Рыбаченко Олег Павлович : другие произведения.

Djevojka Špijunjka TraŽi Bandu

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    Djevojku Maggie regrutovale su specijalne službe. I on radi mnoga zanimljiva istraživanja. I uspeva. I evo je, kao lisica koja prati zečeve. A noge njene devojke su gole, graciozne, veoma lepe i preplanule, veoma dobre figure.

  DJEVOJKA ŠPIJUNJKA TRAŽI BANDU
  ANOTATION
  Djevojku Maggie regrutovale su specijalne službe. I on radi mnoga zanimljiva istraživanja. I uspeva. I evo je, kao lisica koja prati zečeve. A noge njene devojke su gole, graciozne, veoma lepe i preplanule, veoma dobre figure.
  . POGLAVLJE 1
  Maggie Forrest nije dobro spavala, pa nije bila iznenađena kada su je početkom maja nešto prije četiri ujutro probudili glasovi, iako se prije spavanja pobrinula da svi prozori u kući budu dobro zatvoreni.
  
  Da nije bilo glasova, bilo bi nešto drugo: lupanje vratima auta dok neko odlazi na ranu smjenu; tutnjava prvog voza preko mosta; komšijski pas; škripa starog drveta negdje u kući; uključivanje i isključivanje frižidera; kotrljanje lonca ili čaše po sušilici. Ili možda jedan od noćnih zvukova, onaj koji ju je natjerao da se probudi u hladnom znoju sa srcem koje je lupalo i dahtajući za zrak kao da se davi umjesto da spava: čovjek kojeg je nazvala g. Bones, lupa gore-dolje niz brdo njegovog štapa; grebanje na ulaznim vratima; podrugljivi dječji plač u daljini.
  
  Ili noćna mora.
  
  Bila je previše nervozna ovih dana, rekla je sebi, pokušavajući da se nasmije. Ali evo ih opet. Definitivno glasovi. Jedna je glasna i muževna.
  
  Maggie je ustala iz kreveta i prišla prozoru. Ulica zvana Hill penjala se na sjevernu padinu široke doline, a gdje je Maggie živjela, otprilike na pola puta gore, odmah iznad željezničkog mosta, kuće na istočnoj strani ulice stajale su na uzvisini od dvadeset stopa koja se spuštala na trotoar u obilje grmlja i malog drveća. Ponekad su se šiblje i lišće činili tako gustim da je imala poteškoća da se snađe duž staze do trotoara.
  
  S prozora Maggieine spavaće sobe mogla je vidjeti kuće na zapadnoj strani brda i dalje, splet stambenih naselja, autoputeva, skladišta, fabričkih dimnjaka i polja koja se protežu kroz Bradford i Halifax sve do Penina. Ponekad je Maggie satima sjedila i divila se pogledu, razmišljajući o čudnom nizu događaja koji su je doveli ovamo. Sada, međutim, u predzoru, udaljene ogrlice i grozdovi jantarnih uličnih lampi poprimili su sablasni izgled, kao da grad još nije sasvim stvaran.
  
  Maggie je stajala na svom prozoru i gledala preko ulice. Mogla se zakleti da je preko puta, u Lusinoj kući, svetlo u hodniku bilo upaljeno, a kada je ponovo čula glas, odjednom je osetila da su sve njene slutnje istinite.
  
  Bio je to Terryjev glas i vikao je na Lucy. Nije mogla čuti šta govori. Zatim je čula vrisak, zvuk lomljenja stakla i udarac.
  
  Lucy.
  
  Megi se borila da prevaziđe paralizu, drhtavim rukama podigla slušalicu sa svog telefona pored kreveta i nazvala 999.
  
  Policijska policajka Janet Taylor, koja je bila na uslovnoj, stajala je pored svog službenog automobila i gledala kako gori srebrni BMW, štiteći oči od blještavila, stojeći u zavjetrini od smrdljivog dima. Njen partner, PC Dennis Morrisey, stajao je pored nje. Jedan ili dva gledaoca virila su kroz prozore svojih spavaćih soba, ali niko drugi nije bio zainteresovan. Zapaljeni automobili nisu bili novost na ovom imanju. Čak i u četiri ujutro.
  
  Narandžasti i crveni plamenovi sa dubokim unutrašnjim nijansama plave i zelene, a ponekad i ljubičastim pipcima izvijali su se u tami, izvijajući gusti crni dim. Čak i niz vjetar, Janet je mogla osjetiti miris zapaljene gume i plastike. Od toga ju je boljela glava, a znala je da će njena uniforma i kosa smrdjeti na to danima koji dolaze.
  
  Glavni vatrogasac Gary Cullen došao je da im se pridruži. Razgovarao je sa Dennisom, naravno; uvek je to činio. Bili su prijatelji.
  
  "Šta ti misliš?"
  
  "Joyriders". Dennis je klimnuo prema autu. "Provjerili smo registarske tablice. Ranije ove večeri ukradena je iz lijepe stambene ulice srednje klase u Heaton Mooru u Manchesteru."
  
  "Zašto je onda ovdje?"
  
  "Ne znam. To može biti veza, ljutnja ili nešto slično. Neki malo pokazuju svoja osećanja. Čak i droge. Ali to je za momke gore, neka oni to shvate. Plaćeni su da imaju mozak. Za sada smo gotovi. Sve je uredu?"
  
  "Sve je pod kontrolom. Šta ako je tijelo u prtljažniku?"
  
  Dennis se nasmijao. "Do ovog vremena sve će biti dobro urađeno, zar ne? Čekaj malo, to je naš radio, zar ne?"
  
  Janet je otišla do auta. "Otvoriću ga", rekla je preko ramena.
  
  "Kontrola za tri-pet-četiri. Molimo odgovorite tri-pet-četiri. Dobrodošli."
  
  Janet je podigla radio. "Tri-pet-četiri na liniji. Prijem."
  
  "Prijavljeno je da je došlo do domaćeg sukoba na broju trideset pet na Brdu. Ponavljam. Trista i peti. Brdo. Možete li odgovoriti? Dobrodošli."
  
  Bože, pomisli Janet, proklete sluge. Nijedan policajac pri zdravoj pameti ne voli slugu, posebno u ovo doba jutra. "Doći će", uzdahnula je, pogledavši na sat. "Procijenjeno vrijeme dolaska tri minute."
  
  Dozvala je Dennisa, koji je podigao ruku i rekao još nekoliko riječi Garyju Cullenu prije nego što je odgovorio. Obojica su se smijali kada se Dennis vratio do auta.
  
  "Rekao si mu taj vic, zar ne?" upitala je Janet dok je sela za volan.
  
  "Šta je?" upitao je Dennis potpuno nevino.
  
  Janet je upalila auto i odjurila prema glavnom putu. "Znaš, onaj gdje plavuša popuši svoje prvo."
  
  "Ne razumijem šta govoriš".
  
  "Upravo sam čuo da si rekao onom novom policajcu u stanici, momku koji se još nije počeo brijati. Trebao si dati jadnom tipu priliku da stvori svoje mišljenje o ženama, Den, umjesto da mu odmah truješ mozak."
  
  Centrifugalna sila ih je umalo bacila s ceste kada je Janet prebrzo skrenula u kružni tok na vrhu brda. Dennis je zgrabio komandnu tablu i svom snagom se uhvatio za nju. "Isus krist. Žene vozači. Ovo je samo šala. Zar uopšte nemaš smisla za humor?"
  
  Janet se nasmiješila u sebi dok je usporavala i vozila niz brdo u potrazi za 35.
  
  "U svakom slučaju, muka mi je", rekao je Dennis.
  
  "Muka od čega? Od moje vožnje?
  
  "I ovo također. Ipak, uglavnom je to tvoje stalno kuknjavo. Došlo je do tačke da tip ne može reći šta mu je na umu ovih dana."
  
  "Ne ako ima um poput kanalizacije. Ovo je zagađenje životne sredine. U svakom slučaju, vremena se menjaju, Dan. I sa njima se moramo mijenjati, inače ćemo završiti kao dinosaurusi. Usput, o toj krtici."
  
  "Koji madež?"
  
  "Znaš, onaj na tvom obrazu. Pored tvog nosa. Ona iz koje rastu sve dlake.
  
  Dennis je podigao ruku na obraz. "Šta je s ovim?"
  
  "Da sam na vašem mjestu, pregledao bih ga što je prije moguće. Mislim da je maligni tumor. Ah, broj trideset pet. Evo nas upravo tu."
  
  Skrenula je na desnu stranu ceste i stala nekoliko metara od kuće. Bila je to mala vila, sagrađena od crvene cigle i peščara, između komada zemlje i niza dućana. Nije bila mnogo veća od vikendice, sa krovom od škriljevca, vrtom s niskim zidovima i modernom garažom prigrađenom s desne strane. Trenutno je sve bilo tiho.
  
  "Svjetla su upaljena u hodniku", rekla je Janet. "Zar ne bismo trebali imati dekoraciju?"
  
  I dalje petljajući po svojoj mladeži, Dennis je uzdahnuo i promrmljao nešto što je ona shvatila kao slaganje. Janet je prva izašla iz auta i krenula stazom, svjesna da on vuče noge za njom. Bašta je bila zarasla, a ona je u hodu morala da pomera granje i grmlje. Malo adrenalina je ušlo u njen sistem, stavljajući je u stanje pripravnosti, kao što je to uvijek bivalo kod domaćih. Razlog zašto ih je većina policajaca mrzila je taj što nikad niste znali šta će se dogoditi. Najvjerovatnije biste povukli muža od žene, a onda bi žena stala na njegovu stranu i počela bi vas tući oklagijom.
  
  Janet se zaustavila na vratima. Još uvijek je tiho, osim Dennisovog otežanog disanja iza nje. Još je bilo prerano da se ljudi spremaju za posao, a većina noćnih veseljaka je već zatvorena. Negdje u daljini počele su cvrkutati prve ptice. Najvjerovatnije vrapci, pomisli Janet. Miševi sa krilima.
  
  Ne videći zvono na vratima, Janet je pokucala na vrata.
  
  Iznutra nije stigao nikakav odgovor.
  
  Pokucala je jače. Činilo se da je kucanje odjeknulo gore-dolje ulicom. I dalje nema odgovora.
  
  Tada je Janet kleknula i pogledala u poštansko sanduče. Mogla je razaznati figuru izvaljenu na podu u podnožju stepenica. Ženska figura. Ovo je bio dovoljan vjerojatni razlog za hakiranje.
  
  "Uđimo unutra", rekla je.
  
  Dennis je petljao s olovkom. Zaključano. Zatim ju je, pokazujući Janet s puta, udario ramenom.
  
  Loša tehnika, pomislila je. Odstupila bi i koristila nogu. Ali Dennis je bio ragbi napadač drugog reda, podsjetila je sebe, a njegova su ramena u njegovo vrijeme naletjela na toliko guzica da su morala biti jaka.
  
  Vrata su se tutnjala otvorila pri prvom kontaktu, a Dennis je izletio u hodnik, uhvativši se za donju stranu ograde kako bi izbjegao spotaknuti se o nepokretnu figuru koja je tamo ležala.
  
  Janet je bila odmah iza njega, ali je imala prednost što je ušla dostojanstvenijim korakom. Zatvorila je vrata svom snagom, kleknula pored žene na podu i opipala joj puls. Slab, ali uporan. Jedna strana lica joj je bila prekrivena krvlju.
  
  "O moj Bože", promrmljala je Janet. Den? Jesi li uredu?"
  
  "Dobro. Ti se pobrini za nju. Pogledat ću." Dennis je otišao gore.
  
  Ovaj put Janet nije imala ništa protiv da joj se kaže šta da radi. Nije joj smetalo ni to što je Denis automatski pretpostavio da je briga za ranjenike ženski posao, dok je muškarac otišao u potragu za herojskom slavom. Pa, prigovorila je, ali je ovdje osjećala pravu zabrinutost za žrtvu, pa nije željela da pravi problem od toga.
  
  Kopile, pomislila je. Ko god da je to uradio. "U redu je, ljubavi", rekla je, iako je sumnjala da je žena ne čuje. "Pozvaćemo hitnu pomoć za vas. Samo izdrži."
  
  Janet je primijetila da većina krvi kao da dolazi iz duboke posjekotine neposredno iznad njenog lijevog uha, iako je bilo i mrlja oko nosa i usana. Očigledno pogoci. Krhotine stakla i narcisa su također bili razbacani oko nje, a na tepihu je ostala vlažna mrlja. Dženet je skinula svoj lični radio sa kuke na pojasu i pozvala hitnu pomoć. Imala je sreću da je to uspjelo na brdu; UHF lični radio-uređaji imali su mnogo kraći domet od VHF modela montiranih na automobile i poznato je da su skloni crnim tačkama sa neujednačenim prijemom.
  
  Dennis je sišao dole, odmahujući glavom. "Kopile se ne krije tamo gore", rekao je. Pružio je Janet ćebe, jastuk i peškir, klimnuvši ženi. "Za nju".
  
  Dženet je ženi stavila jastuk ispod glave, pažljivo je pokrila ćebetom i stavila peškir na krvavu ranu na slepoočnici. Pa, nikad, pomislila je, nisam donosila iznenađenja u našu jazbinu. "Mislite li da je pobjegao?" ona je pitala.
  
  "Ne znam. Pogledaću iza. Ostat ćeš s njom dok ne stigne hitna pomoć."
  
  Prije nego što je Janet uspjela išta reći, Dennis se preselio u stražnji dio kuće. Nije ga bilo više od jedne minute kada ga je čula kako zove: "Dženet, dođi ovamo i pogledaj ovo. Požuri. Možda je važno."
  
  Dženet je radoznalo pogledala ranjenu ženu. Krvarenje je stalo i više ništa nije mogla učiniti. Uprkos tome, jadnu ženu nije htela da ostavi samu.
  
  "Hajde", ponovo je pozvao Dennis. "Požuri".
  
  Janet je posljednji put pogledala ispruženu figuru i preselila se u stražnji dio kuće. Kuhinja je bila u mraku.
  
  "Ovdje, ispod."
  
  Nije mogla vidjeti Dennisa, ali je znala da njegov glas dolazi odozdo. Kroz otvorena vrata s njene desne strane, tri stepenice su vodile dolje do platforme osvijetljene golom sijalicom. Postojala su još jedna vrata, najvjerovatnije u garažu, pomislila je, a iza ugla su bile stepenice koje vode dolje u podrum.
  
  Dennis je stajao dolje ispred trećih vrata. Na njemu je bio zakačen poster gole žene. Ležala je na leđima na mesinganom krevetu, raširenih nogu, prstima prstima po rubovima vagine , smješkajući se gledaocu preko svojih velikih grudi, pozivajući ga, pozivajući ga unutra. Dennis je stajao ispred njega, cereći se.
  
  "Kopile", prosiktala je Janet.
  
  "Gdje ti je smisao za humor?"
  
  "To nije smiješno".
  
  "Šta mislite da to znači?"
  
  "Ne znam". Janet je mogla vidjeti svjetlo ispod vrata, slabo i treperavo, kao iz neispravne sijalice. Takođe je primetila neobičan miris. "Kakav je to miris?" ona je pitala.
  
  "Kako da znam? Visoka vlažnost? Dionice?"
  
  Ali za Dženet je to mirisalo na propadanje. Raspadanje i tamjan sandalovine. Lagano se trznula.
  
  "Možda bi trebali ući?" Prošaputala je, ne znajući zašto.
  
  "Mislim da nam je bolje."
  
  Janet je išla ispred njega, gotovo na prstima, niz posljednjih nekoliko stepenica. Adrenalin joj je sada stvarno kružio venama. Polako je ispružila ruku i povukla vrata. Zaključano. Odmaknula se, a ovaj put je Dennis iskoristio nogu. Brava je napukla i vrata su se otvorila. Dennis se odmaknuo, naklonio se od struka u paradiji džentlmenske ljubaznosti i rekao: "Prvo dame."
  
  Sa Dennisom samo nekoliko centimetara iza nje, Janet je ušla u podrum.
  
  Jedva je imala vremena da zabilježi svoje prve utiske o malom sobnom ogledalu; desetine upaljenih svijeća oko dušeka na podu; devojka na dušeku, gola i svezana, sa nečim žutim oko vrata; užasan miris, pojačan uprkos tamjanu, poput začepljene kanalizacije i pokvarenog mesa; grubi crteži ugljenom na krečenim zidovima - pre nego što se to dogodilo.
  
  Pojavio se negdje iza njih, iz jednog od mračnih kutova podruma. Dennis se okrenuo u susret, posegnuo za topom, ali je bio prespor. Prvo mu je mačeta prerezala obraz, prerezavši ga od oka do usta. Prije nego što je Dennis uspio podići ruku da zaustavi krvarenje ili osjeti bol, muškarac je zadao još jedan udarac, ovog puta u stranu grla. Dennis je ispustio grkljanje i pao na koljena širom otvorenih očiju. Topla krv je jurnula preko Dženetinog lica i prskala po belim zidovima u apstraktnim šarama. Vrući smrad natjerao ju je da povraća.
  
  Nije imala vremena za razmišljanje. Nikad nisi pomislio kada se to zaista dogodilo. Sve što je znala je da ne može ništa učiniti za Dennisa. Ne još. Još smo morali da se nosimo sa čovekom sa nožem. Čekaj, Dennis, tiho je preklinjala. Čekaj.
  
  Činilo se da čovjek još uvijek namjerava da udari Dennisa, još nije završio, a to je dalo Janet dovoljno vremena da izvuče svoju palicu sa strane. Tek što je uspjela da zgrabi ručicu tako da je palica defanzivno prošla duž vanjske strane njene ruke, kada je on napravio svoj prvi iskorak prema njoj. Djelovao je šokirano i iznenađeno kada mu oštrica nije zaronila u meso i kost, već ga je umjesto toga odbila tvrda batina.
  
  Ovo je dalo Janet otvorenost koja joj je bila potrebna. Kopile tehnika i obuka. Zamahnula je i udarila ga u sljepoočnicu. Oči su mu se prevrnule i naslonio se na zid, ali nije pao. Primaknula se bliže i pritisnula zapešće njegove ruke s nožem. Čula je da se nešto slomilo. Vrisnuo je i mačeta je pala na pod. Janet ga je šutnula u dalji ugao, a zatim je objema rukama primila potpuno ispruženu palicu, zamahnula i ponovo ga udarila u stranu glave. Pokušao je da se uhvati za svoju mačetu, ali ga je ona ponovo svom snagom udarila po potiljku, pa opet po obrazu, pa opet po dnu lobanje. Podigao se, još uvijek na kolenima, pljuvajući psovke na nju, a ona je ponovo udarila, rascjepivši mu sljepoočnicu. Pao je na zid, gdje je potiljak ostavio dugačak tamni trag na bjelini dok je klizio i stajao, ispruženih nogu. Ružičasta pjena mu je klonula u uglovima usana, a zatim prestala. Dženet ga je ponovo udarila , sa obe ruke, po vrhu njegove lobanje, zatim je izvadila lisice i vezala ga za jednu od cevi koje su prolazile uz dno zida. Zastenjao je i pomaknuo se, pa ga je ponovo udarila, objema rukama, po vrhu njegove lobanje. Kada je završio s govorom, prišla je Dennisu.
  
  I dalje se trzao, ali curenje krvi iz njegove rane je postajalo sve slabije. Janet se trudila da se prisjeti kako su je učili pružanju prve pomoći. Napravila je oblog od svoje maramice i čvrsto ga pritisnula na odsečenu arteriju, pokušavajući da spoji krajeve. Zatim je pokušala da pozove 10-9 preko svog ličnog radija: Policajcu hitno treba pomoć. Ali to nije pomoglo. Sve što je dobila je mešanje. Crna tačka. Sada nije preostalo ništa drugo nego sjediti i čekati da stigne hitna pomoć. Jedva se mogla pomaknuti, da izađe napolje, ne sa Dennisom u takvom stanju. Nije mogla da ga ostavi.
  
  Tako je Janet sjedila prekriženih nogu i stavila Dennisovu glavu u svoje krilo, ljuljajući ga i mrmljajući mu gluposti na uvo. Hitna pomoć će uskoro stići, rekla mu je. Biće on dobro, samo sačekaj i videćeš. Ali činilo se da će, koliko god čvrsto držala oblog, krv curiti na njenu uniformu. Osjetila je njegovu toplinu na prstima, stomaku i bedrima. Molim te, Dennis, molila je, molim te sačekaj.
  
  Iznad Lucyine kuće, Maggie je mogla vidjeti crtu polumjeseca mladog mjeseca i slabu srebrnu nit koju je povukla oko tame starog mjeseca. Stari mjesec u naručju mladog mjeseca. Loš predznak. Mornari su vjerovali da je njen pogled, posebno kroz staklo, nagovijestio oluju i mnogo žrtava. Maggie se trgnula. Nije bila praznovjerna, ali bilo je nečeg zastrašujućeg u tom prizoru, nečega što ju je dopiralo i dirnulo iz daleke prošlosti, kada su ljudi obraćali više pažnje na kosmičke događaje kao što su ciklusi mjeseca.
  
  Osvrnula se na kuću i vidjela kako se zaustavlja policijski auto, čula je policajka kako kuca i zove, a zatim je vidjela kako njen muški partner žuri ka vratima.
  
  Nakon toga, Maggie neko vrijeme nije čula ništa - možda pet ili deset minuta - dok joj se nije učinilo da je čula srceparajući, prodoran urlik iz dubine kuće. Ali to je moglo biti plod njene mašte. Nebo je postalo svetlije plavo, a začuo se hor zore. Možda je to bila ptica? Ali znala je da nijedna ptica ne zvuči tako sumorno ili zaboravljeno kao taj krik, čak ni lun na jezeru ili vijuga na močvarama.
  
  Megi je protrljala potiljak i nastavila da gleda. Nekoliko sekundi kasnije stigla je hitna pomoć. Zatim drugi policijski auto. Zatim bolničari. Bolničari su ostavili otvorena vrata i Megi ih je videla kako kleče pored nekoga u hodniku. Neko je bio pokriven svijetlosmeđim pokrivačem. Podigli su tijelo na nosila na točkovima i otkotrljali ga niz prilaz do ambulante, čija su zadnja vrata bila otvorena i čekala. Sve se dogodilo tako brzo da Megi nije mogla sasvim da vidi ko je to, ali mislila je da može da razazna Lusinu crnu kosu koja leti preko belog jastuka.
  
  Sve je bilo kako je mislila. Grickala je svoj palac. Da li je trebalo da uradi nešto ranije? Sumnjala je, naravno, ali da li je mogla to nekako da spreči? Šta je mogla da uradi?
  
  Sljedeći je stigao policajac u civilu. Ubrzo ga je pratilo pet-šest ljudi koji su pre ulaska u kuću obukli bele kombinezone za jednokratnu upotrebu. Neko je također povukao bijelo-plavu traku preko glavne kapije i blokirao dugačak dio pločnika, uključujući najbližu autobusku stanicu, i cijelo rubove puta 35, smanjivši brdo na jednu traku kako bi se napravilo mjesta za policijska vozila i kola hitne pomoći.
  
  Megi se pitala šta se dešava. Sigurno ne bi ulazili u sve ove probleme da nije nešto stvarno ozbiljno? Je li Lucy bila mrtva? Je li ju Terry konačno ubio? Možda je to bilo sve; nateralo bi ih da obrate pažnju.
  
  Sa početkom dana, prizor je postao još čudniji. Stigla su nova policijska kola i još jedno vozilo hitne pomoći. Dok su bolničari izvlačili druga nosila, prvi jutarnji autobus se otkotrljao niz brdo i zaklonio Maggiein pogled. Mogla je da vidi putnike kako okreću glave, one na njenoj strani puta kako ustaju da vide šta se dešava, ali nije mogla da vidi ko je na nosilima. Samo da su nakon toga ušla dva policajca.
  
  Zatim je stazom zateturala pogrbljena figura umotana u ćebe, koju su s obje strane podržavali uniformirani policajci. U početku, Maggie nije imala pojma ko je to. Žena, pomislila je, sudeći po njenom opštem izgledu i tamnoj frizuri. Tada joj se učinilo da je ugledala tamnoplavu uniformu. Policajka. Zastala je. Šta se moglo dogoditi da je promijeni toliko i tako brzo?
  
  Do ovog trenutka, bilo je mnogo više aktivnosti nego što je Maggie ikad mislila da će domaća scena tučnjave izazvati. Stiglo je najmanje pola tuceta policijskih automobila, neki od njih neobilježeni. Žilav muškarac podšišane tamne kose izašao je iz plavog Renaulta i ušao u kuću kao da to mjesto pripada njemu. Drugi čovjek koji je ušao izgledao je kao doktor. Barem je nosio crnu torbu i imao onaj drski izgled. Ljudi su se sada vozili uzbrdo na posao, izvlačili automobile iz svojih garaža ili čekali autobus na improvizovanoj autobuskoj stanici koju je neko iz skladišta postavio. Manje grupe su se okupile ispred kuće i posmatrale, ali je došla policija i odvela ih.
  
  Maggie je pogledala na sat. 06:30. Dva i po sata je klečala pored prozora, a ipak joj se činilo da posmatra ubrzani sled događaja, kao da se radi u usporenom snimku. Dok se digla na noge, čula je kako joj koljena škripe, a široki tkani tepih ostavio je grimizne, ukrštene tragove po njenoj koži.
  
  Ispred kuće je sada bilo mnogo manje aktivnosti, samo su policijski čuvari i detektivi dolazili i odlazili, stajali na trotoaru da puše, odmahuju glavama i razgovaraju prigušenim tonovima. Grupa nasumično parkiranih automobila u blizini Lucyne kuće izazvala je saobraćajne gužve.
  
  Umorna i zbunjena, Megi je navukla farmerke i majicu i sišla dole da napravi šolju čaja i tost. Dok je punila čajnik, primetila je da joj ruke drhte. Oni će htjeti razgovarati s njom, nema sumnje. A kada to urade, šta će im ona reći?
  
  OceanofPDF.com
  2
  
  Vršilac dužnosti nadzornika detektiva Alan Banks - "glumi" jer je njegov neposredni nadređeni, detektiv nadzornik Gristorp, slomio skočni zglob dok je radio na suhozidu i bit će suspendovan na najmanje nekoliko mjeseci - potpisao je prvi policajac na kapiji, duboko se uvukao dah i ušao u 35 The Hill nešto poslije šest sati ujutro. Vlasnici kuće: Lucy Payne, 22, službenica za kredite u lokalnoj kancelariji NatWest u blizini trgovačke četvrti, i njen suprug, Terence Payne, 28, nastavnik u Silverhill Comprehensive School. Nemati djece. Nema osude. U svakom pogledu idiličan, uspješan mladi par. U braku samo godinu dana.
  
  U kući su bila upaljena sva svjetla, a radnici na mjestu zločina već su bili na poslu, obučeni - kao Banks - u obavezne bijele sterilne kombinezone, galoše, rukavice i kapuljače. Izgledali su kao neka vrsta tima za čišćenje kuća duhova, pomisli Banks, brisanje prašine, usisavanje, struganje uzoraka, pakovanje, etiketiranje.
  
  Banks je zastao u predvorju na trenutak da pogleda krajolik. Činilo se kao prilično prosječna kuća srednje klase. Tapete boje koraljno ružičaste boje izgledale su kao nove. Stepenište prekriveno tepihom s desne strane vodilo je u spavaće sobe. Što se toga tiče, soba je previše zaudarala na limunov osvježivač zraka. Jedina stvar koja se činila neprikladnom bila je mrlja od rđe na kremastom tepihu u hodniku. Lucy Payne, trenutno pod medicinskim i policijskim nadzorom u Općoj bolnici Leeds, odmah niz hodnik odakle se njen suprug Terence Payne borio za život. Banks nije osjećao mnogo simpatija prema njemu; Pozornik Dennis Morrisey izgubio je borbu za život mnogo brže.
  
  A u podrumu je bila i mrtva djevojka.
  
  Banks je većinu ovih informacija dobio od višeg inspektora detektiva Kena Blackstonea putem mobilnog telefona na putu za Leeds, a ostatak iz razgovora sa bolničarima i ekipom hitne pomoći na ulici. Prvi telefonski poziv u njegovu vikendicu u Gratleyju, onaj koji ga je probudio iz plitkog, nemirnog sna koji mu se činilo da je bio dio ovih dana, stigao je nešto poslije pola šest, istuširao se, obukao nešto i skočio u svoj auto. CD Zelenka trio pomogao mu je da ostane miran na cesti i odvratio ga od prevelikog rizika na autoputu A1. Sve u svemu, put od osamdeset milja trajao mu je oko sat i po, a da nije imao previše drugih misli u glavi, tokom prvog dijela svog putovanja mogao je vidjeti kako dolazi prelijepa majska zora preko Yorkshire Dalesa, dovoljno rijetko za ovo proljeće. U svakom slučaju, malo je mogao da vidi osim ceste ispred sebe i jedva da je čuo muziku. Kad je stigao do obilaznice Lidsa, jutarnji špic u ponedjeljak već je bio u punom jeku.
  
  Izbjegavajući mrlje od krvi i narcise na tepihu u hodniku, Banks je otišao do stražnjeg dijela kuće. Primijetio je da neko povraća u sudoperu.
  
  "Jedan iz ekipe hitne pomoći", rekao je forenzičar, preturajući po fiokama i ormarićima. "Prvi put slobodan, jadniče. Imamo sreće što se vratio ovamo i nije povraćao po cijelom mjestu događaja."
  
  "Bože, šta je doručkovao?"
  
  "Izgleda mi kao tajlandski crveni kari sa prženim krompirom."
  
  Banks je sišao niz stepenice u podrum. Na putu je primijetio vrata od garaže. Vrlo zgodno ako ste htjeli diskretno uvesti u kuću nekoga koga ste oteli, eventualno drogirali ili onesvijestili. Banks je otvorio vrata i brzo pogledao auto. Bila je to tamna Vectra sa četvora vrata i registracije "S". Posljednja tri slova su bila NGV. Nije lokalno. Napravio je belešku nekome da to prođe kroz DVLA u Svonsiju.
  
  Mogao je čuti glasove dolje u podrumu, vidjeti bliceve fotoaparata. To mora da je Luke Selkirk, njihov vrhunski fotograf mjesta zločina , koji je tek prošao obuku koju je sponzorirala vojska u kampu Catterick gdje je naučio da fotografiše scene terorističkih bombi. Nije da bi njegova posebna vještina danas bila potrebna, ali bilo je lijepo znati da radite sa visokokvalifikovanim profesionalcem, jednim od najboljih.
  
  Kamene stepenice su mjestimično dotrajale; zidovi su bili od bijeljene cigle. Neko je zalijepio otvorena vrata dole bijelom i plavom trakom. Unutrašnjost mjesta zločina. Niko ne bi stigao dalje od toga dok Banks, Luke, doktor i forenzičari nisu obavili svoj posao.
  
  Banks je stao na vratima i njušio. Miris je bio odvratan: trulež, buđ, tamjan i sladak metalni ukus sveže krvi. Sagnuo se ispod trake i ušao unutra, a užas tog prizora ga je pogodio takvom snagom da je ustuknuo nekoliko centimetara.
  
  Nije da nije video ništa gore; vidio je. Daleko gore: prostitutka iz Sohoa, Dawn Wadden; obezglavljeni sitni lopov po imenu William Grant; djelomično pojedeni dijelovi tijela mlade konobarice po imenu Colin Dickens; tijela oštećena čaurama i rasparana noževima. Zapamtio je sva njihova imena. Ali to nije bila poenta, on je to naučio tokom godina. Nije se radilo o krvi i utrobama, ne o utrobama koje vire iz želuca, ne o nedostatku udova ili dubokim posjekotinama koje se otvaraju u opscenim parodijama usta. To nije bilo nešto što vas je zaista zadivilo kada je došlo do toga. To je bio samo spoljašnji aspekt. Mogli biste, ako biste se jako potrudili, uvjeriti sebe da je ovakvo mjesto zločina bioskop ili pozorište tokom proba i da su tijela samo lažna, lažna krv.
  
  Ne, ono što ga je najviše dirnulo bilo je sažaljenje zbog svega, duboko saosjećanje koje je osjećao prema žrtvama zločina koje je istraživao. I nije postao bešćutniji, više se navikao na to tokom godina, kao što su mnogi učinili, i kako je nekada mislio da će biti. Svaki novi slučaj bio je kao nova rana koja se ponovo otvara. Pogotovo ovako nešto. Mogao je sve to kontrolisati, obuzdati žuč u svom želucu koji je krulio i obaviti svoj posao, ali ga je to nagrizalo iznutra kao kiselina i držalo ga budnim noću. Bol, strah i očaj natopili su ove zidove, poput fabričkog blata koje je preplavilo stare gradske zgrade. Samo se ovakav horor nije mogao izbrisati pjeskarenjem.
  
  Sedam ljudi u skučenom podrumu, petorica živih i dvoje mrtvih; ovo je trebala biti noćna mora za logistiku i forenziku.
  
  Neko je upalio gornje svetlo, samo golu sijalicu, ali sveće su još uvek treperile svuda. Sa vrata, Banks je mogao da vidi doktora pognutog nad bledim telom na dušeku. Mlada žena. Jedini vanjski znakovi nasilja bili su nekoliko posjekotina i modrica, krvav nos i komad žute plastične konopce za rublje oko njenog vrata. Bila je izvaljena na prljavom dušeku, a ruke su joj bile vezane istim žutim plastičnim užetom za metalne klinove koje je neko zabio u betonski pod. Krv iz odsječene arterije PC Morrisey poprskala joj je gležnjeve i potkoljenice. Nekoliko muva je uspjelo da uđe u podrum, a tri su zujale preko krvi ispod njenog nosa. Činilo se da ima nekakav osip ili plikove oko njenih usta. Lice joj je bilo smrtno blijedo i plavkasto, a ostatak tijela bijel na jakom svjetlu sijalice.
  
  Ono što je pogoršalo stvari bila su velika ogledala na plafonu i dva zida koja su povećavala binu poput sajma zabave.
  
  "Ko je upalio gornje svjetlo?" pitala je Banks.
  
  "Ljudi za hitne slučajeve", rekao je Luke Selkirk. "Bili su prvi na sceni nakon kompjutera Taylor i Morrissey."
  
  "U redu, to ćemo za sada ostaviti uključenim kako bismo bolje razumjeli s čime imamo posla. Ali želim da se originalna scena slika i kasnije. Samo uz svjetlost svijeća."
  
  Luke je klimnuo glavom. "Usput, ovo je Faye McTavish, moja nova pomoćnica." Faye je bila krhka, blijeda žena nalik na beskućnicu u svojim ranim dvadesetim, sa klinom u nozdrvi i gotovo bez bokova. Teški stari Pentax koji je okačila oko vrata izgledao je prevelik da bi mogla da ga drži, ali dovoljno je dobro njime upravljala.
  
  "Drago mi je što smo se upoznali, Fay", rekao je Banks rukovajući se. "Samo bih volio da se to dogodilo pod boljim okolnostima."
  
  "Ja također".
  
  Banks se okrenuo prema tijelu na dušeku.
  
  Znao je ko je ona: Kimberly Myers, petnaest godina, nestala je od petka uveče kada se nije vratila sa plesa u omladinskom klubu samo četvrt milje od svoje kuće. Bila je zgodna djevojka, duge plave kose karakteristične za sve žrtve i vitke atletske figure. Sada su njene mrtve oči zurile u ogledalo na plafonu, kao da traže odgovore na njihovu patnju.
  
  Osušena sperma je blistala na njenim stidnim kostima. I krv. Sperma i krv, stara, stara priča. Zašto su ova čudovišta uvijek uzimala lijepe mlade djevojke? Zapitao se Banks po stoti put. Oh, znao je odgovore na sva Patina pitanja; znao je da su žene i djeca lakše žrtve jer su fizički slabiji, lakše ih je zastrašiti i podrediti muškoj moći, kao što je znao da i prostitutke i bjegunci postaju lake žrtve, jer je manje vjerovatno da će biti propustili nego neko iz dobre kuće, kao što je Kimberley. Ali to je bilo nešto mnogo više. U takvim stvarima je uvijek postojao dubok, mračni seksualni aspekt, a da bi žrtva bila prikladan predmet za onoga ko je to uradio, žrtva je morala ne samo da bude slabija, već i da ima na raspolaganju grudi i vaginu za njeno zadovoljstvo. mučitelja i krajnje nečistoće. A možda i određenu auru mladosti i nevinosti. Bilo je to lišavanje nevinosti. Muškarci su ubijali druge muškarce iz mnogo razloga, hiljade u ratu, ali u ovakvim zločinima žrtva je uvijek morala biti žena.
  
  Prvi policajac na licu mesta imao je predusretljivost da obeleži uzak prolaz na podu trakom kako bi sprečio ljude da hodaju okolo uništavajući dokaze, ali nakon onoga što se dogodilo PC-ima Morrissey i Taylor, verovatno je ionako bilo prekasno za to.
  
  PC Dennis Morrisey ležao je sklupčan na boku u lokvi krvi na betonskom podu. Njegova krv je također poprskala dio zida i jedno od ogledala, što je parira bilo čemu što je Jackson Pollock ikada naslikao. Ostatak pobijeljenih zidova bio je okačen ili pornografskim slikama istrgnutim iz časopisa ili djetinjastim, opscenim figurama muškaraca sa ogromnim falusima, poput onih diva Cernesa, nacrtanim kredom u boji. Bile su isprepletene mnogim grubo nacrtanim okultnim simbolima i lobanjama koje se cerekaju. Na zidu pored vrata bila je još jedna lokva krvi i duga tamna mrlja na kreči. Terence Payne.
  
  Blic kamere Lukea Selkirka izveo je Banksa iz stanja nalik transu. Faye je sada držala svoju video kameru u rukama. Drugi čovjek u prostoriji se okrenuo i prvi put progovorio: viši detektiv inspektor Ken Blackstone iz policije Zapadnog Jorkšira, izgledao je besprijekorno kao i uvijek, čak i u zaštitnoj opremi. Sijeda kosa se uvijala preko ušiju, a naočare sa žičanim okvirom činile su mu oči oštrijim.
  
  "Alane", rekao je glasom koji je zvučao kao uzdah. "Izgleda kao jebena klaonica, zar ne?"
  
  "Odličan početak sedmice. Kada ste došli ovamo?"
  
  "Četiri četrdeset četiri".
  
  Blackstone je živio na Lonesewood Way-u i ne bi mu trebalo više od pola sata da stigne do Hilla da je to bio slučaj. Benksu, koji predvodi tim iz Sjevernog Jorkšira, bilo je drago što Blackstone vodi dio njihove zajedničke operacije u Zapadnom Jorkširu, pod nazivom Kameleon, jer se ubica do sada uspio prilagoditi, nestati u noći i ostati neprimijećen. Često je zajednički rad dovodio do problema s egom i nekompatibilnosti ličnosti, ali Banks i Blackstone su se poznavali osam ili devet godina i uvijek su dobro sarađivali. Slagali su se i u društvu, imaju zajedničku ljubav prema pabovima, indijskoj hrani i džez pjevačima.
  
  "Jeste li razgovarali sa bolničarima?" pitala je Banks.
  
  "Da", rekao je Blackstone. "Rekli su da su djevojčicu provjerili ima li znakova života i nisu ih našli, pa su je ostavili na miru. PC Morrisey je također bio mrtav. Terence Payne je bio vezan lisicama za onu cijev tamo. Glava mu je bila u modricama, ali je i dalje disao, pa su ga odvezli u oštru bolnicu. Bilo je određene kontaminacije na mjestu događaja - uglavnom Moriseyjevog položaja tijela - ali je minimalna s obzirom na neobične okolnosti."
  
  "Problem je, Kene, ovdje se ukrštaju dva mjesta zločina - možda tri ako računate šta se dogodilo Payneu." Napravio je pauzu. "Četiri ako računate Lucy Payne gore. Ovo će uzrokovati probleme. Gdje je Stefan? Detektiv narednik Stefan Novak bio je njihov koordinator na mjestu zločina, početnik u sjedištu Zapadne divizije u Eastvaleu, a u tim ga je regrutovao Banks, koji je brzo bio impresioniran njegovim sposobnostima. Banks trenutno nije bio ljubomoran na Stefana u njegovom poslu.
  
  "Negdje u blizini", rekao je Blackstone. "Posljednji put kad sam ga vidio, išao je gore."
  
  "Možeš li mi još nešto reći, Ken?"
  
  "Zapravo, ne mnogo. Ovo će morati da sačeka dok ne budemo mogli da razgovaramo sa PC Taylorom detaljnije."
  
  "Kada to može biti?"
  
  "Kasnije danas. Bolničari su je odveli. Liječi se od šoka."
  
  "Nisam jebeno iznenađen. jesu li..."
  
  "Da. Spakovali su njenu odeću i policijski hirurg je otišao u bolnicu da uradi sve što je potrebno."
  
  Što je, između ostalog, značilo i uklanjanje strugotina sa noktiju i tampona sa ruku. Jedna stvar koju je bilo lako zaboraviti - i koju bi možda svi voleli da zaborave - jeste da u ovom trenutku PC Dženet Tejlor, na uslovnoj, nije bila heroj; bila je osumnjičena za prekomjernu upotrebu sile. Zaista, veoma neprijatno.
  
  "Kako ti to vidiš, Ken?" pitala je Banks. "Osjećam to u utrobi."
  
  "Kao da su iznenadili Paynea ovdje dolje, satjerali ga u ćošak. Brzo im je prišao i nekako pogodio PC Morriseyja s ovim." Pokazao je na okrvavljenu mačetu na podu uza zid. "Možete vidjeti da Morrisovi imaju dva ili tri pogotka. PC Taylor je sigurno imao dovoljno vremena da izvuče svoj klub i iskoristi ga protiv Paynea. Uradila je pravu stvar, Alane. Mora da ju je napao kao prokleti manijak. Morala se braniti. Samoodbrana".
  
  "Nije na nama da odlučujemo," rekao je Banks. "Kakva je šteta za Payne?"
  
  "Slomljena lobanja. Višestruki prijelomi."
  
  "Sramota. Međutim, ako umre, to bi sudovima moglo uštedjeti nešto novca i mnogo tuge na duge staze. Šta je sa njegovom ženom?
  
  "Izgleda da ju je udario vazom na stepenicama i pala je. Blagi potres mozga, neke modrice. Inače, nema ozbiljnije štete. Imala je sreće što nije bio teški kristal, inače bi možda bila u istom čamcu kao i njen muž. U svakom slučaju, ona je još uvijek tamo i oni se brinu o njoj, ali bit će dobro. PC Hodgkins je sada u bolnici."
  
  Banks je ponovo pogledao po sobi, sa treperavim svijećama i ogledalima i opscenim karikaturama. Primetio je krhotine stakla na dušeku pored tela i kada je ugledao svoj odraz u jednoj od njih shvatio da su iz razbijenog ogledala. Sedam godina loše sreće. "Room of Mirrors" Hendrixa više nikada neće zvučati isto.
  
  Doktor je podigao pogled sa svog pregleda prvi put otkako je Banks ušao u podrum, ustao sa koljena i prišao im. "Dr. Ian McKenzie, patolog odeljenja unutrašnjih poslova", rekao je, pružajući ruku Benksu, koji ju je odmahnuo.
  
  Dr. Mackenzie je bio jako građen muškarac s grupom smeđe kose s razdjeljkom na sredini, mesnatim nosom i razmakom između prednjih gornjih zuba. To je uvijek znak sreće, prisjetio se Banks, jednom mu je rekla majka. Možda će neutralisati efekat razbijenog ogledala. "Šta nam možete reći?" pitala je Banks.
  
  "Prisustvo petehijskih krvarenja, modrica na grlu i cijanoze sve to ukazuje na smrt od davljenja, najvjerovatnije davljenja ligature sa žutim užetom za rublje oko njenog grla, ali ne mogu vam reći sa sigurnošću dok se ne obavi obdukcija."
  
  "Ima li ikakvih dokaza o seksualnoj aktivnosti?"
  
  "Neke suze u vagini i anusu, nešto poput mrlja od sjemena. Ali to možete vidjeti i sami. Opet, mogu vam reći više kasnije."
  
  "Vrijeme smrti?"
  
  "Nedavno. Nedavno. Sve dok skoro da nema otoka, ukočenost nije nastupila i još je topla."
  
  "Koliko dugo?"
  
  "Oko dva ili tri sata."
  
  Banks je pogledao na sat. Nešto posle tri, dakle, neposredno pre porodične svađe koja je primorala ženu da pređe cestu i pozove 999. Banks je opsovao. Da je poziv stigao malo ranije, možda samo nekoliko minuta ili sat vremena, mogli su spasiti Kimberly. S druge strane, tajming je bio zanimljiv u smislu pitanja koja je postavio o uzrocima spora. "Šta je s tim osipom oko njenih usta? Hloroform?"
  
  "Pretpostavljam. Vjerovatno je korištena kada je kidnapovana, možda čak i da bi je držala u stanju umirenja, iako ima mnogo ugodnijih načina.
  
  Banks je pogledao Kimberlyno tijelo. "Mislim da našem čovjeku nije bilo previše stalo do toga da bude fin, zar ne, doktore? Da li je hloroform lako nabaviti?"
  
  "U velikoj mjeri. Koristi se kao rastvarač."
  
  "Ali to nije uzrok smrti?"
  
  "Ne bih to rekao, ne. Naravno, do obdukcije ne mogu biti potpuno siguran, ali ako je to uzrok, očekujemo da ćemo naći ozbiljnije plikove u jednjaku, kao i primjetno oštećenje jetre."
  
  "Kada možeš doći do nje?"
  
  "Ako nema saobraćaja na autoputu, mogu zakazati obdukciju za popodne", rekao je dr. McKenzie. "Ipak smo prilično zauzeti, ali... pa, postoje prioriteti." Pogledao je Kimberly, a zatim PC Morrisseya. "Očigledno je preminuo od gubitka krvi. Presjekli su mu karotidnu arteriju i jugularnu venu. Veoma brutalno, ali brzo. Očigledno je njegova partnerka učinila sve što je mogla, ali bilo je prekasno. Reci joj da ne treba kriviti sebe. Nisam imao nijednu šansu."
  
  "Hvala doktore", rekao je Banks. "Cijenim to. Ako biste mogli prvo imati Kimberley PM..."
  
  "Svakako".
  
  Dr. Mackenzie je otišao da pregovara, dok su Luke Selkirk i Fay McTavish nastavili da snimaju fotografije i video zapise. Banks i Blackstone stajali su u tišini, promatrajući pozornicu. Nije se moglo mnogo više gledati, ali ono što je bilo nije moglo brzo nestati iz njihovog sjećanja.
  
  "Kamo vode ta vrata?" Banks je pokazao na vrata u zidu pored dušeka.
  
  "Ne znam", rekao je Blackstone. "Još nisam imao priliku da gledam."
  
  "Onda napravimo mesnicu."
  
  Banks je prišao i povukao ručku. Nije bila zaključana. Polako je otvorio teška drvena vrata u drugu, manju sobu, ovaj put sa zemljanim podom. Miris je tamo bio mnogo gori. Petljao je za prekidačem gornjeg svjetla, ali ga nije mogao pronaći. Poslao je Blackstonea po baterijsku lampu i pokušao da vidi sve što je mogao u prelivoj svjetlosti iz glavnog podruma.
  
  Dok su mu se oči prilagođavale tami u prostoriji, Benks je pomislio da sa zemlje može razaznati male grozdove pečuraka koje tu i tamo rastu.
  
  Onda je shvatio...
  
  "O Bože", rekao je, naslonivši se na zid. Najbliža gomila uopće nisu bile pečurke, nego hrpa ljudskih prstiju koji viri iz blata.
  
  Nakon brzog doručka i razgovora s dvojicom policijskih detektiva o njenom pozivu 999, Maggie je htjela da ide u šetnju. U svakom slučaju, nije bilo mnogo šanse da se neki posao obavi neko vrijeme, s obzirom na sav metež na putu, iako je znala da će pokušati kasnije. Trenutno je bila nemirna i morala je rastjerati paučinu. Detektivi su se držali uglavnom činjeničnih pitanja, a ona im nije rekla ništa o Lucy, ali je smatrala da barem jedan od njih nije bio zadovoljan njenim odgovorima. Oni će se vratiti.
  
  Još uvijek nije znala šta se, dovraga, dešava. Policajci koji su s njom razgovarali, naravno, nisu ništa odali, čak joj nisu rekli ni kako je Lucy, a čini se da ni lokalne vijesti na radiju nisu razjasnile stvari. Sve što su u ovoj fazi mogli da kažu jeste da su ranije tog jutra povređeni jedan pripadnik javnosti i policajac. I to je bilo drugo nakon tekuće priče o lokalnoj djevojci Kimberly Myers, koja je nestala na putu kući s plesa u omladinskom klubu u petak uveče.
  
  Dok je hodala niz stepenice na trijemu, pored fuksija, koje su uskoro trebale procvjetati i spuštale svoja teška ljubičasto-ružičasta zvona preko staze, Maggie je vidjela da je aktivnost na broju 35 porasla, a susjedi su se okupili u malim grupama na trotoaru. , koji je sada bio ograđen užetom od puta.
  
  Nekoliko muškaraca u bijelim kombinezonima s lopatama, sitama i kantama izašlo je iz vagona i požurilo vrtnom stazom.
  
  "Oh, vidi", povikao je jedan od komšija. "Ima kantu i lopatu. Mora da je otišao u Blackpool."
  
  Ali niko se nije smejao. Poput Megi, svi su počeli da shvataju da se nešto zaista loše dogodilo u brdu 35. Desetak metara dalje, preko puta uske ograđene uličice koja ga je razdvajala od broja 35, nalazio se niz prodavnica: pizza za poneti, frizerski salon, prodavnica, kiosk, riba i pomfrit; nekoliko uniformisanih policajaca stajalo je i svađalo se sa vlasnicima radnji. Vjerovatno su htjele da se otvore, predložila je Maggie.
  
  Policajci u civilu sjedili su na prednjem zidu, razgovarali i pušili. Radio aparati su pucketali. Područje je brzo počelo ličiti na prirodnu katastrofu, poput željezničke olupine ili zemljotresa. Maggie se prisjetila da je vidjela posljedice zemljotresa 1994. u Los Angelesu kada je jednom otišla tamo s Billom prije nego što su se vjenčali: uništena stambena zgrada, od kojih su se tri sprata pretvorila u dva za nekoliko sekundi; putne pukotine; urušio se dio autoputa. Iako ovdje nije bilo vidljivih oštećenja, osjećao se isto, imao je istu granatiranu auru. Iako još nisu znali šta se dogodilo, ljudi su bili zapanjeni, računajući cijenu; Nad zajednicom je visio pokrov strepnje i dubok osjećaj straha od razorne moći koju bi Božja ruka mogla osloboditi. Znali su da se nešto važno dogodilo na njihovom pragu. Maggie je već osjećala da život u susjedstvu nikada neće biti isti.
  
  Maggie je skrenula lijevo i sišla niz brdo ispod željezničkog mosta. U podnožju je bio mali vještački ribnjak usred stambenih kompleksa i poslovnih parkova. Nije bilo mnogo, ali je bilo bolje nego ništa. Barem je mogla sjediti na klupi pored vode i hraniti patke, gledati ljude kako šetaju svoje pse.
  
  Bilo je i sigurno, što je važan faktor u ovom dijelu grada, gdje su stare, velike kuće poput one u kojoj je Maggie boravila bile pored novijih, grubljih općinskih zajednica. Provale su bile uobičajene, a ubistva nisu bila ništa nepoznato, ali dole pored jezerca, na glavnoj cesti samo nekoliko metara od hotela, bili su dvospratni spratovi i dovoljno običnih ljudi dolazilo je da prošeta svoje pse da se Megi nikada ne bi osećala izolovanom ili ugroženom. . Znala je da su se napadi dogodili usred bijela dana, ali je ipak osjećala da je tamo dolje dovoljno blizu sigurnosti.
  
  Bilo je toplo, prijatno jutro. Izašlo je sunce, ali zbog jakog povjetarca morala sam obući laganu jaknu. S vremena na vrijeme visoki oblak je prekrio sunce, koji je na sekund-dvije blokirao svjetlost i bacao sjene na površinu vode.
  
  Bilo je nečeg vrlo utješnog u hranjenju pataka, pomislila je Maggie. Skoro kao u transu. Ne za patke, naravno, koje kao da nemaju pojma šta znači dijeliti. Bacio si hljeb, oni su jurnuli k njemu, kvocajući i boreći se. Gnječeći ustajali kruh prstima i bacajući ga u vodu, Maggie se prisjetila svog prvog susreta sa Lucy Payne prije samo nekoliko mjeseci.
  
  Ona je tog dana bila u gradu i kupovala umjetničke potrepštine - bio je izuzetno topao dan za mart - zatim je bila u Borders on Briggate da kupi neke knjige, a onda se našla kako šeta kroz Victoria Quarter prema Kirkgate Marketu kada je naletjela na Lucy koja je hodala u drugom pravcu. Već su se viđali na ulici iu lokalnim radnjama i uvijek su se pozdravljali. Djelomično zbog svoje sklonosti, a dijelom zbog njene stidljivosti - izlasci i upoznavanje ljudi nikada nisu bili jedna od njenih prednosti - Maggie nije imala prijatelja u svom novom svijetu, osim Claire Toth, kćerke učenice svog susjeda, koja ju je, čini se, usvojila. . Lucy Payne, ubrzo je saznala, bila je srodna duša.
  
  Možda zato što su oboje bili van svog prirodnog staništa, kao sunarodnici koji se sastaju u stranoj zemlji, zastali su i razgovarali jedno s drugim. Lucy je rekla da je imala slobodan dan i otišla malo u kupovinu. Maggie je ponudila da popije šoljicu čaja ili kafe u Harvey Nicholsu, a Lucy je rekla da hoće. Tako su sjeli i spustili noge, položivši svoje zavežljaje na zemlju. Lucy je primijetila imena na torbama koje je Maggie nosila - uključujući Harveyja Nicholsa - i rekla je nešto o tome da nema hrabrosti da ode na tako otmjeno mjesto. Ubrzo je postalo jasno da su njeni vlastiti paketi iz British Home Stores-a i C&A. Maggie se i ranije suočavala sa sličnim nevoljkostima sjevernjaka, slušajući sve priče da tipična publika Leedsa nikada ne bi ušla u high-end radnju kao što je Harvey Nichols. anorake i kape bez potpetica, ali je ipak bila iznenađena Lucynim priznanjem ovoga.
  
  To je bilo zato što je Maggie smatrala Lucy zapanjujuće privlačnom i elegantnom ženom, sa sjajnom crnom gavran kosom koja joj pada do struka i figurom koja priliči figuri na kojoj muškarci kupuju časopise na fotografiji. Lusi je bila visoka i puna, zaobljenog struka i proporcionalnih bokova, a jednostavna žuta haljina koju je tog dana nosila ispod svetle jakne naglasila je njenu figuru, a da je nije pokazala, ali i skrenula pažnju na njene vitke noge. Nije nosila puno šminke; nije joj trebao. Njen bledi ten bio je glatki kao odraz u ogledalu, njene crne obrve izvijene, visoke jagodice na ovalnom licu. Oči su joj bile crne sa krhotinama nalik na kremen razbacane unutar njih koje su reflektovale svetlost poput kvarcnih kristala kada je pogledala unazad.
  
  Konobar je prišao i Maggie je pitala Lucy da li želi kapućino. Lucy je rekla da to nikada prije nije probala i da nije sasvim sigurna što je to, ali pokušat će. Maggie je tražila dva kapućina. Kada je Lucy otpila prvi gutljaj, na usnama joj se pojavila pjena koju je obrisala ubrusom.
  
  "Ne možeš me nigde odvesti", nasmijala se.
  
  "Ne budi glup", rekla je Maggie.
  
  "Ne, ozbiljan sam. To je ono što Terry uvijek kaže." Bila je vrlo tiha, onakva kakva je Maggie bila neko vrijeme nakon što je napustila Billa.
  
  Maggie je upravo htjela reći da je Terry budala, ali je držala jezik za zubima. Uvrijediti Lusinog muža na njihovom prvom susretu ne bi bilo nimalo pristojno. "Šta mislite o kapućinu?" ona je pitala.
  
  "Ovo je ukusno". Lucy je otpila još jedan gutljaj. "Odakle si?" ona je pitala. "Nisam previše radoznao, zar ne? Samo tvoj naglasak..."
  
  "Ne sve. Ja sam iz Toronta. Kanada".
  
  "Nije ni čudo što ste tako sofisticirani. Nikada nisam bio dalje od Lake Districta."
  
  Maggie se nasmijala. Toronto, sofisticiran?
  
  "Vidiš", rekla je Lucy, blago se dureći. "Već mi se smiješ."
  
  "Ne, ne, ne bojim se", rekla je Maggie. "Iskreno, ne bojim se. Samo... Pa, pretpostavljam da sve zavisi od tačke gledišta, zar ne?"
  
  "Kako misliš?"
  
  "Kada bih rekao Njujorčanki da je Toronto sofisticiran, nasmijala bi mi se u lice. Najbolje što mogu reći o ovom mjestu je da je čisto i sigurno."
  
  "Pa, to je nešto čime se treba ponositi, zar ne? Leeds nije ni jedno ni drugo.
  
  "Ne čini mi se tako loše."
  
  "Zašto si otišao? Mislim zašto si došao ovamo?"
  
  Maggie se namrštila i posegnula za cigaretom. I dalje je psovala samu sebe što je bila tako glupa što je počela sa trideset godina, kada je čitavog života uspela da izbegne štetnu travu. Naravno, mogla je to pripisati stresu, iako je to na kraju samo dodatno pojačalo stres. Sjetila se kada je Bill prvi put osjetio dim u njenom dahu, te transformacije poput bljeska iz zabrinutog muža u Lice čudovišta, kako ga je ona nazvala. Ali pušenje nije bilo tako loše. Čak je i njen psihijatar rekao da nije tako strašna ideja popušiti cigaretu s vremena na vrijeme kao rekvizit neko vrijeme. Uvijek je mogla stati kasnije kada bi osjetila da može opet bolje.
  
  "Pa zašto si došao ovamo?" Lucy je insistirala. "Ne želim da budem radoznao, ali sam radoznao. Je li to bio novi posao?
  
  "Ne baš. Ono što radim, mogu bilo gdje."
  
  "Šta je ovo?"
  
  "Ja sam grafičar. Ilustriram knjige. Uglavnom knjige za djecu. Trenutno radim na novom izdanju bajki braće Grim."
  
  "Oh, to zvuči uzbudljivo", rekla je Lucy. "U školi sam bio loš u crtanju. Ne mogu čak ni da nacrtam figuru štapa." Nasmijala se i pokrila usta rukom. "Pa zašto si ovdje?"
  
  Maggie se neko vrijeme borila sa sobom, odgađajući trenutak. Tada joj se dogodila čudna stvar: osjećaj da su njeni unutrašnji lanci i okovi popustili, dajući joj prostor i osjećaj da lebdi. Sedeći tamo u četvrti Viktorija, pušeći i pijući kapućino sa Lusi, osetila je trenutnu i neočekivanu nežnost prema ovoj mladoj ženi koju je jedva poznavala. Želela je da njih dvoje budu prijatelji, da ih vidi kako ovako pričaju o svojim problemima, saosećaju jedno sa drugim i daju savete, baš kao što je ona imala sa Ališijom u Torontu. Lucy je svojom nespretnošću, svojim naivnim šarmom dala Maggie neku vrstu emocionalnog samopouzdanja: osjećala je da je to neko s kim će biti sigurna. Štaviše; iako je Maggie možda bila "sofisticiranija" od njih dvoje, smatrala je da imaju više zajedničkog nego što se činilo. Bilo joj je teško priznati istinu, ali je osjećala ogromnu potrebu da to kaže nekom drugom osim svom psihologu. A zašto ne Lucy?
  
  "Šta je ovo?" upita Lucy. "Izgledaš tako tužno."
  
  "Da li je istina? Oh... Ništa. Slušaj, moj muž i ja," rekla je Maggie, mucajući preko svojih riječi kao da joj je jezik bio veličine odreska, "ja... uh... raskinuli smo." Osjetila je kako joj se usta osuše. Uprkos oslabljenim vezama, i dalje je bilo mnogo teže nego što je mislila. Otpila je još kafe.
  
  Lucy se namrštila. "Izvini. Ali zašto se kretati tako daleko? Mnogi ljudi raskinu i ne odsele se iz zemlje. Osim ako on... O moj Bože. Lagano se pljesnula po obrazu. "Lusi, mislim da si se opet umešala."
  
  Maggie nije mogla a da se ne nasmiješi dok je Lucy dotakla bolnu istinu. "U redu je", rekla je. "Da, bio je okrutan. Da, udario me je. Vidi se da bežim. Istina je. Naravno, neko vreme ne želim ni da budem u istoj zemlji sa njim." Žestina njenih reči, kada su zazvučale, iznenadila je čak i samu Megi.
  
  U Lucynim očima pojavio se čudan izraz, a zatim se ponovo osvrnula oko sebe kao da nekoga traži. Samo su anonimni kupci lutali gore-dolje galerijom pod krovom od vitraža, s torbama u rukama. Lucy je vrhovima prstiju dodirnula Maggienu ruku i Maggie je osjetila kako je prolazi lagani drhtaj, gotovo kao refleksni pokret da se odmakne. Maloprije je mislila da bi joj bilo dobro da se nekome ispovjedi, da podijeli ono što se dogodilo drugoj ženi, ali sada nije bila tako sigurna. Osjećala se previše gola, previše gola.
  
  "Žao mi je ako ti ovo smeta", rekla je Maggie s tvrdoćom u glasu. "Ali stvarno ste pitali."
  
  "O, ne", rekla je Lucy, hvatajući Megi za zglob. Njen stisak je bio iznenađujuće jak, a ruke hladne. "Molim vas, nemojte tako razmišljati. pitao sam se. Ja to uvek radim. To je moja greška. Ali to mi ne smeta. Samo... ne znam šta da kažem. Mislim... ti? Izgledaš tako pametno, tako samozatajno."
  
  "Da, upravo to sam i mislio: kako se ovako nešto moglo dogoditi nekome poput mene? Zar se to ne dešava samo drugim ženama, siromašnim, manje srećnim, neobrazovanim, glupim ženama?"
  
  "Koliko dugo?" upita Lucy. "Mislim...?"
  
  "Koliko sam dugo puštao ovo da traje prije nego što sam otišao?"
  
  "Da".
  
  "Dvije godine. I ne pitajte me kako sam mogao da dozvolim da ovo tako dugo traje. Ne znam. Još uvijek radim na tome sa psihijatrom."
  
  "To je jasno". Lucy je zastala dok je sve razmišljala. "Šta te je na kraju natjeralo da ga ostaviš?"
  
  Maggie je zastala na trenutak, a zatim nastavila. "Jednog dana je otišao predaleko", rekla je. "Slomio mi je vilicu i dva rebra, nanio mi je malo oštećenja iznutra. Ovo me je dovelo u bolnicu. Dok sam bio tamo, podneo sam tužbu za napad. I znaš šta? Čim sam to uradio, hteo sam da odustanem od optužbi protiv njih, ali mi policija nije dozvolila."
  
  "Kako misliš?"
  
  "Ne znam kako je ovdje, ali u Kanadi nije u vašoj moći ako podnosite optužbe za napad. Ne možete se samo predomisliti i odustati od njih. U svakom slučaju, protiv njega je izdata zabrana. Ništa se nije dogodilo nekoliko sedmica; onda je došao u našu kuću sa cvijećem, želeći razgovarati."
  
  "Šta si uradio?"
  
  "Nisam skinuo lanac. Ne bih ga pustio unutra. Bio je u jednom od svojih pokajničkih raspoloženja, moleći i laskajući, obećavajući na grobu svoje majke. Radio je ovo i ranije."
  
  "I prekršio obećanje?"
  
  "Svaki put. U svakom slučaju, tada je počeo da prijeti i vrijeđa. Počeo je lupati po vratima i prozivati me. Zvao sam policiju. Uhapsili su ga. Opet se vratio, jureći me. Onda mi je prijatelj predložio da odem na neko vrijeme, što dalje to bolje. Znao sam za kuću na brdu. Ruth i Charles Everett posjeduju ovo mjesto. Da li ih poznajete?
  
  Lucy je odmahnula glavom. "Vidio sam ih posvuda. Pa, ne nedavno."
  
  "Ne, ne bi. Čarlsu je ponuđena jednogodišnja praksa na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku počevši od januara. Rut je otišla s njim."
  
  "Kako ih poznaješ?"
  
  "Ruth i ja radimo istu stvar. To je prilično mali svijet."
  
  "Ali zašto Leeds?"
  
  Maggie se nasmiješila. "Zašto ne? Prvo me je čekala kuća, a moji roditelji su došli iz Jorkšira. Rođen sam ovdje. Rodon. Ali otišli smo kad sam bila mala. U svakom slučaju, činilo se kao savršeno rješenje."
  
  "Znači, živiš sam preko puta u toj velikoj kući?"
  
  "Potpuno sam".
  
  "Mislio sam da nisam vidio da neko drugi dolazi i odlazi."
  
  "Iskreno, Lucy, ti si praktički prva osoba s kojom sam razgovarao otkako sam došao - to jest, ne računajući mog psihijatra i mog agenta. Nije da su ljudi bili neprijateljski raspoloženi. Bio sam... pa... zatvoren, valjda. Malo odvojeno. Lucyna ruka je još uvijek bila na Maggienoj podlaktici, iako je sada uopće nije stiskala.
  
  "Ima smisla. Posle svega kroz šta si prošao. Je li te pratio ovdje?"
  
  "Mislim da nije. Mislim da on ne zna gde sam. Imao sam nekoliko poziva kasno navečer, ali da budem iskren, ne znam da li su od njega. Mislim da nije. Svi moji prijatelji tamo su se zakleli da mu neće reći gdje sam, a on ne poznaje ni Ruth ni Charlesa. Nije ga zanimala moja karijera. Sumnjam da zna da sam u Engleskoj, iako ne bih poricao da je saznao." Maggie je morala promijeniti temu. Čula je zujanje u ušima, osjetila kako se arkade vrte, vilica ju je boljela, krov od vitraža iznad nje se pomicao poput kaleidoskopa, vratni mišići su joj se napeli kao i uvijek kada predugo razmišlja o Billu. Psihosomatski, rekao je psihijatar. Kao da joj je to bilo dobro. Pitala je Lucy o sebi.
  
  "Ni ja zapravo nemam prijatelja", rekla je Lucy. Ostatak pjene od kapućina miješala je kašikom. "Pretpostavljam da sam uvek bio prilično stidljiv, čak i u školi. Nikad ne znam šta da kažem ljudima." Zatim se nasmijala. "Ni ja nemam baš siguran život. Ja samo radim u banci. Dom. Ja se brinem za Terryja. Još godinu dana nismo bili u braku. Ne voli kad izlazim sama. I danas imam slobodan dan. Da je znao... To me je podsetilo." Pogledala je na sat i činilo se da je uznemirena. "Hvala ti puno na kafi, Maggie. Stvarno moram da idem. Moram stići na autobus prije početka škole. Terry, vidiš, učitelj."
  
  Sada je bio red na Maggie da uhvati Lucy za ruku i spriječi je da tako naglo ode. "Šta je bilo, Lucy?" ona je pitala.
  
  Lucy je samo skrenula pogled.
  
  "Lusi?"
  
  "Nije ništa. To je samo ono što ste ranije rekli." Spustila je glas i pogledala po arkadi prije nego što je nastavila. "Znam na šta misliš, ali ne mogu sada da pričam o tome."
  
  "Terry te udari?"
  
  "Ne. Nije to... mislim... on je vrlo strog. To je za moje dobro." Pogledala je Maggie u oči. "Ne znaš me. Ja sam svojeglavo dijete. Terry me mora disciplinirati."
  
  Svojevrsni, pomisli Maggie. Disciplina. Kakve čudne i uznemirujuće riječi koristiti. "Da li bi on trebao da te drži u redu? Kontrolisati te?"
  
  "Da". Ponovo je ustala. "Slušaj, moram da idem. Bilo je divno razgovarati s tobom. Nadam se da ćemo moći da postanemo prijatelji."
  
  "I ja", rekla je Maggie. "Stvarno moramo ponovo razgovarati. Znaš da postoji pomoć."
  
  Lucy joj je uputila blagi osmijeh i požurila prema Vicar's Laneu.
  
  Nakon što je Lucy otišla, Maggie je sjedila ošamućena, a ruka joj je drhtala dok je ispijala šolju. Mliječna pjena na njenim usnama bila je suva i hladna.
  
  Lucy je ista žrtva? Maggie nije mogla vjerovati. Ova snažna, zdrava, lijepa žena je žrtva, baš kao i krhka, slaba, vilenjačka Megi? Naravno da to nije moguće. Ali zar nije osjetila nešto u Lucy? Neka vrsta odnosa, nešto što su imali zajedničko. Mora da je tako. To je ono o čemu ona jutros nije željela razgovarati s policijom. Znala je da će možda morati, ovisno o tome koliko je ozbiljno, ali željela je odgoditi ovaj trenutak što je duže moguće.
  
  Razmišljajući o Lucy, Maggie se sjetila jedne stvari koju je do sada naučila o nasilju u porodici: Nije važno ko si. Još uvijek ti se može dogoditi. Alicia i svi njeni drugi bliski prijatelji kod kuće izrazili su iznenađenje kako bi bistra, pametna, uspješna, brižna, obrazovana žena poput Maggie mogla postati žrtva batinaša kao što je Bill. Videla je izraze na njihovim licima, primetila je da su njihovi razgovori izbledeli i promenili se kada je ušla u sobu. Mora da nešto nije u redu s njom, rekli su svi. I to je bilo nešto o čemu je i ona razmišljala, još uvijek razmišlja, donekle. Jer u svakom pogledu, Bill je takođe bio bistar, pametan, brižan, obrazovan i uspešan. Odnosno, sve dok nije stavio svoje Monster Face, ali samo ga je Megi videla takvog. I bilo je čudno, pomislila je, da se nikome nije palo na pamet da se zapita zašto bi pametan, bogat, uspješan advokat poput Billa imao želju da udari ženu koja je skoro stopa niža i najmanje osamdeset funti lakša od njega.
  
  Čak i kada je policija stigla u vreme kada je pokucao na njena vrata, videla je da mu traže izgovore - bio je ljut zbog nerazumnih postupaka njegove supruge, koja mu je izdala zabranu; samo je bio uznemiren jer mu se brak raspao, a žena mu nije dala priliku da se pomiri. Izgovori, izgovori. Maggie je jedina znala šta bi on mogao biti. Svaki dan je zahvaljivala Bogu što nemaju djece.
  
  To je ono o čemu je razmišljala dok se vraćala u sadašnjost, hraneći patke u ribnjaku. Lucy je bila ista patnica, a sada ju je Terry poslao u bolnicu. Maggie se osjećala odgovornom, kao da mora nešto učiniti. Bog zna, pokušala je. Nakon što je Lucyin kasniji izvještaj o fizičkom i psihičkom zlostavljanju njenog supruga izašao na vidjelo tokom njihovih brojnih tajnih sastanaka s kafom i kolačićima, s Maggie zakletom na apsolutnu tajnost, morala je nešto učiniti. Ali za razliku od većine ljudi, Megi je tačno znala kako je to. Poznavala je Lucynu situaciju, znala je da je najbolja stvar koju može učiniti je pokušati je uvjeriti da potraži stručnu pomoć, da napusti Terryja. To je ono što je pokušavala učiniti.
  
  Ali Lucy ga nije htjela ostaviti. Rekla je da nema kuda i nema kome da se obrati. Prilično uobičajen izgovor. I imalo je smisla. Gde idete kada napustite svoj život?
  
  Maggie je imala sreće što je imala prijatelje koji su se okupili oko nje i našli barem privremeno rješenje. Većina žena na njenom položaju imala je manje sreće. Lucy je također rekla da je njen brak bio toliko nov da je smatrala da mu treba dati šansu, dati mu malo vremena; nije mogla tek tako odustati; htjela je više raditi na tome. Megi je znala još jednu uobičajenu reakciju žena na njenoj poziciji, ali sve što je mogla da uradi bilo je da istakne da neće biti bolje šta god da uradi, da se Terri neće promeniti i da će pre ili kasnije morate otići, pa zašto ne biste otišli ranije i poštedjeli se batina?
  
  Ali ne. Lucy je htjela još malo izdržati. Barem malo. Terry je bio tako ljubazan prema njoj; kupio joj je poklone, cveće, zakleo se da to više nikada neće učiniti, to će se promeniti. Maggie je bilo muka od slušanja svega ovoga - bukvalno, jer je jednog dana povratila čim je Lucy izašla iz kuće - iz istih prokletih razloga i izgovora koje je davala sebi i nekolicini bliskih prijatelja koji su cijelo vrijeme znali za njenu situaciju.
  
  Ali poslušala je. Šta je drugo mogla učiniti? Lucy je trebala prijateljica, a u dobru i zlu, Maggie je bila jedna.
  
  Sad ovo.
  
  Maggie je bacila posljednje mrvice hljeba u ribnjak. Usmjerila se na najljigaviju, najmanju, najružniju patku od svih, onu pozadi, koja ipak nije mogla stići na zabavu. Nije bilo važno. Hleb je pao samo nekoliko centimetara od njegovog kljuna, ali pre nego što je stigao do njega, ostali su zaplivali u divljem roju i istrgli ga pravo iz njegovih usta.
  
  Banks je želio pregledati cijelu unutrašnjost brda 35 prije nego što su ga forenzičari počeli raspadati. Nije znao šta će mu to reći, ali morao je to osjetiti.
  
  U prizemlju, pored kuhinje sa malom trpezarijom, bio je samo dnevni boravak, koji je sadržao trodelni apartman, stereo sistem, TV, video i malu policu za knjige. Iako je soba bila uređena u istom ženstvenom stilu kao i hodnik - čipkane zavjese s naborima, koraljno ružičaste tapete, tepih s debelim dlakama, plafon krem boje s kitnjastim vijencem - video kasete u TV ormaru odražavale su muške ukuse: akcijski filmovi, trake Simpsoni, kolekcija filmova horora i naučne fantastike, uključujući seriju All Alien i Scream, zajedno sa klasicima kao što su Wicker Man, originalni Cat People, Demon's Curse i box set filmova Davida Cronenberga. Banke su kopale, ali nisu mogle pronaći nijedan porno film ili bilo šta domaće. Možda će forenzičari imati više sreće kada razdvoje kuću. CD-ovi su bili čudna mješavina. Bilo je nekoliko klasičnih, uglavnom FM kompilacija, i skup Mocartovih najboljih, ali je bilo i rep, hevi metal, te country i western CD-a. Eklektični ukusi.
  
  Knjige su takođe bile raznovrsne: vodiči za lepotu, posebna izdanja Reader's Digesta u skraćenom obliku, tehnike rukovanja, romani, okultni i krimi romani u vizuelnijoj formi, biografije poznatih serijskih ubica u stilu tabloida. Bilo je jedan ili dva znaka neurednosti u prostoriji - sinoćnje novine razbacane po stoliću za kafu, nekoliko video kaseta ne u kutijama - ali sveukupno je bilo čisto i uredno. Po kući su bile razbacane i mnoge sitnice koje Banksova majka ne bi imala u kući jer su otežavale brisanje prašine: porculanske figurice bajkovitih likova i životinja. U blagovaonici je bio veliki stakleni ormarić ispunjen Royal Doulton porculanom. Vjerovatno vjenčani poklon, predloži Banks.
  
  Na drugom spratu su bile dve spavaće sobe, od kojih je manja služila kao kućna kancelarija, kao i toalet i kupatilo. Nije bilo tuša, samo umivaonik i kada. I toalet i kupatilo bili su besprekorno čisti, porculan je sjajno sijao, vazduh je bio zasićen mirisom lavande. Banks je pregledao rupice na čepovima, ali je vidio samo uglačani hrom, bez tragova krvi ili kose.
  
  Njihov kompjuterski stručnjak, David Preece, sjedio je u kancelariji i kucao po ključevima kompjutera. U uglu je bio veliki ormarić za spise; trebalo ga je isprazniti i njegov sadržaj premjestiti u izložbenu dvoranu u Millgartu.
  
  "Ima li još nešto, Dave?" pitala je Banks.
  
  Pris je namjestio naočale na nosu i okrenuo se. "Ništa posebno. Samo nekoliko pornografskih sajtova sa oznakom "Knjiga", chat sobe, tako nešto. Očigledno još ništa protivzakonito."
  
  "Nastavi sa dobrim radom."
  
  Banks je ušao u glavnu spavaću sobu. Činilo se da šema boja nastavlja temu okeana, ali umjesto koralja, to je bila boja morskog vala. Azure? kobalt? Azure? Annie Cabbot je znala tačnu nijansu, njen otac je bio umjetnik, ali Benksu je bila samo plava, kao zidovi u njegovoj dnevnoj sobi, samo za nijansu ili dvije tamnije. Kraljski krevet bio je prekriven raščupanim crnim poplunom. Spavaća soba je izrađena od svijetlog skandinavskog ručno rezbarenog bora. Drugi televizor je bio na postolju u podnožju kreveta. Ormar je sadržavao kolekciju mekih pornića, prema etiketama, ali i dalje ništa ilegalno ili domaće, bez dječjih igračaka ili životinja. Pa su Payneovi bili ovisni o porno filmovima. Pa šta? Banke su bile spremne da se klade da je više od polovine domaćinstava u zemlji takvo. Ali više od polovine domaćinstava u zemlji nije bilo uključeno u otmicu i ubistvo mladih djevojaka. Neki sretni mladić u Washingtonu bi morao sjesti i pogledati seriju od početka do kraja kako bi se uvjerio da sadržaj odgovara naslovima.
  
  Banks je preturao po ormaru: odijela, košulje, haljine, cipele - uglavnom ženske - ništa što nije očekivao. Kriminolozi su sve to morali da upakuju u pakete i detaljno prouče.
  
  Spavaća soba je takođe bila puna sitnica: futrole Limoges, muzičke kutije, ručno oslikane lakirane kutije. Banks je primijetio da je soba ispunjena mošusnim mirisom ruže i anisa iz posude za potpuri u korpi za veš ispod prozora.
  
  Spavaća soba je gledala na brdo, a kada je Banks razdvojio čipkaste zavjese i pogledao kroz prozor, mogao je vidjeti kuće na vrhu brda iznad ulice, napola skrivene žbunjem i drvećem. Mogao je vidjeti i aktivnosti niz ulicu. Okrenuo se i ponovo pogledao po sobi, pronalazeći je nekako depresivnom u svojoj apsolutnoj sterilnosti. Moglo se naručiti iz farbara i sklopiti jučer. U cijeloj kući - osim podruma, naravno - bio je isti osjećaj: lijepo, moderno, mjesto u kojem bi trebao živjeti mladi par iz srednje klase. Tako običan, ali prazan.
  
  Uz uzdah se vratio dole.
  
  OceanofPDF.com
  3
  
  Kelly Diane Matthews je nestala tokom novogodišnje zabave u Roundhay Parku, Leeds. Imala je sedamnaest godina, pet stopa i tri, teška samo sedam kamena. Živjela je u Elwoodleyu i pohađala srednju školu Allerton. Kelly je imala dvije mlađe sestre: Ashley, devet godina, i Nicolu, trinaest godina.
  
  Poziv lokalnoj policijskoj stanici stigao je 1. januara 2000. u 9:11 ujutro. Gospodin i gospođa Matthews su bili zabrinuti da njihova kćerka nije došla kući te noći. I sami su bili na zabavi i vratili se skoro u 3 sata ujutro. Primijetili su da Kelly još nije kod kuće, ali nisu bili previše zabrinuti jer je bila s prijateljima i znali su da će te novogodišnje zabave vjerovatno trajati do zore. Znali su i da ima dovoljno novca za taksi.
  
  Obojica su bili umorni i pomalo pripiti od svoje zabave, rekli su policiji, pa su otišli pravo u krevet. Kada su se sljedećeg jutra probudili i vidjeli da je Kellyn krevet još uvijek nepospremljen, zabrinuli su se. Nikada ranije nije uradila ništa slično. Prvo su pozvali roditelje dve devojke sa kojima je otišla, za koje su mislili da mogu da veruju. Obje Kellyne djevojke, Alex Kirk i Jessica Bradley, stigle su kući nešto poslije 2:00 sata. Adrian Matthews je tada pozvao policiju. Pozornik Rearden, koji je preuzeo poziv, osjetio je iskrenu zabrinutost gospodina Voice Matthewsa i odmah je poslao službenika tamo.
  
  Kellyni roditelji su rekli da su je posljednji put vidjeli oko 7:31 decembra kada je otišla da se nađe sa prijateljima. Nosila je plave farmerke, bijele patike, debeli džemper zdepastog pletenja i jaknu od antilopa dugu tri četvrtine.
  
  Na kasnijem ispitivanju, Kellyni prijatelji rekli su da se grupa razišla tokom vatrometa, ali niko nije bio pretjerano zabrinut. Uostalom, okolo je bilo na hiljade ljudi, autobusi su kasnili, a taksiji su pozivani na posao.
  
  Adrian i Gillian Matthews nisu bili bogati, ali im je bilo dobro. Adrian je nadgledao kompjuterske sisteme velikog trgovca na malo, a Gillian je bila pomoćnica menadžera podružnice građevinskog društva u centru grada. Posjedovali su džordžijansku dvojnu kuću u blizini rezervoara Ekkap, u dijelu grada bliže parkovima, golf terenima i selu nego tvornicama, skladištima i sumornim terasama.
  
  Prema rečima njenih prijatelja i nastavnika, Keli je bila bistra, ljubazna, odgovorna devojka koja je stalno dobijala visoke ocene i bila je uverena da će ići na univerzitet po svom izboru, trenutno u Kembridžu, gde je nameravala da studira pravo. Kelly je također bila prvakinja u sprintu u svojoj školi. Imala je prelepu zlatno plavu kosu koju je nosila i volela je odeću, ples, pop muziku i sport. Takođe je volela klasičnu muziku i bila je prilično uspešan pijanista.
  
  Ubrzo je istražnom službeniku postalo jasno da Kelly Matthews nije vjerovatno odbjegla tinejdžerka, te je organizirao pretres parka. Kada tri dana kasnije tragači nisu ništa našli, poništili su to. U međuvremenu, policija je takođe intervjuisala stotine veseljaka, od kojih su neki rekli da misle da su je videli sa muškarcem, a drugi sa ženom. Ispitivani su i vozači taksija i autobusa, ali bezuspješno.
  
  Sedmicu nakon što je Kelly nestala, njena torba je pronađena u grmlju blizu parka; sadržavao je njene ključeve, dnevnik, kozmetiku, četku za kosu i torbicu u kojoj je bilo preko trideset i pet funti i nešto sitniša.
  
  Njen dnevnik nije davao nikakve tragove. Posljednji unos, napravljen 31. decembra 1999. godine, bio je kratka lista novogodišnjih odluka:
  
  1. Pomažite mami više po kući.
  
  2. Vježbajte klavir svaki dan.
  
  3. Budite ljubazni prema mojim malim sestrama.
  
  Banks je skinuo zaštitnu odjeću, naslonio se na auto napolju i zapalio cigaretu. Mogao je reći da će biti vruć i sunčan dan, sa samo povremenim visokim oblacima koji će se širiti po plavom nebu uz lagani povjetarac, a većinu će provesti u zatvorenom prostoru, bilo na mjestu događaja ili u Milgartu. Ignorirao je ljude s druge strane ceste koji su stali da bulje, i začepio je uši kako bi blokirao trube automobila koji su režali na brdu, koje je sada u potpunosti zapečatila lokalna saobraćajna policija. Stigla je štampa; Banke su ih mogle vidjeti napete kod barijera.
  
  Banks je znao da će prije ili kasnije doći do ovoga, ili do nečeg vrlo sličnog, od trenutka kada je pristao da predvodi polovinu operativne grupe u Sjevernom Jorkširu u nizu nestanaka: pet mladih žena, tri iz Zapadnog Jorkšira i dva iz Severnog Jorkšira. Zamjenik šefa kriminalističke policije za Zapadni Jorkšir bio je zadužen za zajedničku stvar, ali je bio u okružnoj kancelariji u Wakefieldu, pa su ga Banks i Blackstone rijetko viđali. Izvještavali su direktno šefu CID-a, komandantu područja Philipu Hartnellu u Millgarthu u Leedsu, koji je bio službeni viši istražni službenik, ali ih je ostavio da nastave s radom. Glavna operaciona sala se takođe nalazila u Millgartu.
  
  Bilo je nekoliko inspektora detektiva pod Benksom i Blackstoneom; izvestan broj policajaca i narednika detektiva povučeni iz snaga Zapadnog i Sjevernog okruga; kvalifikovano civilno osoblje; koordinator mjesta zločina narednik Stefan Nowak; i, kao psiholog-savetodavac, dr. Jenny Fuller, koja je proučavala profilisanje kriminala u Americi u Nacionalnom centru za analizu nasilnih zločina na FBI akademiji u Kvantiku, u Virdžiniji, i nimalo nije ličila na Džodi Foster. Jenny je također studirala kod Paula Brittona u Leicesteru i bila je prepoznata kao jedna od zvijezda u usponu u relativno novom polju psihologije u kombinaciji s policijskim radom.
  
  Banks je radio sa Jenny Fuller na njegovom prvom slučaju u Eastvaleu i njih dvoje su postali bliski prijatelji. Skoro i više, ali činilo se da im uvijek nešto stane na put.
  
  Možda je tako bilo najbolje, rekao je Banks sebi, iako se često nije mogao uvjeriti u to kada bi je pogledao. Jennie je imala usne koje rijetko možete vidjeti na bilo kome osim napučenog francuskog seks simbola, njena figura se skupila i izbočila na svim pravim mjestima, a njena odjeća, obično skupa odjeća, bila je svilenkasta, uglavnom zelena i crvenkasto smeđa. teče preko nje. Bilo je to ono "proređivanje njene odeće" o čemu je pisao pesnik Herrik, prljavi stari đavo. Banks je naišao na Herricka u antologiji poezije na kojoj je radio, osjećajući godinama uznemirujuće neznanje o takvim stvarima.
  
  Redovi poput Herrickova utonuli su u njegovu dušu, kao i stih o "zbrkanoj haljini" zbog koje je iz nekog razloga pomislio na narednicu Annie Cabbot. Annie nije bila tako očito lijepa kao Jenny, nije bila tako senzualna, nije bila tip koji bi privlačio pažnju vukova zvižduka na ulici, ali je imala duboku, mirnu ljepotu koja se Benksu zaista sviđala. Nažalost, zbog svojih novih i opterećujućih dužnosti, u posljednje vrijeme rijetko je viđao Annie i sve više vremena provodi sa Jenny zbog ove afere, shvaćajući da stari osjećaji, ta čudna i trenutna iskra između njih nikada ne nestaju. Ništa se nije dogodilo kao takvo, ali s vremena na vrijeme se dogodilo dodirom.
  
  Annie je također bila zaokupljena svojim poslom. Otkrila je da postoji konkurs za inspektora detektiva u Odjelu za žalbe i disciplinu Zapadnog odjeljenja i prihvatila ga je jer je to bila prva prilika koja joj se ukazala. Nije bilo savršeno i sigurno joj nije donelo nikakva takmičenja u popularnosti, ali je to bio neophodan korak na lestvici na koju je nameravala da se popne, a Banks ju je ohrabrio da to preduzme.
  
  PC Karen Hodgkins gurnula je svoj mali sivi Nissan kroz rupu koju je policija napravila za nju u barijeri i prekinula Benksov tok misli. Izašla je i došla. Karen se pokazala kao energičan i ambiciozan radnik tokom istrage, a Banks je vjerovala da će dogurati daleko ako razvije njuh za policijsku politiku. Malo ga je podsjetila na Susan Gay, njegovog starog policajca i sada narednika u Cirencesteru, ali je imala manje oštrih ivica i djelovala je samouvjerenije.
  
  "Kakva je situacija?" upitala ju je Banks.
  
  "Nema velikih promena, gospodine. Lucy Payne je pod uticajem sedativa. Doktor kaže da nećemo moći razgovarati s njom do sutra."
  
  "Jesu li Lucy i njen muž uzeti otiske prstiju?"
  
  "Da gospodine".
  
  "Šta je s njenom odjećom?" Banks je predložio da odeću koju je Lucy Payne nosila na forenzički pregled. Uostalom, ne bi joj trebao u bolnici.
  
  "Do sada bi trebali biti u laboratoriji, gospodine."
  
  "Dobro. Šta je nosila?
  
  "Baćanka i bade mantil".
  
  "A Terence Payne? Kako je?"
  
  "Čekaj. Ali kažu da čak i ako se oporavi, može ispasti... pa, znate... povrće... mogao bi imati ozbiljno oštećenje mozga. Pronašli su fragmente lobanje zaglavljene u njegovom mozgu. Čini se... pa..."
  
  "Nastavi".
  
  "Doktor kaže da izgleda da je policajac koji ga je pokorio upotrijebio malo razumniju silu. Bio je veoma ljut."
  
  "Je li stvarno bio?" Bože. Banks je mogao vidjeti predstojeće suđenje da je Payne preživio s oštećenjem mozga. Najbolje je pustiti PC Hartnell-a da brine o tome; na kraju krajeva, za to su stvoreni AC na ovoj zemlji. "Kako je PC Taylor?"
  
  "Ona je kod kuće, gospodine. Sa sobom ima prijatelja. Žena policajca iz Killingbecka.
  
  "U redu, Karen, želim da za sada budeš portparol bolnice. Sve promjene u statusu pacijenata - bilo koje od njih - želim odmah znati. Ovo je tvoja odgovornost, u redu?"
  
  "Da gospodine".
  
  "A trebat će nam i službenik za porodičnu vezu." Pokazao je prema kući. "Kimberlyni roditelji moraju biti obaviješteni prije nego što čuju ovo na vijestima. Također moramo organizirati identifikaciju tijela za njih."
  
  "Učinit ću to, gospodine."
  
  "Dobro je što si predložila, Karen, ali već imaš puno posla. I to je nezahvalan zadatak."
  
  Karen Hodgkins se vratila svom autu. Iskreno, Banks nije mislio da Karen ima ispravne manire da bude oficir za vezu sa porodicom. Mogao je zamisliti scenu - nevjericu roditelja, njihov izliv tuge, Kareninu sramotu i grubost. br. On bi poslao roly-poly Jonesyja. PC Jones bi mogao biti ljigavac, ali simpatija i zabrinutost curili su iz svake pore. Trebao je biti vikar. Prema Benksu, jedan od problema sa dovođenjem tima iz tako velikog radijusa bio je taj što nikada niste mogli dovoljno dobro da upoznate pojedince. Što nije pomoglo kada je u pitanju podjela zadataka. Trebala vam je prava osoba za pravi posao u policiji, a jedna pogrešna odluka mogla bi upropastiti istragu.
  
  Banks jednostavno nije navikao da upravlja tako velikim timom, a problemi s koordinacijom zadali su mu više od jedne glavobolje. Zapravo, cijelo pitanje odgovornosti mu je teško padalo u glavu. Nije se osjećao kompetentnim da se nosi sa svime, da istovremeno drži toliko lopti u zraku. Već je napravio više od jedne manje greške i u nekoliko navrata maltretirao osoblje. Toliko da je počeo misliti da su njegove vještine ljudi posebno loše. Bilo je lakše raditi s malim timom - Annie, Wince Jackman, narednik Hatchley - gdje je mogao zapamtiti svaki mali detalj. Više je ličilo na posao koji je obavljao u londonskom metrou, samo što je tamo bio običan policajac ili narednik koji je izdavao naređenja, a ne ih je dijelio. Čak i kao inspektor tamo dole pred kraj, nikada se nije morao suočiti sa ovim nivoom odgovornosti.
  
  Banks je upravo zapalio drugu cigaretu kada se iza barijere izvukao drugi auto i dr. Jenny Fuller je iskočila, hrvajući se s aktovkom i teško nabijenom kožnom torbom, jureći kao i obično, kao da kasni na važan sastanak. Njena raščupana crvena griva padala je preko ramena, a oči su joj bile boje trave nakon ljetnog pljuska. Pege, vranine i pomalo iskrivljeni nos na koje se uvek žalila pokvarili su njen izgled, samo su je učinili privlačnijom i ljudskijom.
  
  "Dobro jutro Jenny", pozdravio ju je Banks. "Stefan čeka unutra. Da li si spreman?"
  
  "Šta je ovo? Yorkshire Prelude?
  
  "Ne. To je 'Jesi li budan?' "
  
  Jenny se prisilila da se nasmiješi. "Drago mi je da vidim da ste u formi, čak i u ovom nesvetom času."
  
  Banks je pogledao na sat. "Jenny, budan sam od pola šest. Sad je skoro osam."
  
  "To je ono što želim da kažem", rekla je. "Nesveto." Pogledala je prema kući. Zabrinutost joj je preletjela licem. "To je loše, zar ne?"
  
  "Vrlo".
  
  "Pođi sa mnom?"
  
  "Ne. Video sam dovoljno. Osim toga, bolje da odem i ukratim Hartnellov AK ili će on iskoristiti moju utroba za podvezice."
  
  Dženi je duboko udahnula i činilo se da je skupila hrabrost. "Dobro", rekla je. "Sagni se, Macduff. Spreman sam".
  
  I ona je ušla.
  
  Kancelarija komandanta područja Philipa Hartnella, kako je i priličilo njegovom činu, bila je prostrana. Osim toga, bio je prilično prazan. Narednik Hartnell nije vjerovao da se tamo osjeća kao kod kuće. Ovo mjesto kao da je vrištalo da je to kancelarija i samo kancelarija. Bio je tu tepih, naravno - okružni komandant zaslužuje tepih - jedan ormarić za dosijee, polica za knjige napunjena tehničkim i proceduralnim priručnicima, a na njegovom stolu, pored devičanske fascikle štampe za upijanje, stajao je elegantan crni laptop i jedna fascikla za datoteke u boji. bivol. To je bilo to. Bez porodičnih fotografija, ništa osim mape grada na zidu i pogled na pijacu na otvorenom i autobusku stanicu sa njegovog prozora, toranj župne crkve u Leedsu koji strši iza željezničkog nasipa.
  
  "Alane, sedi", pozdravio je Banksa. "Čaj? kafu?"
  
  Banks mu je prešao rukom preko glave. "Ne bih imao ništa protiv crne kafe ako nemaš ništa protiv."
  
  "Ne sve".
  
  Hartnell je naručio kafu preko telefona i zavalio se u stolicu. Škripalo je dok se kretalo. "Moramo podmazati prokletu stvar", rekao je.
  
  Hartnell je bio desetak godina mlađi od Banksa, što znači da je bio u kasnim tridesetim. Imao je koristi od ubrzane šeme unapređenja koja je trebala dati bistrim mladim momcima poput njega priliku da postanu komandanti prije nego što se pretvore u oronule stare prdeze. Banks nije bio na tom putu; išao je svojim putem starim putem, težim putem, i kao i mnogi drugi koji su išli tim putem, bio je sumnjičav prema operativcima koji su naučili sve osim sitnica policijskog rada.
  
  Čudno je bilo to što se Benksu dopao Phil Hartnell. Imao je miran način ponašanja, bio je pametan i brižan policajac i puštao je svoje podređene da rade svoj posao. Banks se redovno sastajao s njim tokom istrage o Kameleonu, i iako je Hartnell dao nekoliko sugestija, od kojih su neki bili korisni, nikada nije pokušao da interveniše i dovede u pitanje Banksovu presudu. Lepog izgleda, visokog, sa zategnutim gornjim delom tela tipičnog dizača tegova, Hartnell je bio poznat i kao damski muškarac, još uvek neoženjen, i trebalo je da tako ostane još neko vreme, hvala vam puno.
  
  "Reci mi u šta se upuštamo", okrenuo se Benksu.
  
  "Shitstorm, ako želiš moje mišljenje." Banks mu je ispričao šta su do sada pronašli u podrumu brda br. 35 i stanje trojice preživjelih. Hartnell je slušao, dodirujući usne vrhom prsta.
  
  "Dakle, nema sumnje da je on naš čovjek? Kameleon?"
  
  "Nije dobro".
  
  "Onda je to dobro. Barem na tome možemo sebi čestitati. Sklonili smo serijskog ubicu s ulice."
  
  "Nije zavisilo od nas. To je bila čista slučajnost da su Payneovi imali nesuglasice u porodici, komšija je to čula i pozvala policiju."
  
  Hartnell je ispružio ruke iza glave. U njegovim sivoplavim očima zablistaše. "Znaš, Alane, kolika je količina sranja koja se baca na nas kada se sreća okrenula protiv nas, ili kada se čini da uopšte ne napredujemo, bez obzira na to koliko radnih sati uložimo, ja bih recite da ovo pošto imamo pravo da tvrdimo pobedu i možda čak i malo kukamo zbog toga. Sve zavisi od rotacije."
  
  "Ako ti tako kažeš".
  
  "Verujem, Alane. Vjerujem".
  
  Donesena im je kafa i obojica su odvojili trenutak da otpiju gutljaj. Benksu, koji tog jutra nije progutao svoje uobičajene tri ili četiri šoljice, bilo je ukusno.
  
  "Ali mi imamo potencijalno ozbiljan problem, zar ne?" Hartnell je nastavio.
  
  Banks klimnu glavom. "Postojnik Tejlor".
  
  "Stvarno". Kucnuo je na fasciklu sa fajlovima. "PC Janet Taylor na uslovnoj kazni." Na trenutak se okrenuo prema prozoru. "Usput, poznavao sam Dennisa Morriseya. Ne baš dobro, ali sam ga poznavao. Solidan momak. Čini se da je ovdje godinama. Nedostajaće nam."
  
  "Šta je s PC Taylorom?"
  
  "Ne mogu reći da je poznajem. Da li su poštovane odgovarajuće procedure?"
  
  "Da".
  
  "Još nema najava?"
  
  "Ne".
  
  "Dobro". Hartnell je ustao i nekoliko trenutaka gledao kroz prozor, leđima okrenut Banksu. Kada je ponovo progovorio, nije se okrenuo. "Znaš kao i ja, Alane, da protokol zahtijeva da Ured za pritužbe policije dovede istražitelja iz obližnje jedinice da se pozabavi ovakvim problemom. Ne bi trebalo biti ni najmanjeg naznaka prikrivanja, posebnog tretmana. Naravno, ne bih volio ništa drugo nego da se sam bavim ovim. Na kraju krajeva, Dennis je bio jedan od naših. Kao i PC Taylor. Ali ovo nije u planu." Okrenuo se i vratio do stolice. "Možete li zamisliti kakav će skandal izbiti u štampi, posebno ako Payne umre? Herojski policajac razotkriva serijskog ubicu i na kraju je optužen za korištenje prekomjerne sile. Čak i ako je ubistvo koje se može oprostiti, to je za nas još uvijek pseći doručak. A što se tiče slučaja Hadley, koji je sada pred sudom..."
  
  "Dovoljno istina." Banks je, kao i svaki drugi policajac, morao da se nosi sa bijesom muškaraca i žena koji su teško ranili ili ubili kriminalce u odbrani svojih porodica i imovine, a potom bili uhapšeni zbog napada ili, još gore, zbog ubistva. Zemlja trenutno čeka presudu porote u slučaju farmera po imenu John Hadley koji je pucao iz puške u nenaoružanog 16-godišnjeg pljačkaša, ubivši dječaka. Hadley je živio na zabačenoj farmi u Devonu, a u njegovu kuću je već jednom provaljeno, prije nešto više od godinu dana, a potom je pretučen i također opljačkan. Mladi pljačkaš je imao dosje dugačak kao tvoja ruka, ali to nije bilo važno. Najvažnije je da je šara sačmarice pokrivala dio bočne strane i leđa, što je ukazivalo da se dječak okretao da pobjegne kada je ispaljen hitac. U njegovom džepu pronađen je neotvoreni nož na sklapanje. Slučaj se već nekoliko sedmica nalazi na naslovnim stranicama, a za nekoliko dana će ići pred porotu.
  
  Istraga nije značila da će PC Janet Taylor izgubiti posao ili otići u zatvor. Srećom, postojali su viši autoriteti, kao što su sudije i viši policajci, koji su morali da odlučuju o takvim stvarima, ali je bilo nesporno da bi to moglo negativno uticati na njenu policijsku karijeru.
  
  "Pa, to je moj problem", rekao je Hartnell trljajući čelo. "Ali ovo je odluka koja se mora donijeti vrlo brzo. Naravno, kao što sam rekao, voleo bih da to ostane kod nas, ali to ne mogu da uradim." Zastao je i pogledao Banksa. "S druge strane, PC Tejlor je iz Zapadnog Jorkšira, i čini mi se da se Severni Jorkšir razumno može posmatrati kao susedna sila."
  
  "Tako je", rekao je Banks, počevši da doživljava taj veoma neprijatan osećaj.
  
  "To bi pomoglo da bude što bliže, zar ne?"
  
  "Pretpostavljam da jeste", rekao je Banks.
  
  "Zapravo, ACC McLaughlin je moj stari prijatelj. Možda bih trebao porazgovarati s njim. Kako stoje stvari u vašem odjelu za žalbe i discipline? Poznajete li nekoga tamo?"
  
  Banks proguta. Nije bilo važno šta je rekao. Da je došlo do pritužbi i discipline Zapadne divizije, teret odgovornosti bi gotovo sigurno pao na ramena Annie Cabbot. Bio je to mali odjel - Annie je bila jedina inspektorica detektiva - i Banks je slučajno otkrila da je njen šef, detektiv superintendent Chambers, bio lijen gad kojem se nije posebno sviđalo kada su detektivke napredovale u činovima. Annie je bila nova u bloku, a bila je i žena. Nije bilo nade da će se izvući iz ovoga. Banks je skoro mogao da vidi gada kako od veselja trlja ruke kada je stigla narudžba.
  
  "Zar ne mislite da bi to moglo izgledati malo preblizu kući?" on je rekao. "Možda bi veći Mančester ili Linkolnšir bio bolji."
  
  "Nikako", rekao je Hartnell. "Tako da pokazujemo da radimo pravu stvar dok je držimo prilično blizu nas. Sigurno poznajete nekoga u odjelu, nekoga ko će shvatiti da je u njihovom interesu da vas informišu?"
  
  "Nadležni je detektiv Superintendent Chambers", rekao je Banks. "Siguran sam da će pronaći nekoga ko je prikladan za taj zadatak."
  
  Hartnell se nasmiješio. "Pa, razgovaraću sa Ronom jutros i videćemo gde će nas to dovesti, zar ne?"
  
  "Super", rekao je Banks, misleći: Ubiće me, ubiće me, iako nije on kriv.
  
  Jenny Fuller je s gađenjem primijetila opsceni poster dok je prolazila kroz vrata podruma, a narednik Stefan Novak je slijedio iza nje, a zatim je ostavila svoja osjećanja po strani i nepristrasno ga pregledala kao dokaz. Šta je bilo. Označavao je čuvara portala u mračni podzemni svijet gdje je Terence Payne mogao uroniti u ono što je najviše volio u životu: dominaciju, seksualnu moć, ubistvo. Jednom kada je izašao iz tog opscenog čuvara, pravila koja inače regulišu ljudsko ponašanje više se nisu primjenjivala.
  
  Dženi i Stefan su sada bili sami u podrumu. sam sa mrtvima. Osjećala se kao voajer. Što je i bila. Takođe se osjećala kao lažov, kao da ništa što može reći ili učiniti ne bi bilo dobro. Skoro je htela da drži Stefana za ruku. Skoro.
  
  Iza nje, Stefan je ugasio gornje svetlo i naterao Dženi da skoči. "Izvini. U početku nije bio uključen", objasnio je. "Jedan od ekipe hitne pomoći ga je uključio kako bi mogli vidjeti s čime imaju posla i jednostavno je ostalo uključeno."
  
  Jennyn otkucaj srca se vratio u normalu. Osjetila je tamjan, zajedno s drugim mirisima na kojima nije imala želju da se zadržava. Dakle, to je bilo njegovo radno okruženje: posvećeno, crkveno. Nekoliko svijeća je do sada bilo izgorjelo, a neke od njih su se spustile, ali desetak ili više njih je i dalje treperilo, pomnoženo stotinama zahvaljujući rasporedu ogledala. Bez gornjeg svjetla, Jenny je jedva mogla vidjeti tijelo mrtvog policajca na podu, što je vjerovatno bio blagoslov, a svjetlost svijeće je ublažila udar djevojčinog tijela, dajući njenoj koži tako crvenkasto-zlatnu nijansu da je Jenny mogla gotovo vjerovati da je Kimberly živa da nije bilo čudne tišine njenog tijela i načina na koji su joj oči gledale u ogledalo iznad glave.
  
  Nema nikoga kod kuće.
  
  Ogledala. Gde god je Dženi pogledala, mogla je da vidi višestruke odraze sebe, Stefana i devojke na dušeku, prigušene u treperavoj svetlosti svijeća. Voli da gleda sebe kako radi, pomislila je. Može li to biti jedini način na koji se osjeća stvarnim? Gledati ga kako to radi?
  
  "Gdje je video kamera?" ona je pitala.
  
  "Luke Selkirk -"
  
  "Ne, ne mislim na policijsku ćeliju, mislim na njega, Payne."
  
  "Nismo pronašli video kameru. Zašto?"
  
  "Pogledaj postavku, Stefane. Ovo je osoba koja voli da gleda sebe u akciji. Bio bih veoma iznenađen da nije vodio neku vrstu evidencije o svojim postupcima, zar ne?"
  
  "Sada ste to spomenuli, da", rekao je Stefan.
  
  "Takve stvari su uobičajene za seksualna ubistva. Nešto kao suvenir. Trofej. I obično također neka vrsta vizualne pomoći koja će mu pomoći da prođe kroz ovo iskustvo prije sljedećeg."
  
  "Više ćemo znati kada tim završi s kućom."
  
  Jenny je hodala duž fosforescentne trake koja je označavala put do čekaonice, gdje su ležala netaknuta tijela i čekala forenzičare. U svjetlu Stefanove baklje, oči su joj bile oslonjene na nožne prste koji su virili iz zemlje i nešto što je ličilo na nožni prst, možda na nos, na koljeno. Njegova menažerija smrti. Zasađeni trofeji. Njegov vrt.
  
  Stefan se promeškoljio pored nje, a ona je shvatila da ga drži za ruku i snažno kopa nokte. Vratili su se u podrum obasjan svijećama. Dok je Jenny stajala iznad Kimberly, gledajući rane, male posjekotine i ogrebotine, nije mogla pomoći sebi i zatekla je sebe kako plače, a tihe suze su joj bile mokre na obrazima. Nadlanicom je obrisala oči, nadajući se da Stefan nije primetio. Ako je primijetio, bio je dovoljno džentlmen da ništa ne kaže.
  
  Odjednom je htela da ode. Nije to bio samo prizor Kimberly Myers na madracu, ili miris tamjana i krvi, slike koje su treperile u ogledalima i svjetlost svijeća, već ju je kombinacija svih tih elemenata učinila klaustrofobičnom i mučnom dok je stajala tamo i gledala ovaj užas. sa Stefanom. Nije željela biti ovdje s njim ili bilo kojim drugim muškarcem, osjećajući šta radi. Bilo je nepristojno. I to je bila opscenost koju je muškarac počinio prema ženi.
  
  Pokušavajući da sakrije drhtanje, dodirnula je Stefanovu ruku. "Vidjela sam dovoljno ovdje za sada", rekla je. "Idemo na. Voleo bih da vidim ostatak kuće."
  
  Stefan je klimnuo glavom i okrenuo se prema stepenicama. Jenny je imala prokleto neugodan osjećaj da on tačno zna kako se osjeća. Prokletstvo, pomislila je, šesto čulo bez kojeg bi sada mogla. Život je bio dovoljno težak sa uobičajenim peticama na poslu.
  
  Pratila je Stefana pored postera i pohabanim kamenim stepenicama.
  
  "Annie. Šta ti je trenutno na umu?"
  
  "Zapravo, nosim tamnoplavu suknju srednje dužine, crvene pumpice i bijelu svilenu bluzu. Želiš li znati nešto o mom donjem rublju?"
  
  "Ne dovodi me u iskušenje. Pretpostavljam da si sama u kancelariji?"
  
  "Sve zbog moje male usamljenosti."
  
  "Slušaj, Annie, imam nešto da ti kažem. Zapravo, upozoravam te." Banks je sjedio u svom autu ispred kuće Paynesovih i razgovarao na mobitel. Kombi mrtvačnice je odnio tijela, a Kimberlyni zaprepašteni roditelji su identifikovali njeno tijelo. Forenzičari su u čekaonici pronašli još dva tijela, oba u tolikoj fazi raspadanja da je bilo nemoguće izvršiti vizuelnu identifikaciju. Trebalo bi provjeriti zubne kartone, uzeti uzorke DNK i upariti ih sa roditeljima. Za sve ovo treba vremena. Druga ekipa je i dalje češljala po kući, pakovala papire, račune, račune, slike, pisma, bilo šta.
  
  Banks je slušao tišinu nakon što je završio objašnjavanje zadatka za koji je mislio da će Annie dobiti u bliskoj budućnosti. Odlučio je da je najbolji način da se izbori sa tim da pokuša sve da predstavi u pozitivnom svetlu, da ubedi Eni da je ona prava za taj posao i da je ovo pravi posao za nju. Nije mislio da će biti uspješan, ali vrijedilo je pokušati. Brojao je udarce. Jedan. Dva. Tri. Četiri. Onda je došlo do eksplozije.
  
  "Šta on radi? Je li ovo nekakva glupa šala, Alane?"
  
  "Ne šalim se".
  
  "Jer ako je to slučaj, ovo možete okončati odmah. To nije smiješno".
  
  "Ovo nije šala, Annie. Ozbiljan sam. A ako malo razmislite o tome, shvatit ćete koliko je to divna ideja."
  
  "Kada bih o tome razmišljao do kraja života, i dalje mi se ne bi činilo sjajnom idejom. Kako se usuđuje... Znaš, nema šanse da izađem iz ovoga izgledajući dobro. Ako mogu dokazati tužbu protiv nje, onda će me svaki policajac i svaki član javnosti mrzeti do srži. Ako ne dokažem slučaj, novinari će vrištati da se zataška."
  
  "Ne, neće. Imaš li pojma kakvo je čudovište Terence Payne? Oni će vrištati od radosti da je populistička pravda konačno zadovoljena."
  
  "Možda neki od njih. Ali ne one koje sam pročitao. Ili ti, što se toga tiče."
  
  "Annie, ovo te neće sahraniti. To će biti u rukama CPS mnogo prije ove faze. Vi niste sudija, porota i dželat, znate. Vi ste samo skromni istražitelj koji pokušava otkriti činjenice. Kako ti to može naškoditi?"
  
  "Jeste li me uopšte zaprosili? Rekao si Hartnellu moje ime, rekao mu da sam najbolji za taj posao? Ne mogu vjerovati da si mi to mogao učiniti, Alane. Mislio sam da ti se sviđam."
  
  "Da. I nisam ništa uradio. AC Hartnell je sve to smislio sam. I ti i ja znamo šta će se dogoditi kada ovo dođe u ruke nadzornog inspektora Čembersa."
  
  "Pa, bar se slažemo oko toga. Znaš, debelo kopile je grizlo zalogaj cijele sedmice jer nije mogao naći ništa stvarno prljavo za mene. Za boga miloga, Alane, možeš li nešto učiniti?"
  
  "Kao šta?"
  
  "Reci mu da ga odnese u Lancashire ili Derbyshire. Bilo šta".
  
  "Pokušao sam, ali on se odlučio. On poznaje tužioca McLaughlina. Također, smatra da na ovaj način mogu zadržati određeni stepen kontrole nad istragom."
  
  "Pa, mogao bi opet razmisliti o tome."
  
  "Annie, ovdje možeš učiniti nešto dobro. Za sebe, u interesu društva.
  
  "Ne pokušavajte da se dopadnete mojoj boljoj strani karaktera. nemam ga".
  
  "Zašto se toliko opireš?"
  
  "Zato što je to usran posao i ti to znaš. Bar mi učini uslugu i ne pokušavaj da me sažališ."
  
  Banks je uzdahnuo. "Ja sam samo preliminarno upozorenje. Nemojte ubiti glasnika."
  
  "Za to služe glasnici. Hoćeš da kažeš da nemam izbora?"
  
  "Uvijek postoji izbor."
  
  "Da, ispravno i pogrešno. Ne brini, neću praviti galamu. Ali bolje da si u pravu u vezi sa posledicama."
  
  "Vjeruj mi. Ja sam u pravu".
  
  "A ti ćeš me poštovati ujutro. Svakako".
  
  "Slušaj, o jutru. Večeras se vraćam u Gratley. Zakasnit ću, ali možda bi ti mogao svratiti, ili bih mogao svratiti usput?"
  
  "Za što? Seks u žurbi?
  
  "Ne mora biti tako brzo. S obzirom na način na koji spavam ovih dana, to može potrajati cijelu noć."
  
  "Nikad. Treba mi dobar san. Zapamtite, moram ustati rano ujutro da bih otišao u Leeds. ćao".
  
  Banks je nekoliko trenutaka držao nečujnu ćeliju uz uho, a zatim je vratio u džep. Bože, pomislio je, stvarno si dobro prošao s tim, Alane, zar ne? Ljudske vještine.
  
  OceanofPDF.com
  4
  
  Samantha Jane Foster, osamnaest godina, pet stopa i pet, sedam kamena tri funte, bila je studentica prve godine engleskog na Univerzitetu u Bradfordu. Njeni roditelji su živjeli u Leighton Buzzardu, gdje je Julian Foster bio ovlašteni računovođa, a Teresa Foster je bila lokalni liječnik opće prakse. Samantha je imala jednog starijeg brata, Alistaira, koji je bio nezaposlen, i mlađu sestru Chloe, koja je još bila u školi.
  
  Dvadeset šestog februara uveče, Samantha je prisustvovala čitanju poezije u pabu blizu univerzitetskog kampusa i otišla sama da odspava oko jedanaest i petnaest. Živjela je u blizini Great Horton Roada, oko četvrt milje dalje. Kada se za vikend nije pojavila na poslu u Waterstoneovoj knjižari u centru grada, jedna od njenih saradnica, Penelope Hall, zabrinula se i pozvala kancelariju tokom pauze za ručak. Samantha je bila pouzdana, kasnije je rekla policiji, a ako zbog bolesti nije išla na posao, uvijek je zvala. Ovaj put nije. Zabrinuta da bi Samantha mogla biti ozbiljno bolesna, Penelope je uspjela uvjeriti stanodavca da otvori vrata spavaće sobe. Nema nikoga kod kuće.
  
  Postojala je velika šansa da policija u Bradfordu ne bi ozbiljno shvatila nestanak Samanthe Foster - barem ne tako brzo - da nije bilo torbe koju je savjestan student pronašao na ulici i predao prethodne večeri iza ponoći . Sadržao je poetsku antologiju pod naslovom Nova krv; tanak svezak poezije sa potpisom "Samanta, među čijim svilenkastim butinama bih voleo da položim glavu i predstavim srebrni jezik" i datiran od strane pesnika Majkla Stringera, koji je čitao u kafani prethodne noći; spiralna sveska puna poetskih beleški, zapažanja, razmišljanja o životu i književnosti, uključujući ono što se dežurnom činilo kao opisi halucinogenih stanja i vantelesnih iskustava; poludimljeno pakovanje Benson & Hedges; crveni paketić papira za cigarete Rizla i mala plastična vrećica marihuane, manje od četvrt unce; zeleni jednokratni upaljač; tri tampona; snop ključeva; lični CD plejer sa CD-om Tracey Chapman unutra; mala torba sa kozmetikom; i torbicu koja sadrži petnaest funti gotovine, kreditnu karticu, karticu studentskog sindikata, račune za knjige i CD-ove i razne druge predmete.
  
  S obzirom na dva incidenta - torbu prebačenu preko ramena i nestalu djevojku - pogotovo što se mladi policajac koji je raspoređen na zadatak sjetio da se nešto slično dogodilo u Roundhay Parku u Lidsu, u novogodišnjoj noći - istraga je tog jutra započela pozivima Samantinim roditeljima i bliski prijatelji, od kojih je niko nije vidio niti čuo za bilo kakvu promjenu u njenim planovima ili rutini.
  
  Za kratko vrijeme, Michael Stringer, pjesnik koji je čitao svoje djelo u kafani, postao je osumnjičeni zbog natpisa koji je za nju napravio u svojoj knjizi poezije, ali brojni svjedoci su rekli da je nastavio da pije u centru grada i da je da mu se pomogne da se vrati u hotel oko pola tri ujutro. Osoblje hotela je uvjeravalo policiju da se on ponovo pojavio tek nakon čaja sljedećeg dana.
  
  Istraživanja na univerzitetu otkrila su jednog mogućeg svjedoka koji je mislio da je vidio Samantu kako razgovara s nekim kroz prozor automobila. Djevojka je barem imala dugu plavu kosu i nosila je istu odjeću koju je Samantha nosila kada je izašla iz paba - farmerke, crne čizme do teleta i dugi, lepršavi kaput. Automobil je bio tamne boje i svjedokinja je zapamtila posljednja tri slova na registarskoj tablici jer su ona činila njezine inicijale: Katherine Wendy Thurlow. Rekla je da nije imala razloga da vjeruje da je u tom trenutku bilo problema, pa je prešla u svoju ulicu i otišla u svoj stan.
  
  Posljednja dva slova registarske tablice automobila označavaju gdje je registrirano, a WT označava Leeds. DVLA u Svonsiju je bio u mogućnosti da pruži listu od više od hiljadu mogućih izbora - pošto Ketrin nije bila u stanju da suzi pretragu da bi napravila ili čak ni bojala - a vlasnike je intervjuisao Bradford CID. Ništa nije bilo od toga.
  
  Sve naknadne pretrage i ispitivanja nisu otkrila ništa više o nestanku Samanthe Foster, a počele su i glasine o policijskim tom-tomima. Dva nestanka koja su se dogodila u skoro dva mjeseca, na udaljenosti od oko petnaest milja, bila su dovoljna da pokrenu nekoliko zvona za uzbunu, ali ne i punu paniku.
  
  Samantha nije imala mnogo prijatelja, ali oni koje je imala bili su joj odani i odani, posebno Angela Firth, Ryan Conner i Abha Gupta, koji su svi bili uništeni njenim nestankom. Samanta je, kažu, bila veoma ozbiljna devojka, sklona dugim promišljenim ćutanjima i patuljastim izjavama, nije imala vremena za razgovor, sport i televiziju. Međutim, insistirali su na tome da je imala mirnu glavu na ramenima i svi su govorili da ona nije tip koji će otići sa strancem iz hira, bez obzira na to koliko je pričala o važnosti da se život doživi punim plućima.
  
  Kada je policija sugerisala da je Samantha možda zalutala pod uticajem droge, njeni prijatelji su rekli da je to malo verovatno. Da, priznali su da je ponekad volela da popuši džoint - rekla je da joj je to pomoglo da piše - ali nije koristila teže droge; takođe je malo pila i nije mogla da popije više od dve-tri čaše vina tokom cele večeri.
  
  Trenutno nije imala dečka i izgleda da nije bila zainteresovana da ga dobije. Ne, nije bila lezbejka, ali je pričala o istraživanju seksualnih iskustava sa drugim ženama. Samantha bi na neki način mogla izgledati nekonvencionalno, objasnila je Angela, ali imala je mnogo više zdravog razuma nego što ljudi ponekad zamišljaju na prvi utisak; jednostavno nije bila lakomislena i zanimale su je mnoge stvari kojima su se drugi ljudi smijali ili odbacivali.
  
  Prema rečima njenih nastavnika, Samantha je bila ekscentrična učenica koja je previše vremena provodila čitajući van nastavnog plana, ali jedan od njenih nastavnika, koji je i sam objavio nekoliko pesama, rekao je da se nada da će jednog dana postati velika pesnikinja ako uspe da razvije malo više samodiscipline u vašoj tehnici.
  
  Samanthina interesovanja, prema Abha Gupti, uključivala su umjetnost, poeziju, prirodu, istočnjačke religije, psihička iskustva i smrt.
  
  Banks i Ken Blackstone odvezli su se do Greyhounda, rustičnog paba sa niskim stropom u selu Tong, petnaestak minuta od mjesta zločina, gdje su Tobyjevi vrčevi obloženi tanjirima. To je trajalo dva sata, a tog dana niko od njih nije jeo. Zapravo, Banks nije mnogo jeo u posljednja dva dana otkako je u subotu rano ujutro čuo za petog nestalog tinejdžera.
  
  Tokom posljednja dva mjeseca, ponekad se osjećao kao da će mu glava eksplodirati pod pritiskom ogromne količine detalja koje je nosio u sebi. Probudio se rano ujutro, u tri-četiri sata, a misli su mu se vrtjele u glavi i sprečavale ga da ponovo zaspi. Umesto toga, ustao je, skuvao čajnik i seo za kuhinjski sto od borovine u pidžami, praveći beleške za dan koji je pred nama, kada je sunce izašlo i izlilo svoju tečnu medenu svetlost kroz visoki prozor ili kada je kiša udarila po staklima. .
  
  Bili su to usamljeni, tihi sati, i iako je navikao da bude sam i čak je to prihvatio s radošću, ponekad mu je nedostajao prošli život sa Sandrom i djecom u Eastvale semi-u. Ali Sandra je otišla, s namjerom da se uda za Seana, a djeca su odrasla i živjela svojim životom. Trejsi je bila student druge godine na Univerzitetu u Lidsu i Brian je sa svojim rok bendom išao na turneju po zemlji, dobijajući zamah nakon sjajnih recenzija njihovog prvog nezavisno proizvedenog CD-a. Shvatio je da je Banks u posljednja dva mjeseca zanemarivao oboje, a posebno svoju kćer.
  
  Naručili su posljednje dvije porcije ovčećeg paprikaša sa pirinčem i pintu Tetley's bittera za šankom. Bilo je dovoljno toplo da sjedim napolju za jednim od stolova pored terena za kriket. Lokalni tim je vježbao, a umirujući zvuk Willowine kože potcrtao je njihov razgovor.
  
  Banks je zapalio cigaretu i rekao Blackstoneu kako je PC Hartnell uputio istragu u Sjeverni Jorkšir PC Tayloru i kako je siguran da će doći do Annie.
  
  "Svidjet će joj se," rekao je Blackstone.
  
  "Ona je već dovoljno jasno razjasnila svoja osećanja."
  
  "Jesi li joj rekao?"
  
  "Pokušavao sam da to učinim pozitivnim, da se ona osjeća bolje, ali... to se nekako izjalovilo."
  
  Blackstone se nasmiješio. "Jeste li vas dvoje još uvijek par?"
  
  "Mislim da jeste, ali da budem iskren, pola vremena nisam siguran. Ona je veoma... neuhvatljiva."
  
  "Ah, slatka tajna žene."
  
  "Nešto slično tome".
  
  "Možda očekuješ previše od nje?"
  
  "Kako misliš?"
  
  "Ne znam. Ponekad kada muškarac izgubi ženu, počne tražiti novu u prvoj ženi koja pokaže bilo kakav interes za njega."
  
  "Brak je posljednja stvar na koju mislim, Ken."
  
  "Ako ti tako kažeš".
  
  "Da. Za početak, nemam jebenog vremena."
  
  "Kad smo već kod braka, šta misliš kako se tvoja žena, Lusi Pejn, uklapa u njega?" upita Blackstone.
  
  "Ne znam".
  
  "Mora da je znala. Mislim, živjela je s tim tipom."
  
  "Možda. Ali vidjeli ste kako je tamo sve uređeno. Payne je mogao provući svakoga kroz garažu i odvesti ga pravo u podrum. Ako je ovo mjesto držao zaključano i zatvoreno, niko nije trebao znati. Imao je prilično dobru zvučnu izolaciju."
  
  "Žao mi je, ali ne možete me uvjeriti da žena živi s ubicom koji radi ono što je Payne uradila, a ona nema pojma", rekao je Blackstone. "Šta on radi? Ustani nakon večere i reci joj da je upravo otišao u podrum da se igra sa kidnapovanom tinejdžerkom?"
  
  "Ne mora joj ništa reći."
  
  "Ali ona mora biti umiješana. Čak i da nije bila njegov saučesnik, trebala je barem nešto posumnjati."
  
  Neko je iz sve snage udario lopticu za kriket, a sa terena se čulo ovacije.
  
  Banks je ugasio cigaretu. "Možda si u pravu. U svakom slučaju, ako postoji nešto što povezuje Lucy Payne s onim što se dogodilo u podrumu, saznat ćemo. Za sada, ona ne ide nikuda. Ipak, zapamtite, osim ako ne saznamo drugačije, bolje je zapamtiti da je ona žrtva prije svega."
  
  Banks je znao da SOCO timovi mogu provesti sedmice na licu mjesta, a vrlo brzo će brdo 35 izgledati kao kuća koja prolazi kroz velike renovacije. Koristit će detektore metala, laserske zrake, infracrvene, ultraljubičaste, moćne usisivače i pneumatske bušilice; prikupljat će otiske prstiju, kožu koja se ljušti, vlakna, osušene izlučevine, dlake, komadiće boje, račune za vize, pisma, knjige i lične papire; oni će skidati tepihe i bušiti rupe u zidovima, razbijati podove podruma i garaža, i kopati bašte. I sve što su prikupili, možda više od hiljadu predmeta, trebalo je označiti, unijeti u HOLMES i pohraniti u prostoriju za dokaze u Milgartu.
  
  Donesena im je hrana, a oni su odmah prionuli na posao, četkajući nasumične mušice. Gulaš je bio obilan i blago začinjen. Nakon nekoliko gutljaja, Blackstone je polako odmahnuo glavom. "Smiješni Payne nema uniforme, zar ne? Većina njih ima nešto čudno u svojoj prošlosti. Mahanje rukama prema školarcima ili blago seksualno zlostavljanje."
  
  "Više nego što vredi njegov posao. Možda mu se samo posrećilo."
  
  Blackstone je zastao. "Ili nismo radili svoj posao kako treba. Sjećate li se one serije silovanja Seacroft Way prije dvije godine ili više?"
  
  "Silovatelj iz Seacrofta? Da, sjećam se da sam čitao o tome."
  
  "Znaš, nikad ga nismo uhvatili."
  
  "Misliš li da bi to mogla biti Payne?"
  
  "Možda, zar ne? Silovanja su prestala, a zatim su djevojke počele nestajati."
  
  "DNK?"
  
  "Uzorci sperme. Silovatelj iz Seacrofta bio je izlučivač i nije se potrudio da stavi kondom."
  
  "Onda ih provjeri u odnosu na Payneove podatke. I provjeri gdje je živio u to vrijeme."
  
  "Oh, hoćemo, hoćemo. Inače," nastavio je Blackstone, "jedan od generalnih direktora koji je intervjuisao Maggie Forrest, ženu koja je zvala domaćinstvo, imao je utisak da mu nije sve rekla."
  
  "O. Šta je rekao?"
  
  "Da je djelovala namjerno nejasno, tiho. Priznala je da je poznavala Payne, ali je rekla da ne zna ništa o njima. U svakom slučaju, nije mislio da ona govori punu istinu o svojoj vezi sa Lucy Payne. On misli da su mnogo bliži nego što bi ona priznala."
  
  "Razgovaraću s njom kasnije", rekao je Banks, bacivši pogled na sat. Gledao je u plavo nebo, bijelo i ružičasto cvijeće koje je padalo sa drveća, ljude u bijelom na terenu za kriket. "Bože, Ken, mogao bih sjediti ovdje cijeli dan", rekao je, "ali bolje da se vratim u kuću da provjerim kako stvari idu."
  
  -
  
  Kako se bojala, Megi nije mogla da se koncentriše na svoj posao ostatak dana i naizmenično je posmatrala policiju sa prozora svoje spavaće sobe i slušala vesti na lokalnom radiju. Ono što se saznalo bilo je malo dok komandant područja zadužen za slučaj nije održao konferenciju za novinare na kojoj je potvrdio da su pronašli tijelo Kimberly Myers i da je ona očigledno zadavljena. Štaviše, nije ništa rekao, osim da je slučaj u toku istraga, na licu mesta rade forenzičari, a više informacija biće uskoro. On je naglasio da istraga još nije završena, te pozvao sve koji su vidjeli Kimberly u petak poslije 23 sata da se jave.
  
  Kada je, posle pola tri, zakucalo na njena vrata i poznati zov "U redu je, samo sam ja", Megi je osetila olakšanje. Iz nekog razloga, bila je zabrinuta za Claire. Znala je da je išla u istu školu kao i Kimberly Myers i da je Terence Payne tamo bio učitelj. Nije vidjela Claire od Kimberlynog nestanka, ali je pretpostavila da je sigurno izbezumila od brige. Njih dvoje su bili otprilike istih godina i sigurno su se poznavali.
  
  Claire Toth je često zvala na povratku iz škole, jer je živjela dvije kuće dalje od nas, oba roditelja su joj radila, a majka se vraćala kući tek oko pola šest. Maggie je također sumnjala da su Ruth i Charles ponudili da posjete Claire kako bi je potajno držali na oku. Zaintrigirana pridošlogom, Claire je prvo samo svratila da se pozdravi. Tada je, zaintrigirana Meginim naglaskom i njenim radom, postala redovan posetilac. Megi nije smetalo. Claire je bila dobro dijete i dašak svježeg zraka, iako je govorila brzinom od jedne milje u minut, a Maggie se često osjećala iscrpljeno kada je odlazila.
  
  "Mislim da se nikad nisam osjećala tako strašno," rekla je Claire, spustivši ranac na pod u dnevnoj sobi i srušivši se na kauč, s rukama na bokovima. U početku je bilo čudno, jer je obično išla pravo u kuhinju, na mliječne kekse sa komadićima čokolade kojima ju je Megi hranila. Odmaknula je svoje duge pramenove i zataknula ih iza ušiju. Nosila je školsku uniformu: zeleni sako i suknju, bijelu bluzu i sive čarape koje su joj skliznule do članaka. Megi je primetila da ima nekoliko bubuljica na bradi: loša ishrana ili doba u mesecu.
  
  "Ti znaš?"
  
  "Do ručka je bilo po cijeloj školi."
  
  "Poznajete li gospodina Paynea?"
  
  "On je moj nastavnik biologije. I živi preko puta nas. Kako je mogao? Perverznjak. Kad pomislim šta mu se moralo dešavati u glavi dok nam je pričao o reproduktivnom sistemu i seciranju žaba i sličnim stvarima... fuj. Ona je počela.
  
  "Claire, još ne znamo da li je išta učinio. Sve što znamo je da su se gospodin i gospođa Payne posvađali i da ju je udario."
  
  "Ali pronašli su Kimovo tijelo, zar ne? I ne bi bilo svih tih policajaca na cesti da je sve što je uradio udario svoju ženu, zar ne?"
  
  Ako je sve što je uradio udario svoju ženu. Maggie je često bila pogođena lakomislenim stavom prema nasilju u porodici, čak i od strane djevojke poput Claire. Iskreno, nije mislila kako je to zvučalo, i bila bi užasnuta da je saznala detalje o Maggienom životu u Torontu, ali joj je jezik ipak tako lako došao. Udari njegovu ženu. Pomalo. Nije bitno.
  
  "Potpuno ste u pravu", rekla je. "To je nešto više. Ali ne znamo da li je g. Payne odgovoran za ono što se dogodilo Kimberly. Mogao je to uraditi neko drugi."
  
  "Ne. To je on. On je taj. Ubio je sve te devojke. On je ubio Kim."
  
  Claire je počela plakati i Maggie se osjećala nelagodno. Pronašla je kutiju maramica i otišla da sjedne pored nje na kauč. Claire je zagnjurila glavu u Megino rame i jecala, a njen tanki sloj tinejdžerske smirenosti nestao je u sekundi. "Žao mi je", rekla je, šmrcnuvši. "Obično se ne ponašam kao dijete."
  
  "Šta je ovo?" upitala je Maggie, i dalje je milujući kosu. "Šta je bilo, Claire? Možeš mi reći Bio si joj prijatelj, zar ne? Kimina prijateljica?
  
  Claireine usne su zadrhtale. "Osjećam se tako užasno."
  
  "Mogu to razumjeti."
  
  "Ali ti ne znaš. Ne možeš! Zar ne vidiš?"
  
  "Šta vidiš?"
  
  "Da je to moja greška. Ja sam kriv što je Kim ubijen. Trebao sam biti s njom u petak. Trebao sam biti s njom!"
  
  I baš kad je Claire ponovo zarila lice u Megino rame, začulo se glasno kucanje na vratima.
  
  Inspektorka Annie Cabbot sjedila je za svojim stolom, još uvijek ispod glasa psujući Banksa i željela da je uopće prihvatila imenovanje za žalbe i disciplinu, iako je to bila jedina pozicija u odjelu koja joj je bila dostupna na nivou inspektora nakon što je položila certifikat . Naravno, mogla je ostati u CID-u kao detektiv-narednik ili se neko vrijeme vratiti u uniformu kao saobraćajni službenik, ali je zaključila da bi C&D bio koristan privremeni korak dok se ne pojavi odgovarajuća pozicija u CID-u, što je, kao što je Banks uvjeravao njoj to neće dugo trajati. Zapadno odjeljenje je još uvijek prolazilo kroz neku strukturnu reorganizaciju, dijelom i po pitanju broja zaposlenih, a za sada je CID zauzeo pozadinu kako bi bio vidljiviji na ulici i pred svima. Ali njihov dan će doći. Tako bi barem stekla iskustvo kao inspektor.
  
  Jedina dobra stvar na novom zadatku bila je njena kancelarija. Zapadna divizija je preuzela zgradu koja se nalazi u blizini starog sjedišta Tudora, dio iste strukture, srušila je zidove i preuredila unutrašnjost. Iako Annie nije imala zasebnu veliku sobu kao što je to imao nadzorni detektiv Chambers, imala je zatvoreni prostor u zajedničkom prostoru koji joj je davao određeni stepen privatnosti i gledao na tržni trg poput Banksove kancelarije.
  
  Iza njenog pretinca od matiranog stakla bila su dva narednika detektiva i tri policajca koji su, zajedno s Annie i Chambersom, činili cijeli odjel za žalbe i disciplinu Zapadnog odjela. Na kraju krajeva, korupcija policije teško da je bila vruća tema u Eastvaleu, a možda najveći slučaj na kojem je do sada radila bio je slučaj patrolnog policajca koji je dobijao besplatne tostirane kolače s čajem iz Golden Grila. Ispostavilo se da je tamo sreo jednu od konobarica, a ona je našla put do njegovog srca. Druga konobarica je postala ljubomorna i to prijavila odjelu za žalbe i disciplinu.
  
  Mora da je bilo nepravedno kriviti Banksa, pomislila je Annie dok je stajala na prozoru i gledala dole u užurbani trg, a možda je to učinila samo zbog nejasnog nezadovoljstva njihovom vezom koje je već osećala. Nije znala šta je to, ni zašto, samo što je počela da se oseća pomalo neprijatno zbog toga. Naravno, nisu se često viđali zbog afere Kameleon, a Banks se ponekad toliko umorio da je zaspao i ranije... ali to joj nije smetalo koliko je njihova veza izgledala lako. postići. Kada su bili zajedno, sve više su se ponašali kao stariji bračni par, a Eni, na primer, to nije želela. Paradoksalno, zbog udobnosti i upoznatosti osjećala se očigledno nelagodno. Trebali su im samo papuče i kamin. Kad bolje razmislim, čak su imali iste u Banks Cottageu.
  
  Anni je zazvonio telefon. Bio je to detektiv superintendent Chambers koji ju je pozvao u svoju susjednu kancelariju. Pokucala je i ušla kada je rekao "Uđi" kako mu se svidjelo. Chambers je sjedio za svojim pretrpanim stolom, krupan muškarac s dugmadima prsluka na pruge zategnutih preko grudi i trbuha. Nije znala da li je njegova kravata prekrivena mrljama od hrane ili je trebalo da bude. Imao je lice koje je kao da je imalo stalni osmijeh na sebi, i male prascaste oči za koje je Annie osjećala da je skidaju kad je ušla. Ten mu je bio kao komad govedine, a usne su mu bile mesnate, vlažne i crvene. Annie je uvijek napola očekivala da će početi sliniti tokom nastupa, ali on to još nije učinio. Ni kap pljuvačke nije pala na njegov zeleni upijač. Imao je lokalni naglasak, za koji je mislio da ga čini šik.
  
  "Ah, inspektore Cabbot. Molim vas, sedite."
  
  "Gospodine".
  
  Annie je sjedila što je udobnije mogla, pazeći da joj suknja ne visi previsoko na bokovima. Da je prije odlaska na posao znala da će je pozvati na sastanak s Chambersom, obukla bi pantalone.
  
  "Upravo sam dobio veoma zanimljiv zadatak," nastavio je Čejmbers. "Zaista, najzanimljivije. Onaj koji će, mislim, biti baš u tvojoj liniji, kako kažu.
  
  Annie je imala prednost u odnosu na njega, ali to nije htjela pokazati. "Sastanak, gospodine?"
  
  "Da. Vrijeme je da ovdje počnete pokazivati svoju težinu, inspektore Cabbot. Koliko ste dugo s nama?"
  
  "Dva meseca".
  
  "I za to vrijeme ste dosegli...?"
  
  "Korišćenje PC Chaplina i tostirani čajni kolači, gospodine. Skandal je jedva izbjegnut. Zadovoljavajuće rješenje svih problema, da tako kažem..."
  
  Chambers je pocrveneo. "Da, pa, to bi moglo samo ublažiti vaš stav, inspektore."
  
  "Gospodine?" Annie je podigla obrve. Nije mogla prestati da zadirkuje Chambersa. Imao je tako arogantno, samouvjereno držanje da je samo molio za kurac. Znala je da bi to moglo biti loše za njenu karijeru, ali čak i sa obnovljenom ambicijom, Annie se zaklela samoj sebi da njena karijera ništa ne vredi, čak i ako je košta duše. Osim toga, imala je čudno uvjerenje da dobri policajci poput Banksa, nadzornika Grist-Horpa i ACC McLaughlina mogu imati više utjecaja na njenu budućnost od kretena poput Chambersa, za kojeg su svi znali da je lijen, ljigav, koji samo čeka penziju. Međutim, ni ona u početku nije bila mnogo pažljivija u vezi s Banksom, a jedina je imala sreće da ga očara i zavede svojom neposlušnošću, a ne razbjesni. Gristorp, jadnik, bio je svetac, a crvenog Rona McLaughlina rijetko je vidjela, tako da nije imala priliku da ga razljuti.
  
  "Da", nastavio je Chambers, zadubljen u svoj zadatak, "mislim da će vam se to malo razlikovati od tostiranih kolača od čaja. To će vam obrisati osmeh sa lica."
  
  "Možda biste se potrudili da mi ispričate o tome, gospodine?"
  
  Chambers joj je bacio tanku fasciklu. Skliznula je s ruba stola u Annieno krilo, a zatim na pod prije nego što ju je uspjela uhvatiti. Nije htela da se sagne i podigne kako bi Chambers mogao da vidi njene gaćice iz ptičje perspektive, pa ga je ostavila gde je bio. Chambersove oči su se suzile i zurile su jedno u drugo nekoliko sekundi, ali na kraju se on podigao sa stolice i sam je podigao. Lice mu je pocrvenelo od napora. Silovito je udario fasciklu o sto ispred nje.
  
  "Izgleda da je policajac na probnom djelu u West Yorkshireu malo pretjerao sa svojom palicom i žele da to riješimo. Problem je u tome što se sumnja da je tip s kojim je pretjerala ubica kameleona kojeg već neko vrijeme jure, a siguran sam da čak i vi možete shvatiti da dodaje drugačiji okus cijeloj stvari." Potapšao je fasciklu. "Svi detalji, takvi kakvi jesu, postoje. Mislite li da možete to podnijeti?"
  
  "Nema problema", rekla je Annie.
  
  "Naprotiv", rekao je Chambers, "mislim da će biti mnogo problema. To će biti ono što oni nazivaju predmetom visokog profila i zbog toga će se moje ime pojaviti u njemu. Siguran sam da razumete da ne možemo dozvoliti da se običan inspektor bavi tako važnim pitanjem, sa još mokrim ušima."
  
  "Ako je to slučaj", rekla je Annie, "zašto to ne istražite sami?"
  
  "Zato što sam trenutno previše zauzet," rekao je Chambers sa iskosanim osmijehom. "Osim toga, zašto nabaviti psa i lajati?
  
  "Apsolutno. Zaista, zašto? Naravno," rekla je Annie, koja je slučajno znala da Chambers ne može istražiti kako se izvući iz papirne vrećice. "U potpunosti razumem".
  
  "Mislio sam da ćeš se složiti." Chambers mu je pogladio jednu bradu. "A pošto je na njemu moje ime, ne želim greške. U stvari, ako ima glava u ovom poslu, vaša će biti prva. Zapamtite, na ivici sam penzije, tako da je napredovanje u karijeri posljednja stvar na koju mislim. Vi, sa druge strane... Pa, siguran sam da razumete na šta ciljam."
  
  Annie je klimnula.
  
  "Naravno, podnosićete izveštaj direktno meni", nastavio je Čejmbers. "Dnevni izvještaji su potrebni, osim u slučaju bilo kakvih većih događaja, u kom slučaju me morate odmah prijaviti. To je jasno?"
  
  "Ne bih željela da bude drugačije," rekla je Annie.
  
  Chambers je suzio oči na nju. "Vaša usta će vas jednog dana dovesti u ozbiljne nevolje, mlada damo."
  
  "To mi je otac rekao."
  
  Chambers se nasmejao i promeškoljio se u stolici. "Postoji još nešto".
  
  "Da?"
  
  "Ne sviđa mi se način na koji mi je dat ovaj zadatak. Ima nešto sumnjivo u ovome."
  
  "Kako to mislite, gospodine?"
  
  "Ne znam". Chambers se namrštio. "Vd detektiva superintendent Banks iz CID-a vodi naš dio istrage o Kameleonu, zar ne?"
  
  Annie je klimnula.
  
  "I ako me sjećanje ne vara, radili ste s njim kao narednik prije nego što ste došli ovamo, zar ne?"
  
  Annie je ponovo klimnula.
  
  "Pa, možda je to sranje", rekla je Čejmbers, skrećući pogled sa nje i zureći u tačku visoko na zidu. "Sada nešto, kako se ovdje kaže. Ali na drugi način..."
  
  "Gospodine?"
  
  "Ne skidajte pogled s njega. Držite svoje karte sa sobom."
  
  Dok je govorio, pogledao je u njene grudi, a Annie je nehotice zadrhtala. Ustala je i otišla do vrata.
  
  "I još nešto, inspektore Cabbott."
  
  Annie se okrenula. "Gospodine?"
  
  Chambers se naceri. "Ovaj Banks. Čuvajte se njega. On ima reputaciju ženskog muškarca, ako to već ne znate."
  
  Annie je osjetila kako je pocrvenjela kad je izašla iz ureda.
  
  Banks je slijedio Maggie Forrest u dnevnu sobu s tamnim drvenim pločama i mračnim pejzažima uokvirenim teškom pozlatom na zidovima. Soba je bila okrenuta prema zapadu, a popodnevno sunce bacalo je rasplesane senke sa iskrivljenog lišća na udaljenim zidovima. To nije bila ženska soba, već više poput onih u koje su se muškarci povlačili zbog porto vina i cigara u dramama iz BBC-jevog perioda, a Banks je osjetio da se Maggie osjeća neugodno u njoj, iako nije bio sasvim siguran da li je na njega ostavio takav utisak. Primijetivši lagani miris dima u zraku i nekoliko opušaka u pepeljari, Banks je zapalio cigaretu, nudeći Maggie Silk Cut. Ona je pristala. Pogledao je učenicu na kauču, pognute glave, stisnutih golih koljena, jedno od njih u krastima od nedavnog pada, s palcem u ustima.
  
  "Nećeš nas upoznati?" upitao je Maggie.
  
  "Detektive...?"
  
  "Banke. Vršilac dužnosti nadzornika detektiva."
  
  "Detektive superintendent Banks, ovo je Claire Toth, moja susjeda."
  
  "Drago mi je što sam te upoznala, Claire", rekao je Banks.
  
  Kler ga je pogledala i promrmljala "Ćao", a zatim je iz džepa sakoa izvadila naborano pakovanje od deset kraljevskih kraljeva ambasade i pridružila se odraslim pušačima. Banks je znao da ovo nije vrijeme za predavanje o opasnostima pušenja. Nešto očito nije bilo u redu. Po crvenim očima i prugama na licu vidio je da plače.
  
  "Nešto sam propustio," rekao je. "Želi li me neko obavijestiti o novostima?"
  
  "Claire je išla u školu sa Kimberly Myers", rekla je Maggie. "Naravno da je uznemirena."
  
  Claire je postala razdražljiva, a oči su joj letjele okolo. Kratko je, nervozno udahnula cigaretu, lažno je držala, ispružila se naprijed sa svoja prva dva prsta okomito, puštajući je kada je puhala, a zatim stiskala prste. Činilo se da nije udahnula, samo je to učinila da izgleda i ponaša se kao odrasla osoba, pomisli Banks. Ili se možda čak i osjećam kao odrasla osoba, jer samo Bog zna koliko intenzivna osjećanja moraju da bujaju u Claire upravo sada. I biće samo gore. Sjetio se Trejsine reakcije na ubistvo djevojke iz Eastvalea, Deborah Harrison, prije samo nekoliko godina. Nisu se ni dobro poznavali, dolazili su iz različitih društvenih slojeva, ali su bili otprilike istih godina, i više puta su se sreli i razgovarali. Banks je pokušavao da zaštiti Trejsi od istine dokle god je mogao, ali je na kraju najbolje što je mogao da uradi bilo da je uteši. Imala je sreće; dobila je pravo na vreme. Neki nikad ne uspiju.
  
  "Kim je bila moja najbolja prijateljica", rekla je Claire. "I iznevjerio sam je."
  
  "Zašto tako misliš?" pitala je Banks.
  
  Claire je bacila pogled na Maggie, kao da traži dozvolu. Maggie je gotovo neprimjetno klimnula glavom. Banks je primijetio da je bila privlačna žena, ne toliko fizički, sa malo dugačkim nosom i šiljatom bradom, iako se i on divio njenom vilenjačkom izgledu i dotjeranoj dječačkoj figuri, ali ga je zapanjila njena inherentna ljubaznost i inteligencija. Mogao je to vidjeti u njenim očima, a u ekonomičnosti njenih najjednostavnijih pokreta, kao što je bacanje pepela iz cigarete, bila je gracioznost umjetnika u njenim velikim rukama s dugim, uperenim prstima.
  
  "Trebalo je da budem sa njom", rekla je Kler. "Ali nisam."
  
  "Jesi li bio na plesu?" pitala je Banks.
  
  Claire je klimnula i ugrizla se za usnu.
  
  "Jeste li vidjeli Kimberly tamo?"
  
  "Kim. Uvek sam je zvao Kim."
  
  "Dobro: Kim. Jeste li vidjeli Kim tamo?
  
  "Išli smo zajedno. Nije daleko. Odmah iza kružnog toka i niz Town Street, pored terena za ragbi."
  
  "Znam na šta mislite", rekao je Banks. "Ovo je Kongregacijska crkva preko puta Silverhill Comprehensive School, zar ne?"
  
  "Da".
  
  "Dakle, otišli ste zajedno na ples."
  
  "Da, otišli smo tamo i... i..."
  
  "Samo malo", rekla je Banks, primetivši da će ona ponovo briznuti u plač.
  
  Claire je zadnji put udahnula cigaretu, a zatim je ugasila. Nije dobro obavila posao, a pepeo je nastavio da tinja. Naborala je nos. "Htjeli smo zajedno ići kući. Mislim... ljudi su govorili... znate... bilo je na radiju i televiziji i moj tata mi je rekao... moramo biti oprezni, držati se zajedno."
  
  Banke su bile odgovorne za upozorenja. Znao je da postoji tanka granica između panike i opreza, i dok je želio spriječiti vrstu raširene paranoje koju je slučaj Yorkshire Ripper godinama podsticao početkom osamdesetih, također je želio jasno staviti do znanja da mlade žene trebaju biti oprezne kad padne mrak. Ali, osim uvođenja policijskog časa, ne možete natjerati ljude da budu oprezni.
  
  "Šta se dogodilo, Claire? Jesi li je izgubio iz vida?"
  
  "Ne, nije to bila poenta. Mislim ne baš. Ne razumiješ".
  
  "Pomozi nam da shvatimo, Claire", rekla je Maggie uzimajući je za ruku. "Mi želimo. Pomozi nam".
  
  "Trebao sam biti s njom."
  
  "Zašto nisi bio tamo?" pitala je Banks. "Jeste li se posvađali?"
  
  Claire je zastala i skrenula pogled. "Bio je to dječak", konačno je rekla.
  
  "Kim je bila s tipom?"
  
  "Ne, ja. Bila sam sa jednim momkom." Suze su joj tekle niz obraze, ali je nastavila. "Nicky Gallagher. Sviđao mi se sedmicama i pozvao me je da plešem. Onda je rekao da želi da me odvede kući. Kim je htela da ode nešto pre jedanaest, imala je policijski čas i ja bih inače išla sa njom, ali Niki... on je hteo da ostane na sporom plesu... Mislila sam da će biti puno ljudi u blizini... Ja..." Onda je upala u ponovo suze i ona je naslonila glavu na Megino rame.
  
  Banks je duboko udahnuo. Klerin bol, krivica i tuga bili su toliko stvarni da su ga preplavili u talasima zbog kojih je izgubio dah. Maggie ju je milovala po kosi i promrmljala riječi utjehe, ali Claire je svejedno pustila da sve teče. Konačno su joj potekle suze i ispuhala je nos u maramicu. "Žao mi je", rekla je. "Stvarno mi je žao. Sve bih dao da ponovo proživim tu noć i uradim to drugačije. Mrzim Nicky Gallaghera!"
  
  "Kler", rekao je Banks, kome ni sama krivica nije bila strana. "Nije on kriv. I sigurno ne tvoj."
  
  "Ja sam sebična kučka. Zamolio sam Nickyja da me otprati kući. Mislila sam da bi me mogao poljubiti. Htela sam da me poljubi. Vidiš? I ja sam kurva."
  
  "Ne budi glup", rekla je Maggie. "Načelnik je u pravu. To nije tvoja krivica".
  
  "Ali kad bih samo ja..."
  
  "Ako. Ako. ako", rekao je Banks.
  
  "Ali to je istina! Kim nije imala nikoga, pa je morala sama ići kući, a gospodin Payne ju je odveo. Kladim se da joj je učinio strašne stvari prije nego ju je ubio, zar ne? Čitao sam o ljudima poput njega."
  
  "Šta god se dogodilo te noći", rekao je Banks, "nisi ti kriv."
  
  "Čija je onda krivica?"
  
  "Neriješeno. Kim je bila na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme. Moglo bi biti..." Banks je stao. Nije baš dobra ideja. Nadao se da Claire nije shvatila podtekst, ali jeste.
  
  "Ja? Da ja znam. Voleo bih da je tako."
  
  "Nisi na to mislila, Claire", rekla je Maggie.
  
  "Da, želim. Onda ne bih morao da živim sa tim. To je bilo zbog mene. Jer nije htela da bude ogrozd." Claire je ponovo počela plakati.
  
  Banks se pitao da li bi to mogla biti Claire. Bila je pravi tip: plava i dugonoga, kao mnoge mlade djevojke sa sjevera. Je li to bilo tako nasumično? Ili je Payne sve ovo vrijeme bacio na oko Kimberly Myers? Jenny možda ima neke teorije o tome.
  
  Pokušao je da zamisli šta se dogodilo. Payne je parkirao u svom autu, vjerovatno ispred omladinskog kluba; znajući da se te večeri igra, znajući da će onaj koga je imao na oku biti tamo. Naravno, nije mogao računati da će ona sama otići kući, ali ko nije rizikovao nije ništa osvojio. Uvek je postojala šansa. Rizik, naravno, ali za njega bi se isplatilo. Želja njegovog srca. Sve ostalo je bila praksa. Bila je to prava stvar, ona koju je želio od samog početka, tamo u školi, pred njegovim očima, mučeći ga iz dana u dan.
  
  Terence Payne bi također znao, kao i Banks, da Kimberly živi oko dvije stotine metara niz brdo od svoje prijateljice Claire Toth, ispod željezničkog mosta, i da postoji mračan, napušten dio puta, samo pustoš s jedne strane i wesleyanska kapela na drugoj, koja bi u ovom času bila uronjena u mrak, budući da Wesleyanci nisu bili poznati po svojim divljim noćnim zabavama. Kada je Banks otišao tamo u subotu popodne, dan nakon što je Kimberly nestala, prateći rutu kojom je krenula kući sa plesa, mislio je da bi to bilo savršeno mjesto za upoznavanje.
  
  Payne bi parkirao svoj auto malo ispred Kimberly i ili nasrnuo na nju ili bi pozdravio poznatog, sigurnog gospodina Paynea iz škole, nekako je namamio unutra, zatim je hloroformom i vratio kroz garažu u podrum.
  
  Možda je sada Banks shvatio da Payne nije mogao vjerovati svojoj sreći kada je Kimberly sama otišla kući. Očekivao je da će ona biti sa svojom prijateljicom Claire, ako ne i sa drugima, i mogao je samo da se nada da će ostali živjeti bliže školi od Kimberly, i da će ona biti sama na ovom posljednjem kratkom, ali napuštenom dijelu puta. Ali budući da je od početka bila sama, da je bio oprezan i da je niko ne gleda, mogao bi je čak ponuditi i prevozom. Vjerovala mu je. Možda ju je čak i on, kao dobar, dobrodušan komšija, odvezao ranije.
  
  "Ulazi u kombi, Kimberly, znaš da nije bezbedno da devojka tvojih godina sama šeta ulicama u ovo doba. Odvest ću te kući."
  
  "Da, gospodine Payne. Hvala vam puno, gospodine Payne."
  
  "Imaš sreće što sam bio u blizini."
  
  "Da gospodine".
  
  "Sad vežite pojas."
  
  "Nadstojnik?"
  
  "Žao mi je", rekao je Banks, koji je bio izgubljen u svojim fantazijama.
  
  "Je li u redu ako Claire ode kući? Njena majka se do sada trebala vratiti."
  
  Banks je pogledao dijete. Njen svijet oko nje bio je razbijen u komade. Mora da je čitavog vikenda bila užasnuta da se tako nešto dogodilo, strepeći od trenutka kada će senka njene krivice postati materijalna, kada će njene noćne more postati stvarne. Nije bilo razloga da je zadržimo ovdje. Pusti je kod majke. Znao je gdje je ako treba ponovo razgovarati s njom. "Još nešto, Claire", rekao je. "Da li ste uopšte videli gospodina Paynea uveče plesa?"
  
  "Ne".
  
  "Nije bio na plesu?"
  
  "Ne".
  
  "Nije bio parkiran u blizini omladinskog kluba?"
  
  "Koliko sam vidio, ne."
  
  "Da li ste primetili da se neko uopšte mota okolo?"
  
  "Ne. Ali nisam baš gledao."
  
  "Jeste li ikada vidjeli gospođu Payne?"
  
  "Gđa. Payne? br. Zašto?"
  
  "U redu, Claire. Sada možete ići kući."
  
  "Ima li još vijesti o Lucy?" upitala je Maggie nakon što je Claire otišla.
  
  "Ona je udobna. Biće ona dobro."
  
  "Htjeli ste me vidjeti?"
  
  "Da", rekao je Banks. "Samo nekoliko nedovršenih detalja iz jutrošnjeg intervjua, to je sve."
  
  "O?" Maggie je prešla prstima niz izrez svoje majice.
  
  "Ništa važno, ne moram da razmišljam."
  
  "Šta je ovo?"
  
  "Jedan od policajaca koji su vas intervjuisali stekao je utisak da misli da niste ispričali cijelu priču o vašoj vezi sa Lucy Payne."
  
  Maggie je podigla obrve. "Razumijem".
  
  "Možete li opisati vas dvoje kao bliske prijatelje?"
  
  "Prijatelji, da, ali rođaci, ne. Ne poznajem Lucy dugo."
  
  "Kada ste je posljednji put vidjeli?"
  
  "Jučer. Došla je tokom dana."
  
  "O čemu ste pričali?"
  
  Maggie je spustila pogled na svoje ruke u svom krilu. "Ništa stvarno. Znate, vrijeme, posao, tako nešto."
  
  Kimberly Myers bila je vezana gola u podrumu kuće Payne, a Lucy je ušla da razgovara o vremenu. Ili je zaista bila nevina, ili je njeno zlo bilo daleko iznad svega s čime se Banks ranije susreo. "Da li ti je ikada dala razlog da posumnjaš da kod kuće nešto nije u redu?" pitao.
  
  Maggie je zastala. "Ne na način na koji predlažete. Ne".
  
  "Koji način predlažem?"
  
  "Pretpostavljam da je ovo povezano s ubistvom? Sa ubistvom Kimberly?
  
  Banks se zavalio u stolicu i uzdahnuo. Bio je to dug dan i postajao je sve duži. Maggie nije bila uvjerljiv lažov." Gđa. Forrest," rekao je, "sada bismo imali koristi od svega što možemo naučiti o životu na broju trideset pet na Brdu. Mislim na sve. Imam isti utisak kao i moj kolega - da nešto krijete."
  
  "To je nebitno."
  
  "Kako dođavola znaš!" Banks se obrušio na nju. Bio je šokiran načinom na koji se lecnula od njegovog grubog tona, izrazom straha i rezignacije koji je titrao preko njenog lica, i načinom na koji je obavila ruke oko sebe i pritisnula ga. "Gospođice Forrest... Maggie", rekao je nježnije. "Gledaj, žao mi je, ali imao sam loš dan i postaje veoma frustrirajuće. Kad bih dobio peni za svaki put kada mi neko kaže da su njihove informacije nebitne za moju istragu, bio bih bogat čovjek. Znam da svi imamo tajne. Znam da postoje neke stvari o kojima ne bismo radije razgovarali. Ali ovo je istraga ubistva. Kimberly Myers je mrtva. Pozornik Dennis Morrisey mrtav. Bog samo zna koliko ćemo još tijela iskopati tamo, a ja moram sjediti ovdje i slušati kako mi govoriš da poznaješ Lucy Payne, da je možda podijelila određena osjećanja i informacije s tobom i da ne misliš relevantno je.. Hajde, Maggie. Pusti me da se odmorim ovde."
  
  Činilo se da je tišina trajala cijelu vječnost, sve dok je nije prekinuo Megin tihi glas. "Bila je zlostavljana. Lucy. On... njen muž... udario ju je."
  
  "Terence Payne je zlostavljao svoju ženu?"
  
  "Da. Je li to tako čudno? Ako može da ubija tinejdžerke, sigurno je sposoban da pretuče svoju ženu."
  
  "Ona ti je ovo rekla?"
  
  "Da".
  
  "Zašto nije učinila nešto po tom pitanju?"
  
  "Nije tako lako kao što mislite."
  
  "Ne kažem da je lako. I nemojte misliti da znate šta ja mislim. Koji ste joj savjet dali?
  
  "Rekao sam joj da potraži stručnu pomoć, naravno, ali je odugovlačila."
  
  Banke su znale dovoljno o nasilju u porodici da znaju da je žrtvama često veoma teško kontaktirati vlasti ili otići: osjećaju stid, osjećaju da su sami krivi, osjećaju se poniženo i radije to zadrže za sebe, vjerujući da u na kraju na kraju sve će biti u redu. Mnogi od njih nemaju kuda, nemaju drugi život, a boje se svijeta izvan kuće, čak i ako je kuća nasilna. Takođe je stekao utisak da Maggie Forrest zna iz prve ruke o čemu govori. Način na koji se lecnula od njegovog grubog tona, način na koji je tako nevoljko govorila o toj temi, suzdržavajući se. Sve su to bili znakovi.
  
  "Da li je ikada spomenula da je svog muža sumnjičila za još neke zločine?"
  
  "Nikad".
  
  "Ali ona ga se bojala?"
  
  "Da".
  
  "Jeste li posjetili njihovu kuću?"
  
  "Da. Ponekad".
  
  "Primijetili ste nešto neobično?"
  
  "Ne. Ništa".
  
  "Kako su se njih dvoje ponašali zajedno?"
  
  "Lusi je uvek delovala nervozno, razdražljivo. Pokušao da ugodim."
  
  "Jeste li ikada vidjeli modrice?"
  
  "Ne ostavljaju uvijek modrice. Ali činilo se da ga se Lucy plaši, da napravi pogrešan potez. To je ono što mislim."
  
  Banks je napravio nekoliko bilješki. "Ovo je sve?" pitao.
  
  "Kako misliš?"
  
  "Je li to sve što ste krili ili postoji nešto drugo?"
  
  "Ne postoji ništa drugo."
  
  Banks je ustao i izvinio se. "Sada razumeš", rekao je na vratima, "da je ono što si mi rekao, ipak, važno? Veoma važno".
  
  "Ne vidim kako."
  
  "Terence Payne ima ozbiljne povrede mozga. On je u komi iz koje se možda nikada neće oporaviti, a čak i ako se oporavi, možda se ničega ne sjeća. Lucy Payne će se prilično lako oporaviti. Vi ste prva osoba koja nam je dala bilo kakvu informaciju o njoj, a to su informacije od kojih bi ona mogla imati koristi."
  
  "Kako?"
  
  "Postoje samo dva pitanja u vezi Lucy Payne. Prvo, da li je ona umešana? I, drugo, da li je znala za to i ćutala? Ono što si mi upravo rekao je prva stvar koja prebacuje vagu u njenu korist. Učinio si uslugu svom prijatelju pričajući sa mnom. Dobro veče, gđice Forrest. Pobrinut ću se da jedan oficir pazi na ovo mjesto."
  
  "Zašto? Mislite li da sam u opasnosti? Rekao si Terryju..."
  
  "Ne takva opasnost. Pritisnite. Oni znaju biti vrlo nasilni i ne bih želio da im kažete ono što ste mi upravo rekli."
  
  OceanofPDF.com
  5
  
  Lynn Rae je imala šesnaest godina kada je nestala iz Eastvalea u petak, 31. marta. Bila je visoka pet stopa i dva, teška samo šest kamenih i dvanaest funti i bila je jedino dijete koje je živjelo sa svojim ocem, Christopherom Rayom, vozačem autobusa, i svojom maćehom Viktorijom, koja je ostala kod kuće u kući u nizu sjeverno od centra Eastvalea. . Leanne je bila učenica u Eastvale Comprehensive School.
  
  Linini roditelji su kasnije rekli policiji da nisu videli ništa loše u tome što su pustili svoju ćerku u bioskop tog petka uveče, iako su čuli za nestanak Keli Metjuz i Samante Foster. Na kraju krajeva, krenula je sa prijateljima, a oni su rekli da bi trebala biti kući najkasnije do pola deset.
  
  Jedino čemu bi Christopher i Victoria mogli prigovoriti da su znali za to je prisustvo Iana Scotta u grupi. Christopher i Victoria nisu voljeli da se Leanne mota oko Iana. Prvo, bio je dvije godine stariji od nje, što je mnogo značilo u njenim godinama. Drugo, Ian je imao reputaciju da je pomalo smutljiv i čak ga je policija dva puta uhapsila: jednom jer je pokupio i otišao, a drugi put zbog prodaje ekstazija u baru None. Takođe, Lin je bila veoma lepa devojka, vitka i vitka, sa divnom zlatnoplavom kosom, gotovo providnog tena i plavim očima sa dugim trepavicama, i mislili su da bi stariji dečak poput Iana mogao biti zainteresovan za nju samo iz jednog razloga . . Činjenica da je imao svoj stan bila je još jedna crna mrlja protiv njega.
  
  Ali Lynn se jednostavno voljela družiti s Ianovim društvom. Ianova djevojka koja je također bila s njima te večeri bila je Sarah Francis, sedamnaest godina, a četvrta osoba na zabavi bio je Mick Blair, osamnaest, samo prijatelj. Svi su rekli da su nakon filma malo prošetali centrom grada, a zatim otišli na kafu u El Toro, iako je daljom istragom policija otkrila da su zapravo pili u Old Ship Inn, u uličici između ulice North Market i York Road, i lagao o tome jer su i Lynn i Sarah bile maloljetne. Kada su ih pritisnuli, svi su rekli da ih je Lynn ostavila ispred paba i otišla kući oko pet do deset, što joj nije trebalo više od deset minuta. Ali nikad nije stigla.
  
  Leannini roditelji, iako ljuti i zabrinuti, dali su joj do jutra prije nego što su pozvali policiju, a istraga koju je vodio Banks ubrzo je bila u toku. Eastvale je bio oblijepljen posterima Leanne; saslušavani su svi koji su te večeri bili u bioskopu, u hotelu "Stari brod" i u centru grada. Ništa. Čak su radili i rekonstrukciju, ali i dalje ništa nije bilo. Lynn Ray je nestala u zraku. Nijedna osoba nije prijavila da ju je vidjela otkako je napustila Stari brod.
  
  Troje njenih prijatelja reklo je da su otišli u drugi pab, Riverboat, prepun lokal koji je ostao otvoren do kasno, i da su završili u Net baru na trgu. Zatvorene TV kamere pokazale su da se tamo pojavljuju oko pola dva. Stan Iana Scotta je izvršio potpunu forenzičku provjeru da vidi da li se tamo može pronaći bilo kakav dokaz o Lynninom prisustvu, ali nije bilo ničega. Ako je bila tu, nije ostavila traga.
  
  Banks je ubrzo otkrio naznake napetosti u Rayovom domaćinstvu, a prema riječima prijateljice iz srednje škole Jill Brown, Leanne se nije dobro slagala sa svojom maćehom. Često su se svađali. Nedostajala joj je prava majka, koja je umrla od raka prije dvije godine, a Lynn je rekla svojoj prijateljici da misli da je Viktorija trebala otići i naći posao umjesto da se "hrani od oca", kojeg ionako nije bilo briga. novac. Prema Jill, finansije su uvijek bile malo tijesne, a Lynn je morala da nosi izdržljiviju odjeću nego što je mislila da je moderna i da ona traje duže nego što bi željela. Kada je imala šesnaest godina, zaposlila se u subotu u butiku u centru grada kako bi mogla kupiti dobru odjeću na sniženju.
  
  Tada je postojala najmanja nada da je Lynn pobjegla iz teške situacije i nekako nije čula pozive. Sve dok joj u žbunju bašte nije pronađena torbica pored koje je prolazila na putu kući. Ispitani su vlasnici kuće, ali se ispostavilo da su penzioneri u sedamdesetim godinama i ubrzo su oslobođeni optužbi.
  
  Trećeg dana, Banks je kontaktirao svog pomoćnika šefa policajca, Rona McLaughlina, a uslijedili su pregovori sa šefom policije West Yorkshirea Philipom Hartnellom. U roku od nekoliko dana osnovana je Task Force Chameleon i Banks je postavljen na čelo dijela Sjevernog Jorkšira. To je značilo više resursa, više radnih sati i koncentrisaniji napor. Nažalost, to je značilo i da su vjerovali u rad serijskog ubice, a novine nisu gubile vrijeme na spekulacije o tome.
  
  Lynn je bila prosječna učenica, tako su rekli njeni nastavnici. Verovatno je mogla i bolje da se više trudila, ali nije želela da se trudi. Namjeravala je napustiti školu na kraju godine i zaposliti se, možda u trgovini odjećom ili prodavnici ploča kao što su Virgin ili HMV. Volela je pop muziku i njen omiljeni bend je bio Oasis. Bez obzira šta ljudi pričali o njima, Lynn je bila odani obožavatelj. Njeni prijatelji su je smatrali prilično stidljivom, ali susretljivom osobom, koja se brzo nasmeje na šale ljudi i nije sklona introspekciji. Takođe je bolovala od blaže astme i sa sobom je nosila inhalator, koji je zajedno sa ostatkom njenih ličnih stvari pronađen u odbačenoj torbi.
  
  Ako je druga žrtva, Samantha Foster, bila malo ekscentrična, onda je Leanne Rae bila najobičnija djevojka iz Jorkšira niže srednje klase koju ste mogli pronaći.
  
  "Da, dobro sam za razgovor, gospodine. Da li je istina. Uđi."
  
  PC Janet Taylor je izgledala kao da je Benks nepristojna kada ju je pozvao kući poslije šest te večeri, ali tada je svako ko se tog jutra borio protiv serijskog ubice i držao u krilu glavu svog partnera na samrti imao potpuno pravo da pogleda malo van vrste. Janet je bila blijeda i iscrpljena, a činjenica da je bila obučena u crno samo je naglasila njeno bljedilo.
  
  Janetin stan bio je iznad berbernice na Harrogate Roadu, u blizini aerodroma. Banks je mogao osjetiti miris losiona i biljnih šampona na vratima prvog sprata. Pratio ju je uskim stepenicama. Kretala se sporo, vukući noge. Banks se osjećao gotovo jednako umornim kao što je Janet izgledala. Upravo je prisustvovao obdukciji Kimberli Majers, i iako nije donela nikakva iznenađenja - smrt je usledila usled davljenja ligaturom - dr Mekenzi je pronašao tragove sperme u vagini, anusu i ustima. Uz malo sreće, DNK će ga povezati sa Terenceom Payneom.
  
  Dnevna soba Janet Taylor pokazivala je znakove zapuštenosti, tipične za dom usamljenog policajca. Banke su ovo dobro shvatile. Trudio se da svoju kolibu održava čistom koliko je mogao, ali ponekad je bilo teško kada niste mogli priuštiti da unajmite čistaču i sami niste imali vremena. Kada ste imali slobodnog vremena, poslednja stvar koju ste želeli da radite su kućni poslovi. Ipak, mala soba je bila dovoljno udobna, uprkos prašini na niskom stolu, majici i grudnjaku prebačenim preko naslona stolice, časopisima i ponekoj polupraznoj šoljici za čaj. Tri uramljena postera filmova o starim bogovima visila su na zidovima - Kazablanka, Malteški soko i Afrička kraljica - i nekoliko fotografija na kaminu, uključujući i jednu na kojoj Janet ponosno stoji u uniformi između starijeg para kojeg je Banks zamijenila za svoju majku i otac. Biljka u saksiji na prozorskoj dasci kao da je bila u posljednjim danima, lišće je klonuo i smeđio po rubovima. U uglu je treperio prigušen televizor. Bio je to lokalni informativni program, a Banks je prepoznao scenu oko kuće Payne.
  
  Janet je skinula majicu i grudnjak sa naslona stolice. "Sjednite, gospodine."
  
  "Možemo li uključiti zvuk na minut?" pitala je Banks. "Ko zna, možda nešto naučimo."
  
  "Svakako". Janet je pojačala zvuk, ali sve što su čuli je ponavljanje prethodne izjave AK Hartnell-a za štampu. Kada se sve završilo, Janet je ustala i isključila TV. I dalje je djelovala usporeno u pokretima, nejasno u govoru, a Banks je sugerirao da to ima neke veze sa lijekovima za smirenje koje joj je doktor dao. Ili je to možda bila poluprazna boca džina na kredencu.
  
  Avion je poleteo sa aerodroma Leeds i Bradford, a iako buka nije baš potresla stan, bila je dovoljna da zvecka čašom i onemogući razgovor na oko minut. Mala soba je takođe bila vruća i Banks je osetio kako mu znoj izbija na čelu i ispod pazuha.
  
  "Zato je ovo mjesto tako jeftino", rekla je Janet nakon što je buka utihnula do udaljenog brujanja. "Ne smeta mi toliko. Navikneš se na to. Ponekad sjedim ovdje i zamišljam da sam gore, u jednom od njih, letim u neku egzotičnu zemlju." Ustala je i natočila sebi malo džina, dodajući malo tonika iz otvorene boce Schweppesa. "Želite li nešto da popijete, gospodine?"
  
  "Ne hvala. Kako si?"
  
  Janet je ponovo sjela i odmahnula glavom. "Smiješno je to što stvarno ne znam. Pretpostavljam da sam dobro, ali osjećam se nekako ukočeno, kao da sam se upravo probudio iz anestezije i još uvijek pun pamuka. Ili kao da sam u snu i da ću se probuditi sutra ujutro i sve će biti drugačije. Ali to se neće dogoditi, zar ne?"
  
  "Vjerovatno ne", rekao je Banks. "Moglo je biti još gore."
  
  Janet se nasmijala. "Pa, hvala što me ne zajebavate."
  
  Banks se nasmiješio. "Sa zadovoljstvom. Vidite, nisam ovdje da dovodim u pitanje vaše postupke, ali moram znati šta se dogodilo u toj kući. Jeste li spremni razgovarati o tome?"
  
  "Svakako".
  
  Banks je primijetio njen govor tijela, način na koji je sklopila ruke i činilo se da se povlači u sebe, i pretpostavio je da nije spremna za to, ali je ipak morao insistirati.
  
  "Znate, osjećala sam se kao kriminalac", rekla je.
  
  "Kako misliš?"
  
  "Način na koji me je doktor pregledao, stavio moju odjeću u vreće, pokupio ispod noktiju."
  
  "To je rutina. Znaš da jeste."
  
  "Znam. Znam. Iako to nije ono što osjećate na strani koja prima."
  
  "Valjda ne. Slušaj, neću te lagati, Janet. Ovo može postati ozbiljan problem. Može se završiti u tren oka, malom neravninom na putu, ali može ostati, uzrokovati probleme u karijeri -"
  
  "Mislim da je gotovo gotovo, zar ne, gospodine?"
  
  "Nije potrebno. Ne, osim ako to sami ne želite."
  
  "Moram priznati, nisam mnogo razmišljao o tome od... pa, znaš." Oštro se nasmijala. "Smiješno je to da je ovo Amerika, ja bih bio heroj."
  
  "Šta se dogodilo kada ste prvi put dobili poziv?"
  
  Janet mu je ispričala o požaru u autu, telefonskom pozivu i pronalaženju Lucy Payne u nesvijesti u hodniku u kratkim rečenicama koje mucaju, zastajkivajući s vremena na vrijeme da otpije džin i tonik, gubeći nit jednom ili dvaput, i gledajući prema otvorenom. prozor. Sa prometne ceste dopirali su zvuci večernjeg saobraćaja, a s vremena na vrijeme slijetao je ili poletao avion.
  
  "Da li ste mislili da je ozbiljno povređena?"
  
  "Dovoljno ozbiljno. Nije opasno po život. Ali ja sam ostao s njom dok je Dennis provjeravao gore. Vratio se sa ćebetom i jastukom, sećam se toga. Mislio sam da je ljubazno od njega. To me je iznenadilo."
  
  "Denis nije uvijek bio fin?"
  
  "To nije riječ kojom bih ga opisao, ne. Mnogo smo se svađali, ali mislim da smo se dobro slagali. On je OK. Samo mali neandertalac. I pun sebe."
  
  "Šta si sljedeće radio?"
  
  "Denis je otišao u stražnju sobu, u kuhinju. Mislim, neko ju je udario, a ako je to bio njen muž, velike su šanse da je još uvijek bio negdje u kući. zar ne? Vjerovatno se sažalio."
  
  "Jesi li ostao s Lucy?"
  
  "Da".
  
  "Šta se dalje dogodilo?"
  
  "Denis me nazvao i ostavio sam je. Bilo joj je udobno koliko sam mogao sa ćebetom i jastukom. Krvarenje je uglavnom prestalo. Nisam mislio da je u nekoj stvarnoj opasnosti. Hitna pomoć je bila na putu..."
  
  "Jeste li osjetili opasnost u kući?"
  
  "Opasnost? Ne, apsolutno ne. Ne mislim ništa više od onoga što radite u bilo kom kućnom okruženju. Mogli bi nasrnuti na tebe. Ovo se desilo. Ali ne ".
  
  "Dobro. Šta te je natjeralo da siđeš u podrum? Da li ste mislili da je njen muž možda tamo?"
  
  "Da, pretpostavljam da smo trebali."
  
  "Zašto te je Dennis nazvao?"
  
  Janet je zastala, očigledno posramljena.
  
  "Janet?"
  
  Konačno ga je pogledala. "Bio si tamo? U podrumu?"
  
  "Da".
  
  "Ona fotografija na vratima. Žena".
  
  "Video sam to".
  
  "Denis me nazvao da pogledam. To je bila njegova ideja da bude smiješan. Na to mislim. neandertalac".
  
  "To je jasno. Vrata su bila otvorena? Vrata podruma?
  
  "Ne, bilo je zatvoreno. Ali ispod nje se vidjelo svjetlo, neka vrsta treperave svjetlosti.
  
  "Nisi nikoga čuo tamo?"
  
  "Ne".
  
  "Da li je neko od vas nekoga prozvao prije ulaska, predstavljajući se kao policajci?"
  
  "Ne sjećam se".
  
  "U redu, Janet. Jesi li u redu. Nastavi".
  
  Janetina koljena su bila čvrsto stisnuta, a ona je sklopila ruke u krilu dok je govorila. "Kao što sam rekao, bilo je to treperavo svjetlo."
  
  "Sveće".
  
  Janet ga je pogledala i lagano se lecnula. "Bilo je i neprijatnog mirisa, kao iz odvoda."
  
  "Da li ste u tom trenutku imali razloga za strah?"
  
  "Ne posebno. Bilo je jezivo, ali smo se ponašali oprezno, kao i uvijek u ovakvim situacijama. Rutina. Mogao bi biti naoružan. Muž. Znali smo za ovu mogućnost. Ali ako mislite da li smo imali i najmanju ideju o tome šta ćemo tamo naći, onda ne. Da jesmo, mi bismo munjevitom brzinom poleteli odatle i doveli trupe. Dennis i ja, niko od nas nije herojski tip." Odmahnula je glavom.
  
  "Ko je prvi ušao?"
  
  "Upravo sam to uradio. Dennis je nogom otvorio vrata i odmaknuo se, znate, naklonivši se. Rugao se."
  
  "Šta se dalje dogodilo?"
  
  Oštro je odmahnula glavom. "Sve se dogodilo tako brzo. Bilo je kao magla. Sjećam se svijeća, ogledala, djevojke, grubih crteža na zidovima, stvari koje sam vidio krajičkom oka. Ali to je kao slike iz sna. Noćna mora. Njeno disanje je postalo oštrije i sklupčala se u stolici, podvukla noge ispod sebe i obavila ruke oko sebe. "Onda je završio. Dennis je bio odmah iza mene. Osjetila sam njegov topli dah na svom vratu."
  
  "Odakle je došao?"
  
  "Ne znam. Iza. Okreni se. Tako brzo".
  
  "Šta je Dennis uradio?"
  
  "Nije imao vremena ništa da uradi. Mora da je čuo ili osjetio nešto što ga je natjeralo da se okrene, a sljedeće što sam znao je da krvari. Vrisnuo je. Tada sam izvukao svoju toljagu. Ponovo je posjekao Dennisa i krv je prskala po meni. Kao da me nije primetio, ili da mu je bilo svejedno, doći će do mene kasnije. Ali kada je to uradio, ja sam izvukao palicu i on je pokušao da me udari, ali sam odbio udarac. Onda sam ga udario..." Počela je jecati i protrljala oči nadlanicama. "Izvini. Denise, tako mi je žao."
  
  "U redu je", rekao je Banks. "Smiri se, Janet. Jesi li u redu".
  
  "Glava mu je bila u mom krilu. Pokušao sam stegnuti arteriju, kako mi uče u prvoj pomoći. Ali nisam uspio. Nikada ranije ovo nisam radio, ni sa kim pravim. Krv je samo nastavila da curi. Toliko krvi." Šmrcnula je i nadlanicom prešla preko nosa. "Izvini".
  
  "Sve je uredu. Dobro ti ide, Janet. Prije. Prije nego što ste pokušali spasiti Dennisa, šta ste još radili?"
  
  "Sjećam se da sam čovjeka lisicama vezao za jednu od cijevi."
  
  "Koliko si ga puta udario?"
  
  "Ne sjećam se".
  
  "Više nego jednom?"
  
  "Da. Nije prestao da svršava, pa sam ga ponovo udario."
  
  "Ponovo?"
  
  "Da. Stalno je ustajao." Ponovo je počela da jeca. Kada se smirila, upitala je: "Je li mrtav?"
  
  "Ne još".
  
  "Taj gad je ubio Dennisa."
  
  "Znam. I kada je čovjekov partner ubijen, on mora nešto učiniti po tom pitanju, zar ne? Ako to ne učinite, to je loše za posao, loše za detektive posvuda."
  
  Janet ga je pogledala kao da je lud. "Šta?"
  
  Banks je Bogarta gledao kao Sam Spadea. Očigledno je da su plakati bili tu radi pokazivanja, a ne kao rezultat neke velike strasti prema samim filmovima, a njegov patetični pokušaj da razjasni stvari nije uspio . "Nije važno", rekao je. "Samo se pitam šta ti je na umu."
  
  "Ništa. Nisam imao vremena da stanem i razmislim. Posjekao je Dennisa i htio je posjeći mene. Ako hoćete, nazovite to samoodržanjem, ali to nije bila svjesna misao. Mislim, nisam mislio da je bolje da ga ponovo udarim ili bi mogao ustati i posjeći me. Sve je bilo pogrešno."
  
  "Kako je bilo?"
  
  "Rekao sam ti. Zamućena tačka. Onesposobio sam ubicu, vezao ga lisicama za jednu od cijevi, a zatim pokušao održati Dennisa u životu. Više nisam čak ni gledao u Payneovom pravcu. Da budem iskren, nije me bilo briga u kojoj je formi. Samo Dennis." Janet je zastala i pogledala u svoje ruke oko stakla. "Znaš šta me zaista pali? Bio sam grub prema njemu. A sve zato što je pričao svoje jebene seksističke viceve tom vatrogascu."
  
  "Kako misliš?"
  
  "Svađali smo se, to je sve. Pre nego što smo stigli kući. Rekao sam mu da mu je mladež vjerovatno kancerogen. To je bilo okrutno od mene. Znam da je hipohondar. Zašto sam to uradio? Zašto sam ja tako užasna osoba? Onda je bilo prekasno. Nisam mu mogao reći da nisam tako mislio." Ponovo je počela da plače, a Banks je pomislio da je najbolje da joj dozvoli da sve izloži. Trebalo bi više od jednog sastanka uplakanog da se oslobodi svoje krivice, ali to je barem bio početak.
  
  "Jeste li bili u kontaktu sa Federacijom?"
  
  "Ne još".
  
  "Uradi to sutra. Razgovarajte sa svojim predstavnikom. Oni vam mogu pomoći savjetom ako to želite, i..."
  
  "Pravno zastupanje?"
  
  "Ako do toga dođe, onda da."
  
  Dženet je malo nesigurnije ustala i otišla da si sipa još jedno piće.
  
  "Jeste li sigurni da je ovo razumno?" pitala je Banks.
  
  Janet si je natočila čašicu viskija i ponovo sjela. "Recite mi šta još moram da uradim, gospodine. Da li da sedim sa Dennisovom ženom i decom? Da pokušam da im objasnim kako se to desilo, da je sve moja krivica? Ili da samo razvalim stan, izađem u grad i počnem tuču u nekom anonimnom pabu, kako mi je volja? Mislim da nije. Ovo je daleko najmanje štetna alternativa za sve što bih radije sada radio."
  
  Banks je shvatila da je bila u pravu. I sam je više puta doživio ovaj osjećaj, pa je čak i podlegao želji da izađe u grad i započne tuču. Nije pomoglo. Bio bi licemjer kad bi rekao da se ne razumije mnogo u traženje zaborava na dnu flaše. Postojala su dva perioda u njegovom životu kada je na ovaj način tražio utjehu. Prvi je bio kada je osetio da se ubrzano približava sagorevanju tokom poslednjih nekoliko meseci u Londonu pre nego što je prešao u Eastvale, a drugi je bio pre više od godinu dana, nakon što ga je Sandra napustila.
  
  Stvar je u tome što su ljudi rekli da to nije uspelo, ali jeste. Kao kratkoročno rešenje, za privremeni zaborav, u bocu nije bilo šta da stane, osim možda heroina, koji Banks nije probao. Možda je Janet Taylor bila u pravu, a današnje piće bilo je najbolje što je mogla učiniti. Bila je u bolovima, a ponekad ste morali sami sebi nanijeti bol. Piće je pomoglo da ublaži bol na neko vrijeme, i na kraju ste se onesvijestili. Mamurluk će biti mučan, ali to je bilo za sutra.
  
  "Upravu si. Sam ću izabrati." Nagonski, Banks se nagnuo i poljubio Dženet u vrh glave dok je odlazio. Kosa joj je imala ukus spaljene plastike i gume.
  
  Jenny Fuller je te večeri sjedila u svojoj kućnoj kancelariji, gdje je na svom kompjuteru držala sve fajlove i bilješke istrage, budući da nije dobila kancelariju u Milgartu. Prozori ureda su gledali na Green, uski pojas parka između njene ulice i imanja East Sidea. Mogla je vidjeti svjetla kuća kroz praznine između tamnog drveća.
  
  Bliska saradnja sa Banksom učinila je da se Jenny prisjeti dosta njihove istorije. Sa stidom se prisjetila da je jednom pokušala da ga zavede, a on se ljubazno opirao tvrdeći da je sretno oženjen. Ali ona ga je privukla; znala je to vrlo dobro. Više nije bio srećno oženjen čovek, ali je sada imao "devojku", kako je Dženi počela da zove Eni Kabot, iako je nikada nije upoznala. To je bilo zbog činjenice da je Jenny provodila toliko vremena van zemlje i da je nije bilo ni kada su Banks i Sandra raskinuli. Da je bila... pa, stvari bi mogle biti drugačije. Umjesto toga, ušla je u niz destruktivnih veza.
  
  Konačno je sebi priznala da je jedan od razloga što je toliko vremena provodila daleko od kuće, nakon što se posljednji put vratila iz Kalifornije s repom podmetnutim nogama, bila želja da pobjegne od Banksa, od lake blizine s njim. toliko ju je mučio. , dok se pravila da joj uopšte nije stalo i bila je mnogo hladnija nego što se osećala. I sada blisko sarađuju.
  
  Uzdahnuvši, Dženi je vratila pažnju na svoj posao.
  
  Shvatila je da je njen glavni problem do sada bio gotovo potpuni nedostatak forenzičkih i informacija o mjestu zločina, a bez njih je bilo prokleto nemoguće napraviti pristojnu analizu praga - početni pregled koji bi mogao poslužiti kao kompas za istragu, pomoći policija zna gdje da traži, - da ne spominjemo složeniji profil. Gotovo sve na čemu je uspjela da radi je viktimologija. Sve je to, naravno, dalo njenim klevetnicima iz operativne grupe - a oni su bili legija - dosta municije.
  
  Jenny je vjerovala da je Engleska još uvijek u mračnom dobu kada je u pitanju korištenje savjetovanja i kriminalističkog profiliranja, posebno u poređenju sa SAD-om. To je dijelom zato što je FBI nacionalna snaga s resursima za razvoj nacionalnih programa, a u Britaniji postoji pedeset ili više odvojenih policijskih jedinica koje djeluju u dijelovima. Također, profileri u SAD-u obično su policajci i stoga su lakše prihvaćeni. U Britaniji su profileri obično psiholozi ili psihijatri i stoga im policija i pravni sistem općenito ne vjeruju. Jenny je znala da bi psiholozi savjetnici imali sreću da budu svjedoci na engleskom sudu, a kamoli da budu prihvaćeni kao vještaci, kao što su u Sjedinjenim Državama. Čak i kada bi izašli na suđenje, bez obzira na sve dokaze, sudija i porota bi ih gledali iskosa, a odbrana bi dovela još jednog psihologa sa drugom teorijom.
  
  Mračno doba.
  
  Kada je došlo do toga, Jenny je bila itekako svjesna da većina policajaca s kojima je radila misli da je ona možda samo jedan korak iznad vidovitosti, ako je uopće ima, i da su je priveli samo zato što je to bilo lakše nego ne. Ali i dalje se borila. Iako je bila voljna priznati da je profiliranje još uvijek možda više umjetnost nego nauka, i dok profil rijetko, ako uopće može, uperiti prst u određenog ubicu, vjerovala je da može suziti vidno polje i pomoći fokusiranju istrage .
  
  Dženi jednostavno nije mogla da gleda slike na ekranu, pa ih je ponovo položila na svoj sto, iako ih je sve znala napamet: Kelly Matthews, Samantha Foster, Leanne Ray, Melissa Horrocks i Kimberly Myers, sve atraktivne plavuše djevojčice između šesnaest i osamnaest godina.
  
  Po Jennynom mišljenju, od samog početka bilo je previše pretpostavki, a glavna je da je svih pet djevojaka otela ista osoba ili osobe. Mogla je, rekla je Benksu i timu, iznijeti gotovo jednako jak argument da nisu u srodstvu, čak i sa onoliko malo informacija koliko ona ima.
  
  Mlade djevojke stalno nestaju, tvrdila je Jenny; posvađaju se sa roditeljima i beže od kuće. Ali Banks joj je rekao da su detaljni i iscrpni intervjui sa prijateljima, porodicom, nastavnicima, komšijama i poznanicima pokazali da sve devojke - sa mogućim izuzetkom Leanne Rae - potiču iz stabilnih porodica i, osim uobičajenih svađa oko momaka, odeće, glasnih muzika i "šta imaš ", ništa neobično ili značajno se nije dogodilo u njihovim životima prije njihovog nestanka. Banks je naglasio da se ne radi o običnim tinejdžerskim beguncima. Postavljeno je i pitanje o torbama na ramenu koje su pronađene napuštene u blizini mjesta gdje su djevojke posljednji put viđene. Budući da mu je neuspješna istraga Trbosjeka u Jorkširu još uvijek visila kao albatros oko vrata, Zapadni Jorkšir nije želio riskirati.
  
  Bilo ih je četiri, pa pet, i nije se mogao pronaći trag nijednoj od djevojaka uobičajenim kanalima: grupe za podršku mladima, Nacionalna linija za pomoć za nestale osobe, Crimewatch UK rekonstrukcije, plakati "NESTALE: MOŽETE li pomoći", apeli u medijima i napori lokalne policije.
  
  Na kraju, Jenny je prihvatila Banksove argumente i ponašala se kao da su nestanci povezani, dok je jasno uočila bilo kakve razlike između pojedinačnih okolnosti. Ubrzo je otkrila da su sličnosti daleko veće od razlika.
  
  Victimology. Šta im je zajedničko? Sve devojke su bile mlade, duge plave kose, dugih nogu i utegnutih atletskih stasa. Činilo se da to ukazuje na tip djevojaka koje voli, rekla je Jenny. Svi imaju različite ukuse.
  
  Za žrtvu broj četiri, Jenny je primijetila trend eskalacije: između prve i druge žrtve prošla su skoro dva mjeseca, između druge i treće pet sedmica, a između treće i četvrte samo dvije i po sedmice. Postajao je sve potrebniji, pomislila je tada, što je značilo da bi mogao postati i bezobzirniji. Dženi je takođe bila spremna da se kladi da se dešava značajan stepen propadanja ličnosti.
  
  Prestupnik je dobro odabrao svoje stanište. Žurke na otvorenom, kafane, plesovi, klubovi, bioskopi i pop koncerti su bila mjesta gdje su se mladi ljudi vjerovatno našli, a svi su se na ovaj ili onaj način morali vratiti kući. Znala je da ga je ekipa zvala "Kameleon" i složila se da je pokazao veoma visok nivo veštine u odabiru žrtava, ostajući neprimećen. Svi su oteti noću u urbanim uslovima - napušteni delovi gradskih ulica, slabo osvetljeni i napušteni. Također je uspio ostati izvan dometa CCTV kamera koje su ovih dana pokrivale mnoge gradske centre i trgove.
  
  Svjedokinja je rekla da je vidjela Samanthu, žrtvu Bradforda, kako razgovara s nekim kroz prozor tamnog automobila, i to je bila jedina informacija koju je Jenny imala o mogućem načinu otmice.
  
  Dok su doček Nove godine, pop koncert u Harrogateu, kino i univerzitetski pab bili ozloglašeni i očigledno lovišta, jedno pitanje koje je mučilo Dženi od subote ujutro bilo je kako je ubica saznao za ples u omladinskom klubu, nakon koji je Kimberly Myers kidnapovana. Je li živio u susjedstvu? Da li je bio član crkve? Da li je možda slučajno prolazio u tom trenutku? Koliko je znala, te stvari se nisu oglašavale izvan uže zajednice, pa čak ni izvan stvarnih članova kluba.
  
  Sada je znala: Terence Payne živi malo dalje niz ulicu i predaje u lokalnoj srednjoj školi. Poznavao žrtvu.
  
  Osim toga, sada je nešto od onoga što je naučila tog dana imalo smisla za neke druge zbunjujuće činjenice i pitanja koja je prikupljala sedmicama. Od pet otmica, četiri su se dogodile u petak uveče ili rano u subotu ujutro, što je navelo Dženi da veruje da je ubica radio po redovnom petodnevnom rasporedu i da je vikende posvetio svom hobiju. Dodatna, Melissa Horrocks, smetala joj je, ali sada kada je znala da je Payne učiteljica, kidnapovanje u utorak, 18. aprila, također je imalo smisla. Bili su uskršnji praznici i Payne je imala više slobodnog vremena.
  
  Na osnovu ovih malih informacija - sve je to bilo prije otmice Kimberly Myers - Jenny je pretpostavila da imaju posla s kidnaperom koji je pokrenuo oportunistički štrajk. Putovao je na pogodna mjesta u potrazi za određenom vrstom žrtve, a kada je pronašao jednu, udario je brzinom munje. Nije bilo dokaza da je bilo koja od djevojaka praćena uveče ili prije njihove otmice, iako je tu mogućnost trebala imati na umu, ali Jenny se bila spremna kladiti da je on izvidio mjesto, proučio svaki ulaz i izlaz, svaki tamni ugao i prorez, sve vidne linije i uglovi. U ovim stvarima je uvijek postojao određeni nivo rizika. Možda je to bilo dovoljno da opravda brzi nalet adrenalina, što je vjerovatno bio dio uzbuđenja. Sada je Jenny znala da je koristio hloroform da savlada svoje žrtve; ovo je smanjilo nivo rizika.
  
  Jenny također nije mogla uzeti u obzir nikakve informacije o mjestu zločina jer nije bilo mjesta zločina. Moglo bi biti mnogo razloga zašto tijela nisu pronađena, rekla je Jenny. Mogli su biti bačeni na udaljenim mjestima i još neotkriveni, zakopani u šumi, bačeni u more ili u jezero. Međutim, kako se broj nestanaka povećavao, a vremenom i dalje nisu pronađena tijela, Jenny se našla na teoriji da je njihov čovjek bio kolekcionar, neko ko je čupao i uživao u svojim žrtvama, a možda i s njima raspolagao na način na koji kolekcionar leptira mogao bi ugasiti i zakačiti svoje trofeje.
  
  Sada je mogla vidjeti hodnik gdje je ubica zakopao ili djelimično zakopao tijela i nije mislila da je to učinjeno slučajno ili loše. Nije mislila da prsti jedne žrtve vire iz zemlje jer je Terence Payne bio aljkav radnik; bili su takvi jer je on želeo da budu takvi, to je bio deo njegove fantazije, jer je uživao, kako su tada govorili u Americi. Bile su dio njegove kolekcije, njegove sobe za trofeje. Ili njegovu baštu.
  
  Sada će Dženi morati da prepravi svoj profil, uzimajući u obzir sve nove dokaze koji će doći od broja 35 na Brdu u narednih nekoliko nedelja. Također će morati saznati sve što može o Terence Payneu.
  
  A bilo je još nešto. Sada je i Jenny morala razmišljati o Lucy Payne.
  
  Da li je Lucy znala šta njen muž radi?
  
  Možda je barem sumnjala.
  
  Zašto se nije pojavila?
  
  Možda zbog nekog pogrešnog osjećaja odanosti - ipak je to bio njen muž - ili zbog straha. Da ju je sinoć udario vazom, možda bi je udario nekom drugom prilikom, upozoravajući je na sudbinu koja je čeka ako nekome kaže istinu. Naravno, ovo bi bio pakao za Lucy, ali Jenny je mogla vjerovati da je to učinila. Mnoge žene su živjele cijeli život u takvom paklu.
  
  Ali je li Lucy bila više uključena?
  
  Opet, možda. Dženi je nagađala, uslovno, da metoda otmice ukazuje na to da je ubica možda imao pomoćnika, nekoga ko je namamio devojku u auto ili joj odvratio pažnju dok je prilazio s leđa. Žena bi bila idealna za ovu ulogu, pojednostavila bi samu otmicu. Mlade devojke koje se plaše muškaraca mnogo češće će se nagnuti kroz prozor i pomoći ženi da stane na ivičnjaku.
  
  Da li su žene bile sposobne za takvo zlo?
  
  Definitivno. A ako su ikada bili uhvaćeni, bijes protiv njih bio je mnogo veći nego protiv bilo kojeg čovjeka. Dovoljno je bilo pogledati reakciju javnosti na Myru Hindley, Rosemary West i Karlu Homolku da se u to uvjerimo.
  
  Da li je Lucy Payne ubica?
  
  Banks se osjećao smrtno umornim kada se te noći oko ponoći zaustavio na uskoj stazi blizu svoje vikendice u Grutleyju. Znao je da je vjerovatno trebao rezervirati hotelsku sobu u Leedsu kao nekada, ili prihvatiti ponudu Kena Blackstonea za kauč, ali je stvarno želio da ide kući večeras čak i ako Annie odbije doći i nije mu previše smetalo putovanja. To mu je pomoglo da se opusti.
  
  Na telefonskoj sekretarici su ga čekale dvije poruke. Prva je bila od Tracy koja je rekla da je čula vijesti i da se nada da je dobro, a druga je bila od oca Lynn Ray, Christophera, koji je vidio konferenciju za štampu i večernje vijesti i želio je znati da li je policija pronašla njegovu kćerku tijelo u Payne kući.
  
  Banke nisu odgovorile ni na jedno od njih. Prvo, bilo je prekasno, a drugo, nije htio ni sa kim razgovarati. Ujutru je mogao da se nosi sa svima njima. Sada kada je bio kod kuće, čak mu je bilo drago što Annie nije došla. Ideja o društvu večeras nije bila privlačna čak ni Annie, a nakon svega što je danas vidio i o čemu je razmišljao, ideja seksa bila je zanimljiva otprilike kao odlazak zubaru.
  
  Umjesto toga, natočio je sebi velikodušnu čašu Laphroaiga i pokušao pronaći odgovarajuću muziku. Trebao je nešto čuti, ali nije znao šta. Obično nije imao problema da pronađe ono što želi u svojoj velikoj kolekciji, ali večeras je odbio skoro svaki CD koji je odabrao. Znao je da ne želi da sluša džez ili rok ili bilo šta previše divlje i primitivno. Vagner i Maler su otišli, kao i svi romantičari: Betoven, Šubert, Rahmanjinov i ostali. Čitav dvadeseti vek je takođe nestao. Na kraju je odabrao Rostropovičevu izvedbu Bachovih suita za violončelo.
  
  Izvan vikendice, nizak kameni zid između zemljanog puta i potoka izbočio se i formirao mali parapet iznad vodopada Grutley, koji nije bio ništa više od niza terasa ne više od nekoliko stopa, koje su prolazile dijagonalno preko sela i prolazile ispod malog kamenog mosta koji je služio kao centralno okupljalište. Otkako se prošlog ljeta uselio u vikendicu, Banks je stekao naviku da tamo stoji sinoć ako je vrijeme bilo dovoljno, ili čak sjedi na zidu s nogama obješenim sa strane i uživa u noćnoj čaši i cigareti prije spavanja .
  
  Noćni vazduh je bio miran i mirisao je na sijeno i toplu travu. Dolina ispod njega je spavala. Na drugoj strani doline gorjela su svjetla jedne ili dvije seoske kuće, ali izuzev lajanja ovaca u poljima preko potoka i noćnih životinja iz šume, sve je bilo tiho. Mogao je razaznati samo daleke padine u mraku, grbave ili nazubljene na noćnom nebu. Učinilo mu se da je čuo jezivo žvrljanje vijuga visoko iznad močvara. Mlad mjesec je davao malo svjetla, ali je bilo više zvijezda nego što je vidio za dugo vremena. Dok je posmatrao, zvezda je pala u tami, ostavljajući tanak mlečni trag.
  
  Banks nije poželeo želju.
  
  Osjećao se depresivno. Uzbuđenje koje je očekivao da će doživjeti pronalaženjem ubice nekako mu je izmicalo. Nije imao osećaj za kraj, čišćenje od zla. Osjećao je da na neki čudan način zlo tek počinje. Pokušao je da se oslobodi svoje anksioznosti.
  
  Čuo je mjaukanje pored sebe i spustio pogled. Bila je to mršava gumena mačka iz šume. Počevši od tog proleća, nekoliko puta je prilazio Benksu kada je bio sam na ulici kasno u noć. Drugi put kada se pojavio, donio mu je malo mlijeka, kojim je zalio prije nego što je nestao među drvećem. Nikada ga nije vidio nigdje drugdje niti u bilo koje drugo doba osim noću. Jednom je čak kupio hranu za mačke kako bi se što bolje pripremio za svoju posjetu, ali mačka je nije dirala. Sve što je mogao je da mjauče, popije mlijeko, prošeta nekoliko minuta i vrati se odakle je došao. Banks je doneo tanjir sa mlekom i stavio ga na sto dok je punio čašu. Mačje oči su blistale ćilibarom u tami dok je gledala u njega prije nego što se nagnula da popije.
  
  Banks je zapalio cigaretu i naslonio se na zid, stavljajući čašu na hrapavu kamenu površinu. Pokušao je da očisti svoj um od užasnih slika od prethodnog dana. Mačka se trljala o njegovu nogu i otrčala nazad u šumu. Rostropovič je nastavio da svira, a Bahovi precizni, matematički obrasci zvuka formirali su čudan kontrapunkt divljoj, bučnoj muzici vodopada Grutli, tako sveže oživljenoj prolećnim otopljenjem da je, barem na nekoliko trenutaka, Banks uspeo da zaboravi.
  
  OceanofPDF.com
  6
  
  Sedamnaestogodišnja Melissa Horrocks, koja nije mogla da se vrati kući nakon pop koncerta u Harogateu 18. aprila, prolazila je kroz buntovničku fazu, tvrde njeni roditelji.
  
  Stephen i Mary Horrocks imali su samo jednu kćer, pokojnu Blessing, koja je imala tridesetak godina. Steven je radio u lokalnoj mljekarskoj kancelariji, dok je Mary radila na pola radnog vremena u uredu agenta za nekretnine u centru grada. Oko šesnaeste godine, Melissa je razvila interesovanje za pozorišnu pop muziku, koja je koristila satanizam kao glavni scenski rekvizit.
  
  Iako su prijatelji savjetovali Stephena i Mary da je to dovoljno bezazleno - samo mladalačko raspoloženje - i da će to uskoro proći, ipak su bili užasnuti kada je počela mijenjati izgled i zanemarivati školske obaveze i sport. Melissa je prvi put ofarbala kosu u crveno, stavila je ukosnicu na nos i nosila puno crnog. Zidovi njene spavaće sobe bili su ukrašeni posterima mršavih pop zvijezda satanističkog izgleda poput Marilyna Mansona i okultnim simbolima koje njeni roditelji nisu razumjeli.
  
  Otprilike nedelju dana pre koncerta, Melisa je odlučila da ne voli crvenu kosu, pa se vratila svojoj prirodnoj plavoj boji. Banks je kasnije pomislila da postoji velika šansa da bi joj, da ga je zadržala crveno, to moglo spasiti život. Što je takođe navelo Banks da veruje da je nisu gonili pre otmice - ili barem ne dugo. Kameleon ne bi jurio crvenokosu.
  
  Harrogate, uspješan viktorijanski grad od oko sedamdeset hiljada ljudi u Sjevernom Jorkširu, poznat kao kongresni centar i magnet za penzionere, nije baš bio tipično mjesto za koncerte Beelzebub's Bollocks, ali bend je bio nov i tek nije dobio veliki ugovor za snimanje ; radili su na putu do većih svirki. Bilo je uobičajenih poziva na zabranu pisanja protestnih pisama penzionisanim pukovnicima i onim dosadnim starcima koji svu ovu prljavštinu gledaju na TV-u, ali na kraju nije bilo ništa.
  
  Oko pet stotina djece zalutalo je u preuređeno pozorište, uključujući Melissa i njene prijateljice Jenna i Kayla. Koncert je završio u pola jedanaest, a tri djevojke su neko vrijeme stajale napolju i razgovarale o emisiji. Njih troje su se rastali oko pet do jedanaest i otišli svaki svojim putem. Noć je bila topla, pa je Melissa rekla da ide u šetnju. Živjela je blizu centra grada, a najveći dio puta do kuće prolazio je prometnom, dobro osvijetljenom Ripon Roadom. Dvije osobe su kasnije izjavile da su je vidjele kako hoda južno oko jedanaest sati na raskrsnici West Parka i Beech Grovea. Da bi se vratila kući, skrenula je u Beech Grove, a onda je nakon stotinjak metara ugasila, ali tamo nikada nije stigla.
  
  U početku je postojala slaba nada da je Melissa možda pobjegla od kuće, s obzirom na stalnu svađu sa njenim roditeljima. Ali Stephen i Mary, kao i Jenna i Kayla, uvjeravali su Banksa da to ne može biti. Dvije prijateljice su posebno rekle da su sve dijelile i da bi znali da je planirala pobjeći. Osim toga, sa sobom nije imala ništa od svojih dragocjenosti i rekla im je da se raduje što će ih sutradan vidjeti u Victoria Centru.
  
  Zatim je postojao element satanizma koji se nije mogao tako lako odbaciti kada je djevojka nestala. Intervjuisani su članovi grupe, kao i onoliko gledalaca koliko se moglo okupiti, ali ni to ništa nije dovelo. Čak je i Banks kasnije, ispitujući optužbe, bio primoran da prizna da je sve to bilo prilično banalno i bezopasno, crna magija je bila samo pozorište, kao što je to bilo u svoje vrijeme za Black Sabbath i Alice Coopera. Belzebubova jaja nisu ni odgrizla glave kokošaka na sceni.
  
  Kada je Melissina crna kožna torba pronađena u grmlju dva dana nakon njenog nestanka, kao da je izbačena kroz prozor automobila u pokretu, a novac je još uvijek bio netaknut, slučaj je privukao pažnju Benksove Kameleonske operativne grupe. Kao Kelly Matthews, Samantha Foster i Leanne Ray prije nje, Melissa Horrocks je nestala u zraku.
  
  Jenna i Kayla su bile shrvane. Neposredno prije nego što je Melissa otišla u noć, šalili su se na račun onoga što je Kayla rekla da su perverznjaci, ali je Melissa pokazala na svoja prsa i rekla da će okultni simbol na njenoj majici otjerati zle duhove.
  
  U utorak ujutro u devet sati istražna prostorija bila je puna ljudi. Više od četrdeset detektiva sjedilo je na rubovima svojih stolova ili se naslanjalo na zidove. Pušenje je bilo zabranjeno u zgradi, a mnogi od njih su umjesto toga žvakali žvake ili se petljali sa spajalicama ili gumicama . Većina njih je bila u radnoj grupi od samog početka, i svi su radili dugo, uložili mnogo truda u posao, kako emocionalno tako i fizički. To je uticalo na sve njih. Banks je slučajno saznao da se brak jednog nesretnog policajca raspao zbog sati koje je proveo van kuće i zanemarivanja koje je pokazivao prema svojoj ženi. U svakom slučaju, to bi se dogodilo u neko drugo vrijeme, rekao je sebi Banks, ali ovakva istraga mogla bi izvršiti pritisak, mogla bi stvari gurnuti u kriznu tačku, posebno ako ta krizna tačka nije bila previše daleko da bi počela. Ovih dana, Banks je također osjećao da se približava svojoj kriznoj tački, iako nije imao pojma gdje se nalazi i šta će se dogoditi kada tamo stigne.
  
  Sada je postojao neki osećaj napretka, nejasan kao što se i dalje činio, a vazduh je zujao od nagađanja. Svi su hteli da znaju šta se dogodilo. Raspoloženje je bilo pomiješano: s jedne strane, sve je izgledalo kao da imaju svoju osobu; s druge strane, jedan od njihovih je bio ubijen, a njegov partner je bio na putu da prođe kroz obruče.
  
  Kada je Banks ušao, pomalo otrcan od još jedne loše noći, uprkos Laphroaghovom trećem delu i drugom disku Bachovih sonata za violončelo, sala je utihnula, čekajući vesti. Stajao je pored Kena Blackstonea, pored slika djevojaka zakačenih za plutenu ploču.
  
  "U redu", rekao je, "daću sve od sebe da objasnim šta se dešava. Forenzičari su još uvijek na licu mjesta, a čini se da će tu biti još dugo. Do sada su u podrumskom hodniku pronašli tri tijela, a izgleda da nema mjesta za još jedno. Kopaju u stražnjem vrtu tražeći četvrtog. Nijedna od žrtava još nije identifikovana, ali narednik Novak kaže da su sva tijela mlade žene, pa je za sada razumno pretpostaviti da se radi o istim djevojkama koje su nestale. Kasnije danas možemo napraviti određeni napredak u identifikaciji provjerom zubnih kartona. Dr. McKenzie je kasno sinoć izvršila autopsiju Kimberly Myers i otkrila da je bila savladana hloroformom, ali je smrt nastala zbog inhibicije vagusa uzrokovane davljenjem ligaturom. Žuta plastična vlakna sa konopca za rublje su se zaglavila u ranu." Zastao je, zatim uzdahnuo i nastavio. "Također je silovana analno i vaginalno i prisiljena na felaciju."
  
  "A Payne, gospodine?" pitao je neko. "Hoće li ovo kopile umrijeti?"
  
  "Posljednje što sam čuo je da je imao operaciju mozga. Terence Payne je još uvijek u komi, a ne zna se koliko dugo to može trajati i kako će se završiti. Inače, sada znamo da je Terence Payne živio i predavao u Seacroftu prije nego što se preselio u Leeds West u septembru prošle godine, na početku školske godine. Glavni inspektor Blackstone ga sumnjiči da je ubio silovatelja Seacrofta, tako da već provodimo DNK test. Želim da tim razgovara o ovom slučaju sa lokalnim CID-om. Naredniče Stewart, možete li ovo urediti?"
  
  "Samo trenutak, gospodine. Ovo mora da je odsek za zločine u Chapeltownu."
  
  Banks je znao da će u Chapeltownu biti vruće preuzeti ovaj slučaj. Za njih je to bio "crveni potez" - jednostavan način da jednim potezom zatvore nekoliko otvorenih kućišta.
  
  "Također smo provjerili Payneovu registraciju automobila kod DVLA u Svonsiju. Koristio je lažne brojeve. Njegovi brojevi završavaju na KWT, baš kao što je vidio svjedok u slučaju nestanka Samanthe Foster. Forenzičari su ih pronašli skrivene u garaži. To znači da ga je Bradfordova CID već ispitala. Pretpostavljam da je nakon toga prešao na lažne. "
  
  "A Dennis Morrisey?" pitao je neko.
  
  "PC Morrisey je preminuo od gubitka krvi uzrokovanog rezanjem karotidne arterije i jugularne vene, prema pregledu dr. McKenzieja na mjestu događaja. On će obaviti saslušanje kasnije danas. Kao što možete zamisliti, u mrtvačnici je veliki red. Treba mu pomoć. Da li je neko zainteresovan?"
  
  Nervozan smeh je prošao prostorijom.
  
  "Šta je s PC Taylorom?" upitao je jedan od detektiva.
  
  "PC Taylor radi dobro", rekao je Banks. "Pričao sam s njom sinoć. Uspjela mi je reći šta se dogodilo u podrumu. Kao što svi verovatno znate, ona će biti pod istragom, pa hajde da pokušamo da ovo držimo na dohvat ruke."
  
  Hor klicanja izbio je iz gomile. Banke su ih uvjeravale. "Ovo se mora uraditi", rekao je. "Koliko god to bilo nepopularno. Niko od nas nije iznad zakona. Ali ne dozvolimo da nas to ometa. Naš posao je daleko od kraja. Zapravo, ovo je samo početak. Kao rezultat sudsko-medicinskog pregleda, u kući će se pojaviti brdo materijala. Sve ovo treba da bude obeleženo, registrovano i evidentirano. HOLMES još uvijek radi, tako da će zelene listove trebati popuniti i predati."
  
  Benks je čuo Carol Houseman, iskusnog snimatelja HOLMES-a, kako jeca: "Oh, dovraga s tim!"
  
  "Žao mi je, Kerol", rekao je sa saosećajnim osmehom. "Neophodno je, mora. Drugim riječima, uprkos tome što se dogodilo, mi i dalje aktivno radimo u ovom trenutku. Moramo prikupiti dokaze. Moramo dokazati van svake sumnje da je Terence Payne ubica svih pet nestalih djevojaka."
  
  "Šta je s njegovom ženom?" pitao je neko. "Mora da je znala."
  
  Upravo ono što je Ken Blackstone rekao. "Mi to ne znamo", rekao je Banks. "U ovom trenutku ona je žrtva. Ali njena moguća uključenost je jedna od tema koje ćemo istražiti. Već znamo da je možda imao saučesnika. Trebala bi moći razgovarati sa mnom kasnije jutros." Banks je bacio pogled na sat i okrenuo se naredniku Fileyju. "U međuvremenu, Ted, volio bih da okupiš tim koji će proći kroz sve izjave i ponovo intervjuisati sve sa kojima smo razgovarali kada je prvi put prijavljen nestanak djevojaka. Porodica, prijatelji, svjedoci, svi. To je jasno?"
  
  "U pravu ste, šefe", rekao je Ted Filey.
  
  Banks nije volio da ga zovu "šef", ali je to ignorirao. "Izvadite nekoliko slika Lucy Payne i pokažite jednu svima s kojima razgovarate. Vidi da li se neko sjeća da ju je vidio u vezi s nekom od nestalih djevojaka."
  
  Bilo je još mrmljanja, a Banks ih je ponovo smirio. "Za sada", rekao je, "želim da svi ostanete u bliskom kontaktu sa našim menadžerom kancelarije, narednikom Graftonom, koji je ovde..."
  
  Čulo se klicanje i Ian Grafton je pocrveneo.
  
  "On će objavljivati aktivnosti i veze, a bit će ih puno. Želim da znam šta Terence i Lucy Payne jedu za doručak i koliko im je redovno pražnjenje crijeva. Doktor Fuller je sugerirao da je Payne vodio neku vrstu vizuelnog zapisa o svojim postupcima - najvjerovatnije video kasete, ali možda samo obične fotografije. Na mjestu događaja još ništa nije pronađeno, ali moramo znati da li su Paynesi ikada posjedovali ili iznajmljivali video opremu."
  
  Banks je primijetio nekoliko skeptičnih pogleda na spominjanje Jenny Fuller. Po njegovom mišljenju, tipično uskogrudno razmišljanje. Psiholozi savjetnici možda nisu magični i ne mogu da imenuju ubicu u roku od nekoliko sati, ali prema Benksovom iskustvu, oni mogu suziti svoju oblast i ciljati područje u kojem bi kriminalac mogao živjeti. Zašto ih ne iskoristiti? U najboljem slučaju, mogli su pomoći, au najgorem nisu nanijeli štetu. "Zapamtite", nastavio je, "pet djevojaka je kidnapovano, silovano i ubijeno. Pet devojaka. Ne treba da ti govorim da bi bilo koja od njih mogla biti tvoja kćer. Mislimo da smo uhvatili odgovornu osobu, ali ne možemo biti sigurni da je djelovao sam, i dok ne dokažemo da je to bio on, u kakvoj god formi bio, ne možemo se opustiti u ovom timu. Razumijete?"
  
  Okupljeni detektivi su promrmljali: "Da, gospodine", a zatim je grupa počela da se razilazi, neki su izašli napolje po prijeko potrebnu cigaretu, drugi su se vratili za svoje stolove.
  
  "Još jedna stvar", reče Banks. "Glavni inspektori Bowmore i Singh. U mojoj kancelariji. Sad".
  
  Nakon kratkog sastanka s područnim komandantom Hartnellom, koji ju je definitivno bacio na oko, i Banksom, koji je izgledao nelagodno zbog svega toga, inspektorica Annie Cabbot je ponovo pročitala dosije PC Janet Taylor dok je čekala u svojoj maloj kancelariji. Sam Hartnell je odlučio da, pošto je Janet Taylor došla dobrovoljno i pošto nije uhapšena, kancelarija će biti mnogo manje prijeteće mjesto za preliminarni razgovor od standardne bedne sobe za ispitivanje.
  
  Annie je bila impresionirana rezultatima PC Taylora. Nije bilo sumnje da će u roku od pet godina naći mjesto na kursevima ubrzanog napredovanja i steći čin inspektora ako se protiv nje povuku sve optužbe. Janet Taylor, lokalna djevojka iz Pudseya, imala je četiri "A" nivoa i diplomu iz sociologije na Univerzitetu u Bristolu. Imala je samo dvadeset i tri godine, neudata i živela je sama. Janet je imala visoke rezultate na svim prijemnim ispitima i, prema riječima onih koji su je ispitivali, pokazala je snažno razumijevanje složenosti policije u raznolikom društvu, zajedno sa kognitivnim vještinama i vještinama rješavanja problema koje su dobre za detektiva. Bila je dobrog zdravlja i navela je svoje hobije kao skvoš, tenis i kompjutere. Tokom svoje studentske karijere, ljeto je provodila radeći kao službenik za obezbjeđenje u Centru White Rose u Lidsu, dok je nadgledala kamere i patrolirala trgovačkim područjem. Janet je takođe radila volonterski sa svojom lokalnom crkvenom grupom pomažući starima.
  
  Sve je to zvučalo prilično dosadno Annie, koja je odrasla u umjetničkoj komuni u blizini St Ivesa, okružena ekscentricima, hipijima i ekscentricima svih rasa. Eni je takođe kasno došla u policiju, a iako je imala diplomu, bila je iz istorije umetnosti, od male koristi policiji, a nije ušla u oklopni transporter zbog incidenta u njenom prethodnom okrugu kada su tri kolege policajca pokušao da je siluje na zabavi nakon unapređenja u narednika. Jedna od njih je uspjela prije nego što je uspjela da im se izbori. Traumatizirana, Annie je prijavila incident tek sljedećeg jutra, do kada je provela nekoliko sati u kadi i sprala sve dokaze. Glavni inspektor se složio sa riječima trojice policajaca na njen račun, a iako su priznali da je situacija malo izmakla kontroli kada ih je Annie vodila pijane, rekli su da imaju kontrolu i da nije bilo seksualnog napada.
  
  Dugo vremena, Annie nije baš marila za svoju karijeru, i niko nije bio više iznenađen od nje oživljavanjem njene ambicije, što je značilo suočavanje sa silovanjem i njegovim posledicama - složenijim i traumatičnijim nego što je bilo ko osim nje zaista znao - ali jeste, i sada je ona bila punopravni inspektor koji je istraživao politički komplikovan slučaj za nadzornika detektiva Chambersa, koji se i sam očito nasmrt nasmrt uplašio ovog imenovanja.
  
  Kratko kucanje na vratima pratila je mlada žena kratke crne kose koja je izgledala prilično suvo i beživotno. "Rekli su mi da ste ovdje", rekla je.
  
  Annie se predstavila. "Sjedni, Janet."
  
  Janet je sjela i pokušala se udobno smjestiti u tvrdu stolicu. Izgledala je kao da nije spavala cijelu noć, što Annie nimalo nije iznenadilo. Lice joj je bilo blijedo, a ispod očiju ima tamnih krugova. Možda je, pored razornih efekata nesanice i bezgraničnog terora, Janet Taylor bila privlačna mlada žena. Svakako je imala prekrasne ilovaste oči i jagodice na kojima modeli grade svoje karijere. Činilo se i kao vrlo ozbiljna osoba opterećena životnim nedaćama, ili je to možda bila posljedica nedavnih događaja.
  
  "Kako je on?" upitala je Janet.
  
  "SZO?"
  
  "Ti znaš. Payne".
  
  "Još uvijek bez svijesti."
  
  "Hoće li preživjeti?"
  
  "Još ne znaju, Janet."
  
  "Dobro. Mislim, to je samo... pa, pretpostavljam da je važno. Znate, u mom slučaju."
  
  "Ako umre? Da, desiće se. Ali nemojmo brinuti o tome za sada. Želim da mi kažeš šta se dogodilo u podrumu Paynesa, a onda ću ti postaviti nekoliko pitanja. Na kraju, želim da sve to zapišete u svojoj prijavi. Ovo nije ispitivanje, Janet. Siguran sam da ste prošli pakao u tom podrumu, i niko ne želi da vas tretira kao kriminalca. Ali u ovakvim slučajevima moraju se poštovati određene procedure i što prije počnemo, to bolje." Annie nije bila sasvim iskrena, ali je željela da Janet Taylor bude što smirenija. Znala je da će morati malo da se pogura, možda čak ponekad i postane teška. Ovo je bila njena tehnika ispitivanja; na kraju, često je istina izbijala pod nekom vrstom pritiska. Bila bi suosjećajna, ali ako je trebala malo zadirkivati Janet Taylor, neka bude tako. Prokleti Chambers i Hartnell. Ako je htela da uradi prokleti posao, uradila bi ga kako treba.
  
  "Ne brini", rekla je Janet. "Nisam uradio ništa loše".
  
  "Siguran sam da nisi. Pričaj mi o tome".
  
  Dok je Janet Taylor govorila, zvučajući prilično dosadno i distancirano, kao da je sve to već prošla previše puta, ili kao da prepričava nečiju priču, Annie je promatrala svoj govor tijela. Dženet se često vrpoljila u stolici, sklopila ruke u krilu, a kada bi došlo do pravog užasa, prekrižila je ruke na grudima, a glas joj je postao ravniji, lišen izraza. Annie ju je pustila da nastavi, bilježeći stvari koje je smatrala važnima. Janet nije toliko došla do određenog kraja koliko je utihnula nakon što je rekla da je odlučila sačekati hitnu pomoć, naslonivši glavu PC Morriseya u svoje krilo i osjetivši kako joj topla krv curi kroz bedra. Dok je pričala o tome, obrve su joj se podigle i skupile na sredini čela, a suze su joj navrle na oči.
  
  Annie je pustila da se tišina oduži neko vrijeme nakon što je Janet utihnula, a zatim je upitala želi li Janet nešto da popije. Zatražila je vode i Eni joj je donela malo iz fontane. U sobi je bilo vruće i Annie je uzela nešto i za sebe.
  
  "Samo nekoliko stvari, Janet; onda ću te ostaviti na miru da napišeš svoju prijavu."
  
  Janet je zijevnula. Podigla je ruku na usta, ali se nije izvinila. Obično bi Eni zevanje shvatila kao znak straha ili nervoze, ali Dženet Tejlor je imala dobar razlog da bude umorna, pa ovoga puta tome nije pridavala previše značaja.
  
  "O čemu ste razmišljali dok se ovo dešavalo?" upitala je Annie.
  
  "Mislio? Nisam siguran šta sam uopšte mislio. Upravo reagovao."
  
  "Sjećaš li se svog treninga?"
  
  Janet Taylor se nasmijala, ali je bilo usiljeno. "Trening te ne priprema za ovako nešto."
  
  "Šta je sa tvojom obukom palice?"
  
  "Nisam morao razmišljati o tome. Bilo je instinktivno."
  
  "Osjećao si se ugroženo."
  
  "Bio sam prokleto u pravu. Ubijao je Dennisa, a sljedeće će mene ubiti. Već je ubio djevojku na krevetu."
  
  "Kako ste znali da je mrtva?"
  
  "Šta?"
  
  "Kimberly Myers. Kako ste znali da je mrtva? Rekli ste da se sve dogodilo tako brzo da ste jedva imali vremena da je ugledate prije napada."
  
  "Ja... valjda sam samo pretpostavio. Mislim, ležala je gola na krevetu sa žutim konopcem oko vrata. Oči su joj bile otvorene. Bila je to razumna pretpostavka."
  
  "U redu", rekla je Annie. "Znači, nikada nisi mislio o sebi da je spašavaš, da je spašavaš?"
  
  "Ne. Bio sam zabrinut zbog onoga što se dešava sa Denisom."
  
  "A šta je, po vašem mišljenju, trebalo sledeće da vam se desi?"
  
  "Da". Janet je popila još vode. Malo vode klizilo joj je niz bradu na prednji dio sive majice, ali činilo se da to nije primijetila.
  
  "Dakle, uzeo si palicu. Šta je sledeće?"
  
  "Rekao sam ti. Obrušio se na mene onim ludim pogledom."
  
  "I napao vas je svojom mačetom?"
  
  "Da. Parirao sam udarac batinom sa strane ruke, kako su nas učili. A onda kada je zamahnuo, prije nego što je uspio da ga vrati u prvobitni položaj, ja sam zamahnuo i udario ga."
  
  "Gdje je pao prvi udarac?"
  
  "Na njegovoj glavi."
  
  "Gdje mu je tačno na glavi?"
  
  "Ne znam. Nije mi smetalo."
  
  "Ali hteli ste da ga onesposobite, zar ne?"
  
  "Htjela sam ga spriječiti da me ubije."
  
  "Dakle, želite da ga negdje efikasno udarite?"
  
  "Pa ja sam dešnjak, pa pretpostavljam da sam ga udario u lijevu stranu glave, negdje oko sljepoočnice."
  
  "Pao je?"
  
  "Ne, ali je bio zapanjen. Nije mogao da pripremi svoju mačetu za drugi udarac."
  
  "Gdje si ga sljedeće udario?"
  
  "Zglob, mislim."
  
  "Da ga razoružamo?"
  
  "Da".
  
  "Jeste li uspjeli?"
  
  "Da".
  
  "Šta si sljedeće radio?"
  
  "Sudario sam mačetu u ugao."
  
  "Šta je Payne učinila?"
  
  "Držao se za zglob i psovao me."
  
  "Da li biste ga do tog vremena udarili jednom u lijevu sljepoočnicu i jednom u zglob?"
  
  "To je u redu".
  
  "Šta si sljedeće radio?"
  
  "Ponovo sam ga udario."
  
  "Gdje?"
  
  "Na glavu."
  
  "Zašto?"
  
  "Da ga izbacim iz akcije."
  
  "Da li je stajao u tom trenutku?"
  
  "Da. Bio je na kolenima, pokušavajući da dohvati mačetu, ali je ustao i krenuo prema meni."
  
  "Sada je bio nenaoružan?"
  
  "Da, ali je ipak bio veći i jači od mene. I imao je tako ludi pogled u očima, kao da ima dodatnu snagu."
  
  "Dakle, opet si ga udario?"
  
  "Da".
  
  "Na istom mjestu?"
  
  "Ne znam. Koristio sam svoj klub na isti način. Dakle, da, pretpostavljam, osim ako nije bio napola okrenut."
  
  "Je li bio?"
  
  "Mislim da nije".
  
  "Ali da li je moguće? Mislim, ti si to predložio."
  
  "Pretpostavljam da je to moguće, ali ne razumijem zašto."
  
  "Zar ga nikako nisi udario po potiljku?"
  
  "Mislim da nije".
  
  Janet se počela znojiti. Annie je mogla vidjeti kapljice znoja na liniji kose i tamnu mrlju kako joj se polako širi ispod pazuha. Nije htela jadnu ženu da trpi mnogo više, ali je imala svoj posao i znala je biti teška kada je trebalo. "Šta se dogodilo nakon što si udario Payne u glavu drugi put?"
  
  "Ništa".
  
  "Šta znači "ništa"?"
  
  "Ništa. Stalno se približavao."
  
  "Dakle, opet si ga udario."
  
  "Da. Uzeo sam palicu s obje ruke, kao palica za kriket, da ga jače udarim."
  
  "U to vrijeme nije imao čime da se zaštiti, zar ne?"
  
  "Samo njegove ruke."
  
  "Ali on ih nije podigao da bi parirao udarcu?"
  
  "Držao se za zglob. Mislim da je pokvaren. Čuo sam da je nešto krckalo."
  
  "Znači, imao si slobodu da ga udariš koliko god si hteo?"
  
  "Nastavio se kretati prema meni."
  
  "Hoćeš da kažeš da se on stalno kretao prema tebi?"
  
  "Da, i prozivao me."
  
  "Kakva imena?"
  
