно момиче. Как е тя?"
  
  "Чудесен. Тя току-що е завършила втората си година в Лийдс. История".
  
  "Предай й моите най-добри пожелания, когато я видиш. Не мога да кажа, че я познавах добре... толкова много ученици и толкова малко време... но си спомням, че говорих с нея."
  
  Гавин Барлоу прилича малко на Тони Блеър, помисли си Банкс. Разбира се, той прилича повече на управител на отдел за обучение, отколкото на директор от стар стил, какъвто беше неговият предшественик г-н Бъкстон. Банкс си спомни стареца, който отговаряше по време на делото Gallows View, когато Банкс за първи път се премести на север. Бъкстон беше последният от умиращото поколение, облечен в наметало като на прилеп и очукано копие на Цицерон на бюрото си. Гавин Барлоу вероятно е смятал, че "латино" е вид денс музика, въпреки че това може да е малко несправедливо. Поне станцията, на която беше настроен, пускаше "Epistrophy" на Телониъс Монк в 11 сутринта - добър знак.
  
  "Не съм сигурен, че мога да ви кажа много за Люк", каза Гавин Барлоу, докато донасяше две разтворими кафета и седна срещу Банкс. "Обикновено в полезрението ми попадат само постоянни размирници."
  
  - И Люк не беше проблемен човек?
  
  "О, Боже мой, не! Нямаше да разберете, че е там, ако не се местеше от време на време."
  
  "Изобщо някакви проблеми?"
  
  "Всъщност не е проблем. Нищо, с което неговият класен учител не би могъл да се справи."
  
  "Кажи ми".
  
  "Люк не обичаше игрите и веднъж фалшифицира бележка от майка си, в която се извинява за стомашно разстройство. Това беше бележка, която учителят по физкултура си спомни, че е видял преди месеци, и Люк я проследи с нова дата. Наистина, добър фалшификат.
  
  "Какво стана?"
  
  "Нищо специално. Наказание, предупреждение към майка му. Странно, защото той изобщо не беше лош."
  
  "В какво беше добър?"
  
  "Ръгби. Люк беше добър корнербек в три четвърти. Бързо и хлъзгаво. Когато се отегчи от играта.
  
  - Но той не обичаше игри?
  
  "Той не се интересуваше от спорт. Много предпочиташе да чете или просто да седи в ъгъла и да гледа през прозореца. Един Бог знае какво се е случвало в главата му през половината време.
  
  
  
  "Имал ли е Люк близки приятели в училище, други ученици, на които можеше да се довери?"
  
  "Наистина не мога да кажа. Винаги изглеждаше малко самотник. Ние със сигурност насърчаваме груповите дейности, но не винаги можете... искам да кажа, че не можете да принудите хората да бъдат социални, нали?"
  
  Банкс отвори куфарчето си и извади изработена от художник отливка на момичето, което Джоузи Бати беше видяла да върви към HMV с Люк. - Разпознавате ли това момиче? - попита той, без да е сигурен колко близка е приликата.
  
  Барлоу примижа при това, след което поклати глава. "Не", каза той. "Не мога да кажа какво правя. Не казвам, че нямаме студенти, които влияят на цялостната визия, но не са толкова много и никой не харесва това."
  
  - Значи никога не си я виждал или някой като нея с Люк?
  
  "Не".
  
  Банкс върна скицата в куфарчето си. "Ами училищните му задачи? Показа ли някаква надежда?
  
  "Огромно обещание. Неговият успех по математика остави много да се желае, но що се отнася до английския и музиката, той беше удивително надарен.
  
  "Ами другите елементи?"
  
  - Достатъчно добър за университет, ако това имаш предвид. Особено езиците и социалните науки. Това си пролича още в младостта му. Ако само..."
  
  "Какво?"
  
  - Е, освен ако не е полудял. Виждал съм това да се случва и преди с умни и чувствителни ученици. Те попадат в грешната компания, пренебрегват работата си... Можете да познаете останалото."
  
  Банкс, който самият малко се побърка след изчезването на Греъм, можеше. "Имаше ли учители, с които Люк беше особено близък?" попита той. "Някой, който може да ми каже малко повече за него?"
  
  "Да. Можете да опитате г-ца Андерсън. Лорън Андерсън. Преподава английски език и история на изкуството. Люк беше много по-напред от съучениците си в разбирането на литературата и нейния състав и вярвам, че мис Андерсън му даде допълнителни уроци.
  
  Името на Лорън Андерсън се появява в архивите на компанията за обажданията на Люк по мобилния телефон, спомня си Банкс. "Това ли често правят в училище?"
  
  "Ако ученикът смята, че ще има полза, тогава да, разбира се. Трябва да разберете, че имаме толкова широк спектър от способности и интереси и трябва да повишим нивото си на преподаване до малко над средното. Твърде високо и губите по-голямата част от класа, твърде ниско и по-способните ученици се отегчават и разсейват. Но не всичко е толкова лошо, колкото пишат във вестниците. Щастливи сме да имаме много страстни и отдадени учители в Eastvale Comprehensive School. Мис Андерсън е една от тях. Люк също ходеше на уроци по цигулка след училище."
  
  "Да, той имаше цигулка в спалнята си."
  
  "Казах ти, той не е твой ученик от училище или детска градина." Барлоу спря за момент, гледайки през прозореца. "Не беше. Ще ни липсва."
  
  - Дори и да не си знаел, че е там?
  
  - Може би преувеличих важността на случая - каза Барлоу, намръщен. "Люк имаше известно присъствие. Имах предвид, че просто не вдигаше много шум и не изискваше много внимание."
  
  "Кой му даде уроци по цигулка?"
  
  "Нашият учител по музика, Алистър Форд. Самият той е доста завършен музикант. Свири с местен струнен квартет. Строго аматьорски, разбира се. Може да сте чували за тях; те се наричат "Еолийска четворка". Разбирам, че са много добри, въпреки че трябва да призная, че вкусовете ми гравитират повече към Майлс, отколкото към Малер.
  
  еолийци. Банките са чували за тях. Не само това, но и аз самият съм чувал за тях. Последният път беше малко след Коледа, в читалището с Ани Кабът. Те изсвириха квартета "Смъртта и девойката" на Шуберт и се справиха много добре с него, спомня си Банкс.
  
  
  
  "Можете ли да ми кажете нещо друго?" - попита той и стана да си тръгне.
  
  "Не мисля, че има", каза Барлоу. "Като цяло Люк Армитидж беше малко тъмен кон."
  
  Докато вървяха по коридора, Банкс беше сигурен, че вижда кичур руса коса и дълъг крак, които се промъкват през вратата, но може и да греши. Във всеки случай защо й е трябвало на Роуз Барлоу да подслушва разговора им?
  
  
  
  Дъждът като че ли беше спрял до края на деня след кратка следобедна почивка, постоянен ситен дъжд от небето с цвета на мръсни чинии, докато Ани обикаляше последните пристанища на Люк. Тя не научи нищо от персонала на HMV, може би защото имаха толкова голямо текучество и магазинът беше голям и трудно можеше да се проследи всеки. Никой не разпозна скицата. Освен това, както й каза един продавач, много от децата, които пазаруваха там, изглеждаха почти еднакви. За клиентите на HMV черните дрехи не бяха нещо необичайно, както и пиърсингите или татуировките.
  
  Тя се справи малко по-добре в компютърния магазин на North Market Street. Джералд Кели, единственият собственик и член на персонала, помнеше почти всичките си клиенти, но не видя никой като момичето в черно с Люк, което винаги беше само по време на посещенията си в магазина.
  
  Ани имаше само едно последно обаждане. Книжарницата на Норман се намираше във влажно, тясно пространство на каменните стъпала под пекарната, един от няколкото магазина, които сякаш бяха вградени точно в стените на църквата на пазарния площад. Всички книги миришеха на мухъл, но понякога се намираха и най-неразбираемите неща. Самата Ани отиде да пазарува там веднъж или два пъти, за да търси стари книги за изкуство и дори намери някои прилични гравюри сред кутиите, които собственикът държеше в задната част на магазина, въпреки че понякога се изкривяваха и обезцветяваха от влагата.
  
  
  
  Покривът беше толкова нисък, а малката стая толкова пълна с книги, не само в шкафове до стените, но и безразборно натрупани върху маси, готови да се прекатурят, ако дори дишаше върху тях, че трябваше да се наведеш и да се движиш много внимателно из стаята. Трябва да е било още по-трудно за Люк, помисли си Ани, защото той беше по-висок и по-неудобен от нея.
  
  Самият собственик, Норман Уелс, беше висок малко над метър и осемдесет, с тънка кестенява коса, буйно лице и насълзени очи. Тъй като там долу беше много студено и влажно, независимо какво беше времето горе, той винаги носеше проядена от молци сива жилетка, вълнени ръкавици с отрязани пръсти и стар шал на Лийдс Юнайтед. Не можеше да изкарва много от магазинчето си, помисли си Ани, макар да се съмняваше, че режийните разходи са много високи. Дори в разгара на зимата едноелементната електрическа камина беше единственият източник на топлина.
  
  Норман Уелс вдигна поглед от книгата с меки корици, която четеше, и кимна към Ани. Той изглеждаше изненадан, когато тя показа личната си карта и заговори с него.
  
  - Виждал съм те и преди, нали? - каза той, като свали очилата за четене, които висяха на връв на врата му.
  
  - Бил съм тук един-два пъти.
  
  "Това е, което си мислех. Никога не забравям лица. Изкуство, нали?"
  
  "Съжалявам?"
  
  "Вашият интерес. Изкуство".
  
  "О да". Ани му показа снимка на Люк. - Помниш ли го?
  
  Уелс изглеждаше разтревожен. "Разбира се, че знам. Това е човекът, който изчезна, нали? Един от вашата компания беше тук онзи ден и питаше за него. Казах му всичко, което знам."
  
  - Сигурна съм, че беше така, г-н Уелс - каза Ани, - но нещата се промениха. Сега е разследване на убийство и трябва да започнем отначало."
  
  "Убийство? Този човек?"
  
  
  
  - Боя се, че да.
  
  "Мамка му. не чух. Който и да е...? Той не би казал "бу" на гъска."
  
  - Значи сте го познавали добре?
  
  "Добре? Не, не бих казал това. Но говорихме."
  
  "За какво?"
  
  "Книги. Знаеше много повече от повечето деца на неговата възраст. Нивото му на четене беше много по-високо от това на връстниците му.
  
  "Откъде знаеш?"
  
  - Аз... не ме интересува.
  
  - Господин Уелс?
  
  "Нека просто кажем, че бях учител, това е всичко. Знам за тези неща и този човек беше на ръба на гениалността.
  
  "Разбрах, че е купил две книги от вас по време на последното си посещение."
  
  "Да, точно както казах на другото ченге. Престъпление и наказание и Портрет на художника като млад.
  
  - Звучат малко напреднали дори за него.
  
  - Не го вярваш - протестира Уелс. "Ако не смятах, че е готов, нямаше да му ги продам. Вече беше минал през Пустошите, повечето от Камю и Дъблинчани. Не мисля, че беше съвсем готов за Одисей или Паунд Кантос, но ще направи портрет, няма проблем.
  
  Ани, която беше чувала за тези книги, но четеше само Елиът и няколко от историите на Джойс в училище, беше впечатлена. И така, книгите, които видя в стаята на Люк, не бяха само за показ; той всъщност ги е чел и може би дори ги е разбрал. На петнадесет години тя чете исторически саги и сериали за меча и магьосничеството, а не литература с главна буква. Беше запазено за училището и беше изключително изтощително, благодарение на г-н Болтън, учителят по английски, който разказа за случващото се толкова вълнуващо, колкото дъждовна неделя в Клийторпс.
  
  "Колко често се обаждаше Люк?" тя попита.
  
  "Около веднъж месечно. Или когато му свърши нещо за четене.
  
  
  
  "Той имаше пари. Защо не отиде при Waterstones и не им купи нови?
  
  "Не ме питай. Заговорихме се, когато той влезе за първи път...
  
  "Когато беше?"
  
  - Може би преди около осемнадесет месеца. И така, както казах, поговорихме и той се върна. Той огледа изцапаните тавани, олющената мазилка и разклатените купища книги и се усмихна на Ани през изкривени зъби. "Предполагам, че трябва да е харесал нещо в това място."
  
  - Трябва да е заради обслужването - каза Ани.
  
  Уелс се засмя. "Мога да ти кажа едно нещо. Той харесваше тези стари класически Penguin Moderns. Стари със сиви бодли, а не тези модерни бледозелени неща. Истински книги с меки корици, не вашия размер. И не можете да ги купите от Waterstones. Същото нещо и със старите капаци на тенджери.
  
  Нещо се размърда в задната част на магазина и купчина книги падна. На Ани й се стори, че е зърнала котка, която се изплъзва в по-дълбоки сенки.
  
  Уелс въздъхна. "Познатият си тръгна и го направи отново."
  
  "Познато?"
  
  "Моята котка. Нито една книжарница не е пълна без котка. След познаването на вещицата. Виждаш ли?
  
  "Предполагам. Люк идвал ли е тук с някой друг?"
  
  "Не".
  
  Ани извади своя екземпляр от "отпечатъка на художника" и го постави на масата пред него. "Какво за нея?"
  
  Уелс се наведе напред, сложи отново очилата си и разгледа рисунката. "Прилича на нея", каза той. - Казах ти, че никога не забравям лице.
  
  "Но ти ми каза, че Люк никога не е идвал с някой друг", каза Ани, усещайки как тръпки от вълнение преминават по гърба й.
  
  Уелс я погледна. "Кой каза, че е била с него? Не, тя дойде с друг човек, със същите дрехи и с пиърсинг по тялото.
  
  
  
  "Кои са те?"
  
  "Не знам. Въпреки че трябва да са имали лек недостиг на пари.
  
  "Защо казваш това?"
  
  "Защото дойдоха с куп чисто нови книги за продажба. Откраднат, помислих си. Ясно като бял ден. Откраднати книги. Нямам камион с такива неща, затова ги изпратих да опаковат.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  единадесет
  
  Преди да разреже плътта на Люк Армитидж, д-р Гленденинг направи щателен оглед на външната страна на тялото. Банкс наблюдаваше как лекарят преглежда и измерва раната на главата. Кожата на Люк беше бяла и имаше някои бръчки от излагане на вода, а имаше леко обезцветяване на врата му.
  
  "Задната част на черепа беше счупена до малкия мозък", каза лекарят.
  
  - Достатъчно, за да го убия?
  
  - По предчувствие. Гленденинг се наведе и присви очи към раната. - И от нея трябваше да тече доста кръв, ако това е добре.
  
  "Може да бъде", каза Банкс. "Кръвта се отмива много по-трудно, отколкото повечето хора си мислят. Ами оръжията?"
  
  "Прилича на нещо със заоблени ръбове", каза лекарят. "Гладки страни"
  
  "Като например?"
  
  "Е, няма много голяма обиколка, така че бих изключил нещо като бейзболна бухалка. Не виждам никакви следи - дървени стърготини или нещо подобно - така че може да е метал или керамика. Както и да е, солидно."
  
  "Може би покер?"
  
  "Може би. Би било вярно на размера. Това е ъгълът, който ме озадачава.
  
  "Какво за това?"
  
  - Потърсете сами.
  
  
  
  Банкс се наведе над раната, която асистентът на д-р Глендънинг беше обръснал и измил. Нямаше кръв. Те ще живеят във вода няколко дни. Виждаше вдлъбнатината доста ясно, точно колкото жокер, но раната беше наклонена, почти хоризонтална.
  
  "Човек би очаквал някой, който размахва покер, да се завърти надолу отзад или поне под ъгъл от четиридесет и пет градуса, така че да получим по-вертикален модел", каза д-р Гленденинг. "Но то е нанесено отстрани, не отпред или отзад, от някой малко по-нисък от жертвата според ъгъла. Това означава, че който и да го е направил, вероятно е стоял до него. Необичаен ъгъл, както казах. Той запали цигара, което е строго забранено в болницата, но обикновено се пренебрегва в случая с Гленденинг. Всички знаеха, че когато се занимаваме с миризми след аутопсия, цигарата е голямо разсейване от време на време. И Глендънинг беше по-внимателен тези дни; той рядко хвърляше пепел в открити прорези.
  
  "Може би жертвата вече е прегърбена от предишния удар?" - предложи Банкс. "Да речем, в стомаха. Или на колене с глава, наведена напред."
  
  "Моля ли се?"
  
  "Няма да е за първи път", каза Банкс, припомняйки, че повече от един екзекутиран злодей е умрял на колене, молейки се за живота му. Но Люк Армитидж не беше злодей, доколкото Банкс знаеше.
  
  - От коя страна е нанесен ударът? - попита Банкс.
  
  "Правилната страна. Това може да се види от модела на вдлъбнатини.
  
  - Значи това показва, че нападателят е бил левичар?
  
  "Вероятно е така. Но не съм доволен от това, Банкс."
  
  "Какво имаш предвид?"
  
  - Е, първо, това едва ли е сигурен начин да убиеш някого. Ударите по главата са трудно нещо. Не можеш да разчиташ на тях, особено на един."
  
  Банкс знаеше това достатъчно добре. В последния си случай мъжът е получил седем или осем удара с палка със странична дръжка и е живял няколко дни. В кома, но жив. - Значи нашият убиец е аматьор, който е имал късмет.
  
  "Може би", каза Гленденинг. "Ще разберем повече, когато погледна мозъчната тъкан."
  
  - Но може ли този удар да причини смърт?
  
  "Не мога да кажа със сигурност. Можеше да го убие, но можеше вече да е мъртъв. Ще трябва да изчакате пълния токсикологичен доклад, за да видите дали това може да е така.
  
  - Не се е удавил?
  
  - Не мисля, но нека изчакаме, докато стигнем до белите дробове.
  
  Банкс наблюдаваше търпеливо, макар и донякъде гадно, как асистентът на д-р Гленденинг направи обичайния Y-образен разрез и отстрани кожата и мускулите от гръдната стена със скалпел. Миризмата на човешки мускули се излъчваше от тялото, по-скоро миризмата на сурово агнешко, както винаги си мислеше Банкс. Тогава един асистент повдигна капака на гръдния кош от лицето на Люк и прокара ножа за кости през гърдите, като най-накрая отстрани гръдния кош и разкри вътрешните органи. След като ги извади цели, той ги постави на масата за рязане и посегна към електрическия трион. Банкс знаеше какво следва, този незабравим звук и миризмата на горяща черепна кост, така че насочи вниманието си към д-р Гленденинг, който направи дисекция на органите, като обърна специално внимание на белите дробове.
  
  "Няма вода", обяви той. - Или минимум.
  
  - Значи Люк е бил мъртъв, когато е паднал във водата?
  
  - Ще изпратя тъкани за диатомен анализ, но не мисля, че ще намерят много.
  
  Електрическият трион спря и секунда по-късно Банкс чу нещо, което звучеше като комбинация от смилане и засмукване, и разбра, че горната част на черепа му се откъсва. След това асистентът преряза гръбначния мозък и тенториума и отстрани мозъка. Д-р Гленденинг го погледна бързо, докато го носеше към буркана с формалин, където трябваше да престои за няколко седмици, за да стане по-твърд и по-лесен за боравене.
  
  
  
  "Да", каза той. "Така си помислих. Виж, Банкс, виждаш ли тази повреда във фронталните дялове?"
  
  Банките го видяха. И той знаеше какво означава това. "Contre coup?"
  
  "Точно. Което може да обясни необичайния ъгъл.
  
  Ако ударът е нанесен, докато главата на жертвата е неподвижна, тогава щетите са ограничени до точката на удара - костите се разбиват в мозъка - но ако главата на жертвата е в движение, резултатът е нараняване contre coup: допълнителни щети срещу точката на удара. Contre coup нараняванията почти винаги са резултат от падане.
  
  - Люк падна?
  
  "Или е бил бутнат", каза Гленденинг. "Но доколкото мога да преценя, той няма други наранявания, нито счупени кости. И както казах, ако е имало синини, ако някой го е ударил, да речем, съборил го е, тогава дали не са счупени някакви костици на бузата му, няма да можем да кажем. Със сигурност ще проверим."
  
  "Можете ли да ми дадете някаква представа за часа на смъртта? Важно е".
  
  "Да, добре... Погледнах измерванията на д-р Бърнс на мястото на инцидента. Много педантичен. Той ще стигне далеч. Сковаността беше и изчезна, което показва повече от два дни при отбелязаните температури."
  
  "Ами бръчките и избелването?"
  
  "Kutis anserina? Три до пет часа. Водата задържа, забавя гниенето, така че прави работата ни малко по-трудна. Няма посиняване и се опасявам, че ще бъде почти невъзможно да се определи дали има други синини. Водата ще се погрижи за това." Той замълча и се намръщи. - Но ето петно на врата.
  
  "Какво за това?"
  
  "Това показва началото на разпадането. За тела, намерени във вода, винаги започва от основата на шията.
  
  "След колко време?"
  
  - Това е смисълът - каза д-р Гленденинг и погледна Банкс. "Виждате ли, не мога да бъда по-конкретен, не мога да ви дам грешка по-малко от дванадесет часа, но не по-рано от три или четири дни, не и при температурите, записани от д-р Бърнс."
  
  Банкс направи мислено изчисление. - По дяволите - каза той. "Дори на пръв поглед това означава, че Люк е трябвало да бъде убит веднага след като е изчезнал."
  
  - Горе-долу същата вечер, по мои изчисления. Като се има предвид всичко, между 20:00 и 8:00 сутринта."
  
  И изчисленията на д-р Гленденинг, може би поради непоносимия му навик да не иска да се обвързва с определено време, обикновено не бяха далеч от истината. В този случай, помисли си Банкс, Люк е мъртъв преди Ани да направи първото си посещение в Суейнсдейл Хол, камо ли да последва Мартин Армитидж до мястото на кацане.
  
  
  
  Преди да смени часовника си - въпреки че това беше нещо като илюзия в разгара на голямо разследване на убийство - Ани направи няколко запитвания в книжарниците, питайки за двойка, която се е опитала да продаде книги на Норман Уелс, които според него са откраднати, но те не й отговори. Преди да се срещне с Банкс за напитки в Queen's Arms, тя също провери последните съобщения за кражби от магазини, но и там не откри нищо. Впечатленията на артистката ще бъдат във вечерния вестник, за да види какво се е случило след това. Имаше още нещо, което възнамеряваше да направи, но беше като име, което не можеш да си спомниш съвсем, нещо, което беше на върха на езика ти. Ако го изхвърли от ума си, то рано или късно ще ѝ хрумне.
  
  Банкс вече я чакаше на масата в ъгъла и тя го видя преди той нея. Изглеждаше уморен, помисли си Ани, и разсеян, пушеше и се взираше в далечината. Тя го потупа по рамото и го попита иска ли още. Върна се от дълъг път и поклати глава. Тя си купи пинта битър на Теакстън и отиде при него. "И така, какво беше това мистериозно съобщение, че искахте да ме видите?" тя попита.
  
  "Няма нищо мистериозно в това", каза Банкс, като се оживи малко. "Просто исках да предам съобщението лично."
  
  - Цялото внимание съм.
  
  - Изглежда, че не си разбрал за смъртта на Люк Армитидж.
  
  Ани усети как очите й се разширяват. "Аз? как?"
  
  - Д-р Гленденинг определя часа на смъртта поне преди три или четири дни.
  
  "Преди-"
  
  "Да. Дори преди първото обаждане за отвличане да бъде получено.
  
  Ани погледна към тавана и плесна с ръце. "Да!"
  
  Банкс й се усмихна. - Мислех, че ще бъдеш щастлив.
  
  "Как? Не се е удавил, нали?
  
  Банкс отпи от бирата си. "Не", каза той. "В очакване на резултатите от токсикологичния анализ изглежда, че причината за смъртта е удар в малкия мозък, много вероятно от падане."
  
  - Значи някаква битка?
  
  "Точно това, което си мислех. Вероятно с похитител, много рано. Или с когото и да е.
  
  "И този човек все пак реши да се опита да събере пари?"
  
  "Да. Но това са чисти спекулации."
  
  - Значи Люк е умрял някъде другаде и е бил хвърлен в езерото?
  
  "Да. Вероятно там, където е бил държан - ако е бил държан. Там така или иначе щеше да има доста кръв, казва докторът, така че има всички шансове да намерим доказателства на първоначалното местопрестъпление."
  
  - Ако можем да намерим сцена.
  
  "Точно".
  
  - Значи напредваме?
  
  "Бавно. Ами момичето?
  
  "Досега нищо." Ани му разказала за срещата си с Норман Уелс.
  
  
  
  Тя забеляза, че Банкс я наблюдава, докато говореше. Тя почти можеше да види как мислите му се движат, създават връзки, правят кратки пътища тук и запазват тази или онази информация за по-късно. - Които и да са те - каза той, когато тя свърши, - ако Уелс е прав и са крали от магазини, това ни казва, че нямат достатъчно пари. Което им дава мотив да поискат откуп, ако по някакъв начин са отговорни за смъртта на Люк.
  
  "Още предположения?"
  
  - Да - призна Банкс. "Да кажем, че са се скарали за нещо и Люк е умрял. Може би не умишлено, но мъртвото си е мъртво. Те се паникьосаха, измислиха подходящо място, излязоха и го изхвърлиха в Халам-Тарн по-късно същата нощ, под прикритието на тъмнината.
  
  "Не забравяйте, че те ще се нуждаят от двигател, което може да бъде малък проблем, ако се повредят."
  
  "Може би са го "заели"?"
  
  "Можем да проверим сигналите за кражби на коли за въпросната нощ. Без значение колко са покрили тялото, все още може да има следи от кръвта на Лука."
  
  "Добра идея. Във всеки случай те знаят кои са родителите на Люк и смятат, че могат да измъкнат няколко шилинга от тях.
  
  "Което обяснява ниското търсене."
  
  "Да. Те не са професионалисти. Те нямат представа колко да искат. А десет бона за тях са дяволско богатство.
  
  "Но те гледаха как Мартин Армитидж прави удара и ме видяха."
  
  "Повече от вероятно. Съжалявам Ани. Може да не са професионалисти, но не са глупави. Тогава знаеха, че парите са корумпирани. Те вече са изхвърлили тялото на Люк, не забравяйте, така че е трябвало да знаят, че е само въпрос на време някой да го открие. Може би са очаквали ограниченията за пешеходните пътеки да работят в тяхна полза за известно време, но някой трябваше да рискува да пресече Халам Тарн.
  
  Ани направи пауза, за да осмисли казаното от Банкс. Тя направи грешката да изплаши похитителите, но Люк вече беше мъртъв по това време, така че не беше по нейна вина, че той умря. Какво друго можеше да направи? Може би стойте далеч от бърлогата на овчаря. Червения Рон беше прав за това. Тя се досети, че в куфарчето има пари. Трябваше ли да знае точно колко? Така че тя действа импулсивно и не за първи път, но всичко можеше да бъде спасено: случаят, кариерата й, всичко. Всичко това би могло да се коригира. "Мислили ли сте някога", каза тя, "че може би са планирали да отвлекат Люк от самото начало? Може би затова се сприятелиха с него на първо място и защо трябваше да го убият. Защото знаеше кои са те.
  
  - Да - каза Банкс. "Но твърде много от това изглежда прибързано, спонтанно, недомислено. Не, Ани, мисля, че просто се възползваха от ситуацията.
  
  - Тогава защо да убиеш Люк?
  
  "Нямам идея. Ще трябва да ги попитаме."
  
  - Ако ги намерим.
  
  - О, ще ги намерим, всичко е наред.
  
  "Когато едно момиче види снимката си във вестника, тя може да отиде в нелегалност, да промени външния си вид."
  
  "Ще ги намерим. Единственото нещо е... - каза Банкс, оставяйки думите да замлъкнат, докато посегна към нова цигара.
  
  "Да".
  
  "... че трябва да сме отворени за други линии на разследване."
  
  "Например?"
  
  "Още не съм сигурен. Може би има нещо още по-близо до дома. Искам да говоря с няколко учители, които познаваха Люк доста добре. Някой трябва да говори отново и с Бети. След това са всички хора, с които знаем, че е бил в контакт в деня, когато изчезна. Направете списък и помолете DC Jackman и Templeton да помогнат с него. Имаме още много да извървим."
  
  - По дяволите - каза Ани и се изправи на крака. Спомни си задача, която й убягваше цяла вечер.
  
  "Какво?"
  
  
  
  "Просто нещо, което трябваше да проверя по-рано." Тя погледна часовника си и помаха за довиждане. "Може би не е твърде късно. До скоро".
  
  
  
  Мишел се облегна назад в седалката си и наблюдаваше как полетата се носят под сивото небе, дъждът се стичаше по мръсния прозорец. Всеки път, когато се качваше на влака, се чувстваше като на почивка. Тази вечер влакът беше пълен. Понякога забравяше колко близо е Питърбъроу до Лондон - само на около осемдесет мили, около петдесет минути с влак - и колко хора пътуваха всеки ден. В крайна сметка това беше целта на разширяването на новия град. Базилдън, Бракнел, Хемел Хемпстед, Хатфийлд, Стивънидж, Харлоу, Кроули, Уелуин Гардън Сити, Милтън Кейнс - всички в пояса около Лондон, дори по-близо от Питърбъро, претъпканите райони в претъпканата столица, където за мнозина бързо става твърде скъпо за живеене. Тя не беше тук тогава, разбира се, но знаеше, че населението на Питърбъро е нараснало от около 62 000 през 1961 г. на 134 000 през 1981 г.
  
  Неспособна да се съсредоточи върху "Професията на изнасилвач", която трябваше да запомни да изпрати обратно на Банкс, тя си спомни обяда си с бившия детектив инспектор Робърт Ланкастър. Той имаше доста години в Шоуто на Бен, но и двамата бяха почти едно и също нещо. О, несъмнено Шоу беше по-грубият, саркастичният, много по-неприятният човек, но отдолу бяха един и същи вид. Не непременно перверзни - Мишел повярва на думата на Ланкастър - но не над това да си затварят очите, ако е в техен най-добър интерес, и не над това да се сближат със злодеи. Както Ланкастър също отбеляза, той е израснал рамо до рамо с престъпници като Крейс и дребни пържени като Били Маршал, а когато става въпрос за избор на бъдеща кариера, често става въпрос за "там, ако не беше Божията милост".
  
  Чудя се какво е казал за Греъм Маршал, помисли си тя. Интересното е, че той изобщо помни това момче. Никога не е мислила, че той е бил убит заради престъпните дейности на Греъм и дори сега й беше трудно да го преглътне. Не че четиринайсетгодишните бяха имунизирани срещу престъпна дейност. Далеч от това, особено в наши дни. Но ако Греъм Маршал беше замесен в нещо, което можеше да го убие, нямаше ли някой да разбере и да излезе напред? Със сигурност Джет Харис или Рег Проктър биха усетили миризмата?
  
  Истинският проблем обаче беше как да събере повече информация за Греъм. Можеше да прегледа показанията отново, да прочете бележниците на разследващите детективи и да провери всички разпределени дейности, но ако нито една от тях не се съсредоточи върху самия Греъм като възможна линия на разследване, тогава тя нямаше да продължи напред.
  
  Влакът намали скоростта без видима причина. Това беше междуградски влак, а не местен влак, така че Мишел отиде до вагон-бюфета и си купи кафе. Хартиената чаша беше твърде гореща, дори когато тя използваше три или четири салфетки, за да я държи. Ако беше махнала капака, течността щеше да се разлее, когато влакът тръгне отново, затова тя направи малка дупка в пластмасовия капак и реши да изчака малко да изстине.
  
  Мишел погледна часовника си. Минаха осем часа. Навън се стъмваше. След като се раздели с Ланкастър, тя прекара няколко часа в пазаруване на Оксфорд стрийт и се почувства малко виновна, че е похарчила над £100 за рокля. Може би се превръщаше в шопинг холик? Подобно на пиенето, харченето трябваше да спре. Така или иначе никога нямаше да има шанс да облече проклетото нещо, защото беше вечерна рокля, елегантна, без презрамки и елегантна, и никога не ходеше на партита. Какво може да си мисли?
  
  Когато влакът потегли отново половин час по-късно, без обяснение за закъснението, Мишел осъзна, че ако Греъм е замесен в нещо нередно, има един човек, който може да знае нещо, дори и той самият да не го знае: Банкс. И мисълта за него я накара да съжалява още веднъж как го е оставила в Старбъкс онзи ден. Вярно, тя беше възмутена от намесата му в това, което тя смяташе за свой личен живот, живот, който тя наистина много защитаваше, но може би малко се развълнува. В края на краищата той я беше попитал само дали е омъжена, нещо като невинен въпрос, който човек може да зададе на непознат на кафе. Това не трябваше да означава нищо, но това беше толкова болезнен момент за нея, такава забранена зона, че тя се държеше грубо и сега съжаляваше за това.
  
  Е, тя не беше омъжена; със сигурност беше вярно. Мелиса умря, защото тя и Тед си размениха кабелите. Тя беше под наблюдение и мислеше, че той взема дъщеря им след училище; той имаше следобедна среща и смяташе, че тя ще го направи. Може би нито един брак не би могъл да издържи толкова много травми - вина, обвинения, мъка и гняв - а техният не беше. Почти шест месеца по-късно, в деня след погребението на Мелиса, те се съгласиха да се разделят и Мишел започна годините си на скитане от окръг на окръг, опитвайки се да остави миналото зад себе си. Доста проспериращ, но все още преследван, все още осакатен по някакъв начин от случилото се.
  
  Тя нямаше нито време, нито желание за мъже и това беше друга част от Банкс, която я притесняваше. Той беше единственият мъж, извън най-близките й колеги, с когото прекарваше време години наред и го харесваше, намираше го за привлекателен. Мишел знаеше, че е получила прякора "Ледената кралица" в повече от един телевизионен канал през последните пет години, но това само я забавляваше, защото не можеше да е по-далеч от истината. Тя знаеше, че дълбоко в себе си е топлият и чувствен човек, какъвто беше с Тед, въпреки че това беше част от природата й, която дълго време беше пренебрегвала, може би дори потискала от чувство за наказание, като беше по-заета със самообвинения.
  
  Тя не знаеше дали Банкс е женен или не, въпреки че забеляза, че той не носи пръстен. И той я попита дали е омъжена. Освен че беше нашествие, тогава изглеждаше и като призив за намеса и може би беше така. Проблемът беше, че част от нея го желаеше, въпреки целия й здрав разум и всички бариери, които бе поставила вътре, и резултатът я развълнува и смути почти до непоносима степен. Банкс може да е един от малкото хора, които могат да й помогнат да възстанови миналото на Греъм Маршал, но може ли тя да срещне Банкс отново в плът?
  
  Нямаше избор, осъзна тя, когато влакът спря и тя посегна към куфарчето си. Панихидата на Греъм Маршал беше след няколко дни и тя обеща да се обади и да го уведоми.
  
  
  
  Беше почти тъмно, когато Банкс сви по алеята, която минаваше пред малката му къщичка, и беше уморен. Когато допи бирата си и се върна в щаба, Ани вече беше напуснала, така че той остана около час, подреждайки куп документи и след това реши да приключи. Каквото искаше, щеше да му каже след уикенда.
  
  Спомените за задгробния живот на Люк витаеха неприятно близо до повърхността на съзнанието му, както минали инциденти също го преследваха. През последните няколко месеца той бе сънувал повече от веднъж Емили Ридъл и частично заровените тела, които бе видял в едно мазе в Лийдс, с пръсти на краката, стърчащи от калта. Наистина ли трябваше да добави Люк Армитидж към списъка си с кошмарни визии сега? Това никога ли няма да свърши?
  
  Някой беше паркирал нещо, което приличаше на стара, очукана Фиеста пред вилата. Неспособен да преодолее препятствието, Банкс паркира зад него и извади ключовете от къщата. В колата нямаше никой, значи не беше влюбена двойка, търсеща усамотение. Може би някой го е оставил там, помисли си той с проблясък на раздразнение. Черният път беше малко повече от задънена улица. Беше се свило до пешеходна пътека край реката, когато стигна до гора на около двадесет фута зад вилата на Банкс и нямаше как да мине кола. Разбира се, не всеки знаеше това и понякога колите завиваха по погрешка. Трябваше да помисли за поставянето на знак, помисли си той, въпреки че винаги е намирал за достатъчно очевидно, че пистата е частна.
  
  Тогава забеляза, че светлините в хола са включени и завесите са дръпнати. Знаеше, че тази сутрин не е оставил светлините включени. Може да са крадци, помисли си той, движейки се предпазливо, макар че ако бяха, бяха много некомпетентни, не само че паркираха в задънената улица, но дори не си направиха труда да обърнат колата си, за да избягат бързо. Въпреки това, той познаваше престъпници и много по-глупави, като бъдещия банков обирджия, който попълваше фиш за теглене с истинското си име, преди да напише "Дай ми твоя мани, имам пистолет" на гърба и го подаде на касата .. Той не стигна далече.
  
  Колата определено беше Фиеста, с ръждясали калници. "Ще бъде голям късмет да мине следващия преглед без сериозна и скъпа работа", помисли си Банкс, като я оглеждаше и запомняше регистрационния номер. Не беше крадец. Опита се да си спомни на кого беше дал ключа. Поне не и Ани, вече не. Със сигурност не Сандра. И щом отвори вратата, дойде при него. Там беше синът му Брайън, изтегнат на дивана, а Тим Бъкли тихо свиреше на стерео уредбата: "Никога не съм искал да бъда твоята планина". Когато чу Банкс да влиза, той оправи дългия си ръкав, седна и потърка очи.
  
  "ОТНОСНО. Здравей татко, ти си."
  
  "Здравей синко. Кой друг очакваше?"
  
  "Никой. Просто бях полузаспал, предполагам. Видях сънища."
  
  "Не вярваш в телефоните?"
  
  "Съжалявам. Напоследък е малко неспокойно. Утре вечер имаме няколко концерта в Teeside, така че си помислих, знаете ли, просто влезте и кажете здравей. Имах дълго пътуване. По целия път от Южен Лондон.
  
  "Радвам се да те видя". Банкс вдигна палец. - Изненадан съм, че стигна до него невредим. Тази купчина боклуци там същата кола ли е, за която взе двеста лири назаем от мен?"
  
  
  
  "Да. Защо?"
  
  - Надявам се, че не сте платили повече от тази сума за него, това е всичко. Банкс остави ключовете от колата си на ниска масичка, свали якето си и го закачи на кука пред вратата. "Не знаех, че си фен на Тим Бъкли", каза той, докато сядаше на един стол.
  
  "Ще се изненадате. Всъщност не съм такъв, наистина. Не го чувах често. Въпреки това, адски глас. Можете да го чуете в гласа на сина му. Джеф. Той изпълни страхотна версия на тази песен на концерта в памет на баща си. През повечето време обаче той отказваше да признае Тим.
  
  - Откъде знаеш всичко това?
  
  "Прочетете книга за тях. Брат мечта. Тя е доста добра. Ще ти го дам назаем, ако мога да го намеря."
  
  "Благодаря ти". Споменаването на връзката на Тим и Джеф Бъкли напомни на Банкс за Люк Армитидж и касетата, която все още имаше в джоба си. Може би ще се вслуша в мнението на Браян. Засега обаче една силна напитка би била добра. Laphroaig. "Мога ли да ви предложа нещо за пиене?" - попита той Браян. "Може би малко сингъл малц?"
  
  Брайън направи гримаса. "Не мога да понасям тези глупости. Но ако имаш малко светлина..."
  
  "Мисля, че мога да се справя с това." Банкс си наля уиски и намери Карлсберг в задната част на хладилника. "Чаша?" - извика той от кухнята.
  
  "Джан е добре", каза Браян.
  
  Що се отнася до това, Брайън изглеждаше дори по-висок от последния път, когато Банкс го беше видял, поне пет или шест инча по-висок от собствените си пет фута девет. По външен вид той наследи естествената слабост на Банкс и носеше обичайната униформа от скъсани дънки и обикновена тениска. Подстрига косата си. Не просто окосена, а унищожена, дори по-кратка от тази на самия Банкс, който жъне.
  
  "Каква е тази прическа?" - попита го Банкс.
  
  "Държа се в очите ми. И така, какво правиш тези дни, татко? Все още разкривате престъпления и пазите света безопасен за демокрацията?"
  
  
  
  - По-малко приказки. Банкс запали цигара. Брайън го погледна изпълнен с отвращение. "Опитвам се да спра", каза Банкс. - Едва пети ден ми е. Браян не каза нищо, само повдигна вежди. - Както и да е - продължи Банкс. "Да, работя".
  
  "Синът на Нийл Бърд, Люк, нали? Чух го по новините, докато карах тук. Горкият човек."
  
  "Точно. Люк Армитидж. Вие сте музикант в нашето семейство. Какво мислите за Нийл Бърд?"
  
  "Той беше доста готин", каза Брайън, "но може би малко прекалено народен за мен. Вероятно твърде романтично. Подобно на Дилън, той беше много по-добър, когато премина на електричество. Защо?"
  
  - Просто се опитвам да разбера връзката на Люк с него, това е всичко.
  
  "Той го нямаше. Нийл Бърд се самоуби, когато Люк беше само на три. Той беше мечтател, идеалист. Светът никога не би могъл да оправдае очакванията му.
  
  "Ако това беше причината за самоубийството, Браян, никой нямаше да остане жив. Но това трябва да е имало дълбок ефект върху момчето. Люк имаше куп плакати в стаята си. Мъртви рок звезди. Личеше си, че е обсебен от тях. Но не и баща му.
  
  "Като кого?"
  
  "Джим Морисън, Кърт Кобейн, Иън Къртис, Ник Дрейк. Ти знаеш. Обичайни заподозрени".
  
  "Покриване на доста широк спектър", каза Браян. "Обзалагам се, че си мислил, че твоето поколение е в ъгъла на пазара, като умира младо, нали? Джими, Джанис, Джим." Той кимна към стереоуредбата. "Настояща фирма".
  
  "Знам, че някои от тях бяха по-скорошни."
  
  "Е, Ник Дрейк беше още един от вас. А знаете ли на колко години бях, когато Иън Къртис беше в Joy Division? Не можех да съм на повече от шест или седем."
  
  "Но слушахте ли Joy Division?"
  
  "Слушах, да. Твърде депресиращо за мен. Кърт Кобейн и Джеф Бъкли са много по-близо до дома. Но до какво води всичко това?
  
  "Честно казано, не знам", каза Банкс. "Просто се опитвам по някакъв начин да повлияя на живота на Люк, на неговото душевно състояние. Занимаваше се с много странни неща за едно петнадесетгодишно дете. И в стаята му нямаше нищо, свързано с баща му.
  
  "Е, той щеше да се ядоса, нали? А ти? Просто се разбира от само себе си. Вашият старец е спал в леглото, когато сте били бебе, и след това се е самоубил, преди дори да можете да го познаете. Едва ли те кара да се чувстваш желан, нали?"
  
  "Искате ли да чуете някои от неговите песни?"
  
  "СЗО? Нийл Бърд?
  
  "Не. Лука".
  
  "Със сигурност".
  
  Банкс спря на пауза компактдиска на Тим Бъкли, пъхна касетката и двамата седяха мълчаливо, пиеха и слушаха.
  
  "Добър е", каза Браян, когато записът приключи. "Много добре. Иска ми се да съм толкова добър на неговата възраст. Все още суров, но с малко упорит труд и много практика..."
  
  "Значи смятате, че той е имал бъдеще в музиката?"
  
  "Възможно е. От друга страна, виждате много посредствени групи, които достигат върха, а някои наистина невероятни музиканти просто се борят да си изкарват прехраната, така че кой да каже? Въпреки това, той има каквото трябва в суровата си форма. По мое скромно мнение. Той беше ли с групата?"
  
  - Доколкото знам, не.
  
  "Той би бил божи дар за някоя изгряваща група. Като за начало, той има талант и те биха могли да изстискат Нийл Бърд от него за каквото и да е необходимо. Обърнахте ли внимание на гласа му? сходство. Като Тим и Джеф.
  
  - Да - каза Банкс. "Направих". Той отново стартира компактдиска на Тим Бъкли. Именно "Песен за сирената" винаги го караше да настръхва. "Как върви дискът?" попита той.
  
  "По дяволите, още не е започнало, нали? Нашият мениджър все още се пазари за договори. Оттук и тази скапана купчина боклуци, които видяхте отвън.
  
  "Очаквах ягуар или червена спортна кола."
  
  "Скоро, татко. Скоро. Между другото сменихме името си.
  
  "Защо?"
  
  "Мениджърът смяташе, че Джимсън Уийд е твърде шейсетгодишен."
  
  "Той е прав".
  
  
  
  "Да, добре, сега сме Сини лампи."
  
  "Полиция".
  
  "Не, това е различна група. Сините лампи.
  
  "Мислех си за Диксън от "Док Грийн".
  
  "Ще дойдеш ли пак?"
  
  "Синя лампа. Беше филм. Петдесетте. Именно в него дебютира Джордж Диксън, преди филмът да стане телевизионен сериал. Синият фенер беше табелата на полицейския участък. Все още съществува на някои места. Не съм сигурен, че искате да обикаляте и да се свързвате с него.
  
  "Какво знаеш. Във всеки случай нашият мениджър смята, че е добре, по-модерно - знаете, бели ивици, сини лампи - но ще предам това, което сте му казали. Нашият звук също стана малко по-твърд, малко по-груб и по-малко полиран. Мога да свиря някои наистина нахални китарни сола. Трябва да дойдете и да ни чуете отново. Изминахме дълъг път от последния концерт, в който участвахте."
  
  "Бих искал, но мислех, че тогава звучеше страхотно."
  
  "Благодаря ти".
  
  - Онзи ден видях баба ти и дядо ти.
  
  "Да? Те как са?"
  
  "Както винаги. Трябва да ги посещавате по-често.
  
  - О, знаеш как е.
  
  "Не. Не знам".
  
  "Те не ме харесват, татко. Откакто си прецаках дипломата и се присъединих към групата. Когато ги видя, винаги Трейси прави това и Трейси прави онова. Не им пука колко добре се справям."
  
  "Знаете, че това не е вярно", каза Банкс, който подозираше, че вероятно е така. Все пак не бяха ли същите към него? Всичко беше Рой, Рой, Рой, каквото и да постигна Банкс. За него беше достатъчно трудно да се примири с избраната от сина си кариера, точно както майка му и баща му се отнасяха към него. Единствената разлика беше, че той се беше примирил с избора на Браян, докато собствените му родители не се бяха примирили дори с неговата кариера, да не говорим за тази на внука си. - Както и да е, сигурен съм, че ще се радват да те видят.
  
  
  
  "Да. Глоба. Ще се опитам да отида да ги видя, когато имам време."
  
  "Как е майка ти".
  
  - Добре, предполагам.
  
  "Виждал ли си я напоследък?"
  
  - Не и за няколко седмици.
  
  "Как се справя с... е, знаеш ли... Трябва да се появи скоро."
  
  "Да, вероятно е така. Слушай, татко, има ли нещо за ядене? Още не съм вечерял и умирам от глад."
  
  - помисли си Банкс. Преди това беше ял сандвич със скариди в King's Embrace и не беше особено гладен. Знаеше, че в хладилника или фризера няма нищо съществено. Той погледна часовника си. "В Хелмторп има китайски ресторант за храна за вкъщи. Все още трябва да са отворени, ако желаете.
  
  "Готино", каза Браян, докато допиваше светлата си бира. - Какво чакаме?
  
  Банкс въздъхна и посегна отново към сакото си. Това е всичко, от което се нуждаете за приятно забавление.
  
  
  
  Мишел можеше да отиде пеша до Ривъргейт, не беше толкова далеч, но разходката не беше особено приятна и все още валеше проливен дъжд, така че тя реши да се поглези с такси от гарата.
  
  Първото й подозрение, че нещо не е наред в апартамента, дойде, когато чу скърцането на вратата на нейния мистериозен скрийнсейвър и видя как светлините в страховито изглеждащото имение мигат и гаснат, докато пълната луна бавно пресича звездното небе. Тя знаеше, че е изключила компютъра си, след като провери имейла си тази сутрин. Тя винаги правеше това; тя беше обсебена от това. Освен това някой извади няколко книги от една от кутиите, които тя не си направи труда да разопакова. Не бяха повредени или нещо подобно, просто бяха захвърлени на пода до кутията.
  
  Мишел завъртя мишката си и компютърът се върна към нормалния си дисплей. Само че беше отворено в досието на Мишел Маршал и тя знаеше, че не го е отваряла от снощи. Нямаше нищо тайно в нейните предположения, нищо, което според нея можеше да заинтересува някой друг, така че не се притесняваше за защитата с парола. В бъдеще тя ще знае по-добре.
  
  Пипайки космите на тила си, Мишел стоеше неподвижно и се ослушваше за някакви странни звуци в апартамента. Нищо освен тиктакането на часовника и бръмченето на хладилника. Тя извади от килера до вратата старата си палка със странична дръжка от училищната си униформа. Като го стисна, тя се почувства малко по-смела, когато се зае да разгледа останалата част от апартамента.
  
  Светлините в кухнята бяха запалени и няколко неща, които тя знаеше, че е прибрала обратно в хладилника онази сутрин - мляко, масло, яйца - бяха на плота. Маслото се стопи в безформена бучка и се разля по пръстите й, докато го поемаше.
  
  Шкафът в банята й беше отворен, а различните хапчета и отвари, които държеше там, не работеха. Бутилката й с аспирин беше на ръба на мивката, капакът беше свален и памукът липсваше. Докато настръхваха по гърба й, Мишел се чудеше какво, по дяволите, означава всичко това. Ако някой претърси мястото, въпреки че тя не можеше да си представи защо някой би искал да го направи, тогава защо просто не остави всичко в бъркотия? Очевидно, който и да го е направил, го е направил, за да я изплаши - и те са успели.
  
  Тя влезе в спалнята предпазливо, стиснала по-здраво палката си с страничната дръжка, очаквайки най-лошото. Никой не скочи от килера срещу нея, но това, което видя там, я накара да хвърли палката и да сложи ръце на устата си.
  
  Нямаше бъркотия. Може би някои от чекмеджетата й не бяха напълно затворени, както ги беше оставила, но нямаше бъркотия. Всичко беше много, много по-зле.
  
  В центъра на леглото беше спретнато подредена роклята на Мелиса. Когато Мишел протегна ръка да го вземе, тя откри, че то е спретнато на две половини.
  
  
  
  Мишел се олюля назад към стената, стискайки половината рокля на гърдите си, едва успявайки да повярва какво се случва. Докато го правеше, окото й улови надписа върху огледалото на тоалетната масичка: ЗАБРАВЯЙ ГРЕЪМ МАРШАЛ, КУЧКО. ЗАПОМНЕТЕ МЕЛИСА. ВИЕ МОЖЕТЕ ДА СЕ ПРИСЪЕДИНИТЕ КЪМ НЕЯ.
  
  Мишел изпищя, покри лицето си с роклята си и се плъзна по стената на пода.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  12
  
  Норман Уелс седеше в стаята за разпити със скръстени на корема ръце и здраво стиснати устни. Ако го е било страх, не го е показвал. Но тогава той не знаеше колко много вече знае полицията за него.
  
  Банкс и Ани седнаха срещу него, разпръснали папки пред тях. Банкс се чувстваше добре отпочинал след почивния ден. В събота той остана до късно, ядеше китайска храна и говореше с Брайън, но в неделя, след като Брайън си тръгна, той не правеше нищо друго, освен да чете вестниците, ходеше от Хелмторп до Роули Форс и обратно сам, отби се за обяд в кръчма и направи неделя Times кръстословица на път. Вечерта обмисляше да се обади ли на Мишел Харт в Питърбъро, но промени решението си. Те не се разделиха в най-добри отношения, така че нека тя първо да се свърже с него, ако иска. След кратка пауза и цигара на открито, наслаждавайки се на мекия вечерен въздух преди залез слънце, той изслуша компактдиска с английски песни на Иън Бостридж, легна си до десет и половина и заспа толкова дълбоко, колкото не помнеше от дълго време .
  
  - Норман - каза Банкс. - Нямаш нищо против да те наричам Норман, нали?
  
  "Това е името ми".
  
  "Детектив инспектор Кабът се разрови в миналото ви и се оказа, че сте били непослушно момче, нали?"
  
  
  
  Уелс не каза нищо. Ани бутна папката към Банкс и той я отвори. "Бил си учител в училище, прав ли съм?"
  
  "Знаеш, че го правиш, иначе нямаше да ме доведеш тук, от бизнеса ми."
  
  Банкс повдигна вежди. "Разбрах, че сте дошли тук по собствена воля, когато бяхте помолен да ни помогнете с нашите разследвания. Греша ли?
  
  - Мислиш, че съм идиот?
  
  "Не разбирам".
  
  "И не е нужно да играеш на криеница с мен. Знаеш какво имам предвид. Ако не бях дошъл с желание, щеше да намериш някакъв начин да ме доведеш тук, независимо дали исках или не. Така че просто продължавайте така. Може да не ви изглежда много, но имам бизнес за управление, клиенти, които разчитат на мен."
  
  - Ще се опитаме да те върнем в магазина ти възможно най-скоро, Норман, но първо бих искал да ми отговориш на няколко въпроса. Вие сте преподавали в частно училище в Челтнъм, нали?
  
  "Да".
  
  "Преди колко време беше това?"
  
  "Напуснах преди седем години."
  
  "Защо напусна?"
  
  - Писна ми да преподавам.
  
  Банкс погледна Ани, която се намръщи, наведе се и посочи няколко реда напечатана хартия пред Банкс. - Норман - продължи Банкс, - мисля, че трябва да ви кажа, че DI Cabbot е разговарял с бившия ви директор, г-н Фалуел, по-рано тази сутрин. Първоначално той не желаеше да обсъжда училищни въпроси, но когато тя го информира, че разследваме възможно убийство, той стана малко по-откровен. Ние знаем всичко за теб, Норман.
  
  Моментът на истината. Уелс сякаш се изпусна и се сгуши в стола си. Пълната му долна устна се повдигна и почти скри горната, брадичката му изчезна във врата, а ръцете му сякаш хванаха по-здраво долната част на гърдите му. "Какво искаш от мен?" - прошепна той.
  
  "Вярно ли е".
  
  - Получих нервна криза.
  
  "Какво причини това?"
  
  "Работно напрежение. Нямате представа какво е преподаването.
  
  "Не мога да си представя какво съм имал", призна Банкс, мислейки си, че последното нещо, което искаше да направи, е да застане пред тридесет или четиридесет мърляви тийнейджъри с хормонални разстройства и да се опита да ги накара да се заинтересуват от Шекспир или "Войната на ушите" на Дженкинс. Всеки с такова умение заслужаваше възхищението му. И медали също, що се отнася до това. "Какъв конкретен натиск ви накара да вземете решение да напуснете?"
  
  "Нямаше нищо особено в това. Просто общ вид срив."
  
  - Престани да се мотаеш, Норман - намеси се Ани. "Името Стивън Фароу говори ли ви нещо?"
  
  Уелс пребледня. "Нищо не се е случило. Никога не съм го докосвал. Фалшиви обвинения".
  
