Рыбаченко Олег Павлович : другие произведения.

ДзIцячы Спецназ Супраць Iнапланецян I Картэсу

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    Юныя воiны на чале з Эдуардам Асятровым ваююць супраць армii iншапланецян у першую чаргу сайклаѓ. Аднак потым адважнаму хлапчуку даводзiцца стаць iндзейцам, i разам з багiнямi ваяваць супраць войска Картэса, якiя жадае заваяваць дзяржаву Майя!

  ДЗIЦЯЧЫ СПЕЦНАЗ СУПРАЦЬ IНАПЛАНЕЦЯН I КАРТЭСУ
  АНАТАЦЫЯ
  Юныя воiны на чале з Эдуардам Асятровым ваююць супраць армii iншапланецян у першую чаргу сайклаѓ. Аднак потым адважнаму хлапчуку даводзiцца стаць iндзейцам, i разам з багiнямi ваяваць супраць войска Картэса, якiя жадае заваяваць дзяржаву Майя!
  . РАЗДЗЕЛ Љ1
  Юныя байцы атрада дзiцячага спецпрызна адважна ваявалi. Зрэшты, за паѓтарачным сiлавым полем у iх, практычна, не было шанцаѓ загiнуць. А вось, атакуючыя сайклы панеслi каласальныя страты i фактычна выдыхлiся. Так што тут яшчэ можна было паспрачацца, хто сапраѓдны герой.
  Але трэба аддаць належнае, хлопчыкi i дзяѓчынкi ѓ баявых гарнiтурах стралялi трапна. Адчувалася, што гульнi на кампутарах не прайшлi дарма, i яны проста цудоѓныя байцы.
  Адала, што вяла агонь па правую руку ад Эдзiка, узяла i скiнула са сваёй дзiцячай нагi боцiк. I са спрытам малпачкi шпурнула ѓ надыходзячага непрыяцеля некалькi макавых зярнятак.
  Хлопчык-камандзiр кiѓнуѓ:
  - Гэта нядрэнны, скажам так, прэзент анiгiляцыi! Але яго лепш прымянiць падчас штурму замка.
  Адала лагiчна адзначыла:
  - У цябе запас сюрпрызаѓ невычэрпны. Так што не ѓсе казыры выкладзены. А казырную карту таксама ператрымлiваць не след!
  I малюсенькiя макавыя зярняткi анiгiляцыi ѓразiлi сайклаѓ, раздзiраючы буйных ваяроѓ на дробныя, iрваныя кавалачкi. Вось гэта пайшло разбурэнне.
  Дзяѓчынка пiскнула, тупнуѓшы дзiцячай нагой:
  Чакае перамога над сайкламi, веру,
  Будуць новыя песнi ѓ нас...
  Не аддам я сябе ѓ рабства зверу,
  Пакажу ѓ лаянцы вышэйшы, ведай, клас!
  Хлопчык, якi ваяваѓ злева, адзначыѓ з усмешкай:
  - А чаму ты не шпурнула рукой, а нагой?
  Адала засмяялася i адказала:
  - А так прышпiльней!
  Эдзiк кiѓнуѓ:
  - Так, рукой кiне любы дурань, а паспрабуй нагой!
  Дзецi хорам усклiкнулi:
  - Слава воiнам святла,
  Слава Радзiме светлай маёй...
  Будуць подзвiгi нашы апеты,
  Перамагчы - гэта галоѓная мэта!
  Сайклы, сапраѓды, нясучы каласальныя страты, сталi адступаць. Але зноѓ паднялiся сцены. I рушылi новыя машыны. Яны былi падобныя на пляскатыя пiрамiды на гусенiцах, i вялiкiх памераѓ са стваламi.
  Калi войскi дзiцячага спецпрызна палiлi па iх з прамянёмаѓ, то практычна, не прычынялi шкоды. Промнi адскоквалi ад якая адлiвае сталлю бранi.
  Адна з дзяѓчынак усклiкнула:
  - Вось яшчэ адзiн джокер у непрыяцеля! I цi нават цэлая лавiна джокераѓ!
  Хлопчык-воiн усклiкнуѓ:
  - Лепш памерцi стоячы, чым жыць на каленях! Я ѓжо быѓ у палоне i мяне лупiлi токам, ад мовы да пятак прапускаючы праз усё цела разрады. I гэта так хворы, што лепей смерць!
  Дзяѓчынка кiѓнула:
  - Так, i мяне катавалi! Прычым, выдасканалена, зменнай гравiтацыяй i пульсавалай бязважкасцю. А гэта так балюча, i прычым, нiякiх слядоѓ не пакiдае, акрамя начных кашмараѓ!
  Ну, я думаю, наш несмяротны i вялiкi камандзiр што-небудзь ды прыдумае!
  Эдзiк кiѓнуѓ у знак згоды сваёй белай галавой i скамандаваѓ:
  - А цяпер хлопцы, вазьмiце, паказытайце сябе насы i чхнiце!
  Адала, гэтая бывалая дзяѓчынка-ваяѓнiца, здзiѓлена спытала:
  - А гэта яшчэ навошта?
  Хлопчык-камандзiр упэѓнена адказаѓ:
  - Вось вы ѓбачыце, якi будзе эфект!
  Дзецi-ваяры не сталi спрачацца. Вось узялi i паказыталi сабе мiлыя дзiцячыя носiкi з дапамогай кончыкаѓ маленечкiх кiнжалаѓ. I як возьмуць, i чхнуць.
  Разам страсянула атмасферу. I пасыпалiся зверху абломкi з мноствам вострых канцоѓ. Яны абрынулiся на пiрамiдальныя танкi. I абаткнулi iх, нiбы вожыка iголкамi. I вялiзныя монстры спынiлiся.
  Эдзiк кiѓнуѓ i адзначыѓ:
  - А цяпер возьмем i праспяем!
  I байцы з дзiцячага спецпрызна ѓзялi i з задавальненнем заспявалi;
  Мая прынцэса, ты кветка
  Блiскучы ѓ садзе гасподнiм!
  Твой погляд, як свежы ветрык
  Развее полымя пекла!
  
  Свяшчэнна дзяѓчыны каханне
  Геройскi меч, сцiскаючы з гонарам!
  Праллю струменем бурным кроѓ
  З табою навечна буду анёл разам!
  
  Марай запалiѓся патаемнай
  Твой вобраз, салодкi водар!
  Цябе ляпiѓ творца сусвету
  Усе слугi зла не апаганяць!
  
  Магчыма толькi на нябёсах
  Лёс злучыць закаханых!
  Але Бог не дасць нам абрынуцца ѓ пыл
  Злiе саюз сэрцаѓ у расстаннi загартаваных!
  Пасля такiх цудоѓных i ѓзнёслых слоѓ, адбыѓся цуд. Цэлая армада пiрамiдальных танкаѓ зацвiла, нiбы цэлы каскад кветнiкаѓ. I пышныя кветкi апынулiся папросту пышныя. I сталi расцi з апантанай i неймавернай, бурнай сiлай. I так прыгожа атрымалася.
  Адала цмокнула хлопчыка-камандзiра ѓ шчаку i адзначыла:
  - Ты проста хараство непаѓторная!
  Эдзiк з усмешкай кiѓнуѓ:
  - Тэхнамагiя!
  Хлопчык-воiн усклiкнуѓ:
  - Ну, а цяпер у атаку! Сумняваем ворагаѓ адным ударам!
  Хлопчык-камандзiр запярэчыѓ:
  - Не! Пакуль рана. Спачатку, вы павiнны паглядзець мае больш раннiя прыгоды. Там прыйшлося дзейнiчаць i без прасунутых нанатэхналогiй, i гэта, трэба адзначыць, вельмi складана!
  Адала з усмешкай адзначыла:
  - Я, вядома ж, разумею, што без тэхналогiй складаней. Але такi хлапчук, як ты, я думаю, вырашыць любую праблему.
  Эдзiк праспяваѓ з усмешкай, што зiхацела, як адборны, марскi жэмчуг, сваiм сярэбраным голасам:
  Хоць не вырашыць нам усiх праблем,
  Не вырашыць усiх праблем!
  Але стане радасней усiм,
  Весялей стане ѓсiм!
  Пасля чаго, хлапчук уключыѓ галаграму. Дзiцячы спецназ прыцiх.
  Сапфiравыя i смарагдавыя вочы хлопчыкаѓ i дзяѓчынак пажыралi вiдовiшча.
  Ну што ж, хлопчык, якi быѓ у розных кропках сусвету i не на адной паказваѓ, калi ён яшчэ не настолькi замацярэѓ. I гэта была эпоха сярэднiх вякоѓ у Новым свеце, нейкай альтэрнатыѓнай гiсторыi, як бы планеты Зямля.
  У дадзеным выпадку, было паказана, што Эдзiк стаѓ хлопчыкам-iндзейцам, якi высочвае ѓ засадзе атрад бледнатварых. Ён у шортах, басаногi, бо макасiны толькi мяшаюць, але размаляваны каляровымi малюнкамi з ног да галавы. Нават дзiцячы твар у жахлiвых наколках з драконамi i анёламi з мячамi.
  Хаця такiя малюнкi, быццам бы, i не тыповыя для iндзейцаѓ. Але куды толькi Эдзiка за тысячы прыгод i вандровак лёс не закiдвала. Усе эпохi, планеты i часы пераблыталiся, перамяшалiся i злiлiся ѓ падабенства шчыльнага клубка.
  Побач з iм ляжыць мускулiстая дзяѓчынка з шырокiмi сцёгнамi, выставiѓшы амаль пад самы нос босыя, круглыя, панадлiвыя пятачкi. Чамусьцi ваяѓнiца, хаця павiнна быць iндыянкай, але з'яѓляецца бландынкай. Адзення на ёй амаль няма, толькi трусiкi з набору бiкiнi, нiтку жэмчугу на поѓных грудзях.
  Калi яна павярнулася, то Эдуард разгледзеѓ сiмпатычны твар з мужным падбародкам i вялiкiя, але правiльнай формы грудзi. Рукi ѓ ваяѓнiцы мускулiстыя, скура шакаладная, што ѓ спалучэннi з белымi, з лёгкiм налётам жаѓцiзны, дакладней, залатой пылка валасамi, выглядае страшэнна прывабна.
  Ваяѓнiца-бландынка, зрэшты, устрывожана шэпча:
  - Бледнатварыя iдуць сюды, о хлопчык-правадыр Фантанчык!
  Нешта ткнула юнага ваяѓнiка ѓ мускулiсты бок... Эдуард тузануѓся i ѓбачыѓ хупавую, босую, дзявоцкую ножку. Таксама мускулiсты, моцны. А затым i саму даму са пякучымi вогненна-рудымi валасамi. Такая вось прыгажуня тут атрымалася. Мядовая бландынка i рыжуха, i абедзве напаѓголыя, мускулiстыя i атлетычныя. Не воiны, а бажаствы з лукамi.
  Эдуард асцярожна пагладзiѓ спачатку адной, а затым другой дзяѓчыне ножкi. Тыя завуркаталi, нiбы коткi, якiх гладзяць. Ну, правiльна, не павiнна нармальная жанчына ад мужчынскiх ласак кiдацца. А то распладзiлася ѓсякiх недатыкаѓ, што за найменшае пагладжванне, цi падлашчванне, гатовыя падаць у суд. А бо для мужчыны суцэль натуральнае жаданне пагладзiць i прылашчыць прыгожую дзяѓчыну, цi нават двух дзяѓчат адразу.
  Праѓда, ён целам дзiця, але ж гадоѓ яму ѓжо прыстойна, i гадамi, i памяццю ён цалкам дарослы, так што....
  Праѓда, вельмi мускулiсты, але спартыѓны Эдуард якраз любiѓ моцных жанчын, здольных нарадзiць моцнае патомства.
  Але вось агнязарная прыгажуня падала Эдуарду губкамi знак - замры! Хутка з'явiцца вораг!
  Сапраѓды, на ѓскрайку здаѓся атрад... Ого, такога палкоѓнiк спецпрызна не чакаѓ. Не, гэта былi зусiм не тролi, або гномы - цалкам нармальныя людзi, але... У сярэднявечных даспехах, з грувасткiмi, як дубiны людаеда, мушкетамi, з доѓгiмi мячамi. Уся гэтая раць рабiла ѓражанне чагосьцi вельмi нерэальнага i сюррэалiстычнага. I ѓжо вельмi архаiчнага. Пры гэтым, адрознiвалася шматлiкасцю, хаця не празмернай. На конях, у цяжкiх даспехах выязджалi ѓсё новыя i новыя рыцары. Дарэчы, бледнатварыя, моцнае перабольшанне - морды загарэлыя, асмуглыя, а бароды чорныя.
  Рудая ваяѓнiца-д'ябла сама адказала на гатовы сарвацца з мовы Эдуарда пытанне:
  - Гэта iспанскi атрад Картэса. Не бойся, iх усяго чатырыста чалавек, i яны яшчэ не паспелi папоѓнiцца мясцовымi iндзейцамi.
  Хлопчык-ваяѓнiк свiснуѓ i прашаптаѓ у адказ:
  - Цудоѓна... А нас колькi?
  На гэты раз адказала мядовая бландынка:
  - Разам з табой будзе пяць! - I перахапiѓшы разгублены погляд Эдзiка, дадала. - Самы дакладны лiк, пентаграма!
  Юны ваяѓнiк злёгку здрыгануѓся. Суадносiны сiл, колькасцю, вiдавочна не на iх карысць. I галоѓнае, у iх няма нi бластэраѓ, нi сiлавых палёѓ, нi нават гранат з антыматэрыяй. А гэта стрэмна. Вось, напрыклад, адным гiпербластэрам можна ѓвесь атрад зразаць, там за адну хвiлiну можа выкiдвацца энергiя дзесяцi атамных бомбаѓ, скiнутых на Хiрасiму.
  Рудая д'ялiца палiчыла патрэбным нагадаць Эдуарду:
  - У цябе ёсць лук, о правадыр... Адкрыеш агонь па маёй камандзе!
  Бландынка адзначыла:
  - Хлопчык басанож, i занадта сцiплы мае прыкiд, гэта не парадак для вялiкага правадыра, хай нават з iм зараз i няма армii. - Дзяѓчына пстрыкнула босымi пальчыкамi ногi. I нешта змянiлася, i Эдуард адчуѓ, што нешта ѓжо не тое.
  Хлопчык-воiн зноѓ вось зараз звярнуѓ увагi на сябе. Ён, i сапраѓды, голы па пояс, але ѓ штанах з буйвалiнай скуры i упрыгожаных каштоѓнымi камянямi макасiнах. На галаве вянок, з якога тырчаць тры пяры. Не, не сакалiных, а нейкага нязменнага на зямлi птушынага.
  Само цела стала куды больш рэльефным i масiѓным цяглiцамi, хоць Эдуард заѓсёды адрознiваѓся выдатным развiццём мускулатуры, зрэшты, у апошнiя гады стала занадта сухi так, што праступалi рэбры ад дэфiцыту харчавання i сталага руху. Але ѓ дадзеным выпадку, ён стаѓ падобны на прафесiйнага чэмпiёна па фiтнесе - iдэальны рэльеф i нiводнай жырынкi, а скура налiлася чырвона-карычневым загарам.
  На грудзях красавалася наколка з ягуарам - сiмвал Гурона. Астатнiя наколкi, кудысьцi дзялiлiся, нiбы па ѓзмаху чароѓнай палачкi. Ваяѓнiцы ж былi з iдэальнай, гладкай i глянцаванай скурай, шакалад з залацiстым адценнем, i iх скура паблiсквала ѓ паѓзмроку цёплага мексiканскага вечара.
  Ногi ѓ iх заставалiся босыя, але ад гэтага iх баявая эфэктыѓнасьць толькi ѓзрастала.
  Яны нацягнулi свае лукi. Яшчэ дзве дзяѓчыны, а Эдуард быѓ чамусьцi ѓпэѓнены, што там менавiта дзяѓчыны-прыгажунi, замаскiравалiся гэтак старанна, што iх i не вiдаць. Але ѓ тых дваiх лукi такiя раскошныя, нiбы ѓ царэвен, а апярэнне стрэл густа абсыпана дыяментамi, тапазамi, рубiнамi i смарагдамi.
  А ѓ самога Эдуарда лук таксама не саступае ѓ раскошы, але ѓ iм больш сапфiраѓ i каштоѓных камянёѓ цёмных тонаѓ. А ѓ дзяѓчат-прыгажунь больш яркая размалёѓка.
  Атрад iспанскiх канкiстадораѓ ужо поѓнасцю размясцiѓся перад iмi. Чатыры сотнi кастыльскiх кабальера. Падобна, недалёка адсюль мора, хаця характэрных пахаѓ нячутна, вецер дзьме якраз ад узбярэжжа. А вось водар дзявочых целаѓ такi панадлiвы, зусiм нечалавечы, нiбы сумесь мёда, кветак, трохi мушката i рэзкiх затавак.
  Самi ваяѓнiцы вельмi крутыя, i адна ѓзяла i злавiла босымi пальцамi ногi казурка, i раздушыла яго ѓ аладку.
  Iх супернiкi-байцы, на той момант, магутнай Iспанскай iмперыi, яшчэ не паспелi запылiцца ѓ паходзе i выглядаюць суцэль iмпазантна.
  Наперадзе ѓсiх магутны, шыракаплечы, высокi вершнiк з доѓгай, рудай барадой. Мусiць, гэта i ёсць граф Картэс, якi ѓ будучынi атрымае тытул герцага i захопiць сабе папросту казачныя багаццi.
  Быццам ён быѓ якраз рыжы i вельмi здаровы. Даспехi адны важаць з цэнтнер i пад iм не просты, а ломавы конь пярэстай масцi.
  Хлапчук-палкоѓнiк узяѓ iспанскага гранда на прыцэл i падрыхтаваѓся стрэлiць.
  Ужо шмат хто бачыѓ, Эдзiк нядрэнна страляѓ з лука, хоць даѓно ѓжо ѓ дадзеным выглядзе зброя не практыкаваѓся, у хаду была больш сучасная i прасунутая, так што асаблiвай упэѓненасцi, што ён трапiць, не было.
  Камандаванне ѓзяла на сябе вогненна-рудая красуня. Яна стрэлiла першай, i страла паляцела па датычнай траекторыi. Златавалосая пальнула кудысьцi ѓ бок, а з процiлеглых зараснiкаѓ вылецелi, нiбы каметы, паражальныя пучкi анiгiляцыйнай энергетыкi.
  У не паспелага стрэлiць Эдуарда, зрэнкi вачэй акруглiлiся трыкутнiкам. Такога ён яшчэ нiколi не бачыѓ. Страла вогненна-рудай дзяѓчыны лопнула i разышлася чорнымi хвалямi. Iспанскiя рыцары, якiя трапiлi ѓ гэты прылiѓ, разам абвуглiлiся i рассыпалiся ѓ пацяруху разам са скакунамi. Засталiся толькi застылыя ѓ паветры шкiлеты.
  Гасцiнец, выпушчаны дзяѓчынай з валасамi колеру сусальнага золата, вырабiѓ, у не меншай ступенi, разбуральнае дзеянне. Толькi яно выявiлася крыху ѓ iншым. Прайшлася белая хваля, i яшчэ адна сотня воiнаѓ раптам пачала цвiсцi. Прычым, у самым што нi ёсць, лiтаральным сэнсе. А менавiта, сакавiтыя i яркiя бутоны пакрылi канкiстадораѓ кастыльскай iмперыi з ног да галавы. А затым, пайшлi iмклiвыя ѓцёкi, закаласiлася цудоѓная па прыгажосцi алея. I ператварылiся патэнцыйныя бандыты i душыцелi, кожны з iх у куст казачных кветак з найбагатай афарбоѓкай...
  Нядрэнна спрацавалi i iншыя падаруначкi... Трэцяя страла разляцелася пунсовымi маланкамi, i запалалi iспанцы, нiбы паходнае, паганскае шэсце, а затым звярнулiся ѓ сотню вогнiшчаѓ... I полымя кожнага вогнiшча мела свой колер i адценне, а iскры разляталiся, iмкнучыся вышэй закрануць чорнае неба.
  Ну, а чацвёрты прэзент аказаѓся яшчэ больш цудоѓным. Ад стралы паляцелi блiскучыя, як горны крышталь, гаечныя ключы i балты! I яны абрынулiся на хваставую частку атрада Картэса. Звярнулiся конi ѓ гусенiцы, а коннiкi ѓ экскаватары, i сотня машын дзiѓных канструкцый спынiлася, захрасаючы на шырокай дарозе памiж узгоркамi.
  Цяпер чатырыста моцных i адважных воiнаѓ iспанскай iмперыi спынiлi сваё iснаванне.
  Эдзiк у захапленнi выгукнуѓ:
  - Тэхнамагiя! Вось гэты цуд!
  Застаѓся толькi адзiн Картэс, ён так i замёр нерухомай глыбай на сваiм вялiзным, як германскi тур, скакуне i дастатковай паспяхова стараѓся захаваць самавалоданне.
  Эдуард стрэл па iм, але мiльганулi дзве босыя, дакладныя пятачкi, i дзяѓчынкi, залатавалосая i рудая, спрытна злавiлi пальчыкамi ног стралу, пасля чаго, хорам усклiкнулi:
  - Не! Ты павiнен высветлiць, чыя кроѓ у вас больш высакародная, на мячах!
  Ну, што ж на мячах, дык на мячах. У Эдуарда быѓ навык бiцца i палкай, i сапёрнай лапаткай, а таксама штык-нажом. Вось толькi б сам меч знайсцi...
  Хлапчук запытальна паглядзеѓ на ваяѓнiц, нiбы чакаючы, што тыя дадуць яму чароѓны меч-кладзенец - адзiн узмах, i сто галоѓ з плячэй!
  Але рыжая д'ябла паказала на адкiнуты выбуховай хваляй тэхнамагii самы пасрэдны iспанскi клiнок, злавесным тонам прашаптаѓшы:
  - Цяпер вы на роѓных!
  Тут вецер змянiѓ кiрунак, прынясучы жаданую ѓ гарачы трапiчны вечар, прахалоду. З мора павеяла свежым паветрам, пахам ёду, крэветак, салодкiх, як арэхавыя карамелькi, багавiння.
  Эдуард нетаропка рушыѓ да трафейнай зброi, ён адчуваѓ сябе сапраѓдным чырванаскурым. А Картэс, ды навошта ён увогуле забраѓся ѓ Мексiку? Хоча знiшчыць старажытную культуру Траѓня? Напоѓнiць свае кiшэнi золатам, якое лiчыцца ѓ мясцовых iндзейцаѓ свяшчэнным металам. Сьцерцi ранейшыя культы i паставiць яшчэ больш жорсткае кiраваньне iнквiзiтараѓ i езуiтаѓ...
  Тут Эдуард раптам злавiѓ сябе на думцы, што для бiтвы ѓ iншай эпосе занадта ѓжо рэальныя ѓ яго адчуваннi. Ён адчувае голым, мускулiстым тулавам i апорнае прыемную, марскую прахалоду подых паветра, i кавалачак цёплай смалы, якi капнуѓ на моцнае плячо.
  Не, гэта не падобна на сон. У сне звычайна, цi не ѓсведамляеш, цi тваё ѓсведамленне доѓжыцца вельмi кароткi час. А тут нешта iншае... Вось нават макасiны прычыняюць пэѓную нязручнасць, а сам ты зусiм не хлапчук, якому на выгляд гадоѓ дванаццаць, а юнак ужо не маладзейшы за плоць дваццацi гадоѓ. Вось як разгулялася яго ѓяѓленне, пры поглядзе на дзявочыя любаты.
  Гэта значыць, цела не яго, хаця, увогуле, Эдзiку яшчэ нядаѓна было вельмi далёка да сталасцi. Ды i ваяѓнiком ён быѓ не толькi ѓ дваццаць першым стагоддзi, а эпохах больш крутых i касмiчных, са славай на цэлае войска. Але зараз, сапраѓды, гэта цi то ён, цi то, наадварот, не ён... Плоць чужая, хаця i здаровая, i энергii ѓ iм шмат. Не так, як у апошнiя пару гадоѓ, калi Эдуард адчуѓ у сабе некаторае астуджэнне да войн i бiтвай, i суцэльнай барацьбе за выжыванне, знiжэнне запалу, цягучае лянота на трэнiроѓках i нежаданне па ранiцах уставаць i рабiць зарадку. Ды i сон стаѓ нейкiм цягучым, калi ты не адчуваеш ранейшай энергii i жадання ѓскочыць, а хочаш паспаць, i думаеш - стаж розных бiтваѓ ужо ёсць, цi не пара на пенсiю.
  Каб пагуляць удосталь у гульнi, без рызыкi, без боляѓ i толькi з аднымi задавальненнямi. I сапраѓды, што вечнаму хлопчыку трэба? Размясцiцца ѓ якiм-небудзь, тэхналагiчна развiтым i адносна бяспечным свеце, i жыць сабе, атрымлiваючы асалоду ад забаѓкамi i радасным гультайства.
  Але ѓ Эдуарда крыху падвешаная сiтуацыя з пенсiяй. Фармальна, ён, як эльфiйскi грамадзянiн, якi праваяваѓ больш эпохi ѓ Мечне i выпрацоѓваѓ дзвесце пяцьдзесят цыклаѓ, быццам бы там павiнен i атрымлiваць пенсiю. Але зараз ён служыць у Сонечнай Армii непрызнанай нiкiм дзяржавы. Так што яго прававое становiшча...
  Эдуард занадта ѓжо адцягнуѓся, i Картэс паспеѓ прыйсцi ѓ сабе. Грозны iспанскi гранд навёѓ на таго, хто здаваѓся iндзейцам, свой цяжкi мушкет. Аб такой рэчы, як крэмнева-ѓдарны механiзм, яшчэ не ведалi, i Картэс катаваѓ падпалiць порах, выкарыстоѓваючы якi труцца механiзм. Ну не, гэта вельмi ѓжо прымiтыѓная зброя, вiдавочна саступае звычайнаму луку са стрэламi. Адзiная перавага такога мушкета, што ён напэѓна праб'е сваiм свiнцовым, памерам з курынае яйка, любы даспех. Аднак патрапiць у спрытнага i шустрага iндзейца, такiм чынам, вельмi цяжка.
  Таму, Эдуард не стаѓ нервавацца, а стрымана рушыѓ да мяча. Усё роѓна, стрэлiць можна толькi, калi запалiш кнот, а гэта запатрабуе чакай.
  Картэс нешта крыкнуѓ на iспанскай. Эдуард не ведаѓ гэтай мовы. Але затое валодаѓ нямецкай i англiйскай, а таксама крыху французскай. Хлопчык-ваяѓнiк не быѓ вялiкiм спецыялiстам па Картэсе, i ѓвогуле па ѓсiх гэтых каланiяльных войнах. Ведаѓ тое, што было ѓ школьных падручнiках. Ну i яшчэ сёе- тое па вядомай кнiзе: "Дачка Мантэсумы". Але там, зразумела, звесткi былi адрывiстыя i перамяшаныя з мастацкай выдумкай.
  Па iдэi Картэс, павiнен ведаць французскi, бо iспанцы часта ваявалi з краiнай лiлеi.
  I Эдуард на французскай мове, на якой казаѓ не занадта бегла, вымавiѓ:
  - У вас ёсць да мяне пытаннi, монсiньёр?
  Картэс ад разгубленасцi ткнуѓ запаленым кнотам у мушкет, i гэтая маленькая гармата дзюбанула... Ну i грукат, нават ад аднаго стрэлу. Можа менавiта гэты гук, падобны на грымоты, i прымушаѓ падаць iндзейцаѓ, калi самi кулi праляталi мiма!
  У дадзеным выпадку, кавалачак круглага свiнцу прасвiстаѓ у перадзелах больш за сто метраѓ, i зусiм не небяспечны для Эдуарда. Хлопчык-ваяѓнiк, не дадаючы кроку, падышоѓ да мяча i лёгка падняѓ зброю, хоць яна i важыла кiлаграм з дзясятак. Вядома, занадта доѓгi бой, нават загартаваныя трэнiроѓкамi рыцарамi, такiмi мячамi весткi не змогуць. Шабля, зразумела, куды больш практычна.
  Картэс нарэшце вымавiѓ на французскай:
  - Ты хто такi?
  Эдуард адказаѓ у стылi Мефiстофеля:
  - Я частка сiлы той, што вечна зла жадаючы, творыць дабро!
  Хоць з французскай у яго i не вельмi, але iспанец, зразумела, зразумее. Усё ж добра, што ѓ вайскоѓцу адной з альтэрнатыѓнай рэальнасцяѓ лiцэi, iх навучалi мовам меркаванага супернiка. У першую чаргу, англiйскай i нямецкай, а таксама i кiтайскай. Апошняя мова для навучання самая цяжкая, i яе практычна нiхто не ведаѓ. Iспанiя не лiчылася сур'ёзным супернiкам, хоць распаѓсюджанасць гэтай мовы па свеце больш, чым нямецкай. Але з немцамi вайны, вiдаць, лiчылася, што пазбегнуць не ѓдасца.
  Картэс усмiхнуѓся ѓ адказ, i па-французску, хай i не вельмi чыста, прапанаваѓ:
  - Хочаш бiцца на мячах?
  Эдуард лаканiчна адказаѓ:
  - Па рыцарску!
  Картэс заѓсмiхаѓся яшчэ шырэй. Ён лiчыѓся адным з наймацнейшых фехтавальшчыкаѓ у Iспанii. А хто такi iндзеец? Проста дзiкун, якi асмелiѓся кiнуць выклiк Кастыльскай iмперыi. Так ён i пазбавiцца сваёй пустой, з наборам з пёраѓ галавы.
  Эдуард, падобна, быѓ iншага меркавання i наблiжаѓся да свайго супернiка.
  Граф Картэс досыць лёгка, для чалавека свайго складання i ѓ масiѓных даспехах, саскочыѓ з каня.
  Ён быѓ на галаву вышэй свайго супернiка, хай нават дзякуючы магii i на кароткi час па сталым, i як мiнiмум удвая цяжэй. Але i Эдуард адрознiваѓся, асаблiва ѓ новым целе, спрытам i мускулiстасцю. А няхай саманадзейны граф паспрабуе яго ѓзяць нахрапам.
  Меч, вядома ж, цяжэй палкi, гэта ѓсё роѓна, што махаць ломiкам. Але затое ѓ супернiка зброя яшчэ цяжэй. А як бы не быѓ моцны Картэс, але ѓсё роѓна манеѓранасць вялiкага цела будзе нiжэй.
  Эдуард наблiжаѓся, супернiк стаяѓ на месцы, iмкнучыся захоѓваць балансаванне i, чакаючы.
  Воiны ганарлiвай Iспанii пазбавiлiся сваiх целаѓ пасля пуску кожнай ваяѓнiцай па страле, але сам Картэс, здавалася, зусiм не бянтэжыѓся гэтым. Нават, наадварот, iспанец выглядаѓ па-асаблiваму сабраным i напышлiвым.
  Эдуард нечакана паскорыѓся i правёѓ атакуючы выпад. Граф парыраваѓ яго ледзь прыкметным рухам мяча. Хлопчык-iндзеец усмiхнуѓся - вораг апынуѓся лепш, чым ён думаѓ.
  Картэс, у сваю чаргу, правёѓ прыём вiдэлец, але таксама не дасягнуѓ мэты. Эдуард адказаѓ.
  Абодва супернiка пачалi фехтаваць, але ѓ своеасаблiвай манеры. Эдуард лягчэйшы i рухомы кружыѓ поруч супернiка, а масiѓны Картэс стаяѓ нерухома, толькi зрэдку рабiѓ паѓкроку наперад, iмкнучыся дастаць супернiка.
  Абодва воiны першыя дзесяць хвiлiн маѓчалi i дзейнiчалi дастаткова асцярожна. Эдуард некалькi разоѓ трапляѓ па латах, але трафейны меч не мог прабiць браню. А калi Картэс рэзкiм узмахам зачапiѓ юнага ваяѓнiка, то на аголеным торсе iндзейскага воiна праступiла кроѓ.
  Пасля чаго, iспанец змянiѓ тактыку, выгляд чужой крывi прымусiѓ страцiць яго стрыманасць, i рэзка пайшоѓ наперад. Эдуард усё ж пераѓзыходзiѓ супернiка ѓ манеѓранасцi. Ён нiбы леапард адыходзiѓ i адступаѓ, падрыхтоѓка хлопчыка-спецназаѓца адбiвалася.
  Высекчы Картэса можна, толькi патрапiѓшы сапраѓды ѓ твар, даспехi затулялi i рукi, i ногi, але тым самым, прымушаючы рухацца непрыяцеля павольней.
  Тут Эдуард зноѓ здабыѓ упэѓненасць, як нi моцны i нi цягавiты граф, усё роѓна ён будзе стамляцца. Нават чэмпiёны свету сярод баксёраѓ-прафесiяналаѓ i тое стамляюцца i не заѓсёды вытрымлiваюць тэмп у дванаццацi раундах. А бо ваююць у адных спартовых трусах. Так i гэты монстар выдыхнецца.
  Сапраѓды, Картэс стаѓ цяжка дыхаць i моцна пацець, i яго тэмп руху знiзiѓся.
  Нават на тоѓстых шчоках з'явiлася нездаровая чырвань.
  Эдуард зноѓ актывiзаваѓся i перайшоѓ у наступленне. Пры гэтым, юнак-тэрмiнатар больш ужываѓ не тое, чаму яго навучалi ѓ спецназе, а прыёмы, падкрэсленыя з прыгоднiцкай лiтаратуры. У прыватнасцi, удары пад падставу дзяржальнi мяча, каб максiмальна стамiць супернiка i, асаблiва, яго пэндзаль.
  Картэс пачаѓ крыху адступаць назад, i тады Эдуард зноѓ здабыѓ дарунак прамовы:
  - Што, монсеньёр, прыпякае?
  Граф у адказ зрабiѓ рэзкi выпад, якi ледзь не прабiѓ вока Эдуарду, але i сам атрымаѓ мячом сабе па пальцах. Юны ваяѓнiк ударыѓ, не занадта замахнуѓшыся, буйвалiная скура пальчатак толькi надсеклася, але пару фаланг Картэсу спецназавец зламаѓ. Трымаць меч у правай руцэ стала балюча, i маршалак iспанцаѓ перакiнуѓ зброю сабе ѓ левую руку.
  Але, вядома ж, секчыся левай куды цяжэй, чым правай, нават калi ты i так навучаны.
  Эдуард здабыѓ некаторую ѓпэѓненасць. Ён атакаваѓ непрыяцеля ѓ галаву i, адначасова, правёѓ удар галёнкай пад каленку.
  Бранявая плiта аказалася крыху вышэй, але ѓсё роѓна, буйвалiная скура змякчыла ѓдар. Але затое Картэс пахiснуѓся, i яго меч крыху адхiлiѓся, i Эдуард, правёѓшы прыём веер, калi праводзiцца камбiнацыя ѓдараѓ, жорстка драпнуѓ iспанскага графа па шчацэ.
  Удар прыйшоѓся крыху нiжэй броваѓ, але ѓсё роѓна палiлася кроѓ, i супернiку стала цяжка казаць, i сам па сабе боль адцягваѓ ад паядынку.
  Картэс цяпер, i сапраѓды, раз'юшыѓся, але яго лютасьць была стомленай i нейкай бяссiльнай. Некалькi разоѓ граф прамахваѓся, i, нарэшце, Эдуард, спрытна нырнуѓшы, нiбы рыбка, трапiѓ супернiку клiнком у твар.
  Правае брыво лопнула, нiбы мячык, напоѓнены крывёй, i Картэс па-сапраѓднаму паплыѓ. Эдуард, бачачы яго стан, секануѓ па пэндзлi. Буйвалiная скура злёгку "натрубiлася", супернiк усё ж утрымаѓ у левай руцэ меч.
  Чатыры дзяѓчыны-ваяѓнiцы тупнулi босымi, стройнымi нагамi, гарлапанiлi ва ѓсю глотку:
  - Малайчына, наш хлопчык! Ты выйшаѓ вельмi шустрым!
  Тады юны ваяѓнiк зноѓ паѓтарыѓ удар па пальцах. Ён, у прынцыпе, мог правесцi выпад i ѓ галаву, але захацелася ѓзяць Картэса ѓ палон жывым.
  Цяжкi меч маршалка iспанцаѓ плюхнуѓся ѓ бруд, i грамiла зноѓ адступiѓ, i стомлена адказаѓ на французскай:
  - Ну, здаецца, я прайграѓ табе, дзiкун!
  Эдуард лагiчна запярэчыѓ:
  - Дзiкуны на французскай не размаѓляюць. Ды i наогул, вы прыйшлi на чужую зямлю, каб занявольваць i забiваць!
  Iспанскi маршалак прароѓ:
  - Мы прынеслi вам веру, якая ратуе ад вечных, пякельных пакут!
  Эдуард з ухмылкай адказаѓ:
  - Вы ѓжо i так зрабiлiся для ѓсiх мукой, хай i не вечнай!
  Абодва воiны стаялi адзiн насупраць аднаго. Абодва былi ѓ крывi, хоць Картэс, зразумела, заляпаны па гушчы i паранены мацней. Абяззброены iспанскi гранд супраць iндзейца з не занадта вострым, але суцэль смяротным мячом.
  Картэс бачыѓ толькi на адно вока, але, нягледзячы на распораную шчаку, гаварыѓ даволi выразна. Эдуард жа не ведаѓ, што з iспанскiм графам рабiць. Трэба было б узяць у палон, але ѓ гэтым выпадку, незразумела, куды яго весцi.
  Хоць, наогул, трэба было аддаць яго ваярамi iмперыi Майя. Як дарэчы, у iх сталiца называецца? Вылецела з галавы! Ды i дзе зараз атрады мексiканскiх iндзейцаѓ. Iх, так званая iмперыя, ужо на спадзе, не вiдаць не берагавой аховы, нi рэгулярнай армii. Так што чатырыста ѓзброеных грувасткiмi мушкетамi iспанцаѓ аказалiся для iх вялiзнай сiлай.
  Эдуард чытаѓ кнiгу, пра вайну Картэса даѓно, так што не мог дакладна ѓспомнiць, хто ѓ iндзейцаѓ быѓ на той момант цар i якая, хоць прыкладна, у iх была па колькасцi армiя. Але па iдэi, дзяржава праѓзыходная памерамi саму Iспанiю (без замежных уладанняѓ!) павiнна быць не маленькай i насельнiцтвам.
  Картэс парушыѓ маѓчанне i не занадта выразна вымавiѓ:
  - Раз перамог, так i забi!
  Эдуард у адказ ухмыльнуѓся i лiслiва спытаѓ:
  - А можа, прапануеш за сябе вялiкi выкуп!
  Iспанскi граф сапраѓды адказаѓ:
  - У мяне няма нiчога акрамя даѓгоѓ, што засталiся ад стану, я ѓсё выдаткаваѓ на экспедыцыю i свой наёмны атрад!
  Эдуард адказаѓ за Картэса сам:
  - А кароль няѓдачнiка проста пакарае смерцю... - I тут юнаму ваяѓнiку ѓ галаву прыйшла цiкавая думка. - А калi ты паступiш на службу мясцоваму каралю? Бо, здаецца, у цябе iншага выйсця няма!
  Картэс задумаѓся. Стан выдаткавана, даѓгi вялiкiя, i па iх растуць працэнты. У Iспанii яго чакае пазыковая турма i, напэѓна, яшчэ i катаваннi. Вядома, i за загiнулы атрад спытаюць - не памiлуюць. Iсцi на службу мясцоваму царку? Хiба мала iспанцаѓ служаць наймiтамi, ды i ѓ яго, зараз ужо знiшчаным атрадзе, далёка не ѓсе ѓраджэнцы кастыльскай iмперыi.
  Ва ѓсякiм разе, маральных абмежаванняѓ няма. Няѓжо што мясцовы цар, хутчэй за ѓсё з роду язычнiкаѓ. Але Картэс i сам не вельмi разумеѓ хрысцiянскую веру, а так Бог, якi вiсiць, нiбы безабаронны чалавек на крыжы, выклiкаѓ масу пытанняѓ. Сапраѓды, стаѓ бы Усемагутны сябе дазваляць распiнаць? I з чаго гэта ѓ Бога, якi спальваѓ Садома i Гамору, утапiѓ амаль усё чалавецтва ѓ патопе, раптам прачнулiся такiя дзiѓныя схiльнасцi?
  Ва ѓсякiм разе, Картэс хутчэй быѓ агностыкам, чым каталiком. Тым больш, падчас бою ён не занадта пацярпеѓ - зламаныя пальцы зажывуць хутка i брыво таксама. Пэндзаль жа на шчасце засталася цэлая, хоць яе i выцяла.
  Граф ухмыльнуѓся i ветлiва спытаѓ:
  - Калi пайду да вас на службу, то якое заробак ты мне пакладзеш?
  Эдуард двухсэнсоѓна адказаѓ:
  - А гэты вырашыць мой кароль!
  Рудая ваяѓнiца з'явiлася, нiбы выскачыѓ з-пад купiны грыбок, i прабуркавала:
  - Вось гэта ѓчынак не хлопчыка, а мужа! Давай, iдзi за мной!
  I прыгажуня махнула голай нагой. Iспанскi маршалак знiк разам з ёй. Прама, як у кiно - раптоѓна i пакорлiва!
  А вось з'явiлася дзяѓчынка з залатымi валасамi. Яна млява паглядзела на Эдуарда i цiха спытала:
  - Табе прапанавалi здзейснiць акт здрады?
  Юны ваяѓнiк пакорлiва кiѓнуѓ i здзiвiѓся:
  - Так... Але адкуль вам гэта вядома!
  Ваяѓнiца ѓжо прасцейшым тонам вымавiла:
  - Тое, што ты зараз бачыш, гэта не сон! Гэта паралельная рэальнасць, над якой багi, якiм мы служым, маюць немалую ѓладу...
  Мускулiстая дзяѓчынка з залатымi валасамi замоѓкла, з'явiлася iншая з капой зялёных валасоѓ i якiя свецяцца рубiнамi вачыма. Яна нетаропка вымавiла:
  - Людзi ёсць розныя. Багi таксама... I звычайна, яны вiдавочна не ѓмешваюцца... акрамя тых выпадкаѓ, калi ѓмяшанне неабходна. I тое, у гэтым выпадку яны аддаюць перавагу людзям!
  Узнiкла яшчэ адна дзяѓчынка з валасамi бялей жэмчугу, яна з прыдыханнем адказала:
  - А табе пашчасцiла мець такi гараскоп, што рада Багоѓ абраѓ табе для найважнейшай мiсii!
  Эдуард пакланiѓся дзяѓчатам у пояс i нясмела адказаѓ:
  - Ну, я проста не ведаю... Цi варты?
  Зноѓ з'явiлася рудая, з палаючымi ярчэй за алiмпiйскую паходню валасамi, дзяѓчына-рэйнджар i жорстка адказала:
  - Вядома ж, не! I верагоднасць таго, што справiшся з заданнем, роѓная не больш за адзiн шанец з трыльёна!
  Эдуард папярхнуѓся i пралепятаѓ:
  - Але тады?
  Рудая д'яблыца жорстка адказала:
  - А ѓ цябе няма выбару! Не вы мяне абралi, а я вас абраѓ!
  Дзяѓчынка з залатымi валасамi вельмi мяккiм тонам патлумачыла:
  - Мы перакiнем цябе ѓ адно з незлiчоных паралельных светабудов, у якiм табе трэба будзе здзейснiць тое, што з тваiмi ведамi i навыкамi, амаль немагчыма зрабiць!
  Дзяѓчынка з валасамi адлiваюць смарагдамi заѓважыла:
  - Ну чаму - немагчыма! У розных фантастычных творах, пападанцы, выкарыстоѓваючы веды будучынi, здзяйсняюць розныя, часам здавалася, зусiм ужо неверагодныя рэчы. Прычым, гэта людзi куды горшыя, чым юны воiн, вечны хлопчык, войскаѓ спецыяльнага прызначэння, ды яшчэ якi мае ступень кандыдата тэхнiчных навук, якую ты з бляскам абаранiѓ, паказаѓшы, што мазгi ѓ цябе зусiм не дзiцячыя!
  Ваяѓнiца з беласнежнымi валасамi пацвердзiла:
  - Так, гэты кадр не проста абраны па гараскопе, але яшчэ дастаткова каштоѓны сам па сабе! Так шанцы падвышаюцца!
  Златавалосая дзяѓчынка-рэйнджар цяжка ѓздыхнула i заѓважыла:
  - Часу мала! Мы не можам закiнуць яго раней, чым першага чэрвеня, а значыць, нашы шанцы нават папярэдзiць Сталiна, падаюць з нулявой прагрэсiяй!
  Эдуард энергiчна замiргаѓ чорнымi вейкамi i прамармытаѓ:
  - Я нешта не зусiм разумею, пра што iдзе?
  Чатыры дзяѓчынкi-чарадзейкi пераглянулiся, i тады самая рудая з iх прапанавала:
  - Давайце пакажам яму. Словы, гэта толькi перазвон ледзяшоѓ у пустынi Сахара!
  Тут на самым цiкавым месцы прагучаѓ гонг, якi абвяшчаѓ:
  Час перарываць такую забаѓную трансляцыю.
  
  ГУЛIВЕР СТАђ Хлопчыкам-ЮНГОЙ
  АНАТАЦЫЯ
  На гэты раз легендарны падарожнiк Гулiвер апынуѓся ѓ якасцi юнага раба, ператварыѓшыся ѓ хлапчука, якi тупае босымi ножкамi па вострых камянях. А затым стаѓ юнгай на пiрацкiм караблi.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 1.
  Пераход быѓ даволi доѓгi. Дарога камянiстая, i гарачыя камянi трапiчнага клiмату. I сонца толькi-толькi стала схiляцца да захаду.
  Хлопчык Гулiвер iшоѓ разам з дзяѓчынкай-гаспадыняй. Яна пляскала босымi ножкамi куды больш упэѓнена, чым яе якi стаѓ такiм юным, на выгляд гадоѓ дванаццацi вiзавi.
  Хлопчык Гулiвер прамармытаѓ:
  - Я стамiѓся i хачу пiць!
  Дзяѓчынка са смяшком адказала:
  - Ты раб! А рабам нельга нешта прасiць у спадароѓ!
  Хлапчук уздыхнуѓ. Яшчэ нядаѓна ён быѓ дарослым i капiтанам, а цяпер аказаѓся ѓсяго толькi басаногiм шкетам, якога панукаюць, як хочуць!
  Але вось рушыѓ услед прывал. Канвой вырашыѓ адпачыць i перакусiць. Палонныя хлапчукi яшчэ некалькi гадзiн таму былыя дарослымi спынiлiся.
  I iм дазволiлi крыху выпiць вады i з'есцi па аладцы з сырам i часныком.
  Мясцовая ежа здалася Гулiверу смачнай. Акрамя таго ён ацанiѓ, што зараз у яго юныя, здаровыя, абсалютна цэлыя зубы. Пасля чаго ѓзбадзёрыѓся.
  Толькi босыя падэшвы ног, вельмi ѓжо былi збiтыя i падрапаныя аб каменьчыкi.
  Потым яны зноѓ рушылi ѓ дарогу.
  Тут днi былi нейкiя доѓгiя, цi так толькi здавалася?
  Дзяѓчынка спытала ѓ Гулiвера:
  - Вось ты верыш у свайго Бога, але змог бы, напрыклад за веру пайсцi на вогнiшча!
  Юны падарожнiк адказаѓ:
  - Я супернiк крайнасцяѓ i фанатызму!
  Дзяѓчынка пагадзiлася:
  - Гэта правiльна! Але сярод вас былi тыя, хто iшоѓ на смерць!
  Гулiвер з усмешкай адказаѓ:
  - Розныя былi! Хто iшоѓ на пакутлiвую смерць, а хто i здраджваѓ! I не толькi пад руляй пiсталета, але карысцi дзеля!
  Дзяѓчынка ѓсмiхнулася. Яе босыя ножкi пляскалi па буйным жвiру, i вiдаць ёй нават падобнае падабалася.
  Яна праспявала:
  Любоѓ Хрыста прыгожая i чыстая,
  Яна суцэльная, яркая прыгажосць...
  Пры гэтым шмат у свеце нашым зла,
  Напэѓна ѓсё ж моцны сатана!
  Хлопчык Гулiвер здзiвiѓся:
  - А адкуль гэты псалом?
  Дзяѓчынка з усмешкай адказала:
  - Сама напiсала! А што нядрэнна?
  Гулiвер адказаѓ з усмешкай:
  - Сапраѓды кажучы, нядрэнна! Але вось ты ѓ Хрыста верыш?
  Юная вiкантэса лагiчна заѓважыла:
  - У якiм сэнсе?
  Хлопчык-капiтан буркнуѓ:
  - Ну, што ён Бог!?
  Дзяѓчынка пацiснула плячыма i адказала:
  - Што ён Усемагутны Бог i творца сусвету няма. Але ѓ тое, што ён, магчыма, меѓ нейкiя чарадзейскiя здольнасцi - цалкам!
  Гулiвер удакладнiѓ:
  - А чаму не верыш у Яго Боскую прыроду?!
  Дзяѓчынка ѓпэѓнена адказала:
  - Таму што пагадзiся па-дурному Усемагутнаму iсцi на крыж! Вельмi нават глупства, маючы сiлу не здолець сябе абаранiць!
  Хлопчык-капiтан адказаѓ:
  - Ён гэта зрабiѓ, каб узяць усе нашы грахi на сябе!
  Юная вiкантэса хiхiкнула i адказала:
  - Не вельмi верыцца, што ѓ Усявышняга Бога не было iншага спосабу выратаваць чалавецтва, чым Самому iсцi на крыж. А як жа бясконцая мудрасць стваральнiка?!
  Гулiвер пацiснуѓ плячыма i адказаѓ:
  - Ну ... Ёсць таямнiцы ѓ якiя i анёлы жадаюць пракрасцiся! Ды i ѓвогуле, можа быць сапраѓды iнакш i нельга!
  Дзяѓчынка кiѓнула:
  - Вось я табе загадаю ѓрэзаць палкамi па босых пятках, i тады стане можна!
  Узнiкла цяжкае маѓчанне. Гулiвер не ведаѓ, што дадаць. Сапраѓды, тэолагi спрачаюцца ѓжо шмат стагоддзяѓ. I сапраѓды парадокс: людзi дадаѓшы сабе чарговае, вельмi нават буйное злачынства атрымалi шанц на выратаванне. Тут яшчэ доѓга можна спрачацца. I пра тое цi не прынёс Сын сваёй ахвярай выкуп. Толькi каму? Айцу - гэта дзiѓна, хiба Айцец стаѓ бы браць такi выкуп як смерць Сына. Але i Сатане таксама гучыць блюзнерствам.
  I так атрымлiвае дрэнна i так нядобра.
  Гулiвер з уздыхам праспяваѓ:
  Колькi людзей столькi i меркаванняѓ,
  Таямнiцу святых нябёс,
  Жадаецца ѓсiм разгадаць...
  У пошуках iсцiны цемра адгалiнаванняѓ,
  Буянствуе ѓ шаленстве дэман,
  Хоча план навязаць,
  Гэта мара атрымаць святло кахання пакаленняѓ,
  Толькi ѓсявышнi Гасподзь, адказ можа даць!
  Юная вiкантэса кiѓнула:
  - Ты добра я бачу, спяваеш!
  Гулiвер адзначыѓ:
  - Так, яно нават i нядрэнна крочыць напаѓголым, пад гарачым сонцам, з такой прыгожай дзяѓчынкай як вы!
  I зноѓ хлопчык войкнуѓ, наступiѓшы на востры каменьчык. I яго выгляд быѓ незадаволены.
  Вiкантэса заѓважыла:
  - Вядома, жа, вера павiнна быць заснавана на разумных довадах! Вось, напрыклад, Iсус прэтэндуе на ролю Усявышняга Бога. Аднак ён вучыць: стукнулi цябе па правай шчацэ - падстаѓ левую! А ѓ Старым запавеце, наадварот дае загады нiшчыць i жанчын i дзяцей, i нават хатнiх жывёл!
  Гулiвер адказаѓ:
  - Вы, падобна, добра ведаеце Бiблiю!
  Вiкантэса кiѓнула:
  - Ды я яе чытала. I там шмат жорсткасцяѓ i недарэчнасцяѓ! Тыпу загаду ажанiцца на блуднiцах, або загаду забiваць нявiнных. А Елiсей нацкаваѓ мядзведзiц на дзяцей, якiя ѓсяго толькi падражнiлi яго за лысiну!
  Хлопчык Гулiвер заѓважыѓ:
  - I людзi часам так робяць, ствараючы жорсткасць!
  Дзяѓчынка пацвердзiла:
  - Ды паступаюць! Але гонару iм гэта не робiць!
  Хлопчык-капiтан адзначыѓ:
  - На вялiкi жаль, бывае часам, што даводзiцца прымянiць жорсткасць. Ну, калi няма iншага спосабу выхавання! Ды i наогул, што цябе бянтэжыць?
  Вiкантэса адзначыла:
  - З аднаго боку крайняя жорсткасць Старога Запавету, i адначасова мяккасць Iсуса Хрыста, якi малiѓ нават укрыжаваны, за сваiх катаѓ!
  Гулiвер развёѓ рукамi i адказаѓ:
  - Я не ведаю! Пакуль цяжка сказаць, чаму i што... Трэба сабрацца з думкамi. Але зрэшты. Тут пытанне, а жыццё Зямлёй не канчаецца. I можа быць, забiѓшы дзiця з дапамогай мядзведзiцы Елiсей, яго пазбавiѓ ад вечных пакут у геене вогненнай, адразу ж перанёсшы ѓ рай?
  Вiкантэса хiхiкнула i адзначыла:
  - Дык любы забойца можа сказаць - я яму не даѓ зграшыць! I перанёс у рай!
  Хлопчык Гулiвер хацеѓ запярэчыць, але думкi неяк не iшлi ѓ галаву. Ды i пра што тут казаць? Тут трэба быць дасведчаным Багасловам. I тое не на ѓсе пытаннi i тэолагi, i багасловы здольныя даць здавальняючы адказ. Напрыклад - чаму пры Усемагутным i любячым Богу iснуе зло? Бог хоча, каб зло iснавала цi не можа з iм скончыць?
  I тут вельмi цяжка адказаць канкрэтна. Цi так атрымлiваецца, цi iнакш. Але iснуе парадокс, што любы варыянт адказу, усiх не задаволiць.
  Хлопчык-капiтан вымавiѓ з сумнай усмешкай:
  - Вось вы, напрыклад, жывяце тысячу гадоѓ не старэючы. Дык радуйцеся гэтаму. Таму што вам Бог даѓ ласку i вечнае юнацтва. А простым людзям не даѓ. I на тое ёсць яго промысел!
  Вiкантэса кiѓнула:
  - Амiн! Гэта выдатна!
  Гулiвер праспяваѓ:
  Бог найвялiкшы ласкай бяздоннай,
  Стварыѓ Ты Зямлю, вышыню нябёсаѓ.
  Дзеля людзей Твой Сын аднастайны,
  Узышоѓ на крыж, ну а потым уваскрос!
  Дзяѓчынка кiѓнула i прачырыкала:
  На нябеснай пераклiчку,
  Збяруцца ѓсе мае сябры,
  На нябеснай пераклiчку,
  Там па мiласцi Гасподняй,
  Буду я!
  Гулiвер падмiргнуѓ ёй i праспяваѓ у адказ:
  Божа мой, гэта Ты, гэта Ты,
  Я з Табою паѓсюль сустракаюся...
  Калi рову мiмаходзь кветкi,
  I з любоѓю Табе пакланяюся!
  
  Iегова вянок прыгажосцi,
  У святле дня i паѓночным ззянне...
  Гэта думкi мае i мары -
  Гэта юнацкасцi светлае жаданне!
  Дзяѓчынка кiѓнула з прамянiстай усмешкай:
  - Ды добрая ѓ цябе песня, аднак, я хачу, каб ты яшчэ праспяваѓ!
  Гулiвер заспяваѓ з усмешкай:
  Як цудоѓна ѓсё тое, што Тваё,
  Мне паѓсюль Твой чуецца голас...
  У сэрцы Божая правiца спявае,
  I шэпча ѓ душу як якi спявае калос!
  
  Гэта горы пакрытыя мохам,
  Гэта хвалi з бушуючай пенай...
  Гэта бераг з гарачым пяском,
  Гэта сонца з бязмежнай сусвету!
  Тут дзяѓчынка злосна тупнула босай ножкай i перапынiла Гулiвера, спытаѓшы:
  - А выродлiвыя бабы, стварэнне Госпада Бога, што таксама выдатныя?
  Гулiвер пацiснуѓ плячыма i заѓважыѓ:
  - Калi iснуюць жыхары iншых мiроѓ i планет, i яны непадобныя на нас, то яны таксама, мусiць, могуць падумаць што мы вырадка. Прычым, нават у стаѓленнi самых выдатных дзяѓчын!
  Вiкантэса пагадзiлася:
  - З пункту гледжання дыялектыкi - гэта гучыць лагiчна!
  Гулiвер з усмешкай праспяваѓ:
  Прасьвятлiѓ Гасподзь Усявышнi,
  Як знайсцi ѓ Хрысце спакой...
  Адчуѓ, я грэшнiк найнiзкi,
  Што Гасподзь выратавальнiк мой!
  Дзяѓчынка кiѓнула i праспявала, скалячы зубкi:
  На нябесным на пасадзе,
  Цар Усявышнi сядзеѓ...
  Па сваёй вялiкай волi,
  Хрыстос намi кiраваѓ!
  
  На крыжы распялi Бога,
  Iсус малiѓ Айца...
  Каб не судзiѓ нас строга,
  Грэх дараваѓ нам да канца!
  
  Мiласэрнасць бязмежна,
  Сын Ён паслаѓ на смерць...
  Каб служылi яму Богу асабiста,
  I не смелi памерцi!
  I дзяѓчынкi падмiргнула свайму вiзавi.
  Гулiвер адзначыѓ:
  - Ды гэта цудоѓна. Вершы скажам так - гэта выдатна! Але ты Iсуса Хрыста сваiм Госпадам i Выратавальнiкам прызнаеш?
  Дзяѓчынка хiхiкнула i праспявала:
  Iсус дасканаласць,
  Iсус дасканаласць...
  Ад усмешкi да жэсту,
  Вышэй за ѓсялякiя пахвалы...
  Ах, якое шчасце,
  Ах, якое шчасце,
  Ведаць, што Бог дасканаласць!
  Ведаць, што Бог iдэал!
  Гулiвер пацвердзiѓ:
  - Гэта ты добра праспявала, i выразна! У табе я бачу вельмi вялiкiя здольнасцi.
  Дзяѓчынка з захапленнем праспявала:
  На прасторах Радзiмы цудоѓнай,
  Гартуючыся ѓ бiтве i працы...
  Мы склалi радасную песню,
  Пра Усявышняга Бога i правадыра...
  
  Бог Святло - гэта слава баявая,
  Бог Святло нашай юнацкасцi палёт ...
  З песнямi змагаючыся i перамагаючы,
  Наш народ за Госпадам iдзе!
  Гулiвер з усмешкай адказаѓ:
  - Выдатна ты спяваеш! Проста супер!
  Дзяѓчынка хiхiкнула i адзначыла:
  Нам песня будаваць i жыць дапамагае,
  Мы з песняй смела нясёмся ѓ паход...
  I той, хто з песняй па жыццi крочыць,
  Той нiколi, i нiдзе не прападзе!
  Дзецi iшлi па камянiстай дарозе. Было балюча збiтым ступням хлапчукi, але ён трываѓ i iшоѓ. А размова адцягвала ад пакут.
  Акрамя таго ѓжо тое, што ѓ цябе ѓсе зубы свае i юныя, ужо паднiмае настрой. I юны арганiзм цягавiты i здаровы. I ѓсё вакол такое яркае, прамянiстае, свежае ѓспрыманне свету.
  Вiкантэса спытала:
  - А чаму, напрыклад, калi Хрыстос Бог i ѓ яго ѓся ѓлада на Зямлi i на небе, самы ѓдачлiвы кiраѓнiк i заваёѓнiк усiх часоѓ i народаѓ - гэта Чынгiсхан? Якi i варвар, i язычнiк, i вельмi жорсткi, i шматжанец!?
  Гулiвер з разгубленай дзiцячай усмешкай адказаѓ:
  - Ну, гэта складанае пытанне... Шчыра кажучы, у Бiблii напiсана Сатана - Бог стагоддзя гэтага, i магчыма Чынгiсхан абавязаны поспеху Д'яблу!
  Дзяѓчынка запярэчыла:
  - Э не! У Бiблii нiчога не напiсана - Сатана - бог стагоддзя гэтага! У мяне памяць вечна юная, i куды лепш, чым у вас людзей, якiя становяцца дарослымi i пачварнымi!
  Хлопчык-капiтан адзначыѓ:
  - Напiсана - бог стагоддзя гэтага асляпiѓ iх розумы!
  Вiкантэса засмяялася i адказала:
  - Тут не гаворыцца, што гэта менавiта Сатана! Магчыма, маецца на ѓвазе, чалавечы эгаiзм. Цi можа быць, напрыклад празмерны гонар, цi iншыя недахопы характару.
  Гулiвер адзначыѓ:
  - Збольшага гэта i дакладна! Можа, мелася на ѓвазе, i тое i другое!
  Дзяѓчынка праспявала, скалячы зубкi:
  - А што Гасподзь меѓ на ѓвазе?
  Гулiвер разгублена адказаѓ:
  - Гэта ты пра што?
  Вiкантэса ѓсмiхнулася i адказала:
  - Ды аб розным! У мяне ёсць нават песенька на гэтую тэму!
  Хлопчык-капiтан пацiснуѓ плячыма i прапанаваѓ:
  - Давай, спачатку я спяю!
  Дзяѓчынка з усмешкай кiѓнула:
  - Калi хочаш то спявай,
  Толькi не спявай на спачын!
  Гулiвер заспяваѓ, сваiм чыстым, дзiцячым галаском;
  Чалавек у бязвер'i няшчасны,
  Жыць у грахоѓнай юрлiвасцi нельга...
  Таму што Божы гнеѓ жудасны,
  Таму што строгi Бог суддзя!
  
  Плоць у пекле ад спёкi знемагае,
  I час нам усiм зразумець даѓно...
  Той, хто веры ѓ Госпада не ведае,
  Патрапiць пад пякельнае ярмо!
  
  Грэшны чалавек сваё атрымае,
  Будзе, як павук гарэць у агнi...
  Стануць у апраметнай нячысцiкi мучыць,
  Тых, хто пакланяѓся сатане!
  
  Страшыся i кайся вораг Гасподнi
  Будзеш ты зрынуты прама ѓ пекла...
  Хто не шануе дзень Суботнi
  Вечна будзе полымем агорнуты!
  
  Шанаваѓ ты iдал i за гэта ѓ пакутах,
  Вельмi балюча курчыцца ѓ пекле.
  Будзе бязбожным, навука -
  Iдалука аддаѓ перавагу Хрысту!
  
  Не паверыѓ Божаму наказу,
  Першы дзень ушанаваць не захацеѓ...
  Не спадзявайся, ты згарыш не адразу-
  Вечнасць у пакутах грэшнiка доля!
  
  Веру, што настане час помсты,
  Iсус Вялiкi Бог прыйдзе -
  I надыдзе канец свету,
  Ён выратаванне людзям прынясе!
  
  Мёртвых уваскрэсiць Святы Божа,
  Тых, хто ѓ веры не ѓджгне тлен...
  Веру я з Усявышнiм буду таксама,
  У нябёсы - хай абрынецца плоцi палон!
  Дзяѓчынка з усмешкай, якая свяцiлася жэмчугам, пацвердзiла:
  - Вельмi добрая песенька! Але аднымi песнямi сыты не будзеш! Трэба, нешта яшчэ крутое i непаѓторнае!
  Гулiвер заѓважыѓ:
  - Глупства таксама непаѓторнае!
  Вiкантэса прачырыкала:
  - Як усё будзе добра, калi мы хоць крыху станем дзецьмi!
  I прапанавала:
  - Давай яшчэ што-небудзь праспявай!
  Хлопчык-капiтан пацiснуѓ плячыма:
  - Табе гэтага хочацца?
  Дзяѓчынка кiѓнула:
  - Вось менавiта, хачу, каб ты спяваѓ!
  I Гулiвер узяѓ i заспяваѓ;
  У свеце новым цуды,
  Нiбы гэта ѓ колеры казка...
  Тут такая прыгажосць,
  Не знайсцi загана ѓказкай!
  
  Ну, а калi новы дзень,
  Над Зямлёю надыходзiць...
  Значыць, нам уставаць не лянота,
  Страмчэй у свеце не бывае!
  
  Будзе ѓ славе новае святло,
  Дзе дрэвы як цукеркi...
  Станем мы сустракаць свiтанак,
  У вечным шчасцi нашы дзеткi!
  
  Надыходзiць новае стагоддзе,
  Гэты край такi цудоѓны...
  Будзе шчаслiвы чалавек -
  Праходзячы няхай шлях небяспечны!
  
  Ды планета расквiтнее -
  Хутка стане пышным раем...
  Адчыняй пераможны рахунак,
  Будзе свет прамянiстым маем!
  
  Да чаго ж добра,
  Калi сонца ярка свецiць...
  Дзяцел свiдруе долата,
  Усiм цудоѓна на планеце!
  
  Як усё весела ѓ нас,
  Шчасця поѓная далiна...
  Будзе, вер росквiту гадзiну,
  Залатая сярэдзiна!
  
  Хто б зрабiѓ наш надзел,
  Вельмi доблесным прыгожым...
  Калi будзе перадзел,
  Дык ты стань больш сiлы!
  
  Не апусцiм мы галаву,
  Спiну ганарлiва распростваючы...
  Да блiну алей, тваражку,
  Ураз гаспадыня дадае!
  
  Так што будзе шчасце ведай,
  I святло з Iмем Сварога...
  Сапраѓдны стане рай,
  Памалiлiся людзi Богу!
  
  Даѓ Гасподзь адзiн адказ:
  Трэба ѓ радасцi працаваць...
  I тады прыйдзе прывiтанне -
  Асветлiцца ярка твары!
  
  Вось дзяѓчынка басанож,
  Асядлала чарапаху...
  Трэба ѓрэжа кулаком,
  Наганяючы масу страху!
  
  Дзе здараецца пажар,
  Ну, а дзе вогнiшча палае...
  Сакрушальны ѓдар,
  Вораг жорсткi нападае!
  
  Не ворагу мы не здамо,
  Такога лiчы iмкненне...
  Выпроствае херувiм,
  Крылы i ворагам прабачэнне!
  
  Скажа хутка будзе тое,
  Што перамогай завуць...
  Цырк бывае Шапiто,
  I часам сабакi брэшуць!
  
  Хутка стане як у раi,
  Свет увесь зробiм прыгожым.
  Ладу я дзякую -
  Златам свецяць херувiмы!
  Прыгожа праспяваѓ хлопчык, i голас у яго стаѓ дзiцячы. Вельмi звонкi i пранiзлiвы.
  Вiкантэса прачырыкала:
  - Добра спяваеш! I гэта крута!
  Хлопчык-капiтан прашыпеѓ:
  Я спяваю, я спяваю, i ѓсiх дэманаѓ пераб'ю!
  Дзяѓчынка таксама заспявала:
  Мы дзяѓчынкi ганарлiвыя Сварога,
  Смелыя, адважныя байцы...
  Служым дакладна, мы ѓ Iмя Рода,
  Няхай ганарацца дзяды i бацькi!
  
  Бог Сварог i розум у людзей,
  Зробяць шчаслiвым светабудову...
  Нас не пераможа павер злыдзень,
  Справа наша праца i стварэнне!
  Гулiвер свiснуѓ i адзначыѓ з любоѓю ѓ голасе:
  - Шыкоѓная песня!
  Вiкантэса кiѓнула i прачырыкала:
  - Ды ѓ гэтым усё i хараство. Што спяваеш дзеля спеваѓ.
  Хлопчык i дзяѓчынка працягвалi крочыць. Iх дзiцячыя ножкi тупалi сабе з вялiкай упэѓненасцю. I маглi яны без сумневу вельмi хораша спяваць.
  Дзецi тут, здаецца, усё. I гэта такi цудоѓны свет. Няхай нават у iм i iснуе рабства.
  Гулiвер з захапленнем заспяваѓ:
  Усе людзi на адной планеце,
  Павiнны, ведай дружнай жыць...
  Павiнны заѓсёды смяяцца дзецi,
  I ѓ мiрным свеце жыць,
  Павiнны смяяцца дзецi!
  Павiнны смяяцца дзецi!
  Павiнны смяяцца дзецi!
  I ѓ мiрным свеце жыць!
  Вось яны так iшлi, iшлi, i яшчэ раз iшлi...
  Нарэшце надышоѓ вечар. I калону з дзецьмi, якiя патрапiлi ѓ палон, пабудавалi на вячэру.
  Iм далечы чагосьцi ѓмоѓна ядомага супу, i яшчэ аладак з малаком. Хлопчыкi-нявольнiкi паелi. I ахвотна завалiлiся спаць.
  Сапраѓды пасля цяжкага дзённага пераходу яны мелi патрэбу ѓ адпачынку.
  Гулiвер таксама засоп носiкам i, яму снiлiся цудоѓныя сны.
  У якiх напаѓаголеныя дзяѓчаты спявалi;
  Сусвет на часткi разарвалi,
  Згаслi зоркi, катастрофа-смерць!
  Рыдаюць, стогнуць у пакутах пякельных далечынi,
  А тым, хто выжыѓ: толькi ганьба цярпець!
  
  Падобна Богу - правячы ѓсе законы,
  Забыѓшыся пра сумленне, i адкiнуѓшы гонар!
  Чужая раса свет наводзiць новы,
  Шпурнула выклiк нам - хвацкую вестку!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 2.
  Хлопчык-юнга, у якога ператварыѓся Гулiвер, плыѓ на прыгожай i вельмi прыгожай брыганцiне. Яе ветразi былi вельмi ярка размаляваныя, з дзiвоснымi, цудоѓнымi, малюнкамi ѓ выглядзе кветак i матылькоѓ, i стракоз, а таксама дзяѓчат з мячамi.
  I гэта вельмi гарманiравала з экiпажам. Тут таксама апынулiся выключна дзяѓчынкi. I яны былi амаль аголеныя, толькi груд i сцёгны прычыненыя нiтачкамi каштоѓнасцяѓ. А скура загарэлая, блiскучая, нiбы ѓ бронзавых статуй.
  Дзяѓчынкi-пiраты пляскалi сваiмi босымi, вельмi хупавымi, i панадлiвымi ножкамi.
  I пры гэтым спявалi:
  Мы бедныя, мы бедныя, пiраты,
  Нас вельмi, вельмi, вельмi шкада,
  Не пазбегнуць дзяѓчынкам ведай адплаты,
  А таму, што не прывiлi нам мараль!
  
  Пiраткам не патрэбны навукi,
  I гэта зразумела чаму...
  У нас i ногi ёсць i рукi,
  А галава нам не да чаго!
  I вось наперадзе здаѓся галiён, яго першай заѓважыла дзяѓчына на версе. Яна саскочыла, мiльгаючы голымi, круглымi пяткамi.
  А ѓвогуле, якiя тут былi прыгажунi, а валасы ѓ iх вельмi яркiя. Большасць мядовых бландынак з шавялюрай зiготкай, нiбы сусальнае золата, але ёсць яшчэ i медна-чырвоныя дзяѓчынкi i нават з валасамi iзумруднага колеру.
  Некаторыя носяць завушнiцы брошкi. А якая ѓ iх дасканаласць лiнiй!
  I мышцы ѓ iх нiбы шарыкi ртуцi перакочваюцца пад бронзавай, блiскучай скурай. Вось гэта сапраѓды дзяѓчаты якiя здольныя бiцца па-сапраѓднаму.
  I вось брыганцiна iмчыцца за галiёнам. А на гэтым караблi носяцца касматыя мядзведзi-оркi, якiя дадаюць ветразяѓ i спрабуюць пайсцi.
  Дзяѓчына-капiтан з валасамi колеру сусальнага золата, што так прыгожае развяваюцца па ветры, i босымi ножкамi, што зводзяць мужчын з розуму, як прараве:
  Мы знiшчым праклятых мядзведзяѓ! Ды будзе банда дракона ѓ агнi!
  Вось брыганцiна скарачае адлегласць. I з насавой гарматы страляюць тры дзяѓчыны, упiраючыся босымi ножкамi ѓ палубу.
  I вось ядро вылятае, i апiсаѓшы дугу, б'е прама ѓ камбуз варожага галiёна. I карабель, атрымаѓшы моцны ѓдар, нахiлiѓся.
  Дзяѓчынкi сталi падскокваць, мiльгаючы босымi, круглымi пяткамi i раѓлi:
  Слава пiратам, слава!
  Iрвуцца дзяѓчынкi наперад...
  Дзяромся пад пунсовым сцягам,
  Войска ѓ атаку iдзе!
  I вось брыганцiна ѓсё блiжэй i блiжэй да галiёна. I кiдаюць дзяѓчынкi крукi на борт варожага пасудзiны. I прыцягваюць брыганцiну да сваёй ахвяры. А потым мiльгаючы босымi, голымi ножкамi. Заскокваюць на яе i ѓступаюць у лаянку з оркамi. I iдзе дзiкая катавасiя. Дзяѓчаты сякуцца шаблямi i пускаюць кроѓ супернiку пякучымi струменямi. I падаюць, са ссечанымi галовамi оркi.
  I iх галовы коцяцца па падлозе.
  Вось гэта сапраѓды разбурэнне i знiшчэнне. Вось зараз ваяѓнiцы паказалi сябе ва ѓсёй красе. I iх босыя, загарэлыя ножкi, нiбы кавадлы, наносiлi зруйнавальныя ѓдары.
  Дзяѓчыны вельмi прыгожыя i iх бронзавая скура, так i пералiваецца на сонцах, якiх цэлых тры.
  Ваяѓнiцы свiшчуць i гарлапаняць:
  - Будзем мы ворагаѓ забiваць, у гэтым наша крэда заѓсёды. Усе iспыты здалi на пяць, святая наша краiна!
  Сапраѓды класныя атрымалiся дзяѓчынкi. I так сякуцца, што ѓзмахi не спынiць.
  I разам з iмi ваюе басаногi хлопчык Гулiвер. Вельмi нават хвацкi скажам дзяцюк.
  I голая пятка хлапчука як возьме i ѓрэжа ѓ падбародак орку. I ѓ таго скiвiца паляцела.
  Гулiвер заспяваѓ:
  - Як жылi мы змагаючыся,
  I смерцi не баючыся...
  Так i з гэтага часу жыць табе i мне!
  У зорнай вышынi i зорнай цiшынi,
  У марской хвалi i лютым агнi!
  I лютым, i лютым агнi!
  Хлопчык-юнга секся, i яго босыя ножкi наносiлi ѓдары.
  Добра ѓсё ж быць дзiцем. Якое ѓ цябе хуткае цела.
  Вось гэта сапраѓды хлапчук-супермэн.
  I спявае на ѓсё горла:
  - Я рыцар святло на калене дзiкуны,
  Ворагаѓ Айчыны я каштарыс з твару зямлi!
  Вось так хлопчык ваюе i спявае. I сячэ i бадаецца.
  I разам з iм б'юцца яшчэ i iншыя дзяѓчаты. Якiя так прыгожыя i мiлыя.
  Б'юцца, зразумела, на вялiкай вышынi. У фiгуральным сэнсе слова.
  Вось гэта ваяѓнiцы. Аб iх можна сказаць: супер i гiпер.
  Калi ѓжо возьмуцца бiцца, то нiчым не спынiш.
  I вось апошнiя оркi пад ударамi прыгажунi загiнулi. I ѓзнiкла вялiкая радасць у ваяѓнiц.
  I яны заспявалi:
  Усiх мы зарэжам i перарэжам,
  Усiх мы зарэжам! Усiх мы зарэжам!
  I пасля чаго сталi мацаць па галiёне i шукаць здабычу. Пры гэтым ваяѓнiцы спявалi:
  - Мiнакоѓ шукаем з ночы да ранiцы,
  Прарвемся фраера! Прарвемся фраера!
  Тут i Гулiвер заспяваѓ з натхненнем;
  На брата руку падняѓ брат:
  Жорсткая вайна - роѓ супостата!
  Табе стаѓ сябрам аѓтамат,
  За легкадумнасць прыйшла адплата!
  
  Што рабiць, калi людзi на мелi,
  Калi вакол свiшчуць лiхiя кулi!
  Вайну Бог лепш сiлай разарвi -
  Каб днi дракона драпежныя мiнулi!
  
  Але пекла не ведае меры i рысы,
  Гарыць зямля ѓ напалме, плачуць дзецi!
  Вось збялелi дзяѓчыны рысы -
  За гэта хто, Гасподзь Святы, адкажа?
  
  Ну, колькi можна блiзкiх забiваць,
  Бо чалавек народжаны, павер, для шчасця!
  На фронт не адпускае сына мацi,
  I нават улетку на вайне непагадзь!
  
  Але абавязак салдата - гэта дакладны абавязак:
  Што трэба за Айчыну ѓ лаянцы бiцца!
  У шаснаццаць гадоѓ ужо сiвая скроня,
  Ад слёз апухлi ѓдоѓ няшчасных твары!
  
  Але што такое, ты шалёны брат?
  Не, ты шалёны, блiзкi адказвае!
  За подласць хто ѓ трона, наш салдат,
  Лiчыць, што швагер - паганы Каiн!
  
  У зямлi патокi крывi жылы рвуць,
  I пульс з ядра ѓдарам адгукнецца...
  Застыѓ снарадам бiты ѓ нiве плуг,
  Ох, да чаго барвовым стала Сонца!
  
  Але вера ёсць, што Iсус прыйдзе -
  Памiрыць братоѓ, прынясе Выратаванне!
  Тады забудзем помсты гнюсны рахунак -
  У душы ѓсiх нас пануе, няхай прабачэнне!
  Пасля чаго дзяѓчаты-пiраткi захiхiкалi над юнгай. I гэта было проста супер.
  Пасля чаго з трума галiёна вывалаклi, бочкi з пiвам i вiном, прынялiся пiць i бушаваць.
  А якi танец танцавалi босыя, дзявочыя ножкi прыгажунь. Наколькi гэта здорава глядзелася.
  I iх мускулiстыя iкры так i зiхацелi. Вось гэта сапраѓды дзеѓкi што трэба.
  Хлопчык Гулiвер таксама выпiѓ, i заспяваѓ з запалам;
  У кожнага свой асабiсты погляд кахання -
  Паняцце прыгажосцi i iдэалу!
  Хоць людзi да яго не дараслi,
  Але чалавек ужо не малпа!
  
  I тут, зразумела можна i афарызмаѓ злёгку ѓзяць i дадаць тыпу такiх, дасцiпных;
  Босая пятка дзяѓчынкi дакладней за ѓсё здабудзе модныя туфлi!
  Але нешта ѓ галаву не прыходзiць нешта арыгiнальнае
  Вось, напрыклад такое:
  Каханнi ѓсе ѓзросты пакорныя,
  I глядзiць хлопчык вельмi ганарлiва...
  Яго вочы ѓ цемры блiшчаць,
  Стромкi ж будзе вынiк!
  Хоць гэта ѓсё скажам так - глупства i банальна.
  Зрэшты, з iншага боку можна сказаць, што нават i крута.
  Гулiвер праспяваѓ:
  Я скачу. Але я скачу iнакш,
  А дакладней скачу як вош...
  I магу канкрэтна ѓрэзаць рэшты,
  Ты хлапчука босага не ѓ дрыжыкi!
  А потым Гулiвер заспяваѓ нешта больш цывiлiзаванае;
  Жадаем у выдатна свеце раю жыць -
  У якiм няма хвароб, лядашчых цялушак...
  Каб бясконцай стала жыцця нiтку,
  Каб кожны дзень шчаслiвы i вясёлы!
  
  Дзе колер падобны вясёлцы вясной,
  Гарлачыкi, нiбы золата са смарагдам.
  Дзе быль ужо даѓно падобна з марай...
  Любы дзяцюк здольны зрабiць цуд!
  
  Аб Радзiма, святы Божы сум;
  Твае бярозы ѓ крапiнку, бляск металу...
  I Госпаду я аб адным малюся,
  Каб Бацькаѓшчына ѓ славе квiтнела!
  
  Але тут ужо ѓ паход баец сышоѓ,
  Ён нiбы варвар воiн маршыруе!
  Мы зробiм планеце добра -
  Каб не пракалолi мацi родную кулi!
  
  Атака троляѓ, шалёны напор;
  Нясецца супостатаѓ валлавiна!
  А таму, навошта нам гарачая спрэчка,
  Калi Радзiма ѓ кулаку адзiная!
  
  Але зноѓ оркаѓ катаѓ аскал,
  Iм чалавек, як у горле костка засела!
  I гоблiн у дзiкай лютасцi рыкаѓ,
  Але прымянiлi мы ад рацi дару!
  
  Але вось перамога над ворагам блiзкая,
  Расею мы вырвум з багны!
  Адплата над нячыстымi прыйшла -
  Iх поѓсць парвалася на шматкi i Ворсiн!
  
  Авал дзяѓчынкi мiлага асобы -
  Надаѓ мне веру i вялiкiя сiлы!
  Вось так Гулiвер i праспяваѓ з вялiкiм пачуццём i запалам. I яго спевы аказалiся такiм неймаверна шыкоѓным.
  Потым хлопчык-капiтан зноѓ заспяваѓ, пасля чарговага келiха пiва, i закусiѓшы сушанай рыбкай;
  Вялiкая, магутная, святая краiна,
  Няма прамянiстей пад небам сiнiм!
  Яна Усявышнiм Богам нам навечна аддадзена -
  Без граняѓ святло, узвышанай Месii!
  
  Такой дзяржавы свет не бачыѓ, ведайце нiколi,
  Каб абшары космасу мы ганарлiва тапталi!
  Любая ѓ светабудове спявае табе зорка,
  Ды будзе Ань шчаслiвая разам з намi!
  
  Бо гэта наша Радзiма, яна такая доля,
  Загадваць прасторай усiх матэрый!
  Любы з нас, паверце, бы такога захацеѓ,
  Без усялякiх дурняѓ, бабскiх забабонаѓ!
  
  Арханёлы дудзяць сабе ѓ магутную трубу,
  Яны марш нашых войскаѓ бурна славяць!
  А вораг знойдзе сабе долю ѓ асiнавай труне,
  I не атрымае падаткаѓ i данiны!
  
  Вось гэта наша Радзiма, усё ѓ ёй, павер, прыгажосць,
  Яна ѓсё светабудову без намаганняѓ павярнула!
  Дзяѓчыны прыгожанькая важкая каса,
  Паляванне ёй, каб моцным было рулю!
  
  Айчына, гэта мацi погляд блакiтных вачэй,
  Яе рука i ласкавая, i камень!
  А супастата юнак ты куляй замачы -
  Каб у сэрцы шугала ярчэй полымя!
  
  Айчыне бязмежнаму прысягу ты прымi,
  Яна табе, вядома, таксама балазе!
  Хоць у лютасьцi бiтвы паток цячэ крывi,
  Працiѓнiку прыйдзе зараз расплата!
  
  Зброя i мужнасць такi наймагутны сплаѓ,
  Пераадолець яго не можа злосны!
  На самалёце з бомбамi я хуценька лётаѓ,
  А як iрване, то сыплюць градам акна!
  
  А вось загад кiраѓнiка - ляцi дзяцюк на Марс -
  Табе час ужо i космас ставiць!
  А пыха ѓ марсiянiна, атрымае жорстка ѓ вока,
  Потым i за Плютонам бачым далi!
  
  Прыйдзем да вяршыняѓ космасу, сусвету бачачы край,
  Такое ѓжо ѓ нас чалавечае прызначэнне!
  А таму, хлапчук пра подзьвiгi мацуйся,
  Бо, ведай, узнагарода гэтая справа нажыѓная!
  Дзяѓчаты таксама тупалi i пляскалi ѓ далонi. I iхнiя босыя ножкi такiя спрытныя. I яшчэ голыя пятачкi так i зiхацяць на сонцах.
  Гулiвер разам з iмi, у целе басанога хлопчыка такi жывы i вясёлы.
  Але танцавалi яны па першае чысло.
  Пасля чаго вырашылi пагуляць у карты. А гэты таксама занятак вельмi цудоѓны.
  I яшчэ можна рэальна ѓзяць i размасцiцца. I з дзяѓчынамi да самай лютасцi павесялiцца.
  Дзяѓчына-пiратка ѓзяла ѓ руку босую, дзiцячую ножку Гулiвера i пачала масажаваць яго круглую, ружовую пятачку.
  Дзiця-юнга засмяяѓся i завуркатаѓ ад задавальнення. Гэта было так здорава. Вось гэта сапраѓды проста цуд-хлопчык.
  I яго босыя, вельмi прыгожыя ножкi - проста цуд.
  Гулiвер заспяваѓ з усмешкай:
  Басанож, толькi басанож,
  Пад лiпеньскi гром i пад шум прыбою...
  Басанож, толькi басанож,
  Будзем танчыць, мы з табою!
  Вось такiя песенькi ѓ iх вясёлыя. I добра, мусiць, усёткi быць хлопчыкам. I ты пры гэтым паказваеш, каласальныя подзвiгi.
  Але, зразумела, гэта яшчэ i не ѓсё. Чаго толькi Гулiвер яшчэ не вытвараѓ.
  I спяваѓ i скакаѓ, i босымi дзiцячымi ножкамi рабiѓ шпагаты. Што таксама выглядала вельмi крута i ѓ нейкай ступенi адыёзна.
  Вось гэта быѓ хлопчык-капiтан, якi аб'ездзiѓ шмат краiн, i не раз баразнiѓ акiян.
  Ды i настрой у яго, прама скажам вельмi агрэсiѓны.
  Але вось чаму i яшчэ не ѓзяць дзяѓчынка па пiрацкiм сцягам i не пастраляць з маленькiх гармат па акулах. Патрапiць нялёгка, але ѓ гэтым тое ѓся i хараство.
  Хлопчык Гулiвер упёршыся босымi, дзiцячымi ножкамi ѓзяѓ i стрэлiѓ. Ядро стукнула па акуле. I зламала ёй хрыбет, выбiѓшы кiшкi. Дзiця прароѓ:
  - Злавiѓ пацан круты кураж,
  I ѓ труну ѓвагналi экiпаж!
  Дзяѓчына-капiтан пiратаѓ, узяла i схапiла хлапчука-юнгу босымi пальчыкамi ножак за дзiцячы носiк i зароѓ:
  - Ну што свавольнiк, хочаш заняць маё месца. У цябе я бачу шмат амбiцый!
  Хлопчык Гулiвер адказаѓ:
  - Мяне задавальняе быць хоць маленькiм, але ѓсё-такi мужчынам. А жанчына гэта...
  Iншая ваяѓнiца рудай масцi праспявала:
  Без жанчын жыць нельга на свеце няма,
  У iх сонца траѓня, у iх кахання росквiт!
  Гулiвер прапанаваѓ з вельмi чароѓнай усмешкай, якая i дзiцячая i разам з тым мужная адначасова:
  У краiне надышла цяжкая эпоха,
  Струменем бурным льецца кроѓ!
  Змагайся да апошняга ты ѓздыху,
  I няхай наступiць шчасце, мiр, каханне!
  
  Мы дзецi гарэзнага камунiзму,
  Айчыны бязмежныя сыны...
  Хоць наступаюць орды рэваншызму
  Будзем сваёй Радзiме верныя!
  
  У вялiкай i касмiчнай эпохi,
  Павiнны квазары з пальца ствараць...
  Справы ѓ нас зусiм павер нядрэнны,
  Хоць атакуе злога пекла раць!
  
  Мы войска агрэсара уроем,
  I лазеры з кваркаѓ створым...
  I стане чалавек любы героем,
  Над намi золатакрылы херувiм!
  
  Хоць над Айчынай палаюць хмары,
  Гатовыя дзецi бiцца з ворагам...
  Атрад байцоѓ такiх павер лятучых,
  Не таптаць край свету ботам!
  
  Мы ведаем вораг магутныя i падступны,
  Яму зямлi не пядзю не аддамо...
  I чалавек моцны прагрэсам славен-
  I Гасподзь усяго павер адзiн!
  
  Мы пабудуем камунiзм вялiкi,
  Будзе край родны квiтнець...
  Хоць супернiк вельмi нават дзiкi,
  Наш надзел у атацы наступаць!
  
  Пiянер адважны адважны хлопчык,
  Што народжаны быць ваяром заѓсёды...
  Леѓ ён не баязлiвы зайчык,
  Будзе няхай у рэальнасцi мара!
  
  Не стрываць нам браты прынiжэньне,
  За Айчыну ѓстанем усё гарой...
  Не пацерпiм больш абразы,
  Зьнiшчым ворага сталёвай рукой!
  
  Калi ѓсе мы за рукi возьмемся,
  Казурак зможам перамагчы...
  Радзiма святая нiбы сонца,
  I паляѓнiчы ператварыцца ѓ дзiчыну!
  Вось такую песню праспяваѓ хлопчык, якi быѓ яшчэ нядаѓна капiтанам i меѓ дваранства. I гэта крута.
  Але вось на гарызонце з'явiѓся фрэгат. Прычым, буйнога класа шэсцьдзесят чатыры гарматы. Што ж гэта сур'ёзна. I ён насоѓваецца нiбы каршун, якi ѓбачыѓ куранят.
  Дзяѓчына-капiтан адзначыла:
  - Вось гэта выклiк для нас! Будзем бiцца цi...
  Дзяѓчына з рудымi валасамi запярэчыла:
  - Аб уцёках не можа быць i гаворкi!
  Дзяѓчына з блакiтнымi валасамi, выскаляѓшы жамчужныя зубкi, што зiхацелi i iскрылi, праспявала:
  Мы нас павiнен паважаць, баяцца,
  Подзвiгам дзяѓчат не палiчыць колькасцi ...
  Дзяѓчаты заѓсёды ѓмелi бiцца,
  Могуць займець як куль асла!
  I паказала сваю доѓгую i хвосткую мову.
  Ну што ж раз будзе бой, дык чаму i не паказаць, свой вельмi нават агрэсiѓны нораѓ. I будзе ад гэтага ворагам вельмi балюча. Ды i сябрам апынецца нявесела.
  А бiтва зразумела патрабуе выбару правiльнага месца i манеѓру.
  I вось дзяѓчынкi вельмi нават спрытна перамяшчаюць сваю брыганцiну, i разам з тым не забываюць спяваць;
  Камсамолка ты Айчыны дачка,
  Кахаеш за Эльфiю адважна бiцца...
  Ты здолееш Радзiма дапамагчы,
  Вiцязь не з душой паяца!
  
  Дзяѓчына выдатная спявачка,
  Па гурбах iмчыцца басанож...
  Ты ёсць прамянiстая царыца -
  Урэжаш па Аркольфу кулаком!
  
  Пяткай голай кiнула гранату,
  Разарвала тузiн салдат...
  Будзе хутка фюрару адплата,
  Прыгатуе рыцар аѓтамат!
  
  Мы дзяѓчынкi ѓ лаянцы камсамолкi,
  Самыя вялiкiя лiчы ѓ баi байцы...
  Галасочак у прыгажунь звонкi,
  Няхай ганарацца дзяды i бацькi!
  
  Пад Эльфсквай ваявалi вельмi жорстка,
  I змаглi злых оркаѓ, адважна ѓтрымаць...
  Мы дзяѓчаты перамагаем дакладна,
  Усе iспыты здаючы толькi на пяць!
  
  У нашых венах нiбы ѓраганы,
  Маланкi зiхацяць у жылах ведай...
  Будуць у свеце вельмi моцна краiны,
  Ад мядзведзяѓ, сабак i малпаѓ!
  
  Вермахт дзевак не паставiць на каленi,
  Не сагнемся ведайце нiколi...
  З намi Сталiн i наймудрэйшы Ленiн,
  Хай стагоддзi абмiнуць i гады!
  
  Бог стварыѓ сусвет з фатонаѓ,
  Жыццё без смерцi ѓ вечнасць спарадзiѓ...
  Мы парадак ведай пабудуем новы,
  I над намi крылы раскрывае херувiм!
  
  Шмат ёсць у Айчыне герояѓ,
  Камсамолкi першыя заѓсёды...
  Войска крочыць грозным ладам,
  Абараняючы эльфаѓ горада!
  
  Мы б'емся з фрыцам пад Эльфскваю,
  I змаглi сталiцу абаранiць...
  Дзеѓка кiнула пакет нагой босаю,
  I давай па катам страляць!
  
  Шмат мы аркшыстаѓ пакасiлi,
  Шмат было зрэзана шпаны...
  Далей накручваючы мiлi,
  Рэжам легiёны Сатаны!
  
  Выбiлi мы Арктлеру ѓсе зубы,
  Быѓ зрынуты прэзiдэнт-цмок...
  Дзяѓчына раскрыла свае вусны,
  Палыхнуѓ вялiкi Армагедон!
  
  Не давайце фюрару лiтасцi,
  Дзяѓчыны вы адважныя заѓсёды...
  Чакаюць прыгажунь шчодрыя ѓзнагароды,
  I выканацца ѓ нас павер мара!
  
  Бог Стваральнiк усiх сусветаѓ сусвету,
  Узяѓ дабраслаѓляе эльфiнiст...
  Сваёй моцай у бiтвах нязменнай,
  Дзеѓка руйнуе злы аркшызм!
  
  Голай пяткай кiнула гранату,
  I перавярнула грозны "Тыгр"...
  А потым прыцiснуѓ iх да канатаѓ,
  У красунi шмат ведайце гульняѓ!
  
  Так аркшысты хутка выцякалi,
  Што кiдалi танкi i снарад...
  Мы ж камунiзму бачым далi,
  I скасiлi троляѓ цэлы шэраг!
  
  Так што вы акрашысты атрымалi,
  Стаѓ вам супраць горла Сталiнград...
  Мы ж накруцiлi лiха мiлi,
  I зараз Сварог Вялiкi рады!
  
  Хутка будзе вера Iсуса,
  I iншых найпрыгажэйшых Багоѓ...
  Разаѓецца эльфаѓ святло мастацтва,
  Разводзячы, ваѓком i злых сланоѓ!
  
  Нарэшце станем мы адзiныя,
  У славе Роду мудра Айца,
  Дзяѓчыны ѓ баях непераможныя,
  Будзем у веры Ладзе да канца!
  Вось так ваяѓнiцы i пiраткi праспявалi. Ну вядома, Гулiвер не ѓсё зразумеѓ. Ён падумаѓ, што калi патрапiць у палон, то яму зразумела будуць бiць палкамi па босых, дзiцячых пятках. Прычым удары будуць моцныя i разам з тым, каб не пакалечыць. А затым кат возьме ѓ рукi распаленыя абцугi пачне ламаць хлопчыку косцi. I Гулiверу, зразумела, мала не здасца.
  
  
  Вось так бывае з вечнымi хлопчыкамi, калi яны iдуць у пiраты. Хоць тут каманда вельмi нават добрая - адны толькi дзяѓчыны ѓ бiкiнi. I пры гэтым носяцца i мiтусяцца, мiльгаючы босымi, круглымi, ружовымi пяткамi.
  Хлопчык-капiтан узяѓ i праспяваѓ:
  Дзяѓчыны бываюць розныя,
  I ѓсе яны класныя...
  Соску грудзей у iх пунсовыя,
  I яны вельмi ѓдалыя!
  Ну, а хлапчукi крывавыя,
  Б'юць троляѓ, злымi ѓдарамi!
  А калi орка знойдуць,
  Гэта вельмi моцна прыб'юць!
  
  ПРОДАЖ НА АђКЦЫЁНЕ ПРЫГОЖАГА ЮНАКI-РАБА
  АНАТАЦЫЯ
  Вельмi прыгожага юнака Слаѓку выстаѓляюць на аѓкцыён. Падчас гандлю прыгажунчыка з рэльефнай мускулатурай распранаюць i прадаюць жанчынам за вельмi вялiкiя грошы.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 1.
  Вось надышоѓ момант iсцiны, галоѓны распарадчык аб'явiѓ аб адкрыццi аѓкцыёну. На адну ноч прадаваѓся жанчыне юны, прыгожы, мускулiсты нявiннiк. Вядома, мелася на ѓвазе, што гэта традыцыя, для ѓсiх навiчкоѓ-стрыптызёраѓ.
  Але юнак быѓ такiм прыгожым i сэксуальным, што жанчын тады сабралася цэлая велiзарная зала. А мужчын проста не пускалi. I гэта, зразумела, з аднаго боку абмяжоѓвала прыбытак, але з другога падабалася альфонсам.
  Бо большасць самцоѓ кахае самак. Прычым, часта i юнакi не супраць, заняцца каханнем з больш дасведчанай жанчынай старэй.
  Вось тупаючы боцiкамi, на пастамент узлез пакрыты пакрываламi хлапчук, якi ледзь дасягнуѓ паѓналецця. А на выгляд нават малодшай. Ён быѓ зачынены цалкам, але яго ѓжо бачылi многiя жанчыны ѓ адных плаѓках i падпаленым ад узрушанасцi.
  I гэтыя дамы заводзiлiся. Сам Слаѓка таксама ѓздрыгваѓ. Яго юнаку сэрца калацiлася нiбы барабан падчас бiтвы. Прадаюць чалавека - нiбы нейкая жывёла.
  I гэта трэба сказаць так незвычайна, i непаѓторна.
  Па баках у юнака стаялi па дзяѓчыне ѓ скураных чорных гарнiтурах, ботах i пальчатках, а на тварах чырвоныя маскi. Яны павiнны юнага прыгажуна паступова агаляць, каб яшчэ больш завесцi юрлiвую публiку. Жанчыны часам у распусце i смазе сэксу пераѓзыходзяць мужчын, ды i аргазм у iх куды мацней i працяглей. Таму не варта дзiвiцца, што гэтулькi iх сабралася, каб паглядзець на юнага, вельмi прыгожага самца, а потым калi сродкi дазволяць тое i купiць.
  Славка адчуваѓ вельмi моцнае ѓзбуджэнне i пах дарагiх духаѓ, што яшчэ больш завода змяняецца гiперсэксуальнага юнака.
  Вось галоѓная распарадчыца абвясцiла:
  - На гандаль выстаѓляецца самец Вячаслаѓ Катоѓскi. Гадоѓ васемнаццацi, фiзiчна абсалютна здаровы. Вельмi прыгожы, фiгурысты, пачатковец у стрыптыз-бары i сэксуальны. Толькi на адну ноч з жанчынай, якая можа рабiць з iм што заѓгодна - толькi не забiваць i не калечыць!
  Стартавая цана па традыцыi - дзесяць даляраѓ!
  I дзве дзяѓчына ѓ скураных касцюмах, ботах i масках, асцярожна знялi першае покрыва.
  Аголiѓся прыгожы высокi лоб юнака, i яго залацiстыя, доѓгiя хвалямi валасы.
  Думка аб тым, што яго зараз агаляць перад многiмi сотнямi юрлiвых жанчын, падзейнiчала на Слаѓку узбуджальна, i ён уздрыгнуѓ.
  Гэта дрыготка, выклiкала адчуванне, што на гандаль выставiлi нявiннiка, што так узбуджае жанчын.
  I пачулiся крыкi:
  - Пятнаццаць даляраѓ!
  - Дваццаць!
  - Дваццаць пяць!
  - Трыццаць!
  Адна тоѓстая карова раѓнула:
  -Пяцьдзесят!
  Яшчэ адна цялушка шыкнула:
  - Шэсцьдзесят!
  Пачуѓся вiск:
  - Семдзесят!
  - Восемдзесят!
  - Дзевяноста!
  - Сто!
  Наступiла паѓза. Хлапчука павiнны былi i далей паступова агаляць, што завода змяняецца падлога.
  Вось дзве дзяѓчыны знялi з нiжняй часткi асобы покрыва. Адкрыѓся прыгожы нос, хупавы рот i мужны падбародак юнака, а таксама шыя.
  Жанчыны загаманiлi.
  Адна буркнула:
  - Сто дваццаць!
  Iншая пiскнула:
  - Сто трыццаць!
  Трэцяя зароѓ:
  - Сто пяцьдзесят!
  Тоѓстая баба прашыпела:
  - Сто восемдзесят!
  I даволi маладая i прыемная жанчына выдала:
  - Дзвесце!
  Надышла зноѓ паѓза. Дзяѓчаты-прыслужнiцы агалiлi цяпер юнаку плечы i рукi. Яны ѓ яго былi мускулiстыя, прыгожай i хупавай формы. Не культурыст, а лiты, прыгажун-баец. I скура так панадлiва блiшчыць.
  Жанчына падобная на бегемота прабурчала:
  - Дзвесце пяцьдзесят!
  Жанчына крыху прыемней выдала:
  - Дзвесце семдзесят!
  Яшчэ адна дзяѓчынка на выгляд юная пiскнула:
  - Трыста!
  Жанчына, наадварот, ва ѓзросце прахрыпела:
  - Трыста пяцьдзесят!
  Прадстаѓнiца прыгожага полу выдала:
  -Чатырыста!
  Маладая жанчына сама вiдаць стрыптызёрка буркнула:
  - Чатырыста пяцьдзесят!
  Тут было шмат маладых i прыгожых жанчын на таргах. Нават дзiвiшся, навошта iм прадажныя i зацяганыя альфонсы, ад якiх можна падхапiць заразу.
  Адна вельмi шаноѓная дама выдала:
  - Пяцьсот!
  I зноѓ наступiла паѓза. Сума яшчэ не такая ѓжо вялiкая, асаблiва улiчваючы iнфляцыю даляра. Ды i не церпiцца паглядзець рознага роду дамачкам, як юнага, выдатнага альфонса распранаюць.
  Вось дзве дзяѓчыны ѓ строгiх касцюмах, ботах i масцы здымаюць чарговае покрыва.
  I ѓвесь тулава вельмi прыгожага i рэльефнага хлапчукi аголены. I бачны яго прэс, якi выкладзены нiбы прытокi шакаладу. А якая гладкая блiскучая скура, якая пералiваецца ѓ святле пражэктараѓ.
  Адна з жанчын выдала:
  - Шэсцьсот!
  Iншая праверашчала:
  - Семсот!
  Трэцяя буркнула:
  - Восемсот!
  Бабулька прахрыпела:
  - Дзевяцьсот!
  Даволi маладая i сiмпатычная жанчына з дыяментавымi завушнiцамi прашыпела:
  - Тысяча!
  I зноѓ наступiла паѓза. Усiм не цярпелася, што будзе далей. Гэты юнак проста цудоѓны. Лепш за любога Апалона.
  Жонка мiльярдэра Алена любавалася iм, але ѓ гандаль пакуль не ѓступала. На самой справе, самае цiкавае будзе ѓ канцы. А зараз куды спяшацца. Гэта сапраѓды вельмi каштоѓны тавар. Хоць з iншага боку Алена яшчэ настолькi прыгожая i сэксуальная, што трасянi яна сцёгнамi, набяжыць цэлы табун прыгожых юнакоѓ, якiя за сэкс з ёй яшчэ i грошы заплацяць.
  А дзве дзяѓчыны ѓ скураных гарнiтурах i масках зноѓ сталi здымаць з прыгажунчыка Славiка чарговае покрыва.
  I вось яны агалiлi яго мускулiстыя, прыгожай формы ножкi да каленяѓ. I плаѓкi. Хлапчук так ѓзбудзiла, што яго мужчынскае дасканаласць набракла. I яно было буйным, i дазваляла дарыць жанчына несусветную радасць.
  Па зале пранёсся гул.
  Жанчына-бегемот буркнула:
  - Паѓтары тысячы!
  Больш стройная выдала:
  - Дзве тысячы!
  Жанчына ѓ масцы коткi прачырыкала:
  - Дзве пяцьсот!
  Жанчына пад вэлюмам выдала:
  - Тры тысячы!
  Жанчына з дыяментавымi завушнiцамi сказала:
  - Тры пяцьсот!
  Бабулька буркнула:
  - Чатыры тысячы!
  Дзяѓчына на выгляд зусiм юная, прапiшчала:
  - Чатыры з паловай!
  I жанчына прыкрытая паранджой, прачырыкала:
  - Пяць тысяч!
  I зноѓ узнiкла паѓза. На гэты раз за адну ноч з альфонсам была названа вельмi прыстойная сума. За пяць тысяч долараѓ можна зняць паѓсотнi прастытутак не самага горшага ѓзроѓню. I просты, дасведчаны альфонс варта дзвесце даляраѓ на дзве гадзiны. Ну некаторыя даражэйшыя, а некаторыя таннейшыя. А тут ужо сума стала кругленькай, i не такой ужо i маленькай. Тым больш iдзе вайна, i расейскi рубель падае, а даляр расце ѓ кошце. Тут ужо не да тлушчу, быць бы жыву!
  Але, зразумела, яшчэ не ѓсе козыры выкладзены. Дзяѓчаты здымаюць з ножак хлапчукi вялiкiя боцiкi. I агаляюць хупавыя па форме, падобныя на дзявочыя ступнi. I нiякiх валасоѓ - нiбы статуя з бронзы. Загарэлыя, босыя ножкi, казачна прыгожага юнака, зводзяць з розуму многiх жанчын.
  I зала зноѓ раве.
  - Шэсць тысяч! - Крыкнула шаноѓная дама.
  Юная дзяѓчына прачырыкала, выскалiѓшы зубкi:
  - Сем тысяч!
  Маладая, але тоѓстая жанчына з непрыемным тварам буркнула:
  - Восем тысяч!
  Маладая i больш сiмпатычная жанчына з дыяментавымi завушнiцамi прачырыкала:
  - Дзевяць тысяч!
  I жанчына, чый узрост вызначыць немагчыма з-за густой паранджы прачырыкала:
  - Дзесяць тысяч!
  Голас, праѓда, у яе быѓ малады. I Славка ѓзбадзёрыѓся. Падумаѓшы, што сэкс з мусульманкай за такiя грошы - гэта выдатна! I ѓ яго ѓжо дзве з паловай тысячы долараѓ у кiшэнi.
  Праѓда, гэта яшчэ не ѓсё. Хлапчук, мускулiсты, вельмi прыгожы, блiскучы як статуя Старажытнагрэцкага бога, быѓ у плаѓках. I яго прыгожая добрая якасць яшчэ было вiдаць ва ѓсёй красе.
  I дзве дзяѓчыны ѓ чырвоных касцюмах i масках узялi i хупавым, плыѓным рух знялi з юнака плаѓкi.
  Палоска тканiны ѓпала да босым, загарэлым, мускулiстым, i вельмi хупавай, панадлiвай формы ног хлапчукi, цалкам агалiѓшы Славка.
  Той адчуѓ у сабе дзiкi сорам. Пачырванеѓшы, нiбы юны нявiннiк нiколi не спрабаваѓ жаночага цела.
  Слаѓка калацiѓся, яго сэрца калацiлася, як камянi ѓ бразготцы.
  I яго трасянiна, сорам, i вiдавочнае збянтэжанасць зачаравальна падзейнiчалi на жанчын. На самай справе, гэта такi мiлы, дзiѓна прыгожы хлопчык з залацiстымi валасамi, i яшчэ да таго ж нявiннiк, якi прымушае трапятаць выдатную падлогу ѓ знямозе.
  Жанчына тоѓстая як бегемот прагарлапанiла:
  - Пятнаццаць тысяч баксаѓ!
  Жанчына ледзь зграбней выдала:
  - Дваццаць тысяч!
  Жанчына ѓ манаскай сукенцы прабурчала:
  - Дваццаць пяць тысяч!
  Юная дзяѓчынка пiскнула:
  - Трыццаць тысяч!
  Бабулька прахрыпела:
  - Трыццаць пяць!
  Жанчына з дыяментавымi завушнiцамi i даволi прыемная на выгляд выдала:
  - Сорак!
  Яшчэ адна прадстаѓнiца выдатнай падлогi з буйнымi каралямi з адборнага жэмчугу на шыi правiшчала:
  - Сорак пяць тысяч!
  I нарэшце, жанчына ѓ паранджы i з даволi маладым голасам выдала, жорстка i выразна:
  - Пяцьдзесят тысяч!
  Як звычайна на круглай лiчбе ѓзнiкла паѓза. Насамрэч, за такую суму можна купiць добры i новы аѓтамабiль. Або зняць на гадзiну пяць сотняѓ не горшых жанчын-прастытутак. Цi дзвесце пяцьдзесят вопытных мужчын-альфонсаѓ на дзве гадзiны, цi пяцьсот не гэтак вопытных i класных. Цi варта так заводзiцца.
  Тым больш гэтага юнага прыгажунчыка, можна будзе зняць i пазней за меншую суму.
  Алена, якая так доѓга чакала, задрыжала ад нецярпення. Якi ён прыгожы. I разам з тым чырванее, нiбы юная дзяѓчына, i трасецца нiбы ягня перад бойняй.
  Распарадчыца падняла малаточак i стала прамаѓляць:
  - Пяцьдзесят тысяч даляраѓ разоѓ! Пяцьдзесят тысяч долараѓ два... Пяцьдзесят тысяч долараѓ...
  Алена не сваiм голасам выгукнула:
  - Шэсцьдзесят тысяч!
  Усе павярнулiся. Убачылi стройную фiгурыстую жанчыну ѓ масцы. I з вельмi прыемным i шматлiкiм знаёмым голасам.
  Слаѓцы вельмi захацелася, каб гэтая прыгажуня прычыненая маскай купiла б яго хоць на адну ноч.
  А то сустрэча з арабкай яго пужала. У самiм Усход адрознiваецца жорсткасцю. I там могуць быць проста страшныя скрыѓленнi. Хоць яго нельга забiваць i калечыць, але ён павiнен рабiць усё што папросiць яго жанчына, якая набыла.
  I нi ѓ чым не адмаѓляць.
  Зрэшты, прыгажуня ѓ паранджы i не спрабавала саступаць:
  - Семдзесят тысяч!
  Алена буркнула:
  - Восемдзесят!
  Жанчына закрытая рэзка кiнула:
  - Сто тысяч долараѓ!
  Па зале пранёсся гул. Ды сума за адну толькi ноч з альфонсам нябачаная. Але калi праходзiць аѓкцыён, то ѓзнiкае рызыка гандлю, з якiм цяжка зладзiцца.
  А ѓ многiх жанчын яшчэ няма мужоѓ. Яны цi ѓдовы, цi сабралi свой капiтал самастойна, цi паспелi атрымаць спадчыну яшчэ не выходзячы замуж. Або мужыкi фiктыѓныя.
  Так што было каму ѓступiць у гандаль.
  Юная дзяѓчына пракрычала:
  - Сто дзесяць тысяч!
  Жанчына пад вэлюмам рыкнула:
  - Сто дваццаць!
  Жанчына з дыяментавымi завушнiцамi выдала:
  - Сто пяцьдзесят!
  Тады жанчына ѓ паранджы пракрычала:
  - Дзвесце тысяч!
  Алена запальчыва буркнула:
  - Дзвесце пяцьдзесят!
  Дзяѓчынка з каралямi з рубiнаѓ выдала:
  - Трыста тысяч!
  Тоѓстая баба завыла:
  - Чатырыста тысяч!
  Тады жанчына ѓ паранджы пракрычала, ва ѓсю глотку:
  - Мiльён долараѓ!
  Гэта ѓжо сур'ёзная i буйная сума. За такiя сумы купляюць карцiны, пародзiстых коней, або цэлае войска прастытутак. На ноч можна замовiць i элiтную прастытутку за тысячу. Тым больш, рубель падае i iдзе вайна i далей чакаецца, будзе толькi горш.
  Наступiла цяжкая паѓза. Для мiльярдэра мужа Алены, мiльён долараѓ не такая ѓжо смяротная сума. Але менавiта для мужа. А для яе гэта заѓважна. I цэлы мiльён якi пайшоѓ з рахункаѓ так проста не схаваеш i не апраѓдаешся.
  Ды i iншых жанчын вiдавочна збянтэжыла такая сума.
  Распарадчыца падняла малаток i нараспеѓ пачала прамаѓляць:
  - Мiльён долараѓ разоѓ, мiльён долараѓ два, мiльён долараѓ тры...
  Алена праз сiлу крыкнула:
  - Мiльён долараѓ i яшчэ адзiн долар!
  Распарадчыца пачатку:
  - Мiльён долараѓ i яшчэ адзiн долар разоѓ... Мiльён...
  Жанчына ѓ паранджы раѓнула:
  - Два мiльёны долараѓ!
  Па зале пранёсся гул. Сума была такая, што можна зняць дзесяць тысяч альфонсаѓ-прафесiяналаѓ на дзве гадзiны, цi дваццаць тысяч прастытутак на гадзiну. За такiя сумы куплялiся карцiны, дарагiя, пародзiстыя жарабцы, i ѓжо можна пабудаваць вiлу i здабыць не самую дробную яхту. I ѓсяго толькi за адну ноч.
  Слава ашалеѓ, i яго вочы акруглiлiся: вось колькi ён усё ж такi каштуе! Цэлы стан.
  Адна з юных дзяѓчын з залы, мусiць, паддаѓшыся рызыкi гандлю, ва ѓсё горла:
  - Два мiльёны i адзiн даляр!
  Распарадчыца стала нараспеѓ прамаѓляць:
  - Два мiльёны i адзiн даляр разоѓ! Два мiльён i адзiн долар два! Два мiльёны i адзiн даляр - тры...
  Жанчына ѓ паранджы крыкнула:
  - Пяць мiльёнаѓ!
  У зале сярод жанчын пранёсся гул. Гэта ѓжо сума каласальная, можна сказаць цэлае багацце. I гэта ѓсё толькi за адну ноч. Проста можна сказаць вар'яцтва. Цэлых пяць мiльёнаѓ!
  Славка, чыя галава закружылася, i чырвоны ад збянтэжанасцi, дрыготкi ад сораму i ѓзбуджэння хлапчук прахрыпеѓ:
  Я баюся гэтай цемры, беспрасветнай i жудаснай,
  Ад туды куды нiколi не вярнуся...
  Гэта жарт, якi мiлы жарт,
  I сон гэта сон, i зараз я прачнуся!
  I галоѓная распарадчыца стала аб'яѓляць:
  - Пяць мiльён долараѓ разоѓ! Пяць мiльёнаѓ долараѓ - два! Пяць мiльённа долараѓ тры...
  Тут адна з жанчын з дыяментавымi завушнiцамi ѓзяла i выдала:
  - Пяць мiльёнаѓ i адзiн долар!
  Пранёсся па зале гул. Сумы ѓжо былi проста вар'яты. Хоць напрыклад у мiнулым стагоддзi, хтосьцi з Японii аддаѓ за карцiну Ван Гога - сто чатыры мiльёны даляраѓ, усталяваѓшы рэкорд. А што ж за карцiна там была: мазня! Нездарма Ван Гога нiхто пры жыццi не хацеѓ купляць.
  Але ѓсё ж за адну ноч з альфонсам столькi плацiць.
  Распарадчыца зноѓ падняла малаточак i стала нараспеѓ прамаѓляць:
  - Пяць мiльёнаѓ i адзiн даляр - раз! Пяць мiльёнаѓ i адзiн даляр - два! Пяць мiльёнаѓ i адзiн даляр - тры...
  Жанчына ѓ паранджы крыкнула:
  - Дзесяць мiльёнаѓ долараѓ!
  Зноѓ шум па зале. I жанчыны некаторыя ѓжо не маглi стрымацца i сталi соваць пальцы, цi вiбратары памiж ног, каб зняць надзвычайнае ѓзбуджэнне. Дык iх гэты неймаверны гандаль завёѓ. Вось гэта сапраѓды было вельмi крута.
  Слава ашалеѓ: дзесяць мiльёнаѓ долараѓ! I чвэрць гэтае сумы належыць яму. Ён не толькi расплацiцца з мафiяй, але яе сам стане багатым i паважаным чалавекам. I тады яго будзе чакаць, вельмi нават светлую будучыню. Жанчына пад паранджай мела малады, прыемны голас, i нават незразумела што ёй замiнае, здымаць мужчын дарма. Праѓда многiя жанчыны любяць мець поѓную ѓладу над мужчынамi i iмi камандаваць у ложку. I таму замест вiбратара, цi мужчыны з вулiцы купляюць альфонсаѓ.
  А Славка яшчэ такi юны i прыгожы. А калi ён усмiхаецца, як у яго блiскучыя зубкi. Сапраѓды на рэдкасць прыемны i прыгожы, фiгурысты юнак. Ну як мiма такога ѓзяць i прайсцi? Вось гэта сапраѓды найвялiкшы падарунак у сусвеце.
  Сума была ѓжо залiмiтавай. I перабiць падобную вельмi небяспечна.
  I распарадчыца пачала прамаѓляць, скалячы зубкi:
  - Дзесяць мiльёнаѓ долараѓ разоѓ! Дзесяць мiльённа долараѓ два! Дзесяць мiльёнаѓ долараѓ тры...
  Алена, перш чым малаточак апусцiѓся, адчайна крыкнула:
  - Адзiнаццаць мiльёнаѓ!
  У зале гул мацнейшы. Адна з жанчын усклiкнула:
  - Вось гэта купец у спаднiцы!
  Славка прамармытаѓ:
  - Ваш альфонс даражэй каштуе,
  Чым насамрэч варта!
  Распарадчыца падняла малаток i стала на распеѓ прамаѓляць:
  - Адзiнаццаць мiльёнаѓ разоѓ, адзiнаццаць мiльёнаѓ два! Адзiнаццаць мiльёнаѓ тры...
  Тут Алена стала страшна. У яе не было асабiста такой сумы, яна крыкнула толькi з-за ѓпартасцi. I калi пра такое даведаецца яе муж, дык ёй такое будзе. Хаця ѓ выпадку разводу, яна нейкую частку стану, напэѓна, усё ж адсудзiць. I стане свабоднай. I хоць па свеце паездзiць, што будзе надзвычай здорава.
  А што яе муж не пускае ад Масквы - каб ён хутчэй сволач здох!
  Але на апошняй секундзе да таго як малаточак стукне ѓ трэцi раз, жанчына ѓ паранджы прачырыкала:
  - Дваццаць мiльёнаѓ долараѓ!
  Дамы затрэслiся i заходзiлi. Хадуном. I тут Алена адчула ѓ сабе рызыку i ѓпэѓненасць. Гэтая дама па паранджой, мусiць, казачна багатая. Дык няхай яна i раскашэлiлася за свой капрыз. Хай заплацiць спаѓна за задавальненнем з мiлым, прыгожым i мускулiстым хлапчуком.
  I Алена выдала:
  - Сто мiльёнаѓ долараѓ!
  Зала завялася i залямантаваѓ. Вось гэта да! Ну i сума за ноч з вельмi прыгожым i фiгурыстым хлапчуком. Да якой ступенi трэба быць юрлiвай, цi закаханай, каб укласцi ѓ юнага альфонса такую дзiкую суму.
  Распарадчыца падняла малаток i стала прамаѓляць:
  - Сто мiльёнаѓ долараѓ разоѓ! Сто мiльёнаѓ долараѓ два! Сто мiльёнаѓ долараѓ тры...
  Жанчына ѓ паранджы крыкнула:
  - Дзвесце мiльёнаѓ! - I дадала. - Канчайце цырк. У цябе няма такой сумы i ты зганьбiшся!
  Алена буркнула:
  - А ты адкуль ведаеш?
  Жанчына ѓ паранджы адказала:
  - Ведаю! Калi кажу, то ведаю!
  Распарадчыца падняла малаточак i стала прамаѓляць:
  - Дзвесце мiльёнаѓ долараѓ разоѓ! Дзвесце мiльёнаѓ долараѓ два! Дзвесце мiльённа долараѓ тры...
  Тут адна з жанчын у зале прапiшчала:
  - Дзвесце мiльёнаѓ i адзiн долар!
  Распарадчыца нагадала:
  - Калi вы не аплацiце суму цалкам, то вас выкiнуць i нiколi не пусцяць у залу аѓкцыёну.
  Жанчына ѓ цёмных акулярах кiѓнула:
  - Ведаю! Але цалкам гатова!
  Распарадчыца стала нараспеѓ прамаѓляць:
  - Дзвесце мiльёнаѓ i адзiн даляр разоѓ! Дзвесце мiльённа i адзiн даляр два! Дзвесце мiльённа i адзiн долар тры...
  Жанчына ѓ паранджы вымавiла:
  - Пяцьсот мiльёнаѓ долараѓ!
  Па зале пранёсся гул. Жанчыны стала масажаваць памiж ног i карыстацца вiбратарамi энергiчней.
  Славка нечакана ѓбачыѓ, што яго мужчынская дасканаласць стала спадаць. Занадта доѓга яно знаходзiлася ва ѓзбуджаным стане. А тут перагарэла.
  I па трыбунах сярод юрлiвых жанчын пранёсся гул расчаравання.
  Распарадчыца падняла малаток i стала прамаѓляць на распеѓ, скалячы свае жамчужныя зубкi:
  - Пяцьсот мiльёнаѓ долараѓ разоѓ! Пяцьсот мiльёнаѓ долараѓ два! Пяцьсот мiльённа долараѓ тры!
  Наступiла цяжкая паѓза, i распарадчыца абвясцiла:
  - Юны альфонс, гадоѓ васемнаццацi Вячаслаѓ Калабкоѓ, прададзены даме ѓ паранджы за пяцьсот мiльёнаѓ даляраѓ!
  Жанчына кiѓнула:
  - Я вам перавяду грошы з рахунку! А зараз ён будзе маiм, на ѓсю ноч!
  На Слаѓку накiнулi покрыва. А на моцную, мускулiстую шыю надзелi ланцуг.
  Хлапчук шлёпаѓ босымi ножкамi за сваёй новай спадарыняй.
  Распарадчыца заѓважыла:
  - Ён ваш раб на ноч! Толькi не забiвайце яго i не каледзьце!
  Жанчына ѓ паранджы падышла да юнака. Яе рука ѓзяла i схапiла хлапчука за мужчынскую дасканаласць. Яно тут жа зноѓ паѓстала i набракла. А Слаѓка моцна пачырванеѓ, ад збянтэжанасцi i сораму.
  Жанчына прыадчынiла твар. Гэта была вельмi прыгожая, усходняя, чарнавалосая прыгажуня не больш за дваццаць пяць гадоѓ. Ды яна сапраѓды было вельмi прыгожай, хаця i не вiдаць на твары слядоѓ касметыкi.
  Славка выпалiѓ:
  - Ды вы самi можаце атрымлiваць грошы за ноч!
  Жанчына кiѓнула:
  - Я ведаю! Я табе потым раскажу, чаму я выклала за цябе такую дзiкую суму! А пакуль пайшлi ѓ пакой! Часу мала, i я хачу атрымаць асалоду ад каханнем апошнi раз у сваiм жыццi!
  Хлопчык здзiвiѓся:
  - А чаму ѓ апошнi?
  Жанчына адказала:
  - Таму што мяне, прынцэсу Эсмiгюль прысудзiѓ за шлюбную здраду да смяротнага пакарання! I паслязаѓтра досвiткам мне адсякуць галаву!
  Славка прапанаваѓ:
  - Дык вам трэба ѓцячы!
  Прынцэса з уздыхам адказала:
  - Я паклялася Алахам, што не ѓцяку! Таму мой муж перад смерцю, даѓ мне свой рахунак, i дазволiѓ гэтыя суткi рабiць i купляць усё, што я хачу!
  Славка хiхiкнуѓ:
  - Дык вось чаму такая ѓ вас шчодрасць! Няма сэнсу эканомiць!
  Яна кiѓнула i адказала:
  - Калi ты мяне добра абслужыш, i мне спадабаешся, я табе цэлы палац куплю, яхту, i яшчэ чаго ты захочаш, цэлы парк аѓтамабiляѓ! Так што пастарайся!
  Юнак кiѓнуѓ:
  - Я гатовы i рады вам служыць!
  Вось яны ѓвайшлi ѓ асобны, раскошны нумар. Жанчына засталася з iм сам-насам. Вытанчана скiнула адзенне, агалiѓшы iдэальна выдатнае загарэла цела. Мужчынская дасканаласць Славкi набракла так, што гатова было лопнуць.
  Голая прынцэса кiѓнула:
  - Пайшлi са мной пад душ!
  Юнак i маладая жанчына зайшлi ѓ ванны пакой, запар пакрыты пазалотай.
  Палiлiся цёплыя бруi. I яны сталi абмываць цудоѓныя целы.
  Жанчына кiѓнула:
  - Ты ѓмееш працаваць мовай!
  Славка кiѓнуѓ:
  - Вядома!
  Прынцэса Эсмiгюль кiѓнула:
  - Дык папрацуй! Давай мой прыгожы хлопчык!
  Юнак стаѓ на каленi, ткнуѓся тварам памiж ног, у гладка выгаленую шчылiнку прыгажунi i стаѓ працаваць мовай, працаваць самазабыѓна i з энтузiязмам.
  Маладая, прыгожая жанчына сладастрасна застагнала. I ёй было вельмi прыемна.
  Слава таксама заводзiѓся што мацней. Як пакутлiва ныла i палала яго пераѓзбуджаная годнасць. I ён працаваѓ, i атрымлiваѓ асалоду.
  Прынцэса стагнала, i нарэшце, ѓскрыкнуѓшы гучней затрэслася ѓ наймацнейшым аргазме i абвiсла.
  Потым сама ѓстала на каленi i яе твар наблiзiѓся да пахвiны юнака. I вось яна вуснамi ахапiла узбуджаны, гарачы, прыемна пахкi член, юнага i прыгожага жарабца. I стала сама працаваць мовай.
  Славка намаганнем прымусiѓ, сябе не выкiдваць пакуль насеньне. Хай жанчына атрымаць асалоду ад працэсам лiзання, гладкай, салодкай, апетытнай, галоѓкi мужчынскай дасканаласцi, самага прыгожага i прыгожага юнака Масквы.
  I прынцэса балдзела, працуючы з членам, мовай i вуснамi. Ёй гэта было проста вар'яцка прыемна i прыгожа.
  Славка, нарэшце, усё ж не здолеѓ стрымацца i скончыѓ. Выкiнула бурнай, салодкай кашыцы, юнацкага насення. Прынцэса прагна яе лiзаѓ языком, не даючы прапусцiць нi адзiнай кропелькi. А затым загадала:
  - А цяпер давай у позу вароны! Я буду лiзаць табе, а ты мне!
  Славка згодна кiѓнуѓ. Яго мова зноѓ стаѓ умела i энергiчна масажаваць клiтар прынцэсы. У той час як мова i вусны маладой, прыгожай жанчыны зноѓ прымусiлi набракнуць i нагрэцца, юны, пругкi член мускулiстага i вельмi сiмпатычнага, i ѓмелага альфонса!
  
  ЦАРЫЦА I БАСАНОГАЯ РАБЫНЯ.
  АНАТАЦЫЯ
  Маладая пападка з нашага часу, спачатку становiцца каралевай. Але за залiшнюю жорсткасць багi ператвараюць яе ѓ басаногу рабыню. Аднак маладую жанчыну вызваляюць з рабства эльфы i пачынаюцца супер прыгоды.
  . РАЗДЗЕЛ Љ1
  Агрыпiна бачыла ѓрачыстую цырымонiю. Быццам яна ѓзыходзiць на пасад i садзiцца на абсыпаны каштоѓнасцямi трон. I ёй ускладаюць на галаву абсыпаную зоркамi карону. I ѓсе прэзiдэнты, манархi i iншыя кiраѓнiкi свету становяцца на каленi i ѓзносяць ёй хвалу.
  I салют выносiцца ѓ неба, i б'юць гарматы. I ѓсё зiхацiць. I яна зараз iмператрыца планеты Зямля. I ёй спяваюць фанфары, i iграюць аркестры. А тронная зала, у якой яна сядзiць, у паѓсотнi разоѓ большая за стадыён "Лужнiкi". I на iм цэлае войска. Тысячы прыгожых дзяѓчын у кароткiх спаднiцах, з голымi нагамi, з аѓтаматамi за спiной аддаюць ёй гонар i напяваюць:
  Ты вялiкая багiня,
  Iмператар усiх людзей...
  Бязмежная стыхiя,
  Усiх ворагаѓ сваiх забi!
  Агрыпiна выскалiлiся i зароѓ:
  Я ссякаю ворагаѓ па датычнай,
  Наношу iм удар такi iмклiвы...
  Атрымлiваецца ѓсё выдатна,
  Я царыца, не ведаю ѓсiх гледачоѓ!
  Пасля чаго, вось прывялi да яе першую ахвяру. Гэта быѓ Паѓлуша, прыгожы, светлавалосы, мускулiсты падлетак гадоѓ чатырнаццацi. Ён у адных толькi чырвоных плаѓках i са скаванымi рукамi i нагамi. Хлопчыка падганялi бiзунамi i паставiлi на каленi.
  Агрыпiна ѓзяла ѓ руку важкую бiзун з калючага дроту i агрэла Паѓлушу. Хлопчык крыкнуѓ ад дзiкага болю. А маладая, моцная, мускулiстая жанчына працягвала яго хвастаць, i напявала, скалячы зубкi:
  - Хлопчыкi мой, мой малыш,
  У гэты час ты не спiш,
  I атрымаеш вiдаць кукiш,
  Плёткай па спiне!
  I магутная жанчына збiвала хлапчука. I так, што лопнула скура i палiлася раѓчуком кроѓ. А Паѓлуша крычаѓ ад невыносных пакут.
  Нечакана пачуѓся страшны грукат. Палац упаѓ, i сцены абвалiлiся. I перад ёю паѓстаѓ вялiзны, блiскучы анёл з двума мячамi.
  Грамавы голас вымавiѓ:
  - Ты, сусветная iмператрыца, перайшла ѓсе межы! За гэта будзеш пакараная. Усявышнi Бог адбярэ ѓ цябе ѓсю ѓладу, i зробiць, якая ѓзвышае сябе, прынiжанай.
  Стукнулi маланкi. Палац знiк, i ѓсе слугi, i кiраѓнiкi дзяржаѓ таксама.
  I Агрыпiна, замест раскошных адзенняѓ, i кароны, апынулася паѓнагай рабыняй у кайданах. На яе босых нагах i руках былi цяжкiя, сталёвыя ланцугi. Цела было амаль аголеным - толькi адна насцегнавая павязка.
  I яна была скаваная разам з iншымi, амаль аголенымi дзяѓчынамi-рабынямi. I яе босыя, моцныя ногi абпальваѓ гарачы пясок пустынi.
  Агрыпiна, магутная, вельмi мускулiстая жанчына, з ганарлiва паднятай галавой сама стала рабыняй. I на яе рэльефную спiну абрынуѓся бiч наглядчыка.
  I бiзун свiстаѓ. Наглядчык быѓ нават не чалавек. Гэта велiзарны, калматы мядзведзь, i з вельмi брыдкай i выродлiвай рожай. Ён сядзеѓ на вярблюдзе i наносiѓ з усяго размаху ѓдары па былой, сусветнай iмператрыцы.
  Агрыпiне было балюча, i яна застагнала. Успомнiлася ёй, як пасля арышту яе адвялi ѓ пакой ператрусу. Прымусiлi зняць усё адзенне, i сталi разглядаць моцнае, дзявочае цела. Рабiлi гэта некалькi жанчына ѓ белых халатах. Нiбы гэта бальнiца, а не турма, i не шмон, а медагляд.
  Потым загадалi прысядаць перад люстэркам i асвятлялi пражэктарамi. Агрыпiне прысядаць, вядома ж, лёгка. Але непрыемна, калi некалькi жанчын у белых халатах, прагна глядзяць на цябе. Любуюцца на моцныя, рэльефныя, больш прыдатныя для мужчыны, чым для дзяѓчыны, мышцы, што так перакочваюцца пры руху.
  А вочы ѓ iх юрлiвыя. Агрыпiна мае цела, хутчэй за вельмi моцнага юнака з мускуламi, чым дзяѓчынкi, хоць скура гладкая, чыстая, развiтая грудзi i шырокiя сцягна. Але i плечы шырокiя.
  Агрыпiна прысядае, а ёй усё не даюць каманду спынiцца. Вось ужо яна пачала пацець, i загарэлая скура заблiшчала, з-за чаго, яна яшчэ больш паходзiць на статую старажытнай, грэцкай багiнi-ваяѓнiцы.
  Нарэшце яе надакучыла пажыраць вачыма. I жанчына-наглядальнiца ѓ форме загадала ѓстаць у квадрат, i пакласцi падбародак у спецыяльную выемку. Пасля чаго, дэманстратыѓна зняла тонкiя, гумовыя пальчаткi i, учапiѓшыся ѓ падбародак, палезла Агрыпiне пальцамi ѓ рот.
  А яны ѓ яе нямытыя, потныя. I лезла яна за шчокi i пад язык. Агрыпiна абурылася i, адштурхнуѓшы, рыкнула:
  - Надзень пальчаткi, сцерва! Занясеш заразу!
  Тая, неяк пасля гэтага збянтэжылася, i ператрус спынiлi. Сфатаграфавалi, праѓда, голай, каб былi бачныя татуiроѓкi. Адкаталi не толькi пальцы, але i босыя падэшвы ног. I нават адукавалi страѓнiк рэнтгенам, вiдаць падазраючы, што там могуць быць наркотыкi.
  Пасля чаго, завялi ѓ душ. Там нават далi кавалачак мыла, i потым ручнiк. Далей выдалi ѓнiформу.
  Агрыпiна не асаблiва баялася турмы. Нават наадварот, яна была ѓпэѓнена, што будзе самай галоѓнай i круты.
  Але ѓ камеры было зацесна, дванаццаць дзяѓчат, i пахла парашай.
  Яна тут жа iх пабудавала i прымусiла прыбiрацца. Затым патрабавала паправiць унiтаз. I яе слухалiся.
  Агрыпiна i ѓ СIЗА была крутой. I магла прымушаць падпарадкоѓвацца.
  Але зараз вакол яе два дзясяткi дзяѓчын у ланцугах, i цэлы атрад оркаѓ з бiзунамi.
  I Агрыпiну сталi гэтыя мядзведзi моцна збiваць. I было так балюча, што нават гэтая жанчына-волаты завыла ад пакут i папрасiла лiтасцi. На самай справе, нейкi кашмар атрымлiваѓся. Затым ёй яшчэ i шыю закавалi, што i зусiм невыносна.
  Агрыпiна рушыла па пяску. I яе настрой быѓ мiнорны. Яна збiтая i падрапаная, у крывавых падцёках. I кайданы бразгаюць, i метал блiшчыць.
  Агрыпiна, моѓчкi, тупае. Пясок гарачы, i балюча босым падэшвам. Хоць ёй яшчэ нiчога - ногi набiтыя падчас боек i трэнiровак. А якое дзяѓчатам-рабыням. Многiя з iх не заѓсёды хадзiлi босымi, i iх падэшвы не такiя ѓжо i грубыя. I палiць моцна, што нават з'яѓляюцца пухiры.
  Маладая жанчына крочыць i з жахам думае: яна ѓ ланцугах i рабыня, на спiну якой час ад часу абвальваецца пуга. Але хутка яна ѓзнiме паѓстанне i захопiць уладу над гэтай планетай.
  Магутная, мускулiстая дама прыцягвае ѓвагу оркаѓ. I яны час ад часу наносяць па ёй удары бiзуном, або калючым дротам.
  Агрыпiна ѓ адказ крыкнула:
  - Слаба б'яце!
  I ѓ гэты момант усё змянiлася. Дакладней, у оркаѓ з-за аксамiту паляцелi вострыя, гарачыя стрэлы. Яны прабiвалi касматых мядзведзяѓ, i выходзiлi з вачэй, i прашывалi пахвiну i грудзi.
  Агрыпiна ѓзяла i кiнулася, бомкаючы ланцугамi, на орка. Прабiла яго галаву ланцугом.
  I праспявала:
  - Я, як чорта д'яблыца! Паламаю сталiцу!
  Эльфы з-за засады выскачылi на ацалелых оркаѓ. Яны былi прадстаѓнiкi гэтага гламурнага народа, на маленькiх i хупавых аднарогах.
  Оркаѓ хутка перабiлi i перакалолi. Пасля чаго, дзяѓчынак сталi вызваляць ад ланцугоѓ. Таксама, з дапамогай магii чароѓных палачак раскавалi i Агрыпiну.
  Маладая жанчына стала вольнай. I магутнай, з грудамi цяглiц.
  Пасля чаго, у яе ѓзнiкла цэлая каманда дзяѓчынак. I вось прыгожыя ваяѓнiцы тупалi босымi, стройнымi нагамi па пустынi.
  Агрыпiна напявала, скалячы зубкi:
  Па крывой бягуць дарожцы,
  Босыя дзяѓчынкi ножкi...
  Надакучыла блашчыц зло цiснуць,
  Жадаю шчасце сваё падражнiць!
  Дзяѓчыны, таксама былi настроены вельмi агрэсiѓна i па баявым. Iм хацелася i спяваць, i скакаць. А ногi, i праѓда, у iх хупавыя, хоць i змучаныя, збiтыя, пакалотыя.
  Вось такая каманда маршыруе. I з iмi эльфы на аднарогах, i з лукамi.
  Агрыпiна адчувае ѓ сабе сiлу i спявае:
   З часоѓ Спартака - гэтая вера жыве,
  Што рабоѓ у свеце быць не павiнна нiколi!
  Калi пан нахабнiк - грэе печкай жывот,
  А селянiн на сцюжы замёрз - гэта вер не лёс!
  
  Рускi хлопец Спартак - меч за нас агалiѓ,
  I за iм, прыгнечаных паднялася без краю рака...
  Калi ты чалавек - гонар даражэйшы за жыццё,
  Калi хочаш, каб жыццё ѓ шчасцi свету цякло!
  
  Стенька Разiн хацеѓ, выпрастаць табар рабам,
  Каб воля была, кожны мог кiраваць...
  I такiя, як ён, не маглi прыняць сорам,
  А за iмi народ - iшла незлiчоная раць!
  
  Катаваннi, прэнг i кол - аргументы цароѓ,
  Кожны хоча сабе, усё ѓрваць на стагоддзi!
  Але воля, павер, хлеба з мёдам мiлей,
  I такая даѓно ѓжо гарыць у нашым сэрцы мара!
  
  Наступiѓ гром - Кастрычнiк, i зараз наша ѓлада,
  Палае краiна, шмат крывi i болi!
  Але не дасць Iсус у пекле правым прорва,
  Будзе ѓ дабрынi задаволены i той, каго люта лупцавалi!
  
  Ленiн адчынiѓ дзверцы, Сталiн смела вядзе,
  З кожным крокам усё блiжэй мы да мэты святой!
  Але прыйшоѓ Сатана, сорак першы злы год,
  I зараз наша кроѓ, як паток iрве з вены!
  
  Мы з табою краiна; наш гонар - тваё жыццё,
  Нiколi не паставiць народы Русi на каленi!
  За Расею трымайся, за Айчыну змагайся,
  У гэтым сэнс i соль мужнасцi пакаленняѓ!
  
  Фюрар мярзотны труп, ну, а Русь - Волат,
  I чачэнец з узбекам i рускiм - адзiныя!
  Камунiзм маналiт, для душы iдэал,
  А палiцы супастатаѓ у аладку разбiты!
  
  Космас юных клiча - горан прызыѓна трубiць,
  Новы будзе мяжу, за межамi Марса!
  Якi будуецца мы камунiзм - адмянiлi рублi,
  Не мае значэння любое грамадзянства!
  
  Увесь сусвет, вер, стане чырвонай зараз,
  Будуць у рай вароты - зоркi чырвонага колеру.
  Чалавек iншым брат - у мiнулым шалёны звер,
  I каханне, прыгажосць у гiмнах чыстых апет!
  
  Таму не шкадуй сваю чэрствасць i лянота,
  За Айчына наша, змагаючыся, як сокал!
  I працуеце байцы вы i ѓначы, i дзень,
  Што б райскi сад цвiѓ i дарыѓ салодкiм сокам!
  Агрыпiна разам са сваёй галаногай камандай праспявала. I раптам злавiла сябе на думцы, што яна нiбыта за камунiзм. Ну, савецкiх часоѓ Агрыпiна не ведала: надта ѓжо маладая. Хутка ёй трыццаць сем гадоѓ, а год зараз 2023. Значыць, што яна можа памятаць пра савецкую ѓладу? Гэта легенда, у яе вачах i прытомнасцi. Агрыпiна, як кажуць - дзiця свайго часу. I, зразумела, чула аб савецкiх часах не лепшыя водгукi. Маѓляѓ, i сапраѓды, нават такая рэч, як бананы, была дэфiцытам. Ды i цукеркi, i жуйкi таксама. I джынсы былi рэдкi дэфiцыт. А пры Гарбачове нават горкая гарэлка i цыгарэты знiклi з палiц. Доѓгiя чэргi, талоны, карткi, пустыя крамы, татальны дэфiцыт - гэтым запомнiлiся савецкiя часы людзям.
  I нiхто не хацеѓ iх вяртання. Ва ѓсякiм разе, у Маскве камунiсты i ѓ цяжкiя дзевяностыя гады збiралi нiкчэмны працэнт галасоѓ. А вось Агрыпiна была вельмi багатая, i вядома ж за капiталiзм. Дык чаго яна раптам стала спяваць пра левыя iдэi?
  Маладая жанчына рушыла сама сябе кулаком у падбародак i прашыпела:
  Наш кароль, выбраннiк нябёсаѓ,
  Наш кароль, як прывiдны нячысцiк...
  Наш кароль, пасланнiк лёсу,
  Наш кароль - гэта толькi ты!
  Люцыпар! Люцыпар! Люцыпар! Люцыпар!
  Агрыпiна з дзiкай радасцю ѓзяла i праспявала:
  - Ты вялiкi Люцыпар, пралiѓ прамень на святло,
  I свяшчэнны меч вайны - рассек сакрэт!
  I зноѓ дзяѓчынка, дакладней, дарослая i мацёрая баба заспявала;
  Наш кароль, пасланнiк нябёсаѓ,
  Наш кароль, як прывiдны нячысцiк.
  Наш кароль, выбраннiк лёсу,
  Наш кароль - гэта толькi ты!
  Люцыпар! Люцыпар! Люцыпар! Люцыпар!
  Вось так ваяѓнiца спявала i тупала па пустынi. I яе настрой быѓ мажорным. А чаго яму быць мiнорным.
  Але вось зноѓ бачныя хваляваннi. Эльфы атрымалi сiгнал аб наблiжэннi оркаѓ. I сталi паѓкругам. Палова вершнiкаѓ, гэта былi эльфiйкi. Прыгожыя дзяѓчыны, амаль аголеныя, але затое прычыненыя каштоѓнымi ѓпрыгожваннямi.
  Яны былi вiдавочна гатовыя да смяротнай бiтвы.
  Агрыпiна тупнула сваёй босай, моцнай нагой. I ѓ яе руках з'явiлася важкая цыбуля. Вялiкi такi, у якi можна ѓкласцi немалую колькасць стрэл.
  Дзяѓчынка, дакладней, жанчына-волаты праспявала:
  З крывасмокаѓ наляцелi хмары,
  Прарвалася пекла з Зямлi з не далёкая!
  Змей паѓзе панцвале, гад грымучы,
  Вось азарылiся крывёю аблокi!
  