  "Prljava imena. A Dennis je stenjao, krvario. Hteo sam da odem do njega, da vidim mogu li da mu pomognem, ali nisam mogao ništa da uradim dok Pejn nije prestala da se kreće."
  
  "Zar se niste osjećali kao da ste mu u tom trenutku mogli staviti lisice?"
  
  "Nikad. Već sam ga dva-tri puta udario, ali nije bilo efekta. Stalno se približavao. Kad bih se približio i on bi me zgrabio, zadavio bi me na smrt."
  
  "Čak i sa slomljenim zglobom?"
  
  "Da. Mogao mi je rukom prerezati vrat."
  
  "Dobro". Annie je zastala da napravi neke bilješke u notesu ispred sebe. Gotovo je mogla namirisati strah Janet Taylor, a nije bila sigurna da li je ostao, iz podruma ili iz trenutnih okolnosti. Odugovlačila je proces pisanja bilješki sve dok se Janet nije počela vrpoljiti, a zatim je upitala: "Šta mislite koliko ste ga puta ukupno udarili?"
  
  Janet je okrenula glavu u stranu. "Ne znam. Nisam brojao. Borio sam se za život, braneći se od manijaka."
  
  "Pet puta? Šest puta?"
  
  "Rekao sam ti. Ne sjećam se. Onoliko puta koliko mi je trebalo. Da ga nateram da prestane da dolazi. Jednostavno nije prestao da me napada." Janet je briznula u jecaj, a Annie ju je pustila da plače. Bilo je to prvi put da su emocije nadvladale šok i dobro bi joj došlo. Nakon otprilike minute, Janet se pribrala i otpila još jedan gutljaj vode. Činilo se da joj je neprijatno što ne može da izdrži pred koleginicom.
  
  "Skoro sam gotova, Janet", rekla je Annie. "Onda ću te ostaviti na miru."
  
  "Dobro".
  
  "Uspjela si ga natjerati da legne, zar ne?"
  
  "Da. Udario je u zid i kliznuo dole."
  
  "Tada se još uvijek kretao?"
  
  "Ne baš puno. Činilo se da se trza i teško diše. U ustima mu je bilo krvi."
  
  "Posljednje pitanje, Janet: da li si ga ponovo udarila nakon što je pao?"
  
  Obrve su joj se skupile od straha. "Ne. Mislim da nije".
  
  "Šta si uradio?"
  
  "Vezao sam ga lisicama za cijev."
  
  "I onda?"
  
  "Onda sam otišao pomoći Dennisu."
  
  "Jesi li siguran da ga nisi ponovo udario nakon što je pao? Samo da budem siguran?"
  
  Janet je skrenula pogled. "Rekao sam ti. Mislim da nije. Zašto mi to treba?"
  
  Annie se nagnula naprijed i stavila ruke na sto. "Pokušaj zapamtiti, Janet."
  
  Ali Janet je odmahnula glavom. "Ovo nije dobro. ne sećam se".
  
  "U redu", rekla je Annie, ustajući na noge. "Intervju je završen." Stavila je prijavni list i olovku ispred Janet. "Zapiši ono što si mi rekao što detaljnije što se možeš sjetiti."
  
  Janet je zgrabila olovku. "Šta će se dalje dogoditi?"
  
  "Kada završiš, ljubavi, idi kući i popij jako piće. Prokletstvo, popij dva."
  
  Janet se uspjela malo, ali iskreno nasmiješiti kada je Annie otišla i zatvorila vrata za sobom.
  
  Menadžeri Bowmore i Singh izgledali su nesigurno dok su ulazili u Banksovu privremenu kancelariju u Millgartu, kao što se moglo očekivati, pomislio je.
  
  "Sjednite", rekao je.
  
  Sjeli su. "Šta je bilo, gospodine?" upitao je policajac Singh, pokušavajući zvučati opušteno. "Imate li posao za nas?"
  
  Banks se zavalio u stolicu i sklopio ruke iza glave. "Na neki način", rekao je. "Ako oštrenje olovaka i vađenje korpi za papir nazivate poslom."
  
  Vilice su im pale. "Gospodine..." počeo je Bowmore, ali Banks je podigao ruku.
  
  "Registarska tablica automobila koja završava na KWT. Podsjeća li te na nešto?"
  
  "Gospodine?"
  
  "ZDRAVO. Katherine Wendy Turlow."
  
  "Da gospodine", rekao je Sing. "Ovo je broj koji je Bradford CID dobio tokom slučaja Samanthe Foster."
  
  "Bingo", rekao je Banks. "Sada me ispravite ako griješim, ali zar nam Bradford nije poslao kopije svih svojih dosijea o slučaju Samanthe Foster kada je ovaj tim bio formiran?"
  
  "Da gospodine".
  
  "Uključujući imena svih u okolini koji su posjedovali tamni automobil sa registarskim tablicama koje završavaju na KWT."
  
  "Više od hiljadu, gospodine."
  
  "Više od hiljadu. Zaista. Bradford CID ih je sve intervjuisao. I pogodite ko je među tim hiljadama."
  
  "Terence Payne, gospodine", ponovno je odgovorio Singh.
  
  "Pametan momak", rekao je Banks. "Dakle, kada je Kriminalističko odjeljenje Bradforda radilo na ovom slučaju, da li su oni imali ikakve veze sa sličnim zločinima?"
  
  "Ne, gospodine", ovaj put je odgovorio Bowmore. "Postojala je devojka koja je nestala na novogodišnjoj zabavi u Roundhay Parku, ali u to vreme nije bilo razloga da ih vežu zajedno.
  
  "Tako je", rekao je Banks. "Zašto mislite da sam izdao naređenje ubrzo nakon što je ova radna grupa osnovana da pogleda sve dokaze u prethodnim slučajevima, uključujući nestanak Samanthe Foster?"
  
  "Zato što ste mislili da postoji veza, gospodine", rekao je policajac Singh.
  
  "Ne samo ja", rekao je Banks. "Ali, da, tri djevojke, kao što je bilo tada. Zatim četiri. Onda pet. Mogućnost povezivanja postajala je sve jača i jača. Sada pogodite ko je imao zadatak da ispita dokaze u slučaju Samanthe Foster."
  
  Sing i Bowmore su se pogledali, a zatim namrštili i pogledali Banksa. "Jesmo, gospodine", rekli su u jedan glas.
  
  "Uključujući ponovno intervjuisanje liste vlasnika automobila koje je Bradford CID dobio od DVLA."
  
  "Više od hiljadu, gospodine."
  
  "Zaista", reče Banks, "ali da li sam u pravu kada pretpostavljam da vam je pružena velika pomoć, da je deonica podeljena i da je slovo P među onima koje su vam dodeljene po abecednom redu?" Jer tako piše u mojim fajlovima. P je za Payne."
  
  "Imali smo još mnogo posla, gospodine. Još ih nismo sve pobijedili."
  
  "Jeste li već stigli do njih? Bilo je to početkom aprila. Prije više od mjesec dana. Igrali ste malo, zar ne?"
  
  "Nije da je ovo bila jedina akcija koja nam je dodijeljena, gospodine", rekao je Bowmore.
  
  "Vidi", rekao je Banks, "ne trebaju mi nikakvi izgovori. Iz ovog ili onog razloga, niste mogli ponovo ispitati Terencea Paynea."
  
  "Ali to ništa ne bi promijenilo, gospodine", pobunio se Bowmore. "Mislim da ga Bredfordov CID nije baš označio kao osumnjičenog broj jedan, zar ne? Šta je hteo da nam kaže a njima nije rekao? Nije se usudio da prizna samo zato što smo došli da razgovaramo s njim, zar ne?"
  
  Banks je prošao rukom kroz kosu i promrmljao tihu kletvu. Nije bio rođeni autoritaran - nimalo - i mrzeo je taj dio posla, tukao ga je, jer je bio dobrostojeći, ali ako je itko ikada i učinio, ta dva nagrađivana morona zaslužila su najgore što je mogao dati. "Ovo bi trebao biti primjer kako koristite svoju inicijativu?" on je rekao. "Jer ako je to slučaj, bolje da se držite procedure i slijedite naređenja."
  
  "Ali gospodine", rekao je Sing, "on je bio školski učitelj. Nedavno oženjen. Dobra kuća. Mi smo zapravo pročitali sve izjave."
  
  "Žao mi je", rekao je Banks, odmahujući glavom. "Da li mi ovde nešto nedostaje?"
  
  "Kako to mislite, gospodine?"
  
  "Pa, nije mi poznato da nam je dr. Fuller dao bilo kakav profil osobe koju smo u ovom trenutku tražili."
  
  Pozornik Singh se nacerio. "Nije nam dala mnogo, ako pogledamo, zar ne, gospodine?"
  
  "Pa, šta te je navelo da pomisliš da možeš da isključiš tek oženjenog profesora srednje škole sa lepom kućom?"
  
  Singhova se vilica otvarala i zatvarala poput ribe. Bowmore je spustio pogled na svoje čizme.
  
  "Pa?" Banks je ponovio. "Čekam".
  
  "Pogledajte, gospodine," rekao je Singh, "žao mi je, samo još nismo stigli do toga."
  
  "Jeste li razgovarali sa nekim od ljudi na vašoj listi?"
  
  "Par, gospodine", promrmlja Sing. "One koje je Bradfordska kriminalistička služba označila kao moguće. Postojao je jedan tip koji je ranije bio osuđivan zbog bljeskanja, ali je imao solidan alibi za Leanne Rae i Melissu Horrocks. Provjerili smo, gospodine."
  
  "Dakle, kada niste imali ništa drugo da radite, popunili ste malo prekovremenog rada, prekriživši jedno ili dva imena sa liste, imena pored kojih je Bradford CID stavio upitnike. Ovo je sve?"
  
  "To nije fer, gospodine", pobunio se Bowmore.
  
  "Nije fer. Reći ću ti da je prokleto nepošteno, PC Bowmore. Prokleto je nepravedno da je najmanje pet djevojaka za koje znamo do sada najvjerovatnije umrlo od ruke Terencea Paynea. To je ono što je nepravedno."
  
  "Ali on to nije hteo da nam prizna, gospodine", protestovao je Sing.
  
  "Trebalo bi da budete detektivi, zar ne? Slušaj, dozvoli da to jednostavno kažem. Da ste otišli u Payneinu kuću kada ste trebali, recimo prošlog mjeseca, možda još jedna ili dvije djevojčice ne bi umrle."
  
  "Ne možete to prepustiti nama, gospodine", pobunio se Bowmore, pocrvenjevši. "To jednostavno nije u programu."
  
  "Oh, zar ne? Šta ako ste vidjeli ili čuli nešto sumnjivo dok ste ga ispitivali u kući? Šta ako je tvoj fino razvijen detektivski instinkt uhvati nešto i zamoliš me da pogledam okolo?"
  
  "CID Bradford nije..."
  
  "Nije me briga šta je Bradford CID uradio ili nije. Istraživali su jedan slučaj: nestanak Samanthe Foster. Vi ste, s druge strane, istraživali slučaj serijske otmice. Da ste imali razloga da pogledate u podrum, uhvatili biste ga, vjerujte mi. Čak i kada biste kopali po njegovoj video kolekciji, to bi vas moglo učiniti sumnjivim. Kada biste pogledali njegov auto, primijetili biste lažne registarske tablice. One koje trenutno koristi završavaju na NGV, a ne na KWT. To bi moglo izazvati nekoliko poziva za buđenje, zar ne? Umjesto toga, sami odlučujete da ova akcija nije vrijedna žurbe. Bog zna šta ste još smatrali daleko važnijim. Pa?"
  
  Oboje su pogledali dole.
  
  "Nemate šta da kažete u svoju odbranu?"
  
  "Ne, gospodine", promrmljao je policajac Sing stisnutih usana.
  
  "Čak ću vam dati i korist od sumnje", rekao je Banks. "Pretpostavit ću da ste težili drugim ciljevima, a ne samo izbjegavali. Ali ipak si zeznuo stvar."
  
  "Ali mora da je lagao Kriminalnom odjelu Bradforda", pobunio se Bowmore. "I on bi nas lagao."
  
  "Jednostavno ne shvataš, zar ne?" Banks je rekao. "Rekao sam ti. Vi biste trebali biti detektivi. Ništa ne uzimate za nominalnu vrijednost. Možda ste primijetili nešto u njegovom govoru tijela. Možda biste ga uhvatili u laži. Možda ste, ne daj Bože, čak provjerili jedan od njegovih alibija i ustanovili da je neistinit. Možda te samo zbog nečega pomalo sumnjičio Terence Payne. Da li sam jasan? Imao si najmanje dva, možda tri slučaja više od Bradforda, i zabrljao si. Sada ste skinuli slučaj, oboje, i to je u vašim dosijeima. Jasno?"
  
  Bowmore je bijesno pogledao Banksa i Sing je izgledao blizu suza, ali u tom trenutku Banks nije imao simpatije ni za jednog od njih. Osjetio je kako mu se javlja rascjepkana glavobolja. "Gubi se odavde", rekao je. "I da te više ne vidim u sobi za sastanke."
  
  Maggie se sakrila u Ruthinom studijskom skrovištu. Prolećno sunce ulivalo se kroz prozor, koji je otvorila centimetar ili dva da uđe malo vazduha. Bila je to prostrana soba u stražnjem dijelu kuće, prvobitno treća spavaća soba, i iako je pogled s prozora ostavljao mnogo toga da se poželi - otrcani stražnji hodnik zatrpan smećem i općinsko vlasništvo iza njega - sama soba je bila savršena za nju potrebe. Na spratu, pored tri sobe, ormara i kupatila, nalazilo se i potkrovlje do kojeg se dolazilo uvlačivim merdevinama za koje je Rut rekla da je koristila za odlaganje stvari. Maggie tamo nije ništa držala; u stvari, nikada nije ni otišla tamo, jer su joj smetala paukova, prašnjava, napuštena mjesta od kojih je sama pomisao zadrhtala. I ona je bila alergična, a i najmanji trag prašine izazivao je pečenje očiju i svrbeža nosa.
  
  Još jedan današnji bonus bio je to što gore, u stražnjem dijelu kuće, nije bila stalno ometana svim aktivnostima na brdu. Ponovo je pušteno u saobraćaj, ali je broj 35 bio ograđen, a ljudi su dolazili i odlazili, iznosili kutije i vreće bog zna šta. Naravno, nije to mogla potpuno izbaciti iz glave, ali tog jutra nije čitala novine i uklopila je radio na klasičnu stanicu koja nije imala puno vijesti.
  
  Spremala se da ilustruje novu zbirku Grimovih bajki na stoliću za kafu, radeći na skicama i preliminarnim skicama, a kakve su to male gadne priče otkrila je kada ih je pročitala prvi put od detinjstva. Tada su izgledali daleki, crtani, ali sada su se užas i nasilje činili previše stvarnim. Skica koju je upravo završila bio je za "Rumpelstiltskina", otrovnog gnoma koji je pomogao Ani da pretvori slamu u zlato u zamjenu za svog prvorođenca. Po njenom mišljenju, njena ilustracija je bila previše idealizovana: devojka tužnog izgleda za kolovratom, sa naznakom dva užarena oka i iskrivljenom senkom patuljka u pozadini. Jedva je mogla iskoristiti scenu u kojoj je toliko gazio da mu je noga prošla kroz pod, a noga mu se otkačila kada je pokušao da je izvuče. Nasilje u svojoj srži, bez opsesije krvlju i krvotokom koju danas mnogi filmovi rade - specijalni efekti za to, ali nasilje ipak.
  
  Trenutno je radila na Rapunzelu, a njene preliminarne skice prikazivale su mladu devojku - još jedno prvorođenče uzeto od njenih pravih roditelja - sve do njene duge plave kose sa tornja gde ju je držala veštica. Još jedan sretan završetak je kada vuk proždere vješticu, osim njenih ruku i nogu nalik na kandže, koje je ispljunuo da bi ih pojeli crvi i bube.
  
  Samo je pokušavala da uredi Rapunzelinu kosu i okrene glavu pod pravim uglom kako bi barem izgledala kao da može izdržati prinčevu težinu kada zazvoni telefon.
  
  Maggie je pozvala studijski lokal. "Da?"
  
  "Margaret Forrest?" Bio je to ženski glas. "Razgovaram li s Margaret Forrest?"
  
  "Ko pita?"
  
  "Jesi li to ti, Margaret? Moje ime je Lorraine Temple. Ne znaš me".
  
  "Šta želiš?"
  
  "Pretpostavljam da ste juče ujutro zvali hitnu pomoć na brdu? Neredi u domaćinstvu.
  
  "Ko si ti? Jeste li novinar?
  
  "Oh, zar nisam rekao? Da, pišem za Post."
  
  "Ne bih trebao razgovarati s tobom. Odlazi".
  
  "Vidi, ja sam odmah niz ulicu, Margaret. Zovem na mobilni. Policija me ne pušta blizu tvoje kuće, pa sam se pitao hoćeš li da se nađemo na piću ili nešto slično. Skoro je vrijeme ručka. Ovde je dobar pub...
  
  "Nemam šta da vam kažem, gospođice Templ, tako da nema svrhe da se sastajemo."
  
  "Jeste prijavili nered u kući na broju trideset pet na The Hillu rano jučer ujutro, zar ne?"
  
  "Da, ali-"
  
  "Onda sam došao do prave osobe. Zašto ste pomislili da je to kućna sluga?"
  
  "Izvinite, ali ne razumem. Ne znam na šta misliš."
  
  "Čuli ste buku, zar ne? Glasni glasovi? Razbijam staklo? Glup udarac?
  
  "Kako znaš sve ovo?"
  
  "Pitam se samo što vas je navelo na zaključak da je u pitanju kućni poremećaj, to je sve. Mislim, zašto to nije mogao biti neko ko se borio protiv pljačkaša, na primjer?"
  
  "Ne razumijem na šta ciljate."
  
  "Oh, hajde, Margaret. Maggie je, zar ne? Mogu li te zvati Maggie?"
  
  Maggie nije rekla ništa. Nije imala pojma zašto jednostavno nije spustila slušalicu i nazvala Lorraine Temple.
  
  "Vidi, Maggie", nastavila je Lorraine, "opusti me. Moram zarađivati za život. Bio si prijatelj Lucy Payne, zar ne? Znate li nešto o njenoj prošlosti? Nešto što mi ostali ne znamo?"
  
  "Ne mogu više razgovarati s tobom", rekla je Maggie i spustila slušalicu. Ali nešto od onoga što je Lorraine Temple rekla pogodilo ju je do srži i požalila je zbog toga. Uprkos onome što joj je Banks rekao, da je Lucyna prijateljica, štampa bi mogla biti saveznik, a ne neprijatelj. Možda bi morala razgovarati s njima kako bi ih mobilizirala u podršku Lucy. Simpatije javnosti bile bi jako bitne, a u tome bi joj mogli pomoći mediji. Naravno, sve je zavisilo od pristupa policije. Da je Banks vjerovao u ono što mu je Maggie rekla o zlostavljanju, i da je Lucy to potvrdila, što bi i učinila, tada bi shvatili da je ona više žrtva od bilo čega drugog i jednostavno bi je pustili da ode kao da je samo ona postala bolje opet.
  
  Lorraine Temple je bila dovoljno uporna da se javi za nekoliko minuta. "Hajde, Maggie", rekla je. "U čemu je šteta?"
  
  "U redu", rekla je Maggie, "hajde da se nađemo na piću. Deset minuta. Znam mjesto na koje misliš. Zove se "Lumberjack". U dnu brda, zar ne?"
  
  "Dobro. Za deset minuta. Bit ću tamo".
  
  Maggie je prekinula vezu. I dalje uz telefon, izvadila je svoje žute stranice i potražila lokalnog cvjećara. Organizovala je da Lucy dostavi cveće u njen bolnički krevet, zajedno sa porukom u kojoj joj želi dobro.
  
  Prije nego što je otišla, bacila je posljednji brzi pogled na svoju skicu i primijetila nešto zanimljivo u njoj. Rapunzelino lice. Nije to bilo univerzalno lice vilinske princeze koje ste vidjeli na toliko ilustracija; bilo je to individualno, jedinstveno, nešto na šta je Megi bila ponosna. Štaviše, Rapunzelino lice, poluokrenuto prema posmatraču, ličilo je na lice Kler Tot, sve do dve tačke na njenoj bradi. Namrštena, Maggie je uzela žvake i obrisala ih prije nego što je krenula u susret s Lorraine Temple of Post.
  
  Banks je mrzeo bolnice, mrzeo sve u vezi sa njima, i to je činio otkako su mu uklonili krajnike kada je imao devet godina. Mrzeo je njihov miris, boje zidova, bučne zvukove, liječničke bijele mantile i uniforme medicinskih sestara, krevete, termometre, špriceve, stetoskope, infuzije i čudne uređaje iza poluotvorenih vrata. Sve.
  
  Istina, mrzeo je sve to mnogo pre incidenta sa krajnicima. Kada mu se rodio brat Roy, Banks je bio pet do sedam godina premlad da bi ga pustili u bolnicu tokom posjeta. Njegova majka je imala neke probleme s trudnoćom - one nejasne probleme odraslih o kojima su odrasli uvijek šaputali - i bila je tu cijeli mjesec. To su bili dani kada su te puštali tako dugo u krevetu. Banks je poslan da živi kod tetke i ujaka u Northamptonu i cijelo vrijeme je pohađao novu školu. Nikada se nije skrasio, a kao novajlija morao je da se izbori sa više od jednog nasilnika.
  
  Sjetio se kako ga je jedne mračne, hladne zimske noći ujak odveo u bolnicu da posjeti majku, držeći ga do prozora - hvala Bogu da je bila na prvom spratu - da bi svojom vunenom rukavicom obrisao mraz i vidi njenu natečenu figuru na sredini odeljenja i odmahne rukom. Postao je tako tužan. Sjetio se da je mislio da je ovo užasno mjesto koje drži majku podalje od sina i tjera je da spava u sobi punoj stranaca kada se osjeća tako loše.
  
  Uklanjanje krajnika samo je potvrdilo ono što je već znao od početka, a sada kada je bio stariji, bolnice su ga i dalje plašile. On ih je doživljavao kao krajnje utočište, mjesta gdje čovjek završava, gdje odlazi da umre i gdje dobronamjerna pomoć, sondiranje, bockanje, rezanje i sve razne ektomije medicinske nauke samo odgađaju neizbježno, ispunjavajući posljednje dane. čovjeka na zemlji sa mučenjem, bolom i strahom. Banks je bio pravi Filip Larkin, kada su bolnice u pitanju, mogao je da razmišlja samo o "anesteziji, od koje se niko ne budi".
  
  Lucy Payne bila je pod stražom u Općoj bolnici u Lidsu, nedaleko od mjesta gdje je njen suprug bio na intenzivnoj njezi nakon hitne operacije uklanjanja fragmenata lubanje iz njegovog mozga. Pozornik koji je sjedio ispred vrata njene sobe, s knjigom u mekom povezu Toma Clancyja na stolici pored njega, izvijestio je da niko osim bolničkog osoblja nije došao ili otišao. Prema njegovim riječima, noć je bila mirna. Sreća za neke, pomislio je Banks dok je ulazio u privatnu sobu.
  
  Doktor je čekao unutra. Predstavila se kao dr. Landsberg. Nisam dao ime. Banks je nije želio tamo, ali nije mogao ništa učiniti povodom toga. Lucy Payne nije uhapšena, ali je bila pod medicinskim nadzorom.
  
  "Bojim se da vam neću moći posvetiti puno vremena sa svojim pacijentom", rekla je. "Doživjela je izuzetno traumatično iskustvo i više od svega joj je potreban mir."
  
  Banks je pogledao ženu u krevetu. Pola lica, uključujući jedno oko, bilo je zavijeno. Oko koje je mogao da vidi bilo je isto sjajno crno kao i mastilo koje je voleo da koristi u svom nalivperu. Koža joj je bila blijeda i glatka, a gavranova kosa razbacana po jastuku i posteljini. Pomislio je na tijelo Kimberly Myers, izvaljeno na madracu. To se dogodilo u kući Lucy Payne, podsjetio se.
  
  Banks je sjedio pored Lucy, a dr Landsberg je lebdio pored njega poput advokata koji čeka priliku da prekine kada je Banks prekoračio svoje granice.
  
  "Lusi", rekao je, "moje ime je Banks, vršilac dužnosti nadzornika detektiva Banks. Ja sam zadužen za istragu pet nestalih djevojaka. Kako se osjećaš?"
  
  "Nije loše", odgovorila je Lucy. "Razmatrati".
  
  "Da li te jako boli?"
  
  "Malo. Imam glavobolju. Kako je Terry? Šta se dogodilo Terryju? Niko mi neće reći." Glas joj je zvučao promuklo, kao da joj je jezik natekao, a riječi nejasne. Lijek.
  
  "Možda kad bi mi samo rekla šta se dogodilo sinoć, Lucy. Možeš li se sjetiti?
  
  "Terry je mrtav? Neko mi je rekao da je povređen."
  
  Zabrinutost zlostavljane supruge za svog zlostavljača - ako je tome bio svjedok - uopće nije iznenadila Banksa; bila je to stara tužna melodija i čuo ju je mnogo puta ranije, u svim njenim varijacijama.
  
  "Vaš muž je bio veoma teško povređen, Lusi", ubacio se dr Landsberg. "Činimo sve što možemo za njega."
  
  Banks ju je opsovao ispod glasa. Nije želio da Lucy Payne zna u kakvom je stanju njen muž; ako je mislila da neće preživjeti, mogla je reći Banksu šta god želi, znajući da on neće imati priliku provjeriti je li to istina ili ne. "Možete li mi reći šta se dogodilo sinoć?" ponovio je.
  
  Lucy je napola zatvorila svoje dobro oko; pokušavala je da se seti, ili se pretvarala da pokušava da se seti. "Ne znam. ne mogu da se setim".
  
  Dobar odgovor, shvatio je Banks. Sačekaj i vidi šta će se desiti Terryju pre nego što priznaš bilo šta. Bila je pronicljiva, ova djevojka, čak iu bolničkom krevetu, drogirana.
  
  "Da li mi treba advokat?" ona je pitala.
  
  "Zašto ti treba advokat?"
  
  "Ne znam. Kada policija razgovara sa ljudima... znate, na televiziji..."
  
  "Mi nismo na televiziji, Lucy."
  
  Naborala je nos. "Znam, glupane. Nisam mislio... Nije važno."
  
  "Šta je zadnje čega se sjećate o onome što vam se dogodilo?"
  
  "Sjećam se kako sam se probudio, ustao iz kreveta, obukao ogrtač. Bilo je kasno. Ili rano."
  
  "Zašto si ustao iz kreveta?"
  
  "Ne znam. Mora da sam nešto čuo."
  
  "Šta?"
  
  "Neka buka. ne mogu da se setim".
  
  "Šta si sljedeće radio?"
  
  "Ne znam. Sjećam se samo da sam ustala i onda me zaboljelo i sve je palo u mrak."
  
  "Sjećaš li se borbe s Terryjem?"
  
  "Ne".
  
  "Jesi li otišao u podrum?"
  
  "Mislim da nije. Ne sjećam se. Mogao bih."
  
  Uzimajući u obzir sve mogućnosti. "Jesi li ikada sišao u podrum?"
  
  "Bila je to Terryjeva soba. On bi me kaznio ako siđem dole. Držao ga je zaključano."
  
  Zanimljivo, pomisli Banks. Mogla se sjetiti dovoljno da se distancira od onoga što bi mogli pronaći u podrumu. Da li je znala? Forenzičari bi trebali moći da potvrde da li je govorila istinu ili ne o odlasku tamo. To je bilo osnovno pravilo: gde god da odeš, ostaviš nešto iza sebe i nešto poneseš sa sobom.
  
  "Šta je radio tamo dole?" pitala je Banks.
  
  "Ne znam. To je bila njegova lična jazbina."
  
  "Znači, nikada nisi otišao tamo dole?"
  
  "Ne. Nisam se usudio."
  
  "Šta misliš da je radio tamo dole?"
  
  "Ne znam. Gledao video, čitao knjige.
  
  "Jedan?"
  
  "Čovjeku je ponekad potrebna privatnost. Terry je tako rekao."
  
  "I poštovali ste to?"
  
  "Da".
  
  "Šta je s onim posterom na vratima, Lucy? Jeste li ga ikada vidjeli?"
  
  "Samo sa gornjeg podesta stepenica koje vode iz garaže."
  
  "Prilično je vizuelno, zar ne? Šta mislite o tome?" Lucy se uspjela tanko nasmiješiti. "Muškarci... muškarci su takvi, zar ne? Oni vole takve stvari."
  
  "Znači, nije ti smetalo?"
  
  Učinila je nešto na svojim usnama što je ukazivalo da nije.
  
  "Nadstojniče", intervenisao je dr Landsberg, "stvarno mislim da biste sada trebali da odete i date mom pacijentu malo odmora."
  
  "Još par pitanja, to je sve. Lucy, sjećaš li se ko te je povrijedio?"
  
  "Ja...ja...to mora da je bio Terry. Tamo nije bilo nikoga drugog, zar ne?"
  
  "Terry te je ikada prije udario?"
  
  Okrenula je glavu u stranu tako da je jedina strana koju je Banks mogao vidjeti bila zavijena.
  
  "Uznemirili ste je, nadzorniče. Zaista moram da insistiram..."
  
  "Lusi, jesi li ikada vidjela Terryja s Kimberly Myers? Znaš ko je Kimberli Majers, zar ne?"
  
  Lucy se okrenula prema njemu. "Da. Ona je siromašna djevojka koja je nestala."
  
  "To je u redu. Jeste li ikada vidjeli Terri s njom?"
  
  "Ne sjećam se".
  
  "Bila je studentica u Silverhillu gdje je Terry predavao. Da li ju je ikada spomenuo?
  
  "Mislim da ne... ja..."
  
  "Zar se ne sjećaš".
  
  "Ne. Žao mi je. Sta nije u redu? Šta se dešava? Mogu li vidjeti Terryja?"
  
  "Bojim se da ne možete, ne u ovom trenutku", rekao je dr. Landsberg. Zatim se okrenula Banksu. "Morat ću te zamoliti da odeš sada. Možete vidjeti koliko je Lucy uznemirena."
  
  "Kada mogu ponovo razgovarati s njom?"
  
  "Javit ću ti. Uskoro. Molim te". Uzela je Banksa za ruku.
  
  Banks je znao kada je pretučen. Osim toga, intervju nije prošao nigdje. Nije znao da li Lucy govori istinu o tome da se ničega ne sjeća, ili je bila zbunjena svojim lijekovima.
  
  "Odmori se, Lucy", rekao je dr Landsberg dok su odlazili.
  
  "Gospodine Banks? Nadzornik?"
  
  Bila je to Lucy, njen tihi, hrapavi, nerazgovijetni glas, njeno oko od opsidijana upereno u njega.
  
  "Da?"
  
  "Kada mogu ići kući?"
  
  Banks je imao mentalnu sliku o tome kako će kuća izgledati upravo sada i vjerovatno u narednih mjesec dana ili više. U izgradnji. "Ne znam", rekao je. "Bit ćemo u kontaktu."
  
  Izašao je u hodnik, Banks se okrenuo dr Landsbergu. "Možete li mi pomoći s nečim, doktore?"
  
  "Možda".
  
  "Ona se ničega ne sjeća. Je li ovo simptomatično?
  
  Dr Landsberg je protrljala oči. Izgledala je kao da je spavala otprilike isto koliko i Banks. Neko je pozvao dr. Thorsena preko spikerfona. "Moguće je", rekla je. "U takvim slučajevima često se opaža posttraumatski stresni poremećaj, čija jedna od posljedica može biti retrogradna amnezija."
  
  "Misliš li da je to slučaj sa Lucy?"
  
  "Prerano je za reći, a ja nisam stručnjak u ovoj oblasti. Morate razgovarati sa neurologom. Sve što mogu reći je da smo prilično sigurni da nema fizičkog oštećenja mozga, ali i emocionalni stres može biti faktor."
  
  "Da li je ovaj gubitak pamćenja selektivan?"
  
  "Kako misliš?"
  
  "Čini se da se sjeća da joj je muž ranjen i da ju je udario, ali ništa više."
  
  "Da, moguće je".
  
  "Da li je vjerovatno da će ovo biti zauvijek?"
  
  "Nije potrebno".
  
  "Dakle, njeno puno pamćenje može da se vrati?"
  
  "Sa vremenom".
  
  "Koliko dugo?"
  
  "Nemoguće je reći. Sutra, čak... pa, možda nikad. Tako malo znamo o mozgu."
  
  "Hvala doktore. Bili ste od velike pomoći."
  
  Dr Landsberg ga je zbunjeno pogledao. "Nikako", rekla je. "Nadstojniče, nadam se da govorim van reda, ali razgovarao sam s dr. Mogabeom - on je doktor Terencea Paynea - neposredno prije nego što ste stigli."
  
  "Da".
  
  "Veoma je zabrinut."
  
  "O?" To je ono što je PC Hodgkins rekao Benksu dan ranije.
  
  "Da. Izgleda da je njegovog pacijenta napala policajka."
  
  "Nije moj slučaj", rekao je Banks.
  
  Oči dr Landsberga su se raširile. "Je li to tako jednostavno? Niste li uopšte zabrinuti?"
  
  "Da li sam zabrinut ili ne, nije bitno. Neko drugi istražuje napad na Terencea Paynea i bez sumnje će u dogledno vrijeme razgovarati sa dr. Mogabeom. Zanimaju me pet mrtvih djevojaka i porodica Paynes. Zbogom doktore."
  
  I Banks je prošetala hodnikom, a koraci su odzvanjali, ostavljajući doktorku Landsberg samu sa svojim sumornim mislima. Bolničar je na kolicima progurao naboranog starca bledog lica, spojenog na IV, očigledno na putu do operacione sale.
  
  Banks se trgnuo i hodao brže.
  
  OceanofPDF.com
  7
  
  Ono što je odlično kod lanaca pabova u porodičnom stilu, pomislila je Maggie, jeste to što niko neće podići obrvu ako naručite samo čajnik ili šoljicu kafe, što je bilo sve što je želela kada je srela Lorraine Temple u The Woodcutteru. u utorak.
  
  Lorraine je bila punašna, sitna brineta, lakog ponašanja i otvorenog lica, lica kojem se moglo vjerovati. Bila je otprilike istih godina kao i Maggie, u ranim tridesetima, nosila je crne farmerke i sako preko bijele svilene bluze. Kupila je kafu i malo umirila Megi malim razgovorom i saosećajnim uzvicima o nedavnim događajima na Brdu, a onda je prešla na posao. Megi je bilo drago što je videla da koristi beležnicu, a ne kasetofon. Iz nekog razloga nije joj se svidjela ideja da će njen glas, njene riječi biti snimljene kao zvuci; ali kao škriljci na stranici, nisu bili bitni.
  
  "Koristite li stenografiju?" upitala je, misleći da to niko drugi ne koristi.
  
  Lorraine joj se nasmiješila. "Moja vlastita verzija. Hoćeš li nešto pojesti?"
  
  "Ne hvala. Nisam gladan".
  
  "Dobro. Onda ćemo početi, ako nemaš ništa protiv?"
  
  Maggie se malo napela, čekajući pitanja. Pub je bio tih, uglavnom zato što je bio radni dan, a podnožje brda jedva da je bilo turističko područje ili poslovni centar. U blizini je bilo nekoliko industrijskih imanja, ali još nije bilo vrijeme ručka. Pop muzika je svirala na prihvatljivom nivou na džuboksu, a čak je i nekolicina dece u dnevnoj sobi delovala depresivnije nego što je očekivala. Možda su nedavni događaji uticali na sve na ovaj ili onaj način. Činilo se kao da je veo pao preko mjesta.
  
  "Možete li mi reći kako se to dogodilo?" prva je upitala Lorraine.
  
  Maggie se zamisli na trenutak. "Pa, ne spavam baš dobro i možda nisam spavao ili me je to probudilo, nisam siguran, ali čuo sam buku s druge strane ulice."
  
  "Šta zvuči?"
  
  "Glasovi onih koji se raspravljaju. Muško i žensko. Zatim zvuk lomljenja stakla, a onda udarac."
  
  "I znaš da je došlo s druge strane ulice?"
  
  "Da. Kad sam pogledao kroz prozor, bilo je upaljeno svjetlo i učinilo mi se da vidim sjenu kako prolazi preko njega."
  
  Lorraine je zastala da pogleda svoje bilješke. "Zašto ste bili tako sigurni da je u pitanju domaći incident?" pitala je, kao i prije na telefonu.
  
  "Samo... mislim..."
  
  "Ne žuri, Maggie. Ne želim da te požurujem. Setite se prošlosti. Pokušajte da zapamtite."
  
  Maggie je prošla rukom kroz kosu. "Pa, nisam znala sigurno", rekla je. "Pretpostavljam da sam samo pretpostavio zbog glasanja i, znate..."
  
  "Jeste li prepoznali glasove?"
  
  "Ne. Bili su previše pokorni."
  
  "Ali to je mogao biti neko ko se otimao od pljačkaša, zar ne? Pretpostavljam da je u tom području prilično visoka stopa provala?"
  
  "Istina je".
  
  "Na šta mislim, Maggie, možda je postojao neki drugi razlog zbog kojeg ste mislili da ste svjedočili porodičnoj svađi."
  
  Maggie je zastala. Došao je trenutak odluke, a kada je i došlo, bilo je teže nego što je mislila. Prvo, nije željela da njeno ime bude u svim novinama u slučaju da ga Bill vidi u Torontu, iako je jako sumnjala da će čak i on otići toliko daleko da dođe do nje. Naravno, vjerovatnoća takve ekspozicije u regionalnom dnevniku kao što je Post je bila mala, ali kada bi nacionalna štampa saznala, bila bi druga stvar. Bila je to velika priča, i šanse su bile da će barem vratiti National Post i Globe and Mail kući.
  
  S druge strane, morala je biti svjesna svog cilja, da se fokusira na ono što je ovdje važno: Lucynu nevolju. Prije svega, razgovarala je s Lorraine Temple kako bi u glavama ljudi stvorila sliku Lucy žrtve. Nazovimo to preventivnim udarom: što ju je javnost više od početka doživljavala takvom, to je manje vjerovatno da će vjerovati da je inkarnirano zlo. Svi su do sada znali da je tijelo Kimberly Myers pronađeno u podrumu Paynesa i da je policajac ubijen, najvjerovatnije od strane Terencea Paynea, ali svi su znali da tamo kopaju i svi su znali šta će vjerovatno pronaći. "Možda jeste", rekla je.
  
  "Možete li mi reći više o ovome?"
  
  Maggie je pijuckala kafu. Bio je malo topao. Sjetila se da će u Torontu doći i napuniti ti šolju jednom ili dvaput. Ne ovdje. "Možda sam imao razloga vjerovati da je Lucy Payne u opasnosti od svog muža."
  
  "Je li ti rekla?"
  
  "Da".
  
  "Da ju je muž zlostavljao?"
  
  "Da".
  
  "Šta mislite o Terence Payneu?"
  
  "Zapravo, ne toliko."
  
  "Sviđa ti se?"
  
  "Ne posebno". Nikako, priznala je Maggie sama sebi. Terence Payne joj se naježi. Nije znala zašto, ali prešla bi ulicu da ga je vidjela kako dolazi, umjesto da se sastane i pozdravi i malo priča o vremenu, sve vrijeme gledajući je onim čudno praznim, ravnodušnim pogledom koji je imala, kao da je leptir zakačen za filcani jastučić, ili žaba na stolu, spremna za seciranje.
  
  Međutim, koliko je znala, ona je jedina koja se tako osjećala. Spolja je bio zgodan i šarmantan, a, prema Lucy, bio je popularan u školi, kako među djecom, tako i među kolegama iz osoblja. Ali još uvijek je bilo nečega na njemu što je odbijalo Maggie, praznina u njegovom srcu koju je smatrala uznemirujućom. Kod većine ljudi osjećala je da se šta god da je bilo, s čime god komunicirala, koji god snop radara ili sonara izašao, odbio se od nečega i nekako se vratio, stvarajući nekakvu tačku na ekranu. To se nije dogodilo s Terryjem; nestao je u ogromnom, šireći tamu u njemu, gdje je zauvijek odjeknuo nečuveno. To je bio jedini način na koji je mogla objasniti svoja osjećanja prema Terry Payneu.
  
  Priznala je samoj sebi da je možda umišljala, da je reagovala na neki svoj duboki strah ili neadekvatnost - a njih je, bog zna, bilo dovoljno - pa je odlučila da pokuša da ga ne kritikuje zbog Lusi, ali je bilo teško.
  
  "Šta si uradio nakon što ti je Lucy ovo rekla?"
  
  "Razgovarao sam s njom, pokušao je uvjeriti da potraži stručnu pomoć."
  
  "Da li ste ikada radili sa zlostavljanim ženama?"
  
  "Ne nikako. ja..."
  
  "Da li ste i sami bili žrtva zlostavljanja?"
  
  Maggie je osjetila kako joj se unutrašnjost skuplja; zavrtjelo joj se u glavi. Posegnula je za cigaretama, ponudila jednu Lorraine, koja je odbila, a zatim zapalila. Nikada nije razgovarala o detaljima svog života s Billom - nizu nasilja i kajanja, batina i poklona - ni sa kim osim sa svojim psihijatrom i Lucy Payne. "Nisam ovdje da pričam o sebi", rekla je. "Ne želim da pišeš o meni. Došao sam da pričam o Lucy. Ne znam šta se dogodilo u toj kući, ali imam osjećaj da je Lucy bila žrtva jednako kao i svi ostali."
  
  Lorraine je odložila svoj notes i popila kafu. "Vi ste Kanađanin, zar ne?" ona je pitala.
  
  Iznenađena, Maggie je odgovorila potvrdno.
  
  "Gdje?" - Pitao sam.
  
  "Toronto. Zašto?"
  
  "Samo sam radoznao, to je sve. Moj rođak živi tamo. Ovo je kuća u kojoj živite. Reci mi, zar ne pripada Ruth Everett, ilustratorki?"
  
  "Da, jeste".
  
  "I mislio sam. Jednom sam je tamo intervjuisao. Deluje kao fina osoba."
  
  "Bila je dobra prijateljica."
  
  "Kako ste se upoznali, ako nemate ništa protiv da pitam?"
  
  "Profesionalno smo se upoznali na konferenciji prije nekoliko godina."
  
  "Dakle, jesi li i ti ilustrator?"
  
  "Da. Uglavnom knjige za djecu.
  
  "Možda bismo mogli napraviti esej o vama i vašem radu?"
  
  "Nisam baš poznat. Ilustratori su rijetko takvi."
  
  "Ipak. Uvijek tražimo lokalne poznate ličnosti." Maggie je osjetila da je pocrvenjela. "Pa, jedva da sam takav."
  
  "U svakom slučaju, razgovaraću sa svojim urednikom ako nemate ništa protiv?"
  
  "Radije bih da nisi, ako nemaš ništa protiv."
  
  "Ali-"
  
  "Molim te! br. To je jasno?"
  
  Lorraine je podigla ruku. "Dobro. Nikada prije nisam poznavala nekoga ko bi odbio mali besplatni publicitet, ali ako insistiraš..." Stavila je blok i olovku u torbicu. "Moram da idem", rekla je. "Hvala što ste razgovarali sa mnom."
  
  Maggie ju je posmatrala kako odlazi sa čudnom nelagodom. Pogledala je na sat. Vrijeme je da malo prošetate oko ribnjaka prije nego se vratite na posao.
  
  "Pa, ti definitivno znaš kako da razmaziš devojku", rekla je Trejsi dok ju je Banks kasnije tog dana vodio u McDonald's na uglu Briggate i Boar Lane.
  
  Banks se nasmijao. "Mislio sam da sva djeca vole McDonald's."
  
  Trejsi ga je bocnula laktom u rebra. "Dosta 'dušo', molim te", rekla je. "Sada imam dvadeset, znaš."
  
  U jednom strašnom trenutku, Banks se uplašio da je možda zaboravio njen rođendan. Ali ne. Bilo je to još u februaru, prije operativne grupe, i on je poslao razglednicu, dao joj nešto novca i pozvao je na večeru u Brasserie 44. Veoma skupa večera. "Dakle, više nisam čak ni tinejdžer", rekao je.
  
  "To je u redu".
  
  I bila je istina. Trejsi je bila mlada žena. Osim atraktivnih. Banks joj je zamalo slomio srce kada je vidjela koliko liči na Sandru prije dvadeset godina: ista gipka figura, iste tamne obrve, visoke jagodice, kosa skupljena u dugi plavi rep, zalutale kovrče zataknute iza gracioznih ušiju. Čak je imitirala neke od Sandrinih manira, kao što je grickanje donje usne dok se koncentrirala i okretanje pramenova kose oko prstiju dok je pričala. Danas je bila obučena kao student u plave farmerke, bijelu majicu rok benda, teksas jaknu, ranac, a kretala se samouvjereno i graciozno. Bez sumnje mlada žena.
  
  Banks ju je nazvao nazad ujutro i dogovorili su se da se nađu na kasnom ručku nakon njenog posljednjeg predavanja za taj dan. Takođe je rekao Christopheru Rayu da još nisu pronašli tijelo njegove kćeri.
  
  Stajali su u redu. Mjesto je bilo prepuno kancelarijskih radnika na praznicima, školaraca koji preskaču školu i majki sa kolicima i mališana koji su odmarali od kupovine. "Šta želiš?" pitala je Banks. "Ja služim."
  
  "U tom slučaju, ja ću biti potpuni Monti. Big Mac, pomfrit i velika koka-kola."
  
  "Jesi li siguran da je to sve?"
  
  "Kasnije ćemo vidjeti za slatkiše."
  
  "Ponegdje će te iznervirati."
  
  "Ne, ovo se neće dogoditi. Nikada ne izlazim umrljan."
  
  Bila je istina. Tracy je oduvijek imala besprijekoran ten; školski drugovi su je često mrzeli zbog toga. "Onda ćeš se udebljati."
  
  Potapšala je svoj ravan stomak i napravila grimasu prema njemu. Naslijedila je njegov metabolizam, koji mu je omogućio da se hrani pivom i brzom hranom, a da i dalje ostane mršav.
  
  Uzeli su hranu i sjeli za plastični sto pored prozora. Dan je bio topao. Žene su nosile svijetle ljetne haljine bez rukava, dok su muškarci imali jakne prebačene preko ramena i zavrnute rukave košulje.
  
  "Kako je Damon?" pitala je Banks.
  
  "Odlučili smo da se nećemo vidjeti prije ispita."
  
  Nešto u Tracynom tonu nagovještavalo je da je tu bilo više. Problemi sa dečkom? Sa jednosložnim Damonom koji ju je prokrijumčario u Pariz prošlog novembra, kada je sam Banks trebao biti s njom umjesto da lovi svojeglavu kćer glavnog policajca Riddlea? Nije je želio natjerati da priča o tome; doći će do toga u dogledno vrijeme ako želi. U svakom slučaju, nije je mogao natjerati da progovori; Trejsi je oduvek bila veoma tajnovita osoba i znala je biti tvrdoglava kao i on kada je u pitanju razgovor o svojim osećanjima. Odgrizao je svoj Big Mac. Specijalni sos mu je curio niz bradu. Obrisao ga je ubrusom. Trejsi je već bila na pola hamburgera, a i čips je brzo nestajao.
  
  "Žao mi je što nisam bio u kontaktu u poslednje vreme", rekao je Banks. "Bio sam veoma zauzet".
  
  "Priča mog života", rekla je Trejsi.
  
  "Pretpostavljam da je tako."
  
  Stavila mu je ruku na rame. "Samo zezam, tata. Nemam na šta da se žalim."
  
  "Imaš ih puno, ali lijepo je od tebe što ne pričaš o tome. Uostalom, osim Damona, kako si ti?"
  
  "Dobro sam. Vredno učim. Neki kažu da je druga godina teža od završnih ispita."
  
  "Kakvi su ti planovi za ljeto?"
  
  "Možda ću ponovo otići u Francusku. Charlotteini roditelji imaju vikendicu u Dordogneu, ali će biti u Americi i rekli su da može pozvati nekoliko prijatelja ako želi."
  
  "Blago tebi".
  
  Trejsi je završila svoj Big Mac i pijuckala svoju Coca-Colu kroz slamčicu, pažljivo gledajući Banksa. "Izgledaš umorno, tata", rekla je.
  
  "Pretpostavljam."
  
  "Tvoj posao?"
  
  "Da. Ovo je velika odgovornost. Ne dozvoljava mi da spavam noću. Uopšte nisam siguran da sam stvoren za ovo."
  
  "Siguran sam da si divan."
  
  "Takva vjera. Ali ne znam. Nikada ranije nisam sproveo tako opsežnu istragu i nisam siguran da ću to ikada više poželeti."
  
  "Ali uhvatili ste ga", rekla je Tracy. "kameleon ubica"
  
  "Izgleda tako."
  
  "Čestitam. Znao sam da hoćeš."
  
  "Ja nisam ništa uradio. Sve je to bila serija nesreća."
  
  "Pa... rezultat je isti, zar ne?"
  
  "Tačno".
  
  "Slušaj tata, znam zašto se nisi javio. Bio si zauzet, da, ali to je više od toga, zar ne?"
  
  Banks je gurnuo napola pojedeni hamburger u stranu i počeo s čipsom. "Kako misliš?"
  
  "Znaš šta mislim. Vjerovatno ste sebe smatrali lično odgovornim za otmicu tih djevojaka, kao što uvijek radite, zar ne?"
  
  "Ne bih to rekao."
  
  "Kladim se da si mislio da će, ako spustiš gard makar na trenutak, uhvatiti nekog drugog, još jednu mladu ženu poput mene, zar ne?"
  
  Banks je pozdravio uvid svoje kćeri. I imala je plavu kosu. "Pa, možda u tome ima istine", rekao je. "Samo malo."
  
  "Tamo dole, je li bilo zaista strašno?"
  
  "Ne želim da pričam o tome. Ne na večeri. Ne sa tobom".
  
  "Pretpostavljam da mislite da sam senzacionalista kao novinski reporter, ali ja sam zabrinut za vas. Vi niste od kamena, znate. Pustio si da te ove stvari povrijede."
  
  "Za ćerku", rekao je Banks, "prilično si dobar u igranju mrzovoljnog supruga." Čim su mu te riječi sišle s usana, požalio je. Ovo je još jednom postavilo Sandrinog duha između njih. Trejsi je, kao i Brian, davala sve od sebe da ne zauzima stranu prilikom raskida, ali dok se Brianu odmah nije svideo Šon, Sandrin novi saputnik, Trejsi se prilično dobro slagala s njim, i to je povredilo Banksa, iako on to nikada ne bi učinio. reci joj.
  
  "Jesi li pričao sa mamom u poslednje vreme?" upitala je Tracy, ignorirajući njegovu kritiku.
  
  "Znaš da ja to nisam uradio."
  
  Trejsi je otpila još jedan gutljaj koka-kole, namrštila se kao njena majka i zagledala se kroz prozor.
  
  "Zašto?" upita Banks, osjećajući promjenu u atmosferi. "Postoji li nešto što bih trebao znati?"
  
  "Bio sam tamo za Uskrs."
  
  "Znam da jesi. Je li rekla nešto o meni?" Banks je znao da odugovlači sa razvodom. Sve mu se samo činilo prenagljeno, i nije bio sklon žuriti, ne videći razloga. Dakle, Sandra je htjela da se uda za Seana, legalno. Velika stvar. Neka čekaju.
  
  "Nije u tome stvar", rekla je Tracey.
  
  "Šta onda?"
  
  "Stvarno ne znaš?"
  
  "Rekao bih da znam."
  
  "O sranje". Trejsi se ugrizla za usnu. "Voleo bih da se nikada nisam mešao u ovo. Zašto bih ja bio jedini?
  
  "Zato što si ti započeo. I ne grdi se. Sada daj."
  
  Trejsi je pogledala dole u svoju praznu kutiju za hrskave štapiće i uzdahnula. "Dobro. Rekla mi je da ti još ništa ne govorim, ali prije ili kasnije ćeš znati. Zapamtite, sami ste to tražili."
  
  "Tracey!"
  
  "Dobro. U redu. Mama je trudna. To je ono o čemu se radi. Ona je u trećem mjesecu trudnoće. Imaće dete sa Šonom."
  
  Ubrzo nakon što je Banks napustio sobu Lucy Payne, Annie Cabbot je prošetala hodnicima bolnice da vidi dr. Mogabea. Nije bila nimalo zadovoljna izjavom PC Taylora i morala je provjeriti medicinsku stranu što je bolje mogla. Naravno da Payne nije bila mrtva, tako da neće biti autopsije, barem ne još. Ako je uradio ono što je izgledao, onda, pomislila je Annie, možda i ne bi bila tako loša ideja da mu se izvrši obdukcija dok je još živ. "Uđite", pozvao je dr. Mogabe.
  
  Annie je ušla. Kancelarija je bila mala i funkcionalna, sa nekoliko polica za knjige punih medicinskih tekstova, ormarićem za dokumente čija se gornja fioka nije zatvarala i neizbežnim kompjuterom na stolu - laptopom. Razne medicinske diplome i titule visile su na zidovima krem boje, a na stolu preko puta doktora bila je fotografija u limenom okviru. Porodična fotografija, pretpostavila je Annie. Međutim, pored nje nije bilo lubanje; u uglu nije stajao kostur.
  
  Doktor Mogabe je bio manji nego što je Annie zamišljala, a glas mu je bio viši. Koža mu je bila blistavo ljubičasto-crna, a kratka, kovrdžava kosa seda. Imao je i male ruke, ali su prsti bili dugi i šiljasti; prsti neurohirurga, pomislila je Annie, iako ih nije imala s čime uporediti, a pomisao da joj probijaju sivu tvar izazvala je grčeve u stomaku. Prsti klavira, odlučila je. Sa njima je mnogo lakše živeti. Ili prste umjetnika, poput očeva.
  
  Nagnuo se naprijed i sklopio ruke na stolu. "Drago mi je da ste ovdje, inspektore Cabbot," rekao je glasom domorodačkim iz Oksforda. "Zaista, ako policija ne smatra za shodno da pozove, osjećao bih se obaveznim da ih sam dovedem. Gospodin Payne je teško pretučen."
  
  "Uvijek spremna da bude od pomoći", rekla je Annie. "Šta mi možete reći o pacijentu? Laički rečeno, ako mogu."
  
  Doktor Mogabe blago je nakrivio glavu. "Naravno," rekao je, kao da je već znao da će elitni tehnološki mumbo jumbo njegove profesije biti protraćen na neupućenog policajca poput Annie. "Gospodin Payne je hospitaliziran s teškim povredama glave koje su rezultirale oštećenjem mozga. Imao je i frakturu lakatne kosti. Do sada smo ga dva puta operisali. Jednokratno za uklanjanje subduralnog hematoma. Ovo-"
  
  "Znam šta je hematom", rekla je Eni.
  
  "Veoma dobro. Drugi je uklanjanje fragmenata lubanje iz mozga. Mogu biti konkretniji ako želite?"
  
  "Nastavi".
  
  Doktor Mogabe je ustao i počeo hodati naprijed-nazad za svojim stolom, sklopljenih ruku na leđima kao da drži predavanje. Dok je počeo da imenuje različite dijelove, pokazao je na njih na vlastitoj lubanji dok je hodao naprijed-nazad. "Ljudski mozak se u suštini sastoji od velikog mozga, malog mozga i moždanog stabla. Veliki mozak je na vrhu, podeljen na dve hemisfere dubokim žlebom na vrhu, formirajući ono što ste verovatno čuli da se zove desna hemisfera i leva hemisfera. Ti razumijes?"
  
  "Mislim da da".
  
  "Izbočeni žljebovi također dijele svaku hemisferu na režnjeve. Prednji režanj je najveći. Tu su i parijetalni, temporalni i okcipitalni režnjevi. Mali mozak je u dnu lobanje, iza moždanog stabla."
  
  Kada je dr. Mogabe završio, ponovo je sjeo, izgledajući veoma zadovoljan sobom.
  
  "Koliko je bilo pogodaka?" upitala je Annie.
  
  "Teško je biti precizan u ovoj fazi", rekao je dr. Mogabe. "Razumijete, ja sam se samo brinuo da ovom čovjeku spasim život, a ne da obavim obdukciju, ali, po grubim procjenama, rekao bih da su zadata dva udarca u lijevu sljepoočnicu, možda tri. Oni su od samog početka izazvali najveću štetu, uključujući hematom i fragmente lubanje. Postoje i dokazi o jednom ili dva udarca u vrh lubanje, ostavljajući udubljenja na lobanji."
  
  "Vrh njegove glave?"
  
  "Lobanja je dio glave koji nije lice, da."
  
  "Jaki udarci? Kao da ga je neko odmah udario?"
  
  "Možda. Ali ne mogu to suditi. One bi bile onesposobljene, ali ne i životno ugrožene. Gornji dio lobanje je tvrd, a iako je lobanja tu bila udubljena i slomljena, kao što sam rekao, kost se nije rascijepila."
  
  Annie je napravila neke bilješke.
  
  "Međutim, ovo nisu bile najteže povrede", dodao je dr. Mogabe.
  
  "O?"
  
  "Ne, najteža povreda je nanesena jednim ili više udaraca u potiljak, u predjelu moždanog stabla. Vidite, u njemu se nalazi produžena moždina, koja je srce, krvni sud i respiratorni centar mozga. Svako ozbiljno oštećenje ovog organa može biti fatalno."
  
  "A ipak je gospodin Payne još uvijek živ."
  
  "Jedva".
  
  "Postoji li mogućnost nepovratnog oštećenja mozga?"
  
  "Već postoji nepovratno oštećenje mozga. Ako gospodinu Payneu bude bolje, mogao bi provesti ostatak svog života u invalidskim kolicima i treba mu 24-satna njega. Jedina dobra stvar je što vjerovatno neće biti svjestan ove činjenice."
  
  "Je li ovo oštećenje produžene moždine? Da li se ovo moglo dogoditi kada je gospodin Payne pao natrag uza zid?"
  
  Doktor Mogabe protrlja bradu. "Opet, nije moj posao da radim posao policije ili patologa, detektiv inspektore. Dovoljno je reći da su, po mom mišljenju, ove rane nanesene istim tupim predmetom kao i ostale. Radi šta hoćeš sa njim. Nagnuo se naprijed. "Laički rečeno, ovaj čovjek je dobio veoma teške batine po glavi, inspektore inspektore. Najokrutniji. Nadam se da i vi, kao i ja, smatrate da počinilac treba da odgovara."
  
  Sranje, pomislila je Annie dok je odlagala svoju svesku. "Naravno, doktore", rekla je, krećući se prema vratima. "Obavještavat ćeš me, zar ne?"
  
  "Možete računati na to."
  
  Annie je pogledala na sat. Vrijeme je da se vratite u Eastvale i pripremite dnevni izvještaj za nadzornika detektiva Chambersa.
  
  Nakon večere sa Trejsi Benks, lutao je ošamućen centrom Lidsa, razmišljajući o vestima koje mu je ona saopštila. Pitanje Sandrine trudnoće pogodilo ga je više nego što je mogao očekivati nakon tako duge razdvojenosti, shvatio je dok je stajao i zurio kroz Curryjev prozor u Briggatea, jedva primjećujući prozore kompjutera, video kamera i stereo uređaja . Poslednji put ju je video u Londonu prošlog novembra, kada je tamo tražio odbeglu ćerku šefa policajca Ridla, Emily. Gledajući unazad, osjećao se glupo zbog načina na koji je pristupio tom sastanku, pun povjerenja da će Sandra shvatiti grešku njegovog ponašanja pošto se prijavio za posao u Nacionalnom odjelu za kriminal koji bi mu omogućio da se vrati živjeti u London. , napusti privremenog Šona i trči natrag u zagrljaj Banksa. Pogrešno.
  
  Umjesto toga, rekla je Benksu da želi razvod jer su ona i Sean htjeli da se vjenčaju, a ovaj katarzični događaj, mislio je, zauvijek je izbacio Sandru iz njegovog uma, zajedno sa svim mislima o preseljenju u NCS.
  
  Sve dok mu Tracy nije rekla za trudnoću.
  
  Banks nije pomislio, ni na trenutak nije posumnjao, da žele da se venčaju jer žele da imaju bebu. Šta je dođavola Sandra mislila da igra? Ideja o polubratu ili sestri za dvadeset godina mlađih Brajana i Trejsi delovala je nerealno za Banksa. A ideja da bi otac mogao biti Šon, kojeg nikada nije sreo, činila se još apsurdnijom. Pokušao je da zamisli njihove razgovore koji su doveli do odluke, vođenje ljubavi, majčinska želja koja se ponovo rasplamsala u Sandri nakon toliko godina, a i najiluzornije fantazije su ga razbolile. Nije je poznavao, tu ženu u ranim 40-im koja je željela dijete sa tipom s kojim je jedva bila pet minuta, a to je uznemirilo i Banksa.
  
  Banks je bio u Bordersu i gledao u šareni izlog bestselera, a nije se ni sjećao da je ušao u radnju kada mu je zazvonio mobilni telefon. Izašao je napolje i zaronio u viktorijansku četvrt prije nego što je odgovorio naslonivši se na ulaz preko puta kafića Harveya Nicholsa. Bio je to Stefan.
  
  "Alane, mislio sam da želiš znati što je prije moguće, identifikovali smo tri tijela u podrumu. Sretno sa stomatolozima. I dalje ćemo uraditi DNK test, još jednom provjeriti sa roditeljima."
  
  "To je sjajno", rekao je Banks, povlačeći se iz svojih tmurnih misli o Sandri i Seanu. "I?"
  
  Melissa Horrocks, Samantha Foster i Kelly Matthews.
  
  "Šta?"
  
  "Rekao sam -"
  
  "Znam. Čuo sam šta si rekao. Ja samo..." Ljudi su prolazili sa svojim kupovinama, a banke nisu htjele da ih se čuje. Iskreno, i on se i dalje osjećao pomalo kretenom govoreći na mobitel u javnosti, ali prema onome što je vidio oko sebe, niko drugi se tako nije osjećao. Čak je jednom bio svjedok kako je otac koji je sjedio u kafiću Helmthorpe nazvao svoju kćer na igralištu prekoputa kada je trebalo da ide kući i psovao jer je djevojka isključila mobilni pa je on morao prijeći cestu i dozivati je umjesto toga. "Samo sam iznenađen, to je sve."
  
  "Zašto? Šta se desilo?"
  
  "To je dosljednost," rekao je Banks. "Sve je pogrešno." Spustio je glas i nadao se da ga Stefan i dalje čuje. "Radim unazad: Kimberly Myers, Melissa Horrocks, Leanne Rae, Samantha Foster, Kelly Matthews. Jedna od tri bi trebala biti Leanne Rae. Zašto ona nije tamo?"
  
  Djevojčica koja je držala majku za ruku dobacila je Benksu znatiželjan pogled dok su prolazili pored njega u arkadi. Banks je isključio mobilni i krenuo prema Milgartu.
  
  Jenny Fuller je bila iznenađena kada je te večeri zatekla Banks kako zvoni na njena vrata. Prošlo je dosta vremena otkako ju je posjetio kod kuće. Sastajali su se mnogo puta na kafi ili drugom piću, čak i na ručku ili večeri, ali on je rijetko dolazio ovdje. Jenny se često pitala ima li to veze s onim nespretnim pokušajem zavođenja kada su prvi put radili zajedno.
  
  "Uđi", rekla je, a Banks je krenuo za njom niz uski hodnik u dnevnu sobu sa visokim plafonom. Popravila je i preuredila namještaj od njegove posljednje posjete, i primijetila je da se razgleda na svoj policijski način i provjerava. Pa, skupi stereo je bio isti, a kauč je, pomislila je, smiješeći se u sebi, isti na koji je pokušala da ga zavede.
  
  Kada se vratila iz Amerike, kupila je mali televizor za video snimanje, stekla naviku da tamo gleda, ali osim tapeta i tepiha, ništa se bitno nije promijenilo. Primijetila je da je njegov pogled zastao na gravuri Emily Carr iznad kamina, ogromne, tamne, strme planine koja gleda na selo u prvom planu. Jenny se zaljubila u rad Emily Carr dok je bila na postdiplomskim studijama u Vancouveru i kupila je ovu grafiku da ponese sa sobom kao podsjetnik na tri godine provedene tamo. Uglavnom, srećne godine.
  
  "Popij?" ona je pitala.
  
  "Šta god sipaš."
  
  "Znao sam da mogu da računam na tebe. Žao mi je, nemam LaFroya. Da li je crno vino u redu?"
  
  "Divno".
  
  Jenny je otišla da natoči vino i vidjela je Banksa kako odlazi do prozora. U zlatnoj večernjoj svjetlosti, Zeleni je izgledao dovoljno mirno - duge sjene, tamnozeleno lišće, ljudi koji šetaju pse, djeca koja se drže za ruke. Možda se sjeća svoje druge posjete s njom, pomislila je Jenny s jezom dok je točila Sainsburyjev Côtes du Rhône.
  
  Drogirani tip po imenu Mick Webster držao ju je kao taoca s pištoljem, a Banks je uspio smiriti situaciju. Promjene raspoloženja djeteta bile su ekstremne i neko vrijeme je sve išlo uobičajeno. Jenny je bila užasnuta. Od tog dana nije mogla da sluša Tosku, koja je u to vreme svirala u pozadini. Nakon što je natočila vino, otresla se neprijatnih uspomena, stavila CD Mocart gudačkih kvarteta i odnela čaše na sofu.
  
  "U vaše zdravlje". Zveckali su čašama. Banks je izgledao umorno kao što ga je Jenny ikada vidjela. Koža mu je bila blijeda, a činilo se da su čak i njegove obično oštre i vitke crte lica visile preko kostiju poput odijela koje mu je spustilo figuru, a oči su mu djelovale dublje nego inače, dosadne, bez uobičajenog sjaja. Pa ipak, rekla je sebi, jadnik se vjerovatno nije dobro naspavao otkako je stavljen na čelo operativne grupe. Htjela je ispružiti ruku i dodirnuti mu lice, da odagna njegove brige, ali nije se usudila da ponovo rizikuje da bude odbijena.
  
  "Pa? Čemu dugujem ovu čast?" upitala je Jenny. "Pretpostavljam da te nije samo moje neodoljivo društvo dovelo ovamo?"
  
  Banks se nasmiješio. Zbog toga je izgledao malo bolje, pomislila je. Malo. "Voleo bih da kažem da je tako", odgovorio je, "ali bio bih lažov da jesam."
  
  "I ne daj Bože da ikada budeš lažov, Alane Banks. Tako plemenita osoba. Ali možete li ponekad biti malo manje plemeniti? Mi ostali ljudi, pa, ne možemo se spriječiti da povremeno lažemo, ali ti, ne, ne možeš lagati čak ni da bi dao kompliment djevojci."
  
  "Jenny, jednostavno nisam mogao ostati po strani. Neka unutrašnja sila me dovela do tvoje kuće, natjerala me da te potražim. Samo sam znao da moram doći..."
  
  Jenny se nasmijala i mahnula mu rukom. "Dobro dobro. To je dovoljno. "Noble" je mnogo bolji." Prošla je rukom kroz kosu. "Kako je Sandra?"
  
  Sandra je trudna.
  
  Jenny je odmahnula glavom kao da je dobila šamar. "Ona šta?"
  
  "Ona je trudna. Izvinjavam se što sam ovo tako oštro rekao, ali ne mogu smisliti bolji način."
  
  "Sve je uredu. Samo sam malo izbezumljen."
  
  "Ti i ja, oboje."
  
  "Šta mislite o ovome?"
  
  "Zvučiš kao psiholog."
  
  "Ja sam psiholog".
  
  "Znam. Ali ne morate to da kažete. Šta ja osjećam o ovome? Ne znam još. Da budem iskren, to se mene ne tiče, zar ne? Pustio sam je one noći kada je tražila razvod kako bi se mogla udati za Seana."
  
  "Dakle, zato...?"
  
  "Da. Žele da se venčaju, da legalizuju dete."
  
  "Jeste li razgovarali s njom?"
  
  "Ne. Tracy mi je rekla. Sandra i ja... pa, jedva da više pričamo."
  
  "To je tužno, Alane."
  
  "Možda".
  
  "Još uvijek puno ljutnje i gorčine?"
  
  "Čudno, nije. Oh, znam da ovo može izgledati malo uznemireno, ali bio je šok, to je sve. Mislim, bilo je mnogo ljutnje, ali bilo je svojevrsno otkriće kada je tražila razvod. Oslobođenje. Tada sam shvatio da je sve zaista gotovo i da treba da nastavim sa svojim životom."
  
  "I?"
  
  "I jesam, uglavnom."
  
  "Ali preostala osećanja vas ponekad iznenade? Prišuljati se iza tebe i udariti te po potiljku?"
  
  "Pretpostavljam da biste to mogli reći."
  
  "Dobrodošao u ljudsku rasu, Alane. Do sada bi trebalo da znaš da ne prestaješ da gajiš osećanja prema nekome samo zato što si raskinula."
  
  "Sve je ovo za mene bilo novo. Ona je bila jedina žena s kojom sam bio toliko dugo. Jedina koju sam želeo. Sada znam kako je. Naravno, želim im sve najbolje."
  
  "Mjau. Eto opet."
  
  Banks se nasmijao. "Ne. Zapravo, želim."
  
  Dženi se osećala kao da joj ne govori nešto, ali je takođe znala da on krije svoja osećanja kada je hteo, a ona nigde neće stići ako ga gura. Bolje da se bacimo na posao, pomislila je. A ako želi nešto više da kaže o Sandri, reći će to u dogledno vrijeme. "Ni ti nisi došao kod mene zbog toga, zar ne?"
  
  "Ne baš. Možda djelimično. Ali zaista želim da razgovaram sa vama o ovoj stvari."
  
  "Ima li novih dešavanja?"
  
  "Samo jedan". Banks joj je ispričao o identifikaciji tri tijela i kako ga je to zbunilo.
  
  "Zanimljivo", složila se Jenny. "Također bih očekivao određenu dosljednost. Da li i dalje kopaju napolju?"
  
  "O, da. Oni će biti tamo neko vrijeme."
  
  "Nije bilo puno mjesta u tom malom podrumu."
  
  "Tako je, dovoljno za oko tri", rekao je Banks, "ali to još uvek ne objašnjava zašto nisu poslednja tri. U svakom slučaju, samo sam htio razgovarati o nekim stvarima s tobom. Sjećate li se kada ste prilično rano sugerirali da je ubica možda imao saučesnika?"
  
  "Bila je to samo daleka mogućnost. Uprkos prevelikom publicitetu koji vaši Wests, Bradys i Hindleys dobijaju, par ubojica je još uvijek rijedak prizor. Pretpostavljam da misliš na Lucy Payne?"
  
  Banks je otpio gutljaj vina. "Razgovarao sam s njom u bolnici. Ona... pa, rekla je da se ne sjeća mnogo toga što se dogodilo."
  
  "Nije ni čudo", rekla je Jenny. "Retrogradna amnezija".
  
  "To je rekao dr Landsberg. Nije da ne verujem - već sam to iskusio - tako je prokleto..."
  
  "Udobno?"
  
  "To je jedan od načina da se to izrazi. Dženi, jednostavno nisam mogao da prebolim osećaj da čeka svoje vreme, da kalkuliše, nekako čeka svoje vreme."
  
  "Šta čekaš?"
  
  "Čeka u kom pravcu će vjetar duvati, kao da ne može smisliti ništa da kaže dok ne sazna šta se dešava s Terryjem. I to bi imalo smisla, zar ne?"
  
  "Za?"
  
  "Način na koji su djevojke kidnapovane. Djevojka koja se sama vozi kući teško da bi stala i dala upute, recimo, muškom vozaču, ali bi mogla stati ako bi je žena pozvala."
  
  "A čovjek?"
  
  "Sjedio na zadnjem sjedištu s hloroformom spreman? Iskočiti na stražnja vrata i uvući je unutra? Ne znam detalje. Ali to ima smisla, zar ne?"
  
  "Da, to ima smisla. Imate li još neke dokaze o njenom saučesništvu?"
  
  "Nijedan. Ali još je rano. Forenzičari još uvijek pretražuju kuću, a momci iz laboratorije rade na odjeći koju je nosila kada je napadnuta. Čak ni to možda ne vodi ničemu ako kaže da je sišla u podrum, vidjela šta joj je muž uradio i pobjegla vrišteći. Na to mislim kada je čekala da vidi na koju stranu vjetar duva. Ako Terence Payne umre, Lucy će se vratiti kući slobodna. Ako bi preživio, njegovo pamćenje bi moglo biti nepopravljivo oštećeno. On je veoma teško povređen. Čak i ako mu bude bolje, možda će odlučiti da je zaštiti, da ulepša ulogu koju je odigrala."
  
  "Ako je igrala ulogu. Sigurno se nije mogla pouzdati u to da će mu se sjećanje oštetiti ili da će umrijeti."
  
  "Istina je. Ali to joj je možda dalo savršenu priliku da sakrije vlastitu umiješanost, da je imala. Pogledao si po kući, zar ne?"
  
  "Da".
  
  "Kakav je bio vaš utisak?"
  
  Jenny je otpila gutljaj vina i razmislila o tome: savršen časopis za dekoraciju, male sitnice, nametljiva čistoća. "Pretpostavljam da mislite na video zapise i knjige?" ona je rekla.
  
  "Djelomično. Činilo se da je bilo nečeg prilično opscenog, posebno u spavaćoj sobi."
  
  "Dakle, oni se bave pornografijom i perverznim seksom. Pa šta?" Podigla je obrve. "Zapravo, imam nekoliko mekih porno filmova u svojoj spavaćoj sobi. Ne smeta mi malo ekscentričnosti s vremena na vreme. Oh, nemoj da crveniš, Alane. Ne pokušavam da te zavedem. Samo ističem da nekoliko videa koji prikazuju trojku i neki blagi sporazumni S/M ne mora nužno biti film ubica."
  
  "Znam".
  
  "Iako je istina", nastavila je Jenny, "statistički gledano, većina seksualnih ubica se bavi ekstremnom pornografijom, bilo bi pogrešno reći drugačije."
  
  "I ja to znam", rekao je Banks. "Šta je sa okultnom vezom? Razmišljao sam o svijećama i tamjanu u podrumu."
  
  "Možda samo zbog atmosfere."
  
  "Ali postojala je neka vrsta ritualnog elementa."
  
  "Možda".
  
  "Čak sam se pitao da li to može imati neke veze sa četvrtom žrtvom, Melisom Horoks. Bavila se satanističkom rok muzikom. Znate, Marilyn Manson i ostali."
  
  "Ili možda Payne jednostavno ima pretjerani osjećaj ironije u izboru žrtava. Ali slušaj, Alane, čak i ako je Lucy bila stvarno ovisna o perverziji i satanizmu, to teško da ukazuje na nešto drugo, zar ne?"
  
  "Ne tražim dokaze na sudu. Za sada ću uzeti sve što mogu."
  
  Jenny se nasmijala. "Opet se hvatati za slamku?"
  
  "Možda je tako. Ken Blackstone misli da bi Payne mogao biti i silovatelj Seacrofta."
  
  "Silovatelj iz Seacrofta?"
  
  "Prije dvije godine, između maja i avgusta. Bio si u Americi. Muškarac je silovao šest žena u Seacroftu. Nikada nije uhvaćen. Ispostavilo se da je Payne tamo živjela sama u to vrijeme. Upoznao je Lucy u julu te godine i preselili su se u Hill početkom septembra kada je počeo da predaje u Silverhillu. Silovanja su prestala."
  
  "Ovo nije prvi put da serijski ubica prvo postane silovatelj."
  
  "Stvarno, ne. U svakom slučaju, oni rade na DNK."
  
  "Puši ako želiš", rekla je Jenny. "Vidim da počinješ da se grčiš."
  
  "I ja? Onda ću to učiniti, ako nemaš ništa protiv."
  
  Dženi mu je donela pepeljaru koju je držala u bifeu za povremene posetioce koji su pušili. Iako sama nije pušila, nije bila toliko fanatična po pitanju zabrane pušenja u svojoj kući kao neki njeni prijatelji. U stvari, vrijeme provedeno u Kaliforniji učinilo ju je da mrzi nikonaciste čak i više nego pušače.
  
  "Šta želiš da uradim?" ona je pitala.
  
  "Tvoj posao", reče Banks, naginjući se naprijed. "A kako ja to sada vidim je da vjerovatno imamo dovoljno dokaza da Terry Paynea osudimo deset puta ako bude živ. Zanima me Lucy i vrijeme ističe."
  
  "Kako misliš?"
  
  Banks je povukao cigaretu prije nego što je odgovorio. "Sve dok je u bolnici, dobro smo, ali kada bude puštena, možemo je zadržati samo dvadeset četiri sata. Oh, možemo dobiti produženje, možda u ovakvom ekstremnom slučaju, do devedeset šest sati, ali bolje je da imamo nešto čvrsto da nastavimo ako ćemo to učiniti, ili će ona otići. "
  
  "I dalje mislim da je više nego moguće da ona nije imala nikakve veze s ubistvima. Nešto ju je probudilo te noći, a muža nije bilo, pa je pogledala po kući u potrazi za njim, ugledala svetlo u podrumu, sišla i videla...
  
  "Ali zašto to nije primetila ranije, Dženi? Zašto ranije nije bila tamo?"
  
  "Bojala se. Zvuči kao da se plaši svog muža. Pogledajte šta joj se dogodilo kada je pala."
  
  "Znam. Ali Kimberly Myers je bila peta žrtva, zaboga. Peto. Zašto je Lucy trebalo toliko vremena da sazna? Zašto se samo ovaj put probudila i otišla da istražuje? Rekla je da nikada nije sišla u podrum, da se nije usudila. Šta je bilo tako posebno u ovom trenutku?"
  
  "Možda ranije nije htjela znati. Ali, ne zaboravite, sve izgleda kao da je Payne eskalirao, raspadao se. Pretpostavljam da je brzo postao krajnje neuravnotežen. Možda ovoga puta čak ni ona nije mogla da skrene pogled."
  
  Jenny je gledala kako Banks zamišljeno puše cigaretu i polako ispušta dim. "Misliš?" - on je rekao.
  
  "Moguće je, zar ne? Ranije, ako bi se njen muž ponašao čudno, mogla je posumnjati da ima neki strašni tajni porok, i htjela je da se pretvara da ga nema, kao što većina nas čini s lošim stvarima."
  
  "Sakriti pod tepih?"
  
  "Ili se igraj noja. Zakopaj glavu u pesak. DA. Zašto ne?"
  
  "Dakle, oboje se slažemo da postoji mnogo načina da se objasni šta se dogodilo i da je Lucy Payne možda nevina?"
  
  "Na šta ciljaš ovim, Alane?"
  
  "Želim da kopaš dublje u prošlost Lucy Payne. Želim da saznaš sve što možeš o njoj. Želim -"
  
  "Ali-"
  
  "Ne, pusti me da završim, Jenny. Želim da je upoznaš iznutra, njenu prošlost, njeno detinjstvo, njenu porodicu, njene fantazije, njene nade, njene strahove."
  
  "Uspori, Alane. Šta je poenta svega ovoga?"
  
  "Možda ćete naići na nešto što ima veze s njom."
  
  "Ili joj oprašta grijehe?"
  
  Banks je ispružio ruke, otvorenih dlanova. "Ako ste to našli, odlično. Ne tražim od tebe da izmišljaš bilo šta. Samo kopaj."
  
  "Čak i da to učinim, možda uopće neću smisliti ništa korisno."
  
  "Nije važno. Bar smo pokušali."
  
  "Zar ovo nije policijski posao?"
  
  Banks je ugasio cigaretu. "Ne baš. Treba mi procjena, detaljan psihološki profil Lucy Payne. Naravno, provjerit ćemo sve kontakte na koje naiđete. Ne očekujem da ćeš glumiti detektiva."
  
  "Pa, zahvalan sam na tome."
  
  "Razmisli o tome, Jenny. Ako je kriva, onda nije iz vedra neba počela pomagati mužu da otme i ubije mlade djevojke u novogodišnjoj noći. Mora da postoji neka patologija, neka pozadina psihičkog poremećaja, neki abnormalni obrazac ponašanja, zar ne?"
  
  "Obično jeste. Ali čak i ako saznam da je upiškila krevet, voljela da pali vatru i čupala krila muvama, to vam ipak neće dati ništa što biste mogli upotrijebiti protiv nje na sudu."
  
  "To će se desiti ako neko strada u požaru. To će se dogoditi ako saznate za još neke misteriozne događaje u njenom životu koje možemo istražiti. To je sve što tražim, Jenny. Da počnete sa psihopatologijom Lucy Payne i ako nađete nešto što trebamo dalje istražiti, javite nam i mi ćemo to učiniti."
  
  "Šta ako ne nađem ništa?"
  
  "Onda ne idemo nikuda. Ali nismo nigde."
  
  Jenny je otpila još jedan gutljaj vina i razmislila na trenutak. Alan je djelovao toliko zadubljen u to da se osjećala uplašeno i nije htjela odustati samo zbog toga. Ali bila je zaintrigirana njegovim zahtjevom; nije mogla poreći da ju je misterija Lucy Payne zanimala i profesionalno i kao žena. Nikada ranije nije imala priliku da izbliza proučava psihologiju mogućeg serijskog ubice, a Banks je bio u pravu da ako je Lucy Payne bila umiješana u postupke njenog muža, onda se nije pojavila niotkuda. Ako Jenny kopa dovoljno duboko, postojala je šansa da pronađe nešto u Lucynoj prošlosti. Nakon toga... Pa, Benks je rekao da je to posao policije, i bio je u pravu u vezi toga.
  
  Napunila im je čaše vinom. "Šta ako pristanem?" ona je pitala. "Gdje da počnem?"
  
  "Baš ovdje", rekao je Banks, izvlačeći svoju notes. "Ovde je prijateljica sa NatWest-a, gde je Lusi Pejn radila. Jedna od naših ekipa je otišla i razgovarala sa osobljem i samo je jedna od njih dobro poznaje. Moje ime je Pat Mitchell. Zatim tu su Clive i Hilary Liversedge. Lucyni roditelji. Žive na Hull Way-u."
  
  "Znaju?"
  
  "Naravno da znaju. Za koga nas smatraš?"
  
  Jenny je podigla nježno počupanu obrvu.
  
  "Znaju".
  
  "Kako su reagovali?"
  
  "Razočarana, naravno. Čak i zapanjen. Ali prema policajcu koji ih je intervjuisao, od njih je bilo malo koristi. Nisu bili u bliskom kontaktu sa Lucy otkako se udala za Terryja."
  
  "Jesu li je posjetili u bolnici?"
  
  "Ne. Izgleda da je majka previše bolesna da bi putovala, a otac nerado brine o djetetu."
  
  "Šta je sa njegovim roditeljima? Terryjevi roditelji."
  
  "Koliko smo mogli da saznamo", rekao je Banks, "njegova majka je u psihijatrijskoj bolnici već petnaestak godina.
  
  "Šta nije u redu s njom?"
  
  "Shizofrenija".
  
  "A otac?"
  
  "Umro je prije dvije godine."
  
  "Zbog čega?"
  
  "Veliki moždani udar. Bio je mesar u Halifaxu, imao je krivični dosije za sitne seksualne zločine - skidanje, virkanje, takve stvari. Zvuči prilično klasično za nekoga kao što je Terry Payne, zar ne?"
  
  "Ako tako nešto postoji."
  
  "Čudo je da je Terry uspio postati učitelj."
  
  Jenny se nasmijala. "Oh, ovih dana bilo kome je dozvoljeno u učionici. Osim toga, to nije čudo."
  
  "Šta se desilo?"
  
  "Da je uspio tako dugo ostati na poslu. I da je bio oženjen. Obično serijskim seksualnim prestupnicima kao što je Terence Payne je teško zadržati posao i održati vezu. Naš čovjek je uradio oboje."
  
  "Je li važno?"
  
  "Intrigantno je. Da su me zamolili da popunim profil prije mjesec dana, rekao bih da tražite muškarca u dvadesetim i tridesetim godinama, koji najvjerovatnije živi sam i radi jedan ili više loših poslova. To samo pokazuje koliko osoba može biti u krivu, zar ne?"
  
  "Hoćeš li to učiniti?"
  
  Dženi se igrala drškom svoje čaše. Mocart je gotov, a ostalo je samo sjećanje na muziku. Prošao je auto i pas je lajao na zelenilo. Imala je vremena da uradi ono što je Banks tražio. Trebala je održati predavanje u petak ujutro, ali ga je već održala sto puta, pa nije morala da se priprema. Onda nije imala ništa do serije lekcija u ponedeljak. To bi joj trebalo dati dovoljno vremena. "Kao što sam rekao, intrigantno je. Moraću da razgovaram sa samom Lusi."
  
  "Može se dogovoriti. Na kraju krajeva, vi ste naš službeni psiholog-savjet."
  
  "Lako ti je reći da sam ti sada potreban."
  
  "Znao sam to od samog početka. Ne dozvolite nekolicini uskogrudnih..."
  
  "U redu", rekla je Jenny. "Izjasnili ste se. Mogu da se nosim sa tim da mi se gomila morona smeju iza leđa. Ja sam velika devojka. Kada mogu razgovarati s njom?"
  
  "Najbolje je to učiniti što prije dok je ona još samo svjedok. Vjerovali ili ne, poznato je da advokati odbrane navode da su psiholozi prevarili osumnjičene da svjedoče protiv njih samih. Šta kažeš na sutra ujutro? U svakom slučaju, moram biti u bolnici na sljedeću obdukciju u jedanaest."
  
  "Blago tebi. UREDU".
  
  "Odvest ću te ako želiš."
  
  "Ne. Odmah ću razgovarati sa roditeljima nakon što razgovaram sa Lucy i njenom prijateljicom. Trebaće mi moj auto. Naći ćemo se tamo?"
  
  "Dakle, deset sati?"
  
  "Divno".
  
  Banks joj je rekao kako da pronađe Lucynu sobu. "I obavijestit ću svoje roditelje da dolaziš." Banks joj je iznio detalje. "Znači, ti ćeš to učiniti? Šta pitam?"
  
  "Ne izgleda da imam mnogo izbora, zar ne?"
  
  Banks je ustao, nagnuo se naprijed i brzo je poljubio u obraz. Iako je osjetila miris vina i dima u njegovom dahu, srce joj je poskočilo i poželjela je da su njegove usne još malo zadržale, približile se njenim. "Hej! Bilo šta slično, rekla je, "i optužiću vas za seksualno uznemiravanje."
  
  OceanofPDF.com
  8
  
  Banks i Jenny prošli su pored policijskog čuvara u sobu Lucy Payne nešto poslije deset sati sljedećeg jutra. Ovog puta, kako je Benks sa oduševljenjem primetio, nije stajao lekar nad njima. Lucy se zavalila na jastuke i čitala modni časopis. Lamele zastora propuštale su malo jutarnjeg sunca, obasjavajući vazu s tulipanima na noćnom ormariću, stvarajući prugasti uzorak preko Lucynog lica i bijelih posteljina. Njena duga, sjajna crna kosa prelazila je preko jastuka oko njenog bolesno bledog lica. Boja njenih modrica je posvijetlila od jučer, što je značilo da se popravljaju, a pola glave joj je još uvijek bila umotana u zavoje. Njeno dobro oko, uokvireno dugim trepavicama, tamnim i iskričavim, pažljivo ih je gledalo. Banks nije bio siguran šta je vidio u njemu, ali to nije bio strah. Predstavio je Jenny kao dr. Fullera.
  
  Lucy je podigla pogled i kratko im se osmehnula. "Ima li novosti?" ona je pitala.
  
  "Ne", rekao je Banks.
  
  "On će umrijeti, zar ne?"
  
  "Zašto tako misliš?"
  
  "Samo imam osjećaj da će umrijeti, to je sve."
  
  "Da li bi to napravilo razliku, Lusi?"
  
  "Kako misliš?"
  
  "Razumijete na šta mislim. Ako bi Terry umro, da li bi to promijenilo ono što biste nam možda htjeli reći?"
  
  "Kako je moglo?"
  
  "Reci mi".
  
  Lucy je zastala. Banks je vidio kako se mršti dok je razmišljala šta da kaže sljedeće. "Ako sam ti rekao, znaš šta se dogodilo. Mislim, da sam znao... znaš... za Terryja i te djevojke i sve... šta bi se dogodilo sa mnom?"
  
  "Bojim se da ćeš morati biti malo jasnija od toga, Lucy."
  
  Obliznula je usne. "Zaista ne mogu jasnije da se izrazim. Ne u ovom trenutku. Moram misliti na sebe. Mislim, da se setim nečega što me nije stavilo u dobro svetlo, šta bi ti uradio?"
  
  "Ovisi o čemu se radi, Lucy."
  
  Lucy je utihnula.
  
  Jenny je sjela na ivicu kreveta i zagladila suknju. Banks joj je dao zeleno svjetlo da nastavi ispitivanje. "Sjećate li se još nečega o onome što se dogodilo?" ona je pitala.
  
  "Jeste li vi psihijatar?"
  
  "Ja sam psiholog".
  
  Lucy je pogledala Banksa. "Ne mogu me natjerati da se testiram, zar ne?"
  
  "Ne", rekao je Banks. "Niko vas ne može natjerati da se testirate. Dr. Fuller nije ovdje zbog toga. Ona samo želi da razgovara sa tobom. Ona je tu da pomogne." I ček poštom, dodao je za sebe Banks.
  
  Lucy je pogledala Jenny. "Ne znam..."
  
  "Nemaš šta da kriješ, zar ne, Lusi?" upitala je Jenny.
  
  "Ne. Samo sam zabrinut da će se setiti nečega o meni."
  
  "Ko će sve popraviti?"
  
  "Doktori. Policija".
  
  "Zašto bi to želeli da urade?"
  
  "Ne znam. Zato što misle da sam zao."
  
  "Niko ne misli da si zla, Lucy."
  
  "Pitaš se kako sam mogla da živim s njim, čovekom koji je učinio ono što je Teri uradio, zar ne?"
  
  "Kako si mogla živjeti s njim?" upitala je Jenny.
  
  "Bojala sam ga se. Rekao je da će me ubiti ako ga ostavim."
  
  "I on vas je zlostavljao, je li tako?"
  
  "Da".
  
  "Fizički?"
  
  "Ponekad me je tukao. Tamo gdje nije bilo modrica."
  
  "Do ponedjeljka ujutro."
  
  Lucy je dodirnula svoje zavoje. "Da".
  
  "Zašto je tog puta bilo drugačije, Lusi?"
  
  "Ne znam. Još se ne mogu sjetiti."
  
  "U redu je", nastavila je Jenny. "Nisam ovdje da te tjeram da govoriš stvari koje ne želiš. Samo se opusti. Da li vas je muž zlostavljao na druge načine?"
  
  "Kako misliš?"
  
  "Emocionalno, na primjer."
  
  "Misliš da me ponižavaš pred ljudima?"
  
  "Upravo na to mislim."
  
  "Onda je odgovor da. Na primjer, znate, ako nešto što sam skuvao nije bilo ukusno ili mu nisam ispeglala košulju kako treba. Bio je veoma poseban u vezi sa svojim košuljama."
  
  "Šta je radio ako mu košulje nisu bile ispeglane kako treba?"
  
  "Natjerao me je da to radim iznova i iznova. Jednom me je čak i spalio peglom."
  
  "Gdje?"
  
  Lucy je skrenula pogled. "Gdje to ne bi bilo primjetno."
  
  "Zanima me podrum, Lucy. Detektiv superintendent Banks mi je rekao da ste rekli da nikada niste tamo bili."
  
  "Možda sam jednom bio tamo... znate... kada me je povrijedio."
  
  "Ponedjeljak ujutro?"
  
  "Da".
  
  "Ali ne sjećaš se?"
  
  "Ne".
  
  "Zar nikada ranije nisi sišao tamo dole?"
  
  U Lucynom glasu čula se čudna piskava nota. "Ne. Nikad. Barem ne otkako smo se tek uselili."
  
  "Koliko dugo nakon toga ti je zabranio da ideš tamo?"
  
  "Ne sjećam se. Ne zadugo. Kada je izvršio svoje preobraćenje."
  
  "Kakve žalbe?"
  
  "Rekao mi je da je napravio jazbinu, svoj privatni prostor."
  
  "Jeste li ikada bili radoznali?"
  
  "Malo. Osim toga, uvijek ga je držao zaključano i nosio ključ sa sobom. Rekao je da će me, ako ikad pomisli da sam tamo dole, prebiti."
  
  "I vjerovali ste mu?"
  
  Prebacila je svoj tamni pogled na Jenny. "O, da. Ne bi bilo prvi put."
  
  "Da li vam je muž ikada spomenuo pornografiju?"
  
  "Da. Ponekad bi kući donosio video zapise za koje je rekao da ih je pozajmio od Jeffa, jednog od drugih nastavnika. Ponekad smo ih gledali zajedno." Pogledala je Banksa. "Mora da ste ih vidjeli. Mislim, vjerovatno ste bili u kući i tražili i sve to."
  
  Banks se sjetio novčanica. "Terry je imao video kameru?" upitao ju je. "Da li je napravio svoje ploče?"
  
  "Ne, ne mislim tako", rekla je.
  
  Jenny je ponovo pokrenula temu. "Koje video snimke su mu se svidjeli?" ona je pitala.
  
  "Ljudi imaju seks. Djevojke zajedno. Ponekad su ljudi povezani."
  
  "Rekli ste da ste ponekad zajedno gledali video snimke. Da li su vam se svidjele? Kakav su efekat oni imali na vas? Da li te je natjerao da ih gledaš?"
  
  Lucy se promeškoljila ispod tankih čaršava. Oblik njenog tijela uzbudio je Banksa na način na koji on nije želio da ona uzbuđuje njega. "Zapravo, nisu mi se mnogo dopale", rekla je nekako promuklim glasom male devojčice. "Ponekad, znaš, iako su me... oni... napalili." Ponovo se promeškoljila.
  
  "Da li vas je muž seksualno zlostavljao, tjerao da radite stvari koje niste htjeli?" upitala je Jenny.
  
  "Ne", rekla je. "Sve je bilo u redu."
  
  Banks je počeo da se pita da li je brak sa Lusi samo deo "normalne" fasade Terensa Pejna, nešto što je ljude nateralo da dvaput razmisle o njegovim stvarnim sklonostima. Na kraju je to uspjelo s narednicima Bowmoreom i Singhom, koji se nisu ni potrudili da ga ponovo ispitaju. Možda je otišao negdje drugdje da zadovolji svoje perverznije ukuse - na primjer kod prostitutki. Vrijedilo je obratiti pažnju.
  
  "Znate li da li je izlazio s drugim ženama?" upitala je Jenny, kao da čita Banksove misli.
  
  "Nikad nije progovorio."
  
  "Ali sumnjali ste?"
  
  "Mislio sam da je možda učinio, da."
  
  "Prostitutke?"
  
  "Ne znam. Nije mi se svidjelo razmišljanje o tome."
  
  "Da li vam je ikad bilo čudno njegovo ponašanje?"
  
  "Kako misliš?"
  
  "Da li vas je ikada šokirao, natjerao da se zapitate šta je smjerao?"
  
  "Ne baš. Imao je užasan temperament... znate... ako se nije snašao. A ponekad, tokom školskog raspusta, nisam ga viđao po nekoliko dana."
  
  "Nisi znao gdje je?"
  
  "Ne".
  
  "I nikad ti nije rekao?"
  
  "Ne".
  
  "Zar nisi bio radoznao?"
  
  Činilo se da se stisnula u krevet. "Radoznalost ti nikada nije bila dobra sa Terryjem. 'Radoznalost je ubila mačku', rekao je, 'a ako ne ućutiš, ubiće i tebe.' Odmahnula je glavom. "Ne znam šta sam pogrešio. Sve je bilo dobro. To je bio samo normalan život. Sve dok nisam upoznala Terryja. Onda je sve počelo da se raspada. Kako sam mogao biti takva budala? Trebao sam znati."
  
  "Šta ti znaš, Lucy?"
  
  "Kakva je to osoba bio. Kakvo je on bio čudovište."
  
  "Ali ti si znao. Rekli ste mi da vas je tukao, ponižavao javno i privatno. Ti znas. Pokušavate li mi reći da ste mislili da je to normalno? Zar si mislio da svi ovako žive?"
  
  "Ne, naravno da ne. Ali to ga nije učinilo čudovištem kakvom ga mislite." Lucy je ponovo skrenula pogled.
  
  "Šta je bilo, Lucy?" upitala je Jenny.
  
  "Mora da mislite da sam ja toliko slaba osoba da sam mu dozvolila da sve ovo radi. Užasan čovek. Ali nije. Ja sam dobra osoba. Svi tako kažu. Bio sam uplašen. Pričaj sa Maggie. Ona razume."
  
  Banke su intervenisale. "Maggie Forrest? Tvoj komšija?"
  
  "Da". Lucy je pogledala u njegovom pravcu. "Poslala mi je ovo cvijeće. Razgovarali smo o... znate... o muškarcima koji zlostavljaju svoje žene i ona me pokušala uvjeriti da napustim Terryja, ali sam se previše bojao. Možda bih nakon nekog vremena smogao hrabrosti. Ne znam. Sad je prekasno, zar ne? Molim te, umoran sam. Ne želim više da pričam. Samo želim da idem kući i nastavim sa svojim životom."
  
  Banks se pitao da li treba da kaže Lusi da se neko vreme neće vraćati kući, da njena kuća izgleda kao arheološko nalazište i da će biti u rukama policije nedeljama, možda mesecima. Odlučio je da ne brine. Uskoro će saznati.
  
  "Onda krećemo odmah", rekla je Jenny dok je ustajala. "Čuvaj se, Lucy."
  
  "Hoćete li mi pomoći?" upita Lucy dok su stajali na vratima.
  
  "Šta je ovo?" pitala je Banks.
  
  "Kada dođem kući, vidim slatku malu kutiju za nakit na toaletnom stoliću u spavaćoj sobi. Ovo je crna lakirana japanska kutija za nakit sa svim vrstama prekrasnog ručno oslikanog cvijeća. U svakom slučaju, ima sve moje omiljene stvari - minđuše koje sam kupila na našem medenom mjesecu na Kritu, zlatni lančić srca koji mi je Terry poklonio kada smo se zaručili . Ovo su moje stvari. Možete li mi donijeti ovo, molim vas? Moja kutija za nakit."
  
  Banks je pokušao obuzdati svoju frustraciju. "Lusi", rekao je najmirnije što je mogao. "Vjerujemo da je nekoliko mladih djevojaka seksualno napadnuto i ubijeno u podrumu vaše kuće i sve o čemu možete razmišljati je vaš nakit?"
  
  "To nije istina", rekla je Lucy s prizvukom ljutnje u glasu. "Veoma mi je žao zbog onoga što se desilo ovim djevojkama, naravno da mi je žao, ali nisam ja kriv. Ne vidim zašto bi me ovo spriječilo da dobijem svoju kutiju za nakit. Jedino što mi je neko dozvolio da odatle uzmem je moja torbica i torbica, a mogu reći da ih je neko čak i pretresao."
  
  Banks je pratio Dženi u hodnik i oni su se uputili do liftova. "Smiri se, Alane", rekla je Jenny. "Lusi se odvaja. Ona ne shvata emocionalni značaj onoga što se dogodilo."
  
  "Tako je", rekao je Banks, bacivši pogled na sat na zidu. "Prokleto je sjajno. Sada moram ići i vidjeti dr. McKenzieja kako obavi svoju sljedeću autopsiju, ali učinit ću sve što je u mojoj moći da zapamtim da Lucy Payne nije kriva ni za šta i da je uspjela da se odvoji od svega ovoga, hvala."
  
  Jenny je stavila svoju ruku na njegovu ruku. "Mogu da razumem zašto si uznemiren, Alane, ali to ti neće koristiti. Ne možete je pritiskati. Neće biti pod pritiskom. Budi strpljiv."
  
  Stigao je lift i oni su ušli. "Pokušati da započnete razgovor sa ovom ženom je kao da pokušavate da uhvatite vodu sitom", rekao je Banks.
  
  "Ona je stvarno čudna."
  
  "Je li ovo vaše profesionalno mišljenje?"
  
  Jenny se nacerila. "Pusti me da razmislim o tome. Razgovaraću s tobom nakon što razgovaram sa njenom koleginicom i njenim roditeljima. Zbogom". Sišli su na prvi sprat, a ona je požurila na parking. Banks je duboko udahnuo i pritisnuo dugme za dole.
  
  Rapunzel je danas prošla mnogo bolje, zaključila je Maggie, odmaknuvši se i pregledajući svoj rad, dok joj je vrh jezika virio između malih bijelih zuba. Nije izgledala kao da joj jedno dobro povlačenje kose može odnijeti glavu s ramena, a nije ni malo ličila na Claire Toth.
  
  Kler se nije pojavila juče, kao i obično, posle škole, a Megi se pitala zašto nije. Možda je bilo za očekivati da se nije osjećala baš društveno nakon onoga što se dogodilo. Možda je samo htjela da bude sama kako bi riješila svoja osjećanja. Maggie je odlučila da će razgovarati sa svojim psihijatrom, dr. Simmsom, o Claire, da vidi treba li nešto učiniti. Imala je zakazan termin za sutra, na koji je, uprkos događajima iz sedmice, bila odlučna da dođe.
  
  Priča Lorraine Temple nije se pojavila u jutarnjim novinama kako je Maggie očekivala, i bila je razočarana kada je pregledala svaku stranicu i nije je pronašla. Ona je sugerirala da je novinaru potrebno više vremena da provjeri svoje činjenice i sastavi priču. Uostalom, razgovarali su tek juče. Možda bi to bio dugačak članak o stradanju zlostavljanih žena za vikend novinski članak.
  
  Sagnula se nad ploču za crtanje i vratila se radu na svojoj skici Rapunzel. Morala je da upali stonu lampu, jer je jutro bilo oblačno i zagušljivo.
  
  Nekoliko minuta kasnije zazvonio joj je telefon. Maggie je spustila olovku i javila se na telefon.
  
  "Maggie?"
  
  Prepoznala je tihi, hrapavi glas. "Lusi? Kako si?"
  
  "Sada se osećam mnogo bolje, zaista."
  
  U početku Maggie nije znala šta da kaže. Osjećala se nelagodno. Uprkos slanju cvijeća i zaštiti Lucy s policijom i Lorraine Temple, shvatila je da se ne poznaju dobro i da dolaze iz potpuno različitih svjetova. "Drago mi je čuti od vas", rekla je. "Drago mi je da se osjećaš bolje."
  
  "Samo sam htela da ti zahvalim na cveću", nastavila je Lusi. "Oni su divni. Oni su od velikog značaja. Bila je to lijepa misao."
  
  "To je najmanje što mogu učiniti."
  
  "Znaš, ti si jedina osoba kojoj je stalo do mene. Svi ostali su me otpisali."
  
  "Siguran sam da to nije istina, Lucy."
  
  "Oh, ali jeste. Čak i moji prijatelji s posla."
  
  Iako se Maggie jedva natjerala da pita, to je bilo samo pristojno. "Kako je Terry?"
  
  "Oni mi to ni ne govore, ali mislim da je jako teško povrijeđen. Mislim da će umreti. Mislim da će policija pokušati da me optuži."
  
  "Zašto tako misliš?"
  
  "Ne znam".
  
  "Jesu li došli da razgovaraju s vama?"
  
  "Dvaput. Bilo ih je samo dvoje. Jedan je bio psiholog. Postavljala mi je svakakva pitanja."
  
  "O čemu?"
  
  "O tome šta mi je Terry uradio. O našem seksualnom životu. Osećao sam se kao takva budala. Megi, osećam se tako uplašeno i usamljeno."
  
  "Slušaj Lucy, ako mogu pomoći..."
  
  "Hvala ti".
  
  "Imate li advokata?"
  
  "Ne. Ne znam ni jednog."
  
  "Slušaj, Lucy. Ako policija ponovo počne da vas maltretira, nemojte im ništa reći. Znam kako mogu izvrnuti tvoje riječi, napraviti nešto iz ničega. Hoćeš li mi barem dopustiti da ti nađem nekoga? Jedan od Ruth i Charlesovih prijatelja je advokat u gradu. Julia Ford. Zabavljao sam se s njom i izgleda dovoljno fino. Ona će znati šta da radi."
  
  "Ali ja nemam toliko novca, Maggie."
  
  "Ne brini. Shvatićemo to nekako. Hoćeš li mi dozvoliti da je zovem umjesto tebe?"
  
  "Pretpostavljam. Mislim, ako misliš da je tako najbolje."
  
  "Da. Nazvat ću je odmah i zamoliti je da uđe i razgovara s tobom, u redu?"
  
  "Dobro".
  
  "Jesi li siguran da ne mogu više ništa učiniti za tebe?"
  
  Maggie je čula prigušeni smeh na liniji. "Možda se moli za mene. Ne poznajem Maggie. Ne znam šta će mi uraditi. U ovom trenutku, samo bih volio da znam da je neko na mojoj strani."
  
  "Računaj na to, Lucy, jeste."
  
  "Hvala ti. Umoran sam. Moram sada ići".
  
  I Lucy je prekinula vezu.
  
  Prisustvujući obdukciji tužne gomile kostiju i raspadnutog mesa kod dr. Mackenzie koja je nekada bila mlada i živahna djevojka s nadama, snovima i tajnama, Banks se osjećao dvadeset godina starijim, ali ne i mudrijim. Prvi na štednjaku bio je najsvježiji jer je dr. Mackenzie rekao da bi mu to moglo reći više, što se činilo da Benks ima smisla. Međutim, dr. Mackenzie je procijenio da je tijelo bilo djelimično zakopano pod tankim slojem zemlje u Payneovom podrumu oko tri sedmice, tako da su koža, kosa i nokti bili labavi i lako se uklanjali. Insekti su obavili svoj posao, a većina mesa je nestala. Tamo gdje je koža ostala, na mjestima je pukla, otkrivajući sjajne mišiće i salo ispod. Ne previše debela, jer je to bila Melissa Horrocks, teška nešto manje od sedam stone, čija je majica imala simbole za otjeravanje zlih duhova.
  
  Banks je otišao prije nego što je doktor McKenzie završio, ne zato što je to bilo previše strašno za njega, već zato što je obdukcija morala da traje još neko vrijeme, a on je imao druge stvari da se pozabavi. Dr. Mackenzie je rekao da će proći više od dan ili dva prije nego što počne svoj izvještaj, jer su druga dva tijela bila u još gorem stanju raspadanja. Neko iz tima je morao biti prisutan na obdukciji, ali je to bio posao koji je Banks rado delegirao.
  
  Nakon prizora, zvukova i mirisa Mackenziejeve autopsije, tiha kancelarija direktora srednje škole Silverhill bila je olakšanje. U nenatrpanoj i neopisivoj prostoriji nije bilo ničega što bi ukazivalo na to da ona ima ikakve veze sa obrazovanjem ili bilo čim drugim, što se toga tiče; bio je gotovo isti kao i svaka anonimna kancelarija u bilo kojoj anonimnoj zgradi, a čak nije ni mirisao mnogo, osim blagog dašaka laka za namještaj s mirisom limuna. Šef se zvao Džon Najt: u ranim četrdesetim, ćelav, pognut, perut na kragni jakne.
  
  Nakon što je saznao nekoliko općih detalja o Payneinom radu, Banks je pitao Knighta da li ima problema s Payneom.
  
  "Bilo je nekoliko pritužbi sada kada ste to spomenuli", priznao je Najt.
  
  Banks je podigao obrve. "Od studenata?"
  
  Vitez je pocrveneo. "Bože, ne. Ništa slično ovome. Imaš li pojma šta se dešava i na najmanji nagoveštaj nečega ovakvog ovih dana?"
  
  "Ne", rekao je Banks. "Kada sam bio u školi, nastavnici su nas udarali sa svime što im se dočepalo. Nekima od njih se i to dopalo."
  
  "Pa ti dani su prošli, slava Gospodu."
  
  "Ili zakon."
  
  "Nisi vjernik?"
  
  "Moj posao otežava."
  
  "Da, mogu to razumjeti." Knight je pogledao prema prozoru. "I ja ponekad. Ovo je jedan od najvećih testova vjere, zar ne mislite?"
  
  "Dakle, kakve ste probleme imali sa Terensom Pejnom?"
  
  Najt se vratio sa dugog putovanja i uzdahnuo. "Oh, pa, male stvari. Ništa važno samo po sebi, ali sve se zbrajaju."
  
  "Na primjer?"
  
  "Kasno. Previše slobodnih dana bez dobrog razloga. Nastavnici mogu dobiti raskošne odmore, nadzorniče, ali se od njih očekuje da budu ovdje tokom semestra, osim ako se, naravno, ne razbole od neke ozbiljne bolesti."
  
  "To je jasno. Još nešto?"
  
  "Samo opšta aljkavost. Ispiti nisu obilježeni na vrijeme. Projekti ostavljeni bez nadzora. Terry je malo ćudljiv i može postati prilično neraspoložen ako ga nazoveš iz bilo kojeg razloga."
  
  "Koliko dugo ovo traje?"
  
  "Prema riječima šefa naučnog odjeljenja, samo od nove godine."
  
  "A prije toga?"
  
  "Nema problema uopšte. Terence Payne je dobar nastavnik koji zna svoje stvari i čini se da je popularan među učenicima. Niko od nas ne može vjerovati šta se dogodilo. Zapanjeni smo. Samo apsolutno zapanjen."
  
  "Poznajete li njegovu ženu?"
  
  "Ne poznajem je. Upoznao sam je jednom na božićnoj zabavi osoblja. Šarmantna žena. Možda malo potcijenjeno, ali ipak šarmantno."
  
  "Ima li Terry ovdje kolegu po imenu Jeff?"
  
  "Da. Geoffrey Brighouse. On je nastavnik hemije. Činilo se da su oboje prilično bliski prijatelji. S vremena na vrijeme izlazili su zajedno da popiju teglu ili dvije."
  
  "Šta mi možeš reći o njemu?"
  
  "Jeff je sa nama već šest godina. Solidan momak. Nema nikakvih problema."
  
  "Mogu li razgovarati s njim?"
  
  "Svakako". Knight je pogledao na sat. "Sada bi trebao biti u laboratoriju za hemiju, pripremajući se za sljedeći čas. Prati me".
  
  Izašli su na ulicu. Dan je postajao sve sparniji kako su se oblaci zgušnjavali, prijeteći kišom. Ništa novo. Sa izuzetkom posljednjih dana, kiša je padala s prekidima gotovo svaki dan od početka aprila.
  
  Silverhill Comprehensive School bila je jedna od rijetkih prijeratnih gotičkih škola od crvene cigle koja još nije bila pjeskarena i pretvorena u urede ili luksuzne stanove. Grupe tinejdžera su se izležavale na popločanom igralištu. Svi su djelovali potišteno, pomisli Banks, a oko mjesta je visio veo malodušnosti, straha i zbunjenosti, opipljiv kao supa od graška. Banke su primijetile da grupe nisu mješovite; Djevojčice su stajale u svojim malim grupama, kao da su se stisnule jedna uz drugu radi udobnosti i sigurnosti, gledale dolje i premještale cipele po pločniku dok su Benks i Najt prolazili. Dječaci su bili malo živahniji; barem su neki od njih pričali i bilo je nekih uobičajenih razigranih udaraca. Ali generalno, efekat je bio užasan.
  
  "Tako je bilo otkad smo čuli", rekao je Najt, kao da čita Benksove misli. "Ljudi ne shvataju koliko će dalekosežni i dugoročni efekti biti oko ovog mesta. Neki studenti se možda nikada neće oporaviti od ovoga. To će im uništiti živote. Ne radi se samo o tome da smo izgubili dragog učenika, već da je neko kome vjerujemo odgovoran za neka gnusna djela, ako ne govorim nepromišljeno."
  
  "Ti nisi takav", rekao je Banks. "I "Odvratno" - samo deluje površno. Ali nemojte o tome govoriti novinama."
  
  "Usta su mi zapečaćena. Znate da su već bili ovdje."
  
  "Ne iznenađuje me."
  
  "Nisam im ništa rekao. Nije bilo šta da se kaže, zaista. Dolazimo. Bascomb Building".
  
  Zgrada Bascombe bila je moderan dodatak od betona i stakla glavnoj školskoj zgradi. Na zidu blizu vrata stajao je natpis: "Ova zgrada je posvećena uspomeni na Franka Edwarda Bascomba, 1898-1971."
  
  "Ko je on bio?" upita Banks kad su ušli na vrata.
  
  "Ovdje je bio učitelj za vrijeme rata", objasnio je Knight. "Nastavnik engleskog. Tada je bio dio glavne zgrade, ali je u oktobru 1944. u nju ušla zalutala buba. Frank Bascomb je bio heroj. Spasio je dvanaestoro djece i još jednog učitelja. Tokom napada ubijena su dva studenta. Samo odavde." Otvorio je vrata hemijske laboratorije, gdje je mladić sjedio za učiteljskim stolom ispred hrpe bilješki. Podigao je pogled. "Jeff. Detektiv superintendent Banks želi da vas vidi." Zatim je otišao, zatvorivši vrata za sobom.
  
  Banks nije bio u školskoj hemijskoj laboratoriji trideset ili više godina, i iako je oprema bila daleko modernija nego što se sećao iz školskih dana, mnogo toga je i dalje bilo isto: visoki laboratorijski stolovi, Bunsen gorionici, epruvete, pipete , i čaše; stakleni ormarić na zidu pun začepljenih boca sumporne kiseline, kalijuma, natrijum fosfata i slično. Kakve uspomene. Čak je i mirisao isto: blago oštar, malo pokvaren.
  
  Banks se prisjetio prvog kompleta za hemiju koji su mu roditelji poklonili za Božić kada je imao trinaest godina, sjetio se finog alum praha, plavog vitriola i svijetlo ljubičastih kristala kalijum permanganata. Voleo je da ih sve pomeša i vidi šta je ispalo, bez obzira na uputstva ili mere opreza. Jednog dana je grijao neku čudnu izmišljotinu na svijeći za kuhinjskim stolom kada je bočica napukla, praveći nered posvuda. Njegova majka se naljutila.
  
  Brighouse, obučen u svijetlu jaknu i sive flanelske pantalone, a ne u laboratorijski mantil, istupio je naprijed i rukovao se. Bio je to tip svježeg lica, otprilike Payneovih godina, svijetloplavih očiju, plave kose i kože boje jastoga, kao da je mogao pronaći malo sunca i da je predugo bio na njemu. Njegov stisak ruke bio je čvrst, suv i kratak. Primijetio je Banksa kako gleda po laboratoriji.
  
  "Vraća uspomene, zar ne?" pitao.
  
  "Neki".
  
  "Dobro, nadam se?"
  
  Banks klimnu glavom. Voleo je hemiju, ali njegov učitelj, "Titch" Barker, bio je jedan od najgorih, najbrutalnijih kopilad u školi. U premlaćivanju je koristio gumene spojne žice Bunsenovih gorionika. Jednom je držao Banksovu ruku iznad gorionika i pretvarao se da će ga zapaliti, ali je u posljednjem trenutku odustao. Banks je vidio sadistički sjaj u njegovim očima, trud koji mu je bio potreban da ne zapali šibicu. Banks ga nije zadovoljio molbom za milost ili vanjskim izrazom straha, ali iznutra je drhtao.
  
  "U svakom slučaju, danas je natrijum", rekao je Brighaus.
  
  "Žao mi je?"
  
  "Natrijum. Način na koji je nestabilan u vazduhu. Uvek dobro primljen. Današnjoj djeci nedostaje koncentracija, pa im morate dati pirotehniku kako biste ih zainteresirali. Srećom, u hemiji postoje mnoge mogućnosti za to."
  
  "Oh".
  
  "Sjedni." Pokazao je na visoku stolicu pored obližnje klupe. Banks je sjeo ispred stalka epruveta i Bunsenovog plamenika. Bryhouse je sjedio nasuprot.
  
  "Nisam siguran da ti mogu pomoći", počeo je Brighaus. "Naravno da poznajem Terryja. Mi smo kolege i donekle dobri prijatelji. Ali ne mogu reći da ga dobro poznajem. On je na mnogo načina vrlo privatna osoba."
  
  "To se podrazumeva", rekao je Banks. "Pogledajte šta je uradio nasamo."
  
  Brighouse je trepnuo. "Uh... prilično."
  
  "Gospodine Brighouse..."
  
  "Jeff. Molim te. Zovi me Džef."
  
  "Tako je, Jeffe", rekao je Banks, koji je uvijek preferirao to ime jer mu je davalo čudnu moć nad osumnjičenim koju je Jeff Brighouse sigurno imao u očima. "Koliko dugo poznajete gospodina Paynea?"
  
  "Od kada je prvi put došao ovdje prije skoro dvije godine."
  
  "Prije toga je predavao u Seacroftu. To je u redu?"
  
  "Da. Mislim da je tako".
  
  "Onda ga niste poznavali?"
  
  "Ne. Slušaj, ako nemaš ništa protiv da pitam, usput, kako je on?"
  
  "Još je na intenzivnoj njezi, ali se drži."
  
  "Dobro. Mislim... oh sranje, ovo je tako teško. Još uvijek ne mogu vjerovati. šta da kažem? Na kraju krajeva, ovaj čovjek je moj prijatelj, bez obzira..." Brighouse je podigao šaku do usta i žvakao svoj zglob. Činilo se da je odjednom bio blizu suza.
  
  "Bez obzira šta je uradio?"
  
  "Htio sam ovo reći, ali... samo sam zbunjen. Žao mi je".
  
  "Potrebno je vreme. Razumijem. Ali u međuvremenu, moram saznati sve što mogu o Terence Payneu. Kakve ste stvari radili zajedno?"
  
  "Uglavnom išli u kafane. Nikad nismo puno pili. Barem nisam."
  
  "Da li Payne puno pije?"
  
  "Do nedavno, ne."
  
  "Jesi li mu nešto rekao?"
  
  "Par puta. Znate kada je bio u autu."
  
  "Šta si uradio?"
  
  "Pokušao sam da mu oduzmem ključeve."
  
  "Šta se desilo?"
  
  "Naljutio se. Jednom me je čak i udario."
  
  "Terence Payne te udario?"
  
  "Da. Ali bio je ljut. Ima narav kad je ljut."
  
  "Da li ti je dao neki razlog zašto je toliko pio?"
  
  "Ne".
  
  "Nije pričao ni o kakvim ličnim problemima koje bi mogao imati?"
  
  "Ne".
  
  "Da li ste znali za bilo kakve probleme osim pijenja?"
  
  "Malo je zanemario svoj posao."
  
  Knight je rekao isto. Kao i pijenje, ovo je vjerovatno bio više simptom nego sam problem. Jenny Fuller je to možda mogla potvrditi, ali Banks je mislio da ima smisla da osoba koja je radila, koja se osjećala prinuđenom da učini ono što je Payne radila, treba neku vrstu zaborava. Činilo se kao da je skoro želio da bude uhvaćen, želio je da se sve završi. Otmica Kimberly Myers kada je znao da je već u sistemu zbog registarskih tablica njegovog automobila bio je nepromišljen potez. Da nije bilo glavnih inspektora Bowmorea i Singha, možda bi ranije privukao Benksovu pažnju. Čak i da ništa nije izašlo iz drugog intervjua, njegovo ime bi iskočilo iz HOLMES-a čim je Carol Houseman unela nove podatke da je Kimberly Myers bila student na Silverhillu, gdje je Paine predavao, i da je naveden kao vlasnik automobil čija je registarska oznaka završila na KWT uprkos lažnim NGV registarskim tablicama.
  
  "Da li je ikada pričao o Kimberly Myers?" pitala je Banks.
  
  "Ne. nikad".
  
  "Da li je uopšte ikada pričao o mladim devojkama?"
  
  "Pričao je o djevojkama, ne posebno mladim."
  
  "Kako je pričao o ženama? Sa ljubavlju? Sa gađenjem? Sa požudom? Sa ljutnjom?"
  
  Brighouse se na trenutak zamisli. "Kad razmislite o tome", rekao je, "uvijek sam mislio da Terry zvuči pomalo šefovski na način na koji je govorio o ženama."
  
  "Kako to?"
  
  "Pa, on bi ugledao djevojku koja mu se sviđa u, recimo, kafani, i pričao o tome, znaš, kako bi želio da je jebe, veže je za krevet i izjebe joj mozak. Nešto slično tome. Ja... mislim, nisam razborit, ali ponekad je to bilo malo previše."
  
  "Ali to je samo muška grubost, zar ne?"
  
  Brighouse je podigao obrvu. "Stvarno? Ne znam. Da budem iskren, ne znam šta to znači. Samo kažem da je zvučao grubo i šefovski kada je pričao o ženama."
  
  "Kad smo već kod muške grubosti, jeste li ikada dali Terryju neki video?"
  
  Brighouse je skrenuo pogled. "Šta imaš na umu? Kakav video?
  
  "Pornografski snimci".
  
  Čovjek crvenog lica poput Brighousea nije mogao pocrvenjeti, ali na trenutak se Banks mogao zakleti da je pocrvenio.
  
  "Samo neke meke stvari. Ništa ispod pulta. Ništa što ne možete iznajmiti u radnji na uglu. Pozajmio sam mu i druge video zapise. Ratni filmovi, horori, naučna fantastika. Terry je filmofil."
  
  "Nema domaćih videozapisa?"
  
  "Naravno da ne. Za koga me smatraš?"
  
  "Porota je još uvijek van ovog slučaja, Jeffe. Ima li Terry video kameru?"
  
  "Koliko ja znam, ne."
  
  "A znate li?"
  
  "Ne. Mogu otprilike kontrolirati osnovnu kameru za usmjeravanje i snimanje."
  
  "Jeste li često odlazili u njegovu kuću?"
  
  "Povremeno".
  
  "Jesi li ikada sišao u podrum?"
  
  "Ne. Zašto?"
  
  "Jesi li siguran u ovo, Jeffe?"
  
  "Prokletstvo, da. Možeš li zaista misliti...?"
  
  "Shvaćate da radimo kompletan forenzički pregled podruma Paynesovih, zar ne?"
  
  "I šta?"
  
  "Dakle, prvo pravilo uviđaja je da svako ko je bio tamo nešto ostavi i uzme nešto. Da ste bili tamo, saznaćemo, to je sve. Ne bih želio da izgledate krivim samo zato što mi niste rekli da ste bili tamo na nekoj nevinoj misiji, poput zajedničkog gledanja porno filma."
  
  "Nikad nisam sišao tamo."
  
  "Dobro. Samo dok znaš. Jeste li vas dvoje ikada spajali žene?"
  
  Brighouseov je pogled prešao na Bunsenov gorionik i igrao se s stalkom za epruvete ispred sebe.
  
  "Gospodine Brighouse? Jeff? Možda je važno."
  
  "Ne vidim kako."
  
  "Dozvolite da ja sudim o tome. A ako ste zabrinuti zbog raskida sa partnerom, ne biste trebali biti. Vaš partner je u bolnici, u komi. Njegova supruga je u istoj bolnici sa nekoliko posekotina i modrica koje joj je zadao. I našli smo tijelo Kimberly Myers u njegovom podrumu. Sjećaš li se Kimberly? Mora da si je naučio, zar ne? Upravo sam imao obdukciju jedne od njegovih prethodnih žrtava i još uvijek se osjećam malo izvan sebe. Ne morate više da znate, a vjerujte mi, ne želite."
  
  Brighouse je duboko udahnuo. Činilo se da mu se nešto jarko crvene boje slijevalo s obraza i čela. "Pa, dobro, da, uspjeli smo. Jednog dana".
  
  "Reci mi šta se dogodilo."
  
  "Ništa. Ti znaš..."
  
  "Ne, ne znam. Reci mi".
  
  "Slušaj ovo..."
  
  "Nije me briga koliko je to sramotno. Želim da znam kako se nosio sa ovom ženom koju si spojio. Nastavi. Zamislite to kao da verujete svom lekaru zbog doze pljeskanja."
  
  Brighouse je progutao i nastavio. "Bilo je to na konferenciji u Blackpoolu. U aprilu, prije nešto više od godinu dana."
  
  "Prije nego što se oženio?"
  
  "Da. Upoznao se sa Lusi, ali tada još nisu bili u braku. Ne prije maja."
  
  "Nastavi".
  
  "Nema se mnogo toga reći. Bio je jedan neverovatan mladi učitelj iz Aberdina, i jedne noći, znate, svi smo popili nekoliko pića u baru i počeli da flertujemo i slično. U svakom slučaju, nakon nekoliko džinova, učinila mi se dovoljno vesela, pa smo otišli gore."
  
  "Vas troje?"
  
  "Da. Terry i ja smo živjeli u istoj sobi. Mislim, klonio bih se da je to njegov račun, kao, ali je jasno dala do znanja da joj ne smeta. Bila je to njena ideja. Rekla je da je oduvek volela trojke."
  
  "I ti?"
  
  "Da, to je bila moja fantazija."
  
  "Šta se desilo?"
  
  "Šta ti misliš? Imali smo seks."
  
  "Je li joj se svidjelo?"
  
  "Pa, kao što sam rekao, prvobitno je to uglavnom bila njena ideja. Bila je malo pijana. Svi smo bili. Nije joj smetalo. U stvari, bila je zaljubljena. Tek kasnije..."
  
  "Šta se dogodilo tek kasnije?"
  
  "Vidi, znaš kako je."
  
  "Ne, ne znam kako je."
  
  "Pa, Terry, predložio je grčki sendvič. Ne znam da li možeš..."
  
  "Znam šta je grčki sendvič. Nastavi".
  
  "Ali to joj se nije svidjelo."
  
  "Šta se desilo?"
  
  "Terry zna biti vrlo uvjerljiv."
  
  "Kako? Nasilje?"
  
  "Ne. On jednostavno ne odustaje. On se stalno vraća onome što želi i na kraju to samo popušta otpor ljudi."
  
  "Pa, jeste li pojeli svoj grčki sendvič?"
  
  Brighaus je spustio pogled i protrljao vrhove prstiju po grubom, izgrebanom laboratorijskom stolu. "Da".
  
  "I ona je pristala?"
  
  "Nešto slično tome. Mislim da. Niko je nije prisiljavao. Ne fizički. Popili smo još par pića i Terri se obrušila na nju, znate, samo riječi, kako bi to bilo sjajno, pa na kraju..."
  
  "Šta se dalje dogodilo?"
  
  "Ništa stvarno. Mislim, nije napravila pometnju. Ali to je pokvarilo raspoloženje. Malo je plakala, djelovala depresivno, znate, kao da se osjećala izdano, iskorišteno. I mogao sam reći da joj se nije baš svidjelo kada se to dogodilo."
  
  "Ali nisi stao?"
  
  "Ne".
  
  "Da li je vrisnula ili te zamolila da prestaneš?"
  
  "Ne. Mislim, ispuštala je zvukove, ali... pa, bila je prava vrištala od početka. Čak sam se i zabrinuo da će nam ljudi iz susjedstva govoriti da ne pravimo buku."
  
  "Šta se dalje dogodilo?"
  
  "Vratila se u svoju sobu. Popili smo još, a onda sam se onesvijestio. Pretpostavljam da je Terry uradio isto."
  
  Banks je zastao i zabilježio u svoju bilježnicu. "Ne znam da li shvaćaš ovo, Jeffe, ali ono što si mi upravo rekao je saučesništvo u silovanju."
  
  "Niko je nije silovao! Rekao sam ti. Dovoljno se složila."
  
  "Mislim da ne izgleda tako. Dva muškarca. Ona je jedna. Kakav je izbor imala? Jasno je dala do znanja da ne želi da uradi ono što je Terence Payne tražio, ali on je ipak nastavio i uradio to."
  
  "On ju je naveo na svoj način razmišljanja."
  
  "Sranje, Jeff. Slomio je njen otpor i odlučnost. I sami ste tako rekli. I takođe sam spreman da se kladim da je bila zabrinuta šta bi se moglo dogoditi ako se ne složi s njim."
  
  "Niko joj nije prijetio nasiljem."
  
  "Možda ne tako opširno."
  
  "Vidi, možda su stvari otišle malo predaleko..."
  
  "Izvan kontrole?"
  
  "Možda malo".
  
  Banks je uzdahnuo. Koliko je puta čuo ovo opravdanje muškog nasilja nad ženama. Isto su rekli i napadači Annie Cabbot. Bio je gađen Geoffreyjem Brighouseom, ali malo je toga mogao učiniti. Incident se dogodio prije više od godinu dana, žena nije uložila žalbu prema njegovim saznanjima, a Terence Payne se ionako borio za život u ambulanti. Međutim, bilo je to nešto što je vrijedno zapisati za buduću upotrebu.
  
  "Žao mi je", rekao je Brighouse. "Ali morate razumjeti. Nikada nam nije rekla da prestanemo."
  
  "Ne izgleda kao da je imala velike šanse za to, stisnuta između dva visoka tipa poput tebe i Terryja."
  
  "Pa, svidjelo joj se sve ostalo."
  
  Kreni dalje, rekao je Banks sebi prije nego što si ga udario. "Da li je bilo drugih sličnih incidenata?"
  
  "Ne. To je bio jedini put. Vjerovali ili ne, nadzorniče, osjećao sam se pomalo posramljeno nakon te noći, iako nisam učinio ništa loše i bilo bi mi neugodno da se ponovo nađem u toj situaciji s Terryjem. Bio je prevelik za mene. Tako da sam jednostavno izbjegao tu mogućnost."
  
  "Znači, Pain je od tada bio vjeran svojoj ženi?"
  
  "Nisam to rekao".
  
  "Kako misliš?"
  
  "Samo da nas dvoje više nismo skupljali djevojke. Ponekad bi mi pričao, znaš, o sakupljanju prostitutki i slično."
  
  "Šta je učinio s njima?"
  
  "Šta ti misliš?"
  
  "Nije ulazio u detalje?"
  
  "Ne".
  
  "Da li je ikada pričao o svojoj ženi na seksualan način?"
  
  "Ne. Nikad. Bio je veoma posesivan prema njoj i veoma oprezan. Gotovo da je nije spominjao dok smo bili zajedno. Kao da je bila dio potpuno drugačijeg života. Terry ima divnu sposobnost razdvajanja stvari."
  
  "Izgleda tako. Je li se ikada nudio da otme mlade djevojke?"
  
  "Da li ozbiljno vjeruješ da bih ja imao veze s ovakvim stvarima?"
  
  "Ne znam, Jeff. Ti reci meni. Pričao je s tobom da ih vežeš i sjebeš im mozak, i sigurno je silovao tu učiteljicu u Blackpoolu, bez obzira koliko je bila voljna da ima dva redovna seksa s tobom prije. Da budem iskren, ne znam šta da mislim o tvojoj ulozi u svemu ovome, Jeffe."
  
  Brighouse je potpuno problijedio i zadrhtao cijelim tijelom. "Ali ne možete misliti da ja...? Mislim..."
  
  "Zašto ne? Nema razloga zašto ne biste mogli da učestvujete u ovome sa njim. Pogodnije je ako vas je dvoje. Lakše je kidnapovati svoje žrtve. Ima li hloroforma u laboratoriji?"
  
  "Hloroform? DA. Zašto?"
  
  "Zaključano, zar ne?"
  
  "Svakako".
  
  "Ko ima ključ?"
  
  "Da. Terry. Keith Miller, šef odjela, g. Knight. Ne znam ko još. Možda domara i čistačica, koliko ja znam."
  
  "Šta mislite čije bismo otiske prstiju mogli pronaći na boci?"
  
  "Ne znam. Sigurno se ne mogu sjetiti kada sam zadnji put koristio ovu supstancu."
  
  "Šta ste radili prošli vikend?"
  
  "Malo. Ostao sam kod kuće. Spomenuo nekoliko projekata. Otišao u kupovinu u gradu."
  
  "Imaš li djevojku trenutno, Jeffe?"
  
  "Ne".
  
  "Jeste li vidjeli još nekoga tokom vikenda?"
  
  "Samo komšije - znate, ljudi iz drugih stanova, u hodniku, na stepenicama. Oh, i otišao sam u bioskop u subotu uveče."
  
  "Samo?"
  
  "Da".
  
  "Šta ste otišli vidjeti?"
  
  "Novi James Bond u centru grada. A onda sam ušao u lokalni restoran."
  
  "Je li te neko vidio?"
  
  "Nekoliko redovnih, da. Igrali smo pikado."
  
  "Koliko ste kasno bili tamo?"
  
  "Vrijeme zatvaranja".
  
  Banks ga je počešao po obrazu. "Ne znam, Jeff. Nije tako veliki alibi kada ga pogledate, zar ne?"
  
  "Nisam znao da će mi trebati."
  
  Vrata laboratorije su se otvorila i dva momka su gurnula glave unutra. Džefu Brighausu je laknulo. Pogledao je na sat, zatim na Banksa i blago se nasmiješio. "Bojim se da je vrijeme za čas."
  
  Banks je ustao. "U redu je, Jeff. Ne bih želio da se miješam u obrazovanje mladih ljudi."
  
  Brighaus je pozvao dječake da uđu, a drugi su ih slijedili, gomilajući se oko stolica pored klupa. Otpratio je Banksa do vrata.
  
  "Želio bih da dođete u Millgart i date izjavu", rekao je Banks prije odlaska.
  
  "Izjava? ja? Ali zašto?"
  
  "Samo formalnost. Reci detektivu šta si mi upravo rekao. A mi takođe moramo da znamo gde ste tačno bili i šta ste radili u vreme otimanja tih pet devojaka. Detalji, svjedoci, sve ostalo. Također će nam trebati skeniranje otiska prsta i uzorak DNK. Neće biti bolno kao pranje zuba. Ovo veče posle škole je dobro. Recimo pet sati? Idite na recepciju i zatražite PC Eunice. On će te čekati." Banks mu je dao vizit kartu i zapisao ime blistavog, iako prilično osuđujućeg, mladog policajca, kojeg je odmah odabrao da primi Brighouseovu zvaničnu prijavu. PC Eunice je bio aktivan u svojoj lokalnoj metodističkoj kapeli i pomalo konzervativan u moralnom smislu. "Živjeli", rekao je Banks, ostavljajući zapanjenog i zabrinutog Jeffa Brighousea da svom razredu ispriča o prednostima nestabilnog natrijuma.
  
  OceanofPDF.com
  9
  
  Pat Mitchell je napravio pauzu kada se Jenny pojavila u banci i otišli su u kafić u tržnom centru prekoputa gdje su pijuckali prilično slab čaj s mlijekom dok su razgovarali. Pat je bila živahna brineta s mokrim smeđim očima i velikim zaručničkim prstenom. Sve što je mogla da uradi bilo je da odmahne glavom i ponovi: "Još uvek ne mogu da verujem. Jednostavno ne mogu vjerovati da se ovo dešava."
  
  Dženi nije bilo strano poricanje ni kao psiholog ni kao žena, pa je ispuštala saosećajne zvukove i dala Patu vremena da se oporavi. Povremeno bi ih neko za drugim stolom pogledao zbunjeno, kao da ih je prepoznao, ali se nije mogao sjetiti ko su, ali uglavnom je kafić bio prazan i mogli su tiho razgovarati.
  
  "Koliko dobro poznaješ Lucy?" upitala je Jenny kad je Pat prestao plakati.
  
  "Prilično smo blizu. Mislim, poznajem je oko četiri godine otkako je počela raditi ovdje u banci. Tada je imala mali stan, nedaleko od Tong Roada. Otprilike smo istih godina. Kako je ona? Jesi li je vidio?" Sve dok je govorila, Patine velike smeđe oči su nastavile da sijaju na ivici suza.
  
  "Vidjela sam je jutros", odgovorila je Jenny. "Dobro joj ide. Dobro se oporavlja." U svakom slučaju, fizički. "Kakva je bila kada ste se prvi put sreli?"
  
  Pat se nasmiješi na sjećanje. "Bila je duhovita, duhovita. Volela je da se zabavlja."
  
  "Kako misliš?"
  
  "Ti znaš. Želela je samo da se zabavi, da se dobro provede."
  
  "Koja je bila njena ideja o dobrom provodu?"
  
  "Druženje, odlazak u pabove, žurke, ples, druženje sa momcima."
  
  "Samo ćaskam s njima?"
  
  "Lusi je bila... pa, tada je bila samo smešna kada su muškarci u pitanju. Mislim, činilo se da joj je većina njih dosadna. Izlazila je s njima nekoliko puta, a onda ih je ostavila."
  
  "Šta misliš zašto je to bilo?"
  
  Pat je promiješala sivkasti čaj u svojoj šoljici i zavirila u nju kao da traži svoju sreću u lišću. "Ne znam. Kao da je čekala nekoga."
  
  "Mr Right"?
  
  Pat se nasmijao. "Nešto slično tome." Dženi je stekla utisak da bi njen smeh bio mnogo spremniji i češći da nije bilo okolnosti.
  
  "Da li vam je ikada rekla šta je njena ideja o gospodinu Pravom?"
  
  "Ne. Samo se činilo da je niko od momaka ovdje nije ni na koji način zadovoljio. Mislila je da su svi glupi i da im je na umu samo fudbal i seks. Ovim redoslijedom".
  
  Jenny je upoznala mnogo ovih momaka. "Šta je htela? Bogat čovek? Uzbudljiv čovek? Opasan čovek?
  
  "Novac je zaista nije zanimao. Opasno? Ne znam. Možda. Volela je da živi na ivici. Onda, na primjer. Mogla bi biti potpuno van kontrole."
  
  Jenny je napravila neke bilješke. "Kako? Kako?"
  
  "Zapravo, ništa posebno. Nisam trebao govoriti."
  
  "Nastavi. Reci mi".
  
  Pat je stišala glas. "Slušaj, ti si psihijatar, zar ne?"
  
  "Psiholog".
  
  "Nije važno. Da li to znači da ako vam nešto kažem, stvari neće ići dalje od ovoga? Ovo će ostati među nama i niko vas neće moći natjerati da navedete svoj izvor? Mislim, ne bih želio da Lucy pomisli da sam progovorio bez reda."
  
  Iako je Jenny možda imala snažnu odbranu da ne smije predati slučajeve svojih pacijenata bez sudskog naloga, u ovom slučaju je radila za policiju i nije mogla obećati povjerljivost. S druge strane, morala je čuti Patinu priču, a Lucy vjerojatno nikada ne bi saznala za to. Ne pribjegavajući otvorenim lažima, rekla je: "Daću sve od sebe. Obećavam".
  
  Pat joj je ugrizao donju usnu i razmišljao na trenutak, a zatim se nagnuo naprijed i objema rukama obuhvatio svoju šolju. "Pa, jednog dana je htjela otići u jedan od onih klubova u Chapeltownu."
  
  "Zapadnoindijski klubovi?"
  
  "Da. Mislim, većina lijepih bijelih djevojaka ne bi se približila ovakvim mjestima, ali Lucy je mislila da bi to bilo uzbudljivo."
  
  "Otišla?"
  
  "Da, išla je sa Jasminom, devojkom sa Jamajke iz podružnice Boar Lane. Naravno, ništa se nije dogodilo. Iako mislim da je možda probala neke droge."
  
  "Zašto? Šta je rekla?"
  
  "Samo je nagovestila i uradila to, znate, sa razumevanjem u njenim očima, kao da je bila tamo, a mi ostali smo to videli samo na TV-u. Ona zna biti tako zastrašujuća, zar ne, Lucy?"
  
  "Je li bilo još nečega?"
  
  "Da". Kad je Pat krenula, činilo se da je ništa nije spriječilo. "Jednog dana mi je rekla da radi kao prostitutka."
  
  "Šta bi ona uradila?"
  
  "Istina je". Pat se osvrnula oko sebe kako bi se uvjerila da niko nije zainteresiran i još više snizila glas. "Bilo je to prije nekoliko godina, prije nego što je Terry došao na scenu. Razgovarali smo o tome u kafani jedne večeri kada smo vidjeli jednu - znate, prostitutku - koja se pita kako bi to izgledalo i sve to da radi za novac, samo iz zabave, stvarno. Lucy je rekla da bi voljela pokušati saznati i obavijestit će nas."
  
  "Je li ona?"
  
  "Da. Ovo mi je rekla. Otprilike nedelju dana kasnije, rekla je da je noć ranije nosila neku čudnu odeću - mrežaste hulahopke, visoke potpetice, crnu kožnu minicu i dekoltiranu bluzu - i da je sedela u baru jednog od onih poslovnih hotela u blizini autoput.. Prema njenim riječima, nije prošlo mnogo vremena prije nego što joj je prišao muškarac."
  
  "Da li ti je rekla šta se dogodilo?"
  
  "Ne svi detalji. Ona zna kada se treba suzdržati, zar ne, Lucy. Za efekat, kao. Ali ona je rekla da su razgovarali, vrlo poslovno, ljubazno i sve, i došli do nekakvog finansijskog sporazuma, onda su otišli u njegovu sobu i... i to su učinili."
  
  "Jesi li joj vjerovao?"
  
  "Ne odmah. Mislim, to je nečuveno, zar ne? Ali..."
  
  "Uostalom, jeste li to učinili?"
  
  "Pa, kao što sam rekao, Lusi te uvek zna iznenaditi, a voli opasnosti, uzbuđenja. Pretpostavljam da mi je ona pokazala novac koji je preokrenuo vagu."
  
  "Pokazala ti je?"
  
  "Da. Dvesta funti."
  
  "Mogla ih je uzeti iz banke."
  
  "Mogla je, ali... U svakom slučaju, to je sve što znam o tome."
  
  Jenny je napravila još nekoliko bilješki. Pat je nakrivila glavu da vidi šta piše. "Mora da imate uzbudljiv posao", rekla je.
  
  "Ima svojih trenutaka."
  
  "Baš kao žena koju su nekada prikazivali na TV-u. glavni osumnjičeni."
  
  "Ja nisam policajka, Pat. Samo savjetodavni psiholog."
  
  Pat je nabrala nos. "Ipak, to je uzbudljiv život, zar ne? Hvatanje kriminalaca i sve to."
  
  Uzbuđenje nije bila prva riječ koja je Jenny pala na pamet, ali je odlučila ostaviti Pat sa svojim zabludama. Kao i većina ljudi, ne bi joj stvarno naudili. "Šta se dogodilo nakon što je Lucy upoznala Terryja?"
  
  "Promenila se. Ali onda si se promenio, zar ne? Inače, koja je svrha vjenčanja? Mislim, ako te to ne promijeni."
  
  "Razumijem vaše gledište. Kako se ona promijenila?
  
  "Postala je mnogo rezervisanija. Češće sam bio kod kuće. Terry je pomalo domaća, pa više nije išla u klubove. I on je ljubomoran tip, ovaj Terry, ako znaš na šta mislim, pa je morala da se brine o sebi, ćaskajući sa momcima. Nije da je to uradila nakon što su se vjenčali. Onda je sve bilo Terry, Terry, Terry."
  
  "Jesu li bili zaljubljeni?"
  
  "Ja bih rekao. Opsjednuti jedno drugim. Barem je tako rekla i djelovala je sretno. Uglavnom".
  
  "Vratimo se malo unazad. Jeste li bili tamo kada su se upoznali?"
  
  "Ona tako kaže, ali ne postoji način da se sjetim njihovog zabavljanja."
  
  "Kad je to bilo?"
  
  "Prije skoro dvije godine. jula. Topla, zagušljiva noć. Bili smo na djevojačkoj večeri u pabu u Seacroftu. Jedno od onih zaista velikih mjesta sa puno soba i plesa."
  
  "Kako ga se sjećaš?"
  
  "Sjećam se da je Lucy otišla sama. Rekla je da nema dovoljno novca za taksi i da ne želi da propusti svoj autobus. Ne kasne. Malo sam popio, ali se sećam jer sam rekao nešto o njenom oprezu. Silovatelj Seacrofta bio je aktivan otprilike u to vrijeme."
  
  "Šta je rekla?"
  
  "Samo me je pogledala i otišla."
  
  "Jeste li vidjeli Terryja tamo te noći? Jeste li ga vidjeli kako razgovara s njom?"
  
  "Mislim da sam ga vidio tamo, samog u baru, ali ne sjećam se da su razgovarali."
  
  "Šta je Lucy rekla kasnije?"
  
  "Da je pričala s njim kada je jednog dana ušla u bar na piće i jako joj se dopao njegov izgled, onda su se ponovo sreli na njenom izlazu i zajedno otišli u neki drugi pab. Ne mogu se sjetiti. Definitivno sam bio malo pijan. U svakom slučaju, šta god da se desilo, desilo se. Od tada je druga Lusi. Gotovo da nije imala vremena za svoje stare prijatelje."
  
  "Jeste li ih ikada posjetili? Hoćeš li na večeru?"
  
  "Par puta, sa mojim verenikom Steveom. Verili smo se pre godinu dana." Podigla je svoj prsten. Dijamant je uhvatio svjetlo i zaiskrilo. "Vjenčat ćemo se u avgustu. Već smo rezervisali naš medeni mjesec. Idemo na Rodos."
  
  "Jeste li se dobro slagali s Terryjem?"
  
  Pat se lagano lecnuo. "Ne. Nesvidja mi se on. Nikad mi se nije svidjelo. Steve je mislio da je dobro, ali... Zapravo, zato smo prestali da se viđamo. Ima samo nešto posebno u vezi s njim... A Lucy, bila je kao zombi kada je on bio u blizini. Ili to ili se ponašala kao da je naduvana."
  
  "Kako misliš?"
  
  "Pa, to je samo figura. Mislim, znam da se nije baš drogirala, ali samo, znate, bila je preuzbuđena, previše je pričala, njene misli su bile posvuda."
  
  "Jeste li ikada vidjeli znakove zlostavljanja?"
  
  "Misliš, udario ju je i sve ostalo?"
  
  "Da".
  
  "Ne. Ništa. Nikada nisam vidio modrice ili nešto slično."
  
  "Da li se Lucy ipak promijenila?"
  
  "Kako misliš?"
  
  "Nedavno. Postala je povučenija, činilo se da se nečega boji?"
  
  Pat je na trenutak ugrizla vrh palca prije nego što je odgovorila. "Poprilično se promijenila u posljednjih nekoliko mjeseci, sad ste to spomenuli", konačno je rekla. "Ne mogu tačno reći kada je počelo, ali djelovala je nervoznije, rastresenije, kao da ima problem, mnoge stvari su joj zaokupljale misli."
  
  "Vjerovala ti je?"
  
  "Ne. Do tada smo se prilično udaljili jedno od drugog. Da li ju je stvarno udario? Ne mogu da razumem, možete li razumeti kako žena, posebno žena kao što je Lusi, može da dozvoli da se ovo desi?"
  
  Jenny je mogla, ali nije imalo smisla pokušavati uvjeriti Pat. Ako je Lusi i slutila da će njena stara prijateljica ovako reagovati na njen problem, ne čudi što se obratila komšinici poput Megi Forest, koja je barem pokazala simpatije.
  
  "Da li je Lucy ikada pričala o svojoj prošlosti, o svom djetinjstvu?"
  
  Pat je pogledala na sat. "Ne. Sve što znam je da je ona odnekud blizu Hula i da je imala prilično dosadan život. Žudela je da ode i nije ostala u kontaktu onoliko koliko je trebalo, posebno nakon što se Terry pojavio na sceni. Vidi, stvarno moram da se vratim sada. Nadam se da sam bio od pomoći." Ustala je.
  
  Jenny je ustala i rukovala se. "Hvala ti. Da, bili ste od velike pomoći." Dok se Pat žurio natrag u banku, Jenny je također pogledala na sat. Imala je dovoljno vremena da ode u Hull i sazna šta su Lucyni roditelji rekli.
  
  Prošlo je nekoliko dana otkako je Banks posljednji put posjetio svoju kancelariju u Eastvaleu, a zaostatak papirologije bio je zapanjujući, jer je privremeno naslijedio posao od nadzornika detektiva Gristorpa. Shodno tome, kada je našao vremena da svrati na stanicu kasno te večeri, vraćajući se odmah nakon intervjua s Jeffom Brighouseom, njegov fascikl je bio pun izvještaja, izmjena budžeta, dopisa, upita, telefonskih obrazaca, statistike kriminala i raznih cirkulara koji su čekali njegov potpis. Odlučio je riješiti dio zaostatka i pozvati Annie Cabbot na kratko piće u Queen's Arms kako bi razgovarali o njenom napretku u slučaju Janet Taylor i možda izgradili neke mostove na tom putu.
  
  Nakon što je ostavio poruku Annie da dođe u njegovu kancelariju u šest sati, Banks je zatvorio vrata za sobom i bacio hrpu papira na njegov sto. Nije čak ni promenio svoj Dalesman kalendar od aprila do maja, primetio je, prebacujući se sa fotografije kamenog mosta u Lintonu na visoke linije istočnog prozora Jork Minstera, mutno ružičasto i belo majsko cveće u prvom planu.
  
  Bio je četvrtak, jedanaesti maj. Teško je povjerovati da su prošla samo tri dana od jezivog otkrića na brdu 35. Tabloidi su već radosno trljali ruke i nazivali to mjesto "Dr. Terry's House of Horrors" i, još gore, "Payne's House". Nekako su se dočepali fotografija Terryja i Lucy Payne - činilo se da je prva izrezana sa školske fotografije, a druga je iz Lucyne prezentacije "Zaposlenik mjeseca" u podružnici NatWest u kojoj je radila. Obje fotografije su bile lošeg kvaliteta i morali biste znati ko su prije nego što možete prepoznati bilo koju od njih .
  
  Banks je uključio svoj kompjuter i odgovorio na bilo koju e-poštu za koju je smatrao da zaslužuje odgovor, a zatim je preturao po hrpi papira. Činilo se da se u njegovom odsustvu nije dogodilo mnogo toga. Fokus je bio na nizu gnusnih pljački pošte u kojima je maskirani muškarac terorizirao osoblje i kupce dugim nožem i konzervom amonijaka. Do sada niko nije povređen, ali to ne znači da neće biti povređen. Za mjesec dana u Zapadnoj diviziji bile su četiri takve pljačke. Narednik Hutchley je bio odsutan skupljajući svoje šarolike doušnike. Osim pljački, njihov možda najteži zločin bila je krađa kornjače koja je slučajno spavala u kartonskoj kutiji ukradenoj iz nečije bašte, uz Raleigh bicikl i kosilicu.
  
  Sve je kao i obično. I nekako je Banks pronašao čudnu utjehu u ovim dosadnim, predvidljivim zločinima nakon užasa Paynesovog podruma.
  
  Upalio je radio i prepoznao spor stav Šubertove kasne klavirske sonate. Osjetio je jak bol između očiju i nježno je masirao to područje. Kada to nije upalilo, progutao je nekoliko tableta paracetamola koje je držao u svom stolu za hitne slučajeve kao što je ovaj, popio ih mlakom kafom, a zatim gurnuo gomilu papira u stranu i pustio muziku da se provuče kroz njega. Glavobolje su ovih dana bile u porastu, uz neprospavane noći i čudnu nevoljnost da se ide na posao. To ga je podsjetilo na ono kroz šta je prošao neposredno prije odlaska iz Londona u Yorkshire, kada je bio na ivici iscrpljenosti i pitao se da li opet pada u isto stanje. Vjerovatno bi trebao posjetiti doktora, zaključio je, kad bude imao vremena.
  
  Uznemiravao ga je telefon koji je zvonio, kao i ranije. Namrštivši se, podigao je dosadnu mašinu i zarežao: "Banke."
  
  "Stefan je ovdje. Zamolili ste me da vas obaveštavam."
  
  Banks je ublažio njegov ton. "Da, Stefane. Ima li promjena? Banke su mogle čuti glasove u pozadini. Najverovatnije Millgart. Ili kuća Payne.
  
  "Jedna dobra vijest. Uzeli su Payneove otiske prstiju sa mačete korišćene za ubistvo PC Moriseya, a laboratorija je pronašla oba žuta plastična vlakna sa užeta u struganju noktiju Lucy Payne, kao i krv Kimberly Myers na rukavu kućnog ogrtača.
  
  "Kimberlyna krv na ogrtaču Lucy Payne?"
  
  "Da".
  
  "Znači, bila je tamo dole", rekao je Banks.
  
  "Izgleda tako. Imajte na umu, mogla bi objasniti nestanak vlakana tako što je rekla da je okačila veš. Zapravo su koristili isti konop za rublje u stražnjem vrtu. Video sam".
  
  "Ali krv?"
  
  "Možda teže", rekao je Stefan. "Tamo nije bilo mnogo, ali to barem dokazuje da je bila dolje."
  
  "Hvala, Stefane. Ovo je velika pomoć. A šta je s Terence Payneom?"
  
  "Isto. Krv i žuta vlakna. Zajedno sa priličnom količinom krvi PC Morriseya."
  
  "Šta je s tijelima?"
  
  "Još jedan kostur u bašti. Svih pet ukupno.
  
  "Skelet? Koliko će to trajati?
  
  "Zavisi od temperature i aktivnosti insekata", rekao je Stefan.
  
  "Da li se to moglo dogoditi za samo mjesec dana ili tako nešto?"
  
  "Moglo bi biti, pod pravim uslovima. Iako prošlog mjeseca nije bilo jako toplo."
  
  "Ali je li moguće?"
  
  "To je moguće."
  
  Leanne Rae je nestala 31. marta, što je bilo prije nešto više od mjesec dana, tako da je postojala barem neka mogućnost da su to njeni ostaci.
  
  "U svakom slučaju", nastavio je Stefan, "ostalo je mnogo bašte. Kopaju vrlo sporo i pažljivo kako ne bi poremetili kosti. Dogovorio sam se sa botaničarom i entomologom sa univerziteta da sutra posjetim mjesto događaja. Oni bi trebali biti u mogućnosti da nam pomognu u trenutku smrti."
  
  "Jeste li pronašli neku odjeću na žrtvama?"
  
  "Ne. Ništa lično".
  
  "Samo naprijed i identificiraj ovo tijelo, Stefane, i javi mi čim nešto budeš imao, čak i ako je negativno."
  
  "Sići će."
  
  Banks se oprostio od Stefana i spustio slušalicu, a zatim otišao do njegovog otvorenog prozora i ukrao zabranjenu cigaretu. Bio je topao, vlažan dan, sa napetošću u vazduhu što je značilo da će uskoro padati kiša, možda čak i grmljavina. Kancelarijski radnici su njušili vazduh i posegnuli za kišobranima dok su krenuli kući. Trgovci su zatvorili i srušili tende. Banks je ponovo pomislio na Sandru, kako su se, kada je radila u društvenom centru u ulici North Market, često sastajali na piću u Kraljičinom zagrljaju pre nego što bi krenuli kući. Sretni dani. Ili im se bar tako činilo. A sada je bila trudna sa Šonovim detetom.
  
  Šubertova klavirska muzika se nastavila, miran i elegičan početak završne sonate u B-du. Benksova glavobolja je počela pomalo da jenjava. Jedino čega se sjećao Sandrinih trudnoća je da nije uživala u njima, da nije blistala od radosti približavanja majčinstvu. Patila je od jakih jutarnjih mučnina, a iako je malo pila i pušila, nastavila je da radi i jedno i drugo, jer tada niko nije dizao toliku galamu oko toga. Takođe je nastavila da ide u galerije, na predstave i da se sastaje sa prijateljima, i žalila se kada joj je njeno stanje to otežavalo ili onemogućavalo.
  
  Dok je bila trudna sa Trejsi, okliznula se na ledu i slomila nogu u sedmom mesecu, a ostatak porođaja provela je u gipsu. To ju je izluđivalo više od svega: nije mogla izaći napolje sa kamerom kako je voljela, zaglavila u njihovom bednom stanu u Kenningtonu, gledajući kako sivi dan prati sivi dan cijele zime, dok je Banks radio danonoćno, gotovo nikada biti kod kuće. Pa, možda bi Sean češće bio u njenoj blizini. Samo Bog zna, možda da je Banks...
  
  Ali nije uspio ovu misao dovesti u poseban krug pakla za koji je bio siguran da bi trebao biti rezerviran za nemarne muževe i očeve. Annie Cabbot mu je pokucala na vrata i ispružila glavu, dajući mu privremeno olakšanje od krivice i samooptuživanja koji su mu se činili sudionici ovih dana, bez obzira koliko se trudio da učini pravu stvar.
  
  "Rekli ste šest sati, zar ne?"
  
  "Da. Izvini Annie. Mnogo milja odavde." Banks je podigao sako, provjeravajući džepove da li ima novčanika i cigareta, a zatim bacio pogled na hrpu netaknutih dokumenata na svom stolu. Dođavola sa svim ovim. Ako su od njega očekivali da radi dva, tri posla u isto vrijeme, onda bi mogli čekati sa svojom prokletom papirologijom.
  
  Dok se Dženi jahala pod tušem i posmatrala ružnu šumu ždralova koji se nadvijaju nad pristaništem Gul, po stoti put se zapitala šta ju je dođavola vratilo u Englesku. U Yorkshireu. To svakako nisu bile porodične veze. Jenny je bila jedino dijete, a njeni roditelji su bili penzionisani naučnici koji su živjeli u Sussexu. I njena majka i otac bili su previše zaokupljeni svojim poslom - on kao istoričar, ona kao fizičar - i Jenny je provela više svog djetinjstva sa promjenom dadilja i au pair nego sa roditeljima. S obzirom na njihovu prirodnu akademsku povučenost, Jenny se često osjećala kao da je više eksperiment nego kćer.
  
  To joj nije smetalo - uostalom nije znala ništa drugo - i veoma je ličilo na to kako je živjela svoj život: kao eksperiment. Ponekad se osvrnula, i sve je to izgledalo tako sitno i samozadovoljno da se uspaničila; ponekad je izgledalo sasvim dobro.
  
  U decembru bi imala četrdeset godina, još uvijek sama - zapravo, nikad se nije udavala - i iako je bila malo uprljana, pretučena i u modricama, bila je daleko od toga da je potonula do tačke loma. I dalje je imala svoj izgled i figuru, iako joj je za prvu bilo potrebno sve više i više čarobnih napitaka i morala je sve više i više raditi u fakultetskoj teretani kako bi zadržala težinu s obzirom na njen ukus za dobru hranu i vino. Imala je i dobar posao, rastuću reputaciju delinkventnog profilera i publikacije na njenoj zaslugi.
  
  Pa zašto se ponekad osjećala tako praznom? Zašto se uvijek osjećala kao da žuri da stigne tamo gdje nikad nije stigla? Čak i sada, dok joj je kiša udarala o vjetrobran i brisači koji su radili najbrže što su mogli, vozila je devedeset kilometara na sat. Usporila je na osamdeset, ali ubrzo je njena brzina ponovo počela da raste, zajedno sa osećajem da za nešto kasni, uvek za nešto kasni.
  
  Tuširanje je gotovo. Elgarova "Enigma Variations" puštena je na Classic FM-u. Na sjeveru, na horizontu, bila je elektrana, sa svojim ogromnim rashladnim tornjevima u obliku korzeta, a para koju je izbacivala gotovo se nije razlikovala od niskih oblaka. Sada se približavala kraju autoputa. M62 prema istoku bio je kao mnogo toga u životu; ostavila te je veoma blizu tvog odredišta.
  
  Pa, rekla je sebi, vratila se u Yorkshire jer je bježala od loše veze s Randyjem. Istorija njenog života. Imala je lijep stan u Zapadnom Hollywoodu, koji je po vrlo velikodušnoj cijeni iznajmio pisac koji je zaradio dovoljno novca da kupi kuću u Laurel Canyonu, i bila je na pješačkoj udaljenosti od supermarketa, restorana i klubova na Bulevaru Santa Monica . Predavala je i istraživala na UCLA i imala je Randyja. Ali Randy je imao naviku spavati sa prilično dvadesetjednogodišnjim postdiplomcima.
  
  Nakon malo nervnog sloma, Jenny je završila za dan i odjurila nazad u Eastvale. Možda je to objasnilo zašto je uvijek bila u žurbi, pomislila je, očajnički želeći da stigne kući gdje god da je, očajnički da pobjegne iz jedne loše veze i odmah u drugu. U svakom slučaju, to je bila teorija. A onda je, naravno, i Alan bio u Eastvaleu. Ako je on bio dio razloga zbog kojeg je ostala po strani, da li bi i on mogao biti dio razloga zašto se vratila? Nije htela da se zadržava na tome.
  
  M62 je skrenula na A63 i ubrzo je Jenny ugledala Hamber Bridge ispred sebe s desne strane, koji se veličanstveno proteže preko širokog riječnog ušća u magle i močvare Linkolnšira i Male Holandije. Iznenada, nekoliko zraka sunčeve svjetlosti probilo se kroz neravni oblak dok je varijacija Nimroda dostigla svoj vatreni vrhunac. "jorkširski trenutak" Toliko se sjećala Randyjevih "LA Moments" u njihovim ranim danima dok su vozili i vozili i vozili se kroz ogroman grad koji se prostire: palma se ocrtavala naspram krvavo narandžastog neba; veliki, svetao pun mesec nisko iznad holivudskog znaka.
  
  Čim je mogla, Dženi je stala na parking i proučavala svoju mapu. Oblaci su se sada razvedravali kako bi pustili više sunčeve svjetlosti, ali putevi su još uvijek bili lokvi, a automobili i kamioni su podizali vodeni mlaz dok su prolazili pored nje.
  
  Lucyni roditelji su živjeli u blizini A164 za Beverley, tako da nije morala voziti kroz centar Hulla. Vozila se kroz raštrkana zapadna predgrađa i ubrzo pronašla stambeno područje koje je tražila. Kuća Clivea i Hilary Liversedge bila je dobro održavana kuća s erkerom u mirnom polumjesecu sličnih kuća. Nije najbolje mjesto za odrastanje mlade djevojke, pomisli Jenny. Njeni roditelji su se često selili tokom njenog djetinjstva, a iako je rođena u Durhamu, u različitim vremenima živjela je u Bathu, Bristolu, Exeteru i Norwichu, univerzitetskim gradovima punim požudnih mladića . Nikada nije bila zaglavljena u ovakvim sumornim predgrađem.
  
  Vrata je otvorio nizak, debeljuškasti muškarac mekih sedih brkova. Nosio je raskopčani zeleni kardigan i tamnosmeđe pantalone koje su grlile donji dio njegovog zaobljenog trbuha. Kaiš ne bi bio previše dobar za njenu figuru, pomislila je Dženi, primetivši naramenice koje su držale pantalone.
  
  "Clive Liveversedge?"
  
  "Uđi, ljubavi", rekao je. "Vi mora da ste dr. Fuller."
  
  "Ja sam". Dženi ga je pratila u skučeni hodnik, iz kojeg su vrata sa staklenim panelima vodila u urednu dnevnu sobu sa trodelnom garniturom od crvenog velura, električnim kaminom od veštačkog ugljena i tapetama na pruge. U svakom slučaju, ovo nije bilo mjesto koje je Jenny zamišljala Lucy Payne kao dijete; uopće nije mogla zamisliti Lucy da živi u takvom okruženju.
  
  Shvatila je šta je Benks mislio govoreći o majci sa invaliditetom. Hilary Liversedge, blijede puti i očiju rakuna, ležala je na sofi, a donju polovinu joj je prekrivao vuneni pokrivač. Ruke su joj bile tanke, a koža je izgledala naborano i mlohavo. Nije se pomakla kad je Dženi ušla, ali su joj oči izgledale dovoljno budne i pažljive, uprkos žućkastoj nijansi beonjače. Dženi nije znala šta nije u redu s njom, ali je to pripisala jednoj od onih neodređenih hroničnih bolesti u kojima određeni tipovi ljudi uživaju pred kraj života.
  
  "Kako je ona?" upitao je Clive Liversedge, kao da je Lucy možda doživjela lagani pad ili saobraćajnu nesreću. "Rekli su da nije ozbiljno. Ona je dobro?"
  
  "Vidjela sam je jutros", rekla je Jenny, "i dobro joj je."
  
  "Jadnica", rekla je Hilary. "Pomislite samo kroz šta je prošla. Reci joj da je pozivamo da dođe ovamo i ostane s nama kada izađe iz bolnice."
  
  "Samo sam došla da dobijem predstavu o tome kakva je Lusi", počela je Dženi. "Kakva je ona bila djevojka?"
  
  Liversages su se pogledali. "Najčešći", rekao je Clive.
  
  "U redu", rekla je Hilary.
  
  Dobro, pomislila je Jenny. Normalne devojke se svaki dan udaju za serijske ubice. Čak i ako Lucy uopće nije imala nikakve veze s ubistvima, mora biti nešto čudno u njoj, nešto neobično. Jenny je to čak osjetila tokom njihovog kratkog razgovora u bolnici tog jutra. Mogla je u to ubaciti koliko god je htjela psiholoških gluposti - a Jenny je iskusila mnogo toga u svojoj karijeri - ali sve se svelo na osjećaj da Lucy Payne definitivno nedostaje par kobasica za puni engleski doručak.
  
  "Kakva je bila u školi?" Jenny je stalno insistirala.
  
  "Vrlo sjajno", odgovorio je Klajv.
  
  "Ona je dobila tri petice. Takođe dobre ocjene. "A" i "B", dodala je Hilary.
  
  "Mogla bi da ide na univerzitet", dodao je Klajv.
  
  "Zašto to nije učinila?"
  
  "Nije htela", rekao je Clive. "Htjela je otići u svijet i zarađivati za život."
  
  "Je li ona ambiciozna?"
  
  "Ona nije pohlepna, ako na to mislite", odgovorila je Hilary. "Naravno da želi uspjeti u svijetu kao i svi drugi, ali misli da joj za to nije potrebna fakultetska diploma. Ionako su precijenjeni, zar ne mislite?"
  
  "Pretpostavljam da jeste", rekla je Jenny, koja ima i diplomu i doktora nauka. "Da li je bila marljiva dok je bila u školi?"
  
  "Stvarno ne bih to rekla", rekla je Hilary. "Učinila je ono što je morala da prođe, ali nije bila luda."
  
  "Da li je bila popularna u školi?"
  
  "Činilo se da se dobro slagala sa drugom djecom. U svakom slučaju, od nje nismo dobili nikakve pritužbe."
  
  "Bez maltretiranja, ništa slično?"
  
  "Pa, bila je jedna djevojka, jednom, ali to nije dovelo ni do čega", rekao je Clive.
  
  "Da li neko maltretira Lucy?"
  
  "Ne. Neko se žalio da joj se Lusi rugala, optuživala je da uz pretnje traži novac.
  
  "Šta se desilo?"
  
  "Ništa. To je bila samo njena riječ protiv Lucyne riječi."
  
  "I vjerovali ste Lucy?"
  
  "Da".
  
  "Znači, ništa nije preduzeto?"
  
  "Ne. Nisu mogli ništa dokazati protiv nje."
  
  "I ništa se slično ovome nije dogodilo?"
  
  "Ne".
  
  "Da li je učestvovala u nekim aktivnostima nakon škole?"
  
  "Nije se baš bavila sportom, ali je bila u nekoliko školskih predstava. Takođe je jako dobro, zar ne, ljubavi moja?"
  
  Hilary Liversedge je klimnula.
  
  "Da li je uopšte bila divlja?"
  
  "Mogla je biti energična, i ako bi joj palo na pamet da nešto uradi, bila je nezaustavljiva, ali ne bih rekao da je bila posebno divlja."
  
  "Šta je sa domom? Kako ste se svi slagali?"
  
  Ponovo su se pogledali. Bio je to prilično normalan gest, ali je učinio Jenny malo nervoznom. "Divno. Tih kao miš. Nikada problem", rekao je Clive.
  
  "Kada je otišla od kuće?"
  
  "Kada je imala osamnaest godina. Dobila je taj posao u banci u Leedsu. Nismo joj stajali na putu."
  
  "Nije nešto što bismo mogli imati", dodala je Hilary.
  
  "Jeste li je često viđali u poslednje vreme?"
  
  Hilarin izraz lica je malo potamnio. "Rekla je da ne može dolaziti ovdje onoliko često koliko bi željela."
  
  "Kada ste je posljednji put vidjeli?"
  
  "Božić", odgovorio je Clive.
  
  "Prošlog Božića?"
  
  "Godinu dana ranije."
  
  Sve je bilo onako kako je Pat Mitchell rekao; Lucy se udaljila od svojih roditelja. "Znači, sedamnaest mjeseci?"
  
  "Pretpostavljam da je tako."
  
  "Je li zvala ili pisala?"
  
  "Piše nam lijepa pisma", rekla je Hilary.
  
  "Šta ti ona govori o svom životu?"
  
  "O njenom poslu i kući. Samo normalne, obične stvari."
  
  "Da li ti je rekla kako je Terry u školi?"
  
  Ova razmjena mišljenja je definitivno mnogo govorila. "Ne", rekao je Clive. "Ali nismo pitali."
  
  "Nismo odobravali njeno druženje s prvim momkom kojeg smo upoznali," rekla je Hilary.
  
  "Da li je imala druge dečke prije Terryja?"
  
  "Nista ozbiljno".
  
  "Ali da li ste mislili da bi mogla bolje?"
  
  "Ne kažemo da nešto nije u redu s Terryjem. Čini se da je dovoljno fin, ima pristojan posao, dobre izglede."
  
  "Ali?"
  
  "Ali činilo se da je imao prednost, zar ne, Klajv?"
  
  "Da. Bilo je veoma čudno."
  
  "Kako misliš?" upitala je Jenny.
  
  "Kao da nije želio da nas vidi."
  
  "Da li je on ili ona to ikada rekao?"
  
  Hilary je odmahnula glavom. Opuštena koža je zalepršala. "Nema mnogo riječi. To je bio samo utisak koji sam stekao. Imamo ga."
  
  Jenny je zabilježila. Njoj je to zvučalo kao dio seksualno-sadističke veze o kojoj je naučila u Quanticu. Sadista, u ovom slučaju Terry Payne, počinje da izoluje svoju partnerku od njene porodice. Pat Mitchell je također predložila isto postepeno povlačenje od svojih prijatelja.
  
  "Oni su se samo držali", rekao je Clive.
  
  "Šta misliš o Terryju?"
  
  "Bilo je nešto čudno u vezi s njim, ali nisam mogao odrediti šta je to."
  
  "Kakva je osoba Lucy?" Jenny je nastavila. "Je li ona općenito lakovjerna?" Naivna? Zavisna?"
  
  "Ne bih je baš opisao ni u jednom od tih izraza, zar ne, Hilari?"
  
  "Ne", rekla je Hilary. "Za početak, veoma je nezavisna. Plus, tvrdoglav je. Uvijek sam donosi odluke i postupa u skladu s njima. Na primjer, da nije išla na fakultet i umjesto toga dobila posao. Kada je donela odluku, otišla je. Isto je bilo i sa brakom s Terryjem. Ljubav na prvi pogled, rekla je."
  
  "Međutim, niste bili na vjenčanju?"
  
  "Hilari više ne može da putuje", rekao je Klajv dok je prišao i potapšao nepomično telo svoje žene. "Možeš li, ljubavi?"
  
  "Poslali smo telegram i poklon", rekla je Hilary. "Odličan Royal Doulton set."
  
  "Mislite li da Lucy nedostaje samopouzdanja, samopoštovanja?"
  
  "Zavisi o čemu pričate. Dovoljno je samouvjerena na poslu, ali ne toliko u javnosti. Često postaje veoma tiha sa strancima, veoma je oprezna i rezervisana. Ne voli gužvu, ali je uživala u izlascima sa malom grupom prijatelja. Znaš, sa devojkama sa posla. Nešto slično tome."
  
  "Da li biste rekli da je po prirodi usamljenica?"
  
  "Donekle, da. Ona je veoma tajnovita osoba, nikada nam nije pričala mnogo o tome šta se dešava ili šta joj se dešava u glavi."
  
  Jenny se pitala treba li pitati da li je Lucy čupala krila muvama, piškila u krevet ili zapalila lokalnu školu, ali nije mogla pronaći lak način da to učini. "Da li je bila ovakva još kao dijete?" ona je pitala. "Ili se njena potreba za samoćom razvila kasnije u životu?"
  
  "Ne bismo znali odgovor na to pitanje", rekao je Clive, gledajući svoju ženu. "Tada je nismo poznavali."
  
  "Kako misliš?"
  
  "Pa, Lucy nije bila naša ćerka, nije naša rođena ćerka. Vidite, Hilary ne može imati djecu. Ona ima loše srce. Uvek je bilo. Doktor je rekao da bi je porođaj mogao ubiti." Hilary je potapšala srce i tužno pogledala Jenny.
  
  "Jesi li usvojio Lucy?"
  
  "Ne. br. Usvojili smo je. Lucy je bila naše usvojeno dijete. Treći i posljednji, kako se ispostavilo. Bila je sa nama mnogo duže i počeli smo da je smatramo svojom."
  
  "Ne razumijem. Zašto o tome niste rekli policiji?"
  
  "Nisu pitali", rekao je Clive, kao da je to cijelu stvar činilo savršeno razumnom.
  
  Jenny je bila zapanjena. Slagalica je sadržavala važne informacije o Lucy Payne, a niko drugi u timu to nije znao. "Koliko je imala godina kada je došla kod tebe?" upitala je Jenny.
  
  "Dvanaest", rekao je Clive. "Bilo je to u martu 1990. Sećam se tog dana kao da je bilo juče. Zar nisi znao? Lucy je bila jedna od Alderthorpe Seven."
  
  Annie se zavalila u svoju stolicu od tvrdog drveta kao da je skrojena po njenoj figuri i ispružila noge. Banks je oduvijek bila ljubomorna na to kako je uspjela da izgleda tako fokusirano i udobno u gotovo svakom okruženju, i to je učinila sada. Otpila je gutljaj gorkog Theakstona i zamalo promucala. Zatim se nasmiješila Banksu.
  
  "Znaš, proklinjala sam te cijeli dan", rekla je. Uzalud spominjem tvoje ime.
  
  "Mislio sam da su mi uši zapaljene."
  
  "U teoriji, oboje su do sada trebali izgorjeti."
  
  "Obavijest prihvaćena. Šta je rekao nadzornik Čembers?"
  
  Annie je odmahnula rukom. "Što je za očekivati. Da je moja karijera u pitanju ako ima bilo kakvih posljedica. Oh, i upozorio me je na tebe."
  
  "O meni?"
  
  "Da. Rekao je da misli da biste mogli pokušati da izvučete informacije iz mene, da igrate moje karte preda mnom. Koje je, usput rečeno, previše pomno proučavao za moju udobnost."
  
  "Još nešto?"
  
  "Da. Rekao je da ste dame. Istina je?"
  
  Banks se nasmijao. "Jeste? Da li je on to zaista rekao?
  
  Annie je klimnula.
  
  Kraljičin Arms je bio krcat nakon posla i turisti su tražili sklonište, a Benks i Eni su imali sreću da sednu za mali stolić od bakra u uglu pored prozora. Banks je mogao vidjeti sablasne slike ljudi sa kišobranima kako jure gore-dolje Market Street iza crvenog i žutog stakla. Kiša je pljuštala niz prozore i mogao je čuti kako tapka između riječi. "Savage Garden" je nastupio na džuboksu, tvrdeći da je nekoga volio prije nego što su je upoznali. Vazduh je bio pun dima i živahnog brbljanja.
  
  "Šta mislite o Janet Taylor?" pitala je Banks. "Ne pokušavam da zabijem nos u tvoj posao. Zanima me samo vaš prvi utisak."
  
  "Tako kažeš. U svakom slučaju, jako mi se sviđa i žao mi je. Ona je PC sa ograničenim iskustvom na probnom radu, stavljena u ćorsokak. Uradila je ono što je bilo prirodno."
  
  "Ali?"
  
  "Neću dozvoliti da moja osećanja zamagli moj sud. Još nisam uspio sve to spojiti, ali čini mi se da je Janet Taylor lagala u svom svjedočenju."
  
  "Namjerno lagao ili se jednostavno nisam setio?"
  
  "Pretpostavljam da bismo joj mogli dati prednost da sumnja u ovo. Vidi, nikad nisam bio u situaciji kao ona. Ne mogu ni da zamislim kako je njoj bilo. Ostaje činjenica da je, prema dr. Mogabeu, ona sigurno udarila Paynea svojom palicom najmanje sedam ili osam puta, nakon što on više nije mogao uzvratiti."
  
  "Bio je jači od nje. Možda je to ono što je trebalo da ga pokorimo. Zakon nam daje malo slobode u pogledu razumne sile pri hapšenju."
  
  Annie je odmahnula glavom. Ispružila je noge iz stolice i prekrstila ih. Banks je primijetio tanak zlatni lančić oko njenog gležnja, jednu od mnogih stvari koje je smatrao seksi kod Annie. " Pucnula je, Alane. Ovo nadilazi samoodbranu i razumnu snagu. Ima još nešto."
  
  "Šta?"
  
  "Razgovarao sam sa bolničarima i bolničarima koji su prvi stigli na lice mjesta. Oni sigurno nisu imali pojma šta se dogodilo, ali nije im trebalo dugo da shvate da je to nešto zaista gadno i nakaradno."
  
  "I?"
  
  "Jedan od njih je rekao da je, kada je prišao PC Tejloru, koja je držala telo PC Morisija, ona pogledala Pejn i upitala: 'Je li mrtav? Jesam li ubio tog gada? "
  
  "To bi moglo značiti bilo šta."
  
  "Upravo to želim da kažem. U rukama dobrog advokata, to bi moglo značiti da je sve vrijeme namjeravala da ga ubije i da se pita da li je uspjela u svom cilju. To bi moglo značiti namjeru."
  
  "To bi takođe moglo biti samo nevino pitanje."
  
  "Znate kao i ja da u ovom slučaju nema ništa nevino. Pogotovo jer je slučaj Hadley u vijestima svaki dan. I ne zaboravite da je Payne bila nenaoružana i na podu dok je zadavala posljednjih nekoliko udaraca."
  
  "Kako to znamo?"
  
  "PC Taylor je, prema njenoj izjavi, već slomio zglob i bacio mačetu u ugao gdje je kasnije pronađena. Također, uglovi udaraca i snaga iza njih ukazuju na to da je imala prednost u visini za koju znamo da prirodno nije imala. Payne ima šest stopa, a PC Taylor samo pet stopa i šest."
  
  Banks je duboko zavukao cigaretu, provaljajući ono što je Annie rekla, i pomislio da bi pričati o tome AK Hartnellu bilo prokleto nezanimljivo. "Znači, to nije neposredna prijetnja za nju?" - pitao.
  
  "Ne onako kako izgledam." Annie se malo pomaknula u stolici. "Moguće je", priznala je. "Ne kažem da to ne bi uplašilo čak ni najvježbanijeg policajca. Ali moram reći da mislim da je pukla. Ipak bih volio da pogledam scenu."
  
  "Svakako. Iako sumnjam da se trenutno ima još mnogo toga vidjeti, forenzičari su bili tamo tri dana."
  
  "Čak i tako..."
  
  "Razumijem", rekao je Banks. I shvatio je. Bilo je nečeg rituala u obilasku scene. Nije bilo bitno da li ste pokupili vibracije sa zidova ili nešto drugo. Ono što je bilo važno je da vas je to bliže povezalo sa zločinom. Stajao si tu, na mestu gde se dogodilo zlo. "Kada želiš ići?"
  
  "Sutra ujutro. Nakon toga ću posjetiti Janet Taylor."
  
  "Dogovorit ću ovo sa dežurnim službenicima", rekao je Banks. "Možemo ići tamo zajedno ako želite. Odlazim da još jednom razgovaram sa Lucy Payne prije nego što nestane."
  
  "Da li je izvode iz bolnice?"
  
  "Tako sam čuo. Njene povrede nisu tako ozbiljne. Osim toga, potreban im je krevet."
  
  Annie je zastala, a zatim rekla: "Radije bih imala svoj način."
  
  "Dobro. Ako je to ono što želiš."
  
  "Oh, nemoj izgledati tako potišteno, Alane. Ništa lično. Jednostavno ne bi izgledalo dobro. I ljudi bi nas vidjeli bez obzira šta mislite."
  
  "U pravu si", složio se Banks. "Vidi, ako postoji i najmanja šansa da dobiješ malo slobodnog vremena subotom uveče, šta kažeš na večeru i...?"
  
  Uglovi Annienih usana su se podigli, a u njenim tamnim očima pojavio se sjaj. "Večera i šta?"
  
  "Ti znaš".
  
  "Ne znam. Reci mi".
  
  Banks je pogledao oko sebe da se uvjeri da niko ne prisluškuje, a zatim se nagnuo naprijed. Ali prije nego što je uspio išta reći, vrata su se otvorila i PC Winsome Jackman je ušao. Glave su se okretale, nekima zato što je bila crna, a nekima zato što je bila prekrasna mlada žena. Winsome je bila na dužnosti, a Banks i Annie su joj rekli gdje će biti.
  
  "Izvinite što vas uznemiravam, gospodine", rekla je, povukla stolicu i sela.
  
  "U redu je", rekao je Banks. "Šta je ovo?"
  
  "PC Karen Hodgkins iz radne grupe je upravo zvala."
  
  "I?"
  
  Winsome je pogledao Annie. "Ovo je Terence Payne", rekla je. "Umro je prije sat vremena u ambulanti, a da nije došao svijesti."
  
  "O sranje", rekla je Annie.
  
  "Pa, to bi život trebalo učiniti zanimljivim", rekao je Banks, posegnuvši za još jednom cigaretom.
  
  "Pričaj mi o Alderthorpe Seven", pitao je Banks na svom kućnom telefonu kasnije te večeri. Upravo se odlučio na Crnu, smeđu i bež boju Dukea Elingtona, posljednju kopiju Gramofona, i Laphroigova Dva prsta kada je Dženi nazvala. Isključio je muziku i posegnuo za cigaretama. "Mislim ", nastavio je, "malo se sećam da sam čuo o tome u to vreme, ali ne mogu da se setim mnogih detalja."
  
  "Ni sama još nemam mnogo informacija", rekla je Dženi. "Baš ono što su mi Liversages rekli."
  
  "Nastavi".
  
  Banks je čuo šuštanje papira na drugom kraju linije. "11. februara 1990. godine", počela je Dženi, "policija i socijalni radnici izvršili su jutarnju raciju na selo Alderthorpe, blizu Spursh Heada na obali istočnog Jorkšira. Postupili su na osnovu navoda o ritualnom sotonističkom zlostavljanju djece i istraživali su nestalo dijete."
  
  "Ko je dunuo u zviždaljku?" pitala je Banks.
  
  "Ne znam", rekla je Jenny. "Nisam pitao".
  
  Banke su to odložile za kasnije. "Dobro. Nastavi."
  
  "Ja nisam policajac, Alane. Ne znam koja pitanja da postavim."
  
  "Siguran sam da si dobro prošao. Molim vas nastavite."
  
  "Oni su preuzeli starateljstvo nad šestoro djece iz dvije različite porodice."
  
  "Šta je tačno trebalo da se dogodi?"
  
  "U početku je sve bilo vrlo nejasno. 'Nepristojno i vulgarno ponašanje. Ritualna muzika, plesovi i kostimi".
  
  "Zvuči kao policijska uprava subotom navečer. Još nešto?"
  
  "Pa, ovdje stvari postaju zanimljive. I mučno. Čini se da je ovo bio jedan od rijetkih takvih slučajeva u kojima je pokrenut krivični postupak i izrečene osuđujuće presude. Sve što bi mi Liversedges rekli je da su bile priče o mučenju, o djeci koja su bila prisiljena da piju mokraću i jedu... Bože, nisam gadljiv, Alane, ali od ovih stvari mi se grči u stomaku."
  
  "Sve je uredu. Smiri se".
  
  "Bili su poniženi", nastavila je Jenny. "Ponekad su bili fizički osakaćeni, držani u kavezima bez hrane nekoliko dana, korišteni kao predmeti seksualnog zadovoljstva u sotonističkim ritualima. Jedno dijete, djevojčica po imenu Kathleen Murray, pronađeno je mrtvo. Na njenim posmrtnim ostacima pronađeni su tragovi torture i seksualnog zlostavljanja."
  
  "Kako je umrla?"
  
  "Bila je zadavljena. Takođe je pretučena i umrla od gladi. To je ono što je isprovociralo uzbunjivača - njeno odsustvo iz škole."
  
  "I to je dokazano na sudu?"
  
  "Većinom, da. Ubistvo. Satanističke stvari se nisu pojavile na suđenju. Pretpostavljam da je CPS morao misliti da će zvučati kao previše gluposti."
  
  "Kako je došlo do toga?"
  
  "Neka djeca su opisala kasnije, nakon što su bila smještena u hraniteljstvo."
  
  "Lusi?"
  
  "Ne. Prema Liversedgeu, Lucy nikada nije pričala o tome šta se dogodilo. Jednostavno je sve to ostavila iza sebe."
  
  "Da li je iza toga postojao nastavak?"
  
  "Ne. Bilo je sličnih optužbi i racija u Clevelandu, Rochdaleu i Orkneyju, a ubrzo su se pojavile u svim novinama. Izazvao pravi nacionalni negodovanje. Epidemija zlostavljanja djece, tako nešto. Preterani socijalni radnici. Pitanja kod kuće, puno stvari."
  
  "Sjećam se", rekao je Banks.
  
  "Većina slučajeva je odbačena i niko nije želio da priča o jednom koji je istinit. Pa, Alderthorpe nije bio jedini. Postojao je sličan slučaj u Nottinghamu 1989. godine koji je također rezultirao osuđujućim presudama, ali nije bio u velikoj javnosti. Zatim smo dobili izvještaj Butler-Schloss i reviziju Zakona o djeci."
  
  "Šta se dogodilo Lusinim pravim roditeljima?"
  
  "Otišli su u zatvor. Liversages nemaju pojma jesu li još uvijek tamo ili šta. Nisu pratili šta se dešava."
  
  Banks je otpio gutljaj Laphroagha i gurnuo opušak u prazan kamin. "Znači, Lucy je ostala kod Liversedgesa?"
  
  "Da. Inače, promenila je i ime. Ranije se zvala Linda. Linda Godwin. Onda je, zbog svog tog publiciteta, htela da ga promeni. Liversedge me je uvjerio da je sve legalno i pošteno."
  
  Od Linde Godwin do Lucy Liversedge i Lucy Payne, pomisli Banks. Zanimljivo.
  
  "U svakom slučaju", nastavila je Jenny, "nakon što su mi sve ovo ispričali, malo sam ih više pogurala i barem ih natjerala da priznaju da život s Lucy nije bio tako 'običan' kao što su prvobitno rekli." .
  
  "O?"
  
  "Problemi sa adaptacijom. Iznenađenje, iznenađenje. Prve dvije godine, između dvanaeste i četrnaeste godine, Lucy je bila poput zlata, tiho, pasivno, pažljivo i osjetljivo dijete. Bili su zabrinuti da je traumatizirana."
  
  "I?"
  
  "Lusi je neko vreme bila kod dečijeg psihijatra."
  
  "Onda?"
  
  "Od svoje četrnaeste do šesnaeste godine počela je da se ponaša, izvukla se iz svoje ljušture. Prestala je da ide kod psihijatra. Bilo je dečaka, sumnje da je imala seks, a onda je počelo maltretiranje.
  
  "Nasilje?"
  
  "Da. Isprva su mi rekli da je to izolovan incident koji nikuda nije prošao, ali su kasnije rekli da je izazvao nekoliko problema u školi. Lucy je maltretirala mlađe djevojke, iznuđivala od njih novac za večeru i slično. Ovo je prilično česta pojava."
  
  "Ali u Lucynom slučaju?"
  
  "Stage. Liversedges su sarađivali sa školskim vlastima, a psihijatar se nakratko ponovo pojavio pred kamerom. Tada se Lucy smirila i počela pristojno da se ponaša. Sljedeće dvije godine, od šesnaeste do osamnaeste, smirila se, postala povučenija i manje aktivna društveno i seksualno. Položila je ispite sa peticama, postigla dobre rezultate i zaposlila se u NatWest banci u Lidsu. Bilo je to prije četiri godine. Činilo se kao da je skoro planirala svoj bijeg. Imala je vrlo malo kontakta sa Liversegesima nakon što je otišla i stekao sam utisak da im je laknulo."
  
  "Zašto?"
  
  "Ne znam zašto. Nazovi to intuicijom, ali imam osjećaj da su se na kraju uplašili Lucy zbog toga kako je izgledala u stanju da manipuliše njima. Kao što sam rekao, to je samo nejasan osjećaj."
  
  "Zanimljivo. Nastavi".
  
  "Još manje su je viđali nakon što je spavala sa Terenceom Payneom. Kada su mi prvi put rekli da je on možda odgovoran za izolaciju nje od porodice i prijatelja, znate kako to često rade silovatelji, ali sada se čini isto tako vjerovatnim da se izolirala. Njena prijateljica s posla, Pat Mitchell, rekla je istu stvar. Upoznavanje s Terryjem je zaista promijenilo Lucy, otrgnuvši je od njenog starog života, njenih starih navika gotovo u potpunosti."
  
  "Dakle, ili mu je bila robinja, ili je našla novi način života koji joj se više sviđao?"
  
  "Da". Jenny mu je rekla za Lucyin incident sa prostitucijom.
  
  Banks je razmislio na trenutak. "Zanimljivo je", rekao je. "Zaista zanimljivo. Ali to ništa ne dokazuje."
  
  "Rekao sam ti da verovatno hoće. To je čini čudnom, ali to što je čudna nije razlog za hapšenje, inače bi polovina stanovništva bila iza rešetaka."
  
  "Više od polovine. Ali čekaj malo, Jenny. Izneli ste brojne verzije koje vredi preuzeti.
  
  "Kao šta?"
  
  "Na primjer, šta ako je i sama Lucy bila umiješana u maltretiranje u Alderthorpeu? Sjećam se da sam u to vrijeme čitao da je bilo slučajeva u kojima su neke starije žrtve zlostavljale svoju mlađu braću i sestre."
  
  "Ali šta bi to značilo, čak i kada bismo to mogli da dokažemo posle toliko vremena?"
  
  "Ne znam, Jenny. Samo razmišljam naglas. Koji je vaš sljedeći korak?
  
  "Sutra ću razgovarati s nekim iz socijalne službe, vidjeti mogu li dobiti imena nekog od socijalnih radnika koji su uključeni."
  
  "Dobro. Sagledaću ovo iz ugla policije kada budem imao slobodan trenutak. Moraju postojati zapisi, dosijei. Šta onda?
  
  "Želim da odem u Alderthorpe, pogledam okolo, razgovaram sa ljudima koji se sećaju."
  
  "Budi oprezna, Jenny. Sigurno je da su živci i dalje veoma napeti, čak i nakon toliko vremena."
  
  "Bit ću oprezan."
  
  "I ne zaboravite da možda još uvijek postoji neko ko je izbjegao krivično gonjenje, zabrinut zbog novih otkrića."
  
  "Čini se da se osjećam zaista sigurno."
  
  "Druga djeca..."
  
  "Da?"
  
  "Šta znaš o njima?"
  
  "Zapravo, ništa, osim da su imali između osam i dvanaest godina."
  
  "Imate li ideju gdje su?"
  
  "Ne. Liveredges ne znaju. I pitao sam ih."
  
  "Ne pravdajte se. Od tebe ćemo napraviti detektiva."
  
  "Ne hvala".
  
  "Da vidimo možemo li ih pronaći, hoćemo li? Možda nam oni mogu reći više o Lucy Payne nego bilo ko drugi."
  
  "Dobro. Vidjet ću koliko su mi socijalni radnici spremni reći."
  
  "Kladim se da ne toliko. Najveća šansa će vam biti ako neko od njih ode u penziju ili pređe na neki drugi posao. Tada razgovor neće izgledati kao takva izdaja.
  
  "Hej, ja bih trebao biti psiholog. Prepusti meni takvo razmišljanje."
  
  Banks se nasmijao preko telefona. "Ponekad je to mutna linija, zar ne? Detektivski rad i psihologija".
  
  "Pokušaj da razgovaraš sa nekim od svojih glupih kolega o tome."
  
  "Hvala ti Jenny. Uradili ste odličan posao."
  
  "A tek sam počeo."
  
  "Ostati u kontaktu".
  
  "Obećavam".
  
  Kada je Banks spustio slušalicu, Mahalia Jackson je pjevala "Come Sunday". Pojačao je zvuk i izašao s pićem na svoj mali balkon iznad vodopada Gratley. Kiša je prestala, ali pljusak je bio dovoljno jak da priguši šum vodopada. Bilo je odmah nakon zalaska sunca, a na zapadnom nebu su blijedile grimizne, ljubičaste i narandže, prošarane tamnim oblačnim grebenima, dok se sve tamniji istok promijenio iz blijedo u mastiloplavo. Odmah iza vodopada nalazilo se polje na kojem su pasle ovce. U njemu se nalazila grupa ogromnih starih stabala na kojima su se gnijezdili lopovi i koja su ga svojim bučnim prepucavanjem često budila u rano jutro. Delovale su kao ptice vrele naravi. Iza polja, Daleside se spuštao do rijeke Swain, a Banks je mogao vidjeti suprotnu padinu udaljenu milju ili više, kako se uveče zamrači, uzdižući se do dugih, nacerenih usta kostura Gavranova sa ožiljcima. Runski dizajni na suhozidima kao da su postali istaknutiji kako je svjetlost izblijedjela. Malo udesno mogao je vidjeti toranj crkve Helmthorpe kako strši iz dna doline.
  
  Banks je pogledao na sat. Još je dovoljno rano da prošetaš tamo i popiješ jednu ili dvije pince u Dog and Gun-u, možda porazgovaraš s jednim ili dvojicom lokalnih stanovnika s kojima se sprijateljio otkako se doselio. Ali odlučio je da mu ne treba društvo; imao je previše briga oko smrti Terencea Paynea, tajne Leanne Rae i otkrića koja je Jenny Fuller upravo dala o Lucynoj prošlosti. Shvatio je da je, otkako je preuzeo slučaj Kameleon, postajao sve više usamljenik, manje sklon malim pričama u baru. Dio toga, sugerirao je, bio je teret komandovanja, ali bilo je više od toga; možda ga je blizina takvog zla na neki način iskvarila i učinila da malenkosti izgledaju kao potpuno neadekvatan odgovor na ono što se dešavalo.
  
  Vijest o Sandrinoj trudnoći također ga je teško opterećivala, vraćajući mu neka sjećanja za koja se nadao da će zaboraviti. Znao je da neće biti dobro društvo, ali ni tako rano neće moći da ode u krevet. Ušao je unutra i natočio sebi još jedan viski, zatim uzeo cigarete i vratio se napolje da se nasloni na vlažni zid i uživa u posljednjim zracima večernjeg svjetla. U dalekoj močvari zapevao je uvojak, a Mahalia Jackson je nastavila da peva, pevušivši melodiju dugo nakon što joj je ponestalo reči.
  
  OceanofPDF.com
  10
  
  Petak jutro je loše počelo za Megi. Noć je provela uznemirena nejasnim i zastrašujućim noćnim morama koje su skliznule u senku čim se probudila vrišteći i pokušala da ih shvati. Bilo je teško ponovo zaspati, ne samo zbog loših snova, već i zbog jezivih zvukova i glasova koje je čula preko puta. Da li policija ikada spava?
  
  Jednog dana, ustajući da popije čašu vode, pogledala je kroz prozor svoje spavaće sobe i ugledala nekoliko uniformisanih policajaca kako nose kartonske kutije u kombi koji je čekao sa upaljenim motorom. Zatim su neki muškarci kroz ulazna vrata uneli nešto što je izgledalo kao elektronska oprema, i nakon nekog vremena Megi se učini da je videla čudnu sablasnu svetlost koja osvetljava salon broj 35 iza navučenih zavesa. Iskopavanje je nastavljeno u prednjem vrtu, okruženom platnenim ekranom i osvijetljenim iznutra, tako da je Maggie mogla vidjeti samo uvećane i deformisane sjene ljudskih silueta na platnu. Ove figure su prenete u njenu sledeću noćnu moru, i na kraju nije znala da li spava ili je budna.
  
  Ustala je nešto poslije sedam i krenula u kuhinju, gdje joj je šolja čaja smirila istrošene živce. Bila je to jedna od engleskih navika na koju se lako navikla. Planirala je da ponovo provede dan radeći na Grimmu, možda Hanselu i Gretel, sada kada je imala zadovoljavajuće skice za Rapunzelu, i pokušavajući da izbaci problem sa brojem 35 iz svog uma barem na nekoliko sati.
  
  Onda je čula kako dečko s papirima dolazi i papir isklizne iz njenog poštanskog sandučića na tepih u hodniku. Požurila je i odnela ga nazad u kuhinju, gde ga je raširila po stolu.
  
  Priča o Lorraine Templeu bila je istaknuta na naslovnoj strani, uz veći naslov o smrti Terencea Paynea bez povratka svijesti. Postojala je čak i fotografija Megi, snimljena bez njenog znanja, kako stoji ispred kapije svoje kuće. Mora da je to bilo učinjeno kada je otišla u pab da razgovara s Lorraine, shvatila je, budući da je nosila iste farmerke i laganu teksas jaknu kao u utorak.
  
  PAYNE HOUSE: KOMŠIJA KAŽE, naslov se nastavio, a članak je nastavio s detaljima kako je Maggie čula sumnjive zvukove koji dopiru s druge strane brda i pozvala policiju. Kasnije, nakon što je Megi navela kao Lucynu "prijateljicu", Lorraine Temple je izvijestila da je Maggie govorila o tome da je Lucy bila žrtva nasilja u porodici i koliko se bojala svog muža. Sve je to bilo u redu i dovoljno precizno, koliko je to bilo moguće. Ali onda je došao udarac u rep. Prema izvorima iz Toronta, Lorraine Temple je nastavila da izveštava, i sama Maggie Forrest se skrivala od svog nasilnog muža: advokata iz Toronta Williama Burkea. U članku je detaljno opisano vrijeme koje je Maggie provela u bolnici i sve jalove sudske naredbe koje su izdate da bi se Bill držao podalje od nje. Opisujući Megi kao nervoznu ženu nalik mišu, Lorraine Temple je takođe spomenula da je bila kod lokalnog psihijatra po imenu dr Simms, koji je "odlučio da prokomentariše".
  
  Lorraine je završila sugerirajući da je možda zbog Maggienih psiholoških problema, Maggie bila lakovjerna i da ju je poistovjećivanje s Lucynom nevoljom možda zaslijepilo za istinu. Lorraine nije mogla otvoreno reći da misli da je Lucy kriva za bilo šta - zakoni o kleveti to zabranjuju - ali je imala vrlo dobar pokušaj da natjera svoje čitatelje da pomisle da bi Lucy mogla biti samo manipulativna i lažljiva osoba koja može zaokružiti slabu ženu poput Maggie oko njenog malog prsta. To je, naravno, bila glupost, ali ipak efikasna glupost.
  
  Kako je mogla to da uradi? Sada će svi znati.
  
  Svaki put kada je Megi prošetala ulicom u kupovinu ili autobusom do grada, komšije i trgovci su je gledali drugačije, sa sažaljenjem i možda naznakom krivice u očima. Neki ljudi bi izbjegavali kontakt očima s njom, a možda čak i prestali da razgovaraju s njom, preblizu je povezujući sa događajima na broju 35. Čak bi se i stranci koji su je prepoznali sa fotografije pitali za nju. Možda bi Claire potpuno prestala da je posjećuje, iako se nije posjetila otkako se policajac pojavio i Megi je već bila zabrinuta za nju.
  
  Možda bi čak i Bill znao.
  
  Naravno, sama je kriva. Dovela je sebe u opasnost. Pokušala je da učini uslugu jadnoj Lucy pokušavajući da joj pridobije simpatije javnosti, i sve se izjalovilo. Kako je bila glupa što je vjerovala Lorraine Temple. Jedan takav loš članak i cijeli njen novi krhki, zaštićeni svijet će se promijeniti. To je tako jednostavno. Nije bilo pošteno, rekla je Maggie dok je jecala za doručkom. To jednostavno nije bilo fer.
  
  Nakon kratkog, ali ugodnog sna - vjerovatno zahvaljujući izdašnim dozama Laphroagha i Dukea Elingtona - Benks se vratio u svoj kočijaš u Millgartu u petak ujutro u pola deset, a prva vijest koja se pojavila na njegovom stolu bila je poruka od Stefana Novak saopštava da skeletni ostaci iskopani u bašti Payne ne pripadaju Leanne Ray. Da je Banks imao i najmanju nadu da je Lynn možda i dalje živa i zdrava nakon toliko vremena, poskočio bi od sreće, ali sada je očajnički protrljao čelo; činilo se kao da će to biti još jedan od tih dana. Okrenuo je Stefanov broj mobilnog i dobio odgovor nakon tri zvona. Zvučalo je kao da je Stefan bio na drugom razgovoru, ali je promrmljao nekoliko riječi u stranu i skrenuo pažnju na Banksa.
  
  "Žao mi je zbog toga", rekao je.
  
  "Problemi?"
  
  "Tipičan haos za doručak. Samo pokušavam da izađem iz kuće."
  
  "Znam šta misliš. Slušaj, u vezi ove identifikacije..."
  
  "To je istina, gospodine. Dental records. ANALIZA DNK će trajati malo duže. Ovo nikako nije Leanne Rae. Upravo se vraćam kući. Momci i dalje kopaju."
  
  "Ko bi to dovraga mogao biti?"
  
  "Ne znam. Sve što sam do sada uspio shvatiti je da se radi o mladoj ženi, od tinejdžerskih do dvadesetih godina, koja tamo radi nekoliko mjeseci i ima puno nehrđajućeg čelika u svojim stomatološkim proizvodima, uključujući krunicu."
  
  "Znači?" upita Banks, ponovo izranjajući u maglovito sjećanje.
  
  "Možda istočnoevropskog porijekla. Još uvijek koriste mnogo nehrđajućeg čelika."
  
  U redu. Banks je već vidio ovako nešto. Forenzički zubar mu je jednom rekao da Rusi koriste nerđajući čelik. "Istočni Evropljani?"
  
  "Samo mogućnost, gospodine."
  
  "Dobro. Ima li šanse da će se DNK poređenje između Paynea i silovatelja Seacrofta pojaviti prije vikenda?"
  
  "Doći ću do njih jutros, vidjeti mogu li ih pogurati."
  
  "UREDU. Hvala ti. Nastavi sa dobrim radom Stefane."
  
  "Sići će."
  
  Banks je prekinuo vezu, zbunjeniji nego ikad. Jedna od prvih stvari koje je AK Hartnell uspostavio kada je tim prvi put sastavljen je bio posvećen tim za pronalaženje svih slučajeva nestalih ljudi širom zemlje - "mispers" kako su ih zvali - posebno ako su uključivali plavokose tinejdžere koji su bježali zbog bez očiglednog razloga., koji je nestao na putu kući iz klubova, pabova, bioskopa i plesova. Tim je svakodnevno pratio na desetine slučajeva, ali nijedan od njih nije ispunjavao kriterijume za istragu o Kameleonu, izuzev jedne devojke u Češiru koja se dva dana kasnije vratila živa i pokajana nakon kratke svađe sa dečkom, koju je slučajno zaboravila. reći roditeljima.i još nesrećniji slučaj mlade djevojke u Linkolnu za koju se ispostavilo da ju je udario auto i da nije imala papire o sebi. Sada je Stefan govorio da su verovatno imali mrtvu devojku iz istočne Evrope u svojoj bašti.
  
  Banks nije stigao daleko u svojim mislima kada su se vrata njegove kancelarije otvorila i PC Filey je bacio kopiju jutarnje pošte na svoj sto.
  
  Annie je parkirala svoju ljubičastu Astru uz ulicu i otišla do brda br. 35, štiteći oči od jutarnjeg sunca. Traka s mjesta zločina i nadvožnjaci blokirali su dio trotoara ispred baštenske ograde, pa su pješaci morali zaobilaziti asfaltiranim putem kako bi prošli. Annie je primijetila da su se jedna ili dvije osobe, prolazeći pored baštenske kapije, zaustavile da je pogledaju, ali većina njih je prešla na drugu stranu ceste i skrenula pogled. Vidjela je čak i jednu stariju ženu kako se prekrstila.
  
  Annie je pokazala svoju ličnu kartu dežurnom, potpisala se na kapiji i krenula niz baštensku stazu. Nije se plašila da vidi strašne prizore ako je zaista nešto ostalo u kući, ali nikada nije bila na mestu prepunom aktivnosti sociologa, pa ju je samo ulazak činio nervoznom. Muškarci u vrtu su je ignorisali i nastavili da kopaju. Vrata su bila odškrinuta, a kada ih je Annie lagano gurnula, otvorila su se u hodnik.
  
  Hodnik je bio prazan, a kuća je u početku izgledala tako tiho da je Annie pomislila da je sama. Onda je neko vrisnuo, a zvuk pneumatske bušilice koja je sekla kroz vazduh dopirao je iz podruma, razbijajući njenu iluziju. Kuća je bila vruća, zagušljiva i puna prašine, a Annie je kihnula tri puta prije nego što je nastavila pregled.
  
  Njeni nervi su postepeno popuštali pred profesionalnom radoznalošću, te je sa zanimanjem primijetila da su tepisi uklonjeni, da su ostali samo goli betonski podovi i drvene stepenice, te da je namještaj, sve do lampi, također uklonjen iz dnevne sobe. Nekoliko rupa je probušeno u zidovima, bez sumnje kako bi se osiguralo da nijedno tijelo tamo nije zakopano. Annie se lagano lecnula. Poeova "Burad Amontillada" bila je jedna od najstrašnijih priča koje je čitala u školi.
  
  Gdje god da je išla, sjećala se uske staze obrubljene užetom za koju je znala da je mora slijediti. Na čudan način, to je bilo kao da posetite Rektorijat Brontë ili kolibu Vordsvort, gde ste mogli samo da stojite i gledate preko užeta u starinski nameštaj.
  
  Kuhinja, u kojoj su tri službenika SOCO-a radila na lavabou i odvodu, bila je u istom žalosnom stanju - pločice su izvrnute naopačke, pećnice i frižidera više nema, ormari prazni, prašina od otisaka prstiju svuda. Annie nije mislila da bi neko mogao toliko oštetiti mjesto za tri dana. Jedan od forenzičara ju je pogledao i prilično razdraženo upitao šta ona misli da radi ovdje. Pokazala mu je svoju ličnu kartu i on se vratio čišćenju lavaboa. Vazdušna bušilica je prestala i Annie je odozgo začula zvuk usisivača, jeziv domaći zvuk usred cijelog haosa na mjestu zločina, iako je znala da je njegova svrha mnogo zlokobnija od uklanjanja prašine.
  
  Tišinu u podrumu shvatila je kao znak da siđe dole, primijetivši otvorena vrata garaže, koja je bila izlizana kao i ostatak kuće. Automobil je nestao, bez sumnje je rastavljen u policijskoj garaži i iskopan pod uljem.
  
  Osjetila je da postaje preosjetljiva dok se približavala vratima podruma, a disanje joj je postalo otežano. Na vratima je bio nepristojan poster gole žene sa širom raširenim nogama, za koji se Eni nadala da forenzičari nisu tamo ostavili jer su voleli da ga vide. Ovo mora da je uznemirilo Janet Taylor od samog početka, pomislila je dok je polako napredovala, kao što je zamišljala Janet i Dennisa. Bože, i sama je bila uplašena, iako je znala da su tamo samo forenzičari. Ali Janet i Dennis nisu znali što mogu očekivati, rekla je Annie sebi. Šta god da je bilo, nisu očekivali ono što su dobili. Znala je mnogo više od njih, i bez sumnje je njena mašta radila prekovremeno na tome.
  
  Kroz vrata, ovdje je mnogo hladnije, pokušavam osjetiti kako je bilo, uprkos dva biračka službenika i jakom svjetlu... Janet je ušla prva, Dennis odmah iza nje. Podrum je bio manji nego što je očekivala. Mora da se dogodilo tako brzo. Svijeće. Figura koja iskače iz sjene, mašući mačetom, presiječe Dennisa Morrisseya u grlo i ruku jer je bio najbliži. Dennis pada. Janet je već izvukla svoju palicu sa bočnom drškom i ispružila je, spremna da parira prvom udarcu. Toliko blizu da može osjetiti Paineov dah. Možda ne može vjerovati da žena, slabija i sitnija od njega, može tako lako da mu smeta. Prije nego što je uspio da se oporavi od šoka, Janet se obruši i udari ga u lijevu sljepoočnicu. Zaslijepljen bolom i možda krvlju, pada na zid. Tada osjeća oštar bol u zglobu i ne može držati mačetu. Čuje kako juri po podu, ali ne zna gdje. On se diže i juriša na nju. Sada ljuta jer zna da joj partner krvari na podu, Janet ga udara iznova i iznova, želeći da sve bude gotovo kako bi se mogla pobrinuti za Dennisa. Grebe gdje je mislio da je mačeta otišla, a krv mu curi niz lice. Ona ga ponovo udari. Ponovo. Koliko mu je snage u ovom trenutku preostalo? Annie je razmislila. Sigurno nije dovoljno da se skine Janet? I koliko bi ga još puta udarila, sada kada je ležao vezan lisicama za cijev, ne pomjerajući se uopće?
  
  Annie je uzdahnula i promatrala kako forenzičari mijenjaju bušilicu da kopaju na drugom mjestu.
  
  "Hoćeš li ponovo pokrenuti tu stvar?" ona je pitala.
  
  Jedan od muškaraca se nacerio. "Želiš li slušalice?"
  
  Annie mu se nasmiješila. "Ne, radije bih otišao odavde prije nego što počneš. Možete li mi dati još koji minut?"
  
  "Mogu."
  
  Annie je pogledala okolo grube figure i okultne simbole na zidovima i pitala se koliko su sastavni dio Payneove fantazije. Banks joj je također rekao da je mjesto bilo osvijetljeno desetinama svijeća, ali sada su se sve ugasile, kao i dušek na kojem su pronašli tijelo. Jedan od CSU-a je klečao i zurio u nešto na betonskom podu pored vrata.
  
  "Šta je ovo?" upitala ga je Annie. "Naći nešto?"
  
  "Ne znam", rekao je. "Neke male ogrebotine na betonu. Gotovo su nevidljivi, ali izgleda da postoji nekakav uzorak."
  
  Annie je kleknula da pogleda. Nije mogla ništa da vidi sve dok forenzičar nije ukazao na nešto što je izgledalo kao mali krugovi u betonu. Bilo ih je tri, skoro podjednako raspoređenih.
  
  "Pokušaću sa nekoliko različitih uglova osvetljenja", rekao je gotovo u sebi. "Možda neki infracrveni film koji će pokazati kontraste."
  
  "Mogao je biti stativ", rekla je Annie.
  
  "Šta? Prokletstvo, žao mi je, ljubavi, ali možda si u pravu. Luke Selkirk i taj njegov smiješni mali pomagač bili su ovdje. Možda su ostavili tragove."
  
  "Mislim da bi bili profesionalniji, zar ne?"
  
  "Bolje da ih pitam, zar ne?"
  
  Annie ga je ostavila samog s tim i ušla kroz dalja vrata. Zemljište je podijeljeno na rešetke, a tlo iskopano. Annie je znala da su tamo pronađena tri tijela. Slijedila je usku, markiranu stazu do vrata, otvorila ih i popela se stepenicama u zadnji vrt. Traka sa mjesta zločina blokirala joj je ulazak na vrh stepenica, ali nije morala dalje. Kao i hodnik u podrumu, zarasli vrt je podijeljen na rešetke i obilježen konopcem. Većina ih je već bila očišćena od trave, korova i gornjeg sloja zemlje, ali su neki dalje ostali zarasli. Uz krajnji zid ležala je, namotana poput tepiha, velika vodootporna čaršava koja je služila za zaštitu bašte od jučerašnje kiše.
  
  Bio je to delikatan posao, Eni je znala gledajući iskopavanje skeleta u selu Hobs End. Bilo je previše lako narušiti stare kosti. Mogla je da vidi rupu duboku oko tri stope u kojoj je jedno telo bilo iskopano, a sada su se dva muškarca okupila oko druge rupe, lopatama prevlačeći zemlju i dodajući je trećem čoveku, koji ju je prolazio kroz sito kao da je on traži zlato.
  
  "Šta je ovo?" upitala je Annie s gornje stepenice stepenica u podrum.
  
  Jedan od muškaraca je podigao pogled na nju. Isprva nije prepoznala Stefana Novaka. Nije ga dobro poznavala, jer je kratko radio u sjedištu Eastvalea West Divisiona, ali Banks ih je jednog dana upoznao. Prema tužiocu Ronu McLaughlinu, Stefan je bio čovjek koji je uvukao bučni i vrišteći Sjeverni Jorkšir u dvadeset prvi vijek. Annie ga je smatrala prilično suzdržanim, čak pomalo tajanstvenim, kao da sa sobom nosi ozbiljnu tajnu ili ogroman teret prošlosti. Spolja, djelovao je dovoljno veselo, ali mogla je primijetiti da nije baš duboko. Bio je visok, preko šest stopa, i zgodan na svoj način, elegantan. Znala je da je poljskog porijekla i često se pitala da li je princ, grof ili nešto slično. Većina Poljaka koje je ikada srela rekla je da su u jednom ili drugom trenutku potekli od grofova ili prinčeva, a bilo je nečeg kraljevskog i veličanstvenog u Stephenovom držanju.
  
  "Ani je, zar ne?" - on je rekao. "Narednica Annie Cabbot?"
  
  "DI, sada, Stefane. Kako si?"
  
  "Nisam znao da se baviš ovim poslom."
  
  "Jedan od njih", objasnila je Annie. Terence Payne. Ja sam za žalbe i disciplinu."
  
  "Ne mogu da verujem da će CPS uopšte dozvoliti da ovo ugleda svetlost dana", rekao je Stefan. "Opravdano ubistvo, zar ne?"
  
  "Nadam se da tako vide, ali kod njih se nikad ne zna sa sigurnošću. U svakom slučaju, samo sam htio pogledati ovo mjesto."
  
  "Bojim se da smo napravili pravi nered", rekao je Stefan. "Izgleda da smo upravo pronašli još jedno tijelo. Želite li pogledati?
  
  Annie se sagnula ispod trake. "Da".
  
  "Budite oprezni", rekao je Stefan. "Slijedite označenu stazu."
  
  Annie je učinila kako je rekao i ubrzo se našla kako stoji pored djelimično iskopanog groba. Bio je to kostur. Ne tako umrljana i prljava kao ona koju je vidjela na Hobbs Endu, ali ipak kostur. Mogla je vidjeti dio lobanje, jedno rame i dio lijeve ruke. "Koliko dugo?" ona je pitala.
  
  "Teško je reći", odgovorio je Stefan. "Više od nekoliko mjeseci." Predstavio je dvojicu ljudi koji su s njim proučavali grob, jednog botaničara, a drugog entomologa. "Ovi momci bi trebali biti u mogućnosti da pomognu u tome. I molimo dr Ioana Williamsa da dođe sa univerziteta i pomogne nam."
  
  Annie se sjetila mladog doktora s dugom kosom i izbočenom Adamovom jabučicom iz Hobbs & Case-a, načina na koji je milovao karličnu kost Glorije Šeklton i škiljio kroz nju u Annie.
  
  "Znam da se to mene ne tiče", rekla je Eni, "ali zar nema previše ovih leševa?"
  
  Stefan ju je pogledao i zaklonio oči od sunca. "Da", rekao je. "Istina je. Prilično je zbunjujuće raditi, zar ne?"
  
  "Zaista, jeste."
  
  Annie se vratila do svog auta. Druženje oko brda više ništa nije značilo. Osim toga, iz pogleda na sat shvatila je da mora prisustvovati obdukciji.
  
  "Kako to, dođavola, misliš tako razgovarati sa novinarima?" Banks je rekao. "Zar te nisam upozorio na ovo?"
  
  "Ovo je prvi put da čujem da živimo u policijskoj državi", rekla je Maggie Forrest, prekriživši ruke na grudima, očiju punih bijesa i suza. Stajali su u njenoj kuhinji, Banks je mahala Postom, a Megi je pospremala posle doručka. Ugledavši članak u Millgarthu, krenuo je pravo prema brdu.
  
  "Nemoj mi pričati ta tinejdžerska sranja o policijskim državama. Ko si ti, student koji protestira protiv nekog dalekog rata?"
  
  "Nemaš pravo da tako razgovaraš sa mnom. Nisam uradio ništa loše."
  
  "Nešto nije u redu? Imate li kakvu ideju o tom stršljenom gnijezdu koje biste mogli pomoći da se raspetlja?"
  
  "Ne znam na šta misliš. Sve što sam želeo je da ispričam priču sa Lusine strane, ali ova žena je sve izvrnula."
  
  "Jeste li toliko naivni da ovo niste očekivali?"
  
  "Postoji razlika između naivnosti i brige, ali cinik poput vas vjerovatno neće razumjeti."
  
  Banks je mogao vidjeti da Maggie drhti ili od ljutnje ili od straha, i zabrinuo se da je dao previše slobode svom bijesu. Znao je da ju je muž zlostavljao, da ima ranjenu dušu, pa se vjerovatno nasmrt uplašila da će taj čovjek podići glas u njenoj kuhinji. Bilo je to bezosjećajno od njega, ali dovraga, ova žena ga je iznervirala. Sjeo je za kuhinjski sto i pokušao se malo ohladiti. "Maggie", rekao je tiho. "Žao mi je, ali mogli biste nam zadati mnogo problema."
  
  Činilo se da se Maggie malo opustila. "Ne vidim kako."
  
  "Simpatija javnosti je vrlo promjenjiva stvar, a kada se upleteš u to, to je kao da plešeš sa đavolom. Jednako je vjerovatno da će vas posegnuti i proždreti kao i bilo koji drugi."
  
  "Ali kako ljudi znaju kroz šta je Lucy prošla u rukama svog muža? Neće pričati o tome, garantujem ti to."
  
  "Niko od nas ne zna šta se dogodilo u Lusinoj kući. Sve što radite je da ugrožavate njene šanse za pravično suđenje ako..."
  
  "Sud? Presuda za šta?
  
  "Hteo sam da kažem, 'ako dođe do toga.'
  
  "Žao mi je, ali ne slažem se." Maggie je stavila kuhalo za vodu i sjela preko puta Banksa. "Ljudi moraju znati o nasilju u porodici. Ovo nije nešto što bi trebalo skrivati bez razloga. Pogotovo ne samo zato što policija tako kaže."
  
  "Slažem se. Vidi, razumijem da si pristrasan prema nama, ali..."
  
  "Pristrasni? U redu. Uz vašu pomoć završio sam u bolnici."
  
  "Ali morate shvatiti da su nam u mnogim od ovih stvari ruke vezane. Ponašamo se najbolje što nam dopuštaju informacije koje imamo i zakoni zemlje."
  
  "Razlog više da progovorim o Lucy. Uostalom, ti zapravo nisi ovdje da joj pomogneš, zar ne?"
  
  "Ovdje sam da saznam istinu."
  
  "Pa, sve je ovo veoma plemenito od vas."
  
  "Pa, ko je sada cinik?"
  
  "Svi znamo da policija želi samo osude, da ne mari mnogo za istinu i pravdu.
  
  "Osude pomažu ako sklone loše momke sa ulice. Prečesto se to ne dešava. I pravdu prepuštamo sudovima, ali se varate oko ostalog. Ne mogu da govorim u ime bilo koga drugog, ali zaista mi je stalo do istine. Radim dan i noć na ovom slučaju od početka aprila i sa svakim slučajem na kojem radim želim da znam šta se desilo, ko je to uradio i zašto. Ne saznam uvijek, ali iznenadili biste se koliko naučim. Ponekad me ovo uvali u nevolje. I moram živjeti sa znanjem, uzeti ga u svoj život, ponijeti ga kući sa sobom. Ja sam ta snježna gruda koja se kotrlja niz brdo samo što je ostala bez čistog snijega i skupljam sloj za slojem zemlje i šljunka samo da bi mogao sjediti u sigurnosti i toplini svog doma i optuživati me da sam neka vrsta Oficir Gestapoa".
  
  "Nisam to mislio. I nisam uvijek bio topao i siguran."
  
  "Da li ste znali da ono što ste upravo uradili zapravo ima dobre šanse da iskrivi istinu, kakva god ona bila?"
  
  "Nisam to uradio. Bila je to ona. Taj novinar. Lorraine hram".
  
  Banks je udario rukom o sto i odmah požalio kada je Maggie skočila. "Pogrešno", rekao je. "Ona je samo radila svoj posao. Sviđalo se to vama ili ne, tako je bilo. Njen posao je da prodaje novine. Ti si suprotno, Maggie. Mislite da su mediji tu da govore istinu, a policija da laže. "
  
  "Sada me zbunjuješ." Čajnik je proključao i Megi je ustala da napravi čaj. Banksu nije ponudila šolju, ali kada je čaj bio gotov, automatski mu je sipala jednu. On joj je zahvalio.
  
  "Sve što kažem, Maggie, je da si možda učinila Lucy više zla nego koristi razgovorom s novinarima. Pogledajte šta se desilo ovog puta. Kažete da je sve pošlo naopako i da su praktično izjavili da je Lusi kriva isto kao i njen muž. Vjerovatno joj to neće pomoći, zar ne?"
  
  "Ali rekao sam ti. Iskrivila je moje reči."
  
  "A ja kažem da ste to trebali očekivati. To je učinilo priču boljom."
  
  "Gde onda da odem da kažem istinu? Ili je pronaći?
  
  "Bože, Maggie, da sam znao odgovor na to pitanje, ja bih..."
  
  Ali prije nego što je Banks stigao do kraja, zazvonio mu je mobilni telefon. Ovog puta u ambulanti je dežurao policajac. Lucy Payne je upravo dobila svoju slobodu, a uz nju je imala advokata.
  
  "Znate li nešto o ovom advokatu?" Banks je pitao Maggie kada je završio telefonski razgovor.
  
  Stidljivo se nasmiješila. "Zapravo, da, imam."
  
  Banks nije ništa rekao, ne vjerujući da može odgovoriti na civiliziran način. Ostavivši čaj netaknut, žurno se oprostio od Maggie Forrest i odjurio do svog auta. Nije čak ni stao da razgovara sa Annie Cabbot kada ju je vidio kako napušta broj 35, ali je samo imao vremena da brzo mahne prije nego što je uskočio u svoj Renault i urlao.
  
  Lucy Payne je sjedila na krevetu i farbala nokte na nogama u crno kada je Banks ušao. Pogledala ga je i skromno spustila suknju do bokova. Zavoji su joj bili skinuti sa glave, a modrice su izgleda dobro zarastale. Svoju dugu crnu kosu oblikovala je tako da pokrije područje koje je doktor obrijao radi šavova.
  
  U sobi, pored prozora, bila je još jedna žena: advokat. Mala rasta, sa čokoladno-smeđom kosom ošišanom skoro kao Banksova, i pažljivim ozbiljnim smeđim očima, bila je odjevena u tamni sako na pruge, odgovarajuću suknju i bijelu bluzu s naborima ispred. Nosila je tamne tajice i sjajne crne pumpe.
  
  Prišla je i ispružila ruku. "Julia Ford. Ja sam Lucyin advokat. Ne verujem da smo se sreli."
  
  "Vrlo lepo", rekao je Banks.
  
  "Ovo nije prvi put da razgovarate sa mojim klijentom, zar ne, nadzorniče?"
  
  "Ne", rekao je Banks.
  
  "A posljednji put ste bili u društvu psihologa po imenu dr. Fuller?"
  
  "Dr. Fuller je naš savjetodavni psiholog na Task Force Chameleon," rekao je Banks.
  
  "Samo budite oprezni, nadzorniče, to je sve. Imao bih vrlo dobar razlog da kažem da je sve što je dr. Fuller mogao dobiti od mog klijenta neprihvatljivo kao dokaz."
  
  "Nismo prikupili dokaze", rekao je Banks. "Lusi je ispitivana kao svjedok i kao žrtva. Ne kao osumnjičeni."
  
  "Dobro, nadmene, ako se situacija promijeni. I sada?"
  
  Banks je bacio pogled na Lucy, koja je nastavila da farba nokte na nogama, naizgled ravnodušna prema zafrkanciji između njenog advokata i Banksa. "Nisam znao da misliš da ti treba advokat, Lusi", rekao je.
  
  Lucy je podigla oči. "To je u mom najboljem interesu. Otpuštam jutros. Kada se završi papirologija, mogu ići kući."
  
  Banks je razdraženo pogledao Juliju Ford. "Nadam se da je nisi ohrabrio u ovoj fantaziji?"
  
  Julia je podigla obrve. "Ne razumijem šta govoriš".
  
  Banks se okrenuo Lucy. "Ne možeš ići kući, Lucy," objasnio je. "Vašu kuću ciglu po ciglu rastavljaju forenzičari. Imaš li pojma šta se tamo dogodilo?"
  
  "Naravno da jesam", rekla je Lucy. "Terry me udario. Nokautirao me je i poslao u bolnicu."
  
  "Ali Terry je sada mrtav, zar ne?"
  
  "Da. I šta?"
  
  "To mijenja stvari, zar ne?"
  
  "Slušaj", reče Lucy. "Bila sam zlostavljana i upravo sam izgubila muža. Sad mi govoriš da sam i ja izgubio svoj dom?"
  
  "Za sada".
  
  "Pa, šta da radim? Gde da idem?
  
  "Šta je sa tvojim hraniteljima, Linda?"
  
  Lucyin pogled rekao je Banksu da joj nije promakao naglasak. "Izgleda da nemam mnogo izbora, zar ne?"
  
  "U svakom slučaju, neko vreme to neće biti problem", nastavio je Banks. "Pronašli smo tragove krvi Kimberly Myers na rukavima vašeg kućnog ogrtača, kao i neka žuta vlakna ispod vaših noktiju. Morat ćete mnogo toga objasniti prije nego što bilo gdje odete."
  
  Lucy je izgledala zabrinuto. "Kako misliš?"
  
  Julia Ford suzila je oči i pogledala Banksa. "Hoće reći, Lucy, da će te odvesti u policijsku stanicu na ispitivanje."
  
  "Može li to učiniti?"
  
  "Bojim se da jeste, Lucy."
  
  "I on me može zadržati tamo?"
  
  "Prema pravilniku PSSE, može, da, ako nije zadovoljan odgovorima koje mu dajete. U roku od dvadeset četiri sata. Ali postoje vrlo stroga pravila. Nemaš o čemu da brineš."
  
  "Misliš da bih mogao provesti cijeli dan u zatvoru? U ćeliji?
  
  "Ne boj se, Lucy," rekla je Julia dok je prišla i dodirnula ruku svog klijenta. "Ništa loše ti se neće dogoditi. Ti dani su prošli. Bićeš dobro zbrinut."
  
  "Ali ja ću biti u zatvoru!"
  
  "Možda. Sve zavisi."
  
  "Ali nisam ništa uradio!" Ona je ljutito pogledala Banksa, a crne su joj oči gorjele poput uglja. "Ja sam ovdje žrtva. Zašto se zajebavaš sa mnom?"
  
  "Niko te ne zajebava, Lucy", rekao je Banks. "Postoji mnogo pitanja na koja treba odgovoriti i mislimo da nam možete pomoći."
  
  "Odgovaraću na vaša pitanja. Ne odbijam saradnju. Ne morate me voditi u policijsku stanicu zbog toga. Osim toga, već sam im odgovorio."
  
  "Teško. Moramo znati mnogo više, a postoje određene formalnosti, procedure koje treba poštovati. U svakom slučaju, sada kada je Terry mrtav, sve se promijenilo, zar ne?"
  
  Lucy je skrenula pogled. "Ne razumijem na šta mislite."
  
  "Sada možete slobodno govoriti. Ne morate ga se bojati."
  
  "Oh, razumem".
  
  "I mislio si da sam mislio na Lucy?"
  
  "Ništa".
  
  "Šta biste mogli učiniti da promijenite svoju priču? Samo poricati sve?
  
  "Rekao sam ti. Ništa".
  
  "Ali sada se krv mora objasniti. I žuta vlakna. Znamo da ste bili u podrumu. Možemo to dokazati."
  
  "Ne znam ništa o tome. ne sećam se".
  
  "Veoma udobno. Zar ti nije žao što je Terry mrtav, Lucy?"
  
  Lucy je vratila lak za nokte u torbicu. "Naravno da sam uznemiren. Ali on me je tukao. Poslao me je ovamo, uvukao me u sve ove probleme sa policijom. Nisam ja kriv. Ništa od ovoga nije moja greška. Nisam uradio ništa loše. Zašto bih ja bio taj koji pati?"
  
  Banks je odmahnuo glavom i ustao. "Možda bi jednostavno trebali otići."
  
  Lucy je pogledala Juliju Ford.
  