  "Според режисьора, Норман, ти си бил влюбен в това тринадесетгодишно момче. Толкова много, че пренебрегна задълженията си, превърна се в срам за училището и един ден...
  
  "Достатъчно!" Уелс удари с юмрук по металната маса. "Ти си като всички останали. Вие отровите истината с лъжите си. Не можеш да погледнеш красотата в очите, затова трябва да я унищожиш, да я отровиш за всички останали."
  
  - Стивън Фароу, Норман - повтори Ани. "Тринадесет години".
  
  "Беше чисто. Чиста любов". Уелс потърка разплаканите си очи с предмишницата си. "Но ти няма да разбереш това, нали? За хора като теб всичко освен мъж и жена е мръсно, ненормално, перверзно.
  
  "Изпитай ни, Норман", каза Банкс. "Дайте ни шанс. обичаше ли го
  
  
  
  "Стивън беше прекрасен. Ангел. Всичко, което исках, беше да бъда с него, да бъда с него. Какво лошо може да има в това?"
  
  - Но ти го докосна, Норман - каза Ани. "Той каза-"
  
  "Никога не съм го докосвал! Той излъга. Той се обърна от мен. Искаше пари. Можеш ли да повярваш? Моят малък ангел искаше пари. Бих направил всичко за него, бих направил всякаква жертва. Но нещо толкова вулгарно като парите...? Обвинявам ги, със сигурност не Стивън. Настроиха го срещу мен. Накараха го да ми обърне гръб." Уелс отново избърса очите си.
  
  - Кой направи това, Норман?
  
  "Друго. Други момчета."
  
  "Какво стана?" - попита Банкс.
  
  "Разбира се, че отказах. Стивън отиде при директора и... ме помолиха да си тръгна, без въпроси, без скандал. Всичко за доброто на училището, нали знаеш. Но слухът се разнесе. На бунището на тридесет и осем. Една глупава грешка. Той поклати глава. "Това момче разби сърцето ми.
  
  "Не можеше да очакваш да те оставят на работа, нали?" каза Банкс. - Всъщност имаш дяволски късмет, че не са се обадили на полицията. И знаете как се отнасяме към педофилите.
  
  "Аз не съм насилник на деца! Бих се задоволила просто... просто да съм с него. Някога бил ли си влюбен?"
  
  Банкс не каза нищо. Усети как Ани го гледа.
  
  Уелс се наведе напред и постави ръце на масата. "Не можете да избирате обекта на вашето желание. Знаеш, че не можеш. Може да е клише да се каже, че любовта е сляпа, но като много клишета, има известна истина в това. Не избрах да обичам Стивън. Просто не можах да се сдържа."
  
  Банкс беше чувал този аргумент от педофили и преди - че те не са отговорни за желанията си, че не избират да обичат малки момчета - и той изпитваше поне малко съчувствие към тяхното затруднено положение. В края на краищата не само педофилите са се влюбвали в грешните хора. Но той нямаше достатъчно съчувствие, за да оправдае действията им. "Сигурен съм, че знаете", каза той, "че е незаконно тридесет и осем годишен мъж да има сексуални отношения с тринадесетгодишно момче и че не е редно учител да да имате каквито и да било отношения с ученик, дори ако този ученик е достигнал възрастта на съгласие, на която Стивън не е бил."
  
  "Не сме имали сексуални отношения. Стивън излъга. Те го накараха да го направи. Никога не съм го докосвал."
  
  "Може би е така", каза Банкс. "Може да не сте в състояние да контролирате чувствата си, но можете да контролирате действията си. Мисля, че различаваш правилното от грешното.
  
  "Всичко е толкова лицемерно", каза Уелс.
  
  "Какво имаш предвид?"
  
  "Кой каза, че между младостта и възрастта не може да има истинска любов? Гърците не мислеха така."
  
  "Обществото", каза Банкс. "Закон. И не любовта е това, което ние законодателстваме срещу. Законът съществува, за да защити невинните и уязвимите от тези хищници, които трябва да знаят по-добре.
  
  "Ха! Това показва колко малко знаете. Кой според вас беше най-уязвимият, невинният тук? Стивън Фароу? Смятате ли, че само защото едно момче е на определена крехка възраст, то не е способно да манипулира по-възрастните, неспособно да изнудва? Това е много наивно от ваша страна, ако нямате нищо против да го кажа."
  
  - Люк Армитидж - прекъсна го Ани.
  
  Уелс се облегна на стола си и облиза устни. Банкс забеляза, че се поти обилно и започна да мирише на кисело. "Продължавах да се чудя кога ще стигнем до него."
  
  - Ето защо си тук, Норман. Мислиш ли, че е заради Стивън Фароу?"
  
  "Нямах представа за какво ще става дума. Не съм направил нищо лошо."
  
  "Случаят Фароу е всичко, което не е било. Замълчано. Няма обвинения, няма нанесени сериозни щети."
  
  - Освен мен.
  
  
  
  - Ти беше един от последните хора, които видяха Люк Армитидж в деня, в който изчезна, Норман - продължи Ани. "Когато разбрахме за твоето минало, не е ли естествено, че искахме да говорим с теб за това?"
  
  - Не знам нищо за случилото се с него.
  
  - Но вие бяхте приятели с него, нали?
  
  "Познато. Той беше купувач. Понякога си говорехме за книги. Това е всичко".
  
  - Беше привлекателно момче, нали, Норман? Като Стивън Фароу. Той напомни ли ви за Стивън?
  
  Уелс въздъхна. "Момчето напусна моя магазин. Никога повече не го видях."
  
  "Сигурен ли си?" - попита Банкс. "Сигурен ли си, че не се е върнал, или си го срещал някъде другаде? Може би във вашата къща?
  
  "Никога повече не го видях. Защо ще идва в къщата ми?
  
  "Не знам", каза Банкс. "Кажи ми".
  
  - Той не го направи.
  
  - Никога?
  
  "Никога".
  
  "Върна ли се в магазина? Случи ли се нещо там? Нещо лошо. Убихте го и след това го преместихте, когато се стъмни? Може би беше ужасен инцидент. Не мога да повярвам, че си искал да го убиеш. Не и когато го обичаше.
  
  "Не го обичах. Обществото се е уверило, че съм напълно неспособен да обичам някого отново. Каквото и да мислите за мен, не съм глупава. Разпознавам правилното от грешното, главен инспектор, независимо дали съм съгласен с това определение или не. Способен съм на самоконтрол. Аз съм емоционален евнух. Знам, че обществото вижда мотивите ми като зли и греховни и нямам желание да прекарам остатъка от дните си в затвора. Повярвайте ми, затворът, който сам създадох, е достатъчно лош.
  
  "Предполагам, че парите бяха последваща мисъл, нали?" - продължи Банкс. "Но защо не? Защо не спечелиш малко пари от това, което направи?" Искам да кажа, че можеш да се справиш, нали? Погледни сметището, в което прекарваш дните си. Лошата книжарница за използвани книги във влажно, студено подземие не може да направи много пари, нали? Допълнителни десет хиляди паунда биха ви свършили добра работа. Не бъдете прекалено алчни. Достатъчно."
  
  В очите на Уелс отново имаше сълзи и той бавно поклати глава насам-натам. "Това е всичко, което имам", каза той, гласът му заседна в гърлото му, цялото му тяло започна да трепери. "Моите книги. Моята котка. Те са всичко, което имам. Не го ли виждаш, пич?" Той обърна лилавото си лице към Банкс и го удари в сърцето. "Тук не ми остана нищо. Нямаш ли човещина?"
  
  - Но все още не е толкова много, нали? Банките продължиха да настояват.
  
  Уелс го погледна в очите и част от самообладанието му се върна. "Кой си ти, че да казваш това? Кой си ти, че да съдиш живота на един човек? Мислиш ли, че не знам, че съм грозен? Мислиш ли, че не забелязвам как ме гледат хората? Мислите ли, че не знам, че съм обект на смях и подигравки? Мислиш ли, че нямам чувства? Всеки ден седя там в моето влажно, студено подземие, както вие толкова жестоко го наричате, като някакъв парий, някакво грозно чудовище в леговището си, някакъв... някакъв Квазимодо, и си мисля за техните грехове, техните желания, техните мечти за любов, красота и чистота, които лицемерният свят смята за грозни и зли. Всичко, което имам, са моите книги и безусловната любов на едно от Божиите създания. Как смееш да ме съдиш?"
  
  "Каквото и да чувствате", каза Банкс, "обществото трябва да защити децата си и за това имаме нужда от закони. Може да ви изглеждат произволни. Понякога ми изглеждат произволни. Имам предвид петнадесет, шестнадесет, седемнадесет, осемнадесет? Четиринадесет? Къде теглиш чертата? Кой знае, Норман, може би един ден ще бъдем толкова просветени, колкото бихте искали да бъдем, и ще намалим възрастта за съгласие до тринадесет, но дотогава трябва да имаме тези редове или всичко ще се превърне в хаос. Докато говореше, той мислеше за Греъм Маршал, а също и за Люк Армитидж. Обществото не се справи много добре със защитата на нито един от тях.
  
  "Не съм направил нищо лошо", каза Уелс и отново скръсти ръце.
  
  Проблемът беше, както Банкс и Ани вече бяха обсъдили, че затворените телевизионни камери потвърждават историята на Уелс. Люк Армитидж влезе в Употребявани книги на Норман в 4:58 и си тръгна - сам - в 5:24.
  
  "В колко часа затворихте този ден?" - попита Банкс.
  
  - Пет и половина, както обикновено.
  
  "И какво направи?"
  
  - Прибрах се вкъщи.
  
  "Петдесет и седма Арденска тераса"?"
  
  "Да".
  
  - Не е далече от Market Street, нали?
  
  - Близо, да.
  
  "Сам ли живееш?"
  
  "Да".
  
  "Имаш ли кола?"
  
  "Рено втора употреба".
  
  "Достатъчно добър, за да ви отведе до Халам-Тарн и обратно?"
  
  Уелс отпусна глава в ръцете си. "Казах ти вече. Нищо не съм направил. Не съм бил близо до Халам-Тарн от месеци. Със сигурност не след епидемията от шап."
  
  Банкс усещаше още по-силна миризма на потта му, остра и тръпчива като животински екскременти. "Какво направи, след като се прибра?"
  
  "Изпих си чая. Остатъчен пилешки гювеч, ако те интересува. Гледах телевизия. Почетох малко, след което си легнах."
  
  "В колко часа?"
  
  - Бих казал, че бях в леглото в десет и половина.
  
  - Един?
  
  Уелс просто се втренчи в Банкс.
  
  - Не си ли излизал другаде тази вечер?
  
  "Къде да отида?"
  
  "Кръчма? Снимки?"
  
  
  
  "Не пия и не общувам. Предпочитам собствената си компания. И мисля, че през последните четиридесет години не е направена нито една прилична снимка.
  
  - Люк Армитидж посещавал ли е къщата ви по някое време тази вечер?
  
  "Не".
  
  - Люк Армитидж бил ли е някога в къщата ви?
  
  "Не".
  
  "Той никога не е прекрачвал входната ви врата дори за миг?"
  
  "Понякога говоря с него в магазина. Това е всичко. Той дори не знае къде живея."
  
  - Водил ли си го някъде?
  
  "Не. Как бих могъл да го направя? Всеки ден ходя от и до магазина. Не е далеч и е добра тренировка. Освен това знаете какво е паркирането около пазарния площад.
  
  - Значи Люк никога не е бил в твоята кола?
  
  "Никога".
  
  "В такъв случай", каза Банкс, "сигурен съм, че няма да имате нищо против нашите съдебни експерти да разгледат отблизо къщата и колата ви. Бихме искали също да вземем ДНК проба, само за сравнение.
  
  Уелс издаде брадичка. "Ами ако наистина имам нещо против?"
  
  - Ще ви задържим тук, докато не получим заповед за обиск. Помни, Норман, неприятно ми е да кажа, че съдиите се влияят от подобни неща, но Люк Армитидж произлиза от богато и уважавано семейство, докато ти си опозорен учител, който изкарва прехраната си в мръсна книжарница за книги втора употреба. И този магазин беше последното място, което знаем, че Люк посети, преди да изчезне.
  
  Уелс наведе глава. "Страхотно", каза той. "Продължи. Прави каквото искаш. Вече не ми пука".
  
  
  
  След безсънна съботна вечер, Мишел прекара неделята, съвземайки се от шока от случилото се в апартамента й и опитвайки се да овладее емоционалната си реакция в полза на повече аналитично мислене.
  
  
  
  Тя не стигна далеч.
  
  Това, че някой е нахлул в къщата и е организирал нещата, за да я изплаши, беше достатъчно очевидно. Защо е съвсем друг въпрос. Това, че натрапникът знаеше за Мелиса, я изненада, въпреки че предполагаше, че хората могат да разберат всичко за нея, ако наистина искат. Но като се има предвид, че знаеше, щеше да стане очевидно, когато претърси чекмеджетата до леглото й, че малката рокля принадлежи на Мелиса и че оскверняването й щеше да й причини много страдания. С други думи, това беше студена, пресметната атака.
  
  Апартаментите трябваше да бъдат охранявани, но Мишел беше работила като ченге достатъчно дълго, за да знае, че един талантлив крадец може да заобиколи почти всичко. Въпреки че противоречи на всяка черта от характера на Мишел да не докладва за проникването на полицията, тя в крайна сметка избра да не го прави. По принцип това беше, защото името на Греъм Маршал беше изписано в собственото й червено червило върху огледалото на тоалетката. Проникването трябваше да я изплаши от разследването и единствените хора, които знаеха, че тя работи по него, освен самите Маршал, бяха други полицаи или хора, свързани с тях, като д-р Купър. Вярно, че името на Мишел се беше появило във вестниците веднъж или два пъти, когато костите бяха открити за първи път, така че технически всички в цялата страна биха разбрали, че тя е в бизнеса, но тя чувстваше, че отговорите са много по-близо до дома.
  
  Въпросът беше: "Тя щеше ли да се изплаши от случая?" Отговорът беше: "Не".
  
  Поне нямаше нужда от много почистване. Мишел обаче е изхвърлила цялото съдържание на шкафа в банята си и ще трябва да отиде на лекар за нови рецепти. Тя също изхвърли съдържанието на хладилника, което изобщо не беше голяма работа. По-важното е, че тя намери ключар в Yellow Pages и уреди да й сложат верига и допълнително резе на вратата.
  
  В резултат на изживения уикенд Мишел се почувства опустошена и раздразнена в понеделник сутринта и се оказа, че гледа на всички в щаба на дивизията по различен начин, сякаш знаеха нещо, което тя не знаеше, сякаш я сочеха с пръст и говореха за нея. Усещането беше плашещо и всеки път, когато улови нечий поглед, тя отклоняваше очи. Пълзяща параноя, каза си тя и се опита да се отърси от нея.
  
  Първо имаше кратка среща с PC Collins, който й каза, че не е стигнал доникъде, като е проверявал стари перверзни доклади. Повечето от хората, които полицията разпитваше по това време, бяха или мъртви, или в затвора, а тези, които не бяха, нямаше какво да добавят. Тя се обади на д-р Купър, който все още не беше намерил нейния експерт по ножове, Хилари Уендъл, след което отиде в архивите, за да прегледа стари тетрадки и дейности.
  
  Тези дни, като се започне със Закона за полицията и криминалните доказателства, има много строги правила относно полицейските бележници. Например беше невъзможно да се оставят празни страници. Всяка страница беше номерирана и ако пропуснете някоя по погрешка, трябваше да я пречертаете и да напишете "пропусната по погрешка". Записите трябваше да бъдат с предварителни дата и час, подчертани и в края на всеки ден служителят трябваше да начертае непрекъсната линия под последния запис. Голяма част от това беше направено, за да се попречи на служителите да "вербализират" заподозрените - приписване на думи, които не са използвали, самопризнания, които не са направили - и избягване на всякакъв вид ревизия след факта. Бележките се водеха на място, често бързо, и точността беше важна, защото тетрадките може да са необходими в съда.
  
  Тетрадките на офицера могат да бъдат безценни, когато се опитват да реконструират схемата на разследване, както и разпределението на дейностите, запис на всички инструкции, дадени на следователите от старши следовател. Например, ако PC Higginbottom бъде помолен да отиде и да интервюира съседа на Джо Смит, тази заповед или "действие" ще бъде записано в Книгата за действия, а записът на интервюто ще бъде в неговия бележник. Като разглеждате действията, бихте могли да определите кои области на изследване са и кои не са, и като четете тетрадки, можете да вземете впечатления, които може да не са влезли в окончателни отчети и официални записи.
  
  Попълнените тетрадки първо се предаваха на инспектора-детектив, който ги преглеждаше и, ако всичко беше приемливо, ги изпращаше на деловодителя за картотекиране. Това означаваше, че те се натрупват с годините. Който и да е казал, че се движим към свят без хартия, помисли си Мишел, докато вървеше покрай редиците от стелажи, подредени с кутии до тавана, очевидно не беше ченге.
  
  Г-жа Меткалф й показа къде се държат тетрадките и Мишел инстинктивно отиде първо при Бен Шоу. Но без значение колко пъти прелистваше графиките, проверяваше и препроверяваше датите, накрая трябваше да признае, че ако имаше тетрадки, обхващащи периода на основната дейност по случая Греъм Маршал, започвайки от деня, в който изчезна, 22 август, 1965 г., през следващите месец-два, след което изчезнаха.
  
  Мишел трудно различи почерка на Шоу в тетрадките, които намери, но почти успя да разбере, че последният му запис е направен на 15 август 1965 г., когато той разпитва свидетел на обира на пощата, а следващият запис е направен през нова тетрадка на 6 октомври същата година.
  
  Мишел се обърна към г-жа Меткалф за помощ, но след половин час дори бедният служител в архива трябваше да признае победата си. "Не мога да си представя къде са отишли, скъпи", каза тя. "С изключение на това, че може да са били попълнени неправилно от моя предшественик или изгубени в някой от ходовете."
  
  "Може ли някой да ги е взел?" - попита Мишел.
  
  "Не разбирам кой. Или защо. Имам предвид, че само хора като теб идват тук. Други ченгета."
  
  Това си мислеше Мишел. Тя можеше да вземе каквото поиска по време на посещенията си и г-жа Меткалф нямаше да разбере нищо. Което означаваше, че всеки друг също може. Някой нахлу в апартамента й и се опита да я изплаши от разследването, а сега тя откри, че тетрадките на стойност почти два месеца, решаващите два месеца, някак си са изчезнали. Съвпадение? Мишел не мислеше така.
  
  Половин час по-късно, когато се натъкнаха на същия проблем с тетрадката за занимания на Греъм Маршал, Мишел вътрешно знаеше, че дейностите и тетрадките са изчезнали завинаги, най-вероятно унищожени. Но защо? И от кого? Това откритие с нищо не помогна на нейната параноя. Започна да се чувства извън стихията си. Какво, по дяволите, трябва да прави сега?
  
  
  
  След интервюто Банкс искаше да се махне от паркинга, далеч от острата воня на потта на Норман Уелс, затова реши да се отправи към Линдгарт Уей и да говори с учителя по музика на Люк Армитидж, Алистър Форд, докато Ани продължи да води търсенето на Мистериозната жена на Люк.
  
  Според опита на Банкс, учителите по музика наистина са били странни хора, отчасти, без съмнение, поради разочарованието от опита да внушат красотата на Бетовен и Бах в умовете, увлечени от Radiohead и Mercury Rev. Не че Банкс има нещо против поп музиката. По това време класът продължаваше да досажда на своя учител по музика г-н Уотсън да свири на Бийтълс. Веднъж омекна, но през цялото време изглеждаше мрачен. Краката му не тропаха и сърцето му не беше в него. Но когато свиреше Симфонията на новия свят на Дворжак или Патетичната симфония на Чайковски, това беше друга история. Той затвори очи, залюля се и дирижира, тананикайки, докато основните теми се издигаха. През цялото това време момчетата от класа му се смееха и четяха комикси под бюрата си, но той не забеляза нищо, потопен в собствения си свят. Един ден мистър Уотсън не дойде в час. Носеха се слухове, че е получил нервна криза и "почива" в санаториум. Доколкото е известно на Банкс, той никога не се е върнал към преподаването.
  
  
  
  Вчерашният дъжд беше изчистил пейзажа и беше подчертал яркото зелено на долния Дейлсайд, осеян с лилави детелини, жълти лютичета и жълтурчета. Варовиковият белег на Фремлингтън Едж блестеше на слънцето, а под него селцето Линдгарт с малката си църквичка и изкривената селска зеленина като носна кърпа, развяваща се на вятъра, сякаш спеше. Банкс се консултира с картата си, намери второстепенния път, който търсеше, и зави надясно.
  
  Вилата на Форд беше почти толкова уединена, колкото и тази на Банкс, и когато паркира зад тъмносиня Хонда, разбра защо. Това не беше симфония от Новия свят, а красива "Recordare" за сопран и мецосопран от "Реквием" на Верди, идваща от отворените прозорци с пълна сила. Ако Банкс не беше свирил Aftermath на The Stones в колата си, щеше да го чуе от една миля.
  
  Трябваше малко да се почука на вратата, но в крайна сметка музиката спря и на обаждането беше отговорено от мъж, когото Банкс разпозна от концерт на Aeolian Quartet. Аластър Форд имаше сенки в пет часа, дълъг, извит нос и ярък блясък в очите. Ако имаше, сигурно косата му щеше да стърчи на всички посоки, но беше напълно плешив. Какво беше с Люк Армитидж? Обмислени банки. Това беше вторият човек, който срещна този ден, който се мотаеше с момчето и изглеждаше луд като шапкар. Може би Люк е привличал странници. Може би защото самият той беше повече от малко странен. Въпреки това Банкс реши да остане непредубеден. Дали ексцентричността на Алистър Форд е била опасна, предстои да видим.
  
  "Обичам Верди като никой друг", каза Банкс, показвайки личната си карта, "но не мислите ли, че това е твърде силно?"
  
  "О, не ми казвайте, че старият фермер Джоунс отново се е оплакал от музиката. Казва, че кравите му подсирват млякото. Търговец!"
  
  
  
  - Не съм тук заради шума, господин Форд. Може ли да вляза и да кажа една-две думи?"
  
  "Сега ми стана любопитно", каза Форд и влезе вътре. Къщата му беше чиста, но обитавана, с малки купчини ноти тук-там, цигулка на ниска масичка и масивна стерео уредба, доминираща във всекидневната. "Полицай, който познава своя Верди".
  
  "Не съм експерт", каза Банкс, "но наскоро си купих нов запис, така че напоследък съм го слушал няколко пъти."
  
  "О да. Рене Флеминг и "Киров". Много хубаво, но трябва да призная, че все още съм доста привързан към Von Otter и Gardiner. Както и да е, не мога да си представя да дойдеш тук, за да обсъждаш стария Джо Грийн с мен. Какво мога да направя за теб?" Форд приличаше на птица по много начини, особено с внезапните си резки движения, но когато седна на меко кресло, замръзна, стиснал пръсти в скута си. Той обаче не беше спокоен. Банкс усети напрежението и неловкостта на мъжа и се запита какво ги е причинило. Може би просто не му харесваше да бъде разпитван от полицията.
  
  "Става дума за Люк Армитидж", каза Банкс. - Предполагам, че сте го познавали?
  
  "О, горкият Люк. Невероятно талантливо момче. Толкова голяма загуба."
  
  "Кога за последен път го видяхте?"
  
  - Някъде в края на семестъра.
  
  - Сигурен ли си, че не си го виждал оттогава?
  
  "Оттогава почти не съм напускал вилата, освен за пътувания до Линдгарт за хранителни стоки. сам с музиката си след цял семестър преподаване на тези лаици. Какво блаженство!"
  
  - Предполагам, че Люк Армитидж все пак не е бил филистер?
  
  - Далеч от това.
  
  "Давал си му уроци по цигулка, прав ли съм?"
  
  "Да".
  
  "Тук или в училище?"
  
  "В училище. вторник вечер. Там имаме доста добре оборудвана музикална зала. Имайте предвид, че в наши дни трябва да сме благодарни за всичко. Те ще похарчат цяло състояние за спортна екипировка, но когато става дума за музика..."
  
  - Люк говорил ли е някога с теб за нещо, което му е било наум?
  
  "Той не говореше много. Той беше съсредоточен основно върху играта си. Имаше забележителна способност да се концентрира, за разлика от много от днешните млади хора. Той не беше човек за разговори. Разговаряхме за музика, спорихме веднъж или два пъти за поп музиката, която разбрах, че той много обича."
  
  - Никога за нещо друго?
  
  "Като например?"
  
  "Всичко, което можеше да го притеснява, го притесняваше, всичко, от което можеше да се страхува. Такива неща."
  
  "Страхувам се, че не. Люк беше много потаен човек, а аз не съм човек, който си пъха носа в чуждите работи. Да ви кажа честно, не съм много добър в помагането на хората с техните емоционални проблеми. Той прокара ръка по гладката си глава и се усмихна. - Ето защо предпочитам да живея сам.
  
  "Неженен?"
  
  "Беше. Преди много луни."
  
  "Какво стана."
  
  "Потърси ме. Какво обикновено се случва?
  
  Банкс се сети за Сандра. Какво обикновено се случва? - Значи просто си го научил как да свири на цигулка, това е всичко?
  
  "По принцип, да. Искам да кажа, той също беше в моя клас, в училище. Но не бих казал, че го познавам или че сме приятели или нещо подобно. Уважавах таланта му, въпреки че обичаше поп музиката, но това беше краят."
  
  - Споменавал ли е някога родителите си?
  
  "Не е за мен".
  
  "Ами биологичният му баща? Нийл Бърд?
  
  - Никога не съм чувал за него.
  
  Банкс огледа стаята. - Имате много уединена вила тук, мистър Форд.
  
  "Наистина ли? Да, вярвам, че е така."
  
  Добра ли е изолацията?
  
  
  
  "Това трябва да работи, нали?" Кракът на Форд започна да потропва по пода, коляното му потрепваше, но не в ритъма на вече едва доловимия Реквием.
  
  "Имаш ли някога компания?"
  
  "Рядко. Свиря в струнен квартет и понякога други членове идват тук да репетират. Иначе предпочитам уединение. Слушай, аз...
  
  - Нямате приятелки?
  
  - Казах ти, че не съм силен във връзките.
  
  - Момчета?
  
  Форд повдигна вежда. "Не съм силен във връзките."
  
  "И все пак вие управлявате връзката учител-ученик."
  
  "Имам талант да преподавам."
  
  "Харесва ли ти?"
  
  "По начин. Понякога".
  
  Банкс се изправи и отиде до прозореца. От там се откриваше красива гледка към долината, гледайки назад към Eastvale в далечината. На Банкс му се стори, че едва може да различи замъка на хълма.
  
  - Люк Армитидж идвал ли е тук? - попита той и се обърна към Форд.
  
  "Не".
  
  "Ти си сигурен?"
  
  "Много малко хора идват тук. Щях да си спомня. Вижте, ако искате да знаете за Люк, попитайте Лорън.
  
  - Лорън Андерсън?
  
  "Да. Тя го познаваше много по-добре от мен. Тя е... добре, нали знаеш, тя е човекът, с когото хората говорят за проблемите си и прочие."
  
  "Емоции".
  
  "Да".
  
  - Знаеш ли дали Люк е бил близък с някой друг?
  
  "Можете да попитате дъщерята на нашия главен учител."
  
  Банкс за момент си представи внезапната руса коса и дълги крака, които бе забелязал след разговора с Гавин Барлоу. - Роуз Барлоу?
  
  "Това е същото. Малка микс."
  
  
  
  - Тя и Люк приятели ли бяха?
  
  "Приятелски настроени като крадци".
  
  "Когато беше?"
  
  "По-рано тази година. февруари или март.
  
  - Къде ги видя заедно?
  
  "В училище".
  
  "Никъде другаде?"
  
  "Не ходя никъде другаде. Освен тук. Всичко, което мога да кажа е, че понякога ги виждах да говорят в коридорите и на детската площадка и изглеждаха близки."
  
  Банкс си отбеляза мислено да последва Роуз Барлоу. "Имаш ли мобилен телефон?" попита той.
  
  "Боже, какъв странен въпрос!"
  
  "А ти?"
  
  "Не. Лично аз не виждам никаква полза от това. Почти не използвам телефона, който имам."
  
  "Къде беше миналия понеделник?"
  
  "Тук".
  
  "Въобще бяхте ли в Eastvale миналата седмица?"
  
  "Казах ти вече. Почти не напуснах вилата."
  
  "Какво направи?"
  
  "Какво имаш предвид?"
  
  "Тук. Във вила. един. През цялото време".
  
  Форд се изправи и движенията на птиците се възобновиха. "Пуся музика. Слушам. Чета. Опитвам се в композицията. Виж, наистина не е твоя работа, дори и да си ченге. Последният път, когато го забелязах, все още живеехме в свободна страна.
  
  - Това беше просто въпрос, г-н Форд. Не е нужно да се разстройвате."
  
  В гласа на Форд имаше пронизителна нотка. "Не се разстройвам. Но ти си гледаш работата. Мразя, когато хората си гледат работата. нищо не мога да ти кажа Отиди и говори с Лорън. Остави ме на мира".
  
  Банкс се втренчи в него за момент. Форд избягваше да среща очите му. "Ако разбера, че сте ме излъгали, мистър Форд, ще се върна. Разбираш?"
  
  "Аз не лъжа. Нищо не съм направил. Остави ме на мира".
  
  
  
  Преди да си тръгне, Банкс му показа портрет на момиче, което Джоузи Бати е видяла с Люк. Форд едва погледна скицата и каза, че не я разпознава. Беше странен, без съмнение, помисли си Банкс, докато запалваше колата, но не можеш да арестуваш хора само защото са странни. Силата на звука отново се повиши и Банкс чу Лахримозата на Верди да го следва чак до Линдгарт.
  
  
  
  "Благодаря, че се погрижихте за дипломирането, скъпа", каза г-жа Маршал. "Вдругиден ще отслужим погребение в базиликата Свети Петър. Джоан, разбира се, ще се върне при нея. Трябва да кажа, че викарият беше много добър, като се има предвид, че никой от нас не беше редовен енориаш. Ще бъдеш ли там?"
  
  - Да, разбира се - каза Мишел. - Има само едно нещо.
  
  "Какво има, любов?"
  
  Мишел й каза за реброто, от което се нуждаеха като доказателство.
  
  Г-жа Маршал се намръщи и се замисли за момент. "Не мисля, че трябва да се тревожим за нещо толкова дребно като липсващ ръб, нали? Особено ако може да ти помогне."
  
  - Благодаря ви - каза Мишел.
  
  "Изглеждаш уморен, любов. Всичко е наред?"
  
  "Да. Чудесен". Мишел успя да се усмихне слабо.
  
  "Още новини?"
  
  "Не, страхувам се, че не. Просто още въпроси."
  
  - Не мога да разбера какво още имам да ти кажа, но моля те, продължи.
  
  Мишел се облегна на стола си. Знаеше, че ще бъде трудно. Да разбере за някаква шега, която Греъм може да е замислил, без да предполага, че той е замислил шеги - което майка му никога не би позволила - беше почти невъзможно. Тя обаче можеше само да опита. "Отсъствал ли е някога Греъм от дома за дълго време?"
  
  "Какво имаш предвид? Изпратихме ли го?"
  
  "Не. Но знаете какви са децата. Понякога те просто искат да си тръгнат и да не ви кажат къде са били. Те ви тревожат ужасно, но изглежда не го осъзнават в този момент.
  
  
  
  "О, знам какво имаш предвид. Не казвам, че нашият Греъм беше по-различен от другите деца. От време на време пропускаше чая си и един-два пъти пропусна полицейския си час в девет часа. И често се случваше да не го виждаме на косъм от зори до здрач. Не през семестъра, имайте предвид. Само през уикендите и училищните ваканции той можеше да бъде малко ненадежден.
  
  - Имахте ли представа къде е, когато се върна късно?
  
  "Играх с моите приятели. Понякога носеше и китара със себе си. Те са репетирали, нали знаете. Група".
  
  - Къде са го направили?
  
  "Къщата на Дейвид Гренфел".
  
  "Освен групови тренировки, оставал ли е до късно в други случаи?"
  
  "От време на време. Той беше просто нормално момче."
  
  - Колко джобни пари му даде?
  
  - Пет шилинга на седмица. Това беше всичко, което можехме да си позволим. Но той имаше собствен вестник и това го правеше малко излишен.
  
  - И ти купи всичките му дрехи?
  
  "Понякога спестяваше пари, ако имаше нещо, което наистина искаше. Като Beatle jumper. Знаеш ли, като този на снимката.
  
  - Значи нищо не му е липсвало?
  
  "Не. Не е достатъчно, за да забележиш. Защо? Какво имаш предвид?"
  
  "Просто се опитвам да добия представа за действията му, г-жо Маршал. Това ще ми помогне да се опитам да разбера какво може да се е случило с него, кой може да е спрял и да го е отвел.
  
  - Мислиш ли, че е бил някой, когото е познавал?
  
  - Не съм казал това, но е възможно.
  
  Г-жа Маршал си играеше с огърлицата си. Мисълта явно я разстрои. Невъзможно беше да се каже дали това беше идеята, че неин познат е отговорен, или тя го подозираше дълбоко в себе си. "Но ние не познавахме такъв", каза тя.
  
  
  
  "Като например?"
  
  - Перверзник - прошепна тя.
  
  - Не знаем, че е бил перверзник.
  
  "Не разбирам. Това каза полицията. Кой друг би могъл да бъде?"
  
  - Джет Харис ти каза това?
  
  "Да".
  
  "Някой предполагал ли е, че Греъм може да е бил отвлечен от някой, когото познава?"
  
  "Боже, не! Защо някой би направил това?"
  
  "Наистина, защо?" - попита Мишел. - И не знаете нищо за сенчеста компания, в която Греъм може да е бил, може би в случаите, когато е оставал до късно или го е нямало цял ден?
  
  "Не. Той беше с приятелите си. Не разбирам какво се опитваш да кажеш."
  
  - Всичко е наред - каза Мишел. "Не съм сигурен, че самият аз го разбирам. Предполагам, че всичко, което наистина искам да попитам, е дали Греъм е имал приятели, които не харесвате, или се е срещал с някого, когото не одобрявате."
  
  "ОТНОСНО. Не. Всички бяха обикновени момчета. Познавахме техните майки и бащи. Те бяха точно като нас."
  
  "Няма по-големи момчета? Някой, който според вас е оказал лошо влияние?"
  
  "Не".
  
  - И изглежда Греъм никога не е имал повече пари, отколкото си очаквал от него?
  
  Изражението на г-жа Маршал се втвърди и Мишел разбра, че е отишла твърде далеч. Освен това знаеше, че е ударила нерв.
  
  - Нима предполагате, че нашият Греъм е бил крадец?
  
  - Разбира се, че не - отстъпи Мишел. "Просто си помислих, че може би е вършил друга странна работа, за която не ти е казал, освен да раздава вестници, може би когато е трябвало да е на училище."
  
  Мисис Маршал все още я гледаше подозрително. Бил Маршал сякаш попиваше всичко, очите му като мъниста се стреляха от единия към другия, докато говореха, но това беше единственото нещо, което се движеше по лицето му. Само ако можеше да говори, помисли си Мишел. И тогава тя осъзна, че е безполезно. Той няма да й каже нищо.
  
  "Предполагам, че това е просто знак за разочарованието ми от този случай", призна Мишел. - В крайна сметка беше толкова отдавна.
  
  "Джет Харис винаги е казвал, че това са убийците от маврите, онези, които бяха съдени година по-късно. Той каза, че всички ние вероятно ще имаме кошмари до края на живота си, ако някога разберем колко млади животи са отнели и къде са погребани телата.
  
  - Той ти каза това, нали? - попита Мишел. Колко е удобно. Тя бързо заключи - или потвърди онова, което подозираше преди - че детектив Харис води случая със затворени очи и г-жа Маршал, както много майки, нямаше представа какво прави синът й през повечето време. Чудеше се дали баща му знае. Изкривеното лице на Бил Маршал не издаваше нищо, но на Мишел й се стори, че вижда предпазливостта в очите му. И още нещо. Не можеше да каже със сигурност, че е вина, но така й изглеждаше. Мишел пое дълбоко въздух и се потопи.
  
  - Разбрах, че съпругът ви е работил за близнаците Край в Лондон.
  
  Последва кратко мълчание, след което г-жа Маршал каза: "Бил като такъв не им свърши работа. Той всъщност тренира с тях във фитнеса. Ние ги знаехме. Разбира се, че го направихме. Израснахме в същия район. Всички познаваха Реджи и Рони. Те винаги се държаха учтиво с мен, независимо какво казваше някой за тях, и чувах истории, от които ще ти настръхнат косите. Но най-вече бяха добри момчета. Хората не харесват, когато другите се издигат малко над тяхната позиция, нали знаете."
  
  Мишел усети как челюстта й падна. Тя осъзна, че тук няма какво повече да се направи и ако щеше да разреши този случай, щеше да го направи без помощта на семейството си и без помощта на Бен Шоу. И вероятно с опасност за живота си. "Помни Мелиса. Можеш да се присъединиш към нея..." Обещавайки отново, че ще присъства на погребението, Мишел се извини и побърза да си тръгне.
  
  
  
  Същата вечер вкъщи Банкс прегледа набързо вечерния вестник върху едно къри Мадрас, което беше купил по-рано от Marks & Spencer, пъхна Парижкия концерт на Бил Еванс в CD плейъра, наля си няколко глътки Laphroaig и се отпусна на дивана. с неговия дневник Photoplay." за 1965г. Мислеше, че Оскар Уайлд е казал: "Никога не пътувам без дневника си. Винаги трябва да носите със себе си нещо сензационно за четене във влака", но може и да греши. Беше лесно да се припише почти всяка остроумна поговорка на Оскар Уайлд или Граучо Маркс. От любопитство обаче той се разтърси и провери в Оксфордския речник на цитатите и установи, че този път е прав.
  
  Дневникът на Банкс далеч не беше сензация. Прелиствайки страниците отново, поглеждайки към красивите актриси, които почти не си спомняше - Карол Линли, Джил Сейнт Джон, Ивет Мимийо - той беше изумен колко много плочи е купил и изгледал. Докато, само няколко седмици след изчезването на Греъм, Банкс видя, че неговият дневник наистина има своите моменти и чрез четене на тривиални или загадъчни записи той успя да попълни останалите с паметта и въображението си.
  
  През първата седмица на август 1965 г. семейство Банкс заминава на годишната си ваканция. Това не беше необичайно; те заминаваха всяка година по едно и също време, за две седмици поради годишното спиране на фабриката на баща му. Необичайното през тази година беше, че отидоха в Блекпул - много по-далеч от обичайното им пътуване до Грейт Ярмут или Скегнес - и че взеха Греъм Маршал със себе си.
  
  На четиринадесет години Банкс беше на възраст, в която се чувстваше неудобно да се скита из морски курорт с родителите си, а язденето на магаре на плажа или играта с кофа и лопата вече не го привличаха. Тъй като бащата на Греъм току-що беше започнал голям строителен проект - работата му беше много по-сезонна от тази на Артър Банкс - и не изглеждаше, че Маршал ще получи ваканция тази година, бяха направени финансови уговорки и на Греъм беше позволено да ги придружи .
  
  Посетете Блекпул! Вижте известната кула! Слушайте Реджиналд Диксън на мощния орган! Вижте великолепната Златна миля! Насладете се на звездно вариете на един от трите кея! Прекарайте часове семейно забавление в Pleasure Beach!
  
  Може и да е била луната.
  
  В някакъв нелепо ранен час сутринта, тъй като тогава винаги отиваха на почивка, те натоварваха куфарите си на задната седалка на Morris Traveler на Артър Банкс, популярното комби с дървена облегалка, и се отправяха на север към дългия си пътуване, несъмнено пристига уморен и раздразнен, но точно навреме за чай в пансиона на г-жа Barraclough. Нощувка, закуска и вечеря точно в шест часа и горко ви, ако закъснеете. Г-жа Бараклоу беше едра, отблъскваща фигура, която Банкс все още си спомняше, носеща игли, застанала с разтворени дебели крака и скръстени ръце под масивните си гърди.
  
  Банкс видя, че той записва времето всеки ден в горната част на своя запис и с напредването на празниците те вървяха доста добре: девет дни с поне частично слънчево греене от четиринадесет и само две и половина пълни затъмнения. В дъждовните дни Банкс и Греъм, отбеляза той, обикаляха залите за забавления на Златната миля или някой от кейовете и играеха на "едноръки бандити" и флипери. Те прекараха един дъждовен неделен следобед в гледане на стари военни филми, които сякаш винаги се показваха в дъждовни недели, патриотични филми със заглавия като Ще служим ли на деня и Добре ли мина денят?
  
  В облачните дни те се скитаха из абитуриентския бал, ядяха риба и чипс от вестници или варени скариди от хартиени торби и ровеха из няколкото използвани книжарници в града, буркани, търсейки романи на Секстън Блейк (той купи един, наречен "Убийците на ума") или романи Иън Флеминг, докато Греъм търсеше списания "Известни чудовища" и истории на Айзък Азимов.
  
  Една вечер всички отидоха в цирка Тауър и Банкс отбеляза в дневника си, че намира изпълнението на Чарли Кайроли за "много смешно". Те също участваха във вариететно шоу на Северния кей, като Моркамб и Уайз изпълняваха комедия, а Холис изпълняваха музика.
  
  Но повечето вечери след чай прекарваха в гледане на телевизия в салона за гости. Телевизорът беше стар модел, дори за онова време, с малък екран, спомня си Банкс, и го включвахте, като отворих пружиниращия капак отгоре, под който бяха бутоните за сила на звука и контраст. Банкс не го е записал в дневника си, но без съмнение щеше да има някой възрастен, който би искал да види Sunday Night в London Palladium вместо Perry Mason, което може да се очаква само от възрастните. За щастие Рой спеше на легло в стаята на родителите си, така че Банкс и Греъм просто се качиха в стаята си и четоха, слушаха Радио Люксембург на своите транзистори или прелистваха мръсните списания, които Греъм изглежда имаше в изобилие.
  
  Разбира се, те не прекарваха всяка минута от всеки ден заедно. Понякога Греъм беше мрачен, необичайно тих и поглеждайки назад, Банкс подозираше, че е зает с един или друг проблем. По това време обаче той не придаваше никакво значение на това, просто понякога вървеше по своя път.
  
  На третия ден, докато се луташе сам по улиците, търсейки място да седне и да изпуши цигара, Банкс откри кафене надолу по стълбите, встрани от утъпканите пътища. Не беше мислил за това от години, но записът в дневника на Стърк го върна с богатство и подробности. Можеше дори да чуе съскането на машината за еспресо и да усети миризмата на тъмно изпечено кафе.
  
  Мястото имаше тропическо усещане, с груби стени с мазилка, палми в саксии и тиха калипсо музика, свиреща във фонов режим, но момичето зад щанда го връщаше отново след време. Тя беше твърде стара за него, дори ако той изглеждаше по-възрастен, когато пушеше и можеше да мине за шестнадесет и да участва във филмите за Х. Вероятно беше около двайсетте, имаше по-възрастно гадже с кола и много пари, красиво момиче като нея, но Банкс се влюби в нея, както се влюби в момичето от фабриката Манди. Тя се казваше Линда.
  
  Това, че Линда беше красива, се разбира от само себе си. Тя имаше дълга тъмна коса, искрящи сини очи, лека усмивка и устни, които той копнееше да целуне. Това, което можеше да види в останалата част от тялото й, докато излизаше зад тезгяха, също беше обект на неговите фантазии: като Урсула Андрес, излизаща от морето в "Д-р No. Тя също беше мила с него. Говореше с него, усмихваше му се и веднъж дори му даде втора чаша еспресо безплатно. Харесваше му да я гледа как работи с машините зад тезгяха, прехапвайки долната си устна, докато разпенваше млякото си. Веднъж или два пъти тя улови погледа му и се усмихна. Усети как се изчервява до дъното на съществото си и разбра, че тя знае, че той е влюбен в нея. Това беше една тайна и едно място, което не споделяше с Греъм.
  
  С напредването на празниците Банкс и Греъм правеха всички обичайни неща, някои с останалата част от семейството, други сами. Когато стана достатъчно топло, те прекарваха известно време в излежаване с майката и бащата на Банкс на плажа по бански гащета сред тълпа от груби северняци със забрадки, вързани около главите им. Даже един-два пъти плуваха в морето, но беше студено и не се задържаха много. Най-често те просто лежаха, включени в радиостанциите си, надявайки се да чуят Animals да пеят "We've got to get out of this place" или Byrds да пеят "Mr. Мъж с тамбура ", и крадешком погледна момичетата в бански костюми.
  
  Всъщност, докато препрочиташе дневника си не само за празниците, но и за цялата година, Банкс беше поразен колко много от времето му беше заето с момичета, мисли и мечти за секс. Хормоните му управляваха живота му през тази година, без съмнение.
  
  
  
  Гвоздеят на седмицата обаче бяха двете момичета и там дневникът на Банкс се доближи до сензацията. Една хубава вечер Банкс и Греъм отидоха на плажа за развлечения срещу южния кей. Качиха се в един от откритите трамваи, седнаха на горната палуба и гледаха със страхопочитание светлините, вятърът развяваше косите им.
  
  Pleasure Beach беше пълен с цветове и звуци, от рева на атракционите до писъците на пътниците. Докато се разхождаха, опитвайки се да решат на коя разходка да тръгнат първо, те забелязаха две момичета на тяхната възраст, които непрекъснато ги гледаха, шепнеха си и се кикотеха, както обикновено правят момичетата. Те не бяха модници, но носеха блузи и поли с по-консервативни дължини, за които някои родители все още настояваха.
  
  В крайна сметка Банкс и Греъм се приближиха до тях и тъй като Греъм беше тих, навъсен тип, Банкс им предложи цигари и започна да си говори с тях. Не можеше да си спомни какво каза, просто нещо, което да накара момичетата да се смеят и да си помислят, че тези момчета са готини. Случи се така, че този път той се свърза с тази, която харесваше най-много, въпреки че, честно казано, и двамата бяха нищо, не като нормална двойка, сладък човек с грозен приятел.
  
  Тина беше ниска, с доста големи гърди, тъмна кожа и дълга вълниста кафява коса. Приятелката й Шарън беше слаба блондинка. Единственият недостатък, който Банкс забеляза, бяха няколко петна под грима й и дъвката, която дъвчеше. Но тя не можеше да направи нищо с петната - той знаеше, че самият той има няколко неприятни петна - и скоро тя извади дъвката и я изхвърли.
  
  Те първо се возили на призрачния влак и момичетата се изплашили, когато фосфоресциращите скелети изскочили и увиснали пред бавно движещите се вагони. Но това, което ги караше да крещят и да се притискат към гърдите на другарите си, беше мрежата, която докосваше лицата им от време на време в тъмното.
  
  
  
  След Призрачния влак те се хванаха за ръце и Греъм предложи да се вози на Голямата мечка, огромно влакче в увеселителен парк. Тина беше уплашена, но останалите я увериха, че всичко ще бъде наред. Греъм плати.
  
  Това си спомня Банкс, докато препрочита дневника си. Той запали цигара, отпи глътка Lafrouega и се замисли за момент, докато Бил Евънс свиреше. Греъм често плащаше. Винаги изглеждаше, че разполага с много пари, винаги достатъчно, дори в Питърбъро за десет златни плочи и двоен чек в Гомон. Може би дори малко Kia Ora и шоколадов сладолед от жената, която дойде с поднос по време на антракта. Банкс никога не се съмняваше как го е получил тогава; той просто предположи, че Греъм получава много джобни пари от баща си в допълнение към парите си в кръгли сметки. Въпреки това, в ретроспекция, сега изглежда странно, че дете от работническата класа, син на зидар, винаги е имал толкова много пари за харчене.
  
  Ако Ghost Train беше добре организиран, помисли си Банкс, докато си спомняше, в Голямата мечка момичетата прегръщаха Банкс и Греъм и криеха лицата си на раменете си. Банкс дори промъкна целувка на Шарън, докато изкачваха един от най-стръмните склонове, и тя се вкопчи в него по целия път надолу, развеяна коса и син убийствен писък.
  
  Зачервени и развълнувани, те напуснаха плажа на удоволствията за бала. Осветяването започна едва по-късно през годината, но гривни и огърлици от светлини все още висяха като коледна украса по цялата фасада, пише Банкс в рядък поетичен момент, а самите трамваи бяха осветени с електрически крушки, за да могат да се видят очертанията им вижда се от километри.
  
  След чисто символична съпротива момичетата се съгласиха да се разходят по плажа и четиримата неминуемо се настаниха под Южния кей, утвърдено място за "ухажване". Четейки неясните му и кратки описания, Банкс си спомни как той лежеше с Шарън и я целуваше, отначало нежно, след това двамата започнаха да работят по-усилено с устните си, вкусвайки малко език, усещайки тялото й да се движи под него. Той остави въображението си да работи върху оскъдните подробности, които записа онази нощ в леглото си с г-жа Бараклоу: "Джи и аз отидохме с Тина и Шарън под южния кей!"
  
  Той някак си пъхна ръка под блузата й и напипа стегнатите й малки гърди. Тя не се оплака, когато след известно време той се пъхна под сутиена й и усети топла, мека плът, стисна зърното й между палеца и показалеца. Тя въздъхна рязко и се върна към целувките на езика му. Кичур от косата й падна в устата му. Усещаше миризмата на дъвка в дъха й, смесена с миризмата на водорасли и морска вода на плажа. Трамваите препускаха по тях, а вълните се разбиваха в брега. Известно време по-късно, събирайки смелост, той плъзна ръката си по бедрото й и я пъхна под полата й. Тя му позволяваше да я докосва само през тъканта на бикините й, замръзвайки или решително издърпвайки ръката му, докато се опитваше да отиде по-далеч, но това беше най-далечното, което бе стигал досега, така че беше добре. Греъм по-късно каза, че Тина го е оставила да отиде докрай с нея, но Банкс не му повярва.
  
  И беше възможно най-сензационно.
  
  Те отидоха с Шарън и Тина още два пъти, веднъж на кино, за да гледат Help! и един ден в игралните зали Греъм, както обикновено, раздаде по-голямата част от парите и вечерите им завършиха по същия начин. Колкото и да се опитваше и намекваше Банкс, Шарън не се отказа от съкровището си. Винаги го спираше на вратата. Беше закачка, балансирана едва по-късно от възхитителен ритуал на самооблекчение.
  
  Когато дойде време да си тръгват, те си размениха имена и адреси и казаха, че ще си пишат, но Банкс никога повече не чу за Шарън. Доколкото той знаеше, Греъм също не се е чувал с Тина преди изчезването му. Поглеждайки назад сега, Банкс се надяваше, че тя наистина го е оставила да отиде докрай с нея.
  
  
  
  Споменът за ваканцията им го накара да мисли и за други неща, а някои от тях започнаха да смущават полицейския му ум. Отначало тихо, после все по-силно и по-силно.
  
  Но скоро това не беше вътрешна аларма, а телефонен звън. Банкс вдигна слушалката.
  
  - Главен инспектор Банкс? Глас на жена, познат, напрегнат.
  
  "Да".
  
  - Това е инспектор Харт. Мишел."
  
  "Още не съм забравил името ти", каза Банкс. "Какво мога да направя за теб? Някакви новини?"
  
  "Зает ли си?"
  
  "Веднага след като ме заряза в Starbucks, случай на изчезнали лица се превърна в убийство, така че да, това съм аз."
  
  "Виж, съжалявам за това. Искам да кажа... Толкова е трудно."
  
  "Просто ми кажете".
  
  Мишел мълча толкова дълго, че Банкс започна да си мисли, че тя просто ще затвори. Тя изглеждаше добра в внезапното прекъсване на разговорите. Но тя не го направи. Вечността по-късно тя каза: "Днес открих, че тетрадките на Бен Шоу и присвоените дялове на Греъм Маршал липсват."
  
  - Липсва ли?
  
  "Прегледах всички файлове. Не успях да ги намеря. Помолих и секретарката на архива за помощ, но и тя не можа да ги намери. Има пропуск в тетрадките от 15 август до 6 октомври 1965 г.".
  
  Банкс подсвирна през зъби. - Ами действията?
  
  "За всеки случай. Си отиде. Не знам... Искам да кажа, аз никога... Има нещо друго. Нещо, което се случи през уикенда. Но не искам да говоря за това по телефона." Тя се засмя нервно. "Предполагам, че те моля за съвет. Не знам какво да правя".
  
  - Трябва да кажеш на някого.
  
  "Аз ти казвам".
  
  - Имам предвид някой на твое място.
  
  
  
  "Това е проблемът", каза тя. "Просто не знам на кого мога да се доверя тук. Затова се сетих за теб. Знам, че имате личен интерес по този въпрос и би било полезно за мен да имам друг професионалист наблизо. Знам, че мога да му имам доверие."
  
  Банкс се замисли за момент. Мишел беше права; той наистина имаше интерес към случая. И от начина, по който звучеше, тя беше в затруднено положение там долу, сама. "Не съм сигурен как мога да помогна", каза той, "но ще видя дали мога да си тръгна." Докато изричаше тези думи, образът на него как галопира към Питърбъроу на бял кон, в броня и с копие, го подиграваше. "Някакви новини за погребалната служба?"
  
  "Ден след утре".
  
  "Ще си тръгна веднага щом мога", каза той. "Може би утре. Дотогава не казвайте и не правете нищо. Просто се дръж както обикновено. Глоба?"
  
  "Глоба. А Алън?
  
  "Да?"
  
  "Благодаря ти. Сериозен съм. В беда съм." Тя направи пауза, след което добави: "И аз се страхувам".
  
  "Ще бъда там".
  
  След като Банкс затвори, той напълни отново чашата си, остави втора чаша Бил Еванс и седна да обмисли последиците от това, което беше научил по-рано същата вечер, докато четеше дневника си и това, което току-що беше чул от Мишел.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  13
  
  Лорън Андерсън живееше в малка къща недалеч от мястото, където Банкс живееше със Сандра преди раздялата им. Отдавна не беше минавал края на старата си улица и това му навяваше спомени, които предпочиташе да забрави. По някаква причина се чувстваше предаден. Спомените трябваше да са сладки - тя и Сандра си прекарваха добре заедно, обичаха се от много години - но всичко изглеждаше помрачено от нейното предателство, а сега и от предстоящия й брак с Шон. И дете, разбира се. Детето изпитваше силни болки.
  
  Не каза нищо за мислите си на Ани, която седеше до него. Тя дори не знаеше, че той е живял там, тъй като я срещна едва след като се премести във вилата на Гратли. Освен това тя даде да се разбере, че не се интересува от предишния му живот със Сандра и децата; това беше една от основните причини, които се изпречиха между тях и развалиха краткия им и трогателен роман.
  
  Беше най-красивият летен ден, който някога бяха виждали. Този път седнаха в колата на Банкс, както той предпочиташе, с отворени прозорци, слушайки как Мариан Фейтфул пее "Summer Nights" от компактдиска с най-големите хитове. Това беше в дните, когато гласът й беше дълбок и равномерен, преди алкохолът, наркотиците и цигарите да си вземат жертвите, точно както стана с Били Холидей. Също така стана хит по времето, когато Греъм изчезна и улови настроението на онова лято, когато тийнейджърите бяха заети със секс.
  