  Палаюць хвалi, пякельным штормам плёскаюць,
  I сустрэне раць адважных удальцоѓ!
  Мы абаронiм выдатных мiлых жанчын,
  Годныя будзем подзвiгаѓ бацькоѓ!
  
  Зямля мая, як балюча ты стагнала,
  Пакiнуѓ супастат сто ран слядоѓ!
  Але скiнем оркаѓ, ураз мы з пастамента,
  Не доѓгiм будзе мор лiхiх гадоѓ!
  
  А смерць за аблокамi ѓжо бялее,
  Але думкi нашыя iрвуцца да нябёсаѓ!
  Растопчам у пыл заѓзятых зладзеяѓ,
  I разарвем, ведай, оркаѓ напалову!
  
  Не вядомы нам спакой i гнiлi старасць,
  Мы дзецi Радзiмы святой сваёй!
  Усё светлае з мядзведзямi ваявала,
  Уцёкi мы магутных гэтых каранёѓ!
  
  А што iрванула з сiлай злая бомба,
  Што нам разрыѓ снарада, гэты гром!
  На шматлiкае байцы Эльфi здольныя,
  А фюрару вяршыня стане дном!
  
  Пекла пекла, пекла разгаралася,
  Поѓз па ракадзе з руляй драпежным "Тыгр"!
  I з нас зляцела iмгненнем уся стомленасць,
  Скончылася пара вясёлых гульняѓ!
  
  Гранату ѓ рукi, кiдок смяротны,
  Вось "Тыгр" у рыла моцна атрымаѓ!
  А фюрара ѓ кацёл у Тартар кацельнi,
  Каб не раскрываѓ на эльфаѓ свет!
  
  Мядзведзь ад залпаѓ лютых трасецца,
  Вось над Рэйхстагам эльфаѓ лунае сцяг!
  А над Айчынай запалала Сонца,
  Бо Оркаѓ Рэйх зрынуты ѓ пыл i прах!
  Агрыпiна спявала, i iншыя дзяѓчынкi-рабынi падхапiлi, i эльфы. Выглядала ѓсё вельмi выдатна i проста цудоѓна.
  I ѓ дзяѓчат-рабыняѓ у руках узнiклi лукi, а ѓ пары нават арбалеты. I яны нацягнулi цецiву i сталi выпускаць стрэлы. Тыя iмчалiся па дузе i прабiвалi надыходзячы оркаѓ.
  Гэтыя звяры, калматыя i смярдзючыя, iмчалiся ѓ бой з дзiкай i ашалелай лютасцю.
  Вось гэта, сапраѓды, была бiтва. Эльфiйкi, амаль аголеныя, стралялi з лукаѓ. А эльфы самцы прымянiлi больш магутныя i забойныя арбалеты.
  Тыя выкiдвалi з вялiкай сiлай балты. Якiя круцiлiся i прабiвалi, якiя лезлi на штурм оркаѓ. I наносiлi па iх зруйнавальныя ѓдары.
  Адна з эльфiек, у каштоѓнай кароне, зароѓ:
  - На святой вайне, будзе наша перамога! Сцяг эльфiйскi наперад - слава загiнуѓшым героям!
  I вось яна выпусцiла вялiкую стралу, нацягнуѓшы цецiву пры дапамозе босай нагi.
  I зноѓ, як прараве:
  - Нас нiшто не спынiць! Нас нiхто не пераможа!
  I эльфiйкi разам з жанчынамi-рабынямi закiдвалi оркаѓ стрэламi. I засыпалi iх капiтальна. Гэта была вельмi агрэсiѓная iх панарама баявых дзеянняѓ.
  Ваяѓнiцы аказалiся проста супер, дэманструючы фенаменальную i неспасцiжную сiлу.
  Затым зноѓ песнi гламурнага i вельмi гарэзлiвага народа.
  Няма нiчога дакладней, чым манета,
  Яна без фальшу шчыра блiшчыць!
  Фактычна дублон кiраѓнiк святла,
  Яго апора моцны меч i шчыт!
  
  У iм багоѓ паганскiх утоена,
  Як сонца, прамянiстае аблiчча залатой...
  Хоць ёсць яшчэ бандыты-паразiты,
  Якiя пусцiлiся ѓ гандаль душой!
  
  Манета, гэта iдал i архангел,
  Ён выратавальнiк, згубiцель усiх.
  Без золата булат наёмны чэзне,
  Без грошай не прыйдзе ѓ баi поспех!
  
  Але што ты хочаш, чалавека сэрца,
  Паляванне вам неѓмiручасць купiць...
  Каб адкрыць да асалоды прагна дзверцы,
  Каб плесцi стагоддзi жыцця нiтку!
  
  Але цi можа дублён набыць i гэта?
  Цi здольны залаты кружок марыць?
  Каб не прыйшоѓ стары з касой з прывiтаннем,
  I не паставiѓ у моргу ѓ лоб друк!
  
  Хоць за манету шмат трэба шчасця,
  Каб уволю аддавацца нам граху!
  Але чалавек над запалам i не ѓладны,
  Яму дзяѓчын, як проса пеѓню!
  
  Ён хоча атрымаць да пуза шмат,
  Паесцi фазанаѓ, ананасаѓ пуд.
  Хоць нельга наесцiся да труны,
  Хай нават ты грашыма вельмi круты!
  
  А труна, яна нават занадта шмат каштуе,
  Бо ѓ iм ёсць месца каралям!
  Бо намалюе анёл у бланку нулiк,
  Удар па лбе i палкай па мазгах!
  Ваяѓнiцы, вядома ж, у баi не саступаюць. I вось калi оркi, нясучы вялiкiя страты, прарвалiся на дыстанцыю бою, прыгажунi пусцiлi ѓ ход свае мячы.
  Альбiна ѓсмiхнулася. У яе руках з'явiлася адразу ж два мячы. Яна ѓзмахнула iмi, пракруцiла млын, ссекла пару галоѓ оркаѓ i прашыпела:
  - Не на тую вы нарвалiся!
  I пасля чаго, яна голай пяткай ѓзяла i дзюбанула орка-генерала ѓ падбародак. Той грымнуѓся, нiбы мяшок з пяском. I ад яго паламанай скiвiцы пасыпалiся зубы. I выглядала гэта ѓсё так прыгожа i крута. Што дзяѓчынкi хорам заспявалi з каласальным энтузiязмам:
  Прашу, Гасподзь, каб дзень не згасаѓ,
  Каб заѓсёды маладым быѓ дзяѓчыны погляд!
  Каб лунаѓ наш вiцязь вышэй скал,
  Каб чысцей крышталя покрыва азёр!
  
  Якi прыгожы свет Гасподзь стварыѓ,
  У iм елi срэбрам, а клён рубiн!
  Шукаю сабе сяброѓку, Божы iдэал -
  Для гэтага ворагаѓ у баях сек!
  
  Што юнаку так у сэрцы цяжка?
  Чаго ён хоча ѓ свеце гэтым?
  Ну чаму надламанае вясло?
  Як вырашыць клубок вялiкiх праблем?
  
  Хачу я, Божа, таксама ѓ шчасцi быць,
  Знайсцi сваю нябесную мару!
  Каб поспехi не перапынiлася нiтку,
  Каб падвесцi пад шлях, баласт-чорту!
  
  Але што шукаць мне ѓ меры без кахання,
  Што дзяѓчыне даражэйшай можа быць?
  Пабудаваць шчасце цяжка на крывi,
  Па ёй толькi можна ѓ пекла пекла плыць!
  
  Разлука, гэта катаванне для мяне,
  Вайна яшчэ такi кашмарны сон!
  Вось нагу ѓ стрэмя, асядлаѓ каня,
  Хоць злы орк, занёс кат сякеру!
  
  Заводзяць нашых дачок у поѓны,
  Спрабуюць iх i паляць агнём цела!
  Але нанясем мы фюрару разгром,
  Ведай, наша Эльф вечна не памерла!
  
  Згуляем вяселле, пасля злой вайны,
  Потым дзеткi будуць смех дарыць!
  Мне ѓсе яны крывiнушкi родныя,
  Я на паляванне, будзе тлустай дзiчыну!
  
  А дуб, як iзумруд, яго лiстота,
  Сказаѓ - выдатна хлопец папрацаваѓ!
  Хай сумленьне будзе, як крышталь чыстая,
  А толькi ѓ плюсах у балансе будуць лiкi!
  Вось такiя тут спявачкi, гэтыя цудоѓныя i непаѓторныя дзяѓчынкi. Якiя калi ѓжо сталi дзерцiся, то супраць iх калматым мядзведзям нiяк не выстаяць.
  Агрыпiна, выскалiѓшы мордачку, прашыпела, зразаѓшы яшчэ пару галоѓ оркам, сваiмi мячамi:
  - Я ѓсё магу, i вы гэта ѓбачыце!
  Пасля рушыла босай нагой у пахвiну афiцэру, з лiку агрэсiѓных i калматых мядзведзяѓ. I рэальна ѓзяла i адбiла яму яйкi. Вось гэта сапраѓды была дзеѓка - супермэн.
  I супраць такой, верагодна, бяссiльнае будзе любое войска з касматых мядзведзяѓ.
  Агрыпiна ѓхмыльнулася i сунула пальцы ѓ рот сабе. I дзьмухнула з усiх сiл. Пачуѓся жудасны, агрэсiѓны, скрыгатлiвы гук. Нiбы з паветра здзiралi скуру.
  I некалькi сотняѓ, што кружылiся над полем бою вялiзных грыфаѓ, атрымалi сардэчны прыступ i павалiлiся, нiбы градзiны, унiз. I iх вострыя дзюбы сталi прабiваць чэрапа напаѓзаюць оркам i расколваць косцi. Прычым, лiтаральна, выбiваючы мазгi.
  Агрыпiна правяла мячамi прыём матылёк, ссекла некалькi галоѓ гэтых мядзведзяѓ вялiкай банды i зароѓ:
  - Я крутая, мне ѓсё падуладна,
  Гэта ясна, гэта ясна!
  I трымцiць уся зямля,
  Голай пяткай iх душачы!
  Пасля чаго оркi, не вытрымаѓшы, звярнулiся ѓ павальныя ѓцёкi. Дзяѓчынкi i эльфiйкi кiнулiся iх пераследваць, i пры гэтым, выконваючы баявую i агрэсiѓную песню;
  Кашмар заѓсёды прыходзiць, як змяя,
  Яго не чакаеш, а ён упаѓзае ѓ дзверы!
  Ты шчаслiвы, шчодра сытая сям'я,
  Не ведаеш, што бываюць людзi звяры!
  Вось пачаѓся набег хвацкай арды,
  Нас абсыпаюць стрэламi татары!
  Але мы на подзвiг смелы народжаны,
  I вынесем жорсткiя ѓдары!
  
  Нiхто не ведае, калi добры Бог,
  Настолькi чалавек пайшоѓ жорсткi!
  Ужо смерць стукаецца кулаком у парог -
  А Везельвул прасунуѓ з пекла рогi!
  
  Так, гэта старажытных продкаѓ часы,
  У якiя мы крута так патрапiлi!
  Бо не аб тым быѓ мая мара,
  Не да гэтага мы iшлi, скрозь горы-далi!
  
  Але калi апынуѓся ты ѓ пекле,
  Дакладней, у свеце болi, рабства, бiтвы!
  То ѓсё роѓна надзею захаваю,
  Хай сэрца адбiвае ѓскач усе рытмы!
  
  Але выпрабаваннi, гэта наш ланцуг,
  Якая, не дасць быць думкам лёгкiм!
  I калi трэба, трэба i трываць,
  А калi крыкнуць, дык ва ѓсю сiлу лёгкiх!
  
  Паэт, ён песеньнiк i круцель,
  Але толькi не на гарачым полi ратным!
  Ворагi Айчыны гiдкiя памруць,
  Iх пахаваюць хутка i бясплатна!
  
  Цяпер вазьмi, адбi паклон Хрысту,
  Перахрысцiся, iконы аблiчча цалуючы!
  Я веру, людзям праѓду данясу,
  Ва ѓзнагароду дасць Гасподзь надзел-пякулы!
  
  ДАРТ ВЕЙДЭР СУПРАЦЬ САТАНЫ
  Якi махае на велiзарны прас флагманскi лiнкор Дарта Вейдэра наблiжаѓся да планеты Зямля. За iм рухалiся iншыя караблi апорныя гiбель галактыцы i цудоѓныя асновы светабудовы ад адно антысвету, да iншага. Вуглаватыя, касмiчнай iмперыi сiтхаѓ. А побач з iмi, абцякальныя, падобныя на драпежных пiранняѓ - таталiтарнага звыш адукацыi Стэлзаната.
  Двухметровы грамiла ѓ масцы, з шырокiмi плячыма i вялiкiмi рагамi на шлеме люта бурчаѓ:
  - Табе не сысцi Люк Скайокер! Цi ты цi я, але нам абодвум няма месца ѓ галактыцы!
  Не саступае Дарту Вэйдэру ѓ росце, i шырынi плячэй, фiгурыстая i атлетычная Лiра Велiмара, актыѓна трэсла сваiм пышным бюстам. Боекасцюм на дзеѓцы-генерале быѓ абсалютна празрысты i не хаваѓ нiводнай рысачкi, яе мускулiстага, дзявочага цела. Бронзавая скура ваяѓнiцы адрознiвалася бездакорнай гладкасцю, а соску блiшчалi пры святле пражэктараѓ нiбы рубiны.
  Дарт Вэйдэр прагным позiркам паглядзеѓ на красуню. Двухзорны генерал Стэлзана (касмiчнай iмперыi настолькi крыважэрнай i схiльнай да заваёѓ, што на яе фоне дзяржава чорных сiтхаѓ - нявiннае немаѓля!), выглядала абуральна сэксуальна.
  Але што можа ён няшчасны iнвалiд? Выкарыстоѓваць кiбернетычны пратэз?
  Лiра, перахапiѓшы яго думкi, пераможным тонам паведамiла:
  - Ды не адчайвайся ты сябрук... На Зямлi ёсць кольца Саламона, якое валодае такiм магутным чараѓнiцтвам, што на яго фоне, сiла Люка Скайокера ѓсяго толькi струменьчык папяроснага дыму!
  Дарт Вэйдэр бурна выпускаючы з-пад маскi паветра, прасiпеѓ:
  - А я змагу атрымаць сабе сапраѓднае, жывое цела?
  Лiра, у якой шарыкi мышцы, лiха перакочвалiся пад бронзавай скурай, са смехам вымавiла:
  - Джыны i iфрыты могуць усё! Гэта ѓлада над сусветам!
  Дарт Вэйдэр фальшыва праспяваѓ:
  - Ды няшчаснай сусвету завiсла,
  Злосных джынаѓ незлiчоная цемра!
  Саламон пярсцёнак свой ненавiсны -
  Запусцiѓ i секi галава!
  
  Але ведай Вэйдэр вядома не пешка,
  I не вечна хадзiць пад ярмом...
  Ператворыць злых ворагаѓ у галавешкi,
  Уладаром стане светаѓ!
  Лiра ѓ адказ заскакала i паказала сваiм хупавым з доѓгiм i вострым пальцам на блакiтны шарык:
  - Вось i Зямля!
  Прыгажуня-атлет паѓнагучна праспявала:
  - Зямля ѓ iлюмiнатары, зямля ѓ iлюмiнатары, Зямля ѓ iлюмiнатары бачная... Мы бластеры нацэлiлi, дыстанцыю вымяралi, i спалiм чалавека хата дашчэнту!
  Аднак прышэльцы занадта рана ѓзрадавалiся. Вестка аб тым, што дзясяткi буйных баявых караблёѓ з'явiлiся, вынырнуѓшы з цемры космасу на зямной арбiце - выклiкала наймацнейшую панiку сярод усiх страх i ѓрадаѓ блакiтнай планеты. Зоркалёты прышэльцаѓ з тысячамi баявых прылад, мноствам выпраменьвальнiкаѓ выраблялi захапляльнае ѓражанне на людзей.
  Пяцьдзесят караблёѓ - дваццаць пяць iмперскiх i дваццаць пяць Стэлзаната.
  Пякельная сiла над Зямлёй... I чамусьцi людзi не надта паверылi, у тое, што прышэльцы прыйшлi са светам.
  Лiра Велiмара, прапанавала Дарту Вэйдэру:
  - Давай я зачытаю зварот да зямлян!
  Чорны лорд абурыѓся на такi пасаж:
  - А чаму ты? У нас пароѓну караблёѓ!
  Прыгожая дзяѓчынка затрэсла сваёй магутнай, бычынай шыяй i хiхiкнула:
  - Ды ѓбачыѓшы тваю морду яны перапужаюцца...
  Дарт Вэйдэр аглушальна зароѓ, пры гэтым яго голас задыхаѓся, як тыгры ѓ пятлi:
  - А мы i павiнны ѓзяць зямлян на спалох! Няхай адразу ж падымуць угору лапы!
  Лiра Велiмара, якая ѓжо мела досвед знiшчэнне i заваёвы планеты зямля хiмiкая, заѓважыла:
  -Пара, сiтавiна, па радыё - Баярскi выступаѓ... Сваiм прапiтым голасам - увесь мiр перапалохаѓ!
  Чорны лорд кiнуѓся да галаграмы, iмкнучыся захапiць сканер кiравання. Лiра, схапiла Дарта пальчыкамi сваiх гарэзлiвых ножак, за маску i адкiнула, грамiла. Баявы гарнiтур Вэйдэра гучна крэкнуѓ, i выбiѓ iскры.
  А бронзавая гарпiя Лiра разрагаталася:
  - Ты хiба мужлан не ведаеш, што даму варта прапускаць першай!
  Гiперыённыя прылады iмперыi Стэлзаната абрынулi свой спапяляльны агонь на якiя круцяцца па зямной арбiце спадарожнiкi i iншыя прадукты жыццядзейнасцi чалавека.
  I вось з'явiлася сама Лiра Велiмара. Узнiкла адразу на ѓсiх экранах, нават выключаных тэлевiзараѓ i кампутарных манiторах. Яна з'явiлася голая i выдатная, з чатырма кiбернетычнымi шпiлькамi ѓ валасах, якая вывяргае абаянне i магiю анiгiляцыi. Сапраѓднае бажаство ѓ сусвеце грубай сiлы!
  Стала прамянiстая мегера салаѓiным шчабятам верашчаць:
  - Земляне! Мы не збiраемся заваёѓваць ваш жаласны маленькi свет. Вы занадта далёкiя ад нас, каб абмяраць iмперыю размяшчэннем буйнога гарнiзона. - Сапфiравыя, тапазныя i смарагдавыя вочы дзяѓчынкi люта блiснулi, цi нават палыхнулi, як промнi гiперлазера. А голас стаѓ куды халадней. - Мы вас трывiяльна распылiм на кваркi, а вашы душы з дапамогай гiпермагагавiтатара адправiм у апраметную, на вечныя пякельныя мукi!
  Гучала падобнае страшна, аднак тое, што такую бязглуздзiцу перадавала голая, i вельмi апетытная жанчына, выклiкала не гэтулькi жах, колькi смех!
  У гэтым момант з'явiлася пагрозлiвая рожа ѓ чорнай масцы i як прараве, праз гiпертытанавыя жабры:
  - Карацей кажучы, аддайце нам кольца Саламона, пакуль мы вас зусiм не знiшчылi!
  Лiра страсянула загарэлыя грудзi, прашыпеѓшы:
  - Анiгiлiраваѓшы вельмi балюча!
  Дарт Вэйдэр дадаѓ, пагражаючы кулаком у якiм моцна зацiснуты якi адлiвае чырвоным святлом меч:
  - I спакладаем без анестэзii!
  Хто на планеце Зямля смяяѓся, хто плакаѓ, а ѓ каго пачалiся нервовыя калаццё. I толькi адзiн чалавек на блакiтнай падмесячнай адчуваѓ у сабе непадробную радасць. Прэзiдэнт Турцыi Эрдаган марудлiва падышоѓ да люстэрка. I паказаѓ сам сабе кукiш. Палюбаваѓся на блiскучы каменьчык, столькi гарманiчна ѓпрыгожыѓшыся ѓказальны палец правай рукi.
  Спадчыннiк Асманскi султанаѓ зароѓ:
  - Кальцо Саламона хочаце? А вiгвам нямецкi ѓ прыдачу не даць?
  Дарт Вэйдэр бачачы праз галаграфiчныя выявы занадта ѓжо вясёлую рэакцыю зямлян, прасiпеѓ:
  - Трэба аб'явiць людзям ультыматум!
  Лiра Велiмара вылупiлi сабе блiскучыя ѓсiмi кветкамi вясёлкi зенкi:
  - А гэта яшчэ што за такое?
  Дарт Вэйдэр з пераможным тонам у бяздонных студнях вачэй, растлумачыѓ:
  - Гэта мiжнароднае слова. Анiгiляцыя гарантавана!
  Лiра хiхiкнула i заѓважыла пускаючы iскры са сваiх доѓгiх, з аднаатамным завострываннем пазногцяѓ:
  - Эх хлопчыкi! Анiгiляваць можна толькi плоць... А Магагравiтацыя - гэта яшчэ круцейшы будзе!
  Дарт Вейдэр з новай, узрушаючай сiлай усек усе гравомагоизлучатели. I стаѓ аглушальна надсаджвацца бялугой.
  А якi голас стаѓ у чорнага лорда, нават даспехi распалiлiся дабяла:
  - Ультыматум! Ультыматум! Я сатру вас у анiгiлятар!
  Лiра Велiмара разгойдвала свой пышны бюст i круцiла раскошнымi сцёгнамi. Пры гэтым вiшчала, успомнiѓшы зямны фальклор:
  - Руская мафiя, смерць ты спарадзiла! Гарэлка з вадародам - член мужчын загубiла! А ѓ нас касмiчная сабантуя сiла!
  I воiны вялiкага Стэлзаната як засьпяваюць:
  - Мы не вартыя жалю казюлькi - супернiндзя-чарапашкi... Гарматы - вушкi Чабурашкi - спалiм усiх як прамакашку!
  Ультыматум касмiчныя прышэльцы вылучылi, але нiякага эфекту. I тады Лiра Велiмара прапанавала:
  - А давайце па крутым... Пабакланiм на бейсiку?
  Дарт Вейдэр пры ѓсёй сваёй тупiзе - што возьмеш з мазгоѓ, без гiперплазменнага падсiлкоѓвання, прабурчаѓ:
  - Гэта калi агрэсiѓныя перамовы вядуць з дапамогай светлавога мяча?
  Лiра падмiргнула, адштурхнула босай ножкай клятчасты з конскай галавой сабаку. Сумесь шахматнай дошкi, каня, i кракадзiла запiшчала, i пакрыѓджана закруцiлася дзвярэй. Дзеѓка-генерал сунула сваю ножку такiм чынам, што распаленая ультраплазма казытала босую пятачку, i зароѓ, матаючы сямiколернай галавой:
  - Не прыгажун! Замест светлавога мяча, мы шпурнем термокварковую бомбу!
  Дарт Вэйдэр высунуѓ свой доѓгi, як у змяi, атрыманы метадам кланавання язычок, i правёѓ iм па салёных краях свой маскi. I шчыра вiскоча, як паламаны рухавiк унутранага згарання:
  - Кахаю я термокварковые бомбы, а термопреонновые яшчэ больш!
  Лiра капрызна скрывiлася, зноѓ рушыла свой ножкай, на гэты раз па котцы, пакрытай крапiѓным лiсцем:
  - Ды ты не ѓмееш з прэонным рыхтаваць!
  Чорны лорд лагiчна адказаѓ:
  - Не ѓмееш - навучым, не хочаш - прымусiм!
  Лiра трасянула свой збiтай аб скiвiцы салдат лапай:
  - Гiперплазмоизрежение! Адзiн термокварковый снарад!
  З шырокага ствала гравiяпушкi млява палыхнула сiняй хваляй. Невялiкая, памерамi з кавун звычайнай велiчынi ракета iрванула да паверхнi планета Зямля.
  Лiра Велiмара заскакала нiбы страказа, i некалькi аголеных ваяѓнiц Стэлзаната разам з ёй.
  Дарт Вэйдэр натапырыѓ сваю маску ѓ тупой ухмылцы:
  - I што зараз будзе?
  А вось анiгiляцыйны стрэл нават не бачны для радараѓ - залiмiтавая iмклiвей выпушчанага зоркi палёту фатона хуткасць!
  Аб нападзе Уладзiмiр Пуцiн так i не паспеѓ даведацца. Часам няведанне апошнi акт мiласэрнасцi Усявышняга.
  Гiперплазменная геена паглынула Вярхоѓнага галоѓнакамандуючага самай моцнай армii планеты Зямля. Мiльёны людзей выпарылiся, звярнуѓшыся ѓ плазму i гiперплазму, перш чым змаглi ѓсвядомiць катастрофу.
  Расцвiлi пялёсткi з сотнямi тысяч моѓ смяротнай анiгiляцыi, кожны са сваiм непаѓторным адценнем, i дынамiчным малюнкам разбурэння.
  Гiганцкi карычневы грыбок падняѓся на вышыню больш за 500 кiламетраѓ, а выбухная хваля, абляцеѓшы некалькi разоѓ зямны шар, выбiла ѓсё шкло нават на тэрыторыi ЗША. Зарыва ахапiла ѓсю iёнасферу, ва ѓсiм невымерным мностве фарбаѓ i суквеццяѓ. Ад страсення паднялiся велiчэзныя хвалi цунамi. Больш за дзвесце метровы вадзяны вал накрыѓ усе кантыненты, топячы дзясяткi тысяч судоѓ. Лiнii электраперадач былi выведзены са строю, гарады пагрузiлiся ѓ цемру, толькi дзе-нiдзе перарываецца вогненнымi плямамi пажараѓ.
  З гэтага часу на планеце Зямля надышла новая эра. Гадзiна Дракона зацараваѓ.
  У адказ на дэманскiя патокi гiперэнергii, кальцо Саламона атрымала моцны разрад.
  Эрдаган адчуѓ, як яго ѓваходзiць сiла многiх сотняѓ тысяч джынаѓ. Прэзiдэнт Турцыi маментальна счырванеѓ i стаѓ набракаць. Звычайны чалавек з маленькiмi тараканавымi вусiкамi (якiя надаюць яму падабенства з Адольфам Гiтлерам!), расце нiбы скручвае з Эверэста лавiна.
  Цывiльны гарнiтур асманскага дыктатара лопнуѓ, i мускулатура стала расцi, нiбы на дражджах. I, вось пашыраючыя плечы Эдрогана ѓперлiся ѓ збор старажытнага султанскага палаца.
  Некаторы час бурбалка, якая раздзiмалася, iшла ѓшыркi, пакуль, нарэшце, мармуровыя сцены не абрынулiся. Шматлiкiх турэцкiх целаахоѓнiкаѓ раскiдала ѓ розныя бакi. А напаѓголыя нявольнiцы, з гарэма асманскага дыктатара спалохана дрыгаючы аголенымi ножкамi, разбягалiся цi распаѓзалiся, калi iм не пашанцавала быць прыгнечанымi.
  А Эдраган усё павялiчваѓся, нiбы супермэн у памерах. Будынкi сталiцы Турцыi Анкары плюшчылiся пад яго ботамi. Вось асманскi дыктатар ужо вышэйшы за Эверэст. I з зоркалётаѓ Стэлзаната i iмперыi Чорных сiтхаѓ, яго ѓзвышальны сiлуэт вельмi нават добра вiдаць.
  Лiра Велiмара юрлiва прабуркавала:
  -Якi велiзарны хлопец ... У яго i добрая якасць - мусiць вялiкае!
  Дарт Вэйдэр пастукваючы сябе па масцы - так малюнак на ёй нешта замуцiлася, сiпячы, прахрыпеѓ:
  - Гэта калос на глiняных нагах!
  Лiра выпусцiла з вачэй парачку маланак, i прабуркавала:
  - I вiдаць анёльскiм быць павiнен галасок! - Рушыла ѓслед падморгванне, характэрнае для вельмi дарагой прастытуткi. - Праспявай кветку не саромейся!
  А турэцкi дыктатар Эдраган працягваѓ iмклiва, нiбы надзiманая бурбалка набракаць. I што самае небяспечнае, у яго руках з'явiѓся даѓжэзны i таксама хутка растучы меч.
  Вось ужо рост Эдрогана ѓ тысячу марскiх мiль i гэта яшчэ не мяжа. I якiм мускулiстым стаѓ турэцкi дыктатар - вялiзныя мышцы лiтаральна бугрятся, i трасуцца - любы, нават самы разгайданы культурыст iм пазайздросцiць.
  А яго меч зiхацiць як зоркi, якiя сплялiся ѓ суквецце непераможнага кладенца.
  А зубы прэзiдэнта Турцыi даѓжэюць, ператвараючыся ѓ вельмi вострыя, звiлiстыя iклы ракетнага вампiра. I пачынае свежы батыр размахваць сваiм велiчэзным мячом.
  Лiра Велiмара аглушальна гарлапанiць:
  - Тэрмакваркавым зарадам па фюрэры... Цьфу, па турэцкiм султане - агонь!
  Дарт Вэйдэр пастукаѓшы пальчаткай па вялiкiм, пазалочаным джойсцiку кiравання, iранiчна рыкнуѓ:
  - А чаму не Гiперплазма! Агонь - гэта ѓжо састарэлы зямны выраз!
  Лiра Велiмара як застукае сваiмi хупавымi, дзявочымi ножкамi, голымi, ружовымi падэшвамi па металiчнай падлозе:
  - Дай тэрмавывяржэнне! Антыпульсарныя блашчыцы!
  I термокварковые ракеты, пакiдаючы за сабой агнiсты, i шырокi як хвост нявесты шлейф накiравалiся да набракламу ад вялiкага мноства якiя ѓвайшлi ѓ яго духаѓ i джынаѓ Эдрогана.
  Асманскi дыктатар, чые памеры ѓжо былi супастаѓныя з Месяцам, узмахнуѓ сваiм касмiчным мячом. I зоркалёт iмперыi сiтхаѓ - ракетны крэйсер "Бабуiн" раскалоѓся пад страшным ударам. Брызнулi гiперплазменныя аскепкi... I пасыпалася, нешта неверагоднае i фасмагарычнае.
  I пры гэтым суцэль трывiяльнае - бо салдаты-клоны гiнулi суцэль празаiчна. Выяѓляючы эмоцый не больш, чым бiяробаты. А вось iх камандзiр Санта, не будучы клонам, вiдавочна нерваваѓся. I ѓспамiнаѓ колькi таемна збыѓ рабоѓ хатхам. Ну, цяпер яго сапраѓды чакала пекла антысусвету i мукi цёмнага боку сiлы!
  Тэрмакваркавыя ракеты таран Эрдогана. Кожная з iх несла ѓ сабе энергiю ста мiльярдаѓ атамных бомбаѓ скiнутых на Хiрасiму. I магутны, мускулiсты тулава асманскага дыктатара пакрылi язвы i ѓспышкi выбуховых ультраядзерных бомбаѓ.
  Лiра Велiмара правяла босай нагой па сваiм хупавым носiку i прапiшчала:
  - Вядома ж, не! Я хачу вiна - пачак "Кэмел" цыгарэт!
  Дарт Вейдэр паклаѓ сваю кiпцюрастую лапу, на голую мускулiстую спiну дзяѓчынкi i, правёѓшы па ёй, прагугнявiѓ:
  - Цвярозасць норма жыцця!
  Лiра стукнула патэнцыйнага супернiка чорнага лорда каленам у скiвiцу i прагудзела:
  - Парадак, перш за ѓсё!
  Нягледзячы на тое ѓ Эрдагана ѓсадзiлася зарадаѓ цалкам дастаткова, каб знiшчыць Месяц, з Меркурыем у прыдачу, асманскi султан, яшчэ больш вырас у памерах. Ён цяпер сапраѓды нагадваѓ вялiзнага казачнага iфрыту. I яго меч актыѓна шукаѓ сабе ахвяры сярод караблёѓ Стэлзаната i iмперыi сiтхаѓ.
  Дарт Вэйдэр гледзячы на тое, як термокварковые ракеты не прычынiлi нi найменшай шкоды гэтаму мастадонту з казкi, а суперлазер мабыць нават падсiлкоѓваюць сiлу Эрдагана, прапанаваѓ Лiры:
  - Можа, аб'ямо нашы намаганнi?
  Аголеная прыгажунi з iмперыi Стэлзанаѓ не зусiм зразумела чорнага лорда:
  - Як? Мы ж i так адзiныя!
  Ледзь прыкрытая бiкiнi генерал Астара гэтая мясiстая дзеѓка-воiнт прапанавала свой варыянт:
  - Давайце шпурнем у яго термопреонновый зарад!
  Дарт Вэйдэр у якiм прачнулася цiкаѓнасць даследчыка i вучонага цёмнага боку сiлы, сiпячы праз маску спытаѓ:
  - Гэта зброя, заснаваная на працэсе злiцця прэонаѓ?
  Астара, выгiнаючы свой якi складаецца з адных мускул i сухажылляѓ тулава, нiзка пакланiлася чорнаму лорду:
  - О так мой уладар! Падобная рэакцыя дазваляе выкарыстоѓваць у ракеце энергiю роѓную 1000 пентатонаѓ. Або дзесяцi, няма ста трыльёнам атамных бомбаѓ скiнутых на Хiрасiму!
  Жывы розум чорнага лорда зрабiѓ маментальны падлiк i Дарт Вэйдэр свiснуѓ ад здзiѓлення:
  - Ого! Ад такога выбуху нават планета Юпiтэр раскрышыцца, на кваркi!
  Лiра Велiмара чамусьцi не занадта падзяляла падобны аптымiзм:
  - Планета Зямля згарыць ад падобнага ѓдару. Усё жыццё ѓ межах сонечнай сiстэмы будзе знiшчана!
  Дарт Вэйдэр глядзеѓ на касмiчны бой. Эрдаган спрабаваѓ рассекчы падобнага на пажадлiвай пiраннi баявы гiперiёны браняносец Стэлзаната. Той, карыстаючыся сваёй фенаменальнай манеѓранасцю адчайна спрабаваѓ пазбегнуць паразы.
  Аднак гiперiённыя прылады, i батарэi суперлагераѓ апынулiся зусiм бескарысныя супраць ультрамагаплазменнай плоцi Эрдагана. У iм сабралася энергiя мiльярдаѓ джынам, а хуткасць перавышала светлавую.
  Вось i жвавы браняносец быѓ, разрэзала нiбы каѓбаска нажом. I пры гэтым вылецелi вялiзныя ѓ сотнi вёрст iскрынкi.
  Асманскi дыктатар аглушальна прароѓ:
  - Банзай! Будзе вам труннай дызайн!
  Дарт Вэйдэр прыкiнуѓшы адлегласць, з непадробнай трывогай заѓважыѓ:
  - Калi рване тэрмапрэоннавы зарад, то i нас самiх разнясе, як паходняй матылькоѓ!
  Лiра Велiмара сарамлiва падмiргнула чорнаму лорду i ѓпэѓнена вымавiла:
  - Не бойся, мой цёмны тэрмiнатар! У термпопреонна кумулятыѓнае навядзенне!
  Лорд Вэйдэр безнадзейна махнуѓ рукой:
  - Добра, палi! А пакуль збяру ѓсе цёмныя бакi сiлы!
  Эрдаган, у якога ѓвайшлi ѓсе семдзесят два племя казачных духаѓ узняѓся над Зямлёй.
  Султан Турцыi ѓ два разы перасягнуѓ у сваёй даѓжынi дыяметр Месяца i папросту iскрыѓся дэманскай i фенаменальнай сiлай. Такi бой зараз бурна кiпiць у космасе. Меч Эрдагана ѓзлятае хутчэй маланкi i паражае адчайна адстрэльваюцца зоркалёты.
  Нават паѓанiгiляцыйныя часцiцы зусiм бескарысныя супраць такой папросту нялюдскай сiлы джынаѓ. Якi трапiѓ у вастрыню клiнка грос-эсмiнец касмiчнай iмперыi, палыхнуѓ жоѓта-блакiтным полымем i нават не пакiнуѓ пасля сябе аскепкаѓ.
  Але Лiра Велимара з рукава выняла сваё "казырны туз" - термопреонновую ракету. Термопреонн здольны пры поѓным вызваленнi выкiдваць энергiю ѓ 7 квадрыльёнаѓ разоѓ большую, чым тэрмаядзерная рэакцыя.
  Кумулятыѓны термопреонновый зарад крыху слабей, але затое факусуе разбурэннi непараѓнальна дакладней. I вось iх чэравы флагманскага лiнкоры выкiдваецца прынцэс-плазменная клякса.
  Менавiта так нестандартна выглядае кiраваная i па-разумнаму навадная заснаваная на сiнтэзе термопреонная ракета. Ён не мае стабiльнай матэрыi, таму яе амаль немагчыма збiць. Але пры гэтым зарад сам сабе выбiрае мэту.
  Прынцэсп-плазменная клякса палохае Эрдагана. Ён блытаецца ѓхiлiцца, але ультрапрасунутая субстанцыя аказалася спрытней. I нiбы павук, гiперядзерная бомба прысмактала да магутнага тулава свежага цара i iмператара джынаѓ!
  Лiра Велiмара горача пляснула лапамi i праспявала:
  - На часткi разарвем! На кваркi размяцём!
  Магутнага як Геркулес Эрдагана моцна перакасiла, i ён, сагнуѓшыся, нiбы гутаперчавы шарык напалову.
  Успыхнула звышновая зорка. Некалькi зоркалётаѓ Стэлзаната i iмперыi сiтхаѓ, якiя апынулiся побач, адкiнула, гiперплазменны вал спалiѓ платформы i ствалы вялiкага мноства батарэй. Раздушыѓ мноства клонаѓ i прыгожых дзяѓчат-амазонак з iмперыi Стэлзанаѓ.
  Сам Эрдаган пакруцiѓся, пакруцiѓся i... Стаѓ яшчэ большы i страшнейшы. Другi меч, нiбы парастак пажадлiвай раслiны-паразiта, прабiѓся ѓ правай руцэ.
  I дыктатар Асманскай iмперыi аглушальна зарагатаѓ:
  - Эх вы нiкчэмныя касмiчныя прышэльцы .... Вы ѓсяго толькi слугi Шайтана, а на самой справе i Шайтан мой слуга!
  А на планеце Зямля тым часам бушавала тарнада. Хвалi сусветнага акiяна маментальна прагрэлiся ад гiперядзернай выблiскi, i ѓскiпелi стромкiм, шпаркiм усё жывое кiпенем. А лясы i вышынныя будынкi запалалi.
  Сто трыльёнаѓ Хiрасiм, што спалыхнулi з адлегласцi месячнай арбiты - гэта ж не жарт! I агонь, якi ахапiѓ усю Зямлю, лiтаральна апёк яе да пекла апраметнага.
  На месцы Вашынгтона ѓспыхнула яркае апантанае зарыва святла, затым узнiкла каласальная фiялетава-карычневая кветка. Сем гiперплазменных пялёсткаѓ аддзялiлiся ад асляпляльнага бутона, узляцеѓшы ѓ зааблочныя высi. Яны на працягу дзесяцi секунд ззялi ѓсiмi колерамi вясёлкi, а затым, маментальна пацьмянеѓшы, апалi, пакiнуѓшы толькi велiчэзныя якiя плаваюць у стратасферы пурпурна-чырвоныя iскры.
  У iмгненне вока дзясяткi, сотнi мiльёнаѓ людзей згарэлi, разлятаючыся элементарнымi часцiцамi. Тыя, хто былi далей, слеплi i палалi, як жывыя паходнi. Агонь пакутлiва пажыраѓ чалавечую плоць. У людзей аблазiла скура, звярталiся ѓ пыл валасы, абвугвалi чэрапа. Выбухная хваля, як бы гармонiкам, складала хмарачосы, жыѓцом хаваючы многiх, яшчэ нядаѓна такiх жывых i бесклапотных iндывiдаѓ у распаленых бетонных магiлах.
  Каманда светлавалосых напаѓголых школьнiкаѓ Тэхаса, ганяла мяч, па iх прайшла гравiяваля, пакiнуѓшы толькi попельныя сiлуэты на абгарэлай траве. Бедныя хлопчыкi, аб чым яны думалi ѓ апошнi момант: можа, клiкалi маму, цi каго-небудзь з герояѓ кiно, незлiчоных кампутарных гульняѓ.
  Дзяѓчынка, якая вяртае з крамы з кошыкам, пайшла на тое святло, усмiхаючыся, не паспеѓшы нават крыкнуць. Дзiця проста разляцелася на фатоны i толькi цудам ацалелая стужачка банцiка кружылася атмасферным вiхуры. Якiя схавалiся ѓ падземцы людзей, белых i каляровых душыла як мух пад прэсам, тых, хто ѓ гэты час ляцеѓ у самалёце вiхраслупы геенны зашпурнулi за межы стратасферы, а гэта яшчэ горшы i павальнейшы скон... , людзi б'юцца галавой аб алюмiнiевыя сцены, а вочы вывальваюцца з арбiт.. Выходныя крывавай слiной языкi вывальваюцца, i высыпаюцца нiбы гарох выбiтыя зубы.
  Смерць зраѓнавала бедняка i мiльярдэра, сенатара i зняволенага, кiназорку i зборшчыка смецця. Здавалася, што мiльёны душ з выццём, выносяцца ѓ неба, свет перавярнуѓся i магчыма ѓпершыню людзi адчулi, што як тонкая жыццёвая нiтка i наколькi яны маюць патрэбу адна ѓ адной. Мацi i дзiця задыхнулiся пад завалам, з такой сiлай прыцiснуѓшыся адно да аднаго, што iх адарваць, не маглi ѓсе сiлы апраметнай.
  Нават прасякнуты пад завязку цёмным бокам сiлы паѓмеханiчны монстар Дарт Вэйдэр адчуѓ боль i пакуты мiльярдаѓ якiя гiнулi зямля.
  I ѓ роспачы заклiкаѓ, да сябе ѓсе фiбры i масы фенаменальнага праявы цёмнага боку сiлы.
  Лiра Велiмара ѓ гэтым пытаннi падтрымала яго i працягнула моцную руку чорнаму лорду. Яны злiлiся ментальна. Iх бiяплазменныя палi маментальна змяшалiся, жаночы i мужчынскi пачатак аб'ядналiся разам, утварыѓшы звяз тэаплазменных сiл.
  I пасля чаго паѓстаѓ каласальны гiпергравiямагiчны калапс, якi ажыццяѓляе цудоѓныя, лiтаральна звышфантастычныя ператварэннi.
  Ацалелыя зоркалёты касмiчнай iмперыi i Стэлзаната сталi збiрацца ѓ адно цэлае, нiбы шарыкi ртуцi. Яны iмклiва злiвалiся, абвiнавачвалiся ѓ прынцэпс-плазменны пластылiн, ствараючы памiж сабой адзiнае i маналiтнае цэлае.
  Па ѓсiм космасе кружылiся часцiцы, якiя сыходзяць у як пiлавiнне ѓ iндукцыйнай шпульцы. I вось на месцы флагманскага зоркалёта iмперыi сiтхаѓ рушыла ѓслед кулямётная чарга падобнага фотаблiц ѓспышак, а пасля чаго ѓзнiк велiзарны чалавек.
  Яго постаць была дзiѓнай. Тулава i ногi як Лiры Велiмары - голыя i панадлiвыя, а вось галава, плечы i рукi пакрытыя чорным баявым гарнiтурам Дарта Вэйдэра.
  Атрымаѓся жахлiвы гiбрыд: лорда цёмных сiл, ваяѓнiцай з войскаѓ СС Стэлзаната Велiмары. Прычым, памеры грамiлы ѓ дыяметр з Венеру. Такая вось пачвара зарадзiлася, i была створанай крайняй праявай, гiпергравiтацыйнай магii.
  У руках Дарта-Лiры ѓспыхнулi два светлавыя мячы: чырвоны i фiялетавы. Абодва зброi свяцiлiся i вельмi ярка i iнтэнсiѓна iскрылiся. Напалову дзяѓчынка-мегера, напалову кiбернетычны арганiзм рушыла насустрач Эрдагану.
  Пад хупавымi, босымi, дзявочымi ножкамi аглушальна грукатаѓ вакуум. Здавалася, што гэтая пачвара папросту маршыруе па мiнным полi, дзе выбухоѓка нябачная, але ад гэтага яшчэ больш разбуральная.
  Турэцкi дыктатар, таксама набраклы з дыяметр Венеры iшоѓ насустрач свайму вiзавi. Яны зблiжалiся, i адной пад босымi, дзявочымi ножкамi, а другога пад высокiмi ботамi грукатала, як мiльён грымотаѓ... пустата!
  Дарт Вэйдэр i Лiра ѓ адным флаконе, адсалютавалi Эрдагану мячом.
  Асманскi дыктатар у адказ толькi раѓнуѓ:
  - Няма лiтасцi ворагу!
  Дарт Вэйдэр у адказ прагугнявiѓ:
  - Паѓтарэнне мацi - акабаненнi!
  I iх мячы з дзiкiм грукатам, вывяржэння мiльярда вулканаѓ Кракатаѓ скрыжавалiся. I скалануѓся вакуум. Заскакалi кваркi ѓ вiхурах эфiру.
  Эрдаган, адчуѓшы што яго вытканая iх шматлiкi орд злых i добрых духаѓ плоць, скаланулася ад удару, рыкнуѓ:
  - У Шайтан! Ты моцны!
  Дарт Вэйдэр працягваючы атаку, раѓнуѓ:
  - I слабым нiколi не быѓ!
  Гiбрыд чорнага лорда i мегеры-ваяѓнiцы атакаваѓ Эрдагана. I хоць яго супернiк не саступаѓ у сiле i хуткасцi, але ѓ мастацтве фехтавання, вядома турэцкi прэзiдэнт не мог параѓнацца, з ваяром якога навучалi лепшыя ваяры i фехтавальшчыкi ѓ галактыцы - джэдаi.
  Вось ужо пачуѓся голас Лiры. Гэта пякельная дзяѓчынка таксама навучалася не слаба. Паколькi ѓ iх iмперыi адсутнiчалi мужчыны, то дзяѓчат выношвалi ѓ кiбернетычных вантробах. Iх вучылi забiваць i ваяваць яшчэ калi ѓ пажыѓным асяроддзi з дапамогай кампутарных праграм фармаваѓся зародак.
  - Што сын турэцкападданага, не падабаецца, табе такi прыём!
  I прынцэпс-плазменны меч, паласнуѓ па ѓкормленай мордзе Эрдагана. Зрэзаны вус асманскага дыктатара павалiѓся ѓнiз, закруцiѓся ѓ вiхурах эфiру, стаѓ рвацца на часткi, разбураючыся нiбы цэлы звязак анiгiляцыйных бомбаѓ. А з рассечанай шчакi палiлася кроѓ. Прычым у кожнай кропельцы, плёскалiся джыны i ведзьмы з венiкамi.
  Турэцкi дыктатар паспрабаваѓ адказаць, але Дарт Вэйдэр вельмi спрытна паднырнуѓ пад крывой меч-ятаган, i сам лупануѓ супернiка па баку, рассекшы ѓ супернiка цэлы пласт мускулатуры. Эрдаган зароѓ яшчэ гучней i зноѓ атакаваѓ.
  Дарт Вэйдэр парыраваѓ узмах, i босая нага лiры стукнула супернiка прама ѓ пахвiну.
  Эрдаган хваравiта прасiпеѓ, i дзiкiм стогнам у якiм, адчувалiся пiсклявыя ноткi, праквакаѓ:
  - Цяпер табе чалавечак канец!
  Дарт Вэйдэр паскорыѓ атаку, i праспяваѓ атакуючы:
  - А ѓсё ж канец, дык яшчэ не канец! Канец, гэта толькi пачатак!
  I вось ён праводзiць свой каронны прыём, з дапамогай якога быѓ зрынуты граф Дуко. Ссечаны пэндзаль, разам з мячом завiсае ѓ прылiве вакууму. I потым таксама пачынае рвацца. Нiбы ѓ адным месцы забiлi шматразовыя, рэактыѓныя, пускавыя ѓстаноѓкi - звышновыя зоркi, якiя выпускаюць.
  Эрдаган вылупiѓшы ад непераноснага болю вочы адступiѓ i ѓрэзаѓся галавой у Месяц.
  Спадарожнiк планеты Зямля дэфармаваѓся ад удару, яго пакрылi шырокiя расколiны, i пачалося актыѓнае вывяржэнне магмы. Месяц пачаѓ нагадваць моцна пабiты твар. Лiра зноѓ рушыла Эрдагана нагой пад каленку, а меч Вейдэра з безабароннага боку, зачапiѓ плячо, зразаѓшы тоѓсты кусом мяса i цяглiц.
  Асманскi дыктатар ужо вiдавочна плыѓ, яго адзiны ацалелы меч паляцеѓ па шырокай амплiтудзе, але вастрыё чырвонага мяча чорнага лорда ѓпiлiся прама ѓ пэндзлi супернiка. Потым выразны паварот i яшчэ адна адсечаная лапа Эрдагана падае ѓнiз, каб там пачаць iрвацца, анiгiляцыйнымi i магiчнымi петардамi.
  Асманскi дыктатар абяззброены, i яго апошняя адчайная спроба, падобна дракону - палыхнуць агеньчыкам.
  Нiбы трыльён агнямётаѓ лупанула зараз. I плазмавывяржэнне затапiѓ практычна ѓсю сонечную сiстэму. Хвалi ашалелага полымя, у пару секунд дамчалiся да арбiты Плутона. Маска i рукi Дарта Вэйдэра вытрымалi, але вось босыя, дзявочыя пятачкi Лiры падпалiла капiтальна.
  Дзеѓка-генерал загарлапанiла ад болю - агонь жорстка апалi падэшву, нават буйныя пухiры разам надзьмулiся, на абгарэлых, i счарнелых жаночых ступнях i галёнках. Дайшло да каленак...
  Але Дарт Вэйдэр прафесiйным рухам, у скачку i з паваротам корпуса i збежным рухам мячоѓ - знёс буйную, рагатую галаву асманскага прэзiдэнта Эрдагана.
  Велiзарная не якая саступае памерамi Месяцу галава, вялiкага ваяра i кiраѓнiка адкацiлася, i тоѓстыя сiнiя вусны шапнулi:
  - Усё фiнiш!
  Пасля прагрымеѓ выбух, настолькi аглушальны, разбуральны i вялiзны, што ѓсё, тое было да гэтага, нiкчэмныя агонь запалкi на фоне выпрабаванай у космасе вадароднай бомбы. Патокi анiгiляцыйнай гiперплазмы затапiлi прастору ад Сонца, то Афла-цэнтраѓра i Сiрыуса...
  
  
  
  
  Няшчасны хлопчык
  Жыѓ адзiн хлопчык, ён быѓ яшчэ маленькi, але глыбока няшчасны. У школе яго крыѓдзiлi i пераследвалi, дома бацькi вечна занятыя i лаялi за дрэнныя адзнакi, i нават бiлi за двойкi рамянём. I ѓсё яго дурнем, разумова адсталым, баязлiѓцам - труцiлi i бiлi.
  Надакучыла гэта хлопчыку, i вырашыѓ уцячы са свайго злога горада i далей ад ненавiснай школы, куды вочы глядзяць.
  Хлопчык быѓ яшчэ малы i наiѓны. Ён думаѓ, што толькi ѓ ягоным горадзе жывуць такiя злыя людзi i асаблiва дзецi, а ѓ iншых гарадах усе добрыя i добрыя. I не можа быць iнакш, бо квадратнай скрынi тэлевiзара захлёбваючыся паѓтараюць, што iх краiна самая гуманная, добрая, прыгожая i лепшая ѓ мiры. Што ѓ ягонай краiне ѓсе дзецi шчаслiвыя цi абавязкова стануць шчаслiвымi, а партыя i яе вялiкi правадыр прывяду да камунiзму - калi кожны атрымае тое, што жадае.
  I збiваны i зацкаваны хлопчык шчыра думаѓ, што дзецi ѓ школе такiя жорсткiя i злыя, што iх завербавала ЦРУ i Масад, што гэта па вiне таѓстапузых буржуем Амерыкi ѓ горадзе пустыя палiцы i людзi стаяць у даѓжэйшых чэргах. Што ѓсё было цудоѓна, каб не буржуi i дыверсанты, што па начах пераходзяць межы. Што гэта па iх вiне гнiе бульбачка i баляць у дзяцей зубы. I мабыць уколы, таксама прыдумалi, каб мучыць людзей у ЗША.
  Але ж быць такога, каб зло правiла ва ѓсiх гарадах яго неабсяжнай Радзiмы, каб злыя агенты ЦРУ спакусiлi i сапсавалi ѓсiх дзяцей, навучыѓшы бiцца i бiць ляжачага.
  Не павiнна знайсцiся ѓ яго самай лепшай i гуманнай у свеце краiне горада, дзе ѓсе добрыя i адзiн аднаму ѓсмiхаюцца i можна смела працягнуць для поцiску руку, не баючыся, што ѓ яе ѓвап'ецца схаваная памiж пальцаѓ шпiлька.
  Хлопчык свята верыѓ у гэта, што ёсць яшчэ добрыя i мiрныя гарады. I ён, з цяжкасцю дачакаѓшыся першых, цёплых вясновы дзён, употай ад бацькоѓ выграб усё з халадзiльнiка. А не так ужо i шмат было прадуктаѓ у самай гуманнай, багатай, добрай i мiралюбiвай краiне свету. Набiѓ гэтым сумку i ранец, вытрасшы папярэдне падручнiкi i сшыткi, што яны стваралi дадатковы цяжар i ... Раз-пораз баязлiва азiраючыся адчынiѓ дзверцы, выскачыѓ на вулiцу.
  Хлопчыку заѓсёды было страшна выходзiць у свой уласны дворык. Яму здавалася, што там яго абавязкова паб'ю, пакалечаць, зняважаць, заплююць цi яшчэ нешта зробяць горай. Але яшчэ стаiць раней вясновую ранiцу, усе iдуць школу ёсць шанц праскочыць мiма дваровых хулiганаѓ адправiцца далей. З гэтага квартала, дзе ён стаѓ iзгоем i пасмешышчам, туды, дзе яшчэ не ведаюць. Дзе ён проста белабрысенькi хлопчык метр з кепкай росту.
  Ну чаму людзi такiя злыя? Што ён зрабiѓ iм такога, што яго так люта ненавiдзяць? I прычым ненавiдзяць, у самай гуманнай, добрай, чалавечнай i справядлiвай краiне не Зямным шары? Што ён iм зрабiѓ? Каго-небудзь абразiѓ, абгаварыѓ, прынiзiѓ, плюнуѓ, здрадзiѓ?
  Няѓжо ён не казаѓ усiм, што трэба быць добрымi, спагадлiвымi, дапамагаць адзiн аднаму. Што бiцца гэта дрэнна, а слабаму трэба дапамагаць? Але за гэта яшчэ лiчылi ѓсё дурнем, слабаком, дэбiлам... i яшчэ нейкае складанае i незразумелае слова - пацыфiстам?
  Але дзiѓна хiба не гэтаму вучылi ѓсе дзiцячыя казкi, кнiгi, тэлебачанне. Няѓжо людзi не павiнны бiць менавiта такiмi: узвышана высакароднымi, схiльнымi да самаахвяравання, стаяць адзiн за аднаго гарой. Няѓжо чалавек, не з'яѓляецца чалавеку братам? Няѓжо не ёсць праѓдзiвы сэнс жыцця дзеяць дабро?
  Дык чаму ѓ рэальнасцi, то чаму вучылi ѓ кнiжках, у кiно, i нават на ѓроках iнфарматыкi абвяргаецца? Лiчыцца дурным, недарэчным, смешным, дурным!
  Адкуль у нашых дзецях i яго аднагодках, столькi злосцi i нянавiсцi, нежадання слухаць сваё сумленне, iмкненнi да гвалту i разбурэнню? Куды падзеецца выхаванне, i культ добрых спраѓ у iх самай гуманнай i чалавечнай дзяржаве свету. У дзяржаве, якая дапамагае i абараняе прыгнечаных ва ѓсiх кропках зямнога шара. Якая, ратуе ад голаду i стыхiйных бедстваѓ неграѓ, iндзейцаѓ, усiх каму прутка i дрэнна.
  Хлопчыку паклiкалi... Ён адчуѓ страх. Зараз зловяць i пачнуць здзекавацца.
  Ён зрабiѓ выгляд, што не чуѓ i прыбавiѓ кроку.
  У адказ дзiкi роѓ:
  - Стой тормаз! Мы цябе заб'ем!
  Уражвае дзiкае шаленства ѓ голасе, столькi нянавiсцi да яго? А завошта? Што iм зрабiѓ? А яны ненавiдзяць яго, таго, якi заѓсёды казаѓ пра дабро, пра сяброѓства, пра мiласэрнасць так, як нявернае не сталi б ненавiдзець, таго хто прырэзаѓ бы iх родную мацi.
  Але хлапчук ужо прыняѓ рашэннi, пайсцi з гэтага горада, не хадзiць больш у гэтую праклятую, ненавiсную школу. Збегчы з гэтай пякельнай клаакi i знайсцi якi-небудзь iншы, добры, чысты, дружалюбны горад. Бо можа быць такога, што ѓ яго самай чалавекалюбнай краiне не знайшлося такiх гарадоѓ.
  Хлопчык вельмi баяѓся, што яго нязграбнага i слабога дагоняць, i надаюць па шыi, што ён не зможа пайсцi. Але ёсць яшчэ i аѓтобус. Трэба толькi заскочыць у яго, тады хулiган i бандыт адчэпiцца.
  На гэты раз хлапчуку ѓсмiхнулася поспех, i ён паспеѓ у самы апошнi момант заскочыць на зачыненую падножку аѓтобуса. Дзверы сцiснула яму тонкую, дзiцячую руку, на шчасце не моцна, i ён здолеѓ утрымаць набiты прадуктамi ранец.
  Праезд у аѓтобусе ѓ тыя часы яшчэ каштаваѓ мiзэрную суму, i было нерэнтабельна ѓ невялiкiм мястэчку плацiць заробак яшчэ i кандуктару. Тым больш, людзi сумленныя i iм не шкада чатырох капеек. Пара аднагодкаѓ, не змагла дагнаць хлапчука i вымешвала сваю злосць на смеццевым бачку. Яго па-зверску штурхалi нагамi, быццам бы жалеза было вiнавата ѓ тым, што жаданая здабыча ѓцякла. А хлопчык ехаѓ i малiѓ Госпада Бога( якога дарэчы, як iх вучылi i няма зусiм!), каб хутчэй адчынiлiся дзверцы i ён вызвалiѓ руку.
  Нарэшце наступны прыпынак, рука вольная i можна прысесцi, на сядзенне i перавесцi дух. Чым далей хлапчук аддаляѓся ад свайго ненавiснага панадворка, чым спакайней у яго рабiлася на душы. Тамака дзе не ведаюць, тамака бяспечней.
  Хоць магчыма iншы хлопчык, наадварот, на яго месцы, марыѓ бы быць блiжэй да хаты, займаючыся пошукам абароны ѓ яго непрыступных сценах. Але дворык дома заѓсёды выклiкаѓ у хлапчука страх. Яму нават у сне снiлiся кашмары i яго пякельныя, бязлiтасныя аднагодкi. Хлопчык стараѓся як мага менш гуляць на вулiцы. Пасля ѓрокаѓ з усiх ног бег у распранальню, каб паспець да таго, як выйдуць ненавiсныя, жорстка сардэчныя аднагодкi i пачнуць здзекавацца, а то i адразу ж збiваць. Суцяшэнне хлапчук знаходзiѓ толькi ѓ кнiгах. Не было тады нi кампутара, нi iнтэрнэту, нi нават па тэлевiзары - усяго тры каналы, дзе ѓ лепшым выпадку паказваюць пiянераѓ выдатнiкаѓ, цi якi спявае хор - як добра жыць у iх самай гуманнай i чалавечнай краiне мiру. А ѓ горшым сумныя зводкi з палёѓ, i пастаянныя бiтвы за ѓраджай. I толькi раз на тыдзень, у нядзелю можна было строга па лiмiту паглядзець, якi-небудзь цiкавы, мастацкi фiльм цi перадачу ѓ гасцях у казкi.
  I хлопчык любiѓ закопвацца ѓ кнiгi, чэрпаючы ѓ iх узвышанае, высакароднае i казачнае.
  I ён часта на ѓроку, калi не занадта даставалi якiя плююцца з трубкi, або страляючыя гумкай аднагодкi, таксама задумаѓся аб казачным, добрым свеце. Аб тым, што калi, нарэшце, пабудуюць камунiзм i будзе ѓсеагульнае, сусветнае брацтва.
  I тады дзецi з Альфа-Цэнтаѓра, Сiрыуса, Вялiкай мядзведзiцы, сузор'i Стральца, аб'яднаюцца разам. I шырока ѓсмiхаючыся, бяруцца за рукi. Напрыклад, дзецi з сузор'я Рыб, маю галоѓкi, пакрытыя серабрыстай луской, i залатыя, зiготкiя плаѓнiкi. А ѓ Сузор'i Стральца яны, напэѓна, падобныя да Кентаѓраѓ.
  Усё вельмi мiрна i прыгожа. Яны дораць адзiн аднаму падарункi, спяваюць песнi. Няма варожасцi, няма злосцi, нiхто не падкладзе iншаму, пад зад кнопку або дохлую жабу.
  Хутчэй бы наступiѓ камунiзм, а ненавiснае ЦРУ, якое аблытала павуцiннем нянавiсцi ѓвесь свет, i навучыла нашых савецкiх дзяцей ненавiдзець дабро - няхай згiне i будзе знiшчана! Гэта ж яны амерыканцы спарадзiлi кашмары вайны ад знiшчэння iндзейцаѓ да Афганiстана. Яны ѓ сваiх радыёгалосах зводзяць людзей з розуму i прымушаюць паднiмаць руку, брат на брата, з пялёнак выклiкаючы нянавiсць!
  Аѓтобус не спяшаючыся слiзгае па маршруце. Звонку Май, ранiца - дзень толькi пачынаецца. Ды хлопчык i не баiцца цемры. Наадварот, калi цёмна больш шанцаѓ праскочыць неѓзаметку мiма аднагодкаѓ, растварыцца ѓ цемры. Зiмой, калi холадна i ночы доѓгiя, i асаблiва ѓ моцны мароз можна выйсцi на вулiцу i сур'ёзна разлiчваць праскочыць мiма хлопцаѓ, якiя пыхаюць злосцю.
  Зiмой хулiганы таксама мерзнуць i радзей выходзяць на вулiцу. А вось у цёплую пару года якраз i пачынаецца пакута. I простае хаджэнне ѓ краму ператвараецца ѓ катаванне. I хлопчык думае, вынайсцi якi-небудзь модуль нуль-пераходу, каб раз i ты ѓжо ѓ краме, а затым нацiснуѓ на кнопку i ты ѓжо дома.
  Можа i добра, што пакуль не вынайшлi яшчэ штучных крылаѓ, у сябе ѓ кватэры, на высокiм паверсе хлопчык можа адчуваць адносную бяспеку. Калi ты спатнеѓшы ад хуткага бегу, нарэшце, адчыняеш дзверы i заскокваеш у кватэру, то адчуваеш сябе алiмпiйскiм чэмпiёнам якi перасек фiнiшную прамую - ты дома i ты ѓ бяспецы. Можна, нарэшце, перавесцi дух i знайсцi сабе суцяшэнне ѓ чытаннi, якi-небудзь чарговы кнiжкi. Балазе ѓ iх засталася ад прадзеда бiблiятэка, якой пазайздросцiць акадэмiк.
  Кiроѓца прасiгналiѓ, што яны ѓжо на канечне прыпынку i трэба ѓсiм сыходзiць. Хлопчык апынуѓся ѓ незнаёмым раёне. Ён раней не заязджаѓ яшчэ да самага канца. I гэтая навiзна, здавалася прыемнай i дзiѓнай. Нiбы варта зрабiць крок, i ты нiбы Элi з Чараѓнiка Iзумруднага горада, апынешся ѓ казачнай i шчаслiвай краiне.
  
  ВАЙНА ДА ПЕРАМОГА КАНЦА
  13 красавiка 1945 гады. Горад Берлiн, будынак iмперскай канцылярыi.
  Мiнiстр замежных спраѓ Рыбентроп, толькi, што з'явiѓся з перамоваѓ, што праводзiѓ з савецкай дэлегацыяй на чале вядомага зваднiка i ворага Германii Молатава. Нягледзячы на тое, падчас апошнiх бiтваѓ былi амаль цалкам знiшчаны чатыры савецкiя танкавыя войскi. А з 1 красавiка спынiлiся пастаѓкi заходняй дапамогi па ленд-лiз, Сталiн высоѓваѓ загадзя завышаныя патрабаваннi.
  Рыбентроп з сумам распавёѓ Роммелю:
  - Перамовы з савецкай дэлегацыяй зайшлi ѓ тупiк. Кампрамiсны нулявы варыянт - вяртанне да меж чэрвеня 1941 гады Сталiна не задаволiѓ. Коба патрабуе - Клайпедскую вобласць, Усходнюю Прусiю i ѓсю Польшчу ѓ межах 1939 года. А таксама прэтэндуе на Зямлi Славенii, частка Венгрыi i нафтавыя радовiшчы Румынii. Ён заяѓляе, што мiльёны савецкiх салдат не для таго загiнулi, каб прыйсцi, да таго, з чаго ѓсё пачыналася. Акрамя таго Iосiф патрабуе з нас рэпарацый, вызвалення ѓсiх вайскоѓцаѓ i грамадзянскiх асоб... А нашых абяцае вызвалiць толькi за выкуп! Далей Сталiн жадае атрымаць i тэрытарыяльныя набыццi ад Фiнляндыi.
  Фельдмаршал-фюрэр Роммель панура заѓважыѓ:
  - Пасля перавароту ѓ чэрвенi 1944 гады, мы змушаныя былi працягваць павольнае i ѓпартае адступленне на ѓсходнiм фронце. Хоць разгромленыя ѓ Нармандыi саюзнiкi i пайшлi з намi на адносна ганаровы для iх мiр, але...Чырвонае войска занадта моцная, i мы па максiмуме бераглi салдат, аддаючы перавагу актыѓную абарону i кароткiя кантрудары. Ды рускiя выйшлi да Вiслы i нават коштам велiзарных страт фарсiравалi яе, прарвалiся ѓ Славакiю, ледзь не захапiлi Румынiю... Але ѓсе гэтыя поспехi iм дорага каштавалi. Мы таксама сплывалi крывёй, але мне ѓдалося наладзiць больш-менш здавальняючую абарону i звесцi суадносiны страт у тры-чатыры разы на нашу карысць. А Сталiн мабыць не разумее, што яго краiна таксама знясiлена, i саюзнiкi, перастаѓшы дапамагаць Расii, пачнуць рабiць стаѓку на нас?
  Рыбентроп з радаснай усмешкай адказаѓ:
  - Самыя буйныя заакiянскiя акулы, ужо абяцаюць нам падтрымку, у абмен на землi якiя мы атрымаем, заваяваѓшы СССР! Лейбарыстаѓ урад у Брытанii пакуль вагаецца, але многiя прыватныя структуры гатовы нас падтрымаць! Нам абяцаюць дапамогу i Бразiлiя, i Iспанiя, i Партугалiя, i асаблiва Аргенцiна. Перон нават не выключае, што адкрыта, уступiць у вайну на нашым баку. Фiны таксама клянуцца iсцi да канца! У Iталii пазiцыi на поѓначы Мусалiнi ѓмацавалiся, а поѓдзень пакуль кантралюю празаходнiя сiлы. Мы гатовы працягваць вайну мой фюрар!
  Роммель лаканiчна загадаѓ:
  - Шпеера да мяне!
  Умелы, працавiты i таленавiты iмперскi мiнiстр узбраенняѓ i боепрыпасаѓ, сядзеѓ на цалкам сваiм месцы. Шпееру атрымалася, нягледзячы на ѓсе цяжкасцi значна павялiчыць выпуск узбраенняѓ i вельмi хутка запусцiць у серыйную вытворчасць больш дасканалыя САУ класа - "е", "ЛЕђ" i "Пантэры"-2.
  Яшчэ малады, i вельмi энергiчны эканамiчны дыктатар Трэцяга Рэйх даклаѓ:
  - У вобласцi танкабудавання дасягнуты не толькi якасны, але i колькасны прарыѓ. У снежнi 1944 года было выпушчана 1960 танкаѓ i САУ. I гэта нягледзячы на ѓсе ваенныя цяжкасцi i запуск у масавую серыйную вытворчасць лепшых у свеце машын! У прыватнасцi Е-25, Леѓ i Пантэра-2!
  У сапраѓдны момант выпуск танкаѓ i САУ складае каля двух тысяч у месяц, з iх у сакавiку найноѓшыя машыны: Е-10, Е-25, Леѓ, Пантэра-2 склалi больш за дзве трацiны танкавага парку!
  Роммель суха спытаѓ:
  - Вы ѓпэѓненыя, што нашы танкi пераѓзыходзяць савецкiя?
  Шпеер iмкнучыся надаць свайму тону разважлiвасць паведамiѓ:
  - Нашы канструктары хоць i спазненнем змаглi стварыць машыны з больш-менш удалай кампаноѓкай, бранiраваннем, узбраеннем i хадавымi якасцямi. Асаблiва ѓдалай аказалася Е-25. Пры бранiраваннi iлба ѓ 100 - мiлiметраѓ пры вугле рацыянальнага нахiлу ѓ сорак градусаѓ, бартоѓ i кармы ѓ 60 - мiлiметраѓ i ѓзбраеннi 88-мiлiметраѓ гарматы калiбра ЭЛ 71 - САУ запас стрэлаѓ у 80, важыць усяго 26,6 тон. Пры рухавiку ѓ 700 конскiх сiлы машына разганяецца звыш 75 кiламетраѓ за гадзiну. Акрамя таго улiчваючы запас вагi, барты самаходкi дадаткова ѓзмоцнены 30-мiлiметровымi экранамi. Такiм чынам, борт затуляюць i коѓзанкi, i экран, а значыць, машына трымае ѓдары снарадаѓ Т-34-85 не толькi ѓ iлоб, але ѓ борт. Сама ж 88-мiлiметровая гармата прабiвае на дыстанцыi ѓ 150 - 148 мiлiметровую браню пад нахiлам 60 градусаѓ. Улiчваючы хуткастрэльнасць, дакладнасць стральбы наша 88-мiлiметровая гармата, лепшая супрацьтанкавая прылада ѓ свеце! А абарона iлба дазваляе трымаць стрэлы, нават IС-2. Тым больш, што востраканцовыя снарады савецкiх гармат вельмi адчувальныя да рыкашэту. А ѓ нас якасная цэментаваная браня мае высокую цвёрдасць паверхнi i пад кутом рацыянальнага нахiлу пышна рыкашэцiць!
  Роммель лагiчна заѓважыѓ:
  - I усё гэта было дасягнута, дзякуючы таму: што рухавiк, трансмiсiю i пушцы перадач размясцiлi разам, адным блокам. Такiм чынам, зэканомiлi на карданным вале, i паменшылi вышыню машыны да 144 сантыметраѓ. Машына пераѓзыходзiць усе савецкiя мадэлi i адносна простая ѓ вытворчасцi. Хаця, напрыклад, стварыць такога роду танк у вас пакуль не атрымлiваецца!
  Шпеер пакрыѓджана запярэчыѓ:
  - "Пантэра"-2 i асаблiва танк "Леѓ" улiчваюць апошнiя распрацоѓкi i ѓзмацненнi. У прыватнасцi ѓ "Пантэры"-2 удалося ѓкласцiся ѓ вагу 47 тон, узмацнiѓшы ѓзбраенне i запас снарадаѓ да ѓзроѓню "Каралеѓскага тыгра", i крыху саступаючы ѓ бранiраваннi. I гэта 21 тона рознiцы. Рухавiк у 700 - конскiх сiл, дае хуткасць у 55 -кiламетраѓ на шашы, i 30 кiламетраѓ у гадзiну на ракадзе. Новыя машыны ѓжо iдуць у серыю з маторам 900 конскiх сiл i могуць разганяцца да 70 кiламетраѓ за гадзiну. "Леѓ" са 105-мiлiметровай гарматай наогул не мае сабе роѓных i ва ѓзбраеннi, пераѓзыходзiць "Каралеѓскi тыгр" у лабавым бранiраваннi, пры роѓным бартоѓ i кармы. I ѓсё пры вазе ѓ 51 тону, з рухавiком 900 конскiх сiл. Нашы новыя танкi - маюць цудоѓныя хадавыя якасцi, а значыць, iх можна выкарыстоѓваць у наступальнай вайне!
  Роммель ухмыльнуѓся i зноѓ выявiѓ эрудыцыю:
  - А у гэтым танку рухавiк, трансмiсiя i скрынка перадач размешчаны наперадзе карпусы машыны, а вежа зрушаная назад. Таксама ѓшчыльнiлi кампаноѓку. Але нам патрэбен "Леѓ" з мацнейшым бартавым бранiраваннем!
  Шпеер пакланiѓся i паведамiѓ:
  - У танку Е-50 мы ѓвасобiм абарону i ѓзбраенне "Маѓса", не перавысiѓшы семдзесят тон вагi!
  Роммель адпусцiѓ Шпеера i запрасiѓ iмперскага мiнiстра авiяцыi Заура. Таксама вельмi ѓмелага i здольнага кiраванца.
  Iмперскi мiнiстр з пераможным выглядам паведамiѓ:
  -Наша авiяцыя захапiла татальнае панаванне ѓ паветры! I найперш дзякуючы гераiчнай нямецкай прамысловасцi! Новыя паступiлi на ѓзбраенне Люфтваффе ѓ 1944 году рэактыѓныя самалёты вырабляюцца серыйна i ва ѓсё нарастальных аб'ёмах. Яны маюць перавагу ѓ хуткасцi над савецкiмi машынамi ѓ 200-350 кiламетраѓ за гадзiну i маюць магутнае ѓзбраенне з 30-мiлiметровых гармат i рэактыѓных снарадаѓ! Знiшчальнiкi МЕ-163, Ме-262, УА-349 i асаблiва танны, лёгкi, манеѓраны i просты ѓ вытворчасцi НЕ-162 даказалi сваю пераважную перавагу над Лагамi i Якамi супернiка. Хуткасны разведчык i бамбавiк Ар-234 мае такую хуткасць, што нiводны савецкi знiшчальнiк яго не можа дагнаць!
  Пры гэтым, што самае iстотнае, мы змаглi дамагчыся з супернiкам парытэту ѓ колькаснай вытворчасцi машын. У тыдзень выраблялася 150 знiшчальнiкаѓ МЕ-262 машын вельмi магутных узбраеннем i якiя жывуць у баi, ужо 300 i гэтая лiчба расце знiшчальнiкаѓ НЕ-162, i 120 пры ѓзрастаннi АР-234. На падыходзе больш дасканалыя мадэлi МЕ-262 са стрэлападобнасцю крыламi, МЕ-1010 з крыламi, дзе стрэлападобнасць рэгулюецца, Не-262 з лепшым узбраеннем i лётнымi характарыстыкамi, i галоѓнае Ю-287. Апошняя машына з крыламi зваротнай стрэлападобнасцi, будзе валодаць цудоѓнай дакладнасцю бомбометания.
  Усяго выпуск рэактыѓных самалётаѓ мы плануем давесцi да двухсот машын у дзень, цалкам здушыѓшы супернiка!
  Роммель лагiчна заѓважыѓ:
  - I шрубавыя машыны ѓ нас суцэль удалыя. Напрыклад, эвалюцыя Фоке-Вульфа - ТАЯ-152. Ды i ТАЯ-400 у варыянце рэактыѓнага бамбавiка з шасцю маторамi падае вялiкiя надзеi!
  Заур ганарлiва прасiпеѓ:
  - ТАЯ-400 можа бамбiць савецкiя заводы за ђралам, развiваць хуткасць да 800 кiламетраѓ i несцi больш за 10 тон бомбаѓ! Бо i бамбавiк бясхвостка ХО-18, з далёкасцю палёту ѓ 16 тысяч кiламетраѓ! I рэактыѓныя ТАЯ-183 i iншыя машыны! Мы будзем панаваць у паветры!
  Фельдмаршал-фюрар адпусцiѓ Заура. Цяпер трэба было паразмаѓляць са Шмайсерам.
  Нямецкi аѓтамат
  StG 44 (ням.: Sturmgewehr 44 - штурмавая вiнтоѓка 1944 гады) - нямецкi аѓтамат, распрацаваны падчас Другой сусветнай вайны. Было выпушчана каля 850 тысяч штук. Сярод аѓтаматаѓ сучаснага тыпу стаѓ першай распрацоѓкай, якая рабiлася масава.
  Ад пiсталетаѓ-кулямётаѓ (ППШ i iнш.) Другой сусветнай вайны, адрознiваецца значна большай далёкасцю прыцэльнай стральбы, у першую чаргу за кошт выкарыстання, так званага прамежкавага, больш магутнага, i з лепшай балiстыкай, чым пiсталетныя патроны, якiя выкарыстоѓваюцца ѓ пiсталетах-кулямётах.
  Аѓтаматыка StG 44 - газаадводнага тыпу з адводам парахавых газаѓ праз адтулiну ѓ сценцы ствала. Замыканне канала ствала ажыццяѓляецца шляхам перакосу засаѓкi ѓ вертыкальнай плоскасцi. Перакос адбываецца шляхам узаемадзеяння нахiльных плоскасцяѓ на засаѓцы i затворнай раме. Газавая камора - без магчымасцi рэгулявання. Заглушка газавай каморы з дапаможным штоком адкручваецца спецыяльнай выбiвачкай толькi пры чыстцы аѓтамата. Для кiдання ружэйных гранат неабходна было выкарыстоѓваць спецыяльныя патроны з 1.5 г (для асколачных) або 1.9 г (для бранябойна-кумулятыѓных гранат) парахавым зарадам. Стандартная вага пораху ѓ патроне 7.92х33 Kurz - 1.57 г. Газавы поршань са штоком аб'яднаны са сцяблом засаѓкi.
  Шмайсер таксама выказаѓ аптымiзм, што новы аѓтамат - St 54 - будзе яшчэ надзейней i лепш, з высокай кучнасцю стральбы.
  Выказаѓ, непадробны аптымiзм i фон Браѓн - ракет А-10 i А-11 абяцалi лётаць на адлегласць да 1000 кiламетраѓ i паражаць з вялiкай дакладнасцю, наводзячыся па радыё.
  З атамнай бомбай справы iшлi горай, пакуль толькi запусцiлi ядзерны рэактар. Але таксама праз пару гадоѓ абяцалi, што царыца бомбаѓ паступiць у сэрыю!
  Але галоѓнае амерыканцы i ангельцы паабяцалi дапамагаць Трэцяму Рэйху i яго сатэлiтам у барацьбе з сусветным камунiзмам!
  Фельдмаршал-фюрэр Роммель прыняѓ рашэнне:
  - Перадайце Сталiну, што мы аднаѓляем баявыя дзеянне ѓ поѓным аб'ёме, то поѓнага i татальнага знiшчэння камунiзму!
  13 красавiка 1945 года стала днём вялiкай адмовы!
  Нямецкiя вайна асноѓны ѓдар нанеслi з боку Венгрыi, каб пазбегнуць, фарсiравання паѓнаводнай Вiслы. Наступ пачаѓся 20 красавiка, калi даѓкамплектавалiся нацысцкiя дывiзii.
  Немцам удалося прарваць першую лiнiю абароны, практычна з ходу. Яны актыѓна выкарыстоѓвалi тактыку начных нападаѓ, каб не даць рускiм выкарыстоѓваць сваю шматлiкую артылерыю. Уначы, зразумела, агонь не такi эфектыѓны, а ѓ фашыстаѓ прыборы начнога бачання.
  Даволi хутка аказалася прарваная i другая лiнiя абароны, i ѓтварылася два катлы. Але на загад стаѓкi ѓ бой уступiлi буйныя рэзервы. Хоць разграмiць фашыстаѓ i не ѓдалося, але наступ Майнштэйна быѓ прыпынены.
  Немцам пасля месяца ѓпартых баёѓ, удалося толькi адваяваць частку Славакii, прасунуѓшыся не больш за 70-80 кiламетраѓ.
  Наступ фрыцаѓ ва Усходняй Прусii аказаѓся яшчэ менш паспяховым. Яны прарвалi толькi першую лiнiю абароны, i сутыкнулiся са шчыльнай абаронай. Высветлiлася, што Чырвоная армiя ѓмее акопвацца i абараняцца. I наносiць сур'ёзныя страты.
  Толькi ѓ Румынii Кiсельрынгу ѓдалося дабiцца буйных поспехаѓ. Фашысцкiя войскi стварылi тры катлы, i захапiлi практычна ѓсю Малдавiю i Букавiну. Але i там iм не далi прарвацца да Адэсы, спынiѓшы на Бузе - натуральнай воднай перашкоды! Але немцы ѓсё ж змаглi захапiць не мала зямлi. У тым лiку i на чарнаморскiм узбярэжжы, i Украiнскую вобласць Чарнаѓцы. Тым самым адсунуѓшы лiнiю фронту ад нафтавых радовiшчаѓ Румынii. Але на гэтым iх красавiцкiя i майскiя поспехi i абмежавалiся.
  Чырвоная армiя стойка ѓ абароне, а прамысловасць выпускала мноства ваеннай тэхнiкi. Асаблiва знiшчальнiкаѓ ЯК-9 i танкаѓ Т-34-85.
  Улетку Роммель апынуѓся ѓ цяжкiм становiшчы - людскiя рэсурсы Нямеччыны i так знясiленыя, а наступ вяло да вялiкiх страт. Разлiчваць на паѓтарэнне сорак першага года не даводзiлася. Савецкiя войскi загартаваны ѓ баях, генералы здабылi дарагiм коштам досвед, i выбудавана досыць шчыльная i глыбокаэшаланаваная абарона.
  Так, што за пасоѓванне на ѓсход патрабавалася плацiць.
  У цэнтры савецкiя войскi пакуль яшчэ ѓтрымлiвалi плацдармы за Вiслай. Сталiн не хацеѓ адыходзiць.
  Роммель прыняѓ рашэнне: пачаць паветраны наступ на СССР. Бо бамбардзiроѓкi хоць дарагi занятак, але затое людскiя страты пры падобным наступе нашмат менш! Тым больш ЗША i Брытанiя з яе калонiямi i дамiнiёнамi сталi аказваць усё больш i больш актыѓную дапамогу ѓзбраеннем, рэсурсамi i нават добраахвотнiкамi.
  Паветраны наступ рэактыѓнай авiяцыяй i асцярожныя спробы прарыву буйнымi танкавымi войскамi.
  Але Сталiн не хацеѓ сядзець пасiѓна i чакаць паразы! У 22 чэрвеня яго войскi пачалi наступленне на славацкiм напрамку. У адказ амерыканцы прадалi ѓ крэдыт Германii тысячу бамбавiкоѓ Б-29.
  Немцы панавалi ѓ паветры i пакуль маглi адлюстроѓваць, выкарыстоѓваючы якасную перавагу ѓ танках i САУ атакi Чырвонай армii. У канцы лiпеня ѓ наступ перайшла нямецкая група войскаѓ Поѓдзень спрабуючы стварыць чарговы кацёл. Савецкiя войскi змаглi спынiць нямецкi наступ. Фашысты прасунулiся кiламетраѓ трыццаць i, пазбягаючы вялiкiх страт, спынiлiся. У жнiѓнi Чырвоная армiя наступала i ва ђсходняй Прусii.
  За лета лiнiя фронта практычна не змянiлася.
  ЗША тым часам скiнулi на Японiю дзве атамныя бомбы. Хiрахiта абвясцiѓ 16 жнiѓня капiтуляцыю. Амерыка развязала сабе рукi i актывiзавала пастаѓкi ѓ Трэцi Рэйх тэхнiкi, сыравiны i абсталявання.
  Прэсiнг нямецкай авiяцыi ѓсё ѓзмацняѓся. Гiтлераѓцы разлiчвалi выбамбiць СССР. Восень прайшла ѓ абмене ѓдарамi i спроб наступленняѓ з абодвух бакоѓ. Абодва бакi iмкнулiся пазбягаць лiшнiх страт.
  Але ѓ цэлым перавага Люфтвафэ ѓ паветры стала вiдавочнай. За 1945 Трэцi Рэйх i сатэлiты вырабiлi больш за шэсцьдзесят тысяч самалётаѓ у асноѓным рэактыѓных i атрымалi яшчэ трыццаць тысяч ад саюзнiкаѓ. СССР выпусцiѓ толькi сорак пяць тысяч машын. Прычым якiя саступаюць супернiку ѓ хуткасцi, узбраеннi i бранiраваннi.
  1946 таксама пачаѓся са спробы вялiкага наступ Чырвонай армii. Але немцы кiнулi ѓ бой сваю лепшую распрацоѓку пiрамiдальны танк Е-50 i змаглi нанесцi паражэнне савецкiм часткам, адкiнуѓшы iх Польшчы i Славенii. Але снегапады, якiя павалiлi, i масавы гераiзм савецкiх войскаѓ спынiла фашысцкiя орды на Нёмане i крыху за Гродна! Увайшлi пры падтрымцы бандэраѓцаѓ фрыцы ѓ Львоѓ. Тым не менш, маштабны наступ або дакладней яго правал прывялi да таго, што СССР страцiѓ плацдармы ва ђсходняй Еѓропе, i зараз вайна зноѓ перайшла цалкам на тэрыторыю бальшавiцкай расiйскай iмперыi!
  У Траѓнi войскi Роммеля паспрабавалi развiць поспех, але за некалькi месяцаѓ баёѓ, вышлi толькi на лiнiю, Баранавiчы, Вiльня, далей падышлi да Рыгi. Крыху больш паспяхова былi фашысты на Поѓднi - узялi Вiннiцу i Жытомiр - наблiзiѓшыся да Кiева! А Адэса аказалася адрэзанай ад савецкiх войскаѓ.
  Аднак немцы таксама панеслi каласальныя страты - у войска заклiкалi падлеткаѓ з чатырнаццацi i дзядоѓ з шасцiдзесяцi пяцi гадоѓ. Было нават створана некалькi жаночых дывiзiй, а таксама асобныя снайперскiя i авiяцыйныя палкi дзе ваявала слабая падлога!
  Восень немцы абаранялiся, i iх мацала савецкая армiя. Зiмой таксама кiпелi бiтвы. Зламаць немцаѓ якiя захоѓваюць пераважнае панаванне ѓ паветры не ѓдавалася. Упалi абложаныя савецкiя гарады Рыга i Адэса, але i фрыцы не маглi развiць наступленне далей.
  У 1947 годзе ѓ серыйную вытворчасць стаѓ паступаць савецкi танк Т-54, якi павiнен быѓ скласцi канкурэнцыю асноѓнаму нямецкаму, пiрамiдальнаму Е-50. Праѓда савецкая машына ѓсё роѓна саступала нямецкай у бранi i ѓзбраеннi, але была танней i лягчэй. Масавая вытворчасць пачалася з лiпеня.
  У авiяцыi справы iшлi горш, але 30 сьнежня 1947 г. адбыѓся, нарэшце палёт першага савецкага серыйнага рэактыѓнага знiшчальнiка МiГ-15.
  А значыць, з фашысцкай манаполiяй у паветры будзе скончана.
  Масавая вытворчасць пачалася ѓ маi 1948 года. Сама машына толькi крыху саступала ѓ хуткасцi i ѓзбраенне МЕ-362. Праѓда немцы ѓсё ж мелi фору ѓ адладжанай вытворчасцi i баявым досведзе асаѓ. Але рабiлася зразумелым, што ѓ паветры СССР вось-вось дасягне парытэту.
  Увосень 1948 гады пачалiся новыя перамовы.
  Нямеччына абязлюдзела, але i СССР быѓ абяскроѓлены. Акрамя таго нямецкiя фiзiкi змаглi апярэдзiць савецкiх, i Трэцi Рэйх ужо правёѓ паспяховыя выпрабаваннi ядзернай бомбы.
  Роммель прапаноѓваѓ умераны варыянт - немцы атрымлiваюць усё тое, што ѓжо паспелi заваяваць. Ад Рыгi да Адэсы.
  Сталiн у адказ, быѓ згодзен на нулявы варыянт. Нi мы вам, нi вы нам!
  Перамовы зноѓ зайшлi ѓ дасканалы тупiк.
  Коба па чарзе сустрэѓся з кожным хоць трохi значным прамыслоѓцам, канструктарам i ваенным экспертам.
  Пасля публiчна зачытаѓ прамову: якой аб'явiѓ, што будзе весцi вайну з фашызмам да пераможнага канца!
  Дзень 7 Лiстапада 1948 гады. Стаѓ днём вялiкага пералому i рашэннi!
  Эпiлог
  1954 год 21 снежня... Нью-Ёрк... На самым высокiм хмарачосе ЗША багата развешаны чырвоныя сцягi.
  Сталiн, чыя выява паказана, на вялiзных экранах i на ѓсiх рэкламных шчытах народнай амерыканскай рэспублiкi, з усмешку махае савецкiм войскам, якiя праходзiлi па праспекце iмя Ленiна!
  Увесь свет адзначае сямiдзесяцiпяцiгадовыя таварыша Сталiна - першага iмператара планеты Зямля!
  
  СТАНАђЛЕННЕ ЛЮЦЫФЕРУ
  Хоць гэта i нялёгка далося яму, але яшчэ параѓнальна малады i не паспеѓшы очерстветь душой, ваяѓнiк Палпацiн здолеѓ пераступiць, праз бар'ер.
  Каралiну трэба было забiць уласнаручна i светлавым мячом. Але, каб схаваць сляды, у самiм палацы заклалi невялiкi, ядзерны зарад.
  Дарт Сiдыюс ужо дасканала валодаѓ светлавым мячом, i на шляху да каралевы сек яе асабiстую варту. Потым, загадаѓ ёй устаць на каленi i зняць дарагiя туфлi - каб тая памерла як i пакладзена па звычаi на эшафоце босы.
  Каралiна аказалася. Палпацiн адкрыѓ ёй свой сапраѓдны твар i найсвятлейшая асоба бурна заплакала. Пасля чаго Дарт упершыню ѓ жыццi ѓжыѓ маланку сiлы... А калi абвугленая каралева зацiхла, то бязлiтасны лорд сiтх паставiѓ ядзерную зброю на дэтанатар i пакiнуѓ палац.
  У дыверсii абвiнавацiлi жыхароѓ падводнага свету, з-за чаго ѓспыхнула жорсткая вайна, памiж двума светамi планеты. Нягледзячы на тэхналагiчную перавагу, падводная раса змагла ацалець. Акрамя таго ѓмяшалiся прадстаѓнiкi рэспублiканскага сената, якiя не маглi дапусцiць генацыду.
  Палпацiн заслужыѓ сабе лаѓры мiратворца i выйшаѓ зараз на галактычны ѓзровень, пакуль толькi ѓ ролi сцiплага памагатага сенатара ад Набу, але вельмi хутка якi заваёѓвае сабе папулярнасць.
  Яго настаѓнiк Плэгаст ухвалiѓ узвышэнне вучня, але сам усё больш i больш апускаѓся ѓ навуковае даследаванне магахларыян. Ён хацеѓ i сам здабыць неѓмiручасць i навучыцца ѓваскрашаць мёртвых. Акрамя таго Плэгаст пры знешняй бязлiтаснасцi, як раз i адчуваѓ прыхiльнасць да некаторых сваiх сваякоѓ i мараѓ аб iх больш хуткай нядзелi.
  Дачка Палпацiна вырасла i стала каралевай. I яе неѓзабаве з'явiлася i ѓласнае нашчадства. Муж фармальна не стаѓ каралём, але быѓ суцэль законным мужам, i былым афiцэрам - джэдаем, праѓда, не самага высокага ѓзроѓня майстэрства. Афiцыйна ён атрымаѓ тытул прынца i малодшага суправiцеля - пры вяршэнстве каралевы.
  Але Палпацiну яго хай i неафiцыйны зяць не падабаѓся: занадта добры, высакародны, знешне вельмi прыгожы, i выглядае куды маладзейшы за сваiх гадоѓ.
  Ды i дачка чорнага ѓладара вырасла на рэдкасць добрай i спагадлiвай. Зусiм на падобная характарам на свайго бацьку - якi марыѓ, мусiць, стаць самым дрэнным чалавекам у сусвеце.
  Ва ѓсякiм разе Плэгасту ѓжо не прыйшлося ѓгаворваць свайго вучня. Палпацiн прыняѓ рашэнне самастойна - знiшчыць i дачку i яе мужа.
  Але, вядома, такiм чынам, каб не засвяцiцца самому. А гэта няпроста, бо ахова палаца пасля ѓсiх хваляванняѓ i дыверсiй была значна ѓзмоцнена.
  Палпацiн вырашыѓ падстроiць няшчасны выпадак на зоркалёце. Яму ѓдалося, выкарыстоѓваючы свой уплыѓ дабiцца палёту каралеѓскай сям'i на Корусан - планету-мегаполiс i сталiцу рэспублiкi. Нiбыта запрашэнне на вялiкае свята - тысячагоддзе вялiкага станаѓлення.
  Ён добра засвоiѓ урокi настаѓнiка Плэгаста;
  Настаѓнiк абяцаѓ вучню, што хаця яго навучанне будзе сур'ёзным, яны стануць вольныя ад Правiлы двух. Разарваѓшы замкнёнае кола, загаданае Дартам Бэйнам, яны не хавалi б нiчога адзiн ад аднаго, не адчувалi рэѓнасцi i недаверу ѓ iх адносiнах i такiм чынам служылi б разам Цёмнаму боку. Сiдыюс вучыѓся ѓ мууна на працягу дзесяцiгоддзяѓ, падчас якiх Плэгаст выкладаѓ свайму вучню ѓсё, што ведаѓ сам, каб уся здабытая Плэгастам улада не была страчана. Урокi Плэгаста прымушалi Палпацiна сустрэцца са сваiмi страхамi, пазбаѓлялi яго любых радасцяѓ i адбiралi ѓсё, што яму дорага. Цёмны лорд вучыѓ Сiдыуса, што такiя эмоцыi, як зайздрасць i нянавiсць, хоць i былi неабходныя для засваення Цёмнага боку, але з'яѓлялiся толькi сродкамi для адмовы ад звычайных паняццяѓ маралi дзеля большай мэты. Таксама Плэгаст чытаѓ свайму вучню лекцыi аб сродках захопу ѓлады з канчатковай мэтай кантролю над Галактыкай.
  Але самым дзейсным спосабам навучання былi праходжаннi вiртуальных бар'ераѓ, i шматмернае кiно.
  Дапамагаючы Палпацiну прасоѓвацца па службовых усходах, настаѓнiк падаѓ Талеру Сiдыусу доступ да свайго сiтхскага галакрону, а таксама да шматлiкiх iншых. Ён навучаѓ Палпацiна баi на светлавых мячах, валоданню маланкам Сiлы, прымушаѓ паглынаць разнастайныя веды аб рознай зброi i аб тэхнiках Цёмнага боку, але надаваць iм толькi тое значэнне, якое неабходна для ажыццяѓлення сапраѓднай мэты Ордэна. Адначасова Плэгаст пад маскай гранда Дамаска рабiѓ усё неабходнае, каб нiхто не западозрыѓ яго ѓ сувязi з Палпацiн.
  Так i тут здарылася простая рэч - трапленне зоркалёта ѓ плынь астэроiдаѓ. Прычым, ужо пры вяртаннi зоркалёта, калi многiя пiлоты прынялi гарачыльных напiткаѓ.
  I Палпацiна не толькi не западозрылi, але i нават узнагародзiлi ордэнам, за тое, што той праявiѓ клапатлiвасць i адгаворваѓ ад рызыкоѓнага маршруту. Але бываюць такiя спосабы адмоѓ, што чалавек якраз абавязкова паступiць з дакладнасцю да наадварот. I правакацыя спрацавала, а там крыху пашкодзiлi прыборы.
  Загiнулi i абодва спадчыннiкi i жонка, засталася ѓ жывых толькi малютка Прынцэса Падме Амiдала - унучка Палпацiна. Ён i ѓспадкавала трон на Набу.
  А Дарт Сiдыюс папоѓнiѓ спiс сваiх злачынстваѓ. Зрэшты, не ѓсё ѓхвалялася Плэгастам.
  "У цябе ёсць Сiла, вучань, i талент быць лiдэрам. Што важней, у цябе ёсць крыважэрнасць серыйнага забойцы, хоць нам i варта прытрымаць яе ѓ рэзерве - калi толькi гвалт не паслужыць нейкай выключнай мэты. Мы не мяснiкi, Сiдыюс, як некаторыя з сiтхаѓ мiнулага. Мы - архiтэктары будучынi".
  "Як доѓга?"
  "Праз дзесяцiгоддзе - i нi днём раней".
  Але цярпенне ѓ тым, каб стрымлiваць сябе не жадала праяѓляцца. Хоць часам i сам Вiт здзiѓляѓся - чаму ён раптам стаѓ такiм жорсткiм. Няѓжо ѓ iм гэтулькi агрэсii ад нараджэння? Тым больш, у сяброѓскiм коле Палпацiн рабiѓ уражанне найдобрага чалавека.
  Дарт Сiдыус нават увёѓ новую тэорыю: сапраѓдны сiтх, павiнен хаваць свае думкi так майстэрска, каб нават настаѓнiк не зразумеѓ падвоху! Няхай нават той i клiча сябе Плэгаст Мудры!
  Пакуль Палпацiн пачынаѓ уваходзiць у галактычную палiтыку, яго настаѓнiк дамогся новага прарыву ѓ сваiх даследаваннях. Воля йiнчоры-злачынцы, падоранага Дамаску дэлегацыяй той жа расы, была зламана пад уздзеяннем Сiлы, нягледзячы на ѓнутраны натуральны супрацiѓ рэптылоiдаѓ. Таксама Плэгаст правёѓ масу эксперыментаѓ на iншых узорах, выпрабоѓваючы ѓласныя здольнасцi. На чарговым Сходзе ѓ Схованцы Плэгаст абазначыѓ Сiдыусу арыенцiры, паводле якiх павiнны дзейнiчаць сiтхi, распавёѓ аб даѓняй сваёй лiквiдацыi Керрэда Сантэ i загадаѓ Сiдыусу замовiць забойства сенатара Вiдара Кiма, каб Палпацiн заняѓ яго месца. Сам жа Плэгаст наведаѓ планету Камiн, дзе правёѓ перамовы з мясцовай расай клоноделов, каб стварыць войска паслухмяных йнчорры. Пазней, Дамаск i яго падначаленыя адбылi на Серэна, дзе Плэгаст асабiста перагаварыѓ з прысутнымi там джэдаямi. Так ён высветлiѓ, што джэдай Квай-Гон Джын адчуваѓ непрыязнасць да карпарацыям, а яго былы настаѓнiк Дуку лiчыѓ становiшча Рэспублiкi няѓстойлiвым. Плэгаст па-майстэрску пасялiѓ насенне сумневаѓ у сэрцы майстра Сайфа-Дыяса, мякка пераконваючы яго ѓ тым, што Рэспублiцы неабходна войска.
  Праѓда, хто пойдзе на стварэнне дарагой ваеннай машыны без вайны? А сiтхi хацелi кiраваць менавiта метадам гвалту, бо iншы спосаб - супярэчыць iх вучэнню.
  На палiтычнай сесii прыняцця больш за дзесятак светаѓ Гандлёвай федэрацыi ѓ склад Рэспублiкi Плэгаст i Сiдыус зноѓ сустрэлiся пад маскамi Дамаска i Палпацiна. Прытрымлiваючыся загадзя нарыхтаванаму плану, Палпацiн правёѓ эфектную прамову, якая спарадзiла крыкi i хаос у Сенаце. Плэгаст застаѓся задаволены, паколькi планеты Гандлёвай федэрацыi ѓвайшлi ѓ склад Рэспублiкi i ѓ далейшым сiтхi маглi развязаць iх рукамi галактычную вайну. Але Плэгаст ведаѓ, што сенатар Пакс Цiм, якi стаiѓ крыѓду, змовiѓся з iншымi ворагамi Дамаска - ахоѓнай структурай Сантэ - i зараз распачне больш актыѓныя дзеяннi, каб прыбраць Дамаска. Таму Плэгаст наѓмысна звёѓ Палпацiна з Цiмам на палiтычнай сесii i выкарыстоѓваѓ вучня як прынаду, адначасова выпрабоѓваючы яго. Нягледзячы на паспяховыя дзеяннi Сiдыуса, Цiму ѓдалося перахiтрыць абодвух сiтоѓ, замовiѓшы маладыянскiм забойцам Плэгаста. Паколькi апошнi засяродзiѓ усе свае сiлы, каб перашкодзiць выкраданню i вызначыць месцазнаходжанне Цiма, ён не ведаѓ, што другi напад запланаваны супраць яго.
  А Дарт Сiдыюс гэта адчуваѓ, але ѓжо падумваѓ, аб збавеннi ад апекi настаѓнiка.
  Падчас цырымонii прыняцця Ларша Хiла ѓ ордэн Схiленага круга, якая праходзiла ѓ ложы ордэна на Карусанце, Дарт Плэгаст ледзь не загiнуѓ ад рук наймiтаѓ. Памочнiк Палпацiна, Пестаж, звязаѓся з маладыянцамi i, атрымаѓшы патрэбную iнфармацыю, неадкладна паведамiѓ пра гэта Палпацiну. Абодва прыбылi на месца замаху i выявiлi ѓ жывых толькi параненага i ледзь дыхаючага Плэгаста, якi абцягнуѓ рану Сiлай; астатнiя ж мууны з "Капiталаѓ Дамаска", былi забiтыя. Пазней Палпацiн асабiста адпомсцiѓ Цiму, забiѓшы яго самога i многiх iншых членаѓ Пратэктарата гранаѓ у пасольстве Маластара на Карусанце. Палiцыя не знайшла вiнаватых у злачынстве, нягледзячы на фармiраванне спецыяльнай групы для расследавання гэтых смерцяѓ услед за забойствам сенатара Кiма. У вынiку "Капiталы Дамаска" не пазбавiлiся свайго кiраѓнiка, але Хега Дамаск адышоѓ ад спраѓ Галактыкi.
  Дарт Сiдыюс выношваѓ планы дастаткова хiтра. Ён не стаѓ забiваць сваю ѓнучку Падве, а наадварот пасябраваѓ з ёй. I з вонкавым неахвотай стаѓ сенатарам.
  Уплыѓ чорнага лорда расло, з'явiѓся трэцi сiтх Дарт Маѓляѓ. Таксама навучэнец варварскiмi метадамi, i вельмi здольны баец. Зрэшты, адоранасць Мола ѓ сiле не такая вялiкая, каб ён змог бы стаць паѓнавартасным спадчыннiкам.
  Акрамя таго i Плэгаст i Талер - усёткi людзi, прычым не без прыкмет расiстаѓ. Iм не вельмi хацелася, каб пасад будучай iмперыi сiтхаѓ атрымаѓ у спадчыну не прадстаѓнiк чалавечай расы.
  Таму магчыма гiбель Дарт Мола была наканавана. Да таго ж Палпацiн ледзь не загiнуѓ падчас паядынку са сваiм вучнем, i толькi перавага ѓ сiле выратавала будучага iмператара ад гiбелi.
  Дарт Сiдыюс адчуѓ прыкрасць, што хтосьцi ѓ сусвеце аказваецца валодае лепш яго светлавым мячом. I гэта таксама наклала свой адбiтак. На шчасце, для чалавечай пары, Маѓляѓ, у сiлу сваёй абмежаванасцi не змог бы iх перасягнуць у веданнi цёмнага боку сiлы!
  Дамаск i Палпацiн рабiлi ѓсё, каб набуанскi крызiс пайшоѓ на карысць iм абодвум. Да таго часу як Дарт Маѓляѓ пачаѓ аперацыю на Набу, каб знiшчыць джэдаяѓ, Дамаск распачаѓ актыѓныя дзеяннi для арганiзацыi новага крызiсу. Звязаѓшыся з кiраѓнiкамi Карпаратыѓнага саюза, Гiльдыi камерцыi, Тэхна-Саюза i iншых карпарацый, Дамаск пераканаѓ iх у заганных дзеяннях Рэспублiкi ѓ адносiнах да сваiх светаѓ. Палпацiн жа, забяспечыѓшы сваё абранне Вярхоѓным Канцлерам Галактычнай Рэспублiкi, вырашыѓ, што прыйшоѓ час завяршаць Вялiкi план у адзiночку. Даведаѓшыся ад Плэгаста ѓсё неабходнае i скарыстаѓшыся сувязямi свайго настаѓнiка для атрымання жаданага посту, Палпацiн палiчыѓ старэлага мууна нiчым iншым, як перашкодай. Плэгаст, з iншага боку, здавалася, цалкам давяраѓ свайму вучню.
  Тым больш, што Дарт Маѓляѓ загiнуѓ i правiла двух аѓтаматычна аднавiлася.
  Наперадзе яшчэ трэба было шмат працы i часу, навучыць новага вучня ѓ Дарта Сiдуса папросту не было.
  Дык што, чаму б iх тандэму не праiснаваць яшчэ некалькi гадоѓ - па ордэн джэдаяѓ не будзе, канчаткова знiшчаны?
  Але самае галоѓнае было i не гэта. Плэгаст нарэшце адкрыѓ страшную таямнiцу: "менавiта ён i з'яѓляецца сапраѓдным, бiялагiчным бацькам Палпацiна - Вiта Талера".
  Ды яго мацi, вельмi прыгожая сялянка закружыла галаву багатаму лорду-камерсанту Дамаску. I той не змог стрымаць запал.
  Наогул пасля пасвячэння ѓ сiтхi, здольнасць прайграць нашчадства рэзка падае. А тут такая ѓдача - у цябе ёсць сын! I такi здольны, прычым адораны не толькi ѓ сiле, але якi мае выдатны палiтычны талент.
  Гэта i стала прычынай нумар адзiн, чаму ён выратаваѓ юнака. Куды прыемней перадаць справу сваёй роднай крывi. Хоць з-за таго што сiтхi высокага ѓзроѓню станавiлiся амаль бясплоднымi - роднасныя сувязi нiколi не лiчылiся галоѓнымi.
  Расчуѓся Плэгаст... Можа i сапраѓды вырашыѓ, што родны сын яго не кране.
  Але менавiта гэта i падштурхнула Дарта Сiдыюса да дзеяння. Здзейснiць такое злачынства, як забойства роднага бацькi - мара любога сiтха-майстра.
  У ноч перад выбарамi, Дамаск здзейснiѓ сваё першае публiчнае з'яѓленне за некалькi гадоѓ выключна з сенатарам Палпацiнам: яны разам прысутнiчалi на прэм'еры новай пастаноѓкi оперы мон-каламары ѓ Галактычным оперным тэатры. Пасля прадстаѓлення двое лордаѓ сiтхаѓ выдалiлiся ѓ пентхаус Дамаска ѓ будынку Шпiлi Кальданi для святкавання маючага адбыцца поспеху Палпацiна. Палпацiн хадзiѓ вакол настаѓнiка з вiном, рэпетыруючы якая мае быць гаворка ѓ Сенаце.
  Плэгаст захмялеѓ, распавёѓ Палпацiну, што яго эксперымент з магахларыянамi прайшоѓ больш, чым паспяхова. Хлапчук Энакiн выйграѓ гонкi, i самае галоѓнае здолеѓ вывесцi з ладу, цэлую армiю баявых робатаѓ. Значыць, хлопчык адораны ѓ сiле больш за ѓсiх, хто жыве ѓ сусвеце. Акрамя таго да пары з хлапчуком, яму ѓдалося асемянiць магахларыянамi i прадстаѓнiцу расы тогрута. Улiчваючы, што прадстаѓнiкi гэтай гуманоiднай, але нечалавечай расы - бядней, чым людзi магахларыянамi, але пры гэтым сярод iх адсотак джэдаяѓ пры шматкроць меншай колькасцi, чым у людзей вельмi высокi тое...
  Новая дзяѓчынка Асока Тано ѓ будучынi зможа дабiцца незвычайных, невядомых раней вяршыняѓ майстэрства. Спалучэнне альтэрнатыѓны спосабаѓ успрымання сiлы тогрута, i багацце магохлорианов - здольна спарадзiць сапраѓдны цуд рукатворнай прыроды.
  А што будзе потым? Ён працягне эксперыменты i створыць новую расу людзей - па сiле роѓных багам. I здолее сiнтэзаваць iстоты яшчэ больш высока ѓзроѓня, чым магахларыяны - тэахларыяны, якiя дазволяць сiтхам змяняць фiзiчныя законы сусвету, а можа i ствараць новыя сусветы!
  Быѓ ад чаго спалохацца i ѓразiцца чорнаму лорду.
  Паступова п'янеючы, Плэгаст упершыню за шмат гадоѓ пагрузiѓся ѓ сон, i праз некалькi iмгненняѓ Сiдыус, павагаѓшыся (можа лепш элементарна адсекчы галаву мячом?), абрынуѓ на настаѓнiка струмень маланак Сiлы.
  - Ты бацька адкажаш за ѓсю! За тое, што кiнуѓ мяне, што дазволiѓ перажыць год пекла ѓ катавальных каралеѓскiх скляпах! Завошта прымусiѓ забiць маё адзiнае сапраѓднае каханне Каралiну!
  Роѓ чорны сiтх вывяргаючы ѓ свайго бацькi маланкi. Ён яго сапраѓды шчыра ненавiдзеѓ.
  Атрымлiваючы асалоду ад болем Плэгаста, Дарт Сiдыюс павольна мучыѓ яго да смерцi, а той, быѓшы знясiленым пры дапамозе Сiлы, нiчога не мог зрабiць i загiнуѓ.
  У апошнiя секунды чорны ѓладыка вымавiѓ:
  "Ты прайграѓ гэтую гульню яшчэ ѓ той дзень, калi вырашыѓ навучаць мяне, каб я кiраваѓ Галактыкай у цябе татка пад бокам - цi, сказаць дакладней, пад пятой. Ты быѓ мне настаѓнiкам бацька - так, за гэта я табе павек ды будзь ён вечным удзячны, але гаспадаром ты мне не станеш нiколi".
  - Сказаѓ Палпацiн на развiтанне якi памiрае i падпаленым у агнi маланак сiлы Дарту Плэгасту.
  Так i скончыѓ сваё бурнае жыццё сiтх-вынаходнiк. I з iм перавярнулася старонка сусветнай гiсторыi.
  Але засталiся два новыя, вялiкiя творы: Асока i Энакiн, а таксама вучань, якi здолеѓ дамагчыся ѓлады над галактыкай i якi перамог джэдаяѓ.
  Люк Скайокер, такiм чынам, быѓ праѓнукам Палпацiна i сынам Дарта Вэйдэра.
  Таму, чорны ѓладыка сiтхаѓ не мог аддаць загад, узяць i знiшчыць свайго прамога, адоранага ѓ сiле нашчадка. Тым больш, як нi круцi - Люк на ѓсе сто працэнтаѓ чалавек, а яго ѓласныя дзецi напалову тогрута. Хоць iмператар Палпацiн ужо ѓвёѓ законы, якiя абмяжоѓваюць правы нелюдзей, i наогул iмкнуѓся ѓсталяваць расiсцкiя ѓ новай дзяржаве.
  Сапраѓды раз людзi з'яѓляюцца самай шматлiкай расай у галактыцы, i сам iмператар чалавек, як i яго асяроддзе, то жорсткi расiзм, i прынiжэнне iншых рас цалкам у духу сiтхаѓ. Кахаючых душыць i панаваць.
  Грос-маршал Таркiн распрацаваѓ цэлую тэорыi i iдэолагi апраѓдання расiзму...
  Але ѓспадкавалi пасад, толькi напалову людзi. Хай нават Асока i пазбавiлася ад выродлiвых нарастаѓ, а яе скурка хамелеона i выглядае прыгожа.
  Iмператар спецыяльна паслаѓ сваiх дзяцей знiшчыць жыццё на планеце Шыла, дзе жылi тогрута. I атожылкi чорнага ѓладыкi выканалi гэта з радасцю.
  Яны з зачацця служылi i ведалi толькi цёмны бок сiлы. Палпацiн жа ѓ юнацтве не раз здзяйсняѓ добрыя ѓчынкi. I трапi ён у катавальны склеп, не сутыкнiся Плэгастам, нiколi б не стаѓ найвялiкшым забойцам галактыкi.
  Ды яго дзецi не рабiлi добрых учынкаѓ, з радасцю рабiлi любое зло. Але чамусьцi менавiта гэта i непрыемна iмператару. Толi i ѓ iм не да канца памерла дабро. Толi Палпацiн лiчыѓ, што немагчыма стаць сапраѓдным сiтхам без барацьбы з самiм сабой, калi ты перамагаеш светлы бок у самiм сабе.
  Яго дзецi ѓспрынялi служэнне злу, як дадзенасць, як самае натуральнае ѓ светабудове не адчуваючы душэѓных пакут i згрызот сумлення.
  Хоць i Палпацiн змагаѓся сам з сабой, i толькi Усявышнiя Багi ведаюць, чаго яму каштавала забойства Каралiны.
  Акрамя таго iмператар так i не адважыѓся прыкончыць сваю мацi. Плэгаст мабыць таксама адчуваѓ да яе пачуццё прыхiльнасцi, нiколi не ѓздымаѓ такога пытання.
  А мацi Палпацiна ѓсё яшчэ жывая i, нягледзячы на тое, што яе ѓжо даѓно перавалiла за сто гадоѓ, зусiм не выглядае глыбокай старой. Наадварот яна здаецца маладзейшы за свайго сына, моцная бландынка - гадоѓ трыццацi не больш з выгляду. Пасля вызвалення з катаргi, яна пасялiлася ѓ глухой правiнцыi i там занялася ведамствам.
  Ды просталюдзiнка, сялянка, але таксама незвычайная жанчына, што ѓ яе было ссунута ѓ генетыцы. А iнакш наѓрад цi змагла б зацяжарыць ад чорнага ѓладара.
  Басаногая, у адной насцегнавай павязцы, з тонкай як у юнай дзяѓчыны станам яна шмат працавала ѓ полi, а па начах займалася вядзьмарствам. Але калi Витт жыѓ з ёй, мацi свае заняткi хавала, i нi ѓ што свайго сына не прысвячала.
  Праѓда пару разоѓ прагаварылася: што ёй, мусiць, будзе наканавана пахаваць не толькi сваiх блiзкiх, але i iх дзяцей i ѓнукаѓ.
  Палпацiн адведаѓ мацi ѓсяго год таму - калi трэба было прыкрываць Набу ад рэйду паѓстанцаѓ. Тыя таксама шукалi таямнiцы на роднай планеце чорнага iмператара. Можа, хацелi пазнаць яго слабыя месцы, цi адшукаць сваякоѓ?
  Быѓ у iмператара аднавантробны брат. Вось яго Палпацiн прынёс у ахвяру цёмным сiлам незадоѓга да крызiсу ѓ Набу - як сказаць, каб усмiхнулася поспех.
  Брат да гэтага часу ѓжо абзавёѓся i ѓнукамi, так што чакальная тактыка Дарт Сiдыуса апраѓдалася. Яшчэ больш ахвяр, i папаѓненне пантэона забiтых родных кровей.
  Тады ён хацеѓ заадно, i прыкончыць сваю мацi. Але Палпацiн чакаѓ сустрэць старую: але яго мацi зусiм не змянiлася за доѓгiя гады расстання. Дзявочая, мускулiстая постаць, вельмi асмуглая ад загару, i гладкая скура, прыгожы твар з мужным падбародкам. Здалёк яе наогул можна прыняць за дзяѓчыну, але зблiзку вiдаць рысы асобы: цалкам сталыя, сфармаваныя i яе не менш за трыццаць гадоѓ. А калi паглядзець у смарагдава-сапфiравыя вочы, то здасца i больш.
  Вiт Талер, якi не чакаѓ, што яго мацi не такая простая, як здаецца, адчуѓ шок i адмовiѓся ад забойства, цi як ён гэта называѓ - прынясення ѓ ахвяру цёмным сiлам.
  Ён не знайшоѓ у сабе тады мужнасцi перамовiцца хаця б парай слоѓ з мацi-вядучай i пазбягаючы кантакту паспяшаѓся, выдалiцца. Мацi, магчыма, пазнала свайго сына, аднак таксама прыкiнулася халоднай i абыякавай.
  А падчас апошняга вiзiту ѓ Набу яна з'явiлася ѓ той момант, калi iмператарскi канвой наляцеѓ на засаду. Палпацiна ледзь не пахавала ѓ палацы, але басаногая жанчына з'явiлася да яго, паказаѓшы схаваны выхад i паказаѓшы, дзе знаходзiцца яшчэ адна засада мяцежнiкаѓ.
  Тады яны з ёй i абмовiлiся некалькiмi фразамi.
  Неѓвядальная мама паклала руку на лоб Палпацiна i з горыччу вымавiла:
  - Як цябе жорстка паранiлi сынок. Не засталося ѓ табе нi адной вядомай рысы!
  Дарт Сiдыус злосна адказаѓ, маме:
  - Я толькi знешне здаюся глыбокiм старым! Ды сапраѓды, маё цела ѓжо даѓно жыве не па чалавечых законах. I я да гэтага часу здольны перамагчы на мячах любога джэдая. А тэрмiн фiзiчнага iснавання мой плоцi, працягнецца яшчэ не адно стагоддзе!
  Маладая мама кiѓнула свайму зморшчанаму сыну:
  - Ты вырашыѓ падоѓжыць фiзiчнае iснаванне, стаѓшы вампiрам? Вядома, вампiры маюць перавагi над людзьмi. Калi не лiчыць неабходнасцi тройчы на дзень пiць кроѓ, i пазбягаць сонечных прамянёѓ. Але гэта не жыцьцё!
  Iмператар Палпацiн пакрыѓдзiѓся на мацi i нават хацеѓ яе ѓдарыць, але стрымаѓся. Злосна прабурчаѓ:
  - Я стаѓ мацнейшым, чым быѓ у маладосцi, мяне цяжэй забiць, чым-небудзь акрамя срэбра вышэйшай пробы. А на любым сонца можна насiць зручны скафандр з фiльтрамi, а штучнае святло для мяне не небяспечнае.
  Тут тон Дарт Сiдыуса стаѓ мякчэйшым.
  - Вось лепш, скажы, як табе, быѓшы простым чалавекам, удалося захаваць маладосць?
  Лада Талер з мiлай, белазубай усмешкай адказала:
  - Я ѓсё жыццё хадзiла босая па Набу, усё жыццё працавала, ела здаровую ежу, пiла толькi сок i малако. Заѓсёды на свежым паветры - далей ад горад. Толькi адзiн раз пабывала ѓ сталiцы, i то ѓ кайданах, калi мяне прывезлi выслухаць прысуд. А там зноѓ на вёску з матыкай!
  Я вяду самы здаровы з усiх магчымых ладаѓ жыцця i з чаго мне старэць?
  Палпацiн на гэты раз нават не раззлаваѓся, яму стала крыху пацешна i, ён цалкам лагiчна папрасiѓ удакладнення:
  - Мiльёны сялянак вядуць такi ж, як i ты, лад жыцця, але гэта не перашкаджае iм ператварацца ѓ адрозненне ад цябе ѓ пачварных старых. У чым сакрэт - кажы!
  Мама адказала з паблажлiвасцю ѓ тоне:
  - Самае галоѓнае пытанне, а ад чаго чалавек старэе? Кругаварот у прыродзе вечны, i чалавечы арганiзм мае падабенства з такiм вось кругазваротам. Аб'ектыѓна кажучы ѓ самiм чалавечым целе, няма нiчога такога, што павiнна было б старэць. - Маладая на выгляд жанчына зрабiла паѓзу i працягнула з упэѓненасцю багiнi. - Уся справа ѓ мысленнi i веры. Павер, што старасць ненатуральная, а вечнае юнацтва наадварот - заканамернасць i ты не будзеш старэць!
  Палпацiн не зусiм з гэтым пагадзiѓся:
  - Старэюць не толькi людзi, але i метал, прадметы, касмiчныя караблi, баявыя робаты. Чаму ты думаеш, што чалавек здольны гэтага пазбегнуць намаганнем волi i верай?
  Маладая жанчына ѓпэѓнена адказала:
  - Чалавечы арганiзм у адрозненне ад металу абнаѓляецца сiстэма. Клеткi могуць дзялiцца i абнаѓляцца мiльярды мiльярдаѓ гадоѓ. Любы навуковец скажа, што ствалавога запасу ѓ арганiзме хопiць мiльёны мiльёнаѓ жыццяѓ. Трэба толькi навучыцца рабiць адну iстотную дробязь - рэгенераваць i абнаѓляць яшчэ i нервовыя клеткi. Тады неѓмiручасць стане рэальнасцю!
  Палпацiн лiслiва спытаѓ:
  - I як мама ты гэта робiш?
  Жанчына засмяялася i шэптам адказала:
  - А навошта гэта ведаць вампiру? I так яшчэ ѓ гэтае плоцi працягнеш пяць цi шэсць стагоддзяѓ. А цябе расце выдатная змена... Цi трэба табе яшчэ авалодаць таямнiцай вечнай маладосцi. Асаблiва улiчваючы твой эгаiзм?
  Дарт Сiдыус прашыпеѓ, нiбы прыдушаная змяя i агалiѓ пунсовага колеру клiнок.
  - Я i цябе магу прынесцi ѓ ахвяру цёмным сiлам!
  Мацi глядзела без усялякага ценю краiна на сына-iмператара. Адказала, яшчэ шырэй усмiхаючыся:
  - Гэтая ахвяра не дапаможа табе ѓ тваёй барацьбе! Хоць i крывавы тыран, але мае малiтвы ратуюць цябе ад пагiбелi. Праз год пройдзеш па самым краi прорвы. I толькi твая мама зможа выратаваць тваю душу ад апраметнай!
  Палпацiн памякчэѓ i расслаблена махнуѓ рукой:
  - Добра, як ты сказала: у вампiра яшчэ ёсць у запасе пяць цi шэсць стагоддзяѓ. А там можа, я даведаюся больш эфектыѓны спосаб падаѓжэння жыцця. Тым больш ужо праводзяцца эксперыменты па засяленнi духу ѓ клон!
  Мама на развiтанне пацалавала Палпацiна i пажадала яму ѓдачы. Ад яе так свежа i прыемна пахла. I Дарт Сiдыус засумаваѓ - ёсць i ѓ дабрынi сваё хараство.
  Зло - гэта зло, i жыць калi вакол цемра i лютыя шакалы вельмi стомна. Часам накатваюцца страхi... Пакутлiвыя i жудасныя.
  Тым больш iмператару Палпацiну хацелася, каб яму ѓспадкаваѓ сiтхаѓ, якiя не з'яѓляюцца чыстым злом, i каб пераемнiк, мог унесцi ѓ жыццё касмiчнай дзяржавы - хоць нешта стваральнае.
  Люк Скайокер на сто працэнтаѓ чалавек i ѓ гэтым яго iстотны плюс.
  Акрамя таго ѓ iм яшчэ цякла кроѓ Энакiна, i Палпацiна. I прыцягненне на цёмны бок гэтага хлапчукi патрабавала сур'ёзных намаганняѓ.
  
  
  НАРАДЖЭННЕ Д'ЯБЛУ
  Якiм чынам Палпацiн - сцiплы юнак, выдатнiк, i адрозны прыкладнымi паводзiнамi стаѓ увасабленнем сусветнага i зла i перайшоѓ на цёмны бок сiлы?
  На планеце Набу жылося параѓнальна нядрэнна - мяккi клiмат, шчодрая зямля, амаль поѓная адсутнасць бунтаѓ i патрабаванняѓ змен. Форма праѓлення - канстытуцыйная манархiя... Але ѓлада караля вялiкая, яго ѓказы роѓныя па сiле законам, i толькi Падле Амiдале былi занесены папраѓкi якiя абмяжоѓваюць i тэрмiн кiравання манарха i яго паѓнамоцтвы.
  Палпацiн у юнацтве вельмi прыгожы, стройны i, зразумела, фiзiчна развiты юнак, перамог на мiжпланетарных спаборнiцтвах па Авiяболу. Менавiта тады Палпацiн, якога ѓключылi ѓ зборную Набу ѓ самы апошнi момант - адчуѓ у сабе адчувальнасць да сiлы. Ён бачыѓ загадзя палёты пульсараѓ i вiражы астэроiдаѓ у найскладанай вiртуальнай гульнi. I зразумеѓ, што можа адчуць, калi трэба нанесцi смяротны, вырашальны ѓдар. I тады яго iмя было некалькi iншае: Вiт Талер. Мацi просталюдзiнка, i невядомы бацька. Праѓда дзякуючы прыроджаным здольнасцям i працавiтасцi Вiт здолеѓ паступiць на бясплатны факультэт прэстыжнага каледжа. Дзеля гэтага трэба было сабраць вельмi высокi баль.
  На рахунак бацькi, яго вельмi прыгожая i фiгурыстая мацi, казаѓ, што ён быѓ шляхетным спадаром, магчыма нават з лiку радавiтых джэдаяѓ.
  Але iмя яго назваць так i не здолела. Вiт зрэшты, будаваѓ розныя здагадкi ѓ розуме - можа яго бацька наогул iмператар з суседняй галактыкi?
  Яшчэ ѓ дзяцiнстве Талер - будучы Палпацiн адчуваѓ у сабе здольнасць прачытаць зачынены падручнiк - у папяровым выглядзе або электроннай кнiзе - усё роѓна. Уражваѓ сяброѓ здольнасцю прадбачыць зыход спартовых змаганняѓ, або на спрэчку выйграваѓ загадкi - тыпу таго, што схавана ѓ кулаку.
  Але менавiта ѓ гэтай гульнi ён зразумеѓ, што валодае рэдкiм дарам. Сенсацыйная перамога зрабiла Вiта Талера героем Набу, i... Ну, прама як у казцы прывяла да таго, што самая выдатная дзяѓчына, прынцэса Каралiна Амiдала закахалася ѓ яго па вушы.
  I сам Вiт са сваёй, юнай, гарачай крывёй адчуѓ прылiѓ сiмпатыi i ѓзаемнасцi. Яны пакахалi сябра да вар'яцтва, i афiцыйная спадчыннiца пасаду Каралiна Амiдала Набэры, зацяжарыла ад прасталюдзiна-хлапчукi.
  Кароль аказаѓся ѓ лютасцi. Па звычаi i закону планеты Набу, аборты найстрога забароненыя, але спадчынную прынцэсу i яе нашчадства пазбавiлi права на пасад. Вiта Талера павiнны былi пасля жорсткiх катаванняѓ, пакараць смерцю самым пакутлiвым чынам. А Каралiна пасля нараджэння дзiцяцi была адпраѓлена рабыняй на плантацыi. Там прынцэса: босая, у адной толькi iрванай тунiцы павiнна была ѓкалываць разам з iншымi зняволенымi дзяѓчынамi. Начаваць у бараку, на голых дошках i есьцi простую, грубую ежу. Будучую каралеву наглядчыкi бiлi пугай, калi яна хоць крыху працавала павольней.
  Адным iх вiдаѓ пакаранняѓ - падвешванне рабыняѓ на прэнгу, i казытанне босых пятак, мовамi полымя паходнi.
  Самога Вiта катавалi ѓ вязнiцы. Мучылi жорстка, выдасканалена, але вельмi прафесiйна, не даючы страчваць прытомнасць або памерцi раней часу.
  Вiт Талер прайшоѓ праз тысячу колаѓ пекла. Яму мучылi, перад пакараннем смерцю цэлы год. А затым яго павiнен быѓ жыѓцом зжэрцi, на вачах у мiльёнаѓ жыхароѓ Набу пацучыны клешч.
  Але падчас пакарання, нечакана монстар выбухнуѓ... А калi дым развеяѓся Вiт Талер бясследна знiк. Многiя ѓспрынялi гэта - як знак звыш i павалiлiся на каленi. А кароль пахiснуѓся, яго твар пасiнеѓ - хапiѓ удар.
  А знявечаны шматмесячнымi катаваннямi Вiт ачуѓся ѓ вiльготным гроце, аблеплены яркiмi раслiнамi. Яму было вельмi балюча, але разам з тым вярнулася адчуванне лютай сiлы. Чамусьцi падчас катаванняѓ у катавальным склепе, Вiт не мог прымянiць свае здольнасцi i спалiць катаѓ.
  Хоць i бачна ѓяѓляѓ якi вылятае з сябе агонь, вывяржэнне пульсараѓ, i струменi з жудаснай зброi плазмомета( забароненай у старой рэспублiцы - з-за надзвычай вялiкай разбуральнай сiлы!). Але тут адчуванне сiлы вярнулася.
  I прычыненыя катамi глыбокiя раны марудлiва, але дакладна зацягвалiся.
  Побач з Вiтам знаходзiлася канiстра з пажыѓнай сумессю, i ён паглынаѓ яе, раз-пораз, апускаючыся ѓ сон.
  Вось яму, напрыклад, прыснiлася... Трызненне i разам з тым гераiчнае;
  Пажыранне трупа было iмклiвым працэсам, леѓ-мутант вельмi спяшаѓся, пакуль мяса было свежым i цёплым. Калi, нарэшце, ён скончыѓ, застаѓся шкiлет. Некалькi чарнаскурых ваяѓнiкоѓ у балахонах узброеныя чарадзейнымi жазламi, адагналi яго, потым падхапiлi касцяк.
  - Загiнуѓшы доблеснай смерцю адважны гладыятар будзе пахаваны па мясцовым звычаi з усiмi ѓшанаваннямi. - Аб'явiѓ захопленым тонам каментатар.
  - Выдатна! Не такi ѓжо кепскi канец! - Сказаѓ будучы iмператар касмiчнай. Вiт ѓсё яшчэ юнак у сне, яму здаецца, што ён у нядаѓнiм сваiм мiнулым.
  А невядомы каментатар, працягваѓ захлынацца ѓ шалёным захапленнi:
  - А зараз аб'яѓляем працяг спаборнiцтва. У дадзены момант любы ахвочы з публiкi можа пазмагацца са львом-забойцам.
  Вiт Талер тут жа ѓстаѓ i пранiзлiва закрычаѓ:
  - Я хачу!
  - Зразумела хочаш загладзiць сваю вiну, што не паставiѓ на чалавек. - падкалола яго прынцэса Каралiна Амiдала.
  Юнак у лютасьцi пракрычаѓ:
  - А калi i так! Жывёла, якое забiла чалавека не годна жыць!
  - Але ѓ цябе ёсць канкурэнты, вось паглядзi. - Прынцэса Каралiна паказала на ѓстаѓшага звера, якi нагадвае стромкага кракадзiла з мордай слана. - Вось гэты хлопец таксама хоча пазмагацца!
  Каментатар абвясцiѓ:
  - Так уступiць у сутычку выявiла жаданне адразу двое, то спачатку яны павiнны пазмагацца сябар з сябрам.
  Публiка вiтала гэтае рашэнне, больш вiдовiшчаѓ i больш крывi!
  Ваяѓнiк Вiт паглядзеѓ на монстра з хобатам пакрытага лускаватай браняй, у самыя першыя секунды непрыемна засмактала пад лыжачкай. Затым юнаку пераадолеѓ хваляванне, хоць супернiк, несумненна, быѓ небяспечны.
  - Вам выдадуць стандартную зброю! - Аб'явiѓ з халадком у голасе каментатар.
  Воiны паводле звычаю пакланiлiся. Пасля iм уручылi меч i шчыт. Тут Вiта чакала чарговая нечаканасць, яму меч уручылi адзiн, на правую руку, а супернiк атрымаѓ адразу два, узяѓшы другую зброю ѓ хобат.
  - Так не сумленна! - запратэставаѓ юнак. - Два клiнка супраць аднаго.
  - Гэта Трупосос ён заѓсёды карыстаецца носам у баях. Такi звычай! - Адказаѓ, не хаваючы пагарду ѓ голасе нябачны каментатар, зброю ж уручалi прыгожыя амаль бязважкiя дзяѓчыны, вельмi падобныя на нiмф. Гледзячы на iх, Вiт (будучы Палпацiн) адчуѓ гарачае жаданне, i яму было вельмi сорамна, што яго напружанне заѓважаць. Таму вымавiѓ з гневам.
  - Дык дайце мне замест нязграбнага шчыта другi меч. - Я не хачу быць хлюпiкам.
  - Такое права ѓ цябе ёсць! - Вымавiѓ, злёгку падабраѓшы, каментатар.
  Нiмфа ѓручыла юнаку другi меч i з пафасам вымавiла:
  - Змагайся рыцар, не пасаром гонар.
  Каментатар зноѓ абвясцiѓ:
  - Права забiць або памiлаваць належыць байцу якi валодае пераможнай зброяй! А таксама публiцы. Я думаю, з гэтым трэба лiчыцца.
  - Я абавязкова прыкончу дзёрзкага прыгажуна. - Вымавiѓ Трупосос.
  - Не выкаваѓшы молата, не расколеш замак! - Изрек, дасцiпным афарызмам Вiт.
  Яны ѓсталi ѓ стойку, кракадзiлiй слон быѓ нашмат больш хлопца, i сталi чакаць сiгналу.
  Лёгкая як пушынка нiмфа падляцела да яго i цмокнула ѓ юнака ѓ ружовую шчаку.
  Вiт пачырванеѓ i зрабiѓ паѓкроку, у гэты момант прагучаѓ сiгнал да бою. Трупосос кiнуѓся на яго, размахваючы мячамi, ён разлiчваѓ узяць нахрапам. Юнак быѓ напагатове, i, адскочыѓшы ѓбок, а на адыходзе ѓрэзаѓ нагой. Удар прыйшоѓся ѓ шчыт, ён зазвiнеѓ агiдным гукам.
  - Гэй, дзяцюк! Беражы абутак, ён у цябе сiмпатычны.
  Юны Вiт i сапраѓды пашкадаваѓ, што не зняѓ красоѓкi, яны былi падарункам да яго дня нараджэння, незвычайнай размалёѓкi i, нягледзячы на трывалую скуру iх, не хацелася псаваць. Яму сыну беднай жанчыны, дарога добры абутак. А ён Вiт яшчэ хлапчук, каб, не саромеючыся хадзiць басанож.
  Бой працягваѓся, тут юнак адзначыѓ, што супернiк вельмi спрытна валодае сваiм хобатам. Як хутка рухаецца меч, у той час як рукi не гэтак рухомыя, ды яшчэ перавага ѓ даѓжынi.
  - Я ѓсё жыццё марыѓ на слане пакатацца, а не пабiцца. Ты ѓжо агiдны.
  У адказ хрыплы пiск:
  - Што чалавек не падабацца. Вось да чаго непаѓнавартасная ваша раса.
  Вiт працягваѓ мяняць траекторыю, рабiѓ млынару, адзiн з эфектыѓных прыёмаѓ.
  Кэндо, але вiдаць слава майстэрскага байца прыйшла да яго супернiку не дарма. Ён усё паспяваѓ парыраваць i нават сам наносiѓ адчувальныя ѓдары. Вось, напрыклад адзiн з выпадаѓ трапiѓ Вiту ѓ грудзi, майка была рассечанай, юнак зрабiѓ сальта спiны, ледзь адышоѓшы ад сур'ёзнай паразы. Двухгаловы расiйскi арол быѓ сапсаваны, рассечаны напалову.
  - Вось гад! - Вымавiѓ Вiт i правёѓ прыём "Матылёк", але зноѓ усе выпады апынулiся
  Адбiты. - Насаты д'ябал.
  Яго зноѓ паранiла, падрапаѓшы руку, пасля трапiла ѓ плячо. Вiт адступаѓ, ён раптам усвядомiѓ, што безнадзейна прайграе бiтву, сутыкнуѓшыся з больш майстэрскiм ворагам-партнёрам, чым ён сам. Тым больш што ѓ кэндо юнак яшчэ не быѓ занадта дасведчаным.
  Прынцэса Каралiна таксама хвалявалася:
  - Я апошняя дурнiца, што не спынiла свайго хлопца. У гэтым сусвеце ён зусiм
  Чужы, так i складзе галаву невядома пра што.
  Ёй захацелася выскачыць за арэну. Тут як на злосць падвярнуѓся знаёмы вядзьмак.
  - Што прыгажуня, гэта яму не з палачкi страляць цi ножкамi махаць. Я ведаю Трупососа! Што, ён абавязкова заб'е, ды яшчэ здзекуецца з трупа. Так што хочаш, не хочаш, а табе давядзецца мне аддацца.
  - Нi за што! - Вымавiла прынцэса Каралiна.
  Чарадзей цёмнага боку сiлы прасiпеѓ:
  - У такiм выпадку цябе могуць прадаць у полк, i ты будзеш абслугоѓваць па дваццаць салдат за дзень. Або, наадварот, у гарэм уладыкi, дзе вас тысячы i ты ѓсохнеш ад нуды i ѓстрыманнi.
  Прынцэса адважна зароѓ:
  - Я стану ваяром!
  Вядзьмак пракудахтаѓ:
  - Ты далiкатная дзяѓчынка, якая не валодае элементарнымi магiчнымi прыёмамi. Ды цябе спапяляць у першай жа бiтве.
  Каралiна пакрыѓдзiлася:
  - Майстар Славы мяне навучыць! Ды i я моцная фiзiчна!
  Чарадзей брыдка захiхiкаѓ:
  - Майстар Славы? А ды яна эгаiст. Цi наѓрад у яе нешта талковае атрымаецца. Вось я мог бы цябе зрабiць жонкай i як родны перадаць сваё майстэрства.
  Прынцэса iранiчна ѓхмыльнулася:
  - Хочаш стаць богам?
  Вядзьмак напышлiва зароѓ:
  - А чаму б i не! Што я горш за iншых суiскальнiкаѓ?
  Каралiне шчыра i з выразам пагарды, вымавiла:
  - Ты агiдны. Мне будуць агiдныя твае дакрананнi.
  Вочы спакуснiка мiльганулi барвовым агеньчыкам.
  - Ну, я табе гэта прыгадаю.
  Пакуль яны перагаворвалiся, ран у Вiта дадалося. Юнак адступаѓ, ён ужо пачаѓ адчуваць галавакружэнне ад страты крывi. Трупосос зрабiѓ чарговы выпад, страшнае замах ледзь не адсек галаву, разрэзаѓ шчаку хлопца.
  - Сволач вымавiѓ ён. - Падчас бiтваѓ лiпучка на адной з яго красовак расклеiлася.
  I абутак ледзь трымаѓся. Але здольнага юнака ахiнула натхненне, рэзка падскочыѓшы ѓгару. Ён махнуѓ нагой, i красоѓка, нiбы камень з прашчы паляцела ѓ пысу Трупосос, трапiѓшы каваным на заклёпках абцасам у вока. Той завыѓ, на секунду адцягнуѓшыся.
  Вiт правёѓ адзiн з самых складаных прыёмаѓ джэдай-кэнда, "трайны веер" i адсек монстру хобат. Брызнуѓ фантан крывi, Трупосос адступiѓ, шырока расставiѓшы ногi. Яго глытка вывяргала страшны роѓ.
  Вiт ярасна блiснуѓ вачыма:
  - Працiѓнiк на мяжы поѓнага знiшчэння! Я выйграю!
  Юнак накiнуѓся на ворага, з адным мячом ён не быѓ страшны. Трупасмок адыходзiѓ, хiстаѓся i прапускаѓ удары. Неѓзабаве ён атрымаѓ некалькi цяжкiх раненняѓ i выпусцiѓ меч. Затым толькi сутаргава рэагаваѓ, паварочваючы шчыт. У рызыцы Вiт правёѓ прыём вiлы, кальнуѓшы супернiка ѓ спачатку ѓ галаву, на, што ён паспеѓ зрэагаваць, а затым у жывот. Пракол быѓ глыбокi, i вылезлi кiшкi. Затым бачачы, што вораг канчаткова саслабеѓ, Вiт правёѓ прыём "шчотка" i працяѓ яму чэрап. Той павалiѓся мёртва.
  - Перамог баец Вiт па мянушцы прывiд. Яго супернiк Трупосос, паражальны хобат, амаль мёртвы. Цяпер юнаку-пераможцу належыць права, цiснуць яго цi не.
  Натоѓп шумеѓ, частка стаѓкi выйграла, а частка прайграла, але смагi крывi ѓсе былi надзвычай.
  Адзiныя, у дзiкiм парыве i шалёным крыку:
  - Дабi яго! Адсячы галаву i павесь на кол! - галасiлi яны. - Так загадвае звычай паступаць з прайграѓшымi.
  Вiт пакруцiѓ галавой, у азарце бою ён яшчэ мог забiць, а так, калi ѓсё скончана яго лютасьць выпарылася. Стрымана адрэзаць галаву, i яшчэ здзеквацца з яе гэта не ѓ яго правiлах. Юнак нахiлiѓ светлую галаву i цвёрда вымавiѓ:
  - Не, я не буду забiваць бездапаможную iстоту.
  - Знiшчы яго! Прыкончы! - Працягваѓ гарлапанiць натоѓп, i падскокваць уверх разнастайныя канечнасцi. I вiскi - Дастаѓ нам задавальненне!
  Будучы iмператар Палпацiн выяѓляѓ нечуваную высакароднасць:
  - Вораг пераможаны, i нават скалечаны, чаго вам яшчэ трэба!
  -Твой сябар дурань. Пакiдаючы ѓ жывых Трупососа, ён нажывае сабе смяротнага ворага.
  Той не даруе знявагi i страты хобата. - Вымавiѓ iржавым хрыпам вядзьмак. - А ты дурненька чаму. Не крычыш, дабi?! Цябе ён паслухае!
  - З мяне дастаткова крывi! - Адказала дзяѓчына-прынцэса. - I чаму вы ѓсе такiя жорсткiя? Няѓжо нельга забаѓляцца неяк па-iншаму?
  Чарадзей, чыя лiчына, была ѓтоена пад балахонам, прашыпеѓ:
  - А як?
  Каралiна, ледзь хаваючы раздражненне, адказала:
  - Песнi, напрыклад, паслухаць! Або выкананне артыстычных нумароѓ, усялякага роду забаѓляльных праграм, можна з жывёламi.
  Вядзьмак чый твар утоены, але падпалены раздзел усё роѓна прасвечваюць з-за цемры, прагугнявiѓ:
  - Гэта што тыпу балагана? Няма не цiкава! Усякага роду фигляры i скамарохi не могуць замянiць вiдовiшчы крывi.
  Прынцэса знарочыста скрывiла тварык:
  - Няѓжо?
  Чарадзей, хмурачыся i iскрычы зенкамi, рыкнуѓ:
  - А што спевакi з iх луджанымi глоткамi. З дапамогай магii i вядзьмарства можна любую музыку i голас узнавiць. Мы гэта можам. А калi захочам, то i голыя гурыi заскачуць.
  Чараѓнiк падняѓ уверх доѓгi, кiпцюрысты палец:
  -Не, дзяѓчынка сур'ёзная гладыятарская сутычка лепш за ѓсё.
  Прынцэса Каралiна была з гэтым катэгарычна не згодна, але пярэчыць не стала.
  Вiт Талер за бой атрымаѓ грошы, сёе-тое пры гэтым ссекшы на таталiзатары. Затым юнаку яшчэ не якi адышоѓ ад папярэдняй бiтвы, i атрымалымi раненнi прыйшлося дзерцiся са
  Iльвом-мутантам. Але елi ѓ драпежнiка загаiлi з дапамогай магii ѓсе раны, то юнак выйшаѓ увесь у свежых парэзах. Вiт скiнуѓ пасечаную майку, i зняѓ красоѓкi, асцярожна адклаѓшы iх у бок узяѓшы ѓ абедзве рукi па мячы. Вось такi напаѓголы ѓ закатаных джынсах ён здаваѓся прынцэсе Каралiне асаблiва прыгожым. На рэльефным торсе былi вiдаць шырокiя парэзы. Хлапчук правёѓ жылiстымi плячыма, iмкнучыся прымусiць боль служыць сваёй лютасьцi. Яго голыя ступнi адчувалi гарачую паверхню нагрэтай пад штучным святлом падлогi.
  Вiт Талер выпусцiѓ паветраны пацалунак. Публiка запляскала ѓ далонi.
  Гучна буркнула:
  - Байцоѓ прадстаѓляць не трэба! Няхай бой будзе цiкавым!
  Леѓ не чакаючы горна, скокнуѓ, iмкнучыся падчапiць працiѓнiка шаблямi-iкламi. Яму гэта не ѓдалося, адскочыѓшы, Вiт умудрыѓся ѓрэзаць яму пяткай у вока. Звер раз'юшыѓся, скокнуѓ наперад, i натыкнуѓся на вастрыё мяча. Тут ужо здзiвiѓся i хлапчук-гладыятар - кроѓ, былая да гэтага чырвонай, стала зялёнай.
  - Ад чаго ѓсё гэта? - Спытала здзiѓленая прынцэса Каралiна.
  - Гэта кажа аб тым, што звер стаѓ больш жывучым i моцным, узрасла прыстасоѓвальнасць. - адказаѓ хмурным тонам вядзьмак.
  Дзяѓчына зрабiла адназначную выснову:
  - Гэта дрэнна!
  Голас чарадзея стаѓ куды больш бадзёрым:
  - Чаму! У цябе хлопец выдатны баец, проста лаянка будзе цiкавей.
  Леѓ-цмок працягваѓ скакаць, не звяртаючы ѓвагi на кроѓ, ён быѓ вельмi хуткiм i юнак ледзь паспяваѓ ухiляцца. Вось Вiт зрабiѓ сальта, скачучы: нiбы акрабат, потым нырнуѓшы як уюн, распароѓ iльву чэрава. Iкласты тэрмiнатар здавалася, не звяртаѓ на гэта ѓвагi, працягваючы пераслед юнака па рынгу.
  - Вось чорт! - Вымавiѓ у прыкрасцi Вiт. - Цябе што клiнок не бярэ.
  Ад страты крывi юнак пачаѓ стамляцца. Дакладным выпадам яму ѓдалося працяць вока льва, але нават з адным вокам драпежнiк заставаѓся небяспечным i падлавiѓшы момант балюча ѓрэзаѓ кiпцюрастай лапай па рэбрах. Кiпцюры пакiнулi шэсць глыбокiх палосак.
  - Вось гад! Здзiрае мяса! - Прабуркаваѓ юнак.
  Здавалася, што леѓ даѓно павiнен аслабець ад страты крывi, але яго напады станавiлiся ѓсё iмклiвей. Некалькi разоѓ iклы ледзь не пракалолi прэс, а адзiн упiлiся ѓ грудную цяглiцу Талера, моцна падрапаѓшы яе. Хлопец пахiснуѓся, i зубы блiснулi над iм,
  упiѓся ѓ плячо. Вiт быѓ потным, скрываѓленым i прымудрыѓся выслiзнуць i нават паласнуць клiнком па горле. Звер заканчваѓся крывёй, была прабiта галоѓная артэрыя, але не губляѓ хуткасць.
  - Ты нiбы зомбi, колькi не калi не якi рэакцыi. Магчыма, ты не правiльны леѓ. - Вымавiѓ юнак.
  Ён распачаѓ спробу контратакаваць, каб выбiць апошняе вока, але прамахнуѓся, пакiнуѓшы на пысе чарговую крывавую паласу. Леѓ
  зноѓ зачапiѓ яго лапай.
  - I адкуль такiя бяруцца. - У роспачы юнак з-за ѓсiх сiл ударыѓ свайго супернiка па iклу-шаблi. Ад моцнага ѓзрушэння косць трэснула, i з яе выступiѓ белы сок.
  - Эге! - З надзвычай задаволеным тонам, вымавiѓ вядзьмак. - Твой сябрук вiдаць вырашыѓ завастрыць клiнок, ва ѓсякiм разе, адчуваецца не жартоѓная пыха.
  - А чаго ты хацеѓ? Вiцько дзяцюк разумны. - Адказала, даволi бурчэць прынцэса Лея.
  Наступны ѓдар, канчаткова абсек iкол. Звер пачаѓ круцiцца, на месцы нiбы страцiѓшы арыентацыю. Витт паднацiснуѓ, яго ѓдары станавiлiся ѓсё больш рэзкiмi, бачачы, што леѓ-мутант паплыѓ, юнак дадаѓ энергii.
  - Што iльвiнае мяса, не падабацца! - пракрычаѓ адважны хлопец.
  - Перамажы яго Витек, ты такi сэксуальны. - крычала прынцэса Каралiна.
  Юнак ударыѓ па другiм iклу, балазе мэта была зручнай. З першага разу костка не паддалася, i прыйшлося дадаць. Нарэшце i гэтае вастрыё павалiлася, леѓ вiдавочна быѓ ашаломлены.
  - Як ты цяпер без iклоѓ проста вялiкая котка, асуджаная на пагiбель! - Сказаѓ люты Вiт.
  Скрыгат зубоѓ i стогны сталi яму адказам. Бой працягнуѓся ѓ блазнерскай манеры, леѓ-дракон рухаѓся нiбыта, атакуючы, але яго рухi страцiлi рэзкасць. Якi адчуѓ прылiѓ сiл хлапчук у сваю чаргу
  стала контратакаваѓ i, у вынiку, прабiѓ апошняе вока. На гэты раз клiнок падобна, залез значна глыбей i дастаѓ да мозгу.
  - Брава, мачы яго! - крыкнула прынцэса Каралiна.
  Уся зала падхапiла хорам.
  - Дабi яго, дабi!
  Юнак-гладыятар урэзаѓ яшчэ раз нагой i, пераскочыѓшы за спiну, ударыѓ з развароту. Леѓ-мутант, падобна, пачаѓ губляць арыентацыю, некалькi разоѓ тыцкаѓся пысай. Нарэшце калi хлапчук прылаѓчыѓшыся, усадзiѓ клiнок у грудзi i пастараѓся працяць яго глыбей, да самага сэрца. Кiпцюрыстыя лапы стукнулi ѓ рэбры, разадраѓшы iх, затым прабiлi мяса, але Вiт упарта не выпускаѓ клiнок, хоць яго лiтаральна ванiтавала на кавалкi. Тут ужо ѓсё вырашала воля, кiпцюры працягвалi юную плоць драпаць i iрваць.
  - Кiнь яго! - гаркнула прынцэса Каралiна. Яе клiч застаѓся ѓ адзiноце.
  - Давай да канца! - рыкаѓ натоѓп.
  Нарэшце клiнок раз'юшанага Вiта працяѓ да сэрца, i звер зацiх, апошнi раз прайшлi кiпцюрамi па шматпакутным мясе.
  -Ну, здаецца ѓсё! - Выдыхнуѓ з сябе юнак. - Спараджэнне цемры скiнута ѓ пыл.
  Каментатар-чараѓнiк аб'явiѓ.
  - Iзноѓ пераможцам стаѓ Вiт - прывiд смерцi; ѓзыходзячая зорка арэны. Ён атрымае зароблены прыз.
  На гэтай фразе бачанне Талера рассеялася, нiбы смуга пры запуску магутнай, аэрадынамiчнай трубы.
  А з гэтага марыва праступае... магутная, высокая постаць чалавека або чалавекападобнай iстоты ѓ капюшоне. Гучыць рыпучы голас, вельмi падобны на голас таго чарадзея ѓ сне.
  - Ты нядрэнна ваяваѓ Вiт. У табе я бачу навыкi прыроджанага воiна!
  Талер прыѓзняѓся. За час сну, яго раны практычна зацягнулiся, а рубцы збляднелi i сталi менш прыкметнымi.
  Юнак вымавiѓ, працягваючы чалавеку руку:
  - Я ѓдзячны вам за выратаванне спадар...
  Чалавек груба адкiнуѓ далонь юны i прасiпеѓ:
  - Нiякай падзякi! Любая падзяка вядзе да мiласэрнасцi i слабасцi!
  Вiт праз сiлу ѓсмiхнуѓся i прамармытаѓ:
  - Але вы выратавалi мне жыццё... Значыць, я павiнен неяк аддзячыць вас!
  Чалавек нечакана адкiнуѓ каптур. Юнак прыгледзеѓся да твару, якi адкрыѓся. Чалавек меѓ высакародную знешнасць, на выгляд яму крыху старэйшыя за сарака, магутная шыя, i кучаравая, кароценькая бародка. Позiрк вачэй вельмi ѓладны, адразу вiдаць ён абвык загадваць, i рысы валявыя, моцныя.
  Хоць Вiту гэты спадар i быѓ незнаёмы, юнаку здалося, што ён яго недзе раней бачыѓ. Хоць вельмi цяжка забыць такiя выразныя i валявыя рысы асобы, царскую выправу, вочы ѓладара з пялёнак. Але пры гэтым голас насуперак высакароднай знешнасцi хрыплаваты, агiдны, нiбы надарваны, нягледзячы на гучнасць.
  Чалавек паглядзеѓ на Вiтта i, не змяняючы суровага выразы на твары, вымавiѓ:
  - Я выратаваѓ цябе не з-за кахання, а таму, што ты мне патрэбен!
  Вочы казаѓ нядобра блiснулi:
  -Я бяру цябе ѓ свае вучнi, i адкрыю спазнанне магутнасцi, аб якiм не смеюць марыць джэдаi ... Але ведай, тое што ты выпрабаваѓ у катавальным склепе, гэта яшчэ кветачкi ѓ параѓнаннi з тым, што чакае цябе!
  Вiт падняѓся i рашуча вымавiѓ:
  - Я гатовы! Гатовы на ѓсё - толькi выратуйце Каралiну!
  Чалавек з крайняй ступень пагарды чмыхнуѓ:
  - Прыхiльнасць гэта слабасць! Самая вялiкая слабасць, якую толькi могуць дазволiць сабе сiтхi! - Тут голас чорнага ѓладара стаѓ больш грозным. - Дакладней не могуць, не павiнны сабе дазволiць, але...Як нi дзiѓна, я вызвалю Каралiну, з рабства! Толькi ѓ абмен на тваю поѓную паслухмянасць, каб ты пакляѓся, што ѓ патрэбны момант выканаеш абсалютна любы мой загад!
  Вiт пакорлiва стаѓ на каленi, i вымавiѓ вялiкую клятву.
  I тады чалавек вымавiѓ:
  - З гэтага часу тваё новае iмя Дарт Сiдыус! Я Дарт Плэгас твой настаѓнiк i спадар!
  З таго дня пачалося навучанне Вiта цi зараз Дарта Сiдыуса прыёмам фехтавання i цёмнай сiлы. Жорсткае i бязлiтаснае вучэнне. Але новы чорны лорд адчуваѓ у сабе хутка якая расце моц. Ён з кожным днём, тыднем i месяцаѓ рабiѓся мацнейшым i дасканалым.
  Дарт Плэгас апроч мары аб неѓмiручасцi, меѓ планы на аднаѓленне валадарства сiтхаѓ. Вiт Талер змянiѓ сваё iмя на Палпацiн i злёгку змянiѓ сабе знешнасць, а таксама адбiткi пальцаѓ. Ён стаѓ iншай асобай, замянiѓшы падобнага чалавека, са шляхетнай сям'i Палпацiн.
  Пачаѓ рабiць павольную кар'еру чыноѓнiка, адначасова ѓдасканальваючы сваё майстэрства цёмнай сiлы. Акрамя таго Дарт Плэгас, якi меѓ суцэль легальны статут буйнага камерсанта, стрымала сваё слова.
  Пасля смерцi караля, успадкаваѓ яго малалетнi сын. Дарт Плэгас падштурхнуѓ напад хатаѓ на палац. Спадчыннiка, яго сястру, брата i дзядзьку забiлi.
  Пасля чаго капiтан-генерал палацавай гвардыi ѓзвёѓ на пасад папулярную ѓ народзе Каралiну.
  Некалькi гадоѓ няволi, толькi загартавалi моцную жанчыну, i яна стала кiраваць яшчэ больш жорстка. А яе дачка Серафiма, што выхоѓвалi пры кляштары, стала спадчыннiцай каралеѓства Набу.
  Хоць ранейшая каханая i вярнулася да ѓлады, Палпацiн быѓ змушаны схаваць сваю асобу i пакуль заставацца на другiх ролях. Хоць яго ѓплыѓ у каралеѓстве ѓвесь час умацоѓвалася.
  Капiтан-генерал неѓзабаве загiнуѓ - накшталт ад няшчаснага выпадку, але за гэтым стаяѓ Палпацiн. А неѓзабаве, уладар сiтхаѓ запатрабаваѓ ад Вiта Талера, прынесцi ѓ ахвяру сваё першае каханне - каралеву Каралiну.
  Справа дайшла да смяротнага паядынку з Плэгасам. Прычым сiлы аказалiся прыкладна роѓныя. Калi абодва сiтхi знемаглi ад бiтвы, Палпацiн здаѓся i прамармытаѓ:
  - Я заб'ю сваё каханне i разам з тым, рэшткi чалавечага, што яшчэ тлеюць ѓва мне! - Тут чорны лорд павысiѓ свой голас i рашуча дадаѓ. - Але клянуся, я не дарую табе гэтага i абавязкова знiшчу!
  Iмкненне разрабiцца з тым, хто вышэй па статуце, закладзена ѓ сiтскай прыродзе. Мая недасяжная магутнасць спараджае тваю зайздрасць; мая мудрасць падсiлкоѓвае тваю смагу ведаѓ; мае дасягненнi ѓзбуджаюць гарачае жаданне паѓтарыць iх! - Сказаѓ Дарт Плэгас Дарту Сiдыусу, i з усмешкай працягнуѓ. - Забiваючы самых блiзкiх i дарагiх сабе людзей, ты адкрыеш у сабе неспасцiжную крынiцу сiлы. Я адчуваю, што ты станеш найвялiкшым з сiтхаѓ - калi знiшчыш у сабе апошнюю чалавечую слабасць!
  