  "Idem s tobom", rekla je Julia. "Bit ću prisutan tokom vašeg ispitivanja i u blizini u slučaju da vam zatrebam."
  
  Lucy je uspjela da se slabo nasmiješi. "Ali nećeš ostati u ćeliji sa mnom?"
  
  Julia se nasmiješila, a zatim pogledala Banksa. "Bojim se da neće dobiti duple, Lucy."
  
  "Tako je", rekao je Banks. "Voliš djevojke, zar ne, Lucy?"
  
  "Nije bilo potrebe za tim, nadzorniče", rekla je Julia Ford. "I bit ću vam zahvalan ako imate još pitanja dok ne budemo u sobi za ispitivanje."
  
  Lucy je samo zurila u Banksa.
  
  "U svakom slučaju", nastavila je Julia Ford, okrećući se Lusi. "Nemojmo biti pesimisti. Možda do toga neće doći." Okrenula se Banksu. "Mogu li predložiti, nadzorniče, da krenemo diskretnim izlazom? Niste mogli a da ne primijetite prisustvo PRESS-a."
  
  "To je velika priča za njih," rekao je Banks. "Ali da, to je dobra ideja. Imam i još jednu."
  
  "O?"
  
  "Da odvedemo Lucy u Eastvale na ispitivanje. Ti i ja vraški dobro znamo da će se Millgart pretvoriti u zoološki vrt čim novinari saznaju da je tamo. Tako da imamo priliku da izbjegnemo sav ovaj haos, barem na neko vrijeme."
  
  Julia Ford je razmislila na trenutak, a zatim pogledala Lucy. "To je dobra ideja", rekla je.
  
  "Hoćeš li poći sa mnom u Eastvale? Bojim se".
  
  "Svakako". Julia je pogledala Banksa. "Siguran sam da vam upravnik može preporučiti pristojan hotel?"
  
  -
  
  "Ali kako je mogla znati da izlazim s tobom?" Megi je pitala dr. Susan Simms na početku sesije tog dana.
  
  "Nemam pojma, ali možete biti sigurni da nikome nisam rekao. I nisam joj ništa rekao."
  
  "Znam", rekla je Maggie. "Hvala ti".
  
  "Ne razmišljaj o tome, draga. Ovo je pitanje profesionalne etike. To je značilo vašu podršku Lucy Payne, je li to istina?"
  
  Maggie je osjetila kako joj ljutnja ponovo proključa kad se prisjetila svoje jutarnje svađe s Banksom. I dalje se osjećala uznemireno zbog toga. "Mislim da je Lucy bila žrtva zlostavljanja, da."
  
  Doktorka Simms je neko vreme ćutala, gledajući kroz prozor, a onda se pomerila u stolici i rekla: "Samo budi oprezna, Margaret. Samo budi oprezan. Čini se da ste pod velikim stresom. Sada, hoćemo li početi? Čini se kao da smo prošli put razgovarali o vašoj porodici."
  
  sjetila se Maggie. Bila je to njihova četvrta sesija i prvi put su se dotakli Maggienog porodičnog porijekla. Što ju je iznenadilo. Od samog početka očekivala je frojdovska pitanja o njenom odnosu sa ocem, iako je dr. Simms insistirao da ona nije frojdovski psihoanalitičar.
  
  Sjedili su u maloj kancelariji s pogledom na Park Square, miran, elegantan kutak Lidsa iz osamnaestog vijeka. Ptice su pevale na drveću među ružičastim i belim cvećem, a učenici su sedeli na travi, čitajući ili jednostavno uživajući u suncu posle jučerašnje kiše. Činilo se da se većina vlage raspršila, a zrak je bio svjež i topao. Dr Simms je otvorio prozor i Maggie je mirisala cvijeće iz kutije na prozoru; nije znala koju sortu, ali to je bilo cvijeće, tako je, crveno, bijelo i ljubičasto. Mogla je vidjeti samo vrh kupole gradske vijećnice iznad drveća i elegantne fasade kuća na suprotnoj strani trga.
  
  Ovo mjesto je bilo kao ljekarska ordinacija, pomislila je Maggie, ili barem ordinacija starog stila, s masivnim stolom, diplomama na zidu, fluorescentnim svjetlima, ormarićima za dokumente i policama punim psiholoških časopisa i udžbenika. Nije bilo sofe; Maggie i dr. Simms sjedili su u svojim stolicama, ne okrenuti jedno prema drugome, već pod blagim uglom, tako da je kontakt očima bio lagan, ali ne i suštinski, više kooperativan nego konfrontirajući. Dr Simms je preporučila Ruth, i do sada je bila pravo otkriće. U svojim pedesetim, snažno građena, čak ugledna, strogog izgleda, uvek je nosila starinsku odeću u stilu Laure Ešli, a njena sedoplava kosa bila je frizirana u lokne i talase koji su delovali oštro kao žilet. Naprotiv, izgledalo je da je dr. Simms imao najljubazniji, saosećajni način o kome je Megi mogla da sanja, ali ni on nije bio nježan. Jer definitivno nije bila mekana; ponekad je bila potpuno bodljikava, posebno ako je Megi - koju je iz nekog razloga uvek zvala Margaret - bila u odbrani ili je cvilila.
  
  "Kada smo odrastali, nikada nije bilo nasilja u kući. Moj otac je bio strog, ali nikada nije koristio šake ili kaiš da nas kazni. Ni ja, ni moja sestra Fiona."
  
  "Pa šta je učinio za disciplinu?"
  
  "Oh, obične stvari. Kažnjeni smo, oduzeti su nam džeparac, ukoreni, tako nešto."
  
  "Je li povisio ton?"
  
  "Ne. Nikad ga nisam čuo da viče na nekoga."
  
  "Da li je tvoja majka imala vatrenu narav?"
  
  "Bože, ne. Mislim, mogla bi da se naljuti i vrišti ako Fiona ili ja uradimo nešto dosadno, kao što je nečišćenje naših soba, ali sve bi bilo gotovo i zaboravljeno u tren oka."
  
  Dr Simms je prinijela šaku bradi i naslonila se na nju. "To je jasno. Vratimo se Billu, u redu?"
  
  "Ako želiš".
  
  "Ne, Margaret, to nije da bi mi se svidjelo. To je za ono što želiš."
  
  Maggie se promeškoljila u stolici. "Da, sve je u redu."
  
  "Na našoj prethodnoj sesiji rekli ste mi da ste vidjeli znakove njegove agresivnosti prije nego što ste se vjenčali. Možete li mi reći nešto više o ovome?"
  
  "Da, ali nije bilo usmjereno na mene."
  
  "Kome je bilo upućeno? Možda cijeli svijet?"
  
  "Ne. Samo neki ljudi. Ljudi koji su zeznuli. Na primjer, konobari ili kuriri."
  
  "Je li ih pobijedio?"
  
  "Naljutio se, izgubio živce, vikao na njih. Zvali su ih idiotima, moronima. Ono što sam mislio je da je unio mnogo agresije u svoj rad."
  
  "Oh da. On je advokat, zar ne?"
  
  "Da. Za veliku firmu. I zaista je želio da bude partner."
  
  "Je li po prirodi konkurentan?"
  
  "Vrlo. Bio je srednjoškolska sportska zvijezda i mogao je okončati profesionalnu fudbalsku karijeru da nije pokidao koleno na prvenstvenoj utakmici. Još malo šepa, ali ne može da podnese kada to neko primijeti i spomene. To ga ne sprečava da igra u softball timu firme. Ali ne vidim kakve to veze ima sa bilo čim."
  
  Dr Simms se nagnula naprijed i snizila glas. "Margaret, želim da vidiš, da shvatiš otkud bes i okrutnost vašeg muža. Oni nisu došli od tebe, nego od njega. Oni takođe nisu ni na koji način došli iz vaše porodice. Oni potiču od njega. Tek kada to vidite, kada vidite da je to bio njegov problem, a ne vaš, počećete da verujete da niste krivi, i naći ćete snagu i hrabrost da krenete dalje i živite svoj život što potpunije možete ...možete, umjesto da nastavite ovo mračno postojanje koje vodite u ovom trenutku."
  
  "Ali ja to već vidim", pobunila se Maggie. "Mislim, znam da je to bila njegova agresija, a ne moja."
  
  "Ali ti to ne osjećaš."
  
  Maggie se osjećala razočarano; Dr Simms je bio u pravu. "Ali ne ja?" ona je pitala. "Valjda ne."
  
  "Znaš li nešto o poeziji, Margaret?"
  
  "Ništa posebno, ne. Samo stvari koje smo radili u srednjoj školi i jedan od mojih prijatelja na umjetničkom koledžu je pisao stvari za mene. Strašne gluposti, zaista. Samo je htio da mi uđe u pantalone."
  
  Dr Simms se nasmijao. Još jedno iznenađenje, jer je zvučalo kao glasan konjski smijeh. "Samuel Taylor Coleridge napisao je pjesmu pod nazivom "Dejection: An Ode". Djelomično se radilo o njegovoj nesposobnosti da bilo šta osjeti, a jedan od citata koji mi je zauvijek ostao u sjećanju bio je o tome kako je pisao o gledanju u oblake, mjesec i zvijezde, a završio riječima: 'Radije vidim nego osjećam kako su lijepe.' Mislim da se isto odnosi i na tebe, Margaret. I mislim da to znaš. Intelektualna svijest o nečemu uz pomoć uma ne garantuje emocionalno prihvaćanje. I vi ste veoma inteligentna osoba, uprkos vašim očiglednim kreativnim sklonostima. Da sam jungovac, a nisam, vjerovatno bih vas svrstao u introvertni, misleći tip. Sada mi reci više o ovom udvaranju."
  
  "Nema se mnogo toga za reći." Vrata u hodniku su se otvarala i zatvarala. Dva muška glasa su se podigla i umrla. Zatim se čuo samo pjev ptica i zvuci udaljenog saobraćaja na Hadrow i Park Laneu. "Pretpostavljam da me je oborio", nastavila je. "To je bilo prije otprilike sedam godina, a ja sam bio tek mlad diplomac umjetničke škole bez karijere, još uvijek neiskusan, družio sam se s umjetničkom publikom po barovima i raspravljao o filozofiji u pabovima i kafićima na Queen Street West, misleći da će jednog dana tamo bi neki bogati pokrovitelj otkrio moju genijalnost. Imala sam nekoliko afera na koledžu, spavala sa nekoliko momaka, ništa nije zadovoljavalo, onda se pojavio ovaj visoki, tamnokosi, pametan, zgodan muškarac u Armanijevom odijelu koji je htio da me vodi na koncerte i skupe restorane. Nije se radilo o novcu. To uopće nije bila poenta. Čak ni u restoranima. Tada nisam jeo skoro ništa. Pretpostavljam da je to bio njegov stil, njegov sjaj. Oslijepio me je."
  
  "I ispostavilo se da je on pokrovitelj umjetnosti o kojoj ste sanjali?"
  
  Maggie je spustila pogled na izlizana koljena svojih farmerki. "Ne baš. Bill nikada nije bio posebno zainteresiran za umjetnost. Oh, imali smo sve pretplate koje su nam bile potrebne: simfoniju, balet, operu. Ali nekako sam..."
  
  "Nekako ti šta?"
  
  "Ne znam. Možda sam nepravedan. Ali mislim da je to možda bio samo neki poslovni događaj. Budite primećeni. To je kao da uđete u klijentsku kutiju u Skydomeu. Mislim, bio bi uzbuđen, poput odlaska u operu, proveo bi godine oblačeći se u svoj smoking i brinuo o tome šta bi želio da obučem, onda bismo imali piće prije u baru za članove, komunicirali rame uz rame sa kolegama i klijenti, svi lokalni velikani. Ali samo sam stekao utisak da mu je sama muzika dosadila."
  
  "Da li je bilo problema na početku vaše veze?"
  
  Maggie je vrtjela safirni prsten na svom prstu, prsten "slobode" koji je kupila nakon što je bacila Billove burme u jezero Ontario. "Pa", rekla je, "lako je retrospektivno reći da je nešto problem, zar ne? Tvrdite da ste to predvidjeli ili da ste trebali predvidjeti nakon što ste shvatili kuda ide. Možda u to vrijeme nisu izgledali čudno, zar ne?"
  
  "Pokušaj".
  
  Maggie je nastavila vrtjeti svoj prsten. "Pa, pretpostavljam da je glavni problem bila Billova ljubomora."
  
  "O čemu?"
  
  "Većinu stvari, zapravo. Bio je jako posesivan, nije volio da predugo pričam sa drugim muškarcima na zabavama, tako nešto. Ali uglavnom je bio ljubomoran na moje prijatelje."
  
  "Umjetnici?"
  
  "Da. Vidite, nikad nije imao puno vremena za njih, sve ih je smatrao gomilom propalica, luzera i osjećao se kao da me je nekako spasio od njih." Ona se nasmijala. "A oni, sa svoje strane, nisu hteli da imaju posla sa korporativnim advokatima u Armani odelima."
  
  "Ali ste nastavili da se sastajete sa svojim prijateljima?"
  
  "O, da. Nešto slično tome".
  
  "A kako je Bill reagovao na to?"
  
  "Ismijavao ih je preda mnom, ponižavao ih, kritikovao. Nazivao ih je pseudointelektualcima, ljudima bez mozga i klošarima. Ako bismo ikada sreli nekog od njih dok smo bili zajedno, on bi samo stajao, gledao u nebo, premještao se s noge na nogu, gledao svoj Rolex, zviždao. Sad ga vidim."
  
  "Štitili ste ih?"
  
  "Da. Neko vreme. Tada se činilo da to nema smisla." Maggie je šutjela na trenutak, a onda je nastavila. "Morate zapamtiti da sam bila do ušiju zaljubljena u Billa. Vodio me je na filmske premijere. Otišli smo u New York za vikend, odsjeli u Plazi, jahali konje i kolica u Central Parku, išli na koktele pune berzanskih mešetara i izvršnih direktora. Sve je to imalo romantičnu stranu. Jednom smo čak odletjeli u Los Angeles na premijeru filma u koji su bili uključeni advokati zabavne firme. Išli smo i na zabavu i Sean Connery je bio tamo. Možeš li vjerovati? Zaista sam upoznala Šona Konerija!"
  
  "Kako ste se nosili sa svim ovim luksuznim životom?"
  
  "Prilično sam se dobro uklopio. Bio sam dobar u komunikaciji s njima - biznismenima, advokatima, poduzetnicima, onima koji su za volanom. Vjerovali ili ne, mnogi od njih su mnogo kulturniji nego što sofisticirana javnost misli. Mnogi od njih su sponzorisali korporativne umjetničke kolekcije. Moji prijatelji su mislili da je svako ko nosi odijelo dosadan i konzervativan, a osim toga i građani. Ali nije uvijek moguće fokusirati se na izgled. Znao sam. Mislim da su bili veoma nezreli u vezi svega ovoga. Mislim da je Bill mene vidio kao pozitivan doprinos svojoj karijeri, ali je moje prijatelje vidio kao mrtvi teret koji bi me vukao za sobom da je mogao. Možda i on zna, ako ne budemo oprezni. I nikad se nisam osjećao tako neugodno u njegovom svijetu kao on u mom. U svakom slučaju, počeo sam da se osećam kao da samo igram ulogu izgladnjelog umetnika."
  
  "Šta misliš s tim?"
  
  "Pa, moj otac je prilično poznat arhitekta i uvijek smo se kretali u najvišim krugovima. Takođe sam mnogo putovao po kontinentu po nalogu kada sam bio mlađi, odmah nakon što smo emigrirali iz Engleske. Ponekad bi me, ako je bio školski raspust, poveo sa sobom. Dakle, nisam došao iz plave kragne ili boema. Tata cijeni umjetnost, ali je vrlo konzervativan. I nismo bili siromašni. U svakom slučaju, s vremenom sam se počeo slagati s Billom. Uništio je moju odbranu, kao i na mnoge druge načine. Mislim, činilo se da su moji prijatelji samo išli od jednog socijalnog osiguranja do drugog bez ikakvog pokušaja da bilo šta urade, jer bi to ugrozilo njihovu dragocjenu umjetnost. Najveći grijeh na našem druženju je bilo rasprodanje."
  
  "Šta si uradio?"
  
  Maggie je na trenutak zurila kroz prozor. Cveće je padalo sa drveća u usporenoj snimci. Odjednom joj je postalo hladno i obavila je ruke oko sebe. "Da", rekla je. "Pretpostavljam da jeste. Što se mojih prijatelja tiče, bio sam izgubljen za njih. Zaveo me svemogući dolar. I sve zbog Billa. Na jednoj od zabava njegove kompanije upoznao sam malog izdavača koji je tražio ilustratora za dječju knjigu. Pokazao sam mu svoj rad i svidjelo mu se. Dobio sam posao, onda je to dovelo do drugog, i tako dalje."
  
  "Kako je Bill reagovao na tvoj uspeh?"
  
  "U početku je bio zadovoljan. Uzbuđen. Ponosan što se izdavaču dopao moj rad, ponosan što je knjiga objavljena. Kupovao je kopije za sve svoje nećake i nećake, djecu svojih klijenata. Njegov šef. Desetine primeraka. I bio je zadovoljan što se sve ovo dogodilo zbog njega. Kako mi je stalno govorio, ovo se nikada ne bi dogodilo da sam odlučio da ostanem sa svojim prijateljima koji ne plaćaju."
  
  "U početku je bilo. A kasnije?
  
  Maggie je osjetila kako se ježi u stolici, a glas joj postaje tiši. "Bilo je drugačije. Kasnije, kada smo se vjenčali, a Bill još uvijek nije bio partner, mislim da je počeo da zamjera moj uspjeh. Počeo je da govori o umetnosti kao o mom 'malom hobiju' i predložio mi je da ću možda svakog trenutka morati da dam otkaz i počnem da imam decu."
  
  "Ali odlučili ste da nećete imati decu?"
  
  "Ne. Nisam imao izbora. Ne mogu da imam decu". Maggie je osjetila kako klizi niz zečju rupu, baš kao Alice, mrak se okuplja oko nje.
  
  "Margaret! Margaret!"
  
  Mogla je čuti glas dr. Simmsa samo kao iz daljine, kako odzvanja. S velikim naporom se probijala prema njoj, prema svjetlu, i osjetila da je razdire, kao davljenik iz vode koji dahta za zrakom.
  
  "Margaret, jesi li dobro?"
  
  "Da. Ja... ja... Ali to nisam bila ja", rekla je, osjećajući kako joj suze teku niz obraze. "Nije da ne mogu imati djecu. Bill ne može. Ovo je Bill. To ima neke veze s njegovim brojem spermatozoida."
  
  Dr Simms je dala Maggie vremena da osuši oči, smiri se i pribere.
  
  Kada je to učinila, Maggie se nasmijala samoj sebi. "Nekada je morao masturbirati u Tupperware kontejner i odnijeti ga na testiranje. Nekako je izgledalo ovako... Pa, Tupperware, mislim, sve je tako izgledalo, prepusti to Beaveru."
  
  "Žao mi je?"
  
  "Stari američki TV program. Mama je kod kuće, tata u kancelariji. Pita od jabuka. Srećne porodice. Savršena deca."
  
  "To je jasno. Zar nisi mogao da usvojiš dete?"
  
  Maggie se vratila na svjetlo. Samo je izgledalo previše svijetlo. "Ne", rekla je. "Bill to ne bi učinio. Vidite, onda dijete ne bi bilo njegovo. Ništa više nego da imam tuđu spermu pri vještačkoj oplodnji."
  
  "Jeste li vas dvoje razgovarali o tome šta da radite?"
  
  "Na početku, da. Ali ne nakon što je otkrio da je to njegov fizički problem, a ne moj. Nakon toga, ako sam ikada više pomenuo djecu, tukao me je."
  
  "I otprilike u to vrijeme počeo je da zamjera tvoj uspjeh?"
  
  "Da. Sve do izvršenja sitnih sabotažnih radnji, tako da nisam ispoštovao rokove. Znate, baciti neke od mojih boja ili kistova, zametnuti ilustraciju ili kurirski paket, slučajno izbrisati slike sa mog kompjutera, sa mog kompjutera, zaboraviti da me obavestite o važnom telefonskom pozivu, tako nešto."
  
  "Dakle, u to vreme je želeo da ima decu, ali je otkrio da ne može da bude samohrani otac i takođe je želeo da bude partner u svojoj advokatskoj firmi, ali nije uspeo?"
  
  "To je u redu. Ali to nije opravdanje za ono što mi je uradio."
  
  Dr Simms se nasmiješio. "Tako je, Margaret. Veoma istinito. Ali to je prilično promjenjiva kombinacija, zar ne? Ne pravdam se, ali možete li zamisliti koliko je morao biti pod stresom, kako je to moglo izazvati nasilna osjećanja?
  
  "Nisam mogao da predvidim da će se ovo desiti u to vreme. Kako bih mogao?"
  
  "Ne, nisi mogao. Ovo niko nije mogao očekivati od tebe. Sve je kako si rekao. Gledajući unazad. Gledajući unazad". Zavalila se u stolicu, prekrstila noge i pogledala na sat. "Pa, mislim da je to dovoljno za danas, zar ne?"
  
  Sada je bilo vrijeme. "Imam pitanje", izlanula je Maggie. "Ne o meni."
  
  Dr Simms je podigla obrve i pogledala na sat.
  
  "Neće potrajati ni minuta. Iskreno, neće potrajati."
  
  "Dobro", rekao je dr. Simms. "Pitaj dalje."
  
  "Pa, ovo je moja djevojka. Zapravo, pretpostavljam da nije baš prijateljica, jer je premlada, samo učenica, ali dolazi, znate, na putu kući iz škole.
  
  "Da?"
  
  "Njeno ime je Claire, Claire Toth. Claire je bila prijateljica Kimberly Myers."
  
  "Znam ko je bila Kimberly Myers. Čitam novine. Nastavi."
  
  "Bili su prijatelji. Išli su u istu školu. Obojica su poznavali Terencea Paynea. Bio je njihov nastavnik biologije."
  
  "Da. Nastavi".
  
  "I osjećala se odgovornom, znate, za Kimberly. Te večeri su trebali ići zajedno kući, ali je tip zamolio Claire da pleše. Momak koji joj se dopao i..."
  
  "A njena prijateljica je otišla sama kući. U tvoju smrt?
  
  "Da", rekla je Maggie.
  
  "Rekli ste da želite da mi postavite pitanje."
  
  "Nisam vidio Claire otkako mi je rekla u ponedjeljak popodne. Zabrinut sam za nju. Mislim psihološki. Šta bi to moglo učiniti nekome poput nje?"
  
  "Bez poznavanja devojke o kojoj je reč, ne mogu da kažem", rekao je dr Simms. "To zavisi od njenih unutrašnjih resursa, od njenog samopoštovanja, od podrške porodice, od mnogih stvari. Također, čini mi se da ovdje postoje dva odvojena pitanja."
  
  "Da?"
  
  "Prvo, blizina devojke sa zločincem i, posebno, sa jednom žrtvom, i, drugo, njen osećaj odgovornosti, krivice. Što se tiče prvog, mogu dati nekoliko općih razmatranja."
  
  "Molim te."
  
  "Prvo mi recite kako se osjećate u vezi sa svim ovim."
  
  "Ja?"
  
  "Da".
  
  "Ja... još ne znam. Bojim se, valjda. Ne tako povjerljiv. Na kraju krajeva, on je bio moj komšija. Ne znam. Još nisam uspeo sve da shvatim."
  
  Dr Simms je klimnuo glavom. "Vaša devojka se verovatno oseća isto. Trenutno uglavnom zbunjen. Samo što je mlađa od tebe i vjerovatno ima manje odbrane. Sigurno će biti još nepovjerljivija prema ljudima. Na kraju krajeva, ovaj čovjek je bio njen učitelj, poštovana i autoritativna ličnost. Zgodan, dobro obučen, sa dobrom kućom i lijepom mladom ženom. On nije bio nimalo nalik na čudovište koje obično zamišljamo sa ovakvim zločinima. I ona će doživjeti pojačan osjećaj paranoje. Na primjer, možda se neće osjećati ugodno da izlazi sama, može osjećati da je prate ili posmatraju. Ili joj roditelji možda neće dozvoliti da izađe. Ponekad roditelji preuzimaju kontrolu u takvim situacijama, posebno ako smatraju da su krivi za neku vrstu zanemarivanja."
  
  "Dakle, njeni roditelji je vjerovatno drže kod kuće? Ne dozvoli joj da me posjeti?"
  
  "To je moguće."
  
  "Šta još?"
  
  "Koliko trenutno mogu da zaključim, radi se o seksualnim zločinima i kao takvi sigurno će uticati na rastuću seksualnost ranjive mlade učenice. Teško je reći kakav uticaj. Različitim ljudima se to dešava drugačije. Neke djevojke mogu postati više djetinjaste i potiskivati svoju seksualnost jer misle da će im to pružiti određenu zaštitu. Drugi mogu čak postati promiskuitetniji jer to što su bile dobre djevojke nije pomoglo žrtvama. Ne mogu vam reći kojim će putem ona krenuti."
  
  "Siguran sam da Claire ne bi postala promiskuitetna."
  
  "Ona može postati povučena i zaokupljena ovim pitanjem. Mislim da je najvažnije da ona ne zadržava ta osećanja za sebe, da se bori da shvati šta se desilo. Znam da je teško čak i nama odraslima, ali možemo joj pomoći."
  
  "Kako?"
  
  "Prihvatanje ovog uticaja na nju, ali i uvjeravanje da je to neka vrsta aberacije, a ne prirodan tok stvari. Nema sumnje da će posljedice biti duboke i trajne, ali ona će morati naučiti da se prilagodi tome kako se njen pogled na svijet promijenio."
  
  "Kako misliš?"
  
  "Uvijek kažemo da se tinejdžeri osjećaju besmrtnima, ali kakvu god besmrtnost mislila vaša prijateljica, oduzeto je onim što se dogodilo. Teško je prilagoditi se činjenici da se i vama može dogoditi ono što se dogodilo nekom vama bliskom. A puni užas toga se još nije ni pokazao."
  
  "Šta mogu uraditi?"
  
  "Vjerovatno ništa", rekao je dr. Simms. "Ne možete je natjerati da dođe kod vas, ali ako dođe, morate je ohrabriti da priča, da bude dobar slušalac. Ali nemojte je pritiskati i ne pokušavajte da joj kažete kako da se osjeća."
  
  "Da li bi trebala posjetiti psihologa?"
  
  "Možda. Ali ovo je njena odluka. Ili njeni roditelji."
  
  "Možete li preporučiti nekoga? Mislim ako su zainteresovani."
  
  Dr Simms je napisao ime na komadu papira. "Ona je dobro", rekla je. "Sada idi. Sljedeći pacijent me čeka."
  
  Dogovorili su još jedan sastanak i Maggie je izašla na Park Square, misleći na Claire i Kimberly i čudovište. Vratio se onaj otupjeli osjećaj, osjećaj da je svijet u daljini, kroz ogledala i filtere, vatu, s drugog kraja teleskopa. Osjećala se kao vanzemaljac u ljudskom obliku. Htjela je da se vrati odakle je došla, ali više nije znala gdje je.
  
  Sišla je do Gradskog trga, prošla pored statue Crnog princa i nimfi koje su nosile baklje, a zatim se naslonila na zid u blizini autobuske stanice u ulici Kabany Lane i zapalila cigaretu. Starija žena pored nje je radoznalo pogledala. Maggie se pitala zašto se uvijek osjećala gore nakon ovih seansi sa dr Simmsom nego prije nego što je otišla?
  
  Autobus je stigao. Maggie je ugasila cigaretu i sjela u nju.
  
  OceanofPDF.com
  jedanaest
  
  Putovanje u Eastvale proteklo je prilično glatko. Banks je rezervisao neobeleženi automobil i vozača iz Milgarta i otišao kroz sporedni izlaz sa Džulijom Ford i Lusi Pejn. Nisu naleteli ni na jednog novinara. Tokom putovanja, Banks je sjedila naprijed sa vozačem, mladom policajkom, dok su Julia Ford i Lucy Payne sjedile pozadi. Niko nije rekao ni reč. Banks je bio zaokupljen pronalaskom drugog tijela u stražnjem vrtu Paynesa, vijest koju je upravo dobio od Stefana Nowaka na svoj mobilni telefon dok su izlazili iz ambulante. Jedno tijelo je učinilo prevelikim, a po izgledu nije mislio da je to i tijelo Leanne Ray.
  
  S vremena na vrijeme, Banks je ugledao Lucy u retrovizoru i vidio da ona uglavnom gleda kroz prozor. Nije mogao da pročita njen izraz lica. Za svaki slučaj, ušli su u policijsku stanicu Eastvale kroz stražnji ulaz. Banks je smjestio Lucy i Juliju u sobu za intervjue i otišao u svoju kancelariju, gdje je otišao do prozora, zapalio cigaretu i pripremio se za predstojeći intervju.
  
  Bio je toliko zauzet dodatnim tijelom na putu prema gore da je jedva primijetio da je napolju još jedan sjajan dan. Automobili i kočije bili su parkirani na kaldrmisanoj pijaci, porodične grupe su se gurale uokolo, držeći svoju djecu za ruke, žene u kardiganima labavo vezane oko vrata za slučaj da se podiže prohladni povjetarac, držeći kišobrane od moguće kiše. Zašto mi Englezi ne možemo u potpunosti vjerovati da će lijepo vrijeme potrajati? Banke razmatraju. Uvek očekujemo najgore. Zbog toga su prognostičari predvideli sve: sunčano sa periodima oblačnosti i mogućnošću pljuskova.
  
  Prostorija za ispitivanje je mirisala na dezinfekciono sredstvo jer je njen poslednji stanar, pijani 17-godišnji zabavljač, povratio pizzu za poneti na podu. Inače, soba je bila prilično čista, iako je kroz visoki prozor sa rešetkama ulazilo vrlo malo svjetla. Banks je ubacio kasete u mašinu, testirao ih, a zatim prošao kroz neposredne formalnosti u vezi sa vremenom, datumom i prisustvom.
  
  "U redu, Lucy", rekao je kada je završio. "Spremni za početak?"
  
  "Ako želiš".
  
  "Koliko dugo živiš u Lidsu?"
  
  "Šta?"
  
  Banks je ponovio pitanje. Lucy je izgledala zbunjeno ovim, ali je odgovorila: "Četiri godine, manje-više. Od kada sam počeo da radim u banci."
  
  "I došli ste iz Hula, od svojih hranitelja Klajva i Hilari Liversedž?"
  
  "Da. To već znaš."
  
  "Samo razjašnjavam pozadinu, Lucy. Gde ste živeli pre toga?"
  
  Lucy je počela petljati sa svojim vjenčanim prstenom. "Alderthorpe", rekla je tiho. "Živio sam na broju četiri, Natash Road."
  
  "A tvoji roditelji?"
  
  "Da".
  
  "Koje "da"?"
  
  "Da, i oni su tamo živjeli."
  
  Banks je uzdahnuo. "Ne igraj se sa mnom, Lucy. Ovo je ozbiljan posao."
  
  "Misliš da ja to ne znam?" Lucy je odbrusila. "Dovlačiš me iz bolnice čak ovamo bez razloga, a onda počinješ da se raspituješ o mom djetinjstvu. Ti nisi psihijatar."
  
  "Samo sam radoznao, to je sve."
  
  "Pa, nije bilo baš zanimljivo. Da, zlostavljali su me i da, priveden sam. Liversagesi su bili ljubazni prema meni, ali nisu bili moji pravi roditelji ili tako nešto. Kada je došlo vreme, poželela sam da sama odem u svet, ostavim djetinjstvo iza sebe i krenem svojim putem. Ima li nešto loše u ovome?"
  
  "Ne", rekao je Banks. Želio je saznati više o Lucynom djetinjstvu, posebno o događajima koji su se dogodili kada je imala dvanaest godina, ali je znao da neće mnogo naučiti od nje. "Dakle, zato si promijenio svoje ime iz Linda Godwin u Lucy Liversedge?"
  
  "Da. Novinari su me stalno maltretirali. Liversedgesi su to dogovorili sa socijalnim službama."
  
  "Šta te je navelo da se preseliš u Lids?"
  
  "U tome je bio posao."
  
  "Prvi za koji ste se prijavili?"
  
  "Ovo je ono što sam zaista želeo. Da".
  
  "Gdje ste živjeli?"
  
  "U početku sam imao stan na Tong Roadu. Kada je Terry dobio posao u Silverhillu, kupili smo kuću na brdu. Onaj u koji kažeš da se ne mogu vratiti, iako je to moj dom. Pretpostavljam da očekuješ da nastavim otplaćivati hipoteku dok tvoji ljudi rasturaju ovo mjesto?"
  
  "Jeste li počeli živjeti zajedno prije nego što ste se vjenčali?"
  
  "Već smo znali da ćemo se vjenčati. To je bio tako dobar posao u to vrijeme da bismo bili budale ako ne bismo."
  
  "Kada ste se udali za Terryja?"
  
  "Samo prošle godine. Dvadeset drugi maj. Zabavljamo se od prošlog ljeta."
  
  "Kako ste ga upoznali?"
  
  "Kakve to veze ima?"
  
  "Samo sam radoznao. Naravno, ovo je bezazleno pitanje."
  
  "U pabu."
  
  "Koji pub?"
  
  "Ne mogu se sjetiti kako se to zvalo. Ipak, bio je to odličan koncert sa živom muzikom."
  
  "Gdje je to bilo?"
  
  Seacroft.
  
  "Je li bio sam?"
  
  "Mislim da da. Zašto?"
  
  "Je li ćaskao s tobom?"
  
  "Nema mnogo riječi. ne sećam se".
  
  "Jeste li ikada boravili u njegovom stanu?"
  
  "Da, naravno da jesam. Nije bilo ništa loše u tome. Bili smo zaljubljeni. Trebali smo se vjenčati. Bili smo vereni."
  
  "Čak i tada?"
  
  "Bila je to ljubav na prvi pogled. Možda mi ne verujete, ali to je bila ljubav. Zabavljali smo se tek dvije sedmice kada mi je kupio verenički prsten. Koštao je skoro hiljadu funti."
  
  "Je li imao druge djevojke?"
  
  "Ne kada smo se sreli."
  
  "Ali prije toga?"
  
  "Pretpostavljam. Nisam dizao pometnju oko toga. Pretpostavljao sam da je vodio sasvim normalan život."
  
  "Dobro?"
  
  "Zašto ne?"
  
  "Da li ste ikada videli ikakve dokaze o drugim ženama u njegovom stanu?"
  
  "Ne".
  
  "Šta ste radili u Seacroftu kada ste živjeli blizu Tong Roada? Dug je put."
  
  "Upravo smo završili sedmicu treninga u gradu i jedna od djevojaka je rekla da je to dobro mjesto za noćni izlazak."
  
  "Da li ste čuli za čoveka koga su novine u to vreme zvale silovateljem Seacrofta?"
  
  "Da. Svi su imali."
  
  "Ali to te nije spriječilo da odeš u Seacroft."
  
  "Morate živjeti svoj život. Ne možete dozvoliti da vas strah nadvlada, inače se žena ne bi usudila da izađe sama iz kuće."
  
  "To je dovoljno tačno", rekao je Banks. "Znači, nikada niste posumnjali da bi ovaj čovjek kojeg ste upoznali mogao biti silovatelj iz Seacrofta?"
  
  "Teri? Ne, naravno da ne. Zašto bih?"
  
  "Da li je bilo nešto u vezi sa Terrijevim ponašanjem što vas je zabrinulo?"
  
  "Ne. Bili smo zaljubljeni."
  
  "Ali te je uvrijedio. Priznao si to kad smo zadnji put razgovarali."
  
  Skrenula je pogled. "To je došlo kasnije."
  
  "Koliko kasnije?"
  
  "Ne znam. Možda za Božić."
  
  "Prošlog Božića?"
  
  "Da. Otprilike tada. Ali nije uvijek bilo tako. Onda je bio sjajan. Uvek se osećao krivim. Kupio mi je poklone. Cveće. Narukvice. Collier i ogrlice. Zaista bih volio da su sada sa mnom da ga se sjetim."
  
  "S vremenom, Lucy. Znači, uvijek se pomirio s tobom nakon što te je pobijedio?"
  
  "Da, bio je odličan sa mnom nekoliko dana."
  
  "Da li je više pio u posljednjih nekoliko mjeseci?"
  
  "Da. I on je bio odsutan. Nisam ga često viđao."
  
  "Gdje je bio?"
  
  "Ne znam. Nije mi rekao."
  
  "Nikad ga nisi pitao?"
  
  Lucy je skromno skrenula pogled, okrećući svoju natučenu stranu prema njemu. Banke su shvatile poruku.
  
  "Mislim da možemo da idemo dalje, zar ne, nadzorniče", rekla je Julia Ford. "Moj klijent je vidno uznemiren ovim procesom ispitivanja."
  
  Žao mi je zbog nje, htio je reći Banks, ali imao je mnogo stvari za razgovor. "Veoma dobro". Vratio se Lucy. "Da li ste imali ikakve veze s otmicom, silovanjem i ubistvom Kimberly Myers?"
  
  Lucy je srela njegov pogled, ali on nije mogao vidjeti ništa u njenim tamnim očima; ako su oči bile prozor duše, onda su oči Lucy Payne bile napravljene od zatamnjenog stakla, a njena duša je nosila sunčane naočare. "Ne, nisam", rekla je.
  
  "Šta je s Melissom Horrocks?"
  
  "Ne. Nisam imao nikakve veze ni sa jednim od njih."
  
  "Koliko ih je bilo, Lucy?"
  
  "Znaš koliko."
  
  "Reci mi".
  
  "Pet. U svakom slučaju, to sam pročitao u novinama."
  
  "Šta si radio s Leanne Rae?"
  
  "Ne razumijem".
  
  "Gde je ona, Lusi? Gdje se nalazi Lynn Ray? Gdje ste je ti i Terry sahranili? Šta ju je činilo drugačijom od drugih?
  
  Lucy je užasnuto pogledala Juliju Ford. "Ne razumijem o čemu priča", rekla je. "Zamolite ga da prestane."
  
  "Nadstojniče", rekla je Julija, "moja klijentica je već jasno dala do znanja da ne zna ništa o ovom čovjeku. Mislim da bi trebalo da kreneš dalje."
  
  "Da li je vaš muž ikada spomenuo neku od ovih djevojaka?"
  
  "Ne, Terry nikada nije spomenuo nijednu od njih."
  
  "Jesi li ikada ušla u taj podrum, Lucy?"
  
  "Već ste me pitali o svemu ovome."
  
  "Dajem vam priliku da promijenite svoj odgovor, da ga učinite službenim."
  
  "Rekao sam ti, ne sjećam se. Mogao bih, ali se ne sećam. Imam retrogradnu amneziju."
  
  "Ko ti je to rekao?"
  
  "Moj doktor je u bolnici."
  
  "Dr. Landsberg?"
  
  "Da. To je dio mog poremećaja posttraumatskog šoka."
  
  Banke su prve čule za to. Dr Landsberg mu je rekla da ona nije stručnjak za tu temu. "Pa, baš mi je drago što možeš da kažeš šta nije u redu sa tobom. Koliko bi puta mogao da siđeš u podrum da se setiš?"
  
  "Samo jednom".
  
  "Kada?"
  
  "Onog dana kada se to dogodilo. Kada sam primljen u bolnicu. Prošlog ponedjeljka rano ujutro."
  
  "Znači, priznaješ da bi mogao ići tamo dole?"
  
  "Ako ti tako kažeš. Ne mogu se sjetiti. Ako sam ikada pao, bilo je to tada."
  
  "Ne govorim to, Lucy. Ovo je naučni dokaz. Laboratorija je pronašla tragove krvi Kimberly Myers na rukavima vašeg kućnog ogrtača. Kako je stigla tamo?
  
  "Ja... ne znam."
  
  "Postoje samo dva načina kako je tamo moglo doći: ili prije nego što je bila u podrumu, ili nakon što je bila u podrumu. Šta je bilo, Lucy?
  
  "Mora biti poslije."
  
  "Zašto?"
  
  "Zato što je nikad prije nisam vidio."
  
  "Ali ona je živjela u blizini. Zar je nisi vidio u blizini?"
  
  "Možda napolju. Ili u prodavnicama. DA. Ali nikad nisam razgovarao s njom."
  
  Banks je zastao i zašuštao nekim papirima pred njim. "Dakle, sada priznaješ da bi mogao biti u podrumu?"
  
  "Ali ne sjećam se."
  
  "Šta mislite da bi se moglo dogoditi, hipotetički govoreći?"
  
  "Pa, možda sam čuo buku."
  
  "Kakva buka?"
  
  "Ne znam". Lucy je zastala i stavila ruku na grlo. "Možda vrisak."
  
  "Jedini krici koje je Maggie Forrest čula bili su tvoji."
  
  "Pa, možda ste to mogli čuti samo iz kuće. Možda je dolazilo iz podruma. Kada me je Megi čula, bio sam u hodniku."
  
  "Sjećaš li se ovoga? Biti u hodniku?
  
  "Samo vrlo nejasno."
  
  "Nastavi".
  
  "Da bih mogao čuti buku i otići dolje da istražim."
  
  "Iako si znao da je ovo Terryjeva privatna jazbina i da li bi te ubio da znaš?"
  
  "Da. Možda sam bio dovoljno uznemiren."
  
  "Kako?"
  
  "Po onome što sam čuo."
  
  "Ali podrum je bio jako dobro zvučno izolovan, Lusi, a vrata su bila zatvorena kada je policija stigla."
  
  "Onda ne znam. Samo pokušavam pronaći razlog."
  
  "Nastavi. Šta biste tamo mogli pronaći da ste ipak otišli dolje?"
  
  "Ta devojka. Mogao sam otići do nje da vidim mogu li nešto učiniti."
  
  "Šta je sa žutim vlaknima?"
  
  "Šta je s njima?"
  
  "Bile su od plastične uže za rublje koja je bila omotana oko vrata Kimberly Myers. Patolog je utvrdio davljenje ligature ovim užetom kao uzrok smrti. Vlakna su bila i u Kimberlynom grlu."
  
  "Mora da sam pokušavao da to skinem s nje."
  
  "Sjećaš li se kako si to uradio?"
  
  "Ne, još uvijek zamišljam kako se ovo moglo dogoditi."
  
  "Nastavi".
  
  "Onda me je Terry sigurno pronašao i potjerao gore, a zatim me udario."
  
  "Zašto te nije odvukao nazad u podrum i ubio i tebe?"
  
  "Ne znam. On je bio moj muž. Voleo me je. Nije mogao samo da me ubije kao..."
  
  "Kao neka tinejdžerka?"
  
  "Nadstojniče", ubacila se Džulija Ford, "mislim da spekulacije o tome šta je gospodin Payne uradio ili nije uradio ovde nisu prikladne. Moja klijentica kaže da je možda sišla u podrum i uhvatila svog muža nespremnog za... šta god da je radio i tako ga isprovocirala. Ovo bi trebalo da objasni vaše nalaze. To bi takođe trebalo da bude dovoljno."
  
  "Ali rekao si da će te Terry ubiti ako odeš u podrum. Zašto to nije uradio?" Banks je insistirao.
  
  "Ne znam. Možda je i hteo. Možda je prvo morao nešto drugo da uradi."
  
  "Kao šta?"
  
  "Ne znam".
  
  "Ubiti Kimberly?"
  
  "Možda".
  
  "Ali zar nije već bila mrtva?"
  
  "Ne znam".
  
  "Otarasiti se njenog tijela?"
  
  "Možda. Ne znam. Bio sam u nesvesti."
  
  "Oh, prestani, Lucy! Ovo je sranje", rekao je Banks. "Sljedeća stvar koju ćete pokušati da me uvjerite je da ste to učinili dok ste hodali iz snova. Ubila si Kimberly Myers, zar ne, Lucy? Sišao si u podrum, vidio je kako leži i zadavio je."
  
  "Nisam to uradio! Zašto bih uradio tako nešto?"
  
  "Zato što si bio ljubomoran. Terry je želio Kimberly više od tebe. Želeo je da je zadrži."
  
  Lucy je udarila šakom po stolu. "Nije istina! Ti sve izmišljaš."
  
  "Pa, zašto bi je inače prikovao golu na dušek? Da joj dam lekciju biologije? Bio je to pravi čas biologije, Lucy. Više puta ju je silovao, vaginalno i analno. Natjerao ju je da mu popuši. Onda ju je on - ili neko drugi - zadavio žutim plastičnim konopcem za veš."
  
  Lucy je stavila glavu na ruke i jecala.
  
  "Da li je ova vrsta užasnih detalja zaista neophodna?" upitala je Julia Ford.
  
  "Šta se desilo?" upitala ju je Banks. "Bojiš se istine?"
  
  "To je samo malo preterivanje, to je sve."
  
  "Raspadanje? Reći ću ti šta je, dođavola, preterano." Banks je pokazao na Lucy. "Kimberlyna krv na rukavima kućnog ogrtača. Žuta vlakna ispod njenih noktiju. Ona je ubila Kimberly Myers."
  
  "Sve su to posredni dokazi", rekla je Julia Ford. "Lusi ti je već objasnila kako se to može dogoditi. Ona se ne sjeća. Nije ona kriva. Jadna žena je bila traumatizirana."
  
  "Ili to ili je prokleto dobra glumica", rekao je Banks.
  
  "Nadstojnik!"
  
  Banks se ponovo okrenuo Lucy. "Ko su ostale djevojke, Lucy?"
  
  "Ne razumijem šta govoriš".
  
  "Pronašli smo dva neidentifikovana tijela u stražnjem vrtu. U svakom slučaju, skeletni ostaci. Ukupno je šest, uključujući Kimberly. Istražili smo samo pet nestanaka, a još ih sve nismo ni pronašli. Ne poznajemo ovo dvoje. Ko su oni?"
  
  "Nemam pojma".
  
  "Da li ste se ikada vozili automobilom sa svojim mužem i pokupili tinejdžerku?"
  
  Činilo se da je promjena smjera ušutkala Lucy od šoka, ali ubrzo je povratila govor i pribranost. "Ne, nisam."
  
  "Dakle, niste znali ništa o nestalim devojkama?"
  
  "Ne. Samo ono što sam pročitao u novinama. Rekao sam ti. Nisam išao u podrum, a Terry mi, naravno, nije rekao. Pa kako bih mogao znati?"
  
  "Stvarno, kako?" Banks je počešao mali ožiljak u blizini desnog oka. "Više me brine kako to nisi mogao znati. Čovek sa kojim živiš - tvoj rođeni muž - kidnapuje i dovodi kući šest mladih devojaka koje poznajemo do sada, drži ih u podrumu... Bog zna koliko dugo... dok ih siluje i muči, onda ih zakopava bilo u vrtu ili u podrumu. I sve ovo vrijeme živiš u kući, samo jedan sprat, najviše dva, i očekuješ da povjerujem da ništa nisi znao, čak ni mirisao? Izgledam li kao da sam jučer rođen, Lucy? Ne razumijem kako nisi mogao znati."
  
  "Rekao sam ti da nikad nisam otišao tamo dole."
  
  "Zar niste primetili kada je vaš muž nestao usred noći?"
  
  "Ne. Uvek spavam veoma čvrsto. Mislim da mi je Terry sigurno stavio tablete za spavanje u kakao. Zato nisam ništa primetio."
  
  "Nismo našli nikakve tablete za spavanje u kući, Lucy."
  
  "Mora da je pobjegao. Mora da sam se zato probudio u ponedeljak ujutro i pomislio da nešto nije u redu. Ili je zaboravio.
  
  "Da li je neko od vas imao recept za tablete za spavanje?"
  
  "Nisam to uradio. Ne znam da li Terry jeste. Možda ih je dobio od dilera droge."
  
  Banke su napravile bilješku da ispitaju pitanje tableta za spavanje. "Šta misliš zašto je ovaj put zaboravio da te drogira?" Zašto si jednom otišao u podrum?" nastavio je, "Šta je bilo tako posebno u vezi ovog vremena u Kimberly? Je li to zato što je bila previše blizu kuće da bi se osjećala ugodno? Terry je morao znati da preuzima ogroman rizik otmice Kimberly, zar ne?" "Bio je opsjednut njom, Lucy? Je li to bila istina? Jesu li ostali bili samo vježba, zamjena dok se više nije mogao suzdržavati da uzme onu koju je zaista želio? Kako si se osjećala u vezi s tim, Lucy?" Taj Terry je želio Kimberly više od tebe, više nego sam život, više od slobode?"
  
  Lucy je pokrila uši rukama. "Zaustaviti! Ovo je laž, potpuna laž! Ne znam na šta misliš. Ne razumijem šta se dešava. Zašto me ovako pratiš?" Okrenula se Juliji Ford. "Vadi me odavde odmah. Molim te! Ne moram više da ostajem i slušam sve ovo, zar ne?"
  
  "Ne", rekla je Julia Ford, ustajući. "Možeš otići kad god želiš."
  
  "Mislim da nije". Banks je ustao i duboko udahnuo. "Lusi Pejn, hapsim te kao saučesnika u ubistvu Kimberli Majers."
  
  "Ovo je smešno", uzviknula je Džulija Ford. "To je parodija."
  
  "Ne vjerujem u priču vašeg klijenta", rekao je Banks. Vratio se Lucy. "Ne moraš ništa da kažeš, Lusi, ali ako sada ne kažeš nešto na šta se kasnije pozivaš na sudu, to bi se moglo iskoristiti protiv tebe. Ti razumijes?"
  
  Banks je otvorila vrata i zamolila dvojicu uniformisanih policajaca da je odvedu kod službenika za zaštitu djece. Kada su joj prišli, problijedila je.
  
  "Molim vas", rekla je. "Vratit ću se kad budeš htio. Molim te, molim te, ne zatvaraj me samog u mračnu ćeliju!"
  
  Po prvi put u vezi s njom, Banks je imao osjećaj da je Lucy Payne zaista uplašena. Sjetio se onoga što mu je Jenny rekla o Alderthorpe Seven. Nekoliko dana su držani u kavezima bez hrane. Skoro se lecnuo, ali sada više nije bilo povratka. Natjerao se da pomisli na Kimberly Myers, izvaljenu na krevetu u mračnom podrumu Lucy Payne. Niko joj nije dao šansu. "Kamere nisu mračne, Lusi", rekao je. "Dobro su osvijetljene i vrlo udobne. Redovno dobijaju četiri zvjezdice u Vodiču za raspoređivanje policije."
  
  Julia Ford ga pogleda s gađenjem. Lucy je odmahnula glavom. Banks je klimnuo prema stražarima. "Odvedi je."
  
  Izdržao je to jedva suzdržavajući se i nije se čak ni osjećao dobro kako je očekivao, ali je doveo Lucy Payne tamo gdje je želio na dvadeset četiri sata. Dvadeset četiri sata da pronađemo prave dokaze protiv nje.
  
  Annie nije osjećala ništa osim ravnodušnosti prema golom lešu Terencea Paynea koji je ležao na čeličnom stolu za autopsiju. Bila je to samo školjka, varljivi spoljašnji ljudski oblik aberacije, menjač, demon. Međutim, kad bolje razmisli, nije bila sigurna ni da li vjeruje u to. Zlo Terencea Paynea bilo je previše ljudsko. Muškarci su vekovima silovali i sakatili žene, bilo da su pljačkali tokom rata, za mračna zadovoljstva u stražnjim uličicama i jeftinim sobama propadajućih gradova, u samoći sela ili u dnevnim sobama bogatih. Jedva da mu je bio potreban demon u ljudskom obliku da bi uradio ono što su ljudi već tako dobro radili.
  
  Skrenula je pažnju na aktuelne događaje: dr. Mackenzie je pažljivo pregledao spoljašnji deo lobanje Terencea Paynea. Identitet i vrijeme smrti nisu bili problem u ovom slučaju: dr Mogabe je proglasio Payne mrtvom u Općoj bolnici u Lidsu u 20:13 popodne prethodnog dana. Naravno, Dr. Mackenzie bi obavio temeljan posao - njegov asistent je već izmjerio i izmjerio, fotografije i rendgenski snimci su napravljeni - zaista, Annie je pretpostavila da će Mackenzie biti vrsta doktora koji će izvršiti detaljnu obdukciju čovjeka pucao pravo ispred njega. Nisam trebao pogoditi.
  
  Telo je bilo čisto i spremno za kasapljenje, jer nema čistijeg od nekoga ko je upravo operisan. Srećom, policijski hirurg je poslan da uzme strugotine noktiju, krvavu odjeću i uzorke krvi kada je Payne prvi put ušao u ambulantu, tako da nijedan dokaz nije izgubljen zbog brige o bolničkoj higijeni.
  
  Eni su trenutno zanimali samo udarci u Pejnovu glavu, a dr Mekenzi je posebnu pažnju posvetio lobanji pre nego što je izvršio potpunu autopsiju. Već su pregledali slomljeni zglob i utvrdili da je slomljen od udarca palicom PC Janet Taylor, koja je ležala na laboratorijskom stolu uza zid od bijelih pločica, a bilo je i nekoliko modrica od zaštite na Payneove ruke, gdje je pokušao da odbije udarce od PC Taylora.
  
  Osim ako Pejna nije ubio medicinska sestra ili doktor dok je bio u bolnici, radnje PC Dženet Tejlor su najverovatnije bile direktno odgovorne za njegovu smrt. Ono što je tek trebalo da se utvrdi jeste koliko je ona kriva. Hitna operacija uklanjanja subduralnog hematoma zakomplikovala je situaciju, rekla je dr. Mackenzie Annie, ali bi trebalo biti dovoljno lako da se odvoji hirurški zahvat od nevještog udaranja.
  
  Payneova glava je već bila obrijana prije operacije, što je olakšalo identifikaciju oštećenja. Nakon detaljne inspekcije, Mackenzie se okrenuo Annie i rekao: "Ne mogu vam reći tačan redoslijed pogodaka, ali postoje neke zanimljive grupe."
  
  "Akumulacije"?
  
  "Da. Dođi ovamo. Pogledaj".
  
  Dr. Mackenzie je pokazao na Payneinu lijevu slepoočnicu, za koju je Annie mislila, da sa svojom obrijanom kosom i krvarećom ranom izgleda kao mrtav pacov u mišolovci. "Ovdje se preklapaju najmanje tri različite rane", nastavi dr. Mackenzie, prateći konture dok je išao, "počevši od prve - ovog udubljenja - nakon čega slijedi kasnija rana, i treće, ovdje, koje se djelimično preklapaju. "
  
  "Da li su se mogle brzo primeniti?" upitala je Annie, prisjećajući se šta joj je Janet Taylor rekla o naletu udaraca i kako je sve to zamišljala dok je bila na sceni.
  
  "Moguće je", priznao je dr. Mackenzie, "ali rekao bih da bi ga svaki od ovih udaraca na neko vrijeme izbacio iz igre i možda promijenio njegovu poziciju u odnosu na napadača."
  
  "Možeš li objasniti?"
  
  Dr. McKenzie je nježno prinio ruku Annienoj glavi i pritisnuo. Popustila je laganom pritisku i odmaknula se, okrenuvši glavu. Kada je ponovo ispružio ruku, njegova je ruka bila bliže njenom potiljku. "Da je to bio pravi udarac", rekao je, "bio bi te okrenut još dalje od mene, a udarac bi te omamio. Možda vam je trebalo malo vremena da se vratite na prethodnu poziciju."
  
  "Razumem šta mislite", rekla je Eni. "Znači ovo te navodi na pomisao da je možda bilo i drugih udaraca između njih?"
  
  "Mmm. Uglove nagiba također treba uzeti u obzir. Ako pažljivo pogledate udubljenja, vidjet ćete da je prvi udarac zadat dok je žrtva stajala." Bacio je pogled na klub. "Vidi. Rana je relativno glatka i ravna, s obzirom na razliku u visini između PC Taylora i žrtve. Inače, izmjerio sam palicu i tačno je uskladio sa svakom ranom, a to mi, uz rendgenske snimke, daje bolju predstavu o položaju žrtve prilikom svakog udarca." Ponovo je pokazao. "Najmanje jedan od ovih udaraca u sljepoočnicu zadat je dok je žrtva bila na kolenima. Vidite kako se utisak pojačava. Na rendgenskom snimku je još jasnije."
  
  Dr. McKenzie je odveo Annie do rendgen aparata na zidu, ubacio film i upalio svjetlo. Bio je u pravu. Kada je to pokazao, Annie je vidjela da je rana dublja na leđima, što ukazuje da je palica ušla pod uglom. Vratili su se za sto.
  
  "Da li bi mogao ponovo ustati nakon takvog udarca?" upitala je Annie.
  
  "To je moguće. Sa ranama na glavi ne možeš ništa reći. Poznato je da su ljudi hodali nekoliko dana sa metkom u mozgu. Glavni problem bi bila brzina gubitka krvi. Rane na glavi jako krvare. Zato obično čuvamo mozak za kraj na obdukciji. Do tada je većina krvi nestala. Manje neuredno."
  
  "Šta ćeš učiniti s Payneinim mozgom?" upitala je Annie. "Sačuvati za naučno proučavanje?"
  
  Dr Mackenzie je frknula. "Radije bih odredio njegov karakter po kvrgama na glavi", rekao je. "A kad smo već kod toga..." Zamolio je svoje pomoćnike da preokrenu tijelo. Annie je vidjela još jedno krvarenje na Payneinoj glavi. Učinilo joj se da vidi komadiće kostiju kako vire, ali je shvatila da je to morala zamisliti. Payne je bio na liječenju u bolnici i ne bi ostavili komadiće kosti da vire iz njegovog potiljka. Bilo je i tragova hirurških šavova, koji su vjerovatno davali utisak ivera. Samo je zadrhtala jer je soba bila hladna, rekla je sebi.
  
  "Ove rane su gotovo sigurno nanete kada je žrtva bila na nižem nivou, recimo na sve četiri, i nanesena s leđa."
  
  "Kao da se na sve četiri udaljava od svog napadača, tražeći nešto?"
  
  "Ne bih znao za to", rekao je Mackenzie. "Ali moguće je."
  
  "Samo što ga je u jednom trenutku, prema njenim riječima, udarila u zglob, a on je ispustio mačetu koju je ona šutnula u ugao. Očigledno je krenuo za njom na sve četiri i ona ga je ponovo udarila."
  
  "Ovo je u skladu s ovom vrstom ozljede," priznao je dr. McKenzie, "iako sam izbrojao tri pogotka u istom području: usput, moždano stablo je daleko najopasnije i najranjivije za napad."
  
  "Udala ga je tamo tri puta?"
  
  "Da".
  
  "Da li bi mogao ustati nakon toga?"
  
  "Opet, ne mogu reći. Slabija osoba do tada bi mogla biti mrtva. G. Payne je živio tri dana. Možda je našao svoju mačetu i ponovo ustao."
  
  "Dakle, ovo je mogući scenario?"
  
  "Ne mogu to isključiti. Ali pogledajte ovo." Dr. Mackenzie je skrenula Annienu pažnju na duboke udubine na vrhu njene lobanje. "Ove dvije rane, mogu sa sigurnošću reći, nanete su dok je žrtva bila u nižem položaju od napadača, možda sjedila ili čučala, s obzirom na ugao, i nanesene su velikom snagom."
  
  "Kakva moć?"
  
  Mackenzie je odstupio, podigao obje ruke visoko u zrak, iza glave, i sklopio ruke, a zatim ih spustio kao da svom snagom zamahuje zamišljenim čekićem, obarajući ga na glavu zamišljene žrtve. "To je to", rekao je. "I nije bilo otpora."
  
  Annie je progutala. Sranje. Ova stvar se pretvorila u pravo sranje.
  
  Elizabeth Bell, socijalna radnica zadužena za istragu Alderthorpe Seven, nije se povukla, već je promijenila posao i preselila se u York, što je Dženi olakšalo da navrati nakon kratkog zaustavljanja u njenoj univerzitetskoj kancelariji. Pronašla je usko parking mjesto nekoliko blokova dalje od kuće u nizu na Fulford Roadu, blizu rijeke, i uspjela je ugurati svoj automobil u njega bez ikakve štete.
  
  Elizabeth je otvorila vrata brzo kao da je stajala iza njih, iako je Jenny bila nejasna na telefonu o vremenu dolaska. Elizabet je rekla da to nije važno jer je petak bio njen slobodan dan te nedelje, deca su bila u školi, a ona je morala da nadoknadi peglanje.
  
  "Vi mora da ste dr. Fuller", rekla je Elizabeth.
  
  "Ja sam. Ali zovi me Dženi."
  
  Elizabeth je uvela Jenny unutra. "Još uvijek ne znam zašto ste htjeli da me vidite, ali uđite." Odvela je Dženi u malu dnevnu sobu, još manju daskom za peglanje i korpom za veš na stolici. Jenny je osjetila limunov deterdžent i omekšivač, te topao i umirujući miris svježe ispeglane odjeće. TV je bio uključen i prikazivao stari crno-bijeli triler s Jackom Warnerom u glavnoj ulozi. Elizabeth je skinula hrpu presavijene odjeće sa stolice i pokazala Jenny da sjedne.
  
  "Izvinite zbog nereda", rekla je. "To je tako mala kuća, ali su ovdje tako skupe i toliko volimo ovo mjesto."
  
  "Zašto si se preselio iz Hula?"
  
  "Neko vrijeme smo razmišljali o preseljenju, a onda je Roger - to je moj muž - dobio unapređenje. On je državni službenik. Pa, teško da je sve tako civilizovano, ako razumete na šta mislim.
  
  "Šta je s tobom. Mislim na posao?
  
  "Još uvijek društveni. Samo sada radim u socijalnoj kancelariji. Da li vam smeta ako nastavim da peglam dok razgovaramo? Samo ja treba da uradim sve."
  
  "Ne. Ne sve." Jenny je pogledala Elizabeth. Bila je visoka žena širokih kostiju odjevena u farmerke i kariranu košulju na kopčanje. Dženi je primetila da su kolena njenih farmerki umrljana, kao da radi u bašti. Ispod njene kratke, stroge frizure, lice joj je bilo tvrdo i prerano naborano, ali ne bez ljubaznosti koja je blistala u njenim očima i izraza koji je iznenada ublažio tvrdoću kada je progovorila. "Koliko djece imate?" upitala je Jenny.
  
  "Samo dva. William i Pauline. Klimnula je na fotografiju dvoje djece koja su stajala na kaminu i nasmijana na igralištu. "U svakom slučaju, zaintrigiran sam. Zašto si ovdje? Nisi mi mnogo rekao preko telefona."
  
  "Izvini. Iskreno, nisam htela da budem zagonetna. Ovdje sam zbog Alderthorpe Seven. Pretpostavljam da ste bili umiješani?"
  
  "Kako sam mogao zaboraviti. Zašto želiš da znaš? Sve je to bilo prije više od deset godina."
  
  "U mom poslu ništa se nikada ne završava", rekla je Jenny. Razmišljala je koliko da kaže Elizabeth, pa čak je i razgovarala o tome s Banksom telefonom. Od pomoći kao i uvijek, rekao je: "Onoliko koliko vam treba i onoliko koliko vam treba." Jenny je već zamolila gospodina i gospođu Liversege da novinarima ne otkrivaju Lucyno pravo roditeljstvo ili ime, ali neće proći mnogo vremena prije nego što neka blistava iskra udari u komad papira ili prepozna fotografiju iz novinske mrtvačnice. Znala je da su ona i Banks imali vrlo malo prilika da glume prije nego što su novinarski vozovi sišli u Yorku i Hullu i čak stigli do pospanog malog Alderthorpea. Rizikovala je da ih najvjerovatnije ne upozori ni Elizabeth Bell.
  
  "Znaš li čuvati tajne?" ona je pitala.
  
  Elizabeth je podigla pogled s košulje koju je peglala. "Ako moraš. Radio sam ovo ranije."
  
  "Osoba koja me zanima je Lucy Payne."
  
  "Lusi Pejn?"
  
  "Da".
  
  "To ime mi je poznato, ali bojim se da ćete morati da mi osvežite pamćenje."
  
  "U posljednje vrijeme to se često prikazuje u vijestima. Bila je udata za Terencea Paynea, školskog učitelja kojeg policija smatra odgovornim za ubistvo šest djevojčica."
  
  "Svakako. Da, vidio sam spominjanje u novinama, ali moram priznati da ne pratim ovakve stvari."
  
  "To je jasno. U svakom slučaju, ispostavilo se da su Lucyni roditelji, Clive i Hilary Liversedge, hranitelji. Lucy je bila jedna od Alderthorpe Seven. Verovatno je se sećate kao Linde Godvin."
  
  "Sveto nebo". Elizabeth je zastala, držeći peglu u zraku kao da se vraća u prošlost iz sjećanja. "Mala Linda Godvin. Jadnica."
  
  "Možda sada razumiješ zašto sam te pitao za čuvanje tajni?"
  
  "Štampa bi imala odličan dan."
  
  "Zaista, oni bi to uradili. Vjerovatno hoće, na kraju."
  
  "Neće znati ništa od mene."
  
  Dakle, rizik je opravdan. "U redu", rekla je Jenny.
  
  "Mislim da je bolje da sjednem." Elizabeth je stavila peglu na ivicu i sjela preko puta Jenny. "Šta želiš znati?"
  
  "Sve što mi možete reći. Za početak, kako je sve počelo?"
  
  "Nastavnik lokalne škole nas je upozorio," rekla je Elizabet. Maureen Nesbitt. Neko vrijeme bila je sumnjičava u kakvom su stanju neka djeca i neke stvari koje su govorili kada su mislili da ih niko ne može čuti. Onda kada se mlada Kathleen nije pojavila nedelju dana u školi i niko nije imao razumno objašnjenje...
  
  "Ovo mora da je Kathleen Murray?"
  
  "Znate li za nju?"
  
  "Upravo sam malo istražio pozadinu među starim novinama u biblioteci. Znam da je Kathleen Murray bila ta koja je umrla."
  
  "On je ubijen. Mora da je bilo šest Alderthorpa, jer je jedan od njih već bio mrtav kada je sve eksplodiralo."
  
  "Koju je poziciju zauzela Kathleen?"
  
  "Dvije porodice su bile umiješane: Oliver i Geraldine Murray i Michael i Pamela Godwin. Murrayjevi su imali četvero djece, počevši od jedanaestogodišnjeg Keitha do osmogodišnje Susan. Dvije u sredini bile su Diana i Kathleen, stare deset, odnosno devet godina. Godwinovi su imali troje djece: dvanaestogodišnju Lindu bila je najstarija, zatim Tom, koji je imao deset godina, i devetogodišnja Laura."
  
  "Bože, to zvuči komplikovano."
  
  Elizabeth se nacerila. "Postaje samo gore. Oliver Murray i Pamela Godwin bili su brat i sestra, a niko nije bio siguran ko je koga začeo. Zlostavljanje u široj porodici. Ovo nije toliko neobično koliko bi trebalo biti, posebno u malim, izolovanim zajednicama. Porodice su živjele u susjedstvu u dvije podrumske kuće u Alderthorpeu, dovoljno udaljene od ostalih kuća u selu da im pruži privatnost. Počnimo s činjenicom da je ovo prilično udaljeni dio svijeta. Da li ste ikada bili tamo?"
  
  "Ne još".
  
  "Trebao bi. Samo da osetim ovo mesto. To je jezivo."
  
  "Namjeravam. Dakle, bili su istiniti? optužbe."
  
  "Policija bi vam mogla reći više o tome. Uglavnom sam bio odgovoran za razdvajanje djece i brigu o njima, preglede i naravno i njihovo podizanje."
  
  "Sve?"
  
  "Nisam sve ovo sam uradio, ali sam bio glavni, da."
  
  "Da li se neko od njih ikada vratio roditeljima?"
  
  "Ne. Oliver i Geraldine Murray optuženi su za Kathleenino ubistvo i, koliko ja znam, još uvijek su u zatvoru. Michael Godwin izvršio je samoubistvo dva dana prije suđenja, a njegova supruga je proglašena nesposobnom za suđenje. Vjerujem da se o njoj još uvijek brinu. Mislim na duševnu bolnicu."
  
  "Onda nema sumnje ko je šta uradio?"
  
  "Kao što sam rekao, policija bi o ovome znala više od mene, ali... Ako sam se ikada u životu suočio sa zlom, ono je bilo tu, tog jutra."
  
  "Šta se desilo?"
  
  "Ništa se nije dogodilo, samo... ne znam... aura oko ovog mjesta."
  
  "Jesi li ušao unutra?"
  
  "Ne. Policija nas nije pustila. Rekli su da ćemo samo zagaditi scenu. Imali smo kombi, kombi sa grijanjem i doveli su nam djecu."
  
  "Šta je sa satanističkim aspektom? Razumijem da to nije razmatrano na sudu."
  
  "Nije bilo potrebe za tim", rekli su advokati. To bi samo sve zbunilo."
  
  "Da li je postojao bilo kakav dokaz?"
  
  "O da, ali ako mene pitate, to je bilo sranje koje opravdava pijanstvo, upotrebu droga i zlostavljanje djece. Policija je u obje kuće pronašla kokain i marihuanu, znate, zajedno s malom količinom LSD-a, ketamina i ekstazija."
  
  "Je li to slučaj zbog kojeg ste odustali od socijalnog rada?"
  
  Elizabeth je zastala prije nego što je odgovorila. "Djelomično, da. To je bila kap koja je prelomila kičmu, ako hoćete. Ali već sam bio blizu da izgorim mnogo prije toga. Uznemiruje vas, jeste, stalno imate posla sa maltretiranom decom. Gubite iz vida ljudskost, dostojanstvo života. Znaš šta mislim?"
  
  "Mislim da jeste", rekla je Jenny. "Previše vremena provedenog sa kriminalcima ima sličan efekat."
  
  "Ali oni su bili djeca. Nisu imali izbora."
  
  "Razumijem na šta mislite."
  
  "U socijalnoj kancelariji sretnete prave gubitnike, vjerujte mi, ali ovo nije poput brige o djeci."
  
  "U kakvom je stanju bila Lucy?"
  
  "Isto kao i ostali. Prljava, gladna, u modricama."
  
  "Da li ste bili seksualno zlostavljani?"
  
  Elizabeth je klimnula.
  
  "Kakva je bila?"
  
  "Linda? Ili je bolje da je od sada zovem Lucy, zar ne? Bila je slatka djevojčica. Stidljiva i uplašena. Stajala je tamo, umotana u ćebe, i imala je taj izraz na licu poput malog anđela. Jedva da je izgovorila nijednu reč."
  
  "Da li bi mogla govoriti?"
  
  "O, da. Jedno od djece, Suzan, mislim da je ostala bez riječi, ali ne i Lucy. Maltretirana je na gotovo svaki mogući način, ali se pokazala iznenađujuće otpornom. Progovorila bi da je htjela, ali nikad je nisam vidio da plače. U stvari, činilo se da je preuzela ulogu negovateljice mlađima, iako nije bila u stanju da ponudi mnogo u pogledu nege. Barem je bila najstarija, pa bi im možda mogla pružiti utjehu. Vi biste o tome znali više od mene, ali pretpostavljao sam da ona potiskuje sav užas onoga što je morala proći, zadržavajući ga. Često sam se pitao šta će biti s njom. Nikada nisam posumnjao u ovako nešto."
  
  "Problem je, Elizabeth..."
  
  "Zovi me Liz, molim te. Tako to svi zovu."
  
  "Dobro. Liz. Problem je što jednostavno ne znamo koja je Lucyina uloga u svemu ovome. Tvrdi da ima amneziju, a naravno da joj se muž rugao. Pokušavamo saznati da li je znala išta o njegovim drugim aktivnostima ili u kojoj mjeri je mogla biti uključena."
  
  "Ne možeš biti ozbiljan! Da li je Lucy umiješana u ovako nešto? Definitivno njeno sopstveno iskustvo..."
  
  "Znam da zvuči ludo, Liz, ali uvređeni često postaju silovatelji. To je sve što znaju. Moć, bol, suzdržanost, mučenje. To je poznati ciklus. Istraživanja su pokazala da zlostavljana djeca sa osam ili deset godina nastavljaju maltretirati svoju mlađu braću i sestre ili komšije."
  
  "Ali ne Lusi, naravno?"
  
  "Ne znamo. Zato postavljam pitanja, pokušavajući da spojim psihologiju, da napravim njen portret. Možeš li mi još nešto reći?"
  
  "Pa, kao što sam rekao, bila je tiha, vesela, a ostala djeca, mlađa, kao da su je slušala."
  
  "Jesu li je se bojali?"
  
  "Ne mogu reći da sam ostavio takav utisak."
  
  "Ali obratili su pažnju na nju?"
  
  "Da. Ona je definitivno bila šefica."
  
  "Šta mi onda još možeš reći o Lusinoj ličnosti?"
  
  "Da razmislim... Ne mnogo, zaista. Bila je veoma tajnovita osoba. Samo ti je dozvolila da vidiš ono što je htjela da vidiš. Morate shvatiti da su ova djeca vjerovatno bila jednako, ako ne i više, šokirana racijom da su tako iznenada oduzeta od svojih roditelja. Na kraju krajeva, to je bilo sve što su znali. Možda je to bio pakao, ali bio je poznat pakao. Lucy je uvijek djelovala nježno, ali kao i većina djece, ponekad je znala biti okrutna."
  
  "O?"
  
  "Ne mislim na mučenje životinja ili nešto slično", rekla je Elizabeth. "Pretpostavljam da je to ono što tražite, zar ne?"
  
  "Takva rana ponašanja mogu biti koristan vodič, ali ja sam uvijek mislila da su precijenjena. Da budem iskren, jednom sam muvi otkinuo krila. Ne, samo želim da znam nešto o njoj. Kako je mogla biti okrutna, na primjer?"
  
  "Na primjer, kada smo pregovarali o usvojiteljima, shvatili ste da je bilo nemoguće zadržati braću i sestre zajedno, pa su morali biti razdvojeni. U to vrijeme bilo je važnije da svako dijete ima stabilno, moguće okruženje za dugotrajnu skrb. U svakom slučaju, sjećam se da je Laura, posebno - Lucyina mlađa sestra - bila uznemirena, ali sve što je Lucy rekla je da se samo treba naviknuti na to. Jadna djevojka jednostavno nije prestajala da plače."
  
  "Gdje je završila?"
  
  "Laura? Vjerujem da ima porodicu u Hullu. Bilo je to davno, pa mi oprostite ako se ne sećam svih detalja."
  
  "Svakako. Možete li mi reći šta se zapravo dogodilo s nekom drugom djecom?"
  
  "Bojim se da sam ubrzo otišao, tako da nisam imao priliku da ih pratim. Često požalim što to nisam uradio, ali..."
  
  "Možete li mi još nešto reći?"
  
  Elizabet je ustala i vratila se peglanju. "Ne, ne mogu razmišljati o tome."
  
  Jenny je ustala, izvadila svoju posjetnicu iz torbice i pružila je. "Ako se ičega sećate..."
  
  Elizabeth je pogledala kartu i stavila je na rub daske za peglanje. "Da naravno. Drago mi je što sam mogao pomoći."
  
  Ali nije tako izgledala, pomislila je Dženi dok je izvlačila auto iz malog parkinga. Elizabeth Bell je izgledala kao žena prisiljena da se suoči sa uspomenama koje bi najradije zaboravila. A Jenny je nije krivila. Nije znala da li je saznala išta vredno osim da je potvrdila da su u podrumu pronađeni sotonistički pribor. Banke bi svakako bile zainteresovane. Sutra će otići u Alderthorpe i vidjeti da li može pronaći nekoga ko je poznavao porodice prije istrage i, kako je Elizabeth predložila, "dobiti osjećaj za mjesto."
  
  OceanofPDF.com
  12
  
  Benks nije imao pauzu ceo dan, čak je propustio ni ručak sa intervjuom sa Lusi Pejn, tako da je bez pravog plana na umu, oko 15 časova, zatekao sebe kako luta uličicom od North Market Street do Old Spike Inn" uzbuđen zbog nedavne vijesti da drugo tijelo pronađeno u stražnjem vrtu brda 35 definitivno nije Leanne Ray.
  
  Lucy Payne je držana u ćeliji u podrumu policijske uprave, a Julia Ford rezervisala je sobu u Burgundyju, najboljem i najskupljem hotelu u Eastvaleu. Operativna grupa i forenzičari su radili što su brže i napornije mogli, a Jenny Fuller je kopala po Lucynoj prošlosti, sve tražeći tu malu pukotinu u njenom oklopu, taj mali čvrsti dokaz da je više umiješana u ubistva nego što je dozvolila on. Banks je znao da će je morati pustiti, ako ne otkriju ništa drugo do sutra u podne. Danas je trebao još jednom posjetiti: razgovarati s Georgeom Woodwardom, inspektorom detektivom koji je obavio većinu istrage u Alderthorpeu, a sada je u penziji i vodi noćenje s doručkom u Weathernseyu. Banks je bacio pogled na sat. Trebalo bi mu oko dva sata: dovoljno vremena da ode tamo nakon pića i jela, i da se ipak vrati prije nego što bude prekasno.
  
  "Stari brod" je bio otrcana, neupadljiva viktorijanska pijaca sa nekoliko klupa razasutih duž kaldrmisane avenije ispred ulaza. Ovdje nije ulazilo mnogo svjetla, jer su zgrade uokolo bile mračne i visoke. Njegova tvrdnja o slavi je bila da je bio dobro skriven i poznat po svojoj toleranciji prema maloljetnim pijanicama. Mnogi momci iz Eastvalea, čuo je Banks, popili su prvu pintu piva u Starom brodu mnogo prije svog osamnaestog rođendana. Znak je pokazivao stari kliper, a prozori su bili dimljeni ugravirani stakli.
  
  U ovo doba dana, između ručka i gužve nakon posla, nije bilo mnogo posla. Zaista, Stari brod uopće nije bio često prometan, jer se malom broju turista sviđao njegov izgled, a većina lokalnog stanovništva je znala mjesta gdje se može bolje popiti. Unutra je bilo mutno, a vazduh ustajao i oštar sa više od sto godina dima i prolivenog piva. Ono što je još više iznenadilo je činjenica da je barmen bila lijepa mlada djevojka kratke farbane crvene kose i ovalnog lica, glatkog tena, blistavog osmijeha i vesele naravi.
  
  Banks se naslonio na tezgu. "Mislim da nema šanse za sendvič sa sirom i lukom, zar ne?"
  
  "Žao mi je", rekla je. "Ne služimo hranu nakon dva. Vreća čipsa - izvini, čips - u redu?"
  
  "Bolje nego ništa", rekao je Banks.
  
  "Kakav ukus?"
  
  "Jednostavno je dovoljno. I pintu bitter shandyja, također, molim."
  
  Dok je točila piće, a Banks ga je umakao u vrećicu prilično vlažnog čipsa, nastavila je da ga je gledala krajičkom oka i na kraju upitala: "Jesi li ti policajac koji je bio ovdje zbog one djevojke koja je nestala mjesec dana ili tako?" nazad?"
  
  "Leanne Ray", rekao je Banks. "Da".
  
  "I mislio sam. Video sam te ovde. Nisi bio policajac s kojim sam razgovarao, ali si bio ovdje. Jeste li je već našli?"
  
  "To je Shannon, zar ne?"
  
  Ona se nasmiješi. "Sjećaš se mog imena i nikada nisi ni razgovarao sa mnom. Impresioniran sam".
  
  Shannon, koje se Banks sjeća po izjavi PC Winsom Jackman, bila je američki student koji je uzeo godinu dana pauze u školi. Već je proputovala veći dio Evrope, a zahvaljujući rođacima i, kako je Banks sumnjao, dečku, uspjela je provesti nekoliko mjeseci u Jorkširu, što joj se, činilo se, svidjelo. Banks je pretpostavio da je radila u Starom brodu, možda zato što se upravnik nije mučio s vizama i dozvolama i plaćao u gotovini. Vjerovatno ih je bilo i nekoliko.
  
  Banks je zapalio cigaretu i pogledao oko sebe. Nekoliko staraca je sjedilo kraj prozora i pušilo lule, ne razgovarajući, čak se i ne gledajući. Činilo se da su tu stajali od kada je osnovana ustanova u devetnaestom veku. Pod je bio izlizan kamen, a stolovi izgrebani i klimavi. Na jednom zidu krivo je visila akvarelna slika ogromnog jedrenjaka, a na suprotnom niz uokvirenih ugljenih skica morskih pejzaža, prilično ugodnih neuvježbanom Benksovom oku.
  
  "Nisam pokušavala biti radoznala", rekla je Shannon. "Pitao sam samo zato što te od tada nisam video i čitao sam o onim devojkama u Lidsu." Lagano se trznula. "To je užasno. Sjećam se da sam bio u Milwaukeeju-ja sam iz Milwaukeeja, Wisconsin-kada su se sve te stvari o Jeffrey Dahmeru događale. Bio sam samo klinac, ali sam znao šta sve to znači, i svi smo bili uplašeni i zbunjeni. Ne znam kako ljudi mogu da rade takve stvari, a ti?"
  
  Banks ju je pogledao, vidio nevinost, nadu i vjeru da će se njen život pokazati vrijednim življenja i da svijet nije potpuno zlo mjesto, ma šta se loše dešavalo u njemu. "Ne", rekao je. "Ne znam".
  
  "Dakle, nisi je našao? Lynn?
  
  "Ne".
  
  "Nije da sam je poznavao ili nešto slično. Video sam je samo jednom. Ali, znate, kada se tako nešto dogodi, kao da mislite da ste možda zadnja osoba koja je nekoga vidjela, pa..." Stavila je ruku na grudi. "To se nekako zalijepi za tebe, ako znaš na šta mislim. Ne mogu da izbacim ovu sliku iz glave. Ona sjedi tamo kraj kamina."
  
  Banks je pomislio na Claire Toth, koja se bičevala zbog ubistva Kimberly Myers, i znao je da se svako ko je iole povezan s onim što je Payne uradio osjećao time ukaljan. "Razumem šta mislite", rekao je.
  
  Jedan od staraca prišao je šanku i srušio svoju čašu od pola litre. Shannon ga je napunila umjesto njega; platio je i vratio se u svoju stolicu. Naborala je nos. "Oni su ovdje svaki dan. Možete ih pratiti. Da se neko od njih nije pojavio, morao bih zvati hitnu pomoć."
  
  "Kada kažete da ne možete izbaciti sliku Lynn iz glave, da li to znači da ste te večeri razmišljali o nečem drugom?"
  
  "Ne baš", rekla je Shannon. "Mislim, mislio sam... znaš da je kidnapovana kao i ostali. Svi su tako mislili."
  
  "Počinjem da verujem da možda i nije", rekao je Banks, po prvi put izrazivši svoj strah rečima. "U stvari, počinjem da mislim da smo možda napali pogrešno drvo."
  
  "Ne razumijem".
  
  "U svakom slučaju", nastavio je Banks. "Samo sam mislio da svratim da vidim da li se sećaš nečega što si zaboravio da pomeneš ranije, takve stvari. Bilo je to davno". A to je, znao je, značilo da će se svaki trag koji bi Lynn ostavio ohladiti. Ako su pogriješili što su prebrzo pretpostavili da je Lynn Rae otela ista osoba ili osobe kao Kelly Matthews i Samantha Foster, onda bi svi tragovi o tome što se zaista dogodilo mogli do sada zauvijek nestati.
  
  "Ne znam kako mogu pomoći", rekla je Shannon.
  
  "Reci mi", upita Banks, "kažeš da su sedeli tamo, zar ne?" Pokazao je na sto pored praznog kamina popločanog s pločicama.
  
  "Da. Bilo ih je četvoro. Za tim stolom."
  
  "Jesu li puno pili?"
  
  "Ne. Rekao sam policajci ranije. Popili su samo po par čaša. Nisam mislio da je dovoljno stara, ali stanodavac nam je rekao da ne brinemo previše osim ako je to zaista očigledno." Pokrila je usta rukom. "Prokletstvo, verovatno nisam trebao to da kažem, zar ne?"
  
  "Ne brini o tome. Znamo sve o praksi g. Parkinsona. I ne brini za ono što si nam ranije rekla, Shannon. Znam da bih mogao otići i vidjeti sve u fajlovima da želim, ali želim da počneš ispočetka kao što se nikada prije nije dogodilo."
  
  Bilo je to teško objasniti civilu, ali Benks je morao da se oseća kao da istražuje Lynnin nestanak kao da je to novi zločin. Nije želio da počne tako što će pregledati stare dosijee u svojoj kancelariji - iako bi bez sumnje došlo do toga da se nešto uskoro ne otkrije - želio je da počne ponovnim posjetom mjestu gdje je posljednji put viđena.
  
  "Da li je Leanne uopće djelovala pijano?" pitao.
  
  "Malo se kikotala, malo glasna, kao da možda nije navikla na piće."
  
  "Šta je pila?"
  
  "Ne mogu da se setim. Ne pivo. Možda vino, ili Perno, tako nešto."
  
  "Jeste li stekli utisak da su se njih četvorica uparili? Nešto slično?"
  
  Shannon je razmislila na trenutak. "Ne. Njih dvoje su očigledno bili par. To se moglo vidjeti po načinu na koji su se ležerno dodirivali. Mislim, nije da se grle ili nešto slično. Ali druge dvije, Leanne i..."
  
  "Mick Blair", rekao je Banks.
  
  "Ne znam im imena. U svakom slučaju, imao sam utisak da je možda bio malo zaljubljen i da je ona malo flertovala, možda zbog cuge."
  
  "Da li ju je uopće udario?"
  
  "Ma ne, ništa tako, inače bih to sigurno rekao ranije. Ne, samo na način na koji sam jednom ili dvaput uhvatio njegov pogled na nju. Činilo se da im je dovoljno udobno zajedno, ali kao što sam rekao, samo sam mislio da mu se ona sviđa i da se malo poigravala s njim, to je sve."
  
  "Nisi to ranije spomenuo."
  
  "Nije se činilo važnim. Osim toga, niko me nije pitao. Tada su svi bili više zabrinuti da ju je oteo serijski ubica."
  
  Tako je, pomisli Banks sa uzdahom. Linini roditelji su bili nepokolebljivi da je ona dobra devojka i da nikada, ni pod kojim normalnim okolnostima, neće prekršiti policijski čas. Bili su toliko sigurni da je sigurno bila napadnuta ili kidnapovana da je njihovo uvjerenje utjecalo na istragu, a policija je prekršila jedno od svojih osnovnih pravila: nemojte praviti pretpostavke dok ne provjerite sve moguće tragove. U to vrijeme ljudi su digli galamu i oko Kelly Matthews i Samanthe Foster, tako da se nestanak Lynn - još jedne slatke, dobro prilagođene tinejdžerke - povezao s njihovim nestankom. I, naravno, bilo je pitanje torbe prebačene preko njegovog ramena. U njemu je bio Lynnin inhalator, koji joj je bio potreban u slučaju napada astme, i njena torbica u kojoj je bilo dvadeset pet funti i šaku sitniša. Nije imalo smisla da će baciti novac ako pobjegne od kuće. Sigurno će joj trebati sve što može dobiti?
  
  PC Winsome Jackman je ispitivao Shannon, i možda je trebala postaviti više sugestivnih pitanja, ali Banks nije mogao kriviti Winsome za propuste. Otkrila je ono što je tada bilo važno: da se grupa dobro ponašala, da nisu pravili probleme, da nije bilo svađa, da nisu bili pijani i da nije bilo neželjene pažnje od strane nepoznatih ljudi. "Kakvo je bilo njihovo opšte raspoloženje?" pitala je Banks. "Jesu li djelovali tiho, ili neslano, ili nešto slično?"
  
  "Ne sjećam se ničeg neobičnog u vezi s njima. Nisu pravili nikakve probleme, inače bih rekao. To se obično dešava osobama koje znaju da su maloljetne osobe koje piju. Znaju da se tolerišu, ako znate na šta mislim, pa se trude da ne skreću pažnju na sebe."
  
  Banks se dobro sjeća tog osjećaja. Sa šesnaest godina, sjedio je ponosan i uplašen sa svojim prijateljem Steveom u malom zapuštenom pubu oko milju od imanja gdje su oboje živjeli, pijući prve krigle bitera u uglu pored džuboksa i pušeći Park Drive za čaj. Osjećali su se kao pravi odrasli ljudi, ali Banks se prisjetio i da je bio zabrinut da li će se pojaviti policija ili će doći neko koga su poznavali - na primjer jedan od očevih prijatelja - pa su pokušavali da izbjegnu što više pažnje.
  
  Otpio je gutljaj šandija i zgužvao vrećicu čipsa. Shannon ga je uzela od njega i bacila u kantu za smeće iza pulta.
  
  "Međutim, sjećam se da su izgledali uznemireni neposredno prije odlaska", dodala je Shannon. "Mislim, bili su predaleko da bih bilo šta čuo, i nisu pravili mnogo buke oko toga, ali mogao sam reći da je neko imao dobru ideju da nešto uradi."
  
  Banke ranije nisu čule za ovo. "Nemaš pojma šta je to bilo?"
  
  "Ne, bilo je baš kao što su rekli, 'Da, hajde da to uradimo.' Zatim su nekoliko minuta kasnije otišli."
  
  "Koliko je bilo sati?"
  
  "Mora da je bilo oko pet do jedanaest."
  
  "I svi su bili uzbuđeni zbog ideje? Uključujući Leanne?
  
  "Iskreno, nisam mogao da odaberem tvoju reakciju," rekla je Shannon, namrštivši se. "To je bilo samo generalno, kao da je neko imao ideju da nešto uradi i svi su mislili da će to biti zabavno."
  
  "To je sjajna ideja, jeste li stekli utisak da je to nešto što će uraditi odmah nakon što odu odavde?"
  
  "Ne znam. Možda. Zašto?"
  
  Banks je popio piće. "Zato što je Leanne Ray imala policijski čas u jedanaest sati", rekao je. "I prema riječima njenih roditelja, nikada nije izašla iz kuće nakon policijskog časa. Da je planirala otići negdje s njima nakon što su bili ovdje, propustila bi to. Ima još nešto."
  
  "Šta?"
  
  "Ako su svi planirali nešto da urade, to znači da su svi njeni prijatelji lagali."
  
  Shannon je razmislila na trenutak. "Razumem šta mislite. Ali nije bilo razloga da se misli da neće ići kući. Mogla bi. Mislim, njih troje su mogli nešto planirati. Vidi, stvarno mi je žao... Mislim, nikad nisam pomislio, znaš, prošli put. Trudio sam se da zapamtim sve što je bilo važno."
  
  "U redu je", rekao je Banks, smiješeći se. "Nisi ti kriva". Pogledao je na sat. Vrijeme je da odemo u Weathernsey. "Moramo požuriti."
  
  "O. Odlazim krajem sljedeće sedmice", rekla je Shannon. "Mislim, moja posljednja noć u sedmici, iduće srijede, znaš, ako želiš da uđeš na piće, reci zbogom."
  
  Banke nisu znale kako da prihvate poziv. Je li to bila pozivnica? Naravno da ne. Shannon nije mogla imati više od dvadeset i jednu na dan. Ipak, bilo je lijepo pomisliti da postoji i najmanja šansa da se dopadne mlađoj djevojci. "Hvala", rekao je. "Nisam siguran da li mogu to da uradim, pa za slučaj da ne uspem, želim vam bezbedan put."
  
  Shannon je lagano slegnula ramenima, kao da želi reći "šta god", a Banks je izašla u sumornu uličicu.
  
  Bilo je tek sredinom dana, ali Annie se mogla zakleti da je Janet Taylor bila pijana. Ne u potpunosti, dok ne padnete, ali je ispuštao lagano zujanje, nejasno na rubovima. Imala je malo iskustva s pijanima u komuni umjetnika gdje je odrasla sa svojim ocem, Rayom. Prisjetila se da je jednom, na kratko, postojao pisac alkoholičar, krupan, smrdljiv čovjek suznih očiju i guste, spuštene brade. Posvuda je sakrio flaše. Otac joj je rekao da ga se kloni, a jednog dana, kada joj se obratio muškarac čijeg imena nije mogla da zapamti, otac se naljutio i naterao ga da izađe iz sobe. Bio je to jedan od rijetkih puta kada je vidjela Raya stvarno ljutog. S vremena na vrijeme volio je preskočiti gutljaj-dva vina, a bez sumnje je i dalje pušio malo marihuane, ali nije bio pijanica ili narkoman. Većinu vremena bio je zaokupljen svojim poslom, kakva god da je to bila slika u to vrijeme, osim gotovo svega, uključujući Annie.
  
  U Dženetinom stanu vladao je nered: odeća je bila razbacana svuda, nedovršene šoljice čaja stajale su na prozorskoj dasci i kaminu. Također je mirisalo na sobu za pijanice, na tu čudnu mješavinu ustajale kože i slatko-kiselog mirisa pića. U Dženetinom slučaju, duh.
  
  Janet je u izgužvanoj majici i farmerkama spustila se na fotelju, ostavljajući Annie da se brine sama za sebe. Uklonila je neke novine sa stolice s tvrdim naslonom i sjela.
  
  "Pa, šta sad?" upitala je Janet. "Došao si da me uhapsiš?"
  
  "Ne još".
  
  "Šta onda? Još pitanja?"
  
  "Jeste li čuli da je Terence Payne mrtav?"
  
  "Čuo sam".
  
  "Kako si, Dženet?"
  
  "Kako sam? ha. Ovo je dobra ideja. Pa, pusti me da razmislim." Počela je da broji na prste dok je govorila. "Osim što ne mogu da spavam, pored toga što hodam po stanu i osjećam klaustrofobiju svaki put kada padne mrak, pored toga što ovaj trenutak iznova proživljavam kada zatvorim oči, u Pored činjenice da mi je karijera prilično zabrljala, da vidim... Osjećam se sasvim dobro."
  
  Annie je duboko udahnula. Ona sigurno nije bila tu da bi se Janet osjećala bolje, iako je željela da može. "Znaš, stvarno bi trebala dobiti savjet, Janet. Federacija će..."
  
  "Ne! Ne, ne idem kod psihijatra. Neću dozvoliti da mi zavaraju glavu. Ne sada kada se sva ova sranja dešavaju. Kad završe sa mnom, neću znati da li ću doći ili otići. Zamislite kako će to izgledati na sudu."
  
  Annie je podigla ruke. "Dobro. U redu. To je tvoj izbor." Izvadila je neke papire iz svoje aktovke. "Prisustvovao sam obdukciji Terencea Paynea i želim da vam skrenem pažnju na nekoliko stvari u vezi s vašom izjavom."
  
  "Hoćeš reći da sam lagao?"
  
  "Ne nikako."
  
  Janet je prošla rukom kroz svoju beživotnu, masnu kosu. "Zato što nisam lažov. Možda sam bio malo zbunjen slijedom događaja - sve se dogodilo tako brzo - ali sve sam ispričao onako kako se sjećam."
  
  "U redu, Janet, u redu je. Slušaj, u svom svjedočenju kažeš da si Pejn udario tri puta u lijevu sljepoočnicu i jednom u zglob, a da je jedan od udaraca u sljepoočnicu zadao s dvije ruke."
  
  "Stvarno ja?"
  
  "Da. To je u redu?"
  
  "Nisam mogao da se setim koliko sam ga puta i gde tačno udario, ali bilo je dobro, da. Zašto?"
  
  "Prema autopsiji dr. Mackenzieja, udario si Paynea devet puta. Tri udarca u slepoočnicu, jedan u zglob, jedan u obraz, dva u dno lobanje kada je čučao ili klečao, i dva u vrh glave kada je čučao."
  
  Dženet nije ništa rekla dok je avion sa aerodroma upao u tišinu, ispunjavajući je bukom motora i obećanjem dalekih egzotičnih destinacija. Bilo gdje osim ovdje, pomislila je Annie i pretpostavila da se Janet sigurno osjećala isto. "Janet?"
  
  "Šta? Nisam znao da si mi postavio pitanje."
  
  "Kako reagujete na ono što sam upravo rekao?"
  
  "Ne znam. Rekao sam ti, nisam brojao. Samo sam pokušavao da spasim svoj život."
  
  "Jesi li siguran da nisi postupio iz osvete za Dennisa?"
  
  "Kako misliš?"
  
  "Broj udaraca, položaj žrtve, jačina udaraca."
  
  Janet je pocrvenjela. "Žrtva! Je li to ono što ti zoveš kopile? Žrtva. Kada je Dennis ležao na podu, krvareći, vi nazivate Terencea Paynea žrtvom. Kako se usuđuješ?"
  
  "Žao mi je, Janet, ali tako će slučaj biti predstavljen na sudu, i bolje da se navikneš na tu ideju."
  
  Janet nije ništa rekla.
  
  "Zašto ste rekli šta ste uradili sa hitnom pomoći?"
  
  "Šta sam rekao?"
  
  "On je mrtav? Jesam li ubio tog gada?' Šta ste pod tim mislili?"
  
  "Ne znam. Čak se i ne sećam da sam to rekao."
  
  "To bi se moglo protumačiti kao da si namjeravao da ga ubiješ, razumiješ li?"
  
  "Pretpostavljam da bi se moglo tako izokrenuti, da."
  
  "A ti, Janet? Jeste li namjeravali ubiti Terencea Paynea?"
  
  "Ne! Rekao sam ti. Samo sam pokušavao spasiti svoj život. Zašto mi ne veruješ?"
  
  "Šta je sa udarcem u potiljak? Kada su se mogli dogoditi u nizu događaja?"
  
  "Ne znam".
  
  "Truditi. Možete postići više."
  
  "Možda kada se sagnuo i posegnuo za mačetom."
  
  "Dobro. Ali ne sjećate se kako ste ih isporučili?"
  
  "Ne, ali pretpostavljam da sam to trebao učiniti ako ti tako kažeš."
  
  "Šta je sa ta dva udarca u vrh glave? Dr Mackenzie mi kaže da su primijenjene s velikom silom. Nisu to bili samo nasumični pogoci."
  
  Janet je odmahnula glavom. "Ne znam. ne znam".
  
  Annie se nagnula naprijed i uhvatila Janetinu bradu između palca i kažiprsta, gledajući u njene mutne, uplašene oči. "Slušaj me, Janet. Terence Payne je bio viši od tebe. Sudeći po kutu i snazi ovih udaraca, mogli su biti bačeni na jedini način na koji je sjedio, a napadač je imao dovoljno vremena da izvrši snažan, kontinuirani udarac odozgo prema dolje i... pa, shvatili ste. Hajde, Janet. Pričaj samnom. Vjerovali ili ne, pokušavam vam pomoći."
  
  Janet je oslobodila svoju bradu iz Annienog stiska i skrenula pogled. "Šta želiš da kažem? Samo bih se uvalio u još više nevolja."
  
  "Nije istina. Nećete postići ništa ako vas sumnja da lažete ili skrivate svoje postupke. Ovo će dovesti samo do krivokletstva. Istina je tvoja najbolja odbrana. Mislite li da postoji neko u poroti - ako dođe do toga - ko neće suosjećati s vašom nevoljom, čak i ako priznate da ste na nekoliko trenutaka izgubili živce? Odmori se, Janet."
  
  "Šta želiš da kažem?"
  
  "Reci mi istinu. Je li se to tako dogodilo? Bio je depresivan, a ti si samo izgubila živce, dala mu jednu za Dennisa. I, krek, ima li još jedan? Je li se to tako dogodilo?"
  
  Dženet je skočila i počela da korača po sobi, krčeći ruke. "Pa šta ako mu dam jednu ili dvije za Dennisa? To je bilo ništa manje od onoga što je zaslužio."
  
  "Jesi li to uradio? Sada se sećaš?"
  
  Dženet je stala i suzila oči, a zatim sičila dva prsta džina i ispila ga u jednom gutljaju. "Nejasno je, ne, ali ako mi kažete da se to tako dogodilo, teško mogu to poreći, zar ne? Ne pred svjedočenjem patologa."
  
  "Patolozi mogu pogriješiti", rekla je Annie, iako nije mislila da govori o broju, sili ili kutu udaraca.
  
  "Ali kome će vjerovati na sudu?"
  
  "Rekao sam ti. Ako dođe do toga, dobićete mnogo simpatija. Ali slučaj možda neće ići na sud."
  
  Janet je ponovo sela, sedeći na ivici stolice. "Kako misliš?"
  
  "Zavisi od CPS-a. Naći ću se u ponedjeljak. U međuvremenu, ako uopće želite promijeniti svoju izjavu prije ovoga, sada je vrijeme da to učinite."
  
  "Ovo nije dobro", rekla je Janet, držeći glavu rukama i plačući. "Ne sjećam se jasno. Činilo se da se sve dogodilo tako brzo, da je sve bilo gotovo prije nego što sam shvatio šta se događa i Dennis... Dennis je bio mrtav, krvario je u mom krilu. To je trajalo zauvijek, rekao sam mu da izdrži, pokušavajući zaustaviti krvarenje." Spustila je pogled na svoje ruke, kao da vidi isto što je i Lady Macbeth vidjela, nešto što nije mogla oprati. "Ali nije prestao da krvari. Nisam ga mogao zaustaviti. Možda se sve dogodilo kako si rekao. Možda je to jedini način da se to dogodi. Sve čega se sećam je strah, adrenalin,..."
  
  "Ljutnja, Janet? Da li ste to hteli da kažete?"
  
  Janet joj je uputila izazovan pogled. "Šta da sam ovakav? Zar nisam bio u pravu što sam bio ljut?"
  
  "Nisam ovdje da vas osuđujem. Mislim da bih i sama bila ljuta, a možda bih uradila isto što i ti. Ali moramo sve shvatiti . Jednostavno neće nestati. Kao što sam rekao, CPS može odlučiti da ne podnese tužbu. U najgorem slučaju, suočili biste se s ubistvom koje se može oprostiti, možda čak i opravdati. Ne govorimo o zatvoru, Janet. Međutim, stvar je u tome da to ne možemo sakriti i da to nikuda ne vodi. Mora biti neke akcije." Annie je govorila tiho i jasno, poput uplašenog djeteta.
  
  "Čujem šta govoriš", rekla je Janet. "Kao da sam ja neko žrtveno jagnje bačeno na klanje da umirim javno mnjenje."
  
  "Ne sve". Annie je ustala. "Javno mnjenje je mnogo verovatnije na vašoj strani. To je samo procedura koju treba slijediti. Vidite, ako želite da me kontaktirate u vezi bilo čega, bilo čega prije ponedjeljka, evo moje kartice." Na poleđini je napisala svoj kućni i broj mobilnog telefona.
  
  "Hvala ti". Janet je uzela karticu, pogledala je i stavila je na stočić.
  
  "Znaš", rekla je Annie na vratima, "ja ti nisam neprijatelj, Janet. Da, morao bih da svjedočim ako dođe do suda, ali nisam protiv vas."
  
  Janet joj se ironično nasmiješila. "Da, znam", rekla je, ponovo posegnuvši za džinom. "Život je kučka, zar ne?"
  
  "Svakako". Annie se nasmiješila. "Onda ćeš umrijeti."
  
  "Kler! Drago mi je da te ponovo vidim. Ući."
  
  Claire Toth je ušla u Maggien hodnik i pratila je u dnevnu sobu, gdje je ležala na sofi.
  
  Prvo što je Megi primetila kod nje bila je njena bledilo i činjenica da je ošišala svu svoju prelepu dugu plavu kosu. Ono što je ostalo ležalo je neravnomerno na njenoj lobanji tako da se može pretpostaviti da ju je sama posekla. Nije nosila školsku uniformu, već široke farmerke i široki duks koji je skrivao sve znakove da je privlačna mlada žena. Nije nosila šminku, a lice joj je bilo prekriveno bubuljicama. Maggie se prisjetila onoga što je dr. Simms rekao o mogućoj reakciji Kimberlynih bliskih prijatelja da bi neki mogli potisnuti svoju seksualnost jer su mislili da će ih to zaštititi od predatora poput Terencea Paynea. Izgledalo je kao da je Claire upravo to pokušavala. Maggie je razmišljala da li da komentariše ili ne, ali je odlučila da ne.
  
  "Mlijeko i kolačići?" ona je pitala.
  
  Claire je odmahnula glavom.
  
  "Šta je bilo, dušo?" upitala je Maggie. "Šta se desilo?"
  
  "Ne znam", rekla je Claire. "Ne mogu da spavam. Samo stalno mislim na nju. Samo ležim budna cijelu noć i ponavljam ovo u glavi - šta joj se moralo dogoditi, šta je osjećala... Ne mogu to podnijeti. To je užasno".
  
  "Šta kažu tvoji roditelji?"
  
  Claire je skrenula pogled. "Ne mogu razgovarati s njima. Ja... Mislio sam, znaš, da možeš bolje razumjeti."
  
  "U svakom slučaju, daj mi ove kolačiće. Ni sam ne bih odbio ni jednu." Megi je donela dve čaše mleka i činiju čokoladnih kolačića iz kuhinje i stavila ih na stočić. Claire je uzela mlijeko i popila iz njega, a zatim je ispružila ruku i uzela kolačić.
  
  "Dakle, čitaš o meni u novinama?" upitala je Maggie.
  
  Claire je klimnula.
  
  "A šta si ti mislio o tome?"
  
  "U početku nisam mogao vjerovati. Ne ti. Tada sam shvatio da to može biti bilo ko, da ne moraš biti siromašan ili glup da bi te zlostavljali. Tada mi te je bilo žao."
  
  "Pa, molim te, nemoj to da radiš", rekla je Megi, pokušavajući da odglumi osmeh. "Odavno sam prestao da se sažaljevam i sada samo živim svoj život. Dobro?"
  
  "Dobro".
  
  "O čemu razmišljaš? Zar ne želiš da mi kažeš?"
  
  "Kako je moralo biti grozno za Kimberly kada joj je gospodin Payne, znate, nešto učinio. Sex. Policija o tome ništa nije rekla novinama, ali znam da joj je učinio strašne stvari. Mogu ga samo zamisliti tamo, kako to radi, povređuje je, a Kimberly je tako bespomoćna."
  
  "Beskorisno je zamišljati kako je to bilo, Claire. To neće dovesti do ničega dobrog."
  
  "Misliš da ne znam? Mislite li da ovo radim namjerno?" Polako je odmahnula glavom. "I stalno ponavljam detalje te noći u svojoj glavi. Kao što sam upravo rekao, ostajem na laganom plesu s Nickyjem i Kimberly je rekla da je u redu, vjerovatno će naći nekoga s kim će prošetati kući, ali ionako nije bilo daleko, a put je bio dobro osvijetljen. Trebao sam znati da će joj se nešto dogoditi."
  
  "Nisi mogla znati, Claire. Kako si uopće mogao znati?"
  
  "Morao sam. Znali smo za te djevojke koje su nestale. Trebali smo se držati zajedno, biti oprezniji."
  
  "Kler, slušaj me: nisi ti kriva. I znam da zvuči grubo, ali ako je neko trebao biti oprezniji, to bi mogla biti Kimberly. Ne možete biti krivi što plešete sa tipom. Ako je bila zabrinuta, onda je trebala da se pobrine da ima nekoga da je otprati kući i da ne izlazi sama."
  
  "Možda nije."
  
  "Kako misliš?"
  
  "Možda ju je gospodin Payne odvezao."
  
  "Rekli ste policiji da ga niste vidjeli. Nisi to uradio, zar ne?"
  
  "Ne. Ali mogao bi da čeka napolju, zar ne?"
  
  "Valjda da", priznala je Maggie.
  
  "Mrzim ga. Drago mi je da je mrtav. I mrzim Nicky Gallaghera. Mrzim sve muškarce."
  
  Megi nije znala šta da kaže na to. Mogla je reći Claire da će to preboljeti na vrijeme, ali to ne bi bilo od velike koristi. Najbolje što je mogla učiniti, odlučila je, bilo je razgovarati s gospođom Tott i vidjeti mogu li uvjeriti Claire da posjeti psihologa prije nego što se stvari pogoršaju. U najmanju ruku, činilo se da želi razgovarati o svojim mislima i osjećajima, što je bio dobar početak.
  
  "Da li je bila pri svijesti sve vrijeme dok joj je on nešto radio?" ona je pitala. "Mislim, da li je bila svjesna da joj on to radi?"
  
  "Claire, prestani." Ali Maggie je bila pošteđena daljnje telefonske debate. Slušala je, namrštena, rekla nekoliko riječi, a zatim se vratila Claire, koja je na trenutak uspjela da se odvoji od svoje zaokupljenosti Kimberlinim mukama i upita je ko je to bio.
  
  "Bila je to lokalna TV stanica", rekla je Maggie, pitajući se da li joj glas zvuči tako zapanjeno kao što se osjećala.
  
  Bljesak interesovanja. "Šta su htjeli?"
  
  "Žele da večeras budem u lokalnim vijestima."
  
  "Šta si rekao?"
  
  "Rekla sam da", rekla je Maggie, kao da ni sama ne može vjerovati.
  
  "Kul", reče Claire uz slab osmijeh.
  
  Postoje mnoga engleska primorska odmarališta koja izgledaju kao da su poznavala bolje dane. Weathernsey je izgledao kao da ovdje nikada nije bio dobar dan. Sunce je obasjalo ostatak ostrva, ali to ne biste prepoznali u Withernseaju. Okrutna hladna kiša padala je sa željeznog neba, a donji veš umrljani talasi Severnog mora uzburkali su prljav pesak i šljunak na plaži. Sa strane prednje strane nalazila se traka sa suvenirnicama, automatima i bingo salama, čija su sjajna svetla bila blistava i blistava tokom oblačnog popodneva, pojačana "Broj devet, lekarska naređenja!" bingo je zvučao patetično na pustom nasipu.
  
  Sve ovo podsjetilo je Banksa na stare praznike iz djetinjstva u Great Yarmouthu, Blackpoolu ili Scarboroughu. Julski ili avgustovski dani kada se činilo da dve nedelje bez prestanka pada kiša i sve što je mogao da uradi bilo je da luta halama za zabavu, gubeći pare na "jednorukim razbojnicima" i gledajući kako mehanička kandža ispušta sjajni upaljač baš kako treba. prije nego što stigne do pobjedničkog padobrana. Nikada nije igrao bingo, ali je često gledao žene tvrdog lica, koje koriste peroksid kako sjede tu utakmicu za utakmicom, neprestano pušeći i buljeći u male brojeve na svojim kartama.
  
  U najboljim trenucima, dok je postao tinejdžer, Banks je provodio vrijeme preturajući po knjižarama polovnih knjiga u potrazi za starim Pan horor zbirkama ili parnim bestselerima kao što su Carpetbaggers i Peyton Place........ Kada je imao trinaest ili četrnaest, osjećao se i odrastao da praznike provede sa roditeljima, po ceo dan bi izlazio sam, motao se po kafićima i gledao najnovije singlove u Woolworthu ili lokalnoj muzičkoj radnji. Ponekad je sretao devojku u istoj nevolji, a tokom ovih praznika imao je prve tinejdžerske poljupce i stidljive dodire.
  
  Banks je parkirao na obali mora i, ne zastajući ni da pogleda u vodu, požurio je do kuće nasuprot, gdje je penzionisani inspektor George Woodward sada vodio svoj noćenje s doručkom. Znak PRAZNA MJESTA ljuljao se na vjetru i škripao poput kapaka uklete kuće. Dok je Banks pozvonio na ulazna vrata, bio je hladan i mokar do kože.
  
  Džordž Vudvord je bio hrabar muškarac sa sedom kosom, čekinjastim brkovima i opreznim izgledom bivšeg policajca. Oko njega je bila i aura mamurluka, najuočljivija kada je preko Banksovog ramena pogledao vremenske prilike i polako odmahnuo glavom. "Preporučio sam Torquay", rekao je, "ali majka moje žene živi ovdje u Withernseaju." Pozvao je Banksa da uđe. "Ah, pa, to i nije tako loše. Upravo si došao užasnog dana, to je sve. Takođe na početku sezone. Trebalo bi da ga vidite kada sija sunce i kada je puno ljudi u blizini. Potpuno drugačiji svijet."
  
  Banks je pitao kog dana u godini se desio ovaj značajan događaj, ali nije rekao ništa. Nema smisla okretati Georgea Woodwarda protiv sebe.
  
  Bili su u velikoj prostoriji sa erkerom i nekoliko stolova, očigledno u sali za doručak, gde su srećni gosti svakog jutra žurili da jedu slaninu i jaja. Stolovi su bili prekriveni bijelim stolnjacima, ali na njima nije bilo noževa ni viljuški, pa se Banks pitao imaju li Woodwardovi uopće goste u ovom trenutku. Ne ponudivši čaj ili bilo šta jače, George Woodward je sjeo za jedan od stolova i pozvao Banksa da sjedne preko puta njega.
  
  "Dakle, to je zbog Alderthorpea, zar ne?"
  
  "Da". Banks je razgovarao sa Jenny Fuller preko mobilnog telefona na putu za Withernsea i saznao šta je Elizabeth Bell, socijalna radnica, imala da kaže. Sada ga je zanimalo stajalište policajca.
  
  "Uvijek sam mislio da će se jednog dana to vratiti i proganjati nas."
  
  "Kako misliš?"
  
  "Takva šteta. Ne prolaze. Oni se gnoje."
  
  "Pretpostavljam da si u pravu." Poput Jenny sa Elizabeth Bell, Banks je odlučio da mora vjerovati Georgeu Woodwardu. "Ovdje sam zbog Lucy Payne", rekao je, promatrajući Woodwardov izraz lica. "Linda Godvin, takoreći. Ali za sada, to je između nas."
  
  Woodward je problijedio i zviždao kroz zube. "O moj Bože, nikad ne bih vjerovao. Linda Godwin?
  
  "To je u redu".
  
  "Vidio sam njenu sliku u novinama, ali je nisam prepoznao. Jadna devojka".
  
  "Dosta".
  
  "Sigurno ne možete misliti da je ona imala ikakve veze s tim djevojkama?"
  
  "Ne znamo šta da mislimo. To je problem. Tvrdi da je izgubila pamćenje. Postoje neki posredni dokazi, ali ne mnogo. Razumijete na šta mislim."
  
  "Kakav je tvoj instinkt?"
  
  "Da je više uključena nego što kaže. Da li je saučesnik ili ne, ne znam."
  
  "Da li razumete da je bila samo dvanaestogodišnja devojčica kada sam je upoznao?"
  
  "Da".
  
  "Dvanaest od četrdeset - odgovornost koja je ležala na njoj."
  
  "Odgovornost?" Jenny je rekla nešto o Lucy koja se brine o mlađoj djeci; pitao se da li je Woodward mislio na to.
  
  "Da. Ona je bila najstarija. Za boga miloga, čovječe, imala je desetogodišnjeg brata kojeg su otac i ujak redovno maltretirali i nije mogla pomoći. I njoj su to uradili. Možeš li barem da zamisliš kako se osjećala zbog svega ovoga?"
  
  Banks je priznao da ne može. "Da li ti smeta ako pušim?" pitao.
  
  "Doneću ti pepeljaru. Imaš sreće što imaš Meri sa svojom majkom." Namignuo je. "Ona to nikada ne bi dozvolila." Woodward je uzeo tešku staklenu pepeljaru iz ormarića pored vrata i iznenadio Banksa izvukavši zgužvani paket Embassy Regalsa iz džepa košulje ispod bež džempera s V-izrezom. Zatim ga je još više iznenadio ponudivši mu piće. "Ne zamišljajte, prigovaram. Samo u Bellu.
  
  "Zvono bi bilo lepo", rekao je Banks. Popio bi samo jednu, jer je imao dugu vožnju do kuće. Prvi gutljaj, nakon što su zveckali čašama, bio je divan. Dobro je došao sa hladnom kišom koja je udarala po prozorima.
  
  "Jesi li uopće bolje upoznao Lucy?" pitao.
  
  Woodward je otpio gutljaj iz svog Bellsa i napravio grimasu. "Jedva sam razgovarao s njom. Ili s bilo kojim od djece, što se toga tiče. Prepustili smo ih socijalnim radnicima. Imali smo dovoljno brige sa našim roditeljima."
  
  "Možete li mi reći kako se to dogodilo?"
  
  Woodward je prošao rukom kroz kosu, a zatim duboko povukao cigaretu. "Bože, sve se vratilo u normalu", rekao je.
  
  "Sve čega se možete sjetiti."
  
  "Oh, sjećam se svega kao da je bilo jučer. To je problem."
  
  Banks je zbacio pepeo sa svoje cigarete i čekao da George Woodward usmjeri svoja sjećanja na taj dan koji će vjerovatno zaboraviti.
  
  "Bio je mrkli mrak kada smo ušli", počeo je Woodward. "I hladno je, kao na vještičijim škrinjama. Bio je to 11. februar 1990. godine. Bili smo ja i Baz - Barry Stevens, moj narednik-narednik - u istom autu. Sjećam se da prokleti grijač nije radio kako treba i da smo bili gotovo plavi od hladnoće kada smo stigli u Alderthorpe. Sve lokve su zaleđene. Bila su još tri auta i kombi za socijalne radnike da izoluju djecu, kao. Radili smo na dojavi jednog od lokalnih nastavnika koji je bio sumnjičav u vezi nekih izostanaka, načina na koji su djeca izgledala i ponašala se, a posebno nestanka Kathleen Murray."
  
  "Ona je ta koja je ubijena, zar ne?"
  
  "To je u redu. U svakom slučaju, u kućama je bilo upaljeno nekoliko svjetala kada smo stigli tamo, i mi smo marširali pravo i upali unutra - imali smo nalog - i tada smo... vidjeli smo to." Zastao je na trenutak, zureći iza Banksa, kroz prozor zaljeva, čak i prema Sjevernom moru. Zatim je otpio još jedan gutljaj viskija, nakašljao se i nastavio. "Naravno, u početku nismo znali ko je ko. Dvije porodice su se pomiješale i ionako niko nije znao ko je koga začeo."
  
  "Šta ste otkrili?"
  
  "Većina ih je spavala sve dok nismo razvalili vrata. Imali su opakog psa koji je ugrizao Baza kad smo ušli. Zatim smo našli Olivera Murraya i Pamelu Godwin - brata i sestru - u krevetu s jednom od djevojaka Godwin: Laurom."
  
  "sestra Lucy"
  
  "Da. Diane Murray, drugo najstarije dijete, bila je sklupčana u sobi sa svojim bratom Keithom, ali njihova sestra Susan bila je stisnuta između dvije druge odrasle osobe." Progutao je. "Ovo mjesto je bilo svinjac - oboje su bili - i smrdilo je užasno. Neko je probušio rupu u zidu dnevne sobe kako bi mogli da putuju tamo-amo, a da ne izlaze napolje ili da ih vide." Zastao je na trenutak da sabere misli. "Teško je prenijeti osjećaj bijednosti, zloće koji ste mogli osjetiti tamo, ali je bilo opipljivo, nešto što ste mogli dodirnuti i okusiti. Ne mislim samo na prljavštinu, mrlje, mirise, već i na nešto više. Neka vrsta duhovnog siromaštva, ako razumete na šta mislim. Naravno, svi su bili užasnuti, a posebno djeca." Odmahnuo je glavom. "Ponekad, kada se osvrnem unazad, pitam se zar to nismo mogli učiniti na neki drugi način, sa više praštanja. Ne znam. U svakom slučaju, prekasno je za to."
  
  "Pretpostavljam da ste pronašli dokaze o satanističkim ritualima?"
  
  "U podrumu kuće Godwin, da."
  
  "Šta ste otkrili?"
  
  "Kao obično. Tamjan, haljine, knjige, pentagram, oltar - bez sumnje, na koji je prodrla Djevica Marija. Ostali okultni dodaci. Znate li koja je moja teorija?"
  
  "Ne. Šta?"
  
  "Ovi ljudi nisu bili vještice ili sotonisti; bili su samo bolesni i okrutni perverznjaci. Siguran sam da su koristili satanizam kao izgovor da se drogiraju, plešu i pevaju do ludila. Sve te satanske gluposti - svijeće, magični krugovi, haljine, muzika, napjevi i sve to - samo da bi djeci sve izgledalo kao igra. To je bilo samo nešto što se poigralo njihovim umovima, kao, nije dalo jadnicima da znaju da li je ono što rade ono što je trebalo da bude - igranje sa mamom i tatom, čak i ako je ponekad bolelo, i kažnjavali su te kada si bili loši - ili nešto izvan okvira. Naravno, bilo je oboje. Nije ni čudo što nisu mogli razumjeti. I sve te zamke, samo su pomogle da se to pretvori u dječju igru, omotavanje ruža oko prsta, to je sve."
  
  Satanistički pribor pronađen je i u podrumu Paynesa. Banke su pitale postoji li veza. "Da li je neko od njih ikada ispovedio veru u Sotonu?"
  
  "Oliver i Pamela su pokušali da zbune porotu nekakvim glupostima o Velikom Rogatom Bogu i 666 u svom suđenju, ali im niko nije obratio ni najmanju pažnju. Atributi, to je sve. Child Game. Hajdemo svi dolje u podrum, presvući se i igrati."
  
  "Gdje je bila Lucy?"
  
  "Zaključana u kavezu - kasnije smo saznali da je to bilo originalno Morisonovo skrovište koje je ostalo nakon rata - u podrumu kuće Murray sa njenim bratom Tomom. Kasnije smo saznali da ste ovdje bili poslani ako ste se loše ponašali ili niste poslušali. Međutim, nikada nismo saznali šta su njih dvojica uradili da tamo dođu jer su odbili da razgovaraju."
  
  "Ne bi ili ne bi mogao?"
  
  "Ne bismo. Ne bi se suprotstavljali odraslima, svojim roditeljima. Predugo su bili zlostavljani i njihovi umovi su bili u neredu da bi se usudili to izraziti riječima." Zastao je na trenutak. "Ponekad mi se čini da i dalje ne mogu sve da iskažu, ma koliko se trudili. Mislim, gdje devetogodišnja ili jedanaestogodišnja djevojčica nađe jezik i referentne tačke koje su joj potrebne da objasni ovako nešto? Nisu samo štitili svoje roditelje ili se zatvarali u strahu od njih - to je išlo mnogo dublje od toga. U svakom slučaju, Tom i Linda... Obojica su bili goli i prljavi, gmizali su se u sopstvenoj prašini, izgledali kao da nisu jeli par dana - mislim, većina dece je bila neuhranjena i napuštena, ali bilo je čak gore za njih. U kavezu je bila kofa i smrad... A Linda, pa, imala je dvanaest godina, i to je bilo primjetno. Ona je bila... Mislim, nisu obezbedili... pa, znate... doba u mesecu. Nikada neću zaboraviti izraz stida, straha i prkosa na licu tog malog djeteta kada smo Baz i ja ušli i upalili svjetlo."
  
  Banks je otpio gutljaj Bellsa, sačekao da potpuno pregori, a zatim upitao: "Šta si uradio?"
  
  "Prvo smo im našli ćebad, i za toplinu i za skromnost, jer ni soba nije bila baš topla."
  
  "Nakon toga?"
  
  "Predali smo ih socijalnim radnicima." Lagano se trgnuo. "Jedan od njih to nije mogao podnijeti. Dobronamjerna mlada djevojka koja je mislila da je čvrsta, ali nije imala petlje."
  
  "Šta je uradila?"
  
  "Vratila sam se do auta i nisam htjela da izađem. Samo sjedim, pogrbljen, tresem se i plače. Nije bilo nikoga ko bi obratio pažnju na nju, jer smo svi imali puno posla. Baz i ja smo uglavnom bili zauzeti odraslima."
  
  "Jesu li imali nešto za reći?"
  
  "Ne. Mračni ljudi. A Pamela Godvin - pa, očito nešto nije u redu s njom. Sa glavom. Činilo se da nema pojma šta se dešava. Stalno se smješkala i pitala nas da li želimo šolju čaja. Međutim, nikada neću zaboraviti njenog muža, Majkla. Masna kosa, raščupana brada i taj pogled u njegovim tamnim očima. Jeste li ikada vidjeli slike ovog američkog ubice, Charlesa Mansona?"
  
  "Da".
  
  "Sviđa mi se. Majkl Godvin me je podsetio na to: Čarlsa Mensona."
  
  "Šta si uradio s njima?"
  
  "Sve smo ih uhapsili po Zakonu o dječijoj zaštiti dok je još na snazi. Oni su se, naravno, opirali hapšenju. Imam nekoliko modrica." Izazvao je Banksa-me-na-jedan-ako-se-usudiš-pogledaj. Banke nisu. "Kasnije smo, naravno, napravili listu optužbi dugačku kao i vaša ruka."
  
  "Uključujući i ubistvo."
  
  "Bilo je to kasnije, nakon što smo pronašli tijelo Kathleen Murray."
  
  "Kada ste je našli?"
  
  "Kasnije istog dana."
  
  "Gdje?"
  
  "U dvorištu u staroj vreći u smeću. Mislim da su je ostavili tamo dok zemlja nije malo omekšala i nisu mogli da je zakopaju. Moglo se vidjeti gdje neko pokušava iskopati rupu, ali su odustali, zemlja je bila tako tvrda. Bila je savijena na pola i ostavljena tamo dovoljno dugo da se potpuno smrzne, tako da je patolog morao čekati dok se ona ne odmrzne prije nego što je mogao izvršiti obdukciju."
  
  "Jesu li svi optuženi?"
  
  "Da. Optužili smo sve četiri odrasle osobe za zavjeru."
  
  "I?"
  
  "Svi su predati na suđenje. Michael Godwin izvršio je samoubistvo u svojoj ćeliji, a Pamela je proglašena nesposobnom za suđenje. Preostalu dvojicu porota je proglasila krivima nakon jutarnjeg vijećanja."
  
  "Koje ste dokaze imali?"
  
  "Kako misliš?"
  
  "Da li je još neko mogao da ubije Kathleen?"
  
  "SZO?"
  
  "Ne znam. Možda neko od druge djece?"
  
  Woodwardova se vilica stisnula. "Nisi ih vidio", rekao je. "Da ste vidjeli, ne biste davali takve prijedloge."
  
  "Da li je neko to predložio u to vrijeme?"
  
  On se grubo nasmijao. "Vjerovali ili ne, da. Odrasli su imali smelosti da pokušaju da okrive dečaka, Toma. Ali, hvala Bogu, niko nije pao na to."
  
  "Šta je sa dokazima? Na primjer, kako je ubijena?"
  
  "Gušenje ligaturom".
  
  Banks je zastao dah. Još jedna koincidencija. "Sa čim?"
  
  Woodward se nasmiješio kao da je odigrao svoj adut. "Oliver Murray pojas. Patolog je to uporedio sa ranom. Takođe je pronašao tragove Murrayeve sperme u djevojčinoj vagini i anusu, a da ne spominjemo neobične suze. Izgleda da su otišli predaleko tog puta. Možda je iskrvarila, ne znam, ali oni su je ubili - ubio ju je uz znanje i pristanak drugih, možda čak i uz njihovu pomoć, ne znam."
  
  "Kako su priznali svoju krivicu? Murray?
  
  "Šta biste očekivali? Nevin."
  
  "Nikada nisu priznali?"
  
  "Ne. Ovi ljudi to nikada ne rade. Oni čak i ne misle da su učinili nešto loše, toliko su zabranjeni, izvan onoga što je normalno za nas ostale. Na kraju su dobili manje nego što su zaslužili u smislu da su još živi, ali su barem još uvijek zatvoreni, van opasnosti. A ovo, gospodine Banks, je istorija Alderthorpe Seven." Woodward je položio dlanove na sto i ustao. Djelovao je manje ljupko i umornije nego kad je Banks prvi put stigao. "Sada, ako me izvinite, moram očistiti sobe prije nego što se gospođa vrati."
  
  Banks je mislio da je bilo čudno vrijeme za čišćenje soba, pogotovo jer su sve vjerovatno bile prazne, ali je smatrao da je Woodwardu dosta, želio je biti sam i želio se riješiti lošeg okusa svojih uspomena ako može. dok se njegova žena ne vrati kući. Neka mu je sa srećom. Banks nije mogao smisliti ništa drugo da pita, pa se pozdravio, zakopčao sva dugmad i izašao na kišu. Mogao se zakleti da je osjetio nekoliko kamenja grada kako ga peče golu glavu prije nego što je ušao u auto.
  
  Megi je počela da sumnja u trenutku kada je ušla u taksi koji je krenuo ka lokalnom TV studiju. Istina, neodlučna je otkako je prvi put dobila poziv rano popodne i bila je pozvana da učestvuje u raspravi o nasilju u porodici u emisiji Evening Journal u šest sati, nakon vijesti. Istraživač je vidio članak u novinama i pomislio da bi Maggie bila cijenjena gošća. Istraživač je naglasio da nije riječ o Terenceu i Lucy Payne, te da njihovi postupci nisu bili predmet rasprave. Čudna je pravna situacija, objasnila je, da još niko nije optužen za ubistva devojaka, a glavni osumnjičeni je mrtav, ali nije dokazana krivica. Možete li optužiti mrtvog čovjeka za ubistvo? Maggie je razmislila.
  
  Dok je taksi vozio Canal Road, preko mosta i ispod vijadukta do Kirkstall Roada, gdje je saobraćaj bio spor i gust tokom špica, Maggie je osjetila leptire kako joj lepršaju u stomaku. Sjetila se novinskog članka o tome kako je Lorraine Temple sve pogrešno predstavila i ponovo se zapitala da li radi pravu stvar ili se samo vraća u jazbinu lavova.
  
  Ali imala je vrlo dobre razloge za to, uvjeravala je sebe. Prvo, htjela je da se iskupi, pa čak i ispravi novinski prikaz Lucy Payne kao zle i manipulativne žene, ako bi to nekako mogla ubaciti. Lucy je bila žrtva i javnost to mora shvatiti. Drugo, htjela je da se riješi mišje, nervozne slike kojom ju je okružila Lorraine Temple, kako zbog nje same, tako i zbog toga da je ljudi shvate ozbiljno. Nije voljela da je misle da je mišja i nervozna, i htela je da uradi nešto po tom pitanju.
  
  Konačno, a to je bio razlog koji ju je nagnao da kaže da, bio je način na koji je policajac, Banks, ušao u kuću, vičući na nju, vrijeđajući njen intelekt i govoreći joj šta smije, a šta ne smije. Proklet bio. Ona će mu pokazati. Ona će im sve pokazati. Sada se osjećala osnaženom, i ako joj je palo da predstavlja zlostavljane žene, neka bude tako; uspjela je u ovom zadatku. U svakom slučaju, Lorraine Temple je pustila mačku iz torbe o svojoj prošlosti, tako da više nije bilo šta da krije; mogla bi isto tako progovoriti i nadati se da može učiniti nešto dobro za druge na njenoj poziciji. Nema više mišje nervoze.
  
  Julia Ford ju je pozvala tog dana da joj kaže da je Lucy zadržana u Eastvaleu radi daljeg ispitivanja i da će vjerovatno ostati preko noći. Maggie je bila ogorčena. Šta je Lucy učinila da zasluži takav tretman? Nešto nije bilo u redu u cijeloj stvari.
  
  Megi je platila taksisti i zadržala račun. Emiteri će joj nadoknaditi troškove, rekli su. Predstavila se na recepciji, a žena za pultom nazvala je istraživačicu Tinu Driscoll, za koju se ispostavilo da je vesela djevojka u ranim dvadesetim sa kratkom izbijeljenom plavom kosom i blijedom kožom zategnutom preko visokih jagodica. Kao i većinu drugih ljudi koje je Megi videla dok je pratila Tinu kroz obavezni lavirint TV studija, bila je obučena u farmerke i belu bluzu.
  
  "Nastupaš nakon što se brineš o pudlama", rekla je Tina, pogledavši na sat. "Trebalo bi biti dvadesetak minuta prije jedan. Evo kozmetike.
  
  Tina je odvela Maggie u malu sobu sa stolicama, ogledalima i nizom pudera, četkica i napitaka. "Ovde, dušo, tako je", rekla je šminkerka, koja se predstavila kao Čarli. "Neće potrajati ni minuta." I počela je da briše Megino lice. Konačno, zadovoljna rezultatom, rekla je: "Uđi kada završiš, i sve ću obrisati u trenu."
  
  Maggie nije vidjela veliku razliku, iako je iz svog prethodnog TV iskustva znala da će studijsko osvjetljenje i kamere pokupiti suptilne nijanse. "David će obaviti intervju", rekla je Tina, provjeravajući svoj tablet na putu do zelene sobe. "David", Maggie je znala, bio je David Hartford, polovina tima muškaraca i žena koji su vodili program. Žena se zvala Emma Larson i Maggie se nadala da je ona ta koja postavlja pitanja. Emma je uvijek bila simpatična u ženskim stvarima, ali David Hartford, po Maggienom mišljenju, imao je ciničan i pogrdni ton kada je ispitivao svakoga ko je bio strastven u bilo čemu. Bio je poznat i po tome što je bio provokativan. Međutim, prema tome kako se Maggie osjećala, bila je prilično voljna da bude isprovocirana.
  
  Megini drugi gosti su čekali u zelenoj sobi: grob, bradati dr Džejms Blečli iz lokalne bolnice; policajka Cathy Proctor iz Jedinice za nasilje u porodici; i Michael Groves, prilično čupavi socijalni radnik. Megi je shvatila da je ona jedina "žrtva" u programu. Pa, neka bude. Mogla je da im kaže kako je to biti na strani koja prima.
  
  Svi su se predstavili, a onda je u prostoriji nastala neka nervozna tišina, prekinuta tek kada je pudlica kratko uzviknula na ulazu producenta da se uvjeri da su svi prisutni i da se javi. Do kraja čekanja, Maggie je nakratko razgovarala sa svojim drugim gostima o stvarima općenito i gledala vrevu dok su ljudi dolazili i odlazili i izvikivali pitanja jedni drugima u hodnicima napolju. Kao i drugi TV studio koji je posjetila, i ovaj je izgledao u stanju vječnog haosa.
  
  U prostoriji je bio monitor i mogli su gledati početak emisije, Davidov i Emmin lagani okršaj i sažetak dnevnih glavnih lokalnih vijesti, uključujući smrt uvaženog gradskog vijećnika, predloženi novi kružni tok u centru grada i priča o "komšijama iz pakla" Topolovog imanja. Tokom reklamne pauze nakon emisije Pudlice Grooming, član ekipe ih je sve smjestio na stolice i sofe dizajnirane da se osjećaju kao udoban, intimni dnevni boravak s lažnim kaminom, uključio mikrofone i nestao. Dejvid Hartford se raskomotio, u poziciji da je mogao da vidi goste bez previše pokreta, i tako da su ga kamere prikazale sa najbolje strane.
  
  Tiho odbrojavanje se završilo, David Hartford je popravio kravatu i navukao svoj najbolji osmijeh i krenuli su. Izbliza, pomislila je Maggie, Davidova koža bila je poput ružičaste plastike, a ona je zamišljala da će se na dodir osjećati kao lutka. Kosa mu je također bila previše nevjerojatno crna da bi bila prirodna.
  
  Čim je David započeo uvod u temu, promijenio je osmijeh u ozbiljan, zabrinut izraz lica i prvo se okrenuo ka Keti, policajci, da dobije opštu predstavu o tome koliko su pritužbi iz domaćinstava primili i kako su bavio se njima. Nakon toga, došao je red na Michaelovog socijalnog radnika da govori o skloništima za žene. Kada je David prvi put prišao Maggie, osjetila je kako joj srce kuca u grudima. Bio je zgodan u smislu TV voditelja, ali bilo je nešto u njemu što ju je uznemirilo. Činilo se da ga nije briga za probleme, već više za to da od svega toga napravi nešto dramatično, na šta je bio fokusiran. Mislila je da je to ono u čemu je TV, kada se odmah spustiš na to - dramatične stvari i da voditelji izgledaju dobro, ali joj je to ipak smetalo.
  
  Pitao ju je kada je prvi put shvatila da nešto nije u redu, a ona je ukratko opisala znakove, nerazumne zahtjeve, izlive bijesa, sitne kazne i na kraju udarce, sve do kada joj je Bill slomio vilicu, izbio joj dva zuba. u bolnicu na nedelju dana.
  
  Kada je Maggie završila, prešao je na sljedeće pitanje na svom listu: "Zašto nisi otišao? Mislim, upravo ste rekli da ste izdržali ovo fizičko zlostavljanje... koliko dugo... skoro dvije godine? Vi ste očigledno pametna i snalažljiva žena. Zašto jednostavno nisi otišao?"
  
  Dok je Maggie tražila riječi kojima bi objasnila zašto stvari nisu išle tako glatko, uskočila je socijalna radnica i objasnila kako je ženama lako upasti u zamku nasilja i kako ih stid često sprječava da progovore. Konačno, Maggie je pronašla svoj glas.
  
  "U pravu si", rekla je Davidu. "Mogao bih otići. Kao što kažete, ja sam pametna i snalažljiva žena. Imao sam dobar posao, dobre prijatelje, porodicu koja me podržava. Pretpostavljam da je dio toga bio zato što sam mislio da će to proći, da možemo to proći. I dalje sam voljela svog muža. Brak nije bio nešto čega bih se lako odrekao." Zastala je, a kada niko drugi nije prekinuo tišinu, rekla je: "Osim toga, to ništa ne bi promijenilo. Čak i nakon što sam otišla, pronašao me, progonio me, maltretirao, ponovo napao. Čak i nakon sudskog naloga."
  
  To je navelo Davida da se vrati policajci i progovori o tome koliko su sudovi neefikasni u zaštiti žena u opasnosti od nasilnih supružnika, a Maggie je imala priliku da sumira ono što je rekla. Odlučila je da nije prošla previše loše. Bilo je vruće pod studijskim svjetlom i osjetila je kako joj znoj vlaži čelo. Nadala se da neće oprati njenu šminku.
  
  Tada je David otišao kod doktora.
  
  "Da li je nasilje u porodici usmjereno posebno sa muškaraca na žene, dr Bletchley?" pitao.
  
  "Postoji nekoliko slučajeva u kojima su supruge fizički zlostavljane od strane svojih žena", rekao je doktor, "ali njih je relativno malo."
  
  "Mislim da ćete statistički otkriti", ubacio se Majkl, "da nasilje muškaraca nad ženama daleko nadmašuje nasilje žena nad muškarcima, skoro do tačke u kojoj se nasilje žena nad muškarcima čini zanemarljivim. To je ugrađeno u našu kulturu. Muškarci, na primjer, love i ubijaju svoje bivše partnerke ili vrše porodične masakre na načine na koje to ne čine žene."
  
  "Ali pored toga", upitao je David, "zar ponekad ne mislite da žena može preterano reagovati i uništiti život muškarca?" Mislim, kada su takve optužbe podignute, često ih je vrlo teško riješiti, čak i ako sud proglasi osobu nevinom."
  
  "Ali zar nije vredno rizika", protestovala je Megi, "ako to spasava one koji zaista treba da budu spaseni?"
  
  David se naceri. "Pa, to je kao da kažemo da je vješanje nekoliko nevinih ljudi važno sve dok pronađemo krivce, zar ne?"
  
  "Niko nije namerno vešao nevine ljude", rekla je Keti.
  
  "Ali, recimo, ako muškarac uzvrati pred ekstremnom provokacijom", insistirao je David, "da li je veća verovatnoća da će se žena ionako smatrati žrtvom?"
  
  "Ona i žrtva", rekla je Maggie.
  
  "To je kao da kažem da je to sama tražila", dodao je Majkl. "Koja vrsta provokacija opravdava nasilje?"
  
  "Zar ne postoje žene koje zapravo vole biti grube?"
  
  "Oh, ne budi glup", rekao je Michael. "To je isto kao sugerirati da žene traže silovanje zbog načina na koji se oblače."
  
  "Ali postoje mazohističke ličnosti, zar ne, doktore?"
  
  "Govorite o ženama koje vole grub seks, zar ne?" - rekao je doktor.
  
  Davidu je djelovalo malo neugodno zbog direktnosti pitanja - očigledno je bio čovjek naviknut da pita radije nego da odgovara - ali je klimnuo glavom.
  
  Doktor Blečli se pogladio po bradi pre nego što je odgovorio. "Pa, da jednostavno odgovorim na vaše pitanje: da, ima žena mazohista, kao što ima i muških mazohista, ali morate shvatiti da imamo posla sa vrlo malim dijelom društva, a ne onim dijelom društva koji se bavi nasilje u porodici."
  
  Očigledno drago što je završio s tim ispitivanjem, David je prešao na sljedeće pitanje, pažljivo ga formulirajući za Maggie. "Nedavno ste imali neke veze sa onim što je postalo prilično popularno u vezi sa nasiljem u porodici. Sada, iako ne možemo direktno razgovarati o ovom slučaju iz pravnih razloga, možete li nam nešto reći o ovoj situaciji?"
  
  Izgledao je nestrpljiv za odgovorom, pomislila je Maggie. "Neko mi se povjerio," rekla je. "Priznao je da joj se muž rugao. Ponudio sam savjete, pomoć i podršku koliko sam mogao."
  
  "Ali to niste prijavili vlastima."
  
  "Nije bila moja stvar da to radim."
  
  "Šta misliš o tome, PC Proctor?"
  
  "Ona je u pravu. Ne možemo ništa učiniti dok ljudi ne prijave šta se dogodilo."
  
  "Ili dok situacija ne dostigne tačku preloma, kao što se dogodilo u ovom slučaju?"
  
  "Da. To je često nesrećan rezultat načina na koji stvari funkcioniraju."
  
  "Hvala vam puno", rekao je David, spremajući se da završi.
  
  Megi je shvatila da je na kraju bila oslabljena, rastrojena, pa je počela, prekidajući ga i rekla: "Ako mogu da dodam još nešto, to je da se prema žrtvama ne postupa uvek sa pažnjom, poštovanjem i nežnošću, što, kako mi svi misle da to zaslužuju. Trenutno u ćeliji u Eastvaleu je mlada žena koja je do jutros bila u bolnici sa povredama zadobijenim kada ju je muž pretukao prošlog vikenda. Zašto se ova žena tako proganja?"
  
  "Imate li odgovor?" upita Dave. Očigledno je bio bijesan što su ga prekinuli, ali uzbuđen zbog mogućnosti svađe.
  
  "Mislim da je to zato što joj je muž mrtav", rekla je Maggie. "Misle da je ubio neke mlade djevojke, ali on je mrtav i oni ne mogu vratiti svoju funtu mesa. Zato je biraju. Zato biraju Lucy."
  
  "Hvala vam puno", rekao je David, okrećući se kameri i ponovo pokazujući osmijeh. "Skoro sve završava..."
  
  Kada se program završio i tehničar im je uklonio mikrofone, zavladala je tišina, a zatim je policajka prišla Megi i rekla: "Mislim da je bilo krajnje nepromišljeno od tebe što si pričao o tome šta si tamo radio.
  
  "O, ostavi je na miru", rekao je Michael. "Vrijeme je da neko progovori o ovome."
  
  Doktor je već otišao, a Davida i Emme nije bilo nigdje.
  
  "Želiš li nešto za piće?" upitao je Michael Maggie dok su izlazili iz studija nakon što su skinuli šminku, ali je ona odmahnula glavom. Sve što je htela je da se taksijem odveze kući i uđe u toplu kupku uz dobru knjigu. Možda je to bilo posljednje ćutanje koje je primila ako je bilo reakcije na ono što je večeras rekla. Nije mislila da je prekršila bilo koji zakon. Na kraju krajeva, nije rekla da je Terry kriv za ubistva, nije ni spomenula njegovo ime, ali je bila sigurna da bi policija mogla pronaći nešto za šta će je optužiti ako to želi. Činilo se da su dobri u tome. A ona to uopće ne bi prošla kroz Benksove uši. Neka to urade, pomislila je. Samo neka od nje naprave mučenika.
  
  "Da li si siguran? Samo nakratko."
  
  Pogledala je Michaela i shvatila da je sve što želi bilo da izvuče više detalja od nje. "Ne", rekla je. "Hvala vam puno na ponudi, ali ne. Idem kući".
  
  OceanofPDF.com
  13
  
  Banks je u subotu rano ujutro zatekao haos ispred sjedišta Zapadne divizije. Čak i pozadi, gdje je bio ulaz na parking, novinari i TV ekipe, s kamerama u rukama, gurale su se jedni druge i uzvikivale pitanja o Lucy Payne. Banks se zakleo, isključio Dylanov CD na pola filma "Još nije mrak" i pažljivo, ali čvrsto se probio kroz gomilu.
  
  Unutra je bilo tiše. Banks je ušao u svoju kancelariju i pogledao kroz prozor na pijacu. Više novinara. Kombi TV stanice sa satelitskim antenama. Radi. Neko je stvarno pustio mačku iz torbe. Prvo je Banks ušao u detektivsku sobu tražeći odgovore. Glavni inspektori Jackman i Templeton sjedili su za svojim stolovima, a Annie Cabbot se sagnula nad nisku fioku ormarića, dirljiv prizor u njenim uskim crnim farmerkama, pomisli Banks, prisjetivši se da su te večeri imali sastanak. Večera, video i...
  
  "Šta se dovraga događa tamo?" obratio se prostoriji kao celini.
  
  Annie je podigla pogled. "Ne znate?"
  
  "Ti znaš?"
  
  "Zar je nisi vidio?"
  
  "O cemu pricas?"
  
  Kevin Templeton i Winsome Jackman spustili su glave, ostavljajući to dobro na miru.
  
  Annie je stavila ruke na bokove. "Sinoć, na TV-u."
  
  "Bio sam u Withernseaju i intervjuirao penzionisanog policajca o Lucy Payne. Šta sam propustio?"
  
  Annie je prišla svom stolu i naslonila kuk na rub. "Komšinica, Maggie Forrest, učestvovala je u televizijskoj raspravi o nasilju u porodici."
  
  "O sranje".
  
  "Stvarno. Na kraju nas je optužila da uhodimo Lucy Payne jer nismo mogli da se osvetimo njenom mužu, a gledaoce je općenito obavijestila da je Lucy zadržana ovdje."
  
  "Julia Ford", prošaputa Banks.
  
  "SZO?"
  
  "Zastupnik. Kladim se da je rekla Maggie gdje držimo Lucy. Bože, kakav nered."
  
  "Oh, usput", rekla je Annie sa osmehom, "AC Hartnell je zvao već dva puta. Pitao je da li ćeš ga nazvati čim stigneš."
  
  Banks je otišao u njegovu kancelariju. Prije nego što je nazvao Phila Hartnella, otvorio je prozor što je šire mogao i zapalio cigaretu. Dođavola sa pravilima; bio je to jedan od onih dana i tek je počelo. Banks je trebao znati da je Maggie Forrest izmakla kontroli, da ju je njegovo upozorenje moglo gurnuti na još gluplje ponašanje. Ali šta je drugo mogao učiniti s njom? Očigledno ne mnogo. Nije počinila krivično djelo, i naravno da nećete nigdje stići tako što ćete je tući po grmu i ponovo je kažnjavati. Međutim, ako bi je slučajno vidio iz bilo kojeg razloga, iznio bi joj svoje mišljenje. Nije imala pojma sa čime se igra.
  
  Kada se smirio, sjeo je za svoj stol i posegnuo za telefonom, ali je zazvonio prije nego što je uspio podići slušalicu i birati Hartnellov broj.
  
  "Alane? Stefan je ovde."
  
  "Nadam se da imaš dobre vesti za mene, Stefane, jer s obzirom na ovo jutro, to mi ne bi smetalo.
  
  "Tako loše?"
  
  "Postajem ovakav."
  
  "Onda će te možda ovo razveseliti. Upravo sam dobio rezultate poređenja DNK iz laboratorije."
  
  "I?"
  
  "Koincidencija. Terence Payne je bio vaš silovatelj iz Seacrofta, tako je."
  
  Banks je udario rukom o sto. "Odlično. Još nešto?"
  
  "Samo manji momenti. Momci koji su pregledali svu papirologiju i račune zaplijenjene iz kuće nisu pronašli nikakve tragove tableta za spavanje koje su bile prepisane Terenceu ili Lucy Payne, a također nisu pronašli nijednu ilegalnu tabletu."
  
  "Kao što sam mislio".
  
  "Međutim, pronašli su katalog elektronike na jednom od onih mjesta koja vas stavljaju na njihovu mailing listu kada kupujete nešto od njih."
  
  "Šta su kupili?"
  
  "Ne postoji evidencija o tome da su nešto kupovali svojim kreditnim karticama, ali mi ćemo kontaktirati kompaniju i neko će pregledati kupovinu, vidjeti da li su koristili gotovinu. I još nešto: na podu podruma su bili tragovi, koji daljim ispitivanjem više liče na tragove od stativa. Razgovarao sam sa Lukom i on nije koristio stativ, pa...
  
  "Neko drugi je to uradio."
  
  "Izgleda tako."
  
  "Pa gdje je to dovraga?"
  
  "Nemam pojma".
  
  "U redu Stefane, hvala na dobrim vestima. Nastavite tražiti."
  
  "Sići će."
  
  Čim je Banks spustio slušalicu, okrenuo je Hartnellov broj. Sam čovjek se javio nakon drugog bipa.
  
  "Komandant područja Hartnell."
  
  "Ovo je Alan", rekao je Banks. "Čuo sam da si pokušao da me kontaktiraš."
  
  "Jeste li vidjeli to?"
  
  "Ne. Upravo sam saznao. Ovo mjesto vrvi od medija."
  
  "Iznenađenje, iznenađenje. Glupa žena. Kakva je situacija sa Lucy Payne?"
  
  "Razgovarao sam s njom jučer, ali nisam stigao nigdje."
  
  "Postoji li još neki dokaz?"
  
  "Nije dokaz, sam po sebi." Banks mu je ispričao o DNK poklapanju silovatelja Seacrofta, mogućnosti da je video kamera još uvijek skrivena negdje u Painesu i njegovom razgovoru s Georgeom Woodwardom o satanističkim elementima u Alderthorpeu i davljenju Kathleen Murray ligaturom.
  
  "Ovo je glupost", rekao je Hartnell. "Svakako ne dokaz protiv Lucy Payne. Zaboga, Alane, bila je žrtva najstrašnijeg zlostavljanja. Sjećam se tog slučaja u Alderthorpeu. Ne želimo da dižemo sve ovo. Zamislite kako bi to izgledalo kada bismo počeli pretpostavljati da je ubila vlastitu prokletu rođaku kada je imala samo dvanaest godina. "
  
  "Mislio sam da bih to mogao iskoristiti da je malo poguram, da vidim kuda ide."
  
  "Znate kao i ja da krv i vlakna nisu dovoljni, a što se tiče dokaza, to je sve što imamo. Ove spekulacije o njenoj prošlosti neće učiniti ništa osim što će izazvati još veće simpatije javnosti prema njoj."
  
  "Vjerovatno je toliko ljudi ogorčeno zbog zločina i misli da možda ona ima više posla s njima nego što priznaje."
  
  "Možda, ali nisu ni blizu tako glasni kao ljudi koji su već zvali Millgarta, vjerujte mi. Pusti je, Alane."
  
  "Ali-"
  
  "Uhvatili smo našeg ubicu i on je mrtav. Pusti je. Ne možemo je više držati."
  
  Banks je pogledao na sat. "Imamo još četiri sata. Možda će se nešto pojaviti."
  
  "Ništa se neće pojaviti u naredna četiri sata, vjerujte mi. Pusti je."
  
  "Šta je s nadzorom?"
  
  "Prokleto skupo. Recite lokalnoj policiji da je pripazi i reci joj da ostane u blizini; možda bismo željeli ponovo razgovarati s njom."
  
  "Ako je kriva, nestat će."
  
  "Ako je kriva, naći ćemo dokaze, a onda ćemo je naći."
  
  "Daj da prvo pucam na nju." Banks je zastao dah kada je Hartnell zastao na drugom kraju linije.
  
  "Dobro. Razgovaraj sa njom ponovo. Ako ne prizna, pusti je. Ali budi prokleto oprezan. Ne želim nikakve optužbe za taktiku ispitivanja Gestapoa."
  
  Benks je čuo kucanje na njegovim vratima, stavio ruku preko telefona i povikao: "Uđite."
  
  Julia Ford je ušla i široko mu se nasmiješila.
  
  "Ne brinite o tome, gospodine", rekao je Banks Hartnellu. "Njen advokat će biti prisutan u svakom trenutku."
  
  "To je pravi zoološki vrt, zar ne?" rekla je Julia Ford nakon što je Banks spustio slušalicu. Fine bore oko njenih očiju skupile su se dok se smejala. Jutros je nosila drugačije odijelo - sivo sa bisernom bluzom - ali je i dalje izgledalo poslovno. Kosa joj je izgledala sjajno, kao da se upravo istuširala, a šminkala se tek toliko da nekoliko godina sakrije svoje godine.
  
  "Da", odgovorio je Banks. "Izgleda da je neko upozorio sve britanske medije o Lucynom mjestu gdje se nalazi."
  
  "Hoćeš li je pustiti?"
  
  "Uskoro. Prvo želim još jedan razgovor."
  
  Julia je uzdahnula i otvorila mu vrata. "Pa. Još jednom na pauzu.
  
  Hull i dalje bili su dijelovi Jorkšira koje Jenny uopće nije poznavala. Na njenoj karti je bilo malo selo zvano Kilnsey, tačno na južnom kraju zemlje gde se Humber uliva u Severno more, odmah ispred tanke trake zvane Natašina glava, označene kao Obala nasleđa, koja strši u more kao uvijena, osušeni vještičin prst. Bilo je toliko pusto da je Jenny zadrhtala samo gledajući kartu, osjećajući neprestani hladni vjetar i bodljikav slani sprej za koji je zamišljala da je sve što se može naći.
  
  Da li se to zvalo "Glava odbačenih" zato što je neko tamo jednog dana bio odbijen, pitala se, a njen duh se zadržao, lutajući peskom i stenjajući noću, ili zato što je "odbačen" predstavljalo kvar "sperme", i da li je to malo poput sperme koja pluta u more? To je vjerovatno bilo nešto mnogo prozaičnije, poput "poluostrva" u Vikingu. Jenny se pitala je li itko uopće bio tamo. Možda ptičari; bili su dovoljno ludi da odu bilo gdje u potragu za neuhvatljivim, fino prošaranim žutim drvenim pevačom ili nekim sličnim stvorenjem. Činilo se da u regionu nije bilo odmarališta, sa mogućim izuzetkom Weathernsea, koji je Banks posjetio juče. Sva žarišta su bila mnogo dalje na sjeveru: Bridlington, Filey, Scarborough, Whitby, sve do Saltburna i Redcara u Teesideu.
  
  Bio je to prekrasan dan: vjetrovito, ali sunčano, sa samo povremenim visokim bijelim oblacima koji su plutali iznad njega. Nije bilo baš toplo - sigurno ste mogli nositi lagani sako - ali nije bilo ni hladno. Činilo se da je Jenny bio jedini auto na putu ispred Patringtona, gdje se nakratko zaustavila na kafi i razgledanju crkve Svetog Patrika, koja se smatra jednom od najboljih seoskih crkava u Engleskoj.
  
  To je bilo pustinjsko područje, uglavnom ravno poljoprivredno zemljište, zelena polja i povremeni bljeskovi jarko žute repice. Sela kroz koja je prolazila bila su nešto više od bednih grupa bungalova i čudnog niza terasa od crvene cigle. Ubrzo se pojavio nadrealni krajolik gasnog terminala u Sjevernom moru, sa uvrnutim metalnim cijevima i skladištima, a Jenny je krenula duž obale prema Alderthorpeu.
  
  Tokom svog putovanja dosta je razmišljala o Banksu i došla do zaključka da on nije sretan. Nije znala zašto. Osim Sandrine trudnoće, koja ga je očigledno uznemirila iz raznih razloga, imao je na čemu da bude zahvalan. Za početak, njegova karijera se vraća na pravi put i ima atraktivnu mladu djevojku. Barem je pretpostavila da je Annie privlačna.
  
  Ali možda je Annie bila ta koja je učinila Banksa nesretnim? Nikada nije izgledao sasvim siguran u njihovu vezu kada mu je Jenny postavljala pitanja. Pretpostavljala je da je to uglavnom zbog njegove prirodne izbjegavanja kada su u pitanju lične i emocionalne stvari - kao i većina muškaraca - ali je možda bio istinski zbunjen.
  
  Nije da bi mogla bilo šta da uradi. Prisjetila se koliko je bila razočarana prošle godine kada je prihvatio njen poziv na večeru i nije se pojavio, pa čak ni nazvao. Jenny je sjedila tamo u svojoj najzavodnijoj svilenoj odjeći, pekla patku u sosu od narandže u pećnici, spremna da iskoristi još jednu priliku, i čekala i čekala. Konačno je nazvao. Pozvan je da uzme taoce. Pa, to je definitivno bio dobar izgovor, ali nije mnogo ublažio njen osjećaj razočaranja i gubitka. Od tada su bili pažljiviji jedno prema drugom, ne želeći da rizikuju sklapanje sporazuma u slučaju da propadne, ali ona je i dalje bila zabrinuta za Banksa i i dalje ga je, priznala je sama sebi, želela.
  
  Ravni pustinjski krajolik protezao se sve dalje i dalje. Kako dođavola neko može da živi na tako udaljenom i zaostalom mestu? pitala se Jenny. Ugledala je znak koji je pokazivao na istok - ALDERTHORP ½ MILE - i krenula niz uski zemljani put, nadajući se, dovraga, da niko ne ide drugim putem. Međutim, krajolik je bio toliko otvoren - čak ni jedno drvo nije bilo vidljivo - da je lako mogla vidjeti nekoga kako se približava iz daleka.
  
  Činilo se da se pola milje vuče zauvijek, kao što se često dešava na kratkim udaljenostima na seoskim putevima. Tada je ispred sebe ugledala gomilu kuća i kroz otvoren prozor osjetila miris mora, iako ga još nije mogla vidjeti. Kad se našla kako skreće lijevo u popločanu ulicu s bungalovima s jedne strane i redovima kuća u nizu od crvene cigle s druge, znala je da je to sigurno Alderthorpe. Videla je malu poštu i prodavnicu sa gomilom novina koje su lepršale na vetru , piljaru i mesara, zdepastu salu za evanđelje i bitan pab zvan Lord Nelson, i to je bilo to.
  
  Dženi se zaustavila iza plavog Citroena kod pošte, i kada je izašla, učinilo joj se da vidi zavese kako se pomeraju preko puta, osetila je radoznale poglede na leđima dok je otvarala vrata pošte. Ovdje niko ne dolazi, zamislila je kako ljudi razmišljaju. Šta bi uopće mogla poželjeti? Jenny se osjećala kao da je u jednoj od onih priča o Izgubljenom selu, mjestu koje je vrijeme zaboravilo, i imala je nelogičan osjećaj da se ulaskom na to mjesto i ona gubi i da su sva sjećanja na nju u stvarnom svijetu nestala. Glupa budala, rekla je sebi, ali je zadrhtala iako nije bilo hladno.
  
  Zvono joj je zazvonilo iznad glave i našla se u prodavnici za koju je pretpostavila da je prestala da postoji prije njenog rođenja, gdje su tegle ječmenog šećera stajale rame uz rame sa pertlama, na visokim policama su bili napunjeni patentirani lijekovi, a čestitke su stajale na stalku pored klinčići debljine pola inča i konzerve kondenzovanog mleka. Mirisalo je i na pljesniv i na voće - bombone od kruške, pomislila je Dženi - a svjetlo koje je dolazilo s ulice bilo je prigušeno i bacalo je senke na prodavčev pult. Postojala je mala kapija pošte, a žena koja je tamo stajala u iznošenom smeđem kaputu okrenula se i zurila u Jenny dok je ulazila. I sama poštarka je pogledala svoje mušterije i namjestila naočare. Očigledno su dobro razgovarali i nisu bili pretjerano uzbuđeni zbog prekida.
  
  "Kako vam mogu pomoći?" upita upravnik pošte.
  
  "Pitala sam se da li biste mi mogli reći gdje su Murrayjeve i Godwinove stare kuće", upitala je Jenny.
  
  "Zašto ovo želiš znati?"
  
  "To ima veze sa poslom koji radim."
  
  "Vi ste novinski novinar, zar ne?"
  
  "Ne baš. Ja sam forenzički psiholog."
  
  Ovo je zaustavilo ženu na pola puta. "Treba ti Natasha Lane. Odmah preko puta i niz traku do mora. Zadnja dva polufinala. Ne možete ih propustiti. Tu niko nije živio godinama."
  
  "Znate li da li neko od djece još uvijek živi ovdje?"
  
  "Nisam vidio ni kožu ni kosu nijednog od njih otkako se ovo dogodilo."
  
  "Šta je sa učiteljicom, Maureen Nesbitt?"
  
  "Živi u Easingtonu. Ovdje nema škole."
  
  "Hvala puno".
  
  Dok je odlazila, čula je klijenta kako šapuće: "Forenzički psiholog? Kako je kad je kod kuće?"
  
  "Turista", promrmljala je poštarka. "Ghoul, kao i svi ostali. U svakom slučaju, govorili ste o mužu Mary Wallace..."
  
  Dženi se pitala kako bi reagovali kada bi mediji masovno navalili, što će bez sumnje uskoro i učiniti. Nije često da mjesto poput Alderthorpea bude počašćeno s više od jedne počasti u životu.
  
  Prešla je ulicu High Street, još uvijek osjećajući da je promatraju, i pronašla neasfaltiranu traku koja je vodila na istok do Sjevernog mora. Iako je duvao hladan vetar, nebo bez oblaka bilo je tako sjajno, prodorno plavo da je stavila naočare za sunce, prisećajući se sa uzbuđenjem ljutnje dana kada ih je kupila na pristaništu Santa Monike sa Rendijem, dvostrukim dilerom.
  
  Bilo je oko pet ili šest bungalova sa obe strane Nataša Lejna, odmah pored Haj ulice, ali pedesetak metara duž njih bilo je samo neravno tlo. Jenny je mogla vidjeti dva stajališta od prljave cigle još pedesetak metara iza njih. Oni su svakako bili izolovani od sela, koje je samo od početka bilo prilično izolovano. Zamišljala je da su, nakon što su novinari i televizijske kamere otišli prije deset godina, tišina, usamljenost i osjećaj tuge morali biti razorni za zajednicu, pitanja i optužbe su glasne u zraku. Čak će se i stanovnici oko Brda, dijela predgrađa velikog modernog grada, godinama boriti da shvate šta se tamo dogodilo, a mnogim stanovnicima će biti potreban savjet. Dženi je mogla samo da zamisli šta su ljudi iz Aldertorpa verovatno razmišljali o savetovanju.
  
  Kako se približavala kućama, sve je više osjećala slani miris morskog povjetarca i shvatila da je on negdje, samo nekoliko metara dalje, iza niskih dina i Marramske trave. Sela duž ove obale su nestala u moru, čitala je Dženi; pješčana obala se stalno mijenjala, a možda bi za deset ili dvadeset godina i Alderthorpe nestao pod vodom. Bila je to užasna pomisao.
  
  Kuće su bile nepopravljive. Krovovi su urušeni, a prozori i vrata polomljeni su daskama. Tu i tamo ljudi su sprejom ispisali grafite: ROTE IN PAKLE, VRATI VEŠANJE, i jednostavno, dirljivo: KATHLEEN: NEĆEMO ZABORAVITI. Dženi je bila čudno uznemirena dok je stajala i predstavljala se kao voajer.
  
  Bašte su bile zarasle u korov i šiblje, ali je mogla da se probije kroz zamršeni šikari bliže zgradama. Nije se imalo mnogo toga vidjeti, a vrata su bila tako sigurno zabijena daskama da nije mogla ući čak ni da je htjela. Tamo su, rekla je sebi, Lucy Payne i šestoro druge djece terorisani, silovani, ponižavani, mučeni i mučeni Bog zna koliko godina prije smrti jedne od njih - Kathleen Murray - vlasti su dovele do vrata. Sada je ovo mjesto bilo samo tiha ruševina. Jenny se osjećala pomalo lažovom stojeći tamo, kao i tada, u Hillovom podrumu. Šta je mogla učiniti ili reći da shvati užase koji su se ovdje dogodili? Njena nauka je, kao i sve ostalo, bila neadekvatna.
  
  Uprkos tome, stajala je neko vreme, a zatim obišla zgrade, napominjući da su bašte u dvorištima još više obrasle od onih ispred. Prazan konop za veš visio je između dva zarđala stuba u jednoj od bašta.
  
  Jenny se umalo spotaknula o nešto u šikari dok je odlazila. Prvo je pomislila da je to korijen, ali kada se sagnula i rastavila lišće i grančice, ugledala je malog medvjedića. Izgledalo je tako raščupano da je tamo moglo biti godinama, čak je moglo pripadati nekom od Alderthorpe Seven, iako je Jenny sumnjala u to. Policija ili socijalna služba bi uzeli tako nešto, pa je to vjerovatno ostavio neki lokalni klinac kasnije kao nekakav počast. Kada ga je podigla, izgledalo je mokro, a buba je ispuzala iz proreza na leđima na njenu ruku. Dženi je oštro dahnula, ispustila svog plišanog medu i brzo se vratila u selo. Namjeravala je pokucati na nekoliko vrata i pitati za Godwinove i Murrayjeve, ali ju je Alderthorpe toliko uplašio da je umjesto toga odlučila otići u Easington kako bi razgovarala s Maureen Nesbitt.
  
  "U redu, Lucy. Možda možemo početi?
  
  Banks je uključio kasetofone i testirao ih. Ovaj put su bili u malo većoj i zdravijoj prostoriji za ispitivanje. Pored Lusi i Džulije Ford, Benks je sa sobom poveo i PC Džekmana, iako to nije bio njen slučaj, uglavnom da bi stekla utiske o Lusi posle.
  
  "Pretpostavljam da jeste", rekla je Lucy pokornim, mrzovoljnim glasom. Izgledala je umorno i potreseno od noći u ćeliji, pomisli Banks, iako su ćelije bile najmoderniji dio stanice. Dežurni je ispričao da je tražila da se svjetla ostave upaljena cijelu noć, pa nije mogla dugo da spava.
  
  "Nadam se da vam je sinoć bilo udobno", upitao je.
  
  "Šta te briga?"
  
  "Nije mi namjera da ti bude neugodno, Lucy."
  
  "Ne brini za mene. Dobro sam".
  
  Julia Ford kucnula je po satu. "Možemo li nastaviti s ovim, superintendent Banks?"
  
  Banks je zastao, a zatim pogledao Lucy. "Hajde da razgovaramo još malo o tvojoj prošlosti, u redu?"
  
  "Kakve to veze ima sa bilo čim?" Džulija Ford je intervenisala.
  
  "Ako mi dozvolite da postavljam pitanja, možda ćete saznati."
  
  "Ako to uznemiri mog klijenta..."
  
  "Ožalošćuje vašeg klijenta! Roditelji pet djevojčica su više nego uznemireni."
  
  "Nije važno", rekla je Julia. "Ovo nema nikakve veze s Lucy."
  
  Banks je ignorisao advokata i okrenula se Lucy, koja se činila nezainteresovanom za diskusiju. "Možeš li mi opisati podrum u Alderthorpeu, Lucy?"
  
  "U podrumu?"
  
  "Da. Zar se toga ne sećaš?"
  
  "Bio je to samo podrum", rekla je Lucy. "Mračno i hladno."
  
  "Da li je dole bilo još nečega?"
  
  "Ne znam. Šta?"
  
  "Crne svijeće, tamjan, pentagram, mantije. Zar se dole nije puno plesalo i pevalo, Lusi?"
  
  Lucy je zatvorila oči. "Ne sjećam se. Nisam ja. Bila je to Linda."
  
  "Ma daj, Lucy. Možete smisliti nešto bolje. Zašto kad god dođemo do nečega o čemu ne želite da pričate, uvek zgodno izgubite pamćenje?"
  
  "Nadstojnik", rekla je Julia Ford. "Zapamtite da je moj klijent patio od retrogradne amnezije zbog posttraumatskog šoka."
  
  "Da, sjećam se. Impresivne riječi." Banks se ponovo okrenuo Lucy. "Ne sjećate se da ste ušli u podrum na Hillu, i ne sjećate se da ste plesali i pjevali u podrumu u Alderthorpeu. Sjećaš li se ćelije?
  
  Lucy kao da se povukla u sebe.
  
  "Da li je istina?" Banks je insistirao. Morrisonovo staro skrovište.
  
  "Sjećam se toga", prošaputala je Lucy. "Ovo je mjesto gdje su nas smjestili kada smo bili loši."
  
  "Koliko si bila loša, Lusi?"
  
  "Ne razumijem".
  
  "Zašto ste bili u kavezu kada je policija stigla? Ti i Tom. Šta si uradio da stigneš tamo?"
  
  "Ne znam. Nikada nije bilo puno. Nikad nisi imao puno posla. Ako niste počistili svoj tanjir - ne da je na njemu bilo šta da se očisti - ili ako ste se usprotivili ili rekli "ne" kada su oni... kada su hteli... Bilo je lako biti zaključan u kavezu."
  
  "Sjećate li se Kathleen Murray?"
  
  "Sjećam se Kathleen. Bila je moja rođaka."
  
  "Šta joj se dogodilo?"
  
  "Ubili su je."
  
  "Ko je to uradio?"
  
  "Odrasli".
  
  "Zašto su je ubili?"
  
  "Ne znam. Oni samo... upravo je umrla..."
  
  "Rekli su da ju je tvoj brat Tom ubio."
  
  "To je smiješno. Tom ne bi nikoga ubio. Volumen je nežan."
  
  "Sjećaš li se kako se to dogodilo?"
  
  "Nisam bio tamo. Jednog dana nam je rečeno da je Kathleen otišla i da se neće vratiti. Znao sam da je mrtva."
  
  "Kako znaš?"
  
  "Samo sam znao. Stalno je plakala, govorila šta će reći. Uvijek su govorili da će ubiti bilo koga od nas ako misle da ćemo to reći."
  
  "Kathleen je zadavljena, Lucy."
  
  "Je li bila?"
  
  "Da. Baš kao i devojke koje smo našli u tvom podrumu. Davljenja ligaturom. Zapamtite ona žuta vlakna koja smo našli ispod vaših noktiju, zajedno s Kimberlynom krvlju."
  
  "Na šta ciljate, nadzorniče?" upitala je Julia Ford.
  
  "Postoji mnogo sličnosti između zločina. To je sve".
  
  "Ali ubice Kathleen Murray su vjerovatno iza rešetaka?" Julia je prigovorila. "Ovo nema nikakve veze s Lucy."
  
  "Ona je bila umiješana."
  
  "Ona je bila žrtva."
  
  "Uvijek žrtva, zar ne Lucy? Žrtva sa lošim pamćenjem. Kako se osjećaš?"
  
  "Dosta je", rekla je Julia.
  
  "To je užasan osjećaj", reče Lucy tihim glasom.
  
  "Šta?"
  
  "Pitali ste kako je biti žrtva s lošim pamćenjem. To je užasno. Osećam se kao da nemam "ja", da sam izgubljena, da nemam kontrolu ni nad čim, da se ne računam. Ne mogu se sjetiti ni loših stvari koje su mi se desile."
  
  "Da te ponovo pitam, Lusi: da li si ikada pomogla svom mužu da otme mladu devojku?"
  
  "Ne, nisam."
  
  "Jesi li ikada povrijedio neku od djevojaka koje je doveo kući?"
  
  "Nisam znao za njih do prošle sedmice."
  
  "Zašto ste ustali i sišli u podrum baš te noći? Zašto ne u bilo kojoj od prethodnih prilika kada je vaš muž zabavljao mladu djevojku u vašem podrumu?"
  
  "Nikad ranije nisam ništa čuo. Mora da me je drogirao."
  
  "Kada smo pretražili kuću, nismo našli nikakve tablete za spavanje, a niko od vas nema recept za njih."
  
  "Mora da ih je stekao ilegalno. Mora da je pobegao. Zato sam se i probudio."
  
  "Gdje bi ih nabavio?"
  
  "Škola. U školama se prodaju sve vrste droga."
  
  "Lusi, da li si znala da je tvoj muž silovatelj kada si ga upoznala?"
  
  "Učinio sam... šta?"
  
  "Čuo si me." Banks je otvorio dosije pred njim. "Prema našim proračunima, on je već silovao četiri nama poznate žene prije nego što vas je sreo u onom pubu u Seacroftu. Terence Payne je bio silovatelj Seacrofta. Njegov DNK se poklapa s DNK koji su ostavile žrtve."
  
  "Ja - ja..."
  
  "Ne znaš šta da kažeš?"
  
  "Ne".
  
  "Kako si ga upoznala, Lucy? Niko od tvojih prijatelja se ne seća da te je te noći video kako razgovaraš s njim u pabu."
  
  "Rekao sam ti. Hteo sam da odem. Bio je to veliki pub sa mnogo soba. Otišli smo u drugi bar."
  
  "Zašto moraš biti drugačija, Lucy?"
  
  "Ne znam na šta misliš."
  
  "Mislim, zašto te nije pratio napolju i silovao te kao što je to činio s drugima?"
  
  "Ne znam. Kako da znam?"
  
  "Međutim, morate priznati da je ovo čudno, zar ne?"
  
  "Rekao sam ti, ne znam. Sviđala sam mu se. Voleo me."
  
  "Međutim, i dalje je nastavio da siluje druge mlade žene nakon što vas je upoznao." Banks je ponovo pregledao njegov dosije. "Prema našim podacima, još najmanje dva puta. I oni su samo ti koji su to prijavili. Neke žene, znate, to ne prijavljuju. Previše uznemiren ili postiđen. Vidite, oni sami sebe krive." Banks je razmišljao o Annie Cabbot i onome kroz šta je morala proći prije više od dvije godine.
  
  "Kakve to veze ima sa mnom?"
  
  "Zašto te nije silovao?"
  
  Lucy ga je nedokučivo pogledala. "Možda jeste."
  
  "Nemoj biti smiješan. Nijedna žena ne voli da bude silovana i sigurno nema nameru da se uda za svog silovatelja."
  
  "Iznenadili biste se na šta se možete naviknuti ako nemate izbora."
  
  "Šta znači "bez izbora"?
  
  "Ono što govorim".
  
  "Bio je tvoj izbor da se udaš za Terryja, zar ne? Niko te nije tjerao."
  
  "Ne mislim na to."
  
  "Na šta onda misliš?"
  
  "Nije važno".
  
  "Hajde".
  
  "Nije važno".
  
  Banks je pregledao njegove papire. "Šta je to bilo, Lucy? Da li vam je rekao šta je uradio? Je li vas to uzbudilo? Da li je prepoznao srodnu dušu? Vaš Hindley svom Bradyju?"
  
  Julia Ford je skočila na noge. "Dosta je, nadzorniče. Još jedna takva primjedba i ovaj intervju je završen i prijavit ću vas."
  
  Banks je prošao rukom kroz svoju podšišanu kosu. Delovale su bodljikavo.
  
  Winsome je nastavio ispitivanje. "Silovao te je, Lucy?" upitala je svojim melodičnim jamajčanskim naglaskom. "Da li vas je muž silovao?"
  
  Lucy se okrenula da pogleda Winsome, a Banksu se učinilo da razmišlja kako da se nosi s ovim novim faktorom u jednačini.
  
  "Naravno da ne. Nikad se ne bih udala za silovatelja."
  
  "Dakle, nisi znao za njega?"
  
  "Naravno da nisam."
  
  "Zar nisi našao ništa čudno u vezi Terryja? Mislim, nikad ga nisam poznavao, ali čini mi se da u njemu ima dovoljno toga što čovjeka zabrinjava.
  
  "Mogao bi biti vrlo šarmantan."
  
  "Da li je učinio ili rekao nešto što bi vas učinilo sumnjičavim sve vrijeme dok ste bili zajedno?"
  
  "Ne".
  
  "Ali nekako ste završili u braku sa muškarcem koji nije bio samo silovatelj, već i kidnaper i ubica mladih djevojaka. Kako to možeš objasniti, Lucy? Morate priznati da je ovo krajnje neobično, teško je povjerovati."
  
  "Ne mogu ništa učiniti po tom pitanju. I ne mogu to objasniti. Upravo tako se dogodilo."
  
  "Da li je volio da igra igrice, seksualne igre?"
  
  "Kao šta?"
  
  "Voleo je da te veže? Je li uživao u pretvaranju da te siluje?"
  
  "Nismo uradili ništa slično."
  
  Winsome je dala Benksu znak da ponovo preuzme stvari u svoje ruke, a njen pogled je odražavao njegova osećanja; nisu vodili nikuda, a Lucy Payne je vjerovatno lagala.
  
  "Gdje je video kamera?" pitala je Banks.
  
  "Ne razumijem šta govoriš".
  
  "Pronašli smo dokaze u podrumu. Video kamera je postavljena u podnožju kreveta. Mislim da si uživao snimajući ono što si radio sa djevojkama."
  
  "Nisam im ništa uradio. Već sam ti rekao, nisam tamo išao, osim možda jednom. Ne znam ništa ni o jednoj video kameri."
  
  "Jeste li ikada vidjeli svog muža sa ovakvim?"
  
  "Ne".
  
  "Nikad ti nije pokazao nijedan video?"
  
  "Samo iznajmljen."
  
  "Mislimo da znamo gdje je kupio video kameru, Lucy. Možemo provjeriti."
  
  "Nastavi. Nikada nisam video ništa slično, nikada nisam znao ništa slično."
  
  Banks je zastao i promijenio temu. "Kažeš da nisi igrala seks igrice Lusi, pa šta te je navelo da se oblačiš i ponašaš kao prostitutka?" pitala je Banks.
  
  "Šta?"
  
  "Zar se ne sjećaš?"
  
  "Da, ali to nije bila poenta. Mislim, nisam to uradio... Nisam bio na ulici ili tako nešto. Ko ti je ovo rekao?
  
  "Nije važno. Jeste li pokupili muškarca u hotelskom baru zbog seksa?"
  
  "Šta ako jesam? Bilo je jednostavno zabavno, izazov."
  
  "Znači, zaista su vam se svidjele igre."
  
  "To je bilo prije nego što sam upoznala Terryja."
  
  "Znači, sada je sve u redu?"
  
  "Ne kažem to. Bilo je zabavno, to je sve."
  
  "Šta se desilo?"
  
  Lucy se vragolasto nasmiješila. "Ista stvar koja se dešavala dovoljno često ako sam sebi dozvolio da ćaskam u pabu. Samo ovaj put sam dobio dvije stotine funti. Kao što sam rekao, bilo je zabavno, to je sve. Hoćeš li me uhapsiti zbog prostitucije?"
  
  "Kakva zabava", rekao je Banks.
  
  Julia Ford je izgledala pomalo zatečena ovom razmjenom, ali nije rekla ništa.
  
  Banke su ionako znale da nikuda ne idu. Hartnell je bio u pravu: nisu imali pravih dokaza protiv Lucy osim njene izuzetno čudne veze s Payne i sitnih mrlja od krvi i vlakana užeta. Možda njeni odgovori nisu imali mnogo smisla, ali osim ako je priznala da je pomagala svom mužu u njegovim ubistvima, bila je slobodna. Ponovo ju je pogledao. Modrice su skoro nestale, a izgledala je sasvim nevino i slatko sa svojom bledom kožom i dugom crnom kosom, skoro kao Madona. Jedina stvar zbog koje je Banks ustrajala u uvjerenju da se iza događaja krije više nego što bi ikad htjela priznati bile su njene oči: crne, reflektirajuće, neprobojne. Stekao je utisak da ako predugo gledaš u oči poput njenih, možeš poludeti. Ali to nije bio dokaz; bila je to preaktivna mašta. Odjednom je osjetio da mu je dosta. Iznenadivši sve troje, ustao je tako naglo da je zamalo srušio stolicu i rekao: "Sad si slobodna, Lusi. Samo nemoj ići predaleko", i požurio iz sobe za ispitivanje.
  
  Isington je dobrodošla promjena u odnosu na Alderthorpe, pomislila je Jenny dok je parkirala auto ispred paba u centru sela. Iako je sve to bilo skoro isto tako daleko od civilizacije, činilo se da je barem povezano, dio onoga što se događa, što nije bilo u Alderthorpeu.
  
  Jenny je dovoljno lako od konobarice pronašla adresu Maureen Nesbitt i ubrzo se našla na pragu licem u lice sa sumnjičavom ženom duge bijele kose zavezane plavom trakom, bež kardiganom i crnim pantalonama koje su bile malo uske za nekoga s takvim punim bokovima.
  
  "Ko si ti? Šta želiš?"
  
  "Ja sam psiholog", rekla je Jenny. "Želim razgovarati s tobom o onome što se dogodilo u Alderthorpeu."
  
  Maureen Nesbitt je pogledala gore-dolje ulicu, a zatim se ponovo okrenula Jenny. "Jeste li sigurni da niste novinar?"
  
  "Ja nisam novinar."
  
  "Zato što su me napali kada se to dogodilo, ali im nisam ništa rekao. Skavengeri." Privukla je kardigan bliže grudima.
  
  "Ja nisam novinar", ponovila je Dženi, preturajući po torbici tražeći neku vrstu lične karte. Najbolje što je mogla pronaći bila je njena univerzitetska bibliotečka karta. U najmanju ruku, identificirala ju je kao dr. Fuller i kao člana osoblja. Maureen je pažljivo proučila karticu, očito iznervirana što ni na njoj nema fotografije, a onda je konačno pustila Jenny unutra. Kad je ušla, njeni maniri su se potpuno promijenili, od velike inkvizitorke do gostoljubive domaćice, koja je insistirala na pravljenju svježeg čaja. Dnevni boravak je bio mali, ali udoban sa samo nekoliko fotelja, ogledalom iznad kamina i staklenim ormarićem punim prekrasnog kristalnog stakla. Pored jedne od stolica bio je mali sto, a na njemu je ležala knjiga u mekom povezu Velika očekivanja, pored pola pune šolje čaja sa mlekom. Jenny je sjedila u drugoj stolici.
  
  Kada je Maureen donijela poslužavnik sa tanjirom digestivnog keksa na njemu, rekla je: "Izvinjavam se zbog svog ponašanja ranije. Samo sam prešao dug put tokom godina. Znate, malo slave može vam potpuno promijeniti život."
  
  "Još uvijek predaješ?"
  
  "Ne. Penzionisan sam prije tri godine." Kucnula je po knjizi s mekim povezom. "Obećao sam sebi da ću kada odem u penziju ponovo pročitati sve svoje omiljene klasike." Ona je sjela. "Samo ćemo ostaviti čaj da se natapa nekoliko minuta, u redu? Pretpostavljam da ste ovdje zbog Lucy Payne?"
  
  "Ti znaš?"
  
  "Trudila sam se da ih držim sve ove godine. Znam da je Lucy - Linda, kakva je tada bila - živjela sa parom po imenu Liversedge u blizini Hulla, a zatim se zaposlila u banci i otišla živjeti u Leeds, gdje se udala za Terencea Paynea. Posljednja stvar koju sam čuo tokom pauze za ručak je da ju je policija jednostavno pustila zbog nedostatka dokaza."
  
  Čak ni Jenny to još nije čula, ali tada nije slušala vijesti tog dana. "Kako znaš sve ovo?" ona je pitala.
  
  "Moja sestra radi u socijalnoj službi u Hullu. Nećeš nikome reći, zar ne?"
  
  "Mojim srcem."
  
  "Pa šta želiš znati?"
  
  "Kakvi su vaši utisci o Lucy?"
  
  "Bila je pametna djevojka. Veoma pametno. Ali lako joj je postalo dosadno, lako je bila ometena. Bila je svojeglava, tvrdoglava i kada je jednom odlučila, nisi je mogao pomeriti. Naravno, morate zapamtiti da je u vrijeme hapšenja išla u lokalnu srednju školu. Predavao sam samo u nižim razredima. Bila je sa nama do jedanaeste godine."
  
  "Ali ostali su još uvijek bili tamo?"
  
  "Da. Svi oni. Nije baš da postoji veliki izbor kada su u pitanju lokalne škole."
  
  "Mislim da ne. Ima li još nečega čega se možete sjetiti o Lucy?"
  
  "Ne baš".
  
  "Da li je sklopila bliska prijateljstva izvan svoje uže porodice?"
  
  "Niko od njih to nije uradio. To je bila jedna od čudnih stvari. Bili su zagonetna grupa, a ponekad kada ste ih vidjeli zajedno, imali ste jeziv osjećaj, kao da imaju svoj jezik i program o kojima ne znate ništa. Jeste li ikada čitali Johna Wyndhama?"
  
  "Ne".
  
  "Ti moraš. On je prilično dobar. Odnosno, za pisca naučne fantastike. Vjerovali ili ne, podsticao sam svoje učenike da čitaju skoro sve što im se sviđa, samo da nešto čitaju. U svakom slučaju, Wyndham je napisao knjigu pod nazivom "The Midwich Cuckoos" o grupi čudne djece čiji su otac vanzemaljci u selu bez sumnje."
  
  "To zvuči nejasno poznato", rekla je Jenny.
  
  "Možda ste gledali film? Zvalo se "Selo prokletih".
  
  "To je sve", rekla je Jenny. "Onaj gdje je učitelj postavio bombu da uništi djecu i morao se fokusirati na zid od cigle kako mu ne bi mogli čitati misli?"
  
  "Da. Pa, sa Godwinima i Murrayima nije bilo baš tako, ali ti je ipak davalo onaj osjećaj, način na koji su te gledali, čekali u hodniku dok ne prođeš prije nego što opet progovoriš. I činilo se da uvijek govore šapatom. Linda je, sećam se, bila veoma uznemirena kada je morala da napusti i krene u srednju školu ranije od drugih, ali kako sam shvatio od njenog učitelja tamo, brzo se navikla. Ona ima snažnu ličnost, ova devojka, uprkos onome što joj se desilo, i lako se prilagođava."
  
  "Da li je pokazala neku neobičnu zabrinutost?"
  
  "Kako misliš?"
  
  "Nešto posebno bolno. Smrt? Sakaćenja?
  
  "Koliko vidim, ne. Bila je... kako da kažem... rano i prilično seksualno svjesna za djevojku njenih godina. U prosjeku, djevojčice dostižu vrhunac puberteta sa oko dvanaest godina, ali Lucy je prešla prepubertetsku dob sa jedanaest godina. Na primjer, razvila je grudi."
  
  "Seksualno aktivan?"
  
  "Ne. Pa, kao što sada znamo, bila je seksualno zlostavljana kod kuće. Ali ne, ne na način na koji mislite. Bila je samo seksi tamo. To je bilo ono što su ljudi primijetili kod nje i nije bila nesklona da izigrava mali flert."
  
  "To je jasno". Jenny je zabilježila. "I upravo vas je Kathleenino odsustvo navelo da se obratite vlastima?"
  
  "Da". Maureen se okrenula prema prozoru, ali nije izgledala kao da se divi pogledu. "Nije najbolji trenutak za mene", rekla je, sagnuvši se da sipa čaj. "Mlijeko i šećer?"
  
  "Da molim. Hvala ti. Zašto?"
  
  "Trebalo je nešto ranije da uradim, zar ne? Nije mi bilo prvi put da sumnjam da nešto strašno nije u redu sa ovim porodicama. Iako nikada nisam vidio modrice ili očigledne vanjske znakove zlostavljanja, djeca su često izgledala mršavo i plaho. Ponekad su - znam da je užasno - mirisale kao da se danima nisu prale. Druga djeca su se klonila njih. Odskakivali su kada su ih dodirnuli, ma koliko nježno. Trebao sam znati."
  
  "Šta si uradio?"
  
  "Pa, razgovarao sam sa ostalim učiteljicama i svi smo se složili da je nešto čudno u ponašanju djece. Ispostavilo se da i socijalne službe imaju svoje brige. Jednom su već bili u kućama, ali nisu išli dalje od ulaznih vrata. Ne znam da li ste znali, ali Michael Godwin je imao posebno opakog rotvajlera. U svakom slučaju, kada je Kathleen Murray nestala bez ikakvog razumnog objašnjenja, odlučili su djelovati. Ostalo je istorija."
  
  "Kažete da ste pratili djecu", rekla je Jenny. "Zaista bih volio razgovarati s nekima od njih. Hoćeš li mi pomoći?"
  
  Maureen je zastala na trenutak. "Ako želiš. Ali mislim da od njih nećete dobiti mnogo."
  
  "Znate li gdje su, kako su?"
  
  "Ne svi detalji, ne, ali mogu vam dati širu sliku."
  
  Dženi je otpila čaj i izvadila svoju svesku. "U redu, spreman sam".
  
  OceanofPDF.com
  14
  
  "Pa šta misliš o Lucy Payne?" Banks je pitao PC Winsome Jackmana dok su hodali ulicom North Market na putu da razgovaraju s roditeljima Lynn Ray.
  
  Winsome je zastao prije nego što je odgovorio. Banks je usput primijetio nekoliko ljudi kako bulje u nju. Znala je da je simbolična manjina, rekla je Banksu kada ju je intervjuirao, doveden da ispuni kvotu koja je potrebna nakon slučaja Stephen Lawrence. U presudi je navedeno da je trebalo biti više pripadnika manjinskih policajaca, čak i u zajednicama u kojima tih manjina praktično nema, kao što su West Indians u Yorkshire Dalesu. Ali mu je također rekla da joj nije stalo do simbolike i da će svejedno obaviti prokleto dobar posao. Banks nije sumnjao u nju ni trenutka. Winsome je bila zlatna djevojka ACC McLaughlina, koja je krenula u ubrzanu promociju i sve pogodnosti koje su dolazile s tim; vjerovatno bi bila nadzornica prije svoje trideset pete godine. I Benksu se svidjela. Bila je lagodna, imala je oštar smisao za humor i nije dopuštala rasnim pitanjima da joj smetaju u poslu, čak ni kada su drugi ljudi pokušavali da stane na put. Nije znao ništa o njenom privatnom životu, osim da je uživala i u penjanju po stijenama i u speleokopavanju - sama pomisao na to bi kod Banksa izazvala jak napad mučnine - i da je živjela u stanu na rubu studentskog okruga Eastvale . Da li je imala dečka ili devojku, Banks nije imala pojma.
  
  "Mislim da je možda štitila svog muža", rekla je Winsome. "Znala je ili sumnjala, ali je ćutala. Možda to nije ni sebi priznala.
  
  "Mislite li da je bila umiješana?"
  
  "Ne znam. Mislim da nije. Mislim da ju je privukla tamna strana, posebno seks, ali ne bih pretpostavio da je bila umiješana. Čudno je, da. Ali ubica...?"
  
  "Zapamtite, Kathleen Murray je umrla od davljenja sa ligaturom", rekao je Banks.
  
  "Ali Lucy je tada imala samo dvanaest godina."
  
  "Ali to te tjera na razmišljanje, zar ne? Nije li kuća ovdje dolje?"
  
  "Da".
  
  Skrenuli su sa North Marketa u mrežu uskih ulica preko puta društvenog centra u kojem je Sandra radila. Videvši to mesto i setivši se kako ju je tamo pokupio ili čekao da je pokupi posle posla da ode na predstavu ili u bioskop, Banks je osetio bol gubitka, ali je to prošlo. Sandra je otišla, daleko, daleko od žene koju je nekada imao.
  
  Našli su kuću nedaleko od Starog broda - možda deset ili petnaest minuta hoda, i to većinu vremena niz prometnu, dobro osvijetljenu ulicu North Market sa svojim radnjama i pabovima - i Benks je pokucao na ulazna vrata.
  
  Prva stvar koja mu je pogodila kada je Christopher Ray otvorio vrata bio je miris svježe boje. Kada su Banks i Winsome ušli unutra, shvatio je zašto. Ray je uradio facelifting. Sve tapete u hodniku bile su skinute, a gospodin Ray je farbao plafon kremom u dnevnoj sobi. Namještaj je bio prekriven čaršavima.
  
  "Izvinite zbog nereda", izvinio se. "Hoćemo li u kuhinju? Jeste li već pronašli Leanne?"
  
  "Ne, ne još", rekao je Banks.
  
  Slijedili su ga u malu kuhinju gdje je stavio čajnik, a da nije ni pitao da li žele šolju čaja. Svi su sjeli za mali kuhinjski sto, i kratko vrijeme, dok je kotlić ključao, gospodin Ray je ćaskao o preuređenju, kao da je odlučio izbjeći pravu temu njihove posjete. Konačno, nakon što je skuhao i sipao čaj, Banks je odlučio da je vrijeme da okrene razgovor na Leanne.
  
  "Moram reći", počeo je, "da smo pomalo na gubitku."
  
  "O?"
  
  "Kao što znate, naši ljudi već nekoliko dana rade u kući Payne. Našli su šest tijela, od kojih su četiri identificirana, ali nijedno od šest tijela ne pripada vašoj kćeri. Ponestaje im mjesta za traženje."
  
  "Znači li to da je Lynn možda još živa?" upita Ray sa tračkom nade u očima.
  
  "Moguće je", priznao je Banks. "Iako moram reći da nakon toliko godina bez kontakta, posebno s obzirom na pozive širom zemlje na televiziji i štampi, ne bih se mnogo nadao."
  
  "Šta onda?"
  
  "To je ono što bismo željeli saznati."
  
  "Ne vidim kako vam mogu pomoći."
  
  "Možda ne možete," rekao je Banks, "ali jedino što možete učiniti kada stvari dođu u ćorsokak kao što je ova je da se vratite prvim principima. Moramo ponoviti ono kroz šta smo prošli i nadamo se da ćemo ovoga puta sagledati to iz nove tačke gledišta."
  
  Rejeva žena Viktorija se pojavila na vratima i izgledala je zbunjeno kada je videla Banksa i Vinsome kako uživaju u razgovoru i šoljici čaja sa njenim mužem. Ray je skočio. "Mislio sam da se odmaraš, draga", rekao je, ljubeći je u obraz.
  
  Viktorija je obrisala san iz očiju, iako se Benksu činilo da joj je trebalo bar nekoliko minuta da se počisti pre nego što je krenula dole. Njena suknja i bluza bile su čisti Harvey Nichols, a njen naglasak joj je zvučao kao viši sloj, iako je u njima mogao čuti birmingemsku notu. Bila je to privlačna žena u ranim tridesetim, vitke figure i gomile sjajne smeđe kose koja joj je padala do ramena. Imala je blago isklesan nos, zaobljene obrve i mala usta, ali je ukupni efekat bio daleko uspješniji nego što su pojedini dijelovi možda sugerirali. Sam Ray je bio u srednjim 40-im i prilično prosječan u svakoj kategoriji u koju ga svrstavate, osim njegove brade, koja mu se spustila do grla prije nego što je uopće počela rasti. Bili su čudan par, prisjeća se Banks, razmišljajući o tome kada su se prvi put sreli: on je bio prilično jednostavan vozač autobusa, a ona je težila da se popne na društvenoj ljestvici. Šta ih je uopće spojilo, Banks nije imao pojma, osim možda da ljudi koji su pretrpjeli veliki gubitak poput Christophera Raya možda neće nužno biti najbolji sudije njihovog sljedećeg poteza.
  
  Viktorija se protegnula, sela i sipala sebi šolju čaja.
  
  "Kako se osjećaš?" upitao je njen muž. "Nije loše".
  
  "Znate da u svom stanju morate biti oprezni. To je doktor rekao."
  
  "Znam. Znam". Stisnula mu je ruku. "Biću oprezan".
  
  "Koje je ovo stanje?" pitala je Banks.
  
  "Moja žena čeka bebu, nadzorniče." Ray je sijao.
  
  Banks je pogledao Viktoriju. "Čestitam", rekao je.
  
  Kraljevski je pognula glavu. Banks je teško mogla da zamisli da Viktorija Rej prolazi kroz nešto tako neuredno i bolno kao što je porođaj, ali život je bio pun iznenađenja.
  
  "Koliko dugo?" pitao.
  
  Potapša se po stomaku. "Skoro četiri mjeseca."
  
  "Dakle, bila si trudna kada je Lynn nestala?"
  
  "Da. Zapravo, saznao sam za to tek tog jutra."
  
  "Šta Lynn misli o ovome?"
  
  Viktorija je pogledala dole u svoju šolju. "Lynn bi mogla biti svojeglava i hirovita, nadzorniče", rekla je. "Sigurno nije bila toliko entuzijastična kao što smo se nadali."
  
  "Ma daj, ljubavi, to nije fer", rekao je gospodin Ray. "Vremenom bi se navikla. Siguran sam da bi se navikla na to."
  
  Banks je razmotrio situaciju: Lynnina majka je umirala sporom i bolnom smrću od raka. Ubrzo nakon toga, njen otac se ponovo ženi - za ženu koju Lynn očito ne podnosi. Ubrzo nakon toga, maćeha objavljuje da je trudna. Niste morali biti psiholog da biste shvatili da je situacija zrela za katastrofu. I za Banksa je to bilo malo previše , iako on jedva da je bio na Lininom mjestu. Međutim, bilo da se radi o vašem ocu koji ima bebu sa vašom novom maćehom ili vašoj bivšoj ženi koja ima bebu sa bradatim Šonom, osećanja koja rezultiraju mogu biti slična, možda čak i intenzivnija u Leanninom slučaju, s obzirom na njene godine i njenu tugu. .
  
  "Dakle, bila je nezadovoljna vijestima?"
  
  "Ne baš", priznao je gospodin Ray. "Ali treba vremena da se navikneš na ove stvari."
  
  "Trebalo bi da prvo budeš voljan da pokušaš", rekla je Viktorija. "Leanne je previše sebična za to."
  
  "Leanne se složila", insistirao je gospodin Ray.
  
  "Kad si joj rekao?" pitala je Banks.
  
  "Jutro dana kada je nestala."
  
  Uzdahnuo je. "Zašto nam nisi rekao za ovo kada smo te intervjuisali nakon što je Lynn nestala?"
  
  G. Ray je izgledao iznenađeno. "Niko nije pitao. Nije se činilo važnim. Mislim, to je bila privatna porodična stvar."
  
  "Osim toga", rekla je Viktorija, "pričati strancima prije isteka tri mjeseca je loša sreća."
  
  Jesu li zaista bili toliko glupi ili su se samo igrali? Banke razmatraju. Pokušavajući da bude što mirniji i neutralniji, podsećajući sebe da su oni roditelji nestale devojčice, upitao je: "Šta je rekla?"
  
  Zraci su se pogledali. "Reci? Ništa stvarno, zar ne, draga?" upitao je gospodin Ray.
  
  "Nevaljalo, to je uradila", rekla je Viktorija.
  
  "Bila je ljuta?"
  
  "Pretpostavljam da jeste", rekao je gospodin Ray.
  
  "Dovoljno ljut da te kazni?"
  
  "Kako misliš?"
  
  "Slušajte, gospodine Rej", rekao je Banks, "kada ste nam rekli da je Lynn nestala i da je nismo mogli pronaći dan ili dva, svi smo bili spremni da pomislimo na najgore. Dakle, ono što ste nam upravo rekli baca drugačije svjetlo na stvari."
  
  "Istina je?"
  
  "Ako je bila ljuta na tebe jer joj je maćeha trudna, onda bi lako mogla pobjeći da uzvrati."
  
  "Ali Lynn ne bi pobjegla", rekao je gospodin Ray, zureći. "Ona me je voljela."
  
  "Možda je to problem", rekao je Banks. Nije znao da li se to zove Elektrin kompleks, ali je mislio na žensku verziju Edipovog kompleksa: Djevojka voli oca, onda joj majka umire, ali umjesto da joj se posveti, otac pronalazi novu žena i, što je još gore, zatrudni, ugrožavajući stabilnost njihove veze. Lako je mogao zamisliti Leanne kako leži u krevetu pod tim okolnostima. Ali problem je i dalje ostao u tome što bi morala da bude stvarno, zaista bezbrižno dete da im ne da do znanja da je još uvek živa nakon sve reklame oko nestalih devojaka, i ne bi otišla daleko bez svog novca i svog inhalatora .
  
  "Mislim da bi verovatno bila sposobna za to", rekla je Viktorija. "Mogla bi biti okrutna. Sjećate se vremena kada je stavila ricinusovo ulje u svoju kafu u noći mog prvog sastanka knjižnog kluba? Caroline Opley je bila muka od svoje Margaret Atwood."
  
  "Ali to je bilo na samom početku, draga", protestovao je gospodin Rej. "Trebalo joj je malo da se navikne na sve ovo."
  
  "Znam. Ja samo pričam. I nije cijenila stvari onako kako bi trebala. Izgubila je to srebro..."
  
  "Mislite li da bi barem mogla biti dovoljno ljuta da prekrši policijski čas?" pitala je Banks.
  
  "Naravno", odgovorila je Viktorija, ne gubeći ritam. "Ovo je tip s kojim bi trebao razgovarati. Ovaj Ian Scott. Znate da je diler droge."
  
  "Da li se Lynn drogirala?"
  
  "Koliko znamo, ne", rekao je gospodin Rej.
  
  "Ali mogla bi, Krise", nastavila je njegova žena. "Očigledno nam nije sve rekla, zar ne? Ko zna za šta je sve sposobna kada se druži sa takvim ljudima."
  
  Christopher Ray je stavio ruku na ruku svoje žene. "Ne brini, ljubavi. Zapamtite šta je doktor rekao."
  
  "Znam". Viktorija je ustala. Malo se zaljuljala. "Mislim da bi trebalo da odem i ponovo legnem neko vreme", rekla je. "Ali imajte na umu moje riječi, nadzorniče, onaj koga biste trebali gledati je Ian Scott. On nije dobar."
  
  "Hvala", rekao je Banks. "Imaću to na umu".
  
  Kada je otišla, tišina se otegla neko vrijeme. "Možete li nam reći još nešto?" pitala je Banks.
  
  "Ne. br. Siguran sam da ne bi uradila ono što ti kažeš. Siguran sam da joj se nešto dogodilo."
  
  "Zašto ste čekali jutro da pozovete policiju? Da li je već radila nešto slično?"
  
  "Nikad. Rekao bih ti da sam tako mislio."
  
  "Pa zašto ste čekali?"
  
  "Htio sam nazvati ranije."
  
  "Hajde, gospodine Rej", reče Winsome, nežno mu dodirujući ruku. "Možete nam reći."
  
  Pogledao ju je molećivim očima, tražeći oproštaj. "Pozvao bih policiju, iskreno, pozvao bih", rekao je. "Nikad nije otišla cijelu noć prije."
  
  "Ali posvađali ste se, zar ne?" Banke su predložile. "Kada je loše reagovala na vest o trudnoći vaše žene."
  
  "Pitala me je kako mogu... tako brzo nakon... nakon smrti njene majke. Bila je uznemirena, plakala, govorila je strašne stvari o Viktoriji, stvari koje nije mislila, ali... Viktorija joj je rekla da izađe ako želi i rekla da može da ostane napolju."
  
  "Zašto nam u to vrijeme niste rekli o tome?" upitao je Banks, iako je znao odgovor: sramota, taj veliki društveni strah - nešto na što bi Viktorija Rej sigurno bila osjetljiva - i ne želeći da policija bude uključena u vaše privatne porodične svađe. Jedini način na koji su saznali za napetost između Viktorije i Leanne je bio preko Leaninih prijatelja, a Leanne očigledno nije imala ni vremena ni prilike da im kaže o Viktorijinoj trudnoći. Victoria Rae je bila ona vrsta žene, pomislila je Banks, koja bi natjerala policiju da koristi servisna vrata da imaju servisna vrata - a činjenica da nemaju sigurno joj je bila nepodnošljiv trn u oku.
  
  U očima gospodina Raya bile su suze. "Nisam mogao", rekao je. "Jednostavno nisam mogao. Mislili smo da je sve kako ste rekli, da je možda bila odsutna cijelu noć da nas iznervira, da pokaže svoj bijes. Ali bez obzira na sve, nadzorniče, Leanne nije loša djevojka. Vratila bi se ujutro. Siguran sam u to".
  
  Banks je ustao. "Možemo li još jednom pogledati njenu sobu, gospodine Rej? Možda smo nešto propustili."
  
  Ray je izgledao zbunjeno. "Da naravno. Ali... mislim... preuređen je. Tamo nema ničega".
  
  "Jeste li preuređivali Lininu sobu?" upitala je Winsome.
  
  Pogledao ju je. "Da. Nismo mogli da izdržimo kada je otišla. Uspomene. A sada sa novom bebom na putu..."
  
  "Šta je s njenom odjećom?" upitala je Winsome.
  
  "Dali smo ih u Oxfam prodavnicu."
  
  "Njene knjige, stvari?"
  
  "I oni takođe".
  
  Winsome je odmahnula glavom. Banks je upitao: "U svakom slučaju, možemo li pogledati?"
  
  Otišli su gore. Ray je bio u pravu. Nije ostalo ništa što bi ukazivalo na to da je soba ikada pripadala tinejdžerki poput Leanne Ray. Sićušna komoda, noćni ormarići i odgovarajući ormar su nestali, kao i njen prošiveni prekrivač, njena mala polica za knjige i nekoliko lutaka iz njenog djetinjstva. Čak je nestao ni tepih, a posteri pop zvijezda su pocijepali sa zidova. Ništa nije ostalo. Banks je jedva mogao vjerovati svojim očima. Mogao je da shvati kako ljudi žele da se otarase loših uspomena, ne vole da se podsećaju na nekoga koga su voleli i izgubili, ali sve to je nešto više od mesec dana nakon nestanka njihove ćerke i njeno telo nikada nije pronađeno?
  
  "Hvala", rekao je, pokazujući Winsome da ga prati niz stepenice.
  
  "Nije li čudno?" rekla je kad su izašli napolje. "Tera te na razmišljanje, zar ne?"
  
  "O čemu si mislio, Winsome?"
  
  "Da je možda Lynn otišla kući te noći. I da je možda, kada su čuli da kopamo baštu Payne, gospodin Ray odlučio da je vrijeme za popravke."
  
  "Hmm", rekao je Banks. "Možda ste u pravu, ili možda ljudi jednostavno imaju različite načine da pokažu svoju tugu. U svakom slučaju, mislim da ćemo pobliže pogledati trke u narednih nekoliko dana. Možete početi tako što ćete razgovarati s njihovim susjedima da vidite da li su vidjeli ili čuli nešto neobično."
  
  Nakon razgovora sa Maureen Nesbitt, Jenny je odlučila da sama posjeti Natašu Head prije nego što krene kući. Možda bi joj dobra duga šetnja pomogla da razmisli o stvarima, da rastjera paučinu. Možda bi joj to također pomoglo da se riješi jezivog osjećaja koji je imala nakon Alderthorpea da je promatraju ili prate. Nije to mogla objasniti, ali svaki put kada bi se iznenada okrenula da pogleda preko ramena, više je osjetila nego vidjela da se nešto kreće u sjeni. Bilo je neugodno jer nije mogla sasvim shvatiti da li je paranoična ili je to bio slučaj u kojem samo zato što je bila paranoična ne znači da je neko ne prati.
  
  I dalje je to osjećala.
  
  Jenny je platila ulaz i polako se odvezla uskom stazom do parkirališta, primijetivši da je stari svjetionik napola potopljen i nagađajući da se pijesak pomjerio otkako je izgrađen i ostavio ga na obali.
  
  Jenny je otišla na plažu. Mjesto nije bilo tako pusto kao što je zamišljala. Neposredno ispred njih, na platformi koja je blago virila u more, povezana s kopnom uskim drvenim mostom, nalazio se pristanište i kontrolni centar za pilote Humbera koji su upravljali velikim tankerima iz Sjevernog mora. Iza nje se uzdizao novi svjetionik i nekoliko kuća. Iza ušća rijeke, Jenny je mogla vidjeti dokove i dizalice Grimsbyja i Imminghama. Iako je sijalo sunce, duvao je jak povjetarac, a Jenny je osjetila jezu dok je hodala po pijesku oko rta. More je bilo čudne kombinacije boja - ljubičaste, smeđe, lavande, svega osim plave, čak i na suncu.
  
  Bilo je malo ljudi u blizini. Većina onih koji su posjetili ovo područje bili su ozbiljni ljubitelji ptica, a mjesto je bilo zaštićeno utočište za divlje životinje. Uprkos tome, Dženi je videla par ili dvoje kako šetaju ruku pod ruku i jednu porodicu sa dvoje male dece. Dok je hodala, i dalje se nije mogla otarasiti osjećaja da je prate.
  
  Kada je prva cisterna došla iza zavoja, zastala je. Zbog oštrog zavoja, tu se iznenada pojavila ogromna figura koja se kretala vrlo brzo i na nekoliko trenutaka pala u njeno vidno polje, a onda ju je jedan od pilotskih čamaca u blizini uputio preko ušća rijeke do pristaništa Immingham. Nekoliko trenutaka kasnije uslijedio je još jedan tanker.
  
  Dok je Jenny stajala na pijesku, gledajući preko širokih voda, razmišljala je o onome što joj je Maureen Nesbitt rekla o Alderthorpe Seven.
  
  Tom Godwin, Lucyin mlađi brat, ostao je sa svojim hraniteljima do osamnaeste godine, kao i Lucy, zatim je otišao da živi kod daljih rođaka u Australiji, koje su sve pažljivo proveravale socijalne službe, a sada je radio na njihovoj farmi ovaca. u Novom Južnom Velsu. Po svemu sudeći, Tom je bio snažan, tih dječak, sklon dugim samim šetnjama i svojevrsnom stidljivošću zbog koje je mucao pred strancima. Često se budio vrišteći iz noćnih mora kojih se nije mogao sjetiti.
  
  Laura, Lucyina sestra, živjela je u Edinburgu gdje je studirala medicinu na univerzitetu, nadajući se da će postati psihijatar. Maureen je rekla da se Laura općenito dobro prilagodila životu nakon godina terapije, ali je i dalje imala osjećaj plašljivosti i povučenosti zbog čega joj je možda bilo teško da se suoči s nekim od ljudskih izazova povezanih s profesijom koju je odabrala. Bez sumnje je bila briljantan i vješt student, ali da li je mogla podnijeti svakodnevne pritiske psihijatrije je druga stvar.
  
  Od troje preživjele Murrayjeve djece, Susan je tragično oduzela sebi život u dobi od trinaest godina; Diana je bila u svojevrsnoj psihijatrijskoj bolnici, patila je od teških poremećaja sna i zastrašujućih halucinacija. Kit je, kao i Laura, također bio student, iako je Maureen mislila da je do sada trebao završiti školu. Otišao je na Univerzitet Durham da studira istoriju i engleski jezik. I dalje je redovno išao kod psihijatra i patio je od napada depresije i anksioznosti, posebno u zatvorenom prostoru, ali je uspio funkcionirati i akademski briljirati.
  
  I to je bilo to: tužno naslijeđe Alderthorpea. Tako izgubljeni životi.
  
  Jenny se pitala želi li Banks da ona nastavi sada kada je pustio Lucy da ode. Maureen Nesbitt je rekla da su Keith Murray i Laura Godwin očito bili njeni najbolji kandidati, a budući da je Keith živio bliže Eastvaleu, odlučila je da će pokušati prvo kontaktirati njega. Ali da li je sve ovo imalo nekog drugog značenja? Morala je priznati da nije našla nijedan psihološki dokaz koji bi značajno ojačao slučaj protiv Lucy. Osjećala se neadekvatnom kao što su mnogi službenici radne grupe smatrali da su svi delinkventni profileri neadekvatni.
  
  Lucy je mogla pretrpjeti psihološku štetu koja ju je učinila voljnom žrtvom Terencea Paynea, ali opet, možda i nije. Različiti ljudi, podvrgnuti istim užasima, često idu u potpuno različitim smjerovima. Možda je Lucy bila zaista jaka osoba, dovoljno jaka da ostavi prošlost iza sebe i nastavi dalje sa svojim životom. Jenny je sumnjala da iko ima moć da izbjegne barem neke od psiholoških posljedica događaja u Alderthorpeu, ali s vremenom je bilo moguće izliječiti se, barem djelomično, i funkcionirati na nekom nivou, kao što su Tom, Laura i Keith također pokazali . Možda su hodali ranjeni, ali su barem još hodali.
  
  Kada je Jenny na pola puta zaobišla svoju glavu, vratila se prečicom kroz visoku travu do parkinga i krenula niz usku stazu. Na putu je primijetila plavi Citroen u retrovizoru i bila sigurna da ga je već negdje vidjela. Govoreći sebi da prestane biti paranoična, ostavila je glavu i odvezla se prema Patringtonu. Dok se približavala rubovima Hulla, nazvala je Banksa na mobilni.
  
  Javio se nakon trećeg zvona. "Jenny, gdje si?"
  
  Hull. Na putu kući."
  
  "Našli ste nešto zanimljivo?"
  
  "Mnogo, ali nisam siguran da će nas to odvesti dalje. Pokušat ću sve to spojiti u profil, ako želite."
  
  "Molim te".
  
  "Upravo sam čuo da si morao pustiti Lucy Payne."
  
  "To je u redu. Izveli smo je na sporedni izlaz bez puno buke i njen advokat ju je odvezao pravo u Hull. Odvezli su se u kupovinu u centar grada, a zatim je Julia Ford, advokatica, odvezla Lucy u Liversedges. Dočekali su je raširenih ruku."
  
  "Je li ona sada tamo gdje je?"
  
  "Koliko ja znam. Lokalna policija brine o njoj umjesto nas. Gdje još može otići?
  
  "Stvarno, gdje?" upitala je Jenny. "Znači li to da je sve gotovo?"
  
  "Šta?"
  
  "Moj posao".
  
  "Ne", rekao je Banks. "Još nije gotovo."
  
  Nakon što je Jenny spustila slušalicu, ponovo je pogledala u retrovizor. Plavi Citroen je držao razmak, puštajući još tri ili četiri automobila da prođu između njih, ali nije bilo sumnje da joj je on još uvijek bio za repom.
  
  "Ani, da li si ikada razmišljala o tome da imaš decu?"
  
  Banks je osjetio kako se Annie napeta pored njega u krevetu. Upravo su vodili ljubav i uživali u posljedicama, nježnom zvuku vodopada napolju, povremenim zovima noćnih životinja iz šume i Van Morisonovim "Astral Weeks" sa stereo uređaja ispod.
  
  "Ne mislim... pa, ne sada. Mislim, ne ti i ja. Ali jednog dana?
  
  Annie je neko vrijeme ležala mirno i šutjela. Osjetio je kako se malo opustila i pomaknula pored njega. Na kraju je rekla: "Zašto pitaš?"
  
  "Ne znam. Bilo je u mojoj glavi. U ovom slučaju, jadni Murrays i Godwins, sve nestale djevojčice, zapravo nisu ništa više od djece. I Raisa, njena trudnoća." I Sandra, pomislio je, ali još nije rekao Annie.
  
  "Ne mogu reći kako sam nekad govorila", odgovorila je Annie.
  
  "Nikad?"
  
  "Možda sam bila skrhana kada je u pitanju materinski instinkt, ne znam. Ili možda ima neke veze sa mojom prošlošću. U svakom slučaju, nikada nije spomenuto."
  
  "Vaša prošlost?"
  
  "Zraka. Komuna. Moja majka umire tako mlada."
  
  "Ali rekli ste da ste dovoljno sretni."
  
  "Bio sam". Annie je sela i posegnula za čašom vina koju je stavila na noćni ormarić. Njene male grudi blistale su na polumraku, glatka koža se spuštala do tamnosmeđih areola, blago podignutih na mestu gde su joj virile bradavice.
  
  "Pa zašto?"
  
  "Bože moj, Alane, naravno, nije svaka žena u obavezi da reprodukuje ili analizira zašto to ne želi. Znaš da nisam nakaza."
  
  "Znam. Žao mi je." Banks je otpio gutljaj vina i naslonio se na jastuke. "Samo... pa, imao sam mali šok pre neki dan, to je sve."
  
  "Šta?"
  
  "Sandra".
  
  "Šta sa njom?"
  
  "Ona je trudna." Pa, uspeo je. Nije znao zašto mora biti tako teško, ili zašto je imao oštar, iznenadni osjećaj da bi bilo mudrije držati jezik za zubima. Pitao se i zašto je rekao Jenny odmah, ali je odgađao toliko prije nego što je rekao Annie. Djelomično, naravno, zato što je Jenny poznavala Sandru, ali nije bilo samo to. Činilo se da Annie ne voli intimnost koju impliciraju detalji Banksovog života, i ponekad ga je činilo da osjeća da je dijeljenje bilo kojeg dijela njegove prošlosti za nju teret. Ali činilo se da si nije mogao pomoći. Otkako je prekinuo sa Sandrom, postao je mnogo introspektivniji i mnogo bolje je pogledao svoj život. Nije vidio mnogo smisla biti s nekim ako ne može podijeliti nešto od toga.
  
  Isprva Annie nije ništa rekla, a onda je upitala: "Zašto mi nisi rekao ranije?"
  
  "Ne znam".
  
  "Kako ste čuli vijesti?"
  
  "Od Trejsi kada smo išli na ručak u Lids."
  
  "Dakle, Sandra ti nije sama rekla?"
  
  "Znaš kao i ja da ne razgovaramo puno."
  
  "Međutim, mislio bih... tako nešto." Banks ga je počešao po obrazu. "Pa, to govori samo za sebe, zar ne?"
  
  Annie je otpila još jedan gutljaj vina. "Što pokazati?"
  
  "Koliko smo udaljeni jedno od drugog."
  
  "Izgleda da si uznemiren zbog ovoga, Alane."
  
  "Ne baš. Nije tako uznemiren kao..."
  
  "Uzbunjen?"
  
  "Možda".
  
  "Zašto?"
  
  "Samo pomisao na to. O tome da Tracy i Brian imaju mlađeg brata ili sestru. O..."
  
  "Iz onoga što?"
  
  "Samo sam razmišljala", reče Banks, okrećući se prema njoj. "Mislim, to je nešto o čemu nisam razmišljao godinama, negirao, valjda, ali je sve to vratilo."
  
  "Sve to kao odgovor?"
  
  "Pobačaj".
  
  Annie se na trenutak ukočila, a zatim je upitala: "Da li je Sandra imala pobačaj?"
  
  "Da".
  
  "Kad je to bilo?"
  
  "Oh, prije mnogo godina kada smo živjeli u Londonu. Djeca su bila mala, premala da bi razumjela."
  
  "Šta se desilo?"
  
  "U to vrijeme sam bio na tajnom zadatku. Uprava za borbu protiv droga. Znate kako je biti odsutan sedmicama i ne možete kontaktirati svoju porodicu. Prošlo je dva dana prije nego što me je šef obavijestio."
  
  Annie je klimnula. Banks je znala da je znala iz prve ruke o pritisku i stresu koji se nosi na tajnom zadatku; poznavanje rada i njegovih posljedica bila je jedna od zajedničkih stvari. "Kako se to dogodilo?"
  
  "Ko zna? Djeca su bila u školi. Počela je krvariti. Hvala Bogu imali smo komšiju od pomoći, inače ko zna šta je moglo da se desi."
  
  "I kriviš sebe što nisi tu?"
  
  "Mogla je da umre, Annie. I izgubili smo dete. Sve je moglo da prođe kako treba da sam bio tu, kao i svaki drugi budući otac, pomagao u kućnim poslovima. Ali Sandra je morala da radi sve do đavola - dizanje utega, kupovinu, obavljanje čudnih poslova, dovoz i kretanje. Mijenjala je sijalicu kada se prvi put osjetila čudno. Mogla bi pasti i slomiti vrat." Banks je posegnuo za cigaretom. Obično si nije dozvolio ni jednu poslije za Annie, ali ovaj put je htio. I dalje je pitao: "Je li sve u redu?"
  
  "Nastavi. Ne smeta mi". Annie je otpila još jedan gutljaj vina. "Ali hvala na pitanju. Jesi li rekao nešto?
  
  Limenke su se zapalile, a dim se širio prema poluotvorenom prozoru. "Krivica. DA. Ali ne samo to."
  
  "Kako misliš?"
  
  "Kao što sam rekao, drogirao sam se, provodio većinu vremena na ulici ili u prljavim mjestima, pokušavajući da dobijem vezu između žrtava i velikih momaka. Djeca, uglavnom, odbjegla, kamenovana, kamenovana, posrnula, izbezumljena, kako god to želite nazvati. Neki od njih imaju samo deset ili jedanaest godina. Pola njih nije znalo ni imena da vam kaže. Ili nije htela. Ne znam da li se sjećate, ali to je bilo otprilike u isto vrijeme kada je opasnost od AIDS-a rasla. Dok niko sa sigurnošću nije znao koliko su stvari loše, ali bilo je mnogo uzbunjivača. I svi su znali da ste zaraženi krvlju, nezaštićenim seksom - uglavnom analnim - i dijeljenjem igala. Stvar je u tome da ste živeli u strahu. Samo nisi znao hoće li te neki sitni diler pojuriti prljavom iglom ili bi te pljuvačka nekog narkomana na tvojoj ruci mogla zaraziti AIDS-om."
  
  "Razumijem na šta misliš, Alane, iako sam ubrzo postao policajac. Ali ne razumem. Kakve to veze ima sa Sandrinim pobačajem?"
  
  Banks je udahnuo dio dima, osjetio kako gori dok se spuštao, i pomislio je da bi trebao ponovo pokušati stati. "Možda ništa, ali samo pokušavam da vam dam neku predstavu o životu koji sam živeo. Bio sam u ranim tridesetim, imao sam ženu i dvoje djece, još jedno je bilo na putu, i proveo život u siromaštvu, noseći se sa talogom društva. Moja rođena djeca me vjerovatno ne bi prepoznala da me vide na ulici. Djeca koju sam vidio bila su ili mrtva ili na samrti. Bio sam policajac, a ne socijalni radnik. Mislim, ponekad sam pokušavao, znate, ako sam mislio da postoji šansa da dijete posluša, odustane od života i ode kući, ali to nije bio moj posao. Bio sam tamo da dobijem informacije i pronađem velike igrače."
  
  "I?"
  
  "Pa, to samo utiče na tebe, to je sve. To vas mijenja, iskrivljuje, mijenja vaš stav. Počnete da mislite da ste samo pristojan porodičan čovek koji samo radi težak posao i na kraju ne znate ko ste. U svakom slučaju, moja prva misao kada sam čuo da je Sandra dobro, ali da je imala pobačaj... Znate li šta sam bio prvi osećaj?"
  
  "Olakšanje?" upitala je Annie.
  
  Banks je zurio u nju. "Šta te je natjeralo da to kažeš?"
  
  Lagano mu se nasmiješila. "Zdrav razum. Ovako bih se osjećao - mislim, da sam na tvom mjestu."
  
  Banks je ugasio cigaretu. Osjećao se pomalo obeshrabreno što se Annie njegovo grandiozno otkriće činilo tako očiglednim. Zavrtio je malo crnog vina u ustima da spere ukus dima. Van Morison je bio fasciniran "Madame George", birajući riječi. U šumi je zavijala mačka, možda ona koja je ponekad dolazila po mlijeko. "U svakom slučaju", nastavio je, "to sam osetio: olakšanje. I naravno da sam se osećao krivim. Ne zato što jednostavno nisam bio tamo, već zato što mi je bilo skoro drago što se to dogodilo. I olakšanje što više ne moramo prolaziti kroz sve ovo. Prljave pelene, nedostatak sna - nije da sam ionako puno spavao - dodala je odgovornost. To je bio jedini život koji nisam morao da štitim. Bila je to jedna dodatna odgovornost bez koje sam lako mogao živjeti."
  
  "Nije tako neobičan osjećaj, znaš", rekla je Annie. "I ne tako strašno. To te ne čini čudovištem."
  
  "Osjećao sam se tako."
  
  "To je zato što preuzimaš previše. Uvek to radiš. Niste odgovorni za sve nevolje i grijehe svijeta, čak ni za jedan mali dio njih. Dakle, Alan Banks je muškarac; on nije savršen. Tako da osjeća olakšanje kada misli da bi trebao biti u tuzi. Misliš li da si jedini kome se ovo dogodilo?"
  
  "Ne znam. Nikog drugog nisam pitao."
  
  "Pa, nije. Samo treba da naučiš da živiš sa svojim nesavršenostima."
  
  "Kako to radiš?"
  
  Annie se nasmiješila i natočila mu malo vina. Na sreću, pila je belo. "Koje su nesavršenosti, drsko kopile?"
  
  "U svakom slučaju, nakon toga smo odlučili da više nećemo imati djece i nikada više o tome nismo razgovarali."
  
  "Ali od tada sa sobom nosiš krivicu."
  
  "Da, pretpostavljam. Mislim, ne razmišljam često o tome, ali to je sve vratilo. I znaš šta još?
  
  "Šta?"
  
  "Više mi se dopao ovaj posao. Nikada nisam razmišljao o tome da odustanem od svega i postanem prodavac polovnih automobila."
  
  Annie se nasmijala. "Takođe je dobro. Ne mogu da te zamislim kao prodavca polovnih automobila."
  
  "Ili nešto drugo. Sve sa redovnim radnim rasporedom, manje šanse da dobijete SIDU."
  
  Annie je ispružila ruku i pogladila ga po obrazu. "Jadni Alane", rekla je, privijajući se bliže. "Zašto jednostavno ne pokušaš sve to izbaciti iz glave. Samo izbaci sve iz glave, sve osim trenutka, mene, muzike, ovdje i sada."
  
  Van je prešao na vijugavu, senzualnu "Balerinu" i Banks je osetio Enine usne, meke i vlažne, kako prelaze preko njegovih grudi, niz stomak, zadržavajući se, i uspeo je da uradi kako je ona rekla kada je stigla do cilja, ali čak i dok je on prepušten trenutnim senzacijama, još uvijek nije mogao sasvim izbaciti pomisao na mrtve bebe.
  
  Te subote uveče, Megi je po drugi put proverila brave i prozore pre spavanja, i tek kada je bila sigurna da je sve bezbedno, ponela je čašu toplog mleka sa sobom. Jedva je stigla do pola kad je zazvonio telefon. U početku nije htela da odgovori. Ne u jedanaest sati subotom uveče. U svakom slučaju, vjerovatno je dobila pogrešan broj. Ali radoznalost ju je nadvladala. Znala je da je policija bila prisiljena pustiti Lucy tog jutra, pa je možda ona ta koja traži pomoć.
  
  Nije. Bio je to Bill. Megino je srce počelo da kuca i osetila je kako je soba pritiska.
  
  "Tamo pravite veliku pomutnju, zar ne?" - on je rekao. "Heroina i zaštitnica pretučenih žena svuda. Ili je šampion?
  
  Maggie je osjetila kako se ježi, a srce joj se steže negdje u grlu. Sva njena hrabrost, sva njena snaga je presušila i umrla. Jedva je mogla govoriti, jedva je disala. "Šta želiš?" prošaptala je. "Kako znaš?"
  
  "Podcjenjujete svoju slavnu ličnost. Vi niste samo u Globusu i Pošti, vi ste takođe u Suncu i Zvezdi. Čak i fotka na suncu, iako nije baš dobra, osim ako se niste mnogo promenili. Obuhvatili su slučaj Kameleon, kako ga oni zovu, prilično opširno, upoređujući ga sa slučajem Bernardo i Homolka, naravno, a čini se da ste u samom vrhu stvari."
  
  "Šta želiš?"
  
  "Željeti? ja? Ništa".
  
  "Kako si me našao?"
  
  "Nakon novinskih tekstova nije bilo teško. Imali ste stari adresar koji ste zaboravili ponijeti sa sobom. To su bili tvoji prijatelji. Trideset dva, Hill, Leeds. Ja sam u pravu?"
  
  "Šta hoćeš od mene?"
  
  "Ništa. Barem ne u ovom trenutku. Samo sam htio da znaš da znam gdje si i da mislim na tebe. Mora da je bilo vrlo zanimljivo živjeti preko puta ubice. Koja je Carla?
  
  "Ovo je Lucy. Ostavi me na miru".
  
  "Nije baš lijepo. Bili smo jednom u braku, ne zaboravite."
  
  "Kako sam mogao zaboraviti?"
  
  Bill se nasmijao. "U svakom slučaju, ne biste trebali previše povećavati telefonski račun kompanije. U posljednje vrijeme radim jako naporno i čak i moj šef misli da mi treba odmor. Samo sam mislio da bih trebao da te obavestim da bih uskoro mogao da idem na put u Englesku. Ne znam kada. Možda sledeće nedelje, možda sledećeg meseca. Ali mislim da bi bilo sjajno da se nađemo na večeri ili nešto slično, zar ne?"
  
  "Bolesna si", rekla je Maggie i čula kako se Bill cerekao dok je spuštala slušalicu.
  
  OceanofPDF.com
  15
  
  Banks je uvijek mislio da je nedjeljno jutro pravo vrijeme da izvrši pritisak na nesuđenog zlikovca. I nedjeljno popodne je proteklo dobro, nakon novina, paba, rostbifa i jorkširskog puda, raspoloženje mu se popravilo i on se ispružio u stolici s novinama preko glave, uživajući u malom dremanju. Ali u nedjelju ujutro, ako nisu bili posebno religiozni, ljudi su ili bili opušteni i spremni da uživaju u slobodnom danu ili su bili mamurni. U svakom slučaju, bilo je lijepo razgovarati.
  