  
  
  "Не мога да повярвам, че все още слушаш тези неща", каза Ани.
  
  "Защо не?"
  
  "Не знам. Просто е толкова... старо."
  
  - Като Бетовен.
  
  "Умни сабо. Знаеш какво имам предвид."
  
  "Преди наистина я харесвах."
  
  Ани го погледна косо. - Мариан Фейтфул?
  
  "Да. Защо не? Тя влезе готова, готова, тя излезе и беше на върха на играта си всеки път, когато имаше нов албум, и тя седеше на високо столче с китарата си, изглеждайки точно като ученичка. Но тя щеше да бъде в деколтирана рокля, с кръстосани крака, и щеше да прозвучи този нежен глас, а ти просто щеше да искаш..."
  
  "Продължи".
  
  Банкс спря на светофара и се усмихна на Ани. "Сигурен съм, че разбирате картината", каза той. "Тя просто изглеждаше толкова невинна, толкова девствена."
  
  "Но ако историите са верни, тя се появи доста често, нали? Бих казал, че далеч не съм девствена.
  
  "Може би и това беше част от всичко", съгласи се Банкс. "Ти просто знаеше, че тя... го е направила. Имаше истории. Джийн Питни. Мик Джагър. Партии и всичко останало.
  
  "Светец и грешник в едно", каза Ани. "Колко перфектно за теб."
  
  - Господи, Ани, бях само дете.
  
  "Изглежда, че и това беше доста похотливо."
  
  "Е, какво си мислеше на четиринадесет?"
  
  "Не знам. Момчета може би, но не сексуално. Нека се забавляваме. Любовни романи. Плат. Грим".
  
  "Може би затова винаги съм харесвал по-възрастните жени", каза Банкс.
  
  Ани го удари силно с лакът в ребрата.
  
  "О! Защо го направи?"
  
  "Ти знаеш. Паркирай тук. Мъже - каза тя, когато Банкс паркира и те слязоха от колата. "Когато си млад, имаш нужда от по-възрастни жени, а когато остарееш, имаш нужда от по-млади жени."
  
  
  
  "В наши дни", каза Банкс, "вземам всичко, до което мога да се докопам."
  
  "Очарователен." Ани натисна звънеца и няколко секунди по-късно видя фигура да се приближава към тях през матовото стъкло.
  
  Лорън Андерсън носеше дънки и тънък пуловер с V-образно деколте и не беше гримирана. Тя беше по-млада, отколкото Банкс очакваше, гъвкава, с пълни устни, с бледо овално лице и плътни клепачи, светлосини очи, обрамчени от дълга кафява коса, падаща до раменете й. Стоейки на прага, тя обви ръце около себе си, сякаш й беше студено.
  
  - Полиция - каза Банкс, като протегна личната си карта. - Може ли да влезем?
  
  "Със сигурност". Лорън отстъпи встрани.
  
  "Тук?" - попита Банкс, като посочи нещо, което приличаше на всекидневна.
  
  "Ако искаш. Ще направя чай, става ли?"
  
  - Страхотно - каза Ани, като я последва в кухнята.
  
  Банкс чу разговора им, докато бързо оглеждаше всекидневната. Той беше впечатлен от двете стени от лавици, стенещи под тежестта на класиката, която щеше да прочете, но така и не стигна. Всички викторианци, заедно с най-големите руснаци и французи. Няколко скорошни романа: Иън Макюън, Греъм Суифт, А. С. Баят. Доста стихове също от Хийни Беоулф, преведени до последното издание на поетични коментари, лежащи на ниска масичка за кафе. Имаше и пиеси: Тенеси Уилямс, Едуард Олби, Том Стопард, елизабетините и якобинците. Имаше също раздел за изкуството и един за класическата митология. Да не говорим за редиците на литературната критика, от поетиката на Аристотел до постструктуралистките странности на Дейвид Лодж. Повечето от музиката на рафта с компактдискове беше класическа, предпочитана от Бах, Моцарт и Хендел.
  
  Банкс намери удобен стол и седна. Скоро Ани и Лорън пристигнаха с чай. Забелязвайки пепелника на масата и долавяйки отчетливата миризма на застоял дим във въздуха, Банкс попита дали може да запали цигара. Лорън отговори "разбира се" и взе една от неговите копринени цигари. Ани си вирна носа така, както само бивш пушач може да направи.
  
  "Това е хубаво място", каза Банкс.
  
  "Благодаря ти".
  
  - Сам ли живееш тук?
  
  "Сега е така. Делех го с една от другите учителки, но преди няколко месеца тя се сдоби със собствен апартамент. Не съм сигурен, но мисля, че повече ми харесва да живея сам."
  
  "Не те обвинявам", каза Банкс. "Виж, причината да сме тук е, че чухме, че даваш на Люк Армитидж допълнително обучение по английски и решихме, че можеш да ни кажеш нещо по въпроса."
  
  "Не съм сигурен, че мога да ви кажа нещо за него, но, да, работих с Люк." Лорън седеше на малкия диван с подвити крака и държеше чаша в двете си ръце. Тя издуха чая си. "Той беше толкова много по-напред от останалите в класа, че трябва да му е било ужасно скучно в училище. През повечето време той беше доста пред мен. Тя вдигна ръка и махна няколко непокорни кичура коса от лицето си.
  
  "Толкова добър?"
  
  "Е, ентусиазмът му компенсира това, което му липсваше във формалното обучение."
  
  "Разбрах, че е бил и талантлив писател."
  
  "Много. Отново имаше нужда от дисциплина, но беше млад, див. Щеше да стигне далеч, ако... само ако... - Тя държеше чашата си в едната си ръка и избърса очи в ръкава си. "Съжалявам", каза тя. "Просто не мога да се справя с това. Лука. Мъртъв. Такава загуба."
  
  Ани й подаде кърпичка от кутия на един от рафтовете. - Благодаря ви - каза тя и издуха носа си. Тя се размърда на дивана и Банкс забеляза, че краката й са боси и ноктите й са боядисани в червено.
  
  "Знам, че е трудно да се приеме", каза Банкс, "но съм сигурен, че разбирате защо трябва да знаем колкото можем повече за него."
  
  "Да, разбира се. Въпреки че, както казах, не виждам как мога да ви кажа много.
  
  
  
  "Аластър Форд каза, че сте от хората, които се вслушват в проблемите на хората."
  
  Тя изсумтя. "Аластър! Вероятно се опитваше да каже, че съм любопитна кучка. Аластър бяга една миля, ако някой се доближи до неясна градушка, без значение колко извратени емоции може да има."
  
  Самият Банкс имаше същото впечатление, макар че не би го изразил така. При първите впечатления Лорън Андерсън се оказа може би най-нормалната приятелка, която Люк имаше. Но конкуренцията - Форд и Уелс - не беше много тежка.
  
  - Люк говорил ли е някога за себе си?
  
  - Малко - каза Лорън. - Може да е много сдържан, нали, Люк.
  
  "Понякога?"
  
  "Понякога той можеше да отслаби гарда си, да."
  
  - И за какво говореше тогава?
  
  "О, както обикновено. Училище. Родителите му."
  
  - Какво каза той за тях?
  
  "Той мразеше училището. Повечето от часовете бяха не само скучни за него, но той не обичаше дисциплината, формалностите.
  
  Банкс се сети за момчетата, които бяха измъчвали Люк на пазара. "Ами тормозът?"
  
  "Да, това също. Но не беше сериозно. Искам да кажа, Люк никога не е бил удрян или нещо подобно.
  
  "Тогава какво беше?"
  
  "Предимно закачен. Наричаха ме с обидни думи. Побутна малко. О, не казвам, че не го е наранило. Беше много чувствителен. Но той можеше да се справи, донякъде.
  
  "Какво имаш предвид?"
  
  "Това всъщност не го притесняваше. Искам да кажа, той знаеше, че момчетата, които го правят, са идиоти, че не могат да се сдържат. И той знаеше, че го правят, защото беше различен.
  
  "Перфектно?"
  
  "Не, не мисля, че Люк някога се е смятал за по-добър от някой друг. Той просто знаеше, че е различен."
  
  
  
  - Какво каза за родителите си?
  
  Лорън замълча за момент, преди да отговори. "Беше много лично", каза тя.
  
  Ани се наведе напред. - Мис Андерсън - каза тя. - Люк е мъртъв.
  
  "Да. Да, знам".
  
  - И ние трябва да знаем всичко.
  
  "Но със сигурност не можете да мислите, че родителите му имат нещо общо със смъртта му?"
  
  - Какво каза той за тях?
  
  Лорън направи пауза, после продължи. "Не е добре. Личеше си, че не му е много приятно у дома. Той каза, че обича майка си, но остана с впечатлението, че не се разбира с втория си баща."
  
  Банките можеха да си го представят. Мартин Армитидж беше физически силен, доминиращ, свикнал да постига своето и интересите му изглеждаха доста далеч от тези на неговия доведен син. - Останахте ли с впечатлението, че вторият му баща го е тормозил по някакъв начин? попита той.
  
  - Господи, не - каза Лорън. "Никой никога не го е бил или обиждал по някакъв начин. Просто... бяха толкова различни. Нямаха нищо общо. Искам да кажа, като за начало Люк не се интересуваше от футбол.
  
  "Какво щеше да направи с проблемите си?"
  
  "Нищо. Какво можеше да направи? Беше само на петнайсет. Може би щеше да напусне дома си след около година, но сега никога няма да разберем, нали? Известно време той трябваше да го търпи.
  
  "Децата понасят много по-лоши неща", каза Банкс.
  
  "Наистина има. Семейството беше богато и на Люк никога не му липсваха материални богатства. Сигурен съм, че и майка му, и вторият му баща много го обичаха. Той беше чувствително, креативно момче с груб втори баща и празноглава майка.
  
  Банкс не би казал, че Робин Армитидж е празноглава, но може би Лорън направи предположението, което хората често правят за моделите. "Ами Нийл Бърд?" - продължи Банкс. - Люк говорил ли е някога за него?
  
  "Почти никога. Той стана много емоционален, когато се повдигна тази тема. Дори ядосан. Лука имаше много неразрешени проблеми. Ти просто знаеше, че трябва да се отдръпнеш.
  
  "Можеш ли да обясниш?"
  
  Лорън сбърчи вежди. "Мисля, че беше ядосан, защото никога не е познавал баща си. Ядосан, защото Нийл Бърд го изостави, когато беше много малък, а след това се самоуби. Можете ли да си представите как ще се почувствате това? Дори не означаваш достатъчно за баща си, за да остане жив и да те гледа как растеш.
  
  "Имало ли е нещо конкретно, което може да го е притеснявало напоследък, нещо, което би могъл да ви спомене?"
  
  "Не. Последният път, когато го видях в края на семестъра, беше развълнуван за лятната ваканция. Дадох му нещо за четене.
  
  "Портрет на художника като млад и Престъпление и наказание?
  
  Очите й се разшириха. "Бяха две книги. Откъде знаеш?"
  
  "Няма значение", каза Банкс. "Как започна с него?"
  
  "Обикновено му давах нещо за четене, може би роман или някаква поезия, след което се срещахме тук и го обсъждахме. Често излизахме оттам и обсъждахме живопис, история, гръцка и римска митология. Той беше много напреднал в разбирането на литературата. И имаше ненаситен апетит към нея.
  
  "Достатъчно напреднал за Рембо, Бодлер, Верлен?"
  
  "Самият Рембо беше просто момче. И младите тийнейджъри често са привлечени от Бодлер.
  
  "Le Poète se fait voyant par un long, immense et raisonné dérèglement de tous les sens", цитира Банкс с акцент, който се надяваше да не е твърде неразбираем. "Това означава ли нещо за теб?"
  
  
  
  "Добре, разбира се. Това е описанието на Рембо за метода, който е използвал, за да стане гледач. "Пълно разстройство на всички сетива."
  
  "Беше написано на стената в спалнята на Люк. Беше ли свързано с наркотици?"
  
  "Доколкото знам, не. Поне не с Люк. Ставаше въпрос за отваряне към преживявания от всякакъв вид. Честно казано, не одобрявах увлечението на Люк Рембо. В много такива случаи това е очарованието от романтичния идеал на измъчваното момче-поет, а не от самото произведение."
  
  Без да иска да се изгуби в сферите на литературната критика, Банкс продължи напред. "Чувствахте се много близък с Люк, прав ли съм?"
  
  "В известен смисъл, предполагам. Само ако можеше наистина да си с него. Той беше хлъзгав, като хамелеон, често мрачен, тих и отдръпнат. Но аз го харесвах и вярвах в таланта му, ако това имате предвид."
  
  "Ако Люк дойде при вас за помощ, бихте ли я предоставили?"
  
  - Зависи от обстоятелствата.
  
  "Ако е избягал от дома си, например."
  
  - Бих направил всичко възможно, за да го разубедя.
  
  "Това звучи като официална реплика."
  
  - Това е този, който бих последвал.
  
  - Не бихте ли го прибрали?
  
  "Разбира се, че не".
  
  "Защото не знаем къде е отишъл в деня, когато изчезна. Поне не след пет и половина. Но последно е видян да върви на север по Market Street. Това в крайна сметка ще го отведе във вашия район, нали?"
  
  "Да, но... искам да кажа... защо ще идва тук?"
  
  "Може би ти се е доверил, имал е нужда от помощта ти за нещо."
  
  - Не мога да си го представя.
  
  - Кога вие двамата трябваше да се срещнете следващия път?
  
  
  
  - Не до следващия семестър. Прибирам се другата седмица за остатъка от празниците. Баща ми напоследък не се чувства добре, а майка ми трудно се справя с това."
  
  "Съжалявам да го чуя. Къде е домът?
  
  "Южен Уелс. Тенби. Малко заспало място, но е край морето, има много скали, по които можеш да се разхождаш и да мислиш."
  
  - Сигурен ли си, че Люк не дойде да те види предния понеделник?
  
  "Разбира се, че съм сигурен. Той нямаше причина да го прави."
  
  - Вие бяхте просто негов ментор, нали?
  
  Лорън се изправи, в очите й проблесна гняв. "Какво имаш предвид? Какво се опитваш да намекнеш?"
  
  Банкс вдигна ръка. "Еха. Чакай малко. Просто си помислих, че може би те е смятал за приятел и ментор, някой, към когото може да се обърне, ако е в беда.
  
  "Е, той не го направи. Виж, така се случи, че дори не бях вкъщи предния понеделник.
  
  "Къде беше?"
  
  - На гости при брат ми, Върнън.
  
  "Къде живее Върнън?"
  
  "Харогейт".
  
  "В колко часа си тръгна?"
  
  "Около пет. Скоро след това".
  
  - И в колко часа се върна?
  
  "Не съм го направил. Всъщност пийнах малко повече. Както и да е, твърде много, за да рискуваш с шофиране. Така че спах на дивана на Върнън. Върнах се тук около обяд във вторник.
  
  Банкс погледна към Ани, която беше оставила бележника си настрана и беше извадила отпечатък на художник от куфарчето си. "Виждали ли сте някога това момиче, мис Андерсън?" тя попита. - Помисли добре.
  
  Лорън разгледа рисунката и поклати глава. "Не. Видях изражението, но лицето не ми беше познато.
  
  - Нито някой от училище?
  
  - Ако е, не я разпознавам.
  
  
  
  "Смятаме, че тя може да бъде приятелката на Люк", каза Банкс. - И ние се опитваме да го намерим.
  
  Лорън хвърли бърз поглед на Банкс. "Млада жена? Но Люк нямаше приятелка."
  
  "Откъде знаеш? Ти каза, че не ти е казал всичко.
  
  Тя докосна V-образното си деколте с пръсти. "Но... но аз щях да знам."
  
  "Не мога да разбера как", каза Банкс. - Ами Роуз Барлоу?
  
  "Какво за нея?"
  
  - Чух, че тя и Люк са били доста приятелски настроени.
  
  "Кой ти каза това?"
  
  "Бяха ли те?"
  
  "Мисля, че се срещнаха един или два пъти по-рано тази година. Роуз Барлоу не е близо до нивото на Люк. Тя просто е трудеща се."
  
  - Значи не продължи дълго.
  
  "Доколкото знам, не. Въпреки че, както посочихте, не е задължително аз да съм този, който ще знае."
  
  Банкс и Ани станаха, за да си тръгнат. Лорън ги изпрати до вратата.
  
  "Благодаря ви за отделеното време", каза Банкс. - И ако си спомните още нещо, ще ни уведомите, нали?
  
  "Да, разбира се. Ще дам всичко от себе си", каза Лорън. "Наистина се надявам да хванете онзи, който е направил това. Люк имаше толкова обещаващо бъдеще пред себе си.
  
  - Не се притеснявай - каза Банкс с повече увереност, отколкото се чувстваше. - Ще се справим.
  
  
  
  Откакто се обади на Банкс, Мишел обмисляше да разкаже на Шоу какво е открила. Би било достатъчно лесно за всяко упълномощено лице да премахне бележници и дейности от своите папки. Мишел можеше да го направи сама, така че кой би задавал въпроси на офицер с ранга на Шоу? Със сигурност не г-жа Меткалф.
  
  Но тя все още се съпротивляваше на директния подход. Работата беше там, че трябваше да е сигурна. След като се разчуе нещо такова, нищо не може да се върне обратно. Първото нещо, което направи тази сутрин, беше да се върне в архивите за още едно безплодно търсене, което най-малкото я убеди, че предметите, които търсеше, са изчезнали. И трябваше да са там.
  
  Това, което трябваше да направи сега, беше да помисли. Помислете какво означава всичко това. Тя не можеше да го направи на гарата, докато Шоу се скиташе наоколо, затова реши да отиде до имението на Хейзълс и да поеме отново по маршрута на Греъм.
  
  Тя паркира пред редица магазини срещу имението и постоя за момент, наслаждавайки се на усещането на слънцето върху косата си. Тя погледна павилиона за вестници, който сега се управлява от г-жа Уокър. Откакто започна всичко това. По прищявка Мишел влезе в магазина и видя наедряла възрастна дама със сива коса да подрежда вестници на тезгяха.
  
  "Да, скъпа", каза жената с усмивка. "Какво мога да направя за теб?"
  
  - Вие ли сте г-жа Уокър?
  
  - Наистина, аз съм.
  
  "Не знам дали можеш да направиш нещо", каза Мишел, показвайки личната си карта, "но може би си чул, че не много отдавна сме открили кости и..."
  
  - Човекът, който работеше тук?
  
  "Да, това е вярно".
  
  "Чел съм за това. Ужасно нещо."
  
  "То е".
  
  "Но не виждам как мога да ти помогна. Беше преди мен."
  
  "Кога дойде тук?"
  
  "Съпругът ми и аз купихме магазина през есента на 1966 г."
  
  "Купихте ли го от г-н Брадфорд, предишния собственик?"
  
  "Доколкото знам, успяхме. Агентът по недвижими имоти се погрижи за всички подробности, заедно със съпруга ми, разбира се, Бог да благослови душата му.
  
  - Г-н Уокър мъртъв?
  
  - Вече минаха добри десет години.
  
  "Съжалявам".
  
  
  
  "Нямаше нужда от това. Той си отиде просто така. Не чувствам нищо. Аневризма на мозъка. Имахме добър живот заедно и съм добре осигурен." Тя огледа магазина. "Не мога да кажа, че е истинска златна мина, но е нещо, с което можете да си изкарвате прехраната. И тежка работа също. Хората казват, че трябва да се пенсионирам, да продам компанията, но какво ще правя с времето си?"
  
  "Въобще познавахте ли Греъм Маршал?"
  
  "Не. Преместихме се тук от Сполдинг, така че в началото не познавахме никого. Търсихме симпатична малка будка за вестници и тази се появи на пазара на правилната цена. Добър момент за това, като се има предвид, че развитието на новия град започна през 1967 г., малко след пристигането ни тук.
  
  - Но срещали ли сте г-н Брадфорд?
  
  "О да. Той беше много полезен по време на преходния период. Той ни доведе до скорост и всичко това.
  
  - Какъв беше той?
  
  "Не мога да кажа, че го познавах добре. Съпругът ми почти винаги се занимаваше с него. Но той изглеждаше нормален. Достатъчно приятно. Може би малко грубо. Малко твърд и с войнишка стойка. Спомням си, че по време на войната беше важен човек, член на някакво специално подразделение в Бирма. Но той беше полезен.
  
  "Чухте ли нещо за него, след като заехте тази позиция?"
  
  "Не".
  
  - Той споменавал ли е някога Греъм?
  
  "О да. Затова си тръгна. Във всеки случай отчасти. Той каза, че сърцето му не е било в бизнеса, откакто момчето изчезна, така че искал да се отдалечи и да се опита да забрави."
  
  - Знаете ли къде се премести?
  
  - На север, поне така каза той. Карлайл".
  
  - Със сигурност е достатъчно далеч.
  
  "Да".
  
  "Предполагам, че не сте имали адрес за препращане, нали?"
  
  "Не знаехте ли? Г-н Брадфорд е мъртъв. Убит при обир няколко седмици след нанасянето. Беше трагично. Във всички местни вестници от онова време.
  
  
  
  "Наистина?" - попита любопитно Мишел. "Не, не знаех". Вероятно нямаше нищо общо с нейното разследване, но беше подозрително. Един от последните хора, които са видели Греъм жив, самият той е бил убит.
  
  Мишел благодари на г-жа Уокър и излезе на улицата. Тя пресече пътя и последва Хейзъл Крессънт, същият маршрут, по който Греъм би поел преди години. Беше ранна сутрин през август 1965 г., спомня си тя; слънцето току-що беше изгряло, но поради облачното небе беше все още доста тъмно. Всички заспаха след съботната вечер, а енориашите на църквата дори още не се бяха събудили. Може да е светнала светлина в един или два прозореца - за страдащи от безсъние и хронични ранобудници - но никой не можеше да види нищо.
  
  Тя стигна до Уилмър Роуд в далечния край на имението. Дори сега, години по-късно, в средата на сутринта имаше малък трафик и по-голямата част от него се насочваше към центъра "Направи си сам", който все още не съществуваше през 1965 г. Мишел беше почти сигурна, че Греъм познава нападателя и че той доброволно се качи в колата, като взе със себе си платнена чанта, пълна с документи. Ако някой се опита да го вкара насила в колата, той изпуска документите и се съпротивлява, а похитителят едва ли ще остане наблизо и ще ги вземе.
  
  Но как би могъл Греъм да бъде убеден да отиде някъде, без да завърши разпространението на вестници? Може би семейна спешност? Мишел не мислеше така. Семейството му живееше само на няколко метра в имението; можеше да стигне там за по-малко от минута. Нямаше съмнение, че четиринадесетгодишните могат да се държат безотговорно, така че може би той направи точно това и избяга по някаква причина.
  
  Докато Мишел стоеше отвън и гледаше как хората идват и си отиват от центъра за "Направи си сам", тя отново се сети за липсващите тетрадки и запаси и беше поразена от мисъл, толкова очевидна, че можеше да се ритне, защото не я е забелязала по-рано.
  
  Фактът, че изчезналите тетрадки принадлежат на детектив надзирател Шоу, я притесняваше по друга причина: сега тя осъзна какво е трябвало да види в момента, в който установи, че ги няма. Шоу беше обикновен полицай, младши по ранг, в този случай, така че какво, по дяволите, трябваше да крие? Той нямаше власт; не е ръководил и със сигурност не е възлагал действия. Той просто се разхождаше и записваше разпитите на детектив инспектор Рег Проктър; това е всичко.
  
  Мишел се съсредоточи върху Шоу най-вече защото не го харесваше и се възмущаваше от начина, по който се отнасяше с нея, но когато се стигна до това, човекът, който отговаряше за случая, този, който вероятно най-много трябваше да се скрие в случай на бъдещо разследване , не беше Шоу, а легендата на местната полиция: детектив суперинтендант Джон Харис.
  
  Мислейки за Джет Харис и какво може би е трябвало да крие, Мишел се върна там, където остави колата си, паркирана пред магазините. Може би е била малко разсеяна от мислите си и може би не е обръщала толкова внимание, както обикновено, на пресичането на пътя, но от друга страна, може би бежовият микробус със затъмнени стъкла наистина е запалил, когато тя се е приближила, а може би шофьорът наистина е натиснала газта, когато е стъпила на пътя.
  
  Така или иначе, тя го видя - бързо - и просто имаше време да отскочи настрани. Страничната част на микробуса докосна бедрото й, когато тя се спъна и падна по лице върху топлия асфалт, протегнала ръце, за да спре падането си. Друга кола подаде сигнал и я подмина, а една жена от другата страна на улицата се приближи, за да й помогне да се изправи. Докато Мишел осъзна какво се случва, микробусът беше изчезнал от погледа. Тя си спомни едно нещо: регистрационният номер беше толкова покрит с мръсотия, че беше невъзможно да се прочете.
  
  "Честно казано", каза жената, докато помагаше на Мишел да премине от другата страна. "Някои шофьори. Не знам накъде води, наистина не знам. Добре ли си, любов?"
  
  - Да - каза Мишел и избърса праха. "Да, добре съм, много ви благодаря. Просто малко разтърсен." И тя все още трепереше, когато влезе в колата си. Тя стисна волана здраво, за да не падне, пое си няколко дълбоки дъха и изчака сърдечният й ритъм да се нормализира, преди да се отправи обратно към гарата.
  
  
  
  "Можеш ли да се справиш сам за ден-два?" Банкс покани Ани на халба бира по време на обяд в Queen's Arms. Като повечето кръчми в района след епидемията от шап, тя беше полупразна и дори джубоксът и видеорекордерите мълчаха. Един от местните фермери, който вече беше изпил твърде много, застана на бара и се нахвърли ядосано на хазяина Кирил за лошото отношение на правителството към епидемията, който от време на време учтиво изсумтя в знак на съгласие. Всички пострадаха: не само фермерите, но и собствениците на кръчми, нощувки със закуска, местните занаятчии, месарят, пекарят и производителят на свещи, чичо Том Кобъли и всички останали. И за разлика от фермерите, те не получиха компенсации от правителството. Само преди около седмица собственикът на магазин за пешеходна екипировка в Хелмторп се самоуби, защото бизнесът му се провали.
  
  Ани остави чашата си. - Разбира се, че мога - каза тя. "Какво стана?"
  
  "Утре е погребението на Греъм Маршал. Вероятно там ще има стари приятели. Бих искал да отида там тази вечер.
  
  "Няма проблем. Питахте ли шефа?
  
  "Детектив надзирател Гристорп ми разреши да отсъствам от училище за два дни. Просто исках да обсъдя това с теб, преди да си тръгна.
  
  "Имам нещо, което да ме занимава. Говорейки за училище, каза ли ми, че не си доволен от интервюто си с Алистър Форд вчера?
  
  Банкс запали цигара. "Не", каза той. "Не, няма да отида. Въобще не".
  
  - Значи е заподозрян?
  
  
  
  "Не знам. Може би пристигането му по горещо преследване на Норман Уелс беше малко прекалено за мен. Къщата му е много изолирана, което я прави добро място да държите някого в плен или да убиете някого и да изхвърлите тялото посред нощ, без никой от съседите да забележи. Но тогава вероятно бихте могли да се разминете с убийство в центъра на града, като се има предвид наблюдателността и нежеланието на повечето хора да се намесят.
  
  - С изключение на охранителните камери.
  
  "И адски много добро ни донесе. Във всеки случай Форд е самотник. Той ревниво защитава личното си пространство, вероятно се чувства превъзхождащ хората, които се задоволяват с разговори и споделят мнението си. Може да е хомосексуалист - очевидно имаше нещо странно в начина, по който отговори на въпроса ми за момчетата - но дори това не го прави заподозрян. Не знаем мотива зад убийството на Люк и според д-р Гленденинг няма доказателства за сексуално насилие, въпреки че няколко дни във водата биха могли да заличат всяка следа от него. Знаеш ли, Ани, колкото повече мисля за това, толкова повече отвличането изглежда като димна завеса, но колкото и да е странно, може да се окаже най-важното.
  
  Ани се намръщи. "Какво имаш предвид?"
  
  "Имам предвид защо? Ако някой просто е искал смъртта на Люк, каквато и да е причината, тогава защо да измисля тази сложна и ненадеждна схема за отвличане и да увеличава риска да бъде хванат?"
  
  "Пари?"
  
  - Е, да, но ти самият ми каза, че който и да е бил, си е поставил целите изключително ниски. Беше непрофесионална работа."
  
  "Наистина ме притесни. Това ме накара да мисля, че е знаел за финансите на семейство Армитиж. Искам да кажа, че със сигурност биха могли да отделят десет хиляди, за да върнат Люк, но едва ли повече, поне не за толкова кратко време.
  
  - Но Люк вече беше мъртъв.
  
  "Да. Може да се е опитал да избяга."
  
  
  
  "Може би. Или може би трябва да погледнем много по-близо до дома.
  
  - Родители?
  
  "Възможно е, нали?" каза Банкс. "Може би сме гледали на всичко погрешно. Може би Мартин Армитидж е убил Люк и е организирал сложен трик с отвличането, само за да ни изхвърли от следите.
  
  - Мартин?
  
  "Защо не? Той беше навън два часа вечерта, когато Люк изчезна, според изявлението му, просто шофираше из квартала, поне така казва той. Може би той е намерил Люк и са се скарали и Люк е умрял. Дори инцидент. Прекалена грубост. Това не би било необичайно за Мартин Армитидж. Според Лорън Андерсън и всичко, което ми казахте, Люк е имал трудни отношения с втория си баща. Армитидж е точно обратното на Нийл Бърд в много отношения. Бърд беше чувствителен, креативен, артистичен и също имаше много от проблемите, които изглежда идват с тази територия: наркотици, пиене, пристрастяваща личност, нужда да забравя, експериментиране, самовглъбяване, промени в настроението, депресия. Да бъдеш Нийл Бърд не трябва да е лесно, както често се говори в песните му, но той копнееше за някакво извисено духовно състояние, някаква трансцендентност и вярваше, че това се появява от време на време. Дадоха му достатъчно вяра да продължи, поне за известно време. Често си мислех, че някои от песните също са вик за помощ, а песните на Люк отразяват това по странен начин."
  
  - А Мартин Армитидж?
  
  "Физически, рационален, силен, чист начин на живот. Футболът беше неговият живот. Това го извади от бедняшките квартали и го направи национална фигура. Това също го направи богат. Смея да твърдя, че е изпил своята част от бирата, но се съмнявам, че е опитал нещо по- експериментално. Не мисля, че той има способността да разбира или толерира артистичния темперамент, който неговият доведен син изглежда е наследил. Вероятно един от тези, които свързват артистичните интереси с хомосексуалността. Сигурен съм, че се опитваше да бъде любящ баща, отнасяйки се към момчето като към свой, но Люк имаше гените на Нийл Бърд.
  
  
  
  - А Робин?
  
  "Ето интересната част", каза Банкс. "Ти ми кажи. Виждал си я повече от мен."
  
  "Тя явно е имала бурна младост. Секс, наркотици, рокендрол. Ранната слава и богатство често изглежда вбесяват хората. Но независимо от начина, по който го получи, тя се измъкна и роди син. Бих казал, че е по-твърда, отколкото изглежда, и без съмнение тя обичаше Люк, но нямаше повече идея как да се справи с проблемите му от съпруга си. Мисля, че момчета като Люк измислят тайни светове, за да изключат възрастните и да се защитят дори от собствените си връстници. Той вероятно прекарваше по-голямата част от времето си в стаята си, четейки, пишейки или записвайки песните си. Тази черна стая."
  
  "Мислите ли, че е имал амбиции да последва стъпките на баща си?"
  
  "Може би музикално. Но мисля, че отношението му към баща му беше много сложно и двусмислено. Смес от възхищение и гняв от това, че са били изоставени.
  
  "Нищо от това обаче изглежда не се превръща в мотив, нали?" - попита Банкс. Той загаси цигарата си. "Ами Джоузи и Калвин Бати?"
  
  - Като заподозрени?
  
  "Всичко на всичко".
  
  "Джози е единственият човек, с когото сме говорили досега, който казва, че е виждала Люк с татуирано момиче."
  
  - Норман Уелс разпозна това описание.
  
  - Да - отбеляза Ани. - Но не и с Люк. Не казвам, че спираме да я търсим, просто не възлагаме всичките си надежди на нея. Все още трябва да сме отворени за това."
  
  "Съгласен".
  
  - Между другото, Уинсъм провери всички коли, за които беше съобщено, че са откраднати в района на Eastvale в нощта, когато Люк изчезна. Има две възможности, едната изоставена близо до Хаус, в Уенслидейл, а другата в Ричмънд.
  
  - Тогава по-добре да помолим екипа на Стефан да провери и двамата за следи от кръв.
  
  
  
  Ани си отбеляза. "Глоба".
  
  Сервитьорът донесе обедите им: сандвич със салата за Ани, лазаня и чипс за Банкс. Обикновено не харесваше кръчмарска лазаня - беше твърде рядка, - но съпругата на Сирил Гленис направи страхотна.
  
  - Говорейки за коли - каза Банкс след пауза, след като отпи няколко глътки. - Как върви криминалистиката с колата на Норман Уелс?
  
  "Стефан се обади преди няколко часа. Засега нищо. Наистина ли чакаш нещо?"
  
  "Може би не. Но трябва да се направи."
  
  - Мислиш ли, че трябваше да го задържим?
  
  Банкс отпи от бирата си, преди да отговори. "Няма какво да го задържим", каза той. "И той наистина има собствен бизнес за управление. Освен това не мисля, че г-н Уелс ще ходи никъде.
  
  "Ами Лорън Андерсън?"
  
  - Мисля, че дамата протестира твърде много.
  
  "Какво имаш предвид?"
  
  "Не знам. Просто реакцията й на прост въпрос ми се стори крайна.
  
  "Тя наистина изглеждаше ужасно близка с Люк. Имам предвид емоционално."
  
  - Но тя има алиби. Накарайте Уинсъм да се консултира с брат си Върнън, за да сте сигурни, но не мога да си представя, че би рискувала да излъже за това. И това беше мъжки глас по време на обаждането за откуп.
  
  "Не предполагам, че тя го е направила - тя със сигурност изглеждаше искрена в отношението си към него - просто тя можеше да знае повече, отколкото казва за това, което Люк правеше."
  
  - Прав си - каза Банкс. "Не трябва да я изключваме. Може би бихте могли да помолите Уинсъм и младия Кевин да проверят миналото на всички, които знаем, които са били свързани с Люк, и това включва Бети, Аластър Форд, Лорън Андерсън и мистериозното момиче, ако някога я открием.
  
  
  
  - Ами Роуз Барлоу?
  
  "Не знам", каза Банкс. "Трябва да поговорим с нея, въпреки че изглежда всичко, което се случваше между нея и Люк, приключи преди няколко месеца."
  
  - Какво ще кажете за съдебномедицинска експертиза в дома на Форд и жената от Андерсън?
  
  Банкс поклати глава. "Не можем да си позволим да изпратим скъпи съдебни екипи до домовете на всички. В случая с Уелс имахме добри причини - като за начало неговата история. Освен това знаем, че Люк е бил в къщата на Лорън Андерсън.
  
  - Но ако има кръв...?
  
  "На този етап все още не можем да оправдаем разходите."
  
  - А Алистър Форд?
  
  "Първо разберете биографията му. Ще го запазим в тайна, в случай че ни потрябва."
  
  - Ще поддържаш ли връзка?
  
  "Оставям мобилния си телефон включен през цялото време. Няма да те оставя, Ани." Банкс все още не можеше да се отърве от чувството на вина - и не защото оставяше въпроса на Ани, а защото щеше да види Мишел отново и идеята му хареса.
  
  Ани докосна ръкава му. "Знам, че не е. Не си мислете, че съм толкова безчувствен, че не знам колко трудно ви е да намерите костите на Греъм Маршал и всичко останало." Тя се ухили. "Иди отдай почитта си и се карай със старите си приятели. Ще има какво да наваксвате. Кога ги видя за последен път?"
  
  "Откакто заминах за Лондон, когато бях на осемнайсет. Просто изгубихме връзка."
  
  "Знам какво имаш предвид. Случва се. Вече не познавам никого, с когото съм ходил на училище.
  
  Банкс обмислял да каже на Ани за телефонното обаждане на Мишел, но променил решението си. Защо да усложнявам нещата? Ани вече имаше достатъчно грижи. Освен това не беше сигурен, че може да направи нещо срещу безпокойството на Мишел. Ако е имало някакво прикриване, то трябва да бъде разследвано от външни сили, а не от някой индивидуалист от Северен Йоркшир. И все пак част от него искаше да се намеси, искаше да стигне до дъното на смъртта на Греъм, а също и на Люк. Те бяха свързани в съзнанието му по някакъв странен начин. Технически, разбира се, не, но две много различни момчета от много различни времена починаха преждевременно и двете умряха от насилствена смърт. Банкс искаше да знае защо, какво е в тези две деца, което привлече толкова жестоки съдби.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  14
  
  Малко след обяд Ани отново показа на художника образа на мистериозното момиче в центъра на Суейнсдейл и на автогарата. Към края на часа тя започна да се чуди дали това момиче съществува или е просто плод на пуританското въображение на Джоузи Бати.
  
  Тя вървеше по Йорк Роуд, наслаждавайки се на слънчевите лъчи, надничайки във витрините на магазините по пътя. Стилно червено кожено яке привлече вниманието й в един от най-ексклузивните магазини за облекло, но тя знаеше, че ще бъде извън нейния ценови диапазон. Въпреки това тя отиде и попита. Беше.
  
  Пазарният площад беше пълен с скитащи туристи и коли, които се опитваха да намерят място за паркиране. Голяма група японци, заедно със своя водач и преводач, стояха и гледаха нагоре към фасадата на норманска църква, където няколко статуи на светци бяха издълбани в редица високо над вратите. Някои туристи заснеха момента на видео, въпреки че Ани не си спомняше каменните светци някога да са изпълнявали кан-кан или нещо подобно на движение.
  
  Тя забеляза, че една от колите - отчасти защото изскърца направо в паркинга за инвалиди и едва не прегази млада жена - беше БМВ-то на Мартин Армитидж. Какво, по дяволите, правеше тук? И какво, по дяволите, правеше на паркинга за инвалиди? Може би тя трябва да уреди евакуацията му? Но когато го видя да изскача от колата, да затръшна вратата и да се отправи към магазините, вградени в стената на църквата, тя разбра какво става.
  
  Ани си проби път през тълпата туристи пред църквата и стигна точно навреме, за да види Армитидж да слиза по стълбите към книжарницата на Норман. глупости. Тя се хвърли точно зад него, но той вече държеше Уелс за гърлото и, съдейки по кръвта, която течеше от носа на малкия човек, го удари поне веднъж. Уелс изскимтя и се опита да се освободи. В книжарницата беше хладно както винаги, но жегата на деня беше проникнала достатъчно, за да направи въздуха влажен. Ани се почувства лепкава още щом влезе. Познато, котка, пищеше и съскаше някъде в тъмните ъгли на пещерата.
  
  - Господин Армитидж! - извика Ани и го хвана за ръката. "Мартин! Спри. Няма да те отведе доникъде."
  
  Армитидж го отърси, сякаш беше досадно насекомо. "Този перверзник уби сина ми", каза той. "Ако всички вие не можете да го направите, ще получа проклето признание, дори ако трябва да го изтръгна от него." Сякаш за да докаже правотата си, той отново започна да разтърсва Уелс и да го удря напред-назад по лицето. Кръв и слюнка капеха от увисналата челюст на Уелс.
  
  Ани се опита да се вклини между тях, събаряйки огромната купчина книги в процеса. Вдигна се облак прах и котката изквили още по-силно. Армитидж беше силен. Той бутна Ани и тя се олюля обратно на масата. Счупи се и още книги се плъзнаха на пода. Тя почти се присъедини към тях там.
  
  Събирайки цялата си сила, Ани направи нов опит, втурвайки се към борещите се мъже в тясното пространство, но Армитидж я видя да се приближава и замахна с юмрук над главата на Уелс, кацайки право в устата на Ани. Ударът я оглуши и тя отново падна назад, този път от болка, и вдигна ръка към устата си. Беше цялата в кръв.
  
  Армитидж все още разтърсваше Уелс и Ани се опасяваше, че продавачът на книги ще се задуши, освен ако първо не получи инфаркт. Сега Армитидж не й обърна внимание и тя успя да се промъкне през вратата зад него и да хукне нагоре по стълбите. Полицейският участък беше само на няколко метра от другата страна на Маркет Стрийт и никой не й зададе никакви въпроси, докато тя нахлу през входната врата, кървяща от устата си.
  
  Двама яки полицаи я последваха обратно в магазина и им отне известно време да овладеят Армитидж, разбивайки по-голямата част от заведението в процеса. По времето, когато той беше окован с белезници и изведен навън по стълбите, стари книги, счупени маси и облаци прах бяха разпръснати по целия под. Уелс кървеше, държеше гърдите си и изглеждаше видимо зле. Ани прегърна раменете му и му помогна да се препъва на чистия въздух. Чувайки шума от боя, японските туристи се обърнаха от предната част на църквата и насочиха видеокамерите си към петима от тях. Е, помисли си Ани, ровейки из чантата си за носна кърпичка, поне се движим, по дяволите.
  
  
  
  Беше минало много време, откакто Банкс беше прекарвал много време в офиса си, а календарът на Дейлсман все още беше отворен на юлска снимка на вятърната мелница Скидби в края на Йоркширските тресавища. Той настрои радиото на Радио 3 и слушаше оркестров рецитал на Холст, Хайдн и Вон Уилямс, докато сортираше купчина документи на бюрото си. Тъкмо се бе разположил с "Lento moderato" на Пасторалната симфония на Вон Уилямс и друга бележка за икономическата ефективност, когато телефонът му иззвъня.
  
  - Алън, това е Стефан.
  
  "Добри новини, надявам се?"
  
  "Зависи как го гледаш. Вашият човек, Норман Уелс, е чист, доколкото можем да преценим. Направихме доста задълбочена проверка и съм сигурен, че ако имаше някакви следи от Люк Армитидж в колата или къщата му, щяхме да открием нещо.
  
  - Не си?
  
  
  
  "Нада".
  
  "Добре, предполагам, че това ни показва къде не трябва да насочваме вниманието си. Нещо положително?
  
  "Кръв върху суха каменна стена"
  
  "Спомням си".
  
  "Това беше достатъчно за ДНК анализ. Определено е човешко и не съвпада с ДНК на жертвата."
  
  Банкс подсвирна. - Значи има голям шанс това да принадлежи на този, който е хвърлил Люк от стената?
  
  "Доста добър шанс, да. Но не се надявайте твърде много. Може да принадлежи на всеки."
  
  "Но ще можете ли да го сравните с всякакви проби, до които можем да се докопаме?"
  
  "Със сигурност".
  
  "Глоба. Благодаря ти, Стефан."
  
  "С удоволствие".
  
  Банкс се чудеше от кого да поиска ДНК проби. Норман Уелс, разбира се, въпреки че претърсването на къщата му не откри нищо уличаващо. Алистър Форд, може би просто защото живееше в отдалечена вила и беше свързан с Люк чрез уроци по цигулка. И защото беше странен. Лорън Андерсън, защото даваше уроци по английски на Люк след училище и изглеждаше близка с него. Кой друг? Вероятно Джоузи и Калвин Бати. И родители, Мартин и Робин. Без съмнение щяха да вдигнат свещен шум и да изтичат разплакани при главния полицай, но нямаше какво да се направи по въпроса. Сега ДНК можеше да се обработва за два или три дни, но това беше много скъпо предложение. Банкс просто трябваше да види колко може да му се размине.
  
  След това, разбира се, имаше мистериозното момиче. Определено щяха да имат нужда от нейна проба, ако някога я открият, ако тя съществуваше.
  
  Веднага щом Moderato Pesante започна, телефонът му иззвъня отново. Този път беше дежурният полицай. Някой искаше да го види във връзка с Люк Армитидж. Млада жена.
  
  
  
  "Изпратете я горе", каза Банкс, чудейки се дали това може да е мистериозната жена. Сигурно вече е знаела, че е издирвана, а ако е знаела, неявяването й е подозрително само по себе си.
  
  Около минута по-късно униформен полицай почука на вратата на офиса на Банкс и пусна момичето вътре. Банкс веднага разпозна Роуз Барлоу. Тя влезе в кабинета му с важно излъчване, стройна, в сини дънки, с руса коса и осанка. Посещението й щеше да спести на него или на Ани труда да я търсят.
  
  - Аз съм Роуз - каза тя. Роуз Барлоу. Не ме помниш, нали?"
  
  - Знам кой си - каза Банкс. "Какво мога да направя за теб?"
  
  Роуз продължи да обикаля из офиса, като сваляше книги от рафта и прелистваше страниците, връщаше ги обратно, коригирайки календара, за да пасне на шкафа с файлове. Килер. Тя носеше изрязано горнище без ръкави, така че Банкс предположи, че татуировката с роза на лявата й предмишница и колекцията от бижута, висящи от пъпа й, изглеждат най-добре.
  
  - Въпросът е по-скоро какво мога да направя за теб - каза тя, като се надигна и му хвърли поглед, който той беше сигурен, че намира за загадъчен. Той й се струваше отсъстващ. Сигурно създава много проблеми на баща си, помисли си той. Изглеждаше толкова често, че дъщерите на авторитетни фигури - викарии, главни учители, главни полицаи - се бунтуваха първи и той можеше да се счита за късметлия, че Трейси, простата дъщеря на главния инспектор, изглеждаше, че има добра глава на раменете си. Трябва да го е наследила от майка си, помисли си Банкс, след което прогони мислите за Сандра, която сега несъмнено грееше от радост от предстоящото майчинство. Е, успех на нея и Шон; ще им трябва.
  
  "И какво можете да направите за мен?" - попита Банкс, решен да й каже причината за посещението й, преди да зададе своите въпроси.
  
  Тя обърна нос към радиото. "Какво е това?"
  
  
  
  Вон Уилямс.
  
  "Това е скучно".
  
  "Съжалявам, че не ви харесва. Какво можеш да направиш за мен?"
  
  - Знаете ли кой уби Люк?
  
  - Мислех, че можеш да направиш нещо за мен?
  
  "Разваля настроението. защо не ми кажеш?"
  
  Банкс въздъхна. "Роза. Мис Барлоу. Ако открием убиеца на Люк, досега щеше да си чел за това във вестниците. Сега ми кажи какво си дошъл да кажеш. Зает съм ".
  
  Роуз не хареса това и Банкс осъзна, че показването на нетърпението му е грешка. Вероятно е получавала такава реакция от баща си през цялото време, точно както Трейси и Браян често са чували същото от Банкс. Роуз жадуваше за внимание, защото чувстваше, че то не й е достатъчно. Банкс се чудеше дали децата му се чувстват по същия начин. Дали Трейси работеше толкова усърдно и се справяше толкова добре в обучението си, защото искаше внимание? Дали Брайън излизаше на сцената пред публика вечер след вечер и разголваше душата си, защото и той го желаеше? И Люк Армитидж копнееше за същото? Може би. Въпреки това, в случаите на неговите деца отговорът на тази нужда беше доста здравословен и креативен. Банкс не беше сигурен колко далеч може да стигне Роуз Барлоу, за да получи вниманието, което смяташе, че заслужава.
  
  "Съжалявам", продължи той, "но съм сигурен, че разбирате, че бързаме да разберем кой е убил Люк и ако знаете нещо, което може да ни помогне..."
  
  Роуз се наведе напред с широко отворени очи. "Защо? Мислиш ли, че ще убие някой друг? Мислите ли, че това е сериен убиец?
  
  "Нямаме причина да мислим подобно нещо.
  
  - Тогава се отпусни, защо не го направиш?
  
  Банкс усети как скърца със задните си зъби, докато се опитваше да се усмихне.
  
  - Както и да е - продължи Роуз, - щях да ти кажа. Говорихте ли вече с мис Андерсън?"
  
  "Лорън Андерсън? Да".
  
  Палав блясък озари очите на Роуз. - И тя ти разказа за себе си и Люк?
  
  
  
  "Тя ни каза, че му е дала допълнително обучение по английски, защото бил по-напред от останалите в класа."
  
  Роуз се засмя. "Допълнително образование. Това е добре. И тя ви каза къде е платила за това обучение?"
  
  - В нейната къща.
  
  Роуз се облегна назад и скръсти ръце. "Точно".
  
  "И какво?"
  
  "А, добре. Не може да си толкова наивен, нали? Трябва ли да ти го обясня?"
  
  "Не съм сигурен какво целиш", каза Банкс, който беше съвсем сигурен, но искаше тя да стигне сама.
  
  - Те се забавляваха, нали?
  
  "Знаете ли това със сигурност?"
  
  "Няма нужда да казвам."
  
  "Защо?"
  
  "Тя е просто курва, тази госпожица Андерсън и крадец на люлки."
  
  "Какво те кара да кажеш това?"
  
  "Е, тя не е давала частни уроци на никой друг в дома си, нали?"
  
  "Не знам", каза Банкс.
  
  - Е, тя не го направи.
  
  "Кажи ми, Роуз", каза Банкс, като му се прииска да изпуши една цигара, "какво мислиш за Люк? Познавахте го, нали?"
  
  "Да, бяхме в един клас."
  
  - Хареса ли го?
  
  Роуз завъртя няколко кичура коса около пръста си. - Предполагам, че той беше добре.
  
  "Доста готино, а?"
  
  "Готино! Мисля, че е доста тъжно."
  
  "Защо?"
  
  "Той никога не е говорил с никого - освен с арогантната мис Андерсън, разбира се. Сякаш беше по-добър от всички нас."
  
  - Може би е бил срамежлив.
  
  "Само защото имаше известен баща. Е, мисля, че музиката на баща му е гадна и той не би могъл да бъде добър баща, ако посегне на живота си, нали? Той не беше нищо друго освен наркоман.
  
  Да проявяваш състрадание е хубаво нещо, Роуз, помисли си Банкс, но не си направи труда да изрази мнението си. - Значи не си харесал Люк?
  
  "Казах ти. Всичко беше наред с него. Просто е малко странно."
  
  "Но той беше доста сладък, нали?"
  
  Роуз направи гримаса. "Уф! Не бих се срещала с него дори и да беше последният мъж на Земята."
  
  - Не мисля, че ми казваш истината, Роуз, нали?
  
  "Какво имаш предвид?"
  
  "Знаеш много добре какво имам предвид. Ти и Люк. По-рано тази година."
  
  "Кой ти каза това?"
  
  "Не обръщай внимание. Докъде стигна?
  
  "Отивам? Това е забавно. Никъде не отиде."
  
  - Но ти го искаше, нали?
  
  Роуз се обърна на стола си. "Сякаш беше по-добър от всички нас."
  
  - Тогава защо си губиш времето да говориш с него?
  
  "Не знам. Просто... Искам да кажа, той беше различен. Други момчета искат само едно нещо.
  
  - А Люк не го направи?
  
  "Никога не разбрах, нали? Просто си говорехме."
  
  "За какво?"
  
  "Музика и още нещо".
  
  - Никога ли не сте ходили никъде заедно?
  
  "Не. Искам да кажа, че отидохме в Макдоналдс няколко пъти след училище, но това е."
  
  "Роуз, имаш ли доказателства в подкрепа на обвинението си, че Люк и Лорън Андерсън са имали връзка?"
  
  "Ако имаш предвид дали съм я надникнал от прозореца, тогава не. Но е очевидно, нали? Защо иначе би прекарвала свободното си време с някой като него?"
  
  - Но ти прекара време с него.
  
  
  
  "Да. Е... беше различно."
  
  "Не се ли опита да бъдеш мил с него, да се сприятелиш с него, когато разговаряше с него по коридорите и на детската площадка и когато ходеше с него в Макдоналдс?"
  
  Роуз погледна настрани и продължи да върти косата си около пръстите си. - Разбира се, че исках.
  
  "Какво стана?"
  
  "Нищо. Той просто е някак... сякаш се отегчи от мен или нещо подобно. Сякаш не четях всички онези глупави книги, които той винаги носеше със себе си, и не слушах същата скапана музика. Не бях достатъчно добра за него. Той беше сноб. По-високо от всички нас."
  
  "И поради това ти предположи, че той е имал сексуална връзка с учителка. Малко е преувеличено, нали?"
  
  - Не си ги виждал заедно.
  
  "Видяхте ли ги да се целуват, докосват, държат се за ръце?"
  
  "Разбира се, че не. Те бяха твърде внимателни, за да направят нещо подобно публично, нали?"
  
  "Какво тогава?"
  
  "Начинът, по който се гледаха. Начинът, по който винаги го оставяше сам в час. Начинът, по който говореха. Начинът, по който я накара да се смее."
  
  "Ти просто ревнуваше, нали, Роуз? Затова казваш всичко това. Защото ти не можа да се разбереш с Люк, но госпожица Андерсън успя."
  
  "Не съм ревнувал! Със сигурност не тази грозна стара кучка.
  
  За момент Банкс се зачуди дали това, което Роуз Барлоу му казва, е нещо друго освен кисело грозде. Може да е била невинна, истинска връзка учител-ученик, но Банкс имаше достатъчно опит, за да знае, че всяка близост между двама души от противоположния пол - или от същия пол, в този смисъл - може да се превърне в нещо сексуално, независимо от тяхната възраст разлика. Той също четеше за такива неща във вестниците. Щеше да остане непредубеден и да говори отново с Лорън Андерсън, когато се върнеше от Питърбъро, да я притисне малко по-силно и да види дали има някакви пукнатини.
  
  - Какво мислите за мис Андерсън? - попита той Роуз.
  
  - С нея всичко е наред, предполагам.
  
  - Ти току-що я нарече грозна стара кучка.
  
  "Ами... нямах предвид... бях ядосан... искам да кажа, че тя е добра като учител. Всичко е наред?"
  
  "Добре ли се разбирате с нея в клас?"
  
  "Глоба".
  
  "Значи, ако попитам някой от другите ученици в класа, те ще ми кажат, че вие и г-жа Андерсън се разбирате чудесно?"
  
  Роуз се изчерви. "Понякога тя се заяжда с мен. Един ден тя ме изпрати след училище.
  
  "За какво?"
  
  "Не съм чел някаква глупава пиеса на Шекспир. И така, четях списание под масата. Какво от това? Не ме интересуват всички тези скучни английски глупости."
  
  - Значи ти и тя сте имали няколко сблъсъка?
  
  "Да. Но не затова съм тук. Не затова ти казвам това, което знам."
  
  "Сигурен съм, че не е, Роуз, но трябва да признаеш, че това ти дава известен мотив да създаваш проблеми на г-жа Андерсън, особено ако също така се опитваш да направиш Люк свое гадже."
  
  Роуз скочи на крака. "Защо се отнасяш толкова зле с мен? Аз идвам тук, за да ти помогна и да ти предоставя важна информация, а ти се държиш с мен като с престъпник. Ще кажа на баща си за теб."
  