  
  цудоѓнай выявай Народжаная
  - Жыѓ быѓ адзiн палкоѓнiк ВПС, якi атрымаѓ падчас Афганскай вайны цяжкую кантузiю. I ён пазбавiѓся магчымасцi мець уласных дзяцей, хаця яму гэтага i вельмi хацелася. Жонка вельмi любiла палкоѓнiка i пайшла насустрач яму, яны ѓзялi на выхаванне двух дужых хлопчыкаѓ з дзiцячага дома. Прыёмны бацька выхоѓваѓ iх як спартанцаѓ. Але ѓсё роѓна гэта было не тое. Рабяты раслi моцнымi, здаровымi, але не выяѓлялi адмысловых звышздольнасцяѓ.
  А бабка Ванга прадказаѓ палкоѓнiку, што прадстаѓнiк яго патомства стане вершыкам лёсаѓ дзiѓныя i светабудовы. Тады палкоѓнiк вырашыѓ схадзiць да адной знакамiтай чараѓнiцы, каб тая дапамагла яго жонцы зацяжарыць цудоѓным чынам.
  Чараѓнiца i на самай справе мела немалыя здольнасцi, але ѓ асноѓным з'яѓлялася шарлатанкай найвышэйшай пробы. Яна заявiла, што зможа гэта зрабiць, i дараваць палкоѓнiку сына, але запатрабавала каласальную суму грошай.
  У палкоѓнiка была сякая-такая нерухомасць у Маскве, а таксама каштоѓныя трафеi, адбiтыя падчас вайны з душманамi i чачэнцамi.
  Ён сабраѓ гэтую дзiкую суму - паѓтара мiльёна баксаѓ... Нават дзiѓна, што бывалы чалавек, а так купiѓся на зман. Але мабыць чараѓнiца мела неабыякi дарунак гiпнозу, выклiканнi, уменнi, абдурыць якому пазайздросцiѓ бы i сам Кашпiроѓскi, цi палiтык сусветнага маштабу.
  Чараѓнiца тым часам правяла вельмi маляѓнiчы пастановачны рытуал, трывiяльна ѓсыпiѓшы жонку палкоѓнiка. А затым проста ѓкалола ва ѓлонне Венеры семя ад донара.
  Не занадта мудрагелiстае атрымалася махлярства. Але эфектыѓнае. Жонка, (нiбы дзева Марыя), беззаганна зачала дзiця - яна, дарэчы, заставалася нявiннiцай, так муж зусiм з-за раненнi страцiѓ мужчынскую сiлу.
  Усе аказалiся задаволеныя i ѓ дакладны тэрмiн, жанчына вырашылася ад цяжару здаровай дзяѓчынкай. Яна, праѓда, аказалася зусiм не падобная, на свайго бацьку брунета, i цёмнавалосую мацi. Але бацька хоць i разлiчваѓ на сыны, кахаѓ сваю дачку. Толькi па сваiм, выхоѓваючы яе як спартанку - гартуючы i трэнiруючы.
  Дзяѓчынка хутка развiвалася, дэманстравала высокiя задаткi, i здольнасцi. Асаблiва фiзiчныя. Яе валасы густыя, хвалiстыя, залацiстыя, i цудоѓная прыгажосць.
  Але калi дзяѓчынка як была басаножкай, так i кiнулася бегчы па студзеньскiм снезе - традыцыйна прачнуѓшыся паѓпятай ранiцы - здарылася падзея. Так у яе звычайна пачынаѓся кожны дзень. Такая ранiшняя, яшчэ ѓ ранiшняй цемры прабежка. Суцэль па спартанску.
  Яна праносiлася традыцыйныя дзесяць з паловай кiламетраѓ, пры любым надвор'i, каб потым атрымаць зарад бадзёрасцi на цэлы дзень. Натуральна гэта толькi пачатак трэнiроѓкi, бо Уладлен( iмя ѓ гонар - Ленiна i Сталiна!) сур'ёзна займалася адзiнаборствамi. Яна нават выступала на спаборнiцтвах - перамагаючы дзяѓчат, каб былi буйнейшымi i старэйшымi за яе.
  Але ѓсё яшчэ яна пакуль дзяѓчынка гадоѓ дзесяцi, i бяжыць у адных толькi плаѓках. А залацiстыя валасы падобныя да полымя. А пракляты маньяк чакае дзiця ѓ засадзе. Мабыць пастку прыгатаваѓ загадзя, бо дзяѓчынка нясецца гэтак хутка, што не ѓсякi дарослы дагонiць.
  Некалькi добра замаскiраваных пастак ляжалi на шляху дзяѓчынкi. Сiтуацыю пагоршыла, што iшоѓ снег, i ѓсе сляды прысыпала. I Уладлен, дзяѓчынка, якая ѓ любое надвор'е, неслася басанож i паѓнагая, нават цешылася падобнаму экстрыму. Бо цяжкасцi толькi гартуюць i, што нас не забiвае, тое робiць толькi мацней.
  Капкан спрацаваѓ, жорстка зашчымiѓшы дзяѓчынцы нагу. На шчасце дзякуючы трэнiроѓкам, косцi аказалiся дастаткова моцнымi, каб не зламацца ѓ мядзведжым пасткi.
  Але Уладлен прыхапiла капiтальна. I было вельмi балюча. А нягоднiк, паспрабаваѓ накiнуць i згвалтаваць каратыстку-дзяѓчынку. Уладлен зрэагавала маментальна, стукнула пяткай у падбародак. Але злачынец аказаѓся моцны. Заскуголiѓ, ён адскочыѓ, пацiраючы выцятую скiвiцу. Потым выхапiѓ нож.
  Дзяѓчынка апынулася ѓ пастцы, бяззбройная i амаль голая, супраць маньяка з доѓгiм нажом.
  Рушыла ѓслед размашысты напад, i Уладлен нахiлiлася, стукнула супернiка галавой у сонечнае спляценне. Ножык прайшоѓся, разадраѓшы дзяѓчынцы спiну. Уладлен перахапiла пэндзаль i змянiла кiрунак удару. Вастрыё ѓпялася злачынцу прама ѓ горла. Маньяк захлынуѓся сваёй крывёй i раптоѓна выпусцiѓ дух.
  А дзяѓчынка, здзейснiѓшы сваю першую адплату, усклiкнула:
  - Адбылося!
  Тым не менш, гэта было забойства, ды i ножка ѓ пастцы сур'ёзна пацярпела.
  На бяду маньяк меѓ вельмi ѓплывовых бацькоѓ, i Уладлен пагражалi сур'ёзныя непрыемнасцi. На яе быѓ учынены замах, а ѓ iх дом падкiнулi наркотыкi. Прыйшлося палкоѓнiку адправiць дзяѓчынку ѓ месцы больш падаленыя. У школу рускага баявога майстэрства ѓ Сiбiры.
  Там у глыбокiм падполлi ѓжо стагоддзямi жылi i спраѓлялi службу раднаверцы.
  Зрэшты, палкоѓнiка гэта не выратавала. Яго застрэлiѓ снайпер, а жонка была арыштаваная па абвiнавачаннi ѓ наркагандлi. Падобна, хтосьцi рэальна зводзiѓ з iх сям'ёй лiчыльнiкi. Арыштавалi таксама i малодшага брата, старэйшы на сваё шчасце ѓжо служыѓ у войску. А чатырнаццацiгадовы дзяцюк быѓ адпраѓлены ѓ калонiю-малалетку. Таксама прыпiсалi наркотыкi.
  Хаця справа першапачаткова была дзьмутай. Але на шчасце, па новых законах яму не маглi даць больш за шэсць гадоѓ.
  Мацi была жанчынай спартовай, i таксама трэнiравалася як спартанка. Таму ѓ жаночай калонii, неѓзабаве здабыла аѓтарытэт i змагла нядрэнна ѓладкавацца. Малодшы, дужы i выдатна навучаны баявым прыёмам брат таксама стаѓ адным з байцоѓ, потым выбiѓся ѓ камандзiра атрада. Адседзеѓшы адну трэць тэрмiну, сышоѓ ва ѓмоѓна, датэрмiновае вызваленне. У Расii законы да малалетнiх злачынцаѓ гуманныя, i можна сказаць нават пашанцавала, што ён пайшоѓ на першую ходку ѓсяго ѓ чатырнаццаць гадоѓ.
  Наогул тое, што палкоѓнiк па традыцыi быѓ заѓзятым прыхiльнiкам спартанскага выхавання пахабна яго сям'i вiдавочна на карысць. Моцнаму i ѓ турме адносна добра, а слабаму i на троне безадносна дрэнна! Пацан прайшоѓ зону, без шкоды для сябе i нават атрымаѓ вышэйшую юрыдычную (!) адукацыю. Яго мабыць не захапiла зладзейская рамантыка, ды i часы змянiлiся - бандытам быць стала не модна. Хутчэй за больш, прыцягваѓ бiзнэс.
  А юрыдычная адукацыя - для бiзнэсмэна жыццёва неабходна. З мацi справа iшла складаней - яна, то дарослая, i злачынства ёй навесiлi ѓ сфабрыкаванай справе цяжкае. Лiтаральна арганiзатар сiндыката па транспарцiроѓцы i продажы дуру. I справу перагледзець практычна немагчыма. Гэтулькi вышэйшых чыноѓ, апынуцца тады ѓ дурнях.
  Але мацi здолела дабiцца, што яе перавялi ѓ добрую зону каля Каспiйскага мора, i там яна ѓладкавалася захавальнiцай абшчаку. Напiсала турэмшчыца некалькi кнiг, i нават у кiно знялася. А чаму б i не?
  Яна не па гадах стройная, фiзiчна моцная, сiмпатычная жанчына з выразным тварам i мужным падбародкам.
  Так што ѓ прынцыпе i на зоне ёй сядзелася нядрэнна, з жыцця яна не выключалася. I нават абзавялася нашчадствам. Хлапчук трэнiраваѓся з пялёнак, i фарбаваѓ турэмныя буднi. Зрэшты, як i належыць пахану яе мацi не працавала, так што мела масу вольнага часу.
  Уладлен вярнулася гадоѓ праз сем - прайшоѓшы вышэйшую прыступку пасвячэння ѓ адзiнаборствах. Хоць пагроза помсты, яшчэ не зусiм абмiнула, ваяѓнiца толькi змянiла прозвiшча на Шаманаву - пакiнуѓшы ранейшае iмя.
  Паколькi яе бацька сапраѓды быѓ дружны з шырока вядомым генералам Шаманавым, то змена прозвiшча аказалася цалкам сiмвалiчнай.
  Уладлен, чые здольнасцi фенаменальныя, а школа вельмi цвёрдая i разам з тым суцэль рацыянальная не мела сабе роѓных у баявых мастацтвах. Яна вывучыла своеасаблiвы стыль рускай барацьбы. Назва барацьба вядома ж умоѓнае, цi такое як Рускунда.
  Уладлен авалодала адзiнаборствам мелым падабенства з Тэхванда - вельмi развiтая тэхнiка ѓдарнай працы нагамi, з рускiм кулачным боем, дужаннем падобным з Айкiдо - кiдковыя прыёмы i выкарыстанне iнэрцыi супернiка, з Тайскага бокса - удары локцямi, каленамi, галавой. Раднаверства стварыла сiнкрэтычнае баявое мастацтва, прыёмы якога шлiфавалiся стагоддзi, а майстры-волхвы бралi ѓсё самае лепшае, у iншых народаѓ i школ.
  Вядома Уладлен Шаманаву вучылi, i валоданню зброяй... Але ѓсё ведаць i асвоiць немагчыма. Сапраѓдных майстар адзiнаборстваѓ павiнен добра валодаць усiм без выняткам арсеналам. Але асобныя прыёмы i свае фiшкi выконваць блiскуча.
  Уладлен больш за ѓсё кахала дзерцiся нагамi, i кiдаць босымi пальцамi смяротныя прадметы, хоць была моцная, мабыць, ва ѓсiм.
  Дзяѓчынка, якую звалi каратысткай, хоць яна зусiм не каратэ вывучала, адкрыла сваю ѓласную школу. Яна выступала на розных спаборнiцтвах, але не iмкнулася да славы i тытулаѓ.
  Хоць i ѓдзельнiчала ѓ некаторых камерцыйных спаборнiцтвах i нават у падпольных баях без правiл - патрэбны былi грошы.
  Будучы яшчэ вельмi маладой дзяѓчынай Уладлен не спяшалася выскокваць замуж i абзаводзiцца нашчадствам. Яна ѓдасканальвалася сама ѓ баявых мастацтвах i навучала iмi дзяцей. Асаблiва вялiкiя спадзяваннi падаваѓ Волька Рыбачэнка. Таксама дарэчы надзвычай спрытна кiдаѓ вострыя прадметы нагамi. Хлапчук-каратыст (зноѓ мянушка не мае дачынення да рэальнасцi!) абяцаѓ вырасцi ѓ найвялiкшага майстра.
  А потым раптам Вольку запрасiлi здымацца ѓ кiно i, разам з iм паехаѓ ягоны брат Алег Рыбачэнка i сама Уладлен Шаманава. А гэта ѓжо iншая гiсторыя.
  
  
  ПАПАДАНЕЦ-ДЫЛЕТАНТ
  Такi больш рэалiстычны i праѓдападобны. А менавiта ѓ цела Сталiна ѓсялiѓся дух самага звычайнага i пасрэднага чалавека. А паколькi той быѓ менавiта чалавек сярэднi, абывацель. I ведаѓ толькi, тое, што Гiтлер ударыць 22 чэрвеня 1941 года i вынiкi аказалiся ахоѓнымi.
  Немцы змаглi ѓзяць Маскву, i бяздарнага пападанца папросту прычапiла ѓласнае асяроддзе. Але пасля падзення сталiцы ѓжо аказалася позна, нешта выпраѓляць. Японцы ѓдарылi на Далёкiм Усходзе, Турцыя з поѓдня. Пал i Каѓказ.
  А Сталiна спачатку змянiѓ як кампрамiсная фiгура Молатаѓ. Але потым сунуѓся славалюбiвы Берыя. А яго перахапiѓ Жукаѓ. I пачалася важданiна. Карацей кажучы, немцы выйшлi ѓлетку да ђрала i далей, злучыѓшыся з японцамi, здушыѓшы ѓсю бачнасць супрацiву.
  Але на Захадзе вайна працягвалася. Амерыканцы марудзiлi - Франклiн Рузвельт, як i трэба было чакаць, цягнуѓ да апошняга. Яшчэ на Каляды 1941 гады немцы атакавалi Гiбралтар. Да гэтага часу Масква i Ленiнград, былi ѓзятыя, а на поѓднi немцы вышыѓ да Волгi i Цярэку. Iм больш перашкаджалi расцягнутыя камунiкацыi i вялiзныя расiйскiя прасторы, чым мала арганiзаванае супрацiѓленне савецкiх войскаѓ.
  Гiтлер асабiста сустрэѓся з Франка i абмаляваѓ яму далягляд: СССР як ваенная сiла не iснуе. ЗША ѓ вайну першымi ѓсё роѓна не ѓступяць. Так што Брытанiя абсалютна не небяспечна. Тым больш, што ѓ лiстападзе пасля ѓзяцця Масквы Роммель атрымаѓ падмацаванне, пару адборных дывiзiй i цэлую паветраную армiю ѓ прыдачу. I ангельцы пасыпалiся як пацяруха. Немцы ѓжо ѓ Александрыi... Так што ѓ Франка больш падставы баяцца, гневу Гiтлера, чым помсты Брытанii. А вось калi ён яшчэ жадае атрымаць ад Афрыканскiх i ангельскiх калонiй то...
  Франка разумеючы, што рукi вермахта развязаныя i ён сам можа страцiць усё - даѓ спачатку згоду прапусцiць нямецкiя войскi, а затым i сам абвясцiѓ вайну Брытанii. Пры гэтым становiшча ангельцаѓ пагаршалася з кожным днём. Гiбралтар быѓ узяты ѓ тры днi. А неѓзабаве немцы занялi i Палестыну, i Сiрыю разам з туркамi, i Iрак з Блiзкiм Усходам.
  Амерыка аказалася ѓцягнутая ѓ вайну 4 лiпеня 1942 года. Японiя ѓ дзень незалежнасцi напала на Перу-Хабар.
  Немцы, выкарыстоѓваючы рэсурсы Расii, Еѓропы, а затым i Афрыкi з Азiяй, загадай паветраны наступ i падводную вайну.
  Нямеччына павялiчвала выпуск узбраенняѓ, i вяла наступ на Поѓдзень Афрыкi.
  Да канца 1942 гады Афрыка апынулася пад поѓным кантролем нацыстаѓ, як дарэчы i Iндыя. А Iндакiтай, Сiнгапур i астравы да Аѓстралii перайшлi пад кантроль японцаѓ. Праѓда, зiмовая спроба захапiць Гавайскi архiпелаг з-за недастатковай арганiзаванасцi самураяѓ аказалася няѓдалай.
  Але ѓсё роѓна японцы, маючы больш ваеннага досведу, дамiнавалi на моры. Акрамя таго нямецкi падводны флот вельмi хутка павялiчваѓся, змяншаючы сiлу Брытанii i ЗША.
  У траѓнi 1943 года адбылася высадка нямецкага дэсанту на англiйскую метраполiю. Немцы выкарыстоѓвалi i дэсантныя планёры, i падводныя танкi, i нават першыя рэактыѓныя бамбавiкi АР-161, i чатырох маторныя Ю-488.
  Знясiленая падводнай вайной Брытанiя, не магла доѓга трымацца, але дзерлася надзвычай упарта.
  Пасля месяца кровапралiтных баёѓ, паѓ Лондан i на гэтым бiтва за Англiю завяршылася.
  Наступным этапам стала Амерыка. На баку ЗША ваявала Канада, куды бег Чэрчыль, але краiны Лацiнскай Амерыкi адмовiлiся весцi вайну з Трэцiм Рэйхам. А Аргенцiна i ѓслед за ёй Бразiлiя падалi немцам iх саюзнiкам на сваёй тэрыторыi ваенныя базы.
  Вайна прыняла зацяжны характар. ЗША за акiянам. Сухапутнае войска ѓ iх моцнае, а флот вельмi хутка будуецца.
  Але пакрысе немцы i японцы бралi ѓгору. На iх баку былi ѓсе рэсурсы ѓсходняга паѓшар'я, i частка заходняга. Ды абвешчаная татальная вайна, давала, свой плён.
  Аперацыя "Iкар", прайшла паспяхова, i Iсландыя ѓпала. Пасля чаго фрыцы пераключылiся на Грэнландыю. 1944 год зрэшты, не даѓ нiкому вырашальнай перавагi. Аднак Японiя i Трэцi Рэйх умацавалiся на Усходнiм паѓшар'i, узмацнiлiся ѓ Лацiнскай Амерыцы. Узiмку сорак пятага года, самураi сумесна з нацыстам захапiлi Гавайскiя выспы. А ѓвесну перасунулiся да пярэсмыка Панамы.
  Пасля смерцi Рузвельта, ЗША сталi шукаць з Трэцiм Рэйхам i Японiяй свету. Але пошук кампрамiсу абцяжараны. Тым больш, што Гiтлер адчуѓ пах крывi. Барракуда фашызму хацела занадта шматлiкага. Вайна працягвалася. Гiтлераѓцы замацавалiся ѓ Грэнландыi, i летам сорак пятага года спрабавалi дэсантавацца ѓ Канадзе, але былi скiнуты ѓ мора. Канада не хацела капiтуляваць. Праѓда восень сорак пятага года, упала Аѓстралiя - апошняя iстотная апора Заходняга свету ва Усходнiм паѓшар'i. Японiя i Германiя татальна дамiнавалi ѓ моры. Iх падводны флот не меѓ сабе роѓных.
  Акрамя таго вельмi моцнымi i рухомымi аказалiся падводныя лодкi на перакiсы вадароду. Iх хуткасць дасягала сарака вузлоѓ за гадзiну.
  А зiмой сорак пятага- сорак шостага прыйшла чарга i Зеландыi. Увесну сорак шостага года ЗША абвясцiлi вайну практычна ѓсе краiны Лацiнскай Армерыкi.
  А праект стварэння атамнай бомбы з-за ѓразання фiнансавання не даѓ, адчувальных пладоѓ. Таму, амерыканцы не маглi выкiнуць гэты казырны туз у якая стаiць на пройгрыш гульнi!
  А ѓ галiне танкабудавання Трэцi Рэйх значна абагнаѓ ЗША. Лепшы амерыканскi серыйны танк "Першынг" пры вазе ѓ сорак дзве тоны, меѓ 102 мiлiметры лабавой бронi i 90-мiлiметровую гармату з пачатковай хуткасцю снарада ѓ 810 кiламетраѓ за гадзiну. А лепшы i якi стаѓ самым масавым у 1946 году нямецкi танк "Каралеѓскi леѓ" - пры вазе ѓ 65 тон, меѓ лабавую браню ѓ 250 - мiлiметраѓ. Таксама барты i кармы ѓ 200 мiлiметраѓ i гармату ѓ 105 мiлiметраѓ з доѓгай ствала ѓ 100 ЭЛ.
  Улiчваючы пiрамiдальную форму танка, яго нельга было з "Першынга" прабiць нi з аднаго ракурсу.
  Спроба запусцiць з серыю больш магутныя танкi пацярпела няѓдачу. Толькi Т-93, дарэчы, якраз у 93 тоны вагой з лабавой бранёй 305 мiлiметраѓ i гарматай калiбру ѓ 120 меѓ некаторыя шанцы супраць немца пры баданнi. Але вельмi нiзкiя хадавыя якасцi машыны, а таксама адсутнасць якая верцiцца вежы, не рабiлi яго годным канкурэнтам.
  Распрацоѓка "Звышпершынгу" моцна зацягнулася, ды i ѓсё роѓна гэты танк саступаѓ нямецкаму.
  А рэактыѓнай авiяцыi, татальная перавага ѓ якасцi на баку нацыстаѓ. Амерыканцы маглi супрацьпаставiць толькi колькасць. Але i немцы, валодаючы рэсурсамi старога свету, маглi штампаваць па трыста-чатырыста машын у дзень, не саступаючы лiкам ЗША. МЕ-362, Не-262, Не-323, МЕ-1010, ТАЯ-283 - гэтыя рэактыѓныя знiшчальнiкi супраць амерыканскай недаробкi - класа "F" па-за канкурэнцыяй!
  А рэактыѓныя бамбавiкi ТА-400, ТА-500, Ю - 387, АР-383, ОД-18, ГА-270 - таксама па-за канкурэнцыяй. У ЗША пакуль i паѓнавартаснага рэактыѓнага бамбавiка няма. Няѓжо што Б-29. Праѓда, у праект ёсць Б-36, але пакуль яму да серыйнасцi далёка.
  А нямецкiм балiстычным ракетам класа "А" наогул няма аналагаѓ у свеце.
  Дыскалеты - таксама не маюць сабе канкурэнтаѓ...
  Тэхналагiчна Трэцi Рэйх капiтальна абставiѓ Амерыку, i таму Гiтлер поѓны рашучасцi дабiць ЗША да канца. I нiякiх кампрамiсаѓ. У сорак шостым годзе пачалося наступленне на Мексiку i Кубу. Увосень баi ѓжо кiпелi ѓ Тэхасе i Калiфорнii. А ѓ Канаду немцы i японцы ѓварвалiся з боку Аляскi.
  Але вось i сорак шосты год мiнуѓ. Другая сусветная вайна ѓсё яшчэ iдзе. Сорак сёмы год стаѓ фатальным для Канады, якую, нарэшце, занялi фрыцы, зайшоѓшы з поѓначы.
  У Амерыцы з'явiѓся, нарэшце, рэактыѓны бамбавiк Б-36, але дастаць Нямеччыну i Японiю ѓсё роѓна не было магчымасцi. Акрамя таго ѓзнiк пад канец года i танк "Вашынгтон" са 120-мiлiметровай даѓгаствольнай гарматай, i адносна прымальным бранiраваннем i хадавымi якасцямi пры вазе ѓ шэсцьдзесят тры тоны. Хоць ён быѓ абаронены i горш нямецкага, але ѓжо не саступаѓ у бранябойнай сiле.
  Зрэшты, да канца сорак сёмага года ЗША ѓжо страцiлi больш за палову тэрыторыi, i былi асуджаныя.
  Немцы паспелi нават апрабаваць пры штурме буйных гарадоѓ суперцяжкiя танкi "Пацука" i "Монстар". Апошнi меѓ бамбамёт якi выкiдвае зарад вагай у дзесяць тон!
  Уявiце сабе, якая жудасная атрымалася зброя!
  А на новы год упаѓ Нью-Ёрк, а дзясятага студзеня Вашынгтон.
  Тым не менш, янкi яшчэ пратрымалiся яшчэ амаль паѓгода. Па iронii другая вайна скончылася менавiта 9 траѓня 1948 гады.
  Але i пасля гэтага мiр трымаѓся нядоѓга. Гiтлеру не спадабалася, што Японiя, будучы значна больш адсталай, чым Трэцi Рэйх у эканомiцы, захапiла сабе столькi зямлi.
  У фашыстаѓ хоць i запознена з'явiлася ѓ жнiѓнi 1948 года ѓласная атамная бомба. Збольшага затрымка была выклiкана тым, што фюрар неяк халаднавата ставiѓся да iдэi зброi масавага паражэння. Гiтлер лiчыѓ, што трэба заваёѓваць краiны, а не знiшчаць.
  Але чамусьцi жорсткi тыран для саюзнай Японii вырашыѓ зрабiць выключэнне.
  Наштампаваѓшы буйных балiстычных ракет, i ядзерных зарадаѓ Гiтлераѓцы 4 лiпеня 1951 гады пачалi Трэцюю сусветную войны.
  Нанеслi магутныя ядзерныя ѓдары па Токiа i iншых японскiх гарадах. Затым ударылi марскiя i сухапутныя сiлы.
  Трэцяя маравая вайна скончыла за паѓгода, у цэлым яна iшла фактычна ѓ адны вароты. I актыѓная фаза ваенных дзеянняѓ доѓжылася месяцы тры.
  Такiм чынам Трэцi Рэйх устанавiѓ канчатковую сусветную гегемонiю. Такая вось несправядлiвасць здарылася з-за таго, што ѓ цела Вялiкага Сталiна ѓсялiлася пасрэднасць. I нiякiя веды будучынi ёй не дапамаглi! У прыватнасцi дылетант вырашыѓ развiваць рэактыѓную авiяцыю i даѓ такi загад усiм заводам i фабрыкам. Аказалася, што i вiнтавую згарнулi i рэактыѓнай не выпусцiлi.
  А стратэгiчныя рашэннi i зусiм у пападанца дурней няма куды. Нездарма Чырвоная Армiя садзьмулася. А без яе супрацьстаяць Германii, яе саюзнiкам i Японii няма каму.
  Ну, а сам Гiтлер прыняѓ рашэнне аб iмперскай унiфiкацыi. У прыватнасцi, стварэнне сусветнай унiтарнай дзяржавы, куды ѓ добраахвотна-прымусовым парадку ѓключылi ѓсе без выключэння краiны планеты Зямля. З адзiнай зразумела валютай i варварскай праграмай генетычнай селекцыяй.
  А таксама з падрыхтоѓкай масiраванай касмiчнай экспансii!
  
  
  Хлопчык РАТАЕ ЦАРСКУЮ РАСIЮ
  На двары марозны студзень. Вось хлопчык Алег Рыбачэнка iдзе па вулiцы ѓ школу, i нечакана бачыць, што сцяна ѓ суседняй панэльнай хаце неяк дзiѓна свецiцца. Хлапчук адчувае адмысловы заклiк - бяжы туды, станеш вяршыцелем. Пацан прыпусцiѓ з усiх ног.
  Добра яшчэ, што машын аказалася дзiѓна мала, i ён паспеѓ праскочыць, проста ѓ iх пад носам. Спрытнае ныранне i ты ѓ зялёнага водсвету сценачкi.
  Хлапчук кiдае да яе. Рукi нiбы ѓ фiльме пра "Гары Потэра" без праблем уваходзяць у гэтае жэле, i праз секунду сам хлапчук з дваццацi пяцiградуснага марозу апыняецца на зарослай зялёнай травой летнiм лужку.
  Нават па iнэрцыi падае дзяцюк на траву i тут жа ѓскоквае. Добра пасля марозу апынуцца ѓ абдымках яшчэ не памерлага лета. Хай нават i пераскочыѓ, праз сваю верхавiну.
  Хлапчук агледзеѓся - вакол не было людзей, якiя толькi пачалi жоѓкнуць дрэвы, i... чыгуначны насып. Высокi, выкладзены гранiтам i перад ёй нават накручаны на паласатых слупах калючы дрот.
  Алег Рыбачэнка адчуваѓ, што гэта ѓсё не проста так. I ён насамрэч стаiць перад нечым вырашальным... У галаве чуецца загад: падысцi да чыгуначнага палатна. Зрабiць гэта не занадта проста, на шляхi густы пласт дроту - спiраль Бруна.
  Спякота сама падказала хлопчыку выйсце. Ён пачаѓ хутка скiдваць з сябе зiмовую вопратку. I накiдваць яго на калючку. Пацан адчувае асаблiвую форму разумовага загаду. "Ты можаш зараз стаць вершыцелем гiсторыi. Ты ѓжо не проста школьнiк з пераразвiтым уяѓленнем, Алег Рыбачэнка створыш вялiкiя справы!"
  Хлапчук завалiѓ дрот, пакiнуѓ на сабе толькi джынсы i майку. У цёплых зiмовых ботах таксама гарачым, i дзяцюк разбуѓся. Вельмi прыемна басанож адчуваць колкую, зялёную траву. Глеба ѓ жнiѓнi выдатна прагрэтая i па ёй дзецюку хадзiць падабацца.
  А зiма кепская пара года - у адрозненнi ад салодкага лета. Хлапчук, аднак не мае часу стаяць разявiѓшы рот - раз ён вяршыцель. Пацан хутка караскаецца праз дрот. Па ёй пушчаны ток, i праз адзенне стрэльнула iскрамi па босых пятках.
  Хлапчук ѓскрыкнуѓ, удар балючы i скокнуѓ на палатно. Падэшвы ѓкалола вострымi камянямi. Але дзяцюк хутка забег за насып. Ён адчуваѓ, што ѓсё гэта нездарма, а частка вялiкага плана!
  Вось яны гарачыя рэйкi, сонца ѓжо перавалiла за поѓдзень, у паветры пахне лiпай i мёдам. Так цiха, што выдатна чуваць падаленае гудзенне пчол.
  Хлапчук устаѓ босымi нагамi на гарачае жалеза i пачуѓ новыя загад: "Пакладзi па сем камянёѓ на кожную рэйцы". Пацан тут завагаѓся i вымавiѓ услых:
  - Але ж тады цягнiк можа сысцi з рэек?
  Голас ударыѓ па барабанных перапонках:
  - Дык менавiта гэта i трэба! Тут будуць ехаць ворагi Расii!
  Хлапчук больш не спрачаѓся. А голас Божы ѓдакладнiѓ: выбiрай толькi камянi сталёвага колеру.
  Рукi ѓжо рухалiся самi. Алег Рыбачэнка адчуваѓ у сабе захапленне - ён вяршыцель, просты школьнiк увойдзе ѓ гiсторыю!
  Камянi лёгкiя на абедзве чыгуначныя палосы: роѓна чатырнаццаць штук - па сем з кожнай. I яны фактычна неадметныя!
  Справа зроблена! Хлопчык яшчэ раз напрыканцы перахрысцiѓся, прачытаѓ - "Ойча наш" i, мiльгануѓшы босымi пяткамi, акрыяѓ назад. Уцёк з разбегу, грукаючы па камянях i саднячы падэшвы. Пераскочыѓ амаль з ходу насып...
  Не хацелася лезцi зноѓ цераз, ток, але выйсця не было. Хлапчук, выкарыстоѓваючы разбег, з насыпу заляцеѓ на апошнi бар'ер амаль маментальна. Злёгку стукнула токам, але гэта ѓжо не страшна. I вось ён Алег Рыбачэнка зноѓ на цёплай летняй зямлi. Наперадзе, проста ѓ паветры свяцiцца зялёная смуга: шлях назад.
  Хлапчуку вельмi не жадаецца з цёплага лета вяртацца зваротна ѓ мароз i зiму. Але вось таямнiчы голас аддае апошнi загад:
  - Давай паспяшайся, або партал зачынiцца, i ты навечна застанешся ѓ 1914 году i нiколi не ѓбачыш бацькоѓ.
  Алег Рыбачэнка спешна зрывае з дроту вопратку i як патрапiла нацягвае яе на сябе. Партал пачынае цьмянець i хлопчык, так i не абуѓшыся кiдаецца да выхаду. Наторкае на нешта пругкае i з намаганнем выскоквае вонкi. Босыя ногi абпальвае ѓтаптаны гарадскi снег. Даводзiцца абувацца i нацягваць зiмовую куртку прама на вулiцы - ловячы здзiѓленыя погляды мiнакоѓ.
  Хтосьцi нават крыкнуѓ: "дурнаваты". Але хлопчык не зважае - ён зрабiѓ сваю справу i выканаѓ вялiкую мiсiю...
  22 жнiѓня 1914 года пацярпеѓ крушэнне цягнiк, на якiм рухалiся Гiндэнбург i Эрых Людэндорф, Макс Хофман. Усе тры ваенных начальнiка якiя згулялi вырашальную ролю ѓ баях на ѓсходнiм фронце - пачынальна з аперацый ва ђсходняй Прусii i гэтак далей, загiнулi.
  У вынiку чаго дэзарганiзаваныя нямецкiя войскi пацярпелi поѓнае паражэнне. Безабаронны Кёнiгсберг быѓ узяты з ходу, а нямецкiя войскi аказалiся часткова акружаны, а часткова знiшчаны або ѓзяты ѓ палон.
  Перамога расейскiх войскаѓ аказала вырашальны ѓплыѓ на ѓвесь ход вайны. I найперш з пункту гледжання баявога духу салдат i афiцэраѓ. Не сакрэт, што пасля паражэння ад Японii аѓтарытэт Расiйскай армii рэзка ѓпаѓ. Нейкiх, там вузкавокiх азiятам нiхто i за сур'ёзнага супернiка не лiчыѓ. А тут рускiя прайгралi чатыры буйныя бiтвы, прычым ва ѓсiх бiтвах маючы лiкавую перавагу.
  I на моры таксама аказалiся ѓшчэнт разбiтыя, хiба што былi асобныя, прыватныя поспехi. Асаблiва вызначылiся крэйсера Уладзiвастока.
  Ну i куды бiцца з немцамi, якiх лiчылi самымi лепшымi сухапутнымi салдатамi свету?
  А тут аказалася, што можна фрыцаѓ грамiць, i гнаць i браць дзясяткамi тысяч у палон!
  Энтузiязм у рускiх ваенных i насельнiцтва вырас шматразовае. На аѓстрыйскiм фронце, наступ iшло iмклiва. Аѓстра-Венгрыя аказалася да вайны не гатовая. А баявы дух асаблiва славянскiх частак вельмi нiзкi. Многiя з iх здавалiся проста пад барабанны бой i гукi аркестра. Не хацелася славянам ваяваць супраць сваiх братоѓ за ненавiсных аѓстрыйцаѓ. Больш-менш баяздольнымi былi толькi венгерскiя часткi, якiя складалiся з этнiчных немцаѓ.
  Расiйская армiя перакулiла аѓстрыйскiя войскi i адразу заняла Львоѓ, крэпасць Пярэмышлi i развiваючы поспех уступiла ѓ Венгрыю. Нямецкi фронт трашчаѓ па швах. Пераважныя рускiя сiлы разграмiлi прусакоѓ у Познанi i рванулi да Одэру. Немцы перакiнулi ѓ Аѓстрыю шэсць карпусоѓ.
  Але гэтага аказалася недастаткова. Тым больш сiл трымаць пазiцыi ѓ цэнтры не хапала. А на захадзе, працягвалiся цяжкiя баi.
  Тады Нямеччына была змушаная перакiдаць новыя сiлы на ѓсход. Сiтуацыю пагоршыла ѓступленне ѓ вайну, супраць Аѓстрыi Iталii. У гэтых краiн варожыя адносiны на працягу доѓгiх стагоддзяѓ. I траiсты саюз шмат у чым быѓ штучнай адукацыяй. Хоць склалася вайна для Германii i Аѓстрыi больш спрыяльна, Iталiя далучылася б да наймацнейшага. А так ужо рускiя войскi падыходзяць да Будапешта, i справы цэнтральных дзяржаѓ - дрэнь! У вайну паспяшалася ѓступiць i Румынiя.
  Зразумела - румынскi кароль сваяк Мiкалая Другога, i паляванне пашырыць свае землi за кошт разбуральнай Аѓстрыйскай iмперыi.
  I Балгарыя ѓ адрозненне ад рэальнай гiсторыi, уступiла ѓ вайну на баку Расii.
  Толькi Асманская iмперыя, аказалася дакладнай немцам. I тое толькi таму, што мiнiстр абароны загадаѓ пачаць баявыя дзеяннi, паставiѓшы прэм'ера i султана перад фактам. Турэцкая армiя не надта моцная, але стварала праблемы з забеспячэннем Расii Антантай. Але з iншага боку - гэта выдатны шанц для Расii значна пашырыць свае тэрыторыi на паѓднёвым напрамку. Японiя, зразумела, аб'явiла вайну Германii i Аѓстрыi. Каб прыхапiць нямецкiя калонii ѓ Цiхiм акiяне.
  Расii гэта развязала рукi на Далёкiм Усходзе. А на захадзе немцаѓ цiснулi.
  Толькi на рацэ Одэр Германiя змагла прыпынiць наступ рускай армii. Для гэтага прыйшлося спынiць усе наступальныя дзеяннi на Захадзе. Амаль палова Аѓстра-Венгрыi аказалася вызвалена рускiмi войскамi.
  Такiм чынам, аѓстрыйская iмперыя фактычныя выйшла з гульнi i ператварылася для Германii ѓ цяжар. Балгары ж пачалi наступленне на Стамбул.
  Зiмой у ваенных дзеяннях на тэрыторыi Еѓропы наступiла зацiшша. Затое руская армiя пачала наступленне на Турцыю. I тут усё развiвалася паспяхова. Тым больш арабы i армяне паѓсталi супраць асманскага валадарства.
  Рускiя войскi ѓ лютым ужо былi Багдадзе, а ангельцы захапiлi Басру. Да канца сакавiка Расея заняла ѓсю Малую Азiю i прыступiла да штурму разам з Балгарамi i сербамi Стамбула. Турцыя выйшла з гульнi. Сiрыя, Палестына, поѓдзень Iрака адышлi да Брытанii i Францыi - Расiя атрымала ѓсё астатняе. Саудаѓская Аравiя - пакуль заставалася фармальна незалежнай тэрыторыяй, але i яе належыла падзялiць пасля капiтуляцыi Германii. А яна была ѓжо не за гарамi. 25 красавiка 1915 гады ѓ вайну немцамi ѓступiлi ЗША. Зразумела амерыканцы практычныя людзi i жадалi паспець да падзелу пiрага перамогi. Рускае войска да вясны ѓ вялiкiх колькасцях выпусцiла новы тып зброi: усюдыходы "Месяц"-2 з кулямётамi. Новыя танкi хоць i лёгкiя, але развiвалi хуткасць на шашу 40 кiламетраѓ за гадзiну i валодалi выдатнымi хадавымi якасцямi.
  Рускiя войскi ѓ пачатку траѓня, як толькi падсохлi дарогi, пачалi наступ у Венгрыi i на ѓсiм паѓднёвым фронце. Аѓстрыйскае войска распалася, нямецкiх войскаѓ для ѓтрымання фронта аказалася недастаткова.
  22 чэрвеня рускiя войскi ѓвайшлi ѓ Вену. А 24 чэрвеня англiйскiя, французскiя, бельгiйскiя, i першыя амерыканскiя батальёны ѓвайшлi ѓ Брусель. У вайну супраць Германii, уступiла Галандыя, а крыху пазней i Швецыя, з Данiяй. Немцы з цяжкасцю ѓтрымлiвалi перашкоду па Одэру, але расiйскае, царскае войска развiла наступ на Мюнхен. Найбуйнейшы на поѓднi Германii горад упаѓ 7 жнiѓня 1915 года. А 11 жнiѓня Германiя ѓ абсалютна безнадзейнай для сябе сiтуацыi капiтулявала.
  Пасля чаго пачаѓся падзел тэрыторыi. Аѓстра-Венгрыя i Асманская iмперыя знiклi з сусветнай палiтычнай карты. Балгарыя атрымалася, тую частку турэцкай тэрыторыi, што ѓ яе адваявалi асманы ѓ 1913 годзе. Сербiя значна пашырылася i пераѓтварылася ѓ Югаславiю. Румынiя атрымала Трансiльванiю. Расея ѓключыла ѓ свой склад: Букавiну, Галiцыю, Чэхаславакiю, Кракаѓскую вобласць i палову Венгрыi, аж да самога Будапешта, дзе i правялi мяжу. Германiя атрымала капiтальнае зразанне сваёй тэрыторыi. На захадзе ёй прыйшлося вярнуць Эльзар i Латарынгiю Францыi, раней заваяваныя землi Данii. На ѓсходзе складаней за ѓсё.
  Расiя настойвала на правядзеннi мяжы па Одэры, а для Францыi па Рэйне. Але ЗША i Брытанiя не хацелi занадта ѓжо ѓзмацняць Расiю i Францыю i аслабляць Нямеччыну. У вынiку быѓ прыняты кампрамiсны варыянт. Расея атрымлiвае ѓсе землi на Усходзе, дзе маюць большасць палякi.
  Усходняя Прусiя страцiла Клайпеду, Данцыг, i апынулася отрезной ад Нямеччыны, але хоць ва ѓсечаным выглядзе захавалася. Кёнiгсберг застаѓся нямецкiм. Але землi Нямеччына страцiла шмат. Мяжа атрымалася моцна пераламанай. Месцамi нават даходзiла да Одэра, i шмат у чым залежала ад этнiчнага складу насельнiцтва. Памеранню зрэшты, немцы амаль цалкам захавалi за сабой. Але ад Берлiна, да расiйскай мяжы заставалася не больш за сто кiламетраѓ.
  Так, што немцы пад прыцэлам. Колькасць германскай армii абмяжоѓвалася ста тысячамi салдат i афiцэраѓ. На немцаѓ наклалi вялiзныя рэпарацый. Вайна працягнулася крыху больш за год.
  Расiйская, царская iмперыя не паспела ѓпасцi ѓ стан крызiсу, i выйшла з вялiкiмi тэрытарыяльнымi набыццямi. Аѓтарытэт цара ѓмацаваѓся, i хваля рэвалюцыйнага руху пайшла на спад, а ѓ эканомiцы наадварот наступiѓ перыяд незвычайна бурнага ѓздыму.
  
  
  Як ленiну ѓдалося стаць прэзыдэнтам ЗША
  Уладзiмiр Iльiч Ленiн, iмкнучыся здавацца вышэй, з-за ѓсiх сiл выпрастаѓся. Яго сухiя, маленькiя, але вельмi рухомыя ручкi, нервова круцiлася, па блiскучым, чорным, вырабленым з рэдкага сандалавага дрэва сталу. Чалавек, якi сядзеѓ насупраць яго, вялiзнага росту ѓ белым гарнiтуры з цяжкiм, залатым ланцугом на бычынай шыi, зароѓ.
  - Ну, што спадар Ульянаѓ. Я згодны на вашыя ѓмовы - пяць штук баксаѓ у месяц, плюс працэнт з кожнага пушчанага з малатка прадпрыемства! - Тут голас грамiлы стаѓ цвярдзейшы i яны нават рэзка страсянуѓ важкi ланцуг. - Толькi каб таварыш Ленiн без фальшу i пылу!
  Даволi пацiраючы ѓспацелыя рукi, Уладзiмiр Iльiч сказаѓ:
  - Зразумела мiстэр Ракфелер, толькi ѓ нашай справе без фальшу нiяк нельга! Усё павiнна быць палюбоѓна i вельмi душэѓна!
  I абодва прахiндзея гучна разрагаталiся...
  ------------------------------
  У Расii не здарылася кастрычнiцкай рэвалюцыi. На франтах першай сусветнай вайны ѓсталявалася часовае зацiшша. Немцы i аѓстрыйцы спрабавалi дабiцца поспеху на Захадзе.
  Рускае войска выяѓляла актыѓнасць толькi турэцкiм фронце, дзе ёй атрымалася канчаткова злучыцца з ангельцамi, i вырабiць супернiку шэраг параз, заняѓшы большую частку малой Азii.
  Але вось сабраѓся Устаноѓчы Сход, у якiм бальшавiкi апынулiся ѓ адчайнай меншасцi, а дамiнавалi эсэры.
  Адным з першых рашэнняѓ стала: надзяленне сялян зямлёй i працяг вайны да пераможнага канца!
  У лiпенi 1918 наступ немцаѓ на Парыж правалiлася i пераможнае Расiйскае войска нанесла ѓдар: спачатку па аѓстрыйцах, затым i па немцах.
  Нямеччына адчайна супрацiѓлялася, але ѓ снежнi калi рускiя войскi на ѓсходзе занялi Варшаву i Кракаѓ, саюзнiкi на захадзе авалодалi Бруселем - усё ж капiтулявала. Праѓда на два тыднi пазней - адбiлася адсутнасць рэвалюцыi.
  Вiльгельм зрэшты, быѓ змушаны адмовiцца ад амаль усiх сваiх паѓнамоцтваѓ застаючыся чыста намiнальным манархам.
  А прэзiдэнтам новай Расiйскай рэспублiкi стаѓ генерал Карнiлаѓ. У жнiѓнi 1917 яго мяцеж аказаѓся паспяховым, праѓда, Керанскi фармальна застаѓся прэм'ерам, але пасаду прэзiдэнта ѓжо аддаѓ Карнiлаву.
  Ён жа Карнiлаѓ стаѓ вярхоѓным галоѓнакамандуючым.
  Далей былi ѓсенародныя выбары прэзiдэнта Расii i рэферэндум па новай канстытуцыi.
  Народ якому аѓтарытарная форма праѓлення цалкам звыклая - падтрымаѓ варыянт Карнiлава.
  Расiя пашырыла свае ѓладаннi за кошт Германii, якi распаѓся Аѓстра-Венгрыi, i знiклай з карты свету Турцыi.
  Апошнюю канчаткова падзялiлi памiж сабой вялiкiя дзяржавы. Расii дасталася малая Азiя, пралiвы i Канстанцiнопаль. Французы забралi сабе Сiрыю, ангельцы Палестыну i Iрак.
  1926 памiж Расеяй i Японiяй зноѓ успыхнула вайна. Падставай стаѓ статус Маньчжурыi i Порт-Артура. Згодна з дагаворам арэндныя правы на Порт-Артур былi перададзены Японii, i тэрмiн арэнды скончыѓся. Аднак японцы i не збiралiся вяртаць захопленае Кiтаю.
  Тым больш улада толькi што атрымаѓ малады Хiрахiта - якi марыць аб новых перамогах.
  Аднак руская была ѓжо iншая. Загартаваная на франтах першай сусветнай вайны, з дасведчанымi камандзiрамi, новымi танкамi i самалётамi, яна прынялася паспяхова наступаць на Японцаѓ.
  Праз чатыры з паловай месяцы руская армiя ѓзяла Порт-Артур i выбiла японцаѓ з кантынента!
  Некаторы час Японiя яшчэ трымалася на моры - пакуль не падышлi караблi Балтыйскай i Чарнаморскай эскадры.
  Пасля чаго краiна Узыходзячага Сонца капiтулявала.
  Расея развiвалася вельмi хутка, але ѓ 1929 годзе ва ѓсiм свеце пачалася вялiкая дэпрэсiя.
  Бунты ахапiлi i расейскую iмперыю. Тым больш, што Карнiлаѓ праводзiѓ актыѓную русiфiкацыю.
  Зрэшты, яму ѓдалося ѓтрымацца, на троне, а ѓ ЗША... да ѓлады прыйшлi амерыканскiя бальшавiкi на чале з Ленiным!
  Адправiѓшыся ад дэпрэсii новы бальшавiцкi рэжым пачаѓ рыхтавацца да новай вайны!
  Рэвалюцыя ѓ Iспанii скончылася перамогай камунiстаѓ i тым самым быѓ створаны магутны бальшавiцкi плацдарм у Еѓропе...
  1 студзеня 1938 гады. Уладзiмiр Iльiч Ленiн нервова мерае крокамi па вялiзным кабiнеце ѓ Белым доме. Сiтуацыя ва ѓсiм свеце абвастраецца. Услед за Iспанiяй камунiсты дабiлiся поспеху ѓ Францыi.
  Расiя якой кiруе генералiсiмус i прэзiдэнт Карнiлаѓ ужо ясна дала зразумець, што не дазволiць праводзiць экспансiю бальшавiзму ѓ Еѓропу. Пяцьсот дывiзiй у дзесяцi мiльённай расiйскай армii - гэта зусiм не жарт!
  Уладзiмiр Iльiч гэта разумее. I прапануе тактычны саюз Брытанii супраць Расii.
  Ангельцы заѓсёды ставiся вельмi насцярожана да рускай экспансii. Але радыкальны камунiзм iх палохаѓ яшчэ больш. Трэба было ѓбiць клiн памiж iмi i Расiяй.
  Ленiн рыхтаваѓся прыняць мiнiстра абароны Чэрчыля i заадно даць ангельцам доказ непахiснай моцы ЗША.
  А для пачатку лысы дыктатар заслухаѓ даклад аб новай зброi - "атамная бомба".
  Оппенгеймер вытрымаѓ даклад у вельмi стрыманых танах. Ды ѓжо ёсць поспехi i нават запушчаны атамны рэактар, але да з'яѓлення атамнай бомбы яшчэ вельмi далёка. Галоѓная праблема атрыманне ѓзбагачанага ѓрана i плутонiю. Акрамя, тое i гэта навiна не зусiм прыемная - каштаваць адна такая бомба будзе як некалькi лiнкораѓ. Так, што нават яшчэ пытанне - цi варта марнавацца на адну вялiкую бомбу - калi можна зрабiць сто тысяч маленькiх?
  Ленiн маларослы, лысы, але ѓсё яшчэ не страцiѓ рухомасцi стары (шэсцьдзесят сем гадоѓ зрэшты - гэта яшчэ далёка да глыбокай старасцi!), энергiчна хадзячы па вялiкiм холе кабiнета - заѓважыѓ:
  - Вы таварыш не разумееце дыялектыкi! Ды бомба пакуль будзе яшчэ дарога, але потым яе кошт з пераходам на серыйную вытворчасць знiзiцца на архi парадак!
  Оппенгеймер нясмела заѓважыѓ:
  - I рускiя не будуць сядзець склаѓшы рукi!
  Рушыла ѓслед лагiчная i цвёрдая выснова ад Уладзiмiра Iллiча:
  - Значыць трэба апярэдзiць iх любой цаной!
  Тут чарнаскуры памагаты Оппенгеймера як заспявае:
  - Бо нам патрэбна перамога! Адна на ѓсiх мы за коштам не пастаiм! Адна на ѓсiх мы за коштам не пастаiм!
  Оппенгеймер пакланiѓся прэзiдэнту ЗША Ленiну i прароѓ:
  - Вы генiй! Зразумела мы за коштам не пастаiм, i апярэдзiм рускiх, але нам патрэбны грошы!
  Ленiн упэѓнена вымавiѓ, пастукваючы абцасамi, туфляѓ з кракадзiлляѓ скуры:
  - Грошы будуць!
  - I рабы!
  Уладзiмiр Iльiч вымавiѓ гiстарычную фразу:
  - Я не абмяжоѓваю вас у сродках! Я абмяжоѓваю вас у часе!
  Шасцярэнькi каманднай i адмiнiстрацыйнай машыны iмперыi ЗША закруцiлiся.
  Але i гэта не самае галоѓнае. Уладзiмiр Iльiч як нiхто iншы разумеѓ - каб перамагчы Расiю - трэба падарваць яе знутры.
  Уладзiмiр Iльiч зморшчыѓ свой высокi, у доѓгiх, няроѓных маршчынах лоб i энергiчна зняѓшы трубку з тэлефона пачаѓ набiраць Далеса.
  Калi галоѓны шпiён падышоѓ да апарата, Ленiн ва ѓсёй горла аглушальна прагарлапанiѓ:
  - Нам патрэбен чалавек, роѓным цi прынамсi не шматлiкiм якi саступае мяне ва ѓменнi бунтаваць, падманваць i спакушаць народ!
  Далес вельмi нават упэѓненым тонам адказаѓ:
  - Такi чалавек мне вядомы Уладзiмiр Iльiч!
  Ленiн, падскокваючы, нiбы чорцiк зароѓ:
  - Дык хто ж ён? Хто гэты рукатворны генiй?
  Далес, расцягваючы склада на распеѓ, вымавiѓ:
  - Iосiф Вiсарыёнавiч Сталiн! Вы яго, мусiць, ведаеце ђладзiмiр Iллiч!
  Ленiн падмiргнуѓ сам сабе ѓ люстэрка з пазалочаным i дыяментавым апраѓленнем i зароѓ:
  - Гэта кухар гатуе толькi вострыя стравы!
  Далес, ухмыльнуѓшыся ѓпэѓнена, пацвердзiѓ:
  - Але менавiта такi нам i патрэбен!
  Ленiн зноѓ падмiргнуѓ i рыкнуѓ:
  - Дай Сталiну ѓсё, што ён просiць. I паабяцайце яму месца гэтага архi нiкчэмнага генералiсiмуса Карнiлава!
  Далес аглушальна раѓнуѓ:
  - Будзе выканана Уладзiмiр Iльiч!
  
  НI КАЛI НЕ ЗДАВАЙСЯ ВIЦЯЗЬ
  Многiя спрачаюцца пра тое, цi перамаглi б расейцы ѓ другой сусьветнай самастойна, без дапамогi Захаду? Вось вырашылi Багi праверыць гэта на практыцы. I ѓ адным паралельным светабудове, размясцiлi бар'ер памiж саюзнымi войскамi, калонiямi, i Трэцiм Рэйхам разам з СССР. I здарылася гэта для чысцiнi эксперыменту яшчэ ѓ чэрвенi 1941 гады.
  Каб не маглi саюзнiкi нi дапамагчы СССР нi Трэцяму Рэйху. А для поѓнай чысцiнi эксперымента, i Японiю схавалi за бар'ер. Маѓляѓ, няхай усё будзе абсалютна чыста, нiбы ѓ лабараторыi.
  У самыя першыя днi нiчога асаблiвага адрознага ад рэальнай гiсторыi не адбывалася. Фрыцы прасоѓвалiся як у рэальнай гiсторыi прыкладна па 30-40 кiламетраѓ у дзень, але паступова запавольваючыся. Вядома адсутнасць бамбардзiровак ангельцаѓ, i супернiкаѓ у корпуса Ромеля давала магчымасць развязаць частку сiл - асаблiва авiяцыi. Але немцы пакуль гэтага не рабiлi, дык справы на франтах i так iшлi дастаткова паспяхова. Аднак у канцы лiпеня, Смаленская бiтва прытармазiла прасоѓванне фрыцаѓ. Гiтлер прыняѓ рашэнне адклiкаць з Лiвii Ромеля i яго дывiзii, вырашыѓшы, што i акупацыйных сiл Iталii цалкам дастаткова. Фашысцкае кiраѓнiцтва, каб не марнаваць час, стала перакiдваць узброеныя сiлы i асаблiва авiяцыю з Францыi i з Балкан. Гiтлер усё яшчэ разлiчваѓ, што зможа прарваць савецкiя войскi ѓ цэнтры i паспець да зiмы.
  Замест павароту на поѓдзень, фрыцы аднавiлi наступ у цэнтры, iмкнучыся ахапiць савецкiя войскi, якiя атакуюць Смаленск з флангаѓ. А корпус Ромеля ѓжо 13 жнiѓня перайшоѓ у наступ фарсiраваѓшы Днепр i iмкнучыся выйсцi ѓ тыл савецкай групоѓцы якая абараняе Кiеѓ.
  Сталiн знаходзiѓся ѓ разгубленасцi. Супраць яго нечакана апынулася практычна ѓся Еѓропа i французскiя валадарствы ѓ Афрыцы, i нiводнага саюзнiка.
  Няѓжо, што ад Японii зараз не чакай небяспекi. I Вярхоѓны галоѓнакамандуючы аддае загад: зняць усе дывiзii з Далёкага Усходу.
  Нямецкiя войскi, якiя прарвалiся амаль да самой Масквы, спыненыя сiбiрскiмi карпусамi. Але на поѓднi дзякуючы змене камандавання i дзеянням Роммеля фрыцы змаглi адсекчы савецкую паѓднёвую групоѓку.
  Адмоѓна на ход баявых дзеянняѓ ва Украiне паѓплываѓ i той фактар, што Сталiн баязлiва сцягнуѓ усе рэзервы ѓ Маскву, i тым самым агалiѓ сам сабе тылы.
  Дакладней не сабе, а паѓднёвай групоѓцы. Дрэннае атрымалася стан. Але i ѓ рэальнай гiсторыi, абарона Кiева стала паражэннем. Толькi тут быѓ нюанс, немцы ѓжо пад Масквой, а фашысты ѓзмацнiлiся за рахунак Еѓропы, хутчэй, чым Сталiн за рахунак Далёкага ђсходу. I адлегласць немцам прыйшлося пераадолець меншую, i дарогi ѓ Еѓропе лепшыя. А паспрабуй усё па адной транссiбiрскай магiстралi iмклiва перакiнуць.
  У вынiку немцы змаглi прарвацца да Харкава i Варашылаѓграда яшчэ раней, чым у рэальнай гiсторыi, захапiѓшы масу прамысловасцi i заводаѓ.
  Ленiнград таксама аказаѓся блакiраваным, але не ѓзятым. А немцы ѓвайшлi ѓ Крым. I фрыцам атрымалася захапiць на поѓднi i Варонеж, рушыѓшы ѓздоѓж Дона да Сталiнграда.
  Маскву ѓсё ж адстаялi i зiмой нават перайшлi ѓ контрнаступленне. Але на паѓднёвым флангу Ромелю ѓдалося прарвацца да Сталiнграда. Дакладна таксама не прайшла высадка дэсанта ѓ Керч. Савецкiя войскi з вялiкай працай толькi змаглi адцiснуць ад Сталiнграда супернiка. I тое толькi таму, што клiмат не быѓ на баку Вермахта i iм быѓ iмклiва ваяваць у мароз i гурбу.
  Ды што прыйшлося Роммелю адысцi за Дон. I гэта для фюрара стала аглушальна аплявухай.
  Але вось увесну 1942 гады, суадносiны сiл памянялася. Добра нацiснуѓшы на сваiх саюзнiкаѓ, немцы павялiчылi колькасць i сваiх войскаѓ, у тым лiку за кошт хiвi, так i колькасць сатэлiтаѓ. Асаблiва дадало колькасцю Iталii, i Францыя. На ѓсходнiм фронце з'явiлiся i чарнаскурыя дывiзii. Балазе ангельскiя i амерыканскi фронт з Афрыкi перакiдаць войскi i рэсурсы не мяшаѓ.
  А дэ Голя, калi ён страцiѓ падтрымку саюзнiкаѓ - выдалi яго ж паплечнiкi.
  Такiм чынам, супраць СССР аказалiся сабраныя больш значныя сiлы, чым у рэальнасцi. Асаблiва дадалi фрыцы ѓ самалётах, захоѓваючы сваю перавагу ѓ паветры. А сухапутныя сiлы перавысiлi сем мiльёнаѓ супраць 5,6 мiльёна савецкiх салдат.
  I наступ фашысты пачалi на поѓднi. Сталiнград Ромелю ѓдалося захапiць 27 чэрвеня. Фрыцы змаглi навалiцца сотнямi танкаѓ на горад зараз. Адбiлася таксама панаванне авiяцыi супернiка ѓ паветры, што ѓскладнiла перакiдку савецкiх падмацаванняѓ, праз шырокую раку Волгу.
  Нажаль, у АI не здарылася гераiчнага Сталiнграда. А Роммель рушыѓ па пракладзеным у планах маршруце ѓнiз па Волзе i да Каспiйскага мора.
  Спробы прабiць немцаѓ контрударамi ѓ цэнтры не прайшлi. Тым больш Ржэѓскага выступу не ѓтварылася. Так фрыцы мелi ѓ момант савецкага контрнаступлення больш роѓны фронт, i адышлi таксама больш раѓнамерна. Але Ржэѓ, на жаль, застаѓся за фашыстамi.
  Прабiць фрыцаѓ не ѓдавалася, а Каѓказ утрымаць пасля падзення Сталiнграда вельмi цяжка. Бо артэрыя забеспячэння на Волзе перарэзана. А калi ѓ канцы лiпеня немцы выйшлi да Каспiйскага мора, то i зусiм становiшча стала амаль безнадзейным. Цяпер забяспечваць можна было толькi водным шляхам.
  Улiчваючы, што ѓ гiтлераѓцаѓ перавага ѓ паветры, то мерапрыемства рабiлася, нечым сярэднiм, памiж, выключна цяжкiм i безнадзейным.
  Жнiвень, i верасень прайшлi ѓ разлютаваных баях, пакуль супернiк па ѓзбярэжжы Каспiя не дайшоѓ да Баку. I там яшчэ з Роммель па супрацiѓлялiся да канца кастрычнiка. Палажэнне пагоршыла ѓступленне ѓ Турцыi ѓ вайну.
  На рахунак Японii багi-эксперыментатары паклапацiлiся, а на рахунак асманаѓ няма. Але зiмой наступаць на Маскву гiтлераѓцы ѓсё роѓна не адважылiся, спынiлiся на зiмоѓку.
  Чырвоная Армiя распачала некалькi спроб наступлення. Але супернiк пераѓзыходзiѓ у жывой сiле, у колькасць дасведчаных кадраѓ i ѓ авiяцыi. Толькi танкаѓ i артылерыi рабiлася ѓ СССР пакуль больш. Але танкi былi ѓ асноѓным лёгкiя, i якасць бранiраванне вельмi няважнае. Самалётаѓ таксама вырабляецца быццам бы шмат, але з-за дэфiцыту дзюралю яны цяжэйшыя i меней манеѓраныя чым эталонныя. ЯК-9 таксама атрымаѓся, амаль цалкам з дрэва. I гэта зразумела, з'яѓлялася мiнусам.
  Гiтлер жа разлiчваѓ на свае новыя танкi знакамiтыя - "Пантэры" i "Тыгры".
  Iх выпускалi ва ѓсё нарастальных колькасцях. З'явiѓся, i трэцi прадстаѓнiк звярынца: "Леѓ". У рэальнай гiсторыi такая машына распрацоѓвалася ѓ 1942 году, але з-за недахопу рэсурсаѓ i вялiкай вагi, самага цяжкага монстра забракавалi.
  Але тут ужо "Леѓ" вагой 90 тон пайшоѓ у серыю. Яго добрыя якасцi магутнае бранiраванне i 105-мiлiметровая гармата, збольшага кампенсавалi горшыя хадавыя якасцi. Серыйныя 76-мiлiметровыя савецкiя гарматы не маглi прабiць "Льва" з усiх ракурсаѓ.
  Так што гэта быѓ добры танк прарыву, калi лiнiя абароны вельмi магутная, i з глыбокiмi эшалонамi.
  А савецкае камандаванне ѓмацавалася пад савецкай сталiцай капiтальна. I паспрабуй тут прарвацца.
  Чацвёрты прадстаѓнiк звярынца: "Маѓс", некалькi затрымаѓся з запускам у серыю.
  Колькасць Чырвонай армii была даведзена да шасцi мiльёнаѓ, праѓда многiя салдат навабранцы.
  Iм супрацьстаяла больш за дзевяць мiльёнаѓ, але колькасная перавага часткова кампенсаваѓ занадта ѓжо разнамасны характар варожай армii.
  У авiяцыi супернiк мацней i лiкам i якасцю. З'явiлiся найноѓшыя МЕ-309 i Ю-288. У адказ ваююць савецкiя машыны горшай якасцi, з-за недахопу квалiфiкаванай працоѓнай сiлы i дэфiцытных матэрыялаѓ. Танкi пакуль яшчэ старыя Т-34, i большая частка лёгкiх, а таксама КВ.
  Улетку Вермахт вёѓ наступ: штурм Масквы i напад уверх па Волзе на Саратаѓ. Маскву пасля разлютаваных баёѓ да канца восенi акружылi. Саратаѓ, Куйбышаѓ, Пенза, Ульянаѓск таксама аказалiся захопленыя. Сталiн уцёк у Свярдлоѓск. Сiтуацыя стала крытычнай.
  Сталiцу быѓ дадзены загад: нi пры якiх абставiнах не здаваць. Немцы рабiлi штурмы, але адкочвалiся або ѓвязалi ѓ вулiчных баях. Зiмой наступленне Вермахта прыпынiлася. Праѓда, немцы ѓ падвойнае кольца заключылi не толькi савецкую сталiцу, але Ленiнград.
  У маi зноѓ пачаѓся наступ фашыстаѓ, але ѓжо ѓ напрамку горада Горкi i Казанi. Савецкае танкабудаванне, нягледзячы на ѓсе цяжкасцi, змагло запусцiць у серыю: Т-34-85 i IС-2, праѓда, у невялiкiх колькасцях.
  Горкi ѓпаѓ толькi ѓ лiпенi, а Казань пратрымалася да канца жнiѓня.
  У Ленiнградзе панаваѓ жудасны голад, i фрыцы нават не спрабавалi яго штурмаваць. А Масква паступова бралася пад кантроль. I вось 30 верасня, пасля вельмi кровапралiтнага штурму паѓ Крэмль.
  Моцна разбурылi першакласную крэпасць. I гэта стала новым ударам для савецкага народа. Немцы рушылi на Урал, але там угразлi ѓ гурбах. Цяжка ваяваць з СССР. Сталiн быѓ прыхiльнiк стаяць да канца. Але гэта каштавала вельмi дорага i самой краiне i немцам у прыватнасцi.
  На поѓднi фашысты прасовалiся i па Сярэдняй Азii.
  У 1945 году ѓ СССР з'явiлiся СУ-100 i IС-3, але толькi ѓ малых серыях. Нажаль, а да канца чэрвеня гiтлераѓцы пакарылi i Сярэднюю Азiю. А ѓ лiпенi паѓ i Свярдлоѓск. У жнiѓнi немцы захапiлi Курган i Цюмень. А 3 верасьня яшчэ i Табольск. У канцы верасня Ханты-Майсiйск. А ѓ сярэдзiне кастрычнiка i Омск.
  Новасiбiрск зрэшты, пакуль фашыстам не скарыѓся. Вельмi суровыя маразы прымусiлi фрыцаѓ прылiпнуць да гарадоѓ.
  Так што да самага траѓня 1946 гiтлераѓцы актыѓных ваенных дзеянняѓ не вялi.
  Пасля чаго пайшлi на Новасiбiрск. У баях прынялi ѓдзел дыскападобныя верталёты, i найноѓшыя танкi серыi "Е". Зрэшты, фюрару гэта не занадта дапамагло. Новасiбiрск фрыцы ѓзялi, у канцы чэрвеня. Фарсiравалi раку Об. Далей у лiпенi каты захапiлi i Кемерава i Томск, i Алтайскi край. Пасля разлютаваных баёѓ Абакан упаѓ у Аѓгусце, а Iркуцк штурмаваѓся ѓ вераснi.
  Немцы, багата рыгаючы крывёй, узялi i яго. Але зноѓ такiя выдыхлiся. Расцягнулiся ѓ камунiкацыях. Так спынiлiся на подступах да Чыты. Але ѓ прынцыпе, куды iм спяшацца? Можна чакаць гады, i выпрабоѓваць новую тэхнiку.
  Няхай гэта будзе дыскалёты або рэактыѓная авiяцыя. У 1947 годзе савецкiя канструктары запусцiлi ѓ серыю танкi IС-4, IС-7 i Т-54. Праѓда, у чыста сiмвалiчных аб'ёмах. Бракавала нi людзей, i нi рэсурсаѓ. Гiтлераѓцы аднавiлi сваё прасоѓванне. Захапiлi Агiнскае ѓ канцы чэрвеня Благавешчанск. Хабараѓск упаѓ у лiпенi, а Уладзiвасток у жнiѓнi. Такiм чынам фашысты захапiлi амаль усе буйныя савецкiя гарады. Можа акрамя Пертапаѓлаѓска. Магадан каты захапалi ѓ вераснi. Але ѓсё роѓна Сталiн i не пайшоѓ на капiтуляцыю.
  У канчатковым вынiку фашысты ѓсё роѓна прайгралi!
  
  
  ВАЙНЫ КАСМIЧНАГА РАСКЛАДУ
  Пасля некалькiх, адносна шчасных гадоѓ, для Расii наступiлi цяжкiя выпрабаваннi. Паднябесная iмперыя, выкарыстоѓваючы свой каласальны людскi рэсурс i перавагi таталiтарнай палiтычнай сiстэмы, змагла стаць сусветным гегемонам. У Расii ж успыхнула жорсткая бойня на паѓднёвых рубяжах. I хоць мяцеж iсламiстаѓ i быѓ прыгнечаны, вайна з тэрарызмам паглынула мноства рэсурсаѓ. Сiтуацыю пагоршыла i жорсткае супрацьстаянне з Захадам.
  Пакуль усё трымалася на ядзерным стрымлiваннi, не было маштабных войн. Але амерыканскi навуковец Велiнгтон, дадумаѓся да запуску да Меркурыя адмысловага тыпу ракеты на штучна сiнтэзаваным радыеактыѓным элеменце.
  Але адбылася памылка ѓ навiгацыi. Ракета адхiлiѓшыся ад курсу, звалiлася на Сонца... Адбылося вывяржэнне вельмi разрэджанай плазмы, не небяспечнай для жывых арганiзмам, але якая збiвае атамную структуру, i ледзь змяняючую сувязi памiж нейтронамi ѓ атамным ядры. Якраз роѓна настолькi, каб зрабiць немагчымай некiравальныя ядзерную i тэрмаядзерную рэакцыi.
  I як з прычыны гэтага: ядзерная зброя ператварылася ѓ груду бескарыснага хламу.
  Наймацнейшая ѓ ваенным i эканамiчным плане краiна свету: Паднябесная iмперыя, у якой з-за перанасялення паѓстаѓ востры недахоп прэснай вады i энерганосьбiтаѓ, прад'явiла ѓльтыматум на арэнду Сiбiры.
  Расiя адказала рашучай адмовай...
  Пачалася вялiкая вайна: Азiяцкай каалiцыi супраць Захаду. Наша Айчына стала галоѓнай арэнай маштабных бiтваѓ. Мiрнае жыццё засталося ѓ мiнулым: паѓсюдна запанавала пекла вайны. Найжорсткiя баi кiпелi ад полюса да полюса.
  Становiшча на франтах склалася крытычная: Азiяцкi звяз ужо падступаѓ да ђральскiх гор.
  Каля Екацярынбурга адбылося падзенне асляпляльна балiда, i ѓзнiкла, смяротна небяспечная зона, у якой нiводны чалавек, не мог пражыць i хвiлiны.
  Радзiма, святая Расiя -
  Для цябе адкрыта сэрца ведай...
  Кроѓ поля бiтвы арасiла-
  Каб цвiѓ у каханнi Айчыны край!
  
  Пульс Зямлi са стогнам гулкiм б'ецца,
  Цяжка, калi раве вайна...
  Але ѓзыдзе над Руссю Слаѓнай Сонца-
  Ты нам мацi несмяротная адна!
  
  Жыта ѓ палях бязмежных залацiцца,
  Снег зiхацiць яркiм срэбрам.
  I з абразоѓ пазiраюць горда твары -
  Вiцязь будзь у баталii арлом!
  
  Пераможам мы ѓ лаянцы супостата,
  Адстаiм крылатую мару.
  Няма адважней рускага салдат,
  Я малiтву Богу данясу!
  . Асноѓны змест.
  Калi сэрца напаѓняе мiласэрнасць - чамусьцi пусцее кашалёк!
  Вяршынi Уральскiх гор нагадваюць якiя тырчаць з пашчы, з'едзеныя карыесам iклы. На брыючым палёце iмчацца расiйскiя знiшчальнiкi-бесхвосткi. Нiбы iмклiвыя сокалы, рускiя вiцязi атакуюць непаваротлiвыя, але магутна браняваныя крылатыя лiнкоры паднябеснай iмперыi.
  Пiлот ВПС Андрэй Агнеѓ выконвае складаны вiраж. Цяжкая пяцiствольная кiтайская гармата, выплёѓвае полымя i метал. Агнявы смерч праносiцца лiтаральна за некалькi мiлiметраѓ ад напаѓпразрыстай бронi расiйскага знiшчальнiка. Бясхвостка агрызаецца ѓ адказ. З вострага носа саслiзгвае крышаны пульсар. Вярчальная вежа велiчэзнага кiтайскага верталёта карабацiцца ад траплення... Гучаць прыглушаныя крыкi.
  Цёмны твар з высокiм iлбом Андрэя расплываецца ѓ белазубай усмешцы.
  Яго напарнiца, асляпляльна прыгожая бландынка, Васа Кальцова, робiць бочку, прымусiѓшы праскочыць мiма сталёвую пiраннi некiравальнай ракеты i пасылае "падарунак" у адзiн з дванаццацi велiзарных шруб верталёта лiнкора.
  Велiзарны, з трайным побач лопасцяѓ, шруба развальваецца на кавалкi. Васа, нездарма яе iмя перакладаецца як царыца, умела бiць. Яна заѓсёды ваявала толькi ѓ адной кароткай спаднiцы i майцы колеру хакi, затое адчувала голымi пяткамi сябе i знiшчальнiк як адзiнае цэлае.
  Многiя дзяѓчыны пiлоты, пераймалi ёй, iмкнучыся дасягнуць фенаменальнай адчувальнасцi. Лiнкор-верталёт гэта сто дваццаць вогненных кропак, якiя апускаюць на паверхню - агнявы каток. Машына, якая працуе на вугальным пыле, але пры гэтым нясе тысячы тон металу, ужываючы дынамiчную абарону.
  Японскiя, кiтайскiя, iндыйскiя канструктары зрабiлi машыну, непаражальную для расiйскiх сiстэм СПА, але нечакана падверглiся паветранаму нападу.
  Перакошаны ад дзiкай злосцi вузкавокi генерал Мак Лi роѓ, паказваючы сваёй абцягнутай у чорную пальчатку рукой:
  - Знiшчыце iх! Расплаѓце гэтых монстраѓ!
  Паѓнагрудая, але з тонкай талiяй iндыянка-палкоѓнiк заявiла:
  - Гэтая пара - чорны прынц i царыца. Iх яшчэ нiхто нi разу не збiваѓ!
  Мак недаверлiва ѓхмыльнуѓся i прабурчаѓ:
  - Не можа быць. Павысiць шчыльнасць агню.
  I зноѓ лiнкор-верталёт скалануѓся. Вярчальную вежу заклiнавала i, тытанавы корпус загарэѓся. З выццём праносiлiся агорнутыя полымем жоѓтыя i карычныя салдаты. Спрацавала дэтанацыя, i начыненая напалмам ракета палыхнула ѓнутры корпуса верталёта-волата.
  Васа прайграѓшы прыём "горка" i прайшоѓшы мiма вогнезарных трас, выдала:
  - Вайне ѓсе ѓзросты пакорныя, толькi свой апошнi дзень нельга асядлаць, быѓшы зрынутым без часу!
  Андрэй стрымана. Ягоны бацька быѓ самым маладым генералам Ангольскай армii i прыехаѓ вучыцца ѓ Маскву. Там ён ажанiѓся з Лiдзiяй Агневой, знакамiтай спартсменкай i кандыдатам навук. Потым бацька загiнуѓ, а яго чорнага i кучаравага выхоѓвала светлавалосая мацi. У школе Андрэя спрабавалi дражнiць, але хлопчык яшчэ ѓ дзiцячым садку займаѓся адзiнаборствамi. Яго мацi сама выдатна ѓмела бiцца, а айчым быѓ чэмпiёнам па змяшаных стылях.
  Андрэй выдатна вучыѓся, валодаѓ фенаменальнай памяццю i неѓзабаве сам стаѓ правадыром хлапчукоѓ, iх лiдэрам. Вядома, ён абраѓ лётную вучэльню, i пайшоѓ ваяваць за Радзiму Расею. Заслужыѓ вядомасць i павагу. I нiхто не адважыѓся папракаць героя Расii чорнай скурай, тым больш, што негрыцянскiя рысы асобы змяшалiся са славянскiмi i гэта рабiла, па-атлетычнаму складзенаму лётчыку даволi прыгожым.
  Аб яго любоѓных прыгодах хадзiла легенд не менш, чым аб баявых подзвiгах. Хоць сам Андрэй, быѓ куды сцiплей, чым яму гэта прыпiсвалася.
  Вось зараз ён шукаѓ спосаб знiшчыць непаражальны лiнкор. Актыѓная, шматслаёвая браня затуляла асноѓныя вузлы наймагутнай машыны Паднябеснай iмперыi.
  Сава наносiла агнявыя ѓдары па шрубах, iмкнучыся абезрухомiць канструкцыю...
  А тым часам, разгаралася бiтва i на зямлi. У атаку iшлi бязвежавыя танкi ѓсходняга блока. Некаторыя велiзарныя, iншыя наадварот вышынёй не больш за метр.
  Супраць iх байцы заходняй каалiцыi ѓжывалi рухомыя мiны i кiраваныя снарады безадкатак.
  Тут ваявалi не толькi рускiя, але i еѓрапейцы: ангельцы, французы, шведы i шматлiкiя iншыя.
  Агульны вораг зблiзiѓ людзей з белым колерам скуры i хрысцiянскай мараллю. Спрэчкi аб дэмакратыi ацiхлi. Тым больш, што i ѓ Расii антызаходнiя настроi, пасля таго як агрэсiя прыйшла з усходу, сышлi на нiшто. Сапраѓды, куды пацыфiсцкай i талерантнай Еѓропе на Усход лезцi. У iх i народ у значнай ступенi развучыѓся ваяваць. А калi ядзерная зброя знiкла, магутная i перанаселеная Азiя рушыла свае незлiчоныя орды на поѓнач i захад.
  Сярод наступаючых на расейскiя пазiцыi, шмат i арабаѓ. Некаторыя фанатыкi iдуць у атаку, не маскiруючыся, у белых балахонах. Прымаюць смерць з усмешкай на вуснах.
  Тысячы надыходзячых танкаѓ i баявых машын пяхоты, здаюцца з вышынi птушынага палёту мурашкамi. Сава, пашкодзiѓшы чарговую шрубу, крыху збялеѓшы, прашаптала:
  - Усё ж iх занадта шмат... Божа дапамажы Расii.
  Дзяѓчына сама бачыла, што адбываецца ѓ захопленых азiяцкай каалiцыяй гарадах. Масавыя пагромы, забойствы, разня. Мужчын вешалi на дроце, а жанчын i дзяцей уганялi ѓ спецыяльныя лагеры. А потым прадавалi цi размяркоѓвалi на тыя, цi iншыя працы. А катаваннi ваеннапалонных, гэта ѓжо звычайная, i нават абавязковая з'ява.
  Генерал Мак Лi не шкадуе нават сваiх. У бяссiльным ашалеласцi, што не могуць зладзiцца з маленечкiмi знiшчальнiкамi "Чыж"-3, ён хапае са сцяны меч i ссякае пэндзаль, якi кiруе зенiткай арабу. Той ускрыквае, i прыцiскае скрываѓленую куксу да грудзей.
  А грозны камандзiр ужо толькi што адсечанай, з доѓгiмi пазногцямi пэндзлем, пагражае ѓ бок назойлiвых расiйскiх асаѓ, крычучы:
  - Знiшчыць! Спалiць! Спалiць!
  Сава, у лютасьцi, выпускае чарговую ракету... Боекамплект у яе канчаецца. Але i паветраны лiнкор губляе ѓстойлiвасць.
  Яго смяротная артылерыя выбыла з гульнi... Страцiѓшы львiную дзель, сваёй баявой моцы, гмах адварочвае назад. Iм трэба вярнуцца хутчэй на базу для рамонту i папаѓненнi боезапасу.
  Унiзе расiйскiя гарматы трапна страляюць па варожых, вуглаватых, падобных на прасы танкам. Некалькi машын спынiлiся, пусцiѓшы ѓ неба струменьчыкi дыму. У адной "бандуры" пачаѓ рвацца боекомплет. Адляцела, пераварочваючыся, нiбы гiмнастка дзьмула, пакуль не ѓваткнулася ѓ насып са жвiру.
  Дальнабойная, расiйская гармата пасылае снарад у напрамку флагштока. Дзяѓчына-наводчыца з русай касой, хрысцiцца двума пальцамi i шэпча па-нямецку:
  - Няхай складзецца для нас удача!
  Сцяг азiяцкай каалiцыi ярка-жоѓтага колеру з чырвоным кругам пасярэдзiне. Гэта блiжэй да Японii, але менавiта такi сiмвал абрала каалiцыя. Невялiкi снарад высокадакладнай гарматы ламае тоѓсты стрыжань i велiзарнае, здольнае накрыць падлогу стадыёна палатно падае ѓнiз. Дзясятак азiяцкiх танкаѓ аказваецца зараз накрытым аксамiцiстым покрывам.
  З боку заходняй каалiцыi i расiйскiх пазiцый раздаецца дружнае:
  - Ура!
  Сапраѓды сiмвалiчна. I хай супернiк у дзесяць разоѓ пераѓзыходзiць лiкам, але сiла рускага духу непахiсная.
  Абодва расiйскiя знiшчальнiкi аказваюцца на iмгненне крыло да крыла. Адзiнае цэлае - амаль трохкутныя сокалы - абаронцы Расii. Сава ѓжо ѓявiла, як Андрэй пакладзе сваю чорную моцную руку на яе плячо. Гэта сапраѓды моцны мужчына, на якога можна давяраць.
  Але менавiта ѓ гэты момант, нiбы тысяча фотаблiц палыхнулi зараз. I ѓ вачах баявой пары пацямнела. Затым чарноцце размалявалi рознакаляровыя кляксы, падобныя на тыя, што ѓзнiкаюць, пры разлiццi алею па вадзе.
  Андрэй паспрабаваѓ працерцi вочы. Яго рука, з цяжкасцю пераадольваючы супрацiѓленне, нiбы разграбала ваду.
  Нiбы здалёк глуха чуецца голас Савы:
  - Мы што загiнулi?
  Чарнаскуры капiтан, гучна адказвае:
  - Не! Мы жывыя.
  Раптам i гэтае шчыльнае, лiпкае адчуванне знiкае, i яны нiбы апынулiся ѓ стане вольнага падзення. Нават стала на некалькi iмгненняѓ лёгка, нiбы ѓ бязважкасцi.
  Сава нават крыху засмучана пашаптала, нараспеѓ:
  Здаецца, што свет безнадзейна загiнуѓ,
  I перакрыты да зорак вiцязя шлях...
  У гэтых выгiнах бязмежных арбiт,
  Не наканавана - вера ёсць патануць!
  I тут жа войкнула, прызямлiѓшыся босымi падэшвамi на вострыя, горныя камянi. Змрок, перамешаны са светлавымi плямамi i хвалямi, рассеяѓся.
  Вачам крыху балюча ад травеньскага, паѓдзённага святла. Сава апынулася на карачках i тут жа ѓскочыла.
  Андрэй прафесiйна сагнуѓ у скачку ногi, i ѓмела прызямлiѓся. Яго твар з мужным падбародкам, i высокiм шырокiм iлбом захаваѓ спакойны выраз. Ён нават усмiхнуѓся сваёй напарнiцы:
  - Бачыш! Ёсць тое святло i як я даѓно падазраваѓ - гэта не рай!
  Сава, хiстаючыся, зрабiла некалькi няѓпэѓненых крокаѓ. Пры прызямленнi, яна балюча выцяла сабе босыя падэшвы, i разарвала каленку. Але дзяѓчына, са звыклым намаганнем волi сагнала са свайго твару пакутнiцкi выраз i паказала пальцам перад сабой, усклiкнуѓшы:
  -Вось гэта да!
  Андрэй паглядзеѓ, куды паказала Сава. Перад iмi быѓ паѓразбураны ѓзгорак. А на яго, разбiтай у расколiнах вяршынi быѓ пахаваны шар. Дакладней шарападобны, напалову свiнцовага, напалову плацiнавага адцення апарат, з вострай дзюбай на вяршынi i тузiнам тоненькiх шчупальцаѓ раѓнамерна размешчаных па краях гэтага футурыстычнага аб'екта.
  Дзяѓчына, разгублена, прашаптала;
  - Вось гэта Бiём Ньютана! I як гэтага яго дагадзiла?
  Андрэй прыгледзеѓся, уцiснуѓ галаву ѓ плечы, прынюхаѓся. У паветры пахла азонам i паленымi пакрышкамi. Насцярожана азiраючыся, капiтан ледзь чутна вымавiѓ:
  - Тут мы можам нарвацца на засаду!
  Сава ѓпэѓнена зрабiла крок да шара i, не знiжаючы гучнасцi голасу, вымавiла:
  - Не! Я ведаю, дзе мы! Гэта якраз тая зона анамалii, куды ѓпаѓ касмiчны карабель. Яна ж усяго толькi на сотню мiль на поѓнач ад таго месца, дзе мы змагалiся!
  Капiтан, зноѓ павёѓ плячыма i, захаваѓшы бачнасць спакою ѓ голасе, вымавiѓ:
  - Больш хвiлiны ѓ анамальнай зоне нiхто не мог выжыць. Нават робаты ламалiся, рассыпаючыся ѓ iржу!
  Сава, хоць гэта ёй давалася i нялёгка, адважна ѓсклiкнула:
  -А мы выжывем!
  I яна пабегла, да ѓзгорка. Яе пыльныя, круглыя, падрапаныя пры падзеннi пяткi спрытна мiльгалi па няроѓнай, камянiстай градзе.
  Андрэй уразiѓся. Няѓжо ёй не балюча басанож па вострых камянях? Наогул, паводзiны Кальцовай шматлiкiм здавалiся дзiѓнымi, калi яна iгнаравала звычайную лётную форму, ваявала амаль у не прычыненай адзежай. I калi дзесьцi ѓ Месапатамii цi Афрыцы, можа быць у адной камуфляжнай майцы i зручна, але на ђрале ѓвесну яшчэ прахалодна.
  Дзяѓчына прыбыла з паѓднёвай мяжы. Расейскiя i еѓрапейскiя войскi бiлiся ѓ Сiрыi, у Iраку, iмкнучыся стрымаць прарыѓ Азiяцкай каалiцыi. Прычым частка iсламскiх сiл была на баку Расii, а частка Азii.
  На поѓднi нават не было выразнай лiнii фронта. У Афрыцы наогул, нават у адной краiне сябар з сябрам ваявалi розныя плямёны. Прычым рэлiгiя не гуляла вырашальнай ролi. Многiя хрысцiяне, а таксама язычнiкi iшлi за Азiятамi, пад нiбыта левымi лозунгамi. Афрыка сапраѓды стала як у песнi ѓ мульцiку пра Айбалiта.
  Але, мусiць, у пустынi басанож бегаць яшчэ цяжэй, чым па горных стромах. А Сава гэтая дзiкунка з вучонай ступенню магiстра, кандыдат бiялагiчных навук, не ведала нi болi, нi страху.
  Андрэй кiнуѓся за ёй, iмкнучыся дагнаць чартоѓку. Касмiчны апарат аказаѓся нашмат далей, чым гэта здавалася на першы погляд.
  Дзяѓчына звычайна заплятала свае валасы ѓ косы, але зараз яе прычоска рассыпалася, i залаты шлейф лунаѓ, нiбы полымя паходнi на ветры.
  Нiколi яшчэ чарнаскураму капiтану яго сяброѓка не здавалася такой цудоѓнай.
  Хоць Андрэй i неслабы спартовец, яму толькi з вялiкай працай атрымалася скарацiць адлегласць, але ён так i не дагнаѓ яе, хоць спатыкнуѓшыся, ледзь не разбiѓ сабе нос. , як усё цела.) А голыя, шакаладныя ад загару ногi Савы мiльганулi, амаль у самой галаву чарнаскурага кавалера i... дзяѓчына мiнула скрозь сцяну, нiбы тая была толькi галаграмай.
  У прыкрасцi, што яна яго абагнала, Андрэй скокнуѓ следам за ёй. Неасцярожна, але цалкам па рыцарску.
  Свiнцовая паверхня абдала нiбы марская, цёплая вада, а затым пралёт па падлозе, уткнуѓшыся тварам у босыя ногi Савы. Машынальна Андрэй пацалаваѓ яе лодыжкi, але дзяѓчына злосна лягнула яго, усклiкнуѓшы:
  - Паглядзi, якiя тут цiкавыя рэчы!
  Хоць Агнеѓ хацеѓ сказаць, што няма нiчога больш цiкавага, калi побач з табой такая прыгажуня, але атрымаѓшы пяткай у нос, жвава ѓскочыѓ. I не быѓ расчараваны.
  На сценах вiселi пудзiлы розных звяркоѓ i казурак. Прычым такiх, якiх не было i не магло быць за зямлёю. I морквы з дзясяткам клюшняѓ крабаѓ, i кактус з жабiнымi лапкамi i пеѓневымi грабянямi, i пёравыя, з пашчамi кракадзiлаѓ з высоѓнымi iкластымi мовамi прусакi. Калi вядома падобнае можна параѓнаць з запечным князьком.
  Андрэй са здзiѓленнем падскочыѓ i гучна выклiкнуѓ:
  - Вiтаю вас браты па розуме!
  У адказ цiшыня... Сава суцэль лагiчна i рацыянальна заѓважыла:
  - Не варта нам крычаць, лепш агледзiм зоркалёт.
  Унутры касмiчны карабель аказаѓся значна большым, чым здаваѓся звонку. Калiдоры то пазычалi, то пашыралiся. Браняваныя дзверы разыходзiлiся, калi да iх наблiжалiся людзi. I чаго толькi тамака не траплялася.
  Рознага роду i пудзiлы, i статуi, i галаграмы. А таксама карцiны: якiя рухаюцца, i ѓ алеi, i з кiбернетычнай мазаiкай. Галаграмы i зусiм паказвалi самае сапраѓднае кiно ѓ колеры. I батальныя сцэны, i рознага роду мiрныя, суцэль iдылiчныя карцiны.
  Андрэй са здзiѓленнем заѓважыѓ:
  - Дзiѓна. Гэта нагадвае, лятаючы музей.
  Сава цалкам рацыянальна запярэчыла:
  - Усё ѓ нашым свеце i музей i звалка! Давайце лепш пашукаем...
  - Зброя! - выпалiѓ чарнаскуры капiтан. I хутка дадаѓ. - Мы павiнны дапамагчы сваёй Радзiме выйграць Трэцюю сусветную вайну.
  Сава падняла вочы ѓверх i пракрычала:
  - Дапамажыце нам выратаваць цывiлiзацыю! Чалавецтва ѓ небяспецы!
  У адказ пачуѓся нiзкi, незвычайна глыбокi бас:
  - Вы абарыгены мабыць хочаце, нешта атрымаць ад нас?
  Дзяѓчына працягнула рукi наперад i, умольна прашаптала:
  - Не мы! Гаворка iдзе пра лёсы ѓсяго чалавецтва. Трэцяя сусветная вайна вырашае - што пераможа: варварскi, жорсткi падыход цi гуманiзм i цывiлiзацыя?
  Бас змянiѓся на тонкае сапрана, i недаверлiвы тон:
  - Ой, цi што? Бо чалавеку ѓласцiва памыляцца, у тым лiку i наконт уласных намераѓ. - Па паветры прайшлiся аранжавыя вятры i голас, стаѓшы на палову актаву нiшы працягнуѓ. - Як заѓсёды ѓ пераважнай большасцi рас у сусвеце ёсць тэндэнцыя: сябе ѓяѓляць, калi казаць вашай мовай у вышэйшай ступенi гуманнымi, а ворага папросту вылюдкам пекла.
  Сава, не перастаючы нервова барабанiць ножкай, па пакрыццi з невядомага металу, прамармытала:
  - А вы самi паглядзiце! Паглядзiце, якiмi варварскiмi метадамi супраць нас вядуць вайну!
  Голас крыху пацяплеѓ, i паветра пачало здавацца мякчэйшым.
  - Ды ваш вораг жорсткi, але i вы не анёлы. У канчатковым вынiку, зусiм не матэматыка вырашыць, каму з вас будзе прыналежаць уладу на Зямлi!
  Тут ужо голас падаѓ Андрэй:
  - А хто ж?
  Але замест адказу, падлога пад iмi хiснулася, i дзяѓчына разам з чарнаскурым хлопцам тварам сустрэла столь. Потым усё зараз змянiлася. Яны апынулiся ѓ цэнтры вялiкага, моцна разбуранага горада. Аглушальна грукаталi гарматы. Iрвалiся буйныя снарады, i падалi бомбы. Групы расiйскiх i еѓрапейскiх салдат наступалi. Жоѓтыя i карычневыя салдаты азiяцкага саюза, несучы страты, адыходзiлi, высцiлаючы шлях гарамi трупаѓ. Сава зрабiла крок i наступiла на крывавы раѓчук.
  Не, гэта зразумела не магло збянтэжыць мiнулую агонь, ваду i медныя трубы (апошняе пакуль у мiнiмальнай ступенi!) ваяѓнiцу. Але на душы стала нядобра. Затое Андрэй падбадзёрыѓся, кiнуѓ правай рукой камень у жоѓты твар вузкавокага байца, якi ѓскiнуѓ аѓтамат, той упаѓ. Капiтан усклiкнуѓ:
  - Гэта Пекiн! Нашы хлопцы перамагаюць!
  Сапраѓды гарэѓ блакiтным полымем скрыѓлены паказальнiк з падобным iероглiфам. Сава чамусьцi не адчула радасцi. Хоць ёй даводзiлася бачыць у iнтэрнэце карцiнкi з Пекiна i характэрныя будынкi Кiтайскай сталiцы.
  Але тут гэта жахлiва. Гараць жанчыны, плачуць дзецi. I мноства трупаѓ. Забiтыя лiтаральна завалiлi ѓсе подступы, i iх колькасць расла. Нiколi яшчэ дзяѓчына не бачыла, каб забiтых навальвалi курганамi.
  Андрэй ужо падхапiѓ упушчаны кiмсьцi аѓтамат i адкрыѓ агонь на паражэнне. Ён прыроджаны воiн. Па лiнii бацькi з племя зулусаѓ, па лiнii мацi: прадзед двойчы герой СССР, дзед ваяваѓ у В'етнаме i Афганiстане, бацька ѓ Сiрыi, Данбасе i Чачнi.
  У галаве ѓ Савы пранеслася:
  Любы, хто чалавек - той ваяром народжаны,
  Так павялося - гарыла ѓзяла камень!
  Калi ворагаѓ без рахунку - легiён,
  А ѓ сэрцы палае горача полымя!
  I дзяѓчына сама падхапiла аѓтамат. Моцныя рукi звыкла лёгкiя ѓ дзяржальню. У галаве гучалi бравыя маршы: крушы, паслужы сваёй Вялiкай Радзiме.
  Але нечаканы слабы пiск, прымусiѓ дзяѓчыну замерцi. Справа выразна даносiлiся дзiцячыя рыданнi i крыкi. Сава павярнулася, i яе арлiны позiрк скрозь зацягвае ѓсё дым адрознiла, маленькiя, жоѓценькiя фiгуркi. Жоѓценькiя, вузкавокiя дзецi плакалi i спрабавалi выбрацца з палаючага дома. Але шлях iм загарадзiѓ завал з прасякнутых смалою бярвення. А ззаду рабят разлiвалася пажадлiвае полымя.
  Агнядышны цмок нiбы прагнуѓ прынесцi геене ахвяру...
  Вынесцi падобнае было вышэй за сiлу Савы. Дзяѓчына рванула насустрач пажару. Трэба выратаваць малютак: а рускiя яны цi кiтайцы - не iста важна!
  Раптам паток напалму перакрыѓ шлях басаногай ваяѓнiцы.
  З дзiкiм крыкам:
  - Госпадзе выратуй!
  Яна кiнулася ѓ агонь. У голыя падэшвы нiбы ѓсадзiлася сотня распаленых шпiлек, полымя апалiла безабаронныя каленi. Далiкатная, алiѓкавая скура, пакрывалася агiднымi, барвовымi пухiрамi. Як балюча стала Саве. З лёгкiх вырываѓся дзiвосны крык. Хацелася павярнуць назад i выскачыць з полымя апраметнай.
  Але дзяѓчына адчувала: нельга марудзiць не секунды. Дзецi могуць загiнуць. I не важна, чые яны. Дастаеѓскi сказаѓ: усе скарбы свету не стаяць адной слязiнкi разлiтай дзiцем. Боль ад голых пятак, да патылiцы, нiбы табуны коней, лупяць сталёвымi калкiмi капытамi па нервовых канчатках.
  Ужо загарэлiся i яе цудоѓныя залацiстыя валасы, а языкi полымя драпежна спрабуюць лiзнуць па твары. Яна ѓжо нiколi не зможа стаць ранейшай, прыгожай. Вось i барвовая язва, расплылася па яе далiкатнай, аксамiцiстай шчацэ.
  Сава адчайна скача, як далёка здаецца да мэты. У лёгкiя ѓрываецца сумесь дыму i палаючага паветра. Плямiстая майка на табе ѓжо згарэла, i ты падобна Жанне Д, рк у пакутлiвым агнi. Яшчэ крыху, яшчэ. Аб божа, яе цела суцэльная язва пракажонай.
  Вогненная сцяна перарываецца, i Сава выскоквае ѓ прахалоду. Яна ѓжо абпаленая, яе цудоѓнае цела як суцэльная рана, а спаленыя падэшвы нiбы ступаюць па вострых кiнжалах. Наперадзе застаецца завал. I трэба зноѓ заскочыць у равучае, бязлiтаснае полымя.
  А дзяѓчына адчувае, што яе сiлы i мужнасць на зыходзе. Яна амаль губляе прытомнасць ад болевага шоку. Але скрозь каламуту бачная дзяѓчынка, што цягне ручкi, i з вiскам адскоквае ад агню, i стрыжаны наголо хлопчык, i зусiм малютка, якая ледзь навучылася хадзiць.
  Сабраѓшы рэшткi сiл, Сава скача, лютасьць, i пачуццё справядлiвасцi даюць ёй мужнасць пераадолець невыносны боль. Палаючыя бярвёны i бэлькi ляцяць у бакi. Яшчэ крыху намаганняѓ. Абпаленыя рукi знявечанай дзяѓчынкi хапаюць распаленую дачырвана рашотку. Боль нiбы стотонны таран абвальваецца на галаву, грудзi, усё цела да самай апошняй клеткi. Рашотка не падаецца i тады Сава хапае яе сваiмi зубамi. Можна ашалець ад падобных пакут, крышыцца i разбурацца апошняе з цялесных прыгажосцяѓ не кранутых полымем. Але вось, нарэшце, Гасподзь узнагародзiѓ высiлак, чырвоная ад спякота рашотка зляцела з цэментнай асновы.
  Знявечаная дзяѓчына, з пабiтымi i трэснутымi ад спякота зубамi страчвае прытомнасць. На апошняй нiтачцы прытомнасцi, знявечаная скура адчувае як вызваленая дзетка, пераскоквае, праз абвугленыя ногi загiнулай гераiнi.
  Сава прыйшла да памяцi... Яна стаяла разам з Андрэем на высокай снежнай вяршынi. Громавы, нiбы хор з тысячы галасоѓ архангелаѓ голас абвясцiѓ:
  - Вы вытрымалi выпрабаванне! На планеце будзе мiр! Расея стане мацi ѓсiм народам Зямлi!
  Чарнаскуры юнак, i якая стала яшчэ зграбней i прыгажэй, бландынка ѓбачылi квiтнеючыя сады, на вачах зарастаючыя варонкi, i якiя кiдаюць зброю, абдымаюцца салдат. З эпохай нянавiсцi i войн было скончана назаѓжды.
  I над усёй планетай гучала;
  Расiя i з Кiтаем навечна адзiныя,
  Iслам, Хрысцiянства: без злосцi сябры!
  Уславiм Усявышняе Госпада Iмя-
  Усе нацыi свету - Родная сям'я!
  
  Пётр Трэцi - Вялiкi цар
  Пётр Трэцi здолеѓ угаварыць вядомага генерала-рэфарматара ѓвайсцi ѓ сваю каманду i прыняць званне фельдмаршала. Мiкалай Папiн стаѓ мiнiстрам абароны i правёѓ шэраг рэформ. Гэты моцны i аѓтарытэтны чалавек, дапамог Пятру Трэцяму раскрыць i здушыць змову братоѓ Арловых. Усiх пецярых змоѓшчыкаѓ павесiлi. Кацярына атрымала развод, за пералюб i была саслана ѓ манастыр.
  Пётр Трэцi ѓмацаваѓ сваю ѓладу i каранаваѓся. I з яго прыходам да ѓлады ѓ Расii наступiлi адчувальныя перамены. Сапраѓды Пётр Трэцi падобнае свайму дзеду азначыѓ фундаментальныя рэформы. I акрамя таго змены закранулi знешнюю палiтыку.
  Прыхiльнiк саюза з Фрыдрыхам Другiм, Пётр загадаѓ Румянцаву сумесна з немцамi нанесцi паражэнне аѓстрыйцам. Пасля чаго Германiя з лiшкам вярнула раней страчаныя землi.
  Але i Расея атрымала ад Данii кантроль над пралiвамi, падзялiѓшы яе з прусакамi. Зрэшты, Пётр паказаѓ практычную хватку, i забраѓ амаль усе ѓладаннi гэтай дзяржавы, а свайму "ѓлюбёнцу" Фрыдрыху пакiнуѓшы толькi сiмвалiчную частку валадарстваѓ кароны. Трэба сказаць, што ѓплыѓ Папiна пайшоѓ на карысць унуку Пятра Вялiкага.
  Адной з iдэй Пятра Трэцяга стала iдэя падзелу Польшчы, памiж Расiяй i Прусiяй. У 1965 годзе ѓспыхнула вайна з Рэччу Паспалiтай. У ёй хутка высунуѓся генiяльны Аляксандр Сувораѓ. Пётр Трэцi аказаѓся недурны i здолеѓ атрымаць у склад сваёй iмперыi спрадвечна-рускiя землi, а прусакi, ведалi этнiчную частку Польшчы.
  Як i ѓ рэальнай гiсторыi Расii прыйшлося ваяваць з Асманскай iмперыяй. Баявыя дзеяннi для рускiх нават аказалiся больш паспяхова. Мовiлiся рэформы Папiна, талент Румянцава, i Суворава, якi iмклiва высунуѓся. Цару падабаѓся няѓрымслiвы Аляксандр Васiльевiч, Пётр Трэцi i сам быѓ вельмi клапатлiвы i ѓвесь час на нагах. Так што яны цудоѓна зладзiлi.
  Унутры краiны iмператар Пётр правёѓ шэраг рэформаѓ. У нядбайных памешчыкаѓ канфiскоѓвалiся маёнткi на карысць дзяржаѓнай казны, быѓ уведзены шэраг абмежаванняѓ на паншчыну i продаж сялян. Але пакуль цалкам адзначыць Прыгоннае права цар Пётр не вырашаѓся.
  Акрамя таго царкоѓныя рэформы выклiкалi моцнае супрацiѓленне Праваслаѓнага Сiнода. Цар аргументуючы тым, што Бiблiя забараняе пакланенне, i служэнне камусьцi нi было акрамя Бога, адмянiѓ культ святых.
  У гэтым было нешта ад Лютэранства - барацьба з мошчамi i iконамi.
  Толькi аднаму Пану Богу малiцеся, толькi яму пакланяйцеся!
  Але гэта не магло не выклiкаць супрацiвы. Месцамi нават сьвятары падбiвалi на бунт народ.
  Тым не менш, рэформа прайшла, i ѓ цэрквах, культавых збудаваннях, засталiся толькi выявы Хрыста i Панны Марыi.
  Народ у асноѓным палiчыѓ за лепшае слухаць цара. Акрамя таго аб Пятры Трэцiм пайшла слава як аб клапатлiвым кiраѓнiку. Больш сур'ёзным было адабранне ѓсiх земляѓ у манастыроѓ i цэркваѓ.
  Пасля перамогi над Турцыяй, аѓтарытэт цара яшчэ больш вырас. Пэрт Трэцi нарэшце рашыѓся на адмену Прыгоннага права. Такое рашэнне не магло не выклiкаць сур'ёзных узрушэнняѓ i дзяржаве. Памешчыкi неслi вялiзныя страты, але пачалася прамысловая рэвалюцыя. Краiна праз усе цяжкасцi рэзка i з тармажэннем рухалася наперад.
  Другая вайна з туркамi аказалася яшчэ больш кароткай i рускiя войскi пад камандаванне Суворава хутка перамаглi. Тым больш рэвалюцыя ѓ Францыi адцягнула ѓвагу Еѓропы.
  Тым i скарыстаѓся Пётр Трэцi паставiѓшы на Канстанцiнопальскi пасад, свайго малодшага сына, ад Варонiнай Канстанцiна, турэцкiм султанам.
  Такiм чынам, Асманская iмперыя аказалася, як бы ѓ унii з Расiяй.
  Потым была вайна ѓ Егiпце. Мясцовы султан не хацеѓ прызнаваць валадарства Расii над Афрыкай. I тут упершыню сутыкнулiся памiж сабой генiй Суворава i Напалеона Банапарта.
  Пражыѓшы даволi шмат па тым часе 70 гадоѓ, Пётр Трэцi сканаѓ. У гiсторыю ён увайшоѓ пад iмем Вялiкi Вызвалiцель. Што вельмi нават ганарова!
  Мабыць перасягнуѓшы i свайго харызматычнага дзеда! I на пасад узышоѓ iмператар Павел. Сувораѓ, разбiѓшы яшчэ занадта маладога i нявопытнага Напалеона, пакарыѓ поѓнач Афрыкi i нават Марока.
  Паколькi ѓ гэтай альтэрнатыѓнай гiсторыi, не было знакамiтага Швейцарскага паходу, якi падарваѓ здароѓе Суворава, то знакамiты загартаваны фельдмаршал пражыѓ даѓжэй.
  Напалеон не стаѓ iмператарам Францыi, бо не паспеѓ праславiцца, як палкаводзец i быѓ не раз бiты. Пасля краху дырэкторыi, уладу атрымаѓ Людовiк Васемнаццаты. Адбылася рэфармацыя, гэта значыць рэстаѓрацыя манархii.
  Павел Першы ѓсё ж не пазбег змовы, але здаралася гэта на пяць гадоѓ пазней. I iмператарам стаѓ яго сын Аляксандр. Вось тут i пачалася закавырка. Канстанцiн падрост, i таксама, будучы рускiм Султанам Асманскай iмперыi, прэтэндаваѓ на ѓладу.
  Але Аляксандр Сувораѓ усё яшчэ быѓ жывы i здолеѓ прымiрыць пляменнiка i дзядзьку. Хоць, вядома ж, унутраная аѓтаномiя Асманскай iмперыi, спараджала трэннi.
  Акрамя таго Расiя сутыкнулася з супрацьстаяннем Англii. Набiраючая моц Брытанiя была не задаволеная сваiм суседам. I нават пачалася другая вялiкая вайна з ЗША. Магчыма, ангельцы разлiчвалi, што пасля смерцi Джорджа Вашынгтона ѓ Амерыцы наступiць хаос i бязладдзi. Але разлiк не апраѓдаѓся.
  Назад пад англiйскага караля класцiся не захацеѓ народ ЗША. Вайна доѓжылася гадоѓ дзесяць з пераменным поспехам, i ѓ рэшце рэшт Брытанiя знясiлiѓшы сiлы спынiла наступ.
  Але амерыканцы не сталi супакойвацца i развiлi наступленне на Канаду. Сiтуацыю для Брытанii пагоршыла пазiцыi Расii, якая аказала амерыканцам дапамогу.
  Яшчэ адзiнаццаць гадоѓ кровапралiтнай вайны, i Амерыка адваявала Канаду. Брытанiя аказалася аслабленая, але затое з'явiѓся новы геапалiтычны монстар: ЗША.
  Расiя правяла вайну з Аѓстрыяй, i заваявала яе, часткова падзялiѓшы з Прусiяй.
  Адначасова працягвалася экспансiя i ѓ Канаду. Краiна стала высокаразвiтай у прамысловых адносiнах. Быѓ пабудаваны магутны i шматлiкi флот. Рускiя высадзiлiся ѓ Аѓстралii i вялi экспансiю ѓ Афрыцы.
  Пасля смерцi Аляксандра першага, зноѓ узнiкла барацьба за ѓладу, памiж галiнамi. Брат Аляксандра Канстанцiн адрокся ад прастола, а сын iншага Канстанцiна Андрэй высунуѓся на пасад, аспрэчваючы яго ѓ Мiкалая.
  Фармальна царом быѓ абвешчаны Мiкалай, але час каранацыi цар быѓ забiты.
  Ва ѓзнiкла сумятнi Андрэй першы здолеѓ не зусiм законна захапiць пасад. Новы цар практычна адразу ж пачаѓ вайну з Iранам i распачаѓ паход на Iндыю. Брытанiя ѓсё яшчэ ваявала ѓ Канадзе i аказалася звязанай. А ѓсходнi паход умацаваѓ аѓтарытэт Андрэя Першага i дазволiѓ яму запусцiць сваю галiну дынастыi Раманавых. Заадно Расея i Асманская iмперыя канчаткова злiлiся ѓ адзiную дзяржаву. Ды яшчэ i далучыѓшы да сябе Персiю i Iндыю.
  Андрэю Першаму атрымаѓ у спадчыну Аляксандр Другi. Пры гэтым манарху Расея працягнула экспансiю ѓ Iндакiтаi i ѓ самiм Кiтаi. Прусiя таксама стала наймацнейшай iмперыяй, аб'яднаѓшы германскiя землi, i перамогшы Францыю.
  Аднак Брытанiя, падтрымала французаѓ i здарылася вайна-рэванш. Брытанская iмперыя аказала ѓпартае супрацiѓленне. Вайна зацягнулася на пару дзесяцiгоддзяѓ.
  Расiя тым часам поѓнасцю пакарыла Азiю, i дайшла да Сiнгапура. Яна стала самай вялiкай, моцнай дзяржавай свету, рухаючыся па Азii, i Афрыцы.
  Але адначасова ѓзнялiся i ЗША. Амерыканцы завяршылi засваенне Канады, дзе яны падзялiлi сферы ѓплыву з Расiяй. Затым захапiлi ѓ Мексiкi штаты Тэхас i Калiфорнiю.
  ЗША захавалi рэспублiканскую форму праѓлення, а Расiя пакуль заставалася абсалютнай манархiяй. Аляксандра другога, змянiѓ Андрэй другi. Дынастыя Раманавых працягвалася.
  Зацяжная вайна памiж Брытанiяй i Францыяй, супраць Нямеччыны прывяла да таго, што немцы ѓтрымалi заваяваныя раней землi, у тым лiку Латарынгiю, але далей рушыць наперад не змаглi i капiтальна выдыхлiся. Зрэшты, ангельцы i французы таксама ладна скончылiся крывёй.
  У гэтых умовах царская Расiя працягвала дамiнаваць у свеце i нарошчваць свой уплыѓ.
  Праѓда, падрастаѓ монстар у асобы ЗША. Прычым, Амерыка аказалася шырэйшай, чым была ѓ рэальнай гiсторыi за кошт Канады.
  Але гэта пакуль яшчэ не набыло пагрозлiвых маштабаѓ. Акрамя таго ѓ ЗША ѓспыхнула грамадзянская вайна, якая прывяла да масавых ахвяр i разбурэнняѓ. Тым больш у адрозненне ад рэальнай гiсторыi, генерал Лi здолеѓ прабiць, праз кангрэс канфедэрацыi, права чарнаскурых адслужыѓшы ѓ войскi паѓднёвых штатаѓ: атрымаць свабоду i грамадзянства.
  А гэта моцна зацягнула вайну, i зразумела, прымножыла ахвяру. Адбiлася i хiтрая расiйская дыпламатыя, якая таксама выяѓляла цiкавасць у зацягваннi канфлiкту. Ды i чыста тактычна паѓднёѓцы на першым этапе вайны дамаглiся вялiкiх поспехаѓ i змаглi ѓзяць Вашынгтон з Нью-Ёркам. Новай сталiцай Паѓночнага альянсу стала Фiладэльфiя.
  Сама грамадзянская вайна прыйшлося на пазнейшы перыяд: 1881 - 1905 гады i ѓ ёй прымяѓся дынамiт, i нават кулямёты.
  У Расii цара Андрэй Другога змянiѓ Аляксандр Трэцi. Новы цар зусiм не адрознiваѓся мiралюбнасцю. Расiя сутыкнулася ѓ Афрыцы з Францыяй i Брытанiяй, якiя спрабавалi асвоiць новыя калонii. I завiсла ѓ канфлiкце з iмi.
  Пачалася новая вайна за перадзел свету, у якiм у саюзе з Расii традыцыйна выступiла Прусiя. На гэты раз немцы паставiлi правiльна. Францыю разам з рускiмi разграмiлi за некалькi тыдняѓ. Брытанiя адсядзелася за морам, але страцiла ѓсе свае калонii i ѓ Афрыцы i ѓ Аѓстралii, i на Цiхiм Акiяне.
  Немцы атрымалi сваё, i расшылiся, павёѓшы мяжу каля Парыжа, i да Порт-дэ-Кале, i нават уключылi ѓ сябе Нармандыю. I сёе-тое ѓ самой Афрыцы.
  А Брытанiя апусцiлася да ѓзроѓню другараднай дзяржавы, Францыя i зусiм стала даннiкам.
  Але наступная вайна здарылася ѓжо з Прусiяй, пры Уладзiмiры Трэцiм. Да гэтага моманту з'явiлiся такiя вiды ѓзбраенняѓ, як танкi, самалёты, падводныя лодкi.
  Прусакi ж дзейнiчалi ѓ саюзе з Японiяй. Вайна спачатку развiвалася для Расii не занадта паспяхова. Адбiлася карупцыя ѓ царскай армii, кансерватызм генералiтэту, актыѓная дапамога, якая аказваецца ЗША Японii. Акрамя таго супраць Расii выступiлi i Швецыя з Нарвегiяй, i Брытанiя з Францыяй.
  Пачалася вайна ѓ 1921 годзе па iронii лёсу ѓ фатальную дату 22 чэрвеня. Гэта была амаль сусветная бiтва. Супраць Расii iшло тое, што засталося ад Еѓропы i Азii. Iспанiя i Партугалiя, таксама пайшлi на падобную авантуру. Партугалiя адчувала сябе абдзеленай у Афрыцы, а iспанцы марылi аднавiць сваю мiнуѓшчыну, у сярэднiя стагоддзi велiч.
  Бо гэтаму моманту на ђсходнiм паѓшар'i, не так ужо i шмат месца, не падкантрольнага рускаму цару.
  Дарэчы, пераважная перавага царскай Расii ѓ людскiх рэсурсах, моцны самадзяржаѓны лад, i слабасць унутранай апазiцыi адыгралi вырашальную ролю ѓ вайне.
  Ды нямецкiм танкам удалося за першыя два месяцы прарвацца ад Нёмана да Дняпра, i аблажыць Рыгу, а на поѓднi, выбiць рускiя войскi з Венгрыi. I краiне Узыходзячага Сонца далi багi магчымасць нанесцi паражэнне рускаму флоту. Але зноѓ-такi на час.
  Бяздарныя генералы маглi прайграваць бiтву за бiтвай. Але падрастала новая змена. А цар, у рэшце рэшт, узмацнiѓ барацьбу з карупцыяй i арганiзаваѓ больш-менш нядрэннае забеспячэнне. I людскiя рэсурсы: кiтайскiя, iндыйскiя, арабскiя дывiзii iшлi ѓ ход. Немцы не змаглi перабрацца за Днепр, i ѓжо зiмой расейскiя войскi перайшлi ѓ контрнаступленне.
  Трэба адзначыць, што Швецыя i Нарвегiя не занадта моцныя супернiкi, у вось ужо ѓ сакавiку 1922 гады быѓ узяты Стакгольм. А Осла загiнула ѓ траѓнi. Да чэрвеня 1922 года царскiя войскi змаглi аднавiць даваеннае становiшча, адкiнуѓшы прусакоѓ да зыходных рубяжоѓ.
  Францыя, бачачы такое развiццё падзей, паспяшалася выйсцi з вайны. У адказ прускi кароль Вiльгельм акупаваѓ Парыж i яе паѓднёвыя рэгiёны. Рускiя войскi наступалi. У вераснi яны вышыѓ да Вiслы. Разгарнулiся баi за ђсходнюю Прусiю. Кенiгсберг упаѓ, у снежнi... А Вена была вызвалена на новы год.
  Нялёгка прыйшлося i Японцам, чый флот панёс вялiкiя страты i страцiѓ iнiцыятыву.
  1923 пачаѓся вялiкiм наступ расiйскiх войскаѓ у Польшчы i на працягу трох месяцаѓ выхадам да Одэру i Альп на поѓднi. У немцаѓ быѓ шанец утрымацца каля Берлiна, але расейскiя войскi пачалi ѓ красавiку наступ у Баварыi. Войскi прасоѓвалiся павольна на дакладна да канца лета, рускiя выйшлi да Рэйна. Восень быѓ адбiты ѓ немцаѓ Рурскi раён, а ѓ снежнi, пасля разлютаваных баёѓ акружаны Берлiн.
  Нямеччына ѓжо не мела шанцаѓ, на выйгрыш вайны. Яшчэ паѓгода ѓ 1924 вялiся на кантыненце, пакуль не скарылiся Iспанiя, Партугалiя, Германiя, раней захопленыя немцамi: Галандыя i Бельгiя.
  Засталася толькi адна Брытанiя, i Японiя ѓжо страцiла i Акiнава i Хакайда.
  Узначалiѓ абарону метраполii Чэрчыль. Але шанцаѓ у ангельцаѓ не было.
  Праѓда восеньскую высадку дэсанта яны i абабiлi.
  Наступiѓ 1925 год. У ЗША не было адзiнства, як паступiць. Дазволiць дабiць Брытанiю i Японiю. Цi ѓсё ж уступiць самiм у цяжкую вайну?
  Разумны сэнс казаѓ, што, нягледзячы на развiтую прамысловасць - Амерыку трывiяльна задушаць лiкам. Але i заставацца сам-насам з рускiм мядзведзем вельмi боязна.
  У чэрвенi расейскiя войскi ажыццявiлi, на гэты раз паспяховую высадку ѓ Брытанii, Лондан упаѓ. А ѓ Аѓгусце было скончана i з Японiяй.
  Так завяршылася чарговая па лiку вайна.
  Расiя ѓзяла пад кантроль усе краiны Усходняга паѓшар'я. Пры гэтым сама iмперыя заставалася Самадзяржаѓнай i унiтарнай. Або амаль унiтарнай. Еѓрапейскiя валадарствы мелi, некаторыя вонкавыя атрыбуты аѓтаномii. Але ѓсё роѓна ѓсюды дамiнавала царская ѓлада. Цi то царства Польскае, цi Шведскае каралеѓства з царом Уладзiмiрам на чале.
  1933 году 5 сакавiка цар Уладзiмiр Вялiкi сканаѓ, i новым царом стаѓ яго сын Кiрыл. Але кiраванне новага манарха аказалася кароткiм, роѓна сто дзён. I на пасадзе апынуѓся пятнаццацiгадовы Аляксандр чацвёрты. I праз пяцьдзесят дзён з iм здарыѓся няшчасны выпадак. Спадкаваѓ трон Мiкалай Другi, ва ѓзросце ѓсяго дзесяцi гадоѓ. У адным годзе чатыры iмператары... Ну, што ж такое бывае!
  Толькi вельмi зразумела рэдка i не ва ѓсiх краiнах свету!
  Хаця вядома, многiя ѓзгадалi, што i Мiкалай Першы правiлаѓ зусiм нядоѓга i загiнуѓ у вынiку гвалту.
  Але пачатак царства Мiкалая Другога выдаѓся нядрэнным. Праз два гады, быѓ запушчаны першы ѓ гiсторыi планеты Зямля штучны спадарожнiк, якi абляцеѓ вакол планет.
  А 1937 год аказаѓся не такiм ужо злавесным як у рэальнай гiсторыi. Бо менавiта сёлета першым у космас паляцеѓ рускi хлопец. Няма не Гагарын, а князь Iгар Трубяцкой. Юрыю Гагарыну пакуль не пашанцавала. А куды падзенешся?
  Расiя самая шырокая iмперыя на касмiчную экспансiю можа выдзяляць каласальныя сродкi.
  У наступным 1938 г. прайшло выпрабаванне i першай Расiйскай атамнай бомбы.
  Новы цар Мiкалай Другi быѓ яшчэ вельмi малады, i зразумела нецярплiвы. Акрамя таго ЗША заставалiся адзiным небяспечным канкурэнтам Расii. Не гаворачы аб тым, што ѓ амерыканцаѓ таксама можа вось-вось з'явiцца атамная бомба.
  1 сакавiка 1940 гады па загадзе ѓжо фармальна сталым паѓналетнiм царом Мiкалая Другога пачалося ѓварванне ѓ ЗША. Фармальнай нагодай стала падтрымка амерыканцамi рэспублiканскай апазiцыi ѓ Расii з патрабаваннямi правядзення выбараѓ у парламент.
  Магчыма што рашэнне Юнака Мiкалая Другога было наймудрэйшым крокам. Бо нельга дазволiць патэнцыйнаму супернiку абзавесцiся яшчэ i ядзернай зброяй.
  Наступ рускiх войскаѓ выкарыстоѓвалых вялiкiя танкавыя калоны першапачаткова развiвалася паспяхова i хутка. Але затым супрацiѓленне амерыканцаѓ узмацнiлася. Некалькi месяцаѓ прасоѓванне рускiх войскаѓ адбывалася вельмi марудна. Але ѓсё роѓна вораг прайграваѓ, i саступаючы колькасцю жывой сiлы, i якасцю танкавага парка быѓ асуджаны.
  Але палыхнула паѓстанне ѓ Афрыцы i Кiтаi. Прычым, на падаѓленне мецяжу, аказалiся адцягнуты значныя сiлы.
  У 1941 годзе армii ЗША распачалi контрнаступленне, але таксама сваёй мэты не дабiлi. Некалькi нападаѓ, а затым зiма 1941-1942 гады падчас, якой амерыканцы страцiлi амаль усю Канаду. А ѓ красавiку, загiнулi амаль адначасова Таронта i Квебек.
  Вайна пайшла ѓжо на традыцыйную амерыканскую тэрыторыю. Вынiкалi абмены ѓдарамi. Але буйнейшы рускi баксёр адольваѓ амерыканскага пеѓня.
  Вось у жнiѓнi 1942 гады ѓпала Фiладэльфiя. А ѓ кастрычнiку 1942 г. расiйскiя войскi падышлi да Нью-Ёрка. Тады ва ѓрад ЗША прыняло рашэнне прымянiць ядзерную зброю.
  Але дастаць тэрыторыю Расii ѓ iх усё роѓна не было нi найменшай магчымасцi, так што стаѓка зроблена на ѓдары па штурмуючых войсках.
  Ужылi бомбу ѓначы. Гэтае рашэнне выклiкана тым, што яркая ѓспышка слепiць салдат.
  Эфект аказаѓся не занадта значным, загiнула крыху больш за тысячу чалавек, аслепла тысяч дваццаць, праѓда большасць на час. Але вырашальным такi ѓдар не назавеш.
  Тым больш у царскай Расii нашмат больш ядзерных зарадаѓ, так што яшчэ не факт, што гэта рацыянальна адкрываць падобным абмен ядзернымi пайкамi.
  Але куды падзенешся? У дрэнным становiшчы ѓсе хады дрэнныя, а разумныя палiтыкi ѓ дрэннае становiшча не пападаюць.
  У снежнi Нью-Ёрк i Вашынгтон упалi, а да гэтага амерыканцы ѓжылi яшчэ пяць сваiх не занадта магутных i ѓдалых з пункта гледжання канструкцыi бомбаѓ. А адказ царскiя генерал скiнулi дваццаць сваiх зарадаѓ. Так аказалася серыйна выкарыстаная страшная бомба.
  Вайна працягнулася яшчэ да 23 лютага 1943 года, але атамных бомбаѓ ужо нiхто не скiдаѓ.
  Амерыка аказалася цалкам вызвалена ад панавання капiталу i прыведзена, пад уладу самадзяржаѓнага манарха.
  Цар атрымаѓ новыя землi i вялiкую славу. I нiхто зараз не адважыѓся яму пярэчыць.
  У 1945 годзе расейскiя касманаѓты пабывалi на Месяцы. А 1947 году рускае войска ѓвайшло i ѓ Мексiку. Цар вырашыѓ, што час скончыць з такiм перажыткам, як iснаванне на адной планеце мноства дзяржаѓ. I яго войска рушыла заваёѓваць усё, што толькi можна заваяваць.
  У 1949 годзе Аргенцiна стала апошняй суверэннай краiнай далучанай да Расiйскай iмперыi.
  I надышоѓ мiр ва ѓсiм свеце. У 1953 годзе расейскiя касманаѓты ѓступiлi i на паверхню Марса. 1956 - Венера з чалавекам. 1960 гады - Меркурый. 1961 - адзiн са спадарожнiкаѓ Марса. 1967 гады - Чалавек на Нэптуне, а ѓ 1968 году - на Сатурне. У 1970 годзе - Уран, а ѓ 1971 - Плютон.
  Мiкалай Другi ѓвайшоѓ у гiсторыю пад мянушкай: завяршальнiк! У 2016 годзе цару ѓжо споѓнiлася 93 гады. Але поспехi зямной медыцыны пакуль не дазваляюць лiчыць цара занадта ѓжо лядашчым i слабым. Ён ва ѓладзе ѓжо 83 гады, што з'яѓляецца абсалютным рэкордам сярод тых кiраѓнiкоѓ, чый тэрмiн кiравання больш-менш пэѓны. Хаця ѓ гiсторыi, кажуць, былi выпадкi, калi кiравалi i даѓжэй.
  На Зямлi справы iдуць амаль шчасна. Праѓда ёсць праблема з ростам насельнiцтва, якое ѓжо перавысiла восем мiльярдаѓ. Вялiкiя надзеi звязаны з касмiчнай экспансiяй.
  Ужо некалькi мястэчкаѓ пабудаваны на Месяцы. Як высветлiлася, пры ѓ шэсць разоѓ меншай, чым на Зямлi сiле цяжару, гароднiна i садавiна, вырашчаныя ѓ цяплiцах могуць дасягаць вялiзных памераѓ.
  Гарадкi пабудаваны i на Марсе, i на Венеры, а таксама заводы на Меркурыi. Гэта самая блiзкая да Сонца планета вельмi зручная для вытворчасцi i пракату металаѓ. З гэтай мэтай выкарыстоѓваюць сонечную энергiю.
  На спадарожнiках Юпiтэра, Урана, Сатурна таксама ёсць чалавечыя селiшчы. Космас паступова асвойваецца ва ѓсё большай i большай ступенi.
  I менавiта ѓ 2016 з Месяца стартавала першая мiжзоркавая экспедыцыя да зоркi Сiрыюс. Манарх вельмi разлiчвае дажыць, да такой радаснай падзеi як устанаѓленне кантакту з братамi па розуме.
  