  Ian Scott je definitivno patio od mamurluka.
  
  Njegova masna crna kosa isticala se u šiljcima na vrhu glave i ležala mu je ravno na bokovima, prianjajući uz njegovu lobanju gdje je ležao na jastuku. Na jednoj strani njegovog bledog lica bili su tragovi bora. Oči su mu bile krvave, a na sebi je imao samo prljav prsluk i gaće.
  
  "Mogu li ući, Jen?" upita Banks, nežno se progurajući pored njega pre nego što je dobio odgovor. "Ne treba puno vremena".
  
  Stan je sinoć mirisao na dim marihuane i ustajalo pivo. Još je bilo bubašvaba u pepeljarama. Banks je prišao i otvorio prozor što je šire mogao. "Sram te bilo, Iane", rekao je. "U lijepom proljetnom jutru kao što je ovo, trebalo bi da prošetate uz rijeku ili pojedete u Fremlington Edgeu."
  
  "Sranje", rekao je Ian, češući te iste predmete dok je govorio.
  
  Sarah Francis je posrćući izašla iz spavaće sobe, gurajući svoju raščupanu kosu s lica i žmireći pospanim očima. Nosila je bijelu majicu sa slikom Donalda Ducka na prednjoj strani i ništa više. Majica joj se spuštala samo do bokova.
  
  "Prokletstvo", rekla je, pokrivši se najbolje što je mogla rukama i odjurila nazad u spavaću sobu.
  
  "Da li ste uživali u besplatnoj emisiji?" upitao je Yen.
  
  "Ne posebno". Banks je gurnuo gomilu odjeće sa stolice najbliže prozoru i sjeo. Ian je uključio stereo, preglasan, a Banks je ustao i isključio ga. Ian je sjeo i durio se, a Sarah se vratila u farmerkama. "Mogao bi me jebeno upozoriti", gunđala je na Iana.
  
  "Umukni, ti glupa pičko", rekao je.
  
  Sada je Sarah sjela i također se napućila.
  
  "U redu", rekao je Banks. "Je li nam svima udobno? Mogu li da počnem?
  
  "Ne znam šta opet želiš od nas", rekao je Ian. "Rekli smo vam sve što se dogodilo."
  
  "Pa, ne škodi da to ponoviš još jednom, zar ne?"
  
  Yen je zastenjao. "Ne osećam se dobro. Bolestan sam".
  
  "Trebalo bi da se odnosite prema svom telu sa velikim poštovanjem", rekao je Banks. "Ovo je hram."
  
  "Šta želiš znati? Završi s tim."
  
  "Kao prvo, pomalo sam zbunjen."
  
  "Pa, ti si Sherlock; Siguran sam da to možeš shvatiti."
  
  "Zbunjen sam zašto me nisi pitao za Lynn."
  
  "Kako misliš?"
  
  "Mislim da se ne bih vratio ovde prekidajući tvoje nedeljno jutro, zar ne bih li da je Lynn pronađena mrtva i zakopana u bašti serijskog ubice?"
  
  "Šta kažeš? Govori engleski".
  
  Sara se nekako sklupčala u fetus na drugoj stolici i pažljivo promatrala razmjenu.
  
  "Ono što kažem, Iane, je da nisi pitao za Lynn. Ovo me brine. Zar joj nije stalo do tebe?"
  
  "Bila je par, to je sve. Ali to nema nikakve veze sa nama. Ne znamo šta joj se dogodilo. Osim toga, na kraju bih došao do toga. Moj mozak još ne radi kako treba."
  
  "Da li se to ikada dogodi? U svakom slučaju, počinjem da mislim tako."
  
  "Uraditi šta?"
  
  "Znate li išta o tome što se dogodilo Lynn."
  
  "To je sranje."
  
  "Je li to zaista istina? Vratimo se malo unazad. Prvo, sada smo prilično sigurni da Leanne Rae nije bila jedna od žrtava Kameleona, kao što smo prvo mislili."
  
  "Vaša greška, zar ne?" upitao je Yen. "Nemojte dolaziti kod nas da vam platimo kauciju."
  
  "Dakle, ako to nije slučaj, onda se podrazumijeva da joj se nešto drugo dogodilo."
  
  "Ne morate biti Sherlock da biste ovo razumjeli."
  
  "Što, izuzimajući mogućnost još jednog ubistva od strane stranca, ostavlja tri mogućnosti."
  
  "O da? A šta je ovo?"
  
  Banks je izbrojao na prste. "Prva stvar je da je pobjegla od kuće. Druga je da je zaista došla kući na vrijeme i da su joj roditelji nešto učinili. I treće, glavni razlog zašto sam ovdje je taj što ona zapravo nije otišla kući nakon što ste napustili Stari brod. Da ste vas troje ostali zajedno i da ste joj nešto učinili."
  
  Ian Scott je slušao bez izraza, osim s prezirom, a Sarah je počela sisati palac. "Rekli smo vam šta se dogodilo", rekao je Ian. "Rekli smo vam šta smo uradili."
  
  "Da", rekao je Banks. "Ali na riječnom parobrodu je bilo toliko ljudi da su ljudi s kojima smo razgovarali imali vrlo nejasnu ideju da su vas vidjeli. Sigurno nisu bili sigurni u vrijeme, a nisu bili sigurni ni da je to bilo tog petka uveče."
  
  "Ali imate sigurnosnu kameru. Pobogu, zašto bi Veliki brat gledao ako ne možete da verujete u ono što vidite?"
  
  "Oh, mi zaista vjerujemo u ono što vidimo", rekao je Banks. "Ali sve što vidimo jeste da vi, Sarah i Mick Blair ulazite u No bar ubrzo nakon pola jedan."
  
  "Pa, nema smisla početi ranije. Situacija će početi da se zahuktava tek iza ponoći."
  
  "Da, Iane, ali to ostavlja više od dva sata neotkrivenih. Mnogo toga se može dogoditi za dva sata."
  
  "Kako sam mogao znati da ću morati da odgovaram za svaki minut svog života?"
  
  "Dva sata".
  
  "Rekao sam ti. Prošetali smo malo gradom, spustili se u Riverboat, a zatim otišli do Net bara. Ne znam koje je jebeno vrijeme bilo."
  
  "Sarah?"
  
  Sarah je maknula prst s usta. "Ono što kaže."
  
  "Je li obično ovako?" pitala je Banks. "Ono što Ian kaže. Zar nemaš svoje mišljenje?"
  
  "Ono što kaže. Otišli smo do Riverboat, pa do Nobody bara. Leanne nas je napustila nešto prije pola jedanaest kod Starog broda. Ne znamo šta se s njom dogodilo nakon toga."
  
  "I Mick Blair je išao s tobom?"
  
  "Da".
  
  "Kako je Lynn izgledala te noći, Sarah?"
  
  "Uh?"
  
  "U kakvom je raspoloženju bila?"
  
  "Sve je u redu, pretpostavljam."
  
  "Nije bila uznemirena zbog ničega?"
  
  "Ne. Dobro smo se proveli."
  
  "Lynn ti nije ništa priznala?"
  
  "Kao šta?"
  
  "Oh, ne znam. Možda neki problem sa njenom maćehom?"
  
  "Uvijek je imala problema sa tom arogantnom kučkom. Umoran sam da slušam o njima."
  
  "Da li je ikada pričala o bekstvu?"
  
  "Ne za mene. Koliko se sjećam, ne. jen?"
  
  "Ne. Samo je cvilila zbog stare krave, to je sve. Nije imala flašu da pobegne. Da sam tražio nekoga zbog ovoga, prvo bih pogledao maćehu."
  
  "Neko za šta?"
  
  "Ti znaš. Ako mislite da je neko učinio nešto Lynn, na primjer."
  
  "To je jasno. Koja vam je ideja bila na umu prije nego što ste napustili Stari brod?"
  
  "Ne znam na šta mislite", rekao je Ian.
  
  "U redu. Znamo da ste izgledali uzbuđeni zbog onoga što ćete uraditi. šta je to bilo? Je li to uključivalo Lynn?"
  
  "Razgovarali smo o odlasku u None, ali Lynn je znala da ne može s nama."
  
  "I to je sve?"
  
  "Šta bi još moglo biti tamo?"
  
  "Je li ti dala bilo kakav nagovještaj da možda neće otići pravo kući?"
  
  "Ne".
  
  "Ili da može pobjeći da maćehu nauči lekciju?"
  
  "Ne znam. Ko može reći šta je kučki na umu kada je u pitanju, hej?"
  
  "Ovdje-ovdje, takav jezik. Previše si slušao hip-hop, Iane", rekao je Banks dok je ustajao da ode. "Dobar izbor partnera, Sarah", rekao je na izlasku, primijetivši da je Sarah Francis izgledala vidno uznemireno i, što je još važnije, čak i pomalo uplašeno. Uskoro bi moglo dobro doći, pomislio je.
  
  "Morala sam samo da izađem iz stana, to je sve", rekla je Janet Taylor. "Mislim, nisam te htio vući preko pola Jorkšira."
  
  "U redu je", rekla je Annie sa osmehom. "Ne živim tako daleko. Osim toga, sviđa mi se ovdje."
  
  Postojao je stari pab na rubu močvare iznad Wensleydalea, nedaleko od Banks Cottagea, sa solidnom reputacijom mjesta za nedjeljni ručak. Dženetin poziv stigao je nešto posle deset sati ujutru, baš kada je Annie odspavala kako bi nadoknadila Benksov nedostatak sna. Njihov razgovor ju je uznemirio, držao je budnom do zore; nije volela da priča o deci.
  
  Vjerujte bankama da vam idu na živce. Ono što joj se takođe nije svidjelo, i činilo se da mu nije mogla reći o tim njegovim ličnim otkrićima, bilo je to što su je ona tjerala da istraži sopstvenu prošlost i svoja osećanja mnogo više nego što je trenutno bila spremna da uradi. Željela je da se samo opusti i opusti.
  
  U svakom slučaju, večera na otvorenom je bila samo ulaznica. Vazduh je bio čist i na nebu nije bilo ni oblaka. Sa mesta na kome su sedeli mogla je da vidi bujne zelene doline ispresecane zidovima od suvog kamena, ovce koje lutaju svuda, lajuci kao ludi ako bi neka skitnica prošla. Ispod, u dnu doline, reka je vijugala, a gomila koliba se zgurala oko seoskog travnjaka, crkva sa četvrtastim tornjem malo dalje, a sivi krečnjak je sjajno sijao na podnevnom suncu. Učinilo joj se da je vidjela sićušne siluete četvero ljudi kako hodaju po vrhu visoke krečnjačke platforme iznad doline. Gospode, kako bi bilo dobro biti gore, sasvim sam, bez brige za sve na svetu.
  
  Ali da je situacija idealna, mogla bi izabrati drugog pratioca. Uprkos promjeni krajolika, Janet je djelovala rastreseno, neprestano je zavlačila pramen kose koji joj je padao preko umornih smeđih očiju. U njoj je bilo nezdravo bljedilo za koje je Annie pretpostavila da će trebati više od večere u močvari da se riješi. Janet je već ispijala svoju drugu pintu piva bledo limete, a Annie je morala da se ugrize za jezik kako ne bi izgovorila nešto o vožnji u pijanom stanju. Uzela je prvu polovinu gorkog, možda će popiti još jednu, a poslije večere popiti kafu. Annie, koja je bila vegetarijanka, naručila je kiš i salatu, ali joj je bilo drago vidjeti kako je Janet naručila pečeno jagnje; izgledala je kao da joj nedostaje mesa na kostima.
  
  "Kako si?" upitala je Annie.
  
  Janet se nasmijala. "Oh, otprilike onoliko dobro koliko biste očekivali." Protrljala je čelo. "Još uvijek ne mogu da se nosim sa spavanjem. Znaš da nastavljam da je igram, ali nisam siguran da li to vidim onako kako se zaista dogodilo."
  
  "Kako misliš?"
  
  "Pa, u reprizi, vidim njegovo lice."
  
  "Terry Payne?"
  
  "Da, sav uvrnut. Inspiracija straha. Ali mislim da se ne sjećam da sam ga tada jasno vidio. Mora da se moj um puni detaljima."
  
  "Možda". Annie je pomislila na vlastitu muku, silovanje koje su počinile tri saradnice nakon što je proslavila unapređenje u narednika. U to vrijeme, mogla se zakleti da će se sjetiti svakog gunđanja i stenjanja, svakog nepristojnog izraza i svakog njegovog osjećaja - nekoga ko je zaista uspio prodreti u nju dok su je drugi držali - prisiljavajući se da uđe u nju dok se ona nije borila, otkinuvši je odeću, svaku kap znoja koja je kapala sa njegovog lica na njenu kožu, ali bila je iznenađena kada je otkrila da je mnogo toga izbledelo, a to nije bila uspomena koju je osećala obaveznom da ponavlja iz noći u noć. Možda je bila čvršća nego što je mislila, ili ga je možda rastavljala, kako joj je neko jednom rekao, da je to uradila da bi se zaštitila od bola i poniženja.
  
  "Dakle, predomislili ste se u vezi sa tom izjavom?" upitala je Annie. Sjedili su dovoljno daleko da se ne bi mogli čuti ako su govorili tiho. Nije da je neko od ostalih gostiju izgledao kao da želi da prisluškuje; sve su to bile porodične grupe, koje su glasno pričale i smejale se dok su pokušavale da drže na oku svoju avanturističku decu.
  
  "Nisam lagala", rekla je Janet. "Želim da ovo prije svega znaš."
  
  "Znam".
  
  "Samo sam bio zbunjen, to je sve. Moje sjećanje na tu noć je pomalo klimavo."
  
  "To je jasno. Ali sjećaš li se koliko si ga puta udario?"
  
  "Ne. Sve što kažem je da bi moglo biti više nego što sam mislio."
  
  Donijeli su hranu. Dženet je počela da jede kao da nije jela nedelju dana, što verovatno nije, a Eni je počela da jede svoje. Kiš je bio suh, a salata dosadna, ali to je bilo za očekivati u restoranu koji je prvenstveno služio mesojedima. Barem je mogla uživati u pogledu. Avion je, leteći visoko, ostavio trag bele pare u obliku osmice na nebu.
  
  "Janet," Annie je nastavila. "Šta želite promijeniti u svojoj prijavi?"
  
  "Pa, znaš li kada sam insistirao da sam ga udario samo dva ili tri puta?"
  
  "Četiri".
  
  "Nije važno. A obdukcija je pokazala... koliko?"
  
  "Devet udaraca"
  
  "Tačno".
  
  "Sjećaš li se da si ga udario devet puta?"
  
  "Ne. To nije ono što ja govorim." Janet je odsjekla komad janjetine i žvakala ga neko vrijeme.
  
  Annie je pojela salatu. "O čemu pričaš, Dženet?"
  
  "Samo to, pa, valjda sam ga izgubio, to je sve."
  
  "Tražite li smanjenje odgovornosti?"
  
  "Ne baš. Mislim, znao sam šta se dešava, ali sam bio uplašen i uznemiren zbog Dennisa, pa sam samo... ne znam, možda sam trebao da prestanem da ga tučem ranije nakon što sam ga vezao lisicama za cevi".
  
  "Da li si ga udario nakon toga?"
  
  "Mislim da da. Jednom ili dvaput."
  
  "I sjećaš li se kako si to uradio?"
  
  "Sjećam se da sam ga udario nakon što sam mu stavio lisice, da. Pomislio sam: "Ovo je za Dennisa, kopile jedno." Samo se ne sećam koliko puta."
  
  "Shvaćate da ćete morati doći u stanicu i ponovo razmotriti svoju molbu, zar ne? Mislim, u redu je da mi kažeš ovdje, sada, ovako, ali to mora biti učinjeno službeno."
  
  Janet je podigla obrvu. "Naravno da znam. I dalje sam policajac, zar ne? Samo sam htjela... znaš..." Okrenula se i pogledala u dolinu.
  
  Annie je mislila da stvarno zna i da je Dženet bilo previše neugodno da to kaže. Trebalo joj je društvo. Željela je nekoga ko će je barem pokušati razumjeti u prekrasnom ambijentu jednog prekrasnog dana prije nego što je cirkus sa tri prstena koji bi za sada vjerovatno bio njen život, krenuo punim plućima.
  
  Jenny Fuller i Banks su zajedno ručali u malo manje egzotičnom restoranu Queen's Arms. Mjesto je pucalo po šavovima od nedjeljnih turista, ali oni su zgrabili mali sto - tako mali da je jedva bilo mjesta za dva specijaliteta od pečene govedine i jorkširske pude i pića - neposredno prije nego što su prestali da služe hranu u dva sata. Lagano pivo za Jenny i pintu shandyja za Banksa, jer je tog popodneva imao još jedan razgovor za posao. I dalje je izgledao umorno, pomislila je Dženi, i pretpostavila je da ga posao drži budnim noću. To i njegova očigledna nelagoda zbog Sandrine trudnoće.
  
  Jenny i Sandra su bile prijateljice. Ne baš bliski, ali oboje su prošli kroz bolno iskušenje otprilike u isto vrijeme, i to je stvorilo neku vrstu veze između njih. Međutim, nakon putovanja u Ameriku, Jenny je Sandru rijetko viđala, a sada je pretpostavljala da je više nikada neće vidjeti. Ako bi morala da bira stranu, kao što su to ljudi činili, pretpostavila bi da je izabrala Alanovu stranu. Mislila je da on i Sandra imaju solidan brak - uostalom, Alan ju je odbio kada je pokušala da ga zavede, i to je za nju bilo novo iskustvo - ali očigledno je bila u krivu. Nikada se nije udavala, prva bi priznala da malo zna o takvim stvarima, osim što vanjski izgled često proturječi unutrašnjim previranjima.
  
  Dakle, ono što se dešavalo u Sandrinom umu u posljednje vrijeme bila je misterija. Alan je rekao da nije siguran da li je Sandra izlazila sa Seanom prije ili nakon što su raskinuli, ili je on bio pravi razlog za raskid. Jenny je sumnjala. Kao i većina problema, to se nije dogodilo samo preko noći ili kada je neko drugi došao na scenu. Sean je bio isto toliko simptom kao i bilo šta drugo, i rupa za bijeg. Ovaj posao je vjerovatno nastajao godinama.
  
  "Mašina", reče Banks.
  
  "Plavi Citroen".
  
  "Da. Ne pretpostavljam da imaš broj?"
  
  "Moram priznati da mi nije palo na pamet kada sam ga prvi put vidio. Mislim zašto bih? Bio je u Alderthorpeu i parkirao sam iza njega. Ako se vratim na Natašu Hed, on je uvek bio previše iza da bih mogao da je vidim."
  
  "A gdje si ga izgubio?"
  
  "Nisam ga izgubio. Primetio sam da je prestao da me prati čim sam ušao u M62 zapadno od Hula."
  
  "I nikad ga više nisi vidio?"
  
  "Ne". Jenny se nasmijala. "Moram priznati, osjećao sam se kao da sam izbačen iz grada. Znate, kao u onim kaubojskim filmovima."
  
  "Uopšte niste videli vozača?"
  
  "Ne. Nisam mogao ni da kažem da li je u pitanju muškarac ili žena."
  
  "Šta je sledeće?"
  
  "Sutra moram završiti neki posao na fakultetu i neke lekcije. Mogao bih da ih odložim, ali..."
  
  "Ne, sve je u redu", rekao je Banks. "Lusi Pejn je ipak odustala. Nema posebne žurbe."
  
  "Pa, u utorak ili srijedu ću vidjeti mogu li razgovarati s Keithom Murrayem u Durhamu. Zatim je tu Laura u Edinburgu. Razvijam fotografiju Linde - Lucy, ali joj još uvijek nedostaje nekoliko fragmenata.
  
  "Na primjer?"
  
  "U tome leži problem. Nisam siguran. Samo imam osjećaj da mi nešto nedostaje." Vidjela je Banksov zabrinut izraz lica i pljesnula ga po ruci. "Oh, ne brini, neću objavljivati svoju intuiciju na svojim profilima. To je samo između nas."
  
  "Dobro".
  
  "Pretpostavljam da biste to mogli nazvati karika koja nedostaje. Veza između Lindinog djetinjstva i mogućnosti Lucyne umiješanosti u otmice i ubistva.
  
  "Ovo je seksualni napad."
  
  "Da, nema sumnje da mnogi ljudi koji su bili zlostavljani postaju i sami zlostavljači - to je začarani krug - a prema Maureen Nesbitt, Linda je postala svjesna svoje seksualnosti sa jedanaest godina. Ali ništa od ovoga samo po sebi nije dovoljno. Sve što mogu reći je da je to možda dalo Lucy psihopatologiju koja ju je učinila sposobnom da postane pokorna žrtva čovjeka kao što je Terence Payne. Ljudi često ponavljaju greške i pogrešne izbore. Samo treba da pogledate istoriju moje veze da biste je videli."
  
  Banks se nasmiješio. "Jednog dana ćeš sve uraditi kako treba."
  
  "Hoćeš li upoznati mog viteza u sjajnom oklopu?"
  
  "Je li ovo ono što želiš? Neko ko bi se borio za tebe u tvojim bitkama, a onda te pokupio i odnio gore?"
  
  "To nije loša ideja."
  
  "Mislila sam da si feministkinja."
  
  "Da. To ne znači da nisam mogao da vodim njegove bitke, da ga podignem i sutradan odnesem gore. Sve što kažem je da bi šansa bila divna stvar. U svakom slučaju, zar žena ne može imati svoje fantazije?"
  
  "Ovisi kuda vode. Da li vam je palo na pamet da Lusi Pejn uopšte nije bila poslušna žrtva, već njen muž?"
  
  "Ne, nije. Nikada nisam naišao na takav slučaj."
  
  "Ali nije nemoguće?"
  
  "Ne postoji ništa nemoguće u ljudskoj psihologiji. Malo je vjerovatno, to je sve."
  
  "Ali pretpostavimo da je bila moćan, dominantan partner..."
  
  "I Terence Payne je bio njen seksualni rob, ispunjavajući njene naloge?"
  
  "Nešto slično tome".
  
  "Ne znam", rekla je Jenny. "Ali jako sumnjam u to. Osim toga, čak i da je to istina, neće nas odvesti dalje, zar ne?"
  
  "Valjda ne. Samo nagađam. Spomenuli ste da je Payne možda koristio video kameru kada ste posjetili podrum, zar ne?"
  
  "Da". Jenny je otpila gutljaj laganog piva i potapšala usne papirnatim ubrusom. "Bilo bi vrlo neobično u tako ritualiziranom slučaju silovanja, ubistva i sahrane da počinitelj ne vodi nikakvu evidenciju."
  
  "Imao je tijela."
  
  "Njegovi trofeji? DA. I to vjerovatno objašnjava zašto nije bilo daljnjih sakaćenja, nije bilo potrebe da se odsiječe prst na rukama ili nozi da bi ih zapamtili. Payne je imala cijelo tijelo. Ali nije samo to. Nekome poput Paynea bi trebalo više, nešto što bi mu omogućilo da ponovo proživi te događaje."
  
  Banks joj je rekao o markama stativa i katalogu elektronike.
  
  "Pa ako ju je imao, gdje je ona?" ona je pitala.
  
  "To je pitanje".
  
  "A zašto nedostaje?"
  
  "Još jedno dobro pitanje. Vjerujte mi, marljivo ga tražimo. Ako je u toj kući, čak i ako je zakopana deset stopa duboko, znaćemo. Nećemo ostaviti ni ciglu ovog mjesta dok ne otkrije sve svoje tajne."
  
  "Ako je u kući."
  
  "Da".
  
  "A biće i zapisa."
  
  "Nisam ih zaboravio."
  
  Jenny je gurnula svoj tanjir u stranu. "Pretpostavljam da je bolje da odem i obavim neki posao."
  
  Banks je pogledao na sat. "I bolje da odem posjetiti Micka Blaira." Posegnuo je naprijed i lagano joj dodirnuo ruku. Iznenadila ju je peckanje. "Čuvaj se, Dženi. Drži oči otvorene, i ako opet vidiš taj auto, odmah me nazovi. Razumijete?"
  
  Jenny je klimnula. Tada je primijetila nekoga koga nije poznavala kako im prilazi s laganom, samouvjerenom gracioznošću. Atraktivna mlada žena, uske farmerke naglašavale su njene duge i vitke noge, nešto poput muške bijele košulje otvorene preko crvene majice. Njena kestenjasta kosa padala je u sjajnim talasima preko ramena, a jedina mana na njenom glatkom licu bio je mali mladež desno od njenih usta. Čak ni to nije bila toliko nesavršenost koliko nedostatak ljepote. Njene ozbiljne oči bile su bademaste boje.
  
  Dok je prilazila stolu, povukla je stolicu i nepozvana sjela. "Naredniče Cabbot", rekla je, pružajući ruku. "Mislim da se nismo sreli."
  
  "Doktor Fuller". Jenny se tresla. Snažan stisak.
  
  "Ah, čuveni dr Fuller. Drago mi je što sam te konačno upoznao."
  
  Jenny se osjećala napeto. Je li ova žena nesumnjivo Annie Cabbot, čuvala svoju teritoriju? Da li je vidjela Banksa kako joj dodiruje ruku i da li je išta razmišljala o tome? Da li je bila ovdje da Jenny što nježnije stavi do znanja da drži ruke dalje od Banksa? Jenny je znala da nije loša kada je u pitanju izgled, ali nije mogla a da se ne osjeća neugodno i čak pomalo aljkavo u blizini Annie. Stariji takođe. Definitivno stariji.
  
  Annie se nasmiješila Banksu. "Gospodine".
  
  Jenny je osjetila da postoji nešto između njih. Seksualna napetost, da, ali bilo je više od toga. Da li su imali nesuglasice? Odjednom je stol postao neudoban i ona je osjetila da mora otići. Uzela je torbu i počela da pretura po ključevima od auta. Zašto uvijek tonu na dno i gube se među četkama za kosu, papirnim maramicama i kozmetikom?
  
  "Nemoj da ti prekinem ručak", rekla je Annie, ponovo se osmjehujući Jenny, a zatim se okrenula Banksu. "Ali slučajno sam se našao na stanici i pregledavao neke papire nakon ručka. Winsome mi je rekla da si ovdje i da ima poruku za tebe. Rekao sam da ću ga isporučiti."
  
  Banks je podigao obrve. "I?"
  
  "Ovo je od tvog prijatelja Kena Blackstonea iz Leedsa. Izgleda da je Lucy Payne pobjegla."
  
  Jenny je dahnula. "Šta?"
  
  "Lokalna policija je jutros došla u kuću njenih roditelja, samo da se uvjeri da je sve u redu. Ispostavilo se da niko nije spavao u njenom krevetu."
  
  "Prokletstvo", rekao je Banks. "Još jedna greška."
  
  "Samo sam mislila da želiš znati što je prije moguće", rekla je Annie, ustajući iz stolice. Pogledala je Jenny. "Drago mi je što smo se upoznali".
  
  Zatim je otišla s istom elegantnom gracioznošću kao i ušla, ostavivši Banksa i Jenny da sjede i bulje jedno u drugo.
  
  Mick Blair, četvrta osoba u grupi u noći nestanka Leanne Wray, živio je sa roditeljima u polupodrumskoj kući u North Eastvaleu, dovoljno blizu periferije grada da se pruža prekrasan pogled na Swainsdale, ali dovoljno blizu centra grada. da budu lako dostupni. Nakon Eninog otkrića o Lucy Payne, Banks se pitao treba li promijeniti svoje planove, ali je odlučio da je Leanne Rae i dalje prioritet, a Lucy Payne i dalje žrtva u očima zakona. Osim toga, mnogi policajci će se brinuti o njoj; to je bilo najviše što su mogli učiniti dok je nisu imali za šta optužiti.
  
  Za razliku od Iana Scotta, Mick nikada nije imao problema sa policijom, iako je Banks sumnjao da je možda kupovao drogu od Iana. Izgledao je pomalo uništeno, nije baš sve na svom mjestu, i činilo se da nije imao mnogo vremena za ličnu njegu. Kada je Banks te nedjelje nazvao nakon večere sa Jenny, Mickovi roditelji su bili u posjeti rodbini, a Mick je bio spušten u dnevnoj sobi i slušao glasnu Nirvana muziku sa stereo-a, obučen u poderane farmerke i crnu majicu sa slikom Kurta Cobaina preko svoje datume rođenja i smrti.
  
  "Šta želiš?" upitao je Mick dok je stišavao zvuk i spuštao se na kauč s rukama iza glave.
  
  "Da razgovaramo o Leanne Rae."
  
  "Već smo razgovarali o ovome."
  
  "Hajde da to uradimo ponovo?"
  
  "Zašto? Jeste li saznali nešto novo?"
  
  "Šta biste tamo trebali saznati?"
  
  "Ne znam. Samo sam iznenađen da si ovdje, to je sve."
  
  "Je li Lynn bila tvoja djevojka, Mick?"
  
  "Ne. Sve je bilo pogrešno."
  
  "Ona je privlačna djevojka. Zar ti se nije svidjela?"
  
  "Možda. Malo".
  
  "Ali ona nije imala ništa od toga?"
  
  "Bilo je na početku, to je sve."
  
  "Kako misliš?"
  
  "Nekim djevojkama treba malo vremena, malo rada na sebi. Ne uskaču svi u vaš krevet kada se prvi put sretnu."
  
  "I Leanne je trebalo vremena?"
  
  "Da".
  
  "Koliko si daleko otišao?"
  
  "Kako misliš?"
  
  "Koliko daleko? Držeći se za ruke? Kiss? Jezik ili bez jezika? Banks se prisjetio svog tinejdžerskog milovanja i raznih faza kroz koje ste prošli. Nakon poljupca obično je bio dodir iznad struka, ali u odeći, pa ispod bluze, ali preko grudnjaka. Nakon toga, grudnjak je skinut, pa je ispod struka i tako sve dok ne dođete do kraja. Ako budeš imao sreće. Neke devojke su se osećale kao da im je trebalo večno da pređu iz jedne faze u drugu, a neke bi vas mogle pustiti da padnete ispod struka, ali ne i do kraja. Svi pregovori bili su minsko polje, ispunjeno opasnošću da bude napušteno na svakom koraku. Pa, barem pobjeda nad Lynn Ray nije bila laka, i iz nekog čudnog razloga, Benksu je bilo drago što je to saznala.
  
  "Poljubili smo se s vremena na vrijeme."
  
  "Šta je sa onim petkom uveče, trideset prvog marta?"
  
  "Ne. Bili smo u bendu, kao, sa Ianom i Sarom."
  
  "Zar nisi poljubio Leanne u kinu?"
  
  "Možda".
  
  "Je li to da ili ne?"
  
  "Pretpostavljam da je tako."
  
  "Možda ste se posvađali?"
  
  "Kako misliš?"
  
  Banks je počešao ožiljak blizu desnog oka. "Evo u čemu je stvar, Mick. Dolazim ovdje da opet razgovaram s tobom, i čini se da ti smeta, ali me ne pitaš jesmo li pronašli Lynn živu ili smo već pronašli njeno tijelo. Isto je bilo i sa Ianom...
  
  "Jeste li razgovarali s Ianom?"
  
  "Ovo jutro. Iznenađen sam da te nije odmah nazvao."
  
  "Mora da nije bio mnogo zabrinut."
  
  "Zašto on mora biti ovakav?"
  
  "Ne znam".
  
  "Poenta je, vidite, oboje morate da me pitate da li smo pronašli Lin živu, ili smo pronašli njeno telo, ili smo identifikovali njene ostatke."
  
  "Zašto?"
  
  "Zašto bih inače došao da razgovaram s tobom?"
  
  "Kako da znam?"
  
  "Ali činjenica da ne pitaš me tjera da se zapitam znaš li nešto što mi ne kažeš."
  
  Mick je prekrižio ruke na grudima. "Rekao sam ti sve što znam."
  
  Banks se nagnuo naprijed i susreo Mickov pogled. "Ti znaš? Mislim da lažeš, Mick. Mislim da svi lažete."
  
  "Ne možete ništa dokazati."
  
  "Šta bih trebao dokazati?"
  
  "Da lažem. Rekao sam ti šta se desilo. Otišli smo na piće u Old-"
  
  "Ne. Rekli ste nam da ste posle filma otišli na kafu."
  
  "Tačno. pa..."
  
  "To je bila laž, zar ne, Mick?"
  
  "Pa šta?"
  
  "Ako si to mogao jednom, možeš ponovo. Zapravo, što više vježbate, to postaje lakše. Šta se zaista dogodilo te noći, Mik? Zašto mi ne kažeš o tome?"
  
  "Ništa se nije dogodilo. Vec sam ti rekao."
  
  "Da li ste se ti i Lynn posvađali? Jesi li je povrijedio? Možda nisi htela. Gdje je ona, Mick? Znaš da sam siguran u to."
  
  I izraz na Mickovom licu rekao je Banksu da zna, ali mu je isto tako rekao da neće ništa priznati. Barem ne danas. Banks se osjećao bijesno i krivo u isto vrijeme. Njegova je greška što ova linija istrage nije propisno sprovedena. Postao je toliko opsjednut serijskim ubicom koji je otimao mlade djevojke da je ignorirao osnove policijskog posla i nije bio dovoljno nasilan prema onima koji su bili u boljoj poziciji da znaju šta se dogodilo s Lynn: ljudima s kojima je bila u vrijeme nje nestanak. Trebao je nastaviti da zna za kriminalnu povijest Iana Scotta i da je bila povezana s drogom. Ali ne. Lynn je navedena kao treća žrtva neidentifikovanog serijskog ubice, još jedna žrtva lijepe mlade plavuše, i to je bilo to. Winsome Jackman je obavila malo naknadnog posla, ali je i ona prilično usvojila zvaničnu verziju. Za sve je kriva Banks, baš kao i Sandrin pobačaj. Kao i sve krvavo, ponekad se činilo.
  
  "Reci mi šta se dogodilo", ponovo je insistirao Banks.
  
  "Rekao sam ti. Jebeno sam ti rekao!" Mick je naglo ustao. "Kada smo napustili Stari brod, Leanne je otišla kući. Bio je to posljednji put da je bilo ko od nas vidio. Mora da ju je uzeo neki perverznjak. Sve je uredu? Mislio si tako, zar ne? Zašto ste se predomislili?"
  
  "Ah, dakle, radoznali ste", rekao je Banks, ustajući. "Siguran sam da ste pratili vijesti. Imamo perverznjaka koji je oteo i ubio te devojke - on je mrtav, tako da ne može ništa da nam kaže - ali nismo pronašli nikakav trag Lininog tela na imanju, i verujte mi, rastavili smo mesto."
  
  "Onda je sigurno bio neki drugi perverznjak."
  
  "Odustani, Mick. Šanse protiv jednog su dovoljno dobre, šanse protiv dva su astronomske. br. Sve zavisi od vas. Ti, Ian i Sara. Poslednji ljudi sa kojima je viđena. Sada ću ti dati vremena da razmisliš o tome, Mick, ali ja ću se vratiti, možeš računati na to. Onda ćemo imati normalan razgovor. Nemojte biti ometani. Do tada, ostanite blizu. Uživajte u muzici."
  
  Dok je Banks odlazio, zastao je kod baštenske kapije tek toliko da ugleda Micka, koji se obrisa iza čipkastih zavjesa, kako skače s kauča i prilazi telefonu.
  
  OceanofPDF.com
  16
  
  Sunčeva svjetlost u ponedjeljak ujutro ulazila je kroz Banksov kuhinjski prozor i blistala na tiganjima s bakrenim dnom koji su visili na zidu. Banks je sjedio za stolom od borovine sa šoljicom kafe, tostom i džemom, jutarnje novine su se raširile ispred njega, a na radiju su se puštale Varijacije Voana Vilijamsa na Tomasa Talisa. Ali nije čitao ni slušao.
  
  Probudio se oko četiri, milion detalja mu je prolazilo kroz glavu, i iako se trenutno osjećao umornim od psa, znao je da ne može spavati. Biće mu drago kada se slučaj Kameleon završi, kada se Gristorp vrati na posao i kada se može vratiti svojim uobičajenim dužnostima glavnog inspektora detektiva. Odgovornost komandovanja u proteklih mjesec i po dana ga je iscrpila. Prepoznao je znakove: nedostatak sna, loši snovi, previše nezdrave hrane, previše pića i previše cigareta. Postizao je isto stanje skoro izgaranja koje je imao prije mnogo godina kada je otišao iz Meta u Sjeverni Jorkšir, nadajući se mirnijem životu. Volio je detektivski posao, ali ponekad se činilo da je moderna policijska služba zabava mladih. Nauka, tehnologija i promjene u strukturi upravljanja nisu olakšale stvari; samo su otežali život. Banks je shvatio da je vjerovatno dostigao granicu svojih ambicija kada je tog jutra prvi put zaista razmišljao o tome da u potpunosti napusti posao.
  
  Čuo je poštara kako dolazi i izašao da pokupi pisma s poda. Među uobičajenim zbirkama računa i dopisnica bila je koverta s rukom ispisanom adresom iz Londona, a Banks je odmah prepoznao uredan, petljasti rukopis.
  
  Sandra.
  
  Srce mu je kucalo prebrzo za udobnost, odnio je hrpu natrag u kuhinju. To mu je bila omiljena soba u kolibi, uglavnom zato što ju je sanjao prije nego što ju je vidio, ali ono što je pročitao u Sandrinom pismu bilo je dovoljno da zamrači najsvjetliju sobu još više nego što je potamnilo njega prethodno raspoloženje.
  
  Dragi Alane,
  
  Razumijem da ti je Tracy rekla da Sean i ja čekamo bebu. Željela je da nije, ali evo, sada je gotovo. Nadam se da će vam ovo znanje barem omogućiti da shvatite potrebu za ekspeditivnošću u pitanju našeg razvoda i da ćete postupiti u skladu s tim.
  
  s poštovanjem,
  Sandra
  
  To je sve. Ništa više od hladnog dopisa. Banks je morao priznati da na pitanje razvoda nije reagovao posebno ažurno, ali nije vidio potrebu za žurbom. Možda je čak bio spreman da prizna da se duboko u sebi tvrdoglavo držao Sandre, iu nekom neprobojnom i uplašenom djeliću svoje duše držao je uvjerenje da je sve to bila samo noćna mora ili greška, i da će se jednog jutra probuditi u Eastvaleu , a Sandra će biti uz njega. Nije to više bilo ono što je želio, ali je barem bio spreman priznati da može gajiti takva iracionalna osjećanja.
  
  Sad ovo.
  
  Banks je ostavio pismo na stranu, još uvijek osjećajući hladnoću. Zašto jednostavno nije mogao zaboraviti na to i nastaviti dalje kao što je Sandra očito učinila? Da li mu je drago što se to dogodilo zato što je rekao Annie da je on kriv za Sandrin pobačaj? Nije znao; sve je to izgledalo previše čudno: njegova supruga, s kojom je živio više od dvadeset godina, majka njihove djece, sada je trebala dobiti dijete s drugim muškarcem.
  
  Odbacio je pismo u stranu, uzeo svoju aktovku i krenuo prema svom autu.
  
  Namjeravao je otići za Lids kasnije ujutro, ali prvo je htio svratiti do svoje kancelarije, srediti neke papire i porazgovarati s Winsom. Vožnja do Eastvalea od Gratleya bila je, pomisli Banks kada je prvi put stigao tamo, jedna od najljepših u tom području: uska cesta otprilike na pola puta uz Daleside s prekrasnim pogledom na dno doline, sa svojim pospanim selima i krivudavom rijekom s lijeve strane i strmo uzdižuća polja sa svojim kamenim zidovima i zalutalim ovcama s desne strane. Ali danas to sve nije ni primijetio, dijelom zato što je to činio tako često, a dijelom zato što su mu misli i dalje bile pomućene Sandrinim pismom i nejasnom depresijom o njegovom poslu.
  
  Nakon haosa tokom vikenda, policijska stanica se vratila na uobičajeni nivo aktivnosti; novinari su nestali, kao i Lucy Payne. Banks nije bio pretjerano zabrinut zbog Lucynog nestanka, pomislio je dok je zatvarao vrata svoje kancelarije i uključivao radio. Verovatno bi se ponovo pojavila, a čak i da nije, nije bilo pravog razloga za zabrinutost. Osim ako ne pokažu neke konkretne dokaze protiv nje. Barem u međuvremenu mogli su je pratiti putem podizanja novca na bankomatima i transakcija kreditnim karticama. Gde god da je, trebaće joj novac.
  
  Nakon što je završio sa papirologijom, Banks je otišao u dežurnu sobu. PC Winsome Jackman sjedio je za njenim stolom, žvačući vrh njene olovke.
  
  "Winsome", rekao je, prisjećajući se jednog od detalja koji su ga probudili tako rano ujutro, "imam još jedan posao za tebe."
  
  A kada joj je rekao šta želi od nje, otišao je kroz zadnja vrata i krenuo prema Lidsu.
  
  Bilo je to odmah nakon ručka kada je Annie ušla u kancelariju CPS-a, iako ni sama još nije imala priliku da jede. Kontrolor zadužen za slučaj, Jack Whitaker, bio je mlađi nego što je očekivala, u svojim ranim tridesetim, pretpostavila je, prerano ćelav i govorio je lagano šapat. Njegov stisak ruke bio je čvrst, a dlan samo malo vlažan. Njegov ured je svakako bio mnogo uredniji od Stafford Oaksa u Eastvaleu, gdje je svaki folder bio zagubljen i umrljan olimpijskim simbolom prstenova za kafu.
  
  "Ima li novih dešavanja?" upitao je nakon što je Annie sjela.
  
  "Da", rekla je Annie. "PC Taylor je jutros promijenila svoje svjedočenje."
  
  "Mogu li?"
  
  Annie mu je predala ispravljenu izjavu Janet Taylor, a Whitaker ju je ponovo pročitao. Kada je završio, gurnuo je papire preko stola natrag do Annie. "Šta ti misliš?" ona je pitala.
  
  "Mislim", rekao je Jack Whitaker polako, "da bismo mogli optužiti Janet Taylor za ubistvo."
  
  "Šta?" Annie nije mogla vjerovati u ono što je upravo čula. "Ponašala se kao policajka koja obavlja svoju dužnost. Razmišljao sam o opravdanom ubistvu, ili u najboljem slučaju opravdanom. Ali ubistvo?
  
  Whitaker je uzdahnuo. "O dragi. Onda pretpostavljam da nisi čuo vijesti?"
  
  "Kakve su novosti?" Eni nije uključila radio kada se vozila u Lids, previše zaokupljena Dženetinim slučajem i njenim zbunjenim osećanjima prema Benksu da bi se usredsredila na vesti ili ćaskanje.
  
  "Porota se vratila na slučaj Johna Hadleya neposredno prije ručka. Znate, farmer iz Devona."
  
  "Znam za slučaj Hadley. Kakva je bila presuda?
  
  "Kriv za ubistvo."
  
  "Isuse Kriste", rekla je Annie. "Ali čak i da je to slučaj, sigurno je sasvim druga stvar? Mislim, Hadley je bila civil. Upucao je pljačkaša u leđa. Janet Taylor -"
  
  Whitaker je podigao ruku. "Suština je da je to jasna poruka. S obzirom na Hadlijevu presudu, trebalo bi da se vidi da se ponašamo pošteno prema svima. Ne možemo dozvoliti novinarima da viču na nas što smo nježni prema Janet Taylor samo zato što je policajka."
  
  "Dakle, ovo je politički?"
  
  "Zar nije uvijek ovako? Moramo vidjeti da je pravda pobijedila."
  
  "Pravda?"
  
  Whitaker je podigao obrve. "Slušajte", rekao je, "razumem vaše simpatije; veruj mi da mogu. No, prema njenoj izjavi, Janet Taylor je Terencea Paynea vezala lisicama za metalnu cijev nakon što ga je već savladala, a zatim ga je dvaput udarila batinom. Jako. Razmisli o tome, Annie. Ovo je namerno. Ovo je ubistvo."
  
  "Nije nužno željela da ga ubije. Nije bilo namjere."
  
  "To je na poroti. Dobar tužilac bi mogao da tvrdi da je prokleto dobro znala kakav će biti efekat još dva teška udarca u glavu nakon što mu je već zadala sedam prethodnih udaraca."
  
  "Ne mogu vjerovati da ovo čujem", rekla je Annie.
  
  "Nikome nije više žao od mene", rekao je Whitaker.
  
  "Osim Janet Taylor."
  
  "Onda nije trebala ubiti Terencea Paynea."
  
  "Šta dovraga znaš? Nisi bio u tom podrumu kada je tvoj partner krvario na podu, a mrtva djevojka je bila prikovana za dušek. Niste imali nekoliko sekundi da reagujete na čoveka koji je išao prema vama sa mačetom. Ovo je prokleta farsa! To je politika, to je sve."
  
  "Smiri se, Annie", rekao je Whitaker.
  
  Annie je ustala i koračala po sobi, prekriženih ruku na grudima. "Zašto bih? Ne osećam se mirno. Ova žena je prošla kroz pakao. Isprovocirao sam je da promijeni iskaz jer sam mislio da bi to bilo bolje za nju na duge staze nego da kaže da se ne sjeća. Kako izgledam?
  
  "Je li to sve što te brine? Kako izgledate?
  
  "Naravno da nije." Annie se polako vratila u svoju stolicu. I dalje se osjećala zacrvenjenom i ljutom, a dah joj je izlazio u isprekidanim udisajima. "Ali zbog toga izgledam kao lažov. Izgleda da sam je prevario. Ne sviđa mi se ".
  
  "Samo ste radili svoj posao."
  
  "Samo radim svoj posao. Ja samo pratim naređenja. U redu. Hvala ti. Zbog toga se osjećam mnogo bolje."
  
  "Slušaj, mogli bismo dobiti malo slobode ovdje, Annie, ali mora biti suđenje. Sve ovo treba javno objaviti. Iskreno. Niko to neće pomesti ispod stola."
  
  "U svakom slučaju, nisam to imao na umu. Kakva sloboda delovanja?
  
  "Mislim da se Janet Taylor ne bi izjasnila krivom za ubistvo."
  
  "Prokleto tačno, ona to ne bi učinila, a ja joj to ne bih savjetovao."
  
  "Ne radi se zapravo o savjetovanju. Osim toga, to nije tvoj posao. Šta mislite za šta bi ona priznala krivicu?" Pitao sam. "Šta mislite za šta bi se izjasnila krivom?"
  
  "Ubistvo koje se može oprostiti."
  
  "To nije bila samoodbrana. Ne kada je prešla liniju i zadala one posljednje udarce nakon što se Payne pokazala nesposobnom da je brani ili napada dalje."
  
  "Šta onda?"
  
  "Dobrovoljno ubistvo".
  
  "Koliko bi morala da služi?"
  
  "Od osamnaest mjeseci do tri godine."
  
  "To je još dugo vremena, posebno za policajca u zatvoru."
  
  "Ne tako dugo kao John Hadley."
  
  "Hadley je upucao klinca u leđa sačmarom."
  
  "Janet Taylor je policijskom palicom udarila bespomoćnog čovjeka po glavi, što je rezultiralo njegovom smrću."
  
  "Bio je serijski ubica."
  
  "Ona to u to vrijeme nije znala."
  
  "Ali ju je napao mačetom!"
  
  "I nakon što ga je razoružala, upotrijebila je više sile nego što je bilo potrebno da ga pokori, što je rezultiralo njegovom smrću. Annie, nema veze što je bio serijski ubica. Ne bi bilo važno da je on Džek Krvavi Trbosek."
  
  "Porezao je njenog partnera. Bila je uznemirena."
  
  "Pa, svakako mi je drago čuti da nije bila mirna, hladna i pribrana kada je to učinila."
  
  "Znaš šta mislim. Nema potrebe za sarkazmom."
  
  "Izvini. Siguran sam da će sudija i porota uzeti u obzir celu sliku, njeno stanje uma."
  
  Annie je uzdahnula. Bilo joj je mučno. Čim se ova farsa završi, ona će stati na kraj pritužbama i disciplini i vratiti se pravom policijskom poslu, hvatanju zlikovaca.
  
  "Dobro", rekla je. "Šta je sledeće?"
  
  "Znaš šta je sledeće, Annie. Nađi Janet Taylor. Uhapsite je, odvedite u policijsku stanicu i optužite je za ubistvo iz nehata."
  
  "Neko želi da vas vidi, gospodine."
  
  Zašto se novi policajac smješkao dok je gurao glavu kroz vrata Banksove privremene kancelarije u Milgartu? Banke razmatraju. "Ko je ovo?" pitao.
  
  "Bolje da se sami uvjerite, gospodine."
  
  "Zar neko drugi ne može ovo da reši?"
  
  "Izričito je tražila da upozna nekoga ko vodi slučaj nestalih djevojaka, gospodine. Komandant okruga Hartnell u Wakefieldu sa ACC-om i glavni inspektor Blackstone je napolju. Ostajete, gospodine."
  
  Banks je uzdahnuo. "Dobro. Isprati je."
  
  Kompjuter se ponovo nacerio i nestao, ostavljajući jasan osećaj osmeha u vazduhu, više nalik na češirsku mačku. Nekoliko trenutaka kasnije, Banks je shvatio zašto.
  
  Pokucala je veoma tiho na njegova vrata i gurnula ih tako polako da su zaškripala na šarkama, a onda se pojavila ispred njega. Nije bilo ničega u krugu od pet stopa od nje. Bila je anoreksično mršava, a jarko crvena ruževa i laka za nokte bila je u kontrastu sa gotovo prozirnim bljedilom njene kože; njene delikatne crte lica izgledale su kao da su napravljene od porcelana, mukotrpno zalepljene ili naslikane na njeno lice u obliku meseca. Držeći zlatnu lame torbicu, nosila je jarkozeleni kratki top koji se oštro sekao tik ispod njenog grudi - ništa više od naježih grudnjaka - i pokazivala je blijedi, goli stomak i prsten na pupku, crna PVS minica je bila vidljivo. Nije nosila najlonke, a njene blijede, tanke noge bile su gole do koljena i masivne štikle na platformi zbog kojih je hodala kao da hoda na štulama. Njen izraz lica odavao je strah i nervozu, dok su njene neverovatno lepe kobaltno plave oči nemirno lutale po praznoj kancelariji.
  
  Banks bi je zamijenio za prostitutku zavisnu od heroina, ali nije mogao vidjeti tragove injekcije na njenim rukama. To nije značilo da nije bila ovisna o nečemu, a svakako nije značilo da nije prostitutka. Postoji više načina da lijekovi uđu u vaše tijelo nego kroz iglu. Nešto u njoj ga je podsjetilo na Emily, kćer glavnog policajca Riddlea, ali to je brzo izblijedilo. Više je ličila na poznate heroin-šik modele od prije nekoliko godina.
  
  "Jesi li ti taj?" ona je pitala.
  
  "Koji?"
  
  "Onaj koji je glavni. Pitao sam ko je glavni."
  
  "Ja sam. Za moje grijehe", rekao je Banks.
  
  "Šta?"
  
  "Nije važno. Sjedni." Sjela je, polako i sumnjičavo, očiju i dalje nemirno leteći po kancelariji, kao da se bojala da će se neko pojaviti i pričvrstiti je za stolicu. Očigledno joj je bilo potrebno mnogo hrabrosti da ode tako daleko. "Mogu li vam ponuditi čaj ili kafu?" pitala je Banks.
  
  Izgledala je iznenađeno ponudom. "Uh... da. Molim te. Kafa bi bila dobra."
  
  "Kako to primaš?"
  
  "Šta?"
  
  "Kafa? Šta želiš?"
  
  "Mleko i još šećera", rekla je, kao da nije znala da zvuči drugačije.
  
  Banks je naručio dvije kafe preko telefona - crnu za njega - i okrenuo se prema njoj. "Kako se zoves?"
  
  "Candy".
  
  "Stvarno?"
  
  "Zašto? Šta je tu loše?"
  
  "Ništa. Ništa, Candy. Jeste li ikada prije bili u policijskoj stanici?"
  
  Strah je treperio preko Kendinih delikatnih crta lica. "Zašto?"
  
  "Samo pitam. Čini se da ti nije lako."
  
  Uspela je da se slabo osmehne. "Pa, da... Možda je tako. Malo".
  
  "Opusti se. neću te pojesti."
  
  Pogrešan izbor reči, shvatio je Banks kada je ugledao razvratni, znalački pogled u njenim očima. "Mislim, neću te povrijediti", ispravio se.
  
  Donijeli su kafu koju je donio isti policajac koji se još uvijek smiješi. Banks je bio oštar prema njemu, ogorčen samozadovoljnom arogancijom koju je taj smiješak implicirao.
  
  "U redu, Candy", rekao je Banks nakon prvog gutljaja. "Želiš li mi reći o čemu se radi?"
  
  "Mogu li pušiti?" Otvorila je torbicu.
  
  "Izvini", rekao je Banks. "Nigdje u stanici se ne puši, inače bih popio piće s tobom."
  
  "Možda bismo mogli izaći napolje?"
  
  "Mislim da to ne bi bila dobra ideja", rekao je Banks. "Samo da završimo s ovim."
  
  "Jednostavno, jako volim cigaretu uz kafu. Uvijek pušim uz kafu."
  
  "Ne ovog puta. Zašto si došla kod mene, Candy?"
  
  Još se malo vrpoljila mršteći se na licu, a zatim je zalupila torbicu i prekrižila noge, udarivši platformom o dno stola i protresla ga tako snažno da se Banksova kafa prelila preko ruba njegove šolje i ostavila skupljajući mrlju na hrpi papira ispred sebe.
  
  "Izvini", rekla je.
  
  "Ništa posebno". Banks je izvadio maramicu i obrisao je. "Hteli ste mi reći zašto ste ovdje."
  
  "Jesam li?"
  
  "Da".
  
  "Pa, slušaj", rekla je Candy, nagnuvši se naprijed u svojoj stolici. "Prvo, morate mi dati ovu imunizaciju ili nešto slično. Ili neću reći ni riječi."
  
  "Misliš na imunitet?"
  
  Ona je pocrvenela. "Ako to možete tako nazvati. Nisam često išao u školu."
  
  "Imunitet od čega?"
  
  "Od tužilaštva."
  
  "Ali zašto bih želeo da te smatram odgovornim?"
  
  Oči su joj bile posvuda osim Banks, a ruke su joj vrtile torbu na golom krilu. "Zbog onoga što radim", rekla je. "Znaš... sa muškarcima. Ja sam prostitutka, Tome."
  
  "Prokletstvo", rekao je Banks. "Mogao bi me srušiti perom."
  
  Njene oči su se okrenule prema njemu, blistale ljutitim suzama. "Ne moraš biti sarkastičan. Ne stidim se ko sam. Barem ne zatvaram nevine ljude i puštam krivce na slobodu."
  
  Banks se osjećao kao govno. Ponekad jednostavno nije znao kada da zadrži jezik za zubima. Nije se ponio ništa bolje od nasmijanog policajca kada ju je uvrijedio svojim sarkazmom. "Izvini, Candy", rekao je. "Ali ja sam veoma zaposlena osoba. Možemo li preći na posao? Ako imaš nešto da mi kažeš, reci."
  
  "Obećavaš?"
  
  "Šta obećati?"
  
  "Nećeš me zabraniti."
  
  "Neću te zatvoriti. Kunem se svojim srcem. Samo ako ste došli da priznate ozbiljan zločin."
  
  Skočila je na noge. "Ja nisam ništa uradio!"
  
  "Dobro. U redu. Onda sedi. Smiri se".
  
  Candy je polako sjela, ovaj put pazeći sa svojim platformama. "Došao sam jer si je pustio. Nisam mislio doći. Ne volim policiju. Ali pustio si je."
  
  "O kome pričaš, Candy?"
  
  "Radi se o onom paru u novinama koji je kidnapovao te mlade djevojke."
  
  "Šta je s njima?"
  
  "Samo da oni... jednog dana... znate, oni..."
  
  "Pokupili su te?"
  
  Pogledala je dole. "Da".
  
  "Obojica su?"
  
  "Da".
  
  "Kako se to dogodilo?"
  
  "Samo sam bio, znate, na ulici i oni su se provozali autom. On je pričao i kada smo sve riješili, odveli su me u kuću."
  
  "Kad je to bilo, Candy?"
  
  "Prošlo ljeto".
  
  "Sjećate li se tog mjeseca?"
  
  "Avgust, mislim. Kraj avgusta. U svakom slučaju, bilo je toplo."
  
  Banks je pokušao odrediti vrijeme. Silovanja u Seacroftu su prestala otprilike u vrijeme kada su Paynesovi napustili to područje, otprilike godinu dana prije onoga što se dogodilo Candy. Prošlo je oko šesnaest mjeseci prije nego što je Payne oteo Kelly Matthews. Možda je u tom periodu pokušao da sublimira svoje impulse oslanjajući se na prostitutke? Šta je sa Lusinom ulogom?
  
  "Gdje je bila kuća?"
  
  "Brdo. To je ono o čemu piše u svim novinama. Bio sam tamo".
  
  "Dobro. Šta se dalje dogodilo?
  
  "Pa, prvo smo popili piće i oni su proćaskali sa mnom, nekako su me smirili. Delovali su kao zaista sladak par."
  
  "I onda?"
  
  "Šta ti misliš?"
  
  "I dalje bih volio da mi kažeš."
  
  "Rekao je da idemo gore."
  
  "Samo vas dvoje?"
  
  "Da. U početku sam mislio da je to ono što je mislio."
  
  "Nastavi".
  
  "Pa, otišli smo u spavaću sobu i ja... znaš... skinuo sam se. Pa, djelimično. Želio je da ne snimam određene stvari. Nakit. Moje donje rublje. Barem na početku."
  
  "Šta se dalje dogodilo?"
  
  "Tamo je bilo mračno i mogle su se vidjeti samo sjene. Natjerao me je da legnem na krevet, a sljedeće što sam znao je da je i ona bila tamo."
  
  "Lusi Pejn?"
  
  "Da".
  
  "U krevetu s tobom?"
  
  "Da. Zapanjujuće."
  
  "Da li je bila umiješana u ono što se seksualno događalo?"
  
  "O, da. Znala je šta radi, tako je. Prava mala šašava."
  
  "Nikad nije djelovala prisilno, ionako žrtva?"
  
  "Nikad. Nikad. Ona je imala kontrolu. I svidjelo joj se to što se dogodilo. Čak je iznijela i svoje prijedloge. ... znate, različite akcije. različite pozicije."
  
  "Jesu li te povrijedili?"
  
  "Ne baš. Mislim, voleli su da igraju igrice, ali činilo se da znaju koliko daleko mogu da odu."
  
  "Kakve igre?"
  
  "Pitao me je da li mi smeta ako me veže za krevet. Obećao je da mi neće nauditi."
  
  "Da li mu to dopuštaš?"
  
  "Dobro su platili."
  
  "I izgledale su lijepo."
  
  "Da".
  
  Banks je iznenađeno odmahnuo glavom. "Dobro. Nastavi."
  
  "Ne osuđuj me", rekla je. "Ne znaš ništa o meni niti šta bi trebalo da radim, pa se ne usuđuj da me osuđuješ!"
  
  "U redu", rekao je Banks. "Hajde, Candy. Vezali su te za krevet."
  
  "Radila je nešto sa vrućim voskom za sveće. Na stomaku Na mojim bradavicama. Malo je boljelo, ali nije baš bolelo. Znaš šta mislim?"
  
  Banks nije seksualno eksperimentisao sa voskom od svijeća, ali je više puta prosuo malo po ruci i znao je osjećaj, kratak nalet vrućine i bol praćen naglim hlađenjem, stiskanjem i sušenjem, način na koji se štipao i borao koža. Nije baš loš osjećaj.
  
  "Jesi li bio uplašen?"
  
  "Malo. Iako ne baš. Znao sam i gore. Ali oni su bili tim. Ovo ti govorim. Zato sam istupio. Ne mogu da verujem da si je pustio da pobegne."
  
  "Nemamo dokaza protiv nje, nema dokaza da je imala bilo kakve veze sa ubistvom ovih djevojaka."
  
  "Ali zar ne vidite?" Candy je preklinjala. "Ona je kao on. Oni su tim. Sve rade zajedno. Zajedno".
  
  "Kendi, znam da ti je verovatno trebalo mnogo hrabrosti da dođeš ovde i razgovaraš sa mnom, ali to što si rekla ništa ne menja. Ne možemo otići i uhapsiti je zbog..."
  
  "Misliš na neku Tomovu izjavu?"
  
  "Nisam to htio reći. Hteo sam da kažem da ne možemo tek tako otići i uhapsiti je na osnovu onoga što si mi upravo rekao. Pristali ste. Plaćeni ste za svoje usluge. Nisu te povredili više od onoga na šta si bio spreman. Bavite se rizičnom profesijom. Znaš to, Candy."
  
  "Ali sigurno je važno ono što sam rekao?"
  
  "Da, važno je. Za mene. Ali mi se bavimo činjenicama, dokazima. Ne sumnjam da se to dogodilo, ali čak i da smo to imali na snimku, to je ne bi učinilo ubicom."
  
  Candy je šutjela na trenutak, a onda je rekla: "Uspjeli su. Snimite to na video."
  
  "Kako znaš?"
  
  "Zato što sam video kameru. Mislili su da je skriveno iza paravana, ali čuo sam nešto, neko zujanje, i jednog dana kada sam ustao da odem do toaleta, ugledao sam video kameru postavljenu iza paravana. Na ekranu je bila rupa."
  
  "Nismo pronašli nijedan video snimak u kući, Candy. I, kao što sam rekao, čak i da se nađe, to ništa ne bi promijenilo." Ali činjenica da je Candy vidjela video kameru zainteresirala je Banksa. I opet se morao zapitati gdje je ona i gdje su trake?
  
  "Znači, sve je uzalud? Moj dolazak ovde."
  
  "Nije potrebno".
  
  "Da, jeste. Nećeš ništa da uradiš. Ona je kriva koliko i on, a ti ćeš je pustiti da se izvuče sa ubistvom."
  
  "Candy, nemamo dokaza protiv nje. Samo zato što je imala trojku sa svojim mužem, a vi je ne činite ubicom."
  
  "Onda pronađite neke dokaze."
  
  Banks je uzdahnuo. "Zašto si došao ovamo?" pitao. "Da li je istina. Vi devojke se nikada ne javljate dobrovoljno da odete u policiju."
  
  "Kako to mislite, devojke? Opet me osuđuješ, zar ne?"
  
  "Bomboni, u ime svega što je sveto... Ti si svezak. Sam si mi rekao. Prodajete seks. Ne osuđujem vašu profesiju, ali želim reći da su djevojke koje se ovim bave rijetko korisne policiji. Pa zašto si ovdje?"
  
  Uputila mu je lukav pogled toliko pun humora i inteligencije da je Banks poželio da sjedne na kutiju sapuna i ubijedi je da ode na univerzitet i stekne diplomu. Ali nije. Tada se njen izraz lica brzo promenio u tužan. "U pravu ste za moju profesiju, kako je nazivate", rekla je. "To dolazi sa rizikom. Rizik od zaraze spolno prenosivom bolešću. Rizik susreta sa pogrešnim klijentom. Sa lošim momkom. Ove stvari nam se stalno dešavaju. Bavimo se njima. U to vrijeme ova dvojica nisu bila ni bolja ni gora od bilo koga drugog. Bolje od nekih. Barem su platili. Nagnula se naprijed. - Platili su. "Ali pošto sam o njima čitao u novinama, ono što ste našli u podrumu..." Lagano je zadrhtala i zagrlila svoja mršava ramena. "Devojke nestaju", nastavila je. "Devojke poput mene. I nikoga nije briga."
  
  Banks je pokušala nešto reći, ali je ona to odbacila.
  
  "Oh, kažeš da znaš. Reći ćete da nije važno koga će silovati, prebiti ili ubiti. Ali ako je to neka mala školarka čije gaćice ne tope puter, pomerićete nebo i zemlju da saznate ko je to uradio. Ako je to neko poput mene... pa... recimo da smo prilično niskog prioriteta. Dobro?"
  
  "Ako je ovo istina, Candy, postoji razlog za to", rekao je Banks. "I nije zato što me nije briga. Jer nas nije briga."
  
  Proučavala ga je nekoliko trenutaka i činilo se da mu daje prednost u sumnji. "Možda razumeš", rekla je. "Možda ste drugačiji. A možda za to postoje razlozi. Nije da te skidaju sa udice. Međutim, suština je zašto sam došao i sve... nije samo da su djevojke stvarno nestale. Devojke su otišle. Pa, jedan posebno."
  
  Banks je osjetio kako mu se dlake na potiljku naježiše. "Djevojka koju poznaješ? Tvoj prijatelj?"
  
  "Nije baš prijatelj. Nemate mnogo prijatelja u ovoj profesiji. Ali neko koga sam poznavao, da Potrošeno vrijeme. Sam razgovarao. Pijem sa nekim. Pozajmljen novac."
  
  "Kada se to dogodilo?"
  
  "Ne znam tačno. Prije Božića".
  
  "Jeste li to prijavili?"
  
  Njen prodoran pogled govorio je da joj je upravo teško pao u oči. Zanimljivo, bilo mu je važno. "Malo mi je", rekla je. "Devojke stalno dolaze i odlaze. Pomakni se. Čak se ponekad odreći života, uštedi dovoljno novca, idi na fakultet, dobije diplomu."
  
  Banks je osjetio da je pocrvenio kada je rekla upravo ono što mu je prije nekog vremena palo na pamet. "Dakle, možete reći da ova nestala djevojka nije tek tako ustala i otišla kao ostale?" pitao.
  
  "Ništa", rekla je Candy. "Možda juri nemoguće."
  
  "Ali?"
  
  "Ali rekli ste da ono što sam imao da vam kažem nije dokaz."
  
  "Istina je".
  
  "Međutim, navelo te je na razmišljanje, zar ne?"
  
  "Natjeralo me na razmišljanje. Da".
  
  "Šta onda ako ta devojka jednostavno nije otišla? Šta ako joj se nešto zaista dogodilo? Ne mislite li da biste trebali barem razmotriti ovu mogućnost? Nikad se ne zna, možda ćete tamo pronaći neke dokaze."
  
  "Ono što govoriš ima smisla Candy, ali da li si ikada vidio onu djevojku s Paynesima?"
  
  "Ne baš s njima, ne."
  
  "Jeste li vidjeli Paynes u bilo kojem trenutku nakon što je nestala?"
  
  "Ponekad sam ih viđao kako hodaju ulicom. Ne mogu se sjetiti tačnih datuma."
  
  "Iako otprilike u isto vrijeme?"
  
  "Da".
  
  "Obojica su?"
  
  "Da".
  
  "Treba mi ime."
  
  "Nema problema. Znam njeno ime."
  
  "A ne ime kao Candy."
  
  "Šta fali slatkišima?"
  
  "Ne vjerujem da je to tvoje vlastito ime."
  
  "Pa. Sada razumijem zašto si tako važan detektiv. Zapravo nije. Moje pravo ime je Hejli, što je, ako mene pitate, još gore."
  
  "Oh, ne znam. Nije sve tako loše."
  
  "Možeš me poštedjeti laskanja. Zar ne znaš da nama Tomovima ne treba laskati?"
  
  "Nisam mislio..."
  
  Ona se nasmiješi. "Znam da nisi." Zatim se nagnula naprijed i stavila ruke na sto, a njeno blijedo lice je bilo samo stopa ili dva od njegovog. Osjetio je miris žvakaće gume i dima na njenom dahu. "Ali ona djevojka koja je nestala. Znam njeno ime. Ulično se zvala Ana, ali znam njeno pravo ime. Šta mislite o ovome, gospodine detektive?"
  
  "Mislim da smo za," rekao je Banks, posegnuvši za notesom i olovkom.
  
  Naslonila se i prekrižila ruke. "O ne. Ne prije nego što popušim ovu cigaretu."
  
  "Šta sad?" upitala je Janet. "Već sam promijenio izjavu."
  
  "Znam", rekla je Annie, osećajući mučninu duboko u stomaku. Djelomično zbog Janetinog zagušljivog stana, ali samo dijelom. "Bio sam tamo da razgovaram sa CPS-om."
  
  Janet si je natočila čisti džin iz gotovo prazne boce. "I?"
  
  "I moram da te uhapsim i odvedem u stanicu da budem optužen."
  
  "To je jasno. Za šta ćeš me optužiti?"
  
  Annie je zastala, duboko udahnula, a zatim rekla: "CPS je prvobitno želio da vas optužim za ubistvo, ali sam uspio da ih natjeram na dobrovoljno ubistvo. Morat ćete o tome razgovarati s njima, ali sam siguran da će vam biti lakše ako priznate krivicu."
  
  Šok i ljutnja koju je očekivala nisu došli. Umjesto toga, Janet je zavrnula konac oko kažiprsta, namrštila se i otpila gutljaj džina. "To je zbog presude Johnu Hadleyju, zar ne? Čuo sam to na radiju."
  
  Annie je progutala. "Da".
  
  "I mislio sam. žrtveno jagnje."
  
  "Vidi", nastavila je Annie, "možemo ovo riješiti. Kao što rekoh, CPS će se verovatno dogovoriti -"
  
  Janet je podigla ruku. "Ne".
  
  "Kako misliš?"
  
  "Koji dio ne ne razumiješ?"
  
  "Janet-"
  
  "Ne. Ako ovi gadovi žele da me optuže, neka ih optuže. Neću im pružiti zadovoljstvo da se izjasne krivima samo za obavljanje svog posla."
  
  "Sada nije vrijeme za igre, Janet."
  
  "Zašto misliš da igram igrice? Ozbiljan sam. Izjašnjavam se da nisam kriv ni za jednu optužbu koju želite da podignete."
  
  Annie je osjetila jezu. "Janet, slušaj me. Ne možete to učiniti."
  
  Janet se nasmijala. Eni je primetila da izgleda loše: kosa joj je bila neoprana i neočešljana, koža bleda i pegava, uglavnom, sa mirisom starog znoja i svežeg džina. "Ne pričaj gluposti", rekla je. "Naravno da mogu. Javnost želi da radimo svoj posao, zar ne? Žele da se ljudi osjećaju sigurno u svojim slatkim malim krevetima iz srednje klase noću, ili kada se ujutro voze na posao, ili navečer odu na piće. Nije li? Pa, neka znaju da postoji cijena da se ubice sklone sa ulica. Ne, Annie, izjašnjavam se da nisam kriv, čak ni za dobrovoljno ubistvo."
  
  Annie se nagnula naprijed da naglasi ono što govori. "Razmisli o tome, Janet. Ovo bi mogla biti jedna od najvažnijih odluka koje ćete ikada donijeti."
  
  "Mislim da nije. Ovo sam već skuvao u podrumu prošle nedelje. Ali razmišljao sam o tome. Sedmicu dana nisam razmišljao ni o čemu drugom."
  
  "Donijeli ste odluku?"
  
  "Da".
  
  "Misliš li da želim ovo da uradim, Dženet?" rekla je Annie dok je ustajala.
  
  Janet joj se nasmiješila. "Ne, naravno da ne razumiješ. Vi ste dovoljno pristojna osoba. Voliš da radiš pravu stvar, i znaš kao i ja da to smrdi. Ali kada je u pitanju borba, ti ćeš obaviti svoj posao. Prokleti posao. Znaš, skoro mi je drago što se to dogodilo, drago mi je što sam se izvukao iz toga. Jebeni licemjeri. Hajde, nastavi."
  
  "Janet Taylor, hapsim te zbog ubistva Terencea Paynea. Ne moraš ništa da kažeš. Ali moglo bi naštetiti vašoj odbrani ako tokom ispitivanja ne spomenete na šta ćete se kasnije pozivati na sudu. Sve što kažete može se uzeti kao dokaz."
  
  Kada je Annie predložila da se nađemo na piće negdje drugdje osim u Kraljičinom oružju, Banks se odmah zabrinuo. QueensArms je bio njihov "lokalni" establišment. Tamo su uvek išli na piće posle posla. Pozivajući drugi pab, Pied Piper, turističko utočište na Castle Hillu, Annie je rekla Benksu da mora prenijeti ozbiljnu poruku, više od razgovora, ili je barem tako mislio. Ili to ili je bila zabrinuta da će detektiv nadzornik Chambers saznati za njihov sastanak.
  
  Stigao je deset minuta ranije, kupio pintu piva u šanku i sjeo za sto pored prozora, leđima okrenut zidu. Pogled je bio neverovatan. Formalni vrtovi su plamtjeli ljubičastom, grimiznom i indigom, a preko rijeke, visoka zelena stabla, od kojih su neka još u cvatu, prekrivala su većinu rana na oku imanja East Enda. Još je mogao da vidi neke sumorne mezonete i dva nebodera na dvanaest spratova kako vire kao da upiru prstom u svet, ali je iza njih mogao da vidi i bujnu ravnicu sa poljima jarko žute repice, pa je čak pomislio da bi mogao da napravi iz tamnozelenih klivlendskih brda u daljini.
  
  Mogao je vidjeti i stražnji dio kuće Jenny Fuller s pogledom na travnjak. Ponekad je brinuo za Jenny. Činilo se da se malo toga dešava u njenom životu van posla. Ona se jučer našalila na račun svoje loše veze, ali Benks je bio svjedok ponešto od toga i to nije bila šala. Prisjetio se šoka, razočaranja i - da - ljubomore koju je doživio prije nekoliko godina kada je otišao da ispituje gubitnika po imenu Dennis Osmond i vidio Jenny kako proviruje kroz vrata njegove spavaće sobe raščupane kose, a njen tanak bade mantil skliznuo s nje ramena. Takođe je slušao kako je izlivala svoju tugu nad nevjernim Randyjem. Jenny je uvijek iznova birala gubitnike, varalice i općenito neprikladne partnere. Tužna stvar je bila što je to znala, ali se ipak dogodilo.
  
  Annie je kasnila petnaest minuta, što je bilo za razliku od nje, a nedostajala joj je uobičajena elastičnost u hodu. Kada je sipala sebi piće i pridružila se Benksu za stolom, mogao je reći da je uznemirena.
  
  "Težak dan?" pitao.
  
  "Možeš to ponoviti."
  
  Banks je smatrao da je i on mogao imati nešto bolje. Za početak, mogao bi bez Sandrinog pisma. I dok su Candyne informacije bile zanimljive, ludo im je nedostajalo čvrstih dokaza koji su mu bili potrebni ako želi da uđe u trag Lucy Payne i uhapsi je zbog bilo čega osim puzanja po ivici puta. To je bio problem; čudne stvari koje su procurile - Lucyno djetinjstvo, satanske stvari u Alderthorpeu, ubistvo Kathleen Murray, a sada i Candyna izjava - sve je to izazvalo zabrinutost i nagovijestilo ozbiljnije probleme, ali na kraju, kao što je A.C. Hartnell već istakao, jesu ne do kojih nisu doveli.
  
  "Nešto posebno?" pitao.
  
  "Upravo sam uhapsio Janet Taylor."
  
  "Da pogodim: Hadleyeva presuda?"
  
  "Da. Čini se da svi znaju za to osim mene. CPS želi da pravda bude zadovoljena. To je samo prokleta politika, to je sve."
  
  "Često jeste."
  
  Annie ga je kiselo pogledala. "Znam, ali ne pomaže."
  
  "Sklopit će dogovor s njom."
  
  Annie mu je rekla ono što je Janet upravo rekla.
  
  "Onda bi to trebalo biti zanimljivo suđenje. Šta je Chambers rekao?
  
  "Nije ga briga. On samo gazi vodu dok ne dobije penziju. Žalba i disciplina su gotovi. Čim bude slobodno mjesto u CID-u, vraćam se."
  
  "I voleli bismo da te imamo čim se to dogodi", rekao je Banks smešeći se.
  
  "Slušaj, Alane", rekla je Annie, gledajući pogled s prozora, "htjela sam još o nečemu razgovarati s tobom."
  
  Tačno kako je mislio. Zapalio je cigaretu. "Dobro. Sta je bilo?"
  
  "Samo... ne znam... nešto ne radi. Ti i ja. Mislim da bi se trebali opustiti. Smiri se. To je sve ".
  
  "Želiš li prekinuti našu vezu?"
  
  "Ne završavaj. Samo promijeni fokus, to je sve. I dalje možemo biti prijatelji."
  
  "Ne znam šta da kažem, Annie. Šta je izazvalo ovo?"
  
  "Ništa posebno".
  
  "U redu. Ne možete samo očekivati da povjerujem da ste iznenada odlučili da me napustite bez očiglednog razloga."
  
  "Ne ostavljam te. Rekao sam ti. Sve se jednostavno menja."
  
  "Dobro. Hoćemo li zajedno ići na romantične večere, galerije i koncerte?"
  
  "Ne".
  
  "Hoćemo li nastaviti da spavamo zajedno?"
  
  "Ne".
  
  "Šta ćemo onda tačno raditi zajedno?"
  
  "Biti prijatelji. Znate, na poslu. Samo tako nastavi i sve to."
  
  "Već podržavam i sve to. Zašto ne mogu podržati i sve to, a da još spavam s tobom?"
  
  "Nije da mi se to ne sviđa, Alane. Spavaj s tobom. Sex. Znaš to".
  
  "I mislio sam. Možda si samo prokleto dobra glumica."
  
  Annie se trgnula i otpila gutljaj piva. "Ovo je nepravedno. Ne zaslužujem ovo. Znate, nije mi lako."
  
  "Zašto onda ovo radiš? U svakom slučaju, znaš da je sa nama više od seksa."
  
  "Moram to učiniti".
  
  "Ne, ne razumiješ. Je li to zbog onog razgovora koji smo imali sinoć? Nisam pokušavao da sugerišem da treba da imamo decu. Ovo je posljednja stvar koju trenutno želim."
  
  "Znam. Nije se radilo o tome."
  
  "Da li je to bilo povezano sa pobačajem, ono što sam ti rekla kako sam se osjećala?"
  
  "Bože, ne. Možda. Vidi, u redu, priznajem da me je zbunilo, ali ne na način na koji ti misliš."
  
  "Kako onda?"
  
  Annie je zastala, očito nelagodno, pomaknula se u stolici i okrenula se od njega, snizivši glas. "To me je samo natjeralo da razmišljam o stvarima o kojima radije ne bih razmišljao. To je sve".
  
  "Koje stvari?"
  
  "Da li treba da znate sve?"
  
  "Annie, stalo mi je do tebe. Zato i pitam."
  
  Prošla je prstima kroz kosu, podigla pogled prema njemu i odmahnula glavom. "Nakon što je silovana", rekla je, "prije više od dvije godine, pa... on nije... ko god da je ovo uradio nije... Prokletstvo, ovo je teže nego što sam mislila."
  
  Banks je osjetio kako ga je obuzimalo razumijevanje. "Zatrudnjela si. To mi govoriš, zar ne? Zato te cijela ova stvar sa Sandrom toliko muči."
  
  Annie se slabašno nasmiješila. "Vi ste pronicljivi." Dodirnula mu je ruku i šapnula: "Da. Ostala sam trudna."
  
  "I?"
  
  Annie je slegnula ramenima. "I imala sam abortus. Nije to bio najbolji trenutak za mene, ali nije bio ni najgori. Nakon toga se nisam osjećao krivim. U stvari, jedva da sam nešto osetio. Ali sve ovo... ne znam... samo želim da to ostavim iza sebe, a to što sam uvek s tobom kao da mi sve vraća, baci mi to pravo u lice."
  
  "Annie-"
  
  "Ne. Pusti me da završim. Tvoj prtljag je prevelik, Alane. Ne mogu se nositi s njim. Mislio sam da će biti lakše, možda ću otići, ali to se nije dogodilo. Ne možeš to pustiti Nikada to nećeš pustiti. Vaš brak je bio toliko važan dio vašeg života toliko dugo da to ne možete. Boli te i ne mogu te utješiti. Loš sam u utješi. Ponekad se jednostavno osjećam previše preplavljeno tvojim životom, tvojom prošlošću, tvojim problemima, i sve što želim je da otpuzim i budem sam. Ne mogu dobiti nikakav predah."
  
  Banks je ugasio cigaretu i primijetio da mu ruka malo drhti. "Nisam znao da se tako osjećaš."
  
  "Pa, zato ti i govorim. Nisam jak u obavezama, u emocionalnoj intimnosti. Barem za sada. Možda nikad. Ne znam, ali to me guši i plaši."
  
  "Zar se ne možemo nositi s ovim?"
  
  "Ne želim da se bavim ovim. Nemam snage. Ovo mi trenutno nije potrebno u životu. Ovo je još jedan razlog."
  
  "Šta?"
  
  "Moja karijera. Osim fijaska Janet Taylor, vjerovali ili ne, zaista volim policijski posao i zaista imam afiniteta prema njemu."
  
  "Znam-"
  
  "Ne čekaj. Pusti me da završim. Ono što smo uradili bilo je neprofesionalno. Teško mi je povjerovati da pola stanice još uvijek ne zna šta radimo privatno. Čuo sam cerekanje iza sebe. Naravno, znaju sve moje kolege iz kriminalističkog odjeljenja, odjeljenja za žalbe i discipline. Mislim da je i Chambers nagovijestio kad me je upozorio da si ženski muškarac. Ne bih se iznenadio da AS McLaughlin također zna."
  
  "Veze na poslu nisu neuobičajene, a sigurno nisu i nezakonite."
  
  "Ne, ali su ozbiljno obeshrabreni i gledaju ih s neodobravanjem. Želim da imenujem glavnog inspektora, Alana. Dovraga, želim da imenujem nadzornika, glavnog policajca. Ko zna? Ponovo sam otkrio svoje ambicije."
  
  Kako ironično, pomisli Banks, da je Annie ponovo otkrila svoju ambiciju baš kada je mislio da je dostigao svoje granice. "I ja sam ti na putu?"
  
  "Nemoj mi stati na put. Skreni mi pažnju. Ne trebaju mi nikakve smetnje."
  
  "Samo posao i bez zabave..."
  
  "Tako da ću biti dosadan neko vrijeme. Biće to lepa promena."
  
  "Dakle, to je to? Je li to tako jednostavno? Kraj. Kraj. Zato što sam čovek i imam prošlost koja ponekad bude ružna, i pošto ste odlučili da želite da uložite više truda u svoju karijeru, prestajemo da izlazimo?"
  
  "Ako želiš to tako da kažeš, onda da."
  
  "Kako drugačije možete to izraziti?"
  
  Annie je žurno dovršila svoju pincu. Banks je mogla reći da želi otići. Prokletstvo, bio je povrijeđen i ljut i nije joj htio dozvoliti da se lako izvuče.
  
  "Jesi li siguran da ne postoji ništa drugo?" pitao.
  
  "Kao šta?"
  
  "Ne znam. Nisi ljubomorna ni na koga, zar ne?"
  
  "Ljubomoran? Kome? Zašto bih bila ljubomorna?"
  
  "Možda Jenny?"
  
  "O moj Bože, Alane. Ne, nisam ljubomoran na Jenny. Ako sam ljubomorna na nekoga, onda je to Sandra. Zar ne vidiš? Ona te drži više od bilo koga drugog."
  
  "To nije istina. Dosta". Ali Banks se sjetio pisma, njegovih osjećaja dok je čitao hladne, poslovne riječi. "Ima li još neko? Ovo je sve? nastavio je brzo.
  
  "Alane, nema nikog drugog. Vjeruj mi. Vec sam ti rekao. Trenutno nema mesta ni za koga u mom životu. Ne mogu podnijeti ničije emocionalne zahtjeve."
  
  "Šta je sa seksualnim zahtjevima?"
  
  "Kako misliš?"
  
  "To ne mora biti emocionalno, seks, zar ne? Mislim, ako je preteško spavati s nekim kome je stvarno stalo do tebe, možda bi bilo lakše pokupiti nekog pastuha u baru za brzi anonimni jebač. Nema zahtjeva. Ne morate čak ni jedno drugom davati svoja imena. Je li ovo ono što želiš?"
  
  "Alane, ne znam na šta ciljaš, ali bih volio da odmah prestaneš."
  
  Banks je protrljao svoj viski. "Samo sam uznemiren, Annie, to je sve. Izvini. I ja sam imao loš dan."
  
  "Žao mi je zbog toga. Zaista ne želim da te povrijedim."
  
  Pogledao ju je u oči. "Onda nemoj to raditi. S kim god da se petljate, moraćete da se suočite sa onim što želite da izbegnete."
  
  Primetio je suze u njenim očima. Jedini put kada ju je ranije vidio da plače bilo je kada mu je rekla za silovanje. Ispružio je ruku da joj dodirne sto, ali ju je povukla. "Ne. Nema potrebe".
  
  "Annie-"
  
  "Ne".
  
  Ustala je tako naglo da je snažno udarila o sto i njeno piće je prosulo Benksu pravo u krilo, a zatim je istrčala iz paba prije nego što je on uspio reći još jednu riječ. Sve što je mogao da uradi bilo je da sedi, osećajući kako mu hladna tečnost curi kroz pantalone, svestan da su sve oči uprte u njega, zahvalan samo što nisu u kraljičinom naručju gde su ga svi poznavali. I mislio je da dan ne može biti gori.
  
  OceanofPDF.com
  17
  
  Nakon što je posjetila svoju posljednju studijsku grupu i sredila neke papire, Jenny je u utorak rano poslijepodne napustila svoju kancelariju u Yorku i krenula prema autoputu A1 za Durham. Promet je bio gust, posebno kamioni i dostavna vozila, ali je barem bio ugodan sunčan dan bez jake kiše.
  
  Nakon razgovora sa Keithom Murrayem - ako on pristane da razgovara s njom - Jenny je pomislila da će ipak imati vremena da se odveze do Edinburgha kasnije popodne i potraži Lauru Godwin. To bi značilo prenoćiti - ili to ili dugu vožnju kući u mraku - ali o tome bi se mogla brinuti kasnije. Imala je starog prijatelja koji je bio student psihologije na Univerzitetu u Edinburgu i bilo bi zabavno da se sastanemo i naučimo jedno drugom priču. Nije da je Dženina nedavna istorija bila nešto posebno za pisanje, pomislila je mračno, a sada kada je upoznala Benksovu devojku, zaključila je da verovatno nema mnogo nade ni za nju. Međutim, ona je već navikla na to; na kraju krajeva, poznavali su se sedam godina ili više, i nikada nisu prešli granice pristojnosti, bilo je više šteta.
  
  Još uvijek nije bila sigurna je li prijatelj bio ljubomoran dok im je prilazila u naručju kraljice. Sigurno je vidjela Banksa kako dodiruje Jennynu ruku, i iako je to bio samo prijateljski, zainteresovan gest, mogao bi se pogrešno protumačiti kao i mnoge druge geste. Da li je tvoja devojka bila ljubomorna? Jenny nije znala. Annie je djelovala samouvjereno i umjereno, ali Jenny je osjetila nešto u njenom ponašanju zbog čega se osjećala čudno zabrinuta za Banksa, koji je vjerovatno bio jedini muškarac kojeg je ikada upoznala i do kojeg joj je stalo, a koga je želio zaštititi. Nije znala zašto. Bio je nezavisan, snažan, povučen; možda je bio ranjiviji nego što je rekao, ali definitivno nije bio osoba koju ste okruživali osjećajući se kao da trebate zaštititi ili biti majka.
  
  Bijeli kombi projurio je kraj nje vanjskom trakom baš kada je skretala, i, još uvijek duboko zamišljena, zamalo se zabila u njega. Srećom, aktivirao se instinkt i imala je vremena da skrene u svoju traku, a da nikome ne izazove previše problema, ali je propustila skretanje koje je željela. Glasno je zatrubila i opsovala ga - impotentan gest, ali sve što je mogla smisliti - i odvezla se do sljedeće raskrsnice.
  
  Kada je sišla s A1, promijenila je radio kanal iz turobne Bramsove simfonije u neku optimističnu pop muziku, melodije koje je mogla pjevati ispod glasa i tapkati ritam na volanu.
  
  Durham je Dženi oduvek delovao kao čudno mesto. Iako je tamo rođena, roditelji su joj se preselili kada je imala samo tri godine i toga se uopšte nije sjećala. Na samom početku svoje akademske karijere, prijavila se za posao na fakultetu, ali ju je na ovom mjestu zamijenila osoba sa više publikacija. Volela bi da živi ovde, pomislila je, gledajući daleki zamak visoko na brdu i sve zelenilo koje ga okružuje, ali Jork joj je dovoljno pristajao da nije imala želju da preuzme novi posao u ovoj fazi svog života. karijera.
  
  Na svojoj mapi je pronašla da Keith Murray živi u blizini univerzitetskih atletskih terena, tako da je mogla navigirati središnjim lavirintom oko katedrale i koledža, glavnog turističkog područja grada. Uprkos tome, ipak je par puta uspela da se izgubi. Postojala je šansa da je Keith možda propustio predavanja, shvatila je Jenny, iako se sjećala koliko je nekoliko predavanja pohađala dok je bila student. Ako je to bio slučaj, mogla bi pričekati kasnije ako je morala, razgledati grad, ručati u pabu i još imati dovoljno vremena da stigne do Edinburga i porazgovara s Laurom.
  
  Svratila je na mali parking ispred nekih prodavnica i ponovo pogledala kartu. Sada nije daleko. Morala se samo čuvati jednosmjernih ulica ili bi se odmah vratila odakle je počela.
  
  U drugom pokušaju, izgubila je kontrolu i skrenula s glavnog puta u uske ulice. Bila je toliko fokusirana na pronalaženje prave ulice i pravog kućnog broja da je do posljednjeg trenutka jedva primjećivala auto iza kojeg je parkirala. Dok je to činila, srce joj je skočilo u grlo. Bio je to plavi Citroen.
  
  Jenny je rekla sebi da bude mirna, da ne može biti sigurna da je to isti plavi Citroen koji ju je pratio oko Holdernessa jer nije mogla vidjeti registarsku tablicu. Ali to je bio potpuno isti model, i nije vjerovala u slučajnosti.
  
  Šta ona treba da uradi? U svakom slučaju, nastaviti? Ako je Citroen pripadao Keithu Murrayu, šta je on radio u Alderthorpeu i Spurtheadu i zašto ju je slijedio? Da li je bio opasan?
  
  Dok je Dženi pokušavala da odluči šta da radi, ulazna vrata kuće su se otvorila i do auta su prišle dve osobe: mladić sa ključevima u ruci i žena koja je neverovatno ličila na Lusi Pejn. Čim je Dženi odlučila da se pomeri, mladić ju je ugledao, rekao nešto Lusi, a zatim je prišao i trznuo otvorio vozačeva vrata Dženinog automobila pre nego što je ona uspela da ih zaključa.
  
  Pa, pomislila je, dobro si to uradio i stvarno sada, ovaj put, zar ne, Jenny?
  
  Prema Kenu Blackstoneu telefonom tog jutra, u Millgartu nije bilo novih dešavanja. Forenzičari su dolazili do tačke u kojoj je od kuće Payne ostalo malo za demontiranje. Obje bašte su iskopane do dubine od šest do deset stopa i pregledane mrežom. Betonski podovi u podrumu i garaži su otvoreni pneumatskim bušilicama. Gotovo hiljadu eksponata je upakovano i etiketirano. Sav sadržaj kuće je demontiran i iznesen. Zidovi su probijani u redovnim intervalima. Osim što su stručnjaci sa mjesta zločina pregledali sav prikupljeni materijal, forenzički mehaničari su razdvojili Payneov automobil u potrazi za tragovima kidnapovanih djevojaka. Payne je možda mrtav, ali istrazi je još uvijek bio potreban odgovor, a Lucyna uloga je tek trebala biti određena.
  
  Jedina informacija o Lucy Payne bila je da je podigla dvije stotine funti sa bankomata na Tottenham Court Roadu. To je značilo da će otići u London ako želi nestati, pomisli Banks, prisjećajući se njegove potrage za kćerkom šefa policajca Riddlea, Emily. Možda će morati i potražiti Lucy, iako bi ovaj put imao na raspolaganju sve resurse Metropolitan policije. Možda do toga ne bi došlo; možda Lucy nije bila uključena i samo bi poprimila novi identitet i novi izgled na novom mjestu i pokušala obnoviti svoj uništeni život. Možda.
  
  Banks je ponovo pogledao razbacane listove papira na svom stolu.
  
  Katya Pavelich.
  
  Katya, "Anna" Candy, identifikovana je sinoć iz stomatološke karte. Srećom po Banksa, zaboljela ju je zubobolja nedugo prije nego što je nestala, a Candy je uputila Katyu svom zubaru. Prema Candy, Katya je nestala negdje u novembru prošle godine. Barem se sjetila da je vrijeme bilo hladno i maglovito, a da su božićna svjetla nedavno upaljena u centru grada. Ovo je vjerovatno učinilo Katju žrtvom prije Kelly Matthews.
  
  Naravno, Candy, ili kako su je zvali Hayley Lyndon, vidjela je Terencea i Lucy Payne kako se voze okolo nekoliko puta, ali ih nije mogla direktno povezati s Katjom. Međutim, posredni dokazi su se počeli gomilati, i ako je Jennyno psihološko ispitivanje Alderthorpeovih starih rana pokazalo nešto zanimljivo, onda je možda došlo vrijeme da se Lucy uvuče u posao. Za sada, neka uživa u iluziji slobode.
  
  Katja Pavelić je u Englesku došla iz Bosne prije četiri godine sa četrnaest godina. Kao i mnoge mlade devojke tamo, srpski vojnici su je grupno silovali, a zatim ubili, pobegla je samo pretvarajući se da je mrtva ispod gomile leševa dok je tri dana kasnije nisu pronašle kanadske mirovne snage UN. Rana je bila površinska, a krv se zgrušala. Jedini problem joj je bila infekcija i dobro je reagovala na antibiotike. Razne grupe i pojedinci su vidjeli da je Katya stigla u Englesku, ali ona je bila nemirna djevojčica i ubrzo je pobjegla od svojih hranitelja kada je imala šesnaest godina, a od tada su uzalud pokušavali da je pronađu i kontaktiraju.
  
  Ironija sudbine nije promakla Benksovoj pažnji. Nakon što je preživjela strahote bosanskog rata, Katja Pavelić je silovana, ubijena i pokopana u bašti iza kuće Peinovih. Šta je dođavola bila poenta svega ovoga? pitao. Kao i obično, nije dobio nikakav odgovor od Visokog ironiste na nebu, samo mu je u mozgu odjeknuo dubok prigušen smeh. Ponekad su sažaljenje i užas svega toga za njega bili gotovo nepodnošljivi.
  
  I bila je još jedna neidentifikovana žrtva, ona koja je tamo bila najduže zakopana: bela žena u ranim dvadesetim, oko pet stopa i tri, prema sudskom antropologu koji je još uvek radio analizu kostiju. Banks nije sumnjao da bi ovo mogla biti još jedna žrtva prostitutke, a to bi moglo otežati identifikaciju leša.
  
  Banks je imao jednu ideju i pozvao prijatelja učitelja Terencea Paynea Jeffa Brighousea da mu pomogne pronaći učitelja iz Aberdeena kojeg su njih dvoje doveli u svoju sobu na konvenciji. Srećom, pokazalo se da je Banks pogriješila i ona je još uvijek predavala u Aberdeenu. Iako je izrazila bijes zbog svog iskustva, šutjela je uglavnom zato što nije željela da uništi svoju nastavničku karijeru i to je pripisala iskustvu. Takođe je bila veoma posramljena i ljuta na sebe što je bila toliko pijana i glupa da je otišla u hotelsku sobu sa dva stranca nakon svega što je pročitala u novinama. Zamalo se onesvijestila kada joj je Banks rekao da je muškarac koji ju je natjerao na analni seks protiv njene volje bio Terence Payne. Nije povezivala fotografiju u novinama i bila je samo na "ti" sa ovo dvoje.
  
  Banks je otvorio prozor u još jednom lijepom danu na tržnici, turistički autobusi su već stajali, izbacujući svoje horde na blistavu kaldrmu. Kratki obilazak unutrašnjosti crkve, šetnja do zamka, ručak u Pied Piper-u - Benks je bio prezadovoljan samo pomislivši na ono što se tamo jučer dogodilo - zatim su se vratili u kočiju i krenuli prema dvorcu Bolton ili opatiji Devrolks . Kako bi volio da ode na dugi odmor. Možda se nikad ne vrati.
  
  Zlatne kazaljke na plavom brojčaniku crkvenog sata pokazivale su pet i deset. Banks je zapalio cigaretu i isplanirao ostatak dana, u planove koji su uključivali Micka Blaira, Iana Scotta i Sarah Francis, a da ne spominjemo ožalošćene roditelje, Christophera i Victoria Ray. Winsome nije otkrio ništa novo nakon razgovora sa susjedima Rasa, od kojih niko nije vidio ili čuo ništa neobično. Banks je i dalje sumnjao u njih, iako mu je bilo teško da se uvjeri da su oni zapravo mogli ubiti Leanne.
  
  Preživio je još jednu nemirnu noć, ovaj put dijelom zbog Annie. Sada, što je više razmišljao o njenoj odluci, ona je imala više smisla. Nije želio da je ostavi, ali da budem iskren, svima je bilo bolje. Osvrćući se na njen stav prema njihovoj vezi iznova-po-novo, na to kako se naježila svaki put kada bi se pominjali drugi aspekti njegovog života, shvatio je da koliko god da je bilo, u vezi je bilo i puno slomljenog srca. . Ako joj se nije sviđalo kako ju je njegova prošlost natjerala da se suoči sa svojim detaljima, poput abortusa, onda je možda bila u pravu što je tome stala na kraj. Vrijeme je da krene dalje i bude "samo prijatelji", neka nastavi karijeru, a on da pokuša da istjera svoje lične demone.
  
  Taman kad je završavao cigaretu, PC Winsome Jackman je pokucao na njegova vrata i ušao, izgledajući posebno elegantno u krojenom odijelu na pruge preko bijele bluze. Ova žena zna odjeću, pomisli Banks, za razliku od njega i Annie Cabbot. Svidio mu se Anniein ležerni visoki stil - to je definitivno bila ona - ali niko je nije mogao optužiti da je dala modnu izjavu. U svakom slučaju, najbolje je zaboraviti na Annie. Okrenuo se Winsome.
  
  "Ući. Sjedni".
  
  Winsome je sjela, prekriživši svoje duge noge, optužujuće njušeći zrak, naboravši nos na dim.
  
  "Znam, znam", rekao je Banks. "Uskoro ću prestati, iskreno."
  
  "Onaj mali posao koji ste tražili od mene", rekla je. "Mislio sam da bi voleo da znaš da je tvoj instinkt ispravan. Bilo je izvještaja o krađi automobila iz ulice Dizraeli između pola deset i jedanaest sati u noći kada je Leanne Rae nestala."
  
  "Stvarno, je li? Nije li ulica Dizraeli odmah iza ugla od hotela Old Ship?"
  
  "Tako je, gospodine."
  
  Banks je seo i protrljao ruke. "Reci mi vise."
  
  "Glaman se zove Samuel Gardner. Razgovarao sam s njim telefonom. Mislim da je parkirao tamo kada je svratio do Pijetla i bika na aveniji Palmerston, samo da popije pintu šandija, istakao je.
  
  "Svakako. Prebolite ideju da bismo trebali pokušati da ga procesuiramo za vožnju u pijanom stanju dva mjeseca nakon događaja. Šta misliš, Winsome?"
  
  Winsome se pomaknula i prekrižila noge u drugom smjeru, ispravljajući rub suknje na koljenima. "Ne znam, gospodine. Zvuči kao slučajnost, zar ne?"
  
  "Da li ovaj Ian Scott živi u susjedstvu?"
  
  "Da gospodine. Znam da ima puno djece koja pokupe djecu i odu, ali... Pa, pravo je vrijeme i mjesto je."
  
  "Zaista jeste. Kada je prijavio nestanak?
  
  "Deset i jedanaest te noći."
  
  "A kada je pronađen?"
  
  "Samo sledećeg jutra, gospodine. Jedan od patrolnih policajaca naišao je na automobil nepropisno parkiran ispred službene bašte."
  
  "Nije daleko od Riverboat-a, zar ne?"
  
  "Najviše deset minuta hoda."
  
  "Znaš, ovo počinje da izgleda dobro, Winsome. Želim da odeš i porazgovaraš sa ovim Samuelom Gardnerom, da vidiš da li možeš još nešto da dobiješ od njega. Smiri ga. Hajde da razjasnimo da nas nije briga da li je popio celu flašu viskija ili ne, sve dok nam kaže sve čega se seća te noći. I odvezite auto u policijsku garažu na kompletan forenzički pregled. Sumnjam da ćemo išta pronaći nakon toliko vremena, ali Scott i Blair vjerovatno ne znaju za to, zar ne?"
  
  Winsome se lukavo nasmiješio. "Jako sumnjam, gospodine."
  
  Banks je pogledao na sat. "Kada razgovarate s Gardnerom i auto bude siguran, predajte ga našoj brizi, neka Mick Blair isporuči. Mislim da bi malo razgovora s njim u jednoj od soba za intervjue moglo biti vrlo produktivno."
  
  "Upravu si".
  
  "I u isto vrijeme je dovela Sarah Francis."
  
  "Dobro".
  
  "I, Šarmantno."
  
  "Gospodine?"
  
  "Pobrini se da se vide u prolazu, u redu?"
  
  "Sa zadovoljstvom, gospodine." Winsome se nasmiješio, ustao i izašao iz kancelarije.
  
  "Slušaj", rekla je Jenny, "još nisam ništa jela. Umjesto da stojimo ovdje na ulici, postoji li negdje u blizini gdje bismo mogli otići?" Iako su se njeni neposredni strahovi donekle raspršili kada ju je mladić jednostavno pitao ko je i šta želi, ne pokazujući posebnu sklonost agresiji, ona je i dalje želela da bude sa njima na javnom mestu, a ne u stanu.
  
  "Postoji kafić dalje niz ulicu", rekao je. "Možemo otići tamo ako želite."
  
  "Divno".
  
  Dženi ih je pratila nazad do glavnog puta, prešla ga na zebri i ušla u kafić na uglu koji je mirisao na slaninu. Trebalo je da smrša - uvek je trebalo da smrša - ali nije mogla da odoli mirisu i naručila je sendvič sa slaninom i šoljicu čaja. Dvije druge su tražile isto, a Jenny je platila. Niko se nije bunio. Siromašni studenti to nikada ne rade. Sada kada su bili bliže, sjedeći za posebnim stolom kraj prozora, Jenny je mogla vidjeti da griješi. Iako je djevojka definitivno izgledala kao Lucy, imala je oči i usta i istu sjajnu crnu kosu, to nije bila ona. Bilo je nečeg mekšeg, krhkog, ljudskijeg u ovoj mladoj ženi, a njene oči nisu bile tako crne i neprobojne; bili su inteligentni i osjetljivi, iako su u njihovoj dubini titrali užasi koje je Jenny jedva mogla zamisliti.
  
  "Laura, zar ne?" upitala je kad su sjeli.
  
  Mlada žena je podigla obrve. "Zašto da. Kako ste saznali?"
  
  "Nije bilo teško," rekla je Jenny. "Izgledaš kao tvoja sestra i sa svojim si rođakom."
  
  Laura je pocrvenjela. "Samo ga posjetim. Nije... Mislim, ne želim da dobijete pogrešnu ideju."
  
  "Ne brini", rekla je Jenny. "Ne idem prebrzo sa zaključcima." Pa, ne mnogo, rekla je sebi.
  
  "Vratimo se na moje prvobitno pitanje", ubacio se Keith Murray. Bio je nervozniji od Laure, i nije bio za male razgovore. "Ovo je ko si i zašto si ovdje. Mogli biste mi reći i šta ste radili u Alderthorpeu dok ste bili u njemu."
  
  Laura je izgledala iznenađeno. "Bila je u Alderthorpeu?"
  
  "U subotu. Pratio sam je do Easingtona, a zatim do Spursh Heada. Okrenuo sam se kada je stigla do M62." Vratio je pogled na Jenny. "Pa?"
  
  Bio je zgodan mladić, smeđe kose koja mu je malo padala preko ušiju i kragne, ali profesionalno oblikovan, obučen malo bolje od većine studenata kojima je podučavala, u svijetlom blejzeru i sivim chino hlačama, sa uglačanim čizmama. Obrijan. Očigledno mlad momak koji se ponosio svojim prilično konzervativnim izgledom. Laura je, s druge strane, bila odjevena u bezobličnu košulju koja je visila oko nje u izmaglici materijala i skrivala sve pretenzije koje bi mogla imati o tipu figure koju muškarci vole. Postojala je tajnovitost i neizvjesnost u vezi s njom zbog čega je Jenny poželjela da posegne i kaže joj da je u redu, ne brini, nije ujedala. Činilo se da je Keith bio vrlo zaštitnički nastrojen prema njoj, a Jenny je postala znatiželjna kako se njihov odnos razvijao nakon Alderthorpea.
  
  Rekla im je ko je i šta radi, o svojim prodorima u prošlost Lucy Payne u potrazi za odgovorima na njenu sadašnjost, a Laura i Kit su pažljivo slušali. Kada je završila, pogledali su se i mogla je reći da komuniciraju na neki način koji ona nije mogla razumjeti. Nije mogla da razabere o čemu su razgovarali i nije vjerovala da je to neka vrsta telepatskog trika, upravo ono kroz šta su prošli prije svih tih godina stvorilo je vezu tako jaku i duboku da se ne može opisati.
  
  "Zašto mislite da ćete tamo pronaći neke odgovore?" upita Keith.
  
  "Ja sam psiholog", rekla je Dženi, "nisam psihijatar, a svakako nisam frojdista, ali verujem da nas naša prošlost oblikuje, čini nas onim što jesmo.
  
  "A ko je Linda ili Lusi, kako se sada zove?"
  
  Jenny raširi ruke. "U stvari, stvar je. Ne znam. Nadao sam se da možete pomoći."
  
  "Zašto bismo vam trebali pomoći?"
  
  "Ne znam", rekla je Jenny. "Možda još uvijek postoje neki problemi s kojima se i dalje morate nositi."
  
  Keith se nasmijao. "Da smo doživjeli sto godina, i dalje bismo imali probleme tog vremena", rekao je. "Ali kakve ovo veze ima sa Lindom?"
  
  "Bila je s tobom, zar ne? Jedan od vas."
  
  Kit i Laura su se ponovo pogledali, a Dženi je poželela da zna šta misle. Na kraju, kao da su se odlučili, Laura je rekla: "Da, bila je s nama, ali na neki način je bila posebna."
  
  "Kako to misliš, Laura?"
  
  "Linda je bila najstarija, pa se brinula o nama."
  
  Keith je frknuo.
  
  "Uspjela je to, Keith."
  
  "Sve je uredu".
  
  Laurina donja usna je zadrhtala i Dženi je na trenutak pomislila da će zaplakati. "Hajde, Laura", rekla je. "Molim te".
  
  "Znam da mi je Linda bila sestra", rekla je Laura, trljajući jednom rukom natkoljenicu, "ali imamo tri godine razlike, što je užasno puno kada si mlađi."
  
  "Pričaj mi o tome. Moj brat je tri godine stariji od mene."
  
  "Pa, onda ćeš razumeti na šta mislim. Dakle, nisam baš poznavao Lindu. Na neki način mi je bila daleka kao odrasloj osobi, i jednako neshvatljiva. Igrali smo se zajedno kada smo bili mali, ali što smo bili stariji, to smo se više odvajali, posebno sa... znate... kako je bilo."
  
  "A ipak, kakva je bila?"
  
  "Linda? Bila je čudna. Veoma povučeno. Čak je i tada bila veoma zaokupljena sobom. Volela je da igra igrice i znala je da bude okrutna."
  
  "Kako?"
  
  "Ako nije postigla svoj način, ili ako nisi uradio ono što je htjela, mogla bi lagati i uvući te u nevolje sa odraslima. Neka te sjedi u kavezu."
  
  "Uspjela je?"
  
  "O, da", rekao je Keith. "Svi smo iskusili njenu lošu stranu u jednom ili drugom trenutku."
  
  "Ponekad jednostavno nismo znali da li je ona s nama ili s njima", rekla je Laura. "Ali mogla bi biti ljubazna. Sjećam se da je jednom tretirala moju posjekotinu nekim PTS-om kako se ne bi zarazila. Bila je veoma nežna. A ponekad se čak i zauzela za nas pred njima."
  
  "Na koje načine?"
  
  "Mali načini. Da smo, znate, preslabi da... ili samo... ponekad bi je slušali. I spasila je mačiće."
  
  "Kakvi mačići?"
  
  "Naša mačka je imala mačiće i D-d-tata ih je htio udaviti, ali Linda ih je uzela i našla ih sve kod kuće."
  
  "Dakle, volela je životinje?"
  
  "Obožavala ih je. Željela je da bude veterinar kad poraste."
  
  "Zašto to nije učinila?"
  
  "Ne znam. Možda nije bila dovoljno pametna. Ili se možda predomislila."
  
  "Ali ona je bila i njihova žrtva? Odrasli."
  
  "O, da", rekao je Keith. "Svi smo bili."
  
  "Ona im je bila miljenica dugo vremena", dodala je Laura. "To jest, sve dok ona..."
  
  "Šta je ona, Laura? Ne žuri".
  
  Laura je pocrvenjela i skrenula pogled. "Sve dok nije postala žena. Kada je imala dvanaest godina. Tada ih više nije zanimala. Tada je Kathleen postala njihova miljenica. Imala je samo devet godina, kao i ja, ali im se više sviđala."
  
  "Šta je bila Kathleen?"
  
  Laurine oči su blistale. "Bila je... kao svetica. Ona je sve to izdržala bez prigovora, sve što su nam ovi... ovi ljudi uradili. Ketlin je imala neku vrstu unutrašnjeg svetla, neku, ne znam, neku duhovnu kvalitetu koja je samo sijala, ali bila je jebeno krhka, veoma slaba, i uvek je bila bolesna. Nije mogla izdržati kazne i batine kojima su bili podvrgnuti."
  
  "Kao šta?"
  
  "Ćelija. I bez hrane nekoliko dana. Bila je preslaba i krhka od samog početka."
  
  "Recite mi", upitala je Jenny, "zašto niko od vas nije rekao vlastima šta se dešava?"
  
  Kit i Laura su se ponovo pogledali. "Nismo se usudili", rekao je Keith. "Rekli su da će nas ubiti ako ikada kažemo i jednoj duši."
  
  "I bili su... bili su porodica", dodala je Laura. "Mislim, ti si želeo da te mama i tata vole, zar ne, pa si morao da radiš, znaš, šta su oni hteli, morao si da radiš ono što su odrasli rekli, inače te tvoj prokleti tata ne bi voleo više."
  
  Jenny je otpila malo čaja da na trenutak pokrije lice. Nije bila sigurna ima li suze u očima od ljutnje ili sažaljenja, ali nije željela da ih Laura vidi.
  
  "Osim toga", nastavio je Keith, "nismo znali nikakvu razliku. Kako smo mogli znati da su životi druge djece drugačiji?"
  
  "A u školi? Mora da ste se držali do sebe, svjesni da ste drugačiji?"
  
  "Držali smo se razdvojeni, da. Rečeno nam je da ne pričamo o tome šta se dogodilo. Bila je to porodica i niko drugi nije bio zabrinut."
  
  "Šta si radio u Alderthorpeu?"
  
  "Pišem knjigu", rekao je Keith. "Knjiga o tome šta se dogodilo. Djelomično je terapeutski, a dijelom zato što mislim da ljudi moraju znati šta se dešava, pa se možda može spriječiti da se to ponovi."
  
  "Zašto si me pratio?"
  
  "Mislio sam da si možda reporter ili tako nešto i kopaš po ovom mestu."
  
  "Bolje da se navikneš na tu pomisao, Keith. Neće im trebati dugo da saznaju za Alderthorpea. Iznenađen sam da se još ne vrve okolo."
  
  "Znam".
  
  "Dakle, mislili ste da sam novinar. Šta si htela da uradiš sa mnom?"
  
  "Ništa. Samo sam htela da vidim kuda ideš, da se uverim da si otišao."
  
  "Šta ako se vratim?"
  
  Keith raširi ruke, dlanovima prema gore. "Uspio si, zar ne?"
  
  "Jeste li shvatili da je to bila Linda čim su se pojavile vijesti o Paynesima?"
  
  "Vidjela sam, da", rekla je Laura. "Nije bila baš dobra fotografija, ali znao sam da je udata za Terryja. Znao sam gde živi."
  
  "Jeste li se ikada našli, ostali u kontaktu?"
  
  "Retko. To je bilo sve dok Suzan nije izvršila samoubistvo i Tom nije otišao u Australiju. A Keith i ja posjećujemo Diane što češće možemo. Ali kao što sam rekao, Linda je uvijek bila povučena, starija. Mislim, nekada smo se sastajali, za rođendane, takve stvari, ali mislio sam da je čudna."
  
  "Kako?"
  
  "Ne znam. Bila je to zla pomisao. Mislim, patila je baš kao i mi."
  
  "Ali izgleda da je to na nju uticalo na drugačiji način", dodao je Keith.
  
  "Kako?"
  
  "Nisam je viđao toliko često kao Lauru", nastavio je, "ali uvek sam imao utisak da sprema nešto loše, nešto divno zlo. Bilo je to samo u načinu na koji je govorila, nagoveštaj grijeha. Bila je tajnovita pa nam nikada nije rekla šta je tačno uradila, ali..."
  
  "Bila je u nekim prilično čudnim stvarima", rekla je Laura, pocrvenjevši. "S i M. Takve stvari."
  
  "Rekla ti je?"
  
  "Jednog dana. DA. Uradila je to samo da me osramoti. Neprijatno mi je da pričam o seksu." Zagrlila je sebe i izbjegla Jennyn pogled.
  
  "I Linda je volela da te sramoti?"
  
  "Da. Zadirkuj me, pretpostavljam."
  
  "Zar te nije šokiralo ono što je Terry uradio kada je Linda bila tako bliska, posebno nakon događaja iz tvog detinjstva?"
  
  "Naravno da jeste", rekao je Keith. "Još uvijek je tako. Još uvijek pokušavamo da se pomirimo s tim."
  
  "To je dio razloga zašto sam ovdje", rekla je Laura. "Morao sam biti s Keithom. Pričaj. Odlučite šta da radite."
  
  "Šta mislite pod "šta raditi"?"
  
  "Ali nismo željeli da nas žuri," rekao je Keith.
  
  Jenny se nagnula naprijed. "Sta je bilo?" ona je pitala. "Šta trebaš učiniti?"
  
  Ponovo su se pogledali, a Jenny je čekala nešto što se činilo kao vječnost prije nego što je Keith progovorio. "Bolje da joj kažemo, zar ne?" on je rekao.
  
  "Pretpostavljam da je tako."
  
  "Reci mi, to?"
  
  "O onome što se dogodilo. To je ono što smo pokušavali riješiti, vidite. Trebamo li reći."
  
  "Ali siguran sam da možete razumjeti", rekao je Keith, "da više ne želimo biti u centru pažnje. Ne želimo da se sve to ponovo pominje."
  
  "Vaša knjiga će to učiniti", rekla je Jenny.
  
  "Pozabaviću se time kada i ako se dogodi." Nagnuo se naprijed. "U svakom slučaju, na neki način ste nas natjerali na akciju, zar ne? U svakom slučaju, vjerovatno bismo nekome uskoro rekli, pa bi to mogli biti i vi, upravo sada."
  
  "Još uvek nisam sigurna šta mi želiš reći", rekla je.
  
  Laura ju je pogledala sa suzama u očima. "To je zbog Kathleen. Naši roditelji je nisu ubili, Tom je nije ubio. Linda ju je ubila. Linda je ubila Kathleen."
  
  -
  
  Mick Blair je bio mrzovoljan kada su Banks i Winsome ušli u sobu za ispitivanje u 3:35 tog popodneva. Možda je tako i najbolje, pomisli Banks. Dva uniformisana policajca su ga odvukla od posla prodavača u Tandy's u centru Swainsdalea i ostavila ga da čeka u mračnoj prostoriji više od sat vremena. Bilo je iznenađujuće što nije tražio objašnjenje. Banke bi bile.
  
  "Samo još jedno malo ćaskanje, Mick," rekao je Banks, smiješeći se i uključivši kasetofone. "Ali ovaj put ćemo to staviti u zapisnik. Tako da možete biti sigurni da s naše strane neće biti šale."
  
  "Sigurna sam da sam veoma zahvalna", rekla je Blair. "I zašto si me dovraga morao tjerati da čekam tako dugo?"
  
  "Važan policijski slučaj", rekao je Banks. "Loši momci jednostavno nikada ne prestaju."
  
  "Šta Sarah radi ovdje?"
  
  "Sarah?"
  
  "Znaš na koga mislim. Sarah Francis. Jena cura. Video sam je u hodniku. Šta ona radi ovdje?
  
  "Samo odgovaram na naša pitanja, Mick, kao što se nadam da ćeš i ti."
  
  "Ne znam zašto gubiš vrijeme na mene. Ne mogu vam reći ništa što već ne znate."
  
  "Ne potcjenjuj sebe, Mick."
  
  "Šta je onda ovog puta?" Sumnjičavo je pogledao Winsome.
  
  "Radi se o noći kada je Leanne Rae nestala."
  
  "Opet? Ali prolazili smo kroz sve to iznova i iznova."
  
  "Da, znam, ali još nismo došli do istine. Vidiš, to je kao da guliš slojeve luka, Mick. Sve što imamo do sada je sloj po sloj laži."
  
  "Istina je. Ostavila nas je u blizini Starog broda i mi smo otišli svaki svojim putem. Više je nismo videli. Šta još da ti kažem?
  
  "Da li je istina. Gdje ste vas četvorica otišli?"
  
  "Rekao sam ti sve što znam."
  
  "Vidiš, Mick", nastavio je Banks, "Leanne je bila uznemirena tog dana. Upravo je čula loše vijesti. Njena maćeha je trebalo da dobije dete. Možda ne razumijete zašto, ali vjerujte mi, to ju je uznemirilo. Tako da mislim da je bila buntovno raspoložena te noći, spremna da pokvari policijski čas i da se zabavimo. Istovremeno, učini da njeni roditelji malo pate. Ne znam čiji je to bio predlog, možda tvoj, ali odlučio si da ukradeš auto..."
  
  "Sada, čekaj malo..."
  
  "Auto u vlasništvu gospodina Samuela Gardnera, tačnije plavi Fiat Brava, koji je bio parkiran odmah iza ugla od paba."
  
  "To je smiješno! Nikada nismo ukrali nijedan auto. Ne možete nam ovo prikačiti."
  
  "Umukni i slušaj, Mick", rekao je Winsome. Blair ju je pogledala, a zatim progutala i ućutala. Winsomein izraz lica bio je tvrd i nepokolebljiv, a oči pune prezira.
  
  "Gde si išao na svoje malo putovanje od zadovoljstva, Mick?" pitala je Banks. "Šta se desilo? Šta se desilo sa Lynn? Da li te je zadirkivala?" Da li si mislio da će ovo biti tvoja srećna noć? Probao si to na njoj i ona se predomislila? Jesi li bio malo nepristojan? Jesi li se drogirao, Mik?"
  
  "Ne! To nije istina. Sve ovo nije istina. Ostavila nas je u blizini paba."
  
  "Zvučiš kao davljenik koji se drži za komad drveta, Mick. Uskoro ćeš je morati pustiti."
  
  "Govorim istinu".
  
  "Mislim da nije".
  
  "Onda dokaži."
  
  "Slušaj, Mick", rekla je Winsome dok je ustajala i koračala malom prostorijom. "Trenutno je automobil gospodina Gardnera u policijskoj garaži, a naši forenzičari ga prolaze centimetar po centimetar. Pokušavate li nam reći da neće pronaći ništa?"
  
  "Ne znam šta će pronaći", rekao je Mick. "Kako mogu? Nikad nisam ni vidio taj jebeni auto."
  
  Winsome je prestala koračati po sobi i sjela. "Oni su najbolji u poslu, naš forenzički tim. Ne trebaju im čak ni otisci prstiju. Ako postoji samo jedna dlaka, naći će je. A ako pripada vama, Ianu, Sarah ili Lynn, imamo vas." Podigla je prst. "Za kosu. Razmisli o tome, Mick."
  
  "Znate, ona je u pravu", rekao je Banks. "Oni su veoma dobri, ti naučnici. Jebeno znam sve o DNK i folikulima dlake, ali ovi momci bi mogli pronaći tačno mjesto na tvojoj glavi odakle dolazi kosa."
  
  "Nismo ukrali nijedan auto."
  
  "Znam o čemu razmišljaš", rekao je Banks.
  
  "I ti znaš čitati misli, zar ne?"
  
  Banks se nasmijao. "Ne treba puno vremena. Što mislite prije koliko vremena smo dobili ovaj auto? Bio je trideset prvi mart. A koji je danas datum? Danas je šesnaesti maj. Prošlo je mjesec i po dana. Sigurno do sada nema nikakvih tragova? Auto mora da je opran, unutrašnjost usisana? Zar to nije ono što misliš, Mik?"
  
  "Već sam ti rekao. Ne znam ništa o ukradenom autu." Prekrižio je ruke na grudima i pokušao da izgleda prkosno. Winsome je frknuo od gađenja i nestrpljenja.
  
  "PC Jackman postaje nemiran", rekao je Banks. "I ne bih želio da vršim preveliki pritisak na nju da sam na tvom mjestu."
  
  "Ne možeš me dirati. Sve je ovo snimljeno na kasetu."
  
  "Dodirnuti te? Ko je išta rekao da te dodiruje?"
  
  "Pretiš mi".
  
  "Ne. Sve si pogrešno shvatio, Mick. Vidiš, želim sve ovo srediti, vratiti te na posao, kući do večernjih vijesti. Ništa što bih više voleo. Ali PC Jackman je ovdje, pa, recimo da bi bila više nego srećna da te vidi u pritvoru."
  
  "Kako misliš?"
  
  "U ćeliji, Mick. Na dnu. Za noć."
  
  "Ali nisam ništa uradio. Ne možete to učiniti."
  
  "Je li to bio jen? Pa čija je to bila ideja?
  
  "Ne razumijem šta govoriš".
  
  "Šta se dogodilo s Lynn?"
  
  "Ništa. ne znam".
  
  "Kladim se da nam Sarah govori da si ti za sve kriva."
  
  "Ja nisam ništa uradio".
  
  "Ona želi da zaštiti svog dečka, zar ne, Mick? Kladim se da joj nije stalo do tebe kada stvari krenu po zlu."
  
  "Zaustaviti!"
  
  Winsome je pogledala na sat. "Samo ga zaključajmo i idemo kući", rekla je. "Već sam se zasitio ovoga."
  
  "Šta ti misliš, Mick?"
  
  "Rekao sam ti sve što znam."
  
  Banks je pogledao Winsome prije nego što se vratio Micku. "Bojim se da ćemo vas tada morati pritvoriti zbog sumnje."
  
  "Sumnja u šta?"
  
  "Sumnja u ubistvo Leanne Ray."
  
  Mick je skočio na noge. "Ovo je apsurdno. Nisam nikoga ubio. Niko nije ubio Leanne."
  
  "Kako si to znao?"
  
  "Mislim, nisam ja ubio Lynn. Ne znam šta joj se dogodilo. Nisam ja kriva ako ju je neko drugi ubio."
  
  "Tako je da si ti tamo."
  
  "Nisam bio tamo".
  
  "Onda nam reci istinu, Mik. Reci nam šta se dogodilo."
  
  "Vec sam ti rekao."
  
  Banks je ustao i skupio svoje fascikle sa spisima. "Dobro. Hajde da vidimo šta Sara ima da kaže. U međuvremenu, želim da razmisliš o dvije stvari dok si u ćeliji preko noći, Mick. Tamo vrijeme može sporo prolaziti, posebno u sitne sate kada je sve što imate za društvo je pijani komšija koji iznova i iznova pjeva "Your Cheating Heart"; tako da je lijepo imati o čemu razmišljati, o nečemu čime se možete odvući."
  
  "Koje stvari?"
  
  "Prvo, ako nam sve priznate, ako nam kažete istinu, ako je sve to bila ideja Iana Scotta i ako je za ono što se dogodilo Lynn kriv Ian, onda će s vama sve biti mnogo lakše." Pogledao je Winsome. "Mogao sam čak i da ga zamislim kako odlazi iz ovog slučaja samo sa ukorom, lažnim predstavljanjem ili nečim sličnim, zar ne, PC Džekmane?"
  
  Winsome je napravila grimasu, kao da ju je užasnula pomisao da se Mick Blair izvlači sa bilo čim manje od ubistva.
  
  "Šta je druga stvar?" upitao je Mick.
  
  "Druga stvar? Oh da. Radi se o Samuelu Gardneru."
  
  "SZO?"
  
  "Vlasnik ukradenog automobila."
  
  "Sta s njim?"
  
  "Čovjek je ljigavac, Mick. Nikad ne pere auto. Ni iznutra ni spolja."
  
  Jenny nije mogla smisliti ništa da kaže nakon onoga što su joj Keith i Laura upravo rekli. Sedela je poluotvorenih usta i zbunjenog izraza lica sve dok joj mozak nije obradio informacije i nije mogla da nastavi. "Kako znaš?" ona je pitala.
  
  "Vidjeli smo je", rekao je Keith. "Bili smo s njom. Na neki način, to smo bili svi mi. Učinila je to za sve nas, ali je jedina imala petlje da to učini."
  
  "Jesi li siguran u ovo?"
  
  "Da", rekli su.
  
  "Nije li ovo ono čega ste se upravo setili?" Kao i mnoge njene kolege, Jenny nije vjerovala sindromu potisnutog pamćenja i željela je biti sigurna da se ne nosi s njim. Linda Godvin je možda bila ljubazna prema životinjama i nikada nije popiškila svoj krevet ili zapalila vatru, ali ako je počinila ubistvo kada je imala dvanaest godina, nešto ozbiljno, patološki nije u redu sa njom, i mogla bi ponovo da ubije.
  
  "Ne", rekla je Laura. "Uvijek smo znali. Izgubili smo ga na neko vrijeme."
  
  "Kako misliš?"
  
  "To je kao kada nešto odložite na mjesto gdje ga lako možete ponovo pronaći, a onda se ne sećate gdje ste ga stavili", rekao je Keith.
  
  Jenny je to shvatila; to joj se stalno dešavalo.
  
  "Ili kada nešto nosite i sjetite se da trebate učiniti nešto drugo, tako da to stavite niz stazu i onda to više ne možete pronaći", dodala je Laura.
  
  "Kažete da ste bili tamo?"
  
  "Da", rekao je Keith. "Bili smo u sobi s njom. Videli smo je kako to radi."
  
  "I nisi ništa rekao svih ovih godina?"
  
  Laura i Kit su je samo pogledali i ona je znala da ne mogu ništa reći. Kako su mogli? Previše su navikli da ćute. A zašto bi? Svi su bili žrtve Godwina i Murraya. Zašto bi Lindu trebalo izdvojiti zbog više patnje?
  
  "Dakle, zato je bila u kavezu kada je policija stigla?"
  
  "Ne. Linda je bila u kavezu jer je imala menstruaciju", rekao je Keith. Laura je pocrvenjela i okrenula se. "Tom je bio u kavezu s njom jer su mislili da je on to uradio. Nikada nisu sumnjali u Lindu."
  
  "Ali zašto?" upitala je Jenny.
  
  "Zato što Kathleen jednostavno više nije mogla izdržati", rekla je Laura. "Bila je toliko slaba da joj je duh skoro nestao. Linda ju je ubila da bi je s-s-spasila. Znala je kako je biti u toj poziciji i znala je da Kathleen ne može podnijeti. Ubila ju je da je poštedi dalje patnje."
  
  "Da li si siguran?" upitala je Jenny.
  
  "Kako misliš?"
  
  "Jeste li sigurni da ju je Linda ubila iz tog razloga?"
  
  "Zašto inače?"
  
  "Zar nisi mislio da bi to moglo biti zbog njene ljubomore? Zato što je Kathleen uzurpirala svoje mjesto?"
  
  "Ne!" rekla je Linda gurajući stolicu unatrag. "To je užasno. Kako si mogao reći tako nešto? Ubila ju je da je spasi od još veće patnje. Ubila ju je iz k-k-ljubaznosti."
  
  Jedna ili dvije osobe u kafiću primijetile su Laurin ispad i radoznalo su pogledale u sto.
  
  "U redu", rekla je Jenny. "Izvini. Nisam želeo da te rastužim".
  
  Laura ju je pogledala, a u tonu joj se osjetila nota prkosnog očaja. "Mogla bi biti ljubazna, znaš. Linda bi mogla biti ljubazna."
  
  Stara kuća je definitivno bila puna zvukova, pomislila je Maggie i počela je da se ježi od svega: škripe drva kako je temperatura pala nakon mraka, zvižduka vjetra koji je zveckao kroz prozore, pomicanja posuđa na polici tokom sušenja. Naravno, to je bio Billov telefonski poziv, rekla je sebi, i pokušala je svoje uobičajene rutine da se smiri - duboko disanje, pozitivna vizualizacija - ali normalni zvuci kuće i dalje su je odvraćali od posla.
  
  Ubacila je CD baroknih klasika u studijski stereo koji je Ruth postavila u studiju, koji je istovremeno utišao uznemirujuće zvukove i pomogao joj da se opusti.
  
  Do kasno je radila na nekoliko skica za Hansela i Gretel jer je sutradan morala otputovati u London kako bi se sastala sa svojim umjetničkim direktorom i razgovarala o projektu. Imala je i intervju u Broadcasting House-u: emisiju Radija Four o nasilju u porodici, naravno, ali je počela da uživa kao glasnogovornica, i ako bi bilo šta što je rekla nekome moglo pomoći, onda sve male smetnje poput neupućenih anketara i provokativni drugi gosti su bili vredni toga.
  
  Bill je već znao gdje je, tako da nije imala razloga da brine o tome da će ga sada odati. Nije nameravala da pobegne. Samo ne opet. Uprkos njegovom pozivu i tome koliko ju je šokirao, bila je odlučna da nastavi da igra svoju novu ulogu.
  
  Dok je bila u Londonu, takođe je pokušala da dobije kartu za predstavu sa West Enda koju je želela da vidi i da prenoći u skromnom malom hotelu koji je njen umetnički direktor preporučio da poseti nekoliko puta ranije. Jedna od radosti zemlje sa dobrim željezničkim vezama, pomislila je Maggie, bila je to što je London samo nekoliko sati udaljen od Lidsa, nekoliko sati koje bi se moglo provesti u razumnoj udobnosti čitajući knjigu dok je krajolik prolazio. Jedna stvar koja je zabavljala i zaintrigirala Megi je to što su se Britanci uvijek žalili na njihovu željezničku uslugu, ma koliko se to činilo dobrom nekome iz Kanade, gdje se na vozove gledalo kao na nešto od nužnog zla, tolerisalo, ali ne i ohrabrivalo. Maggie je mislila da su žalbe na voz vjerovatno britanska tradicija, koja datira mnogo prije British Rail-a, a da ne spominjemo Virgin i Railtrack.
  
  Maggie se vratila svom skicu. Pokušala je uhvatiti izraze lica Hanzela i Gretele kada su na mjesečini shvatili da su trag mrvica koje su ostavili da ih odvedu iz opasne šume u njihov siguran dom pojeli ptice. Svidio joj se jezivi efekat koji je stvorila sa stablima drveća, granama i sjenama, koje su uz malo mašte mogle poprimiti oblike divljih zvijeri i demona, ali izrazi lica Hansela i Gretel i dalje nisu bili sasvim ispravni. Bili su samo djeca, podsjetila se Maggie, a ne odrasli, i njihov strah bi bio jednostavan i prirodan, pogled napuštenosti i očiju na rubu suza, ne tako složen kao strah odrasle osobe, koji bi uključivao komponente ljutnje i odlučnosti da naći izlaz. Zaista, veoma različiti izrazi lica.
  
  U ranijoj verziji skice, Hensel i Gretel su pomalo ličili na mlađe verzije Terryja i Lucy, pomislila je Maggie, baš kao što je Rapunzel izgledala kao Claire, pa ju je uklonila. Sada su bili anonimni, lica koja je vjerovatno uočila u gomili prije nekog vremena koja su se, iz nekog misterioznog razloga, našla u njenoj podsvijesti.
  
  Clare. Jadnica. Maggie je tog dana zajedno razgovarala sa Claire i njenom majkom i dogovorili su se da će Claire posjetiti psihologa koje je preporučio dr. Simms. Barem je to bio početak, pomislila je Maggie, iako bi Claire mogle trebati godine da prebrodi psihički slom uzrokovan postupcima Terry Paynea, ubojstvom njene prijateljice i vlastitom krivicom i odgovornošću.
  
  Pachelbelov "Canon" je svirao u pozadini, a Maggie se fokusirala na svoj crtež, dodajući malo chiaroscuro efekta ovdje i srebrne mjesečine. Nije bilo potrebe da se previše komplikuje, jer bi poslužila samo kao model za sliku, ali su joj ove male bilješke bile potrebne za sebe da joj pokažu put kada dođe do konačnog reza. Naravno, bilo bi drugačije na neki način, ali bi takođe zadržalo mnogo malih vizuelnih ideja koje je sada imala.
  
  Kada je čula tapkanje preko muzike, pomislila je da je to još jedna buka koju je stara kuća smislila da je uplaši.
  
  Ali kada je muzika stala na nekoliko sekundi, a zatim nastavila sa malo jačom jačinom i bržim ritmom, isključila je stereo i slušala.
  
  Neko je pokucao na zadnja vrata.
  
  Niko nikada nije koristio zadnja vrata. Vodio je samo do jadne male rešetke Dženelsa i Sniketa koja se povezivala sa vijećničkim imanjem preko brda.
  
  Ne Bill, naravno?
  
  Ne, uvjerila se Maggie. Bill je bio u Torontu. Osim toga, vrata su bila zaključana zasunom i lancem. Pitala se da li da odmah pozove 999, ali onda je shvatila koliko bi glupo izgledala u očima policije da je u pitanju Claire ili Claireina majka. Ili čak i sami policajci. Nije mogla podnijeti pomisao da Banks otkrije kakva je budala.
  
  Umjesto toga, kretala se vrlo sporo i tiho. Uprkos prigušenim škripama, stepenice su bile relativno tihe pod nogama, dijelom i zbog debelog tepiha. Uzela je jednu od Charlesovih palica za golf iz ormara u hodniku i, mašući palicom spremnom za upotrebu, krenula do kuhinjskih vrata.
  
  Kucanje se nastavilo.
  
  Tek kada je Maggie bila nekoliko stopa dalje, začula je poznati ženski glas: "Maggie, jesi li to ti? Jesi li tu? Molim te pusti me unutra."
  
  Ostavila je palicu za golf, upalila kuhinjsko svjetlo i petljala po raznim bravama. Kada je konačno otvorila vrata, bila je zbunjena onim što je vidjela. Izgled i glas se nisu poklapali. Žena je imala kratku, šiljastu plavu kosu i nosila je majicu ispod mekane crne kožne jakne i uske plave farmerke. Imala je malu torbu u rukama. Samo mala modrica ispod jednog oka i neprobojna tama samih očiju rekli su Megi o kome se radi, iako je trebalo nekoliko trenutaka da se informacija obradi.
  
  "Lusi. Bože moj, to si ti!"
  
  "Mogu li da uđem?"
  
  "Svakako". Maggie je otvorila vrata i Lucy Payne je ušla u kuhinju.
  
  "Samo ja nemam kuda da idem, i pomislio sam da li biste me mogli primiti. Samo na par dana dok ne smislim nešto."
  
  "Da", rekla je Maggie, i dalje se osjećajući preplavljeno. "Da naravno. Ostani koliko želiš. Ovo je potpuno novi izgled. U početku te nisam prepoznao."
  
  Lucy se lagano okrenula. "Da li ti se sviđa?"
  
  "Definitivno je drugačije."
  
  Lucy se nasmijala. "Dobro", rekla je. "Ne želim da iko drugi zna da sam ovdje. Vjerovala ili ne, Maggie, nisu mi svi ovdje simpatični kao ti."
  
  "Pretpostavljam da ne", rekla je Maggie, zatim zatvorila vrata i stavila lanac na vrata, ugasila svjetlo u kuhinji i uvela Lucy Payne u dnevnu sobu.
  
  OceanofPDF.com
  18
  
  "Samo sam htjela reći da mi je žao," rekla je Annie Banksu u njegovoj kancelariji u Eastvaleu u srijedu ujutro. Upravo je pregledao izvještaj iz garaže o Fiatu Samuela Gardnera. Sigurno su u unutrašnjosti automobila našli dosta tragova dlake, ljudske i životinjske, ali sve je trebalo prikupiti, označiti i poslati u laboratorij, a trebalo bi vremena da se uporede sa osumnjičenima ili s Lynn. Zraka. Otisaka prstiju je bilo u izobilju - Gardner je svakako bio ljigavac kada je u pitanju njegov auto - ali Vic Manson, stručnjak za otiske prstiju, mogao je samo donekle žuriti, a nije bio dovoljno brz za Banksove trenutne potrebe.
  
  Banks je pogledao Annie. "Izvini zbog čega tačno?"
  
  "Žao mi je što sam napravio scenu u kafani, što sam se ponašao kao budala."
  
  "O".
  
  "Šta si mislio da sam mislio?"
  
  "Ništa".
  
  "Ne, prestani. Da se kajem zbog onog što sam rekao o nama? O prekidu veze?
  
  "Uvek mogu da živim u nadi, zar ne?"
  
  "Oh, prestani da se sažaljevaš, Alane. Ne pristaje ti."
  
  Banks je otvorio spajalicu. Oštar vrh ga je ubo u prst, a sićušna mrlja krvi pala je na njegov sto. Šta je to bila bajka? uhvatio je sebe kako razmišlja. "Uspavana ljepotica"? Ali nije spavao. Šansa bi bila divna stvar.
  
  "Dakle, hoćemo li nastaviti sa svojim životima ili ćeš se samo duriti i ignorirati me? Jer ako jeste, volio bih da znam."
  
  Banks se nije mogao suzdržati od osmeha. Bila je u pravu. Bilo mu je žao samog sebe. Takođe je zaključio da je ona bila u pravu za njihovu vezu. Koliko god to bilo divno većinu vremena, i koliko god mu nedostajalo njeno intimno društvo, to je bilo bremenito problemima na obje strane. Reci joj, rekao je njegov unutrašnji glas. Ne budi kopile. Ne stavljaj sve na nju, sav teret. To je bilo teško; nije navikao da priča o svojim osećanjima. Sisao je svoj krvavi prst i rekao: "Neću se duriti. Samo mi daj malo vremena da se naviknem na ideju, ok? Nekako mi se dopalo ono što smo imali."
  
  "I ja", rekla je Annie uz naznaku osmijeha koji joj je povukao uglove usana. "Misliš li da se osjećam bolje samo zato što sam ja taj koji je napravio ovaj korak? Želimo različite stvari, Alane. Trebaju nam različite stvari. Jednostavno ne funkcionira."
  
  "Upravu si. Gledaj, obećavam da se neću duriti, ignorisati ili ponižavati sve dok me ne tretiraš kao da ti se nešto gadno zalijepilo za cipelu."
  
  "Šta te tera da misliš da bih ja ovo uradio?"
  
  Banks je pomislio na Sandrino pismo zbog kojeg se osjećao potpuno isto, ali znao je da razgovara s Annie. Da, bila je u pravu; sve je bilo dobro i stvarno zbrkano. Odmahnuo je glavom. "Ne obraćaj pažnju na mene, Annie. Prijatelji i kolege, u redu?"
  
  Annie je suzila oči i pažljivo ga pogledala. "Znaš, stvarno mi je stalo."
  
  "Znam šta želiš".
  
  "To je dio problema."
  
  "Sve će biti u redu. Sa vremenom. Žao mi je, čini se da ne mogu smisliti ništa drugo osim klišea. Možda zato i postoje, u ovakvim situacijama? Možda ih je zato toliko mnogo. Ali ne brini Annie, mislim ono što kažem. Učinit ću sve što je u mojoj moći da se prema vama odnosim s najvećom ljubaznošću i poštovanjem."
  
  "O moj bože!" Annie je rekla smijući se. "Ne moraš biti tako prokleto napuhan! Jednostavno "dobro jutro", osmeh i prijateljski razgovor u trpezariji s vremena na vreme bili bi sjajni."
  
  Banks je osjetio kako mu se lice zacrvenjelo, a onda se nasmijao zajedno s njom. "Upravu si. Kako je Janet Taylor?
  
  "Pakleno tvrdoglav. Pokušao sam razgovarati s njom. CPS je pokušao razgovarati s njom. Njen sopstveni advokat pokušao je da razgovara sa njom. Čak je i Chambers pokušao razgovarati s njom."
  
  "Sada barem ima advokata."
  
  "Federacija je poslala nekoga."
  
  "Za šta je optužena?"
  
  "Oni će je optužiti za ubistvo iz nehata. Ako prizna krivicu pod olakšavajućim okolnostima, sva je prilika da će slučaj svesti na opravdano ubistvo."
  
  "A ako nastavi kako je planirano?"
  
  "Ko zna? Zavisi od žirija. Ili će joj dati isto što su dali Johnu Hadleyju uprkos potpuno drugačijim okolnostima, ili će uzeti u obzir njen rad i njenu situaciju i dati joj korist od sumnje. Mislim, javnost ne želi da nam se režu tetive kada je u pitanju naš posao, ali isto tako ne želi da imamo ideje iznad našeg nivoa. Ne vole da se ponašamo kao da nismo van ovog zakona. To je zapravo bacanje."
  
  "Kako se osjeća?"
  
  "Ona nije takva. Ona samo pije."
  
  "Kopile".
  
  "Stvarno. Šta kažete na istragu u slučaju Payne?"
  
  Banks joj je rekao da je Jenny saznala za Lucynu prošlost.
  
  Annie je zviždala. "Pa šta ćeš učiniti?"
  
  "Pozovite je na ispitivanje zbog smrti Kathleen Murray. Ako je nađemo. Vjerovatno je to pakleno gubljenje vremena - uostalom, bilo je to prije više od deset godina, a ona je tada imala samo dvanaest godina - pa sumnjam da ćemo išta stići s tim, ali ko zna, možda će nam otvoriti druga vrata ako se razumno primeni mali pritisak."
  
  "AK Hartnellu se ovo neće svidjeti."
  
  "Znam. Već je jasno izrazio svoja osećanja."
  
  "Lusi Pejn ne sumnja da znaš toliko o njenoj prošlosti?"
  
  "Ona mora biti svjesna da postoji šansa da drugi prosipaju pasulj, ili da ćemo to nekako saznati. U tom slučaju, možda je već potonuo na dno."
  
  "Ima li nešto novo o šestom tijelu?"
  
  "Ne", rekao je Banks. "Ali saznaćemo ko je to." Proganjala ga je činjenica da nisu uspjeli identificirati šestu žrtvu. Kao i ostale žrtve, sahranjena je gola, bez tragova odeće ili ličnih stvari. Banks je mogao samo nagađati da je Payne sigurno spalio njihovu odjeću i nekako se riješio njihovog prstenja ili satova. Sigurno ih nije čuvao kao trofeje. Forenzički antropolog koji je radio s njenim ostacima do sada ga je mogao obavijestiti da je ona bijelka između osamnaest i dvadeset dvije godine i da je umrla, kao i ostali, od davljenja ligaturom. Horizontalne brazde na zubnoj caklini ukazuju na neredovno hranjenje u ranim godinama. Pravilnost linija ukazivala je na moguće sezonske oscilacije u zalihama hrane. Možda je, poput Katje, došla iz ratom razorene zemlje istočne Evrope.
  
  U proteklih nekoliko mjeseci Banks je imao tim koji je pratio sve prekršioce, a sada su radili prekovremeno i provjeravali izvještaje. Ali ako je žrtva bila prostitutka, poput Katje Pavelić, onda su male šanse da se sazna ko je ona. Uprkos tome, Banks je sebi govorio da je ona nečija ćerka. Negde, nekome mora da nedostaje. Ali možda ne. Bilo je puno ljudi na ulici bez prijatelja ili porodice, ljudi koji bi sutra mogli umrijeti u svojim domovima i nisu ih našli sve dok nije kasnila kirija ili je smrad postao toliko loš da komšije to nisu mogle podnijeti. Bilo je izbjeglica iz istočne Evrope poput Katje ili djece koja su napustila dom da putuju svijetom i mogu biti bilo gdje od Katmandua do Kilimandžara. Morao je da se navikne na to da možda neko vrijeme neće moći identificirati šestu žrtvu, ako uopće neće moći. Ali ipak, bilo je neugodno. Mora da ima ime, ličnost.
  
  Annie je ustala. "U svakom slučaju, rekao sam ono što sam došao da kažem. Oh, i vjerovatno ćete vrlo brzo čuti da sam podnio zvaničan zahtjev da se vratim u CID. Mislite li da postoji šansa?
  
  "Možeš uzeti moj posao ako želiš."
  
  Annie se nasmiješila. "To nije ono na šta misliš."
  
  "Nije li? U svakom slučaju, ne znam jesu li promijenili mišljenje o zapošljavanju CID-a, ali razgovarat ću sa Red Ronom ako mislite da će to pomoći. Trenutno nemamo DI, tako da je ovo vjerovatno pravo vrijeme da podnesete svoju prijavu."
  
  "Prije nego što me Winsome sustigne?"
  
  "Ona je lukava, ta djevojka."
  
  "I lijepa."
  
  "To je ona? Nisam primetio".
  
  Annie je isplazila jezik prema Banksu i napustila njegovu kancelariju. Iako je bio tužan zbog kraja njihove kratke romanse, osjetio je i olakšanje. On više ne mora da se pita iz dana u dan da li su ponovo uključeni ili isključeni; ponovo je dobio slobodu, a sloboda je bila pomalo dvosmislen dar.
  
  "Gospodine?"
  
  Banks je podigao pogled i ugledao Winsome uokvirenog na vratima. "Da?"
  
  "Upravo sam dobio poruku od Stevea Naylora, narednika obezbjeđenja dolje."
  
  "Problem?"
  
  "Ne nikako." Winsome se nasmiješio. "Ovo je Mick Blair. On želi da razgovara."
  
  Banks je pljesnuo rukama i protrljao ih. "Odlično. Reci im da ga pošalju pravo gore. Po mom mišljenju, naša najbolja soba za ispitivanje je Winsome."
  
  -
  
  Kada je spakovala svoje stvari i bila spremna da krene za London, Megi je sledećeg jutra donela Lusi šolju čaja u krevet. To je bilo najmanje što je mogla učiniti nakon svega što je jadna žena prošla u posljednje vrijeme.
  
  Prethodne noći su dobro razgovarali, ispraznili bocu bijelog vina, a Lucy je nagovijestila kakvo je užasno djetinjstvo imala i kako su nedavni događaji sve to vratili na pamet. Priznala je i da se plaši policije, da ne pokuša da izmisli neke dokaze protiv nje, te da ne može podnijeti pomisao da ide u zatvor. Samo jedna noć u ćeliji za nju je bila gotovo nepodnošljiva.
  
  Prema njenim riječima, policija nije voljela da spaja kraj s krajem, a u ovom slučaju je zaista bila vrlo ozbiljna predstava. Znala je da je posmatraju i iskrala se iz kuće svojih hranitelja kada padne mrak i prvim vozom od Hala do Jorka, a zatim se prebacila u London gdje je radila na promjeni izgleda, uglavnom frizurom, šminkom i drugačijim stilom oblačenja. Maggie se morala složiti da Lucy Payne koju je poznavala neće biti viđena mrtva u ležernoj odjeći koju je sada nosila, niti će nositi istu pomalo trpku šminku. Megi je pristala da nikome ne kaže da je Lusi tu, a ako bi je neko od komšija video i pitao ko je, rekla bi im da je to njen dalji rođak koji upravo prolazi.
  
  Obe spavaće sobe, velika i mala, gledale su na brdo, a kada je Megi pokucala na vrata manje sobe koju je dodelila Lusi i ušla, videla je da Lusi već stoji pored prozora. Potpuno gola. Okrenula se kad je Maggie ušla s čajem. "Oh hvala vam. Tako ste ljubazni".
  
  Maggie je osjetila da je pocrvenjela. Nije mogla a da ne primijeti kakvo je lijepo tijelo Lucy: pune, okrugle grudi, zategnut, ravan trbuh, nježno zakrivljeni bokovi i glatka šiljasta bedra, tamni trokut između nogu. Lucy se nije činila nimalo postiđenom vlastitom golotinjom, ali Maggie se osjećala nelagodno i pokušala je skrenuti pogled.
  
  Srećom, zavjese su još bile navučene i svjetlo je bilo prilično slabo, ali Lucy ih je malo otvorila na vrhu i jasno je posmatrala šta se dešava na drugoj strani ulice. U posljednjih nekoliko dana, primijetila je Maggie, stvari su se malo smirile, ali je još uvijek bilo puno ljudi koji su dolazili i odlazili, a prednji vrt je i dalje bio u potpunom neredu.
  
  "Jeste li vidjeli šta su tamo radili?" upitala je Lucy, prilazeći i uzimajući šolju čaja. Vratila se u krevet i pokrila se tankom bijelom čaršavom. Maggie je barem na tome bila zahvalna.
  
  "Da", rekla je Maggie.
  
  "Ovo je moja kuća i potpuno su je uništili zbog mene. Ne mogu se vratiti tamo sada. Nikad". Donja usna joj je zadrhtala od bijesa. "Video sam kroz vrata u hodnik kada je neko izlazio. Odnijeli su sve tepihe, podigli podne daske. Čak su i bušili velike rupe u zidovima. Jednostavno su sve upropastili."
  
  "Vjerujem da su tražili nešto, Lucy. Ovo je njihov posao."
  
  "Tražim šta? Šta bi više mogli poželjeti? Kladim se da su mi uzeli sve dobre stvari, sav moj nakit i odjeću. Sva moja sećanja."
  
  "Siguran sam da ćeš sve dobiti natrag."
  
  Lucy je odmahnula glavom. "Ne. Ne želim sve da vratim. Ne sada. Mislio sam da želim, ali sad sam vidio šta su uradili, umrljano je. Počeću ispočetka. Koristim samo ono što imam."
  
  "Jesi li dobro s novcem?" upitala je Maggie.
  
  "Da hvala ti. Malo smo odgodili. Ne znam šta će biti sa kućom, sa hipotekom, ali sumnjam da ćemo moći da je prodamo u ovakvom stanju."
  
  "Mora da postoji neka vrsta kompenzacije", rekla je Maggie. "Sigurno ne mogu samo da ti uzmu kuću i ne daju ti obeštećenje?"
  
  "Ne bih se iznenadio ničemu što bi mogli učiniti." Lucy je otpuhnula svoj čaj. Para se podigla oko njenog lica.
  
  "Vidi, rekla sam ti sinoć", rekla je Megi, "moram da idem u London, samo na nekoliko dana. Hoćeš li biti dobro ovdje sam?"
  
  "Da. Svakako. Ne brini za mene".
  
  "Znate, frižider i zamrzivač su puni hrane ako ne želite da izađete ili naručite hranu za poneti."
  
  "To je dobro, hvala", rekla je Lucy. "Mislim da bih zaista volio ostati kod kuće, zatvoriti svijet i gledati TV ili nešto slično, pokušati skrenuti misli sa stvari."
  
  "Televizijski ormarić u mojoj spavaćoj sobi je pun video kaseta", rekla je Maggie. "Molim vas, slobodno ih gledajte tamo kad god želite."
  
  "Hvala ti, Maggie. Uradiću tako."
  
  Iako je u dnevnoj sobi bio mali TV, jedina kombinacija TV/VCR u cijeloj kući bila je iz nekog razloga u glavnoj spavaćoj sobi, a to je bila Maggieina soba. Nije da nije bila zahvalna. Često bi ležala u krevetu, nesposobna da zaspi, a kada se ništa prikladno nije prikazivalo na TV-u, gledala bi neku od ljubavnih priča ili romantičnih komedija u kojima je Ruth uživala, sa glumcima kao što su Hugh Grant, Meg Ryan, Richard Gere, Tom Hanks, Julia Roberts i Sandra Bullock; pomogle su joj da prebrodi mnoge duge, teške noći.
  
  "Jesi li siguran da ti ništa više ne treba?"
  
  "Ne mogu da smislim ništa", rekla je Lucy. "Samo želim da se osjećam sigurno i udobno kako bih mogao zapamtiti kako je to."
  
  "Biće ti dobro ovdje. Zaista mi je žao što moram da te napustim tako brzo, ali brzo se vraćam. Ne brini".
  
  "U redu je, iskreno", rekla je Lucy. "Nisam došao ovdje da se miješam u tvoj život ili nešto slično. Imaš svoj posao. Znam to. Tražim azil samo na kratko dok ne dođem sebi."
  
  "Šta ćeš učiniti?"
  
  "Nemam pojma. Pretpostavljam da mogu promijeniti ime i zaposliti se negdje daleko odavde. U svakom slučaju, ne brinite. Idi u London i dobro se provedi. Mogu da se brinem o sebi."
  
  "Ako si siguran."
  
  "Siguran sam". Lusi je ponovo ustala iz kreveta, stavila šolju čaja na noćni stočić i vratila se do prozora. Tamo je stajala, pružajući Maggie pogled unazad na njeno savršeno zategnuto tijelo, i gledala preko puta ono što je nekada bio njen dom.
  
  "Onda moram da bežim", rekla je Megi. "Taxi će uskoro stići."
  
  "Ćao", rekla je Lucy ne okrećući se. "Lijepo se provedi".
  
  "U redu, Mick", rekao je Banks. "Razumijem da želiš razgovarati s nama."
  
  Nakon noći u ćeliji, Mick Blair nimalo nije ličio na oholog tinejdžera kojeg su jučer intervjuisali. U stvari, izgledao je kao uplašeno dete. Očigledno, mogućnost da provede nekoliko godina u sličnoj ili lošijoj ustanovi radila je na njegovoj mašti. Osim toga, Banks je od narednika za zaštitu djece znao da je ubrzo nakon hapšenja imao dug telefonski razgovor sa roditeljima, a nakon toga se činilo da se njegovo ponašanje promijenilo. Nije tražio advokata. Ne još.
  
  "Da", rekao je. "Ali prvo mi reci što je Sarah rekla."
  
  "Znaš da to ne mogu učiniti, Mick."
  
  U stvari, Sarah Francis im nije ništa rekla; ostala je jednosložna, uplašena i mrzovoljna kao što je bila u stanu Iana Skota. Ali to nije bilo važno, jer je ionako uglavnom korištena kao poluga protiv Micka.
  
  Banks, Winsome i Mick bili su u najvećoj i najudobnijoj sobi za ispitivanje. Nedavno je takođe bila ofarbana, a Banks je mogao da oseti miris boje koja dolazi sa zelenih zidova ustanove. Još uvijek nije imao ništa iz laboratorije na automobilu Samuela Gardnera, ali Mick to nije znao. Rekao je da želi da razgovara, ali ako bi ponovo odlučio da se igra stidljivo, Banks bi uvek mogao da nagovesti otiske prstiju i kosu. Znao je da su u autu. To je bilo nešto što je u tom trenutku trebao provjeriti, s obzirom da je Ian Scott imao citaciju da uzme auto i ode. S obzirom na drugi Scottov prekršaj, imao je i dobru ideju šta njih četvorica smjeraju.
  
  "Onda biste možda želeli da date izjavu?" Banks je rekao. "Za zapisnik."
  
  "Da".
  
  "Jeste li obaviješteni o svim svojim pravima?"
  
  "Da".
  
  "U redu onda, Mick. Reci nam šta se dogodilo te noći."
  
  "Šta si juče rekao o tome kako je sa mnom lakše...?"
  
  "Da?"
  
  "Ozbiljno si mislio, zar ne? Mislim, šta god da je Sarah rekla, mogla je da laže, znaš, da zaštiti sebe i Iana."
  
  "Sudovi i sudije su ljubazni prema ljudima koji pomažu policiji, Mik. To je činjenica. Biću iskren. Ne mogu vam dati tačne detalje o tome šta će se dogoditi - to zavisi od toliko mnogo varijabli - ali mogu vam reći da ću podržati vašu popustljivost i da mora ići na određenu distancu."
  
  Mick je progutao. Bio je spreman da cinkari svoje prijatelje. Banks je ranije svjedočio takvim trenucima i znao je koliko je to teško, kakve su se sukobljene emocije moralo boriti za prevlast u duši Micka Blaira. Prema Benksovom iskustvu, samoodržanje je obično pobjeđivalo, ali ponekad i po cijenu mržnje prema sebi. Isto je bilo i s njim, posmatračem; želeo je informacije i ubedio je mnoge slabe i osetljive osumnjičene da ih prijave, ali kada je uspeo, ukus pobede je često bio narušen žučnošću gađenja.
  
  Ali ne ovaj put, pomisli Banks. Želio je da zna šta se dogodilo Leanne Rae, mnogo više nego što ga je zanimala nelagoda Micka Blaira.
  
  "Stvarno si ukrao taj auto, zar ne, Mick?" Počele su banke. "Već smo prikupili mnogo uzoraka kose i otisaka prstiju. Naći ćemo i tvoju među njima, zar ne? I Ian, Sarah i Leanne."
  
  "Bio je to Ian", rekao je Blair. "Sve je to bila Ianova ideja. To nije imalo nikakve veze sa mnom. Ne mogu ni jebeno da vozim."
  
  "Šta je sa Sarah?"
  
  "Sarah? Ian kaže skoči, Sarah pita koliko visoko."
  
  "A Leanne?"
  
  "Lynn je bila za to. Te večeri je bila prilično divlje raspoložena. Ne znam zašto. Rekla je nešto o svojoj maćehi, ali ja nisam znao u čemu je problem. Iskreno, nije me bilo briga. Mislim, nisam htela da znam za njene bračne probleme. Svi imamo probleme, zar ne?"
  
  Zaista, imamo, pomisli Banks.
  
  "Dakle, samo si hteo da joj uđeš u gaćice?" upitala je Winsome.
  
  Činilo se da je to šokiralo Blera, jer dolazi od žene, prelijepe žene, sa blagim jamajčanskim naglaskom.
  
  "Ne! Mislim, svidjela mi se, da. Ali nisam ga isprobao na sebi, da budem iskren. Nisam je pokušavao prisiliti ili nešto slično."
  
  "Šta nije u redu, Mick?" pitala je Banks.
  
  "Ian je rekao zašto ne uđemo u auto i popijemo E i popušimo nekoliko duvaka i možda se odvezemo do Darlingtona i udarimo u klub."
  
  "Šta je sa Lynn policijskim časom?"
  
  "Rekla je da jebeš policijski čas, mislila je da je to odlična ideja. Kao što sam rekao, bila je malo divlja te noći. Popila je nekoliko čaša. Ne puno, samo par, ali obično nije pila, i to je bilo dovoljno da se malo opusti. Samo je htela da se malo zabavi."
  
  "I mislili ste da biste mogli imati sreće?"
  
  Opet, činilo se da je Winsome zbunio Blair. "Ne. Da. Mislim, ako je htela. Ok, svidjela mi se. Mislio sam da je možda... znaš... izgledala je drugačije, bezbrižnije."
  
  "I mislio si da će je droga učiniti još susretljivijom?"
  
  "Ne. ne znam". Razdraženo je pogledao Banksa. "Slušaj, da li želiš da nastavim sa ovim ili ne?"
  
  "Nastavi". Banks je dao znak Winsomeu da se još ne miješa u ovo. Mogao je lako zamisliti scenario: Leanne je malo pijana, kikoće se, malo flertuje sa Blair, kako je rekla konobarica Shannon, zatim Ian Scott nudi ekstazi u autu, Leanne možda nije sigurna, ali Blair je ohrabruje, podstiče je , sve vrijeme nadajući se da će je odvesti u krevet. No, sa svime bi se mogli pozabaviti kasnije, ako bude potrebno, kada se utvrde okolnosti Leanneinog nestanka.
  
  "Ian je ukrao auto", nastavio je Blair. "Ne znam ništa o otmici automobila, ali on je rekao da je to naučio dok je bio klinac i odrastao na imanju u East Sideu."
  
  Banks je predobro znao da je krađa automobila jedna od najvažnijih vještina za djecu koja odrastaju na imanju u East Sideu. "Gdje si otisla?"
  
  "Sjever. Kao što sam rekao, išli smo u Darlington. Ian poznaje klupski život tamo. Čim smo krenuli, Ian je podijelio slovo "E" i svi smo ga progutali. Onda je Sara zarolala džoint i mi smo ga popušili."
  
  Banks je primijetio da je nezakonit čin uvijek radio neko drugi, a nikada Blair, ali je to odložio za kasnije. "Da li je Lynn ranije uzimala ekstazi ili pušila marihuanu?" pitao.
  
  "Koliko ja znam, ne. Uvek mi je delovala pomalo stidljivo."
  
  "Ali ne te noći?"
  
  "Ne".
  
  "Dobro. Nastavi. Šta se desilo?"
  
  Mick je spustio pogled na sto i Banks je mogao vidjeti da dolazi do najtežeg dijela. "Nismo bili daleko od Eastvalea - možda pola sata ili nešto više - kada je Lynn rekla da joj je loše i da joj srce kuca prebrzo. Imala je problema sa disanjem. Koristila je inhalator koji je nosila sa sobom, ali nije pomogao. Ako želiš da znaš moje mišljenje, pogoršala se. U svakom slučaju, Ian je mislio da samo paniči ili halucinira ili tako nešto, pa je prvo otvorio prozore automobila. Međutim, to nije pomoglo. Ubrzo se tresla i znojila. Mislim, bila je stvarno uplašena. Ja također ".
  
  "Šta si uradio?"
  
  "Tada smo već bili van grada, na mokrišjima iznad Lindgarta, pa je Ian skrenuo s puta i stao. Svi smo izašli i krenuli preko močvara. Ian je mislio da će otvoreni prostori pomoći Leanne, dah svježeg zraka, da je možda samo dobila klaustrofobičnu u autu."
  
  "Je li pomoglo?"
  
  Mick je problijedio. "Ne. Čim smo otišli, ona se razboljela. Mislim jako loše. Onda se onesvijestila. Nije mogla da diše i izgledalo je kao da se guši."
  
  "Da li ste znali da je astmatičarka?"
  
  "Kao što sam rekao, vidio sam je kako koristi inhalator u autu kada se prvi put osjećala čudno."
  
  "I nije vam palo na pamet da ekstazi može biti opasan za oboljele od astme, ili da može izazvati lošu reakciju s inhalatorom?"
  
  "Kako bih mogao znati? Ja nisam doktor".
  
  "Ne. Ali uzimate Ecstasy - sumnjam da vam je to bio prvi put - i sigurno ste bili svjesni nekog negativnog publiciteta. Priča o Leah Betts, na primjer, djevojci koja je umrla prije otprilike pet godina? Nekoliko drugih od tada."
  
  "Čula sam za njih, da, ali sam mislila da samo treba da paziš na temperaturu tela kada plešeš. Znaš, kao, pij puno vode i pazi da ne dehidriraš."
  
  "Ovo je samo jedna od opasnosti. Jesi li joj ponovo dao inhalator kada joj je bilo gore u pustoši?"
  
  "Nismo ga mogli pronaći. Mora da je bilo u autu, u njenoj torbi. Osim toga, to joj je samo pogoršalo."
  
  Banks se prisjetio da je pregledao sadržaj Leanne torbe i vidio inhalator među njenim ličnim stvarima, sumnjajući da bi pobjegla bez njega.
  
  "Da li vam je takođe palo na pamet da se možda udavila sopstvenom povraćanjem?" nastavio je. "Ne znam, ja nikad zapravo..."
  
  "Šta si uradio?"
  
  "U stvari, stvar je. Nismo znali šta da radimo. Samo smo pokušavali da joj damo malo zraka, malo zraka, znate, ali odjednom se nekako trznula i nakon toga se uopće nije pomjerila."
  
  Banks pušta tišinu da se protegne na nekoliko trenutaka, svjestan samo svog disanja i tihog električnog zujanja magnetofona.
  
  "Zašto je nisi odveo u bolnicu?" pitao.
  
  "Bilo je prekasno! Rekao sam ti. Bila je mrtva."
  
  "Jeste li bili sigurni u to?"
  
  "Da. Provjerili smo joj puls, osjetili otkucaje srca, pokušali utvrditi da li diše, ali ništa. Bila je mrtva. Sve se dogodilo tako brzo. Mislim, i mi smo osjetili opasnost, malo smo se uspaničili, nismo mogli jasno razmišljati."
  
  Banks je znao za najmanje tri nedavne smrti povezane s ekstazijem u regiji, tako da ga Blairova priča nije previše iznenadila. MDMA, skraćenica od metilendioksimetamfetamin, bila je popularna droga među mladima jer je bila jeftina i omogućavala im je da provedu cijelu noć u rejvovima i klubovima. Smatralo se da je sigurno, iako je Mick bio u pravu što je pazio na unos vode i tjelesnu temperaturu, ali bi također mogao biti posebno opasan za ljude s visokim krvnim pritiskom ili astmom, poput Lynn.
  
  "Zašto je niste odvezli u bolnicu dok ste još bili u autu?"
  
  "Ian je rekao da će biti dobro ako samo izađemo i prošetamo malo. Rekao je da je već vidio sličnu reakciju."
  
  "Šta ste radili nakon što ste saznali da je mrtva?"
  
  "Ian je rekao da nikome ne možemo reći šta se dogodilo, da ćemo svi otići u zatvor."
  
  "Pa šta si uradio?"
  
  "Odveli smo je dalje u pustoš i zakopali. Mislim, bilo je nešto kao vrtača, ne baš duboka, pored srušenog suhozida, pa smo to stavili tamo i zatrpali kamenjem i paprati. Niko ga nije mogao pronaći osim ako stvarno nije pogledao, a u blizini nije bilo javnih pješačkih staza. Čak ni životinje nisu mogle doći do nje. Bilo je tako pusto, usred ničega."
  
  "I onda?"
  
  "Onda smo se odvezli u Eastvale. Svi smo bili prilično šokirani, ali Ian je rekao da treba da budemo ispred cijelog mjesta, znate, ponašajte se prirodno, kao da je sve normalno."
  
  "A Leanneina torba na ramenu?"
  
  "To je bila Ianova ideja. Mislim, do tada smo svi odlučili da ćemo samo reći da nas je ostavila ispred paba i otišla kući i to je bio posljednji put da smo je vidjeli. Našao sam njenu torbu na zadnjem sedištu auta, a Ian je rekao da bi, ako bismo je ostavili u nečijoj bašti u blizini Starog broda, policija pomislila da ju je pokupio perverznjak ili tako nešto."
  
  I zaista, uspjeli smo, pomisli Banks. Jednom jednostavnom, spontanom akcijom, dodata je još dve nestale devojčice, čije su torbe takođe pronađene u blizini mesta njihovog nestanka, i formirana je cela operativna grupa "Kameleon". Ali ne na vrijeme da spasi Melissu Horrocks ili Kimberly Myers. Osjećao se bolesno i ljutito.
  
  Banks je znao da iza Lindgarta ima milju za milju močvare, a nijedna od njih nije bila kultivisana. Blair je bila u pravu i za izolaciju. Prelazili su ga samo slučajni prolaznici, i to obično dobro markiranim stazama. "Možete li se sjetiti gdje ste je sahranili?" pitao.
  
  "Mislim da jeste", rekao je Blair. "Ne znam tačnu lokaciju, ali u krugu od nekoliko stotina metara. Znaćete to kada vidite stari zid."
  
  Banks je pogledao Winsome. "Okupite grupu za pretragu, ako želite, PC Jackman, i neka mladi Mick ide s njima. Javite mi čim nešto nađete. I neka Ian Scott i Sarah Francis budu uzeti."
  
  Winsome je ustao.
  
  "Za sada je dovoljno", rekao je Banks.
  
  "Šta će se dogoditi sa mnom?" upitala je Blair.
  
  "Ne znam, Mick", rekao je Banks. "Iskreno, ne znam."
  
  OceanofPDF.com
  19
  
  Intervju je prošao dobro, pomislila je Maggie dok je izlazila na Portland Place. Iza nje, Broadcasting House je izgledao kao krma ogromnog prekookeanskog broda. Unutra je bio lavirint. Nije znala kako se iko može snalaziti, čak i ako je tamo radio mnogo godina. Hvala Bogu, istraživač programa dočekao ju je u predvorju, a zatim je kroz obezbjeđenje proveo u unutrašnjost zgrade.
  
  Počela je mala kiša, pa je Maggie ušla u Starbucks. Sjedeći na stolici na pultu koji je prolazio duž prozora, pijuckajući kavu i gledajući ljude napolju kako se hrvaju sa kišobranima, rezimirala je svoj dan. Prošlo je tri popodne, a činilo se kao da je špic već počeo. Ako ikada završi u Londonu. Intervju koji je upravo dala bio je gotovo u potpunosti fokusiran na općenitosti porodičnog zlostavljanja - stvari na koje treba paziti, obrasci u koje treba izbjeći upadanje - umjesto na njenu ličnu istoriju ili istoriju njene sagovornice, zlostavljane supruge, koja je kasnije postala psiholog- savetodavac . Razmijenili su adrese i brojeve telefona i dogovorili se da stupe u kontakt, a zatim je žena morala požuriti da da drugi intervju.
  
  Ručak sa Sally, umjetničkim direktorom, također je prošao dobro. Večerali su u prilično skupom italijanskom restoranu blizu stanice Viktorija, a Sally je pregledala skice, dajući tu i tamo korisne prijedloge. Uglavnom su, međutim, pričali o nedavnim događajima u Lidsu, a Sally je pokazala samo prirodnu radoznalost koju bi mogao očekivati svako ko živi preko puta serijskog ubice. Maggie je izbjegavala kada su je pitali za Lucy.
  
  Lucy. Jadna žena. Maggie se osjećala krivom što ju je ostavila samu u onoj velikoj kući na brdu, točno preko puta mjesta gdje je noćna mora njenog vlastitog života nedavno došla do izražaja. Lucy je rekla da će biti dobro, ali da li je samo pokušavala da navuče hrabro lice?
  
  Maggie nije mogla nabaviti karte za predstavu koju je htjela vidjeti. Bilo je toliko popularno da su sve karte rasprodate čak i u srijedu. Mislila je da bi ipak mogla da rezerviše sobu u malom hotelu i da umesto toga ide u bioskop, ali što je više razmišljala o tome i što je više gledala u gomilu stranaca koji su prolazili, sve je više osećala da treba da bude blizu Lucy.
  
  Ono što će uraditi, odlučila je, bilo je da sačeka dok kiša ne prestane - izgledalo je kao samo lagani pljusak, a već je mogla da vidi neke plave oblake na nebu iznad Langham Hiltona preko puta - obavi kupovinu u ulici Oxford, a zatim krenuti kući u ranim večernjim satima i iznenaditi Lucy.
  
  Maggie se osjećala mnogo bolje kada je odlučila da se vrati kući. Na kraju krajeva, koja je svrha sama ići u kino kada je Lucy trebao nekoga s kim će razgovarati, nekoga ko će joj pomoći da skrene misli sa svojih problema i odluči šta da radi sa svojom budućnošću?
  
  Kada je kiša potpuno prestala, Maggie je popila kavu i krenula. Kupila bi Lusi i mali poklon, ništa otmeno ili skupo, ali možda narukvicu ili ogrlicu, nešto kao znak njene slobode. Uostalom, kako je Lucy rekla, policija joj je uzela sve stvari i ona ih sada nije htjela vratiti; spremala se da započne novi život.
  
  -
  
  Bilo je dosta poslije podneva kada je Banks dobio poziv da ode u Wheaton Moor, sjeverno od Lindgartha, i poveo je Winsome sa sobom. Uradila je dovoljno na slučaju Lynn Ray da bi bila prisutna na kraju. Većina narcisa je nestala, ali drveće je bilo prekriveno bijelim i ružičastim cvijećem, a živice su blistale blistavim zlatnim zvijezdama od celandina. Preko močvara je cvjetao jarkožuti dronik.
  
  Parkirao se što je bliže mogao grupi figura, ali su imali još skoro četvrt milje da prođu kroz elastične šibe i vrijesak. Blair i ostali su bez sumnje odveli Leanne od civilizacije. Iako je sijalo sunce i bilo je samo nekoliko visokih oblaka, duvao je hladan vjetar. Banks je bio zadovoljan svojim blejzerom. Winsome je nosila kožne čizme do teleta i jaknu od riblje kosti preko crnog džempera s okruglim izrezom. Koračala je graciozno i samouvjereno, dok ga je Banks uhvatio za gležanj i posrćući iznova i iznova u gustu grmu. Vrijeme je za izlazak iz kuće i više vježbanja, rekao je sebi. I vrijeme je da prestanete pušiti.
  
  Stigli su do tima koji je Winsome poslao oko tri sata ranije, Mick Blair je vezan lisicama za jednog od uniformisanih policajaca, masne kose koja je vijorila na vjetru.
  
  Drugi policajac je pokazao na plitki krater, a Banks je vidio dio ruke, veći dio mesa izjedenog, bijelu kost i dalje vidljivu. "Pokušali smo da što manje ometamo scenu, gospodine", nastavio je policajac. "Poslao sam CSI i ostatak tima. Rekli su da će doći što prije."
  
  Banks mu je zahvalio. Pogledao je niz cestu i vidio kako se zaustavljaju automobil i kombi, kako ljudi izlaze i kreću preko neravnog rita, neki od njih u bijelim kombinezonima. Forenzičari su ubrzo ogradili nekoliko jardi oko hrpe kamenja, a Peter Darby, lokalni fotograf mjesta zločina, je prionuo na posao. Sada je sve što im je trebalo bio dr. Burns, policijski hirurg. Dr. Glendenning, patolog iz Ministarstva unutrašnjih poslova, vjerovatno bi vodio ispitivanje, ali bio je prestar i važan da bi nastavio šuškati kroz močvare. Dr Banks je znao da je Burns iskusan specijalista, a već je imao dosta iskustva u inspekcijama na mjestu događaja.
  
  Prošlo je još deset minuta prije nego što je došao dr. Burns. Do tada je Peter Darby završio sa fotografisanjem netaknutog prizora i došlo je vrijeme da se otvore ostaci. Forenzičari su to radili polako i pažljivo kako ne bi oštetili nijedan dokaz. Mick Blair je rekao da je Lynn umrla nakon uzimanja Ecstasyja, ali je mogao lagati; mogao je pokušati da je siluje i zadavi kada se nije povinovala. U svakom slučaju, nisu mogli prebrzo donositi zaključke o Lynn. Ne ovog puta.
  
  Banks je počeo misliti da sve to zvuči poznato, stajao je tamo u močvari s kaputom koji se nadvijao dok su ljudi u bijelim kombinezonima otkrili tijelo. Zatim se sjetio Harolda Steadmana, lokalnog istoričara, kojeg su pronašli zakopanog ispod sličnog kamenog zida ispod Ravenscara. Bio mu je to tek drugi put u Eastvaleu, kada su djeca još bila u školi i kada su on i Sandra bili u sretnom braku, ali sada se činilo kao prije nekoliko stoljeća. Pitao se šta, dođavola, tu radi suhozid, a onda je shvatio da je sigurno davno okončao nečije imanje, koje je sada bilo močvarno područje obraslo vrijeskom i drkavom. Elementi su obavili svoj posao sa zidom i niko nije bio zainteresovan da ga popravi.
  
  Kamen po kamen otkriveno je tijelo. Čim je Banks ugledao plavu kosu, znao je da je to Leanne Ray. Još uvijek je nosila odjeću u kojoj je nestala - farmerke, bijele Nike, majicu i laganu jaknu od antilopa - i to je bilo u Blerinu korist, pomisli Banks. Iako je tijelo pokazalo nešto propadanja i tragove aktivnosti insekata i malih životinja - na primjer, nedostajao je prst na desnoj ruci - hladno vrijeme mu nije dozvolilo da se pretvori u potpuni kostur. U stvari, uprkos rezu na koži koji je otkrio mišiće i salo na njenom levom obrazu, Banks je uspeo da prepozna Leanino lice sa fotografija koje je video.
  
  Kada je tijelo potpuno otkriveno, svi su se povukli kao da su na sahrani, odajući posljednju počast prije sahrane, a ne na ekshumaciji. Tišina je zavladala pustošom, osim zvižduka vjetra i stenjanja među kamenjem, poput jecaja izgubljenih duša. Mick Blair je plakao, primijetio je Banks. Ili to ili mu je hladan vjetar zasuzio oči.
  
  "Jesi li vidio dovoljno, Mick?" pitao.
  
  Mick je zajecao, a zatim se naglo okrenuo, i bučno i obilno povratio u grlo.
  
  Benksov mobilni telefon je zazvonio kada se okrenuo da se vrati svom autu. Bio je to Stefan Novak, a glas mu je zvučao uzbuđeno. "Alane?"
  
  "Šta nije u redu, Stefane? Jeste li identifikovali šestu žrtvu?"
  
  "Ne. Ali mislio sam da biste željeli odmah znati. Našli smo Payneovu video kameru."
  
  "Reci mi gdje", reče Banks, "i ja ću biti s tobom što prije budem mogao."
  
  Megi je bila umorna kada je njen voz stigao na gradsku stanicu oko devet sati uveče, zakasnivši pola sata jer je krava upala u tunel izvan Vejkfilda. Sada je imala naslutiti zašto su se Britanci toliko žalili na svoje vozove.
  
  Na taksi stajalištu je bio dug red, a Megi je sa sobom imala samo laganu torbu, pa je odlučila da prošeta iza ugla do ulice Boar i ode autobusom. Mnogi od njih ostali su na pješačkoj udaljenosti od Brda. Veče je bilo prijatno, ni traga kiše, a ulice su i dalje bile pune ljudi. Ubrzo je došao autobus i ona je sjela pozadi u prizemlju. Ispred nje su sjedile dvije starije žene tek iz binga, jedna s kosom poput plave izmaglice prošarane iskričama. Njen parfem je iritirao Megin nos i naterao je da kihne, pa se udaljila.
  
  Bilo je to poznato putovanje i Maggie je većinu toga provela čitajući još jednu priču u novoj knjizi Alice Munro u mekom povezu koju je kupila na Charing Cross Roadu. Kupila je i savršen poklon za Lucy. Zgodno se ugnijezdio u maloj plavoj kutijici u njenoj torbi. Bio je to neobičan ukras, koji je odmah privukao njenu pažnju. Bio je to okrugli srebrni disk veličine deset pensa, koji je visio o tankom srebrnom lančiću. Unutar kruga koji je formirala zmija koja guta svoj rep nalazila se slika feniksa u usponu. Maggie se nadala da će se Lucy svidjeti i cijeniti taj osjećaj.
  
  Autobus je zaobišao zadnji ugao. Megi je pozvonila i izašla nedaleko od vrha brda. Ulice su bile tihe, a nebo na zapadu još uvijek je bilo obojeno crvenim i ljubičastim bojama zalaska sunca. U zraku je sada bila hladnoća, primijetila je Maggie uz laganu drhtavicu. Vidjela je gospođu Toth, Claireinu majku, kako prelazi brdo s ribom i pomfritom umotanim u novine, pozdravila se i okrenula se prema stepenicama.
  
  Napipala je ključeve dok se penjala mračnim, žbunastim stepenicama. Bilo je teško vidjeti cestu. Savršeno mjesto za zasedu, pomislila je, a onda je požalila. Billov telefonski poziv ju je još uvijek opterećivao.
  
  Kuća kao da je uronila u mrak. Možda je Lucy nestala? Maggie je sumnjala u to. Zatim je prošla pored žbunja i primijetila treperavo svjetlo koje je dolazilo iz glavne spavaće sobe. Gledala je TV. Na trenutak je Maggie osjetila nemilosrdnu želju da kuća i dalje pripada samo njoj. Uznemirila ju je spoznaja da je neko u njenoj spavaćoj sobi. Ali rekla je Lucy da može gledati televiziju na spratu ako želi, i da nije mogla samo tako ući i izbaciti je, umornu kao što je bila. Možda su trebali promijeniti sobu ako je Lucy samo htjela stalno gledati TV? Megi bi bila sasvim srećna u maloj spavaćoj sobi nekoliko dana.
  
  Okrenula je ključ u bravi i ušla unutra, zatim spustila torbu i okačila jaknu prije nego što je otišla gore da kaže Lucy da je odlučila doći ranije. Dok je klizila po debelom, čupavom tepihu, čula je zvukove s televizora, ali nije mogla da razazna šta je to. Bilo je kao da neko vrišti. Vrata spavaće sobe bila su malo odškrinuta, tako da nije ni pomislila da pokuca, Megi ih je samo gurnula i ušla. Lucy je ležala ispružena na krevetu, gola. Pa, to i nije bilo tako veliko iznenađenje nakon jutarnje emisije, pomislila je Maggie. Ali kada se okrenula da vidi šta ima na TV-u, nije htela da veruje svojim očima.
  
  Isprva je mislila da je to samo porno film, iako je bilo van razuma zašto bi Lucy gledala tako nešto i odakle joj to, onda je primijetila domaći kvalitet, improvizirano osvjetljenje. Bilo je kao u podrumu, a tamo je bila djevojka koja je kao da je bila vezana za krevet. Muškarac je stajao pored nje, igrajući se sam sa sobom i vičući psovke. Maggie ga je prepoznala. Žena je ležala sa glavom među devojčinim nogama, a Megi je u deliću sekunde trebalo da sve shvati, žena se okrenula, obliznula usne i vragolasto se nacerila u kameru.
  
  Lucy.
  
  "O ne!" rekla je Maggie, okrećući se Lucy, koja ju je sada gledala svojim tamnim, neprobojnim očima. Maggie je stavila ruku na usta. Bilo joj je mučno. Bolesna i uplašena. Okrenula se da ode, ali je iza sebe čula iznenadni pokret, zatim je osjetila bol u potiljku i svijet je eksplodirao.
  
  Dok je Banks stigao tamo nakon što je odveo Micka Blaira natrag u Eastvale, pobrinuvši se da Ian Scott i Sarah Francis budu zaključani, i pokupio Jenny Fuller na izlasku iz grada, ribnjak je bio preplavljen večernjim svjetlom. Winsome i narednik Hatchley mogli bi se pobrinuti za sve u Eastvaleu do sutra ujutro.
  
  Boje su svjetlucale na površini vode poput uljne mrlje, a patke su, primjećujući toliku ljudsku aktivnost, pristojno držale sigurnu udaljenost i, bez sumnje, pitale se gdje su nestali očekivani komadi kruha. Panasonic Super 8 kamkorder, još uvijek pričvršćen za stativ, ležao je na komadu tkanine na plaži. Narednik Stefan Novak i glavni inspektor Ken Blackstone ostali su s njom sve dok Banks nije stigao tamo.
  
  "Jeste li sigurni da je ovo ta?" Banks je upitao Kena Blackstonea.
  
  Blackstone je klimnuo glavom. "Jedan od naših preduzimljivih mladih menadžera uspio je ući u trag poslovnici u kojoj ju je Payne kupio. Platio ga je u gotovini trećeg marta prošle godine. Serijski broj je potvrđen."
  
  "Ima li kaseta?"
  
  "Jedan u ćeliji", rekao je Stefan. "Uništeno."
  
  "Nema šanse za oporavak?"
  
  "Cijela kraljevska konjica..."
  
  "Samo jedan? Ovo je sve?"
  
  Stefan je klimnuo glavom. "Vjeruj mi, muškarci su istražili svaki centimetar ovog mjesta." Pokazao je da pregleda područje ribnjaka. "Da je ovdje bačenih traka, do sada bismo ih pronašli."
  
  "Pa gdje su oni?" Banke nikog posebno nisu kontaktirale.
  
  "Ako želite da znate moju pretpostavku", rekao je Stefan, "rekao bih da je onaj ko je bacio video kameru u jezero to snimio na VHS. Postoji određeni gubitak kvaliteta, ali ovo je jedini način da ih gledate na običnom videorekorderu, bez kamkordera."
  
  Banks klimnu glavom. "Mislim da ima smisla. Bolje ga odnesi u Millgarth i zaključaj ga u sef u ostavi, mada ne znam šta će nam to sada koristiti."
  
  Stefan se sagnuo da uzme kameru, pažljivo je umotavši u tkaninu kao da je novorođenče. "Nikad se ne zna sa sigurnošću."
  
  Banks je oko stotinjak metara dalje primijetio znak za pab: "Kod drvosječe." Bio je to lanac kafane, to je bilo sve što je mogao reći čak i izdaleka, ali to je bilo sve što se moglo vidjeti. "Bio je to dug dan, a ja još nisam popio čaj", rekao je Blackstoneu i Jenny nakon što je Stefan otišao u Milgarth. "Zašto ne bismo popili piće i porazgovarali o nekoliko ideja?"
  
  "Nećete dobiti nikakve prigovore od mene", rekao je Blackstone.
  
  "Jenny?"
  
  Jenny se nasmiješila. "Nema mnogo izbora, zar ne? Došao sam tvojim kolima, sećaš se? Ali računajte na mene."
  
  Ubrzo su sjeli za ugaoni sto u gotovo praznom pabu, za koji je, na svoje oduševljenje, Banks otkrio da se tamo još uvijek služi hrana. Naručio je goveđi pljeskavicu s čipsom i pintu bitera. Džuboks nije bio toliko glasan da ne bi mogli čuti svoj razgovor, ali dovoljno glasan da uguši njihov razgovor za susjednim stolovima.
  
  "Pa šta imamo?" upitao je Banks dok su ispred njega stavljali hamburger.
  
  "Izgleda kao beskorisna video kamera", rekao je Blackstone.
  
  "Ali šta to znači?"
  
  "To znači da ga je neko - vjerovatno Payne - bacio."
  
  "Zašto?"
  
  "Pretražite me."
  
  "Hajde, Ken, možemo i bolje od toga."
  
  Blackstone se nasmiješio. "Izvini, i meni je to bio dug dan."
  
  "Ipak, to je zanimljivo pitanje", rekla je Jenny. "Zašto? I kada?"
  
  "Pa, to se moralo dogoditi prije nego što su kompjuteri Taylor i Morrissey ušli u podrum", rekao je Banks.
  
  "Ali Payne je imala zatvorenika, zapamtite", rekao je Blackstone. "Kimberly Myers. Zašto bi, zaboga, bacio kameru kada je radio upravo ono što pretpostavljamo da je uživao u snimanju? I šta je uradio sa sinhronizovanim video kasetama ako je Stefan u pravu u vezi toga?"
  
  "Ne mogu odgovoriti na ova pitanja", rekla je Jenny, "ali mogu ponuditi drugačiji pogled na njih."
  
  "Mislim da razumijem na šta ciljate", rekao je Banks.
  
  "Ti razumijes?"
  
  "Da. Lucy Payne. Zagrizao je svoj goveđi hamburger. Nije loše, pomislio je, ali bio je toliko gladan da bi do tada pojeo skoro sve.
  
  Jenny je polako klimnula. "Zašto još uvijek pretpostavljamo da je cijeli ovaj video posao bio povezan s Terence Payneom kada smo sve ovo vrijeme istraživali Lucy kao mogućeg partnera u zločinu?" Pogotovo nakon što su mi Laura i Keith ispričali o Lucynoj prošlosti, i da je ova mlada prostitutka rekla Alanu o njenim seksualnim sklonostima. Mislim, zar psihološki nema smisla da je ona bila upletena kao i on? Zapamtite, djevojke su ubijane baš kao i Kathleen Murray: davljenjem ligature."
  
  "Misliš da ih je ubila?" upita Blackstone.
  
  "Nije potrebno. Ali ako je istina ono što Keith i Laura govore, onda je Lucy možda sebe smatrala spasiteljicom, kao što je izgleda učinila s Kathleen."
  
  "Ubijanje iz milosti? Ali ranije ste rekli da je ubila Kathleen iz ljubomore."
  
  "Rekao sam da ljubomora svakako može biti motiv. Motiv u koji njena sestra Laura nije htjela vjerovati. Ali Lucini motivi mogu biti pomiješani. Nema ništa jednostavno u ličnosti poput nje."
  
  "Ali zašto?" Blackstone je nastavio. "Čak i da je to bila ona, zašto je bacila kameru?"
  
  Banks je gurnuo čip i razmislio na trenutak prije nego što je odgovorio: "Lusi se boji zatvora. Ako je mislila da postoji ikakva šansa za skoro hapšenje - što joj je sigurno palo na pamet nakon prve policijske posjete i veze između Kimberly Myers i srednje škole Silverhill - zar nije mogla početi s planovima za samoodržanje?
  
  "Meni se sve to čini pomalo nategnutim."
  
  "Ne za mene, Ken", rekao je Banks. "Pogledajte to iz Lucyne tačke gledišta. Ona nije glupa. Rekla bih pametnija od mog muža. Terence Payne kidnapuje Kimberly Myers tog petka navečer - izmiče kontroli, postaje neorganizirana - ali Lucy je još uvijek organizirana, vidi da se kraj brzo bliži. Prvo što radi je da se riješi što više dokaza, uključujući i video kameru. Možda je to ono što Terri okreće protiv nje, što izaziva skandal. Očigledno, ona nikako ne zna da će se sve završiti onako kako će se završiti u trenutku kada se desi, pa mora improvizirati, vidjeti na koju stranu vjetar duva. Ako nađemo bilo kakav trag njenog boravka u podrumu..."
  
  "Šta mi radimo."
  
  "Što mi radimo", složila se Banks, "onda ona ima uverljivo objašnjenje i za to. Čula je buku i otišla da istražuje, i iznenađenje, iznenađenje, pogledajte šta je našla. Činjenica da ju je muž udario vazom samo pomaže njenom cilju."
  
  "A zapisi?" Pitao sam.
  
  "Ne bi ih bacila", odgovorila je Jenny. "Ne ako bi bili zapis o tome šta je ona - šta su oni - uradili. Kamera nije ništa, samo sredstvo za postizanje cilja. Možete kupiti drugu kameru. Ali ovi filmovi bi bili vrijedniji za Payne od dijamanata, jer su jedinstveni i ne mogu se zamijeniti. Oni su njeni trofeji. Mogla je da ih posmatra iznova i iznova i proživljava te trenutke sa žrtvama u podrumu. Za nju je ovo najbolja stvar u poređenju sa stvarnošću. Ne bi ih bacila."
  
  "Gdje su onda?" pitala je Banks.
  
  "A gdje je ona?" upitala je Jenny.
  
  "Nije li barem izbliza moguće", predloži Banks, gurnuvši tanjir u stranu, "da ova dva pitanja imaju isti odgovor?"
  
  Maggie se probudila sa glavoboljom koja se cijepa i osjećajem mučnine duboko u stomaku. Osjećala se slabo i dezorijentirano; u početku nije razumela gde je i koliko je vremena prošlo od kada je izgubila svest. Zavjese su bile razmaknute i vidjela je da je vani mrak. Kako su se stvari postepeno raščistile, shvatila je da je još uvijek u svojoj spavaćoj sobi. Jedna noćna lampa je bila upaljena; drugi je ležao slomljen na podu. Mora da ju je Lucy udarila time, pomislila je Maggie. Osjetila je nešto toplo i ljepljivo u kosi. Krv.
  
  Lucy ju je udarila! Iznenadno otkriće ju je šokiralo do srži. Videla je video: Lucy i Terry rade nešto ovoj jadnoj djevojci, Lucy izgleda kao da joj se sviđa.
  
  Maggie se pokušala pomaknuti i našla svoje ruke i stopala vezane lancima za mesingani krevet. Bila je vezana i ispružena, baš kao i djevojka na snimku. Osjetila je kako u njoj raste panika. Lutala je, pokušavajući da se oslobodi, ali je uspela samo da natera opruge kreveta da glasno zaškripe. Vrata su se otvorila i Lucy je ušla. Vratila se u farmerke i majicu.
  
  Lucy je polako odmahnula glavom. "Vidi šta si me naterala da uradim, Megi", rekla je. "Vidi samo šta si me naterao da uradim. Rekao si mi da se nećeš vraćati sljedeći dan."
  
  "To si bila ti", rekla je Maggie. "Na tom snimku. To si bio ti. Bilo je odvratno, odvratno."
  
  "Nisi trebao ovo da vidiš", rekla je Lusi, sedeći na ivici kreveta i milujući Megino čelo.
  
  Maggie se trgnula.
  
  Lucy se nasmijala. "Oh, ne brini, Maggie. Ne budi takav licemjer. Ionako nisi moj tip."
  
  "Ubio si ih. Ti i Terry zajedno."
  
  "U tome grešiš", rekla je Lucy, ponovo ustala i koračala po sobi s rukama prekrštenim na grudima. "Terry nikada nikoga nije ubio. Nije imao bocu. Oh, sviđalo mu se kada su vezani goli, tako je. Voleo je da radi svašta sa njima. Čak i nakon što su bili mrtvi. Ali morao sam sve sam da okončam. Jadne stvari. Vidite, nisu izdržali mnogo, a onda sam morao da ih uspavam. Uvek sam bio nežan. Nežnije koliko sam mogao."
  
  "Ti si luda", rekla je Maggie dok se ponovo bacala po krevetu.
  
  "Ne mrdaj!" Lucy je ponovno sjela na krevet, ali ovoga puta nije dodirnula Maggie. "Luda? Mislim da nije. Samo zato što me ne razumeš ne znači da sam lud. Drugačija sam, istina je. Ja stvari vidim drugačije. Trebaju mi druge stvari. Ali nisam luda."
  
  "Ali zašto?"
  
  "Ne mogu vam se objasniti. Ne mogu ni sebi da objasnim." Ponovo se nasmijala. "Najmanje preda mnom. Psihijatri i psiholozi bi pokušali. Analizirali su moje djetinjstvo i iznijeli svoje teorije, ali i oni shvate kada dođe do toga da za nekoga poput mene nemaju objašnjenje. Ja samo jedem. Desila sam se. Kao petokrake ovce i dvoglavi psi. Nazovite to kako želite. Nazovi me zlim ako ti to pomaže da shvatiš. Međutim, sada je važno kako ću preživjeti?"
  
  "Zašto jednostavno ne odeš? Bježi. Neću ništa reći."
  
  Lucy joj se tužno nasmiješila. "Volio bih da je istina, Maggie. Voleo bih da je tako jednostavno."
  
  "Tako je", rekla je Maggie. "Odlazi. Samo idi. Nestani."
  
  "Ne mogu to da uradim. Videli ste zapisnik. Ti znaš. Ne mogu ti dozvoliti da samo šetaš sa ovim znanjem. Vidi, Maggie, ne želim da te ubijem, ali mislim da mogu. I mislim da bih trebao. Obećavam da ću biti nežan kao što sam bio sa ostalima."
  
  "Zašto ja?" Maggie je cvilila. "Zašto si se opredelio za mene?"
  
  "Ti? Lako. Zato što ste bili toliko spremni vjerovati da sam i ja žrtva nasilja u porodici baš kao i vi. Zaista, Terry je postao nepredvidiv i jednom ili dvaput se pokvario. Nažalost, muškarcima poput njega nedostaje mozga, ali im ne nedostaje mišića. Sada to nije bitno. Znaš li kako sam ga upoznala?"
  
  "Ne".
  
  "Silovao me je. Ne verujete mi, znam. Kako si mogao? Kako bi iko mogao? Ali jeste. Išla sam do autobuske stanice nakon što sam s prijateljima posjetila pab i on me je odvukao u uličicu i silovao. Imao je nož."
  
  "On te silovao, a ti si se udala za njega"? Nisi rekao policiji?"
  
  Lucy se nasmijala. "Nije znao u šta se upušta. Silovao sam ga najviše u životu. Možda mu je trebalo neko vrijeme da to shvati, ali ja sam ga silovao jednako jako kao i on mene. Nije mi to bio prvi put, Maggie. Vjerujte mi, znam sve o silovanju. Od stručnjaka. Nije mogao ništa da uradi što mi ranije, s vremena na vreme, nije uradilo više od jedne osobe. Mislio je da ima kontrolu, ali ponekad žrtva zapravo ima kontrolu. Ubrzo smo saznali da imamo mnogo toga zajedničkog. Seksualno. I na druge načine. Nastavio je da siluje djevojke i nakon što smo bili zajedno. Ohrabrivala sam ga. Nekada sam ga tjerao da mi priča sve detalje o tome šta je radio s njima dok smo se jebali."
  
  "Ne razumijem". Megi je plakala i drhtala, ne mogavši više da obuzda svoj užas, sada je znala da Lusi nema šanse da se predomisli.
  
  "Naravno da ne razumeš", rekla je Lucy umirujuće, sedeći na ivici kreveta i milujući Megino čelo. "Zašto bi? Ali bili ste od pomoći i želim da vam se zahvalim na tome. Prvo si mi dao mesto gde mogu da sakrijem beleške. Znao sam da su to jedine stvari koje bi me mogle kriviti osim Terryja, i nisam mislio da će progovoriti. Osim toga, sada je mrtav."
  
  "Šta mislite pod kasetama?"
  
  "Ovdje su sve ovo vrijeme, Maggie. Sjećaš li se da sam te nedjelje došao vidjeti prije nego što je počeo sav ovaj pakao?"
  
  "Da".
  
  "Donio sam ih sa sobom i sakrio iza nekih kutija na tavanu kada sam otišao u toalet. Već ste mi rekli da nikada niste išli tamo. Zar se ne sjećaš?"
  
  Maggie se sećala. Potkrovlje je bilo zagušljivo, prašnjavo mjesto, koje je otkrila pri svom prvom i jedinom pregledu, zbog čega se naježila i pogoršala alergije. Mora da je to spomenula Lucy kada ju je vodila po kući. "Jesi li se zato sprijateljio sa mnom jer si mislio da mogu biti od koristi?"
  
  "Mislio sam da će mi negdje u budućnosti možda trebati prijatelj, da, čak i zaštitnik. I bio si dobar. Hvala vam na svemu što ste rekli u moje ime. Hvala ti što vjeruješ u mene. Znaš, ne sviđa mi se. Ne uživam u ubijanju. Šteta što se sve ovako završi."
  
  "Ali nije", preklinjala je Maggie. "O Bože, molim te, nemoj. Samo idi. Neću ništa reći. Obećavam".
  
  "Oh, to kažeš sada, kada si pun straha od smrti, ali ako odem, nećeš se više tako osjećati i sve ćeš reći policiji."
  
  "Neću. Obećavam".
  
  "Volio bih ti vjerovati, Maggie, stvarno vjerujem."
  
  "Istina je".
  
  Lucy je skinula kaiš sa svojih farmerki.
  
  "Šta radiš?"
  
  "Rekao sam ti, biću nježan. Nema čega da se plašite, samo malo boli i onda ćete zaspati."
  
  "Ne!"
  
  Neko je pokucao na ulazna vrata. Lucy se ukočila, a Maggie je zadržala dah. "Tiho", prosiktala je Lucy, pokrivši rukom Maggiena usta. "Oni će otići."
  
  Ali kucanje se nastavilo. Tada se začuo glas. "Maggie! Otvori, policija je. Znamo da ste tamo. Razgovarali smo sa tvojim komšijom. Videla te kako dolaziš kući. Otvori, Maggie. Želimo razgovarati s vama. Veoma je važno".
  
  Maggie je mogla vidjeti strah na Lucynom licu. Pokušala je da vrisne, ali joj je ruka prekrila usta i zamalo joj prekinula dah.
  
  "Je li s tobom, Maggie?" nastavio je glas. Maggie je shvatila da ju je naljutio Benks, detektiv. Da je samo ostao i razvalio vrata i spasio je, ona bi se izvinila; uradila bi šta god bi on hteo. "To je ona?" Banke su nastavile. "Plavušu koju je vidio tvoj komšija. Je li ovo Lucy? Da li je promenila izgled? Ako si to ti, Lucy, znamo sve o Kathleen Murray. Imamo puno pitanja za vas. Maggie, siđi i otvori. Ako je Lucy s tobom, ne vjeruj joj. Mislimo da je sakrila zapise u vašoj kući."
  
  "Umukni", rekla je Lucy i izašla iz sobe.
  
  "Ja sam ovdje!" Maggie je odmah viknula iz sveg glasa, ne znajući da li je čuju ili ne. "I ona je ovdje. Lucy. Ona će me ubiti. Molim te pomozi mi!"
  
  Lucy se vratila u spavaću sobu, ali činilo se da joj Megin plač nije smetao. "I oni su u dvorištu", rekla je prekriživši ruke. "Šta mogu uraditi? Ne mogu u zatvor. Nisam mogao ostati zaključan u kavezu do kraja svojih dana."
  
  "Lusi", rekla je Maggie što je mirnije mogla. "Odveži me i otvori vrata. Pusti ih unutra. Siguran sam da će biti popustljivi. Oni će vidjeti da vam treba pomoć."
  
  Ali Lucy nije slušala. Ponovo je počela koračati po sobi i nešto mrmljati ispod glasa. Sve što je Maggie mogla čuti bila je riječ "kavez" iznova i iznova.
  
  Zatim je čula glasan tresak dole dok je policija razbijala ulazna vrata, a zatim zvukove muškaraca koji su trčali uz stepenice.
  
  "Ovdje sam gore!" pozvala je.
  
  Lucy ju je pogledala, gotovo sažaljivo, pomislila je Maggie, rekla: "Pokušaj da me ne mrziš previše", a zatim je potrčala i zaronila kroz prozor spavaće sobe po kiši stakla.
  
  Maggie je vrisnula.
  
  OceanofPDF.com
  20
  
  Za čovjeka koji nije volio bolnice koliko Banks, činilo se da je proveo više nego dovoljno vremena u ambulanti u posljednjih nekoliko sedmica, pomislio je dok je u četvrtak hodao hodnikom do privatne sobe Maggie Forrest.
  
  "Oh, to si ti", rekla je Maggie dok je pokucao i ušao. Primijetio je da ga nije gledala u oči, već je zurila u zid. Zavoj na njenom čelu držao je zavoj na potiljku na mjestu. Rana je bila teška i zahtijevalo je nekoliko šavova. Izgubila je i dosta krvi. Kada je Banks došao do nje, jastuk je bio natopljen njime. Međutim, prema riječima ljekara, ona je bila van životne opasnosti i trebalo bi da se vrati kući za otprilike dan. Sada se liječila od odloženog šoka kao i sve ostalo. Gledajući je, Banks je pomislio na dan ne tako davno kada je prvi put ugledao Lucy Payne u bolničkom krevetu, jedno oko zavijeno, drugo procjenjujući njen položaj, crne kose raširene preko bijelog jastuka.
  
  "Je li to sva zahvalnost koju dobijam?" on je rekao.
  
  "Hvala ti?"
  
  "Za uvođenje konjice. To je bila moja ideja, znaš. Istina, samo sam radio svoj posao, ali ljudi ponekad osjećaju potrebu da dodaju koju riječ lične zahvale. Ne brinite, ne očekujem napojnice ili nešto slično."
  
  "Lako ti je biti lakomislen, zar ne?"
  
  Banks je privukao stolicu i sjeo pored njenog kreveta. "Možda nije tako lako kao što mislite. Kako si?"
  
  "Divno".
  
  "Stvarno?"
  
  "Sa mnom je sve u redu. Malo boli."
  
  "Nije ni čudo".
  
  "Jesi li to zaista bio ti?"
  
  "Šta sam zapravo bio ja?"
  
  Megi ga je prvi put pogledala u oči. Oči su joj bile drogirane, ali je u njima mogao vidjeti bol i zbunjenost, zajedno s nečim mekšim, nečim manje definiranim. "Ko je vodio spasilački tim."
  
  Banks se zavalio i uzdahnuo. "Krivim sebe samo što mi je trebalo toliko vremena", rekao je.
  
  "Kako misliš?"
  
  "Trebao sam da se pozabavim ovim ranije. Imao sam sve detalje. Samo ih nisam dovoljno brzo spojio dok forenzički tim nije pronašao video kameru u jezercu na dnu brda."
  
  "Dakle, tu je bilo?"
  
  "Da. Lucy ga je sigurno ostavila tamo negdje prošlog vikenda."
  
  "Ponekad odem tamo da razmislim i nahranim patke." Maggie je zurila u zid, a zatim se nekoliko sekundi kasnije okrenula prema njemu. "U svakom slučaju, teško da si ti kriv, zar ne? Ne možete čitati misli."
  
  "Ne? Ljudi ponekad očekuju da budem. Ali vjerujem da nije. Ne u ovom slučaju. Od samog početka smo sumnjali da je tu sigurno bila kamera i kasete, a znali smo da se ona neće tako lako rastati od njih. Također smo znali da ste jedina osoba s kojom je bila bliska vi i da je posjetila vašu kuću dan prije domaćih nereda."
  
  "Nije mogla znati šta će se dogoditi."
  
  "Ne. Ali znala je da se situacija bliži tački preloma. Radila je na otklanjanju štete, a sakrivanje traka je bilo dio toga. Gdje su bili?
  
  "Potkrovlje", rekla je Maggie. "Znala je da nisam išao tamo gore."
  
  "I znala je da može doći do njih bez previše problema, da si ti vjerovatno jedina osoba u cijeloj zemlji koja bi joj ustupila mjesto u kući. Bio je to još jedan trag. Zaista nije imala gde da ode. Prvo smo razgovarali sa vašim komšijama, a kada nam je Klerina majka rekla da ste upravo stigli kući, a druga komšinica je rekla da je videla mladu ženu kako vam kuca na zadnja vrata pre nekoliko noći, činilo se da se sve poklopilo."
  
  "Mora da misliš da sam bio tako glup što sam je primio."
  
  "Glupo, možda naivno, ali ne nužno i glupo."
  
  "Samo je izgledala tako... tako..."
  
  "Toliko liči na žrtvu?"
  
  "Da. Hteo sam da verujem u nju, trebalo mi je. Možda jednako jak za njega koliko i za nju. ne znam".
  
  Banks klimnu glavom. "Dobro je odigrala svoju ulogu. Mogla je to da uradi jer je to delimično bila istina. Imala je dosta prakse."
  
  "Kako misliš?"
  
  Banks joj je rekao za Alderthorpe Seven i ubistvo Kathleen Murray. Kada je završio, Maggie je problijedila, progutala slinu i nečujno se zavalila u stolicu, zureći u plafon. Prošao je minut prije nego što je ponovo progovorila. "Ubila je svog rođaka kada je imala samo dvanaest godina?"
  
  "Da. To je dijelom ono što nas je natjeralo da je ponovo potražimo. Konačno imamo neke dokaze koji ukazuju na to da se ona samo pretvarala da jeste."
  
  "Ali mnogi ljudi su imali užasno djetinjstvo", rekla je Maggie, a dio rumenila joj se vratio na lice. "Možda nisu svi tako strašni, ali ne postaju svi ubice. Šta je bilo tako neobično kod Lucy?"
  
  "Volio bih da znam odgovor", rekao je Banks. "Terry Payne je bio silovatelj kada su se upoznali, a Lucy je ubila Kathleen. Na ovaj ili onaj način, ali činjenica da su se udružili na ovaj način, stvorili posebnu vrstu hemije, poslužila je kao okidač. Ne znamo zašto. Vjerovatno nikada nećemo saznati."
  
  "Šta ako se nikada nisu sreli?"
  
  Banks je slegnuo ramenima. "Možda se to nikada nije dogodilo. Ništa od ovoga. Terry je na kraju uhvaćen zbog silovanja i zatvoren, dok se Lucy udaje za finog mladića, ima dvoje četvrte djece i postaje direktorica banke. Ko zna?"
  
  "Rekla mi je da je ubila djevojke, da Terry nije imao petlje."
  
  "Ima značenje. Radila je to i prije. Nije."
  
  "Rekla je da je to uradila iz dobrote svog srca."
  
  "Možda jeste. Ili u samoodbrani. Ili iz ljubomore. Ne možete očekivati da ona bolje razumije svoje motive od nas, niti da govori istinu o njima. S nekim poput Lucy, to je vjerovatno bila neka čudna kombinacija sve tri."
  
  "Također je rekla da su se upoznali jer ju je silovao. Pokušao je silovati. Zaista nisam mogao razumjeti. Rekla je da ga je silovala jednako jako kao i on nju."
  
  Banks se promeškoljio u stolici. Želio je da popuši cigaretu, iako je bio odlučan da prestane pušiti prije kraja godine. "Ne mogu to objasniti na način na koji ti možeš, Maggie. Možda sam ja policajac i možda sam vidio mnogo više mračne strane ljudske prirode od tebe, ali ovako nešto... za nekoga sa pozadinom kao što je Lucy ko zna kako se stvari mogu okrenuti naglavačke? Moram pretpostaviti da je nakon onoga što su joj uradili u Alderthorpeu, i s obzirom na njen idiosinkratični seksualni ukus, Terence Payne bila pomalo maca s kojom je bilo teško izaći na kraj."
  
  "Rekla je da o njoj razmišljam kao o ovci s pet nogu."
  
  Slika je Banksa vratila u djetinjstvo, kada je na Uskrs i jesen došao putujući sajam i postavljen na lokalnom mjestu za rekreaciju. Bilo je vožnji - Walsera, Caterpillarsa, Dodgea i Speedwaya - i štandova na kojima ste mogli baciti strelice sa težinom na karte za igranje ili gađati limene figure iz vazdušne puške da biste osvojili zlatnu ribicu u plastičnoj vrećici vode; bilo je bljeskalica, gomile ljudi i glasne muzike; ali bio je i šou nakaza, šator postavljen na rubu sajmišta gdje ste platili svojih šest penija i ušli unutra da pogledate eksponate. Na kraju su bili razočaravajući, nije se moglo vidjeti prave bradate dame, čovjeka slona, žene pauka ili glave pribadače. Banks je ovu vrstu nakaza vidio kasnije tek u poznatom filmu Todda Browninga. Za početak, nijedan od ovih nakaza nije bio živ; bile su deformisane životinje, mrtvorođene ili ubijene pri rođenju, i plutale su u ogromnim staklenim posudama punim tečnosti za konzerviranje - jagnje sa petom nogom koja viri iz boka; mače s rogovima; štene sa dvije glave; tele bez očnih duplji, materijal od kojeg su napravljene noćne more.
  
  "Uprkos tome što se dogodilo", nastavila je Maggie, "želim da znaš da neću dozvoliti da me ovo pretvori u cinika. Znam da mislite da sam naivan, ali ako je to izbor, radije bih bio naivan nego ogorčen i nepovjerljiv."
  
  "Pogrešili ste u proceni i zamalo da vas ubiju zbog toga."
  
  "Misliš li da bi me ubila da nisi došao?"
  
  "A znate li?"
  
  "Ne znam. Imam mnogo toga da razmislim. Ali Lucy je bila... ona je bila jednako žrtva kao i bilo ko drugi. Nisi bio tamo. Nisi je čuo. Nije htela da me ubije."
  
  "Maggie, za ime boga, samo slušaj sebe! Ubila je bogzna koliko mladih djevojaka. Ubila bi te, vjeruj mi. Da sam na tvom mestu, izbacio bih iz glave misao o žrtvovanju."
  
  "Ja nisam ti."
  
  Banks je duboko udahnuo. "Sreća za oboje, zar ne? Šta ćeš sad da radiš?
  
  "Da?"
  
  "Hoćeš li ostati na brdu?"
  
  "Da, mislim da jeste." Maggie je počešala svoje zavoje, a zatim bacila pogled na Banksa. "Zaista nemam kuda drugo da idem. I, naravno, tu je moj posao. Još jedna stvar koju sam pronašao u svemu ovome je da i ja mogu činiti dobre stvari. Mogu biti glas za ljude koji ga nemaju ili koji se ne usuđuju da govore. Ljudi me slušaju."
  
  Banks klimnu glavom. Nije to rekao, ali je sumnjao da bi Maggieina javna odbrana Lucy Payne mogla baciti sjenu na njenu sposobnost da djeluje kao uvjerljiv glasnogovornik zlostavljanih žena. Ali možda ne. Sve što ste mogli reći o publici kada je došlo do toga je da su bili prevrtljivi ljudi. Možda bi se Maggie pojavila kao heroina.
  
  "Vidi, bolje da se odmoriš", rekao je Banks. "Samo sam htela da znam kako si. Kasnije ćemo htjeti da razgovaramo s vama detaljnije. Ali nema žurbe. Ne sada."
  
  "Zar nije sve gotovo?"
  
  Banks ju je pogledao u oči. Mogao je reći da ona želi da se to završi, da želi otići na distancu i razmisliti o stvarima, započeti svoj život iznova - posao, dobra djela i još mnogo toga. "Suđenje se još može održati", rekao je on.
  
  "Sud? Ali ja nisam..."
  
  "Zar nisi čuo?"
  
  "Čuo šta?"
  
  "Samo sam pretpostavio... o sranje."
  
  "Bio sam prilično izvan sebe zbog droge i svega toga. Šta je ovo?"
  
  Banks se nagnuo naprijed i stavio joj ruku na podlakticu. "Maggie", rekao je, "ne znam kako drugačije da se izrazim, ali Lucy Payne nije mrtva."
  
  Maggie je ustuknula na njegov dodir i oči su joj se raširile. "Nisi mrtav? Ali ne razumijem. Mislio sam... Mislim, ona..."
  
  "Skočila je kroz prozor, da, ali pad je nije ubio. Vaš put ispred kuće je zarastao, a grmlje je ublažilo njen pad. Međutim, činjenica je da je pala na oštru ivicu jedne od stepenica i slomila kičmu. Ovo je ozbiljno. Veoma ozbiljno. Ima tešku povredu kičmene moždine."
  
  "Šta to znači?"
  
  "Hirurzi još nisu sigurni u puni opseg njenih ozljeda - čeka ih još mnogo testova - ali misle da će biti paralizirana od vrata dolje."
  
  "Ali Lucy nije mrtva?"
  
  "Ne".
  
  "Hoće li biti u invalidskim kolicima?"
  
  "Ako preživi."
  
  Maggie je ponovo pogledala kroz prozor. Banks je mogao vidjeti kako joj suze blistaju u očima. "Znači, ona je još uvijek u kavezu."
  
  Banks je ustao da ode. Teško je prihvatio Megino saosećanje prema ubici tinejdžerki i nije verovao sebi da neće reći nešto zbog čega će kasnije požaliti. Čim je došao do vrata, čuo je njen tihi glas: "Nadstojnica Banks?"
  
  Okrenuo se, držeći ruku na kvaki. "Da".
  
  "Hvala ti".
  
  "Jesi li dobro, ljubavi?"
  
  "Da, zašto ne?" rekla je Janet Taylor.
  
  "Ništa", rekao je vlasnik radnje, "samo..."
  
  Janet je uzela svoju bocu džina sa pulta, platila mu i napustila restoran. Šta nije u redu s njim? pomislila je. Je li joj odjednom porasla dodatna glava ili tako nešto? Bila je subota uveče i nije mnogo izlazila od hapšenja i puštanja na slobodu prethodnog ponedeljka, ali nije mislila da izgleda toliko drugačije nego kada je poslednji put bila u radnji.
  
  Vratila se u svoj stan iznad berbernice, i kada je okrenula ključ u bravi i ušla unutra, prvi put je osetila miris. I nered. Nisi to toliko primjetio kada si živio usred svega, pomislila je, ali definitivno jesi kad si otišao i vratio se tome. Prljava odjeća bila je razbacana, napola gotove šoljice za kafu su bile pljesnivi, a biljka na prozorskoj dasci uvenula. Mirisalo je na ustajalu kožu, truli kupus, znoj i džin. A dio toga, shvatila je dok je okrenula nos prema pazuhu, dolazi iz njenog vlastitog tijela.
  
  Janet se pogledala u ogledalo. Nije je iznenadilo što je imala tanku, beživotnu kosu i tamne vrećice ispod očiju. Uostalom, nije mnogo spavala otkako se to dogodilo. Nije voljela da zatvara oči jer kad je to učinila, činilo se da joj se sve to iznova ponavlja u mislima. Jedini put kada je mogla da se odmori bilo je kada je popila dovoljno džina i onesvestila se na sat ili dva. Tada nije bilo snova, samo zaborav, ali čim je počela da se uskomeša, sećanja i depresija su se ponovo vratili.
  
  U stvari, nije ju bilo briga šta joj se dogodilo, sve dok su noćne more - u snu i u stvarnosti - prolazile. Neka je izbace sa posla, pa cak i strpaju u zatvor. Nije ju bilo briga sve dok su izbrisali i uspomenu na to jutro u podrumu. Zar nisu imali automobile ili drogu koja bi to mogla učiniti, ili je to samo ono što je vidjela u filmovima? Ipak, bolje joj je od Lucy Payne, rekla je sebi. Očigledno je bila paralizovana od vrata dole, doživotno prikovana za invalidska kolica. Ali to nije bilo manje nego što je zaslužila. Janet se sjetila Lucy kako je ležala u hodniku s lokvicom krvi oko rane na glavi, njene brige za povrijeđenu ženu, njenog bijesa na Dennisov muški šovinizam. Izgled. Sada bi dala sve da vrati Dennisa, a smatrala je da je čak i paraliza prelaka kazna za Lucy Payne.
  
  Odmaknuvši se od ogledala, Janet je skinula odjeću i bacila je na pod. Odlučila je da se okupa. Možda će se zbog toga osjećati bolje. Prvo si je natočila veliki džin i ponijela ga sa sobom u kupatilo. Uključila je utikač u utičnicu i otvorila slavine, podesila temperaturu na ispravnu temperaturu, sipala punu kapicu pjenušave kupke. Pogledala je sebe u ogledalu u punoj veličini koje je visilo na stražnjoj strani vrata kupatila. Grudi su joj počele da padaju, a masna koža se zategla oko stomaka. Nekada se dobro brinula o sebi, vježbajući u policijskoj teretani najmanje tri puta sedmično, išla na trčanje. Pa, ne za par sedmica.
  
  Prije nego što je uronila nožne prste u vodu, odlučila je da donese flašu i stavi je na ivicu kade. U svakom slučaju, uskoro će morati da izađe i donese ga. Konačno je legla na leđa i pustila mehuriće da joj golicaju vrat. Barem bi se mogla istuširati. Ovo bi bio početak. Nema više nelicenciranih službenika koji su je pitali da li je dobro jer je smrdila. Što se tiče kesa ispod očiju, oni neće nestati preko noći, ali ona će ih rešiti. I čišćenje stana.
  
  S druge strane, pomislila je, nakon dobrog gutljaja džina, u kupaonskom ormariću ima žileta. Sve što je trebalo da uradi bilo je da ustane i posegne za njima. Voda je bila ukusna i topla. Bila je sigurna da neće osjetiti bol. Jednostavno je brzo prerezala svaki zglob, a zatim uronila ruke u vodu i pustila krv da iscuri. To bi bilo kao da zaspim, samo ne bi bilo snova.
  
  Dok je ležala umotana u toplinu i mekoću pjenušave kupke, njeni kapci su počeli da padaju i nije mogla držati oči otvorene. Opet je bila tamo, u tom smrdljivom podrumu, s Dennisom koji je prskao krv posvuda i onim manijakom Payneom koji je dolazio na nju s mačetom. Šta je mogla učiniti drugačije? Činilo se da je to pitanje na koje niko nije mogao ili nije htio odgovoriti umjesto nje. Šta je trebalo da uradi?
  
  Naglo se osvijestila, hvatajući zrak, a kadica je isprva izgledala kao da je puna krvi. Posegnula je za džinom, ali je bila nespretna i ispustila bocu na pod kupaonice. Srušila se na pločice i prosula svoj dragocjeni sadržaj.
  
  Sranje!
  
  To je značilo da će morati otići i kupiti još. Uzela je prostirku za kupanje i snažno je protresla kako bi se riješila stakla koje bi se tu moglo zaglaviti, a zatim je izašla iz kade. Kada je zakoračila na strunjaču, potcenila je svoju sposobnost da zadrži ravnotežu i malo je posrnula. Desnom nogom udarila je o pločicu i osjetila je kako gori staklo na tabanu. Janet se trgnula od bola. Ostavljajući tanak krvavi trag na podu kupatila, ušla je u dnevnu sobu bez daljih povreda, sjela i izvukla nekoliko velikih komada stakla, a zatim obula stare papuče i vratila se po peroksid i zavoje. Prvo je sjela na wc dasku i izlila peroksid po tabanima koliko je mogla. Skoro je vrisnula od bola, ali ubrzo su talasi popustili i noga joj je samo počela da pulsira, a zatim utrnula. Pokrila je ranu zavojima, zatim otišla u svoju spavaću sobu i obukla se u čistu odjeću i vrlo debele čarape.
  
  Odlučila je da treba da izađe iz stana, i to ne samo zbog vremena koje je trebalo da dobije dozvolu. Dobra vožnja bi je držala budnom, prozori su bili širom otvoreni, povjetarac joj je raznosio kosu, radio je puštao rok muziku i brbljao. Možda bi svratila do Annie Cabbot, jedinog pristojnog policajca među njima. Ili bi možda otišla iz grada i našla noćenje s doručkom u kojem niko nije znao ko je ona ili šta je uradila i ostala noć ili dvije. Bilo šta da pobegnem od ovog prljavog, smrdljivog mesta. Usput bi mogla kupiti još jednu bocu. Sada je barem bila čista, a nijedan napučeni službenik s lažnim dozvolama neće okrenuti nos prema njoj.
  
  Janet je oklevala na trenutak prije nego što je uzela ključeve od auta, a onda ih je ipak stavila u džep. Šta su joj drugo mogli učiniti? Dodati uvredu povredi i okriviti je za vožnju u pijanom stanju? Jebi ih sve, pomislila je Janet, smijuljeći se u sebi i šepajući niz stepenice.
  
  Iste večeri, tri dana nakon što je Lucy Payne skočila kroz prozor spavaće sobe Maggie Forrest, Banks je bio kod kuće i slušao Thaisa u svojoj udobnoj dnevnoj sobi sa plafonom u boji sira Brie i plavim zidovima. Bilo je to njegovo prvo iskustvo bez papira od posjete Maggie Forrest u bolnici u četvrtak i neizmjerno mu se svidjelo. Još uvijek nesiguran u svoju budućnost, odlučio je da prije donošenja bilo kakve veće odluke u karijeri prvo uzme odmor i dobro razmisli. Imao je mnogo odmora i već je razgovarao sa Red Ronom i kupio neke putne brošure. Sada sam morao da odlučim gde da idem.
  
  Također je proveo dosta vremena posljednjih nekoliko dana stojeći na prozoru svoje kancelarije, gledajući dolje u pijacu i razmišljajući o Maggie Forrest, razmišljajući o njenom uvjerenju i saosjećanju, a sada je još uvijek mislio na nju kod kuće. Lusi Pejn vezala je Megi za krevet i spremala se da je zadavi kaišem kada je policija upala. Ipak, Maggie je i dalje doživljavala Lucy kao žrtvu i mogla je proliti suze za njom. Da li je bila svetac ili budala? Banke nisu znale.
  
  Kad je pomislio na djevojke koje su Lucy i Terry Payne silovali, terorisali i ubili - Kelly Matthews, Samantha Foster, Melissa Horrocks, Kimberly Myers i Katya Pavelić - paraliza nije bila dovoljna; nije dovoljno boljelo. Ali kada je pomislio na Lucyno okrutno djetinjstvo u Alderthorpeu, tada mu se prikladnije činilo brza, čista smrt ili život u samici.
  
  Kao i obično, nije bilo važno šta je on mislio, jer je cijela stvar bila van njegovih ruku i nije bilo na njemu da sudi. Možda je najbolje čemu se mogao nadati bilo da izbaci Lucy Payne s uma, što je na kraju i mogao učiniti. Bar djelimično. Ona će uvijek biti tu - svi su bili tu, ubice i žrtve - ali s vremenom će nestati i postati sablasnija figura nego što je bila u ovom trenutku.
  
  Benks nije zaboravio ni šestu žrtvu. Imala je ime, i osim ako je njeno djetinjstvo bilo kao Lucy Payne, neko ju je sigurno nekada volio, grlio i šaputao riječi utjehe nakon noćne more, možda ublažio bol kada je pala i ogrebala se po kolenu. Moraće da bude strpljiv. Forenzičari su bili dobri u svom poslu i na kraju je na njenim kostima pronađeno nešto što bi omogućilo njenu identifikaciju.
  
  Čim je počela čuvena "Meditacija" na kraju prvog diska, zazvonio mu je telefon. Bio je van dužnosti i prvo je pomislio da ne odgovori, ali ga je, kao i uvijek, nadvladala radoznalost.
  
  Bila je to Annie Cabbot, a njen glas je zvučao kao da stoji nasred ceste, bilo je toliko buke oko nje: glasovi, sirene, kočnice automobila, ljudi koji su uzvikivali naređenje.
  
  "Ani, gde si dođavola?"
  
  "Kružni tok na Ripon Roadu, sjeverno od Harrogatea", rekla je Annie, vičući da se čuje zbog buke.
  
  "Šta radiš tamo?"
  
  Neko je razgovarao s Annie, iako Banks nije mogao čuti što se govori. Odgovorila je naglo, a zatim se vratila na liniju. "Oprostite, ovdje je malo haotično."
  
  "Šta se dešava?"
  
  "Mislio sam da treba da znaš. Ovo je Janet Taylor."
  
  "Šta sa njom?"
  
  "Udarila se u drugi auto."
  
  "Ona šta? Kako je ona?"
  
  "Ona je mrtva, Alane. Smrt. Još nisu uspjeli izvući njeno tijelo iz auta, ali znaju da je mrtva. Izvukli su njenu torbicu i u njoj pronašli moju vizit kartu."
  
  "Krvavi pakao" Banks se osjećao ukočeno. "Kako se to dogodilo?"
  
  "Ne mogu sa sigurnošću reći", rekla je Annie. "Osoba u autu iza nje kaže da je mislila da je samo ubrzala na kružnom toku umjesto da uspori, te se zabila u auto koji je kretao kružnim tokom. Majka vozi kćerku kući sa časa klavira."
  
  "O, Isuse Hriste. Šta im se dogodilo?
  
  "Majka je dobro. Posekotine i modrice. Šok".
  
  "Kćeri?"
  
  "Sve je uredu. Bolničari sumnjaju na unutrašnje povrede, ali neće znati dok je ne odvedu u bolnicu. I dalje je zaglavljena u autu."
  
  "Janet je bila bijesna?"
  
  "Ne znam još. Mada ne bih se iznenadio da pijenje ima neke veze s tim. I bila je depresivna. Ne znam. Možda je pokušala da izvrši samoubistvo. Ako je to učinila... to..." Banks je osjetio da Annie dahne.
  
  "Annie, znam šta ćeš reći, ali čak i da je to učinila namjerno, nisi ti kriva. Niste sišli dole, u taj podrum, niste videli ono što je ona videla, niste uradili ono što je ona uradila. Sve što ste uradili je da ste sproveli nepristrasnu istragu."
  
  "Otvoreni um! Bože, Alane, dao sam sve od sebe da saosećam sa njom.
  
  "Nije važno. To nije tvoja krivica".
  
  "Lako je tebi to reći."
  
  "Annie, bez sumnje je bila pijana i odvezla se s ceste."
  
  "Možda si u pravu. Ne mogu vjerovati da bi Janet povela nekog drugog sa sobom da je htjela da se ubije. Ali kako god da gledaš na to, da li si pijan ili ne, samoubistvo ili ne, sve zavisi od toga šta se desilo, zar ne?"
  
  "Desilo se, Annie. Nemaš ništa s tim."
  
  "Politika. Jebena politika."
  
  "Želiš li da siđem?"
  
  "Ne, dobro sam".
  
  "Annie-"
  
  "Izvinite, moram da idem. Izvuku djevojku iz auta." Prekinula je vezu, ostavljajući Banksa da drži slušalicu i teško diše. Janet Taylor. Još jedna žrtva Paynesa.
  
  Prvi disk je bio gotov i Banks nije imao stvarnu želju da sluša drugi nakon vijesti koje je upravo čuo. Natočio je sebi dva prsta Laphroiga i izašao s cigaretama na svoje mjesto kod vodopada, a dok su svijetle narandže i ljubičaste boje nizale nebo na zapadu, tiho je nazdravio Janet Taylor i bezimenoj mrtvoj djevojci sahranjenoj u vrtu Paynes.
  
  Ali nije bio tamo pet minuta prije nego što je odlučio da mora otići kod Annie, morao je otići bez obzira što je rekla. Njihovoj romantičnoj vezi možda je došao kraj, ali on je obećao da će joj biti prijatelj i podržati je. Ako joj sada ne treba, kada će joj? Pogledao je na sat. Trebalo bi mu oko sat vremena da stigne tamo da je brzo reagirao, a Annie bi vjerovatno i dalje bila na mjestu zločina. Čak i da je otišla, bila bi u bolnici i on bi je tamo mogao lako pronaći.
  