  Банкс не можа да не се усмихне. "Това не е първият път, когато ме докладват на директора", каза той.
  
  Преди Роуз да успее да отговори, бързо се случиха две неща. Първо на вратата му се почука настойчиво и влезе Ани Кабът, държейки носна кърпа, покрита с нещо, което приличаше на кръв по устата й. Но преди Ани да успее да проговори, Кевин Темпълтън подаде глава през вратата зад нея, очите му се задържаха върху Роуз за няколко секунди, за да може тя да се успокои, и той каза на Банкс: "Извинете, че ви прекъсвам, сър, но ние мисля, че имаме достоверна самоличност на вие-знаете-кой."
  
  Банкс знаеше кого има предвид. Мистериозно момиче. Значи тя наистина е съществувала.
  
  - По-добре от това - продължи Темпълтън. - Имаме адрес.
  
  
  
  Мишел научи от PC Collins, че Шоу се е прибрал след вечеря, оплаквайки се от разстроен стомах. Тонът на Колинс подсказваше, че е по-скоро въпрос на количеството уиски, което Шоу изпи на обяд. Напоследък си взима доста дни почивка. Поне остави Мишел незабелязана. Тя не искаше да вижда Шоу, особено след случилото се в апартамента й в събота. Понякога, когато сваляше гарда си, тя го виждаше в съзнанието си как рови из чекмеджетата на нощното й шкафче, разрязвайки роклята на Мелиса наполовина. Не беше много трудно да си го представя как кара бежовия ван, който я беше прегазил, докато пресичаше пътя по-рано; не е бил на гарата по това време. Ами уискито? холандска смелост?
  
  Беше време да спре празните спекулации и да продължи това, което бе научила от г-жа Уокър. Мишел вдигна телефона и около час по-късно, след много фалшиви следи и пропиляно време в чакане, тя успя да се свърже с един от пенсионираните полицаи от Карлайл, който разследваше смъртта на Доналд Брадфорд: бившия сержант от детективска служба Реймънд Скоулс, сега изживявайки мандата си на камбрийското крайбрежие.
  
  "Не знам какво мога да ви кажа след толкова време", каза Скоулс. "Доналд Брадфорд просто нямаше късмет."
  
  "Какво стана?"
  
  "Хванах крадец неочаквано. Някой е нахлул в къщата му и преди Брадфорд да успее да направи нещо, той е бил толкова жестоко бит, че е починал от нараняванията си.
  
  Мишел поби тръпки. Същото можеше да й се случи и в събота, ако се беше прибрала по-рано. "Някога хващали ли сте крадец?" тя попита.
  
  "Не. Но трябва да е изненадал Брадфорд.
  
  
  
  "Защо казваш това?"
  
  "Защото той самият беше доста готин клиент. Никога не би ми минало през ума да се бия с него. Изглежда, че крадецът трябва да го е чул да идва и да се е скрил зад вратата, а след това да е ударил Брадфорд в тила с някаква тояга.
  
  - Все още не си намерил оръжието?
  
  "Не".
  
  "Няма доказателства? Няма пръстови отпечатъци?
  
  "Нищо полезно".
  
  - Без свидетели?
  
  - Нищо не можахме да намерим.
  
  - Какво е откраднато?
  
  - Портмоне, няколко дреболии, както изглежда. Имаше малко бъркотия в къщата.
  
  "Изглеждаше ли, че някой търси нещо?"
  
  "Никога не съм мислил за това. Въпреки това, както казах, беше бъркотия. Всичко се обърна с главата надолу. Защо изведнъж такъв интерес?
  
  Мишел му разказа малко за Греъм Маршал.
  
  "Да, чел съм за това. Ужасна работа. Нямах представа, че тук има някаква връзка."
  
  - Брадфорд е бил женен?
  
  "Не. Той живееше сам."
  
  Мишел усети, че той млъкна, сякаш се канеше да добави нещо. "Какво?" тя попита.
  
  "О, това са глупости. Малко смешно, наистина."
  
  - Все пак ми кажи.
  
  "Е, тогава, знаете ли, трябваше да проверим къщата и открихме... добре... по онова време изглеждаше доста рисковано, въпреки че по днешните стандарти..."
  
  Приключи с това, човече, улови се Мишел да мисли. За какво говориш?
  
  "Какво беше?" тя попита.
  
  "Порнографски списания. Има цяла глутница от тях. И няколко сини филма. Няма да навлизам в подробности, но те обхващаха доста широк спектър от извращения."
  
  
  
  Мишел усети, че стисна телефона по-здраво. - Включително педофилия?
  
  "Е, имаше замесени доста млади модели, мога да ви кажа това. Мъж и жена. Но не и детска порнография, ако това си мислите."
  
  Мишел смяташе, че трябва да се направи разлика. В известен смисъл, когато имаш пубис, гърди и всичко останало, не можеш да бъдеш класифициран като детска порнография, но все пак може да си само на четиринадесет години. Сива зона.
  
  "Какво стана с всички тези неща?"
  
  "Унищожен".
  
  Обзалагам се, че не преди ти и твоите момчета да го разгледате добре, помисли си Мишел.
  
  "По онова време не говорихме за нищо", продължи той, "защото не изглеждаше... Е, в крайна сметка този човек току-що беше убит. Изглежда нямаше смисъл да петня името му с подобни неща.
  
  - Разбрано - каза Мишел. "Кой взе тялото?"
  
  "Никой. Г-н Брадфорд нямаше близки роднини. Местните власти се погрижиха за всичко."
  
  "Благодаря ви, г-н Скоулс", каза тя, "бяхте много полезен."
  
  "Не го мисли".
  
  Мишел затвори телефона и дъвче върха на молива си, докато обмисляше чутото. Все още не беше стигнала до никакви заключения, но имаше да обсъди много с Банкс, когато той пристигна.
  
  
  
  PC Flaherty, който проследи адреса на мистериозното момиче, правеше запитвания в Eastvale College, мислейки, че може би момичето, което прилича на нея, може да е студентка. Както се оказа, тя не беше, но приятелят й беше и един от хората, с които разговаря, си спомни, че я е видял на танц в колеж. Момчето се казваше Райън Милн, а момичето Елизабет Палмър. Те живееха заедно в апартамент над магазин за шапки на South Market Street, в посоката, в която вървеше Люк Армитидж, когато беше видян за последен път.
  
  Ани настоя, че се чувства достатъчно добре, за да се обади. Проклета да е, каза тя на Банкс, ако я изгонят след цялата работа с краката, която беше свършила, само защото някакъв подхранван от тестостерон скитник я удари в устата. Гордостта й пострада най-много. След като почисти раната, така или иначе не изглеждаше много зле. Някои жени, продължи тя, плащат цяло състояние за инжекции с колаген, за да изглеждат като нея. Банкс реши, че ще й се обади, преди да замине за Питърбъро. Той се обади и уговори среща с Мишел в една кръчма в центъра на града в девет часа, за всеки случай.
  
  Мартин Армитидж се излежаваше в стаята за задържане, а Норман Уелс беше в главния лазарет на Иствейл. Несъмнено щеше да има взаимни обвинения от страна на приятеля на Армитидж, главния полицай, но засега той можеше да остане там, където беше. Може да го обвинят и в нападение над полицай. След като посетиха мистериозното момиче.
  
  Двадесет минути след като получиха адреса, Банкс и Ани се изкачиха по постланите с линолеум стълби и почукаха на вратата. Сградата изглеждаше толкова тиха, че Банкс не можеше да си представи, че има някой вкъщи, но само след няколко секунди млада жена отвори вратата. Млада жена.
  
  - Главен инспектор Банкс и инспектор Кабът - каза Банкс, показвайки картата си. - Бихме искали да поговорим.
  
  - Тогава по-добре влезте. Тя отстъпи встрани.
  
  Една от причините да отнеме толкова време, за да я намерят, беше очевидна за Банкс: тя не изглеждаше толкова странна, колкото я описваше Джоузи Бати, което не е изненадващо, като се има предвид, че повечето млади хора вероятно изглеждаха странно на Джоузи. Бети .
  
  Чертите на пикси бяха доста правилни, сърцевидно лице, големи очи и малка уста, но това беше почти всичко. Беше много по-красива, отколкото Джоузи Бати показа на полицейския художник, и имаше блед, безупречен тен. Освен това имаше гърдите, за които мечтаят тийнейджърките и много възрастни мъже, а елегантното й деколте беше подчертано от кожената жилетка с връзки, която носеше. Малката татуировка на предмишницата й представляваше обикновена двойна спирала и нямаше следа от пиърсинг никъде другаде освен сребърните тънки обеци, висящи от ушите й. Късата й черна коса беше боядисана и гелирана, но в това нямаше нищо странно.
  
  Апартаментът беше чист и подреден, а не мръсно свърталище, пълно с разпръснати деца наркомани. Беше стара стая с камина, пълна с гребен и щипка, която сигурно беше само за показ, тъй като в огнището имаше газов огън. Слънчевата светлина нахлуваше през полуотворения прозорец и можехме да чуем звуците и миризмите на Саут Маркет Стрийт: автомобилни ауспуси и клаксони, топъл катран, прясно изпечен хляб, къри за вкъщи и гълъби по покривите. Банкс и Ани обиколиха малката стая и я огледаха, докато момичето подреждаше подрънкащите възглавници за тях.
  
  - Елизабет, нали? - попита Банкс.
  
  - Предпочитам Лиз.
  
  "Глоба. Райън не е тук?
  
  - Той има часове.
  
  - Кога ще се върне?
  
  - Само след чай.
  
  "Какво правиш, Лиз?"
  
  "Аз съм музикант".
  
  "Да си изкарваш прехраната?"
  
  "Знаете какво е..."
  
  Банките направиха това, като имаха син в бизнеса. Но успехът на Браян беше необичаен и дори това не донесе много пари. Дори не стигат за нова кола. Той продължи напред. - Знаеш защо сме тук, нали?
  
  Лиз кимна. "За Лука".
  
  - Можеш да излезеш напред и да ни спестиш много проблеми.
  
  Лиз седна. - Но аз не знам нищо.
  
  
  
  "Нека ние да преценим това", каза Банкс, спирайки да разгледа колекцията си от компактдискове. Той забеляза касета с надпис "Песни от черната стая", разпръсната с много други касети.
  
  - Как можех да разбера, че ме търсиш?
  
  "Не четете ли вестници и не гледате телевизия?" - попита Ани.
  
  "Малко. Те са скучни. Животът е твърде кратък. Най-често тренирам, слушам музика или чета.
  
  - Какъв инструмент? - попита Банкс.
  
  "Клавишни, няколко духови инструмента. Флейта, кларинет.
  
  "Занимавате ли се професионално с музика?"
  
  "Не. просто уроци в училище."
  
  "На колко години си, Лиз?"
  
  "Двадесет и едно".
  
  - А Райън?
  
  "Същото. Той е последна година в колежа."
  
  - И той ли е музикант?
  
  "Да".
  
  - Живеете ли заедно?
  
  "Да".
  
  Ани седна на една от меките възглавници, но Банкс се отмести и застана до прозореца, подпрял бедра на перваза. Стаята беше малка и гореща и се стори твърде тясна за трима души.
  
  "Какви бяха отношенията ви с Люк Армитидж?" - попита Ани.
  
  - Той... той беше в нашата група.
  
  "Заедно с?"
  
  "Аз и Райън. Все още нямаме барабанист."
  
  "От колко време сте заедно?"
  
  Тя прехапа устни и се замисли за момент. "Тренираме заедно едва от началото на тази година, след като се запознахме с Люк. Но Райън и аз говорихме да направим нещо подобно от векове.
  
  "Как се запознахте с Люк?"
  
  - На концерт в колеж.
  
  
  
  - Кой концерт?
  
  "Само няколко местни групи. Още през март."
  
  "Как Люк стигна до концерта в колежа?" - попита Банкс. - Беше само на петнайсет.
  
  Лиз се усмихна. "Не за гледане. Или говори. Лука беше много по-възрастен от годините си. Ти не го познаваше."
  
  - С кого беше?
  
  "Никой. Той беше сам и проверяваше групата.
  
  - И ти току-що започна да говориш с него?
  
  - Райън го направи пръв.
  
  "И тогава?"
  
  "Е, разбрахме, че той също се интересува от музика, искаше да направи група. Имаше няколко песни."
  
  Банкс посочи лентата. "Тези? "Песни от черната стая"?"
  
  "Не. Беше съвсем наскоро."
  
  "Колко наскоро?"
  
  - Последния месец или нещо такова.
  
  - Знаете ли, че е само на петнайсет?
  
  - По-късно разбрахме за това.
  
  "Как?"
  
  - Той ни каза.
  
  "Той ти каза? Толкова ли е просто?"
  
  "Не, не просто така. Трябваше да обясни защо не може просто да прави това, което иска. Живееше с родителите си и ходеше на училище. Първоначално каза, че е на шестнадесет, но след това ни каза, че е излъгал, защото се страхувал, че ще го помислим за твърде млад, за да свири в група.
  
  "А ти?"
  
  "Никога. Не и за някой с неговия талант. Може да имаме няколко проблема в бъдеще, ако нещата стигнат дотук. Играя в лицензирани помещения, знаете ли, нещо подобно, но решихме, че ще оправим всичко, когато стигнем там."
  
  "Ами кой е истинският му баща? Знаехте ли това?"
  
  
  
  Лиз погледна настрани. "Той също ни каза за това по-късно. Изглежда, че не е искал да има нищо общо с Нийл Бърд и неговото наследство."
  
  "Откъде знаеш?" - попита Банкс. - Искам да кажа, Люк току-що ти призна кой е баща му?
  
  "Не. Не. Не обичаше да се говори за него. Беше нещо по радиото, докато беше тук, ревю на новата колекция. Той се разстрои от това, а след това просто излезе от само себе си. Имаше много смисъл."
  
  "Какво имаш предвид?" - попита Ани.
  
  "Този глас. Талантът му. Имаше нещо във всичко това, което ме накара да се замисля."
  
  "Какво се случи, след като разбра?"
  
  "Какво имаш предвид?"
  
  "Това промени ли нещо?"
  
  "Не точно".
  
  "Хайде, Лиз", каза Банкс. "Имахте сина на Нийл Бърд в групата. Не можете да очаквате от нас да повярваме, че не сте знаели, че ще има голяма промяна в търговската сфера."
  
  - Добре - каза Лиз. "Разбира се, че всички знаехме за това. Но факт е, че по това време не бяхме никъде комерсиално. Все още не сме. Все още дори не сме свирили публично, по дяволите. А сега, без Люк... не знам."
  
  Банкс се отдръпна от прозореца и седна на стол с твърда облегалка до стената. Ани се размърда на възглавницата си, сякаш се опитваше да се настани удобно. За първи път видя, че й е неудобно да седи на който и да е стол, след което осъзна, че може да се е наранила, падайки в книжарницата. Би трябвало да е в болницата за преглед, особено с начина, по който работят застраховките за трудови злополуки в наши дни, но не можеше да й кажеш това. Той не я обвиняваше; самият той щеше да направи същото.
  
  - Кой пееше? - попита Банкс.
  
  - Предимно аз и Люк.
  
  "Каква музика свириш?"
  
  "Какво значение има?"
  
  "Нека просто кажем, че се интересувам. Задоволи ме."
  
  
  
  "Трудно е да се опише", отговори Лиз.
  
  "Опитвам".
  
  Тя го погледна, сякаш се опитваше да оцени музикалните му познания. "Е, всъщност всичко е в песните. Не сме модерни и не свирим дълги сола и подобни неща. Това е нещо повече... Чували ли сте за Дейвид Грей?"
  
  "Да".
  
  - Бет Ортън?
  
  "Да".
  
  Ако Лиз беше изненадана от познаването на Банкс със съвременната музика, тя не го показа. "Е, ние не сме като тях, но донякъде това ни интересува. Имам какво да кажа и може би малко джазов блус. Свиря малко на флейта, а също и на орган."
  
  "Знаете ли, че Люк ходеше на уроци по цигулка?"
  
  "Да. Това би било страхотно. Искахме да се разширим, да привлечем повече музиканти, но бяхме много внимателни за това." Тя погледна Банкс в очите. "Знаеш ли, бяхме сериозни да го направим наистина", каза тя. "Но без търговски и търговски фокус. Ние сме абсолютно съсипани от случилото се. Имам предвид не само като групи, но и лично."
  
  "Разбирам и оценявам това", каза Банкс. "Ти и Люк имали ли сте някаква друга връзка? Освен музика?
  
  "Какво имаш предвид?"
  
  - Ти спа ли с него?
  
  - С Люк?
  
  "Защо не? Той беше хубав човек."
  
  - Но той беше всичко това. Дете".
  
  - Ти каза, че е мъдър отвъд годините си.
  
  - Знам това, но не съм проклет крадец на люлки. Освен това съм напълно щастлив с Райън, благодаря ви много. Лицето на Лиз се изчерви.
  
  - Значи никога не си била приятелка на Люк?
  
  "Никога. Казах ти. Бях с Райън, когато се запознахме. Всичко беше заради музиката."
  
  
  
  "Значи няма шанс Райън да ви е хванал двамата в леглото заедно и в крайна сметка да е убил Люк, а след това да е решил, че може и да спечели от това?"
  
  - Не знам как изобщо можеш да предложиш нещо толкова ужасно. Лиз изглеждаше близо до сълзи, а Банкс започваше да се чувства като лайно. Изглеждаше добро дете. Но не изглеждаше достатъчно добро. Спомни си посещението на Роуз Барлоу, както и гневното й заминаване. Лиз беше по-млада от Лорън Андерсън и според Банкс много по-вероятен кандидат за партньорка на Люк. Не знаеше колко силна е връзката на Лиз с Райън или колко открита.
  
  "Случва се", каза Банкс. "Ще се изненадате. Може би е било инцидент, просто не си виждал друг изход."
  
  "Казах ти. Нищо подобно не се случи. Люк беше в групата, това е всичко."
  
  - Люк някога вярвал ли ти е изобщо - попита Ани, като малко намали напрежението. "Знаеш ли, да ти кажа какво му беше наум, какво го безпокоеше?"
  
  Лиз замълча, възвръщайки самообладанието си. Тя сякаш гледаше подутите червени устни на Ани, но не попита за тях. "Той се оплакваше много от училището", каза тя накрая.
  
  - Казвал ли си нещо за втория си баща?
  
  - Играч на ръгби?
  
  "Бивш футболист"
  
  "Няма значение. Не, не толкова. Не мисля, че Люк наистина го хареса."
  
  "Защо казваш това?"
  
  "Нищо специално. Точно както говореше."
  
  - Срещал ли си някога родителите на Люк?
  
  "Не. Не мисля, че той дори им каза за нас, групата."
  
  "Откъде знаеш?"
  
  - Само мое впечатление.
  
  Това вероятно е вярно, осъзна Банкс. Според Ани и собствените му наблюдения Армитиджите сякаш нямаха представа какво прави Люк през половината време. - Изглежда, че се тревожи за нещо?
  
  
  
  "Като например?"
  
  - Абсолютно нищо - продължи Ани. "Той например спомена имаше ли заплахи срещу него или се чувстваше сякаш някой го следи? Нещо необичайно, необичайно?"
  
  "Не, нищо подобно. Както казах, той не обичаше училище и нямаше търпение да напусне дома. Бих казал, че е доста нормално, нали?"
  
  Банкс се усмихна. На тази възраст той беше същият. И по-късно също. И той също напусна дома си при първа възможност.
  
  "Кога за последен път видя Люк?" - попита Ани.
  
  "Около седмица преди да изчезне. Групова репетиция.
  
  Ани огледа малката стая и се изправи с мъка. "Къде тренираш?"
  
  "Мазето на църквата, надолу по улицата. Викарият е доста широко скроен, млад човек и ни позволява да използваме тяхното пространство, стига да не вдигаме много шум.
  
  - И оттогава не сте виждали Люк?
  
  "Не".
  
  - Идвал ли е някога тук? - попита Банкс. - В този апартамент?
  
  "Със сигурност. Много пъти". Лиз се изправи, сякаш усети, че си тръгват.
  
  - Оставял ли е нещо тук?
  
  "Като например?"
  
  "Всичко от нещата му. Знаете, тетрадки, стихотворения, приказки, дрехи и подобни неща. Търсим всичко, което може да ни помогне да разберем какво се е случило с него.
  
  - Никога не е оставял никакви дрехи тук - каза Лиз студено, - но понякога оставяше касети за нас, ако това имаш предвид. И може би малко текстове. Но..."
  
  "Би ли могъл да ги събереш всички заедно за нас?"
  
  "Може би да. Искам да кажа, че не знам какво има тук и къде е всичко. Имате предвид точно сега? Бихте ли се върнали по-късно?"
  
  "Сега ще е най-добрият момент", каза Банкс. - Ще ви помогнем да търсите, ако искате.
  
  "Не! Искам да кажа, не, всичко е наред. Ще ги намеря."
  
  
  
  "Има ли нещо тук, което не искаш да видим, Лиз?"
  
  "Няма нищо. Има само няколко касети и няколко стихотворения, ноти за песни. Не виждам как могат да ти помогнат. Вижте... ще получа ли тези касети и други неща обратно?"
  
  - Защо ще ги връщаш? - попита Ани. - Те бяха собственост на Люк, нали?
  
  "Технически, предполагам. Но той ги донесе за нас. група. Споделям."
  
  "Най-вероятно те все пак ще отидат при семейството", каза й Банкс.
  
  "Семейството на Люк! Но на тях не им пука. Те не могат..."
  
  "Не може какво, Лиз?"
  
  "Щях да кажа, че те не могат да оценят таланта му. Просто ще ги изхвърлят. Как можа да допуснеш нещо подобно?"
  
  "Нищо не можеш да направиш. Такъв е законът".
  
  Лиз се премести от крак на крак, скръстила ръце на гърдите си, сякаш трябваше да отиде до тоалетната. "Слушай, можеш ли да си тръгнеш и да се върнеш, поне за малко, дай ми само малко време да опаковам всичко?"
  
  "Не можем да направим това, Лиз. Съжалявам".
  
  "Значи просто взимаш всичко и го даваш на родителите на Люк, просто така? Ще ми дадеш ли дори време да направя копия?"
  
  "Това е разследване на убийство", напомни й Ани.
  
  "Но все пак..." Лиз се надигна, отново разплакана. "Не изглежда честно. Изглежда като такава загуба на време.... Не знам. На родителите му не им пука. Бяхме толкова близки."
  
  "Толкова близо до какво?"
  
  - За това, че направи нещо от себе си.
  
  Банкс я съжаляваше. Той подозираше, че тя иска да запази записите и писанията на Люк по егоистични причини, за да може един ден групата да успее след опашките на Люк и баща му. Ако не можеха да го направят с гласа и таланта на Люк, поне можеха да се опитат да го направят с част от неговия материал. Фактът, че Люк е бил убит, несъмнено също би помогнал за повишаване на обществения интерес. Банкс нямаше особено лошо мнение за Лиз поради това. Сигурно и той би искал същото, ако беше на нейно място и страстно мечтаеше за музикална кариера. Той не смяташе, че това намалява искрените й чувства към Люк. Но имаше и нещо друго, което го безпокоеше; начинът, по който тя реагира, когато той предложи да помогне да се огледа. Той погледна към Ани. Беше един от онези редки моменти, в които всеки знаеше какво си мисли другият.
  
  - Имаш ли нещо против да се огледаме малко? - попита Ани.
  
  "Какво? Защо? Казах ти. Ще ти дам каквото искаш." Тя се изправи и отиде до касетите, като избра три. "Тези са за начало. Записите са в..."
  
  - Защо си толкова нервна, Лиз?
  
  "Не съм нервен".
  
  "Да ти си. Мисля, че трябва да разгледаме това място."
  
  "Не можеш да направиш това. Имате нужда от заповед за обиск."
  
  Банкс въздъхна. Отново. "Сигурен ли си, че искаш това?" - попита той. - Защото можем да го получим.
  
  "Тогава иди и го направи. Купи едно."
  
  Банкс погледна Ани. "Инспектор Кабът, бихте ли си тръгнали..."
  
  Лиз погледна озадачена ту единия, ту другия. "Не само тя. И двамата отивате."
  
  "Това не се случва", каза Банкс. - Един от нас трябва да остане тук, за да се увери, че няма да пречите на нищо. Няма да си вършим работата, ако изчезнем и оставим наркодилърите да изхвърлят стоката си в тоалетната, нали?"
  
  - Не съм наркодилър.
  
  "Сигурен съм, че не е така. Но има нещо, което не искате да открием. Ще остана тук, докато инспектор Кабът получи заповед, след което тя ще се върне с четирима или петима полицаи и ще взривим това място на парчета.
  
  Лиз толкова пребледня, че Банкс се уплаши, че може да припадне. Можеше да каже, че е чувствителна и не обичаше да я тормози, но също така не харесваше това, което се случи с Люк. "Какво трябва да бъде, Лиз? Ще ни разрешите ли да се огледаме сега или ще го направим по трудния начин?"
  
  
  
  Лиз го погледна с големи очи, пълни със сълзи. "Нямам голям избор, нали?"
  
  - Винаги има избор.
  
  - Така или иначе щеше да го намериш. Казах на Райън, че е глупаво от негова страна да го напусне.
  
  "Да намериш какво, Лиз?"
  
  - В килера до вратата е, под спалния чувал.
  
  Банкс и Ани отвориха гардероба до вратата и бутнаха спалния чувал настрана. Отдолу имаше износена кожена чанта през рамо, точно като тази, която носеше Люк Армитидж, когато побойниците му се подиграваха на пазара.
  
  "Мисля, че вие и Райън имате много неща за обясняване, нали?" каза Банкс.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  15
  
  Панаирът на мостовете се провеждаше всеки март. Като дете Банкс пътува до там с родителите си. Спомни си как седеше в скута на баща си в колата "Додж", вкопчил се в нея с всички сили, спомняше си усещането за груб косъм и миризмата на влажна вълна от сакото на баща си, искри, пламтящи на високи стълбове. Спомняше си как вървеше с майка си под ръка, ядеше захарен памук или карамелни ябълки, докато тя яде ракия, а баща му ядеше хот-дог, напоен с пържен лук. Той чу баща си да ругае, когато се опита да хвърли стрели в карти за игра, а майка му се смееше, когато се опита да хвърли топки за пинг-понг в аквариуми със златни рибки.
  
  Но когато Банкс беше на четиринадесет, той не беше видян мъртъв на панаира с родителите си; той отиде с приятелите си и съботната вечер беше страхотна.
  
  Защо, питаше се той, докато минаваше покрай малкия крайпътен панаир, който проблесна в съзнанието му, изглеждаше, че панаирите винаги свирят стара рокендрол музика, дори през шейсетте? Когато си помислеше за нощи на панаирите с Пол, Греъм, Стив и Дейв, "Palisades Park" на Фреди Кенън или "Summertime Blues" на Еди Кохран винаги щеше да бъде в главата му, с въртящи се валсъри и ярки светлини, мигащи в тъмното вместо The Бийтълс или Ролинг Стоунс.
  
  Любимата му атракция беше Caterpillar, но трябваше да отиде с момиче. Докато влакът набираше скорост в вълнообразни кръгове, брезентът, подобен на витрина, бавно се разгръщаше, докато покрие цялото пътуване - оттук и името Caterpillar - и вие бяхте в тъмното, карайки бързо с приятелката си. Когато беше сам, най-много харесваше Walsers и спиуея, но всички карания е най-добре да споделяш с момичетата, когато си на четиринадесет.
  
  За Банкс и неговите приятели панаирът започна няколко дни преди да бъде открит. Спомни си как един дъждовен следобед караше Греъм през част от общия площад с Греъм - трябва да е било през 1965 г., защото Греъм беше тук единствения път, когато се провеждаше Пролетният панаир - и гледаше как ярко боядисаните камиони влизат като подозрителни, неусмихнати работници. панаирите разтоварват секции от релси и вагони и започват магическия процес на сглобяване на всичко. През следващите два дни Банкс щеше да се върне, за да провери напредъка, да наблюдава как работниците поставят последната секция на въртележката на място, поставят сергии, сергии и гишета и, разбира се, всичко е готово за отваряне.
  
  Трябваше да си тръгнеш след свечеряване. Нямаше смисъл, ако ярките цветни светлини не мигаха и не се въртяха и ако музиката не беше силна, ако миризмата на пържен лук и пудра захар не се носеше в нощния въздух, смесвайки се с осезаемата миризма на насилието . Защото панаирите бяха мястото, където отивахте да се скарате или да си уредите сметките, и винаги можехте да видите неприятности, които назряват от една миля. Първи погледи, шепот, случайни сблъсъци, след това някой бяга, други гонят, сбивания и приглушени писъци, панаирджийските работници винаги са някак извън или извън всичко това, стъпват между спиците, докато валсърите стават все по-бързи и по-бързи, събират пари, впечатляват момичетата с неговия безгрижен смелчага.
  
  А момичетата... Е, всички момичета бяха на парада на панаира, всички с дъвки, минижупи и сенки за очи. Ако не си бил прецакан в събота вечер, значи изобщо не си бил прецакан, както се казва в старата песен за ръгби. Е, никой не е чукал Банкс, но понякога го целуваха. Същата вечер това беше Силвия Диксън, красиво малко русо момиче от девическото училище на съседната улица. Те се споглеждаха срамежливо цяла нощ, стояха на дъските точно до атракционите, гледаха как ездачите крещят и крещят и се държаха здраво. Беше с тихата си приятелка Джун, това беше проблемът. Което Греъм, благослови душата му, помогна за разрешаването. Скоро бяха на път към Caterpillar и Банкс изпита страхотно чувство на очакване, когато капакът започна да се затваря над тях.
  
  Но по-късно се случи нещо странно.
  
  Банкс призова момичетата да отидат с тях в парка на следващия ден, ако времето е хубаво. Имаше много кътчета, където можеш да легнеш на тревата или да се облегнеш на дърво и да се целунеш. Той беше почти там, тъкмо пробиваше последните, повърхностни останки от съпротива, когато Греъм каза: "Съжалявам, не мога да отида утре". Когато Банкс го попита защо, той само се усмихна смътно и отговори с обичайната си уклончивост: "Имам други неща за вършене, това е всичко". Момичетата не бяха доволни от това и Банкс никога повече не успя да се срещне със Силвия Диксън.
  
  Някъде близо до Доджъмс избухна битка, спомня си Банкс, и двама по-възрастни мъже я разбиха. Но основният му спомен, освен целувката на Силвия на гъсеницата и слабата причина Греъм да пропусне срещата си на следващия ден, беше, че Греъм плати. Отново. Освен това имаше Бенсън и Хеджис: десет от тях, кралски размери, в златни опаковки.
  
  Докато Банкс свиваше по А1 към Питърбъро, той си бъркаше в главата, опитвайки се да си спомни дали някога е питал Греъм откъде е взел парите, но не смяташе, че е питал. Може би не е искал да знае. Децата са егоисти и докато си прекарват добре, не изпитват нужда да се чудят откъде идва или за чия сметка може да е. Но нямаше много места, където дете на възрастта на Греъм можеше да получи толкова много пари. Хартиен кръг не би покрил това, но случайно потапяне в касата може. Или може би го е откраднал от чантата на майка си?
  
  
  
  Проблемът беше, че изглежда нямаше голямо значение, докато Греъм имаше парите. Това, че е бил щедър, се разбира от само себе си. Но какво направи той, за да го получи, и откъде и от кого го взе?
  
  Сега Банкс също се откри, че се чуди какво е трябвало да прави Греъм в онази неделя, което е толкова по-важно от това да се лута с приятелката на Силвия Диксън в парка. И си спомни други моменти, до деня, в който изчезна, когато Греъм просто не беше наоколо. Без причина, без извинение, без обяснение.
  
  
  
  Лицето на Ани започна да я боли, когато отиде да интервюира Лиз Палмър. Преди това беше взела няколко таблетки парацетамол, но ефектът вече отшумяваше. Тя взе още две и прокара език по разклатения зъб. невероятно Последното нещо, от което се нуждаеше, беше пътуване до зъболекаря. Това копеле Армитидж. Неговият високоплатен адвокат се втурна към участъка със светкавична скорост и веднага щом служителят по настойничеството изготви документите, обвиняващи Армитидж в престъпно нападение, му беше наредено да се яви пред мировия съдия на следващия ден и го изпратиха у дома. Ани би искала да го види да изстива в килия поне през нощта, но не беше така. Вероятно и той щеше да свали обвиненията. Хора като него правеха това.
  
  Тъй като убийството на Люк Армитидж беше нашумял случай, Гристорп и PC Winsome Джакман интервюираха едновременно Райън Милн в квартала. Досега, откакто го взеха от колежа, Милн беше почти толкова общителен, колкото Лиз.
  
  Ани доведе компютъра Кевин Темпълтън със себе си в Стая за разпити 2, увери се, че Лиз е наясно с правата си, и включи касетофоните. Досега, обясни Ани, няма повдигнати обвинения и няма арестувани. Тя просто искаше обяснение как чантата на Люк Армитидж се озова в гардероба на Лиз в коридора. Криминалистите вече разполагали с чантата и съдържанието й.
  
  "Каза ми, че последния път, когато видя Люк, беше на репетиция на група в мазето на църквата около седмица преди да изчезне, нали?" Ани сепна.
  
  Лиз кимна. Тя се облегна на стола си и започна да гризе ноктите си, изглеждайки много по-млада от своите двадесет и една години.
  
  "Имал ли е чанта през рамо със себе си?"
  
  - Винаги го е носил със себе си.
  
  "Тогава какво правеше в гардероба ти?"
  
  "Нямам идея".
  
  "Колко време е там?"
  
  - Сигурно откакто групата репетира.
  
  - Той пръв ли дойде в апартамента?
  
  "Да".
  
  Ани погледна Кевин Темпълтън и въздъхна. "Проблемът е, Лиз", продължи тя, "че охранителните камери на Пазарния площад заснеха Люк преди да изчезне преди седмица, миналия понеделник, и тогава той носеше чанта със себе си."
  
  - Трябва да е било нещо ново.
  
  - Не - каза Ани. - Беше същото. Тя не можеше да бъде сигурна в това, разбира се - може би Люк беше оставил чантата си при Лиз и си беше купил нова - но смяташе, че е малко вероятно Люк също да е оставил всичките си неща там. В крайна сметка не беше важна самата чанта, а вещите, които съдържаше: неговия лаптоп, лаптоп, преносим CD плейър, касети и компактдискове.
  
  Лиз се намръщи. "Ами не разбирам как..."
  
  "Аз също. Освен ако не ни лъжете."
  
  - Защо да лъжа?
  
  "О, спри", намеси се Кевин Темпълтън. "Люк е мъртъв. Бих казал, че това е доста добра причина да лъжа, нали?"
  
  Лиз се дръпна напред. "Не съм го убил! Не можеш да мислиш, че аз съм го убил."
  
  - Не знам какво трябва да си мислим - каза Ани и разпери ръце. "Но съм сигурен, че разбирате проблема ни. Люк и чантата му изчезват, след това Люк е мъртъв и намираме чантата му в гардероба ви. Малко съвпадение, не мислите ли?"
  
  - Вече ти казах, не знам кога го е сложил там.
  
  "Къде беше онзи ден?"
  
  "Какъв ден?"
  
  - Понеделникът, в който Люк изчезна.
  
  "Не знам. У дома, предполагам."
  
  "Сигурен ли си, че не се е обадил в апартамента и може би е забравил чантата си, когато е отишъл някъде другаде?" Ани знаеше, че дава извинение на Лиз, но изглеждаше като единствения начин да я накара да говори.
  
  "Не го видях".
  
  - Имаше ли ключ?
  
  "Не".
  
  - Значи не можахте да излезете за минута и той влезе?
  
  - Не виждам как.
  
  Това е всичко за тази линия за разпит. "Лиз, ти не правиш работата ни по-лесна. Ще те попитам отново: как чантата на Люк се озова в шкафа ти в коридора?"
  
  - Казах ти, не знам.
  
  - И аз не ти вярвам.
  
  - Е, това си е твой проблем.
  
  "Не, Лиз. Това си е твой проблем. И ще бъде много сериозно, ако скоро не ни кажете истината."
  
  "Може би е бил Райън", предположи Кевин Темпълтън.
  
  Лиз изглеждаше объркана. "Райън? Какво имаш предвид?"
  
  - Е - продължи Темпълтън, - позволете ми да ви кажа какво според мен се случи. Ани му кимна. - Мисля, че Люк отиде в къщата ти, след като беше на пазара...
  
  "Не. Казах ти. Онзи ден не дойде."
  
  - Остави ме да свърша.
  
  "Но това не е вярно! Ти си измисляш всичко."
  
  - Млъкни - каза Ани. - Чуйте какво ще каже полицай Темпълтън.
  
  Лиз се облегна на стола си. "Няма значение".
  
  
  
  "Лука дойде в къщата ви, след като беше на пазара. Беше към вечерта. Райън си беше отишъл и вие двамата решихте, че имате време да полежите в леглото. Беше красив мъж, здрав, изглеждаше по-възрастен от възрастта си..."
  
  "Не! Не беше. Всичко беше грешно!"
  
  "Но Райън се прибра и те намери да го правиш. Двамата се скараха и по някакъв начин Люк завърши мъртъв. Сигурен съм, че Райън не е искал да го убие, но ти имаше тяло в ръцете си. какво можеш да направиш Изчакахте да се стъмни, след това натоварихте тялото на Люк в колата и откарахте до Халам-Тарн, където Райън го вдигна нагоре по стената и го хвърли долу. Трябваше да се удави, както правят мъртвите тела, поне за известно време, докато започнат да се разлагат и газовете се натрупат и ги изнесат на повърхността, но не го направи. Тениската му се закачи за корена на старо дърво. Лош късмет. Райън не трябваше да знае това. И никой не трябваше да може да намери Люк, защото цялата област беше поставена под карантина за шап. Ограничения. Но се наложи човек от министерството да вземе проби от водата. Отново няма късмет. Райън също не трябваше да знае това. Темпълтън се усмихна, показвайки белите си зъби и скръсти ръце на гърдите си. "Как се справям досега, Лиз?"
  
  "Всичко е лъжа. Нямаше нищо подобно. Просто си го измисляш, за да ни създаваш проблеми. Чувал съм полицията да прави подобни неща и преди.
  
  "Вече си в беда", каза Ани. "Опитваме се да ви помогнем, да намерим обяснение за случилото се. Възможно е всичко наистина да се е случило, както предложи PC Templeton. Може би е било инцидент. Ако беше, бихме могли да помогнем. Но трябва да ни кажеш истината.
  
  "Вижте, не знам как тази чанта е попаднала там", каза Лиз. - Не сме виждали Люк от последната репетиция на групата.
  
  "Вие не ни улеснявате", каза Ани.
  
  "Не мога да помогна! Какво искаш да направя? Измисли нещо, което да те задоволи?"
  
  - Искам истината.
  
  
  
  - Казах ти истината.
  
  - Нищо не ни каза, Лиз.
  
  - Виж - каза Темпълтън, - можем да проверим, нали знаеш. Нашите криминалисти са много добри."
  
  "Какво имаш предвид?"
  
  - Искам да кажа, че ще претърсят апартамента ти с прословутия гребен с фини зъби и ако има някакво доказателство за злодеяние, дори капка кръв на Люк, ще го намерят.
  
  - Той е прав - каза Ани. "Като начало, има покер. Забелязах това, когато разговаряхме. Напоследък не ги виждате много често. Ако има някаква следа от кръвта или косата на Люк, ще я намерим. И ако има следи по килима, между дъските, в мивката, ние ще ги намерим.
  
  Лиз скръсти ръце на гърдите си и прехапа устни. Ани можеше да каже, че е ударила нерв. Какво беше? Споменаване на кръв? Знаеше ли Лиз, че ще намерят следи от кръвта на Люк в апартамента? - Какво има, Лиз? тя попита. "Искаш ли да ми кажеш нещо?"
  
  Лиз поклати глава.
  
  "Райън е интервюиран в съседната къща", каза Темпълтън. - Обзалагам се, че им казва, че ти си виновен, че си убил Люк и той трябваше да се освободи от тялото вместо теб.
  
  - Райън не би направил това.
  
  - Дори и да беше истина? - попита Ани.
  
  "Но това не е вярно. Не сме убили никого. Колко пъти трябва да ти казвам?"
  
  - Докато не ти повярваме - каза Ани. - Докато не намериш задоволително обяснение как чантата на Люк се е озовала в гардероба ти.
  
  "Не знам".
  
  - Ами исканията за откуп?
  
  "Но какво ще кажете за тях?"
  
  "Чия беше идеята? Беше ли идеята на Райън? Виждаше ли го като лесна възможност да спечели малко пари сега, когато Люк така или иначе беше мъртъв? Или го направи, за да ни обърка?"
  
  
  
  "Не разбирам какво казваш".
  
  Ани се изправи и Темпълтън последва примера й. - Добре - каза Ани, докато изключваше записите. "Писна ми от това. Заведи я в стаята за задържане, Кев, и уреди вземането на интимна проба. Може би ще имаме късмет и ще съвпаднем в ДНК с кръвта на стената. И ще получим заповед за обиск. Ще огледаме апартамента й до час. След това ще говорим с мениджъра и ще разберем какво каза Райън в своя защита.
  
  - Добре, госпожо - каза Темпълтън.
  
  И не ме наричайте мадам, добави Ани под носа си.
  
  Лиз стана. "Не можете да направите това! Не можете да ме задържите тук."
  
  - Само ни гледай - каза Ани.
  
  
  
  Банкс почука на входната врата на къщата на родителите си и влезе. Беше рано вечерта и той имаше много свободно време преди срещата си с Мишел в девет часа. Родителите му приключиха с миенето на чиниите и седнаха да гледат улица "Коронейшън", точно както бяха правили преди години, вечерта, когато полицията се обади за Греъм, нощта, когато Джоуи си тръгна.
  
  "Всичко е наред, не ставай", каза Банкс на майка си. "Ще закъснея за малко. трябва да изляза Просто се отбих първо да донеса чантата си за през нощта.
  
  - Все пак ще изпиеш чаша чай, нали, скъпа? - настоя майка му.
  
  "Може би иска нещо по-силно", предположи баща му.
  
  "Не, благодаря, татко", каза Банкс. - Чаят е добре.
  
  "Зависи от теб", каза Артър Банкс. "Слънцето вече е високо над лъча. Ще изпия бутилка бира, докато си буден, любов."
  
  Айда Банкс изчезна в кухнята, оставяйки Банкс и баща му в неловко мълчание.
  
  "Има ли напредък?" Накрая попита Banks Sr.
  
  - На какво?
  
  "Твоят стар приятел. Греъм Маршал".
  
  
  
  - Малко - каза Банкс.
  
  - Значи затова си отново тук?
  
  "Не", излъга Банкс. "Не е моя работа. Утре е погребението."
  
  Артър Банкс кимна.
  
  Майката на Банкс подаде глава през кухненската врата. "Знам, че трябваше да ти кажа нещо, Алън. Тези дни главата ми е като решето. Вчера говорих с Елси Гренфел и тя каза, че нейният Дейвид ще дойде утре за службата. И този голям човек също трябва да е тук. Няма ли да е вълнуващо да видиш отново всичките си стари приятели?"
  
  "Да", каза Банкс, усмихвайки се на себе си. Някои неща, като ритуала на Коронейшън стрийт - и слава Богу, че до началото на програмата оставаха още десет минути - никога не се промениха. Пол Мейджър винаги е бил "онзи майор" за Айда Банкс, въпреки че тя знаеше много добре, че името му е Пол. Това трябваше да покаже, че тя не го одобрява съвсем. Банкс не можеше да си представи защо. От всички тях Пол Мейджър беше най-добродушният, този, който най-вероятно щеше да стане експерт-счетоводител или банкер.
  
  - Но какво да кажем за Стив? - попита Банкс. - Стив Хил?
  
  - Не съм го чувал от години. - каза Айда Банкс и изчезна обратно в кухнята.
  
  Това не беше изненадващо. Семейство Хилс се изнесе от имението преди много години, когато бащата на Стив беше преместен в Нортъмбърланд. Банкс изгуби следите им и не знаеше къде живеят сега. Чудеше се дали Стив изобщо е чувал за откриването на костите на Греъм.
  
  "Предполагам, че не е довело до нищо, за какво си говорихме в автобуса последния път, когато беше тук?" каза Артър Банкс.
  
  - За Крей и мистър Маршал? Вероятно не. Но беше полезен фон."
  
  Артър Банкс се изкашля. "По едно време Край имаха повече от половината столична полиция в джоба си."
  
  - Така чух.
  
  
  
  Г-жа Банкс донесе чай и бира на съпруга си върху поднос с мотиви от рози. "Нашият Рой се обади този следобед", каза тя, сияеща. - Помоли ме да го поздравя.
  
  "Как е той?" - попита Банкс.
  
  "Проспериращ", каза той. Той лети до Америка за някои бизнес срещи, така че просто искаше да знаем, че ще отсъства няколко дни, в случай че се притесним или каквото и да било."
  
  "О, добре", каза Банкс, който предположи, за голямо огорчение на майка си, че никога не е летял никъде, освен в Гърция. Точно както брат Рой разказва на майка си какъв натоварен живот е имал. Чудеше се какви сенчести сделки върши Рой в Америка. Не е негова работа.
  
  "Една вечер имаше предаване по телевизията за скандала с корупцията в полицията преди няколко години", каза бащата на Банкс. "Чудя се какво са намислили някои от вас."
  
  Банкс въздъхна. Определящото събитие в живота на Артър Банкс не е Втората световна война, която той пропуска за около година, а стачката на миньорите през 1982 г., когато Маги Тачър разби профсъюзите и постави работниците на колене. Всяка вечер той беше прикован към новините и изпълнен с основателното възмущение на работещия човек. Банкс знаеше, че дълги години баща му не можеше да се отърве от образа на полицаи в гащеризони, които размахваха пакети с петици за извънреден труд за подигравка на гладуващите миньори. Тогава Банкс беше под прикритие в Лондон, най-вече по дела за наркотици, но знаеше, че в съзнанието на баща си той е един от тях. враг. Това никога ли няма да свърши? Той не каза нищо.
  
  - И така, къде отиваш тази вечер, любов? - попита Айда Банкс. "Пак ли излизаш с тази полицайка?"
  
  От устните й прозвуча като среща. Банкс изпита моментна вълна на вина, че самият той е помислил за това по този начин, след което каза: "Зависи от полицията".
  
  "Какво общо има това с Греъм?"
  
  
  
  "Да".
  
  - Мислех, че каза, че това не е твоя работа - намеси се баща му.
  
  - Не е, но бих могъл да помогна малко.
  
  "Да помагаш на полицията при разследванията?" Артър Банкс се засмя. Ескалира в пристъп на кашлица, докато той не се изплю в носна кърпа.
  
  За щастие, преди някой да успее да каже и дума, започна да свири тематичната песен от Coronation Street и всички разговори спряха.
  
  
  
  Детектив надзирател Грист-Торп не посещаваше често Куинс Армс, но след като приключиха с разпитите си и заключиха Райън Милн и Лиз Палмър за през нощта, той предложи на Ани да обсъдят резултатите на вечеря. Гладна и жадна, Ани реши, че това е добра идея.
  
  Гристорп, като истински джентълмен, настоя да отиде в бара за питиета, въпреки че Ани сама би се радвала да отиде. Вместо това тя седна и се настани удобно. Гристорп все още я плашеше малко, макар че тя не знаеше защо, но му беше по-лесно с него в обстановка като Оръжието на кралицата, отколкото в неговия пълен с книги офис, така че тя беше двойно доволна, че предложи да посети кръчмата. Определено обаче й се разклатил зъб, така че трябвало да внимава с храната.
  
  Гристорп се върна с халба горчивка за нея и половин шенди за себе си. Двамата прегледаха менюто, начертаха с тебешир черната дъска и Ани поръча вегетарианска лазаня, която трябваше да бъде лека за зъбите й, докато Гристорп се задоволи с риба и пържени картофи. Старецът изглеждаше по-здрав от всякога, помисли си Ани. Първите няколко пъти, когато го видя след инцидента, той изглеждаше блед, изтощен и изтощен, но сега имаше малко повече плът по костите му и топла руменина по лицето му с петна. Тя предположи, че инцидентите и болестите отнемат много повече енергия от вас, колкото повече остарявате, и че възстановяването отнема повече време. Но на колко години беше? Не можеше да е над шестдесет.
  
  "Как се чувстваш в устата си?" попита той.
  
  "Болката изглежда е изчезнала засега, сър, благодаря, че попитахте."
  
  - Трябваше да отидеш в болницата.
  
  "Не беше нищо. Просто бегъл удар."
  
  "Въпреки това... такива неща могат да имат усложнения. Как е Уелс?
  
  "Последното, което чух, все още е в болницата. Армитидж го преби истински.
  
  "Този човек винаги е бил избухлива глава. Дори и като футболист. Сега какво ще кажете за момичето Палмър? Има ли нещо интересно там?"
  
  Ани разказа за малкото, което е научила от Лиз Палмър, след което Грист-Торп отпи малко шенки и й разказа за интервюто с Райън Милн. "Той каза, че не знае нищо за чантата, както и приятелката му. Каза ми, че този ден не е бил вкъщи и изобщо не е видял Люк.
  
  - Повярвахте ли му, сър?
  
  "Не. Уинсъм малко го нападна - тя е много добра в интервютата, това момиче е истинска тигрица - но никой от нас не можа да се отърве от него."
  
  "И така, какво крият?"
  
  "Не знам. Може би една нощ в килия ще ги омекоти малко.
  
  - Мислите ли, че са го направили, сър?
  
  "Вярно ли е?"
  
  - Уби Люк и изхвърли тялото.
  
  Гристорп стисна устни и каза: - Не знам, Ани. Милн има стар Banger, така че имаха превозно средство. Подобно на вас, предложих някакъв романтичен ъгъл, нещо като това, което се случва между Люк и Лиз, но Милн не ухапа и, честно казано, не видях никакви признаци, че съм уцелил гвоздея на главата."
  
  - Значи не мислиш, че е имало някакъв романтичен аспект?
  
  "Люк беше само на петнадесет, но на колко години беше Лиз Палмър?"
  
  
  
  "Двадесет и едно".
  
  "Доколкото си спомням, последното нещо, което една двадесет и една годишна жена би искала, е петнадесетгодишен мъж. Сега може би, ако беше на четирийсет и една..."
  
  Ани се усмихна. "Момче играчка?"
  
  "Чух, че така се казва. Но все още мисля, че петнадесет е твърде малко.
  
  - Не знам - каза Ани. "Дъщерята на режисьора каза на DI Banks, че смята, че Люк се забавлява с учителката си по английски, която беше около трийсетте.
  
  - Лорън Андерсън?
  
  - Това е този.
  
  "Случиха се по-странни неща. Какво мисли Алън?
  
  "Тази малка мис Барлоу имаше свои собствени причини да създава проблеми на мис Андерсън." Ани отпи от бирата си. Нектар. "Но не бих казал, че е изключено Люк да е имал връзка с някой по-възрастен от него. Всичко, което чух за него, показва, че той изглеждаше много по-възрастен от възрастта си, както физически, така и психически.
  
  "Ами емоционално?"
  
  - Това, не знам.
  
  - Е, това е единственото нещо, което има значение - каза Гристорп замислено. "Това кара хората да губят нервите си. Те могат да разберат нещо интелектуално, да постигнат нещо физически, но емоционалният аспект може да ги удари като чук, ако не са достатъчно зрели. Тийнейджърите са особено уязвими."
  
  Ани се съгласи. Тя имаше достатъчно опит с проблемни тийнейджъри, за да знае, че е истина, а Люк Армитидж беше сложен човек, пълен с противоречиви желания и неразрешени проблеми. Добавете към това неговата креативност, неговата чувствителност и Люк вероятно беше толкова непостоянен в обращение, колкото нитроглицеринът.
  
  "Жената Андерсън има ли ревнив приятел?" - попита Гристорп.
  
  
  
  "Според Winsome, не. Тя копна малко. Единствената информация за мис Андерсън е, че брат й Върнън има криминално досие.
  
  Гристорп повдигна рунтавите си вежди. "ОТНОСНО?"
  
  "Нищо наистина отвратително. Само лоши чекове."
  
  "Според моя банков мениджър съм написал няколко от тези навремето. Ами друг учител, Алистър Форд?"
  
  "Кевин Темпълтън казва, че има слухове, че е гей, но само слухове. Доколкото всички знаят, той изобщо няма сексуален живот.
  
  "Има ли доказателства, че Люк Армитидж също е бил гей?"
  
  "Нито един. Но няма доказателства, че е бил и прав. Форд обаче има избухлив нрав като Армитидж и от няколко години посещава психиатър. Определено той е неуравновесен тип.
  
  - Значи не може да се изключи?
  
  "Не".
  
  - А Норман Уелс?
  
  "Изглежда по-малко правдоподобно, нали?"
  
  Когато храната пристигна, и двамата бяха достатъчно гладни, за да спрат да говорят за известно време и да ядат, след което Гристорп намали. "Имаш ли някакви идеи за това как чантата на Люк се е озовала там, Ани?" - попита той.
  
  Ани довърши лазанята си и каза: "Мисля, че Люк отиде там след сблъсък с трима хулигани на пазарния площад. Какво се случи след това, не знам, но или той умря там, или се случи нещо, което го накара да избяга без чантата си, което не мисля, че би направил при нормални обстоятелства.
  
  - Значи нещо се е случило там?
  
  "Да. Със сигурност".
  
  - Ами мобилният му телефон?
  
  "Един от онези малки модели, които можете просто да отваряте и затваряте. Сигурно нямаше да го намери сред всичките тези боклуци, ако го държеше в чанта, затова го носеше в джоба си. Във всеки случай, все още не е намерен.
  
  - Използваха ли го?
  
  
  
  - Не и от призива за откуп. Дори не беше включено. Отново се свързах с компанията."
  
  - Има ли нещо ценно в чантата?
  
  "Стефан преминава през това. От това, което видях, не мисля така. Имам предвид, че лаптопът струва шилинг или два, но не мисля, че кражбата е мотивът тук. Това..."
  
  - Да, Ани?
  
  "Е, нямаше нищо ценно за теб или мен, нищо наистина осезаемо, но останах с впечатлението, че Лиз поне е амбициозна и има шанс да отидат много по-далеч и много по-бързо с опашки. Люк Армитидж - или , по-скоро с опашките на Нийл Бърд.
  
  "Мисля, че трябва да съм малко стар чудак", каза Гристорп, почесвайки кривия си нос, "но не мога да кажа, че някога съм чувал за Нийл Бърд. Със сигурност знам кой беше той за Люк и какво се случи с него, но това свършва.
  
  - Алън - главен инспектор Банкс - знае много повече за това от мен, сър, но Бърд беше доста известен по онова време. Звукозаписната компания все още издава компактдискове с неиздавани досега материали, най-големите хитове и изпълнения на живо, така че индустрията на Нийл Бърд все още процъфтява, дузина години след смъртта му. Люк е наследил част от таланта на баща си и ако Лиз и Райън са искали да използват тази връзка, сигурен съм, че има много идеи за песни и откъси на лаптопа и в тетрадките му."
  