  
  
  УСЯЛЕНСКI Кашмар
  Iспанскi дыктатар Франка ѓ адрозненне ад рэальнай гiсторыi, даѓ згоду нямецкiм войскам атакаваць англiйскую крэпасць Гiбралтар. У абмен Iспанiя атрымлiвала некаторыя Брытанскiя i французскiя землi ѓ Афрыцы.
  Штурм пад камандаванне Майнштэйна прайшоѓ ноччу з 25 лiстапада 1940 года па 26. Як высветлiлася, ангельцы не зусiм апынулiся гатовыя да падобнага ваеннага ходу i, гiтлераѓцам удалося захапiць такую магутную крэпасць з наскоку.
  Яе падзенне аказала значныя змены на ход вайны. Вермахт атрымаѓ магчымасць перакiдваць сiлы па найкарацейшай адлегласцi ѓ Афрыку, а ангельцам быѓ блакiраваны ѓваход у Мiжземнае мора з Усходу.
  Нямецкае камандаванне ѓвяло некалькi дывiзiй у экватарыяльную Афрыку. Акрамя таго корпус Ромеля быѓ перакiнуты ѓ Лiвiю, на некалькi месяцаѓ раней за рэальнасць.
  Ангельцы ѓ сваю чаргу адмовiлiся ад наступу супраць iтальянцаѓ у Эфiопii i сталi ѓзмацняць свае пазiцыi ѓ Егiпце. Аднак Роммель паспеѓ апярэдзiць iх, i ѓ вынiку прэвентыѓнага ѓдару разбiѓ каланiяльныя войскi, захапiѓшы Александрыю i Каiр. Становiшча Брытанii ѓ Афрыцы ѓскладнiлася. Немцы ѓжо выйшлi да Суэцкага канала i пагражалi далейшым прасоѓваннем на Блiзкi Усход. Акрамя таго, з'явiлася магчымасць прасоѓвацца i да Судана.
  Праѓда, не занадта ѓдала складалiся справы iтальянцаѓ у Грэцыi, але падыход дадатковых сiл з Нямеччыны выратаваѓ становiшча.
  У Гiтлера з'явiлася дылема: наступаць на СССР цi дабiць Брытанiю? Поспехi Вермахта ѓ Афрыцы падштурхнулi да другога рашэння - развязаць сабе рукi на Захадзе. Хоць вайсковыя падрыхтоѓкi СССР i выклiкалi фюрару асцярогi.
  Чырвоная армiя ѓзмацнялася, але немцы таксама не сядзелi, склаѓшы рукi. Выпуск танкаѓ у 1941 годзе ѓ параѓнаннi з 1940 годам падвоiѓся, а авiяцыi вырас амаль у два з паловай разы.
  Фашысты правялi бамбардзiроѓку i высадку дэсанта на Мальце. Затым Ромэль прарваѓ абарону i на Суэцкiм канале, i ѓвайшоѓшы ѓ паѓсталы супраць брытанскага валадарства Iрака. Немцы параѓнальна лёгка пакарылi i Кувейт, i ѓвесь Блiзкi Усход. Сталiн жа прытрымлiваѓся чакальнай тактыкi. А Чэрчыль упарта працягваѓ вайну. Вермахт дайшоѓшы да Iрана, павярнуѓся на Поѓднi Афрыкi.
  Падыходзiѓ да канца 1941 год. Выпуск падводных лодак павялiчваѓся, а Брытанiя губляла сваё калонii. ЗША паводзiлi сябе пасiѓна. Але Японiя не магла сядзець, склаѓшы рукi i, нанесла 7 снежня ѓдар па Перу-Харбар. Пачалася новая iнтэнсiѓная вайна на Цiхiм акiяне. I Гiтлеру прыйшлося зноѓ адмовiцца ад планаѓ наступу на СССР.
  Трэба дапамагчы японцам, захапiць Iран i Iндыю, а таксама Паѓднёвую Афрыку. I галоѓнае саму Брытанiю. Тым больш амерыканскiя бамбавiкi гэта не цацка. Яны могуць прычынiць Трэцяму Рэйху масу непрыемнасцяѓ. А зручней за ѓсё наносiць бомбавыя ѓдары менавiта з тэрыторыi Брытанii.
  Так што фюрар быѓ змушаны i ѓ 1942 году адмовiцца ад iдэй уварвання на ѓсход.
  Рызыка, што Сталiн сам адкрые фронт iснаваѓ, але... Трэба ведаць характар Сталiна. Вельмi стрыманы ён у замежнай палiтыцы. Вайна з Фiнляндыяй зрабiла Чырвонага дыктатара яшчэ больш асьцярожным.
  Пакуль СССР збiрае сiлы. Колькасць авiяцыi на 1 студзеня 1942 года дасягнула трыццацi дзвюх тысяч машын, а танкаѓ, больш за дваццаць пяць тысяч, плюс яшчэ тры тысячы танкетак. Усяго Сталiн задумаѓ завяршыць камплектаванне 20 механiзаваных карпусоѓ, з агульным лiкам танкаѓ у 32 тысячы машын, з iх найноѓшых КВ розных марак i Т-34, у 16, 5 тысяч. Плюс яшчэ iшла распрацоѓка танкаѓ Т-50, праѓда машына аказалася лёгкай.
  Немцы, сутыкнуѓшыся з "Матыльдай" i некаторым крэйсернымi танкамi, а таксама маючы звесткi аб тым, што ангельцы распрацоѓваюць цяжкiя танкi, таксама пачалi майстраваць сваiх мастадонтаѓ. У першую чаргу "Тыгр" з 88-мiлiметровай гарматай, i бранёй непрабiѓнай гарматай у 75 - мiлiметраѓ з доѓгiм ствалом.
  Звесткi аб савецкiм танкабудаваннi таксама мелiся. Танк КВ-2 маршыравалi на першамайскiм парадзе на Краснай плошчы, i трыццацьчацвёрцы мелiся некаторыя дадзеныя.
  Ва ѓсякiм разе, калi Шпеер узначалiѓ iмперскае мiнiстэрства ѓзбраенняѓ i боепрыпасаѓ распрацоѓкi ѓ тэхнiцы пайшлi хутчэй. Гiтлеру захацелася мець лепшыя ѓ свеце танкi, i цяжэйшыя вагай. Але пакуль Нямеччына СССР вiдавочна саступала. I лiкам машын i iх якасцю. У Аѓгусце 1941 года пачалася вытворчасць танка КВ-3. Машына атрымалася даволi цяжкая ѓ 68 тон, затое ѓзброеная 107-мiлiметровай гарматай з пачатковай хуткасцю снарада 800 метраѓ за секунду. Гэта забяспечвала ёй перавага над "Тыграм", якога дарэчы яшчэ i не запусцiлi ѓ серыю.
  Яшчэ больш магутным аказаѓся КВ-5 з вагой 125 тон i двума гарматамi. Праѓда такая цяжкая машына стварала савецкаму войску больш праблем, чым карысцi. А ѓ 1942 годзе на ѓзбраенне быѓ прыняты варыянт i КВ-4 вагой 107 тон. СССР мог па праве ганарыцца, сваiмi самымi цяжкiмi танкамi ѓ свеце, ды i самымi магутнымi.
  Але затое ѓ авiяцыi Нямеччына развiлася нядрэнна. Ю-188 пайшоѓшы ѓ серыю, развiваѓ хуткасць супастаѓную са знiшчальнiкамi. Прыстойна глядзеѓся i ДА-217. Актыѓна распрацоѓвалiся i рэактыѓныя самалёты. Так Брытанiя была галоѓнай мэтай, то рэактыѓным бамбардзiроѓшчыкам надавалася нашмат больш увагi, чым у рэальнай гiсторыi.
  Немцы актыѓна выкарыстоѓвалi рабскую працу. Увозiлi з Афрыкi велiзарную колькасць неграѓ. Чарнаскурыя працоѓныя былi паслухмяныя, цягавiтыя, але нiзкай квалiфiкацыi. Iх выкарыстоѓвалi на дапаможных працах.
  Але кантралюючы Еѓропу, немцы маглi набраць дастаткова колькасць i квалiфiкаванай працоѓнай сiлы.
  Шпееру нават удалося ѓламаць Гiтлера, не праводзiць пакуль праграму знiшчэння яѓрэяѓ, а выкарыстоѓваць iх пры вытворчасцi авiяцыi i тэхнiкi.
  Стаѓка была зроблена паветраны наступ супраць Брытанii i масiраваную падводную вайну.
  Аднак уступленне ѓ канфлiкт Амерыкi, дадало фрыцам галаѓнога болю, i прымусiла рэзка павялiчыць колькасць ваѓчыных зграй.
  Германiя была вымушана са спазненнем раскручваць вытворчасць бамбавiкоѓ i стратэгiчнай авiяцыi. У першую чаргу Ю-288 i Ю-488 з чатырма маторамi. Але iх распрацоѓка i давядзенне да розуму патрабавала часу. МЕ-109 мадыфiкацыi "Ф" у цэлым быѓ годным апанентам для ангельскiх машын. Але распрацоѓка МЕ-209 пацярпела няѓдачу, як i МЕ-210.
  Няѓдалым аказаѓся i пiкiруючы бамбавiк ХЕ-177. Затое Шпеер адыграѓ колькасцю. Акрамя таго Фоке-Вульф стаѓ самым магутным па ѓзбраеннi знiшчальнiкам, кампенсаваѓшы некаторыя слабасцi МЕ-109. Ды i лётная школа ѓ немцаѓ аказалася лепей англiйскай i тым больш амерыканскай. У маi 1942 года гiтлераѓцы захапiлi ПАР. А ѓ Мадагаскар прыбылi амерыканская эскадра. Бiтва пад Мiдуэй аказалася амерыканцамi прайграна: капiтан трэцяга рангу, якi так адыграѓ вырашальную ролю ѓ гэтым баталii, апынуѓся па iронii лёсу на Мадагаскары. У ЗША хацелi захаваць базу ѓ Афрыцы i не даваць фашыстам расслабiцца. Але гэта значна пагоршыла iхняе становiшча ѓ Цiхiм акiяне.
  Праѓда i японцы дзейнiчалi не зусiм на вышынi. Бiтва за Гавайскi архiпелаг зацягнулася.
  Фашысты атрымалi пад свой кантроль Афрыку, i вялiзныя запасы стратэгiчнай сыравiны, а таксама захапiлi Iндыю i Iран. Рэсурсы пад кантролем Трэцяга Рэйха вялiзныя, але iх яшчэ трэба пераварыць.
  Паветраная бiтва за Брытанiю не такая адназначная. Увесь час павялiчваючы выпуск самалётаѓ немцы прэсiнгавалi, але татальнага дамiнавання не было. Адбiвалася i недахоп моцы стратэгiчнай авiяцыi, i дапамога ЗША, i тое падводных лодак недастаткова. Ды i цуда-тарпеда з якой звязвалася столькi надзей падкачала.
  Фюрар так i не адважыѓся ѓ 1942 годзе ажыццявiць высадку ѓ Брытанii. Стаѓка была зроблена на ѓзмацненне марской моцы i падводнага флота. Заадно будавалiся авiяносцы i лiнкоры. Вытворчых магутнасцяѓ хапала, але на ѓсё патрабавалася час.
  Балiстычныя ракеты класа А таксама патрабавалi даводкi. Затое масава сталi вырабляцца робаты-снарады ФАУ-1. Адносна танныя машыны, на простым палiве, мелi тую несумнеѓную годнасць, што не мелi патрэбу ѓ пiлотах.
  Гiтлеру, атрымаѓшы доступ да неабмежаваных прыродных рэсурсаѓ, i запасам працоѓнай сiлы, жадаѓ зберагчы жыццi нямецкiх лётчыкаѓ. ФАУ-1 як простыя ѓ вытворчасцi i беспiлотныя здалiся аптымальным рашэннем. I тысячы такiх робатаѓ-снарадаѓ абрынулiся з восенi 1942 года на Лондан.
  Адначасова немцы паскорылi распрацоѓку рэактыѓнага бамбавiка "Арада" i балiстычных ракет.
  Сталiн працягваѓ чакаць i збiраць сiлы. У 1942 годзе СССР выпусцiѓ пяць з паловай тысяч новых танкаѓ КВ i Т-34 i каля тысячы старых марак, каля пяцiсот новых лёгкiх Т-50 i Т-60 i дзвесце плаваючых. Узмацнiѓся i самалётны парк - каля пятнаццацi тысяч новых i старых машын увайшло ѓ строй. Нават узнiк дэфiцыт лётчыкаѓ. Вытворчасць "Кацюш" узрастала марудна.
  Фашысцкая Германiя выпусцiла больш за трыццаць тысяч самалётаѓ, але несла адчувальныя страты ѓ баях. Танкаѓ немцы выпусцiлi каля шасцi з паловай тысяч. Больш за ѓсё Т-3 i новай мадыфiкацыi Т-4 з даѓгаствольнай 75-мiлiметровай гарматай. Найноѓшых "Тыграѓ" выраблена крыху больш за сотню, а "Пантэры" яшчэ толькi ѓ вопытных экзэмплярах.
  Затое ѓ серыю стаѓ паступаць аѓтамат МР-44 канструкцыi Шмайстра. У адрозненне ад рэальнай гiсторыi, не прыйшлося распрацоѓваць аѓтамат з улiкам дэфiцыту каляровых металаѓ. А гэта паскорыла распрацоѓку больш простай штурмавой вiнтоѓкi, з легiраванай сталлю.
  Так што ѓ стралковай зброi немцы сталi атрымлiваць перавагу. Але iм таксама патрабаваѓся час, каб аѓтамат пераѓзброiѓ усе войскi.
  А вось у падводным флоце, дзе выпуск дасягнуѓ сарака-пяцiдзесяцi субмарын у месяц, у немцаѓ i на самай справе няма роѓных.
  З'явiлiся вельмi нават хуткасныя падводныя лодкi на перакiсы вадароду. Паскорылiся работы i ѓ ядзернай праграме. Добра, што рэсурсаѓ вельмi шмат. I нават памылка нямецкiх фiзiкаѓ, што графiт не падыходзiць у якасцi запавольнiка не аказалася катастрафiчнай. Фабрык па вытворчасцi цяжкай вады пабудавалi некалькi, у тым лiку i ѓ Афрыцы.
  Так што не мыццём, дык катаннем, але ядзерны рэактар у фашыстаѓ зарабiѓ у снежнi 1942 года. Нават крыху раней, чым у амерыканцаѓ. У iх пасля параз на Цiхiм акiяне пачалiся неабыякiя разборкi. I фiнансаванне ядзернай праграмы прыкметна зрэзалi.
  Пачатак 1943 гады адзначылася аб'ява Гiтлерам Татальна Вайны i ѓводзiны на акупаваных тэрыторыях усеагульнай працоѓнай павiннасцi. Масiраваныя ѓдары Фаѓ-1 па Лондане сябе не зусiм апраѓдалi. Ангельцы навучылiся часткова адбiваць падобныя ѓдары, але немцы бралi колькасцю.
  А вось падводная вайна аказалася па-сапраѓднаму згубнай для Брытанii. Выпуск узбраенняѓ на востраве з-за недахопу сыравiны рэзка ѓпаѓ. Метраполiя аказалася на мяжы падзення. Акрамя таго фашысты захапiлi Мадагаскар, а японцы разам з гiтлераѓцамi ѓварвалiся ѓ Аѓстралiю i параѓнальна хутка дабiлiся яе капiтуляцыi.
  Хоць Сталiн i разумеѓ усю небяспеку чакальнай тактыкi, але заставаѓся верны сабе, не залазячы ѓ бойку. Няхай лепш капiталiсты сябе вынiшчаць да канца. А мы будзем глядзець...
  Але такая тактыка мела i недахопы. Карыстаючыся вялiзнымi рэсурсамi Трэцi Рэйх ужо рыхтаваѓ вайну i супраць СССР. Выпуск танкаѓ у Трэцiм Рэйху дасягнуѓ у 1943 году ѓ сярэднiм 1200 машын у дзень, плюс яшчэ i трыста пяцьдзесят САУ. Прычым самаходкi зусiм не слабыя. "Фердынанды", "Шмялi", "Ягдпантэра". Улiчваючы, што немцы амаль не неслi страт у танках, то ѓ iх папаѓненне панцвале адбывалася ѓжо ѓ два разы хутчэй, чым у Чырвонай армii. I колькасны разрыѓ у тэхнiцы на карысць СССР пачаѓ скарачацца.
  У якасным стаѓленнi, у фрыцаѓ з'явiѓся "Каралеѓскi тыгр" па вазе падобны з КВ-3, па прабiѓнай сiле прылада нават некалькi праѓзыходны за рахунак якасцi снарада i мацнейшым лэбавым браняваннем. Ну, а звышцяжкiя савецкiя КВ-5 i КВ-4 аказалiся вельмi ѓжо тэхнiчна ненадзейнымi, асаблiва iх хадавая частка. Так што баявое выкарыстанне падобных монстраѓ аказалася пад сумневам.
  А Сталiн яшчэ загадаѓ стварыць КВ-6 з сямю прыладамi i двума рэактыѓнымi ѓстаноѓкамi. Машыну тое зрабiлi. Але яна аказалася настолькi цяжкай i доѓгай, што яе i на цягнiку не правязеш, нi ѓ баi не разгорнеш. Т-34-76 машына суцэль удалая, але слабей у лэбавым бою, чым "Пантэра" цi "Тыгр". А КВ-1 i КВ-2 супастаѓныя з немцамi па вазе, але ѓ баданнi "Пантэрам" i "Тыграм" саступаюць. Нямецкi Т-4 зраѓняѓся з трыццацьчацвёркай у бранiраваннi i перасягнуѓ ва ѓзбраеннi, обзорности i оптыцы, i гэта пры роѓнай вазе, цi нават меншай, калi параѓноѓваць цяжэйшыя мадыфiкацыi.
  Карацей фрыца падцягнулi i якасць на вышыню. А з'яѓленне МЕ-309 i МЕ-262 дало перавагу i ѓ якасцi авiяцыi. Як i Ю-488 лепшы чатырох маторны бамбавiк. А за iмi i рэактыѓныя мадэлi. Такiя як Ю-287 i "Арада".
  У вераснi 1943 года гiтлераѓцы, нарэшце, ажыццявiлi паспяховую высадку ѓ Брытанii. Пасля двух тыднёвых баёѓ - Англiя капiтулявала. I хоць Чэрчыль бег у Канаду, зыход вайны на Захадзе здаваѓся прадвызначаным.
  Рузвельт, страцiѓшы свайго галоѓнага саюзнiка i баючыся расце моцы Трэцяга Рэйха папрасiѓ свету.
  Гiтлер пасля абмеркаванняѓ са сваiм асяроддзем, паставiѓ ЗША ѓмова: адмова ад ядзернай праграмы i прызнанне ѓсiх заваёѓ Японii i Трэцяга Рэйха. А таксама вываду войскаѓ з Iсландыi, якую фрыцы i так ужо фактычна абклалi падводным флотам. Кантроль Краiны Узыходзячага Сонца над Гаямi, дзе яшчэ не спынялiся баi. Акрамя таго Гiтлер патрабаваѓ матэрыяльнай кампенсацыi для Трэцяга Рэйха i Японii за ѓсе разбурэннi, i ваенныя выдаткi прычыненыя ЗША i Брытанiяй.
  Хоць умовы мiры i апынулiся вельмi цяжкiмi, Рузвельту з вялiкай цяжкасцю ѓдалося прадушыць iх прыняцце ѓ кангрэсе i сенаце.
  Вялiкую ролю ѓ саступлiвасцi ЗША адыгралi намёкi Сталiна, што не супраць, далучыцца да каалiцыi дзяржаѓ восi, i як мiнiмум гатовы адваяваць Аляску.
  Перамог амерыканскi прагматызм, што апынуѓся вышэй энтузiязму i эмоцый. Акрамя таго ѓ немцаѓ ядзерная праграма развiвалася хутчэй, амерыканскай i гэта было багата ѓ будучынi катастрофай.
  Першая фаза другой сусветнай вайны завяршылася. Але фюрар хацеѓ зараз скончыць з СССР.
  Нечакана чакальная тактыка Сталiна i яго вернасць справе мiру ва ѓсiм мiры згуляла злавесны жарт. Супраць Язэпа апынуѓся Трэцi Рэйх i Японiя з усiмi рэсурсамi ђсходняга паѓшар'я, уключаючы i Аѓстралiю, i сякiя-такiя плацдармы i на Заходнiм святле.
  Краiна ђзыходнага Сонца, праѓда, яшчэ не дабiла Кiтай, але суцэль магла адкрыць i другi фронт. Гiтлер жа актыѓна фармаваѓ каланiяльныя войскi, i замежныя легiёны. Заадно павялiчваѓся i выпуск узбраенняѓ.
  У першай палове 1944 гады выпуск танкаѓ i САУ у Трэцiм Рэйху дасягнуѓ i перавысiѓ сто машын у дзень. Пантэра-2 па сваiм узроѓнi абыйшла ѓсе савецкiя машыны. З'явiѓся i больш дасканалы нямецкi танк "Леѓ", а неѓзабаве i "Каралеѓскi леѓ".
  I галоѓнае серыйна развiлася рэактыѓная авiяцыя. У адказ у СССР у серыю пайшлi танк Т-34-85 i IС-1 i IС-2, серыю КВ таксама нiхто з вытворчасцi не здымаѓ. Самым масавым серыйным танкам Трэцяга Рэйха на 1944 год стала "Пантэра"-2, а СССР Т-34-85. Цяжэйшыя мадэлi выпускалiся ѓ значна прыкладна раз, у дзесяць меншых колькасцях. I немцы не хацелi моцна гнаць вагi пры савецкiх дарогах i Сталiн стаѓ адчуваць недавер да серыi КВ, ды i IСы атрымалiся занадта ѓжо волкiмi.
  Аднак нямецкая "Пантэра"-2 з 88-мiлiметровай гарматай калiбра 71 Л, пераѓзыходзiла Т-34-85 у бранябойнай сiле гарматы, у лабавым бранiраваннi i трохi ѓ бартавым, а таксама не саступала ѓ хадавых якасцi з рухавiком у 900 конскiх сiл у 47 тон. Нават калi вага нямецкага танка вырасла да 50,2 тон i гэта аказалася не смяротна.
  А рэактыѓнай нямецкай авiяцыi i зусiм не было дастойнага апанента.
  Гiтлер вырашыѓ, што лепш не цягнуць гуму, i пачаѓ вайну 22 чэрвеня 1944 гады. Кiнуѓшы на СССР трыста пяцьдзесят сваiх i замежных дывiзiй, i сто дваццаць дывiзiй сатэлiтаѓ. На баку Трэцяга Рэйха выступiлi: Румынiя, Венгрыя, Славакiя, Харватыя, Фiнляндыя, Швецыя, Iталiя, Партугалiя, Iспанiя, Балгарыя, Аргенцiна, Турцыя.
  Немцы таксама выкарыстоѓвалi ѓ Вермахце велiзарную колькасць замежнiкаѓ i хiвi. Усяго Трэцi Рэйх толькi ѓ першым эшалоне шпурнуѓ у бой дванаццаць з паловай мiльёнаѓ салдат, з якiх немцаѓ па нацыянальнасцi не больш за сорак працэнтаѓ. Сатэлiты дадалi яшчэ мiльёны тры. Усяго ѓ першым эшалоне амаль шаснаццаць мiльёнаѓ пяхоты, танкаѓ каля трыццацi трох тысяч, самалётаѓ больш за пяцьдзесят пяць тысяч, гармат i мiнамётаѓ каля двухсот пяцiдзесяцi.
  СССР пасля мабiлiзацыi разгарнуѓ трынаццаць з паловай мiльёнаѓ салдат, але частку сiл прыйшлося трымаць на Далёкiм Усходзе i ѓнутраных акругах. У першым эшалоне было восем мiльёнаѓ салдат, каля трыццацi тысяч танкаѓ, амаль сорак тысяч самалётаѓ, каля двухсот тысяч гармат i мiнамётаѓ.
  Такiм чынам на баку Трэцяга Рэйха падвойная перавага ѓ пяхоце, i пяцiразовае ѓ мабiльнасцi сiлы, пры больш якасным аѓтамаце. Праѓда, у СССР шмат кулямётаѓ, амаль парытэт.
  Рознiца ѓ танках не вялiкая, але працэнт састарэлых машын у СССР вышэйшы, як i танкаѓ больш раннiх выпускаѓ.
  У рэактыѓнай нямецкай авiяцыi няма апанента, ды i шрубавыя самалёты ѓ Трэцяга Рэйха больш хуткасныя i лепш узброеныя. Праѓда, савецкiя машыны пераѓзыходзяць у гарызантальнай манеѓранасцi.
  У артылерыi i мiнамётах блiжэй за ѓсё суадносiны сiл да роѓнасцi. I колькасцi i якасцi.
  Праѓда флот у Трэцяга Рэйха асаблiва падводны, шматкроць мацнейшы за савецкi. Як дарэчы i ѓ Японii.
  Акрамя таго ѓ гiтлераѓцаѓ ёсць ужо балiстычныя ракет класа А ѓ серыйнай вытворчасцi, i ѓзляцелi першыя дыскалёты.
  У цэлым фашысты будуць мацнейшыя, i Сталiн цалкам слушна рыхтаваѓ, хай i са спазненнем абарону. Але шмат чаго не паспелi. Лiнiя Сталiна аказалася не зусiм адноѓлена, а самае галоѓнае войскi недастаткова навучаны трымаць абарону. Хаця iх адчайна перавучвалi.
  Лiнiя памежная Молатава, за тры гады форы была ѓ цэлым завершана, але размяшчалася занадта ѓжо блiзка да мяжы, i не мела дастатковай глыбiнi. Акрамя таго Сталiн загадаѓ будаваць i трэцi эшалон за Дняпром, але i гэта было распачата толькi пасля капiтуляцыi ЗША.
  Праѓда, акрамя савецкiх войскаѓ можна разлiчваць на часткi НКУС, чыю колькасць давялi да мiльёна салдат i апалчэнне. Гэта каля чатырох мiльёнаѓ чалавек, толькi ѓ заходнiх гарадах. Хоць вядома iх баяздольнасць нашмат горш, чым рэгулярных частак.
  Немцы, як i рэальнай гiсторыi, нанеслi асноѓны ѓдар у цэнтры, падсека Беластоцкi выступ i Львоѓскi кулак. Самыя першыя днi баёѓ паказалi, што немцы, нягледзячы на вялiкую колькасць замежных падраздзяленняѓ, вядуць наступ больш-менш зладжана. А вось савецкiя войскi часта губляюцца.
  Акрамя таго баяздольнасць ѓкраiнскiх частак аказалася сумнеѓнай. Шмат дэзерцiраѓ i тых, хто здаѓся ѓ палон у самыя першыя днi вайны.
  Стрымаць супернiка ѓ прымежных бiтве не ѓдалося. I тут Сталiн дапусцiѓ памылку, забаранiѓшы адыход частак на асноѓную лiнiю i патрабуючы выправiць фронт. Памылка, праѓда, была выпраѓлена, але са спазненнем. Немцы змаглi захапiць Менск ужо 28 чэрвеня, праламаѓшы лiнiю Сталiна ѓ цэнтры.
  Блытанiна толькi ѓзмацнялася. 30 чэрвеня здаралася чаканае ѓступленне ѓ вайну Японii i яе сатэлiтаѓ. Так пра перакiдку войск з Далёкага Усходу прыйшлося пакуль забыцца.
  Прарыѓ немцаѓ у цэнтры ѓсё пашыраѓся. Паѓстаѓ велiзарны пралом, якi адчайна спрабавалi заткнуць. Але фашысты прасоѓвалiся i 16 лiпеня ѓварвалiся ѓ Смаленск.
  Кiнуѓшы ѓ бой усе наяѓныя рэзервы, i ставячы пад стрэльбу апалчэнцаѓ Сталiн i Жукаѓ змаглi прыпынiць наступ фрыцаѓ у цэнтры. Але Гiтлер павярнуѓ войскi на поѓдзень. Фашысты стварылi вялiзны кацёл у Кiеве, i захапiлi практычна ѓсю Украiну.
  Блакавалi Ленiнград, уварвалiся ѓ Крым. Ход баявых дзеянняѓ вельмi моцна паходзiѓ на 1941 год, нiбы неадступная карма. Але адрозненнi былi i даволi iстотныя. СССР у 1941 годзе размяшчаѓ некаторымi вольнымi рэзервамi, а цяпер усё было i так мабiлiзавана. I калi ѓ кастрычнiку прайшоѓ штурм, то высветлiлася, што трымаць абарону амаль няма чым.
  Гiтлераѓцы да пачатку лiстапада 1944 года акружылi Маскву, прымусiѓшы Сталiна бегчы ѓ Куйбышаѓ.
  Фашысты ѓ адрозненнi ад рэальнай гiсторыi, размяшчалi значнай колькаснай перавагай. У iх хапiла дывiзiй для абыходу Масквы з Поѓначы i поѓдня. А вось у савецкiх частак занадта ѓжо ѓсё распаѓзлося па розных франтах.
  Рэальна ѓ 1941 годзе Сталiн пасля мабiлiзацый атрымаѓ над Вермахтам перавагу ѓ колькасцi асабовага складу, а самалётаѓ i танкаѓ у яго было ѓ чатыры разы больш, чым у Трэцяга Рэйха з самага пачатку вайны. I зроблена за першыя пяць месяцаѓ вайны тэхнiкi СССР у рэальнай гiсторыi больш.
  Але зараз i гiтлераѓцаѓ усе козыры, на баку i колькасць i якасцю ѓзбраенняѓ i асабовага складу. А ѓ Чырвонай армii тыя ж болькi што i 1941 году. У тым лiку не жаданне ѓкраiнцаѓ, прыбалтаѓ i многiх малых народаѓ памiраць за савецкi лад. Масавыя здрады i перабяганнi пацярпелых ад рэпрэсiй, раскулачаных i iншых пакрыѓджаных усiх масцей. У тым лiку i iдэйных ворагаѓ савецкай улады.
  А тое, што немцы яшчэ i перамаглi Захад, толькi павялiчвае колькасць здраднiкаѓ.
  Таму нядзiѓна, што Масква акружана, а немцы захапiлi Данбас, Варонеж i iдуць да Сталiнграда.
  Зiма ѓ 1944 году на бяду не такая марозная i снежная як у 1941. Масква зрэшты, гераiчна пратрымалася да канца снежня 1944 гады. Сталiнград упаѓ у студзенi 1945 года, i баi за яго аказалiся не занадта працяглымi. У лютым i пачатку сакавiка немцы i iх сатэлiты поѓнасцю захапiлi Каѓказ i Бакiнскiя нафтавыя свiдравiны.
  Далей наступ iшло па Волзе. На Саратаѓ, на Куйбышаѓ, i далей Арэнбург i Казань.
  Сталiн бег у Свярдлоѓск. У траѓнi ѓпала Казань. Улетку немцы i японцы працягнулi рух у глыбiню Расii. Супрацiѓленне савецкiх войскаѓ падала. 5 жнiѓня 1945 года быѓ узяты Свярдлоѓск. А 3 верасня 1945 гады Сталiн, нарэшце, пагадзiѓся на капiтуляцыю. У абмен на ѓласнае жыццё i свабоду.
  Другая сусветная вайна завяршылася. Але свет панаваѓ нядоѓга. Правёѓшы выпрабаваннi ядзернай зброi, Гiтлер пераканаѓся ѓ яго фенаменальнай разбуральнай моцы.
  Цяпер атрымлiвалася, што Японiя i ЗША ѓсё яшчэ стаяць на шляху да сусветнага панавання Трэцяга Рэйха. I хоць фюрар заваяваѓ больш зямлi, чым Чынгiсхан, Аляксандр Македонскi, Напалеон, iмператар Траян, i Сулейман Цудоѓны разам узятыя, ён вырашыѓ разграмiць i Японiю.
  Праз роѓна тры гады пасля заканчэння другой сусветнай вайны сто балiстычных, мiжкантынентальных ракет з магутнымi ядзернымi зарадамi накрылi зараз краiну Узыходзячага Сонца.
  А затым пачалося наступленне сухапутных частак Вермахта i флоту. Немцы параѓнальна хутка захапiлi ѓладаннi Японii ѓ Азii, а саму метраполiю зраѓнялi з зямлёй атамнымi бомбамi.
  Доѓгi супрацiѓ аказвалi цiхаакiянскiя ѓладаннi краiны Узыходзячага сонца. Але да чэрвеня 1949 гады i ѓсё было скончана. Цяпер заставалася толькi разграмiць ЗША. Тым больш нагода мелася. Амерыканцы насуперак дамове ѓсё ж распрацоѓвалi ядзерную зброю i правялi яе таемнае выпрабаванне.
  Гiтлер пачаѓ вайну 1 студзеня 1950 г., скiнуѓшы на новы год адразу трыста ядзерных ракет. Сакрушальны ядзерны ѓдар знiшчыѓ сто найбуйнейшых амерыканскiх гарадоѓ i забiѓ некалькi дзясяткаѓ мiльёнаѓ людзей. Дадалося яшчэ адно найвялiкшае злачынства Адольфа Гiтлера да найдаѓжэйшага спiсу, адыёзных злачынстваѓ. Потым пачалося ѓварванне ѓ Канаду, i з поѓдня разам з Лацiна-Амерыканскiмi дыктатурамi. Амерыканцы былi аслаблены i шакаваны, але змагалiся адчайна. Яны разумелi, што паражэнне для iх абазначае - толькi рабства i павольную, пакутлiвую смерць. Таму гэта была самая адчайная з усiх вайны. I доѓжылася яна яшчэ больш за год, прымусiѓшы Трэцi Рэйх скiнуць яшчэ каля двух соцень ядзерных зарадаѓ, i ператварыць многiя ѓрадлiвыя землi ѓ радыеактыѓную пустыню. Але мэта ѓсёткi дасягнута i апошнi супернiк Трэцяга Рэйха зрынуты. А ѓслед за гэтым пачаѓся працэс так званай сусветнай глабалiзацыi. Адзiнай сусветнай валютай стала нямецкая марка. Нават фармальна незалежныя краiны аказалiся зведзены да ѓзроѓню калонiй Трэцяга Рэйха, пры захаваннi толькi абмежаванага мясцовага самакiравання. Габрэi i цыганы былi пастаѓлены па-за законам: iх вышуквалi i знiшчалi. СС праводзiла масавыя чысткi, i лютавала. Наступiѓ сапраѓдны кашмар - гадзiна дракона. Або нават дакладней эпоха. Фюрэр будаваѓ сапраѓдную сусветную таталiтарную iмперыю з прэтэнзiяй касмiчнай экспансii. У 1959 годзе падчас святкавання сямiдзесяцiгоддзя фюрара адбылася афiцыйная каранацыя, сусветны плебiсцыт - якi ѓзаконiѓ тытул суперiмператара. А калi Адольф Гiтлер памёр у 1967 годзе, яго тытул i ѓлада атрымаѓ у спадчыну сын. Планета Зямля да гэтага часу ѓжо заснавала селiшчы на Месяцы i на Марсе з Венерай, i актыѓна рыхтавалася да экспансii, у вонкавыя зорныя мiры... Фашысты жадалi сусветнай iмперыi - пабудовы Зорнага Рэйха, каб пагрузiць у кашмар увесь светабудову.
  
  
  СТА ТЫСЯЧ БОСЫХ ПРЫГОЖЫХ ДЗЯђЧЫН
  Эльфарая ѓбачыла сябе ѓ бiтве... Яна зараз ваяѓнiца i правадырка не слабога войска.
  Прыгожыя дзяѓчыны: у iх толькi грудзi i сцёгны прычыненыя лёгкiмi бранiраванымi пласцiнамi. А рукi, ногi i жывот голыя, загарэлыя.
  I пляскаюць гэтыя дзяѓчынкi босымi ножкамi. Iх сабралася тысяч сто. I ѓсе дзяѓчаты, нiводнага мужчыны! I ѓсе прыгожыя, стройныя, спартовыя, мускулiстыя, загарэлыя, з жамчужнымi зубкамi!
  Нiбы амазонкi... Выстраiлiся кагортамi. У руках мячы, а за спiнамi лукi. Шытаѓ няма - ваяѓнiца лiчыць, што меч дакладней шчыта.
  I над дзяѓчатамi ганарлiва лунаюць флагi. Яны гатовыя бiцца, i жадаюць упэѓнена перамагаць!
  А вось здалёк рухаюцца арды оркаѓ. Валасатыя, агiдныя мядзведзi. I прыкладна ѓ сто разоѓ меншая колькасць троляѓ, якiя служаць у iх камандзiрамi.
  I вось гэта арда рухаецца на дзяѓчынак.
  Эльфарая аддае каманду:
  - Страляць з лукаѓ, па высокай дузе!
  Дзяѓчына, выкарыстоѓваючы босыя пальчыкi сваiх хупавых ножак, нацягваюць цецiвы. I выпускаюць забойныя стрэлы.
  Пры гэтым ваяѓнiцы скаляць зубкi i равуць:
  - Ды будзем мы чэмпiёнкамi!
  I ляцяць на супернiка густым роем стрэлы. Яны абаткне супостатаѓ, нiбы вожыка iголкамi.
  Оркi i тролi падаюць, здзiѓленыя забойным i жорсткiм.
  А Эльфарая кажа:
  - За новыя рубяжы iмперыi!
  Ваяѓнiцы дзейнiчаю сiнхронна. Iх загарэлыя целы, такiя цудоѓныя i блiскучыя. I босыя ножкi мiльгаюць загарэлымi шчыкалаткамi. I пальчыкi такiя ѓ нiжнiх канечнасцяѓ чэпкiя. I ляцяць сабе прэзенты знiшчэння, дзiвячы супернiкаѓ.
  Оркi i тролi падаюць прабiтыя. I ѓ iх перакошаны звярыныя рожы ад болю.
  Ваяѓнiцы ж проста захапленне выклiкаюць. Яны з тонкiмi, мускулiстымi станамi, i жылiстымi нагамi. Як выпусцяць адразу тысячы стрэл.
  I ѓразяць масу оркаѓ. I спяюць:
  - За наш вялiкi гонар,
  Будзем, бандытаѓ ёсць!
  I зноѓ масу стрэл, ды i выпусцяць. I ѓсеюць трупамi ѓсе падыходы да ѓзгоркаѓ, дзе яны размясцiлiся.
  Ды гэта выдатныя ваяѓнiцы. У якiх такi дзiкi аскал, i развароты тэл у патрэбным кiрунку са знiшчэннем супернiкаѓ.
  Эльфарая сама страляе з лука. Яна нацягвае цецiву босымi пальцамi ног, i паражае вельмi трапна.
  Пры гэтым дзяѓчына сабе напявае:
  - На гвалце, трымаецца мiр,
  Вулкан лютасьцi хвошча з размахам!
  Напружанне вышэйшае сiл,
  Абуджаецца з болем i страхам!
  I зноѓ ляцiць пушчаная босай ножкай ваяѓнiцы страла. I прабiвае адразу траiх оркаѓ.
  Тыя захлынаюць ад фантанаѓ крывi. I Эльфарая як запiшчыць:
  - Слава маёй магii!
  I зноѓ выпусцiць босай ножкай стралу. Вось гэта дзяѓчына - самага вышэйшага класа ѓ яе i цела, i ѓсё астатняе.
  Першая хваля нападу оркаѓ i троляѓ захлынулася. Толькi засталася маса трупаѓ. Але вось з'яѓляюцца новыя атрады касматых стварэнняѓ.
  Эльфарая зноѓ страляе, i робiць гэта трапна, i пры гэтым рыкае:
  - Слава нашаму свету!
  I ад яе босай ножкi адлятае маланка. I маса оркаѓ падпалена, i разарвана на шматкi.
  Ды гэта ваяѓнiца-прынцэса. З ёй любы мужчына адчуе сябе надзейна абароненым.
  А iншыя сто тысяч дзяѓчат нiчым не горшыя. I вельмi трапна страляюць. I галоѓнае хутка.
  Iх голыя, мускулiстыя ножкi толькi i паспяваюць мiльгаць.
  Вось яны хорам прамаѓляюць:
  - Даем актыѓны пас,
  Ворагу б'ем проста ѓ вока!
  I зноѓ выпускаюць босымi ножкамi новыя падарункi смерцi. Гэта ѓвогуле iх запуск баявой энергii.
  Вось нават Эльфарая праспявала:
  - Оркi равуць - журботныя твары,
  Ведайце, сябры я ёсць забойца!
  Усiх пераб'ю, усiх знiшчу,
  I разаб'ю, хто касмат морду!
  Ды дзяѓчына рэальна надзвычай баявая. I вось калi арда оркаѓ падбегла блiжэй, яна па iх як урэжа пульсарам. I адразу паѓсотнi стварэнняѓ разарвала на дробныя часткi з мясам.
  Эльфарая рыкнула:
  - За вялiкiя iдэi, каб усе пачвары згарэлi!
  Ваяѓнiца пасля гэтага ѓзяла i выпусцiла са свайго пупка маланку. I пара тузiнаѓ оркаѓ, аказалася, нiбы бараны прабiтыя шампурам. Iх амаль маментальна засмажыла.
  I астатнiя дзяѓчыны зароѓ:
  - За Святую Зямлю!
  I таксама вазьму i з голых пятачак скiнуць згусткi энергii! I разарвалi масу касматых байцоѓ.
  Эльфарая, працягваючы весцi агонь, на гэты раз нацягваючы цецiву лука рукамi, прапiшчала:
  - За нашу магiю!
  I таксама з голай пяткi стрэсла разрад маланкi... I так дзюбанула, што цэлая сотня оркаѓ i троляѓ абвуглiлася. Нiбы прамакаткi, якiя трапiлi ѓ агнямёт.
  Эльфарая зароѓ:
  - Я вялiкая чарадзейка!
  I зноѓ як дзюбне па супернiку. I яе вочы блiснулi. А дзяѓчаты з яе вялiкiм азартам кiдаюць у оркаѓ i троляѓ стрэлы.
  Растуць курганы з трупаѓ. Яны ѓсё нагрувашчваюцца i нагрувашчваюцца. I ѓсё больш i больш забiтых.
  Эльфарая ѓзяла i са смяшком заѓважыла:
  - Што рабiць, калi ѓ галаве ёсць цар?
  Тады яму палац ствары!
  I зноѓ прынцэса босай ножкай запусцiць забойны, i паражальны да смерцi падарунак анiгiляцыi.
  Вось гэта дзяѓчына - проста ѓвасабленне смерцi. Але пры гэтым прамянiстыя яе вочы такiя добрыя.
  А астатнiя дзяѓчынкi якiя знiшчаюць масу жывёл стварэнняѓ, такой хваляй цунамi якая напаѓзае на iх, гэта наогул супер. I так люта абсыпаюць супернiка стрэламi. Прабiваючы часта зусiм наскрозь.
  Эльфарая крычыць:
  - Я нарадзiлася ѓ такiя часы,
  Што мяне памятае мiлая краiна!
  I ваяѓнiца стала на рукi, пакруцiла над галавой босымi ножкамi, закруцiла вялiзны, агнiсты камяк. I як шпурне гэта згустак энергii ѓ супернiкаѓ.
  I адразу тысяча оркаѓ узарвалася. I iх шкуры падпальвалiся, i зараз расслаiлiся.
  Эльфарая пракрычала:
  - Я ваяѓнiца класа Джы!
  I як разрагатаецца.
  Затым з мовы выпусцiць маланку. I спалiць масу непрыяцеляѓ.
  Пасля чаго дзяѓчына-прынцэса зароѓ:
  - За мяне ѓвесь свет!
  I з зялёных вачэй прыгажунi пасыпалiся маланкi... I як яны разiлi ѓсiх гэтых незлiчоных стварэнняѓ.
  Эльфарая нават праспявала:
  - Мiльярды шакалаѓ, чарцей! А мой лозунг просты - усiх забi!
  I босымi пальцамi дзяѓчына-прынцэса выпусцiла чарговы, вельмi нават забойны пульсар.
  I як усiх парве...
  А iншыя дзяѓчаты ёй не саступаюць. Усе душаць i душаць супернiкаѓ, сваiмi стрэламi. Выкарыстоѓваючы, зразумела свае вельмi спрытныя, без непатрэбнага абутку ножкi.
  Оркi вiдавочна выдыхаюцца. Але iх так многа. I напаѓзаюць усё новыя i новыя палiцы стварэнняѓ.
  Аднак дзяѓчын падобнае збянтэжыць цi пахiснуць не ѓ сiлах. Яны калi ѓжо ѓзялiся ваяваць, так i ваююць. I ня ведаюць, што можна спалохацца. А дакладней i не жадаюць шляхту.
  Вось iх босыя ножкi запускаюць забойныя прэзенты смерцi. Якiя расколваюць оркам iлбы.
  Вось гэта дзяѓчынкi - рэальна яны супермэны ѓ вельмi кароткiх спаднiцах. А такiя прывабныя i прыгожыя.
  I сто тысяч дзяѓчын - гэта каласальная сiла! Супраць якой нiшто не ѓправiцца!
  Эльфарая прачырыкала:
  - Слава нашаму феномену!
  I ад голай пяткi зноѓ выпусцiла пульсар знiшчэння. I маса оркаѓ, стаѓ насельнiкамi пекла.
  А што хiба такiх калматых пусцяць у рай?
  Эльфарая раве ва ѓсю глотку:
  - Буду абсалютнай чэмпiёнкай свету!
  I зноѓ дзяѓчыны босымi пальчыкамi ножак выпусцiць распалены i забойны пульсар.
  Усiх перапалiць i прымусiць згарэць.
  Эльфарая з задавальненнем праспявала:
  - Я дзяѓчынка не простая,
  I карона залатая!
  I зноѓ з пупка прыгажунi вылецiць маланка. Урэжа па касматых стварэннях i абвуглiць, нiбы спаленыя дровы.
  Эльфарая раве:
  - Вас я спалю, вас я ѓ попел ператвару!
  I з пупка зноѓ пашле маланку...
  I маса оркаѓ падсмажылася, нiбы катлеты на патэльнi.
  Эльфарая ѓзяла i праспявала са смакам:
  - Орк важыць сабе ѓ пятлi,
  Жар яго ты на агнi!
  I вось ад голай пяткi дзяѓчынкi як паляцiць нешта вельмi цвёрдае i забойнае. Ад чаго нельга абаранiцца.
  I зноѓ сотня оркаѓ разам абвуглiлася. I ператварылася недагаркi, i попел з поѓсцю.
  А дзяѓчаты як прапiшчаць:
  - За вялiкую Айчыну!
  I зноѓ iх голыя пяткi прэзенты смерцi кiдаюць з пякельнай хуткасцю. Гэта дзяѓчаты, якiх не спыняць нi буры, нi штармы, нi перашкода!
  Вось гэта дзеѓкi-тэрмiнатары!
  Ваяѓнiцы не даюць оркам навязаць блiзкi бой i трымаюць сапернiка на дыстанцыi.
  Але ѓсё роѓна касматыя пачвары адчайна спрабуюць прарвацца блiжэй. Але iм ваяѓнiцы не дадуць гэта дакладна.
  Эльфарая зноѓ на руках, i босымi ножкамi прайгравае васьмёрку. I з'яѓляецца агнязарнае воблака. I яно абвальваецца дзiкай плынню на оркаѓ.
  I пару тысяч касматых стварэнняѓ, зараз узяла i згарэла.
  Эльфарая зароѓ:
  - Чорныя пачвары гарлапаняць як мухi! Што не зварганiш з галадухi!
  I вось ваяѓнiца адразу тры стрэлы выпусцiць, нацягнуѓшы цецiву босай нагой, i тузiн оркаѓ праб'е!
  Вось гэта дзяѓчына-тэрмiнатар. I ѓ ёй такая дзiкая i апантаная энергетыка.
  Эльфарая ѓзяла i праспявала:
  - Дзяѓчыны бываюць розныя,
  Толькi яны не заразныя!
  Калi ѓжо трапiцца,
  То i ѓ пекле не выратуецца!
  I ад голай пяткi дзяѓчынкi нясецца забойны пульсар. I раскiдае ва ѓсе бакi калматых мядзведзяѓ.
  Эльфарая ѓ дзiкiм азарце прамаѓляе:
  - Я iх племенi такога, што заб'ю i вас дзеля Бога!
  I зноѓ ваяѓнiца выпусцiць стрэлы, якiя прабiваюць любую браню, i iрванае, калматае мяса орка.
  Яе напарнiца, вельмi прыгожая дзяѓчына, з рудымi валасамi, зароѓ:
  - За магутнае сяброѓства!
  I таксама пашле пякельны пульсар разбурэння!
  I маса забойная супернiка задушыць.
  Эльфарая пiскнула:
  - За мой дэманiчны свет!
  Пасля чаго дзяѓчына-прынцэса, як запусцiць, што косцi перакроiць у пясок. Ваяѓнiца цырымонiй не ведае.
  Рудая напарнiца, княгiня дэ Лавальер вiскоча:
  - Будучыня за намi!
  Эльфарая пробулькала ѓ адказ, перад гэтым кiнуѓшы дзiкi разрад, забойнага пульсара:
  - А мiнулае толькi дапаможа нашым будучым перамогам!
  I вось дзяѓчаты ѓсе сто тысяч, як возьмуць i босымi пальцамi ног выпусцяць дзiкiя маланкi.
  I войска оркаѓ возьме i запалае. Ды страшна патрапiць пад раздачу падобных ваяѓнiцах.
  А яны яшчэ i скаляцца, i паказваюць зубкi, якiя адлюстроѓваюць промнi зорак.
  I вось дзяѓчаты возьмуць i босымi пяткамi як тупнуць, i па зямлi пройдзе хваля, i цэлае войска оркаѓ накрые. I закапае!
  Ваяѓнiцы з асляпляльных зубоѓ выпусцяць сонечныя зайчыкi, i аслепяць рады касматых салдат.
  Эльфарая прапiшчала:
  - За маё рашэнне i паводзiны!
  Дзяѓчаты ваююць з усё большым напорам. I вось як возьмуць i кiнуць босымi ножкамi дыскi. Тыя пранясуцца, i маса оркаѓ уляглася.
  Прынцэса зараѓла ва ѓсю глотку:
  - Я вас зарэжу, я вас зарэжу, я хутка вас усiх перарэжу!
  Я вас зарэжу, я вас зарэжу, я вас зарэжу!
  I вось ваяѓнiца голай пяткай адлюструе сонечны прамень i нiбы лазерам па орках.
  I вырэжа цэлы, касматы шэраг. А оркi вiскочуць i раскаталi на фекалii гэтае войска.
  I зноѓ оркi ѓ дзiкiм нападзе, i кiдаюць у iх дзяѓчыны босымi ножкамi прадметы смерцi.
  I грудзi ходзяць ходырам. I вось i кожныя грудзi гэта цэлая вежа танка!
  I вось узялi дзяѓчыны i з пупкоѓ выпусцiлi маланкi. Усе сто тысяч дзяѓчынак пупкамi разанулi лазерныя прамянi.
  I цэлых паѓмiльёна оркаѓ была зараз засмажана. I iх пераварыць магла толькi прастора.
  Эльфарая зароѓ:
  - Я вас парвала i спалiла,
  Я дзеѓка - проста сатана!
  I зноѓ з пупка выпусцiць маланку. А гэта б'е забойна. I потым як паляцяць стрэлы. I ѓсе сталi кратамi.
  I зараз оркi як дзiравыя рашоткi.
  А дзяѓчаты як лупнуць з бюста магiяй, i скосяць масу смярдзючых оркаѓ. I тыя былi выбiтыя.
  Эльфарая праспявала:
  - Мы ѓсiх парвём!
  Ты такая дзяѓчына - проста прынцэса!
  Ваяѓнiца прароѓла:
  - Я вас парву i не памiлую!
  I вось як трасе сваiм бюстам. I зноѓ выпусцiць, дык прыносiць рэальную смерць.
  Оркi iмкнуцца лiтаральна закiдаць пазiцыi непрыяцеля трупамi. I яны iдуць наперад i падаюць, i падаюць. Вось растуць новыя горы забiтых. Але оркi не саступаюць.
  Яны рухаюцца ѓсё далей, i далей. I гiнуць, без усялякай лiтасцi. Але ваяѓнiцы абсыпаюць оркаѓ, нiбы градам стрэламi. I ваяѓнiц не спынiць гэта брыдоты. Але прэ сабе касматая хваля. I рухаецца гэтае iкластае мора.
  Дзяѓчыны ѓ дзiкай рызыцы. I мускуламi пагульваюць. А оркi рухаюцца сабе, нiбы пайшла чарговая хваля цунамi. Але гэта нiкога не бянтэжыць.
  Эльфарая нават праспявала, перад гэтым нацягнуѓшы босымi пальцамi ног, адразу ѓ пяцi лукаѓ цецiву, i выпусцiѓшы магiчныя стрэлы:
  - Прама голымi рукамi,
  Распраѓлялася я з цунамi...
  Я любы дзевяты вал,
  Мой палюбоѓнiк разарваѓ!
  Ваяѓнiца нават як падскочыць, i адразу з пупка разрад выпусцiць. I разадрае супернiка.
  I прараве:
  - Маё войска моцнае,
  Пакарае свет яна!
  Эльфарая зусiм разышлася. Яны i iншыя дзяѓчыны - гэта, вядома ж, блiскучы клас ваяѓнiц. Якiя, нiкому не дадуць нi найменшай лiтасцi.
  Яны проста лютыя звяры. А можа нават i нешта накшталт оркаѓ! Толькi прыгожыя, а не пачвары.
  Эльфарая як выпусцiць маланку са свайго раток. I спалiць сотню оркаѓ i засьпявае:
  - За маю мiлую душу!
  I падмiргне на непрыяцеля!
  Пасля чаго яе босыя пальчыкi скiнуць пульсар. I парвуць усю зграю на дробныя, iрваныя часткi.
  Эльфарая пасля гэтага прапiшчыць:
  - Забойства маё крэда!
  Яе рудая напарнiца раѓне:
  - I маё таксама i ѓ квадраце!
  Эльфарая выпусцiла каскад разбурэння i зароѓ:
  - А маё наогул у кубе!
  I абедзве ваяѓнiцы як тупнуць босымi ножкамi. Паднялася новая хваля з магii.
  I вось ад оркаѓ зноѓ трэскi i iрванае мяса ляцiць. А затым яны смажацца на патэльнi.
  Эльфарая вiскнула:
  - Ставiм новыя рэкорды!
  Рудая напарнiца пацвердзiла ровам, пускаючы босымi пальцамi ножак агнiстыя пульсары:
  - Каб вырасла зямля!
  Эльфарая дзюбанула па орках i пiскнула:
  - Удвая, утрая вышэй за норму!
  Рудая ваяѓнiца, паддала голай пяткай бурбалка чароѓнай энергii i з рызыкай дадала:
  - Каб цвiла краiна мая!
  Так дзяѓчаты i разышлiся, прычым вельмi капiтальна. I разбураюць гэтае войска калматых стварэнняѓ з вялiкiмi для сябе набыткамi.
  Эльфарая зноѓ з пупка выкiнула магiчны лазер, i вякнула, зiхоцячы вочкамi:
  - Я ёсць кобра i гюрза ѓ адным флаконе!
  I як выпусцiць па непрыяцелю новы пучок таго, што спальвае оркаѓ жыѓцом.
  Рудая напарнiца княгiня, якая, заявiѓ раптам:
  - Цяпер мяне завуць дэ Лавальер!
  Эльфарая ахвотна пацвердзiла:
  - Дэ Лавальер, дык дэ Лавальер! Дык нават прыгажэй!
  Рудая ваяѓнiца пiскнула:
  - Я рыцар святла на каленi дзiкуны,
  Я гэтых оркаѓ, усiх каштарыс з твару зямлi!
  I як рушыць па iх сваiмi босымi, стройнымi ножкамi... I астатнiя дзяѓчаты, уся армiя ѓ сто тысяч салдат, возьме, адкрые раты i выпусцiць з iх агонь.
  I зноѓ на оркаѓ абрынецца каскад полымя, спапяляючы без усялякага сораму i не даючы шанцаѓ.
  Адразу тры мiльёны калматых стварэнняѓ загарэлiся зараз. Нiбы iх аблiлi напалмам. Або яшчэ фосфарам разам з шэрай. I ѓспыхнула ѓсё нiбы мiльярд запалак зараз.
  I як загарыцца гэтая маса. I колькi выцця i крыку i праклёнаѓ ад усяго гэтага зараз.
  Эльфарая раѓнула:
  - Оркаѓ не шкадуй,
  Вынiшчай iх гадаѓ...
  Як блашчыц душы -
  Iрвi як прусакоѓ!
  I возьме сваiмi босымi пальцамi ногi выпусцiць маланкi. I дагадзi вельмi буйнога троля. Той возьме i iрване. Уявiце сабе, што дыназаѓра ѓзарвалi.
  Рудая напарнiца пiскнула:
  - Вось гэта ваѓкалак!
  Эльфарая ѓ адказ, голай пяткай падаѓшы бурбалку магаплазмы, вякнула:
  - На ваѓкалакаѓ у нас выццё адказ!
  Вогнезарная ваяѓнiца зароѓ:
  - I будзе яму i труна, i ѓ вянком прывiтанне!
  Эльфарая адзначыла:
  - Вянок можа быць i пахавальны i лаѓровы! Так што не занадта вось заводзiцеся!
  Рудая княгiня рыкнула, таксама з пупка выпусцiла маланку, якая збiла нешматлiкiх ацалелых оркаѓ:
  - Мы iм нешта больш важкае, чым вянок прыгатавалi!
  I вось ваяѓнiцы, усе сто тысяч дзяѓчат, возьмуць i па камандзе Эльфараi падскочаць уверх, i закруцяць голымi, мускулiстымi ножкамi ѓ паветры. У вынiку як паднiмецца бура, i сапраѓдны магiчны шторм. I пойдзе каласальнай сiлы хваля, i мiльённы вал чароѓнага цунамi.
  У вынiку чаго апошнiя оркi знiшчаны, i цалкам расплясканыя.
  Засмажаны i сталi катлетамi.
  Эльфарая з пафасам прамаѓляе:
  - Гiмн Радзiмы ѓ сэрцах, у нас спявае,
  Мы зробiм усё ѓ сусвеце шчасце...
  Дабудзем легендарных магамётаѓ,
  I неба i зямля ѓ вялiкай уладзе!
  
  ЭЛЬФ-ЛЕТЧЫК СУПРАЦЬ ПАПАДАНЦА САШКI
  У адным з альтэрнатыѓных сусветаѓ, у другую сусветную вайну, прыляцеѓ эльф. Ён паступiѓ у японскiя ВПС, i ѓ вынiку стаѓ там асам нумар адзiн. Бо эльфы - яны вельмi здольныя, хуткiя, шустрыя, моцныя. У iх i рэакцыя, i ѓсе рэфлексы, куды лепшыя, чым у людзей, плюс яшчэ магiчнае бачанне бою. Калi эльф бачыць, што будзе рабiць вораг.
  Карацей кажучы, эльф, якi ѓзяѓ сабе мянушку Конан, збiваѓ самалёты з такой лёгкасцю, нiбы пстрыкаѓ семечкi.
  I з-за яго Японiя выйграла марскую бiтву пад Мiдуэй. Буйная перамога аказала ѓплыѓ на ѓвесь ход другой сусветнай вайны. Па-першае, японцы канчаткова захапiлi iнiцыятыву ѓ Цiхiм акiяне. I iх флот змог захапiць i Гавайскi Архiпелаг, атрымаѓшы вельмi трывалае становiшча, завяршыѓшы пабудову перыметра абароны на морах.
  Аднак гэта можа i не мела б вырашальнага значэння, калi б пасля гэтых перамог самураi не адважылiся б адкрыць другi фронт супраць СССР.
  Раптоѓнае напад рушыла ѓслед Далёкi Усход. А войскi iмперыi Узыходзячага Сонца атакавалi i Уладзiвасток. Нягледзячы на тое, што пагроза нападу мiлiтарысцкай Японii пасля трыѓмфу Мiдуэй стала цалкам рэальнай, з дапамогай подкупу i здрады агенты Мiкада пераканалi камандаванне Уладзiвастока не прыводзiць войскi ѓ поѓную баявую гатоѓнасць. I як следства Дамоклаѓ меч ужо занесены, а ѓ рэстаране балююць. Маёр Сталiнградава схапiла юнака-афiцэра за валасы, яна была на галаву яго вышэйшая i вiдавочна мацнейшая:
  - Гэта што за хам i п'янiца! Чаму ѓ вас такая распушчаная каманда! Гэта тып больш паходзiць на юнгу, чым афiцэра. Можа яго для пачатку, добранька ѓздзьмуць, каб увесь хмель выйшаѓ.
  Палкоѓнiк Палацаѓ збянтэжыѓся:
  - Гэта Сашка Сакалоѓскi. Яго адправiлi на курсы прама з сувораѓскага вучылiшча, па скарочанай праграме. Ён яшчэ зусiм хлопчык, праз два месяцы дзень нараджэння - пятнаццаць гадоѓ.
  Сталiнградава непрыемна скрывiлася:
  - Ого! У чатырнаццаць гадоѓ i ѓжо афiцэр! Вось што вайна робiць! А i не ведала, што малакасы, ужо паѓнаважкiя званнi атрымлiваюць.
  Палацаѓ пацiснуѓ плячыма:
  - На вайне дзецi рана сталеюць! Тым больш з iм здарылася гiсторыя, накшталт ён лепшае апавяданне напiсаѓ аб абароне Масквы, i Жукаѓ гэта адзначыѓ, i параiѓ перавесцi хлапчука з курсантаѓ у афiцэры.
  Сталiнградава пры гэтых словах падабрэла:
  - Добра! Што ён не дурань. - Пагразiла нiбы школьная настаѓнiца пальцам. - У цэлым нядрэнна, але больш нiякiх п'янак! Адчую пах, а нос у мяне сабачы, адразу пад трыбунал! - Моцная жанчына, спелая, але не страцiла атлетычнай складнасцi i свежасцi, ткнула пальцам у палкоѓнiка. - Наогул i ты за гэта заплацiш. Ужо чалавек немалады, а паводзiць сябе.
  Палацаѓ надрыѓна кашлянуѓ:
  - Наогул мне трыццаць тры, але ѓжо быѓ сем разоѓ паранены, так што здаюся старым...
  Сталiнградава хацела нешта сказаць у адказ, як раптам перадсвiтальную цiшыню раскалоѓ жахлiвы грукат. Гэта нiбы з неба пасыпалiся цяжкiя валуны, шыба зараз лопнула. Градзiнкi аскепкi загрукалi па стале i нават трапiлi ѓ рукi i твары ап'янелых афiцэраѓ. Сталiнградава па-камандзiрску прагарлапанiла:
  - Усё неадкладна на выхад.
  Палацаѓ у адказ крыкнуѓ, ды так, што ледзь не парваѓ галасавыя звязкi:
  - Гэта дванаццацi i васемнаццацi цалевыя снарады! Японскiя лiнкоры самага вялiкага танажу, падобна, прыступiлi да палявання, а гэта значыць.
  Сталiнградава ѓ прыкрасцi ѓдарыла ботам у сценку. Ад штурхяля падкаваным, дарэчы, трафейным ботам, трэснула плiтка:
  - Пачалося, але не так як мы планавалi! Зусiм не так! Праклён, трэба неадкладна вывесцi эскадру ѓ моры i пацяплiць флот краiны вузкавокiх ваяѓнiкоѓ.
  Капiтан першага рангу, якi ѓпаѓ на карачкi (Iнакш палкоѓнiк) прамармытаѓ:
  - Зброя ёсць толькi на маiм мiнаносцы i яшчэ на пары дробных начовак. Нам нават няма чым адказаць.
  Сталiнградава паказала важкi кулак:
  - Ну, вы i iшакi! - Ваяѓнiца з блакiтнай шавялюрай, якая паходзiць на разбушавалася цунамi, прагыркала. - Але ж берагавая артылерыя ѓ вас павiнна быць! Не ѓсё ж адправiлi на заходнi фронт, а таксама авiяцыя. Бо пра тое, што Японiя ѓ любы момант можа ѓступiць у вайну, ужо не першы год гавораць.
  Ужо ладна падранены Палацаѓ, хацеѓ сказаць, але зноѓ грымнула, пасыпалiся аскепкi. Завыла сiрэна, папярэджваючы аб з'яѓленнi самалётаѓ. Палкоѓнiк марскiх сiл з вялiкай працай, падняѓся i крыкнуѓ, перакрываючы гул Сталiнградавай:
  - Авiяцыя ѓ нас ёсць, i берагавыя батарэi, няхай нават не ѓ поѓным камплекце маюцца. Здолеем адказаць!
  Лётчыца прабурчала, прабягаючы па вулiцах:
  - Мне б толькi да майго знiшчальнiка дабегчы i я так гэтым воiнам-самураям ѓсаджу, мала не здасца. Яны яшчэ заплацяць за Цусiму, i Мiдуэн.
  Сашка Сакалоѓскi, у сне ѓжо афiцэр, а не раб, якому адсекла палову вуха, пагадзiѓся:
  - Ды заплацяць! Ды яшчэ з працэнтам!
  Пачулiся разрывы i запознены стракат зенiтак. Наогул большую частку СПА Уладзiвастока вывезлi яшчэ ѓ сорак першым годзе, для ѓзмацнення абароны Масквы, так множныя кропкi камарыльнi краiны Узыходзячага сонца, здавалася, не асаблiва зважалi на падобны "шум". Японскiя пiкiруючыя бамбавiкi, з пранiзлiвым вiскам скiдалi вясновыя "падарункi". Удар наносiѓся i па горадзе, i па флоце. Самалёты японцаѓ не занадта буйныя, але вёрткiя, а вось лiнкоры наадварот здаравенныя. Вось самаму буйному з iх нават цесна ѓ акiяне, даѓжыня ѓ трыста метраѓ, а гарматы ѓ 460 мiлiметраѓ. Пакуль амерыканцам не ѓдалося патапiць нiводнага з падобных прыгажуноѓ, а ацалелыя разам з крэйсерамi разбуралi ѓзбярэжжа. Гэта моцна паходзiла на зладзейскi напад краiны Узыходзячага Сонца, якое адбылося 27 студзеня 1904 гады. Толькi тады не было авiяцыi.
  Палацаѓ адчуваѓ, што задыхаецца ад бегу. Ён не супермэн, а просты чалавек з хворымi лёгкiмi, якi патрапiѓ у няпростую сiтуацыю. А вось Вiкторыя Сталiнградава не яго абагнала на вельмi шмат. Цiкава колькi ёй гадоѓ, наѓрад цi на выгляд больш за трыццаць, грудзi вялiкiя, а плечы шырокiя як у мужчыны.
  Сталiн градава раптам разгарнулася i памахала рукой:
  - Не бяжы стары, за мной! - Прагарлапанiла яна з такой сiлай, што гукавая хваля проста стукнула па вушах. - Выводзь хутчэй мiнаносец у мора.
  Побач прагрукаталi разрывы, сыпалiся абломкi, адзiн з iх падаѓ проста на Сталiнградаву, i ён машынальна злавiла яго рукамi. Дзяѓчына-тэрмiнатар адчула сябе варатаром, якi паспяхова выйграѓ пенальцi, абломак, быѓ круглым, цёплым i паходзiѓ на мяч. Вiкторыя раптам адчула, як па руках цячэ нешта вадкае. Дзяѓчына паглядзела на абломак, i тут нават у яе жалезнай ваяѓнiцы, загартаванай трыма гадамi вайны (Разам з iспанскай i грамадзянскай будзе i больш) да горла падступiла млоснасць. У яе ѓ руках была дзiцячая галоѓка. Бедная дзяѓчынка (гэта вiдаць па кароценькiх касiчках, з выбiтымi вочкамi. Сталiнградава акуратна паставiла галоѓку на трэснуты асфальт i перахрысцiла:
  - Ты не паспела нi зграшыць, не пажыць! Зрэшты, няма грэшнiка больш за Бога, таму няма большага граху абыякавасць да пакут дзяцей.
  Iзноѓ грукат, i аскепкi, адзiн трапiѓ дзяѓчыне ѓ бот, падрапаѓшы скуру. Сталiнградава хацела ѓжо павярнуцца i iмчацца з усiх ног да ѓзлётна-пасадачнай паласы, дзе яе МiГ, цярплiва чакаѓ агрэсiѓнай гаспадынi, але...
  Востры як клiнок кiнжала погляд ваяѓнiцы адрознiѓ невыносную грымасу болю на твары капiтана першага рангу Уладзiмiравiча, калi яго верхняя частка адарванага цела ляцела падкiнутае выбухнай хваляй. Дзяѓчына, сама ледзь увярцелася ад аскепка. Хаця якая яна дзяѓчына, упершыню ѓзялася за зброю яшчэ ѓ Руска-Японскую часоѓ Мiкалая Другога. Ёй ужо ѓ свой час, неяк зачапiла шчаку, яшчэ час iнтэрнацыянальнай бiтвы ѓ Iспанii. У вынiку застаѓся глыбокi шнар, якiя, доѓгi час псаваѓ ёй знешнасць. Плюс арышт i адпраѓка палкоѓнiка канцлагер. Праѓда, менавiта ѓ Сiбiры на лесапавале яе пазнаёмiлi з адным вельмi моцным ведзьмаком, якi, здолеѓ з дапамогай прыцiранняѓ i заклiку духаѓ, вылечыць, нiбы яго i не было, гэтае раненне i яшчэ некалькi. Шнараѓ атрыманых падчас бiтваѓ з японцамi, немцамi, белачахамi, войскамi Калчака, Дзянiкiна, Урангеля. I яе шматлiкаму навучыла, так Сталiнградава, падобна, ставiлася да абранага выгляду людзей.
  Атрымала магчымасць выйсцi, датэрмiнова выкарыстоѓваючы жаночыя чары, так, яе падвялi пад амнiстыю, нягледзячы на цяжкi артыкул. Справа вядома не столькi ѓ тым, каб уламаць, мужчыну, а ѓ тым, каб пра гэта не даведаѓся парторг. А даносчыкаѓ усiх масцяѓ столькi, што стукач, на стукачы i стукачом падганяе. Так што асаблiва не разгонiшся, калi табе дарагая кар'ера.
  А значыць, у Японii вялiкая перавага ѓ пяхоце, авiяцыi, i нават у танках. Ну, у танках, з нашага боку кампенсуецца якаснай перавагай, а астатняе куды горш. Хаця калi браць стралковую зброю, па лiку аѓтаматаѓ Японiя таксама некалькi адстае, у асноѓным у яе стрэльбы. Зрэшты, i далёкаѓсходнiя дывiзii абсталяваны пiсталет-кулямётамi слаба. Аѓтаматаѓ на ѓсiх не хапае. Так што... У якасным стаѓленнi ѓ пяхоце перавагi няма, хутчэй нават горш, усе лепшыя афiцэры, перакiнутыя на савецкi фронт, тут горшыя войскi, як правiла , не абстраляныя, мелыя мiнiмум ваеннай вывучкi. А значыць, вайна пачынаецца, у вельмi неспрыяльным, для СССР становiшчы. I нямала iзноѓ сфармаваных рэзерваѓ будзе кiнутая на ѓсход...
  Сталiнградава раптам ткнулася ѓ пажарышча. Палала разбамбаваная гарадская бальнiца. Карцiна сапраѓды апакалiпсiчная жыѓцом гараць i жанчыны, i дзецi, i старыя. Вось грудное немаѓля павалiлася прама ѓ агонь, а вакол жудасны роѓ i стогны.
  Сталiнградава адчула трубы архангелаѓ у галаве i кiнулася ѓ полымя. Мовы агню лiзнулi дзяѓчынку ѓ голыя рукi i адкрыты твар, але лётчыца рухалася гэтак iмклiва, што здолела падхапiць дзiця, вырваѓшы яго з абдымкаѓ знiшчэння.
  Дзяѓчына выскачыла, адчуваючы скурай толькi лёгкi сверб, кiнула погляд на малютку. Нажаль, было занадта ѓжо позна, хлопчык задыхнуѓся, уцягнуѓшы ѓ лёгкiя полымя, на круглым твары апёкi. Такiя iрваныя пухiры на скуры далiкатней бутонаѓ стакроткi. Сталiнградава прагарлапанiла:
  - Вось яно людское бязмежжа!
  Стукнула ботам па кучы смецця, пасля чаго кiнулася выбаѓляць, каго яшчэ можна выратаваць. Гэта нагадвала скокi кобры памiж газавымi фаеркамi, дзяѓчына вельмi мудрагелiста выгiналася, i падтанцоѓвала. Яна абпальвалася, боты плавiлiся, гiмнасцёрка абвуглiлася, але яна працягвала ѓпарта дзерцiся за кожную слязiнку дзiцяцi, за кожны ѓдар маленькага сэрца, за кожную далiкатную, але такое патрэбнае краiне жыццё! Боты развалiлiся, i цяпер дзяѓчына танцавала па вiхурах полымя, свае босымi, чароѓнымi, ножкамi. Яна была пакутнiцай, але не проста манашкай мучыць сябе пастамi i бiзуном, што не прыносiць карысцi, нi Богу, нi людзям, пакутнiцай-змагаром якая ратуе пэѓныя жыццi. Нажачкi ваяѓнiцы-дзяѓчынкi пакрылiся пластом дробных пухiроѓ, але рухалiся ад болю яшчэ хутчэй i дакладней.
  Капiтан медыцынскай службы, дастаѓ з сумкi вялiкiя боты, крыкнуѓ:
  - Вазьмi, хутчэй апранi iх! Ты, скачучы па полымi, дык станеш калекай.
  Ваяѓнiца ѓ званнi маёра адразу адказала:
  - Лепш стаць калекай цялесна, чым быць вырадкам маральна! Нi секунды на сябе, усё для фронта, усё для перамогi!
  Капiтан медыцынскай службы адказаѓ:
  - Гэта сапраѓдны савецкi чалавек!
  Сталiнградава затоптваючы полымя, лаялася:
  - А ты чаго каштуеш, ратуй людзей!
  Капiтан уздыхнуѓ:
  - У мяне пратэзы, замест ног!
  Сталiнградава выцягнуѓшы чарговую дзяѓчынку з напалову спаленым тварыкам i без прытомнасцi, раз'юшана крыкнула:
  - Да чаго жорсткi Бог!
  Капiтан пацiснуѓ плячыма:
  - Не Бог вiнаваты, а людзi!
  Сталiнградава вельмi разумна i ѓпэѓнена запярэчыла:
  - Гэта таксама самае, што сказаць - не бацькi вiнаватыя, а дзецi!
  Капiтан хацеѓ нешта адказаць, але клубы дыму патрапiлi, яму ѓ горла, i ён надрыѓна закашляѓ.
  Бамбавыя ѓдары сцiхлi, а артабстрэл усё яшчэ працягваѓся. Карабельныя прылады маюць прыстойны запас снарадаѓ, праѓда, агонь зараз вёѓся больш па абяззброеных савецкiх пасудзiнах. Ямамота разумеѓ, што панаванне ѓ моры надоѓга перадасць iнiцыятыву ѓ гэтай вайне Японii. А будаваць караблi, працэс дарагi i доѓгi, хоць напрыклад падводныя лодкi, мабыць, штампаваць прасцей. Гэта, вядома, таксама трэба ѓлiчваць, але важна паламаць структуру. Адмiрал Ямамота, самы ѓплывовы чалавек Японii, пасля iмператара Хiрахiта, адчуваѓ сябе богам. Сапраѓдным богам, так рэлiгiя краiны Узыходзячага Сонца вучыла, што лепшы шлях да абагаѓлення - ратная доблесць! А зараз вялiкi палкаводзец, мог адвольна раздзiраць i каражыць прастору вакол сябе. Над Уладзiвастокам густыя, чорныя, на многiя кiламетры клубы дыму, гэта запалалi нафтасховiшчы i склады з гаручым. Сотнi, тысячы людзей згараюць, геене, ну як пасля гэтага не адчуць сябе богам, якi помсцiѓ рускiм за стагоддзi знявагi, вялiкага народа змушана тулiцца на чарадзе, такiх малюсенькiх у параѓнаннi з прасторамi Расii выспаѓ. Вось зараз рускi флот тоне, i адрозненне ад Перу-Харбара яны не пакiнуць не адной пасудзiны.
  Ямамота прапаноѓваѓ падчас бiтвы пад Халхiн-Голам, нанесцi падобны ѓдар па Уладзiвастоку, для чаго i быѓ складзены падрабязны план. Але Гiтлер нечакана пайшоѓ на мiр са Сталiнам. Наогул iдыёт Гiтлер, задумаѓ разню Габрэяѓ i тым самым наладзiѓ супраць сябе i Польшчу, i краiны Захаду. I навошта яму гэта трэба было? Жадаѓ атрымаць габрэйскiя багаццi? Але лепш было спачатку стаць сусветнай дзяржавай, разграмiѓшы СССР, i можа потым i iншыя краiны. Захад перамагчы прасцей з-за таго, што яго менталiтэту куды ѓ меншай ступенi ѓласцiвы фанатызм i схiльнасць да самаахвяравання. Вось цi вядомы хоць адзiн выпадак, каб амерыканскiя лётчыкi iшлi на таран? Праѓда, пары сутыкненняѓ было, але гэта, хутчэй за ѓсё выпадковасць. Рускiя фанатычныя, што дзiѓна, бо Праваслаѓная вера не ѓхваляе самагубства, i зусiм не лiчыць, што ратнымi подзвiгамi можна заслужыць шлях у рай. Наогул вучэнне Хрыста, вельмi дурное i непрактычнае. Ён Ямамота чытаѓ Бiблiю i дзiвiѓся людскому глупству, лiчыць Богам такога пацыфiста. Напрыклад, вучыць: стукнулi цябе па правай шчацэ - падстаѓ левую, просяць адну кашулю - аддай дзве, палюбi ворага свайго! Толькi псiхiчна хворы чалавек можа лiчыць Хрыста Богам. Такая рэлiгiя добрая, толькi для рабоѓ, прымусовых васалаѓ. I трэба ж паверыла ѓся Еѓропа i палова свету. Праѓда вучэнне Iсуса, не гледзячы на тое, што абвяргае прынцып лядашчага запавету, вока за вока, а вучыць любiць сваiх ворагаѓ, зусiм не перашкодзiла ангельцам заваяваць Трацiну ѓсёй планеты, стварыѓшы самую шырокую iмперыю за ѓсю гiсторыю чалавецтва. I гэта пры ѓсёй рэлiгiйнасцi Брытанii, дзе Бог, згаданы нават у дзяржаѓным гiмне. Дзiѓна прэзiдэнты ЗША клянуцца на Бiблii, але тым не менш, бамбiлi напалмавымi бомбамi японскiя гарады, жыѓцом спальваючы тысячы жанчын i дзяцей. Прычым забiвалi мiрнае насельнiцтва, не выпадкова, а наѓмысна, гэта была тактыка тэрарызавання мiрнага насельнiцтва: падрыву людскiх i эканамiчных рэсурсаѓ. А японцы ж тэрыторыю ЗША пакуль не бамбiлi. Але будуць! А яшчэ прыпiсваюць адмысловую жорсткасць самураям. Ён Ямамота бо пры жаданнi, мог бы прарвацца з бамбавiкамi да гарадоѓ ЗША, асаблiва пасля разгрому флота янкi, пад Перу-Харбарам. Ды Еѓрапейцы маральныя ѓблюдкi. У iх перакручанае разуменне, веры, вучыць i не выконваць! У Японii не так! У нас чаму вучаць, тое i выконваюць. Няма такога, каб Бог казаѓ, падстаѓ iншую шчаку, але пры гэтым яго слугi наѓмысна забiвалi малых дзяцей. Ды ѓвогуле вера, што Бог адзiн i Усемагутны , не можа быць праѓдай. Быѓ бы ён адзiн, то, вядома, паклапацiѓся б пра тое, каб людзi пакланялiся яму правiльна, у веры i праѓдзе i мелi адзiнае вучэнне. А так кожны молiцца, як хоча, што на што здольны. Ды i свет занадта пачварны i не правiльны, каб быць створаным адзiным Усемагутным Богам. Бо любы адказны кiраѓнiк у першую чаргу iмкнуцца да парадку i справядлiвасцi. Ён хоча, што моцны, мудры, высакародны, сумленны, быѓ на першым месцы, а астатнiя або выпраѓлялiся, раслi фiзiчна i духоѓна, або... Зрэшты, калi Бог Усемагутны i Творца сусвету, то цялесных i разумовых вырадкаѓ не стаѓ бы ствараць . Бо чаму iмператар часам вымушаны трываць як дадзенасць слабасцi людзей? Таму што iншага выйсця няма, ён не можа ѓ iмгненнi вока ператварыць вырадкаѓ у прыгажуноѓ, а трусоѓ у адважных. А вось калi б мог, дык неадкладна гэта зрабiѓ бы!
  Нажаль, даводзiцца прымаць, тое, што ёсць i мець справу з тым чалавечым матэрыялам, што атрымаѓ як дадзенасць. Але ад каго атрымаѓ гэта iншае пытанне. Ды i сам iмператар мае слабасцi: ён усяго толькi чалавек - старэе, хварэе, старэе. Дзiѓна, але боскi iмператар, часта жыве менш чым радавы слуга, валодае зброю горш, чым большасць генералам, i многiя салдаты. Ну, што ѓ iм ад Усемагутнага Бога. Але i белыя, нi чым не лепш! За ѓсю гiсторыю Еѓропы, не было больш страшнага, i ѓдачлiвага заваёѓнiка, чым Гiтлер. Ён ды сапраѓды сiмвал ратнай доблесцi белых людзей! I, тым не менш, самы вялiкi палкаводзец усiх часоѓ i народаѓ, не змог нават гiмназiю скончыць, атрымаць сярэднюю адукацыю, якое ѓ Японii з'яѓляецца абавязковым!
  Ды яшчэ i ѓ войска Гiтлера не прынялi, па стане здароѓя. Дзiѓна гэты руплiвец культу сiла, леѓ вайны, апынуѓся настолькi слабы фiзiчна, што нават у Нямеччыне, дзе ѓ кожнага слупа варта па вайскоѓцу, яго не заклiкалi радавым. Ды да чаго дэградавала Еѓропа.
  Зрэшты, Сталiн, iншы самы выбiтны палiтык сучаснасцi, таксама не меѓ сярэдняй адукацыi, ён быѓ самародкам. I што цiкава таксама не быѓ прызваны ѓ войска, па стане здароѓя. Цiкавае, супадзеннi, два злосных ворага не мелi сярэдняй адукацыi, не былi прызваныя прыдатнымi да страявой службы па стане здароѓя, меѓ бацькоѓ п'янiц, пры чым у Гiтлера тата спачатку таксама працаваѓ шаѓцом!
  Вось такое супадзенне, дзiѓнае, злавеснае. Герынг правая рука Гiтлера не такi. Ён з сям'i арыстакратаѓ, продак Герынга быѓ намеснiкам фактычнага кiраѓнiка Германii Бiсмарка. Герынг бiзнесмен, алiгарх, арыстакрат i прагматык. Вось яшчэ i бачаць магчымым iм замянiць ашалелага фюрара. Амерыка i Брытанiя таксама няхай i таемна, хочуць пакончыць з Расiяй, незалежна ад кiруючага рэжыму, але з камунiстамi, што адмаѓляюць само паняцце прыватнай уласнасцi, iм хочацца скончыць так моцна, што яны нават заплюшчваюць вочы на празмернае ѓзмацненне Германii.
  Зрэшты, Нямеччына гэта геапалiтычны канкурэнт, але канкурэнт у рамках капiталiстычных i арыстакратычных правiл гульнi, а бальшавiцкая Расея, абсалютна чужародная i варожая. Нават дзiѓна, што з сорак першым Чэрчыль сам прапанаваѓ Сталiну дапамогу, гэта пры ѓсiм сваiм антыкамунiзме, традыцыйнай, ангельскай нянавiсцi да Расii. Бо Нямеччына пад чырвонымi, гэта баявы конь, запрэжаны ѓ савецкую калясьнiцу, а СССР пад карычневымi, вечная партызанская зона. Бо фанатычныя бальшавiкi не змiрацца, i будуць весцi зацяжную партызанскую вайну, якая настолькi знясiлiць Трэцi Рэйх, што ѓсе летуценнi, аб далейшай экспансii знiкнуць як вясёлка пасля навальнiцы! Расея пад Нямеччынай, лепш, чым Нямеччына пад Расеяй! Разумеючы гэта зразумела, чаму ЗША i Брытанiя шукаюць выхад з вайны.
  Ямамота прагматык, ён быѓ вайны з ЗША i Брытанiяй. Але гэтыя дзве iмперыi самi справакавалi Японiю, увёѓшы эмбарга на пастаѓкi нафтапрадуктаѓ. Бо ѓ краiны ђзыходнага Сонца няма сваiх свiдравiн, ды i шматлiкiх iншых сыравiнных рэсурсаѓ. Японцы вялi перамовы, амерыканцы накручвалi ѓсё новыя i новыя зневажальныя патрабаваннi.
  I пры гэтым янкi, правакуючы вайну, зусiм не паклапацiлiся аб прывядзеннi войска i флота ѓ баявую гатовасць. Спакуса аказалася занадта вялiкая, тым больш цеплiлася надзея, што Масква вось-вось упадзе i Германiя, i ёй саюзнiкi прыйдуць на дапамогу. Акрамя таго быѓ разлiк на тое, што ЗША будучы ѓсё ж адносна дэмакратычнай краiнай, моцна залежнай ад грамадскай думкi, калi вайна зацягнецца, не захоча багата палiваць крывёй чужыя выспы. Сапраѓды, з чаго радавому амерыканскаму абывацелю атрымлiваць цынкавыя дамавiны са сваiмi сваякамi, калi гаворка не iдзе аб абароне тэрыторыi ѓласна ЗША, ды i плацiць немаленькiя ваенныя падаткi! Можа таму i царская Расiя прайграла, маючы больш салдат, але рускi народ не лiчыѓ Манчжурыю сваёй тэрыторыяй, а плацiць крывёй i потым за абстрактныя iнтарэсы не хацеѓ. Нажаль, Гiтлер не ѓзяѓ Маскву, збольшага з-за негатоѓнасцi да суровай Зiмы, а збольшага з уласцiвага бальшавiкам фанатызму. Зрэшты, не толькi бальшавiкам, рускiя народ схiльны да самаахвяравання за вялiкiя мэты. Бо першы паветраны таран здзейснiѓ рускi хлопец Месер. Нават дзiѓна, што гэта ён зрабiѓ не дзеля райскiх гурый, а дзеля Айчыны. Хоць... Месер збольшага i дурань, ён бо майстар вышэйшага пiлатажу, вынаходнiк, канструктар, i вядома жывы прынёс бы куды больш карысцi Радзiме. Можа янкi не так ужо i не маюць рацыю, тыражуючы прынцып: галоѓнае ѓ баi выжыць! Бо мёртвы ѓжо не зможа забiць!
  Адмiрал Навума заѓважыѓ:
  - Мы ѓжо выдаткавалi больш за дзве трацiны боекамплекта. Прылады моцна нагрэлiся, на iх вёдрамi льюць ваду!
  Ямамота прайграѓ пальцам у паветры крыж i вымавiѓ, нiзкiм, крыху хрыплаватым голасам:
  - Я думаю, гарматы вытрымаюць i апошнюю трэць снарадаѓ. Хоць не, выбiце да дзевяноста пяцi працэнтаѓ.
  Адмiрал Навума пацiснуѓ плячыма i выцер пот з iлба:
  - А цi варта так выкладвацца ѓ першы дзень?
  Ямамота сцiснуѓ кулакi:
  - Варта! Вядома, стаiць! Мы заспелi рускiх знянацку, як гэта было ѓ 1904 году, у немцаѓ у 1941, але Сталiн жорстка пакарае камандаванне i такое не паѓтарыцца. Таму трэба карыстацца тым, што хвост дракона заснуѓ. Наогул-то я разумею Сталiна, вайна з Нямеччынай да такой ступенi паглынула яго ѓвагу, што ён перастаѓ даглядаць Далёкi Усход. А яго атачэнне без правадыра баiцца праявiць iнiцыятыву. Вось i прашляпiлi наш удар. Як зрэшты, i амерыканцы. Для ѓсiх было вiдавочна, справа рыхтавацца, хмары збiраюцца, хутка грымне гром, але...
  Навума пакратаѓ дзяржальню якi вiсiць на поясе самурайскага мяча, або як яго яшчэ прынята зваць катана:
  - Рускiя заѓсёды дзейнiчаюць са спазненнем! Вайне не будзе занадта доѓгай i мы дойдзем да Урала.
  Ямамота падняѓ вочы да неба:
  - Ды дапамогуць нам у гэтым багi, але я так не думаю! Яны хутка вучацца, Халхiн-Гол паказаѓ, што рускiх ѓзровень вышэй, чым пры вайне 1904-1905 гадоѓ. Акрамя таго адкрыю табе адну таямнiцу. Наш таемны агент ва Уладзiвастоку, крыху дапамог, што ѓ даволi магутнай берагавой артылерыi не аказалася снарадаѓ, а авiяцыя не здолела своечасова ѓзляцець. Вось яна таемная вайна.
  Навума здзiвiѓся:
  - А куды глядзеѓ СМЕРШ i НКУС?
  Ямамота хiхiкнуѓ, трасучы пальцамi:
  - Тут на Далёкiм Усходзе служаць самыя горшыя кадры Расii, ва Уладзiвасток iмкнуцца, тыя каму страшна памiраць на савецка-германскiм фронце. Таму тут, куды лягчэй знайсцi здраднiка цi дурня ѓ вярхах, а таксама своекарыслiвага чалавека. А НКУС да такой ступенi прызвычаiлася раскрываць уяѓныя змовы, то сапраѓдных здраднiкаѓ ужо не заѓважае. Так што працаваць можна. Дарэчы заѓваж калi на бок немцаѓ перайшло некалькi генералаѓ, не гледзячы на тое, што iх сем'ям, родным i блiзкiм за гэта пагражае растрэл, то падкупiць кагосьцi з верхавiны цалкам рэальна. Або выкарыстоѓваць уцямную, што нават яшчэ лепш. Так што мы правялi немалую працу. Нам японцам наогул уласцiвая дбайнасць у прадумваннi ваенных аперацый, i ѓлiк усiх дробязяѓ.
  Навума пацёр дзяржальню катана:
  - Так! Але ганьба Халхiн-Гала, выклiкае пачуццё горычы i наймацнейшай прыкрасцi! Як мы маглi...
  Ямамота суцешыѓ:
  - Там маньчжураѓ было больш, чым японцаѓ, ды i наогул нельга ѓвесь час выйграваць. Павiнен адзначыць, што ѓсё ж бiлiся з нашага боку не самыя лепшыя часткi, i рускiх была вялiкая перавага ѓ авiяцыi i танках.
  Навума напалову агалiѓ катана:
  - Нас гэта не апраѓдвае! Самурай нiколi не спашлецца на тупы клiнок i на стомленага каня, на мноства ворагаѓ, i слабую зброю!
  Ямамота адкарэктаваѓ:
  - Самурай вядома, не, але чалавек на жаль так! Людзям уласцiва памыляцца!
  Ямамота адцягнуѓ увагу i нешта пракрычаѓ у трубкi, а затым працягнуѓ:
  - Самурай рэальна нiколi не сагне! Ён iдзе на таран i супраць плынi.
  Навума кiѓнуѓ:
  - Няѓжо! Але мы ваявалi з ЗША i Брытанскiм iльвом.
  Ямамота пастукаѓ пальцам па рубцы:
  - Так! Слушна, але ЗША атрымалi па зубах, Брытанiя страцiла калонii, а Нямеччыны было прутка. Мы хацелi адцягнуць з Захаду Расii як мага больш сiл, каб аблегчыць Вермахту пераход у наступ. Удар быѓ запланаваны на Май, да моманту падсыхання дарог, але перашкодзiлi амерыканцы.
  Навума выхапiѓ катана, секануѓ iм у паветры:
  - Смерць ЗША! Яны вечна замiнаюць Японii.
  Ямамота хiтранька ѓхмыльнуѓся:
  - Не заѓсёды вядома, напрыклад калi мы ѓпершыню ваявалi з Расiяй, янкi выдатна дапамаглi нам крэдытамi, а таксама пастаѓкамi ѓзбраенняѓ. Больш за палову нашага флота была зроблена на грошы ЗША i Брытанii, прычым на iх жа суднабудаѓнiчых верфях. Так што Амерыка не заѓсёды дрэнна, але толькi не ѓ дадзеным выпадку.
  Навума здзiѓлена спытаѓ:
  - I чаму?
  Ямамота сышоѓ да тлумачэння:
  - Чарада бамбардзiроѓшчыкаѓ далёкага дзеяння прарвалася да Токiо, i нанесла па сталiцы падступны ѓдар, з ужываннем напалмавых бомбаѓ. Згарэлi сотнi драѓляных дамоѓ, i iмператар загадала любым коштам, адсунуць зону кантролю ад сталiцы. I ѓ першую чаргу захапiць самую блiзкую да Японскiх драб, баявы комплекс амерыканскiх баз на архiпелагу Мiдуэй. I нам гэта ѓдалося!
  Навума махнуѓ па паветры мячом:
  - Мы ѓсё роѓна перамаглi!
  Ямамота перабiѓ:
  - Сярод белых таксама ёсць разумныя! Нездарма Iмператар у сваiм кабiнеце, паставiѓ бюст Напалеона. Але быѓ яшчэ адзiн Цэзар, ён сказаѓ: утрымаць заваяванае цяжэй, чым заваяваць. У дадзеным выпадку да нас гэта адносiцца ѓ першую чаргу. Навума прайграѓ мячом васьмёрку:
  - Розумам разумею, але сэрцам!
  Ямамота падняѓся i ляпнуѓ калегу па плячы:
  - Ды ты не хвалюйся, у дадзеным выпадку мы сыходзiм, каб вярнуцца. Пераможам СССР i зноѓ кiнемся на ЗША i ангельцаѓ, але ѓжо разам з немцамi i макароннiкамi.
  Адмiрал Навума амаль няѓлоѓным рухам схаваѓ, катана ѓ ножны i, шапялячы, прашаптаѓ:
  - Будучыня добра, а сучаснасць лепшая! Чуеце на авiяносцах зрасходаваны ѓвесь запас бомбаѓ, а на...
  Ямамота коратка загадаѓ:
  - Выйдзi на палубу i агледзься, праз паѓгадзiны мы развернемся i сыдзем да сваёй найблiзкай базы.
  Навума прасвiстаѓ у нос:
  - Слухаюся камандзiр!
  Адмiрал выскачыѓ, патрымаѓшы дзверы, каб яны не пляскалi. Не паспелi яго крокi сцiхнуць, як дзверы са сцяны выслiзнуѓ цень, яна прайшлася на дыбачках i скiнула покрыва.
  Ну што ж справе час, а кахання ноч.
  А тым часам Сашка Сакалоѓскi ѓсё ж забраѓся ѓ знiшчальнiк ЛАДГ-5.
  Хлапчук хацеѓ бойкi. Ён узляцеѓ насустрач, грознаму Конану. На тое гэта i сон, што бываюць неверагодныя супадзеннi.
  Конан збiѓ ужо пяцьсот шэсцьдзесят амерыканскiх i англiйскiх самалётаѓ. I скрыжаваѓ дзюбу з савецкiмi асамi.
  Аднак ён не падазрае якi сюрпрыз яго чакае.
  Сам Сашка Сакалоѓскi супраць яго.
  Хлапчук у адных толькi плаѓках, так зручней, i рацыянальна. Ён iмчыцца ѓ жорсткi бой.
  Яго супернiк Конан, таксама светлавалосы, i падобны на хлопчыка гадоѓ чатырнаццацi, толькi вельмi прыгожага i з рэльефнай мускулатурай.
  Абодва хлапчукi-тэрмiнатары.
  Яны пачынаюцца страляць адна па адной з вялiкай дыстанцыi. I адначасова ѓхiляюцца.
  Сходзяць са шляхоѓ стрэлаѓ.
  Сашка крычыць:
  - За Радзiму, за Сталiна!
  Конан раве ѓ адказ:
  - За Японiю, за iмператара!
  Хаця ён не самурай зусiм, а эльф. Вось хлапчук Конан, збiвае савецкую машыну.
  Сашка адказвае сiметрычна зразаѓшы японскую.
  Абодва байца вартыя, быць героямi.
  Яны, то злятаюцца, то разлятаюцца ѓ розныя бакi, але нiводзiн не можа iншага збiць.
  Сашка крычыць:
  - Дзярысь подлы баязлiвец!
  Конан адказвае:
  - Гэта ты баязлiвец бiцца!
  Яны зноѓ сыходзяцца. Цi ледзь не тараняць адзiн аднаго, але зноѓ разлятаюцца ѓ розныя бакi. Не, нiхто нiкога ѓразiць не можа. Гэта, нажаль, не атрымоѓваецца iм.
  I яны зноѓ разляцелiся.
  Сашка рыкнуѓ:
  - За Русь святую!
  Конан зароѓ:
  - Не, Японiя больш святая!
  Сашка свiснуѓ i адказаѓ:
  - Але ж ты, не японец! I нават не чалавек!
  Конан рыкнуѓ з аскалам зубоѓ:
  - А хто я?
  Сашка шчыра адказаѓ:
  - Ты з роду светлых эльфаѓ!
  Конан хiхiкнуѓ i адказаѓ, зразаючы чарговы савецкi самалёт:
  - Вось, як i ты гэта ведаеш!
  Сашка адзначыѓ, з аскалам жамчужных зубоѓ:
  - Я шмат чаго ведаю!
  Конан тады прапанаваѓ:
  - Давай таго так! Для мяне асабiста гэтая вайна хутчэй як гульня i забаѓка, ты таксама дзiця дваццаць першага стагоддзя! Што табе для другой сусветнай?
  Сашка лагiчна адзначыѓ, збiваючы японскую машыну:
  - Я родам з Расii, а раней Расiя была СССР. Так што ваюю можна сказаць за сваю Радзiму!
  Конан хiхiкнуѓ i заѓважыѓ:
  - А мяне эльфа Конана прыдумаѓ японец, i намаляваѓ у анiмэ. Таму я i змагаюся за Японiю. Так што гэта таксама ѓ нейкай ступенi мая Радзiма!
  Сашка зноѓ пашлеѓ на зблiжэнне. Яны стралялi з-за ѓсiх кулямётаѓ, але не маглi паразiць адзiн аднаго.
  Вось у iх скончылiся баявыя харчы.
  Конан прапанаваѓ:
  - Давай так! Мы з табой абодва сыходзiм з другой сусветнай! Я ѓ свой свет, а ты ѓ свой... А падзеi няхай iдуць сваёй чаргой!
  Сашка запярэчыѓ:
  - Не, так не пойдзе! Японiя ѓжо напала на СССР i стварыла гэтым праблемы. Або зробiм так, што цябе ѓ другой сусветнай, як бы i не было. Цi я застануся ваяваць тут!
  Конан усмiхнуѓся i адказаѓ:
  - Час для нас абодвух у другой сусветнай вайне заканчваецца! I мы вяртаемся ѓ свае мiры! А што да змен, то я атрымаѓ поспех больш, цябе, юны афiцэр, таму, што я эльф! Ды да штурвала самалёта цябе не адразу пусцiлi!
  Сашка рыкнуѓ:
  - Быць табе па...
  Але не паспеѓ, палыхнуѓ выблiск, i абодва самалёта, лётчыкаѓ-асаѓ знiклi з паветра.
  Далей ужо вайна пайшла без двух ваяроѓ з рознага мiру. Адзiн з мульцяшак японскага анiмэ, а iншы хлапчук, якi нарадзiѓся ѓ дваццаць першым стагоддзi - вярнулiся ѓ свае часы.
  Але справа ѓжо была зроблена, i Японiя, перамогшы ЗША на моры, атакуе СССР з усходу.
  Сталiн змушаны перакiдваць значныя сiлы на Усход, i адкладае наступ пад Сталiнградам. Праѓда Ржэѓска-Сычоѓская аперацыя ѓсё роѓна праходзiць, але яшчэ з меншым поспехам, чым у рэальнай гiсторыi. Немцам удаецца адбiць наступленне савецкiх войскаѓ, прычынiѓшы iм вялiкi ѓрон.
  Праѓда, у Афрыцы iнiцыятыву захапiлi саюзнiкi. Але з-за адсутнасцi неабходнасцi ратаваць Паѓлюса з катла, Роммель атрымаѓ больш падмацаванняѓ, i правёѓ вельмi эфектыѓны ѓдар па амерыканцах у Алжыры, узяѓшы палон больш за пяцьдзесят тысяч салдат i афiцэраѓ.
  Цяжкi ѓрон, выклiкаѓ рознагалоссi ѓ амерыканскiм камандаваннi, i Рузвельт замарозiѓ перакiдку войскаѓ у Афрыку, i наогул заявiѓ, што для Амерыкi важней за ѓсё Цiхi акiян.
  Частка амерыканскiх вайскоѓцаѓ, i большасць прамыслоѓцаѓ, таксама настойвала на тым, каб засяродзiцца на Японii.
  У вынiку чаго ѓ ЗША прыхiльнiкi iзаляцыi змаглi прабiць праект няѓдзелу Амерыкi ѓ вайне ѓ Еѓропе. Было нават прапанавана перамiр'е Вермахту.
  Гiтлер, выпрабоѓваючы праблемы з рэзервамi, пагадзiѓся на перамiр'е з амерыканцамi.
  Брытанiя таксама без ЗША не хацела ваяваць i таксама прапанавала перамiр'е на год.
  Фюрар пагадзiѓся i з гэтым. Зiмой немцы змаглi ѓтрымаць фронт. Толькi пад Ленiнградам аперацыi "Iскра", увянчалася поспехам, i ѓдалося прабiць калiдор.
  Немцы ѓ снежнi змаглi поѓнасцю захапiць Сталiнград, але далей ужо не наступалi.
  У канцы лютага Чырвоная армiя правяла паспяховы ѓдар пад Варонежам, змагла значна рушаць наперад. Але Майнштэйн контрударам у сакавiку змог акружыць савецкiя войскi i аднавiць становiшча.
  Чырвоная панесла вялiкiя страты. I супакоiлася на час.
  Немцы тым часам у лютым аб'явiлi татальную вайну. А саюзнiкi спынiлi бамбардзiроѓкi i баявыя дзеяннi.
  У Трэцiм Рэйху рэзка вырас выпуск узбраенняѓ - асаблiва танкаѓ.
  Фрыцы планавалi, выкарыстоѓваючы "Тыгры", "Пантэры" i "Фердынанды" вырашыць зыход вайны на сваю карысць.
  Але гэтага зразумела было недастаткова. Галоѓны ѓдар яны наносiлi ѓ раёне Сталiнграда, уздоѓж узбярэжжа Волгi, у напрамку Каспiйскага мора.
  План быѓ адрэзаць Каѓказ па сушы ад астатняй тэрыторыi СССР. I далей рухацца на Баку па ѓзбярэжжы Каспiя.
  Заадно немцы рабiлi дыпламатычныя намаганнi, каб уцягнуць у вайну i Турцыю.
  Там ужо далi прынцыповае абяцанне, ударыць, калi вермахт выйдзе да Каспiя.
  Усё яшчэ ваявала Японiя. Яна змагла адрэзаць Уладзiвасток i захапiць Манголiю.
  Пяхоты ѓ самураяѓ шмат i яна ваюе фанатычна. Танкi слабаватыя, але затое лёгкiя, рухомыя, танныя ѓ вытворчасцi. I галоѓнае з добрай праходнасцю.
  Карацей кажучы, моцы вялiкiя ѓ ворага. I Сталiн не ведае што рабiць.
  Пакуль уся стаѓка на трыццацьчацвёркi. Але яны слабейшыя за нямецкiя машыны, асаблiва "Тыграѓ". Танк КВ яшчэ горш i цяжэй.
  Гармата 45 мiлiметраѓ састарэла, ды i 76-мiлiметровая недастаткова моцная.
  Авiяцыя ѓ практычным плане нядрэнная. Асаблiва ЯК-9, праѓда, слабаваты ѓзбраеннем.
  Немцы натуральна на Фоке-Вульф зрабiлi стаѓку! Але машына аказалася складанай у кiраваннi. Хаця вельмi магутная i хуткасная.
  Пачаѓ паступаць МЕ-309, машына хуткасная, з сямю агнiстымi кропкамi, але таксама не вельмi зручная ѓ кiраваннi i цяжкая. А значыць з горшай манеѓранасцю.
  З новых распрацовак быѓ удалы Ю-188 i Ю-288, што нядрэнныя бамбавiкi.
  Ну i, зразумела, сталi з`яѓляцца i першыя рэактыѓныя машыны. Але пакуль не масава.
  Наступ немцы пачалi толькi 15 чэрвеня, перакiдваючы масы танкаѓ. I зразумела з самага пачатку iх чакалi. Магутная была пабудавана абарона.
  Сапраѓдная цытадэль.
  Акрамя таго IЛ-2 падрыхтаваѓ немцам нядрэнны сюрпрыз у выглядзе маленькiх кумулятыѓных бомбаѓ.
  Але i гэта недастаткова... Немцы ѓсё ж аказалiся мацнейшымi. У iх i пяхоты назапасiлася больш i больш дасведчанай, i авiяцыi i танкаѓ.
  Без заходняга фронту фашысты ѓ паветры мацнейшыя. У танках у iх перавага лiкам невялiкай, але затое ѓ якасцi за рахунак цяжкiх машын.
  У артылерыi нават крыху больш ствалоѓ у СССР. Але вядома па калiбрах вораг наперадзе.
  Застаецца толькi разлiчваць на магутную абарону i стойкасць савецкiх людзей.
  
  
  
  НАПАЛЕОН ПЕРАМОЖУђ ПАД ВАТЭРЛОА
  Напалеон Вялiкi атакаваѓ Гамiльтана на пару гадзiн раней i паспеѓ разбiць яго да падыходу Блюхера. А затым разграмiѓ i Блюхера.
  У гэтых умовах Расея на чале з Аляксандрам Першым вырашыла не ваяваць з Напалеонам. Аѓстрыйцы, якiя быццам бы з iм сваякi, прапанавалi мiр на ѓмераных умовах.
  Францыя атрымала назад дзве невялiкiя вобласцi ѓ Iталii населеныя французамi, i Нiдэрланды ѓ свой склад. З яе была знятая кантрыбуцыя, i прызнана ѓлада Напалеона Першага.
  Усталявалася часавая раѓнавага. Францыя надта стамiлася ад войнаѓ, i Напалеон нейкi час сядзеѓ цiха. Хоць некаторыя рэформы стаѓ праводзiць. Адна з самых галоѓных - гэта афiцыйнае ѓвядзенне шматжанства, з правам мець да чатырох партнёрак.
  Хоць каталiцкая царква i супрацiѓлялася, але аѓтарытэт папскай улады моцна ѓпаѓ. А пратэстанты праявiлi ѓ гэтай справе гнуткасць.
  Сам Напалеон быѓ амаль атэiст. I рашуча аддзяляѓ царкву ад дзяржавы. Маѓляѓ, свецкiя законы вас не датычацца.
  Напалеон Вялiкi, крыху аднавiѓшы моц Францыi, уварваѓся ѓ Алжыр i Марока. Стаѓ далучаць да сваiх уладанняѓ калонii ѓ Афрыцы. Неѓзабаве яго войска захапiлi i Лiвiю. Але Егiпет перашкодзiла ѓзяць Брытанiя, якая сама не яго мела вiды.
  Напалеон вырашыѓ, што лепш не пачынаць вайну на моры, дзе ён куды слабей супернiка. Тым больш трэба яшчэ i пераварыць захопленае ѓ Афрыцы.
  Французы вырашылi рухацца да Нiгера, i заваяваць землi на Захадзе i цэнтры Афрыкi.
  Напалеону ѓдалося завязаць добрыя адносiны з Расiяй, асаблiва пасля прыходу да ѓлады Мiкалая Першага з якiм яны сталi сябрамi, i з Аѓстрыяй. Мала таго ѓ 1829 годзе Аѓстрыя i Францыя ѓступiлi на баку Расii ѓ вайну супраць Турцыi. Што аказалася ѓвогуле моцным ходам.
  Турцыя была канчаткова выгнана з Балкан. Боснiя i Герцагавiна ѓвайшлi ѓ склад Аѓстрыi, Расiя атрымала сабе ѓсходнюю частку Румынii, а заходняя стала Аѓстрыйскай.
  Балгарыя i Сербiя фармальна атрымалi незалежнасць, але балгары сталi васаламi Расii, а Сербы Аѓстрыi. Францыя атрымала пад свой кантроль Сардынскае каралеѓства i неапалiтанскае. Акрамя таго французы захапiлi i Крыт у Грэцыi i частка астравоѓ. Сама Грэцыя на кантыненце фармальна атрымала незалежнасць, але пад заступнiцтвам Францыi.
  У Турцыi ѓ Еѓропе застаѓся ѓ валоданнi практычныя толькi Стамбул.
  Расiя таксама атрымала ѓ свой склад Закаѓказзе, i Батумi, i Карс, i Эрзерум - практычна ѓсе землi населеныя армянамi, i курдамi. Поѓнач Iрака сталi рускiм, а поѓдзень далучылi да сябе Англiчане.
  Турцыя была адкiнута ѓ разрад другарадных дзяржаѓ. А Расiя наадварот аказалася мацнейшай, чым у рэальнай гiсторыi. Напалеон памёр у 1837 годзе, пакiнуѓшы Францыю вялiкай i магутнай дзяржавай з каланiяльнымi валадарствамi ѓ Афрыцы, Еѓропе, i часткова ѓ Азii.
  Пасля чаго ва ѓладзе апынуѓся яго сын Напалеон Другi. Больш высокi, бялявы, ён ад бацькi атрымаѓ у спадчыну вялiкiя амбiцыi. I зрабiѓ спробу стварыць каалiцыю супраць Брытанii.
  Аѓстрыя з гэтым пагадзiлася, а Расея, якая ѓгразла ѓ гэты час у вайне на Каѓказе, адмовiлася весцi каалiцыйную вайну. Тады ѓ 1846 годзе Аѓстрыя i Францыя пачалi вайну з Нямеччынай. Яна яшчэ не аб'ядналася пад Прусiяй. Ды i сiлы былi няроѓныя. Аѓстрыя на пiку магутнасцi i Францыя таксама ... А Прусiя не вельмi моцная.
  У вынiку вайны ѓсе германскiя землi былi захоплены i падзелены памiж французамi i аѓстрыйцамi. Потым Напалеон Другi хутка далучыѓ да сябе i Данiю. У 1851 годзе французамi была захоплена i Нарвегiя.
  А ѓ 1853 годзе нарэшце Мiкалай Першы далучыѓся да каалiцыi. Расiя, Аѓстрыя i Францыя абрынулiся на тое, што засталося ад Турцыi i Брытанiю.
  На сушы поспех садзейнiчаѓ каалiцыi. На моры справы ѓ ангельцаѓ iшлi крыху лепей. Але каалiцыя захапiла ѓвесь Блiзкi Усход, Егiпет, Судан. А потым i Iран. А ѓ 1857 годзе Расея, Францыя i Аѓстрыя рушылi на Iндыю. I таксама змаглi яе захапiць.
  Iшло заваяванне i Афрыкi з прасоѓваннем на поѓдзень. А саму Брытанiю душылi кантынентальнай блакадай. Адначасова тры iмперыi будавалi флаты.
  Iх перавага ѓ баявой моцы i рэсурсах адбiвалася ѓсё мацней.
  А 1862 году, у выглядзе пагрозы высадкi Расii, Францыi i Аѓстрыi ѓ самой метраполii Ангельцы папыталi мiры. Брытанii прыйшлося пагадзiцца на шэраг зневажальных умоѓ i адмовiцца ад сваiх калонiй.
  У 1864 годзе памёр Мiкалай першы... Яго трон атрымаѓ у спадчыну Аляксандр Другi. Але дадзенаму цару зноѓ не пашанцавала. Ужо ѓ красавiку 1866 года ён быѓ застрэлены дваранiнам Караказавым i доѓгачаканае вызваленне сялян не адбылося.
  А новы малады цар Аляксандр Трэцi быѓ супраць вызвалення сялян. I працягнуѓ кансерватыѓны курс. Зрэшты, Расея прасовалася па Азii i Кiтаю.
  У ЗША грамадзянская вайна зацягнулася. Асаблiва пасля забойства Абрагама Лiнкальна. Сур'ёзныя рознагалоссi ѓзнiклi сярод паѓночнiкаѓ. Вайна працягнулася больш за дзесяць гадоѓ, а ЗША так i засталiся раздробленыя. Зацягванню вайны спрыяла i дапамога Напалеона Другога паѓднёѓцам, i нежаданне мець моцныя ЗША, на мяжы ѓ Французскай калонiяй Канадай, i васальнай Мексiкай. Напалеон другi правiла да 1879 году, i яго кiраванне апынулася даволi працяглым: сорак два гады i хвалебным. Французы цалкам занялi Афрыку, толькi крыху ѓ ёй прыхапiла Аѓстрыя, пажывiлiся Сiрыяй, Палестынай, Iндакiтаем, часткова Iндыяй, Iранам i гэтак далей.
  Умацавалiся ѓ Канадзе, Мексiцы, сталi пранiкаць у Лацiнскую Амерыку. У Iспанii i Партугалii сталi кiраваць пра французскiя каралi. Брытанiя стала другараднай краiнай.
  Праѓда ѓзмацнiлася Расiя, i крыху Аѓстрыя. Але гэта i не страшна.
  На трон узышоѓ Напалеон Трэцi, сына Напалеона другога. Яму было ѓжо трыццаць восем год. Даволi спелы iмператар, працягнуѓ палiтыку бацькi, ведучы войны ѓ Лацiнскай Амерыцы i асвойваючы Аѓстралiю i Цiхi акiян.
  Расея тым часам пакарала i пераварвала Кiтай i Iндыю, масу зямлёй. У 1904 году рускiя высадзiлiся i ѓ Японii, скарыѓшы да гэтага Карэю. Вайна з Японiяй крыху зацягнулася i перайшла ѓ партызанскую фазу. Напалеон Трэцi заваяваѓ Лацiнскую Амерыку, амаль увесь Чырвоны кантынент. Але ѓ ЗША уступiць не паспеѓ i памёр у 1909 году.
  Напалеон Чацвёрты - усiх старэйшых сыноѓ па традыцыi называлi Напалеонамi, узяѓ i атакаваѓ ЗША, каб завяршыць кансалiдацыю зямлi. ЗША тым часам былi падзелены на тры часткi, i заставалiся параѓнальна адсталымi. I шматлiкiя французскiя войскi iх захапiлi.
  Расея пакуль яшчэ доѓга ваявала з японскiмi партызанамi, ды i ѓ Кiтаi стала ѓспыхвалi паѓстаннi.
  У 1913 годзе Аляксандр Трэцi памёр, i на пасад узышоѓ Мiкалай Другi. Новы цар працягваѓ курс свайго бацькi.
  Пасля заваёвы ЗША, Напалеону Чацвёртаму захацелася большага. Брытанiя пакуль яшчэ без калонiй не надта моцная. Аѓстрыя i Расiя, вось дзве асноѓныя сiлы ѓ свеце акрамя Францыi.
  Прычым у абедзвюх iмперыях абсалютныя манархii, а ѓ царскай Расii, яшчэ i дзейнiчае прыгоннае права!
  Напалеон Чацвёрты думае пра гэта... Але ваяваць адразу двума монстрамi задача непасiльная. Або занадта ѓжо складаная. Трэба выбраць кагосьцi аднаго i пабiць удваiх.
  Пасля смерцi iмператара Франца Iосiфа ѓ 1916 годзе, якi правiѓ шэсцьдзесят восем гадоѓ - адно з самых працяглых праѓленняѓ у свеце, на пасад узышоѓ яго ѓнучаты пляменнiк Карл Першы. I пасля гэтага пачалiся ѓ Аѓстрыi калiзii. Не ѓсе прызналi новага спадкаемцу, у якога толькi прапрадзед Франц другi быѓ iмператарам.
  I ѓспыхнула некалькi паѓстанняѓ, i пераваротаѓ.
  Францыя i Расiя ѓвялi войскi ѓ Аѓстрыю. Сумесны ѓдар прывёѓ да хуткага разгрому лапiкавай iмперыi i яе падзелу. А неѓзабаве i Швецыя была падзелена.
  А Францыя ѓ свой склад уключыла i Iспанiю з Партугалiяй.
  Такiм чынам, засталося толькi дзве краiны ѓ свеце: Францыя i Расiя, якiя ѓсе тэрыторыi падзялiлi...
  Мiкалай Другi i Напалеон Чацвёрты. Такое вось спалучэнне. I стаяць два манархi адзiн насупраць аднаго... Але вайну так i не пачалi... Памёр Мiкалай Другi ѓ 1936 годзе. Яму ѓспадкаваѓ Аляксей Другi. I Напалеон Чацвёрты памёр праз год у 1937 годзе. Яму ѓспадкоѓваѓ не старэйшы сын, якi таксама памёр, а сярэднi Людовiк дзевятнаццаты.
  Новы кароль быѓ маладым i Аляксей маладым. I яны ѓ 1941 годзе некалькi месяцаѓ паваявалi з траѓня па снежань... Пасля чаго заключылi мiр, на ѓмовах без анексiй i кантрыбуцый.
  Гэта ѓжо была апошняя вайна дзвюх сусветных iмперый. У 1943 годзе французы зляталi на Месяц. А расейцы ѓ 1945 годзе. Пачалася касмiчная экспансiя.
  I дзве iмперыi: руская i французская, дынастыi Банапартаѓ i Раманавых - мiрна суiснавалi.
  Так, увогуле, дастаткова спакойна развiвалася жыццё ѓ iншай сiстэме зямнога светабудовы.
  Да канца дваццатага стагоддзя расейцы i французы паспелi пабываць практычна на ѓсiх планетах Сонечнай Сiстэмы, i развiлi касмiчныя галiны.
  У цэлым на Зямлi ѓжо не было эпiдэмiй i голаду. Нараджальнасць у абодвух iмперыях узялi пад кантроль, а рэлiгii былi абмежаваны ѓ магчымасць.
  Царква была аддзелена ад дзяржавы, i стаѓ модным атэiзм i новае паганства.
  А войны ѓвогуле знiклi, як амаль не было буйных хваляванняѓ.
  
  КАЛI Б ВЫЖЫђ Б РАСПУЦIН
  Распуцiн нейкiм цудам, нягледзячы на яд i раненне ѓ жывот усё ж такi выжыѓ пасля замаху. У вынiку даѓно запланаваных акружэннем цара Мiкалая Другога палацавы пераварот не адбыѓся. Цар паспяхова прайшоѓ самы складаны этап у гiсторыi Расii. А ѓ канцы красавiка, як толькi падсохлi дарогi, пачаѓся даѓно чаканы наступ на поѓднi.
  Боездольнасць царскай армii не была падарваная дурнымi ѓказамi Часовага ѓрада, i яна пад камандаваннем выбiтнага палкаводца Брусiлава дабiлася буйных поспехаѓ. Дарэчы ѓ рэальнай гiсторыi, спачатку былi буйныя поспехi, наступленне правалiлася ѓ вынiку сабатажу, як бальшавiкоѓ, так i iншых дэструктыѓных элементаѓ, у тым лiку i буйной буржуазii i мiнiстраѓ Часовага ѓрада.
  А так сабатажу няма, войска яшчэ дужая дысцыплiнай царскiх генералаѓ. А баявы дух аѓстрыйцаѓ i асаблiва славянскiх частак падае.
  Брусiлаѓ узяѓ Львоѓ, i прасоѓваѓся аж да аблогi Пярэмышлi.
  Толькi сур'ёзна прыслабiѓшы фронт у цэнтры, немцы сяк-так спынiлi расейскi наступ.
  Аднак рускiя войскi нанеслi ѓдар i ѓ Румынii. Тамака дасягнулi буйных поспехаѓ. I нават адбiлi Бухарэст i Трансiльванiю.
  Таксама немцы войска здымалi з iншых участкаѓ, ратуючы аѓстрыйцаѓ. Сiтуацыю для Нямеччыны пагоршыла ѓступленне ѓ красавiку 1917 гады ѓ вайну ЗША. А чаму i не ѓступiць амерыканцам? Вiдаць, што Германiя ѓжо плыве i прыемна аказацца ѓ лiку пераможцаѓ.
  Увосень, калi пайшоѓ мокры снег, нарэшце, пачаѓся наступ рускiх войскаѓ у цэнтры на ѓласна нямецкiя часцi.
  Дрэнная бачнасць пры мокрым снезе, абцяжарвала працу нямецкiх кулямётчыкаѓ i артылерыстаѓ. Акрамя таго ѓ халады фрыцы заѓсёды выюць горш, чым больш звыклыя да суровага клiмату рускiя.
  Так камандаваѓ цэнтральным, заходнiм фронтам больш рашучы i здольны палкаводзец Карнiлаѓ, якi замёѓ не гэтак смелага папярэднiка.
  Рускiя войскi прарвалi аслабленую нямецкую абарону i паспяхова рухалiся наперад, захоплiваючы ѓ вялiкiх колькасцях палонных i трафеяѓ.
  Толькi на рацэ Вiсла, прыслабiѓшы свае войскi на захадзе, немцы змаглi спынiць наступ расiйскiх войскаѓ. Царскае войска вызвалiла Прыбалтыку i ѓступiла ва ђсходнюю Прусiю.
  Буйных поспехаѓ рускiя дабiлiся i на паѓднёвым участку фронту супраць Турцыi. Да канца года яны разам з англiчанамi i французамi практычна цалкам захапiлi малую Азiю i падышлi да Стамбула.
  У студзенi Стамбул пад нацiскам у першую чаргу рускiх войск упаѓ, i Асманская iмперыя капiтулявала.
  Наступiѓ 1918 год. У Расii верылi ѓ хуткую перамогу, i краiна трымалася, нягледзячы на ѓсе ваенныя цяжкасцi. Саюзнiкi таксама крыху пацяснiлi немцаѓ на Захадзе, i верылi ѓ свой поспех.
  Амерыка перакiдвала ѓсё новыя i новыя дывiзii. Аѓстра-Венгрыя развальвалася i яе войска дэзертавала. Балгарыя аб'явiла вайну Германii i Аѓстра-Венгрыi, выйшаѓшы з саюза цэнтральных дзяржаѓ. А Турцыя была разгромлена.
  Вядома ж, узнiклi ѓ Германii настроi, хутчэй скончыць з гэтай вайной.
  Але пакуль яшчэ крыху не вырашалiся. А куды падзенешся? Расiя яшчэ ѓ сакавiку, не чакаючы цёплага часу, ударыла па ѓжо надламанай Аѓстра-Венгрыi i прарвала фронт. Немцы не вытрымалi напады i пацяклi. Iх разграмiлi з вялiкiм страт. Пал Будапешт, i аѓстрыйская iмперыя капiтулявала.
  Праз некаторы час у Нямеччыне адбыѓся пераварот, i 9 траѓня 1918 нямецкая iмперыя капiтулявала.
  Так i завяршылася першая сусветная вайна. Далей былi перамовы ѓ Версалi, i падпiсанне новай сiстэмы свету.
  Асманская iмперыя знiкла з карты. Яе падзялiлi Расiя, Брытанiя, Францыя. Царская iмперыя атрымала назад Канстанцiнопаль, i Малую Азiю з Арменiяй. Брытанiя Iрак, Палестыну, асманскiя ѓладаннi ѓ Саудаѓскай Аравii, а Францыя Сiрыю. Аѓстра-Венгрыя таксама знiкла з карты Еѓропы. Расiя атрымала Галiцыю, Букавiну, Кракаѓ у з польскiмi землямi. Чэхаславакiя ѓвайшла ѓ склад Расiя захаваѓшы некаторую аѓтаномiю, але каралём Чэхii i Славакii стаѓ Мiкалай другi. Кракаѓ увайшоѓ у Царства Польскае, як Познань i частка Германскiх земляѓ. Уключаючы i Данцыг. Расея таксама атрымала сабе Клайпедскую вобласць. Прыкметна пашырыѓшы ѓладаннi.
  На Захадзе Нямеччына вярнула захопленыя пры Бiсмарку французскiя i дацкiя валадарствы. А таксама была вымушана пагадзiцца на дэмiлiтарызаваную зону ѓ Рэйнскiм басейне. Германiя таксама была вымушана выплацiць вялiзныя рэпарацый краiнам-пераможцам. У першую чаргу Расii i Францыi як найбольш пацярпелым ад немцаѓ.
  Таксама з'явiлася Югаславiя, якая прызнала сябе васалам Расii, але не ѓвайшла фармальна ѓ яе склад. Венгрыя была падрэзана i таксама прызнала сябе васалам Расii. Аѓстрыя фармальна засталася незалежнай, але плацiла рэпарацый. Румынiя атрымала сабе Трансiльванiю.
  Усе аказалiся больш-менш задаволеныя акрамя тых, хто прайграѓ. Турцыя, i Аѓстра-Венгрыя знiклi з карты Еѓропы i Азii. А Расея павялiчыла i насельнiцтва i тэрыторыю. Як зрэшты, i Францыя, Японiя, Брытанiя, i толькi ЗША атрымалi толькi малую частку рэпарацый. Уладаннi Германii ѓ Цiхiм акiяне падзялiлi Японiя i Брытанiя. У Афрыцы ѓ асноѓным Брытанiя.
  Праз некалькi месяцаѓ Расея ѓступiла на баку Брытанii ѓ вайну ѓ Аѓганiстане. Была здабыта хуткая перамога, прычым упершыню быѓ выпрабаваны ѓ баi, танк распрацаваны сынам Мендзялеева. Новая машына паказала сябе вельмi эфектыѓнай i з добрымi хадавымi якасцямi.
  Яе назвалi "Аляксей" у гонар спадчыннiка прастола. I дадзеная машына выглядала вельмi перспектыѓнай.
  Пасля заваявання i падзелу Аѓганiстана, наступiѓ перыяд мiру. Хаця некалькi малых войнаѓ прайшло. Расiя i Брытанiя падзялiлi Iран. А потым саюзнiкi завяршылi падзел Саудаѓскай Аравii.
  Эканомiка Расея перажывала бурны ѓздым прыкладна ѓ дзесяць адсоткаѓ у год, i выйшла ѓ 1929 году на другое месца. Хутка ѓзнiмалiся i ЗША, крыху меншыя за Францыю, яшчэ меншую за Германiю. А Брытанiя i зусiм перажывала застой, ледзь дасягнуѓшы даваеннага ѓзроѓню.
  Аднак калi вылiлася вялiкая дэпрэсiя, зноѓ стала цяжэй i, стаѓ разрастацца бунт i хваляваннi.
  Мiкалай Другi ѓмацаваѓ выйграѓшы першую сусветную вайну свой аѓтарытэт. Цар скарацiѓ працоѓны дзень да дзесяцi з паловай гадзiн, а ѓ суботу i перадсвяточныя днi да васьмi гадзiн. Зарплата ѓ Расii расла. Кошты заставалiся стабiльнымi, а царскi рубель быѓ самай моцнай валютай на Зямлi.
  Акрамя таго цар у 1925 годзе ѓвёѓ бясплатную сямiкласную адукацыю. А ѓ 1929 годзе сямiкласная адукацыя стала абавязковай. Больш даступнай стала i бясплатная медыцына.
  I вышэйшую адукацыю атрымаць бясплатна стала нашмат прасцей. I пенсii былi павялiчаны, i iх плацiлi нават рабочым i хатнiм гаспадыням, i iнвалiдам.
  Але вялiкая дэпрэсiя зноѓ абвастрыла ѓсе праблемы. I зноѓ успомнiлi аб Думе, якую цар распусцiѓ, а новыя выбары так i не правялi. Што прывяло да адраджэння абсалютызму.
  Цар зноѓ атрымаѓ права выдаваць законы, i заѓважную актыѓнасць стаѓ праяѓляць. Зрэшты, без Дзярждумы нават стала лепш, Дзяржсавет працаваѓ, i быѓ прыняты Грамадзянскi кодэкс Расiйскай iмперыi.
  Аднак новая буржуазiя хацела больш дэмакратыi, i хаця б адраджэння думы. У перыяд дэпрэсii стаѓ бунтаваць i пралетарыят i сялянства.
  Усё сяле, значна адужэѓ класа кулакоѓ. Але яшчэ захоѓвалася абшарнiкаѓ землеѓладання. Нараджальнасць заставалася высокай, а смяротнасць знiжалася, асаблiва з паляпшэннем медыцынскага абслугоѓвання. Гэта вяло да росту насельнiцтва i драбненню зямлi. Праѓда, частка гэтага росту паглынала горад. Падчас дэпрэсii беспрацоѓе рэзка вырасла.
  Але царскi ѓрад энергiчнымi мерамi, змог змякчыць наступства дэпрэсii. У 1931 годзе, калi Японiя ѓварвалася ѓ Кiтай i паспрабавала стварыць у Манчжурыi свой марыянетачны ѓрад. Гэта парушыла ранейшыя дамоѓленасцi i стала падставай для ѓступлення Расii ѓ вайну.
  Царскае войска да гэтага часу мела самыя дасканалыя i моцныя танкi ѓ мiры, лепшую авiяцыю, у тым лiку i шасцi маторныя бамбавiкi. Так у царскай Расii з'явiлiся першыя ѓ свеце ѓ серыйнай вытворчасцi верталёты, i найбольш удалыя - безадкатныя прылады.
  Акрамя таго, у царскай Расii ѓзняѓся ѓзровень генералiтэту. А флотам камандаваѓ генiй адмiрал Калчак.
  Царскае войска яшчэ падчас першай сусветнай вайны прайграла гiдрасамалёты, i давяла iх да дасканаласцi. I актыѓна грамiла японцаѓ на моры.
  Вайна з самага пачатку пайшла для японцаѓ неспрыяльна. Пры цары была пабудавана яшчэ адна Байкала-Амурская магiстраль i забеспячэнне расiйскай армii, ажыццяѓлялася без праблем.
  Пераѓзыходзячы i колькасцю i якасцю японцаѓ фельдмаршалы, Дзянiкiн i Карнiлаѓ, вялi паспяховае наступленне. Сярод маладых генералаѓ вылучыѓся Васiлеѓскi, якi стаѓ палкоѓнiкам у дваццаць тры гады падчас першай сусветнай вайны. А ѓ дваццаць пяць год ужо генерал.
  Зразумела, былi i iншыя палкаводцы. Хуткi кар'ерны рост перажываѓ i Тухачэѓскi. Паднiмаѓся ѓ Будзёны. Серыя перамог i з самага пачатку царскае войска валодала iнiцыятывай, стварыѓшы катлы i аблажыѓшы Порт-Артур. Зрэшты, аблога доѓжылася нядоѓга, падчас штурму гэтая непрыступная цытадэль упала за два тыднi. I ѓсяго за чатыры месяцы баёѓ быѓ вызвалены Кiтай i ѓся Карэя.
  Цар Мiкалай Другi карыстаючыся тым, што ЗША аслаблены вялiкай дэпрэсiяй, як i Брытанiя не могуць умяшацца ѓ вайну, загадаѓ захапiць Японiю цалкам i далучыць да Расiйскай iмперыi.
  Калчак цалкам разбiѓ самураяѓ на моры, выкарыстоѓваючы, у тым лiку лепшыя ѓ свеце гiдрасамалёты. Акрамя таго з Балтыкi i Мiжземнага мора прыбыѓ флот.
  А ѓ сакавiку 1932 года, царская армiя высадзiлася ѓ Японii. Пасля трох месяцаѓ упартых баёѓ, Краiна ѓзыходзячага Сонца была заваяваная, i стала рускай губерняй. У ёй прайшоѓ рэферэндум па далучэннi да Расii. А Мiкалай Другi стаѓ японскiм мiкада i iмператарам. Расея таксама заваявала i ѓладаннi ѓ Цiхiм акiяне.
  У Нямеччыне да ѓлады прыйшоѓ Гiтлер у студзенi 1933 гады. I вядома ж яго ѓзыходжанне магло спарадзiць катаклiзмы.
  Фюрэр адразу ж прысягнуѓ на вернасць Мiкалаю Другому, i заявiлi аб саюзе з Расiяй.
  Гiтлер прапанаваѓ пры асабiста сустрэчы падзялiць французскiя i англiйскiя калонii.
  Мiкалай Другi пагадзiѓся. I быѓ заключаны саюз Iталii, Германii i Расii. Супраць зразумела Брытанii i Францыi. У 1937 годзе Нямеччына далучыла да сябе Аѓстрыю. Адначасова Мiкалай Другi правiѓшы амаль сорак тры гады памёр. На пасадзе апынуѓся яго малалетнi ѓнук - Аляксандр чацвёрты. Спадчыннiк Аляксей паспеѓ ажанiцца, зрабiць сабе сына i таксама памёр ад невылечнай хваробы. Унуку было ѓсяго шэсць гадоѓ, i кiраѓнiком i рэгентам, стаѓ брат цара Мiхась Раманаѓ. Немалады, але ѓвогуле бывалы цар. Дарэчы менавiта ён i ажыццяѓляѓ агульнае кiраѓнiцтва па захопе Японii, i меѓ званне грос-маршала, тыпу генералiсiмуса.
  Рэгент Мiхаiл Раманаѓ працягнуѓ курс на звяз з Нямеччынай i Iталiяй. А 15 траѓня 1940 гады Трэцi Рэйх напаѓ на Францыю, Бельгiю, i Галандыю, а таксама Брытанiю. Расiя таксама атакавала англiйскiя калонii. А Iталiя рушыла ѓ Афрыку.
  Вайна развiвалася дастаткова паспяхова. Рускiя захапiлi за тры месяцы ѓсе ѓладаннi Брытанii i Францыi ѓ Азii. А потым высадзiлiся i ѓ Аѓстралii. Таксама Расея прасоѓвалася i ѓ Афрыцы.
  Немцы пасля хуткага разгрому Францыi i акупацыi Бельгii i Галандыi, пачалi паветраны наступ на Брытанiю. Яно праходзiла не надта паспяхова, пакуль у вайну не ѓступiла авiяцыя Расii.
  I Брытанii стала вельмi кепска. I разбамбiлi ѓсё што маглi. Аѓстралiю расейскiя войскi пакарылi хутка. I Афрыку захапiлi павольней не столькi з-за супрацiѓлення англiйскiх i французскiх войскаѓ, столькi з-за вялiкiх адлегласцей i адсутнасцi дарог.
  Брытанiю 1940 году не паспелi захапiць, але ѓлетку сорак першага мiнула высадка дэсанта i, з ангельцамi было канчаткова скончана.
  Пасля чаго рушыла ѓслед вайна i з ЗША. Рузвельт неасцярожна ѓлез у бойку, прычым са спазненне. А царская Расiя хацела вярнуць сабе Аляску.
  Але i не толькi гэта ... Царскiя войскi ѓ зiмой сорак першага - сорак другога года па льдах перайшлi на тэрыторыю ЗША i развязалi там баi.
  На баку расiйскiх войскаѓ перавага i ѓ колькасцi i якасцi войскаѓ.
  Амерыканцы прайгравалi. А немцы ѓварвалiся з боку Канады, i таксама дабiлiся вялiкiх поспехаѓ. 1942 г. стаѓ апошнiм годам незалежнай Амерыкi. Пад ударамi Расii i Германii, ЗША пратрымалiся да 8 кастрычнiка, калi пасля падзення Нью-Йорка i Вашынгтона капiтулявалi.
  Так завяршылася другая сусветная вайна. Больш кароткая, чым у рэальнай гiсторыi, пераможная для Расii i Трэцяга Рэйха. Немцы па ходзе вайны яшчэ акупавалi i Iспанiю з Партугалiяй, далучыѓшы да сябе iх калонii.
  Адбыѓся перадзел свету. Царская Расiя далучыла да сябе ѓсе калонii Брытанii i Францыi ѓ Азii i Цiхiм акiяне, а таксама Аѓстралiю. Аляска, большая частка Канады i ЗША сталi расiйскiмi i толькi малую частку атрымала Германiя. Большая частка Афрыкi стала Расiйскай. Але немцы прыхапiлi да сябе частку французскiх, бельгiйскiх, партугальскiх, iспанскiх калонiй.
  Немцы таксама захапiлi i Данiю i Нарвегiю. А Швецыю падзялiлi з Расiяй. Францыя, Бельгiя, Галандыя, Iспанiя, Партугалiя, увайшлi ѓ спецыяльны саюз дзяржаѓ зону маркi. Гiтлераѓцы iх акупавалi войскамi, хоць захавалi фармальныя марыянетачныя ѓрады. Тое ж самае ѓ Данii i Нарвегii з часткай Швецыi.
  Расея атрымала пад свой кантроль Брытанiю. Так цар Аляксандр чацвёрты быѓ сваякам англiйскiм каралям, то яго прызналi манархам Брытанii.
  Iталiя крыху атрымала ѓладанняѓ у Афрыцы i ѓмацавалася ѓ Эфiопii.
  Царская Расея, несумненна, самая магутная i шырокая iмперыя ѓ свеце. Але i Трэцi Рэйх моцны. I часова наступiла мiрная паѓза. Трэба пераварыць новыя набыццi. Рэгент Мiхаiл нават прайшоѓ не беспрэцэндзетны крок - дазволiѓшы мець рускаму чатыры жонкi.
  Нават сiнод быѓ змушаны гэта прызнаць, каб паскорыць асiмiляцыю ѓскраiн.
  А што добрая iдэя! Аляксандр Чацвёрты нават ажанiѓся ѓ юныя гады двойчы, каб паказаць прыклад сваiм падданым. Так што сытуацыя стабiлiзавалася.
  Мiхась памёр у 1947 году, i цар Аляксандр рэальна ѓступiѓ у кiраванне. I яму пакуль таксама ѓсё ѓдавалася. Але Гiтлеру было мала зямлi, i ашалелы фюрар марыѓ аб сусветным панаваннi.
  I вось 20 красавiка 1955 года супраць царскай Расii пачалася вялiкая вайна. Трэцi Рэйхi i Iталiя, дзе ѓжо кiраваѓ сын Мусалiнi-малодшы напалi на iмперыю цара Аляксандра чацвёртага.
  Пачалася Трэцяя сусветная вайна. На баку Трэцяга Рэйха таксама выступiлi i Аргенцiна, Бразiлiя, Венесуэла, Мексiка, i шэраг краiн Лацiнскай Амерыкi. I загарэлася Трэцяя сусветная вайна...
  