  Ostavio je svoju čašu, još napola punu, na niskom stolu i otišao po jaknu. Prije nego što ga je uspio staviti, telefon je ponovo zazvonio. Misleći da se Annie javlja s novim vijestima, odgovorio je. Bila je to Jenny Fuller.
  
  "Nadam se da nisam nazvala u nezgodnom trenutku", rekla je.
  
  "Upravo sam htio izaći."
  
  "O. Hitan slučaj?"
  
  "Nešto slično tome".
  
  "Samo sam mislio da možemo popiti piće i proslaviti, znaš, sada je gotovo."
  
  "To je sjajna ideja, Jenny. Ali ne mogu to sada. Nazvat ću te kasnije, u redu?"
  
  "Priča mog života".
  
  "Izvini. Moram ići. Ja ću nazvati. Obećavam".
  
  Banks je čuo razočaranje u Jennynom glasu i osjećao se kao pravo kopile što je bio tako oštar prema njoj - uostalom, radila je na ovom slučaju jednako vrijedno kao i svi drugi - ali nije želio da objašnjava za Janet Taylor i nije osjećao kao da slavim bilo šta.
  
  Sada je sve gotovo, rekla je Jenny. Banks se pitao hoće li se ovo ikada završiti, a efekti divljanja Paynea, hoće li ikada prestati da se pojavljuju. Šest tinejdžerki je mrtvo, jedna je još neidentifikovana. Kathleen Murray je mrtva deset godina ili više. Pozornik Dennis Morrisey mrtav. Terence Payne je mrtav. Lucy Payne je paralizirana. Sada je Janet Taylor mrtva, a mlada djevojka teško povrijeđena.
  
  Banks je tražio ključeve i cigarete i izašao u noć.
  
  
  
  
  
  
  
  
  Ljeto koje nikad nije bilo
  
  
  1
  
  Trevor Dickinson je u ponedjeljak ujutro došao na posao mamuran i loše raspoložen. U ustima je osetio ukus ptičjeg kaveza, glava mu je pulsirala kao zvučnici na koncertu hevi metala, a stomak mu se ljuljao kao u automobilu sa prljavim karburatorom. Već je popio pola flaše mlijeka sa magnezijumom i progutao četiri tablete paracetamola velike jačine bez primjetnog efekta.
  
  Po dolasku, Trevor je otkrio da je morao čekati da policija očisti posljednje demonstrante prije nego što je stigao na posao. Ostalo ih je petoro i svi su sjedili prekriženih nogu na terenu. Ekolozi. Jedna od njih bila je mala sjedokosa starica. Trebalo bi da se stidi sebe, pomisli Trevor, žena njenih godina, koja čuči na travi sa gomilom jebenih marksističkih homoseksualaca koji grle drveće.
  
  Pogledao je oko sebe tražeći neki trag zašto neko želi da zadrži tih nekoliko hektara. Polja su pripadala farmeru koji je nedavno ostao bez posla zbog kombinacije kravljeg ludila i slinavke i šapa. Koliko je Trevor znao, nije bilo nijednog retkog prdnjaka rumenih obraza koji se ne bi mogao ugnijezditi negdje drugdje u cijeloj zemlji; nije bilo bršljanom prekrivenih izmeta ševa koje se kriju u živicama. Ovdje čak nije bilo ni drveća, osim osornog niza topola koje su rasle između njiva i autoputa A1, zakržljale i ugušene godinama izduvnih gasova.
  
  
  
  Policija je rastjerala demonstrante, uključujući i staricu, sve ih podigla i odvela do najbližeg kombija, a zatim je dala zeleno svjetlo Trevoru i njegovim kolegama s posla. Kiša tokom vikenda isprala je tlo, otežavajući manevrisanje nego inače, ali Trevor je bio vješt operater i ubrzo je svoju lopatu s korpom zaronio znatno ispod gornjeg sloja tla, podižući teret visoko i spuštajući ga u kamion koji je čekao. Rukovao je polugama s urođenom spretnošću, manipulirajući složenim sistemom kvačila, zupčanika, osovina i bubnjeva za vitlo poput provodnika, hvatao je onoliko koliko je električna lopata mogla držati, a zatim je ispravljao kako ne bi prolio ništa dok je podizao i odneo do kamiona.
  
  Trevor je bio na poslu više od dva sata kada mu se učinilo da je vidio nešto što viri iz blata.
  
  Nagnuvši se napred sa svog sedišta i brišući zamagljeno unutrašnje staklo kabine, zaškiljio je da vidi šta je to, a kada je to video, zastao je dah. Zurio je u ljudsku lobanju, a najgore je bilo to što se činilo da uzvrati pogled na njega.
  
  
  
  Alan Banks nije doživio ni najmanji mamurluk, ali je shvatio da je popio previše uza prethodne noći kada je vidio da je ostavio uključen TV. Jedini kanali koje je koristio bili su grčki i nikada ih nije gledao dok je bio trijezan.
  
  Banks je stenjao, protegao se i pripremao nešto od jake grčke kafe za koju se toliko vezao tokom prve sedmice na ostrvu. Dok se kuvala kafa, stavio je CD sa Mocartovim arijama, uzeo jednu od prošlonedeljnih novina koje još nije pročitao i izašao na balkon. Iako je sa sobom uzeo Discman, imao je sreće što je mali stančić imao mini stereo sistem sa CD plejerom. Ponio je sa sobom gomilu svojih omiljenih CD-a, uključujući Billie Holiday, John Coltranea, Schuberta, Waltona, Grateful Dead i Led Zeppelin.
  
  
  
  Stajao je pored gvozdene ograde, slušao "Parto, ma tu ben mio" i gledao dole u more iza haotičnih terasastih krovova i zidova, kubističku kompoziciju ukrštanja plavih i belih ravni. Sunce je sijalo na savršeno plavom nebu, kao i svakog dana otkako je stigao. Osjećao je miris divlje lavande i ruzmarina u zraku. Kruzer se upravo usidrio, a prvi brodovi tog dana nosili su uzbuđene turiste u luku, s kamerama u rukama, galebovima koji su vrištali za njima.
  
  Banks je otišao da si sipa kafu, a onda ponovo izašao i sjeo. Njegova bijela drvena stolica škripala je o pločice od terakote, zaprepašćujući malo stvorenje nalik gušteru koje se grijalo na jutarnjem suncu.
  
  Nakon što je pregledao stare novine i možda pročitao još nešto iz Homerove Odiseje, Banks je pomislio da će ušetati u selo da ruča, možda čašu ili dvije vina, kupi svježi kruh, masline i kozji sir, a zatim se vrati na drijemanje i slušaj malo muziku, pre nego što provede veče u kafani na obali igrajući šah sa Aleksandrosom, naviku koju je stekao od drugog dana na poslu.
  
  U novinama ga ništa posebno nije zanimalo, osim stranica o sportu i umjetnosti. Rain je prekinuo igru u trećem test meču na Old Traffordu, što nije bila vijest; Engleska je osvojila važnu utakmicu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo; i bio je pogrešan dan u sedmici za recenzije knjiga ili ploča. Međutim, skrenuo je pažnju na kratki izvještaj o skeletu koji je pronašao građevinac na mjestu novog trgovačkog centra pored autoputa A1, u blizini Peterborougha. To je primijetio samo zato što je većinu svoje mladosti proveo u Peterboroughu, a njegovi roditelji su još uvijek živjeli tamo.
  
  Odložio je novine na stranu i gledao galebove kako rone i kruže. Izgledali su kao da lebde na talasima Mocartove muzike. Plivali su isto kao i on. Sećao se svog drugog razgovora sa Aleksandrosom. Tokom njihove partije šaha, Aleks je zastao, ozbiljno pogledao Banksa i rekao: "Izgledaš kao čovek sa mnogo tajni, Alane, veoma tužan čovek. Od čega bežiš?"
  
  Banke su mnogo razmišljale o tome. Da li je trčao? Da, na neki način. Bježanje od propalog braka i propale romanse, i od posla koji je prijetio, po drugi put u životu, da ga dovede do krajnosti svojim suprotstavljenim zahtjevima, blizinom nasilne smrti i svime što je bilo najgore kod ljudi . Tražio je barem privremeno sklonište.
  
  Ili je otišlo mnogo dublje? Da li je pokušavao pobjeći od sebe, od onoga što je bio ili od onoga što je postao? Sedeo je tamo razmišljajući o pitanju i samo je odgovorio: "Voleo bih da znam", pre nego što je napravio brzoplet potez i ugrozio svoju kraljicu.
  
  Uspio je izbjeći srčane probleme tokom svog kratkog boravka. Andrea, konobarica u Filipovoj taverni, flertovala je s njim, ali to je bilo sve. Ponekad bi mu neka od žena na kruzerima uputila onaj određeni sjetni pogled koji je vodio samo na jedno mjesto, ako mu dopustiš, ali on to nije dopustio. Pronašao je i mjesto za sebe gdje nije morao svakodnevno da se suočava sa kriminalom, odnosno mjesto gdje nije morao da silazi u podrume pune oskrnavljenih tijela tinejdžerki, scenu iz njegovog posljednjeg Slučaj koji je još uvijek, čak i ovdje, na mirnom ostrvu, proganja njegove snove.
  
  Dakle, postigao je svoj cilj, pobjegao od užurbanog života i pronašao svojevrsni raj. Zašto se onda još uvijek osjećao tako prokleto nemirno?
  
  
  
  Detektivka inspektorica Michelle Hart iz policijske uprave Cambridgeshirea, Sjeverni odjel, primljena je na odjel za forenzičku antropologiju Okružne bolnice. Radovala se ovom jutru. Obično joj na obdukcijama nisu smetali posjekotine i sondiranje, već kontrast između svijetlih reflektirajućih površina pomoćnih pločica i čelika i prljavog škripanja želučanog sadržaja, curenja crnkaste krvi koja teče u uglačane oluke, između miris dezinfekcionog sredstva i smrad probušenih creva. Ali ništa od toga nije trebalo da se dogodi jutros. Ovog jutra, sve što je dr. Wendy Cooper, forenzički antropolog, morala da ispita bile su kosti.
  
  Michelle je s njom radila prije nešto više od mjesec dana - njen prvi zadatak na novoj poziciji - na nekim posmrtnim ostacima za koje se pokazalo da su anglosaksonski, što nije neuobičajeno u tim krajevima, i prilično su se slagali. Jedina stvar koju je teško prihvatila bila je naklonost dr. Coopera prema kantri i western muzici dok je bila na poslu. Rekla je da joj je to pomoglo da se fokusira, ali je Loretta Lynn imala potpuno suprotan efekat na Michelle.
  
  Dr. Cooper i njen diplomirani asistent David Roberts sagnuli su se nad djelomični skelet, postavljajući male kosti ruku i nogu u ispravnom redoslijedu. Mora da je to bio težak zadatak, shvatila je Michelle na kratkom času anatomije koji je pohađala, a kako da razlikuje jedno rebro ili zglob od drugog nije joj bilo sasvim jasno. Činilo se da je dr. Cooper prilično dobro. Bila je u ranim pedesetim, prilično punašna, vrlo kratke sijede kose, naočala sa srebrnim okvirom i poslovnog ponašanja.
  
  "Znate li koliko kostiju ima u ljudskoj ruci?" upitao je dr Kuper, ne skidajući pogled sa kostura.
  
  "Puno?" Michelle je odgovorila.
  
  "Dvadeset šest", rekao je dr. Cooper. "Dvadeset i šest. A s nekima od njih se mora postupati kao sa nespretnim malim budalama."
  
  "Ima li već nešto za mene?" Michelle je izvadila svoju svesku.
  
  "Malo. Kao što vidite, još uvijek pokušavamo da ga ponovo spojimo."
  
  "On?"
  
  "O, da. Možete mi vjerovati na riječ. Lobanja i pubis to potvrđuju. Rekao bih i iz sjeverne Evrope." Okrenula je lobanju u stranu. "Vidite taj ravan profil lica, taj uski nosni otvor? Svi znakovi. Naravno, ima i drugih: visoka lobanja, očne duplje. Ali ne želite časove etničke antropologije, zar ne?"
  
  "Pretpostavljam da ne", rekla je Michelle, kojoj je ta tema zapravo bila prilično zanimljiva. Ponekad je mislila da je možda odabrala pogrešnu karijeru i da je umjesto toga trebala postati antropolog. Ili možda doktor. "Iako nije baš visok, zar ne?"
  
  Dr. Cooper je pogledao kosti položene na čelična kolica. "Rekao bih da je prilično visok za moje godine."
  
  "Nemoj mi reći da znaš njegove godine."
  
  "Svakako. Imajte na umu da je ovo samo gruba pretpostavka. Mjerenjem dužine kostiju i primjenom odgovarajuće formule, te upotrebom jednostavne mjerne trake ovdje na stolu, izračunali smo njegovu visinu na oko pet stopa i šest inča. To je negdje između sto šezdeset sedam i sto šezdeset osam centimetara."
  
  "Dakle, dijete?"
  
  Doktor Kuper je klimnuo glavom i dodirnuo joj rame olovkom. "Srednja klavikularna epifiza - za vas ključna kost - je posljednja epifiza u tijelu koja se spaja, obično sredinom dvadesetih godina, iako se to može dogoditi bilo kada između petnaest i trideset druge. Još nije sazreo. Osim toga, pregledao sam krajeve rebara i pršljenova. Kod starije osobe očekivali bi se ne samo znakovi istrošenosti, već i oštriji krajevi i više nazubljenih rebara. Krajevi rebara su mu ravni i glatko zaobljeni, tek blago valoviti, a epifiznih prstenova na pršljenoma uopće nema. Također, fuzija iliuma, ischiuma i pubisa je u ranoj fazi. Ovaj proces se obično dešava između dvanaeste i sedamnaeste godine života."
  
  "Dakle, vi kažete koliko ima godina?"
  
  "U mom poslu nije vrijedno rizika, ali rekao bih između dvanaest i petnaest. Recimo, u svakom slučaju, nekoliko godina kao margina greške. Baze podataka iz kojih dobijamo ove brojke nisu uvijek potpune i ponekad su zastarjele."
  
  
  
  "Dobro. Još nešto?"
  
  "Zubi. Naravno, morat ćete dobiti zubara da pregleda korijenje i provjeri nivoe fluora, ako ih ima - ovdje nije stavljen u pastu za zube do 1959. - ali trenutno vam mogu reći tri stvari. Prvo, nije bilo mliječnih zuba - ovo su mliječni zubi - a izbio je drugi kutnjak. To znači da ima oko dvanaest godina, opet dajte ili uzmite par godina, a ja bih se usudio da pretpostavim, s obzirom na druge dokaze, da je stariji nego mlađi."
  
  "A treća stvar?"
  
  "Bojim se da zvuči malo manje naučno, ali sudeći po opštem stanju njegovih zuba i izgledu svih tih metalnih plombi na zadnjim zubima, pretpostavljam da je zubar stare škole."
  
  "Pre koliko davno je tamo sahranjen?"
  
  "Nemoguće je reći. Nije ostalo ni mekog tkiva ni ligamenata, kosti su izmjenjene i malo se ljušte, pa bih rekao da je prošlo više od deset-dvije godine, ali onda se može samo nagađati dok ne uradim detaljnije pretrage."
  
  "Ima li naznaka uzroka smrti?"
  
  "Ne još. Moram da operem kosti. Ponekad nema tragova noža, na primjer, zbog tvrdoglave prljavštine."
  
  "Šta je sa tom rupom na lobanji?"
  
  Dr. Cooper je prstom prešla oko nazubljene rupe. "Mora da je nastao tokom iskopavanja. Definitivno je to obračun."
  
  "Kako možeš znati?"
  
  "Ako bi se to dogodilo prije smrti, bilo bi znakova izlječenja. To je potpuni odmor."
  
  "Ali šta ako je to bio uzrok smrti?"
  
  Doktorka Kuper je uzdahnula kao da razgovara sa glupim studentom. Mišel je primetila da se David Roberts ceri i on je pocrveneo kada je video da ga posmatra. "Da je to slučaj", nastavio je doktor, "očekivali biste sasvim drugačiji oblik. Svježe kosti se lome drugačije od starih. I pogledaj to." Pokazala je na rupu. "Šta vidiš?"
  
  Michelle je bolje pogledala. "Ivice", rekla je. "Nisu iste boje kao okolna kost."
  
  "Veoma dobro. To znači da je u pitanju nedavna pauza. Ako bi se to dogodilo u vrijeme smrti, očekivali biste da će ivice biti obojene istom bojom kao i ostatak lubanje, zar ne?"
  
  "Pretpostavljam da jeste", rekla je Michelle. "Jednostavno, zar ne?"
  
  "Ako znaš šta tražiš. Imao je i slomljenu nadlakticu, desnu ruku, ali je zarasla, pa bih rekao da se to desilo dok je bio živ. I vidite li to?" Pokazala je na svoju lijevu ruku. "Nešto je duži od njegove desne ruke, što može ukazivati na ljevorukost. Naravno, može biti zbog preloma, ali sumnjam. Postoje razlike u lopaticama koje takođe podržavaju moju hipotezu."
  
  Michelle je napravila nekoliko bilješki, a zatim se okrenula dr. Cooperu. "Znamo da je najvjerovatnije zakopan tamo gdje je pronađen", rekla je, "jer su posmrtni ostaci bili oko tri do četiri stope pod zemljom, ali postoji li način da se zna da li je tamo umro ili je premješten kasnije?
  
  Dr. Cooper je odmahnula glavom. "Svi dokazi o tome su uništeni na isti način kao što su oštećena lobanja i neke druge kosti. Buldožer."
  
  "Gdje su stvari koje smo pronašli sa tijelom?"
  
  Doktor Kuper je pokazao na klupu koja se protezala duž drugog zida i okrenula se nazad ka Bounsu. David Roberts je prvi put progovorio. Imao je naviku da spusti glavu kada je razgovarao sa Mišel i da mrmlja, tako da ona nije uvek mogla da čuje šta govori. Činilo se da mu je neugodno u njenom prisustvu, kao da mu se sviđa. Znala je da je njena kombinacija plave kose i zelenih očiju zadivljujuće djelovala na neke muškarce, ali to je bilo smiješno. Michelle je tek napunila četrdeset, a David nije mogao imati više od dvadeset dvije.
  
  Pratila ga je do klupe, gdje je pokazao na niz jedva prepoznatljivih predmeta. "Ne možemo sa sigurnošću reći da pripadaju njemu", rekao je, "ali svi su bili sakupljeni u malom radijusu od tijela." Pogledavši pažljivije, Michelle je pomislila da može razaznati komadiće tkanine, možda dijelove odjeće, kopču za kaiš, novčiće, peronož, plastični trokut sa zaobljenim rubovima, kožu za cipele, omče za čipke i nekoliko okruglih predmeta. "Šta je ovo?" ona je pitala.
  
  "Baloni". David je jednu od njih obrisao krpom i pružio joj je.
  
  Michelle je bila glatka na dodir, a unutar teške staklene sfere nalazila se plava dvostruka spirala. "To znači ljeto", rekla je, gotovo za sebe.
  
  "Žao mi je?"
  
  Pogledala je Davida. "Izvini. Rekao sam ljeto. Ljeti su momci igrali klikere. Na otvorenom kada je bilo lijepo vrijeme. Šta je sa novčićima?
  
  "Nekoliko penija, pola krune, šest penija, tri penija kusur."
  
  "Svi novčići starog kovanog novca?"
  
  "Bar do decimalne zareze."
  
  "Tako je bilo prije 1971." Uzela je mali, glatki predmet. "Šta je ovo?"
  
  David je isprao nešto prljavštine i pokazao šaru od oklopa kornjačevine. "Mislim da je to posrednik", rekao je. "Pa, znaš, za gitaru."
  
  "Dakle, muzičar?" Michelle je uzela nešto što je ličilo na narukvicu od lančića, prekrivenu korozijom, sa ravnim izduženim ovalom u sredini i nečim ispisanim na njemu.
  
  Došao je dr Kuper. "Da, mislila sam da je zanimljivo", rekla je. "Znaš li šta je to?"
  
  "Neka vrsta narukvice?"
  
  "Da. Mislim da je to identifikaciona narukvica. Postali su veoma popularni među tinejdžerima sredinom šezdesetih. Sećam se da je moj brat imao jednu. David je to malo počistio. Naravno, sva posrebrenost je nestala, ali na sreću graverova bušilica je duboko ušla u leguru ispod. Dio naslova možete pročitati ako pažljivo pogledate. Evo, iskoristi ovo." Pružila je Michelle lupu. Michelle je pogledala kroz nju i mogla razaznati slabe obrise nekih od ugraviranih slova: GR-HA-. To je bilo to.
  
  "Graham, pretpostavljam", rekao je dr. Cooper.
  
  Mišel je zurila u zbirku kostiju, pokušavajući da zamisli toplo, živo, dišuće ljudsko biće koje su nekada formirali. Dečko. "Graham", prošaptala je. "Šteta što nije imao ugravirano prezime. To bi nam znatno olakšalo posao."
  
  Dr. Cooper stavila je ruke na svoje zaobljene bokove i nasmijala se. "Iskreno, draga moja", rekla je, "mislim da ti ne bi moglo biti mnogo lakše od toga, zar ne? Ako sam do sada u pravu, tražite ljevorukog dječaka po imenu Graham između, recimo, dvanaest i petnaest godina, koji je jednom slomio nadlakticu desne ruke i nestao prije najmanje dvadeset ili trideset godina, možda u ljeto. Oh, i svirao je balone i gitaru. Jesam li nešto zaboravio? Kladim se da nemate mnogo onih koji odgovaraju tom opisu u vašim fajlovima.
  
  
  
  Svake večeri oko sedam, Banks se spuštao niz brdo i šetao krivudavim ulicama sela. Svidio mu se kvalitet svjetla u ovo doba dana, način na koji su male bijele kućice sa svojim raznobojnim drvenim stepenicama kao da sijaju, a cvijeće - u izobilju ljubičaste, ružičaste i crvene boje - djelovalo je užareno. Aroma gardenije pomiješana je s timijanom i origanom. Ispod njega, sve do kopna, prostiralo se more tamnog vina, baš kao u Homerovo doba. Iako, kao što je Benks istakao, nije bilo baš tamno. U svakom slučaju, ne svi. Neka područja bliže kopnu bila su tamnoplava ili zelena, a tek mnogo dalje potamnila su do ljubičaste boje mladog grčkog vina.
  
  Jedan ili dva trgovca su ga pozdravila dok je prolazio. Na ostrvu je bio nešto više od dvije sedmice, što je bilo duže nego što je većina turista boravila, a iako nije primljen, njegovo prisustvo je barem priznato. Bilo je to skoro kao da ste u jorkširskom selu gdje ostajete kao posjetitelj dok ne prezimite nekoliko godina. Možda bi ovdje ostao dugo, naučio jezik, postao misteriozni pustinjak, uronio u ritmove otočkog života. Čak je izgledao pomalo Grk, sa svojom vitkom figurom, kratkom crnom kosom i preplanulom kožom.
  
  Uzeo je engleske novine stare dva dana koje su stigle zadnjim brodom tog dana i donio ih sa sobom u Filipovu tavernu na rivi, gdje je većinu svojih večeri provodio za stolom na otvorenom s pogledom na luku. Pio je uzo kao aperitiv, odlučivao šta će jesti, a onda je pio recinu za večerom. Otkrio je da uživa u čudnom, uljnom okusu lokalnog smolastog vina.
  
  Banks je zapalio cigaretu i promatrao turiste kako se ukrcavaju na brod koji će ih odvesti do broda za krstarenje i večernje zabave: možda Cheryl Cheadle Hulmea koja pleše Ples sedam velova ili Heckmondwikeov bend Beatles wannabes. Sutra će sleteti na novo ostrvo, gde će kupovati skupe sitnice i fotografisati koje neće pogledati više puta. Grupa njemačkih turista koji su sigurno prenoćili u jednom od nekoliko malih hotela na ostrvu zauzela je sto na drugoj strani dvorišta i naručila pivo. Oni su bili jedini ljudi koji su sjedili napolju.
  
  Banks je pijuckao uzo i grickao masline i dolmade, zadovoljavajući se grčkom ribom i zelenom salatom za večeru. Posljednji turist se vraćao na brod za krstarenje, a čim je pospremio zalihe, Alex je svratio da igra šah. U međuvremenu, Banks se okrenuo novinama.
  
  Pažnju mu je privukao članak u donjem desnom uglu prve stranice, pod naslovom DNK POTVRĐUJE IDENTITET DUGO ZAKOPANOG TELA. Zaintrigiran, Banks je čitao dalje:
  
  
  
  Prije nedelju dana, radnici koji su kopali temelje novog tržnog centra na autoputu A1 zapadno od Peterborougha, Cambridgeshire, otkrili su kostur dječaka. Informacije koje su pronađene na mjestu zločina i koje je pružila forenzička antropologinja dr. Wendy Cooper dovele su do vrlo uske liste mogućnosti. "Bio je to skoro poklon", rekao je dr. Cooper našem novinaru. "Obično vam stare kosti ne govore mnogo, ali u ovom slučaju smo od početka znali da je to mali dječak koji je jednom slomio desnu ruku i najvjerovatnije je bio ljevak." U blizini mjesta događaja pronađena je identifikaciona narukvica, popularna među tinejdžerima sredinom šezdesetih, na kojoj je ispisano ime "Graham". Inspektorka Mišel Hart iz policije Kembridža rekla je: "Dr Kuper nam je dao mnogo materijala za rad. Bilo je samo pitanje pregleda dosijea, sužavanja mogućnosti." Kada je policija pronašla jednog jakog kandidata, Grahama Marshalla, dječakovim roditeljima su se obratili za uzorke DNK, a test je bio pozitivan. "Kakvo je olakšanje znati da su pronašli našeg Grahama nakon svih ovih godina", rekla je gospođa Marshall u svom domu. "Iako smo živjeli u nadi." Graham Marshall je nestao u nedjelju, 22. avgusta 1965. godine, u dobi od 14 godina, dok je dostavljao opće novine ispred svoje vijećničke kuće u Peterboroughu. Do danas mu nije pronađen nikakav trag. "Policija je u to vrijeme iscrpila sve moguće tragove", rekao je inspektor Hart našem novinaru, "ali uvijek postoji šansa da će ovo otkriće otkriti nove tragove." Na pitanje da li je moguća nova istraga o ovom slučaju, inspektor Hart je samo naveo da se "nestali nikada ne otpisuju dok se ne pronađu, a ako postoji mogućnost da se pokvari, onda pravda mora biti zadovoljena". Još uvijek nema jasnih naznaka uzroka smrti, iako je dr. Cooper ukazao da se dječak teško mogao zakopati ispod tri metra zemlje.
  
  
  
  Banks je osetio kako mu se želudac steže. Odložio je novine i zagledao se u more, gdje je sunce na zalasku bacalo ružičastu prašinu preko horizonta. Sve oko njega počelo je da treperi i deluje nestvarno. Kao na znak, pod "Plesom Zorbe", kao i svake večeri, zazvučao je snimak grčke muzike. Kafana, luka, grubi smeh - sve je kao da je nestalo u daljini, a samo je Banks ostao sa svojim sećanjima i oštrim rečima u novinama.
  
  "Alane? Kako se kaže peni za njih?"
  
  Banks je podigao pogled i ugledao tamnu, zdepastu figuru Alexandrosa kako stoji iznad njega. "Alex. Izvini. Drago mi je sto te vidim. Sjedni."
  
  Alex je sjedio i izgledao zabrinuto. "Izgledaš kao da imaš loše vijesti."
  
  "Možete i to reći." Banks je zapalio cigaretu i zagledao se u mračno more. Osjetio je miris soli i mrtve ribe. Alex je pokazao Andreu, a trenutak kasnije na stolu se ispred njih pojavila boca uza, zajedno s još jednim tanjirom maslina i dolmade. Filip je upalio fenjere koji su visili u terasi, a oni su se ljuljali na vetru, bacajući prolazne senke na stolove. Alex je izvadio svoj prijenosni šah iz svoje kožne torbe i posložio figure.
  
  Banks je znao da ga Alex neće vršiti pritisak. To je bila jedna od stvari koje mu se svidjele kod svog novog prijatelja. Alex je rođen na ostrvu i nakon što je diplomirao na Univerzitetu u Atini proputovao je svijet kao šef grčke brodarske kompanije prije nego što je odlučio da da otkaz prije deset godina u dobi od četrdeset godina. Sada je zarađivao za život praveći kožne kaiševe koje je prodavao turistima na rivi. Kako je Banks ubrzo otkrio, Alex je bio izuzetno kulturan čovjek, sa strašću za grčku umjetnost i arhitekturu, a njegov engleski je bio gotovo savršen. Takođe je posjedovao nešto što se Benksu činilo vrlo duboko ukorijenjenim osjećajem vlastite vrijednosti i zadovoljstva jednostavnim životom koji je Banks želio da postigne. Naravno, Alexu nije rekao čime se bavi, samo je rekao da je državni službenik. Otkrio je da to što strancima koje sretnete na odmoru kažete da ste policajac, to odlaže. Ili to ili imaju misteriju koju morate riješiti, kao što ljudi uvijek pitaju o čudnim tegobama kada ih upoznaju s ljekarima.
  
  
  
  "Možda večeras nije dobra ideja", rekao je Aleks, a Benks je primetio da odlaže šahovski set. U svakom slučaju, to je uvijek bio samo razgovor u pozadini, jer nijedan od njih nije bio iskusni igrač.
  
  "Žao mi je", rekao je Banks. "Čini se da jednostavno nisam raspoložen. Samo bih izgubio."
  
  "Obično to radite. Ali u redu je prijatelju. Očigledno te nešto muči." Alex je ustao da ode, ali Banks je ispružio ruku i dotaknuo mu ruku. Čudno, htio je nekome reći. "Ne, ostanite," rekao je, sipajući im obojici velikodušne čaše uza. Alex ga je na trenutak pogledala svojim ozbiljnim smeđim očima i ponovo sela.
  
  "Kada sam imao četrnaest godina", rekao je Banks, gledajući u lučka svetla i slušajući tutnjavu ribarskih čamaca, "moj bliski školski drug je nestao. Niko drugi ga nije video. Niko nikada nije znao šta mu se dogodilo. Ni traga." Nasmiješio se i okrenuo da pogleda Alexa. "Smešno je, jer se u to vreme činilo da ova muzika stalno svira: 'Zorba Dance'. Bio je to veliki hit u Engleskoj u to vrijeme. Marcello Minerbi. Smiješne male stvari kojih se sjećaš, zar ne?"
  
  Alex je klimnuo glavom. "Pamćenje je zaista misteriozan proces."
  
  "I često mu se ne može vjerovati."
  
  "Istina, čini se da kako stvari leže tamo, one se... čudno mijenjaju."
  
  "Prekrasna grčka riječ "metamorfozan."
  
  "TO JE. Naravno, Ovidije mi pada na pamet."
  
  "Ali to se dešava prošlosti, zar ne? Sa našim uspomenama."
  
  "Da".
  
  "U svakom slučaju", nastavio je Banks, "u to vrijeme postojala je opća spekulacija da je jednog mog prijatelja, koji se zvao Graham, oteo pedofil - još jedna grčka riječ, ali ne tako lijepa - i da je izvršio samoubistvo.
  
  "To izgleda kao razumna pretpostavka s obzirom na život u gradovima. Ali zar nije mogao jednostavno pobjeći od kuće?"
  
  "To je bila druga teorija, ali on nije imao razloga za to, koliko je iko znao. Bio je dovoljno srećan i nikada nije pričao o bekstvu. U svakom slučaju," nastavio je Banks, "svi pokušaji da ga se pronađe propali su i više se nije pojavio. Činjenica je da sam se otprilike dva mjeseca ranije igrao na obali rijeke kada je prišao čovjek, zgrabio me i pokušao da me gurne u vodu.
  
  "Šta se desilo?"
  
  "Bio sam dovoljno žilav i klizav da se izmigoljim i pobjegnem."
  
  "Ali nikada niste rekli vlastima?"
  
  "Nikad nisam ni rekla svojim roditeljima."
  
  "Zašto ne?"
  
  "Znaš kakva su deca, Aleks. Za početak, nisam trebao igrati tamo. Bilo je prilično daleko od kuće. Takođe sam preskakala časove. Trebao sam biti u školi. I pretpostavljam da sam sebe krivio. Jednostavno nisam želio da upadnem u nevolje."
  
  Alex je sipao još uza. "Dakle, kada je vaš prijatelj nestao, pretpostavili ste da je to ista osoba?"
  
  "Da".
  
  "I vi ste krivi svih ovih godina?"
  
  "Možda da. Nikada nisam razmišljala o tome na taj način, ali s vremena na vrijeme kada se sjetim, osjetim... da je to kao stara rana koja nikada neće u potpunosti zacijeliti. Ne znam. Mislim da je to dijelom razlog zašto..."
  
  "Zašto si šta?"
  
  "Nije važno".
  
  "Zašto ste postali policajac?"
  
  Banks ga je iznenađeno pogledao. "Kako znaš?"
  
  Alex se nasmiješio. "Usreo sam nekoliko u svoje vrijeme. Naučit ćete prepoznati znakove."
  
  "Kao šta?"
  
  "Oh, zapažanje, radoznalost, određeni način hodanja i sjedenja. Male stvari."
  
  Banks se nasmijao. "Zvuči kao da bi i sam bio dobar policajac, Alex."
  
  "O ne. Mislim da ne".
  
  
  
  "Zašto?"
  
  "Mislim da nikada ne bih mogao biti siguran da sam na pravoj strani."
  
  "Jesi li sada ovakav?"
  
  "Pokušavam biti."
  
  "I ja", rekao je Banks.
  
  "Siguran sam da si dobar policajac. Međutim, morate zapamtiti da u Grčkoj...pa, mi smo imali svoj pošten dio režima. Ali molim vas nastavite."
  
  Banks je potapšao presavijene novine. "Pronašli su ga", rekao je. "Zakopan pored puta oko osam milja od mjesta gdje je nestao."
  
  Alex je zviždao kroz zube.
  
  "Još ne znaju uzrok smrti", nastavio je Banks, "ali nije mogao sam doći."
  
  "Dakle, možda su pretpostavke bile tačne?"
  
  "Da".
  
  "I zbog toga se opet osjećaš loše, zar ne?"
  
  "Užasno. Šta ako sam ja odgovoran, Alex? Šta ako je to bio isti čovjek? Da sam progovorio..."
  
  "Čak i da ste prijavili šta se dogodilo, to ne znači da bi on bio uhvaćen. Ovi ljudi mogu biti veoma pametni, kao što sam siguran da ste naučili tokom godina." Alex je odmahnuo glavom. "Ali nisam dovoljno glup da vjerujem da čovjeka možete nagovoriti da ne osjeća krivicu kada je za to raspoložen. Vjeruješ li u sudbinu?"
  
  "Ne znam".
  
  "Mi Grci veoma verujemo u sudbinu, u sudbinu."
  
  "U svakom slučaju, kakve to veze ima?"
  
  "Zato što te to opravdava. Zar ne razumete? To je kao da vas Katolička crkva oslobađa vaših grijeha. Ako je ovo sudbina, onda vam je suđeno da preživite i da nikome ne kažete, dok je vašem prijatelju suđeno da bude kidnapovan i ubijen, a njegovo tijelo je pronađeno mnogo godina kasnije."
  
  "Onda ne vjerujem u sudbinu."
  
  "Pa, vredelo je pokušati", rekao je Aleks. "Šta ćeš učiniti?"
  
  
  
  "Ne znam. Zaista ne mogu ništa da uradim, zar ne? Lokalna policija će istražiti i ili će otkriti šta se dogodilo ili ne. Kladim se da neće nakon svih ovih godina."
  
  Alex na trenutak nije ništa rekao, samo se poigrao čašom uzoa, a zatim otpio dug gutljaj i uzdahnuo.
  
  "Šta?" pitala je Banks.
  
  "Imam osjećaj da ćeš mi nedostajati, prijatelju."
  
  "Zašto? Ne idem nigde".
  
  "Znate li da su Nemci okupirali ovo ostrvo tokom rata?"
  
  "Naravno", rekao je Banks, iznenađen Alexovom naglom promjenom teme. "Istraživao sam stare utvrde. Znate šta ste istraživali. Razgovarali smo o tome. Nisu to bili baš topovi iz Navaronea, ali sam bio impresioniran."
  
  Alex je prezrivo odmahnuo rukom. "Vi i ja možemo samo da zamislimo kakav je život bio pod nacističkom okupacijom", rekao je, "ali moj otac je to proživeo. Jednog dana mi je ispričao priču o tome kako je bio dječak, ne mnogo stariji od tebe i tvojih prijatelja. Njemački oficir koji je zapovijedao ostrvom zvao se von Braun, i svi su mislili da je on morao biti nekompetentno kopile da bi ga tako negdje poslali. Kao što kažeš, prijatelju, ne baš Navaronski topovi, ne baš najstrateškiji položaj na Mediteranu. Međutim, neko je morao paziti na stanovništvo, a ta osoba je bio von Braun. To nije bio baš težak zadatak, a siguran sam da su vojnici koji su ovdje bili vrlo aljkavi.
  
  "Jednom su moj otac i trojica njegovih prijatelja ukrali njemački džip. Putevi su loši, kao što vidite i sada, a oni naravno nisu znali da voze i nisu znali ništa osim osnovnih stvari, pa su nakon jedva pola milje udarili u kamen. Na sreću, nisu bili povređeni i pobegli su pre nego što su vojnici saznali šta se dogodilo, iako ih je očigledno jedan vojnik video i rekao fon Braunu da je tamo četvoro dece." Alex je zastao i zapalio jednu od svojih turskih cigareta. Banks ga je jednom pitao o političkoj korektnosti Grka koji puši turski duvan, ali sve što je rekao je da ima mnogo bolji ukus.
  
  "U svakom slučaju", nastavio je Aleks, ispuštajući dim, "bez obzira na razlog, von Braun je uzeo za sebe da se osveti, da da primer, baš kao što su to činili nacisti u mnogim okupiranim selima. Vjerovatno je želio dokazati da nije samo neki blag, nekompetentni idiot poslat negdje da ga čuva od opasnosti. Sakupio je četvoricu tinejdžera - isti broj koliko su izbrojali vojnici - i naredio da ih se odmah tu strelja. Alex je pokazao na mjesto gdje se glavna ulica spajala s rivom. "Dvojica su zaista bila uključena; druga dvojica su bili nevini. Niko od njih nije bio moj otac."
  
  Njemački turisti su se nasmijali nečemu što je jedna od žena rekla i pozvala Andreu da naruči još piva. Prema Banksovim riječima, oni su već bili prilično pijani, a nema ništa gore od pijanog Nijemca, osim ako se radi o pijanom engleskom fudbalskom navijaču.
  
  Alex ih je ignorirao i nastavio. "Moj otac se osećao krivim što nije pričao, kao i njegov prijatelj, ali šta su oni mogli da urade? Nacisti bi ih vjerovatno ubili pored četvorice drugih koje su odabrali. To je bilo ono što Amerikanci nazivaju bezbjednosnom situacijom. On je cijeli život nosio sa sobom ovu sramotu i krivicu."
  
  "Je li još živ?"
  
  "On je mrtav godinama. Ali stvar je u tome da je von Braun bio jedan od sitnih ratnih zločinaca kojima je suđeno nakon rata, i znate šta? Moj otac je otišao na sud. Nikada u životu nije napustio ostrvo, osim jedne posete Atini, gde su mu odstranili slepo crevo, ali je morao da ode. Da svjedočim."
  
  Banks je bio preplavljen Alexovom pričom i težinom priče, činilo mu se da ne može reći ništa što nije neprimjereno lagano. Konačno je pronašao svoj glas. "Pokušavaš li mi reći da misliš da bih se trebao vratiti?"
  
  
  
  Alex ga je pogledao i tužno se nasmiješio. "Nisam ja taj koji misli da bi se trebao vratiti."
  
  "Ah, dovraga." Banks je zapalio cigaretu i ponovo nagnuo uzo. Bio je skoro prazan.
  
  "Ja sam u pravu?" Alex je insistirao.
  
  Banks je pogledao more, koje je već bilo mračno, iskrivljujući odsjaj svjetla na njegovoj svjetlucavoj površini, i klimnuo glavom. Naravno, večeras nije mogao ništa učiniti, ali Alex je bio u pravu; moraće da ode. Svoju tajnu zločina nosio je sa sobom toliko dugo da je postala dio njega samog i nije mogao izbaciti iz glave otkriće kostiju Grahama Marshalla, kao ni sve druge stvari za koje je mislio da je ostavio iza sebe: Sandru i nju trudnoća, Annie Cabbot, Job.
  
  Gledao je par mladih ljubavnika kako šetaju šetalištem, zagrljeni, i postao je užasno tužan, jer je znao da je sada sve gotovo, ovaj kratki boravak u raju, znao je da će ovo biti posljednji put da su on i Alex proveli prijateljski susret. večer zajedno u grčkoj toplini, uz talase koji se razbijaju o drevni kameni nasip, a u vazduhu miris turskog duvana, soli i ruzmarina. Znao je da sutra mora rano sići u luku, uzeti jutarnji trajekt za Pirej i vratiti se kući prvim letom. I poželio je da nije.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  2
  
  Gore u Jorkširu dva dana kasnije nebo je bilo daleko od bez oblaka i sunce definitivno nije sijalo. Zapravo, nije bilo otkako je Banks otišao u Grčku, razmišljala je DI Annie Cabbot dok je gurnula još jednu hrpu papira u stranu i podigla noge na stol. Kao da je buba otišla i sa sobom ponijela svu sunčevu svjetlost. Ništa osim hladne kiše, sivog neba i još kiše. A bio je avgust. Gdje je bilo ljeto?
  
  Annie je morala priznati da joj je nedostajao Banks. Raskinula je njihovu romantičnu vezu, ali u njenom životu nije bilo nikog drugog i uživala je u njegovom društvu i njegovom profesionalnom uvidu. U trenucima slabosti, i ona je ponekad žalila što nisu mogli ostati ljubavnici, ali to nije bila opcija, s obzirom na njegov porodični prtljag i njeno ponovno interesovanje za njenu karijeru. Bilo je previše poteškoća u spavanju sa šefom. Pozitivno je to što je našla mnogo više vremena za slikanje i ponovo se bavila meditacijom i jogom.
  
  Nije da nije mogla razumjeti zašto je Banks otišao. Jadniku je bilo dosta. Trebalo je da napuni baterije, opaše slabine prije nego što se ponovo bori. Mjesec dana bi trebalo biti dovoljno, složio se pomoćnik šefa policajca Ron McLaughlin, a Banks je imao više nego dovoljno akumuliranog dopusta za to. Tako je otišao u Grčku, vodeći sunce sa sobom. Prokleta sreća.
  
  
  
  U najmanju ruku, Banksovo privremeno odsustvo značilo je Anniein brzi prelazak iz odjela za žalbe i disciplinu natrag u CID sa činom inspektora detektiva, što je upravo ono što je željela. Međutim, više nije imala svoju kancelariju, već samo jedan poluodvojeni kutak u sobi za dežurne detektive, zajedno sa narednikom Hatchleyjem i šest glavnih inspektora, uključujući Winsome Jackman, Kevina Templetona i Gavina Rickerda, ali bilo je vrijedno žrtve. da bude podalje od ovog debelog seksističkog razvratnika, detektiva nadzornika Chambersa, a da ne spominjemo dobrodošlu promjenu u odnosu na prljavi posao koji je dobila pod njim.
  
  U posljednje vrijeme također je u zapadnoj regiji bilo malo više kriminala nego na suncu, s izuzetkom Harogatea, gdje je izbila misteriozna epidemija bacanja jaja. Činilo se da mladi gađaju jajima automobile u prolazu, prozore staračkih domova, pa čak i policijske stanice. Ali to je bio Harogate, a ne Eastvale. Zbog toga je Annie, dosadno pregledavajući izvještaje, izjave o misiji, cirkularne i prijedloge za smanjenje troškova, naćulila uši kada je čula kako detektiv nadzornik Gristorp lupka štapom dok se približavao vratima ureda. Skinula je noge sa stola, koliko da Gristorp ne bi primijetio njene crvene antilop gležnjače, kao i za bilo šta drugo, zavukla je valovitu smeđu kosu iza ušiju i pretvarala se da je zaronila duboko u svoje papire.
  
  Gristorp je prišao njenom stolu. Malo je smršavio otkako je slomio skočni zglob, ali je i dalje izgledao dovoljno snažno. Uprkos tome, kružile su glasine da je pokrenuo temu penzionisanja. "Kako si, Annie?" - pitao.
  
  Annie je pokazala na papire razbacane po njenom stolu. "Ne toliko".
  
  "Dječak je jednostavno nestao. Školarac, petnaest godina.
  
  "Pre koliko je to bilo vremena?"
  
  
  
  "Nisam došao kući sinoć." Grist-Thorpe joj je stavio izvještaj o zlostavljanju. "Moji roditelji nas zovu od sinoć."
  
  Annie je podigla obrve. "Malo je rano da nas upoznamo sa ovim, zar ne, gospodine? Djeca stalno nestaju. Posebno petnaestogodišnjaci.
  
  Gristorp se počešao po bradi. "Ne oni koji se zovu Luke Armitage, oni ga nemaju."
  
  "Luke Armitage? ne..."
  
  "Da. Sin Martina Armitagea. Tačnije, posinak."
  
  "O sranje". Martin Armitage je bio bivši fudbaler koji je nekada bio jedan od najboljih napadača u Premijer ligi. Otkako se povukao iz profesionalnog sporta, postao je nešto poput seoskog džentlmena. Živio je sa suprugom i posinkom Lukom u Swainsdale Hallu, veličanstvenoj vili koja se nalazi na Dalesideu iznad Fortforda. Armitage je bio poznat kao "šampanjac" socijalista jer je tvrdio da je ljevičar, donirao je u dobrotvorne svrhe, posebno onima koje podržavaju i promovišu dječje sportske događaje, te je odlučio da svog sina pošalje u Eastvale Comprehensive School, a ne u javnu školu .
  
  Njegova supruga, Robin Featherling, nekada je bila poznati model, dovoljno poznata u svom polju kao što je Martin Armitage u svom, a njeni podvizi, uključujući drogu, divlje zabave i divlje odnose s javnošću sa raznim rok zvijezdama, poslužili su kao dobra pozadina za dvadesetak godina. ili prije više godina kada je Annie bila tinejdžerka. Robin Fetherling i Neil Byrd bili su zgodni, lijepi mladi par iz vremena kada je Annie bila na Univerzitetu Exeter. Čak je slušala i ploče Neila Byrda u svom studentskom stanu, ali godinama nije čula ni njegovo ime ni njegovu muziku - što nije iznenađujuće jer ovih dana nije imala ni vremena ni sklonosti da prati pop muziku. Sjetila se da je pročitala da su Robin i Neal prije petnaestak godina imali vanbračno dijete. Luke. Zatim su raskinuli, a Nil Bird je izvršio samoubistvo kada je dete još bilo veoma malo.
  
  
  
  "Oh, dovraga, stvarno", rekao je Gristorp. "Ne volim da mislim da smo bolji u služenju bogatima i slavnim od siromašnih, Eni, ali možda bi mogla da odeš i pokušaš da uveriš svoje roditelje. Tip je vjerovatno izašao sa drugarima, pobjegao u London ili tako nešto, ali znate šta mašta ljudi može dobiti."
  
  "Odakle je nestao, gospodine?"
  
  "Ne znamo sigurno. Jučer popodne je bio u gradu, a kada nije došao kući na čaj, počeli su da brinu. U početku su mislili da se možda sreo s nekim drugarima, ali kada je pao mrak, a on još uvijek nije bio kod kuće, počeli su se brinuti. Do jutros su, naravno, bili van sebe. Ispostavilo se da je tip nosio mobilni telefon sa sobom, tako da su prilično sigurni da bi nazvao ako se nešto dogodi."
  
  Annie se namrštila. "Zaista zvuči čudno. Da li su pokušali da ga pozovu?"
  
  "Nema signala. Kažu da mu je telefon isključen."
  
  Annie je ustala i posegnula za kišobranom. "Sada ću otići tamo i razgovarati s njima."
  
  "A Annie?"
  
  "Da gospodine?"
  
  "Mislim da ne trebate da vam govorim o ovome, ali pokušajte biti što tiši. Posljednje što želimo je da lokalna štampa izvještava o ovom slučaju."
  
  "Tiho, tiho, gospodine."
  
  Gristorp je klimnuo. "Dobro".
  
  Annie je krenula prema vratima.
  
  "Sjajne čizme", rekao je Gristorp iza nje.
  
  
  
  Banks se sjećao dana nestanka Grahama Marshalla življe nego što se sjećao većine dana prije tako davno, shvatio je kada je zatvorio oči i zavalio se u sjedište aviona, iako je sjećanje, kako je otkrio, težilo da prošlost shvati više ležerno nego tačno. ; bio je izmiješan, kondenzovan i transponovan. Promenilo se, kao što je Aleks rekao sinoć.
  
  
  
  Sedmice, mjeseci, godine prolazile su mu pred očima, ali ne nužno hronološkim redom. Emocije i incidenti mogu biti dovoljno laki za podnošenje i pamćenje, ali ponekad, kao što je policijski posao, morate se osloniti na vanjske dokaze da biste rekonstruirali pravi slijed događaja. Da li je uhvaćen u krađi kod Woolwortha 1963. ili 1965., na primjer, nije se mogao sjetiti, iako se potpuno jasno sjećao osjećaja straha i bespomoćnosti u onoj skučenoj trouglastoj prostoriji ispod pokretnih stepenica, neugodnog mirisa losiona poslije brijanja Old Spicea. i način na koji su se dva detektiva u tamnim odijelima smijala dok su ga gurali i tjerali da isprazni džepove. Ali kada je bolje razmislio, sjetio se da je istog dana kupio potpuno novi album With the Beatles, koji je izašao krajem novembra 1963. godine.
  
  I tako se to često dešavalo. Razmislite o malom detalju - mirisu, muzičkom komadu, vremenu, djeliću razgovora - zatim ga pažljivo proučite, postavite pitanja iz svih uglova i prije nego što shvatite, pojavit će se još informacija za koje ste mislili da ste zaboravili. Još jedna stvar. Nije uvijek išlo, ali ponekad kada je uspio, Banks je na kraju snimio film o vlastitoj prošlosti, film koji je i gledao i glumio. Mogao je vidjeti kakvu odjeću nosi, znao je kako se osjeća, šta ljudi govore, koliko je napolju toplo ili hladno. Ponekad ga je sama realnost uspomena užasavala i morao je da se izvlači iz ovog stanja u hladnom znoju.
  
  Nešto više od nedelju dana nakon što se vratio sa odmora u Blackpoolu sa porodicom Banks, Graham Marshall je nestao u nedeljnim jutarnjim novinama sa kioska Donalda Bradforda preko puta glavne ceste, obilazak kojim je hodao oko šest meseci, a kojim je sam Banks hodao prije otprilike godinu dana kada je g. Thackeray bio vlasnik radnje. U početku, naravno, niko nije znao ništa o tome šta se dogodilo, osim gospodina i gospođe Marshall i policije.
  
  
  
  Zavalivši se u sjedište i zatvorivši oči, Banks je pokušao da se prisjeti te nedjelje. Sve bi počelo normalno. Vikendom je Benks obično ostajao u krevetu do ručka, kada ga je majka zvala dole na pečenje. Za vreme ručka slušali su komedije na radiju u programu Light: Sea Lark, Around the Horn i The Ken Dodd Show su se vjerovatno ponavljali jer je bilo ljeto dok emisija Billy Cotton Banda nije primorala Banksa da izađe napolje da se nađe sa prijateljima u manor.
  
  Ponekad bi njih petorica - Banks, Graham, Steve Hill, Paul Major i Dave Grenfell - otišli u šetnju lokalnim parkom, sjeli na travu pored igrališta i slušali "Choose Pop" Alana Freemana na Paul's Transy, gledajući ljude koji prolaze, djevojke. Ponekad je Steve skupio hrabrost da jednom od njih ponudi nekoliko Woodbinea da ga odvezu, ali uglavnom su samo gledali i žudjeli u daljini.
  
  Druge nedjelje bi se okupljali kod Paula i puštali ploče, što su radili i na dan kada je Graham nestao, prisjetio se Banks. Paulu je bilo najbolje jer je imao novu Dansette koju bi iznio na trem ako je vrijeme bilo lijepo. Nisu puštali muziku preglasno, pa se niko nije žalio. Kada Paulovi mama i tata nisu bili kod kuće, također su potajno popušili cigaretu ili dvije. Svi su bili tu te nedjelje osim Grahama, i niko nije znao zašto je nestao, osim ako su ga roditelji iz nekog razloga držali kod kuće. Mogli su biti strogi, Grahamovi roditelji, posebno njegov otac. Međutim, bez obzira na razlog, on nije bio tu i niko tome nije pridavao veliki značaj.
  
  Onda bi bili tamo, sjedili na stepenicama, obučeni u svoje 12-inčne pantalone na cijev, uske košulje i pantalone, s kosom koliko god mogu narasti prije nego što im roditelji rezervišu odlazak u lokalnu brijačnicu Crazy Freddy. Bez sumnje su svirali različitu muziku, ali vrhunac tog dana, prisjetio se Banks, bila je Steveova netaknuta kopija posljednje ploče Boba Dylana, koja je sve to donijela kući, i Benksova pomoć!
  
  Zajedno sa svojom strašću prema masturbaciji, Steve Hill je imao prilično neortodoksan ukus u muzici. Drugoj djeci se možda sviđaju Sandy Shaw, Cliff Richard i Cilla Black, ali za Stevea su to bili Životinje, The Who i Bob Dylan. Banks i Graham su bili uz njega većinu puta, iako je Benks uživao i u tradicionalnijoj pop muzici kao što su Dusty Springfield i Gene Pitney, dok su Dave i Paul bili konzervativniji, držeći se Roya Orbisona i Elvisa. Naravno, svi su mrzeli Val Donikana, Jima Reevesa i Bachelors.
  
  Tog dana, pjesme poput "Subterranean Homesick Blues" i "Maggie's Farm" odvele su Banksa na mjesta za koja nikada nije znao da postoje, dok zagonetne ljubavne pjesme "Love Minus Zero / No Limit" i "She Belongs to Me" nisu izlazile iz njegovih glave nekoliko dana. Iako je Benks morao da prizna da nije razumeo ni reč o čemu Dylan peva, bilo je nečeg magičnog u pesmama, čak i pomalo zastrašujućeg, poput prelepog sna u kojem neko počne da priča bezveze. Ali možda je to bila retrospektiva. Ovo je bio samo početak. Nije postao potpuni obožavatelj Dylana sve dok ga "Like a Rolling Stone" nije nokautirao mjesec ili dva kasnije, a ni danas ne bi tvrdio da zna da je Dylan otprilike pola vremena pjevao.
  
  U jednom trenutku su devojke iz susedne ulice prolazile kao i uvek, veoma moderne u svojim minicama i frizurama Meri Kvant, šišane po celom telu, šiške i trake za glavu, šminka za oči nanešena lopaticom, bledoružičaste usne, nosevi podignuti . Imali su šesnaest godina, prestari za Banksa ili njegove prijatelje, i svi su imali osamnaestogodišnje dječake sa Vespama ili Lambrettima.
  
  Dave je otišao rano, rekavši da mu treba čaj sa bakom i djedom u Elyju, iako je Banks mislio da je to zato što ga Dylan maltretira. Nekoliko minuta kasnije, Steve je krenuo, noseći sa sobom svoj zapis. Benks se nije mogao sjetiti tačnog vremena, ali je bio siguran da on i Paul slušaju "Everybody's Gone to the Moon" kada su vidjeli Ford Zephyr kako se vozi niz ulicu. Nije mogao biti prvi, jer je Graham nestao od jutra, ali to je bilo prvo što su vidjeli. Paul je pokazao i zviždao tematsku pjesmu iz "Z Cars". Policijski automobili nisu bili novost na imanju, ali su još uvijek bili rijetkost - u to vrijeme bilo ih je dovoljno da budu primijećeni. Auto se zaustavio kod Grahamove kuće na broju 58, dva uniformisana policajca su izašla i pokucala na vrata.
  
  Banks se prisjetio kako je gledao gospođu Marshall kako otvara vrata, umotavajući se u tanku jaknu uprkos vrućem danu, dok su dva policajca skinula kape i ušla za njom u kuću. Nakon toga na imanju više ništa nije bilo isto.
  
  Vraćajući se u dvadeset prvi vek, Banks je otvorio oči i protrljao ih. Sjećanje ga je još više umorilo. Pre neki dan mu je trebalo pakleno mnogo vremena da stigne do Atine, a kada je stigao, otkrio je da ne može na let kući do sledećeg jutra. Morao je da prenoći u jeftinom hotelu i loše je spavao, okružen vrevom i vrevom velikog grada, nakon mira i tišine svog ostrvskog povlačenja.
  
  Sada je avion letio iznad Jadranskog mora, između Italije i bivše Jugoslavije. Banks je sjedio s njegove lijeve strane, a nebo je bilo tako čisto da je mislio da ispod sebe vidi cijelu Italiju, zelene, plave i zemljane boje, od Jadrana do Mediterana: planine, krater vulkana, vinograde, grozd sela, i širenje velikog grada. Uskoro će se vratiti u Manchester i potraga će početi ozbiljno. Kosti Grahama Marshalla su pronađene, a Banks je želio znati kako i zašto su završile tamo gdje su bile.
  
  
  
  Annie je skrenula s autoputa B između Fortforda i Reltona na šljunčani prilaz do Swainsdale Halla. Brijestovi, platani i jasen prošarali su krajolik i zaklanjali pogled na samu dvoranu sve do posljednje krivine, kada se pojavila u svom svom sjaju. Sagrađena od lokalnog krečnjaka i žrvnjeva u sedamnaestom veku, sala je bila duga, dvospratna, simetrična kamena zgrada sa centralnim dimnjakom i prozorima uokvirenim kamenom. Daleova vodeća porodica, Blackwoods, živjela je tamo sve dok nisu izumrli, kao što su izumrle mnoge stare aristokratske porodice: zbog nedostatka novca i nedostatka odgovarajućih nasljednika. Iako je Martin Armitage kupio to mjesto u bescjenje, pričalo se da su troškovi održavanja previsoki, a kako se približila, Annie je vidjela da je dio kamenog krova u lošem stanju.
  
  Annie je parkirala ispred hodnika i kroz kosu kišu gledala u dolinu. Bio je to sjajan pogled. Iza niske grbe zemljanih bedema u donjem polju, drevne keltske odbrane od rimske invazije, mogla je vidjeti cijelu zelenu dolinu pred sobom, od krivudave rijeke Swain do suprotne strane, do sivih krečnjačkih ožiljaka koji su kao da su bili goli. skeletni zubi. Tamne, zdepaste ruševine opatije Devroolx bile su vidljive otprilike na pola puta niz suprotnu stranu Dalesidea, kao i selo Lindgarth, sa svojim četvrtastim crkvenim tornjem i dimom koji se dizao iz dimnjaka preko krovova pocrnjelih od kiše.
  
  Kada je Annie došla do vrata, u kući je zalajao pas. I sama je više volela mačke, mrzila je način na koji bi psi trčali na dolazak posetilaca, lajali i skakali na vas, balavili i njuškali vaše međunožje, pravili pustoš u predvorju dok je vlasnik koji se izvinjava pokušavao da obuzda entuzijazam životinje i objasniti šta je zapravo bilo samo vrlo prijateljski.
  
  Ovaj put nije bio izuzetak. Međutim, mlada žena koja je otvorila vrata čvrsto je zgrabila psa za ogrlicu prije nego što je mogao sliniti po Annienoj suknji, a iza nje se pojavila još jedna žena. "Miata!" pozvala je. "Pristojno se ponašaj! Josie, možeš li odvesti Miatu u mašinu za pranje sudova, molim te?"
  
  
  
  "Da, gospođo." Josie je nestala, gotovo vukući frustriranog dobermana sa sobom.
  
  "Žao mi je", rekla je žena. "Ona se tako uzbuđuje kada imamo goste. Ona je samo prijateljska."
  
  "Miata. Lijepo ime", rekla je Annie i predstavila se.
  
  "Hvala ti". Žena je ispružila ruku. "Ja sam Robin Armitage. Molim vas uđite."
  
  Annie je pratila Robin niz hodnik i ušla na vrata s desne strane. Soba je bila ogromna, podsjećala je na staru banket salu, sa starinskim namještajem razbacanim po prekrasnom persijskom tepihu u sredini, velikim klavirom i kamenim kaminom koji je bio veći od cijele Anniene kolibe. Na zidu iznad kamina visilo je nešto što se Annienom uvježbanom oku činilo pravim Matisom.
  
  Čovjek koji je kroz stražnji prozor gledao travnjak veličine golf terena okrenuo se kad je Annie ušla. Kao i njegova žena, izgledao je kao da nije spavao cijelu noć. Predstavio se kao Martin Armitage i rukovao se s njom. Njegov stisak je bio čvrst i kratak.
  
  Martin Armitage je bio visok preko šest stopa, zgodan, snažnog atletskog izgleda, sa kosom obrijanom skoro do lubanje, poput mnogih fudbalera. Bio je mršav, dugih nogu i dotjeran, kako i dolikuje bivšem sportisti, a čak je i njegova ležerna odjeća - farmerke i široki ručno pleteni džemper - izgledala kao da vrijedi više od Anniene mjesečne plate. Spustio je pogled na Anniene čizme, a ona je poželjela da je tog jutra odabrala nešto konzervativnije. Ali kako je mogla znati?
  
  "Detektiv nadzornik Gristorp mi je rekao za Lukea", rekla je Annie.
  
  "Da". Robin Armitage je pokušao da se nasmiješi, ali je to ispalo kao dvadeseti snimak snimanja reklame. "Slušaj, mogu li zamoliti Josie da nam donese čaj ili kafu ako želiš?"
  
  "Čaj bi bio divan, hvala", rekla je Annie dok je pažljivo sjedila na rubu antikne stolice. Smatrala je da je jedna od najcivilizovanijih stvari u vezi s radom policajca, posebno u civilu, to što vam ljudi koje posjećujete - svjedoci, žrtve i zlikovci - uvijek nude nešto osvježavajuće. Obično čaj. Bio je engleski kao fish and chips. Prema onome što je pročitala ili videla na TV-u, nije mogla da zamisli da se ovako nešto dešava negde drugde u svetu. Ali, koliko je znala, možda su Francuzi ponudili vino kada je žandarm došao na poziv.
  
  "Znam koliko to može biti frustrirajuće," počela je Annie, "ali u 99 posto vremena nema apsolutno o čemu da brinete."
  
  Robin je podigla nježno počupanu obrvu. "Jesi li ozbiljan? Govoriš li ovo samo da bismo se osjećali bolje?"
  
  "Istina je. Iznenadili biste se koliko imamo nestalih ljudi - izvinite, policija to naziva nestalim - a većina njih se ispostavi da su jednako dobri."
  
  "Većina njih?" ponovio je Martin Armitage.
  
  "Samo vam kažem da je statistički on najverovatnije..."
  
  "Statistički? Koje vrste-"
  
  "Martine! Smiri se. Ona samo pokušava da pomogne." Robin se okrenula prema Annie. "Žao mi je", rekla je. "ali niko od nas nije mnogo spavao. Luke nikada ranije nije uradio ništa slično i stvarno ćemo poludjeti od brige. Ništa osim što se Luke vrati zdrav i zdrav neće to promijeniti. Recite nam gdje mislite da se nalazi."
  
  "Voljela bih da mogu odgovoriti na to pitanje, zaista želim", rekla je Annie. Izvadila je svoju svesku. "Mogu li dobiti neke informacije od vas?"
  
  Martin Armitage je rukom prešao preko glave, uzdahnuo i srušio se nazad na kauč. "Da, naravno", rekao je. "I izvinjavam se. Nervi su mi malo klimavi, to je sve." Kada ju je pogledao pravo u nju, vidjela je brigu u njegovim očima i čelični pogled čovjeka koji obično dobija ono što želi. Josie je ušla s čajem, koji je poslužila na srebrnom poslužavniku. Annie se osjećala pomalo neugodno, kao i uvijek u prisustvu posluge.
  
  Usne Martina Armitagea su se iskrivile u osmijeh, kao da je primijetio njenu nelagodu. "Malo pretenciozno, zar ne?" - on je rekao. "Pretpostavljam da se pitate zašto jedan nepokolebljivi socijalista poput mene unajmljuje sobaricu? To ne znači da ne znam kako da napravim šolju čaja. Odrastao sam sa šestoro braće u rudarskom gradu Zapadnog Jorkšira tako malom da niko nije ni primetio kada ga je Megi Tačer sravnila sa zemljom. Za doručak, ako imate sreće, bili su hleb i sos. Nešto slično tome. Robin je odrasla na maloj farmi u Devonu."
  
  A prije koliko miliona funti je to bilo? Annie je razmišljala o tome, ali nije bila tu da razgovara o njihovom načinu života. "To se mene ne tiče", rekla je. "Moram da zamislim da ste oboje veoma zauzeti, možda će vam trebati pomoć." Zastala je. "Samo pod uslovom da ne očekuješ da ću dići mali prst dok pijem čaj."
  
  Martin je uspio slabašno da se nasmije. "Uvijek volim da umačem svoje kolačiće za varenje." Zatim se nagnuo naprijed i ponovo postao ozbiljan. "Ali nećete mi učiniti da se osećam bolje ako mi odvlačite pažnju. Šta možemo učiniti? Gde da gledamo? Gdje da počnemo?
  
  "Tražićemo. Zato smo ovde. Kada ste prvi put počeli vjerovati da nešto nije u redu?"
  
  Martin je pogledao svoju ženu. "Kada je to bilo, ljubavi? Posle čaja, u ranim večernjim satima?"
  
  Robin je klimnula. "Uvek je kod kuće na čaju. Kada se nije vratio nakon sedam sati i nismo ništa čuli od njega, počeli smo da brinemo."
  
  "Šta si uradio?"
  
  "Pokušali smo ga nazvati na mobilni", rekao je Martin.
  
  "Šta se desilo?"
  
  "Bilo je isključeno."
  
  "Šta onda?"
  
  "Pa, oko osam sati", reče Robin, "Martin ga je otišao tražiti."
  
  "Gdje ste tražili, gospodine Armitage?"
  
  "Upravo sam jahao oko Eastvalea. Zapravo malo besmisleno. Ali morao sam nešto da uradim. Robin je ostao kod kuće u slučaju da nazove ili se pojavi."
  
  
  
  "Koliko dugo te nema?"
  
  "Ne zadugo. Vratio sam se, oh, oko deset."
  
  Robin je klimnula u znak slaganja.
  
  "Imate li nedavnu Lukeovu fotografiju?" upitala je Annie. "Nešto što bismo mogli distribuirati."
  
  Robin je prišla jednom od niskih, uglačanih stolova i pokupila hrpu fotografija. Prelistala ih je i jednu dala Annie. "Napravljen je za Uskrs. Odveli smo Lukea u Pariz za praznike. Hoće li uspjeti?" Annie je pogledala fotografiju. Prikazivao je visokog, mršavog mladića s tamnom kosom koja mu se kovrčala oko ušiju i čela, koji je izgledao starije od svojih petnaest godina, do te mjere da je razvio pahuljaste rudimente kozje bradice. Stajao je pored groba na starom groblju, izgledao je mrzovoljno i zamišljeno, ali lice mu je bilo izvan senke i dovoljno blizu kamere da bi se mogao identifikovati.
  
  "Insistirao je da poseti groblje Père Lachaise", objasnio je Robin. "Tamo su sahranjeni svi poznati ljudi. Chopin. Balzac. Prust. Edith Piaf. Colette. Luke stoji tamo kraj groba Jima Morrisona. Jeste li čuli za Jima Morrisona?"
  
  "Čula sam za njega", rekla je Annie, koja se sjeća da su očevi prijatelji puštali glasne Doorsove ploče čak i godinama nakon Morisonove smrti. Pesme "Light My Fire" i "The End", posebno, utkane su negde u njena sećanja na te dane.
  
  "Smiješno je," rekao je Robin, "ali većina ljudi koji hodočaste na njegov grob nisu bili ni rođeni kada je bio na vrhuncu popularnosti. Čak sam i ja bila mala djevojčica kada su Doors prvi put postali veliki."
  
  Annie je pretpostavila da je u ranim četrdesetima i da je još uvijek upečatljiva figura. Zlatne kovrče Robin Armitage slijevale su se preko njenih uskih ramena i blistale u stvarnom životu kao i u reklami za šampon. Uprkos znacima napetosti i nelagode, nijedna bora nije pokvarila njenu glatku, bledu kožu. Iako je Robin bila niža nego što je Annie zamišljala, njena figura je izgledala vitko kao bilo koji od njenih postera koje je Annie ikada videla, a usne koje su tako zavodljivo sisale nemasni sladoled iz kašike u poznatoj TV reklami pre nekoliko godina, bile su punašna i rumena kao i uvek. Čak je i ta ljepota za koju je Annie oduvijek mislila da je lažna još uvijek bila tu, u kutu njenih usana, a izbliza je izgledala stvarno.
  
  Da, Robin Armitage nije izgledao ništa gore nego prije dvadeset godina. Annie je na prvi pogled mislila da bi trebala mrziti ovu ženu, ali nije mogla. I nije samo nestali dječak, rekla je sebi, već je osjetila nešto vrlo ljudsko, vrlo ranjivo iza izvrsno upakovane fasade modela.
  
  "Ovo će biti dovoljno", rekla je Annie, vraćajući fotografiju u svoju aktovku. "Podijeliću ga čim se vratim. Šta je nosio?
  
  "Kao i obično", reče Robin. "Crna majica i crne farmerke."
  
  "Kažete 'kao i obično'. Mislite li da uvijek nosi crno?"
  
  "Ovo je pozornica", rekao je Martin Armitage. "Barem mi njegova majka kaže."
  
  "Jeste, Martine. Čekaj, on će to prerasti. Ako ga ikada ponovo vidimo."
  
  "Ne brinite, gospođo Armitage. On će se pojaviti. U međuvremenu, želio bih da dobijem više informacija o samom Lukeu, bilo šta što možda znate o njegovim prijateljima, interesovanjima ili poznanicima što bi nam moglo pomoći da shvatimo gdje bi on mogao biti. Prije svega, je li sve bilo u redu između vas dvoje? Da li je bilo tuča u poslednje vreme?"
  
  "Nije ono čega se mogu sjetiti", odgovorio je Robin. "Ne mislim ništa ozbiljno. Sve je bilo super među nama. Luke je imao sve što je želio."
  
  "Po mom iskustvu", rekla je Eni, "niko nikada nema sve što želi, čak i ako neko ko ih mnogo voli misli da ima. Ljudske potrebe su tako raznolike i ponekad ih je tako teško definirati."
  
  "Nisam mislio samo na materijalne stvari", rekao je Robin. "U stvari, Lukea ne zanimaju mnogo stvari koje se mogu kupiti novcem, s izuzetkom elektronskih naprava i knjiga." Njene plave oči dugih trepavica napunile su se suzama. "Mislio sam da ima svu ljubav koju mu možemo pružiti."
  
  "Ne sumnjam u to", rekla je Annie. "Međutim, mislio sam da je možda nešto želeo da uradi, ali ti mu nisi dozvolila?"
  
  "Na primjer?" upita Robin.
  
  "Nešto što nisi odobravao. Pop koncert na koji je želeo da ide. Prijatelji vam se nije svidjelo da je u blizini. Nešto slično tome."
  
  "Oh, razumem na šta misliš. Ali ne mogu ništa da smislim. Možeš li, draga?"
  
  Martin Armitage je odmahnuo glavom. "Kada su roditelji u pitanju, mislim da smo prilično liberalni", rekao je. "Razumijemo da djeca ovih dana brzo rastu. I sam sam brzo odrastao. A Luke je pametan momak. Ne mogu da se setim nijednog filma koji ne bih želeo da pogleda, osim pornografije, naravno. On je takođe tih, stidljiv momak koji se ne zanosi previše. On drži do sebe."
  
  "Vrlo je kreativan", dodao je Robin. "Voli da čita i piše priče i poeziju. Kada smo bili u Francuskoj, bili su samo Rembo, Verlen i Bodler."
  
  Eni je za neke od ovih pesnika čula od svog oca, čak je i pročitala neke od njih. Mislila je da su oni malo napredni za petnaestogodišnjeg dječaka, a onda se sjetila da je Rembo počeo pisati poeziju s petnaest godina, a odustao od toga sa devetnaest.
  
  "Šta je sa djevojkama?" upitala je Annie.
  
  "Nikad nije nikoga spomenuo", rekla je Robin.
  
  "Možda mu je neugodno reći ti", predloži Annie.
  
  "Siguran sam da bismo znali."
  
  Annie je promijenila taktiku i napravila bilješku da kasnije, ako bude potrebno, ispita Lukeov lični život, ili nedostatak istog. "Ne znam kako da to diplomatski kažem", rekla je, "ali pretpostavljam da niste Lukov biološki otac, gospodine Armitidž?"
  
  "Tačno. On je moj posinak. Ali uvijek sam o njemu mislio kao o svom rođenom sinu. Robin i ja smo u braku deset godina. Luke nosi naše prezime."
  
  
  
  "Pričajte mi o Lukeovom ocu, gospođi Armitage."
  
  Robin je pogledala svog muža.
  
  "U redu je, draga", rekao je Martin Armitage. "Nije me briga ako pričaš o njemu, iako ne razumijem baš značenje svega ovoga."
  
  Robin se ponovo okrenula Annie. "Zapravo, iznenađen sam da to već ne znate, s obzirom na preveliko interesovanje štampe u sirotinjskim četvrtima koje su pokazivale za celu stvar u to vreme. Ovo je Neil Bird. Mislio sam da većina ljudi zna za mene i Neila."
  
  "Oh, znam ko je bio i šta se dogodilo. Samo se ne sjećam detalja. On je bio pop pevač, zar ne?
  
  "Pop pjevačica? Mrzeo bi da čuje da ga ljudi tako zovu. Mislio je o sebi više kao o nečemu poput modernog trubadura, više o pjesniku nego o bilo čemu drugom."
  
  Od kantautora do fudbalera, mislila je Annie, Marilyn Monroe je od bejzbol igračice postala dramaturginja. Očigledno je da je Robin Armitage imao više nego što se na prvi pogled čini. "Molim vas da mi oprostite moje neznanje i osvježite mi pamćenje", rekla je.
  
  Robin je pogledala kroz prozor, gdje je veliki kos pronašao crva na travnjaku, a zatim sjela do svog muža. Uhvatio ju je za ruku dok je govorila. "Vjerovatno mislite da je to čudna kombinacija", rekla je. "Ali Neil je bio prvi muškarac koji me nije tretirao kao totalnog idiota zbog mog izgleda. Teško je biti... pa, znaš, izgledati kao ja. Većina muškaraca je ili previše uplašena da bi vam prišla ili misle da je lako spavati s vama. Sa Nilom nije bilo ni jednog ni drugog."
  
  "Koliko ste dugo bili zajedno?"
  
  "Oko pet godina. Luke je imao samo dvije godine kada nas je Neil napustio. Samo. Bez upozorenja. Rekao je da treba da bude sam i da više ne može priuštiti da bude opterećen porodicom. Tako je on to rekao: Opterećen."
  
  "Žao mi je", rekla je Annie. "Šta se desilo? Šta je sa tvojom karijerom?"
  
  "Imala sam dvadeset pet godina kada smo se upoznali i bavila sam se manekenstvom od svoje četrnaeste. Naravno, bilo je teško vratiti svoju figuru nakon Lukea i ja više nikad nisam bio isti, ali ipak sam imao posao, uglavnom u televizijskim reklamama, malu i vrlo zaboravnu ulogu u horor filmu, petnaesti dio nekog serije. Ali zašto sve ovo trebate znati? To ne može imati nikakve veze sa Lukeovim nestankom. Neil je mrtav već dvanaest godina."
  
  "Slažem se sa svojom ženom", rekao je Martin. "Kao što sam već rekao, ne vidim kakve sve ovo ima veze sa slučajem."
  
  "Samo pokušavam da prikupim što je moguće više informacija", objasnila je Eni. "Nikad se ne zna šta bi moglo biti važno u slučaju nestalih ljudi, šta bi ih moglo isprovocirati. Zna li Luke ko mu je bio otac?
  
  "O, da. Ne sjeća se Neala, naravno, ali ja sam mu rekao. Mislio sam da je važno ne skrivati tajne od njega."
  
  "Koliko dugo zna?"
  
  "Rekao sam mu kada je imao dvanaest godina."
  
  "A prije toga?"
  
  "Martin je jedini otac kojeg je poznavao."
  
  Dakle, sedam godina, izračunala je Annie, Luke je prihvaćao Martina Armitagea kao svog pravog oca, a zatim je njegova majka objavila zapanjujuće vijesti o Nilu Byrdu. "Kako je reagovao na ovu vijest?" ona je pitala.
  
  "Naravno da je bio zbunjen", rekao je Robin. "I postavljao je mnogo pitanja. Ali osim toga... ne znam. Poslije je malo pričao o tome."
  
  Annie je napravila nekoliko bilješki dok ih je probavljala. Mislila je da ovo mora biti više od onoga što Robin kaže, ali možda i nije. Djeca mogu biti iznenađujuće vesela. I iznenađujuće osetljiv.
  
  "Da li još uvijek imate bilo kakav kontakt sa nekim od prijatelja ili rođaka Neila Byrda?" upitala je Annie.
  
  "Bože, ne. Neilova roditelja su umrla mlada - to je bila jedna od stvari koje su ga proganjale - i ja više ne trčim u takvim krugovima."
  
  "Mogu li vidjeti Lukeovu sobu?"
  
  "Svakako". Robin je izvela Annie u hodnik, pohabanim kamenim stepenicama na gornji kat, gdje je skrenula lijevo i otvorila teška hrastova vrata druge sobe.
  
  Annie je upalila svjetlo uz krevet. Trebalo joj je nekoliko trenutaka da shvati da je soba mračna osim poda prekrivenog tepihom. Soba je bila okrenuta na sjever, tako da nije bilo puno sunca, a čak i sa upaljenom noćnom lampom - nije bilo svjetla na stropu - izgledala je sumorno. Međutim, bilo je urednije nego što je očekivala, i gotovo spartanskog sadržaja.
  
  Luke, ili neko drugi, naslikao je solarni sistem i zvijezde na plafonu. Jedan zid bio je prekriven posterima rok zvijezda, a kako se približavala, Eni je primijetila imena: Kurt Cobain, Nick Drake, Jeff Buckley, Ian Curtis, Jim Morrison. Većina njih bila joj je barem nejasno poznata, ali je mislila da bi Banks mogao znati više o njima od nje. Primetila je da nema sportskih ličnosti. Na suprotnom zidu, srebrnom bojom iz boce s aerosolom, ispisane su riječi "Pesnik je ostvareno putovanje na ovom dugom, ogromnom i razumnom putu do naših čula". Te riječi su mi pale na pamet, ali nije ih se mogla sjetiti, a njen francuski nije bio dovoljno dobar da joj pruži jasan prijevod. "Znate li šta to znači?" ona je pitala.
  
  "Žao mi je", rekla je Robin. "Nikad nisam bio dobar u francuskom u školi."
  
  Annie je prepisala riječi u svoju bilježnicu. Električna gitara je bila naslonjena na malo pojačalo ispod prozora sa stubovima, kompjuter je bio na stolu, a pored ormarića mini-stereo i hrpa CD-a. Otvorila je kutiju za violinu na komodi i vidjela da se u njoj nalazi violina.
  
  Annie je prelistala diskove. Većinu bendova za koje nikada nije čula kao što su Incubus, System of a Down i Slipknot, ali je prepoznala nekoliko starih pjesama kao što su Nirvana i REM. Tamo je čak bio i neki stari Bob Dylan. Iako Annie nije znala gotovo ništa o muzičkim ukusima petnaestogodišnjih dječaka, bila je sigurna da Bob Dylan obično nije jedan od njih.
  
  
  
  Neil Byrd nije imao ništa. Annie je ponovo poželjela da je Banks ovdje; mogao je da pročita nešto u svemu tome. Posljednji CD koji je kupila sastojao se od pjevanja tibetanskih monaha koji su joj pomogli u jogi i meditaciji.
  
  Annie je bacila pogled na sadržaj police za knjige: mnoštvo romana, uključujući Sinove i voljene, Lovac u žitu i Veliki Molne, zajedno s tradicionalnijom tinejdžerskom fantastikom Philipa Pullmana i zbirke kratkih priča Raya Bradburyja i H. P. Lovecrafta ; nekoliko zbirki poezije; ogromna knjiga o umjetnosti prerafaelita; i to je sve.
  
  Osim toga, soba je otkrivala iznenađujuće malo. Nije postojao adresar, barem ne onaj koji je Annie mogla pronaći, i ništa drugo osim knjiga, odjeće i CD-a. Robin joj je rekao da Luke svuda nosi sa sobom izlupanu kožnu torbu, bez nje ne bi nikuda i sve što mu je važno biće tu, uključujući i njegov ultra-laki laptop.
  
  Annie je u ladici svog stola pronašla neke štampane rukopise, kratke priče i pjesme, od kojih su najnoviji datirani prije godinu dana, i pitala je može li ih pozajmiti da ih pogledaju kasnije. Mogla je reći da je Robin razočaran, uglavnom zbog Lukeove dragocjene privatnosti, činilo se, ali opet, malo guranja u pravom smjeru učinilo je čuda. Ionako je mislila da joj kreativni rad neće mnogo reći, ali bi joj mogao dati uvid u Lukeov karakter.
  
  Ostati gore nije više ništa značilo, a crni zidovi su je počeli deprimirati, pa je rekla Robin da je gotova. Sišli su dolje gdje je Martin Armitage još uvijek sjedio na kauču.
  
  "Razumijem da ste poslali Lukea u Eastvale Comprehensive School umjesto u javnu školu kao što je Broadmore", rekla je Annie.
  
  "Ne verujemo u državne škole", rekao je Martin, dok je njegov naglasak iz Zapadnog Jorkšira postajao sve jači dok je govorio. "Oni su samo leglo razmaženih državnih službenika. Nema ništa loše u opštem obrazovanju." Zatim je zastao i nasmiješio se. Annie je stekla utisak da mu je ovaj gest često radio u kontaktu s novinarima: iznenadni tok šarma djelovao je poput električne struje. "Pa, možda ima mnogo loših stvari u vezi s tim - barem ja to stalno čujem - ali meni je bilo dovoljno dobro, i dovoljno je dobro za većinu djece. Luka je pametan i vrijedan. On će biti dobro."
  
  Sudeći po govoru njenog tijela - sklopljenih ruku i stisnutih usana - Annie je pretpostavila da se Robin ne slaže da je Lukeovo obrazovanje bilo predmet neke vrste žučne rasprave.
  
  "Je li sretan u školi?" ona je pitala.
  
  "Nikad se nije žalio", rekao je Martin. "Ne više nego što bi bilo koje dijete. Znate, on ne voli svog profesora geografije, ne voli igrice, a algebra je preteška. Nešto slično tome."
  
  "On nije ljubitelj sporta?"
  
  "Nažalost ne", rekao je Martin. "Pokušao sam da ga zainteresujem, ali..." Slegnuo je ramenima.
  
  "Šta je sa ostalim dečacima u školi? Čak i ako je, kako kažete, pomalo usamljenik, mora da ima nekakav kontakt sa svojim drugovima iz razreda?"
  
  "Pretpostavljam da jeste, ali nikada nisam vidio nikakve dokaze o tome."
  
  "Nikad nije dovodio prijatelje u kuću?"
  
  "Nikad".
  
  "Ili su tražili dozvolu da posjete njihove domove?"
  
  "Ne".
  
  "Da li često izlazi iz kuće?"
  
  "Ne više od bilo kojeg drugog dječaka njegovih godina", rekao je Martin. "Možda čak i manje."
  
  "Želimo da Luke ima normalan život", rekla je Robin. "Teško je znati šta dozvoliti, a šta ne. Teško je znati koju disciplinu treba slijediti. Ako ne dajete dovoljno, onda dijete postaje neobuzdano i krivica se prebacuje na roditelje. Ako zadržite previše kontrole, on se ne razvija prirodno i krivi vas što ste ga zeznuli. Dajemo sve od sebe da budemo dobri roditelji i da uspostavimo pravičnu ravnotežu."
  
  
  
  Annie, i sama autsajder u školi jer je odrasla u umjetničkoj zajednici, "hipi riba" za drugu djecu, shvatila je koliko se Luke mogao osjećati otuđeno, a to nije bila krivica njegovih roditelja. Za početak, živjeli su na tako udaljenom mjestu kao što je Swainsdale Hall, i to na sjajnom mjestu; drugo, bile su manje poznate ličnosti; i treće, činilo se da je i dalje introvertna osoba.
  
  "Sigurna sam da znaš", rekla je. "Šta je radio jučer?" ona je pitala.
  
  "Otišao je u centar grada."
  
  "Kako je stigao tamo?"
  
  "Autobus. Usluga je dobra, barem do kraja čajanke."
  
  "Da li je juče imao neki poseban razlog da ode u Eastvale?"
  
  "Ništa posebno", odgovorio je Robin. "On jednostavno voli da traži rabljene knjige i želio je pogledati neke nove kompjuterske stvari."
  
  "Ovo je sve?"
  
  "Koliko ja znam. Nije bilo ničeg neobičnog u tome."
  
  "Da li je ikada ranije ostao vani cijelu noć?"
  
  "Ne", rekla je Robin, pritiskajući joj ruku na grlo. "Nikad. Zato smo toliko zabrinuti. On nas ne bi doveo kroz ovo osim da se nešto...nešto strašno nije dogodilo."
  
  Počela je da plače, a njen muž ju je zagrlio, zaglađujući njenu svilenkastu zlatnu kosu. "Pa, dobro, draga. Ne brini. Oni će ga pronaći." Sve to vrijeme, njegov intenzivan pogled bio je uperen direktno u Annie, kao da je izazivao da se ne složi. Nije da je htela. Čovek koji je navikao da radi stvari na svoj način. Annie nije sumnjala da je i on čovjek od akcije, naviknut da trči naprijed sa loptom i šutira je u zadnji dio mreže.
  
  "Šta je sa ostatkom porodice: stričevi, tetke, bake i dede?" ona je pitala. "Da li je bio blizak nekome posebno?"
  
  
  
  "Porodica Robin u Devonu", rekao je Martin. "Moji roditelji su mrtvi, ali imam udatu sestru koja živi u Dorsetu i brata u Cardiffu. Naravno, zvali smo sve koga smo mogli da se setimo, ali niko ga nije video."
  
  "Da li je imao novca sa sobom?"
  
  "Malo. Nekoliko funti. Gledajte, inspektore," rekao je, "cijenim vaša pitanja, ali ste na pogrešnom putu. Luke ima svoj mobilni. Ako je želio negdje otići ili učiniti nešto što bi značilo da neće doći kući ili da će zakasniti, zašto nas onda ne nazove?"
  
  "Osim ako to nije bilo nešto o čemu nije želio da znaš."
  
  "Ali ima samo petnaest godina", rekao je Martin. "Šta on to, dođavola, radi što je toliko tajno da ne bi želio da njegovi roditelji znaju za to?"
  
  Znate li gdje su vam djeca? Znate li šta rade vaša djeca? Po Annienom iskustvu, i po sopstvenom sjećanju i kao policajke, znalo se da nema tajnovitijeg od tinejdžera, posebno osjetljivog, usamljenog tinejdžera, ali Lukovi roditelji to jednostavno nisu razumjeli. Nisu li i sami prošli kroz to, ili im se od djetinjstva dogodilo toliko drugih stvari da su zaboravili kako je to?
  
  Bilo je mnogo razloga zbog kojih je Luke možda smatrao potrebnim da ode na neko vrijeme, a da to ne kaže roditeljima - djeca su često sebična i bezobzirna - ali izgleda da se nisu mogli sjetiti nijednog. Međutim, ovo nije bio prvi put da je Annie iskusila tako zapanjujući jaz između roditeljske percepcije i stvarnosti. Češće nego što je očekivala, nailazila je na roditelje nestale djece koji su rekli da jednostavno nemaju pojma gdje je mlada Sally mogla otići i zašto je htjela negdje otići i toliko ih povrijediti.
  
  "Jesu li vam ikada prijetili?" ona je pitala.
  
  "Ne", rekao je Martin. "Zašto pitaš?"
  
  "Slavne ličnosti često dobijaju pogrešnu pažnju."
  
  
  
  Martin je frknuo. "Jedva da ličimo na Bekame i šik začine. Ovih dana ne dobijamo veliku pažnju javnosti. Ne zadnjih pet godina otkako smo se ovdje doselili. Oboje se držimo tiho."
  
  "Zar ti nije palo na pamet da bi neko mogao pomisliti da Luke treba kidnapovati?" ona je pitala.
  
  "Uprkos onome što mislite", rekao je Martin, "mi nismo baš tako bogati." Odmahnuo je rukom. "Kuća kao početak... samo pojede novac. Bili bismo jako loši učenici za kidnapera, vjerujte mi."
  
  "Kidnaper ovo možda ne zna."
  
  Robin i Martin su se pogledali. Konačno je Robin progovorila. "Ne, ne mislim tako. Kao što sam rekao, oduvek smo želeli da Luke ima normalan život, a ne kao moj. Nismo htjeli tjelohranitelje i obezbjeđenje oko njega. Možda je s naše strane bilo glupo, nerealno, ali do sada je išlo. Nikada mu se ništa loše nije dogodilo."
  
  "I sigurna sam da se sada ništa nije promijenilo", rekla je Annie. "Slušajte, razumijem da vam je to vjerovatno druga priroda, ali ako neko u štampi postavlja pitanja..."
  
  "Ne brini", rekao je Martin Armitage. "Morat će se nositi sa mnom."
  
  "Vrlo dobro, gospodine. I za svaki slučaj, mislite li da bismo mogli presresti bilo koji telefonski poziv?"
  
  "Ali zašto?" upita Robin.
  
  "U slučaju zahtjeva za otkupninom."
  
  Stavila je ruku na obraz. "Ali sigurno ne mislite...?"
  
  "To je samo mjera predostrožnosti."
  
  "Taj broj nije na listi", rekao je Martin.
  
  "Čak i tako".
  
  Zadržao je njen pogled nekoliko trenutaka prije nego što je klimnuo glavom. "Veoma dobro. Ako moraš."
  
  "Hvala Vam gospodine. Dogovoriću se da tehničar dođe kasnije jutros. Imate li kancelariju za poslovne sastanke?"
  
  "Ne", rekao je Martin. "Ne trenutno."
  
  
  
  "Nemate radni broj?"
  
  "Ne". Zastao je, a zatim nastavio kao da je osjetio prikrivenu struju prezira u Annienom tonu ili načinu. "Vidi, možda sam bio samo fudbaler, ali to ne znači da sam glup, znaš."
  
  "Ja ne..."
  
  "Dobio sam petice, upisao politehniku u Lidsu, što je tada bilo, i diplomirao biznis."
  
  Pa šta ga je to učinilo? Annie je ravnodušno pitala: "knedle za ženu koja razmišlja"? "Nisam ništa mislila", nastavila je. "Samo pokušavam biti siguran da smo pokrili svaku moguću opciju."
  
  "Žao mi je", rekao je Martin. "Bila je naporna noć. Samo, pa, budući da jesmo, Robin i ja često nailazimo na ovakve stvari. Ljudi imaju tendenciju da nas patroniziraju."
  
  "Razumijem", rekla je Annie dok je ustajala da ode. "Neću te više zadržavati." Dala je svoju posjetnicu Robin, koja je bila najbliža. "Ima i moj broj mobilnog." Nasmiješila se i dodala. "Kad budeš mogao doći do njega." Pokrivenost mobilnim telefonom u Dalesu bila je u najmanju ruku nejednaka. "Ako uopšte nešto čujete, nećete se ustručavati da me pozovete, zar ne?"
  
  "Ne", rekao je Robin. "Naravno da ne. A ako..."
  
  "Vi ćete prvi čuti. Ne brinite, potražićemo ga, uvjeravam vas. Zaista smo, jako dobri u takvim stvarima."
  
  "Ako mogu nešto učiniti..." rekao je Martin.
  
  "Svakako". Annie im je uputila svoj najbolji, najpouzdaniji osmijeh i otišla, ne osjećajući se nimalo samouvjereno.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  3
  
  DI Michelle Hart parkirala je svoj peugeot na drveni ugljen na adresi Hazel Crescent 58 i pogledala okolo. Bila je tamo dva puta ranije, jednom istražujući seriju provala, a drugi put zbog vandalizma. Ovih dana vijećnička imanja Hazels, kako su ih zvali lokalni stanovnici, nisu bila posebno loša. Izgrađen ranih šezdesetih, prije širenja "novog grada", sa terasama ispravnih zidanih kuća iza niskih zidova i živim ogradama, sada je dom za otrcanu gomilu nezaposlenih, majki tinejdžerki, penzionera koji nisu mogli priuštiti da se presele, i rastuća azijska populacija, uglavnom iz Pakistana ili Bangladeša. Bilo je čak i nekoliko tražilaca azila. Kao i svako drugo imanje, i Hazels je imao svoj dio osrednjih huligana koji su uživali u vandalizaciji tuđe imovine, krađi automobila i grafitiranju zidova.
  
  I dalje je padala kiša i nije bilo znakova probijanja sivog oblaka. Turobna ulica koja je vijugala kroz centar imanja bila je prazna, sva su djeca bila kod kuće i igrala kompjuterske igrice ili surfala internetom, a njihove majke su poželjele da sunce izađe i donese nekoliko minuta tišine.
  
  Michelle je pokucala na tamnozelena vrata. Odgovorila je gospođa Marshall, žena slabašnog izgleda, okruglih ramena i sijede, zaokupljenog lica, uvela je u mali salon i pozvala je da sjedne u stolicu od velura od šljive. Michelle je upoznala Marshalove prije, tokom procesa identifikacije, ali još nije posjetila njihove domove. Sve u sobi bilo je tako uredno i besprijekorno čisto da je osjetila trenutni ubod krivice zbog vlastitih neopranih tanjira nakon doručka, nepospremljenog kreveta i grudva prašine u kutu. Pa ipak, ko je bio tu da ih vidi osim nje?
  
  Bill Marshall, onesposobljen od moždanog udara, gledao je Michelle, prekrivenu ćebetom na kolenima, sa štapom u blizini, spuštene vilice, malo pljuvačke nakupljene u kutu usana, jedna polovina lica spuštena ispod druge, kao da se istopila kao Dali sat. Bio je krupan čovjek, bilo je očigledno, ali sada mu je tijelo bilo usahlo od bolesti. Oči su mu bile žive, iako su bjeloočnice bile pomalo zamagljene, ali sive šarenice su bile napete i budne. Mišel ga je pozdravila i učinilo joj se da je videla kako mu se glava lagano trgnula u znak pozdrava. Iako nije mogao govoriti, gospođa Marshall je uvjerila Michelle da razumije sve što su rekli.
  
  Među uokvirenim fotografijama na kaminu iznad električnog kamina, jedna je bila trinaesto-četrnaestogodišnji dječak sa frizurom Beatle popularne ranih šezdesetih, obučen u crnu dolčevu, kako stoji na nasipu s morem u pozadini i dugačak mol sa strane. Michelle je primijetila da je sladak klinac, možda pomalo ženstven, mekih i prefinjenih crta lica, ali će vjerovatno izrasti u pravog srcolopa.
  
  Gospođa Marshall je primijetila kako gleda. "Da, ovo je naš Graham. Slika je nastala tokom njegovog poslednjeg odmora. Nismo mogli otići te godine - Bill je imao puno posla - pa su ga Banke odvele sa sobom u Blackpool. Njihov dečko Alan bio mu je dobar prijatelj. Gospodin Banks je snimio ovu fotografiju i dao nam je kada su se vratili." Zastala je. "Nije prošlo više od nedelju dana, a Graham je otišao zauvek."
  
  "Izgleda kao divan dečko", rekla je Mišel.
  
  Gospođa Marshall je klimnula glavom i šmrcnula.
  
  
  
  "Ne želim da te gnjavim dugo", počela je Michelle, "ali kao što možete zamisliti, pronalazak vašeg sina nakon toliko vremena bio je i za nas mali šok. Moram da postavim još nekoliko pitanja, ako nemate ništa protiv?"
  
  "Imaš svoj posao, ljubavi. Ne brini za nas. Uklonili smo žaljenje prije mnogo godina. Barem većinu toga." Dodirnula je kragnu svoje haljine. "Međutim, smiješno je da sada kada ste ga pronašli, izgleda kao da se sve dogodilo juče."
  
  "Još nisam vidio izvještaje, ali koliko sam shvatio da je 1965. godine bila potpuna istraga kada je Graham prvi put nestao?"
  
  "O, da. I ne mogu ih kriviti. Uradili su sve što su mogli. Tražena posvuda. Jet Harris je bio glavni, znate. Bio je na granici svojih mogućnosti kada su svi njihovi napori propali. Čak je došao da pretraži našu kuću u potrazi za tragovima."
  
  Detektiv superintendent John Harris-nadimak Džet zbog svoje brzine i sličnosti sa basistom Shadowsa-i dalje je bio legenda u sjedištu divizije. Čak je i Michelle pročitala mali biografski pamflet koji je objavio jedan od lokalnih bobija s književnim sklonostima i bila je impresionirana njime, od njegovog skromnog rođenja u sirotinjskim četvrtima Glasgowa 1920. do njegove medalje za istaknuto ponašanje u Kraljevskim mornaričkim komandosima. tokom Drugog svetskog rata, njegovo unapređenje u glavnog nadzornika policije i njegova legendarna penzionerska zabava 1985. Njegova uramljena fotografija visila je na zidu blizu glavnog ulaza, a njegovo sveto ime spominjalo se samo sa dužnim poštovanjem. Michelle je mogla zamisliti kako ga je njegov neuspjeh u rješavanju slučaja Grahama Marshalla iznervirao. Haris je imao reputaciju ne samo po brzom zatvaranju slučajeva, već i po tome što se držao i ne puštao sve dok nije osigurao osuđujuću presudu. Otkako je prije osam godina umro od raka, postao je još više poštovan. "Dakle, sve je urađeno kako treba", rekla je. "Ne znam šta da kažem. Ponekad se jednostavno provučeš kroz pukotine."
  
  
  
  "Nemoj da ti bude žao, ljubavi. Nemam pritužbi. Okrenuli su svaki kamen koji su našli, ali ko bi želeo da kopa tamo, osam milja daleko?" Mislim, nisu mogli da iskopaju čitavo područje, zar ne?"
  
  "Vjerovatno ne", složila se Michelle.
  
  "I bilo je one nestale dece u Mančesteru", nastavila je gospođa Maršal. "Ono što je kasnije nazvano ubistvima u močvari. Ali tek nekoliko mjeseci nakon što je naš Graham nestao, Brady i Hindley su uhvaćeni, a onda je to sigurno dospjelo u sve vijesti."
  
  Michelle je znala za Iana Bradyja i Myru Hindley, ubice Maura, iako je u to vrijeme bila tek dijete. Kao i kod Jacka Trbosjeka, Reginalda Christieja i Yorkshire Rippera, užas njihovih djela urezan je u umove budućih generacija. Međutim, nije shvaćala koliko su hronološki njihovi zločini povezani s nestankom Grahama Marshalla. U najmanju ruku, bilo bi prirodno da nadzornik detektiva Harris sugeriše da bi Grahamov nestanak mogao imati veze sa žrtvama Brejdija i Hindlija. S druge strane, Piterboro je bio udaljen više od 130 milja od Mančestera, a Brejdi i Hindli su radije živeli u svojoj divljini.
  
  Prije nego što je Michelle uspjela formulirati svoje sljedeće pitanje, druga žena je ušla u sobu. Imala je snažnu fizičku sličnost sa dečakom na fotografiji - isti mali ravan nos, ovalna brada i dobro definisane jagodice - samo su njene ženstvene crte bile još više naglašene. Imala je dugu prosijedu kosu skupljenu u rep i bila je ležerno odjevena u tamnoplavu majicu i farmerke. Bila je isuviše mršava da bi joj bilo udobno, ili je možda Michelle bila ljubomorna, uvijek se osjećala kao da ima pet ili deset funti viška, a stres zbog nedavnih događaja očitovao se na njenim crtama lica, kao i kod gospođe Marshall.
  
  "Ovo je Joan, moja kćerka", rekla je gospođa Marshall.
  
  Michelle je ustala i stisnula Joaninu mlitavu ruku.
  
  
  
  "Ona živi u Folkestoneu i tamo predaje u javnoj školi", dodala je gospođa Marshall s očiglednim ponosom. "Išla je na odmor, ali kada je čula... pa, htjela je biti s nama."
  
  "Razumijem", rekla je Michelle. "Jeste li ti i Graham bili bliski, Džoan?"
  
  "Brat i sestra mogu biti bliski, sa dve godine razlike u tinejdžerskim godinama", rekla je Džoan sa tužnim osmehom. Sjela je na pod ispred televizora i prekrstila noge. "Zapravo, ja sam nepravedan. Graham nije bio kao većina drugih dječaka njegovih godina. Čak mi je kupovao poklone. Nije me zadirkivao niti mučio. Što se toga tiče, bio je veoma brižan."
  
  "Iz onoga što?"
  
  "Izvini?"
  
  "Od čega te je morao zaštititi?"
  
  "Oh, nisam mislio ništa konkretno. Znate, samo generalno. Ako je neko pokušao da me zastraši ili nešto slično."
  
  "Momci?"
  
  "Pa, imao sam samo dvanaest godina kada je nestao, ali da, bilo je nekoliko previše zaljubljenih lokalnih momaka koje je poslao da se pakuju."
  
  "Graham je bio tvrd momak?"
  
  "Ne baš", rekla je gospođa Marshall. "Imajte na umu, on nikada nije bježao od tuče. Bilo je malo maltretiranja kada smo se uselili i on je prvi put išao ovdje u školu - znate kako oni uvijek vole testirati novajlije - ali u prvoj sedmici, naš Graham se nosio sa školskim nasilnikom. Nije pobijedio, ali se dobro potukao, zamračio je oko i slomio nos, tako da mu niko poslije toga nije smetao."
  
  Michelle se pitala koliko bi bilo teško nekome da kidnapuje i ubije Grahama Marshalla da se dobro bori. Da li bi za ovo bile potrebne dvije osobe? Da li je mogao biti prvi drogiran ili se onesvijestio? Ili je to bio neko koga je poznavao i sa kojim je dobrovoljno otišao? "Jeste li rekli da ste se preselili ovdje?" Michelle je nastavila. "Da li bi to bilo iz East Enda?"
  
  
  
  "To je još uvijek primjetno, zar ne, nakon toliko godina? Jednom kokni, pretpostavljam da će uvek biti koknija. Nije da se stidim toga. Da, dolazimo iz Bethnal Greena. Malo smo se preselili zbog Billovog posla. On je zidar. Ili je bio. Živjeli smo ovdje samo godinu dana kada se to dogodilo. Graham je upravo završio treći razred lokalne osnovne škole."
  
  "Ali ti si ostao poslije."
  
  "Da. U novom gradu bilo je puno posla vezanog za poslovanje. Puno zgrada. I volimo ga ovdje. Ovo nam odgovara."
  
  "Gospođo Maršal", rekla je Mišel, "znam da je to bilo davno, ali možete li mi reći koje stvari su Grahama zanimale?"
  
  "Jesi li zainteresovan? Oh, uobičajene muške stvari. Fudbal. Kriket. I pop muzika. Bio je opsjednut pop muzikom. Još uvijek imamo njegovu staru gitaru gore. Proveo je sate uvježbavajući akorde. Imajte na umu, on je takođe mnogo čitao. Graham je bio tip koji se mogao zabaviti. Nije mu uvek trebao neko da ga zabavlja. Volim da čitam o svemiru. Znate, naučna fantastika, rakete za Mars, zelenooka čudovišta. Bio je svemirski čudak." Pogledala je fotografiju, a na licu joj se pojavio dalek izraz. "Baš dan prije nego što je... pa, bila je neka vrsta lansiranja rakete u Americi, i bio je tako uzbuđen gledajući to na TV-u."
  
  "Imao je mnogo prijatelja?"
  
  "Ovde je uradio dosta toga", odgovorila je Džoan. Pogledala je majku. "Ko je bio tamo, mama?"
  
  "Da se sjetim. Bio je jedan tip iz Banksa, naravno, bili su jako bliski, i David Grenfell i Paul Major. I Stephen Hill. Neki drugi, možda, ali njih petorica su živjeli na imanju, pa su zajedno išli u školu, igrali kriket ili fudbal na treninzima, zajedno slušali muziku, razmjenjivali ploče. Nešto slično tome. Neki od njihovih roditelja još uvijek žive ovdje. Odnosno, oni koji su još živi."
  
  "Graham je bio popularan dječak?"
  
  
  
  "Da, rekla bih", rekla je gospođa Marshall. "Imao je susretljivu prirodu. Ne razumijem kako je mogao nekoga uvrijediti. Ne kažem da je bio savršen, imajte na umu. Bio je običan tinejdžer i bio je prilično raspoložen."
  
  "Je li bio pametan tip?"
  
  "Bio je dobro u školi, zar ne, mama?" upitala je Joan.
  
  "Da. Lako bi upisao fakultet, baš kao i njegova sestra."
  
  "Šta je želio da bude kad odraste?"
  
  "Astronaut ili pop zvijezda, ali siguran sam da bi se predomislio o tome. Bio je dobar u fizici i hemiji. Vjerovatno bi bio dobar učitelj." Zastala je. "Šta će se sada dogoditi, ako vam ne smeta ako pitam, gospođice Hart? Mislim, sve je to bilo tako davno. Sigurno mislite da ne možete uhvatiti onoga ko je ovo uradio? Ne nakon toliko vremena."
  
  "Ne znam", rekla je Michelle. "Svakako ne bih želio davati nikakva ishitrena obećanja. Ali kada se ovako nešto dogodi, dajemo sve od sebe da još jednom pogledamo područje i vidimo da li možemo pronaći ono što je neko prvi put propustio. Svež izgled. Ponekad uspe. Ali ako želim biti potpuno iskren s vama, moram reći da ovom slučaju nećemo dati prioritet u smislu radne snage."
  
  "Vjeruj mi, ljubavi, mnogo se kriminala dešava ovdje, a da ti, policija, ne gubiš vrijeme kopajući po prošlosti." Zastala je. "Samo... Pa, valjda bih volio da znam, čak i nakon toliko vremena. Mnogo sam razmišljao o tome pre neki dan kada su se vratili sa DNK rezultatima i rekli da je to definitivno naš Graham. Mislio sam da sam se pomirio sa činjenicom da nikad nećemo saznati, ali sad, pa, nisam baš siguran. Mislim, ako možeš samo da shvatiš šta mu se dogodilo i zašto..." Pogledala je svog muža. "Znam da bi želio da se smiri prije... Pa, siguran sam da razumiješ na šta mislim."
  
  
  
  Michelle je stavila svoju bilježnicu u svoju aktovku. "Da, mislim da razumem na šta mislite", rekla je. "I obećavam da ću dati sve od sebe."
  
  "Postoji jedno pitanje koje bih htjela postaviti", rekla je gospođa Marshall.
  
  "Da?"
  
  "Pa, znaš, jednostavno je ispalo da mi nikada... Mislim, naš Graham nikada nije imao odgovarajuću sahranu. Mislite li da bismo to mogli dogovoriti? Znate, kosti..."
  
  Michelle je razmislila na trenutak. "Možda će nam trebati još nekoliko dana", rekla je. "Za testove i slično. Ali ne vidim zašto ne. Vidi, razgovaraću sa forenzičkim antropologom. Siguran sam da će dati sve od sebe da oslobodi posmrtne ostatke što je prije moguće."
  
  "Da li je istina? Da li je istina? Oh, hvala vam puno, gđice Hart. Nemate pojma koliko nam ovo znači. Imate li svoju djecu?"
  
  Michelle se osjećala napetom, kao i uvijek kada bi je ljudi pitali o tome. Konačno, uspjela je istisnuti riječi. "Ne. Ne, ne želim".
  
  Gospođa Marshall ju je otpratila do vrata. "Ako vam još nešto mogu reći", rekla je, "slobodno pitajte."
  
  "Neću", rekla je Michelle. "Hvala ti". I krenula je stazom po kiši do svog auta, duboko udišući, potresena, preplavljena uspomenama koje je odgurnula, uspomenama na Melissu i Teda. Sada je Graham Marshall za nju bio više od gomile kostiju na čeličnom stolu; bio je bistar, dobrodušan momak sa frizurom Bitlsa koji je želeo da bude astronaut ili pop zvezda. Kad bi samo mogla shvatiti odakle da počne.
  
  
  
  Banks je sreo Annie u Woolpacku, mirnom pubu u malom selu Maltham, otprilike na pola puta između Gratleya i Harksmera. Na putu kući sa aerodroma u Mančesteru, razmišljao je da je pozove i na kraju je odlučio da je to dobra ideja. Htio je s nekim razgovarati o onome što je upravo saznao, a Annie je bila jedina osoba kojoj je ispričao o perverznom incidentu kraj rijeke. Bio je šokiran kada je shvatio da nije rekao ni bivšoj supruzi Sandri, iako su bili u braku više od dvadeset godina.
  
  Kišilo je kada je nešto pre devet sati ušao na parking na pijaci. Anniena ljubičasta Astra nije nigdje bila viđena. Poslušao je znak i stao na dezinfekcioni podmetač ispred paba. Iako u blizini samog Malthama nije bilo izbijanja, slučajevi slinavke i šapa su se dogodili u nekim obližnjim područjima, a kao rezultat toga, ministarstvo je uvelo stroge, ponekad nepopularne mjere. Mnoge pješačke staze su zatvorene, a pristup selu ograničen. Takođe, kako su lokalni farmeri koristili seoske pabove i prodavnice, mnogi vlasnici su postavili dezinfekcione prostirke na svoja vrata.
  
  Sam Maltham nije bio posebno mjesto, iako je imao finu normansku crkvu, a Woolpack je bio jedan od onih pabova koji su dobro poslovali uglavnom zato što je bio na prometnoj cesti između turističkih destinacija. To je značilo da je većina trgovanja bila privremena i da se odvijala tokom dana, tako da se nekoliko sjedokosih mještana koji su stajali oko šanka okrenuli kao jedan i zagledali se kada je Banks ušao. Svaki put su to radili. Mora da ga je jedan od njih prepoznao i nešto rekao, jer su se u tren oka vratili pivu i ignorisali ga. Banks je kupio pintu gorke crne ovce i vrećicu sira i čipsa od luka i sjeo kraj vrata, što dalje od šanka. Nekoliko drugih stolova je bilo zauzeto, turisti su po izgledu iznajmljivali lokalne vikendice. Jadnici, oni bi poludjeli da nema staza za hodanje.
  
  Bože, bilo je daleko od Grčke, pomisli Banks. Teško je povjerovati da je u ovo vrijeme prije samo dva dana pio uzo i jeo dolmade sa Aleksom u Filipovoj kafani. Pili su do zore, znajući da im je ovo posljednje zajedničko veče, pričajući priče i upijajući mirisnu toplinu zraka i ritam mora koje je zapljuskivalo na doku pored njih. Ujutro, Benks je potražio Aleksa u luci da se oprosti dok se ukrcao na rani trajekt za Pirej, ali njegovog prijatelja nigde nije bilo. Vjerovatno mamuran, pomisli Banks, osjećajući kako mu glava lupa.
  
  Vrata su se otvorila, muškarci su ponovo zjapili, ovaj put sa malo više interesovanja, i Annie je ušla u uskim farmerkama i svetloplavom majicu bez rukava, sa torbom prebačenom preko ramena. Poljubila je Banksa u obraz i sjela. Udišući miris njenog šampona i delikatnog sapuna sa mirisom grejpfruta, i osećajući nejasne obrise svojih bradavica ispod tankog pamuka, Banks je osetio trenutni nalet želje za njom, ali se suzdržao. Taj dio njihove veze je završen; prešli su na nešto drugo. Umjesto toga, vratio se u bar i kupio joj kriglu piva.
  
  "Pogledajte taj preplanuli ten", rekla je Annie dok je on seo nazad, a njene linije su se naborale od smeha. "Za neke je to u redu."
  
  "Siguran sam da ćete provesti nedelju dana u Blekpulu pre nego što se leto završi", rekao je Banks.
  
  "Plesati uz Wurlitzer muziku u plesnoj dvorani? Jahanje magarca na plaži po kiši? Šećerna vata na maturskoj večeri i šešir na kojem piše "Poljubi me brzo"? Jedva čekam." Nagnula se i potapšala ga po ruci. "Drago mi je da te ponovo vidim, Alane."
  
  "I ti."
  
  "Onda pusti. Reci. Kako vam se sviđa Grčka?
  
  "Fabulous. Magično. raj".
  
  "Šta onda, dođavola, radiš u Jorkširu? Jedva si razgovarao telefonom."
  
  "Godine prakse".
  
  Annie se zavalila u fotelju i ispružila noge, kao što je to obično činila, prekriživši ih na svojim tankim gležnjevima, gdje je visio tanak zlatni lančić, otpila gutljaj piva i zamalo prednjala. Banks nikada nije sreo nikoga ko bi mogao izgledati tako udobno i kao kod kuće u tvrdoj stolici.
  
  
  
  "U svakom slučaju", rekla je, "izgledaš dobro. Manje stresa. Čini se da je čak i pola godišnjeg odmora imalo nekog efekta."
  
  Banks je razmislio na trenutak i zaključio da se zaista osjeća mnogo bolje nego kada je otišao. "To je pomoglo da se stvari stave u perspektivu", rekao je. "I ti?"
  
  "Divno. ja napredujem. Posao ide dobro. Vraćam se jogi i meditaciji. I opet slikam."
  
  "Jesam li te držao podalje od svega ovoga?"
  
  Annie se nasmijala. "Pa, ne znači da si mi zavrnuo ruku, ali kad imaš tako malo vremena kao ljudi naše profesije, onda nešto mora da ode u pozadinu."
  
  Banks se spremao da sarkastično pomene da je ovaj put on sam, ali se ugrizao za jezik. Prije dvije sedmice on to ne bi uradio. Mora da mu je odmor zaista dobro došao. "Pa", rekao je, "drago mi je da si sretan. Ozbiljan sam, Annie."
  
  Annie mu je dodirnula ruku. "Znam da voliš. Pa šta te dovodi ovamo u tolikoj žurbi? Nadam se da nije ozbiljno."
  
  "Na neki način i jeste." Banks je zapalio cigaretu i nastavio pričati o otkriću kostiju Grahama Marshalla.
  
  Annie je slušala namršteno. Kada je Banks završila, rekla je: "Razumem zašto ste zabrinuti, ali šta možete učiniti?"
  
  "Ne znam", rekao je Banks. "Možda ništa. Da sam lokalna policija, ne bih gurao nos u tuđe poslove, ali kad sam čuo, jednostavno sam osjetio... ne znam. To je bio veliki dio moje mladosti, Annie, Graham je jednostavno tako nestao, i pretpostavljam da je to sada veliki dio mene, uvijek je bio. Ne mogu da objasnim, ali je istina. Jesam li ti pričao o čovjeku kraj rijeke, onom koji je pokušao da me gurne u vodu?"
  
  "Da".
  
  "Ako je to bio on, onda im možda mogu pomoći da ga pronađu, ako je još živ. Mogu se sjetiti kako je izgledao. Najvjerovatnije u fajlu može biti fotografija."
  
  "Šta ako to nije bio on? Ovo je sve? Da li je to krivica o kojoj ste ranije govorili?"
  
  
  
  "Djelomično", rekao je Banks. "Trebalo je da progovorim. Ali to je nešto više. Čak i ako to nema nikakve veze sa čovjekom pored rijeke, neko je ubio Grahama i zakopao njegovo tijelo. Možda se mogu sjetiti nečega , možda je bilo nečega što mi je tada nedostajalo, budući da sam i sam bio klinac. Ako mogu mentalno da se vratim... Još jedan?"
  
  Annie je pogledala svoju čašu. Pola puna. I ona je vozila. "Ne", rekla je. "Ne za mene".
  
  "Ne brini", rekao je Banks, uhvativši njen zabrinuti pogled dok je išao do bara. "Ovo će biti moje posljednje veče."
  
  "Pa kada ideš tamo?" Pitao je Annie kada se vratio.
  
  "Prva stvar sutra ujutro."
  
  "I šta ćeš tačno uraditi? Predstavite se lokalnom nadimku i ponudite mu pomoć u rješavanju njihovog slučaja?"
  
  "Nešto slično tome. Nisam još razmislio. Malo je vjerovatno da će to biti od najveće važnosti za lokalno stanovništvo. U svakom slučaju, sigurno bi ih zanimao neko ko je u to vrijeme bio tu? Oni su me tada intervjuisali, znate. Sjećam se toga jasno."
  
  "Pa, i sam si rekao da te definitivno neće dočekati raširenih ruku, barem ne ako se pretvaraš da si policajac koji im pokušava reći kako da rade svoj posao."
  
  "Vježbaću poniznost."
  
  Annie se nasmijala. "Bolje da budeš oprezan", rekla je. "Mogli bi posumnjati u tebe."
  
  "Ne bi me iznenadilo."
  
  "U svakom slučaju, šteta što nećeš ostati ovdje. Možda će nam trebati vaša pomoć ovdje."
  
  "O? Šta se dešava?"
  
  "Nestalo dijete"
  
  "Još jedan?"
  
  "Ovaj je nestao nešto kasnije od tvog prijatelja Grahama."
  
  "Dječak ili djevojčica?"
  
  "Da li je važno?"
  
  
  
  "Znaš da jeste, Annie. Mnogo više djevojčica je kidnapovano, silovano i ubijeno nego dječaka."
  
  "Dečko".
  
  "Koliko godina?"
  
  "Petnaest".
  
  Kada je Graham nestao, bio je skoro istih godina kao i on. Banks je mislio. "Onda postoje dobre šanse da će se vratiti u normalu", rekao je, iako Graham nije.
  
  "To sam rekao svojim roditeljima."
  
  Banks je pijuckao svoje pivo. Povratak u Yorkshire je bila neka kompenzacija, pomislio je, razgledajući tihi udoban pab, slušajući kišu koja bubnja po prozorima, kušajući crnu ovcu i gledajući Eni kako se vrpolji u stolici, pokušavajući da izrazi svoje strahove.
  
  "On je čudno dijete", rekla je. "Malo sam usamljenik. Piše pesme. Ne voli sport. Njegova soba je ofarbana u crno."
  
  "Kakve su bile okolnosti?"
  
  Annie mu je rekla. "I ima još nešto."
  
  "Šta?"
  
  "On je Luke Armitage."
  
  "Dečko Robin? Sin Neila Byrda?
  
  "Pastorak Martina Armitagea. Da li ga poznajete?"
  
  "Martin Armitage? Teško. Iako sam ga vidio kako igra jednom ili dvaput. Moram reći da sam mislio da je precijenjen. Ali imam nekoliko CD-a Neila Byrda. Napravili su kompilaciju prije tri ili četiri godine i upravo su objavili kolekciju izvoda i nastupa uživo. Bio je stvarno jako dobar, znaš. Jeste li upoznali supermodela?"
  
  "Robin? Da".
  
  "Prilično lijepo, koliko se sjećam."
  
  "Još uvijek tu", rekla je Annie, namrštivši se. "Ako voliš takve stvari."
  
  "Kakve stvari?"
  
  "Oh, znaš... Vitka, besprijekorna, lijepa."
  
  Banks se naceri. "Pa u čemu je problem?"
  
  "Oh, ništa. To sam samo ja. Vjerovatno će se vratiti živ i zdrav."
  
  
  
  "Ali jeste li zabrinuti?"
  
  "Malo".
  
  "Otmica?"
  
  "Palo mi je na pamet, ali još nije bilo zahtjeva za otkupninom. Mi smo, naravno, pretražili kuću za svaki slučaj, ali nije bilo znakova da se vraća kući."
  
  "Znate, razgovarali smo sa Armitidžom o bezbednosti kada su se prvi put preselili u Swainsdale Hall", rekao je Banks. "Postavili su uobičajene protuprovalne alarme i slično, ali osim toga rekli su da samo žele živjeti normalnim životom. Nismo mogli ništa posebno."
  
  "Pretpostavljam da ne", složila se Annie. Izvadila je svoju svesku i pokazala Benksu francuske riječi koje je prepisala sa Lukeovog zida. "Ima li ovo smisla? Užasno je poznato, ali ne mogu da se setim šta je to."
  
  Banks se namrštio na tekst. I njemu se činilo poznato, ali se nije mogao sjetiti ni šta je to. "Le Poète se fait voyant par un long, immense et raisonné dérèglement de tous les sens." Pokušavao je da ga dešifruje reč po reč, zalazeći duboko u svoje pamćenje za učenje francuskog jezika u osnovnoj školi. Sad je teško povjerovati da je jednom bio dobar u tome, čak je dobio i drugi bod na "O" programu. Onda se sjetio. "Mislim da je Rembo. francuski pesnik. Nešto o potpunom slomu svih čula."
  
  "Svakako!" Annie je rekla. "Mogao bih se šutnuti. Robin Armitage mi je rekao da Luke voli Remboa i Baudelairea i Verlainea i sve te stvari. Šta kažeš na ovo? Nazvala je teme Lukeovih postera. "Mislim, čuo sam za neke od njih, Nika Drejka na primer, i znam da je Kurt Kobejn bio u Nirvani i da se ubio, ali šta je sa ostalima?"
  
  Banks se namršti. "Svi su oni pjevači. Ian Curtis je pjevao u Joy Divisionu. Jeff Buckley je bio sin Tima Buckleyja."
  
  "Ranije? Bio? U svemu ovome postoji zlokobno prošlo vrijeme, zar ne?"
  
  "O, da", rekao je Banks. "Svi su ili izvršili samoubistvo ili su umrli pod misterioznim okolnostima."
  
  
  
  "Zanimljivo". Zazvonio je Anniin mobilni telefon. Izvinjavajući se, otišla je do ulaznih vrata prije nego što ih je izvadila iz torbe preko ramena i izašla napolje . Kada se vratila dva minuta kasnije, izgledala je zbunjeno.
  
  "Nadam se da to nije loša vijest?" pitala je Banks.
  
  "Ne nikako. Upravo suprotno."
  
  "Reci".
  
  "Bila je to Robin. Robin Armitage. Očigledno ih je Luke upravo nazvao."
  
  "I?"
  
  "Kaže da mu treba malo prostora, da će se sutra vratiti kući."
  
  "Je li rekao gdje je?"
  
  "Ne bih im rekao."
  
  "Šta ćeš učiniti?"
  
  Annie je dovršila piće. "Mislim da je bolje da odem u stanicu, skratim potragu. Znate koliko su ove stvari skupe. Ne želim da mi Crveni Ron visi na leđima jer gubimo vrijeme i novac."
  
  "Smanjiti?"
  
  "Da. Možete me nazvati previše sumnjičavim ako želite, ali neću u potpunosti prestati tražiti dok ne vidim Lukea Armitagea zdravog i zdravog kod kuće, vlastitim očima."
  
  "Ne bih to nazvao previše sumnjivim", rekao je Banks. "Ja bih to nazvao veoma razumnim."
  
  Annie se nagnula naprijed i ponovo poljubila Banksa u obraz. "Stvarno je drago vidjeti te ponovo, Alane. Ostani povezan".
  
  "Hoću", rekao je Banks i gledao je kako izlazi kroz vrata, a iza nje je lebdio sapun Body Shop grejpfruta, blagi dodir njenog poljupca na njegovom obrazu.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  4
  
  Na prvi pogled, pitanje je izgledalo dovoljno jednostavno: gdje su dosijei o slučaju Grahama Marshalla? U stvari, bilo je to kao potraga za Svetim gralom, a Michelle i njen okružni tužilac, Nat Collins, trebali su veći dio dva dana.
  
  Nakon što su prvi put probali ulicu Bridge Street u centru grada, koja je služila kao sjedište jedinice sve do otvaranja Thorpe Wooda 1979., Michelle i PC Collins vozili su se od stanice do stanice širom Sjevernog okruga - Breton, Orton, Werington, Yaxley, Hampton - otkrivši da su neki od njih su bile relativno nove, a prostorije koje su korištene 1965. godine odavno su porušene i dograđene novim stambenim naseljima ili trgovačkim centrima. Da bi se stvari dodatno zakomplikovale, prvobitne snage - Cambridge, Peterborough, Ealy i Huntingdon - spojene su u policijske snage srednje Engleske 1965. godine, što je zahtijevalo veliku reviziju i restrukturiranje, a 1974. su postale moderne policije Cambridgeshirea.
  
  Kako je jedan za drugim pomoćni policajac nudio opcije, Michelle je počela očajavati da će ikada pronaći stare papire. Možda je jedina svijetla tačka na horizontu to što se vrijeme tog jutra popravilo, a sunce se lijeno probijalo kroz masne krpe oblaka. Ali zbog toga je zrak postao vlažan i Michelle je namjeravala baciti ručnik bliže večeri. Sinoć je popila i malo previše vina - što se u posljednje vrijeme dešavalo prečesto - a ni činjenica da se nije osjećala 100 posto nije puno pomogla.
  
  Kada je konačno sredila papirologiju, poslala PC Collinsa u Kembridž da se tamo raspita, možda se šutnula. Bio je duboko u utrobi divizijskog štaba, ne više od trideset stopa ispod njene kancelarije, a civilna sekretarka, gospođa Metcalfe, pokazala se kao rudnik informacija i dozvolila joj da potpiše nekoliko dosijea. Zašto Michelle nije uopće pomislila da pogleda tamo? Lako. Bila je samo kratko u Thorpe Woodu, i niko joj nije dao veliku turneju; nije znala da se u podrumu nalazi većina starih dosijea okružne policije.
  
  U prostoriji otvorenog tipa bila je velika buka, telefoni su zvonili, muškarci su se smijali nepristojnim šalama, vrata su se otvarala i zatvarala, ali Michelle je uspjela sve to blokirati kada je stavila naočale za čitanje i otvorila prvi folder, koji je sadržavao mape i fotografije imanja Hazels, i sažetak svih relevantnih izjava svjedoka koji su pomogli da se utvrdi Grahamov napredak ujutro 22. avgusta 1965. godine.
  
  Jedna korisna rukom nacrtana mapa opisala je Grahamov obilazak papira, navodeći sve domove u koje je isporučio i, da budemo sigurni, koje su papire uzeli. Jadnik je sigurno imao prokleto težak teret, jer su mnoge nedjeljne novine bile pune časopisa i dodataka.
  
  Na istočnoj strani imanja, Wilmer Road je odvajao Hazels od područja starih kuća koje su uskoro trebale biti srušene. Na T-spojnici između Wilmera i Hazel Crescent Graham je isporučio svoje posljednje novine, News of the World, gospodinu i gospođi Halloran, koji su živjeli u kući na uglu.
  
  Sljedeća isporuka bila je u jednoj od kuća preko puta, ali Lintonovi su rekli da tog dana nikada nisu primili svog Observera. Ni to jutro niko drugi s druge strane Wilmer Roada nije primio novine.
  
  Anonimni kartograf je takođe izračunao da je bilo oko 6:30 kada je Graham, koji je krenuo u 6:00, stigao na ovaj deo svoje rute - u ovo doba godine je dan, ali još uvek veoma rano za bilo kakav saobraćaj, uključujući hodanje. Na kraju krajeva, bila je nedjelja, tradicionalno jutro poslije subote uveče, a većina klijenata je rekla da su još bili u krevetu kada su papiri stigli.
  
  Michelle je pogledala stare crno-bijele fotografije. Prikazivale su sasvim drugačiju scenu od one koju je posjetila dan ranije nakon razgovora s Marshalovima. Godine 1965., preko puta Wilmer Roada postojao je mračni niz starih prodavnica, sve zabijene daskama i spremne za rušenje, ali danas postoji moderan DIY centar pored nove parcele koja je zamenila stare kuće. Napuštene prodavnice izgledale su kao mesto koje bi dete možda želelo da istraži. Michelle je provjerila fajl da vidi da li su pretraženi. Naravno da su tražili. Doveli su i pse. Ni traga.
  
  Michelle je zataknula nekoliko pramenova plave kose koji su joj golicali obraz iza ušiju i žvakala vrh olovke dok je ponovo čitala transkripte prvih intervjua. Naravno, skoro sve je bilo otkucano, osim nekih dokumenata koji su bili pisani rukom, a rezultati su izgledali čudno, sa neujednačenim pritiskom na tastere i povremenim nakupinama iskrivljenih e ili g. Takve razlikovne karakteristike bile su vrlo zgodne za identifikaciju na kojoj mašini je štampana beleška, razmišljao je Michel, pre anonimnosti laserskih štampača. Neki od papira bili su kopije, dosadne i često teško čitljive. Ponekad su olovkom ili olovkom pravljene nečitke ispravke između redova, originalne riječi su precrtane. Sve u svemu, ne baš obećavajući početak.
  
  Nadzornik detektiva Benjamin Shaw, sada jedan od viših službenika u Thorpe Woodu, spomenut je nekoliko puta kao detektiv Constable u ovom slučaju. Michelle je znala da je Shaw započeo svoju karijeru u Peterboroughu i da se nedavno vratio sa šest godina u Lincolnshire Constabulary, ali je i dalje bila iznenađena kada je vidjela njegovo ime u vezi s nečim što se dogodilo tako davno. Možda bi mogla razgovarati s njim, vidjeti ima li neke teorije koje nisu ušle u dosije.
  
  Činilo se da je prva osoba koja je Grahamu Marshallu nedostajala bio njegov poslodavac, Donald Bradford, vlasnik kioska. Imalo je smisla, pomislila je Michelle. Prema Bradfordovoj izjavi, kada se Graham nije vratio u radnju do osam sati, već petnaestak minuta ili otprilike kasno da započne svoj drugi obilazak susjednog imanja, Bradford se vozio gore-dolje Wilmer Roadom u potrazi za dječakom. Nije našao ništa. Šta god da se dogodilo Grahamu, nestali su i njegovi papiri i platnena torba. Michelle je bila spremna kladiti se da su neki od onih komadića tkanine pronađenih s kostima iz Grahamove torbe za novine.
  
  Nakon toga, Donald Bradford je nazvao Grahamovu kuću da vidi da li je tip bolestan i požurio kući bez zaustavljanja da se javi. Nije. Grahamovi roditelji, sada takođe zabrinuti, pretražili su imanje u potrazi za svojim sinom i nisu našli ništa. S obzirom da su vijesti o otmicama u Manchesteru još uvijek svježe u očima javnosti, Bradford i Marshalovi su ubrzo postali toliko zabrinuti da je pozvana policija, a zvanična istraga je počela ubrzo nakon toga. U neposrednoj blizini obavljena je preliminarna istraga, a detektiv superintendent Harris prvi je stavljen na dužnost sljedećeg dana, kada Grahamu još nije bilo ni traga, a glomazni, ali efikasan mehanizam policijske istrage zastenjao je u akciju.
  
  Michelle je ispružila ruku i pokušala istegnuti svoj ukočeni vrat, ali bezuspješno. U kancelariji je bilo vruće i ubijale su je njene tajice. Pozornik Kolins, koji se upravo vratio iz Kembridža, sažalio se na nju i rekao: "Samo idem u trpezariju, gospođo. Mogu li ti donijeti nešto?"
  
  
  
  "Voljela bih dijetnu kolu, molim", rekla je Michelle. "I možda komadić čokoladnog gata, ako im je ostalo." Posegnula je za torbicom.
  
  "U redu je", rekao je Collins. "Plati mi kad se vratim."
  
  Mišel mu se zahvalila, što diskretnije namjestila najlonke ispod stola i vratila se u svoje fascikle. Koliko je mogla zaključiti površnim pogledom, nije bilo nikakvih tragova. Policija je intervjuisala sve koji su bili uključeni u Grahamove obilaske, kao i sve njegove prijatelje, porodicu i školske nastavnike. Sve to nije dovelo do ničega. Graham je opisan kao blistav, drzak, tih, pristojan, grub, dobrodušan, rđav, talentovan i tajnovit, između ostalog. Što je prilično pokrivalo sve moguće opcije.
  
  Niko na Wilmer Roadu nije vidio ili čuo ništa neobično tog jutra - bez vriska ili tuče - iako je jedna osoba rekla da je čula kako su se vrata auta zalupila oko pola osam. Nije bilo prikladnih mjesta za šetnju pasa, a čak su i najpobožniji članovi crkve, uglavnom metodisti ili niski anglikanci, još uvijek bili u zemlji Nod. Svi dokazi, posebno nestala vrećica za novine, sugeriraju da je Graham najvjerovatnije ušao u auto dobrovoljno, sa nekim koga je poznavao, nekim lokalnim. Ali s kim? I zašto?
  
  PC Collins se vratio s Michelle's Diet Colom. "Nema gato, bojim se", rekao je, "pa sam ti umjesto toga donio danske kolačiće."
  
  "Hvala", rekla je Michelle, koja nije voljela danski, ali mu je svejedno platila, malo je pojela, a onda ostatak bacila u smeće i vratila se u svoje fascikle. Limenka za koka-kolu bila je hladna i mokra, pa ju je pritisnula na svoj zajapureni obraz i uživala u osećaju leda, a zatim je isto uradila sa svojim drugim obrazom i čelom.
  
  Tadašnja policija nije isključivala mogućnost da je Graham pobjegao svojom snagom, ostavivši negdje torbu papira i krenuvši prema blistavim svjetlima Londona, kao što su to učinili mnogi mladi momci sredinom šezdesetih, ali su mogli ne naći ništa što bi potvrdilo ovu teoriju. Njegov kućni život izgledao je dovoljno srećno da mu niko od prijatelja nije sugerisao da je uopšte zainteresovan da pobegne od kuće. Torba takođe nikada nije pronađena. Uprkos tome, izvještaji o nestalim osobama proširili su se po cijeloj zemlji, a bilo je i uobičajenih slučajeva, od kojih nijedan nije doveo ni do čega.
  
  Ispitivanja takođe nisu pokazala ništa, a policijska provjera dosijea nekoliko stanovnika imanja nije pokazala ništa. Michelle je mogla pročitati malo komešanje između redova kada je policija otkrila da je jedan od poziva na Grahamovoj ruti bio u kuću čovjeka koji je odslužio da se razotkrije u lokalnom parku, ali ispitivanja koja su uslijedila bez sumnje su povezana s nekim vrlo grub posao, poznavajući metode policije tog vremena i reputaciju Jeta Harrisa kao tvrdog momka - nisu doveli ni do čega, a čovjek je oslobođen.
  
  Michelle je skinula naočale za čitanje i protrljala umorne oči. Na prvi pogled, morala je priznati da je Graham Marshall u velikoj mjeri nestao u ništavilo. Ali znala je jednu stvar za koju policija nije znala 1965. godine. Vidjela je njegove kosti i znala je da je Graham ubijen.
  
  
  
  Annie Cabbot je došla u Swainsdale Hall usred jutra da riješi neke poslove s Armitagesom. Sunce je konačno zašlo u Jorkširskim dolinama, a oblaci magle su se dizali nad putevima i poljima koja su se protezala duž dolina. Trava je bila jarko zelena nakon toliko kiše, a zidovi i zgrade od krečnjaka bili su čisto sivi. Pogled sa prednje strane Swainsdale Halla bio je veličanstven, a Annie je mogla vidjeti mnogo plavog neba iza Fremlington Edgea, sa samo nekoliko laganih pahuljastih oblaka koji su duvali na vjetru.
  
  Armitage je sigurno odahnuo, pomislila je Annie izlazeći iz auta. Naravno, bili bi sretniji kada bi Luke došao kući, ali barem su znali da je siguran.
  
  
  
  Josie je otvorila vrata i djelovala je iznenađeno što je vidi. Ovog puta nije bilo ni traga Miati, ali Annie je mogla čuti lavež pasa iz stražnjeg dijela kuće.
  
  "Žao mi je što nisam nazvala unaprijed", rekla je Annie. "Jesu li kod kuće?"
  
  Josie se odmaknula i pustila Annie u istu veliku dnevnu sobu u kojoj je bila jučer. Ovog puta bila je samo Robin Armitage, koja je sjedila na kauču i listala Vogue. Skočila je na noge kada je Annie ušla i zagladila joj suknju. "Opet si ti. Šta se desilo? Da li nešto nije u redu?"
  
  "Smirite se, gospođo Armitage", rekla je Annie. "Ništa se nije dogodilo. Došao sam da vidim da li si dobro."
  
  "Sve je uredu? Naravno da mi je drago. Zašto se ne bih radovao? Luke se vraća kući."
  
  "Mogu li sjesti?"
  
  "Molim te".
  
  Annie je sjela, ali Robin Armitage je ostala na nogama, koračajući naprijed-natrag. "Mislila sam da ćeš osjetiti olakšanje", rekla je Annie.
  
  "Drago mi je", rekla je Robin. "Naravno da mi je drago. Samo... Pa, biću mnogo mirniji kada se Luke ponovo vrati kući. Siguran sam da razumeš."
  
  "Jesi li opet čuo nešto od njega?"
  
  "Ne. Samo jednom".
  
  "I definitivno je rekao da dolazi kući danas?"
  
  "Da".
  
  "Želio bih razgovarati s njim kad se vrati, ako je sve u redu."
  
  "Svakako. Ali zašto?"
  
  "Volimo da pratimo ova pitanja. Samo rutina."
  
  Robin je ustala i prekrižila ruke na grudima, dajući znak da želi da Annie ode. "Javit ću ti čim se vrati."
  
  Annie je ostala sjediti. "Gospođo Armitage, juče ste mi rekli da je Luke rekao da mu treba malo prostora. Da li znaš zašto?"
  
  "Zašto?"
  
  
  
  "Da. Rekao si mi da je on normalan tinejdžer i da je porodica dobro, pa zašto je tako pobegao, gnjavivši vas dvoje napola na smrt?"
  
  "Mislim da to sada nije važno, zar ne, inspektore Cabbot?" Annie se okrenula i ugledala Martina Armitagea kako stoji na vratima, s aktovkom u ruci. "Zašto si ovdje? Šta je ovo?" Uprkos njegovom zapovedničkom prisustvu, Eni je delovao nervozno, kao i njegova žena, prebacujući se s noge na nogu dok je stajao tamo, kao da treba da ode u kupatilo.
  
  "Ništa", rekla je. "Samo prijateljska posjeta."
  
  "Razumijem. Pa, hvala vam na trudu i brizi. Zaista to cijenimo, ali ne vidim svrhu da dolazite i gnjavite nas novim pitanjima sada kada je Luke zdrav, zar ne?"
  
  Zanimljiv izbor riječi, dosadan, pomisli Annie. Većina porodica to ne bi tako shvatila, ne uzimajući u obzir da im je sin nestao.
  
  Pogledao je na sat. "U svakom slučaju, bojim se da moram žuriti na poslovni sastanak. Bilo je lijepo vidjeti vas ponovo, inspektore, i još jednom hvala."
  
  "Da, hvala", odjeknula je Robin.
  
  Otpušten. Annie je shvatila kada nije uspjela. "Upravo sam htjela otići", rekla je. "Samo sam hteo da se uverim da je sve u redu. Nisam to mislio".
  
  "Pa, kao što vidite", rekao je Martin, "u redu je. Luke će se večeras vratiti kući i biće kao da se nikada nije dogodilo."
  
  Annie se nasmiješila. "Pa, nemoj biti previše strog prema njemu."
  
  Martin je istisnuo usiljeni osmijeh koji mu nije doticao oči. "I ja sam jednom bio mlad, inspektore Cabbot. Znam kako je."
  
  "Oh, još nešto." Annie se zaustavila na vratima.
  
  "Da?"
  
  "Rekli ste da vas je Luke zvao sinoć."
  
  "Da. I odmah nakon toga nazvala te moja žena."
  
  Annie je pogledala Robin, a zatim opet Martina. "Da, cenim to", rekla je. "Ali pitam se zašto Lukeov poziv nije presretnut. Na kraju je tehničar sve postavio i mi smo odgovorili na poziv vaše žene."
  
  "To je jednostavno", rekao je Martin. "Zvao me je na mobilni."
  
  "Da li on to obično radi?"
  
  "Morali smo izaći na večeru", objasnio je Martin. "U svakom slučaju, na kraju smo otkazali sastanak, ali Luke to nije trebao znati."
  
  "Oh, vidim", rekla je Annie. "Problem riješen. Pa zbogom".
  
  Oboje su se nehajno oprostili od nje i ona je otišla. Na kraju prilaza skrenula je desno prema Reltonu i parkirala se na parkingu odmah iza ugla prilaza Armitage, gdje je izvukla svoj mobilni telefon i otkrila da područje zaista ima signal. Dakle, Martin Armitage nije lagao o tome. Šta joj je onda dalo nepogrešiv osećaj da nešto nije u redu?
  
  Annie je neko vrijeme sjedila u svom autu, pokušavajući shvatiti što znači napetost koju je osjećala u sobi, ne samo između nje i Robin, već i između Robin i Martina. Nešto se dešavalo; Annie bi samo htjela znati šta. Ni Robin ni Martin nisu se ponašali kao bračni par koji je upravo čuo da je sin kojeg se plaše za svoj život sada siguran i da će uskoro biti kući.
  
  Kada je minut ili dva kasnije Beamer Martina Armitagea otkotrljao s prilaza, prskajući šljunak, Annie je sinula na ideju. Rijetko je bila u stanju spontano razmišljati ili djelovati, jer je veliki dio rada policije bio regulisan procedurom, pravilima i propisima, no Annie se jutros osjećala nepromišljeno, pa je situacija zahtijevala određenu inicijativu s nje.
  
  Koliko je znala, Martin Armitage nije imao pojma koju marku ili boju automobila ona vozi, tako da ne bi posumnjao da ga ljubičasta Astra prati na priličnoj udaljenosti.
  
  
  
  Dok je Benks vozio niz A1 i ulazio u pejzaž živahnih novih trgovačkih centara, skladišta elektronike i stambenih naselja koja su zamijenila stare rudnike uglja, kamenolome i deponije otpada u Zapadnom Jorkširu, razmišljao je o tome kako se zemlja promijenila od Grahamovog nestanka.
  
  Hiljadu devetsto šezdeset pet. Sahrana Winstona Churchilla. Vilsonovo doba. Kraj smrtne kazne. Crayovo suđenje. Carnaby street. Ubistva na Maurima. Prva američka svemirska šetnja. Upomoć! Modovi i rokeri. Bilo je to vrijeme prilika, nade u budućnost, uporište šezdesetih. Samo nekoliko nedelja nakon Grahamovog nestanka, seksi, u kožu odevena Emma Peele debitovala je u Osvetnicima; Televizijska predstava Jeremyja Sandforda u dokumentarnom stilu o majci beskućnici i njenoj djeci, "Katie Come Home", izazvala je veliku gužvu; i Ko je pjevao o "Mojoj generaciji". Ubrzo su mladi ljudi izašli na ulice da protestuju protiv rata, gladi i svega čega im padne na pamet, uzvikujući "Vodi ljubav, a ne rat", pušeći travu i polivajući kiselinu. Činilo se da će sve procvjetati u neki novi poredak, a Graham, koji je izgledao tako dalekovid, tako kul na toliko načina, trebao je biti tu da to vidi, ali nije.
  
  A šta je bilo između tog vremena i Blairove Britanije? U osnovi, Margaret Thatcher, koja je uništila proizvodnu bazu u zemlji, emaskulirala je sindikate i demoralizirala radnike, ostavljajući Sjever posebno zemljom duhova praznih fabrika, prodavaonica za štednju i propadajućih općinskih imanja gdje oni koji su odrasli nisu imali nade za zaposlenje. Od besposlice i beznađa, mnogi su se okrenuli kriminalu i vandalizmu; Krađe automobila su postale uobičajena pojava, a policija je postala neprijatelj naroda. Danas je, bez sumnje, bilo mekše, ležernije, prosječnije Britanije i mnogo američkije, sa McDonald'som, Pizza Hutsom i tržnim centrima koji su nicali posvuda. Činilo se da većina ljudi ima ono što želi, ali ono što su željeli je uglavnom bio materijal - novi auto, DVD plejer, par Nike-a - a ljudi su opljačkani, čak i ubijani, zbog svojih mobilnih telefona. .
  
  
  
  Ali da li su se stvari zaista toliko promijenile sredinom šezdesetih? pitao se Banks. Nije li konzumerizam tada bio isto tako uobičajen? Tog ponedjeljka uveče u avgustu 1965., kada je pokucalo na njihova vrata, porodica Banks se smjestila da gleda Coronation Street na svom potpuno novom TV prijemniku samo prethodne sedmice. Benksov otac je tada radio u fabrici lima, i da je neko predvideo da će dobiti otkaz za sedamnaest godina, nasmejao bi im se u lice.
  
  Ulica krunisanja bila je jedan od onih rituala koji su se održavali svakog ponedjeljka i srijede, kada su nakon ispijanja čaja, pranja i odlaganja suđa, obavljanja kućnih poslova i čudnih poslova, porodica sjela da zajedno gledaju TV. Tako da je to bio neočekivani slom kada je neko pokucao na vrata. To niko nikada nije uradio. Što se tiče Banksa, svi na ulici - ionako svi koje su poznavali - gledali su u ulicu Coronation Street i nisu mislili da ih prekidaju kao... Pa, Ida Banks je bila bez riječi. Arthur Banks je otvorio vrata, spreman da pošalje prodavca i njegov kofer pun robe da se spakuje.
  
  Jedina stvar koja nikome nije pala na pamet kada je to uradio, jer je to bio odmak od rutine, je da je Joey, Banksov ljubimac papagaja, izašao iz svog kaveza u večernju šetnju, a kada je Arthur Banks otvorio prednju vrata da pusti dvojicu detektiva, ostavio je otvorena i vrata dnevne sobe. Joey je iskoristio trenutak i odletio. Bez sumnje je mislio da leti u slobodu na otvorenom, ali Banks je znao, čak iu svojoj mladosti, da tako lijepa boja neće potrajati ni dana među tamošnjim krilatim grabežljivcima. Kada su shvatili šta se dogodilo, svi su istrčali u baštu da vide kuda je otišao, ali mu nije bilo traga. Joey je nestao, da se nikada ne vrati.
  
  Moglo bi se podići više buke oko Joeyjevog bijega da novi posjetioci nisu postali centar pažnje svih. Bili su prvi policajci u civilu koji su se ikada pojavili u kući Benksovih, a čak je i sam Young Banks zaboravio na Joeya na neko vrijeme. Osvrćući se sada, mislio je da je to neka vrsta lošeg znaka za njega, ali u to vrijeme nije vidio nikakav značaj osim jednostavnog gubitka kućnog ljubimca.
  
  Oba muškarca su bila u odijelima i kravatama, sjeća se Banks, ali bez šešira. Jedan od njih, onaj koji je najviše pričao, bio je otprilike istih godina kao i njegov otac, zalizane tamne kose, dugačkog nosa, generalno dobroćudnog pogleda i svjetlucanja u očima, neka vrsta ljubaznog ujaka koji bi mogao da te izmakne pola krune za odlazak u kino i namig kad ti ih je dao. Drugi je bio mlađi i neugledniji. Banks se nije mnogo toga sjećao o njemu, osim da je imao crvenu kosu, pjege i isturene uši. Banks se nije mogao sjetiti njihovih imena ako ih je ikada znao.
  
  Banksov otac je ugasio TV. Devetogodišnji Roy je samo sjedio i zurio u muškarce. Niko od detektiva se nije izvinio što je uznemiravao porodicu. Sjedili su, ali se nisu opuštali, ostali su na rubovima svojih stolica dok je ljubazni ujak postavljao pitanja, a drugi bilježio. Banks se nije mogao sjetiti tačne formulacije nakon toliko godina, ali je zamislio da je to otprilike ovako:
  
  "Znaš zašto smo ovdje, zar ne?"
  
  "To je zbog Grahama, zar ne?"
  
  "Da. Bio si mu prijatelj, zar ne?"
  
  "Da".
  
  "Imate li ikakvu ideju kuda je možda otišao?"
  
  "Ne".
  
  "Kada ste ga posljednji put vidjeli?"
  
  "Subota popodne".
  
  "Da li je rekao ili učinio nešto neobično?"
  
  "Ne".
  
  "Šta si uradio?"
  
  "Išao sam u kupovinu u gradu."
  
  "Šta si kupio?"
  
  
  
  "Samo nekoliko unosa."
  
  "U kakvom je raspoloženju bio Graham?"
  
  "Samo obično."
  
  "Je li mu nešto smetalo?"
  
  "Bio je isti kao i obično."
  
  "Da li je ikada pričao o bekstvu od kuće?"
  
  "Ne".
  
  "Imate li ideju kuda bi mogao otići ako pobjegne? Da li je pričao o nekim konkretnim mjestima?"
  
  "Ne. Ali on je bio iz Londona. Mislim, roditelji su ga doveli iz Londona prošle godine."
  
  "Mi to znamo. Samo se pitamo da li je bilo još nečega o čemu je pričao."
  
  "Mislim da nije".
  
  "Šta kažeš na tajna mjesta?" Detektiv je namignuo. "Znam da svi momci imaju tajna mjesta."
  
  "Ne". Banks nije želeo da priča o velikom drvetu u parku - božikovini, mislio je da jeste - sa bodljikavim lišćem i granama sve do zemlje. Ako ste se probili kroz njih, našli biste se skriveni unutra, između debelog lišća i debla, kao u vigvamu. Znao je da je Graham nestao, i to je bilo važno, ali nije namjeravao odati tajne bande. Kasnije će sam pogledati drvo i uvjeriti se da Graham nije tamo.
  
  "Da li je Graham imao problema za koje ste znali? Je li bio uznemiren zbog nečega?
  
  "Ne".
  
  "Školu?"
  
  "Mi smo na odmoru".
  
  "Znam ovo, ali mislim općenito. Bila je to nova škola za njega, zar ne? Tamo je studirao samo jednu godinu. Da li je imao problema sa drugim dečacima?"
  
  "Ne nikako. Potukao se sa Mickom Slackom, ali on je samo nasilnik. On se svađa sa svim novajlijama."
  
  "Ovo je sve?"
  
  "Da".
  
  
  
  "Jeste li vidjeli neke čudne muškarce kako se motaju po tom području u posljednje vrijeme?"
  
  "Ne". Banks je vjerovatno pocrvenio kada je lagao. Definitivno je osjetio kako mu obrazi gore.
  
  "Niko?"
  
  "Ne".
  
  "Da li je Graham ikada spomenuo da mu neko smeta?"
  
  "Ne".
  
  "Dobro, sine, to je sve za danas. Ali ako se uopće možete sjetiti nečega, znate gdje je policijska stanica, zar ne?"
  
  "Da".
  
  "I žao mi je zbog tvog papagaja, stvarno mi je žao."
  
  "Hvala ti".
  
  Tada se činilo da su spremni da odu i ustali su na noge. Neposredno prije nego što su otišli, postavili su Royu i Benksovim roditeljima nekoliko općih pitanja i to je bilo to. Kada su zatvorili vrata, svi su ćutali. Bilo je još deset minuta do Ulice krunisanja, ali nikome nije palo na pamet da ponovo upali televizor. Banks se sjetio kako se okrenuo prema Joeyevom praznom kavezu i osjetio kako mu suze naviru na oči.
  
  
  
  Annie je pričekala dok se Beamer Martina Armitagea ne nađe na dobroj udaljenosti ispred, a zatim je pustila lokalni kombi za dostavu da prođe između njih prije nego što je krenula. U to vrijeme, putevi su ujutro bili tihi - zapravo, većinu vremena je bilo tiho - tako da nije mogla djelovati previše upadljivo. U selu Relton je skrenuo desno i krenuo B-putem, koji je vodio otprilike na pola puta doline.
  
  Prolazili su kroz maleni Morset, koji nije imao čak ni pab ili prodavnicu, a Eni je zaglavila kada se kombi za dostavu zaustavio da pozove jednu od vikendica. Put nije bio dovoljno širok da bi prošla.
  
  Izašla je i pripremila se da pokaže svoju ličnu kartu i zamoli vozača da ustupi - dvadesetak metara dalje je bio put - kada je primijetila da se Armitage zaustavio oko pola milje izvan sela. Imala je dobar pogled na otvoren put, pa je izvadila dvogled koji je držala u pretincu za rukavice i posmatrala ga.
  
  Armitage je izašao iz auta sa svojom aktovkom, pogledao oko sebe i otišao preko trave do zdepaste kamene pastirske kolibe udaljene oko osamdeset jardi uz Daleside, i nije mislila da je nervozan zbog kršenja vladinih pravila.
  
  Kada je stigao, zaronio je u sklonište, a kada je izašao, nije imao aktovku. Annie ga je gledala kako se vraća do auta. Jednom se spotaknuo o neravno tlo, a onda se ponovo osvrnuo i odvezao se u pravcu Gratleya.
  
  "Ptice, zar ne?" upitao je glas, razbijajući Annienu koncentraciju,
  
  "Šta?" Okrenula se prema dostavljaču, drskom mladiću sa gel kosom i lošim zubima.
  
  "Dvogled", rekao je. "Promatranje ptica. Ne mogu ni sama da razumem. Dosadan. Sada, kada je u pitanju druga vrsta ptica..."
  
  Annie mu je dala svoju ličnu kartu i rekla: "Skloni svoj kombi s puta i pusti me da prođem."
  
  "U redu, u redu", rekao je. "Ne morate nositi košulju. U svakom slučaju, nema nikoga kod kuće. Nikada u ovoj prokletoj od Boga zaboravljenoj rupi."
  
  Otišao je i Annie se vratila u svoj auto. Kad je stigla do mjesta gdje se zaustavio, Armitage je već odavno otišao, a nije bilo drugih vozila na vidiku osim kombija za dostavu, koji je brzo nestajao naprijed.
  
  Annie je bila jedina koja je sada bila nervozna. Da li ju je neko gledao kroz dvogled kao što je ona gledala Armitagea? Nadala se da nije. Ako je tako mislila, policiju to ne bi trebalo zanimati. Vazduh je bio miran i mek, a Eni je osetila miris tople trave posle kiše. Negdje u daljini, traktor je puhao preko polja, a ovce su mukale iz pravca Dalesidea dok je prkosila upozorenjima i krenula prema sirotištu. Unutra je mirisalo na buđ i nešto jedko. Dovoljno svjetla filtrirano je kroz pukotine u suhom kamenu da vidi korišteni kondom na prljavštini, praznu kutiju cigareta i smrvljene limenke svijetlog piva. Bez sumnje, ideja lokalnog momka da pokaže svojoj djevojci kako se dobro provodi. Mogla je vidjeti i aktovku, jeftinu, napravljenu od najlona.
  
  Annie ga je podigla. Delovao je teškim. Otkopčala je čičak traku i, kako se očekivalo, pronašla svežnjeve novca, uglavnom novčanice od 10 i 20 funti. Nije imala pojma koliko je tačno, ali je pretpostavila da je to moralo biti negde oko 10.000 ili 15.000 funti.
  
  Stavila je aktovku gdje je bila i vratila se svom autu. Nije mogla samo sjediti pored puta i čekati da se nešto dogodi, ali nije mogla ni da se odveze. Na kraju se odvezla do Morsettea i parkirala. U malom selu nije postojala policijska stanica i znala je da bi bilo beskorisno pokušati koristiti svoj ručni primopredajnik za mikrovalnu pećnicu na tolikim brdima, na takvoj udaljenosti. Osim toga, domet je bio samo nekoliko milja. Vozila je svoj auto, kao što je to često činila, i nije imala vremena da ugradi jači VHF radio. To se nije činilo potrebnim, jer ona nije bila patrolni službenik, a najčešće se jednostavno vozila na posao i s posla i, možda, intervjuisala svjedoke, kao što je to radila tog jutra. Prije nego što je krenula pješice u potragu za pogodnim mjestom s kojeg bi diskretno nadgledala sirotište, Annie je uzela svoj mobilni telefon da nazove stanicu i obavijesti nadzornog inspektora Gristorpa šta se događa.
  
  I zar ne biste znali za to da prokleti mobilni telefon ne radi. Izvan pokrivenosti mobilnog telefona. Prokleto tipično. Trebala je znati. Bila je prilično blizu Gratleya, gdje je Benks živio, a ni njen mobilni telefon tamo nije radio.
  
  U selu je bila stara crvena telefonska kutija, ali telefon je vandalizovan, žice su izvađene iz fioke za novac. Sranje! Ne želeći dugo da skida pogled sa sirotišta, Eni je pokucala na nekoliko vrata, ali je vozač kombija bio u pravu; Činilo se da niko nije bio kod kuće i jedina starija gospođa koja se javila rekla je da nema telefon.
  
  Annie je psovala ispod glasa; čini se da je neko vrijeme bila prepuštena sama sebi. Nije mogla da napusti sklonište bez nadzora , a nije ni slutila koliko dugo će morati tamo da ostane. Što prije pronađe dobru tačku gledanja, to bolje. Pa ipak, pomislila je dok je skrenula prema padini brda, zaslužila je pakao što nije nazvala prije nego što je pošla za Armitageom. Evo vaše inicijative.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  5
  
  Ubeđivač Nicka Lowea je završio i Banks se okliznuo na Bijelom stepeništu Davida Greya. Približavajući se skretanju za Peterborough, pitao se šta prvo da uradi. Pozvao je roditelje da im kaže da će doći, naravno, pa bi možda trebao odmah tamo. S druge strane, bio je bliži policijskoj upravi, i što se prije predstavio inspektoru Michelle Hart, to bolje. Tako se uputio u policijsku stanicu, koja se nalazi na idiličnoj lokaciji pored Bulevara Nene, između rezervata prirode i golf terena.
  
  U čekaonici je zatražio dozvolu da razgovara sa detektivom zaduženim za slučaj Grahama Marshalla, predstavivši se samo kao Alan Banks, prijatelj iz djetinjstva. Nije želio da izgleda kao visok profil, pa čak ni da se pretvara da je kolega policajac, barem ne u početku, dok ne vidi na koju stranu vjetar duva. Također, samo iz radoznalosti, želio je znati kako se osjećaju prema prosječnom članu javnosti koji dijeli informacije. Ne škodi malo se igrati.
  
  Nakon što je čekao desetak minuta, mlada žena otvorila je zaključana vrata koja su vodila u glavni dio stanice i pozvala ga da uđe. Odjevena konzervativno u tamnoplavo odijelo, suknju do koljena i bijelu bluzu na kopčanje, bila je sitna i vitka, s plavom kosom do ramena razdijeljenom po sredini i zavučenom iza malih, nježnih ušiju. Imala je nazubljene šiške koje su joj sezale skoro do očiju, upadljive zelene koje se Benks sjećao da je vidio negdje na obali Grčke. Usta su joj bila blago spuštena na ivicama, što joj je davalo pomalo tužan izgled, a imala je mali, ravan nos. Sve u svemu, bila je veoma privlačna žena, pomislio je Banks, ali je u njoj osetio strogost i suzdržanost - jasan znak zabrane ulaska - i nije se moglo pogrešiti bore koje je bol nacrtao oko njenih proganjajućih očiju.
  
  "Gospodine Banks?" upitala je, podižući obrve.
  
  Banks je ustao. "Da".
  
  "Ja sam detektiv inspektor Hart. Pratite me." Odvela ga je u sobu za ispitivanje. Bilo je veoma čudno biti na strani, pomislio je Banks, i slutio je koliko su neki od njegovih sagovornika morali biti neprijatni. Pogledao je okolo. Iako je to bio drugi okrug, namještaj je bio isti kao i svaka soba za ispitivanje koju je ikada vidio: stol i stolice pričvršćeni za pod, visoki prozori sa rešetkama, zidovi obojeni u zeleno institucionalno i taj nezaboravni miris straha.
  
  Naravno, nije bilo o čemu da brinete, ali Banks nije mogao a da ne bude nervozan kada je inspektor Hart stavio njene ovalne naočare za čitanje sa srebrnim okvirom i raširio papire ispred nje, kao što je to i sam činio mnogo puta, za ublažavanje napetosti i izazivanje anksioznosti kod osobe pored koje sedi. To je pogodilo njegov strah od moći iz djetinjstva, iako je znao da je sada i sam moć. Banks je oduvijek bio svjestan ove ironije, ali ovakva situacija ga je zaista dovela kući.
  
  Takođe je smatrao da inspektor Hart ne treba da se tako ponaša prema njemu, da previše glumi sebe. Možda je on kriv što nije rekao ko je, ali i pored toga, bilo je malo teško razgovarati s njim u službenoj sobi za ispitivanje. Došao je dobrovoljno i nije bio ni svjedok ni osumnjičen. Mogla je naći praznu kancelariju i poslati po kafu. Ali šta bi on uradio? Vjerovatno isto kao i ona; to je bio mentalitet "mi i oni", a u njenom mišljenju on je bio civil. Oni.
  
  Inspektor Hart je prestao prebirati njene papire i prekinuo tišinu. "Dakle, kažete da možete pomoći u slučaju Grahama Marshalla?"
  
  "Moguće", rekao je Banks. "Poznavao sam ga."
  
  "Imaš li pojma šta mu se moglo dogoditi?"
  
  "Bojim se da ne", rekao je Banks. Namjeravao je da joj sve kaže, ali je ustanovio da to nije tako lako. Ne još. "Samo smo se družili zajedno."
  
  "Kakav je bio?"
  
  "Graham? Teško je reći", rekao je Banks. "Mislim, ne razmišljaš o tim stvarima kad si klinac, zar ne?"
  
  "Probaj sada".
  
  "Mislim da je bio dubok. U svakom slučaju, tiho. Većina djece se šalila, radila gluposti, ali Graham je uvijek bio ozbiljniji, rezervisaniji." Banks se prisjetio blagog, gotovo zagonetnog osmijeha kada je Graham gledao kako drugi glume komične brojeve - kao da mu nisu bili smiješni, ali je znao da se mora nasmiješiti. "Nikada se niste osećali kao da ste potpuno upoznati sa onim što mu se dešava u glavi", dodao je.
  
  "Misliš da je imao tajne?"
  
  "Zar nismo svi?"
  
  "Kako je bilo?"
  
  "One ne bi bile tajne da ih znam, zar ne? Samo pokušavam da ti dam neku predstavu o tome kakav je bio. Postojala je tajna strana njegove prirode."
  
  "Nastavi".
  
  Postajala je razdražljiva, pomisli Banks. Vjerovatno težak dan i nedovoljno pomoći. "Radili smo sve uobičajene stvari zajedno: igrali fudbal i kriket, slušali muziku, pričali o našim omiljenim TV emisijama."
  
  "Šta je sa djevojkama?"
  
  
  
  "Graham je bio fin momak. Djevojke su ga voljele i on ih je volio, ali mislim da nije imao nekoga trajnog."
  
  "Šta je dovraga radio?"
  
  "Pa, neću da se krivim, ali razbili smo prozor ili dva, malo opljačkali radnju, preskakali nastavu i pušili cigarete iza bicikala u školi. U to vrijeme to je bilo sasvim normalno za tinejdžere. Nismo provaljivali nikome u kuće, krali automobile, niti pljačkali starice."
  
  "Droga?"
  
  "Bila je 1965., prokletstvo."
  
  "Droge su tada bile u modi."
  
  "Kako bi ti znao? Verovatno nisi ni rođen."
  
  Michelle je pocrvenjela. "Znam da je kralj Harold dobio strijelu u oko u bici kod Hastingsa 1066. godine, a ja tada nisam ni rođen."
  
  "UREDU. Tačka gledišta prihvaćena. Ali droga...? U svakom slučaju, ne mi. Cigarete su bile najgora stvar koju smo tada radili. Droga je možda postala popularnija među mlađom generacijom u Londonu, ali ne i među četrnaestogodišnjacima u zaleđu. Gledaj, vjerovatno sam to trebao učiniti ranije, ali... Posegnuo je u unutrašnji džep i izvukao svoju službenu kartu i stavio je na sto ispred nje.
  
  Michelle je zurila u njega na trenutak, uzela ga u ruke i pažljivije ga pregledala, a zatim ga vratila Banksu preko stola. Skinula je naočare za čitanje i stavila ih na sto. "Smeće", šapnula je.
  
  "Hoćeš li doći ponovo?"
  
  "Jesi li me čuo. Zašto mi od početka nisi rekao da si glavni inspektor, umjesto da se igraš igrica i zezaš sa mnom, čineći da se osjećam kao potpuna budala?
  
  "Zato što nisam želio da ostavim utisak da se pokušavam umiješati. Ovdje sam samo kao neko ko je poznavao Grahama. Osim toga, zašto ste se morali toliko ponašati? Došao sam da podijelim informacije. Nije bilo potrebe stavljati me u sobu za ispitivanje i koristiti istu taktiku koju koristite za osumnjičenog. Iznenađen sam da me nisi ostavio ovde samog da se kuvam sat vremena."
  
  "Teraš me da poželim da ga imam."
  
  Zurili su jedno u drugo nekoliko trenutaka, a onda je Benks rekao: "Vidi, žao mi je. Nije mi bila namjera da se osjećaš glupo. I ne treba ti. Zašto ti treba? Istina je da sam poznavao Grahama. Bili smo bliski prijatelji u školi. Živjeli smo u istoj ulici. Ali to nije moj slučaj i ne želim da mislite da guram nos u tuđe poslove ili nešto slično. Zato se nisam ni oglašavao. Izvini. Upravu si. Trebalo je da ti kažem da sam na poslu od početka. Dobro?"
  
  Michelle je neko vrijeme zurila u njega suženih očiju, a onda je izvila uglove usana u prolazni osmijeh i klimnula glavom. "Tvoje ime se pojavilo kada sam razgovarao s njegovim roditeljima. Na kraju krajeva, kontaktirao bih te."
  
  "Znači da te moći ne preplavljuju svojom pomoći u ovoj stvari?"
  
  Michelle je frknula. "Moglo bi se tako reći. Jedan od Washingtona. Nije velika stvar, a ja sam nov u bloku. Nova djevojka."
  
  "Znam na šta mislite", rekao je Banks. Sjećao se prvog puta kada je sreo Annie Cabbot, kada je poslana na ispašu u Harksside, a on je bio na periferiji Sibira, u Eastvaleu. Ovaj slučaj također nije bio prioritet od samog početka, ali se pretvorio u jedan od njih. Mogao je da saoseća sa inspektorom Hartom.
  
  "U svakom slučaju", nastavila je, "nisam znala da si policajac. Pretpostavljam da bih vas trebao zvati "gospodine"? Rang i sve?
  
  "Nije potrebno. Ja nisam od onih koji će biti na ceremoniji. Osim toga, tu sam pored tebe. Ti si gazda. Međutim, imam prijedlog."
  
  "O?"
  
  Banks je pogledao na sat. "Već je jedan sat. Jutros sam se odvezao iz Eastvalea bez prestanka, a da nisam ništa jeo. Zašto ne bismo izašli iz ove sumorne sobe i razgovarali o Grahamu za večerom? plakaću".
  
  Michelle je podigla obrvu. "Pozivaš li me na ručak?"
  
  "Da razgovaramo o tome. Na večeri. DA. Prokletstvo, gladan sam. Znate li za pristojne pabove ovdje?"
  
  Ponovo ga je bijesno pogledala, očito procjenjujući bilo kakav neposredan rizik koji bi mogao predstavljati za nju. Kada se činilo da ne može ni o čemu da misli, rekla je: "U redu. Znam to mjesto. Idemo na. Ali ja plaćam na svoj način."
  
  
  
  Kako je glupa bila odluka da se popne na brdo, pomislila je Annie Cabbot dok se penjala stazom, pokušavajući zaobići male gomile ovčjeg balega koje su izgleda bile posvuda, ali nije uspjelo, začudo. Bolele su je noge i ostala je bez daha od napora, iako se smatrala sasvim dobrom.
  
  Ni ona nije bila obučena za seoski izlazak. Znajući da će jutros ponovo posjetiti Armitage, obukla je suknju i bluzu. Čak je nosila i najlonke. Da ne spominjemo tamnoplave pumpe koje su je osakatile. Dan je bio vruć i mogla je osjetiti kako znoj curi niz svaki dostupan kanal. Raspušteni pramenovi kose zalijepili su joj se za obraze i čelo.
  
  Podižući se, osvrnula se na pastirsko sklonište, ali mu niko nije prišao. Mogla se samo nadati da nije primijećena, da je otmičar, ako je sve zbog njega, nije gledao dvogledom sa udobne udaljenosti.
  
  Pronašla je mjesto za koje je mislila da bi odgovaralo. Bio je to blag spust u Daleside, nekoliko metara od pješačke staze. Odatle je mogla ležati potrbuške i pomno paziti na zaklon, a da je ne vide odozdo.
  
  Annie je osjetila toplu, vlažnu travu na svom tijelu, udišući njen slatki miris dok je ležala na stomaku s dvogledom u ruci. Bilo je tako dobro i htjela je da skine svu odjeću, osjeti sunce i zemlju na svojoj goloj koži, ali je rekla sebi da ne bude takva prokleta budala i da nastavi raditi. Kompromitirala se tako što je skinula jaknu. Sunce joj je vrelo na potiljku i ramenima. Sa sobom nije imala losion za sunčanje, pa je navukla jaknu preko potiljka, iako je bila prevruća. Bolje je nego dobiti sunčanicu.
  
  Smjestila se, ležala je tamo. Čekam. Gledanje. Misli su joj jurile umom baš kao i kada je sjela da meditira, a pokušala je prakticirati istu tehniku puštanja ih da odu ne zadržavajući se na njima. Počelo je kao neka vrsta slobodne asocijacije, a onda je otišlo daleko dalje od: sunčeve svjetlosti; toplo; koža; pigment; njen otac; Banke; muzika; Crna soba Lukea Armitagea; mrtvi pjevači; tajne; kidnapovanje; ubistvo.
  
  Oko nje su zujale muhe, izvlačeći je iz lanca asocijacija. Ona ih je odmahnula. U jednom trenutku je osjetila bubu ili neku vrstu insekta kako joj puzi po prednjem dijelu grudnjaka i gotovo se uspaničila, ali uspjela je da ih skine prije nego što su stvari otišle predaleko. Par radoznalih zečeva je prišao, pomaknuo nos i okrenuo se. Annie se pitala hoće li završiti u zemlji čuda ako slijedi nekog od njih.
  
  Dugo je duboko udahnula vazduh sa mirisom trave. Kako je vrijeme prolazilo. Sat. Dva. Tri. I dalje niko nije došao da preuzme aktovku. Naravno, pastirska jazbina je bila zabranjena od slinavke i šapa, kao i čitavo otvoreno selo, ali to nije zaustavilo Martina Armitagea, a bila je sigurna da neće zaustaviti ni otmičara. Zapravo , vjerovatno je to razlog zašto je ovo mjesto odabrano: male su šanse da će neko proći. Većina ljudi u toj oblasti poštovala je zakone kada su u pitanju ograničenja jer su znali koliko je u pitanju i turisti su se klonili, umjesto toga na ljetovanju u inostranstvu ili u gradovima. Obično je i Eni slušala znakove, ali ovo je bio hitan slučaj i znala je da se nedeljama nije približila zaraženom području.
  
  Poželjela je da ima nešto za jelo i piće. Vrijeme večere je odavno prošlo, a ona je umirala od gladi. Bila je i žedna zbog vrućine. A postojala je još nešto, shvatila je, hitnija želja: morala je u toalet.
  
  Pa, pomislila je, gledajući okolo i ne videći ništa osim ovaca na sve strane, postoji jednostavan lijek za to. Otišla je nekoliko metara dalje od svog spljoštenog mjesta na tlu, provjerila ima li koprive i čička, zatim je skinula najlonke, čučnula i urinirala. U najmanju ruku, žena bi to mogla učiniti dok gleda na selu, pomislila je Annie sa osmehom. Bilo je malo drugačije ako ste bili zaključani u automobilu na gradskoj ulici, kao što je to vidjela više puta u prošlosti. Pre nego što je završila, dva niskoletela aviona iz obližnje američke vazdušne baze preletela su je, naizgled ne više od dvadeset stopa od njene glave. Pitala se da li piloti imaju dobru vidljivost. Dala im je prst, kao što su to učinili Amerikanci.
  
  Ležeći potrbuške, ponovo je pokušala da se javi preko mobilnog telefona u slučaju da je to možda ranije bila samo lokalna smetnja, ali ipak nije uspela. Pustoš je bio mrtva zona.
  
  Koliko dugo treba da čeka? pitala se ona. A zašto nije došao? Novac je samo bio tamo. Šta ako on ne stigne prije mraka i ljubavnici se vrate s važnijim stvarima na umu od slinavke i šapa? Nekoliko hiljada funti, kao i brzi seks, za njih bi bio neočekivani bonus.
  
  Režanje u stomaku, suha usta, Annie je ponovo podigla dvogled i uperila ga u skrovište.
  
  
  
  Michelle je odvezla Banksa do poznatog paba s autoputa A1, pitajući se više puta zašto to radi usput. Ali znala je odgovor. Dosadila joj je rutina, u početku je dosadilo baratanje papirima, a onda i čitanje. Trebalo je da se oslobodi, izbaci mrežu, a ovo je bila prilika da to uradi i da radi u isto vreme.
  
  
  
  Morala je priznati i da ju je zaintrigirao susret sa nekim ko je prijatelj Grahama Marshalla, posebno zato što je ovaj Banks, uprkos laganoj sedini u njegovoj kratkoj crnoj kosi, izgledao maloljetno. Bio je vitak, možda tri ili četiri inča viši od njenih pet stopa i pet, i imao je uglato lice sa živim plavim očima i preplanulim putom. Nije imao poseban smisao za stil u odjeći, ali je bio obučen u ležernu odjeću marke Marks & Sparks - svijetli sako, sive chino hlače, plavu teksas košulju sa otvorenom kragnom - i ovaj izgled mu je pristajao. Neki muškarci njegovih godina dobro izgledaju samo u poslovnom odijelu, pomislila je Michelle. Sve ostalo ih je činilo muškom verzijom jagnjeta obučenog u jagnje. Ali kod nekih starijih muškaraca, ležerna odjeća izgledala je prirodno. To je bio slučaj sa Banksom.
  
  "Znači, to će biti inspektor Hart?" pitala je Banks.
  
  Michelle ga je iskosa pogledala. "Pretpostavljam da me možeš zvati Michelle ako želiš."
  
  "Ovo je Michelle. Lijepo ime".
  
  Da li je flertovao? "Prestani", rekla je Michelle.
  
  "Ne ozbiljno. Ozbiljan sam. Ne moraš da crveniš."
  
  Ljuta na sebe što je dopustila da se vidi njena sramota, Mišel je rekla: "Samo pod uslovom da ne počneš da pevaš staru pesmu Bitlsa."
  
  "Nikada ne pevam za ženu koju sam tek upoznao. Osim toga, pretpostavljam da ste to sigurno čuli mnogo puta."
  
  Michelle mu je uputila osmijeh. "Previše ih je spomenuti."
  
  Iza paba je bio parking i veliki svježe pokošen travnjak sa bijelim stolovima i stolicama na kojima su mogli sjediti na suncu. Nekoliko porodica je već bilo tamo i smjestilo se za popodne, očito su djeca trčala i igrala se na ljuljaškama i toboganima na malom igralištu koje je pub postavio, ali Michelle i Banks uspjeli su pronaći prilično mirno mjesto u udaljenom kraju, blizu drveća. Michelle je gledala djecu kako se igraju dok je Banks ušao u kuću na piće. Jedna od njih je imala oko šest-sedam godina, glava joj je bila prekrivena prekrasnim zlatnim uvojcima, nesebično se smijala, dižući se sve više na ljuljašku. Melissa. Michelle je osjetila kako joj srce puca u grudima dok je gledala. Odahnula je kada se Banks vratio sa pintom piva za sebe i šandijem za nju i dva menija postavljena na stolu.
  
  "Kako si?" pitao. "Izgledaš kao da si vidio duha."
  
  "Možda jeste", rekla je. "U vaše zdravlje". Zveckali su čašama. Banks je bio diplomatski, primetila je, zainteresovan za njeno raspoloženje, ali dovoljno osetljiv i taktičan da je ostavi na miru i pretvara se da proučava jelovnik. Michelle se svidjelo. Nije bila mnogo gladna, ali je naručila sendvič sa škampima, samo da ne bi bila pitana za nedostatak apetita. Iskreno, stomak mi je još bio kiseo od jučerašnjeg vina. Banks je očigledno bio gladan dok je naručio ogroman jorkširski puding sa kobasicama i umakom.
  
  Kada su im narudžbe bile isporučene, sjeli su u svoje stolice i opustili se. Sedeli su u hladovini bukve, gde je još uvek bilo toplo, ali van direktne sunčeve svetlosti. Banks je popio pivo i zapalio cigaretu. Michelle je mislila da izgleda u dobroj formi za čovjeka koji je pušio, pio i jeo ogromne jorkširske pudinge i kobasice. Ali koliko će to trajati? Da je on zaista savremenik Grahama Marshalla, sada bi imao pedesete, a nije li to doba koje muškarci počinju brinuti o svojim arterijama i krvnom pritisku, a da ne spominjemo prostatu? Pa ipak, ko je ona da sudi. Istina, nije pušila, ali je previše pila i jela previše brze hrane.
  
  "Pa šta mi još možeš reći o Grahamu Maršalu?" ona je pitala.
  
  Banks je povukao cigaretu i polako izdahnuo dim. Činilo se da uživa u tome, pomislila je Michelle, ili je to bila strategija koju je koristio da bi dobio prednost u intervjuu? Svi su imali neku strategiju, čak i Michelle, iako bi joj bilo teško odrediti koja je to bila. Smatrala je sebe prilično direktnom. Na kraju je odgovorio: "Bili smo prijatelji u školi, a i van nje. Živio je nekoliko kuća niz ulicu, a u godini kada sam ga poznavao, okupili smo se u maloj grupi koja je bila praktično nerazdvojna."
  
  "David Grenfell, Paul Major, Stephen Hill i ti. Do sada sam imao vremena samo da pronađem Davida i Paula i razgovaram s njima telefonom, iako mi niko od njih nije mogao puno reći. Nastavi".
  
  "Nisam vidio nijednog od njih otkako sam otišao u London kada sam imao osamnaest godina."
  
  "Da li ste poznavali Grahama samo godinu dana?"
  
  "Da. Bio je nov u našem razredu u septembru prije nego što je nestao, tako da nije bila ni puna godina. Njegova porodica se preselila iz Londona u julu ili avgustu te godine, kao što je dosta ljudi već činilo. To je bilo prije velikog priliva; to se dogodilo kasnije, šezdesetih i početkom sedamdesetih, zbog širenja "novog grada". Vjerovatno te tada nije bilo."
  
  "Naravno da nisam bio ovdje."
  
  "Gdje, ako nemate ništa protiv da pitam?"
  
  "Odrastao sam u Howicku, pograničnoj zemlji. Većinu svoje rane policijske karijere proveo sam u Velikom Mančesteru i od tada sam na putu. Ovdje sam tek par mjeseci. Nastavite svoju priču."
  
  "To objašnjava naglasak." Banks je zastao da otpije gutljaj piva i ponovo zapuši. "Ovdje sam odrasla, provincijsko dijete. 'Gdje je moje djetinjstvo prošlo bez traga'. Graham je izgledao, ne znam, cool, egzotično, drugačije. On je bio iz Londona i tu se sve dogodilo. Kad odrasteš u provinciji, čini ti se da te sve prolazi, dešava se negdje drugdje, a London je tada bio jedno od onih "in" mjesta poput San Francisca."
  
  "Šta mislite pod 'kul'?"
  
  Banks je počešao ožiljak blizu desnog oka. Michelle se pitala kako je to dobio. "Ne znam. To mu nije mnogo smetalo. Nikada nije pokazivao mnogo emocija ili reakcija, i djelovao je mudar više od svojih godina. Nemojte me pogrešno shvatiti: Graham je imao svoj entuzijazam. Znao je mnogo o pop muzici, opskurnim B-stranama i svemu tome. Prilično je dobro svirao gitaru. Bio je lud za naučnom fantastikom. I imao je frizuru Beatlesa. Moja mama mi to nije dala. Kratka leđa i pune strane."
  
  "Ali on je bio cool?"
  
  "Da. Ne znam kako da definišem kvalitet, zaista. Kako si?"
  
  "Mislim da razumem na šta mislite. Imao sam takvu devojku. Ona je bila kao... oh, ne znam... neko zbog koga se osećaš neprijatno, neko koga si želeo da imitiraš, možda. Nisam siguran da to mogu jasnije definisati."
  
  "Ne. Samo cool, prije nego što je bilo cool biti cool."
  
  "Njegova majka je rekla nešto o maltretiranju."
  
  "Oh, to je bilo odmah nakon što je stigao. Mik Slack, školski nasilnik. Morao je to isprobati sa svima. Graham nije bio baš dobar borac, ali se nije predavao i Slack mu se više nikada nije približio. Kao niko drugi. To je bio jedini put da sam ga vidio kako se bori."
  
  "Znam da je teško setiti se te daleke prošlosti", rekla je Mišel, "ali jeste li primetili još nešto u vezi sa tim pred kraj?"
  
  "Ne. Delovao je isto kao i uvek."
  
  "Otišao je s tobom na odmor malo prije nego što je nestao, tako mi je rekla njegova majka."
  
  "Da. Njegovi roditelji nisu mogli ići te godine, pa su ga pustili s nama. Lijepo je imati nekoga tvojih godina s kim se družiti kada si odsutan nekoliko sedmica. Može biti užasno dosadno samo sa roditeljima i mlađim bratom."
  
  Michelle se nasmiješila. "I mlađa sestra. Kada ste posljednji put vidjeli Grahama?"
  
  "Samo dan prije nego što je nestao. subota".
  
  "Šta si uradio?"
  
  Banks je zurio u drveće prije nego što je odgovorio. "Da? Ono što smo radili subotom. Ujutro smo otišli u Palaču na popodnevnu predstavu. Flash Gordon ili Hopalong Cassidy, kratki film "Three Stooges".
  
  "A popodne?"
  
  "U gradu. U ulici Bridge postojala je prodavnica električne opreme koja je prodavala ploče. Sada ga odavno nema. Nas troje ili četvoro smo se ponekad nagurali u jedan od tih separea i glupo pušili dok smo slušali najnovije singlove."
  
  "A te noći?"
  
  "Ne sjećam se. Mislim da sam samo sjedio i gledao TV. Subotnje večeri su bile dobre. Džuboks porotnici, Doctor Who, Dixon iz Dock Greena. Zatim su bili Osvetnici, ali mislim da to nije bilo tog ljeta. Ionako se toga ne sećam."
  
  "Da li je uopšte bilo nečeg čudnog u vezi sa tim danom? Šta je sa Grahamom?
  
  "Znate, za života ne mogu da se setim ničega neobičnog. Mislim da ga možda ipak nisam dobro poznavao."
  
  Michelle je stekla snažan utisak da Banks zaista nešto zna, da nešto krije. Nije znala zašto, ali je bila sigurna da jeste.
  
  "Broj dvanaest?" Mlada devojka sa dva tanjira zalutala je u baštu.
  
  Banks je bacio pogled na broj koji mu je barmen dao. "Ovdje", rekao je.
  
  Donijela je tanjire. Michelle je zurila u svoj sendvič sa škampima, pitajući se da li bi mogla da ga završi. Banks je neko vrijeme uživao u svom jorkširskom pudingu i kobasicama, a onda je rekao: "Dostavio sam papir Grahamu prije njega, prije nego što je radnja promijenila vlasnika. Nekada je pripadao Thackerayu, sve dok stari Thackeray nije obolio od tuberkuloze i pustio posao da ide svojim tokom. Zatim je Bradford kupio radnju i obnovio je."
  
  "Ali nisi se vratio?"
  
  "Ne. Zaposlio sam se nakon škole na farmi gljiva iza parcela. Prljav posao, ali se dobro plaćao, barem za ta vremena."
  
  "Da li ste ikada imali problema sa papirnom turom?"
  
  
  
  "Ne. Razmišljao sam o tome na putu ovamo, između ostalog."
  
  "Da li su vas stranci ikada pozvali unutra ili nešto slično?"
  
  "Postojao je jedan tip koji je u to vrijeme uvijek djelovao pomalo čudno, iako je vjerovatno bio bezopasan."
  
  "O?" Michelle je izvukla svoju bilježnicu, sendvič sa škampima je još uvijek ležao netaknut na tanjiru ispred nje, sada potaknut zanimanjem boce koja je prolazila.
  
  Banks je udario muvu. "Bolje da ga pojedeš brzo", rekao je.
  
  "Ko je bio ovaj tip o kome si pričala?"
  
  "Ne mogu se sjetiti broja, ali to je bilo na kraju Hazel Crescent prije nego što ste prešli Wilmer Road. Činjenica je da je on možda bio jedini koji je tada bio budan, a ja sam stekao utisak da nije ni legao u krevet. Otvarao bi vrata u pidžami i pozivao me da uđem na cigaretu ili piće ili bilo šta drugo, ali sam uvijek odbijao."
  
  "Zašto?"
  
  Banks je slegnuo ramenima. "Ne znam. Instinkt. Ima nešto u tome. Miris, ne znam. Ponekad kada ste dijete, dobijete neku vrstu šestog čula za opasnost. Ako budeš imao sreće, to će ostati kod tebe. U svakom slučaju, već sam bila dobro obučena da ne prihvatam slatkiše od stranih muškaraca, tako da nisam htela da prihvatim ništa drugo."
  
  "Harry Chatham", rekla je Michelle.
  
  "Šta?"
  
  "To mora da je Harry Chatham. Miris tijela je jedna od njegovih karakterističnih karakteristika."
  
  "Napravio si domaći."
  
  "Tada je bio pod sumnjom, ali je na kraju izbačen. Bio si u pravu što si se klonio. Imao je istoriju izlaganja mladim momcima. Iako to nikada nije išlo dalje od toga."
  
  "Jesu li bili sigurni?"
  
  Michelle je klimnula. "Bio je na odmoru u Great Yarmouthu. Vratio se tek te nedjelje uveče. Mnogo svedoka. Vjerujem da mu je Jet Harris dao ispitivanje trećeg stepena."
  
  
  
  Banks se nasmiješio. "Jet Harris. Godinama nisam čuo njegovo ime. Znate, kada sam bio klinac i odrastao tamo, uvijek je bilo, 'Bolje da držiš nos čistim ili će te Jet Harris uhvatiti i staviti unutra'. Plašili smo se njega, iako niko od nas nikada nije upoznala ga."
  
  Michelle se nasmijala. "Prilično je isto i danas", rekla je.
  
  "Sigurno bi već trebao biti mrtav?"
  
  "Prije osam godina. Ali legenda je preživjela." Uzela je svoj sendvič i zagrizla. Bilo je ukusno. Shvatila je da je ipak gladna i ubrzo je pojela prvu polovinu. "Je li bilo još nečega?" upitala je Michelle.
  
  Primijetila je da Banks ponovo okleva. Dovršio je jorkširski puding i posegnuo za još jednom cigaretom. Privremeno odlaganje. Smiješno, vidjela je slične znakove kod kriminalaca koje je ispitivala. Ovaj čovjek je definitivno imao nešto na savjesti i razmišljao je da li da joj kaže ili ne. Michelle je osjetila da ne može požuriti stvari gurajući ga, pa ga je pustila da stavi cigaretu u usta i nekoliko trenutaka petlja s upaljačom. I čekala je.
  
  
  
  Annie je požalila što je prestala pušiti. U najmanju ruku, imalo bi se nešto raditi, ležati potrbuške u mokroj travi i gledati pogled na daleki pastirski dom. Pogledala je na sat i shvatila da je tu ležala više od četiri sata, a da niko nije došao po novac.
  
  Ispod odjeće i jakne koja joj je štitila potiljak, Annie se osjećala oblivenom znojem. Sve što je željela bilo je da stoji pod hladnim tušem i namaka se u njemu pola sata. Ali ako ona napusti svoje mjesto, šta će se dogoditi? S druge strane, šta će se dogoditi ako ona ostane tamo?
  
  Otmičar se može pojaviti, ali hoće li Annie otrčati u Daleside da izvrši hapšenje? Ne, jer Luke Armitage, naravno, ne bi bio s njim. Hoće li moći doći do svog auta u Morsettu i pratiti onoga ko je uzeo novac? Moguće, ali imala bi mnogo veće šanse da je već bila u autu.
  
  Na kraju, Annie je odlučila da se vrati u Morsette, i dalje brine o sirotištu, i nastavi pokušavati dok ne nađe nekoga kod kuće s telefonom, a zatim ući u svoj auto i gledati odatle dok pomoć ne stigne iz Eastvalea. Osjetila je kako je bole kosti dok je ustajala i brisala travu sa svoje bluze.
  
  To je bio plan, i bilo je bolje nego ležati ovdje, topiti se na suncu.
  
  
  
  Sada kada je došlo vrijeme da se pojasni, Benksu je bilo teže nego što je zamišljao. Znao je da odugovlači s vremenom i sve što je trebao učiniti bilo je da samo sve prizna, ali su mu se usta osušila i riječi su mu zastale u grlu. Otpio je gutljaj piva. Nije puno pomoglo. Znoj mu je izbio na potiljku i tekao niz kičmu.
  
  "Igrali smo pored reke", rekao je, "nedaleko od centra grada. Tada nije bio toliko razvijen kao danas, tako da je to bio prilično pust dio vode."
  
  "Ko se igrao s tobom?"
  
  "Samo Paul i Steve."
  
  "Nastavi".
  
  "Nije to zapravo ništa značilo", rekao je Benks, postiđen koliko su beznačajni izgledali događaji koji su ga godinama proganjali ovog vedrog dana dok je sjedio ispod bukve sa privlačnom ženom. Ali sada se nije imalo kuda povući. "Bacali smo kamenje u vodu, skidali penu i sve to. Onda smo se malo spustili uz obalu rijeke i našli veće kamenje i cigle. Počeli smo da ih izbacujemo da bi napravili veliki prskanje. Bar jesam. Steve i Paul su bili malo niži. I tako sam objema rukama držao ovu veliku stijenu na grudima - trebalo mi je svu snagu - kada sam primijetio ovog visokog, ljigavog tipa kako hoda obalom rijeke prema meni."
  
  "Šta si uradio?"
  
  
  
  "Držite se toga", rekao je Banks. "Zato ga nisam polio. Uvek sam bio pristojan mali seronja. Sjećam se kako sam se nasmiješio dok je prišao bliže, znaš, pokazujući mu da ne bacam kamen dok nije van dometa." Banks je zastao i povukao cigaretu. "Sljedeće čega se sećam", nastavio je, "zgrabio me je s leđa, a ja sam ispustio kamen i poprskao nas oboje."
  
  "Šta se desilo? Šta je uradio?"
  
  "Svađali smo se. Mislila sam da me pokušava gurnuti, ali sam uspjela gurnuti pete. Možda nisam bila velika, ali bila sam žilava i jaka. Mislim da ga je moj otpor iznenadio. Sjećam se mirisa njegovog znoja i mislim da je bio pijan. Pivo. Sjetio sam se da sam to ponekad osjetio na očevom dahu kada se vraćao iz paba."
  
  Michelle je izvadila svoju svesku. "Možete li mi dati opis?"
  
  "Imao je neravnu tamnu bradu. Kosa mu je bila masna i duga, duža nego inače u to vrijeme. Bili su crni. Kao Rasputin. I nosio je jedan od onih vojnih kaputa. Sjećam se da sam pomislio dok sam ga vidio kako se približava da je sigurno vruć u tako teškom kaputu."
  
  "Kad je to bilo?"
  
  "Kraj juna. Bio je to divan dan, kao danas."
  
  "Pa šta se dogodilo?"
  
  "Pokušao je da me povuče prema žbunju, ali sam se barem jednom rukom uspio izvući iz njegovog stiska, a on me okrenuo, opsovao i udario me u lice. Zamah me je oslobodio i pobjegao sam."
  
  "Gdje su ti bili prijatelji?"
  
  "Vrati se na put do tada. Dobrih stotinu metara odavde. Gledam."
  
  "Zar ti nisu pomogli?"
  
  "Bili su uplašeni."
  
  "Nisu zvali policiju?"
  
  "Sve se dogodilo tako brzo. Kad sam se oslobodio, pobjegao sam i pridružio im se i nikad se nismo osvrnuli. Odlučili smo da roditeljima ništa ne kažemo jer, prvo, nismo trebali da se igramo pored reke, već smo trebali da budemo u školi. Mislili smo da ćemo upasti u nevolje."
  
  "Mogu da zamislim šta si uradio. Šta su tvoji roditelji rekli o tvom licu?"
  
  "Nisu bili previše sretni. Rekao sam im da sam upao u malu nevolju u školi. Sve u svemu, pretpostavljam da je to bio sretan prekid. Pokušao sam to izbaciti iz glave, ali..."
  
  "Zar ne bi mogao?"
  
  "Povremeno. Bilo je dugih perioda u mom životu kada uopšte nisam razmišljao o tome."
  
  "Zašto vidite vezu s onim što se dogodilo Grahamu?"
  
  "Izgledalo je kao prevelika slučajnost, to je sve", rekao je Banks. "Prvo je ovaj perverznjak pokušao da me gurne u rijeku, odvukao me u žbunje, a onda je Graham tako nestao."
  
  "Pa", rekla je Mišel dok je dovršila piće i zatvorila svesku, "bolje da odem da vidim mogu li da pronađem bilo kakav trag tvog tajanstvenog čoveka, zar ne?"
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  6
  
  Skrivena i odjevena u uštirkanu, čistu odjeću, Eni se prijavila u kancelariju nadzornika detektiva Gristorpa istog dana kada je i zatraženo. Bilo je nečeg strogog i direktorskog u prostoriji što ju je uvijek plašilo. To je djelomično bilo zbog visokih ormara za knjige, uglavnom ispunjenih pravnim i forenzičkim tekstovima, ali razbacanih klasičnim knjigama poput Bleak House i Anna Karenjina, knjigama koje Annie nikada nije pročitala, knjigama koje su je ismijavale svojim često spominjanim imenima i njenom debljinom. A dijelom je to bio i Gristorpov izgled: krupan, glomazan, crvenog lica, neposlušne kose, kukastog nosa, bodljikavog. Danas je nosio sive flanelske pantalone i zakrpani sako od tvida na laktovima. Izgledao je kao da bi trebao pušiti lulu, ali Annie je znala da on ne puši.
  
  "Dobro", rekao je Gristorp nakon što ju je pozvao da sjedne. "Sada mi reci šta se dođavola dešava na Mortsett Way-u."
  
  Annie je osjetila da je pocrvenjela. "To je bila presuda, gospodine."
  
  Gristorp je mahnuo svojom velikom, dlakavom rukom. "Ne dovodim u pitanje vašu procjenu. Želim da znam šta mislite da se dešava."
  
  Annie se malo opustila i prekrižila noge. "Mislim da je Luke Armitage kidnapovan, gospodine. Sinoć je neko obavijestio porodicu o zahtjevu za otkupninom i Martin Armitage me nazvao da otkažem potragu za Lukeom."
  
  "Ali nisi?"
  
  
  
  "Ne gospodine. Nešto nije u redu. Po mom mišljenju, Luke Armitage se nije mogao smatrati "pronađenim" dok ga nisam vidio vlastitim očima i razgovarao s njim."
  
  "Pošteno. Šta se dalje dogodilo?
  
  "Kao što znate, gospodine, jutros sam ponovo otišao da vidim svoju porodicu. Stekao sam jasan utisak da ne žele da budem tamo, da se nešto dešava." Annie je pričala o tome kako je pratila Martina Armitagea do litice i zaglavila na padini i satima sama posmatrala sirotište dok se nije vratila u selo i konačno našla nekoga kod kuće s telefonom.
  
  "Misliš li da te je vidio? Kidnaper."
  
  "Moguće je", priznala je Annie. "Ako se krio negdje u blizini i gledao kroz dvogled. Postoji otvoreni prostor. Ali imam utisak da će ili sačekati do noći...
  
  "I rizikujete da novac ostanete tamo cijeli dan?"
  
  "To je usred ničega. I većina ljudi slijedi vladine smjernice."
  
  "Šta još?"
  
  "Izvinite, gospodine."
  
  "Rekli ste 'bilo'. Za mene to implicira 'ili'. Prekinuo sam te. Nastavi. Šta mislite da se još moglo dogoditi?"
  
  "Možda je nešto pošlo po zlu, nešto o čemu ne znamo."
  
  "Sviđa mi se?"
  
  Annie je progutala slinu i skrenula pogled. "Kao da je Luke mrtav, gospodine. To se ponekad dešava kod otmica. Pokušao je da pobegne, previše se opirao..."
  
  "Ali kidnaper još uvijek može dobiti novac. Zapamtite, Armitage ne može znati da je njihov sin mrtav ako je mrtav, a novac je tu samo da se uzme. Ako niste viđeni, onda samo Martin Armitage i kidnaper znaju da je tamo."
  
  "To je ono što me zbunjuje, gospodine. Novac. Očigledno, otmičar koji traži otkupninu to radi zbog novca, bilo da žrtva živi ili umre. Možda je samo previše oprezan, čekajući mrak, kao što sam ranije predložio."
  
  "Možda". Gristorp pogleda na sat. "Ko je sada gore?"
  
  "Postojnik Templeton, gospodine."
  
  "Organizirajte nadzornu stražu. Tražit ću dozvolu da stavim elektronski uređaj za praćenje u aktovku. Neko to može staviti unutra pod okriljem tame ako se prokleta stvar prvo ne odnese." Gristorp se nasmijao. "Mogao je biti obješen za ovcu kao i za jagnje. Tužilac McLaughlin koristi moju utrobu za podvezice."
  
  "Uvijek me možete kriviti, gospodine."
  
  "Da, voljela bi to, zar ne, Annie, priliku da se družiš sa velikim igračima?"
  
  "gospodine-"
  
  "U redu je, devojko. Samo te zezam. Zar još nisi naučio jorkširske običaje?"
  
  "Ponekad očajavam da ću ikada biti."
  
  "Daj mu još nekoliko godina. U svakom slučaju, ovo je moj posao. Mogu da se nosim sa nadređenima."
  
  "Šta je sa Armitidžom, gospodine?"
  
  "Mislim da je bolje da ih još jednom posjetiš, zar ne?"
  
  "Ali šta ako se njihova kuća nadzire?"
  
  "Kidnaper te ne poznaje." Grist-Thorpe se nasmiješio. "Nije da izgledaš kao policajac u civilu, Annie."
  
  "I mislio sam da nosim svoju najbolju konzervativnu odjeću."
  
  "Sve što treba da uradiš je da ponovo obuješ te crvene cipele. Da li se njihovi telefonski pozivi i dalje presreću?"
  
  "Da gospodine".
  
  "Kako onda, dovraga...?"
  
  "Ista stvar me je zbunila. Martin Armitage je rekao da je Lukeov poziv bio na njegovom mobitelu, pa pretpostavljam da je govorio o pozivu kidnapera."
  
  "Ali zašto jednostavno ne koristi običan fiksni telefon?"
  
  "Armitage je rekao da su on i Robin trebali izaći na večeru te večeri, tako da Luke nije mislio da će biti kod kuće."
  
  
  
  "Da li je vjerovao da će i dalje izlaziti na večeru čak i nakon što je nestao? I on je o tome rekao svom kidnaperu?"
  
  
  "Znam da zvuči čudno, gospodine. I, po mom mišljenju, Martin Armitage je posljednja osoba koju bi Luke nazvao."
  
  "Ah, razumem. Znakovi porodične napetosti?
  
  "Sve je skriveno, ali definitivno postoji, rekao bih. Luke je na mnogo načina sin svoje majke, a možda i biološki otac. On je kreativan, umjetnički, usamljenik, sanjar. Martin Armitage je čovjek od akcije, sportista, pomalo čvrst mačo."
  
  "Onda hodaj pažljivo, Annie. Ne želite da uznemiravate zmijsko gnijezdo."
  
  "Možda nemam izbora ako želim iskrene odgovore na svoja pitanja."
  
  "Onda zakorači pažljivo i uzmi veliki štap."
  
  "Ja ću to učiniti".
  
  "I ne odustaj od djeteta. To je samo početak."
  
  "Da, gospodine", odgovorila je Annie, iako nije bila nimalo sigurna.
  
  
  
  Stara ulica je izgledala isto kao i kada je Benks živeo ovde sa svojim roditeljima između 1962. i 1969. - od Love Me Do do Woodstocka - osim što je sve - cigla, vrata, krovovi od škriljevca - bilo samo malo otrcanije, a male satelitske antene zamijenile su šumu starih televizijskih antena u gotovo svakom domu, uključujući i roditelje. Imalo je smisla. Nije mogao da zamisli svog oca da živi bez Sky Sportsa.
  
  Imanje je bilo novo početkom 1960-ih, a Banksova majka je bila oduševljena što se preselila iz njihove male kuće u nizu sa vanjskim toaletom u novu kuću sa "svim modernim pogodnostima", kako su govorili. Što se tiče Banksa, najbolji "moderni sadržaji" bili su zatvoreni toalet, pravo kupatilo umjesto limene kade koju su svakog petka morali puniti iz čajnika i njegova sopstvena soba. U staroj kući živio je sa pet godina mlađim bratom Rojem, i kao i sva braća i sestre, svađali su se više od svega.
  
  
  
  Kuća je stajala na zapadnom rubu imanja, nedaleko od glavne ceste, nasuprot napuštene tvornice i niza trgovina, uključujući i kiosk. Banks je zastao na trenutak i pogledao okolo trošne kuće u nizu, u redovima od pet, svaka sa malom baštom, drvenim kapijama, niskim zidom i živom ogradom od lisnjaka. Primijetio je da su neki ljudi napravili mala poboljšanja, a jedna kuća je imala natkriveni trem. Mora da su vlasnici kupili to mjesto kada su konzervativci osamdesetih rasprodali zgrade vijeća za peni. Možda je iza kuće čak bila i zimska bašta, pomislio je Banks, iako bi bilo ludo dodati dodatak gotovo u potpunosti od stakla na ovakvo imanje.
  
  Gomila djece stajala je nasred ulice, pušila i gurala se, neki Azijati, neki bijelci, limenke su im zveckale u uglovima očiju. Meštani su uvek bili sumnjičavi prema pridošlicama, a deca nisu imala pojma ko je on, pa je i on ovde odrastao. Neki od njih bili su odjeveni u široke farmerke niskog rasta i dukseve sa kapuljačom. Ušljivi psi lutali su gore-dole ulicom, lajali na sve i ništa, serali po trotoarima, a glasna rok muzika je dopirala sa otvorenog prozora nekoliko kuća na istoku.
  
  Banke su otvorile kapiju. Primijetio je da je njegova majka zasadila svijetlo cvijeće i pažljivo kosila malu površinu travnjaka. To je bio jedini vrt koji je ikada imala, i uvijek je bila ponosna na svoj komadić zemlje. Krenuo je popločanom stazom i pokucao na vrata. Vidio je kako mu majka prilazi kroz mat staklo. Otvorila je vrata, protrljala ruke kao da ih briše i zagrlila ga. "Alane", rekla je. "Drago mi je sto te vidim. Ući."
  
  Banks je ostavio torbu u hodniku i otišao za majkom u dnevnu sobu. Tapete su imale nešto što je izgledalo kao uzorak nježnog jesenjeg lišća, trodijelni set prekriven odgovarajućim smeđim somotom i sentimentalni jesenji krajolik visio nad električnim kaminom. Nije se sjećao teme iz svoje prethodne posjete, prije otprilike godinu dana, ali nije mogao biti siguran ni da je nema. To je sve za pažljivog detektiva i poslušnog sina.
  
  Njegov otac je sjedio u svojoj uobičajenoj stolici, s najboljim direktnim pogledom na TV. Nije ustao, samo je gunđao: "Sine. Kako si?"
  
  "Dobro, tata. ti?"
  
  "Ne bih se trebao žaliti." Arthur Banks je godinama patio od blage angine i niza manje specifičnih hroničnih stanja otkako je otpušten iz tvornice lima i činilo se da se godinama nije ni bolje ni pogoršavalo. Povremeno je uzimao tablete protiv bolova u grudima. Osim toga, te štete koju su alkohol i cigarete godinama nanijeli njegovoj jetri i plućima, uvijek je bio u odličnoj formi. Nizak, mršav i šupljih grudi, još uvijek je imao krpu guste tamne kose u kojoj je jedva bilo sijede. Nosio ju je zalizanu s dodatkom brilkreama.
  
  Banksova majka, debeljuškasta i nervozna, sa naduvenim obrazima veverice i krpom sivoplave kose koja joj uokviruje lobanju, zabrinuta kako je Banks mršav. "Mislim da nisi dobro jeo otkako je Sandra otišla, zar ne?" ona je pitala.
  
  "Znate kako je", rekao je Banks. "S vremena na vreme uspem da progutam Big Mek sa pomfritom ako imam slobodnog vremena."
  
  "Ne budi bezobrazan. Osim toga, potrebno je dobro jesti. Hoćeš li čaj?"
  
  "Pretpostavljam da jeste", rekao je Banks. Nije razmišljao o tome šta će uraditi kada se zapravo vrati kući. Iskreno, zamišljao je da će lokalna policija - u prelijepom liku inspektorice Michelle Hart - smatrati njegovu ponudu pomoći neprocjenjivom i dati mu kancelariju u Thorpe Woodu. Ali ovo očigledno nije bilo suđeno da se ostvari. Pošteno, pomislio je; na kraju krajeva, to je njena stvar. "Samo ću odnijeti svoju torbu gore", rekao je, krećući se prema stepenicama.
  
  
  
  Iako Banks nikada nije ostao preko noći otkako je prvi put otišao u London, nekako je znao da će njegova soba biti ista kao i uvijek. I bio je u pravu. Skoro. Bio je to isti ormar, ista mala polica za knjige, isti uski krevet na kojem je spavao kao tinejdžer, skrivajući svoj tranzistorski radio ispod pokrivača da sluša Radio Luksemburg ili čita knjigu uz baterijsku lampu. Jedina stvar koja se promijenila je tapeta. Nestale su slike sportskih automobila iz njegove mladosti, zamijenjene ružičastim i zelenim prugama. Stajao je na vratima nekoliko trenutaka, puštajući da se sve vrati, puštajući da emocije koje je osjetio pomjeraju granice njegove svijesti. Nije to bila baš nostalgija ili gubitak, već negdje između.
  
  Pogled se nije promijenio. Banksova spavaća soba bila je jedina u zadnjem delu kuće, pored toaleta i kupatila, i gledala je na dvorišta i uličicu, iza kojih se, stotinak metara, prostiralo prazno polje do susednog imanja. Ljudi su tamo šetali svoje pse, a ponekad bi se noću okupljala lokalna djeca.
  
  Banks je to često radio, sjećao se, s Daveom, Paulom, Steveom i Grahamom, dijeleći s njima Woodbines i Park Drive, ili, ako je Graham imao sreće, Peter Stuyvesants ili Pall Malls s dugim vrhom američkih cigareta. Kasnije, nakon Grahamovog nestanka, Banks je ponekad odlazio tamo sa svojim djevojkama. Polje nije bilo četvrtasto, a sa druge strane je bila mala živica na kojoj se, ako ste pazili, niste mogli vidjeti iz kuća. Dovoljno se dobro sjećao onih dugih poljubaca bez usana pritisnutih uz zarđalu ogradu od valovitog gvožđa, strastvenog rvanja sa kukicama za grudnjake, sigurnosnim iglama ili bilo kakvim drugim spravama koje su lokalne djevojke tako besceremonalno koristile za pričvršćivanje.
  
  Banks je bacio svoju torbu u podnožje kreveta i protegnuo se. Vožnja je bila duga, a vrijeme provedeno u vrtu paba, pinta piva koju je popio s inspektorom Hartom, učinili su da se osjeća umorno. Razmišljao je da malo odspava prije čaja, ali je odlučio da bi to bilo nepristojno; mogao je barem da siđe dole i porazgovara sa roditeljima pošto nije bio u kontaktu tako dugo.
  
  Prvo je raspakovao svoju košulju da je objesio u svoj ormar prije nego što su nabori postali previše trajni. Ostala odjeća u ormaru mu nije bila poznata, ali Banks je primijetio nekoliko kartonskih kutija na podu. Izvukao je jednu i bio zapanjen kada je vidio da sadrži njegove stare ploče: singlove, jer je to bilo sve što je mogao priuštiti kada su bile 6/4, a rekord je bio 32/6. Naravno, dobijao je ploče za Božić i rođendane, često sa poklonima, ali uglavnom Beatlese i Rolling Stonese, i ponio ih je sa sobom u London.
  
  Snimci ovdje označili su početak njegovih muzičkih interesovanja. Kada je otišao, ubrzo je prešao na Cream, Hendrix i Jefferson Airplane, zatim otkrio džez, a kasnije i klasiku, ali ove... Banks je posegnuo unutra i izvadio gomilu, listajući ih. Evo ih u svom svom sjaju: "Goin' Back" Dusty Springfield, "The Rise and Fall of Flingel Bunt" od The Shadows, "Anyone Who Had a Heart" Cille Black i "Alfie", "Nutrocker" od B. "Bumble and the Stingers" "Uvijek postoji nešto što me podsjeća" od The Sandy Shaw, "House of the Rising Sun" od The Animals i "When Tears Pass" Marianne Faithfull. kao Ral Donner i Kenny Lynch, i neimenovana naslovnica verzije hitova Del Shanona i Roya Orbisona za Woolworthovu jeftinu ambasadu nisu u funkciji, ali su njegovi roditelji imali stereo dole, pa će možda odsvirati neke stare pjesme dok je kod kuće.
  
  Vratio je kutiju na trenutak i izvukao drugu, ovaj put punu uglavnom starih igračaka. Bilo je modela aviona - Spitfajer, Velington, Junkers i Meseršmit sa slomljenim krilima - nekoliko zabavnih igračaka, raketni pištolj Dan Dare i mali Dalek na navijanje sa rečima "Ex-ter-min-ate! Ex-ter-min-ate!" dok se kotrljao kao prevrnuta korpa za otpatke. Bilo je i nekoliko starih jednogodišnjih - Saint, Danger Man i UN Man. CLE - zajedno sa onim što je nekada bio njegov ponos i radost, Philips džepni tranzistorski radio. Možda ako bi stavio neke nove baterije, mogao bi ga čak i natjerati da radi.
  
  Treća kutija koju je otvorio bila je puna starih školskih izvještaja, časopisa, pisama i bilježnica. Tokom godina, ponekad se pitao šta se desilo sa svim tim stvarima i pretpostavljao je, kad smo već kod toga, da su ih njegovi roditelji bacili kada su odlučili da mu više neće trebati. Ne na ovaj način. Sve to vrijeme se skrivao u ormaru. Evo ih: Beatles Monthly, Fabulous, Record Songbook i Radio Luxembourg Recording Star Book.
  
  Banks je izvukao pregršt malih bilježnica i otkrio da su to njegovi stari dnevnici. Neki od njih su bili obični latinoamerički dnevnici s malim utorom za olovku na kralježnici, a neki su ilustrovani određenom temom, poput dnevnika pop zvijezda, TV-a ili sporta. Međutim, ono što ga je najviše zanimalo bio je dnevnik foto-igra u tvrdoj laminiranoj korici s fotografijom u boji Seana Conneryja i Honor Blackman iz Bondovog filma Goldfinger iz 1964. godine. Unutra je svaka stranica sa datumom imala fotografiju različite filmske zvijezde. Prva je bila Brigitte Bardot, za sedmicu koja je počela u nedjelju, 27. decembra 1964. godine, prve pune sedmice njegovog dnevnika za 1965. godinu, kada je Graham nestao.
  
  
  
  Michelle je skinula naočale za čitanje i protrljala mostić, gdje je osjetila da joj se između očiju počinje stvarati glavobolja. Ovih dana često je patila od glavobolja, a iako ju je doktor uvjeravao da se ništa ozbiljno nije dogodilo - nema tumora na mozgu ili neuroloških bolesti - a psihijatar joj je rekao da je vjerovatno samo stres i "pokušavanje da se izbori", nije mogla pomoći. ali brini.
  
  Nije pomogao ni kvalitet vazduha u arhivi. Umjesto da ispisuje teže kutije i nosi ih u svoju kancelariju, Michelle je odlučila da bi mogla proći kroz materijale dolje. Čitaonica je bila samo zastakljena niša sa stolom i stolicom. Stajao je na ulazu u nekoliko paralelnih redova starih novina, od kojih neke datiraju iz kasnog devetnaestog veka. Da je okruženje malo ugodnije, možda bi razmislila o kopanju po arhivama. Mora da je tu bilo nešto zanimljivo.
  
  U ovom trenutku, 1965. će biti dovoljno. Michelle je željela steći opštu predstavu o zločinima počinjenim u vrijeme Grahamovog nestanka, da vidi može li pronaći bilo kakve veze sa Banksovim misterioznim strancem, a gospođa Metcalfe ju je uputila na knjige, koje su indeksirale i evidentirale sve žalbe i žalbe iz dana u dan , preduzete radnje. Čitanje je činilo zanimljivim, nije sve imalo veze sa onim što je tražila. Mnogi od nabrojanih poziva nisu se dalje razvijali - nestali kućni ljubimci, nekoliko pritužbi na pomoć u kući - ali liste su joj dale dobru predstavu o tome kakva je svakodnevica policajca morala biti tada.
  
  U maju je, na primjer, jedan muškarac uhapšen u vezi s napadom na četrnaestogodišnju djevojčicu koja je pristala da ga odveze u blizini autoputa A1, ali nimalo nije ličio na čovjeka pored rijeke koju opisuje Banke. Takođe u maju, velika pljačka draguljarnice dogodila se u radnji u centru grada, što je rezultiralo 18.000 funti za lopove. U junu je nekoliko mladića poharalo i izlilo gume na tridesetak automobila u centru grada; istog mjeseca, dvadesetjednogodišnji dječak izboden je na smrt ispred Rose and Crown u Bridge Streetu nakon svađe oko djevojčice. U avgustu su dvojica navodnih homoseksualaca ispitana u vezi sa razvratnim ludorijama u seoskoj vili lokalnog velikana Ruperta Mandevillea, ali anonimni doušnik nije mogao biti pronađen, a sve optužbe su kasnije odbačene zbog nedostatka dokaza. Teško je povjerovati da je biti gej zločin, mislila je Michelle, ali 1965. se vratila u mračno doba prije nego što je homoseksualizam legaliziran 1967. godine.
  
  Michelle je brzo otkrila da je sigurno bilo brojnih incidenata prije i nakon nestanka Grahama Marshalla, ali izgleda da nijedan od njih nije imao veze s Benksovom avanturom na rijeci. Čitala je dalje. U julu je policija istražila pritužbe o lokalnom reketiranju po uzoru na bandu East London Edge, koju je navodno predvodio čovjek po imenu Carlo Fiorino, ali nije podignuta optužnica.
  
  Što je više čitala, Michelle je više shvaćala kakav je ogroman zaljev zjavio između 1965. i danas. Ona je zapravo rođena 1961. godine, ali kvragu ako je htjela to priznati Banksu. Svoje tinejdžerske godine provela je u onome što bi Banks bez sumnje nazvala muzičkom pustošom Bay City Rollersa, Eltona Johna i Hot Chocolatea, a da ne spominjemo groznicu subotnje večeri i masnoće. Punk se pojavio kada je imala petnaestak godina, ali Michelle je bila previše konzervativna da bi se pridružila ovoj gomili. Istina, pankeri su je uplašili svojom pohabanom odjećom, ljepljivom kosom i sigurnosnim iglama u ušima. A muzika joj se činila samo bukom.
  
  Nije da je Michelle imala mnogo vremena za pop muziku; bila je marljivo dijete, jadajući se što joj je uvijek trebalo toliko vremena da završi domaći zadatak kada su drugi već završili i otišli u grad. Njena majka je rekla da je previše perfekcionista da bi dopustila nečemu i završila s tim, a možda je to i istina. Painstaking. Perfekcionista. To su bile etikete koje je naučila i mrzela od prijatelja, porodice i nastavnika u školi. Zašto jednostavno ne kažete "pješak" i "tupo" ako su to mislili? ponekad se pitala.
  
  
  
  U školi se nije isticala uprkos svom trudu, ali je uspela da položi dovoljno O i A da uđe na Politehniku - ponovo posećujući sve koncerte i zabave na koje su išli njeni kolege studenti - gde je ranije studirala biznis i tehnike upravljanja odluči da postane policajac. U retkim prilikama kada je imala vremena da negde izađe, kasnih sedamdesetih, volela je da pleše. Da bi to učinila, preferirala je reggae ili dvotonsku muziku: Bob Marley, The Specials, Madness, UB40.
  
  Michelle je oduvijek mrzila nostalgične snobove, kako ih je nazivala, i znala je iz iskustva da su snobovi šezdesetih najgori od svih. Sumnjala je da je Banks jedan od njih. Slušajte ih kako pričaju, mogli biste pomisliti da je raj izgubljen ili sedmi pečat slomljen, sada kada je toliko velikih kamenih ikona umrlo, postale gerijatrije ili guve, i niko više ne nosi perle i kaftane, a pomislili biste i da uzimanje droga je nevin način da provedete nekoliko opuštenih sati ili sredstvo za postizanje nekog povišenog duhovnog stanja, a ne gubitak života i izvor novca za zle, beskrupulozne dilere.
  
  Arhivska kancelarija je bila tiha osim zujanja fluorescentne lampe. Tišina je rijetka u policijskoj stanici u kojoj su svi natrpani u otvorenim kancelarijama, ali ovdje dolje, Michelle je čak mogla čuti otkucaje svog sata. Posle pet. Uskoro će doći vrijeme za odmor, možda udahnite malo svježeg zraka, a onda se vratite na njega.
  
  Čitajući izvještaje o zločinima iz avgusta, prije je osjetila nego čula da se neko približava uredu, a kada je podigla pogled, vidjela je da je to bio nadzornik detektiva Benjamin Shaw.
  
  Masa Shawa ispunila je vrata i djelimično blokirala pristup svjetlu. "Šta radite, inspektore Hart?" pitao.
  
  "Samo provjeravam stare časopise, gospodine."
  
  "Vidim to. Za što? Nećete naći ništa tamo, znate. Ne nakon toliko vremena."
  
  "Samo sam gledao okolo općenito, pokušavajući pronaći neki kontekst za slučaj Marshall. Zapravo, htio sam pitati, nemoj..."
  
  
  
  "Kontekst? Je li to jedna od onih riječi koje ste učili na Politehnici? Jebeno gubljenje vremena, više zvuči tako."
  
  "gospodine-"
  
  "Nemojte se svađati, inspektore. Gubite svoje vrijeme. Šta očekujete da ćete naći u prašnjavim starim fajlovima osim konteksta?"
  
  "Ranije sam razgovarala s jednim od prijatelja Grahama Marshalla", rekla je. "Rekao mi je da mu je na obali rijeke prišao nepoznat čovjek otprilike dva mjeseca prije nestanka Marshallovog dječaka. Samo sam pokušavao da vidim ima li sličnih incidenata u dosijeu."
  
  Shaw je sjeo na ivicu stola. Zaškripao je i malo se nagnuo. Michelle je bila zabrinuta da će se prokleta stvar slomiti pod njegovom težinom. "I?" pitao. "Znatiželjan sam".
  
  "Još ništa, gospodine. Sjećate li se nečeg tako čudnog?"
  
  Shaw se namrštio. "Ne. Ali ko je taj 'prijatelj'?"
  
  "Zove se Banks, gospodine. Alan Banks. Zapravo, to je viši detektiv inspektor Banks."
  
  "Je li to zaista istina? Banke? Ime se čini nejasno poznatim. Pretpostavljam da nije prijavio incident u to vrijeme?"
  
  "Ne gospodine. Previše se plaši šta bi njegovi roditelji mogli reći."
  
  "Mogu da zamislim. Slušaj, o ovom tipu iz Banksa", nastavio je. "Mislim da bih voleo da popričam sa njim. Možete li to urediti?"
  
  "Imam njegov broj telefona, gospodine. Ali..." Michelle se spremala reći Šou da je to njen posao i da joj se ne sviđa što je iznuđivao za intervju, ali je odlučila da bi bilo nediplomatično odgurnuti jednog od svojih viših oficira u tako ranoj fazi u njenoj karijeri u Peterboroughu. Osim toga, mogao bi biti od koristi jer je učestvovao u prvobitnoj istrazi.
  
  "Ali šta?"
  
  "Ništa, gospodine."
  
  "Dobro". Shaw je ustao. "Onda ćemo ga pozvati. Što je brže moguće".
  
  
  
  
  "Znam da će možda zvučati čudno nakon svih ovih godina", rekao je Banks, "ali ja sam Alan Banks i došao sam da izrazim saučešće."
  
  "Alan Banks. Pa ja nikad!" Sumnjičavi izraz na licu gospođe Marshall odmah je zamijenjen izrazom zadovoljstva. Širom je otvorila vrata. "Uđite i osjećate se kao kod kuće."
  
  Prošlo je više od trideset šest godina otkako je Banks ušao na vrata Maršalovih, a on se nejasno sjećao da je namještaj tada bio napravljen od mnogo tamnijeg drveta, teži i izdržljiviji. Sada su komoda i postolje za TV izgledali kao da su napravljeni od bora. Trodijelni set izgledao je mnogo veći, s ogromnim TV-om koji je zauzimao centralno mjesto u jednom uglu sobe.
  
  Čak i prije toliko godina, koliko se sjeća, nije često bio u Grahamovoj kući. Neki roditelji su organizovali dane otvorenih vrata za prijatelje svoje dece, kao što su to činili u njegovoj kući, a takođe i kod Dejva i Pola, ali Maršalovi su uvek bili malo udaljeni, uzdržani. Ni Graham nikada nije mnogo pričao o svojoj mami i tati, prisjetio se Banks, ali to mu se u to vrijeme nije činilo neobičnim. Djeca to ne rade, osim ako se ne žale ako im se nešto ne dozvoli ili ih uhvate u nekoj prijevari i oduzmu im džeparac. Koliko je Banks znao, kućni život Grahama Marshalla bio je normalan kao i njegov.
  
  Majka mu je rekla da je gospodin Marshall postao invalid zbog moždanog udara, tako da je bio spreman da ga slabašna, slinava figura bulji sa stolice. Sama gospođa Marshall izgledala je umorno i iscrpljeno, što nije bilo iznenađujuće, a on je bio iznenađen kako održava kuću u redu. Možda mu je pomoglo socijalno osiguranje, jer je sumnjao da si ona može priuštiti dnevnice.
  
  "Vidi, Bill, ovo je Alan Banks", rekla je gospođa Marshall. "Znate, jedan od naših Grahamovih starih prijatelja."
  
  Bilo je teško pročitati izraz lica gospodina Maršala zbog izobličenja, ali se činilo da su mu se oči malo opustile kada je prepoznao ko je posetilac. Banks je pozdravio i sjeo. Primijetio je staru Grahamovu fotografiju, onu koju je njegov vlastiti otac snimio sa svojim Browniejem na maturalnoj večeri u Blekpulu. Uzeo je i jednog od Banksa, takođe obučenog u crni polo sa Buba izrezom, ali bez odgovarajuće frizure.
  
  G. Marshall je sjedio na istom mjestu gdje je uvijek sjedio, poput Banksovog oca. Tada se činilo da stalno puši, a sada je izgledao kao da jedva prinosi cigaretu usnama.
  
  "Razumijem da ste sada važan policajac", rekla je gospođa Marshall.
  
  "Ne znam za važne stvari, ali ja sam policajac, da."
  
  "Ne bi trebao biti tako skroman. S vremena na vrijeme naletim na tvoju majku u radnjama i ona je jako ponosna na tebe."
  
  To je više nego što mi ona pokazuje, pomisli Banks. "Pa onda", rekao je. "Znaš kakve su majke."
  
  "Jeste li došli da pomognete u istrazi?"
  
  "Nisam siguran da mogu", rekao je Banks. "Ali ako im zatreba bilo kakva moja pomoć, rado ću im je pružiti."
  
  "Izgleda veoma fino. Djevojka koju su mi poslali."
  
  "Siguran sam da će biti dobro."
  
  "Rekao sam joj da ne mogu zamisliti da bi mogla učiniti nešto što Jet Harris i njegovi momci tada nisu radili. Bili su veoma pedantni."
  
  "Znam da jesu."
  
  "Ali činilo se da je jednostavno... nestao. Sve ove godine".
  
  "Često sam razmišljao o njemu", rekao je Banks. "Shvatam da ga nisam poznavao dugo, ali bio je dobar prijatelj. Nedostajao mi je. Svima nam je nedostajao."
  
  Gospođa Marshall je frknula. "Hvala ti. Znam da je cijenio način na koji ste ga dočekali kada smo bili novi ovdje. Znate koliko je teško ponekad steći prijatelje. Tako je teško povjerovati da se pojavio nakon toliko vremena."
  
  
  
  "Dešava se", rekao je Banks. "I ne odustajte od istrage. Danas je mnogo više nauke i tehnologije u radu policije. Pogledajte kako su brzo identifikovali ostatke. Ovo nisu mogli učiniti prije dvadeset godina."
  
  "Samo bih voljela da mogu biti od neke koristi", rekla je gospođa Marshall, "ali se uopće ne sjećam ničega neobičnog. Desilo se kao udar groma. Kao grom iz vedra neba."
  
  Banks je ustao. "Znam", rekao je. "Ali ako se nešto nađe, siguran sam da će to pronaći inspektor Hart."
  
  "Odlaziš tako brzo?"
  
  "Skoro je vrijeme za čaj", reče Banks smiješeći se. "A mama mi nikad ne bi oprostila da ne dođem na čaj. Ona misli da se moram ugojiti."
  
  Gospođa Marshall se nasmiješila. "Onda je bolje da odeš. Ne moraš da se svađaš sa svojom majkom. Usput, još ne mogu pustiti tijelo, ali gospođica Hart je rekla da će me obavijestiti kada budemo mogli imati sahranu. Doći ćeš, zar ne?"
  
  "Naravno", rekao je Banks. Dok se osvrnuo kako bi se oprostio od gospodina Maršala, odjednom je imao sliku velikog, mišićavog čovjeka kakav je nekada bio, osjećaj fizičke prijetnje koju je nekako prenio. Banks se sa užasom prisjetio da se tada bojao Grahamovog oca. Nikada nije imao pravi razlog da se tako osjeća, ali jeste.
  
  
  
  Mišel je shvatila da je odavno trebalo da se sabere, ali nije htela da odustane, a da ne pronađe bar neki trag tajanstvenog čoveka Banksa, ako ga ima. Takođe, sam materijal joj je dao zanimljivu sliku o vremenu, a ona se potpuno zaljubila u sve to.
  
  Iako 1965. nije bila godina zločina za Peterborough, Michelle je brzo otkrila da taj brzorastući grad ima svoj priličan dio nekih od najvažnijih tema u zemlji. Moderi i rokeri sukobili su se u nekim pabovima u centru grada, kanabis je počeo da se infiltrira u stil života mladih i pobunjenika - suprotno onome što je Benks rekao - a trgovina pornografijom je cvetala u obliku tona nemačkih, danskih i švedskih časopisa koji pokrivaju sve perverzije koje možete zamisliti , a neki ne. Zašto ne i norveški ili finski? Michelle je razmišljala. Zar se nisu bavili pornografijom? Provale i oružane pljačke bile su uobičajene kao i uvijek, a jedino što se danas činilo novim je porast krađa automobila.
  
  Daleko manje ljudi posedovalo je automobile 1965. godine, shvatila je Michelle, i to ju je navelo da ponovo razmisli o Benksovoj izjavi. Banks je rekao da ga je napao prljavi, ljigavi stranac koji je "izgledao kao Rasputin" na obali rijeke u blizini centra grada. Ali Graham Marshall je otet, zajedno s teškom platnenom vrećom punom novina, dva mjeseca kasnije sa vijećničkog imanja nekoliko milja dalje. MO su bili drugačiji. Nije izgledalo da se Graham, na primjer, opirao, što bi sigurno učinio, poput Banksa, da ga je napao ovaj zastrašujući stranac i da se osjećao kao da se bori za život. Također, čovjek koji je napao Banksa bio je pješice, a Graham nije stigao sve do mjesta njegove grobnice. Moguće je da je misteriozni stranac negde imao automobil, ali je malo verovatno. Iz Banksovog opisa, Michelle bi pretpostavila da je čovjek beskućnik i siromašan, vjerovatno lutalica. Prolazi skitnica. Kliše iz toliko detektivskih priča.
  