  - Но той беше просто дете, Ани. Имаше ли толкова много да каже?
  
  - Не става въпрос за това какво казвате, сър, а за това как го казвате. Доколкото съм чувал, най-вече тийнейджърски гняв. Но смисълът е в заглавието. И, за да не бъда много отвратителен, обстоятелствата. Мъртвият син на известния рок самоубиец. При такава промоция песните не би трябвало да са толкова добри. Това ще направи групата на Лиз известна, ще им даде име и това е повече от половината успех в музикалния бизнес."
  
  "Но законно всички вещи на Люк сега принадлежат на семейството му. Няма ли да съдят, ако тези хора стигнат дотам да запишат песните на Люк?"
  
  
  
  - Може би, но тогава щеше да е твърде късно, нали? И знаете какво казват: липсата на реклама е лоша реклама. Съдебният процес само щеше да подобри кариерата на Лиз и Райън. Това е само мисъл, сър."
  
  Гристорп довърши последния чипс и бутна чинията си, за да отпие глътка шанди. - Значи искаш да кажеш, че независимо дали тези двамата са убили Люк или не, те по някакъв начин са се озовали на златна мина от материал и са си помислили, че могат да го задържат, докато не могат да го използват?
  
  - Както казах, сър, това е само идея. Ако бяха малко по-внимателни, щяха да изхвърлят торбата и нямаше да разберем нищо.
  
  "Но те никога не са мислили, че ще претърсим апартамента им."
  
  "Защо биха? Те дори не знаеха, че някой е виждал Люк с Лиз."
  
  - Ами викарият в църквата, където са практикували?
  
  Ани завъртя очи. "Уинсъм говореше с него. Каза, че е толкова извън този свят, че няма представа кой е Люк Армитидж или че е изчезнал.
  
  "Дали Лиз и Райън щяха да убият Люк заради неговите неща?" попита той.
  
  - Не мисля така, сър. В това е проблемът. Откъдето и да го погледнеш, щяха да са много по-добре, ако Люк беше жив. Той би бил истинска примамка. Е, без него... те просто правят най-доброто, на което са способни."
  
  - Значи не са спечелили нищо, като са го убили?
  
  "Не. Не, освен ако не възнамеряваше например да ги напусне и да вземе цялата си работа със себе си. Тогава един от тях можеше да ги загуби с него. Или, както предложих по-рано, освен ако не е имало някаква романтична връзка и Райън не е разбрал.
  
  "Престъпна страст? Предполагам, че да. Нямаше да е за първи път. Все още не можем да отстъпим нищо. Нека просто им дадем малко време, да се надяваме криминалистите да намерят нещо и да се заемем с тях отново на сутринта.
  
  
  
  - Добра идея, сър. Ани допи халбата си.
  
  "Ани, преди да си тръгнеш...?"
  
  - Сър?
  
  "Не искам да си пъхам носа в чуждите работи, но ти и Алън...?"
  
  - Само колеги, сър. И приятели".
  
  Гристорп изглеждаше доволен от отговора й. "Да", каза той. "Глоба. Глоба. Наспи малко, момиче. Ще се видим в бодра ранна сутрин."
  
  
  
  Кръчмата беше по-близо до брега на реката, отколкото до центъра, въпреки че дори това не беше много далеч. Банкс паркира в Rivergate Center и измина останалата част от пътя. Беше приятна вечер, нито един лист не помръдна в топлия въздух. Залезът обагри небето в ярко оранжево и пурпурно. Банкс можеше да види Венера ниско на хоризонта и съзвездията бавно се оформяха отгоре. Той би искал да ги познава всичките, но можеше да види само Херкулес. Това го накара да се замисли за онези ужасни спагети шоута, които обичаше в началото на шейсетте, с евтини специални ефекти, Стив Рийвс и оскъдно облечена Силва Кошина.
  
  Мишел закъсня с пет минути, а Банкс вече седеше на малка ъглова маса с халба горчивка. Залата беше малка и задимена, но повечето хора стояха на бара, а игралните автомати, за щастие, мълчаха. Музиката звучеше тихо, нещо като модерна поп музика, която Банкс не разпознаваше. Мишел беше облечена с тесни черни панталони и зелена блуза, прибрана на кръста. Тя носеше кафяво велурено яке през рамо. Банкс никога преди не я беше виждал облечена толкова небрежно. Тя също не я беше виждала да изглежда толкова добре. Той забеляза, че тя направи косата си: нищо кардинално, само подреди малко, подряза бретона си, актуализира акцентите. И сложи малко грим, колкото да подчертае зелените очи и високите си скули.
  
  Тя изглеждаше смутена от вида си, защото в началото не искаше да го срещне в очите. Едва когато той предложи питие и тя поиска сухо бяло вино, тя го удостои с поглед и плаха усмивка.
  
  "Благодаря, че дойде", каза Мишел, когато Банкс остави питие пред нея и седна.
  
  "С удоволствие", каза Банкс. "Все пак бих дошъл на службата утре, така че още една вечер не е голяма работа."
  
  - Знам, че си зает.
  
  "Осигурен съм. Освен това извадихме късмет точно преди да си тръгна. Банкс й каза, че е намерил чантата на Люк Армитидж в апартамента на Лиз Палмър.
  
  "Горкото бебе", каза Мишел. - Той не беше много по-възрастен от Греъм Маршал, нали?
  
  - Година и нещо.
  
  "Защо някой би искал да убие момче на тази възраст? Какво изобщо би могъл да направи?"
  
  "Не знам. Предполагам, че затова приемаме, че е педофил, когато жертвата е толкова млада. Лесно можем да си представим, че възрастните хора биват убивани по други причини, заради алчност или за да скрият нещо, но с децата е трудно. Все пак изглеждаше като отвличане, но имам съмнения. Ами ти? Още новини?"
  
  Мишел му предаде същността на разговора си с пенсионирания инспектор Робърт Ланкастър в Лондон, особено забележките му за това, че Греъм изглежда преждевременно на улицата.
  
  - Значи вашето бивше ченге смяташе, че Греъм има бъдеще в престъпността, нали? каза Банкс. - Чудя се, че е така.
  
  "Защо? Сетихте ли се нещо?
  
  "Наистина нищо. Просто изглеждаше, че Греъм никога не е изпитвал недостиг на пари и нямах представа откъде ги е взел."
  
  "Има още нещо", каза Мишел. Изглеждаше нерешителна, помисли си Банкс, не искайки да го среща в очите.
  
  "Да?"
  
  "Някой беше в апартамента ми в събота, докато бях в Лондон."
  
  - Взехте ли нещо?
  
  
  
  "Не, доколкото мога да преценя, само няколко неща не са на мястото си. Но който и да беше, също беше добър в преглеждането на компютърните ми файлове.
  
  Банкс остана с впечатлението, че тя не му каза всичко, но той не разви тази тема. Ако не е казала нищо, вероятно е имало основателна причина, например поради лично неудобство. Сигурно нямаше да иска да му каже, ако някой рови в бельото й, нали? "Има ли нещо там?"
  
  "Малко. Лични бележки. Размишления".
  
  - За случая?
  
  - Част от него.
  
  "Съобщехте ли за взлом?"
  
  "Разбира се, че не. При тези обстоятелства."
  
  "Как е попаднал тук?"
  
  "Някак си оправих ключалката." Мишел се усмихна. "Не се притеснявайте, промених го. Ключарят ме увери, че сега това място е непревземаемо, като крепост.
  
  "Нещо друго?"
  
  "Може би".
  
  "Какво означава?"
  
  "Вчера, когато пресичах пътя близо до имението на Хейзълс, почти бях блъснат от малък ван."
  
  "Почти?"
  
  "Да, без щети. Не можех да съм сигурен, но си помислих, че е умишлено."
  
  "Някаква идея кой?"
  
  "Регистрационният номер беше затъмнен."
  
  - Успение?
  
  "Е, колебая се да го кажа, но след липсващите тетрадки и дейности, мислите ми няма как да не се лутат в посоката на Шоу. Работата е там, че не мога да се накарам да повярвам, че той може да направи нещо подобно.
  
  Банките нямаха много проблеми да повярват в това. Беше познавал свитите ченгета отпреди и ги познаваше достатъчно добре, за да знае, че са способни на всичко, когато са притиснати в ъгъла. Много ченгета също бяха също толкова умели в разбиването на брави, колкото и крадците. Но защо Шоу се чувстваше притиснат в ъгъла? И какво направи той? Банкс помнеше тихия млад мъж с лунички, червена коса и щръкнали уши, а не подутия побойник с червен нос, в какъвто се бе превърнал Шоу. "Шоу беше в екип с DI Proctor, нали?"
  
  - Рег Проктър, да. Той се пенсионира преждевременно през 1975 г. и след това умира от рак на черния дроб през 1978 г. Беше само на четирийсет и седем.
  
  "Някакви слухове, намеци за скандал?"
  
  Мишел отпи от виното и поклати глава. "Не че мога да разкрия. Изглежда е имала образцова кариера."
  
  Банкс поиска разрешение от Мишел и запали цигара. "Шоу и Проктър бяха детективи, които дойдоха в къщата ни", каза той. "Очевидно са разпитвали приятелите на Греъм и хората в имението. Без съмнение на други екипи щяха да бъдат възложени други задачи, но по някаква причина някой искаше да се отърве от записите на Шоу. Самият Шоу?"
  
  "Той беше просто полицай по това време", каза Мишел.
  
  "Точно. Какво може да крие? Трябва да е имало нещо в бележниците му, което да уличава някой друг. Може би Харис или Проктър.
  
  "Бележниците са изчезнали, откакто Харис се пенсионира през 1985 г.", каза Мишел. "Вярвам, че може да са били направени и преди смъртта на Проктър през 1978 г."
  
  "Но защо? Никой не е имал причина да ги разгледа в продължение на много години. Греъм е в неизвестност от 1965 г. Защо да се занимавате с документи, ако нямаше основателна причина? И какво друго може да бъде освен тялото му да бъде намерено и случаят да бъде възобновен?"
  
  "Абсолютно", каза Мишел.
  
  "Действието ще ни покаже как е проведено разследването", разсъждава Банкс. - Повечето от тях вероятно идват от самия Джет Харис. Те ще покажат посоката, в която е тръгнало или не е тръгнало разследването, неговата форма.
  
  "Продължаваме да се връщаме към този замаян подход", каза Мишел. "Сержант Шоу дори намекна, че всички са знаели, че Брейди и Хиндли са го направили."
  
  
  
  "Това са пълни глупости", каза Банкс.
  
  - Моментът е подходящ.
  
  "Но това е всичко, което е вярно. Може да се каже, че Реджи и Рони са го направили."
  
  - Може би са го направили.
  
  Банкс се засмя. "Има повече смисъл от Брейди и Хиндли. Действаха на много мили оттук. Не, нещо друго се случва. Нещо, което не можем да разберем, защото все още има твърде много липсващи подробности. Друг?"
  
  "Ще отида".
  
  Мишел влезе в бара, а Банкс седна там и се чудеше какво, по дяволите, означава всичко това. Досега всичко, което са имали, е разследване, което се фокусира само върху една възможност - преминаващ педофил. Сега имаха връзки с Бил Маршал с Крей, Карло Фиорино и Le Phonographe и факта, че Банкс си спомняше, че Греъм често имаше достатъчно пари, за да плаща за забавленията им. А сега и липсващите записи. Имаше връзки - Греъм, Бил Маршал, Карло Фиорино - но къде отиде всичко след това? И как Джет Харис се вписа в това? Възможно е той да е изпълнявал задачи, като му е било платено от Фиорино, за да избегне неприятности. Джет Харис, ченге. Би било добре прието в централата. Но какво общо има това с Греъм и неговото убийство?
  
  Мишел се върна с напитки и му разказа за смъртта на Доналд Брадфорд и порнографията, открита в апартамента му. "Може би няма връзка", каза тя. "Искам да кажа, че Брадфорд може да е бил жертва на случайно влизане с взлом, а много хора имат колекции от порнография."
  
  - Точно така - каза Банкс. "Но това изглежда малко като съвпадение, нали?"
  
  "Наистина е."
  
  "Ами ако Брадфорд използва павилиона за вестници като сайт за разпространение на порно?" - предложи Банкс.
  
  - И Греъм го достави?
  
  "Защо не? Той сякаш винаги знаеше как да сложи ръце върху себе си. Това е друго нещо, което си спомням. Някои датски репортажи във вашия Sunday Times, сър? Или какво ще кажете за малко шведска содомия с вашите световни новини, госпожо? Терминът "неделна добавка" придобива съвсем ново значение, нали?"
  
  Мишел се засмя. "Може би просто е разбрал за това."
  
  "Струва ли си да убиеш някого за това?"
  
  "Кой знае? Хората са убити за по-малко."
  
  "Но всичко, което предполагаме, е, че Брадфорд е бил дребен дилър на порно."
  
  - Трябваше да го купи от търговец на едро, нали? Може би Брадфорд е работил за някой, който е заложил още повече?"
  
  "Някой като Карло Фиорино?" - предложи Банкс. - И Харис е бил на заплатата на Фиорино? Възможно е, но все още са спекулации. И няма да ни стигне много по-далеч с липсващите тетрадки."
  
  "Освен ако Проктър и Шоу случайно не са се натъкнали на истината по време на интервютата си и тя е била записана в тетрадките на Шоу. Въпреки че не знам как ще знаем. Не можем да говорим с Харис или Проктър."
  
  "Може би не", каза Банкс. "Но бихме могли да направим следващото най-добро нещо. Женени ли са били?
  
  "Харис беше. Не Проктър."
  
  - Жена му още ли е жива?
  
  "Доколкото знам".
  
  "Може би тя може да ни каже нещо. Мислиш ли, че можеш да я намериш?"
  
  "По-лесно от всякога", каза Мишел.
  
  "И нека се потопим малко по-дълбоко във владението на Доналд Брадфорд, включително обстоятелствата на смъртта му."
  
  "Глоба. Но какво да кажем за сержант Шоу?"
  
  - Избягвай го, доколкото можеш.
  
  "Тези дни не би трябвало да е твърде трудно", каза Мишел. - Половината от времето е болен.
  
  "Запой?"
  
  "Това е, на което бих заложил парите си."
  
  - Ще ходиш ли на погребението утре?
  
  
  
  "Да".
  
  "Глоба". Банкс допи питието си. "Повече ▼?"
  
  Мишел погледна часовника си. "Не. Вярно ли е. По-добре да тръгвам."
  
  "Глоба. Предполагам, че и аз трябва да отида." Банкс се усмихна. - Сигурен съм, че майка ми ще ме чака.
  
  Мишел се засмя. Беше приятен звук. Мека, топла, музикална. Банкс осъзна, че не я е чувал да се смее преди. "Мога ли да ви закарам?" попита той.
  
  "О, не. Благодаря ви - каза Мишел и се изправи. - Точно зад ъгъла съм.
  
  - Тогава ще се поразходя с теб.
  
  "Не е нужно. Съвсем безопасно е."
  
  "Настоявам. Особено след това, което току-що ми каза.
  
  Мишел не каза нищо. Излязоха в меката тъмнина, пресякоха пътя и наближиха Ривърсайд Флетс, недалеч от мястото, където Банкс беше паркирал колата си. Мишел беше права; наистина беше плюещо разстояние.
  
  "Точно отвъд реката е мястото, където беше панаирът, когато бях дете", каза той. "Смешно е, но просто си мислех за това, докато карах надолу."
  
  - До моето време - каза Мишел.
  
  "Да". Банкс я изпрати до вратата.
  
  - Добре тогава - каза тя, опипвайки за ключа си, давайки му кратка усмивка през рамо. "Лека нощ тогава".
  
  - Просто ще изчакам и ще се уверя, че всичко е наред.
  
  - Искаш да кажеш, докато не се увериш, че не ме чакат чудовища?
  
  "Нещо такова".
  
  Мишел отвори вратата си, светна лампата и бързо провери, докато Банкс стоеше на прага и оглеждаше всекидневната. Изглеждаше малко безплодно, без истински характер, сякаш Мишел все още не беше сложила своя печат върху него.
  
  "Всичко е чисто", каза тя, излизайки от спалнята.
  
  - Лека нощ тогава - каза Банкс, опитвайки се да прикрие разочарованието си, че тя дори не го е поканила на кафе. "И се грижи за себе си. Ще се видим утре".
  
  
  
  "Да". Тя му се усмихна. "Утре". След това тя тихо затвори вратата след него и звукът от дръпването на резето изглеждаше много по-силен, отколкото вероятно беше.
  
  
  
  Беше много добре за Гристорп да каже на Ани да се наспи добре, но тя не можа. Тя взе още парацетамол и си легна рано, но болката в устата й се върна с отмъщение. Всички зъби я боляха, а сега два от тях се разклатиха.
  
  Ударът на Армитидж я шокира повече, отколкото искаше да признае на Банкс или Гристорп, защото я накара да се почувства същото, което почувства, когато беше изнасилена преди почти три години: безпомощна жертва. Впоследствие тя се закле, че никога повече няма да си позволи да изпита подобни чувства, но там, в тясното и влажно пространство на книжната изба на Норман Уелс, тя го почувства - дълбок, обръщащ се навън страх от жена, безсилна пред мъжа сила и просто груба сила.
  
  Ани стана, слезе долу и с треперещи ръце си наля чаша мляко, седна на кухненската маса в тъмното и го отпиваше на малки глътки. Спомни си първия път, когато Банкс беше в дома й. Седяха в кухнята и ядяха заедно, докато светлините изгаснаха. През цялото време Ани се чудеше какво би направила, ако той направи нещо. Накрая тя импулсивно го поканила у дома си, като му предложила да сготви вечеря, вместо да отиде на ресторант или кръчма, както той предложи. Дали тя знаеше точно тогава, когато го направи, какво ще се случи? Тя не мислеше така.
  
  С наближаването на края на вечерта духът им ставаше все по-мек и по-мек, отчасти благодарение на щедрото количество кианти. Когато излезе в задния двор с Банкс, който се канеше да изпуши цигара, и когато той я прегърна, тя почувства, че трепери като тийнейджърка, докато изричаше всички причини, поради които не трябва да правят това, което се канеха да направят .
  
  Е, направиха го. И сега тя сложи край на аферата. Понякога съжаляваше и се чудеше защо го е направила. Отчасти, разбира се, това се дължеше на нейната кариера. Да работиш в същия район като главния инспектор, с когото се чукаш, беше лоша политика. Но може би това беше само извинение. Освен това не беше писано да бъде. Можеше да работи на друго място, където възможностите бяха толкова добри, ако не и по-добри, отколкото в централата на Западния окръг.
  
  Вярно е, че Банкс все още изглеждаше привързана към миналото си, брака си, но тя можеше да се справи. Това също беше нещо, което щеше да избледнее с времето. Всеки имаше емоционален багаж, включително и самата Ани. Не, помисли си тя, причините за това, което бе направила, бяха в самата нея, не в работата й, нито в миналото на Банкс. Близостта й изглеждаше заплаха и колкото повече се приближаваше до Банкс, толкова повече усещаше, че се задушава, и се опитваше да се отдръпне.
  
  Щеше ли да бъде така с всеки мъж, когото срещна? Беше ли свързано с изнасилване? Може би, помисли си тя. Или поне отчасти. Не беше сигурна, че някога ще го преодолее напълно. Случилото се тази нощ определено я нарани дълбоко. Тя не мислеше, че не може да бъде поправена, просто трябваше да извърви дълъг път. Все още имаше кошмари от време на време и въпреки че никога не каза на Банкс за това, сексът понякога беше труден, понякога дори болезнен. Понякога самият акт на проникване, колкото и да е съгласен и нежен, предизвикваше прилив на паника и чувство на абсолютно безсилие, което тя изпита за първи път тази нощ. Сексът определено имаше своята тъмна страна, знаеше Ани. Може да бъде демонично, близко до насилие, тласкащо ви към опасни и неясни желания и тъмни зони извън табуто. Нищо чудно тогава, помисли си тя, че идеята за секс толкова често се споменава на един дъх с насилието. Или че сексът и смъртта са толкова тясно свързани в думите и произведенията на толкова много писатели и художници.
  
  Ани допи млякото си и се опита да прогони през смях нездравословните си мисли. Те обаче май бяха единствените, които идваха при нея през нощта, когато беше сама и не можеше да заспи. Тя сложи чайника за чай и отиде в хола, за да прегледа малката си колекция от видеоклипове. В крайна сметка тя се спря на Доктор Живаго, който винаги е бил един от любимите й филми, и когато чаят беше готов, тя се отпусна на дивана в тъмното с димяща чаша, подвила крака под себе си, и се отдаде на натрапчивото тематична песен и епичната любовна история на времето.революция.
  
  
  
  Банкс слезе по стълбите и се опита да се отърве от разочарованието си. Така е за добро, каза си той; последното нещо, от което се нуждаеше в момента, беше да се направи на глупак заради друга жена. И Мишел имаше своите демони, каквито и да бяха те. Изглеждаше, че всеки ги има. Невъзможно е да живееш до определена възраст, без да привлечеш много бъркотия. Но защо винаги трябва да пречи? Защо не можа просто да го изчеткаш и да продължиш с живота си? Защо страданието беше толкова лесно за приемане, а радостта толкова дяволски неуловима?
  
  Точно зад ъгъла на Flats той спря да запали цигара. Преди да успее да извади запалката от джоба си, усети как нещо го блъсна отзад. Той залитна напред и се обърна към този, който го беше ударил. Едва имаше време да зърне гърбавия нос и свинските очи, преди един удар в лицето да наруши зрението и равновесието му. Още един удар го събори от крака. Тогава усетил остра болка в ребрата, а удар в стомаха го накарал да повърне.
  
  След това чу кучешки лай и мъжки глас, който крещи през стените на болката, по-скоро усети, отколкото видя нападателя да се колебае, и го чу да прошепва: "Върни се там, откъдето си дошъл, или ще има още от това", преди да избяга в нощта.
  
  Банкс коленичи и му се гадеше, главата му висеше на гърдите. Господи, той остарява твърде много за подобни неща. Опита се да се изправи, но краката му все още бяха прекалено меки. Тогава една ръка го сграбчи за лакътя и той успя да се изправи.
  
  
  
  - Добре ли сте, мистър? Банкс се олюля и си пое дълбоко въздух. Това го накара да се почувства малко по-добре. Главата му все още се въртеше, но зрението му се проясни. До него стоеше млад мъж с джак ръсел териер на каишка. "Само че току-що заведох Пъгуош тук на разходка и видях двама момчета да скочат върху теб."
  
  "Две? Ти си сигурен?"
  
  "Да. Те избягаха към центъра на града."
  
  - Благодаря ви - каза Банкс. "Това беше много смело от ваша страна. Ти ми спаси бекона."
  
  "Има ли нещо друго, което мога да направя? Да ти извикам ли такси или нещо подобно?"
  
  Банкс спря, за да подреди мислите си в някакво подобие на ред, след което погледна към апартаментите. "Не", каза той. "Не благодаря. Имам приятел, който живее точно там. Ще бъда наред ".
  
  - Ако си сигурен.
  
  "Да. И пак благодаря. Не много хора си правят труда да участват в наши дни.
  
  Младежът сви рамене. "Няма проблем. Хайде, Пъгуош." И те се отклониха, мъжът в движение хвърли няколко погледа назад.
  
  Все още леко залитайки, Банкс се върна в апартамента на Мишел и натисна бутона на интеркома. Миг по-късно гласът й отекна в нощния въздух. "Да?" Кой е?
  
  "Аз съм, Алън", каза Банкс.
  
  "Какво е това?"
  
  "Имах малък инцидент. Чудя се, ако..."
  
  Но преди да успее да свърши, Мишел го извика и той се запъти към нейната врата. Тя вече стоеше там и изглеждаше притеснена и пристъпи напред, за да му помогне да стигне до дивана. Не че беше необходимо, но според него беше мил жест.
  
  "Какво стана?" тя попита.
  
  "Някой скочи върху мен. Слава Богу, че има разхождащи кучета, иначе сигурно вече щях да съм в реката. Смешно е, нали? Мислех, че ще свърша в Нена преди години и почти се озовах там тази вечер."
  
  
  
  - Заблуждаваш се - каза Мишел. "Седни."
  
  Банкс все още се чувстваше леко замаян и му се гадеше, когато седна. - Само ми дайте няколко минути - каза той. "Ще бъда наред".
  
  Мишел му подаде чаша. - Пий - каза тя.
  
  Той пи. Коняк. Освен това е добре. Когато парещата напитка се разнесе по крайниците му, той се почувства още по-добре. Умът му се проясни и той успя да оцени щетите. Не много, наистина. Ребрата го боляха, но не усещаше нищо счупено. Погледна нагоре и видя Мишел да стои над него.
  
  "Как се чувстваш сега?"
  
  - Много по-добре, благодаря. Банкс отпи още една глътка коняк. - Слушай - каза той, - по-добре да извикам такси. Наистина не искам да карам в това състояние, особено след това." Той вдигна чашата. Мишел наля още една бутилка Courvoisier VSOP и за себе си, щедра порция.
  
  - Добре - каза тя. - Но първо трябва да ми позволиш да прегледам носа ти.
  
  "Нос?" Банкс осъзна, че носът и горната му устна са изтръпнали. Той вдигна ръка и тя беше цялата в кръв.
  
  - Не мисля, че е счупено - каза Мишел, докато го водеше в банята, - но по-добре да те почистя и да сложа нещо върху него, преди да си тръгнеш. Имате и малка рана на устната си. Който и да те е ударил, трябва да е носел пръстен или нещо подобно.
  
  Банята беше малка, почти твърде малка, за да стоят двама души, без да се докоснат. Банкс стоеше с опакото на краката си до тоалетната, докато Мишел бършеше кръвта с влажна лицева кърпичка, след което надникна в шкафа и извади течен антисептик TCP. Тя постави малко парче памук върху гърлото на флакона и го наклони, след което внимателно го притисна към устната му. Болеше го и тръпчивата миризма му спря дъха. Мишел махна памука.
  
  - Всичко е наред - каза той.
  
  Тя хвърли един кървав тампон в кофата за боклук и приготви друг. Банкс наблюдаваше лицето й близо до неговото, докато тя се концентрира върху нанасянето на памука, прехапвайки върха на езика си между зъбите си. Тя улови погледа му, изчерви се и погледна настрани. "Какво?"
  
  - Нищо - каза той. Беше толкова близо, че усещаше топлината на тялото й, миризмата на коняк в дъха й.
  
  - Продължавай - каза тя. - Ти се канеше да кажеш нещо.
  
  "Това е точно като китайския квартал", каза Банкс.
  
  "Какво имаш предвид?"
  
  Филмът "Китайски квартал". Не го ли видя?"
  
  "Какво се случва?"
  
  "Роман Полански издуха носа на Джак Никълсън и Фей Дънауей, добре... тя прави това, което правиш ти сега."
  
  "Свързва ли TCP към него?"
  
  - Е, не мисля, че беше TCP - не мисля, че го имат в Америка - но идеята е същата. Така или иначе, това е много секси сцена."
  
  - Сексуално? Мишел направи пауза. Банкс виждаше зачервената й кожа, усещаше топлината от бузите й. Банята сякаш ставаше все по-малка.
  
  - Да - каза Банкс.
  
  Тя отново му сложи салфетката. Ръката й трепереше. "Не разбирам как поставянето на TCP върху рязане може да бъде секси", каза тя. - Искам да кажа, какво става?
  
  Сега тя беше толкова близо до него, че той усещаше как гърдите й докосват толкова леко ръката му. Можеше да избута горната част на тялото си още по-назад, като сви колене, но остана неподвижен. "Първо се целуват", каза той.
  
  - Но това няма ли да навреди?
  
  "Те просто му отрязаха носа. Помниш ли?
  
  "Със сигурност. Колко глупаво от моя страна."
  
  - Мишел?
  
  "Какво? Какво е това?"
  
  Банкс хвана треперещата й ръка за китката и я дръпна от устата си, след това постави другата си ръка под брадичката й и я обхвана нежно, така че тя да го погледне, блестящите й зелени очи въпросително, но задържаха погледа му, без да отместват поглед сега. Усещаше как сърцето му бие в гърдите и коленете му треперят, докато я придърпваше по-близо до себе си и я усещаше как се поддава.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  16
  
  - Снощи се върна късно - каза майката на Банкс, без да се обръща от кухненската мивка. "Пресен чай"
  
  Банкс си наля чаша чай и добави малко мляко. Очакваше такава реакция. Майка му вероятно е лежала будна до два през нощта и го е слушала, както правеше, когато беше тийнейджър. Тя и Мишел решиха, че поради много причини не е добра идея той да остане при нея за през нощта, но въпреки това Мишел се засмя на идеята, че той трябва да се прибере у дома при майка си.
  
  Айда Банкс се обърна. "Алън! Какво направи с лицето си?"
  
  "Това са глупости", каза Банкс.
  
  - Но целият е в синини. И си сряза устната. Какво направи?"
  
  Банкс се обърна. - Казах ти, това са глупости.
  
  "Карахте ли се? Арестувахте ли престъпник? Затова ли закъсня? Можеш да се обадиш." Тя му хвърли поглед, който красноречиво говореше какво мисли за избраната от него кариера.
  
  "Нещо подобно", каза Банкс. "Имах работа за уреждане. Виж, съжалявам, че не се обадих, но беше толкова късно. Не исках да те будя."
  
  Майка му го изгледа укорително, в който беше толкова добра. "Сине", каза тя, "трябва да знаеш досега, че няма да мога да заспя, докато не се прибереш жив и здрав."
  
  
  
  "Е, трябва да си спала малко през последните тридесетина години", каза Банкс и веднага съжали, когато видя другия поглед, в който тя беше толкова добра, страдаща мъченица, долната й устна трепереше. Той се приближи и я прегърна. "Съжалявам, мамо", каза той, "но съм добре. Наистина е така."
  
  Майка му подсмърчаше и кимна. - Добре тогава - каза тя. "Предполагам, че ще си гладен. Бекон и яйца?"
  
  Банкс знаеше от опит, че храненето му ще помогне на майка му да преживее лоша нощ. Не беше толкова гладен, но не можеше да се справи с протестите, които знаеше, че ще получи, ако поиска само зърнена закуска. Той също бързаше. Мишел му предложи да слезе в офиса, за да види снимки на нападателя. Не беше сигурен, че може да идентифицира мъжа, въпреки че свинските очи и чифтосването бяха доста характерни. И все пак майката е на първо място; бекон и яйца трябваше да бъдат. - Ако не те притеснява - каза той.
  
  Майка му отиде до хладилника. "Не е проблем".
  
  - Къде е татко? - попита той, докато майка му включваше котлона.
  
  - Долу в района.
  
  - Не знаех, че все още ходи там.
  
  "Това е повече за комуникация. Напоследък не копае много или нещо подобно. Най-често той седи и прекарва времето от деня с приятелите си. И има една-две цигари. Той мисли, че не знам, но мога да го помириша, когато се прибере.
  
  - Е, не бъди твърде строга с него, мамо.
  
  "Аз не съм такъв. Но не става въпрос само за здравето му, нали? Какво трябва да направя, ако той отиде и падне мъртъв?"
  
  - Той няма да падне мъртъв.
  
  "Докторът казва, че не трябва да пуши. И ти трябва да се откажеш, докато си още млад."
  
  млади? Измина много време, откакто Банкс беше наречен млад. Или се чувстваше млад, що се отнася до това. Освен може би снощи с Мишел. Веднъж взела решението, оставила малко бдителността си, тя станала различен човек, удиви се Банкс. Очевидно беше минало много време, откакто тя беше с някого, така че любовта им беше бавна и колеблива в началото, но това не влоши нещата. И щом захвърли задръжките си, тя се оказа топла и щедра любовница. Мишел също беше нежна заради разцепената устна и натъртените ребра на Банкс. Той проклина лошия си късмет, защото беше ранен в битка първата нощ, когато преспа с нея. Той също смяташе, че е ирония, че подобни физически наранявания са такава рядкост в неговата професия, но въпреки това и той, и Ани страдаха в рамките на часове едно от друго. Без съмнение някаква зла сила действаше срещу тях.
  
  Банкс си спомни сънната целувка на Мишел късно през нощта на вратата, докато той излизаше, топлото й тяло се притискаше към неговото. Той отпи глътка чай. "Има ли вестник някъде наблизо?" - попита той майка си.
  
  - Баща ти го взе със себе си.
  
  - Тогава просто ще пресека пътя. Баща му все пак взе Daily Mail, докато Banks предпочете Independent или Guardian.
  
  "Вашият бекон и яйца ще бъдат готови."
  
  "Не се безпокойте. Ще се върна, преди да свършат."
  
  Майката на Банкс въздъхна и той се запъти към изхода. Навън беше топло, но облачно и изглеждаше, че пак ще вали. Мразеше това дълго, лепкаво и задушно време. Когато влезе в павилиона за вестници, той си спомни как всичко беше подредено преди, щандът на друго място, рафтовете подредени по различен начин. Тогава имаше и различни списания и корици: Film Show, Fabulous, Jackie, Honey, Tits-Bits, Annabelle.
  
  Банкс си спомни разговора си с Мишел в кръчмата за Доналд Брадфорд и порно колекцията му и се зачуди дали той наистина действа като дистрибутор. Докато Банкс не можеше да си представи Греъм да пъхне френско списание за фелации между страниците на The People и да го пусне в пощенската кутия в стая 42, той можеше да си представи Брадфорд да държи доставките си под тезгяха или прибрани отзад. И може би Греъм се е натъкнал на него.
  
  
  
  Спомняше си ясно първия път, когато видя порнографско списание. Не само тези с голи жени като Playboy, Swank и Mayfair, но и истински порнографски списания с хора, които правят различни неща.
  
  Беше в леговището им в дървото и интересното е, че списанията принадлежаха на Греъм. Поне ги донесе. Дали Банкс никога не се е чудил откъде ги е взел Греъм? Той не знаеше. И ако Греъм го е споменал, Банкс не си спомня.
  
  Беше топъл ден и бяха само трима, но не беше сигурен дали третият беше Дейв, Пол или Стив. Дървото беше някак вечнозелено, с клони и листа, стигащи до земята, твърди, лъскави зелени листа с бодли по тях, той си спомни сега и усети, че се промъква през таен вход, където листата не бяха твърде гъсти, бодлите изтръпваха кожата му . След като влезете вътре, пространството изглежда по-голямо, отколкото би могло да бъде, точно както вътрешността на TARDIS на Doctor Who беше по-голяма от външната страна. Имаше достатъчно място да седят и да пушат и достатъчно светлина, за да ги пропуска през неприличните списания. Миризмата на мястото също се върна, толкова истинска, че можеше да я усети, докато стоеше и чакаше да пресече пътя. Борови иглички. Или нещо подобно. А на земята имаше мек бежов килим от тях.
  
  В този ден Греъм пъхна две списания в пазвата на ризата си и ги извади с размах. Вероятно е казал: "Вижте това, момчета", но Банкс не можеше да си спомни истинските думи и нямаше време да се успокои и да се опита да си възвърне пълната памет. Така или иначе, нямаше значение.
  
  Важното беше, че през следващия около час тримата тийнейджъри се взираха със страхопочитание в някои от най-невероятните, вълнуващи, невероятни образи, които някога са виждали в живота си, хора, които правят това, което дори не са мечтали, могат или трябва да имат Свършен.
  
  
  
  По днешните стандарти, осъзна Банкс, това е доста меко, но за едно четиринадесетгодишно момче от провинцията през лятото на 1965 г. да види цветни снимки на жена, която смуче пениса на мъж, или мъж, който пъха пениса си в задника на жена, беше изключителен шок. Нямаше животни, спомни си Банкс, и със сигурност нямаше деца. Спомняше си най-вече изображения на жени с невероятно големи гърди, някои от тях със свършващи лица и гърди, и добре надарени хора, склонни да ги обличат и да ги яздят. Греъм не даваше списания, спомня си Банкс, така че единственият път, когато можеха да ги погледнат, беше там и там, вътре в дървото. Имената и текстът или това, което си спомняше за тях, бяха на чужд език. Знаеше, че не е немски или френски, защото беше учил тези езици в училище.
  
  Въпреки че не стана обичайно, Банкс си спомни няколко други пъти през това лято, когато Греъм донесе списания на коледната елха. Всеки път различно. И тогава, разбира се, Греъм изчезна, а Банкс не гледаше този вид порно отново, докато не стана ченге.
  
  Така че това беше намек или не? Както Мишел каза снощи, едва ли изглеждаше като нещо, за което си заслужава да бъде убит, дори и тогава, но ако беше част от нещо по-голямо - империята Cray, например - и ако Греъм беше замесен в това по собствена воля, а просто взе назаем няколко списания, тогава може да е свързано с убийството му. Във всеки случай си струваше да се проучи дали Банкс може да разбере откъде да започне.
  
  Притиснал вестника към бедрото си, Банкс прекоси оживения път и забърза към къщи, преди беконът и яйцата да са изстинали. Последното нещо, което искаше, беше отново да разстрои майка си тази сутрин.
  
  
  
  Въпреки късната нощ Мишел беше на бюрото си много преди детектив Шоу вероятно да види бял свят. Ако дори си направи труда да дойде. Може би пак ще си вземе болничен. Във всеки случай последното нещо, което искаше, беше той да диша през рамото й, докато Банкс преглежда снимките в стаята за разпити. Офисът беше пълен с хора, така че тя и Банкс нямаха малък шанс да направят нещо повече от това да поздравят набързо, преди да се заемат с работата. Тя му предложи да избере компютърна версия или прости, старомодни албуми за снимки и той избра албумите.
  
  Почувства се малко срамежлива, когато той влезе и все още й беше трудно да повярва, че е продължила и е спала с него по този начин, въпреки че знаеше, че иска. Не че се спасяваше или нещо подобно, или че се страхуваше или бе загубила интерес към секса, просто беше твърде заета с последиците от смъртта на Мелиса и разпадането на брака й с Тед. Не се преживява нещо подобно за една нощ.
  
  Тя обаче беше изненадана от новооткритата си смелост и дори сега се изчерви, когато си помисли как се чувства това. Тя не знаеше какво е личното положение на Банкс, освен че той преживя развод. Не говореше нито за жена си, нито за децата си, ако имаше такива. Мишел се почувства любопитна. Тя също не му беше казала за Мелиса и Тед и не знаеше дали ще го направи. Поне за известно време. Просто ме болеше твърде много.
  
  Единственият истински недостатък беше, че беше на работа. Но къде другаде би могла да срещне някого? Хората, които създават връзки, често се срещат на работните си места. Освен това Северен Йоркшир беше доста далече от Кеймбриджшър и след като уредиха случая с Греъм Маршал, тя се съмняваше, че някога отново ще трябва да работят заедно. Но ще се видят ли изобщо? Това беше въпросът. Или може би е било глупаво от нейна страна дори да си представя връзка или да иска такава. Може би е било просто връзка за една нощ и Банкс вече е имал любовник в Ийствейл.
  
  Като остави настрана мислите и спомените си от предишната нощ, Мишел се зае с работа. Трябваше да свърши няколко неща преди погребението на Греъм Маршал този ден, включително да намери съпругата на Джет Харис и да се обади на д-р Купър. Но преди да успее да вдигне телефона, д-р Купър й се обади.
  
  "Доктор Купър. Щях да ти се обадя тази сутрин - каза Мишел. "Някакви новини?"
  
  "Съжалявам, че ми отне толкова време, за да получа информацията, която искахте, но ви казах, че д-р Хилари Уендъл е трудна за намиране."
  
  "Имате ли нещо?"
  
  "Хилари има. Той не иска да се ангажира абсолютно с това, така че няма да е склонен да свидетелства, ако делото някога стигне до съд."
  
  "Вероятно няма да стане", каза Мишел, "но информацията може да ми е полезна."
  
  "Е, след като внимателно измери вдлъбнатината от долната страна на реброто, той направи няколко издатини и е почти сигурен, че това е някакъв военен нож. Той залага на Феърбърн Сайкс.
  
  "Какво е това?"
  
  "Британски командосски нож. Въведен през 1940 г. 7 инча двойно острие. Накрайник стилет.
  
  "Нож на командос?"
  
  "Да. Има ли полза от това?"
  
  - Може да е - каза Мишел. "Благодаря ти много".
  
  "Удоволствието е мое.
  
  - И моля, благодарете на д-р Уендъл от мое име.
  
  "Ще слезе."
  
  Командос нож. През 1965 г. войната приключи само преди двадесет години и много мъже в началото на четиридесетте се биеха в нея и имаха достъп до такъв нож. Но това, което най-много тревожеше Мишел, беше, че единственият човек, когото познаваше, който служи като командос на Кралския флот, беше Джет Харис; помнеше го от кратката биография, която бе чела, когато за първи път дойде в Торп Ууд. Награден е и с медал за заслуги.
  
  
  
  Мисълта я побиха тръпки по гърба: самият Джет Харис като убиецът, който отклонява разследването на всяка крачка, далеч от Брадфорд, може би заради Фиорино, предположи Банкс, и далеч от себе си. Това беше една от теориите, с които тя със сигурност не можеше да се съгласи с Шоу или с който и да е друг в дивизията. Харис беше местен герой и тя щеше да има нужда от адски много твърди доказателства, ако очакваше някой да има и най-малко подозрение, че Джет Харис е убиецът.
  
  След около час Банкс подаде глава през вратата на стаята за разпити, без съмнение проверявайки дали Шоу е наоколо, след което занесе една от книгите на Мишел.
  
  "Мисля, че е той", каза той.
  
  Мишел погледна снимката. Мъжът беше около трийсетте, със средно дълга кестенява коса, която беше лошо подстригана, набито телосложение, свински очи и гърбав нос. Името му беше Дес Уеймън и според досието му той е бил съден многократно, откакто е бил непълнолетен крадец на коли, а след това е преминал към нарушения на обществения ред и лишаване от свобода. Последната му присъда, девет месеца лишаване от свобода, беше за получаване на крадени вещи и той беше на свобода малко повече от година и половина.
  
  "Какво следва?" - попита Банкс.
  
  - Ще отида и ще говоря с него.
  
  - Искаш ли да дойда с теб?
  
  "Не. Мисля, че ще е по-добре, ако мога да го разпитам без вас. В крайна сметка може да се стигне до парад на личностите. Ако има някакви такси, искам да се уверя, че всичко е направено както трябва.
  
  "Съвсем честно", каза Банкс. "Но той изглежда като готин клиент." Той потърка брадичката си. "И усещането също."
  
  Мишел докосна химикала си до устните си и погледна към другия край на офиса, където PC Collins говореше по телефона с напретнати ръкави на ризата и драскаше нещо в бележник пред себе си. Можеше ли да му се довери? Като за начало той беше почти толкова новобранец, колкото и тя, и това му се отрази добре. Никога не го е виждала да общува с Шоу или с някой от другата стара банда, още един плюс. В крайна сметка тя реши, че трябва да се довери на някого, а Колинс беше такъв.
  
  - Ще взема PC Collins - каза тя, след което понижи гласа си. "Виж, има няколко неща, за които трябва да говоря с теб, но не тук."
  
  - След погребението този следобед?
  
  - Добре - каза Мишел, докато записваше адреса на Дез Уеймън в бележника си. - Дотогава би трябвало да знам малко повече за дейността на мистър Уеймън. О, и познайте къде живее?"
  
  "Където?"
  
  "орехи".
  
  
  
  Същата сутрин Ани разглеждаше бележниците и компютърните файлове на Люк Армитидж в кабинета си. Поне се чувстваше малко по-добре въпреки лошия си нощен сън. В крайна сметка обезболяващите подействаха и тя се събуди в седем и половина сутринта, без дори да си направи труда да пъхне втората касета с Доктор Живаго. Тази сутрин, въпреки че челюстта й все още леко пулсираше, не я болеше почти толкова, колкото преди.
  
  Единственото нещо, което я заинтригува в бележките на Лука, беше нарастващата еротика, примесена с неясни класически препратки към Персефона, Психея и Офелия. Тогава тя си спомни, че Офелия не е герой от класическата митология, а приятелката на Хамлет, полудяла от жестокото му отхвърляне на нея. Тя си спомни как е изучавала пиесата в училище и тогава я е намерила за твърде дълга и скучна за нейния вкус. Оттогава тя е гледала няколко филмови версии, включително една с Мел Гибсън като Хамлет и друга с Мариан Фейтфул като Офелия, и някак си припомни образа на Офелия, носеща се по реката, заобиколена от цветя. Тогава Люк чувствал ли се е виновен, че е отхвърлил някого? Дали е бил убит от отмъщение от "презряна жена"? И ако да, от кого? Лиз Палмър? Лорън Андерсън? Роуз Барлоу?
  
  
  
  Разбира се, повтарящите се препратки към "сладки бели гърди", "бледи бузи" и "меки бели бедра" в откъси от песните и стиховете на Люк може да са просто тийнейджърска фантазия. Люк определено имаше романтично въображение и според Банкс тийнейджърите не мислеха за нищо друго освен за секс. Но те също биха могли да посочат факта, че Люк е участвал в сексуална връзка. Лиз Палмър изглеждаше като вероятен кандидат, въпреки нейните откази. Ани също не бива да забравя, че според дъщерята на директора, Роуз Барлоу, може да е имало нещо между Люк и Лорън Андерсън. Роуз беше ненадеждна, но може би си струваше да поговори отново с Лорън, ако нещата с Лиз и Райън не се получиха за нея. Роуз имаше връзка с Люк, макар и незначителна, и без съмнение се чувстваше изоставена, когато той прекарваше повече време с Лиз или Лорън. Или имаше някой друг, който липсваше на Ани, някаква връзка, която й липсваше? Чувстваше, че е така, но колкото и да се опитваше, липсващата връзка все още й убягваше.
  
  Телефонът й иззвъня точно когато тя изключваше компютъра на Люк.
  
  "Ани, това е Стефан Новак. Не се надявайте твърде много, но може би имам добри новини за вас."
  
  "Казвам. Бих могъл да се възползвам от добри новини за сега.
  
  "Лабораторията не е приключила с опитите си да съпостави вашите ДНК проби с кръвта върху каменната стена, така че не мога да ви кажа за това, но моят екип откри кръв в апартамента."
  
  "Апартаментът на Лиз Палмър".
  
  "Да".
  
  "Колко?"
  
  "Много малко".
  
  "Където?"
  
  "Не там, където очаквахте. Размазан под мивката в банята."
  
  "Сякаш някой го е сграбчил, докато се е навеждал?"
  
  "Може да бъде, да. Но няма пръстови отпечатъци или нещо подобно, само малко петно от кръв.
  
  
  
  "Това достатъчно ли е за анализ?"
  
  "О да. В момента работим върху това. Всичко, което лабораторията успя да ми каже досега, е, че кръвната група съвпада с тази на Люк Армитидж и че не съвпада с пробите, които взехме от Лиз Палмър или Райън Милн.
  
  "Но това е фантастично, Стефане! Не разбираш ли? Това кара Люк Армитидж да кърви до смърт в апартамента на Лиз Палмър.
  
  "Може би. Но няма да ви каже кога."
  
  "В момента вземам каквото мога. Поне ми дава малко предимство в следващото ми интервю."
  
  "Това не е всичко".
  
  "Какво?"
  
  "Току-що говорих с д-р Гленденинг и той ми каза, че кръвният токсикологичен тест на Люк показва необичайно високо количество диазепам."
  
  "Диазепам? Това е валиум, нали?"
  
  "Това е едно име за това. Много от тях. Но най-важното е, че беше предимно несмляно.
  
  "Значи той е починал много скоро след като е приел лекарството и тялото му не е имало време да го усвои?"
  
  "Да".
  
  - Но това не е причината за смъртта?
  
  "Никога".
  
  - Това ще бъде ли достатъчно, за да го убие?
  
  "Вероятно не".
  
  "Нещо друго?"
  
  "В апартамента? ДА. лекарства. Малко марихуана, LSD, екстази.
  
  "Сделка?"
  
  "Не. Не достатъчно. Бих казал само за лична употреба. И без диазепам.
  
  "Благодаря ти, Стефане. Благодаря ти много".
  
  Ани затвори телефона и се замисли върху това, което току-що беше чула. Люк кървеше в апартамента на Лиз и Райън и имаше неразграден диазепам в тялото си. Откъде го взе? Тя не си спомняше нищо за наркотици в информацията, която събраха за него. Дори не беше сигурна, че лекарите предписват диазепам на някой толкова млад. Трябва поне да се консултира с Робин. Въпреки че екипът на Стефан не беше открил нищо в апартамента, първото нещо, което трябваше да направи, помисли си Ани, докато се изправяше и посегна към сакото си, беше да разбере дали Лиз или Райън имат рецепти за диазепам.
  
  
  
  Според досието му Дез Уеймън живееше в общинска къща с две спални на Хейзъл Уей, близо до Кресент в края на Уилмър Роуд. Беше средата на сутринта, когато Мишел и ПК Колинс паркираха отвън и тръгнаха по пътеката. Небето беше покрито със сиви облаци, а въздухът беше толкова наситен с влага, че изглеждаше като топъл ръмеж. Дрехите на Мишел залепнаха за нея и PC Collins свали сакото си и разхлаби вратовръзката си. Въпреки това имаше мокри петна под мишниците. Радваше се, че Колинс е с нея. Той играеше на втори ред за полицейския отбор по ръгби и солидното му присъствие беше достатъчно, за да накара всеки да се откаже от всеки опит. Доколкото Мишел успя да разбере, никой не ги следваше и тя не видя никакви бежови микробуси наоколо.
  
  Мишел почука на издрасканата червена врата на номер 15. Мъжът, който отвори, изглеждаше изненадан да я види. Беше Дес Уейман, без съмнение. Издадоха го изкривеният му нос и свинските му очи. Беше облечен с избелели дънки и широка риза.
  
  "Кой си ти? Мислех, че е моят приятел - каза той с усмивка. "Напускам. Но след като си тук, какво ще кажеш да се присъединиш към нас за едно питие?"
  
  Мишел показа служебната си идентификация и PC Collins последва примера й. Изражението на мъжа стана предпазливо.
  
  - Господин Уеймън? - попита Мишел.
  
  "Ами ако има?"
  
  - Бихме искали да поговорим, сър. Имаш ли нещо против да влезем?"
  
  "Както казах, тъкмо излизам. Може ли да поговорим в кръчма?" Той облиза устни и кимна към кръчмата в края на улица "Лорд Нелсън". После погледна Колинс. - И можеш да оставиш спътника си.
  
  - Тук би било по-добре, сър - настоя Мишел. Когато Уеймън не помръдна, тя мина покрай него в къщата. Той се изправи и я погледна за момент, след което я последва във всекидневната си, ПК Колинс го последва.
  
  Съоръжението, меко казано, остави много да се желае. Празни кутии от бира лежаха на пода заедно с препълнени пепелници. Тежките завеси бяха дръпнати и пропускаха достатъчно светлина, за да осветят бъркотията. Смесицата от миризми беше трудна за разпознаване. Натрупан прах, застояла бира и дим с нотки на използвани чорапи и пот. Но имаше още нещо: нещо смътно сексуално, което накара стомаха на Мишел да се свие. Тя разтвори завесите и отвори прозореца. Трябваше да се занимавам с последното, тъй като не се отваряше дълго време и го засядаше. PC Collins протегна ръка за помощ и двамата най-накрая оправиха нещата. Неподвижният, влажен въздух навън не помогна много и стаята изглеждаше още по-зле на пълна светлина.
  
  "Какво правиш?" Уеймън беше възмутен. "Ценя личното си пространство. Не искам цялото шибано имение да гледа през прозореца ми."
  
  "Ние ценим здравето си, г-н Уеймън", каза Мишел. "Вече поемаме рискове само като сме тук, но малко чист въздух може да помогне."
  
  "Саркастична кучка", каза Уеймън, докато седна на опърпания и изцапан диван. - Тогава мини на съществото, скъпа. Взе кутия бира от масата и откъсна езика. Пяната преля и той я облиза, преди да падне на пода.
  
  Мишел се огледа и не видя повърхност, на която да й е удобно да седне, затова се изправи. Близо до прозореца. "Първо, не ме наричай "скъпа" - каза тя, - и второ, малко си в беда, Дес.
  
  "Какво ново? Всички винаги се опитвате да ми паснете."
  
  "Това не е нагласа", каза Мишел, усещайки, че PC Collins й обръща голямо внимание. Тя не му обясни много в колата; всичко, което тя каза, беше да не си води бележки. Нямаше представа какво означава всичко това или каква е връзката със случая Греъм Маршал. "Всичко свърши".
  
  Уеймън скръсти ръце на гърдите си. - И така, кажи ми какво трябваше да направя.
  
  - Снощи около десет и петдесет и пет вие и още един мъж нападнахте мъж пред апартамент в Ривърсайд.
  
  "Не съм направил нищо подобно", каза Уеймън.
  
  - Дес - каза Мишел и се наведе напред. "Той те видя. Той те избра от албума на злодеите.
  
  Това сякаш го спря за момент. Той се намръщи и тя почти видя как колелата се въртят, зъбните колела в объркания му мозък, търсещи изход, обяснение. "Той трябва да греши", каза той. - Неговата дума срещу моята.
  
  Мишел се засмя. "Това ли е най-доброто нещо, което можете да направите?"
  
  - Неговата дума срещу моята.
  
  "Къде беше?"
  
  "Всъщност имах компания или две в Pig and Whistle."
  
  - Някой вижда ли те?
  
  "Много хора. Беше много оживено."
  
  "Не е далеч от мястото, където е станала атаката", каза Мишел. "В колко часа си тръгна?"
  
  "Не знам. След затваряне.
  
  "Сигурен ли си, че не си се измъкнал няколко минути по-рано и след това си се върнал за последните поръчки?"
  
  "И да губя време за пиене? Защо трябва да правя това?"
  
  - Точно това се опитвам да разбера.
  
  - Не аз, госпожице.
  
  - Покажи ми ръцете си, Дес.
  
  Уеймън протегна ръце с дланите нагоре.
  
  - Обърни ги.
  
  Уеймън направи каквото поиска.
  
  - Откъде взе този одран кокал?
  
  "Не знам", каза Уеймън. "Сигурно е ударил стена с него или нещо подобно."
  
  
  
  "И това е пръстенът, който имате", продължи Мишел. "Остър, обзалагам се. Достатъчно остър, за да пореже някого. Обзалагам се, че все още ще има следи от кръв по метала", каза тя. - Достатъчно, за да се идентифицирате като лятото на жертвата си.
  
  Уейман запали цигара и млъкна. Дори при отворен прозорец въздухът скоро се напълни с дим. "Точно така", каза Мишел, "уморих се да пикам за нищо. ПК Колинс, нека разходим г-н Уеймън из участъка и да направим парад на личности. Това трябва да реши всичко веднъж завинаги.
  
  Колинс продължи напред.
  
  - Чакай малко - каза Уеймън. "Няма да ходя на никоя гара. имам среща Хората ме чакат."
  
  "В твоя район. Знам. Но ако искате да се насладите на добра халба бира този обяд или в скоро време, по-добре ни кажете това, което искаме да знаем.
  
  "Но вече ти казах. Нищо не съм направил".
  