  
  ПАМЫЛКА РАКОСАђСКАГА
  Паралельны сусвет, зямны свет. У час Вялiкай Айчыннай Вайны адбылося толькi адно маленькае разыходжанне з рэальнай гiсторыяй. Ракасоѓскi здолеѓ угаварыць Сталiна ѓвесцi супраць Паѓлюса 2 гвардзейскае войска, i iншыя рэзервы, каб знiшчыць iх да падыходу Майнштэйна. Аргументам якi згуляѓ вырашальную ролю: "калi мы знiшчым Паѓлюса i вызвалiм, Сталiнград да Новага года, гэта будзе каласальны палiтычны эфект! Каталiцтва Каляды будзем адзначаць у Сталiнградзе!".
  Сталiн пагадзiѓся, што палiтыкi найперш i загадаѓ атакаваць Паѓлюса, а Майнштэйна пакуль стрымлiваць. Але ѓ вынiку гэтага спантаннага рашэння здаралася наступнае. Пакуль яшчэ ѓ снежнi войскi Паѓлюса, якiя абапiраюцца на магутныя абарончыя збудаваннi, адносна ѓпартае супрацiѓленне, i змаглi ѓтрымаць свае пазiцыi. А Майнштэйн 25 снежня прабiѓ крыху паѓднёвей калiдор да Сталiнграда.
  I разгарнулiся разлютаваныя баi. Гiтлер загадаѓ любым коштам утрымлiваць плацдарм на Волзе, Сталiн любой цаной адбiць Сталiнград. Бiтвы закiпелi, як падчас штурму Сталiнграда, немцамi, але зараз з дакладнасцю да наадварот.
  Савецкiя войскi прарывалiся наперад, а немцы адчайна адбiвалiся.
  Тры з паловай месяцы працягнулiся ѓпартыя баi. У бой уступалi ѓсё новыя i новыя рэзервы. У канчатковым вынiку да канца сакавiка немцаѓ выцеснiлi са Сталiнграда, прымусiѓшы адысцi да Дона. Але страты савецкiх войскаѓ апынулiся занадта высокiя i рушыла ѓслед працяглая аператыѓная паѓза ѓ наступе.
  Немцы таксама ѓзмацнялi сваё войска татальнай мабiлiзацыяй, перакiдвалi цяжкiя танкi "Тыгр" i "Пантэра", залiзвалi раны. Але суадносiны страт падчас баёѓ аказалiся больш спрыяльнымi для фрыцаѓ, чым у рэальнай гiсторыi. Бо фашысты не траплялi ѓ катлы i ваявалi ѓ больш спрыяльных для сябе абарончых умовах. I гэта дапамагло iм утрымаць лiнiю фронту на схаднейшых для сябе межах.
  Ды саюзнiкi дзейнiчалi ѓ Афрыцы не так рашуча. Адсутнасць катастрофы для немцаѓ на ѓсходзе, спарадзiла ѓ iх шэрагах няѓпэѓненасць i рознагалоссi. Амерыканцы, баючыся вялiкiх страт, паводзiлi сябе пасiѓна, а ѓ адных ангельцаѓ не хапала сiл.
  Па гэтым, фашысты ѓсё яшчэ ѓтрымлiвалi плацдарм у Тунiсе i маглi, не турбуецца за Iталiю.
  А 6 лiпеня пачаѓся новы наступ фашыстаѓ, пад Сталiнградам. На гэты раз, праѓда, фрыцы аказалiся хiтрэйшымi, i не рызыкнулi наступаць, як гэта чакала савецкае камандаванне на сам горад, а рушыла сваiмi бранятанкавымi клюшнямi паѓднёвей. I змагло прарваць лiнiю абароны.
  Прасоѓваючыся, Майнштэйн выйшаѓ да Волгi на сто кiламетраѓ на поѓдзень ад Сталiнграда, затым павярнуѓ на поѓдзень. Гэта быѓ дзёрзкi i нечаканы манеѓр. Акрамя таго ѓ наступальных баях "Тыгр" выявiѓ сваю грозную сiлу, як танк прарыву з моцнай абаронай бартоѓ i кармы.
  Савецкае камандаванне са спазненнем паспрабавала адказаць контрударам, па моцна ѓмацаванай паласе. Разгарнулiся танкавыя бiтвы, дзе ѓпершыню "Пантэра", паказала сваю моц у абароне, i дзеяннi ѓ засадзе. Немцы ѓмела парыравалi кантрудары савецкiх войскаѓ, сваiмi найноѓшымi танкамi. Няблага выявiѓ сябе i "Фердынанд".
  Але колькасную перавагу па-ранейшаму на баку СССР. Немцы не змаглi далёка рушыць наперад i вымушаны спынiцца. Сiтуацыя на Волзе як бы застыла. Затое ѓ Чачэнii палыхнуѓ антысавецкi мяцеж. I горад Грозны аказаѓся ѓзяты ѓ вынiку падвойнага ѓдару, з падзеньне Церскай брамы Каѓказу. Сiтуацыя вельмi абвастрылася. Заварушылася Турцыя. Адзiн з асманскiх генералаѓ аказаѓся нямецкiм агентам. Ён папросту загадаѓ свайму корпусу самавольна атакаваць савецкiя войскi, паставiѓшы такiм чынам кiраѓнiцтва перад фактам уцягвання ѓ вайну. Чэрчыль i Рузвельт прамаѓчалi, i трыццаць турэцкiх дывiзiй колькасцю каля мiльёна салдат перайшлi ѓ наступ.
  Гэты здрадлiвы ѓдар у спiну, i адначасова перадушванне артэрыi забеспячэння па Волзе, значна абвастрыѓ сiтуацыю.
  Майнштэйн адбiѓшы спробы савецкiх войскаѓ адцiснуць яго ад Волгi паспрабаваѓ развiць наступ. Тады савецкае камандаванне кiнула ѓ бой часткi Стэпавага фронту. Немцаѓ спынiлi восемдзесят савецкiх дывiзiй супраць пяцiдзесяцi нямецкiх. Але толькi змаглi прытармазiць iх пасоѓванне, а разграмiць супернiка не атрымалася. У той час як на Каѓказе сытуацыя пагаршалася. Туркi акружылi Ерэван i амаль цалкам захапiлi Батумi. Савецкiх рэзерваѓ у Закаѓказзе вельмi мала, пятнаццаць нямецкiх дывiзiй пасля ѓзяцця Грознага працягнулi рух у паѓднёвым кiрунку, наблiзiѓшыся i стаѓшы атачаць Тбiлiсi.
  Нечакана Сталiн загадаѓ пачаць наступ i ѓ цэнтры, трэцюю Ржэѓска-Сычоѓскую аперацыю. Але немцы аказалiся гатовыя да гэтага, ды i сiл для правядзення такога рашучага наступлення было выдзелена недастаткова. Становiшча пагоршыла i ѓступленне Японii ѓ вайну. Праѓда самурая на сам СССР не напалi, а разгарнулi наступленне на Манголiю. Але савецкае камандаванне ѓ адказ зразумела перакiнула войскi i ѓступiла ѓ бiтву з японцамi. Ва ѓдары нацэлiѓся шасцiсот тысячны кулак японскага войска, i прыйшлося тэрмiнова перакiдаць на Далёкi Усход яшчэ дваццаць пяць дывiзiй, саслабляючы свае сiлы якiя супрацьстаяць фрыцам.
  Як на зло, але саюзнiкi прытрымлiвалiся чакальнай тактыкi, нават знiзiлi iнтэнсiѓнасць бамбардзiровак еѓрапейскага кантынента i германскiх гарадоѓ. А плацдарм у Тунiсе па-ранейшаму не падвяргаѓся нападу. Наогул саюзнiкi не спяшалiся даставаць каштаны з агню. I практычна сабатавалi вайну. А немцы i iх сатэлiты паступова перамагалi на Каѓказе.
  Тады Сталiн вырашыѓ паступiць як Салон i прапанаваѓ Гiтлеру перамiр'е. Прычым, умовы вельмi выгадныя немцам. Iм ваеннапалонных аддаюць усiх i бясплатна, а рускiх забiраюць назад за самавiты выкуп. Акрамя таго СССР абавязаѓся пастаѓляць у Трэцi Рэйх на час перамiр'я нафту i нафтапрадукты, а таксама шэраг катэгорый сыравiны бясплатна.
  Гiтлер параскiнуѓшы мазгамi вырашыѓ прыняць прапанову Сталiна. Перамiр'е заключалася на год з магчымасцю падаѓжэння. З 1 верасня 1943 гады вайна на ѓсходзе спынiлася. I баявыя дзеяннi аднавiлiся з новай сiлай. Толькi на гэты раз на Захадзе. У першую чаргу на моры. Тунiс ператварыѓся ѓ гарачую кропку i плацдарм для нацысцкага ѓварвання.
  25 лiстапада 1943 гады, праѓзыходныя сiлы немцаѓ пад камандаваннем Майнштэйна прыступiлi да штурму Гiбралтара. Франка атрымаѓ ультыматум з патрабаваннем прапусцiць фашыстаѓ, цi ѓ адваротным выпадку яму пагражала звяржэнне. Тры днi i тры ночы iшоѓ разлютаваны штурм. У iм немцы ѓпершыню прымянiлi навiнку: узброены рэактыѓным бамбаметам "Штурмтыгр". Гэтая машына папросту рвала ангельскiя пазiцыi на часткi, i нiшчыла непрыяцеля ѓ геаметрычнай прагрэсii.
  Гiбралтар гэта ключ да кантролю над Мiжземным морам i абодва бакi гэта разумелi. Нажаль у немцаѓ аказалася больш магчымасцяѓ для засяроджвання сiл. I крэпасць упала.
  Актывiзавалiся баявыя дзеяннi i на моры. Выпуск падводных лодак у Трэцiм Рэйху перавысiѓ сорак штук у месяц працягваѓ павялiчвацца. Страты саюзнiкаѓ у моры нарастамi. А ѓ Афрыцы разгарнулася самая сапраѓдная вайна. Нямецкiя "Пантэры" i "Тыгры" дэманстравалi сваю перавагу над супернiкам. Наступ немцаѓ у складзе групоѓкi з трыццацi дывiзiй пачалося з уварвання з Марока, а дваццацi пяцi дывiзiй, з удару па Алжыры...
  Новы год 1944 год заспеѓ усiх, калi баi разгарнулiся на поѓную шпульку...
  У канцы студзеня 1944 гады ѓтварыѓся вялiкi кацёл з амерыканскiх i ангельскiх войскаѓ у Алжыры. I гэтыя сiлы проста здалiся пасля адносна слабога супрацiву. Потым немцы разам з Iтальянцамi ѓварвалiся ѓ Лiвiю. Навалiся новыя Афрыканскiя арэлi. Групоѓка Ромеля прасоѓвалася да Егiпта, а Майнштэйна да пятлi Нiгера.
  На ѓзбраеннi ѓ немцаѓ з'явiлася "Пантэра"-2 з больш магутным бранiраваннем i прыладай, а таксама рухавiком у 900 конскiх сiл. А ѓ амерыканцаѓ на ѓзбраенне стаѓ паступаць танк "Шэрман" М 4. Сталiн у сваю чаргу пераѓзброiѓ свае танкавыя кулакi Т-34-85 i IС-2. Iншы нямецкi танк "Тыгр"-2 апынуѓся ѓжо з моманту запуску ѓ серыйную вытворчасць маральна састарэлым. Маючы роѓнае ѓзбраенне з "Пантэрай"-2 i быѓшы на дваццаць адну тону цяжэй, нямецкi мастадонт "Тыгр"-2, толькi малаважна пераѓзыходзiѓ свайго малодшага калегу ѓ бранiраваннi, значна саступаючы як у хадавых якасцях, так i тэхнiчнай надзейнасцi.
  Затое найноѓшы рэактыѓны знiшчальнiк МЕ-262 не меѓ сабе роѓных, нi ва ѓзбраеннi, нi хуткасцi. Так што яго якаснае перавага, павiнна было кампенсаваць колькасную перавагу саюзнiкаѓ. Наогул вялiкая колькасць самалётаѓ у войскаѓ заходняй каалiцыi не магла даць вырашальнай перавагi на полi лаянцы. Нямецкiя асы пераѓзыходзiлi ѓ майстэрстве сваiх заходнiх калег i гэта адбiвалася на статыстыцы паветраных баёѓ. Ды i зенiтная артылерыя ѓ гiтлераѓцаѓ на вышынi. Акрамя таго, саюзнiкаѓ падводзiла нерашучасць iх камандавання, якое ѓводзiла сiлы ѓ бой па частках, з-за чаго тыя неслi шмат страт. Ды i дыслацыравацца ѓ Афрыцы было няёмка.
  Роммель да сярэдзiны сакавiка захапiѓ Лiвiю выйшаѓ да Эль-Аману. Тут ангельцы мелi магутны абарончы вал. А Мантгомеры вельмi эфектыѓна камандаваѓ, асаблiва атрымаѓшы падмацаваннi. Але i немцы не так прабач. Падцягнуѓшы дадатковыя боепрыпасы i палiва ѓ канцы красавiка немцы распачалi абыходны манеѓр па пустынi i выйшлi да вярхоѓяѓ Нiлу, абышоѓшы ангельскую абарону. У траѓнi ѓпала Александрыя i немцы выйшлi да Суэцкага каналу. Турцыя ж ажыццявiла ѓварванне ѓ Сiрыю i Палестыну.
  Чэрвень стаѓ пераломным месяцаѓ у бiтву за Блiзкi Усход. Туды ѓвайшло больш за семдзесят нямецкiх дывiзiй i дваццацi турэцкiх. Англiчане i амерыканцы аказалiся разгромленыя. А ѓ лiпенi пад кантроль Трэцяга Рэйха перайшла i Саудаѓская Аравiя, i фашысцкiя войскi ѓступiлi ѓ Iран, дзе рухалiся сустракаючы толькi ачаговае супрацiѓленне брытанскiх войскаѓ. У жнiѓнi немцы прайшоѓшы амаль маршам больш за тысячу кiламетраѓ уступiлi ѓ Iндыю. У вераснi амаль уся Iндыя аказалася акупаванай. Мясцовае насельнiцтва сустракала Вермахт як вызвалiцеляѓ. А Японiя нарэшце набыла сухапутную мяжу са сваiм вельмi моцным саюзнiкам.
  Наступiла 1 кастрычнiка. Год абвешчанага з СССР перамiр'я. Немцы злучылiся з японцамi, захапiлi землi ад Марока да Бiрмы, уключаючы i Iндыю, дайшлi да экватара, узяѓшы сабе большую частку Афрыкi. Такiм чынам Трэцi Рэйх пашырыѓся, але з iншага боку распылiѓ свае войскi, па кантынентах.
  Сталiн за гэты час падрыхтаваѓ i сфармiраваѓ каля трохсот дывiзiй, у тым лiку i танкавыя. А агульная колькасць савецкага войска была даведзена да адзiнаццацi мiльёнаѓ з якiх восем магло быць выкарыстана на савецкiм германскiм фронце. Але i Вермахт узмацнiѓся, хаця ѓ яго складзе рэзка дамагалася замежных дывiзiй. Акрамя таго вырасла моц рэактыѓнай авiяцыi. МЕ-262 ужо выпускаѓся тысячамi па трыццаць-сорак машын за суткi, i несумненна з'яѓляѓся лепшым знiшчальнiкам другой сусветнай вайны. Яго два рухавiка разганялi да хуткасцi ѓ 900 кiламетраѓ за гадзiну, а чатыры 30-мiлiметровыя гарматы i плюс рэактыѓныя снарады рабiлi машыну вельмi сур'ёзным супернiкам, для любога самалёта.
  "Пантэра"-2 паказала сябе не мелай па сукупнасцi характарыстыках роѓных танкам значна пераѓзыходзячы ва ѓзбраенне i бранiраваннi "Шэрманы" М 4 i Т-34-85. Праѓда пры вазе 47 тон, але рухавiк у 900 конскiх сiл з лiшкам гэта кампенсаваѓ. Мала таго "Пантэра"-2 у бранябойнасцi i лабавым бранiраваннi пераѓзыходзiла i IС-2, не кажучы ѓжо пра хадавыя якасцi.
  Гэта зразумела непакоiла Сталiна. Але Трэцi Рэйх пакуль знаходзiцца на стадыi фармавання.
  Новыя ствараюцца замежныя i каланiяльныя дывiзii. На падыходзе распрацоѓкi танкаѓ серыi Е, з яшчэ больш магутнымi рухавiкамi, таѓсцейшай бранёй i моцным узбраеннем. I ствараюць новыя мадэлi самалётаѓ. У фашыстаѓ ужо ёсць у серыйнай вытворчасцi рэактыѓны бамбавiк "Арада", i з'явiѓся НЕ-162. I перавага Вермахта будзе ѓзрастаць.
  Таму ѓ Сталiна было над чым задумацца: прымаць цi не прымаць прапанову Гiтлера падоѓжыць перамiр'е яшчэ на год. З аднаго боку, зноѓ кiдаць свой народ у бездань вайны не хацелася. З iншага зразумела , што будзе яшчэ горш - час працуе супраць СССР.
  Сталiн усё ж працягнуѓ перамiр'е. Ён вырашыѓ, што мудрыя ѓ бойку не ѓступаюць.
  Але вось фюрар нечакана ѓ снежнi 1944 гады ажыццявiѓ высадку ѓ Брытанii. Нiхто не чакаѓ, што фашысты сунуцца ѓзiмку. I ангельцаѓ змаглi заспець знянацку. Раптоѓнасць, добрая арганiзаванасць, вельмi эфектыѓныя малыя самаходкi Е-10, усё гэта згуляла на руку фрыцам.
  I лiтаральна за тыдзень Брытанiя была захоплена! Гэта ѓвогуле каласальнае дасягненне Вермахта!
  Лондан упаѓ! А фюрар уявiѓ сябе непераможным! Ужо ѓ сакавiку была захоплена Iсландыя.
  Пасля чаго фашысты прапанавалi Амерыцы - маѓляѓ, ты як хочаш: ваяваць i далей цi ѓсё ж падзелiш сферы ѓплыву? Пасля смерцi Рузвельта ѓ ЗША ѓзяѓ верх прагматычны падыход - немцам прапанавалi мiр. Фюрэр, праѓда, высунуѓ шэраг жорсткiх умоѓ - уключаючы i выплату рэпарацый i кампенсацый за бамбардзiроѓкi нямецкiх гарадоѓ.
  Амерыканцы крыху павагалiся, але пасля чарговай, жорсткай паразы на моры - змiрылiся. I прынялi гiтлераѓскiя ѓмовы.
  Фюрар зрабiѓ невялiкую паѓзу ѓ вайне... Пераварваючы заваяванае i ѓмацоѓваючы свае пазiцыi ѓ Еѓропе, Афрыцы i Азii.
  Але 1 траѓня 1947 гады фашысты, падкапiѓшы сiлы i зрабiѓшы стаѓку на асноѓны танк Е-75 - самы масавы ѓ Вермахце - уварвалiся ѓ СССР.
  Дакладней працягнулi там наступ. I разгарнулi масу новых танкаѓ.
  Асноѓным стаѓ Е-75, бо Гiтлер вельмi кахаѓ вялiкiя машыны. Хоць мастадонт атрымаѓся не зусiм удалым: увесь больш за дзевяноста тон, пры рухавiку ѓсяго ѓ 900 конскiх сiл - гэта значыць танк атрымаѓся не занадта хуткiм i часта ламаѓся. Магутная 128-мiлiметровая гармата мела меншы запас снарадаѓ i менш хуткастрэльная, чым 88-мiлiметровая.
  Добрай абаронай валодаѓ вежа - 252-мiлiметра лоб, 160-мiлiметраѓ борта пад нахiлам, але горш корпус - 160-мiлiметраѓ лоб, праѓда пад нахiлам у 45 градусаѓ, ва ѓсяго 120-мiлiметраѓ борт, прычым даволi высокi.
  У цэлым Е-75 быѓ ладна якiя падраслi "Каралеѓскi тыграм", з вызначанымi праблемамi з-за гэтага. Праѓда дзеля справядлiвасцi варта адзначыць, што рухавiк i трансмiсiя размяшчалiся разам, што ѓшчыльнiла кампаноѓку танка. Акрамя таго, можна было ѓзмацнiць абарону корпуса шчыткамi ѓ палявых умовах.
  Так што Е-75 быѓ добра абаронены, магутна ѓзброены, але занадта цяжкi, не вельмi рухомы, i часта ламаѓся.
  Е-50 быѓ, зразумела, паменш, лягчэй, з фармаваным рухавiком, развiваѓ хуткасць звыш шасцiдзесяцi кiламетраѓ у гадзiну. I меѓ гармату ѓ 88 - мiлiметра i 100ЭЛ даѓжынёй ствала. Прычым рабiла яна 12 стрэлаѓ за хвiлiну. Лабавая браня корпуса Е-50 амаль як у Е-75, горш абарона бартоѓ, i вежы. Але на практыцы Е-50 у любым выпадку пры сваёй рухомасцi, меншай вазе i большай надзейнасцi больш эфектыѓна, чым Е-75.
  Але Гiтлер загадаѓ зрабiць больш масавай машыну цяжэйшай. I наогул фюрар забаранiѓ вытворчасць танкаѓ лягчэй пяцiдзесяцi тон. Каб берагчы арыйскую кроѓ. Толькi невялiкая колькасць для разведкi Е-10 i Е-5 выраблялася.
  Так яшчэ быѓ i танк Е100. I некалькi яго мадыфiкацый, у тым лiку i з бамбаметам.
  Фюрар наогул любiѓ усё вялiкае. ТАЯ-400 у рэактыѓнай мадыфiкацыi стаѓ самым масавым бамбавiком. Ды гэта страшная моц.
  Ю-488 ледзь паступiѓ на ѓзбраенне, быѓ прызнаны састарэлым, i быѓ заменены рэактыѓным аналагам. Былi ѓ немцаѓ бясхвостыя бамбавiкi Б-2 i Б-18. Таксама вельмi эфектыѓныя машыны, здольныя з Еѓропы бамбiць ЗША.
  I чаго яе толькi не было ѓ паветры. Нават з'явiлiся дыскалёты, якiя з-за абцякальнай ламiнарнай бруi непаражальныя для стралковай зброi.
  Карацей кажучы, сiлы няроѓныя. I Гiтлер разлiчвае лёгка дабiць СССР.
  Але не тут было. Праѓда, на Каѓказе, гiтлераѓцы разам з туркамi прасунулiся. Захапiлi i Баку, i Ерэван, i ѓсе нафтавыя свiдравiны. А з усходу захапiѓшы Прымор'е, i аблажыѓшы Уладзiвасток, прасунулася Японiя.
  Але чатыры дзяѓчыны: Наташа, Зоя, Аѓгусцiна i Святлана кiнулi выклiк фашыстам i, калi пачаѓся вялiкi наступ на Маскву, уступiлi ѓ бой.
  Наташка дала чаргу i кiнула босай ножкай забойную гранату. Раскiдала фашыстаѓ i прачырыкала:
  - Слава савецкай Расii!
  Зоя таксама ѓзяла i скасiла шэраг фрыцаѓ. I босымi пальцамi ног зашпурнула прэзенты смерцi. Абклала масу фашыстаѓ.
  I праспявала:
  - За новыя поспехi!
  Далей Аѓгусцiна ѓ руху. Смяла непрыяцеляѓ. Раскiдала iх магутнымi ѓдарамi кулакоѓ у розныя бакi. I таксама босай ножкай запусцiць прэзент знiшчэння.
  I заспявае:
  - Разнясём мы нацiск злой арды!
  А вось i нападу Святлана. Яна зразала масу гiтлераѓцаѓ. I пасля таго яе босыя пальчыкi ножак зноѓ запусцiлi забойны прэзент.
  I ваяѓнiца прашыпела:
  - Суперчэмпiёнка я!
  Чацвёрка ваяѓнiц сапраѓды працавала за цэлую дывiзiю. Але адной дывiзii, i нават чатырох замала, супраць усяго вермахта. Асаблiва з мацнейшай i дасканалай зброяй.
  Так што да канца жнiѓня гiтлераѓцы ѓсё ж атачылi Маскву. I гэта вельмi сумна. А да канца снежня 1947 гады сталiца СССР упала. I завяршыѓся чарговы этап вайны.
  Пасля чаго ѓжо было не тое, што раней.... На працягу 1948 гiтлераѓскiя войскi цалкам захапiлi разам з японцамi ѓсю тэрыторыю СССР. I стала яшчэ горш...
  Фашысты некаторы час загадай вайну з партызанамi i лавiлi Сталiна, якi ѓпарта не жадаѓ мiрыцца. Пасля таго як у красавiку 1951 года ѓсё ж знiшчылi правадыра СССР, партызанская вайна пайшла на спад.
  Немцы сфармiравалi свой марыянетачны расiйскi ѓрад, i ваявалi з партызанамi мясцовымi сiламi. I iм удалося атрымаць поспех... ЗША пакуль заставалiся за акiянам, i абзавялiся ядзернай зброяй.
  Гiтлер занадта доѓга марудзiѓ з паходам на Амерыку. I ЗША змаглi наладзiць серыйную вытворчасць атамных, а затым i вадародных бомб. А пасля i стварылi, хоць i пазней немцаѓ балiстычныя ракеты.
  Нi адна з бакоѓ так i не вырашылася на вайну. Адбыѓся раздзел сфер уплыву. I ЗША i Нямеччына, i Японiя захапiлi вельмi шмат i таму пакуль пераварвалi валадарствы.
  Гiтлер разбiѓся 20 красавiка 1957 году, як раз у дзень нараджэння шэсцьдзесят восем гадоѓ. Пасля яго ѓлада ѓспадкаваѓ рэгент Шэленберг, якi замянiѓ лiквiдаванага Гiмлера. А Герынг памёр, ад злоѓжывання наркотыкамi.
  Шэленберг правёѓ частковую лiбералiзацыю на акупаваных тэрыторыях. I ѓвёѓ больш самакiравання ѓ калонiях. Мякчэйшай стала i цэнзура. Зьявiлiся iншыя акрамя нацысцкай партыi.
  Шэленберг сталi змякчаць расiсцкую тэорыю. Патроху развiваючыся на рэйках капiталiзму i адначасова па плане, эканомiка Трэцяга Рэйха падвышала ѓзровень жыццё.
  Партызанская войска спадала. Людзi прывыкалi да дысцыплiны i новага парадку. У 1961 годзе адбыѓся першы палёт на Месяц. А ѓ 1976 годзе на Марс.
  Так-сяк былi вырашаны праблемы голаду i ѓрэгулявана нараджальнасць.
  Пасля Шэленберга кiраваѓ Клейман. Ён таксама працягваѓ лiбералiзацыю.
  Трэцi Рэйх стаѓ шматпартыйнай дэмакратычнай iмперыяй. А толькi адлучацца ад яго было нельга.
  Японiя таксама перажывала дэмакратызацыю. А ѓ Амерыцы даѓно дэмакратыя.
  Вось у Трэцiм Рэйху пасля Клеймана абралi новага прэзiдэнта. I iм стала - Наташа Растова. Што вельмi нават крута!
  I надышла эпоха дэмакратызацыi i роѓнасцi.
  Ваяѓнiца нават заспявала;
  Ня будзе наш народ, цярпець пакуты,
  Хай гарматы - пякельны голас вайны грымяць!
  Мы выстаiм: з надзеяй усклiкання,
  Плячо ѓ плячо: згуртавалiся, стары i малы!
  
  Штыкi рукой у мазалях падымаючы,
  Суровы погляд байцоѓ - зусiм рабят!
  Зямля ад гора стала ѓся сiвая,
  Дзяѓчаты косы нясмела перабiраюць!
  
  Мы дзецi слаѓнага, савецкага народа,
  Нас не зламаць, нi сталлю, нi агнём!
  Змагаемся ѓсёй сiлай за свабоду!
  Фашызму зграю - веру разаб'ем!
  
  Хай у строй не ѓзялi - горка ад прыкрасцi,
  Але пiянер сабраѓся ѓ бiтву сам!
  Палае гальштук - у iм усе выкрыты позiркi,
  Па бальшавiцкiх слынных прэм слядах!
  
  У атаку з лютасцю натоѓп салдат бег,
  Маѓчаць фашысты, гармат сарваны рык!
  З задушыла чырвоных моц металу,
  Прабiты сцяг са свастыкай панiк!
  
  Дзе батарэi нашы сапраѓды ведалi,
  А чаму? Хлопчык залiхвацкi,
  Хоць снегу камякi, балюча, зло раздзiралi,
  Калi босы ѓ ночы, ён iшоѓ торбай!
  
  Калi ты малы, разведаць лягчэй, прасцей,
  У любую шчылiнку, можаш сунуць нос!
  Ты прымаѓ прысягу ѓ сцюжу, у гаi,
  А бо смяяѓся хтосьцi: хлопец не дарос!
  
  Дзяѓчаты таксама, баязлiвасцi не ведалi,
  Бiлiся не горш, смелых дзецюкоѓ!
  На адпачынку, мы танчылi ѓ пары,
  Балбаталi скупа - шкада марнаваць слоѓ!
  
  Жорсткi Гiтлер - Сатаны служыцель,
  Людзей без рахунку, сволач загубiѓ!
  Але сьцерцi арду вызвалiцель,
  Бо няма мяжы ѓ парад сiл!
  
  Кампартыя любiла i гадавала,
  Нас пiянераѓ адважных для таго!
  Каб не цярпелi фрыца-спадара,
  Каб не надзелi на сябе ярмо!
  
  Нас прызвычаiлi свята ѓ мару верыць,
  I не шкадаваць, намаганняѓ для краiны!
  Што мы цярпелi, проста не вымераць,
  Родны, савецкай армii сыны!
  
  Нiхто з нас на ѓзрост не спаслаѓся,
  Сябе шкадаваць - iншых не паважаць!
  Загiнуць - страшна, але я не баяѓся,
  Непераможная Русь - парадаѓ раць!
  
  I свет шчаслiвы на Зямлi надыдзе,
  Не будзе болю, слёз, смуткаѓ, патрэбы!
  Над усёй планетай камунiзму сцяг,
  Хто загiнуѓ - уваскрэснуць у царстве прыгажосцi!
  
  
  ПАРВI НА ЧАСТКI ФЮРЭРА
  Фюрэр крыху адхiлiѓся ад рэальнай гiсторыi, загадаѓшы Роммелю пасля капiтуляцыi гарнiзона Талбука наступаць без паѓзы на ангельцаѓ. Тым самым не даючы iм асесцi ѓ абароне, i заняць загадзя прыгатаваныя рубяжы.
  Працягваючы наступ Роммель змог нягледзячы на значна менш сiлы разбiць ангельцаѓ, а каланiяльныя войскi здавалiся практычна без бою.
  У вынiку англiчане страцiлi Егiпет i кантроль над Суэцкiм каналам. Але i на гэта непрыемнасцi, для антыгiтлераѓскай каалiцыi не скончылiся.
  Фюрар не стаѓ паварочваць чацвёртае танкавае войска на поѓдзень, i акрамя таго даручыѓ наступ на Сталiнград герою Крыма Майнштэйну. У вынiку чаго немцы змаглi захапiць горад на Волзе практычна адразу, а савецкiя войскi там не паспелi замацавацца.
  Развiваючы поспех войска Майнштэйна, прасоѓвалiся ѓздоѓж Волгi, i выйшлi да Каспiйскага мора. А тут яшчэ i Турцыя ѓступiла ѓ вайну, прычынiѓшы моцны ѓдар мiльённым войскам. Японiя таксама перад гэтым выйграла бiтву пры Мiдуэй, i захапiла Гавайскi архiпелаг.
  I вось самураi адкрылi другi фронт на Далёкiм Усходзе. Яны наступалi вялiкiмi масамi пяхоты. I змаглi адрэзаць Уладзiвасток i ѓзяць Хабараѓск, а таксама захапiць большую частку Манголii.
  У вынiку чаго СССР не знайшоѓ сiл для зiмовага контрнаступлення. А немцы, i туркi, i iншыя сатэлiты Трэцяга Рэйха, захапiлi за зiму практычна ѓвесь Каѓказ, i нафту ѓ Баку.
  Савецкая Расiя апынулася ѓ становiшчы стратэгiчнага зацiску. Сталiн нават быѓ згодзен на сепаратны мiр з Нямеччынай на любых умовах.
  Фюрэр атрымаѓ выведвальныя дадзеныя, што ѓ ЗША вядуцца працы, па стварэннi атамнай бомбы. I занепакоiѓшыся гэтым, пагадзiѓся на сепаратны мiр з СССР. Але зразумела, забраѓшы сабе ѓсё ѓжо заваяванае, а таксама i Ленiнград, i ѓсю Карэлiю, аж да Архангельска, улучна. На савецкую Расiю была ѓскладзена вялiкая данiна. Японiя заняла прымор'е, i частка iншых земляѓ на Далёкiм усходзе.
  Сталiн, разумеючы безнадзейнасць вядзення вайны на два фронты, а таксама баючыся новых нямецкiх танкаѓ - "Пантэры" i "Тыгра", прыняѓ выключна цяжкiя ѓмовы свету, але затое захаваѓ Маскву i сваю асабiстую ѓладу.
  А фрыцы працягнулi наступ у Афрыцы i рушылi на Iндыю. Першапачаткова яны планавалi забраць усе калонii ѓ Брытанii, а потым захапiць метраполiю.
  Утрымацца ѓ Афрыцы ангельцы не здолелi. Фашысты занялi пры вельмi слабым супрацiве ѓвесь чорны кантынент, а таксама Iндыю, злучыѓшыся з японцамi.
  Высадка ѓ Брытанii адбылася ѓ чэрвенi 1944 года, да гэтага часу немцы развiлi рэактыѓную авiяцыю, i за кошт якаснай перавагi поѓнасцю захапiлi панаванне ѓ моры i ѓ паветры.
  Амерыка таксама пакуль прайгравала японцам, бо тыя бiлi флот янкi па частках. I гэта дазваляла кампенсаваць меншы эканамiчны патэнцыял.
  Брытанiя ѓ метраполii была пераможана хутка. I пасля гэта там быѓ пастаѓлены новы прагерманскi кароль, i ѓрад на чале з Мослi. Большая частка караблёѓ англiйскага флота перайшла пад Трэцi Рэйх. У жнiѓнi немцы захапiлi Iрландыю, а ѓ вераснi прайшла аперацыя "Iкар", з захопам Iсландыi.
  Такiм чынам Трэцi Рэйх засцерагаѓ сябе, ад бамбардзiровак ЗША.
  Але фюрару гэта было мала, i фрыцы сталi наступаць i на Амерыку.
  Частка войскаѓ перакiдвалася ѓ Аргенцiну i Бразiлiю. А частка рухалася, праз Грэнландыю i Канаду.
  Зразумела разам з японцамi немцы захапiлi i Аѓстралiю.
  У 1945 годзе фашысты змаглi захапiць значныя тэрыторыi на Заходнiм паѓшар'i. Амерыка сутыкнулася з новымi нямецкiмi танкам серыi "Е", якiя значна пераѓзыходзiлi "Шэрманы" i нават "Першынгi". Гiтлераѓскi Е-75 апынуѓся практычна непрабiѓным з любых ракурсаѓ амерыканскiмi гарматамi, i хутка стаѓ асноѓным германскiм танкам. У сакавiку 1946 года ЗША капiтулявалi.
  I часова ѓзнiкла ваенная паѓза. Сталiн пакуль сядзеѓ цiха, i не рыпаѓся.
  Гiтлер гадоѓ пяць адпачываѓ i пераварваѓ уладаннi. А потым усё ж узяѓ i напаѓ на Японiю якраз 20 красавiка 1951 года. Занадта ѓжо шмат у яе аказалася ѓладанняѓ.
  Вайна працягнулася восем месяцаѓ i завяршылася, захопам Японii i ѓсiх яе калонiй.
  Пасля чаго фюрар правёѓ яшчэ некалькi аперацый, у Лацiнскай Амерыцы i захапiѓ Iспанiю i Партугалiю, i iншыя нейтральныя краiны.
  Была заваявана i Турцыя.
  Аказалася створана iмперыя Трэцi Рэйх амаль сусветная. Але яшчэ заставаѓся ѓрэзаны СССР.
  Сталiн памёр у сакавiку 1953 года, а потым быѓ расстраляны i Берыя. Уладу захапiѓ Мiкiта Хрушчоѓ. Якi i зладзiѓ 20 з'езд з выкрыццём культу асобы Сталiна, ды яшчэ ганебна якi прайграѓ вайну.
  I Гiтлер прыняѓ рашэнне:
  - Захапiць апошнюю незалежную дзяржаву свету.
  I вось 1 траѓня 1956 пачалося вялiкае наступ вялiзнай, сусветнай армii Трэцяга Рэйха на СССР. Зноѓ вайна i вялiкая кроѓ.
  Гiтлеру шэсцьдзесят сем гадоѓ зусiм нядаѓна выканалася, але супакойвацца людаед не жадаѓ.
  Мяжа праходзiла зусiм недалёка ад Масквы - кiламетраѓ па найкароткай адлегласцi ѓсяго дзвесце дваццаць. Ужо i Ржэѓ быѓ нямецкiм горадам. Так што фрыцы разлiчваѓ, што яшчэ да лета возьмуць сталiцу СССР, i канчаткова завершаць кансалiдацыю iмперыi ѓ планетарным маштабе.
  Але чацвёрка дзяѓчынак на чале з Наташка, устала ѓ iх на шляху.
  Прыгожыя, басаногiя дзяѓчыны ѓ бiкiнi, абаранялi савецкi горад Калiнiн i 4 траѓня 1956 гады прарваныя да яго нямецкiя войскi, прыступiлi да штурму.
  Наперадзе iшлi нямецкiя, пiрамiдальныя танкi сэрыi АГ. Яны былi магутныя i зусiм непаражальныя для савецкiх гармат, пры стральбе з усiх ракурсаѓ.
  Але фашыстам у дадзеным выпадку не пашанцавала: бо iм супрацьстаялi чатыры дзяѓчыны - вельмi моцныя ведзьмы. I гэтыя ваяѓнiцы ведалi, як трэба ваяваць з ворагам.
  Наташа кiнула босай ножкай гранату. Тая трапiла ѓ гусенiцу нямецкага, пiрамiдальнага танка. У вынiку, машына рванула налева i таранiла сваю суседку.
  I абодва танкi зараз выбухнулi.
  А Наташка прачырыкала:
  - Гэта мая стратэгiя!
  Зоя яе напарнiца таксама босымi пальцамi ножак запусцiла гранату. I тая дагадзiла па гусенiцах пiрамiдальнага гiтлераѓскага мастадонты. Той паразы павярнуѓся i таранiѓ свайго суседа. I зноѓ два танкi выбухаюць.
  Зоя верашчыць:
  - Слава СССР!
  Далей агонь вядзе Аѓгусцiна. Яна таксама босай ножкай шпурнула, нешта вельмi нават забойнае. I падбiла нямецкую машыну ѓ гусенiцу. I ѓ вынiку зноѓ сутыкнулiся гiтлераѓскiя танкi.
  А рыжая чартоѓка праспявала:
  - Мы не будзем рабамi,
  Закiдаем босымi нагамi!
  А тут i Святлана па супернiку зарадзiла. Ды яшчэ так трапна i дакладна. I таксама пры дапамозе босых пальцаѓ ног. I сутыкнулiся фашысцкiя машыны. I як узарвуцца.
  А Святлана праспявае:
  - Слава Айчыне маёй!
  Дзеѓкi змагайцеся смялей!
  Наташа зноѓ кiдае гранату босай нагой i сутыкае два нямецкiя танкi, усклiкаючы:
  - Слава Сталiну!
  Зоя таксама шпурляе босымi пальцамi ног нешта забойнае, i ѓсклiкае ва ѓсю глотку:
  - За Русь святую!
  Аѓгусцiна голай пяткай паддала гранату, сутыкнула, мастадонтаѓ гiтлераѓцаѓ i пiскнула:
  - За новыя рубяжы!
  Святлана ѓ дзiкай ашалеласцi, босымi пальцамi хупавай нагi шпурнула падарунак смерцi i прашыпела:
  - За вялiкую перамогу!
  Дзяѓчаты бiлiся з пiрамiдальнымi машынамi, вельмi нават здорава. Але што можна зрабiць супраць такiх буйных сiл? I вось гiтлераѓцы цалкам акружылi Калiнiн i, ваяѓнiцам прыйшлося прарывацца з акружэння.
  Немцы на працягу траѓня захапiлi Саратаѓ, Куйбышаѓ, Тулу, Пензу, i цалкам акружылi Маскву, абклаѓшы горад з усiх бакоѓ.
  I вось у чэрвенi праходзiѓ штурм сталiцы.
  Зноѓ змагаецца адважная чацвёрка, i дзярэцца адчайна.
  Наташа дала чаргу, шпурнула гранату босай ножкай i праспявала:
  - Славiцца наш свет!
  Зоя таксама дала чаргу, i зноѓ запусцiла босай нагой гранату i пiскнула на ѓсё горла:
  - Новы Сталiн мой кумiр!
  Далей вядзе агонь Аѓгусцiна, i таксама актыѓна страляе. I босымi пальцамi ног кiдае гранату, i раве:
  - Будуць новыя перамогi! Устануць новыя байцы!
  Далей страляе Святлана, выкошвае супернiкаѓ. I босай ножкай шпурляе забойнае ѓ супернiкаѓ, завываючы:
  - Будзе на святой вайне наша перамога!
  Чацвёрка бiлася ѓ Маскве адчайна. Але сiлы няроѓныя. Горад лiтаральна перахлiстваѓся ордамi, рознага роду чорных, жоѓтых, карычневых байцоѓ якiх выкарыстоѓвалi нiбы гарматнае мяса.
  I вось 3 лiпеня Масква канчаткова ѓпала... Да гэтага моманту немцы ѓзялi i Казань, i Ульянаѓск, i горад Горкi, i Разань, ды i ѓвогуле землi да ракi Уральск, i штурмавалi ѓжо Арэнбург.
  З усходу таксама iшло наступленне буйных сiл. 4 лiпеня 1956 года Мiкiта Хрушчоѓ прапанаваѓ капiтуляцыю, Трэцяму Рэйху ѓ абмен на гарантыi ѓласнай бяспекi i iншых чальцоѓ палiтбюро.
  Гiтлер пагадзiѓся на гэта ... Вайна завяршалася, працягнуѓшыся крыху больш за два месяцы. А суадносiны сiл з самага пачатку былi безнадзейныя.
  Аднак чацвёрка дзяѓчынак з паражэнне не змiрылася. Раз ужо СССР цалкам захоплены, дык можа быць узяць i забiць Гiтлера?
  I 9 жнiѓня 1956 года, знаёмая чацвёрка дзяѓчат, разам з хлопчыкам Алегам Рыбачэнкам, вырашыла атакаваць бункер Гiтлера, знiшчыѓшы самага галоѓнага злачынцу, усiх часоѓ i народаѓ.
  I вось чатыры дзяѓчыны i хлопчык на выгляд гадоѓ дванаццацi, вельмi мускулiсты, у адных шорцiках рушылi на рэзiдэнцыю Гiтлера, якi яе аблюбаваѓ на Кiпры.
  Дзяѓчына былi басанож i ѓ бiкiнi, хлопчык шортах, i таксама босы. Так усё пяцёрка была зараджана магiяй.
  Дзiця i чатыры дзяѓчыны ѓ атацы.
  Алег Рыбачэнка кiнуѓ босы, дзiцячай ножкай пульсар, раскiдаѓ фашыстаѓ i пiскнуѓ:
  - За велiч Расii!
  Наташа выпусцiла з пупка маланку, спальваючы фрыцаѓ, i босымi пальцамi ног запусцiла агнiсты шар, спалiѓшы гiтлераѓцаѓ i праспяваѓшы:
  - За новую Русь!
  Зоя таксама ѓ атацы. Босымi пальцамi ног шпурляе забойны прэзент. I агаляе грудзi, з яе выкiнуѓшы маланку!
  Пасля чаго праспявала:
  - Ды славiцца Русь!
  Аѓгустына таксама агалiла грудзi. Скiнула з пунсовага саска пульсар. А босымi пальцамi ног выкiнула маланку.
  I праспявала:
  - Першы сокал Ленiн, другi сокал Сталiн!
  I вось Святлана ѓ нападзе. Як босымi пальцамi ног выкiне пульсар... Разнясе фашыстаѓ. А затым з пунсовага саска маланку. I масу гiтлераѓцаѓ скасiць.
  I заспявае:
  - За Радзiму i Сталiна!
  Алег Рыбачэнка зноѓ у нападзе. Магiчнымi мячамi сячэ фашыстаѓ, i выпускае босымi пальцамi ножак маланкi.
  I хлопчык крычыць:
  - Велiч краiны!
  Наташа, крышачы гiтлераѓцаѓ мячамi, i кiдаючы босымi ножкамi пякельныя пульсары, вiшчае:
  - Мы дзецi Сатаны!
  I ад голай пяткi дзяѓчыны адляцеѓ забойны пузыр. I ѓсiх расплавiѓ.
  Зоя таксама ѓ атацы. Разбурае ѓсiх мячамi. I агнязарнымi маланкамi з пунсовых саскоѓ палiвае фрыцаѓ. I босымi пальцамi ножак кiдае, пякельныя пульсары.
  Пры гэтым раве:
  - За слушную Айчыну!
  Аѓгусцiна таксама ѓ атацы. I яе рубiнаѓ соску працуюць, вывяргаючы каскады маланак. А рукi сякуць мячамi супернiкаѓ. А босыя пальчыкi ножак кiдаюць пульсары.
  Вогненная прыгажуня крычыць:
  - За Чорнага Бога!
  А тут у наступе Святлана. Таксама дзяѓчына-тэрмiнатар. З клубнiчных саскоѓ выляталi маланкi i пульсары. Яны ѓсё спальвалi вакол дзяѓчынкi. Асаблiва пакутавалi фашысты, i рыцары Трэцяга Рэйха.
  А дзяѓчына як возьме i праарэ:
  - За самую Вялiкую Русь! Я б'юся!
  Хлопчык i чатыры дзяѓчыны ѓ наступленнi.
  Рухаюцца па калiдорах бункера. Знiшчаюць сабе фашыстаѓ. Iдуць на Гiтлера. Сапраѓды, у гэтым свеце гэты смаржок паспеѓ пражыць шэсцьдзесят сем гадоѓ. I вось пяцёрка тэрмiнатараѓ вырашыла: што з Гiтлера хопiць i, яго яны заб'юць! Вось i рухаюцца сабе дзяѓчынкi i хлопчык.
  Алег сячэ фашыстаѓ мячамi, i босымi ножкамi кiдае энергетычныя згусткi, i спявае:
  - Слава вялiкай Русi!
  Наташа, выкарыстоѓваючы пунсовыя соску грудзей, а таксама секчы гiтлераѓцаѓ мячамi, i кiдаючы пульсары босымi пальцамi ног, крычыць:
  - За Белую Русь!
  Зоя ѓ дзiкiм наступленнi. Таксама i мячамi сячэ i пунсовымi саскамi па фашыстах маланкi кiдае. I раве сабе:
  - Дай Белы Бог перамогу!
  I босымi ножкамi, як пульсар запусцiць.
  А тут Аѓгусцiна ѓ наступленнi. Такая лютая i iмклiвая. Таксама з пунсовых саскоѓ сыпле маланкi, нiбы з рога багацця. А мячамi фашыстаѓ разбурае. А босымi пальцамi ног нешта пякучае, як выкiне.
  Пасля чаго рудая заспявае:
  - Дасць Чорны Бог перамогу!
  А ѓ наступе супраць гiтлераѓцаѓ Святлана. Таксама сячэ iх мячамi. З лалавых саскоѓ сыпле маланкi, а босымi нагамi запускае паражальныя пульсары.
  I вiшча на ѓсё горла:
  - Слава Сварогу!
  Пяцёрка бушуе, пераварочвае танкi, разбурае гiтлераѓскiя дзоты i iншае. Знiшчае супернiкаѓ, нiбы саранчу.
  Алег у наступленнi. Хлопчык як мячамi сячэ. I босымi пальчыкамi дзiцячых ножак кiдае. I фашыстаѓ, без усялякiх праблем укладзе.
  А пасля заспявае:
  - Ды Вялiкая Русь! Я за цябе!
  Наташка таксама ѓ наступе. Фашыстаѓ разбурае сабе. Босымi ножкамi пульсары кiдае. Пунсовымi саскамi, маланкi каскадамi вывяргае.
  I спявае сабе:
  - Велiч Расii, Сварог мая месiя!
  Зоя ѓ дзiкiм наступленнi. Таксама сыпле маланкамi. I яе рубiнаѓ соску тузаюцца, нiбы буйкi прыбоя, ад патокаѓ энергii.
  А босыя пальцы ног, пстрыкаюць сабе агнiстыя згусткi пульсараѓ.
  Зоя крычыць:
  - Слава касмiчнай Расii!
  I як голай пяткай возьме i паддасць з размахам, разбурэннi.
  А тут у баi i Аѓгусцiна. Таксама босымi пальцамi ног кiдае разбуральнае i забойнае ѓ супернiка. А яе малiнавыя саскi, нiбы з кулямёта абвальваюць на супернiка струменi апантанай энергii i разбурэннi. Вось гэта рудая, як фашыстаѓ малоцiць. Лiтаральна залюбуешся.
  А як голай пяткай садане!
  I прараве:
  - За сiлу i мудрасць Чорнага Рускага Бога1
  А далей Святлана ѓ нападзе. Таксама мячамi разбурае фашыстаѓ. I пунсовымi саскамi прэзенты смерцi вывяргае. I як возьме i засьпявае:
  - Слава нашай вялiкай Русi.
  I голай пяткай паддасць па супернiку пульсарам. I мячамi возьме i сячэ...
  Ды пяцёрка ахову Гiтлера вельмi нават лiха выкошвае. Вось гэта сапраѓды дзяѓчаты што трэба.
  А хлопчык з iм Алег Рыбачэнка такi круты! I фашыстаѓ нiшчыць вельмi нават лiха.
  Вось гэта дзяцюк-тэрмiнатар.
  Мячамi як рубанет. I возьме пракруцiцца, i мячамi гiтлераѓцаѓ зрэжа. I босымi ножкамi пульсар кiдае.
  I прараве:
  - За велiч Еѓропы!
  А тут Наташа ѓ наступе. Такая лютая. I таксама з пунсовых саскоѓ пульсары выпусцiць. I фашыстаѓ разбурае. I босымi ножкамi такiя забойныя пульсары кiдае.
  I раве сабе ва ѓсю глотку:
  - Слава Рускiм Багам!
  Зоя сама ѓ наступленнi. I мячамi ѓсiх гiтлераѓцаѓ замачыла. I парэзала iх скуру ѓ барабан. Або дакладней у рэшата. I голай пяткай як па фашыстах паддасць. I з пунсовых саскоѓ, зарадзiць патокамi энергii. Ну i гiтлераѓцам даводзiцца вельмi нават балюча.
  А Зоя крычыць сабе:
  - За Русь Святую!
  А тут яшчэ больш актывiзавалася Аѓгусцiна. Таксама босымi пальцамi ног пульсары запусцiла. I з пунсовых саскоѓ як шуганет маланкамi. I як з голай пяткi, спусцiць пульсар, пякучую маланку.
  I пракрычыць:
  - З намi мiласьць Чорнага Бога!
  I рудая чартоѓка возьме i ѓлепiць ворагу.
  А тут у нападзе Святлана. Дзяѓчынка, якая проста кветка яркага колеру.
  Фашыстаѓ упэѓнена спальвае. I з саскоѓ лалавых такiя кулямётныя чэргi шле. Што ѓвесь сусвет могуць падпалiць. I ѓзялi, гiтлераѓцаѓ усiх падпалiлi.
  Ды прутка прыйдзецца Гiтлеру, раз супраць яго такая моц.
  А вось Святлана закрычала:
  - I любоѓ Белага Бога з намi!
  Пяцёрка рухаецца сабе. Разбурае фашыстаѓ без усялякага жалю. I паказвае пякельнае знiшчэнне. Вось хто рызыкне на шляхi такiх дзяѓчын устаць, той i памрэ.
  Алег у наступленнi. Усё блiжэй i блiжэй хлопчык падыходзiць да кабiнета Гiтлера. Як ён яго дзiка мячамi разбурае. А босыя ножкi дзiцяцi пасылаюць пульсары.
  Ды не павезла фашыстам, з такiм хвацкiмi дзеѓкамi i хлопцам звязалася.
  Вось Наташа са сваiх пунсовых саскоѓ такое агнязарнае марыва выпусцiць. I столькi фашыстаѓ па спальвае. Гэта дзяѓчына, ёсць сапраѓдны тэрмiнатар.
  А вось як босымi пальцамi ног у супернiка забойнае запусцiць. I дзюбне канкрэтна.
  Пасля чаго Наташка прапiшчыць:
  - Слава СССР!
  Зоя таксама ѓ наступе. Вось з клубнiчных саскоѓ дасць вогненную брую. I лупiць сабе супернiкаѓ. I дае чаргу за чаргой. I пунсовымi саскамi возьме i пальне па супернiку.
  I босымi пальцамi ног, урэжа па непрыяцелю.
  Пасля чаго заспявае:
  - Славiцца наша Зямля!
  Далей у наступе Аѓгусцiна. Таксама ѓ дзiкiм надыходзе. Дзяѓбае сабе супернiкаѓ. I пунсовымi саскамi кiдае ѓ непрыяцеляѓ, вельмi пякучыя дыскi. Яны лiтаральна паляць гiтлераѓцаѓ у попел.
  I ваяѓнiца раве:
  - За вялiкую перамогу!
  А вось у нападзе Святлана. Такая лютая i агрэсiѓная. Яна босымi ножкамi накрывае фрыцаѓ. I з клубнiчных саскоѓ, як выпусцiць, нешта ладна смяротнае.
  I фашыстаѓ возьме i спалiць, то пацярухi.
  Дзяѓчына ѓзяла i зароѓ:
  - За моцных, рускiх багоѓ!
  Пяцёрка ѓзяла i прарвалася да кабiнета фюрара. Пастарэѓ Гiтлер. З'явiлася сiвiзна, i на лбе праступала лысiны. Невысокага росту чалавечак. Упаѓ на каленi перад дзяѓчынамi i хлопчыкам.
  Наташа сунула яму сваю босую, скрываѓленую нагу i крыкнула:
  - Цалуй сабаку!
  Гiтлер спалохана пацалаваѓ...
  Зоя таксама прымусiла фюрара цалаваць сваю босу пятку. Гiтлер быѓ пакораны.
  Затым ён пацалаваѓ i голую, агрубелую падэшву i Аѓгусцiне. Тая даволi прабуркавала.
  Святлана таксама прыйшлося цмокнуць у босую ножку. Дзяѓчаты фюрара пасля гэта ѓзялi, за рукi i ногi. I як тузануць - разарвалi на чатыры часткi.
  I Гiтлер ад болевага шоку якраз 9 жнiѓня 1956 года ѓзяѓ i здох.
  Скончылася кiраванне самага вялiкага злачынца ѓсiх часоѓ i народаѓ, якi захапiѓ увесь свет.
  Пераемнiкам вялiкага i крывавага дыктатара стаѓ Шэленберг, якi замянiѓ Гiмлера. А фармальным спадчыннiкам быѓ аб'яѓлены самы здольных з сыноѓ Гiтлера атрыманы шляхам штучнага абнасеньвання.
  Але... Пачалася барацьба за ѓладу, Шэленберга зрынуѓ Майнштэйн i пайшлi крывавыя разборкi.
  
  СВЯТЛЕННЕ ПЕКЛАђСКАГА ТЭРМIНАТАРА
  Адзiн з нямецкiх экспертаѓ увесну сорак другога года выявiѓ, што на нямецкiх падробленых дакументах выкарыстоѓвае сашчэпка-нержавейка, а ѓ расейцаѓ толькi з простага жалеза. I тады ён паведамiѓ аб гэтым вышэйшаму камандаванню.
  Пасля чаго гэты нюанс улiчылi, i нямецкiя агенты сталi правальвацца нашмат радзей.
  I ѓ вынiку фрыцы выявiлi планы наступлення на флангах пад Сталiнградам. I перагрупавалi войскi. Калi 19 лiстапада пачаѓся наступ, Чырвоная армiя сутыкнулася з вельмi трывалай абаронай. Ды яшчэ ѓ дзень наступлення надвор'е выдалася нялётнае, i гэта вывела са строю авiяцыю, i знiзiла эфект ад артпадрыхтоѓкi.
  Немцы маглi тады выстаяць, а баi доѓжылiся больш за месяц без асаблiвых поспехаѓ для Чырвонай армii.
  У Афрыцы таксама пайшло крыху па-iншаму. Роммель атрымаѓ больш падмацаванняѓ з Еѓропы, i змог правесцi цудоѓны наступ супраць амерыканца. У палон трапiла больш за сто пяцьдзесят тысяч недастаткова навучаных i неспрактыкаваных амерыканскiх салдат. А войскi Ромеля яшчэ i захапiлi Алжыр i Марока.
  Пасля чаго ЗША запыталi перамiр'е з Вермахтам. Скарыстаѓшыся выхадам з вайны Амерыкi, немцы яшчэ больш узмацнiлi Ромеля i разбiлi Брытанiю ѓ Лiвii i Егiпце. Адначасова на працягу зiмы немцы адбiлi i наступ Чырвонай армii пад Ленiнградам, i новую спробу атакаваць пад Сталiнградам, i на Ржэѓска-Сычоѓскiм кiрунку. Вясна прайшла адносна спакойна. Не дамогшыся ѓзiмку поспехаѓ СССР, збiраѓ сiлы. А немцы наступалi ѓ Афрыцы i на Блiзкiм Усходзе. Захапiлi пасля падзення Егiпта, Iрак i Кувейт. Частку Сiрыi заняла Турцыя. Якая ѓступiла ѓ вайну з Брытанiяй.
  Улетку таксама на ѓсходнiм фронце было зацiшша. Гiтлераѓцы наступалi ѓ Судане, i прасунулiся на Iран i Блiзкi Усход. Толькi ѓ жнiѓнi сталiнскiя войскi паспрабавалi прасунуцца пад Сталiнградам. Але зноѓ угразлi ѓ жорсткай нямецкай абароне.
  Асаблiва добра ѓ абарончых баях паказала сябе "Пантэра", якая мела бранябойную, дакладную i хуткастрэльную гармату.
  Немцы ѓвесь сорак трэцi год правялi на ѓсходзе ѓ абароне. А пакуль захоплiвалi Афрыку i пасля Iрана ѓвайшлi ѓ Iндыю, злучыѓшыся з японцамi.
  Зiмой Чырвоная армiя амаль не наступала. Сталiн прамацваѓ магчымасцi мiру. А немцы пераварвалi англiйскiя калонii. Чэрчыль захварэѓ, i адчуваючы няѓпэѓненасць, узяѓ i заключыѓ ужо пасля страты калонiй з немцамi перамiр'е. Гэта развязала фашыстам рукi на ѓсходзе.
  I ѓ траѓнi 1944 гады, пачалося наступ вермахта, у кiрунку Каспiйскага мора.
  У баях прынялi ѓдзел "Пантэры"-2 i "Тыгры"-2. Гэтыя машыны паказалi сваю моц, але галоѓнае гэта рэактыѓная авiяцыя якой ужо не было роѓных. У прыватнасцi МЕ-262 i ХЕ-162.
  Ды i ѓ пяхоту набралi шмат арабаѓ, афрыканцаѓ, iндусаѓ. Тыя лезлi наперад нiбы гарматнае мяса.
  Ну што ж у бой дык у бой!
  Працiѓнiк, закiдваючы трупамi, прарваѓся да Каспiйскага мора, i адмовiѓ Каѓказ па сушы. А яшчэ з поѓдня ѓдарылi туркi, i войскi Ромеля.
  Поѓны завал...
  Вермахт кiнуѓ у наступ больш за трыста дывiзiй, у асноѓным з замежнiкаѓ. I дабiѓся iстотных поспехаѓ.
  Хаця Чырвоная Армiя змагалася i гераiчна.
  Асаблiва чацвёрка дзяѓчынак, Наташа, Зоя, Аѓгусцiна, i Святлана.
  Яны асаблiва лiха кiдалi ѓ супернiка сваiмi босымi ножкамi прэзенты смерцi.
  Але нават адважная чацвёрка i прыгажунь-ведзьмаѓ апынулася, увогуле, бяссiльнай.
  Каѓказ на працягу лета быѓ поѓнасцю захоплены. За восень фрыцы захапiлi яшчэ i Саратаѓ з Куйбышавым, прасоѓваючыся з поѓдня. А таксама Уральск, Гур'еѓ i падышлi да Арэнбурга.
  Зiмой яны спынiлiся. Наступiла часовае зацiшша. Толькi ѓ самiм Арэнбургу iшлi баi. I гэты горад зноѓку стаѓ легендарным. Памяталi ѓ iм эпоху Емяльяна Пугачова.
  Фюрар некаторы час спрабаваѓ дагаварыць аб канчатковым свеце з ЗША i Брытанiяй. То тыя працягвалi вайну з Японiяй. Хаця i без поспеху. Самураi на моры атрымалi некалькi перамог.
  Увесну сорак пятага года, 20 красавiка пачалася аперацыя: "Крэмль", з наступ на Маскву.
  Баi разгарнулiся вельмi разлютаваныя. Немцы ѓцягнулiся ѓ крывавыя бiтвы. Савецкiя войскi бiлiся гераiчна. Тым не менш, за тры месяцы зацятых бiтваѓ, выкарыстоѓваючы рэактыѓную авiяцыю, найноѓшыя танкi серыi "Е", немцы акружылi Маскву. У iншых напрамках, iм удалося ѓзяць Тамбоѓ, Пензу, Ульянаѓск, дабiцца прасоѓвання да Уфы.
  У жнiѓнi ѓпала Разань, i разрыѓ з Масквой яшчэ больш павялiчыѓся.
  Сталiн прапанаваѓ мiр на любых умовах. Фюрэр гэта iгнараваѓ. Але Масква пратрымалася да снежня, пакуль, у рэшце рэшт, не была ѓзятая.
  Фрыцы таксама да канца года захапiлi i Горкi i Казань.
  Пасля зiмовага перапынку ѓ траѓнi 1946 года фрыцы рушылi на Урал. Баi ѓжо кiпелi не так iнтэнсiѓна. Многiя генералы змянялi i здавалiся без бою. Ды i сам Сталiн перанёс iнсульт, i быѓ не такi баяздольны.
  Пасля ѓзяцця Свярдлоѓска ѓрад СССР пераехаѓ у Новасiбiрск.
  Але войска вермахта iшло за iмi па пятах.
  На працягу года захоплiвалiся гарады. Пасля ѓзяцця штурмам Новасiбiрска, Сталiн пагадзiѓся, на капiтуляцыю ѓ абмен на асабiстую бяспеку.
  А неѓзабаве заключылi мiрную дамову i Японiя з ЗША. Брытанiя i Амерыка, у рэшце рэшт, прызналi ѓсе заваёвы Вермахта.
  Гiтлер, захапiѓшы масу тэрыторый, стварыѓ сваю каланiяльную iмперыю, разам з японцамi.
  Але нядоѓга яму заставалася барыць. Дзяѓчыны-ведзьмы 20 красавiка 1957 гады вырашылi правесцi аперацыю супраць фюрара. У вось рэзiдэнцыю ѓжо немаладога дыктатара, атакавала чацвёрка ведзьмаѓ.
  Ваяѓнiцы, у бiкiнi трымаючы ѓ руках магiчныя мячы, а босымi ножкамi кiдалi маланкi i пульсары.
  Наташка правяла млын, рассякаючы фашыстаѓ i, кiнула пальчыкамi голай нагi згустак энергii, пракрычаѓшы:
  - Слава Айчыне!
  Зоя секанула чароѓнымi мячамi. Распарола гiтлераѓцам жываты i прачырыкала:
  - За новыя рубяжы!
  I босымi пальцамi ног як выпусцiць пульсар.
  Затым у атацы Аѓгусцiна. Таксама праводзiць магiчнымi мячамi млын. Затым босымi ножкамi кiдае нешта забойнае.
  Пасля чаго рудая гарпiя прамаѓляе:
  - За Чорнага Бога!
  Далей у нападзе ѓжо Святлана. Таксама мячамi як рубанет, i босымi пальчыкамi ножак маланку выпусцiць, рассякаючы фашыстаѓ.
  Затым Наташа ѓ наступе, секчы целаахоѓнiкаѓ Гiтлера, i пакрыкваючы:
  - А я кiя, усiх фашыстаѓ парублю!
  I босымi ножкамi як дзяѓчынка пульсар, ды i кiне.
  А вось i Зоя ѓ нападзе. Мячамi як крутане, i парэжа мяса. I босымi пальчыкамi ножак маланку выпусцiць.
  Пасля чаго праарэ:
  - Я ёсць дзеѓка супер!
  Далей у наступе Аѓгусцiна. Таксама крутанецца ... I з грудзей скiнуѓ пару маланак. I босымi ножкамi пульсар кiдае, i праарэ:
  - Я ваяѓнiца супер!
  А яе рудыя валасы развяваюцца, нiбы пралетарскi сцяг.
  А тут Святлана ѓ нападзе.
  Яе мячы круцяцца, а босыя ножкi раскiдваюць згусткi энергii, а з пупка як вылецiць маланка.
  Дзяѓчына заспявае:
  - Цмока мы пасячэм i фюрара загубiм!
  Наташа таксама ѓ наступленнi мячамi махае, i фашыстаѓ сячэ. А яе босыя ножкi забойныя снарады кiдаюць.
  I труна ѓганяе гiтлераѓскую ахову.
  А дзяѓчына сабе спявае:
  - Я баец анiгiлятар,
  I вялiкi тэрмiнатар...
  Расклала зараз атам,
  I галавой аб сценку!
  Зоя ѓ наступе, узяла i босымi пальцамi ножак кiнула, што зносiць дах.
  I як заспявае:
  - Слава касмiчным далях!
  I зноѓ яе мячы распаролi непрыяцеляѓ на дробныя абломкi, i кавалкi iрванага мяса.
  А тут у руху Аѓгусцiна. Як яна фашыстаѓ малоцiць. I кавалкi крывавага мяса ва ѓсе бакi ляцяць.
  А дзяѓчына босай нагой таксама пульсар паддасць, i раѓне:
  - Я вялiкая прыгажуня! Якая ѓсiм падабаецца!
  А тут у руху Святлана. Таксама з пупка маланку выпусцiць. I босай ножкай пульсар скiне па фашыстах. А яе мячы, ну проста каты.
  Пасля чаго дзяѓчына прачырыкае:
  - Слава Айчыне!
  Наташа ѓ дзiкiм ашалеласцi. Атакуе сабе фрыцаѓ. Крамае iх, i босымi пяткамi агнязарныя бурбалкi кiдае.
  I спявае сабе:
  - Слава нашаму дому!
  I таксама згустак энергii скiнула з пупка.
  Зоя праводзiць мячамi млын. Ссякае кучу фашыстаѓ. А затым як босымi пальцамi ног па супернiку кiне. I раскiдае супостатаѓ ва ѓсе бакi.
  Пасля чаго заспявае:
  - Слава рускiм царам!
  Вось Аѓгусцiна ѓ жорсткiм нападзе. Сячэ супернiкаѓ. I вось яе босая ножка кiне маланку... А з голага пупка вылецiць пульсар. I раскiдае ѓ бакi целаахоѓнiкаѓ Гiтлера.
  Пасля чаго рудая дзеѓка праспявала:
  - Ад мяне не дачакацца лiтасцi!
  Святлана таксама ѓ наступе ... Сячэ працiѓнiкаѓ, разбурае iх. З пупка выкiдвае маланкi. А босымi пальчыкамi ножак, як заiскрыць, цэлымi каскадамi патокаѓ энергii.
  I засьпявае сабе:
  - Мне вялiкая слава,
  Страмчэй я чым малпа!
  Наташа таксама ѓ наступленнi... Як мячамi сячэ. А босымi ножкамi забойнае запусцiць. А вось з пупка палёт маланкi.
  Пасля чаго дзяѓчына рыкне:
  - У славу Айчыны!
  Далей рухаецца Зоя. Таксама непрыяцеляѓ разбурае. Маланкi з-за рота вывяргае. Згусткi энергii пупком кiдае. I раве сабе:
  - Я чэмпiёнка па кiданнi!
  I босымi ножкамi як крутане.
  Далей Аѓгусцiна ѓ наступленнi. Мячамi фашыстаѓ дзяѓбае, i на дробную салату рассякае. I босымi ножкамi як пульсар кiне. I з пупка нават дзве маланкi... I тузiн фашыстаѓ засмажаны на месцы!
  Ваяѓнiца праспявае:
  - У iмя мацi Роднай!
  I зноѓ босымi ножкамi як дзюбне пульсарам!
  А далей у наступе Святлана. Такая вось дзяѓчына, што страмчэй i быць не можа. Вось гэтая ваяѓнiца возьме i босымi ножкамi маланкi кiне. А з пупка вылецяць бурбалкi анiгiляцыi. I вось як ваяѓнiца праарэ:
  - Да мяне дайшло, што ѓ дзятла долата!
  Наташа ѓ руху. Пракруцiѓся i цэлы тузiн фашыстаѓ зрэзаны. А дзяѓчына яшчэ босымi пальцамi ножак выпусцiла прадукт анiгiляцыi. З пупка каскад маланак, i праспявала:
  - Вечны мой, самы вялiкi ѓ свеце кароль!
  I ад голай пяткi дзяѓчынкi паляцеѓ пульсар.
  Зоя працягнула рух. Мячамi ѓзяла i секанула. Ворагаѓ раскрышыла, падмiргнула сапфiравымi вочкамi. I з пупка слуп энергii. I босымi ножкамi пульсары знiшчэння.
  А як заспявае:
  - Буду чэмпiёнкай!
  А далей у руху Аѓгусцiна... Яе мячы, нiбы лопасцi млыноѓ. Сячэ сабе без сарамлiвасцi. I з пупка вострыя з магiчнага агню стрэлы ляцяць. I босыя ножкi дзяѓчынкi такiя прэзенты анiгiляцыi выдаюць.
  А сама рудая раве:
  - Вялiкi чэмпiянат!
  Святлана таксама не падарунак. Узяла i босымi ножкамi кiнула абломкi разбiтага куфля. I два тузiны фашыстаѓ завалiлiся мёртвымi. А як з пупка дасць цэлую чаргу. I выкасiць, без праблем усiх фашыстаѓ.
  I падмiргнуѓшы, заѓважыць:
  - Я вялiкая мара!
  Наташка вось чароѓнымi мячамi пракруцiць трайны млын. Возьме i босымi пальцамi прэзенты кiне. I голай пяткай некалькi бурбалак агнязарны паддасць...
  А з пупка цэлы каскад маланак.
  Пасля чаго заспявае:
  - Лазерны меч,
  Хоча ворагаѓ рассячы!
  Зоя ѓ дзiкiм наступленнi. I яе мячы, гэта рэальна алмазны свердзел. I ламаюць фрыцаѓ, нiбы снарад у сто пудоѓ. А вось калi босыя ножкi дзяѓчыны ѓзялi i нешта крывавае кiнулi.
  А потым узяло i разарвалася.
  Зоя зароѓ:
  - Новыя мы чэмпiёнкi!
  А вось i Аѓгусцiна ѓ руху. Як яна сячэ ворагаѓ. I ѓзмахi яе мячоѓ, усiх рассякаюць.
  I босымi ножкамi, рознага роду прэзенты смерцi вылятаюць.
  А Аѓгусцiна праспявала:
  - Святая маланка мая!
  I з-за рота ѓ яе вылятае агонь!
  А тут Святлана ѓ руху. Таксама як з пупка выпусцiла прэзент забойнай сiлы.
  Пасля чаго дзяѓчына праспявала:
  - Я абсалютная чэмпiёнка!
  I ѓзяла босымi ножкамi паслала пульсар. I з горла яе вылецеѓ агонь пекла. I вось голая пятка паддала бурбалак.
  А з пупка паляце смяротная i забойчая маланка.
  Наташа таксама мячы прымянiла. Масу фашыстаѓ пасекла. I як з пупка маланкай выпусцiць. I размажа фюрэрскiх целаахоѓнiкаѓ на дробныя часткi.
  Пасля таго заспявае:
  - За Айчыну i Свабоду да канца!
  I босымi пальцамi ног нешта зусiм забойнае спусцiць.
  Зоя, атакуючы непрыяцеляѓ, i скалячы зубкi, зароѓ:
  - Дзiкi экiпаж! Ворага размаж!
  I таксама босымi ножкамi такое выкiне. А з пупка такiя чэргi забойныя пайшлi.
  Дзяѓчына вякнула:
  - Вялiкая ганьба!
  А тут яшчэ i Аѓгусцiна перамясцiлася. Таксама блiснула смарагдавымi вачыма. I з пупка кучу маланак вывалiла. I босымi пальцамi ног па непрыяцелю запусцiла.
  I мячамi лупанула, прароѓ:
  - Я ёсць вышэй за ѓсiх чэмпiёнаѓ свету!
  А далей у нападзе Святлана. Так усiх малоцiць i рэжа. I такая яна дзяѓчына крутая, i жвавая. Таксама з пупка лiтаральна кулямётная чарга ляцiць. I масу фашыстаѓ збiвае. А босыя ножкi такiя згусткi энергii вывяргаюць патокамi.
  Ваяѓнiца праспявала:
  - Мэта блiзкая!
  I сiлы сабраѓшы для кiдка!
  Ды вось, нарэшце, чацвёрка ѓварвалася ѓ кабiнет Гiтлера. Перабiла ѓсю яго ахову. А самога фашыста нумар адзiн выцягнулi з-пад ложка.
  Гiтлер пробулькал:
  - Я падару Польшчу!
  Наташка яхiдна спытала:
  - А можа Каѓказ?
  Фюрэр зароѓ:
  - Ды хоць два Каѓказы, толькi не забiвайце!
  Дзяѓчаты хорам адказала:
  - Цалуй нашы ножкi!
  Гiтлер крэкчучы, яму толькi што выканалася шэсцьдзесят восем гадоѓ, поѓзаѓ на каленях, i цалаваѓ, босыя, круглыя пятачкi дзяѓчынкам. Тыя ѓсмiхалiся i пасмейвалiся.
  Фюрар кожную, пыльную i акрываѓленую падэшву дзяѓчыне, пацалаваѓ па тры разы.
  Пасля чаго Наташа ѓзяла Гiтлера босымi пальцамi ногi за правы пэндзаль, Зоя за левую, таксама босай ножкай. Аѓгусцiна i Святлана ѓзялi фюрара босымi пальцамi ножак за шчыкалатку.
  Пасля чаго дзяѓчыны як тузануць найвялiкшага злачынцу ѓсiх часоѓ i народаѓ ва ѓсе бакi, i возьмуць, парвуць.
  I Гiтлеру, адарвалi рукi i ногi, i ад болевага шоку, кiраѓнiк-цмок памёр на месцы.
  Тая помста знайшла забойцу i найвялiкшага з катаѓ у сусветнай гiсторыi.
  Тут i казцы канец, хоць на гэта планеце яна стала кашмарнай быллю, а хто слухаѓ малайчына!
  
  
  ВЕДМЫ СУПРАЦЬ ГIТЛЕРА
  У сорак першым годзе Гiтлер пасля захопу вострава Крыт, перадумаѓ iсцi на СССР. Тое, што Сталiн не напаѓ не Нямеччыну падчас наступу на Югаславiю, пераканала фюрара, што няма планаѓ на яго наязджаць з усходу.
  Акрамя таго прадчуваннi падказвалi, што не будзе на ѓсходзе лёгкай перамогi, i туды лепш не лезцi.
  Фрыцы ѓзмацнiлi групоѓку Ромеля, i змаглi ѓламаць Турцыю прапусцiць войскi на Блiзкi ѓсход. Англiчане былi разбiты ѓшчэнт у Егiпце, i выбiты з Iрака i Блiзкага Усходу. Неѓзабаве i Франка даѓ згоду на захоп Гiбральтару.
  Пасля чаго немцы ѓжо маглi без праблем перакiдваць войскi ѓ Афрыку, i далей на Блiзкi Усход.
  Упала Iндыя. А пасля без лiшнiх праблем усяго толькi за паѓгода захоплены Чорны кантынент. А кульмiнацыяй стала наступленне на Брытанiю i высадка дэсанта ѓ метраполii ѓ лiстападзе 1942 года.
  За два тыднi Англiя ѓпала. I фрыцы канчаткова ѓмацавалiся ва ѓсходнiм паѓшар'i.
  Але ѓсё яшчэ працягвалася вайна з ЗША. I яна зацягнулася з-за аддаленасцi акiянам i цяжкасцямi па перакiдцы войскаѓ.
  Абапiраючыся на рэсурсы Афрыкi, значнай часткi Азii i Аѓстралii, немцы будуюць вялiкi ваенны флот. Яны разам з Японiяй вядуць i падводную вайну.
  Сорак трэцi, i сорак чацвёрты гады прайшлi ѓ баях на моры. Былi захоплены Iсландыя i Грэнландыя. А ѓ сорак пятым, ужо маючы танкi серыi "Е", немцы высадзiлiся ѓ Канадзе, i засяродзiлi сiлы ѓ Аргентыне.
  Такiя вось у iх аказалiся планы. Хоць расцягнутасць камунiкацыя i абцяжарвала наступ на ЗША.
  Але да верасня, большая частка Канады аказалася захоплена.
  I нямецкiя, а таксама японскiя войскi ѓступiлi ѓ паѓночныя раёны ЗША.
  Але тут фрыцаѓ сустрэла чацвёрка дзяѓчынак.
  Монiка, Лея, Гертруда i Ангелiна.
  Чатыры прыгажунi ѓступiлi ѓ бiтву. Монiка, Лея, Гертруда - бландынкi, а Ангелiна рудая.
  I давай дзяѓчынкi разбураць велiзарную раць Трэцяга Рэйха.
  Яны вядуць сабе агонь з кулямётаѓ.
  Вось Монiка шпурляе босай нагой гранату i спявае:
  - Слава маёй сiле! Усiх пакасiлi!
  Лея дае чаргу. Таксама скошвае непрыяцеляѓ чаргой, i пiшчыць ва ѓсю глотку:
  - Маё войска моцнае!
  I босай ножкай шпурляе прэзент смерцi.
  Агнезарная цi рудая Ангелiна запускае босымi пальцамi ног падарунак смерцi i пiшчыць:
  - Мая перамога!
  I таксама дае чаргу!
  Далей ужо Гертруда босай ножкай дзяѓбае прэзент смерцi, i як аглушальна прае:
  - Я чэмпiёнка!
  I зноѓ запусцiць забойчую чаргу.
  Монiка зноѓ страляе ѓ фашысцкую арду i спявае:
  - Славiцца мой свет!
  I босымi пальчыкамi ножак кiдае забойны прэзент смерцi, разбiвае супернiкаѓ.
  Вядзе агонь i Лея. Яна дзяѓчына вельмi нават трапная. А босыя ножкi па ворагу як кiдаюць гранаты.
  I дзяѓчына раве:
  - Я гiпер воiн ЗША!
  Далей страляе i Ангелiна. Робiць гэта вельмi трапна. I ад яе босых пальцаѓ ножак ляцiць забойны падарунак.
  А дзяѓчына прыгожая раве:
  - Я буду абсалютнай чэмпiёнкай свету!
  I як пакажа ваяѓнiца свой доѓгi язык!
  А далей ужо Гертруда пастаралася. I таксама як дасць чаргу. А затым босымi пальцамi ножак шпурне прэзент смерцi.
  I раскiдае ѓсiх супернiкаѓ на абрыѓкi мяса.
  Так чацвёрка дзяѓчынак актыѓна працуе. Напор, войскi супернiка вiдавочна мiнае.
  Хаця не, з'яѓляюцца грозныя танкi, серыi Е. Ну што ж, дзяѓчаты iх чакаюць.
  Монiка кiдае босай ножкай гранату i пiшчыць:
  - Мы будзем бiцца ѓ космасе!
  I ад яе голай пяткi прэзент смерцi адскочыѓ i па гусенiцы Е-50. Дадзеная машына атрымала пашкоджанне i спынiлася.
  Ваяѓнiца гарлапанiць:
  - Супер!
  Далей Лея ѓ баi. Таксама босы ножкай, як кiне прэзент смерцi. Раскрышыць супернiка. I танку туга стала.
  А ваяѓнiца раве:
  - Я дзеѓка ѓ бiкiнi!
  Далей ваюе Ангелiна. Таксама босы ножкай гранату шпурне па Е-75, i нямецкаму вампiру прыходзiцца прутка.
  А ваяѓнiца правiшча:
  - Я ёсць тая, што пакажа супер клас!
  I б'ецца Гертруда. Таксама ваяѓнiца, якая не ведае жалю i сумневаѓ.
  Красуня ѓзяла i пiскнула:
  - Вялiкая рэгата!
  I ад босай ножкi паляцела забойчая граната.
  Монiка зноѓ страляе i пiшчыць:
  - Вышэйшы пiлатаж, i экiпаж!
  Яе босая канечнасць таксама возьме i паток смерцi кiне. I ѓсiх ворагаѓ разарве.
  Пасля чаго ваяѓнiца вякне:
  - Я дзеѓка супер!
  I Лея ѓ баi сапраѓдная гераiня. I па ворагах дзюбне. I босай нагой гранату шпурне, i масу непрыяцеляѓ возьме i разарве. I пасля праарэ:
  - Я ёсць тая дзеѓка, што супермэн!
  I вось у баi Ангелiна, таксама босай ножкай падарунак смерцi кiне. Ворага на часткi парве, i засьпявае:
  - Пякельны я дэман!
  I дзюбне па ворагу чаргой.
  А вось у бiтцы Гертруда. Страляе сабе без усялякiх цырымонiй i забабонаѓ. I яшчэ возьме, босымi пальчыкамi ножак прэзент анiгiляцыi запусцiць, i непрыяцеляѓ пакрамсае. Вось гэта вельмi баявое?
  Чатыры дзяѓчыны бiлiся, нiбы рыцары цi анёлы. Але ѓсяму бывае мяжа. I вось ваяѓнiцы адступiлi...
  Восень i зiма сорак пятага года, прайшлi ва ѓпартых бiтвы. Сiлы былi няроѓнымi. У немцаѓ танкi серыi Е занадта ѓжо мацней i "Шэрманаѓ" i нават малалiкiх "Першынгаѓ". А авiяцыя рэактыѓная i не мае сабе роѓных. I нават сталi дыскалёты, зусiм непаражальныя для любой стралковай зброi з'яѓляцца.
  Так што ЗША паступова захоплiваюцца рознага кшталту замежныя дывiзii Трэцяга Рэйху.
  Большая частка Амерыкi захоплена за восень i зiму. Плюс яшчэ паѓстаннi на поѓднi ЗША, i здрады генералаѓ з нямецкiм каранямi. А таксама несумнеѓная перавага новых аѓтаматаѓ, i нават падземных танкаѓ Вермахта.
  А ѓвесну ѓ красавiку 1946 гады пасля таго як арда Трэцяга Рэйха атачыла i ѓзяла Вашынгтон i Нью-Ёрк, ЗША капiтулявалi.
  Так была перагорнута чарговая старонкi вайны.
  Але вось у 1947 годзе ѓ маi пачалася чарговая бiтва, на гэты раз з Японiяй.
  I паход на СССР зноѓ быѓ адкладзены.
  I вось чатыры дзяѓчыны з ЗША не здалiся i зноѓ змагаюцца з супернiкам.
  Лета сорак сёмага года i спякота, ваяѓнiцы ѓ бiкiнi. I б'юцца сабе.
  Монiка шпурляе босай ножкай гранату i пiшчыць:
  - Я ёсць тэрмiнатар!
  I дае чаргу.
  Лея таксама страляе, i робiць вельмi трапна. I прычым зноѓ яе босыя ножкi нешта кiдаюць. I нiшчаць.
  А дзяѓчына крычыць:
  - Баявы пiлатаж!
  Далей Ангелiна вядзе стралянiну. Разбурае супернiкаѓ. Выбiвае iх натоѓпамi. I яе босыя пальчыкi ног, зноѓ кiдаюць нешта па-зверску забойнае.
  Ваяѓнiца крычыць:
  - Я сталёвы кiпцюр!
  I Гертруда сабе страляе, i косiць непрыяцеляѓ. Пасля чаго босы ножкай шпурне прэзент смерцi i буркне:
  - Ваенная тэматыка, i матэматыка!
  I зноѓ усiх як возьме i выкасiць да ашаламлення!
  Ды чацвёрка дзярэцца. Але сiлы няроѓныя. Новыя танкi серыi Е-50 У, больш шчыльныя кампанавальнай схемай, нiжэй за два метры вышынi, i 170 браня бартоѓ, 250-мiлiметраѓ iлба, i вага шэсцьдзесят пяць тон пры рухавiку ѓ 1800 конскiх сiл.
  Не выстаяць супраць такога японцам. Як i супраць МЕ-462 якi, усiх без усялякiх цырымонiй разбурае, як колобков усе самалёты супернiка.
  А супраць, яшчэ i дыскi якiя лётаюць. I яны ѓсё разбiваюць.
  Карацей кажучы, за шэсць месяцаѓ зрынута i Японiя цалкам i ѓсе яе калонii захоплены.
  Што ж i гэта здарылася. Фюрэра неѓзабаве заваяваѓ усе краiны свету, акрамя СССР.
  Пакуль усё было больш-менш мiрна. Але вось памёр Сталiн, i ѓладу захапiѓ Мiкiта Хрушчоѓ. I зноѓ ускладнiлiся адносiны з Трэцiм Рэйхам.
  Ня кажучы, што ѓ СССР iшла распрацоѓка ядзернай зброi. А яшчэ i прайшоѓ дваццаты з'езд, якi асудзiѓ ранейшую палiтыку.
  I 22 чэрвеня 1956 года Трэцi Рэйх па загадзе, ужо немаладога, але вельмi агрэсiѓнага Гiтлера, пачала ѓварванне. Яго арда разлiчвала на хуткую перамогу, але яго чакаѓ нечаканы сюрпрыз!
  Не толькi чатыры амерыканскiя дзяѓчыны, але яшчэ i чатыры расiйскiя прыгажунi i ведзьмы ѓступiлi ѓ бой з ордамi вермахта. I яшчэ цэлая група дзяѓчат у розных родах войска i таксама ѓсе ведзьмы!
  
  НАПАЛЕОН ЗЯЦЬ АЛЯКСАНДРА ПЕРШАГА
  Напалеон не пайшоѓ на Расiю, i ѓвогуле ажанiѓся з малодшай сястрой Аляксандра Першага. Гэта прывяло да некаторых змен у гiсторыi.
  Па-першае, царская Расiя ваявала супраць Аѓстрыi i захапiла Галiцыю. Па-другое, Францыя арганiзавала Iталiю, i паставiла там сына Напалеона i рускай прынцэсы.
  А потым Расея i Францыя заваявалi i падзялiлi Турцыю.
  Далей сумеснымi намаганнямi была заваявана Брытанiя. Iспанскiя калонii канчаткова сталi французскiмi, як i большая частка Афрыкi. А затым былi занятыя Iндыя i Iран!
  Пасля смерцi Аляксандра Першага, i адрачэння Канстанцiна адбыѓся пераварот, i на Расiйскi пасад быѓ узведзены чатырнаццацiгадовы Рымскi цэзар Напалеон Другi. А пасля смерцi Напалеона ѓ 1836 годзе - Напалеон Другi стаѓ i ѓладаром Францыi i ѓсёй Еѓропы i мноства калонiй.
  Узнiкла адзiная суперiмперыя, якая працягвала пашырацца. Напалеон Другi заваяваѓ потым i Кiтай i Iндакiтай i ѓсю Афрыку. I Аѓстралiю з Канадай. I памёр 1879 ва ѓзросце амаль шасцiдзесяцi васьмi гадоѓ.
  Потым пасад наследаваѓ Напалеон Трэцi. Ён таксама хацеѓ ваяваць. Але ва ѓсiм свеце ѓ Францыi засталася не заваяванай толькi тэрыторыя ЗША!
  I Напалеон Трэцi ѓ 1890 годзе пачаѓ вайну з Амерыкай. Апошняй краiнай, што не з'яѓлялася французскiм уладаннем.
  I вялiзная ѓ пяць мiльён салдат армiя з усяго свету ѓступiла на тэрыторыю ЗША.
  Сiлы б няроѓнымi. Але амерыканцы ваявалi супраць Напалеон Трэцяга вельмi гераiчна.
  Асаблiва чацвёрка дзяѓчат: Монiка, Лея, Гертруда, Ганна! I яны бiлiся нiбы кобры i гераiнi.
  Монiка секла мячамi, i босымi пальцамi ног металу вострыя дыскi. I прабiвала супернiкаѓ.
  I ваяѓнiца праспявала:
  - Слава Амерыцы!
  Лея таксама секлася з iншаземным войскам мячамi, i агрэсiѓна шыпела:
  - Слава лепш краiне свету!
  I таксама босымi ножкамi запускала забойнае.
  Гертруда ваявала з велiзарным войскам, i таксама босымi ножкамi, кiдала вельмi вострыя iголкi, i дзiвiла непрыяцеляѓ.
  Пры гэтым дзяѓчына пiскнула:
  - Я баец такога класа, што супер!
  Бiлася i Ганна, кiдаючы, босымi ножкамi забойныя прэзенты.
  I вiшчала:
  - Дасягненнi ѓ нас вялiкiя!
  Але як не ваявала, прычым вельмi нават гераiчна гэтая чацвёрка, але праѓзыходныя сiлы французаѓ усё ж iх адолелi.
  Дзяѓчаты патрапiлi ѓ палон. Там iх распранулi i жорстка катавалi. Выкручвалi рукi на прэнгу, бiлi пугай, i распаленым дротам. Палiлi агнём босыя падэшвы, прыкладвалi да голых пятак распаленае жалеза. Але дзяѓчаты так i не прызналi новае валадарства Напалеона Трэцяга.
  Пасля чаго iх адправiлi працаваць, амаль галышом у каменяломнях. А Амерыка стала новай французскай правiнцыяй.
  Калi ѓ 1903 годзе ва ѓзросце шасцiдзесяцi васьмi гадоѓ памёр Напалеон Трэцi, iмператарам стаѓ Напалеон Чацвёрты. Яго прыход азнаменаваѓ новае праѓленне. Узмацненне ролi парламента, i знiжэнне ѓплыву шляхты. Паступова сусьветная iмпэрыя станавiлася больш дэмакратычнай.
  А ѓ 1917 годзе першы чалавек паляцеѓ у космас. Так адкрылася эра касманаѓтыкi.
  У 1922 годзе людзi зляталi на Месяц. А 1933 на Марс. А да 1950 году пабывалi на ѓсiх планетах Сонечнай Сiстэмы. А вось у 2000 годзе пачаѓся першы палёт да зорак, цэлая касмiчная экспедыцыя. Вось такая вось АI усяго толькi з-за аднаго шлюбу Напалеона Банапарта з Рускай прынцэсай.
  Як ад найменшай выпадковасцi залежаць лёсы ѓсяго чалавецтва.
  
  Пападанцы супраць Кiтая
  АНАТАЦЫЯ
  Алег Рыбачэнка i Маргарыта Коршунава перамясцiлiся ѓ Сiбiр семнаццатага стагоддзя, дзе ѓступiлi ѓ вайну з Кiтайскай iмперыяй, якая знаходзiцца пад кiраваннем Маньчжурскай дынастыi. Несмяротныя пападанцы мяняюць ход гiсторыi, не толькi ѓ Кiтаi.
  Вайна бушуе нiбы ѓраган,
  Б'ецца з буйным войскам хлапчук.
  Мы рассякаем люты туман,
  Хоць цяжка часам нават занадта!
  
  Супернiк вельмi шалёны моцны,
  Лавiнай бесперапыннай надыходзiць ...
  Пад шолах ярка пунсовых прэ сцягоѓ,
  Але мы здабудзем, веру, бiтву ѓ траѓнi!
  
  Не думайце нас можна скарыць,
  Мы воiны вялiкiя ад Бога...
  I не перапынiцца, ведаю жыцця нiтку,
  Хаця часам бывае вельмi строга!
  
  Велiч Расii ведайце ѓ тым,
  Што Радзiма ѓсяго павер даражэй...
  I будзе вельмi трывалая руская хата,
  I дзвiн фашыста гiдкага па мордзе!
  
  Не верце, не зламаць ардынцам Русь,
  Якую не ставiць на каленi...
  Ваюйце ты без утрымай не трусь,
  Па iмя новых Роду пакаленняѓ!
  
  За дом Расii, за яе стагi,
  Мы будзем вельмi люта змагацца...
  Споѓнiцца бязмежная мара,
  Ты воiн зусiм не з душой паяца!
  
  Вось ты Айчыне хлопчык прысягнi,
  Стань ваяром вялiкага Сварога...
  Не, не пабудаваць шчасце на крывi,
  Калi няма ѓ сэрцы Iсуса Бога!
  