  Problem je bio u tome što još uvijek nije mogla vidjeti nikakvu logičnu vezu između događaja koji je opisao Banks i nestanka Grahama Marshalla. Mislila je da je Banksov osjećaj krivice možda iskrivio njegovu procjenu o ovom pitanju tokom godina. Ovo se dogodilo; već je to vidjela. Ali da li se to moglo dogoditi na ovaj način? Ko je bila ta osoba?
  
  Michelle je shvatila da postoji velika šansa da ne pronađe ništa o njemu u policijskim dosijeima. Nisu svi imali dosijee, uprkos onome što su antipolicijske grupe, čini se, mislile. Možda će morati da kopa po novinskoj mrtvačnici, ili možda po arhivi lokalne psihijatrijske bolnice. Čovjek je djelovao uznemireno i postojala je šansa da je jednom zatražio liječenje. Naravno, bilo je i prilika da nije lokalni. Michelle nije imala pojma gdje Nene počinje, ali je mislila da je to negdje niz Northampton Road, i znala je da vodi sve do Wash-a. Možda je šetao obalom rijeke od grada do grada.
  
  Prelistavala je fajl za fajlom i bacala ih u stranu u očaju. Konačno, kada su joj se oči počele umarati, naišla je na zlato.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  7
  
  Kočija i konji, stotinak metara duž glavnog puta, menjali su se tokom godina, primetio je Benks, ali ne toliko kao u nekim pabovima. Veliki javni lokal je oduvek bio raznolika grupa, gde su ljudi različitih generacija pili zajedno, a danas tu nije bilo razlike, iako se rasni sastav promenio. Među bijelim licima sada su bili Pakistanci i Sikhi, a prema Arturu Benksu, grupa kosovskih azilanata koji su živjeli na imanju takođe je tamo pila.
  
  Bučne bljeskalice zamijenile su staru bilijar salu u baru, izgrebane drvene klupe zamijenjene su tapaciranim, tapete su možda bile prepravljene i lampe nadograđene, ali to je uglavnom bilo to. Banksov otac mu je rekao da je pivara izdvojila za ovaj mali facelift negdje osamdesetih, nadajući se da će privući mlađu publiku slobodnijom potrošnjom. Ali to nije bilo potrebno. Ljudi koji su pili u Kočiji i konjima, uglavnom su tamo pili većinu svog života. I njihovi očevi prije njih. Benks je popio svoju prvu legalnu pintu piva ovdje sa svojim ocem na svoj osamnaesti rođendan, iako ga je pio sa svojim prijateljima u Wheatsheefu, oko milju dalje, od svoje šesnaeste. Posljednji put kada je bio u "Kočiji i konjima", igrao je jednu od najranijih video igrica u pabovima, taj glupi auto u kojem se trkate s teniskom loptom naprijed-nazad preko zelenog fosfornog ekrana.
  
  
  
  Iako je tamo bilo malo mladih ljudi, Kočija i konji su i dalje bili toplo i živahno mjesto, primijetio je Banks kada su on i njegov otac ušli nešto poslije osam sati uveče, majčin puding i krema na pari bili su pravi obrok koji bi trebao jeo, - i dalje shrvan težinom u stomaku. Njegov otac je prošao kroz šetnju bez puno šuštanja ili zviždanja, što je pripisao prestanku pušenja prije dvije godine. Banks je prilično krivo potapšao po džepu jakne tražeći cigarete dok su izlazili kroz vrata.
  
  To je bilo mjesto Arthura Banksa. Dolazio je ovamo skoro svaki dan četrdeset godina, kao i njegovi prijatelji Harry Finnegan, Jock McFall i Norman Grenfell, Daveov otac. Ovdje je Arthur bio poštovan. Ovdje se barem sat ili dva mogao osloboditi iz kandži svojih bolesti i srama zbog svog viška pijući, smijući se i lagajući muškarce s kojima se osjećao najugodnije. For the Coach and Horses je, uglavnom, bio pab za muškarce, uprkos činjenici da su ponekad parovi i grupe žena svraćali nakon posla. Kada bi Arthur odveo Idu na piće, kao što je to činio petkom, otišli bi u Duck and Drake ili Duke of Wellington's, gdje bi Ida Banks dobila lokalne tračeve i oni bi učestvovali u kvizovima o trivijalnostima i smijali se ljudima koji se prave budale od sebe tokom karaoka.
  
  Ali u "Kočiji i konjima" nije bilo ništa od toga, a melodična pop muzika šezdesetih je bila dovoljno prigušena da bi starci mogli da čuju međusobne razgovore. U to vreme, Kinksi su pevali "Waterloo Sunset", jednu od Benksovih omiljenih pesama. Nakon što su se Banks i njegov otac smjestili za stol s pivom ispred sebe i upoznali se, Arthur Banks je prvo požalio odsustvo Jocka McFalla zbog hospitalizacije zbog operacije prostate, a zatim je Norman Grenfell započeo igru.
  
  "Baš smo pričali pre nego što si stigao ovamo, Alane, o tome kako je strašno ono što se dogodilo dečaku Maršala. Sjećam se da ste se vi i naš David igrali s njim."
  
  "Da. Usput, kako je Dave?"
  
  
  
  "Dobro mu ide", rekao je Norman. "Ona i Ellie još uvijek žive u Dorchesteru. Djeca su, naravno, odrasla.
  
  "Jesu li još uvijek zajedno?" Banks se prisjetio da je Ellie Hatcher bila Daveova prva prava djevojka; mora da su počeli da se zabavljaju oko 1968.
  
  "Neki parovi to mogu da podnesu", promrmlja Arthur Banks.
  
  Banks je ignorirao ovu primjedbu i zamolio Normana da pozdravi Davea sljedeći put kada budu razgovarali. Banks se prisjetio da je za razliku od Jocka i Harryja, koji su obojica radili s Arthurom u fabrici lima, Norman radio u prodavnici odjeće na Midgateu, gdje je ponekad mogao svojim prijateljima dati popust na blejzer, farmerke ili cipele od sedre. Norman je pio polovice piva umjesto krigle i pušio lulu, po čemu se razlikovao, gotovo plemenit, od grubih fabričkih radnika. Imao je i hobi - čitao je i skupljao sve što je vezano za parne lokomotive, a čitavu sobu u svojoj kućici posvetio je satnom mehanizmu - i to ga je još više razlikovalo od ljubitelja piva, sporta i televizije. Pa ipak, Norman Grenfell je oduvijek bio dio grupe kao i sam Jock, Harry ili Arthur, iako nije dijelio neizrecivu vezu koju ljudi imaju kada rade pod istim lošim uslovima za iste jadne šefove i umjetnost suočavaju se s istim opasnostima iz dana u dan za istu lošu platu. Možda je, pomisli Banks, i Graham bio pomalo takav: odlikovao se porijeklom, početnikom, londonskom hladnokrvnošću, ali ipak dio bande. Tiho. George Harrison iz grupe.
  
  "Pa", rekao je Banks, podižući čašu. "Za Grahama. Na kraju krajeva, pretpostavljam da je najbolje što su ga našli. Barem njegovi roditelji sada mogu da umire njegove kosti."
  
  "Tačno", reče Hari.
  
  "Amen", rekao je Norman.
  
  "Zar Grahamov otac nije ranije pio ovdje?" pitala je Banks.
  
  Arthur Banks se nasmijao. "Jeste. On je bio kupac ruma, Bill Marshall, zar nije Harry?"
  
  
  
  "Stvarno, ljubitelj ruma. I, ako želite da znate moje mišljenje, fali mu par kockica za punu porciju.
  
  Svi su se smijali.
  
  "U kom smislu je on bio rum?" pitala je Banks.
  
  Hari je udario oca Banksa laktom. "Uvijek policajac, tvoj dečko, ha?"
  
  Arthurove obrve potamne. Benks je prokleto dobro znao da njegov otac nikada nije odobravao njegov izbor karijere, i da bez obzira na to koliko je uspeo, koliko uspešan bio, on će za svog oca uvek biti izdajnik radničke klase, koja se tradicionalno plašila i prezirala pandure. Što se tiče Arthura Banksa, njegov sin je radio za srednju i višu klasu kako bi zaštitio njihove interese i njihovu imovinu. Nije važno što je većina policajaca Arthurove generacije bila radnička klasa, za razliku od danas, kada su mnogi bili diplomirani univerziteti srednje klase i tipični menadžeri. Njih dvoje nikada nisu riješili problem, a Banks je čak i sada mogao vidjeti da je njegov otac zabrinut zbog malih iskopina Harryja Finnegana.
  
  "Graham je bio moj prijatelj", Banks je brzo nastavio da ublažava napetost. "Samo sam radoznao, to je sve."
  
  "Jesi li zato ovdje dolje?" upitao je Norman.
  
  "Djelomično, da."
  
  Bilo je to isto pitanje koje mu je postavila gospođa Marshall. Možda su ljudi pretpostavljali da će mu biti dodijeljen ovaj konkretni slučaj, budući da je bio policajac i poznavao Grahama. "Ne znam koliko mogu da pomognem", rekao je Banks, iskosa pogledavši svog oca, koji je držao svoje pivo. Nikada nikome od svojih roditelja nije rekao šta se dogodilo dole pored reke, a neće ni sada. Ovo bi, naravno, moglo izaći na vidjelo ako bi njegove informacije vodile bilo gdje, a sada je imao predstavu o tome čega su mnogi svjedoci koji su lagali kako bi izbjegli otkrivanje sramotne tajne morali biti oprezni. "Samo, pa, pitao sam se o Grahamu i stvarima koje su se s vremena na vrijeme dešavale tokom godina, i samo sam mislio da bih trebao doći i pokušati pomoći, to je sve."
  
  
  
  "Mogu to da razumem", rekao je Norman, ponovo paleći lulu. "Mislim da je za sve nas to bio mali šok za sistem, na ovaj ili onaj način."
  
  "Jesi li pričao o Grahamovom ocu, tata?"
  
  Arthur Banks je pogledao svog sina. "Jesam li?"
  
  "Rekli ste da je čudan. Nisam ga dobro poznavao. Nikad nisam stvarno razgovarao s njim."
  
  "Naravno da ne", rekao je Arthur. "Bio si samo dijete."
  
  "Zato te pitam."
  
  Nastupila je pauza, a onda je Artur Banks pogledao Harija Finegana. "Bio je lukav, hoćeš li tako reći, Harry?"
  
  "On je zaista bio takav. Uvijek je bio dobar u sviranju violine i nije zazirao od nekoliko moćnih poteza. Ne bih mu vjerovao onoliko koliko bih ga mogao ostaviti. A bio je i veliki govornik."
  
  "Kako misliš?" pitala je Banks.
  
  "Pa", rekao je njegov otac. "Znate li da je porodica došla iz Londona?"
  
  "Da".
  
  "Bill Marshall je radio kao zidar, a bio je i dobar zidar, ali kad bi popio nekoliko pića, počeo bi pričati o nekim svojim drugim aktivnostima u Londonu."
  
  "Još uvijek ne razumijem."
  
  "Bio je u formi momak, Bill. Jaka. Velike ruke, moćan gornji dio tijela. To je rezultat njegovog vučenja ovih stvari po gradilištima."
  
  "Da li je ranije ulazio u tuče?"
  
  "Možeš to reći."
  
  "Ono što tvoj otac kaže", objasni Hari, naginjući se naprijed, "je da je Bill Marshall promašio da je djelovao kao prisilitelj za gangstere Smokea. Odbrambeni reketi, tako nešto."
  
  Smoke? Banks godinama nije čuo za taj izraz za London. "Cuo je?" Banks je odmahnuo glavom. Bilo je teško zamisliti starca u stolici kao neku vrstu nasilnika, ali bi to moglo pomoći da se objasni strah kojeg se Banks sjetio da je osjetio u njegovom prisustvu prije mnogo godina, prijetnja nasiljem. "Nikada ne bih..."
  
  "Kako si mogao?" prekinuo je njegov otac. "Kao što sam rekao, bio si samo klinac. Takve stvari nisi mogao razumjeti."
  
  Muzika se promenila, primetio je Banks. Herb Alpert i njegovi prokleti rogovi Tihuane završavaju, hvala Bogu. Banke su ih mrzele tada i mrze ih sada. Zatim su došle "Bachelors", "Marie". Muzika mame i tate. "Da li ste se prijavili policiji?" pitao.
  
  Muškarci su se pogledali, a onda je Arthur uzvratio pogled na Banksa, sa izvijajućim usnama. "Šta ti misliš?"
  
  "Ali on bi mogao..."
  
  "Slušaj. Bill Marshall je možda bio velika priča, ali nije imao nikakve veze sa nestankom svog sina."
  
  "Kako to možeš znati?"
  
  Arthur Banks je frknuo. "Vi ste policajac. U svakom slučaju, dođavola, ti si policajac. Samo zato što osoba može biti malo čudna u određenoj oblasti, spremni ste da joj prilagodite bilo šta."
  
  "Nikada u životu nisam nikome namestio", rekao je Banks.
  
  "Mislim, Bill Marshall je možda bio pomalo divlji čovjek, ali nije ubio mlade momke, posebno svog rođenog sina."
  
  "Nisam rekao da sam mislio da je on to uradio", rekao je Banks, primetivši da drugi sada gledaju njega i njegovog oca kao da su večernja zabava.
  
  "Na šta si onda mislio?"
  
  "Slušaj, tata", rekao je Banks i posegnuo za cigaretom. Bio je odlučan da ne puši pred ocem, uglavnom zbog starčevog zdravlja, ali ne pušiti u kočiji i na konju bilo je besmisleno kao kupanje u dijelu bazena bez mokrenja, ako je takav dio ikada postojao. . "Ako je bilo istine u onome što je Bill Marshall rekao o svojoj kriminalnoj prošlosti u Londonu, zar nije moguće da se ono što je tamo uradio vratilo i da ga proganja?"
  
  "Ali nitko nije povrijedio Billa."
  
  
  
  "Nije važno, tata. Ovi ljudi često imaju sofisticiranije načine da se osvete svojim neprijateljima. Vjeruj mi. U svoje vrijeme naišao sam na mnoge od njih. Da li je ikada spomenuo neka imena?"
  
  "Kako misliš?"
  
  "Mislim u Londonu. Ljudi za koje je radio. Da li je ikada spomenuo neka imena?"
  
  Harry Finnegan se nervozno nasmijao. Arthur ga je pogledao i on je ućutao. "Zapravo", rekao je Arthur nakon dramatične pauze, "jeste."
  
  "SZO?"
  
  "Blizanci. Reggie i Ronnie Kray.
  
  "Prokletstvo!"
  
  Oči Arthura Banksa zasjale su od trijumfa. "Shvaćate li zašto smo samo mislili da previše priča o njemu?"
  
  
  
  Po drugi put tog dana, Annie se pojavila u Swainsdale Hallu, samo što je ovaj put osjetila leptiriće u stomaku. S ljudima poput Martina Armitagea bilo je dovoljno teško izaći na kraj, a njemu se ne bi svidjelo ono što je imala za reći. Pa ipak, pomislila je, bez obzira na sve svoje grčeve, on je većinu svog života radio samo nešto više od šutiranja lopte. Robin je druga stvar. Annie je osjetila da joj je možda laknulo što postoji još neko s kim može podijeliti svoje strahove i što se ispod njene prilagodljive spoljašnjosti i aure ranjivosti krije snažna žena koja se može suprotstaviti svom mužu.
  
  Josie je otvorila vrata kao i obično, držeći Miatu koja laje za kragnu. Annie je htjela razgovarati sa Josie i njenim mužem Calvinom, ali su mogli pričekati. U ovom trenutku, što manje ljudi zna šta se dešava, to bolje.
  
  Robin i Martin su oboje bili u bašti, sedeli za stolom od kovanog gvožđa ispod prugastog suncobrana. Veče je bilo toplo, a zadnji vrt gledao je na jug, tako da je bilo dosta sunčeve svetlosti boje meda i tamnih senki koje su bacale grane drveća. Annie je htjela posegnuti za blokom za crtanje. Iza visokog zida od suhog kamena koji je označavao granicu posjeda, obala doline protezala se poput krpelja raščupanih polja, zelenih do krševitih izdanaka viših padina, gdje su se sve strmije uzdizale da bi provalile u divlje močvare koje su dijelile doline .
  
  Činilo se da ni Martin ni Robin nisu uživali u lijepoj večeri ili dugim, hladnim pićima koja su ležala pred njima. Oboje su izgledali bledi, napeti i zaokupljeni, a mobilni telefon je ležao na stolu kao neeksplodirana bomba.
  
  "Sta radis ovdje?" rekao je Martin Armitage. "Rekao sam ti da je Luke na putu kući i da ću ga kontaktirati kada stigne.
  
  "Pretpostavljam da još nije stigao?"
  
  "Ne".
  
  "Jeste li se ponovo čuli s njim?"
  
  "Ne".
  
  Annie je uzdahnula i nepozvana sjela.
  
  "Nisam te pitao..."
  
  Annie je podigla ruku da utješi Martina. "Vidi", rekla je, "nema smisla više se ljutiti zbog toga. Znam šta se dešava."
  
  "Ne razumijem na šta mislite."
  
  "Prestanite, gospodine Armitage. Pratio sam te."
  
  "Šta si uradio?"
  
  "Pratio sam te. Nakon što sam jutros otišao, čekao sam na parkingu i pratio vas do pastirske jazbine. Šta si radio tamo?"
  
  "Ne tiče te se jebenog. Zašto, šta ćeš da radiš? Optužite me za nepoštivanje vladinih propisa?"
  
  "Dozvolite mi da vam kažem šta ste uradili, gospodine Armitage. Ostavio si punu aktovku novca. Stare novčanice. Uglavnom desetke i dvadesete. Oko deset hiljada funti, po mojoj procjeni, možda petnaest."
  
  Armitage je pocrveneo. Međutim, Annie je nastavila da insistira. "Sada da vam kažem šta se dogodilo. Sinoć su te kontaktirali na mobilni, rekli su da imaju Lukea i da moraš predati novac. Rekli ste im da nećete moći dobiti toliko novca dok se banke ne otvore, pa su vam dali do jutros da ga ostavite na unaprijed određenoj lokaciji." To je značilo da znaju nešto o tom području, shvatila je Eni, ili da su posmatrali, izviđali već neko vreme. Možda ih je neko primetio. U ovim krajevima obično su se isticali stranci, posebno kada je broj turista sve manji. "Kako sam do sada?"
  
  "Imaš maštu, sigurno ću ti je dati."
  
  "Rekli su da nema policije, zato vas je moj dolazak nasmrt preplašio."
  
  "Rekao sam ti-"
  
  "Martin". Robin Armitage je prvi put progovorila, i iako je njen glas bio blag i ljubazan, imao je dovoljno autoriteta da privuče pažnju njenog muža. "Zar ne vidiš?" Ona je nastavila. "Ona zna. Moram priznati da, na primjer, osjećam olakšanje."
  
  "Ali on je rekao..."
  
  "Oni ne znaju ko sam ja", rekla je Annie. "I prilično sam siguran da me jutros nisu vidjeli u području Morsetta."
  
  "Prilično sigurno?"
  
  Annie ga je pogledala u oči. "Bio bih lažov kada bih rekao da sam 100% siguran." Pjev ptica na drveću ispunio je tišinu koja je uslijedila, a lagani povjetarac mrsio je Annienu kosu. Zadržala je pogled Martina Armitagea sve dok nije vidjela da je posustao i konačno ustupio mjesto porazu. Ramena su mu se spustila. Robin se nagnula i zagrlila ga. "U redu je, draga", rekla je. "Policija zna šta da radi. Oni će biti oprezni." Dok je to izgovarao, Robin je pogledala Annie, kao da je provocira da se ne složi. Annie nije. Martin je nadlanicom prešao preko očiju i klimnuo glavom.
  
  "Žao mi je zbog onoga što se dogodilo", rekla je Annie, "ali gospođa Armitage je u pravu."
  
  "Robin. Molim te. Pošto smo upleteni u tako intimnu aferu, barem me možete zvati imenom. Moj muž takođe."
  
  
  
  "Dobro. Robin. Vidite, moram vam reći da ja nisam pregovarač. Ovo nije moje područje stručnosti. Imamo ljude posebno obučene da se nose s otmičarima i njihovim zahtjevima."
  
  "Ali rekao je da nema policije", ponovio je Martin. "Rekao je da će, ako dovedemo policiju, ubiti Lukea."
  
  "Šta si rekao?"
  
  "Rekao sam mu da sam već prijavio Lukeov nestanak."
  
  "I šta je on rekao na to?"
  
  "Zastao je na trenutak, kao da je razmišljao, kao."
  
  "Ili konsultovati nekog drugog?"
  
  "Mogao bi biti, ali ja nikoga nisam čuo. U svakom slučaju, kada se vratio, rekao je da je sve u redu, ali da budem siguran da sam ti prenio da je Luke nazvao i rekao da dolazi kući. Što sam i uradio."
  
  "Znači, zvao je čovjek?"
  
  "Da".
  
  "U koje vrijeme?"
  
  "Oko pola deset. Malo prije nego što te je Robin nazvao."
  
  "Koliko je tražio?"
  
  "Deset hiljada".
  
  "Naglasak?"
  
  "Nikakve, zaista."
  
  "Izgleda da nije lokalni?"
  
  "Mogao bi biti, ali nije imao jak naglasak. Nekako letargičan."
  
  "A njegov glas?"
  
  "Kako misliš?"
  
  "Visoka ili niska? Promuklo, resko, šta god?"
  
  "Samo obično. Žao mi je, nisam dobar u ovakvim stvarima, posebno u prepoznavanju glasova na telefonu.
  
  Annie mu je uputila osmijeh. "Malo ljudi je takvih. Mada razmisli o tome. Ovo bi moglo biti važno. Ako se uopće sećate nečega o tom glasu."
  
  "Da. Ja ću razmisliti o tome".
  
  "Dozvolio ti je da razgovaraš s Lukeom?"
  
  "Ne".
  
  
  
  "Pitali ste?"
  
  "Da, ali rekao je da je Luke zadržan negdje drugdje."
  
  "I zvao te na mobilni?"
  
  "Da".
  
  "Ko zna broj?"
  
  "Porodica. Bliski prijatelji. Poslovne kolege. Pretpostavljam da bi to bilo dovoljno lako saznati. Luke, naravno. Programirao ga je u elektronski imenik svog mobilnog telefona. Prvo sam pomislio da je to on jer se njegovo ime pojavilo kada je stigao poziv."
  
  "Znači te je kidnaper nazvao sa Lukeovog mobilnog?"
  
  "Možda da. Zašto je to važno?
  
  "To nam barem govori da se nalazi u području gdje postoji signal. Ili je bio tamo kada je nazvao. Također, ako ga je koristio u nekom drugom trenutku, možemo dobiti informacije od telefonske kompanije. Ovo nam može pomoći da ga lociramo. Naravno, bilo bi bolje da ga je ostavio uključenim, ali neće nam to tako olakšati."
  
  "Reci mi", upitala je Robin. "Iz vašeg iskustva, koliko puta su... koliko puta žrtve..."
  
  "Nemam nasumične statistike", priznala je Annie. "Ali ako se zbog toga osjećate bolje, otmičari su u osnovi biznismeni. Oni to rade zbog novca, da ne bi nikoga povrijedili. Sva je prilika da će se sve riješiti i da ćete Lukea vidjeti ovdje živog i nepovređenog." Annie je osjetila kako joj nos raste dok je govorila. Sumnjala je da je prošlo previše vremena za sretan kraj, iako se nadala da je pogriješila. "U isto vrijeme, dok se pretvaramo da se slažemo s njegovim zahtjevima i da ga ni na koji način ne uznemiravamo, želimo biti sigurni da, osim što ćemo Lukea sigurno vratiti kući, iskoristiti svaku priliku da identifikujemo otmičara i privedemo ga pravdi. ."
  
  'Kako možemo pomoći?' upita Robin.
  
  "Ne moraš ništa da radiš", rekla je Eni. "Već ste odigrali svoju ulogu. Ostalo prepustite nama."
  
  "Možda ste ga uplašili", rekao je Martin. "Luke se do sada trebao vratiti. Prošlo je nekoliko sati."
  
  
  
  "Ponekad čekaju dugo samo da bi bili sigurni da ih niko ne gleda. Mora da čeka do mraka."
  
  "Ali ne možete biti sigurni, zar ne?" rekao je Robin.
  
  "Ništa nije sigurno na ovom svijetu, gospođo Armitage."
  
  "Robin. Rekao sam ti. Oh, kako bezobrazno od mene!" Ustala je na noge. "Sve ovo vrijeme ti nisam ponudio ništa za piće." Annie je primijetila da je na svojim dugim, uglađenim nogama nosila denim kratke hlače. Nije mnogo žena njenih godina moglo priuštiti da izgledaju golog trbuha, pomisli Annie. Ni sama to nikada ne bi pomislila, iako je imala samo trideset četiri, ali ono što je mogla vidjeti na Robinom stomaku izgledalo je ravno i zategnuto, s nekakvim prstenom koji je blistao u njenom pupku.
  
  "Ne", rekla je. "Da li je istina. Neću dugo stati." Annie nije mogla ništa učiniti za Lukea osim čekati, a obećala je sebi dobru pintu bitera u Black Sheep u Reltonu, gdje je mogla mirno sjediti i razmisliti o stvarima prije nego što završi. "Samo želim da budem siguran da sve buduće poruke, ako ih bude, prijaviš direktno meni. Imate li brojeve na kojima mogu da me kontaktirate?"
  
  Martin i Robin su istovremeno klimnuli.
  
  "I naravno, obavijestit ćeš me čim se Luke pojavi."
  
  "Hoćemo", reče Robin. "Samo se nadam i molim se da se zaista uskoro vrati kući."
  
  "I ja", rekla je Annie ustajući. "Postoji još jedna stvar koja me zbunjuje."
  
  "Šta?" upita Robin.
  
  "Sinoć, kada si me nazvao da mi kažeš da si se čuo s Lukeom, rekao si da će se vratiti večeras."
  
  "To je rekao Martinu. Kidnaper. Rekao je da ako jutros ostavimo novac, do večeri će Luke biti kući zdrav i zdrav."
  
  "I znao si da želim da vidim Lukea čim se vrati, da razgovaram s njim?"
  
  "Da".
  
  
  
  "Pa kako si mislio sve objasniti?" upitala je Annie. "Znatiželjan sam".
  
  Robin je pogledala svog muža koji je odgovorio: "Hteli smo da ubedimo Lukea da ti kaže šta smo rekli da se dogodilo, da je pobegao i nazvao nas prethodne noći da kaže da se vraća."
  
  "Ko je to pomislio?"
  
  "To je predložio kidnaper."
  
  "Zvuči kao savršen zločin", rekla je Annie. "Samo vas dvojica, Luke, i kidnaper biste ikada znali da je to učinjeno, a niko od vas vjerovatno ne bi progovorio."
  
  Martin je spustio pogled na svoje piće.
  
  "Da li bi on to uradio?" Annie je nastavila. "Luke bi lagao policiju?"
  
  "On bi to uradio za mene", rekla je Robin.
  
  Annie ju je pogledala, klimnula glavom i otišla.
  
  
  
  Krajevi, pomisli Banks, dok je te noći ležao u svom uskom krevetu. Reggie i Ronnie. Nije se, naravno, sjećao tačnih datuma, ali je imao ideju da su oni letjeli visoko sredinom šezdesetih, dio rasprostranjene londonske scene, u interakciji sa slavnim ličnostima, pop zvijezdama i političarima.
  
  Uvijek ga je zanimalo kako su gangsteri postali poznate ličnosti: Al Capone, Lucky Luciano, John Dillinger, Dutch Schultz, Bugsy Malone. Figure-legende. Poznavao je u svoje vrijeme nekoliko manjih ljudi, koji su se skoro uvijek družili rame uz rame sa bogatim i slavnim, kao da je slavna ličnost prepoznala samo sebe i bila slijepa za sve ostalo - moral, pristojnost, čast - i nikad im nije nedostajalo prelijepe žene za razgovor, one koje privlače opasnost i aura nasilja. Činilo se da zarađivanje novca od prostitucije, snabdijevanje drogom i prijetnje uskraćivanjem sredstava za život ako ne plate zaštitu za njih ima šarm i mistiku, i bilo je više nego vjerovatno da će većina filmskih zvijezda, sportskih ličnosti i estrade zvezde su bile dovoljno bez mozga da podlegnu ovoj privlačnosti nasilja. Ili je to bio bunt glamura?
  
  Krayevi nisu bili izuzetak. Znali su da manipulišu medijima, a fotografisanje sa poznatom glumicom, članicom parlamenta ili vršnjakom iz kraljevstva smanjilo je verovatnoću da će istina o njihovim stvarnim aktivnostima izaći na videlo. Bilo je suđenje 1965. godine, prisjetio se Banks, i iz njega su izašli otporniji na vatru nego što su ušli.
  
  Bilo je teško povjerovati da otac Grahama Marshalla ima bilo kakve veze s njima, a Banks je morao priznati da je njegov otac vjerovatno bio u pravu; samo je uticalo na pivo.
  
  Ali zašto? Zašto i nagoveštavati tako nešto, ako u tome nema ni trunke istine? Možda je Bill Marshall bio patološki lažov. Ali tokom godina kao policajac, Banks je naučio da stari kliše "nema dima bez vatre" važi. Postojale su još dvije stvari: Maršalovi su došli iz londonskog East Enda, teritorije Cray, sredinom šezdesetih, a Banks se sada sjetio koliko se plašio oko gospodina Marshalla.
  
  Već je znao ponešto o Kraysima, naučio je većinu toga kada je svirao u The Metu prije mnogo godina, ali mogao je kopati dublje. Bilo je mnogo knjiga o njima, iako je sumnjao da je bilo koja od njih spominjala Billa Marshalla. Ako je išta učinio za njih, očito je to učinio na niskom nivou, zaobilazeći mušterije i odišući fizičkom prijetnjom, možda premlativši slučajnog doušnika ili dvostrukog dilera u mračnoj uličici.
  
  Morat će reći inspektoru Hartu. Michelle. Ostavila je poruku Benksovoj majci dok je bio odsutan, tražeći od nje da dođe u Thorpe Wood u 9:00 ujutro sljedećeg jutra. Na kraju krajeva, to je bila njena stvar. Međutim, ako je i postojala veza, bio je iznenađen da do nje nije došlo tokom istrage. U slučajevima nestale djece roditelji su obično pod velikim nadzorom, bez obzira na to koliko im je srce slomljeno. Banks je jednom naišao na mladi par za koji je vjerovao da je iskreno oplakivao gubitak svog djeteta, samo da bi otkrio da je jadno dijete zadavljeno jer je preglasno plakalo i strpano u zamrzivač u prizemlju. Ne, ne možete vjerovati površini u policijskom radu; morate kopati, makar samo da biste bili sigurni da ne zamaglite oči.
  
  Banks je uzeo svoj stari tranzistorski radio. Prethodno je kupio bateriju i pitao se hoće li i dalje raditi nakon toliko godina. Vjerovatno ne, ali vrijedilo je znati cijenu baterije. Otkopčao je zadnji poklopac, priključio bateriju i ubacio slušalicu u uho. Bio je to samo jednodijelni uređaj, poput starog slušnog aparata. Tada nije postojao stereo. Kada ga je uključio, bio je oduševljen kada je otkrio da stara transkinja zaista radi. Banke su jedva mogle vjerovati. Međutim, nakon postavljanja diska, ubrzo se osjećao frustrirano. Kvalitet zvuka je bio loš, ali to nije bio jedini problem. Radio je primao sve lokalne stanice, Classic FM i radio stanice 1, 2, 3, 4 i 5 kao i svaki moderni radio, ali Benks je shvatio da napola očekuje povratak u prošlost. Negdje mu se u glavi zaglavila ideja da se radi o magičnom radiju koji i dalje prima program Light, Radio Luksemburg i Pirates, Radio Carolina i Radio London. Očekivao je da će slušati mirisnu baštu Johna Peela kako bi proživio tih nekoliko čarobnih mjeseci u proljeće 1967. kada je trebao učiti za ispite "O", ali je pola noći proveo s radiom priključenim na uho slušajući kapetana Beefhearta, The Incredible String Band i Tyrannosaurus Rex.
  
  Banks je isključio radio i okrenuo se svom dnevniku Photoplaya. Sada je barem imao noćnu lampu u svojoj sobi i nije morao da se krije ispod čaršava sa baterijskom lampom. Uz svaku sedmicu stajala je fotografija na cijeloj stranici tada popularnog glumca ili glumice, obično glumice ili zvijezde odabrane zbog pompe, a ne zbog glumačkih sposobnosti, i najčešće viđene u rizičnoj pozi, grudnjaku i gaćicama, uredno napravljenoj posteljini, halteru sa golim ramenima. Prelistao je stranice i svi su bili tamo: Natalie Wood, Catherine Deneuve, Martina Beswick, Ursula Andress. Izrez je bio obilan. Od 15. do 21. avgusta objavljena je fotografija Shirley Eaton u dekoltiranoj haljini.
  
  Prelistavajući dnevnik, Banks je otkrio da nije bio obiman ili čak ni najmanje analitičan; jednostavno je slavio događaje, avanture i izlete, često na vrlo zagonetan način. Na neki način, to je bio savršen model za policijsku bilježnicu koju će kasnije imati. Međutim, stranice su bile male, podijeljene u sedam dijelova, s prostorom za malu činjenicu ili dio filmske povijesti na dnu. Ako je neki od datuma pao na rođendan zvijezde, kao što se mnogima dogodilo, i ovo je dobilo dio slobodnog prostora. S obzirom na ograničenja, obavio je dovoljno pristojan posao, pomislio je dok je dešifrirao minijaturni škrabotinac. Svakako je gledao mnogo filmova, sve ih navodeći u svom dnevniku zajedno sa svojim kratkim kritikama, koje su se kretale od "Sranje" i "Dosadno" preko "Dobro" do "Fantastično!" Tipičan unos mogao bi glasiti: "Išli smo u Odeon sa Daveom i Grahamom na Doctor Who i Daleke. Dobro", "Igrao kriket na pauzi. Postigao 32 poena i nije izašao" ili "Padala je kiša. Ušao sam i pročitao "Casino Royale". Fantastično!"
  
  Prešao je na subotu prije Grahamovog nestanka, 21. "Otišao sam u grad sa Grahamom. Kupio Help! na token ujka Kena." Bila je to ista ploča koju su sutradan svirali kod Paula. To je bilo sve što je napisao, ništa neobično u Grahamovom stanju ili umu. U petak je gledao Animals, jedan od njegovih omiljenih bendova, na Ready, Steady, Go!
  
  U nedjelju je napisao, vjerovatno te noći u krevetu: "Slušao sam Paulove ploče. Novi album Boba Dylana. Video sam policijski auto kako dolazi do Grahamove kuće." Ponedjeljak: "Graham je pobjegao od kuće. Policija je stigla. Joey je otišao."
  
  Zanimljivo, trebao je pretpostaviti da je Graham pobjegao od kuće. Ali naravno da bi pobegao u tim godinama. Šta još? Alternative bi bile suviše strašne da bi ih četrnaestogodišnji dječak mogao razmotriti. Vratio se krajem juna, otprilike u vrijeme kada je mislio da se dogodio događaj na obali rijeke. Primijetio je da je utorak. O tome nije napisao gotovo ništa, samo: "Preskočio školu i igrao se danas popodne na obali rijeke. Stranac je pokušao da me ugura u to."
  
  Umoran, Banks je odložio dnevnik na stranu, protrljao oči i ugasio svjetlo. Bilo je čudno vratiti se u isti krevet u kojem je spavao kao tinejdžer, isti krevet u kojem je imao svoje prvo seksualno iskustvo sa Kay Summerville dok su njegovi roditelji jedne subote bili u posjeti baki i djedu. Nije bilo sjajno ni za Banksa ni za Kej, ali su izdržali i sa vežbanjem su postali mnogo bolji.
  
  Kay Summerville. Pitao se gdje je, šta sada radi. Vjerovatno oženjen, ima djecu, kao i donedavno. Iako je bila lijepa, imala je Kej: dugu plavu kosu, tanak struk, duge noge, usta poput Marianne Faithfull, živahne sise sa tvrdim malim bradavicama i kosu boje zlatnog konca između nogu. Bože, Banks, rekao je sebi, dosta tinejdžerskih fantazija.
  
  Stavio je slušalice i uključio svoj prenosivi CD plejer, slušajući Drugi gudački kvartet Voana Vilijamsa, i vratio se prijatnijim mislima o Kej Sammervil. Ali kako se približavao rubu sna, misli su mu se zbrkale, miješajući sećanje sa snom. Bilo je hladno i mračno, Banks i Graham koračali su ragbi terenom, stative su se ocrtavale na mjesecu, paučina se formirala na ledu dok su hodali, a njihov dah je zamagljivao zrak. Banks je sigurno rekao nešto o hapšenju Krayeva - da li su ga i tada zanimali kriminalci? - a Graham se samo nasmijao, rekavši da zakon nikada ne može dirnuti ljude poput njih. Banks ga je pitao kako zna, a Graham je rekao da je živio u njihovoj blizini. "Bili su kraljevi", rekao je.
  
  
  
  Zbunjen uspomenom ili snom, Banks je ponovo upalio noćnu lampu pored kreveta i izvadio dnevnik. Ako je ono što je upravo zamislio imalo ikakvu osnovu u stvarnosti, onda se to dogodilo zimi. Pregledao je svoje beleške za januar i februar 1965: Samanta Egar, Ivon Romen, Elke Somer... Ali o Krejsu nije bilo reči sve do 9. marta, kada je napisao: "Kreis se danas pojavio na sudu. Graham se nasmijao i rekao da će lako izaći." Pa ih je Graham spomenuo. Bilo je nepouzdano, ali početak.
  
  Ponovo je ugasio svjetlo i ovaj put je utonuo u san bez daljnjih misli ni o Grahamu ni o Kay Summerville.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  8
  
  Kada je Banks stigao u Thorpe Wood sljedećeg jutra i zatražio da vidi inspektora Harta, bio je iznenađen kada je čovjek sišao da ga pozdravi. Telefonski poziv za koji mu je majka rekla kada se vratio iz paba bio je od Michelle.
  
  "Gospodine Banks, ili da kažem glavni inspektor Banks? Pođi sa mnom, molim te, ako želiš." Odmaknuo se i pokazao Benksu da uđe.
  
  "Jesi li tu?"
  
  "Detektiv nadzornik Shaw. Razgovaraćemo u mojoj kancelariji."
  
  Emisija je izgledala poznato, ali Benks se nije mogao sjetiti. Možda su se sreli na času ili čak na poslu prije mnogo godina, a on je zaboravio, ali obično je imao dobro pamćenje lica.
  
  Nisu razgovarali na putu do Šoove kancelarije, a kada su tamo stigli, Šo je nestao, rekavši da će se vratiti za nekoliko minuta. Stari policajac trik, Banks je znao. I Shaw je znao da on zna.
  
  U kancelariji je jedva bilo nešto zanimljivo ako je Shaw htio ostaviti Banksa tamo samog, ali je ipak nešto otkrio. Druga priroda. Nije tražio ništa konkretno, samo je to tražio. Ormari za dokumente bili su zaključani, kao i fioke stola, a kompjuteru je bila potrebna lozinka. Postalo je kao da je Shaw očekivao da će Banks zabadati nos u sve.
  
  
  
  Na zidu je bila zanimljiva uramljena fotografija koja je izgledala prilično stara, na kojoj se vide mladi Šo i Džet Haris kako stoje pored Rovera neobeleženi, tražeći svet, poput Džona Toa i Denisa Votermana u "Sviniju". Ili su to bili Morse i Lewis? Je li tako Šo sebe vidio kao narednika Lewisa glavnom inspektoru Morseu Harrisu?
  
  Ormarić je uglavnom bio ispunjen dosijeima i starim brojevima Policijskog pregleda. Pomiješano je nekoliko pravnih tekstova i američki udžbenik pod nazivom Praktična istraga ubistava. Banks je to prelistavao i pokušavao da ne gleda u grozne ilustracije u boji kada se Šo vratio pola sata kasnije, u pratnji prilično posramljene inspektorke Mišel Hart.
  
  "Izvinite zbog toga", rekao je Shaw dok je sjeo preko puta Banksa. "Nesto se desilo. Znaš kako je." Michelle je sjedila sa strane, izgledajući nespretno.
  
  "Znam". Banks je odložio knjigu i posegnuo za cigaretom.
  
  "Ovdje ne možete pušiti", rekao je Shaw. "Zabranjeno je pušenje nigdje u zgradi ovih dana, ni za koga od nas. Možda ste malo u zaostatku za vremenom u Jorkširu?"
  
  Banks je znao da vjerovatno neće moći pušiti, iako je Shaw imao nikotinom umrljane prste od velikog pušača i mislio je da barem vrijedi pokušati. Očigledno je da će to biti teško izigrano, iako su mu učinili uslugu da intervju održi u nadzornoj kancelariji, a ne u mračnoj sobi za ispitivanje. Nije bio nervozan, samo zbunjen i bijesan. Šta se desilo?
  
  "Pa, šta mogu učiniti za vas, nadzorniče Šo?"
  
  "Ne sjećaš me se, zar ne?"
  
  Shaw je zurio u Banksa, a Banks je tražio šibicu u svom arsenalu lica. Njena crvena kosa bila je tanka na vrhu, sa jednom dugom stranom zabačenom unazad kako bi sakrila liniju kose koja se povlačila, ali nije bila varljiva; obrva gotovo da nije bilo; pjege; blijedoplave oči; lice je okruglo i sa izbočenom bradom; mesnat nos sa crvenim venama okorelog pijanca. Bio je poznat, ali u njemu je bilo nešto drugačije. Onda je Banks shvatio.
  
  "Uši su vam popravljene", rekao je. "Čuda moderne medicine".
  
  Predstava je pocrvenela. "Znači, zaista me se sećaš."
  
  "Vi ste bili mali policajac koji je došao u našu kuću nakon što je Graham nestao." Bilo je teško povjerovati, ali Shaw je tada imao oko dvadeset jednu, samo sedam godina stariji od Banksa, a ipak je djelovao kao odrasla osoba, neko iz drugog svijeta.
  
  "Reci mi", upitao je Šo, nagnuvši se napred preko stola kako bi Banks mogao da oseti miris mente od čoveka koji je pio doručak. "Oduvek su me zanimale. Jeste li ikada vratili svog papagaja?"
  
  Banks se zavalio u stolicu. "Pa, sada kada smo završili sa svim prijatnostima, zašto ne nastavimo sa tim?"
  
  Shaw je trgnuo glavom prema Michelle, koja je gurnula fotografiju preko stola za Banksa. Izgledala je ozbiljno u naočarima za čitanje. I seksi, pomisli Banks. "Je li ovo isti čovjek?" ona je pitala.
  
  Banks je zurio u crno-bijelu fotografiju i osjetio navalu krvi u mozak, zujanje u ušima i zamagljen vid. Sve se vratilo, tih nekoliko trenutaka klaustrofobije i užasa u naručju stranca, trenutaka za koje je mislio da su mu posljednji.
  
  "Jesi li u redu?"
  
  Michelle je progovorila, sa zabrinutim izrazom na licu.
  
  "Dobro sam", rekao je.
  
  "Izgledaš bledo. Hoćeš li da piješ vodu?"
  
  "Ne, hvala", rekao je Banks. "To je on".
  
  "Da li si siguran?"
  
  "Nakon sveg ovog vremena, ne mogu biti 100% siguran, ali na neki način sam siguran da to nikada neću biti."
  
  Shaw je klimnuo glavom i Michelle je vratila fotografiju.
  
  "Zašto?" upita Banks, gledajući s jednog na drugog. "Šta je ovo?"
  
  
  
  "James Francis McCallum", rekla je Michelle. "Nestao je iz psihijatrijske bolnice u blizini Wisbecha u četvrtak, 17. juna 1965."
  
  "To bi bilo ovako nešto", rekao je Banks.
  
  "McCallum nije bio umiješan ni u kakve nasilne radnje, ali su nam doktori rekli da je ta mogućnost uvijek postojala i da bi mogao biti opasan."
  
  "Kad je uhvaćen?" pitala je Banks.
  
  Michelle je bacila pogled na Shawa prije nego što je odgovorila. Kratko joj je klimnuo glavom. "U tome i jeste poenta", nastavila je. "Nije bio. McCallumovo tijelo je izvučeno iz rijeke Nene blizu Oundle 1. jula."
  
  Banks je osjetio kako mu se usta otvaraju i zatvaraju bez zvuka. "Smrt?" uspeo je.
  
  "Mrtav", odjeknuo je Shaw. Kucnuo je olovkom po stolu. "Skoro dva mjeseca prije nego što je tvoj prijatelj nestao. Dakle, glavni inspektore Banks, vi živite u iluziji sve ove godine. Ono što me zaista zanima je zašto ste uopće lagali mene i DI Proctora."
  
  Banks je bio otupio od šoka koji je upravo doživio. Smrt. Sve ove godine. Krivica. I sve potrošeno. Čovjek koji ga je napao na obali rijeke nije mogao kidnapovati i ubiti Grahama. Trebao je osjetiti olakšanje, ali osjetio je samo zbunjenost. "Nisam lagao", promrmljao je.
  
  "Onda to nazovite grijehom propusta. Nisi nam rekao za McCalluma."
  
  "Ne izgleda kao da bi to bilo važno, zar ne?"
  
  "Zašto nam nisi rekao?"
  
  "Vidi, bio sam samo klinac. Nisam rekla roditeljima jer sam se plašila njihove reakcije. Bio sam uznemiren i posramljen zbog onoga što se dogodilo. Ne pitajte me zašto, ne znam, ali tako sam se osjećao. Prljav i posramljen, kao da sam ja kriva što sam ga pozvala."
  
  "Trebalo je da nam kažeš. Ovo bi mogao biti trag."
  
  Banks je znao da je Shaw u pravu; i sam je svedocima iznova govorio isto. "Pa, nisam, i nije", odbrusio je. "Žao mi je. Dobro?"
  
  
  
  Ali Banks je mogao reći da se Shaw neće lako izvući. Uživao je, davao sve od sebe. Bio je to mentalitet nasilnika. Za njega je Banks još uvijek bio četrnaestogodišnji klinac čiji je papagaj upravo izletio kroz vrata. "Šta se zaista dogodilo tvom prijatelju?" pitao.
  
  "Kako misliš?"
  
  Shaw se počešao po bradi. "Sjećam se da sam tada pomislio da nešto znaš, da nešto kriješ. Voleo bih da mogu da te odvedem u stanicu, da te stavim u ćeliju na sat ili tako nešto, ali ti si bio maloletan i Reg Proktor je bio malo mek kada je to bilo u pitanju. Šta se zaista dogodilo?
  
  "Ne znam. Graham je upravo nestao."
  
  "Jesi li siguran da ga ti i tvoji drugari niste udarili? Možda je to bila nesreća, samo je otišlo predaleko?"
  
  "O čemu, dođavola, pričaš?"
  
  "Pretpostavljam da ste se vas trojica iz nekog razloga udružili protiv Grahama Marshalla i ubili ga. Takve stvari se dešavaju. Onda ste morali da odložite telo."
  
  Banks je prekrižio ruke na grudima. "I reci mi kako smo to uradili."
  
  "Ne znam", priznao je Shaw. "Ali ne moram. Možda si ukrao auto."
  
  "Niko od nas nije znao da vozi."
  
  "Tako kažeš."
  
  "Tada nije bilo kao sada, sa desetogodišnjacima za volanom."
  
  "Dakle, tako se to dogodilo? Izbila je tuča i Graham je ubijen? Možda je pao i smrskao lobanju ili slomio vrat? Ne kažem da ste nameravali da ga ubijete, ali desilo se, zar ne? Zašto mi sve ne priznaš, Banks? Dobro će ti doći da rasteretiš svoju dušu nakon svih ovih godina."
  
  "Gospodine?"
  
  "Umukni, inspektore Hart. Pa, Banks? Čekam".
  
  Banks je ustao. "Onda ćete morati da čekate pakleno dugo. Zbogom". Krenuo je prema vratima. Emisija ga nije pokušala zaustaviti. Čim je Banks okrenuo dugme, ponovo je čuo kako upravnik govori i okrenuo se prema njemu. Shaw se naceri. "Samo zezam, Banks", rekao je. Tada mu je izraz lica postao ozbiljan. "Bože, ali ti si osjetljiv. Želim da istaknem da ste na mojoj teritoriji, a ispostavilo se da nam sada ne možete pomoći ništa više nego prije svih ovih godina. Moj savjet tebi, mali, vrati se u Yorkshire, pojebi par ovaca i zaboravi na Grahama Marshalla. Prepustite to profesionalcima."
  
  "Prokleto dobar posao koji su profesionalci uradili prošli put", rekao je Banks dok je izlazio i zalupio vrata za sobom, iznerviran samim sobom što je izgubio živce, ali nije mogao da to spreči. Napuštajući stanicu, probušio je gumu, zapalio cigaretu i ušao u auto. Možda je Shaw bio u pravu i trebao je samo da se vrati na sjever. Imao je još više od nedelju dana odmora i dosta posla oko kuće, dok ovde dole nije mogao više ništa da uradi. Prije nego što je otišao, sjedio je neko vrijeme, pokušavajući da obradi ono što su mu Michel i Shaw rekli. Dakle, njegov osećaj krivice je godinama bio zabačen; McCallum ni na koji način nije bio odgovoran za Grahamovu otmicu, pa tako ni Banks. S druge strane, da je prijavio incident, postojala je šansa da je McCallum mogao biti zadržan i hospitaliziran umjesto da se utopi. Dakle, više krivice?
  
  Banks se prisjetio tog vrućeg junskog dana kraj rijeke i zapitao se da li bi ga McCallum ubio. Odgovor je, odlučio je, bio da. Zato jebeš mater i jebeš krivicu McCallum je bio opasan psihopata, i nije Banks kriv što je pao u jebenu rijeku i udavio se. Bravo.
  
  Pojačavajući zvuk na Krimovoj raskrsnici, pojurio je sa policijskog parkinga, izazivajući jedan od patrolnih automobila da ga prati. Niko nije.
  
  
  
  Svi su izgledali umorno, mislila je Annie dok se Armitageov tim okupljao kasno ujutro u sali za sastanke u sjedištu zapadnog okruga. Sala za sastanke je tako nazvana zbog dugog, uglađenog stola, stolica s visokim naslonom i slika pamučnih magnata iz devetnaestog veka na zidovima, sa zajapurenim licima i ispupčenim očima, verovatno zbog uskih kragna koje su nosile, pomisli Eni. . Kao umjetnička djela, slike su bile beznačajne, ako ne i odvratne, ali su prostoriji davale prizvuk autoriteta.
  
  Nadzornik detektiva Gristorp sjedio je na čelu stola i natočio sebi čašu vode. Prisutni su bili i glavni inspektori Templeton, Rickerd i Jackman, kao i narednik detektiv Jim Hatchley, još uvijek jasno zabrinuti zbog toga što će Annie biti unapređena umjesto njega. Ali kao što je Banks rekao Annie više puta, Jim Hatchley je rođen da bude narednik, i to prokleto dobar narednik. Nije bilo mnogo toga što Hatchley nije znao o Eastvaleovoj sumnjivoj strani. Imao je mrežu doušnika odmah iza svoje mreže upravnika pabova i stanodavaca koji su svi za njega pratili dolaske i odlaske kriminalaca, a njegov umor je vjerovatno uzrokovan činjenicom da je njegova žena upravo rodila njihovo drugo dijete u paru. nedelja ranije. Tri glavna inspektora su snosila najveći teret noćne straže.
  
  "Dakle, nismo mnogo napredovali", počeo je Gristorp.
  
  "Ne, gospodine", odgovorila je Annie, koja je u Reltonu popila barem pintu piva na kratko, a zatim krenula kući da se okupa i odspava nekoliko sati prije nego što se vratila na stanicu ubrzo nakon zore. "Osim što smo kontaktirali telefonsku kompaniju i dobili Lukeove zapise. Pratit ćemo sve ljude koje je zvao u posljednjih mjesec dana, iako ih nema mnogo. Poziv za otkupninu Martinu Armitageu bio je jedini poziv upućen nakon što je Luke nestao, jedini poziv upućen tog dana, i bio je lokalni. Gdje god da je Luke, nije daleko, ili ga nije bilo u utorak navečer."
  
  "Još nešto?"
  
  "Imamo jasnu predstavu o Lukeovim kretanjima do pola sedam na dan kada je nestao."
  
  "Nastavi".
  
  Annie je otišla do table i navela vremena i mjesta koja su spomenuta. Znala je detalje napamet i nije morala da gleda u svoju svesku. "Stigao je na autobusku stanicu u Swainsdale Centru u pet do tri. Sećaju ga se vozač autobusa i nekoliko putnika. Pogledali smo neke snimke CCTV-a i on je neko vrijeme šetao centrom, otišao u WH Smith, zatim u HMV, ali činilo se da ništa nije kupio. Treba nam do pola tri. Pojavio se u onoj maloj kompjuterskoj radnji u ulici North Market Street u pet do četiri, što je otprilike tačno, budući da je išao pješice. Ostao je tamo pola sata isprobavajući nekoliko igara, a onda je otišao u prodavnicu ploča na uglu York Roada i Barton Placea."
  
  "Da li je neko primetio nešto neobično u njegovom stanju duha?" upitao je Gristorp.
  
  "Ne. Svi su rekli da je izgledao normalno. Što mislim da je bilo prilično čudno od početka. Mislim, on definitivno nije bio duhovit."
  
  "A sljedeći?"
  
  "Polovna knjižara na trgu." Annie je prišla prozoru i pokazala. "Tako je, dole. "Kod Normana".
  
  "Znam", rekao je Gristorp. "Šta je kupio?"
  
  "Zločin i kazna i portret umjetnika kao mladića". Pravo iz Gristorpove uličice, pomisli Annie.
  
  Gristorp je zviždao. "Prilično težak način za petnaestogodišnjaka. Šta je sledeće?"
  
  "To je sve. Izašao je iz CCTV-a na Market Squareu u pola šest i od tada nismo našli nikoga ko je priznao da ga je vidio. Oh, a također je viđen kako razgovara sa grupom momaka na trgu nakon što je izašao iz knjižare. Izgledalo je kao da mu se rugaju. Jedan od njih mu je uzeo svežanj knjiga i bacali su ga jedan drugom dok je on mahao rukama, pokušavajući da ga vrati."
  
  "Šta se dogodilo na kraju?"
  
  "Jedan od njih mu ga je dobacio i oni su otišli smijući se."
  
  
  
  "Učesnici?"
  
  "Da. Razgovarali smo sa njima. Barem je PC Templeton progovorio."
  
  "Tamo nema ničega, gospodine", reče Templton. "Svi oni imaju alibije."
  
  "U kom pravcu je otišao?" upitao je Gristorp.
  
  "Down Market Street. jug".
  
  Gristorp se počešao po bradi i namrštio se. "Šta misliš o svemu ovome, Annie?" - pitao.
  
  "Ne znam, gospodine. Nema ga tri noći, a niko nije video ni kožu ni dlaku."
  
  "Ali šta je sa Armitidžima?"
  
  "Ništa".
  
  "Jeste li sigurni da vam govore istinu?"
  
  "Oni sada nemaju razloga da lažu", rekla je Annie. "A kidnaper zna da se prema Lukeu ponašamo kao prema uljezu. Zapamtite, on je predložio Armitageu da dovedu Lukea da potvrdi njihovu priču."
  
  "Prekasno je za to, zar ne?" rekao je PC Kevin Templeton. "Mislim, zar nije trebalo da dođe kući jučer?"
  
  "Da".
  
  "Pa šta se dogodilo?" upitao je Gristorp.
  
  "Vjerovatno je mrtav, gospodine", rekao je PC Winsome Jackman.
  
  "Ali zašto otmičar nije krenuo za novcem?"
  
  "Zato što on zna šta gledamo", odgovorila je Annie. "To je jedino objašnjenje. Mora da me je video kada sam otišla u sirotište da proverim svoju aktovku."
  
  Niko ništa nije rekao; nisu mogli ništa reći. Annie je znala da se slažu s njom i svi su mogli osjetiti ono što je i ona sama osjećala, taj strašni strah da bi mogla biti odgovorna za dječakovu smrt, da bi, da je slijedila pravila i proceduru, sve moglo ići po planu. Međutim, svaka mu čast, šta god da je mislio, Gristorp nije rekao ništa.
  
  "Kad bi samo..." nastavila je Annie.
  
  "Da, devojko?"
  
  
  
  "Pa, nekoliko stvari me zbunilo u vezi svega ovoga od samog početka."
  
  "Slažem se da otmice nisu uobičajene", rekao je Gristorp, "ali samo nastavi."
  
  Annie je otpila gutljaj vode. "Kao prvo", rekla je, "zašto je kidnaper čekao toliko dugo pre nego što je kontaktirao Armitage i postavio svoje zahteve? Luke je nestao u ponedjeljak kasno navečer, prema onome što smo u ovom trenutku uspjeli saznati, međutim, tvrdnja je stigla tek u utorak kada padne mrak."
  
  "Možda ga je otmičar stigao tek u utorak", sugeriše PC Templeton.
  
  "Hoćete da kažete da je on zapravo pobegao i da ga je kidnaper slučajno uhvatio pre nego što se vratio?"
  
  "Moguće je, zar ne?"
  
  "Rekao bih previše slučajnosti."
  
  "Slučajnosti se dešavaju."
  
  "Ponekad možda."
  
  "Ili je kidnaper možda neko vrijeme držao Lukea na oku, promatrao njegove pokrete, čekajući pravi trenutak."
  
  "Priznajem da je vjerovatnije", rekao je Gristorp. "Annie?"
  
  "To još uvijek ne objašnjava vremensko kašnjenje između Lukea koji se nije pojavio kod kuće u ponedjeljak navečer i zahtjeva za otkupninu u utorak navečer, gospodine. Obično ovi ljudi ne vole gubiti vrijeme. Da su ga uhvatili u ponedjeljak, zvali bi Armitagea u ponedjeljak. Osim toga, ovo je samo prva stvar koja mi je smetala."
  
  "Šta je sledeće?" upitao je Gristorp.
  
  "Pa, Martin Armitage mi je rekao da kada je tražio da razgovara s Lukeom, kidnaper mu nije dopustio, rekao je da je Luke negdje drugdje."
  
  "I šta?" upitao je Constable Templeton. "To je sasvim verovatno, zar ne?"
  
  "Ali zvao je s Lukeovog mobilnog", istakla je Annie.
  
  
  
  "Još uvijek ne razumijem vaše gledište", rekao je Templeton. "Mobilni telefoni su mobilni. Možete ih ponijeti sa sobom gdje god da krenete. Za to su i namenjeni."
  
  Annie je uzdahnula. "Razmisli o tome, Kev. Ako Luke drže negdje gdje nema telefona, otmičar će možda morati otići do telefonske govornice i malo je vjerovatno da će Lukea povesti sa sobom. Ali otmičar je koristio Lukeov mobilni telefon, pa zašto nije s Lukeom?"
  
  "Možda se tip drži tamo gdje je izvan dometa kamere", sugerirao je PC Rikerd.
  
  "Možda", složila se Annie, prisjećajući se vremena provedenog izvan dometa. "Ali nije li uobičajeno da otmičari puste ljude od kojih žele da uzmu novac da razgovaraju sa svojim najmilijima? Zar to nije podsticaj za plaćanje? Dokaz života?
  
  "Dobra ideja, Annie", rekao je Gristorp. "Dakle, imamo dvije neobične varijacije formule. Prvo, kašnjenje u vremenu, a drugo, nema dokaza o postojanju života. Još nešto?"
  
  "Da", rekla je Annie. "Zahtjev za otkupninom".
  
  "Šta je s ovim?" upitao je Gristorp.
  
  "To nije ni približno dovoljno."
  
  "Ali Armitage nije tako bogat kao što ljudi misle", protestovao je Templeton.
  
  "To je ono što želim reći, Kevine. Zato daju sve od sebe da zadrže Swainsdale Hall i način života na koji su navikli. Sada to znamo jer sam razgovarao s njima, ali to nije bilo opštepoznato. Kao policija, upoznati smo sa mnogim insajderskim informacijama. Ovo je naša životna snaga. Ali da ste kidnapovali sina poznate bivše manekenke i poznatog bivšeg fudbalera koji žive u mjestu poput Swainsdale Halla, koliko biste mislili da vrijede? Koliko biste tražili od njih za život njihovog sina? Deset hiljada? Dvadeset hiljada? Pedeset? I ja bih išao za sto, ili možda četvrt miliona. Neka izvuku par hiljada odatle. Sigurno ne bih počeo u deset."
  
  "Dakle, možda je kidnaper znao da su na ivici?" Templeton je predložio. "Možda je to neko ko poznaje porodicu?"
  
  
  
  "Zašto onda uopšte kidnapovati Lukea? Zašto ne krenuti za nekim ko je imao više novca?"
  
  "Možda je to sve što im je trebalo. Možda je to dovoljno."
  
  "Hvataš se za slamku, Kev."
  
  Templeton se nasmiješio. "Samo glumiti đavoljeg advokata, gospođo, to je sve. Ali ako ste u pravu, onda možda nemaju baš onu inteligenciju koju im mi dajemo."
  
  "Dobro. Tačka gledišta prihvaćena. Annie je pogledala Gristorpa. "Ali ne mislite li da je sve malo zbunjujuće kada sve saberete, gospodine?"
  
  Gristorp je zastao i bubnjao svojim debelim prstima po stolu prije nego što je odgovorio. "Da", rekao je. "Ne mogu reći da sam se u svojoj karijeri nosio sa mnogo otmica - i na tome zahvaljujem Gospodu, jer je ovo kukavički zločin - ali sam se nosio s nekoliko, a nijedna nije bila toliko anomalijska kao ova . Koji su tvoji zaključci, Annie?"
  
  "Ili je to amaterski posao", odgovorila je Annie. "Vrlo amaterski, kao neki narkoman koji je vidio priliku da zaradi dovoljno novca za sljedećih nekoliko doza, a sada je previše uplašen da bi prošao kroz to."
  
  "Ili?"
  
  "Ili je u pitanju nešto sasvim drugo. Nameštanje, diverzija, zahtev za otkupninom samo da bi nas zbunili, a još nešto se dešava."
  
  "Kao šta?" upitao je Gristorp.
  
  "Ne znam, gospodine", odgovorila je Annie. "Sve što znam je da u svakom scenariju ishod izgleda loše za Lukea."
  
  
  
  Bilo je nepravedno, mislio je Andrew Naylor, čovjek iz ministarstva, dok je vozio svoj vladin Range Rover kroz dezinfekciju na ulazu na nečuvani put iznad Gratleya. On nije imao nikakve veze sa slinavkom i šap, ali su u očima mještana svi državni službenici bili umrljani istom bojom. Svi su ga u okolini poznavali, a prije izbijanja niko nije obraćao veliku pažnju na njega. Sada mu je, međutim, počelo da muka od ogorčenih pogleda koje je dobijao kada je ušao u prodavnicu ili pab, od načina na koji su razgovori prestajali i počinjalo šaputanje, kao i od načina na koji su mu ljudi ponekad čak i izražavali svoj bijes u lice. U jednom pabu su bili toliko neprijateljski raspoloženi prema njemu da je mislio da će ga prebiti.
  
  Nije imalo smisla reći im da je radio za DEFRA-ino Odeljenje za životnu sredinu, hranu i ruralna pitanja, Upravu za vode i zemljište, i da je njegov posao vezan za vodu, jer ih je to samo navelo na razmišljanje o vodi iz Jorkšira - o suše , curenja, nestašice i ograničenja u pranju njihovih prokletih automobila i zalivanju travnjaka - a onda su se još više naljutili.
  
  Andrewove dužnosti uključivale su prikupljanje uzoraka vode iz lokalnih jezera, bara, tarnjeva i rezervoara, koji su kasnije testirani na zagađivače u Centralnoj naučnoj laboratoriji. Budući da su neki od ovih bazena bili okruženi otvorenim terenom, Andrew je bio jedan od rijetkih koji je dobio posebnu dozvolu da ih posjeti, naravno nakon poduzimanja svih potrebnih mjera opreza.
  
  Tog dana, njegov posljednji poziv bio je Hallam Tharn, bogom zaboravljeni izdubljeni bazen na samom vrhu močvare, iza Tetchley Fell-a. Legenda kaže da je ovo mjesto nekada bilo selo, ali su seljani postali zavisni od sotonskih običaja, pa ih je Bog udario šakom, a na mjestu sela nastala je tarn. Pričalo se da su se u pojedinim danima u godini ispod površine vode mogle vidjeti stare kuće i ulice i čuti jauci seljana. Ponekad, kada je svjetlo bilo pravo i krik vijuga se prenosio pustinjskom pustošom, Andrew je gotovo mogao vjerovati.
  
  Danas je, međutim, sijalo sunce, a medeni vazduh je bio miran i sladak. Činilo se da je ljeto konačno stiglo, a Andrew nije mogao zamisliti ni najmanji nagoveštaj zla.
  
  Najdublji dio jezera bio je najbliži putu, a visoki, čvrsti zid od suhog kamena dijelio ga je od djece, pijanaca i svih drugih koji su bili dovoljno glupi da tumaraju u mraku. Da bi se došlo do vode, trebalo je proći još nekoliko metara, preći živicu i skrenuti na stazu koja je vodila do njene plitke obale. U vrijeme zatvaranja prije vlade, to je bilo popularno mjesto za šetnje i piknike, ali ovih dana je samo ljudima poput Andrewa zabranjen ulazak. Vladin poster prikovan za dovratak upozoravao je ljude da se klone zbog straha od velike kazne.
  
  Prije nego što je krenuo sa svojim čamcem za spašavanje i posudom za uzorke, Andrew je poprskao svoje čizme dezinficijensom i obukao plastičnu gornju odjeću. Osjećao se kao astronaut koji se sprema hodati po Mjesecu. Takođe je bio vruć u zaštitnoj odeći i sve što je želeo je da završi sa tim što je pre moguće, a zatim da ode kući da se lepo okupa i provede veče u Northallertonu sa Nancy, možda pogleda slike i večera i piće posle .
  
  Osjetivši kako mu znoj curi niz potiljak, hodao je uskom blatnjavom stazom stotinjak metara do ivice jezera i čučnuo kraj vode da napuni posudu za uzorke. Gore je bilo tako tiho da je mogao zamisliti da je jedina osoba koja je ostala na svijetu. Pošto je morao da uzima uzorke sa različitih dubina, ušao je u mali čamac i počeo da vesla. Jezero nije bilo mnogo veće od velike bare, možda par stotina metara dugačko i stotinu široko, ali je na mjestima bilo prilično duboko. Andrew se osjećao pomalo nelagodno, jer je bio sam, nije bilo ni duše, a kad god bi pogledao u vodu, činilo mu se da ispod vidi krov ili ulicu. Naravno, to je bila optička varka, najvjerovatnije uzrokovana odsjajem sunca na vodi, ali ga je svejedno uznemirila.
  
  Dok se približavao zidu, primijetio je neki tamni materijal zakačen za korijenje starog drveta. Drvo je nestalo, ali kvrgavo korijenje i dalje je virilo iz obale poput ruku koje se protežu iz groba, a bilo je nečega u njihovim uvrnutim, žilavim oblicima što je još više uznemirilo Andrewa. Međutim, zaintrigiran materijalom, ostavio je svoje strahove po strani i plivao bliže. Legende i mitovi mu nisu mogli nauditi.
  
  Kada se dovoljno približio, ispružio je ruku i pokušao osloboditi materijal iz korijena. Bila je teža nego što je mislio, i kad se oslobodila, čamac se prevrnuo i Andrew je pao iz ravnoteže u jezero. Bio je jak plivač, tako da mu potonuće nije smetalo, ali krv mu se hladila zbog toga što je ono što je čvrsto držao poput ljubavnika u sporom plesu bilo mrtvo tijelo, a sa njegovog pepeljastog lica otvoreni mrtvi su gledali pravo u njega, oči.
  
  Andrew je odbacio ovaj teret, usta su mu bila puna žuči. Popeo se nazad u čamac, uzeo vesla i otplivao nazad na obalu, gdje je stao samo da bi povratio prije nego što je pljuskao natrag do svojih vagona, moleći se Bogu da njegov mobilni telefon radi ovdje. To se nije desilo. Psujući, spustio ga je na pod i drhtavim rukama pokrenuo kombi. Na povratku u Helmthorpe, često je pogledao u retrovizor kako bi se uvjerio da ga ne prate ružna natprirodna stvorenja iz dubine jezera.
  
  
  
  Banks je i dalje bio ljut kada se zaustavio do kuće svojih roditelja uz škripu kočnica, ali prije nego što je ušao unutra, nekoliko je puta duboko udahnuo i obuzdao svoj bijes tako što je odlučio da ga ne pokaže. Njegovim roditeljima to nije trebalo; dosta im je svojih problema. Zatekao je oca ispred TV-a kako gleda konjske trke, a majku u kuhinji kako se muči oko kolača.
  
  "Idem kući danas popodne", rekao je, ispruživši glavu iza kuhinjskih vrata. "Hvala što ste mi dozvolili da ostanem."
  
  "Ovde će uvek biti krevet za tebe", rekla je njegova majka. "Znaš to, sine. Jesi li završio ono po šta si došao?"
  
  "Ne baš", rekao je Banks, "ali ne mogu mnogo više da uradim."
  
  "Jesi li ti policajac. Naravno, postoji li nešto što možete učiniti da pomognete?"
  
  
  
  Način na koji je Banksova majka rekla "pandur" nije bio tako žestok kao način na koji je to rekao njegov otac, i nije imao isti prizvuk gađenja kao kako je ona to obično govorila, ali nije bilo daleko, evo Zašto je Banks bio iznenađen kada mu je gospođa Marshall rekla da je njegova majka ponosna na njega. Banksova majka je uvijek jasno davala do znanja da misli da se potcjenjuje, da bi trebao krenuti u posao i doći do pozicije generalnog direktora neke velike međunarodne kompanije. Činilo se da nije važno koliko je dobro radio svoj posao ili koliko često biva unapređen; za njegovu majku, njegov izbor karijere bio je nedostojanstven, a njegova postignuća su uvijek blijedila u poređenju sa postignućima njegovog berzanskog brata Roya. Banks je uvijek sumnjao da je Roy pomalo sumnjiv biznismen, što je, prema njegovom iskustvu, prilično česta pojava u svijetu finansijskih špekulacija, iako on nikada ne bi izrazio takve sumnje svojoj majci, pa čak ni samom Royu. Međutim, živio je u strahu od telefonskog poziva njegovog brata jednog dana: "Alane, možeš li mi pomoći? Malo sam u problemu sa zakonom."
  
  "Ovo nije moj slučaj, mama", rekao je. "Lokali su dobri. Oni će učiniti sve što je u njihovoj moći."
  
  "Hoćeš li nešto pojesti s nama prije odlaska?"
  
  "Svakako. Znaš li šta bih ja htio?"
  
  "Šta?"
  
  "Fish and chips iz prodavnice prekoputa", rekao je Banks. "Ja ću ih kupiti. Ja hranim."
  
  "Pa, možda ću uzeti riblju pitu", rekla je njegova majka. "Iako tvoj tata nije jeo odatle otkako je postao Kinez."
  
  "Hajde, tata", rekao je Banks, okrećući se dnevnoj sobi. "Ili bi se možda trebao držati dijete s niskim udjelom masti?"
  
  "Prokleto mršav", rekao je Arthur Banks. "Ja ću biti prepoznatljivo jelo i čips. Samo pazite da pored njega ne ostane krvavi kotlet ili slatko-kiseli sos." Banks je namignuo majci i krenuo u radnju.
  
  Traka prodavnica preko puta glavne ceste, odvojena trakom asfalta za parkiranje kupaca, doživjela je desetine promjena tokom godina. Sjećao se da je, kada se Banks prvi put doselio na imanje, postojala prodavnica ribe i pomfrita, ženski frizerski salon, mesnica, piljara i perionica. Sada je imao prodavnicu video zapisa, pizzu za poneti i tandoori pod nazivom Cezarov Taj Mahal, prodavnicu i mušku brijačnicu. Jedine stalne prostorije bile su prodavnica ribe i pomfrita, koja je sada prodavala i kinesku hranu za poneti, i kiosk, koji su, prema natpisima, još uvek vodili Šetači, koji su zamenili Donalda Bredforda pre mnogo godina, 1966. godine. Banks se pitao šta je bilo s Bradfordom. Rečeno je da je bio shrvan onim što se dogodilo Grahamu. Da li ga je lokalna policija pratila?
  
  Banks je čekao da pređe prometnu cestu. Lijevo od dućana stajali su ostaci stare fabrike kugličnih ležajeva, iz nekog razloga još netaknuti. Malo je vjerovatno da bi se to moglo učiniti kako bi se očuvala historija, jer je to bio pravi trn u oku. Kapija je bila okovana i zaključana, a sve je bilo ograđeno visokom žičanom ogradom sa bodljikavom žicom na vrhu, a prozori iza nje prekriveni zarđalim rešetkama. Uprkos ovim mjerama sigurnosti, većina prozora je razbijena, a fasada zgrade od pocrnjele cigle bila je prekrivena šarenim grafitima. Banke su se sjećale kada je ovdje proizvodnja bila u punom jeku, kamioni koji su dolazili i odlazili, fabričke trube su treštale i gomile radnika čekale na autobuskoj stanici. Mnoge od njih bile su mlade žene ili devojke koje su tek izašle iz škole - "nepristojna deca", kako ih je zvala njegova majka - a Benks je često tempirao svoje odlaske u kupovinu u vreme kada je zazviždao i kada su se kapije fabrike otvorile jer je bio požudan . od devojaka.
  
  Posebno se sećao jedne devojke koja je pušila na autobuskoj stanici sa praznim pogledom i maramom vezanom oko glave kao turban. Čak ni njena udobna radna odeća nije mogla da sakrije njene obline, a imala je blijedu glatku kožu i pomalo je ličila na Julie Christie iz Billy Liar. Dok je Banks što opuštenije prolazio pored autobuske stanice, prisjetio se kako su ga, dok je stajao u redu za fiš i pomfrit, druge djevojke zadirkivale nepristojnim komentarima i tjerale ga da pocrveni.
  
  "Zdravo Mandy", povikao je jedan od njih. "Opet je taj tip. Mislim da mu se sviđaš."
  
  Svi su se valjali od smijeha, Mandy im je rekla da ućute, a Banks je pocrvenio. Jednog dana Mandy mu je promrsila kosu i dala mu cigaretu. Pušio ga je više od nedelju dana, uzimajući nekoliko udisaja odjednom, a zatim ga bacio da ga sačuva za kasnije. Na kraju je imao ukus kao nešto što je možda pokupio u jarku, ali je to ipak pojeo. Nakon toga, Mandy se ponekad nasmiješila kada bi prolazio. Imala je prijatan osmeh. Ponekad bi joj pramenovi kose izlazili ispod turbana i padali na obraz, a ponekad bi joj na licu mogla biti mrlja ulja ili prljavštine. Mora da je imala oko osamnaest godina. Razlika u godinama je četiri godine. Daleko od nemogućeg ponora kada ostariš, ali širi od Velikog kanjona u toj dobi.
  
  Onda je jednog dana primetio da je počela da nosi burmu, a nekoliko nedelja kasnije više nije stajala na autobuskoj stanici sa ostalima i više je nije video.
  
  Gdje je Mandy sada? zanimljivo, pomislio je. Da je još živa, imala bi pedesetak godina, starija od Kej Sammervil. Da li se mnogo ugojila? Da li joj je kosa prosedla? Da li je izgledala staro i iscrpljeno nakon godina borbe i siromaštva? Da li je ostala u braku sa istim muškarcem? Da li je dobila na lutriji i otišla živjeti na Costa del Sol? Da li je ikada razmišljala o toj zaljubljenoj tinejdžerki koja joj je zakazivala odlaske u kupovinu tako da je vidi kako čeka na autobuskoj stanici? Veoma je sumnjao u to. Životi koje ostavljamo za sobom. Toliko ljudi. Putevi nam se ukrštaju neko vrijeme, prolazno kao što su se ukrstili njegov i Mandy, a mi idemo dalje. Neki su susreti neizbrisivo utisnuti u naša sjećanja; drugi izmiču u prazninu. Naravno, Mandy nikada nije mislila na njega; on je za nju bio samo prolazna diverzija dok je sve dublje zalazila u njegove mladalačke snove o seksu, a u njegovom sećanju ona će uvek stajati kukom na autobuskoj stanici, pušeći praznim pogledom, zalutali pramen kose nežno dodirujući njeno bledo obraz., uvek lepa i uvek osamnaest godina.
  
  "Dva specijaliteta pomfrita i jedna riblja pita."
  
  Banke su platile ribu i pomfrit i otišle kući sa papirnom vrećicom. Nema više u novinama umotane ribe i pomfrita. Prljava. Nezdravo.
  
  "Dok te nije bilo, Alane, zvali su te na telefon", rekla je njegova majka kada se vratio.
  
  "Ko je to bio?"
  
  "Ista žena koja je zvala sinoć. Imaš li već novu djevojku?"
  
  Već. Sandre nije bilo skoro dve godine, bila je trudna od drugog muškarca i spremala se da se uda za njega. Da li Banks već ima novu djevojku?
  
  "Nema mama", rekao je. "Ovo je jedan od lokalnih policajaca. To već znate od sinoć. Ženama je ovih dana dozvoljeno da uđu u policiju."
  
  "Ne moraš biti drzak. Jedite ribu i pomfrit pre nego što se ohlade."
  
  "Šta je rekla?"
  
  "Da je nazoveš kad budeš imao minut. Zapisao sam broj za slučaj da si ga zaboravio."
  
  Benksova majka je zakolutala očima kada je ustao od stola i prišao telefonu. Njegov otac nije primetio; raširio je ribu i pomfrit po novinama u krilu i pojeo ih prstima, zadubljen u 1:30 ujutro vožnje od Newmarketa, čašu piva nesigurno balansiranu na naslonu njegove stolice.
  
  Broj ispisan na bloku pored telefona u hodniku bio je nepoznat. To svakako nije bio Thorpe Wood. Zainteresovano, Banks je okrenuo broj.
  
  "Inspektor Hart sluša. Ko govori?
  
  "Mišel? Ja sam. Alan Banks".
  
  "Ah, glavni inspektore Banks."
  
  
  
  "Ostavila si poruku da te nazovem. Je li ovo vaš broj mobilnog?"
  
  "To je u redu. Vidite, prije svega, žao mi je zbog onoga što se jutros dogodilo detektivu nadzorniku Šou."
  
  "Sve je uredu. To nije tvoja krivica".
  
  "Samo sam osjetio... Pa, u svakom slučaju, iznenađen sam što pokazuje toliki interes. Nije čak ni njegov slučaj. Označio sam ga da samo igra za vrijeme do penzije, a sada je svuda po meni kao prljava košulja."
  
  "O čemu ste hteli da razgovarate sa mnom?"
  
  "Ideš li kući?"
  
  "Da".
  
  "Kada?"
  
  "Ne znam. Danas. Ovo veče. Nema smisla motati se tamo gdje me ne žele."
  
  "Ne sažaljevajte se. Ne pristaje ti. Samo sam htela da te pitam da li bi volela da se nađemo i razgovaramo pre odlaska ako ne žuriš?"
  
  "Postoji li neki poseban razlog?"
  
  "Možda zato što se prema tebi nisam ponašao kao prema neželjenom vanzemaljcu, uprkos tvom manje nego pristojnom uvodu."
  
  "Da, uredu. Zašto ne?"
  
  "Recimo, u pola šest u Starbucksu na Cathedral Square-u?"
  
  "Ima li ovdje Starbucks? U Peterboroughu?
  
  "Ne izgledajte tako iznenađeno. Ovih dana nam je dobro. Ima li i ovdje McDonald's ako želite?"
  
  "Ne. Starbucks će učiniti. Sada je pola šest. Imat ću dovoljno vremena da spakujem stvari i pozdravim se. Vidimo se tamo ".
  
  
  
  Annie i Gristorp stigli su u Hallam-Tharn baš na vrijeme da vide dva policijska ronioca kako izvlače tijelo i vuku ga sa sobom na obalu. Peter Darby, fotograf s mjesta zločina, sjedio je u čamcu u blizini i sve snimao. Već je napravio nekoliko fotografija i polaroida mjesta gdje je Andrew Naylor prvi put vidio tijelo. Jedan od momaka u Helmthorpeu je pronašao suhu odjeću za Naylora, a on je stajao sa malom grupom, grickajući nokte dok su se ronioci približavali obali.
  
  Kad su stigli na plažu, položili su tijelo na travu do nogu dr. Burnsa, policijskog hirurga. Dr. Glendenning, patolog iz Ministarstva unutrašnjih poslova, tog dana nije bio dostupan, jer je pozvan da pomogne kolegi sa teškim slučajem u Scarboroughu. Detektiv narednik Stefan Nowak, koordinator mjesta zločina, i njegovi službenici na mjestu zločina bili su na putu.
  
  Pa, pomislila je Annie s nekim olakšanjem, barem to nije bio utopljenik. Bila je na mjestu više od jedne natečene bezoblične kvržice izvučene iz vode, a drugu nije htjela. Ali kad bi ugledala lice, rado bi prihvatila anonimnog utopljenika svakog dana. Tijelo je pripadalo Lukeu Armitageu. Nema sumnje u to. Nosio je crnu majicu i farmerke za koje Robin kaže da ih je nosio kada je otišao u Eastvale, i nije bio dovoljno dugo u vodi da mu crte lica postanu neprepoznatljive, iako mu je koža bila bijela i pokazivali znakove kutisa. anserina, poznatija kao "goosebumps". Nekada tamne kovrče sada su bile ravne i zalijepljene za njegovu glavu i lice poput morske alge.
  
  Annie se udaljila i dozvolila dr. Burnsu da ga pregleda na licu mjesta. "Biće teško", rekao je Annie. "Generalno, tijela se razlažu dvostruko brže u zraku nego u vodi, ali postoji toliko mnogo varijabli koje treba uzeti u obzir."
  
  "Postoji li šansa da se utopio?"
  
  Doktor je pregledao Lukeova usta da li ima znakova pjene, a oko ima li karakterističnih petehijskih krvarenja povezanih s asfiksijom, čiji je oblik utapanja. Odmahnuo je glavom i ponovo se okrenuo Annie. "Teško je biti siguran. Imat ćemo bolju ideju kada dr. Glendenning provjeri njegova pluća i uradi dijatomsku analizu."
  
  Dijatomeje, Eni je znala iz osnovne forenzičke nauke, bili su mikroorganizmi koji su živeli u vodi. Ako ste se udavili, udahnuli ste mnogo dijatomeja zajedno sa vodom, i oni se šire u svaki kutak vašeg tijela, čak i do vaše koštane srži; ako se niste udavili, nego ste pronađeni mrtvi u vodi, tada bi se moglo naći nekoliko dijatomeja, ali one ne bi bile ni blizu tako obilne ili rasprostranjene.
  
  Dr. Burns je okrenuo tijelo i pokazao na Lukeovu potiljak. Annie je mogla vidjeti tragove udara. "Da li bi to bilo dovoljno da izazove smrt?" ona je pitala.
  
  "Snažan udarac u mali mozak?" upitao je dr. Burns. "Svakako". Počeo je detaljnije pregledavati tijelo. "Hladan je", rekao je, "i nema strogosti."
  
  "Šta ti to govori?"
  
  "Obično se tijelo ohladi nakon osam do deset sati u vodi. Naravno, morat ću mu izmjeriti temperaturu da to potvrdim, a moramo znati i temperaturu vode. Što se tiče strogosti, s obzirom na očigledan uticaj vode na njegovu kožu, ona je sigurno došla i nestala."
  
  "Koliko će to trajati?"
  
  "U vodi? Negdje između dva i četiri dana."
  
  "Ne ranije?"
  
  "Obično ne. Mada, opet, moraću da proverim temperaturu. Možda je sada ljeto, ali jedva da uživamo u sezonskim temperaturama u posljednje vrijeme."
  
  Dva dana, pomisli Annie. Bio je četvrtak popodne, a zahtjev za otkupninu stigao je prije dva dana, u utorak uveče. Je li Luke tada već bio mrtav? Ako je tako, onda njegova smrt nije imala nikakve veze s njenim nepromišljenim postupcima. Počela je da oseća tračak nade. Ako je to bio slučaj, onda je kidnaper pokušavao da unovči Lukeovu smrt, što se moglo dogoditi iz drugih razloga. Radoznao. Morala bi odmah početi tražiti motiv.
  
  Zvuk kombija koji se približavao prekinuo je Eni tok misli i ona je bacila pogled na zid i videla narednika Novaka i njegov forenzički tim kako jedan za drugim preskaču stepenice, kao ovce u belim odelima od zaštitnog sloja. Pa, pomislila je, možda bi joj stručnjaci mogli reći nešto više.
  
  
  
  
  Banks je stigao na sastanak sa Michelle pola sata ranije, parkirao se na kratkotrajnom parkingu iza gradske vijećnice i prečicom preko arkade do ulice Bridge, gdje je svratio do Waterstonesa i kupio knjigu pod nazivom Profesija Nasilje, priča o blizancima Kray. Dok je hodao prometnom ulicom prema trgu, začudio se koliko se centar grada promijenio otkako je živio. Za početak, sada je to bila potpuno pješačka zona, bez prometnih puteva kao što je to bilo kada je on tamo živio. I činilo se čistijim, zgrade su bile manje otrcane i prekrivene prljavštinom. Bio je sunčan dan i turisti su ulazili i izlazili iz katedrale i na trg kako bi proveli neko vrijeme pregledavajući radnje. Benksu je sve to bilo prilično prijatno, što se nije poklapalo s njegovim sećanjima da je zaglavio u prljavoj, udaljenoj provincijskoj pustinji. Možda se on najviše promenio.
  
  Pronašao je Starbucks na uglu ulaza u katedralu i pijuckao veliki latte dok je listao knjigu.
  
  Michelle je stigla pet minuta zakašnjenja, sabrana i sabrana, odjevena u crne pantalone i sivi sako preko krem bluze. Otišla je do štanda za kapućino, a zatim sjela preko puta Banksa.
  
  "Pomalo te šokirao, zar ne, jutros?" ona je rekla.
  
  "Pretpostavljam da jeste", rekao je Banks. "Nakon svih ovih godina...ne znam, valjda sam sebi dozvolio da vjerujem da mora postojati veza između njih. Prevarila sam sebe."
  
  "Svi to radimo na ovaj ili onaj način."
  
  "Premlad si da bi bio tako ciničan."
  
  "A ti moraš biti dovoljno star i dovoljno mudar da shvatiš da laskanjem nećeš ništa postići. Imaš malo pjene na usnama."
  
  Prije nego što ga je Banks uspio izbrisati, Michelle je ispružila prst i učinila to umjesto njega, dodirujući mu usnu vrhom prsta.
  
  "Hvala", rekao je.
  
  
  
  Michelle je pocrvenjela, okrenula glavu i tiho se zakikotala. "Ne znam zašto sam to učinila", rekla je. "Moja mama je to radila dok sam pio milkshake."
  
  "Nisam probao milkshake godinama", rekao je Banks.
  
  "Ja također. Šta je sledeće?"
  
  "Dom. I ti?"
  
  "Ne znam. Vodi mi jedva privlače pogled lijevo, desno i u sredini."
  
  Banks je razmislio na trenutak. Nije rekao Šou za Krayovu moguću vezu jer se Šo ponašao kao kopile. Osim toga, to se njega nije ticalo. Iako nije bilo razloga da se to krije od Michelle. Možda to ništa nije značilo, ali bi joj barem dalo nešto da radi, iluziju napretka.
  
  "Čuo sam glasine da je otac Grahama Marshalla bio povezan s porodicom Kray u Londonu neposredno prije nego što se porodica preselila ovdje."
  
  "Povezan? Kako?"
  
  "Čovjek sa jakom rukom. Silovik. Ne znam koliko je to istina - znate kako se takve stvari mogu preuveličati - ali možda bi vrijedilo malo proučiti."
  
  "Kako si to znao?"
  
  Banks mu je dodirnuo vrh nosa. "Imam svoje izvore."
  
  "A koliko dugo znaš?"
  
  "Saznao sam prije nego što sam došao ovdje."
  
  "Da, i papa je Jevrej."
  
  "Pitanje je, šta ćeš uraditi povodom toga?"
  
  Michelle je kašikom miješala pjenu u svojoj šoljici. "Mislim da ne bi bilo štetno pokrenuti nekoliko istraga. Možda čak i putuje u London. Jesi li siguran da neću izaći odatle kao potpuni idiot?"
  
  "Ne mogu to garantirati. To je uvijek rizik. Još bolje nego biti idiot koji je propustio važan trag."
  
  "Hvala ti. Ovo je zaista ohrabrujuće. Nisam znao puno o Kraysima prije nego što sam došao. Nisam čak ni gledao film. Iako se sjećam raskošne sahrane jednom od njih u East Endu ne tako davno."
  
  "Mora da je Reggie. Prije par godina. Cijeli East End je došao po njega. Isto je bilo i kada je Ronnie umro 1995. godine. Crays su bili veoma popularni među ljudima East Enda. Oni su voljeli svoju majku. Bilo ih je troje, stariji brat se zvao Čarli, ali Ronnie i Reggie, blizanci, su oni na koje ljudi obraćaju pažnju. Oni su prilično vladali East Endom pedesetih i šezdesetih godina, kao i dobrim dijelom West Endom, sve dok nisu bili zatvoreni. Ronnie je bio lud. Paranoidni šizofreničar. Završio je u Broadmooru. Reggie je bio kategorije A u Parkhurstu. Pretpostavljam da biste mogli reći da ga je prevario njegov dominantniji brat blizanac ako ste htjeli pokazati milost."
  
  "Ali kakve bi veze oni mogli imati s nestankom i ubistvom Grahama Marshalla?"
  
  "Vjerovatno ništa", rekao je Banks. "Nisu često radili van Londona, osim možda nekoliko klubova u gradovima poput Birminghama ili Leicestera. Ali ako je Bill Marshall radio za njih, onda uvijek postoji šansa da ih je ostavio s razlogom da se ljute, a blizanci su imali sjajne veze."
  
  "I zbog toga bi mu ubili sina?"
  
  "Ne znam, Michel. Ovi ljudi imaju veoma izopačen osećaj za pravdu. I ne zaboravi, Ronnie je bio lud. Bio je seksualni sadista, ozbiljan perverznjak, između ostalog. On je bio taj koji je ušao u Slijepog prosjaka i upucao Džordža Kornela pravo među oči pred dvoranom punom svedoka. Znate li šta je sviralo u džuboksu?"
  
  "Reci mi".
  
  "Bila su to braća Walker, 'Sunce više neće sjati'. I kažu da se igla zaglavila "više" kada je pogođen."
  
  "Kako melodramatično. Ne sećam se braće Voker."
  
  "Malo ljudi zna. Hoćeš da ti otpevam par stihova?"
  
  
  
  "Mislio sam da si rekao da nikada nećeš pjevati ženama koje si upravo upoznao?"
  
  "Ja sam uradio?"
  
  "Zar se ne sjećaš?"
  
  "Ništa ti ne promiče, zar ne?"
  
  "Malo. Znam da čitaš i Philipa Larkina."
  
  "Kako?"
  
  "Vi ste ga citirali."
  
  "Impresioniran sam. U svakom slučaju, ko zna kako čovjek poput Ronnieja Kraya razmišlja, ako je "misliti" uopće prava riječ? Do tada je vidio neprijatelje svuda oko sebe i smislio sve dramatičnije načine da povrijedi ljude. Voleo je da uliva strah i strahopoštovanje čak i svojim podređenima. Takođe je bio homoseksualac sa sklonošću ka tinejdžerima. Oni sigurno ne bi sami uradili Grahama - bili bi agorafobični da su došli ovako daleko severno od Londona - ali mogli su poslati nekoga da to uradi. U svakom slučaju, ne radi se samo o tome."
  
  "Šta onda?"
  
  "Ako je Bill Marshall zaista radio kao izvršilac u Crazyju, šta je on radio ovdje? Znate kao i ja da ljudi ne napuštaju samo ovaj posao. Možda je dobio posao kod nekog od mještana, direktora poslovnice."
  
  "Dakle, kažete da bi on mogao raditi iste trikove ovdje, i da bi to moglo imati neke veze s Grahamovom smrću?"
  
  "Samo kažem da je moguće, to je sve. Vrijedi istražiti."
  
  "U starim kriminalističkim časopisima spominjalo se reketiranje", rekla je Michelle. "Neko po imenu Carlo Fiorino. Podsjeća li te na nešto?"
  
  "Nejasno", rekao je Banks. "Možda je njegovo ime bilo u novinama kad sam bio klinac. U svakom slučaju, vredi razmisliti o tome."
  
  "Pa zašto se to nije pojavilo u prvobitnoj istrazi?"
  
  "Da li je istina?" Banks je rekao. "Ne znam. Hoćeš li još kafe?"
  
  
  
  Michelle je pogledala u svoju praznu šolju. "Svakako".
  
  Banks je otišao po još dvije šoljice kafe, a kada se vratio, Michelle je listala knjigu.
  
  "Pozajmi ako želiš", rekao je. "Uzeo sam ovo samo da vidim mogu li popuniti još malo pozadine."
  
  "Hvala ti. Voleo bih ovo da pročitam. Da li vam je Graham ikada spomenuo Krayeve?"
  
  "Da, ali nisam siguran da je ikada rekao da ih on ili njegov otac poznaju. Razmišljao sam i o vremenskom okviru. Graham i njegovi roditelji stigli su ovamo oko jula ili avgusta 1964. U julu je nastala velika gužva u štampi oko Ronniejeve navodne homoseksualne veze sa lordom Butbijem, koji je sve negirao i tužio Sunday Mirror za klevetu. Ronnie je slijedio primjer, ali sve što je dobio bilo je izvinjenje. Međutim, postojala je i pozitivna strana, jer su nakon toga novinari morali da suspenduju Crazya na neko vrijeme. Niko više nije želio tužbe za klevetu. Jednog dana Ronnie je bio nasilnik i gangster, a sljedećeg je bio atletski džentlmen. To je takođe unazadilo policijsku istragu. Svi okolo su morali hodati po jajima. Uprkos tome, uhapšeni su sledećeg januara jer su uz pretnje tražili novac. Kaucija nije stavljena i suđeno im je u Old Baileyju."
  
  "Šta se desilo?"
  
  "Izašli su suvi. Za početak je to bio prilično krhak posao. Bilo je govora o intervenciji porote. Vidite, tada nije bilo većinske presude, kao što imamo danas. Svih dvanaestoro je moralo da se složi, inače bi došlo do ponovnog saslušanja, što bi optuženom dalo još više vremena da stvari ispravi. Iskopali su nešto prljavštine na jednom od glavnih svjedoka optužbe i to je bilo to, bili su slobodni."
  
  "Ali kakve sve ovo ima veze sa Grahamom?"
  
  "Ne kažem da jeste, samo da se to dogodilo oko 1964. i 1965. godine, u periodu o kojem govorimo. Krayevi su često bili u očima javnosti. Slučaj za klevetu i tužba bili su velika vijest, a nakon što su okončani, dugo su bili vatrootporni. Ovo je bio početak njihovog uspona kao slavnih, moglo bi se reći, mračne strane razdraganog Londona. Ubrzo su se slikali sa filmskim zvijezdama, sportskim figurama i pop pjevačima: Barbarom Windsor, Sonny Listonom, Judy Garland, Victor Spinettijem - kome je bio težak dan, pomozite! i Magical Mystery Tour, ako možete podnijeti još jednu sitnicu. U ljeto 1965. imali su slučaj prodaje ukradenih američkih vrijednosnih papira i obveznica za mafiju, a spremali su se za veliku borbu sa svojim rivalima, Richardsonovom bandom." Banks je kucnuo prstom po knjizi. "Sve je ovdje. Ne znam da li to nešto znači. Ali kao što je jutros vaš šef jasno rekao, to se mene ne tiče."
  
  Michelle se namrštila. "Da, znam. Stalno mislim da gleda preko mog ramena, čak i sada, ovdje."
  
  "Ne želim da upadneš u nevolje zbog razgovora sa mnom."
  
  "Ne brini. Nisu me pratili. Ja sam samo paranoičan."
  
  "To ne znači da vas ne prate. Hoćete li ostati u kontaktu, javite mi ako nešto saznate?"
  
  "Ne moram, ali hoću."
  
  "I ako postoji način na koji mogu pomoći..."
  
  "Svakako. Ako se sećate nečega što je Graham rekao ili uradio, što bi moglo biti od pomoći, bio bih vam zahvalan da znate."
  
  "Ti ces. Gledajte, Grahamova majka je spomenula sahranu kada posmrtni ostaci budu pušteni. Imaš li ideju koliko bi ovo moglo potrajati?"
  
  "Nisam siguran. Ne bi trebalo biti dugo. Vidjet ću sutra kako će dr. Cooper."
  
  "Dali bi mogao? U redu. Mislim da bih voleo da dođem zbog ovoga. Čak se ni Shaw ne može žaliti na to. Hoćeš li mi javiti?"
  
  "Svakako. Mogu li te pitati nešto?"
  
  "Nastavi".
  
  "Ona Šoova primedba o papagaju. Šta je mislio?
  
  Banks je ispričao tužnu priču o Joeyjevom letu na slobodu i sigurnoj smrti. Na kraju se Michelle nasmijala. "To je tako tužno", rekla je. "Mora da ti je srce slomljeno."
  
  
  
  "Pomirio sam se s tim. Nije baš bio čudesni papagaj. Nije mogao ni da govori. Kao što su mi svi tada rekli, on nije Orao Goldi."
  
  "Eagle Goldie?"
  
  "Da. Ranije iste 1965. orao Goldie je pobjegao iz londonskog zoološkog vrta. Vratili su ga par sedmica kasnije. Bila je to velika priča u to vrijeme."
  
  "Ali tvoj Joey nikada nije pronađen?"
  
  "Ne. Nije imao nikakvu zaštitu. Mora da je mislio da je kod kuće, slobodan, ali nije mogao preživjeti sa svim tamošnjim grabežljivcima. Bio je prenagli. Slušaj," nastavio je Banks, "hoćeš li odgovoriti na moje pitanje?"
  
  Michelle je klimnula, ali je izgledala oprezno i vrpoljila se na svom sjedištu.
  
  "Ti si oženjen?" pitala je Banks.
  
  "Ne", rekla je. "Ne, nisam takav." I ona je ustala i otišla a da se nije ni pozdravila.
  
  Banks je htio krenuti za njom kada mu je zazvonio mobilni telefon. Psujući i osećajući se pomalo kretenom, kao što je to uvek činio kada bi zazvonio telefon na javnom mestu, Banks je odgovorio na poziv.
  
  "Alane? Ovo je Annie. Nadam se da nisam nazvao u pogrešno vreme."
  
  "Ne nikako."
  
  "Samo bi nam dobro došla dodatna pomoć ako tamo završiš svoj posao."
  
  "Prilično", rekao je Banks, misleći da je njegov raskid sa oba lokalna policajca koje je sreo ostavio mnogo da se poželi. "Kako si?"
  
  "Sjećaš li se onog nestalog djeteta o kojem sam ti pričao?"
  
  "Luke Armitage?"
  
  "To je taj."
  
  "Sta s njim?"
  
  "Izgleda da se upravo pretvorilo u slučaj ubistva."
  
  "Prokletstvo", rekao je Banks. "Na putu sam".
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  9
  
  Da budem iskren, znaš," rekao je Banks, "ovo je tvoj slučaj. Tako je bilo od samog početka. Jeste li sigurni da želite da se miješam?"
  
  "Ne bih te zvao da nije tako, zar ne?" upitala je Annie. "Osim toga, znaš da ja nisam toliki policajac."
  
  "Kakav bakar?"
  
  "Sve je teritorijalno i birokratski. Ne volim svađe. Ja sam za saradnju, za sebe, a ne za takmičenje."
  
  "Pošteno. Hajde da povežemo moj komentar sa nedavnim iskustvom."
  
  "Kako misliš?"
  
  Banks joj je rekao za nadzornika detektiva Shawa.
  
  "Pa", rekla je Annie. "Nemoj reći da te nisam upozorio da te neće dočekati raširenih ruku."
  
  "Hvala ti".
  
  "Sa zadovoljstvom. U svakom slučaju, možete mi pomoći ako me budete tretirali s poštovanjem koje zaslužujem i ne tretirajte me kao prostaka."
  
  "Hoću li ikada?"
  
  "To je prilično dobar početak."
  
  Banksov auto je bio u garaži na popravci i nije bio spreman do ručka, pa su tog jutra naručili službeni automobil i Annie je sjela za volan, što je Benks obično volio da radi sam.
  
  
  
  "Mislio sam da bi mi se to moglo dopasti", rekao je Banks. "Mnogo se može reći o tome da imate šofera."
  
  Annie ga je pogledala. "Želiš li izaći i prošetati ostatak puta?"
  
  "Ne hvala".
  
  "Pa, dobro se ponašaj. U svakom slučaju," nastavila je, "ako želite da budete apsolutno zvanični po ovom pitanju, to je na Velikom čovjeku. On je stariji saradnik i on je bio taj koji je predložio, ako vas ljubazno pitam, da se možete vratiti sa odmora ranije i iskoristiti svoje značajno iskustvo."
  
  "Veliki covjek?"
  
  "Detektiv nadzornik Gristorp."
  
  "Zna li da ga tako zovete?"
  
  Annie se nasmijala. "Trebalo je da čuješ kako te zovemo u hitnoj pomoći."
  
  "Moram reći da je divno biti kod kuće", rekao je Banks.
  
  Annie ga je iskosa pogledala. "Kako su se stvari odvijale osim vašeg susreta s lokalnom policijom?"
  
  "Sve je to pomalo sramotno, zapravo." Banks joj je rekao da je McCallum odbjegli mentalni pacijent koji se utopio prije nego što je Graham nestao.
  
  "Tako mi je žao, Alane", rekla je, dodirujući mu koleno. "Posle svih ovih godina krivice i odgovornosti.... Ali morate na neki način da vam je laknulo... Mislim, to što znate da to nije mogao biti on znači da niste bili krivi." ?"
  
  "Pretpostavljam da bih trebao. Znaš, osim policije tamo dole, ti si jedina osoba kojoj sam ikada rekao šta se dogodilo pored reke tog dana."
  
  "Nikad nisi rekao Sandri?"
  
  "Ne".
  
  "Zašto?"
  
  "Ne znam".
  
  Banks je osjetio da je Annie utihnula pored njega i shvatio da je još jednom učinio upravo ono zbog čega je prekinula njihovu romantičnu vezu. Kao da mu je ponudila nešto toplo, meko i osjetljivo, ali u trenutku kada je ispružio ruku i dodirnuo ga, ona je ponovo utonula u svoju tvrdu, neprobojnu školjku.
  
  Prije nego što je bilo ko od njih uspio smisliti bilo šta drugo za reći, stigli su do kraja Armitage'Drive-a, gdje su se novinari vrpoljili oko njih s olovkama, mikrofonima i kamerama. Dežurni je podigao traku i pustio ih da prođu.
  
  "Impresivno", rekao je Banks kada je čvrsta, simetrična zgrada ušla u vidjelo. "Nekada sam ovo mjesto viđao samo sa rive."
  
  "Samo sačekaj dok unutra ne upoznaš lijepe ljude."
  
  "Smiri se Eni, upravo su izgubili sina."
  
  Annie je uzdahnula. "Znam. I ja ću to učiniti. Dobro?"
  
  "Dobro".
  
  "Jednostavno se ne radujem tome."
  
  "Ko je izvršio identifikaciju?"
  
  "Winsome jeste. Prošle noći".
  
  "Znači, niste vidjeli porodicu otkako je pronađeno dječakovo tijelo?"
  
  "Ne".
  
  "Ako ne misliš da sam pokroviteljski, zašto mi ne dopustiš da se pozabavim njima?"
  
  "Budi moj gost. Iskreno. S obzirom na moje iskustvo sa Martinom Armitageom, bio bih zahvalan da ovaj put budem posmatrač. Svjež pristup i sve to."
  
  "Dobro".
  
  Josie je otvorila ulazna vrata gotovo kad su pozvonili i povela njih dvoje u dnevnu sobu, gdje se Benks predstavio.
  
  "Šta sad?" upita Martin Armitage, bijesno pogledavši Annie. Ni on ni njegova žena nisu izgledali kao da su puno spavali, a najvjerovatnije nisu.
  
  "Istraga ubistva", rekao je Banks. "Ili se bar tako čini. I potrebna nam je vaša pomoć."
  
  "Ne vidim kako možemo pomoći više nego što smo već učinili. Sarađivali smo s vama protivno želji kidnapera, a pogledajte šta se dogodilo." Vratio je pogled na Annie, povišenim glasom. "Nadam se da razumiješ da je tvoja greška, da je Lukeova smrt tvoja odgovornost. Da me nisi pratio do sirotišta i onda došao njuškati okolo, otmičar bi uzeo novac i Luk bi bio kući zdrav i zdrav."
  
  Martine, reče Robin Armitage. "Razgovarali smo o tome iznova i iznova. Ne pravite scenu."
  
  "Ne pravite scenu! Bože dragi, ženo, pričamo o tvom sinu. Zamalo ga je ubila."
  
  "Smirite se, gospodine Armitage", rekao je Banks. Martin Armitage nije bio tako visok kako je Banks zamišljao, ali je bio u formi i pun energije. Ne onaj ko sjedi besposlen čekajući rezultate, već onaj koji je izašao i postigao rezultat. Banks je podsjetio da je i on igrao fudbal na ovaj način. Armitage se nije zadovoljio motanjem oko mreže čekajući da mu veznjak servira loptu; sam je stvarao golove, a glavna zamjerka mu je bila da je pohlepan za loptom, skloniji šutiranju i promašaju nego dodavanju nekome u boljoj poziciji. Nedostajalo mu je i samokontrole i zaradio je veliki broj crvenih i žutih kartona. Banks se prisjetio kako je jednom napao igrača drugog tima, koji mu je pošteno oduzeo loptu u kaznenom prostoru. Zbog toga je dosudio penal i njegov tim je izgubio utakmicu.
  
  "Dovoljno je težak posao", rekao je Banks, "a da ga vi ne pogoršate. Žao mi je zbog tvog gubitka, ali nemoj da kriviš druge. Još ne znamo kako i zašto je Luke umro. Ne znamo ni gdje ni kada. Stoga, dok ne odgovorimo na neka od ovih osnovnih pitanja, ne možemo donositi prebrzo zaključke. Predlažem da ispoljite istu suzdržanost."
  
  "Šta bi drugo rekao?" upita Martin. "Uvijek se držite zajedno, svi vi."
  
  "Možemo li prijeći na posao?"
  
  "Da, naravno", rekla je Robin, sjedeći na kauču u farmerkama i blijedozelenoj bluzi, prekrštenih dugih nogu i sklopljenih ruku u krilu. Bez šminke i sa svojom čuvenom zlatnoplavom kosom zavezanom u rep, i dalje je izgledala sjajno, pomislila je Banks, a vranine su samo naglasile njenu lepotu. Imala je lice klasičnog modela: visoke jagodice, mali nos, šiljastu bradu, savršene proporcije, ali i njene crte lica imale su karakter i ličnost.
  
  Banks je jednom radio na slučaju za The Met u kojem je bila uključena agencija za modeliranje i bila je iznenađena što tolikom broju ovih žena, koje su izgledale prelijepo u časopisima i na televiziji, nedostaje nešto u stvarnom životu, njihove crte lica su bile savršene, ali bezizražajne, neoboljene i nedovršene , kao prazno platno ili glumac bez uloge. Ali Robin Armitage je bio prisutan.
  
  "Siguran sam da znaš", rekao je Banks, "da Lukeova smrt mijenja sve. Ovo mijenja način na koji napredujemo u istrazi i morat ćemo ponovo proći kroz veći dio istog puta. Ovo vam može izgledati zamorno i besmisleno, ali vjerujte mi, neophodno je. Nov sam u ovom poslu, ali jutros sam odvojio vrijeme da pregledam dosadašnji napredak istrage i moram reći da nisam našao ništa neobično, ništa što ne bih uradio da sam bio glavni."
  
  "Kao što sam rekao", ubacio se Martin. "Držite se svi zajedno. Požaliću se šefu policije. On je moj lični prijatelj."
  
  "To je tvoja privilegija, ali on će ti reći samo ono što ja kažem. Kada bi svi popustili pred zahtjevima otmičara, a da nisu obavijestili policiju, to bi bio najpopularniji zločin u zemlji."
  
  "Ali pogledajte šta se dogodilo kada smo to prijavili policiji. Naš sin je mrtav."
  
  "Nešto je pošlo po zlu. Bio je to neobičan slučaj od samog početka; Postoji niz nedosljednosti."
  
  "Šta predlažeš? Da ovo nije bila obična otmica?"
  
  "Uopšte nije bilo ništa jasno u vezi s tim, gospodine Armitage."
  
  
  
  "Ne razumijem", reče Robin. "Telefonski poziv... zahtjev za otkupninom... bili su stvarni, zar ne?"
  
  "Da", rekla je Annie, uzimajući znak od Banksa. "Ali zahtjev za otkupninom došao je neobično dugo nakon što je Luke nestao, otmičar vam nije dozvolio da razgovarate sa svojim sinom, a iznos koji je tražio bio je smiješno nizak."
  
  "Ne znam o čemu pričate", rekao je Martin. "Mi nismo napravljeni od novca."
  
  "Znam to", rekla je Annie. "Ali kako bi kidnaper znao? U suštini, fudbaleri i modeli zarađuju milione, a ti živiš u vili."
  
  Martin se namrštio. "Pretpostavljam da si u pravu. Kad bi samo..."
  
  "Da?" Banke su nastavile ponovo postavljati pitanja.
  
  "Osim ako se radi o nekom nama bliskom."
  
  "Možete li se sjetiti nekoga?"
  
  "Naravno da ne. Ne mogu da zamislim nekog od naših prijatelja da uradi tako nešto. Jesi li lud?"
  
  "Gospođa Armitage?"
  
  Robin je odmahnula glavom. "Ne".
  
  "Još nam je potrebna lista ljudi s kojima ćemo razgovarati."
  
  "Neću ti dozvoliti da ideš okolo i maltretiraš naše prijatelje", rekao je Martin.
  
  "Ne brinite, bit ćemo oprezni. I ne zaboravite, sami ste sugerirali da bi to mogao biti neko vama blizak. Ima li neko zamjerku prema nekom od vas?"
  
  "Nekoliko golmana, pretpostavljam", rekao je Martin, "ali ništa ozbiljno, ne."
  
  "Gospođa Armitage?"
  
  "Mislim da nije. Karijera modela može biti žestoko konkurentna i sigurna sam da sam morala naporno da radim na modnoj pisti, ali ništa... strašno... Mislim, ništa što bi nekoga nateralo da uradi tako nešto, pogotovo posle toliko vremena ."
  
  "Kada biste oboje htjeli malo razmisliti o tome, to bi bila velika pomoć."
  
  "Rekli ste da je čudno što nam nije dozvolio da razgovaramo sa Lukom", rekla je Robin.
  
  
  
  "Da, neobično je", odgovorila je Annie.
  
  "Mislite li da je to bilo zato što je Luke već bio mrtav?"
  
  "Moguće je", rekla je Annie. "Ali nećemo znati dok patolog ne završi svoj posao."
  
  "Kada će to biti?"
  
  "Možda do večeras ili sutra rano ujutro." Dr. Burns, policijski hirurg, nije mogao dati tačnu procjenu vremena smrti na mjestu događaja, pa su morali čekati dok dr Glendenning ne završi obdukciju Lukeovog tijela. Čak i tada su naučili da ne očekuju čuda od medicinske nauke.
  
  "Možete li se sjetiti još nečega o pozivaocu?" Banks je upitao Martina Armitagea.
  
  "Rekao sam ti sve što znam. Ne mogu se sjetiti ničega drugog."
  
  "Glas definitivno nije bio poznat?"
  
  "Nikoga koga sam prepoznao."
  
  "I bio je samo jedan poziv?"
  
  "Da".
  
  "Možete li nam reći još nešto što bi moglo pomoći?"
  
  Martin i Robin Armitage su odmahnuli glavama. Banks i Annie su ustali. "Sljedeći put moramo vidjeti Lukeovu sobu," rekao je Banks, "a onda bismo željeli razgovarati s vašom domaćicom i njenim mužem."
  
  "Josie i Calvin?" upita Martin. "Ali zašto?"
  
  "Mogli bi pomoći."
  
  "Ne vidim kako."
  
  "Jesu li bili bliski s Lukeom?"
  
  "Ne posebno. Da budem iskren, uvijek sam imao utisak da su ga smatrali pomalo čudnim. Oni su divni ljudi, sol zemlje, ali su donekle tradicionalni u svojim pogledima na ljude i ponašanje."
  
  "I Luke se nije uklapao u obrazac?"
  
  "Ne. Što se njih tiče, moglo je doći i iz svemira."
  
  
  
  "Da li je bilo neprijateljstva?"
  
  "Naravno da ne. Na kraju krajeva, oni su naši zaposleni. Predlažete li da oni imaju neke veze s tim?"
  
  "Ne predlažem ništa, samo pitam. Vidite, g. Armitage, mogu razumjeti vaša osjećanja, iskreno mogu, ali morate nas pustiti da radimo svoj posao kako nam odgovara. Neće vam pomoći ako počnete da izazivate svaki naš potez. Obećavam vam da ćemo biti maksimalno diskretni u svim našim zahtjevima. Šta god da mislite, mi ne maltretiramo ljude. Ali isto tako ne uzimamo sve za nominalnu vrijednost. Ljudi lažu iz raznih razloga, od kojih mnogi nisu relevantni za istragu, ali ponekad je to zato što jesu, a na nama je da odvojimo laž od istine. Koliko znamo, vi ste nas jednom lagali kada ste pozvali inspektoricu Cabbott i rekli joj da ste se čuli s Lukeom."
  
  "Učinio sam to da zaštitim Lukea."
  
  "Razumem zašto si to uradio, ali to je i dalje bila laž. Možda vidite koliko je naš posao težak kada uzmete u obzir sve laži. Naročito laži nevinih. Kao što sam rekao, mi ne uzimamo stvari ili ljude zdravo za lice, i htjeli mi to ili ne, svako ubistvo počinje u blizini kuće, a onda ide dalje od nje. Sada, ako nemate ništa protiv, pogledaćemo Lukovu sobu."
  
  
  
  Michelle se šalila kada je rekla Benksu da postaje paranoična, ali je počela misliti da je svaki put kada bi posjetila arhivu, gospođa Metcalfe zvala detektiva nadzornika Shawa. Evo ga ponovo, pred njim mračna hladnoća njegove senke, na pragu male sobe.
  
  "Ima li napretka?" upitao je, naslonivši se na vrata.
  
  "Nisam sigurna", rekla je Michelle. "Pregledavao sam stare izvještaje o zločinima iz 1965. tražeći neku vezu s Grahamovim nestankom."
  
  "Jeste li našli nešto?"
  
  
  
  "Ne direktno, ne."
  
  "Rekao sam ti da gubiš vrijeme."
  
  "Možda ne baš."
  
  "Kako misliš?"
  
  Michelle je zastala. Morala je paziti što govori jer nije željela da Shaw zna da joj je Banks rekao za vezu s Krayem. To bi ga bacilo u histeriju, bez koje je ona mogla. "Ponovo sam čitao izvještaje i navode o istrazi o reketiranju u julu 1965. i pojavilo se ime Grahamovog oca."
  
  "Pa? Gdje je veza?
  
  "Klub u Church Streetu koji se zove Le Phonographe."
  
  "Sjećam se tog mjesta. Bio je to disko."
  
  Michelle se namrštila. "Mislio sam da je disko bio u sedamdesetim, a ne šezdesetim."
  
  "Ne govorim o muzici, već o samoj instituciji. Klubovi poput Le Phonographea nudili su članstva i služili obroke, obično nejestivi goveđi burger ako me sjećanje ne vara, kako bi mogli legalno prodavati alkohol nakon uobičajenog vremena zatvaranja. Bili su otvoreni do tri ujutro ili tako nešto. Bilo je i muzike i plesa, ali obično je to bio Motown ili soul."
  
  "Zvuči kao da poznajete mjesto, gospodine."
  
  "Jednom sam bio mlad, inspektore Hart. Osim toga, fonograf je bio jedno od onih mjesta na koje treba paziti. Bio je to klub zlikovaca. Pripada gadnom tipu po imenu Carlo Fiorino. Nekada je volio da se pretvara da je iz mafije, nosio je prugasta odijela sa širokim reverima, brkovima tankim kao olovka, pljuskama i svime - pravi nedodirljiv - ali njegov otac je bio ratni zarobljenik koji je ostao poslije rata i oženio se lokalnog farmera iz Huntingdona - put. Tamo se družilo mnogo lokalnih nitkova i često ste mogli dobiti napojnicu ili dvije. I ne mislim u tri i trideset u Kempton Parku."
  
  "Dakle, to je bila kriminalna stranka?"
  
  "Onda da. Ali sitno. Ljudi koji su voljeli da misle da su veliki igrači."
  
  
  
  "Uključujući Billa Marshalla?"
  
  "Da".
  
  "Znači, znali ste za aktivnosti Billa Marshalla?"
  
  "Naravno da smo to uradili. Bio je striktno sporedni lik. Nismo skidali pogled s njega. To je bila rutina."
  
  "Šta je igrao ovaj Karlo Fiorino?"
  
  "Od svega pomalo. Ubrzo, sa širenjem novog grada u punom zamahu, pretvorio je Le Phonographe u luksuzniji klub sa pristojnom hranom, boljim podijumom za igru i kazinom. Imao je i eskort agenciju. Mislimo da se i on bavio drogom, prostitucijom i pornografijom, ali je uvijek bio dovoljno pametan da ostane ispred krivulje i igrao je obje strane protiv sredine. Veći dio vremena".
  
  "Kako to mislite, gospodine?"
  
  "Dobio metak u ratu protiv droge sa Jamajčanima 1982."
  
  "Ali on nikada nije odslužio kaznu?"
  
  "Nikad ni za šta nisam bio optužen, koliko se sjećam."
  
  "Zar vam se to ne čini čudnim, gospodine?"
  
  "Čudno?" Činilo se da je Shaw izašao iz svog flashback stanja i vratio se svom starom mrzovoljnom sebi. Toliko je približio svoje lice njenom da je mogla osjetiti njegov dah od duhana, mente i viskija i vidjeti mrežu ljubičastih vena kako pulsira u njegovom lukovičastom nosu. "Reći ću vam šta je jebeno čudno, inspektore Hart. Vi ste taj koji postavlja ova pitanja. To je ono što je čudno. Ništa od ovoga ne može imati nikakve veze s onim što se dogodilo Grahamu Marshallu, i to je činjenica. Vi lopatate prljavštinu. Ne znam zašto, ali to je ono što ti radiš."
  
  "Gospodine, sve što radim je da otkrijem okolnosti nestanka dječaka. Gledanje na istragu i druge istrage otprilike u isto vrijeme čini mi se razumnim načinom da se to učini."
  
  "Nije vaš posao da istražujete Marshalla, inspektora Harta ili bilo koga drugog, što se toga tiče. Ko si ti, pritužbe i disciplina? Drži se svog posla."
  
  
  
  "Ali gospodine, Bill Marshall je bio jedan od ljudi s kojima je razgovarano u vezi sa ovom iznudom, svi su bili povezani s Carlom Fiorinom i Le Phonographeom. Neki vlasnici prodavnica u centru grada podneli su žalbu, a Marshall je bio jedan od ljudi koje su imenovali."
  
  "Je li optužen?"
  
  "Ne gospodine. Samo ispitan. Jedan od prvobitnih podnosilaca predstavke završio je u bolnici, dok su se ostali svjedoci povukli, povukli svoje izjave. Nije bilo dalje akcije."
  
  Shaw se naceri. "Onda teško da je relevantno, zar ne?"
  
  "Ali, zar vam se ne čini čudnim što ništa više nije preduzeto? I da kada je Graham Marshall nestao, njegov otac nikada nije bio pod lupom, iako je nedavno bio umiješan u kriminalnu bandu?
  
  "Zašto bi? Možda i nije. Da li vam je ova misao ikada pala na pamet? Čak i ako je bio umiješan u neko sitno reketiranje, to ga ne čini ubicom djece, zar ne? Čak i po vašim standardima, ovo je previše mašte."
  
  "Da li je Bill Marshall bio policijski doušnik?"
  
  "Možda je iznio dio informacije. Tako da smo tada igrali igru. Oko za oko".
  
  "Dakle, bio je zaštićen od krivičnog gonjenja?"
  
  "Kako dođavola da znam? Ako ste pročitali vaša dokumenta, shvatit ćete da ja nisam bio umiješan u taj slučaj." Duboko je udahnuo, a onda se činilo da se opustio i ublažio ton. "Slušajte", rekao je, "policijski rad je tada bio drugačiji. Bilo je više međusobnih ustupaka."
  
  Uzmi još, pomislila je Michelle. Čula je priče o starim danima, o tome kako su odjeli, stanice, pa čak i cijeli okrugi podivljali. Ali nije ništa rekla.
  
  "Tako da smo s vremena na vrijeme prekršili pravila", nastavio je Shaw. "Odrasti. Dobrodošli u stvarni svijet".
  
  Michelle je na umu napravila bilješku o mogućoj ulozi Billa Marshalla kao policijskog doušnika. Ako je osudio kriminalce ovdje u Peterboroughu, mogla je samo zamisliti šta bi Krayevi uradili ako bi pokušao tako nešto s njima i onda nestao. Južni pol ne bi bio dovoljno daleko, a kamoli Peterborough. "Od onoga što mogu da sastavim", nastavila je, "istraga o Grahamu Maršalu pratila je jednu liniju istrage, i samo jednu liniju kada je postalo jasno da nije pobegao od kuće: seksualno ubistvo od strane perverznjaka u prolazu."
  
  "Pa? Šta je tu čudno? Dokazi su ukazivali na to."
  
  "To se samo čini kao slučajnost, to je sve što se nekom perverznjaku dogodilo da se vozi mirnom ulicom u jutros, baš u trenutku kada Graham obilazi novine."
  
  "Pogrešno mjesto, pogrešno vrijeme." Događa se dovoljno često. Osim toga, mislite li da perverznjaci ne znaju za papirne balone? perverznjake? Ili vas to nisu naučili u Bramshillu?"
  
  "Moguće je, gospodine."
  
  "Misliš da možeš bolje od nas, zar ne?" upitao je Shaw, a lice mu je ponovo pocrvenjelo. "Misliš da možeš nadmašiti Jeta Harrisa?"
  
  "Nisam to rekao, gospodine. To je samo korist retrospektiva, to je sve. Dugoročna perspektiva."
  
  "Vidite, mi smo naporno radili na ovom slučaju, Jet Harris, Reg Proctor i ja, a da ne spominjemo desetine drugih detektiva i uniformisanih policajaca. Imate li pojma kakva je ovakva istraga? Obim ovoga. Kakvu smo široku mrežu bacili. Imali smo stotine viđenja dnevno iz mjesta čak do Penzancea i Mull of jebenog Kintyrea. Sada dolazite sa svojim modnim obrazovanjem i Bramshill kursevima i imate smelosti da mi kažete da smo pogrešili."
  
  Michelle je duboko udahnula. "Ne kažem da ste pogrešili, gospodine. Samo ti nisi riješio ovaj slučaj, zar ne? Nisi ni našao tijelo. Vidite, znam da ste prešli teži put i poštujem to, ali obrazovanje ima svoje prednosti."
  
  
  
  "Da. Ubrzana promocija. Pustili su vas kopilad da trčite prije nego što možete hodati."
  
  "Posao policije se promijenio, gospodine, kao što ste ne tako davno istakli. I kriminal se također promijenio."
  
  "Prokleta teorija. Ne izlivaj svoje znanje iz knjige na mene. Zločinac je zločinac. Samo su panduri omekšali. Posebno one na vrhu."
  
  Michelle je uzdahnula. Vrijeme je za promjenu taktike. "Vi ste bili policajac u slučaju Grahama Marshalla, gospodine. Možete li mi nešto reći?"
  
  "Vidi, da znam išta, riješili bismo ovaj prokleti slučaj, zar ne, umjesto da te tjeramo da ističeš koliko smo glupi?"
  
  "Ne pokušavam nikoga učiniti glupim."
  
  "Nije li? Ovako mi to zvuči. Lako je sumnjati kada se osvrnemo na dvadeset i dvadeset. Da Bill Marshall ima bilo kakve veze sa nestankom svog sina, vjerujte mi, uhvatili bismo ga. Prvo, imao je alibi...
  
  "Ko, gospodine?"
  
  "Njegova žena".
  
  "Nije najpouzdaniji alibi, zar ne?"
  
  "Mislim da mu ona ne bi dala alibi za ono što je uradio njenom rođenom sinu, zar ne? Reci mi da čak ni ti nisi dovoljno izopačen da pomisliš da je gospođa Marshall bila umiješana."
  
  "Ne znamo, gospodine, zar ne?" Ali Michelle se sjetila gospođe Marshall, njene iskrenosti i dostojanstva, potrebe da sahrani sina nakon svih ovih godina. Naravno, možda je lagala. Neki kriminalci su veoma dobri glumci. Ali Michelle nije tako mislila. I nije htjela dobiti nikakav odgovor od Billa Marshalla. "Maršalovi su imali auto?"
  
  "Da jesu. Ali nemojte očekivati da ću zapamtiti marku i broj. Vidite, Bill Marshall je možda bio pomalo blesav tip, ali nije bio zlostavljač djece."
  
  "Kako znaš da je to bio motiv Grahamove otmice?"
  
  "Imaj malo mozga, ženo. Zašto inače četrnaestogodišnji dječak nestane? Ako mene pitate, ipak bih rekao da je on mogao biti jedan od Bradyja i Hindleyja, iako to nikada nismo mogli dokazati."
  
  "Ali to je daleko izvan njihovog područja. Specijalista za geografske profile -"
  
  "Još više koristi od univerzitetskog obrazovanja. Profileri? Nemoj me nasmijavati. To mi je dovoljno. Vreme je da prestaneš da guraš nos ovde i da se vratiš svom prokletom poslu." I on se okrenuo i izašao.
  
  Michelle je primijetila da joj ruka drhti dok je odlazio i osjetila je da joj zastaje dah u grudima. Nije voljela konfrontaciju s autoritetom; uvijek je poštovala svoje šefove i policijsku hijerarhiju općenito; smatrala je da organizacija poput policije ne može efikasno funkcionisati bez kvazi-vojne strukture koja bi im izdavala naređenja i izvršavala ih, ponekad bez sumnje da li je do toga došlo. Ali činilo se da je Shawov bijes nesrazmjeran situaciji.
  
  Ustala je, vratila fascikle u njihove kutije i pokupila svoje bilješke. Bilo je već nakon večere, a njoj je još uvijek bio potreban dašak svježeg zraka. Mogla bi obaviti nekoliko telefonskih poziva, pronaći nekoga ko je radio tokom Cray ere i otići u London sljedećeg dana.
  
  Kada se vratila u svoju kancelariju, na svom stolu pronašla je poruku u kojoj je pisalo da je dr. Cooper nazvao i pitao da li bi jednog popodneva svratila u mrtvačnicu. Nema boljeg vremena nego sada, pomislila je dok je govorila PC Collinsu kuda ide i krenula prema svom autu.
  
  
  
  Pretragom Lukove sobe pronađeno je samo kaseta s natpisom "Songs from the Black Room", koju je Banks, uz Robinovu dozvolu, gurnuo u džep da je posluša kasnije. Na Lukeovom desktop računaru nije bilo ništa zanimljivo. E-maila gotovo da nije bilo, što je bilo i za očekivati, a većina web stranica koje je posjećivao bila je vezana za muziku. Također je dosta kupovao preko interneta, uglavnom CD-a, što je i za očekivati od nekoga tko živi na tako udaljenoj lokaciji.
  
  
  
  Banks je bio iznenađen raznolikošću Lukeovih muzičkih ukusa. Naravno, bilo je uobičajenih stvari, CD-ova o kojima mu je Annie pričala, ali i među grungeom, metalom, hip-hopom i gothom pronašao je i druge neobičnosti, poput Brittenove produkcije Rimbaudove "Les Illuminations" i Milesove "In a Silent Put". Davis. Davis. Objavljeno je i nekoliko nezavisnih CD-a, uključujući i Banksa koji je bio oduševljen što je vidio prvi snimak benda njegovog sina Briana, Blue Rain. Nije ono što obično slušate petnaestogodišnjaka. Ali Banks je počeo vjerovati da je Luke Armitage daleko od tipičnog petnaestogodišnjaka.
  
  Pročitao je i neke od priča i pjesama koje je Annie prikupila tokom svoje prethodne posjete, a koje su, po njegovom skromnom mišljenju, bile obećavajuće. Nisu mu rekli ništa o tome šta bi se moglo dogoditi Lukeu ili njegovim osjećajima prema ocu ili očuhu, ali su otkrili mladi um zaokupljen smrću, ratom, globalnim uništenjem i društvenom isključenošću.
  
  Za razliku od Annie, Banks nije bio iznenađen uređenjem sobe. Brian svoju sobu nije ofarbao u crno, ali je okačio postere na zidove i okružio se svojom omiljenom muzikom. A gitara je, naravno, uvijek gitara. Annie nije imala djece, pa je Banks mogla zamisliti kako bi joj crna soba izgledala čudnije. Jedina stvar koja mu je smetala bila je Lukeova očigledna opsesija mrtvim rok zvezdama i nedostatak bilo kakve veze sa njegovim slavnim ocem, Nilom Birdom. Nešto definitivno nije bilo u redu.
  
  Brian je nastavio sa muzičkom karijerom, a sada je njegov bend bio na korak od snimanja svog prvog CD-a za veliku izdavačku kuću. Nakon što je prebolio početni šok da Brian nije imao namjeru da krene bilo kakvim sigurnim putem u životu, Banks je osjetio neizmjeran ponos na njega, skok vjere za koji se činilo da njegovi vlastiti roditelji još nisu mogli. Banks se pitao da li je Luke dobar. Možda će mu zapisnik reći. Iz onoga što je Annie rekla i iz svojih prvih utisaka, sumnjao je da bi Martin Armitage bio oduševljen ikakvim znakom muzičkih sposobnosti njegovog posinka: činilo se da su fitnes i sport merilo njegovog uspeha.
  
  Josie i Calvin Batty živjeli su u svom malom stanu na katu na krajnjem istočnom kraju Swainsdale Housea. Tamo su imali dnevnu sobu, spavaću sobu i malu kuhinju, pored toaleta i kupaonicu sa tušem, sve to je nadogradio Armitage, ispričala im je Josie dok su stajali s njom u kuhinji dok je kuhala kotlić za čaj. . Cijela prostorija je bila blistavo uređena u svijetlim bojama krem i blijedoplavih, što je maksimalno iskoristilo raspoloživu rasvjetu.
  
  Josie je izgledala kao da bi mogla biti prilično privlačna mlada žena ako se potrudi, pomisli Banks. Ali sada joj je kosa izgledala beživotno i loše ošišana, njena odjeća prilično prosta, bezoblična i staromodna, a ten bled i suv. Njen muž je bio nizak i zdepast, tamnog, ciganskog tena i gustih obrva koje su se spajale u sredini.
  
  "Koje su tačno vaše dužnosti ovdje?" upitao ih je Banks obojicu dok su sjedili u dnevnoj sobi naspram ogromnog TV-a i videorekordera, ispred kojih je bio poslužavnik sa čajem i čokoladnim digestivima.
  
  "Zapravo, zapravo. Većinu perem, peglam, čistim i kuham. Calvin radi čudne poslove, brine o automobilima i bilo kakvom teškom poslu, popravke zgrada, vrtlarstvo, itd."
  
  "Pretpostavljam da toga mora biti mnogo", rekao je Banks, gledajući Calvina. "Velika stara kuća poput ove."
  
  "Da", gunđao je Calvin, umačući svoje kolačiće u čaj.
  
  "Ali šta je sa Lukom?"
  
  "Ali kako je on?" upitala je Josie.
  
  "Da li je neka od vaših obaveza uključivala brigu o njemu?"
  
  "Kalvin ga je ponekad vozio u školu ili vraćao ako bi slučajno bio u gradu. Pobrinuo bih se da bude dobro nahranjen ako gospodin i gospođa budu odsutni na nekoliko dana."
  
  
  
  "Da li su to često radili?"
  
  "Ne često, ne."
  
  "Kada je posljednji put ostao ovdje sam?"
  
  "Prošli mjesec. Obojica su otišli u London na neki moderni dobrotvorni događaj."
  
  "Šta je Luke radio kada je ostao sam u kući?"
  
  "Nismo ga špijunirali", rekao je Calvin, "ako je to ono na što ciljate."
  
  "Nikako", rekao je Banks. "Ali da li ste ikada čuli nešto? TV? Stereo? Da li je ikada pozvao svoje prijatelje? Nešto slično tome."
  
  "Muzika je bila dovoljno glasna, ali on nije imao prijatelja da pozove, zar ne?" rekao je Calvin.
  
  "Znaš da to nije istina", rekla je njegova žena.
  
  "Dakle, on je i dalje zabavljao svoje prijatelje?"
  
  "Nisam to rekao".
  
  "Stvarno, gospođo Batty?"
  
  "Ne ovdje".
  
  Banks je duboko udahnuo. "Gdje onda?"
  
  Čvršće je zagrlila svoj sivi kardi sako. "Ne bih trebao pričati priče van škole."
  
  Annie se nagnula naprijed i prvi put progovorila. "Gospođo Batty, ovo je istraga ubistva. Trebamo vašu pomoć. Ovdje smo u mraku. Ako možete pomoći da se rasvijetli ono što se dogodilo Lukeu, učinite to. To je mnogo više od pričanja priča ili držanja obećanja."
  
  Josie je nesigurno pogledala Banksa.
  
  "Inspektor Cabbot je u pravu", rekao je. "Sve opklade su isključene kada je u pitanju ubistvo. Ko je bio ovaj prijatelj?
  
  "Samo neko s kim sam ga vidio, to je sve."
  
  "Gdje?"
  
  "U Eastvaleu. Swainsdale Center.
  
  "Kada?"
  
  "Nedavno".
  
  "U posljednju sedmicu ili dvije?"
  
  "Malo više".
  
  
  
  "Mjesec?"
  
  "Da, o tome."
  
  "Koliko godina? Njegove godine? Stariji? Mlađi?
  
  "Stariji. Nije imala petnaest godina, to vam mogu reći."
  
  "Koliko godina?"
  
  "Teško je reći kada su u tim godinama."
  
  "U kojoj dobi?"
  
  "Mlada žena".
  
  "Koliko mlada? Kasni tinejdžer, rane dvadesete?"
  
  "Da, tako nešto".
  
  "Iznad ili ispod njega?"
  
  "Ukratko. Luke je bio veliki momak za svoje godine. Visok i mršav."
  
  "Kako je izgledala?"
  
  "Mračno".
  
  "Misliš da je bila crnkinja?"
  
  "Ne, imala je blijedu kožu. Samo se obukla u tamnu odjeću kao on. A kosa joj je bila ofarbana u crno. Nosila je crveni karmin, a dugmad za manžete i lančići bili su razbacani po cijeloj kući. I imala je tetovažu", dodala je prigušenim tonom, kao da čuva svoj najveći grijeh za kraj.
  
  Banks je bacio pogled na Annie, koja je, slučajno je znao iz iskustva, imala tetovažu leptira tik iznad svoje desne dojke. Annie ga je pogledala. "Gdje?" upitala je Josie.
  
  Josie je dodirnula svoju gornju lijevu ruku, odmah ispod ramena. "Ovdje", rekla je. "Nosila je jedan od onih kožnih prsluka preko majice."
  
  "Kakva je to bila tetovaža?" upitala ju je Annie.
  
  "Ne mogu reći", rekla je Josie. "Predaleko. Mogao sam samo vidjeti da postoji nekakav trag."
  
  Ovu ženu ne bi trebalo biti previše teško pronaći ako živi u Eastvaleu ili blizu njega, pomisli Banks. Teško da je to bio Lids ili Mančester kada su u pitanju devojke u crnom, sa dugmadima, lancima i tetovažama. Postojao je samo jedan klub, Bar None, koji je opsluživao ovoliku gužvu, i to samo dvije večeri u sedmici, a ostalo vrijeme je bilo odvojeno za tehno-dens setove. Možda je i ona bila student, pomislio je. "Da li vam smeta da danas popodne pošaljemo umetnika skica da radi sa vama na štampi?" pitao.
  
  "Pretpostavljam da ne", rekla je Josie. "Ako gospodine i gospođo ne smeta, recimo. Samo ja moram da se popnem stepenicama."
  
  Banks ju je pogledao. "Mislim da se gospodin i gospođa Armitage neće protiviti", rekao je.
  
  "Onda je u redu. Ali ne mogu ništa obećati. Kao što sam rekao, nisam ga pažljivo pogledao."
  
  "Možete li nam reći još nešto o njoj?" pitala je Banks.
  
  "Ne. Bio je to samo brz pogled. Pio sam kafu sa Kit Kat u restoranu kada sam ih vidio kako prolaze i ulaze u onu veliku prodavnicu ploča."
  
  "HMV?"
  
  "To je taj."
  
  "Jesu li te vidjeli?"
  
  "Ne".
  
  "Jeste li ikome rekli da ste ih vidjeli?"
  
  "Ovo nije moje mjesto, zar ne. Osim toga..."
  
  "Osim čega?"
  
  "Bio je to školski dan. Trebao je biti u školi."
  
  "Šta su radili?"
  
  "Samo hodam."
  
  "Blizu jedno drugom?"
  
  "Nisu se držali za ruke, ako na to mislite."
  
  "Jesu li razgovarali, smijali se, svađali se?"
  
  "Samo hodam. Nisam ih toliko vidio koliko sam se gledao."
  
  "Ali da li ste znali da su zajedno? Kako?"
  
  "Ti samo znaš, zar ne?"
  
  "Jeste li ih ranije vidjeli zajedno?"
  
  "Ne. Samo jednom".
  
  "A vi, gospodine Batty?"
  
  "Ne. nikad".
  
  "Čak i kada ste ga pokupili iz škole?"
  
  "Ona nije bila školarka", rekla je Josie. "Ne kakvu sam ikada vidio."
  
  
  
  "Ne", rekao je gospodin Batty.
  
  "O čemu ste pričali kada su Lukea odvezli?"
  
  "Sad, stvarno. On nije bio od onih za male razgovore, i nismo imali ništa zajedničko. Mislim, nije ga zanimao sport ili nešto slično. Mislim da ni on nije mnogo gledao TV. Nije imao o čemu da priča."
  
  Samo smrt, poezija i muzika, pomisli Banks. "Znači, ova putovanja su obavljena u tišini?"
  
  "Obično prenosim vijesti na radiju."
  
  "Kako se snašao sa roditeljima?"
  
  "Nemam pojma", odgovorila je Josie.
  
  "Jeste li čuli svađu ili nešto slično?"
  
  "Uvijek ima svađa između roditelja i djece, zar ne?"
  
  "Dakle, jesi?"
  
  "Ništa neobično".
  
  "Ko je između? Luke i njegova majka?
  
  "Ne. Po njenom mišljenju, puter mu se nije topio u ustima. Užasno ga je razmazila."
  
  "Dakle, njegov očuh?"
  
  "Kao što sam rekao, nije bilo neobično."
  
  "Da li ste ikada čuli šta je rečeno, oko čega su se svađali?"
  
  "Ovdje su zidovi predebeli."
  
  Banke su mogle vjerovati. "Da li se nešto neobično dogodilo u posljednje vrijeme?"
  
  "Kako misliš?" upitala je Josie.
  
  "Nešto neobično".
  
  "Ne".
  
  "Nisi vidio da se stranci motaju okolo?"
  
  "Manje nego inače, jer ne mogu ići u svoje seoske šetnje."
  
  "Znači, nisi nikoga vidio?"
  
  "Moraš se u praznom hodu? Ne."
  
  "Gospodine Batty?"
  
  "Niko".
  
  Nisu uspjeli sa Betty. Banks nije bio siguran kriju li nešto ili ne, ali je zaključio da bi mogao ponovo razgovarati s njima malo kasnije. Dok su odlazili, okrenuo se gospodinu Battyju i upitao: "Da li ste ikada bili uhapšeni, gospodine Batty?"
  
  "Ne".
  
  "Znate, lako možemo saznati."
  
  Betty ga je pažljivo pogledala. "Dobro. Jednog dana. Bilo je to davno".
  
  "Koliko dugo?"
  
  "Dvanaest godina. Remećenje javnog reda i mira. Bio sam pijan, ok? Tih dana sam puno pio. Onda sam upoznao Josie. Ne pijem više."
  
  "Šta je sve to značilo?" upitala je Annie kada su se vratili do auta.
  
  "Šta?"
  
  "Pitam ga da li je uhapšen. Znate da je malo vjerovatno da će takav zločin biti evidentiran u protokolima."
  
  "Oh, to", rekao je Banks, zakopčavši se i udobno se smjestivši na suvozačevo mjesto dok je Annie uključila paljenje. "Samo sam htio vidjeti da li je dobar lažov ili ne. Ljudi obično lažu kada ih prvi put pitaju da li su ikada bili uhapšeni."
  
  "I?"
  
  "Pa, posljednje 'ne' imalo je malo drugačiji ton, laž, ali nedovoljno da me uvjeri da je loš lažov."
  
  "Prokletstvo", rekla je Annie dok je hodala prilazom i prskala šljunak, "pokraj mene je pravi Šerlok Holms."
  
  
  
  Bila je samo kratka vožnja niz Longthorpe Parkway od policijske uprave do okružne bolnice, a tog petka ujutro bilo je malo prometa. Michelle je instinktivno uhvatila sebe kako gleda u retrovizor kako bi se uvjerila da je ne prate. Ona nije bila tamo.
  
  Parkirala se u zoni službenih posjetitelja i uputila se patologu. Odjel za forenzičku antropologiju je bio mali, sa samo nekoliko soba i jednom laboratorijom, a niko od osoblja nije bio stalni. Sama dr. Cooper držala je predavanja u obližnjem Kembridžu pored svojih praktičnih obaveza u bolnici. Naravno, nije bilo dovoljno kostura da bi se opravdalo odeljenje za forenzičku antropologiju s punim radnim vremenom - većina okruga ga uopće nije imala i morali su pribjeći uslugama stručnjaka kada su okolnosti to zahtijevale - ali dovoljno anglosaksonaca i vikinških ostaci pronađeni u Istočnoj Angliji da se napravi mali odjel sa skraćenim radnim vremenom smatralo se opravdanim. Uglavnom, ovo je bilo i glavno područje interesovanja Wendy Cooper - drevni ostaci, a ne kosturi dječaka sahranjenih 1965. godine.
  
  "Ah, inspektore Hart", pozdravio ju je dr. Cooper u njenoj kancelariji, ustajući i rukovajući se s njom. "Dobro je što si došao."
  
  "Ne sve. Jesi li rekao da želiš nešto da mi kažeš?"
  
  "Zapravo, pokazaću ti. Nije puno, ali može pomoći. Prati me".
  
  Znatiželjna, Michelle ju je pratila u laboratoriju, gdje su kosti Grahama Marshalla još uvijek bile raširene na stolu, a Tammy Wynette je pjevala "Stand By Your Man" na prijenosnom kasetofonu dr. Coopera. Iako su kosti još uvijek bile prljave, smeđkastožute, poput loših zuba, bile su mnogo čistije nego prije nekoliko dana, primijetila je Michelle. Dr. Cooper i njen asistent, kojih trenutno nigdje nije bilo, očito su naporno radili. Međutim, tijelo je izgledalo asimetrično, primijetila je Michelle i zapitala se šta nedostaje. Kad je bolje pogledala, vidjela je da je to donje rebro s lijeve strane. Zar ga nisu mogli pronaći? Ali ne, na klupu do koje ju je doveo dr. Cooper.
  
  "Ranije ga nismo mogli vidjeti zbog nakupljene prljavštine", objasnio je dr. Cooper, "ali kada smo je uklonili, bilo je jasno kao dan. Pogledaj."
  
  Michelle se nagnula bliže i pogledala. Mogla je da vidi duboki, uski rez na kosti. Već se bavila ovime. Pogledala je dr. Coopera. "Rana od noža?"
  
  "Veoma dobro. To bih ja rekao."
  
  
  
  "Prije ili poslije smrti?"
  
  "Oh, prije. Posjekotine na zelenoj kosti razlikuju se od posjekotina na kostima nakon smrti, kada su lomljivije. To je čist, gladak rez. Definitivno, umiranje."
  
  "Uzrok smrti?"
  
  Dr. Cooper se namrštio. "Ne mogu to reći sa sigurnošću", rekla je. "Mislim, u tijelu je mogao biti smrtonosni otrov, ili se žrtva prva udavila, ali šta da kažem, po mom mišljenju, rana bi bila dovoljna da izazove smrt. Ako slijedite put oštrice do njenog prirodnog odredišta, ona će probiti srce."
  
  Michelle je zastala na trenutak, gledajući u dotično rebro, da sve to shvati. "Sprijeda ili pozadi?" ona je pitala.
  
  "Da li je važno?"
  
  "Da je to učinjeno s leđa", objasnila je Michelle, "mogao bi biti stranac. Ako se to dogodilo sprijeda, neko je morao dovoljno blizu dječaka da to učini, a da on ne zna šta će se dogoditi."
  
  "Da, razumem", rekao je dr Kuper. "Dobra ideja. Nikada nisam uspeo da naučim da razmišljam kao ti, policija."
  
  "Drugo učenje".
  
  "Pretpostavljam." Dr. Cooper je uzeo rebro. "Sudeći po mjestu posjekotine na kosti - gle, skoro je iznutra - i po ravnosti, rekao bih da je urađeno sprijeda, klasičnim iskorakom kroz prsa do srca. Teže je biti tako precizan s leđa. Mnogo nespretnije, mnogo je verovatnije da će biti pod uglom."
  
  "Dakle, to je morao biti neko koga bi pustio da mu se približi bez izazivanja sumnje."
  
  "Dovoljno blizu da ga potapšem po ramenu, da. I ko god je to uradio bio je dešnjak."
  
  "Kakav nož?"
  
  "To vam ne mogu reći, osim da je bilo vrlo oštro i da oštrica nije bila nazubljena. Kao što vidite, ovo je prilično dubok rez, tako da ima puno prostora za analizu i mjerenje.
  
  
  
  Postoji moj prijatelj koji vam vjerovatno može reći datum kada je napravljen i firmu koja ga je napravila, stručnjak. Njegovo ime je dr Hilary Wendell. Ako želiš, mogu pokušati da ga pronađem, da ga navedem da pogleda?"
  
  "Mogao bi?"
  
  Dr. Cooper se nasmijao. "Rekao sam da ću pokušati. Hilary je posvuda. I mislim svuda. Uključujući Sjedinjene Države i istočnu Evropu. On je veoma poznat. Čak je neko vrijeme proveo i sa forenzičkim timovima u Bosni i na Kosovu."
  
  "I ti si bio tamo, zar ne?"
  
  Doktor Kuper se lagano lecnuo. "Da. Kosovo".
  
  "Imate li ideju kada mrtvozornik može pustiti kosti za sahranu?"
  
  "Koliko sam shvatio, on ih sada može osloboditi. I dalje bih precizirao sahranu, a ne kremaciju, u slučaju da nam zatreba ekshumacija."
  
  "Mislim da to misle. I nešto kao parastos. Samo znam da Maršalovi teže nekom osećaju završetka. Nazvat ću ih i reći im da je u redu da se dogovorimo."
  
  "Smiješna stvar, zar ne?" Dr. Cooper je rekao. "Završetak. To je kao da zakopavanje nečijih posmrtnih ostataka ili slanje zločinca u zatvor zapravo označava kraj boli."
  
  "Ipak, to je veoma ljudski, zar ne? - rekla je Mišel, kojoj je završetak jednostavno odbio da dođe, uprkos svim zamkama. "Potrebni su nam rituali, simboli, ceremonije."
  
  "Pretpostavljam da je tako. Šta kažeš na ovo? Pokazala je na rebro na laboratorijskom stolu. "To bi čak moglo postati i dokaz na sudu."
  
  "Pa", rekla je Michelle, "Mislim da Maršalovi ne bi imali ništa protiv da znaju da je Graham pokopan bez rebra, zar ne?" Pogotovo ako bi nam to moglo pomoći da pronađemo njegovog ubicu. I dalje ću dobiti njihovu dozvolu."
  
  "Odlično", rekao je dr. Cooper. "Razgovarat ću s mrtvozornikom danas popodne, a u međuvremenu ću pokušati pronaći Hilary."
  
  "Hvala", rekla je Michelle. Ponovo je pogledala kosti na stolu, položene u nešto što je ličilo na ljudski kostur, a zatim se osvrnula na jedno rebro na klupi. Čudno, pomislila je. Nije bilo važno - bile su to samo stare kosti - ali nije se mogla osloboditi tog čudnog i dubokog osjećaja značaja, pa su mi na pamet pale riječi "Adamovo rebro". Glupo, rekla je sebi. Niko neće stvoriti ženu od rebra Grahama Marshalla; uz malo sreće, dr. Hilary Wendell će nam reći nešto o nožu koji ga je ubio.
  
  
  
  Snažan sjeverni vjetar donio je nekoliko tamnih oblaka i izgledalo je kao da će kiša pokvariti još jedan lijep ljetni dan kada se, kasno te večeri, Banks dovezao svojim automobilom na mjesto zločina, slušajući pjesmu Lukea Armitagea "Songs from the Black Room". "
  
  Na kaseti je bilo samo pet kratkih pesama, i tekstualno, nisu bile složene, o tome šta biste očekivali od petnaestogodišnjaka sa sklonošću čitanju poezije koju nije mogao da razume. Ovde nije bilo Remboa ili Bodlera, samo čista, iskrena tinejdžerska ljutnja: "Svi me mrze, ali me nije briga. / Siguran sam u svojoj crnoj sobi, a budale su tamo. Ali barem su to bile Lukeove pjesme. Kada je Benks imao četrnaest godina, okupio se sa Grahamom, Paulom i Steveom kako bi osnovao rudimentarni rok bend, a sve što su uspjeli bile su grube obrade pjesama Bitlsa i Stonesa. Niko od njih nije imao želju ili talenat da piše originalni materijal.
  
  Lukeova muzika je bila gruba i izmučena, kao da je pružao ruku, naprezao se da pronađe pravi glas, svoj glas. On je i sam svirao električnu gitaru, povremeno koristeći specijalne efekte kao što su fuzz i wah-wah, ali se uglavnom pridržavajući jednostavnih progresija akorda kojih se Benks sjećao iz vlastitih neuspjelih pokušaja gitare. Ono što je bilo izvanredno je koliko je Lukeov glas podsjećao na glas njegovog oca. Imao je širok raspon Neila Byrda, iako njegov glas još nije bio dovoljno dubok da pogodi najniže tonove, a imao je i očev glas, zamišljen, ali dosadan, pa čak i pomalo ljut, razdražljiv.
  
  
  
  Isticala se samo jedna pjesma, tiha balada s melodijom koju je Benks nejasno prepoznao, možda adaptacija stare narodne melodije. Poslednji deo na kaseti, to je bila neka ljubavna pesma, ili spasilačka verzija petnaestogodišnje devojčice:
  
  
  
  On me je izbacio, ali si me prihvatio.
  
  U mraku je, ali ti si ptica u letu.
  
  Nisam mogao da te zagrlim, ali ti si odlučio da ostaneš.
  
  Zašto te briga? Molim te ne idi.
  
  
  
  Je li to bilo zbog njegove majke, Robin? Ili zbog djevojke s kojom ga je Josie vidjela u centru Swainsdalea? Zajedno sa Vinsom Džekmanom i Kevinom Templtonom, Eni je otišla da pokaže umetnikove impresije na najizglednijim mestima. Možda će neki od njih imati sreće.
  
  Forenzičari su još bili u Hallam-Tarn-u, put je još bio prekriven trakom, a kombi lokalne televizije, zajedno s gomilom novinara, jedva su se držali podalje. Približavajući se ivici puta, Banks je čak primetio nekoliko sredovečnih dama u opremi za hodanje; bez sumnje turisti. Stefan Nowak je bio glavni i izgledao je uglađeno čak i u svojoj zaštitnoj opremi.
  
  "Stefane", pozdravio ga je Banks. "Kako si?"
  
  "Pokušavamo da sve završimo pre nego što padne kiša", rekao je Stefan. "Do sada nismo pronašli ništa drugo u vodi, ali ronioci još uvijek traže."
  
  Banks je pogledao okolo. Bože, ali gore je bilo divlje i usamljeno, otvoren krajolik na kojem se gotovo nije moglo vidjeti drveće, s kilometrima valovite močvare, šikarama žute trave, čupercima trave boje pijeska i crnim mrljama gdje su požari bjesnili ranije ovog ljeta . Vrijesak neće procvjetati još mjesec-dva, ali tamne, razgranate stabljike su svuda raširene, žilave i žilave, blizu zemlje. Pogled je bio spektakularan, još impresivniji pod tmurnim nebom. Na zapadu, Banks je mogao vidjeti do najduže ravne mase od tri vrha: Ingleborough, Warnside i Pen-y-Ghent.
  
  
  
  "Nešto zanimljivo?" pitao.
  
  "Možda", rekao je Stefan. "Pokušali smo da tačno odredimo mesto na zidu gde je telo ispušteno, a ono se poklapa sa mestom gde ove stene štrče ovde kao stepenice. Olakšava podizanje. Dobre tačke podrške."
  
  "To je jasno. Međutim, za to bi bilo potrebno malo snage, zar ne?"
  
  "Oh, ne znam. Možda je bio veliki momak za svoje godine, ali je još uvijek bio samo dijete i prilično mršav."
  
  "Da li bi jedna osoba mogla ovo učiniti?"
  
  "Svakako. U svakom slučaju, tražili smo tragove tuče. Takođe je moguće da se ubica ogrebao na putu prema gore."
  
  "Jeste li našli krv na zidu?"
  
  "Mali otisci stopala. Ali zadrži svoje konje, Alane. Još ne znamo da li je to ljudska krv."
  
  Banks je gledao kako forenzičari ruše zid, kamen po kamen, i slažu ga u stražnji dio kombija. Pitao se šta bi Gristorp mislio o takvom uništenju. Gristorp je izgradio suhozid iza svoje kuće iz hobija. To nije dovelo ni do čega i ništa nije uradilo. Neki od ovih zidova stajali su vekovima bez ikakvog cementa koji bi ih držao zajedno, ali su bili mnogo više od pukih nasumičnih gomila kamenja. Gristorp je znao sve o metodama i strpljenju koje je bilo potrebno da se pronađe pravi kamen koji će se uklopiti s ostalima, pa su ga ljudi rastavili. Ipak, ako ih je to moglo dovesti do Lukeovog ubice, mislio je Banks, vrijedilo je kamenog zida ili dva. Znao je da će se Gristorp složiti.
  
  "Postoji li ikakva šansa da se pronađu tragovi?"
  
  Stefan je odmahnuo glavom. "Ako je na travi ili prašini bilo kakav otisak, možete biti sigurni da je sada nestao. Ne budite nade."
  
  "Hoću li ikada? Tragovi guma?
  
  "Opet previše, a ovo nije najbolja podloga. Ali mi tražimo. U goste nam dolazi i botaničar iz Jorka. Put može imati neku jedinstvenu vegetaciju, posebno ako je pored vodene površine. Nikad se ne zna sa sigurnošću. Ako nađete nekoga kome se komadić ambrozije s ljubičastim mrljama zalijepio za đon čizme, možda je ovo vaš čovjek."
  
  "Divno". Banks se vratio svom autu.
  
  "Glavni inspektor?" Bio je to jedan od novinara, lokalni čovjek kojeg je Benks prepoznao.
  
  "Šta želiš?" pitao. "Upravo smo vam rekli sve što znamo na konferenciji za novinare."
  
  "Je li istina ono što smo čuli?" upitao je novinar.
  
  "Šta ste čuli?"
  
  "Da je to bila pogrešna otmica."
  
  "Bez komentara", rekao je Banks, promrmljajući "sranje" ispod glasa dok je ulazio u auto, okrenuo se na sledećem parkingu i krenuo kući.
  
  
  
  Nakon što je pronašla penzionisanog inspektora detektiva koji je radio u Centralnoj kancelariji West Enda i uvjerila ga da razgovara s njom u Londonu sljedećeg dana, Michelle je napustila stanicu i stala na putu kući da iznajmi video zapis The Kraysa. Nadala se da će joj film barem dati uvid u njihove živote i vrijeme.
  
  Već dva mjeseca živi u svom stanu pored rijeke na Wiersenplatzu, ali je to još uvijek izgledalo privremeno, samo još jedno mjesto kroz koje je prošla. Djelomično zato što nije sve raspakirala - knjige, posuđe, nešto odjeće i druge stvari - a dijelom, naravno, zbog posla. Dugi radni sati otežavali su održavanje domaćinstva, a većinu hrane je jela u bijegu.
  
  Sam stan je bio dovoljno ugodan i prijatan. Moderna četverospratna zgrada koja je dio Rivergate centra imala je prozore okrenute prema jugu i gledala na rijeku, imala je puno svjetla za saksijske biljke koje je voljela držati na svom malom balkonu i bila je tako blizu centra grada da je bila praktički u sjeni. katedrale. Nije znala zašto se nije naselila više; bilo je to jedno od najljepših mjesta na kojima je ikad živjela, iako malo skupo. Ali na šta bi drugo mogla potrošiti svoj novac? Posebno je uživala da sedi na balkonu kada padne mrak, gledajući svetla koja se reflektuju u reci koja sporo teče i slušajući kako vozovi prolaze. Vikendom je slušala bluz iz Charters bara, stare gvozdene barke usidrene preko puta gradskog mosta, a posetioci su ponekad bili previše bučni u vreme zatvaranja, ali to je bila samo mala smetnja.
  
  Michelle nije imala prijatelje koje bi pozvala na večeru, nije imala ni vremena ni sklonosti da ih zabavi, pa se nije ni potrudila da raspakuje svoj najbolji porculan. Zanemarila je čak i osnovne stvari kao što su pranje, brisanje prašine i peglanje, pa je kao rezultat toga njen stan imao prizvuk osobe koja je navikla da održava određeni nivo urednosti, ali je sve napustila. Čak ni krevet nije bio namešten.
  
  Bacila je pogled na telefonsku sekretaricu, ali svjetlo se nije upalilo. Nikad se nije zapalio. Pitala se zašto se trudi da zadrži ovu stvar. Posao, naravno. Nakon brzog pranja suđa u sudoperu i trčanja s usisivačem, osjećala se spremnom da sjedne i gleda The Krays. Ali bila je gladna. Kao i obično, u frižideru nije bilo ništa , barem ništa jestivo, pa je otišla iza ugla do indijskog restorana za poneti i kupila kari sa škampima i pirinač. Sjedeći s poslužavnikom u krilu i flašom južnoafričkog merlota pored nje, pritisnula je daljinski i video je počeo.
  
  Kada se završilo, Michelle se nije osjećala kao da zna mnogo više o blizancima Kray nego prije početka. Da, njihov svijet je bio okrutan, i bolje da se ne raspravljate s njima. Da, činilo se da imaju mnogo novca i da su većinu vremena provodili u otmjenim klubovima. Ali šta su tačno uradili? Osim opskurnih bitaka s Maltežanima i susreta s američkim gangsterima, tačna priroda njihovog posla ostala je nerazjašnjena. A što se filma tiče, policajci možda i ne postoje.
  
  
  
  Prebacila se na vijesti, još uvijek pomalo mučna zbog nasilja. Ili je to bilo zbog karija i vina? Nije stvarno vjerovala da su Krayevi imali ikakve veze s ubojstvom Grahama Marshalla, kao što je vjerovala da imaju Bradyja i Hindleya, i mogla je zamisliti Shawa kako se smije kad bi čuo da je sugerirala tako nešto.
  
  Ako je Bill Marshall imao ikakve ozbiljne kriminalne namjere, nisu mu mnogo koristile. Nikada nije napustio Dom Saveta, iako su ga Maršalovi kupili za 4.000 funti 1984.
  
  Možda se zakleo da neće činiti zločine. Michelle je provjerila naknadnu policijsku evidenciju i nije našla da se on više pominje, tako da je ili bio strejt ili nije uhvaćen. Možda je pretpostavila prvo, s obzirom na njegov životni standard. Onda ga je Grahamov nestanak sigurno šokirao. Možda je osjetio povezanost sa svijetom u koji je uključen, pa je prekinuo sve veze. Morala bi naći vremena da još pažljivije pogleda stare izvještaje o zločinima, iskopa stare akcione filmove i bilježnice detektiva koji su učestvovali u istrazi. Ali to može sačekati do kraja vikenda.
  
  Uključila je kompjuter i pokušala da svoje misli i teorije dovede u neki privid, kao što je to obično činila na kraju večeri, a zatim je odigrala nekoliko partija Solitairea i izgubila.
  
  Postalo je mračno. Michelle je isključila svoj kompjuter, raščistila ostatke svoje usamljene večere, otkrila da u boci nema dovoljno vina za spas, pa je napunila čašu. Kao što se često dešavalo prije spavanja, činilo se da ju je depresija progutala poput guste magle. Pijuckala je vino i slušala kako kiša bubnja po prozoru. Bože, kako joj je nedostajala Melissa, čak i nakon toliko vremena. Ponekad joj je nedostajao i Ted, ali najviše je nedostajala Melisa.
  
  Njene misli su se vratile na dan kada se to dogodilo. Bio je to film koji se vrtio u njenoj glavi, kao u stalnom ciklusu. Ona nije bila tamo - to je bio veliki deo problema - ali mogla je da zamisli Melissu ispred školske kapije, njene zlatne lokne, njenu malu plavu haljinu sa cvetovima, drugu decu kako se motaju okolo, budne učitelje u blizini, a zatim Melisu kako vidi šta mislila je da očev auto staje preko puta, iako su je uvijek podizali s njene strane. Zatim je zamislila Melissu kako maše, smiješi se i prije nego što je iko uspio zaustaviti, istrčava pravo ispred jurećeg kamiona.
  
  Prije spavanja uzela je Melisinu haljinu, onu u kojoj je umrla, iz fioke noćnog ormarića, legla, pritisnula je na lice i plakala dok nije zaspala.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  10
  
  Dok je Annie čekala ispred McLaughlinove ACC ureda u okružnoj kancelariji sljedećeg jutra, "prozvana", osjećala se isto kao kada ju je učiteljica geografije poslala u direktorovu kancelariju jer je pokvarila školski atlas svojim vlastitim kartografskim crtežima: fantastična nautička stvorenja i upozorenja da "postoje čudovišta iza ove točke."
  
  Imala je malo straha od autoriteta, a rang ili status osobe su bili nešto o čemu je rijetko vodila računa u svojoj svakodnevnoj rutini, ali ju je izazov nekako činio nervoznom. Ne sam "Crveni Ron" - poznato je da je čvrst, ali pošten i da je imao reputaciju da se zalaže za svoj tim - već situaciju u kojoj bi se mogli naći.
  
  Činilo se da otkad je odlučila da se ponovo bavi karijerom, nije napravila ništa osim grešaka. Prvo klizeći dupetom preko svojih sisa duž obale rezervoara Harkside pred očima nekolicine svojih kolega i protiv naređenja nadležnog oficira; zatim neuspeh njene istrage prekomerne sile u vezi sa probnim radom Janet Taylor tokom njenog kratkog (ali ne dovoljno kratkog) perioda pritužbi i disciplinskih mera; a sada je optužena za ubistvo Lukea Armitagea. Uskoro će je svi zvati jebena Eni, ako već nisu. "Postoji li slučaj koji želiš da propadneš, druže? Daj ovo Annie Cabbot, ona će te dobro razumjeti."
  
  To je to za oživljavanje karijere. Barem je bila odlučna da ide ispod sa visokim srednjim prstom.
  
  
  
  Ali to je pakleno nepravedno, pomislila je Annie dok je koračala prostorijom. Bila je prokleto dobar detektiv. Sve što je uradila u svim ovim prilikama bilo je ispravno; samo preokret, način na koji su stvari funkcionirale, stavio ju je u loše svjetlo.
  
  Tajnica Crvenog Rona otvorila je vrata i odvela Annie u dnevnu sobu. Kao što je i priličilo njegovom činu, AS McLaughlin je imao kancelariju čak i veću od one nadzornika detektiva Gristorpa i daleko deblji tepih. Barem nije imao knjige koje su je toliko uplašile u Grist-Thorpeovoj kancelariji.
  
  Ginger Ron je učinila nekoliko stvari da to uljepša otkako je prvi put došao na posao prije otprilike osam mjeseci: na stolu je bila uramljena fotografija njegove supruge Carol, a na zidu je visila reprodukcija Constableove knjige The Castle. Stakleni ormarić bio je pun trofeja i slika Crvenog Rona sa raznim policijskim atletskim timovima, od veslanja do streljaštva. Izgledao je u formi i pričalo se da trenira za maraton. Bilo je glasina da je u donjoj ladici držao i bocu odličnog single malta, ali Annie nije očekivala da će vidjeti mnogo dokaza za to.
  
  "Inspektore Cabbot", pozdravio ju je, pogledavši preko svojih naočara sa žičanim okvirom. "Molim vas, sedite. Dolazim za minut."
  
  Annie je sjedila. Bilo je još nešto u vezi s njim, pomislila je. Onda je shvatila. Crveni Ron je obrijao svoje brkove otkako ga je posljednji put vidjela. Bila je iznenađena kada je otkrila da ima gornju usnu. Uvijek je mislila da muškarci puštaju brkove i bradu kako bi sakrili slabe vilice i tanke usne. Skratio je svoju prorijeđenu sijedu kosu umjesto da raste jednu stranu i pokušava da sakrije ćelavost u sredini češljajući je na vrhu glave kao što su to činili neki muškarci. Annie ovo nije razumjela. Šta je bilo loše u oćelavljenju? Smatrala je da su neki ćelavi muškarci prilično seksi. Bila je to jedna od onih smiješnih mačo osobina, pretpostavljala je, poput opsjednutosti dužinom penisa. Jesu li svi muškarci bili tako prokleto nesigurni? Pa, nikad neće saznati jer niko od njih nije pričao o tome. Čak i Banks, iako je barem pokušao više od većine. Možda je to bilo nešto što zaista nisu mogli, nešto što su genetski bili nesposobni, nešto što je vratilo pećinama i lovu.
  
  Annie se vratila u sadašnjost. ACC je upravo završio s potpisivanjem hrpe papira, i nakon što je pozvao svoju sekretaricu da dođe po njih, zavalio se u fotelju i sklopio ruke iza glave. "Pretpostavljam da znaš zašto si ovdje?" on je počeo.
  
  "Da gospodine".
  
  "Glavni policajac me sinoć kontaktirao - usput, baš kad sam sjedio na večeri - i rekao da je primio žalbu protiv vas od Martina Armitagea. Možete li objasniti šta se dogodilo?"
  
  Annie mu je rekla. Dok je govorila, mogla je primijetiti da pozorno sluša i da s vremena na vrijeme bilježi u svesku ispred sebe. Primijetila je da ima dobro nalivpero. Maroon Vodnik. Ponekad se mrštio, ali je nikada nije prekidao. Kada je završila, on je zaćutao na trenutak, a zatim je upitao: "Zašto ste tog jutra odlučili da pratite gospodina Armitidža iz njegove kuće?"
  
  "Zato što sam mislio da je njegovo ponašanje sumnjivo, gospodine. I tražio sam nestalog dječaka."
  
  "Dječak o kojem vam je već pričao trebao je da se vrati istog dana."
  
  "Da gospodine".
  
  "Nisi mu vjerovao?"
  
  "Pretpostavljam da ne, gospodine."
  
  "Zašto ne?"
  
  Annie je govorila o ponašanju Armitagea tog jutra, o napetosti koju je osjećala, o grubosti njihove reakcije na nju, o žurbi kojom su je se htjeli otarasiti. "Sve što mogu da kažem, gospodine", rekla je, "je da sam otkrila da njihovo ponašanje nije ono što očekujem od roditelja koji su otkrili da je njihov sin dobro i da se vraća kući".
  
  "Ovo je sve vrlo spekulativno od vas, inspektore Cabbott."
  
  
  
  Annie je čvrsto stisnula ruke stolice. "Izložio sam svoje, gospodine. I ostajem pri tome."
  
  "Hm". Crveni Ron je skinuo naočare i protrljao oči. "Ovo je loš posao", rekao je. "Štampa nas je napala sa svih strana, i nepotrebno je reći da su željni da razigraju ideju da je obična otmica pošla po zlu. Dodajte na tu policijsku intervenciju i oni ne bi htjeli ništa bolje."
  
  "Uz dužno poštovanje, gospodine, ovo nije bila obična kidnapovanja." Annie je objasnila zašto, kao što je to ranije činila s Gristorpom i Banksom.
  
  Crveni Ron ga je pomilovao po bradi dok je slušao, štipajući se za gornju usnu kao da još uvijek očekuje da će osjetiti svoje brkove. Kada je završila, upitao je, baš kao što se nadala da neće: "Zar vam nije palo na pamet, makar na trenutak, da je otmičar možda gledao gospodina Armitagea kako bježi?"
  
  "Ja... ovaj..."
  
  "Nisi razmišljao o tome, zar ne?"
  
  "Hteo sam da znam šta je ostavio tamo."
  
  D.I. Cabbot. Koristite svoj intelekt. Čovjekov posinak je nestao. Nervozan je i želi da stigne negde, iznerviran što mu je policija na pragu. Pratiš ga i vidiš kako ulazi u napušteni pastirski dom sa aktovkom i odlazi bez nje. Šta mislite?"
  
  Annie je osjetila kako se zacrvenjela od ljutnje zbog ispravnosti njegove logike. "Kada to tako kažete, gospodine", rekla je kroz zube, "pretpostavljam da je jasno da on plaća otkupninu. Ali na terenu stvari ne izgledaju uvijek tako jasne."
  
  "Ne morate mi govoriti kako je raditi na terenu, inspektore Cabbot. Možda sam sada administrator, ali nisam uvijek bio za ovim stolom. Odslužio sam svoje vrijeme na terenu. Vidio sam stvari od kojih bi ti se kosa kovrčala."
  
  "Onda sam siguran da ćete razumjeti o čemu govorim." Je li to bio poluosmijeh koji je Annie vidjela na licu Crvenog Rona? Naravno da ne.
  
  Nastavio je: "Suština ostaje da ste trebali znati da je rizik da vas otmičar primijeti izuzetno visok, posebno kada ste bili na otvorenom, te da ste iz nekog razloga ignorirali taj rizik i ipak otišli u sklonište. A sada je dječak mrtav."
  
  "Postoje neke indicije da je Luke Armitage možda ubijen prije nego što mu je očuh predao novac."
  
  "To bi bila sreća za tebe, zar ne?"
  
  "Nije fer, gospodine. Morao sam da znam šta je u aktovci."
  
  "Zašto?"
  
  "Morao sam se uvjeriti. To je sve. I to se pokazalo kao neka vrsta traga."
  
  "Mala količina? DA. Ali kako ste znali da to nije samo prvi dio?"
  
  "Uz dužno poštovanje, gospodine, otmičari obično ne rade na rate. Ne kao ucjenjivači."
  
  "Ali kako si znao?"
  
  "Nisam znao, ali izgledalo je kao razumna pretpostavka."
  
  "Pogodili ste."
  
  "Da gospodine".
  
  "Slušajte, inspektore Cabbott. Neću da tumaram okolo. Ne volim kada se građani žale na oficire pod mojom komandom. Još manje mi se ne sviđa kada se samozadovoljni građanin poput Martina Armitagea žali svom prijatelju iz golf palice, glavnom policajcu, koji onda prebacuje krivicu na mene. Ti razumijes?"
  
  "Da gospodine. Ne sviđa ti se."
  
  "Sada, iako vaši postupci nisu bili u potpunosti u skladu sa pravilima, i iako možda niste imali zdravog razuma da se ponašate tako impulsivno, ne vidim ništa dovoljno ozbiljno u onome što ste uradili da opravdate kaznu.
  
  Annie je počela osjećati olakšanje. Sranje, to je sve što će dobiti.
  
  "Na drugoj strani..."
  
  Annieno raspoloženje se ponovo srušilo.
  
  "Još nemamo sve činjenice."
  
  
  
  "Gospodine?"
  
  "Ne znamo da li vas je kidnaper vidio ili ne, zar ne?"
  
  "Ne gospodine."
  
  "I ne znamo tačno kada je Luke Armitage umro."
  
  "Dr. Glendenning danas obavlja obdukciju, gospodine."
  
  "Da, znam. Tako da želim da kažem da ću, dok ne budemo imali sve činjenice, odgoditi odluku. Vratite se svojim dužnostima, inspektore detektive."
  
  Annie je ustala prije nego što se predomislio. "Da gospodine".
  
  "A inspektor Cabbot?"
  
  "Gospodine?"
  
  "Ako ćeš nastaviti da koristiš auto na poslu, instaliraj prokleti policijski radio, u redu?"
  
  Annie je pocrvenjela. "Da, gospodine", promrmljala je i otišla.
  
  
  
  Michelle je izašla iz međugradskog voza na King's Crossu oko pola tri tog popodneva i sišla niz stepenice do podzemne željeznice, kao i uvijek preplavljena londonskom vrevom i stalnom bukom i saobraćajem. Katedralni trg tokom vikenda letnjeg raspusta sa rok bendom koji je svirao na pijaci nije se ni približio.
  
  Za razliku od mnogih svojih vršnjaka, Michelle nikada nije radila u Metu. Razmišljala je da se tamo preseli nakon Velikog Mančestera, nakon što je Melissa umrla i Ted otišao, ali umjesto toga se mnogo selila u proteklih pet godina i pohađala brojne kurseve, uvjeravajući sebe da je sve to za dobrobit njene karijere. Međutim, sumnjala je da je jednostavno pobjegla. Negdje izvan puta, činilo se da je najbolja opcija, barem za sada, još jedna nejasna pozicija. A u današnjoj policiji nigdje ne biste stigli bez zamjene mjesta, iz uniforme u CID, iz okruga u okrug. Profesionalni detektivi poput Jeta Harrisa su stvar prošlosti.
  
  
  
  Nekoliko otrcanih narkomana naslonilo se na zidove užurbanog podvožnjaka, nekoliko mladih djevojaka, primijetila je Michelle, a otišli su predaleko čak i da traže promjenu. Dok je prolazila, jedan od njih je počeo da stenje i jadikuje. U ruci je držala flašu i snažno je udarala o zid dok se nije razbila, odjekujući niz popločanim hodnikom i razbacujući svuda razbijeno staklo. Kao i svi ostali, Michelle je požurila dalje.
  
  Metro je bio krcat i morala je stajati sve do Tottenham Court Roada, gdje je penzionisani detektiv inspektor Robert Lancaster pristao da razgovara s njom za kasnim ručkom u Dean Streetu. Padala je kiša kada je izašla u Oxford Street. Bože, pomislila je, ne opet! Ovom brzinom ljeto će završiti prije nego što i počne. Michelle je otvorila svoj kišobran i probila se kroz gomilu turista i prevaranata. Skrenula je s Oxford Streeta i prešla Soho Square, zatim slijedila Lancasterove upute i dovoljno lako pronašla pravo mjesto.
  
  Iako je to bio pab, Michelle je bila zadovoljna što je vidjela da izgleda otmjenije od nekih objekata, sa svojim visećim korpama za cvijeće napolju, vitražima i sjajnim ukrasima od tamnog drveta. Oblačila se što je ležernije mogla u suknju srednje dužine, ružičasti top sa V-izrezom i laganu vunenu jaknu, ali u mnogim londonskim pabovima i dalje bi izgledala previše obučena. Ovaj objekat je, međutim, namenjen posetiocima poslovnog ručka. Imao je čak i odvojeni restoranski dio daleko od duvanskog dima i videorekordera, sa poslugom za stolom, ni manje ni više.
  
  Lankaster, prepoznatljiv po karanfilu za koji je rekao Michelu da će ga nositi sa svojim sivim odijelom, bio je uglađen čovjek sa srebrnom kosom i sjajem u očima. Malo preteška, možda, primijetila je Michelle dok je ustajao da je pozdravi, ali svakako dobro očuvan za svoje godine, za koje je pretpostavila da je bilo oko šezdeset pet. Imao je rumen put, ali inače nije izgledao kao ozbiljan pijanac. Barem nije imao tu elokventnu kaligrafiju isprekidanih crvenih i ljubičastih pruga tik ispod površine poput Shawove.
  
  
  
  "Gospodine Lancaster", rekla je dok je sjela. "Hvala vam što ste pristali da se nađete sa mnom."
  
  "Ovo zadovoljstvo u potpunosti pripada meni", rekao je, dok su mu se u glasu još uvijek čuli tragovi kokni naglaska. "Od kada su mi djeca pobjegla iz kokošinjca, a žena umrla, koristio sam svaku priliku da izađem iz kuće. Osim toga, ne stignem svaki dan da dođem na West End i večeram sa lijepom djevojkom poput tebe."
  
  Michelle se nasmiješila i osjetila da je malo pocrvenjela. Djevojčica, kako ju je nazvao kada je prošlog septembra napunila četrdesetu. Iz nekog razloga, nije se osjećala uvrijeđenom Lankasterovom posebnom markom muškog šovinizma; postojao je tako čudan, staromodan osjećaj u njemu da joj se činilo sasvim prirodnim da prihvati kompliment i zahvali mu se sa svom mogućom milošću. Uskoro će saznati da li će biti sve dosadnije kako se njihov razgovor nastavi.
  
  "Nadam se da vam ne smeta moj izbor restorana."
  
  Michelle je bacila pogled oko stolova s bijelim platnenim stolnjacima i teškim priborom za jelo, a uniformirane konobarice su jurile okolo. "Nikako", rekla je.
  
  Promuklo se nasmejao. "Nećete vjerovati kakvo je ovo mjesto bilo. Prije, početkom šezdesetih, to je bio pravi klub negativaca. Posebno na vrhu. Bili biste zapanjeni planiranim poslom, potpisanim ugovorima."
  
  "Nadam se da ih više neće biti?"
  
  "O ne. Sada je to sasvim respektabilno." Govorio je sa tračkom žaljenja u glasu.
  
  Pojavila se konobarica sa knjigom narudžbi.
  
  "Šta biste željeli popiti?" upitao je Lancaster.
  
  "Samo voćni sok, molim."
  
  "Narandža, grejpfrut ili ananas?" upitala je konobarica.
  
  "Narandžasta je odlična."
  
  "I ja ću, molim vas, još jednu pintu Guinnessa", rekao je Lancaster. "Jesi li sigurna da ne želiš nešto jače, dušo?"
  
  "Ne, sve će biti u redu, hvala." Istina je bila da je Michelle tog jutra osjetila učinak jučerašnje boce vina i odlučila je prestati piti na dan-dva. I dalje je bio upravljiv. U svakom slučaju, nikada nije pila danju, samo uveče, sama u svom stanu sa navučenim zavesama i upaljenim televizorom. Ali da ga nije ugrizla u korenu, bila bi sledeća sa oštećenim krvnim sudovima u nosu.
  
  "Hrana je ovdje prilično dobra", rekao je Lancaster dok im je konobarica donosila piće. "Mada da sam na tvom mjestu, držao bih se dalje od jagnjećeg karija. Poslednji put kada sam ga dodirnuo, imao sam slučaj stomaka u Delhiju."
  
  Michelle je pojela kari prethodne noći, i iako joj to nije dalo "delhijev stomak", jeste noću. Htjela je nešto jednostavno, nešto bez otmjenih umaka, nešto britansko.
  
  Konobarica se vratila sa svojim Britwick Orange i Lancaster Guinnessom i zamolila ih da naruče.
  
  "Htela bih Cumberland kobasicu i pire krompir, molim", rekla je Mišel. I dovraga sa dijetom, dodala je ispod glasa. Lancaster je naručio rostbif.
  
  "Kobasice i pire krompir", rekao je ozaren dok je konobarica odlazila. "Neverovatno. Ne možete često vidjeti ljude koji preferiraju tradicionalniju hranu ovih dana. Sve je to gadno strano sranje, zar ne?"
  
  "Ne smeta mi pasta ili kari s vremena na vrijeme," rekla je Michelle, "ali ponekad ne možete pobijediti tradicionalna engleska jela."
  
  Lancaster je šutio nekoliko trenutaka, bubnjajući prstima po stolu. Michelle je osjetila kako se mijenja iz staromodnog galantnog u iskusnog uličnog policajca, pitajući se šta smjera i može li mu to naštetiti. Mogla je to vidjeti u njegovim očima, oči su im se izoštrile, opreznije. Htjela je da ga utješi, ali je odlučila da je najbolje pustiti ga da vodi, da vidi kuda će to dovesti. Kao prvo.
  
  "Tip koji te je uputio na mene rekao je da želiš znati o Reggieju i Ronnieju."
  
  
  
  Evo ih izlaze. Užasne reči. Reggie i Ronnie: Cray.
  
  "Nekako", rekla je Michelle. "Ali da objasnim."
  
  Lancaster je slušao, pijući povremeno Guinnessov gutljaj, klimajući glavom tu i tamo dok mu je Michelle pričala o Marshalovima i onome što se dogodilo Grahamu.
  
  "Pa vidite", završila je, "ne zanimaju me baš blizanci, ili barem ne samo oni."
  
  "Da, razumijem", rekao je Lancaster, ponovo bubnjajući prstima. Donesena im je hrana i obojica su uzeli nekoliko zalogaja prije nego što je ponovo progovorio. "Kako ti je kobasica?" pitao.
  
  "Dobro", rekla je Michelle, pitajući se hoće li on uopće biti od koristi ili bi to bila jedna od onih zabavnih, ali besmislenih aktivnosti.
  
  "Dobro. U redu. Poznavao sam Billyja Marshalla i njegovu porodicu", rekao je Lancaster. Zatim je napunio usta pečenom govedinom i pire krompirom i pogledao Michelle raširenim, bezizražajnim očima dok je žvakao, posmatrajući njenu reakciju. Bila je iznenađena i takođe zadovoljna što su informacije koje su joj dale banke podataka vodile negde, iako još uvek nije znala gde.
  
  "Billy i ja smo odrasli bukvalno iza ugla jedno od drugog. Išli smo u iste škole, igrali se na istim ulicama. Čak smo i pili piće u istom pabu", nastavio je, zapivši se Guinnessom. "Iznenađuje li vas to?"
  
  "Malo, pretpostavljam. Mada, moram reći, malo što me više iznenađuje tih dana."
  
  Lancaster se nasmijao. "U pravu si, ljubavi. Neki drugi svijet. Vidiš, moraš razumjeti odakle detektivi dolaze, Michel. Mogu li te zvati Michelle?
  
  "Svakako".
  
  "Prvi detektivi su došli iz kriminalnih krugova. Oni su podjednako bili kod kuće sa obe strane zakona. Na primjer, Jonathan Wild, poznati hvatač lopova. Pola vremena je postavljao momke na koje je vršio pritisak. Jeste li znali za to? Na kraju su ga objesili. A Vidocq, Žaba? Lopov, policijski doušnik, majstor prerušavanja. Kriminal. A onda, u danima o kojima pitate, mislim da smo bili malo bliži našim prototipovima nego momcima iz ureda koje danas imamo u policiji, ako oprostite na mojoj kritici. Ne kažem da sam i sam ikada bio kriminalac, ali ponekad sam živio dovoljno blizu granice da znam koliko je tanka linija, a takođe sam bio dovoljno blizu da znam kako oni misle. I možete li na trenutak zamisliti da ni oni s druge strane to nisu znali?"
  
  "Da li si ponekad zatvarao oči pred tim?"
  
  "Rekao sam ti. Išao sam u školu sa Bilijem Maršalom, odrastao niz ulicu. Jedina razlika je bila što je on bio debeo kao dvije kratke daske, ali znao je da se bori, a ja sam, eto, imao pamet i lukavstvo, ali nisam bio toliki borac. Dovoljno za preživljavanje. I vjerujte mi, morali ste puno toga ili ste gotovi. Bilo kakav problem i razgovarao bih s njom, a ako ne bi išlo, otišao bih. Uglavnom, odgovorio sam. Da li je čudo što smo otišli svojim putem? Stvar je u tome da su stvari za mene mogle drugačije da se završe. Kao dijete sam malo prošetao, upao u par problema. Tačno sam znao odakle dolaze ljudi kao što su Reggie i Ronnie. Živjeli smo u istom siromašnom kraju, u sjeni rata. Mogao sam da razmišljam kao oni. Lako bih mogao iskoristiti svoju uličnu pamet u kriminalne svrhe, kao Reggie i Ronnie ili..." Zašutio je i pojeo još malo pečene govedine.
  
  "Hoćeš da kažeš da moral nema nikakve veze s tim?" upitala je Michelle. "Zakon? Pravda? Iskrenost?"
  
  "Reči, ljubavi moja", rekao je Lankaster kada je završio jelo. "Prekrasne riječi, slažem se s tobom, ali riječi ipak."
  
  "Pa kako si izabrao? Bacati novčić?"
  
  Lancaster se nasmijao. "Baci novčić." Bilo je dobro. Moram to zapamtiti." Tada mu je izraz lica postao ozbiljniji. "Nema ljubavi. Vjerovatno sam se pridružio iz istih razloga kao i ti, kao i većina ljudi. Plata tada nije bila velika, ali se činilo kao dovoljno pristojan posao, možda čak i pomalo glamurozan i uzbudljiv. 'Fabian of the Yard' i sve te stvari. Nisam želio da budem prizeman dosadan - o, uradio sam to, naravno da smo svi trebali, trebali smo - ali znao sam da želim CID od samog početka i dobio sam ga. Ono što hoću da kažem, ljubavi, je da kada se svelo na to, kada ustaneš u baru svog establišmenta ili sedneš za svoj uobičajeni sto u uglu, onaj za kojim je tvoj otac celog života sedeo, i kada neko kao Billy, neko koga ste poznavali je bio malo neobičan, pa onda je to bio samo vaš posao. Svi su to znali. Ništa lično. Razgovarali smo, tolerisali se, nadali se da nam se putevi nikada neće ukrstiti na ozbiljan, profesionalan način. I zapamtite, ja sam u to vrijeme radio u sjedištu West Enda. East End nije bio moje imanje. Tamo sam samo odrastao, tamo živio. Naravno, svi smo znali da postoji barijera između nas, barem ona koju je bolje da ne probijamo u javnosti, pa je to bilo to: 'Zdravo, Bili. Kako si? Kako su žena i dijete? O divni Bobe, ne mogu se požaliti. Kako stoje stvari u okolini? Prosperite, Billy, dušo, napredujte. Drago mi je to čuti, druže.' Nešto slično tome."
  
  "Mogu to da razumem", rekla je Mišel, koja je mislila da je malo ozbiljnije shvatila policijsku službu i da ne bi bila zatečena u istom pabu kao i ozloglašeni zlikovci da nije srela doušnika. To je upravo ono što je Shaw rekao. Granice između njih i nas nisu bile tako jasne kao danas, uglavnom zato što su mnogi policajci i kriminalci dolazili iz istog porekla, išli u iste škole i pili u istim pabovima, baš kao što je Lankaster istakao, i sve dok pošto nijedan nedužni posmatrač nije povređen... nije bilo štete. Ništa lično. Različita vremena.
  
  "Samo sam želio da bude jasno", rekao je Lancaster, "da ne odeš misleći da sam perverznjak ili tako nešto."
  
  "Zašto bih ja tako razmišljao?"
  
  Namignuo je. "Oh, bilo je mnogo toga. Vice, Opscene publikacije, Sweeney. Oh da. Tada je sve tek počelo, šezdeset tri, šezdeset četiri, šezdeset pet. Postoji nekoliko naivnih budala koji ovo vide kao početak neke nove ere prosvjetljenja ili nešto slično. Vodolija, zovi to kako hoćeš. Jebeni hipiji, sa svojim mirom i ljubavlju, perlama i dugom kosom." On se nasmijao. "Znate li šta je to zaista bilo? To je bio početak rasta organizovanog kriminala u ovoj zemlji. Oh, ne kažem da ranije nismo imali gangstere, ali sredinom šezdesetih, kada su Reggie i Ronnie bili na vrhuncu svojih karijera, mogli ste napisati na poleđini poštanske marke sve što je prosječan britanski policajac znao o organizovanom kriminalu. Ne šalim se. Sve smo dobro poznavali. Čak ni 'Nipper' Reed, tip koji je zadužen za pričvršćivanje blizanaca. Pornografija je stigla kamionima iz Danske, Njemačke, Švedske, Holandije. Neko je morao da kontroliše distribuciju, veleprodaju, preprodaju. Isto je i sa drogom. Otvaranje kapije, sredina šezdesetih. Dozvola za štampanje novca. Hipiji su možda vidjeli revoluciju mira i ljubavi u budućnosti, ali ljudi kao što su Reggie i Ronnie vidjeli su samo više mogućnosti da zarade novac, i na kraju su svi vaši hipiji bili samo potrošači, samo još jedno tržište. Seks, droga, rokenrol. Vaši pravi kriminalci su radosno trljali ruke kada se pojavila moć cveća, poput dece kojoj je bilo dozvoljeno da idu besplatno u prodavnicu slatkiša."
  
  Sve je to bilo dobro, pomislila je Michelle, ali bilo je teško dobiti informaciju od čovjeka s pčelom u šeširu, što se činilo Lankasterom. Lancaster je naručio još jedan Guinness - Michelle je tražila kafu - i zavalio se u svoju stolicu. Uzeo je tabletu iz male srebrne kutije i popio je stoutom.
  
  "Krvni pritisak", objasnio je. "U svakom slučaju, žao mi je, ljubavi", nastavio je, kao da joj čita misli. "Malo sam pretjerao, zar ne? Jedna od rijetkih prednosti starenja. Možeš da nastaviš i niko ti neće reći da ućutiš."
  
  "Bill Marshall".
  
  "Da, Billy Marshall, kako se tada zvao. Nisam zaboravio. Inače, nisam ga vidio niti čuo mnogo godina. Je li još živ?
  
  "Teško", rekla je Michelle. "Doživeo je ozbiljan moždani udar."
  
  "Jadnik. A žena?"
  
  
  
  "Snalazim se."
  
  Klimnuo je glavom. "Dobro. Ona je oduvek bila dobar policajac, ta Maggie Marshall."
  
  Maggie. Michelle je upravo shvatila da ne zna ime gospođe Marshall. "Bill Marshall je radio za Reggieja i Ronnieja?" ona je pitala.
  
  "Da. Na neki način".
  
  "Kako misliš?"
  
  "Mnogi ljudi u East Endu su u jednom ili drugom trenutku radili za Reggieja i Ronnieja. Mladi momak kao što je Billy, bio bih iznenađen da nije. Bio je bokser. Amater, imajte na umu. I Krey također. Bavili su se velikim boksom. Upoznali su se u jednoj od lokalnih teretana. Billy je s njima radio nekoliko čudnih poslova. Tada je bilo korisno imati blizance pored sebe, čak i ako niste bili u dubokoj vezi s njima. Stekli su neke vrlo neugodne neprijatelje."
  
  "Tako da sam pročitao."
  
  Lancaster se nasmijao. "Ne znaš pola toga, ljubavi."
  
  "Ali on nije radio redovno, nije bio na njihovom platnom spisku?"
  
  "Kao to. Ponekad vas to ohrabruje da platite ili vas sprečava da pričate. Znate šta su to stvari."
  
  "On ti je ovo rekao?"
  
  Lancaster se nasmijao. "Prestani, ljubavi. To nije bilo nešto o čemu ste razgovarali tokom igre pikado u lokalu."
  
  "Ali da li ste znali?"
  
  "Znanje je bio moj posao. Vodite evidenciju. Volim da mislim da sam znao šta se dešava, čak i van svog imanja, i da su oni koji jesu znali da ja znam."
  
  "Čega se sjećaš o njemu?"
  
  "Prilično fin momak, ako mu ne pređeš put. Pomalo prgavo, pogotovo nakon par čaša. Kao što sam već rekao, bio je mišićav bokser niskog nivoa."
  
  "Često se hvalio da je poznavao Redžija i Ronija kada je bio u Kupovima, nakon što se preselio u Piterboro."
  
  
  
  "To je tipično za Bilija. Nije imao dvije moždane ćelije koje bi trljale jedna o drugu. Ali reći ću vam jednu stvar."
  
  "Šta je ovo?"
  
  "Jeste li rekli da je tip izboden?"
  
  "To mi kaže patolog."
  
  "Billy nikada nije bio naoružan. Bio je isključivo šaka. Možda batinom ili bokserima, ovisno o tome s kim se borio, ali nikad nožem ili pištoljem."
  
  "Nisam baš smatrala Billa Marshalla kao ozbiljnog osumnjičenog," rekla je Michelle, "ali hvala što ste me obavijestili. Samo se pitam da li je išta od ovoga moglo imati veze sa Grahamovom smrću."
  
  "Ne mogu iskreno reći da sam ga vidio, ljubavi."
  
  "Ako je Bili učinio nešto da uznemiri svoje domaćine, onda, naravno..."
  
  "Da je Billy Marshall učinio bilo šta da uznemiri Reggieja ili Ronnieja, dušo, to bi bio on da bere tratinčice, a ne dijete."
  
  "Zar ne bi povrijedili dječaka da iznese svoje mišljenje?"
  
  "Nije na njihov način, ne. Pravo, ne sofisticirano. Imali su svoje greške, i nije bilo mnogo toga što ne bi uradili da do toga dođe. Ali ako ste im prešli put, nije patila vaša žena ili vaše dijete, već vi sami."
  
  "Razumijem da je Ronnie bio..."
  
  "Da bio je. I volio je mlade ljude. Ali ne toliko."
  
  "Onda-"
  
  "Nisu povrijedili djecu. Bio je to muški svijet. Postojala je šifra. Nenapisano. Ali on je bio tamo. I još jedna stvar koju morate razumjeti, ljubavi, je da su Reggie i Ronnie bili kao Robin Hood, Dick Turpin i Billy the Kid, svi zajedno, što se većine East Endersa tiče. Čak i kasnije, trebate samo pogledati njihovu sahranu da biste to shvatili. Jebena kraljevska porodica. Izvinite na mom francuskom. narodni heroji".
  
  "A vi ste bili šerif Notingema?"
  
  Lancaster se nasmijao. "Teško. Bio sam samo policajac, običan vojnik. Ali shvatite sliku."
  
  
  
  "Mislim da da. I nakon dana borbe, svi biste otišli u lokalni kafić, popili dobro staro piće i razgovarali o fudbalu."
  
  Lancaster se nasmijao. "Nešto slično tome. Znaš, možda si u pravu. Možda je to bila neka igra. Kada si nekoga pošteno izbo nožem, nije bilo ljutnje. Kad ti okače jednu od njih, samo odložiš za sljedeći put. Ako ih sud oslobodi, onda ćete im kupiti kriglu piva kada sljedeći put dođu u pab."
  
  "Mislim da je Billy Marshall ponio utakmicu sa sobom u Peterborough. Jeste li ikada čuli za tipa po imenu Carlo Fiorino?"
  
  Lancasterove guste obrve su se namrštile. "Ne mogu to da kažem kao nekada, ne. Ali daleko je od mog imanja. Osim toga, rekao sam ti prije, Bili nije imao pameti da organizira operaciju. Nije imao autoritet, komandu, harizmu, zovite to kako hoćete. Billy Marshall je rođen da prima naređenja, a ne da ih daje, a kamoli da odlučuje šta bi oni trebali biti. Sada je ovaj njegov tip bio potpuno druga stvar."
  
  Michelle je naćulila uši. "Graham? Sta s njim?
  
  "Mladi tip u stilu Bitlsa, zar ne?"
  
  "Izgleda kao on."
  
  "Ako je bilo kome u ovoj porodici suđeno da ode daleko, rekao bih da bi to bio on."
  
  "Kako misliš? Graham je bio kriminalac?
  
  "Ne. Pa, osim male krađe, ali svi su to uradili. I ja kad sam bio njegovih godina. Odlučili smo da trgovine uzmu gubitak u svoje cijene, znate, pa smo ionako uzeli samo ono što nam je po pravu. Ne, on je samo imao mozak - iako Bog zna odakle mu ih - a imao je i ono što se ovih dana naziva uličnim označavanjem. Nikada nije puno rekao, ali moglo se reći da je sve upijao, tražeći veliku šansu."
  
  "Hoćeš da kažeš da bi Graham mogao biti u srodstvu sa Krajevima?"
  
  
  
  "Ne. Oh, možda je obavio nekoliko zadataka za njih, ali oni nisu vodili računa o dvanaestogodišnjacima. Previše odgovornosti. Samo ono što je uočio i naučio. Malo je postigao. Oštar kao nokat. Billy ga je običavao ostavljati izvan lokalnog područja, sjediti vani i igrati se klikera s drugom djecom. Tada je to bilo prilično uobičajeno. I nekoliko prilično sumnjivih kupaca je ušlo tamo. Vjeruj mi, znam. Mladić je više puta dobio pola krune i instrukcije o nadzoru. 'Čuvaj taj auto za mene dušo', kao. Ili: 'Ako vidite par momaka u odijelima kako ulaze ovdje, gurnite glavu u vrata i vičite na mene.' Mladi Graham Marshall se ne boji muva, to je sigurno. Žao mi je samo što čujem da je tako rano preminuo, iako ne mogu reći da me to toliko iznenadi."
  
  
  
  Dr Glendening je odgođen u Scarboroughu, pa je obdukcija odložena do kasno uveče. U međuvremenu, Banks je pomislio da bi možda bilo dobro odvojiti vrijeme za razgovor s nekim od Lukeovih nastavnika, počevši od Gavina Barlowa, direktora Eastvale Comprehensive School.
  
  Barlow je plijevio baštu svog polu kamiona North Eastvale, odjeven u poderane farmerke i prljavu staru košulju, uprkos prijetećoj vlazi neba i tla od nedavnog pljuska. Zalizani koli je skočio na Banksa dok je ulazio kroz baštensku kapiju, ali Barlou je ubrzo zauzdao psa, koji se sklupčao u uglu ispod žbuna jorgovana i činilo se da spava.
  
  "On je star", rekao je Gavin Barlow, skidajući rukavicu, brišući ruku o farmerke i pružajući je. Banks se rukovao i predstavio.
  
  "Da, očekivao sam posjetu", rekao je Barlow. "Užasan posao. Hajdemo unutra. Ne, ostani, Tristram. Ostani!"
  
  Tristram je ostao, a Banks je slijedio Barlowa u svijetlu, urednu unutrašnjost kuće. Očigledno je bio zainteresovan za antikvitete i, sudeći po blistavom kredencu i baru za piće, za njihovu restauraciju. "Mogu li vam ponuditi pivo, ili možda svijetlo pivo? Ili ne bi trebalo da pijete na dužnosti? Nikad ne znaš kada gledaš Morsea i slične stvari na TV-u."
  
  Banks se nasmiješio. "Nismo trebali," rekao je, ne da ga je to ikada spriječilo. Ali još je bilo prerano i nije imao razloga da plevi baštu. "Volio bih popiti kafu ako imate malo."
  
  "Bojim se samo na trenutak."
  
  "Ovo je divno".
  
  "Prođi kroz to."
  
  Ušli su u malu, ali dobro opremljenu kuhinju. Ko god da je dizajnirao ormare od javora preko sivih ploča od škriljevca, izabrao je da slijedi horizontalni uzorak zrna, a ne vertikalni uzorak zrna, što je učinilo da soba izgleda mnogo prostranije. Banks je sjedio za stolom za doručak s crveno-bijelim kariranim stolnjakom dok je Barlow kuhao kafu.
  
  "Tata, ko je ovo?"
  
  Na vratima se pojavila djevojka od šesnaest godina duge plave kose i golih nogu. Podsjetila je Banksa pomalo na Kay Summerville.
  
  "Ovo je policajac koji je došao pričati o Lukeu Armitageu, Rose. Ides li".
  
  Rose se napućila, a zatim se teatralno okrenula i odšetala, njišući kukovima. "Kćerke", rekao je Barlow. "Imaš li neku svoju?"
  
  Banks mu je rekao za Tracy.
  
  "Tracey Banks. Naravno, sada je se setim. Samo nisam spojio dva i dva kad sam vidio tvoju ličnu kartu. Tracey. Veoma pametna devojka. Kako je ona?"
  
  "Divno. Upravo je završila drugu godinu u Leedsu. Priča".
  
  "Poželi joj najbolje želje kada je vidiš. Ne mogu reći da sam je dobro poznavao...toliko studenata i tako malo vremena...ali sećam se razgovora s njom."
  
  Gavin Barlow pomalo liči na Tonyja Blaira, pomisli Banks. Svakako, više liči na menadžera odjela za obuku nego na direktora starog stila, što je bio njegov prethodnik, gospodin Buxton. Banks se sjetio starca koji je bio glavni tokom slučaja Gallows View kada se Benks prvi put preselio na sjever. Buxton je bio posljednji u umirućoj generaciji, nosio je ogrtač nalik na šišmiša i pohabanu kopiju Cicerona na svom stolu. Gavin Barlow je vjerovatno mislio da je "Latino" vrsta plesne muzike, iako je to možda bilo malo nepravedno. Barem je stanica na koju je bio podešen puštala "Epistrophy" Theloniousa Monka u 11 ujutro - dobar znak.
  
  "Nisam siguran da vam mogu reći mnogo o Lukeu", rekao je Gavin Barlow dok je donosio dvije instant kafe i sjeo preko puta Banksa. "Obično mi u vidno polje dođu samo stalni izazivači problema."
  
  "A Luke nije bio izazivač problema?"
  
  "O moj Bože, ne! Ne biste znali da je tamo da se s vremena na vrijeme nije selio."
  
  "Ima li uopće problema?"
  
  "To zapravo i nije problem. Ništa što njegov razredni profesor nije mogao podnijeti."
  
  "Reci mi".
  
  "Luke nije volio igre i jednom je krivotvorio poruku od svoje majke u kojoj se izvinjava zbog želuca. Bila je to bilješka koju je učiteljica gimnastike zapamtila da je vidjela prije nekoliko mjeseci, a Luke ju je pratio novim datumom. Zaista, dobar lažnjak."
  
  "Šta se desilo?"
  
  "Ništa posebno. Kazna, opomena njegovoj majci. Čudno, jer uopšte nije bio loš."
  
  "Bio je dobar u čemu?"
  
  "Ragbi. Luke je bio dobar korner u tri četvrtine. Brz i klizav. Kada mu je dosadila igra."
  
  "Ali on nije volio igre?"
  
  "Nije ga zanimao sport. Više je volio čitati ili samo sjediti u kutu i gledati kroz prozor. Samo Bog zna šta mu se dešavalo u glavi pola vremena."
  
  
  
  "Da li je Luke imao bliske prijatelje u školi, bilo koje druge učenike kojima se mogao povjeriti?"
  
  "Zaista ne mogu reći. Uvek je delovao pomalo usamljeno. Mi svakako potičemo grupne aktivnosti, ali ne možete uvijek... Mislim, ne možete natjerati ljude da budu društveni, zar ne?"
  
  Banks je otvorio svoju aktovku i izvukao umjetnički odljev djevojke koju je Josie Batty vidjela kako hoda do HMV-a s Lukeom. "Prepoznajete li ovu djevojku?" upitao je, ne siguran koliko je to slično.
  
  Barlow je zaškiljio na to, a zatim odmahnuo glavom. "Ne", rekao je. "Ne mogu reći šta radim. Ne kažem da nemamo učenika koji utiču na cjelokupni izgled, ali nema ih toliko i nikome se to ne sviđa."
  
  "Znači, nikad nju ili bilo koga sličnog nisi vidio s Lukeom?"
  
  "Ne".
  
  Banks je vratio skicu u svoju aktovku. "Šta je sa njegovim školskim zadacima? Da li je pokazao nadu?
  
  "Ogromno obećanje. Njegov uspeh u matematici ostavio je mnogo da se poželi, ali kada su u pitanju engleski i muzika, bio je neverovatno nadaren."
  
  "Šta je s drugim predmetima?"
  
  "Dovoljno dobro za univerzitet, ako na to misliš. Posebno jezici i društvene nauke. To je bilo evidentno iu njegovoj mladosti. Kad bi samo..."
  
  "Šta?"
  
  "Pa, osim ako nije poludio. Već sam viđao da se to dešava kod pametnih i osjetljivih učenika. Završe u pogrešnoj firmi, zanemare svoje poslove... Ostalo možete pogoditi."
  
  Banks, koji je i sam pomalo poludio nakon Grahamovog nestanka, mogao je. "Da li je bilo učitelja s kojima je Luke bio posebno blizak?" pitao. "Neko ko bi mi mogao reći nešto više o njemu?"
  
  "Da. Možete probati gđicu Anderson. Lauren Anderson. Predaje engleski jezik i istoriju umetnosti. Luke je bio daleko ispred svojih kolega iz razreda u razumijevanju književnosti i njenog sastava i vjerujem da mu je gospođica Anderson dala dodatne lekcije."
  
  Ime Lauren Anderson pojavilo se u evidenciji Lukeovih poziva na mobitelu, prisjetio se Banks. "Je li to ono što često rade u školi?"
  
  "Ako se studentu čini da će to imati koristi, onda da, naravno. Morate shvatiti da imamo tako širok spektar sposobnosti i interesovanja i da moramo podići nivo nastave na malo iznad prosjeka. Previsoko i gubite većinu časa, preniski i sposobniji učenici se dosađuju i ometaju. Ali nije sve tako loše kao što pišu u novinama. Sretni smo što imamo mnogo strastvenih i predanih nastavnika u Eastvale Comprehensive School. Gospođica Anderson je jedna od njih. Luke je išao i na časove violine nakon škole."
  
  "Da, imao je violinu u svojoj spavaćoj sobi."
  
  "Rekao sam ti, on nije tvoj učenik iz škole ili vrtića." Barlow je zastao na trenutak, gledajući kroz prozor. "Nije. Nedostajaće nam."
  
  "Čak i ako jedva da ste znali da je on tamo?"
  
  "Možda sam preuveličao važnost slučaja", reče Barlou, namršteno se. "Luke je imao određenu prisutnost. Ono što sam mislio je da jednostavno nije stvaralo mnogo buke i nije zahtijevalo puno pažnje."
  
  "Ko mu je davao časove violine?"
  
  "Naš učitelj muzike, Alastair Ford. On je i sam prilično uspešan muzičar. Svira sa lokalnim gudačkim kvartetom. Striktno amaterski, naravno. Možda ste čuli za njih; zovu se "Eolski kvartet". Razumijem da su jako dobri, iako moram priznati da moji ukusi više gravitiraju Milesu nego Maleru."
  
  Eolci. Banke su čule za njih. I ne samo to, već sam i sam čuo za njih. Posljednji put je bio ubrzo nakon Božića, u društvenom centru sa Annie Cabbot. Svirali su Schubertov kvartet "Death and the Maiden" i odradili vrlo dobar posao, prisjetio se Banks.
  
  
  
  "Možete li mi reći još nešto?" upitao je, ustajući da ode.
  
  "Mislim da nema", rekao je Barlow. "Sve u svemu, Luke Armitage je bio pomalo mračni konj."
  
  Dok su hodali niz hodnik, Banks je bio siguran da je ugledao komad plave kose i dugu nogu kako se savija kroz vrata, ali mogao je pogriješiti. U svakom slučaju, zašto je Rouz Barlou morala da prisluškuje njihov razgovor?
  
  
  
  Činilo se da je kiša prestala do kraja dana nakon kratkog popodnevnog predaha, stalne kiše s neba boje prljavog suđa dok je Annie obilazila Lukeove posljednje luke. Nije ništa naučila od osoblja HMV-a, možda zato što su imali tako veliki promet, a radnja je bila velika i teško je bilo pratiti sve. Niko nije prepoznao skicu. Osim toga, kako joj je rekla jedna prodavačica, mnoga djeca koja su tamo kupovala izgledala su prilično isto. Za HMV klijente crna odjeća nije bila neuobičajena, kao ni pirsing ili tetovaže.
  
  Malo bolje je prošla u prodavnici kompjutera u ulici North Market. Gerald Kelly, jedini vlasnik i član osoblja, upamtio je gotovo sve svoje mušterije, ali nije vidio nikoga poput djevojke u crnom sa Lukeom, koji je uvijek bio sam tokom njegovih posjeta radnji.
  
  Annie je imala samo jedan posljednji poziv. Normanova polovna knjižara bila je u vlažnom, skučenom prostoru na kamenim stepenicama ispod pekare, jedne od nekoliko radnji koje su kao da su bile ugrađene u zidove crkve na pijaci. Sve su knjige mirisale na buđ, ali ponekad su se mogle naći i najnerazumljivije stvari. I sama je Annie jednom ili dvaput tamo otišla u kupovinu tražeći stare knjige o umjetnosti i čak je pronašla neke pristojne gravure među kutijama koje je vlasnik držao u stražnjem dijelu radnje, iako su se ponekad iskrivile i izgubile boju od vlage.
  
  
  
  Krov je bio tako nizak, a soba toliko pretrpana knjigama, ne samo u ormarićima uza zidove, već nasumično nagomilanim na stolovima, spremnim da se prevrnu ako i udahnete na njih, da ste se morali sagnuti i kretati vrlo oprezno. po sobi. Mora da je Luku bilo još teže, pomisli Eni, jer je on bio viši i nezgodniji od nje.
  
  Sam vlasnik, Norman Wells, bio je visok nešto više od pet stopa, s tankom smeđom kosom, bujnim licem i suznim očima. Pošto je dole bilo veoma hladno i vlažno, bez obzira kakvo je vreme gore, uvek je nosio sivi kardigan koji je izgrizao moljac, vunene rukavice sa odsečenim prstima i stari šal Leeds Uniteda. Ne može mnogo živjeti od svoje male radnje, pomislila je Annie, iako je sumnjala da su režijski troškovi bili vrlo visoki. Čak i usred zime, električni kamin s jednim elementom bio je jedini izvor topline.
  
  Norman Wells je podigao pogled s mekog poveza koji je čitao i kimnuo u Annienom smjeru. Djelovao je iznenađeno kada je pokazala svoju ličnu kartu i razgovarala s njim.
  
  "Vidio sam te prije, zar ne?" rekao je, skidajući naočare za čitanje koje su mu visile sa kanapa oko vrata.
  
  "Bio sam ovdje jednom ili dvaput."
  
  "To je ono što sam mislio. Nikad ne zaboravljam lica. Umjetnost, zar ne?"
  
  "Izvini?"
  
  "Tvoj interes. Umjetnost".
  
  "O, da". Annie mu je pokazala Lukeovu sliku. "Sjećaš li ga se?"
  
  Wells je izgledao zabrinuto. "Naravno da znam. Ovo je tip koji je nestao, zar ne? Jedan iz vaše kompanije je bio ovdje prije neki dan i pitao se za njega. Rekao sam mu sve što znam."
  
  "Sigurna sam da jeste, gospodine Wells", rekla je Annie, "ali stvari su se promijenile. Sada je to istraga ubistva i moramo početi ispočetka."
  
  "Ubistvo? Taj momak?"
  
  
  
  "Bojim se da jeste."
  
  "Prokletstvo. Nisam čuo. Ko god...? Ne bi rekao "buu" guski."
  
  "Dakle, dobro ste ga poznavali?"
  
  "Pa? Ne, ne bih to rekao. Ali razgovarali smo."
  
  "O čemu?"
  
  "Knjige. Znao je mnogo više od većine djece njegovih godina. Njegov nivo čitanja bio je mnogo viši od nivoa njegovih vršnjaka."
  
  "Kako znaš?"
  
  "Mene... nije briga."
  
  "Gospodine Wells?"
  
  "Recimo samo da sam nekada bio učitelj, to je sve. Znam za te stvari, a taj tip je bio na ivici genija."
  
  "Čuo sam da je kupio dvije knjige od vas tokom svoje posljednje posjete."
  
  "Da, baš kao što sam rekao drugom policajcu. Zločin i kazna i Portret umjetnika kao mladića.
  
  "Zvuče malo napredno, čak i za njega."
  
  "Ne vjerujete", bunio se Wells. "Da nisam mislio da je spreman, ne bih mu ih prodao. Već je prošao kroz Pustoš, većinu Kamija i Dablince. Mislim da nije bio baš spreman za Ulysses, ili Pound Cantos, ali on će napraviti portret, nema problema."
  
  Eni, koja je čula za ove knjige, ali je samo u školi čitala Eliota i nekoliko Džojsovih priča, bila je impresionirana. Dakle, knjige koje je vidjela u Lukeovoj sobi nisu bile samo za pokazivanje; on ih je zapravo čitao, a možda čak i razumio. Sa petnaest je čitala istorijske sage i serijale o maču i čarobnjaštvu, a ne literaturu s velikim slovom. Bila je rezervisana za školu i bila je izuzetno iscrpljujuća, zahvaljujući gospodinu Boltonu, nastavniku engleskog, koji je pričao o tome šta se dešava uzbudljivo poput kišne nedelje u Cleethorpesu.
  
  "Koliko je često Luke zvao?" ona je pitala.
  
  "Otprilike jednom mjesečno. Ili kad god bi mu ponestalo nečega za čitanje."
  
  
  
  "Imao je novac. Zašto nije otišao u Waterstones i kupio im nove?
  
  "Ne pitaj me. Ušli smo u razgovor kada je prvi put ušao..."
  
  "Kad je to bilo?"
  
  "Možda prije otprilike osamnaest mjeseci. Dakle, kao što sam rekao, razgovarali smo i on se vratio." Pogledao je oko sebe u zamrljane plafone, oguljeni malter i klimave hrpe knjiga i nasmešio se Eni kroz iskrivljene zube. "Pretpostavljam da mu se na ovom mestu moralo nešto dopasti."
  
  "Mora da je zbog usluge", rekla je Annie.
  
  Wells se nasmijao. "Mogu vam reći jednu stvar. Svidjeli su mu se stari klasični Penguin Moderni. Stari sa sivim bodljama, a ne ove moderne blijedozelene stvari. Prave knjige u mekom povezu, ne vaše veličine. I ne možete ih kupiti u Waterstones. Ista stvar sa starim poklopcima za lonce."
  
  Nešto se pomaknulo u stražnjem dijelu radnje i hrpa knjiga je pala. Annie je pomislila da je ugledala mačku koja je klizila u dublje sjene.
  
  Wells je uzdahnuo. "Poznato je otišlo i ponovilo."
  
  "Poznat?"
  
  "Moja mačka. Nijedna knjižara nije kompletna bez mačke. Nakon što je veštica poznata. Vidiš?
  
  "Pretpostavljam. Je li Luke ikada došao ovamo s još nekim?"
  
  "Ne".
  
  Annie je izvadila svoj primjerak "umjetničkog otiska" i stavila ga na sto ispred njega. "Šta sa njom?"
  
  Welles se nagnuo naprijed, stavio naočare i proučavao crtež. "Liči na nju", rekao je. "Rekao sam ti da nikad ne zaboravljam lice."
  
  "Ali rekli ste mi da Luke nikada nije došao ni sa kim drugim," rekla je Annie, osjećajući kako joj je niz kičmu prožimao drhtaj uzbuđenja.
  
  Wells ju je pogledao. "Ko je rekao da je s njim? Ne, došla je sa drugim momkom, u istoj odjeći i sa pirsingima na tijelu.
  
  
  
  "Ko su oni?"
  
  "Ne znam. Iako su sigurno imali malu nestašicu novca."
  
  "Zašto to kažeš?"
  
  "Zato što su došli sa gomilom potpuno novih knjiga za prodaju. Ukradeno, pomislio sam. Vedro kao dan. Ukradene knjige. Nemam kamion sa takvim stvarima, pa sam ih poslao da se pakuju."
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  jedanaest
  
  Prije nego što je urezao u meso Lukea Armitagea, dr. Glendenning je detaljno pregledao vanjski dio tijela. Banks je posmatrao kako doktor pregleda i meri ranu na glavi. Lukeova koža je bila bijela i imala je neke bore od izlaganja vodi, a na vratu mu je bila i mala promjena boje.
  
  "Zadnji dio lobanje je slomljen do malog mozga", rekao je doktor.
  
  "Dovoljno da ga ubijemo?"
  
  "Na predosjećaj." Glendenning se nagnuo i suzio oči na ranu. "I trebalo je da iz nje izlazi poprilično krvi, ako je to dobro."
  
  "Moglo bi biti", rekao je Banks. "Krv je mnogo teže oprati nego što većina ljudi misli. Šta je sa oružjem?"
  
  "Izgleda kao nešto sa zaobljenim ivicama", rekao je doktor. "glatke strane"
  
  "Kao šta?"
  
  "Pa, nema baš veliki obim, pa bih isključio nešto poput bejzbol palice. Ne vidim nikakve tragove - strugotine ili bilo šta - pa može biti metal ili keramika. U svakom slučaju, solidno."
  
  "Možda poker?"
  
  "Možda. To bi bilo tačno po veličini. Ovo je ugao koji me zbunjuje."
  
  "Šta je s ovim?"
  
  "Potražite sami."
  
  
  
  Banks se sagnuo nad ranu koju je pomoćnik dr Glendeninga obrijao i oprao. Nije bilo krvi. Živeće u vodi nekoliko dana. Mogao je sasvim jasno vidjeti udubljenje, samo veličine žarača, ali rana je bila koso, gotovo horizontalno.
  
  "Neko bi očekivao da neko ko zamahuje žaračem zamahne odostraga, ili barem pod uglom od četrdeset pet stepeni, tako da dobijemo vertikalniji obrazac," rekao je dr. Glendenning. "Ali to je nanio sa strane, a ne sprijeda ili pozadi, od strane nekog malo nižeg od žrtve, u skladu sa uglom. To znači da je onaj ko je to uradio vjerovatno stajao pored njega. Neobičan ugao, kao što sam rekao." Zapalio je cigaretu, što je u bolnici strogo zabranjeno, ali se obično zanemaruje u Glendenningovom slučaju. Svi su znali da kada se nosite sa mirisima nakon obdukcije, cigareta je s vremena na vrijeme odlična distrakcija. A Glendenning je ovih dana bio oprezniji; retko je bacao pepeo u otvorene posekotine.
  
  "Možda je žrtva već udvostručena od prethodnog udarca?" Banke su predložile. "Recimo, u stomak. Ili na koljenima sa glavom nagnutom naprijed."
  
  "Moliti?"
  
  "Ne bi bilo prvi put", rekao je Banks, prisjećajući se da je više od jednog pogubljenog zlikovca umrlo na kolenima, moleći se za njegov život. Ali Luke Armitage nije bio negativac, koliko je Banks znao.
  
  "S koje strane je zadat udarac?" pitala je Banks.
  
  "Desna strana. To se može vidjeti iz uzorka udubljenja."
  
  "To znači da je napadač bio ljevoruk?"
  
  "Vjerovatno je tako. Ali nisam zadovoljan s tim, Banks."
  
  "Kako misliš?"
  
  "Pa, kao prvo, teško da je to siguran način da se neko ubije. Udarci u glavu su nezgodna stvar. Ne možete računati na njih, pogotovo na jednu."
  
  Banke su to znale dovoljno dobro. U svom posljednjem slučaju, muškarac je dobio sedam ili osam udaraca pendrekom sa strane i još je poživio nekoliko dana. U komi, ali živ. "Dakle, naš ubica je amater koji je imao sreće."
  
  "Možda", rekao je Glendenning. "Više ćemo znati kada pogledam moždano tkivo."
  
  "Ali može li ovaj udarac uzrokovati smrt?"
  
  "Ne mogu sa sigurnošću reći. Moglo ga je ubiti, ali možda je već bio mrtav. Morat ćete pričekati potpuni toksikološki izvještaj da vidite može li to biti slučaj."
  
  "Nisi se utopio?"
  
  "Mislim da nije, ali sačekajmo dok ne dođemo do pluća."
  
  Banks je strpljivo, iako pomalo mučan, posmatrao kako asistent dr Glendenninga pravi uobičajeni rez u obliku slova Y i skalpelom uklanja kožu i mišiće sa zida grudnog koša. Miris ljudskih mišića izbijao je iz tijela, više nalik na miris sirove jagnjetine, kako je Banks uvijek mislio. Zatim je pomoćnik podigao grudni koš sa Lukeovog lica i prošao rezačem kostiju po grudima, konačno uklonivši grudni koš i otkrivši unutrašnje organe. Nakon što ih je uklonio cijele, položio ih je na stol za rezanje i posegnuo za električnom testerom. Benks je znao šta sledi, taj nezaboravan zvuk i miris zapaljene kosti lobanje, pa je skrenuo pažnju na doktora Glendeninga, koji je secirao organe, obraćajući posebnu pažnju na pluća.
  
  "Nema vode", najavio je. "Ili minimum."
  
  "Dakle, Luk je bio mrtav kada je pao u vodu?"
  
  "Poslaću tkiva na dijatomsku analizu, ali mislim da neće mnogo toga pronaći."
  
  Električna testera je stala, a sekundu kasnije, Banks je čuo nešto što je zvučalo kao kombinacija mlevenja i usisavanja, i znao je da mu je otkinut vrh lobanje. Asistent je zatim presekao kičmenu moždinu i tentorijum i uklonio mozak. Dr Glendening ga je brzo pogledao dok ga je nosio u teglu sa formalinom, gde je trebalo da bude suspendovan na nekoliko nedelja kako bi bio čvršći i lakši za rukovanje.
  
  
  
  "Da", rekao je. "I mislio sam. Vidi, Banks, vidiš li tu štetu u prednjim režnjevima?"
  
  Banke su to videle. I znao je šta to znači. "Contre coup?"
  
  "Upravo. Što bi moglo objasniti neobičan ugao."
  
  Ako se udarac zada dok glava žrtve miruje, tada je oštećenje ograničeno na tačku udarca - kosti su razbijene u mozak - ali ako je žrtvina glava u pokretu, rezultat je povreda protiv udara: dodatna šteta suprotno od tačke udara. Contre coup povrede su skoro uvek posledica pada.
  
  "Luke je pao?"
  
  "Ili je bio gurnut", rekao je Glendenning. "Ali, koliko ja mogu reći, nema drugih povreda, nema slomljenih kostiju. I, kao što sam rekao, ako je bilo modrica, ako ga je neko udario, recimo, oborio, onda ako mu nije polomljena neka sitna kost na obrazu, nećemo moći da kažemo. Svakako ćemo provjeriti."
  
  "Možete li mi dati bilo kakvu ideju o vremenu smrti? Važno je".
  
  "Da, pa... Pogledao sam mjere dr. Burnsa na mjestu događaja. Veoma pedantan. On će otići daleko. Strogost je bila i nestala, što ukazuje na više od dva dana na navedenim temperaturama."
  
  "Šta je sa borama i izbjeljivanjem?"
  
  "Kutis anserina? Tri do pet sati. Voda zadržava, odlaže truljenje, pa nam to malo otežava posao. Nema plavetnila, a bojim se da će biti gotovo nemoguće utvrditi da li je bilo još modrica. Voda će se pobrinuti za to." Zastao je i namrštio se. "Ali evo mrlje na vratu."
  
  "Šta je s ovim?"
  
  "Ovo ukazuje na početak propadanja. Za tijela koja se nalaze u vodi, ona uvijek počinje na dnu vrata."
  
  "Poslije koliko dugo?"
  
  "U tome je poenta", rekao je dr Glendening, gledajući Banksa. "Vidite, ne mogu biti precizniji, ne mogu vam dati grešku kraću od dvanaest sati, ali ne prije tri ili četiri dana, ne na temperaturama koje je dr. Burns snimio."
  
  Banke su napravile mentalnu kalkulaciju. "Prokletstvo", rekao je. "Čak i na prvi pogled, to znači da je Luke trebao biti ubijen odmah nakon što je nestao."
  
  "Otprilike iste noći, prema mojim proračunima. Uzimajući sve u obzir, između 20:00 i 8:00 ujutro."
  
  A proračuni dr. Glendenninga, možda zbog njegove nepodnošljive navike da se ne želi vezati za određeno vrijeme, obično nisu bili daleko od istine. U tom slučaju, mislio je Banks, Luke je bio mrtav prije nego što je Annie prvi put posjetila Swainsdale Hall, a kamoli slijedila Martina Armitagea do mjesta slijetanja.
  
  
  
  Prije nego što je promijenila sat - iako je to bila iluzija usred velike istrage ubistva - Annie se raspitivala u knjižarama, raspitivala se o paru koji je pokušao prodati knjige Normana Wellsa za koje je mislio da su ukradene, ali su nije joj odgovorio. Prije nego što se sastala s Banksom na piću u Queen's Arms-u, provjerila je i nedavne izvještaje o krađama u radnjama, ali ni tu nije pronašla ništa. Umetnici će utisci biti u večernjim novinama, pa će moći da vidi šta je bilo posle toga. Bilo je još nešto što je namjeravala učiniti, ali bilo je to kao ime kojeg se ne možete sjetiti, nešto što vam je bilo na vrhu jezika. Ako to izbaci s uma, to će joj prije ili kasnije doći.
  
  Banks ju je već čekao za stolom u uglu, a ona ga je vidjela prije nego što je on vidio nju. Izgledao je umorno, pomisli Annie, i rastreseno, pušeći i zureći u daljinu. Potapšala ga je po ramenu i pitala želi li još. Vratio se sa dugog puta i odmahnuo glavom. Kupila je sebi pintu Theakstonovog bitera i otišla da mu se pridruži. "Pa koja je bila ta tajanstvena poruka da si želeo da me vidiš?" ona je pitala.
  
  "Nema ništa misteriozno u tome", rekao je Banks, pomalo se ohrabrivši. "Samo sam želeo da prenesem poruku lično."
  
  "Ja sam sva pažnja."
  
  "Izgleda da niste u vezi sa smrću Lukea Armitagea."
  
  Annie osjeti kako joj se oči rašire. "Ja? Kako?"
  
  "Dr. Glendening navodi vrijeme smrti prije najmanje tri ili četiri dana."
  
  "Prije..."
  
  "Da. Čak i prije nego što je stigao prvi poziv za otmicu."
  
  Annie je podigla pogled u plafon i pljesnula rukama. "Da!"
  
  Banks joj se nasmiješio. "Mislio sam da ćeš biti sretan."
  
  "Kako? Nije se udavio, zar ne?
  
  Banks je pijuckao svoje pivo. "Ne", rekao je. "U očekivanju rezultata toksikološke analize, čini se da je uzrok smrti bio udarac u mali mozak, vrlo vjerojatno od pada."
  
  "Dakle, neka vrsta borbe?"
  
  "Tačno ono što sam i mislio. Moguće sa kidnaperom, vrlo rano. Ili s kim god da je.
  
  "I ova osoba je ipak odlučila da pokuša prikupiti novac?"
  
  "Da. Ali to je čista spekulacija."
  
  "Dakle, Luke je umro negdje drugdje i bačen je u jezero?"
  
  "Da. Vjerovatno gdje je držan - ako je držan. Ionako bi tamo bilo dosta krvi, kaže doktor, tako da postoji velika šansa da ćemo još uvijek pronaći dokaze na izvornom mjestu zločina."
  
  "Ako možemo pronaći scenu."
  
  "Upravo".
  
  "Dakle, napredujemo?"
  
  "Polako. Šta je sa devojkom?
  
  "Za sada ništa." Annie mu je ispričala o svom sastanku s Normanom Wellsom.
  
  
  
  Primijetila je da je Banks posmatra dok je govorila. Gotovo je mogla vidjeti kako mu se misli kreću, uspostavlja veze, skreće ovdje i čuva ove ili one informacije za kasnije. "Ko god da su", rekao je kada je završila, "ako je Wells u pravu i da su krali, to nam govori da nemaju dovoljno novca. Što im daje motiv da traže otkupninu ako su na neki način odgovorni za Lukeovu smrt."
  
  "Još nagađanja?"
  