  "И аз ти казах. Вие сте разпознати. Престани да лъжеш, Дес. Направи си услуга. Помислете за онази вкусна, утоляваща жаждата халба бира, която стои там на бара на лорд Нелсън и просто ви чака. Мишел направи пауза, за да потъне в образа. Самата тя не би отказала халба, въпреки че рядко пиеше бира. Въздухът бързо ставаше непоносим и тя не знаеше дали ще може да го издържи още дълго. Трябваше да изиграе една последна карта, преди да трябва да вземе Уейман. "Проблемът е, Дес", каза тя, "че човекът, когото си нападнал, човекът, който те е разпознал..."
  
  "Да? Какво за него?
  
  "Той е полицай. Той е един от нас."
  
  "Зарежи. Пробваш го. Опитваш се да ме натиснеш."
  
  "Не. Това е вярно. Какво каза преди? Неговата дума срещу вашата? На чия дума мислиш, че ще повярва съдията, Дес?"
  
  "Никой не ми каза..."
  
  "Какво ти казах?"
  
  
  
  "Млъкни. Трябва да помисля".
  
  "Нямаш много време. Нападение над полицай. Това е сериозно обвинение. В този случай ще бъдете затворени за много повече от девет месеца.
  
  Уеймън хвърли фаса си от цигарата в празна кутия от бира, хвърли я на пода и отвори друга. Месестите му устни бяха мокри от пяна и бира. Той посегна към друга цигара.
  
  - Моля те, не пали още едно, Дес - каза Мишел.
  
  "Какво имаш предвид? Сигурно нещата не са станали толкова зле, че човек да не може дори да пуши в собствената си къща в наши дни?"
  
  "Когато си тръгнем, можеш да пушиш, глупако", каза Мишел. - Това е, ако тръгнем без теб. Ти решаваш. В килиите на следствения арест вече не се пуши."
  
  Уеймън се засмя. "Знаеш ли", каза той, издувайки гърдите си, "на практика аз самият съм един от вас. Не знам какво се опитвате да постигнете, като идвате и приписвате това нападение на мен, когато това е полицейски въпрос.
  
  Мишел усети леки тръпки по гърба си. "За какво говориш?"
  
  - Дяволски добре знаеш за какво говоря. Уеймън докосна гърбавия си нос. "Казах ви, бях по задание от полицията. Работил под прикритие. Понякога лек шамар по главата и няколко предупредителни думи правят чудеса. Чувал съм, че са правили това в старите времена. И не ми казвай, че не знаеш за какво говоря. Вашият шеф със сигурност знае.
  
  "Шефе?"
  
  "Да. Голям грозник. Numero uno. Детектив, проклет надзирател Бен Шоу.
  
  "Покажи?" Мишел повече от половината подозираше, че Шоу стои зад атаките срещу нея и Банкс, но беше изумена, когато се потвърди.
  
  Уеймън наклони кутията и отпи голяма глътка, след това избърса устата си с опакото на ръката си и се ухили. - Не изглеждай толкова изненадана, любов.
  
  
  
  "Суперинтендант Шоу ви каза да направите това? Чакай малко. Искате да ми кажете, че сте полицай под прикритие, който приема заповеди от началник Шоу?
  
  Уеймън сви рамене, вероятно усещайки, че е отишъл твърде далеч. "Е, може и да не съм точно това, което бихте нарекли офицер под прикритие, но от време на време съм правил малка услуга на шефа ви. Знаеш ли, все едно му даваш зелена светлина за това къде са били скрити нещата на Къри. Нещо такова."
  
  - Значи ти си доносникът на Шоу?
  
  "Радвах се да помагам от време на време. Ще ме приеме, всичко е наред. Така че направи ни услуга и се отдръпни, тогава може би няма да кажа на шефа ти, че винаги ме разстройваш.
  
  "Имате ли бежов микробус?" - попита Мишел.
  
  "Какво? Дори нямам микробус. Тъмносиня Corsa, ако искате да знаете.
  
  "Бил ли си някога в затвора за кражба с взлом?"
  
  "Прочетохте профила ми. Забелязахте ли нещо за кражбата с взлом?"
  
  Мишел я нямаше. Така че Уейман най-вероятно не е отговорен за щетите в апартамента й и опита за убийството й. По някакъв начин тя почувства, че му липсва хитростта да направи това, което беше направено с роклята, дори ако работодателят му беше казал за Мелиса. Той очевидно не беше единственият злодей на заплатата на Шоу. Мишел усети, че PC Collins я слуша внимателно. Тя го погледна и той повдигна вежди. - Слушай - каза тя и й се прииска да може да седне. Обувките я убиваха. Но не си струваше уловката . - Имаш голяма беда, Дес. GBH е достатъчно лош сам по себе си, но срещу ченге, добре... не е нужно да ви казвам..."
  
  За първи път Уеймън изглеждаше разтревожен. - Но не знаех, че е ченге, нали? Мислиш ли, че бих направил нещо подобно, ако знаех кой е той? Сигурно ме мислите за луд.
  
  "Но ти го направи, нали?"
  
  "Накъде води това?"
  
  - От теб зависи, Дес.
  
  
  
  "Какво имаш предвид?"
  
  Мишел разпери ръце. "Искам да кажа, че зависи от вас да решите какво ще се случи след това. В крайна сметка може да стигне до участъка, адвокатите, съда. Или може да свърши тук.
  
  Уеймън преглътна. "Край? как? Искам да кажа... аз не..."
  
  "Трябва ли да го изписвам?"
  
  "Обещаваш?"
  
  - Само ако ми кажеш това, което искам да знам.
  
  "Няма ли нещата да стигнат по-далеч от това?"
  
  Мишел погледна PC Collins, който изглеждаше изгубен. "Не", каза тя. "Този тип, когото вие и вашият приятел нападнахте снощи, какво ви каза Шоу за него?"
  
  - Че е бил дребен злодей от Севера, който е искал да се установи в нашата област.
  
  - И какво ви помоли детектив Шоу да направите?
  
  "Засечете го в зародиш."
  
  "Може ли да бъдеш по-точен?"
  
  "Шоу не искаше да знае. Искам да кажа, той просто ме помоли да разгледам ситуацията, да направя нещо по въпроса. Той не ми каза как и не искаше да знае."
  
  - Но обикновено това означаваше насилие?
  
  "Повечето хора разбират какво е удар в носа."
  
  "Това ли е вашето разбиране за ситуацията?"
  
  "Ако искаш".
  
  - Значи това си направил?
  
  "Да".
  
  - Как разбра, че е в града?
  
  "Бях нащрек. Познах колата му, когато беше тук миналата седмица.
  
  - И как разбра къде е бил онази вечер?
  
  "В Pig and Whistle получих обаждане на мобилния си телефон."
  
  "От кого?"
  
  "Кой мислиш?"
  
  "Продължи".
  
  "Той каза, че наш общ приятел пие в кръчма надолу по улицата и ако се представи възможност... Е, трябваше да поговоря с него, например."
  
  "Но как е той...? Няма значение". Мишел разбра, че Шоу сигурно е използвал цялата си мрежа от информатори, за да проследи идванията и заминаванията в разследването на Греъм Маршал. Но защо? Да се скрие истината, че великият местен герой Джет Харис е убиецът?
  
  "И какво направи ти?"
  
  "Чакахме отвън и ви последвахме обратно до апартаментите край реката. Бяхме малко притеснени, защото си мислехме, че той може да влезе, за да си довърши работата, без никакво неуважение, и може да не се върнем при Прасето и Свирката, докато не спрат да сервират, така че беше толкова сладко и щастливо, когато той отиде право надолу по стълбите и на улицата. Не сме се забърквали."
  
  - И побоят беше твоя идея?
  
  "Както казах, това изяснява въпроса. Така или иначе нямаше да го нараним твърде много. Дори нямахме шанс да завършим. Някакво досадно копеле, разхождайки кучето си, започна да вдига много шум. Не че и ние не можахме да се справим с него, но това проклето куче събуди цялата улица.
  
  - И това е всичко? - попита Мишел.
  
  Скаутска чест.
  
  "Кога изобщо си бил скаут?"
  
  Момчешка бригада наистина.Какво ще стане сега?Помнете какво обещахте.
  
  Мишел погледна PC Collins. "Това, което ще се случи сега", каза тя, "е, че ние ще си тръгнем, а ти ще отидеш при лорд Нелсън, за да се напиеш до безсъзнание. И ако някога отново пресечеш пътя ми, ще се погрижа да те изпратят някъде, където Близкият изток изглежда като рай за алкохолици. Ясно е?"
  
  "Да госпожо." Но Уеймън се усмихваше. Перспективата да пиеш в настоящето, помисли си Мишел, далеч надхвърля страха от бъдещето. Той не би се променил.
  
  - Мислиш ли, че можеш да ми кажеш какво означава всичко това? - попита ПК Колинс, когато излязоха навън.
  
  
  
  Мишел си пое дълбоко въздух и се усмихна. "Да", каза тя. - Разбира се, Нат. Съжалявам, че ви държах в неведение толкова дълго, но мисля, че ще разберете, когато чуете какво имам да кажа. И ще ти го разкажа на пай и халба бира. Аз служа." Тя се огледа. - Но не и в лорд Нелсън.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  17
  
  - По дяволите, момче, можеш да дойдеш, Алън - каза г-жа Маршал, като протегна ръката си в черна ръкавица. "Боже мой. Вие бяхте на война."
  
  Банкс докосна устните си. "Всичко е наред", каза той.
  
  "Надявам се да се върнеш у нас за напитки и сандвичи."
  
  Стояха пред параклиса в лекия ситен дъжд след погребението на Греъм. Всичко беше обзаведено с вкус, както обикновено, помисли си Банкс, макар че имаше нещо странно в погребална служба за някой, починал преди повече от тридесет години. Имаха обичайните четения, включително Псалм 23, и сестра Греъм изнесе кратка надгробна реч, по време на която беше на ръба на сълзите.
  
  - Разбира се - каза Банкс, ръкувайки се с г-жа Маршал. Тогава видя Мишел да върви по пътеката под чадър. - Извинете, само за минута съм.
  
  Той забърза след Мишел. По време на службата той един-два пъти привличаше погледа й и тя го отвръщаше. Искаше да разбере какво се е случило. По-рано тя каза, че иска да говори с него. Заради снощи ли беше? Дали тя съжаляваше? Искаше ли да му каже, че е направила грешка и не иска да го вижда повече? - Мишел? Той постави нежна ръка на рамото й.
  
  Мишел се обърна с лице към него. Когато го погледна в очите, тя се усмихна и вдигна чадъра си, за да покрие и главата му. - Не трябва ли да се разходим малко?
  
  
  
  "Страхотно", каза Банкс. "Всичко е наред?"
  
  "Разбира се, че е. Защо питаш?"
  
  Така че всичко беше наред. Банкс можеше да си даде удар. Толкова беше свикнал да чувства, че всяка стъпка, която направи, всяка среща е толкова крехка, отчасти защото той и Ани бяха като разходки, че превърна нормалното поведение в предполагаемо пренебрежение. Те бяха ченгета на обществени места - в проклетия параклис, по дяволите. Какво очакваше той от нея? Сърната направила ли е очи за него? Отидете до пейката му, седнете на коленете му и прошепнете в ухото му всякакви нежности?
  
  "Тази сутрин в участъка исках да ти кажа, че ми хареса снощи, но едва ли можех да го кажа в полицейския участък, нали?"
  
  Тя протегна ръка и докосна възпалената му устна. "И на мен ми хареса."
  
  - Ще се върнеш ли в къщата?
  
  "Не, аз не мисля така. Не харесвам такива неща."
  
  "Аз също. Но по-добре да си тръгна."
  
  "Със сигурност".
  
  Вървяха по една от тесните чакълени пътеки между гробове, издълбани надгробни плочи, потъмнели от дъжда. Над пътеката бяха надвиснали тисови дървета и дъждовните капки капеха от листата им върху чадъра, тракайки по-силно от ръмеж. - Ти каза, че искаш да говориш с мен.
  
  "Да". Мишел му разказа за предварителната идентификация на ножа на командосите Феърбейрн-Сайкс от д-р Уендъл и военното досие на Харис.
  
  Банкс подсвирна през зъби. - И вие казвате, че Джет Харис е бил командос?
  
  "Да".
  
  "Мамка му. Това е истинска кутия с червеи." Банкс поклати глава. "Трудно е да се повярва, че Джет Харис може да е убил Греъм", каза той. "Просто няма смисъл. Искам да кажа, какъв мотив може да има?"
  
  "Не знам. Точно това, за което спекулирахме вчера, че той по някакъв начин е бил замесен с Фиорино и порно рекета, и Греъм се натъкна на тях. Независимо от това, трудно е да си представим някой на мястото на Харис да върши същата работа. И всъщност нямаме твърди доказателства; всичко е само косвено. Във всеки случай той не е единственият кандидат. Спомних си, че г-жа Уокър - нали знаете, жената от будката за вестници - каза нещо за това, че Доналд Брадфорд е в специален отдел в Бирма. Проверих. Оказа се, че това е отряд командоси.
  
  "Брадфорд също? Това усложнява всичко."
  
  "Е, поне знаем, че Брадфорд е участвал в порнография по някакъв начин. Дори все още нямаме никакви доказателства, че Харис е бил перверзник", каза Мишел. - Само поведението на Шоу. Което ме води до интервюто ни с Дес Уейман.
  
  - Какво би могъл да каже в своя защита?
  
  Мишел му каза за твърдението на Уеймън, че Шоу стои зад нападението от предишната нощ. "Той ще отрече да е казал това, ако го предизвикаме, и съм сигурен, че Шоу също ще го отрече."
  
  "Но ние знаем, че е вярно", каза Банкс. "Това ни дава предимство. Това беше глупав ход от страна на Шоу. Това означава, че той се тревожи, изпада в отчаяние. Какво ще кажете за кражба с взлом в апартамента ви, ван, който се опита да ви прегази?"
  
  Мишел поклати глава. "Уейман не знае нищо за това. Шоуто трябва да е намерило някой друг, може би някой малко по-умен. Бях с впечатлението, че Wayman е добър за силни ръце, но не можах да разбера как да се измъкна от хартиената торба."
  
  "Като Бил Маршал?"
  
  "Да".
  
  - Мислиш ли, че трябва да поговорим с Шоу?
  
  "Скоро. Би било хубаво първо да научим малко повече за Харис.
  
  "Ще ти се обадя по-късно".
  
  "Глоба". Мишел се обърна и продължи да върви по пътеката.
  
  "Къде отиваш сега?" - попита Банкс.
  
  Тя забави крачка, обърна се и му се усмихна. "Ти си много любопитен човек", каза тя. - И знаеш какво се случва с любопитните момчета, нали? След това тя продължи, оставяйки Банкс да гледа след нея. Можеше да се закълне, че видя раменете й да се тресят от смях.
  
  
  
  "Добре, Лиз, ще ни кажеш ли истината сега?" - попита Ани веднага щом стаята за разпити беше подредена и записите започнаха.
  
  "Не сме направили нищо лошо, Райън и аз", каза Лиз.
  
  "Трябва да ви напомня, че имате право на адвокат. Ако не можете да си го позволите, ние ще наемем служебен адвокат за вас."
  
  Лиз поклати глава. "Нямам нужда от адвокат. Все едно да призная, че съм го направил."
  
  "Както желаеш. Знаете, че намерихме наркотици в апартамента ви, нали?"
  
  "Там нямаше много. Беше просто... знаете ли, за Райън и мен.
  
  - Все пак е престъпление.
  
  - Ще ни арестувате ли за това?
  
  - Зависи какво искаш да ми кажеш. Просто искам да знаеш, че вече имаш проблеми. Можете да подобрите ситуацията, като ми кажете истината, или можете да я влошите, като продължите да лъжете. Как трябва да бъде, Лиз?
  
  "Уморен съм".
  
  "Колкото по-скоро приключим с това, толкова по-скоро ще можеш да се прибереш у дома. Какво трябва да бъде?
  
  Лиз прехапа треперещата си долна устна.
  
  - Може би ще помогне - каза Ани, - ако ти кажа, че открихме следи от кръвта на Люк под мивката в банята ти.
  
  Лиз я погледна с широко отворени очи. - Но ние не убихме Люк. Честно казано, не сме убивали!"
  
  "Кажи ми какво стана. Убеди ме."
  
  Лиз започна да плаче. Ани й подаде няколко кърпички и я изчака да се успокои. - Люк обади ли ти се у дома в деня, когато изчезна? тя попита.
  
  След дълго мълчание Лиз каза: "Да".
  
  - Добре - въздъхна Ани. "Сега се доближаваме до нещо."
  
  
  
  - Но не сме му причинили нищо лошо.
  
  "Глоба. Ще стигнем до това. В колко часа пристигна?
  
  "Време? Не знам. Рано вечерта. Може би в шест часа."
  
  - Значи трябва да е дошъл направо от пазара?
  
  "Може би да. Не знам къде беше. Спомням си, че беше малко разстроен, защото каза, че едно от момчетата от училището го е бутнало на площада, така че може да е дошъл направо оттам.
  
  - Какво се случи в апартамента?
  
  Лиз погледна изгризаните си нокти.
  
  - Лиз?
  
  "Какво?"
  
  - Райън беше ли там?
  
  "Да".
  
  "През цялото време? Дори когато Люк пристигна?
  
  "Да".
  
  И така, това опроверга теорията на Ани, че Райън се е намесил в нещо между Лиз и Люк. "Какво направихте вие тримата?"
  
  Лиз замълча, после си пое дълбоко дъх. "Първо хапнахме нещо", каза тя. - Трябва да е било по време на чай.
  
  "Какво тогава?"
  
  "Току-що говорихме, изгледахме няколко песни."
  
  - Мислех, че правиш репетициите си в мазето на църквата.
  
  "Ние имаме. Но Райън има акустична китара. Просто си поиграхме с няколко уговорки, това е всичко."
  
  "И тогава?"
  
  Лиз отново млъкна и очите й се напълниха със сълзи. Тя прокара опакото на ръката си по лицето си и каза: "Райън нави джойнт. Люк... той е... сякаш е девствен, нали знаеш, когато става дума за наркотици. Искам да кажа, предлагали сме да споделим и преди, но той винаги казваше не.
  
  - Не онази нощ?
  
  "Не. Тази нощ той каза "да". За първи път. Сякаш той... знаеш ли... искаше да загуби девствеността си. Не знам защо. Предполагам, че просто е почувствал, че е време."
  
  
  
  "Какво стана?"
  
  "В началото нищо особено. Мисля, че беше разочарован. За мнозина е за първи път."
  
  "И какво направи ти?"
  
  "Пушихме още малко и изглежда подейства. Беше доста силно нещо, хашиш с опиат. Отначало започна да се кикоти, после потъна в себе си.
  
  "И така, какво се обърка?"
  
  "Това беше, когато Райън направи CD с Нийл Бърд. Знаеш ли, онази нова колекция, Лятото, което никога не е било.
  
  "Какво е направил?" Ани можеше да си представи какъв ефект би имало нещо подобно върху Люк, ако беше под въздействието на силна марихуана. Може да не е било сериозно опасно лекарство, но може да направи хората параноични и това да изостри и преувеличи емоциите. Ани знаеше; пушила го е повече от веднъж като тийнейджърка. Събра се и тя попита: "Как Люк реагира на музиката?"
  
  "Той се ядоса. Той просто се ядоса. Райън реши, че би било страхотна идея да направя песен на Нийл Бърд, разбирате ли, с Люк да пее. Искам да кажа, че ще привлече много внимание.
  
  "Не разбра ли колко объркан беше Люк от истинския си баща? Не знаеше ли, че той никога не е слушал музиката на Нийл Бърд?
  
  "Да, но решихме, че сега е моментът да опитаме", протестира Лиз. "Мислехме, че умът му е, знаете ли, отворен към нови неща, смекчен от наркотиците, че той най-вероятно ще види колко красива е работата на баща му."
  
  "Кога е бил дезориентиран, свръхчувствителен?" Ани поклати глава невярващо. "Ти си много по-глупав, отколкото си мислех. Глупав или толкова егоистичен и замаян, че е почти същото.
  
  "Но това не е честно! Не сме искали нищо лошо."
  
  - Страхотно - каза Ани. "Нека просто кажем, че си виновен за късогледство и си продължил напред. Какво стана след това?
  
  "Отначало нищо. Изглеждаше, че Люк просто слуша песента. Райън изсвири акордите с нея, изпробвайки някаква хармония. Изведнъж Люк просто полудя. Той изби китарата от ръцете на Райън, отиде до CD плейъра, извади диска и се опита да го счупи на две."
  
  "Какво направи?"
  
  "Райън се бори с него, но Люк беше като обладан човек."
  
  - Ами кръвта?
  
  "Накрая Райън просто го удари. Оттам идва кръвта. Люк изтича до банята. Бях точно зад него, за да видя дали е добре. Нямаше много кръв, приличаше на кървене от носа. Люк се погледна в огледалото и отново започна да полудява и да удря огледалото с юмруци. Опитах се да го успокоя, но той ме отблъсна и си тръгна."
  
  - И това беше?
  
  "Да".
  
  - Никой от вас не е тръгнал след него?
  
  "Не. Мислехме, че просто иска да бъде сам.
  
  "Нестабилно петнадесетгодишно момиче, което е имало лош опит с наркотиците? Добре, Лиз. Не може да си толкова глупав, нали?"
  
  "Е, ние също бяхме надрусани. Не казвам, че бяхме най-рационалните, които можехме да бъдем. Просто изглеждаше... не знам." Тя наведе глава и изхлипа.
  
  Въпреки че Ани повярва на историята на Лиз, й беше трудно да предизвика съчувствие. Въпреки това, от правна гледна точка, всички обвинения, които могат да бъдат повдигнати срещу тях, са незначителни. Ако можеше да се докаже безразсъдна небрежност, тогава те биха могли да бъдат обвинения в непредумишлено убийство, но въпреки упояването на Люк, напомни си Ани, тя все още не знаеше как е умрял или защо.
  
  - Знаете ли къде отиде, след като напусна апартамента ви? - попита Ани.
  
  - Не - каза Лиз между ридания. "Никога повече не го видяхме. съжалявам Толкова съжалявам".
  
  "Ти или Райън дали на Люк валиум, може би за да го успокои?"
  
  Лиз се намръщи и погледна Ани през сълзи. "Не. Ние не сме правили такива неща."
  
  
  
  - Значи никога не си имал валиум в къщата?
  
  "Не".
  
  - И нищо друго не можеш да ми кажеш?
  
  - Казах ти всичко. Тя погледна Ани със зачервени очи. "Сега мога ли да се прибера вкъщи? Уморен съм".
  
  Ани се изправи и повика униформен полицай. "Да", каза тя. "Но не отивайте твърде далеч. Искаме да говорим отново с вас."
  
  Когато Лиз беше отведена, Ани затвори вратата на стаята за разпит след себе си, седна отново и сложи ръце на пулсиращата си глава.
  
  
  
  - Още едно питие, Алън?
  
  Чашата с бира на Банкс беше наполовина пълна и той тъкмо беше уредил вечерта да излезе на питие с Дейв Гренфел и Пол Мейджър, така че отклони предложението на г-жа Маршал и вместо това изяде още един сандвич с месо. Освен това бирата беше домашно сварена от съседите и имаше точно такъв вкус.
  
  "Знаете ли, радвам се, че го направихме", продължи г-жа Маршал. "Обслужване. Знам, че някои хора може да си помислят, че това е глупаво след толкова време, но това означава много за мен.
  
  "Това не звучи глупаво", каза Банкс, оглеждайки стаята. Повечето от гостите бяха роднини и съседи, разпознаха някои Банки. Родителите на Дейв и Пол бяха там, както и родителите на Банкс. Канонът на Пахелбел прозвуча на заден план. Греъм няма да хареса това, помисли си Банкс. Или вероятно не. Ако беше жив, вкусовете му несъмнено щяха да се променят, както и тези на Банкс. Независимо от това, това, което той наистина искаше да слуша, беше "Ticket to Ride" или "Summer Nights" или "Mr. Tambourine Man".
  
  "Мисля, че означаваше много за всички нас", каза той.
  
  "Благодаря ви", каза г-жа Маршал със сълзи на очи. - Сигурен ли си, че не искаш още?
  
  "Не благодаря".
  
  Г-жа Маршал я няма. Банкс забеляза Бил Маршал в кресло до камината, с одеяло в скута си, въпреки знойния ден. Всички прозорци бяха отворени, но в къщата все още беше твърде задушно. Банкс видя Пол да говори с непозната двойка, вероятно стари съседи, и Дейв да разговаря със сестрата на Греъм Джоан. Собствените му родители разговаряха с г-н и г-жа Гренфел. Усещайки зова на природата, Банкс остави чашата си на бюфета и се качи горе.
  
  Когато приключи с килера, той забеляза, че вратата към старата стая на Греъм е отворена и той беше изненадан да види, че тапетите с космическа ракета, които си спомняше от преди дни, все още бяха по стените. Привлечен от странна гледка, той се скиташе в малка спалня. Разбира се, всичко останало се промени. Леглото беше изчезнало, заедно с малката библиотека със стъклена фасада, която Банкс си спомняше като пълна предимно с научна фантастика. Единственият познат предмет беше в калъф, облегнат на стената. Греъм китара. Така че го запазиха през всичките тези години.
  
  Сигурен, че никой няма да възрази, Банкс седна на един стол с твърда облегалка и извади китарата от кутията. Греъм беше толкова горд с нея, спомни си той. Разбира се, той искаше електрически рикенбекър в стила на Джон Ленън, но беше пристрастен към смъртта с втора употреба акустика, която родителите му му бяха купили за Коледа през 1964 г.
  
  Банкс си спомни свиренето, дори след толкова време, и удари до акорд. Силно разстроен. Той направи гримаса. Настройването му би било твърде голямо предизвикателство в момента. Чудеше се дали г-жа Маршал иска да го запази за спомен или ще помисли дали да го продаде. Ако искаше, той с удоволствие щеше да го купи от нея. Той дрънкаше по ненастроената G7, после се пресегна да прибере китарата обратно в калъфа й. Докато го правеше, му се стори, че чува нещо да се изплъзва в нея. Той леко разклати китарата и ето я отново: нещо дращеше вътре.
  
  Любопитен, Банкс разхлаби връзките, за да бръкне вътре. С малко игра и разклащане той успя да хване нещо, което се усещаше като парче твърда, сгъната хартия. Той го извади внимателно, забелязвайки изсъхналото тиксо, което Греъм бе използвал, за да го залепи от вътрешната страна на китарата. Това го направи това, което се опитваше да скрие.
  
  И когато Банкс го разопакова, той разбра защо.
  
  Беше снимка на Греъм, проснат върху килим от овча кожа пред голяма богато украсена камина, с ръце зад гърба, подпрян с длани и протегнати крака. Той се усмихна на камерата по флиртуващ и многозначителен начин.
  
  И беше чисто гол.
  
  
  
  Мишел имаше късмета да намери място за паркиране на около стотина ярда от претенциозната купчина манекени на Тюдорите на бившата г-жа Харис, на Лонг Роуд, Кеймбридж, срещу територията на Long Road Sixth Form College. Навън все още ръмеше, затова тя взе чадър от задната седалка на колата си.
  
  Намирането на бившата съпруга на Джет Харис не беше толкова трудно. В биографичната брошура на Мишел се посочва, че моминското й име е Едит Далтън и че е била омъжена за Харис в продължение на двадесет и три години, от 1950 до 1973 г., и че е десет години по-млада от него. Няколко внимателни проучвания в офиса разкриха, че една пенсионирана държавна служителка, Марджъри Дженкинс, я посещава от време на време и тя с радост даде адреса на Мишел. Тя също така й каза, че бившата г-жа Харис се е омъжила повторно и сега се нарича г-жа Гифорд. Мишел се надяваше, че същността на молбите й няма да стигне до Шоу, преди да получи необходимата информация, каквато и да е тя. Дори не беше сигурна какво би могла или би искала да й каже мисис Гифърд.
  
  Вратата отвори стройна, елегантно облечена жена с прошарена коса и Мишел се представи. С озадачено, но заинтересовано изражение г-жа Гифорд поведе Мишел в голямата й всекидневна. Тук нямаше никаква бъркотия, само бял комплект от три части, различни антични шкафове, пълни с кристали, и голям бюфет до стената. Госпожа Гифорд не предложи нищо под формата на безалкохолни напитки, но седна с кръстосани крака и запали цигара от златиста запалка. Мишел забеляза, че имаше пресметлив поглед около очите си, в самите очи, в строгата брадичка и острите ъгли на бузите. Освен това беше много добре запазена за своите седемдесет и няколко години и имаше наситен тен, който не би могла да получи това лято в Англия.
  
  - Алгарве - каза тя, сякаш бе забелязала погледа на Мишел. "Върнах се миналата седмица. Съпругът ми и аз имаме хубава малка вила там. Той беше лекар, пластичен хирург, но сега, разбира се, пенсионер. Във всеки случай какво мога да направя за вас? Мина много време, откакто ченгетата се обадиха."
  
  И така, Едит Далтън се изправи на крака след двадесет и три години брак с Джет Харис. - Само информация - каза Мишел. "Чували ли сте за случая Греъм Маршал?"
  
  "Да. Бедното момче". Госпожа Гифърд почука с цигарата си по ръба на стъклен пепелник. "Какво за него?"
  
  - Съпругът ви отговаряше за това разследване.
  
  "Спомням си".
  
  "Той някога говорил ли е за това, споделял ли е някоя от теориите си с вас?"
  
  "Джон никога не ми е говорил за работата си."
  
  "Но нещо подобно? Местно момче. Сигурно сте били любопитни?"
  
  "Естествено. Но си е направил правило да не обсъжда работите си у дома.
  
  - Значи той не е имал никакви теории?
  
  - Не че той сподели с мен.
  
  - Помниш ли Бен Шоу?
  
  Бен? Със сигурност. Той работеше в тясно сътрудничество с Джон. Тя се усмихна. "Ригън и Картър, те мислеха за себе си. Суини. Страхотни момчета. Как е Бен? Не съм го виждал от много години."
  
  - Какво мислиш за него?
  
  Очите й се присвиха. "Като мъж или като ченге?"
  
  "И двете. Или."
  
  Г-жа Гифърд изтръска пепелта. "Не много, честно казано. Бен Шоу яздеше опашките на Джон, но не беше половин мъж. Или една четвърт мед.
  
  
  
  "Неговите тетрадки по делото Греъм Маршал липсват."
  
  Г-жа Гифърд повдигна фино изписана с молив вежда. - Е, нещата обикновено изчезват с времето.
  
  "Просто изглежда като малко съвпадение."
  
  - Съвпаденията се случват.
  
  - Просто се чудя дали знаете нещо за Шоу, това е всичко.
  
  "Като например? Питаш ли ме дали Бен Шоу е перверзник?
  
  - Той ли е?
  
  "Не знам. Джон, разбира се, никога не каза нищо за това.
  
  - И той би знаел?
  
  "О да". Тя кимна. "Джон щеше да знае. Малко му убягна."
  
  - Значи никога не сте чували никакви слухове?
  
  "Не".
  
  - Разбрах, че съпругът ви е бил командос по време на войната.
  
  "Да. Джон беше истински герой от войната.
  
  "Знаете ли дали е имал командосски нож Fairburn Sykes?"
  
  - Доколкото видях, не.
  
  - Той нямаше ли сувенири?
  
  "Той заряза всичко, когато беше демобилизиран. Той никога не е говорил много за онези дни. Той просто искаше да забрави. Слушай, къде води всичко това?
  
  Мишел не знаеше как да го каже направо и да попита дали бившият й съпруг е перверзник, но остана с впечатлението, че г-жа Гифорд е трудна за заблуда. - Ти живя с г-н Харис двайсет и три години - каза тя. "Защо си тръгна след толкова време?"
  
  Госпожа Гифорд повдигна вежди. "Какъв странен въпрос. И доста грубо, ако мога така да се изразя.
  
  "Съжалявам, но-"
  
  Госпожа Гифорд размаха цигарата си във въздуха. "Да, да, трябва да си вършиш работата. Знам. Във всеки случай сега няма значение. Изчаках децата да излязат от къщата. Удивително е какво е готов да понесе човек в името на децата и в името на външния вид.
  
  "Да се примиря?"
  
  "Бракът с Джон не беше легло с рози."
  
  "Но трябваше да има някаква компенсация."
  
  Госпожа Гифорд се намръщи. "Компенсация?"
  
  "Насладете се".
  
  Г-жа Гифорд се засмя. "Насладете се? Скъпа моя, живяхме в тази окаяна малка къща в Питърбъро през по-голямата част от семейния ни живот. Едва ли бих го нарекъл хайлайф."
  
  "Не знам как да кажа това дипломатично", продължи Мишел.
  
  - Тогава по дяволите с дипломацията. Винаги съм бил от тези, които се изправят пред истината. Хайде, публикувай го."
  
  "Но изглежда има някои аномалии в първоначалното разследване на изчезването на Греъм Маршал. Изглеждаше, че нещата се движат в една посока, далеч от други възможности и...
  
  "И моят Джон беше този, който отговаряше?"
  
  - Ами той беше старши следовател.
  
  "И искаш да знаеш дали му е платено?"
  
  "Така изглежда. Помните ли Карло Фиорино?
  
  "Чувал съм това име. Преди много време. Дали не го простреляха по време на някаква война с наркотиците?"
  
  "Да, но преди това той до голяма степен отговаряше за престъпността в района."
  
  Г-жа Гифорд се засмя. "Съжалявам, скъпи", каза тя, "но образът на някакъв мафиот, управляващ престъпността в заспалия стар Питърбъроу е... е, меко казано, смешен."
  
  "Той не беше мафиот. Дори не беше италианец. Той беше син на военнопленник и местно момиче.
  
  "Дори и така, пак звучи абсурдно."
  
  "Където има хора, има и престъпления, г-жо Гифорд. И Питърбъро се разраства бързо. Ново разширяване на града. Нищо не радва хората повече от един бързо разрастващ се пазар. Хората искат да играят, искат секс, искат да се чувстват сигурни. Ако някой им задоволи всички тези нужди, можете да получите доста чиста печалба. И работата става още по-лесна, ако имате старши полицай в джоба си. Не искаше да звучи толкова директно, но искаше госпожа Гифърд да я вземе на сериозно.
  
  - Значи искаш да кажеш, че Джон е взел парите?
  
  "Питам ви дали сте забелязали нещо, което да показва, че е получавал допълнителни пари, да.
  
  "Е, ако е имало, никога не съм виждал нищо от него. Това мога да ти кажа."
  
  "И така, къде отиде всичко това? Вино, жени и песни?"
  
  Г-жа Гифорд отново се засмя и загаси цигарата си. "Скъпи мой", каза тя, "Джон беше любител на ейл и уиски. Имаше и тенекиено ухо, а за жените можете да забравите. Не съм казвала на никого за това, освен на сегашния си съпруг, но сега ще ви кажа, че Джон Харис беше странен като банкнота от три паунда.
  
  
  
  "Друг кръг?"
  
  "Моят писък", каза Банкс.
  
  "Ще дойда с теб". Дейв Гренфел стана и изпрати Банкс до бара. Спомняйки си старите времена, те бяха в Житния лист, където тримата изпиха първите си халби бира на шестнадесет години. Заведението беше подредено през годините и сега изглеждаше много по-луксозно от мизерната викторианска закусвалня в задния двор, каквато беше преди години. Трябва да е имало тълпа по обяд от новия "бизнес парк" от другата страна на улицата, предположи Банкс, въпреки че сега, в ранната вечер, беше почти пусто.
  
  На първата халба бира те станаха толкова приятелски настроени, че Банкс разбра, че Дейв, както каза баща му, все още работи като механик в гараж в Дорчестър и все още живее с първата си съпруга Ели, докато Пол е весел безработен като денят е дълъг. След като чу разкритията на г-жа Гифорд за Джет Харис по телефона от Мишел, това последно разкритие шокира Банкс само защото той никога не е забелязвал никакви признаци за това, когато са били деца. Не че щеше да ги познае. Пол изглежда се присмиваше на порнографията точно толкова, колкото и останалите, смееше се на странни вицове, а Банкс беше сигурен, че си спомня, че някога е имал постоянна приятелка.
  
  Но през 1965 г. хората отричаха, преструваха се, опитваха се да "минат" за прави хора. Дори след легализирането, имаше толкова много стигма, свързана с него, особено в по-мъжките имения на работническата класа, където всички те живееха. И в полицията. Банкс се чудеше колко трудно е за Пол да се примири със себе си и да излезе в света. Очевидно Джет Харис никога не е бил способен на това. И Банкс беше готов да заложи паунд срещу пени, че някой знае за това и че някой използва това знание в своя полза. Джет Харис не беше заблуден; бил е изнудван.
  
  Докато Дейв говореше за това колко зашеметен е бил да научи, че Пол се е превърнал в "заден главорез", мислите на Банкс се върнаха към снимката, която беше намерил в китарата на Греъм. Той не каза на г-н или г-жа Маршал, на никого освен на Мишел, по мобилния си телефон, когато занесе снимката в стаята си, преди да се срещне с останалите в Житния сноп. Какво означаваше и защо беше там? Греъм трябва да го е поставил там, предположи Банкс, и го е направил, защото иска да го скрие. Но защо го имаше, защо позира за него, кой го взе и къде беше направен? Камината изглеждаше доста необичайно. Адам, предположи Банкс, и не можеш да ги намериш никъде.
  
  Банкс можеше да започне да формулира няколко отговора на въпросите си, но все още нямаше достатъчно части, за да завърши плана. Две неща, за които той и Мишел трябва да са се съгласили по време на телефонния си разговор: Снимката по някакъв начин беше свързана с убийството на Греъм и Доналд Брадфорд и Джет Харис бяха замесени в някакъв неприятен бизнес, който се случваше. Може би Карло Фиорино и Бил Маршал също. Но все още липсваха няколко парчета.
  
  Отнесоха напитките обратно на масата, където Пол седеше и оглеждаше стаята. "Помните ли стария джубокс?" - попита той.
  
  Банкс кимна. Спомни си, че навремето Житният лист имаше страхотен джубокс за провинциална кръчма извън центъра на града и за него харчеха почти толкова пари, колкото за бира. Шестдесетте години на познатите, макар и сантиментални спомени бяха в пълен разцвет, когато бяха на шестнадесет: "A Whiter Shade of Pale" от Procol Harum, "the Flower Pot Men", пеещи "Let's Go to San Francisco", "Magical Mystery Tour" Бийтълс.
  
  "Какво слушаш сега, Алън?" - попита Дейв Банкс.
  
  "От всичко по малко, предполагам", каза Банкс. "Джаз, класика, малко стар рок. Вие?"
  
  "Нищо специално. Изгубих интерес към музиката през седемдесетте, когато имахме деца. Така че наистина и не го върна. Но помните ли Стив, онези неща, които ни караше да слушаме в неделя следобед? Дилън и всичко останало.
  
  Банкс се засмя. "Той беше пред времето си, този Стив. Къде, по дяволите, е той? Със сигурност трябва да е чул, някой трябва да се е свързал с него.
  
  - Не чухте ли? Пол каза.
  
  Банкс и Дейв се втренчиха в него. "Какво?"
  
  "Глупости. Мислех, че трябва да знаеш. Съжалявам. Стив е мъртъв."
  
  Банкс усети как настръхва по гърба му. Силен студ. Едно е да доживееш до възрастта, когато следващото поколение започне да измира, но съвсем друго е да се изправиш пред смъртността на собственото си поколение. "Какво стана?" попита той.
  
  "Рак на белите дробове. Преди около три години. Знам само защото майка му и баща му поддържаха връзка с моите, например. Коледни картички, нещо такова. Всъщност не съм го виждал от години. Очевидно той също е имал няколко деца.
  
  - Горкият човек - каза Дейв.
  
  
  
  След кратко мълчание те вдигнаха чашите си и вдигнаха тост в памет на Стив, ранен почитател на Дилън. След това отново вдигнаха тост за Греъм. Двама загубени, три останали.
  
  Банкс погледна по-отблизо всеки от старите си приятели и видя, че Дейв е загубил по-голямата част от косата си, а Пол е побелял и е наддал много на тегло. Той започна да се чувства мрачен и дори споменът за Мишел гола до него не можа да разсее мрака. Устната му гореше, а лявата страна го болеше там, където нападателят го беше ритнал. Искаше му се да се ядоса, но знаеше, че когато се чувства така, това никога не работи. Колкото и да пиеше, никога не достигаше състоянието на забрава, което търсеше. Независимо от това, той не трябваше да внимава какво пие. Той не е карал никъде тази нощ. Мислеше, че може да се опита да се свърже с Мишел по-късно, в зависимост от това как мине вечерта, но не се съгласиха твърдо за нищо. Банкс смяташе, че и двамата се нуждаят от време, за да обмислят случилото се между тях. Беше добре. Не я усети да се отдръпва или нещо подобно, както и той. Освен това имаше много работа. Събитията се развиха бързо.
  
  Банкс погледна тлеещата си цигара в пепелника и се сети за Стив. Рак на белите дробове. глупости. Той протегна ръка напред и го изгаси, въпреки че беше само наполовина изпушено. Може би ще му е последно. Мисълта го накара да се почувства малко по-добре, но дори това чувство бързо беше последвано от вълна на чиста паника колко непоносим би бил животът му без цигари. Сутрешно кафе, халба бира в прегръдките на кралицата, късно вечер Лафройг тича по задачи. Невъзможен. Е, каза си той, нека живеем ден за ден.
  
  Мобилният телефон на Банкс иззвъня, изтръгвайки го от мрачните му мисли. - Съжалявам - каза той. "Предпочитам да вдигна телефона. Може би това е важно."
  
  Излезе навън и се скри от дъжда под навеса на магазина. Свечеряваше се и наоколо имаше малко коли. Пътната настилка блестеше в светлините на произволни коли, а синята неонова табела на видео магазин от другата страна на улицата се отразяваше в локвите. "Алън, това е Ани", каза гласът от другата страна.
  
  "Ани? Какво се случва?"
  
  Ани разказа на Банкс за интервюто с Лиз Палмър и той усети гняв и тъга в нейната история.
  
  - Мислиш ли, че тя казва истината?
  
  - Съвсем сигурно - каза Ани. "Големият мъж интервюира Райън Милн по същото време и подробностите се потвърждават. Откакто са в ареста, не им е позволено да се събират и да си измислят нещо".
  
  - Добре - каза Банкс. "И така, какво ни дава това?"
  
  "С разстроения и дезориентиран Люк Армитидж, който се скита през нощта сам", каза Ан. "Безмислени копелета".
  
  "И така, къде отиде той?"
  
  "Ние незнаем. Всичко се връща към чертожната дъска. Има само едно нещо..."
  
  "Да".
  
  - Неразграденият диазепам, който д-р Гленденинг откри в тялото на Люк.
  
  "Какво за това?"
  
  - Е, той не го е получил в апартамента на Лиз и Райън. Нито един от тях няма рецепта и не открихме нищо при нашето търсене."
  
  "Те биха могли да го получат незаконно, заедно с марихуана и LSD, и след това да се отърват от него."
  
  - Те биха могли - каза Ани. "Но защо да лъжем за това?"
  
  "Не мога да отговоря на това. Каква е твоята теория?
  
  - Е, ако Люк беше извън себе си с това, което изглежда, тогава някой може да помисли, че може да е добра идея да му даде малко валиум, за да го успокои.
  
  - Или да го накарам да млъкне.
  
  "Може би".
  
  "Какво следва?"
  
  "Трябва да разберем къде е отишъл. Утре пак ще говоря с родителите на Люк. Може би те могат да помогнат сега, когато знаем малко повече за движенията му. Ще говоря и с Лорън Андерсън и евентуално с Гавин Барлоу.
  
  "Защо?"
  
  "Може би все още е имало нещо между Люк и Роуз и може би баща й не го е одобрявал."
  
  - Достатъчно, за да го убия?
  
  "Достатъчно, за да го направя физически. Все още не можем да кажем със сигурност, че някой е убил Люк. Както и да е, бих искал да знам къде бяха и двамата в нощта, когато Люк изчезна. Може би е отишъл да види Роуз.
  
  "Съвсем честно", каза Банкс. - И не забравяйте, че Мартин Армитидж също беше някъде тази нощ.
  
  "Не се безпокойте. няма да го направя."
  
  - Между другото, какво стана с него?
  
  "Той следобед се яви пред магистратите. Той е освободен под гаранция в очакване на предварителното изслушване.
  
  - Ами Норман Уелс?
  
  "Той ще се оправи. Кога ще се върнеш?"
  
  "Утре или вдругиден".
  
  "Получавате ли нещо?"
  
  "Така мисля".
  
  "И какво правиш тази вечер?"
  
  "Завръщане у дома", каза Банкс, докато се връщаше към кръчмата. Приближаващата кола сякаш се движеше твърде бързо и Банкс усети моментен прилив на паника. Той се шмугна през вратата на магазина. Колата профуча покрай него, твърде близо до бордюра, и водата от улука опръска панталоните му. Той изруга.
  
  "Какво е това?" - попита Ани.
  
  Банкс й каза и тя се засмя. "Приятно прекарване на срещата", каза тя.
  
  - Ще ти разкажа всичко, когато се видим. Той приключи разговора и се върна на мястото си. Дейв и Пол водеха неудобни разговори в негово отсъствие и Дейв изглеждаше щастлив, че се е върнал.
  
  "Значи ти си ченге", каза Пол, поклащайки глава, когато Банкс седна обратно. "Все още не мога да преодолея себе си. Ако трябва да гадая, бих казал, че ще станеш учител, или репортер във вестник, или нещо подобно. Но ченгето...
  
  Банкс се усмихна. "Смешно е как се развиват нещата.
  
  - Наистина много странно - промърмори Дейв. Гласът му прозвуча така, сякаш бирата има ранен ефект.
  
  Пол го погледна остро, след което потупа Банкс по ръката. "Хей", каза той, "щеше да трябва да ме арестуваш тогава, нали? За това, че съм странен."
  
  Банкс усети, че напрежението се натрупва и премина към темата, за която искаше да говори от самото начало: Греъм. "Някой от вас помни ли дали се е случвало нещо странно по времето, когато Греъм изчезна?" попита той.
  
  - Вие не работите по този случай, нали? - попита Дейв, искайки да смени темата.
  
  - Не - каза Банкс. "Но се чудя какво се е случило. Искам да кажа, аз съм ченге и Греъм беше мой приятел. Естествено, че съм любопитен."
  
  - Казвал ли си им някога за онзи тип край реката? - попита Пол.
  
  "Не стигна до никъде", каза Банкс, обяснявайки. - Освен това мисля, че е много по-близо до дома.
  
  "Какво имаш предвид?" - попита Пол.
  
  Банкс не искаше да им каже за снимката. Освен Мишел, той не искаше никой да знае дали може да го избегне. Може да е защитавал паметта на Греъм, но идеята хората да го виждат такъв беше отвратителна за Банкс. Освен това не искаше да им разказва за Джет Харис, Шоу и изчезналите тетрадки. "Помните ли Доналд Брадфорд?" попита той. - Човекът, който управляваше павилиона за вестници.
  
  - Мръсния Дон? - попита Пол. "Със сигурност. Помня го".
  
  "Защо го нарекохте Мръсния Дон?"
  
  "Не знам". Пол сви рамене. "Може би е продавал неприлични списания. Точно така го наричаше баща ми. Не помниш ли?"
  
  Банките не знаеха. Но му се стори интересно, че бащата на Пол знае за интереса на Брадфорд към порно. Знаеше ли собственият му баща? Някой каза ли на Проктър и Шоу преди години, когато дойдоха на интервю? Затова ли са изчезнали тетрадките и разпределението на дейностите, за да не падне подозрението върху Брадфорд? Доналд Брадфорд, който е близък до семейството, трябваше да бъде под най-голямо внимание, но всъщност беше пренебрегнат. - Греъм казвал ли ти е откъде е взел списанията, които използва, за да ни показва вътре в дървото?
  
  - Какви списания? - попита Дейв.
  
  "Не помниш ли?" Пол каза. "Спомням си. Жени с шибани големи базуки. Той започна. "Дори тогава треперех."
  
  "Изглежда си спомням, че вие се наслаждавахте толкова, колкото и останалите от нас", каза Банкс. - Наистина ли не помниш, Дейв?
  
  "Може би забравям за това по някаква причина, но не го правя."
  
  Банкс се обърна към Пол. - Казвал ли ти е някога откъде ги е взел?
  
  "Доколкото си спомням, не. Защо? Мислиш ли, че е бил Брадфорд?"
  
  "Възможно е. Павилион за вестници би бил добър изход за такива неща. А Греъм винаги изглеждаше имал излишни пари.
  
  "Веднъж ми каза, че го е откраднал от чантата на майка си", каза Дейв. "Помня го."
  
  - Повярвахте ли му? - попита Банкс.
  
  "Не виждах причина да не го направя. Бях обаче шокиран, че го прие толкова безсърдечно. Никога не бих посмял да открадна от чантата на майка ми. Тя щеше да ме убие. Той притисна ръка към устата си. "О, съжалявам за това. Не исках да стане по този начин."
  
  - Всичко е наред - каза Банкс. "Много се съмнявам, че майката на Греъм го е убила, защото е откраднал от чантата й." От друга страна, бащата на Греъм, смяташе Банкс, е съвсем различен въпрос. "Мисля, че имаше нещо повече."
  
  "Какво?" - попита Пол.
  
  
  
  "Не знам. Просто мисля, че Греъм имаше нещо с Доналд Брадфорд, най-вероятно нещо общо с порно. И мисля, че това доведе до смъртта му.
  
  - Мислиш ли, че Брадфорд го е убил?
  
  "Възможно е. Може би е помогнал за разпространението на материала или може би е разбрал за него и е изнудвал Брадфорд. Не знам. Всичко, което знам е, че има връзка между тях.
  
  "Греъм? Изнудван? каза Дейв. "Чакай малко, Алън, говорим за нашия приятел Греъм. На чието погребение отидохме току-що. Помниш ли? Да открадна няколко шилинга от чантата на майка ми е едно, но изнудването...?"
  
  "Не мисля, че беше точно както си мислехме тогава", каза Банкс.
  
  - Ела пак - каза Дейв.
  
  "Това, което иска да каже, е, че никой от вас не е знаел, че съм педал, като начало", каза Пол.
  
  Банкс го погледна. "Но ние не го направихме, нали? Ти си прав. И не мисля, че знаехме много за Греъм, приятел или не." Той погледна Дейв. - По дяволите, Дейв, ти дори не помниш мръсни списания.
  
  "Може би имам психически блок."
  
  - Помниш ли дори дървото? - попита Банкс.
  
  "Нашето леговище? Разбира се, че си спомням. Спомням си много неща. Просто не прегледах тези списания.
  
  - Но ти го направи - каза Пол. "Спомням си, че веднъж каза, че снимки като тази трябва да са правени от Ранди Манди. Не помниш ли това?"
  
  - На Ранди Манди? - попита Банкс. "Какво по дяволите е това?"
  
  - Не ми казвай, че и ти не го помниш - каза раздразнено Пол.
  
  "Очевидно не", каза Банкс. "Какво означава?"
  
  "Ранди Манди? Беше къщата на Рупърт Мандевил, онази голяма къща в задната част на пазара. Помниш ли?
  
  Банкс усети смътен спомен в края на съзнанието си. - Мисля, че си спомням.
  
  
  
  "Това беше просто наша шега, това е всичко", продължи Пол. "Мислехме, че там правят всякакви сексуални оргии. Както Профумо отиде преди няколко години. Запомни това? Кристин Кийлър и Манди Райс-Дейвис?
  
  Банкс си спомни Кристин Кийлър и Манди Райс-Дейвис. Вестниците бяха пълни с рисковани снимки и неприлични "признания" по времето на скандала Профумо. Но това беше през 1963 г., а не през 1965 г.
  
  - Сега си спомням - каза Дейв. "Къщата на Рупърт Мандевил. По-скоро като дяволски хубаво селско имение. Мислехме, че това е някакво свърталище на беззаконието, където се случват всякакви безобразия. Винаги, когато попаднехме на нещо мръсно, винаги казвахме, че трябва да е от Ранди Манди. Трябва да помниш, Алън. Бог знае откъде ни хрумна тази идея, но в градината имаше висока стена и голям басейн и си представяхме всички момичета, които харесвахме, да плуват голи там.
  
  "Неясно", каза Банкс, който се чудеше дали има нещо вярно в това. Така или иначе, струваше си да се провери. Той ще говори с Мишел, за да види дали тя знае нещо. "Този Мандевил още ли е тук?"
  
  "Той не беше ли депутат или нещо подобно?" попита Дейв.
  
  - Мисля, че да - каза Пол. "Спомням си, че четох за него във вестниците преди няколко години. Мисля, че сега той е в Камарата на лордовете.
  
  "Лорд Ранди Манди", каза Дейв и те се засмяха в памет на старите дни.
  
  Разговорът продължи около час и поне един двоен скоч. Дейв сякаш се придържаше към определено ниво на пиянство, което достигна рано, а сега Пол започна да проявява най-много ефектите от алкохола, а поведението му ставаше все по-преувеличено женствено с времето.
  
  Банкс почувства, че Дейв става нетърпелив и смутен от погледите, които хвърляха към някои от другите клиенти. Все по-трудно му беше да си представи, че някога всички те имаха толкова много общи неща, но тогава всичко беше много по-просто и невинно: подкрепяше един и същи футболен отбор, дори и да не беше много добър, харесваше поп музика и жадуваше за Ема Пийл и Мариан Фейтфул и това беше достатъчно. Помагаше, ако не си бил отличник в училище и ако живееш в същото имение.
  
  Връзките на младостта може да са били също толкова слаби, колкото връзките на зрелостта, помисли си Банкс, но тогава, по дяволите, беше по-лесно да се сприятеляват. Сега, гледайки от единия към другия - Пол ставаше все по-червен и отдръпнат, Дейв - стиснат устни, едва сдържащ хомофобията си - Банкс реши, че е време да си тръгне. Те са живели разделени повече от тридесет години и ще продължат да го правят без никакво чувство за загуба.
  
  Когато Банкс каза, че трябва да тръгва, Дейв разбра намека и Пол каза, че няма да седи там сам. Дъждът беше спрял и нощта ухаеше на свежест. Банкс искаше цигара, но се въздържа. Никой от двамата не каза много, докато изминаха краткото разстояние обратно до имението, може би усещайки, че тази вечер бележи края на нещо. Най-накрая Банкс стигна до вратата на родителите си, първата им спирка, и пожела лека нощ. Всички те смътно излъгаха, че поддържат връзка и след това се върнаха към отделния си живот.
  
  
  
  Мишел ядеше претоплена пилешка запеканка, отпиваше чаша совиньон блан и гледаше документален филм за живота в океана, когато телефонът й иззвъня късно вечерта. Беше раздразнена, че я прекъсват, но мислейки, че може да е Банкс, тя отговори на обаждането.
  
  "Надявам се, че не съм ви безпокоил", каза Банкс.
  