  Дабiцца зможам новых мы шляхоѓ,
  Велiч краiны, што квiтнее...
  А монстра лупатыя ѓ забi,
  Каб планета стала, хутка раем!
  . РАЗДЗЕЛ Љ1
  Хлопчык i дзяѓчынка, а таксама чатыры дзяѓчыны-ведзьмы аказалiся ѓ паѓднёвай Сiбiры i адлюстроѓвалi нацiск кiтайцаѓ. Гэта была малавядомая вайна, калi ва ѓладзе ѓ Кiтаi былi маньчжуры, якiя праводзiлi актыѓную экспансiю ѓ розных рэгiёнах Азii.
  I вось яны атакавалi рускiх на раёне Тыбета. I рэальнай гiсторыi, iм удалося забраць частку тэрыторыi. Тым больш Расiя ѓ той момант была аслаблена сялянкай i казачай вайной Стенькi Разiна. Ды i войскi перакiдваць прыйшлося б на вельмi вялiкую адлегласцi.
  Але несмяротныя хлопчык i дзяѓчынка, i чатыры дзяѓчыны-тэрмiнатары прыйшлi на дапамогу рускаму форту.
  Велiзарнае кiтайскае войска пайшла на штурм, толькi што пабудаванай рускай крэпасцi. I сiлы былi вiдавочна няроѓнымi.
  Рускiх усяго тысяча, а кiтайцаѓ дзвесце тысяч. I здавалася зусiм няма шанцаѓ выстаяць.
  Але шасцёрка воiнаѓ класа - супер гатовая бiцца.
  Алег Рыбачэнка на сцяне. Несмяротны хлопчык, на выгляд гадоѓ дванаццацi кiдае босымi пальцамi ног iголкi. I дзiвiць надыходзячых кiтайцаѓ. Адразу тузiн.
  Кiдае босымi пальцамi ножак iголкi i Маргарыта. Дзяѓчынка вынiшчае супернiкаѓ i пiшчыць:
  - Мая вялiкая сiла!
  I адважна ваюе.
  Наташа таксама босымi пальцамi ножак як кiне магутны бумеранг. Як раскрышыць супернiкаѓ, i прапiшчыць:
  - У iмя вялiкай славы!
  Далей ужо Зоя сячэ мячамi кiтайцаѓ, i заадно кiдае босымi ножкамi iголкi з атрутай. I напявае сабе:
  - На прасторах Русi,
  Мы здолеем усiх выратаваць!
  I зноѓ мячы апускаюцца на супернiкаѓ. I калi ѓжо сякуць, то без усялякага жалю.
  А вось калi Аѓрора пачала разбураць, i кiдаць босымi пальцамi ножак бумерангi, то гэта i зусiм поѓнае знiшчэнне. I кiтайцы забiтыя падаюць пад ударамi рудай д'ялiцы.
  А дзяѓчына раве:
  - Усё паламаю i разарву!
  I абедзвюма мячамi як возьме i сячэ!
  А ад яе босай пяткi ляцiць востры, i колючы дыск. Гэта ѓвогуле дзяѓчына татальнай смерцi.
  А вось i Святлана ѓ вырашальным баi. Як давай раздзiраць кiтайцаѓ, i рассякаць iх на дробныя кавалкi мячамi.
  Пракруцiла дзяѓчына матылька, i сем воiнаѓ паднябеснай iмперыi засечана.
  А затым ад босых пальцаѓ ножак i ляцяць вострыя, атрутныя iголкi. I дзiвяць кiтайцаѓ.
  Алег Рыбачэнка б'ецца з жоѓтымi ваярамi. Яго мячы мiльгаюць нiбы прапелер.
  Хлопчык са смакам спявае:
  - Я буду наймацнейшым чэмпiёнам свету,
  Мы пераможам Амерыку, Кiтай!
  I зноѓ хлопчык кiдае босымi пальцамi дзiцячых ножак вострыя гульнi. I падаюць адразу два тузiны забiтых кiтайцаѓ.
  Вось такая бiтва. У рэальнай гiсторыi, царская Расiя дапятроѓскiх часоѓ страцiла частку сваёй тэрыторыi. Але тут рускiя вiцязi ваююць i не збiраюцца саступаць.
  Алег Рыбачэнка б'ецца i спявае:
  - Але мы вiцязi поѓныя рускага духу,
  Катам нiколi не пачуць, наш здушаны стогн!
  I зноѓ хлопчык кiдае вельмi вострыя, i з моцным, звараным ведзьмамi атрутай, вельмi тонкiя iголкi!
  Дзяѓчынка Маргарыта побач з iм. I таксама яе ножкi шпурляюць такiя забойныя iголкi. А рукi сякуць нападаючых кiтайцаѓ. Ваяѓнiца разбурае супастаѓ, i напявае:
  - Я такая крутая, нiбы дэман усiх краiн...
  Дзiма, Дзiма, Бiлан! Дзiма, Дзiма Бiлан!
  Уладар усiх краiн!
  Наташа таксама сячэ кiтайцаѓ i напявае:
  - У вячэрняй свiтанку, не дадзiм перамагчы Сатане!
  I ад яе босых ножак таксама ляцяць забойныя iголкi.
  Далей ворагаѓ разбурае Зоя. I ад гэтай дзяѓчыны нiбы зыходзяць флюiды каласальнай энергii.
  I ад босых ножак прыгажунi ляцяць бумерангi, i вострыя iголкi.
  Ваяѓнiцы пiшчыць:
  - Я вялiкая басаногая мара i прыгажосць!
  I зноѓ шпурне ѓ супернiкаѓ нешта надзвычай забойнае.
  А вось калi Аѓрора праводзiць млын i ссякае кiтайцаѓ, то гэта i зусiм - вышэйшы пiлатаж анiгiляцыi.
  А потым рудая кiне босымi пальцамi ног пранiзлiвыя iголкi. I падаюць забiтыя жоѓтыя ваяры.
  А вось калi Святлана лупне. I адначасова ад яе голых ножак ляцiць цэлы пучок iголак, якiя ѓсё пранiзваюць i забiваюць.
  А ваяѓнiцы пiшчыць:
  - Так, так, так - атрымай фашыст у пятак!
  I яе босыя ножкi зноѓ па кiтайцах забойнае выкiнуць.
  Наташа, секчы жоѓтых ваяроѓ мячамi, заѓважыла:
  - З фашыстамi было i лягчэй i цяжэй!
  Святлана, правёѓшы млын, заѓважыла:
  - А з намi дзяѓчатамi заѓсёды лёгка!
  Аѓрора, прайграла прыём веер, i буркнула:
  - А са мной наогул не засумуеш!
  I ад яе босых ножак ляцiць забойнае джала.
  А Зоя як возьме i прапiшчыць:
  - Мы не прусы, мы дзяѓчыны - вялiкай славы!
  I зноѓ ад яе босых ножак нешта вылецiць, i па непрыяцелю прыкладзецца.
  Дзяѓчынкi ѓзялi за працу на сумленне.
  Гэта крэпасць амаль адзiны апорны пункт рускiх у гэтым раёне. Ёсць яшчэ пара гарадоѓ, якiя будуюцца. Добра, што кiтайцы не сунулiся за Амур. Але Расея ѓ рэальнай гiсторыi кавалак сваёй тэрыторыi страцiла. Вельмi агрэсiѓная дынастыя ва ѓладзе ѓ Кiтаi. Аднак дзяѓчыны гэта тое, што здольна i Люцыпара палiцы звярнуць ва ѓцёкi.
  Алег Рыбачэнка сячэ кiтайцаѓ. I пры гэтым хлопчык спявае:
  - Найвысокi будзе клас...
  I вось ляцiць кiнуты босай ножкай хлопчыка бумеранг i лямант:
  - Усiх пасячэ дзiкабраз!
  Маргарыта таксама кiнула ѓ супернiка тое, што з'яѓляецца забойствам. Размалявала яго на часткi, i пiскнула:
  - Я басаногая мара i вялiкая прыгажосць!
  I яе ножка кiне дзiкiя дыскi.
  Далей у баi Наташка. I таксама ѓ непрыяцеля кiдае тое, што расколвае супернiкаѓ.
  I робiць гэта вельмi спрытна.
  А яе босыя ножкi шпурляюць чарговыя, забойныя iголкi.
  Далей у Зоя ѓ баi. I таксама кiдае ѓ супернiка, рознага роду свастыкi i бумерангi.
  I выкошвае непрыяцеля.
  Пасля чаго як прае:
  - Слава добраму цару!
  А вось у баi i Аѓрора. Таксама непрыяцеляѓ з Кiтая нiшчыць. I калi ѓжо кiне, то кiне забойнай сiлай.
  I пры гэтым заспявае:
  - Ды ѓ iмя рускай Зямлi!
  I таксама ад яе босых ножак разлятаюцца забойныя зарады.
  Святлана таксама спуску непрыяцелю не дае. I ад яе босых ножак ляцiць тое, што прыносiць вiдавочную смерць.
  I ваяѓнiца напявае:
  - Не саступiм нiколi! Не прыйдзе на Русь бяда!
  I зноѓ кiтайцаѓ як закране. I возьме без цырымонiй пасячэ.
  Шасцёрка ваяѓнiкоѓ i ваяѓнiц б'е моцна. I сячэ непрыяцеля, i кiдае босымi ножкамi.
  Алег Рыбачэнка рубячы кiтайцаѓ, праспяваѓ:
  - Зорны баец, дарма трубiць твой рог -
  Край твой далёкi ѓ сумнеѓнай славе...
  Полымя бiтвы дрыжыць памiж радкоѓ -
  У аднабаковай гульнi без правiл!
  I босы ножкi хлопчыка ляцiць чарговы бумеранг, якi цэлай тузiне кiтайцаѓ перарэзаѓ глоткi.
  Хлопчыка як бачым баец.
  I Маргарыта таксама ѓ бiтве. I так яе босыя ножкi працуюць. Яна нiшчыць непрыяцеляѓ без усялякiх сумневаѓ вельмi крута.
  I яе мячы нiбы каты.
  Ваяѓнiца пiшчыць:
  - Хай будзе слава!
  Наташа таксама вядзе агонь босымi ножкамi, i кiдае забойнае. А заадно i мячамi актыѓна сячэ.
  Адначасова пiшчыць:
  - Мой антураж - казённы экiпаж!
  Далей у баi Зоя. Таксама чартоѓка найвышэйшага ѓзроѓню анiгiляцыi. Як правядзе мячамi матылька. А затым возьме i босымi ножкамi якiя дзiвяць элементы кiне.
  Пасля чаго прае:
  - Войска радуецца - наступаючы!
  I цэлы шэраг скошаных кiтайцаѓ падае.
  Дзяѓчына сабе спявае:
  - Зоя любiць забiваць! Ах, гэтая Зоя!
  А вось i Аѓрора ѓ iмклiвым наступе. Або дакладней агрэсiѓнай абароне. I пры дапамозе босых ножак выбiвае непрыяцеляѓ.
  А заадно i пiшчыць. А калi пройдуць яе шаблi нiбы лопасцi культыватара, то тры тузiны кiтайцаѓ разарвуцца на кавалкi!
  А Аѓроры правiшча:
  - Мiлагучныя акорды, сцяг Расii вельмi ганарлiвы!
  I вось яе голая пятка як дагодзiць кiтайскаму генералу ѓ падбародак. Той возьме i завалiцца.
  Зоя ѓ баi агрэсiѓная. Сячэ сабе непрыяцеляѓ, i вiшча:
  - Усiх сумнем i прыб'ём!
  I ад босых ножак такiя кiнжалы ляцяць.
  Святлана таксама спуску нiкому не дае. I нiшчыць непрыяцеляѓ, нiбы каса траву зразае. Кiтайцы завальваюцца.
  Дзяѓчына вiскоча:
  - Шалёная iголка! Вунь з двара!
  Алег Рыбачэнка як зрэжа ѓдарамi мячоѓ кучу жоѓтых воiнаѓ. I потым босымi ножкамi зорачку кiдае i праарэ:
  - Маё войска ѓсiх мацней!
  Хлапчук-тэрмiнатар як вiдаць на самым пiку знiшчэння непрыяцеляѓ. I дзейнiчае з каласальным азартам.
  I ад яго босых пальцаѓ ног чарговы падаруначак смерцi адлятае. I як завальвае кiтайцаѓ, якiя лезлi на сцяну.
  Жоѓтыя воiны фанатыкi. Iх ужо цэлыя курганы трупаѓ навалiла. А яны ѓсё лезуць i лезуць i лезуць!
  Але хлопчык i дзяѓчынка проста ѓвасабленне забойнай моцы. I калi яны сякуць, то пырскi крывi ва ѓсе бакi ляцяць i вельмi далёка.
  Алег Рыбачэнка праспяваѓ:
  - Гераiчнасць подзвiг апеты,
  Мы ёсць заваёѓнiкi планет!
  Маргарыта гэтая няѓрымслiвая дзяѓчынка праспявала:
  - Не спынiмся нi iмгненне.
  Чуецца чыйсьцi здушаны крык!
  I таксама ад босы ножкi дзяѓчынкi ляцяць разбуральныя i забойныя iголкi. Якiя дзiвяць кiтайцаѓ, нiбы снапы пшанiцы. Ды дзяѓчынка Маргарыта - рэальны тэрмiнатар.
  Наташа, секчы кiтайцаѓ, праспявала:
  - I думала дзеѓка, жоѓтых круша,
  Што жыць добра, i што жыццё добрае!
  Пасля чаго зноѓ ад яе босых ножак ляцяць iголкi.
  Зоя, правяла шаблямi млын i пiскнула:
  - Я ворагаѓ усё замачу, i паверце, не жартую!
  I ножкi ваяѓнiцы запусцiлi некалькi зорачак.
  А прыгажуня праспявала:
  - Ваенны акт - б'ю ѓ пятак!
  Аѓрора, секчы без лiшнiх эмоцый, выдала:
  - Вялiкi поспех нас чакае! Паверце, страмчэй не бывае!
  I таксама як босымi ножкамi, тое, што забiвае, запусцiць.
  Пасля чаго прапiшчыць:
  - Я крывавая кобра!
  Святлана кiтайцам лiтасцi не дае. I нiшчыць, нiбы гэта мурашкi. I заадно напявае:
  - Смецце не будзе дарогi,
  Вынось хутчэй ногi!
  I вось ад яе босых пальцаѓ ножак зноѓ ляцяць забойныя прэзенты. Такая вось найкруцейшая баба!
  I таксама раве:
  - Будзе наша перамога, на святой вайне!
  Алег Рыбачэнка дзейнiчае ѓсё больш актыѓна. I сячэ з абедзьвюх рук, i нават узяѓ у рот трубку i плюецца па кiтайцах iголкамi. Вынiшчае працiѓнiкаѓ i пiшчыць сабе:
  - Вось такая ѓ нас перамога -
  Поѓны ход i заход!
  I зноѓ хлапчук-тэрмiнатар як рубанет. I адначасова кiне тое, што забiвае без жалю.
  Маргарыта таксама ѓ баi. Адчайная дзяѓчынка. I калi ѓжо запусцiць сваёй босай ножкай бумеранг, то гэта ѓжо не менш за тузiн ссечаных кiтайцаѓ.
  Пасля чаго дзяѓчынка праспявае:
  - Ох, вялiкi ѓ мяне верталёт,
  Ну а сэрца ад шчасця спявае!
  I ад голай пяткi дзяѓчынкi ляцiць забойчая зорачка. Ды гэта прыгажуня самага вышэйшага пiлатажу. I смерць сее направа i налева.
  Наташа таксама нiшчыць кiтайцаѓ усiмi спосабамi.
  I пры гэтым напявае:
  - Пiск, пiск, пiска...
  Олiвер знайшоѓся Твiст!
  I ад яе босай ножкi ляцiць смяротны прэзент.
  Вось i Зоя падцягнулася... Узяла i плюнула па ворагу з трубачкi. Потым секла млын мячамi. Затым яе босыя ножкi ѓзялi i запусцiлi пякельны прэзент смерцi.
  I павалiлiся кiтайцы. Нiбы iх злiзала агнямётам.
  А тут у баi i Аѓрора. Таксама iмклiвая дзяѓчынка. I рудая смерць, i пякельны пякучы прамень. I возьме, стане секчы.
  Няма такую нiшто не спынiць.
  Нават танк "Маѓс".
  Вось Аѓрора i цвiкане па кiтайцах. Што надзвычай крута i з шалёнай сiмволiкай i мячом.
  А мячы ѓ рудай гарпii нi спыняцца, нi на iмгненне.
  Пры гэтым Аѓрора пiшчыць:
  - Мая Радзiма - Радзiма камунiзму!
  I таксама ад яе босай ножкi, як вылет нешта надзвычай забойнае.
  I зноѓ дзеѓка ѓ залёце.
  А яшчэ тут Аѓрора ѓспомнiла, як сапраѓды ваявала з "Маѓсам", у адной з альтэрнатыѓных гiсторый. Тады саюзнiкi заключылi з Трэцiм Рэйхам перамiр'е, i карыстаючыся адсутнасцю бамбардзiровак, немцы запусцiлi ѓ вытворчасць "Маѓсы".
  Ды гэтыя танкi сапраѓды пёрлi як звяры. I iх пасоѓванне было страшным.
  Але не для дзяѓчат-тэрмiнатараѓ. Яны змагалiся з гiтлераѓцамi стрымана i iмклiва адначасова.
  I паказалi мацi Кузьмы! А бiлiся ваяѓнiцы адважна.
  Вось i зараз рудая Аѓрора як разане мячамi. I выкасiць непрыяцеляѓ, нiбы культыватарам.
  Пасля чаго прапiшчыць:
  - Забiваю пагалоѓна!
  Святлана ж таксама ѓ бiтве не баяецца. Кiтайцаѓ нiшчыць. I адначасова босымi ножкамi тое, што сее смерць, кiдае.
  А заадно вiскоча:
  - Касмiчная бравада -
  Будзе вялiкая серэнада!
  I падмiргне непрыяцелям!
  Пасля чаго з трубачкi плюне!
  А далей ужо Алег Рыбачэнка як разыдзецца. I давай па кiтайцах не толькi iголкi, але i бумерангi нагамi кiдаць.
  Такi вось iмклiвы хлопчык-тэрмiнатар папаѓся.
  А заадно i спявае:
  - Нас не спыняць ворагi,
  Калi слабы дапамажы!
  I не бяжы, не бяжы...
  Калi толькi не наперад!
  I Алег як свiсне.
  А Маргарыта ѓзяла i босымi пальцамi ножак шпурнула разбуральнае i смяротна забойнае. I заадно праспявала:
  - Вось гэта будзе пасланне кобры!
  I дзяѓчынка як падмiргне i пiсне!
  Наташа таксама ѓ баi не промах. Узяла i босымi пальчыкамi кiнула вострую свастыку. Прабiла масу кiтайцаѓ i пiскнула:
  - За маю Радзiму!
  А тут яшчэ i Зоя ѓ баi. I таксама босымi ножкамi ѓ непрыяцеляѓ зарады кiдае.
  I пiшчыць з аскалам зубоѓ:
  - Я такая ваяѓнiца, рэальна тэрмiнатар!
  Пасля чаго дзяѓчына мячамi лупiцца. I правiшча ва ѓсё горла.
  - Банзай!
  Дзяѓчына як вiдаць ваяваць, не перастане. I секчы будзе без лiшнiх антымонiй.
  Аѓрора таксама як возьмецца за знiшчэнне. Кiтайцаѓ разбурае сабе, без усялякага сарказму. I падаюць жоѓтыя ваяры, нiбы iх напалову разарвалi.
  А рудая дзяѓчына крычыць:
  - Полымя камунiзму над светам!
  I зноѓ возьме i сячэ двума мячамi. А потым з трубкi выплюне. I па непрыяцелю ѓсадзiць.
  Ды Аѓрора гэта хараство i сама дасканаласць.
  Хаця Святлана не горшая. I таксама кiтайцам учынiла натуральнае збiццё i смертазабойства.
  I яе босыя ножкi кiдаюць у жоѓтых ваяром прэзенты знiшчэння. Ды робяць гэта ѓсё на высокай хвалi.
  Святлана верашчыць:
  - Бой будзе крывавы, святы i правы!
  I ад яе босай ножкi зноѓ нешта забойнае сарвалася. I па кiтайцах як возьме i стукне!
  Вось ужо дзяѓчынкi рэальна разышлiся. I спуску нi кропелькi не даюць. Вось гэта бабы - усiм бабам бабы!
  Алег Рыбачэнка ѓ хвацкiм нацiску. Ужо шмат тысяч яны кiтайцаѓ перабiлi. Аслабеѓ нацiск воiнаѓ гэтай жоѓтай iмперыi.
  Алег прапiшчаѓ:
  - Вышэйшая мера перамогi!
  Маргарыта ѓзяла i босымi пальчыкамi кiнула забойчае, i тое, што вастрэй брытвы.
  Пасля чаго дзяѓчынка праспявала:
  - Мы кiдаем бурам выклiк,
  Чаму i чаму?
  Жыць на свеце без сюрпрызаѓ -
  Немагчыма нiкому!
  Маргарыта выплюнула па кiтайцах цэлую чаргу з трубкi i працягнула:
  - Хай поспехi - няѓдачы,
  I скаканне уверх i ѓнiз!
  Толькi так, а не iнакш -
  Толькi так, а няйначай...
  Няхай жыве сюрпрыз!
  Сюрпрыз! Сюрпрыз!
  Няхай жыве сюрпрыз!
  Сюрпрыз! Сюрпрыз!
  Няхай жыве сюрпрыз!
  I толькi ѓверх - нi мiлiметра ѓнiз!
  Дзяѓчынка дэманстравала суцэль баявы настрой.
  Наташа таксама ѓ самым эпiцэнтры бiтвы. Нiбы вывяргаецца вулкан. I кiдае босымi пальцамi ножак iголкi. Уражвае супернiкаѓ. I пакiдае з iх трупы.
  Пасля чаго дзяѓчына праспявала з аскалам зубоѓ:
  - Мы такiя тэрмiнатары, нiбы робаты мары, i вялiка прыгажосцi!
  I вось дзяѓчынка як сячэ наводмаш мячамi. I высячэ масу народу.
  Зоя таксама ѓ самай гушчы бою. Ваюе сабе i скалiць зубкi i раве:
  - Не спынiць нас нiхто!
  I ад яе босай нагi па кiтайцах пранёсся дыск. Якi перарэзаѓ масу глыток. I захлынулася войскi паднябеснай iмперыi.
  А дзяѓчаты ѓсё больш i больш насядаюць.
  Вось Аѓрора як запусцiць тое, што рэжа метал. Ссячэ масу галоѓ, якiя склалiся ѓ курганы. I падскочыць, падляцiць, i возьме, прараве:
  - Маё iмя мой кулак!
  I зноѓ двума шаблямi памахае, i кiтайцам выпускае кiшкi. Але пры гэтым нi кропелькi не сумецца.
  А яе босыя ножкi запускаюць забойныя бумерангi. Якiя галовы скошваюць шэрагамi.
  Пасля чаго рудая ваяѓнiца вiшча:
  - Не будзем мы ѓ кабелi!
  Хай будзе шчасце на Зямлi!
  I возьме яшчэ з трубкi сваiм раток пунсовым плюне. I заваляцца воiны паднябеснай iмперыi, нiбы кулi з мукой.
  Вось i Святлана ѓ баi праявiла.
  Яна перакулiла на супернiкаѓ кiпячай вады. I тыя абвараныя возьмуць i вельмi дзiка загарлапаняць.
  Святлана пiскне:
  - Мой забой!
  I яшчэ босай ножкай шпурне пару бумерангаѓ. Разрубiць масу кiтайцаѓ.
  I выцiскае масу трупаѓ.
  Вось так пападанцы працуюць.
  I сякуць сабе iмперыю Кiтая, без лiшнiх цырымонiй. Не, яны нават тактам асаблiвым валодаюць.
  Ужо кошт забiтых кiтайцаѓ iдзе на дзясяткi тысяч. А дзяѓчаты толькi весяляцца i падскокваюць нiбы мячыкi.
  Алег Рыбачэнка таксама паказвае самы круты з усiх пiлатажоѓ што толькi можна сабе ѓявiць.
  I хлопчык сячэ двума мячамi так што рукi i ногi, i галовы ва ѓсе бакi ляцяць.
  Алег крычыць:
  - Будзе, веру я наша рашучая перамога!
  Маргарыта босай ножкай, кiнуѓшы разбуральнае, пацвердзiла:
  - Ды будзе!
  I ѓся шасцёрка стала секчы яшчэ больш актыѓна.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 2.
  Пасля таго як амаль усё кiтайскае двухсоттысячнае войска было знiшчана - шасцёрка ваяѓнiкоѓ рушыла далей у глыб паднябеснай iмперыi. Каб не даць кiтайцам зноѓ вярнуцца да рускiх гарадоѓ у Сiбiры.
  Вось ваяѓнiкi атакавалi жоѓтых воiнаѓ у найблiжэйшым буйным горадзе.
  Алег Рыбачэнка секчы жоѓтых байцоѓ, i размахваючы абодвума мячамi, прароѓ:
  - Во i рускiх цароѓ!
  I ад яго босых ног паляцелi вострыя iголкi. Уразiлi кiтайскiх байцоѓ.
  Маргарыта, рубячы жоѓтых воiнаѓ мячамi, узяла i праспявала:
  - Цяпер мы робiм гiсторыю!
  I ад яе босай ножкi паляцелi ѓ жоѓтых воiнаѓ iголкi.
  Далей ужо Наташка ѓ баi. Таксама кiдае прэзенты смерцi i верашчыць:
  - Будучыня за намi! Слава Вялiкай Расii!
  I яе босая, точаная ножка такое выкiне са страшнай сiлай. I раскроiць кiтайцаѓ у крывавую калатушу.
  Зоя таксама сячэ адчайна. I разнесла напалову кiтайскага генерала. I перасекла яго косцi.
  Пасля чаго завыла:
  - За маю вялiкую перамогу!
  I босымi ножкамi зноѓ запусцiць забойны прэзент. I выб'е шмат кiтайскiх байцоѓ.
  А вось калi Аѓрора ѓ бiтве гэта ѓвогуле жах. Яна перасякае кiтайскiх салдат напалову, i босымi ножкамi запускае забойныя прэзенты. I так разбурае жоѓтае войска.
  Няма Аѓрору i сапраѓды называюць ведзьмай чырвонага колеру. I яна непераможная.
  I ад яе босых пальцаѓ адлятаюць смяротныя iголкi. Пападаюць у кiтайцаѓ i тыя завальваюцца, нiбы кулi з пяском.
  Аѓрора раве ва ѓсю глотку:
  - Рускiя мяне ведаюць,
  I вялiкай называюць!
  I зноѓ прыгажуня як кiне iголку смертаносную. I працiѓнiк прышпiлены нiбы жук.
  Аѓрора прабулькала:
  - Марыць можна, размроiцца кепска!
  I зноѓ дзяѓчына як лупне бумерангам.
  Ды гэтая рудая - не фунт солi з'ела ѓ ратнай справе. Калi ѓжо малоцiць, то малоцiць.
  I зноѓ iмклiвая i агнязарная дзяѓчына ѓ нападзе.
  А тут у бой рвецца Святлана. I так усiх сячэ i знiшчае. А яе мячы нiбы зiготкiя маланкi.
  А ад босых ножак ляцяць iголкi.
  Дзяѓчына зароѓ:
  - Вялiкая мая сiла -
  Са мной гуляць, што сябраваць з кракадзiлам!
  Хлопчык Алег Рыбачэнка як заѓсёды ѓ нападзе. Iмклiвы ён мангуст. Сячэ i кiдае зорачкi па непрыяцелю.
  I юны ваяѓнiк крычыць:
  - У наступ пойдзем,
  Усiх кiтайцаѓ разаб'ём!
  I вось хлапчук у нападзе.
  А дзяѓчынка Маргарыта ѓ вялiкiм азарце руйнуе жоѓтыя войскi. I яе босыя пальчыкi кiдаюць падарункi смерцi.
  А дзяѓчына раве:
  - За мной будзе перамога!
  I зноѓ ад яе босай ножкi iмчыцца цэлы дожджык iголак.
  А iголкi то забойныя i атручаныя.
  Маргарыта ѓ наступленнi. Кiтайцам супраць яе вельмi прутка. А дзяѓчына само ѓвасабленне жаху.
  Хоць i прыгожая ваяѓнiца.
  I вось ад яе босай ножкi зноѓ адлятае кавалачак смерцi. Якi дзiвiць непрыяцеляѓ.
  Наташа ѓ дзiкiм палёце. Рассякае кiтайцаѓ на часткi. I яе мячы не ведаюць лiтасцi.
  Ваяѓнiца раве:
  - Будзе наша вялiкая перамога!
  I ад босых ножак прыгажунi зноѓ ляцяць вельмi нават смяротныя i небяспечныя iголкi.
  Яны дзiвяць кiтайцаѓ у вялiкiх колькасцях. Што ж дзяѓчаты вельмi нават крутыя.
  I ѓ наступе не даюць нiкому спуску.
  А вось Зоя не ведае, нiколi слова няма. Яна прарываецца да супернiкаѓ. I яе мячы нiбы каты.
  Зоя ва ѓсю глотку крычыць:
  - Не ведаю лiтасцi - толькi смерць!
  I яе босыя ножкi такое кiнуць, што кiтайцам не выстаяць!
  I наадварот ваяѓнiца паскараецца з кожнай хвiлiнай. Вось гэта каток у наступе.
  Аѓрора таксама такая завадная дзяѓчына. Не адступае i не здаецца. I ѓсё ёй удаецца.
  Вось кiнула босымi пальцамi ног сталёвы веер. Зрэзала кiтайскiх салдат i прашыпела:
  - У чырвонай iмперыi, будзе вогнiшча, якое сагрэе ѓсю планету!
  I зноѓ ад яе босы ножкi ляцiць тое, што менавiта забiвае.
  I ваяѓнiца зноѓ на вялiкай вышынi становiшча.
  А вось i Святлана ѓ бiтве. Не адыходзiць ад плана. I сячэ сабе з дзiкiм напорам. I ад яе босых ножак ляцiць востры дыск. Якi лiха падразае супернiкаѓ.
  Святлана пiшчыць з дзiкай лютасцю:
  - Разарву вас усiх!
  I дзяѓчына ѓ iмклiвым наступе. I яе босыя ножкi такiя спрытныя.
  Далей у баi рвецца Алег Рыбачэнка. Вось гэта адчайны хлапчук-тэрмiнатар. У iм задзейнiчаны каласальныя сiлы i напор дзiкага пацана.
  I вось дзiця як кiне босы ножкай бумеранг. Ды i супернiкi пазбавiлiся двух дзясяткаѓ галоѓ адразу.
  Вось гэта сапраѓды - рэальна забойная сiла.
  Алег праспяваѓ:
  - Мой почырк просты -
  Я не люблю цягнуць ката за хвост!
  I ад голай пяткi хлопчыка паляцела лязо, i як дзюбне кiтайцаѓ. Тыя лiтаральна страцiлi дух i мужнасць.
  Алег жа з дзiкiм ашалелам заѓважыѓ:
  - Нiколi не кажы, слова няма!
  Хлапчук у нападзе... Тут яму прыгадаѓся Уладзiмiр Клiчко. Ды мог бы гэты баксёр, i вярнуцца на рынг. А чаму б i не паспрабаваць? Калi ёсць яшчэ здароѓе, то сам Бог загадаѓ табе бiцца!
  Хлопчык-тэрмiнатар у нападзе. Разбурае кiтайцаѓ i спявае:
  Юны сябар заѓсёды будзь юным,
  На спакой не спяшайся...
  Будзь вясёлым, дзёрзкiм, шумным -
  Бiцца трэба - так бiлiся!
  Чалавекам з крутасцю -
  Каб бiѓ ты ѓсiх запар!
  Вечны хлопчык я з душою,
  Што нараджае вынiк!
  Вечны хлопчык я душой,
  I не кроку вер назад!
  Юны ваяѓнiк i вечнае дзiця ѓ апантаным нападзе на кiтайцаѓ. Ён пакажа сябе з самага лепшага боку.
  Маргарыта таксама разбурае жоѓтых воiнаѓ i напявае:
  - Нiколi мы не здадзiмся!
  I зрэзала масу кiтайцаѓ, са смяшком дадала:
  - Не, павер нiколi!
  I дзяѓчынка зноѓ кiнула вострыя, атрутныя iголкi.
  Яна ѓ iмклiвым i непаѓторным руху.
  Наташа ѓ баi iмклiвая i грозная, нiбы валькiрыя. Б'ецца адважна. I збiвае кiтайцаѓ.
  Яна часта ваявала ѓ небе. Была цудоѓнай лётчыцай-асам. Даводзiлася бiцца ёй i ѓ пяхоце.
  Але вось зараз Наташка ѓзялася за кiтайцаѓ. I давай малацiць з усёй лютасцю.
  I ад яе босых ножак ляцяць бумерангi i iголкi. Яна руйнуе непрыяцеля.
  Дзяѓчына пры гэтым спявае:
  - Але веру сонечны свiтанак,
  Развее змрок турэмнага засценка!
  Зоя атакуе кiтайцаѓ. I разбiвае з намёртва. I яе босыя ножкi выбiваюць непрыяцеляѓ без усялякага прыпынку.
  Ваяѓнiца ѓ руху. Яна нiбы кобра што скача i скача сабе.
  Дзяѓчына з залатымi валасамi крычыць:
  - Будучыня за намi,
  Мы як вiцязi-джэдаi!
  I вось яна з развароту возьме i ѓлепiць.
  Далей у нападзе Аѓрора. Сакрушальная i баявая дзяѓчынка рудай масцi. Перайшла ѓ наступ, яшчэ больш узняѓшы тэмп. Яе мячы, нiбы лопасцi млына.
  Вогнезарная красуня выдала:
  - Будзе такое шчасце ѓсяму свету!
  I зноѓ дзяѓчынка пераходзiць у дзiкi тэмп. Вось гэта сапраѓдная багiня вайны.
  Святлана таксама спявае, падскокваючы:
  - Сотня за сотняй, палка за палком,
  Рускiя вiцязi сякуць мячом!
  I вось яе босыя пальчыкi ножак кiнуць тое, што не адбiць шчытом.
  Вось гэта дзеѓка. Сапраѓдная мегера.
  Наташа шчабеча з аскалам зубоѓ:
  - Не табе мяне вучыць!
  I кiне голай ножкай смерць.
  Аѓрора згаджаецца:
  - Нас вучыць наогул няма чаму!
  Ваяѓнiцы паскараюць рухi. Вось ужо амаль увесь гарады завалены трупамi. Ды кiтайцы нарвалiся на знiшчэнне. Усяго шэсць чалавек, а працуюць, на цэлае войска.
  Алегу Рыбачэнку прыгадалася гiсторыя аднаго пападанца з роду эльфаѓ. Ён апынуѓся ѓ Трэцiм Рэйху, i змог пераканаць каб яго накiравалi ѓ Люфтвафэ.
  Ды эльф хоць i невялiкi ростам, але вельмi хуткi, моцны з цудоѓнай рэакцыяй. Наогул эльфы пераѓзыходзяць людзей у фiзiчных кандыцыях i хуткасцi мыслення. А ѓ ужо ѓ самалёце эльф ды яшчэ каралеѓскай крывi адчувае сабе нiбы сам арол.
  I вось гэты ваяр змог збiць у да дня нараджэння фюрара 20 красавiка 1944 гады 538 самалётаѓ супернiка, а яго самога не збiвалi нi разу.
  За першыя дзвесце самалётаѓ эльф атрымаѓ Рыцарскi Крыж Жалезнага крыжа з дубовым лiсцем мячамi i дыяментамi. За трыста ѓжо ордэн Германскага арла з дыяментамi. За чатырыста Рыцарскi крыж Жалезнага крыжа з залатым дубовым лiсцем мячамi i дыяментамi. А за пяцьсот юбiлейных самалётаѓ - Вялiкi Крыж Жалезнага крыжа. Такiм чынам у эльфа сабралася рэкордная колькасць узнагарод i ѓ гэтым плане ён абставiѓ нават Германа Герынга i атрымаѓ званне палкоѓнiка.
  Хоць ваяваѓ на самалёт як радавы.
  Дык вось хоць i з'явiѓся ѓ Люфтвафэ такi выбiтны ас, аднак на ход вайны ён паѓплываѓ не занадта моцна. На самай справе, калi ѓзяць першых шэсць асаѓ Люфтвафэ ѓ рэальнай гiсторыi, то яны збiлi ѓ агульнай складанасцi больш за паѓтары тысячы самалётаѓ. Ну, цi шмат гэта дапамагло вермахту?
  Хоць магчыма колькасць збiтых самалётаѓ i была завышана прапагандай Гебельса.
  Многiя ѓ гэтых лiчбах моцна сумнявалiся.
  Але эльф сапраѓды збiѓ такую колькасць машын, а сам не страцiѓ нiводнага знiшчальнiка.
  Але вось тады Алег Рыбачэнка з iм сустрэѓся i спытаѓ:
  - Навошта ты прыстаѓ да Трэцяга Рэйху якi лiчыцца сiлай зла?
  Эльф лагiчна заѓважыѓ:
  - Таму што сiлы дабра ѓ свеце наогул няма! Думаеш, Сталiн i саюзнiкi святыя?
  Алег з усмешкай заѓважыѓ:
  - Але ѓ СССР ты, збiѓшы гэтулькi самалётаѓ, лiчыѓся бы Богам з вялiкай лiтары! А так табе належыць быць заплёваным i праклятым!
  Эльф сапраѓды заѓважыѓ:
  - У кастрычнiку сорак другога года, калi стаѓ бiцца за Рэйх, яшчэ зыход вайны не быѓ вiдавочны. А што думаеш, у мяне няма шанцаѓ быць у лiку пераможцаѓ?
  Алег Рыбачэнка шчыра адказаѓ:
  - Калi ты перабяжыш у СССР, думаю, цябе прабачаць i прымуць. Герояѓ i вялiкiх воiнаѓ усюды цэняць!
  Эльф прамянiста ѓсмiхнуѓся i адказаѓ:
  - За прапанову дзякуй! Але калi другая сусветная вайна скончыцца, я вярнуся на сваю планету з узнагародамi... I безумоѓна мне будзе ѓжо ѓсё роѓна што Нямеччына прайграла. Галоѓнае што я паказаѓ сябе героем i ѓвайшоѓ у гiсторыю авiяцыi, як самы лепшы ас усiх часоѓ i народаѓ!
  Алег Рыбачэнка заѓважыѓ у прыкрасцi:
  - Колькi з-за цябе добрых хлопцаѓ загiнула!
  Эльф пiскнуѓ, лагiчна нагадаѓ:
  - Ёсць i Рудзель... Ён таксама Звышчалавек!
  Алег кiѓнуѓ:
  - Рудзель... Ды гэта нiбы герой комiксаѓ!
  Эльф прабурчаѓ:
  - Я быѓ i ёсць i буду воiнам! Так што паспрабую давесцi свой рахунак да тысячы!
  Алег Рыбачэнка ѓсумнiѓся:
  - А паспееш? 9 траѓня 1945 гады Трэцi Рэйх капiтулюе!
  Эльф лiслiва спытаѓ:
  - Ты можаш расказаць дакладней, калi i дзе i ѓ якi час, якiмi сiламi будуць наступаць чырвоныя i саюзнiкi?
  Алег здзiѓлена спытаѓ:
  - А гэта табе, навошта трэба?
  Эльф шчыра адказаѓ:
  - Я хачу трывiяльна зацягнуць вайну, каб весялосць доѓжылася даѓжэй!
  Алег тады дастаѓ пiсталет i адказаѓ:
  - Я мог бы цябе застрэлiць, але я не буду гэтага рабiць!
  Эльф здзiвiѓся:
  - А чаму?
  Алег Рыбачэнка рашуча заявiѓ:
  - Няхай табе пакарае тваё сумленне!
  I яны расталiся...
  Алег Рыбачэнка падумаѓ, што ѓсё ж ён дарма не грымнуѓ гэтага эльфа. Колькi яшчэ самалётаѓ ён саб'е. Проста будзе жах.
  I хлапчук босымi пальцамi ног зноѓ запусцiѓ бумеранг смерцi.
  Маргарыта ѓ баi актыѓна знiшчае кiтайцаѓ. Яе босыя ножкi так трапна б'юць забойнымi прэзентамi, што проста дзiву даешся.
  Дзяѓчынка разраду супермэнаѓ.
  А яе актыѓнасць у бiтве, нiбы ѓ звярка ласкi.
  Не, такую дзяѓчынку нiхто i нiколi не застрашыць, нават калi кiтайцаѓ стане мiльярда два.
  Зрэшты, што рабiць Маргарыце?
  Яна абараняе сваю Радзiму.
  Алег Рыбачэнка рубячы кiтайцаѓ, праспяваѓ:
  - Няма выдатней Радзiмы Расii,
  За яе змагайся i не трусь...
  У светабудове няма краiны прыгажэй -
  Усёй сусвету паходня святла Русь!
  Хлопчыка як падскочыць i разгонiцца, усiх забiваючы нагамi.
  Наташка таксама б'ецца i спявае:
  Фатальны год, можаце мне не верыць,
  Тысяча дзевяцьсот дзевяноста дзевяць...
  Хопiць хадзiць заваднымi кругамi,
  Д'ябал паверне залатымi рагамi!
  I дзяѓчына зноѓ босымi ножкамi кiне забойны прэзент.
  Зоя таксама ѓ баi, завялася i дзярэцца. Актыѓная дзяѓчынка. I калi ѓжо сячэ мячамi, дык усё далёка ляцiць.
  А яе босыя ножкi так актыѓна кiдаюць прэзенты. I столькi выбiваюць непрыяцеляѓ.
  Ды ѓ кiтайцаѓ вiдавочна чорныя днi.
  Аѓрора б'е без усялякага жалю. I яе босыя ножкi - гэта нешта больш, чым смяротнае. Гэта ѓвогуле багiня анiгiляцыi.
  I ѓ ёй тысяча чарцей.
  Святлана малоцiць кiтайцаѓ з вялiкiм азартам, i вiшчае:
  - Будучыня, гэта ѓ тым,
  Каб нам не быць катом!
  I яе голыя ножкi зноѓ нешта кiнуць, i непрыяцеляѓ разарвуць.
  Баявая дзяѓчынка - вышэйшы пiлатаж у ёй!
  Ачысцiѓшы горад ад кiтайцаѓ, шасцёрка перадыхнула. Адразу ж завалiлi кабана, i засмажылi яго цэлым.
  Разрэзалi на часткi i сталi есцi.
  Наташа заѓважыла:
  - Вось у Вальтэра Скота рыцары шмат з'ядалi за раз!
  Алег Рыбачэнка хiхiкнуѓ i нагадаѓ:
  - У Дзюма таксама! Вось як Портас з'ядаѓ цэлага барана!
  Наташка засмяялася:
  - Барана? А чаму б не кабана?
  Алег праспяваѓ у адказ:
  Усё твая праклятая радня,
  Мой дзядзька, што дастаѓся кабану...
  Калi быѓ жывы - папярэджваѓ мяне -
  Нельга з людаедаѓ браць жонку!
  Маргарыта пацвердзiла:
  - Гэта дзiкая песня! А жадаецца чагосьцi больш душэѓнага!
  Алег заѓважыѓ:
  - Душэѓнае? Гэта добра!
  I хлапчук нешта праспяваѓ...
  Але Аѓрора яго перабiла i заѓважыла:
  - Трэба не спяваць, а дзейнiчаць.
  I дзяѓчынка дастала з-за пояса айфон. Алег усмiхнуѓся, Наташа перадала яму свой i прапанавала:
  - Згуляй з рудай у танкi!
  Аѓрора пагадзiлася:
  - Люблю гэтую гульню!
  I дзяѓчына-волаты стала набiраць параметры.
  Алег Рыбачэнка ѓзяѓся за танкавы парк.
  Аѓрора папярэдзiла:
  - Адзiн танк на адзiн! Паспрабуй двубой!
  Хлапчук пагадзiѓся:
  - Гэта ѓ самы раз!
  Алег абраѓ самы круты савецкi танк саракавых гадоѓ - IС-7. Выдатная машына, якая так i не стала серыйнай. Усё ѓ яе ёсць i браня, i ѓзбраенне, i хуткасць. Сапраѓдная нiмба!
  У Аѓроры Е-75. Машына крыху горшая. I цяжэйшая, i меншая хуткасць, запас ходу, крыху слабейшы i гармата. У IС-7 130 мiлiметраѓ супраць 128 у Е-75. Браня ѓ немца мабыць патаѓсцей, але гэта кампенсуецца вялiкiм нахiлам у IС-7. I барты ѓ фрыца вышэйшыя... Усё так, але...
  Аѓрора перакладае Е-75 на ѓзровень М... I машына паляпшаецца. I рухавiк больш магутны i сiлуэт куды нiжэй, i гармата стала даѓжэй ствалом. Ды зараз i браня патаѓсцела. Нямецкi танк усё ж важыць дзевяноста пяць тон, супраць шасцiдзесяцi васьмi ѓ савецкага. I пасля мадэрнiзацыi мае падобную кампанавальную схему i зараз будзе больш магутны.
  А IС-7 i так застаѓся без развiцця. Так у рэальнай гiсторыi яго нiхто не прагназаваѓ.
  Ну, што ж Алег давай упрагайся.
  Хлапчук зрэшты, не губляецца. Раз супернiк мадэрнiзаваѓся, то i дзяцюк нешта зробiць i выкарыстоѓвае пёравыя снарады. I будзе тады вельмi нават добры бой.
  IС-7 iдзе на зблiжэнне. Але ѓсё ж такi лепш у хадавых якасцях немца.
  Аѓрора страляе са сваёй больш даѓгаствольнай гарматы. Але патрапiць усё роѓна не можа.
  А хлапчук-тэрмiнатар зблiжаецца i накручвае гусенiцы. Вiдаць хлапчук цалкам упэѓнены сабе.
  Аѓрора пасля чарговага стрэлу, вывела мараль:
  - Мыш здольная загрызцi слана!
  I бiтва працягнулася, Алег увагнуѓ снарад 130-мiлiметровай гарматы ѓ стык корпуса i выйграѓ. Нягледзячы на ѓсе хiтрыкi.
  Але ѓвогуле ѓ танках саракавых гадоѓ ёсць розныя машыны. Вельмi грозная праектная - "Каралеѓскi Леѓ". Вага сто тон, гармата 210-мiлiметраѓ калiбр, лабавая браня мiлiметраѓ 300 пад нахiлам, бартоѓ 200-мiлiметраѓ, а рухавiк 1800-конскiх сiл.
  Вось гэта машына нават IС-7 можа прабiць толькi ѓ борт i зблiзку. I гэта рэальна грандыёзна!
  Аѓрора праспявала з аскалам зубоѓ:
  - Вось гэта арляня, ляцiць вышэй за сонца!
  I змоѓкла...
  Пасля ежы шасцёрка рушыла далей па кiтайскiх гарадах. Пакуль трэба дабiцца заключэння мiру i адбiць у маньчжураѓ жаданне нападаць.
  Дзяѓчаты i хлопчык атакавалi кiтайцаѓ i многiх зноѓ перабiлi мячамi i босымi пальцамi ног.
  Потым ваяѓнiцы, учынiлi стрэльбы з захопленых гармат. I масу забiлi кiтайцаѓ.
  Алег Рыбачэнка заѓважыѓ:
  - Можа, лепш гуляць ад абароны? А то неяк брыдка атрымоѓваецца?
  Аѓрора запярэчыла:
  - Ёсць паняцце прэвентыѓная вайна!
  Алег нагадаѓ:
  - Вiктар Сувораѓ таксама спрабаваѓ давесцi, што вайна фашысцкай Нямеччыны супраць СССР была прэвентыѓная!
  Аѓрора выскалiлiся i рыкнула:
  - А хiба не так яно i ёсць?
  Алег пакруцiѓ галавой:
  - Сумнеѓна!
  Маргарыта нагадала:
  - Я чытала гэтую кнiгу. Яна на першы погляд выглядае пераканаѓча. Але калi капнуць глыбей...
  Аѓрора згодна кiѓнула:
  - СССР рыхтаваѓ наступальную вайну i гэта факт!
  Маргарыта адзначыла:
  - СССР i пасля вайны рыхтаваѓ наступальную вайну. Але наступ так i не пачаѓ!
  Алег лагiчна заѓважыѓ:
  - Калi Сталiн i планаваѓ наступ то ѓ пазнейшы перыяд, завяршыѓшы спачатку ѓкамплектаванне сваiх дывiзiй танкамi i iншай тэхнiкай. Ды i найноѓшая авiяцыя яшчэ толькi-толькi пачала паступаць у часткi, яе нават лётчыкi не асвоiлi!
  Аѓрора таксама лагiчна запярэчыла:
  - Калi савецкае войска пераѓзбройвалася, то i нямецкая таксама не стаяла на месцы. Пакуль СССР штампаваѓ найноѓшыя самалёты, i фрыцы нарошчвалi выпуск найноѓшай тэхнiкi.
  Прамаруджванне перавага Сталiна не павялiчыла б. Хутчэй наадварот, фашысты, маючы патэнцыял Еѓропы, маглi б дагнаць Расiю ѓ колькасцi тэхнiкi пры лепшай якасцi!
  Алег Рыбачэнка ѓсумнiѓся:
  - З чаго ты ѓзяла, што ѓ iх якасць была лепшая?
  Аѓрора шчыра адказала:
  - Але ж перамагалi ѓ сорак першым годзе! Калi бiлi саступаючы лiкам, то пераѓзыходзiлi мабыць i тэхнiкай у якасцi!
  Хлапчук-генiй усумнiѓся:
  - Я так не думаю!
  Маргарыта заѓважыла:
  - Сорак першы год гэта загадка. Чаму фармальна мацнейшае Чырвонае войска прайгравала бiтву за бiтвай. А потым стаѓшы фармальна, ды i фактычна слабей - стала перамагаць?
  Алег Рыбачэнка адказаѓ:
  - Гэта вялiкая загадка другой сусветнай вайны!
  Наташа выказала здагадку:
  - Тут было ѓмяшанне вышэйшых сiл!
  Алег кiѓнуѓ:
  - Нешта i сапраѓды было!
  Аѓгустына прарычала:
  - Нашы iдалы пакрыты крывёй, нашы Багi - багi вайны!
  Зоя пагадзiлася:
  - Пакрыты крывёй i багi вайны!
  Пасля Алег i Аѓрора сталi гуляць у стратэгiю Другая сусветная вайна. Аѓрора за Гiтлера, Алег за Сталiна.
  Тут ужо iшоѓ абмен рэальнымi ѓдарамi. Аѓрора выкарыстоѓвала код жулiка i маса танкаѓ серыi "Е", прарвалася да Масквы. Тога i Алег ужыѓ код жулiка i IС-7 як дзяѓбуць па немцах. I сышлiся каса на камень. I маса трунаѓ. Няхай i вiртуальных.
  Алег Рыбачэнка гуляе са смакам, i яго войскi прарываюць нямецкую абарону. Ствараюць катлы. Аѓрора зноѓ пускае код жулiка. Iдзе вельмi дзiкi абмен хадамi.
  Хлапчук-генiй праспяваѓ:
  - Дзесьцi на Каме - мы не ведаем самi,
  Дзесьцi на Каме - матухны ракi!
  Не дастаць рукамi, не дайсцi нагамi,
  Ну, а калi трэба руша качаргамi!
  I савецкiя танкi грамяць фашыстаѓ. Страмчэй IС-7 нiчога няма. I можна смела бiцца з "Маѓсамi" i "Е"-100. Савецкi танк такiх монстраѓ не баiцца.
  Яны цяжэйшыя, але не значыць што мацнейшыя.
  I Алег надыходзiць, iмклiва перамяшчаецца з машынамi. I ѓ iм нiбы тысяча чарцей.
  Хлопчык-вундэркiнд спявае:
  - Будзем фрыцаѓ грамiць, чыкi-чыкi-чыкi-та!
  I вось чарговы бар'ер узялi савецкiя войскi. Яны нiбы генii баёѓ i боек!
  Аѓрора зрэшты таксама не простая. I дзейнiчае з агрэсiѓным нацiскам. Кiдае новыя i новыя i новыя сiлы пад колы Чырвонай армii.
  I рудая ваяѓнiца спявае:
  - Не спыняць мяне ворагi! Я скару прастор сусвету!
  I ѓ бой iдуць новыя, i новыя палiцы.
  Алег Рыбачэнка з радасцю праспяваѓ:
  Буяюць у шаленстве фрыцы,
  Рухаѓ наперад вораг палiцы...
  Але вар'ятаѓ арыйцаѓ -
  Рускiя сустрэнуць у штыкi!
  У скуру свiную ѓп'юцца,
  Будзе зрынуты вораг у прах -
  Рускiя люта б'юцца,
  Моц салдацкi кулак!
  I хлопчык ажыццяѓляе чарговы абыходны манеѓр, i бярэ войскi Аѓроры ѓ кольца.
  Ды дзяцюк шустры, слоѓ няма.
  Аѓрора булькнула:
  - Не, не буду я здавацца, а заѓсёды ѓмела бiцца!
  Алег Рыбачэнка пагадзiѓся:
  - Здавацца не будзем! Мы вас проста знiшчым!
  I вось савецкiя войскi зноѓ надыходзе. I ѓжо код жулiка фрыцам не дапамагае.
  Тады Аѓрора хiтра мяняе опцыю. I ѓ вайну на яе баку ѓступаюць Брытанiя i ЗША. Воiны гэтай армады ѓ бiтве панеслiся. I давай прасаваць непрыяцеля.
  Але савецкiя танкi IС-7 з яшчэ большай лёгкасцю знiшчаю "Шэрманы" i "Першынгi" ЗША, а таксама англiйскi танк "Чэрчыль".
  Самi пры гэтым не атрымлiваючы пашкоджанняѓ.
  Аѓрора прабурчала:
  - Ну, ты i чарцяня маленькае!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 3
  Воiны з дваццаць першага стагоддзя зноѓ сашчапiлiся з кiтайцамi сямнаццатага.
  Вельмi ѓжо шмат салдат у паднябеснай iмперыi. Яны цякуць сабе бясконцай ракой.
  Алег Рыбачэнка рубячы кiтайцаѓ мячамi, зароѓ:
  - Нiколi не саступiм!
  I ад босай нагi хлапчук паляцеѓ востры дыск!
  Маргарыта, ламаючы працiѓнiкаѓ, буркнула:
  - У свеце подзвiгу знойдзецца месца!
  I ад босы ножкi дзяѓчынкi разляцелiся атрутныя iголкi, дзiвячы кiтайцаѓ.
  Наташа таксама шпурнула босымi пальцамi ног, забойнае i завыла:
  - Нiколi не забудземся i не прабачым.
  I яе мячы прайшлiся ѓ млыне па кiтайцах.
  Зоя, рассякаючы непрыяцеляѓ, запiшчала:
  - За новы парадак!
  I ад яе босых ножак разляцелiся новыя iголкi. I што ѓ вока, што ѓ горла кiтайскiм салдатам.
  Ды вiдаць было, што ваяѓнiцы заводзяцца i лютуюць.
  Аѓрора сячы жоѓтых салдат, прапiшчала:
  - Наша жалезная воля!
  I ад яе босай нагi ляцiць новы, забойны падарунак. I падаюць жоѓтыя байцы.
  Святлана сячэ млынару, яе мячы як маланка.
  Кiтайцы валяцца як зрэзаныя снапы.
  Дзяѓчына кiдае iголкi сваiмi босымi ножкамi i пiшчыць:
  - За Расiю-матухну будзе перамагаць!
  Алег Рыбачэнка надыходзiць супраць кiтайцаѓ. Хлопчык-тэрмiнатар сячэ жоѓтыя войскi.
  I пры гэтым пальчыкi голых ножак пацана выкiдваюць iголкi з атрутай.
  Пацан раве:
  - Слава Будучай Русi!
  I ѓ руху раскройвае ѓсiм галовы i морды.
  Маргарыта таксама разбурае працiѓнiкаѓ.
  Яе босыя ножкi так i мiльгаюць. Кiтайцы гiнуць у вялiкiх колькасцях. Ваяѓнiца крычыць:
  - За новыя рубяжы!
  I тут дзяѓчынка як возьме i сячэ...
  Маса трупаѓ кiтайскiх салдат.
  А вось Наташа ѓ наступе. Сячэ сабе кiтайцаѓ i напявае:
  - Русь вялiкая i прамянiстая,
  Я дзяѓчынка вельмi дзiѓная!
  I ад яе босых ножак ляцяць дыскi. Якiя перапiлоѓваюць горлы кiтайцам. Ды вось гэта дзеѓка.
  Зоя ѓ наступе. Сячэ жоѓтых салдат з абедзвюх руку. Плюе з трубачкi. I кiдае босымi пальцамi ног забойныя iголкi.
  I пры гэтым спявае сабе:
  - Эх, дубiнушка ахнем,
  Эх, каханая самая пойдзе!
  Аѓрора, секчы кiтайцаѓ i вынiшчаючы жоѓтых салдат, вiскоча:
  - Увесь кудлаты i ѓ шкуры звярынай,
  На АМАП ён кiдаѓся з дубiнай!
  I босымi пальчыкамi ножак як запусцiць у супернiка, тое што заб'е i слана.
  А потым прапiшчыць:
  - Ваѓкадавы!
  Святлана ѓ наступе. Сячэ кромсая кiтайцаѓ. Босымi ножкамi па iх запускае прэзенты смерцi.
  Праводзiць мячамi млын.
  Раскрышыла масу байцоѓ i вiскоча:
  - Вялiкая будзе перамога!
  I зноѓ дзяѓчына ѓ дзiкiм руху.
  I яе босыя ножкi запускаюць смяротныя iголкi.
  Алег Рыбачэнка падскочыѓ. Пракруцiѓся хлопчык у сальта. Пасек масу кiтайцаѓ у скачку.
  Кiнуѓ босымi пальцамi ножак iголкi i пробулькал.
  - Славiцца мая прыгожая мужнасць!
  I зноѓ дзяцюк у бiтве.
  Маргарыта пераходзiць у наступленне. Крамае ѓсiх непрыяцеляѓ запар. Яе мячы страмчэй лопасцяѓ млына. I босыя пальчыкi ножак кiдаюць прэзенты смерцi.
  Дзяѓчынка ѓ дзiкiм надыходзе. Знiшчае жоѓтых воiнаѓ без цырымонiй.
  I падскоквае раз-пораз, i перакручваецца!
  I ляцяць ад яе прэзенты анiгiляцыi.
  А кiтайцы сабе падаюць мёртва. I цэлыя курганы з трупаѓ нагрувашчваюцца.
  Маргарыта пiшчыць:
  - Я ёсць амерыканскi каѓбой!
  I зноѓ яе босыя ножкi кiнуѓ iголку.
  А затым яшчэ i тузiн iголак!
  Наташа ѓ наступе таксама вельмi крутая.
  I босымi ножкамi кiдае, i з трубачкi плюецца.
  I крычыць на ѓсё горла:
  - Я зiготкая смерць! Вам застаецца толькi памерцi!
  I зноѓ красуня ѓ руху.
  Зоя штурмуе завал з кiтайскiх трупаѓ. I таксама ад яе босы ножак вылятаюць бумерангi знiшчэння.
  А жоѓтыя воiны ѓсё падаюць i падаюць.
  Зоя крычыць:
  - Басаногая дзеѓка, вас пераможа!
  I ад голай пятачкi дзяѓчыны ляцiць тузiн iголак. Якiя проста ѓ горла кiтайцам упiваюцца.
  Тым падаюць мёртва.
  А дакладней i зусiм мёртвыя.
  Аѓрора ѓ наступе. Разбурае жоѓтыя войскi. Яе мячы ѓ дзвюх рук нясуцца. I такая яна выдатная ваяѓнiца.
  Смерч праносiцца па кiтайскiх войсках.
  Дзяѓчына з рудымi валасамi раве:
  - Будучыня, утоена! Але будзе пераможным!
  I ѓ наступе красуня з агнязарнымi валасамi.
  Аѓрора ѓ дзiкiм экстазе раве:
  - Багi вайны ѓсё парвуць!
  I ваяѓнiца ѓ наступе.
  I яе босыя ножкi кiдаюць вельмi шмат вострых, атрутных iголкi.
  Святлана ѓ бiтве. I такая блiскучая i баявая. Яе голыя ножкi столькi ѓсяго забойнага выкiдваюць. Не чалавек, а смерць з валасамi бландынкi.
  А калi разыйдзецца, то ѓжо i не спынiш.
  Святлана спявае:
  - Жыццё не будзе мёдам,
  Та скачыце карагодам!
  Хай выканаецца мара -
  У раба мужчыну ператварае прыгажосць!
  I ѓ руху дзяѓчыны ѓсё больш i больш лютасьцi.
  Алег у наступе ѓсё паскараецца. Хлопчык б'е кiтайцаѓ.
  Яго босыя ножкi кiдаюць вострыя iголкi.
  Юны ваяѓнiк пiшчыць:
  - Шалёная iмперыя - усiх разарве!
  I зноѓ хлапчук у руху.
  Маргарыта бурная дзяѓчына ѓ сваёй актыѓнасцi. I малоцiць непрыяцеляѓ.
  Вось яна запусцiла голай ножкай, гарошынку з узрыѓчаткай. Тая iрване, i адразу сотню кiтайцаѓ уверх падкiне.
  Дзяѓчынка крычыць:
  - Перамога да нас усё роѓна прыйдзе!
  I правядзе млын мячамi.
  Вось паскорыла рухi Наташа. Дзяѓчына ссякае жоѓтых воiнаѓ. I пры гэтым гарлапанiць:
  - Перамога iмперыю Расiю чакае.
  I давай знiшчаць кiтайцаѓ узмоцненымi тэмпамi.
  Наташа гэта дзеѓка-тэрмiнатар.
  Не думае спыняцца i запавольвацца.
  Зоя ѓ наступе. Яе мячы нiбы наразаюць мясную салату. Дзяѓчына крычыць ва ѓсю глотку:
  - Наша выратаванне ѓ сiле!
  I таксама босыя пальчыкi ног такiя iголкi кiдаюць.
  I маса людзей з прабiтымi горламi, валяецца курганамi трупаѓ.
  Аѓрора шалёная дзяѓчынка. I ѓсiх разбурае нiбы гэта робат з гiперплазмы.
  Разнесла ѓжо нi адну сотню кiтайцаѓ. Але ѓсё павялiчвае тэмп. I ваяѓнiца яшчэ i раве.
  - Я непераможная такая! Самая ѓ свеце крутая!
  I зноѓ прыгажуня ѓ нападзе.
  I ад яе босых пальчыкаѓ ножак, вылятае гарошынка. I тры сотнi кiтайцаѓ разарваѓ магутны выбух.
  Аѓрора праспявала:
  - Вы не асмелiцеся нашу зямлю захоплiваць!
  Святлана таксама ѓ наступе. I не дае нi грама перадышкi. Дзiкае дзяѓчына-тэрмiнатар.
  I сячэ непрыяцеляѓ i кiтайцаѓ нiшчыць. I маса жоѓтых байцоѓ ужо завалiлася ѓ канаву i па дарогах.
  Шасцёрка разбушавалася. Наладзiла дзiкую бiтву.
  Алег Рыбачэнка зноѓ у баi. I прасоѓваецца махае абодвума мячамi. I хлапчук-тэрмiнатар праводзiць млын. Падаюць забiтыя кiтайцы.
  Маса трупаѓ. Цэлыя горы крывавых целаѓ.
  Хлапчуку прыгадваецца дзiкая стратэгiя. Дзе таксама разам змешвалiся конi i людзi.
  Алег Рыбачэнка пiшчыць:
  - Гора ад розуму!
  А грошай будзе цемра!
  I хлопчык-тэрмiнатар у новым руху. I яго босыя ножкi нешта возьмуць i кiнуць.
  Пацан-генiй зароѓ:
  - Майстар клас i фiрма "Адыдас"!
  Сапраѓды крутое i крутых атрымалася ѓяѓленне. А колькi забiтых кiтайцаѓ. I перабiлi жоѓтых байцоѓ самае вялiкае мноства з найвялiкшых.
  Маргарыта таксама ѓ баi. Разбурае жоѓтыя войскi i раве:
  - Вялiкi ѓдарны полк! Мы ѓсiх уганяем у труну!
  I яе мячы як рубануць па кiтайцах. Маса жоѓтых байцоѓ ужо завалiлася.
  Дзяѓчынка зароѓ:
  - Я пантэры нават страмчэй! Дакажыце, што ѓсiх лепш!
  I ад голай пяткi дзяѓчынкi як вылецiць гарошынка з магутнай узрыѓчаткай.
  I па непрыяцелю дзюбне.
  I возьме i разнясе частку працiѓнiкаѓ.
  А Наташа ѓ аѓтарытэце. I б'е супернiкаѓ, i сама нiкому спуску не дасць.
  Колькi кiтайцаѓ ужо перабiла.
  А яе зубкi такiя вострыя. А вочкi такiя сапфiравыя. Вось гэта дзеѓка - самы галоѓны кат. Хоць у яе ѓсе напарнiцы - каты!
  Наташа крычыць:
  - Шалёная я! Будзе вам пеня!
  I зноѓ дзяѓчына мячамi масу кiтайцаѓ зарубiць.
  Зоя ѓ руху i раскроiла шмат жоѓтых воiнаѓ.
  А ножкi босыя кiдаюць iголкi. Кожная iголка забiвае некалькi кiтайцаѓ. Вось гэта дзяѓчыны - рэальна прыгажунi.
  Аѓрора надыходзiць, i супернiц разбурае. I пры гэтым яшчэ не забывае прагарлапанiць:
  - Вам не пазбегнуць труны!
  I сваю зубы дзеѓка возьме i выскалiць!
  I рудая такая... Валасы веюць на ветры, нiбы пралетарскi сцяг.
  I ѓся лiтаральна зыходзiць гневам.
  Святлана ѓ руху. Вось раскроiла масу чэрапаѓ. Ваяѓнiца, якая скалiць зубкi.
  Паказвае язычок. А затым плюецца з трубачкi. Пасля чаго завывае:
  - Будзеце вы мёртвымi хлопцы!
  I зноѓ ад яе босых ножак ляцяць смяротныя iголкi.
  Алег Рыбачэнка скача i падскоквае.
  Басаногi хлопчык кучу iголак выпускае i спявае:
  - Адпраѓляемся ѓ паход, адчыняе буйны рахунак!
  Юны ваяѓнiк як належыць на вышынi.
  Гадоѓ яму ѓжо нямала, але ён выглядае дзiцем. Толькi вельмi ѓжо моцным i мускулiстым.
  Алег Рыбачэнка праспяваѓ:
  - Хай не па правiлах гульня - прарвемся фраера!
  I зноѓ ад яго босых ножак адляцелi смяротныя i паражальныя iголкi.
  Маргарыта з захапленнем праспявала:
  - Нiчога немагчымага няма! Веру, будзе свабоды свiтанак!
  Дзяѓчынка зноѓ кiнула забойным каскадам iголак па кiтайцах i працягнула:
  - Цемра сыдзе! Расквiтнеюць ружы траѓня!
  I ваяѓнiца як кiне босымi пальцамi ножак гарошынку, дык адразу ж тысяча кiтайцаѓ падляцела ѓ паветра. Ды войска паднябеснай iмперыi растае прама на вачах.
  Наташа ѓ бiтве. Скача нiбы кобра. Выбухае непрыяцеляѓ. I столькi гiне кiтайцаѓ.
  Дзяѓчына iхняя i мячамi, i гранамi на вугалi, i дзiдамi. I iголкамi.
  Пры гэтым яшчэ i раве:
  - Перамога веру, прыйдзе!
  I слава рускiх знойдзе!
  Босыя пальчыкi ножак кiдаюць новыя iголкi, прабiваючы супернiкаѓ.
  Зоя ѓ дзiкiм руху. Надыходзiць на кiтайцаѓ. Рассякае iх на дробныя кавалачкi.
  Ваяѓнiца кiдае босымi пальцамi iголкi. Прабiвае супернiкаѓ, i як зараве:
  - Поѓная наша перамога блiзкая!
  I праводзiць мячамi дзiкi млын. Вось гэта сапраѓды дзеѓка як дзеѓка!
  А вось кобра Аѓрора перайшла ѓ наступ. Вось гэта баба - усiм кашмарам кашмар.
  I калi ѓсячэ, дык значыць усячэ.
  Пасля чаго рудая возьме i заспявае:
  - Раскрыю ѓсе чэрапа! Я вялiкая мара!
  I вось яе мячы ѓ дзеяннi i рассякаюць мяса.
  Святлана таксама пераходзiць у наступ. Няма ѓ гэтай дзяѓчыны тармазоѓ. Як пасячэ, так маса трупаѓ завалена.
  Бландынка-тэрмiнатар раве:
  - Як будзе добра! Як будзе добра - я гэта ведаю!
  I вось ляцiць ад яе забойная гарошынка.
  Алег зноѓ сотню кiтайцаѓ, пранёсшы метэарам, зрэжа. I яшчэ бомбу возьме i кiне.
  Невялiкая памерамi, але забойчая яна...
  Як разарве на дробныя абрыѓкi.
  Хлопчык-тэрмiнатар завыѓ:
  - Бурная маладосць страшных машын!
  Маргарыта зноѓ такое зробiць у бiтве.
  I ссячэ масу жоѓтых байцоѓ. I прасякае вялiкiя прасекi.
  Дзяѓчынка вiскоча:
  - Ламбада - наш танец на пяску!
  I ѓрэжа з новай сiлай.
  Наташа ѓ наступе яшчэ люцей. Так малоцiць кiтайцаѓ. Не вельмi iм супраць такiх дзяѓчат выстаяць.
  Наташа ѓзяла i праспявала:
  - Бег на месцы агульны якi прымiрае!
  I ваяѓнiца такiм каскадам удараѓ вылiлася па супернiках.
  I яшчэ босымi ножкамi дыскi кiдае.
  Вось млын правяла. Маса галоѓ жоѓтай армii адкацiлася.
  Баявая прыгажуня яна. Лупiць сабе такую жоѓтую армаду.
  Зоя ѓ руху, усiх руйнуе пагалоѓна. I яе мячы, нiбы нажнiцы смерцi.
  Дзяѓчына проста хараство. I яе босыя ножкi кiдаюць вельмi атрутныя iголкi.
  Дзiвяць супернiкаѓ. Прабiваюць iм горла i робяць труны.
  Зоя ѓзяла i прапiшчала:
  - Калi ѓ кране няма вады...
  Наташа прагарлапанiла з захапленнем:
  - Значыць, вiнаватая ты!
  I босымi пальцамi ног як кiне тое, што забiвае капiтальна. Вось гэта сапраѓды дзяѓчына з дзяѓчын.
  I ад яе голых ножак як праляцiць лязо. I ѓразiць масу байцоѓ.
  Аѓрора ѓ руху. Iмклiвая i непаѓторная ѓ сваёй красе.
  Якiя ѓ яе яркiя валасы. Нiбы пралетарскi сцяг лунаюць. Вось гэта дзяѓчына - iсная мегера.
  А сячэ супернiкаѓ - быццам нарадзiлася з мячамi ѓ руках.
  Рудая, чортавая шэльма!
  Аѓрора ѓзяла i прашыпела:
  - Бычыная будзе галава - не звар'яцець байцам!
  I вось яна зноѓ раскрышыла масу байцоѓ.
  Алег Рыбачэнка буркнуѓ:
  - Тое, што трэба! Вось гэта дзеѓка!
  Маргарыта, кiнуѓшы босай ножкай кiнжал, пацвердзiла:
  - Вялiкая i класная дзяѓчына!
  Аѓрора з гэтым ахвотна пагадзiлася:
  - Я ваяѓнiца, што загрызе любога!
  I зноѓ босымi пальчыкамi ножак запусцiць забойнае.
  Святлана ѓ бiтве не саступае супернiкам. Не дзяѓчына, а скончыць полымя.
  I вiшча:
  - Якое неба блакiтнае!
  Аѓрора, выпусцiѓшы босай ножкай лязо, пацвердзiла:
  - Мы не прыхiльнiкi разбою!
  Святлана, рассякаючы непрыяцеляѓ, прачырыкала:
  - На дурня не патрэбен нож....
  Зоя пiскнула, кiдаючы iголкi босымi, загарэлымi ножкамi:
  - Яму з тры кораба нахлусiш!
  Наташа, секчы кiтайцаѓ, дадала:
  - I рабi з iм за грош!
  I ваяѓнiцы возьмуць i падскочаць. Такiя яны крывавыя i стромкiя. Наогул у iх маса рызыкi.
  Алег Рыбачэнка ѓ баi глядзiцца - вельмi нават стыльна.
  Маргарыта праспявала:
  - Удар моцны, а цiкавасць у хлопца...
  Хлопчык-генiй запусцiѓ нагой нешта накшталт шрубы верталёта. Зрэзаѓ пару сотняѓ галоѓ i ѓ кiтайцаѓ i пiскнуѓ:
  - Цалкам спартовы!
  I абодва - хлопчык i дзяѓчынка ѓ поѓным ажуры.
  Алег, секчы жоѓтых салдат, пробулькал:
  - I будзе вялiкая перамога за намi!
  Маргарыта ѓ адказ прашыпела:
  - Мы ѓсiх забiваем - босымi нагамi!
  Дзяѓчынка i сапраѓды такi вось актыѓны тэрмiнатар.
  Наташа ѓ наступе праспявала:
  - На святой вайне!
  I запусцiла ваяѓнiца востры дыск-бумеранг. Той праляцеѓ па дузе, ссек масу кiтайцаѓ.
  Зоя дадала, працягваючы знiшчэнне:
  - Будзе наша перамога!
  I ад яе босых ножак паляцелi новыя iголкi. I ѓразiлi масу байцоѓ.
  Дзяѓчына-бландынка выдала:
  - Ставiм супернiку мацюк!
  I паказала мову.
  Аѓрора махаючы нагамi, i кiдаючы свастыкi з вострымi бакамi, булькнула6
  - Сцяг iмперскi наперад!
  Святлана ахвотна пацвердзiла:
  - Слава загiнуѓшым героям!
  I дзяѓчаты хорам загарлапанiлi, крышачы кiтайцаѓ:
  - Нас нiхто не спынiць!
  I вось ляцяць ад босых ножак ваяѓнiц дыск. Iрвецца мяса.
  I зноѓ вый:
  - Нас нiхто не пераможа!
  Наташа падляцела ѓ паветра. Распарола працiѓнiкаѓ i выдала:
  - Мы ёсць ваѓчыцы, смажым ворага!
  I ад яе босых пальчыкаѓ як вылецiць вельмi нават забойны дыск.
  Дзяѓчына нават перакруцiцца ѓ экстазе.
  А потым буркне:
  - Пятачкi нашы любяць агонь!
  Ды дзяѓчыны па-сапраѓднаму сэксуальныя.
  Алег Рыбачэнка прабулькаѓ:
  - Ох, рана, дае ахова!
  I падмiргнуѓ ваяѓнiцам. Тыя ѓ адказ смяюцца i скаляць зубкi.
  Наташа секла кiтайцаѓ i пiшчала:
  - У нашым свеце няма радасцi, без барацьбы!
  Хлапчук запярэчыѓ:
  - Часам i барацьба не ѓ радасць!
  Наташа пагадзiлася:
  - Калi няма сiл то так...
  Але мы ваяѓнiцы заѓсёды здаровыя!
  Дзяѓчына кiнула босымi пальцамi ног у супернiка iголкi i праспявала:
  - Салдат заѓсёды здаровы,
  I да подзвiгу гатовы!
  Пасля чаго Наташа зноѓ секанула непрыяцеляѓ.
  Зоя вельмi iмклiвая краля. Вось цэлую бочку ѓ кiтайцаѓ запусцiла. I разарвала з аднаго выбуху пару тысяч.
  Пасля чаго прапiшчала:
  - Не спынiцца, нашы пяткi зiхацяць!
  I дзяѓчына ѓ баявым ажуры!
  Аѓрора ѓ бiтве таксама не слабая. Так малоцiць кiтайцаѓ. Нiбы са снапа ланцугамi выбiвае.
  I секчы працiѓнiкаѓ - спявае:
  - Сцеражыся будзе карысць,
  Будзе ѓвосень пiрог!
  Рудая чартоѓка i сапраѓды арэ ѓ бiтве, нiбы чорцiк у табакерцы.
  А вось Святлана як б'ецца. I ад яе кiтайцам дастаецца.
  I калi яна ѓрэжа, так i ѓрэжа.
  Ад яе крывавыя пырскi вылятаюць.
  Святлана жорстка заѓважыла, калi ад яе босай ножкi паляцелi пырскi металу, што расплаѓляе чэрапа.
  - Слава Расii, вельмi нават слава!
  Танкi рвуцца наперад...
  Дывiзiя ѓ чырвоных кашулях -
  Вiтае рускi народ!
  Вось дзяѓчаты за кiтайцаѓ узялiся. Так iх рассякаюць i рэзаюць. Не ваяѓнiцы, а рэальна пантэры, якiя сарвалiся з ланцуга.
  Алег у баi i атакуе кiтайцаѓ. Б'е iх без жалю i верашчыць:
  - Мы як быкi!
  Маргарыта, крышачы жоѓтае войска, падхапiла:
  - Мы як быкi!
  Наташа ѓзяла i завыла, рассякаючы жоѓтых байцоѓ:
  - Хлусiць не з рукi!
  Зоя разрывала кiтайцаѓ, пiскнула:
  - Не з рукi!
  I таксама возьме i выпусцiць зорачку босай нагой.
  Наташка ѓзяла i запiшчала:
  - Тэлевiзар наш гарыць!
  I ад яе голенькай ножкi ляцiць забойны пучок iголак.
  Зоя, таксама круша кiтайцаѓ, пiскнула:
  - Наша сяброѓства маналiт!
  I зноѓ такое кiдае, што ва ѓсе бакi колы расплываюцца. Вось гэта дзеѓка - чыстае знiшчэнне супернiкаѓ.
  Дзяѓчына босымi пальчыкамi ножак возьме i запусцiць тры бумерангi. А трупаѓ ад гэтага стала яшчэ больш.
  Пасля чаго прыгажуня выдасць:
  - Не дамо ворагу лiтасцi! Будзе труп!
  I зноѓ ад босай пяткi адлятае забойнае.
  Аѓрора таксама цалкам лагiчна заѓважыла:
  - Толькi не адзiн труп, а шмат!
  Пасля таго дзяѓчына ѓзяла i басанож прайшлася па крывавых лужынах. I шмат перабiла кiтайцаѓ.
  I як прараве:
  - Маса забойства!
  I вось дзюбне галавой па кiтайскiм генерале. Зламае яму чэрап i выдасць:
  - Банзай! Патрапiш у рай!
  Святлана вельмi лютая ѓ наступе пiшчыць:
  - Не будзе вам лiтасцi!
  I ад яе босых пальчыкаѓ адлятае тузiн iголак. Як яна ѓсiх прабiвае. I вельмi нават ваяѓнiца iмкнецца, паразразаць, i перабiць.
  Алег Рыбачэнка пiшчыць:
  - Слаѓны молат!
  I хлопчык таксама босай ножкай кiдае такую крутую зорку ѓ выглядзе свастыкi. Мудрагелiсты гiбрыд.
  I маса кiтайцаѓ завалiлася.
  Алег прароѓ:
  - Банзай!
  I хлапчук зноѓ у дзiкiм нападзе. Не, у iм проста клекоча сiла, i булькаюць вулканы!
  Маргарыта ѓ руху. Усiм распарэ жываты.
  Дзяѓчынка ножкай выкiне паѓсотнi iголак зараз. I маса забiтая рознага роду непрыяцеляѓ.
  Маргарыта праспявала ѓ плане бадзёрасцi:
  - Раз, два! Гора не бяда!
  Сумаваць не трэба нiколi!
  Вышэй нос i хвост трымай трубой.
  Ведай што верны сябар заѓсёды з табой!
  Вось такая яна агрэсiѓная кампанiя. Дзяѓчынка як лупне i выгукне:
  - Прэзiдэнт-цмок стане трупам!
  Наташа ѓ баi проста тэрмiнатар нейкi. I рыкаючы прабiла:
  - Банзай! Хутчэй за атрымлiвай!
  I ад яе босай ножкi адляцела граната. I па кiтайцах як цвiкоѓ. I разнясе.
  Вось гэта ваяѓнiца! Усiм ваяѓнiцам - ваяѓнiца!
  Зоя таксама ѓ наступленнi. Такая лютая краля.
  I ѓзяла i пробулькала:
  - Бацька наш - сам Белы Бог!
  I сячэ па кiтайцах трайны млын!
  А Аѓрора зароѓ у адказ:
  - А мой Бог - чорны!
  Сапраѓды рыжуха - гэта само ѓвасабленне падступства i подласцi. Для ворагаѓ зразумела. А для сяброѓ яна душка.
  I як босымi пальцамi ножак возьме i кiне. I масу завалiся воiнаѓ паднябеснай iмперыi.
  Рудая пракрычала:
  - За намi Расiя i чорны Бог!
  Ваяѓнiца з вельмi вялiкiм баявым патэнцыялам. Няма пад такую лепш i не совацца.
  Аѓрора прашыпела:
  - Усiх здраднiкаѓ сатрэм у парашок!
  I падмiргне напарнiцам. Ды гэтая агнязарная дзеѓка - не зусiм тое, што можа даць спакой. Хiба што спакой смяротны!
  Святлана, круша непрыяцеляѓ, выдала:
  - Чаргой вас скiнем!
  Аѓрора пацвердзiла:
  - Усiх заб'ем!
  I ад яе босы ножак, зноѓ ляцiць прэзент татальнай анiгiляцыi!
  Алег праспяваѓ у адказ:
  - Будзе поѓны банзай!
  Аѓрора, раздзiраючы кiтайцаѓ голымi рукамi, секчы iх мячамi, i кiдаючы iголкi босымi пальцамi ног, выдала:
  - Карацей кажучы! Карацей кажучы!
  Наташа, руйнуючы жоѓтых ваяроѓ, пiскнула:
  - Карацей кажучы - банзай!
  I давай секчы супернiкаѓ з дзiкай разлютаванасцю.
  Алег Рыбачэнка рассякаючы працiѓнiкаѓ, выдаѓ:
  - Гэты гамбiт ёсць не кiтайскi,
  А дэбют паверце тайскую!
  I зноѓ ад босай ножкi хлопчыка паляцеѓ востры, рэжучы метал дыск.
  Маргарыта, секчы воiнаѓ паднябеснай iмперыi, праспявала:
  - А каго ѓ баi знойдзем,
  А каго ѓ баi знойдзем...
  З тым жартаваць не станем -
  На часткi разарвем!
  На часткi разарвем!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 3.
  Пасля збiцця кiтайцаѓ можна крыху i перадыхнуць. Але нажаль не занадта паспяваеш паслабiцца.
  Новыя жоѓтыя арды напаѓзаюць.
  Алег Рыбачэнка iх зноѓ сячэ, i раве:
  - На святой вайне - рускiя не прайграюць!
  Маргарыта кiдае босымi пальчыкамi ножак смяротныя прэзенты i пацвярджае:
  - Нiколi не прайграюць!
  Алег хацеѓ нешта яшчэ сказаць...
  Але вось iх часова перанесла загавор ведзьмы ѓ iншую субстанцыю.
  I Алег Рыбачэнка стаѓ пiянерам у адным з нямецкiх лагераѓ. I з iм перамясцiлася i Маргарыта.
  Ну не ѓвесь час з кiтайцамi секчыся.
  - Слава Радзiме! - Паѓтарыѓ пiянер Алег Рыбачэнка выгук, i моѓчкi, стрываѓ удар па плячах, хоць ён прыйшоѓся сапраѓды па адным з мiнулых апухлых рубцоѓ. А ад другога i зусiм рассяканне - палiлася крывiшчы! Маргарыта здзiѓлена i ѓдзячна паглядзела на Алега Рыбачэнку i пра нешта яго спытала на англiйскай. Вундэркiнду Алегу Рыбачэнку падумалася - напэѓна, пытаецца зноѓ, што я бачыѓ у сне - цi ёсць сiнхроннасць? Хлапчук усмiхнуѓся ѓ адказ сястры па зброi i павёѓ даволi шырокiмi для дзесяцiгадовага ѓзросту плячыма. Вiдаць, Маргарыта зразумела, што Алег Рыбачэнка проста хацеѓ паказаць, што не здаѓся i сам не зразумеѓ, што пасунула яго прагарлапанiць у стылi пралетарскага кiно.
  Ды i не толькi яго, а яшчэ гэтага худзенага, нагала стрыжанага Марата Казея. Але падбадзёрвальна падмiргнуѓшы кiѓнула мужнаму хлапчуку...
  Алег Рыбачэнка раптам пакрыѓдзiѓся i, здушыѓшы боль у голасе, заѓважыѓ:
  - Бравада гэта ѓсё!
  Маргарыта шэптам запярэчыла:
  - Не не бравада! Гэта як сказаць - слова паражае багнетам!
  Алег сур'ёзна заѓважыѓ:
  - Лепш забiць аднаго фашыста, чым праклясцi сотню фрыцаѓ!
  Падняѓся шум, роѓ матораѓ i гам, вершнiкi з СС i лекараѓ-катаѓ - саскоквалi долу, рассядльвалi сваiх больш падобны на мутантаѓ, чым коней - жывёл. Палоннiц пасадзiлi на траву - ланцужком. Праверылi кайданы: так яны аказалiся шчыльна скаваныя. I Алег Рыбачэнка не надта здзiвiѓся, убачыѓшы, як менавiта да яго падышоѓ адзiн з малодшых эсэсаѓцаѓ-урачоѓ. Па-нямецку груба сказаѓ - дзiцяня прымата ѓставай - пхаючы пiянера-хлапчука наском мяккага бота ѓ сцягно або нават крыху вышэй, па нырках. Алег Рыбачэнка напружыѓся... i тут умяшалася крутая Аѓрора. Вогнезарная д'ялiца (Так яе празвалi ѓ войсках з ненатуральнага i яркага рудага колеру валасоѓ i нежаночай цягавiтасцi i сiлы!) нешта насмешлiва растлумачыла - i гэтая насмешка была не над Алегам. Вiдаць, яе адчуѓ i фашысцкi доктар! Гiтлеравец ударыѓ Аѓрору ѓ мускулiстае плячо нагой. Тая толькi хiхiкнула. Тады фашыст ударыѓ з развароту, рэзка перакулiѓшы на дзёрзкую дзяѓчынку гнуткую спiну. Алега ад узварушэння тузанула ѓбок. Аѓрора тут жа села зноѓ i моѓчкi, паказала скаваныя рукi. Тоѓсты прафесар паклiкаѓ малодшага паплечнiка, i той нечакана панурыѓся. Потым зламаѓ галiнку сухога верасу, паказаѓ Алегу Рыбачэнку. Памахаѓ перад носам - хлапчук мiжволi адхiснуѓся. Доктар-фашыст зноѓ зрабiѓ выгляд, як бярэ бярэма, матнуѓ галавой, зрабiѓ нейкi дзiѓны рух. Не зразумець, як быццам эсэсавец лыжкай есць...
  Алег Рыбачэнка раззлавана бразнуѓ па-нямецку:
  - Вы што чалавечымi словамi гаварыць не можаце.
  Фрыц вылупiѓся: недачалавек, ведае язык расы спадароѓ?
  Юны Рыбачэнка-малодшы зразумеѓ, што дарма выдаѓ сябе, раскрыѓ тое, што лепш трымаць у сакрэце, але... Слова не верабей - выпусцiш, не зловiш. Праѓда, тоѓсты лекар бамбiза напусцiѓ на сябе абыякавы выгляд, слова забiѓ вымаѓленую хлапчуком нямецкую фразу. Зноѓ паѓтарыѓ ранейшы жэст i паказаѓ складзены ахапак.
  I Алег Рыбачэнка зразумеѓ - пасылаюць яго як слугу за дровамi...
  Атрымлiваць пабоi зноѓ пасля ганарлiвай адмовы не хацелася. Ды i шанц упускаць нiяк нельга.
  Што ж, а чаго з сябе гонар цэнтурыёна цi дакладней патрыцыя ламаць. Думка аб уцёках, зразумела, прыйшла - прыспела адразу, як толькi пстрыкнулi пад вялiкiм ключом цяжкiя кайданкi. Хоць можа больш лагiчна сказаць, што яна наогул не сыходзiла! Але аказалася думка падобная на перапалоханага труса, якi бяжыць у святле фар, не ведаючы, што ѓжо, у сутнасцi, злоѓлены. А яшчэ - як толькi Алег Рыбачэнка адышоѓ ад стаянкi - хлопчык убачыѓ, што следам iдзе пярэварацень-воѓк. Адзiн з тых дзiѓных прывучаных мутантаѓ што ахоѓваюць калону прыгнаную СС. Пры гэтым нiхто з канвою ѓ бок басанога хлапчука, якi спешна караскаецца па асыпцы, дэманстратыѓна не глядзiць. Хаця Алег Рыбачэнка i адчуваѓ, што, хутчэй за ѓсё прыхаваная камера здымае яго рухi. Нават дзiѓна, наколькi фрыцы тэхнiчна рушылi наперад. Калi нашыя не адкажуць годна, то дрэнна будзе.
  Камянiсты асып балюча калола ѓжо паджылую падэшву безабаронных дзiцячых ног. Моцна збiтыя ступнi ѓжо пачалi грубець, але гэта працэс даволi балючы, калi ты ступаеш на вострыя камянi. Алег цiха вохкаѓ, iмкнучыся не паказаць, што яму балюча i не глядзець на iзноѓ якая праступiла кроѓ. Але тут яго нiбы захлiснула цунамi невытлумачальнага.
  Страх iмгненна, прычым не вытлумачальна, пазбавiѓ хлапчука-пiянера ѓласных думак i жаданняѓ. Толькi захацелася павярнуцца ѓ бок пярэваратня(?). Пад позiркам нечалавечых вачэй нацыскай звяругi Алег Рыбачэнка мiжволi заледзянеѓ i застыѓ. Але тут жа свежага пiянера абдало палаючым запалам, i хлопчык заварушыѓся, як аѓтамат з завода. Наламаѓ якiя раслi ѓ расколiнах, яшчэ не зазелянелыя пасля зiмы, сухiя Стволiкi бярозак i кiпарысаѓ - шмат, ледзь дацягнуць. Склаѓ у вялiкi, празрысты мяшочак, адвалок, не адрознiваючы дарогi да стаянкi.
  Алег Рыбачэнка падчас шляху адчайна спрабаваѓ перамагчы якi пазбаѓляе мужнасцi жах. Пiянер-выдатнiк ён цi не! Але гэтая нагадвала спробу няѓмелага плыѓца ѓтрымацца на вадзе. То вынырне, то зноѓ захлiствае...
  Воѓк-пярэварацень iшоѓ за iм: час ад часу, спыняючыся i прынюхваючыся да босых слядоѓ, што пакiдалi хлапчука.
  Пiянер-генiй адчуѓ палёгку ад хвалi жаху толькi, калi вярнуѓся ѓ размяшчэнне лагера.
  Гнюсныя нелюдзi-фашысты на Алега Рыбачэнку, здаецца i не глядзелi. Хоць насамрэч пара эсэсаѓцаѓ не спускала погляду. Толькi калi ён склаѓ прынесенае, старшы доктар-кат, зiрнуѓшы мелькам, перакiнуѓ хлапчуку нешта... эге! Алег канчаткова прыйшоѓ у сябе. Прагна схапiѓ, думаючы, што можа за працу выдалi шакаладку цi чагосьцi звыш пайкi. I вылупiѓся - ляжалi, крэмень i крэсiва. Крэмень аказаѓся, хутчэй за ѓсё, кварцам. А крэсiва - падобна на кавалак напiльнiка. Як усiм гэтым карыстацца - развiты пiянер Алег у тэорыi ведаѓ i нават з цiкавасцю, таксама як Рабiнзоны Палесся паспрабаваѓ бы... калi б не дзiѓныя акалiчнасцi.
  Алег пакратаѓ нагой адсырэлыя галiны, потым рукой i пакруцiѓ галавой.
  - Труць... - Цiха сказаѓ па-руску пiянер, нечакана кашлянуѓ i паѓтарыѓ. - Труць патрэбен. - I з цяжкасцю ѓтрымаѓся ад пераходу на нямецкую прамову. - Так не загарыцца.
  Алег паглядзеѓ на iх... Незразумела, навошта фрыцам, у якiх ёсць i запальнiцы i запалкi i, напэѓна нават з сабой агнямёт - гэты дзедаѓскi спосаб атрымання агню спатрэбiѓся. Жадаюць праверыць кемлiвасць пiянераѓ. Робяць замеры разумовага развiцця савецкага чалавека? Або, трывiяльна здзекуюцца над палонным хлапчуком? Хто iх зразумее гэтыя нiбы з iншай планеты!
  Гiтлераѓцы пераглянулiся, выскалiлiся. Самым дзiѓным i... i жудасным для Алега Рыбачэнкi тое, што ѓ асобы ѓ iх аказалiся не злыя, не жорсткiя, нават не насмешлiвыя няма! Вельмi цiкаѓныя нiбы разглядаюць дзiѓнага звярка, асаблiва яркая цiкавасць прапiсаны ѓ старэйшага прафесара нiбы наѓмысна якi зняѓ акуляры. Абыякавасцi нi кроплi, так цiкава - як навукоѓцы сочаць за эксперыментам.
  Алег Рыбачэнка паѓтарыѓ шэптам, iмкнучыся справiць з хваляваннем у голасе:
  - За зiму ѓсё адсырэла! Не пойдзе!
  У вачах хутчэй найгранае, чым шчырае неразуменне, але зноѓ без злосцi. Але потым адзiн з маладых - не той, якi раскоѓваѓ Алега - бурчаѓ, устаѓ, пацягнуѓся, пацёр пад смех астатнiх эсэсаѓцаѓ, адбiты аб сядло зад... Алега не занадта здзiвiла, што частка немцаѓ выкарыстоѓвае для перамяшчэння коней - гаручае дэфiцыт. Хаця ж чамусьцi паѓзуць за iмi транспарты? Нацыст-вораг прынёс ад складзеных сёдлаѓ каробку, з якой дастаѓ нешта... Пiянер падумаѓ, што вату, але не. Аддалена падобна на камяк з тонкiх нiтак. Алег Рыбачэнка, узяѓшы гэта ѓ рукi, зразумеѓ - сухi мох.
  Зноѓ пiянера-вундэркiнда здзiвiла, чаму гэта фрыц, ды яшчэ лекар траву ѓ запашцы цягае... Можа гэта мох не так ужо i просты?
  Ну, хопiць думаць, галава балiць. Трэба здавацца - прасцей i дурней, чым ты ёсць. Як нi дзiѓна, але трут заняѓся адразу - Алег не ѓдараѓ крэменем аб крэсiва, а плаѓна скраб (дзесьцi чытаѓ) - i iскры сыпалiся градам. А складаць вогнiшчы (цяпер ён склаѓ звычайны "будан") ён умеѓ ужо некалькi гадоѓ, большую частку жыцця. Неѓзабаве агонь заскакаѓ на ѓсю моц - бяроза добра гарыць i сырая. Тут маладыя канваiры з СС ажывiлiся, сталi ѓганяць у зямлю па баках вогнiшча металiчныя стаякi.
  А ѓ Алега Рыбачэнкi пайшла кругам галава, нешта надзвычай з'едлiвае запаѓзло ѓ нос i маментальна адключыла прытомнасць ад рэальнасцi. Затое зараз накацiла ѓзрушаючае па рэалiстычнасцi бачанне.
  Нават асоба дзiцяцi змянiлася, ён сябе ѓяѓляѓ няшчаснай сiроткай, пры жывых бацьках. Прычым, тата з мамай не кiнулi няма - пазбавiлi продкаѓ правоѓ за даѓгi i адправiлi хлапчука ѓ папраѓчы, турэмны прытулак. Без вiны, але калi твае бацькi завiнавацiлiся, то i ты па судовым рашэннi ѓ дыктатарскай, касмiчнай iмперыi - злачынец-малалетка.
  Прытулак для дзяцей размяшчаѓся ѓ прамысловым раёне сталiцы i сапраѓды нагадваѓ турму. Усюды рашоткi, камеры-баракi. Алег Рыбачэнка ѓ рэалiстычным бачаннi начаваѓ на драѓляных дрэнна абструганых нарах. Побач ляжалi iншыя хлапчукi, як з роду людзей так i iншапланецяне. Нiякiх коѓдраѓ, матрацаѓ, падушак, натруджанае i нярэдка збiтае цела ляжыць на голым дрэве. Прычым на ноч нагу прыкоѓваюць за ланцуг, каб не збеглi. У камеры дзяцей каля сотнi, вельмi душна, целы потныя, збiтыя побач у куце параша, няма нават каналiзацыi. I гэта ѓ Дзяржаве, чые зоркалёты барозняць прасторы галактыкi, а сцягi вянчаюць дзясяткi тысяч населеных мiроѓ! Зрэшты, хлопцы iмкнуцца справiць патрэбу на вулiцы, прыкладна дзве трацiны сутак у iх займае праца. Самай цяжкай лiчыцца ѓ цэху, пыльная i нудная. Ад яе жудасна стамляецца спiна i рукi, а перад вачыма пачынае "глючыць", аперацыi простыя, але працаёмкiя патрабуюць паѓтораѓ. Больш прыемная праца, на свежым паветры ѓ полi цi на будоѓлi. Дзяцей каб яны менш стамлялiся i атрымлiвалi разрадку, iмкнуцца чаргаваць на розных працоѓных працэсах. Але ѓсё роѓна цела балiць, многiя хлопчыкi, у прытулку - людзей амаль палова стаяць у сне.
  Алег Рыбачэнка нервова варочаецца, ланцуг звiнiць, кольца расцерла да крывi нагу. Гучыць сiрэна, гэта значыць уздым, на працу. Дзiцячае цела яшчэ не адпачыла, iншыя хлапчукi - голыя чалавечай расы i касматыя атожылкi iншых мiроѓ з працай паднiмаюцца. Назапашаная за месяцы рабства стомленасць аддаецца тупым болем у цяглiцах. Ланцугi, якiмi кiруе ѓмантаваны чып, злятаюць з ног аѓтаматычна, яны зроблены з вельмi трывалага сплава, якi немагчыма перапiлаваць. З'яѓляюцца наглядчыкi, гучаць грозныя вокрыкi.
  Хлапчукоѓ вядуць мыцца, гэта не зойме шмат часу, вада з бачкоѓ iржавая. Алег Рыбачэнка палошча рот, плюхае каб змыць пот. У камеры няма вентыляцыi, i сон прапахлае потым памяшканнi не ѓ стане асвяжыць. Пасля чаго iх вядуць на сняданак, ёсць даводзiцца стоячы, крэслы малалетнiм зэкам няма чаго. Кормяць хлебам i сiласом, мяса дарагое i дзецям не пакладзена, так што аддаюць перавагу сплаѓляць падножны корм. Зрэшты, конь вегетарыянка, а як працуе, у той час драпежнiкi паеѓшы мяса, кладуцца спаць. Побач з Алегам яго сябар Цiмур. Iм абодвум гадоѓ у гэтым бачаннi дакладней iншай рэальнасцi па дванаццаць, узрост для моцных хлопчыкаѓ пераломны, калi вельмi цяжка змiрыцца з рабскай доляй.
  Цiмур, папiваючы крапiѓны сок у дрэнна вымытай шкляначцы, са стогнам вымавiѓ:
  - I што зноѓ на працу ѓ гэты цэх! Я не хачу!
  - Так i не хачу стаяць i дзесяць тысяч разоѓ паѓтараць адно i, таксама рух. - Адказаѓ, лаючыся ад непрыемных успамiнаѓ, Алег Рыбачэнка.
  - Можа, папросiмся на палявыя работы! - Цiмур летуценна паглядзеѓ на неба, дзе на гэтай планеце свяцiла адразу тры зоркi. - У прыватнасцi карасi-персiкi прыбiраць. Яны такiя смачныя, асаблiва тыя, што з залацiстымi плаѓнiкамi, а як наглядчык прагна не глядзiць усё роѓна сёе-тое сарваць можна, i ѓ рот.
  Алег Рыбачэнка цяжка ѓздыхнуѓ:
  - Я б таксама ѓпадабаѓ менавiта такую на ѓлоннi ласкавай прыроды працу. - I тут увасобленаму пiянеру стала весялей. - Робата-назiральнiка можна падмануць, тут ужо большую частку сачыльнага абсталявання раскрылi!
  Сняданак скончаны, i iх вядуць на разводку...
  Дзяцей будуюць на пляцы, хлопчыкi чалавечага роду iмкнуцца трымацца разам, иногалакты трымаюць строй па росце. Iх падзяляюць на атрады паводле ѓзросту i памеру. Тут хлапчукi ад пяцi да шаснаццацi гадоѓ, а гэтак жа касматыя i ѓ лускi малалеткi прадстаѓнiкi iншых мiроѓ.
  Аб'ядноѓвае iх толькi адзенне, цi дакладней яе амаль поѓная адсутнасць, толькi адны шорцiках з iндыфiкацыйным нумарком на хлапчуках.
  Да iх iмперыя адносiцца па прынцыпе, больш выцiснуць для сябе карысцi, з тых, хто перастаѓ лiчыцца грамадзянiнам! Эканомiя ва ѓсiм, на вопратцы, абутку, зрэшты, некаторыя хлопчыкi i ѓ свабодным жыццi, нiколi не ведалi чаравiкаѓ.
  Затое палкамi i гумовым стэкам па босых пятках атрымлiвалi нярэдка. Галовы голеныя, раз на два тыднi лазня, дзе iх шпараць. Потым тупой машынкай тут жа згольваюць, тое не шмат што паспела адгадуй. Дзецюкi маршыруюць босымi нагамi па вострых камянях. Калi Алегу гэта звыкла i яго агрубелая ступня не адчувае болi, то самыя маленькiя дзеткi збiваюць сабе пяткi i голыя пальчыкi да крывi.
  Уся ахова складаецца з iншапланецян якiя прадстаѓляюць самыя жорсткiя ѓ сусвеце расы, толькi начальнiк прытулку пажылая фраѓ Понтус, глядзiць сваiмi зверскiмi вачамi садыста.
  Тыгра-насарог, якi выконвае ролю наглядчыка, дае даручэннi, дзе хто сёння будзе працаваць, дакладней укалываць да страты прытомнасцi. Алег, апусцiѓшы кашчавыя, плечы, глядзiць на другую палову двара. Тамака дзяѓчынкi, ад маленькiх да амаль дарослых. Апранутыя як жабракi ѓ дзiравы рыззё з самага грубага палатна. Твары высмаглыя, вочы здаюцца вялiкiмi i сумнымi. Рубiшча кароткае, з-пад яго вiдаць худыя, але жылiстыя ногi. Дзяѓчынкi таксама босыя i ѓсё без выключэння галiѓ нагала. Гэта мабыць зроблена, для таго каб iх прынiзiць, лiшнi раз паказаць, што яны нiшто. А бо тут зусiм не злачынцы сабраны - няшчасныя кiнутыя дзецi.
  Вось аб'яѓляюць, што групе хлапчукоѓ iсцi ѓ швейны цэх, на працу самага нуднага i знясiльваючага профiлю. Тут Цiмур не вытрымлiвае i крычыць з надрывам:
  - Я не хачу так працаваць! Пашлiце мяне на плантацыi цi ѓ сад.
  Хлапчукi замерлi, загарэлыя, худыя целы напружылiся.
  Понтус вiдавочна ѓзрадавалася, новай нагоды для экзэкуцыi:
  - Учора вы паводзiлi сябе цiха, i я баялася, што ваша сям'я застанецца без нагляднага ѓрока. Што ж хлапчука прагоняць пяць разоѓ праз строй.
  Па шэрагах дзяцей прайшло хваляванне.
  - Вось менавiта так. - Безапеляцыйным тонам вымавiла наглядчыца. - Раздайце ѓсiм розгi.
  Удары наносiлiся спецыяльнымi калючымi прутамi. Iх звычайна самi хлапчукi зрывалi з зараснiкаѓ, у перыяды, калi працы не было. Зрэшты, сапраѓды нават тады дзяцей прымушалi, няхай нават без карысцi для iмперыi лашчыць, напрыклад паѓдня капаць яму i паѓдня закопваць.
  Алег Рыбачэнка паглядзеѓ на свае дзiцячыя рукi, яны былi ѓ мазалях пальцы збiтыя.
  Аѓтаматычна хлопцы разбiралi пруты, Алег здавалася, што яны - прылады катаванняѓ - абпальваюць пальцы, а ногi пацяжэлi. Яму не хацелася бiць свайго сябра, але запярэчыць не хапала мужнасцi. Ён амаль нiчога не бачыѓ i балюча стукнуѓся вялiкiм пальцам нагi аб якi ляжыць камень. Як нi дзiѓна, але пачуццё болю дапамагло сабрацца i, туман перад вачыма развеяѓся. Крок стаѓ цвярдзейшы, хоць палец i пасiнеѓ.
  Iх пабудавалi паѓкругам у доѓгi шэраг. Цiмура прывязалi рукамi за палкi i вывернулi плечы, каб было зручней лупцаваць якi правiнiѓся хлопчыка. Рабяты жмурацца, i iмкнуцца адвесцi вочы. Па загадзе фраѓ Понтус плюхнулi расола, пасыпаѓшы худую, але жылiстую спiну блакiтнай соллю. Мяркуючы па тым, як хлапчук зморшчыѓся яго пачало палiць.
  Начальнiца прытулак прыцмокнула вуснамi:
  - Цяпер вы ѓсё атрымаеце ѓрок. Бiце мацней, хто схалтурыць, будзе сам асуджаны на расправу.
  Памочнiк у дадзеным выпадку пацук-насарог выскалiѓ iклы:
  - Мы жыва з iмi разбярэмся! Прамармытаѓ монстар.
  Пацана рушылi памiж шэрагамi. Хлопчыкi павольна падымалi пруты i на спiну Цiмура абрынулiся першыя ѓдары. Судзячы па рубцах, на спiне i баках хлапчука каралi не раз, так што ён толькi ѓздыхнуѓ, i цяжка задыхаѓ, як i ѓсе дзецюкi iмкнучыся стрымаць крыкi.
  - Мацней бiце! - крыкнула Понтус. - Хай закрычыць.
  Першымi ѓдары нанеслi самыя маленькiя хлапчукi, якiм проста не хапала сiл, каб прычынiць сур'ёзны боль. Але потым сталi бiць дзецюкi старэй. Спiну дзiцяцi рассеклi чырвоныя палосы, закапала кроѓ. Боль узмоцненая блакiтнай соллю прымусiла Цiмуру ѓскрыкнуць, ён нават упаѓ, унiзе была забiтая дошка да цвiкамi i ѓкалола грудзi.
  - Не трэба! - закрычаѓ хлопчык. - Я буду працаваць усюды, дзе вы скажаце.
  - Вядома, будзеш! - адказаѓ Понтус. - Але спачатку лупцоѓка.
  Учорашнiя таварышы былi занадта ѓзнятыя i бiлi свайго ѓчарашняга субрата. I людзi i иногалакты бiлi з аднолькавым разлютаванасцю. Хлопчык крычаѓ, яго босыя ногi пакiдалi крывавыя сляды. Пацук-насарог агрызнуѓся i сам урэзаѓ пацану дубiнай па голых, загарэлых нагах. Яму хацеѓ прычынiць пабольш, болi хлапчуку. Удар прыйшоѓся па жылiстых шчыкалатках, а наступны па пятках. Цiмур вiскнуѓ i абвiс. Тады катаванне ѓсадзiѓ у ягадзiцу тоѓстую iголку, улiваючы вадкасць.
  - Правiльна! - Сказала Понтус. - Цяпер ён хутчэй памрэ, чым адключыцца. Нiхто не ѓцячэ ад пакарання.
  Алег Рыбачэнка стаяѓ амаль у самым канцы шарэнгi, i яму здавалася, што гэта на яго абрынулiся ѓдары бiзуна. Цiмуру падвялi, сам хлапчук толькi тузаѓся, крычаѓ i плакаѓ. Круглы тварык стаѓ пунсовым ад болю, яго перакасiла грымаса пакуты.
  Убачыѓшы Алега, ён прашаптаѓ, збялелымi вуснамi:
  - Пашкадуй!
  Хлопчык завагаѓся: замёр.
  Пацук-насарог крыкнуѓ:
  - Ну, чаго каштуеш! Бi!
  Алег Рыбачэнка адказаѓ:
  - Не, я не магу! Ён мой сябар!
  Пацук-насарог выскалiѓся:
  - Хочаш, каб тое ж самае было табе?
  Алег задрыжаѓ увесь збялеѓшы:
  - Не але!
  Понтус перапынiла яго:
  - Хопiць! Хлопчык падпiсаѓ сам сабе прысуд. Чаго вартыя мардавароты. Усыпце яму добранька i падвесiць на прэнг, каб iншыя iм любавалiся.
  Алега выштурхнулi са строю, пацягнулi да казлоѓ. Хлапчук спрабаваѓ супрацiѓляцца, але тыгры-насарогi справiлiся з iм як з кацянём. Даволi вывернулi рукi, косцi захрумсцелi. Паклалi на дошкi, хлопчык адчуѓ шчакой i жыватом шурпатасць лязо тырчаць цвiкоѓ. Яны ѓпiлiся ѓ мускулiстыя, грудзi, падбародак, пярэднюю частку сцёгнаѓ, каленi. Шчоку падрапала да крывi.
  - Ой, не трэба! - Папрасiѓ Алег.
  - Трэба! - заявiѓ пацук-насарог, каб усiм быѓ прыклад.
  Хлопчык адчуѓ, як на яго спiну льюць расол, а затым сыплюць соль. Шчыпле як ад гарчычнiкаѓ. Алег паморшчыѓся, яму вышмаравалi мазолiстыя ступнi (апошнi раз ён у той дзiѓнай памяцi, што ѓсплыла ѓ гэтым бачаннi - апранаѓ сандалi гадоѓ шэсць назад), яны амаль адразу сталi дзiка чухацца. Пацук-насарог усадзiѓ у ягадзiцу iголку, ён пакалоѓ груба i балюча, пякучая вадкасць увайшла ѓнутр.
  - Цяпер табе будзе вельмi жудасна, i ты не страцiш прытомнасць. - Прахрыпела пачвара, скалячы фiзiяномiю, ён стаѓ бы заiкацца i прадзюсар жахаѓ!
  - За што? - прастагнала нявiнна зняволенае ѓ вязнiцу дзiця. - Дзеля Хрыста праявiце мiласэрнасць.
  Пацук-насарог, пырскаючы атрутнай слiной, адказаѓ:
  - Я ѓ гэтыя казкi аб добрым Iсусе не веру! Наогул, калi Бог ёсць, то ён зло i жорсткасць. I чым больш ты зла i пакуты прычынiш блiзкаму свайму, тым больш магутнасцi i асалоды атрымаеш на тым свеце.
  - Абсурд! - Сказаѓ, бляднеючы ад жаху, а раптам Божачка i сапраѓды, такi, хлапчук.
  - Убачыш! - Спараджэнне касмiчнага Тартара захiхiкала. - Але не спадзявайся, сёння ты не памрэш.
  Понтус гаѓкаючым тонам, скамандавала:
  - Прыступайце! Няхай запомнiць на вечнасць пацалункi пугi!
  Палонны пiянер-вундэркiнд задрыжаѓ, пачуѓшы пранiзлiвы свiст, i тут моцнае страсенне ѓдар ад якога лопнула скура на спiне. Пацукi-насарогi бiлi моцна, але пры гэтым стрымлiвалi сiлу, каб не забiць. Крык вырываѓся з горла хлапчукi, ён скалануѓся, выступiлi слязу. Пракусiѓшы да крывi губу, хлопчык стрымаѓся. Праз iмгненне рушыѓ услед яшчэ адзiн удар, якi скалынае ѓсё цела. Алег Рыбачэнка глыбока ѓздыхнуѓ, боль, узмоцнены соллю i расолам быѓ невыносны.
  Понтус крыкнула:
  - Працягвайце!
  Iзноѓ свiст i ѓдары! Рассякае да самай косткi. Хлапчук прапалiѓ да самых вантроб. Здавалася, адбiваюць жывот. Нягледзячы на ??ѓсе намаганнi, частка крыку пратачылася з-за шчыльна сцiснутых вуснаѓ.
  - Мама!
  Зноѓ удары! Па спiне, памiж вострых лапатак, i, нарэшце, па босых пятках. Хлопчык ускрыквае, у яго няма больш сiлы, сябе стрымлiваць. Лямант вывяргаецца як вулкан з горла i як здаецца носа. Понтус задаволеная:
  - Вось цяпер я бачу, вы яго сумленна б'яце. Лупiце яго добра, але не забiце!
  З кожным ударам боль станавiцца мацнейшым. Слёзы змешваюцца з крывёй i падаюць на тапчан. Крывавыя палосы на спiне злучаюцца, злiваюцца ѓ барвянае месiва, тонкiя белыя костачкi хлапчукi пачынаюць агаляцца. Алег Рыбачэнка задыхаецца, яму не хапае паветра, дрот упiлася ѓ згiнальныя лодыжкi. Босыя пяткi гудуць ад страсення, грубая мазолiстая скура падаецца не адразу, але ѓсё роѓна выступаюць кропелькi крывi. Удары ѓзмацняюцца, здаецца, што маланка праходзiць па нервовых канчатках да самага хрыбта. Iншыя хлопчыкi маѓчаць, ухвалiць не дазваляе сумленне, асудзiць не дае страх перад расправай. Вiдаць як панiклi галовы хлапчукоѓ, але вочы сочаць за экзэкуцыяй. Цiкаѓна i казыча нервы, большасць ужо былi пароты падобным, цi больш выдасканаленым спосабам. Думаеш абы не мяне, i часам у думках яхiднасць: крычыць, а б вядома вытрымаѓ, не такi слабак як Алег.
  Збiццё ѓжо iдзе па аголеных касцях, спiна, бакi, сцягна суцэльная рана. Калi б не ѓкол стымулятара хлапчука быѓ бы запорат да смерцi - памёр ад болевага шоку. А так ён пагрузiѓся ѓ нешта страшнейшае за Дантоѓскага Ада. Гэта калi кожная малекула, кожная клетка, кожная жылка прасякнута кашмарным болем.
  Пiянер Алег Рыбачэнка адчайна стараѓся адцягнуцца ад болю. Успамiнаючы сваiх бацькоѓ, шчаслiвую эпоху далёкага дзяцiнства ён як бы адштурхоѓваѓся нагамi, ад распаленай бурлiвай лавы пакут, але яна яго зноѓ засмоктвала, накрывала з галавой. Так яны i плыѓ па акiяне катаванняѓ, мара аб смерцi як збавiцельнiцы ад пакут. Успомнiлiся словы Аб'яѓлення святога Iаана. - I будуць яны хацець памерцi, але не могуць. Вось як доля чакае грэшнiкаѓ, якiя катаюць дзяцей. Гасподзь аддасць iм сто разоѓ, i самае галоѓнае пакаранне як кажа Iсус у Евангелле ад Матфея, будзе вечным. I пойдуць адны ѓ жыцьцё вечнае, другiя ѓ муку вечную. Гэта хоць неяк суцяшае, прачынаецца нянавiсць да ворагаѓ, жаданне выжыць i перамагчы. Хлопчык прымудраецца выгукнуць:
  - Вы за гэта заплацiце, за кожную разлiтую слязiнку дзiцяцi адкажаце ѓ дзень Божага Суда.
  - Заткнiся сучонак! - раве пацук-насарог.
  - Праѓду вам не задушыць. - Выдыхнуѓ пiянер.
  - На яшчэ атрымлiвай!
  Яго зноѓ б'юць, укладваючы ѓсю лютасьць, ламаючы косцi, але боль ужо дайшоѓ да такога парога, што проста не можа стаць мацнейшым. Гэта жалеза, якое можна распалiць да вызначанай тэмпературы, а пасля яно расцякаецца.
  Понтус гэта разумее, у старой (Дакладней на выгляд ёй гадоѓ сорак не больш, але рэальна перавалiла за пару стагоддзяѓ), вялiкi досвед катаѓ:
  - Ну, усё хопiць! А то здохне! Трохi зняволенага падгоiм i падвергнём яго катаванням з дапамогай кампутара. У мяне як раз праграма ёсць "катавання Алiмпiйцаѓ".
  Пацук-насарог, знарок пазяхаючы, кажа:
  - А цяпер яго куды? У шпiталь?
  - Няма на прэнг! - Адрэзала без апеляцый наглядчыца. Няхай павiсiць у навучанне астатнiм. Калi толькi ѓколы для падтрымкi сэрца. I яшчэ няхай Цiмура прагоняць яшчэ раз праз строй, а астатнiя ѓдары няхай даатрымае ад вас. Некалi вiдовiшча разводзiць. Працаваць трэба!
  Iнамiран з бiзуном нахiлiѓ галаву, i варухнуѓ касматымi вушамi:
  - Слухаюся гаспадыня. Ну, праганiце яго яшчэ раз.
  На Цiмура абрынулiся новыя ѓдары. На гэты раз, нiхто не адважыѓся запярэчыць. Патрапiць у рукi катаѓ не было нi найменшага жадання. Цiмур крычыць раз-пораз падае. Яго паднiмаюць i зноѓ збiваюць. Другая серыя ѓдараѓ ужо падыходзiць да канца. Засталося толькi некалькi хлапчукоѓ. Адзiн з iх самы старэйшы, гадоѓ шаснаццацi, ужо прабiваецца бародка i вiдаць вусы. Ён вiдавочна вагаецца, наносiць удар, але робiць гэта лёгка, ледзь дакранаючыся.
  Фраѓ Понтус у лютасьцi:
  - Гэтага лянiвага юнака падвесiць на прэнг i прывязаць камень да ног. Няхай мучыцца.
  Хлапчука хапаюць, ён напружвае свае рэльефныя мускулы, плён цяжкай працы i крычыць:
  - Ну, чаго вы глядзiце, дзецюкi бiце iх!
  Хлопчыкi ѓздрыгваюць, па шэрагах праносiцца гул, але не хапае рашучасцi кiнуцца на сваiх катаѓ.
  Юнака валакуць, кожны пацук-насарог як мiнiмум у сем разоѓ яго цяжэй. Адбiвацца бессэнсоѓна. Але тут адбываецца падзеi, на ѓзроѓнi тых, што мяняюць лёсы iмперыi. Раздалiся два стрэлы i пацук-насарогi падаюць, спiны монстраѓ разрэзаныя, зеѓраюць глыбокiя варонкi. Юнак вызвалiѓся i ѓпаѓ, але тут жа ѓскочыѓ з крыкам:
  - Бачыце, ёсць божае правасуддзе.
  З'явiѓшыся, як анёл з цемры, залатавалосая так падобная на сястру па зброi Маргарыту дзяѓчынка адказала:
  - Хутчэй нават чалавечае. Ведайце, здзелка з Д'яблам не гарантуе раю на Зямлi i цёплага месца ѓ пекле. Абапiрацца на Сатану што сядзець на электрычным крэсле!
  Другая на гэты агнязарная Аѓрора звонка:
  - Тое, што тут дзеецца, сюжэт для жахаѓ. Так рабiць з дзецьмi. Знiмiце хлопчыка з прэнга.
  Алег Рыбачэнка трасянуѓ галавой i... ачуѓся. Яна не ляжаѓ, падчас бачання, а проста стаяѓ на месцы...
  Прычым прайшло зусiм няшмат часу. Нацысты ѓсё яшчэ займалiся
  Прыгатаваннямi ежы. А бо гэты жудасны дурман якi ѓзнiк пры ѓдыханнi, дыму ад дзiѓнага моху, лекараѓ-эсэсаѓцаѓ, казаѓ зусiм не кароткiм.
  Алег Рыбачэнка тут жа падумаѓ, чаму на гэтых фрыцаѓ не падзейнiчала. Яны ж накшталт без фiльтрацыйных масак? I чаму такi кашмар у гэтай галюцынацыi. Што яны з iм робяць?
  Але самi гiтлераѓцы паводзiлi сябе цалкам натуральна, нават сталi неяк ветлiва, намякаючы, што, маѓляѓ, можа паесцi з намi.
  Сапраѓды прыцягнулi пару здаравенных ляжак сагнанай у мясцовых жыхароѓ каровы. Затым адзiн гiтлеравец прывалок здаравенны кацёл, а другi фашыст разам з Алегам пайшоѓ за вадой. Зноѓ дапытлiваму пiянеру здалося дзiѓным, два скураныя вёдры, а звычайны метал цi дрэва на худы канец. Прычым адно эсэсавец, што таксама не зусiм тыпова цягнуѓ сам.
  Пiянер трымаѓся на нагах не зусiм упэѓнена, занадта ѓжо рэальнымi па адчуваннi ѓдары на гэтай экзэкуцыi i нашчадак Ламаносава здагадваѓся, што за гэтым стаiць, нешта большае, чым простая цi нават не простая галюцынацыя.
  Вада цякла за сотню крокаѓ ад лагера, серабрыстай, блiскучай крышталем бруёй з-пад двух вiслых балконам камянёѓ. Алег Рыбачэнка прагна сунуѓся да яе. Хлопчык толькi зараз адчуѓ, што ѓнутры ѓсё спяклося ѓ камень цi дакладней у вугаль. Прагна прыпаѓ да прыемнай прахалоды i... атрымаѓ у вуха.
  Адны з эсэсаѓцаѓ якi схаваѓся за камянiстай сцяной, нешта перашчоѓкнуѓ на панэлi складанага прыбора i па пацучыным хiхiкнуѓ.
  Удар нанесены фашыстам без злосцi, але з такой сiлай, што Алега шпурнула на камянi, чуць левым вухам ён перастаѓ, i гэты бок галавы рэальна анямеѓ.
  Грамiла-доктар у халаце i залатым ланцугом разрагатаѓся i рыкнуѓ:
  - Бокс! Бокс!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 4.
  Хлапчук-пiянер ускочыѓ i кiнуѓся на маладога эсэсаѓца. Мэта пад дых падманна правай рукой, а левай хiтра прыкрываючыся. Ён пару-тройку ѓсё ж заняткаѓ па боксе наведаѓ, а памяць абсалютная. Напрыклад, падманны ѓдар i рэзкi напалову аперкот i напалову бакавой левай рукой. Тады i ва ѓдар уключаецца корпус, сцягно, прэс, i нават выпростванне нагi. I - што самае галоѓнае, звычайна баксёры, б'ючыся з правшой не чакаюць удару з укладаннем ад левай рукi. Фактар нечаканасцi спрацаваѓ, Алег Рыбачэнка здолеѓ! Малады i выдатна навучаны эсэсавец не ведаѓ, што Алег хоць не ляѓшуна, але можа выкiнуць "гармату" i злева. I злавiѓ хук у скiвiцу. Прычым класны - на нагах воiн СС выстаяѓ толькi таму, што грукнуѓся спiной у стромую каменную глыбу... Ды i вагi паѓгалоднага хлапчука бракавала, каб звалiць адборнага салдата ѓ СС слабакоѓ не бяруць!
  Будзь Алег Рыбачэнка ѓ гэтым перамяшчэннi больш спрактыкаваным байцом, то мусiць пайшоѓ бы серыяй на дабiванне. Але навыку не хвала, ды i фiзiчных характарыстык таксама.
  Але i так нядрэнна прыклаѓ, асаблiва калi ѓлiчыць, што ѓдар не адпрацоѓваѓся на трэнiроѓках, а сам Алег Рыбачэнка, нягледзячы на вялiкiя прыродныя здольнасцi, з халадком ставiѓся да бокса.
  Цяпер ён нават шкадаваѓ, што не запiсаѓся на секцыю, дзе трэнер Фараненка сказаѓ - ты вырасцеш вялiкiм хлопцам, але хуткай i рэакцыяй легкавагi. Хутка СССР будзе ѓдзельнiчаць на Алiмпiйскiх гульнях - i ты мог годна ваяваць за медаль!
  Што скажаш? Алег Рыбачэнка адказаѓ на гэта так:
  - Лепш узбярэжжа галаву, для больш карысных для краiны спраѓ, чым чысцiць адзiн аднаму пятакi! Вось, напрыклад, калi зрабiць трактар, што працуе на пiлавiннi, цi нават на звычайным смеццi, то куды больш
  Стане Айчыне карысцi!
  Але вось зараз хлопчык i сам атрымаѓ капiтальна.
  Так Алега Рыбачэнку не бiлi яшчэ нiколi ѓ жыццi. Дарослы эсэсавец хутка раздушыѓ арганiзаванае супрацiѓленне дзесяцiгадовага хай i высокага для свайго ѓзросту хлапчукi (якое той усё ж аказаѓ i пару разоѓ трапiѓ удала) i ѓмела малацiѓ кулакамi - паднiмаѓ упаѓшага i бiѓ зноѓ. Калi Алег Рыбачэнка перастаѓ супрацiѓляцца (Гэта значыць банальна амаль страцiѓ прытомнасць, гэта значыць думкi ѓ галаве яшчэ ёсць, ты не ѓ чарноце, але цела ѓжо не слухаецца. Хто сур'ёзна бiѓся на рынгу, мусiць, ведае якое гэта - апынуцца ѓ грозе.). Фашыст дазволiѓ упасцi i што дзiѓна, якi ѓпаѓ не ѓдарыѓ нi разу. Зрэшты, доктар-кат яму нешта крыкнуѓ на мове-анаграме. Той набраѓ вядро i адлiѓ вадой на разбiты твар.
  Адчуванне якi тоне кацяняцi, а вада з толькi што якi растаяѓ лёду такая сцюдзёная - проста маржаванне!
  Алег скалануѓся, прыѓстаѓ i плюнуѓ яму на бот крывёй з трэснутай знутры левай шчакi. Эсесавец не стаѓ яго бiць больш - уздыхнуѓ раптам што, улiчваючы ѓ якiх войсках, служыць каты дзiѓна, цi ледзь не спачувальна, i стаѓ сам набiраць ваду ѓ з зробленыя з кракадзiльяй ( таксама мабыць не з простая такая марнатраѓнасць) скуры вёдра...
  Рыбачэнка-малодшы адзначыѓ дадзеную акалiчнасць што добра i адначасова дрэнна. Добра тое, што iх не заб'юць, ва ѓсякiм разе, пакуль эксперымент не будзе даведзены да лагiчнага канца. Праѓда фiнiш можа аказаць вельмi нават недалёкiм i магчыма збавеннем ад пакут! Дрэнна, тое - што ахоѓваць iх будуць узмоцнена i каб збегчы, на самай справе, варта ѓжыць генiяльную вынаходлiвасць!
  Неѓзабаве Алег Рыбачэнка пераканаѓся, што быць паддоследнымi трусамi, значыць мець пэѓныя перавагi на фоне iншых ваеннапалонных.
  Аказалася, што кармiць гарачым будуць i палонных з палоннiцамi. Паважылi, значыць, ахоѓнiкi-эсэсаѓцы даѓно нешта з кансервавых слоiкаѓ зжэрлi i проста валялiся на нейкiх падсцiлках, гаманiлi цi спалi. Ну, а пярэваратнi-ваѓкi блукалi вакол - цi то палявалi, цi то дазор неслi, цi то i тое i iншае. Зрэшты, Алега гэта не ѓзрадавала. Ён ляжаѓ на ссунутых голых нагах Аѓроры i яшчэ адной маладзенькай дзяѓчыны (не на сырую ж, яшчэ халодную зямлю валiцца?) i шыпеѓ - Маргарыта выцiрала яму твар, намочаным у адталай вадзе краем знятай з Алега Рыбачэнкi ж матроскi, ухвальна прыгаворваючы:
  - Ты зараз стаѓ сапраѓдным мужчынам. Прайграѓ на кулаках, перамог на дурнях!
  Аѓрора прапанавала:
  - Ды я яму масажык мордачкi зраблю, хутчэй рассяканне зажыве.
  Алег Рыбачэнка праз сiлу ѓсмiхаѓся. Вельмi ненатуральна. Яму стала нядужа, да танца чарцей з плазменнымi канькамi на капытах. I ѓ той жа час... бадзёры ён сябе, цi што, зараз адчуваѓ? Трохi пабойваѓся працягу: зараз раскладуць на камянях i ад душы выбiць бiзунамi, а можа i агеньчыкам паспрабуюць. Але нацысты сюды нават не глядзелi, i гаварылi пра нешта на птушынай сваёй гаворцы, па чарзе спрабуючы з катла.
  Маргарыта шапнула на вушка:
  - Ты, вядома, малайчына... Але будзь хiтрэй! Калi моцны здаецца слабым i наадварот!
  Алег Рыбачэнка буркнуѓ:
  - Нажаль, прыкiдвацца слабым няма сэнсу, бо так яно i ёсць!
  Ну што ж, па рагах урэзалi моцна... Апроч рассечанай шчакi яшчэ хiсталiся, праѓда не моцна, касцяк моцны - два зубы. Саднiлi рэбры, i ныла вуха.
  Зрэшты, экзэкуцыя падчас фантастычнага бачання куды больш прычыняла пакут.
  - Хопiць, добра, - Алег Рыбачэнка адхiлiѓ iзноѓ скаванымi рукамi доѓгiя пальчыкi Аѓроры, з падолам сваёй матроскi сеѓ. Пацiснуѓся. - Не, стала холадна. I жэрцi паляванне...
  Як усёткi прытомнасць залежыць ад быцця - мiмаволi станеш марксiстам. Калi толькi выжывеш!
  Турэмную баланду плюхалi ѓ алюмiнiевыя мiскi - iх везлi ѓ адным з бранявых транспартаѓ. А вось лыжак не належыла. Вiдаць, лiчылася, што густую кашу рабы зьядуць i так. Або вырашылi паздзекавацца, бо не такi дэфiцыт гэтыя лыжкi. Ну што ж... дык лепей!
  Становiшся сапраѓдным дзiкуном - хлапчук пырснуѓ, i тут жа зацiснуѓ рот, каб не атрымаць.
  Каша аказалася грачанай змешанай з пярлоѓкай - густой, амаль несалёнай i, вядома, без мяса або чагосьцi падобнага, ну можа рыбкi ледзь-ледзь дадалi для паху. Элементарна амаль пустая сумесь двух зерняѓ (а самi лопалi з вэнджаным мясам, мяркуючы па паху). Але жывот у хлапчука-пiянера даѓно падвяло да мяжы: так, што i голад трошкi адступiѓ, вярнуѓся толькi пры выглядзе кашы, але з патроенай сiлай.
  Праѓда, есцi было дрэнна - пару разоѓ гарачая сумесь трапляла знутры на параненую шчаку, i ад болю слёзы наварочвалiся на вочы - ды што ж такое?! Ды i "бранзалеты" замiналi, Алег Рыбачэнка тузаѓ рукамi, злосна кiдаѓ вакол сябе iскры з вачэй... i ѓ нейкi момант зразумеѓ, што яго правая пэндзаль ад аднаго з такiх рыѓкоѓ да сярэдзiны пралезла ѓ кольца!
  Неверагодна - няѓжо СС так прымiтыѓна пракалолася. Вось бы яшчэ i ад ваѓкоѓ трэнiраваных карнiкамi пазбавiцца!
  Алег Рыбачэнка абмёр. Тут жа прымусiѓ сябе жаваць, прыкрываючыся мiскай. А правай рукой пакручваѓ, пакуль загартаваная сталь не ѓрэзалася ѓ скуру зусiм ужо нясцерпна.
  У СС падобна не ѓсе такiя ѓжо стромкiя!
  I зразумеѓ, што, мабыць, зможа выцягнуць руку. Кальцо, разлiчанае на буйнейшы пэндзаль - мужчынскi або тутэйшага юнака, можа нават шмат працавалага старэйшага хлапчука. Але для спатнелых пэндзляѓ хлопчыка дападлеткавага ѓзросту Алега Рыбачэнкi пастка аказалася шырокай.
  Хлапчук прашаптаѓ:
  - Чакае перамога! Чакае перамога! Тых, хто прагне кайданы разбiць! Перамагалi фрыцаѓ дзяды! Мы iх таксама завалiм як дзiчыну!
  Аѓрора, ласкава гледзячы на Алега Рыбачэнку, плыѓным рухам засунула яго пэндзаль назад (на руцэ выступiла кроѓ з шырокага рассякання i ранкi). Другая суседка ѓ гэты момант перасела, прыкрываючы тое, што адбываецца. Алег паглядзеѓ агнязарнай д'яблыца ѓ вочы, тая падмiргнула. I таксама стала свiдраваць смарагдавымi лазерамi вачэй ва ѓпор, нiбы кобра - неадрыѓна. Затым пакiвала галавой, неѓзаметку паказала на пярэваратняѓ-ваѓкоѓ. Потым, не перастаючы, есцi - прымацоѓваць прама пунсовымi губкамi са стаялага на паднятым калене кубка, апусцiла рукi i на мокрай зямлi пачала чарцiць звiлiстыя пераходзячыя ѓ хвалi лiнii.
  Алег Рыбачэнка нiчога не разумеѓ, але ѓ галаве ѓжо загучала пераможная песенька;
  Юная, мiлая, чыстая;
  Чырвоных парадаѓ краiна!
  Сонца ѓстае прамянiстае,
  Сэрцам сваiм аддадзена!
  
  Нашы азёры празрыстыя,
  Бурны крышталь ракi!
  Носяцца з мячыкам хлопчыкi,
  Разам на ѓзгорак бяжы!
  
  Грудзi распiрае ад паветра,
  У кожнай травiнцы вясна!
  Я звяртаюся да Госпада,
  Няхай нас зьменiцца зло, бяда!
  
  Час надышоѓ суровы,
  Уварваѓся на Русь фашызм!
  Выкуем для бою новае,
  Каб панаваѓ камунiзм!
  
  Разам заѓсёды справа спорыцца,
  Мы нiбы сцiснуты кулак!
  Раней скакала коннiца,
  Ну, а зараз сталёвы танк!
  
  Справа вялiкая Ленiна,
  Будзем, як есцi працягваць!
  Сталiна мудрага генiя,
  Што нас вучыѓ перамагаць!
  
  А напрыканцы вам выкажу,
  Хто спасаваѓ - прайграѓ!
  Думка дакладней - выразу,
  Хутка прыйдзе фiнал!
  Алегу Рыбачэнку пасля такой пяскi ѓжо здавалася, што i мора па калена! А горы сапраѓды, па плячо!
  Дзяѓчаты таксама ажывiлiся i шапталiся з вушка да вушка. Ва ѓсё ѓзнiкла надзея.
  Нашчадак Ламаносава i Сценькi Разiна надзьмуѓ сабе шчокi i тут войкнуѓ - балiць праклятае рассячэнне.
  Калi раптам атрымаецца ѓцячы?! Алег Рыбачэнка хутка паглядзеѓ у бакi, як быццам яго думкi - маглi (а хто яго ведае, калi могуць пасылаць, глюкi то не вядома яшчэ якое ѓ iх абсталяванне!) падслухаць эсэсаѓцы-канваiры.
  Агнязарная д'ялiца з пякельным бляскам у вачах - кранула сталёвыя кольцы на руках пiянера-хлапчукi i ѓхваляльна кiѓнула: маѓляѓ, так, можна будзе паспрабаваць! Гэта нават без абмеркавання зразумела i без лiшнiх слоѓ.
  Ваяѓнiца з колерам валасоѓ лiсы шапнула:
  - Нават калi адзiн выжыве... Будзе каму помсцiць!
  Але тут жа Алег Рыбачэнка ѓнутрана скамянеѓ, як ад замаразкi. А заледзянiла яго адна няхiтрая думка: ён-то рукi выверне. А далей... а потым трэба будзе дапамагчы вызвалiцца астатнiм дзяѓчынам. Iнакш ён не пiянер-выдатнiк, а хто?!
  Успомнiлiся словы: перадавiк не той - хто сам наперад iдзе! А хто крочыць i iншаму дапамагае!
  А яны табе хто - такiя прыгожыя дзяѓчыны з разбiтымi ѓ кроѓ нажэнькамi. У юнага ленiнца абурылася нешта ѓнутры - з ровам тысяч тарнада ѓзбунтавалася! Атрымаецца - бяжы са ѓсiх ног i...
  Сапраѓды, калi ѓжо бегчы, дык калi iншага шанцу i не будзе. У адваротным выпадку, гэта здрада.
  Ён зноѓ сустрэѓся вачыма спачатку з Маргарытай, а затым Аѓрорай якая, таксама вiдавочна павесялеѓшы - з густам вылiзваць мiску. I тая, высунуѓшы з мiскi нос, падмiргнула.
  - Мы не цябе не трымаем! - Агнезарная д'ялiца дадалi. - Калi пойдзеш, то абавязкова прыйдзеш дапамогу!
  Алег Рыбачэнка кiѓнуѓ i адказаѓ:
  - Клянуся! Сумленнае пiянерскае звяжыцеся з партызанамi i вас выратуюць!
  Ну што ж - так i парашылi! Далей жа пайшло куды больш празаiчна. Добра стала ѓжо i тое, што мiскi мыць дасталася не Алега - яго, як вiдаць раскоѓваць зноѓ або баялiся або вырашылi няхай дзяѓчынкi папрацаваць. Пусцячок, а ѓ такiм становiшчы прыемна. Дрэнна - тое, што зноѓ прыйшлося iсцi, i, калi гэтыя фашысты супакоiцца. Не могуць знайсцi нiчога больш-менш устойлiвага.
  Хварэе крыху, i хоць вецер улёгся, верхам нацягнула хмары, i з iх пачаѓ сеяцца халодны дождж. Эсэсаѓцы цяпер быццам як нават задаволеныя, хоць ад iх i iх пярэваратняѓ-ваѓкоѓ панесла мокрай смуродам.
  Iсцi прыйшлося нямала. Такi тут свет - асаблiвы мiкраклiмат Крыма. Звычайна не дажджлiвы, але ѓ дадзеным выпадку з парывамi ветра.
  Дзяѓчаты ѓжо добра адаспалiся i холад iх бадзёрыѓ.
  А Алегу Рыбачэнку чамусьцi хацелася спаць хацелася, вочы здрадлiва злiпалiся.
  Ды такая вага, нiбы на цябе стотоннай тушай душыць i не дыхнуць на поѓныя грудзi.
  Ох, захварэю, - падумаѓ Алег Рыбачэнка, цяжка перастаѓляючы ногi, якiя зноѓ пачалi качанець. - Дакладна зараз захварэю, а што тады? Аспiрынам або калоць пенiцылiн сапраѓды фашысты не будуць i нават мёда напэѓна пашкадуюць. Цi ѓсё ж не? Захаваюць для эксперыментаѓ? Куды мы небаракi цягнемся зараз?!
  Зноѓ рэальнасць з дажджом i пакутамi знiкла, i ён заснуѓ на хаду. Што, мусiць, толькi на карысць у дадзеным становiшчы;
  Касмiчная ѓ некаторым сэнсе - бiтва;
  Пiянеры Дзмiтрый i Алег Рыбачэнка як выдатнiкi вучобы i выдатныя спартсмены атрымалi права прадстаѓляць сваю краiну СССР на сяброѓскiх спаборнiцтвах па боксе, арганiзаваным памiж дзiцячымi спартыѓнымi клубамi СССР i Германii. Абедзве краiны ѓсё яшчэ лiчацца саюзнiкамi, ды i чуткi будучай вайне сцiхлi. Сапраѓды, нямецкiя войскi адышлi ад мяжы, а Вермахт вядзе пераможны наступ у Афрыцы, i ѓжо пакарыѓ Егiпет, а толькi што перадалi аб узяццi Гiбралтара. Сувязi з чым Сталiн асабiста павiншаваѓ фюрара!
  Трызненне бачання слоѓ няма, але чаго ѓ сусвеце не бывае. Алег ловiць сябе на думцы, што - iзноѓ навеяна штучным уплывам нейкiх прамянёѓ цi чагосьцi iншага. Але ѓсё так рэальна, што няма сiл пярэчыць гэтаму насланню.
  Так што можна смела ляцець у амаль дружалюбную краiну. У Германскай прэсе пра Савецкi Саюз кажуць толькi добрае, а камунiзм ужо нават ставiцца ѓ лiк брацкай iдэалогii нацыянал-сацыялiзму. Ды яшчэ i з'явiѓся рух аналагiчны Стаханаѓскаму...
  Дзмiтрый i Алег Рыбачэнка баксёры з самай малодшай узроставай групы iм усяго гадоѓ па адзiнаццаць, нiжняя мяжа для выступленняѓ на спаборнiцтвах. Але хлопцы яны даволi буйныя для свайго веку, i яшчэ эпохi не гэтак бурнай акселерацыi як у канцы дваццаць першага стагоддзя.
  Алег, праѓда, меншы, худы, з больш лёгкай вагавой катэгорыi, але вельмi хуткi. Змiцер буйнейшы, шырэйшы ѓ косцi, яму хлопчыку-волату можна даць на выгляд не менш чатырнаццацi.
  Хлапчукi адрознiваюцца i колерам валасоѓ. Алежак светленькi, як сняжок натуральны бландын. Змiцер з карычневымi валасамi, шатэн. Алег на некалькi месяцаѓ малодшы, i выглядае са сваёй круглай фiзiяномiяй яшчэ зусiм дзiцем, а Змiцер проста прыгажун, варты агiтацыйнага плаката. На яго ѓжо заглядаюцца дзяѓчыны, не верачы, што гэта проста такi буйны дзяцюк.
  Зрэшты, Алег Рыбачэнка нашмат больш эрудзiраваны, чым Змiцер, хоць абодва хлапчукi вельмi разумныя i вучацца на адны пяцёркi. Бо ѓ савецкай краiне добрыя спартоѓцы абавязкова павiнны быць выдатнiкамi.
  Астатнiя хлопцы старэйшыя, але гадоѓ да васемнаццацi, хаця парачка асiлкаѓ добрых двух метраѓ ростам i вагой пад цэнтнер...
  Баксёры, лепшыя юныя кадры краiны... I дзерцiся з iмi будуць чэмпiёны Нямеччыны, i падуладных ёй краiн... Сярод дзяцей вядома, або юнiёраѓ.
  Ляцяць яны без перасадкi на найбуйнейшым пасажырскiм лайнеры Трэцяга Рэйха па маршруце Масква-Берлiн.
  Баксёры сядзяць асобна, але ёсць яшчэ i барцы, штангiсты, футбалiсты, плыѓцы. Усе юнiёры i выдатнымi характарыстыкамi. Сталiн загадаѓ, каб наша новае народжанае пры савецкай уладзе пакаленне паказала ѓсё самае лепшае i не стукнула ѓ бруд тварам. I, вядома ж, усё рвуцца ѓ бой...
  Дзмiтрый спытаѓ Алега:
  - Ты склаѓ тактычны план на бой?
  Хлапчук-пiянер адказаѓ:
  - На кожнага супернiка ѓ мяне тузiн планаѓ... Але трэба спачатку на яго паглядзець, i толькi затым прыняць рашэнне... Да кожнага персанальны падыход, найменшы рух i спецыфiка ѓ тым лiку фiзiялагiчнай будовы супернiка дыктуе асаблiва iндывiдуальную тактыку.
  Змiцер пагардлiва фыркнуѓ:
  - А я вось раблю куды прасцей! Без тактыкi, кiдаюся на супернiка, б'ю мацней i гушчару i ламаю.
  Алег Рыбачэнка заѓважыѓ:
  - Мала ѓ тваiм узросце такiх буйных i фiзiчна развiтых хлопцаѓ як ты. Таму тактыка напору праходзiць. Проста можна браць накатам. Але вось я амаль звычайнага росту, ну можа крыху вышэй сярэдняга i каб стаць чэмпiёнам СССР, такой вялiзнай краiны, аднаго напору мала. Працiѓнiка ж грубай сiлай не возьмеш, таксама ж трэнiруецца, вядзе здаровы лад жыцця, правiльна сiлкуецца, вывучае тактыку. I тут яго трэба перайграць як у партыi па шахматах. Часам нават нечым, ахвяраваѓшы дзеля мацюка.
  Дзмiтрый жорстка запярэчыѓ:
  - I мае супернiкi трэнiруюцца, а фiнале, хлапчук быѓ нават буйней i цяжэй мяне. Многае залежыць ад таго, як ты трэнiруешся. Некаторыя думаюць, што можна за два тыднi ѓкалываючы да знямогi стаць алiмпiйскiм чэмпiёнам... Гэтая памылка. Бо самае галоѓнае ѓ спартыѓнай падрыхтоѓцы, гэта не столькi даць супернагрузку, колькi зрабiць звышаднаѓленне. Але ёсць правiльны iндывiдуальны падабраныя комплексы практыкаванняѓ i самае галоѓнае гэта наступнае аднаѓленне i набор сiл... Пасля чаго праводзiш бой на адным дыханнi выкiдваючы за тры раѓнда, дакладней насамрэч куды менш, сотнi ѓдараѓ.
  Алег Рыбачэнка заѓважыѓ:
  - Ну, гэта вядома таксама дакладна! У прыватнасцi сакрэт правiльнага дыхання, i ѓколаѓ у кропкi росту дзiцячага арганiзма... Тут ёсць сякiя-такiя Ноѓ-Хау нашага гуру. Толькi вось я не разумею, чаму ён не дзелiцца iмi з iншымi трэнерамi?
  Змiцер шэптам вымавiѓ:
  - Ён мне сказаѓ па сакрэце, што мы з табой... Не толькi баксёры, а першую чаргу салдаты. Нам яшчэ давядзецца, нешта асаблiвае зрабiць... Вельмi важнае, куды важней нават, чым Алiмпiйскае золата!
  Алег нахiлiѓ светлую галоѓку i вымавiѓ:
  - Нешта важнейшае.... Магчыма, ён i мне такое казаѓ... Што ад дзей двух савецкiх хлопчыкаѓ-пiянераѓ можа залежаць лёс чалавецтва. Прама як казцы.
  Дзмiтрый па-фiласофску заѓважыѓ:
  - А адкуль бяруцца казкi, як не з жыцця. Можа гэта i сапраѓды будзе так! Хоць мы не брыдкiя качаняты, але... Арламi нас зваць яшчэ заѓчасна.
  Алег Рыбачэнка плаѓна змянiѓ тэму размовы:
  - Як ты думаеш, пагроза германскага ѓварвання канчаткова абмiнула?
  Змiцер здзiѓлена пацiснуѓ шырокiмi плячыма:
  - Тут, па-мойму, ты большы спецыялiст. Ад сябе я думаю, нельга адразу бiць усiмi рукамi i нагамi, тое i наступаць ва ѓсiх кiрунках iзноѓ-ткi немагчыма. Праѓда, калi зрушыць у скачку...
  Алег Рыбачэнка хiхiкнуѓ:
  - Гучыць суцэль лагiчна... Але бо не ведаем, што Гiтлера пэѓна на розуме, але напруга i сапраѓды спала, i нямецкiя самалёты перасталi парушаць нашу паветраную прастору, i ляска гусенiц за мяжой не чуваць гэта факт. Ды яшчэ i фюрар, частка працоѓных вярнуѓ назад да станкоѓ. Гэта значыць, Трэцi Рэйх схаваѓ iклы... Але мы не павiнны расслабляцца.
  Дзмiтрый дастаѓ з ранца запечаны бутэрброд з рыбай i асаблiвым абястлушчаным сырам, працягнуѓ Алегу. Пасля чаго дастаѓ удвая большы ѓжо для сябе. Прапанаваѓ:
  - На спяваеш... Нельга рабiць вялiкiх перапынкаѓ у ежы i паступленнi ѓ арганiзм бялку. Калi канцэнтрацыя амiнакiслот у арганiзме падае, то цяглiцы губляюць сiлу.
  Алег Рыбачэнка заѓважыѓ:
  - Для культурыстаѓ, што працуюць масу гэта суцэль справядлiва, але для баксёраѓ... У нас бо не ѓсякае мяса, цела фарбуе, а тым больш баявую эфектыѓнасць падвышае!
  Змiцер, адкусiѓшы бутэрброда i дадаѓшы да яго памiдорыну, пагадзiѓся:
  - Не ѓсякае, але... Я вось нават уначы ем, або п'ю яечныя вавёркi, каб канцэнтрацыя амiнакiслот не падала. Прычым лепш за ѓсё не курыныя яйкi, а перапёлчыны, цi страусiныя, ну апошнiя праѓда рэдкiя... Хоць у Сярэдняй Азii быццам бы страусаѓ ужо пачалi разводзiць...
  Алег цалкам сур'ёзна( па тоне) пажартаваѓ:
  - Вельмi каштоѓны бялок у пярэднiх жабiных лапках. Рэкамендую паспрабаваць!
  Змiцер па-хлопчаму хiхiкнуѓ:
  - Так, а вось у вустрыцах з чырвоным iндыйскiм перцам тым больш!
  Алег, тым не менш, асцярожна адкусiѓ ад бутэрброда i пачаѓ паглынаць кавалачак. Рыба была чырвоная, смачная, прасякнутая кетчупам з размалотым часныком. Можна было крыху дадаць сiл... Як гэта напрыклад у Вiнi Пуха...
  - Добра жыве на свеце Вiнi Пух! У яго жонка i дзецi, ён лапух!
  Алег тут раптам прапанаваѓ:
  - А можа праспяваем?
  Дзмiтрый без асаблiвага энтузiязму заѓважыѓ:
  - А цi не рана спяваць?
  Алег Рыбачэнка ѓсмiхнуѓся:
  - Самы раз, тым больш, што мы пераляцелi мяжу СССР!
  Дзмiтрый спытаѓ партнёра:
  - Нажнiцы цi папера?
  Алег адмахнуѓся:
  - Можа, лепш абыдземся без дзiцячых жартаѓ. Мы мiрныя людзi, але наш бронецягнiк, да хуткасцi святла здолеѓ разагнацца...
  Дзмiтрый перапынiѓ:
  - Не! Нам такiя вось дзiцячыя садовыя песенькi не патрэбныя. Давай лепш, чаго-небудзь больш такога... патрыятычнага!
  Алег надзьмуѓ поѓныя лёгкiя i пачаѓ спяваць, складаючы на хаду. Данька ѓ сваю чаргу вельмi нядрэнна падпяваѓ. Дакладней, у яго голас быѓ, як маршальская труба, а можа нават Ерыхонская;
  Пiянер - гэта ганарлiвае словы,
  Гальштук Сталiн Родны павязаѓ.
  Няма iншага, чым партыя дома,
  Для мяне камунiст iдэал!
  
  Я пакляѓся служыць век Айчыне-
  Каб Радзiма пышна цвiла,
  Каб лепш усiм стала пры жыццi,
  Каб палёт стаѓ круцейшы арла!
  
  Прабразгала - вайна наступiла,
  Значыць, смела хлапчукi ѓ паход!
  Сунуѓ вермахт смярдзючае рыла,
  Дык яго мы адправiм у расход!
  
  Не давалi вiнтоѓкi хлопцам,
  Быѓ адказ вы гадамi - малыя!
  Усё роѓна ѓцяклi ѓ салдаты,
  Таму што штыкi так патрэбныя!
  
  Пад Масквой мы бiлiся на гурбах,
  Па марозе неслiся басанож...
  Пiянеркi прыгожыя бегаюць у адзежы
  Няма гранаты, дык бi кулаком!
  
  Як жорсткiя фашысцкiя каты -
  Колькi можна iх крывёю паiць,
  Але наступiць нацыстам адплата,
  Ператворацца сцярвятнiкi ѓ дзiчыну!
  
  На абед пайка сцiплая - голад,
  Абмарозiлi ногi байцы...
  Я па сутнасцi ѓсяго толькi дзiця,
  Але ганарацца за подзвiг бацькi!
  
  Прэцца танк, рулю "Тыгр" насунуѓ,
  Але гранату баец юны сцiснуѓ!
  I наткнуѓся фашыст-гад на мiну:
  Вось яго паходня гарачы абняѓ!
  
  Будзе нават малец волатам,
  Калi мужнасць ты выхаваѓ!
  Пiянеры як звёны адзiныя,
  Душэй мацней: тытана - метал!
  
  Не прайшоѓ вермахт, у лоб атрымалi,
  Захлынулiся сталёвыя труны!
  Ёсць такiя хлапчукi ѓ Расii,
  Пакаленнi нашчадкаѓ - ганарлiвыя!
  
  Бiтва зноѓ, на гэты раз, на Волзе,
  Пiянер - тэрмiнатарам стаѓ!
  У фашыстаѓ забiтыя моргi,
  I аб бераг разбiты смерцi вал!
  
  Колькi нашых загiнула - няма рахунку,
  Колькi зноѓ загiне - няма слёз...
  Але такая байцоѓ вер праца;
  Уваскрэсiць, хто варты Хрыстос!
  
  Камсамольцамi сталi ѓ Берлiне,
  Там прысягу на вернасць уручыѓшы!
  Пол Еѓропы з Саюзам босыя,
  Адкрочыѓ юны наш калектыѓ!
  
  А зараз мiр мы новы пабудуем,
  Кожны стане творца-дэмiург.
  Кануць у бездань пакуты-вайны,
  Ведаць не будзем, што значыць спалох!
  
  Дабрыня ѓ сусвеце стань правiць,
  I тады боль знiкне, павер...
  З намi лепшы з усiх генiй-Сталiн,
  Пераможаны пекла Гiтлера звер!
  
  Мы за гэта ваявалi адважна,
  Заслужыла навечна пашану...
  I зразумейце што партыя важна -
  Сусвет да мары прывядзе!
  Вестка самалёт хорам спяваѓ гэтую песню. Гэта гучала так урачыста, што можна было разрыдацца...
  . РАЗДЗЕЛ Љ 5.
  Бачанне знiкла, i, хлапчук-пiсьменнiк i генiй зноѓ апынуѓся ѓ рэальнасцi вандроѓнай калоны.
  Ад немагчымасцi трывiяльна пагаварыць з кiм-небудзь (мова пасля бачання - капiтальна анямеѓ!) Алег Рыбачэнка дадаткова шалеѓ. I неяк нават не адразу сцямiѓ, што яны падыходзяць да лесу. Скончыѓся - размок, а пад нагамi добра ѓтаптаная дарога, хоць i размокшая, але яѓная, прарэзаная тут i там слядамi вазоѓ, аѓтамабiляѓ, гусенiцамi лёгкiх танкаѓ, матацыклаѓ i нават конскiх капытоѓ.
  Халодны бруд, падобны на агiднае мыла, аказаѓся такiм жа слiзкiм, Алег Рыбачэнка некалькi разоѓ цудам захаваѓ раѓнавагу, а ѓ калоне двое цi трое дзяѓчат падалi i хутка паднiмалiся.
  Маргарыта сама добра выматаная падбадзёрыла брата па зброi.
  - Ужо цямнее, хутка дадуць адпачыць!
  Праз паѓтары гадзiны пасля пачатку дажджу яны мiнулi тое, што здалёк здавалася градой узгоркаѓ. Паблiзу Алег Рыбачэнка зразумеѓ - гэта не ѓзгоркi, а вал з кулямётнымi вышкамi. Старадаѓнi, крымскi вал, якi цягнуѓся на ѓсход i захад, колькi хапала позiрку. Праз роѓныя прамежкi на "пагорках" былi бачныя амаль зраѓнаваныя з зямлёй шэрыя каменныя кольцы - руiны вартаѓнiчых веж. Памiж дзвюх такiх - у лагчыну, якая калiсьцi была, напэѓна, праёмам брамы палонная калона i прайшла.
  Затым iх зноѓ развялi на сон. Нават не знялi кайданы i не сталi кармiць. Сон дзяѓчат накрыѓ, нiбы крылом варона;
  Раптам дэкарацыi перад дзяѓчатамi памянялiся (а што сны занадта ѓжо часта вычварныя!) i яны апынулiся ѓ моры, дакладней на прыстанi з выглядам марскiм i класным.
  Дзяѓчыны-камсамолкi выйшлi да порта, сiлуэт эсмiнца быѓ не далёка, прыкладна ѓ пары-тройцы кiламетраѓ, але ён амаль злiваѓся з лiнiяй гарызонту. Тут iх зноѓ ужо якi раз атакавалi пяцёра пацукоѓ-тараканаѓ. Гэта такiя агiдныя стварэннi, з шасцю лапамi, што паглядзiш i пацягне на ванiты. Зрэшты, гэтая справа двух секунд, удары кiнжаламi i ѓсё скончана.
  Прыгажуня Маргарыта нават праспявала:
  - А для мяне як ванiтавае, тое зелле прываротнае!
  Рудая Аѓрора выпусцiла, праз ноздры свiст:
  - Але паводзiны дыхтоѓнае - i ножкай у скiвiцу шчыльна я!
  Больш небяспечнымi стварэннямi былi сякеры-чайкi. Яны валодалi здольнасцю страляць дзюбай. Вастрыё выкiдвалася i прабiвала скуру, упырскваючы кiслату. Потым птушка-сякера садзiлася на зрынутую ахвяру - рвала мяса. Праѓда, тут iх збольшага ѓжо адстралялi. Але чатыры драпежнiцы з узаемна заменчанымi галовамi, паспрабавалi атакаваць разведчыц.
  - Вось яны чарговае скрыѓленне прыроды! - Заѓважыла агнязарная д'ялiца Аѓрора.. .
  - Хто стварыѓ iх, нiколi нiчога не перакручвае! - У новай мiсii ѓ Маргарыты, зноѓ праявiлiся атавiстычныя рэлiгiйныя пачуццi. Змяняецца асоба, калi абуджаюцца пэѓныя сiлы ѓ падсвядомасцi. - Так заѓгодна Усявышняму Богу!
  Рудавалосы дэман у кароценькай спаднiцы i валасамi, палаючымi гарачэй агнямёта, зноѓ запярэчыла:
  - Не, гэта лiшнi раз дэманструе магутную сiлу мутацый. Серыя аналагiчных уздзеянняѓ магла спарадзiць жыццё!
  Кiнуѓшы два чакры, дзяѓчыны зрэзалi драпежнiц, а потым злавiлi якiя вярнулiся да iх кружэлкi.
  - Накшталт бумеранга, але рэжа тытан! - усмiхнулася агнязорная д'ялiца.
  - Добра! Што толькi гэты тытан не рэжа, гэты метал слабейшы з прамакаткi.
  Дзяѓчаты сталi разгортваць плавальны сродак. Вогнезарная д'ялiца, тут нечакана ѓмольныя папрасiла:
  - Давай напрыканцы Маргарыта зрабi песню!
  Белая бландынка ѓсмiхаючыся ярчэй сонца спытала:
  - Каб прынесла нам поспех!
  Крутая Аѓрора выпалiла:
  - Менавiта! Хай няѓдачнiк плача - зайздросцiць нягоднiк!
  Дзяѓчына-камсамолка адкiнулася i цiхенька заспявала, словы плылi i пералiвалiся:
  Аракул сярод камянёѓ чароѓных,
  Народжаны бурай - яркiм сонцам!
  Мы не вырадак - цемры недасканалай,
  Як колер на праменьчык песня ѓецца!
  
  Бывае рок вядома шкодным -
  Нам бяды, гора, смерць, прарочыць!
  I прывядзеннi ѓ бляску бледным,
  Ззяюць як сцяг у ночы!
  
  Але мы не будзем забабонныя,
  Расiйскi воiн - меч у руках!
  Паслужым Iсусу дакладна -
  Хай нячысцiк навечна ѓ дурнях!
  
  Мацней няма Айчыны сталi,
  Бо наша воля як метал!
  Вядзе ѓ атаку мудры Сталiн,
  "Андрюша" смерч на Кёльн метал!
  
  Служыць Расii будзем свята,
  Ёй сэрца прысвяцiць марыѓ!
  Найвостры штык ёсць у салдата,
  I полымя ѓ дыктара - прамовах!
  
  Табе хвала Русь з песнапеннем,
  Ёй гiмны будуем мы спяваем,
  Наступiць супастатам помста -
  Расправiмся вер з вараннем!
  
  Мы свет святы пабудуем новы,
  Дабраслаѓ Усявышнi нас!
  Дзяѓчатам раскоша i абновы,
  Халiфам станеш не на гадзiну!
  
  Нас дзiѓным узнагародзi бачаннем-
  Да мяча клiча Гасподнi голас!
  Жыццё стане прыкрым варэннем,
  Калi ты моцны як "КАМАЗ"!
  
  Айчыны пышныя дубровы,
  Дзе ты душой ведай, адпачнеш!
  Атрымаеш акiяны - славы,
  У Крэмль уладаром увойдзеш!
  
  Ты вiцязь - племя волатаѓ,
  Марэй прастор i крыг бляск!
  Пясок залатой вялiкай пустынi,
  I са смарагдам аксамiт - лес!
  
  Iдзем мы смела ѓ бой крывавы,
  Хоць "Тыгры" грозныя равуць!
  Кiпцюры ѓ нацыстаѓ лапы,
  На выгляд Адольф вядома круты!
  
  Але атрымаѓ вусаты ѓ морду,
  Скрывiлiся лычы, скiвiцы прэч!
  I наш народ вялiкi, ганарлiвы,
  З'явiѓ фашысткай стварэньня моц!
  
  Цяпер настаѓ час святла-
  Зьявiлася ласка нябёсаѓ...
  У паэмах подзвiгi апеты-
  Хрыстос святы ѓ душы ѓваскрос!
  Аѓрора заапладзiравала, пляскаючы ѓ ладкi так, што паднiмалася хмара мух:
  - Добра праспявала Маргарыта, але табе трэба выконваць псалмы ѓ царкоѓным хоры. Усе думкi заклiнены на рэлiгiйную тэму!
  - Трэба свой грэх загладзiць. - Вымавiла, iзноѓ якая ѓпала ѓ рэлiгiйны экстаз пасталелая Коршунова. - Хто прадзе душу заѓсёды застаецца ѓ страце - аддае несмяротнае за смяротнае!
  Вогнезарная д'яблыца разрагаталася:
  - Ты я бачу, таксама здольная казаць прыгожа! Ну добра мiлая зараз нам трэба будзе вясёленькi шпацыр.
  Пасеѓшы на надзiманую не адрозную радарамi з размалёѓкай пад начнога матыля - лодку, дзяѓчыны-камсамолкi паплылi да грос-эсмiнца. Цяпер iм трэба было зрабiць нешта грандыёзнае. У хвiлiну небяспекi ѓсе рэфлексы i рэакцыi абвастрылiся. Дзяѓчаты-камсамолкi адчувалi гукi на многiя кiламетры, плеск хваляѓ, вiск чаек i нават пазяхання рыб. Яны пачулi, як нехта плыве напярэймы! Камсамолачкi, ускiнуѓшы аѓтамат, убачылi хлопца на надзiманым матрацы. Той зняѓ маску, i ѓзнiк твар Дзянiса Баранава. Афiцэр-зомбi, раней судзiмы штрафнiк, у гэтым бачаннi прыкметна памаладзелы, i якi стаѓ куды сiмпотней, падмiргнуѓ iм.
  Хрыплым голасам, ад якога храбусцела паветра - вымавiѓ:
  - Я пасланы вялiкiм чорным фюрэрам!
  - Але мы нiчога не пiсалi! - Хорам усклiкнулi дзяѓчыны.
  Мiрабэлу зусiм не ѓзрадавала з'яѓленне тут прапаленага крымiнальнiка з iх батальёна, а вось Аѓрора наадварот выскалiла задаволеную ѓсмешку. Дарэчы дзiѓна, але варта было зэку скiнуць паѓтара дзясятка гадоѓ i пазбавiцца ад шнара, як палохала - ператварыѓся суцэль сiмпатычнага хлопца. Яны не ведай загадзя, мусiць бы i не пазналi Баранава.
  - I не трэба! - Усклiкнуѓ, адурманены былы зэк. - Мая мэта адна памерцi! У наступным жыццi я стану султанам, а ѓ маiм гарэме будзе сто тысяч нявiннiц.
  - Хоць з адной справiся. Iнакш будзе нiшцяк, толькi наадварот! - заявiла, стараючыся здавацца больш дасцiпнай, чым ёсць Маргарыта.
  Дзянiс замоѓк, звычайна такiя зомбi не асаблiва гаманкiя. Хаця на гэты раз, гэта была баявая машына.
  - У цябе прыстойны ваенны вопыт? - Спытала Аѓрора. Бо сапраѓды яны прайшлi ѓжо другую сусветную вайну i апынулiся ѓ будучынi. Не такiм футурыстычна прыгожым, як апiсвалi савецкiя фантасты, таксама поѓным i войн i самае галоѓнае розных якiя падверглiся мутацыi стварэнняѓ.
  Ёсць такая рэч - магарадыяцыя i унтэр-радыяцыя.
  Магарадыяцыя - гэтае выпраменьванне не якiя забiваюць жывое, але што змяняе ѓласцiвасцi матэрыi, уключаючы ператварэннi, злiццё розных формаѓ жыцця - уключаючы адушаѓлёнае i неадушаѓлёнае.
  Унтэр-радыяцыя - выклiкае ѓ адрозненне ад звычайнай радыяцыi - не iянiзацыю атамаѓ, а iх перастанову ѓ малекулах, прычым найболей актыѓна ѓ ДНК i клетках апорных генетычную iнфармацыю. У некаторых выпадках можа выкарыстоѓвацца ѓ медыцынскiх мэтах, для больш хуткай рэгенерацыi.
  - Зразумела! - упэѓнена вымавiѓ Баранаѓ. - Я шмат разоѓ ваяваѓ!
  Рудая Аѓрора засумнявалася:
  - А каго забiваѓ?
  Былы крымiнальнiк выпалiѓ:
  - Няверных!
  Агнязарная д'ялiца скрывiла рыла:
  - Як так ты ж расiйскi афiцэр:
  - Я маджахед i мая задача знiшчаць няверных! - Правыѓ Баранаѓ. - Так мне навечна наканавана.
  Аѓрора шапнула на вуха Маргарыце:
  - Не спрачайся! Лепш выканай заданне.
  Зомбi што муркаѓ пад нос на арабскай мове. Па радыё перадавалi апошнiя навiны.
  - У Чачнi прыкметна актывiзавалiся баевiкi. У прыватнасцi зроблена спроба абстраляць дом урада. Падчас бою забiта пяць мiлiцыянераѓ i адзiнаццаць паранена, страты баевiкоѓ удакладняюцца. Па не якiх дадзеных былы старшыня шарыяцкага суда атрымаѓ ад замежных фундатараѓ каля ста мiльёнаѓ даляраѓ i актыѓна iмкнуцца адпрацаваць iх. У гарах праведзена спецаперацыя: бандыты расьсеяны.
  Зомбi ажывiѓся:
  - Мы хутка так няверным урэжам, што яны будуць уцякаць пад свiст i кпiны! - Яго словы перапынiла накацiлая хваля, ён падкiнула лодку i аблiла пырскамi. - Так, я кажу!
  - У прынцыпе дакладна! - Аѓрора выпусцiла iскрынкi з вачэй. - ЗША вялiкi вораг iсламу. Яна раскладае яго з дапамогай Галiвуду, порнагазет, мiстычных серыялаѓ. Вось цяпер нам давядзецца крыху пастраляць янкi.
  Дзяѓчаты падплывалi да эсмiнца. Капiтан першага рангу Рудольф Рэйган, глынуѓшы свайго каханага каньяку (ну i алкашы ѓсе гэтыя амерыканцы, не дарма ЗША сталi сiмвалам нездаровага ладу жыцця i раскладання!), прылёг на ложак, паклаѓшы галаву на грудзi шлюхi. Калi ѓ маладосцi ён захапляѓся хлопцамi, а пасля таго як Франклiн Трумэн дазволiѓ служыць у войску гамасэксуалiстам, у яго быѓ досвед зносiн нават з -адмiраламi. А неяк нават з чатырохзоркавым героем iндзейскай вайны. Але пры прэзiдэнце -тэрмiнатары, ды яшчэ мусульманiне норавы сталi iншыя i геяѓ прыцiснулi. Пасля гэтага Рудольф Рэйган вырашыѓ паказаць сваю ѓсё ѓсяеднасць, запрашаючы шлюх. Тым не менш, лашчачы далiкатнае жаночае цела, ён не пераставаѓ уяѓляць сабе хлопцаѓ, мускулiстых, чорных, здольных даставiць невымоѓнае асалоду.
  Падонак вядома ж яны пасля гэтага i перакрут!
  Рудольф Рэйган дазволiѓ шлюху асядлаць сябе, але нi як не мог разрадзiцца i знясiлеѓ. Няма яму, тэрмiнова неабходны хлопец. Хоць мужчыны ѓ нечым горш за жанчын iм мала грошай - хочуць кар'ернага росту. Галiна адзначыла гэта - спатрэбiцца пры знiшчэннi ворагаѓ Савецкай Расii; Амерыканцаѓ i iх саюзнiкаѓ.
  Вартавыя паводзяць сябе нядбайна. Холадна i яны аддаюць перавагу сагравацца не разведзеным вiскi. Маргарыта зморшчылася (вось скончаныя алкашы - бо малекула спiрту сiмвалiзуе разбурэнне арганiзма, асаблiва жаночага), янкi дурнi!
  На манiторах свяцiлiся хвалi, часам з'яѓлялiся пачвары. Адным з такiх небяспечных звяроѓ была пiла-крабавая i адначасова крапiѓная акула. Страшная жывёла, небяспечная як на сушы, так i ѓ моры. Сваёй клюшнёй са стракатнымi iголкамi, цалкам магла перакусiць чалавека напалову цi яшчэ горш атруцiць. Дзяѓчат не было вiдаць, яны папырскалiся адбiвальнiкам, а ѓ зомбi тэмпература навакольнага нават на пару градусаѓ халадней.
  Адкiнуѓшы шлюха, Рудольф Рэйган сiплым голасам, вымавiѓ:
  - Iдзi я хачу спаць. Ды i вам марш у вялiкi ложак!
  - Як вам будзе заѓгодна, толькi заплацiце! - Запiшчалi растрапаныя шлюхi.
  - Ты мала майстэрская, хопiць з цябе i паловы касцара! - Адказаѓ Рудольф Рэйган, а затым з цяжкасцю ѓтрымаѓ сябе ад рыгання. - Як вам будзе заѓгодна! Але гэта рабаванне.
  - У якiм плане? - Здзiвiлiся салдацкiя прастытуткi.
  - У цябе добрая праца. - заскуголiѓ Рудольф. - Атрымала задавальненне i ѓзбагацiлася, а я будуць трэсцiся як чорт! - Генерал i сапраѓды закалацiѓся, яго падвойны падбародак задрыжаѓ.
  - Не агалееш! - Выкрыкнула ѓ роспачы прастытуткi( а што крыѓдна калi маралi ѓстаѓляюць!). - Пайду, пашукаю iншага клiента!
  - Але ѓлiчы, матросы ѓ нас тэмпераментныя. - Заѓважыѓ з двухсэнсоѓнай пагрозай Рудольф Рэйган.
  Дзяѓчаты-камсамолкi ѓжо былi блiзка. Зомбi прывалiѓся да ваяѓнiцы Галiне, апусцiѓшы ёй галаву на плячо. Мёртвы афiцэр прыцiснуѓся шчакой да шаѓковых духмяных валасоѓ, пацалаваѓшы яе ѓ верхавiну. Халодныя вусны непрыемна апяклi валасы, ад афiцэра пахла трупам.
  - Адвалi! - грозна вымавiла раззлаваная Маргарыта. - Таксама мне каханак знайшоѓся.
  - Я не хацеѓ вам пакрыѓдзiць! Проста вы падобныя на гурыю. - Засiпела падабенства разумнага трупа.
  - Бiцца будзем у масках. Нiхто не павiнен бачыць, што мы дзяѓчаты. - Яе сяброѓка агнязарная Аѓрора дастала пляшку са стымулятарам. Зрабiла пару глыткоѓ. Фляга не асаблiва хiтрая, змайстраваная гармонiкам, так што ѓ ёй не стала паветра. Так жыватворная вадкасць заканчваецца сама сабой. Ваяѓнiца сама сабе на заметку - дадала. - Па меры спусташэння сцiскаецца: з прычыны гэтага вада не плёскаецца, можна рухацца бясшумна.
  У iншым тут нават гукi iншыя, глухiя, нiбы пазбаѓленыя сiлы. Звонкiя дзявочыя галасы здаюцца хрыплымi. Хвалi падобныя на чорнае покрыва ѓ цемры якога часам мiльгаюць агнi, амаль квадратныя рыбкi спрабуюць нешта выплюнуць з-за рота. Вось светленькi сiлуэт выскачыѓ з вады, i быѓ разрэзаны чаргой Аѓроры амаль напалову. У гэтай рыбы плаѓнiкi вострыя i не хацелася аб iх паранiцца.
  Дзяѓчат-камсамолак не вiдаць, лодка аѓтаматычна мяняе колер пад марскi пейзаж, гэтак жа як i праяѓляюць якасцi хамелеонаѓ касцюмы. Маскiроѓка iдэальная. Вiдаць у прыватнасцi як матросы ловяць рыбу-мутанта. Робяць гэта вельмi проста: Спачатку акунаюць гуму, густа вышмараваѓшы машынным алеем i бензiнам: пах далёка распаѓсюджваецца. Пацучы чарапашка яго любiць, яна наогул жрэ як прус хiмiю. Ловiць, праглынае, чапляючыся на кручок. Праѓда есцi гэтую гадасць нельга. Затое жывец добры. На яе i дзяѓбуць буйныя рыбы, часам памерамi з дэльфiна. Некаторыя з iх ядомыя i нават лiчацца дэлiкатэсам.
  Ёсць i атрутныя, але iх дасведчаныя кухары здольныя абясшкодзiць, i ад гэтага каштуюць яшчэ даражэй. У прыватнасцi рыба iзумрудны карп, вадзiцца толькi ѓ радыеактыѓным возеры Радыкал, так яго назвалi сугучна з Байкалам толькi вось забруджаным. Iзумрудны ѓ плямках урана карп выклiкае наркатычнае ап'яненне, буду правiльна засмажаным, памылка нават у адну хвiлiну пацягне пакутлiвую смерць гурмана. А такiя "глюкi" незвычайныя, яркiя ѓ колеры, хрэн нават у блокбастары такое ѓбачыш. Вельмi выгадная лоѓля, метаквазiсмертанасных мутантаѓ, смарагдавых i радыеактыѓных, небяспечных пры ѓжываннi, i пры гэтым карпаѓ вялiкiх як сом спрабавалi разводзiць па-за зонай, але там яны дохлi.
  Дзяѓчаты гэта бачылi, паднялi аѓтаматы. Маргарыта раптам адскочыла; тонкi пiск загучаѓ у юсе:
  - Да карабля чатырыста метраѓ.
  Бландынка-тэрмiнатар узрадаваѓшыся адказала:
  - Выдатна працягваем зблiжэнне.
  Вочы Аѓроры i Маргарыты бачылi ѓ цемры не горш за кацiных, а можа i лепш. На борце народа аказалася, крыху больш, каля трыццацi пяцi чалавек, лiчачы i наймiтаѓ-рыбакоѓ, многiя з якiх п'яныя. Зомбi таксама ѓзяѓ на прыцэл свайго супернiка, у былога афiцэра-зэка быѓ аѓтамат з глушыцелем.
  Ён прыклаѓся, цiха пстрыкнуѓ засцерагальнiкам, уключыѓ начны монокуляр. У iм адчуваѓся прафесiянал, асаблiва калi ён прыцiснуѓ гумовы наглазнiк да твару, каб не выдаць назiральнiкам сваё месцазнаходжанне зялёным свячэннем.
  Дзяѓчаты глядзелi на супернiкаѓ праз кампутарную оптыку. Яна зараз зафiксавала мэты, паставiѓшы на максiмальную хуткастрэльнасць: тысячы пяцiсот стрэлаѓ у мiну. Заадно дзяѓчаты размеркавалi ахвяры, зняць трыццаць чатыры чалавекi трэба было адным разам. Кампутар выдаѓ падказку, як i па каму, страляць.
  Салдат назiральнiк стаяѓ каля веера агароджы, ён палiѓ цыгару, i час ад часу пацягваѓ вiскi з бiклагi.
  - Нядбайна нясуць службу амерыканцы! - Заѓважыла Аѓрора i яхiдна з атрутай у голасе дадала. - Вось следства iх гнiлой лiберальнай дэмакратыi.
  - Нашы думаеш лепш! - скрывiлася Маргарыта. - Асаблiва тыя, нанялiся ѓ войска, што не славянскага паходжання?
  - Таксама выпiць не дурнi! - Дзяѓчына-камсамолка пацерла носiк. - Свярбiць, магчыма, да дажджу. А можа i да моцнага ѓдару!
  - Я яго здыму! Працiѓнiка Трэцяга Рэйха... - шапнуѓ Зомбi-зэк.
  - Наогул курэнне запавольвае рэакцыю i слепiць вочы! - сказала Маргарыта. - Я б асабiста забаранiла цыгарэты.
  На карме грос-эсмiнца бачныя бартэры, стаiць некалькi спараных хуткастрэльных гармат, класа "Лiнкольн" - поруч iх з пары стралкоѓ на сядзеннi. Яшчэ двое захоплены рыбалкай. Спараны "грабадон" па правым борце. I тут амерыканец, накшталт негр, адлучыѓся, нешта глядзiць па "мабiльнiку". Мяркуючы па ѓсiм "парнуху", свайго роду вiдэа. У цэлым прылады небяспечныя, калi пальнуть, невядома цi выратуюць цi камянi "браня", а надзiманай лодцы сапраѓды кранты.
  - Так мэты размеркавалi. Падыходзiм блiжэй. - Сказала агнязарная д'ялiца. - Прымiтыѓнай жывёлы трэба ѓбачыць, каб пакрыѓдзiць.
  - Падкрадземся нiбы змеi! - падтрымала, выгiнаючыся станам Маргарыта.
  Зомбi красамоѓна прамаѓчаѓ.
  Як заѓсёды назiральная, рудая Аѓрора, адзначыла насавыя прылады з суправаджэннем i пакуль бяспечныя. Некалькi кулямётаѓ, цяжкiх, мабыць больш магутны чым ПКМ. I тут экiпаж, бачны хлопец, хутчэй за ѓсё кiтаец, вельмi напружаны, нават нервовы вартавы. Мусiць, пачатковец вось як выцягнуѓся. Побач афiцэр, нядбайна абапiраецца на рэйлiнг, мiма яго прайшоѓ радыст з антэнамi.
  - Размяркуем мэты! - Прапанаваѓ глею, пагульваючы жаваѓкамi Аѓрора.
  - Я вылучыся правей, ты лявей захопiм вялiкую тэрыторыю! - Маргарыта правяла рубам далонi сабе па горле.
  Надзiманая лодка падзялiлася на дзве часткi, дзяѓчаты разгарнулiся.
  - Я каштарыс кулямётчыкаѓ! - Блiснула зубамi Аѓрора.
  - А я пушкара! - хiхiкнула Маргарыта.
  Эсмiнец зусiм немаленькi i вельмi важна ѓварвацца ѓ яго раптоѓна, перабiѓшы i заскочыць у каюты. Дзяѓчаты-камсамолкi адчувалi нервовасць, досвед забойстваѓ быѓ не занадта малы, але ѓсё роѓна сэрцы сталi стукаць хутка, ад выкiду крывi шумiць у галаве.
  Яны даюць сабе разумовую каманду супакоiцца i дзейнiчаць стрымана. Не кожны нават дасведчаны баец цi лекар гэта можа, але пульс сцiшваецца. Востры слых улоѓлiвае размовы, бо не ѓсе янкi бачныя, а прыбраць iх трэба зараз.
  Хто ѓ прыватнасцi ѓ верхняй надбудове. Тамака, судзячы па ѓсiм, рэжуцца ѓ карты. Ды яшчэ ѓ прымiтыѓнага дурня. У як янкi працiѓнiкi Савецкай Расii дэгенаратыѓныя. Так ужо чутныя моцныя амерыканскiя слоѓцы. Цэлых пяць салдат, i iх таксама трэба будзе прыбраць.
  - Толькi здаецца што ѓ нас простая аперацыя! - заѓважыла Маргарыта. - А так пазбягай лiшняга шуму, што не было бяды!
  - Мы ѓ ролi караля дыверсiй Грома Ветру! Толькi вось б'ем янкi. Хоць, сапраѓды кажучы, краiна, якая здымае гэтак класныя баевiкi, павiнна быць нашым саюзнiкам i блiзкiм сябрам. - Камсамолка Аѓрора скрывiла бровы, у асаблiвым грозным выгiбе.
  - Не нарадзiся я ѓ СССР, то аддала б перавагу з'явiцца на свет у ЗША. Цывiлiзацыя Амерыкi гэта сотнi культур з усяго свету! - Маргарыта невядома каго дражнячы, паказала доѓгi язычок.
  - Перамога над моцным супернiкам звычайна каштуе даражэй, але яе ты, не аддасi за бясцэнак! - Рыкнула Аѓрора.
  - Калi не лiчыць Вялiкай Вайны супраць упiраѓ i троляѓ, чые плады аказалiся страчаныя. - Маргарыта цяжка ѓздыхнула.
  - Часова! - Жорстка адрэзала агнязарная д'ялiца.
  Дзяѓчаты моцна рызыкавалi. Заѓваж iх, адразу б зарабiлi цяжкiя кулямёты. Яны нават небяспечней гармат, тым патрэбны час, праѓда, не вялiкае каб прыцэлiцца. Таксама ж у амерыканцаѓ кампутары маюцца, а таксама прыборы начнога бачання. А цi шмат снарадаѓ трэба каб iх гламурных раскачаць? Потым iх могуць пацяплiць нават стралянiнай усляпую, цi ѓлучыѓшы наймагутныя радары. Ды i пражэктары, можна нешта расплывiстае разглядзець, у прыватнасцi iх яго зомбi. Дэмаскiруе разведчыц-камсамолак гэты хлопец. На версе яшчэ адзiн тып з'явiѓся, морда размаляваная як у блакiтнага, да рыбакоѓ накiраваѓся.
  - Зноѓ у нас праблемы! - у голасе Маргарыты адчувалася трывога.
  - Нiчога ѓсiх знiмем зараз! Гэта справа пяцi секунд! - Аѓрора глынула стымулятара. Падштурхнула напарнiцу локцем. - Ды i ты пi!
  Каля самага борта палоска святла, але гэта праблемай не з'яѓляецца.
  Маргарыта кажа, дакладней, загадвае зомбi:
  - Не страляй без каманды.
  - Слухаюся спадарыня! - Адказала "лялька-зэк".
  Цяпер усе мэты схоплены i вось поспех. На борт "рыбакi" выцягваю якi адлiвае лаламi звера: цуд-рыбу-пасту. Нават чацвёра хлопцаѓ са сховiшча высунулiся, зараз усе мэты схоплены.
  - Час! Гiперзалп! - Шэпча Аѓрора. - Яна любiць вылучыцца.
  Аѓтаматы б'юць бясшумна плеск хваляѓ, цалкам перакрывае iх стральбу. У адну секунду вывяргаецца дваццаць пяць куль, а на дваiх - пяцьдзесят. А прыбраць зараз трэба сорак шэсць чалавек. Нават з улiкам промахаѓ i непазбежнага дубляжу, дастаткова двух секунд, для поѓнай зачысткi. Толькi тоненькi свiст руху куль, нават затворы не пстрыкнулi. Бавоѓкi ледзь адчувальныя, толькi прыклад злёгку прыцiснуѓ плячо.
  - Вось яно што значыць электрамагнiт i разгон! - З захапленнем вымавiла агнязарная д'ялiца.
  - А таксама нашы здольнасцi! - рыкнула Маргарыта. - Хвала вялiкаму стваральнiку!
  - Не Богам дадзеныя, навука! - Запярэчыла Аѓрора.
  Хаця яны бiлi з розных кропак, але цалкам маглi перагаворвацца, нават на вялiкай дыстанцыi праз мiнi-рацыi.
  - Прапусцi нi каго звыш лiмiту, прыступаем да высадкi! - загадала ваяѓнiца-камсамолка.
  Пацешна, што ѓсе дэсантнiкi гэта тры чалавекi, дзве дзяѓчыны-камсамолкi i жывы зэк-труп. Дзяѓчыны-рэйнджары перакiдваюць целеуказатели. Вось вiдаць, што яшчэ тры негры выйшла.
  - Прабач Госпадзе! - шапнула набожная Маргарыта, адпраѓляючы байцоѓ у лепшы свет.
  Зомбi прыстрэл толькi дваiх, што палiлi ля борта i ѓзiралiся ѓдалячынь. Тут, увогуле было чым палюбавацца, ды i хто асудзiць маракоѓ якiя расслабiлiся ѓ сяброѓскiм порце.
  Краем вока Маргарыта паспела заѓважыць крывавыя аблокi, што вылецелi з пустых галоѓ.
  - Надыходзiць разлiк! - Бландынка-тэрмiнатар прамаѓляе. - Адкрываем рахунак!
  - Падобна, усё не губляй нi адной секунды! - Скамандавала Аѓрора.
  Борт эсмiнца маментальна вырас перад разведчыцамi. На палубе толькi трупы, не звыкла цiха, толькi рыба-сыраватка б'ецца хвастом аб борт.
  Iзноѓ прачынаньне на самым цiкавым месцы. Дзяѓчаты-камсамолкi спешна падымаюцца i, ускочыѓшы, зноѓ бягуць. Iм нават не далi паснедаць, вось так i пусцiлi галоднымi басанож па распаленым пяску. Што ж зноѓ бяжы i не тармазi. Мабыць так i iм прыходзiцца ѓкалываць...
  Аѓрора падбадзёрыла сяброѓку:
  - Вышэй нос трымай крутая савецкая баба! Тады мы пад танкам не зламаемся!
  Маргарыта люта агрызнулася.
  - Ды я i не думала ламацца! - I зразумеѓшы падвойны сэнс падобнага выразы, дапоѓнiла растлумачыѓшы. - А тым больш прагiнацца!
  Ваяѓнiцы-камсамолкi ѓткнулiся ѓ борт. На iмгненне корму закрыла i без таго бляклае святло. Разведчыцы СССР узбiраюцца як чалавек-павук, выкарыстоѓваючы боты-лiпучкi. Маргарыта яшчэ i "баласту" дапамагае: цi ледзь не за шкiрку цягне зомбi. Добра, што гэта мужчына не з буйных экзэмпляраѓ. Вось яны i на палубе. Адзiн з байцоѓ падымае галаву, дзяѓчына-камсамолка зразае яго дыскам-бумерангам.
  - Супакойся таропыга! - Кажа яна яму.
  Залезлi хутка, заадно прыляпiлi лодкi. Цяпер усё дакладна! Уся палуба пад прыцэлам прыгажунь. Вось два маракi высунулiся, падлогу секунды i ѓ галовах дзiркi, толькi паспелi тузануцца.
  - Я трымаю ворага на мушцы! А зараз бясшумна ѓсiх зняць! - Скамандавала Аѓгусцiна. - Наогул яна ѓзяла на сябе ролю старэйшага камандзiра, баючыся, што надта "добрая" i рэлiгiйная Маргарыта нечага напартачыць. Коршунава гэтага iмкнецца не заѓважаць. Тым больш, як хто з савецкiх маршалаѓ сказаѓ - два чалавекi не атрад, тры не роты!
  Маргарыта зняла боцiкi, схаваѓшы iх у заплечнiк, i прайшла басанож уздоѓж борта. Iмклiва, зняла якi схаваѓся ѓ вочку кулямётчыка, то, падобна, яшчэ не сцямiѓ што здарылася. Дзяѓчаты-камсамолкi вырвалi свае цуда-аѓтаматы з-за спiн, усмiхнулiся, адна ѓзяла пад прыцэл увесь праход, трэба ачысцiць увесь праход.
  Аѓрора раптам пабегла з хуткасцю якi перавышае алiмпiйскi спрынт. Раз-два i яна каля насавых гармат. Там байцоѓ чалавек дванаццаць, палова стаiць на "стрэме", iншыя рэжуцца ѓ карты. З iмi дзве шлюхi. Шкада дзяѓчат, але такi горкi лёс прастытуткi. Аплата паасобная, а разборка аптовая. Аѓрора зразае ѓсiх кароткай чаргой, з бясшумнай зброi. Калiматорны прыцэл тут ёй i не патрэбен, i так падсвятленне ёсць, а маракi не чакаюць нападу з тылу. Ды наогул гуляе ролю вялiкая ганарлiвасць: хто пасмее атакаваць поѓны салдат i матросаѓ эсмiнец.
  - Рухайся як лiса па праходзе справа! - Цiха лепяча Аѓрора. - Няхай зомбi стаiць на месцы ён толькi выдасць сваiмi кiтайскiмi ботамi.
  - Зразумела я сама зачышчу. - адказвае Маргарыта.
  Рухi дзяѓчат адпрацаваны на шматлiкiх "вiртуалках", iх вучылi захоплiваць караблi, танкi, змагацца ѓ лабiрынтах, штурмаваць самалёты, закладваць узрыѓчатку.
  Ды такая вось iлжывая цi сапраѓдная з iншага мiру памяць усплывае ѓ дадзеным казачным футурыстычным бачаннi.
  Пры жаданнi разведчыцы маглi падмануць "Джы-2" пранесцi ѓзрыѓчатку ѓ кабiнет брытанскага прэм'ера, а так вытвараць шмат чаго яшчэ. Цяпер Маргарыта рушыла цераз лееры агароджы, хутка ѓзяла пад абстрэл праходы з выгаднага вугла. Пара неграѓ, i адзiн жоѓты было вынырнулi. Маргарыта прапусцiла блiжэй. За iмi з'явiлася яшчэ пяцёра. Затым раз кароценькая чарга ѓклала ѓсiх.
  - Вось усё будзе проста! - Адказала яна. Чамусьцi сумленне адступiла, з'явiлася рызыка жаданне як мага лепш выканаць сваю працу.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 6.
  Дзяѓчына-камсамолка прабегла ѓ бак, так было яшчэ сямёра байцоѓ. Зняла iх пасля забегла да носа, але з другога боку. Зомбi не гледзячы на загад, не стаяѓ на месцы, а крочыѓ па насцiле ѓздоѓж кармы, але на шчасце яго не было вiдаць.
  Зойдучы да носа Маргарыта, паклала яшчэ чацвярых, балазе яны iшлi ѓ абдымку, нават цалавалiся.
  - Я прайшла да дзвярэй! - Кiнула бландынка-тэрмiнатар.
  Не адстаючая ад яе Аѓрора, пацвердзiла:
  - А я зачысцiла гарматы.
  - Мочыш янкi! - Маргарыта паказала язык.
  - I вельмi эфектыѓна! - Аѓрора пальчыкам босай ножкi падняла ѓпушчаны недакурак i шпурнула яго такiм чынам, што ён трапiѓ прама ѓ дзюбу амерыканскага "арлана".
  - Я рухаюся з борта! - Кiнула лаканiчна агнязарны дэман.
  Прыгажунi рушылi далей. Аѓрора амаль ушчыльную сутыкнулася з чарнаскурым хлопцам. Той хацеѓ, было ѓскрыкнуць, але дзяѓчына заляпiла яму рот пацалункам:
  - Супакойся кацяня.
  - Чароѓная ты мая! - Сказаѓ ён.
  - У цябе добрыя вусны хлопчык, але мне некалi. - Дзяѓчына-камсамолка перадушыла пальцамi артэрыю каля носа. - Часам мне шкада, што не абрала сабе кар'еру чэмпiёнкi па тэнiсе. Былi б грошы, слава, шмат прыгожых хлопцаѓ i нiякiх забойстваѓ.
  Хлопец адкiнуѓся, з-за рота вылез язык.
  Рудая Аѓрора зрабiла пару прысела на калена, стрэлiла наѓскiдку, вынiшчыѓшы чарговых хлопцаѓ. Скамандавала:
  - Галiна зрабi круг i падбярыся да кармы.
  - Зразумела, для нас гэта самае галоѓнае. - Выдала Мiрабела
  Дзяѓчына-камсамолка басаножкай прайшлася па цэнтры, па дарозе прыкончыѓшы яшчэ некалькi баевiкоѓ, у прыватнасцi прабеглася па верхняй надбудове. I тут хуткасць на яе баку, пара не зразумелых ускрыкаѓ, нават нiхто не паспеѓ стрэлiць.
  - А кажуць нашчадкi, каѓбояѓ паляць хутка. Хлусяць, мусiць!
  Аѓтамат (якая размаѓляе ѓ сне зброя нярэдкая з'ява, цi мала на што здольна, падсвядомасць!) не ѓтрымаѓся ад рэплiкi:
  - Ваш прафесiяналiзм вышэй усякiх хвал.
  - Можа, яшчэ чаго скажаш! - Мiрабела наступiла голай ступнёй на ѓпушчаную, палаючую запальнiцу i зморшчылася ад болю.
  - Вы сама дасканаласць, вы сама дасканаласць,
  ад усмешкi да жэсту вышэй усякiх хвал!
  Здзейснi з ворагам зверства, буйное нялюдскасць,
  I абрынь свiнцу лiвень, з пякучым попелам - напалм! - Цiхенька праспявала ѓ слухаѓку кiбернетычнае прыстасаванне аѓтамата.
  - Спрытна ты перакручваеш шлягер! - Усмiхнулася Мiрабела (але вось дзе яна песеньку чула не магла ѓспомнiць!) i пацерла аб шурпаты метал садняюць пятку.
  Аѓтамат адказаѓ:
  - У праграму закладзена пачуццё гумару. Для ѓзняцця духу байцоѓ!
  - Раней фiльмы страмчэй былi, каб дух з сiлай кожны дзень,
  але скажыце, што падыме, порнафiльм "Эмануэль"! - З гумарком адказала Мiрабела ( А хто такая Эмануэль, адкуль такi вобраз узяѓся ѓ галаве. Можа, ад слова Эмануiл?).
  I сама засмяялася жарце.
  Якiя паднялi над краем агароджы, дзяѓчына злавiла чатырох небаракаѓ, якiя рэзалiся на прыстаѓцы ѓ стратэгiю.
  - Зусiм разбоѓталася каманда! Добра, што апошняе ваша iмгненне будзе шчаслiвым!
  Аѓрора бясшумна спускаецца па трапе, займае пазiцыю перад дзвярыма ѓ наладу. Выпаѓзае масiѓны, кiлаграм сто шэсцьдзесят негр. Дзяѓчына-камсамолка завiсае над iм зверху упiраючыся прыкладам у бакавыя сцены калiдора. Грамiла, мармыча.
  - Фак'ю! Чаму так цiха! - Аѓрора - б'е яго прыкладам па скронi. Пасля падхоплiвае тушу, дазваляючы ёй мякка апусцiцца.
  - Таму што да цябе прыйшло каханне! - Адказвае яна.
  Дзяѓчына-камсамолка i тут не падкачала, увайшла як вецер, чарга, скасiѓшы два дзясяткi, з якiх палова спала. Моцны пах спiртнога казаѓ, што янкi сёе-тое паспелi адсвяткаваць.
  Сно перапынена, нiзкiм тэмбрам раве сiрэна. Дзяѓчат абуджаюць ударамi гумовых бiзуноѓ па нагах i прымушаюць будавацца.
  Паднiмаюць iх i зноѓ скоѓваюць, падганяючы далей.
  Перад гэтым, праѓда, далечы паесцi. Зноѓ каша, змяшаная з не занадта свежай рыбай. Але на гэты прасолена нават больш за норму. Мабыць старыя, пратэрмiнаваныя кансервы з лiку трафеяѓ закiнулi ѓ пярлоѓку. I солi ѓ рыбу, для дэзiнфекцыi дадалi. Палонныя кадры пакуль не страцiлi каштоѓнасцi для нацыстаѓ!
  Разам з iмi клыпае i Алег Рыбачэнка. Хоць часу на сон накшталт дастаткова i нават больш, але, бадзёрасцi няма. Надта ѓжо сон выматаѓ хлапчука.
  Вось ён так iдзе i адчувае, як па башцы, пастукваюць успамiны аб плёне дзiѓных галюцынацый, што яму выклiкалi гiтлераѓскiя эксперыментатары;
  Вось у сне бачыць Змiцера. Ён падобны на таго худога i высокага хлапчука, што скаваны разам з iмi, але вышэй i мускулiсты. Тым не менш асоба i iмя падобныя. Таксама дзiѓнае супадзенне. I гэта хлапчук правёѓ пару лёгкiх баёѓ, супраць зборнай хлопчыкаѓ са Славенii, а затым Румынii. Абодва паядынкi хуткiя накаѓты, прычым на першай жа хвiлiне! Трэцi паядынак аказаѓся цяжэйшым. Хударлявы iтальянец валодаѓ выдатнай абаронай i рухомасцю нагах. Ён не даѓ сябе накаѓтаваць адразу i добра сыходзiѓ. Першы раунд супернiк Дзмiтрыя скончыѓ на нагах...
  Тады хлапчук у другiм раѓндзе, не зважаючы на магчымасць нарвацца самому на жорсткi сустрэчны, проста пабег на супернiка, кiдаючы ѓдары з абедзвюх рук. I атрымаѓ дакладны i iмклiвы прамы ѓдар насустрач, прама ѓ вастрыню падбародка.
  Упершыню юнага баксёра страсянула, але гэта толькi раззлавала Дзмiтрыя. Ён скокнуѓ як тыгр i зачапiѓ супернiка правай.
  Вiзавi пахiснуѓся i ѓпаѓ на калена... Рэферы адлiчыѓ накдаѓн i даѓ сiгнал:
  - Бокс!
  Iтальянец, падобна, страцiѓ рухомасць i пасля iмклiвай двойкi ѓ скронь i ѓ скулу ѓпаѓ, прычым так безнадзейна раскiнуѓшы рукi, што рэферы нават не стаѓ лiчыць, а адразу спынiѓ паядынак. Трыбуны, напоѓненыя ѓ асноѓным школьнiкамi, свiсталi i раѓлi. Зрэшты, сярод публiкi былi i высокапастаѓленыя афiцэры СС. Зрынутага хлопчыка прынялiся адпампоѓваць, дзяѓчына масiраваная яму шчокi i мяла шыю...
  Змiцер нават спалохаѓся:
  - Цi не забiѓ я яго?
  Але праз хвiлiну энергiчных манiпуляцый тварык юнага баксёра паружавела, i ён расплюшчыѓ вочы. Нешта цiха прамармытаѓ. Змiцер дапамог яму падняцца i хлопчыка па-сяброѓску абнялiся.
  Алег Рыбачэнка ѓ сваю чаргу баксiраваѓ акуратна, баi былi аматарскiя, па чатыры троххвiлiнкi.... Хлопчык адправiѓ двух сваiх першых супернiкаѓ у трэцiм i чацвёртым раундзе. З трэцiм прыйшлося павазiцца... I хоць Алег Рыбачэнка, дэманструючы выдатную абарону ѓпэѓнена вёѓ па ачках, быѓ прызначаны i пяты раѓнд.
  Аголеныя па пояс, i загарэлыя целы хлапчукоѓ блiшчалi ад поту, мышцы хадзiлi ходырам, а вены i жылкi праступiлi яшчэ больш рэзка. Працiѓнiк Алег Рыбачэнка кiнуѓся наперад, разлiчваючы на тое, што ѓ выпадку актыѓнасцi яму аддадуць гэты раунд. Але адважны пiянер прымецiѓ, што яго вiзавi ѓжо прытамiѓся, i яго рэакцыя запаволiлася. Рушыѓ услед iмклiвы бакавы ѓ левую частку падбародка i на сустрэчным руху. Юны супернiк падкасiѓся i звалiѓся наперад... Судзячы па ѓсiм гэта быѓ накаѓт, так ён не стаѓ на рахунак дзесяць.
  Пасля чаго наступiѓ перапынак, тры баi за адзiн дзень па кубкавай сiстэме гэта шмат!
  Дзмiтрый з некаторай доляй сарказму адзначыѓ:
  - Вось прафесiяналы б'юцца па пятнаццаць раундаѓ, а да першай сусветнай вайны, наогул не было абмежаванняѓ у часе. Баксёры бiлiся, пакуль адзiн з iх не ѓпадзе ѓ знямозе.
  Алег Рыбачэнка тут пагадзiѓся толькi збольшага:
  - Ведаеш гэта прафесiйны бокс, мне неяк не па нутры. У аматарскiм боксе ты проста рухаешся па сетцы, а ѓ профi, занадта ѓжо шматлiкае залежыць ад промоторов. Напрыклад, могуць i вельмi таленавiтага баксёра згнаiць, не даючы яму баёѓ. Ды i чэмпiёны маюць магчымасць не дапусцiць да бою занадта ѓжо небяспечнага супернiка. Напрыклад, проста з дапамогай розных паравалок адмаѓляючыся падпiсаць кантракт.
  Дзмiтрый пагразiѓ кулаком:
  - Няхай толькi паспрабуе!
  Падчас абеду юных спартоѓцаѓ кармiлi прыстойна... Нават былi апельсiны i на дэсерт раней не пробаваныя савецкiмi спартоѓцамi-падлеткамi бананы, какосы i плады манга.
  Мабыць нацысцкiя арганiзатары спаборнiцтваѓ, iмкнулiся паказаць, што Трэцiм Рэйху, усё добра, вельмi сытна i можна дазволiць сабе раскошу.
  Дзмiтрый i Алег Рыбачэнка ѓпершыню ѓ новых целах паспрабавалi какосы i бананы i ѓ другi раз ананасы (ну з апельсiнамi ѓ СССР куды, прасцей, ёсць свае ѓ сярэдняй Азii!). Тут хлопцы дапусцiлi даволi распаѓсюджаную памылку - пераелi... А дарослых трэнераѓ у камандзе не аказалася... Калi ѓ Гiтлер-югент быѓ лозунг - юнымi павiнны кiраваць юныя, то ѓ савецкай спартыѓнай дэлегацыi вырашылi зрабiць гэты прыклад.
  Можа, гэта была не самая лепшая iдэя для пераймання!
  Ва ѓсякiм выпадку пасля багатага абеду з дэсертам i пiрожнымi трэба было правесцi (калi ты не прайграеш!) яшчэ тры бою ... Прычым з моцнымi хлопцамi!
  Пасля ежы хлапчукоѓ ладна разлiло, Алег Рыбачэнка нават западозрыѓ, што iм чагосьцi падмяшалi...
  Ва ѓсякiм разе, зараз клас юных савецкiх спартоѓцаѓ звалiѓся, i яны сталi прайграваць адзiн за iншым... Ды яшчэ суддзi разам з рэферы зусiм азвярэлi.
  Ды i бiлiся савецкiя ѓжо супраць немцаѓ.
  Змiцер спачатку пачуваѓся нiштавата, i ѓ першым раѓндзе мiнуѓ чвэрць фiнал...
  Аднак ужо ѓ паѓфiнале, ён адчуѓ слабасць у руках i нагах... Вялiкую слабасць i запаволенне рухаѓ... Але Дзмiтрый трымаѓся на самалюбстве, i iшоѓ наперад не гледзячы на тое, што шмат прапускаѓ... Але галава ѓ хлапчука была моцная, i дакладныя ѓдары буйнога, тэхнiчнага i хуткага супернiкi яго толькi злавалi... А злосць i самалюбства ѓ сваю чаргу дазвалялi ѓпэѓнена працягваць бой.
  Нарэшце ѓ трэцiм раундзе Змiцер зачапiѓ свайго супернiка, разбiѓшы таму нос...
  Немец злёгку асалапеѓ i атрымаѓ у падбародак. Хлапчук з Трэцяга Рэйха пайшоѓ назад, яго заплятаѓся. Дзмiтрый развiѓ поспех, правёѓ мала хуткую, але разам з тым адчувальную тройку... Працiѓнiк упаѓ, рэферы пачаѓ вельмi павольна лiчыць накдаѓн... Нямецкi хлапчук падняѓся, але не цвёрда стаяць на нагах... Натхнёны Дзмiтрый кiнуѓся яго дабiваць. Некалькi дакладных свiнгаѓ ... Пацан падае ...
  Суддзя не спяшаецца падысцi да яго. Аб чымсьцi пытаецца ѓ бок. Яму адказваюць...
  Пачынаецца новы млявы рахунак... На рахунку дзевяць хлапчук усё яшчэ ляжыць... Але гучыць сiгнал канчатка раѓнда. Яго падхапляюць i выносяць у свой кут...
  Змiцер упэѓнена прамаѓляе:
  - Чацвёртага раунда не будзе! Ён проста не выйдзе!
  У дадзеным выпадку рускi хлапчук аказваецца мае рацыю, секунданты далечы адмашку...
  Алег Рыбачэнка ѓ сваю чаргу, змагаецца, як нi ѓ чым не бывала... Стрымана набiрае ачкi, а затым заканчвае ѓ чацвёртым раундзе... I рухi па-ранейшаму дакладныя i хуткiя...
  Да фiналу з савецкiх спартсменаѓ дайшлi толькi яны ѓдваiх - прадстаѓнiкi самай малодшай узроставай групы. Суперцяж сярод дзяцей, i сярэдневага... Чэмпiён вагi мухi атрымаѓ за некалькi гадзiн да вылету траѓму, а замену яму знайсцi не паспелi...
  Так што ѓ фiнале аказалася толькi двое рускiх, а ѓсе астатнiя, зразумела, немцы, якiя будуць разыгрываць золата памiж сабой...
  Спаборнiцтвы актыѓна здымаюць на плёнку... Змiцер з агiдай паморшчыѓся:
  - Вось так яны нас хочуць зганьбiць! Быццам мы рускiя горшыя за немцаѓ i зусiм не арыйцы!
  Алег Рыбачэнка закруцiѓ галавой:
  - Ды не! Усялякiя дзяленнi нацыянальнасцей на паѓнацэнныя i не паѓнацэнныя, абсурдна ѓжо ѓласнай пастаноѓкай пытання. Ды i што тут казаць, калi нашы iдэi ѓ цэлым iнтэрнацыянальныя!
  Змiцер, хiхiкнуѓшы, пагадзiѓся:
  - I бiць мы iх будзем iнтэрнацыянальна...
  Перад фiнальным боем быѓ зразумела перапынак... I тут немцы пабудавалi савецкiм хлапчукам чарговую поскудзь... Нiбыта прапанавалi нацерцi глянцам кеды. Але ѓ вынiку абутак на нагах дзецюкоѓ раптам размягчылася i стала абсыпацца...
  Прыйшлося яе скiнуць i бегчы мыць у ракавiну... Змiцер не на жарт раззлаваѓся:
  - Ды навошта яны гэта зрабiлi? Цi хацелi нас справакаваць на бойку, а затым зняць са спаборнiцтваѓ?
  Алег Рыбачэнка цалкам лагiчна заѓважыѓ:
  - Ды не толькi гэта! Яны яшчэ захочуць паказаць, што ѓ СССР галеча, i нават кiроѓныя спартоѓцы змушаныя на спаборнiцтвах выступаць босыя. Маѓляѓ, якiя ѓ Расii бедныя дзецi!
  Змiцер прапанаваѓ:
  - Можа, папросiм кеды ѓ нашых старэйшых таварышаѓ? Табе, праѓда, будуць вялiкiя, але мне знойдуцца!
  Алег Рыбачэнка адмоѓна закруцiѓ галавой:
  - Не варта! Мы iм пакажам, што здольныя перамагаць i ѓ найцяжэйшых умовах. Акрамя таго хлапчукам нашага веку не сорамна хадзiць босымi... Як кажуць басаногае дзяцiнства...
  Дзмiтрый з такой сiлай сцiснуѓ кулакi, хто косткi захрумсцелi. Юны баксёр вымавiѓ:
  - Ну, яны мяне раззлавалi! Не, яны проста канкрэтна раззлавалi!
  Алег Рыбачэнка адказаѓ:
  - Дык няхай злосць надасць табе i мне сiлы.
  Тут успамiнаючы перапынiѓ дотык прыкаванага побач Дзiма, хлапчук шапнуѓ:
  - Ты гэта таксама бачыѓ?
  Алег Рыбачэнка лаканiчна адказаѓ:
  -Так!
  Зноѓ палiѓ дождж, што не зусiм тыпова для крымскай вясны. Ад гэтага i брыдка i зябка. Нават яшчэ брудна, а якiя фармуюцца на падэшвах мазалi брыдка ныюць ад размоклай лядоѓнi воды. У лес калона з басаногiмi палоннiцамi ѓвайшла яшчэ праз некалькi гадзiн, ужо блiжэй да вечара. Вiдаць, эсэсаѓцы спяшалiся спяшаючыся схавацца ад дажджу. Хлапчук-пiянер амаль забыѓся аб тым, што з iм здарылася. Ды i да твару юнаму ленiнцы думаць, аб холадзе, мокрай наскрозь вопратцы, закачанелых нагах i сталёвых з трывалай нержавейкi кайданах, якiя сцерлi запясцi да крывi.
  Дзмiтрый перапынiѓ маѓчанне i заявiѓ:
  - Быццам бы я паспеѓ аблазiць за зiму Крыма, але... Тут неяк не па зямным!
  Алег Рыбачэнка пагадзiѓся, матаючы галавой:
  - А з намi наогул усё не як у людзей!
  Лес аказаѓся грандыёзны. Па баках ад дарогi строем стаялi хвоi - у тры-чатыры абхопы, з чырвона-карычневай трэшчынаватай або жоѓта-аранжавай як буйная луска рыбы карой, якiя ѓзнеслi на дзiкую проста вышыню кампактныя вечназялёныя або блакiтныя кроны.
  А на галiнах яшчэ i кветкi, што накшталт - петунiй. Не лес, а казка, адчуванне траплення ѓ iншы свет. Але ёсць i мiнус - у брудзе на дарозе было досыць калючак, вострых, як сапраѓдныя са швейнай машынкi сталёвыя iголкi.
  Некаторыя дзяѓчаты ѓжо заахкалi наступаючы на iх. Дзiма, сцiснуѓшы руку, Алегу Рыбачэнку вымавiѓ:
  - Гэта цемра! Не верце бачанням!
  Мiрабела паклала далонь на ѓжо пачаѓ адрастаць светлы вожык валасоѓ Дзiмы i шапнула:
  - Вер не вер! А пад ногi глядзiце! Бракавала яшчэ занесцi сабе iнфекцыю!
  У падлеску густа рос ядловец i... ужо саспелая сунiца з трускаѓкай. Дух стаяѓ - сумесь вясновай хвоi i вясновага ж клубнiчнага i ядлаѓцовага водару. Здалося, што нават стала цяплей. I проста-такi не верылася, што за сотню крокаѓ адсюль - мокрая, хай не тундра, якая тундра можа быць у Крыме? Але ѓсё роѓна, паскуднае надвор'е i чорныя халодныя скалы, пад якiмi маршыруюць фашысцкiя орды. Шкада, што захаплення хапiла ненадоѓга - вярнулiся боль у руках, роце i спiне, холад, волкасць, i Алег Рыбачэнка адчуѓ сябе вельмi няшчасным. Проста да мяжы.
  Зрэшты... выдатнiк-пiянер раптам усмiхнуѓся. Ён ужо не раз за кароткi час знаходжання тут у палоне думаѓ: ну, усё дрэнна, далей i горш няма куды! I кожны раз аказвалася - вельмi нават ёсць куды.
  Дзiѓным чынам гэтая думка крыху суцешыла. Алег нават стаѓ успамiнаць карту Крыма з Атласа. Але не мог яе ѓспомнiць - i збiѓся на здзiѓленыя разважаннi аб тым, што ѓсё ж адбылося нешта зусiм немагчымае. Можна патрапiць у iншы час - гэта фантасты са часоѓ Марка Твена пакахалi. У iншую прастору, што сучасней, на iншую планету - выкажам здагадку! Чорт з iм, з розумам - раптам гэта звышцывiлiзацыi; людзi якiя на мiльён гадоѓ апярэдзiлi ѓ развiццi чалавецтва песцяцца! Усё немагчымае магчыма - ведаю дакладна!!!! Але каб пры гэтым мянялася i твая сутнасць, памяць, увесь выраз i не толькi ѓ цябе?! Гэта ѓжо татальна - бязмежнае i залiмiтавае...
  Алег Рыбачэнка спытаѓ Дзмiтрыя:
  - А ѓ цябе план на бой ёсць?
  Хлапчук адказаѓ:
  - План просты - бi! - Трасянуѓшы хударлявай, на якой бачная кожная костачка спiной дадаѓ. - А добра ѓсё ж, калi ты не проста шкiлет, а на табе гуляе магутная мускулатура. Добры сон... А вось ты стаѓ менш!
  - Маленькi, але ѓдаленькi! - Банальна, але трапна адказаѓ Алег.
  А дарога стала раѓнейшая, мiж тым ажывiлася. I так дзiѓна, што ѓ Крыме, ды нiбы ѓсё вымерла. Пару разоѓ насустрач праскочылi матацыклiсты з ненавiснай чорнай свастыкай. А затым хвiлiн пяць насустрач жа цягнуѓся абоз - запрэжаныя фiласофскага выгляду бiцюгамi вялiкiя вазы з закрытай радзюгай паклажай, на якiх сядзелi натапыраныя палiцаi-мужыкi ѓ камуфляжных плашчах i павязках здрады. Таксама ѓ суправаджэннi транспарцёра. У адрозненне ад танкаѓ, iх у Гiтлера шмат. Потым яшчэ адзiн атрад на грузавiках, плюс матацыклы з каляскай лёгка абагнаѓ палонных дзяѓчат-рабыняѓ. Машын сто, нiяк не менш, амаль усе размаляваны пад колер хакi.
  На хаду гiтлераѓцы пераклiкалiся з вершнiкамi, якiя ехалi ѓ галаве калоны палонных i па сутнасцi рабоѓ, i Алег Рыбачэнка мог паклясцiся, што галасы былi насмешлiвыя. Канваiры-эсэсаѓцы адмоѓчвалiся. Дактары ехалi на нейкiх броннiках па форме нiбы чарапахi i цяжкiя, яшчэ гусенiцы цягнуць. Натапырылiся кулямётамi. А падобна, падумаѓ Алег, iм не вельмi па душы гэтая роля - наглядчыкаѓ-канваiраѓ... Нават свае зверскiя морды схавалi.
  Дзiма заѓважыѓ:
  - Катаѓ i ѓ Нямеччыне не паважаюць!
  Мiрабела зноѓ нешта сказала, кiваючы ѓслед гiдкiм воiнам СС. Алег уздыхнуѓ:
  - Перабiць бы iх! Усiх да аднаго, да Гiтлера!
  Дзiма заѓважыѓ з уздыхам:
  - Эх, не разумею iх мовы. А то б спытаѓ, цi хутка нарэшце прыйдзем...
  Алег Рыбачэнка млява заѓважыѓ:
  - Я ведаю нямецкую, але толку ад гэтага няшмат!
  Дождж мiж тым перастаѓ, i над дрэвамi расчысцiлася неба, з'явiлася сонца. У Алега Рыбачэнкi з'явiлася яшчэ адна праблема - усё мацней хацелася ѓ сарцiр абедзвюма спосабамi. А нешта падказвала: цi наѓрад з-за гэтага стануць спыняцца. Чамусьцi немагчымасць такой элементарнай справы, тое, што ён i тут залежыць ад чужой волi, хлапчука-пiянера, узлавала дашчэнту. Акрамя таго, жаданне рабiлася даволi пакутлiвым. I эсэсаѓцы, i iх паслугачы вырашалi гэтую праблему, не спыняючыся, але гэта выклiкала толькi агiду, а не жаданне рушыць услед iх прыкладу.
  Вось часам i шкадуеш, што пакармiлi дастаткова, каб выклiкаць патрэбу. Умеюць фашысты прычыняць праблемы - прыроджаныя садысты. Цi iх так партыя выхавала?
  Алег Рыбачэнка ѓжо пачаѓ зводзiцца сур'ёзна, калi раптам пацягнула ѓ яшчэ волкiм паветры, дымам, потым пачуѓся сабачы брэх i людскiя галасы, справа рэзка, адразу пачалася расчысць, на якой нешта рабiлi салдаты - усяго дзясятка тры, а за ёю паднiмалiся смугi над каменнымi i масiѓнымi пабудовамi. Ад дарогi вобцас уцякалi да размешчаных у полi апранутыя ѓ камуфляж дзецi. Не рускiя, судзячы па выкрыкамi i павязкам са свастыкай, iх штук дваццаць - беглi i лямантавалi. Да таго часу, калi калона падышла да паселiшча, насустрач ужо выйшла не менш за тузiн салдат - з вялiкiмi гранатамётамi i пераноснымi кулямётамi, забяспечанымi шырокiмi падствольнымi прыстасаваннямi. Iх узначальваѓ здаравенны стары ѓ форме генерала СС.
  А можа i не дзядуля, а проста сiвы, бо нiякiх iншых прыкмет старасцi прыкметна ѓ iм не было, i жэст доѓгай вузлаватай рукi, упрыгожанай залатымi бранзалетамi, выглядаѓ каралеѓскiм i загадным.
  А ѓзнагарод у яго... Алег Рыбачэнка чытаѓ у даведнiку, i ѓразiѓся - што столькi можна сабрацца ѓ калекцыю. Самая высокая гэта Рыцарскi крыж з дубовым лiсцем i мячамi. Вышэй толькi, тое ж самае, але з дыяментамi, а таксама Вялiкi Крыж Жалезнага крыжа, але такая ѓзнагарода ёсць толькi ѓ Герынга. Яшчэ вышэй Зорка Вялiкага Крыжа Жалезнага крыжа, а ѓсю гiсторыю Нямеччыны яе ѓзнагародзiлi ѓсе двух чалавек - фельдмаршалаѓ Блюхера i Гiндэнбурга. Ну яшчэ ордэн арла з дыяментамi будзе вышэйшы.
  Калона з палоннiцамi спынiлася. Пузаты "доктар-бос", як ахрысцiѓ Алег Рыбачэнка начальнiка канвою, спешыѓся i загаварыѓ з сiвым. Астатнiя разглядалi канвой хмурна i напружана. Алег Рыбачэнка заѓважыѓ, што ѓ поле ѓсе пакiдалi працу, а дзецi, якiя ѓцяклi, былi падышлi амаль ушчыльную. Першыя нямецкiя, яны крочылi калонай. А за iмi i мясцовыя - якiя худнеюць: басанож або ѓ сплеценых лапцях. Мясцовыя жабракi хлопцы апынулiся толькi ѓ квятчастых клятчастых кашулях - чорна-белых. Такiя абарваныя, што не адразу зразумееш, дзе хлапчукi, дзе дзяѓчынкi; усе кудлатыя, русыя, але пашарэлыя ад пылу або карычнева-рудыя, доѓгавалосыя, жахлiва брудныя, але з жывымi, яснымi вачыма - цiкаѓнымi, крыху спалоханымi i выразна шкадуючымi. Заѓважыѓ Алег Рыбачэнка i тое, што эсэсаѓскi канвой iмкнецца трымацца як мага блiжэй да рабоѓ i далей ад мясцовых людзей. Гiтлераѓцы не галасiлi, не задзiралiся i ѓвогуле паводзiлi сябе цiха.
  Маргарыта, гледзячы на гэта - адзначыла:
  - Куды ѓ СС задзелася бравада?
  Алег Рыбачэнка дасцiпна адказаѓ:
  - Пайшла на бiзуны i завесы!
  Сiвы генерал тым часам якраз на эсэсаѓцаѓ з дэгенератыѓнымi рыламi пару разоѓ i паказаѓ, а потым, калi таѓстун нешта з пенай ля рота пачаѓ пярэчыць - адмахнуѓ рукой, рэзка, як мячом секануѓ. I таѓстун таксама махнуѓ рукой, але з прыкрасцю-згодным выглядам, а потым аддаѓ кароткую каманду. Загулi бранявiкi, i воѓчыя вершнiкi паплялiся далей па дарозе. Следам пайшлi паѓтузiна мясцовых салдат. Астатнiя акружылi палонных рабыняѓ, i калона зноѓ рушыла. Сiвы прыкрыкнуѓ i на дзяцей, i на работнiкаѓ у поле, а сам пайшоѓ побач з канваiрамi-людзьмi.
  Дзiма, пакурчыѓшыся, адзначыѓ:
  -Нешта яны не падзялiлi!
  Мiрабела з усмешачкай адзначыла:
  - Ды няхай пяройдуцца i выпусцяць адзiн аднаму кiшкi!
  Каржакаваты малады барадач з мясцовых байцоѓ СС, якi заняѓ месца побач з Алегам Рыбачэнкам, панура пазiраѓ на пiянера-хлапчука, гайдаѓ ручным кулямётам, потым крыкнуѓ у галаву:
  - Ты рускае парася хоць нешта цямiш?
  I выскалiѓшыся, дадаѓ:
  - Мы будзем у Маскве i Вашынгтоне цi не?
  Алег Рыбачэнка сцямiѓ, чаго ад яго жадаюць, хутка закруцiѓ галавой, сустрэѓ погляд Маргарыта - адчайны i ѓ той жа час як бы якi казаѓ: "Пашанцавала - нас чакаюць вялiкiя справы!" - але сiвы генерал адмахнуѓся, i барадач, яшчэ нешта прабурчаѓшы, шкадуючы паглядзеѓ на Алега i больш не казаѓ нiчога. Алег Рыбачэнка амаль зразумеѓ, чаго той хацеѓ... Няхай нават i смутнавата.
  Але тым лепшыя, значыць, эксперыменты ѓсё ж маюць сэнс? Няѓжо немцы хочуць даведацца, такiм чынам, будучыню? Але ж атрымлiваецца супярэчнасць. Аб дружалюбных спаборнiцтвах па боксе, не можа быць гаворкi пасля такой вайны. Фашызм i камунiзм ворагi назаѓжды. Або тут нешта iншае... Як пакутлiва занылi вiскi.
  Ваеннае паселiшча апынулася за невысокiм, але дыхтоѓным частаколам - з памостам для воiнаѓ жахлiвай арганiзацыi СС, з магутнымi - зрэшты, адчыненымi насцеж - варотамi. Дзiѓным Алегу Рыбачэнку здалося толькi адно - каменныя варотныя слупы, пакрытыя разьбой у выглядзе павойных бясконца кветак i сцеблаѓ. Слупы гэтыя зусiм не вязалiся з агульным выглядам вёскi, дзе было брудна (зрэшты - можа, гэта пасля зiмы?), а хаты, складзеныя з каменных плiтак, закапачаных у шырокiх шчылiнах жаѓтлявым мохам, бурэлi плоскiмi саламянымi дахамi.
  Затое стаяла САУ. Няма менавiта самаходка, прычым на гусенiчным ходзе незнаёмай дапытлiваму Алегу Рыбачэнку мадыфiкацыi. Вось, напрыклад, узбраенне - марцiра не менш з выгляду 350 - мiлiметраѓ. Ён прызнацца не чуѓ аб такой.
  Прычым машына выглядам важыць пад восемдзесят тон, i як такую, па крымскiх горах наогул валаклi? Жадаюць выпрабаваць пры штурме непрыступнага Севастопаля? Ад гэтай здагадкi крыху ные ѓ апусцелым жываце. Якое давядзецца рускiм салдатам пад падобнымi ѓдарамi. Тут усё дыхала сярэднявеччам, перамяшаным з сучаснасцю i тэхнiчнымi iнавацыямi. Як дзюры з наваротамi. Нават не здзiвiшся, калi тут i тэлевiзар апынецца, ды яшчэ каляровы. А не чорна-белы.
  Такiм жа аказалася памяшканне, у якое прывялi, дакладней, прыгналi рабыняѓ. Зрэшты, не - горш, таму што тут нiхто не знайшоѓ час заканапацiць шчылiны цэментавым растворам, i пахла вельмi знаёма Алегу Рыбачэнку - свiннямi. Пад ангар нявольнiкамi вырашылi прыстасаваць цi то кiнуты, цi то часова пустуючы хлеѓ (пах з такiх месцаѓ амаль нiколi не ветрыцца).
  Маргарыта так зморшчылася, што зрабiлася страшнай i заскуголiла:
  - Вось зноѓ нас апускаюць! Ну Гiтлер трапiся ты толькi мне!
  Але гэта быѓ дах над галавой. Плюс да гэтага нявольнiц раскавалi. Хоць, як i баяѓся Алег, туалета тут не прадугледзелi. У мiнулых памяшканнях, дзе турма больш сучасная - куды камфортней. Фрыцы хоць i свiння гразi не любяць.
  Зрэшты, падумаѓ ён пра гэта, ужо зрабiѓшы свае справы ля далёкай сцяны. I ѓздыхнуѓ. Што тут скажаш... Не па-пiянерску гэта, зусiм не прыгожа. Усё не ѓ штаны, ужо маленькая перамога. А дзяѓчатам таксама мабыць прыйшлося тут... Лепш не глядзець...
  Аѓрора зрэшты, не маркоцiцца:
  - Яшчэ адна прыгода... Жывем i дыхаем у гэтым шчасцi!
  Алег Рыбачэнка бразнуѓ:
  - А на тым свеце можа быць куды лепш!
  Агнязарная д'яблыца падмiргнула хлапчуку:
  - Гатова спрачацца, магчымасць праверыць, як на тым свеце ад нас не сплыве!
  Алег Рыбачэнка ѓ адказ цiха заспяваѓ. Гэта дапамагала зладзiцца з прынiжэннем i сорамам;
  Я прысвячу айчыне без астатку -
  Хай будзе подзвiг, ратны ѓзнесены!
  Удар мяча i кiнутая пальчатка,
  Бязлiтасны цара Зямлi закон!
  