  "Da", priznao je Banks. "Recimo da su se posvađali oko nečega i da je Luke završio mrtav. Možda ne namjerno, ali mrtav je mrtav. Uspaničili su se, smislili prikladno mjesto, izjahali i bacili ga u Hallam-Tharn kasnije te noći, pod okriljem tame."
  
  "Zapamtite, trebao bi im motor, što bi mogao biti problem ako su pokvareni."
  
  "Možda su ga 'pozajmili'?"
  
  "Možemo provjeriti izvještaje o krađama automobila za dotičnu noć. Bez obzira koliko su pokrivali tijelo, i dalje su mogli biti tragovi Lukeove krvi."
  
  "Dobra ideja. U svakom slučaju, oni znaju ko su Lukovi roditelji i misle da mogu izvući koji šiling od njih."
  
  "Što objašnjava nisku potražnju."
  
  "Da. Oni nisu profesionalci. Nemaju pojma koliko da traže. A deset hiljada za njih je pakleno bogatstvo."
  
  "Ali oni su gledali kako Martin Armitage snima i vidjeli su mene."
  
  "Više nego vjerovatno. Izvini Annie. Možda nisu profesionalci, ali nisu glupi. Tada su znali da je novac korumpiran. Već su bacili Lukeovo tijelo, zapamtite, pa su trebali znati da je samo pitanje vremena kada će ga neko pronaći. Možda su očekivali da će ograničenja pješačke staze neko vrijeme ići u njihovu korist, ali je neko morao na kraju riskirati da pređe Hallam Tarn."
  
  Annie je zastala da probavi ono što je Benks rekao. Pogriješila je što je uplašila kidnapere, ali Luk je tada već bio mrtav, tako da nije ona kriva što je umro. Šta je drugo mogla da uradi? Možda se drži dalje od pastirske jazbine. Crveni Ron je bio u pravu u vezi toga. Pretpostavila je da je novac u aktovci. Da li je morala da zna koliko tačno? Tako da je postupila impulsivno, i to ne prvi put, ali sve se moglo spasiti: slučaj, njena karijera, sve. Sve se ovo moglo ispraviti. "Jeste li ikada pomislili", rekla je, "da su možda planirali da otmu Lukea od samog početka? Možda su se zato i sprijateljili s njim i zašto su ga morali ubiti. Zato što je znao ko su oni."
  
  "Da", rekao je Banks. "Ali previše toga izgleda ishitreno, spontano, loše osmišljeno. Ne, Annie, mislim da su samo iskoristili situaciju."
  
  "Zašto onda ubiti Lukea?"
  
  "Nemam pojma. Morat ćemo ih pitati."
  
  "Ako ih pronađemo."
  
  "Oh, naći ćemo ih, sve je u redu."
  
  "Kada djevojka vidi svoju sliku u novinama, može otići u podzemlje, promijeniti izgled."
  
  "Naći ćemo ih. Jedina stvar je..." rekao je Banks, puštajući da riječi zapnu dok je posegnuo za još jednom cigaretom.
  
  "Da".
  
  "...da moramo imati otvoren um u pogledu drugih pravca istraživanja."
  
  "Na primjer?"
  
  "Nisam još siguran. Možda postoji nešto još bliže kući. Želim razgovarati sa nekoliko nastavnika koji su prilično dobro poznavali Lukea. Neko mora ponovo razgovarati sa Betty. Zatim, tu su svi ljudi za koje znamo da je bio u kontaktu na dan kada je nestao. Napravite listu i zamolite DC Jackmana i Templetona da vam pomognu oko toga. Pred nama je još dug put."
  
  "Prokletstvo", rekla je Annie, ustajući. Sjetila se zadatka koji joj je izmicao cijelu večer.
  
  "Šta?"
  
  
  
  "Samo nešto što sam trebao provjeriti ranije." Pogledala je na sat i mahnula na pozdrav. "Možda još nije kasno. Vidimo se kasnije".
  
  
  
  Michelle se zavalila u sjedalo i gledala kako polja prolaze ispod sivog neba, a kiša se slijevala niz prljavi prozor. Svaki put kada bi ušla u voz, osećala se kao da je na odmoru. Večeras je voz bio pun. Ponekad je zaboravljala koliko je Peterborough bio blizu Londona - samo osamdeset milja ili otprilike, pedesetak minuta vozom - i koliko je ljudi putovalo svakog dana. Uostalom, to je i bila svrha širenja novog grada. Basildon, Bracknell, Hemel Hempstead, Hatfield, Stevenage, Harlow, Crawley, Welwyn Garden City, Milton Keynes - svi u pojasu oko Londona, čak i bliže od Peterborougha, prenaseljenih područja u prepunoj prijestolnici, gdje je za mnoge brzo postalo preskupo za život. Ona tada, naravno, nije bila ovdje, ali je znala da je stanovništvo Piterboroa poraslo sa oko 62.000 1961. na 134.000 1981. godine.
  
  Nesposobna da se usredsredi na Profesiju silovatelja, koju je morala da se seti da pošalje nazad Benksu, setila se svog ručka sa bivšim inspektorom detektivom Robertom Lankasterom. Imao je dosta godina u The Ben Showu, ali oboje su bili prilično ista stvar. Oh, bez sumnje je Shaw bio grublja, sarkastičnija, mnogo odvratnija osoba, ali ispod njih je bio isti tip mesinga. Ne nužno izopačeni - Michelle je vjerovala Lankasteru na riječ - ali ne iznad toga da zažmuri ako je to u njihovom interesu, a ne iznad bratimljenja sa zlikovcima. Kao što je Lankaster takođe primetio, odrastao je rame uz rame sa kriminalcima kao što je Crace i sitnim ribama kao što je Billy Marshall, a kada je u pitanju izbor buduće karijere, često je bilo pitanje "tu, ako ne za milost Božju".
  
  Pitam se šta je rekao o Grahamu Maršalu, pomislila je. Zanimljivo je da se uopšte sjeća ovog dječaka. Nikada nije pomislila da je ubijen zbog Grahamovih kriminalnih aktivnosti, a čak je i sada teško progutala. Nije da su četrnaestogodišnjaci bili imuni na kriminalne aktivnosti. Daleko od toga, pogotovo u današnje vrijeme. Ali ako je Graham Marshall bio umiješan u nešto zbog čega bi mogao biti ubijen, zar neko ne bi znao i javio se? Sigurno bi Jet Harris ili Reg Proctor shvatili miris?
  
  Međutim, pravi problem je bio kako je mogla prikupiti više informacija o Grahamu. Mogla je ponovo pregledati izjave, pročitati bilježnice istražnih detektiva i provjeriti sve distribuirane aktivnosti, ali ako se nijedna od njih nije fokusirala na samog Grahama kao moguću liniju istrage, onda ne bi krenula naprijed.
  
  Voz je usporio bez ikakvog razloga. Bio je to međugradski voz, a ne lokalni, pa je Michelle otišla do bifea i kupila si kafu. Papirna čaša je bila prevruća, čak i kada je koristila tri ili četiri salvete da je drži. Da je skinula poklopac, tečnost bi se izlila kada je voz ponovo krenuo, pa je napravila malu rupu na plastičnom poklopcu i odlučila da sačeka malo da se ohladi.
  
  Michelle je pogledala na sat. Prošlo je osam sati. Napolju je padao mrak. Nakon raskida sa Lankasterom, provela je nekoliko sati u kupovini u ulici Oxford i osjećala se pomalo krivom što je potrošila preko 100 funti na haljinu. Možda se pretvarala u šopingholičarku? Kao i piće, trošenje je moralo prestati. Ionako nikada ne bi imala priliku da obuče tu prokletu stvar, jer je to bila večernja haljina, elegantna, bez naramenica i otmena, i nikada nije išla ni na kakve zabave. Šta bi mogla da misli?
  
  Kada je voz ponovo krenuo pola sata kasnije, bez ikakvog objašnjenja za kašnjenje, Michelle je shvatila da ako je Graham umiješan u nešto pogrešno, postoji jedna osoba koja bi mogla nešto znati čak i ako on sam to nije znao: Banks. A razmišljanje o njemu natjeralo ju je da još jednom zažali što ga je ostavila u Starbucksu neki dan. Istina, bila je ogorčena njegovim upadom u ono što je smatrala svojim privatnim životom, životom koji je zaista jako štitila, ali možda se malo uzbudila. Na kraju krajeva, samo ju je pitao da li je udata, vrsta nevinog pitanja koje se može postaviti strancu uz kafu. Nije trebalo ništa da znači, ali za nju je to bio toliko bolan trenutak, takva zabranjena zona da se grubo ponašala, a sada je zažalila.
  
  Pa, nije bila udata; to je svakako bila istina. Melissa je umrla jer su ona i Ted zamijenili žice. Bila je pod prismotrom i mislila je da dolazi po njihovu kćer nakon škole; imao je popodnevni sastanak i mislio je da će ona to učiniti. Možda nijedan brak nije mogao izdržati toliko trauma - krivice, okrivljavanja, tuge i ljutnje - a njihov nije. Gotovo šest mjeseci kasnije, dan nakon Melisine sahrane, pristali su da se razdvoje, a Michelle je počela svoje godine lutanja od okruga do okruga, pokušavajući ostaviti prošlost iza sebe. Prilično prosperitetna, ali i dalje progonjena, još uvijek na neki način osakaćena onim što se dogodilo.
  
  Nije imala ni vremena ni sklonosti za muškarce, a to je bio još jedan dio Banksa koji joj je smetao. On je bio jedini muškarac, pored njenih najbližih kolega sa posla, sa kojim je godinama provodila vreme, i sviđao joj se, smatrala ga je privlačnim. Michelle je znala da je dobila nadimak "Ledena kraljica" na više od jednog TV kanala u proteklih pet godina, ali to ju je samo zabavljalo, jer nije moglo biti dalje od istine. Znala je da je duboko u sebi ona topla i senzualna osoba koja je bila s Tedom, iako je to bio dio njene prirode koji je dugo zanemarivala, možda čak potiskivala iz osjećaja kazne, više zaokupljena samookrivljavanjem.
  
  Nije znala da li je Banks oženjen ili ne, iako je primetila da on ne nosi prsten. I pitao ju je da li je udata. Osim što je to bila invazija, to je u to vrijeme izgledalo i kao poziv na intervenciju, a možda i jeste. Problem je bio u tome što ga je dio nje želio, protivno svom zdravom razumu i svim barijerama koje je postavila unutra, a rezultat ju je oduševio i posramio gotovo do te mjere da je bila nepodnošljiva. Banks je možda jedan od rijetkih ljudi koji bi joj mogao pomoći da obnovi prošlost Grahama Marshalla, ali može li ponovo sresti Banksa u tijelu?
  
  Nije imala izbora, shvatila je kada je voz stao i posegnula za svojom aktovkom. Komemoracija Grahama Marshalla bila je za nekoliko dana, a ona je obećala da će ga nazvati i obavijestiti ga.
  
  
  
  Bio je skoro pao mrak kada je Banks skrenuo niz uličicu koja je vodila ispred njegove male kolibe, a on je bio umoran. Dok je popio pivo i vratio se u štab, Annie je već otišla, tako da je ostao oko sat vremena, pregledavajući gomilu papirologije, a onda je odlučio da završi. Šta god je htela, rekla bi mu posle vikenda.
  
  Sjećanja na Lukeov zagrobni život lebdjela su mu neprijatno blizu površine uma, kao što su ga proganjali i prošli incidenti. Tokom proteklih nekoliko mjeseci sanjao je više puta o Emily Riddle i djelimično zakopanim tijelima koja je vidio u podrumu u Lidsu, sa nožnim prstima koji vire iz blata. Da li bi sada morao da doda Lukea Armitadža na svoju listu košmarnih izgleda? Hoće li se ovo nikada završiti?
  
  Neko je parkirao nešto što je ličilo na staru, isprebijanu Fiestu ispred vikendice. Ne mogavši da savlada prepreku, Banks se parkirao iza njega i izvadio ključeve od kuće. U autu nije bilo nikoga, tako da to nije bio zaljubljeni par koji je tražio samoću. Možda ga je neko ostavio tamo, pomislio je uznemireno. Zemljani put je bio nešto više od slijepe ulice. Smanjio se na pješačku stazu pored rijeke kada je došao u šumu oko dvadeset stopa iza Banksove kolibe, i nije bilo načina da prođe auto. Naravno, nisu svi to znali, a ponekad su automobili greškom skrenuli. Trebao je razmisliti o postavljanju znaka, pomislio je, iako je uvijek smatrao da je dovoljno očigledno da je staza privatna.
  
  Tada je primijetio da su svjetla u dnevnoj sobi upaljena i da su zavjese navučene. Znao je da tog jutra nije ostavio upaljena svjetla. To bi mogli biti pljačkaši, pomislio je, krećući se oprezno, iako su, ako jesu, bili vrlo nesposobni, ne samo da su parkirali u slijepoj ulici, već se nisu ni potrudili okrenuti svoj auto kako bi brzo pobjegli. Međutim, poznavao je kriminalce i mnogo gluplje, kao što je budući pljačkaš banke koji je ispunio isplatnicu svojim pravim imenom prije nego što je napisao na poleđini: "Daj mi svog manya, imam pištolj" i dao ga blagajnik.. Nije stigao daleko.
  
  Auto je definitivno bio Fiesta, sa zarđalim lukovima točkova. Bila bi velika sreća da prođe sledeći tehnički pregled bez ozbiljnog i skupog posla, pomislila je Banks, pregledavajući je i pamteći registarske tablice. Nije bio provalnik. Pokušao je da se seti kome je dao ključ. Barem ne Annie, ne više. Sandra sigurno ne. I čim je otvorio vrata, došlo je do njega. Bio je tu njegov sin Brian, izvaljen na kauču, a Tim Buckley je tiho svirao na stereo uređaju: "Nikad nisam tražio da budem tvoja planina." Kada je čuo Benksa kako ulazi, ispravi dugi rukav, sede i protrlja oči.
  
  "O. Zdravo tata, ti si."
  
  "Zdravo sine. Koga si još očekivao?"
  
  "Niko. Bio sam napola zaspao, valjda. Video sam snove."
  
  "Ne vjerujete u telefone?"
  
  "Izvini. Malo je nemirno u poslednje vreme. Sutra uveče imamo neke svirke u Teesideu, pa sam mislio, znaš, samo ući i pozdraviti. Imao sam dug put. Čak iz južnog Londona."
  
  "Drago mi je sto te vidim". Banks je dao palac gore. "Iznenađen sam da si mu stigao neozlijeđen. Je li ona gomila smeća tamo isti auto za koji si od mene pozajmio dvije stotine funti?"
  
  
  
  "Da. Zašto?"
  
  "Nadam se da za to niste platili više od tog iznosa, to je sve." Banks je stavio ključeve od auta na niski sto, skinuo jaknu i okačio je na kuku ispred vrata. "Nisam znao da si obožavatelj Tima Buckleyja", rekao je dok je sjeo u stolicu.
  
  "Iznenadili biste se. Zapravo, nisam takav, zaista. Nisam ga često čuo. Mada, pakleni glas. Možete to čuti u glasu njegovog sina. Jeff. Izveo je sjajnu verziju ove pjesme na koncertu za pamćenje svog oca. Međutim, većinu vremena odbijao je da prizna Tima."
  
  "Kako znaš sve ovo?"
  
  "Pročitajte knjigu o njima. Brate iz snova. Ona je prilično dobra. Pozajmiću ti ga ako ga nađem."
  
  "Hvala ti". Spominjanje veze Tima i Jeffa Buckleyja podsjetilo je Banksa na Lukea Armitagea i traku koju je još uvijek imao u džepu. Možda će poslušati Brianovo mišljenje. Ipak, za sada bi dobro piće bilo jako piće. Laphroaig. "Mogu li vam ponuditi nešto za piće?" upitao je Briana. "Možda malo single malt-a?"
  
  Brian je napravio grimasu. "Ne mogu podnijeti ovo sranje. Mada ako imate malo svetla..."
  
  "Mislim da mogu ovo da podnesem." Banks si je natočio viski i pronašao Carlsberg u zadnjem delu frižidera. "Šalica?" pozvao je iz kuhinje.
  
  "Jan je dobro", rekao je Brian.
  
  Što se toga tiče, Brian se činio čak višim nego što ga je Banks posljednji put vidio, barem pet ili šest inča viši od svojih pet stopa devet. Prema njegovom izgledu, naslijedio je Banksovu prirodnu mršavost i nosio je uobičajenu uniformu poderanih farmerki i običnu majicu. Ošišao je kosu. Ne samo pokošen, već i uništen, čak i kraće od onog kod samog Banksa, koji je požnjeo.
  
  "Kakva je ovo frizura?" pitao ga je Banks.
  
  "Zadržao u oku. Pa šta radiš ovih dana, tata? Još uvijek rješavate zločine i čuvate svijet sigurnim za demokratiju?"
  
  
  
  "Manje pričanja." Banks je zapalio cigaretu. Brian ga pogleda s gađenjem. "Pokušavam da prestanem", rekao je Banks. "Tek mi je peti dan." Brian nije rekao ništa, samo je podigao obrve. "U svakom slučaju", nastavio je Banks. "Da, radim".
  
  "Sin Neila Byrda, Luke, zar ne? Čuo sam to na vijestima dok sam se vozio ovdje. Jadnica."
  
  "Tačno. Luke Armitage. Vi ste muzičar u našoj porodici. Šta mislite o Neil Byrdu?"
  
  "Bio je prilično kul", rekao je Brian, "ali možda malo previše narodni za mene. Vjerovatno previše romantično. Poput Dylana, bio je mnogo bolji kada je otišao na struju. Zašto?"
  
  "Samo pokušavam razumjeti Lukeov odnos s njim, to je sve."
  
  "Nije ga imao. Neil Byrd je izvršio samoubistvo kada je Luke imao samo tri godine. Bio je sanjar, idealista. Svijet nikada nije mogao ispuniti njegova očekivanja."
  
  "Da je to bio razlog samoubistva, Brajane, ne bi bilo nikoga živog. Ali mora da je to duboko uticalo na dečaka. Luke je imao gomilu postera u svojoj sobi. Mrtve rok zvezde. Činilo se da je opsjednut njima. Ali ne i njegov otac."
  
  "Kao ko?"
  
  "Jim Morrison, Kurt Cobain, Ian Curtis, Nick Drake. Ti znaš. Uobičajeni osumnjičeni".
  
  "Pokriva prilično širok spektar", rekao je Brian. "Kladim se da ste mislili da je vaša generacija satjerala tržište u ćošak tako što je umrla mlada, zar ne? Džimi, Dženis, Džim." Klimnuo je prema stereo uređaju. "Sadašnja kompanija".
  
  "Znam da su neki od njih bili noviji."
  
  "Pa, Nick Drake je bio još jedan od vas. A znate li koliko sam imao godina kada je Ian Curtis bio u Joy Divisionu? Nisam mogao imati više od šest ili sedam godina."
  
  "Ali jeste li slušali Joy Division?"
  
  "Slušao sam, da. Previše depresivno za mene. Kurt Cobain i Jeff Buckley su mnogo bliže kući. Ali čemu sve ovo vodi?
  
  "Iskreno, ne znam", rekao je Banks. "Samo pokušavam nekako utjecati na Lukeov život, njegovo stanje uma. Bavio se nekim vrlo čudnim stvarima za petnaestogodišnjaka. I u njegovoj sobi nije bilo ničega vezanog za njegovog oca."
  
  "Pa, bio bi ljut, zar ne? I ti? To se samo po sebi podrazumeva. Vaš stari je spavao na krevetu kada ste bili tek beba, a onda se ubio prije nego što ste ga uspjeli prepoznati. Teško da se zbog toga osjećaš poželjno, zar ne?"
  
  "Želite li da slušate neke od njegovih pjesama?"
  
  "SZO? Neil Bird?
  
  "Ne. Luke".
  
  "Svakako".
  
  Banks je zaustavio CD Tima Baklija, ubacio kasetu i oboje su sedeli u tišini, pili i slušali.
  
  "Dobar je", rekao je Brian kada je snimanje završilo. "Veoma dobro. Voleo bih da sam tako dobar u njegovim godinama. Još uvijek sirovo, ali uz malo napornog rada i dosta vježbe..."
  
  "Dakle, mislite da je imao budućnost u muzici?"
  
  "To je moguće. S druge strane, vidite dosta osrednjih bendova koji dostižu vrh i neke zaista neverovatne muzičare koji se samo bore da zarade za život, pa ko da kaže? Međutim, ima ono što uzima u svom sirovom obliku. Po mom skromnom mišljenju. Da li je bio sa grupom?"
  
  "Koliko ja znam, ne."
  
  "Bio bi dar od Boga za neki nadolazeći bend. Za početak, on ima talenat, i mogli bi istisnuti Neila Birda iz njega za sve što je potrebno. Da li ste obraćali pažnju na njegov glas? sličnost. Kao Tim i Jeff."
  
  "Da", rekao je Banks. "Ja sam uradio". Ponovo je pokrenuo CD Tim Buckley. Bila je to "Pesma sireni" koja ga je uvek naježila. "Kako ide disk?" pitao.
  
  "Prokletstvo, još nije počelo, zar ne? Naš menadžer se još uvijek cjenka oko ugovora. Otuda ova usrana gomila smeća koju ste videli napolju."
  
  "Očekivao sam jaguara ili crveni sportski automobil."
  
  "Uskoro, tata. Uskoro. Inače, promijenili smo ime."
  
  "Zašto?"
  
  "Menadžer je mislio da Jimson Weed ima previše šezdesetih."
  
  "On je u pravu".
  
  
  
  "Da, pa, sada smo Plave lampe."
  
  "Policija".
  
  "Ne, to je druga grupa. Plave lampe."
  
  "Razmišljao sam o Dixonu iz Dock Greena."
  
  "Hoćeš li doći ponovo?"
  
  "Plava lampa. Bio je to film. Pedesete. U njemu je George Dixon debitirao prije nego što je film postao televizijska serija. Plavi fenjer je nekada bio znak policijske stanice. Na nekim mjestima još uvijek postoji. Nisam siguran da želite da se tučete u vezi sa tim."
  
  "Ono što znaš. U svakom slučaju, naš menadžer misli da je to u redu, modernije - znate, bijele pruge, plave lampe - ali ja ću mu prenijeti ono što ste rekli. Naš zvuk je također postao malo čvršći, malo grublji i manje uglađeni. Mogu odsvirati neke stvarno bezobrazne gitarske solo. Morate doći i čuti nas ponovo. Prešli smo dug put od one posljednje svirke na kojoj si bio."
  
  "Volio bih, ali mislio sam da si tada zvučao sjajno."
  
  "Hvala ti".
  
  "Vidjela sam tvoje baku i djeda neki dan."
  
  "Da? Kako su?"
  
  "Isto kao i uvijek. Trebali biste ih češće posjećivati."
  
  "Oh, znaš kako je."
  
  "Ne. ne znam".
  
  "Ne vole me, tata. Otkad sam zeznuo svoju diplomu i pridružio se bendu. Kad ih vidim, uvijek Trejsi radi ovo, a Trejsi ono. Nije ih briga koliko sam dobro."
  
  "Znate da to nije istina", rekao je Banks, koji je sumnjao da je to vjerovatno. Uostalom, zar nisu bili isti prema njemu? Sve je to bilo Roy, Roy, Roy, šta god je Banks postigao. Bilo mu je dovoljno teško da se pomiri sa izabranom karijerom svog sina, baš kao što su se prema njemu ponašali majka i otac. Jedina razlika je bila u tome što se on pomirio sa Brajanovim izborom, dok se njegovi roditelji nisu pomirili ni sa njegovom karijerom, a kamoli sa karijerom svog unuka. "U svakom slučaju, siguran sam da bi im bilo drago da te vide."
  
  
  
  "Da. U redu. Pokušat ću otići i vidjeti ih kad budem imao vremena."
  
  "Kako je tvoja mama".
  
  "Dobro, valjda."
  
  "Vidio si je nedavno?"
  
  "Ne za nekoliko sedmica."
  
  "Kako joj ide sa... pa, znaš... Mora da će uskoro stići."
  
  "Da, vjerovatno je tako. Slušaj, tata, ima li šta za jelo? Nisam još večerao i umirem od gladi."
  
  Banks je mislio. Prethodno je pojeo sendvič sa škampima u King's Embraceu i nije bio posebno gladan. Znao je da u frižideru ili zamrzivaču nema ništa značajno. Pogledao je na sat. "U Helmthorpeu postoji kineski restoran za poneti. I dalje moraju biti otvorene ako želite."
  
  "Kul", rekao je Brian dok je dopio svoje lager pivo. "Šta čekamo?"
  
  Banks je uzdahnuo i ponovo posegnuo za jaknom. To je sve što vam treba za ugodan provod.
  
  
  
  Michelle je mogla prošetati do Rivergatea, nije bilo tako daleko, ali šetnja nije bila naročito prijatna i još je padala jaka kiša, pa je odlučila da se počasti taksijem sa stanice.
  
  Njena prva sumnja da nešto nije u redu u stanu pojavila se kada je čula škripu vrata svog Tajanstvenog čuvara ekrana i vidjela kako svjetla u vili jezivog izgleda trepere i gase dok je pun mjesec polako prelazio zvjezdano nebo. Znala je da je isključila kompjuter nakon što je tog jutra provjerila e-poštu. Ona je to uvek radila; bila je opsednuta time. Takođe, neko je iz jedne od kutija izvukao nekoliko knjiga koje se nije potrudila da raspakuje. Nisu bili oštećeni niti bilo šta, samo su bačeni na pod pored kutije.
  
  Michelle je zavrtjela mišem i kompjuter se vratio na svoj normalan prikaz. Samo što je bio otvoren u Michelleinom Marshallovom dosijeu, a ona je znala da ga nije otvorila od sinoć. U njenim pretpostavkama nije bilo ništa tajno, ništa za što je mislila da bi neko drugi mogao biti zainteresiran, pa se nije brinula o zaštiti lozinkom. U budućnosti će znati bolje.
  
  Osjetivši dlake na potiljku, Michelle je stajala mirno i osluškivala da li se u stanu ne čuju čudni zvukovi. Ništa osim otkucavanja sata i zujanja frižidera. Uzela je svoju staru palicu sa bočnom ručkom iz školske uniforme iz ormara pored vrata. Stisnuvši ga, osjećala se malo hrabrijom dok je krenula da istražuje ostatak stana.
  
  U kuhinji su bila upaljena svjetla, a nekoliko stvari za koje je znala da ih je tog jutra vratila u frižider - mlijeko, puter, jaja - bilo je na radnoj površini. Ulje se istopilo u bezobličnu grudvicu i raširilo joj se po prstima dok ga je uzimala.
  
  Ormar u njenom kupatilu bio je otvoren, a razne pilule i napitci koje je tamo držala nisu bili u funkciji. Njena boca aspirina bila je na ivici sudopera, poklopac je bio otvoren, a pamuk je nedostajao. Čak i dok su joj se naježile kičme, Michelle se pitala šta sve to, dovraga, znači. Ako je neko opljačkao mesto, iako ona nije mogla da zamisli zašto bi to neko želeo, zašto onda jednostavno ne ostavi sve u neredu? Očigledno, ko god da je to uradio, uradio je to da je uplaši - i uspeli su.
  
  Oprezno je ušla u spavaću sobu, čvršće stežući palicu sa bočnom drškom, očekujući najgore. Niko nije iskočio iz ormara na nju, ali ono što je tamo vidjela natjeralo ju je da odbaci palicu i stavi ruke na usta.
  
  Nije bilo nereda. Možda neke od njenih fioka nisu bile potpuno zatvorene onako kako ih je ostavila, ali nije bilo nereda. Sve je bilo mnogo, mnogo gore.
  
  Uredno raspoređena u sredini kreveta bila je Melissina haljina. Kada je Michelle posegnula da ga podigne, otkrila je da je uredno isječen na dvije polovine.
  
  
  
  Mišel je zateturala uza zid, privijajući polovinu haljine na grudima, jedva verujući šta se dešava. Dok je to činila, oko joj je zapalo natpis na ogledalu toaletnog stolića: ZABORAVI GRAHAM MARSHALL, KUČKO. ZAPAMTITE MELISU. Mogla bi joj se pridružiti.
  
  Michelle je vrisnula, pokrila lice haljinom i skliznula niz zid na pod.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  12
  
  Norman Welles je sjedio u sobi za ispitivanje s rukama prekrštenim na stomaku i čvrsto stisnutim usnama. Ako je bio uplašen, nije to pokazao. Ali tada nije znao koliko je policija već znala o njemu.
  
  Banks i Annie sjedili su preko puta njega, raširenih fascikli ispred sebe. Banks se osjećao dobro odmorno nakon slobodnog dana. U subotu je ostao do kasno budan jedući kinesku hranu i razgovarajući s Brianom, ali u nedjelju nakon što je Brian otišao nije radio ništa osim čitao novine, hodao od Helmthorpea do Rowley Forcea i nazad sam, svratio na ručak u pab i odradio nedjelju Vremenska ukrštenica na putu. Uveče je razmišljao da pozove Michelle Hart u Piterborou, ali se predomislio. Nisu se rastali u najboljim odnosima, pa neka mu se prvo javi ako želi. Posle kratke pauze i cigarete na otvorenom, uživajući u mekom večernjem vazduhu pre zalaska sunca, poslušao je CD sa engleskim pesmama Iana Bostridža, otišao u krevet do pola jedanaest i zaspao onako čvrsto kako se dugo nije mogao setiti. .
  
  "Norman", reče Banks. "Ne smeta ti ako te zovem Norman, zar ne?"
  
  "Ovo je moje ime".
  
  "Detektiv inspektor Cabbot je malo kopao po vašoj prošlosti i ispostavilo se da ste bili nestašan dječak, zar ne?"
  
  
  
  Wells nije rekao ništa. Annie je gurnula fasciklu prema Banksu i on ju je otvorio. "Nekada si bio školski učitelj, jesam li u pravu?"
  
  "Znaš da znaš, inače me ne bi doveo ovamo, iz mog posla."
  
  Banks je podigao obrve. "Razumijem da ste došli ovamo svojom voljom kada ste zamoljeni da nam pomognete u našim istragama. Jesam li u krivu?
  
  "Misliš da sam idiot?"
  
  "Ne razumijem".
  
  "I ne moraš da se igraš žmurke sa mnom. Znaš šta mislim. Da nisam dobrovoljno došao, ti bi našao neki način da me dovedeš ovamo htio to ili ne. Zato samo nastavi ovako. Možda vam se to ne čini mnogo, ali ja moram da vodim posao, klijente koji se oslanjaju na mene."
  
  "Pokušaćemo da te vratimo u radnju što je pre moguće, Normane, ali prvo bih voleo da mi odgovoriš na nekoliko pitanja. Predavao si u privatnoj školi u Cheltenhamu, zar ne?"
  
  "Da".
  
  "Pre koliko je to bilo vremena?"
  
  "Otišao sam prije sedam godina."
  
  "Zašto si otišao?"
  
  "Umoran sam od podučavanja."
  
  Banks je bacio pogled na Annie, koja se namrštila, nagnula i pokazala na nekoliko redova otkucanog papira ispred Banksa. "Normane", nastavi Banks, "mislim da bih vam trebao reći da je DI Cabbot razgovarao s vašim bivšim direktorom, gospodinom Falwellom, ranije jutros. U početku nije bio voljan da razgovara o školskim stvarima, ali kada ga je obavestila da istražujemo moguće ubistvo, postao je malo otvoreniji. Znamo sve o tebi, Normane."
  
  Trenutak istine. Činilo se da je Welles ispuhao i stisnuo se u svojoj stolici. Njegova punačka donja usna se podigla i gotovo sakrila gornju, brada mu je nestala u vratu, a ruke kao da su mu čvršće uhvatile donji dio grudi. "Šta hoćeš od mene?" prošaptao je.
  
  "Da li je istina".
  
  "Doživeo sam nervni slom."
  
  "Šta je uzrokovalo ovo?"
  
  "Radni pritisak. Nemaš pojma kako je podučavanje."
  
  "Ne mogu da zamislim šta sam imao", priznao je Banks, misleći da je poslednja stvar koju je želeo da uradi bilo da stane pred trideset ili četrdeset ljigavih tinejdžera sa hormonalnim poremećajima i pokuša da ih zainteresuje za Šekspira ili Dženkinsov rat u ušima. Svako sa takvom veštinom zaslužio je njegovo divljenje. I medalje, takođe. "Koji vas je konkretni pritisak nagnao da donesete odluku da odete?"
  
  "Nije bilo ništa posebno u tome. Samo opšti slom."
  
  "Prestani da lupaš po žbunju, Normane", ubacila se Eni. "Da li vam ime Stephen Farrow nešto znači?"
  
  Wells je problijedio. "Ništa se nije dogodilo. Nikad ga nisam dirao. Lažne optužbe."
  
  "Prema režiseru Normanu, bili ste zaljubljeni u ovog trinaestogodišnjeg dječaka. Toliko da je zanemario svoje dužnosti, postao sramota za školu, i jednog dana..."
  
  "Dosta!" Welles je udario šakom o metalni sto. "Isti si kao i svi ostali. Svojim lažima trujete istinu. Ne možete gledati ljepotu u oči, pa je morate uništiti, zatrovati za sve ostale."
  
  "Stephen Farrow, Norman", ponovi Annie. "Trinaest godina".
  
  "Bilo je čisto. Čista ljubav". Welles je podlakticom protrljao oči umrljane suzama. "Ali ti to ne bi razumeo, zar ne? Za ljude poput tebe, sve osim muškarca i žene je prljavo, nenormalno, izopačeno."
  
  "Testiraj nas, Normane", rekao je Banks. "Daj nam šansu. Jesi li ga voljela?
  
  
  
  "Stephen je bio divan. Angel. Sve što sam željela je da budem s njim, da budem s njim. Šta bi moglo biti loše u tome?"
  
  "Ali ti si ga dodirnuo, Normane", rekla je Annie. "On je rekao-"
  
  "Nikad ga nisam dirao! Lagao je. Okrenuo se od mene. Htio je novac. Možeš li vjerovati? Moj mali anđeo je želeo novac. Učinila bih sve za njega, podnijela bilo kakvu žrtvu. Ali nešto tako vulgarno kao novac...? Krivim njih, svakako ne Stevena. Okrenuli su ga protiv mene. Natjerali su ga da mi okrene leđa." Welles je ponovo obrisao oči.
  
  "Ko je ovo uradio, Normane?"
  
  "Drugo. Drugi momci."
  
  "Šta se desilo?" pitala je Banks.
  
  "Naravno da sam odbio. Steven je otišao kod direktora, i... zamolili su me da odem, bez pitanja, bez skandala. Sve za dobro škole, znaš. Ali glasine su se proširile. Na otpadu u trideset osam. Jedna glupa greska. Odmahnuo je glavom. "Ovaj dječak mi je slomio srce."
  
  "Nisi mogao očekivati da će te ostaviti na poslu, zar ne?" Banks je rekao. "Zapravo, prokleto si sretan što nisu pozvali policiju. I znate šta mi mislimo prema pedofilima."
  
  "Ja nisam zlostavljač djece! Bio bih zadovoljan da samo... budem s njim. Da li si ikada bio zaljubljen?"
  
  Banks nije ništa rekao. Osjetio je kako ga Annie gleda.
  
  Welles se nagnuo naprijed i stavio ruke na sto. "Ne možete birati predmet svoje želje. Znaš da ne možeš. Možda je kliše reći da je ljubav slijepa, ali kao i u mnogim klišeima, u njoj ima istine. Nisam odabrala da volim Stevena. Jednostavno nisam mogao sebi pomoći."
  
  Banks je ranije čuo ovaj argument od pedofila - da oni nisu odgovorni za svoje želje, da nisu odabrali da vole male dječake - i imao je barem malo simpatije za njihovu nevolju. Uostalom, nisu se samo pedofili zaljubili u pogrešne ljude. Ali nije imao dovoljno simpatija da opravda njihove postupke. "Siguran sam da ste svesni", rekao je, "da je nezakonito da tridesetosmogodišnji muškarac ima seksualne odnose sa trinaestogodišnjim dečakom i da nije u redu da učitelj imati bilo kakav odnos sa učenikom, čak i ako je taj učenik dostigao dob za pristanak s kojom Stephen nije bio."
  
  "Nismo imali seksualne odnose. Stephen je lagao. Natjerali su ga da to uradi. Nikad ga nisam dirao."
  
  "Možda je to tako", rekao je Banks. "Možda nećete moći da kontrolišete svoja osećanja, ali možete da kontrolišete svoje postupke. Mislim da poznaješ dobro od pogrešnog."
  
  "Sve je to tako licemjerno", rekao je Wells.
  
  "Kako misliš?"
  
  "Ko je rekao da između mladosti i starosti ne može biti prave ljubavi? Grci nisu tako mislili."
  
  "Društvo", rekao je Banks. "Zakon. I nije ljubav ono protiv čega se mi zalažemo. Zakon postoji da zaštiti nevine i ranjive od onih grabežljivaca koji bi trebali znati bolje."
  
  "Ha! To pokazuje koliko malo znaš. Šta mislite ko je ovde bio najranjiviji, najnedužniji? Stephen Farrow? Mislite li da samo zato što je dječak u određenoj nežnoj dobi nije sposoban da manipuliše starijima, nesposoban je za ucjene? To je vrlo naivno od vas, ako nemate ništa protiv da to kažem."
  
  "Luke Armitage", prekinula je Annie.
  
  Welles se zavalio u stolicu i obliznuo usne. Banks je primijetio da se jako znoji i da je osjetio kiselo. "Stalno sam se pitao kada ćemo doći do toga."
  
  "Zato si ovdje, Normane. Jeste li mislili da je to zbog Stephena Farrowa?"
  
  "Nisam imao pojma o čemu će se raditi. Nisam uradio ništa loše."
  
  "Slučaj Farrow je sve što nije. Ušutkano. Nema optužbi, nije pričinjena ozbiljna šteta."
  
  "Osim mene."
  
  
  
  "Bio si jedan od posljednjih ljudi koji je vidio Lukea Armitagea na dan kada je nestao, Normane", nastavila je Annie. "Kada smo saznali za tvoju prošlost, zar nije prirodno da smo želeli da razgovaramo s tobom o tome?"
  
  "Ne znam ništa o tome šta mu se dogodilo."
  
  "Ali ti si bio prijatelj s njim, zar ne?"
  
  "Poznat. On je bio kupac. Ponekad smo pričali o knjigama. To je sve".
  
  "Bio je privlačan dečko, zar ne, Normane? Kao Stephen Farrow. Je li te podsjetio na Stivena?"
  
  Wells je uzdahnuo. "Dječak je napustio moju radnju. Nikad ga više nisam video."
  
  "Jesi li siguran?" pitala je Banks. "Jeste li sigurni da se nije vratio, ili ste ga sreli negdje drugdje? Možda u vašoj kući?
  
  "Nikad ga više nisam vidio. Zašto bi došao u moju kuću?"
  
  "Ne znam", rekao je Banks. "Reci mi".
  
  "Nije."
  
  "Nikad?"
  
  "Nikad".
  
  "Vratio se u radnju? Da li se tamo nešto desilo? Nešto loše. Ubio si ga, a onda premjestio kad padne mrak? Možda je to bila strašna nesreća. Ne mogu vjerovati da si ga htio ubiti. Ne kada si ga volela."
  
  "Nisam ga voljela. Društvo se pobrinulo da budem potpuno nesposoban nikoga više voljeti. Šta god mislili o meni, nisam glup. Znam da je dobro od pogrešnog, glavni inspektore, da li se slažem sa tom definicijom ili ne. Ja sam sposoban za samokontrolu. Ja sam emotivni evnuh. Znam da društvo moje motive vidi kao zle i grešne, i nemam želju da provedem ostatak dana u zatvoru. Vjerujte mi, zatvor koji sam sam stvorio je dovoljno loš."
  
  "Pretpostavljam da je novac bio naknadna misao, zar ne?" Banke su nastavile. "Ali zašto ne? Zašto ne zaradiš nešto novca od onoga što si uradio?" Mislim, mogao bi da se nosiš sa tim, zar ne? Pogledaj deponiju smeća na kojoj provodiš dane. Loša prodavnica polovnih knjiga u vlažnoj, hladnoj tamnici ne može da napravi mnogo novca, zar ne? Dodatnih deset hiljada funti bi ti dobro uradilo. Nemoj biti previše pohlepan. Taman dovoljno."
  
  U Wellsovim očima ponovo su bile suze i on je polako odmahnuo glavom s jedne na drugu stranu. "Ovo je sve što imam", rekao je, glas mu je zapeo u grlu, cijelo tijelo mu je počelo da se trese. "Moje knjige. Moja mačka. Oni su sve što imam. Zar ne vidiš, stari?" Okrenuo je svoj ljubičasti luk prema Banksu i udario ga u srce. "Ovdje mi ništa više nije ostalo. Zar nemaš ljudskosti?"
  
  "Ali to ipak nije toliko, zar ne?" Banke su nastavile da pritiskaju.
  
  Wells ga je pogledao u oči i vratilo mu se malo smirenosti. "Ko si ti da to kažeš? Ko si ti da sudiš nečijem životu? Misliš da ne znam da sam ružna? Mislite li da ne primjećujem kako me ljudi gledaju? Mislite da ne znam da sam predmet smijeha i podsmijeha? Misliš da nemam osećanja? Svaki dan sjedim tamo u svojoj vlažnoj, hladnoj tamnici, kako je vi tako okrutno nazivate, kao neki parija, neko ružno čudovište u njegovoj jazbini, neki... neki Kvazimodo, i razmišljam o njihovim grijesima, njihovim željama, njihovim snovima o ljubavi, lepote i čistote, koje licemerni svet smatra ružnim i zlim. Sve što imam su moje knjige i bezuslovna ljubav jednog od Božjih stvorenja. Kako se usuđuješ da me osuđuješ?"
  
  "Šta god da osjećate", rekao je Banks, "društvo mora zaštititi svoju djecu, a za to su nam potrebni zakoni. Oni vam mogu izgledati proizvoljni. Ponekad mi se čine proizvoljnima. Mislim petnaest, šesnaest, sedamnaest, osamnaest? Četrnaest? Gdje povlačite crtu? Ko zna, Normane, možda ćemo jednog dana biti prosvijetljeni koliko ti želiš da budemo i snizimo dob pristanka na trinaest, ali do tada moramo imati ove redove ili će se sve pretvoriti u haos." Dok je govorio, mislio je na Grahama Marshalla i Lukea Armitagea. Društvo nije dobro zaštitilo nijednog od njih.
  
  "Nisam učinio ništa loše", rekao je Wells, ponovo prekriživši ruke.
  
  Problem je bio, kao što su Banks i Annie već razgovarali, što su zatvorene TV kamere potvrdile Wellsovu priču. Luke Armitage je ušao u Norman's Used Books u 4:58 i otišao - sam - u 5:24.
  
  "U koje vrijeme ste zatvorili taj dan?" pitala je Banks.
  
  "Pola šest, kao i obično."
  
  "I šta si uradio?"
  
  "Otišao sam kući."
  
  "Pedeset sedma Arden terasa"?"
  
  "Da".
  
  "Nije daleko od Market Streeta, zar ne?"
  
  "Blizu, da."
  
  "Živiš li sam?"
  
  "Da".
  
  "Imaš li auto?"
  
  "Polovni Renault".
  
  "Dovoljno dobro da te odvede do Hallam-Tharna i nazad?"
  
  Wells je spustio glavu na ruke. "Vec sam ti rekao. Ja nisam ništa uradio. Nisam bio u blizini Hallam-Tharna mjesecima. Sigurno ne nakon izbijanja FMD-a."
  
  Banks je sada još jače mogao da oseti njegov znoj, oštar i oštar, poput životinjskog izmeta. "Šta ste radili nakon što ste došli kući?"
  
  "Popio sam svoj čaj. Ostaci tepsije od piletine, ako ste zainteresovani. Gledao sam TV. Malo sam pročitao, a onda otišao u krevet."
  
  "U koje vrijeme?"
  
  "Rekao bih da sam bio u krevetu u pola deset."
  
  "Jedan?"
  
  Wells je samo zurio u Banksa.
  
  "Nisi nigde drugde izlazio te večeri?"
  
  "Gdje bih otišao?"
  
  "Pub? Fotografije?"
  
  
  
  "Ne pijem i ne družim se. Više volim svoju kompaniju. I mislim da u posljednjih četrdeset godina nije napravljena nijedna pristojna slika."
  
  "Da li je Luke Armitage posjetio vašu kuću u bilo koje doba te večeri?"
  
  "Ne".
  
  "Je li Luke Armitage ikada bio u vašoj kući?"
  
  "Ne".
  
  "Nije nikada prešao ni na vaša ulazna vrata, čak ni na trenutak?"
  
  "Ponekad razgovaram s njim u radnji. To je sve. On čak i ne zna gde živim."
  
  "Jeste li ga ikada vodili bilo gdje?"
  
  "Ne. Kako sam mogao to da uradim? Svaki dan hodam do i od prodavnice. Nije daleko, i dobar je trening. Osim toga, znate kakav je parking oko pijace."
  
  "Znači, Luke nikada nije bio u tvom autu?"
  
  "Nikad".
  
  "U tom slučaju", rekao je Banks, "siguran sam da vam neće smetati ako naši forenzičari pomno pogledaju vašu kuću i automobil. Također bismo željeli uzeti uzorak DNK, samo za poređenje."
  
  Welles je ispružio bradu. "Šta ako mi stvarno smeta?"
  
  "Zadržat ćemo vas ovdje dok ne dobijemo nalog za pretres. Zapamti, Normane, mrzim što mogu reći da su sudije potaknute takvim stvarima, ali Luke Armitage dolazi iz bogate i poštovane porodice, dok si ti osramoćeni učitelj koji zarađuje za život u prljavoj knjižari. A ta prodavnica je bila poslednje mesto za koje znamo da je Luke posetio pre nego što je nestao."
  
  Wells je spustio glavu. "Odlično", rekao je. "Nastavi. Radi šta želiš. Više me nije briga."
  
  
  
  Nakon neprospavane subotnje večeri, Michelle je provela nedjelju oporavljajući se od šoka onog što se dogodilo u njenom stanu i pokušavajući obuzdati svoju emocionalnu reakciju u korist više analitičkog razmišljanja.
  
  
  
  Nije stigla daleko.
  
  Da je neko provalio u kuću i namestio stvari da je uplaši, bilo je dovoljno očigledno. Zašto je sasvim drugo pitanje. Iznenadilo ju je to što je uljez znao za Melissu, iako je pretpostavljala da ljudi mogu saznati bilo šta o njoj ako to zaista žele. Ali s obzirom na to da je znao, bilo bi očito kada je pretražio njene ladice pored kreveta da je mala haljina pripadala Melissi i da bi njeno oskvrnjivanje izazvalo mnogo patnje. Drugim riječima, bio je to hladan, proračunat napad.
  
  Stanovi su trebali biti čuvani, ali Michelle je radila kao policajac dovoljno dugo da zna da talentirani provalnik može zaobići gotovo sve. Iako je bilo protiv svake osobine Michellenog karaktera da ne prijavi provalu policiji, ona je na kraju odlučila da to ne učini. U osnovi, to je bilo zato što je ime Grahama Marshalla bilo napisano njenim crvenim karminom na ogledalu toaletnog stolića. Upad je trebao da je uplaši od istrage, a jedini ljudi koji su znali da ona radi na tome, osim samih Marshalla, bili su drugi policajci ili ljudi povezani s njima, poput dr. Coopera. Istina, Michelleino ime se pojavilo u novinama jednom ili dvaput kada su kosti prvi put pronađene, tako da bi tehnički svi u cijeloj zemlji znali da se bavi tim poslom, ali je smatrala da odgovori leže mnogo bliže kući.
  
  Pitanje je bilo: "Hoće li se uplašiti od slučaja?" Odgovor je bio: "Ne."
  
  Barem nije bilo potrebno mnogo čišćenja. Mišel je, međutim, izbacila ceo sadržaj svog toaletnog ormarića i moraće da ide kod lekara po nove recepte. Bacila je i sadržaj frižidera, što uopšte nije bila velika stvar. Što je još važnije, pronašla je bravara u Žutim stranicama i dogovorila da joj se stavi lanac i dodatni zasun na vrata.
  
  Kao rezultat preživljenog vikenda, Michelle se u ponedjeljak ujutro osjećala devastirano i iznervirano i zatekla je da drugačije gleda na sve u sjedištu divizije, kao da znaju nešto što ona ne zna, kao da upiru prstom u nju i pričaju o njoj. Bio je to zastrašujući osjećaj i svaki put kad bi uhvatila nečiji pogled, skrenula je pogled. Jeziva paranoja, rekla je sebi, i pokušala da je se otrese.
  
  Prvo je imala kratak susret sa PC Collinsom, koji joj je rekao da nije stigao nigdje provjeravanjem starih izvještaja o perverznjacima. Većina ljudi koje je policija tada ispitivala bili su ili mrtvi ili u zatvoru, a oni koji nisu imali šta da dodaju. Nazvala je dr. Coopera, koja još uvijek nije pronašla svog stručnjaka za noževe, Hilary Wendell, a zatim je otišla u arhivu da pregleda stare bilježnice i aktivnosti.
  
  Ovih dana, počevši od Zakona o policiji i dokazima o krivičnom djelu, postoje vrlo stroga pravila u vezi s policijskim notesima. Na primjer, bilo je nemoguće ostaviti prazne stranice. Svaka stranica je bila numerisana, a ako ste neku greškom propustili, morali ste da povučete liniju kroz nju i napišete "propušteno greškom". Unosi su trebali imati predgovor, podvući datum i vrijeme, a na kraju svakog dana zaposlenik je trebao povući kontinuiranu crtu ispod posljednjeg unosa. Mnogo od toga je učinjeno kako bi se spriječilo da policajci "verbaliziraju" osumnjičene - da im pripisuju riječi koje nisu koristili, priznanja koja nisu dali - i izbjegnu bilo kakvu reviziju nakon činjenja. Bilješke su vođene na licu mjesta, često brzo, a tačnost je bila važna jer bi bilježnice mogle biti potrebne na sudu.
  
  Službene bilježnice mogu biti od neprocjenjive važnosti kada se pokušava rekonstruisati okvir istrage, kao i distribucija aktivnosti, zapis svih uputstava koje je istražiteljima dao viši istražitelj. Na primjer, ako bi PC Higginbottom bio zamoljen da ode i intervjuiše susjeda Joea Smitha, ta naredba ili "akcija" bi bila zabilježena u Action Book, a zapis intervjua bi bio u njegovoj bilježnici. Gledajući radnje, mogli ste utvrditi koja područja istraživanja su bila, a koja nisu, a čitajući sveske mogli biste pokupiti utiske koji možda nisu ušli u konačne izjave i zvanične zapise.
  
  Popunjene sveske su prvo predate inspektoru detektiva, koji ih je pregledao i, ako je sve bilo prihvatljivo, poslao referentu na arhiviranje. To je značilo da su se akumulirali tokom godina. Ko god da je rekao da se krećemo prema svijetu bez papira, pomislila je Michelle dok je hodala niz redove regala poredanih kutijama do plafona, očigledno nije policajac.
  
  Gospođa Metcalfe joj je pokazala gdje se čuvaju sveske, a Michelle je, instinktivno, otišla prvo do Bena Šoa. Ali koliko god puta prelistavala grafikone, proveravala i ponovo proveravala datume, konačno je morala da prizna da ako postoje sveske koje pokrivaju period osnovne aktivnosti na slučaju Grahama Marshalla, počevši od dana njegovog nestanka, 22. avgusta, 1965. godine, u narednih mjesec-dva, onda su nestali.
  
  Michelle je imala poteškoća da razazna Shawov rukopis u sveskama koje je pronašla, ali je gotovo mogla razaznati da je njegov posljednji upis upisan 15. augusta 1965. godine, kada je ispitivao svjedoka pljačke pošte, a sljedeći upis je napravljen u novu svesku 6. oktobra te godine.
  
  Michelle se obratila gospođi Metcalfe za pomoć, ali nakon pola sata čak je i siromašni arhivski službenik morao priznati poraz. "Ne mogu zamisliti kuda su otišli, draga", rekla je. "Osim što ih je moj prethodnik možda pogrešno popunio ili su se izgubili u jednom od skretanja."
  
  "Da li ih je neko mogao uzeti?" upitala je Michelle.
  
  "Ne razumijem ko. Ili zašto. Mislim, samo ljudi poput tebe dolaze ovamo. Drugi policajci."
  
  To je ono što je Michelle mislila. Mogla je uzeti što god je htjela tokom svojih posjeta, a gospođa Metcalfe ne bi znala ništa. Što je značilo da može i bilo ko drugi. Neko je provalio u njen stan i pokušao da je uplaši od istrage, a sada je otkrila da su sveske vredne skoro dva meseca, ključna dva meseca, nekako nestale. Slučajnost? Michelle nije tako mislila.
  
  Pola sata kasnije, kada su naišli na isti problem sa knjigom aktivnosti Grahama Marshalla, Michelle je u sebi znala da su aktivnosti i bilježnice zauvijek nestale, najvjerovatnije uništene. Ali zašto? I od koga? Ovo otkriće nije pomoglo njenoj paranoji. Počela je da se oseća van svog elementa. Šta bi dođavola sada trebala da radi?
  
  
  
  Nakon intervjua, Banks je želio da se skloni sa terena, daleko od oštrog smrada znoja Normana Wellsa, pa je odlučio da se uputi na Lindgarth Way i razgovara sa učiteljem muzike Lukea Armitagea, Alastairom Fordom, dok je Annie nastavila da vodi potragu za Lukeova misteriozna žena.
  
  Po Benksovom iskustvu, nastavnici muzike su zaista bili čudni ljudi, djelimično, bez sumnje, zbog frustracije pokušaja da se ljepota Betovena i Baha usadi u umove opsjednute Radioheadom i Mercury Rev. Nije da Banks ima nešto protiv pop muzike. Tokom njegovog vremena, razred je stalno gnjavio svog učitelja muzike g. Watsona da svira Bitlse. Jednom je omekšao, ali je sve vreme izgledao sumorno. Njegove noge nisu gazile, a njegovo srce nije bilo u tome. Međutim, kada je svirao Dvořákovu simfoniju Novog svijeta ili Patetičnu simfoniju Čajkovskog, bila je druga priča. Zatvorio je oči, ljuljao se i dirigovao, pjevušeći dok su se glavne teme podizale. Sve to vrijeme, momci iz razreda su mu se smijali i čitali stripove ispod svojih klupa, ali on ništa nije primjećivao, uronjen u svoj svijet. Jednog dana gospodin Votson nije došao na čas. Pričalo se da je imao nervni slom i da se "odmara" u sanatorijumu. Prema Benksovim najboljim saznanjima, nikada se nije vratio predavanju.
  
  
  
  Jučerašnja kiša raščistila je krajolik i istakla jarko zelenu donju Daleside, prošaranu ljubičastim djetelinama, žutim ljutićima i celandinom. Krečnjački ožiljak Fremlington Edgea blistao je na suncu, a ispod njega selo Lindgart, sa svojom crkvicom i nagnutim seoskim zelenilom, kao maramica koja leprša na vetru, kao da je spavala. Banks je pogledao njegovu kartu, pronašao sporednu cestu koju je tražio i skrenuo desno.
  
  Fordova koliba bila je privatna kao i Benksova, i dok je parkirao iza tamnoplave Honde, shvatio je zašto. Nije to bila simfonija Novog svijeta, već prelijepi "Recordare" za sopran i mecosopran iz Verdijevog "Requiema", koji je dopirao iz otvorenih prozora u punoj jačini. Da Banks nije igrao The Stones' Aftermath u svom autu, čuo bi to na kilometar udaljenosti.
  
  Trebalo je malo pokucati na vrata, ali je na kraju muzika prestala i na poziv se javio čovjek kojeg je Banks prepoznao na koncertu Aeolian Quarteta. Alastair Ford je imao senke u pet sati, dug, kukast nos i blistav sjaj u očima. Da jeste, kosa bi mu vjerovatno virila na sve strane, ali bio je potpuno ćelav. Šta je bilo sa Lukeom Armitageom? Banke razmatraju. Ovo je bila druga osoba koju je sreo tog dana koja se družila s dječakom i izgledala je luda kao šeširdžija. Možda je Luke privlačio čudake. Možda zato što je on sam bio više nego malo čudan. Međutim, Banks je odlučio da ostane otvoren. Ostaje da se vidi da li je ekscentričnost Alastaira Forda bila opasna.
  
  "Volim Verdija kao nikog drugog", rekao je Banks, pokazujući ličnu kartu, "ali ne mislite li da je to preglasno?"
  
  "Oh, nemojte mi reći da se stari Farmer Jones ponovo žalio na muziku. Kaže da mu krave sire mlijeko. Trgovac!"
  
  
  
  "Nisam ovdje zbog buke, gospodine Ford. Mogu li da uđem i popričam nekoliko reči?"
  
  "Sada sam radoznao", rekao je Ford, ulazeći unutra. Njegova kuća je bila čista, ali u njoj je živjelo, s malim hrpama nota tu i tamo, violinom na niskom stolu i masivnim stereo sistemom koji je dominirao dnevnom sobom. "Policajac koji poznaje svog Verdija".
  
  "Nisam stručnjak," rekao je Banks, "ali nedavno sam kupio novu ploču, pa sam je u posljednje vrijeme slušao nekoliko puta."
  
  "Oh da. Rene Fleming i "Kirov". Vrlo lijepo, ali moram priznati da sam još uvijek prilično vezan za Von Ottera i Gardinera. U svakom slučaju, ne mogu zamisliti da dolaziš ovdje da razgovaraš o starom Joe Greenu sa mnom. Šta mogu učiniti za tebe?" Ford je na mnogo načina bio poput ptice, posebno u svojim iznenadnim, naglim pokretima, ali kada je sjeo u fotelju, ukočio se, s prstima sklopljenih u krilu. Međutim, nije bio opušten. Banks je osetio čovekovu napetost i nespretnost i zapitao se šta ih je izazvalo. Možda mu se jednostavno nije svidjelo da ga policija ispituje.
  
  "Radi se o Lukeu Armitageu", rekao je Banks. "Pretpostavljam da ste ga poznavali?"
  
  "O, jadni Luke. Neverovatno talentovan dečak. Tako veliki gubitak."
  
  "Kada ste ga posljednji put vidjeli?"
  
  "Negdje na kraju semestra."
  
  "Jeste li sigurni da ga od tada niste vidjeli?"
  
  "Od tada gotovo da nisam izlazio iz vikendice, osim na odlaske u Lindgart po namirnice. sam sa svojom muzikom nakon čitavog semestra podučavanja ovih laika. Kakvo blaženstvo!"
  
  "Pretpostavljam da Luke Armitage ipak nije bio filistar?"
  
  "Daleko od toga."
  
  "Dao si mu časove violine, jesam li u pravu?"
  
  "Da".
  
  "Ovdje ili u školi?"
  
  "U školi. Utorkom uveče. Tamo imamo prilično dobro opremljenu muzičku sobu. Imajte na umu da ovih dana trebamo biti zahvalni na svemu. Oni će potrošiti bogatstvo na sportsku opremu, ali kada je muzika u pitanju..."
  
  "Da li je Luke ikada razgovarao s tobom o nečemu što mu je bilo na umu?"
  
  "Nije mnogo pričao. Uglavnom je bio fokusiran na svoju igru. Imao je izuzetnu sposobnost koncentracije, za razliku od mnogih današnjih mladih ljudi. Nije bio od onih za male razgovore. Razgovarali smo o muzici, posvađali se jednom ili dvaput o pop muzici, za koju sam shvatio da mu je jako draga."
  
  "Nikada ni o čemu drugom?"
  
  "Kao šta?"
  
  "Smetalo mu je sve što mu je moglo smetati, sve čega se mogao bojati. Takve stvari."
  
  "Bojim se da ne. Luke je bio vrlo tajanstvena osoba, a ja nisam od onih koji zabadaju nos u tuđe poslove. Iskreno da vam kažem, nisam baš dobar u pomaganju ljudima s njihovim emocionalnim problemima." Prešao je rukom preko svoje glatke glave i nasmiješio se. "Zato više volim da živim sam."
  
  "Nije oženjen?"
  
  "Bio. Prije mnogo mjeseci."
  
  "Šta se desilo."
  
  "Pretražite me. Šta se obično dešava?
  
  Banks je pomislio na Sandru. Šta se obično dešava? "Dakle, upravo si ga naučio da svira violinu, to je sve?"
  
  "U osnovi, da. Mislim, i on je bio u mom razredu, u školi. Ali ne bih rekao da sam ga poznavao ili da smo prijatelji ili nešto slično. Poštovao sam njegov talenat, čak i ako je volio pop muziku, ali to je bio kraj."
  
  "Da li je ikada spomenuo svoje roditelje?"
  
  "Ne za mene".
  
  "Šta je sa njegovim biološkim ocem? Neil Bird?
  
  "Nikad čuo za njega."
  
  Banks je pogledao po sobi. "Ovdje imate vrlo skrovitu kolibu, gospodine Ford."
  
  "Stvarno? Da, vjerujem da jeste."
  
  Da li je izolacija dobra za vas?
  
  
  
  "Ovo bi trebalo funkcionirati, zar ne?" Fordova noga je počela da lupa o pod, koleno mu se trzalo, a ne u ritmu sada jedva čujnog Requiema.
  
  "Imaš li ikada društvo?"
  
  "Rijetko. Sviram u gudačkom kvartetu, a ponekad i drugi članovi dođu ovdje na probe. Inače, više volim usamljene studije. Slušaj, ja..."
  
  "Nema djevojaka?"
  
  "Rekao sam ti, nisam jak u vezama."
  
  "Momci?"
  
  Ford je podigao obrvu. "Nisam jak u vezama."
  
  "Ipak, vi upravljate odnosom nastavnik-učenik."
  
  "Imam talenat za podučavanje."
  
  "Da li ti se sviđa?"
  
  "Na neki način. Ponekad".
  
  Banks je ustao i prišao prozoru. Odatle se pružao prekrasan pogled na dolinu, gledajući na Eastvale u daljini. Banks je mislio da jedva razaznaje zamak na brdu.
  
  "Je li Luke Armitage ikada dolazio ovamo?" upitao je, okrenuvši se prema Fordu.
  
  "Ne".
  
  "Da li si siguran?"
  
  "Vrlo malo ljudi dolazi ovamo. ja bih zapamtio. Slušaj, ako želiš znati nešto o Lukeu, pitaj Lauren."
  
  "Lauren Anderson?"
  
  "Da. Poznavala ga je mnogo bolje od mene. Ona je... pa, znaš, ona je osoba s kojom ljudi razgovaraju o svojim problemima i sličnim stvarima."
  
  "Emocije".
  
  "Da".
  
  "Znate li da li je Luke bio blizak s nekim drugim?"
  
  "Možete pitati kćer našeg direktora."
  
  Banks je na trenutak zamislio iznenadnu plavu kosu i duge noge koje je primijetio nakon razgovora s Gavinom Barlowom. "Rose Barlow?"
  
  "To je isto. Mala kurva."
  
  
  
  "Jesu li ona i Luk bili prijatelji?"
  
  "Prijateljski kao lopovi."
  
  "Kad je to bilo?"
  
  "Ranije ove godine. februara ili marta.
  
  "Gdje ste ih vidjeli zajedno?"
  
  "U školi".
  
  "Nigdje drugdje?"
  
  "Ne idem nigdje drugdje. Osim ovdje. Sve što mogu reći je da sam ih ponekad viđao kako razgovaraju u hodnicima i na igralištu i činilo se da su bliski."
  
  Banks je na umu napravio bilješku da slijedi Rose Barlow. "Imaš li mobilni telefon?" pitao.
  
  "Bože, kakvo čudno pitanje!"
  
  "I ti?"
  
  "Ne. Lično, ne vidim nikakvu korist od toga. Jedva koristim telefon koji imam."
  
  "Gdje si bio prošlog ponedjeljka?"
  
  "Ovdje".
  
  "Jesi li uopće bio u Eastvaleu prošle sedmice?"
  
  "Vec sam ti rekao. Jedva sam izašao iz vikendice."
  
  "Šta si uradio?"
  
  "Kako misliš?"
  
  "Evo. U vikendici. Jedan. Sve ovo vreme".
  
  Ford je ustao i pokreti ptica su se nastavili. "Sviram muziku. Slušam. Čitam. Okušam se u kompoziciji. Slušaj, to te se stvarno ne tiče, znaš, čak i ako si policajac. Poslednji put kada sam to primetio, još uvek smo živeli u slobodnoj zemlji."
  
  "Bilo je to jednostavno pitanje, gospodine Ford. Ne morate da se nervirate."
  
  U Fordovom glasu čula se piskava nota. "Ne ljutim se. Ali ti gledaš svoja posla. Mrzim kada ljudi gledaju svoja posla. Ne mogu ti ništa reći. Idi razgovaraj sa Lauren. Ostavi me na miru".
  
  Banks je na trenutak zurio u njega. Ford je izbjegavao da ga pogleda. "Ako saznam da ste me lagali, gospodine Ford, vratit ću se. Ti razumijes?"
  
  "Ne lažem. Ja nisam ništa uradio. Ostavi me na miru".
  
  
  
  Prije odlaska, Banks mu je pokazao portret djevojke koju je Josie Batty vidjela sa Lukeom. Ford je jedva bacio pogled na skicu i rekao da je ne prepoznaje. Bio je čudan, bez sumnje, pomislio je Banks dok je palio auto, ali ne možete uhapsiti ljude samo zato što su čudni. Glasnoća se ponovo povećala i Banks je mogao čuti Verdijevu Lahrimozu kako ga prati sve do Lindgarta.
  
  
  
  "Hvala što ste se pobrinuli za maturu, draga", rekla je gospođa Marshall. "Prekosutra ćemo održati sahranu u bazilici Svetog Petra. Joan će joj se, naravno, vratiti. Moram reći da je vikar bio jako dobar s obzirom da niko od nas nije bio ono što bi se moglo nazvati redovnim parohijanima. Hoćeš li biti tamo?"
  
  "Da, naravno", rekla je Michelle. "Postoji samo jedna stvar."
  
  "Šta je, ljubavi?"
  
  Michelle joj je rekla za rebro koje im je trebalo kao dokaz.
  
  Gospođa Marshall se namrštila i na trenutak razmislila. "Mislim da ne treba da brinemo o nečemu tako malom kao što je ivica koja nedostaje, zar ne? Pogotovo ako ti to može pomoći."
  
  "Hvala", rekla je Michelle.
  
  "Izgledaš umorno, ljubavi. Sve je uredu?"
  
  "Da. Divno". Michelle je uspjela da se slabo nasmiješi.
  
  "Ima li još vijesti?"
  
  "Ne, bojim se da ne. Samo još pitanja."
  
  "Ne mogu da shvatim šta još imam da vam kažem, ali molim vas nastavite."
  
  Michelle se zavalila u stolicu. Znala je da će biti teško. Saznati za bilo kakvu šalu koju bi Graham mogao smisliti bez pretpostavke da je spreman na šale - što njegova majka nikada ne bi dopustila - bilo je gotovo nemoguće. Međutim, mogla je samo pokušati. "Da li je Graham ikada bio odsutan od kuće na duže vrijeme?"
  
  "Kako misliš? Jesmo li ga poslali?"
  
  "Ne. Ali znate kakva su deca. Ponekad jednostavno vole da odu i da vam ne kažu gde su bili. Strašno te zabrinjavaju, ali izgleda da to u tom trenutku ne shvataju."
  
  
  
  "Oh, znam na šta misliš. Ne kažem da je naš Graham bio na bilo koji način drugačiji od druge djece. S vremena na vrijeme je preskakao čaj, a jednom ili dvaput je propustio svoj policijski čas u devet sati. I često se dešavalo da ga ne vidimo ni za dlaku od zore do sumraka. Ne tokom semestra, imajte na umu. Jedino je vikendom i školskim raspustom mogao biti pomalo nepouzdan."
  
  "Da li ste imali pojma gdje je bio kada se kasno vratio?"
  
  "Igrao sam se sa svojim drugarima. Ponekad je sa sobom imao i gitaru. Probali su, znate. Grupa".
  
  "Gdje su to uradili?"
  
  "Kuća Davida Grenfela".
  
  "Osim grupnih vježbi, da li je ikad ostao budan do kasno u drugim prilikama?"
  
  "Povremeno. Bio je samo normalan dečko."
  
  "Koliko si mu dao džeparca?"
  
  "Pet šilinga sedmično. To je bilo sve što smo mogli priuštiti. Ali imao je svoje novine i to ga je učinilo pomalo suvišnim."
  
  "I kupio si svu njegovu odjeću?"
  
  "Ponekad bi uštedio novac ako bi nešto zaista želio. Kao Beatle džemper. Znate, kao ovaj na fotografiji."
  
  "Dakle, ništa mu nije nedostajalo?"
  
  "Ne. Nije dovoljno da primetite. Zašto? Kako misliš?"
  
  "Samo pokušavam da dobijem predstavu o njegovim postupcima, gospođo Maršal. To će mi pomoći da pokušam da shvatim šta mu se moglo dogoditi, ko ga je mogao zaustaviti i odvesti."
  
  "Mislite li da je to bio neko koga je poznavao?"
  
  "Nisam to rekao, ali moguće je."
  
  Gospođa Marshall je petljala sa svojom ogrlicom. Ta pomisao ju je očigledno uznemirila. Da li je to bila ideja da je za to odgovorna poznanica, ili je ona u to duboko sumnjala, bilo je nemoguće reći. "Ali nismo poznavali nikog takvog", rekla je.
  
  
  
  "Kao šta?"
  
  "Perverznjak", šapnula je.
  
  "Ne znamo da je to bio perverznjak."
  
  "Ne razumijem. To je ono što je policija rekla. Ko bi drugi mogao biti?"
  
  "Jet Harris ti je to rekao?"
  
  "Da".
  
  "Da li je neko ikada sugerisao da je Grahama možda kidnapovao neko koga je poznavao?"
  
  "Bože, ne! Zašto bi neko ovo uradio?"
  
  "Stvarno zašto?" upitala je Michelle. "I ne znaš ništa o bilo kakvom sumnjivom društvu u kojem je Graham mogao biti, možda u prilikama kada je ostajao budan do kasno ili ga nije bilo cijeli dan?"
  
  "Ne. Bio je sa svojim prijateljima. Ne razumijem šta pokušavaš reći."
  
  "U redu je", rekla je Michelle. "Nisam siguran da to i sam razumijem. Pretpostavljam da sve što zaista želim da pitam je da li je Graham imao prijatelje koje vam se ne sviđaju ili se družio sa nekim koga ne odobravate."
  
  "O. br. Svi su bili obični momci. Poznavali smo njihove mame i tate. Bili su kao mi."
  
  "Nema starijih dječaka? Bilo ko za koga mislite da je imao loš uticaj?"
  
  "Ne".
  
  "I činilo se da Graham nikada nije imao više novca nego što ste očekivali od njega?"
  
  Izraz lica gospođe Marshall se očvrsnuo i Michelle je znala da je otišla predaleko. Znala je i da je pogodila živac.
  
  "Hoćete li da kažete da je naš Graham bio lopov?"
  
  "Naravno da ne", odvratila je Michelle. "Samo sam mislio da je možda radio druge čudne poslove o kojima ti nije rekao osim što je dijelio novine, možda kada je trebao biti u školi."
  
  Gospođa Marshall ju je i dalje sumnjičavo gledala. Činilo se da je Bill Marshall sve upijao, njegove oči kao perle prelijetale su s jedne na drugu dok su razgovarale, ali to je bila jedina stvar koja mu se kretala na licu. Kad bi samo mogao govoriti, pomislila je Michelle. A onda je shvatila da je to beskorisno. Neće joj ništa reći.
  
  "Pretpostavljam da je to samo znak moje frustracije ovim slučajem", priznala je Michelle. "Na kraju krajeva, bilo je to tako davno."
  
  "Jet Harris je uvijek govorio da su to ubice Maura, oni kojima je suđeno godinu dana kasnije. Rekao je da bismo svi vjerovatno imali noćne more do kraja života ako bismo ikada znali koliko su mladih života odnijeli i gdje su tijela zakopana."
  
  "On ti je to rekao, zar ne?" upitala je Michelle. Kako je zgodno. Brzo je zaključila - ili potvrdila ono što je ranije sumnjala - da je nadzornik detektiv Haris vodio slučaj zatvorenih očiju, a gospođa Marshall, kao i mnoge majke, nije imala pojma šta njen sin radi većinu vremena. Pitala se zna li njegov otac. Iskrivljeno lice Billa Marshalla nije ništa odavalo, ali Michelle je mislila da može vidjeti oprez u njegovim očima. I još nešto. Nije mogla sa sigurnošću reći da je to bila krivica, ali joj je tako izgledalo. Mišel je duboko udahnula i uronila.
  
  "Čuo sam da je vaš muž radio za blizance Kray u Londonu."
  
  Uslijedila je kratka tišina, a zatim je gospođa Marshall rekla: "Bill kao takav nije radio za njih. On je zapravo trenirao sa njima u teretani. Poznavali smo ih. Naravno da jesmo. Odrasli smo u istom kraju. Svi su poznavali Reggieja i Ronniea. Uvek su bili ljubazni prema meni, šta god neko rekao o njima, a čula sam priče od kojih bi ti se digla kosa na glavi. Ali uglavnom su bili dobri momci. Ljudi ne vole kada se drugi malo izdignu iznad njihove pozicije, znate."
  
  Michelle je osjetila kako joj vilica pada. Shvatila je da se ovdje više ništa ne može učiniti, a ako će riješiti ovaj slučaj, učinit će to bez pomoći svoje porodice i bez pomoći Bena Šoa. I možda u opasnosti po život. "Sjeti se Melise. Mogao bi joj se pridružiti...." Obećavši još jednom da će biti na sahrani, Michelle se izvinila i požurila da ode.
  
  
  
  Kod kuće te večeri, Banks je prelistavao večernje novine preko karija iz Madrasa koji je ranije kupio od Marks & Spencera, ubacio Pariski koncert Bila Evansa u CD plejer, natočio sebi nekoliko gutljaja Laphroaiga i svalio se na kauč sa svojim Photoplay dnevnikom. "za 1965. Mislio je da je Oscar Wilde rekao: "Nikad ne putujem bez svog dnevnika. Uvjek treba da imate nešto senzacionalno sa sobom da pročitate u vozu," ali možda nije u pravu. Bilo je lako pripisati gotovo svaku duhovitu izreku Oskaru Vajldu ili Grouču Marksu. Međutim, iz radoznalosti se otresao i pogledao Oksfordski rječnik citata i ustanovio da je ovaj put bio u pravu.
  
  Bankov dnevnik bio je daleko od senzacionalnog. Okrećući stranice ponovo, bacivši pogled na zgodne glumice kojih se jedva sjećao - Carol Lynley, Jill St. John, Yvette Mimier - bio je zadivljen koliko je ploča kupio i pogledao. Sve dok, samo nekoliko sedmica nakon Grahamovog nestanka, Banks nije vidio da njegov dnevnik zapravo ima svoje trenutke, a čitajući trivijalne ili zagonetne zapise, uspio je popuniti ostalo svojim sjećanjem i maštom.
  
  U prvoj sedmici avgusta 1965, porodica Banks je otišla na godišnji odmor. Ovo nije bilo neobično; odlazili su svake godine u isto vrijeme, na dvije sedmice zbog godišnjeg zatvaranja fabrike njegovog oca. Ono što je bilo neobično te godine je da su otišli u Blackpool - mnogo dalje od njihovog uobičajenog putovanja u Great Yarmouth ili Skegness - i da su sa sobom poveli Grahama Marshalla.
  
  Sa četrnaest godina, Benks je bio u godinama kada mu je bilo neprijatno da luta po odmaralištu na plaži sa svojim roditeljima, a jahanje magarca po plaži ili igranje kantom i lopatom više mu se nije dopadalo. Budući da je Grahamov otac upravo počeo s velikim građevinskim projektom - njegov je posao bio mnogo više sezonski nego kod Arthura Banksa - i nije izgledalo da će Marshalovi te godine dobiti odmor, napravljeni su finansijski aranžmani i Grahamu je bilo dozvoljeno da ih prati .
  
  Posjetite Blackpool! Pogledajte čuveni toranj! Slušajte Reginalda Dixona na moćnim orguljama! Pogledajte veličanstvenu Zlatnu milju! Doživite estradu sa zvijezdama na jednom od tri pristaništa! Provedite sate porodične zabave na Pleasure Beachu!
  
  Mogao je biti i mjesec.
  
  U neko smiješno rano jutro, jer su tada uvijek odlazili na odmor, utovarili bi svoje kofere na zadnje sjedište Morris Travelera Arthura Banksa, popularnog karavana s drvenom podlogom, i krenuli na sjever do svog dugog putovanje, bez sumnje stižu umorni i iznervirani, ali baš na vrijeme za čaj u pansion gospođe Barraclough. Noćenje, doručak i večera tačno u šest, a jao ako zakasniš. Gospođa Baraklou je bila velika, odbojna figura koje se Banks još uvek sećao kako je nosila igle, kako je stajala raširenih debelih nogu i sklopljenih ruku ispod masivnih grudi.
  
  Banks je vidio da je svaki dan zapisivao vrijeme na vrh svog rekorda, i kako su praznici odmicali, prošli su prilično dobro: devet dana barem djelomično sunčanih dana od četrnaest, i samo dva i po potpuna pomračenja. Za kišnih dana, Banks i Graham, primijetio je, lutali su zabavnim halama na Zlatnoj milji ili jednom od molova i igrali "jednoruke bandite" i flipere. Jedno kišno nedjeljno popodne proveli su gledajući stare ratne filmove koji su se uvijek prikazivali kišnim nedjeljama, patriotske filmove s naslovima poput Hoće li nam služiti dan i Je li dan prošao dobro?
  
  U oblačnim danima lutali su po maturalnom plesu, jeli ribu i pomfrit iz novina ili kuvane škampe iz papirnih kesa, i preturali po nekoliko gradskih knjižara, tegli, tražeći romane Sextona Blakea (kupio je jedan koji se zove "Ubice uma") ili romane Ian Fleming, dok je Graham tražio časopise Famous Monsters i priče Isaaca Asimova.
  
  Jedne večeri svi su otišli u Tower Circus, a Banks je u svom dnevniku zabilježio da mu je nastup Charlieja Cairolija "veoma smiješan". Takođe su učestvovali u varijetetu na North Pieru, gde su Morecambe i Wise izvodili komediju, a Hollies su izvodili muziku.
  
  Ali većinu večeri nakon čaja provodili su gledajući TV u salonu za goste. Televizor je bio stari model, čak i za ono vrijeme, sa malim ekranom, prisjetio se Banks, a uključili ste ga otvaranjem opružnog poklopca na vrhu ispod kojeg su bile kontrole jačine zvuka i kontrasta. Banks to nije zapisao u svoj dnevnik, ali bez sumnje bi se našla neka odrasla osoba koja bi voljela vidjeti Sunday Night u London Palladiumu umjesto Perryja Masona, što se samo očekuje od odraslih. Srećom, Roy je spavao na krevetiću u sobi svojih roditelja, pa su Banks i Graham samo otišli u svoju sobu i čitali, slušali Radio Luksemburg na svojim tranzistorima ili listali prljave časopise kojih je Graham izgledao u izobilju.
  
  Naravno, nisu provodili svaki minut svakog dana zajedno. Graham je ponekad bio neraspoložen, neobično tih, a gledajući unazad, Banks je posumnjao da je zaokupljen ovim ili onim problemima. U to vrijeme, međutim, on tome nije pridavao nikakav značaj, samo je ponekad išao svojim putem.
  
  Trećeg dana, lutajući sam ulicama tražeći mjesto da sjedne i popuši cigaretu, Benks je niz stepenice, izvan utabane staze, pronašao kafić. Godinama nije razmišljao o tome, ali Sterckov dnevnički zapis vratio ga je u bogatstvo i detalje. Mogao je čak čuti šištanje aparata za espreso i miris tamno pržene kafe.
  
  Mesto je imalo tropski osećaj, sa grubim zidovima od štukature, palmama u saksiji i tihom kalipso muzikom koja je svirala u pozadini, ali devojka za pultom ga je s vremena na vreme vraćala. Bila je prestara za njega, čak i ako je izgledao starije kada je pušio i mogao je proći za šesnaest godina i glumiti u X filmovima. Vjerovatno je imala dvadesetak godina, imala je starijeg dečka sa autom i puno novca, lijepu djevojku poput nje, ali Benks se zaljubio u nju kao što se zaljubio u fabričku djevojku Mandy. Zvala se Linda.
  
  Da je Linda bila prelijepa se podrazumijeva. Imala je dugu tamnu kosu, blistave plave oči, blagi osmeh i usne koje je želeo da poljubi. Ono što je mogao vidjeti u ostatku njenog tijela dok je izlazila iza pulta bilo je također nešto o čemu je maštao: poput Ursule Andress koja izlazi iz mora u Dr. No. Takođe je bila ljubazna prema njemu. Razgovarala je s njim, nasmiješila mu se, a jednom mu je čak dala i drugu šoljicu espresa besplatno. Uživao je gledajući je kako upravlja mašinama iza pulta, grizući joj donju usnu dok je pjenila mlijeko. Jednom ili dvaput uhvatila je njegov pogled i nasmiješila se. Osećao je kako se crveni u srži svog bića, i znao je da ona zna da je zaljubljen u nju. Bila je to jedna tajna i jedno mjesto koje nije dijelio s Grahamom.
  
  Kako su praznici odmicali, Banks i Graham su radili sve uobičajene stvari, neke sa ostatkom porodice, a neke same. Kada je bilo dovoljno toplo, provodili su vrijeme izležavajući se s Banksovom majkom i ocem na plaži u kupaćim gaćama među gomilom grubih sjevernjaka s maramama vezanim oko glave. Čak su jednom ili dvaput plivali u moru, ali je bilo hladno, pa se nisu dugo zadržali. Uglavnom su samo ležali, uključeni u radio, nadajući se da će čuti kako životinje pjevaju "Moramo izaći iz ovog mjesta" ili Byrdove kako pjevaju "Mr. Čovek sa tamburom "i kradomice pogledao devojke u kupaćim kostimima.
  
  U stvari, dok je ponovo čitao svoj dnevnik, ne samo za praznike, već i za cijelu godinu, Benks je bio zapanjen koliko svog vremena posvećuje djevojkama, mislima i snovima o seksu. Njegovi hormoni su vladali njegovim životom te godine, bez sumnje.
  
  
  
  Ipak, vrhunac sedmice bile su dvije djevojke, i tu se Benksov dnevnik približio senzacionalističkom. Jedne lijepe večeri, Banks i Graham otišli su na plažu za uživanje nasuprot Južnog pristaništa. Ušli su u jedan od otvorenih tramvaja, sjeli na gornju palubu i sa strahopoštovanjem gledali u svjetla, a vjetar im je raznosio kosu.
  
  Pleasure Beach je bio pun boja i zvukova, od urlanja vožnje do vriske putnika. Dok su šetali okolo, pokušavajući da odluče u koju šetnju da krenu, primetili su dve devojčice njihovih godina koje su ih gledale, šapućući jedna drugoj i kikoću se kao što to obično rade devojke. Nisu bile modne, već su nosile bluze i suknje konzervativnijih dužina na kojima su neki roditelji i dalje insistirali.
  
  Na kraju su im prišli Banks i Graham, a kako je Graham bio ćutljiv, mrzovoljan tip, Banks im je ponudio cigarete i počeo ćaskati s njima. Nije se mogao sjetiti šta je rekao, samo nešto što bi nasmijalo djevojke i pomislilo da su ovi momci cool. Desilo se da se ovoga puta zakačio sa onom koja mu se najviše dopala, mada da budem iskrena, oboje su bili ništa, ne kao normalan par, sladak momak sa ružnom drugaricom.
  
  Tina je bila niskog rasta, prilično velikih grudi, tamne puti i duge, valovite smeđe kose. Njena prijateljica Sharon bila je vitka plavuša. Jedina mana koju je Banks primijetila je nekoliko mrlja ispod šminke i žvakaća guma koju je žvakala. Ali nije mogla ništa učiniti u vezi sa mrljama - znao je da i sam ima nekoliko gadnih mrlja - i ubrzo je izvukla žvaku i bacila je.
  
  Prvo su se vozile vozom duhova, a djevojke su se uplašile kada su fosforescentni kosturi iskočili i objesili se ispred automobila koji su se polako kretali. Ali ono što ih je natjeralo da vrište i priljube se bliže grudima svojih drugova bila je mreža koja im je s vremena na vrijeme dodirivala lica u mraku.
  
  
  
  Nakon Vlaka duhova, uhvatili su se za ruke, a Graham je ponudio da se provozaju Big Dipperom, ogromnim toboganom. Tina se uplašila, ali su je ostali uvjeravali da će sve biti u redu. Graham je platio.
  
  Toga se Benks sjećao dok je ponovo čitao svoj dnevnik. Zapalio je cigaretu, otpio gutljaj Lafrouege i razmišljao o tome na trenutak dok je Bill Evans igrao dalje. Graham je često plaćao. Činilo se da uvijek ima dovoljno novca, uvijek dovoljno, čak iu Peterboroughu za deset zlatnih ploča i dupli ček kod Gaumonta. Možda čak i malo Kia Ore i sladoleda od čokolade od žene koja je došla sa poslužavnikom u pauzi. Banks se nikada nije pitao kako je to dobio u to vrijeme; jednostavno je pretpostavio da je Graham dobio mnogo džeparca od svog oca pored novca u okruglim novčanicama. Međutim, retrospektivno, sada izgleda čudno da je klinac iz radničke klase, sin zidara, uvijek imao toliko novca da potroši.
  
  Da je Vlak duhova bio dobro organiziran, pomisli Banks dok se prisjećao, u Velikom medvjedu djevojke su grlele Banksa i Grahama i skrivale svoja lica na ramenima. Banks je čak ušuljao poljubac Sharon dok su se penjali na jednu od najstrmijih padina, a ona se držala za njega cijelim putem dolje, raspuštene kose, plavog ubistvenog škripe.
  
  Zajapureni i uzbuđeni otišli su sa plaže za uživanje na matursko veče. Osvetljenje je počelo tek kasnije tokom godine, ali su narukvice i ogrlice od lampica još visile po celoj fasadi, poput božićnih ukrasa, napisao je Banks u retkom poetskom trenutku, a sami tramvaji su bili osvetljeni sijalicama tako da su njihovi obrisi moglo se vidjeti kilometrima.
  
  Nakon čisto simboličnog otpora, djevojke su pristale da se prošetaju plažom, a njih četiri su se neminovno smjestile ispod Južnog pristaništa, uhodanog mjesta za "udvaranje". Čitajući njegove nejasne i kratke opise, Banks se sjetio kako je ležao sa Sharon i ljubio je, isprva nježno, a onda su njih dvoje počeli jače raditi usnama, kušajući mali jezik, osjećajući kako se njeno tijelo kreće pod njim. Pustio je mašti da poradi na oskudnim detaljima koje je te noći zapisao u svom krevetu s gospođom Barraclow: "Gee i ja smo otišli s Tinom i Sharon ispod južnog mola!"
  
  Nekako je zavukao ruku ispod njene bluze i opipao njene čvrste male grudi. Nije se bunila kada joj je nakon nekog vremena zavukao ispod grudnjaka i osjetio toplo, meko meso, stisnuvši joj bradavicu između palca i kažiprsta. Oštro je uzdahnula i vratila se ljubljenju njegovog jezika. Pramen njene kose pao mu je u usta. Osjetio je miris žvake na njenom dahu, pomiješan s mirisom morske trave i morske vode na plaži. Tramvaji su jurili preko njih, a talasi su se razbijali o obalu. Nešto kasnije, skupljajući hrabrost, kliznuo je rukom uz njeno bedro i zavukao je ispod suknje. Samo bi mu dozvolila da je dodirne kroz tkaninu njenih gaćica, smrzavajući se ili odlučno povlačeći ruku dok je pokušavao da ode dalje, ali to je bilo najdalje što je do sada otišao, tako da je bio dobro. Graham je kasnije rekao da ga je Tina pustila do kraja s njom, ali Banks mu nije vjerovao.
  
  I bilo je što senzacionalnije.
  
  Išli su sa Sharon i Tinom još dva puta, jednom u kino da gledaju Help! i jednog dana u kockarnicama, Graham je, kao i obično, dao većinu gotovine, a njihove večeri su završile na isti način. Koliko god se Banks trudio i nagovještavao, Sharon se nije odrekla svog blaga. Uvijek ga je zaustavljala na vratima. Bilo je to zadirkujuće, uravnoteženo tek kasnije divnim ritualom samoolakšice.
  
  Kada je došlo vrijeme za odlazak, razmijenili su imena i adrese i rekli da će pisati, ali Benks se više nije čuo sa Sharon. Koliko je znao, ni Graham se nije čuo s Tinom prije njegovog nestanka. Osvrćući se sada, Banks se nadala da ga je zaista pustila da ode sa njom do kraja.
  
  
  
  Sjećanje na njihov odmor natjeralo ga je da razmišlja i o drugim stvarima, a neke od njih počele su da mu uznemiravaju policijski um. U početku tiho, a onda sve glasnije i glasnije.
  
  Ali ubrzo to nije bilo interno zvono za uzbunu, već telefon koji je zvonio. Banks je podigla slušalicu.
  
  "Glavni inspektor Banks?" Ženski glas, poznat, napet.
  
  "Da".
  
  "Ovo je inspektor Hart. Michelle."
  
  "Još nisam zaboravio tvoje ime", rekao je Banks. "Šta mogu učiniti za tebe? Ima li novosti?"
  
  "Da li si zauzet?"
  
  "Odmah nakon što ste me bacili u Starbucks, slučaj nestalih osoba se pretvorio u ubistvo, pa da, to sam ja."
  
  "Gle, žao mi je zbog ovoga. Mislim... Tako je teško."
  
  "Samo mi reci".
  
  Michelle je šutjela toliko dugo da je Banks počeo misliti da će jednostavno spustiti slušalicu. Činilo se da je bila dobra u naglom prekidu razgovora. Ali nije. Vječnost kasnije, rekla je: "Danas sam otkrila da nedostaju bilježnice Bena Shawa i dionice Grahama Marshalla."
  
  "Nestala?"
  
  "Pogledao sam sve fajlove. Nisam ih mogao naći. Zamolio sam i sekretaricu arhiva za pomoć, ali ni ona ih nije mogla pronaći. Postoji praznina u sveskama od 15. avgusta do 6. oktobra 1965."
  
  Banks je zviždao kroz zube. "Šta je sa akcijama?"
  
  "Samo u slučaju. Gone. Ne znam... Mislim, nikad... Ima još nešto. Nešto što se desilo tokom vikenda. Ali ne želim da pričam o tome preko telefona." Nervozno se nasmijala. "Pretpostavljam da vas pitam za savjet. Ne znam šta da radim".
  
  "Moraš nekome reći."
  
  "Kažem ti".
  
  "Mislim na nekoga na tvom mjestu."
  
  
  
  "U tome je problem", rekla je. "Jednostavno ne znam kome ovdje mogu vjerovati. Zato sam mislio na tebe. Znam da imate lični interes po ovom pitanju i bilo bi mi korisno da u blizini imam još jednog profesionalca. Znam da mu mogu vjerovati."
  
  Banks je razmislio na trenutak. Michelle je bila u pravu; on je zaista bio zainteresovan za slučaj. I kako je to zvučalo, bila je u teškoj situaciji tamo dole, sama. "Nisam siguran kako mogu pomoći", rekao je, "ali vidjeću da li mogu da odem." Dok je izgovarao ove riječi, slika sebe kako galopira do Piterboroa na bijelom konju, u oklopu i s kopljem, rugala mu se. "Ima li vijesti o pogrebnoj službi?"
  
  "Prekosutra".
  
  "Otići ću čim budem mogao", rekao je. "Možda sutra. Do tada, ne govori i ne čini ništa. Samo se ponašaj kao i obično. Dobro?"
  
  "Dobro. A Alan?
  
  "Da?"
  
  "Hvala ti. Ozbiljan sam. U nevolji sam." Zastala je, a zatim dodala: "I bojim se."
  
  "Bit ću tamo".
  
  Nakon što je Banks spustio slušalicu, napunio je čašu, spustio drugu čašu Billa Evansa i sjeo da razmisli o implikacijama onoga što je ranije te večeri naučio dok je čitao svoj dnevnik i onoga što je upravo čuo od Michelle.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  13
  
  Lauren Anderson je živjela u maloj kući nedaleko od mjesta gdje je Banks živjela sa Sandrom prije njihovog rastanka. Već dugo nije prošao kraj svoje stare ulice, a to je budilo uspomene koje bi najradije zaboravio. Iz nekog razloga se osjećao izdanim. Uspomene su trebale da budu slatke - ona i Sandra su se lepo provele zajedno, volele se dugi niz godina - ali činilo se da je sve zasjenjeno njenom izdajom, a sada i predstojećim brakom sa Šonom. I dete, naravno. Dijete je bilo u velikim bolovima.
  
  Nije rekao ništa o svojim mislima Annie, koja je sjedila pored njega. Nije ni znala da je on tamo živio, jer ju je upoznao tek nakon što se uselio u Gratleyjevu vikendicu. Osim toga, jasno je dala do znanja da je ne zanima njegov bivši život sa Sandrom i djecom; to je bio jedan od glavnih razloga koji su se našli između njih i uništili njihovu kratku i dirljivu romansu.
  
  Bio je to najljepši ljetni dan koji su ikada vidjeli. Ovaj put su sjedili u Benksovom autu, kako je on više volio, s otvorenim prozorima, slušajući Marianne Faithfull kako pjeva "Summer Nights" na CD-u sa najvećim hitovima. Bilo je to u danima kada je njen glas bio dubok i ujednačen, prije nego što su piće, droga i cigarete uzeli danak, baš kao što su to učinili s Billie Holiday. Takođe je postao hit u vreme kada je Graham nestao i zabeležio je raspoloženje tog leta kada su tinejdžeri bili zaokupljeni seksom.
  
  
  
  "Ne mogu vjerovati da još uvijek slušaš ove stvari", rekla je Annie.
  
  "Zašto ne?"
  
  "Ne znam. Jednostavno je tako... star."
  
  "Kao Betoven."
  
  "Pametne klompe. Znaš šta mislim."
  
  "Nekada sam je zaista volela."
  
  Annie ga je iskosa pogledala. "Marianne Faithfull?"
  
  "Da. Zašto ne? Ušla je spremna, staložena, izašla je i bila na vrhuncu svoje igre svaki put kada bi objavila novi album, a sjedila je na visokoj stolici sa svojom gitarom, izgledala je baš kao školarka. Ali ona bi bila u dekoltiranoj haljini, prekriženih nogu i zvučao bi ovaj nežni glas, a ti bi samo poželeo..."
  
  "Nastavi".
  
  Banks je stao na semaforu i nasmiješio se Annie. "Siguran sam da razumete sliku", rekao je. "Samo je izgledala tako nevino, tako nevino."
  
  "Ali ako su priče istinite, pojavljivala se dosta, zar ne? Rekao bih daleko od djevice."
  
  "Možda je i to bio deo toga", složio se Banks. "Upravo si znao da je ona to uradila. Bilo je priča. Jean Pitney. Mick Jagger. Zabave i sve ostalo."
  
  "Svetac i grešnik u jednom", rekla je Annie. "Kako savršeno za tebe."
  
  "Bože, Annie, bila sam samo dijete."
  
  "Izgleda da je i to bilo prilično pohotno."
  
  "Pa, šta si mislio sa četrnaest godina?"
  
  "Ne znam. Dječaci, možda, ali ne seksualno. Hajde da se zabavimo. Ljubavni romani. Cloth. Šminka".
  
  "Možda sam zato oduvek voleo starije žene", rekao je Benks.
  
  Annie ga je snažno udarila laktom u rebra.
  
  "Oh! Zašto si to uradio?"
  
  "Ti znaš. Parkiraj ovdje. Muškarci", rekla je dok se Banks parkirao i izlazili iz auta. "Kad si mlad, trebaju ti starije žene, a kad si star, trebaju ti mlađe žene."
  
  
  
  "Ovih dana", rekao je Banks, "uzimam sve što mi dođe pod ruku."
  
  "Šarmantno." Annie je pritisnula zvono na vratima i nekoliko sekundi kasnije ugledala lik kako im se približava kroz mat staklo.
  
  Lauren Anderson je nosila farmerke i tanak džemper s V-izrezom, a nije bila našminkana. Bila je mlađa nego što je Banks očekivao, gipka, punih usana, blijedog ovalnog lica i svijetloplavih očiju s teškim kapcima uokvirenih dugom smeđom kosom koja joj je padala do ramena. Stojeći na vratima, obavila je ruke oko sebe kao da joj je hladno.
  
  "Policija", rekao je Banks, pokazujući svoju ličnu kartu. "Možemo li ući?"
  
  "Svakako". Lauren se povukla u stranu.
  
  "Ovdje?" upita Banks, pokazujući na nešto što je ličilo na dnevnu sobu.
  
  "Ako želiš. Skuvaću čaj, u redu?"
  
  "Odlično", rekla je Annie, prateći je u kuhinju.
  
  Banks je čuo njihov razgovor dok je brzo pregledavao dnevnu sobu. Bio je impresioniran dvama zidovima polica s knjigama koji su stenjali pod teretom klasika koje će čitati, ali im nije stigao. Svi viktorijanci, zajedno sa najvećim Rusima i Francuzima. Nekoliko novijih romana: Ian McEwan, Graham Swift, A. S. Byatt. Poprilično stihova, također, od Heaney Beowulf prevedenih do posljednjeg broja komentara poezije koji leži na niskom stoliću. Bilo je i predstava: Tenesi Vilijams, Edvard Albi, Tom Stopard, Elizabetanci i Jakobinci. Postojao je i dio o umjetnosti i jedan o klasičnoj mitologiji. Da ne spominjemo redove književne kritike, od Aristotelove poetike do poststrukturalističkih hira Davida Lodgea. Većina muzike na polici CD-a bila je klasična, favorizovana od strane Baha, Mocarta i Hendla.
  
  Banks je pronašao udobnu stolicu i sjeo. Ubrzo su stigle Annie i Lauren s čajem. Primetivši pepeljaru na stolu i osetivši izrazit miris ustajalog dima u vazduhu, Banks je upitao da li može da zapali cigaretu. Lauren je odgovorila "naravno" i uzela jednu od njegovih svilenih cigareta. Annie je okrenula nos na način koji može učiniti samo bivši pušač.
  
  "To je lijepo mjesto", rekao je Banks.
  
  "Hvala ti".
  
  "Živiš li ovdje sam?"
  
  "Sada jeste. Nekada sam to dijelila sa jednom od učiteljica, ali prije nekoliko mjeseci ona je dobila svoj stan. Nisam siguran, ali mislim da više volim da živim sam."
  
  "Ne krivim te", rekao je Banks. "Vidite, razlog zašto smo ovdje je taj što smo čuli da Lukeu Armitageu dajete dodatnu nastavu engleskog jezika i mislili smo da biste nam mogli reći nešto o tome."
  
  "Nisam siguran da vam mogu reći išta o njemu, ali da, radio sam s Lukeom." Lauren je sjedila na malom kauču s nogama podvučenim ispod sebe, držeći šolju u obje ruke. Puhnula je na svoj čaj. "Bio je toliko ispred ostatka razreda da mu je sigurno bilo strašno dosadno u školi. Većinu vremena bio je daleko ispred mene." Podigla je ruku i gurnula nekoliko neposlušnih pramenova kose s lica.
  
  "Tako dobro?"
  
  "Pa, njegov entuzijazam je nadoknadio ono što mu je nedostajalo u formalnom treningu."
  
  "Razumijem da je bio i talentovan pisac."
  
  "Vrlo. Opet mu je bila potrebna disciplina, ali bio je mlad, divlji. Daleko bi otišao da... samo da..." Držala je šolju u jednoj ruci i obrisala oči o rukav. "Izvini", rekla je. "Jednostavno ne mogu da se nosim sa tim. Luke. Smrt. Takav gubitak."
  
  Annie joj je dodala maramicu iz kutije na jednoj od polica za knjige. "Hvala", rekla je, a zatim ispuhala nos. Promeškoljila se na kauču, a Banks je primijetila da su joj stopala bosa, a nokti na nogama obojeni u crveno.
  
  "Znam da je to teško prihvatiti", rekao je Banks, "ali sam siguran da razumete zašto moramo da znamo što više o njemu."
  
  "Da naravno. Mada, kao što sam rekao, ne vidim kako mogu da vam kažem mnogo."
  
  
  
  "Alastair Ford je rekao da ste vi osoba koja sluša probleme ljudi."
  
  Ona je frknula. "Alaster! Vjerovatno je htio reći da sam radoznala kučka. Alastair pretrči milju ako se itko nađe na udaljenosti od neodređenog tuče, bez obzira na to koliko izopačenih emocija ima."
  
  I sam Banks je imao isti utisak, mada on to ne bi tako rekao. Po prvim utiscima, Lauren Anderson je ispala, možda, najnormalnija djevojka koju je Luke imao. Ali konkurencija - Ford i Wells - nije bila jako teška.
  
  "Da li je Luke ikada pričao o sebi?"
  
  "Malo", rekla je Lauren. "Mogao bi biti vrlo uzdržan, zar ne, Luke."
  
  "Ponekad?"
  
  "Ponekad je mogao malo da spusti gard, da."
  
  "I o čemu je tada pričao?"
  
  "Oh, kao i obično. Škola. Njegovi roditelji."
  
  "Šta je rekao o njima?"
  
  "Mrzio je školu. Većina časova za njega nije bila samo dosadna, već nije volio disciplinu, formalnosti.
  
  Banks je pomislio na dečake koji su mučili Lukea na pijaci. "Šta je sa maltretiranjem?"
  
  "Da, i to. Ali to nije bilo ozbiljno. Mislim, Luke nikada nije udaren ili nešto slično."
  
  "Šta je onda bilo?"
  
  "Uglavnom zadirkivali. Prozivali su me. Malo gurnuo. Oh, ne kažem da ga to nije povrijedilo. Bio je veoma osetljiv. Ali on je to na neki način mogao podnijeti."
  
  "Kako misliš?"
  
  "Nije mu to baš smetalo. Mislim, znao je da su momci koji to rade idioti, da si ne mogu pomoći. I znao je da to rade jer je bio drugačiji."
  
  "Savršeno?"
  
  "Ne, mislim da Luke sebe nikada nije smatrao superiornijim od bilo koga drugog. Samo je znao da je drugačiji."
  
  
  
  "Šta je rekao o svojim roditeljima?"
  
  Lauren je šutjela na trenutak prije nego što je odgovorila. "Bilo je vrlo privatno," rekla je.
  
  Annie se nagnula naprijed. "Gospođice Anderson", rekla je. "Luke je mrtav."
  
  "Da. Da, znam".
  
  "I moramo sve znati."
  
  "Ali sigurno ne možete misliti da su njegovi roditelji imali ikakve veze s njegovom smrću?"
  
  "Šta je rekao o njima?"
  
  Lauren je zastala, a zatim nastavila. "Nije dobro. Bilo je jasno da nije baš sretan kod kuće. Rekao je da voli svoju majku, ali je stekao utisak da se nije slagao sa očuhom."
  
  Banke su to mogle zamisliti. Martin Armitage je bio fizički jak, dominantan, navikao da ide svojim putem, a činilo se da su njegovi interesi prilično daleko od interesa njegovog posinka. "Da li ste stekli utisak da ga je očuh na bilo koji način maltretirao?" pitao.
  
  "Bože moj, ne", rekla je Lauren. "Niko ga nikada nije tukao niti na bilo koji način vrijeđao. Samo... bili su tako različiti. Nisu imali ništa zajedničko. Mislim, za početak, Luke nije mario za fudbal."
  
  "Šta je nameravao da uradi sa svojim problemima?"
  
  "Ništa. Šta je mogao da uradi? Imao je samo petnaest godina. Možda bi otišao od kuće za godinu ili više, ali sada to nikada nećemo saznati, zar ne? Neko vrijeme je morao to da trpi."
  
  "Djeca podnose mnogo gore", rekao je Banks.
  
  "Zaista, postoji. Porodica je bila bogata, a Luku nikada nije nedostajalo materijalnog bogatstva. Siguran sam da su ga i majka i očuh jako voljeli. Bio je osjetljiv, kreativan dječak s neotesanim očuhom i praznoglavom majkom."
  
  Banks ne bi rekao da je Robin Armitage praznoglava, ali možda je Lauren napravila pretpostavku koju ljudi često prave o modelima. "Šta je sa Neil Byrdom?" Banke su nastavile. "Je li Luke ikada pričao o njemu?"
  
  "Skoro nikada. Postao je veoma emotivan kada je ova tema pokrenuta. Čak i ljut. Luke je imao mnogo neriješenih problema. Samo si znao da odustaneš."
  
  "Možeš li objasniti?"
  
  Lauren je nabrala obrve. "Mislim da je bio ljut jer nikada nije poznavao svog oca. Ljut jer ga je Neil Byrd napustio kada je bio vrlo mlad, a onda se uzeo i ubio. Možete li zamisliti kako biste se zbog toga osjećali? Čak ni svom ocu ne značiš dovoljno da bi on ostao živ i gledao kako rasteš."
  
  "Da li je bilo nečega posebno što bi mu moglo smetati u poslednje vreme, bilo šta što bi mogao da vam pomene?"
  
  "Ne. Zadnji put kada sam ga vidio na kraju semestra, bio je uzbuđen zbog ljetnog raspusta. Dao sam mu nešto da pročita."
  
  "Portret umjetnika kao mladića i zločin i kazna?
  
  Oči su joj se raširile. "Bile su to dvije knjige. Kako si to znao?"
  
  "Nije važno", rekao je Banks. "Kako ste počeli s njim?"
  
  "Obično bih mu dao nešto da pročita, možda roman ili neku poeziju, a onda bismo se našli ovdje i razgovarali o tome. Često smo odlazili odatle i razgovarali o slikarstvu, istoriji, grčkoj i rimskoj mitologiji. Bio je veoma napredan kada je u pitanju razumevanje književnosti. I imao je nezasitan apetit za njom."
  
  "Dovoljno napredno za Remboa, Baudelairea, Verlainea?"
  
  "Sam Rimbaud je bio samo dječak. A mlade tinejdžere često privlači Baudelaire."
  
  "Le Poète se fait voyant par un long, immense et raisonné dérèglement de tous les sens", citirao je Benks, naglaskom za koji se nadao da nije previše nerazumljiv. "Da li ti ovo nešto znači?"
  
  
  
  "Pa, naravno. Ovo je Remboov opis metode kojom je postao vidovnjak. "Potpuni poremećaj svih čula."
  
  "To je bilo napisano na zidu Lukeove spavaće sobe. Je li to bilo povezano s drogom?"
  
  "Koliko ja znam, ne. Barem ne sa Lukom. Radilo se o otvaranju iskustvima svih vrsta. Da budem potpuno iskren, nisam odobravao zaljubljenost Luca Remboa. U mnogim takvim slučajevima, to je fascinacija romantičnim idealom izmučenog dječaka pjesnika, a ne samim djelom."
  
  Ne želeći da se izgubi u oblastima književne kritike, Banks je krenuo dalje. "Osećao si se veoma bliskom sa Lukom, jesam li u pravu?"
  
  "Na neki način, pretpostavljam. Kad bi samo mogao stvarno biti s njim. Bio je klizav, kameleonski, često neraspoložen, tih i povučen. Ali svidio mi se i vjerovao sam u njegov talenat, ako na to mislite."
  
  "Ako bi vam Luke došao po pomoć, da li biste je pružili?"
  
  "Zavisi od okolnosti."
  
  "Ako je pobjegao od kuće, na primjer."
  
  "Učinio bih sve što mogu da ga razuvjerim."
  
  "To zvuči kao zvanična rečenica."
  
  "To je onaj kojeg bih slijedio."
  
  "Zar ga ne biste primili unutra?"
  
  "Naravno da ne".
  
  "Zato što ne znamo gdje je otišao onog dana kada je nestao. Barem ne nakon pola šest. Ali posljednji put je viđen kako hoda sjeverno ulicom Market. To bi ga na kraju dovelo do vašeg područja, zar ne?"
  
  "Da, ali...mislim...zašto bi došao ovamo?"
  
  "Možda ti je vjerovao, trebao je tvoju pomoć u nečemu."
  
  "Ne mogu to zamisliti."
  
  "Kada ste se vas dvoje trebali sljedeći put sresti?"
  
  
  
  "Ne do sljedećeg semestra. Sljedeće sedmice idem kući za ostatak praznika. Moj otac je u posljednje vrijeme loše, a moja majka se teško nosi s tim."
  
  "Žao mi je što to čujem. Gdje je dom?
  
  "Južni Vels. Tenby. Malo uspavano mjesto, ali je uz more, ima puno stijena po kojima možete hodati i razmišljati."
  
  "Jesi li siguran da te Luke nije došao posjetiti pretprošlog ponedjeljka?"
  
  "Naravno da sam siguran. Nije imao razloga za to."
  
  "Vi ste bili samo njegov mentor, zar ne?"
  
  Lauren je ustala, a bijes joj je bljesnuo u očima. "Kako misliš? Šta pokušavaš da nagovestiš?"
  
  Banks je podigao ruku. "Vau. Sačekaj minutu. Samo sam mislio da te je možda smatrao prijateljem i mentorom, nekim kome bi se mogao obratiti ako je u nevolji."
  
  "Pa, nije. Slušaj, dogodilo se da nisam bio kod kuće ni pretprošlog ponedjeljka."
  
  "Gdje si bio?"
  
  "U posjeti mom bratu, Vernone."
  
  "Gdje Vernon živi?"
  
  "Harrogate".
  
  "U koje vrijeme si otišao?"
  
  "Oko pet. Ubrzo nakon toga".
  
  "A u koje vreme ste se vratili?"
  
  "Nisam to uradio. U stvari, popio sam malo previše. U svakom slučaju, previše za rizik vožnje. Tako da sam spavao na Vernonovom kauču. Vratio sam se ovdje oko podneva u utorak."
  
  Banks je bacio pogled na Annie, koja je odložila blok i uklonila otisak umjetnika iz svoje aktovke. "Da li ste ikada videli ovu devojku, gospođice Anderson?" ona je pitala. "Razmisli dobro."
  
  Lauren je proučavala crtež i odmahnula glavom. "Ne. Video sam izraz lica, ali mi lice nije bilo poznato."
  
  "Niko iz škole?"
  
  "Ako jeste, ne prepoznajem je."
  
  
  
  "Mislimo da bi ona mogla biti Lukeova djevojka", rekao je Banks. "I pokušavamo ga pronaći."
  
  Lauren je brzo pogledala Banksa. "Mlada žena? Ali Luke nije imao djevojku."
  
  "Kako znaš? Rekao si da ti nije sve rekao."
  
  Prstima je dodirnula svoj V-izrez. "Ali... ali ja bih znao."
  
  "Ne mogu shvatiti kako", rekao je Banks. "Šta je s Rose Barlow?"
  
  "Šta sa njom?"
  
  "Čuo sam da su ona i Luke bili prilično prijateljski raspoloženi."
  
  "Ko ti je to rekao?"
  
  "Jesu li?"
  
  "Mislim da su se sreli jednom ili dvaput ranije ove godine. Rose Barlow nije ni blizu Lukeovog nivoa. Ona je samo vrijedan radnik."
  
  "Dakle, nije dugo trajalo."
  
  "Koliko ja znam, ne. Iako, kao što ste istakli, neću nužno biti taj koji će znati."
  
  Banks i Annie su ustali da odu. Lauren ih je otpratila do vrata.
  
  "Hvala na izdvojenom vremenu", rekao je Banks. "A ako se još nečega sjetite, obavijestit ćete nas, zar ne?"
  
  "Da naravno. Dat ću sve od sebe", rekla je Lauren. "Zaista se nadam da ćete uhvatiti onoga ko je ovo uradio. Luke je imao tako obećavajuću budućnost pred sobom."
  
  "Ne brini", rekao je Banks s više samopouzdanja nego što se osjećao. "Snaći ćemo se."
  
  
  
  Otkako je nazvala Banksa, Michelle je razmišljala o tome da kaže Šou o onome što je pronašla. Bilo bi dovoljno lako da svaka ovlaštena osoba ukloni bilježnice i aktivnosti iz svojih foldera. Mišel je to mogla i sama, pa ko bi postavljao pitanja oficiru sa Šoovim činom? Sigurno ne gospođa Metcalfe.
  
  Ali ona se i dalje opirala direktnom pristupu. Stvar je bila u tome da je morala biti sigurna. Jednom kada se tako nešto sazna, ništa se ne može vratiti. Prvo što je uradila tog jutra bilo je da se vrati u arhivu na još jednu besplodnu pretragu koja ju je barem uverila da su predmeti koje je tražila nestali. I trebali su biti tamo.
  
  Ono što je sada trebalo da uradi je da razmisli. Razmislite šta je sve to značilo. Nije to mogla učiniti na željezničkoj stanici dok je Shaw lutao okolo, pa je odlučila otići do imanja Hazels i opet krenuti Grahamovim putem.
  
  Parkirala je ispred niza prodavnica preko puta imanja i stala na trenutak, uživajući u osećaju sunca na kosi. Bacila je pogled na kiosk koji sada vodi gospođa Walker. Otkad je sve ovo počelo. Na neki hir, Michelle je ušla u radnju i vidjela stasnu, sijedu staricu kako slaže novine na pultu.
  
  "Da, draga", rekla je žena sa osmehom. "Šta mogu učiniti za vas?"
  
  "Jeste li vi gospođa Walker?"
  
  "Zaista jesam."
  
  "Ne znam možete li išta učiniti", rekla je Michelle, pokazujući svoju ličnu kartu, "ali možda ste čuli da smo ne tako davno pronašli neke kosti i..."
  
  "Čovjek koji je ovdje radio?"
  
  "Da, istina je".
  
  "Čitao sam o tome. Užasna stvar."
  
  "TO JE".
  
  "Ali ne vidim kako vam mogu pomoći. Bilo je to prije mene."
  
  "Kada si došao ovamo?"
  
  "Moj muž i ja smo kupili radnju u jesen 1966.
  
  "Da li ste ga kupili od gospodina Bradforda, prethodnog vlasnika?"
  
  "Koliko znam, uspjeli smo. Agent za nekretnine se pobrinuo za sve detalje, zajedno sa mojim mužem naravno, Bog ga blagoslovio."
  
  "G. Walker je mrtav?"
  
  "Prošlo je dobrih deset godina."
  
  "Žao mi je".
  
  
  
  "Nije bilo potrebe za ovim. Otišao je tek tako. Ne osećam ništa. Aneurizma mozga. Imali smo dobar zajednički život i dobro sam opskrbljen." Pogledala je po radnji. "Ne mogu reći da je to pravi rudnik zlata, ali to je nešto od čega se može zaraditi za život. I naporan rad takođe. Ljudi kažu da treba da se povučem, da prodam kompaniju, ali šta ću sa svojim vremenom?"
  
  "Da li ste uopće poznavali Grahama Marshalla?"
  
  "Ne. Došli smo ovamo iz Spauldinga, tako da u početku nismo nikoga poznavali. Tražili smo slatki mali kiosk i ovaj se pojavio na tržištu po pravoj cijeni. Dobar trenutak za ovo, s obzirom da je razvoj novog grada počeo 1967. godine, nedugo nakon što smo stigli ovdje."
  
  "Ali jeste li upoznali gospodina Bradforda?"
  
  "O, da. Bio je od velike pomoći tokom prelaznog roka. Doveo nas je do brzine i sve to."
  
  "Kakav je bio?"
  
  "Ne mogu reći da sam ga dobro poznavao. Moj muž je skoro uvijek imao posla s njim. Ali izgledao je normalno. Dovoljno prijatno. Možda malo grublje. Malo krut i sa vojničkim držanjem. Sjećam se da je za vrijeme rata bio neko važan, pripadnik neke specijalne jedinice u Burmi. Ali bio je od pomoći."
  
  "Jeste li čuli nešto o njemu nakon što je preuzeo ovu poziciju?"
  
  "Ne".
  
  "Da li je ikada spomenuo Grahama?"
  
  "O, da. Zato je otišao. U svakom slučaju, djelimično. Rekao je da mu srce nije bilo u poslu otkako je dječak nestao, pa je želio da se odseli i pokuša zaboraviti."
  
  "Znate li gdje se preselio?"
  
  "Sjever, barem je tako rekao. Carlisle".
  
  "Svakako je dovoljno daleko."
  
  "Da".
  
  "Pretpostavljam da nisi imao adresu za prosljeđivanje, zar ne?"
  
  "Zar niste znali? Mr Bradford je mrtav. Ubijen u pljački nekoliko sedmica nakon useljenja. Bilo je tragično. U svim lokalnim novinama tog vremena."
  
  
  
  "Zaista?" pitala je Michelle radoznalo. "Ne, nisam znao". To vjerovatno nije imalo veze s njenom istragom, ali je bilo sumnjivo. Jedan od posljednjih ljudi koji je vidio Grahama živog je i sam ubijen.
  
  Michelle je zahvalila gospođi Walker i vratila se na ulicu. Prešla je cestu i pratila Hazel Crescent, istim putem kojim bi Graham prošao prije mnogo godina. Bilo je rano jutro avgusta 1965. godine, sećala se; sunce je tek izašlo, ali je zbog oblačnog neba još bilo prilično mračno. Nakon subote uveče svi su spavali, a parohijani crkve još se nisu ni probudili. Možda je bilo upaljeno svjetlo na jednom ili dva prozora - za nesanice i hronične ranoranioce - ali niko ništa nije mogao vidjeti.
  
  Stigla je do Wilmer Roada na drugom kraju imanja. Čak i sada, godinama kasnije, usred jutra, bilo je malo saobraćaja, a većina je kretala prema DIY centru, koji još nije postojao 1965. godine. Michelle je bila gotovo sigurna da je Graham poznavao napadača i da je dobrovoljno ušao u auto, ponijevši sa sobom platnenu vreću punu papira. Ako bi ga neko na silu pokušao ugurati u auto, ispustio bi papire i opirao se, a kidnaper bi jedva ostao u blizini i pokupio ih.
  
  Ali kako bi se Graham mogao uvjeriti da ode negdje a da ne završi distribuciju novina? Možda hitan slučaj u porodici? Michelle nije tako mislila. Njegova porodica je živjela samo nekoliko metara dalje na imanju; mogao bi stići tamo za manje od minute. Nije bilo sumnje da su se četrnaestogodišnjaci mogli ponašati neodgovorno, pa je možda upravo to i učinio i iz nekog razloga pobjegao.
  
  Dok je Michelle stajala napolju i gledala ljude koji dolaze i odlaze iz centra DIY, ponovo je pomislila na nestale sveske i zalihe, i pogodila ju je misao koja je bila toliko očigledna da se mogla šutnuti jer to ranije nije primijetila.
  
  Činjenica da su nestale sveske pripadale detektivu nadzorniku Šou uznemirila ju je iz još jednog razloga: sada je shvatila šta je trebalo da vidi u trenutku kada je otkrila da su nestale. Šo je bio običan policajac, mlađi po činu, u ovom slučaju, pa šta je, dođavola, morao da krije? Nije imao moć; on nije bio nadležan, a sigurno nije određivao akcije. Samo je hodao i snimao ispitivanja inspektora Rega Proctora; to je sve.
  
  Michelle se fokusirala na Shawa uglavnom zato što joj se nije sviđao i što je zamjerala način na koji se ponašao prema njoj, ali kada je došlo do toga, osoba zadužena za slučaj, ona kojoj je vjerovatno najviše trebalo da se sakrije u budućoj istrazi , nije bio Šo, već legenda lokalne policije: detektiv superintendent John Harris.
  
  Razmišljajući o Jetu Harrisu i onome što je on možda morao da sakrije, Michelle se vratila na mjesto gdje je ostavila auto, parkiran ispred radnji. Možda su je malo odvratile misli i možda nije obraćala pažnju kao inače na prelazak ceste, ali s druge strane, možda je bež kombi sa zatamnjenim staklima zaista upalio dok je prilazila, a možda i vozač zaista nagazila na gas dok je kročila na cestu.
  
  Bilo kako bilo, vidjela je da dolazi - brzo - i samo je imala vremena da skoči u stranu. Bočna strana kombija okrznula joj je butinu dok je posrnula i pala licem prva na topli asfalt, ispruženih ruku da bi spriječila pad. Drugi auto je zatrubio i prošao pored nje, a žena preko puta prišla joj je da joj pomogne da ustane. U trenutku kada je Michelle shvatila šta se dešava, kombi nije bio na vidiku. Jednog je zapamtila: registarska tablica bila je toliko prekrivena prljavštinom da je bilo nemoguće pročitati.
  
  "Iskreno", rekla je žena dok je pomagala Michelle da pređe na drugu stranu. "Neki vozači. Ne znam kuda to vodi, zaista ne znam. Jesi li dobro, ljubavi?"
  
  "Da", rekla je Michelle brišući sa sebe prašinu. "Da, dobro sam, hvala vam puno. Samo malo potresen." I još je drhtala dok je ulazila u auto. Čvrsto je uhvatila volan kako ne bi pala, nekoliko puta duboko udahnula i čekala da joj se otkucaji srca normaliziraju prije nego što se vratila na stanicu.
  
  
  
  "Možete li se sami snaći za koji dan?" Banks je pitao Annie uz pintu piva za vrijeme ručka u Queen's Arms. Kao i većina pabova u okolini nakon izbijanja FMD-a, bio je poluprazan, a čak su i džuboks i videorekorderi bili milosrdno tihi. Jedan od lokalnih farmera, koji je već popio previše pića, stajao je za šankom i ljutito se obrušio na stanodavca Cyrila zbog lošeg postupanja vlade sa epidemijom, koji je s vremena na vrijeme ljubazno gunđao u znak slaganja. Stradali su svi: ne samo farmeri, već i vlasnici pabova, pansiona, lokalni zanatlije, mesar, pekar i proizvođač svijeća, stric Tom Cobbley i svi ostali. I, za razliku od farmera, nisu dobili nikakvu naknadu od države. Prije samo tjedan dana, vlasnik prodavnice opreme za hodanje u Helmthorpeu izvršio je samoubistvo jer mu je posao propao.
  
  Annie je spustila čašu. "Naravno da mogu", rekla je. "Šta se desilo?"
  
  "Sutra je sahrana Grahama Marshalla. Tamo će vjerovatno biti nekih starih prijatelja. Voleo bih da odem tamo večeras."
  
  "Nema problema. Jeste li pitali šefa?
  
  "Detektiv nadzornik Gristorp mi je dao dozvolu da dva dana budem van škole. Samo sam htio razgovarati o tome s tobom prije odlaska."
  
  "Imam nešto čime ću biti zauzet. Kad smo već kod škole, da li ste mi rekli da niste zadovoljni jučerašnjim intervjuom s Alasterom Fordom?"
  
  Banks je zapalio cigaretu. "Ne", rekao je. "Ne, ne idem. Ne sve".
  
  "Znači, on je osumnjičen?"
  
  
  
  "Ne znam. Možda je njegov dolazak u poteru za Normanom Velsom bio malo previše za mene. Njegova kuća je veoma izolovana, što je čini dobrim mjestom za držanje nekoga u zarobljeništvu ili nekoga ubiti i baciti tijelo usred noći, a da to niko od komšija ne primijeti. Ali onda biste se vjerovatno mogli izvući s ubistvom u centru grada, s obzirom na moć zapažanja većine ljudi i nespremnost da se u to umiješa."
  
  "Osim sigurnosnih kamera."
  
  "I mnogo dobrog nam je to donijelo. U svakom slučaju, Ford je usamljenik. Ljubomorno štiti svoju privatnost, vjerovatno se osjeća superiornim u odnosu na ljude koji su zadovoljni malim razgovorom i dijele svoja mišljenja. Možda je homoseksualac - bilo je nešto očigledno čudno u načinu na koji je odgovorio na moje pitanje o muškarcima - ali čak ni to ga ne čini osumnjičenim. Ne znamo motiv koji stoji iza Lukeovog ubistva, a prema dr Glendeningu, nije bilo dokaza o seksualnom zlostavljanju, iako je nekoliko dana u vodi moglo izbrisati svaki trag. Znaš, Annie, što više razmišljam o tome, to se više čini da je otmica samo dimna zavjesa, ali, začudo, možda se ispostavi da je najvažnija."
  
  Annie se namrštila. "Kako misliš?"
  
  "Mislim zašto? Ako je neko samo želio Lukea mrtvog, bez obzira na razlog, zašto onda smisliti ovu komplikovanu i nepouzdanu šemu otmice i povećati rizik da bude uhvaćen?"
  
  "Novac?"
  
  "Pa da, ali sami ste mi rekli da ko god da je bio, postavio je svoje ciljeve izuzetno niske. Bio je to neprofesionalan posao."
  
  "Stvarno mi je smetalo. Zbog toga sam pomislio da je znao za finansije Armitagesa. Mislim, sigurno bi mogli izdvojiti deset hiljada da vrate Lukea, ali jedva više, barem ne za tako kratko vrijeme."
  
  "Ali Luke je već bio mrtav."
  
  "Da. Možda je pokušao pobjeći."
  
  
  
  "Možda. Ili možda treba da potražimo mnogo bliže kući."
  
  "Roditelji?"
  
  "Moguće je, zar ne?" Banks je rekao. "Možda smo sve pogrešno sagledali. Možda je Martin Armitage ubio Lukea i izveo razrađen trik o otmici samo da nas izbaci s traga."
  
  "Martin?"
  
  "Zašto ne? Bio je vani dva sata večeri kada je Luka nestao, prema njegovoj izjavi, samo se vozeći po komšiluku, barem tako kaže. Možda je pronašao Lukea i posvađali su se i Luke je završio mrtav. Čak i nesreća. Preterana grubost. Ovo ne bi bilo neobično za Martina Armitagea. Prema Lauren Anderson i svemu što ste mi rekli, Luke je imao težak odnos sa svojim očuhom. Armitage je sušta suprotnost Neilu Byrdu na mnogo načina. Byrd je bio osjetljiv, kreativan, umjetnički, a imao je i mnoge probleme koji, čini se, dolaze s ovom teritorijom: droge, piće, ovisnička ličnost, potreba za zaboravom, eksperimentiranje, samozadubljenje, promjene raspoloženja, depresija. Biti Neil Byrd ne mora biti lako, o čemu se često priča u njegovim pjesmama, ali on je žudio za nekim uzvišenim duhovnim stanjem, nekom vrstom transcendencije, i vjerovao je da se to s vremena na vrijeme javlja. Dali su mu dovoljno vjere da nastavi, barem neko vrijeme. Često sam mislio da su neke od pjesama i vapaj za pomoć, a Lukine pjesme to odjekuju na čudan način."
  
  "A Martin Armitage?"
  
  "Fizički, racionalni, jaki, čisti stil života. Fudbal je bio njegov život. To ga je izvuklo iz slamova i učinilo ga nacionalnom figurom. To ga je takođe učinilo bogatim. Usuđujem se reći da je popio svoj dio piva, ali sumnjam da je probao nešto eksperimentalnije . Mislim da on nema sposobnost da razumije ili toleriše umjetnički temperament koji je izgleda naslijedio njegov posinak. Vjerovatno jedan od onih koji umjetnička interesovanja povezuju sa homoseksualnošću. Siguran sam da je pokušavao da bude otac pun ljubavi, tretirajući tipa kao svog, ali Luke je imao gene Neila Byrda."
  
  
  
  "A Robin?"
  
  "Evo zanimljivog dijela", rekao je Banks. "Ti reci meni. Viđao si je više od mene."
  
  "Očigledno je imala burnu mladost. Seks, droga, rokenrol. Čini se da rana slava i bogatstvo često ljute ljude. Ali kako god da je to dobila, izdržala je i dobila sina. Rekao bih da je čvršća nego što izgleda i bez sumnje je voljela Lukea, ali nije imala više pojma o tome kako se nositi s njegovim problemima od svog muža. Mislim da dječaci poput Lukea izmišljaju tajne svjetove kako bi isključili odrasle i zaštitili se čak i od vlastitih vršnjaka. Vjerovatno je većinu vremena provodio u svojoj sobi čitajući, pišući ili snimajući svoje pjesme. Ta crna soba."
  
  "Mislite li da je imao ambicije da krene očevim stopama?"
  
  "Možda muzički. Ali mislim da je njegov odnos prema ocu bio veoma složen i dvosmislen. Mješavina divljenja i ljutnje zbog napuštanja."
  
  "Međutim, čini se da se ništa od ovoga ne pretvara u motiv, zar ne?" pitala je Banks. Ugasio je cigaretu. "Šta je sa Josie i Calvin Battyjem?"
  
  "Kao osumnjičeni?"
  
  "Sve u svemu".
  
  "Josie je jedina osoba s kojom smo razgovarali do sada koja kaže da je vidjela Lukea sa tetoviranom djevojkom."
  
  "Norman Wells je prepoznao ovaj opis."
  
  "Da", primijeti Annie. "Ali ne sa Lukom. Ne kažem da prestajemo da je tražimo, samo ne polažemo sve nade u nju. I dalje moramo imati otvoren um o tome."
  
  "Slažem se".
  
  "Usput, Winsome je provjerio sve automobile za koje je prijavljeno da su ukradeni u području Eastvalea one noći kada je Luke nestao. Postoje dvije mogućnosti, jedna je napuštena u blizini Howesa, u Wensleydaleu, a druga u Richmondu."
  
  "Onda je bolje da zamolimo Stefanov tim da obojicu proveri da li ima tragova krvi."
  
  
  
  Annie je zabilježila. "Dobro".
  
  Konobar im je doneo ručak: sendvič sa salatom za Eni, lazanje i čips za Banksa. Obično nije volio kafanske lazanje - bile su previše rijetke - ali Cyrilova žena Glenys je napravila odličnu.
  
  "Kad smo već kod automobila", rekao je Banks nakon pauze, nakon što je otpio nekoliko gutljaja. "Kako ide forenzika s autom Normana Wellsa?"
  
  "Stefan je zvao prije nekoliko sati. Za sada ništa. Da li zaista nešto čekaš?"
  
  "Možda ne. Ali to se mora uraditi."
  
  "Misliš li da smo ga trebali zadržati?"
  
  Banks je otpio gutljaj piva prije nego što je odgovorio. "Nemamo čime da ga zadržimo", rekao je. "I on ima svoj posao kojim treba upravljati. Osim toga, mislim da gospodin Wells ne ide nigdje."
  
  "Šta je s Lauren Anderson?"
  
  "Mislim da je dama previše protestovala."
  
  "Kako misliš?"
  
  "Ne znam. Samo mi se njena reakcija na jednostavno pitanje učinila ekstremnom."
  
  "Zaista je izgledala strašno bliska s Lukeom. Mislim emotivno."
  
  "Ali ona ima alibi. Neka Winsome provjeri kod njenog brata, Vernona, samo da bude sigurna, ali ne mogu zamisliti da bi riskirala da laže o tome. I to je bio muški glas tokom poziva za otkupninu."
  
  "Ne sugeriram da je to učinila - sigurno je djelovala iskreno u svom stavu prema njemu - samo da je možda znala više nego što kaže o tome šta je Luke radio."
  
  "U pravu si", rekao je Banks. "Ne bismo je trebali isključiti. Možda biste mogli zamoliti Winsome i mladog Kevina da provjere pozadinu svih koje znamo koji su povezani s Lukeom, a to uključuje Betty, Alastair Ford, Lauren Anderson i Mystery Girl ako je ikada pronađemo."
  
  
  
  "Šta je s Rose Barlow?"
  
  "Ne znam", rekao je Banks. "Trebali bismo razgovarati s njom, iako se čini da se sve što se događalo između nje i Lukea završilo prije nekoliko mjeseci."
  
  "Šta kažete na forenzički pregled u kući Forda i žene Anderson?"
  
  Banks je odmahnuo glavom. "Ne možemo sebi priuštiti slanje skupih forenzičkih timova u svačije domove. U slučaju Wellsa, imali smo dobre razloge - za početak, njegova priča. Također, znamo da je Luke bio u kući Lauren Anderson."
  
  "Ali ako ima krvi...?"
  
  "U ovom trenutku još uvijek ne možemo opravdati troškove."
  
  "A Alastair Ford?"
  
  "Prvo saznajte njegovu biografiju. Čuvaćemo to u tajnosti u slučaju da nam zatreba."
  
  "Hoćete li ostati u kontaktu?"
  
  "Stalno ostavljam uključen mobilni. Ne ostavljam te, Annie." Banks se i dalje nije mogao suzdržati od osjećaja krivice - i to nije bilo zato što je prepustio stvar Annie, već zato što će ponovo vidjeti Michelle i svidjela mu se ideja.
  
  Annie mu je dodirnula rukav. "Znam da nije. Nemojte misliti da sam toliko bezosjećajan da ne znam koliko vam je teško pronaći kosti Grahama Marshalla i sve ostalo." Ona se naceri. "Idi odaži počast i posvađaj se sa svojim starim drugarima. Imat ćete nešto za nadoknaditi. Kada ste ih posljednji put vidjeli?"
  
  "Od kada sam otišla u London kada sam imala osamnaest godina. Jednostavno smo nekako izgubili kontakt."
  
  "Znam šta misliš. Dešava se. Više ne poznajem nikoga s kim sam išao u školu."
  
  Banks je razmišljao da kaže Annie za Michellein telefonski poziv, ali se predomislio. Zašto komplikovati stvari? Annie je već imala dovoljno brige. Osim toga, nije bio siguran da bi mogao išta učiniti protiv Michelleine anksioznosti. Ako je postojala neka vrsta zataškavanja, onda bi to morale da istraže spoljne snage, a ne neki individualista iz Severnog Jorkšira. Ipak, dio njega želio je intervenirati, želio je doći do dna Grahamove smrti, ali i Lukeove smrti. Bili su povezani u njegovom umu na neki čudan način. Tehnički, naravno, ne, ali dva vrlo različita dječaka iz vrlo različitih vremena umrla su prerano, i obojica su umrla nasilnom smrću. Banks je želeo da zna zašto, šta je to sa ovo dvoje dece što je privuklo tako okrutne sudbine.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  14
  
  Nedugo posle podneva, Eni je ponovo pokazala umetniku sliku misteriozne devojke u centru Swainsdalea i na autobuskoj stanici. Do kraja sata počela se pitati da li ova djevojka postoji ili je samo plod puritanske mašte Josie Batty.
  
  Išla je niz York Road, uživajući u suncu, zavirujući u izloge dućana usput. Elegantna crvena kožna jakna privukla joj je pažnju u jednoj od najekskluzivnijih radnji s odjećom, ali je znala da će to biti daleko od njenog cenovnog ranga. Uprkos tome, otišla je i pitala. Bilo je.
  
  Trg je bio prepun lutajućih turista i automobila koji su pokušavali pronaći parking. Velika grupa Japanaca, zajedno sa svojim vodičem i prevodiocem, stajala je gledajući u fasadu normanske crkve, gdje je nekoliko kipova svetaca uklesano u nizu visoko iznad vrata. Neki turisti su snimili taj trenutak, iako se Annie nije sjećala da su kameni sveci ikada izvodili limenku ili bilo šta slično pokretu.
  
  Primijetila je da je jedan od automobila - dijelom zato što je škripao pravo na parking za invalide i zamalo pregazio mladu ženu - bio BMW Martina Armitagea. Šta je dođavola radio ovde? I šta je dođavola radio na parkingu za hendikepirane? Možda bi ona trebala organizirati njegovu evakuaciju? Ali kada ga je vidjela kako je iskočio iz auta, zalupio vratima i krenuo prema radnjama ugrađenim sa strane crkve, znala je šta se događa.
  
  Annie se progurala kroz gomilu turista ispred crkve i stigla tamo baš na vrijeme da vidi Armitagea kako silazi stepenicama do Normanove knjižare. Sranje. Ona se bacila odmah iza njega, ali on je već držao Wellsa za vrat i, sudeći po krvi koja je curila iz nosa čovječuljka, udario ga je barem jednom. Welles je cvilio i pokušao da se oslobodi. U knjižari je bilo prohladno kao i uvijek, ali dnevna vrućina je prodrla dovoljno da je zrak postao vlažan. Annie se osjetila ljepljivom čim je ušla. Familijarna, mačka, cvilila je i siktala negdje u mračnim kutovima pećine.
  
  "Gospodine Armitage!" Annie je povikala, hvatajući ga za ruku. "Martine! Zaustavi to. Neće te nikuda odvesti."
  
  Armitage ga je otresao kao da se radi o dosadnom insektu. "Ovaj perverznjak je ubio mog sina", rekao je. "Ako svi to ne možete, dobiću prokleto priznanje čak i ako ga moram istresti iz njega." Kao da želi dokazati svoju tvrdnju, ponovo je počeo tresti Wellsa i udarati ga naprijed-natrag po licu. Krv i pljuvačka su kapali iz Wellsove obješene vilice.
  
  Annie je pokušala da se ugura između njih, prevrnuvši pritom zapanjujuću hrpu knjiga. Podigao se oblak prašine, a mačka je zacvilila još jače. Armitage je bio jak. Gurnuo je Annie, a ona je oteturala natrag do stola. Polomila se i još knjiga je kliznulo na pod. Tamo im se skoro pridružila.
  
  Prikupivši svu svoju snagu, Annie je pokušala još jednom, pojurivši prema muškarcima koji se bore u skučenom prostoru, ali Armitage ju je vidio kako se približava i zamahnuo je šakom preko Wellsove glave, spustivši se pravo u Annieina usta. Udar ju je oglušio i ponovo je pala nazad, ovaj put od bola, i podigla ruku na usta. Bila je u krvi.
  
  Armitage je još uvijek tresao Wellesa, a Annie se bojala da će se prodavač knjiga ugušiti ako prije ne dobije srčani udar. Armitage ju je sada ignorirao, a ona je uspjela da se provuče kroz vrata iza njega i potrči uz stepenice. Policijska stanica je bila samo nekoliko metara dalje, preko puta Market Streeta, i niko joj nije postavljao pitanja dok je uletjela kroz ulazna vrata, krvareći iz usta.
  
  Dva pozamašna policajca su je pratila nazad u prodavnicu i obojici je trebalo neko vrijeme da savladaju Armitagea, uništivši većinu establišmenta u tom procesu. Dok su mu stavili lisice na ruke i izveli ga napolje uz stepenice, stare knjige, polomljeni stolovi i oblaci prašine bili su razbacani po podu. Wells je krvario, držao se za grudi i izgledao je vidno loše. Annie mu je stavila ruku oko ramena i pomogla mu da izađe na svjež zrak. Čuvši buku tuče, japanski turisti su se okrenuli od prednjeg dela crkve i uperili svoje video kamere u njih petoricu. Pa, pomislila je Annie, preturajući po torbici tražeći maramicu, barem se jebeno krećemo.
  
  
  
  Prošlo je dosta vremena otkako je Banks proveo mnogo vremena u svojoj kancelariji, a Dalesmanov kalendar je još uvijek bio otvoren na julskoj fotografiji vjetrenjače Skidby na rubu Jorkširskih Moorsa. Ugodio je radio na Radio 3 i slušao orkestarski recital muzike Holsta, Haydna i Vaughana Williamsa dok je prebirao po gomili papira na svom stolu. Upravo se primio s "Lento moderato" Pastoralne simfonije Vaughana Williamsa i još jednim dopisom o ekonomskoj efikasnosti kada mu je zazvonio telefon.
  
  "Alane, ovo je Stefan."
  
  "Dobre vijesti, nadam se?"
  
  "Ovisi kako gledaš na to. Vaš čovjek, Norman Wells, je čist koliko možemo reći. Uradili smo prilično temeljnu provjeru i siguran sam da bi bilo tragova Lukea Armitagea u njegovom autu ili kući, nešto bismo pronašli."
  
  "Nisi?"
  
  
  
  "Nada."
  
  "Okej, pa, pretpostavljam da nam to pokazuje gdje ne bismo trebali usmjeravati pažnju. Nešto pozitivno?
  
  "Krv na suhom zidu"
  
  "Sjećam se".
  
  "To je bilo dovoljno za analizu DNK. Definitivno je ljudski i ne poklapa se sa DNK žrtve."
  
  Banks je zviždao. "Dakle, postoji velika šansa da ovo pripada onome tko je bacio Lukea sa zida?"
  
  "Prilično dobra šansa, da. Ali nemojte imati prevelike nade. Može pripadati bilo kome."
  
  "Ali hoćete li ga moći uporediti s bilo kojim uzorkom do kojeg možemo doći?"
  
  "Svakako".
  
  "Dobro. Hvala ti Stefane."
  
  "Sa zadovoljstvom".
  
  Banks se pitao koga da zamoli da mu da uzorke DNK. Norman Wells, naravno, iako forenzička pretraga njegove kuće nije otkrila ništa inkriminišuće. Alastair Ford, možda jednostavno zato što je živio u udaljenoj kolibi i bio povezan s Lukeom kroz časove violine. I zato što je bio čudan. Lauren Anderson jer je Luku držala časove engleskog nakon škole i činilo se da je bliska s njim. Ko jos? Možda Josie i Calvin Batty. I roditelji, Martin i Robin. Bez sumnje bi podigli svetu buku i u suzama otrčali do glavnog policajca, ali nije se moglo ništa učiniti. DNK je sada mogao da se obradi za dva ili tri dana, ali to je bio veoma skup predlog. Banks je samo morao da vidi koliko može da se izvuče.
  
  Zatim, naravno, bila je tu misteriozna djevojka. Definitivno bi im trebao njen uzorak ako je ikada pronađu, da postoji.
  
  Tek što je Moderato Pesante počeo, telefon mu je ponovo zazvonio. Ovaj put je to bio dežurni policajac. Neko je želeo da ga vidi u vezi sa Lukom Armitidžom. Mlada žena.
  
  
  
  "Pošaljite je gore", rekao je Banks, pitajući se da li je ovo možda tajanstvena žena. Mora da je već znala da je tražena, a ako jeste, onda je njeno nepojavljivanje bilo sumnjivo samo po sebi.
  
  Otprilike minut kasnije, uniformisani policajac pokucao je na vrata Banksove kancelarije i pustio devojku da uđe. Banks je odmah prepoznao Rose Barlow. Ušla je u njegovu kancelariju sa značajnim izgledom, vitka, u plavim farmerkama, plave kose i držanja. Njezina bi posjeta njemu ili Annie uštedjela muke da je traže.
  
  "Ja sam Rose", rekla je. Rose Barlow. Ne sećaš me se, zar ne?"
  
  "Znam ko si ti", rekao je Banks. "Šta mogu učiniti za vas?"
  
  Rose je nastavila da luta po kancelariji, vadeći knjige s police i listajući stranice, vraćajući ih nazad, prilagođavajući kalendar tako da odgovara ormaru za dokumente. Ormar. Nosila je skraćeni top bez rukava, pa je Banks pogodila tetovažu ruže na njenoj lijevoj podlaktici i kolekciju nakita koji joj je visio s pupka.
  
  "Više je pitanje šta mogu da učinim za tebe", rekla je, sela i pogledala ga za koji je bio siguran da je smatra tajanstvenim. Činilo joj se odsutno. Mora da zadaje ocu mnogo problema, pomislio je. Činilo se tako često da su se kćerke autoriteta - vikari, glavni učitelji, glavni policajci - prve pobunile, a on je samo sebe mogao smatrati sretnim što je Tracey, jednostavna kćerka glavnog inspektora, imala dobru glavu na ramenima. Mora da je to naslijedila od svoje majke, pomisli Banks, a zatim odagna misli o Sandri, koja je sada bez sumnje blistala od radosti predstojećeg majčinstva. Pa, srećno njoj i Šonu; trebaće im.
  
  "A šta možete učiniti za mene?" upitao je Banks, odlučan da joj kaže razlog svoje posjete prije nego što postavi svoja pitanja.
  
  Okrenula je nos prema radiju. "Šta je ovo?"
  
  
  
  Vaughan Williams.
  
  "To je dosadno".
  
  "Žao mi je što ti se ne sviđa. Šta možeš učiniti za mene?"
  
  "Znate li ko je ubio Lukea?"
  
  "Mislio sam da bi mogao nešto učiniti za mene?"
  
  "Kvari raspoloženje. Zašto mi ne kažeš?"
  
  Banks je uzdahnuo. "Rose. Gđice Barlow. Da smo pronašli Lukeovog ubicu, do sada biste pročitali o tome u novinama. Sada mi reci šta si došao da kažeš. Zauzet sam ".
  
  Rose se to nije svidjelo, a Banks je shvatio da je pokazivanje nestrpljenja bila greška. Vjerovatno je stalno dobivala takvu reakciju od oca, baš kao što su Tracy i Brian često čuli istu stvar od Banksa. Rose je žudjela za pažnjom jer je smatrala da joj to nije dovoljno. Banks se pitao da li se i njegova djeca osjećaju isto. Da li je Trejsi tako naporno radila i išla tako dobro u svojim studijama jer je želela pažnju? Da li je Brajan iz noći u noć izlazio na binu pred publiku i razotkrivao svoju dušu jer je i on za tim žudeo? I Luke Armitage je žudio za istim? Možda. Međutim, u slučajevima njegove djece, odgovor na ovu potrebu bio je prilično zdrav i kreativan. Banks nije bila sigurna koliko daleko Rose Barlow može otići da dobije pažnju za koju je mislila da zaslužuje.
  
  "Žao mi je", nastavio je, "ali siguran sam da razumete da smo u žurbi da otkrijemo ko je ubio Lukea, i ako znate nešto što bi nam moglo pomoći..."
  
  Rose se nagnula naprijed, raširenih očiju. "Zašto? Mislite li da će ubiti nekog drugog? Mislite li da je ovo serijski ubica?"
  
  "Nemamo razloga da mislimo tako nešto."
  
  "Onda se opusti, zašto to ne uradiš?"
  
  Banks je osjetio kako mu zadnji zubi škrguću dok je pokušavao da se nasmiješi.
  
  "U svakom slučaju", nastavila je Rose, "htela sam da ti kažem. Jeste li već razgovarali s gospođicom Anderson?"
  
  "Lauren Anderson? Da".
  
  Nestašan sjaj obasja Rouzine oči. "I rekla ti je o sebi i Luku?"
  
  
  
  "Rekla nam je da mu je dala dodatnu nastavu engleskog jer je bio ispred ostalih u razredu."
  
  Rose se nasmijala. "Dodatno obrazovanje. Ovo je dobro. I rekla ti je gdje je platila ovu obuku?"
  
  "U njenoj kući."
  
  Rose se naslonila i prekrižila ruke. "Upravo".
  
  "I šta?"
  
  "U redu. Ne možeš biti tako naivan, zar ne? Moram li ti to spelovati?"
  
  "Nisam sigurna na šta ciljate", rekla je Banks, koja je bila sasvim sigurna, ali je željela da ona sama stigne tamo.
  
  "Zabavljali su se, zar ne?"
  
  "Znaš li ovo sigurno?"
  
  "Podrazumijeva se."
  
  "Zašto?"
  
  "Ona je samo kurva, ta gospođica Anderson, i kradljivac kolevki."
  
  "Šta te tjera da to kažeš?"
  
  "Pa, nije davala privatne časove nikom drugom u svom domu, zar ne?"
  
  "Ne znam", rekao je Banks.
  
  "Pa, nije."
  
  "Reci mi, Rose", rekao je Banks, želeći da popuši cigaretu, "šta misliš o Lukeu? Poznavali ste ga, zar ne?"
  
  "Da, bili smo u istom razredu."
  
  "Je li ti se svidio?"
  
  Rose je zavrtila nekoliko pramenova kose oko prsta. "Pretpostavljam da je bio dobro."
  
  "Prilično cool, ha?"
  
  "Cool! Mislim da je to prilično tužno."
  
  "Zašto?"
  
  "Ni sa kim nije razgovarao - osim s arogantnom gospođicom Anderson, naravno. Kao da je bio bolji od svih nas."
  
  "Možda je bio stidljiv."
  
  "Samo zato što je imao slavnog oca. Pa, mislim da je muzika njegovog oca sranje i da on ne bi mogao biti dobar otac ako bi sebi oduzeo život, zar ne? On je bio samo narkoman."
  
  Pokazivanje saosećanja je dobra stvar, Rose, pomisli Banks, ali nije se potrudio da iznese svoje mišljenje. "Znači, Luke ti se nije svidio?"
  
  "Rekao sam ti. S njim je sve bilo u redu. Samo je malo čudno."
  
  "Ali bio je prilično sladak, zar ne?"
  
  Rose je napravila grimasu. "Uf! Ne bih izlazila s njim čak ni da je posljednji momak na Zemlji."
  
  "Mislim da mi ne govoriš istinu, Rose, zar ne?"
  
  "Kako misliš?"
  
  "Znaš dobro na šta mislim. Ti i Luke. Ranije ove godine."
  
  "Ko ti je to rekao?"
  
  "Ne obraćajte pažnju. Koliko daleko je otišlo?
  
  "Ići? To je smiješno. Nigde nije otišlo."
  
  "Ali ti si to htio, zar ne?"
  
  Rose se okrenula u stolici. "Kao da je bio bolji od svih nas."
  
  "Pa zašto si gubio vrijeme razgovarajući s njim?"
  
  "Ne znam. Samo... Mislim, bio je drugačiji. Drugi momci žele samo jedno."
  
  "A Luke nije?"
  
  "Nikad nisam saznao, zar ne? Samo smo razgovarali."
  
  "O čemu?"
  
  "Muzika i više."
  
  "Nikad niste nigde išli zajedno?"
  
  "Ne. Mislim, išli smo u McDonald's nekoliko puta nakon škole, ali to je to."
  
  "Rouz, imaš li ikakav dokaz koji bi potkrijepio svoju optužbu da su Luke i Lauren Anderson imali aferu?"
  
  "Ako misliš jesam li je virio s prozora, onda ne. Ali očigledno je, zar ne? Zašto bi inače provodila svoje slobodno vrijeme sa nekim poput njega?"
  
  "Ali provodila si vrijeme s njim."
  
  
  
  "Da. Pa... bilo je drugačije."
  
  "Zar se nisi trudio da budeš fin prema njemu, da se sprijateljiš sa njim kada si pričao s njim u hodnicima i na igralištu i kada si išao s njim u Mekdonalds?"
  
  Rose je skrenula pogled i nastavila da vrti kosu oko prstiju. "Naravno da sam želeo."
  
  "Šta se desilo?"
  
  "Ništa. On je samo nekako... kao da mu je dosadno sa mnom ili tako nešto. Kao da nisam čitao sve te glupe knjige koje je uvijek nosio sa sobom i slušao istu jadnu muziku. Nisam bila dovoljno dobra za njega. Bio je snob. Viši od svih nas."
  
  "I zbog toga ste sugerirali da je imao seksualni odnos sa učiteljicom. Malo je preterano, zar ne?"
  
  "Nisi ih vidio zajedno."
  
  "Jeste li ih vidjeli kako se ljube, dodiruju, drže za ruke?"
  
  "Naravno da ne. Bili su previše oprezni da tako nešto urade u javnosti, zar ne?"
  
  "Šta onda?"
  
  "Način na koji su se gledali. Način na koji ga je uvijek ostavljala samog na času. Način na koji su pričali. Način na koji ju je nasmijao."
  
  "Samo si bila ljubomorna, zar ne, Rose? Zato si sve ovo rekao. Zato što se ti nisi mogao slagati sa Lukeom, ali gospođica Anderson jeste."
  
  "Nisam bio ljubomoran! Svakako ne ova ružna stara kučka."
  
  Na trenutak, Banks se zapita da li mu je Rose Barlow govorila nešto osim kiselog grožđa. Možda je to bio nevin, pravi odnos nastavnik-učenik, ali Banks je imao dovoljno iskustva da zna da se svaka bliskost između dvoje ljudi suprotnog spola - ili istog spola, u tom slučaju - može pretvoriti u nešto seksualno. bez obzira na njihove godine razlika. O takvim stvarima je čitao i u novinama. Ostao bi otvorenog uma i ponovo razgovarao s Lauren Anderson kada bi se vratio iz Peterborougha, pritisnuo je malo jače i vidio ima li pukotina.
  
  "Šta mislite o gospođici Anderson?" upitao je Rose.
  
  "Ona je dobro, pretpostavljam."
  
  "Upravo si je nazvao ružnom starom kučkom."
  
  "Pa... nisam mislio... bio sam ljut... mislim da je dobra kao učiteljica. Sve je uredu?"
  
  "Da li se dobro slažete s njom na času?"
  
  "Dobro".
  
  "Dakle, ako pitam nekog od drugih učenika u razredu, oni će mi reći da se ti i gospođa Anderson odlično slažete?"
  
  Rose je pocrvenjela. "Ponekad me zadirkuje. Jednog dana me poslala posle škole."
  
  "Za što?"
  
  "Nisam čitao neku glupu Šekspirovu dramu. Dakle, čitao sam časopis ispod stola. Pa šta? Nije me briga za sve ove dosadne engleske gluposti."
  
  "Dakle, ti i ona ste imali nekoliko susreta?"
  
  "Da. Ali nisam zbog toga ovdje. Ne zato vam govorim ono što znam."
  
  "Siguran sam da nije, Rose, ali moraš priznati da ti to daje neki motiv da stvaraš probleme gospođi Anderson, posebno ako i ti pokušavaš od Lukea napraviti svog dečka."
  
  Rose je skočila na noge. "Zašto se tako loše ponašaš prema meni? Došao sam ovdje da vam pomognem i pružim vam važne informacije, a vi se prema meni ponašate kao prema kriminalcu. Reći ću svom ocu za tebe."
  
  Banks se nije mogao suzdržati od osmeha. "Ovo nije prvi put da sam prijavljen direktoru", rekao je.
  
  Prije nego što je Rose uspjela odgovoriti, brzo su se dogodile dvije stvari. Najprije se uporno pokucalo na njegova vrata, a Annie Cabbot je ušla, držeći u ustima maramicu prekrivenu nečim što je ličilo na krv. Ali prije nego što je Annie uspjela progovoriti, Kevin Templeton je provukao glavu kroz vrata iza nje, a oči su mu se zadržale na Rose nekoliko sekundi predugo da bi se ona smirila, i rekao je Banksu: "Izvinite što vas prekidam, gospodine, ali mi mislim da imamo kredibilan identitet znaš-znaš-koga."
  
  Banks je znao na koga misli. Tajanstvena devojka. Dakle, ona je zaista postojala.
  
  "Bolje od toga", nastavi Templton. "Imamo adresu."
  
  
  
  Michelle je od PC Collinsa saznala da je Shaw otišao kući nakon večere žaleći se na želudac. Collinsov ton je sugerirao da je više stvar u količini viskija koju je Shaw popio za ručkom. U posljednje vrijeme uzima dosta slobodnih dana. Barem je to ostavilo Michelle neprimijećenu. Nije željela vidjeti Shawa, posebno nakon onoga što se dogodilo u njenom stanu u subotu. Ponekad, kada bi je spustila oprez, vidjela bi ga u mislima kako pretura po ladicama njenog noćnog ormarića, prepolovivši Melissinu haljinu. Nije bilo previše napora zamisliti ga kako vozi bež kombi koji ju je pregazio dok je ranije prelazila cestu; nije bio u stanici u to vrijeme. Šta je sa viskijem? Holandska hrabrost?
  
  Bilo je vrijeme da prekine prazna nagađanja i nastavi ono što je naučila od gospođe Walker. Michelle je podigla slušalicu i otprilike sat vremena kasnije, nakon mnogih lažnih tragova i izgubljenog vremena na čekanje, uspjela je doći do jednog od penzionisanih policajaca Carlislea koji je istraživao smrt Donalda Bradforda: bivšeg narednika detektivske službe Raymonda Scholesa, sada živeći svoj mandat na kambrijskoj obali.
  
  "Ne znam šta mogu da vam kažem nakon toliko vremena", rekao je Scholes. "Donald Bradford jednostavno nije imao sreće."
  
  "Šta se desilo?"
  
  "Iznenađen je razbojnik. Neko mu je provalio u kuću i prije nego što je Bradford mogao išta učiniti, toliko je pretučen da je preminuo od zadobijenih povreda."
  
  Michelle je osjetila jezu. Isto bi joj se moglo dogoditi i u subotu da se ranije vratila kući. "Jeste li ikada uhvatili pljačkaša?" ona je pitala.
  
  "Ne. Ali sigurno je iznenadio Bradforda."
  
  
  
  "Zašto to kažeš?"
  
  "Zato što je i sam bio prilično kul klijent. Nikad mi ne bi palo na pamet da se borim s njim. Izgleda da ga je provalnik sigurno čuo kako dolazi i sakrio se iza vrata, a zatim udario Bradforda u potiljak nekakvom batinom."
  
  "Još uvijek nisi pronašao oružje?"
  
  "Ne".
  
  "Nema dokaza? Nema otisaka prstiju?
  
  "Ništa korisno".
  
  "Nema svjedoka?"
  
  "Ništa što bismo mogli pronaći."
  
  "Šta je ukradeno?"
  
  "Tašna, nekoliko sitnica, kako izgleda. U kući je bio mali nered."
  
  "Da li je izgledalo kao da neko nešto traži?"
  
  "Nikad nisam razmišljao o tome. Međutim, kao što sam rekao, bio je nered. Sve se okrenulo naglavačke. Zašto odjednom toliki interes?
  
  Michelle mu je ispričala nešto o Grahamu Marshallu.
  
  "Da, čitao sam o tome. Užasan posao. Nisam imao pojma da ovdje postoji bilo kakva veza."
  
  "Bradford je bio oženjen?"
  
  "Ne. Živeo je sam."
  
  Michelle je osjetila kako zastaje, kao da će nešto dodati. "Šta?" ona je pitala.
  
  "Oh, ovo je glupost. Malo smiješno, zaista."
  
  "Svejedno mi reci."
  
  "Pa, onda, znate, morali smo da pregledamo kuću i našli smo... pa... u to vreme je izgledalo prilično rizično, iako po današnjim standardima..."
  
  Završi to, čovječe, Michelle je uhvatila sebe kako razmišlja. O cemu pricas?
  
  "Šta je bilo?" ona je pitala.
  
  "Pornografski časopisi. Ima ih čitav paket. I nekoliko plavih filmova. Neću ulaziti u detalje, ali pokrivali su prilično širok spektar perverzija."
  
  
  
  Michelle se uhvatila kako čvršće drži telefon. "Uključujući pedofiliju?"
  
  "Pa, tu su bili neki prilično mladi modeli, mogu vam to reći. Muškarac i žena. Ali ne dječja pornografija, ako je to ono što mislite."
  
  Michelle je mislila da se mora napraviti razlika. Na neki način, kada ste imali stidne dlake i grudi i sve ostalo, niste mogli biti klasifikovani kao dječja pornografija, ali ipak možete imati samo četrnaest godina. Siva zona.
  
  "Šta se dogodilo sa svim ovim stvarima?"
  
  "Uništeno."
  
  Ali ne prije nego što ga ti i tvoji momci dobro pogledate, kladim se da je Michelle pomislila.
  
  "Tada nismo pričali ni o čemu", nastavio je, "jer nije izgledalo... Pa, na kraju krajeva, taj tip je upravo ubijen. Činilo se da nema smisla blatiti njegovo ime takvim stvarima."
  
  "Razumljeno", rekla je Michelle. "Ko je preuzeo tijelo?"
  
  "Niko. G. Bradford nije imao užu porodicu. Lokalne vlasti su se pobrinule za sve."
  
  "Hvala vam, gospodine Scholes", rekla je, "bili ste od velike pomoći."
  
  "Ne razmišljaj o tome".
  
  Michelle je spustila slušalicu i počela da žvače vrh svoje olovke, razmišljajući o tome. Još nije došla ni do kakvih zaključaka, ali imala je mnogo toga da razgovara s Banksom kada je stigao.
  
  
  
  PC Flaherty, koji je pronašao adresu misteriozne djevojke, raspitivao se na koledžu Eastvale, misleći da je djevojka koja liči na nju možda studentica. Kako se ispostavilo, ona nije, ali njen dečko jeste, a jedan od ljudi s kojima je razgovarao sjetio se da ju je vidio na plesu na fakultetu. Momak se zvao Ryan Milne, a djevojka Elizabeth Palmer. Živjeli su zajedno u stanu iznad prodavnice šešira u ulici South Market, u pravcu kojim je Luke Armitage hodao kada je posljednji put viđen.
  
  Annie je insistirala da se osjeća dovoljno dobro da nazove. Neka je prokleta, rekla je Banksu, da je izbačena nakon svog posla na nogama koji je uradila samo zato što ju je neka klošarka napunjena testosteronom udarila u usta. Njen ponos je najviše stradao. Nakon što je očistila ranu, ionako nije izgledala loše. Neke žene, nastavila je, platile su bogatstvo za injekcije kolagena da bi izgledale kao ona. Banks je odlučio da će je nazvati prije odlaska u Peterborough. Nazvao je i dogovorio se da se nađe s Michelle u pabu u centru grada u devet sati, za svaki slučaj.
  
  Martin Armitage se izležavao u pritvorskoj sobi, a Norman Wells je bio u glavnoj Istvaleovoj ambulanti. Nema sumnje da bi Armitidžov prijatelj, glavni policajac, optužio optužnice, ali za sada je mogao ostati gdje je bio. Mogli bi ga optužiti i za napad na policajca. Nakon što su posjetili misterioznu djevojku.
  
  Dvadeset minuta nakon što su primili adresu, Banks i Annie su se popeli uz stepenice obložene linoleumom i pokucali na vrata. Zgrada je izgledala tako tiho da Banks nije mogao da zamisli da je neko kod kuće, ali nakon samo nekoliko sekundi, mlada žena je otvorila vrata. Mlada žena.
  
  "Glavni inspektor Banks i inspektor Cabbot", rekao je Banks, pokazujući svoju karticu. "Htjeli bismo razgovarati."
  
  "Onda je bolje da uđeš." Odmaknula se.
  
  Banksu je bio očigledan jedan od razloga zašto je trebalo toliko vremena da je pronađe: nije izgledala ni blizu tako čudno kao što ju je opisala Josie Batty, što nije iznenađujuće kada se uzme u obzir da je većina mladih ljudi Josie izgledala čudno. .
  
  Pixie crte su bile prilično pravilne, lice u obliku srca, velike oči i mala usta, ali to je uglavnom bilo to. Bila je mnogo ljepša nego što je Josie Batty pokazala policijskom umjetniku, a imala je blijedi, besprijekoran ten. Imala je i grudi o kojima sanjaju tinejdžeri i mnogi odrasli muškarci, a njen uglađeni dekolte naglašavao je kožni prsluk na pertle koji je nosila. Mala tetovaža na njenoj podlaktici bila je jednostavna dvostruka spirala i nije bilo znaka pirsinga nigde osim srebrnih pauljastih minđuša koje su visjele s njenih ušiju. Njena kratka crna kosa bila je ofarbana i gelirana, ali u tome nije bilo ništa čudno.
  
  Stan je bio čist i uredan, a ne prljavo okupljalište puno djece narkomana. Bila je to stara prostorija sa kaminom, sa žaračem i kleštima, koja je morala biti samo za pokazivanje, jer je u ognjištu gorjela plinska vatra. Sunčeva svjetlost je dopirala kroz poluotvoreni prozor i mogli smo čuti zvukove i mirise ulice South Market: auspuhe i sirene automobila, topli katran, svježe pečen kruh, kari za ponijeti i golubove na krovovima. Banks i Annie šetali su malom prostorijom, gledajući je dok im je djevojka postavljala jastuke za zveckanje.
  
  "Elizabeth, zar ne?" pitala je Banks.
  
  "Više volim Liz."
  
  "Dobro. Ryan nije ovdje?
  
  "On ima časove."
  
  "Kada će se vratiti?"
  
  "Samo posle čaja."
  
  "Šta radiš, Liz?"
  
  "Ja sam muzičar".
  
  "Zarađuješ za život?"
  
  "Znaš kako je to..."
  
  Banks je to učinio tako što je imao sina u poslu. Ali Brajanov uspeh je bio neobičan, a čak ni to nije donelo mnogo novca. Nije dovoljno ni za novi auto. On je krenuo dalje. "Znaš zašto smo ovdje, zar ne?"
  
  Liz je klimnula. "O Lukeu".
  
  "Mogli biste istupiti i uštedjeti nam mnogo nevolja."
  
  Liz je sjela. "Ali ja ne znam ništa."
  
  
  
  "Neka mi to sudimo", rekla je Banks, zastajući da pregleda svoju kolekciju CD-a. Primijetio je kasetu s natpisom "Songs from the Black Room" isprepletenu mnogim drugim kasetama.
  
  "Kako sam mogao znati da me tražite?"
  
  "Zar ne čitaš novine i ne gledaš TV?" upitala je Annie.
  
  "Malo. Oni su dosadni. Život je prekratak. Uglavnom vježbam, slušam muziku ili čitam."
  
  "Koji instrument?" pitala je Banks.
  
  "Klavijature, nekoliko drvenih duvača. Flauta, klarinet.
  
  "Da li se profesionalno bavite muzikom?"
  
  "Ne. samo časovi u školi."
  
  "Koliko imaš godina, Liz?"
  
  "Dvadeset jedan".
  
  "A Ryan?"
  
  "Isto. On je na posljednjoj godini fakulteta."
  
  "Je li i on muzičar?"
  
  "Da".
  
  "Živite li zajedno?"
  
  "Da".
  
  Annie je sjela na jedan od mekih jastuka, ali Banks se odmaknuo i stao kraj prozora, naslonivši se bokovima na dasku. Soba je bila mala i vruća i bila je previše skučena za tri osobe.
  
  "Kakav je bio vaš odnos sa Lukeom Armitageom?" upitala je Annie.
  
  "On... bio je u našoj grupi."
  
  "Zajedno sa?"
  
  "Ja i Ryan. Još nemamo bubnjara."
  
  "Koliko ste dugo zajedno?"
  
  Ugrizla se za usnu i razmislila na trenutak. "Zajedno treniramo tek od početka ove godine, nakon što smo upoznali Luca. Ali Ryan i ja već godinama pričamo o tome da uradimo nešto poput ovoga."
  
  "Kako ste upoznali Lukea?"
  
  "Na fakultetskom koncertu."
  
  
  
  "Koji koncert?"
  
  "Samo nekoliko domaćih bendova. Još u martu."
  
  "Kako je Luke stigao na koncert na koledžu?" pitala je Banks. "Imao je samo petnaest godina."
  
  Liz se nasmiješila. "Ne gledati. Ili pričaj. Luke je bio mnogo stariji od svojih godina. Nisi ga poznavao."
  
  "S kim je bio?"
  
  "Niko. Bio je sam i provjeravao grupu."
  
  "I tek si počeo da pričaš s njim?"
  
  "Ryan je to prvi učinio."
  
  "I onda?"
  
  "Pa, saznali smo da se i on zanima za muziku, da želi da osnuje bend. Imao je nekoliko pesama."
  
  Banks je pokazao na traku. "Ovo? 'Pesme iz crne sobe'?"
  
  "Ne. Bilo je to vrlo nedavno."
  
  "Koliko nedavno?"
  
  "Prošli mjesec ili tako nešto."
  
  "Jeste li znali da je imao samo petnaest godina?"
  
  "Saznali smo za to kasnije."
  
  "Kako?"
  
  "Rekao nam je."
  
  "On ti je rekao? Je li to tako jednostavno?"
  
  "Ne, ne samo tako. Morao je da objasni zašto ne može samo da radi ono što želi. Živio je sa roditeljima i išao u školu. Prvo je rekao da ima šesnaest godina, ali nam je onda rekao da je lagao jer se bojao da ćemo pomisliti da je premlad da bi svirao u bendu."
  
  "I ti?"
  
  "Nikad. Ne za nekoga sa njegovim talentom. Mogli bismo imati nekoliko problema u budućnosti ako stvari odu ovako daleko. Igranje u licenciranim prostorijama, znate, tako nešto, ali smo mislili da ćemo sve to riješiti kada stignemo tamo."
  
  "A ko mu je bio pravi otac? Znao si to?"
  
  
  
  Liz je skrenula pogled. "O tome nam je i kasnije pričao. Izgleda da nije želio da ima nikakve veze sa Neil Byrdom i njegovom zaostavštinom."
  
  "Kako znaš?" pitala je Banks. "Mislim, Luke ti je upravo priznao ko mu je otac?"
  
  "Ne. br. Nije volio da priča o njemu. Bilo je nešto na radiju dok je bio ovdje, recenzija te nove kolekcije. Uznemirio se zbog toga, a onda je to jednostavno izašlo samo od sebe. Imalo je puno smisla."
  
  "Kako misliš?" upitala je Annie.
  
  "Ovaj glas. Njegov talenat. Bilo je nečega u svemu što me je navelo na razmišljanje."
  
  "Šta se dogodilo nakon što ste saznali?"
  
  "Kako misliš?"
  
  "Da li je to nešto promijenilo?"
  
  "Ne baš".
  
  "Hajde, Liz", rekao je Banks. "Imali ste sina Neila Byrda u bendu. Ne možete očekivati od nas da vjerujemo da niste znali da će to napraviti veliku komercijalnu razliku."
  
  "U redu", rekla je Liz. "Naravno da smo svi znali za to. Ali činjenica je da u to vrijeme nismo bili nigdje komercijalno. Još uvijek nismo. Nismo još ni javno svirali, dođavola. A sada, bez Lukea...ne znam."
  
  Banks se odmaknuo od prozora i sjeo na stolicu s tvrdim naslonom uza zid. Annie se pomaknula na jastuku kao da se pokušava udobno smjestiti. Bio je to prvi put da je video da joj je neprijatno da sedi u bilo kojoj stolici, a onda je shvatio da se možda povredila padom u knjižari. Trebala bi biti u bolnici na pregledu, posebno s obzirom na način na koji osiguranje od ozljeda u industriji radi ovih dana, ali to joj nisi mogao reći. Nije je krivio; i sam bi uradio isto.
  
  "Ko je pjevao?" pitala je Banks.
  
  "Uglavnom ja i Luke."
  
  "Kakvu muziku puštaš?"
  
  "Kakve to veze ima?"
  
  "Recimo samo da sam zainteresiran. Molim te."
  
  
  
  "Teško je to opisati", odgovorila je Liz.
  
  "Pokušaj".
  
  Gledala ga je kao da pokušava cijeniti njegovo muzičko znanje. "Pa, sve se svodi na pjesme. Nismo u trendu i ne sviramo duge solo i slične stvari. To je nešto više... Jeste li čuli za Davida Graya?"
  
  "Da".
  
  "Beth Orton?"
  
  "Da".
  
  Ako je Liz bila iznenađena Banksovim poznavanjem savremene muzike, ona to nije pokazala. "Pa, mi nismo kao oni, ali to je ono što nas zanima. Imam nešto da kažem, i možda malo jazzy bluesa. Malo sviram flautu i orgulje."
  
  "Da li ste znali da je Luke išao na časove violine?"
  
  "Da. To bi bilo odlicno. Hteli smo da se proširimo, dovedemo još muzičara, ali smo bili veoma oprezni oko toga." Pogledala je Banksa u oči. "Znate, ozbiljno smo mislili da to uradimo stvarno", rekla je. "Ali bez prodajnog i komercijalnog fokusa. Apsolutno smo devastirani onim što se dogodilo. Ne samo kao grupe, mislim, već i lično."
  
  "Razumijem i cijenim to", rekao je Banks. "Jeste li ti i Luke imali još neku vezu? Osim muzike?
  
  "Kako misliš?"
  
  "Jesi li spavala s njim?"
  
  "S Lukeom?"
  
  "Zašto ne? Bio je fin momak."
  
  "Ali to je sve što je bio. Dijete".
  
  "Rekli ste da je bio mudar više od svojih godina."
  
  "Znam to, ali nisam prokleti kradljivac kolevki. Osim toga, savršeno sam zadovoljan Ryanom, hvala vam puno." Lizino lice je pocrvenjelo.
  
  "Znači nikad nisi bila Lukeova djevojka?"
  
  "Nikad. Rekao sam ti. Bila sam sa Ryanom kad smo se upoznali. Sve je bilo u muzici."
  
  
  
  "Dakle, nema šanse da vas je Ryan uhvatio zajedno u krevetu i na kraju ubio Lukea, a onda je pomislio da bi mogao i unovčiti?"
  
  "Ne znam kako uopće možete predložiti nešto tako strašno." Liz je izgledala blizu suza, a Banks je počeo da se oseća kao govno. Delovala je kao dobro dete. Ali činilo se da nije dovoljno dobro. Sjetio se posjete Rose Barlow, kao i njenog ljutitog odlaska. Liz je bila mlađa od Lauren Anderson i, prema Benksu, mnogo vjerovatniji kandidat za Lukeovog partnera. Nije znao koliko je Lizin odnos s Ryanom jak, niti koliko je otvoren.
  
  "Dešava se", rekao je Banks. "Iznenadili biste se. Možda je to bila nesreća, samo niste vidjeli drugi izlaz."
  
  "Rekao sam ti. Ništa od toga se nije dogodilo. Luke je bio u bendu, to je sve."
  
  "Da li ti je Luke ikad vjerovao", upitala je Annie, malo ublaživši pritisak. "Znaš, da ti kažem šta mu je bilo na umu, šta ga je mučilo?"
  
  Liz je zastala, pribravši se. Činilo se da gleda u Anniene natečene crvene usne, ali nije pitala za njih. "Mnogo se žalio na školu", rekla je na kraju.
  
  "Jesi li ikada rekao nešto o svom očuhu?"
  
  "Ragbi igrač?"
  
  "Bivši fudbaler"
  
  "Nije važno. Ne, ne toliko. Mislim da se Lukeu baš i nije dopao."
  
  "Zašto to kažeš?"
  
  "Ništa posebno. Baš onako kako je govorio."
  
  "Jeste li ikada sreli Lukeove roditelje?"
  
  "Ne. Mislim da im nije ni rekao za nas, bend."
  
  "Kako znaš?"
  
  "Samo moj utisak."
  
  To je vjerovatno bila istina, shvatio je Banks. Prema Annie i njegovim vlastitim zapažanjima, činilo se da Armitage nisu imali pojma šta je Luke radio pola vremena. "Činilo se da je zabrinut zbog nečega?"
  
  
  
  "Kao šta?"
  
  "Baš ništa", nastavila je Annie. "Spomenuo je, na primjer, da li je bilo prijetnji na njegov račun ili je imao osjećaj da ga neko prati? Nešto neobično, neuobičajeno?"
  
  "Ne, ništa slično tome. Kao što sam rekao, nije volio školu i jedva je čekao da ode od kuće. Rekao bih da je to prilično normalno, zar ne?"
  
  Banks se nasmiješio. U tim godinama bio je isti. I kasnije takođe. I on je prvom prilikom otišao od kuće.
  
  "Kada ste posljednji put vidjeli Lukea?" upitala je Annie.
  
  "Otprilike sedmicu prije nego što je nestao. Grupna proba.
  
  Annie je pogledala po maloj sobi i s mukom ustala. "Gdje treniraš?"
  
  "Podrum crkve, niz ulicu. Vikar je prilično širokih pogleda, mlad momak i dozvoljava nam da koristimo njihov prostor sve dok ne pravimo previše buke."
  
  "I od tada nisi vidio Lukea?"
  
  "Ne".
  
  "Je li ikada bio ovdje?" pitala je Banks. "U ovom stanu?"
  
  "Svakako. Mnogo puta". Liz je ustala kao da je osjetila da odlaze.
  
  "Da li je ikada nešto ostavio ovde?"
  
  "Kao šta?"
  
  "Bilo šta od njegovih stvari. Znate, sveske, pjesme, priče, odjeća i slične stvari. Tražimo sve što bi nam moglo pomoći da shvatimo šta mu se dogodilo."
  
  "Ovde nikada nije ostavljao odeću", rekla je Liz hladno, "ali ponekad nam je ostavljao kasete, ako to misliš. I možda neki tekstovi. Ali..."
  
  "Možete li ih sve spojiti za nas?"
  
  "Možda da. Mislim, ne znam šta je ovde i gde je sve. Misliš li sada? Možete li se vratiti kasnije?"
  
  "Sada bi bilo najbolje vrijeme", rekao je Banks. "Pomoći ćemo vam u potrazi ako želite."
  
  "Ne! Mislim, ne, u redu je. Naći ću ih."
  
  
  
  "Ima li ovde nečega što ne želiš da vidimo, Liz?"
  
  "Nema ničega. Ima samo nekoliko kaseta i nekoliko pjesama, nota za pjesme. Ne vidim kako ti mogu pomoći. Vidi... hoću li dobiti ove kasete i stvari nazad?"
  
  "Zašto bi ih vratio?" upitala je Annie. "Bili su Lukeovo vlasništvo, zar ne?"
  
  "Tehnički, pretpostavljam. Ali donio ih je za nas. grupa. Dijeliti."
  
  "Najvjerovatnije će i dalje otići u porodicu", rekao joj je Banks.
  
  "Lukova porodica! Ali njih nije briga. Ne mogu..."
  
  "Ne može šta, Liz?"
  
  "Hteo sam da kažem da ne mogu da cene njegov talenat. Samo će ih baciti. Kako si mogao dozvoliti da se ovako nešto dogodi?"
  
  "Ne možete ništa da uradite. To je zakon."
  
  Liz se prebacila s noge na nogu, prekriženih ruku na grudima, kao da treba u kupaonicu. "Slušaj, možeš li otići i vratiti se, barem na kratko, dati mi samo malo vremena da sve spakujem?"
  
  "Ne možemo to učiniti, Liz. Žao mi je".
  
  "Znači, jednostavno uzmeš sve i daš Lukovim roditeljima, samo tako? Hoćeš li mi uopće dati vremena da napravim kopije?"
  
  "Ovo je istraga ubistva", podsjetila ju je Annie.
  
  "Ali ipak..." Liz je sela, ponovo blizu suza. "Ne čini se fer. Izgleda kao gubljenje vremena.... Ne znam. Njegove roditelje nije briga. Bili smo tako bliski."
  
  "Tako blizu čemu?"
  
  "Zato što si napravio nešto od sebe."
  
  Banksu je bilo žao. Sumnjao je da je ona željela zadržati Lukeove snimke i spise iz sebičnih razloga kako bi jednog dana grupa uspjela na repovima Lukea i njegovog oca. Ako to nisu mogli učiniti s Lukeovim glasom i talentom, barem bi mogli pokušati to učiniti s nekim od njegovih materijala. Činjenica da je Luke ubijen bez sumnje bi također pomogla u podizanju javnog interesa. Banks zbog toga nije imao posebno loše mišljenje o Liz. Vjerovatno bi isto poželio da je na njenom mjestu i da je strastveno maštao o muzičkoj karijeri. Nije mislio da to umanjuje njena iskrena osjećanja prema Lukeu. Ali bilo je još nešto što ga je mučilo; način na koji je reagovala kada mu je ponudio pomoć da pogleda okolo. Pogledao je Annie. Bio je to jedan od onih retkih trenutaka kada su svi znali šta drugi misle.
  
  "Da li vam smeta ako malo pogledamo okolo?" upitala je Annie.
  
  "Šta? Zašto? Rekao sam ti. Daću ti šta god želiš." Ustala je i otišla do kaseta, birajući tri. "Ovo su za početak. Unosi su u-"
  
  "Zašto si tako nervozna, Liz?"
  
  "Nisam nervozan".
  
  "Da, jesi. Mislim da bismo trebali pogledati ovo mjesto."
  
  "Ne možete to učiniti. Treba vam nalog za pretres."
  
  Banks je uzdahnuo. Opet. "Jesi li siguran da želiš ovo?" - pitao. "Zato što ga možemo dobiti."
  
  "Onda idi i uradi to. Kupi jedan."
  
  Banks je pogledao Annie. "Inspektore Cabbot, molim vas idite..."
  
  Liz je izgledala zbunjeno od jednog do drugog. "Ne samo ona. Obojica idete."
  
  "To se ne dešava", rekao je Banks. "Jedan od nas bi trebao ostati ovdje da se uvjeri da se ne miješaš ni u šta. Ne bismo radili svoj posao da nestanemo i pustimo dilere da bacaju svoju robu u toalet, zar ne?"
  
  "Ja nisam diler droge."
  
  "Siguran sam da nije. Ali postoji nešto što ne želite da pronađemo. Ostat ću ovdje dok inspektorica Cabbot ne dobije nalog, a onda će se vratiti sa četiri ili pet policajaca i raznijet ćemo ovo mjesto u komade."
  
  Liz je toliko problijedila da se Banks uplašila da bi se mogla onesvijestiti. Mogao je reći da je osjetljiva i da mu se ne sviđa da je maltretira, ali mu se nije svidjelo ni ono što se dogodilo Lukeu . "Šta bi to trebalo biti, Liz? Hoćete li nam dati dozvolu da sada pogledamo okolo ili ćemo to učiniti na teži način?"
  
  
  
  Liz ga je pogledala velikim očima punim suza. "Nemam mnogo izbora, zar ne?"
  
  "Uvijek postoji izbor."
  
  "Ionako biste ga našli. Rekao sam Ryanu da je glupo od njega što ga je ostavio."
  
  "Naći šta, Liz?"
  
  "U ormaru je pored vrata, ispod vreće za spavanje."
  
  Banks i Annie su otvorili ormar pored vrata i gurnuli vreću za spavanje u stranu. Ispod je bila izlizana kožna torba na ramenu, baš kao ona koju je Luke Armitage nosio kada su mu se nasilnici rugali na pijaci.
  
  "Mislim da ti i Rajan morate mnogo da objasnite, zar ne?" Banks je rekao.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  15
  
  Sajam mostova održava se svakog marta. Kao dijete, Banks je tamo putovao sa svojim roditeljima. Sjećao se kako je sjedio u očevom krilu u autu Dodge, držao se za njega svom snagom, sećao se osećaja grube gomile i mirisa vlažne vune iz očeve jakne, varnica koje su plamtjele na visokim stubovima. Sjećao se kako je hodao s majkom za ruku, jeo šećernu vunu ili karamelu dok je ona jela rakije, a njegovog oca kako je jeo hot dog natopljen prženim lukom. Čuo je svog oca kako psuje kada je pokušao da baci pikado na karte, a njegova majka se smejala kada je pokušala da baci loptice za ping-pong na rezervoare sa zlatnim ribicama.
  
  Ali kada je Benks imao četrnaest godina, nije viđen mrtav na sajmu sa roditeljima; otišao je sa svojim prijateljima i subota veče je bila velika.
  
  Zašto, pitao se, dok je prolazio pored malog sajma pored puta koji mu je pao na pamet, činilo se da se na sajmovima uvijek svira stara rokenrol muzika, čak i šezdesetih? Kad god bi pomislio na noći na sajmištu s Paulom, Grahamom, Steveom i Daveom, u glavi bi mu uvijek bili "Palisades Park" Freddyja Cannona ili "Summertime Blues" Eddieja Cochrana, s valcerima koji su se vrtjeli i blistavim svjetlima u mraku umjesto The Beatlesi ili Rolling Stonesi.
  
  Omiljena atrakcija mu je bila Caterpillar, ali morao je ići sa djevojkom. Kako je voz povećavao brzinu u valovitim krugovima, cerada nalik na izlog se polako razvijala sve dok nije prekrila čitavu vožnju - otuda i ime Caterpillar - a vi ste bili u mraku, jurili sa svojom djevojkom. Kad je bio sam, najviše je volio Walsere i spidvej, ali sve vožnje najbolje je podijeliti s djevojkama kada imaš četrnaest godina.
  
  Za Banksa i njegove prijatelje sajam je počeo nekoliko dana prije otvaranja. Prisjetio se kako je jednog kišnog popodneva vozio Grahama kroz dio zajedničkog trga s Grahamom - to je moralo biti 1965., jer je Graham bio ovdje jedini put kada je održan proljetni sajam - i gledao kako jarko obojeni kamioni ulaze poput sumnjičavih, nenasmiješenih radnika. sajmovi istovaraju dijelove šina i vagona i započinju magični proces spajanja svega toga. U sljedeća dva dana, Banks bi se vraćao da provjeri napredak, gledao kako radnici postavljaju posljednji dio vrtuljka, postavljaju tezge, tezge i tezge, i naravno sve je bilo spremno za otvaranje.
  
  Trebalo je da kreneš kad padne mrak. Nije imalo smisla da svetla jarkih boja ne bljeskaju i okreću se, i ako muzika nije glasna, ako se noćnim vazduhom ne širi miris prženog luka i šećera u prahu, mešajući se sa opipljivim mirisom nasilja . Zato što su sajmovi bili tamo gdje ste išli da se posvađate ili poravnate račune, i uvijek ste mogli vidjeti kako se problem sprema na kilometar udaljenosti. Prvi pogledi, šaputanje, nasumični sudari, pa neko trči, drugi jure, prepucavaju se i prigušeni krici, sajmički radnici su uvijek nekako izvan ili izvan svega, koračaju između žbica dok valceri postaju sve brži, skupljaju novac, impresioniraju djevojke sa svojim bezbrižnim drznikom.
  
  A devojke... Pa, sve devojke su bile u paradi na sajmu, sve u žvakama, minicama i senkama za oči. Ako se nisi jebao u subotu uveče, onda se nisi ni jebao, kako kaže stara ragbi pjesma. Pa, niko nije pojebao Banksa, ali je ponekad bio poljubljen. Te večeri to je bila Sylvia Dixon, lijepa mala plava djevojčica iz ženske škole u susjednoj ulici. Sramežljivo su se gledali cijelu noć, stajali na daskama tik uz staze, gledali kako jahači cvile i viču i drže se čvrsto. Bila je sa svojom tihom prijateljicom June, to je bio problem. Što je Graham, blagoslovio njegovu dušu, pomogao riješiti. Ubrzo su bili na putu ka Caterpillar-u, a Banks je osetio divno iščekivanje kada je poklopac počeo da se zatvara nad njima.
  
  Ali kasnije se dogodilo nešto čudno.
  
  Banks je pozvao djevojčice da idući dan idu s njima u park ako je vrijeme dobro. Bilo je mnogo kutaka u kojima ste mogli ležati na travi ili se nasloniti na drvo i poljubiti. Skoro je bio tamo, upravo savladavajući posljednje, površne ostatke otpora kada je Graham rekao: "Izvini, ne mogu ići sutra." Kada ga je Banks pitao zašto, on se samo nejasno nasmiješio i odgovorio svojom uobičajenom izbjegavanjem: "Imam još neke stvari da radim, to je sve. Djevojke nisu bile sretne zbog ovoga, a Benks nikada više nije imao priliku sresti Silviju Dikson.
  
  Tuča je izbila negdje u blizini Dodgema, prisjetio se Banks, i nekoliko starijih ljudi ju je razdvojilo. Ali njegova glavna uspomena, osim ljubljenja Silvije na gusjenici i slabog razloga zašto je Graham propustio sastanak sljedećeg dana, bio je taj što je Graham platio. Opet. Imao je i Bensona i Hedgesa: njih deset, velikih, u zlatnom pakovanju.
  
  Dok je Banks skrenuo sa A1 u Piterborou, razbijao je mozak pokušavajući da se prisjeti da li je ikada pitao Grahama odakle mu novac, ali nije mislio da jeste. Možda nije želeo da zna. Djeca su sebična i sve dok se dobro zabavljaju ne osjećaju potrebu da se pitaju odakle to dolazi ili na čiji račun bi to moglo biti. Ali nije bilo mnogo mjesta gdje bi klinac Grahamovih godina mogao dobiti toliko novca. Papirna runda to ne bi pokrila, ali bi slučajno zaron u kasu mogao. Ili ga je možda ukrao iz majčine torbice?
  
  
  
  Problem je bio u tome što se činilo da to nije bitno sve dok je Graham imao novca. Da je bio velikodušan se podrazumeva. Ali šta je uradio da ga dobije, i gde i od koga ga je dobio?
  
  Sada se i Banks pitao šta je to Graham morao da radi te nedjelje što je bilo mnogo važnije od druženja sa prijateljicom Sylvie Dixon u parku. I sećao se drugih vremena, sve do dana kada je nestao, kada Graham jednostavno nije bio tu. Bez razloga, bez izgovora, bez objašnjenja.
  
  
  
  Enino lice je počelo boljeti dok je odlazila da intervjuiše Liz Palmer. Prethodno je popila nekoliko tableta paracetamola, ali je efekat već popuštao. Uzela je još dva i jezikom prešla preko pokvarenog zuba. Nevjerovatno. Posljednje što joj je trebalo bio je odlazak kod zubara. To kopile Armitage. Njegov visoko plaćeni advokat munjevitom je brzinom pojurio u stanicu, a čim je službenik starateljstva sastavio dokumente u kojima je Armitage optužio za zločin, naređeno mu je da se sutradan pojavi pred mirovnim sudijom i poslat kući. Annie bi voljela da ga vidi kako se hladi u ćeliji barem na noć, ali to nije bio slučaj. Vjerovatno bi i on odustao od optužbi. Ljudi poput njega su to radili.
  
  Budući da je ubistvo Lukea Armitagea bio slučaj visokog profila, Gristorp i PC Winsome Jackman su istovremeno intervjuirali Ryana Milnea u susjedstvu. Do sada, otkako su ga pokupili sa koledža, Milne je bio isto tako otvoren kao Liz.
  
  Annie je dovela PC Kevina Templetona sa sobom u sobu za ispitivanje 2, uvjerila se da je Liz jasna o svojim pravima i uključila kasetofone. Do sada, objasnila je Annie, nije podignuta optužnica i niko nije uhapšen. Samo je htjela objašnjenje kako je torba Lukea Armitagea završila u Lizinom ormaru u hodniku. Forenzičari su već imali torbu i njen sadržaj.
  
  "Rekli ste mi da ste poslednji put videli Lukea na probi benda u crkvenom podrumu otprilike nedelju dana pre nego što je nestao, zar ne?" Annie je počela.
  
  Liz je klimnula. Zavalila se u stolicu i počela da grize nokat, izgledajući mnogo mlađe od svoje dvadeset i jedne godine.
  
  "Da li je sa sobom imao torbu na ramenu?"
  
  "Uvijek ga je imao sa sobom."
  
  "Šta je onda radilo u tvom ormaru?"
  
  "Nemam pojma".
  
  "Koliko dugo je tamo?"
  
  "Mora da je bilo od kada je bend probao."
  
  "Je li on prvi došao u stan?"
  
  "Da".
  
  Annie je pogledala Kevina Templetona i uzdahnula. "Problem je, Liz", nastavila je, "što su sigurnosne kamere na Market Squareu snimile Lukea prije nego što je nestao prije nedjelju dana, prošlog ponedjeljka, a onda je imao torbu sa sobom."
  
  "Mora da je bilo nešto novo."
  
  "Ne", rekla je Annie. "Bilo je isto." Nije mogla biti sigurna u ovo, naravno - možda je Luke ostavio svoju torbu kod Liz i kupio novu - ali je mislila da je malo vjerovatno da je Luke također tamo ostavio sve svoje stvari. Na kraju, nije bila važna sama torba, već stvari koje je sadržavala: njegov laptop, laptop, prenosivi CD plejer, kasete i CD-ovi.
  
  Liz se namrštila. "Pa, ne razumem kako..."
  
  "Ja također. Osim ako nam ne govorite laži."
  
  "Zašto bih lagao?"
  
  "Oh, prestani", umiješao se Kevin Templeton. "Luke je mrtav. Rekao bih da je to prilično dobar razlog za laž, zar ne?"
  
  Liz se trznula naprijed. "Nisam ga ja ubio! Ne možete misliti da sam ga ja ubio."
  
  "Ne znam šta bi trebalo da mislimo", rekla je Eni, šireći ruke. "Ali siguran sam da razumiješ naš problem. Luke i njegova torba nestaju, onda je Luke mrtav i nalazimo njegovu torbu u tvom ormaru. Malo koincidencija, zar ne mislite?"
  
  "Već sam ti rekao, ne znam kada ga je tamo stavio."
  
  "Gdje si bio tog dana?"
  
  "Kakav dan?"
  
  "U ponedjeljak kada je Luke nestao."
  
  "Ne znam. Kući, valjda."
  
  "Jeste li sigurni da nije zvao u stan, a onda je možda zaboravio torbu kada je otišao negdje drugdje?" Annie je znala da daje izgovor Liz, ali se činilo da je to jedini način da je navede da progovori.
  
  "Nisam ga vidio".
  
  "Je li imao ključ?"
  
  "Ne".
  
  "Znači nisi mogao da izađeš ni na minut, a on sam je ušao?"
  
  "Ne vidim kako."
  
  To je to za ovu liniju za ispitivanje. "Liz, ti nam ne olakšavaš posao. Opet ću te pitati: kako je Lukeova torba završila u tvom ormaru u hodniku?"
  
  "Rekao sam ti, ne znam."
  
  "A ja ti ne vjerujem."
  
  "Pa, to je tvoj problem."
  
  "Ne, Liz. To je tvoj problem. I biće veoma ozbiljno ako nam uskoro ne kažete istinu."
  
  "Možda je to bio Ryan", predložio je Kevin Templeton.
  
  Liz je izgledala zbunjeno. "Rajane? Kako misliš?"
  
  "Pa", nastavi Templton, "da vam kažem šta mislim da se dogodilo." Annie mu je klimnula glavom. "Mislim da je Luke otišao u tvoju kuću nakon što je bio na pijaci..."
  
  "Ne. Rekao sam ti. Tog dana nije došao."
  
  "Pusti me da završim."
  
  "Ali ovo nije istina! Ti sve izmišljaš."
  
  "Umukni", rekla je Annie. "Slušajte šta Constable Templeton ima za reći."
  
  Liz se zavalila u stolicu. "Nije važno".
  
  
  
  "Luke je došao u tvoju kuću nakon što je bio na pijaci. Bilo je to pred veče. Ryan je otišao i vas dvoje ste mislili da imate vremena da legnete u krevet. Bio je zgodan momak, u formi, izgledao je starije od svojih godina..."
  
  "Ne! Nije. Sve je bilo pogrešno!"
  
  "Ali Ryan je došao kući i zatekao te kako to radiš. Njih dvoje su se potukli, a Luke je nekako završio mrtav. Siguran sam da ga Ryan nije namjeravao ubiti, ali ti si imao tijelo u naručju. Šta bi mogao da uradiš? Sačekali ste da padne mrak, a zatim utovarili Lukeovo tijelo u auto i odvezli se do Hallam-Tharna, gdje ga je Ryan podigao na zid i bacio. Trebao je da se udavi, kao što to čine mrtva tijela, barem nakratko, dok se ne počnu raspadati i dok se gasovi ne nakupe i iznesu ih na površinu, ali nije. Majica mu se zakačila za korijen starog drveta. Loša sreća. Ryan ovo nije trebao znati. I niko nije trebao pronaći Lukea, jer je cijelo područje bilo u karantinu zbog slinavke i šapa. Ograničenja. Ali jedan čovjek iz ministarstva morao je uzeti uzorke vode. Opet nema sreće. Ni Ryan to nije trebao znati." Templton se nasmiješio, pokazujući svoje bijele zube, i prekrižio ruke na grudima. "Kako sam do sada, Liz?"
  
  "Sve su to laži. Ništa slično tome nije bilo. Samo izmišljaš da nam praviš probleme. Već sam čuo da policija radi ovakve stvari."
  
  "Već si u nevolji", rekla je Annie. "Pokušavamo vam pomoći, pronaći objašnjenje za ono što se dogodilo. Možda se sve zaista dogodilo kako je PC Templeton predložio. Možda je to bila nesreća. Da jeste, mogli bismo pomoći. Ali morate nam reći istinu."
  
  "Vidi, ne znam kako je ta torba dospela unutra", rekla je Liz. "Nismo vidjeli Lukea od posljednje probe benda."
  
  "Ne olakšavaš nam posao", rekla je Annie.
  
  "Ne mogu si pomoći! Šta želiš da uradim? Smislite nešto što će vas zadovoljiti?"
  
  "Želim istinu."
  
  
  
  "Rekao sam ti istinu."
  
  "Nisi nam ništa rekla, Liz."
  
  "Vidi", reče Templton, "možemo da proverimo, znaš. Naši kriminolozi su veoma dobri."
  
  "Kako misliš?"
  
  "Mislim, pretražit će vaš stan sa zloglasnim češljem s finim zupcima, i ako postoji bilo kakav dokaz o nepravdi, čak i kap Lukeove krvi, oni će ga pronaći."
  
  "U pravu je", rekla je Annie. "Za početak, tu je poker. Primijetio sam to dok smo razgovarali. Ne viđate ih često u poslednje vreme. Ako na njemu ima bilo kakvih tragova Lukeove krvi ili kose, naći ćemo ga. A ako ima tragova na tepihu, između podnih dasaka, u sudoperu, naći ćemo ih."
  
  Liz je prekrižila ruke na grudima i ugrizla se za usnu. Annie je mogla reći da je pogodila živac. šta je to bilo? Pominjanje krvi? Je li Liz znala da će u stanu pronaći tragove Lukeove krvi? "Šta je bilo, Liz?" ona je pitala. "Želiš li mi nešto reći?"
  
  Liz je odmahnula glavom.
  
  "Ryan je na intervjuu odmah pored", rekao je Templeton. "Kladim se da im kaže da ste za sve krivi što ste ubili Lukea i da je on morao da se riješi tijela umjesto vas."
  
  "Ryan to ne bi učinio."
  
  "Čak i da je istina?" upitala je Annie.
  
  "Ali ovo nije istina. Nismo nikoga ubili. Koliko puta moram da ti kažem?"
  
  "Dok ti ne povjerujemo", rekla je Annie. "Sve dok ne smislite zadovoljavajuće objašnjenje kako je Lukeova torba završila u vašem ormaru."
  
  "Ne znam".
  
  "Šta je sa zahtjevima za otkupninu?"
  
  "Ali šta je s njima?"
  
  "Čija je to bila ideja? Je li to bila Ryanova ideja? Je li to vidio kao laku priliku da zaradi nešto novca sada kada je Luke ionako mrtav? Ili je to uradio da nas zbuni?"
  
  
  
  "Ne razumijem šta govoriš".
  
  Annie je ustala i Templeton ga je slijedio. "U redu", rekla je Annie dok je isključivala trake. "Dosta mi je ovoga. Odvedite je u sobu za zadržavanje, Kev, i dogovorite uzimanje intimnog uzorka. Možda nam se posreći i dobijemo DNK podudaranje sa krvlju na zidu. I dobićemo nalog za pretres. Pregledaćemo njen stan za sat vremena. Zatim ćemo razgovarati sa menadžerom i saznati šta je Ryan rekao u svoju odbranu."
  
  "U redu, gospođo", rekao je Templeton.
  
  I nemoj me jebeno zvati gospođo, dodala je Annie ispod glasa.
  
  Liz je ustala. "Ne možete to učiniti! Ne možeš me zadržati ovdje."
  
  "Samo nas gledaj", rekla je Annie.
  
  
  
  Banks je pokucao na ulazna vrata kuće njegovih roditelja i ušao. Bilo je rano uveče, a imao je dosta slobodnog vremena prije sastanka s Michelle u devet sati. Njegovi roditelji su završili s pranjem suđa i sjeli da gledaju ulicu Coronation, baš kao i prije mnogo godina, one noći kada je policija zvala u vezi Grahama, one noći kada je Joey otišao.
  
  "U redu je, ne ustaj", rekao je Benks svojoj majci. "Zakasnit ću neko vrijeme. Moram da izađem. Samo sam svratio da prvo donesem svoju torbu za noć."
  
  "I dalje ćeš popiti šolju čaja, zar ne draga?" insistirala je njegova majka.
  
  "Možda želi nešto jače", rekao je njegov otac.
  
  "Ne hvala, tata", rekao je Banks. "Čaj je u redu."
  
  "Na vama je," rekao je Arthur Banks. "Sunce je već visoko iznad zraka. Popit ću flašu piva dok si budna, ljubavi."
  
  Ida Banks je nestala u kuhinji, ostavljajući Banksa i njegovog oca u neugodnoj tišini.
  
  "Ima li napretka?" Na kraju je pitao Banks Sr.
  
  "Na čemu?"
  
  "Tvoj stari prijatelj. Graeme Marshall".
  
  
  
  "Malo", rekao je Banks.
  
  "Znači, zato si opet ovdje?"
  
  "Ne", lagao je Banks. "To se mene ne tiče. Sutra je sahrana."
  
  Arthur Banks je klimnuo glavom.
  
  Banksova majka progurala je glavu kroz kuhinjska vrata. "Znam da sam ti trebao nešto reći, Alane. Ovih dana moja glava je kao sito. Jučer sam razgovarao sa Elsie Grenfell i ona je rekla da njen David dolazi sutra na uslugu. I taj glavni momak bi također trebao biti ovdje. Zar ne bi bilo uzbudljivo ponovo vidjeti sve svoje stare prijatelje?"
  
  "Da", rekao je Banks, osmehujući se u sebi. Neke stvari, poput rituala u Ulici krunisanja - a hvala Bogu ostalo je još deset minuta do početka programa - nisu se promijenile. Paul Major je oduvijek bio "taj tip major" za Idu Banks, iako je ona vrlo dobro znala da se zove Paul. Ovo je trebalo da ukaže na to da ga ona baš i ne odobrava. Banke nisu mogle zamisliti zašto. Od svih njih, Paul Major je bio najdobroćudniji, onaj koji će najvjerovatnije postati ovlašteni računovođa ili bankar.
  
  "Ali šta je sa Steveom?" pitala je Banks. "Steve Hill?"
  
  "Nisam se čuo s njim godinama." rekla je Ida Banks, a zatim je nestala u kuhinji.
  
  Ovo nije bilo iznenađujuće. Hills su se iselili sa imanja prije mnogo godina kada je Steveov otac prebačen u Northumberland. Banke su im izgubile trag i nisu znale gdje sada žive. Pitao se da li je Steve uopće čuo za otkriće Grahamovih kostiju.
  
  "Pretpostavljam da to ničemu nije dovelo, o čemu smo pričali u autobusu kad si zadnji put bio ovdje?" rekao je Arthur Banks.
  
  "O Krajevima i gospodinu Maršalu? Vjerovatno ne. Ali to je bila korisna pozadina."
  
  Arthur Banks se nakašljao. "U jednom trenutku, Krayevi su imali više od polovine Metropolitan policije u džepu."
  
  "Tako sam čuo."
  
  
  
  Gospođa Banks je donela muževljev čaj i pivo na poslužavniku sa šarama ruža. "Naš Roy je zvao danas popodne", rekla je ozarena. "Zamolio me je da ga pozdravim."
  
  "Kako je on?" pitala je Banks.
  
  "Prosperitetno", rekao je. On leti u Ameriku na neke poslovne sastanke, pa je samo želio da znamo da će biti odsutan nekoliko dana u slučaju da se zabrinemo ili bilo šta drugo."
  
  "Oh, dobro", rekao je Banks, za koga je pretpostavio, na veliku žalost svoje majke, da nikada nije leteo nigde osim u Grčku. Baš kao što je brat Roy rekao svojoj majci kakav je naporan život imao. Pitao se kakve mutne poslove Roy radi u Americi. Ne tiče se njega.
  
  "Jedne večeri na televiziji je bila emisija o skandalu sa korupcijom u policiji prije nekoliko godina", rekao je Banksov otac. "Pitam se šta neki od vas smjeraju."
  
  Banks je uzdahnuo. Odlučujući događaj u životu Arthura Banksa nije Drugi svjetski rat, koji je propustio oko godinu dana, već štrajk rudara 1982. godine, kada je Maggie Thatcher razbila sindikate i bacila radnike na koljena. Svake večeri bio je prikovan za vijesti i ispunjen opravdanim ogorčenjem radnog čovjeka. Benks je znao da se njegov otac dugi niz godina nije mogao osloboditi imidža policajaca u kombinezonima koji mašu paketima prekovremenih petica u sprdnju izgladnjelim rudarima. Tada je Banks bio na tajnom zadatku u Londonu, uglavnom na slučajevima droge, ali je znao da je u mislima svog oca bio jedan od njih. Neprijatelj. Zar se ovo nikad neće završiti? Nije rekao ništa.
  
  "Pa gdje ćeš večeras, ljubavi?" upitala je Ida Banks. "Opet izlaziš sa tom policajkom?"
  
  Zvučalo je kao spoj sa njenih usana. Banks je na trenutak osetio talas krivice što je i sam o tome razmišljao na taj način, a onda je rekao: "To je na policiji."
  
  "Kakve to veze ima sa Grahamom?"
  
  
  
  "Da".
  
  "Mislio sam da si rekao da te se to ne tiče", ubacio se njegov otac.
  
  "Nije, ali mogao bih malo pomoći."
  
  "Pomažete policiji u istragama?" Arthur Banks se nasmijao. To je preraslo u napad kašlja dok nije pljunuo u maramicu.
  
  Srećom, pre nego što je iko uspeo da izgovori još jednu reč, zasvirala je tematska pesma iz Ulice krunisanja i sav razgovor je prestao.
  
  
  
  Nadzornik detektiva Grist-Thorpe nije često posjećivao Queens Arms, ali nakon što su završili svoja ispitivanja i zatvorili Ryana Milnea i Liz Palmer na noć, predložio je da Annie razgovara o rezultatima za večerom. Gladna i žedna, Annie je mislila da je to dobra ideja.
  
  Gristorp je, kao pravi džentlmen, insistirao da ode u bar na piće, iako bi Eni rado i sama otišla. Umjesto toga, sjela je i smjestila se udobno. Gristorp ju je i dalje pomalo plašio, iako nije znala zašto, ali mu je bilo lakše s njim u okruženju poput Kraljičinog grba nego u njegovoj kancelariji punoj knjiga, pa joj je bilo dvostruko drago što mu je ponudio da posjeti pab. Međutim, definitivno joj je pocepao zub, pa je morala da pazi na hranu.
  
  Gristorp se vratio sa pintom bitera za nju i pola šandija za sebe. Pregledali su jelovnik, ispisali kredom na tabli, a Annie je naručila vegetarijansku lazanje koja je trebala biti laka za njezine zube, dok se Gristorp zadovoljio ribom i pomfritom. Starac je izgledao zdravije nego ikad, pomisli Annie. Prvih nekoliko puta kada ga je vidjela nakon nesreće, izgledao je blijedi, iznemogli i iznemogli, ali sada je imao malo više mesa na kostima i toplo rumenilo na svom bodljikavom licu. Ona je sugerirala da vam nesreće i bolesti oduzimaju mnogo više energije što ste stariji i da oporavak traje duže. Ali koliko je imao godina? Nije mogao imati više od šezdeset godina.
  
  "Kakav je osjećaj u ustima?" pitao.
  
  "Čini se da je bol za sada nestao, gospodine, hvala na pitanju."
  
  "Trebalo je da odeš u bolnicu."
  
  "Nije bilo nista. Samo udarac pogledom."
  
  "Ipak... takve stvari mogu imati komplikacije. Kako je Wells?
  
  "Zadnje što sam čuo, još uvijek u ambulanti. Armitage ga je stvarno pretukao."
  
  "Uvijek je bio vruća glava, ovaj tip. Čak i kao fudbaler. Šta je sad sa devojkom Palmer? Ima li tu nečeg zanimljivog?"
  
  Annie je pričala o onome malo što je naučila od Liz Palmer, a zatim je Grist-Thorpe pijuckala malo šandija i ispričala joj o intervjuu s Ryanom Milneom. "Rekao je da ne zna ništa o torbi, a nije ni njegova djevojka. Rekao mi je da tog dana nije bio kod kuće i da uopće nije vidio Lukea."
  
  "Jeste li mu vjerovali, gospodine?"
  
  "Ne. Winsome se malo obrušila na njega - ona je jako dobra u intervjuima, ova djevojka je prava tigrica - ali niko od nas nije mogao da ga se riješi."
  
  "Pa šta oni kriju?"
  
  "Ne znam. Možda će ih noć u ćeliji malo omekšati."
  
  "Mislite li da su to učinili, gospodine?"
  
  "Da li je istina?"
  
  "Ubio Lukea i bacio tijelo."
  
  Gristorp je stisnuo usne, a zatim rekao: "Ne znam, Annie. Milne ima stari Banger, pa su imali vozilo. Kao i vi, predložio sam neku vrstu romantičnog ugla, poput onoga što se dešava između Lukea i Liz, ali Milne nije ugrizao, i da budem iskren, nisam vidio nikakve znakove da sam udario nokat na glavi."
  
  "Dakle, ne mislite da je postojao neka vrsta romantičnog aspekta?"
  
  "Luke je imao samo petnaest godina, ali koliko je godina imala Liz Palmer?"
  
  
  
  "Dvadeset jedan".
  
  "Koliko se sjećam, posljednje što bi dvadesetjednogodišnja žena poželjela je petnaestogodišnji momak. E sad, možda da je imala četrdeset jednu..."
  
  Annie se nasmiješila. "Dječak igračka?"
  
  "Čuo sam da se to tako zove. Ali i dalje mislim da je petnaest premalo."
  
  "Ne znam", rekla je Annie. "Režiserova kćerka je rekla DI Banksu da misli da se Luke zabavlja sa svojom profesoricom engleskog, koja je imala tridesetak godina."
  
  "Lauren Anderson?"
  
  "To je taj."
  
  "Desile su se čudnije stvari. Šta Alan misli?
  
  "Ta mala gospođica Barlow imala je svoje razloge za izazivanje problema gospođici Anderson." Annie je pijuckala svoje pivo. Nektar. "Ali ne bih rekao da je isključeno da je Luke imao vezu sa nekim starijim od njega. Sve što sam čuo o njemu ukazuje da je izgledao mnogo stariji od svojih godina, i fizički i psihički."
  
  "A emocionalno?"
  
  "To, ne znam."
  
  "Pa, to je jedino važno", reče Gristorp zamišljeno. "To je ono zbog čega ljudi gube živce. Oni mogu razumjeti nešto intelektualno, postići nešto fizički, ali ih emocionalni aspekt može pogoditi kao čekić ako nisu dovoljno zreli. Tinejdžeri su posebno ranjivi."
  
  Annie se složila. Imala je dovoljno iskustva s problematičnim tinejdžerima da zna da je to istina, a Luke Armitage je bio kompleksna osoba, puna suprotstavljenih želja i neriješenih pitanja. Dodajte tome njegovu kreativnost, njegovu osjetljivost i Luke je vjerovatno bio jednako nestalan u cirkulaciji kao nitroglicerin.
  
  "Da li žena Anderson ima ljubomornog dečka?" upitao je Gristorp.
  
  
  
  "Prema Winsome, ne. Malo je kopala. Jedina informacija o gospođici Anderson je da njen brat Vernon ima kriminalni dosije."
  
  Gristorp je podigao svoje čupave obrve. "O?"
  
  "Ništa stvarno odvratno. Samo loši čekovi."
  
  "Prema riječima mog menadžera banke, napisao sam nekoliko ovih u svoje vrijeme. Šta je sa drugim učiteljem, Alasterom Fordom?"
  
  "Kevin Templeton kaže da postoje glasine da je gej, ali samo glasine. Koliko svi znaju, on uopšte nema seksualni život."
  
  "Postoji li ikakav dokaz da je Luke Armitage također bio gej?"
  
  "Nijedan. Ali nema dokaza ni da je bio strejt. Međutim, Ford ima vatrenu narav, poput Armitagea, i već nekoliko godina posjećuje psihijatra. Definitivno je neuravnotežen tip."
  
  "Znači, to se ne može isključiti?"
  
  "Ne".
  
  "A Norman Wells?"
  
  "Izgleda manje uvjerljivo, zar ne?"
  
  Kada je hrana stigla, oboje su bili dovoljno gladni da nakratko prestanu da pričaju i jedu, a onda je Gristorp usporio. "Imaš li neku svoju ideju o tome kako je Lukeova torba završila tamo gdje je završila, Annie?" - pitao.
  
  Annie je dovršila lazanje, a zatim rekla: "Mislim da je Luke otišao tamo nakon naleta sa tri huligana na trgu. Šta je bilo nakon toga, ne znam, ali ili je tamo umro ili se dogodilo nešto što ga je natjeralo da pobjegne bez torbe, što mislim da ne bi učinio ni pod kojim normalnim okolnostima."
  
  "Dakle, tamo se nešto dogodilo?"
  
  "Da. Svakako".
  
  "Šta je s njegovim mobilnim?"
  
  "Jedan od onih malih modela koje možete jednostavno otvoriti i zatvoriti. Vjerovatno ga ne bi mogao pronaći među svim ovim smećem da ga je držao u torbi, pa ga je nosio u džepu. U svakom slučaju, još nije pronađen."
  
  "Jesu li ga koristili?"
  
  
  
  "Ne od poziva za otkupninu. Nije čak ni bio uključen. Ponovo sam kontaktirao kompaniju."
  
  "Ima li nešto vrijedno u torbi?"
  
  "Stefan prolazi kroz to. Po onome što sam video, mislim da nije. Mislim, laptop je koštao šiling ili dva, ali ne mislim da je krađa bila motiv. Ovo..."
  
  "Da, Annie?"
  
  "Pa, nije bilo ništa vrijedno ni vama ni meni, ništa stvarno opipljivo, ali stekao sam utisak da je Liz u najmanju ruku ambiciozna, i postoji šansa da bi mogli ići mnogo dalje i mnogo brže sa repovima. Luke Armitage - ili , radije, sa repovima Neila Byrda.
  
  "Mislim da sam malo stari čudak", rekao je Gristorp, češajući se kukastim nosom, "ali ne mogu reći da sam ikada čuo za Nila Birda. Svakako znam ko je on bio Lukeu i šta mu se desilo, ali tu se sve završava."
  
  "Alan - glavni inspektor Banks - zna mnogo više o ovome od mene, gospodine, ali Byrd je u svoje vrijeme bio prilično poznat. Diskografska kuća i dalje izdaje CD-ove sa ranije neobjavljenim materijalom, najvećim hitovima i nastupima uživo, tako da industrija Neila Byrda još uvijek napreduje, desetak godina nakon njegove smrti. Luke je naslijedio dio talenata svog oca i ako su Liz i Ryan željeli da iskoriste tu vezu, siguran sam da ima mnogo ideja za pjesme i isječke na laptopu i u njegovim notesima."
  
  "Ali on je bio samo dijete, Annie. Zar je imao toliko toga za reći?
  
  "Ne radi se o tome šta kažete, gospodine, već o tome kako to kažete. Koliko sam čuo, uglavnom tinejdžerska tjeskoba. Ali poenta je u naslovu. I, da ne budem previše odvratan, okolnosti. Mrtvi sin čuvenog rok samoubice. Uz takvu promociju, pjesme ne bi morale biti tako dobre. To bi učinilo Lizin bend poznatim, dalo im ime, a to je više od pola uspeha u muzičkom biznisu."
  
  "Ali pravno, sve Lukeove stvari sada pripadaju njegovoj porodici. Zar ne bi tužili da su ovi ljudi otišli toliko daleko da snime Lukine pjesme?"
  
  
  
  "Možda, ali tada bi bilo prekasno, zar ne? A znate kako kažu: nikakav publicitet nije loš publicitet. Tužba bi samo unaprijedila Liz i Ryanove karijere. To je samo pomisao, gospodine."
  
  Gristorp je dovršio zadnji čips i odgurnuo tanjir da otpije gutljaj šendija. "Dakle, kažete da su, bez obzira da li su ova dvojica ubili Lukea ili ne, nekako završili na zlatnom rudniku materijala, i mislili su da bi ga mogli zadržati dok ga ne mogu iskoristiti?"
  
  "Kao što sam rekao, gospodine, ovo je samo ideja. Da su bili malo oprezniji, bacili bi torbu i ne bismo ništa znali."
  
  "Ali nikada nisu pomislili da ćemo im pretražiti stan."
  
  "Zašto bi? Nisu čak ni znali da je iko vidio Lukea sa Liz."
  
  "Šta je sa vikarom u crkvi u kojoj su praktikovali?"
  
  Annie je zakolutala očima. "Winsome je razgovarala s njim. Rekao je da je toliko izvan ovog svijeta da nema pojma ko je Luke Armitage ili da je nestao."
  
  "Da li bi Liz i Ryan ubili Lukea zbog njegovih stvari?" pitao.
  
  "Mislim da nije, gospodine. U tome leži problem. Kako god da pogledate, bilo bi im mnogo bolje da je Luke živ. Bio bi pravi mamac. Pa, bez njega... oni rade najbolje što mogu."
  
  "Dakle, ništa nisu dobili ubivši ga?"
  
  "Ne. Ne, osim ako nije namjeravao, na primjer, da ih napusti i ponese sav svoj posao sa sobom. Jedan od njih bi ih tada mogao izgubiti s njim. Ili, kao što sam ranije predložio, osim ako nije postojala neka vrsta romantične veze, a Ryan to nije saznao."
  
  "Zločinačka strast? Valjda da. Ne bi bilo prvi put. Ne možemo još ništa da popustimo. Hajde da im damo malo vremena, nadamo se da će forenzičari nešto pronaći i da će se ujutro ponovo pozabaviti njima."
  
  
  
  "Dobra ideja, gospodine." Annie je dopila pincu.
  
  "Ani, pre nego što odeš...?"
  
  "Gospodine?"
  
  "Ne želim da guram nos u tuđe poslove, ali ti i Alan...?"
  
  "Samo kolege, gospodine. I prijatelji".
  
  Činilo se da je Gristorp zadovoljan njenim odgovorom. "Da", rekao je. "Dobro. U redu. Naspavaj se, devojko. Vidimo se u rano jutro."
  
  
  
  Pub je bio bliže obali nego centru grada, iako ni to nije bilo daleko. Banks je parkirao kod Rivergate centra i prepešačio ostatak puta. Bilo je prijatno veče, ni list se nije pomerio na toplom vazduhu. Zalazak sunca obojio je nebo jarko narandžasto i grimizno. Banks je mogao vidjeti Veneru nisko na horizontu, a sazviježđa su se polako oblikovala iznad njih. Htio bi ih sve znati, ali mogao je vidjeti samo Herkula. To ga je natjeralo da se prisjeti onim groznim špageti emisijama koje je volio ranih šezdesetih, sa jeftinim specijalnim efektima, Steveom Reevesom i oskudno odjevenom Silvom Koscinom.
  
  Michelle je zakasnila pet minuta, a Banks je već sjedio za malim stolom u uglu s kriglom bitera. Sala je bila mala i zadimljena, ali većina ljudi je stajala za šankom, a automati su, srećom, ćutali. Muzika je svirala tiho, nešto poput moderne pop muzike koju Benks nije prepoznao. Michelle je nosila uske crne pantalone i zelenu bluzu uvučenu u struk. Preko ramena je imala smeđu jaknu od antilopa. Banks je nikada prije nije vidio tako ležerno obučenu. Ni ona nije vidjela da izgleda tako dobro. Primijetio je da je uredila svoju frizuru: ništa kardinalno, samo je malo sredila, ošišala šiške, ažurirala pramenove. I malo se našminkala, tek toliko da istakne svoje zelene oči i visoke jagodice.
  
  Činilo se da joj je neugodno zbog svog izgleda jer u početku nije željela da ga pogleda u oči. Tek kada je ponudio piće, a ona zamolila za suvo belo vino, obradovala ga je pogledom i stidljivim osmehom.
  
  "Hvala što ste došli", rekla je Michelle dok je Banks stavio piće ispred nje i sjeo.
  
  "Sa zadovoljstvom", rekao je Banks. "Sutra bih ipak došao na servis, tako da još jedno veče nije velika stvar."
  
  "Znam da si zauzet."
  
  "Sigurna sam. Osim toga, posrećilo nam se neposredno prije mog odlaska." Banks joj je rekao da je pronašla torbu Lukea Armitagea u stanu Liz Palmer.
  
  "Jadna beba", rekla je Michelle. "Nije bio mnogo stariji od Grahama Marshalla, zar ne?"
  
  "Godinu ili tako nešto."
  
  "Zašto bi neko želeo da ubije dečaka tih godina? Šta je uopšte mogao da uradi?"
  
  "Ne znam. Valjda zato pretpostavljamo da je to pedofil kada je žrtva tako mlada. Lako možemo zamisliti da se starije osobe ubijaju iz drugih razloga, zbog pohlepe ili da bi se nešto sakrilo, ali sa djecom je to teško. Ionako je izgledalo kao otmica, ali sumnjam. sta je sa tobom? Ima li još vijesti?"
  
  Michelle mu je prenijela suštinu svog razgovora s penzionisanim inspektorom Robertom Lancasterom u Londonu, posebno njegove primjedbe o tome da Graham izgleda prerano na ulici.
  
  "Dakle, tvoj bivši policajac je mislio da Graham ima budućnost u kriminalu, zar ne?" Banks je rekao. "Pitam se da jeste."
  
  "Zašto? Jeste li se setili nečega?
  
  "Ništa stvarno. Činilo se da Grahamu nikada nije nedostajalo novca i nisam imao pojma odakle mu ga."
  
  "Postoji još nešto", rekla je Michelle. Delovala je neodlučno, pomisli Banks, ne želeći da ga pogleda u oči.
  
  "Da?"
  
  "Neko je bio u mom stanu u subotu dok sam bio u Londonu."
  
  "Jesi li nešto uzeo?"
  
  
  
  "Ne, koliko ja mogu reći, samo nekoliko stvari nije na mjestu. Ali ko god da je to bio, takođe je bio dobar u pregledavanju mojih kompjuterskih fajlova."
  
  Banks je bio pod utiskom da mu nije sve ispričala, ali on tu temu nije razradio. Ako ništa nije rekla, to je vjerovatno iz dobrog razloga, na primjer, zbog lične sramote. Verovatno mu ne bi htela reći da joj neko pretura po donjem vešu, zar ne? "Ima li tamo nečega?"
  
  "Malo. Lične napomene. Refleksije".
  
  "O slučaju?"
  
  "Dio toga."
  
  "Jeste li prijavili provalu?"
  
  "Naravno da ne. Pod datim okolnostima."
  
  "Kako je dospio ovdje?"
  
  "Nekako sam popravio bravu." Michelle se nasmiješila. "Ne brini, promijenio sam ga. Bravar me je uverio da je sada ovo mesto neosvojivo, kao tvrđava.
  
  "Još nešto?"
  
  "Možda".
  
  "Šta to znači?"
  
  "Jučer, kada sam prelazio cestu u blizini imanja Hazels, umalo me je udario mali kombi."
  
  "Skoro?"
  
  "Da, bez oštećenja. Nisam mogao biti siguran, ali sam mislio da je to bilo namjerno."
  
  "Imate li ideju ko?"
  
  "Registarske tablice su bile zatamnjene."
  
  "Pretpostavka?"
  
  "Pa, oklijevam da to kažem, ali nakon nestalih bilježnica i aktivnosti, moje misli ne mogu a da ne odlutaju u Shawovom pravcu. Stvar je u tome što ne mogu da se nateram da poverujem, da je on mogao da uradi tako nešto."
  
  Banks nije imao problema da poveruje u ovo. Poznavao je savijene policajce i ranije, i poznavao ih je dovoljno dobro da zna da su sposobni za sve kad su stjerani u ćošak. Mnogi policajci su također bili jednako vješti u krađi brava kao i provalnici. Ali zašto se Shaw osjećao stjeranim u ćošak? I šta je uradio? Banks se sjećao tihog mladića s pjegama, crvenom kosom i isturenim ušima, a ne naduvanog nasilnika s crvenim nosom kakav je Shaw postao. "Shaw je bio u timu s DI Proctorom, zar ne?"
  
  "Reg Proctor, da. Otišao je u prijevremenu penziju 1975., a zatim umro od raka jetre 1978. godine. Imao je samo četrdeset sedam."
  
  "Ima li glasina, nagoveštaja skandala?"
  
  Michelle je otpila vino i odmahnula glavom. "Nije da mogu otkriti. Čini se da je imala uzornu karijeru."
  
  Banks je pitao Michelle za dopuštenje i zapalio cigaretu. "Shaw i Proctor su bili detektivi koji su došli u našu kuću", rekao je. "Očigledno su intervjuisali Grahamove prijatelje i ljude na imanju. Nema sumnje da bi drugi timovi dobili druge zadatke, ali iz nekog razloga neko je htio da se riješi Šoovih traka. Shaw sam?"
  
  "On je u to vrijeme bio samo policajac," rekla je Michelle.
  
  "Tačno. Šta bi mogao da krije? Mora da je u njegovim sveskama bilo nešto što je inkriminisalo nekog drugog. Možda Haris ili Proktor."
  
  "Beležnice su nestale otkako se Haris penzionisao 1985. godine", rekla je Mišel. "Vjerujem da su i oni mogli biti napravljeni prije Proctorove smrti 1978.
  
  "Ali zašto? Dugo godina niko nije imao razloga da ih ispituje. Graham je nestao od 1965. godine. Zašto se mučiti sa dokumentima ako nije bilo dobrog razloga? A šta bi drugo moglo biti osim da je njegovo tijelo pronađeno i slučaj ponovo otvoren?"
  
  "Apsolutno", rekla je Michelle.
  
  "Akcija bi nam pokazala kako je istraga vođena", razmišljao je Banks. "Većina ih je vjerovatno došla od samog Jet Harrisa. Oni bi pokazali u kom pravcu je istraga išla, ili nije išla, njen oblik."
  
  "Stalno se vraćamo ovom nepredvidivom pristupu", rekla je Michelle. "Narednik Shaw je čak nagovijestio da su svi znali da su Brady i Hindley to učinili."
  
  
  
  "Ovo je potpuna glupost", rekao je Banks.
  
  "Tajming je pravi."
  
  "Ali to je sve što je istina. Možete reći da su to uradili Reggie i Ronnie."
  
  "Možda jesu."
  
  Banks se nasmijao. "Ima više smisla nego Brady i Hindley. Oni su operisali mnogo milja odavde. Ne, nešto drugo se dešava. Nešto što ne možemo razumjeti jer još uvijek nedostaje previše detalja. Još jedan?"
  
  "Ići ću".
  
  Michelle je ušla u bar, a Banks je sjedio i pitao se šta sve to, dovraga, znači. Do sada su imali samo istragu koja se fokusirala na samo jednu mogućnost - pedofila u prolazu. Sada su imali veze s Billom Marshallom s Kraysima, Carlom Fiorinom i Le Phonographeom, kao i činjenicu da se Banks sjećao da je Graham često imao dovoljno novca da plati njihovu zabavu. A sada nestali zapisi. Postojale su veze - Graham, Bill Marshall, Carlo Fiorino - ali gdje je sve to otišlo nakon toga? I kako se Jet Harris uklopio u to? Moguće je da je obavljao poslove, jer ga je Fiorino platio da izbjegne nevolje. Jet Harris, policajac savijen. Bilo bi dobro primljeno u štabu. Ali kakve to veze ima sa Grahamom i njegovim ubistvom?
  
  Michelle se vratila s pićem i ispričala mu o smrti Donalda Bradforda i pornografiji koja je pronađena u njegovom stanu. "Možda nema veze", rekla je. "Mislim, Bradford je mogao biti žrtva slučajne provale, a mnogi ljudi imaju kolekcije pornografije."
  
  "Tako je", rekao je Banks. "Ali to pomalo liči na slučajnost, zar ne?"
  
  "Zaista jeste."
  
  "Šta ako je Bradford koristio kiosku kao mjesto za distribuciju pornografije?" Banke su predložile.
  
  "I Graham ga je isporučio?"
  
  "Zašto ne? Činilo se da je uvijek znao kako da stane na sebe. Ovo je još jedna stvar čega se sjećam. Neko dansko izvještavanje u vašem Sunday Timesu, gospodine? Ili šta kažete na neku švedsku sodomiju sa vašim World News, gospođo? Izraz "nedjeljni dodatak" poprima potpuno novo značenje, zar ne?"
  
  Michelle se nasmijala. "Možda je upravo saznao za to."
  
  "Vrijedi li ubiti nekoga zbog ovoga?"
  
  "Ko zna? Ljudi su ubijani za manje."
  
  "Ali sve što pretpostavljamo je da je Bradford bio sitni diler pornografije."
  
  "Trebao je da ga kupi od veletrgovca, zar ne? Možda je Bradford radio za nekoga ko je imao još više na kocki?"
  
  "Neko kao Carlo Fiorino?" Banke su predložile. "I Haris je bio na Fiorinovom platnom spisku? Moguće je, ali i dalje se nagađa. I neće nas odvesti mnogo dalje sa nestalim sveskama."
  
  "Osim ako Proctor i Shaw slučajno nisu došli do dna istine tokom svojih intervjua, a to nije bilo zapisano u Shawovim bilježnicama. Mada ne znam kako bismo znali. Ne možemo razgovarati s Harrisom ili Proctorom."
  