  "Не, в никакъв случай", излъга Мишел, оставяйки настрана недоядената храна и намалявайки звука с дистанционното управление. "Радвам се да го чуя от теб". Така и беше.
  
  "Вижте, малко е късно и аз изпих малко", каза той, "така че вероятно е по-добре да не идвам тази вечер."
  
  
  
  "Вие мъже. Вкарваш момиче в леглото веднъж и след това се връщаш при приятелите си и бирата си.
  
  "Не съм казал, че съм пил твърде много", отговори Банкс. - Всъщност мисля да извикам такси веднага.
  
  Мишел се засмя. "Всичко е наред. Шегувам се. Повярвай ми, нямам нищо против да си легна рано. Освен това ще имаш проблеми само с майка си. Научи ли нещо от старите си приятели?
  
  "Малко". Банкс й разказа за епитета на Брадфорд "Мръсния дон" и за слуховете, които бяха свикнали да чуват за къщата на Мандевил.
  
  "Наскоро чух за това място", каза Мишел. "Не знам дали Шоу го е споменал или съм чел за него в някой стар файл, но ще го проверя утре. Кой би си помислил? Дом на греха. в Питърбъро."
  
  "Ами, предполагам, строго погледнато, е извън града", каза Банкс. "Но въз основа на снимката, която намерих на китарата на Греъм, и информацията, която получихте от бившата съпруга на Джет Харис, мисля, че е по-добре да разгледаме всичко, дори и малко свързано с незаконен секс по време на убийството на Греъм, нали?"
  
  "Това е всичко!" каза Мишел. "Връзка".
  
  "Каква връзка?"
  
  "Къщата на Мандевил." Имаше нещо общо с незаконния секс. Поне тогава беше незаконен. Хомосексуалността. Имаше оплакване за това, което се случваше в къщата на Мандевил.
  
  "Тогава утрешният ден може да се превърне в натоварен ден", каза Банкс.
  
  "Още повече причина да си лягам рано. Можеш ли да останеш, за да помогнеш, или трябва да се върнеш на север?"
  
  - Още един ден няма да навреди.
  
  "Глоба. Защо не дойдеш утре за вечеря?"
  
  "У вас?"
  
  "Да. Ако мога да те отвлека от приятелите ти по алкохол, тогава да.
  
  
  
  "Не е нужно да предлагаш вечеря за това."
  
  "Вярвате или не, аз съм доста добър готвач, ако вложа всичко от себе си."
  
  "Не се съмнявам нито за секунда. Само един въпрос".
  
  "Да?"
  
  - Мислех, че ми каза, че не си видял китайския квартал.
  
  Мишел се засмя. "Спомням си, че не съм казвал нищо подобно. Лека нощ". И тя затвори, продължавайки да се смее. С крайчеца на окото си тя улови снимка на Тед и Мелиса и почувства пристъп на вина. Но скоро мина и тя отново почувства онази непозната лекота, приповдигнато настроение. Беше уморена, но преди да успее да го завие, отиде в кухнята, извади кутия с книги и ги разлисти, преди да ги постави на рафтовете си. Предимно поезия. Тя обичаше поезията. Включително Филип Ларкин. После извади кутия, пълна с най-хубавия си порцелан и кухненски прибори. Оглеждайки почти празните шкафове, тя се опита да реши къде би било най-доброто място за всеки предмет.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  18
  
  По пътя към Суейнсдейл Хол Ани се тревожеше какво ще каже на семейство Армитидж. Синът им беше живял по-голямата част от живота си в неизвестност, общувайки с хора, които те не познаваха и които не биха одобрили, особено Мартин. Но не са ли всички деца? Ани е израснала в общност на художници близо до Сейнт Айвс и някои от хората, с които е общувала, биха накарали косите на Мартин Армитидж да настръхнат. Въпреки това тя не казала на баща си за дивата компания, с която се свързала едно лято, чиято идея за забавление била съботен къмпинг в града.
  
  Гледката към Суейнсдейл изглеждаше мрачна онази сутрин, с ниски облаци и проливен дъжд, мътни нюанси на сиво и зелено. Дори петната от жълта рапица по далечните склонове на хълмовете изглеждаха иктерични. Когато звънна на вратата, Ани почувства вълна от безпокойство при мисълта, че отново ще види Мартин Армитидж. Беше глупаво, знаеше тя; той нямаше намерение да я напада - не и пред жена си - но тя все пак имаше болка в челюстта, два разклатени зъба и предстоящ преглед при зъболекар, което й напомни за последната им среща.
  
  Джоузи отвори вратата и кучето подуши чатала на Ани, когато тя влезе. Джоузи я хвана за яката и я отнесе. Само Робин Армитидж седеше на големия диван в хола по дънки и тъмносиньо горнище и прелистваше Vogue. Ани въздъхна с облекчение. Може би Мартин не е бил у дома. Трябваше да говори с него, но малко забавяне нямаше да навреди. Робин не носеше грим и изглеждаше остаряла след смъртта на Люк. Изглеждаше така, сякаш силен порив на вятъра можеше да я отвее. Тя се изправи, когато Ани влезе, усмихна й се слабо и й направи знак да седне. Тя помоли Джоузи да донесе кафе.
  
  - Съпругът ви не е ли вкъщи? - попита Ани.
  
  "Той е в кабинета си. Ще помоля Джоузи да изпрати за него, когато донесе кафето. Имате ли напредък?"
  
  - Малко - каза Ани. - Ето защо исках отново да говоря и с двама ви, да ви задам няколко въпроса.
  
  "Добре ли си? Устата ти все още изглежда счупена.
  
  Ани сложи ръка на брадичката си. "Добре съм".
  
  "Наистина съжалявам за случилото се. Знам, че Мартин е напълно обзет от вина. Тя успя да се усмихне слабо. - Ще му трябва цялата си смелост, за да слезе и да те срещне отново.
  
  - Без да се обиждаш - каза Ани, което не беше съвсем вярно, но нямаше смисъл да се изкарва на Робин.
  
  Джоузи влезе с поднос кафе и диджестив бисквити и Робин я помоли да повика г-н Армитидж долу. Когато той влезе във всекидневната няколко минути по-късно, Ани усети вълна от паника. Мина, но остави сърцето й да бие лудо и устата й пресъхна. Беше нелепо, каза си тя, но тялото й не можеше да не реагира по подобен начин на аурата на насилие, която излъчваше Мартин Армитидж. Той просто изглеждаше по-близо до повърхността от повечето хора.
  
  Естествено, той се разкайваше и смущаваше. "Моля, приемете моите извинения", каза той. "Не знам какво ме обзе. Никога досега не съм докосвал жена." Робин го потупа по коляното.
  
  - Всичко е наред - каза Ани, нетърпелива да продължи.
  
  "Разбира се, ако има някакви медицински разходи..."
  
  "Не се притеснявайте за това".
  
  - Как е господин Уелс?
  
  Ани разговаря с болничния персонал и открива, че докато физическите наранявания на Норман Уелс са зараснали добре, психологическите щети са много по-дълбоки. Според тях изглеждало, че страда от депресия. Не можеше да спи, но не искаше да става от леглото, не го интересуваше храната и изглежда не го интересуваше бъдещето му. Не е изненадващо, помисли си Ани, като се има предвид какво преживя горкият през последната седмица. И сега, когато историята е във вестниците, книжарницата на Уелс вече я няма. След като всички разберат в какво са го обвинили, никой няма да ходи там, а и да ходи, ще е само за щета. Норман Уелс ще стане изгнаник.
  
  - Той ще се оправи - каза Ани. - Всъщност имам още няколко въпроса към вас двамата.
  
  "Не мога да си представя какво друго можем да ви кажем", каза Робин. - Но моля те, продължи.
  
  "Първо, вие или съпругът ви имате ли рецепта за валиум или друга форма на диазепам?"
  
  Робин се намръщи. "Мартин не обича, но аз обичам. Нерви".
  
  "Забелязали ли сте нещо да липсва напоследък?"
  
  "Не".
  
  "Би ли?"
  
  "Със сигурност". Робин бръкна в чантата си на дивана до нея и извади малък пластмасов контейнер. - Ето ги - каза тя. "Виж. Почти пълен. Защо питаш?"
  
  Ани погледна, после потопи бисквитата си за храносмилане в кафето си. Въпреки че трябваше да го изяде внимателно, като избягваше разклащането на зъбите, беше вкусно и й даде време да формулира отговора си, за да избегне използването на изображения, които биха могли да разстроят Робин. "Просто патологът откри следи в тялото на Люк", каза тя - звучеше по-добре от съдържанието на стомаха. "Чудехме се откъде го е взел."
  
  "Лука? Валиум? Със сигурност не от нас."
  
  - И предполагам, че не е имал собствена рецепта?
  
  Мартин и Робин се спогледаха намръщени. - Разбира се, че не - каза Робин. - Сигурно някой друг му го е дал.
  
  - Това ли го уби? - попита Мартин Армитидж.
  
  - Не - каза Ани. "Това е просто още едно усложнение, с което бих искал да приключа, това е всичко."
  
  
  
  "Съжалявам, че не можем да ви помогнем", каза Робин.
  
  Ани също се опитваше да формулира следващия си въпрос. Разговорът с тези двамата беше като ходене по топките, но трябваше да се направи. "Г-жо Армитидж, Робин, знаете, че Люк беше засрамен от биологичния си баща, нали?"
  
  "Нил? Е, да, предполагам... Но имам предвид, че Люк никога не го е познавал."
  
  "Разбира се, че знаеше, че той трябва да се е чудил какво се е случило, защо баща му не искаше да го види?"
  
  "Всичко не беше наред. Нийл просто не можеше да се справи. Самият той беше дете в много отношения.
  
  - И наркоман.
  
  "Нийл не беше наркоман. Употребяваше наркотици, но те бяха само инструмент за него, средство за постигане на цел.
  
  Ани не спореше, че те са точно това за повечето хора; щеше да е по-лесно, ако беше готина с високия артистичен статус на Нийл Бърд, особено когато разговаряше с Робин. "Но ти знаеше, че Люк не може да слуша собствената си музика, нали?"
  
  "Никога не съм го молил за това. Вече не го слушам."
  
  "Е, той не можеше", каза Ани. "Всяко споменаване на Нийл Бърд или неговата музика го разстройваше. Говорил ли е някога с някой от вас за приятелите си на име Лиз и Райън?"
  
  "Не, не за мен", каза Робин. - Мартин?
  
  Мартин Армитидж поклати глава.
  
  "Той беше с тях в група. Не знаехте ли?"
  
  - Не - каза Робин. - Не ни каза.
  
  - Защо го е скрил от теб?
  
  Робин замълча и погледна съпруга си, който се размърда на стола си и каза: "Вероятно защото вече сме имали спорове за това."
  
  "Какви неща?"
  
  "Мислех, че Люк посвещава твърде много време на поезията и музиката и че трябва да се занимава повече с отборни спортове, да тренира повече. Имаше бледо лице, защото прекарваше цялото време на закрито.
  
  
  
  "Как реагира той на това?"
  
  Мартин погледна Робин, после отново Ани. "Не много добър. Имахме малък спор по този въпрос. Той настоя, че той е най-добрият преценка как да прекарва времето си.
  
  "Защо не ми каза за това преди?"
  
  "Защото изглеждаше неуместно. И все още няма значение." Мартин се наведе напред и я фиксира с напрегнатия си, объркващ поглед. "Някой отвлече Люк и го уби и всичко, което можете да направите, е да задавате въпроси за Нийл Бърд и връзката ми с Люк."
  
  - Мисля, че трябва да знам какви въпроси трябва да задавам, г-н Армитидж - каза Ани, усещайки как сърцето й отново бие. Сигурно всички биха го чули? - Съгласихте ли се със съпруга си? - попита тя Робин.
  
  "Нещо такова. Но не исках да преча на творческото развитие на Люк. Ако знаех за групата, щях да се притесня. Не бих искал да има такъв живот. Повярвайте ми, видях го с очите си. Аз бях там ".
  
  "Значи и ти няма да си развълнуван, ако знаеше, че Люк е в група?"
  
  "Не".
  
  "Проблем ли беше употребата на наркотици?"
  
  "Ние го предупредихме за наркотиците, разбира се, и той се закле, че не ги е приемал."
  
  "Той не го е направил", каза Ани. - Поне до деня, в който изчезна.
  
  Очите на Робин се разшириха. "Какво казваш? Знаеш ли как умря?"
  
  "Не. Не, още не знаем това. Знаем само, че е бил с двама приятели, че е взимал някакви наркотици и са му пускали музиката на баща му. Люк се разстрои и си тръгна. Все още не знаем къде е отишъл след това.
  
  Робин остави чашата си с кафе върху чинийката. Малко кафе се разля. Тя не забеляза. "Не мога да повярвам", каза тя.
  
  "Кой са тези хора?" - намеси се Мартин.
  
  
  
  - И какво ще направите, ако ви кажа, мистър Армитидж? - попита Ани. - Да отида и да ги набия?
  
  Брадичката на Армитидж стърчи, докато говореше. "Това не е по-малко, отколкото заслужават, ако това, което казвате, е вярно. Давам наркотици на сина ми.
  
  - Господин Армитидж - каза Ани. "Какво правеше, когато излезе за два часа през нощта, когато Люк изчезна?"
  
  "Казах ти. Просто обиколих да го търся.
  
  "Къде отиде?"
  
  "Иствейл".
  
  "Някакви конкретни квартали или улици?"
  
  "Не помня. Просто се возих наоколо. Защо е важно?"
  
  Гърдите на Ани се свиха, но тя издържа. - Намерихте ли го?
  
  - Разбира се, че не го направих. За какво говориш? Ако го намеря, сега щеше да е тук, жив и здрав, нали?
  
  - Видях проявление на характера ви, г-н Армитидж. Е, това излезе. - Знам също от разговори с няколко души, че вие и вашият доведен син не сте се разбирали много добре.
  
  "Какво предлагаш?"
  
  Тонът на Армитидж смрази Ани, но сега беше твърде късно да спре. - Това е, ако нещо се е случило тази вечер. Някакъв... инцидент... Тогава е по-добре да ми кажеш сега, отколкото да ме оставиш да разбера по друг начин."
  
  "Злополука? Нека изясня ситуацията. Питаш ли ме дали намерих Люк, качих го в колата си и след това изгубих нервите си и го убих?"
  
  "Питам те дали си го видяла онази нощ, да, и дали нещо се е случило между вас, за което трябва да знам."
  
  Армитидж поклати глава. - Вие наистина сте шедьовър, инспектор Кабът. Първо действате безразсъдно и вероятно сте причината за смъртта на сина ми, след това ме обвинявате, че съм го убил. За ваша информация, направих точно това, което ви казах. Карах из Eastvale в търсене на Люк. Може да е било безсмислено, знам, но трябваше да направя нещо. Трябваше да действам. Не можех просто да седя и да чакам. Не го намерих. Всичко е наред?"
  
  - Страхотно - каза Ани.
  
  - И аз съм възмутен от твоето обвинение.
  
  - Не съм те обвинил в нищо.
  
  Мартин Армитидж стана. "Това показва колко малък напредък си постигнал, като остъргваш дъното на цевта по този начин. Това е всичко? Сега се връщам в офиса си."
  
  Ани почувства облекчение, когато Армитидж излезе от стаята.
  
  "Беше жестоко", каза Робин. "Мартин обичаше Люк като собствен син, правеше всичко възможно за момчето, дори и да не винаги бяха съгласни. Люк не беше ангел, нали знаеш. Той може да бъде труден.
  
  - Сигурна съм, че би могъл - каза Ани. "Всички тийнейджъри могат. И съжалявам, че трябваше да задам тези въпроси. Полицейската работа понякога може да бъде неудобна, но решението често не е далеч от дома и бихме пренебрегнали задължението си, ако не се ангажираме с подобни разследвания. Знаете ли, че Люк има приятелка?
  
  "Разбира се, че не".
  
  - Той никога не ти е казвал нищо?
  
  - Дори не вярвам, че е имал приятелка.
  
  "Всички казват, че е бил зрял за възрастта си и също е бил хубаво момче. Защо не?"
  
  "Той просто никога не..."
  
  "Може би е бил някой, когото не е смятал, че може да доведе у дома, за да се срещне с родителите си. Може би дори Лиз Палмър, момичето в групата.
  
  "Мислите ли, че затова е бил убит? Заради това момиче?
  
  "Ние незнаем. Това е само една от възможностите, които разгледахме. Какво ще кажете за Лорън Андерсън?"
  
  "Мис Андерсън? Но тя му беше учителка по английски. Не можеш да мислиш..."
  
  "Не знам. Не че не се случват такива неща. Роуз Барлоу?
  
  "Роза? Дъщерята на директора. Е, един ден тя дойде у нас, но всичко беше напълно невинно.
  
  
  
  "Роуз Барлоу е идвала в къщата ви? Защо не ми каза?"
  
  - Но това беше преди сто години.
  
  "Февруари? Март?"
  
  - Горе-долу по това време. ДА. Откъде знаеш?"
  
  "Тъй като някой друг забеляза, че Люк и Роуз прекарваха време заедно по онова време, реши, че може би са отишли някъде заедно."
  
  - Не мисля така - каза Робин. "Имаше нещо общо с училищен проект."
  
  - Тя често ли те посещаваше?
  
  "Само веднъж".
  
  - И тя никога не се е върнала?
  
  "Не".
  
  - Люк говорил ли е някога за нея?
  
  "С изключение на факта, че в крайна сметка той направи по-голямата част от проекта сам, не. Вижте, не разбирам всичко това, всичките ви въпроси. Не мислиш ли, че той просто си е тръгнал и някой го е отвлякъл?"
  
  - Не - каза Ани. - Мисля, че дори не се е случило.
  
  "Какво тогава?"
  
  Ани стана, за да си тръгне. - Дай ми още малко време - каза тя. - Постигам своето.
  
  
  
  Този следобед Мишел направи три важни открития, които й се сториха добра цел, която да си постави. Кой беше този, опита се да си спомни тя, който направи правило да вярваме в шест невъзможни неща преди закуска? Беше ли в Алиса в огледалото?
  
  Е, това, което Мишел откри, далеч не беше невъзможно. Първо, тя се върна в регистъра за лятото на 1965 г. и намери споменаване на къщата на Мандевил. На 1 август същата година анонимен информатор се обади в станцията с твърдения за секс с малолетни и хомосексуализъм. Беше спомената и възможността за употреба на наркотици. Млад полицай на име Джеф Талбот отишъл да разследва и арестувал двама мъже, които според него намерил голи в спалнята там. След това в случая не се появи нищо друго, освен бележка, че всички обвинения са свалени, и официално извинение към г-н Рупърт Мандевил, който, както тя разбра от търсене в Интернет, е бил консервативен депутат от 1979 до 1990 г. и е получил доживотна присъда, първенство през 1994 г.
  
  На Мишел й трябва малко повече време, за да открие Джеф Талбот, тъй като той напуска полицията през 1970 г., за да работи като консултант в телевизионна компания. В крайна сметка, чрез член на отдела за персонала на пациентите, тя успя да намери адреса му в Барнет, северно предградие на Лондон. Тя му се обади и той се съгласи да говори с нея.
  
  След това Мишел привлича помощта на PC Collins и открива чрез записите в местния поземлен регистър, че магазинът на Доналд Брадфорд е собственост на компания, свързана с Карло Фиорино, покоен, но неоплакан местен престъпен бос. Компанията притежаваше и дискотека Le Phonographe и няколко други будки за вестници в района на Питърбъро. Собствеността върху магазина в Брадфорд премина към Уокърс, когато беше продаден, но много други магазини останаха под контрола на Фиорино по време на разширяването на Ню Таун през 70-те години.
  
  Какво означаваше всичко това, Мишел не беше много сигурна, но изглеждаше, че Карло Фиорино е създал перфектната дистрибуторска мрежа на дребно за своя порнобизнес на едро и кой знае какво още освен това? Може би наркотици? И може би дори някои от онези рекламни картички по витрините на павилионите за вестници все пак не бяха толкова невинни.
  
  Тя каза всичко това на Банкс, докато караше през непрестанния ситен дъжд по магистралите А1 и М1 към Барнет. Докато разговаряха, тя се взря в огледалото за обратно виждане. Сивият Passat изглеждаше на опашката им твърде дълъг и твърде близо за комфорт, но най-накрая се превърна в Welwyn Garden City.
  
  "Брадфорд трябва да е въвел Греъм в каузата по някакъв начин чрез списанията", каза Банкс. "Но не свърши дотук. Сигурно е привлякъл вниманието и на Фиорино и Мандевил. Това помага да се обясни откъде са дошли всички тези допълнителни пари.
  
  - Виж, знам, че ти беше приятел, Алън, но трябва да признаеш, че изглежда, че е правил някакъв сенчест бизнес, сякаш е станал алчен.
  
  - Признавам го - каза Банкс. - Снимката трябва да е била застрахователната полица на Греъм. Доказателство. Можеше да използва това, за да изнудва Брадфорд да му плати повече пари, но не знаеше в какво се забърква. Слухът стигна до Фиорино и той подписа смъртната присъда на Греъм.
  
  "И кой го направи?"
  
  "Вероятно Брадфорд. Той нямаше алиби. Или Харис. Искам да кажа, че не можем да го изключим напълно. Въпреки това, което ви каза бившата му съпруга, той можеше да запази ножа на командосите и ако беше заплашен да бъде разобличен като хомосексуалист, можеше да бъде подтикнат към убийство. Не забравяйте, че тогава това би означавало не само неговата кариера, но и затвор, а знаете колко дълго оцеляват ченгетата зад решетките.
  
  "Джет Харис лично претърси дома на Греъм Маршал веднага след изчезването на момчето", каза Мишел.
  
  "Харис го направи? Претърси къщата? Откъде знаеш?"
  
  "Г-жа Маршал спомена това, когато за първи път дойдох да говоря с нея. Тогава не се сетих за това, но сега... началникът извършва ли рутинен обиск?"
  
  - Сигурно е преследвал снимката.
  
  - Тогава защо не го намери?
  
  - Очевидно не е търсил достатъчно, нали? каза Банкс. "Тийнейджърите по природа са много потайни. Понякога, поради необходимост, те имат странна способност да скрият нещо. И по това време, ако тази снимка беше здраво залепена с тиксо от вътрешната страна на китарата на Греъм, никой нямаше да разбере, че е там, без да разглоби китарата. Само защото лепилото беше изсъхнало и лентата се беше втвърдила през годините, снимката се отлепи и аз я намерих.
  
  
  
  - Предполагам - каза Мишел. - Но това прави ли Харис убиец?
  
  "Не знам. Това не е доказателство. Но той беше в него. Над ушите."
  
  "Тази сутрин се обадих и на Рей Скоулс", каза Мишел. "Помните ли детектива, който разследва убийството на Доналд Брадфорд?"
  
  "Спомням си".
  
  "Оказва се, че сред нещата на Брадфорд е бил нож Феърбърн-Сайкс."
  
  "Какво му се случи?"
  
  "Забрави. Отдавна го няма. Продаден на търговец. Кой знае колко пъти е сменял собственика си оттогава?"
  
  "Жалко. Но поне знаем, че го е имал, когато умря.
  
  - Ти каза, че снимката е доказателство - каза Мишел, - но за какво? как?"
  
  "Е, можеше да има пръстови отпечатъци, но мисля, че беше по-опасно, защото хората щяха да знаят къде е направено. Съмнявам се, че има толкова много камини на Адам и вероятно никоя не е толкова ярка, колкото тази. И килима също. "
  
  "Мислиш ли за къщата на Мандевил?"
  
  "Мисля, че това е правилното място. Сигурен съм, че всичко беше свързано: порнобизнесът на Фиорино, неговата ескорт агенция, партитата в Мандевил, убийството на Греъм. Мисля, че това е мястото, където завършваме."
  
  Мишел продължи да върви.
  
  "Развръзката идва", каза Банкс. "Тук. Преместете се или ще го пропуснете. Сега!"
  
  Мишел изчака и смени платното в последния момент. Клаксони изреваха, докато тя прекарваше през две ленти към изхода.
  
  "Исус Христос!" каза Банкс. - Можехме да бъдем убити заради теб.
  
  Мишел му дари бърза усмивка. "О, не бъди толкова коте. Знаех какво правя. Така можем да сме сигурни, че никой не ни наблюдава. Къде сега?"
  
  
  
  Когато пулсът му се забави, Банкс взе уличен гид и насочи Мишел към приятен крайградски квартал, където бившият компютър Джеф Талбот се наслаждаваше на пенсионирането си.
  
  Талбот отвори вратата и ги покани да влязат. Мишел представи себе си и Банкс.
  
  - Ужасен ден, нали? - каза Талбот. "Чудя се дали някога ще дойде лятото."
  
  "Твърде вярно", каза Банкс.
  
  "Кафе? чай?"
  
  "Чаша чай би било добре", каза Мишел. Банките се съгласиха.
  
  Мишел и Банкс последваха Талбот в кухнята, която се оказа светла стая с висок таван с централен остров, заобиколен от високи столове.
  
  - Можем да поговорим тук, ако нямате нищо против - каза Талбот. "Жена ми продължава да ми досажда за оранжерията, но аз не виждам нужда от това. В хубав ден винаги можем да седнем навън.
  
  Мишел погледна през прозореца и видя поддържана морава и спретнати цветни лехи. Някой в семейството явно е бил запален градинар. Медният бук даваше малко сянка. Наистина би било хубаво да седим навън, но не под дъжда.
  
  "Не ми даде много представа за какво искаш да говорим по телефона", каза Талбот, като погледна през рамо и хвърли няколко пакетчета чай в кана за кафе.
  
  "Това е така, защото все още е малко замъглено", каза Мишел. "Как е паметта ти?" Тя и Банкс се съгласиха, че тъй като това е нейна работа и той няма официални правомощия, тя ще поеме по-голямата част от разпита.
  
  - Не е зле за старец.
  
  Талбот не изглеждаше толкова стар, помисли си Мишел. Беше качил няколко излишни килограма и косата му беше почти бяла, но иначе лицето му беше изненадващо гладко, а движенията му плавни. "Помните ли, когато бяхте в полицията на Кеймбридж?" тя попита.
  
  "Със сигурност. Сигурно в средата на шейсетте. Питърбъро. Тогава се наричаше полицията на Средна Англия. Защо?"
  
  "Помните ли случая с Рупърт Мандевил?"
  
  
  
  "Вярно ли е? Как можах да забравя. Поради тази причина напуснах Кеймбриджшир. Ако се стигне до това, точно заради това скоро след това напуснах и полицията."
  
  "Бихте ли ни казали какво се случи?"
  
  Чайникът завря и Талбот го напълни с вода, след което го отнесе на поднос, заедно с три чаши и чинийки, на острова. "Нищо не се случи", каза той. "Това беше проблемът. Казаха ми да се откажа.
  
  "От кого?"
  
  "Супер".
  
  - Детектив началник Харис?
  
  "Джет Харис. Това е същото. О, всичко беше откровено. Няма достатъчно доказателства, моята дума срещу тяхната, анонимен подател на сигнали, нещо подобно. Не можете да обвинявате аргументите му.
  
  "Какво тогава?"
  
  Талбот направи пауза. "Просто не се чувствах добре, това е всичко. Не мога да го изразя по друг начин освен така. От известно време се носят слухове какво се случва в къщата на Мандевил. Покупки, непълнолетни момчета и тем подобни. В края на краищата това беше началото на това, което те наричаха разрешително общество. Чували ли сте някога за Карло Фиорино?
  
  - Имаме - каза Мишел.
  
  Талбот разля чая. "Има слухове, че той е бил доставчик. Във всеки случай проблемът беше, че Рупърт Мандевил имаше твърде добри връзки и някои от хората, които присъстваха на партитата му, бяха в правителството или на други високи позиции. Истински гладки неща. Разбира се, бях наивно младо ченге, току-що изтекло пробация, гордо, че работя за CID, мислейки, че може да превземе света. Не ме интересуваше ранг или влияние. Що се отнася до мен, всички бяхме равни в очите на Бог, въпреки че не бях религиозен човек. Е, скоро осъзнах погрешността на действията си. Очите ми се отвориха. Когато мениджърът разбра, че съм там и вдигна скандал, той ме извика в офиса си и ми каза недвусмислено, че Мандевил е забранен."
  
  
  
  - Каза ли защо? - попита Мишел.
  
  "Нямаше нужда. Не е трудно да се събере."
  
  "Операция като тази и като тази на Фиорино ще се нуждае от полицейска защита", каза Банкс. "И Харис беше това. Или част от него."
  
  - Точно така - каза Талбот. "О, въпреки това той беше умен. Той никога не го е признавал толкова многословно и ме измъкна от окръга, преди краката ми да докоснат земята. Къмбрия. Питам те! Е, аз също се натъкнах на едно или две хубави малки джентълменски споразумения между местните злодеи и полицията там, така че реших да го направя. Искам да кажа, че не съм светец, но просто имах чувството, че навсякъде, където отидох, намирах корупция. Не можех да се преборя. Не от моята позиция. Ето защо напуснах полицията. Най-добрият ход, който някога съм правил."
  
  - И не си казал на никого за подозренията си относно Харис? - попита Мишел.
  
  "Какъв беше смисълът? Кой би ми повярвал? Джет Харис вече беше почти бог в областта. Освен това имаше подразбиращи се заплахи какво може да ми се случи, ако не направя това, което каза, и някои от тях бяха доста физически. Не съм страхливец, но не съм и глупак. Намалих загубите си.
  
  "Беше ли замесен някой друг?"
  
  - Може да е - каза Талбот. - Доколкото знам, самият главен полицай може да е бил купонджия в Мандевил.
  
  - Но ти не познаваше никого?
  
  "Не. Дори не знаех за Харис. Както казах, просто не се чувствах добре. Просто предположих от отношението му, от думите му. Бяхме само той и аз в кабинета му. Дори когато излязох навън, мислех, че му придавам твърде голямо значение.
  
  "Какво се случи онзи ден?"
  
  "От самото начало?"
  
  "Да".
  
  "Беше топла неделна сутрин, края на юли или началото на август."
  
  "Беше 1 август", каза Мишел.
  
  
  
  "Точно. По принцип бях сам, спомням си, не много зает, когато телефонът звънна и централата го свърза с офиса.
  
  - Спомняте ли си нещо за гласа?
  
  Талбот се намръщи. "Мина толкова време, че не..."
  
  "Човек? жена?"
  
  "Беше женски глас. Помня го добре."
  
  - Изглеждаше ли разстроена?
  
  "Да. Ето защо отидох там толкова импулсивно. Тя разказа, че от вчера вечерта има купон и е убедена, че някои от момичетата и момчетата са непълнолетни и хората се дрогират. Гласът й прозвуча уплашено. Тя също затвори много внезапно.
  
  - Значи си отишъл?
  
  "Да. Записах подробностите и яхнах там като рицар в блестящи доспехи. Ако имах поне половината здрав разум, който имам сега, поне щях да намеря време да организирам малка група за нападение, но не го направих. Бог знае какво си мислех да направя, когато стигнах там.
  
  "Срещнахте ли жената, която се обади?"
  
  "Доколкото знам, не. Искам да кажа, че ако беше там, тя никога не излезе и не призна, че тя е тази, която се е обадила. Но тогава тя не би, нали?
  
  - Кой отвори вратата?
  
  "Млад мъж. Просто го отвори, погледна личната ми карта и си тръгна. Изглежда изобщо не го интересуваше. Мислех, че е на наркотици, но трябва да призная, че тогава не знаех много за тях. Дори не съм сигурен, че тогава имахме отдел за борба с наркотиците.
  
  "Какво намери вътре?"
  
  "Всъщност беше по-скоро като резултат от парти. Няколко души спаха на дивана, двойка на пода..."
  
  "Колко?"
  
  "Трудно да се каже. Може би около двадесет.
  
  "Какви хора?"
  
  "Смес. Млади и стари. Бизнесмени. Мода. Едно-две от момичетата изглеждаха като лондонски фешънистки, с минижупи и какво ли не. Спомням си и странна миризма. Тогава не знаех какво е, но по-късно го помирисах отново. марихуана."
  
  "Какво направи?"
  
  "Честно казано, почувствах се малко извън стихията си." Той се засмя. "Като г-н Джоунс в онази песен на Боб Дилън, наистина не разбирах какво става. Дори не бях сигурен дали нещо от това е незаконно. Искам да кажа, момичетата и мъжете не ми изглеждаха малолетни, но какво знаех? Говорих с няколко човека, запомних имената. Виждал съм няколко момичета преди в Le Phonographe. Мисля, че те също са работили за агенцията за ескорт Фиорино.
  
  "Използвахте ли бележника си?"
  
  "Да".
  
  "Какво му се случи?"
  
  - Както обикновено, предполагам.
  
  - Намерихте ли и двама мъже заедно?
  
  "Да. Погледнах в някои стаи и в една спалня видях двама мъже в леглото заедно. гол."
  
  "Направиха ли нещо?"
  
  "Не и когато отворих вратата. Бяха просто... много близо един до друг. Никога не съм виждал нещо подобно преди. Искам да кажа, знаех за хомосексуалността, не бях толкова наивен, но всъщност никога не съм го виждал.
  
  - Някой от тях изглеждаше ли непълнолетен?
  
  "Не. Единият открих, че е в началото на двайсетте, а другият по-възрастен, може би над четирийсетте. Но тогава нямаше значение на колко години си."
  
  "И какво направи ти?"
  
  "Аз... ъъ... аз ги арестувах."
  
  - Те са се съпротивлявали?
  
  "Не. Те просто се засмяха, облякоха се и ме последваха обратно до гарата.
  
  "Какво стана след това?"
  
  "Джет Харис ме чакаше. Той беше бесен."
  
  "Той беше на гарата и те чакаше? Неделя сутрин?"
  
  
  
  "Да. Вярвам, че някой от къщата на Мандевил трябва да му се е обадил.
  
  "Вероятно са го измъкнали от църквата", каза Банкс.
  
  "Какво е направил?" - попита Мишел.
  
  "Той говори очи в очи с двамата мъже, пусна ги и си поговори малко с мен. Тук всичко свърши. Без повече действия."
  
  "Просто от любопитство", попита Мишел, "на колко години беше Рупърт Мандевил по това време?"
  
  "Доста млад. Беше над трийсетте. Доколкото си спомням, родителите му загинаха в самолетна катастрофа малко преди това и той наследи цяло състояние, дори след като плати данъци. Предполагам, че той просто правеше това, което много млади хора биха направили, ако им беше дадена свобода и разполагаха с неограничени средства.
  
  "Чували ли сте някога за Доналд Брадфорд?" - попита Мишел.
  
  - Заглавието не означава нищо.
  
  - Бил Маршал?
  
  "Той беше едно от коравите момчета на Фиорино. Срещнах го няколко пъти в Le Phonographe. Твърд нрав. Гъсто като пословични свински лайна."
  
  - Благодаря ви, господин Талбот.
  
  "Удоволствието е мое. Вижте, не виждам никаква помощ от моя страна, но..."
  
  Банкс постави снимка на Греъм Маршал пред него. - Разпознавате ли това момче?
  
  Талбот пребледня. "О, Боже мой, не е ли това момчето, което...? Снимката му беше във вестниците само преди няколко седмици.
  
  - Видяхте ли го в къщата на Мандевил?
  
  "Не... аз... но това е тази стая. Всекидневната на Мандевил. Спомням си килима от овча кожа и камината. Това означава ли това, което мисля? Че смъртта на момчето има нещо общо с Мандевил и Харис?
  
  - По някакъв начин - каза Мишел. "Просто още не сме съвсем сигурни как."
  
  Талбот почука върху снимката. "Ако имахме нещо подобно тогава, щяхме да имаме някакви доказателства", каза той.
  
  
  
  "Възможно е", каза Банкс. - Ако някога види бял свят.
  
  Те се изправиха и Талбот ги изпрати до вратата. "Знаеш ли", каза той, "по онова време почувствах, че се случва повече, отколкото изглежда на пръв поглед. Винаги съм се чудил какво би се случило, ако го натисна малко по-силно, а не го пусна твърде лесно."
  
  "Вероятно ще се окажете под един покрив с Греъм Маршал", каза Банкс. "Довиждане, г-н Талбот. И благодаря."
  
  
  
  Гавин Барлоу беше в кабинета си, когато Ани се обади и той я покани да седне с него, докато разговарят. Беше светла, просторна стая с много пространство и библиотеките не изглеждаха толкова завладяващи, колкото в кабинета на Гристорп. Барлоу бутна лаптопа на бюрото си и се усмихна. "За повечето това може да е лятна ваканция", каза той, "но някои от нас все още имат работа за вършене."
  
  "Няма да ви отнемам много от времето", каза Ани. - Става въпрос за дъщеря ви.
  
  "Роза? Страхувам се, че не е вкъщи."
  
  "Тогава може би можете да отговорите на въпросите ми."
  
  "Ще опитам. Но слушай, ако Роуз е в беда..."
  
  "Какво?"
  
  "Не знам. Може би трябва да се обадя на адвоката си или нещо подобно.
  
  "Защо искате да направите това?"
  
  - Просто ми кажи какво си дошъл да кажеш.
  
  "Вашата дъщеря дойде в участъка и отправи някои доста сериозни обвинения срещу Лорън Андерсън и Люк Армитидж."
  
  "Какво направи тя?"
  
  "И сега се оказа, че тя е излизала с Люк по-рано тази година. Тя дори го посети в Суейнсдейл Хол поне веднъж. Знаете ли нещо за това?
  
  "Със сигурност. Това беше училищен проект, в който учениците бяха помолени да станат партньори. Да насърчава работата в екип, разпределението на задачите. Роуз работеше с Люк.
  
  
  
  - Нейният избор или негов?
  
  "Не знам. Предполагам, че учителят ги е възложил.
  
  - Лорън Андерсън?
  
  "Всъщност не. Това беше научен проект. Можеше да е г-н Сойер.
  
  "Знаете ли дали Люк и Роуз са били в някаква романтична връзка?"
  
  "Доколкото знам, не. Вижте, мис Кабът, не съм толкова наивен, че да мисля, че тийнейджърите на тяхната възраст нямат афери. Бях директор твърде дълго, за да мисля друго. Дори съм преживяла своя дял от тийнейджърски бременности. Но също така познавам собствената си дъщеря и повярвайте ми, щях да знам, ако се срещаше с Люк Армитидж.
  
  "Те бяха видени да говорят заедно в и извън училище. Тя говорила ли е с теб за Люк?"
  
  "Може да го е споменала веднъж или два пъти, да. Беше съвсем естествено. Имам предвид, че бяха в един клас, той беше малко странен и някак незначителна знаменитост. Поне родителите му са."
  
  - Беше ли обсебена от него?
  
  - Не ставай смешен!
  
  "Бихте ли одобрили, ако се срещат?"
  
  Барлоу стисна устни. - Не мога да кажа, че бих, не.
  
  "Защо не?"
  
  "Тя е моя дъщеря, по дяволите. Не мислиш, че бих искал тя да излиза с това..."
  
  - Какво е това, г-н Барлоу?
  
  - Щях да кажа момче.
  
  "О, ти ли беше?"
  
  "Да. Но признавам, че като баща смятах, че Люк Армитидж е твърде странен за дъщеря ми.
  
  "Докъде би стигнал, за да им попречиш да се срещат?"
  
  "Сега, чакай малко. Няма да ти позволя..."
  
  
  
  "Къде бяхте вие и Роуз през нощта, когато Люк изчезна? Беше преди седмица, миналия понеделник, в случай че не си спомняте."
  
  "Тук".
  
  "Вие двамата?"
  
  "Доколкото знам. Жена ми ще запомни."
  
  "Защо Роза ще създава проблеми на г-жа Андерсън?"
  
  "Не знам".
  
  "Колко добре се справя дъщеря ви с английския?"
  
  "Това не е най-добрият й предмет или любимият й."
  
  - Тя ревнуваше?
  
  "За какво?"
  
  "За вниманието, което Люк получи от Лорън Андерсън?"
  
  - Защо не попиташ Лорън?
  
  "Аз ще. Но първо те питам."
  
  - И аз ви казвам, че не знам.
  
  Те се втренчиха един в друг и Ани се опита да прецени дали той казва истината или не. Мислеше, че той крие нещо. - Какво има, господин Барлоу? тя попита. - Ако това няма нищо общо със смъртта на Люк, тогава няма да излезе отвъд тези стени, обещавам.
  
  Барлоу въздъхна и се загледа през прозореца. Облаците на места се разкъсаха и лъчи светлина пронизаха далечните хълмове. На бюрото му бръмчеше лаптоп.
  
  - Господин Барлоу?
  
  Той отново се обърна с лице към нея и маската му на добронамерен авторитет изчезна. На негово място беше погледът на човек с тежко бреме. Той я гледа дълго, преди да заговори. - Това не означаваше нищо - каза той накрая, гласът му едва надвишаваше шепот. "Вярно ли е. Нищо".
  
  "Тогава ми кажи."
  
  "Мис Андерсън. Лорън. Ако сте я виждали, сигурно сте забелязали, че тя е привлекателна жена, истинска красота от прерафаелита", каза Барлоу. "Аз съм човек като всички останали, но всички очакват от мен да бъда перфектен."
  
  
  
  "Ти си директорът на училището", каза Ани. "Ти трябва да отговаряш. Какво стана? Имахте ли връзка? Роуз знаеше ли?"
  
  "О, боже мой, не. Нищо подобно. Може би флиртувах малко, както обикновено се случва, но Лорън не се интересуваше от мен. Тя го каза съвсем ясно.
  
  Ани се намръщи. "Тогава не разбирам".
  
  Тънка усмивка изкриви устните му. "Не си ли? Понякога нещата може да не изглеждат такива, каквито са, и всеки опит да ги обясниш само те кара да изглеждаш още по-виновен.
  
  "Можете ли да разясните това?"
  
  "Лорън дойде да ме посети в офиса ми малко след Коледа. Семеен проблем. Баща й беше диагностициран с Алцхаймер и тя беше разстроена и се нуждаеше от почивка. Прегърнах я, просто за да я утеша, нали знаеш, а Роуз избра този момент да се втурне по някакъв семеен въпрос. Това е един от недостатъците да бъдеш директор на училището на дъщеря си. Обикновено Роуз беше доста добра в спазването на граници, но в този случай... Е, тя не прецени ситуацията и избяга."
  
  - Разбрано - каза Ани. - Тя каза на жена ви?
  
  "Не. Не, слава богу. Успях да говоря с нея. Не съм сигурен, че тя напълно вярваше в моята невинност, но се съгласи да не казва нищо.
  
  "И това е коренът на нейната враждебност към Лорън Андерсън?"
  
  "Трябва да си го представя. Може би тя също някога е била влюбена в Люк Армитидж, но повярвайте ми, щях да знам, ако имаше нещо повече.
  
  - Сигурен ли си, че няма нищо друго?
  
  - Не е това, за което се сещам.
  
  "Бяхте привлечен от Лорън, нали? Как я кръстихте? "Красотата на прерафаелитите"?"
  
  "Да. Както казах, аз съм просто човек. И тя е много привлекателна жена. Не можеш да арестуваш човек заради мислите му. Поне засега. По дяволите, не съм направил нищо лошо, но тъй като го исках, все още се чувствах виновен, сякаш го направих. Той се усмихна горчиво. "Смешно, нали?"
  
  - Да - каза Ани. "Много смешно". Но мислите й бяха далеч. Барлоу може и да не й даде отговорите, на които се надяваше, но със сигурност й даде много повод за размисъл.
  
  
  
  "Е, ако не са нашите гълъби", каза Бен Шоу, отваряйки вратата за Банкс и Мишел. "Какво, по дяволите, искате вие двамата?"
  
  - Няколко думи - каза Банкс.
  
  - И защо да си говоря с теб?
  
  - Дез Уейман - каза Мишел.
  
  Шоу я примижа, след това затвори вратата, свали веригата и я отвори, като се отдалечи от тях, оставяйки Банкс да затвори вратата и да ги последва.
  
  Къщата се оказа много по-подредена, отколкото Банкс очакваше. Той определя Шоу като алкохолик, живеещ сам, което обикновено означава хаос. Най-малкото Шоу вероятно е наел чистачка и личните му навици изглеждаха достатъчно спретнати. Единственото питие, което се виждаше, беше полупразна бутилка Bell's на масата в хола и пълна чаша до нея. Шоу седна и отпи, без да предложи нищо на гостите си. Добре, помисли си Банкс, защо би?
  
  Сюитата на Григ "Пер Гюнт" звучеше по радиото, още една изненада за Банкс. Не би си помислил, че Шоу има класически вкус. Или може би нямаше значение какво е включено, стига да имаше звук.
  
  "И така, за какви прасета говореше г-н Уеймън днес?"
  
  "Спрете да се заблуждавате", каза Банкс. "Казахте на Wayman и негов приятел да ме преработят и да ме свалят от сцената. Имаше обратен ефект."
  
  - Ако ти го е казал, значи лъже.
  
  "Той ми каза, сър", каза Мишел, "и с цялото ми уважение, мисля, че каза истината."
  
  "С цялото ми уважение? Вие не знаете значението на този термин." Шоу запали цигара и Банкс почувства как в него се надига прилив на чисто желание. Вече се чувстваше замаян и раздразнителен от отказването, но това... това беше десет пъти по-лошо, отколкото си представяше. Той се събра. "Уейман не е нищо друго освен престъпна измет", продължи Шоу. "И ще приемете неговата дума, а не моята?"
  
  "Не е тук и не е там", продължи Банкс. "Д.И. Харт се порови малко във вашите дни на Ригън и Картър с Джет Харис и просто се чудим колко много сте научили двамата от Карло Фиорино."
  
  "Копеле!" Шоу се втурна напред, за да хване Банкс за ревера на сакото му, но той вече леко се олюляваше от напитката и Банкс го бутна обратно в стола. Той пребледня и по лицето му пробяга гримаса на болка.
  
  "Какво е това?" - попита Банкс.
  
  - Майната ти. Шоу се изкашля и посегна към още едно уиски. "Джон Харис струваше десет от вашия вид. Не си заслужаваш петната от пикня по долните му гащи."
  
  "Предай го, Шоу, вие двамата бяхте толкова отдадени един на друг, колкото е дълъг денят. Той може да е имал добро извинение за това, но ти...? Не успяхте да премахнете всички доказателства от архивите. Всичките ви арести са за кражба с взлом, нападение, измама и случайни домашни убийства. Това не означава ли нищо за вас?"
  
  "Какво, умник?"
  
  "Че през цялото това време Карло Фиорино се е занимавал абсолютно безнаказано с проституция, ескорт агенции, нелегален хазарт, рекет, порнография и наркотици. Разбира се, викали сте него или някой от неговите поддръжници на разпит веднъж или два пъти, само за показност, но познайте какво - или доказателствата са изчезнали, или свидетелите са променили показанията си. "
  
  Шоу не каза нищо, само отпи още глътка уиски.
  
  "Фиорино те нахрани с противопоставянето си", продължи Банкс. "Той имаше очи и уши на улицата. Знаеше какви работни места се съкращават. Дребна риба или състезание. Така или иначе, това те накара да изглеждаш добре и отвлече вниманието от собствените му операции, които включваха снабдяването на Рупърт Мандевил с толкова тела, колкото искаше за неговите "партии, мъже и жени".
  
  
  
  Шоу блъсна чашата си по масата с такава сила, че уискито се разля през ръба. - Добре - каза той. "Искате ли истината? Аз ще ви кажа. Аз не съм глупак. Работил съм с Джон твърде много години, за да нямам подозрения, но знаеш ли какво? Никога през живота си не съм взел нито едно шибано пени. И може би съм замаян, може дори да съм го защитавал, но ние си вършехме работата. Унищожихме лошите. Обичах този човек. Той ме научи на всичко. Веднъж дори ми спаси живота. Той наистина имаше харизма, Джон. Той беше типът човек, който всеки забелязваше, когато влезеше в стаята. Той шибан герой ли е по тези места, или не си забелязал?"
  
  - И затова направихте всичко по силите си, за да попречите на разследването на инспектор Харт за убийството на Греъм Маршал? За да защитиш паметта на стария си приятел. За да защитим репутацията на Джет Харис. За да направите това, трябва някой да нахлуе в апартамента й, да се опита да я прегази, да ме пребие.
  
  "За какво по дяволите говориш?"
  
  "Знаеш за какво говоря."
  
  Той погледна Мишел, после отново Банкс с озадачено изражение на лицето. "Със сигурност никога не съм виждал някой да сплашва инспектор Харт по някакъв начин. Не се притеснявах за нея. Притесних се за теб.
  
  "Защо е това?"
  
  "Ти си неуправляемо оръдие. Ти беше този, за когото трябваше да се грижа. Всичко беше различно за теб. Лична. Вие познавахте жертвата. Когато те видях за първи път, можех да кажа, че няма да ме пуснеш. Той поклати глава и отново погледна Мишел. "Не", каза той. - Ако някой ви е малтретирал, инспектор Харт, това не съм бил аз.
  
  Банкс и Мишел си размениха погледи, след което Банкс продължи. "Искате ли да ви повярваме, че сте работили с Харис през всичките тези години и не сте имали представа какво прави?"
  
  "Казвам, че имах подозрения, но ги зарових. Заради полицията. За Джон. Вижте, смажете бъг като Фиорино и друг ще заеме неговото място. Не можете да спрете проституцията, порнографията и наркотиците, точно както не можете да спрете секса и пиенето. Те винаги ще бъдат там. Тогава полицейската служба беше друга. Понякога трябваше да общуваш рамо до рамо с някои доста неприятни приятели в леглото, за да свършиш работата."
  
  "Ами Греъм Маршал?"
  
  Шоуто изглеждаше изненадано. "Какво за него?"
  
  "Знаете ли какво наистина се случи с него? Това ли криеше и ти през всичките тези години?"
  
  - По дяволите, не разбирам за какво говориш. Гласът на Шоу вече беше малко повече от шепот.
  
  "Е, нека ви разкажа една история", каза Банкс. "Не можем да го докажем, но инспектор Харт и аз вярваме, че точно това се е случило. Доналд Брадфорд най-вероятно е убил Греъм. Той имаше нож от типа, който е използван, и Греъм му се довери. Всичко, което Брадфорд трябваше да направи, беше да кара по Уилмър Роуд по времето, когато Греъм се отправяше към другата страна, и да му каже, че се е случило нещо друго, за да може да влезе в колата. Затова взе със себе си торба с вестници. Мислеше, че ще се върне, за да завърши обиколките си по-късно.
  
  "Какъв мотив може да има Брадфорд?"
  
  "Тук нещата се усложняват и това е мястото, където вашият шеф влиза в игра. Доналд Брадфорд разпространява порнографски списания и гей филми за Карло Фиорино. Във Фиорино работеше цяла мрежа от будки за вестници. Изненадан съм, че не знаеш за това, ти си бдително ченге и всичко останало.
  
  - Върви по дяволите, Банкс. Шоу се намръщи и напълни отново чашата си.
  
  "По един или друг начин", продължи Банкс, "Греъм Маршал се включи в тази операция. Може би случайно е намерил нещо от акциите на Брадфорд, проявил е интерес. Не знам. Но Греъм беше улично дете - израсна в Край и техния свят, а баща му беше дребен спортист - и имаше око за голям шанс. Може би е работил за Брадфорд, за да спечели малко пари - които изглежда винаги е имал - или може би го е изнудвал с тях. Така или иначе, той беше замесен.
  
  
  
  - Ти сам каза, че не можеш да докажеш нищо от това.
  
  "Греъм привлече вниманието на един от най-влиятелните клиенти на Фиорино, Рупърт Мандевил", продължи Банкс. "Знам, че позира за няколко голи снимки, защото намерих една в къщата му. Дали е стигнало по-далеч от това, не знам, но можем да го свържем с къщата на Мандевил и знаем какво се е случило там. Секс с непълнолетни, наркотици, както искате го наречете. Мандуил не можеше да си позволи да бъде обект на наблюдение. Той беше важна личност, преследваща политически цели. Вероятно Греъм е поискал още пари, иначе щеше да съобщи на полицията. Mandwill се паникьоса, особено след като беше горещо след посещението на Geoff Talbot. Той помоли Фиорино да оправи нещата и Джет Харис осуети разследването на убийството. Знаеше го, знаеше, че нещо не е наред, затова се опита да изтриеш следите, за да защитиш репутацията на Харис. Как се справям?"
  
  - Опровергаваш собствената си логика, Банкс. Какво значение ще има, ако той каже на полицията, ако всички сме толкова корумпирани, колкото ви се представя? Защо да стигнем толкова далеч, че да убием дете, когато Брадфорд смяташе, че все още можем да контролираме резултата?"
  
  Банкс погледна Мишел, преди да продължи. "Това също ме озадачи за известно време", каза той. "Мога само да заключа, че той е знаел на кой полицай да не каже.
  
  "Какво имаш предвид?"
  
  "Греъм определено е бил в къщата на Мандевил. Ами ако види някой там? Някой, който не е трябвало да бъде там, като някой детектив?
  
  "Това е абсурдно. Джон не беше такъв."
  
  "Не приличаше на какво? Партитата на Мандевил бяха за всеки вкус. Според съпругата му Джон Харис е бил хомосексуалист. Не знаем дали Мандевил или Фиорино са го разпознали и изнудвали, или са го нагласили. Може би така му плащаха Фиорино и Мандевил в Йънг Бойс. Или наркотици. Няма значение. Изводът е, че мисля, че Греъм го е видял там или е знаел, че е свързан по някакъв начин и също така е сигнализирал на Брадфорд, че ще отиде другаде с историята си.
  
  
  
  Шоу пребледня. "Джон? Хомосексуален? Не вярвам в това".
  
  "Един от старите ми приятели от гимназията се оказа гей", каза Банкс. - И аз не знаех това. Джон Харис имаше две дяволски добри причини да го пази в тайна. Беше незаконно до 1967 г., а той беше ченге. Дори и днес знаете колко е трудно за полицаите да излязат на свобода. Всички сме толкова готини мачо, че гейовете ни плашат до смърт.
  
  "Глупости. Всичко е чиста спекулация."
  
  - Не за Джон Харис - каза Мишел. - Това ми каза бившата му жена.
  
  - Тогава тя е лъжлива кучка. С цялото ми уважение".
  
  - Защо ще лъже?
  
  - Тя мразеше Джон.
  
  "Изглежда, че е имала основателни причини", каза Банкс. - Но да се върна на Греъм. Той се закани да каже. Не знам защо. Може да е било алчност, но може да е било и защото Мандевил е искал той да прави нещо повече от това просто да позира за снимки. Бих искал да мисля, че това е мястото, където Греъм тегли чертата, но вероятно никога няма да разберем. Това също обяснява защо беше толкова зает, когато бяхме на почивка в Блекпул, точно преди да изчезне. Сигурно се е притеснявал какво да прави. Така или иначе, Греъм знаеше, че е по-добре да отиде по-далеч от местния прякор. И той имаше снимка като доказателство, снимка, която можеше да уличи Рупърт Мандевил. Той компрометира цялата операция. Мандевиля и Фиорино. Ето защо той трябваше да умре."
  
  "И какво стана?"
  