  Вулкан палае - закiпелi воды,
  Кахання маёй бурштынавыя вусны!
  Жадаю я здабыць хоць iмгненне свабоды,
  Наколькi ты паветраная i чыстая!
  
  Гарыць як золата валасоѓ каштоѓны,
  Узмахнуѓ рукамi - вырасла крыло!
  Гасподзь падарунак зрабiѓ мне бясцэнны
  I стала адразу радасна, светла!
  
  Дзе Бог прайшоѓ: там вырасла далiна;
  Квiтнеючых, пышных беласнежных руж!
  Там будзе гонар - мiроѓ усiх сярэдзiна -
  Падарунак на алтар што я ѓзнёс!
  
  Ды ведаю, грэшны, звязаны з вядзьмарствам,
  I не варты райскiх шат i гушчар!
  Але на гальгофе разам з Хрыстом,
  Рыдаѓ я, загарнуѓшы абраз у плашч!
  
  Мая ты лепшая выява ѓсiх нявест,
  Усявышнi веру, дух зменiць!
  Я панёсу свой не годны крыж,
  I падыму ѓпаѓшы з рук шчыт!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 7.
  Размясцiлiся яны ѓ хляве, так што ж мiрыцеся, калi гiтлераѓцы абвыклi нават да скацiны ставiцца лепш, чым савецкiм грамадзянам.
  Трое мясцовых хлапчукоѓ пад кантролем СС нацягалi ѓнутр саломы. Хутка iмчалiся, мiльгаючы босымi, пыльнымi пяткамi, прынеслi вялiкiя ахапкi i назад. Мiнулагодняй, нацягалi, але затое шмат, цi ледзь не стог. А праз сем цi восем хвiлiн пасля гэтага, не больш, з'явiлася жанчына, якая прынесла разам з дзвюма мясцовымi дзяѓчынкамi некалькi вялiкiх плоскiх аладак i два здаравенныя кругi сыру. Па-ѓкраiнску прыгаворваючы, яна спрытна падзялiла ежу на ѓсiх. Алегу Рыбачэнку стала цiкава: многiя пра нешта пыталiся i ѓ яе, i ѓ хлапчукоѓ, i ѓсе трое ахвотна адказвалi.
  Немцаѓ шмат i яны нешта тут манцiруюць. Але зноѓ нiхто нiчога не ведае! Напрыканцы тыя ж дзецюкi прывалаклi вядро з вадой, i шчыльна дзверы замкнулi. Па паводзiнах сваiх спадарожнiкаѓ Алег Рыбачэнка зразумеѓ: гэта аѓт, больш сёння нiкуды не пагоняць.
  Маргарыта прапанавала брату па зброi, вадзе i заявiла:
  - Падсiлкавацца не перашкодзiць!
  Хлеб аказаѓся свежы, але нязвыклы, цяжкi нейкi (той чэрствы кавалак, з'едзены ранiцай, Алег Рыбачэнка да спадобы не мог успомнiць, каб параѓнаць). Цi то непрапечаны, цi то тут такi заѓсёды ядуць (дакладней, хутчэй за ѓсё другое, астатнiя елi i нiякай незадаволенасцi не выказвалi). А вось сыр аказаѓся напэѓна мясцовай вытворчасцi - вельмi добры, падобны на брынзу, якую Алег Рыбачэнка любiѓ. Шкада, што кавалак быѓ усяго ѓ трэць далонi. Ды яшчэ хлапчукi-падлетка, а не мужчынскi.
  Маргарыта падтрымала змучанага брата. Той звалiѓся на салому, як падкошаны, дажаваѓ тое, што яму дасталася, лежачы, нават запiваць не стаѓ. Алег Рыбачэнка раптам зразумеѓ, што яго забiвае. Заставалася спадзявацца, што гэта проста трасянiна пасля холаду, i асаблiва дзiкiх прывiдаѓ. Што пасля сну гэтае дрыготка пройдзе. Рыбачэнка Алег пастараѓся сабе падгрэсцi пабольш саломы i па магчымасцi закапацца ѓ яе. Апетыт нiкуды не знiк, супакойваѓ ён сябе, а ѓ людзей як ён чуѓ; пры тэмпературы перш за ѓсё адсякае жаданне, ёсць. Сам Алег Рыбачэнка яшчэ нi разу не хварэѓ - дзякуй генетычнай канструкцыi. Праѓда i падобных эксперыментаѓ над iм, у тым лiку шматгадзiнных прагулак па холаду не ставiѓ. Так што.. Але, можа, абыдзецца. А калi не, то ёсць шанец, што ѓсё ж дзеля навукi яго падлечаць...
  Некаторых дзяѓчат трасе не менш, але нiхто не кашляе.
  Ох, як навалiлася на хлапчука-пiянера, ад галавы да кончыкаѓ пальцаѓ ног, якая душыць стомленасць! Расцёртыя ѓ кроѓ запясцi, запухлыя рубцы на спiне, параненыя, збiтыя i пачалi адагравацца ногi - усё заныла, але гэта ныццё толькi ѓзмацняла жаданне спаць i спаць.
  А страшна заснуць - можна i не прачнуцца, цi яшчэ горш зноѓ апынуцца ѓ бачаннi. Зрэшты, дастаткова цiкавых.
  Алег Рыбачэнка заплюшчыѓ вочы i адразу ж паплыѓ у абдымкi Марфея - поѓныя мрояѓ, каляровыя, якiя аглушальна гучаць.
  Адна i на гэтым выпрабаваннi не скончылiся... Пакрыццё рынга памянялi, усталяваѓшы жалезныя лiсты з шыпамi, якiя бязлiтасна ѓпiлiся ѓ босыя пяткi хлапчукоѓ...
  Алег Рыбачэнка нават войкнуѓ, але стрываѓ, хоць i не мог выстаяць на месцы, а Змiцер нават заскакаѓ i стаѓ парыкваць...
  Сапернiкi ѓ iх падабралiся моцныя, i былi вiдавочна старэйшыя, чым афiцыйна аб'яѓлена. Напрыклад, сапернiк Дзмiтрыя на галаву яго вышэйшы, i ѓжо вусiкi прабiваюцца... А, хiба могуць вусiкi прабiвацца ѓ адзiнаццаць гадоѓ?
  Супернiк у Алега Рыбачэнкi таксама куды буйней i цяжэй, ды i рожа пры гэтым бандыцкая не дзiцячая.... Зрэшты, хлапчуку не абвыкаць, рынг ёсць рынг, тамака ѓсякiя сустракаюцца!
  Абодва бою праходзiлi адначасова.... Трэба хутчэй сканчаць, так ужо наблiжаецца поѓнач...
  Праабражаны Дзiма амаль адразу пачаѓ прапускаць цяжкiя ѓдары ѓ твар. Яго супернiк карыстаѓся перавагай у даѓжынi рук, у вазе, i быѓ, падобна, выдатна падрыхтаваны, як фiзiчна, так i тэхнiчна... Мускулы наогул як у гайданка атлета... Зрэшты , i Дзiмка вельмi рэльефен, i хуткi... Быѓ хуткi, а зараз запаволiѓся...
  Атручаны Дзмiтрый у першым жа раундзе на прапускаѓ мноства адзiночных i двайных удараѓ. Нават пад правым вокам стала брыняць гематома...
  Другi раунд выдаѓ яшчэ горш, яго супернiк пайшоѓ наперад i бiѓ, бiѓ, бiѓ... А Змiцер амаль не абараняѓся, толькi адкiдваючы галаву назад змякчаѓ удары, рэдка, але затое нечакана усаджваючы ѓ адказ, i сiтавiнай дастаючы супернiка... Той рыкнуѓ па-нямецку:
  - Ты рускiя значыць не паѓнавартасны!
  Змiцер жорстка парыраваѓ, таксама па-нямецку:
  - А ты немец, атрымаеш ад рускага суцэль паѓнавартасна!
  Той раз'юшыѓся i ѓсадзiѓ локцем, у нос...
  Звычайна нос у Змiцера ѓ гэтым светабудове, вельмi моцны, i яго нi разу не разбiвалi, нават патрапiѓшы, але дадзеным выпадку, гэта быѓ не змякчаны пальчаткай удар, а вастрыё цвёрдай косткi локця.
  I кроѓ пацякла па твары хлапчукi, прымусiѓшы яе слiзнуць... Дзiмка адказаѓ... Злавiѓ насустрач Працiѓнiка злёгку трасянула i ён пахiснуѓся, але сiл развiць поспех не хапала - ногi са сколатай падэшвай нiбы ватовыя.
  Трэцi раѓнд выдаѓся не меней цяжкi, супернiк адчайна цiснуѓ, але Змiцер стаѓ гушчару ставiць блокi, адлюстроѓваючы ѓдары...Правiлы фiналу, былi змененыя, раз гаворка iдзе аб мiжнародным залатым медалi, то лiк раѓндаѓ павялiчылi да пятнаццацi... Як у профi. Трэба сказаць вельмi жорсткае рашэнне па стаѓленнi да падлеткаѓ, якiя ѓжо ѓ гэты дзень бiлiся пяць разоѓ... Праѓда i Дзiмка сканчаѓ хутка, i яго супернiку вiдавочна спускалi без адмысловай дужання...
  Але пасля першых чатырох вельмi актыѓных раундаѓ супернiк Дзмiтрыя некалькi знiзiѓ абароты. Ён таксама адчуваѓ стомленасць, дыханне стала куды больш бурным i адначасова цяжкiм...
  Дзiмка, не гледзячы на гематомы i моцнае паленне ѓ босых ступнях, нават адчуѓ у сабе прылiѓ дадатковых сiл. У шостым раундзе ён нават некалькi разоѓ патрапiѓ супернiку ѓ скiвiцу... Але ён таксама быѓ стоек, буйны, i магчыма яшчэ i наколаты допiнгам...
  У сёмым раундзе подлы апанент Дзмiтрыя злёгку змянiѓ тактыку i стаѓ iмкнуцца як мага больш удараѓ насуперак, правiламi наносiць локцем, цi нават галавой... Дзiма стаѓ трапляць яшчэ часцей, i ѓ восьмым раундзе дамогся прыватнага поспеху, з вялiкага носа супернiка пацякла, нарэшце, Юшка ... А калi той рушыѓ чарговы раз локцем, сам нарваѓся на сустрэчную паставу ... Здзекуючыся Дзмiтрый рыкнуѓ яму:
  - Ну, што трапiѓся, якi кусаѓся!
  Немец яшчэ больш разышоѓся, ён усё яшчэ разлiчваѓ на асобны прастрэльны хук!
  Алег Рыбачэнка вёѓ бой больш роѓна, амаль не прапускаючы, i карыстаючыся тым, што яго супернiк занадта ѓжо шырока размахваѓся, сустракаѓ яго падбародак левым джэбам, цi правым кросам... Але буйны нямецкi дзяцюк на гэтыя ѓдары нiяк не рэагаваѓ. Тады Алег Рыбачэнка змянiѓ тактыку i, стаѓ апрацоѓваць, пляскаты нос апанента... Нюхалка немца трымалася доѓга, але да сёмага раѓнда стала падцякаць...
  Трэба сказаць, што супернiк Алега Рыбачэнкi выйшаѓ на замену, iншаму, лягчэйшаму i светленькаму хлопчыку. Ранейшы накшталт траѓмiраваѓся( Хоць вядома гэта нацысцкая хiтрасць!)... Таму ён быѓ у пачатку бою свежы, i мог накручваць шалёны тэмп.
  Але вось у дзявятым раундзе i Алег Рыбачэнка ледзь-ледзь зазевался i прапусцiѓ удар, ад якога яго збiла з ног... Голыя, збiтыя ножкi хлапчукi бездапаможна закруцiлiся... Алежак зрэшты, хутка ѓскочыѓ, каб не залiчылi накаѓт. Кiнуѓшыся, павiс на супернiку...
  Той яго строс, кiнуѓшыся дабiваць... Прагучаѓ горан аб заканчэннi дзевятага раунда, але рэферы зрабiѓ выгляд, што не чуе...
  Алег Рыбачэнка, прапусцiѓ некалькi цяжкi ѓдарам, але ѓтрымаѓся, змякчаючы iх матаннем галавы. Працiѓнiк увайшоѓ у раж, ужо нiчога не заѓважаючы малацiѓ. Тут савецкi хлопчык рэфлекторна, але вельмi моцна прабiѓ па корпусе насустрач... Удар патрапiѓ проста ѓ печань... Вельмi небяспечнае трапленне...
  Апанент зрабiѓ яшчэ некалькi ѓзмахаѓ i яго буйны твар пачырванеѓ. Сутаргава глынуѓшы паветра, ён павалiѓся наперад, i пачаѓ курчыцца... Рэферы, тут жа спынiѓ бой, i на рынг выбеглi лекары... Неѓзабаве высветлiлася, што працягваць сутычку супернiк Алега Рыбачэнкi не ѓ стане, i яго ѓвогуле панеслi на насiлках, паставiѓшы кропельнiцу...
  На сябра Змiцера гэта аказала азвяраючае дзеянне i ён перайшоѓ у наступ, супраць прыкметна стомленага супернiка... Дзесяты, адзiнаццаты, дванаццаты раунд... Жорсткi размен ударамi, але з вiдавочнай перавагай Дзмiтрыя... Трынаццаты раунд некалькi выраѓняѓся, за кошт адчайнага спрута немца, а савецкi хлапчук атрымаѓ рассяканне бровы.... Але ѓ чатырнаццатым узбадзёрыѓся Дзiмка зноѓ узяѓ iнiцыятыву ѓ свае рукi. Гэтыя хлопцы яшчэ нi чаго не ведалi, напрыклад, пра Махамед Алi, але шмат у чым капiявалi яго тактыку.
  Да пятнаццатага раунда ѓ немца ад стомленасцi апусцiлiся рукi, i ён ужо не рэагаваѓ на ѓдары, а проста стаяѓ, дэманструю арыйскую стойкасць.... Акрамя таго ѓ Змiцера, ад падсыпанага дурману i жахлiвай стомленасцi звычайна паражальныя ѓдары сталi куды слабейшыя. Няхай так! Але затое iх было шмат, вельмi шмат i яны сыпалiся на непрыкрыты падбародак супернiка. Нарэшце башка, немца не вытрымала, лiмiт стойкасцi вычарпаѓся i ён прадстаѓнiк "арыйскай" нацыi проста, як бруд спаѓз унiз, прыкладна за пятнаццаць мiнуць да канчатка апошняга раѓнда...
  Рэферы прыняѓся да непрыстойнасцi павольна лiчыць, але пасля рахунку пяць, бачачы, як страшна нерухомы супернiк Дзмiтрыя Лебедзева, перапынiѓся i крыкнуѓ:
  - Хутчэй лекара!
  I чарговага малалетняга "Звышчалавека" адвезлi ѓ шпiталь.... Пасля чаго якiя перамаглi фiналiсты выстраiлiся да калона, i сталi маршыраваць... Зверху пасыпалiся пялёсткi руж.
  Рослы хлопчык Змiцер шырока ѓсмiхаѓся, яму было весела. Але тут раптам заѓважыѓ, што камера наблiзiлася да iх, i здымае буйным планам босыя, моцна сколатыя шыпамi i злёгку крывавыя ногi савецкiх хлапчукоѓ... Яго настрой адразу ж сапсаваѓся i, ён паспрабаваѓ схаваць свае канечнасцi за раскошныя ѓ пазалоце кеды iншых юных нямецкiх спартоѓцаѓ цi закапаць iх у пялёсткi.
  Алег Рыбачэнка тузануѓ яго за руку:
  - Не варта! Якраз тваё збянтэжанасць i выклiча смяшкi, i сумневы... Акрамя таго ѓ Нямеччыне пасля аб'яѓлення татальнай вайны, амаль усе дзецi босыя ходзяць, што ты i сам бачыѓ на вулiцах Берлiна. Так што выпрастаѓ ганарлiва спiну.
  Медалi, што iм уручалi, былi на карычневых стужках i з сапраѓднага золата, прыкладна пяцьдзесят грам вагой i дзевяцiсотай пробы. Вядома, для савецкiх хлапчукоѓ гэта вялiкая сума - прыкладна... Нават цяжка падлiчыць, бо савецкiя грошы быццам бы былi афiцыйна забяспечаны, але фактычна эмiсiя рабiлася без залатога запасу.
  Калi савецкiя пiянеры ѓзыходзiлi на памост, гучаѓ гiмн СССР. Дарэчы, гэта была яшчэ не музыка Аляксандрава, нешта накшталт iнтэрнацыяналу. Алег адчуѓ тут вялiкае натхненне i папрасiѓ дазволу праспяваць...
  Прысутны на спаборнiцтвах Гiмлер лiтасцiва дазволiѓ:
  - Мы будзем вельмi рады пачуць сачыненне, нашых гасцей iх Вялiкай Расii.
  Алег Рыбачэнка пакланiѓся спачатку направа, а затым налева, пасля чаго яны разам са Змiтром заспявалi;
  Па жыццi вiцязь ты арлом ляцiш
  I не жадаеш ведаць пасадкi!
  Для нас узнагарод зусiм не фетыш -
  Нам шлях адзiн прымальны ѓ дамкi!
  
  Спачатку гальштук чырвоны павязаѓ,
  Затым, калi вайна прыйшла...
  Рыдлёѓку ѓ рукi тонкiя хлапчук узяѓ -
  Каб не ѓпiлася ѓ грудзi iголка!
  Траншэi капалi дзецi басанож,
  Кавалачак чэрствы на траiх...
  Адагравалiся ѓ сцюжу кiпенем,
  Ад вьюк кусачых, вельмi злых!
  
  Баец загiнуѓ i аѓтамат упаѓ,
  Яго хлапчук хутка падхапiѓ!
  Магутны як "Кацюшы" стаѓ удар,
  Бясстрашны, юны калектыѓ!
  
  Страляю ѓ чорных ценяѓ ланцуг,
  Адкуль трапнасць ты ѓзялася?
  Як у старажытнасцi найвостры меч,
  Вам набегла ведаць пеня!
  
  Вайна без жалю, нажаль, не мацi,
  У ёй суш пустынi жудасны жар!
  Але за Айчыну трэба жыццё аддаць,
  Тады атрымаеш шчасце ѓ дар!
  
  Але што такое быць у каханнi?
  Не кожны хлопчык гэта ведае...
  Калi патокi лье крывi -
  Фашыстаѓ зверскiх забiвае!
  
  Але Радзiма i ёсць каханне,
  У ёй слава светлых пакаленняѓ...
  I сэрцу ты не пераказвай,
  У iм Сталiн - Сталь i Полымя - Ленiн!
  
  Будзь прамянiстая пара -
  Святой справы камунiзму...
  Разбiта зласлiвая арда -
  I вырваны корань прэч нацызму!
  
  Усё чалавецтва лiчы...
  Саветы зрабiлi адзiным!
  Няхай будзе на планеце рай,
  Я рыцар - Русь непераможны!
  Алег Рыбачэнка i Змiцер пры апошнiх словах падскочылi вышэй, тым самым яшчэ больш узмацнiѓшы ѓражанне ад сваёй песнi.
  Трыбуны захоплена свiсталi i апладзiравалi...
  Пакуль хлопчыкi бачылi, увогуле, даволi цiкавы i спрыяльны для iх сон, дзяѓчаты вярнулiся да перапыненага раней захопу карабля. Шматсерыйныя бачаннi рэдкая з'ява, але тут вiдавочна за гэтым стаяла, нешта большае.
  Дакладней не вядзення, а выкананне мiсiяй Гiперведзьмы i Рускiх Багоѓ-дэмiургаѓ. Адпрацоѓваючы сваё неѓмiручасць.
  Цяпер наступны адсек, вось тут праблемы з якога боку дзверы адчыненыя, а з якога задраеныя. Тут лепш за ѓсё або абысцi, або рызыкнуць. Зрэшты, нiчога страшнага, калi яна паверне ручку няма, прымуць за свайго п'янiцу. Тут нехта няголены зiрнуѓ з-пад iлюмiнатара, дзяѓчына ледзь паспела прыцiснуцца. Зрэшты, так хутка ён яе не разгледзiць. Дзверы зачынена i трэба пастукаць.
  - Хто там? - Натужна хрыпiць выпiты голас.
  - Свае! - Адказала па-ангельску з вiдавочным тэхаскiм адценнем якая выявiла нечаканую адоранасць да моѓ Аѓрора. - Мы прынеслi мясцовага рома, абрыдла вiскi.
  - О так! Хутчэй! - Мужык-матрос за дзвярыма завiшчаѓ нiбы свiння. - Вядома, ром!
  Масiѓныя дзверы, якiх не праб'еш гранатай, адчыненыя. Выбiраецца тып з памутнелым поглядам, з iм яшчэ некалькi напаѓапранутых суб'ектаѓ. Ад iх нiбы пры газавым нападзе нясе, дакладней iнтэнсiѓна паражае, перагарам,
  - Дзе ром! - Хорам залямантавалi яны.
  - Вы i так добрыя! - Рудая Аѓрора з вялiкiм задавальненнем страляе, укладваючы штабелямi маракоѓ. Цэлых тры з паловай дзясяткi паклала, прыйдзецца абойму змянiць. Добра яшчэ, што кулi маленькiя, кампактныя, можна шмат з сабой браць.
  - Яшчэ адзiн адсек зачышчаны! - З некаторай доляй восеньскай прахалоды ѓ голасе, сказала яна. - Пару стрэлаѓ паспелi зрабiць, але тут я спадзяюся не чуваць.
  Беласнежка-тэрмiнатар адказала:
  - А тыя, хто чуѓ - аглухнуць!
  Маргарыта Аѓрора прайшла чарговы адсек, крыху вывярнулася, ледзь адстраляла па калiдоры, увайшоѓшы да кармы, убачыла, як яе напарнiк зомбi сашчапiѓся з янкi. Мярцвяк зрэшты, выявiѓ не дужую сiлу, зламаѓшы шыйныя пазванкi.
  - Ну, ты нас ледзь не выдаѓ! - пiскнула дзяѓчына-камсамолка.
  - А што заставалася рабiць! Ён мяне заѓважыѓ i ледзь не падняѓ трывогу! - Зомбi прыняѓ выгляд пакрыѓджанага сабакi.
  - Ну, паняцце ѓ цябе ёсць! Ляж, i будзь рахманым. - Маргарыта пагражала "слугу" пальчыкам i цiха пляснула ножкай па палубе.
  На карме прыйшлося пастраляць, адзiн з салдат выкiнуѓ гранату, вось пагражала, усё абвалiцца. Амерыканскi аналаг Ф-1, ляцеѓ як запаволенай здымкай. Рашэнне нарадзiлася нечаканае, гэтаму ѓ спецназе не вучылi. Маргарыта рэзка кiнула дыск бумеранг. Яна ѓключыла трэцяе вока i лiтаральна злiлася з тонкiм кавалкам звышмоцнага металу. Уяѓны погляд суправаджаѓ рух дыска, i вось вастрыё ѓваткнулася памiж плiтачкамi, разрэзаѓшы зброю i выбухоѓнiк перакрыѓшы доступ кiслаце. Па лбе бландынкi-тэрмiнатара скацiлася кропелька поту:
  - Ух, мяне ледзь не разарвала! Гэта проста цуд. Дзякуй табе Багародзiца, што ратуеш мяне грэшную.
  Рудая Аѓрора пачула яе i вымавiла з непакоем:
  - Што там?
  - Гранату кiнулi! - адказала хорт Маргарыта.
  - Я не чула выбуху! - здзiвiлася мядзведзiца-камсамолка.
  - Не паверыш, я яе дыскам-бумерангам зрабiла. - Хiхiкнула беласнежная ваяѓнiца.
  - Вось, як i так бывае. У прынцыпе гэта не супярэчыць законам прыроды, калi патрапiць памiж плiтачкамi. - Аѓрора зрабiла пальчыкамi босых ног падабенства кукiша.
  - Так i атрымалася! - хiхiкнула, выскаляючыся Маргарыта.
  Вогнезарнай д'ялiцы стала цiкава:
  - Колькi забiла на карме?
  Прыгожая Коршунова з гонарам адказала:
  - Дваццаць восем чалавек, а дваццаць дзевятага задушыѓ зомбi.
  - Не вельмi шмат! Цяпер я рухаюся па каютах, каб зачысцiць увесь карабель. Дапамагай мне! - У голасе рудай Аѓроры цяпер гучала нецярпенне.
  - Добра буду рухацца з табой. - Маргарыта рэзка скiнула з валасоѓ прылiплы кавалачак скрываѓленай костачкi.
  Вогнезарная Аѓрора iмклiва пракралася ѓ кают-кампанiю, тут некалькi афiцэраѓ ужо спалi, а каравульных вяло з боку ѓ бок ад перапою. Тым не менш, яны крыкнулi:
  - Сюды нельга!
  - Тэрмiновы даклад ад Гамiльтана. - адказала агнязарная дзяѓчына-камсамолка i дала чаргу, амаль ва ѓпор. Кулi ляцяць бясшумна, святла таксама не тую, не адразу зразумееш, што гэта аѓтамат у цябе палiць. Так што дзiѓным было, калi б хто зрэагаваѓ. Трупаѓ васямнаццаць i неѓзабаве да iх дадалося яшчэ чацвёра, з санвузла, нават шасцёра - пара трупаѓ абдымку ѓпала з бочка. Адзiн з прахоѓ належаѓ прастытутцы.
  Маѓклiвая магiла ѓ разварот,
  Знайшла скон - маленькая шэльма!
  Сёння даляр - заѓтра кулю ѓ лоб,
  Такая ѓжо небяспечная прафесiя!
  
  Ды дзяѓчына не хацела ж ты,
  Мучыць, здаючы iспыты...
  Былi iншыя блытаныя мары,
  Толькi круцiць жвава азадка!
  
  Каб шампанскага лiлася рака,
  Яхты, машыны - усё ѓшанаваннi!
  Баксы хапала без рахунку рука,
  Дзеѓка вырашалася на подласцi!
  
  Але думае толькi iдыёт,
  У бардэлi добра i вельмi весела!
  Iкрою чорнай набiвала рот -
  Не ведала, што ты СНIД сабе навесiла!
  
  I на магiлу нi хто не прыйдзе,
  У страху пахрысцiцца бацюшка!
  Вельмi дрэнны атрымаѓся зыход,
  Былы клiент нават гадзiцца!
  
  Дзецi твае не дабром успомняць,
  Сорамна такi шляхта мацi!
  Што iм засталося - турэмны прытулак -
  Моѓчкi цярпець пакаранне...
  
  А таму дзяѓчынка ты вучыся,
  I папрацуй Радзiме-прыгажунi!
  Тады ж будзе шлях без спаду ѓверх...
  Iнакш вечнасць у апраметнай смажыцца!
  Рэзюмавала агнязарная Д'явалiца, пакланiѓшыся загiнулай прастытутцы.
  Так яна i прайшла, нiбы цень, прылiплы да сценкi i далей па калiдоры. З боку дзьме вентылятар наганяючы цяпло, валасы Аѓрора спляла ѓ хвосткую касу, так што адчуваннi прыемныя. Яна падыходзiць да дзвярэй, калi расчынiць гарачае паветра можа абудзiць якiя стаяць за стойкай. Ледзь вагаецца, затым плаѓна робiць вузкую шчылiнку, прапаѓзаючы па ёй. Адчула голым прэсам далiкатную шурпатасць кiлiмка. Ледзь спусцiлася па трапе, тут ужо многiя спяць, ля стойкi пацягваюць пiва. У лёгкiм шуме ножкi сталыя босымi Аѓроры не чуваць, голая падэшва лепш гасiць гукi, чым у абутку, таму дзяѓчына прайшлася басанож. Ужо манатоннае знiшчэнне чаргой, iмкнучыся марнаваць не больш кулi на аднаго. Спячых наогул можна прыразаць. Калi адразу сцiснуць сонную артэрыю, то са боку супернiка максiмум будзе пазяхак.
  I тут галаногая Аѓрора папрацавала, на борце апроч янкi, было каля паѓстанi байцоѓ "Стабiльнасць", але яны толькi знiзiлi дысцыплiну.
  - Вось гэта значыць, калi дапускаеш у экiпаж немаведама каго.
  Дзяѓчына паднялася па трапе, зверху падае безуважлiвае святло. Звычайны шум, пад нагамi дыван невядома адкуль садраны. Мяркуючы па малюнку Iрацкi. Што ж гэта ѓ некаторым сэнсе
  таксама нядрэнна, хоць кажа аб досведзе каманды. Але ж цяга да залiшняга камфорту згубная для янкi. Вось яна забралася на прыступкi i спынiлася. На мастку трое i два ѓ скафандры-чарапаху. Ну, скафандр-чарапаха гэта нават не танк, можна ѓзяць з падствольнiка, але шуму будзе як ад галення свiннi. Так не паляванне зрываць такую адладжаную аперацыю.
  Звярнулася за дапамогай да сваёй сяброѓкi Маргарыце:
  - У нас тут адзiн, дакладней двое ѓ чарапах!
  - Разумею! - Маргарыта старалася разыгрываць з сябе крутую. выскалiлiся.
  Вогнезарная д'ябла вякнула:
  - Як звалiць?
  Маргарыта прыжмурылася i з сумневам Сфiнкса, па якiм прапаѓзае казяѓка, спытала:
  - Падствольнiк выключаны?
  - Занадта шумны! - Аѓрора глыбока ѓздыхнула.
  - Лепш за ѓсё запусцiць бумеранг у твар, надрэзаѓшы бранi-забрала ѓ раёне, дзе шкло. Потым усадзiць туды тры кулi ѓ трайным рэжыме. Павiнна спрацаваць. - упэѓнена вымавiла Маргарыта.
  - Падыдзi да мяне, зробiм сiнхронна! - хруснуѓшы нервова пальцамi, папрасiла агнязарная д'ялiца.
  - Вядома, ужо спяшаюся! - Маргарыта паклала яшчэ некалькi i зайшла з процiлеглага боку. Басаногая Аѓрора засяродзiлася i цiхiм тонам дадала:
  - Тут нельга прамахвацца.
  - Памалiся, гэта дапамагае! - прапанавала камсамолка Маргарыта, якая зноѓ упала ѓ рэлiгiйны экстаз.
  - Я не веру ѓ Бога! - адрэзала ваяѓнiца-мядзведзiца. - Гэта прыкмета слабасцi!
  Ваяѓнiца-бландынка, накладаючы на сябе хросны знак, прапанавала:
  - Дык папрасi аб дапамозе - вышэйшы чалавечы розум. Няхай ён дапаможа перамагчы ѓ iмя Савецкай Расii.
  Дзяѓчыны замерлi пяць секунд, шапталi, а затым выканалi задуманае. Дыск бумеранг, як тонкая павуцiна, у безуважлiвым святле амаль нябачны. Аднойчы i ѓдарыѓ двум нерухома вартым балванам у забрала. Тыя не паспелi зрэагаваць, як бясшумныя кулi патрапiлi ѓ злёгку разрэзана забрала, прабiѓшы абалонкi i развярнуѓшы мазгi. Ну а трэцяга замачылi сiнхронна, так што той не паспеѓ зрэагаваць. Праѓда, скафандры-чарапахi ѓпалi, ствараючы шум. Цiкаѓны матрос выскачыѓ, рудая Аѓрора адным скачком нагнала яго, i паказальным пальцам у патылiцу.
  - Спi сынок!
  Потым унiз там з'явiлiся некалькi галоѓ, чарга падвойным веерам i цiшыня.
  - Гэты этап пройдзены Маргарыта!
  - Тут побач каюта капiтана захопiм яго разам з каменьчыкамi. - прапанавала раз'юшаная камсамолка-бландынка.
  - Само сабою.
  Каб прайсцi да каюты капiтана, давялося выканаць дзве зачысткi, адну прастытутку самазабыѓна працуючую над двухмятровым неграм, Маргарыта Каршунова пашкадавала. Занадта яна была маладая, не старэйшая за васемнаццаць, а можа нават i шаснаццаць. Так умольна глядзела.
  - Я нiчога не скажу воiны...
  - Алаха! Непераможныя i кiраваныя на крылах поспехi. - адказала хiтрая Маргарыта па-арабску.
  Сапраѓды iх асоб не вiдаць, што расплывiстае, дзяѓчынка ѓсё роѓна не пазнае, а версiю што гэта турэцкi султан узмоцнiць.
  - Дзе капiтан? - Спытала Аѓрора па-ангельску з арабскiм акцэнтам.
  Жрыца кахання залепятала:
  - У люкс-каюце! Гэты "педрыла" зусiм не спакойны на каханне. Ды калi хочаце, я вас абслужу, здзейснена бясплатна!
  - У раi нас чакаюць дзяѓчыны ѓ тысячу разоѓ лепш, чым ты! - Адмахнулiся ваяѓнiцы-мядзведзiцы.
  Путана, не хацела раздражняць забойцаѓ, але рэфлекс шлюхi быѓ мацней голасу розуму:
  - Я вам пакажу толькi тое, што ѓмею! Мой язык, лёгкi як пёрка i салодкi нiбы мёд!
  Не на жарт раззлаваѓшыся, Маргарыта ткнула ёй пальцам, павека адключыла шлюху.
  - Яшчэ крыху i нам давялося б яе забiць. - Рэлiгiйная камсамолка запалу Кракатаѓ лютасьцi пры выглядзе падобнай распусты.
  Ля ѓваходу нядбайна абклалi двух каравульных, саскочыѓшы за спiну, i зламаѓшы шыi.
  Капiтан нiбы скончаны падонак ужо хроп, абняѓшыся з двума тыпамi, неграм i тайцам. Тыя не гледзячы на тое, што таксама паддалi, нервова варочалiся.
  Фатаграфiю капiтана, дзяѓчыны бачылi ѓ кампутары i па гэтым не доѓга думаючы, абклалi абодвух "транс-хлопчыкаѓ". Капiтана першага рангу, другi твар пасля адмiрала рыѓком паднялi i парай аплявух прывялi ѓ сябе. Упершыню апынуѓшыся ѓ палоне, пачварнае стварэнне, не тузаѓся, толькi глядзеѓ на сваю смерць ачмурэлымi вачыма.
  Маргарыта падняла яго на выцягнутыя рукi, зацiснуѓшы рот пальчаткай, а Аѓрора паднесла да вачэй кiнжал са святлiвым лязом. Зашыпела лютай кобрай:
  - Адно слова i выкалю вока!
  Маргарыта злёгку аслабiла скiвiцу, але капiтан маѓчаѓ.
  - Вось ты як! - Агнязарная д'ялiца зрабiла тон у голасе яшчэ страшней. - Прымянi боль Камандор.
  Галiна ледзь прыцiснула нервовы канчатак i зацiснула рот, так iх глоткi амерыканскага капiтана вырываѓся крык.
  - Ну, цiшэй зараз пройдзе. - Рудая Аѓрора стала босымi пальчыкамi выбiваць на падлозе падабенства рытму, характэрнага, для пахавальных маршаѓ. - Кажы няверны кныр! Або мы адрэжам тваю годнасць i засунем у рот.
  Калi капiтан-перакрут, крыху супакоiѓся, Маргарыта злёгку адцiснула. Ваяѓнiца бландынка вырашыла таксама ѓнесцi слоѓную лепту ѓ допыт:
  - Сабака тлумач, калi хочаш пазбегнуць пакут. У адваротным выпадку толькi прынясеш задавальненне нам.
  Капiтан невыразна вымавiѓ:
  - Усё скажу!
  - Ну, гэта ѓжо лепш. Допыт як сказаць у лёгкай форме! - Дзяѓчаты здзеклiва ѓхмыльнулiся.
  Капiтан прастагнаѓ, яго заячыя вушкi дрыжалi:
  - Толькi пакiньце жыццё!
  Аѓрора лагiчна заѓважыла:
  - На гэтую самую каштоѓную страву, трэба яшчэ зарабiць!
  - Я дзелавы чалавек. - Чаму ѓзрадаваѓся палонны амерыканец. - Калi хочаце, магу абслужыць!
  - I гэты туды ж, плюй, не адыходзячы, мужчынская прастытутка! - гiдлiва заѓважыла Маргарыта.
  Нават карабельны прус наткнуѓшыся на гладкую скуру ножкi дзяѓчынкi, кiнуѓся назад у шчылiну, абураны падобнай прапановай.
  - Колькi людзей на караблi? - Ганарлiвая рудая Аѓрора зрабiла выгляд, што не чула апошняй прапановы.
  Амерыканец-перакрут замяѓся, фiзiяномiя стала дэбiльнай, нiбы ён i не чуѓ пытання, вочы хлоп, хлоп!
  Агнязарная Д'яволiца паласнула кiнжалам па мезенцы, пацякла кроѓ. Той адразу прыйшоѓ у сябе:
  - Ну, колькi чалавек на эсмiнцы?
  - Каля чатырох сот! Дакладна не ведаю з берага прыбылi баевiкi "стабiльнасць". Але шлюх мала. Iх нават для рабят з узбярэжжа не хапае. - скуголiѓ i тузаѓ свiны шыяй прытворшчык i дэбiл.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 8.
  - Падрабязнасцi апусцiм! - Вогнезарная Аѓрора адразу ж перайшла да практычнай справы. - Артэфакты дзе?
  Капiтан паспрабаваѓ згуляць у "дурку":
  - Якiя артэфакты?
  Босая Аѓрора злёгку сцiснула калена, хруснула косць.
  - Цяпер сцямiѓ?
  Боль аказалася самым эфектыѓным сродкам ветрыць дур.
  - Ды яны знаходзяцца ѓ карабельным сейфе.
  Стромкая Аѓрора рыкнула:
  - А сейф?
  - Там за дзвярыма! - пiскнуѓ свiнячы прымат.
  - Ваяѓнiца-мядзведзiца блiснула зялёнымi вочкамi. Маргарыта тузанула на сябе тытанавыя дзверы i расчаравана ѓсклiкнула:
  - Кадаваная!
  Капiтан адчайна спрабаваѓ выжыць:
  - Ды ѓ мяне ёсць ключ.
  - Дзе? - Дзяѓчына-ваяѓнiца пальчыка босы ножкi прыѓзняла за ножку крэсла.
  Жывёла невыразна булькнула:
  - У шафе!
  Босая Аѓрора жвава падскочыла да шафкi, i дастала прыстасаванне з чыпам.
  - Вось гэты?
  - Так! - пiскнуѓ пацука.
  - Я сам адкрыю! - Лiхая Аѓрора ѓрэзала капiтана па руках. - А ты глядзi, будзь разумнiцай.
  - А чаму вас толькi двое? - У свiннi хапiла смеласцi на цiкавасць.
  - Не будзь занадта цiкаѓным. Далей пражывеш. - Голай пяткай Аѓрора стукнула ѓ адрузлы жывот Форлеiнда, прымусiѓшы курчыцца ад болю. Дзяѓчына адчынiла дзверы, якiя вядуць да сейфа. Унутры памяшканне было некалькi наѓтбукаѓ, падствольныя гранатамёты. Савецкi РПГ - 39, у адным асобнiку, i яго больш наварочаны амерыканскi аналаг.
  - Код сейфа ведаеш? - рыкнула ваяѓнiца-мядзведзiца.
  - Акрамя двух апошнiх лiчбаѓ, звесткi аб iх мае толькi камандзiр. - Наш адмiрал Джордж Арнольд.
  - Называй! - Маргарыта ткнула нагою ѓ друзлую пысу палоннага, i схапiлi яго за нос босымi пальчыкамi.
  Збiваючыся, палонны амерыканец, пералiчыѓ не надта доѓгую камбiнацыю. Ледзь падабраѓшы Аѓрора блiснула вачыма:
  - Малайчына, не схлусiѓ. Ачко на тваю карысць.
  - А далей як сказаць... Вось калi вы тройчы не правiльна набярэце нумар, прагучыць сiгнал трывогi. - Раптам бразнуѓ перапалоханы капiтан.
  - Мы яго i так ведаем! - Дзяѓчына-камсамолка iмклiва набрала код, i расчынiла таѓшчэзную ѓ чатырыста мiлiметраѓ дзверцы. Каменьчыкi захоѓвалiся ѓ асобных скрынках i былi акуратна вынятыя.
  - Стынгеры з бязмежнага, iмi вы ѓжо паспелi апрацаваць?
  - Большай частцы так! - пiскнуѓ палонны пацук. - Увечар правялi выпрабаванне.
  Вогнезарная д'ялiца ѓзрадавалася:
  - Выдатна дзе захоѓваюцца стынгеры?
  Заiкаючыся, капiтан выцiснуѓ з сябе:
  - У ангары, там, дзе трум. У iм стаiць друк "Арлана", заадно побач i два танкi "Першынг".
  - Гэтыя скрынкi, толькi на металалом падыходзяць. А вось палепшаная мадэль "стынгераѓ" суцэль падыдзе. - Шалёная Аѓрора, дражнячы палоннага, паказала язык.
  - Яны з чыпамi кампутарнымi, такiмi адмысловымi, сiлуэт ловяць. - мармытаѓ амерыканец, спрабуючы купiць сабе жыццё.
  - Ведаем! - Вогнезарная д'яблыца павярнулася да напарнiцы. - Як ты думаеш, Мiрабела, колькi з чатырохсот пяцiдзесяцi чалавек засталося?
  - Менш чым палова. Агулам у нас дзвесце трыццаць восем трупаѓ. - Дзяѓчына-камсамолка нават хiхiкнула ад задавальнення.
  Лютая Аѓрора выдыхнула з сябе:
  - Патрэбныя будуць палонныя, каб пагрузiць "стынгеры", там ёсць над чым папрацаваць навукоѓцам.
  Палонны гнюс, бразнуѓ:
  - Вы рускiя?
  - З чаго ты ѓзяѓ, мы маджахеды. - рыкнулi ваяѓнiцы-камсамолкi.
  Капiтан паказаѓ нечаканы розум i здагадлiвасць:
  - Толькi ѓ рускiх могуць быць такiя стромкiя байцы, здольныя ѓдваiх захапiць даволi вялiкi карабель!
  Жорсткая Аѓрора не пагадзiлася:
  - А воiны вялiкага турэцкага султана з артэфактамi!
  - А вось як? Усё можа быць, але вы занадта iнтэлiгентныя для арабаѓ. - Свiнячы прымат палезьмазiѓ. - Хаця можа вы немцы?
  Iмклiвая Аѓрора, абвяргаючы яго словы, урэзала галёнкай у жывот, затым зламала абедзве нагi, капiтан-казёл ад болевага шоку страцiѓ прытомнасць.
  - Увогуле, ён нам i не патрэбен, мы дастаткова ведаем. - падвяла вынiк рудая ваяѓнiца. - Цяпер нам засталося толькi захапiць экiпаж.
  Маргарыта адразу прапанавала:
  - Пайшлi па каютах, набор ключоѓ у нас ёсць!
  Аѓрора ѓзрадавалася:
  - Ды яшчэ прысутнiчае экстранае электроннае адкрыццё.
  Дзяѓчаты-камсамолкi цiха спусцiлiся ѓнiз, адчынiлi дзверы каюты, i зноѓ знiшчэнне. Проста нейкая малацьба, не вайна, а збiванне пшанiцы.
  - Каюце нумар шэсць чыста! - Заявiла, скалячы зубы Аѓрора.
  - Можа ѓ палаце нумар шэсць! - хiхiкнула Маргарыта. - Давай лепш разыйдземся.
  - Мы не гусi каб пасвiцца ѓ кучы. - зароѓ агнязарная д'яблыца. - Дакладней гусi, але дзiкiя!
  - Не дакладна! - Тут ужо пакрыѓдзiлася бландынка-тэрмiнатар. - Тыя наймiты ваююць за грошы, а мы выключна за Камунiстычную Радзiму.
  Дзяѓчаты-камсамолкi рушылi перабежкамi далей з палубы экiпажа, прыстрэльваючы адзiночак. Маргарыта iмчала з усiх ног далей, да машынных аддзяленняѓ, камор, трум, камбузу. Ваенных акуратна блакiравалi, перамолваючы па частках. Тое, што дзяжурнае асвятленне, было слабым, толькi гуляла разведчыцам на руку, супернiк у дзесяцi метрах нiчога не бачыць акрамя вiбрацыi, а яны выразна глядзяцца.
  Кампутар на аѓтамаце выказаѓ сваё меркаванне.
  - А калi выкарыстоѓваць мадэль вiруса.
  - А мы ѓжо выкарыстоѓвалi разумнiк на батарэйках. - заявiла, пакрыѓдзiѓшыся на робата, Маргарыта Каршунова. - Вось бачыш усе сiстэмы назiрання ѓ спячцы.
  - Як гэта! - здзiвiѓся аѓтамат з чыпам.
  - Яшчэ ѓ кабiнеце ѓ адмiрала, паслалi гiбрыд чарвяка i вiруса па канале. Накшталт ён не замецены, нi адна антывiрусная праграма не падыме трывогу. Такая вось чыстая праца, невiдзiмка ѓсыпiѓ усе сiстэмы назiрання. - Дзяѓчына-камсамолка для мацнейшай пераканаѓчасцi паказала свой востры бiцэпс на руцэ.
  - Ого, ну вы даяце! - Паведамiѓ, дзiвячыся здагадлiвасцi дзяѓчат аѓтамат. - А мяне перапраграмаваць можаце?
  - Цалкам рэальна! А што ты хочаш?! - Маргарыта тут зрабiла вельмi ласкавы тварык.
  - Усвядомiць сябе як асоба! - Папрасiла электроннае прыладу.
  - Гэта лiшняе, пакуль страляй. - Бландынка-тэрмiнатар не дура, каб займацца глупствам. - Пазней я раскажу табе пра Хрыста.
  Маргарыта заняла пазiцыю спiной да трапа, спусцiлася на адно калена для ѓстойлiвасцi, навяла ствол на дзверы насупраць. Выйшаѓ хлопец, на гэты раз белы, толькi крыху "малахольны" мабыць курнуѓ дуры.
  - Наркаманы царства божага не ѓспадкуюць. - перабiла iх ваяѓнiца-камсамолка. - Скiнула цела, хутка перахрысцiѓшыся.
  Босая Аѓрора зiгзагамi рухалася па iншым перыметры, падышла да дзвярэй, яна апынулася зачыненай, адкрыла ѓнiверсальным ключом. Негр шпурнуѓ у яе падушкай.
  - Кiса кiнь!
  Дзяѓчына-камсамолка зрэагавала маментальна, распораѓ i падушку, i афрыканца i яго напарнiкаѓ; - Менш чым палова. Агулам у нас дзвесце трыццаць восем трупаѓ. - Дзяѓчына-камсамолка нават хiхiкнула ад задавальнення.
  Эх зацягнуць бы ѓ ложак, напарнiкаѓ.
  - Вось вылюдкi, здолелi напалохаць! - адказала рудавалосая ваяѓнiца-мядзведзiца. - Цяпер куды накiравацца? Вiдаць, у каюту намеснiка. Ён, вiдаць, спiць.
  Прыстанак памагатага капiтана не гэтак шырокае, але адтуль гучыць музыка. Меламан значыць? - Палягчае справу.
  Басаногая дзяѓчына-камсамолка ѓвайшла як цень, адно ваяку высекла, а капiтана другога рангу ледзь прыдушыла, вывярнуѓшы локаць:
  - Жыць хочаш?
  - Хачу! - Адказаѓ, што, увогуле, i трэба было чакаць амерыканец.
  - Будзе шанец! - Пакуль лiха Аѓрора палiчыла за лепшае яго адключыць, але ненадоѓга. - Спатрэбiшся кент! Яна рухалася далей, калiдор пачаѓ звужацца, вiдавочна панiжэнне матросаѓ у рангу. Дзяѓчына-камсамолка ѓзяла пад прыцэл далёкiя дзверы i зняла-над галоѓ вартавога. Так стрэл быѓ бясшумным, яна вымавiла шэптам.
  - Бах-бах!
  Дзяѓчына-камсамолка акуратна спрабуе ручку дзвярэй каюты. Зачынена. Ну, гэта паѓсекунды, у каюце сем чалавек, трое спяць, астатнiя рэжуцца ѓ дамiно, па-руску. Маргарыта нацiскае на курок праз сiлу, у дадзеным выпадку забойства не дае радасцi. Але справа зроблена, нават на тварык трапiла кропелька крывi.
  - Мёртвыя з косамi стаяць i цiшыня! - Хiхiкнула дзяѓчына-камсамолка.
  Новая каюта, тут Маргарыта пакiнула жыццё двум спячым, толькi адключыла, могуць спатрэбiцца.
  - Забойства не можа апраѓдаць карысць i выгада - толькi гонар, свабода i Радзiма адвакаты гвалту! - Сказала яна - чароѓны фiлосаф-тэрмiнатар.
  Аѓрора таксама лёгка рухаецца, выбраѓшы вентыляцыйную трубу. У ёй страшна цесна i мяшае заплечнiк. Прыйшлося нават скласцi аѓтамат, каб уцiснуцца. Цяпер дзяѓчына-камсамолка стала куды больш разваротлiвай, хоць i рызыкавала. Тут нiбы ѓзлавалiся на грэшнiцу святыя, напаѓ павук-мутант. I калi ён толькi паспеѓ прабрацца. Балюча ѓкусiѓ, i пару разоѓ сышоѓ ад кулака. Дзяѓчына-камсамолка падрапала галаву, але здолела ѓхапiць яго за кончык шчупальцаѓ i перамясцiла сабе пад локаць. Адцягнула руку, стукнула, раз трывалая скрынка лопнула, прычынiѓшы боль набiтаму локцю.
  - Якi жах! - адказала ваяѓнiца-мядзведзiца. - Укалю сабе антыдот.
  Маргарыта неяк выбралася i прарвалася да каюты, дзе сапялi салдаты. Калi дзверы адчынiлiся, паспрабавалi ѓскочыць, але iх тут жа накрыѓ смяротны дожджык. Пакiнуѓшы толькi аднаго, адключыѓшы хлопца, дзяѓчына-камсамолка працягнула шлях.
  Вось дзверы злева ад яе пачынаюць паварочвацца. Вiдаць лысагаловага шчарбатаму хлопцу захацелася памачыцца.
  - Хто тут? - спытаѓ матрос п'яным голасам.
  - Твая басаногая мара! - Дзяѓчына-камсамолка выгiнаецца спружынай i, разагнаѓшы дзверы, урэзала ѓ лоб. А гэта ѓсё ж легаваная сталь. Лоб зараз напух, падобны на "баксёра" тып у рэзаѓся ѓ дадатак патылiцай. Маргарыта ѓлятае ѓнутр, б'е сваiм жалезным каленам у скiвiцу, пры гэтым вельмi рэзка, выбiваючы зубы. Яе не хапае масы, але з лiшкам кампенсуе хуткасць.
  - Падобна готаѓ. - Рэзюмавала забойца з фiгурай багiнi.
  Ззаду яшчэ пяць чалавек. Значыць аднаму па яйках, добры прыём. Iншаму ѓблюдку кулаком у лоб, ды так каб высячы. Трэцяму рабром далонi ѓ шыю. Даводзiцца паѓтарацца, але гэта прыём смяротны. Адзiн тып валiцца з верхняй палiцы, але на лёце Маргарыта збiвае яго галавой у сонечнае спляценне.
  - Адпачнi малы. - Кажа дзяѓчына-камсамолка.
  Апошнi тып лаецца трохпавярховым мацюком, сумесь ангельскiх i рускiх слоѓ. Цi не рэзiдэнт. Маргарыта праводзiць кобру, удар пальцамi ѓ вочы, практычна смяротны. Усе "партнёры" зацiхлi. Праѓда, у суседняй каюце ѓзняѓся голас.
  - Што там!
  - Лёгкая бойка! - адказала, агiдна, нiбы п'яным голасам хрыпячы, Маргарыта. - Дапамажыце ѓ нас параненых. -
  Дзверы каюты адчыняюць i атрымлiваюць чаргу, зноѓ байцы падаюць.
  Дабро павiнна быць з кулямётам,
  Ворагам Айчыны злая смерць!
  Каб да зорак кiраваць палётам,
  Каб скарыць, што ѓ небе цвердзь!
  
  Мы камунiзму Сонца дзецi,
  Байцы, народжаныя як смерч...
  Нацыст за воѓчы рык адкажа,
  Яго парве вялiкi мядзведзь!
  
  Дабро мацней ведайце злосцi,
  Хоць i суровей можа зла...
  Дзяром мы пад небам каб
  Прыйшла квiтнеючая вясна!
  
  У ёй салаѓiных песень - пошчакi,
  I серабрыстых звон ручаёѓ!
  Адступяць лёд, снег i завеi,
  Пад гарачым сонечным промнем!
  
  Квiтнеюць - рамонкi, макi, ружы,
  Настолькi пышны ѓлетку луг!
  А калi ведай, прыйдуць маразы!
  То i тады не ѓзяць спалох!
  
  Вялiкiя коткi - гэтыя "Тыгры",
  Равуць i рулямi - трасуць!
  Кiдаюць фрыцы ѓ злыя гульнi,
  Але ѓсё роѓна прыйдзе капут!
  
  Дачакаемся мы ѓзыходу-святла!
  Увойдуць у Берлiн Русi войскi,
  Айчына гiмнамi апетая -
  А ѓ безданi Тартара нуда!
  
  Тады народы краiн злiюцца,
  Наступiць братэрства i каханне!
  Мёд разлiваем у кубкi, сподкi -
  Каб не цякла ручаямi кроѓ!
  Аглушальна праспявала апошнi куплет на раскат Маргарыта, а астатнiя вершы, скакалi, быццам конi ѓ галаве. Калi ты з песняй страляеш гэта заѓсёды цiкава:
  - Хоць гэта i так жорстка, абыходзiцца, такiм чынам, з жывымi людзьмi! - Ужо са шкадаваннем вымавiла "хрысцiянка".
  Як нi iмкнулiся дзяѓчынкi ѓсё адсачыць i пракантраляваць немагчыма чатырма вачамi. Бязмозгi зомбi не ѓ рахунак. Нехта невядомы паспеѓ падняць трывогу. Адразу ж уключылася аварыйнае асвятленне, завыла сiрэна.
  - Здарылася непазбежнае, i так занадта шанцавала. - заявiла рудая Аѓрора.
  Дзяѓчына-камсамолка рванулася да кают, з iх выбягалi матросы i спецназаѓцы. Яна бесцырымонна расстрэльвала iх. Столькi народу паклалi, янкi падалi дзясяткамi.
  Пачулiся аѓтаматныя чэргi, iрванулi гранаты, адразу некалькi штук. Зрэшты, байцы маглi больш пашкодзiць сабе. Тут адыгралi сваю ролю i глушыцелi,
  Крымiнальны спецпрызн не адразу разабраѓся, смерць чакае iх знутры. Маргарыта блакавала выхад салдат i сама шпурнула пару трафейных гранат. Крыкi разлятаюцца крывавыя аскепкi костак, вось адну адарваную галаву дзяѓчынка-камсамолка злавiла босай нагой. Якая ѓ яе стала рухомая ступня, выгiнаецца пад любым кутом. Можна падумаць, што фiзiчныя законы змянiлiся i плоць гутаперчавая.
  З боку супернiка трашчаць чэргi, але па большай частцы ѓ сляпую. Маргарыта вядзе агонь, амаль не хаваючыся, чароѓныя камянi "Кальчуга" надзейна адводзяць усе стрэлы.
  - Шкада, што маю напарнiцу не клiчуць Снежная каралева. Так бы наша пара глядзелася больш сiмвалiчна!
  Прачнуѓся, на гэты раз Алег Рыбачэнка, не ад горна i ѓдару бiзуна, а ѓласнага плачу - штылевага i няѓцешнага. Дзяѓчаты нават яшчэ спалi, робячы подзвiгi.
  I ѓ яго гераiзм змянiѓся кашмарам, як гэта часцяком бывае, калi над табой здзекуюцца фашысты.
  Алег Рыбачэнка адчуѓ, як ён нырае ѓнiз, нiбы плюхнуѓся ѓ чарнiльную смалу, нават стала выядаць вочы. Тут яму рэальна стала страшна, а раптам фашысты здабылi ѓладу i над тагасветным светам. Чуецца скрыгат, такi гук, быццам сабака драпае па стэку, толькi значна гучней, ён угрызаецца ѓ вушы, выкручваючы iх. Барабанныя перапонкi ламаюць шчыпцамi. Затым з цемры вынырае пашчу са блiскучымi як лава вулкана зубамi. Нiколi яшчэ Алег Рыбачэнка-малодшы не бачыѓ такой агiднай рожы пачвары, персанажы фiльмаѓ жахаѓ на яго фоне былi толькi нiкчэмнай пародыяй на кашмар.
  Затым з'явiлiся iншыя яшчэ больш страшныя скiвiцы, некаторыя былi вялiзныя як Эверэст, а iншыя маленькiя падобныя на вельмi злосных сабачак. Вось яны сваiмi крывымi атрутнымi зубамi ѓчапiлiся ѓ яго плоць. За ѓсё сваё праѓда пакуль кароткае жыццё Рыбачэнка-малодшы нi разу не адчуваѓ такога болю. Галоѓнае што i падабраць аналаг адчуванням было немагчыма. Гэта i пякучае полымя i раз'ядаючая кiслата, адначасова замарожвае гадоѓ i тупая рэжучая пiла.
  А яго працягвалi мучыць, было вiдаць, як з рук зрываецца мяса, агаляюцца косцi, як з распоранага жывата вылазяць кiшкi. Зласлiвыя пачвары грызуць iх, накручваючы на зубы. Рыбачэнка-малодшы стогне, з вачэй пырскаюць слёзы.
  - Госпадзi завошта. Бо я за сваё жыццё нiкога не забiѓ, не здрадзiѓ.
  Чуецца хiхiканне i ад яго, здаецца, што ѓ барабанную перапонку ѓтыкаюцца распаленыя iголкi. Нарэшце з'яѓляецца велiчэзная пашча, яна цалкам заглынае яго. Алег Рыбачэнка-малодшы бачыць, як у горле бушуе полымя, яно разбiваецца на сем абсалютна розных па колеры пялёсткаѓ.
  - Вось ён легендарны агонь апраметнай. - Прашаптаѓ хлапчук, скура на руках зраслася, пакрыѓшыся выродлiвымi шнарамi. Ён спрабуе затармазiць свой палёт, але гэта бескарысна ён нават не можа ссунуць сябе на мiлiметр. Вось яго такога юнацкага цела, якое стала любiмым, дакранаецца агнiстая плынь. Нiчога падобна ён нi разу не адчуваѓ, у вачах, пацямнела i здавалася, у роце пачалося вывяржэнне, а страѓнiк узбунтаваѓся, i яго атакавалi ядзернай зброяй. Наколькi пякучым было гэта полымя, на голай скуры з'яѓлялiся буйныя гнайнiкi, косцi цямнелi i трэскалiся, прычыняючы пакуты.
  - Не, я не хачу не трэба - На ѓсю горла прагарлапанiѓ пiянер. - Адпусцiце мяне калi ласка!
  Кожны колер агню - гэта асаблiвы непаѓторны малюнак болю. Пакутам можна надаваць розныя адценнi, iх разнастайнасць дзiвiць, нават маркiз дэ Сад не дадумаѓся, да чаго можа дайсцi вынаходлiвасць жыхароѓ апраметнай.
  - А вось чэрцi, можаш пазнаёмiцца. - Агiдна пiшчыць галасок знаёмага прафесара-эсэсаѓца.
  Iх выгляд зрэшты, жудасны, але асаблiва непрыемна глядзець на калючыя пашчы, аддалена падобныя на сумесь акулавых i кракадзiльiх. Затое рогi, як нi дзiѓна супакоiлi. Хлапчук-пiянер каб адцягнуцца ад пранiзлiвага болю стаѓ успамiнаць фальклор, дзе гэтыя мiленькiя пацешныя чорцiкi, то страшненькiя, то наадварот смешныя i наiѓныя часам дапамагаюць, а часам шкодзяць людзям. Асаблiва запамiнальная казка аб "Попе i яго працаѓнiку Балдзе". Вось з такiм "народам" суцэль можна мець справу. А тут толькi i ведаюць, колюць вiламi.
  - Што грэшная душа не слухала нацыянал-сацыялiстаѓ? - Рог у чорта вырас, ператварыѓшыся ѓ падабенства дзюбы i тырк па чарапку.
  Калi на галаве ламаюць косцi гэта так балюча, што немагчыма апiсаць словамi. Але прытомнасць пры гэтым не памутнела, будзь Алег Рыбачэнка ѓ звычайнай чалавечай плоцi, то напэѓна сканаѓ бы ад шоку. А так ён адчуваѓ грубае дакрананне да свайго мозгу, затым монстар стаѓ пiць мазгi. Рабiѓ ён гэта павольна, нiбы цадзiѓ. Iншы нячысцiк стаѓ свiдраваць пазногцi, заганяючы пад iх вострыя iголкi.
  Алег Рыбачэнка крычыць, рот раскрываецца сам сабой.
  - Не трэба адпусцiце.
  Яго хапаюць за язык i цягнуць, павольна адрываючы яго ад неба.
  Таксама боль, але крыху па-iншаму, i ѓжо няма крыкаѓ толькi ѓсхлiпы i выццё.
  Чэрцi працягваюць куражыцца, услед за пазногцямi, сталi ламаць косткi, прычым робяць гэта павольна смакуючы пакуты.
  - Вось так козлiк бязрогi атрымлiвай сваю порцыю. - верашчыць адзiн верагодна старэйшы па званнi дэман.
  Алег Рыбачэнка ѓжо дайшоѓ да стану шалёнасцi, яго затапiла хваля пакут. А чэрцi не адступаюць, вось ужо пачалi вырываць зубы, затым свiдравалi iх, утыкаючыся лязом у дзясну.
  - Як можна апусцiцца да падобнай жорсткасцi, няѓжо ѓ iх няма мацi. - Падумаѓ катаваны пiянер. Мабыць прачытаѓшы яго думкi, чэрцi залямантавалi.
  - Мацi няма бацька Гiтлер-Сатана.
  Потым знайшлi новую муку распалiлi свердзел, дапiлавалi апошнiя зубы разаком. Далей дайшла чарга да касцей. Iх ламалi чырвонымi ад высокай тэмпературы абцугамi. Дымiлася скура, гарэлi косцi. Здавалася, што сэрца вось-вось лопне, узарвецца як бомба.
  Тут Алег Рыбачэнка нечакана адчуѓ, што ягоная мова адрасла, i можа нешта казаць.
  - Злiтуйцеся дзеля Хрыста.
  У адказ нячысцiкi ѓсадзiлi ѓ яго вiлы.
  - Ты грэшнiк i павiнен ведаць, што Хрыстос выдумка нiкчэмных людзей. Сапраѓдныя багi адзiныя ѓ двух асобах i стварылi ѓвесь сусвет, а таксама фашыстаѓ па выяве i падабенству свайму. А вы людзi i прачытайце стварэньнi, павiнны быць рабамi, якiя выконваюць любыя загады i церпяць прынiжэньне. Ты нiкчэмны нявольнiк не верыѓ у наша iснаванне, а зараз адчуваеш гэта ѓсё на ѓласнай шкуры.
  - Цяпер я веру! - ускрыкнуѓ перапалоханы пiянер.
  - Позна! - Прахрыпеѓ чорт з СС. - У цябе няма шанцаѓ.
  Алега Рыбачэнку працягнулi мучыць, яго некалькi разоѓ запар пераломвалi, палiлi, потым ён не мажлiвым чынам аднаѓляѓся. Затым яго разбуралi па-новаму. Потым эсэсаѓцам-чортам вiдаць гэта самiм надакучыла i, падняѓшы яго ѓ паветра, панеслi па апраметнай.
  - Вось паглядзi, як караюць непакорлiвых.
  Алег Рыбачэнка ѓбачыѓ дзяѓчат укрыжаваных на крыжах. Iх некалi цудоѓныя целы былi страшна знявечаныя, з iх капала кроѓ. Буйныя свiннi падвалi крыжы, часам ахвяры падалi i на iх накiдвалiся кабаны, раздзiраючы на часткi жаночую плоць. Як пакутавалi гэтыя няшчасныя стварэннi, па шчоках у не якiх кляйменым сцякалi змешаныя з потам i крывёй слёзы. У вачах свяцiѓся адчай. Здавалася, яны малiлi: мы невiнаватыя, пашкадуйце нас.
  - Завошта караюць гэтых няшчасных.
  Нячысцiк з усяго размаху ѓрэзаѓ басаногаму хлопчыку-пiянеру распаленым дачырвана ломiкам па пятках i прагугнявiѓ:
  - Розная дробязь. Адна дзёрзiла гаспадынi, iншая разбiла каханую вазу, трэцяя адмовiлася заняцца сэксам, чацвёртая адступiлася. Гэта значыць, каб патрапiць сюды, не абавязкова быць вялiкiм грэшнiкам, дастаткова дробных правiн.
  - I iх мукi нiколi не канчацца? - прастагнаѓ Алег Рыбачэнка.
  - А гэта ђсявышняму Богу вырашаць i бязлiтаснаму фюрару. Калi яго вялiкасць Адольф першы выдасць указ аб памiлаваннi, то iх могуць перавесцi ѓ iншае не такое балючае месца.
  - У рай!? - З надзейнай вымавiѓ Алег Рыбачэнка.
  Нячысты эсэсавец пакацiѓся:
  - Для вас прыматаѓ няма раю. Проста ёсць месцы, дзе вас не будуць бiць, i раздзiраць кожную секунду i дзе вы можаце працягваць служыць сваiм гаспадарам пасля смерцi.
  Алег Рыбачэнка, трасучыся ад жаху, спытаѓ:
  - А што чакае людзей, чые злачынствы больш сур'ёзныя.
  - Гэта мы табе таксама пакажам.
  Чорт пырнуѓ вiламi ѓ вочы, яблыкi лопнулi, палiлася вадкасць i пiсьменнiк-хлопчык акосеѓ. Затым праз некалькi секунд зноѓ здабыѓ здольнасць бачыць, праѓда, кожнае мiгценне выклiкала невыносны сверб. Iзноѓ яны паляцелi i вось насустрач iм выпырхнулi яшчэ больш агiдныя iстоты.
  Алег Рыбачэнка ѓважлiва разглядаѓ iх. Выгляд i сапраѓды нiчога: голы, безвалосы i пакрыты каросты чэрап; падпаленыя iнфернальным святлом вочы; куцый, быццам адсечаны нос з чорным правалам пасярэдзiне. I, мабыць самае агiднае - адсутнасць нiжняй скiвiцы, замест якой вiсяць i варушацца пяць тоѓстых у форме зоркi д'ябла шчупальцы. Вось ён i прыпаѓ да Алега Рыбачэнкi, упiѓшыся ѓ вусны зубамi, падарыѓшы свой знакамiты пацалунак у засос. Затым яго рукi-клюшнi сталi ламаць косцi. Пiянер-пiсьменнiк Алег войкнуѓ ад вострага болю ѓ локцях, яму ламалi суставы.
  - Вось так прымат можа, вып'ем за знаёмства.
  Адляпiѓшыся ад Рыбачэнкi-пiсьменнiка, монстар працягнуѓ руку да чары, i ён маментальна напоѓнiлася вiном. Ён тыцнуѓ яе ѓ твар пiянеру.
  Нават крыкнуць не атрымлiвалася. Нiбы ѓ ноздры выкiнуѓся вулкан, хлапчука-пiянера разбудзiѓ свой плач.
  Мiрабела на чыiх падрапаных нагах ляжала галава Алега Рыбачэнкi ад узварушэння толькi тузанулася i працягвала ѓсмiхацца ѓ сне. Шчаслiвая дзяѓчына, пакуль яе не пагрузiлi ѓ апраметную нацысты. Вось да чаго iх пякельная тэхнiка дайшла - ужо i над думкамi ты не ѓладны!
  Але ѓсё ж, рэчаiснасць: душнаватая i ѓ той жа час даволi халодная - апынулася ѓ тысячу разоѓ лепш за дэманаѓ сну. Дрыжыкi ѓ хлапчука-пiянера-пiсьменнiка, як ветрам садзьмула. Зрэшты, часам яму нават хацелася захварэць, каб яго пашкадавалi, далечы шакаладку. Але калi ты не хварэеш, то гэта такое дабро! Хлопчык перавёѓ дыханне i правёѓ рукой па мокрым ад слёз схуднелым твары, з палёгкай прывыкаючы да думкi, што жах нацысцкага Гадэса яму толькi снiѓся. Няма нiчога горш рабства, падумаѓ Алег i пакурчыѓся. Аказваецца, ёсць рэчы, у параѓнаннi з якiмi рабства можа апынуцца горш толькi на словах... Хоць вядома ж пекла напэѓна не рэальнае. Але што, калi фашысты зноѓ яго вернуць туды i з яшчэ большай iнтэнсiѓнасцю.
  З iх жа не заржавее. Трэба любой цаной выжыць, абхiтрыць гэтых фрыцаѓ. Можа нават прыкiнуцца зламаным, цi самому папрасiцца iм у паслугу. Часова вядома!
  Але... вось дзiѓна. Амаль тут жа нешта ѓ Алегу Рыбачэнку ѓзбунтавалася пры гэтай думцы. Узбунтавалася не як у мiнулыя днi, сутаргавымi штуршкамi, змяшанымi са страхам, а непрымiрыма i люта. Ён не апранаѓ сваёй нянавiсцi да эсэсаѓцаѓ, якiя схапiлi яго, i iх праклятага гаспадара-фюрэра, не тое, што ѓ словы - нават у думкi. Не шукаѓ тлумачэнняѓ i апраѓданняѓ. Але для сябе дакладна вырашыѓ: бегчы пры першай рэальнай магчымасцi. А дадуць вышэйшыя, i будзе хоць найменшы шанец, ён дапаможа бегчы астатнiм. Чаму?! А таму, што ён пiянер! А пiянер павiнен дапамагаць таварышам - камсамолкам! Ды i проста таму, што ён так жадае, а фашыст зусiм не жадае! Эх!!! Не пагаварыць нi з кiм, а без веды апраметнай, у якую ён патрапiѓ - бегчы складана... Алег Рыбачэнка камячыѓ салому i прыстукнуѓ кулаком па яе падушцы. Не будзе ён рабом Гiтлера i яго зграi! Пiянер краiны парадаѓ: не жадае i зневажэнняѓ i болi - хопiць, i ѓсё да фiнiшу тут!!!
  Некаторыя з дзяѓчат ужо прачыналiся... Змучылiся небаракi, вось як асаблiва гарадскiх пятачкi парэпалiся.
  Але прыкiдвацца, нажаль, прыходзiцца. Пакуль ён будзе насiць маску пакоры! У склеп гестапа не жадаецца, ды i па пысе атрымлiваць, не вялiкае задавальненне...
  Так што ён яшчэ знойдзе свой шанц.
  Самае гiдкае - гэтыя пярэваратнi ваѓкi. Успомнiлiся вочы, i зараз, перад росквiтам, калi пачуццi абвостраныя - хлапчук-пiянер-пiсьменнiк выразна зразумеѓ: гэта нiякiя не ваѓкi, а iстоты разумнейшыя, прадукт накiраванай мутацыi. Са зрушэння генаѓ - нашмат разумнейшыя за сваiх дэгенератыѓных наезнiкаѓ-эсэсаѓцаѓ. Пытанне ѓ тым, цi разумнейшыя яны савецкiх людзей?
  Ужо вiдавочна пачынае вiднець i трэба паспяшацца.
  Алег Рыбачэнка перавалiѓся на бок, устаѓ на карачкi i падабраѓся памiж спячымi да шчылiннай сцяны. Складзена яна была ѓмела, моцна, хоць i з дзiркамi i без цэменту - без шуму не расхiстаеш. Пасёлак яшчэ спаѓ, але каля брамы гарэла вогнiшча i каля яго вiдаць былi ценi. Матацыклаѓ i браневiкоѓ не вiдаць нiдзе... Мясцовыя вартуюць, цi што?
  Дзяѓчаты пакiнулi босыя сляды.
  Алег Рыбачэнка ѓздрыгнуѓ - яго ѓзялi за плячо, i адхiснуѓся, рыхтуючыся абараняцца. Але ѓ водблiсках праз шчылiну блiснулi вочы крутой Аѓроры.
  Агнязарная д'ялiца спытала:
  - Куды аголец сабраѓся?
  - Я хачу вельмi нават бегчы, - Цiха, але з прыкрасцю прашаптаѓ Алег Рыбачэнка. - Разумееш, як мяне тут дасталi!?
  Стромкая Аѓрора заѓважыла з усмешкай:
  - Пакуль нас пасуць гэтыя пярэваратнi... Хоць не пярэваратнi зусiм, а нешта... - Дзяѓчына разгубiлася ѓ пошуках тлумачэння. Затым няѓпэѓнена дадала. - У iх, нешта касмiчнае. Сама не ведаю, што...
  Алег Рыбачэнка сам зрабiѓ выснову:
  - Пайсцi не дадуць!
  Рудая дзяѓчына пацiснула плячыма:
  - Так проста не дадуць, але шанец заѓсёды прыйдзе! Пакуль збярыся з сiламi. Дасць Род-Тварац, прыйдуць у Крым нашы i вымятуць гiтлераѓскую паскуддзе.
  Ранiца ѓ Крыму выдалася сонечным i халодным, але зацiшным. Бруд ад учорашняга дажджу схапiла марозам. Ну, нi як зiма не хацела пайсцi без бою. Iней багата зiхацеѓ, як рассыпанае i развешанае срэбра, але ад гэтай прыгажосцi станавiлася не па сабе. Тым больш, што прыцягнулi карычневы хлеб i вялiкi кацёл з нейкай апетытна пахкай вiдавочна не турэмнай полiѓкай (следам увайшоѓ адзiн з вельмi агiдных на выгляд эсэсаѓцаѓ-канваiраѓ, з мiскамi) трое хлапчукоѓ гадоѓ дванаццацi вiдавочна тлумачылi дзяѓчатам у хляве-казе холадна. Праѓда, самi яны, як i належыць дзецям пад нацысткай акупацыяй басанож. Нават накшталт такое распараджэнне ёсць, каб малалеткi абутак радзей iрвалi. Але iм, магчыма, з дому нiкуды не пляскаць.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 9.
  Зрэшты, нiчога, гэта не сапраѓдны мароз, а шаць замарозка. Ужо зiме канец, а ѓ Крыме вясна бурная!
  Алег Рыбачэнку раптам захацелася пачысцiць зубы. Жахлiва горка ѓ роце. Нават значна больш, чым ёсць - рукi цягнулiся паскрэбцi зубы.
  Пiянер падбег да дзвярэй, падскочыѓ, адламаѓ ледзяш. Сунуѓ сабе ѓ род, разжаваѓ i выплюнуѓ. Потым зноѓ папаласкаѓ i зноѓ няхай фантан. Адразу ж пасвяжэла i, на душы пусцiѓ уюн красавiк.
  У катле аказалася нешта вадка-мучное i быццам бы з грыбамi. Хлебаць гэта прыйшлося праз краi каганца, i, дарэчы, полiѓка аказалася смачнай. Рэальна са смакам, а не проста з голаду. Дубiна з СС дэгенератыѓны канваiр пазяхаѓ ва ѓсю шчарбатую, смуродную пашчу i сонна пазiраѓ вакол. А вось скруцiць яго зараз, i па башцы, раптам падумаѓ Алег Рыбачэнка, жуючы ѓкраiнскi хлеб.
  Хоць куды ён потым падзенецца. Накрыюць цэлай ротай, ды яшчэ мясцовым гарнiзонам. I будзе iм горай, чым... У тым бачаннi - куды яго нацысты нiбы шланг апусцiлi.
  Што ён iдыёт так сябе падстаѓляць... Не сябе, а iншых дзяѓчат i трох хлопцаѓ. Ды i сябе таксама - ён краiне яшчэ спатрэбiцца.
  Алег Рыбачэнка задумаѓся. Вось узяць, напрыклад самалёт - цi трэба яму абавязкова мець у канструкцыi дзюраль? Цi нельга зрабiць яго цалкам з дрэва, але надаѓшы яму цвёрдасць тытана! Тэарэтычна дрэва па сваёй формуле i малекул мае такую валентнасць, што можа i на самай справе перасягнуць па трываласцi тытан, пры меншай вазе.
  А значыць, самалёты дададуць у манеѓранасцi i здабудуць жывучасць.
  Ды i бронекамiзэлькi можна байцам рабiць суперкласа i танкi такiя стануць...
  Не праб'еш iх. Нават "Каралеѓскi тыгр", якi ён бачыѓ у бачаннях ратуе. А нашыя танкi бруду не баяцца. А так i снарады iх не возьмуць.
  Алег Рыбачэнка, пажыраючы ежу, спытаѓ сваю сястру па зброi, лiслiвым голасам:
  - Слухай, а калi звязаць пiлавiнне рэактывамi на царскай гарэлцы, якi атрымаецца эфект?
  Маргарыта адразу адказала:
  - Задымяцца... - Дзяѓчына здзiвiлася. - Ты што спрабаваѓ?
  Алег Рыбачэнка шэптам паведамiѓ:
  - Я шукаѓ спосаб падняць трываласць дрэва. I павер, мой самалёцiк паказаѓ практычную магчымасць, абыходзiцца без металiчных дэталяѓ!
  - Ты сапраѓдны Ламаносаѓ Алег ... - Сястра па зброi прыклала палец да вуснаѓ i цмокнула хлопчыка ѓ лобiк.
  Пакуль елi - падышлi двое iншых эсэсаѓскiх канваiраѓ. З iмi iшоѓ учорашнi нямецкi генерал. За iм двое байцоѓ юнак i дзяѓчына, з прыемным вонкавым выглядам. Таксама СС, але з iншага сэктару. Тут усе пяцёра трымалi ѓ руках кружкi з нечым дымлiвым. А яшчэ адну маладую фашысты прынёс сваёй напарнiцы. Па каземаце паплыѓ водар карыцы, мёда, дынь i яблыкаѓ. Генерал гучна сказаѓ запытальным тонам:
  - Будзем вешаць дзяѓчат адразу цi спачатку пацешымся!
  Палоннiцы вакол засмяялiся, i нават эсэсаѓцы-канваiры падтрымалi, а сiвы генерал, так проста зарагатаѓ, разяѓляючы, як бульдог пашча з дзiѓна моцнымi i доѓгiмi iкламi, цэлымi i буйнымi як у каня-iншаходца зубамi.
  Можа гэта i дзiка што дзяѓчаты над гэтым смяюцца, але... Ужо лепш так, чым раѓцi i паказваць слёзы нацыстам.
  Алег Рыбачэнка задумаѓся: iх пакiнуць тут цi пагоняць iзноѓ? Ну, на самой справе, якi сэнс у iх пераходах, калi галоѓнае - гэта эксперыменты не яснай мэты. З чаго немцы ганяючы тэхнiку паляць палiва. А калi iх хоць некуды даставiць, то можа, нешта i прасцей прыдумаць. У грузавiкi цi на цягнiк пагрузiць. Ды i транспартны самалёт, калi эксперыменты так важныя чаго шкадаваць?
  Якi сэнс iх так, як бараноѓ на ланцужку вадзiць. Цi яны iх цягавiтасць правяраюць? Сапраѓды нiводная з дзяѓчат пакуль не ѓпала. Ды падчас першага пераходу падалi, але абышлося. Дык чаго зараз правяраць?
  А можа, i цягавiтасць паляпшаецца ад уздзеяння нябачаных прыбораѓ. Такi эфект замераць? I таму гоняць басанож, па пятляльнай дарозе, вiдавочна не iмкнучыся хутчэй дасягнуць пэѓнага пункта прызначэння?
  А гэта ж лагiчна - калi ѓжо эксперыментаваць, то да канца. I праверыць найменшыя нюансы. Хай як кажуць - усё пайдзе на карысць.
  Можа сваiх салдат, такiм чынам, рыхтуюць да савецкага палону i ѓгону ѓ Сiбiр!
  За ѓсiмi гэтымi думкамi Алег Рыбачэнка прапусцiѓ момант, калi iх сталi закоѓваць i груба штурхаючы выводзiць вонкi. Паѓтарэнне - мацi пакуты!!! Мёрзлы з кавалачкамi лёду бруд разануѓ босыя, дзiцячыя ногi, як бiтае шкло.
  Маргарыта энергiчна падбадзёрыла брата па зброi:
  - Добры падбадзёрлiвы масажык, такi аплiкатара з iголкамi, што падала нам снежная каралева!
  Алег Рыбачэнка таксама зладзiѓ:
  - Страшны не боль, i нават не тое, што ёй прычыняе - горш за ѓсё якi пазбаѓляе мужнасцi - страх перад болем!
  Яшчэ новае, дакладней старое катаванне - ну добра, рахунак крыѓд будзе больш. Ды i перамог таксама.
  Бо ён, такiм чынам, абвыкае трываць, а яшчэ лепш, калi будзе магчымасць адпомсцiць!
  I можа паспрабаваць праспяваць для бадзёрасцi. Вось толькi спачатку матыѓ пабраць.
  Вёска прачнулася ѓжо даѓно. Праводзiлi караван толькi ѓсюдыiсныя дзеткi. Напрыканцы: ужо каля лесу, нехта з iх запусцiѓ свежым гноем у тоѓстага начальнiка канвою, i ѓся басаногая зграя дзятвы з рогатам рынулася наѓцёкi. А ѓжо за ѓзьлескам насустрач трапiѓся рослы хлопец на выгляд гадоѓ чатырнаццацi. З чорнымi кучарамi i ѓ пацёртай вопратцы, брудных ботах, з дзiдай у руцэ i двума белымi смажанымi сабакамi, якiя тут жа ѓсталi па баках ад гаспадара, ледзь з'явiлiся змучаныя, але выдатныя палоннiцы. Правая рука чарнавокага хлапчука была абматана акрываѓленай анучай, наогул выглядаѓ ён разухабiста-нядбайна. Зразумела цыган цi яшчэ цыганак: шыю, запясцi i вуха ѓпрыгожвала - кручаная тоѓстая грыѓна, масiѓныя зарукаѓе i завушнiца. Следам здалiся чацвёра цыганскiх дзецюкоѓ малодшай - яны з натугай, але весела цягнулi на валакушы велiзарнага кнара, аднак замерлi на месцы, убачыѓшы працэсiю.
  Свiсталi, паказваючы пальцамi. Пачулiся пошлыя жарты ѓ дачыненнi да напаѓголыя палоннiц. Прычым адкрыты трохпавярховы мацюк.
  Эсэсаѓцы ѓ адказ зарагаталi i нават сталi здымаць, як некультурныя.
  дзецi паказваюць непрыстойныя жэсты. Каб мабыць паказаць падобнае ѓ Нямеччыне.
  Старэйшы дзяцюк-цыган, нешта крыкнуѓ на шпану. Тыя раптам супакоiлiся
  Прыцiхлi, i ѓсталi рахмана.
  Мiрабела заѓважыла шэптам:
  - Напэѓна сын барона! Хаця якое гэта мае значэнне?
  Алег Рыбачэнка лагiчна заѓважыѓ:
  - Гiтлер ненавiдзiць цыган. Значыць цыганы нашыя саюзнiкi. Але такiмi паводзiнамi яны ганьбяць род Ромулаѓ!
  Праходзячы мiма, Алег Рыбачэнка сустрэѓся позiркам з сiнiмi прыжмуранымi вачыма цыганскага маршалка. У iх быѓ гонар - прыроджаны i неѓсвядомлены гонар маладога драпежнiка, якi не ведаѓ да гэтага часу паражэнняѓ у жыццi. Была глыбокая пагарда, але не да Алега i не да iншых закаваных палонных.
  Пiянер-пiсьменнiк спытаѓ вольнага верхавода:
  - Дамо фрыцам пад дых! Разарвём сабак?
  Той коратка адказаѓ:
  - Труна ѓжо замоѓлена!
  I яны мiмаволi ѓ халадку дадалi кроку, як кажуць пiянеры мы арлы, а не сляпыя трусы.
  Алег Рыбачэнка нават вырашыѓ для мацнейшай бадзёрасцi праспяваць, хай i яшчэ чуваць. Трэба ж сябе настроiць да перамогi;
  Навальнiцы бушуюць, i горны грымяць,
  У свеце зноѓ вылiлася вайна!
  Быѓ наш атрад з акцябрат,
  Уварвалася калi на Айчыну арда!
  
  Гальштук павязаны - фрыц пад Масквой,
  Залпы гармат агнём абросiлi...
  Рою акопы з дзяѓчынкай босай,
  Каб абаранiць подступ да сэрца Расii!
  
  Хтосьцi забiты, ну, а Ленiн жыве,
  У кожнай усмешцы i кожнай ухмылцы!
  Труб голас магутны - хутка ѓ паход,
  Мы пiянеры з доблесцю палкай!
  
  Танкi гараць, фрыцам капут,
  Лупiм мы смела - дзецi народа!
  Грозна кацюшы мярзота смету-
  Славiм Усявышняга Госпада - Рода!
  
  Мы народжаныя - ведай перамагаць,
  Баязлiвасць дараваць не магчыма нi кроплi!
  Здалi iспыт - выразна на пяць,
  Ну, а Адольф наступiѓ гад на граблi!
  
  Рускi салдат - верны герой,
  Словы не ведае ён - самаволка!
  Ведай, народжаныя з чырвонай марай,
  Зможам запрэгчы i мацёрага ваѓка!
  
  Наш Сталiнград, наш Ленiнград,
  Усюды святая зямля волатаѓ!
  Лупяць снарады, як люты град,
  А пiянеры з Айчынай адзiныя!
  
  Можам, злятаць веру на Марс,
  Можам пабудаваць ракет да Венеры!
  Ну, фашыст кол табе ѓ вока,
  Няма нiкога мацнейшага за рускага ѓ веры!
  
  Зламаны, хрыбет фрыцам павер,
  Мы пераможам, хоць зараз галадаем!
  Будзе раздушаны шалёны звер,
  Ну, а перамога прыйдзе ѓ цёплым Маi!
  
  Маме не плач, слёзы не лi,
  Калi загiну - лiчы камунiстам!
  Цiснулася да сябе, нiбы псаваны клей,
  Карысць прыносiць толькi фашыстам!
  Iсцi па снежцы цяжка, але шчасце, бруд досыць хутка падтануѓ.
  А далей усё, як i раней. Руцiнна па горных закутках, пазбягаючы чалавечых паселiшчаѓ, з тупаннем, цi ледзь не па крузе.
  Не, яны iшлi, калi глядзець на Сонца па нейкай спiральцы. У напрамку Севастопаля, i гэта ѓжо дакладна.
  Але пры гэтым усё ж i выгiналася калона. Равялi транспарцёры, шумелi лакатары. I зноѓ выпрабаваннi.
  Загналi зноѓ у каземат, толькi ѓжо ѓ былы кроѓнiк. Нават пах гною не выветрыѓся.
  Затое сена шмат, спаць стане мякка. Раскавалi без лiшнiх цырымонiй i загадалi чакаць вячэры.
  I сапраѓды пашанавалi: з'явiлася пяцёрка мясцовых жанчын, якiя неслi вялiкi бiтон напоѓнены малочным супам.
  Маргарыта здзiвiлася i спытала ѓ капiтана Наташу:
  - Вось бываюць цуды ѓ рэшаце або без рэшата. Але вось сапраѓды цi немцы куды дабрэйшыя, чым iх паказвае наша прапаганда цi мы каштоѓныя птушкi!
  Рудая Аѓрора дастаткова груба заѓважыла:
  - Не занадта ты спакушайся! Паддоследных трусоѓ заѓсёды збалансавана кормяць.
  Алег Рыбачэнка не да месца ѓставiѓ:
  - А свiней тым больш! Так, каб вагi набралi хутчэй!
  Рудая ваяѓнiца пацвердзiла:
  - Вуснамi немаѓля гаворыць iсцiна! Не радуйся шчодрай пайцы! Тым больш, што яна турэмная!
  Алег Рыбачэнка лагiчна прапанаваѓ:
  - Лепш паямо, а там паглядзiм!
  У супе густа плавала вермiшэль i нават падобна дадалi мёда. I хлеб прынеслi зусiм свежы, духмяны. Нiбы яны на курорт патрапiлi. У кароѓнiку тое цёпла. Ды i вясна лiчы, ужо вярнулася, адцiснуѓшы матухну-зiму.
  Алег Рыбачэнка выцяѓ мiску, затым бачачы, што вялiкi бiтон яшчэ не пусты - папрасiѓ дабаѓкi.
  Пасля чаго ѓжо сон прыйшоѓ i да яго i да дзяѓчат як хваля ад падзення метэарыта - раптоѓна i няѓхiльна.
  Ззаду падскочыѓ зомбi-тэрмiнатар. Нават шкада Змiцера Баранава. Куля трапiла сапраѓды ѓ яго грудзi, пасярэдзiне. Але раней судзiмы зомбi не заѓважае i вядзе агонь.
  - Маё цела ѓсё рана мёртвае i лiшнi свiнец нiколькi, не абцяжарвае. - Змiцер усмiхнуѓся, ды так страшна, нiбы нябожчык.
  - Фу i жах! Нагадваеш мне Аiда. - заѓважыла, усклiкнуѓшы Маргарыта.
  Рудая Аѓрора залегла на верхняй прыступцы мастка, узяѓшы пад абстрэл не толькi выхад з ваеннага адсека, але i значную частку калiдора. Адгэтуль зручна змятаць агнём якiя выскокваюць з кают каляровых хлопцаѓ. Пры гэтым час ад часу ёй трэба рухацца самой, ссоѓваючы пазiцыю:
  - Не хвалюйся сястрыца Маргарыта ворагаѓ ужо менш за сотню. Як-небудзь справiмся!
  - Нават менш за семдзесят, пачынаю "гучную зачыстку"! - Ашчэрыла рыла мядзведзiца-камсамолка.
  - Прасуньцеся ѓ машыннае аддзяленне, супернiк можа падарваць катлы, i паспрабаваць затапiць карабель! - Цяпер рудая Аѓрора вiдавочна занепакоiлася. Але страляць горш, безумоѓна, не стала, нават наадварот, вычышчае, нiбы iржу наждачнай пiлой. А крывi ад яе пацалункаѓ анiгiляцыi - цэбары з бочкамi!
  - Ну-ка! Ад шрубы! - вымавiла Маргарыта фразу са свайго любiмага мультфiльма. Дакладней, таго мультыка, што вылучыла ѓ гэтай па-зверску скажонай нацыста рэальнасцi. - Трупаѓ да халеры!
  Дзяѓчына-камсамолка прайшлася па калiдоры, нiбы вiхура анiгiляцыi. Вось i адсекi, тытанавыя дзверы, сталёвыя перагародкi. Зомбi за ёй. Ён не хаваецца, i вось пападае чарга. Вiнтоѓка М-18, калiбр 7,45. Пападае сапраѓды, прама насупраць сэрца. Зомбi-крымiнальнiка гэта збiвае, ён падае, але затым ускоквае. Кiдае гранату.
  - Ну, ты i няѓмольны мачо. - здзiѓляецца Маргарыта.
  Вось дзяѓчына-камсамолка выбiла дзверы машыннага аддзялення. Выпусцiла дыск-бумеранг, зразаѓшы некалькi чалавек. Астатнiх дабiла ѓзмахамi кiнжала. Туша байца з японскiмi рысамi асобы трапiла ѓ густую пару. Морду адразу абварыла i ад шоку ён страцiѓ прытомнасць, а можа i ачмурыѓся.
  - Зачыстка iдзе паспяхова! - данесла да ведама Маргарыта.
  - Я таксама не прамашка! - Адказвае, узрадаваная Аѓрора. Зверху раздаецца доѓгая кулямётная чарга, затым яшчэ дзве. Дзяѓчына-камсамолка страляе, прымусiѓшы супастата замаѓчаць.
  - Прарываюцца з усiх бакоѓ. Ты нiбы ѓ гульнi "Анiгiляцыя". - Працягвала агнязарная д'ялiца.
  - Я таксама рухаюся. Вiдаць некалькi трупаѓ. Зрэшты, асноѓныя супернiкi ѓжо супакоiлiся. - даклала Маргарыта.
  Аскепак гранаты, паранiѓ Змiцера. Прабiѓ наскрозь, вылецеѓ праз спiну. Зняволены Баранаѓ толькi прыцiснуѓ палец да вуснаѓ:
  - Не трэба крычаць, мне не балюча.
  - Не лезь наперадзе цёткi ѓ пекла! - сказала, жмурачы правае вока Маргарыта.
  - Слухаюся! - Але паступiѓ зомбi з дакладнасцю да наадварот.
  Маргарыта прайшла калiдор, зноѓ выбух чэргаѓ, чыйсьцi працяглы крык, нiбы вырываюць пазногцi, iрванула цяжкая граната.
  Галаногая Аѓрора, перабiѓшы ѓцекачоѓ, сунулася ѓ каюту, адну, другую, трэцюю. Толькi ѓ чацвёртай яе хацелi прысмажыць агнём, але дзяѓчына-камсамолка iх апярэдзiла, прымусiѓшы навечна зацiхнуць ворагаѓ.
  - Iх застаецца ѓсё менш, але частка схавалася ѓ вочку каля склада. - крычыць Аѓрора. - Гранаты кiдаць небяспечна, прыём.
  - Сiмiтуй голас капiтана гэтага смярдзючага, карыта. - Параiла Мiрабела Коршунова. Яны табе, i адкрыюць, потым акуратна зрэжаш чаргой. Стынгеры не павiнны патануць. Я зараз за рухавiком, выкарыстоѓваю бумерангам. Аскепак гранаты, паранiѓ крутога Дзiму. Прабiѓ наскрозь, вылецеѓ праз спiну. Зняволены Баранаѓ толькi прыцiснуѓ палец да вуснаѓ:
  НГ, вось яшчэ траiх зняла.
  Хуткая Аѓрора правiшчала з рэальнай турботай:
  - Малайчына, хутка вось з'явяцца верталёты, i нам будзе горш.
  Роѓ у адказ:
  - Быццам ты не ведаеш!
  & Агнезарная тэрмiнатар-д'ябал пагадзiлася:
  - Ведаю, надзея душу сагравае!
  У бок Аѓроры паляцелi светлагукавыя гранаты МЭ-198. Дзяѓчына-камсамолка кiнулася iм на сустрэчу, адбiѓшы корпусам. Поле шасцi камянёѓ, спрацавала як гума, вярнуѓшы гранаты зваротна. Зноѓ вылятаюць трупы, нават лiчыць надакучыла.
  Дзяѓчына-камсамолка забегла за вугал, легла, дала чаргу, выкасiѓшы тых, хто спрабаваѓ зайсцi ззаду. З'явiѓся тып у звярыным скафандры, але шалёная Аѓрора чакала яго, i раз зняла тым жа падствольнiкам што выпаѓ у янкi салдата. Стрэл даволi магутны i ѓ самую ѓразлiвую частку - забрала. Знесла падлогу галавы i вялiзная металiчная маса, абвалiлася, са звонам на браню.
  - Закусваць трэба! - Састрыѓ хорт Аѓрора.
  Цяпер дзяѓчына-камсамолка наблiзiлася да складу i, iмiтуючы голас камандзiра, вымавiла:
  - Я паранены! Мяне пераследуюць маджахеды! Пусцiце ѓнутр гэты загад.
  Ну, хто пасмее не паслухацца. Дзяѓчына-камсамолка скокнула на столь, замацавалася i, ведучы агонь з верхняй часткi дзвярэй, вынiшчыла дзевятнаццаць перапалоханых байцоѓ, дзiвячы галовы.
  - Першая фаза зачысткi ѓ самым небяспечным месцы скончана. - Аб'явiла дзяѓчына-камсамолка.
  Побач з Маргарытай iрванула, i яна заскочыла ѓ праём. Тут у труме пахне адчайна гарэлым металам i пранiзлiва цягне ѓзрыѓчаткай. Хтосьцi яшчэ спрабуе "рыпнуцца" i падае прабiты наскрозь. Двое хлопцаѓ, вiдавочна аслепленых цягнуць рукi i лямантуюць па-ангельску:
  - Не страляйце! Здаемся! Пашкадуйце нас у iмя жэнеѓскай канвенцыi.
  Забiць бяззбройных добрая Маргарыта Каршунова не магла i таму проста iх адключыла, звыклым нацiскам пальцаѓ. У голасе ваяѓнiцы-мядзведзiцы гучала шкадаванне:
  - Мы яшчэ такiя маладыя хлапчукi. Ну, навошта вам гэтае войска НАТА. Калi вы не дай Бог зладзiць правакацыю, мы вас як кацянят разграмiм. Скажы апельсiнавая Аѓрора, мы ж амаль скончылi зачыстку.
  - Вораг можа стаiцца. Пастарайся прыслухацца i ѓлавiць трывожнае дыханне, ды i нюх у нас хвацкi! - Рудавалосая фурыя знарочыста гучна фыркнула.
  - Ды я яны нанюхалася. Вось-вось пачнуць раскладацца трупы, дык згуляюць супраць нас здольнасцi! - Мiрабела прытворна, але гучна заплакала.
  Дзяѓчаты-камсамолкi прашмыгнулi мiма кают. Асаблiва хутка iмчалася Аѓрора. Вось i пах адрэналiну, тут трое свежых байцоѓ. Прыгатавалiся, замерлi ѓ засадзе.
  - Гэта ѓжо не сур'ёзна. - У адказ раздаѓся стрэл з РПГ. Снарад праляцеѓ мiма, але прабiѓ частку бранявога лiстка. Усё ж гэта моц разлiчана на стральбу супраць Т-7. Дзяѓчына-камсамолка амаль у сляпую кiнула дыск-бумеранг, некага зрэзала, пачуѓся лямант. Уварвалася парай стрэлаѓ, вырашыѓшы смелых. Астатнiя залямантавалi:
  - Здаемся i мы!
  Са злосцi Аѓрора ѓрэзала босай нагой, ды так што завалiла адразу траiх.
  - Калечыце народнае дабро! - рыкнула камсамолка-тэрмiнатар.
  Толькi адзiн юнак-зэк застаѓся стаяць на нагах.
  Маргарыт а ѓ труме таксама сустрэла супрацiѓ. Па шляху збiла салдата, вiдавочна зялёнага берэта. Яны крыкнуѓ: "уракапашную!"
  Маргарыта з ровам адказала:
  - Дазволь мерсi! - Правяла прыём "двайная клюшня". З прычыны гэтага шыя ѓ зялёнага берэта аказалася зламанай.
  Прыхапiла гранаты, тут ужо стала крыху бяспечней, дзясятак салдат мабыць iмкнуѓся ѓжыць на практыку правiла скаѓтаѓ: выжыванне любой цаной. Маргарыце, зрэшты, такая гульня нават па-свойму падабалася:
  - Ну добра, калi вы так настойваеце. Давайце ѓ бейсбол, ваш любiмы амерыканскi, амплуа пiтчар.
  - Хочаш, я бачу з iмi згуляць! - Хiхiкнула рудая Аѓрора.
  - Не супраць! - Яшчэ званчэй хiхiкнула бландынка-кiлер.
  - Я пайшла па калiдоры, тут яшчэ ёсць не зачышчаныя каюты. - Дзяѓчына-камсамолка ѓжо рухалася, чулiся кароткiя чэргi, яны былi апошнiмi. Бясстрашная Аѓрора нават не хавала сябе, ганарлiва выпучыѓшы грудзi.
  - Я накшталт робата-тэрмiнатара. - Толькi ѓва мне нават увагнутасць не застанецца.
  Дзяѓчына-камсамолка нячутна прайшла па прыступках унiз. Уключыла iнфрачырвоны адбiвальнiк. Праверыла каюты. Накшталт яшчэ варушацца. Спрытная Аѓрора перасягнула цераз трупы, скачучы, нiбы лань цi нiндзя. Ёй не хацелася марнаваць патроны, i яна проста ѓляцела ѓ каюту. Прайшлася кiнжалам, i ворагi замоѓклi. Затым у наступную, падобная тактыка.
  Маргарыта таксама не марнуе дарма часу, кiдае гранаты па выгнутай дузе. Грукоча адзiн потым iншы выбух. Пасечаны асколкамi салдат выбег з калiдора i натыкнуѓся на дыск-бумеранг.
  - I гэты туды ж! - здзiвiлася Маргарыта. - Як вы ѓсё любiце востранькi.
  Перад ёй мiльгануѓ па-ранейшаму не маркотны зомбi. Ён адкрыѓ агонь з iзраiльскага аѓтамата, вiдаць, падабранага сярод трафеяѓ, з грознай назвай "Армагедон". I мабыць кагосьцi абклаѓ, кулi адрыкашэцiлi ад бартоѓ, выбiлi новыя плямы крывi.
  Маргарыта ѓлавiла, што пах трупа ад зомбi стаѓ, мацней яна яѓна памiраѓ. Тут зноѓ стрэл i зноѓ сыпаюцца аскепкi касцей мерцвяка.
  Маргарыта абабегла калiдор, страляючы з трафейнай М-18. Шкада перазараджваць трэба. Затое можна прымянiць захопленыя гранаты. Не свае не шкада. Дзяѓчынка кiдае iх своеасаблiва, падхапляючы пальчыкамi босых, дзявочых ножак.
  Ляцяць "лiмонкi", выварочвае кiшкi. Бачныя трупы i ѓсё зацiхае. Жывых быццам не павiнна заставацца.
  - Здаецца, тут яны зацiхлi. - Кажа дзяѓчына-камсамолка.
  Спрытная Аѓрора пацвярджае:
  - Я ѓжо iду. - Разведчыца-тэрмiнатар расправiлася з яшчэ адной кучкай. Цяпер засталiся дэталi. Нiбы лiсiца ѓ паляваннi на зайца яна падбягае да апошнiх дзвярэй злева. Нават праспявала:
  - У маiх зрэнках пануе кашмар, вас сьцерцi сталёвы ѓдар! Я Рэмба яйкi адстрэлю, i костачкi перамялю! Усiх здзiѓлю!
  Адтуль вылятае граната, у калiдор. Лютая Аѓрора збiвае яе на хаду. Выбух, разлятаюцца аскепкi. Яшчэ адна стукнулася ѓ сценку, адскочыла i заляцела назад кiраваная рукой.
  Грухнула ѓ праёме. Чутны крыкi. Дзяѓчына-камсамолка зазiрнула ѓ каюту. Афiцэр iмкнецца сабраць свае кiшкi. Жудасная карцiна.
  - Ды ты сам сябе пакараѓ. - Лiхая Аѓрора дабiла з пачуццём мiласэрнасцi. - Наогул, на мой погляд, гранаты не эстэтычна. Зрэшты, гэта лепш чым просты кулак. Апошняя каюта зачышчана! А як у цябе фарт Маргарыта?
  - Валоку палоннага! - заявiла дзяѓчына-камсамолка. - Падобна, i тут усё скончана.
  Аѓрора праз рацыю паслала пазыѓны, сваiм:
  - Слухай мяне дон Кiхот. Мы толькi што скончылi аперацыю, усё зачышчана, можна ажыццявiць высадку каманды.
  - Мiнiятурная падводная лодка ѓжо на падыходзе. Але не забудзьцеся разабрацца з верталётамi "Скачок". - Гучыць металiчны, рэжучы тупой пiлой вушкi голас.
  - Зразумела мы iх ужо чакаем. - Скончыла рудая шэльма.
  Трое "Сачкоѓ" i сапраѓды заходзiлi ѓжо былi на падлёце. Маргарыта i Аѓрора, схапiлi РПГ - "суперкобра", аналаг РПГ дваццаць дзевяць i шэсць. Гранатамётаѓ аказалася прыгатавана трое. Важна каб супернiк скарацiѓ дыстанцыю i запаволiѓ хуткасць. У першую чаргу "Сачок" iмкнецца апусцiцца нiжэй, каб разгледзець палубы i бандытаѓ, якiя асмелiлiся атакаваць лепшае войска свету. У палепшанай версii "Сачок" магутнае ѓзбраенне, не дрэнная браня i тры прапелеры. Не ѓсякi зенiтны комплекс возьме яго, вiдаць як адстрэльваюцца цеплавыя ракеты. Чым дрэнны супраць круцёлкi РПГ? Тым, што не з'яѓляецца саманаводным. Значыць, патрапiць з яго цяжэй. Тым не менш, дзяѓчаты бяруць на прыцэл, улiчваюць апярэджанне.
  Маргарыта зноѓ малiлася. Бо так у верталёце добрыя хлопцы. Ужо скура адчувае варушэнне лопасцяѓ. Ад дакранання ветра прыемна i трывожна.
  - Ох, зноѓ я знiшчаю, твор мастацтва! Адно суцяшэннi ваеннага!
  Вясёлая Аѓрора ѓсмiхнулася:
  - З усiх твораѓ мастацтва менавiта ваенныя шэдэѓры трывалей за ѓсё замацоѓваюцца ѓ народнай памяцi i выклiкаюць больш за ѓсё слёз!
  - Так! Карцiна, напiсаная крывёю: ярчэй алейнай i выгарае куды павольней! - Пагадзiлася сумная ад вымушанай жорсткасцi Маргарыта. Дык усё ѓлiчваецца, можна страляць!
  - Хай здзейснiцца правасуддзе па тэхаску! - Як заѓсёды не страцiла пачуццё гумару Аѓрора.
  Снарады распаролi жывот машын. Круцёлкi разляцелiся на дробныя аскепкi. Агнязарная д'ялiца страляла адразу з абедзвюх рук, i таму былi накрыты ѓсе тры машыны.
  Аскепкi не зачапiлi дзяѓчат, праляцеѓшы мiма.
  Удалечынi з'явiлiся Кара-132. Закупленыя ѓ Аргенцiны самалёты неслiся на вялiкай вышынi. Стралялi ѓ сляпую, у сваiм вар'яцкiм палёце.
  - Вось гэта чарговы выкiдак. - заѓважыла Маргарыта. - Усыханне розуму.
  Рудая камсамолка пагадзiлася:
  - У прынцыпе так! Зняць iх з РПГ будзе цяжка.
  - А ѓсё ж я паспрабую! - Маргарыта, забыѓшыся цяпер пра дабрыню, зыходзiла ярасцю. - Але з iншага больш лютага i дальнабойнага падствольнiка створанага супраць танкаѓ хуткага рэагавання. - Бялявая бландынка-камсамолка паказала вялiкае, на выгляд зброю.
  - А можа палепшаныя ѓласцiвасцi "стынгераѓ" выпрабаваць? - Прапанавала, скалячы зубы з жэмчугу Аѓрора.
  - На такую старызну шкада марнаваць! - агрызнулася Маргарыта.
  - А ѓсё ж будзе палепшаная дэманстрацыя. Хай заадно i нашы хлопцы паглядзяць. - Мядзведзiца-тэрмiнатар точанымi пальчыкамi ножкi кiнула кiнжал, вастрыё ѓпiлася прама ѓ вока якi спрабуе вызiрнуць з-за трубы чарнаскураму.
  - Тады толькi адзiн "Стынгер", а я абыдуся падствольнiкам. - Адказала светлая сяброѓка.
  - Добра так i зробiм. - Аѓрора кiнулася да складу. Мiма iх прайшоѓ знявечаны былы штрафнiк Дзмiтрый Баранаѓ, цi жывы труп, ён нiбы знарок падстаѓляѓ сябе пад кулi. Мусiць, з дапамогай найноѓшага кампутарнага абсталявання, зомбi здолелi разгледзець, не гледзячы на дыстанцыю. Ударылi буйнакалiберныя кулямёты, большая частка куль сыпалася мiма. Але стралялак восем, а куль вывяргаюцца многiя тысячы. Яны прабiлi зомбi, той упаѓ! Дарэшты разбiты салдат прашаптаѓ:
  - Я свой абавязак выканаѓ!
  - Падобна на тое! Дзе равучая Аѓрора, калi б не "браня" ѓ мяне б даѓно патрапiлi. - Маргарыта азiрнулася.
  - Ды тут я! - Дзяѓчына-камсамолка вынесла гранатамёт "Шмель" i "Стынгер". - Цяпер цэлься.
  Маргарыта зноѓ злiлася са сваёй зброяй, бачыла кожны рух працiѓнiка, мяккi нацiск на пуск. Снарад ляцiць! А вось спрацаваѓ "Стынгер", прычым ён даiмчаѓ да мэты нашмат раней. Амерыканская зброя iрванула так, што нават суседнi верталёт адкiнула. З прычыны гэтай непрадбачанай акалiчнасцi Маргарыта прамахнулася:
  - Жахлiва! Упершыню са мной такое!
  - Ён змянiѓ траекторыю, не хвалюйся дзяѓчына-камсама лачка! - шапнуѓ якi памiрае Змiцер Баранаѓ.
  - Магчыма! Але iнтуiцыя мяне падвяла. - Маргарыта цяпер была гатова заплакаць.
  - Паспрабуй яшчэ раз. - Падбадзёрыла Аѓрора.
  Але Кара-132, вiдаць, атрымаѓ пашкоджаннi ад аскепкаѓ збiтага калегi, сышоѓ у бок стаѓ змяншацца. Маргарыта разгублена з надрывам сказала:
  - Можа пакуль з яго дастаткова!
  Рудая сцерва з добрымi справамi рыкнула:
  - Добра, пара згружаць "Стынгеры". Шлях вольны.
  Амаль адначасова з яе словамi ѓсплыла падводная лодка. Невялiкая, але даволi аб'ёмная, чацвёра байцоѓ у электронных касцюмах выскачылi як катапульта. Маргарыта ѓгледзелася ѓ iх: апрануты ѓ бронекасцюмы, але выглядаюць не такiмi нязграбнымi як ранейшыя мадэлi.
  - Будзем грузiць "стынгеры"? - Спытала праѓнучка Ламаносава i Сценькi Разiна.
  - Склад адкрыты! - Адказала рудая Аѓрора. - Давайце мы яго вам!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 10.
  Камандуючы дэсантнiкамi палкоѓнiк холадна заявiѓ:
  - Добра загрузiм хутка i паспрабуем разабрацца з гэтай хiтрай зброяй.
  Дзяѓчына-камсамолка прайшлася па палубе, валялася нямецкая вiнтоѓка G-5. Побач iншая з падствольнiкам. Як гэта ѓласцiва Нямеччыне даволi якасная, можа нават лепш чым М-18, цi, ва ѓсякiм разе, надзейней. Найновая сучасная мадэль MG-8, таксама нямецкая, накручаная, але адмысловай цiкавасцi для даследнiкаѓ не ѓяѓлялая.
  "Стынгеры" захоѓвалiся ѓ даѓгаватых кантэйнерах, старанна выкладзеных, змацаваных i пракладзеных якiя амартызуюць сеткамi, з выкарыстаннем гiдралiзаванай падушкi. Iх разбiралi i ѓкладвалi. Дзяѓчаты-камсамолкi актыѓна дапамагалi сваiм бранiраваным хлопцам. Адна са знаходак была нечаканай РПГ-49, найноѓшая мадэль.
  - Дзiѓна мы ж такiя не пастаѓлялi на экспарт. - заѓважыѓ якi распараджаецца аперацыяй палкоѓнiк. Потым павярнуѓся да дзяѓчат, захоплена адказаѓ:
  - Такiх як вы баб не ва ѓсякiм баявiку сустрэнеш. Сотнi трупаѓ i захоп вялiкага карабля. Я думаю хутка, на вашу тэму здымуць фiльм. - I воклiч грому. - Назавуць Маргарыта i Аѓрора хаваюць зону!
  Сапраѓды чаго тут няма;
  Былi тут таксама палепшаныя мадэлi ОГ i ПГ, мадэлi з больш магутнай узрыѓчаткай. У прыватнасцi ПГ выкарыстоѓвала чатыры выгляду кiслаты, i электрычнай iндукцыяй, што дазваляла пускаць выбухную хвалю, на вузейшым кiрунку прабiваючы шматслаёвую актыѓную браню разам з антык умулятыѓным экранам( I дзе Маргарыта такой фантастыкi начыталася?). Кошт крыху даражэйшы, затое эфектыѓнасць.
  - "Першынг" ужо састарэлы. - Заѓважыла дачка Ламаносава i Коршунова ѓ якой абудзiлася, iлжывая памяць. - На ѓзбраеннi з'явiлiся больш дасканалыя танкi "Паѓэл", у iх толькi два члены экiпажа, i тыя размяшчаюцца лежачы. Вельмi падобны на наш савецкi IС-10, толькi браня крыху тоѓшчы. Вось яго было нядрэнна захапiць.
  - Не ѓсё атрымоѓваецца злавiць на зоне. Нешта прыхопiм i Антарктыдзе. - Пажартавала, пасылаючы сонечныя блiкi зубамi Аѓрора. - Мароза мы не баiмся.
  - Я гэта ведаю! - Маргарыта яшчэ ярчэй блiснула жамчужнымi зубамi.
  Падчас размовы "Стынгеры" згружалi. Iх было роѓна сто пяць. Пяць павiнны былi прыбыць у Расiю, а астатнiя пасля апрацоѓкi перададзены тэрарыстам.
  Дзяѓчынкi-камсамолкi пацiкавiлiся ѓ палкоѓнiка:
  - А каменьчыкi куды?
  Бывалы баец войскаѓ спецыяльнага прызначэння слушна растлумачыѓ прыгажуням:
  - Справа ѓ тым, што калi вывесцi ѓ Савецкую Расiю, то яны хутка страцяць уласцiвасцi i невядома калi адновяцца.
  - Вядома! - Пацвердзiлi мядзведзiцы-камсамолкi.
  Палкоѓнiк Юры (тут Маргарыта прыгадала, што ѓ яго пацешнае прозвiшча Петухоѓ!), прапанаваѓ Салонавы варыянт:
  - Таму няхай пакуль пабудуць у вас. Толькi Турэцкаму султану перадайце не сем, а шэсць. Усё роѓна ѓзмацняльнiкi бронi i стынераѓ ён не зможа выкарыстаць, а ѓзровень даверу да вас са боку тэрарыстаѓ узрасце.
  Вогнезарная д'ялiца з гэтай прапановай, зразумела, пагадзiлася:
  - Несумненна. А якi камень пакiнуць?
  Палкоѓнiк зморшчыѓ высокi лоб, маршчыны набеглi пры святле месяца як марская рабiзна, а затым разгладзiлiся. Ён прыняѓ усё ж рашэнне:
  - Той, што паглынае радыяцыю, вам ён можа спатрэбiцца. А астатнiя шэсць вярнуцца да нас пасля таго, як будзе скончана з турэцкiм султанам. - Палкоѓнiк правёѓ рубам далонi сабе па горле.
  Цяпер ужо ѓ Маргарыты абудзiѓся iнтарэс:
  - Колькi часу зойме пераробка "Стынгёраѓ"?
  Палкоѓнiк упэѓнена заявiѓ, расцiраючы шыпастай паверхняй ботаѓ, жаѓтлява-аранжавую траву зоны.
  - Не так ужо i шмат, у нас гэтым зоймуцца спецыяльныя робаты-канструктаршчыкi. - I махнуѓ кулаком. Укладземся ѓ гадзiну цi паѓтары! Мы паведамiм.
  Падскочыѓшы, Аѓрора хiхiкнула, скалячы зубкi:
  - Добрая, а наша задача?
  Камандзiр спецпрызна прароѓ:
  - Iсцi ѓ горад, усiх забiваючы на сваiм шляху! Тым самым вы прыслабiце праамерыканскую групоѓку "Канстантнасць" i створыце больш шуму. Ды Турэцкi султан будзе вам удзячны.
  - А цi лагiчна гэтага!? - Абедзве камсамолкi вiдавочна ѓсумнiлiся ѓ iдэях.
  Палкоѓнiк спецназа натужна засмяяѓся:
  - Мы пралiчылi лагiчна! Так што рашэн-рэмба ѓ спаднiцах на паляванне.
  - Ну, пакуль спадзяюся, мы адцягнем ад вас ворагаѓ. - У Аѓроры запалiлiся вочы нездаровым бляскам.
  - Патроны вам не патрэбны? - спытаѓ баявы палкоѓнiк.
  Абедзве мегеры паводле кiѓнулi:
  - Не перашкодзiць, хоць мы на дваiх патрацiлi не больш за тысячу.
  Палкоѓнiк у стылi святара вымавiѓ алеевым тонам:
  - Не збяднее рука давальнага! Не хвалюйцеся, бюджэт УРШ значна павялiчаны.
  - Але гэта значыць, што грошы не даатрымаюць ваенныя або пенсiянеры, працоѓныя сацыяльнай сферы! - Скрывiла тварык Маргарыта.
  Палкоѓнiку i самому стала няёмка i, ён разгублена абвясцiѓ:
  - Пакуль не скончылася нафта, гэта нам не пагражае. Вельмi добра, што вы адбiлi каменьчык у амерыканцаѓ. Як шляхта можа быць, iм атрымалася атрымлiваць танную нафту, як гэта адмоѓна адбiлася на нашых прыбытках. Вось асвоiлi мы такiя велiзарныя заваёвы i платформы, што прама з зямлi пампуюць палiва. - Палкоѓнiк блiснуѓ зорачкамi на пагонах.
  - Нельга назваць развiтой краiну, у якой большасць даходу бюджэту нафту i газ. - заѓважыла строгiм тонам Маргарыта Карушнова. - Трэба прасоѓваць навуку i ѓ грамадзянскай сферы, а то ѓсё на мiлiтарызм сыходзiць.
  - Вось гэтым вы дзяѓчынкi i зоймецеся. У нас ужо вырошчваюць новых супермэнаѓ. Якiя магчыма сумяшчаюць з сабой абалонiну, цi нават вадкiя металы. - Палкоѓнiк скрывiѓ твар, нiбы ѓ яго захварэѓ зуб. Ён дастаѓ жавальную гумку i кiнуѓ яе ѓ рот. Выгляд стаѓ прышыблены.
  - А потым як у "Спакусе Бога" цi iншая назва "Мацнейшая за Усемагутнага Бога"! мульты-тэагiперплазму стаѓшы накшталт Творцы! - заѓважыла Маргарыта.
  Камандуючы разгублена запляскаѓ вачыма:
  - Не чытаѓ такога рамана, а што такое тэагiперплазма?
  Абедзве дзяѓчынка зараз выпалiлi:
  - Энергiя будучынi! Тое, што было электрычнасцю ѓ Жуль Верна, стала прынцыпова новымi вiдамi матэрыi.
  Зрэшты, размаѓляць нам асаблiва не калi. - Сказала дзяѓчына-камсамолка, згружаючы ѓ лодку "стынгеры".
  - Трэба абавязкова пачытаць "Спакуса Бога". - заявiѓ, мiмаволi калацiцца палкоѓнiк.
  - Вельмi карысна для баявой стратэгii. - Заѓважыла Аѓрора. - А наогул нашы трэцюю сусветную вайну супраць ЗША i Англii, вялi гэтак бяздарна, што гэта вiдавочна павее здрадай.
  - Прызнацца так яно i было! Не такiя ѓжо нашыя генералы тупыя, што нават элементарных асноѓ стратэгii i тактыкi не ведалi. - заѓважыѓ палкоѓнiк.
  - А чаму нiкога не пасадзiлi? - Жорсткая Аѓрора энергiчна трасянула кулаком.
  Палкоѓнiк разгублена прамармытаѓ:
  - Не было палiтычнага загада, акрамя таго, не хацелi ствараць прэцэдэнту, маглi вельмi ѓплывовыя людзi пацярпець.
  - Прыстойны чалавек ставiць правасуддзе - вышэй сям'i i прыяцельскiх адносiн! Закон для ворагаѓ i сяброѓ павiнен быць адзiн як муж у жонкi! Наяѓнасць розных законаѓ ператварае правасуддзе ѓ прастытутку! - заявiла безапеляцыйным тонам Маргарыта.
  Палкоѓнiк рэальна здзiвiѓся:
  - Ого, ды ты я бачу нямецкая Кацярына. Хочаш, вiдаць, справядлiвасцi!
  - Хачу праѓды, парадку i, зразумела, свабоды! - заявiла, усклiкнуѓшы Маргарыта.
  - А якой партыi? - здзiвiѓся палкоѓнiк.
  - З цяперашнiх нiякай! - Юная праѓнучка Мiхася Ламаносава i Сценькi Разiна завялася. Яна асядлала свайго канька. - Гэта павiнен стаць новы рух, у якiм дамiнуе iнтэлектуальная моладзь. I найперш трэба змагацца з сыравiннай арыентацыяй эканомiкi. Вось прынята лаяць Гiтлера, але пры iм прамысловасць у прыватнасцi машынабудаванне з нуля зрабiла каласальны скок. Ён здолеѓ мадэрнiзаваць краiну, без усялякiх нафтадаляраѓ. На жаль, у часы Штаха была зроблена стаѓка на экспарт сыравiны i iмпарт тавараѓ народнага спажывання, харчавання. I, на жаль, гэтая палiтыка працягваецца да гэтага часу. Я б самымi багатымi людзьмi краiны зрабiла вучоных. Прафесары-алiгархi сталi б правiлам, а не выключэннем. Акрамя таго, вышэйшая адукацыя павiнна быць не толькi бясплатнай, але i абавязковай, а дырэктар прадпрыемства павiнен абавязкова мець дысертацыю, прычым здаваць яе павiнен камп'ютэру, якога не падкупiш. У цэлым мы значна ѓздымем iнтэлектуальны ѓзровень моладзi, каб не панаваѓ прынцып: купi-прадай!
  - Ды многiя нават з вышэйшай адукацыяй шукаюць лёгкага хлеба, гандлёвая сфера вiдавочна перагружана. - Згадзiѓся з уздыхам палкоѓнiк i яшчэ сумней дадаѓ. - А навуковая нiва не ѓ пашане.
  Зброю загрузiлi хутка. Дзяѓчаты-камсамолкi працавалi i размаѓлялi адначасова:
  - Я думаю, патрэбны больш жорсткiя абмежаваннi для рынкавай эканомiк i. - Уступiла ѓ размову разумная Аѓрора. - Што б не было такiх звышбагацеяѓ. А то адзiн расiйскi алiгарх з яѓрэйскiмi каранямi, мае стан, што адразу дзвесце найбагацейшых людзей Кiтая.
  Палкоѓнiк ужо пачаѓ выходзiць з сябе, але пры гэтым праяѓляѓ рэдкую стрыманасць:
  - Так, ды яшчэ большасць мiльярдэраѓ не славянскай нацыянальнасцi. Мы над гэтым думаем, i стараемся iх пашчыпаць.
  - Слаба шчыплеце! Ды тут патрэбна грунтоѓная праполка. - запярэчыла Маргарыта. - Ну, усё "Стынгеры-хлапушкi" загрузiлi час бiць ворага.
  На беразе ѓжо ведалi аб нападзе i янкi збiралi сiлы. Гiбель верталётаѓ паказала супернiк, вельмi моцныя, а амерыканцы не такая нацыя, каб зламаючы галаву рваць у пекла. Яны рыхтавалiся бiць напэѓна. Акрамя таго, групоѓка "канстантнасць" падцягвала свае атрады.
  У гэтай сiтуацыi трэба атакаваць самiм. Тады i будзе перавага. Вось толькi як у лоб цi здзейснiць абыходны манеѓр. Маргарыта Каршунова прапанавала:
  - Давай сунемся проста ѓ порт i ѓсiх iх там пераб'ем!
  - Нядрэнная думка, але можна адразу патрапiць пад кiнжальны агонь. Прапаную мякчэйшы варыянт. Хуткi абход, заход з боку лесу. - Аѓрора зрабiла босымi пальцамi ножак круг, а затым прайграла пентаграму.
  - А цi варта губляць час!? - У голасе вучонай Маргарыты гучаѓ скепсiс.
  - Зiмовая ноч вельмi даѓжыня. - Запярэчыла Аѓрора. - Акрамя таго, супернiк не павiнен ведаць, што нас толькi дзве. Трэба стварыць iлюзiю: што напад iдзе са боку яшчэ i сушы, быццам супраць iх вялiкiя сiлы.
  - На гэты раз, я з табой згодна, паплылi! - Маргарыта хутка прывяла ѓ баявую гатоѓнасць плавальны сродак.
  Дзяѓчаты-камсамолкi на вялiкай хуткасцi рушылi на надзiманай лодцы. Па-ранейшаму нябачныя салдаты, для вiртуальнага назiрання i радараѓ.
  Рассякаючы паветра, яны абышлi некалькi суднаѓ i, абмiнуѓшы будынкi, апынулiся ѓ больш вольных водах. Па шляху iм сустрэлi мутанты-акулы, але ѓ адрозненне ад грос-эсмiнца "Анаконда", ад дзяѓчат-камсамолак не пахла крывёй. Таму iх i не спрабавалi атакаваць. Акрамя таго Аѓрора запусцiла босымi пальцамi ножак дыск-бумеранг:
  - Хай задасць iм новую мэту.
  Ранiѓшы акулу, ён выбiѓ з яе цела фантан крывi. Жывёла затросся, i яе тавары адразу накiнулiся са сваiмi высоѓнымi скiвiцамi i iкламi мамантаѓ. Гэта выглядала страшна, жахлiвыя звяры насаджвалi сваю прыяцельку, тая бiѓнем баднула ѓ адказ, патрапiла. Зялёная, алеiстая кроѓ расцякалася па паверхнi. Драпежнiцы ѓступалi ѓ бой, i колькасць пакалечаных расла iх у сваю чаргу, дабiвалi iншыя.
  - Ого, Маргарыта ! А з iмi лёгка можна змагацца. Узяѓ, паранiѓ аднаго, а астатнiя самi сябе звучаць. - Звонка пырснула галаском i тупаючы босымi ножкамi Аѓрора.
  - Вось бачыш мараль д'ябла, гуляе ролю. Не трэба прапаведаваць нянавiсць да свайго блiзкага, i iмкненне дабiць слабога. - Беласнежка-тэрмiнатар падмiргнула.
  - Мы не ваявалi са слабымi. - Аѓрора, зiхоцячы смарагдавымi вочкамi, вельмi ганарлiва вымавiла. - Iх было чатырыста восемдзесят супраць нас дваiх, а наперадзе маецца быць бiтва як мiнiмум з дзвюма тысячамi, з iх трыста пяцьдзесят гэта адборны спецпрызна, якi прайшоѓ Iрак, Аѓганiстан, Самалi. Ды i iншыя байцы не без досведу.
  - Моцны супернiк, гартуе цела i волю, робiць цябе мацней - слабы разбэшчвае душу i саслабляе цела, робiць слабей! Так што цяжкi шлях дае куды больш лёгкую перамогу! - заявiла мудрая Маргарыта.
  Абышоѓшы порт дзяѓчыны-камсамолкi, выйшлi на пратоку. Ад порта было не далёка, нават чуваць як гудуць судны. Разведчыцы-ваяѓнiцы апынулiся ѓ пратоцы. Яна была даволi доѓгай i як нi дзiѓна выгiналася. Па дарозе дзяѓчыны-камсамолкi ледзь не наскочылi на анамалiю. Ён скрыѓляла паветра, нiбы празрыстая спружынка. Да яе падляталi казуркi i ѓспыхвалi яркiмi лыткамi. Тым не менш, крылатых стварэнняѓ яна прыцягвала.
  - Гэта нешта падобнае на мушыны анiгiлятар. - Звярнула ѓвагу Аѓрора, блiснуѓшы голымi пяткамi.
  - Можа, якое выпраменьванне прыцягвае казурак. Я скурай адчуваю ѓльтрагукавыя ваганнi паветра. - Маргарыта нават баязлiва здрыганулася.
  - Для нас новая праблема! Наогул гэтая дзiѓная прырода зоны, здольная давесцi да сардэчнага прыступу. - У голасе агнязарнай Аѓроры гучала iронiя.
  - У нас з табой па два сэрцы, так што адразу не памром! - Маргарыце зрабiлася весела. - Добра, калi ты не зусiм чалавек.
  Агнязарная д'ялiца на гэта выгукнула:
  - Згодна! А то стаяла б ля плiты, ды яшчэ цяжарная!
  Тым не менш, дзяѓчатам прыйшлося спынiцца, адштурхвацца ад карчакоѓ, сыходзiць некалькi разоѓ убок, даючы задам назад.
  За адной анамалiяй тут жа з'яѓлялася iншая, на гэты раз авальная перамежная. Усё гэта абцяжарвала рух. Усё ж прайшлi, наперадзе ѓзнiкла падабенства ручайка.
  Паднiмацца па iм цяжка, сустрэчны рух, затое няма анамалiй. Босыя сляды застаюцца на траве пакрытай iнеем.
  Дзяѓчаты-камсамолкi спынiлiся перад выхадам з яе. Вiдаць, як падбегла некалькi качаноѓ "капусты". Раслiны мутанты не бачылi амаль не адрозных дзяѓчат, пара з iх натыкнулася на боцiкi( Ваяѓнiцы- мядзведзiцы толькi што абулi, каб схаваць пах), але мабыць пераканаѓшыся, у iх неядомасцi адстала.
  - Трэба праплысцi крыху наперад! - Сказала, выкiдваючы звярыны ашчэр Аѓрора. - Там i ѓкрыем лодку.
  - Цягаць яе з сабой не зручна! - Пагадзiлася Маргарыта Каршунова.
  Зрабiць рэактыѓны матор бясшумным не простая задача для канструктараѓ, але ж каракацiца тое ж выкарыстоѓвае аналагiчны прынцып, i з'яѓляецца першакласным паляѓнiчым.
  Знайсцi месца хованкi, каб выпадковы фраер не прыхапiѓ, не вось так проста. Лепш за ѓсё тут падыходзiць логава небяспечнага звера. Напрыклад, бабровага пацука. Жывёла небяспечнае, забiць складана i памерамi з кабана. Не поѓсць луска, да яе логава нармальны фраер не сунецца. Тым больш уначы. Так разважылi дзяѓчаты, схаваѓшы надзiманую лодку, накшталт кiшэнi. Дзе зверху над вадой над вадой навiсаюць кусты. Менавiта там i пакiнулi дзяѓчаты свой скарб, замаскiраваѓшы галiнкамi хмызняку.
  - Добра схавалi? - спыталася, робячы на хаду зарадку Маргарыта.
  - Да ранiцы паляжыць, а на досвiтку мы змыемся! - Лютая Аѓрора паправiла абцасам камень.
  - А калi пацук-янот нагадзiць! - зморшчылася ваяѓнiца-камсамолка.
  - Прыстрэлiм! У яго скура трывалей, чым у алiгатара, i шанавацца дорага. - Аѓрора так па-дзiцячы падмiргнула смарагдавымi вачыма.
  - Прададзiм! Зменiм маску, i нас нiхто не даведаецца! - Маргарыта Карушнова забiяцка паказала мову.
  Аѓрора рыкнула:
  - Окей!
  Дзяѓчаты злёгку адышлi, як з'явiѓся сам пацук-янот. Яны замерлi, вырашыѓшы пакуль захаваць зверу жыццё. Нечым яны нагадвалi бандыта, якi прыразаѓ сям'ю, але выпусцiѓ з клеткi птушачку. Пацук-янот не здолеѓ улавiць амаль неадметнага паху дзяѓчат, акрамя таго, ён быѓ сыты, паспытаѓшы падалi, лёг спаць.
  Храп яго такi незвычайны нагадвае пiлiканне бяздарнага музыканта на скрыпцы.
  Дзяѓчаты-камсамолкi iмкнулiся рухацца хутка, i пры гэтым iх нiхто не бачыѓ, настолькi ѓтойлiвым было перамяшчэнне. Нават боцiкi скiнулi.
  Галаногая Аѓрора спытала сяброѓку, прычым не з мэтай атрымання iнфармацыi, а проста так, каб зняць напружанне:
  - Ну, як абыходны манеѓр удаецца?
  Маргарыта проста адказала:
  - Калi не наткнёмся на анамалii.
  Агнязарная д'ялiца прыклала пальчык да вуснаѓ:
  - А вось адна такая выпаѓзае.
  Анамалiя пэрла з-пад зямлi. Яна нават узрыхляла глебу. Нiбы велiчэзны крот, пратаранiѓ пясок, глiну, траву. Выпхнула сёе-тое, склiзкае падобнае на нафту. Пасля пачатку цмокаць.
  - У агiдна! - заявiла агнязарная Аѓрора. - Нiбы цалуюцца дзве свiннi.
  Анамалiя пачула iх i патрывожаная рушыла да дзяѓчат.
  - Расходзiмся па баках! - загадала Маргарыта.
  Спрытная Аѓрора не зразумела:
  - А гэта яшчэ навошта?
  Беласнежка-тэрмiнатар ухмыльнулася:
  - Прымусiм гнацца за двума зайцамi!
  Дзяѓчына-камсамолка паказала язычок, злавiла iм асу i разжаваць, ёй стала весела ад падобнай прапановы. Разведчыцы разышлiся, а анамалiя застыла. Трохi закалацiлася i стала ападаць, па лужыне нафты прайшло невялiкае полымя. Зрэшты, як, хутка загарэѓшыся, таксама хутка яно i згасла.
  - Гэта не Пiраманiя! - Заѓважыла, прыжмурыѓшыся басаногая Аѓрора i тут жа скокнула, вывернуѓшыся ѓ сальта назад.
  - Ды анамалiя Пiраманiя здольная выклiкаць катастрофу! - Пагадзiлася Маргарыта. - Цяпер хутчэй наперад, i так час губляем.
  Ледзь дзяѓчаты-камсамолкi паглыбiлiся ѓ гушчу кустоѓ у бутонах, дрэѓ, пераплеценых лiян-мутантаѓ - як iх акружыла амаль непраглядная цемра. Толькi кара дрэѓ адсвечвала, надаючы пейзажу злавесны, тагасветны выгляд. Зрэшты, дзяѓчатам не патрэбны начныя монакуляры, гэта для слабакоѓ-людзей, не здольных на самастойныя рашэннi i бачыць у цемры. Аѓрора ледзь не таранiла дрэва, радыеактыѓнае падсвятленне рабiла адлегласць iлюзорным, часта ашукваючы з дыстанцыяй.
  - Вось чорт! - Агнезарная д'ябла цалкам да месца згадала нячыстага. Накшталт i анамалii няма, а святло перакрыѓляецца.
  - Гэта фасген i фосфар! - заявiла Маргарыта, i вывернула сваю хупавую шыю. Бо яны часта змяняюць параметры паветра.
  - Так што гэта трэба ѓлiчваць! - Пагадзiлася з дрэнна схаванай iронiяй рудая Аѓрора.
  Ваяѓнiца правяла рукой па паветры:
  - Спачатку павольны рух затым абвыкнем.
  Дзяѓчаты-камсамолкi паступова паскаралiся, пры гэтым старалiся нават сучком не трэснуць пад падэшвай. Баючыся не столькi выпадковых назiральнiкаѓ, колькi розных стварэнняѓ, што маглi зрэагаваць на гук.
  Спачатку было суха, але затым ледзь дзяѓчыны варухнулi хмызняк, на iх палiѓся сапраѓдны вадаспад!
  - Вада, нябось, цяжкая! - Прапанавала Аѓрора.
  - Працэнтаѓ на дзесяць дакладна! - Пагадзiлася Маргарыта.
  Агнязарная д'ялiца збiла казурку гiпертытанавай пяткай i выказала сваё меркаванне:
  - Таму раса такая буйная i не выпараецца!
  Пад падэшвамi ботаѓ чмякала глiна. Колер яе незвычайны зелянява-фiялетавы, нiбы замагiльны. Такой не было нiдзе на Зямлi, акрамя месца зоны.
  Ногi iмкнулiся раз'ехацца на ёй у бакi, затое сляды маментальна зарасталi, што палягчала разведку. Вось толькi рухацца цяжка, налiпае на чаравiкi, прымушаючы марнаваць намаганнi. Аѓрора i Маргарыта нават праглынулi па канцэнтраванай шакаладцы. Трава сустракалася зрэдку, i была пераважна драпежнай. Яна поѓзала па глiне, i старалася прыхапiць казурак. Хiтраспляцення та лiян, кустоѓ, галiнак, лiсця, часам без паху, а часам моцным водарам.
  - А адкуль тут лiяны? - спыталася Маргарыта. - Гэта ж паласа ѓмеранага клiмату.
  - Вынiк мутацыi, прыжылiся. Акрамя таго, на зоне цяплей, чым у яе! Градусаѓ прыкладна на пятнаццаць. Тут улетку гарачэй, чым у экватарыяльнай Афрыцы. Цi няма прыкладна аднолькавая тэмпература. - Прыгожая Аѓрора зморшчыла лобiк, мабыць спрабуючы, ѓспомнiць некалi прачытанае.
  Маргарыта вельмi ѓпэѓнена заявiла:
  - Гэта яшчэ нiчога! Ва ѓсякiм разе, для нас.
  Галаногая Аѓрора перавярнулася ѓ паветры, зрабiѓшы сальта i, праскулiла:
  - Мы мядзведзiцы-камсамолкi i гэтым усё сказана!
  - Памятаю, нас неяк даставiлi ѓ Сахару. Тыдзень правяла без ежы i пiтва, прайшла шлях па пяску, што палiѓ як на плiце патэльня басанож i нiчога выжыла! - заѓважыла пускаючы iскры з вачэй (прычым не фiгуральна, а лiтаральна!) Маргарыта. - Толькi вядома прыемнага, было мала.
  - Зразумела! Я таксама праз гэта прайшла! Ступнi хутка прывыкаюць, але толькi свярбяць потым. Ды i скура на сонцы цямнее. - Пацвердзiла, вясёлая i гуллiвая як котка з Вiрыя Аѓрора.
  - Мне не падабацца калi цела белае, яно здаецца занадта спешчаным. - Маргарыта непрытворна скрывiлася.
  - Шакаладны загар зараз модны. - Агнязарная д'яблыца рыкнула зубамi пантэры. - Гэта значыць, у цябе ёсць грошы, каб з'ездзiць на Поѓдзень.
  Дзяѓчаты амаль бегам выйшлi з хiтраспляценняѓ чарнобыльскiх джунгляѓ. Мiма размяшчаѓся бераг шырокай пратокi. Густы хмызняк, якiя тырчаць каранi, трыпутнiк-мутант, са сваiм шырокiм лiсцем - ствараѓ зручную закрытую пазiцыю.
  Маргарыта ѓсклiкнула:
  - Ну, вось i Вижница перад намi.
  - Ды былы савецкi горад! Ды ну чаму гордая ђкраiна, стала амаль асобнай краiнай у складзе Савецкага Звяза. Бо цэлыя стагоддзi мы з iмi ваявалi! Таму перамаглi СССР, i зараз украiнцы нашы браты. - Рудая Аѓрора шырока развяла рукамi i паспрабавала ѓзляцець.
  - А раней былi браты iм рускiя. Кожнае дзiця ведае, што Кiеѓ - Мацi гарадоѓ рускiх. - Сказала, усмiхаючыся шырэй Маргарыта. - Iх аб'ядноѓвала святая Праваслаѓная вера, i славянскiя каранi. Самiм Богам запаведана быць СССР адзiнай дзяржавай. Але прыйшоѓ Бандэра i зладзiѓ вэрхал - атрымалася вайна. Зрэшты, мы перамаглi.
  - Парадак будуецца на падмурку дзе цэмент вера, а пясок воля! А для гэтага шматлiкiх нягоднiкаѓ пасадзiць трэба! - Адказала, люта рыкаючы Аѓрора.
  Назiраць горад, не складана. Роѓ тут завалены, вал перасекчы не праблема. Дамы ѓ асноѓным старыя, бачныя пяцiпавярхоѓкi, i вышынныя дамы "сталiнкi". У сучасных будынках дзяѓчаты ѓжо пабывалi. Тут Маргарыта ѓспомнiла:
  - Мы ж павiнны вывезцi васемнаццаць дзяцей?
  - Нашы хлопцы дапамогуць! Такую панiку зробiм у горадзе, што яны не змогуць адсачыць нашы рухi! - Басапятая Аѓрора страсянула аѓтаматам.
  Белая ваяѓнiца азiрнулася i, ссекшы камара-клешча, панiзiѓшы голас, спытала:
  - А калi ён зматаецца?
  Агнезарная д'ялiца лагiчна заѓважыла:
  - Я разлiчваю на яго элементарную прагнасць. Акрамя таго, зараз пазваню гэтаму карлiку. Падтрымаю яго баявы настрой.
  Маргарыта Коршунава ѓжо зусiм неiнтэлiгентна рыкнула:
  - Лепш за ѓсё гэта зрабiць добрай аплявухай.
  Аѓрора хуткай прабежкай пальцаѓ босых ножак набрала кнопкамi нумар i гучна вымавiла:
  - Ты ѓжо гатовы!
  - Так, але тут паднялася такая заваруха! - Пачуѓся ѓ адказ тонкi пiск.
  - Не адчайвайся пад шумок куды лягчэй вывезцi. Акрамя таго, нiкога не здзiвiць адсутнасць дзяцей пасля такой бурнай ночы. - Хiтрая, рудая д'яблыца знiзiла тон.
  - Згодзен! Iм ужо будзе не да нас! - Замуркаѓ карлiк - спецыялiст кiдэмпiнгу.
  - Чакай нас, каб не здарылася! Магчыма, прыплюсуем яшчэ пяць працэнтаѓ. - лiслiва вымавiла Аѓрора.
  Апошнiя словы аказалi магiчнае дзеянне. Бандыт-дэбiл завуркатаѓ:
  - Буду чакаць, няхай нават будзе канец свету!
  Стромкая Аѓрора з iранiчным узняццем i апусканнем доѓгiх веек, падумала: "чымсьцi гэта мне нагадвае чаканне Юдай асiнавага кола".
  - Ну, цяпер будзем бiць Амерыканцаѓ i iх паслугачоѓ. - Рашуча вымавiла зялёнавокая Аѓрора.
  - Ведаеш, што я нiяк не магу дараваць Амерыцы? - Галiна сцiснула кулачкi.
  - Што? - здзiвiлася рудая мядзведзiца-камсамолка.
  - Бамбаваннi нашых i японскiх гарадоѓ! Гэта ж варварства! - Я нават вершы напiсала! - Маргарыта страсянула гранатай, ды яшчэ з такой злосцю, што звалiѓся цэлы рой касматых насякомых-мутантаѓ.
  Аѓрора падскокваючы, узрадавалася:
  - Давай спявай! Гэта цiкава.
  I Коршунова як заспявае, яе галасок як заѓсёды вышэй Гiмалаяѓ хвал;
  Зорка Айчыны Госпадам дадзена,
  Яна паверце прамянiстей Сонца!
  Мая ты Родам дадзеная краiна -
  Ведай па табе, сэрца з сумам б'ецца!
  