  "Možda ne", rekao je Banks. "Ali mogli bismo da uradimo sledeću najbolju stvar. Jesu li bili vjenčani?
  
  "Haris je bio. Ne Proctor."
  
  "Je li njegova žena još živa?"
  
  "Koliko ja znam".
  
  "Možda nam ona može nešto reći. Misliš li da je možeš pronaći?"
  
  "Lakše nego ikad", rekla je Michelle.
  
  "I hajde da zaronimo malo dublje u domen Donalda Bradforda, uključujući okolnosti njegove smrti."
  
  "Dobro. Ali šta je sa narednikom Šoom?"
  
  "Izbjegavajte ga najbolje što možete."
  
  "Ne bi trebalo biti previše teško ovih dana", rekla je Michelle. "Pola vremena je bolestan."
  
  "Binge?"
  
  "Na ovo bih se kladio u svoj novac."
  
  "Ideš li sutra na sahranu?"
  
  
  
  "Da".
  
  "Dobro". Banks je popio piće. "Još?"
  
  Michelle je pogledala na sat. "Ne. Da li je istina. Bolje da idem."
  
  "Dobro. Pretpostavljam da bih i ja trebao ići." Banks se nasmiješio. "Siguran sam da će me mama čekati."
  
  Michelle se nasmijala. Bio je to prijatan zvuk. Meko, toplo, muzikalno. Banks je shvatio da je ranije nije čuo kako se smije. "Mogu li te odvesti?" pitao.
  
  "O ne. Hvala," rekla je Michelle ustajući. "Tu sam iza ugla."
  
  "Onda ću prošetati s tobom."
  
  "Ne morate. Prilično je sigurno."
  
  "Insistiram. Pogotovo nakon onoga što si mi upravo rekao."
  
  Michelle nije rekla ništa. Izašli su u meki mrak, prešli cestu i približili se Riverside Flatsu, nedaleko od mesta gde je Benks parkirao svoj auto. Michelle je bila u pravu; to je zaista bila pljuvanje daljina.
  
  "Nalazi se tačno preko reke od mesta gde je nekada bio sajam kada sam ja bio klinac", rekao je. "Smiješno je, ali samo sam razmišljao o tome dok sam se vozio dolje."
  
  "Do mog vremena", rekla je Michelle.
  
  "Da". Banks ju je otpratio do vrata.
  
  "Pa onda", rekla je, petljajući po ključu, kratko mu se nasmiješivši preko ramena. "Laku noć onda".
  
  "Sačekat ću i uvjeriti se da je sve u redu."
  
  "Misliš dok ne budeš siguran da me ne čekaju čudovišta?"
  
  "Nešto slično tome".
  
  Michelle je otvorila vrata, upalila svjetlo i brzo provjerila dok je Banks stajao na vratima i razgledao dnevnu sobu. Djelovao je pomalo jalov, bez pravog karaktera, kao da Michelle još nije stavila svoj pečat na to.
  
  "Sve je čisto", rekla je izlazeći iz spavaće sobe.
  
  "Onda laku noć", rekao je Banks, pokušavajući da sakrije svoje razočaranje što ga nije pozvala ni na kafu. "I pazi na sebe. Vidimo se sutra".
  
  
  
  "Da". Nasmiješila mu se. "Sutra". Zatim je tiho zatvorila vrata za njim, a zvuk povlačenja reze izgledao je mnogo jači nego što je vjerovatno bio.
  
  
  
  Za Gristorpa je bilo jako dobro da kaže Annie da se dobro naspava, ali ona nije mogla. Uzela je još paracetamola i rano otišla u krevet, ali joj se bol u ustima vratio s osvetom. Boleli su je svi zubi, a sada su joj dva popustila.
  
  Armitageov udarac šokirao ju je više nego što je htjela da prizna Benksu ili Gristorpu, jer se osjećala isto što je osjećala kada je silovana prije skoro tri godine: bespomoćna žrtva. Nakon toga, zaklela se da nikada više neće dozvoliti sebi da doživi takva osećanja, ali tamo, u skučenom, vlažnom prostoru podruma knjiga Normana Velsa, osetila je to - dubok, izokrenut strah od žene, nemoćne pred muškarcem. moć i samo gruba sila.
  
  Eni je ustala, sišla dole i drhtavim rukama sipala čašu mleka, sedeći za kuhinjskim stolom u mraku, pijuckajući ga u malim gutljajima. Sjetila se kada je Banks prvi put bio u njenoj kući. Sjeli su u kuhinju i zajedno jeli dok se svjetla nisu ugasila. Sve vreme, Eni se pitala šta bi uradila da on povuče potez. Na kraju ga je impulsivno pozvala kod sebe, ponudivši mu da skuva večeru umesto da ide u restoran ili pab, kako je on predložio. Da li je u trenutku kada je to uradila znala šta će se dogoditi? Ona nije tako mislila.
  
  Kako se veče bližilo kraju, njihov duh je postajao sve mekši i mekši, dijelom zahvaljujući izdašnoj količini chiantija. Kada je izašla u dvorište sa Banksom, koji je hteo da popuši cigaretu, i dok ju je grlio, osetila je da drhti kao tinejdžerka dok je izgovarala sve razloge zašto ne bi trebalo da urade ono što su nameravali da urade.
  
  Pa, uspjeli su. A sada je prekinula aferu. Ponekad je požalila i pitala se zašto je to učinila. Delimično, naravno, to je bilo i zbog njene karijere. Raditi u istoj stanici kao i glavni inspektor s kojim se zajebavaš bila je loša politika. Ali možda je to bio samo izgovor. Osim toga, nije trebalo da bude tako. Mogla je raditi na drugom mjestu, gdje su prilike bile dobre, ako ne i bolje od sjedišta West Districta.
  
  Istina je da se činilo da je Banks još uvijek vezan za svoju prošlost, za svoj brak, ali ona je to mogla podnijeti. To je takođe bilo nešto što će vremenom nestati. Svi su imali emocionalni prtljag, uključujući i samu Annie. Ne, pomislila je, razlozi za ono što je uradila su u njoj samoj, ne u njenom poslu, ne u Benksovoj prošlosti. Blizina joj se činila prijetnjom, a što se više približavala Benksu, to je više osjećala da se guši i pokušavala da se povuče.
  
  Da li bi tako bilo sa svakim muškarcem koje je upoznala? Je li to bilo povezano sa silovanjem? Možda, pomislila je. Ili barem djelimično. Nije bila sigurna da će to ikada u potpunosti savladati. Ono što se dogodilo te noći sigurno ju je duboko povrijedilo. Nije mislila da se ne može popraviti, samo je čekala dug put. Još uvijek je imala povremene noćne more, i iako nikada nije rekla Benksu za to, seks je ponekad bio težak, ponekad čak i bolan. Ponekad je i sam čin penetracije, ma koliko bio sporazuman i nježan, izazivao navalu panike i osjećaj apsolutne nemoći, koji je prvi put iskusila te noći. Eni je znala da je seks svakako imao svoju mračnu stranu. Može biti demonsko, blizu nasilnog, gurajući vas u opasne i nejasne želje i mračna područja izvan tabua. Nije ni čudo, pomislila je, da se ideja seksa tako često spominje u istom dahu s nasiljem. Ili da su seks i smrt tako blisko povezani u riječima i djelima mnogih pisaca i umjetnika.
  
  Annie je dovršila mlijeko i pokušala se nasmejati svojim nezdravim mislima. Međutim, činilo se da su joj samo oni dolazili noću kada je bila sama i nije mogla da spava. Stavila je čajnik za čaj i otišla u dnevnu sobu da pregleda svoju malu kolekciju video zapisa. Na kraju se odlučila za Doktora Živaga, koji je oduvijek bio jedan od njenih omiljenih filmova, a kada je čaj bio gotov, ležala je na sofi u mraku s šoljom koja je digla, podvučenih nogu ispod sebe, i prepustila se progonstvu. tematska pjesma i epska ljubavna priča tog vremena, revolucija.
  
  
  
  Banks se spustio stepenicama i pokušao da se oslobodi razočaranja. Bilo je tako najbolje, rekao je sebi; poslednje što mu je trenutno trebalo je da pravi budalu od sebe zbog druge žene. I Michelle je imala svoje demone, ma kakvi oni bili. Činilo se da ih svi imaju. Nemoguće je doživjeti određenu dob bez privlačenja puno nereda. Ali zašto bi to uvijek smetalo? Zašto to jednostavno nisi mogao da odbaciš i nastaviš sa svojim životom? Zašto je patnju bilo tako lako prihvatiti, a radost tako prokleto neuhvatljiva?
  
  Odmah iza ugla od Flatsa, stao je da zapali cigaretu. Prije nego što je uspio izvaditi upaljač iz džepa, osjetio je da ga je nešto udarilo s leđa. Zateturao je naprijed i okrenuo se prema onome koji ga je udario. Jedva je imao vremena da baci pogled na prnljasti nos i svinjske oči prije nego što mu je udarac u lice slomio vid i ravnotežu. Još jedan udarac ga je oborio s nogu. Tada je osjetio oštar bol u rebrima, a od udarca u stomak je povraćao.
  
  Tada je čuo lajanje psa i muški glas koji je vrištao kroz zidove bola, prije nego što je osjetio nego vidio napadača kako okleva, i čuo ga kako šapće: "Vrati se tamo odakle si došao, ili će biti još toga", prije nego što je pobjegao u noć.
  
  Banks je kleknuo i osjetio mučninu, a glava mu je visila na grudima. Bože, prestar je za ovakve stvari. Pokušao je da ustane, ali su mu noge još uvijek bile previše mekane. Tada ga je ruka uhvatila za lakat i uspio je da stane na noge.
  
  
  
  "Jeste li dobro, gospodine?" Banks se zanjihao i nekoliko puta duboko udahnuo. Zbog toga se osjećao malo bolje. U glavi mu se još vrtjelo, ali mu se vid razbistrio. Pored njega je stajao mladić sa Jack Russell terijerom na uzici. "Samo što sam upravo izveo Pugwasha ovamo u šetnju i vidio kako su dva tipa skočila na tebe."
  
  "Dva? Da li si siguran?"
  
  "Da. Pobjegli su prema centru grada."
  
  "Hvala", rekao je Banks. "To je bilo veoma hrabro od tebe. Spasio si mi slaninu."
  
  "Mogu li još nešto učiniti? Da te pozovem taksi ili tako nešto?"
  
  Banks je zastao da svoje misli dovede u neki privid reda, a zatim je pogledao prema stanovima. "Ne", rekao je. "Ne hvala. Imam prijatelja koji živi tamo. Biću u redu".
  
  "Ako si siguran."
  
  "Da. I još jednom hvala. Malo ljudi se trudi da učestvuje ovih dana."
  
  Mladić je slegnuo ramenima. "Nema problema. Hajde, Pugwash." I oni su odlutali, čovjek u pokretu je bacio par pogleda.
  
  Još uvijek pomalo teturajući, Banks se vratio u Michellin stan i pritisnuo dugme interfona. Nekoliko trenutaka kasnije, njen glas je odjeknuo noćnim vazduhom. "Da?" Ko je to?
  
  "Ja sam, Alane", rekao je Banks.
  
  "Šta je ovo?"
  
  "Imao sam malu nesreću. Pitam se da li..."
  
  Ali prije nego što je uspio završiti, Michelle ga je pozvala i on je otišao do njenih vrata. Već je stajala tamo, izgledala je zabrinuto, i istupila je naprijed da mu pomogne da dođe do kauča. Nije da je to bilo potrebno, ali je mislio da je to lijep gest.
  
  "Šta se desilo?" ona je pitala.
  
  "Neko je skočio na mene. Hvala Bogu da ima šetača pasa, inače bih vjerovatno već bio u rijeci. Smiješno je, zar ne? Mislio sam da ću prije nekoliko godina završiti u Neni i zamalo da završim tamo večeras."
  
  
  
  "Ti se zavaravaš", rekla je Michelle. "Sjedni."
  
  Banks je i dalje osjećao laganu vrtoglavicu i mučninu kada je sjeo. "Daj mi samo nekoliko minuta", rekao je. "Biću u redu".
  
  Michelle mu je pružila čašu. "Pijte", rekla je.
  
  On je pio. Konjak. Osim toga, dobro je. Kako se vrelo piće širilo njegovim udovima, osjećao se još bolje. Njegov um se razbistrio i mogao je procijeniti štetu. Ne mnogo, zaista. Rebra su ga boljela, ali nije imao osjećaj da je nešto slomljeno. Podigao je pogled i vidio Michelle kako stoji iznad njega.
  
  "Kako se osjecas sada?"
  
  "Mnogo bolje, hvala." Banks je otpio još jedan gutljaj konjaka. "Slušaj", rekao je, "bolje da pozovem taksi. Ne želim da vozim u ovakvom stanju, pogotovo posle toga." Podigao je čašu. Michelle je sičila još jednu bocu Courvoisier VSOP-a za sebe, velikodušnu pomoć.
  
  "Dobro", rekla je. "Ali prvo me moraš pustiti da ti pregledam nos."
  
  "Nos?" Banks je shvatio da su mu nos i gornja usna utrnuli. Podigao je ruku i bila je u krvi.
  
  "Mislim da nije pokvareno", rekla je Michelle dok ga je vodila u kupaonicu, "ali bolje da te očistim i stavim nešto na njega prije nego što odeš. Takođe imate malu posekotinu na usni. Ko god da te je udario mora da je nosio prsten ili nešto slično."
  
  Kupatilo je bilo malo, gotovo premalo da dvije osobe mogu stajati bez dodirivanja. Banks je stajao naslonjenih nogu na toalet dok je Michelle brisala krv vlažnom maramicom za lice, a zatim je zavirila u ormarić i izvukla TCP tečni antiseptik. Stavila je mali komad vate preko vrata bočice i nagnula ga, a zatim ga nježno pritisnula na njegovu usnu. Boljelo je, a oštar miris mu je oduzeo dah. Michelle je uklonila pamuk.
  
  "U redu je", rekao je.
  
  Bacila je jedan krvavi tampon u kantu za smeće i pripremila drugi. Banks je posmatrao njeno lice blizu njegovog dok se koncentrirala na nanošenje pamuka, grizući vrh jezika među zube. Uhvatila je njegov pogled, pocrvenjela i skrenula pogled. "Šta?"
  
  "Ništa", rekao je. Bila je toliko blizu da je mogao osjetiti toplinu njenog tijela, miris konjaka u njenom dahu.
  
  "Nastavi", rekla je. "Hteo si nešto reći."
  
  "To je kao Kineska četvrt", rekao je Banks.
  
  "Kako misliš?"
  
  Film "Kineska četvrt". Zar ga nisi vidio?"
  
  "Šta se dešava?"
  
  "Roman Polanski je ispuhao nos Jacku Nicholsonu i Faye Dunaway, pa... ona radi ono što vi radite sada."
  
  "Povezuje TCP na njega?"
  
  "Pa, mislim da to nije bio TCP - mislim da ga nemaju u Americi - ali ideja je ista. U svakom slučaju, to je veoma seksi scena."
  
  "Seksualno?" Michelle je zastala. Banks je mogao da vidi njenu rumenu kožu, oseti vrelinu sa njenih obraza. Kupatilo je izgledalo sve manje.
  
  "Da", rekao je Banks.
  
  Ponovo mu je stavila salvetu. Ruka joj je drhtala. "Ne razumijem kako stavljanje TCP-a na rez može biti seksi," rekla je. "Mislim, šta se dešava?"
  
  Sada mu je bila toliko blizu da je mogao osjetiti kako njene grudi tako lagano dodiruju njegovu ruku. Mogao je gurnuti gornji dio tijela dalje unazad tako što je savijao koljena, ali je stajao pri svome. "Prvo se ljube", rekao je.
  
  "Ali zar to ne bi boljelo?"
  
  "Samo su mu posekli nos. Sjećaš li se?
  
  "Svakako. Kako glupo od mene."
  
  "Mišel?"
  
  "Šta? Šta je ovo?"
  
  Banks je uzeo njenu drhtavu ruku za zglob i odmaknuo je od svojih usta, a zatim je stavio drugu ruku pod njenu bradu i nježno je obuhvatio tako da je podigla pogled prema njemu, njezine blistave zelene oči ispituju, ali držeći njegov pogled, ne skrećući pogled sad. Osjećao je kako mu srce lupa u grudima i kako mu se koljena tresla dok ju je privukao bliže sebi i osjetio kako popušta.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  16
  
  "Vratila si se sinoć kasno", rekla je Banksova majka, ne okrećući se od sudopere. "svježi čaj"
  
  Banks je sipao šoljicu čaja i dodao malo mleka. Očekivao je takvu reakciju. Njegova majka je vjerovatno ležala budna do dva sata ujutru, slušajući ga, kao i dok je bio tinejdžer. Ona i Michelle su odlučile da iz mnogo razloga nije dobra ideja da on ostane kod nje preko noći, ali uprkos tome, Michelle se nasmijala ideji da mora otići kući svojoj majci.
  
  Ida Banks se okrenula. "Alane! Šta si uradio sa svojim licem?"
  
  "Ovo je glupost", rekao je Banks.
  
  "Ali sve je u modricama. I posekao si usnu. Šta si uradio?"
  
  Banks se okrenuo. "Rekao sam ti, to je glupost."
  
  "Jeste li se posvađali? Jeste li uhapsili nekog kriminalca? Zato kasniš? Mogao bi nazvati." Dobacila mu je pogled koji je elokventno govorio o tome šta ona misli o njegovoj izabranoj karijeri.
  
  "Tako nešto", rekao je Banks. "Morao sam riješiti neke poslove. Vidi, žao mi je što nisam zvao, ali bilo je tako kasno. Nisam želeo da te budim."
  
  Majka mu je uputila prijekorni pogled u kojem je bila tako dobra. "Sine", rekla je, "do sada bi trebao znati da neću moći zaspati dok ne dođeš kući zdrav i zdrav."
  
  
  
  "Pa, mora da si malo spavao poslednjih tridesetak godina", rekao je Banks i odmah požalio kada je ugledao drugi pogled u kome je bila tako dobra, mučenica koja pati, dok joj je donja usna zadrhtala. Prišao je i zagrlio je. "Žao mi je mama", rekao je, "ali dobro sam. Zaista, jeste."
  
  Njegova majka je šmrcnula i klimnula glavom. "Pa onda", rekla je. "Pretpostavljam da ćeš biti gladan. Slanina i jaja?"
  
  Banks je iz iskustva znao da će njegovo hranjenje pomoći njegovoj majci da prebrodi lošu noć. Nije bio toliko gladan, ali nije mogao podnijeti proteste za koje je znao da će dobiti ako zatraži samo žitarice. I njemu se žurilo. Mišel mu je predložila da ode u kancelariju da pogleda fotografije napadača. Nije bio siguran da bi mogao identificirati čovjeka, iako su svinjske oči i prnjati nos bili prilično karakteristični. Ipak, majka je na prvom mjestu; slanina i jaja su trebali biti. "Ako vam to ne smeta", rekao je.
  
  Njegova majka je otišla do frižidera. "To nije problem".
  
  "Gdje je tata?" upitao je dok mu je majka palila šporet.
  
  "Dolje u okolini."
  
  "Nisam znao da još uvijek ide tamo."
  
  "To je više za komunikaciju. U posljednje vrijeme nije mnogo kopao ili tako nešto. Uglavnom sjedi i provodi vrijeme dana sa svojim drugarima. I ima cigaretu ili dvije. On misli da ne znam, ali mogu ga namirisati kada dođe kući."
  
  "Pa, nemoj biti prestroga prema njemu, mama."
  
  "Nisam takav. Ali nije u pitanju samo njegovo zdravlje, zar ne? Šta da radim ako ode i padne mrtav?"
  
  "Neće pasti mrtav."
  
  "Doktor kaže da ne bi trebao pušiti. I treba da odustaneš dok si još mlad."
  
  Mlad? Prošlo je dosta vremena otkako se Banks naziva mladim. Ili se osjećao mladim, što se toga tiče. Osim možda sinoć sa Michelle. Jednom kada je donela odluku, malo se smirila, postala je druga osoba, čudio se Banks. Očigledno, prošlo je dosta vremena otkako nije bila s nekim, pa je njihovo vođenje ljubavi u početku bilo sporo i nesigurno, ali to ga nije pogoršalo. A kada je odbacila svoje inhibicije, pokazala se kao topla i velikodušna ljubavnica. Michelle je također bila nježna zbog Banksove podijeljene usne i nagnječenih rebara. Prokleo je svoju lošu sreću jer je ranjen u borbi prve noći kada je spavao s njom. Takođe je smatrao da je ironično da su takve fizičke povrede bile tako retkost u njegovoj profesiji, ali su on i Eni pretrpeli u roku od nekoliko sati jedno od drugog. Bez sumnje je neka zla sila radila protiv njih.
  
  Banks se prisjetio Michelleinog pospanog poljupca kasno uveče na vratima dok je odlazio, njezino toplo tijelo pritisnuto uz njegovo. Otpio je gutljaj čaja. "Ima li novine negdje u blizini?" upitao je svoju majku.
  
  "Tvoj otac ga je ponio sa sobom."
  
  "Onda ću samo preći cestu." Njegov otac je ipak uzeo Daily Mail, dok je Benks više volio Independent ili Guardian.
  
  "Vaša slanina i jaja će biti gotovi."
  
  "Ne brini. Vratiću se pre nego što završe."
  
  Banksova majka je uzdahnula, a on je krenuo prema izlazu. Napolju je bilo toplo, ali oblačno, i izgledalo je kao da će ponovo padati kiša. Mrzeo je ovo dugo, ljepljivo, zagušljivo vrijeme. Kad je ušao u kiosk, sjetio se kako je sve ranije bilo raspoređeno, tezga na drugom mjestu, police drugačije raspoređene. Zatim su bili i različiti časopisi i naslovnice: Film Show, Fabulous, Jackie, Honey, Tits-Bits, Annabelle.
  
  Banks se prisjetio svog razgovora s Michelle u pabu o Donaldu Bradfordu i njegovoj porno kolekciji i zapitao se da li on zaista djeluje kao distributer. Dok Banks nije mogao zamisliti Grahama da ubaci francuski felatio časopis između stranica The People i ubaci ga u poštansko sanduče u sobi 42, mogao je zamisliti Bradforda kako svoje zalihe drži ispod pulta ili skrivenog pozadi. I možda je Graham naišao na to.
  
  
  
  Jasno se mogao sjetiti kada je prvi put vidio pornografski časopis. Ne samo one sa golim ženama kao što su Playboy, Swank i Mayfair, već i pravi pornografski časopisi sa ljudima koji rade različite stvari.
  
  Bio je u njihovoj jazbini unutar drveta, a zanimljivo je da su časopisi pripadali Grahamu. Barem ih je doveo. Zar se Banks u to vrijeme nikada nije zapitao odakle ih je Graham dobio? Nije znao. A ako je Graham to spomenuo, Banks se nije sjetio.
  
  Bio je topao dan i bilo ih je samo troje, ali nije bio siguran je li treći Dave, Paul ili Steve. Drvo je bilo nekako zimzeleno, sa granama i listovima koji su sezali do zemlje, tvrdim, sjajnim zelenim listovima sa bodljama po njima, sada se sjetio, i osjetio kako se provlači kroz tajni ulaz gdje lišće nije bilo previše gusto, trnje mu je trljalo po koži . Kada uđete unutra, prostor izgleda veći nego što bi mogao biti, baš kao što je unutrašnjost TARDIS-a Doktora Whoa bila veća od vanjske. Bilo je dovoljno mjesta za sjedenje i pušenje, i dovoljno svjetla da ih propuste kroz opscene časopise. Vratio se i miris tog mjesta, tako stvaran da ga je mogao osjetiti dok je stajao i čekao da pređe cestu. Borove iglice. Ili nešto slično. A na tlu je bio njihov meki bež tepih.
  
  Tog dana, Graham je ugurao dva časopisa u njedra svoje košulje i izvukao ih uz nalet. Vjerovatno je rekao: "Pogledajte ovo, momci", ali Benks se nije mogao sjetiti pravih riječi, a nije imao vremena da se smiri i pokuša da povrati punu memoriju. U svakom slučaju, nije bilo važno.
  
  Ono što je bilo važno je da su tri tinejdžera u narednih sat vremena sa strahopoštovanjem promatrala neke od najnevjerovatnijih, najuzbudljivijih, nevjerovatnih slika koje su ikada vidjeli u svom životu, ljudi koji rade ono što nisu ni sanjali, mogli ili trebali urađeno.
  
  
  
  Po današnjim standardima, shvatio je Banks, to je bilo prilično blago, ali da je četrnaestogodišnji dječak iz provincije u ljeto 1965. vidio fotografije u boji žene kako siše muški penis, ili muškarca koji gura svoj penis u žensko dupe, bio ekstremni šok. Nije bilo životinja, sjeća se Banks, a sigurno ni djece. Uglavnom se sjećao slika žena nevjerovatno velikih grudi, neke od njih sa spermom po cijelom licu i grudima, i dobro obdarenih ljudi koji su težili da ih dotjeraju i jašu. Graham nije davao časopise, sjetio se Banks, pa su ih jedino mogli pogledati tamo i tamo, unutar drveta. Imena i tekst, ili ono čega se od njih sjećao, bili su na stranom jeziku. Znao je da to nije njemački ili francuski jer je te jezike učio u školi.
  
  Iako to nije postalo uobičajeno, Banks se prisjetio još nekoliko puta tog ljeta kada je Graham donosio časopise na božićno drvce. Svaki put drugačije. A onda je, naravno, Graham nestao, a Banks više nije gledao takvu vrstu pornića dok nije postao policajac.
  
  Je li to nagoveštaj ili ne? Kao što je Michelle sinoć rekla, teško da je izgledalo kao nešto zbog čega je vredno ubijanja, čak ni tada, ali ako je bio dio nečeg većeg - Cray carstva, na primjer - i ako je Graham bio umiješan u to svojom voljom, već jednostavno pozajmivši nekoliko časopisa, onda bi to moglo biti povezano sa njegovim ubistvom. U svakom slučaju, vrijedilo je razmotriti može li Banks shvatiti odakle početi.
  
  Pritisnuvši novine na kuk, Banks je prešao prometnu cestu i požurio kući prije nego što su se slanina i jaja ohladili. Posljednje što je želio je da jutros ponovo uznemiri majku.
  
  
  
  Uprkos kasnoj noći, Michelle je bila za svojim stolom mnogo prije nego što će detektiv superintendent Shaw vjerovatno ugledati svjetlo dana. Ako se uopšte potrudi da dođe. Možda će uzeti još jedno bolovanje. U svakom slučaju, posljednje što je željela bilo je da joj diše preko ramena dok Banks pregleda fotografije u sobi za ispitivanje. Kancelarija je bila puna ljudi, tako da su ona i Banks imali male šanse da urade više od toga da se brzo pozdrave pre nego što pređu na posao. Ponudila mu je na izbor kompjutersku verziju ili jednostavne, staromodne albume sa fotografijama, a on je odabrao albume.
  
  Osjećala se malo stidljivo kada je on ušao i još uvijek joj je bilo teško povjerovati da je nastavila i spavala s njim ovako, iako je znala da to želi. Nije se radilo o tome da je spašavala sebe ili bilo šta, ili da se bojala ili je izgubila interes za seks, samo je bila previše zaokupljena posljedicama Melissine smrti i raspada njenog braka s Tedom. Tako nešto ne doživite preko noći.
  
  Međutim, bila je iznenađena svojom novopronađenom hrabrošću i pocrvenjela je čak i sada dok je razmišljala o tome kako se osjeća. Nije znala kakva je Banksova lična situacija, osim da je prolazio kroz razvod. Nije pričao o svojoj ženi ili djeci ako ih je imao. Michelle je bila radoznala. Nije mu rekla ni za Melissu i Teda, a nije znala hoće li. Bar na neko vrijeme. Samo je previše boljelo.
  
  Jedina prava mana bila je to što je bio na poslu. Ali gdje bi još mogla nekoga upoznati? Ljudi koji stvaraju veze često se susreću na svojim radnim mjestima. Osim toga, Sjeverni Jorkšir je bio prilično udaljen od Cambridgeshirea, a nakon što su riješili slučaj Grahama Marshalla, sumnjala je da će ikada više morati raditi zajedno. Ali hoće li se uopće vidjeti? To je bilo pitanje. Ili je možda bilo glupo od nje da i zamisli vezu ili da je želi. Možda je to bila samo veza za jednu noć, a Banks je već imao ljubavnika u Eastvaleu.
  
  Ostavivši po strani svoje misli i uspomene na prethodnu noć, Michelle je prionula na posao. Imala je nekoliko stvari koje je trebala obaviti prije sahrane Grahama Marshalla tog dana, uključujući pronalaženje žene Jeta Harrisa i pozivanje dr. Coopera. Ali prije nego što je uspjela da podigne slušalicu, nazvao ju je dr. Cooper.
  
  "Doktore Kuper. Nazvala sam te jutros", rekla je Michelle. "Ima li novosti?"
  
  "Žao mi je što mi je trebalo toliko vremena da dobijem informacije koje ste tražili, ali rekao sam vam da je doktorku Hilary Wendell teško pronaći."
  
  "Imaš li nešto?"
  
  "Hilari jeste. On se ne želi apsolutno obavezati na to, tako da bi bio vrlo nerado svjedočio ako bi slučaj ikada došao do suđenja."
  
  "Vjerovatno neće", rekla je Michelle, "ali bi mi informacije mogle biti korisne."
  
  "Pa, nakon što je pažljivo izmjerio zarez na donjoj strani rebra, napravio je nekoliko izbočina i prilično je siguran da je to neka vrsta vojnog noža. Kladi se na Fairburn Sykes.
  
  "Šta je ovo?"
  
  "Britanski komandos nož. Uveden 1940. Oštrica od 7 inča sa dvostrukom oštricom. Stylet tip.
  
  "Komando nož?"
  
  "Da. Ima li od ovoga neke koristi?"
  
  "Moglo bi biti", rekla je Michelle. "Hvala puno".
  
  "Moje zadovoljstvo.
  
  "I, molim vas, zahvalite dr. Wendell za mene."
  
  "Sići će."
  
  Commando nož. Godine 1965. rat je završen prije samo dvadeset godina, a mnogi muškarci u ranim četrdesetim su se borili u njemu i imali pristup takvom nožu. Međutim, ono što je najviše zabrinulo Michelle je to što je jedina osoba koju je znala koja je služila kao komandos Kraljevske mornarice bio Jet Harris; prisjetila se toga iz kratke biografije koju je pročitala kada je prvi put došla u Thorpe Wood. Odlikovan je i medaljom za istaknuto ponašanje.
  
  
  
  Naježila joj se od pomisli: Džet Haris je sam ubica, na svakom koraku povlači istragu, dalje od Bradforda, možda zbog Fjorina, rekao je Banks, i dalje od sebe. Bila je to jedna od teorija s kojom sigurno nije mogla ići s Shawom ili bilo kim drugim u odjelu. Haris je bio lokalni heroj i trebalo bi joj vraški puno čvrstih dokaza ako bi očekivala da će itko posumnjati da je Jet Harris ubica.
  
  Nakon otprilike sat vremena, Banks je izvukao glavu kroz vrata sobe za ispitivanje, bez sumnje provjeravajući da li je Shaw u blizini, a zatim je jednu od knjiga odnio Michelle.
  
  "Mislim da je to on", rekao je.
  
  Michelle je pogledala fotografiju. Čovjek je bio u kasnim tridesetim, srednje duge smeđe kose, loše ošišane, zdepaste građe, prasatih očiju i prćastog nosa. Njegovo ime je bilo Des Wayman, a prema njegovoj evidenciji, bio je tužen više puta otkako je bio maloljetni kradljivac automobila, a zatim je prešao na prekršaje javnog reda i mira i zatvaranje. Njegova posljednja zatvorska kazna, devet mjeseci blage kazne, bila je zbog primanja ukradene robe, a na slobodi je bio nešto više od godinu i po dana.
  
  "Šta je sledeće?" pitala je Banks.
  
  "Ići ću i razgovarati s njim."
  
  "Želiš li da idem s tobom?"
  
  "Ne. Mislim da bi bilo bolje da ga ispitujem bez tebe. Na kraju može doći do parade ličnosti. Ako budu podignute bilo kakve optužbe, želim biti siguran da je sve urađeno kako treba."
  
  "Pošteno", rekao je Banks. "Ali on izgleda kao kul klijent." Protrljao je bradu. "I osjećaj također."
  
  Michelle je lupnula olovkom po usnama i pogledala preko ureda, gdje je PC Collins razgovarao telefonom sa zasukanim rukavima košulje, škraćući nešto na bloku ispred sebe. Može li mu vjerovati? Za početak, on je bio skoro isti početnik kao i ona, i to mu je dobro došlo. Nikada ga nije vidjela u interakciji sa Shawom ili bilo kojom drugom starom bandom, još jedan plus. Na kraju je odlučila da se nekome mora povjeriti, a Collins je bio takav.
  
  "Ja ću uzeti PC Collinsa", rekla je, a zatim snizila glas. "Gledaj, ima nekoliko stvari o kojima moram razgovarati s tobom, ali ne ovdje."
  
  "Nakon sahrane danas popodne?"
  
  "U redu", rekla je Michelle dok je zapisivala Des Waymanovu adresu u svoju bilježnicu. "Do tada bih trebao znati nešto više o aktivnostima gospodina Waymana. Oh, i pogodite gdje živi?"
  
  "Gdje?"
  
  "Orasi".
  
  
  
  Tog jutra, Annie je proučavala sveske i kompjuterske fajlove Lukea Armitagea u svojoj kancelariji. Barem se osjećala malo bolje uprkos lošem snu. Na kraju su lijekovi protiv bolova djelovali, a probudila se u pola osam ujutro, a da nije ni pomučila da ubaci drugu traku sa doktorom Živagom. Jutros je, iako joj je vilica još uvijek malo pulsirala, nije boljela ni približno kao prije.
  
  Jedina stvar koja ju je zaintrigirala u vezi sa Lukeovim bilješkama bila je rastuća erotičnost pomiješana s nejasnim klasičnim referencama na Persefonu, Psihu i Ofeliju. Tada se sjetila da Ofelija nije lik iz klasične mitologije, već Hamletova djevojka, izluđena njegovim okrutnim odbacivanjem nje. Prisjetila se kako je predstavu proučavala u školi i tada joj je bila preduga i dosadna za njen ukus. Od tada je vidjela nekoliko filmskih verzija, uključujući jednu s Melom Gibsonom kao Hamletom i drugu s Marianne Faithfull kao Ofelijom, i nekako se prisjetila slike Ofelije kako pluta rijekom okružena cvijećem. Je li se Luke tada osjećao krivim što je nekoga odbio? Da li ga je iz osvete ubila "žena koja je bila prezrena"? I ako jeste, od koga? Liz Palmer? Lauren Anderson? Rose Barlow?
  
  
  
  Naravno, ponavljane reference na "slatke bele grudi", "blede obraze" i "meke bele bedra" u isečcima Lukeovih pesama i pesama mogu biti samo tinejdžerska fantazija. Luke je definitivno imao romantičnu maštu, a prema Benksu, tinejdžeri nisu razmišljali ni o čemu drugom osim o seksu. Ali mogli bi ukazati i na činjenicu da je Luke bio uključen u seksualnu vezu. Liz Palmer je izgledala kao mogući kandidat, uprkos tome što je poricala. Annie također ne treba zaboraviti da se, prema direktorovoj kćeri, Rose Barlow, možda nešto dešavalo između Lukea i Lauren Anderson. Rose je bila nepouzdana, ali možda bi vrijedilo ponovo razgovarati s Lauren ako joj stvari ne pođu s Liz i Ryanom. Rose je imala vezu s Lukeom, iako manju, i bez sumnje se osjećala izostavljenom kada je provodio više vremena s Liz ili Lauren. Ili je Annie nedostajala još neko, neka veza koja joj je nedostajala? Osjećala je da jeste, ali koliko god se trudila, karika koja joj je nedostajala i dalje joj je izmicala.
  
  Telefon joj je zazvonio baš kad je gasila Lukeov kompjuter.
  
  "Ani, ovo je Stefan Novak. Nemojte se previše nadati, ali možda imam dobre vijesti za vas."
  
  "Reci. Dobro bi mi došle neke dobre vijesti o ovome."
  
  "Laboratorija nije završila pokušaje da vaše DNK uzorke uskladi s krvlju na suhozidu, tako da vam ne mogu reći o tome, ali moj tim je pronašao krv u stanu."
  
  "Stan Liz Palmer".
  
  "Da".
  
  "Koliko?"
  
  "Veoma malo".
  
  "Gdje?"
  
  "Ne tamo gdje ste očekivali. Razmazano ispod lavaboa u kupatilu."
  
  "Kao da ga je neko zgrabio dok se saginjao?"
  
  "Moglo bi biti, da. Ali nema otisaka prstiju ili bilo čega, samo mala mrlja krvi."
  
  
  
  "Je li ovo dovoljno za analizu?"
  
  "O, da. Trenutno radimo na tome. Sve što mi je laboratorija do sada mogla reći je da krvna grupa odgovara onoj Lukea Armitagea i da se ne poklapa s uzorcima koje smo uzeli od Liz Palmer ili Ryana Milnea."
  
  "Ali ovo je fantastično, Stefane! Zar ne razumete? Ovo uzrokuje da Luke Armitage iskrvari na smrt u stanu Liz Palmer."
  
  "Možda. Ali neće vam reći kada."
  
  "U ovom trenutku uzimam ono što mogu dobiti. To mi barem daje prednost u mom sljedećem intervjuu."
  
  "To nije sve".
  
  "Šta?"
  
  "Upravo sam razgovarao s dr. Glendenningom i on mi je rekao da Lukeov toksikološki test krvi pokazuje neobično visoku količinu diazepama."
  
  "Diazepam? Valijum je, zar ne?"
  
  "To je jedno ime za to. Puno njih. Ali suština je da je uglavnom bila neprobavljena."
  
  "Dakle, umro je vrlo brzo nakon što je uzeo drogu, a njegovo tijelo nije imalo vremena da je probavi?"
  
  "Da".
  
  "Ali to nije uzrok smrti?"
  
  "Nikad".
  
  "Da li bi to bilo dovoljno da ga ubije?"
  
  "Vjerovatno ne".
  
  "Još nešto?"
  
  "U stanu? DA. Droge. Malo marihuane, LSD-a, ekstazija."
  
  "Dogovoreno?"
  
  "Ne. Nije dovoljno. Rekao bih samo za ličnu upotrebu. I bez diazepama."
  
  "Hvala, Stefane. Hvala vam puno".
  
  Annie je spustila slušalicu i razmišljala o onome što je upravo čula. Luke je krvario u Lizinom i Ryaninom stanu i imao je nesvareni diazepam u svom organizmu. Gdje ga je nabavio? U informacijama koje su prikupili o njemu nije se sjećala ničega o drogi. Nije čak bila sigurna da doktori prepisuju diazepam nekom tako mladom. Trebala bi se barem posavjetovati s Robin. Iako Stefanov tim nije ništa pronašao u stanu, prvo što je trebalo da uradi, pomislila je Eni dok je ustala i posegnula za jaknom, bilo je da sazna da li Liz ili Rajan imaju recepte za diazepam.
  
  
  
  Prema njegovom dosijeu, Des Wayman je živio u vijećnici s dvije spavaće sobe na Hazel Wayu, u blizini Crescenta na kraju Wilmer Roada. Bilo je sredinom jutra kada su Michelle i PC Collins parkirali ispred i krenuli stazom. Nebo je bilo prekriveno sivim oblacima, a vazduh je bio toliko zasićen vlagom da je izgledao kao topla kiša. Michelleina odjeća se zalijepila za nju, a PC Collins je skinuo sako i olabavio kravatu. Uprkos tome, imao je mokre mrlje ispod pazuha. Bilo joj je drago što je Collins bio s njom. Igrao je drugi red za policijski ragbi tim, a njegovo čvrsto prisustvo bilo je dovoljno da bilo ko odustane od bilo kakvog pokušaja. Koliko je Michelle mogla shvatiti, niko ih nije pratio, a nije vidjela ni jedan bež kombi u blizini.
  
  Michelle je pokucala na izgrebana crvena vrata broja 15. Čovjek koji ih je otvorio djelovao je iznenađeno kad ju je vidio. Bio je to Des Wayman, bez sumnje. Odavali su ga prnljasti nos i svinjske oči. Nosio je izblijedjele farmerke i široku košulju.
  
  "Ko si ti? Mislio sam da je to moj drugar", rekao je sa smiješkom. "Odlazim. Ali pošto si ovde, kako bi bilo da nam se pridružiš na piću?"
  
  Michelle je pokazala svoj servisni ID, a PC Collins ga je slijedio. Čovjekov izraz lica postao je oprezan.
  
  "Gospodine Wayman?" upitala je Michelle.
  
  "Šta ako postoji?"
  
  "Htjeli bismo razgovarati, gospodine. Da li vam smeta ako uđemo?"
  
  "Kao što sam rekao, upravo izlazim. Možemo li razgovarati u pabu?" Obliznuo je usne i klimnuo prema pabu na kraju ulice Lord Nelson. Zatim je pogledao Collinsa. "I možeš ostaviti svog saputnika."
  
  "Bilo bi bolje ovdje, gospodine", insistirala je Michelle. Kada se Wayman nije pomaknuo, prošla je pored njega u kuću. Ustao je i pogledao je na trenutak, a zatim ju je pratio u svoju dnevnu sobu, a PC Collins ga je pratio.
  
  Objekat je, najblaže rečeno, ostavio mnogo da se poželi. Prazne limenke piva ležale su na podu zajedno s prepunim pepeljarama. Teške zavjese su bile navučene, propuštajući dovoljno svjetla da osvijetli nered. Mješavinu mirisa bilo je teško prepoznati. Nagomilana prašina, ustajalo pivo i dim sa naznakama rabljenih čarapa i znoja. Ali bilo je nešto više: nešto nejasno seksualno od čega se Michelle iskrivio u stomaku. Razmaknula je zavjese i otvorila prozor. Morao sam se petljati s ovim posljednjim, jer se dugo nije otvarao i zaglavio ga. PC Collins je pružio ruku pomoći i njih dvoje su konačno riješili stvari. Miran, vlažan vazduh napolju nije mnogo pomogao, a soba je izgledala još gore pri punom svetlu.
  
  "Šta radiš?" Wayman je bio ogorčen. "Cijenim svoju privatnost. Ne želim da cijelo jebeno imanje gleda kroz moj prozor."
  
  "Mi cijenimo svoje zdravlje, gospodine Wayman," rekla je Michelle. "Već riskiramo samim tim što smo ovdje, ali malo svježeg zraka može pomoći."
  
  "Sarkastična kučka", rekao je Wayman dok je sjeo na otrcanu i umrljanu sofu. "Onda prijeđi na stvar, dušo." Uzeo je konzervu piva sa stola i otkinuo jezik. Pjena se prelila i on ju je polizao prije nego što je pala na pod.
  
  Michelle je pogledala okolo i nije vidjela površinu na kojoj bi joj bilo ugodno da sjedi, pa je ustala. Blizu prozora. "Prvo, ne zovi me 'draga'", rekla je, "a drugo, u maloj si nevolji, Des."
  
  "Šta je novo? Svi vi uvijek pokušavate da mi pristanete."
  
  "To nije namještaljka", rekla je Michelle, osjećajući da PC Collins obraća veliku pažnju na nju. Nije mu mnogo objašnjavala u autu; sve što je rekla bilo je da ne pravi beleške. Nije imao pojma šta sve to znači ili kako je povezano sa slučajem Grahama Marshalla. "Sve je gotovo".
  
  Wayman je prekrižio ruke na grudima. "Pa reci mi šta sam trebao učiniti."
  
  "Sinoć oko deset i pedeset pet, vi i još jedan muškarac napali ste čovjeka ispred stana u Riversideu."
  
  "Nisam uradio ništa slično," rekao je Wayman.
  
  "Des", rekla je Michelle, naginjući se naprijed. "Vidio te je. Odabrao je tebe iz albuma negativaca.
  
  Činilo se da ga je to na trenutak zaustavilo. Namrštio se, a ona je skoro mogla da vidi kako se točkovi okreću, zupčanike u njegovom zbunjenom mozgu, tražeći izlaz, objašnjenje. "Mora da griješi", rekao je. "Njegova riječ protiv moje."
  
  Michelle se nasmijala. "Je li ovo najbolja stvar koju možete učiniti?"
  
  "Njegova riječ protiv moje."
  
  "Gdje si bio?"
  
  "Zapravo, imao sam kompaniju ili dvije u Pig and Whistleu."
  
  "Vidi li te neko?"
  
  "Mnogo ljudi. Bilo je veoma živo."
  
  "Nije daleko od mjesta gdje se napad dogodio", rekla je Michelle. "U koje vrijeme si otišao?"
  
  "Ne znam. Nakon zatvaranja.
  
  "Jeste li sigurni da se niste iskrali nekoliko minuta ranije i onda se vratili po posljednje narudžbe?"
  
  "I gubiti vrijeme na piće? Zašto bih to uradio?"
  
  "To je ono što pokušavam da shvatim."
  
  "Ne ja, gospođice."
  
  "Pokaži mi ruke, Des."
  
  Wayman je ispružio ruke, dlanovima prema gore.
  
  "Okreni ih."
  
  Wayman je uradio kako je tražila.
  
  "Odakle ti taj oderani zglob?"
  
  "Ne znam", rekao je Wayman. "Mora da je udario u zid s njim ili tako nešto."
  
  
  
  "A ovo je prsten koji imaš", nastavila je Michelle. "Kladim se, oštar. Dovoljno oštro da nekoga posječe. Kladim se da će i dalje biti tragova krvi na metalu", rekla je. "Dovoljno da se identifikujete kao ljeto svoje žrtve."
  
  Wayman je zapalio cigaretu i ućutao. Čak i sa otvorenim prozorom, vazduh je ubrzo postao gust od dima. "Tako je", rekla je Michelle, "umorna sam od pišanja preko ničega. PC Collins, hajde da prošetamo g. Waymana po stanici i napravimo paradu ličnosti. Ovo bi trebalo da sve reši jednom zauvek."
  
  Collins je krenuo naprijed.
  
  "Čekaj malo", rekao je Wayman. "Ne idem ni na jednu stanicu. Imam dogovor. Ljudi me čekaju."
  
  "U vašem području. Znam. Ali ako želite da uživate u dobroj pinti piva ovog ručka ili bilo kada, bolje nam je da nam kažete ono što želimo da znamo."
  
  "Ali već sam ti rekao. Ja nisam ništa uradio".
  
  "I rekao sam ti. Vi ste identifikovani. Prestani da lažeš, Des. Učini sebi uslugu. Zamislite onu ukusnu pintu piva koja utažuje žeđ koja sjedi tamo na šanku kod Lorda Nelsona i samo vas čeka. Mišel je zastala da bi slika utonula. Ni sama ne bi odbila ni pintu, iako je rijetko pila pivo. Vazduh je ubrzano postajao nepodnošljiv i nije znala da li bi to mogla još dugo da izdrži. Imala je još jednu posljednju kartu prije nego što je morala uzeti Weymana. "Problem je, Des", rekla je, "što je osoba koju si napao, osoba koja te je prepoznala..."
  
  "Da? Sta s njim?
  
  "On je policajac. On je jedan od nas."
  
  "Baci to. Probaš ga. Pokušavaš me gurnuti."
  
  "Ne. Istina je. Šta si rekao ranije? Njegova reč protiv vaše? Šta misliš, čijoj reči će sudija poverovati, Des?
  
  "Niko mi nije rekao..."
  
  "Šta sam ti rekao?"
  
  
  
  "Šuti. Moram da razmislim".
  
  "Nemaš dugo. Napad na policajca. Ovo je ozbiljna optužba. U ovom slučaju, bit ćete u zatvoru mnogo duže od devet mjeseci."
  
  Wayman je bacio opušak u praznu limenku piva, bacio ga na pod i otvorio drugu. Njegove mesnate usne bile su mokre od pjene i piva. Posegnuo je za još jednom cigaretom.
  
  "Molim te, ne pali još jednu, Des", rekla je Michelle.
  
  "Kako misliš? Sigurno se stvari nisu toliko pogoršale da momak ovih dana ne može ni pušiti u svojoj kući?"
  
  "Kad odemo, možeš pušiti, budalo", rekla je Michelle. "To je ako odemo bez tebe. Ti odluci. U ćelijama istražnog zatvora više se ne puši."
  
  Wayman se nasmijao. "Znaš", rekao je, nadimajući grudi, "ja sam praktično jedan od vas. Ne znam šta pokušavate da postignete tako što ćete doći i pripisati mi ovaj napad kada je to za početak policijska stvar."
  
  Michelle je osjetila lagani drhtaj niz kičmu. "O cemu pricas?"
  
  "Prokleto dobro znaš o čemu pričam." Wayman je dodirnuo njegov prćasti nos. "Rekao sam vam, bio sam na zadatku policije. Radio na tajnom zadatku. Ponekad lagani udarac po glavi i nekoliko riječi upozorenja čine čuda. Čuo sam da su to radili u stara vremena. I nemoj mi reći da ne znaš o čemu pričam. Vaš šef sigurno zna."
  
  "Šef?"
  
  "Da. Veliki ružan momak. Numero uno. Detektive, prokleti nadzornik Ben Shaw."
  
  "Pokaži?" Michelle je više od polovine sumnjala da Šo stoji iza napada na nju i Banksa, ali je bila zapanjena kada je to potvrđeno.
  
  Wayman je nagnuo konzervu i otpio dugačak gutljaj, a zatim obrisao usta nadlanicom i nacerio se. "Ne izgledaj tako iznenađeno, ljubavi."
  
  
  
  "Nadstojnik Šo vam je rekao da ovo uradite? Sačekaj minutu. Hoćete li mi reći da ste policajac na tajnom zadatku koji prima naređenja od nadzornika Šoa?"
  
  Wayman je slegnuo ramenima, možda osjećajući da je otišao predaleko. "Pa, možda nisam baš ono što biste nazvali tajnim službenikom, ali s vremena na vrijeme učinio sam malu uslugu vašem šefu. Znate, kao da mu dajete zeleno svjetlo gdje su bile skrivene stvari Currysa. Nešto slično tome."
  
  "Dakle, ti si Shawov doušnik?"
  
  "Bio sam sretan što sam mogao pomoći s vremena na vrijeme. Prihvatiće me, sve je u redu. Zato nam učini uslugu i odstupi, onda možda neću reći tvom šefu da me stalno uznemiravaš."
  
  "Imate li bež kombi?" upitala je Michelle.
  
  "Šta? Nemam čak ni kombi. Tamnoplava Corsa, ako želite da znate."
  
  "Jeste li ikada bili u zatvoru zbog provale?"
  
  "Pročitali ste moj profil. Jeste li primijetili nešto o provali?"
  
  Michelle je otišla. Dakle, Wayman najvjerovatnije nije odgovoran za štetu u njenom stanu i pokušaj ubistva. Nekako je osjećala da mu nedostaje lukavost da uradi ono što je učinjeno s haljinom, čak i ako mu je poslodavac rekao za Melissu. On očigledno nije bio jedini negativac na Šoovom platnom spisku. Michelle je osjetila da je PC Collins pozorno sluša. Pogledala ga je i on je podigao obrve. "Slušaj", rekla je, želeći da može da sjedne. Cipele su je ubijale. Ali nije bilo vrijedno ulova. "U velikoj si nevolji, Des. GBH je dovoljno loš sam po sebi, ali protiv policajca, pa... ne treba da ti govorim..."
  
  Po prvi put, Wayman je izgledao zabrinuto. "Ali nisam znao da je policajac, zar ne? Mislite li da bih uradio tako nešto da znam ko je on? Mora da misliš da sam lud."
  
  "Ali ti si to uradio, zar ne?"
  
  "Kamo ovo vodi?"
  
  "Na tebi je, Des."
  
  
  
  "Kako misliš?"
  
  Michelle raširi ruke. "Mislim, na vama je da odlučite šta će se dalje dogoditi. Na kraju, to može doći do policije, advokata, suda. Ili bi se moglo završiti ovdje."
  
  Wayman je progutao. "Kraj? Kako? Mislim... ja ne..."
  
  "Moram li to spelovati?"
  
  "Obećavaš?"
  
  "Samo ako mi kažeš ono što želim da znam."
  
  "Neće li stvari ići dalje od ovoga?"
  
  Michelle je pogledala PC Collinsa, koji je izgledao izgubljeno. "Ne", rekla je. "Ovaj tip kojeg ste vi i vaš prijatelj napali sinoć, šta vam je Šo rekao o njemu?"
  
  "Da je bio sitan zlikovac sa sjevera koji se želio afirmirati na našim prostorima."
  
  "A šta je od vas tražio detektiv superintendent Shaw?"
  
  "Ugrizi ga u korenu."
  
  "Možete li biti konkretniji?"
  
  "Shaw nije želio znati. Mislim, samo me je zamolio da sagledam situaciju, da uradim nešto po tom pitanju. Nije mi rekao kako i nije želio da zna."
  
  "Ali to je obično značilo nasilje?"
  
  "Većina ljudi razumije šta je udarac u nos."
  
  "Je li ovo vaše razumijevanje situacije?"
  
  "Ako želiš".
  
  "Dakle, to si uradio?"
  
  "Da".
  
  "Kako ste znali da je u gradu?"
  
  "Bio sam na oprezu. Prepoznao sam njegov auto kada je bio ovdje prošle sedmice."
  
  "A kako ste znali gdje je bio te večeri?"
  
  "U Pig and Whistle-u, dobio sam poziv na mobilni."
  
  "Od koga?"
  
  "Šta misliš ko?"
  
  "Nastavi".
  
  "Rekao je da je naš zajednički prijatelj pio u kafani niz ulicu, i da se ukazala prilika... Pa, trebao sam porazgovarati s njim, kao."
  
  "Ali kako je on...? Nije važno". Michelle je shvatila da je Shaw sigurno koristio cijelu svoju mrežu doušnika da prati dolaske i odlaske u istrazi Grahama Marshalla. Ali zašto? Sakriti istinu da je veliki lokalni heroj Jet Harris bio ubica?
  
  "Pa šta si uradio?"
  
  "Čekali smo napolju i pratili vas dvoje nazad do stanova na obali reke. Malo smo se zabrinuli jer smo mislili da bi mogao ući da završi posao, kao, bez ikakvog nepoštovanja, a možda se nećemo vratiti u Svinju i Zviždaljku dok ne prestanu da služe, tako da je bilo tako slatko i veselo, kada je otišao pravo niz stepenice i na ulicu. Nismo se petljali."
  
  "A batina je bila tvoja ideja?"
  
  "Kao što sam rekao, to pojašnjava stvar. U svakom slučaju, ne bismo ga previše povrijedili. Nismo ni imali priliku da završimo. Neki dosadni gad koji je šetao svog psa počeo je praviti veliku buku. Nije da se ni mi nismo mogli nositi s njim, ali taj prokleti pas je probudio cijelu ulicu."
  
  "I to je sve?" upitala je Michelle.
  
  Scout's Honor.
  
  "Kada si uopće bio izviđač?"
  
  Dečačka brigada, stvarno. Šta će sad biti? Sećate se šta ste obećali.
  
  Michelle je pogledala PC Collinsa. "Ono što će se sada dogoditi", rekla je, "je da ćemo mi otići, a ti ćeš otići kod lorda Nelsona da se napiješ u nesvijesti. I ako mi se ikada više nađeš na putu, pobrinut ću se da budeš poslat negdje gdje će Bliski istok u poređenju s njim izgledati kao raj za alkoholičare. To je jasno?"
  
  "Da, gospođo." Ali Wayman se smiješio. Izgledi za pićem u sadašnjosti, mislila je Michelle, daleko nadmašuju svaki strah od budućnosti. On se ne bi promenio.
  
  "Misliš li da mi možeš reći šta je sve to značilo?" - upitao je PC Collins kad su izašli napolje.
  
  
  
  Michelle je duboko udahnula i nasmiješila se. "Da", rekla je. "Naravno, Nat. Žao mi je što sam te tako dugo držao u mraku, ali mislim da ćeš razumjeti kad čuješ šta imam da kažem. I pričaću ti uz pitu i kriglu piva. Ja služim." Pogledala je okolo. "Ali ne u Lordu Nelsonu."
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  17
  
  "Prokletstvo, dečko, mogao bi doći, Alane", rekla je gospođa Marshall, pružajući ruku u crnoj rukavici. "Moj bože. Bio si u ratu."
  
  Banks mu dotakne usnu. "U redu je", rekao je.
  
  "Nadam se da ćeš se vratiti u našu kuću na piće i sendviče."
  
  Stajali su ispred kapele na laganoj kišici nakon Grahamove sahrane. Sve je bilo ukusno namješteno, kao i obično, pomisli Banks, iako je bilo nečeg čudnog u pogrebnoj službi za nekoga ko je umro prije više od trideset godina. Imali su uobičajena čitanja, uključujući Psalam 23, a sestra Graham je održala kratku pohvalu tokom koje je bila na rubu suza.
  
  "Naravno", reče Banks rukovajući se s gospođom Marshall. Zatim je ugledao Michelle kako hoda stazom pod kišobranom. "Izvinite, samo trenutak."
  
  Požurio je za Michelle. Tokom službe, jednom ili dvaput joj je zapeo za oko, a ona ga je odbila. Hteo je da zna šta se dogodilo. Ranije je rekla da želi da razgovara sa njim. Je li to bilo zbog sinoć? Da li je požalila? Da li mu je htjela reći da je pogriješila i da ne želi da ga ponovo vidi? "Mišel?" Položio je nježnu ruku na njeno rame.
  
  Michelle se okrenula prema njemu. Kada ga je pogledala u oči, nasmiješila se i podigla svoj kišobran da pokrije i njegovu glavu. "Zar ne bismo trebali malo prošetati?"
  
  
  
  "Odlično", rekao je Banks. "Sve je uredu?"
  
  "Naravno da jeste. Zašto pitaš?"
  
  Tako da je sve bilo u redu. Banks je mogao sebi dati udarac. Toliko je navikao da osjeća da je svaki korak koji je napravio, svaki susret bio tako krhak, dijelom zato što su on i Annie bili poput hodanja s loptom, da je normalno ponašanje pretvorio u navodno zanemarivanje. Bili su policajci u javnosti - u prokletoj kapeli, dođavola. Šta je očekivao od nje? Da li mu je srna napravila oči? Otići do njegove klupe, sjesti mu na koljena i šapnuti mu na uho svakojake nježnosti?
  
  "Jutros u stanici, hteo sam da vam kažem da sam uživao sinoć, ali teško da bih to mogao da kažem u policijskoj stanici, zar ne?"
  
  Ispružila je ruku i dodirnula njegovu bolnu usnu. "I meni se svidjelo."
  
  "Vraćaš li se kući?"
  
  "Ne, ne mislim tako. Ne volim takve stvari."
  
  "Ja također. Ali bolje da odem."
  
  "Svakako".
  
  Išli su jednom od uskih šljunčanih staza između grobova, isklesanih nadgrobnih spomenika potamnjenih od kiše. Tisa je visila nad stazom, a kapi kiše su kapale s njihovog lišća na kišobran, zveckajući jače od kiše. "Rekao si da želiš razgovarati sa mnom."
  
  "Da". Michelle mu je rekla o preliminarnoj identifikaciji komandosa Fairbairn-Sykes noža dr. Wendella i Harrisovu ratnom dosijeu.
  
  Banks je zviždao kroz zube. "I kažete da je Džet Haris bio komandos?"
  
  "Da".
  
  "Prokletstvo. To je prava konzerva crva." Banks je odmahnuo glavom. "Teško je povjerovati da je Jet Harris mogao ubiti Grahama", rekao je. "To jednostavno nema nikakvog smisla. Mislim, kakav je mogući motiv mogao imati?"
  
  "Ne znam. Upravo ono o čemu smo jučer nagađali, da je na neki način bio upleten u Fiorino i porno reket, a Graham je naletio na njih. Bez obzira na to, teško je zamisliti da iko na Harrisovom mjestu sam radi isti posao. A mi zapravo nemamo nikakve čvrste dokaze; sve je to samo posredno. U svakom slučaju, on nije jedini kandidat. Sjetio sam se da je gospođa Walker - znate, žena na kiosku - rekla nešto o tome da je Donald Bradford u specijalnoj jedinici u Burmi. Provjerio sam. Ispostavilo se da je to bila jedinica komandosa."
  
  "I Bradford? To sve komplikuje."
  
  "Pa, barem znamo da je Bradford na neki način bio umiješan u pornografiju. Još nemamo ni dokaze da je Haris bio perverznjak - rekla je Michelle. "Samo Šoovo ponašanje. Što me dovodi do našeg intervjua sa Des Waymanom."
  
  "Šta je mogao reći u svoju odbranu?"
  
  Michelle mu je rekla za Waymanovu tvrdnju da Shaw stoji iza napada prethodne noći. "On će poricati da je to ikada rekao ako ga izazovemo, a siguran sam da će i Shaw to poreći."
  
  "Ali znamo da je to istina", rekao je Banks. "Ovo nam daje prednost. Bio je to glup potez sa Shawove strane. To znači da je zabrinut, pada u očaj. Šta kažete na provalu u vaš stan, kombi koji je pokušao da vas pregazi?"
  
  Michelle je odmahnula glavom. "Wayman ne zna ništa o tome. Emisija je sigurno našla nekog drugog, možda nekog malo pametnijeg. Imao sam utisak da je Wayman dobar za jake ruke, ali nisam mogao da shvatim kako da se izvučem iz papirne kese."
  
  "Kao Bill Marshall?"
  
  "Da".
  
  "Misliš li da bismo trebali razgovarati sa Shawom?"
  
  "Uskoro. Bilo bi lijepo prvo znati nešto više o Harrisu."
  
  "Nazvaću te kasnije".
  
  "Dobro". Michelle se okrenula i nastavila hodati stazom.
  
  "Gde ides sada?" pitala je Banks.
  
  Usporila je korak, okrenula se i nasmiješila mu se. "Ti si veoma radoznao tip", rekla je. "A znaš šta se dešava radoznalim momcima, zar ne?" Zatim je otišla dalje, ostavljajući Banksa da bulji za njom. Mogao se zakleti da je vidio kako joj se ramena tresu od smijeha.
  
  
  
  "U redu, Liz, hoćeš li nam sada reći istinu?" upitala je Annie čim je soba za ispitivanje bila postavljena i trake su krenule.
  
  "Nismo uradili ništa loše, Ryan i ja", rekla je Liz.
  
  "Moram vas podsjetiti da imate pravo na advokata. Ako ga ne možete priuštiti, unajmićemo dežurnog advokata za vas."
  
  Liz je odmahnula glavom. "Ne treba mi advokat. To je kao da priznam da sam to uradio."
  
  "Kako želiš. Znaš da smo našli drogu u tvom stanu, zar ne?"
  
  "Nije bilo puno toga. Bilo je to samo... znaš, za Ryana i mene."
  
  "To je još uvijek zločin."
  
  "Hoćete li nas uhapsiti zbog ovoga?"
  
  "Zavisi šta mi želiš reći. Samo želim da znaš da već imaš problema. Možete poboljšati situaciju govoreći mi istinu, ili je možete pogoršati nastavljajući da lažete. Kako bi trebalo biti, Liz?"
  
  "Umoran sam".
  
  "Što prije završimo s ovim, prije ćeš moći kući. šta bi trebalo da bude?
  
  Liz je ugrizla drhtavu donju usnu.
  
  "Možda bi pomoglo", rekla je Annie, "ako ti kažem da smo pronašli tragove Lukeove krvi ispod tvog umivaonika."
  
  Liz ju je pogledala raširenih očiju. "Ali mi nismo ubili Lukea. Iskreno, nismo ubili!"
  
  "Reci mi šta se dogodilo. Uvjeri me."
  
  Liz je počela da plače. Annie joj je dodala maramice i čekala da se smiri. "Je li te Luke zvao kući onog dana kada je nestao?" ona je pitala.
  
  Nakon duge tišine, Liz je rekla: "Da."
  
  "Dobro", uzdahnula je Annie. "Sada smo sve bliže nečemu."
  
  
  
  "Ali nismo mu učinili ništa nažao."
  
  "Dobro. Doći ćemo do toga. Kada je stigao?
  
  "Vrijeme? Ne znam. Rano veče. Možda šest sati."
  
  "Dakle, mora da je došao pravo sa pijace?"
  
  "Možda da. Ne znam gdje je bio. Sjećam se da je bio malo uznemiren jer je rekao da ga je jedan od momaka iz škole gurnuo na trg, pa je možda došao pravo odatle."
  
  "Šta se dogodilo u stanu?"
  
  Liz je pogledala svoje izgrižene nokte.
  
  "Liz?"
  
  "Šta?"
  
  "Ryan je bio tamo?"
  
  "Da".
  
  "Stalno? Čak i kada je Luke stigao?"
  
  "Da".
  
  Dakle, to je opovrglo Annienu teoriju da se Ryan miješao u nešto između Liz i Lukea. "Šta ste vas troje uradili?"
  
  Liz je zastala, a zatim duboko udahnula. "Prvo smo nešto pojeli", rekla je. "Mora da je bilo u vrijeme čaja."
  
  "Šta onda?"
  
  "Upravo smo razgovarali, pogledali nekoliko pjesama."
  
  "Mislio sam da radiš probe u podrumu crkve."
  
  "Imamo. Ali Ryan ima akustičnu gitaru. Samo smo se poigrali sa nekoliko aranžmana, to je sve."
  
  "I onda?"
  
  Liz je ponovo utihnula, a oči su joj se napunile suzama. Prešla je nadlanicom preko lica i rekla: "Ryan je prevrnuo džoint. Luke... on je... kao da je djevica, znate, kada je u pitanju droga. Mislim, nudili smo da podelimo ranije, ali on je uvek govorio ne.
  
  "Ne te noći?"
  
  "Ne. Te noći je rekao da. Prvi put. Kao da je... znaš... želio da izgubi nevinost. Ne znam zašto. Valjda je samo osjetio da je vrijeme."
  
  
  
  "Šta se desilo?"
  
  "U početku ništa posebno. Mislim da je bio razočaran. Mnogima je to prvi put."
  
  "Pa šta si uradio?"
  
  "Popušili smo još i činilo se da je uspjelo. Bila je to prilično jaka stvar, hašiš sa opijatom. Prvo je počeo da se kikoće, a onda je utonuo u sebe.
  
  "Pa šta je pošlo po zlu?"
  
  "Tada je Ryan snimio CD sa Neil Byrdom. Znate, ta nova kolekcija, Ljeto koje nikad nije bilo."
  
  "Šta je uradio?" Annie je mogla zamisliti kakav bi efekat ovako nešto imalo na Lukea da je bio pod uticajem jake marihuane. Možda to nije bila ozbiljno opasna droga, ali mogla bi učiniti ljude paranoičnima, te pojačanim i pretjeranim emocijama. Annie je znala; pušila ga je više puta kao tinejdžerka. Pribravši se, upitala je: "Kako je Luke reagovao na muziku?"
  
  "Naljutio se. Samo se naljutio. Ryan je mislio da bi bila odlična ideja napraviti pjesmu Neila Byrda, znate, uz Lukea koji pjeva. Mislim, privuklo bi mnogo pažnje."
  
  "Zar nisi shvatio koliko je Lukea zbunio njegov pravi otac? Zar niste znali da nikada nije slušao muziku Neila Byrda?"
  
  "Da, ali mislili smo da je sada vrijeme da to probamo", pobunila se Liz. "Mislili smo da je njegov um, znate, otvoren za nove stvari, omekšan od droge, da će najvjerovatnije vidjeti koliko je lijep rad njegovog oca."
  
  "Kada je bio dezorijentisan, preosetljiv?" Annie je u nevjerici odmahnula glavom. "Mnogo si gluplji nego što sam mislio. Glup ili toliko sebičan i treptaj da je to skoro ista stvar."
  
  "Ali to nije fer! Nismo mislili ništa loše."
  
  "Odlično", rekla je Annie. "Recimo samo da ste bili krivi za kratkovidost i krenuli dalje. Šta se dalje dogodilo?
  
  "U početku ništa. Činilo se kao da Luke samo sluša pjesmu. Ryan je odsvirao akorde s njom, pokušavajući harmoniju. Odjednom, Luke je jednostavno poludio. Izbio je gitaru iz Ryanovih ruku, prišao CD plejeru, izvadio disk i počeo da pokušava da ga razbije na dva dela."
  
  "Šta si uradio?"
  
  "Ryan se borio protiv njega, ali Luke je bio kao opsjednut."
  
  "Šta je s krvlju?"
  
  "Na kraju ga je Ryan samo udario. Odatle je krv došla. Luke je otrčao u kupatilo. Bio sam odmah iza njega da vidim da li je dobro. Nije bilo puno krvi, izgledalo je kao krvarenje iz nosa. Luke se pogledao u ogledalo i ponovo počeo da ludi i da udara pesnicama po ogledalu. Pokušao sam da ga smirim, ali me je odgurnuo i otišao."
  
  "I to je bilo to?"
  
  "Da".
  
  "Niko od vas nije krenuo za njim?"
  
  "Ne. Mislili smo da samo želi da bude sam."
  
  "Nestabilna petnaestogodišnjakinja koja je imala loše iskustvo sa drogom? U redu, Liz. Ne možeš biti tako glup, zar ne?"
  
  "Pa, i mi smo bili naduvani. Ne kažem da smo bili, kao, najracionalniji što smo mogli biti. Činilo se samo... Ne znam." Spustila je glavu i jecala.
  
  Iako je Annie povjerovala u Lizinu priču, bilo joj je teško izazvati bilo kakvu simpatiju. Međutim, sa pravne tačke gledišta, sve optužbe koje su protiv njih mogle biti podignute bile su male. Ako bi se bezobzirni nemar mogao dokazati, onda bi mogli biti teška za optužbu za ubistvo iz nehata, ali uprkos drogiranju Lukea, podsjetila se Annie, još uvijek nije znala kako je umro ni zašto.
  
  "Znate li gdje je otišao nakon što je napustio vaš stan?" upitala je Annie.
  
  "Ne", rekla je Liz između jecaja. "Nikad ga više nismo vidjeli. Izvini. tako mi je žao".
  
  "Jeste li ti ili Ryan dali Lukeu Valium, možda da ga smiri?"
  
  Liz se namrštila i pogledala Annie kroz suze. "Ne. Nismo radili takve stvari."
  
  
  
  "Znači, nikada niste imali valijum u kući?"
  
  "Ne".
  
  "I ne možete mi ništa drugo reći?"
  
  "Rekao sam ti sve." Pogledala je Annie crvenim očima. "Mogu li sada ići kući? Umoran sam".
  
  Annie je ustala i pozvala uniformiranog policajca. "Da", rekla je. "Ali ne idi predaleko. Želimo ponovo razgovarati s vama."
  
  Dok je Liz odvedena, Annie je zatvorila vrata sobe za ispitivanje za sobom, sela i stavila ruke na svoju pulsirajuću glavu.
  
  
  
  "Još jedno piće, Alane?"
  
  Banksova čaša piva bila je napola puna, a on se upravo dogovorio da te večeri izađe na piće sa Daveom Grenfellom i Paulom Majorom, pa je odbio ponudu gospođe Marshall i umjesto toga pojeo još jedan sendvič s mesnim mesom. Takođe, pivo su domaći skuvali komšije i imalo je isti ukus.
  
  "Znate, drago mi je da smo to uradili", nastavila je gospođa Maršal. "Usluga. Znam da će neki ljudi možda misliti da je ovo glupo nakon toliko vremena, ali meni to mnogo znači."
  
  "To ne zvuči glupo", rekao je Banks, osvrćući se po sobi. Većina gostiju bili su rođaci i komšije, neke Banke su prepoznale. Tamo su bili Dave i Paulovi roditelji, kao i Banksovi roditelji. Pachelbelov Canon je zvučao u pozadini. Grahamu se to ne bi svidjelo, pomisli Banks. Ili vjerovatno ne. Da je živ, njegovi ukusi bi se nesumnjivo promijenili, kao i Benksov. Bez obzira na to, ono što je zaista želio da sluša je "Ticket to Ride" ili "Summer Nights" ili "Mr. Tambourine Man".
  
  "Mislim da nam je svima to mnogo značilo", rekao je.
  
  "Hvala vam", rekla je gospođa Marshall sa suzama u očima. "Jesi li siguran da ne želiš još?"
  
  "Ne hvala".
  
  Mrs. Marshall je otišla. Banks je uočio Bila Maršala u fotelji pored kamina, sa ćebetom u krilu, uprkos vrelom danu. Svi prozori su bili otvoreni, ali u kući je i dalje bilo previše zagušljivo. Banks je vidio Paula kako razgovara s nepoznatim parom, vjerovatno starim susjedima, i Davea kako ćaska sa Grahamovom sestrom Joan. Njegovi roditelji razgovarali su sa gospodinom i gospođom Grenfell. Osjetivši zov prirode, Banks je stavio čašu na kredenc i otišao gore.
  
  Kada je završio u ormaru, primijetio je da su vrata Grahamove stare sobe otvorena, i iznenadio se kada je vidio da su tapete od svemirskih raketa kojih se sjećao od prije nekoliko dana još uvijek na zidovima. Privučen čudnim prizorom, zalutao je u malu spavaću sobu. Naravno, sve ostalo se promijenilo. Krevet je nestao, kao i mala polica za knjige sa staklenim prednjim dijelom za koju se Banks sjećao da je uglavnom puna naučne fantastike. Jedini poznati predmet bio je u kutiji naslonjenoj na zid. Graham gitara. Tako su ga čuvali sve ove godine.
  
  Uvjeren da se niko neće protiviti, Banks je sjeo na stolicu s tvrdim naslonom i izvadio gitaru iz kutije. Graham je bio tako ponosan na nju, prisjetio se. Naravno, želio je električni rikenbeker u stilu Johna Lennona, ali je bio do smrti ovisan o polovnoj akustici koju su mu roditelji kupili za Božić 1964.
  
  Banks je upamtio prste, čak i nakon toliko vremena, i pogodio C akord. Jako uznemireno. Napravio je grimasu. Postavljanje bi bilo preveliki izazov u ovom trenutku. Pitao se želi li ga gospođa Marshall zadržati za uspomenu ili će razmisliti o prodaji. Da je htjela, rado bi to kupio od nje. Odigrao je pokvareni G7, a zatim posegnuo da vrati gitaru u kutiju. Dok je to činio, učinilo mu se da je čuo kako nešto klizi u njoj. Nežno je protresao gitaru, i eto je opet: nešto je grebalo unutra.
  
  Zanimljivo, Banks je olabavio veze da bi posegnuo unutra. Uz malo igre i drhtanja, uspeo je da zgrabi nešto što mu je izgledalo kao komad krutog, presavijenog papira. Pažljivo ju je izvukao, primijetivši osušenu ljepljivu traku kojom ju je Graham zalijepio za unutrašnjost gitare. To ga je učinilo onim što je pokušavao da sakrije.
  
  A kada ga je Banks razmotao, shvatio je zašto.
  
  Bila je to fotografija Grahama ispruženog na tepihu od ovčje kože ispred velikog kitnjastog kamina, ruku iza leđa, dlanova koji ga podupiru, ispruženih nogu. Nasmiješio se u kameru na koketni i znalački način.
  
  I bio je potpuno gol.
  
  
  
  Michelle je imala sreće što je pronašla parking oko stotinu metara od pretenciozne gomile Tudorovih lutki bivše gospođe Haris, na Long Roadu, Cambridge, nasuprot dvorišta Long Road Sixth Form College. Napolju je i dalje padala kiša, pa je uzela kišobran sa zadnjeg sedišta svog automobila.
  
  Pronaći bivšu ženu Jeta Harrisa nije bilo tako teško. U Michelleinoj biografskoj brošuri stajalo je da je njeno djevojačko prezime Edith Dalton i da je bila u braku s Harisom dvadeset i tri godine, od 1950. do 1973., te da je bila deset godina mlađa od njega. Nekoliko pažljivih upita u kancelariji otkrilo je da ju je s vremena na vrijeme posjećivala penzionisana državna službenica Margery Jenkins, koja je rado dala Michelle adresu. Takođe joj je rekla da se bivša gospođa Haris preudala i da se sada zove gospođa Giford. Michelle se nadala da suština njenih zahtjeva neće stići do Shawa prije nego što dobije potrebne informacije, kakve god da su bile. Nije čak bila sigurna što bi joj gospođa Gifford mogla ili htjela reći.
  
  Vrata je otvorila vitka, elegantno odjevena, sijeda žena i Michelle se predstavila. Sa zbunjenim, ali zainteresiranim izrazom lica, gospođa Gifford je uvela Michelle u njenu veliku dnevnu sobu. Ovdje nije bilo nereda, samo bijela trodijelna garnitura, razni starinski ormarići punjeni kristalom i velika komoda uz zid. Gospođa Giford nije ponudila ništa u obliku bezalkoholnih pića, već je sjedila prekriženih nogu i zapalila cigaretu od zlatnog upaljača. Michelle je primijetila da ima proračunat pogled oko očiju, u samim očima, u strogoj bradi i oštrim kutovima obraza. Takođe je bila veoma očuvana za svojih sedamdeset i nešto godina i imala je dubok ten koji ne bi uspela da dobije ovog leta u Engleskoj.
  
  "Algarve", rekla je, kao da je primijetila Michellein pogled. "Vratio sam se prošle sedmice. Moj muž i ja tamo imamo lijepu malu vilu. Bio je doktor, plastični hirurg, ali sada je, naravno, u penziji. U svakom slučaju, šta mogu učiniti za vas? Prošlo je dosta vremena otkako su policajci pozvali."
  
  Tako je Edith Dalton stala na noge nakon dvadeset i tri godine braka sa Jetom Harrisom. "Samo informacija", rekla je Michelle. "Jeste li čuli za slučaj Grahama Marshalla?"
  
  "Da. Sirotan". Gospođa Gifford kucnula je cigaretom po ivici staklene pepeljare. "Sta s njim?"
  
  "Vaš muž je bio zadužen za tu istragu."
  
  "Sjećam se".
  
  "Da li je ikada pričao o tome, podijelio s vama neku od svojih teorija?"
  
  "John nikada nije razgovarao sa mnom o svom poslu."
  
  "Ali tako nešto? Lokalni dečko. Sigurno ste bili radoznali?"
  
  "Naravno. Ali stavio je za pravilo da ne razgovara o svojim poslovima kod kuće."
  
  "Dakle, nije imao nikakve teorije?"
  
  "Nije da je podijelio sa mnom."
  
  "Sjećate li se Bena Šoa?"
  
  Ben? Svakako. Blisko je sarađivao sa Džonom." Ona se nasmiješi. "Regan i Carter, mislili su na sebe. Sweeney. Sjajni momci. Kako je Ben? Nisam ga vidio mnogo godina."
  
  "Šta misliš o njemu?"
  
  Oči su joj se suzile. "Kao muškarac ili kao policajac?"
  
  "Oboje. Ili."
  
  Gđa Giford je otresla pepeo. "Ne mnogo, da budem iskren. Ben Shaw je nosio Johnove kape, ali on nije bio pola čovjek. Ili četvrtinu bakra."
  
  
  
  "Nedostaju njegove bilježnice o slučaju Grahama Marshalla."
  
  Gospođa Gifford je podigla fino ispisanu obrvu. "Pa, stvari imaju tendenciju da nestanu s vremenom."
  
  "To se samo čini kao slučajnost."
  
  "Slučajnosti se dešavaju."
  
  "Samo se pitam znaš li nešto o Shawu, to je sve."
  
  "Kao šta? Pitaš li me da li je Ben Šo perverznjak?"
  
  "To je on?"
  
  "Ne znam. Džon, naravno, nikada nije rekao ništa o tome."
  
  "I on bi znao?"
  
  "O, da". Ona klimnu glavom. "John bi znao. Malo mu je pobjeglo."
  
  "Znači, nikada niste čuli nikakve glasine?"
  
  "Ne".
  
  "Čuo sam da je vaš muž bio komandos tokom rata."
  
  "Da. Džon je bio pravi ratni heroj."
  
  "Znate li da li je imao komandosski nož Fairburn Sykesa?"
  
  "Koliko sam vidio, ne."
  
  "Nije imao nikakve suvenire?"
  
  "Ostavio je sve kada je demobilisan. Nikad nije mnogo pričao o tim danima. Samo je htio zaboraviti. Slušaj, kuda sve ovo vodi?
  
  Michelle nije znala kako da to ispravi i pita je li njen bivši muž perverznjak, ali je stekla utisak da je gospođu Gifford teško prevariti. "Živjeli ste sa gospodinom Harrisom dvadeset tri godine", rekla je. "Zašto si otišao nakon toliko vremena?"
  
  Gospođa Gifford je podigla obrve. "Kakvo čudno pitanje. I prilično nepristojan, ako mogu tako reći."
  
  "Žao mi je, ali..."
  
  Gospođa Gifford mahnula je cigaretom u zrak. "Da, da, moraš da radiš svoj posao. Znam. U svakom slučaju, to sada nije važno. Čekao sam da djeca izađu iz kuće. Neverovatno šta je čovek spreman da trpi zbog dece i izgleda.
  
  "Pomiriti?"
  
  "Brak sa Johnom nije bio krevet od ruža."
  
  "Ali morala je postojati neka vrsta kompenzacije."
  
  Gđa Gifford se namrštila. "Kompenzacija?"
  
  "Ukus".
  
  Gospođa Gifford se nasmijala. "Ukusiti? Draga moja, živjeli smo u ovoj jadnoj kućici u Peterboroughu veći dio našeg bračnog života. Teško bih to nazvao visokim životom."
  
  "Ne znam kako da to diplomatski kažem", nastavila je Michelle.
  
  "Onda dovraga s diplomatijom. Uvek sam bio jedan od onih koji se suočavaju sa istinom. Hajde, objavi."
  
  "Ali čini se da postoje neke anomalije u prvobitnoj istrazi o nestanku Grahama Marshalla. Činilo se kao da se stvari kreću u jednom smjeru, daleko od drugih mogućnosti, i..."
  
  "A moj Džon je bio glavni?"
  
  "Pa, on je bio viši istražitelj."
  
  "I želite da znate da li je plaćen?"
  
  "Izgleda tako. Sjećate li se Carla Fiorina?"
  
  "Čuo sam to ime. Prije mnogo vremena. Zar nije upucan tokom nekog rata protiv droge?"
  
  "Da, ali prije toga je uglavnom bio zadužen za kriminal na tom području."
  
  Gospođa Gifford se nasmijala. "Žao mi je, draga", rekla je, "ali slika nekog mafije koja vodi kriminal u pospanom starom Peterboroughu je... pa, blago rečeno, smiješna je."
  
  "On nije bio mafijaš. Nije čak ni bio Italijan. Bio je sin ratnog zarobljenika i lokalne djevojke."
  
  "I pored toga, i dalje zvuči apsurdno."
  
  "Gdje ima ljudi, tamo je i kriminala, gospođo Gifford. I Peterborough je brzo rastao. Novo proširenje grada. Ništa ne raduje ljude više od tržišta koje se brzo širi. Ljudi žele da se igraju, žele seks, žele da se osećaju sigurno. Ako im neko zadovolji sve ove potrebe, možete dobiti prilično uredan profit. A posao postaje još lakši ako imate višeg policajca u džepu." Nije htjela zvučati tako direktno, ali je željela da je gospođa Gifford shvati ozbiljno.
  
  "Dakle, kažeš da je John uzeo novac?"
  
  "Pitam vas jeste li primijetili nešto što bi moglo ukazivati na to da je primao dodatni novac, da."
  
  "Pa, ako je i bilo, nikad nisam vidio ništa od toga. To vam mogu reći."
  
  "Pa gdje je sve to otišlo? Vino, žene i pjesme?"
  
  Gospođa Gifford se ponovo nasmijala i ugasila cigaretu. "Draga moja", rekla je, "John je bio ljubitelj piva i viskija. Imao je i limeno uho, a na žene možete zaboraviti. Nisam nikome rekla o ovome osim svom sadašnjem mužu, ali sada ću vam reći da je John Harris bio čudan kao novčanica od tri funte."
  
  
  
  "Još jedan krug?"
  
  "Moj vrisak", rekao je Banks.
  
  "Ići ću s tobom". Dave Grenfell je ustao i otpratio Banksa do bara. Prisjećajući se davnih dana, bili su u Pšeničnom listu, gdje su njih troje sa šesnaest godina popili prve krigle piva. The establishment je bio sređivan tokom godina i sada je izgledao mnogo otmjeniji od bednog viktorijanskog restorana u dvorištu kakav je bio prije mnogo godina. Iz novog "poslovnog parka" prekoputa mora da je bila gužva u vreme ručka, pretpostavio je Banks, iako je sada, u ranim večernjim satima, bio gotovo pust.
  
  Uz prvu pintu piva, toliko su se sprijateljili da je Banks znao da Dave, kako je njegov otac rekao, još uvijek radi kao mehaničar u garaži u Dorchesteru i da još uvijek živi sa svojom prvom suprugom Ellie, dok je Paul bio veseo nezaposlen kao dan je dug. Nakon što je od Michelle preko telefona čula otkrića gospođe Gifford o Jet Harrisu, ovo najnovije otkriće šokiralo je Banksa samo zato što nikada nije primijetio bilo kakav znak toga kada su bili djeca. Nije da bi ih prepoznao. Činilo se da se Paul podsmjehivao pornografiji jednako kao i ostali, smijao se čudnim šalama, a Banks je bio siguran da se sjeća da je jednom imao stalnu djevojku.
  
  Međutim, 1965. godine ljudi su poricali, pretvarali se, pokušavali "proći" za strejt ljude. Čak i nakon legalizacije, bilo je toliko stigme vezano za to, posebno na muževnijim imanjima radničke klase na kojima su svi oni živjeli. I u policiji. Banks se pitao koliko je Paulu teško da se pomiri sa sobom i ode u svijet. Očigledno, Jet Harris nikada nije bio sposoban za to. A Banks je bio spreman da se kladi na funtu protiv penija da je neko znao za to i da je neko to znanje iskoristio u svoju korist. Jet Harris nije bio prevaren; bio je ucijenjen.
  
  Dok je Dave pričao o tome koliko je bio zapanjen kada je saznao da se Paul pretvorio u "guzi nasilnika", Banksove misli su se vratile na fotografiju koju je pronašao u Grahamovoj gitari. Nije rekao gospodinu ili gospođi Marshall, nikome osim Michelle, na svoj mobilni telefon kada je odnio fotografiju u svoju sobu prije nego što se sastao s ostalima u Pšeničnom snopu. Šta je to značilo i zašto je bilo tamo? Graham je to sigurno stavio tamo, pretpostavio je Banks, i to je učinio jer je to želio sakriti. Ali zašto ga je imao, zašto mu je pozirao, ko ga je uzeo i gdje je napravljen? Kamin je izgledao prilično neobično. Adame, pretpostavio je Banks, a ti ih nigdje nisi mogao pronaći.
  
  Banks je mogao da počne da formuliše nekoliko odgovora na svoja pitanja, ali još nije imao dovoljno delova da dovrši nacrt. Dvije stvari oko kojih su se on i Michelle sigurno dogovorili tokom telefonskog razgovora: fotografija je na neki način povezana s Grahamovim ubistvom, a Donald Bradford i Jet Harris su bili umiješani u neki gadan posao koji se odvijao. Možda i Carlo Fiorino i Bill Marshall. Ali još uvijek je nedostajalo nekoliko komada.
  
  Odnijeli su piće nazad do stola za kojim je Paul sjedio i razgledao prostoriju. "Sjećaš li se starog džuboksa?" - pitao.
  
  Banks klimnu glavom. Sjetio se da je Wheat Leaf nekada imao odličan džuboks za provincijski pab izvan centra grada, i na njega su trošili skoro isto toliko novca koliko i na pivo. Šezdesete su poznate, iako sentimentalne uspomene tada bile u punom cvatu kada su imali šesnaest: "A Whiter Shade of Pale" Procola Haruma, "The Flower Pot Men" koji pjevaju "Let's Go to San Francisco", "Magical Mystery Tour" The Beatles.
  
  "Šta sada slušaš, Alane?" Dave je pitao Banksa.
  
  "Svega po malo, valjda", rekao je Banks. "Džez, klasika, neki stari rok. ti?"
  
  "Ništa posebno. Nekako sam izgubio interesovanje za muziku sedamdesetih kada smo imali decu. Dakle za stvarno i nisam ga vratio. Ali sećate se Stevea, onih stvari koje nas je terao da slušamo nedeljom popodne? Dylan i sve ostalo."
  
  Banks se nasmijao. "Bio je ispred svog vremena, ovaj Stiv. Gdje je on uopće? Sigurno je čuo, neko ga je morao kontaktirati."
  
  "Zar nisi čuo?" Paul je rekao.
  
  Banks i Dave su zurili u njega. "Šta?"
  
  "Sranje. Mislio sam da bi trebao znati. Žao mi je. Steve je mrtav."
  
  Banks je osjetio kako mu se naježiše niz kičmu. Jaka hladnoća. Jedno je doživjeti doba kada sljedeća generacija počinje izumirati, ali sasvim druga suočiti se sa smrtnošću svoje generacije. "Šta se desilo?" pitao.
  
  "Rak pluća. Prije otprilike tri godine. Znam samo zato što su njegova mama i tata ostali u kontaktu sa mojima, kao. Božićne čestitke, tako nešto. U stvari, nisam ga vidio godinama. Očigledno je imao i par djece."
  
  "Jadnik", rekao je Dave.
  
  
  
  Nakon kratke tišine, podigli su čaše i nazdravili u znak sjećanja na Stevea, Dylanovog ranog obožavatelja. Zatim su ponovo nazdravili Grahamu. Dva izgubljena, tri ostala.
  
  Banks je pažljivije pogledao svakog od svojih starih prijatelja i vidio da je Dave izgubio većinu kose, a Paul je osijedio i ugojio se. Počeo je da se oseća sumorno, a čak ni sećanje na Mišel golu pored njega nije moglo da odagna tugu. Usna mu je bila u plamenu, a bolila ga je lijeva strana na mjestu gdje ga je napadač udario nogom. Hteo je da bude ljut, ali je znao da kada se ovako oseća, to nikada nije uspelo. Koliko god da je pio, nikada nije dostigao stanje zaborava koje je tražio. Bez obzira na to, nije morao da pazi šta pije. Te noći nije nigdje vozio. Mislio je da bi mogao kasnije pokušati kontaktirati Michelle, ovisno o tome kako je prošlo veče, ali se nisu ni oko čega čvrsto složili. Banks je smatrao da obojici treba vremena da procesuiraju ono što se dogodilo između njih. Bilo je dobro. Nije osjetio da se ona povlači ili tako nešto, ništa više od njega. Osim toga, imala je mnogo posla. Događaji su se brzo razvijali.
  
  Banks je pogledao svoju cigaretu koja tinja u pepeljari i pomislio na Stevea. Rak pluća. Sranje. Posegnuo je naprijed i ugasio ga, iako je bio samo napola zadimljen. Možda će mu to biti posljednje. Od te pomisli osjećao se malo bolje, ali čak i taj osjećaj je ubrzo popraćen valom čiste panike koliko bi mu život bio nepodnošljiv bez cigareta. Jutarnja kafa, pinta piva u naručju kraljice, kasno uveče Laphroaig trči . Nemoguće. Pa, rekao je sebi, hajde da živimo dan po dan.
  
  Banksov mobilni telefon je zazvonio i izbacio ga iz tmurnih misli. "Izvini", rekao je. "Radije bih podigao slušalicu. Možda je to važno."
  
  Izašao je napolje i sklonio se od kiše pod nadstrešnicu radnje. Padao je mrak i bilo je nekoliko automobila u blizini. Podloga puta blistala je u svjetlima nasumičnih automobila, a plavi neonski natpis video-shopa preko puta se ogledao u lokvama. "Alane, ovo je Annie", rekao je glas s druge strane.
  
  "Annie? Šta se dešava?"
  
  Annie je ispričala Benksu za intervju s Liz Palmer, a on je u njenoj priči osjetio ljutnju i tugu.
  
  "Mislite li da govori istinu?"
  
  "Sasvim sigurno", rekla je Annie. "Veliki čovjek je u isto vrijeme intervjuirao Ryana Milnea i detalji se potvrđuju. Od kada su u pritvoru ne smiju da se okupe i smisle priču."
  
  "U redu", rekao je Banks. "Pa šta nam ovo daje?"
  
  "Sa izbezumljenim i dezorijentiranim Lukeom Armitageom koji sam luta noću", rekla je Anne. "Nepromišljena kopilad."
  
  "Pa gdje je otišao?"
  
  "Ne znamo. Sve se vraća na tablu za crtanje. Postoji samo jedna stvar..."
  
  "Da".
  
  "Nesvareni diazepam koji je dr. Glendenning pronašao u Lukeovom tijelu."
  
  "Šta je s ovim?"
  
  "Pa, nije ga dobio u Liz i Ryaninom stanu. Niko od njih nema recept i nismo ništa našli u našoj potrazi."
  
  "Mogli bi ga nabaviti ilegalno, zajedno s marihuanom i LSD-om, a zatim ga se otarasiti."
  
  "Mogli bi", rekla je Annie. "Ali zašto lagati o tome?"
  
  "Ne mogu na to odgovoriti. Koja je tvoja teorija?
  
  "Pa, ako je Luke bio izvan sebe s onim što izgleda, onda bi neko mogao pomisliti da bi možda bilo dobro dati mu malo valijuma da ga smiri."
  
  "Ili da ga ućutkam."
  
  "Možda".
  
  "Šta je sledeće?"
  
  "Moramo otkriti gdje je otišao. Sutra ću opet razgovarati sa Lukeovim roditeljima. Možda oni mogu pomoći sada kada znamo nešto više o njegovom kretanju. Također ću razgovarati s Lauren Anderson i možda Gavinom Barlowom."
  
  "Zašto?"
  
  "Možda se još uvijek nešto dešavalo između Lukea i Rose, a možda njen otac to nije odobravao."
  
  "Dovoljno da ga ubijemo?"
  
  "Dovoljno da to uradim fizički. Još uvijek ne možemo sa sigurnošću reći da je neko ubio Lukea. U svakom slučaju, volio bih znati gdje su obojica bili one noći kada je Luke nestao. Možda je otišao da vidi Rose."
  
  "Pošteno", rekao je Banks. "I ne zaboravite da je Martin Armitage također bio negdje te noći."
  
  "Ne brini. neću."
  
  "Usput, šta mu se dogodilo?"
  
  "Pojavio se danas popodne pred sudijama za prekršaje. Pušten je uz kauciju do pripremnog ročišta."
  
  "Šta je sa Normanom Velsom?"
  
  "Biće mu bolje. Kada ćeš se vratiti?"
  
  "Sutra ili prekosutra".
  
  "Da li dobijaš nešto?"
  
  "Mislim da jesam".
  
  "A šta radiš večeras?"
  
  "Povratak kući", rekao je Banks dok se vraćao u pab. Činilo se da je automobil koji je dolazio iz suprotnog smjera išao prebrzo i Banks je osjetio trenutni nalet panike. Sagnuo se kroz vrata radnje. Auto je projurio pored njega, preblizu ivičnjaka, a voda iz oluka poprskala je njegove pantalone. On je opsovao.
  
  "Šta je ovo?" upitala je Annie.
  
  rekao joj je Banks i ona se nasmijala. "Lepo se provedi na okupljanju", rekla je.
  
  "Reći ću ti sve o tome kad se vidimo." Završio je razgovor i vratio se na svoje mjesto. Dave i Paul vodili su neugodne male razgovore u njegovom odsustvu, a Daveu je izgledalo drago što se vratio.
  
  "Znači, ti si policajac", rekao je Paul, odmahujući glavom dok je Banks ponovno sjeo. "Još uvijek ne mogu preboljeti sebe. Kad bih morao da nagađam, rekao bih da ćeš postati učitelj, ili novinski reporter, ili tako nešto. Ali policajac...
  
  Banks se nasmiješio. "Smiješno je kako se stvari odvijaju."
  
  "Vrlo čudno zaista", promrmljao je Dave. Glas mu je zvučao kao da je pivo rano djelovalo.
  
  Paul ga je oštro pogledao, a zatim potapšao Banksa po ruci. "Hej", rekao je, "onda bi me morali uhapsiti, zar ne? Zato što je čudan."
  
  Banks je osjetio da se napetost povećava i prešao je na temu o kojoj je želio razgovarati od samog početka: Graham. "Sjeća li se neko od vas da li se nešto čudno dešavalo u vrijeme kada je Graham nestao?" pitao.
  
  "Ne radiš na ovom slučaju, zar ne?" upita Dave, želeći da promijeni temu.
  
  "Ne", rekao je Banks. "Ali pitam se šta se dogodilo. Mislim, ja sam policajac, a Graham mi je bio prijatelj. Naravno, radoznao sam."
  
  "Jesi li im ikada rekao za onog tipa pored reke?" upita Paul.
  
  "Nigde nije stiglo," rekao je Banks, objašnjavajući. "Osim toga, mislim da je mnogo bliže kući."
  
  "Kako misliš?" upita Paul.
  
  Banks im nije htio reći za fotografiju. Osim Michelle, nije želio da itko zna može li to izbjeći. Možda je štitio Grahamovo sjećanje, ali ideja da ga ljudi vide ovakvog bila je odvratna Banksu. Takođe nije želio da im kaže o Jet Harrisu, Shawu i nestalim sveskama. "Sjećate li se Donalda Bradforda?" pitao. "Tip koji je vodio kiosk."
  
  "Prljavi Don?" upita Paul. "Svakako. Sećam ga se".
  
  "Zašto si ga nazvala Prljavi Don?"
  
  "Ne znam". Paul je slegnuo ramenima. "Možda je prodavao opscene časopise. Tako ga je zvao moj otac. Zar se ne sjećaš?"
  
  Banke nisu znale. Ali smatrao je zanimljivim što je Paulov otac znao za Bradfordovo interesovanje za pornografiju. Da li je njegov rođeni otac znao? Je li neko rekao Proctoru i Shawu prije nekoliko godina kada su došli na intervju? Da li su zato nestale sveske i distribucija aktivnosti da sumnja ne padne na Bradforda? Donald Bradford, koji je blizak porodici, trebao je biti pod najvećom lupom, ali je zapravo ignorisan. "Je li vam Graham ikada rekao gdje je nabavio časopise koje nam je pokazao unutar drveta?"
  
  "Kakvi časopisi?" upita Dave.
  
  "Zar se ne sjećaš?" Paul je rekao. "Sjećam se. Žene sa jebeno velikim bazama." On je počeo. "Čak sam se i tada tresla."
  
  "Čini se da se sećam da ste uživali kao i mi ostali", rekao je Banks. "Stvarno se ne sjećaš, Dave?"
  
  "Možda iz nekog razloga zaboravim na to, ali ne."
  
  Banks se okrenuo Paulu. "Da li vam je ikada rekao gdje ih je nabavio?"
  
  "Koliko se sjećam, ne. Zašto? Mislite li da je to bio Bradford?"
  
  "To je moguće. Kiosk bi bio dobar izlaz za takve stvari. Činilo se da je Graham uvijek imao viška novca."
  
  "Jednom mi je rekao da ga je ukrao iz majčine torbice," rekao je Dave. "Sjećam se toga."
  
  "Jesi li mu vjerovao?" pitala je Banks.
  
  "Nisam vidio razlog da to ne uradim. Međutim, bio sam šokiran što je to prihvatio tako bezdušno. Nikad se ne bih usudio ukrasti iz mamine torbice. Ubila bi me." Pritisnuo je ruku na usta. "Oh, izvini zbog toga. Nisam želio da ovako ispadne."
  
  "U redu je", rekao je Banks. "Sumnjam da ga je Grahamova majka ubila jer je ukrao iz njene torbice." S druge strane, Grahamov otac, mislio je Banks, bila je sasvim druga stvar. "Mislim da je tu bilo više."
  
  "Šta?" upita Paul.
  
  
  
  "Ne znam. Samo mislim da je Graham imao nešto sa Donaldom Bradfordom, najvjerovatnije nešto sa pornografijom. I mislim da je to dovelo do njegove smrti."
  
  "Mislite da ga je Bradford ubio?"
  
  "To je moguće. Možda je pomogao u distribuciji materijala, ili je možda saznao za to i ucijenio Bradforda. Ne znam. Sve što znam je da postoji veza između njih."
  
  "Graham? Ucijenjen? rekao je Dave. "Čekaj malo, Alane, govorimo o našem prijatelju Grahamu. Na čiju smo sahranu upravo otišli. Sjećaš li se? Ukrasti nekoliko šilinga iz mamine torbice je jedna stvar, ali ucjena...?"
  
  "Mislim da nije bilo baš onako kako smo tada mislili", rekao je Banks.
  
  "Dođi ponovo", rekao je Dave.
  
  "Hoće da kaže da niko od vas nije znao da sam peder za početak", rekao je Pol.
  
  Banks ga pogleda. "Ali nismo, zar ne? Upravu si. I mislim da nismo znali previše o Grahamu, prijatelj ili ne." Pogledao je Davea. "Prokletstvo, Dave, ti se čak ni ne sjećaš prljavih časopisa."
  
  "Možda imam mentalnu blokadu."
  
  "Sećaš li se uopšte drveta?" pitala je Banks.
  
  "Naša jazbina? Naravno da se sećam. Sjećam se mnogih stvari. Samo nisam pregledao te časopise."
  
  "Ali jesi", rekao je Paul. "Sjećam se da ste jednom rekli da je ovakve slike sigurno napravio Randy Mandy. Zar se toga ne sećaš?"
  
  "Randy Mandy's?" pitala je Banks. "Šta je ovo?"
  
  "Nemoj mi reći da se ni ti toga ne sjećaš", razdraženo je rekao Paul.
  
  "Očigledno ne", rekao je Banks. "Šta to znači?"
  
  "Randy Mandy? Bila je to kuća Ruperta Mandevillea, ona velika kuća iza pijace. Sjećaš li se?
  
  Banks je na rubu svoje svijesti osjetio nejasno sjećanje. "Mislim da se sjećam."
  
  
  
  "To je bila samo naša šala, to je sve", nastavi Paul. "Mislili smo da tamo imaju svakakve seksualne orgije. Kao tamo gdje je Profumo otišao prije nekoliko godina. Zapamtite ovo? Christine Keeler i Mandy Rice-Davies?
  
  Banks se prisjetio Christine Keeler i Mandy Rice-Davies. Novine su bile pune rizičnih fotografija i opscenih "priznanja" otprilike u vrijeme skandala Profumo. Ali to je bilo 1963, ne 1965.
  
  "Sad se sećam", rekao je Dave. "Kuća Ruperta Mandevillea. Više kao prokleto fina seoska vila. Nekada smo mislili da je to nekakva jazbina bezakonja, u kojoj se vrte svakakve bezobrazluke. Kad god smo naišli na nešto prljavo, uvijek smo govorili da mora biti od Randyja Mandyja. Moraš zapamtiti, Alane. Bog zna odakle nam ova ideja, ali u bašti je bio visok zid i veliki bazen i zamišljali smo sve devojke koje smo voleli da tamo plivaju gole."
  
  "Nejasno", rekao je Banks, koji se pitao ima li istine u tome. U svakom slučaju, vrijedilo je provjeriti. Razgovarat će sa Michelle, vidjeti da li ona nešto zna. "Je li ovaj Mandeville još uvijek ovdje?"
  
  "Zar nije bio poslanik ili tako nešto?" upita Dave.
  
  "Mislim da jeste", rekao je Paul. "Sjećam se da sam prije nekoliko godina čitao o njemu u novinama. Mislim da je sada u Domu lordova."
  
  "Lord Randy Mandy", rekao je Dave, a oni su se nasmijali u sjećanju na stare dane.
  
  Razgovor je nastavljen oko sat vremena i najmanje jedan dupli viski. Činilo se da se Dave držao određenog nivoa pijanstva, koji je rano dostigao, a sada je Paul bio taj koji je najviše počeo pokazivati efekte alkohola, a njegov način je vremenom postajao sve pretjerano ženstveniji.
  
  Banks je smatrao da Dave postaje nestrpljiv i posramljen zbog pogleda koje su upućivali nekim drugim klijentima. Bilo mu je sve teže i teže da zamisli da su nekada svi imali toliko toga zajedničkog, ali onda je sve bilo mnogo jednostavnije i bezazlenije: navijali ste za isti fudbalski tim, čak i ako nisu bili baš dobri, voleli ste pop muziku i žudio za Emmom Peel i Marianne Faithfull, i to je bilo dovoljno. Pomagalo je ako nisi bio učenik u školi i ako si živio na istom imanju.
  
  Veze mladosti su možda bile jednako slabe kao i veze odrasle dobi, razmišljao je Banks, ali tada je, dovraga, bilo lakše sklapati prijateljstva. Sada, gledajući od jednog do drugog - Paul je postajao sve crveniji i povučeniji, Dave - stisnut, jedva suzdržavajući homofobiju - Banks je odlučio da je vrijeme da ode. Živjeli su odvojeno više od trideset godina i nastavit će to činiti bez ikakvog osjećaja gubitka.
  
  Kada je Banks rekao da mora ići, Dave je shvatio nagoveštaj i Paul je rekao da neće sjediti sam. Kiša je prestala i noć je mirisala na svježinu. Banks je htio cigaretu, ali se suzdržao. Nijedan od njih nije rekao mnogo dok su hodali na kratkoj udaljenosti nazad do dvorca, možda osjetivši da je večeras nečemu kraj. Konačno, Banks je stigao do vrata svojih roditelja, njihove prve stanice, i poželio laku noć. Svi su nejasno lagali o održavanju kontakta, a zatim su se vratili u svoje odvojene živote.
  
  
  
  Michelle je jela podgrijanu tepsiju s piletinom, pijuckala čašu Sauvignon Blanc i gledala dokumentarac o životu u okeanu kada joj je kasno uveče zazvonio telefon. Bila je iznervirana što su je prekinuli, ali misleći da bi to mogao biti Banks, odgovorila je na poziv.
  
  "Nadam se da vas nisam uznemirio", rekao je Banks.
  
  "Ne, nikako", lagala je Michelle, odlažući napola pojedenu hranu i stišavajući zvuk daljinskim upravljačem. "Drago mi je da vas čujem". I tako je bilo.
  
  "Vidi, malo je kasno i malo sam popio", rekao je, "pa je vjerovatno bolje da ne dolazim večeras."
  
  
  
  "Vi muškarci. Jednom ubaciš djevojku u krevet, a onda se vratiš prijateljima i svom pivu."
  
  "Nisam rekao da sam previše popio", odgovorio je Banks. "Zapravo, mislim da ću odmah pozvati taksi."
  
  Michelle se nasmijala. "Sve je uredu. Samo se šalim. Vjerujte mi, ne bih imao ništa protiv da odem rano u krevet. Osim toga, imaćete problema samo sa svojom majkom. Jeste li nešto naučili od svojih starih prijatelja?"
  
  "Malo". Banks joj je ispričao o Bradfordovom epitetu "Prljavi Don" i glasinama koje su navikli da slušaju o kući Mandeville.
  
  "Nedavno sam čula za ovo mjesto", rekla je Michelle. "Ne znam da li je Shaw to spomenuo ili sam o tome čitao u nekom starom dosijeu, ali sutra ću to provjeriti. Ko bi pomislio? Kuća greha. u Peterboroughu."
  
  "Pa, pretpostavljam da je, strogo govoreći, van grada", rekao je Banks. "Ali na osnovu fotografije koju sam pronašao na Grahamovoj gitari i informacija koje ste dobili od bivše supruge Jeta Harrisa, mislim da bi bilo bolje da istražimo bilo šta, makar i izbliza povezano sa nedozvoljenim seksom u vrijeme Grahamovog ubistva, zar ne??"
  
  "To je sve!" - rekla je Michelle. "Veza".
  
  "Kakva veza?"
  
  "House of Mandeville." Imalo je neke veze sa nedozvoljenim seksom. Barem je tada bilo ilegalno. Homoseksualnost. Bilo je pritužbi na ono što se dešava u kući Mandeville. Čitao sam o tome u starim časopisima.
  
  "Onda se sutra može pretvoriti u naporan dan", rekao je Banks.
  
  "Razlog više za rano spavanje. Možete li ostati da pomognete ili treba da se vratite na sjever?"
  
  "Još jedan dan neće škoditi."
  
  "Dobro. Zašto ne dođeš sutra na večeru?"
  
  "U tvojoj kući?"
  
  "Da. Ako mogu da vam odvratim pažnju od vaših drugara koji piju, onda da."
  
  
  
  "Ne morate ponuditi večeru za ovo."
  
  "Vjerovali ili ne, prilično sam dobar kuhar ako uložim sve od sebe u to."
  
  "Ne sumnjam ni na trenutak. Samo jedno pitanje".
  
  "Da?"
  
  "Mislio sam da si mi rekao da nisi vidio Kinesku četvrt."
  
  Michelle se nasmijala. "Sjećam se da nisam rekao ništa slično. Laku noc". I spustila je slušalicu, još uvijek se smijući. Krajičkom oka je uhvatila fotografiju Teda i Melise i osetila ubod krivice. Ali ubrzo je to prošlo, i ona je ponovo osetila tu nepoznatu lakoću, dobro raspoloženje. Bila je umorna, ali prije nego što je uspjela to umotati, otišla je u kuhinju, izvadila kutiju knjiga i prelistala ih prije nego što ih je stavila na svoje police. Uglavnom poezija. Volela je poeziju. Uključujući Philipa Larkina. Zatim je izvadila kutiju punu svog najfinijeg porculana i kuhinjskog pribora. Osvrćući se na gotovo prazne ormare, pokušala je odlučiti gdje bi bilo najbolje mjesto za svaki predmet.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  18
  
  Na putu do Swainsdale Halla, Annie je bila zabrinuta šta će reći Armitagesu. Njihov sin je većinu svog života proveo u nepoznatom, komunicirajući s ljudima koje nisu poznavali i koje ne bi odobravali, posebno Martinom. Ali nisu li sva djeca? Annie je odrasla u umjetničkoj zajednici u blizini St Ivesa, a od nekih ljudi s kojima je komunicirala Martinu Armitageu se digla kosa na glavi. Uprkos tome, ocu nije rekla za divlje društvo koje je kontaktirala jednog ljeta, čija je ideja zabave bila subotnji kampovanje u gradu.
  
  Pogled na Swainsdale je tog jutra izgledao sumorno, s niskim oblacima i jakom kišom koja je dolazila, mutnim nijansama sive i zelene. Čak su i mrlje žute repice na udaljenim padinama brda izgledale ikterično. Dok je pozvonila na vrata, Annie je osjetila navalu nelagode pri pomisli da će ponovo vidjeti Martina Armitagea. Bilo je to glupo, znala je; nije je namjeravao napasti - ne pred svojom ženom - ali je još uvijek imala bolove u vilici, dva pokvarena zuba i predstojeći pregled kod zubara koji ju je podsjetio na njihov posljednji susret.
  
  Josie je otvorila vrata i pas je nanjušio Annieno međunožje kada je ušla. Josie ju je uhvatila za kragnu i odnijela. Samo je Robin Armitage sjedio na velikoj sofi u dnevnoj sobi u farmerkama i tamnoplavom topu i listao Vogue. Annie je odahnula s olakšanjem. Možda Martin nije bio kod kuće. Morala bi razgovarati s njim, ali malo odlaganja ne bi škodilo. Robin se nije šminkala i činilo se da je ostarila od Lukeove smrti. Izgledala je kao da bi je jak nalet vjetra mogao odnijeti. Ustala je kad je Annie ušla, slabašno joj se nasmiješila i pokazala joj da sjedne. Zamolila je Josie da donese kafu.
  
  "Vaš muž nije kod kuće?" upitala je Annie.
  
  "On je u svojoj kancelariji. Zamolit ću Josie da pošalje po njega kad donese kafu. Imaš li napretka?"
  
  "Malo", rekla je Annie. "Zato sam želio ponovo razgovarati s oboje, da vam postavim neka pitanja."
  
  "Jesi li u redu? Tvoja usta i dalje izgledaju slomljena."
  
  Annie je stavila ruku na bradu. "Dobro sam".
  
  "Zaista mi je žao zbog onoga što se dogodilo. Znam da je Martin potpuno preplavljen krivicom." Uspela je da se slabo osmehne. "Biće mu potrebna sva njegova hrabrost da dođe dole i ponovo vas sretne."
  
  "Bez uvrede", rekla je Annie, što nije bilo sasvim tačno, ali nije imalo smisla da se pripisuje Robin.
  
  Josie je ušla s poslužavnikom kafe i digestivnim keksima, a Robin ju je zamolila da nazove gospodina Armitagea dolje. Kada je nekoliko minuta kasnije ušao u dnevnu sobu, Eni je osetila talas panike. Prošlo je, ali joj je srce kucalo i usta su joj se osušila. Bilo je to smiješno, rekla je sebi, ali njeno tijelo nije moglo a da ne reagira na sličan način na auru nasilja koju je zračio Martin Armitage. Činilo se da je bliži površini od većine ljudi.
  
  Naravno, bio je pokajan i posramljen. "Molim vas, prihvatite moje izvinjenje", rekao je. "Ne znam šta me je snašlo. Nikada do sada nisam ni prstom spustio ženu." Robin ga je potapšala po koljenu.
  
  "U redu je", rekla je Annie, željna da nastavi dalje.
  
  "Naravno, ako postoje medicinski troškovi..."
  
  "Ne brini o tome".
  
  "Kako je gospodin Wells?"
  
  Annie je razgovarala s bolničkim osobljem i otkrila da, iako su fizičke ozljede Normana Wellsa dobro zacijelile, psihičko oštećenje bilo je mnogo dublje. Prema njihovim riječima, činilo se da pati od depresije. Nije mogao da spava, ali nije hteo da ustane iz kreveta, nije mario za hranu, a izgleda da nije mario za svoju budućnost. Nije iznenađujuće, pomisli Eni, s obzirom na to kroz šta je jadnik prošao u poslednjih nedelju dana. A sada kada je priča u novinama, Wellsove knjižare više nema. Kada svi saznaju za šta je optužen, niko neće ići tamo, a ako i bude, to će biti samo da nanese štetu. Norman Wells će postati izopćenik.
  
  "Biće on dobro", rekla je Annie. "Zapravo, imam još nekoliko pitanja za vas oboje."
  
  "Ne mogu da zamislim šta još možemo da vam kažemo", rekla je Robin. "Ali, molim te, nastavi."
  
  "Prvo, imate li vi ili vaš suprug recept za valijum ili bilo koji drugi oblik diazepama?"
  
  Robin se namršti. "Martin ne voli, ali ja volim. Živci".
  
  "Da li ste primetili da nešto nedostaje u poslednje vreme?"
  
  "Ne".
  
  "Hoćeš li?"
  
  "Svakako". Robin je posegnula u svoju torbicu na kauču pored nje i izvukla malu plastičnu posudu. "Evo ih", rekla je. "Vidi. Skoro puna. Zašto pitaš?"
  
  Annie je pogledala, a zatim umočila svoj digestivni keks u kafu. Iako ga je morala pažljivo jesti, izbjegavajući labave zube, bilo je ukusno i dalo joj je vremena da formulira svoj odgovor kako bi izbjegla korištenje slika koje bi mogle uznemiriti Robin. "Samo što je patolog pronašao tragove u Lukovom telu", rekla je - zvučalo je bolje od sadržaja želuca. "Pitali smo se odakle mu to."
  
  "Luke? Valijum? Od nas sigurno ne."
  
  "I pretpostavljam da nije imao svoj recept?"
  
  Martin i Robin su se pogledali namršteno. "Naravno da ne", reče Robin. "Mora da mu ga je neko drugi dao."
  
  "Je li ga to ubilo?" upitao je Martin Armitage.
  
  "Ne", rekla je Annie. "To je samo još jedna komplikacija s kojom bih želio da završim, to je sve."
  
  
  
  "Žao mi je što vam ne možemo pomoći", rekla je Robin.
  
  Annie je također pokušavala formulirati svoje sljedeće pitanje. Razgovarati sa ovom dvojicom je bilo kao hodanje po mudima, ali to se moralo uraditi. "Gospođo Armitage, Robin, znate da je Luke bio neugodan zbog svog biološkog oca, zar ne?"
  
  "Nile? Pa, da, pretpostavljam... Ali mislim, Luke ga nikad nije poznavao."
  
  "Naravno da ste znali da se sigurno pitao šta se desilo, zašto njegov otac nije želeo da ga vidi?"
  
  "Sve je bilo pogrešno. Neil jednostavno nije mogao to podnijeti. I sam je bio dijete na mnogo načina."
  
  "I ovisnik."
  
  "Neil nije bio narkoman. Koristio je drogu, ali one su za njega bile samo oruđe, sredstvo za postizanje cilja."
  
  Annie nije tvrdila da su to upravo ono što su za većinu ljudi; bilo bi lakše da je bila hladna prema visokom umjetničkom statusu Neila Byrda, posebno kada je razgovarala s Robinom. "Ali znao si da Luke ne može da sluša sopstvenu muziku, zar ne?"
  
  "Nikad ga nisam tražio za ovo. Ja to više ne slušam."
  
  "Pa, nije mogao", rekla je Annie. "Svako spominjanje Neila Byrda ili njegove muzike uznemirilo ga je. Da li je ikada s nekim od vas razgovarao o svojim prijateljima po imenu Liz i Ryan?"
  
  "Ne, ne za mene", rekla je Robin. "Martin?"
  
  Martin Armitage je odmahnuo glavom.
  
  "Bio je sa njima u grupi. Zar nisi znao?"
  
  "Ne", rekao je Robin. "Nije nam rekao."
  
  "Zašto je to krio od tebe?"
  
  Robin je zastala i pogledala svog muža, koji se promeškoljio u stolici i rekao: "Vjerovatno zato što smo se već posvađali oko ovoga."
  
  "Kakve stvari?"
  
  "Mislio sam da Luke previše vremena posvećuje poeziji i muzici, te da treba više da se bavi timskim sportovima, da više trenira. Imao je blijedo lice jer je sve vrijeme provodio u zatvorenom prostoru."
  
  
  
  "Kako je reagovao na to?"
  
  Martin je pogledao Robin, a zatim se vratio u Annie. "Ne vrlo dobar. Imali smo mali spor oko ovoga. Insistirao je da je on najbolji sudija o tome kako da provede svoje vreme."
  
  "Zašto mi ranije nisi rekao za ovo?"
  
  "Zato što se činilo da nije na mestu. I još uvijek nije važno." Martin se nagnuo naprijed i fiksirao je svojim intenzivnim, zbunjujućim pogledom. "Neko je kidnapovao Lukea i ubio ga, a sve što možete učiniti je da postavljate pitanja o Neilu Byrdu i mojoj vezi s Lukeom."
  
  "Mislim da bi trebalo da znam koja pitanja treba da postavljam, gospodine Armitidž", rekla je Eni, osećajući kako joj srce ponovo lupa. Sigurno su svi to mogli čuti? "Da li ste se složili sa svojim mužem?" upitala je Robin.
  
  "Nešto slično tome. Ali nisam želio da stanem na put Lukeovom kreativnom razvoju. Da sam znao za grupu, bio bih zabrinut. Ne bih želeo da ima takav život. Vjerujte mi, vidio sam to vlastitim očima. Bio sam tamo ".
  
  "Dakle, ni ti ne bi bio oduševljen da znaš da je Luke u bendu?"
  
  "Ne".
  
  "Da li je upotreba droga bila problem?"
  
  "Upozorili smo ga na drogu, naravno, a on se zakleo da ih nije uzimao."
  
  "On to nije uradio", rekla je Annie. "Barem do dana kada je nestao."
  
  Robinove oči su se raširile. "Šta kažeš? Znate li kako je umro?"
  
  "Ne. Ne, to još ne znamo. Znamo samo da je bio sa dva prijatelja, da je bio na drogama i da su mu puštali muziku njegovog oca. Luke se uznemirio i otišao. Još uvijek ne znamo gdje je otišao nakon toga."
  
  Robin je odložila šoljicu kafe na tanjir. Prolila se kafa. Nije primetila. "Ne mogu da verujem", rekla je.
  
  "Ko su ovi ljudi?" Martin je intervenisao.
  
  
  
  "A šta ćete učiniti ako vam kažem, gospodine Armitage?" upitala je Annie. "Idi i prebi ih?"
  
  Armitageova brada je stršila dok je govorio. "To nije ništa manje nego što zaslužuju, ako je istina ono što kažete. Dajem svom sinu drogu."
  
  "Gospodine Armitage", rekla je Annie. "Šta ste radili kada ste izašli na dva sata one noći kada je Luke nestao?"
  
  "Rekao sam ti. Samo sam se vozio okolo tražeći ga."
  
  "Gdje si otisla?"
  
  "Eastvale".
  
  "Ima li nekih konkretnih kvartova ili ulica?"
  
  "Ne sjećam se. Samo sam jahao okolo. Zašto je to važno?"
  
  Annie su se stisnula u grudima, ali je izdržala. "Jeste li ga našli?"
  
  "Naravno da nisam. O cemu pricas? Da ga pronađem, on bi sada bio ovdje, zdrav i zdrav, zar ne?"
  
  "Vidio sam prikaz vašeg lika, gospodine Armitage." Pa, ovo je izašlo. "Također znam iz razgovora s nekoliko ljudi da se ti i tvoj posinak niste najbolje slagali."
  
  "Šta predlažete?"
  
  Armitageov ton je ohladio Annie, ali sada je bilo prekasno za zaustavljanje. "To je ako se nešto dogodilo te večeri. Neka vrsta... nesreće... Onda je bolje da mi kažeš sada nego da me pustiš da saznam na neki drugi način."
  
  "Nesreća? Da razjasnim situaciju. Pitaš li me da li sam pronašao Lukea, stavio ga u auto, a onda izgubio živce i ubio ga?"
  
  "Pitam te da li si ga videla te noći, da, i da li se između vas desilo nešto što bi trebalo da znam."
  
  Armitage je odmahnuo glavom. "Vi ste zaista remek-djelo, inspektore Cabbot. Prvo se ponašate nepromišljeno i vjerovatno ste uzrok smrti mog sina, a onda mene optužujete da sam ga ubio. Za vašu informaciju, uradio sam tačno ono što sam vam rekao. Vozio sam se oko Eastvalea tražeći Lukea. Možda je bilo besmisleno, znam, ali morao sam nešto učiniti. Morao sam da delujem. Nisam mogao samo sjediti i čekati. Nisam ga našao. Sve je uredu?"
  
  "Odlično", rekla je Annie.
  
  "I ogorčen sam vašom optužbom."
  
  "Nisam te optužio ni za šta."
  
  Martin Armitage je ustao. "To pokazuje koliko ste malo napredovali tako što ste ovako strugali dno bureta. Ovo je sve? Sada se vraćam u svoju kancelariju."
  
  Annie je odahnula kada je Armitage izašao iz sobe.
  
  "Bilo je okrutno", rekla je Robin. "Martin je voleo Lukea kao svog rođenog sina, činio je sve što je mogao za dečaka, čak i ako se nisu uvek slagali. Luke nije bio anđeo, znaš. Mogao bi biti težak."
  
  "Sigurna sam da bi mogao", rekla je Annie. "Svi tinejdžeri mogu. I žao mi je što sam morao da postavim ova pitanja. Posao policije ponekad može biti nezgodan, ali rješenje često nije daleko od kuće, a mi bismo zanemarili svoju dužnost da se ne bavimo takvim istragama. Jeste li znali da Luke ima djevojku?"
  
  "Naravno da ne".
  
  "Nikad ti ništa nije rekao?"
  
  "Čak ni ne vjerujem da je imao djevojku."
  
  "Svi kažu da je bio zreo za svoje godine, a bio je i lijep dječak. Zašto ne?"
  
  "On jednostavno nikada..."
  
  "Možda je to bio neko za koga nije mislio da može dovesti kući da upozna svoje roditelje. Možda čak i Liz Palmer, djevojka u bendu."
  
  "Mislite li da je zbog toga ubijen? Zbog ove devojke?
  
  "Ne znamo. Ovo je samo jedna od mogućnosti koje smo razmatrali. Šta kažeš na Lauren Anderson?"
  
  "Gospođice Anderson? Ali ona mu je bila učiteljica engleskog. Ne možete misliti..."
  
  "Ne znam. Nije da se ovakve stvari ne dešavaju. Rose Barlow?
  
  "Rose? Direktorova ćerka. Pa, jednog dana je došla u našu kuću, ali sve je bilo potpuno nevino."
  
  
  
  "Rose Barlow je došla u tvoju kuću? Zašto mi nisi rekao?"
  
  "Ali to je bilo prije sto godina."
  
  "Februar? marta?"
  
  "Približno u to vrijeme. DA. Kako znaš?"
  
  "Pošto je neko drugi primijetio da su Luke i Rose provodili vrijeme zajedno u to vrijeme, pomislio je da su možda otišli negdje zajedno."
  
  "Mislim da ne", reče Robin. "Imalo je neke veze sa školskim projektom."
  
  "Je li te često posjećivala?"
  
  "Samo jednom".
  
  "I nikad se nije vratila?"
  
  "Ne".
  
  "Je li Luke ikada pričao o njoj?"
  
  "Osim činjenice da je na kraju sam radio većinu projekta, ne. Vidite, ja ne razumijem sve ovo, sva vaša pitanja. Zar ne mislite da je upravo otišao i da ga je neko oteo?"
  
  "Ne", rekla je Annie. "Mislim da se to nije ni dogodilo."
  
  "Šta onda?"
  
  Annie je ustala da ode. "Daj mi još vremena", rekla je. "Dolazim po svome."
  
  
  
  Tog popodneva, Michelle je napravila tri važna otkrića, koja su joj se činila kao dobar cilj za sebe. Ko je to, pokušala je da se prisjeti, koji je postavio za pravilo vjerovati u šest nemogućih stvari prije doručka? Da li je to bilo u Alisi kroz ogledalo?
  
  Pa, ono što je Michelle otkrila bilo je daleko od nemogućeg. Prvo se vratila u registar za ljeto 1965. i pronašla spomen kuće Mandeville. 1. avgusta iste godine u stanicu se javio anonimni doušnik sa tvrdnjama o seksu sa maloletnicima i homoseksualnosti. Pomenuta je i mogućnost upotrebe droga. Mladi policajac po imenu Geoff Talbot otišao je u istragu i uhapsio dvojicu muškaraca za koje je rekao da ih je pronašao gole u spavaćoj sobi. Nakon toga u predmetu se ništa više nije pojavilo, osim napomene da su sve optužbe odbačene i formalnog izvinjenja gospodinu Rupertu Mandevilleu, koji je, kako je saznala pretraživanjem interneta, bio konzervativni poslanik od 1979. do 1990. godine i dobio doživotna robija, vršnjakinja 1994.
  
  Michelle je trebalo malo duže da pronađe Jeffa Talbota, jer je 1970. napustio policiju da bi radio kao konsultant za televizijsku kompaniju. Na kraju je, preko člana Odjela za pacijente, uspjela pronaći njegovu adresu u Barnetu, sjevernom predgrađu Londona. Nazvala ga je i on je pristao da razgovara s njom.
  
  Michelle je tada zatražila pomoć PC Collinsa i kroz lokalne zemljišne knjige otkrila da je radnja Donalda Bradforda u vlasništvu kompanije povezane s Carlom Fiorinom, pokojnim, ali neožalošćenim lokalnim kriminalnim bosom. Kompanija je također posjedovala diskoteku Le Phonographe i nekoliko drugih kioska u oblasti Peterborougha. Vlasništvo nad radnjom u Bradfordu prešlo je na Walkerse kada je prodata, ali mnoge druge trgovine ostale su pod kontrolom Fiorina tokom širenja Novog grada sedamdesetih.
  
  Šta je sve to značilo, Michelle nije bila previše sigurna, ali izgledalo je kao da je Carlo Fiorino stvorio savršenu maloprodajnu distributivnu mrežu za svoj veleprodajni porno biznis, i ko zna šta još osim toga? Možda droga? A možda čak ni neke od onih promotivnih kartica na izlozima kiosaka ipak nisu bile tako nevine.
  
  Sve je ovo ispričala Benksu dok se vozila kroz neprestanu kišu autoputem A1 i M1 do Barneta. Dok su razgovarali, zagledala se u retrovizor. Činilo se da im je sivi Passat predugačak i preblizu za utehu, ali se konačno pretvorio u Welwyn Garden City.
  
  "Bradford je sigurno uveo Grahama u stvar na neki način kroz časopise", rekao je Banks. "Ali tu nije bio kraj. Mora da je privukao pažnju i Fiorina i Mandevillea. Pomaže da se objasni odakle je došao sav taj dodatni novac."
  
  "Vidi, znam da ti je bio prijatelj, Alane, ali moraš priznati da sve izgleda kao da je radio neke sumnjive poslove, kao da je postao pohlepan."
  
  "Priznajem", rekao je Banks. "Fotografija je sigurno bila Grahamova polisa osiguranja. Dokaz. Mogao je to iskoristiti da ucijeni Bradforda da mu plati još novca, samo što nije znao u šta se upušta. Glas je stigao do Fiorina i on je potpisao Grahamovu smrtnu presudu."
  
  "A ko je to uradio?"
  
  "Vjerovatno Bradford. Nije imao alibi. Ili Harris. Mislim, ne možemo to potpuno isključiti. Uprkos tome što vam je rekla njegova bivša žena, mogao je zadržati komandos nož, a da mu je prijetilo razotkrivanje kao homoseksualcu, možda bi bio gurnut u ubistvo. Zapamtite, onda bi to značilo ne samo njegovu karijeru, već i zatvor, a znate koliko dugo policajci preživljavaju iza rešetaka."
  
  "Jet Harris je lično pretresao kuću Grahama Marshalla odmah nakon nestanka dječaka", rekla je Michelle.
  
  "Haris je to uradio? Tražili ste kuću? Kako znaš?"
  
  "Gospođa Marshall je to spomenula kada sam prvi put došao da razgovaram s njom. Tada nisam ništa o tome razmišljao, ali sada... da li nadzornik vrši rutinski pretres?"
  
  "Mora da je bio za fotografijom."
  
  "Zašto ga onda nije pronašao?"
  
  "Očigledno nije dovoljno tražio, zar ne?" Banks je rekao. "Tinejdžeri su po prirodi veoma tajnoviti. Ponekad, iz nužde, imaju nevjerovatnu sposobnost da nešto sakriju. I u to vrijeme, da je ova fotografija bila sigurno zalijepljena ljepljivom trakom za unutarnju stranu Grahamove gitare, niko ne bi znao da je tamo, a da gitaru nije rastavljao. Samo zato što se ljepilo osušilo i traka stvrdnula tokom godina, fotografija se otkačila i ja sam je pronašao."
  
  
  
  "Pretpostavljam da jeste", rekla je Michelle. "Ali da li to Harisa čini ubicom?"
  
  "Ne znam. Ovo nije dokaz. Ali on je bio u tome. Preko ušiju."
  
  "Jutros sam zvala i Raya Scholesa", rekla je Michelle. "Sjećate li se detektiva koji je istraživao ubistvo Donalda Bradforda?"
  
  "Sjećam se".
  
  "Ispostavilo se da je među Bradfordovim stvarima bio i Fairburn-Sykes nož."
  
  "Šta mu se dogodilo?"
  
  "Zaboravi. Davno je prošlo. Prodato dileru. Ko zna koliko je puta od tada promijenio vlasnika?"
  
  "Steta. Ali barem znamo da ga je imao kada je umro."
  
  "Rekli ste da je fotografija dokaz", rekla je Michelle, "ali zbog čega? Kako?"
  
  "Pa, mogao je biti otisak prsta, ali mislim da je bilo opasnije jer bi ljudi znali gdje je napravljen. Sumnjam da okolo ima toliko Adamovih kamina, a vjerovatno nijedan nije tako svijetli kao ovaj. I tepih takođe. "
  
  "Razmišljate li o kući Mandeville?"
  
  "Mislim da je ovo pravo mjesto. Siguran sam da je sve bilo povezano: Fiorinov porno biznis, njegova eskort agencija, Mandeville zabave, Grahamovo ubistvo. Mislim da se tu završavamo."
  
  Michelle je nastavila hodati.
  
  "Rasplet dolazi", rekao je Banks. "Evo. Pomerite se ili ćete propustiti. Sad!"
  
  Michelle je čekala i promijenila traku u posljednjem trenutku. Klaxons je urlao dok je jurila kroz dvije saobraćajne trake prema izlazu.
  
  "Isus krist!" Banks je rekao. "Mogli smo poginuti zbog tebe."
  
  Michelle mu se brzo nasmiješila. "Oh, ne budi tako maca. Znao sam šta radim. Na taj način možemo biti sigurni da nas niko ne posmatra. Gdje sad?"
  
  
  
  Kako mu se otkucaji srca usporavaju, Banks je uzeo uličnog vodiča i uputio Michelle u ugodnu četvrt u predgrađu gdje je bivši PC Geoff Talbot uživao u penziji.
  
  Talbot je otvorio vrata i pozvao ih da uđu. Michelle je predstavila sebe i Banksa.
  
  "Užasan dan, zar ne?" rekao je Talbot. "Pitam se da li će ljeto ikada doći."
  
  "Previše istinito", rekao je Banks.
  
  "Kafa? Čaj?"
  
  "Šolja čaja bi dobro došla", rekla je Michelle. Banke su se složile.
  
  Michelle i Banks su slijedili Talbota u kuhinju, koja se ispostavila kao svijetla soba s visokim stropom sa središnjim ostrvom okruženim visokim stolicama.
  
  "Možemo razgovarati ovdje ako nemate ništa protiv", rekao je Talbot. "Žena me stalno gnjavi oko staklenika, ali ne vidim potrebu za tim. Po lijepom danu uvijek možemo sjediti napolju."
  
  Michelle je pogledala kroz prozor i ugledala njegovan travnjak i uredne cvjetne gredice. Neko u porodici je očigledno bio strastveni baštovan. Bakarna bukva je dala malo hlada. Zaista, bilo bi lijepo sjediti napolju, ali ne na kiši.
  
  "Nisi mi dao mnogo pojma o čemu želiš da razgovaramo preko telefona", rekao je Talbot, pogledavši preko ramena i bacivši nekoliko kesica čaja u lonac za kafu.
  
  "To je zato što je još uvijek malo mutno", rekla je Michelle. "Kako vam je pamćenje?" Ona i Banks su se složili da će, budući da je to njen posao, a on nema zvanična ovlašćenja, ona voditi većinu ispitivanja.
  
  "Nije loše za starca."
  
  Talbot nije izgledao tako star, pomislila je Michelle. Nabacio je nekoliko kilograma viška i kosa mu je bila skoro seda, ali inače mu je lice bilo iznenađujuće glatko, a pokreti glatki. "Sjećaš li se kad si bio u policiji Kembridža?" ona je pitala.
  
  "Svakako. Mora biti sredinom šezdesetih. Peterborough. Tada se zvala policija srednje Engleske. Zašto?"
  
  "Sjećate li se slučaja Ruperta Mandevillea?"
  
  
  
  "Da li je istina? Kako sam mogao zaboraviti. Iz tog razloga sam napustio Cambridgeshire. Ako do toga dođe, i zbog toga sam ubrzo dao otkaz u policiji."
  
  "Možete li nam reći šta se dogodilo?"
  
  Kotlić je proključao, a Talbot ga je napunio vodom, a zatim ga na poslužavniku, zajedno sa tri šoljice i tanjirića, odneo na ostrvo. "Ništa se nije dogodilo", rekao je. "To je bio problem. Rečeno mi je da odustanem."
  
  "Od koga?"
  
  "Super".
  
  "Detektiv nadzornik Harris?"
  
  "Jet Harris. To je isto. Oh, sve je bilo iskreno. Nema dovoljno dokaza, moja riječ protiv njihove, anonimni zviždač, tako nešto. Niste mogli kriviti njegove argumente."
  
  "Šta onda?"
  
  Talbot je zastao. "Jednostavno nije bilo dobro, to je sve. Ne mogu to izraziti drugačije nego ovako. Već neko vrijeme kruže glasine o tome šta se dešava u domaćinstvu Mandeville. Kupovina, maloljetni dječaci i slično. Na kraju krajeva, ovo je bio početak onoga što su zvali permisivno društvo. Jeste li ikada čuli za Carla Fiorina?"
  
  "Jesmo", rekla je Michelle.
  
  Talbot je prolio čaj. "Postoje glasine da je bio dobavljač. U svakom slučaju, problem je bio u tome što je Rupert Mandeville bio previše povezan, a neki od ljudi koji su prisustvovali njegovim zabavama bili su na državnim ili drugim visokim pozicijama. Prava glatka stvar. Naravno, bio sam naivni mladi policajac koji je tek izašao na uslovnu, ponosan što radim za CID, misleći da može preuzeti svijet. Nisam mario za rang ili uticaj. Što se mene tiče, svi smo bili jednaki pred Bogom, iako nisam bila religiozna osoba. Pa, ubrzo sam shvatio zabludu svojih postupaka. Oči su mi se otvorile. Kada je menadžer saznao da sam tamo i napravio pometnju, pozvao me je u svoju kancelariju i rekao mi nedvosmisleno da Mandeville ne smije ići."
  
  
  
  "Je li rekao zašto?" upitala je Michelle.
  
  "Nije trebao. Nije teško sastaviti."
  
  "Ova operacija poput ove i Fjorinove trebale bi policijsku zaštitu", rekao je Banks. "A Haris je bio to. Ili dio toga."
  
  "Tako je", rekao je Talbot. "Oh, ipak, bio je pametan. Nikad to nije tako opširno priznao i izvukao me iz okruga prije nego što su mi noge dotakle tlo. Cumbria. Pitam te! Pa naleteo sam i na jedan ili dva dobra džentlmenska dogovora između tamošnjih zlikovaca i policije, pa sam se dogovorio. Mislim, nisam svetac, ali sam se osjećao kao da gdje god sam otišao naišao sam na korupciju. Nisam se mogao boriti protiv toga. Ne sa moje pozicije. Zato sam dao otkaz u policiji. Najbolji potez koji sam ikada napravio."
  
  "I nikome nisi rekao za svoje sumnje u vezi Harrisa?" upitala je Michelle.
  
  "Šta je bila poenta? Ko bi mi vjerovao? Jet Harris je već bio praktično bog u okrugu. Također, bilo je i podrazumijevanih prijetnji šta bi mi se moglo dogoditi ako ne učinim kako je rekao, a neke od njih su bile prilično fizičke. Nisam kukavica, ali nisam ni budala. Smanjio sam svoje gubitke."
  
  "Da li je još neko bio umiješan?"
  
  "Moglo bi biti", rekao je Talbot. "Koliko ja znam, i sam glavni policajac je možda bio žurka u Mandevilleu."
  
  "Ali niste poznavali nikoga?"
  
  "Ne. Nisam ni znao za Harrisa. Kao što sam rekao, jednostavno nije bilo dobro. Samo sam pretpostavio iz njegovog stava, iz njegovih formulacija. Bili smo samo on i ja u njegovoj kancelariji. Čak i kad sam izašao napolje, mislio sam da sam tome pridao preveliku važnost."
  
  "Šta se dogodilo tog dana?"
  
  "Od samog početka?"
  
  "Da".
  
  "Bilo je toplo nedjeljno jutro, krajem jula ili početkom avgusta."
  
  "Bio je 1. avgust", rekla je Michelle.
  
  
  
  "Tačno. Općenito, bio sam sam, sjećam se, nisam bio previše zauzet, kada je zazvonio telefon, a centrala ga je povezala sa kancelarijom.
  
  "Da li se sećate nečega o glasu?"
  
  Talbot se namrštio. "Prošlo je tako dugo, nisam..."
  
  "Čovječe? Žena?"
  
  "Bio je to ženski glas. Dobro se sećam."
  
  "Je li djelovala uznemireno?"
  
  "Da. Zato sam tamo tako impulsivno otišao. Ona je rekla da je od juče uveče bila zabava i da je ubijeđena da su neke od djevojčica i dječaka maloljetne i da se ljudi drogiraju. Glas joj je zvučao uplašeno. Takođe je vrlo naglo prekinula vezu."
  
  "Dakle, otišao si?"
  
  "Da. Zapisao sam detalje i odjahao tamo kao vitez u sjajnom oklopu. Da sam imao i polovicu zdravog razuma koji sada imam, barem bih našao vremena da organizujem malu jurišnicu, ali nisam. Bog zna šta sam mislio da ću uraditi kada stignem tamo."
  
  "Da li ste upoznali ženu koja je zvala?"
  
  "Koliko ja znam, ne. Mislim, ako je bila tu, nikad se nije javila i priznala da je ona zvala. Ali onda ne bi, zar ne?"
  
  "Ko je otvorio vrata?"
  
  "Mladi čovjek. Samo ga je otvorio, pogledao moju ličnu kartu i otišao. Činilo se da ga to uopšte ne zanima. Mislio sam da se drogira, ali moram priznati da u to vrijeme nisam znao puno o njima. Nisam čak ni siguran da smo tada imali jedinicu za narkotike."
  
  "Šta ste našli unutra?"
  
  "To je zapravo više ličilo na posljedice zabave. Nekoliko ljudi je spavalo na kauču, par na podu..."
  
  "Koliko?"
  
  "Teško za reći. Možda dvadesetak."
  
  "Kakvi ljudi?"
  
  "Mješavina. Mlade i stare. Biznismeni. Moda. Jedna ili dvije djevojke izgledale su kao londonske modne, u minicama i šta-imaš. Sjećam se i čudnog mirisa. Tada nisam znao šta je to, ali sam kasnije ponovo osjetio miris. marihuana."
  
  "Šta si uradio?"
  
  "Iskreno, osjećao sam se malo izvan svog elementa." On se nasmijao. "Kao gospodin Džons u onoj pesmi Boba Dilana, zaista nisam razumeo šta se dešava. Nisam čak ni bio siguran da li je bilo šta od toga nezakonito. Mislim, djevojke i muškarci mi nisu izgledali maloljetni, ali šta sam ja znao? Razgovarao sam sa nekoliko ljudi, zapamtio imena. Već sam vidio nekoliko djevojaka u Le Phonographeu. Mislim da su radili i za eskort agenciju Fiorino."
  
  "Jeste li koristili svoju notes?"
  
  "Da".
  
  "Šta mu se dogodilo?"
  
  "Kao i obično, pretpostavljam."
  
  "Da li ste takođe našli dva muškarca zajedno?"
  
  "Da. Pogledao sam u neke sobe i u jednoj spavaćoj sobi vidio sam dva muškarca zajedno u krevetu. Goli."
  
  "Jesu li nešto uradili?"
  
  "Ne kada sam otvorio vrata. Bili su... veoma blizu jedno drugom. Nikada ranije nisam video ništa slično. Mislim, znao sam za homoseksualnost, nisam bio toliko naivan, ali ga zapravo nikad nisam vidio."
  
  "Da li je neko od njih izgledao maloljetno?"
  
  "Ne. Jednom sam utvrdio da je u ranim dvadesetim, a drugom stariji, možda preko četrdeset. Ali tada nije bilo važno koliko imaš godina."
  
  "Pa šta si uradio?"
  
  "Ja... ovaj... uhapsio sam ih."
  
  "Jesu li se opirali?"
  
  "Ne. Samo su se smijali, obukli i krenuli za mnom nazad do stanice."
  
  "Šta se dalje dogodilo?"
  
  "Jet Harris me je čekao. Bio je bijesan."
  
  "On je bio na stanici i čekao te? Nedjelju ujutro?"
  
  
  
  "Da. Vjerujem da ga je neko iz Mandevilleove kuće sigurno nazvao."
  
  "Vjerovatno ga je izvukao iz crkve", rekao je Banks.
  
  "Šta je uradio?" upitala je Michelle.
  
  "Razgovarao je licem u lice sa dvojicom muškaraca, pustio ih i malo popričao sa mnom. Ovdje se sve završilo. Nema dalje akcije."
  
  "Samo iz radoznalosti", upitala je Mišel, "koliko je godina bio Rupert Mandevil u to vreme?"
  
  "Prilično mlada. Imao je preko trideset godina. Koliko se sjećam, roditelji su mu nešto prije poginuli u avionskoj nesreći, a on je naslijedio bogatstvo, čak i nakon što je platio porez. Pretpostavljam da je samo radio ono što bi mnogi mladi ljudi radili da im je data sloboda i neograničena sredstva."
  
  "Jeste li ikada čuli za Donalda Bradforda?" upitala je Michelle.
  
  "Naslov ništa ne znači."
  
  "Bill Marshall?"
  
  "Bio je jedan od Fiorinovih jakih momaka. Naletio sam na njega nekoliko puta u Le Phonographe. Hard temper. Gusto kao poslovično svinjsko govno."
  
  "Hvala, gospodine Talbot."
  
  "Moje zadovoljstvo. Vidi, ne vidim nikakvu pomoć od mene, ali..."
  
  Banks je ispred njega stavio fotografiju Grahama Marshalla. "Prepoznajete li ovog dječaka?"
  
  Talbot je problijedio. "O moj Bože, zar to nije dečak koji...? Njegova slika je bila u novinama prije samo nekoliko sedmica."
  
  "Jeste li ga vidjeli u kući Mandeville?"
  
  "Ne... ja... ali ovo je ta soba. Dnevna soba Mandeville. Sjećam se ćilima od ovčije kože i kamina. Da li ovo znači ono što ja mislim? Da je dječakova smrt imala neke veze s Mandevilleom i Harrisom?"
  
  "Nekako", rekla je Michelle. "Još nismo sasvim sigurni kako."
  
  Talbot je kucnuo po fotografiji. "Da smo tada imali tako nešto, imali bismo neke dokaze", rekao je on.
  
  
  
  "Moguće", rekao je Banks. "Ako ikada ugleda svjetlo dana."
  
  Ustali su i Talbot ih je otpratio do vrata. "Znate", rekao je, "u tom trenutku sam osećao da se dešava više nego što se na prvi pogled čini. Oduvijek sam se pitao šta bi se dogodilo da ga malo jače pritisnem, ne puštam previše lako."
  
  "Vjerovatno biste završili pod istim krovom kao i Graham Marshall", rekao je Banks. "Zbogom, gospodine Talbot. I hvala ti."
  
  
  
  Gavin Barlow je bio u njegovoj kancelariji kada je Annie nazvala i pozvao ju je da sjedi s njim dok su razgovarali. Bila je to lagana, prozračna prostorija s puno prostora, a police za knjige nisu djelovale tako preplavljujuće kao u Gristorpovoj kancelariji. Barlow je odgurnuo laptop na svom stolu i nasmiješio se. "Za većinu bi to mogao biti letnji odmor", rekao je, "ali neki od nas još uvek imaju posla."
  
  "Neću vam oduzimati puno vremena", rekla je Annie. "Radi se o tvojoj kćeri."
  
  "Rose? Bojim se da nije kod kuće."
  
  "Onda možda možete odgovoriti na moja pitanja."
  
  "Pokušat ću. Ali slušaj, ako je Rose u nevolji..."
  
  "Šta?"
  
  "Ne znam. Možda da pozovem svog advokata ili tako nešto."
  
  "Zašto želiš ovo da uradiš?"
  
  "Samo mi reci šta si došao reći."
  
  "Vaša ćerka je došla u stanicu i iznijela prilično ozbiljne optužbe protiv Lauren Anderson i Lukea Armitagea."
  
  "Šta je uradila?"
  
  "A sada se ispostavilo da je izlazila s Lukeom ranije ove godine. Čak ga je barem jednom posjetila u Swainsdale Hallu. Znate li nešto o ovome?"
  
  "Svakako. Bio je to školski projekat u kojem se od učenika tražilo da postanu partneri. Promovirati timski rad, raspodjelu zadataka. Rose je radila s Lukeom."
  
  
  
  "Njen izbor ili njegov?"
  
  "Ne znam. Moram pretpostaviti da ih je učiteljica odredila."
  
  "Lauren Anderson?"
  
  "Zapravo, ne. Bio je to naučni projekat. Mogao je biti gospodin Sawyer."
  
  "Znate li da li su Luk i Rouz bili u bilo kakvoj romantičnoj vezi?"
  
  "Koliko ja znam, ne. Vidite, gospođice Cabbot, nisam toliko naivan da mislim da tinejdžeri njihovih godina nemaju afere. Predugo sam bio direktor da bih drugačije mislio. Čak sam doživjela i svoj dio tinejdžerskih trudnoća. Ali poznajem i svoju vlastitu kćer, i vjerujte mi, znao bih da je izlazila s Lukeom Armitageom."
  
  "Viđeni su kako razgovaraju zajedno u školi i van nje. Da li je ikada razgovarala s tobom o Lukeu?"
  
  "Možda ga je spomenula jednom ili dvaput, da. Bilo je sasvim prirodno. Mislim, bili su u istom razredu, on je bio malo čudan i nekako manja poznata ličnost. Barem su njegovi roditelji."
  
  "Je li bila opsjednuta njime?"
  
  "Ne budi smiješan!"
  
  "Da li biste odobrili da su izlazili?"
  
  Barlow je stisnuo usne. "Ne mogu reći da bih, ne."
  
  "Zašto ne?"
  
  "Ona je moja ćerka, dođavola. Ne misliš valjda da bih voleo da ona izlazi sa ovim..."
  
  "Šta je ovo, gospodine Barlou?"
  
  "Htio sam reći dječak."
  
  "Oh, jesi li?"
  
  "Da. Ali priznajem da sam, kao otac, mislio da je Luke Armitage samo malo previše čudan za moju kćer."
  
  "Koliko daleko biste otišli da ih spriječite da se zabavljaju?"
  
  "Sačekaj malo. Neću ti dozvoliti..."
  
  
  
  "Gdje ste bili ti i Rose one noći kada je Luke nestao? Bilo je to prije nedelju dana, prošlog ponedjeljka, ako se ne sjećate."
  
  "Ovdje".
  
  "Vi oboje?"
  
  "Koliko ja znam. Moja žena će pamtiti."
  
  "Zašto bi Rosa pravila probleme gospođi Anderson?"
  
  "Ne znam".
  
  "Koliko dobro vaša ćerka govori engleski?"
  
  "To nije njen najbolji predmet niti njen omiljeni."
  
  "Bila je ljubomorna?"
  
  "O čemu?"
  
  "O pažnji koju je Luke dobio od Lauren Anderson?"
  
  "Zašto ne pitaš Lauren?"
  
  "Hoću. Ali prvo vas pitam."
  
  "A ja ti kažem da ne znam."
  
  Zurili su jedno u drugo, a Annie je pokušala odmjeriti govori li istinu ili ne. Mislila je da nešto krije. "Što nije u redu, gospodine Barlow?" ona je pitala. "Ako ovo nema nikakve veze s Lukeovom smrću, onda neće ići dalje od ovih zidova, obećavam."
  
  Barlow je uzdahnuo i zagledao se kroz prozor. Oblaci su se ponegde razdvojili, a zraci svetlosti probijali su daleka brda. Laptop je brujao na njegovom stolu.
  
  "Gospodine Barlow?"
  
  Ponovo se okrenuo prema njoj, a njegova maska dobronamjernog autoriteta je nestala. Na njegovom mjestu je bio pogled čovjeka sa teškim teretom. Gledao ju je dugo prije nego što je progovorio. "Ništa to nije značilo", rekao je na kraju, glasom jedva iznad šapata. "Da li je istina. Ništa".
  
  "Onda mi reci."
  
  "Gospođice Anderson. Lauren. Ako ste je vidjeli, sigurno ste primijetili da je ona privlačna žena, prava prerafaelitska ljepotica", rekao je Barlow. "Ja sam osoba kao i svi drugi, ali svi očekuju da budem savršena."
  
  
  
  "Vi ste direktor škole", rekla je Annie. "Ti bi trebao biti glavni. Šta se desilo? Jeste li imali aferu? Da li je Rose znala?"
  
  "O moj Bože, ne. Ništa slično ovome. Možda sam malo flertovao, kao što to obično biva, ali Lauren nisam bila zainteresovana za mene. Ona je to sasvim jasno rekla."
  
  Annie se namrštila. "Onda ne razumem".
  
  Tanak osmijeh mu je iskrivio usne. "Zar nisi? Ponekad stvari možda ne izgledaju onakve kakve jesu, a svaki pokušaj da ih objasnite samo vas čini još više krivim."
  
  "Možete li detaljnije objasniti ovo?"
  
  "Lauren me je posjetila u mojoj kancelariji ubrzo nakon Božića. Porodični problem. Njenom ocu je dijagnosticirana Alchajmerova bolest i ona je bila uznemirena i trebalo joj je malo odmora. Zagrlio sam je, samo da je utješim, znaš, a Rose je odabrala ovaj trenutak da požuri s nekim porodičnim stvarima. To je jedan od nedostataka biti direktor škole vaše kćeri. Obično je Rose bila prilično dobra u držanju granica, ali u ovom slučaju... Pa, pogrešno je procijenila situaciju i pobjegla."
  
  "Razumijem", rekla je Annie. "Rekla je tvojoj ženi?"
  
  "Ne. Ne, hvala Bogu. Uspio sam razgovarati s njom. Nisam siguran da je u potpunosti vjerovala u moju nevinost, ali je pristala da ništa ne kaže.
  
  "I to je korijen njenog neprijateljstva prema Lauren Anderson?"
  
  "Moram to zamisliti. Možda je i ona nekada bila zaljubljena u Lukea Armitagea, ali vjerujte mi, znao bih da ima više od toga."
  
  "Jesi li siguran da ne postoji ništa drugo?"
  
  "Nije ono čega se mogu sjetiti."
  
  "Privukla te je Lauren, zar ne? Kako ste je nazvali? 'Ljepota prerafaelita'?"
  
  "Da. Kao što sam rekao, ja sam samo čovek. I veoma je privlačna žena. Ne možete uhapsiti čovjeka zbog njegovih misli. Barem za sada. Dovraga, nisam uradio ništa loše, ali pošto sam to želeo, i dalje sam se osećao krivim, kao da jesam. Gorko se nasmiješio. "Smiješno, zar ne?"
  
  "Da", rekla je Annie. "Jako smiješno". Ali njene misli su bile daleko. Barlow joj možda nije dao odgovore kojima se nadala, ali joj je svakako dao mnogo hrane za razmišljanje.
  
  
  
  "Pa, ako to nisu naši golubovi", rekao je Ben Shaw, otvarajući vrata Banksu i Michelle. "Šta dovraga hoćete vas dvoje?"
  
  "Nekoliko riječi", reče Banks.
  
  "A zašto bih želeo da popričam sa tobom?"
  
  "Des Wayman", rekla je Michelle.
  
  Shaw je zaškiljio prema njoj, a zatim zatvorio vrata, skinuo lanac i otvorio ga, udaljavajući se od njih, ostavljajući Banksa da zatvori vrata i slijedi ih.
  
  Ispostavilo se da je kuća mnogo urednija nego što je Banks očekivao. On je Shawa definirao kao alkoholičara koji živi sam, što je obično značilo haos. U najmanju ruku, Shaw je vjerovatno unajmio čistaču, a njegove lične navike su se činile dovoljno uredne. Jedino piće na vidiku bila je poluprazna boca Bell'sa na stolu u dnevnoj sobi, a do nje je bila puna čaša. Shaw je sjeo i otpio gutljaj, ne nudeći ništa svojim gostima. Pa, pomisli Banks, zašto bi?
  
  Griegova Peer Gynt Suite svirala je na radiju, što je još jedno iznenađenje za Banksa. Ne bi pomislio da Shaw ima klasičan ukus. Ili možda nije bilo važno šta je uključeno sve dok ima zvuka.
  
  "O kojim je svinjama danas govorio gospodin Wayman?"
  
  "Prestani da se zajebavaš", rekao je Banks. "Rekao si Waymanu i prijatelju da me preprave i skinu sa bine. To se izjalovilo."
  
  "Ako vam je to rekao, laže."
  
  "Rekao mi je, gospodine", rekla je Michelle, "i uz svo dužno poštovanje, mislim da je govorio istinu."
  
  "Sa svim poštovanjem? Ne znate značenje ovog izraza." Shaw je zapalio cigaretu, a Banks osjeti kako se u njemu diže nalet čiste želje. Već je osjećao vrtoglavicu i razdražljivost od prestanka, ali ovo... ovo je bilo deset puta gore nego što je zamišljao. Pribrao se. "Wayman nije ništa drugo do kriminalni ološ", nastavio je Shaw. "I vjerovat ćeš njegovoj riječi, a ne mojoj?"
  
  "Nije ga ovdje i nema ga", nastavio je Banks. "D.I. Hart je malo kopao po vašim Regan i Carterovim danima sa Jet Harrisom i samo se pitamo koliko ste vas dvoje naučili od Carla Fiorina."
  
  "Kopile jedno!" Shaw je pojurio naprijed da zgrabi Banksa za rever sakoa, ali on se već lagano povijao od pića, a Banks ga je gurnuo nazad u stolicu. Problijedio je, a licem mu je prešla grimasa bola.
  
  "Šta je ovo?" pitala je Banks.
  
  "Jebi se." Shaw se nakašljao i posegnuo za još jednim viskijem. "John Harris je vrijedio deset tvojih vrsta. Nisi vrijedan mrlja od pišanja na njegovim gaćama."
  
  "Odustani od toga, Shaw, vas dvoje ste bili odani jedno drugom koliko je dan dug. Možda je imao dobar izgovor za to, ali ti...? Niste uspjeli ukloniti sve dokaze iz arhive. Sva vaša hapšenja su bila zbog provale, napada, prevare i povremenih ubistava u porodici. Zar ti to ništa ne znači?"
  
  "Šta, pametnjakoviću?"
  
  "Da se sve ovo vrijeme Carlo Fiorino apsolutno nekažnjeno bavio prostitucijom, eskort agencijama, ilegalnim kockanjem, reketiranjem, pornografijom i drogom. Naravno, jednom ili dvaput ste pozvali njega ili nekog od njegovih pristalica na ispitivanje, samo za predstavu, ali pogodite šta - ili su dokazi nestali ili su svjedoci promijenili iskaz. "
  
  Shaw nije rekao ništa, samo je pijuckao još viskija.
  
  "Fiorino vas je hranio svojom opozicijom", nastavio je Banks. "Imao je oči i uši na ulici. Znao je koji poslovi se ukidaju. Pomfrit ili konkurencija. U svakom slučaju, izgledali ste dobro i odvratili ste pažnju od njegovih operacija, koje su uključivale snabdijevanje Ruperta Mandevillea s onoliko tijela koliko je želio za svoje "žurke, muškarce i žene".
  
  
  
  Shaw je udario čašu o stol takvom snagom da se viski prelio po rubu. "Dobro", rekao je. "Želiš li istinu? Ja ću vam reći. Nisam budala. Radila sam sa Džonom previše godina da ne bih sumnjala, ali znaš šta? Nikada u životu nisam uzeo ni jedan jebeni peni. A možda sam i trepnuo, možda sam ga i branio, ali mi smo radili svoj posao. Uništili smo loše momke. Volela sam ovog čoveka. On me je svemu naučio. Čak mi je jednom spasio život. Imao je harizmu, zaista, John. Bio je tip koga su svi primijetili kada je ušao u sobu. Je li on jebeni heroj u ovim krajevima ili niste primijetili?"
  
  "I zato ste učinili sve što je bilo u vašoj moći da poremetite istragu inspektora Harta o ubistvu Grahama Marshalla? Da zaštitite uspomenu na svog starog prijatelja. Za zaštitu reputacije Jeta Harrisa. Da biste to uradili, neka neko provali u njen stan, pokuša da je pregazi, prebije me."
  
  "O čemu, dođavola, pričaš?"
  
  "Znaš o čemu pričam."
  
  Pogledao je Michelle, a zatim se vratio u Banksa sa zbunjenim izrazom lica. "Sigurno nikad nisam vidio da je neko na bilo koji način zastrašio inspektora Harta. Nisam brinuo za nju. Bio sam zabrinut za tebe."
  
  "Zašto je ovo?"
  
  "Vi ste nevođeni top. Ti si bio onaj o kome sam trebao da brinem. Sve je bilo drugačije za tebe. Lični. Poznavali ste žrtvu. Kada sam te prvi put vidio, mogao sam reći da nećeš pustiti." Odmahnuo je glavom i uzvratio pogled na Michelle. "Ne", rekao je. "Ako vas je neko zlostavljao, inspektore Hart, to nisam bio ja."
  
  Banks i Michelle su razmijenili poglede, a zatim je Banks nastavio. "Tražiš od nas da verujemo da si radio sa Harisom sve ove godine i da nisi imao pojma šta on radi?"
  
  "Kažem da sam sumnjao, ali sam ih zakopao. Zbog policije. Za Johna. Gledajte, zgnječite bubu kao što je Fiorino i druga će zauzeti njeno mjesto. Ne možete zaustaviti prostituciju, pornografiju i drogu, baš kao što ne možete zaustaviti seks i piće. Oni će uvijek biti tu. Tada je policija bila drugačija. Ponekad ste morali da komunicirate rame uz rame sa nekim prilično odvratnim drugovima u krevetu da biste obavili posao."
  
  "Šta je sa Grahamom Maršalom?"
  
  Predstava je izgledala iznenađeno. "Sta s njim?"
  
  "Da li ste znali šta mu se zaista dogodilo? Da li ste to i vi krili svih ovih godina?"
  
  "Jebeno ne razumijem o čemu govoriš." Shawov glas je sada bio nešto više od šapata.
  
  "Pa, dozvolite mi da vam ispričam priču", rekao je Banks. "Ne možemo to dokazati, ali inspektor Hart i ja vjerujemo da se upravo to dogodilo. Donald Bradford je najvjerovatnije ubio Grahama. Imao je nož kakav se koristio i Graham mu je vjerovao. Sve što je Bradford morao da uradi bilo je da se odveze Wilmer Roadom otprilike u vreme kada je Graham krenuo na drugu stranu i da mu kaže da se još nešto dogodilo kako bi mogao da uđe u auto. Zato je sa sobom poneo kesu novina. Mislio je da će se vratiti da završi svoje runde kasnije."
  
  "Kakav je mogući motiv Bradforda?"
  
  "Ovdje se stvari komplikuju, i tu dolazi vaš šef. Donald Bradford je distribuirao pornografske časopise i gej filmove za Carla Fiorina. U Fiorinu je radila čitava mreža kioska. Iznenađen sam da nisi znao za to, ti si oprezan policajac i sve ostalo."
  
  "Idi dovraga, Banks." Shaw se namrštio i ponovo napunio čašu.
  
  "Na ovaj ili onaj način", nastavio je Banks, "Graham Marshall se uključio u ovu operaciju. Možda je slučajno pronašao nešto od Bradfordovih dionica, pokazao interesovanje. Ne znam. Ali Graham je bio klinac s ulice - odrastao je u Krayjevima i njihovom svijetu, a njegov otac je bio mali sportista - i imao je oko za veliku šansu. Možda je radio za Bradforda kako bi zaradio nešto novca - što se činilo da je uvijek imao - ili ga je možda time ucjenjivao. U svakom slučaju, on je bio umešan."
  
  
  
  "Sami ste rekli da ništa od ovoga ne možete dokazati."
  
  "Graham je privukao pažnju jednog od najmoćnijih klijenata Fiorina, Ruperta Mandevillea", nastavio je Banks. "Znam da je pozirao za nekoliko golih fotografija jer sam jednu našla u njegovoj kući. Da li je išlo dalje od toga, ne znam, ali možemo to povezati sa kućom Mandeville i znamo šta se tamo dešavalo. Seks maloljetnika, droga, kako god to želite nazvati. Mandwill si nije mogao priuštiti da bude pod lupom. Bio je važna osoba koja je težila političkim ciljevima. Graham je vjerovatno tražio još novca, inače bi se prijavio policiji. Mandwill se uspaničio, pogotovo jer je bilo vruće nakon posjete Geoffa Talbota. Zamolio je Fiorina da popravi stvari, a Jet Harris je osujetio istragu ubistva. Znali ste, znali ste da nešto nije u redu, pa ste pokušali da izbrišete tragove da zaštitite Harrisovu reputaciju. Kako sam?"
  
  "Pkosiš vlastitoj logici, Banks. Kakve bi bilo veze da je rekao policiji da smo svi korumpirani kao što mislite? Zašto ići tako daleko da ubijemo dijete kada je Bradford mislio da još uvijek možemo kontrolirati ishod?"
  
  Banks je pogledao Michelle prije nego što je nastavio. "I mene je to neko vreme zbunilo", rekao je. "Mogu samo zaključiti da je znao kojem policajcu ne smije reći."
  
  "Kako misliš?"
  
  "Graham je definitivno bio u kući Mandeville. Šta ako je vidio nekoga tamo? Neko ko nije trebao biti tamo, kao neki nadzornik detektiva?"
  
  "Ovo je apsurdno. Džon nije bio takav."
  
  "Nije ličilo na šta? Mandevilleove zabave bile su za sve ukuse. Prema riječima njegove supruge, John Harris je bio homoseksualac. Ne znamo da li su ga Mandeville ili Fiorino prepoznali i ucjenjivali, ili su mu podmetnuli. Možda su ga tako platili Fiorino i Mandeville u Young Boysu. Ili droge. Nije bitno. Suština je u tome da mislim da ga je Graham vidio tamo ili da je znao da je na neki način povezan i da je također signalizirao Bradfordu da će otići negdje drugdje sa svojom pričom."
  
  
  
  Shaw je problijedio. "Džone? Homoseksualac? Ne vjerujem u ovo".
  
  Ispostavilo se da je jedan od mojih starih prijatelja iz srednje škole gej, rekao je Banks. "A ni to nisam znao. Džon Haris je imao dva prokleto dobra razloga da to čuva u tajnosti. Bilo je ilegalno do 1967. godine, a on je bio policajac. I danas znate koliko je policajcima teško izaći na slobodu. Svi smo mi toliko kul mačo da nas gej ljudi dođavola plaše."
  
  "Sranje. Sve je to čista spekulacija."
  
  "Ne o Johnu Harrisu", rekla je Michelle. "To mi je rekla njegova bivša žena."
  
  "Onda je ona lažljiva kučka. Sa svim poštovanjem".
  
  "Zašto bi lagala?"
  
  "Mrzila je Johna."
  
  "Izgleda da je imala dobre razloge", rekao je Banks. "Ali vratimo se Grahamu. Prijetio je da će reći. Ne znam zašto. Možda je to bila pohlepa, ali je mogla biti i zato što je Mandeville želio da radi više od pukog pozira za fotografije. Voleo bih da mislim da je tu Graham povukao crtu, ali verovatno nikada nećemo saznati. To također objašnjava zašto je bio toliko zaokupljen kada smo bili na odmoru u Blackpoolu, neposredno prije nego što je nestao. Mora da je bio zabrinut šta da radi. U svakom slučaju, Graham je znao da je bolje da ide dalje od lokalnog nadimka. I imao je fotografiju kao dokaz, fotografiju koja bi mogla inkriminirati Ruperta Mandevillea. On je kompromitovao celu operaciju. Mandevilla i Fiorino. Zato je morao da umre."
  
  "Pa šta se dogodilo?"
  
  "Donaldu Bradfordu je naređeno da ga se riješi. Tog jutra, Bradford je, kao i obično, morao biti u radnji do osam sati. To mu je dalo sat i po da otme Grahama, ubije ga i riješi tijelo. Treba vremena da se iskopa ovako duboka rupa, tako da pretpostavljam da je to planirao unaprijed, odabrao mjesto i iskopao rupu. Ili je to ili je imao pomoć, a drugi Fiorinov poslušnik je zakopao tijelo. U svakom slučaju, s Harrisom u osoblju, Bradford je barem mogao biti siguran da niko previše ne prati njegov nedostatak alibija."
  
  "Hoćeš da kažeš da je Džon Haris naredio da se dečak ubije zato što..."
  
  "Ne znam. Mislim da nije. Rekao bih da je to bio Fiorino ili Mandeville, ali Haris bi trebao znati za to kako bi usmjerio istragu u pogrešnom smjeru. I to ga čini jednako krivim u mojoj knjizi."
  
  Shaw je zatvorio oči i odmahnuo glavom. "Ne John. br. Možda nije uvijek igrao po pravilima, možda je zažmirio na jednu ili dvije stvari, ali ne i na ubistvo. Nije mrtvo dete."
  
  "Morate to prihvatiti", nastavio je Banks. "To je jedina stvar koja daje smisao onome što slijedi."
  
  "Koji su sljedeći događaji?"
  
  "Neuspješna istraga i nestale sveske i aktivnosti. Ne znam ko ih se riješio - ti, Harris ili Reg Proctor, ali jedan od vas je to učinio.
  
  "To nisam bio ja. Sve što sam uradio bilo je da sam odvratio inspektora Harta da ne ulazi previše duboko u prošlost."
  
  "I nabaci Waymana na mene."
  
  "Ne možeš me natjerati da to priznam."
  
  "Ionako nije važno", rekao je Banks. "Dakle, Haris ih je sam uzeo kada je otišao. Ima smisla. To nije bio njegov najbolji trenutak i nije želio da se dokazi motaju kako bi itko mogao vidjeti da li je Grahamovo tijelo ikada pronađeno. Osiguranje. Pomerite svoje misli nazad. Bili ste tamo u ljeto 1965. Ti i Reg Proctor ste pregledali imanje. Šta ste saznali?
  
  "Niko ništa nije znao."
  
  "Kladim se da to nije istina", rekao je Banks. "Kladim se da ste jednom ili dva puta spomenuli 'Dirty Don' u svojim bilježnicama. Jedan od mojih starih prijatelja se sjetio da je tako govorio o njemu. I spreman sam da se kladim da su bile glasine ili dvije o pornografiji."
  
  "Možda su glasine", rekao je Shaw, skrećući pogled, "ali to je sve što su bile."
  
  "Kako znaš?"
  
  
  
  Shaw se namrštio na njega.
  
  "Apsolutno", rekao je Banks. "Ovo znaš samo zato što ti je Haris tako rekao. Zapamtite, tada ste bili samo mladi policajac. Vi niste ispitivali svoje pretpostavljene starešine. Ako se u vašim intervjuima pojavilo nešto što vas je uputilo u pravom smjeru - Bradford, Fiorino, Mandeville - onda je Haris to ignorirao, odbacio kao puku glasinu, ćorsokak. Samo ste preleteli površinu, baš onako kako je on to želeo. Zato izostaje i distribucija akcija. Haris je bio zadužen za istragu. On bi izdao naredbu za akciju. I znali bismo na što su svi upućivali - prolaznu teoriju o pedofilima koja je kasnije postala vjerodostojnija hapšenjem Brejdija i Hindlija - i, što je još važnije, čemu su okrenuli leđa. Da li je istina".
  
  "To je još uvijek teorija", rekao je Shaw.
  
  "Da", priznao je Banks. "Ali znaš da je to istina. Imamo fotografiju Grahama snimljenu u Mandevilleovoj kući, Bradfordovu pornografsku vezu i moguće oružje ubistva, te nestale sveske. Nastavi, da vidimo da li se još nekako uklapa."
  
  Shaw je uzdahnuo. "Jednostavno ne mogu vjerovati da bi John mogao tako nešto učiniti. Znam da je Fiorinu dao puno slobode, ali u to vrijeme sam mislio da je dobio svoju nagradu za informacije. Iskrena razmena. To je sve što sam pokušao da zaštitim. Malo reciprociteta. Znam ga svih ovih godina... i još uvijek ne mogu jebeno vjerovati."
  
  "Možda ga zapravo uopće niste poznavali", rekao je Banks. "Ne više nego što sam poznavao Grahama Marshalla."
  
  Shaw je pogledao Banksa. Oči su mu bile ružičaste sa crvenim rubovima. Zatim je pogledao Michelle. "Šta mislite o svemu ovome?"
  
  "Mislim da je to istina, gospodine", rekla je Michelle. "Ovo je jedino objašnjenje koje ima smisla. Nisi želio da se previše zagledam u prošlost jer si se bojao da bih mogao otkriti nešto što bi moglo narušiti Harrisovu reputaciju. Sumnjali ste da je pogriješio, znali ste da je zaobišao Fiorino u zamjenu za informaciju, a nešto u slučaju Grahama Marshalla vam je smetalo. Nisi želeo da ponovo bukne jer nisi znao šta će isplivati na površinu."
  
  "Šta je sledeće?" upitao je Shaw.
  
  "Mora postojati izvještaj. Neću to zakopati. Ja ću prijaviti svoje nalaze i sve zaključke koji mogu biti izvučeni ACC-u. Nakon toga, sve zavisi od njega. Možda postoji interesovanje medija."
  
  "A sjećanje na Johna?"
  
  Michelle je slegnula ramenima. "Ne znam. Ako sve ovo izađe na videlo, ako ljudi poveruju, onda će njegovoj reputaciji biti zadat mali udarac."
  
  "Dečkova porodica?"
  
  "I njima će biti teško. Ali je li to bolje nego ne znati?"
  
  "I ja?"
  
  "Možda je vrijeme za penziju", rekao je Banks. "Mora da ste već dugo kasnili sa plaćanjem."
  
  Shaw je frknuo, a zatim zakašljao. Zapalio je još jednu cigaretu i posegnuo za pićem. "Možda si u pravu". Pogled mu je prešao s Banksa na Michelle i natrag. "Trebao sam pretpostaviti da će to značiti velike probleme čim su te kosti pronađene. Znate, nije bilo mnogo u tim sveskama. Sve je bilo tačno kako ste rekli. Nagoveštaj ovde, trag tamo."
  
  "Ali to je bilo dovoljno", rekao je Banks. "I da se razumijemo, znate kao i ja da u ovakvoj istrazi prvo dobro pogledate najbližu rodbinu i krug prijatelja. Da je neko to uradio, našao bi jednu ili dve zanimljivosti, nekoliko linija istraživanja koje jednostavno nisu praćene. Kopaš najdublje u blizini kuće. Niko nije zabrinut. To samo po sebi izgleda dovoljno čudno."
  
  "Zato što je John bio zadužen za istragu?"
  
  "Da. Ova jedinica mora da je tada bila mnogo manja, zar ne? Imao bi skoro apsolutnu moć nad njim."
  
  
  
  Shaw je ponovo spustio glavu. "Oh, niko nije dovodio u pitanje presudu Jeta Harrisa, to je bilo sigurno." Podigao je pogled. "Imam rak", rekao je, gledajući u Michelle. "Zato sam uzeo toliko slobodnih dana. Stomak". Napravio je grimasu. "Ne mogu mnogo učiniti. U svakom slučaju, možda penzionisanje i nije tako loša ideja." On se nasmijao. "Uživanje u posljednjih nekoliko mjeseci u vrtlarstvu ili skupljanju maraka ili u nečem mirnom."
  
  Banke nisu znale šta da kažu. Michelle je rekla: "Žao mi je."
  
  Shaw ju je pogledao i namrštio se. "Nemate razloga da budete zabrinuti. Neće ti biti važno da li ću živeti ili umreti. Kad bolje razmislim, život bi ti bio mnogo lakši bez mene."
  
  "Čak i tako..."
  
  Shaw se osvrnuo na Banksa. "Voleo bih da se nikad više ne vratiš ovamo, Banks", rekao je. "Zašto nisi mogao ostati u Yorkshireu i brinuti se o nekoliko ovaca?"
  
  "Ne možete razumjeti".
  
  "Oh, zar ne? Ne budi previše siguran da sam tako zbrkana kao što misliš. Sad, ako me nećeš optužiti ili prebiti, zašto vas dvoje jednostavno ne odjebete i ostavite me na miru?"
  
  Banks i Michelle su se pogledali. Šo nije imao šta više da kaže, pa su otišli. Vrativši se u auto, Banks se okrenuo prema Michelle i upitao: "Vjeruješ li mu?"
  
  "O tome da niste odgovorni za provalu i kombi?"
  
  "Da".
  
  "Mislim da da. Činilo se da je istinski užasnut tom idejom. Koji razlog sada ima da laže o tome?"
  
  "Ovo je težak zločin. To je dovoljan razlog. Ali mislim da si u pravu. Mislim da on nije stajao iza toga. On je samo učinio sve što je mogao da zaštiti Harrisovu reputaciju."
  
  "Onda razmislite o kome ja mislim?"
  
  Banks klimnu glavom. "Rupert Mandeville".
  
  "Zar ga ne bismo trebali posjetiti?"
  
  
  
  "Želiš li da budem s tobom?"
  
  Michelle je pogledala Banksa i rekla. "Da. Osećam se kao da smo pri kraju. Graham Marshall je bio tvoj prijatelj. Zaslužuješ biti tamo. Samo bih htio svratiti do stanice i prvo provjeriti nešto."
  
  "Neće nam ništa reći, znaš."
  
  Michelle se nasmiješila. "Pogledaćemo to. Sigurno ne bi škodilo da ga malo povučete za lanac."
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  19
  
  Nije trebalo dugo da se Annie odveze do Harrogatea i pronađe malu kuću u nizu pored Leeds Roada. Vernon Anderson je otvorio vrata i, izgledajući zbunjeno, pozvao je u svoju spartansku dnevnu sobu. Divila se Vermerovom uramljenom gravuri iznad kamina i smjestila se u jednu od dvije fotelje.
  
  "Vidim da imaš istrenirano oko za dobru sliku", rekla je Annie.
  
  "Cjenjenje umjetnosti treba biti u porodici", rekao je Vernon. "Iako, priznajem, nisam ljubitelj čitanja kao naša Lauren. Radije bih svaki dan pogledao dobar film."
  
  Na niskom stolu ispod prozora, nekoliko srećki ležalo je na novinama otvorenima za trkačku stranicu, a neki od konja imali su crvene prstenove oko imena.
  
  "Da li ste imali sreće danas?" upitala je Annie.
  
  "Znaš kako je," rekao je Vernon sa nestašnim osmijehom. "Malo dobiješ, pa malo izgubiš." Sjeo je na sofu i prekrstio noge.
  
  Vernon Anderson nije mnogo ličio na svoju sestru, primetila je Eni. Imao je tamnu kosu sa kratkim, čvrstim loknama koje su se blago povukle na sljepoočnicama, i bio je zdepast, mišićavog gornjeg dijela tijela i prilično kratkih nogu. Međutim, s njegovim dugim trepavicama, rupicama na obrazima i blagim šarmom, pretpostavljala je da će biti hit kod suprotnog spola. Nije da je sve ovo imalo veliki uticaj na nju. Ako je i bilo sličnosti, onda su to bile oči; Vernon je imao iste blijedoplave kao i Lauren. Na sebi je imao farmerke i Ginisovu majicu. I sandale preko bijelih čarapa.
  
  "Šta sve ovo znači?"
  
  "Istražujem otmicu i ubistvo Lukea Armitagea", rekla je Annie. "Vaša sestra mu je bila učiteljica."
  
  "Da, znam. Veoma je uznemirena zbog toga."
  
  "Jesi li ikada sreo Lukea?"
  
  "Ja? br. Naravno, čuo sam za njega, barem za njegovog oca.
  
  "Martin Armitage?"
  
  "To je u redu. Osvojio sam nekoliko šilinga u timovima za koje je igrao godinama." Vernon se nasmiješio.
  
  "Ali nikad nisi upoznao Lukea?"
  
  "Ne".
  
  "Da li ti je sestra rekla puno o njemu?"
  
  "Ponekad je pričala o školi", rekao je Vernon. "Možda ga je spomenula."
  
  "U kom kontekstu?"
  
  "Kao jedan od njenih učenika."
  
  "Ali ne koliko je bio izuzetan, i kako mu je ona davala privatne časove?"
  
  "Ne". Vernonove oči su se suzile. "Gdje idemo ovdje?"
  
  "Lauren je rekla da te je posjetila onog dana kada je Luke nestao. Bilo je to prije tjedan dana, prošlog ponedjeljka. Istina je?"
  
  "Da. Slušaj, već sam o svemu tome razgovarao sa drugim detektivom, onim koji je došao prije nekoliko dana.
  
  "Znam", rekla je Annie. "Jedan od mještana nam je pomogao. Nije uvijek moguće pobjeći. Žao mi je što vas uznemiravam s ovim, ali mislite li da biste mogli ponovo proći kroz ovo sa mnom?"
  
  Vernon je prekrižio ruke na grudima. "Pretpostavljam. Ako mislite da je potrebno."
  
  "Ako nemate ništa protiv".
  
  "Tačno je kao što sam rekao onom tipu pre neki dan. Vjerovatno smo previše popili, a Lauren je ostala prespavati." Potapšao je sofu. "Dovoljno je udoban. Sigurnije od pokušaja vožnje."
  
  
  
  "Nevjerovatno", rekla je Annie. Ljudi kao da su uvijek nervozno komentarisali vožnju u pijanom stanju pred policijom, kao da je to jedini zločin koji imaju vremena da istraže, šta god da ih zanima. "Gdje ste pili?"
  
  "Gdje?"
  
  "Koji pub?"
  
  "Oh vidim. Nismo išli u pab. Došla je ovamo na večeru i pili smo vino."
  
  "Koje vrste?"
  
  "Jednostavno australijski Chardonnay. Na prodaju u Sainsbury's.
  
  "Da li te sestra često posjećivala?"
  
  "Često. Mada ne mogu da shvatim kakve to veze ima sa bilo čim. Otac nam je bolestan, a majka nije baš dobro. Imali smo mnogo toga da razgovaramo."
  
  "Da. Znam za Alchajmerovu bolest. Žao mi je što to čujem".
  
  Vernonova je vilica pala. "Ti znaš? Lauren ti je rekla?"
  
  "Nevjerovatno je kakve informacije ponekad dobijete u ovom poslu. U svakom slučaju, samo sam želeo da se uverim da sam sve dobro uradio, za zapisnik, znate. Začudili biste se kada biste znali koliko je naš posao samo papirologija."
  
  Vernon se nasmiješio. "Pa, koliko se sjećam, stigla je oko šest sati i to je to. Jeli smo oko pola osam."
  
  "Šta ste spremni?"
  
  "Sletina u bijelom vinu. Od Nigelle Lawson."
  
  Vegetarijanki kao što je Annie nije zvučalo baš privlačno, ali svakom svoje, pomislila je. "I bez sumnje je bilo dosta vina da se to ispere."
  
  "Par boca. Zato je Lauren na kraju ostala. Ovo i Grand Marnier."
  
  "Likeri takođe. Zaista si izbacio brod iz pogona."
  
  "Bojim se da smo oboje malo uznemireni. Zbog oca. Lauren se nakratko vratila kući usred semestra i nije je prepoznao. Znam da alkohol ne pomaže u rješavanju problema, ali čovjek ima tendenciju da posegne za njim u teškim trenucima."
  
  
  
  "Naravno", rekla je Annie. "Dakle, jeste li otišli u krevet otprilike u koliko sati?"
  
  "Ja? Nisam siguran. Malo je mutno. Vjerovatno oko ponoći."
  
  "A tvoja sestra?"
  
  "Ne znam koliko je dugo ostala budna."
  
  "Ali ostala je cijelu noć?"
  
  "Svakako".
  
  "Kako znaš?"
  
  "Sjećam se da sam jednom otišao u toalet. Morate proći kroz dnevnu sobu. Onda je spavala na kauču."
  
  "Koliko je bilo sati?"
  
  "Ne znam. Nisam pogledao na sat. Iako je mrak."
  
  "Ali mogla bi biti odsutna nekoliko sati i vratiti se, zar ne?"
  
  "Ja bih je poslušao."
  
  "Da li si siguran? Ako ste toliko pili, vjerovatno ste prilično čvrsto spavali."
  
  "Ne zaboravi, oboje smo popili previše."
  
  "Da li ju je neko zvao uveče?"
  
  "Ne".
  
  "U koje vrijeme je otišla?"
  
  "Oko jedanaest sati sljedećeg jutra."
  
  "Mora da ste imali pomalo teško jutro na poslu nakon svog tog opijanja. Ili si uzeo slobodan dan?
  
  "Trenutno sam nezaposlen, ako vas se to ne tiče. I mogu podnijeti piće. Znaš da nisam alkoholičar."
  
  "Naravno da ne". Annie je zastala na trenutak: "Jeste li ikada dobili bilo kakve naznake da bi Laurenina veza s Lukeom mogla biti nešto više od tipičnog odnosa nastavnik-učenik?"
  
  "Naravno da nisam."
  
  "Nikad nije govorila o njemu s ljubavlju?"
  
  "Meni je to dovoljno", rekao je Vernon. "Jedna je stvar s vremena na vrijeme provjeriti, ali je sasvim druga pretpostaviti da je moja sestra imala nekakvu aferu sa ovim tipom." Ustao je. "Slušaj, rekao sam ti ono što želiš da znaš. Sada zašto jednostavno ne odeš i ostaviš me na miru."
  
  "Šta se dogodilo, gospodine Anderson?"
  
  "Sve je uredu".
  
  "Izgledaš malo uznemireno, to je sve."
  
  "Pa, zar se ne biste osećali uzbuđeno da vam neko uđe u kuću i počne da baca optužbe na sve strane?"
  
  "Kakve optužbe? Samo pokušavam da budem siguran da tvoja sestra nije vidjela Lukea Armitagea one noći kada je ubijen. Zar ne vidiš koliko je ovo važno, Vernone? Ako ga vidi, mogao bi joj nešto reći. Možda je imala neku ideju o tome kuda ide, s kim se sastaje."
  
  "Izvini. Još uvijek ne mogu pomoći. Lauren je bila ovdje cijelu noć."
  
  Annie je uzdahnula. "Onda je u redu. Samo još nešto pre nego što te ostavim na miru."
  
  "Šta?"
  
  "Čuo sam da imate krivični dosije."
  
  Vernon je pocrveneo. "Pitao sam se kada će izaći. Slušaj, prošlo je dosta vremena. Falsifikovao sam potpis svog šefa na čeku. Nisam ponosan na to. Bio je to glup potez, u redu, ali bio sam očajan. Platio sam cijenu za to."
  
  "Pa, onda je to u redu, zar ne", rekla je Eni, koja je smatrala da je neverovatno šta ljudi mogu da urade kada su očajni. "Hvala vam na vašem vremenu, gospodine Anderson."
  
  Vernon nije ništa rekao, samo je zalupio vrata za njom. Annie je uočila kladionicu u Main Streetu, odmah iza ugla Vernon Streeta. Pogledala je na sat. Vrijeme je za brzi poziv prije zatvaranja. Po njenom iskustvu, kladionice su uvek bile pune dima, pa je duboko udahnula i ušla unutra.
  
  
  
  Ako je to lice zla, bilo je iznenađujuće bezobrazno, pomisli Banks, dok je mladić koji je više ličio na službenika nego na batlera otpratio njega i Michela u kancelariju Ruperta Mandevillea. Zapravo, Mandwill je podsjetio Banksa na starog premijera Edwarda Heatha, koji je vodio opozicionu stranku 1965. godine. Opušteno odjeven u bijele pantalone za kriket, krem košulju otvorenog izreza i lila pulover s V izrezom, izgledao je jednako uplašeno, pomalo zbunjeno kao i Heath, iste srebrne kose i ružičaste kože. Zašto, pitao se Banks, svaki političar kojeg je ikada vidio ima kožu poput ružičastog vinila? Jesu li rođeni takvi?
  
  Ćilim od ovčje kože je nestao, zamijenjen je zamršenim bliskoistočnim uzorkom, ali kamin je bio isti kao na Grahamovoj fotografiji. Sjedeći u prostoriji u kojoj je fotografija snimljena prije mnogo godina, Banks je zadrhtao. Šta se još dogodilo ovdje? Je li Graham također bio uključen u seksualne aktivnosti? Sa Mandevilleom? Shvatio je da verovatno nikada neće saznati. Oporavak prošlosti nakon toliko godina bio je pogrešan i nepouzdan kao i samo sjećanje.
  
  Sada su barem imali neku ideju o tome kako je Mandeville saznao za napredak Michelleove istrage, čak i ako ništa nisu mogli dokazati. Prema lokalnom reporteru, Michelle je pozvala sa stanice, Mandeville je imao špijune posvuda; tako je uspeo da opstane tako dugo u tako nemilosrdnom svetu kao što je politika. Pričalo se i da je imao bliske kontakte u policiji, iako imena nisu navedena. Mora da je to razlog zašto je toliko naučio o istrazi Grahamove smrti i prijetnji koja mu je počela predstavljati.
  
  Mandeville je bio oličenje ljubaznosti, izvlačeći stolicu za Michelle i nudeći osvježenje, što su oni odbili. "Prošlo je mnogo godina otkako me je policija posjetila", rekao je. "Kako vam mogu pomoći?"
  
  "Da li bi posjeta Geoffu Talbotu bila ono što mislite?" upitala je Michelle. Banks je znala da je to i dalje njen posao, a on je bio tamo samo zato što ga je pozvala; stoga je mogla postavljati pitanja.
  
  "Ne mogu reći da se sećam imena mladića."
  
  
  
  "Morate barem zapamtiti mjesec i godinu: avgust 1965."
  
  "Tako davno. Kako vrijeme leti."
  
  "I razlog posjete."
  
  "Bila je to greška. Izvinjenja su data i ona su prihvaćena."
  
  "Detektiv nadzornik Harris?"
  
  "Opet, moram priznati da se ne sjećam imena tog čovjeka."
  
  "Vjeruj mi".
  
  "Veoma dobro. Slušaj, osećam neko neprijateljstvo u tvom tonu. Možete li mi, molim vas, reći zašto ste ovdje ili otići?"
  
  "Ovdje smo da vam postavimo neka pitanja u vezi s istragom Grahama Marshalla."
  
  "O, da. Onaj jadni dječak čiji je kostur otkriven prije nekoliko dana. Tragedija. Ali ne razumem kakve to veze ima sa mnom."
  
  "Samo sastavljamo kraj s krajem, to je sve."
  
  "A ja sam gubitnik. Kako šarmantno!" Njegove sive oči podrugljivo su blistale.
  
  Banks je izvadio fotografiju iz svoje aktovke i gurnuo je preko stola do Mandevila, koji ju je bezizražajno pogledao.
  
  "Zanimljivo", rekao je. "Ali opet..."
  
  "Prepoznajete li ovog dječaka?" upitala je Michelle.
  
  "Bojim se da ne".
  
  "Prepoznajete li kamin?"
  
  Mandvil je bacio pogled na svoj Adam kamin i nasmiješio joj se. "Bio bih lažov kada bih rekao da ne znam", rekao je. "Iako teško mogu zamisliti da je jedini te vrste na svijetu."
  
  "Mislim da je prilično jedinstven za naše potrebe", rekla je Michelle.
  
  "Fotografije se mogu lažirati, znaš."
  
  Michelle je dodirnula fotografiju. "Hoćeš reći da je lažno?"
  
  "Svakako. Osim ako je neko koristio moju kuću u nezakonite svrhe u mom odsustvu."
  
  
  
  "Vratimo se u 1965. godinu, kada je ova fotografija snimljena u ovoj sobi," rekla je Michelle. "Bili ste prilično poznati po svojim zabavama, zar ne?"
  
  Mandwill je slegnuo ramenima. "Bio sam mlad, bogat. Šta sam drugo mogao da radim osim da to malo podelim sa drugima? Možda sam i ja bio glup."
  
  "Žurke za sve ukuse, uključujući drogu, prostitutke i maloljetne seksualne partnere, muškarce i žene."
  
  "Nemoj biti smiješan".
  
  "Ovaj dječak je imao četrnaest godina kada je snimljena ova fotografija."
  
  "I on je bio moj prijatelj", rekao je Banks, uhvativši Mandevilleov pogled i zadržavši njegov pogled.
  
  "Onda mi je žao zbog tvog gubitka", reče Mandeville, "ali još uvijek ne razumijem kakve to veze ima sa mnom."
  
  "Naredili ste da ga ubiju", rekla je Michelle.
  
  "Šta sam uradio? Da sam na vašem mestu, mlada damo, bio bih oprezan sa takvim optužbama."
  
  "Ili šta? Hoćeš li narediti svom šoferu da ponovo provali u moj stan ili ćeš pokušati da me pregaziš?"
  
  Mandeville je podigao obrve. "Zapravo, htio sam te upozoriti na mogućnost klevete."
  
  "Napravila sam mali domaći zadatak prije nego što sam došla ovdje", rekla je Michelle. "Raspitivao sam se o vašim zaposlenima. Derek Janson, vaš šofer, bio je u zatvoru zbog provale prije petnaest godina. Počeo je da se smatra nekim stručnjakom za krapanje brava. Siguran sam da i on zna da vozi kombi."
  
  "Znam za Derekovu prošlost", rekao je Mandeville. "Bivšim zatvorenicima je veoma teško naći posao. Sigurno me ne možete kriviti za moju ulogu u Derekovoj rehabilitaciji? Desilo se da mu potpuno verujem."
  
  "Siguran sam da znaš. Kada je istraga o nestanku Grahama Marshalla ponovo otvorena, nakon što smo pronašli njegove ostatke i otkrili da je ubijen, učinili ste sve što je bilo u vašoj moći da me uklonite."
  
  "Zašto bih to želeo da uradim?"
  
  
  
  "Zato što je on tu fotografiju iskoristio da vas ucjenjuje, a vi ste tražili od Carla Fiorina da se pobrine za njega. Dobro ste platili Fiorinu za njegove razne usluge, pa je on prihvatio."
  
  "Ovo je apsurdno. Nemate dokaza ni za šta od ovoga."
  
  "Imamo fotografiju", rekao je Banks.
  
  "Kao što sam rekao, fotografije se mogu lažirati."
  
  "I oni se mogu potvrditi", rekao je Banks.
  
  Mandwill je zurio u njih, procjenjujući štetu. Konačno je ustao, stavio ruke na sto, dlanovima nadole, i nagnuo se naprijed. "Pa", rekao je, "vas dvoje ste izmislili cijelu priču. Šteta što ništa od ovoga neće izdržati na sudu ili bilo gdje drugdje.
  
  "Možda si u pravu", rekla je Michelle. "Ali ipak morate priznati da to ne izgleda dobro. Nešto prljavštine će se sigurno zalijepiti."
  
  "Znaš da nisam bez uticaja."
  
  "Ovo je prijetnja?"
  
  "Ne padam na prijetnje."
  
  "Ne, nađi nekog drugog da to uradi umjesto tebe."
  
  "Šta ćeš sada raditi?"
  
  "Učinit ću sve što je u mojoj moći da platim za ono što si uradio. Za početak, lijepo ćemo popričati sa gospodinom Jensonom."
  
  Mandwill priđe i nasloni se na kamin, smiješeći se. "Derek ti neće ništa reći."
  
  "Nikad se ne zna sa sigurnošću. Ni mi nismo bez uticaja, posebno na bivše zatvorenike. Zatim tu je sveska Jeffa Talbota. Jet Harris se nije potrudio da ga ukloni iz arhive. Nije bilo razloga za ovo. Nije bilo istrage."
  
  "Ne razumijem šta govoriš".
  
  "Imena", reče Banks. "Talbot je zapisao imena ljudi s kojima je razgovarao kada je došao ovamo. Siguran sam da ćemo, ako malo kopamo, pronaći jednu ili dvije osobe koje se sjećaju starih dana: možda posjetitelji žurki ili klubovi."
  
  Mandevilleovo lice se smrknulo i vratio se da sjedne za sto. "Upozoravam vas", rekao je. "Ako pokušaš da širiš ove zlobne laži o meni, izbacit ću te sa posla."
  
  
  
  Ali Michelle je već izašla iz sobe, krenuvši prema ulaznim vratima.
  
  Banks je iskoristio priliku da ostane sam sa Mandevilleom na nekoliko sekundi da se nagne bliže, nasmiješi se i stiša glas. "A ako se inspektor Hart čak i spotakne o koru banane, odmah ću se vratiti da ti isčupam kičmu i gurnem ti je u grlo. Vaša moć".
  
  Nije se mogao zakleti, ali sudeći po promjeni u Mandevilleovom izrazu lica, mislio je da je razumio svoju poentu.
  
  
  
  Već je bilo veče dugog dana, a senke su se produžavale kada je Lauren Anderson povela Eni u dnevnu sobu punu knjiga. Svirala je klasična muzika, neka vrsta violinskog koncerta, ali Annie to nije prepoznala. Banke bi to učinile, pomislila je. Lauren je bila bosa, odjevena u ledeno plave farmerke i bijeli top bez rukava. Ramena su joj bila bleda i puna pjega, kao i lice. Griva smeđe kose bila je pričvršćena na potiljku kožnom kopčom. "Šta želiš?" ona je pitala. "Jesi li ih uhvatio?"
  
  "Mislim da jeste. Ali prvo sedite i slušajte šta imam da kažem. Možete me ispraviti ako u nečemu griješim."
  
  "Ne znam na šta misliš."
  
  "Saznat ćeš za minut. Sedi, Lauren." Annie je prekrstila noge i zavalila se u stolicu. Smislila je kako da priđe Lauren na povratku iz Harrogatea, a zatim je obavila nekoliko telefonskih poziva i pokupila PC Winsome Jackmana, kojem je rekla da za sada ostane vani u autu. Nije očekivala probleme i bilo bi joj lakše da razgovara s Lauren nasamo. "Znamo gde je Luk bio neposredno pre nego što je ubijen", počela je ona. "Da li vam je ikada spomenuo devojku po imenu Liz Palmer?"
  
  "Ne. Zašto?"
  
  "Da li si siguran? Ona je Luku mnogo značila."
  
  Lauren je odmahnula glavom. "Ne, to ne može biti istina. Ne vjerujem ti".
  
  
  
  "Zašto ne, Lauren? Zašto ovo ne može biti istina?"
  
  "Luke... nije... nije bio takav. Bio je odan umetnosti."
  
  "Oh, hajde, Lauren. Bio je samo napaljeni tinejdžer, kao i svaki drugi. Ova Liz je bila malo starija od njega, a ona..."
  
  "Ne! Zaustaviti. Neću to slušati."
  
  "U čemu je problem, Lauren?"
  
  "Neću ti dozvoliti da okaljaš Lukeovo sjećanje."
  
  "Fade? Šta je loše u tome da petnaestogodišnji dječak izgubi nevinost zbog starije žene? To je stara tradicija, čak i ako se tehnički radi o seksu s maloljetnikom. Koga briga za sitna pravila i propise? Pogotovo ako se radi o maloljetnom dječaku, a ne o ženi. Sada barem znamo da je Luke imao vremena da uživa u zadovoljstvima seksa prije nego što je umro."
  
  "Ne znam zašto", rekla je Lauren, gledajući u Anniene oči, "ali ti me lažeš. Ne postoji "Liz".
  
  "Da, jeste. Mogu te predstaviti."
  
  "Ne".
  
  "Šta nije u redu, Lauren? Da li ste ljubomorni?
  
  "Luke mi je mnogo značio. Znaš da jeste. Bio je tako talentovan."
  
  "Ali to je bilo nešto više, zar ne?"
  
  "Kako misliš?"
  
  "Bili ste ljubavnici, zar ne?"
  
  Lauren je oklevala na trenutak, a onda je rekla: "Šta da jesmo? Hoćeš li me uhapsiti zbog ovoga?"
  
  "Ne. Uhapsiću te zbog ubistva."
  
  Lauren se naglo uspravila. "Ne možeš biti ozbiljan."
  
  "Ozbiljan sam, naravno. Vidite, Liz i njen dečko žive oko pet minuta hoda odavde, a Luke je bio očajan kada je napustio njihov stan. Pitao sam se gde bi on otišao? Možda mi je trebalo predugo da dođem do pravog odgovora, jedinog mogućeg odgovora, ali to je bilo zbog pametne dimne zavjese koju ste postavili. Otmica. Mislili smo da tražimo muškarca ili nekoga bliže kući. Ali Luke nije mogao kući jer je otišao zadnji autobus i provjerili smo sve taksije. Sumnjali smo i na njegovog učitelja muzike, Alastaira Forda. Ali Luke nije mogao otići do svoje kuće jer je tako daleko i nije mogao tamo. To te ostavlja, Lauren. Luka nije imao širok krug prijatelja i poznanika. Osim toga, bio je veoma uznemiren. Vi ste ta s kojom je razgovarao o svojim emocionalnim problemima. Koliko dugo ste ljubavnici, Lauren?"
  
  Lauren je uzdahnula. "Pred kraj semestra. Upravo se dogodilo. Bilo je tako...tako prirodno. Nisam pokušao da ga zavedem ili nešto slično." Annie je mogla vidjeti kako joj suze zamagljuju oči. "Pogledali smo nekoliko slika. Prerafaeliti. Primetio je moju sličnost sa jednim od modela."
  
  "Elizabeth Siddal, prva žena Dantea Gabriela Rossettija. Zaista ličiš na nju, Lauren. Ili vrlo slično njenim portretima. Tipična prerafaelitska ljepota, kako je neko rekao."
  
  "Ti znaš?"
  
  "Trebalo je da uspostavim kontakt ranije", rekla je Eni. "Moj otac je umjetnik i ja malo slikam. Naučio sam nekoliko stvari tokom godina."
  
  "Ali kako si mogao znati?"
  
  "Pronašli smo Lukeovu torbu u drugom stanu. Ponovo sam pročitao njegova nedavna djela i našao mnogo referenci na klasike koje nisam razumio. Jedna stvar koju sam shvatio je da su bili seksualne prirode, vrlo intimni i da su naglašavali neku vrstu prerafaelitskog imidža. Bilo je i referenci na Ofeliju, ali mislim da Luke nije mislio na Šekspira. Bio je to John Everett Millais. Nacrtao je Ofeliju i koristio Elizabeth Siddal kao model. Dobila je upalu pluća tako što je svakodnevno ležala u toploj kupki i pretvarala se da je Ofelija koja pluta rijekom. Vrlo romantično. Ali ono što ne razumijem je zašto. Zašto si to uradila, Lauren? Zašto si ga ubio? Hoće li te ostaviti?"
  
  "Ti ništa ne razumeš. Nisam ga ja ubio. Nemate dokaz. Imam alibi. Razgovaraj sa Vernonom."
  
  
  
  "Već sam razgovarala s Vernonom", rekla je Annie, "i vjerovala bih mu koliko god mogu. Tvoj brat je lagao za tebe, Lauren. To je prirodno. Ali spreman sam da se kladim da je on taj koji ti je pomogao da se riješiš tijela. Nisi mogao sve ovo uraditi sam. I upravo je on razvio plan otmice. Imao je sve obilježja naknadne misli. To nije bio uzrok Lukeovog nestanka i smrti. Tvoj brat je mislio da će pokušati da unovči ovo, ali on je dovoljno mali da traži samo deset hiljada. Osim toga, vjerovatno ste pričali o Lukeu i rekli mu da porodica nije tako bogata kako se pretpostavlja. On je igrač, Lauren. I gubitnik. Treba mu novac. Razgovarao sam sa njegovom kladioničarom. Tvoj brat je duboko u dugovima. Jeste li uopće znali šta je uradio nakon što vam je pomogao?"
  
  Lauren je spustila pogled na svoja koljena. Prsti su joj bili isprepleteni, tako čvrsto stisnuti da su joj zglobovi pobijelili. Odmahnula je glavom. "Ne vjerujem da bi Vernon mogao učiniti tako nešto."
  
  "Ali sigurno ste u to posumnjali nakon što ste čuli za zahtjev za otmicu?"
  
  "To me je zbunilo. Nisam znao šta se dešava. Možda sam i sumnjao, ne znam. Bio sam previše uznemiren da bih o tome razmišljao."
  
  "Stvar je u tome", nastavila je Annie, "naši policajci koji su pregledavali mjesto zločina pronašli su sitne tragove krvi na zidu gdje je Luke gurnut u Hallam Tarn. Minut, ali to je dovoljno dugo da se dobije DNK profil. Mislim da bi ovaj profil odgovarao tebi ili tvom bratu. Takođe sam siguran da će naši ljudi, kada dođu ovamo i pretraže vašu kuću, pronaći tragove Lukine krvi. Samo po sebi, to možda nije uvjerljivo, jer znamo da je Luke dobio udarac u nos prije nego što je došao ovamo, ali stvari počinju da se zbrajaju, Lauren."
  
  Lauren je pogledala Annie, očiju crvenih i gotovo nepodnošljivo tužnih. "Nisam ga ja ubila", rekla je tihim, dalekim glasom. "Nikada ne bih povrijedio Lukea. Volela sam ga".
  
  
  
  "Šta nije u redu, Lauren?"
  
  Lauren je posegnula za cigaretama i zapalila. Zatim je tužno pogledala Annie i započela svoju priču.
  
  
  
  "Misliš li da bih mogla nasamo razgovarati s tvojim mužem?" Banks je te večeri pitao gospođu Marshall u njenoj kući.
  
  "Bill? Ne znam šta on može da vam kaže", rekla je. "Znaš da ne može govoriti."
  
  "Možda ima jedna ili dvije sitnice." Banks je pogledao invalida, koji je, sudeći po tvrdom pogledu u očima, definitivno znao o čemu govore. "Može li pisati?"
  
  "Da", rekla je gospođa Marshall. "Ali on ne može pravilno držati olovku. Može ga samo stisnuti u šaci i naškrabati nekoliko slova."
  
  "Dosta je," rekao je Banks. "Možete li mi nabaviti svesku i olovku, ako nemate ništa protiv?"
  
  Gospođa Marshall donijela je Banksu blok s linijama i olovku iz fioke kredenca.
  
  "Idemo", rekla je Michelle, uzevši je za ruku i povela je u kuhinju. "Hajde da napravimo čaj. Moram ti nešto reći." Banks i Michelle su se složili oko blaže verzije događaja da kažu gospođi Marshall. Ako mediji kopaju previše duboko i priča uđe u vijesti, onda bi ona mogla saznati više o životu i smrti svog sina nego što je željela, ali to je za budućnost. Možda je Michelle bilo dovoljno da joj kaže da je Donald Bradford ubio Grahama jer je saznao nešto o Bradfordovim ilegalnim aktivnostima.
  
  Kada su otišli u kuhinju i zatvorili vrata, Banks je stavio blok i olovku na koleno Billa Marshalla i sjeo ispred njega, zureći u bezizražajne oči. "Mislim da znaš zašto želim da razgovaram s tobom", rekao je.
  
  Bill Marshall nije dao znak da razumije.
  
  "Kada ste bili mladi, sparingovali ste sa Reggiejem i Ronniejem Krayom," rekao je. "Onda, kada ste došli ovamo, sprijateljili ste se s Carlom Fiorinom i radili neke snažne zadatke za njega. Ja sam u pravu? Možeš li da klimaš glavom ili nešto zapišeš?"
  
  Bill Marshall nije uradio ništa.
  
  "U redu, evo kako to želite igrati", rekao je Banks. "Divno. Ne kažem da ste imali ikakve veze sa Grahamovom smrću. Nisi to uradio. Nikad ne bi uradio tako nešto. Ali vi ste znali ko je to uradio, zar ne?"
  
  Bill Marshall je samo zurio u Banksa.
  
  "Vidiš, problem sa ljudima poput tebe, Bill, je što oni insistiraju na tome da rade mimo zakona. Ne trebaju ti panduri, zar ne? Mislim da nikada nije bilo. Baš kao i moj rođeni otac. Želiš li znati šta ja mislim da se dogodilo? Pa, svejedno ću ti reći. Mislim da Donald Bradford jednostavno nije bio stvoren za ulogu ubice malog dječaka. Mislim da nije imao mnogo izbora po ovom pitanju. Fiorino ga je natjerao da to uradi. Na kraju krajeva, odgovornost za Grahama ležala je na njemu, a Graham je mogao napraviti mnogo ozbiljne štete. Previše je bilo u pitanju. Ne samo carstvo u onom obliku u kojem je tada postojalo, već i budućnost. Grad se proširio i postao novi grad. Uskoro će se njegova populacija udvostručiti. Kakva prilika za čovjeka kao što je Fiorino. Pružio je ono što ljudi uvijek žele po dobroj cijeni. Jesi li već sa mnom?"
  
  Marshall je samo zurio u Banksa. Malo pljuvačke se otkotrljalo niz njegovu čekinjastu bradu.
  
  "I Fiorinov zakon je bio beskoristan, osim ako nije bio vezan za njegovu platu, pa je koristio druge ljude da rade svoj prljavi posao. Ubrzo nakon ubistva, Bradford je prodao kuću i iselio se. Fiorinu se to nije svidjelo. Nije volio da mu ljudi izmaknu kontroli, iz vida. Pogotovo ako su znali onoliko koliko je znao Bredford, i brzo postali nestabilni i nepouzdani. Bradforda je mučila krivica za ono što je učinio. Također, mislim da je ponio neke od Fiorinovih stvari sa sobom, iako je to samo sitniš. Ono što je zaista bilo važno je da je Bradford bio izvan okvira slike i nepouzdan. I znao je previše."
  
  
  
  Maršal i dalje nije reagovao. Banks je čuo prigušene glasove iz kuhinje. "Pa šta radi kada je u nevolji sa Bradfordom? Pa, pretpostavljam da bi mogao platiti za ubistvo, a to je jedna od opcija. Ali on te poznaje. Ovo je brža opcija. On zna da šta god uradiš, uradićeš sam, nećeš trčati u policiju. Zato vam kaže da je Bradford ubio vašeg sina, iako ne po njegovom naređenju. Uvjerava vas da je Bradford bio perverznjak. Daje vam i Bradfordovu adresu. Lako. Sve što je sledeće trebalo da uradi je da ostalo prepusti vama. Jesam li za sada u pravu, Bille?"
  
  Po ljutnji i mržnji u Bill Marshallovim očima, Banks je mogao zaključiti da je u pravu. "Otišli ste u Carlisle, zar ne? Vjerovatno je svima rekao da tražite posao. Onda ste provalili u stan Donalda Bradforda i čekali da se vrati kući. Znali ste da je Bradford teška mušterija, pa ste ga napali s leđa palicom. Ne krivim te, Bill. Ovaj čovjek je ubio tvog sina. Voleo bih da uradim isto sa svakim ko je povredio neko od moje dece. Ali pustio si svoju ženu da pati sve ove godine. Znali ste da je Graham mrtav, i znali ste ko ga je ubio. Možda niste znali gdje je tijelo, ali kladim se da biste mogli. Umjesto toga, otišli ste tamo i ubili Bradforda, a da niste rekli svojoj ženi ili kćeri. Sve ove godine živeli su ne znajući šta se dogodilo Grahamu. To je neoprostivo, Bille." Banks je klimnuo prema svesci. "Šta možete reći o ovome? Hajde, reci mi nešto."
  
  Marshall ga je neko vrijeme zadržao pogledom, a onda je zgrabio olovku, s mukom pomaknuo ruku i naškrabao nešto po svesci. Kada je završio, predao ga je Benksu. Bile su tri riječi velikim slovima: ODJEBI BAKAR.
  
  
  
  "Došao je kod mene, baš kao što ste rekli", počela je Lauren Anderson. "Bio je u užasnom stanju. Bio je uznemiren jer... pa, znaš zašto. Pokušala sam da ga smirim i otišli smo u... Samo smo zajedno legli na krevet i zagrlila sam ga. Već sam znao da moram stati na kraj ovome. Jednostavno nisam mogao skupiti hrabrost. Ali znao sam da ovako više ne može. Neko bi pre ili kasnije saznao i to bi bilo sve. Moja karijera, reputacija... sve. Petnaestogodišnji dječak i dvadesetdevetogodišnja žena. Tabu. Mislio sam da sam ga dovoljno smirio, pa sam počeo da pričam o tome, znate, o tome kako bismo se verovatno trebali malo ohladiti."
  
  "Da li vam je rekao da je pušio marihuanu?"
  
  "Konoplja? br. Nikad mi nije rekao za to. Ali mora da je zbog toga izgledao tako dezorijentisan i uzbuđen. Nikad ga prije nisam vidio ovakvog. On me je uplašio."
  
  "Kako je reagovao kada ste mu rekli da želite da završite roman?" upitala je Annie, sjetivši se da je to isto rekla Benksu ne tako davno.
  
  "On to nije želio prihvatiti. Rekao je da me ne može izgubiti." Lauren je počela da plače. "Rekao je da će se ubiti."
  
  "Šta se dalje dogodilo?"
  
  Ubrusila je oči maramicom. "Odjurio je u kupatilo. Dao sam mu nekoliko minuta, a onda sam čuo kako sve stvari padaju iz ormara u lavabo, staklo se lomi, pa sam krenuo za njim."
  
  "Jesu li vrata kupatila bila zaključana?"
  
  "Ne".
  
  "Je li uzeo Valium?"
  
  "Ti znaš?"
  
  "Znamo da je uzeo malo valijuma neposredno prije nego što je umro, da."
  
  "Imam recept. Ali pretpostavljam da i ti to znaš?"
  
  Annie je klimnula. "Provjerio sam".
  
  "Otvorio je bocu, sipao tablete u dlan i progutao ih. Otišao sam do njega i potukao se s njim zbog flaše. Borili smo se, vukli i gurali jedni druge, a onda je pao. To je tako jednostavno. Nosio je čarape, a pločice na podu mogu biti klizave. Noge su mu samo pokleknule i udario je glavom o ivicu kade. Uradio sam šta sam mogao. Pokušao sam da ga privedem pameti, usta na usta. Provjerila sam puls i osluškivala otkucaje njegovog srca, a onda čak pokušala da mu prinesem ogledalo ustima. Ali bilo je beskorisno. Bio je mrtav. Toliko krvi."
  
  "Šta ste tada radili?"
  
  "Nisam znao šta da radim. Uspaničio sam se. Znao sam da sam gotov, ako se nešto od ovoga pojavi. Nisam znao kome da se obratim, pa sam nazvao Vernona. Rekao je da će doći odmah i ništa učiniti dok ne dođe. Ostalo znaš."
  
  "Šta se dogodilo s Lukeovim mobilnim telefonom?"
  
  "Ispao mu je iz džepa u autu. Vernon ga je uzeo."
  
  To je objasnilo poziv na Armitageov mobilni. Vernon je pronašao broj Martina Armitagea na Lukeovom telefonu. Nije morao znati da Luke neće pozvati svog očuha iz bilo kojeg razloga. Mogao je lako otputovati u Eastvale da obavi telefonski poziv da izbjegne sumnju. Bilo je blizu.
  
  "Da li ste znali za zahtjev za otkupninom?"
  
  Lauren je odmahnula glavom. "Ne. Nikada ne bih pristao na tako nešto. I kao što sam rekao, bio sam previše uznemiren da bih razmišljao o tome. Što se toga tiče, mislio sam da je to neka vrsta okrutne šale. Jako mi je žao zbog onoga što se dogodilo." Ispružila je ruku i zgrabila Annie za zglob. "Morate mi vjerovati. Nikada ne bih povrijedio Lukea. Volela sam ga. Možda da nisam bila tako bezosjećajna, toliko sebična i pokušala da stanem na kraj kada je on bio tako uznemiren, ili da ga samo držala onako kako je želio, ovo se možda ne bi dogodilo. Proživljavao sam ovaj trenutak iznova i iznova otkako se dogodio. Ne mogu da spavam. Ne znam kako ću se vratiti na posao. Čini se da više ništa nije važno."
  
  Annie je ustala.
  
  "Šta ćeš sada raditi?"
  
  "Pozvat ću svog partnera iz auta napolju i uvjerit ćemo se da znate svoja prava prije nego što vas odvedemo u policijsku stanicu da date službenu izjavu. Također ćemo poslati poruku policiji Harrogatea da pokupi vašeg brata."
  
  
  
  "Šta će se dogoditi sa mnom?"
  
  "Ne poznajem Lauren", rekla je Annie. Opet se osjećala kao sranje zbog obavljanja svog posla. Ojačaj, rekla je sebi. Lauren Anderson možda nije namjerno ubila Lukea, ali je barem djelimično odgovorna za njegovu smrt, zajedno sa Liz Palmer i Ryanom Milneom. Svi odrasli koji bi trebali znati bolje nego da se miješaju u osjećaje zbunjenog i anksioznog petnaestogodišnjaka. Svi su bili sebični i koristili su Lukea u svoje svrhe. Čak i ako je taj kraj, barem u Laureninom slučaju, bio ljubav. Romantična mašta i mladalačka požuda mogu biti opasna kombinacija.
  
  Ali možda bi, pomislila je Annie, ako joj nije bilo žao žene u Laureninom položaju, izgubila dio svoje ljudskosti. Jedna od stvari koje ju je rad s Banksom naučio bila je kako da obavi posao, a da ne postane bezosjećajna i cinična kakva je bila prije nego što ga je upoznala. Lauren bi se vjerovatno lako izvukla, rekla je Annie sebi. Da je Luke umro tokom borbe da ga spriječi da uzme predoziranje valijumom, i da Lauren nije znala za neuspjeli zahtjev za otkupninom njenog brata, onda ne bi dobila vrlo oštru kaznu.
  
  Međutim, Lauren će ostati bez posla i, poput Normana Wellsa, za neke će postati izopćenik - zavodnica i zlostavljač mladosti. I porodica bi patila - Robin i Martin - jer je sve bilo izvučeno na videlo. Budući da bi to bila tužba visokog profila, u to nema sumnje. Sin Neila Byrda, poznatog modela i sportske zvijezde. Nijedna prilika da pobjegnemo od medijskog cirkusa. Šteta što nisu mogli krivično goniti Liz i Ryana, pomislila je Annie dok je vodila Lauren, pognute glave, do auta. Bili su barem jednako krivi za ono što se dogodilo kao i Lauren, ako ne i više. Ali to nije bilo njeno mišljenje.
  
  
  
  "Jet Haris se sagnuo? Ne mogu da vjerujem", rekao je Arthur Banks u emisiji "Carriage and Horses" rano te večeri. Banks ga je dovukao tamo da ispriča cijelu priču, a oni su sjedili uz pivo u sumornom, polupraznom pabu. Banks je osetio kako žudnja za nikotinom talasa njegove ćelije poput očajničke potrebe za vazduhom, ali ga je odgurnuo u stranu. Iz dana u dan. Jedno povlačenje. Je nestao. Ljudi su rekli da su žudnje vremenom postajale sve manje i manje. Ali drugi su rekli da se ove navike nikada nećete riješiti. Poznavao je ljude koji su počeli ponovo nakon što nisu koristili deset godina. Iz dana u dan.
  
  Arthur Banks je zurio u svog sina u neverici. "Hoće li izaći?" pitao.
  
  "Moguće", rekao je Banks. "Mi zapravo ne dajemo svoje izvještaje štampi, ali oni imaju svoje. Zavisi od interesovanja medija."
  
  "Oh, naravno, OVDJE će biti interesovanja štampe. Jet Harris, Homo i Bent Copper." Oprezno je pogledao Banksa. "Jesi li onda siguran da to nećeš prećutati?"
  
  "Tata", rekao je Banks. "Mi se ne bavimo skrivanjem. Barem ja ne znam, a ni inspektor Hart. Ova istraga ju je skupo koštala. Na odjelu je tek nekoliko mjeseci, i evo je, razotkriva legendu. Zamislite koliko će je ovo učiniti popularnom u susjedstvu." I to je zamalo koštalo Michelle života, pomisli Banks. Od sada će biti sigurna, bio je siguran, i to ne zbog njegove melodramatične prijetnje. Sada je Mandeville znao da je više ljudi umiješano u slučaj, teško da je mogao sve uplašiti ili ubiti. Samo je morao da rizikuje kako bi vreme sakrilo njegove tajne.
  
  "Zašto mi to govoriš?" upitao je Arthur Banks.
  
  Banks je pijuckao svoje pivo. "Tata, ti i mama mi nikada niste dali šansu, znate, otkako sam se pridružio policiji. Uvijek si ukazivao na negativnu stranu mog rada. Samo sam želio da znate da neki od nas nisu prevaranti, da su neki od nas ozbiljni po pitanju svog posla. Čak i ako to nikada ne izađe u javnost, barem ćete znati istinu i znat ćete šta sam vam rekao."
  
  
  
  Arthur Banks je zastao na trenutak, gledajući u oči svog sina, a zatim je upitao: "A jeste li saznali i šta se dogodilo vašem prijatelju Grahamu nakon svih ovih godina?"
  
  "Da. Pa, inspektor Hart je uradio većinu posla. Upravo sam popunio praznine." Banks se nagnuo naprijed. "Ali da, tata, saznao sam. Ovo ja radim. Ne šetam okolo mašući paketima A rudarima koji štrajkuju, ne tučem osumnjičene u ćelijama, ne propuštam istrage ubistava crnaca i ne kradem zaplijenjenu drogu i prodajem je na ulici. Uglavnom guram papire. Ponekad uhvatim ubice. Ponekad ne uspem, ali uvek dajem sve od sebe."
  
  "Pa ko je to uradio?"
  
  Banks mu je rekao.
  
  "Donald Bradford! Pomislili biste da je ovo prvo mjesto na koje će obratiti pažnju."
  
  "To je ono što nas je navelo da posumnjamo u neku vrstu pogrešnog usmjerenja."
  
  "I Rupert Mandeville. Biće to dobar naslov."
  
  "Ako možemo nešto staviti na njega. Zapamtite, bilo je to davno, i malo je vjerovatno da će priznati.
  
  "I pored toga... Vaš prijatelj Graham je smislio nešto loše, zar ne?"
  
  "Zašto to kažeš?"
  
  "Ne znam. Uvek mi je delovao kao malo lukav, to je sve. Baš kao i njegov otac."
  
  "Pa, Graham nije bio baš na dobrom putu, ali to nije izgovor da ga ubijete."
  
  "Naravno da ne". Banks Senior je na trenutak ćutao, gledajući sina kroz sužene oči. Zatim se lagano nasmiješio. "Prestao si pušiti, zar ne?"
  
  "Nisam namjeravao nikome reći."
  
  "Nema mnogo toga što možeš pobjeći od vlastitog oca."
  
  "Tata, jesi li me slušao? Sve što sam pokušavao da vam pokažem svih ovih godina," nastavio je Banks, "je da sam radio pristojan, pošten svakodnevni posao, baš kao i vi."
  
  "Da li je Džet Haris, lokalna legenda, bio loš policajac?"
  
  "Da".
  
  
  
  "A ti ćeš ga razotkriti."
  
  "Nešto slično tome".
  
  "Pa", rekao je Arthur Banks, trljajući ruke. "Onda je sve u redu. Pretpostavljam da ćeš popiti još jednu pintu? Ovaj put o mom trošku."
  
  Banks je pogledao na sat. "Bolje neka bude pola", rekao je. "Imam sastanak."
  
  
  
  Da li je to bilo doba moje nevinosti
  
  Ili je to bila izgubljena zemlja Oz?
  
  Da li je to bila samo glupa iluzija
  
  Ljeto koje se nikad nije dogodilo?
  
  
  
  Jesam li išla kroz polja sa djetetom u naručju
  
  I zlatna pšenica preko moje glave?
  
  Jesam li osjećao da mi se srce lomi pod teretom?
  
  Je li moj slatki usnuli dječak bio teret poput olova?
  
  
  
  Sjećam se kako je plakao na dan kada se rodio
  
  I njegovu paukovu ruku koja nije puštala
  
  I nije pustio, i nije pustio
  
  I bol mi je razderao srce i ispunio me tugom.
  
  
  
  Može li se sanjar držati stvarnosti
  
  I postati odgovorna osoba?
  
  Može li ubica postati ljubavnik
  
  Ili je zauvijek proklet?
  
  Ne možeš me pratiti kuda sada idem
  
  I ne možeš da ideš na mesta gde sam ja bio
  
  Ne slušaj demone koje sam slušao
  
  Ili pogledajte u tamu koju sam vidio
  
  
  
  Tu je polje, dječak i visoka zlatna pšenica
  
  I vječnost, zatvorena u jedan dan
  
  Ali tako je teško zadržati se i tako teško doći
  
  I zauvek odlutao
  
  
  
  Da li je to bilo doba moje nevinosti
  
  Ili je to bila izgubljena zemlja Oz?
  
  Da li je to bila samo glupa iluzija
  
  Ljeto koje se nikad nije dogodilo?
  
  
  
  Te noći, Banks je kasno u krevetu slušao disk Neila Byrda na svom plejeru nakon večere s Michelle i telefonskog poziva od Annie. "The Summer That Never Was" je bila prva pjesma na disku, iako je u bilješkama pisalo da je to posljednja pjesma koju je Byrd snimio samo nekoliko sedmica prije samoubistva. Dok je Benks slušao suptilnu igru reči i muziku, sve upareno sa akustičnom gitarom i stojećim basom, sa flautom i violinom koje su se pojavljivale i nestajale kao u Van Morisonovim Astral Weeksima, osetio je pevačev očaj i poraz. Nije razumeo pesmu, nije znao šta sve te forsirane fraze znače, samo da su bile iznuđene.
  
  Evo čovjeka na granici svojih mogućnosti. I razmišljao je o svom djetetu ili o vlastitom djetinjstvu. Ili o oba.
  
  Banks nije mogao ni da zamisli šta je to značilo Lukeu Armitidžu kada ga je, zbunjen jakom marihuanom, prvi put čuo u stanu Liz i Rajana. Annie je bila u pravu. Koliko bi ova kopilad mogla biti bezosjećajna? Ili glupo. Nema sumnje da im nikada nije palo na pamet kakvu štetu mogu nanijeti. Sve što su mogli da smisle je da otvore Lukeov um muzici njegovog oca kako bi nastavili svoju karijeru, a svi su znali da droge otvaraju vrata percepcije.
  
  Banks se sjetio Remboovog citata ispisanog srebrom na Lukeovom crnom zidu: "Le Poète se fait voyant par un long, immense et raisonné dérèglement de tous les sens."
  
  Pa, da li je Luke postao vidovnjak? Šta je video? Da li je pokušao da se ubije diazepamom ili je samo pokušavao da zaustavi bol?
  
  Prema Banksu, Luke Armitage i Graham Marshall su postali jedno. Možda su umrli na različite načine, iz različitih razloga - da ne spominjemo različita vremena - ali oni su bili samo dvoje djece izgubljene u svijetu odraslih u kojem su potrebe i emocije bile veće od njihovih, jače i složenije nego što su mogle biti. Graham je pokušao da igra u velikoj ligi u svojoj igri i izgubio, dok je Luke pokušavao da pronađe ljubav i prihvatanje na svim pogrešnim mestima. I on je izgubio. Iako je, prema Annie, njegova smrt bila nesrećan slučaj, bio je to tragični nesrećni slučaj, koji se sastojao od mnogih radnji, od kojih je svaka bila poput vrata koja se zatvaraju iza Lukea dok se kretao ka svojoj sudbini.
  
  Banks je stavio CD plejer na noćni stočić, prevrnuo se i pokušao da zaspi. Nije mislio da će biti lako. Pjesma ga je ostavila tako praznim i samim da je poželio nekoga bolno zagrliti, a zatekao se i poželio da je ostao kod Michelle nakon njihovog vođenja ljubavi. Skoro je izvadio mobilni i nazvao je, ali prošlo je dva sata ujutro, prekasno. Osim toga, kako bi ona reagirala da je pokazao takvu potrebu tako rano u njihovoj vezi? Vjerovatno bi pretrčala milju kao Annie. I sasvim ispravno.
  
  Čuo je svog oca kako hrče u susjednoj sobi. Barem je došlo do nekakvog pomirenja između njih dvoje. Iako Arthur Banks nikada ne bi priznao ništa, njegov stav se promijenio otkako su te večeri zajedno popili piće. Banks je mogao reći da je njegov otac bio ponosan na njega zbog njegovog uspjeha u rješavanju Grahamovog ubistva - iako je insistirao da je Michelle uradila većinu posla - i što nije pokušavao da sakrije ulogu Jeta Harrisa. Ponosan, možda prvi put u životu.
  
  Kako je bilo čudno biti kod kuće u svom starom krevetu. Utonuvši u san, zamislio je majku kako ga ujutro zove u školu: "Požuri, Alane, inače ćeš zakasniti!" U snu je vezivao kravatu, trčao dole da popije zdjelu kukuruznih pahuljica i čašu mlijeka prije nego što je pokupio svoju torbu i sastao se s ostalima napolju. Ali kada je izašao kroz vrata, Dave i Paul i Steve i Graham su stajali tamo i čekali ga sa palicom, loptom i wicket-ima. Sunce je sijalo na jarko plavom nebu, a vazduh je bio topao i mirisan. Nije bilo škole. Bili su na odmoru. Na treningu su igrali kriket. "Ljeto je, budalo", rekao je Graham, a svi su mu se smijali. Ljeto koje nikad nije bilo.
  
  
  
  
  
  
  
  
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"