  "На Доналд Брадфорд беше наредено да се отърве от него. Тази сутрин Брадфорд, както обикновено, трябваше да е в магазина до осем часа. Това му даде час и половина да отвлече Греъм, да го убие и да се освободи от тялото. Отнема време, за да се изкопае толкова дълбока дупка, така че предполагам, че той го е планирал предварително, избрал е място и е изкопал дупката. Или това, или той имаше помощ и другият привърженик на Фиорино погреба тялото. Във всеки случай, с Харис в екипа, Брадфорд поне можеше да бъде сигурен, че никой не го следи твърде внимателно за липсата на алиби.
  
  - Искаш да кажеш, че Джон Харис е наредил момчето да бъде убито, защото...
  
  "Не знам. Не мисля така. Бих казал, че е Фиорино или Мандевил, но Харис трябва да знае за това, за да насочи разследването в грешната посока. И това го прави също толкова виновен в моята книга.
  
  Шоу затвори очи и поклати глава. "Не Джон. Не. Може би не винаги е играл по правилата, може би си е затварял очите за едно-две неща, но не и за убийството. Не мъртво дете.
  
  "Трябва да го приемеш", продължи Банкс. "Това е единственото нещо, което дава смисъл на това, което следва."
  
  "Какви са следващите събития?"
  
  "Неуспешно разследване и липсващи тетрадки и дейности. Не знам кой се отърва от тях - ти, Харис или Рег Проктър, но един от вас го направи.
  
  "Не бях аз. Всичко, което направих, беше да разубедя инспектор Харт да се рови твърде дълбоко в миналото.
  
  - И насочи Уейман към мен.
  
  - Не можеш да ме накараш да го призная.
  
  "Въпреки това няма значение", каза Банкс. "Така че Харис ги е взел сам, когато си е тръгнал. Има смисъл. Не беше най-добрият му час и той не искаше доказателства да се мотаят наоколо, за да може някой да види дали тялото на Греъм някога е намерено. Застраховка. Преместете мислите си назад. Вие бяхте там през лятото на 1965 г. Вие и Рег Проктър разгледахте имението. какво разбрахте
  
  - Никой нищо не знаеше.
  
  "Обзалагам се, че това не е вярно", каза Банкс. "Обзалагам се, че във вашите бележници имаше едно или две споменавания на "Мръсния Дон". Един от старите ми приятели си спомни, че е говорил за него по този начин. И съм готов да се обзаложа, че е имало слух или два за порно."
  
  - Може би слухове - каза Шоу, като извърна поглед, - но това бяха всичко.
  
  "Откъде знаеш?"
  
  
  
  Шоу го изгледа намръщено.
  
  "Абсолютно", каза Банкс. - Знаеш това само защото Харис ти го е казал. Не забравяйте, че тогава бяхте млад полицай. Не разпитахте началниците си. Ако във вашите интервюта се появи нещо, което ви насочи в правилната посока - Брадфорд, Фиорино, Мандевил - тогава Харис го пренебрегна, отхвърли го като обикновен слух, задънена улица. Ти просто плъзна повърхността, точно както той искаше. Затова липсва и разпределението на действията. Харис ръководеше разследването. Той ще издаде заповед за действие. И щяхме да знаем накъде сочат всички те - мимолетна педофилска теория, която по-късно стана по-правдоподобна от ареста на Брейди и Хиндли - и, което е по-важно, на какво са загърбили. Вярно ли е".
  
  "Това все още е теория", каза Шоу.
  
  - Да - призна Банкс. - Но ти знаеш, че е истина. Имаме снимка на Греъм, направена в къщата на Мандевил, порно връзка на Брадфорд и възможно оръжие на убийството, както и липсващите тетрадки. Продължавайте, нека видим дали все още си пасва някак."
  
  Шоу въздъхна. "Просто не мога да повярвам, че Джон може да направи нещо подобно. Знам, че даде на Фиорино много свобода на действие, но тогава си помислих, че получи своята награда от информация. Честен обмен. Това е всичко, което се опитах да защитя. Малко реципрочност. Познавам го през всичките тези години... и все още не мога да повярвам, по дяволите."
  
  "Може би изобщо не сте го познавали", каза Банкс. - Не повече, отколкото познавах Греъм Маршал.
  
  Шоу погледна Банкс. Очите му бяха розови с червени ръбове. После погледна Мишел. "Какво мислиш за всичко това?"
  
  - Мисля, че е вярно, сър - каза Мишел. "Това е единственото обяснение, което има смисъл. Не искахте да се вглеждам твърде внимателно в миналото, защото се страхувахте, че мога да открия нещо, което да опетни репутацията на Харис. Подозирали сте, че греши, знаели сте, че е заобикалял Фиорино в замяна на информация, и нещо в случая с Греъм Маршал ви е притеснило. Не искаше да пламне отново, защото не знаеше какво ще изплува на повърхността."
  
  "Какво следва?" - попита Шоу.
  
  "Трябва да има доклад. Няма да го погребвам. Ще докладвам констатациите си и всички заключения, които могат да бъдат направени на ACC. След това всичко зависи от него. Може да има интерес от страна на медиите."
  
  - А споменът за Джон?
  
  Мишел сви рамене. "Не знам. Ако всичко това излезе наяве, ако хората го повярват, тогава на репутацията му ще бъде нанесен малък удар.
  
  - Семейството на гаджето?
  
  "И на тях ще бъде трудно. Но по-добре ли е от това да не знаем?"
  
  "И аз?"
  
  "Може би е време да се пенсионирам", каза Банкс. "Сигурно отдавна сте закъснели с плащанията си."
  
  Шоу изсумтя, после се изкашля. Той запали нова цигара и посегна към питието си. "Може би си прав". Погледът му се премести от Банкс към Мишел и обратно. "Трябваше да предположа, че това ще означава големи проблеми в момента, в който тези кости бяха намерени. Знаеш ли, нямаше много в тези тетрадки. Всичко беше точно както казахте. Подсказка тук, улика там."
  
  "Но това беше достатъчно", каза Банкс. "И нека си признаем, вие знаете толкова добре, колкото и аз, че при този вид разследване първо се вглеждате внимателно в най-близките роднини и кръга от приятели. Ако някой беше направил това, щеше да намери една или две интересни точки, няколко линии на запитване, които просто не бяха следвани. Копаете най-дълбоко близо до къщата. Никой не се притесняваше. Това само по себе си изглежда достатъчно странно.
  
  - Защото Джон отговаряше за разследването?
  
  "Да. Тази единица трябва да е била много по-малка тогава, нали? Той щеше да има почти абсолютна власт над него.
  
  
  
  Шоу отново сведе глава. "О, никой не постави под въпрос преценката на Джет Харис, това беше сигурно." Той погледна нагоре. "Имам рак", каза той, гледайки Мишел. "Ето защо си взех толкова много дни почивка. Стомах". Той направи гримаса. "Те не могат да направят много. Във всеки случай може би пенсионирането не е толкова лоша идея. Той се засмя. "Наслаждавам се на градинарството през последните няколко месеца или събирането на марки или нещо подобно на спокойствие."
  
  Банкс не знаеше какво да каже. Мишел каза: "Съжалявам."
  
  Шоу я погледна и се намръщи. "Нямате причина да се притеснявате. За теб няма значение дали ще живея или ще умра. Като се замисля, животът ти би бил много по-лесен без мен."
  
  "Въпреки това..."
  
  Шоу отново погледна Банкс. - Иска ми се никога повече да не се връщаш тук, Банкс - каза той. - Защо не можа да останеш в Йоркшир и да се грижиш за две овце?
  
  "Не можеш да разбереш".
  
  "О, не е ли? Не бъди твърде сигурен, че съм толкова объркан, колкото си мислиш. Сега, ако няма да ми повдигнеш обвинение или да ме биеш, защо вие двамата просто не се прецакате и не ме оставите на мира?"
  
  Банкс и Мишел се спогледаха. Шоу нямаше какво повече да каже, така че те си тръгнаха. Обратно в колата, Банкс се обърна към Мишел и попита: "Вярваш ли му?"
  
  - За това, че не отговаряш за кражбата с взлом и микробуса?
  
  "Да".
  
  "Мисля, че да. Той изглеждаше искрено ужасен от идеята. Каква причина има да лъже за това сега?"
  
  "Това е сериозно престъпление. Това е достатъчна причина. Но мисля, че си прав. Не мисля, че той стои зад това. Той просто направи всичко възможно, за да защити репутацията на Харис."
  
  "Тогава мислиш за кого си мисля аз?"
  
  Банкс кимна. "Рупърт Мандевил".
  
  - Не трябва ли да го посетим?
  
  
  
  "Искаш ли да съм с теб?"
  
  Мишел погледна Банкс и каза: "Да. Имам чувството, че наближаваме края. Греъм Маршал беше твой приятел. Заслужаваш да си там. Бих искал първо да отбия до гарата и да проверя нещо.
  
  - Той няма да ни каже нищо, нали знаеш.
  
  Мишел се усмихна. "Ще го разгледаме. Със сигурност няма да навреди да го дръпнете леко веригата."
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  19
  
  Не отне много време на Ани да отиде с колата до Харогейт и да намери малка терасовидна къща край Лийдс Роуд. Върнън Андерсън отвори вратата и с озадачен вид я покани в спартанския си хол. Тя се възхити на поставената в рамка гравюра на Вермеер над камината и се настани в един от двата фотьойла.
  
  "Виждам, че имаш тренирано око за добра снимка", каза Ани.
  
  "Оценяването на изкуството трябва да бъде в семейството", каза Върнън. "Въпреки че, признавам, не съм толкова любител на четенето като нашата Лорън. Бих предпочел да гледам добър филм всеки ден.
  
  На ниска масичка под прозореца лежаха няколко лотарийни билета върху вестник, отворен на страницата за състезания, а някои от конете имаха червени пръстени около имената си.
  
  "Късмет днес?" - попита Ани.
  
  "Знаете какво е", каза Върнън с палава усмивка. "Печелиш малко, после губиш малко." Седна на дивана и кръстоса крака.
  
  Върнън Андерсън не приличаше много на сестра си, отбеляза Ани. Имаше тъмна коса с къси, стегнати къдрици, леко спускащи се на слепоочията, и беше набит с мускулеста горна част на тялото и доста къси крака. Въпреки това, с неговите дълги мигли, трапчинки на бузите и лек чар, тя предположи, че той ще бъде хит сред противоположния пол. Не че нещо от това имаше голям ефект върху нея. Ако имаше някаква прилика, това бяха очите; Върнън имаше същите бледосини като Лорън. Беше облечен с дънки и тениска на Гинес. И сандали върху бели чорапи.
  
  "Какво означава всичко това?"
  
  - Разследвам отвличането и убийството на Люк Армитидж - каза Ани. - Сестра ти беше негов учител.
  
  "Да, знам. Тя е много разстроена от това."
  
  - Срещал ли си Люк?
  
  "Аз? Не. Разбира се, чух за него, поне за баща му.
  
  - Мартин Армитидж?
  
  "Правилно е. Спечелих няколко шилинга в отборите, за които той игра през годините. Върнън се усмихна.
  
  - Но ти никога не си срещал Люк?
  
  "Не".
  
  - Сестра ти разказваше ли ти много за него?
  
  "Понякога тя говореше за училище", каза Върнън. - Може би тя го е споменала.
  
  "В какъв контекст?"
  
  - Като един от нейните ученици.
  
  "Но не колко изключителен беше той и как тя му даваше частни уроци?"
  
  "Не". Очите на Върнън се присвиха. "Къде отиваме тук?"
  
  - Лорън каза, че те е посетила в деня, в който Люк изчезна. Беше преди седмица, миналия понеделник. Това е вярно?"
  
  "Да. Слушай, вече обсъдих всичко това с друг детектив, този, който дойде преди няколко дни.
  
  - Знам - каза Ани. "Един от местните ни помогна. Не винаги е възможно да се избяга. Съжалявам, че ви безпокоя с това, но мислите ли, че можете да преминете през това с мен отново?"
  
  Върнън скръсти ръце на гърдите си. "Предполагам. Ако смятате, че е необходимо."
  
  "Ако нямате нищо против".
  
  "Точно както казах на онзи човек онзи ден. Вероятно сме пили твърде много и Лорън остана през нощта. Той потупа дивана. "Той е достатъчно удобен. По-безопасно, отколкото да се опитваш да шофираш.
  
  
  
  "Невероятно", каза Ани. Хората сякаш винаги нервно коментираха шофирането в нетрезво състояние пред полицията, сякаш това беше единственото престъпление, което имаха време да разследват, каквото и да ги интересуваше. - Къде си пил?
  
  "Където?"
  
  "Коя кръчма?"
  
  "О, виждам. Не сме ходили на кръчма. Тя дойде тук за вечеря и пихме вино.
  
  "Какъв тип?"
  
  "Просто австралийско шардоне. Продава се в Sainsbury's.
  
  "Сестра ви посещаваше ли ви често?"
  
  "Често. Въпреки че не мога да разбера какво общо има това с нещо. Баща ни е болен, а майка ни не се чувства много добре. Имахме много да говорим."
  
  "Да. Знам за Алцхаймер. Съжалявам да го чуя".
  
  Челюстта на Върнън увисна. "Ти знаеш? Лорън ти каза?"
  
  "Удивително е каква информация понякога получавате в тази работа. Както и да е, просто исках да се уверя, че съм го разбрал правилно, за протокола, нали знаеш. Ще се учудите, ако знаете колко голяма част от нашата работа е просто документация."
  
  Върнън се усмихна. "Ами, доколкото си спомням, тя пристигна към шест часа и толкова. Ядохме към седем и половина."
  
  - Какво си подготвил?
  
  "Еленско месо в бяло вино. От Найджела Лоусън."
  
  Не звучеше много апетитно за вегетарианка като Ани, но за всеки по своему, помисли си тя. - И несъмнено имаше доста вино, за да го отмие.
  
  - Няколко бутилки. Ето защо в крайна сметка Лорън остана. Това и Grand Marnier.
  
  "Ликьори също. Ти наистина извади лодката от строя.
  
  "Страхувам се, че и двамата сме малко разстроени. Заради бащата. Лорън се прибра за кратко по средата на срока и той не я позна. Знам, че алкохолът не помага за решаването на проблеми, но човек е склонен да посяга към него в трудни моменти.
  
  
  
  - Разбира се - каза Ани. "И така, легнахте ли в колко часа?"
  
  "Аз? Не съм сигурен. Малко е размазан. Вероятно около полунощ."
  
  - А сестра ти?
  
  - Не знам колко време е останала будна.
  
  - Но тя остана цяла нощ?
  
  "Със сигурност".
  
  "Откъде знаеш?"
  
  "Спомням си, че отидох до тоалетната веднъж. Трябва да минеш през хола. След това тя заспа на дивана.
  
  - Колко беше часът?
  
  "Не знам. Не погледнах часовника. Въпреки че е тъмно."
  
  "Но тя може да отсъства за няколко часа и да се върне, нали?"
  
  - Бих я послушал.
  
  "Ти си сигурен? Ако сте пили толкова много, вероятно сте спали доста дълбоко.
  
  - Не забравяй, че и двамата пихме твърде много.
  
  - Някой звънял ли й е вечерта?
  
  "Не".
  
  - В колко часа си тръгна?
  
  - Около единадесет часа на следващата сутрин.
  
  "Сигурно сте имали малко тежка сутрин на работа след цялото това пиене. Или си взе почивен ден?
  
  "В момента съм безработен, ако това не ви засяга. И мога да се справя с алкохола. Знаеш, че не съм алкохолик."
  
  "Разбира се, че не". Ани направи пауза за момент: "Получавал ли си някога някакви намеци, че връзката на Лорън с Люк може да е малко повече от типична връзка учител-ученик?"
  
  - Разбира се, че не съм.
  
  - Никога ли не е говорела с нежност за него?
  
  - Това ми е достатъчно - каза Върнън. "Едно е да проверяваш от време на време, но е съвсем друго да предположиш, че сестра ми е имала някаква връзка с този човек." Той се събуди. "Слушай, казах ти какво искаш да знаеш. Сега защо просто не си отидеш и не ме оставиш на мира."
  
  "Какво се случи, г-н Андерсън?"
  
  "Всичко е наред".
  
  - Изглеждаш малко объркан, това е всичко.
  
  "Е, не бихте ли се развълнували, ако някой влезе в къщата ви и започне да хвърля обвинения навсякъде?"
  
  "Какви обвинения? Просто се опитвам да се уверя, че сестра ти не е видяла Люк Армитидж в нощта, когато беше убит. Не виждаш ли колко е важно това, Върнън? Ако го види, може да й каже нещо. Може би е имала някаква представа къде отива, с кого се среща.
  
  "Съжалявам. Все още не мога да помогна. Лорън беше тук цяла нощ."
  
  Ани въздъхна. "Тогава всичко е наред. Само още нещо, преди да те оставя сам."
  
  "Какво?"
  
  - Разбрах, че имате криминално досие.
  
  Върнън се изчерви. "Чудех се кога ще излезе. Слушай, мина много време. Фалшифицирах подписа на моя шеф върху чека. Не се гордея с това. Беше глупав ход, добре, но бях отчаян. Платих цената за това.
  
  "Е, тогава всичко е наред, нали", каза Ани, която смяташе, че е невероятно какво могат да направят хората, когато са отчаяни. - Благодаря ви за отделеното време, г-н Андерсън.
  
  Върнън не каза нищо, само затръшна вратата след нея. Ани забеляза магазин за залагания на главната улица, точно зад ъгъла на улица Върнън. Тя погледна часовника си. Време е за бързо обаждане преди затваряне. Според нейния опит букмейкърите винаги са били пълни с дим, така че тя си пое дълбоко въздух и влезе вътре.
  
  
  
  Ако беше лице на зло, беше изненадващо безвкусно, помисли си Банкс, докато млад мъж, който приличаше повече на чиновник, отколкото на иконом, придружи него и Мишел в офиса на Рупърт Мандевил. Всъщност Мандуил напомни на Банкс за стария премиер Едуард Хийт, който ръководи опозиционната партия през 1965 г. Небрежно облечен в бели панталони за крикет, кремава риза с отворено деколте и лилав пуловер с V-образно деколте, той изглеждаше също толкова уплашен, леко озадачен като Хийт, със същата сребриста коса и розова кожа. Защо, чудеше се Банкс, всеки политик, когото е виждал, има кожа като розов винил? Такива ли са родени?
  
  Килимът от овча кожа беше изчезнал, заменен от сложен близкоизточен мотив, но камината беше същата като снимката на Греъм. Седнал в стаята, където е била направена снимката преди много години, Банкс потръпна. Какво още се случи тук? Участвал ли е Греъм и в сексуални дейности? С Мандевил? Осъзна, че вероятно никога няма да разбере. Възстановяването на миналото след толкова много години беше толкова погрешно и ненадеждно, колкото и самата памет.
  
  Сега поне имаха някаква представа как Мандевил е разбрал за напредъка на разследването на Мишел, дори и да не можеха да докажат нищо. Според местен репортер, Мишел се обадила от гарата, Мандевил имал шпиони навсякъде; така той успя да оцелее толкова дълго време в такъв безмилостен свят като политиката. Говореше се също, че той е имал близки контакти в полицията, но имена не бяха посочени. Сигурно затова научи толкова много за разследването на смъртта на Греъм и за заплахата, която започваше да представлява за него.
  
  Мандевил беше въплъщение на учтивост, издърпа стол за Мишел и предложи освежителни напитки, които те отказаха. "Минаха много години, откакто полицията ме посети", каза той. "Как мога да ти помогна?"
  
  "Посещението на Джеф Талбот би ли било това, което мислите?" - попита Мишел. Банкс знаеше, че това все още е нейна работа и той беше там само защото тя го покани; следователно тя можеше да задава въпроси.
  
  - Не мога да кажа, че помня името на младежа.
  
  
  
  - Трябва поне да запомните месеца и годината: август 1965 г.
  
  "Толкова отдавна. Как лети времето."
  
  - И причината за посещението.
  
  "Това беше грешка. Бяха направени извинения и те бяха приети."
  
  - Детектив началник Харис?
  
  - Отново трябва да призная, че не помня името на човека.
  
  "Вярвай ми".
  
  "Много добре. Виж, усещам известна враждебност в тона ти. Можете ли да ми кажете защо сте тук или да си тръгнете?"
  
  "Тук сме, за да ви зададем някои въпроси относно разследването на Греъм Маршал."
  
  "О да. Горкото момче, чийто скелет беше открит преди няколко дни. Трагедия. Но не разбирам какво общо има това с мен."
  
  - Просто свързваме двата края, това е всичко.
  
  "А аз съм загубеняк. Колко очарователно!" Сивите му очи блестяха подигравателно.
  
  Банкс извади снимка от куфарчето си и я бутна през масата на Мандевил, който я погледна безизразно.
  
  "Интересно", каза той. "Но тогава отново..."
  
  - Разпознавате ли това момче? - попита Мишел.
  
  "Страхувам се, че не".
  
  - Разпознавате ли камината?
  
  Мандуил погледна собствената си камина Адам и й се усмихна. "Ще бъда лъжец, ако кажа, че не знам", каза той. "Въпреки че трудно мога да си представя, че е единственият по рода си в света."
  
  "Мисля, че е доста уникално за нашите цели", каза Мишел.
  
  "Снимките могат да бъдат фалшифицирани, нали знаете."
  
  Мишел докосна снимката. - Искаш да кажеш, че е фалшиво?
  
  "Със сигурност. Освен ако някой не използва къщата ми за незаконни цели в мое отсъствие.
  
  
  
  "Нека се върнем към 1965 г., когато тази снимка е направена в тази стая", каза Мишел. "Бяхте доста известен със своите партита, нали?"
  
  Мандуил сви рамене. "Бях млад, богат. Какво друго можех да направя, освен да го споделя малко с другите? Може би и аз бях глупава.
  
  "Партита за всички вкусове, включително наркотици, проститутки и непълнолетни сексуални партньори, мъже и жени."
  
  "Не бъди глупав".
  
  "Това момче беше на четиринадесет, когато беше направена тази снимка."
  
  "И той беше мой приятел", каза Банкс, като улови погледа на Мандевил и задържа погледа му.
  
  - Тогава съжалявам за загубата ви - каза Мандевил, - но все още не разбирам какво общо има това с мен.
  
  "Ти нареди да бъде убит", каза Мишел.
  
  "Направих какво? Ако бях на ваше място, млада госпожице, щях да внимавам с подобни обвинения.
  
  "Или какво? Ще заповядаш ли на шофьора си да влезе отново в апартамента ми или ще се опиташ да ме прегазиш?"
  
  Мандевил повдигна вежди. - Всъщност щях да те предупредя за възможността от клевета.
  
  "Написах малко домашно, преди да дойда тук", каза Мишел. "Направих запитвания за вашите служители. Дерек Янсън, вашият шофьор, беше в затвора за кражба с взлом преди петнадесет години. Той започна да се смята за нещо като експерт в брането. Сигурен съм, че знае и как да кара ван."
  
  "Знам за миналото на Дерек", каза Мандевил. "За бившите затворници е много трудно да си намерят работа. Със сигурност не можеш да ме виниш за участието ми в рехабилитацията на Дерек? Случи се така, че му вярвам напълно.
  
  "Сигурен съм, че знаеш. Когато разследването на изчезването на Греъм Маршал беше подновено, след като намерихме останките му и открихме, че е бил убит, вие направихте всичко по силите си, за да ме отстраните.
  
  "Защо трябва да искам да направя това?"
  
  
  
  "Защото той използва снимката, за да те изнудва и ти помоли Карло Фиорино да се погрижи за него. Платихте добре на Фиорино за различните му услуги, така че той прие.
  
  "Това е абсурдно. Нямате доказателства за нищо от това.
  
  "Имаме снимка", каза Банкс.
  
  "Както казах, снимките могат да бъдат фалшифицирани."
  
  "Те също могат да бъдат удостоверени", каза Банкс.
  
  Мандуил се взря в тях, преценявайки щетите. Накрая той се изправи, постави ръце на масата с дланите надолу и се наведе напред. "Е, вие двамата измислихте цяла история", каза той. Жалко, че нищо от това няма да издържи в съда или където и да е другаде по този въпрос.
  
  "Може би си прав", каза Мишел. "Но все пак трябва да признаеш, че не изглежда добре. Определено ще полепне малко мръсотия."
  
  - Знаеш, че не съм без влияние.
  
  - Това заплаха ли е?
  
  - Не се поддавам на заплахи.
  
  - Не, намери някой друг да го направи вместо теб.
  
  "Сега какво ще правиш?"
  
  "Ще направя всичко по силите си, за да ви накарам да си платите за стореното. Като за начало ще си поговорим приятно с г-н Дженсън.
  
  Мандуил се приближи и се облегна на камината, усмихвайки се. - Дерек няма да ти каже нищо.
  
  "Никога не знаеш със сигурност. Ние също не сме без влияние, особено върху бившите затворници. След това е бележникът на Джеф Талбот. Джет Харис не си направи труда да го извади от архива. Нямаше причина за това. Нямаше разследване."
  
  "Не разбирам какво казваш".
  
  - Имена - каза Банкс. "Талбот записа имената на хората, с които е говорил, когато дойде тук. Сигурен съм, че ако се разровим малко, ще намерим един-двама души, които си спомнят старите времена: може би посетители на парти или клубове.
  
  Лицето на Мандевил помръкна и той се върна да седне на масата. - Предупреждавам те - каза той. "Ако се опитате да разпространявате тези злобни лъжи за мен, ще ви изгоня от работата ви."
  
  
  
  Но Мишел вече беше напуснала стаята и се отправи към входната врата.
  
  Банкс се възползва от възможността да остане сам с Мандевил за няколко секунди, за да се наведе по-близо, да се усмихне и да понижи гласа си. - И ако инспектор Харт дори се спъне в бананова кора, веднага ще се върна тук, за да изтръгна гръбнака ви и да го пъхна в гърлото ви. Ваше могъщество".
  
  Не можеше да се закълне, но ако се съдеше по промяната в изражението на Мандевил, си помисли, че разбира мисълта му.
  
  
  
  Вече беше вечерта на дългия ден и сенките се удължаваха, когато Лорън Андерсън поведе Ани в пълната с книги всекидневна. Свиреше класическа музика, някакъв концерт за цигулка, но Ани не го позна. Банките ще свършат работа, помисли си тя. Лорън беше боса, облечена в ледено сини дънки и бяло горнище без ръкави. Раменете й бяха бледи и осеяни с лунички, както и лицето й. Грива от кестенява коса беше пристегната на тила с кожена шнола. "Какво искаш?" тя попита. - Хванахте ли ги?
  
  "Така мисля. Но първо седни и чуй какво имам да ти кажа. Можете да ме поправите, ако греша за нещо."
  
  - Не разбирам какво имаш предвид.
  
  "Ще разбереш след минута. Седни, Лорън." Ани кръстоса крака и се облегна на стола си. Тя измисли как да се свърже с Лорън на връщане от Харогейт, след това направи няколко телефонни обаждания и вдигна PC Winsome Jackman, на когото каза да остане отвън в колата за момента. Не очакваше неприятности и щеше да й е по-лесно да говори насаме с Лорън. "Знаем къде е бил Люк малко преди да бъде убит", започна тя. "Той споменавал ли ти е момиче на име Лиз Палмър?"
  
  "Не. Защо?"
  
  "Ти си сигурен? Тя означаваше много за Люк.
  
  Лорън поклати глава. "Не, това не може да е вярно. Аз не ти вярвам".
  
  
  
  "Защо не, Лорън? Защо това да не е вярно?"
  
  "Люк... той не... той не беше такъв. Беше отдаден на изкуството".
  
  "О, хайде, Лорън. Той беше просто възбуден тийнейджър, като всеки друг. Тази Лиз беше малко по-възрастна от него и тя...
  
  "Не! Спри това. Няма да го слушам."
  
  - Какъв е проблемът, Лорън?
  
  - Няма да ти позволя да опетниш паметта на Люк.
  
  "Избледнявам? Какво лошо има в това петнадесетгодишно момче да загуби девствеността си с по-възрастна жена? Това е почитана от времето традиция, дори технически да правиш секс с непълнолетно лице. На кого му пука за дребните правила и разпоредби? Особено ако е непълнолетно момче, а не жена. Сега поне знаем, че Люк е имал време да се наслади на удоволствията от секса, преди да умре.
  
  "Не знам защо", каза Лорън, гледайки Ани в очите, "но ме лъжеш. Не съществува "Лиз".
  
  "Да, така е. Мога да ви представя."
  
  "Не".
  
  "Какво има, Лорън? Ревнив ли си?
  
  "Люк означаваше много за мен. Знаеш, че е така. Той беше толкова талантлив."
  
  - Но беше нещо повече, нали?
  
  "Какво имаш предвид?"
  
  - Били сте любовници, нали?
  
  Лорън се поколеба за момент, след което каза: "Ами ако бяхме? Ще ме арестувате ли за това?
  
  "Не. Ще те арестувам за убийство."
  
  Лорън рязко се изправи. - Не можеш да говориш сериозно.
  
  "Сериозен съм, разбира се. Вижте, Лиз и нейният приятел живеят на около пет минути пеша от тук, а Люк беше отчаян, когато напусна апартамента им. Запитах се къде ще отиде? Може да ми отне твърде много време, за да намеря правилния отговор, единствения възможен отговор, но това беше заради умната димна завеса, която поставихте. Отвличане. Мислехме, че търсим мъж или някой по-близо до дома. Но Люк не можа да се прибере, защото последният автобус тръгна и проверихме всички таксита. Подозирахме и неговия учител по музика Аластър Форд. Но Люк не можеше да отиде до къщата си, защото е толкова далече и не можеше да стигне до там. Това оставя теб, Лорън. Лука нямаше широк кръг от приятели и познати. Освен това беше много разстроен. Ти си тази, с която той говори за емоционалните си проблеми. От колко време сте любовници, Лорън?"
  
  Лорън въздъхна. "Към края на семестъра. Просто се случи. Беше толкова...толкова естествено. Не съм се опитвал да го съблазня или нещо подобно." Ани виждаше как сълзите замъгляват очите й. "Разгледахме няколко снимки. Прерафаелити. Той забеляза приликата ми с един от моделите.
  
  "Елизабет Сидал, първата съпруга на Данте Габриел Росети. Наистина приличаш много на нея, Лорън. Или много подобни на нейните портрети. Типична прерафаелитска красота, както някой каза."
  
  "Ти знаеш?"
  
  "Трябваше да се свържа по-рано", каза Ани. "Баща ми е художник и аз рисувам малко. Научих няколко неща през годините."
  
  - Но откъде знаеш?
  
  "Намерихме чантата на Люк в друг апартамент. Препрочетох последните му произведения и открих много препратки към класиците, които не разбирах. Едно нещо, което разбрах, беше, че те бяха сексуални по природа, много интимни и подчертаваха един вид прерафаелитски образ. Имаше и препратки към Офелия, но не мисля, че Люк имаше предвид Шекспир. Беше Джон Еверет Миле. Той нарисува Офелия и използва Елизабет Сидал като модел. Тя хвана пневмония, като лежеше в топла вана всеки ден и се преструваше на Офелия, носеща се по реката. Много романтично. Но това, което не разбирам, е защо. Защо го направи, Лорън? Защо го убихте? Щеше ли да те напусне?"
  
  "Ти нищо не разбираш. Не съм го убил. Нямаш доказателство. Имам алиби. Говорете с Върнън."
  
  
  
  - Вече говорих с Върнън - каза Ани - и бих му се доверила, доколкото мога. Брат ти те излъга, Лорън. Естествено е. Но съм готов да се обзаложа, че той е този, който ти е помогнал да се отървеш от тялото. Не можеше да направиш всичко това сама. И именно той разработи плана за отвличане. Имаше всички белези на закъсняла мисъл. Това не е причината за изчезването и смъртта на Люк. Брат ти мислеше, че ще се опита да спечели от това, но той е достатъчно малък, за да поиска само десет хиляди. Освен това вероятно сте говорили за Люк и сте му казали, че семейството не е толкова богато, колкото хората предполагат. Той е играч, Лорън. И неудачник. Има нужда от пари. Говорих с неговия букмейкър. Брат ви е затънал в дългове. Знаехте ли какво направи той, след като ви помогна?"
  
  Лорън погледна надолу към коленете си. Пръстите й бяха преплетени, стиснати толкова силно, че кокалчетата й побеляха. Тя поклати глава. - Не вярвам, че Върнън може да направи нещо подобно.
  
  - Но трябва да сте го подозирали, след като сте чули за искането за отвличане?
  
  "Това ме озадачи. Не знаех какво става. Може би съм имал подозрения, не знам. Бях твърде разстроен, за да мисля за това.
  
  "Работата е там", продължи Ани, "нашите служители, които оглеждаха местопрестъплението, откриха малки следи от кръв по стената, където Люк беше бутнат в Халам Тарн. Минута, но това е достатъчно, за да предоставим ДНК профил. Мисля, че този профил ще подхожда на вас или на брат ви. Също така съм сигурен, че когато нашите хора дойдат тук и претърсят къщата ви, ще намерят следи от кръвта на Люк. Само по себе си това може да не е убедително, тъй като знаем, че Люк получи удар в носа, преди да дойде тук, но нещата започват да се нареждат, Лорън.
  
  Лорън погледна Ани, очите й бяха зачервени и почти непоносимо тъжни. - Не съм го убила - каза тя с тих, далечен глас. "Никога не бих наранил Люк. Обичах го ".
  
  
  
  - Какво има, Лорън?
  
  Лорън посегна към цигарите си и запали. След това тя погледна тъжно Ани и започна разказа си.
  
  
  
  - Мислиш ли, че мога да говоря насаме със съпруга ти? Банкс попита г-жа Маршал в къщата й същата вечер.
  
  "Бил? Не знам какво може да ви каже", каза тя. - Знаеш, че не може да говори.
  
  "Може би има едно или две малки неща." Банкс погледна инвалида, който, съдейки по суровия поглед в очите му, определено знаеше за какво иде реч. - Може ли да пише?
  
  - Да - каза г-жа Маршал. "Но той не може да държи молив правилно. Може само да го стисне в юмрука си и да надраска няколко букви.
  
  "Това е достатъчно", каза Банкс. "Можете ли да ми донесете тетрадка и молив, ако нямате нищо против?"
  
  Г-жа Маршал донесе на Банкс бележник и молив от чекмеджето на бюфета.
  
  - Да тръгваме - каза Мишел, хвана я за ръката и я поведе в кухнята. "Хайде да си направим чай. Трябва да ти кажа нещо." Банкс и Мишел се споразумяха за смекчена версия на събитията, която да кажат на г-жа Маршал. Ако медиите се задълбочат и историята попадне в новините, тогава тя може да разбере повече за живота и смъртта на сина си, отколкото искаше, но това е за бъдещето. Сега може би е било достатъчно Мишел да й каже, че Доналд Брадфорд е убил Греъм, защото е разбрал нещо за незаконните дейности на Брадфорд.
  
  Когато влязоха в кухнята и затвориха вратата, Банкс постави блокче и молив на коляното на Бил Маршал и седна пред него, втренчен в безизразни очи. - Мисля, че знаеш защо искам да говоря с теб - каза той.
  
  Бил Маршал не даде знак, че разбира.
  
  "Когато бяхте млад, спарингирахте с Реджи и Рони Край", каза той. "После, когато дойдохте тук, се сприятелихте с Карло Фиорино и изпълнихте някои сериозни задачи за него. Прав съм? Можеш ли да кимнеш или да напишеш нещо?"
  
  Бил Маршал не направи нищо.
  
  "Добре, ето как искате да играете", каза Банкс. "Чудесен. Не казвам, че имаш нещо общо със смъртта на Греъм. Ти не го направи. Ти никога не би направил нещо подобно. Но ти знаеше кой го е направил, нали?"
  
  Бил Маршал просто се втренчи в Банкс.
  
  "Виждаш ли, проблемът с хора като теб, Бил, е, че те настояват да работят извън закона. Нямате нужда от ченгета, нали? Не мисля, че някога е имало. Точно като собствения ми баща. Искаш ли да знаеш какво мисля, че се е случило? Е, все пак ще ти кажа. Мисля, че Доналд Брадфорд просто не беше подходящ за ролята на убиец на малко момче. Не мисля, че той имаше голям избор по този въпрос. Фиорино го подтикна да го направи. В края на краищата отговорността за Греъм беше на него и Греъм успя да причини много сериозни щети. Твърде много беше заложено на карта. Не само империята във вида, в който е съществувала тогава, но и бъдещето. Градът се разширява, превръщайки се в нов град. Скоро населението му ще се удвои. Каква възможност за човек като Фиорино. Той предостави това, което хората изглежда винаги искат на добра цена. С мен ли си?"
  
  Маршал просто се втренчи в Банкс. Малко слюнка се стече по настръхналата му брадичка.
  
  "Законът на Фиорино също беше безполезен, освен ако не беше свързан със заплатата му, така че той използваше други хора да вършат мръсната му работа. Малко след убийството Брадфорд продаде къщата и се изнесе. Фиорино не го хареса. Не обичаше хората да излизат от контрола му, от полезрението му. Особено ако знаеха толкова, колкото знаеше Брадфорд, и бързо станаха нестабилни и ненадеждни. Брадфорд се измъчваше от вина за стореното. Освен това мисля, че е взел някои от нещата на Фиорино със себе си, въпреки че са дребни пари. Това, което наистина имаше значение, беше, че Брадфорд беше извън картината и не беше надежден. И той знаеше твърде много.
  
  
  
  Маршал все още не реагира. Банкс чу приглушени гласове от кухнята. "И така, какво прави той, когато има проблеми с Брадфорд? Е, предполагам, че може да плати за убийството и това е една от възможностите. Но той те познава. Това е по-бърз вариант. Той знае, че каквото и да правиш, ще го направиш сам, няма да тичаш в полицията. Ето защо той ви казва, че Брадфорд е убил сина ви, макар и не по негова заповед. Той ви убеждава, че Брадфорд е бил перверзник. Той ви дава и адреса на Брадфорд. Лесно. Всичко, което трябваше да направи след това, беше да остави останалото на вас. Прав ли съм до тук, Бил?"
  
  По гнева и омразата в очите на Бил Маршал Банкс разбра, че е прав. "Ходил си в Карлайл, нали? Сигурно е казал на всички, че си търсиш работа. След това нахлухте в апартамента на Доналд Брадфорд и го изчакахте да се прибере. Знаеше, че Брадфорд е корав клиент, така че го нападна отзад с палка. Не те обвинявам, Бил. Този човек уби сина ви. Бих искал да направя същото с всеки, който е наранил някое от децата ми. Но ти остави жена си да страда през всичките тези години. Знаехте, че Греъм е мъртъв, и знаехте кой го е убил. Може да не сте знаели къде е тялото, но се обзалагам, че бихте могли. Вместо това си отишъл там и си убил Брадфорд, без да кажеш на жена си или дъщеря си. През всичките тези години те живяха, без да знаят какво се е случило с Греъм. Това е непростимо, Бил." Банкс кимна към бележника. "Какво можете да кажете за това? Хайде, кажи ми нещо."
  
  Маршал задържа погледа му известно време, след това грабна молив, премести ръката си с мъка и надраска нещо в тетрадка. Когато свърши, го подаде на Банкс. Имаше три думи с главни букви: МАЙНАТА СИ НА МЕДТА.
  
  
  
  "Той дойде при мен, точно както ти каза", започна Лорън Андерсън. "Той беше в ужасно състояние. Беше разстроен, защото... добре, знаете защо. Опитах се да го успокоя и отидохме до... Просто легнахме заедно на леглото и аз го прегърнах. Вече знаех, че трябва да сложа край на това. Просто не можах да събера смелост. Но знаех, че не може да продължава така повече. Някой рано или късно щеше да разбере и това щеше да е всичко. Моята кариера, репутация... всичко. Петнадесетгодишно момче и двадесет и девет годишна жена. Табу. Мислех, че го успокоих достатъчно, така че започнах да говоря за това, знаете ли, за това, че вероятно трябва да се охладим за известно време.
  
  "Той каза ли ви, че е пушил марихуана?"
  
  "Коноп? Не. Никога не ми е казвал за това. Но сигурно затова изглеждаше толкова дезориентиран и възбудим. Никога преди не съм го виждал такъв. Той ме изплаши.
  
  "Как реагира той, когато му казахте, че искате да сложите край на романа?" - попита Ани, спомняйки си, че неотдавна беше казала същото на Банкс.
  
  "Той не искаше да го приеме. Каза, че не може да ме загуби." Лорън започна да плаче. - Каза, че ще се самоубие.
  
  "Какво стана след това?"
  
  Тя попи очите си с кърпичка. "Той се втурна към банята. Дадох му няколко минути, след което чух как всички неща падат от гардероба в мивката, чупят се стъкла, така че тръгнах след него.
  
  "Вратата на банята беше ли заключена?"
  
  "Не".
  
  - Той взе ли валиум?
  
  "Ти знаеш?"
  
  "Знаем, че е взел валиум малко преди да умре, да."
  
  "Имам рецепта. Но предполагам, че и това знаете?"
  
  Ани кимна. "Проверих".
  
  "Той отвори бутилката, изсипа няколко хапчета в дланта си и ги глътна. Отидох до него и се скарах с него за бутилката. Карахме се, дърпахме се и се блъскахме, след което той падна. Толкова е просто. Носеше чорапи, а плочките на пода може да са хлъзгави. Краката му просто се огънаха и той удари главата си в стената на ваната. Направих каквото можах. Опитвах се да го вразумя уста на уста. Проверих пулса и слушах сърдечния му ритъм, а след това дори се опитах да доближа огледалото до устата му. Но беше безполезно. Той беше мъртъв. Толкова много кръв."
  
  "Какво направи тогава?"
  
  "Не знаех какво да правя. Паникьосах се. Знаех, че ако нещо от това излезе наяве, с мен е свършено. Не знаех към кого да се обърна, затова се обадих на Върнън. Каза, че ще дойде веднага и няма да прави нищо, докато не дойде тук. Вие знаете останалото."
  
  "Какво стана с мобилния телефон на Люк?"
  
  "Изпадна от джоба му в колата. Върнън го взе."
  
  Това обяснява обаждането до мобилния телефон на Армитидж. Върнън намери номера на Мартин Армитидж в телефона на Люк. Не трябваше да знае, че Люк няма да се обади на втория си баща по каквато и да е причина. Можеше лесно да пътува до Eastvale, за да се обади по телефона, за да избегне подозрението. Беше близо.
  
  "Знаехте ли за искането на откуп?"
  
  Лорън поклати глава. "Не. Никога не бих се съгласил на нещо подобно. И както казах, бях твърде разстроен, за да мисля за това. По този въпрос си помислих, че трябва да е някаква жестока шега. Толкова съжалявам за случилото се." Тя протегна ръка и сграбчи Ани за китката. "Ти трябва да ми вярваш. Никога не бих наранил Люк. Обичах го. Може би, ако не бях толкова безчувствена, толкова егоистична и се опитах да сложа край на това, когато беше толкова разстроен, или просто го държах както искаше, това можеше да не се случи. Преживях този момент отново и отново, откакто се случи. Не мога да спя. Не знам как ще се върна на работа. Изглежда, че вече нищо няма значение.
  
  Ани стана.
  
  "Сега какво ще правиш?"
  
  "Ще се обадя на партньора си от колата отвън и ще се уверим, че знаете правата си, преди да ви отведем в полицейския участък, за да направите официално изявление. Също така ще изпратим съобщение до полицията в Харогейт, за да вземе брат ви.
  
  
  
  "Какво ще стане с мен?"
  
  "Не познавам Лорън", каза Ани. Отново се почувства като глупости да върши работата си. Стани по-силен, каза си тя. Лорън Андерсън може и да не е убила Люк умишлено, но тя е поне частично отговорна за смъртта му, заедно с Лиз Палмър и Райън Милн. Всички възрастни, които трябва да знаят, че не трябва да се намесват в чувствата на объркано и разтревожено петнадесетгодишно дете. Всички те бяха егоисти и използваха Лука за свои собствени цели. Дори ако този край, поне в случая на Лорън, беше любов. Романтичното въображение и младежката похот могат да бъдат опасна комбинация.
  
  Но може би, помисли си Ани, ако не съжаляваше жена в положението на Лорън, щеше да загуби част от своята човечност. Едно от нещата, на които работата с Банкс я научи, беше как да свърши работата, без да стане безчувствената и цинична, каквато беше преди да го срещне. Лорън вероятно щеше да се измъкне лесно, каза си Ани. Ако Люк беше умрял по време на битката, за да го спре да предозира валиум, и ако Лорън не знаеше за неуспешното искане на откуп на брат си, тогава тя нямаше да получи много тежка присъда.
  
  Лорън обаче ще загуби работата си и, подобно на Норман Уелс, ще се превърне за някои в изгнаник - съблазнителка и насилник на младостта. И семейството щеше да страда - Робин и Мартин - защото всичко беше извадено наяве. Тъй като това би било високопоставен съдебен процес, няма съмнение в това. Син на Нийл Бърд, известен модел и спортна звезда. Нито един шанс да избяга от медийния цирк. Жалко, че не можаха да преследват Лиз и Райън, помисли си Ани, докато изпращаше Лорън с наведена глава към колата. Те бяха поне толкова виновни за случилото се, колкото Лорън, ако не и повече. Но това не беше нейната преценка.
  
  
  
  "Джет Харис се е навел? Не мога да повярвам", каза Артър Банкс в "Карета и коне" рано същата вечер. Банкс го измъкна там, за да разкаже цялата история, и двамата седнаха на бира в мрачна, полупразна кръчма. Банкс усети жаждата за никотин да се разнася в клетките му като отчаяна нужда от въздух, но той я отблъсна. Ден след ден. Едно дърпане наведнъж. Няма го. Хората казват, че желанието става все по-слабо с течение на времето. Но други казаха, че никога няма да се отървете от този навик. Той познаваше хора, които започнаха отново, след като не са използвали десет години. Ден след ден.
  
  Артър Банкс се втренчи в сина си невярващо. - Ще излезе ли? попита той.
  
  "Възможно е", каза Банкс. "Ние всъщност не даваме докладите си на пресата, но те имат своите начини. Зависи от медийния интерес."
  
  "О, разбира се, ТУК ще има интерес от ПРЕСАТА. Джет Харис, Хомо и Бент Копър. Той погледна предпазливо Банкс. - Тогава сигурен ли си, че няма да го премълчиш?
  
  - Татко - каза Банкс. "Ние не се занимаваме с укриване. Поне аз не знам, както и инспектор Харт. Това разследване й струва скъпо. Тя е в отдела само от няколко месеца и ето я, развенчавайки легендата. Представете си колко популярна ще я направи това в квартала. Това също почти коства живота на Мишел, помисли си Банкс. Отсега нататък тя щеше да е в безопасност, беше сигурен, и то не заради мелодраматичната му заплаха. Сега Мандевил знаеше, че в случая са замесени повече хора, едва ли можеше да изплаши или убие всички. Просто трябваше да поеме риска, за да може времето да скрие тайните му.
  
  "Защо ми казваш?" - попита Артър Банкс.
  
  Банкс отпи от бирата си. "Татко, ти и мама никога не сте ми давали шанс, откакто постъпих в полицията. Винаги си изтъквал негативната страна на работата ми. Просто исках да знаете, че някои от нас не са измамници, че някои от нас са сериозни за работата си. Дори и никога да не стане публично достояние, поне ще знаете истината и ще знаете какво ви казах.
  
  
  
  Артър Банкс замълча за момент, гледайки в очите на сина си, след което попита: "А разбрахте ли какво се случи с вашия приятел Греъм след всичките тези години?"
  
  "Да. Е, инспектор Харт свърши по-голямата част от работата. Просто попълних празните места." Банкс се наведе напред. "Но да, татко, разбрах. Това е което правя. Не се разхождам наоколо и размахвам пакети с А на стачкуващите миньори, не бия заподозрени в килиите, не провалям разследвания за убийство на чернокожи тийнейджъри и не крада конфискувани наркотици и не ги продавам обратно на улицата. По принцип бутам хартии. Понякога хващам убийци. Понякога се провалям, но винаги давам всичко от себе си."
  
  "И така, кой го направи?"
  
  Банкс му каза.
  
  "Доналд Брадфорд! Човек би си помислил, че това е първото място, на което биха обърнали внимание."
  
  "Това ни накара да подозираме някакво погрешно насочване."
  
  "И Рупърт Мандевил. Ще бъде добро заглавие."
  
  "Ако можем да му сложим нещо. Не забравяйте, че беше много отдавна и той едва ли ще си признае.
  
  "Въпреки това... Вашият приятел Греъм беше намислил нещо лошо, нали?"
  
  "Защо казваш това?"
  
  "Не знам. Винаги ми се е струвал малко хитър, това е всичко. Точно като баща му."
  
  - Е, Греъм не беше точно на прав път, но това не е извинение за убийството му.
  
  "Разбира се, че не". Банкс старши замълча за момент, гледайки сина си с присвити очи. После леко се усмихна. "Спряхте цигарите, нали?"
  
  - Нямах намерение да казвам на никого.
  
  - Не можеш да избягаш много от собствения си баща.
  
  "Тате, слушаше ли ме? Всичко, което се опитвах да ви докажа през всичките тези години", продължи Банкс, "е, че вършех прилична, честна ежедневна работа, точно като вас."
  
  "Джет Харис, местната легенда, беше ли гадно ченге?"
  
  "Да".
  
  
  
  - И ще го разобличиш.
  
  "Нещо такова".
  
  - Е - каза Артър Банкс, потривайки ръце. - Тогава всичко е наред. Предполагам, че ще вземете още една халба? Този път за моя сметка."
  
  Банкс погледна часовника си. "По-добре нека е половината", каза той. "Имам среща."
  
  
  
  Беше ли възрастта на моята невинност
  
  Или беше изгубената земя на Оз?
  
  Беше ли просто глупава илюзия
  
  Лятото, което така и не се случи?
  
  
  
  Вървях ли през нивата с дете на ръце
  
  И златна пшеница над главата ми?
  
  Имах ли чувството, че сърцето ми се къса под тежестта?
  
  Беше ли моето сладко спящо момче бреме като олово?
  
  
  
  Спомням си как плака в деня, когато се роди
  
  И паякообразната му ръка, която не го пускаше
  
  И не пускаше, и не пускаше
  
  И болката разкъса сърцето ми и ме изпълни със скръб.
  
  
  
  Може ли мечтателят да се придържа към реалността
  
  И да стана отговорен човек?
  
  Може ли убиец да стане любовник
  
  Или е проклет завинаги?
  
  Не можеш да ме последваш накъде отивам сега
  
  И не можете да отидете на местата, където съм бил
  
  Не слушайте демоните, които аз слушах
  
  Или погледнете в тъмнината, която видях
  
  
  
  Има нива, момче и висока златна пшеница
  
  И вечността, затворена в един ден
  
  Но е толкова трудно да се задържи и толкова трудно да се достигне
  
  И завинаги се отдалечава
  
  
  
  Беше ли възрастта на моята невинност
  
  Или беше изгубената земя на Оз?
  
  Беше ли просто глупава илюзия
  
  Лятото, което така и не се случи?
  
  
  
  Тази вечер Банкс беше в леглото до късно и слушаше диск на Нийл Бърд на плейъра си след вечеря с Мишел и телефонно обаждане от Ани. "The Summer That Never Was" е първата песен на диска, въпреки че бележките посочват, че това е последната песен, записана от Бърд само няколко седмици преди самоубийството му. Докато Банкс слушаше фината игра на думи и музика, всичко съчетано с акустична китара и стоящ бас, с флейта и цигулка, появяващи се и изчезващи като в Astral Weeks на Ван Морисън, той усети отчаянието и поражението на певеца. Той не разбираше песента, не знаеше какво означават всички натрапени фрази, само че бяха натрапени.
  
  Ето един човек на границата на възможностите си. И се замисли за детето си или за собственото си детство. Или за двете.
  
  Банкс дори не можеше да си представи какво означаваше за Люк Армитидж, когато, объркан от силната марихуана, я чу за първи път в апартамента на Лиз и Райън. Ани беше права. Колко безчувствени могат да бъдат тези копелета? Или глупав. Без съмнение никога не им е хрумвало каква вреда могат да причинят. Всичко, което можеха да измислят, беше да отворят съзнанието на Люк за музиката на баща му, за да продължат кариерата си и всички знаеха, че наркотиците отварят вратите на възприятието.
  
  Банкс си спомни цитата на Рембо, изписан със сребро върху черната стена на Люк: "Le Poète se fait voyant par un long, immense et raisonné dérèglement de tous les sens."
  
  Е, стана ли Люк гледач? Какво видя? Опита ли се да се самоубие с диазепам или просто се опитваше да спре болката?
  
  Според Банкс Люк Армитидж и Греъм Маршал са станали едно цяло. Те може да са умрели по различни начини, поради различни причини - да не говорим за различно време - но те са били просто две деца, изгубени в свят на възрастни, където нуждите и емоциите са били по-големи от техните, по-силни и по-сложни, отколкото биха могли да бъдат. представете си. Греъм се опита да играе в голямата лига в тяхната собствена игра и загуби, докато Люк се опита да намери любов и приемане на всички грешни места. Той също загуби. Въпреки че, според Ани, смъртта му е инцидент, това е трагичен инцидент, състоящ се от много действия, всяко от които е като врата, затваряща се зад Люк, докато се придвижва към съдбата си.
  
  Банкс остави CD плейъра на нощното шкафче, претърколи се и се опита да заспи. Не мислеше, че ще е лесно. Песента го остави толкова празен и сам, че му се прииска болезнено да прегърне някого и съжали да не беше останал при Мишел след любовта им. Почти извади мобилния си телефон и й се обади, но минаваше два през нощта, твърде късно. Освен това, как би реагирала тя, ако той прояви такава нужда толкова рано във връзката им? Сигурно щеше да пробяга една миля като Ани. И съвсем правилно.
  
  Чу баща си да хърка в съседната стая. Поне между двамата имаше някакво помирение. Въпреки че Артър Банкс всъщност никога не би признал нищо, отношението му се промени, откакто изпиха заедно онази вечер. Банкс можеше да каже, че баща му се гордееше с него за успеха му в разкриването на убийството на Греъм - въпреки че настояваше, че Мишел е свършила по-голямата част от работата - и за това, че не се опитва да скрие ролята на Джет Харис. Горд, може би за първи път в живота си.
  
  Колко странно беше да си у дома в старото си легло. Заспивайки, той си представи как майка му го вика на училище сутринта: "Побързай, Алън, или ще закъснееш!" В съня си той връзваше вратовръзката си, тичаше надолу, за да изпие набързо купа корнфлейкс и чаша мляко, преди да вземе чантата си и да се срещне с останалите отвън. Но когато излезе от вратата, Дейв, Пол, Стив и Греъм стояха там и го чакаха с бухалка, топка и вратички. Слънцето грееше в ярко синьо небе, а въздухът беше топъл и ухаещ. Нямаше училище. Те бяха на почивка. Щяха да играят крикет на тренировка. "Лято е, глупако", каза Греъм и всички му се изсмяха. Лятото, което никога не е било.
  
  
  
  
  
  
  
  
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"