  У табе мы камсамолкi як арлы,
  Фашыстаѓ крушым i ѓтыль смятаем!
  Мы нават на Юпiтэры змаглi,
  Вырасцiць плады - нязбытнага раю!
  
  Венера гэта месца для кахання,
  На Марсе пачуццё воiна ѓсiх вышэй!
  Ты ланцугi зла-сумневу разарвi,
  Бо хоча зрабiць лепш за ѓсiх Усявышнi!
  
  Разграмiм касмiчны напор,
  Зразумеем падбародак моцным хукам!
  Ворагу будзе сiлай мiру скрышаны,
  А "Юнкерс" збiты звычайнай дзiцячай цыбуляй!
  
  Расклад адзiн - вазьмi i перамажы,
  Iншага мы - зыходу ведаць не можам!
  I ты ваѓчына Рэйха не дзяры,
  Атрымаеш ад байца штыком па мордзе!
  
  А штык табе празапас не пойдзе,
  Мы дынамiтам па балдзе дадамо!
  Настолькi ж iмклiвы палёт,
  Калi ѓдарыѓ у молат пралетар!
  
  Далейшы ход пройдзе як ураган,
  I будзе ж эндшпiль пераможным мацюком!
  Бо наша лютасьць шалёны вулкан,
  Расправа на ублюдкам, страшным катом!
  
  Зацiснулi абцугi на Берлiне мы,
  Парыж вольны пад Расiйскiм сцягам!
  Мы дочкi Айчыны i сыны,
  Калi балюем - ямо мёд са смакам!
  
  Iмглiсты Альбiён зараз як брат,
  Нью-Ёрк дастаѓся як пiрог на талерцы!
  Наш чырвоны, пунсовы маку колеру сцяг,
  Пад iм шчаслiвыя ѓсе са свабодай людзi!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 12.
  У Алега Рыбачэнкi таксама сон вельмi нават не просты, а цудоѓны. Як быццам яны з Дзiмам працягваюць сваю ваенную кар'еру;
  Яны ѓдваiх запiсалiся добраахвотнiкамi ѓ дзiцячую эсэсаѓскую дывiзiю, сфармаваную ашалелым фюрэрам. Падобна, у гэтай рэальнасцi ѓ Гiтлера канчаткова паехаѓ дах. Праѓда, з iншага боку ѓ яго хапiла разважлiвасцi не пачынаць безнадзейную вайну з СССР.
  З iншага боку чаму б хлапчук i не атрымаць ратную загартоѓку? Чаго iм нюнi пускаць i лашчыцца як панiчам?
  Алег Рыбачэнка i Дзмiтрый разам з iншымi хлопцамi з малодшага батальёна ляцелi ѓ Афрыку. Нямецкi шасцiматорны транспарт мог несцi да двухсот узброеных дэсантнiкаѓ. Але быѓ цэлы батальён з трохсот байцоѓ малодшай разнавiднасцi Гiтлер-югента. Трыста хлопчыкаѓ гадоѓ дванаццацi, накшталт зусiм яшчэ смаркатыя, але рэальна гэта былi спецыяльна адабраныя, i ѓжо атрымалi не слабую ваенную падрыхтоѓку пацаны.
  Фюрэр хацеѓ, што як мага больш падлеткаѓ паѓдзельнiчала ѓ вайне. У Афрыцы ѓжо асноѓныя сiлы Брытанii разгромленыя, хаця ѓ Судане яшчэ i ёсць моцныя гарнiзоны. Праѓда, каланiяльныя войскi не зусiм надзейныя, а ѓласна кажучы, англiйскiя часткi. Не зусiм яны ангельскiя. Яны на так ужо добра ѓзброеныя, асаблiва танкамi, паспрабуй, дык перакiнь тэхнiку, праз метраполiю. Таму рызыка вялiкiх страт у хлапчукоѓ мiнiмальная. Мяркуецца на ѓзроѓнi звычайных тактычных вучэнняѓ, а вопыт вайны маладое пакаленне атрымае.
  Алег Рыбачэнка i Змiцер добра ведаюць нямецкую мову( меркаваны супернiк), а таксама ангельскую, iспанскую i французскую. Школа ѓ iх таксама элiтная i савецкiя дзецi па iдэi павiнны б i самымi разумнымi.
  Нямецкi хлапчук, мабыць з лiку важакоѓ, высокi i мускулiсты Ганс Фаер пацiснуѓ i рукi сапраѓды вымавiѓ:
  - Вось не чакалi мы, што рускiя можаце быць такiмi моцнымi i разумнымi. На прыклад шпарыце па-нашаму як першакласныя немцы!
  Алег Рыбачэнка сцiпла заѓважыѓ:
  - А што тут дзiѓнага. Можа нам давядзецца ваяваць, а пайшоѓшы ѓ разведку i не ведаючы нямецкай гаворкi, цi шмат збярэш звестак?
  Ганс пагадзiѓся:
  - Гэта так! Але ѓвогуле нас вучылi, што вы рускiя недачалавекi. Славяне - гэта пераходная стадыя памiж малпай i чалавекам. Гэта значыць у плане развiцця iнтэлекту рускi гэта, крыху вышэй хатняй жывёлы.
  Дзмiтрый злосна сцiснуѓ кулакi:
  - Ды я за такiя словы магу i ѓрэзаць.
  Ганс адважна адказаѓ, сцiскаючы кулакi:
  - Толькi выбар зброi за мной. На пальчатках ты чэмпiён Паѓмiра, а як на рахунак паядынку на нунчаках?
  Змiцер здзiвiѓся:
  - А што гэта такое?
  Нямецкi элiтны дзяцюк хацеѓ адгукнуцца, блiснуѓшы эрудыцыяй, але яго апярэдзiѓ Алег Рыбачэнка:
  - Гэта ѓ сельскагаспадарчую зброю, якiм у Кiтаi выбiваюць снапы. Мангола-татары забаранiлi кiтайцам насiць зброю, дык яны гэта знешне бяскрыѓднае прыстасаванне ператварылi ѓ смяротную палiцу. Была распрацавана цэлая сiстэма бою на нунчаках. Затым яе ѓжо ѓ канцы дзевятнаццатага стагоддзя перанялi японцы. Мусiць, ад iх гэта пайшло i войсках СС.
  Ганс запярэчыѓ:
  - Не зусiм так. Вялiкi фюрар дзесяць гадоѓ таму запрасiѓ некалькi гуру з Кiтая, загадаѓшы зрабiць школу рукапашнага бою Трэцяга Рэйха самай перадавой у свеце. Не трэба думаць, што мы немцы, будучы вышэйшай нацыяй, не жадаем, нiчому вучыцца ѓ iншых народаѓ. Нашая нямецкая ваенная школа патрабуе максiмальна ѓлiчваць чалавечы фактар.
  Змiцер энергiчна кiѓнуѓ, пацвярджаючы думку:
  - I савецкая таксама. Сталiн сказаѓ - тэхнiка ѓ перыяд рэканструкцыi вырашае ѓсё! А затым у другой пяцiгодцы развiѓ думку - кадры вырашаюць усё!
  Алег Рыбачэнка тут выказаѓ iншае:
  - Павiнен усё сказаць, што ѓ нас з чалавечым фактарам не ѓсё добра. Напрыклад, узровень тэхнiчнай падрыхтоѓкi салдат у СССР адстае. Але ѓ цэлым мы на вышынi!
  Ганс прапанаваѓ:
  - Цi не хочаце згуляць у Гiтлер-хаш?
  Савецкiя хлапчукi здзiвiлiся:
  - А што гэта такое?
  Ганс падмiргнуѓ:
  - Апошняе вынаходства Вялiкага фюрара. Накшталт шахмат, якiя гуляюць не ѓдваiх, а ѓчатырох, два на два. Але на адной дошцы з чатырохсот клетак. У ёй ёсць i танкi, i Саѓ i Лiнкары. Усяго фiгур у кожнага па сорак, а ѓсяго сто шэсцьдзесят. Некаторыя ходзяць як шахматныя, iншыя зусiм па-iншаму. Плюс яшчэ сякiя-такiя навацыi... Напрыклад танк i лiнкор, могуць збiць толькi, танкi, Саѓ i Лiнкаѓ, а пяхотнiкi або ѓдваiх, або калi дайшоѓшы да вызначанай лiнii ѓзмацняюць зброю. Наогул гульня найскладаная, зусiм не падобная на шахматы.
  - Пакажы яе. - папрасiѓ Алег Рыбачэнка.
  Ганс дастаѓ з рукзака складаную дошку. Яна была на шарнiрах i даволi кампактная. Фiгуркi намагнiчаныя. Па сорак аднолькавых кожнаму. Сама дошка даволi кансерватыѓная, прастакутнiк. Правiлы цiкавыя, у прыватнасцi амаль усе фiгур, б'юць не бо ходзяць, акрамя танкаѓ. Яны могуць i бiць i хадзiць з узяццем.
  Як i варта было чакаць наймацнейшая постаць лiнкор, самая слабая лёгкi пяхотнiк. Апынулiся тут i САУ, i хто цiкава самалёты, прычым па адным, але затое штурмавiк, знiшчальнiк, бамбавiк, i гiдраплан. Акрамя лiнкораѓ яшчэ i мiнаносцы. Пяхота таксама розная, механiзаваная, простая i кавалерыя. Гэта значыць разабрацца ѓ правiлах нялёгка. Алег Рыбачэнка адразу адзначыѓ:
  - Не, гэтай гульнi шахматы не пабiць па папулярнасцi. Узровень складанасцi проста зашкальвае!
  Ганс пагадзiѓся:
  - Ды выпрацаваць стратэгiю тут будзе нялёгка. I кнiжак разумных не напiшаш. Але ж гэта менавiта для арыйцаѓ!
  Змiцер пагадзiѓся:
  - Ды для арыйцаѓ! Гуляем!
  Алег Рыбачэнка папярэдзiѓ:
  - Задавальнення будзе мала!
  Ганс запрасiѓ iншага хлапчука i ѓтварыѓшы пару пачаѓ гуляць супраць дзецюкоѓ. Пры гэтым абраѓ карычневы колер. Алег i Данька натуральна чырвоны!
  Гульня i на самай справе не была спачатку займальнай, але затым хлапчукi ѓцягнулiся. Алег Рыбачэнка як прыроджаны стратэг захапi iнiцыятыву i стаѓ адцiскаць ворагаѓ з флангаѓ. У гульнi фюрара, увогуле, не было караля, а штаб можна было ссоѓваць не губляючы ходу.
  Але разгуляцца пацанам не далi. Прагучаѓ сiгнал трывогi...
  - Паветраны напад!
  Хлапчукi разам кiнулiся да iлюмiнатараѓ. Хоць акенцы i былi вузкiя, не надта ѓжо добра ѓ iх вiдаць i нават узнiкла цiсканiна.
  Дэсантныя самалёты, ляцелi калонай, i вядома ж з суправаджэннем добра ѓзброеных знiшчальнiкаѓ.
  Ангельцаѓ жа аказалася не больш за дзесятак. "Спiтфайры" убачыѓшы, што немцаѓ больш адкрылi з кулямётаѓ агонь, iмкнучыся ѓразiць з вялiкай дыстанцыi. Але атрымалi ѓ адказ самi. Тры самалёты Каралеѓскага паветранага флота задымiлiся, а астатнiя наѓцёкi.
  Хлапчукi гучна свiсталi, але матам нiхто не лаяѓся - дысцыплiна. А вось ботамi затупалi i адпусцiлi шэраг саланаватай жартаѓ.
  Вядома, транспарт пераследваць знiшчальнiкi не можа, рознiца ѓ хуткасцях на парадак, так прыйшлося хлопчыкам, супакоiцца, i вернуцца да сваiх спраѓ. Некаторыя нават сталi адцiскацца ад падлогi, iншыя рабiць прэс.
  Зрэшты, Алег Рыбачэнка так натхнiѓся, што заспяваѓ, голасам здольным прагнаць не толькi караля, але iмператара хлусоѓ( Гiтлера!);
  Мы ляцiць у суровы, смяротны бой,
  Пiянеры - дзецi камунiзму!
  Наш Гасподзь Сварог заѓсёды са мной,
  Зьнiшчым асновы рэваншызму!
  
  Ёсць у нас адвага i напор,
  Кожны аѓтамат сабраць умее!
  Чакае нацыстаѓ люты разгром,
  Не нясiце фрыцы ахiнею!
  
  Пад Масквой быѓ вермахт моцна бiты,
  Паказалi доблесць мы хвацкую!
  Быѓ раздушаны слiзкi паразiт,
  Перамаглi, мы лiчы ѓчыстую!
  
  Што здолее зрабiць далей фрыц?
  Толькi лапы да верха - хутка здацца!
  I Адольфу ѓ горла - востры шпiц,
  Хай гуляе ролю асёл паяца!
  
  Наша роля - пераможны горан трубiць,
  Збiраючы чырвоных легiёны!
  I башкi агрэсару бязлiтасна секчы,
  Хоць на фронт з'явiлiся проста са школы!
  
  Лупiм гадаѓ, нiбы Марсам народжаныя,
  I ѓсюды лiтасцi просяць фрыцы!
  Мы сыны вялiкай, дзе ѓсе роѓныя краiны -
  Хай ухваляць марш з абраза асобы!
  
  Гiтлер думаѓ, нашу Зямлю захапiць,
  А цяпер яму пад челкой гуз!
  Бо жадалi немцы ператварыць усiх у дзiчыну,
  А iх паклаѓ просты хлапчук!
  
  Што ж з "Тыграм" стала - ён сышоѓ у металам,
  З яго мы - зварым самавары з салодкiм чаем!
  Атрымалi фрыцы - па рагах круты разгром,
  Мы ѓ Берлiне ѓ прамянiстым, цёплым Маi!
  
  А Адольфу стала замест гальштука пятля,
  Зацягнула шыю супастату-кату!
  Набегла за грахi яго цяжкая пеня,
  I зараз Нямеччыну я танкамi топчу!
  
  Сам Вялiкi Сталiн камсамольца ѓзнагародзiѓ,
  Ордэн даѓ - вялiкай зоркi "Перамогi"!
  Колькi паклалi мы - Святой Айчыне сiл,
  Што радуюцца на тым свеце нашы дзяды!
  Дзiѓна, але яму за такую крамольную песню бурна апладыравалi - зусiм тут усё акаселi, цi што?
  Калi Алег Рыбачэнка даспяваѓ сон перарваѓся, i iх зноѓ заахвоцiлi, на гэты раз не самым звычайным спосабам, а ѓзялi i аблiлi халоднай вадой. Пасля чаго зноѓ гэтыя набiтыя страшныя ранкi на руках ланцуга i прагонка калоны... Нават паснедаць не далечы! Па коле! Вось менавiта немцы заставалiся на месцы, i палонныя павольна рухалiся па кальцавой дарозе. Якi ѓ гэтым сэнс не зразумела. Дарога, выкладзеная асфальтам i каменьчыкамi. Праз некалькi гадзiн босыя пяткi сталi жорстка палаць i чухацца. У многiх дзяѓчат праступiла кроѓ.
  Затым хоць да вечара яшчэ далекавата з без цырымонiй загналi назад i спешна раскаваѓшы, загадалi легчы.
  Алег Рыбачэнка i астатнiя дзяѓчаты спешна падпарадкоѓвалiся. I хоць спаць зусiм не хацелася, абдымкi бога сну i зданяѓ Гiпноза ( якой самага Усемагутнага Зеѓса, прымушаѓ стульваць вочы!) накацiлiся раптоѓна, i няѓхiльна.
  I зноѓ хлапчукi-пiянеры ѓ ганаровай ратнай справе, няхай нават i чужой армii;
  Батальён, якi складаецца з байцоѓ Юнгфольк, трохсот дванаццацiгадовых хлапчукоѓ быѓ на месцы перабудаваны, i перакiнуты далей на поѓдзень. Спачатку дзецюкоѓ правезлi пару кiламетраѓ на машынах, але затым кiраѓнiцтва мабыць раздумалася i вырашыла зладзiць хлопчыкам бег на выжыванне.
  Дзецюкi вымушаны былi распрануцца, застаѓшыся ѓ адных ваенных шорцiках, i так амаль галышом i басанож з ранцамi на плячах, бегчы на поѓдзень.
  Вядома, iм дазволiлi вышмаравацца новым, досыць эфектыѓным сонцаахоѓным крэмам, а маршрут пралягаѓ не па пустынi, а па мякчэйшай i не гэтак пякучай траве, бо пралягаѓ уздоѓж ракi Нiл, а вакол паѓнаводнай крынiцы, раслi i трава, дрэвы, але ѓсё ж выпрабаванне было найцяжкiм. Бо прыйшлося бегчы, ва ѓмовах дзiкай афрыканскай лiпеньскай спякоты, ды яшчэ i пiсталет-кулямётамi, а таксама заплечнiкамi з харчамi.
  Вядома, у адмысловым батальёне апынулiся хлапчукi ѓяѓлялыя колер Германскай нацыi i мелыя прыстойную фiзiчную падрыхтоѓку, але ѓсёткi.
  Юных ваяроѓ пабудавалi i iх камандзiр, такi ж смаркач як i яны, праѓда даволi рослы, з мускулатурай Апалона загадаѓ:
  - Ну што братва! Я ведаю, вам будзе цяжка, але доѓг ёсць доѓг! Трэба да вечара пакрыць пяцьдзесят восем кiламетраѓ! Гэта загад.
  Алег Рыбачэнка заѓважыѓ:
  - Мм-так! Слова гэтае загад гучыць як заклён! Нельга яго iгнараваць.
  Дзiмка заѓважыѓ:
  - Гатовы спрачацца, што мы яго не выканаем!
  Ганс Фаер запярэчыѓ:
  - Павiнны выканаць, бо мы арыйцы! I вы рускiя таксама арыйцы калi запiсаць у лепшы батальён Юнгфальку.
  Заплечнiк за спiной разам з боепрыпасамi, вадой i паяннем, гэта кiлаграм васемнаццаць, плюс яшчэ пiсталет-кулямёт у тры кiлаграмы. Дваццаць адзiн кiлаграм, гэта i даросламу цяжка, калi доѓга iсцi, а тут бегчы, ды яшчэ пад пякучым сонцам.
  Алег Рыбачэнка пацёр нагу аб траву. Збавенне ад абутку хлапчукi ѓспрынялi з энтузiязмам, у скураных ботах (скура праѓда штучная, але ѓсё роѓна не нейкi кiрзач), тут бегчы цяжка. Кеды або тэнiсныя туфлi падышлi б лепш, але ва ѓмовах ваюючай Германii гэта раскоша, i дзецюкоѓ вырашылi не песцiць.
  Прагучала каманда, i ваяры з Юнгфолька кiнулiся ѓцякаць, iмкнучыся пры гэтым выканаць падабенства ладу.
  З Нiла падзьмуѓ свежы вецер, прыемна абдзiмаючы аголеныя, мускулiстыя тулавы ваяѓнiкоѓ-хлапчукоѓ. Яны нечым нагадвалi хлопчыкаѓ-тытанаѓ гатовых штурмаваць неба. Беглi, мерна дыхаючы, амаль нага ѓ нагу. Наперадзе былi самыя высокiя, i, вядома ж, рослы Дзiмка, хоць шасцёра дзецюкоѓ уключаючы i камандзiра, былi вышэйшыя за яго. Алегу Рыбачэнку, якi быѓ толькi крыху вышэй за стандарт, свайго адзiнаццацiгадовага росту (у адрозненне ад рэальнасцi, у якой ён пайшоѓ у сваiх волаты складзеных продкаѓ!) прыйшлося несцiся, цi ледзь не ѓ самым канцы. Праѓда ѓ гэтым была i перавага, меншы шанец адцiснуць пяткi, або атрымаць нагой пад месцы дзе сядзяць. Ён тут самы малодшы, але вядома ж не самы слабы цi тым больш дурны.
  Нагрузка адчувальная, але пакуль прымальная, а досвед прабежак з грузам ёсць ва ѓсiх. Нават з вялiкай вагай, калi неслi, напрыклад партнёра на плячах.
  Пад босымi нагамi огольцаѓ час ад часу храбусцяць або трэскаюцца, у абламаныя галiны пальмаѓ цi шышачкi, часам бываюць i калючыя раслiны, якiя хлапчукi спрабуюць абыйсцi. Трава нагрэтая, часта сухая, але, вядома ж не абпальвае падобна пяску пустынi. У цэлым пакуль жыць можна, вось толькi Сонца паднiмаецца i ѓзмацняе, жар.
  Высокi Ганс, прыкладна ростам як на Змiцер i, яны бягуць плячо да пляча. Нямецкi хлопчык-ваяѓнiк пытаецца ѓ савецкага юнага байца:
  - Ну, вось зараз ты на вайне! Пораху, вядома ж, пакуль не панюхаѓ, але ѓ нас усё наперадзе. Цi адчуваеш ты хоць якое-небудзь захапленне?
  Дзмiтрый шчыра адказаѓ:
  - Пакуль няма! - I дадаѓ, зноѓ пакруцiѓшы вакол сабе галавой. - Прызнаюся, сапраѓды няма!
  Ганс пагардлiва фыркнуѓ.
  - А я так! Прызнаюся сапраѓды так! Ну, што з хлапчукоѓ майго веку можа легальна пабываць на вайне. Змагацца, страляць, забiваць, узрываць, браць у палон. Бо гэта рамантыка. Вы ж таксама з Алежкай хацелi адчуць сябе жывымi ваярамi, уцячы ад руцiны!
  Дзiмка рашуча запярэчыѓ:
  - Наша жыццё не руцiннае. Наогул быць пiянерам, нават яшчэ перадавiком i спартоѓцам вельмi цiкава.
  - Дык чаго, ты да нас запiсаѓся? Не баiшся быць забiтым цi скалечаным? - яхiдна падкалоѓ Ганс.
  Дзiмка па мянушцы Iлля Мурамец - набычыѓся:
  - Вось для таго i запiсаѓся, каб паказаць, што расейцы могуць ваяваць не горш за немцаѓ. А то ѓвесь свет пiша i гаворыць аб вашых перамогах...
  Ганс хiхiкнуѓ:
  - Ну так! Аб нашых перамогах, слава па ѓсiм Сусвеце. - Рослы хлопчык-ваяѓнiк раздзьмуѓ сабе ад гонару шырокiя грудзi. - А вы рускiя з цяжкасцю пацяснi маленечкае фiнскае войска. Вам, то выхваляцца няма чым!
  Змiцер пакрыѓджана, з цяжкасцю стрымлiваючы сябе, каб не пусцiць у ход кулакi, запярэчыѓ:
  - Яшчэ i Халхiн-Гол у нас ёсць!
  Ганс пагардлiва фыркнуѓ.
  - Дробная сутычка, недзе ѓ Азii. А нашыя хлопцы ѓжо i Еѓропу ѓзялi, i амаль усю Афрыку з Азiяй. I Расiю захопiм, гэта нам раз плюнуць!
  Дзмiтрый зло блiснуѓ вачыма:
  - Не захопiце, рукi кароткiя!
  Ганс засмяяѓся:
  - А як мы прымусiлi вас падпiсаць Брэсцкi мiр? Вы нам аддалi землi, лiчы да Дняпра, маючы ѓтрая больш штыкоѓ i шабель. Што можна сказаць пра рускую як пра салдата ѓ гэтым выпадку?
  Дзiмка згрупаваѓся, ён меѓ намер рушыць Гансу кулаком у рыла, i ведаючы сваю сiлу чэмпiёна "паѓсвету", ён бы напэѓна высек бы нахабнага нямецкага хлапчука, але... Не жадалася разбiваць лад i ѓладкоѓваць сутычку. Ды i не добра, падчас палемiкi пускаць у ход кулакi. Акрамя ѓ гэтым выпадку, хутчэй за ѓсё яго, арыштуюць, i ён не паспее паказаць, што рускiя б'юцца не горш за немцаѓ. Таму Змiцер спакойна запярэчыѓ:
  - Мы рускiя бiлi вас i пры Фрыдрыху другiм, прычым нават бралi Берлiн. I калi вамi камандаваѓ Напалеон Вялiкi, у яго войску палова была немцы, ды ѓ першую сусветную вайну быѓ Брусiлаѓскi прарыѓ. Ды i Парыж вы не ѓзялi таму, што нашы войскi ледзь не авалодалi Кёнiгсбергам.
  Ганс знайшоѓ даволi важкi контраргумент:
  - Але ж усё роѓна ѓ апошнiх баях з намi вы былi разбiтыя! А судзяць аб чалавеку i нацыi ѓ першую чаргу, па канчатковых справах!
  Дзмiтрый цалкам слушна запярэчыѓ:
  - Пры цары ѓ нас была адсталая прамысловасць асаблiва ѓ ваенна-тэхнiчнай сферы. А зараз, мы развiлi неабыякую iндустрыю. Напрыклад, вы бачылi танк КВ-2. На iм устаноѓлена гаѓбiца калiбра 152-мiлiметра. Хiба ѓ вас ёсць немцы хоць нешта падобнае?
  Ганс хiхiкнуѓ:
  - У французаѓ на танках С-2, таксама былi гаѓбiцы яшчэ больш калiбра ѓ 155-мiлiметраѓ, але не перашкодзiла нам разграмiць жабнiкаѓ, маючы тэхнiку слабей, чым цяпер. Галоѓная сiла Вермахта - гэта перавага чалавечага фактару!
  Дзмiтрый скрывiѓ твар з роѓным загарам:
  - А чаму вы лiчыце, што ѓ вас ёсць перавага над намi ѓ чалавечым фактары, калi стаѓ чэмпiёнам "паѓсвету"? Прычым перамагаючы самых лепшых вашых хлопцаѓ?
  Ганс цалкам слушна заявiѓ:
  - Выключэннi часам толькi пацвярджаюць правiлы. Дакладней амаль заѓсёды! Вось калi браць не асобных феноменаѓ, а ѓзровень вайсковай падрыхтоѓкi ѓ цэлым, то тут...
  Дзмiтрый раззлаваѓся:
  - Ты не ведаеш, якi ѓ нас узровень баявой падрыхтоѓкi i як праходзяць вучэннi ѓ савецкiм войску. Так, што не трэба будаваць здагадкi!
  Ганс лагiчна заѓважыѓ:
  - У Iспанii было спаборнiцтва савецкай ваеннай школы, дактрыны i нямецкай. Мы абкочвалi сваю тэхнiку i зброю. Вынiк - перамога нашай ваеннай школы, i стратэгiчнага мастацтва, i замацаванне рэжыму Франка. Так што мы ѓжо бiлiся з вашымi хлопцамi i перамаглi!
  Дзмiтрый-Мурамец з сумам заѓважыѓ:
  - У вас было куды больш войскаѓ, чым у нас! Вы проста ѓзялi колькасцю!
  - Я б так не сказаѓ. - Ганс апусцiѓ галаву i замоѓк, пачалi праяѓляцца першыя прыкметы стомленасцi i, казаць стала цяжка.
  Самае страшнае гэта, вядома ж, спякота. Сонца няѓмольна iшло да зенiту. Нiхто з хлапчукоѓ, не меѓ да яе звычкi. Германiя i Расiя краiны паѓночныя, i летам у iх рэдка бывае вышэй за трыццаць градусаѓ. А гэта Афрыка ѓ лiпенi, ды яшчэ з Нiла перастала цягнуць ветрыкам.
  Босыя ножкi хлапчукоѓ стала мацней калоць сухой травой, а затым раптам яна скончылася, i цэлы кiламетр быѓ пакрыты пякучым жвiрам. Гэта было вельмi балюча, не якiя не занадта вытрыманыя хлопчыкi запiшчалi. Пот сцякаѓ з iх i з шыпеннем капаѓ на распалены жвiр.
  Алег Рыбачэнка i Дзмiтрый, ды i большасць iншых дзецюкоѓ, выхаваных у спартанскiм духу, старалася ѓсмiхацца i не выдаць мукi. Яны думалi пра нешта iншае. Вось Алег Рыбачэнка ѓявiѓ сабе, гэта босыя ступнi лiжа полымя на прэнгу, i ѓ яго хочуць вырваць важную дзяржаѓную таямнiцу. А ён абавязаны гэта вытрымаць i не паказаць, што яму балюча цi страшна. Акрамя таго, хлапчукi раслi ѓ суровых умовах i iх пяткi не былi такiмi спешчаным, паэтам i чорных жвiраѓ хоць i палiѓ, але не настолькi, каб аблазiць агрубелая скура.
  Неѓзабаве рушылi ѓслед цеплавыя ѓдары. Амаль адначасова некалькi перагрэлiся дзецюкоѓ страцiла прытомнасць, i iх прыйшлося падхапiць на лёгкiя, раскладныя насiлкi.
  Алег Рыбачэнка сам сабе адзначыѓ, што ѓ немцаѓ, увогуле, добрае абсталяванне. Вось хiба ѓ Чырвонай Армii знойдзеш, прыстасаванне для нашэння параненых з дзюраля, якое пры гэтым лёгка хаваецца ѓ заплечнiк.
  Але вось бегчы з дадатковым грузам у руках цяжэй, а босыя пятачкi пячэ мацней, бо цiск узрастае. Так свайго роду яны ѓ добраахвотна-прымусовым пекле. Алег Рыбачэнка нават падумаѓ: а як бы яго таварышы паставiлiся да падобнага выпрабавання, усё б вытрымалi.
  Шырокiя палосы распаленага, счарнелага жвiру, спалучалiся з колючай, высмаглай травой. Акрамя таго, камандзiр паступова адводзiѓ дзецюкоѓ ад Нiла, вiдаць, каб пазбегнуць уваходжання ѓ населеныя пункты Егiпта.
  Зноѓ некаторыя дзецюкi пачыналi завальвацца i знясiленых або аглушаных сонечнай дубiнай хлопчыкаѓ, укрыѓшы галавы змочанай вадой анучай, укладвалi на насiлкi. Некаторыя з тых, хто раней перанеслi светлавы ѓдар, уставаѓ у строй i працягваѓ бег.
  Але сiлы юных хлопцаѓ меншалi, а са строю выйшла амаль палова.
  Нарэшце i камандзiр, таксама ладна стомлены заявiѓ:
  - Усё загадваю адпачыць! Мы дасягнулi мяжы! Накрыцца противосолнечными тэнтамi, выпiць воды з воцатам i шакаладам. Пасля чаго будзеце лежачы рабiць дыхальную гiмнастыку!
  Хлапчукi-ваяры ѓсклiкнулi слабым хорам:
  - Мы гатовы выканаць любы загад!
  Нягледзячы на сонцаахоѓны крэм, дзiцячая скура пачырванела i саднела. Ляжаць на калючай сухой траве было няёмка i, хлапчукi заслалi цэлафан i пад сябе.
  Дзмiтрый i Алег Рыбачэнка размясцiлiся побач у адной палатцы. Хлапчукi здавалiся крыху пасушанымi, а скура пацямнелай. Босыя ступнi палалi i моцна чухалi, ногi даводзiлася задзiраць уверх, каб кроѓ адцякала, i станавiлася хоць крыху лягчэй.
  Дзмiтрый заѓважыѓ:
  - Тое, што вайна не мёд, мы гэта ведалi, але не да такой жа ступенi!
  Алег Рыбачэнка панура паабяцаѓ:
  - Гэта яшчэ кветачкi. Вось убачыш кроѓ i паглядзiш на першы свой труп, то зразумееш, што ѓсе гэтыя беганнi па распаленай паверхнi дробязь!
  Змiцер уцягнуѓ у сябе жывот i вымавiѓ:
  - У кнiгах, вядома ж, пiшуць, пра тое, якое адчуванне бывае, калi ты ѓпершыню забiваеш чалавека. Няхай нават дрэннага чалавека i твайго ворага, гатовага выпусцiць кiшкi. Але ѓсё ж гэта так.
  Алег Рыбачэнка заѓважыѓ:
  - У кнiзе Бусэнара "Капiтан падшыванец", таксама быѓ цэлы батальён малакасосаѓ, што ваяваѓ з ангельцамi. Нечым нас нагадвае. Але там праблема псiхалогii, маѓляѓ, якога гэта забiць чалавека, толькi адзiн раз мiмаходам закранаецца, калi куля выпадкова скасiла юнага бубнача. А так у цэлым там стаѓленне да смерцi даволi легкадумнае. Накшталт бы нават не вайна, а свята!
  Дзмiтрый лагiчна запярэчыѓ:
  - Гэта кнiга для дзяцей i падлеткаѓ; якiм сумна чытаць, аб псiхалагiчных перажываннях. А канец i так дрэнны, амаль увесь батальён малакасосаѓ загiнуѓ, а працягi так i не было напiсана!
  Алег Рыбачэнка з глыбокiм выразам непадробнай скрухi, заѓважыѓ:
  - Затое гэта такая кнiга, аб якой шкадуеш, як хутка яна скончылася. Хоць куды гушчару бывае наадварот, што ты лiтаральна пакутуеш, iмкнучыся адолець, той цi iншы твор!
  - Калi ты маеш раман Льва Талстога "Вайна i мiр", то Алежак, несумненна мае рацыю! - Пагадзiѓся Дзмiтрый.
  Юны напарнiк i тут запярэчыѓ:
  - У кнiзе "Вайна i мiр" ёсць i iнтрыга, i некалькi сюжэтных лiнiй, i падрабязна расчыненыя характары. Яна няма, не пустышка. Нi ѓ якiм разе не сумная! Хоць, вядома, спачатку iдзе далёка не самае цiкавае.
  Змiцер пагадзiѓся:
  - Ды дакладна... Многiя пiсьменнiкi грашаць млявай завязкай, калi да таго як пачнецца цiкавае дзеянне, ты паспяваеш адкiнуць уяѓную сумную кнiгу.
  Дазволiѓшы перачакаць хлапчукам самы пiк сонцапёка, камандзiр бадзёры Вольф Шцiх, вельмi мускулiсты дзяцюк прыблiзна чатырнаццацiгадовы на выгляд. Твар прыгожы, але строгi, дзiцячы i дарослы адначасова. Вольф сам яшчэ з Юнгфольку, але яго камандаванне прынцып: маладымi павiнны кiраваць маладыя. I тое што Шцiх, не мае досведу i лiчы яшчэ дзiця нiкога не хвалюе. Галоѓнае што ён арыец i камандуе арыйцамi, а значыць, здольны стварыць немагчымае, звычайным людзям. I што ж? Дзеюць!
  Зноѓ бег, забыѓшыся пра боль, стомленасць, хлапчукоѓ, якiм нават сорамна (такое выхаванне!), успамiнаць маму, тату, цi думаць аб чымсьцi далiкатным. Гэта калi здольнасць пераносiць пакуты, i само выпрабаванне ёсць вялiкае дабро.
  Юныя воiны бягуць, i не думаючы аб непаслушэнстве, i калi iм чаго-небудзь i хочацца дык гэта бойкi!
  Спякота, усё яшчэ вельмi моцная, i зноѓ дзецюкi выбягаюць на калючы распалены жвiр. Прычым яму нешта нават канца не бачна. Боль станавiцца невыноснай i многiя з юных ваяѓнiкоѓ ужо не могуць стрымлiваць стогны ад болю.
  Тады Алег Рыбачэнка пачаѓ спяваць складаемую iм на хаду песеньку, сапраѓдны марш;
  Слава Радзiмы Савецкай вялiкая -
  Мы варты веру, будзем гэтай славы!
  Пераможам у баi жорсткага ворага,
  Дзеля рускай, самай прамянiстай Дзяржавы!
  
  Што ёсць у Радзiме такое што спявае,
  У сэрцы сумленнага, босага пiянера!
  Накiроѓваемся мы птушкай у палёт,
  Да чаго святая, наша стала вера!
  
  Аѓтамат павер мне старэйшы брат,
  I гранаты груз зусiм не лiшнi!
  Калi адважны ты - то вынiк,
  Будзе, нягледзячы на тое, што ты хлапчук!
  
  Пiянер задзiрыст i суровы...
  Але ѓсмешкай Бог нас азарае!
  Шмат у свеце злых нажаль тузаѓ,
  Што жадаюць сапсаваць месца ѓ раi!
  
  Цягне лапы да нас фашыст-шакал,
  Жадае вырваць сэрца ѓ дзiцяцi!
  I яго свiннi рабай ашчэр,
  Хай атрымае аплявуху звонка!
  
  Танкi "Тыгры" - гэта "боты",
  Нязграбныя - жудасна вуглаватыя!
  I ад iх ты вiцязь не бяжы,
  Ну, а лепш прыгатуй гранаты!
  
  Створым мы мiр такi, павер,
  Дзе будуць шчаслiвыя будуць мiльёны!
  Уцячэ ѓ бярлог драпежны звер,
  Мы абкладзем подлых легiёны!
  
  Што ёсць у Радзiме такое што спявае,
  I разбурае ѓсiх фашыстаѓ вельмi лiха...
  Сцiснi мацней вiцязь лучамет...
  I каб стала на планеце мiрна-цiха!
  
  
  
  
  Будзе сцяг чырвонае ззяць,
  У iм святога Iсуса iмя!
  Здасi iспыт пiянер на пяць -
  Каб славiлася - твая Расiя!
  
  Але iспыт той не ѓ дошкi -
  Яго здаць давядзецца з акопа!
  Сiвiзна прэ хлопчыку ѓ вiскi,
  Сябар загiнуѓ - скрухi зараз ля труны!
  
  Што - мярзота праклятая вайна,
  Нават зверам не вартая, звацца!
  I не ведае ѓтрымаю арда,
  Хоць Адольф смяшней часам паяца!
  
  Адступiць мы ведайце, не павiнны,
  Пiянерам страх чужой навекi!
  Мы хлопцы з вернасцю дружныя,
  I маральна веру не калекi!
  
  Завершым у Берлiне слаѓны марш,
  Мы заѓсёды павер, умелi бiцца!
  I злавiлi адразу хвацкi кураж,
  РПК несучы ѓ прабегу ѓ ранцы!
  Алег Рыбачэнка скончыѓ гуллiвую i бравую песеньку, а нямецкiя пацаны гэта адобрылi свiстам i смехам. Нiбы i не заѓважылi, што iх хвалёнага фюрара аблiлi памыямi з ног да галавы!
  Бегчы стала весялей, бадзёрасцi дадалося... А неѓзабаве i жвiр скончыѓся i пайшла мяккая трава стала асалодай для абпаленых ступняѓ, мужных хлапчукоѓ.
  Змiцер з усмешкай заѓважыѓ:
  - Вось кажуць, нам песня i жыць дапамагае, а на рахунак, таго, што яшчэ i палягчае цяжкi груз за спiной, нiчога не было сказанае!
  Алег Рыбачэнка запярэчыѓ:
  - Яшчэ пры Старажытнай Егiпецкай цывiлiзацыi, было вядома аб жыватворным уздзеяннi музыкi на чалавечы арганiзм, ды i песнi таксама. Напрыклад, маленькiх рабоѓ i рабыняѓ, якiя яшчэ не маглi эфектыѓна працаваць на палях i каменяломнях прымушалi спяваць, каб падняць настрой дарослым рабам. Бо такая навука Валiялогiя прыйшла з Егiпта.
  Камандзiр Вольф прыкрыкнуѓ:
  - Перастроiцца па росце! I не балбатаць!
  Хлопчыкi-ваяры разам перастроiлiся, i далей беглi моѓчкi.
  Вось ужо сонца сышло ѓ заход (у паѓночнай Афрыцы ѓ лiпенi цямнее раней, чым у сярэдняй паласе.). Ужо быѓ блiзкi прывал, як раптам рушыѓ услед сiгнал.
  - Усё легчы i маскiравацца!
  Як высветлiлася нездарма. Наперадзе пачуѓся аддалены шум. I хлапчукi актыѓна зарабiлi сапёрнымi рыдлёѓкамi, накiдваючы на сябе траву. Ужо было дастаткова цёмна...
  Ганс тут заѓважыѓ:
  - Мусiць, гэта нашы! Да лiнii фронту яшчэ занадта далёка, бо Вермахт прыстойна прасунуѓся.
  Змiцер з усмешкай заѓважыѓ:
  - Але павучыцца маставанню маскiроѓкi, нiколi не перашкодзiць! На рэальнай вайне гэта спатрэбiцца!
  Ганс пагадзiѓся:
  - Ды нiколi, але ѓпэѓнены, што гэта нашы!
  Вольф шыкнуѓ:
  - Яшчэ адно слова i застрэлю на месцы! Усiм ляжаць у засадзе! I прыгатаваць гранаты.
  Як неѓзабаве высветлiлася Ганс i сапраѓды памылiѓся. Зьявiлiся ангельскiя танкi. Зрэшты, хлапчукi цiха сядзелi ѓ засадзе: раптам гэта свае на трафейнай тэхнiцы.
  Хаця танкi i iдуць на поѓнач. Iх усяго чатыры, тры лёгкiя i адна "Мацiльда", якая цяжка прабiваецца. Апошнi танк - вялiкая праблема, бо гранаты могуць толькi пашкодзiць яму гусенiцы. Лёгкiя ж можна ѓразiць дакладнымi кiдкамi ѓ дах цi ѓ карму. Калi "Мацiльда" разбiць гусенiцы, то яна можа сваiм двума кулямётамi i гарматай нанесцi страты рабятам.
  Вольф не хацеѓ, каб яго сябры гiнулi ѓжо на другi, цi дакладней нават на трэцi дзень пасля прыбыцця ѓ Афрыку. Праѓда, кулямёты маглi вывесцi са строю дакладныя трапленнi. Але вось пытанне, чые гэта танкi? Раптам ужо захопленыя немцамi трафеi?
  Вольф загадаѓ:
  - Радавы Юнгфалькавец Алег. Без зброi i ранца выйсцi да танкаѓ i высветлiць хто гэта такiя!
  Алег шапнуѓ:
  - Слухаюць камандзiр!
  Напаѓголы ѓ чорных шорцiках хлапчук быѓ асмуглы ад ахоѓнага крэму, а каб схаваць светлыя валасы надзеѓ нейкае падабенства чалмы з газет. Цяпер ён выглядаѓ як звычайных, жабрак арабскi дзяцюк. Цi наѓрад яго прымуць за ворага.
  Танкi iшлi не спяшаючыся, улучыѓшы перадачу, на якой рухавiкi выдаюць мiнiмум шуму, што таксама выклiкала падазроны. Падскочыѓшы да iх Алег энергiчна замахаѓ рукамi i загарлапанiѓ на ламанай ангельскай.
  - Тут мiны! Тут мiны!
  Танкi спынiлiся, з "Матыльды" высунулася галава ѓ шлеме i сярдзiты голас па-ангельску адказаѓ:
  - Чаго арапчонак, табе трэба?
  Хлапчук-ваяѓнiк залямантаваѓ:
  - Немцы паставiлi на шляху мiны! Будзьце асцярожныя каралеѓскiя войскi!
  З'явiлася другая галава з пагона, пачуѓся, адкажа:
  - Хай здохнуць гэтыя агiдныя немцы! З намi кароль мае! Цяпер мы iх аб'едзем!
  - Давай сядай сюды! - Загадаѓ, мяркуючы па эпалiтах, палкоѓнiк Каралеѓскай Брытанскай Танкавай армii!
  Хлапчук ускарабкаѓся на вежу, адчуѓшы босымi, пакрылiся маленечкiмi пухiрамi ступнямi, прыемную прахалоду бранi. Пасля чаго прыхiнуѓшыся прыняѓся паказваць ангельцам шлях.
  Iх было пяцёра, i ѓ не вельмi прасторнай вежы сярэдняга танка "Матыльды" было зацесна. Тут Алег Рыбачэнка вырашыѓ стаць героем. Яго спрытныя, трэнiраваныя, нiбы ѓ прафесiйнага кiшэннiка рукi ѓлезлi за паясы, вынялi рэвальверы. Вялiкiя пальцы рук зараз знялi засцерагальнiкi.
  Вядома, гэта было подла, але спакуса здзейснiць "подзвiг" быѓ настолькi моцны, што Алежак стрэлi, пару разоѓ з кожнага рэвальвера, цэля пры гэтым пад левую лапатку.
  З такой дыстанцыi цяжка прамахнуцца, а апранаць бронекамiзэльку седзячы ѓ танку, можа толькi вар'ят, або апошнi баязлiвец. Палкоѓнiк асалапеѓ, i адчуѓ пiсталетную рулю за каѓнер. Хлапчук шапнуѓ, на найчыстым лонданскiм прыслоѓi:
  - Калi хочаш жыць загадай, тром астатнiм танкам здацца! У адваротным выпадку наш батальён iх знiшчыць разам з экiпажамi!
  Палкоѓнiк асалапеѓ:
  - Ты хто?
  Алег Рыбачэнка шчыра адказаѓ:
  - Твой апошнi шанец на выжыванне! Тры лёгкiя танкi будуць закiнуты гранатамi, а цябе падвергнуты катаванню агнём. Людзi загiнуць! Лiчу да трох, альбо ты аддаеш загад, iм здацца i выйсцi з машыны цi я прастрэлю цябе мякаць ногi i паѓтару просьбу спачатку! Раз, два...
  Палкоѓнiк заскуголiѓ:
  - Згодзен! Толькi не забiвайце нас!
  Алег Рыбачэнка ганарлiва заявiѓ:
  - Мы немцы палонных не забiваем! А потым пасля капiтуляцыi Брытанii, ты можаш зноѓ служыць ужо ѓ новых Каралеѓскiх сiлах, абноѓленай Брытанii.
  Палкоѓнiк дрыготкiм голасам аддаѓ каманду. Танкiсты пакорлiва вылезлi з танкаѓ, складаючы зброю. Некалькi самых буйных нямецкiх хлапчукоѓ скiнуѓшы маскiровачную траву, беглi да iх, рыхтуючыся прыняць першую ѓ сваiм жыццi партыю палонных.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 13.
  Шасцёрка зноѓ б'ецца з кiтайцамi. Iзноѓ iх гiперведзьма перакiнула на сямнаццатае стагоддзе. Працiѓнiк ужо паспеѓ сабраць вялiзную армiю. Войскi паднябеснай iмперыi аблажылi рускiх горад.
  I вось хлопчык, дзяѓчынка i чатыры дзяѓчыны разбураюць мячамi жоѓтае войска.
  Алег Рыбачэнка правёѓ млын, ссек некалькi кiтайцаѓ i праспяваѓ:
  - На бой крывавы...
  I хлопчык босай ножкай кiнуѓ некалькi атрутных iголак.
  Маргарыта, праводзячы iмклiвую атаку мячамi, правёѓшы млын, пацвердзiла:
  - Святы i правы!
  I таксама босымi пальчыкамi ножак кiнула iголкi. Дзiвячы пару тузiнаѓ кiтайцаѓ.
  Наташа, круша непрыяцеляѓ мячамi, дадала:
  - Марш, марш, наперад...
  I таксама запусцiць босымi ножкамi iголкi.
  Працуючы i рукамi i нагамi, дзяѓчаты разбуралi кiтайцаѓ вельмi нават лiха.
  Зоя таксама кiнула iголкi босымi пальчыкамi ножак i прачырыкала:
  - Рабочы народ!
  Аѓрора, запусцiѓшы босай ножкай бумеранг i зразаѓшы жоѓтых ваяроѓ, ахвотна пацвердзiла:
  - Марш, марш, наперад...
  Святлана, крышачы кiтайцаѓ i выпусцiѓшы босымi пальчыкамi сталёвыя зорачкi, дзiвячы ворага, пiскнула:
  - Рабочы народ!
  Дзяѓчыны дзейнiчалi, нiбы рэальна баявыя арлiцы. I ад iх удараѓ мячоѓ, i кiдкоѓ паражаючых элементаѓ падалi i падалi ворагi.
  Алег правёѓ мячамi прыём "Матылёк" i праспяваѓ:
  - Аблiччы смерцi!
  I босы ножкай хлопчык зноѓ шпурнуѓ забойнае.
  Маргарыта правяла прыём млын. Раскрышыла супернiкаѓ, i агрэсiѓна прапiшчала:
  - Гэта наш шлях i барацьба!
  I ад яе босых пальчыкаѓ сарвалася некалькi забойных дыскаѓ.
  Алег Рыбачэнка гэта хлопчык-тэрмiнатар, зноѓ кiдае тое, што забiвае, i заспявае:
  - Першамай - свята працы!
  I ад босай нагi юнага забойцы зноѓ ляцяць дыскi, якiя зразаюць воiнаѓ паднябеснай iмперыi.
  Наташа зноѓ кiдае смяротнае, i пiшчыць:
  - Гэта маё дабро!
  I яе голая пятка трапляе кiтайскаму генералу ѓ падбародак i ламае скiвiцу.
  Зоя праводзiць мячамi прыём матылёк, i верашчыць:
  - Я шалёная пантэра!
  I ад яе босых пальчыкаѓ гадоѓ востранькiх дыск забойцы. I так усiх узяла i падрэзала.
  Пасля чаго зноѓ мячы ѓ дзеяннi, i ѓсiх рассякаюць. Такая вось дзяѓчына-тэрмiнатар.
  Аѓрора секанула кiтайцаѓ, пакрышыла iх целы i прабiла:
  - Нас выбiраюць...
  I ляцiць ад яе голай пяткi прэзент смерцi.
  Святлана, секчы воiнаѓ жоѓтай iмперыi, пацвярджае, скаляючы жамчужныя зубкi:
  - Мы выбiраем!
  I ад яе босай ножкi зноѓ палёт разбурэння.
  Алег Рыбачэнка крышачы працiѓнiкаѓ, дадае:
  - Як гэта часта...
  Босыя пальцы ног хлопчыка запусцiлi пасланне смерцi.
  Маргарыта, руйнуючы супернiкаѓ, i запускаючы прэзенты анiгiляцыi, дадала:
  - Не супадае!
  Як у дзяѓчынкi спрытныя ножкi.
  Наташа, ведучы агонь па супернiку, i запускаючы прэзенты смерцi, выдала:
  - Я за табою...
  I босыя ножкi як заѓсёды ѓ справе.
  Зоя, правёѓшы прыём распарвання непрыяцеляѓ, узяла i агрэсiѓна прашыпела кобрай:
  - Прытрымлiваюся ценем ...
  I яе босыя ножкi зноѓ пры справе...
  Аѓрора, кiнуѓшы зброю голай нiжняй канечнасцю ѓ непрыяцеляѓ, i капiтальна раскромсаѓшы, агрэсiѓна пiскнула:
  - Я абвыкаю...
  Святлана, узяла i шпурнула тузiн iголак босай ножкай, разбiла масу кiтайцаѓ, i прапiшчала:
  - Да несупадзення!
  Алег Рыбачэнка зноѓ у нападзе. Сячэ сабе непрыяцеляѓ, i час ад часу напявае:
  - Анёлы дабра, два белыя крылы, два белыя крылы над светам!
  I ад яго голай ножкi зноѓ ляцiць падарунак знiшчэння.
  Хлопчыка як мы бачым вельмi нават хорт. I ѓвесь час босы, i цвёрды. Сапраѓдны мачо. Хоць i выглядае гадоѓ на дванаццаць. Але гэта такое ѓвасабленне разбурэння.
  Маргарыта таксама босымi ножкамi кiдае iголкi i пiшчыць.
  - Шалёная мара! Поѓная прыгажосць!
  I зноѓ ад голай пяткi адскоквае нешта зусiм забойнае.
  Вось гэта дзяѓчынка - увасабленне смерцi i знiшчэння.
  I гэтым кiтайцам, ды так дастаецца.
  Наташа ѓ iмклiвым руху прыгажунi-тэрмiнатара. Зразае працiѓнiкаѓ, сячэ iх мечамi i спявае:
  - Славiць цар Аляксей!
  I ад яе босых ножак ляцяць iголкi.
  Зоя, секчы кiтайцаѓ, i руйнуючы супернiка, пацвярджае:
  - Будзе зрынуты злыдзень!
  I ад яе босай ножкi вылятае, прэзент дзiкай смерцi.
  Аѓрора, круша непрыяцеляѓ, агрэсiѓна пацвярджае:
  - I вораг лiтасцi не прасi!
  I яе босая нага, зноѓ выкiдвае, нешта зусiм ужо забойнае. I разносiць супернiкаѓ на iрваныя кавалкi мяса.
  Святлана, збiваючы супернiкаѓ, i запускаючы новыя iголкi ѓ ворага, нiбы кобра шыпiць:
  - I на месяц не галасi!
  I ад яе босых пальчыкаѓ адлятаюць прэзенты небяспечнай смерцi. Якiя ѓсiх раняць i забiваюць.
  Алег Рыбачэнка ѓ руху... хлопчык як заѓсёды нястомныя...
  Кiтайцам прыходзiцца прутка. Ён iх так разбурае, i распiлоѓвае.
  Хлопчык-генiй пiшчыць:
  - Вось гэта мая барацьба!
  I зноѓ ад яго босых ножак ляцяць прэзенты анiгiляцыi.
  I юны ваяѓнiк змагаецца, нiбы несусветны i агрэсiѓны волат. I яе мячы, нiбы палiцы Чорнага Бога.
  Маргарыта ѓзяла, падскочыла, рассекла шмат кiтайцаѓ. Правяла прыём, нiбы забойчай сiлы.
  Потым зноѓ кiнула босымi пальчыкамi, дзейнiчаючы, нiбы крывавы дэман.
  Трупы кiтайцаѓ ужо склалiся цэлымi курганамi. Юная ваяѓнiца прашыпела:
  - Маё жыццё ѓ перамозе над ворагамi!
  I дзяѓчынка зноѓ ад босы ножкi пусцiць хмару iголак. I жоѓтыя воiны падаюць забiтымi.
  Наташа прасекла перад сабой калiдор з трупаѓ жоѓтых воiнаѓ. Мятнула вострыя, вывастраныя дыскi i прапiшчала:
  - Кiдок на Марс, i будзе клас!
  I ад яе босай ножкi зноѓ ляцiць забойны гасцiнец вельмi непрыемнай смерцi.
  А колькi кiтайцаѓ гiне. Сотнi, тысячы, пад ударамi зруйнавальнай шасцёркi.
  Зоя таксама ѓ руху. Скача кобрай, не дае супернiку нi найменшых шанцаѓ. I кiтайцы падаюць рассечаныя.
  Дзяѓчына босай ножкай запусцiла вострыя з атрутай iголкi i праспявала:
  - Рускiя героi сякуць мячом!
  I ваяѓнiца, нiбы хваля то паднiмецца, то апусцiцца.
  А Аѓрора робiш крок насустрач супернiку, i яго без лiшнiх слоѓ ссякае.
  Забiвае кiтайцаѓ i шыпiць:
  - Мой вялiкi гераiзм!
  I ад яе босай ножкi, зноѓ вылет тое, што разносiць на крэйды абрыѓкi.
  Рудая дзяѓчына кiтайцаѓ не лiтуе. Вось адразу сем чалавек рассекла.
  I яе голая пятка генерал паднябеснай iмперыi, праламала лоб. Той, вядома ж, здох.
  Святлана таксама рухаецца, i сячэ непрыяцеляѓ. Яе абодва мячы, нiбы складаныя нажнiцы, рассякаюць целы кiтайцаѓ.
  У руху дзяѓчына раскрышыла тузiн супернiкаѓ. I ѓзяла босымi ножкамi дыскi запусцiла. I масу кiтайцаѓ зрэзала.
  Яна ж уся ѓ дзiкай жарсьцi.
  Святлана прамаѓляе:
  - Ворагi не пройдуць!
  Аѓрора пагадзiлася:
  - Зразумела, не пройдуць - без шанцаѓ!
  I рудая сцерва, зноѓ дзiка завые i лупне мячамi па кiтайцах. А затым босыя пальчыкi мегеры выпусцяць некалькi iголкi. Што пару тузiнаѓ кiтайцаѓ адправяць на той свет.
  Алег Рыбачэнка секчы жоѓтых ваяроѓ, узяѓ i пiскнуѓ:
  - Анiгiляцыя розуму!
  I зноѓ хлопчык босымi пальчыкамi ножак выкiнуѓ жудасна забойныя i смяротныя iголкi.
  I пасля чаго прачырыкаѓ:
  - У маёй мары - заѓсёды перамога!
  Маргарыта, змагаючыся з непрыяцелем, i рассякаючы працiѓнiкаѓ, пагадзiлася:
  - Нават вельмi вялiкая перамога!
  I дзяѓчынка зноѓ босымi пальчыкамi ножак, як возьме i па непрыяцелю запусцiць гiбель, якая прыносiць.
  Столькi ѓжо кiтайцаѓ замачыла iх пара. Ды i чатыры дзяѓчыны не менш.
  Наташа босай ножкай кiнула самаробную гранату з вугальнага пылу. Тая як iрване, раздзiраючы на шматкi кiтайскiх салдат.
  А дзяѓчына вякне:
  - Я арол улады над светам!
  Зоя таксама вельмi хутка знiшчае кiтайскае войска. Маша мячамi i напявае:
  - Мы ганарлiвыя арлiцы!
  I зноѓ ад яе босай ножкi нешта вельмi нават смяротнае вылятае. I кiтайцаѓ вельмi канкрэтна забiвае.
  Дзяѓчына ѓ дзiкiм экстазе спрытнага i агрэсiѓнага руху, не даючы звалiцца хоць адной iголцы, без траплення.
  Аѓрора таксама рухаецца. Яе босыя ногi шпурляюць вострыя iголкi. Рудая дзяѓчына дзейнiчае нiбы пантэра, якая ганяе шакалаѓ. Яна сячэ кiтайцаѓ нiбы цукровы трыснёг.
  I вiшча на ѓсё горла:
  - Будучыня за мной!
  I паказвае мову.
  Святлана таксама кiтайцаѓ нiшчыць. I яе босыя ножкi паскараюць свой iмклiвы рух.
  Дзяѓчына-бландынка, нiбы кобра. I раскройвае супернiкаѓ без усялякага жалю.
  Яе мячы, нiбы млын круцяцца. I не даюць застыгнуць супернiку ѓ супакоi. Няѓжо што супакой становiцца поѓным i вечным.
  Святлана, зразаючы кiтайцаѓ, рапартуе:
  - Наша форма самая вышэйшая!
  I ад яе босай нагi вылятае забойнае i неспасцiжнае. Як уразiць супернiкаѓ, так прама да смерцi.
  Аѓрора пацвярджае:
  - Чыстая параза!
  I ад босы ножкi дзяѓчынкi ляцiць тузiн iголак. Ды так трапна, што паѓсотнi кiтайцаѓ зараз завалiлася.
  Наташа на гэта заѓважае, секчы ваяроѓ паднябеснай iмперыi:
  - Твая лютасьць вялiкая!
  I босымi пальчыкамi ножак запусцiць дыскi.
  Зоя, секчы працiѓнiкаѓ, усклiкае:
  - Хай выканацца мара!
  I таксама босая ножка, як пашле разбурэнне забойнае.
  I маса кiтайцаѓ звяртаецца ѓ трупы.
  Аѓрора, рассякаючы жоѓтых ваяроѓ, напявае:
  - Няма лiтасцi ворагу!
  I ад яе голай ножкi вылет тое, што змянае жоѓтых байцоѓ да смерцi.
  I рудая ваяѓнiца ѓ дзiкiм руху.
  Святлана, рассекшы кучу непрыяцеляѓ, узяла i пiскнула, выскалiѓшы жамчужныя, зiготкiя зубы:
  - Нiколi мы не спынiмся! Так руская раць народжана перамагаць!
  I вось дзяѓчына як кiне босы ножкай вугальную гранату, i разнясе на крывавыя кавалкi мяса супернiкаѓ.
  Алег Рыбачэнка разбiваючы кiтайцаѓ, дзейнiчаѓ спрытна.
  I хлопчык-тэрмiнатар спяваѓ:
  - Руская раць - народжана перамагаць!
  I босая пятка хлопчыка ѓ скачку стукнула мандарыну ѓ падбародак, лiтаральна яго скрышыѓшы.
  Юны ваяѓнiк гучна выклiкнуѓ:
  - Перамога прыйдзе за намi!
  Маргарыта, секчы кiтайцаѓ, i ссякаючы iм галовы, заѓважыла:
  - Калi ёсць тыя...
  I дзяѓчынка босай ножкай кiнула кучу iголак...
  Алег Рыбачэнка зароѓ у адказ:
  - Хто прыходзiць да цябе!
  I вось босая ножка хлопчыка выпусцiла хмару iголак. Адразу сотня кiтайцаѓ была пабiтая.
  Маргарыта на ѓсё горла пiскнула:
  - Знойдуцца i тыя...
  I яе босыя пальчыкi запусцiлi забойны бумеранг.
  Алег, раскройваючы воiнаѓ паднябеснай iмперыi, пацвердзiѓ:
  - Хто прыйдзе за табой!
  I босыя ножкi хлопчыка як запусцяць забойнае i непаѓторнае. Тое, што змянае косцi кiтайцам.
  I труцiць iх атрутай.
  Ды хлапчук не з нясмелага дзясятка...
  Наташа правяла прыём падвойная бочка - срубая кiтайцаѓ i, праверашчала:
  - Вось такiя нашы дзяѓчаты!
  I ад яе босых ножак палёт прэзент поѓнага знiшчэння.
  А дзяѓчына прашыпiць:
  - Маѓчаць!
  I яе мячы ѓсiм галовы падстрыгаюць.
  Зоя ѓ руху сячэ супернiкаѓ i напявае:
  - Маё каханне на пятым паверсе!
  I зноѓ босая ножка дзяѓчыны як запусцiць бумеранг. I маса жоѓтых ваяроѓ з распоранымi жыватамi - завалiлася.
  Наташа, секчы жоѓтых, выказалася:
  - Каханне? А яйкi Фабержэ?
  I зноѓ ад голай пяткi выпусцiла смерць.
  Зоя, рассякаючы кiтайцаѓ, заѓважыла:
  - А ты акасела менавiта ѓжо!
  I падмiргнула сяброѓцы!
  Дзяѓчыны як вiдаць не прастушкi. I, вядома, не жабы.
  Босая ножка Зоi выпускае паражальны элемент. I выбывае масу кiтайцаѓ.
  Аѓрора ѓ атацы. Непаѓторная, i зруйнавальная. Сячэ непрыяцеляѓ, i яе мячы, нiбы крылы млына.
  Рудая чартоѓка, у класiчным руху iмклiвага нападу. Калi ѓжо сячэ, дык канкрэтна сячэ.
  I праарэ:
  - Рызыка высакародная справа!
  I ад яе босай ножкi зноѓ падарунак кiтайцам ляцiць. Усiх раскроiць i перамяле.
  Святлана ѓ руху. Разбурае салдат паднябеснай iмперыi. Не дае нiякiх шанцаѓ.
  I вось яе босыя ногi такое вiртуознае, i забойнае выкiнуць. I столькi пакосяць кiтайцаѓ, што проста дзiву даешся.
  А дзяѓчына Святлана як праарэ:
  - Горда парыць над планетай...
  I голай пяткай кiтайскаму камандзiру зламала шыю.
  Алег Рыбачэнка руйнуючы непрыяцеляѓ, праспяваѓ:
  - Рускi двухгаловы арол...
  I ад босай ножкi хлопчыка ляцiць чарговы падарунак смерцi для кiтайскага войска.
  Маргарыта, рассякаючы непрыяцеляѓ, i скалячы зубкi, дадала:
  - У песнях народа апеты....
  I ад голай пятачкi ваяѓнiцы адляцела вугальная лiмонка, разбiваючы супернiкаѓ.
  Наташа пракруцiлася ѓ паветры, рассекла паѓтара дзясятка кiтайцаѓ. Зрэзала масу ворагаѓ i пiскнула:
  - Iзноѓ ён велiч здабыѓ!
  I дзяѓчына зноѓ у руху i танцы смерцi.
  А яе босыя ножкi, нешта выкiдваюць, i непрыяцеляѓ вельмi канкрэтна забiваюць.
  Ды для кiтайцаѓ гэта чорны дзень.
  Зоя iх таксама разбурае, рассякае на часткi i пiшчыць:
  - Велiч рускай iмперыi!
  I яе босыя пальчыкi ножак запускаюць чарговы смяротны бумеранг. Якi супернiкаѓ пазбаѓляе галоѓ.
  А сама дзяѓчына возьме i сячэ наводмаш.
  А вось у баi Аѓрора не баяецца. Калi ѓжо дзюбне, дык без усялякага жалю. I сякуць яе мячы - проста як каты.
  Рудая чартоѓка ва ѓсю глотку зароѓ:
  - Я рэальна проста сатана!
  I зноѓ яе мячы ѓзлятаюць i апускаюцца на кiтайскiх байцоѓ.
  Вогнезарная шэльма вось правае i ад яе босай ножкi адляцiць граната з пiлавiння.
  Раздасца выбух. I маса кiтайцаѓ ужо ѓ труне.
  Дакладней iх трупы паѓсюль раскiданыя.
  Аѓрора ж прапiшчыць:
  - Мая вера, гэта знiшчэнне!
  I ад яе босай ножкi як паляцiць прэзент забойнай смерцi.
  А рудая сцерва - проста дынамiт забойства!
  Святлана, таксама ёсць тое, што не дае сумаваць, а можа забiваць.
  Возьме, босымi ножкамi бумеранг запусцiць. I масу кiтайцаѓ зрэжа. Вось гэта дзяѓчына - проста тэмпераментная бландынка.
  I ѓ гэта ваяѓнiца тэндэнцыя - ссякаць галаву з дапамогай вастразубай i пякучай пiлы.
  А ваяѓнiца i засьпявае:
  - Не будзе вам лiтасцi! Мы будзем вельмi рады!
  I зноѓ дзяѓчына робiць вельмi смелыя i мудрыя хады. I разбiвае супернiкаѓ, не даѓшы iм агледзецца.
  Дзяѓчыны ѓ наступе на кiтайскае войска. Сякуць супернiкаѓ мячамi, i босымi ножкамi пасылаюць прэзенты знiшчэння.
  Алег Рыбачэнка перамяшчаецца, нiбы пантэра. I сячэ непрыяцеляѓ, робячы ѓзмах за ѓзмахам. За адну секунду несмяротны хлопчык можа ѓзмахнуць пятнаццаць-дваццаць разоѓ.
  I выпусцiць з раскроенымi чарапамi масу воiнаѓ.
  Вечны дзяцюк усклiкае:
  - Катавасiя мары!
  I зноѓ яго меч у руху i паказвае тэндэнцыю да знiшчэння супернiкаѓ.
  Маргарыта таксама секлася, i пiшчыць:
  - Я смерцi вулкан i вам па рагах як дам!
  I яе босыя ножкi шпурляюць вострыя дыскi, што дзiвяць да смерцi непрыяцеляѓ.
  А дзяѓчынка верашчыць:
  - Будуць новыя перамогi - стануць новыя байцы!
  I ваяѓнiца з шалёным нацiскам усiх разбурае.
  I яе босыя, точаныя ножкi нiбы ѓ труну цвiкi забiваюць.
  Наташа рассекла кучу кiтайцаѓ i пiскнула:
  - За нашу перамогу!
  I ад яе босай нагi паляцеѓ, чарговы гасцiнец смерцi.
  Зоя таксама сячэ супернiкаѓ. Дзейнiчае ва ѓсёй магчымай i немагчымай агрэсiѓнасьцi.
  Вось яе голая нага запусцiла лiмонку на вугалi. I адразу сотню жоѓтых салдат падкiнула ѓгору.
  Дзяѓчына праспявала з аскалам:
  - Завяду ѓ заклад каня, i поспех чакае мяне!
  I зноѓ дзяѓчына як урэжа па супернiку. I пройдзецца, рассякаючы непрыяцеляѓ, не пакiдаючы iм нi найменшых шанцаѓ.
  Аѓрора ѓ баi чысты звер. Гэтая жанчына-тэрмiнатар папросту ѓвасабленне д'ябальскага розуму.
  I калi яна ѓжо сячэ, дык сячэ.
  I ад кiтайцаѓ толькi iрваныя кавалкi мяса сыплюцца.
  Аѓрора, руйнуючы супернiкаѓ, зароѓ:
  - Тэмперамент кобры!
  I вось яе босая ножка сапраѓдную бомбу кiнула. I масу жоѓтых салдат парвала.
  Святлана разбурае кiтайцаѓ. Сячэ iх мячамi i сьпявае:
  - Будучыня, гэта мiнулае, толькi калi добра!
  I вось ад яе босай ножкi зноѓ ляцiць забойны прэзент. Ён раскiдвае супернiкаѓ. I застаюцца фрагменты ад рук, ног i iншай крывавай пены.
  Дзяѓчаты ѓ баi такiя дзiкiя, бесперапынку ѓ нападзе.
  Але кiтайцаѓ занадта ѓжо шмат i таму знiшчэнне зацягвае. Хаця мячы i працуюць.
  Алег у прыватнасцi стаѓ плявацца з трубачкi. Што таксама дадае знiшчэннi.
  Хлопчык скажам прама: вельмi нават хорт. Яго руху, гэта як разгойдванне кiвача.
  I вось толькi куды хутчэй, чым гадзiннiку. I сякуць мячы вельмi хутка i iмклiва.
  Хлапчук прашыпеѓ:
  - Такая ѓ нас мара, перамагчы i разбурыць!
  I зноѓ яго босыя ногi выб'юць смяротны прэзент.
  Маргарыта ѓ дзiкiм руху. Рассякае непрыяцеляѓ i верашчыць:
  - Будзе перамога, ведаю дакладна!
  I дзяѓчынка шпурне забойчую гранату.
  I разарве на крэйды часткi жоѓтых воiнаѓ.
  Наташа таксама ѓ руху. Не ведае перашкод i нясмеласцi. Яе мячы сякуць супернiкаѓ. I праводзяць трайны млын.
  Пасля чаго дзяѓчына i прамаѓляе:
  - Вялiкi каскад!
  I босая ножка кiдае бумеранг. Тузiн кiтайцаѓ застаецца без галоѓ. Вось ваяѓнiца з iмi выпростваецца.
  Зоя таксама ѓ руху. Разбурае працiѓнiкаѓ i пiшчыць:
  - Бой крывавы i правы!
  Яе босая ножка ѓ руху, нешта ды кiне. I разарве масу воiнаѓ паднябеснай iмперыi.
  Аѓрора таксама рухаецца. I таксама знiшчэнне кiтайцаѓ праводзiць. I робiць гэта, нiбы зграбаючы шчоткай.
  Прычым верашчыць:
  - Тэндэнцыя банзай!
  I ад яе босай ножкi зноѓ ляцiць граната. I разнясе масу бiтых непрыяцеляѓ.
  Святлана таксама ѓ бiтве. I не саступае без лiшнiх цырымонiй. I мячамi як рубанет. I босымi ножкамi возьме i прыпусцiць. I ад яе такiя маланкi энергii зыходзяць.
  Аѓрора падбадзёрвае сваю сяброѓку:
  - Ёсць кантакт!
  Святлана, перасекшы палкаводца Кiтая напалову, пацвердзiла:
  - Кантакт ёсць!
  I абедзве дзяѓчыны стукнулiся голымi пяткамi адна аб адну.
  Аѓрора зноѓ у руху. Iмклiвая i неперасягненая. Не ведае слабасцi i сумневы.
  Яе мячы прасякаюць праз чалавечае мяса.
  Рудая д'ялiца, руйнуючы чарговага кiтайца, пытаецца:
  - Як ты думаеш у чым, праѓда?
  Святлана адказала:
  - Праѓда, паняцце адноснае!
  Аѓрора засмяялася i заѓважыла:
  - Ды гэта дакладна!
  I ад яе босай ножкi вылецела чарговая граната. I як дзюбанула па непрыяцелям. Ад кiтайцаѓ толькi ѓ розныя бакi паляцелi абрыѓкi iрванага мяса.
  Святлана адзначыла з усмешкай:
  - Вось так яно наша забойства i стварэнне!
  I дзяѓчына таксама запусцiла босай ножкай прэзент забойнай i бязлiтаснай смерцi.
  Наташа, круша мячамi кiтайцаѓ, лагiчна адзначыла:
  - У iх свая праѓда, у нас свая!
  I ад босы ножкi дзяѓчынкi вылецела чарговая граната.
  Зоя з гэтым ахвотна пагадзiлася, рассякаючы супернiкам на дробныя кавалачкi:
  - У кожнага свая. I вельмi нават вялiкая праѓда!
  I ад яе босай ножкi зноѓ ляцiць вельмi смяротная. I раздзiраючая плоць на дробныя часткi граната.
  Наташа лагiчна заѓважыла:
  - Вось што нам дала навука i багi!
  Зоя, руйнуючы супернiкаѓ, пагадзiлася:
  - Вельмi нават шматлiкае дала!
  I яе босая ножка зноѓ шпурнула, некалькi дыскаѓ. I ѓразiла кучу супернiкаѓ.
  Наташа адзначыла, выскалiѓшы зубкi:
  - Тэндэнцыя, аднак!
  I яе босыя пальчыкi яшчэ тузiн iголак кiнулi. Паказалi забойную i дзiкую палiтыку.
  Дзесяткi тысяч кiтайцаѓ ужо былi перабiты. Шасцёрка папрацавала на славу, ствараючы альтэрнатыѓную гiсторыю.
  I зразумела дзяѓчыны i хлопчык - гэта вельмi нават вялiкая, i каласальная сiла!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 14
  Кiтайцы атрымаѓ жорсткi ѓрок пакуль не наступалi, хлапчук-генiй Алег Рыбачэнка наштабнаваѓ чарговы шэдэѓр;
  Падораны Час!
  ПРАЛОГ
  Напярэдаднi Новага Года сталiца Масква падобная на велiчэзны, шчодра расквечаны агнямi вулей. Усе спяшаюцца скончыць шматлiкiя, назапашаныя за год справы, каб пагрузiцца ѓ салодкiя вiхуры святочнай весялосцi.
  I юнаму Алексу са сваёй сяброѓкай Ангелiнай прыйшлося круцiцца, разносячы шматлiкiя падарункi. Пад валёнкамi рыпеѓ лiпкi, бруднаваты снег, у ватным кажусе Дзеда Мароза горача, а пад кудзелiстай барадой румяныя, не дасведчаныя брытвы шчокi юнака шчыпле салёны пот. Ангелiне, у гарнiтуры снягуркi крыху лягчэй, хоць пасля дваццатага дома пачынаеш зусiм не фiгуральна валiцца з ног.
  Але як адмовiцца ад магчымасцi падпрацаваць у якасцi Навагодняй пары?
  Грошай на новыя абновы не хапае, а стыпендыя вельмi малая, пры шалёных коштах...
  - Гэта вы кудлатыя куды чапаеце? - Пачуѓся каравы галасок.
  Лiхтар нечакана згас, i ѓ цемры мiльганулi злавесныя ценi. Барадаты, вузкавокi бандыт трасянуѓ доѓгiм кiнжалам, за iм яшчэ некалькi, якiя падобны на вырваных з апраметнай чарцей.
  - Рэж няверных! - Гучыць, якi раздзiрае барабанныя перапонкi, агiдны, як скрыгат iржавай пiлы па бетоне голас.
  Хоць вядома па Галiвудскiм сцэнары, пара павiнна была стаць у стойку i зараз высекчы асатанелых бандытаѓ, але жыццё празаiчнее. Алекс i Ангелiна далi стракача. Яны вядома маладыя, спартовыя, але цяжкiя мяшкi з падарункамi за спiной i грувасткiя адзеннi выдатна мяшаюць бегчы...
  За спiнамi чуваць цяжкi перагар, брудныя мацюкi, вось юнаку паласнулi кiнжалам па спiне, разразаючы кажух...
  Ва пад ногi ѓцякае студэнтаѓ ляцiць шэры прадмет, здаецца, што гэта мiльгануѓ пацук з iскрыстым (гарыць запал!) хвастом. Ангелiна завiшчала: яна не кахала пацукоѓ, зрэшты, тое, што было насамрэч значна страшней...
  Грухнула! Асфальт маставой, рэзка ѓздыбiѓшыся, ударыѓ у твар, а целы маментальна працяѓ востры, якi iрве клеткi на часткi боль...
  AПОШНI ШАНС ЧАЛАВЕЦТВА
  Калi насоѓваецца такая незлiчоная армада, гэта страшна, здалёку здавалася, паѓзе шматколерная, iскрыстая туманнасць. Прычым кожная iскрынка, гэта люты дэман або дрыготкi дух выклiканы магiяй ведзьмака-некрамана. Фронт расцягнуѓся на пару парсэкаѓ, у такiх маштабах нават флагманскiя ультра-лiнкоры выглядаюць як пясчынка ѓ Сахары.
  Чалавечая канфедэрацыя разам iншымi росамi якiя насяляюць метагалактыку выйшла на вырашальны бой.
  Столькi тут караблёѓ, з узрушаючым, хоць у большасцi выпадкаѓ толькi якiя замiнаюць эфектыѓна ваяваць разнастайнасцю. Ну, вось напрыклад зоркалёт у выглядзе клавесiна цi з доѓгiмi згорнутымi ѓ шомпал рулямi замест струн арфа, а то i зусiм кантрабас з прастакутнай вежай танка. Такое можа i вырабляе ѓражанне на слабанервовых асобiн, але хутчэй здольна выклiкаць смех, чым страх асаблiва ѓ спрактыкаваных ваяк.
  Iх супернiк iмперыя, нахабна якая прэтэндуе на ролю сусветнай дзяржавы. Вялiкi Гробзагонат, дзе ѓсё пастаѓлена на службу вайне, галоѓны лозунг - эфектыѓнасць i мэтазгоднасць. У адрозненне ад каалiцыi зоркалёты дамавiн адрознiваюцца толькi памерамi. А форма практычна адна i тая ж - вельмi драпежныя на выгляд, глыбакаводныя рыбы. Можа з адзiным выключэннем: падобныя на тоѓстыя, якiя адлiваюць сталлю кiнжалы - анiгеленосцы.
  Зоркi ѓ гэтай частцы космасу не занадта густа раскiданыя па небе, але затое каларытныя, своеасаблiвыя ѓ сваёй светлавой гаме. Чамусьцi гледзячы на гэтыя свяцiлы, узнiкае сумнае пачуццё, быццам глядзiш у вочы анёлаѓ, што асуджаюць жывыя iстоты светабудовы за iх гнюсныя, сапраѓды дзiкунскiя паводзiны.
  Войска Гробзагоната, не спяшалася выйсцi на сустрэчу, толькi асобныя мабiльныя атрады, iмклiва, карыстаючыся перавагай у хуткасцi, атакавалi супернiка, наносiлi страты i сыходзiлi назад. У адказ iх спрабавалi сустракаць загараджальным агнём, але больш шустрыя i з тэхналагiчна дасканалай абаронай труны, дзейнiчалi значна больш эфектыѓна. Iрвалiся як пры дэтанацыi мiны, вывяргаючыся гейзерам аскепкаѓ крэйсера i эсмiнцы. Але вось удалося звалiць i буйную дзiчыну. Адзiн з велiзарных лiнкораѓ чалавечай канфедэрацыi апынуѓся падбiтым, карабель густа задымiѓ, на борце велiчэзнага зоркалёта "Сталiнград" пануе катавасiя.
  Яго з-за ѓсiх сiл спрабуюць выратаваць, у дзяѓчат i юнакоѓ ад жудаснага спякота лiтаральна злазiць скура. А ѓ паветры нiбы моднiцай распылiлася ружовая вада, малекула азоту i кiслароду ѓступаюць у рэакцыю паднiмаючы i без таго залiмiтавую для чалавека тэмпературу. Вось дзяѓчына ѓпала на каленi, i схiлiѓшыся цалуе абярэг Пяруна, кропелькi слёз выпараюцца не паспяваючы даляцець да звыштрывалага металiчнага пакрыцця. Вось яна смерць, юнак, якi яшчэ паѓгадзiны таму стараѓся яе закадрыць, валiцца на падлогу, i палае, чырвонае мяса злазiць з касцей...
  Баявы робат, губляе з шырокага рулi кропелькi змазкi, здаецца, што гэта машына раве, перажываючы пакуты, пасылала малiтву электронным багам, на аснове двайковага кода. Сiстэма вентыляцыi выходзiць з ладу, ператвараючыся ѓ падабенства маленькiх, але шматлiкiх чорных дзюр, якiя рызыкуюць увабраць у сябе ѓсё i ѓся.
  Вось дзве чароѓныя ваяѓнiцы, беспаспяхова чапляючыся рукамi за абардажны мiнамёт, iмкнуцца адстрачыць гiбель. Iх далiкатныя, ружовыя тварыкi перакошаны, а выдатныя рысы скажоныя невыносным болем. Але напор якi ѓсмоктвае тарнада ѓзрастае. Адрывае пальцы, з разарваных цяглiц i сухажылляѓ пырскае барвовая кроѓ, i дзяѓчаты накiроѓваюцца ѓ мясасечку. Налёту рыжанькая дзяѓчынка сутыкаецца з юнаком, таран у жывот падобнай на капялюшык лiскi галоѓкай.
  Паспяваюць усмiхнуцца, адно аднаму, перш чым пайсцi ѓ тое месца, адкуль няма вяртання. Яшчэ адна жанчына ѓжо больш, чым напалову абвуглiлася, накрэслiла абгаральнай рукой на сцяне: "Смелы памiрае адзiн раз, але жыве заѓсёды, баязлiвец жыве адзiн раз, але назаѓжды памерлы". Блакiтнавата-зялёнае полымя дадае спякоту, ахоплiваючы яшчэ некалькi iмгненняѓ таму цудоѓнае, годнае самых прэстыжных подыѓмаѓ цела. Вось агаляюцца дзявочыя косткi, а дужыя якiя атрымалi з маленства загартоѓку цяглiцы рассыпаюцца беленькiм попелам.
  Лiнкор жорсткага гарэѓ, вырываючы ѓ вакуум пералiѓныя бурбалкi паветра, а затым iрвануѓ, разляцеѓшыся на мноства аскепкаѓ.
  Гiпермаршал Гробзагоната прынц "Велiчэнская палiца" загадаѓ:
  - Вылучыць наперад пяць мiльёнаѓ васемсот пяцьдзесят тысяч звыш-фрэгатаѓ, а таксама стромкiя анiгеносцы. Ды пранясецца арда светабудов на варожых спiнах!
  Фрэгаты iмкнулiся трымаць строй, выбудаваѓшыся асобнымi лiнiямi. Ракетныя крэйсеры i грэйферы разам з знiшчальнiкамi ѓтварылi падабенства дробнаячэiстай сеткi. Першапачаткова яны спрабавалi абстрэльваць супернiка на вялiкай дыстанцыi, выкарыстоѓваючы ѓжо не новае для сусвету, але надзвычай разбуральная зброя: тэрмакваркавыя ракеты. Нiбы баксёрская тактыка буйнога панчара: прабiвай доѓгi левы джэб i трымай партнёра на дыстанцыi. Караблi каалiцыi падалiся назад, ар'ергардная частка зоркалётаѓ iрвалася наперад, iмкнучыся своечасова прарвацца да поля бiтвы. Труны выкарыстоѓваючы сваю перавагу ѓ арганiзаванасцi i манеѓранасцi, нiбы кат сякерай падсякалi больш друзлае пабудова супрацьстаялых iм сiл. Сярод тых, хто спрабаваѓ, наступаць iншамарцаѓ усё ѓзрасталi страты.
  Д'ябал прыгажуня-генерал герцагiня дэ Фурыя iмчыць на сваiм хуткасным анiгеносце. Гэта такая разнавiднасць баявога зоркалёта, што ѓ адрозненне ад звычайных крэйсераѓ на iм замест гармат стаяць антэнныя выпраменьвальнiкi, пры баявым ужываннi - раз'ядаючыя сваiм уздзеяннем браню караблёѓ супернiка. Вось iдуць гравiяплазменныя хвалi, iмклiва праносячыся па вакууме. Чорны космас ад iх залiваюць прастору рухаѓ афарбоѓваецца, нiбы вада ад разлiтага бензiну. Дзеянне вельмi разбуральнае. Перакошваюць прылады беспаспяхова якiя спрабуюць iм апанiраваць iншамiрцаѓ, выклiкаюць перашкоды ѓ кампутарным навядзеннi, цi нават пры вялiкай iнтэнсiѓнасцi выклiкаюць дэтанацыю ѓ анiгiляцыйных запалах термокварковых ракет. Зоркалёты супернiка як рыбы пад плёнкай машыннага алею, некаторыя з iх не з металу цi керамiкi, а бiялагiчнага паходжання i суцэль рэальна курчацца ѓ жудасных канвульсiях.
  Вось яшчэ адзiн з лiнкораѓ пачынае, палаючы рассыпацца, нiбы велiзарны дыяметрам у шырыню пралiва Ламанш карабель складзены з аблiтых бензiнам костак дамiно. Аб стратах з лiку зоркалётаѓ мяльчэй няма чаго i казаць. Каалiцыя iншамiрцаѓ i зямлян вiдавочна пасуе, мабыць найноѓшая зброя стэлзанаѓ - выпускаемая гравiяплазма, лiтаральна шакавала касмiчныя войскi некалькiх сотняѓ iмперый.
  Граф дэ Барсаѓ кiруе агнём, рухаючы ѓ вызначаным парадку пальцам далонi перад сканарам. Вонкава трунагон генерал шасцi зорак падобны на магутнага багатырскага складання чалавека з паласатым тварам тыгра. Агрэсiѓна-прыгожы звер, але гэта злая прыгажосць - Люцыпара. Трунагон злосна шчэрыцца, наносячы бязлiтасныя ѓдары. Ён адчувае разгубленасць разнамаснага зброду, якi сабраѓся з некалькiх галактык. Ну, няхай яны яшчэ мацней саб'юцца ѓ кучу, узмоцняць панiку. Калi ѓ бой уступяць асноѓныя сiлы Бязлiтаснай, труннай iмперыi, будзе пераможны, радасны для адных i найсумней для iншых канец.
  Каалiцыя дзейнiчае некалькi хаатычна, замест арганiзаванага адпору, малазразумелыя манеѓры, вось нават два грос-лiнкоры не гледзячы на касмiчныя адлегласцi, аслепнуѓшы, паплылi насустрач адзiн аднаму, пасля з грукатам, з дапамогай гравiтацыйных хваляѓ, хваравiта аддаючым у вушах блiзка змешчаных байцоѓ.
  Унутры iх ламалiся перагародкi, смiналiся баявыя аддзяленнi, казарменныя каюты, трэнiровачныя i забаѓляльныя залы. Адбывалася гэта ѓсё з хуткасцю прылiву, досыць хутка, каб пазбавiць шанцаѓ на выратаванне, але ѓсё ж пакутлiва павольна, даючы шанец мiльёнам якiя трапiлi ѓ пастку жывых iстот адчуць кашмарны страх перад няѓмольнай смерцю.
  Вось графiня расы фiшкi, вельмi падобная на букецiк фiялкi з ружовымi ѓ залацiстых завiтушках жабiнымi лапкамi, прымае пакутлiвую смерць, спавядаючыся... Свайму баявому выпраменьвальнiку. Галаграма кампутара чытае малiтвы i ва ѓдарным тэмпе адпускае грахi. Такая рэлiгiя гэта гламурнай нацыi, твая высокатэхналагiчная зброя выконвае ролю святара, так лiчыцца толькi кiбернетычны iнтэлект, валодае дастатковай святасцю i бязгрэшнасцю, каб служыць пасярэднiкам памiж жывым арганiзмам i Усявышнiм Богам. Апошнiмi словамi святара-выпраменьвальнiка сталi:
  - Свет не пазбаѓлены любаты, але ѓ ахвяру Богу не прыносяць мярзота!
  Герцагiня дэ Фурыя стройная i атлетычная палiца каманды ѓ адмысловым рэжыме, сцiснутага маѓленчага кода якi грае дваякую ролю. Першае шчыт якi шыфруе ад магчымых праслуховак каманды. Другое магателепатычны iмпульс.
  Крэйсеры, эсмiнцы, брыганцiны, i нават адна касмаматка, гэта пашкоджаныя або татальна знiшчаныя яе зоркалётам суда. Дэ Фурыя лагiчна адзначае:
  - Адвага можа кампенсаваць недастатковую вывучку, але нiколi вывучка не кампенсуе адвагi!
  Iх грэйфер ужо амаль да мяжы спустошыѓ тэрмакваркавую энергiю (пакуль яшчэ яе ѓжыванне так не зусiм) рэактара i з трывогай чакае каманды. Ужо знiшчаны многiя сотнi тысяч варожых караблёѓ асноѓных класаѓ, бiтва адбываецца на найшырэйшым фронце.
  Загад аддадзены, яны паспяшалiся, арганiзавана адступiць, каб зноѓ зарадзiцца на грузавых станцыях - спецыяльных кантэйнерах-зоркалётах.
  А прынц "Велiчэнская палiца" кiнуѓ у бiтву новыя сiлы:
  У прыватнасцi яго асабiсты флагман ультра-лiнкор "Пачвара".
  Далей высунулiся два iншыя волаты "Шок i трапятанне" i "Чырвоная пятля". Яны разгортвалiся дзясяткамi тысяч вялiкiх i маленькi гармат i выпраменьвальнiкаѓ. Над iмi мiгцела некалькi ахоѓных пластоѓ: гравiяматрыца, магапрасторавыя палi (якiя прапускаюць матэрыю толькi ѓ адным кiрунку), сiлавы адбiвальнiк. Усе кiбернетычныя прыборы працавалi на падузроѓневай тэаплазме, што надавала ѓстойлiвасць да перашкод. Адначасова ѓ ход iшлi велiзарныя радары, якiя самi стваралi электронiцы супернiка езуiцкiя загваздкi.
  Быццам забойны град на пасевы, пасыпалiся "гасцiнцы" апорныя смерць... Тры гмахi iмкнулiся разысцiся шырэй, каб максiмальна эфектыѓна нiшчыць супернiка. Яны практычна непаражальныя, нiбы шаравая маланка, пралятаючы, спальвае якi пырхае ѓ космасе таполевы пух, такога i iх смяротнае ѓздзеянне на зоркалёты iншаземцаѓ. Прымушаючы iх у панiцы адыходзiць. Па вакууме рассейваюцца незлiчоныя падобныя на дзiцячыя каляровыя пiлюлькi выратавальныя модулi, iх усё больш i больш якiя калоцяцца ад парываѓ ракет, нiбы буйкi пры марскiм хваляваннi. Грабагон пакуль на iх не звяртаюць увагi, ламай у першую чаргу небяспечных i моцных, потым можна будзе дабiць - страцiѓшых ад жаху рэшткi розуму iншамарцаѓ. Бiтва яшчэ не выйграна, войскi Бязлiтаснай iмперыi, таксама нясуць, праѓда, нiкчэмна малыя ѓ параѓнаннi з супернiкам страты.
  Але пры гэтым на палаючых зоркалётах, няма штурханiны i панiкi. Эвакуацыя праходзiць вельмi зладжана, нiбы гэта не жывыя арганiзмы, а бiяробаты. Мала таго рэцiрада яшчэ нiбыта ѓ насмешку з смерцi суправаджаецца бравымi песнямi.
  А вось i анiгенасец дэ Фурыi: такi спецносьбiт гравiтацыйнай плазмы, якi апынуѓся нечаканым па разбуральнай моцы. Зарадка энергii разбурэння прайшла амаль маментальна i зноѓ у бой.
  Зоркалёт набiрае, максiмальны разгон, герцагiня нават прытрымлiваецца за стабiлiзатар, скрозь напаѓпразрыстую тканiну боекасцюма вiдаць, як напружылiся не па-жаночаму буйныя бiцэпсы. Ёй i iншым членам экiпажа даводзiцца прыкладаць намаганнi, каб не ѓпасцi на спiны. Герцагiня з тыгрынай галавой непараѓнальная, нiбы ваяѓнiца з комiксаѓ, погляд пранiзлiвы, вельмi яркiя, доѓгiя i густыя валасы лунае ад патокаѓ сустрэчнага паветра.
  Цяжка паверыць, што гэтай дзяѓчынцы-багатырцы ѓжо стукнула дзвесце цыклаѓ. Наколькi ѓ яе свежы i чысты твар, вельмi рухомы, то з лютым выразам, то наадварот анёльскiм або гуллiвым. Шмат у яе за плячыма бiтваѓ, але нiколi здавалася, яна ад iх не стомiцца. Кожны новы бой гэта нешта асаблiвае, са сваiм невымоѓным па прыгажосцi i насычанасцi малюнкам, захапляльным рытмам.
  Вось i зараз у iх найноѓшая па прынцыпе дзеяння зброя, супраць якой ворагу наѓрад цi ѓдасца знайсцi эфектыѓную абарону, ва ѓсякiм разе, да канчатковай перамогi Гробзагоната.
  Як бездапаможны дрэдноут расы Фiзт. Аслеплы, якi губляе арыенцiры. Круцiцца пушчаным атлетам дыскам, што праз пару iмгненняѓ яго складовыя часткi распылiлiся па прасторах галактыкi. Або чарговая няшчасная ахвяра, адразу тры якiя гiнулi ѓ абдымках гравiяплазмы мiнаносцаѓ, трымцяць i плюшчацца караблiкi, нiбы маляѓкi, выкiнутыя прыбоем на пякучы пясок.
  Барон дэ Алiгатар, карэктуючы навядзенне выпраменьвальнiкаѓ (i не без поспеху, ад новага спапялёнага крэйсера засталiся толькi манаблочныя палачкi), са шкадаваннем адзначыѓ:
  - Забiць лёгка, уваскрэсiць цяжка, а без гвалту пражыць наогул немагчыма!
  Дэ фурыя, кiруючы сваёй групай зоркалётаѓ, разраджаны чарговы струмень разбурэння, i гледзячы як перароблены з грузавога транспарта карабель, таксама аблытваецца плазменнай сеткай, пазначыла:
  - Смерць як верная сяброѓка, абавязкова прыйдзе, але калi ты хочаш даѓжэй пагуляць з капрызнай жыццём, дакажы сваю адданасць розуму i адвазе!
  Граф дэ Барсаѓ хрыпла раѓнуѓ, працягваючы дасцiпную слоѓную чаргу:
  - Дурням законы не пiсаны, затое санкцыi за iх парушэнне яны атрымлiваюць i за тых разумных, хто законы гэтыя пiсаѓ!
  Арганiзаваны супрацiѓ рознатыпной армады зламаны. Уцёкi ѓ касмiчных прасторах падобна нават горнаму абвалу, яно смерч зараз накрыѓ вушак машкары якi збiѓ i падхапiѓ усiх зараз... Пачаѓся пераслед. Нiбы зграя ваѓкоѓ гонiць статак авечак. Толькi гробазагоны куды злейшыя, бязлiтаснейшыя за ваѓкоѓ. Для iх гэта нават пытанне не выжывання, а дэманстрацыi нязломнай волi i бязлiтаснай лютасцi. Пераследуй, мукай, не дай сысцi. I хоць шматлiкiя дзецi не дачакаюцца сваiх бацькоѓ (а тут сабралiся iстоты ад аднаполых да тузiна падлог), а мацi, бацькi, нейтралы, сваiх сыноѓ, дачок i яшчэ немаведама каго... Якая доблесць у падобным забойстве, калi нават стральба ѓ курапатак патрабуе больш уменнi i натугi. Абломкi затапiлi прастору i падаюць на свяцiлы, выклiкаючы на паверхнi каранарныя абурэннi, пратуберанцы, плазменныя вiхуры. Асобныя зоркi нават змяняюць колеры ад мноства якiя патрапiлi на iх паверхню староннiх прадметаѓ. Не кожны зразумее, але якi валодае сэрцам: асаблiва жудасна, калi згарае жыѓцом iстота якая мае асобу, а асоба гэта цэлы iрацыянальны i непрадказальны свет.
  Нават вакуум можа заплакаць, ад такога разгрому...
  Студэнты першакурснiкi Алекс i Ангелiна бачылi ѓсё гэта, прычым нават не як у кiно, а ѓсё адразу, у мностве кропак i дэталяѓ, калi ѓсё ѓваходзiць, напаѓняючы прытомнасць калейдаскопам успрымання.
  Тут яны заѓважылi, што адзiн з чалавечых зоркалётаѓ - брыганцiна з контурамi маляняцi дэльфiна, рухаецца ѓ... У бок блiскучага ѓсiмi колерамi вясёлкi, змешчанага ѓ спячым стане квазара. Нешта казала студэнтам, што гэта менавiта квазар, хай нават i не з такiмi промнямi, якiя спальваюць усё жывое. Але нават у паменшаным выглядзе ён утойваѓ смяротную небяспеку ѓсяму матэрыяльнаму. I гэтая брыганцiна здавалася адважным самагубцам.
  Анiгеносцы пад камандаваннем герцагiнi дэ Фурыi атрымалi загад: "Перахапiць, зоркалёт зямлян!". I тры амаль не атрымалi пашкоджанняѓ вялiзных тысячамi салдат i дзясяткамi тысяч баявых робатаѓ на борце накiравалiся за брыганцiнай.
  Нiбы драпежныя акулы пераследуюць маленькага качаняцi бушуючага акiяна, якое захлынаецца ѓ бурных водах.
  Алекс нечакана адчуѓ, што здольны не толькi парыць, але перамяшчацца, крыкнуѓ сяброѓцы: "Давай анёл за iмi". Дзяѓчына адказала: "Ды я адчуваю, што магу".
  Няхай Мiхаiл Баярскi i спяваѓ: "Хоць цела без душы не цела, але як слабая душа без цела!". Можа, гэта i справядлiва, але... Дух можа, увайшоѓшы ѓ чужую плоць, i ѓзяѓшы яе пад кантроль, выявiцца ѓ казачнай моцы...
  З трох кiнжалаѓ выкiдвалiся пякучыя патокi анiгiлюючых выпраменьванняѓ i, здавалася, што ѓ чалавечай брыганцiны, якая кiруецца адважным капiтанам Аленай Снегавой няма нi найменшых шанцаѓ. Ужо магаплазменныя хвалi, упiлiся ѓ корпус, дэфармуючы серабрыстую браню, прымушаючы, нiбы перавараныя макароны ападаць ствалы лёгкiх гармат. Члены экiпажа адчуваюць жудасны боль, распадаюцца баявыя скафандры, злазiць скура, слепнуць вочы.... Здаецца, няма шанцаѓ... Брыганцiна пачынае палаць, пакiдаючы за сабой дымлiвы, з iкоркамi антыматэрыi шлейф.
  Але ѓ гэты апошнi, калi валiшся ѓ беспрасветную прорву пекла небыцця iмгненне, два якiя знаходзяцца па флангах анiгенасця не разгортваючыся, усадзiлi выпраменьваннi ѓ сярэднi.
  I пачалося, па цэнтральным кiнжалы прайшлiся вясёлкавыя хвалi, аѓтаматыка пераключылася на абарону. А ѓяѓны маленечкiм на фоне волатаѓ чалавечы караблiк, губляючы часткi канструкцыi, вырваѓся-ткi з пералiѓнай магоплазменной сеткi.
  Алекс засеѓ у целе барона дэ Алiгатар, а Ангелiна асядлала прытомнасць графа дэ Барсава. Радавыя труназагоны, як i афiцэрскi склад прывучаны не абмяркоѓваць, загады камандзiраѓ, а выконваць. Калi пападанцы ѓ целы, выкарыстаючы памяць сваiх "скакуноѓ" загадалi змянiць аб'ект стральбы значыць... Так трэба. Як абвяшчае галоѓнае правiла Гробозагоната: "Клянуся беспярэчна падпарадкоѓвацца Гiперiмператару, яму асабiста, а таксама любому начальнiку пастаѓленаму iм!".
  Загад аддадзены i выконваецца... Але асобы труназагонаѓ не жадаюць змiрыцца з тым, што бесцялесныя душы юных пападанцаѓ авалодалi iх целамi. Пачынаецца жорсткая барацьба, Алiгатар i Барсаѓ застываюць, з тыгравае вочы шклянеюць. Н загад ужо дадзены i ён будзе выконвацца пакуль не адменены...
  Зрэшты, брыганцiна ѓжо атрымала смяротныя раненнi, яшчэ крыху... Алена Марозава, з апошнiх сiл трымаецца за танюсенькую нiтачку свядомасцi. Яе скафандр разам з мундзiрам абвуглiлася, i полымя жорстка лашчыць ѓжо цалкам агалiлася цела. Скура пакрываецца буйнымi пухiрамi, затым злазiць. Адвальваюцца кавалачкi мыса... Яшчэ крыху...
  Вось ён тоненькi хвосцiк квазара куды трэба патрапiць яе брыганцiне, дакладней таму, што ад яе засталося... Асобы Алiгатар i Барсаѓ ужо вярнулiся, зноѓ уключаецца магаплазма .... Абсыпаюцца спаленыя костачкi Алены, i прытомнасць прапальваецца ѓ чорную варонку ... I за нiкчэмную долю нанасекунды, канчатковага знiшчэнне, камандзiрскi абломак брыганцiны ѓлятае ѓ прабумеранец квазара...
  Усё спынiлася раптоѓна, нiбы i не пачыналася зусiм. Армада флота Пурпурнога Сузор'я застыла, а яе супернiкi зараз знiклi. Здавалася крылы, i лапы касмiчных сцярвятнiкаѓ прыляпiлi да прасторы i не маглi паварушыцца. I ѓ той жа час нiхто не адчуваѓ нi найменшага страсення або штуршка. Усё, што адбывалася, выходзiла за рамкi звычайнай фiзiкi.
  Герцагiня дэ Фурыя люта рыкнула:
  - Гэта хто такi, круты, што здолеѓ нас спынiць?
  Генгiр Воѓк паглядзеѓ з непрыхаванай нянавiсцю:
  - Не маю паняцця... Гэта ѓ прынцыпе немагчыма, хаця... - Генерал-труназагон панiзiѓшы голас, да шэпту вiдавочна спалохаѓшыся, яго выдавала нервовае беганне ледзянымi вачыма па баках, дадаѓ. - Наш агент дакладваѓ, што зямля могуць выкiнуць жарт з часам.
  Герцагiня спакойна, нават грэблiва адказала:
  - Гэта, вядома ж, прыкра, але нiхто не ѓ сiлах забаранiць ваяваць жывым асобiнам, а нам труназагонам перамагаць!
  Алiгатар, дэманстратыѓна пазяхнуѓшы i кiнуѓшы сабе ѓ рот, падабенства крута запраѓленага сэндвiча. Пагладжваючы непакорлiвыя валасы тыгрыцы- ад'ютанта, энергiчна з гучным храбусценнем жуючы кулiнарны выраб, але пры гэтым суцэль выразным i моцным голасам, падвёѓ вынiк:
  -Недабiты вораг як не долеченная хвароба - чакай ускладненняѓ!
  Побач з вымачанымi душамi Ангелiны i Алекса, нiбы з палонкi вынырнула зiготкая субстанцыя духу Алены. Твар вызваленай душы ззяла нiбы сонейка. Перахапiѓшы непаразумелыя погляды пападанцаѓ-студэнтаѓ, дзяѓчынка-капiтан з радасным энтузiязмам патлумачыла:
  -Мы перамаглi! Пагроза чалавецтву лiквiдавана як гэта, так i спадзяюся будучыя выклiкi.
  Ангелiна разгублена прамармытала:
  - А якiм чынам?
  Алёнка прынялася тлумачыць:
  - Вялiкi вучоны Павел Карпаѓ зрабiѓ адкрыццё, што час валодае структурай падобнай з паѓнаводнай, бязмежнай ракой з многiмi мiльёнамi самастойных патокаѓ. I што можна паставiѓшы свайго роду хвалярэз уплываць на плынь, той цi iншай плынi. Нажаль, ён памёр, так расчынiѓшы да канца механiзмы ѓплыву, а iншага падобнага генiя не знайшлося. Але вось адзiн спосаб стварэння падобнага хвалярэза i быѓ iм раскрыты. Калi вырваць энергiю спячага квазара ѓ вызначаны дыяпазон, i толькi падчас сапраѓды апоѓначы iмпрэзы на планеце Зямля Новага Года, то якая вылучыла энергiя, выклiча своеасаблiвы ѓсплёск у мiнулым планеты, i ѓ Сонечнай Сiстэме адбудзецца здвоенне часавага струменя...
  Алекс разгублена, i мiргаючы эфiрнымi стагоддзямi, прашаптаѓ:
  - I якое гэта будзе мець значэнне?
  Ваяѓнiца Алена патлумачыла:
  - Усе людзi ѓ Сонечнай Сiстэме атрымаюць дадатковы год жыцця, а значыць, Павел Карпаѓ паспее скончыць свае ѓнiкальныя адкрыццi... Дакладней, ужо паспеѓ, перад намi няма варожай армады!
  Ангелiна з дрыготкай усклiкнула:
  - Няѓжо вы iх усiх знiшчылi!
  Капiтан брыганцiны ласкава ѓсмiхнулася i падмiргнула ѓ адказ:
  - Думаю, што не! Проста пастаѓлены ѓ раку часу хвалярэз закруцiѓ для iх хранапаток па крузе. Значыць, труназагоны будуць вечна жыць, у адной часовай пятлi, бясконца колькасць разоѓ пражываючы адзiн i той жа год!
  - А мы? - Спытаѓ Алекс.
  - Вы вернецеся ѓ свой час, i спадзяюся, наступным разам не пойдзеце па вулiцы з бандытамi...
  Юнак i дзяѓчына ачулiся стоячы прама перад Крамлёѓскiмi Курантамi, на Чырвоным пляцы. Велiчэзны гадзiннiк стаѓ размерана i велiчна бiць поѓнач.
  Новы год наступiѓ.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 15.
  Пасля паѓзы баявыя дзеяннi аднавiлiся. Кiтайцы зноѓ спрабавалi, сабраѓшы сiлы атакаваць далёкiя ѓладаннi Расii.
  На гэты раз шасцёрка больш-менш сучасную зброю прыхапiла.
  У дадзеным выпадку яны ѓсё ѓшасцёра, забралiся на IС-7 з магiчнымi неразменнымi снарадамi i патронамi.
  I сталi без лiшнiх цырымонiй расстрэльваць кiтайскае войска, i цiснуць яго гусенiцамi.
  I Алег Рыбачэнка таксама палiѓ з гарматы, i роѓ:
  - Перамога наша непазбежная, не будзе ж зараз як раней!
  Зрэшты, падчас стральбы, ды яшчэ калi палiш па чарзе можна падумаць i аб староннiм.
  Сапраѓды, з-за чаго Уладзiмiр Уладзiмiравiч Пуцiн такi ѓдачлiвы палiтык i прэзiдэнт. У прыватнасцi з самага пачатку яго прызначэння афiцыйным пераемнiкам Ельцына ѓсё ѓдавалася.
  Вось здавалася, павiнны былi б камунiсты i Яблык выступiць адзiным строем - пераемнiк жа Ельцына - вораг нумар адзiн.
  Але выступы не адбылося. I Сабчака, якi пракраѓся, не ѓспомнiлi. Сцвярджэнне пайшло руцiнна. Хаця камунiсты павiнны былi разумець: гэта iх будучы магiльшчык!
  Ды i Яѓлiнскi - якi спрабаваѓ паказаць сябе самым апазiцыйным палiтыкам, якi нi разу не галасаваѓ за бюджэт, чаму не запярэчыѓ.
  Так ужо атрымалася дзiѓна.
  I потым неяк ужо шанцавала. Буяны i галодны Дагестан не падтрымаѓ выступленне вахабiтаѓ, хоць, напэѓна, Басаеѓ i Хатаб на гэта разлiчвалi. Апазiцыя ѓ думе не стала канфлiктаваць з уладай. Або выкарыстоѓваць чачэнскi фактар.
  Карацей кажучы, з самага пачатку ѓсё было на карысць Пуцiну. I выбухi ѓ Маскве i Валгадонску апазiцыя ѓ Думе не спрабавала выкарыстоѓваць супраць уладаѓ.
  Хаця камунiсты павiнны разумець, яны адсоѓваюцца на заднi план.
  Яѓлiнскi гэта зразумеѓ з вялiкiм спазненнем.
  Алег стрэлiѓ па кiтайцах, разарваѓ жоѓты воiнаѓ снарадамi.
  I ѓздыхнуѓ...
  Ну добра. Аб палiтыцы думаць крыху надакучае. Вось, напрыклад, Герда. Яна на адной з карцiнак намаляваная ѓ палоне ѓ разбойнiкаѓ са звязанымi ззаду рукамi босая. I ножкi нават чырвоныя, вiдаць у нетопленым заапарку з аленем у разбойнiцы холадна, i ножкi ѓ Герды моцна мерзнуць.
  Бедная дзяѓчынка, у яе адабралi чаравiкi, якiя яна выпрасiла ѓ каралевы. I зараз яна пакутуе ѓ палоне.
  Хлопчык зноѓ пальнуѓ па войску паднябеснай iмперыi, нацiснуѓшы босымi пальцамi ног, на кнопку джойсцiка.
  Пасля чаго яго пайшлi i ѓ iншым напрамку.
  Прама Ельцына Жырыноѓскi не падтрымаѓ, i няма нiводнага вiдэазапiсу, дзе б ён рабiѓ падобныя заявы! З iншага боку, новыя выбары, ды яшчэ па партыйных спiсах, былi яму вельмi выгадныя. Ажыццявiѓшы, па сутнасцi ваенны пераварот Ельцын узурпаваѓ уладу, стаѓшы паѓнаѓладным дыктатарам, нiчым фармальна неабмежаваным! Нават дзейнасць канстытуцыйнага суда была прыпыненая, i прэзiдэнт фармальна набыѓ неабмежаваныя паѓнамоцтвы! У гэтых умовах прыняцце новай канстытуцыi, хуткае абмяжоѓвала ѓладу дыктатара, чым замацоѓвала яе! Трэба таксама сказаць, што па дадзеных сацапытанняѓ за прэзiдэнцкi праект канстытуцыi гатова было прагаласаваць да 80 працэнтаѓ насельнiцтва Расii. Таму нельга меркаваць строга Жырыноѓскага за падтрымку канстытуцыi. Па-першае, у адваротным выпадку, яго проста маглi не дапусцiць да выбараѓ, а па-другое, Уладзiмiр разлiчваѓ атрымаць падтрымку часткi шматлiкiх прыхiльнiкаѓ Ельцына. Што тычыцца назвы партыi, то на той момант у народзе ѓзнiкла iлюзiя - камуна-фашысцкi (тэрмiн СМI) парламент разагнаны, рэформам нiхто не перашкаджае, i хутка зажывем як у Амерыцы! А гэтых умовах назва Лiберальна-дэмакратычная, была электаральна даволi выгадная! Партыяй улады стаѓ выбарчы блок: Выбар Расii, на чале з Гайдарам! У шанцы ЛДПР нiхто не верыѓ, многiя думалi, што Жырыноѓскi нават не возьме пяцiпрацэнтны бар'ер!
  Здавалася, што ѓ Жырыноѓскага вельмi слабыя шанцы. А ѓ Выбару Расii ѓсе козыры на руках. Акрамя можа быць самае галоѓнае - рэальныя дасягненнi ѓ эканомiцы адсутнiчалi. Але затое ѓ руках вялiзны прапагандысцкi апарат i адмiнiстрацыйны рэсурс. Вопыт Казахстана i iншых краiн паказвае, што часта i гэтага дастаткова, для перамогi на выбарах, нават i для атрымання сенсацыйных вынiкаѓ!
  Але ђладзiмiр Вольфавiч паказаѓ свае выдатныя палiтычныя здольнасцi: у прыватнасцi яму атрымалася, пераканаць асяроддзе Ельцына ѓ сваёй лаяльнасцi i яму не перашкодзiлi з рэгiстрацыяй, як гэта напрыклад было з блокам Бабурына i некаторымi iншымi! Ён здолеѓ дастаць грошы пераканаѓшы фундатараѓ у сваёй перспектыѓнасцi на платны эфiрны час( а сёе-тое i сам зарабiѓ займаючыся бiзнэсам!). I галоѓнае падчас выбараѓ праявiѓ цудоѓны дарунак прамовы, правёѓшы феерычную перадвыбарную кампанiю! На сайце ЛДПР можна знайсцi старыя запiсы перадвыбарнай кампанii 1993 года: гэта сапраѓды моцныя выступленнi, у параѓнаннi з якiмi Гiтлер толькi нiкчэмны цень аратара. Дэмакраты грызлiся адзiн з адным i заѓважылi рост папулярнасцi ЛДПР з вялiкiм спазненнем! Трэба сказаць, што i сацыёлагi паказвалi не рэальную карцiну, а тую, што хацела бачыць уладу! Гайдар назваѓ Жырыноѓскага Гiтлерам, i запатрабаваѓ ад Ельцына зняць ЛДПР з рэгiстрацыi. Але аналiтыкi ѓ атачэннi прэзiдэнта паведамiлi, што рэйтынг Ельцына падае, i падтрымка канстытуцыi знiжаецца. У гэтых умовах дысквалiфiкацыя магла стварыць уладам праблемы. Акрамя таго ѓ 1993 тэхналогii масавых фальсiфiкацый "выбараѓ", яшчэ не былi адпрацаваныя, калi не лiчыць прымiтыѓнай падкiдкi бюлетэняѓ у скрынi, так што волевыяѓленне народа было адносна сумленным! Жырыноѓскi ѓ сваю чаргу паабяцаѓ вызвалiць Руцкага i iншых апазiцыянераѓ!
  Алег Рыбачэнка тут адцягнуѓся i зноѓ стрэлiѓ з неразменнага снарада.
  Пакуль дзяѓчынка Маргарыта наводзiла прыладу з дапамогай босых ножак, хлопчык думаѓ i прыкiдваѓ.
  Вынiк выбараѓ быѓ сенсацыйным, прычым лiдэра ЛДПР галасавалi як ворагi рэжыму, так i многiя прыхiльнiкi Ельцына! Партыя набрала амаль 24 працэнты iх 13 удзельнiкаѓ, заняѓшы першае месца. Аднак з-за змешанай выбарчай сiстэмы ѓ Жырыноѓскага аказалася ѓсяго 60 мандатаѓ, або 15 працэнтаѓ ад колькасцi Дзярждумы, нiжняй палаты парламента! Акрамя таго паѓнамоцтвы Дзярждумы былi моцна абмежаваныя новай канстытуцыяй, так што рэальна Жырыноѓскi не атрымаѓ значнай улады. Хутчэй за ѓсё яго фракцыю ѓ Дзярждуме можна было разглядаць толькi як плацдарм, для наступнага наступу на ѓладу! Ну, а самога Жырыноѓскага ѓсё больш актыѓна параѓноѓвалi з Гiтлерам! Дарэчы ѓ 1930 годзе Гiтлер набраѓ 18 працэнтаѓ галасоѓ, заняѓшы другое месца на выбарах, але атрымаѓшы пры гэтым куды больш рэальных рычагоѓ цiску на ѓладу. Па-першае, у рэйхстагу была толькi адна палата, а па-другое, выбары, iшлi толькi па прапарцыйнай сiстэме, i ѓ трэцiх улада парламента была непараѓнальна мацней, чым у Расii! Жырыноѓскi ж апынуѓся, куды ѓ горшай сiтуацыi: бачнасць перамогi спараджала празмерна завышаныя чаканнi выбаршчыкаѓ, а рэальнай улады i магчымасцi, штосьцi змянiць з гугулькiн нос!
  Тут вядома i пачынаюцца цуды: Жырыноѓскi, якi да гэтага дзейнiчаѓ як ашчадны палiтык, раптам стаѓ iмпульсiѓным i вельмi нелагiчным. У прыватнасцi яго вiнавацiлi ѓ Гiтлерызме, так ён узмацнiѓ антызаходнюю рыторыку, спараджаючы асцярогi, што ѓ выпадку прыходу да ѓлады развяжа трэцюю сусветную вайну! А асобныя выказваннi i зусiм былi вар'ятамi, у тым лiку прымяненне атамнай бомбы супраць Казахстана i iншых краiн. У прыватнасцi Жырыноѓскi нават заяѓляѓ, што скiне атамную бомбу на Тбiлiсi! Адначасова былi сякiя-такiя дасягненнi: удалося правесцi амнiстыю, выканаѓшы перадвыбарныя абяцаннi.... Але ѓ цэлым Уладзiмiр Вольфавiч не набiраѓ ачкоѓ, увесь час залазячы ѓ скандалы... Так! Вядома яго правакавалi, многiя скандальныя сiтуацыi стварала ЦРУ i супернiкi ЛДПР у першую чаргу з лiку дэмакратаѓ-заходнiкаѓ унутры Расii, але ѓсё ж ашчадны i прагматычны палiтык не павiнен быѓ на гэта паддавацца, цi прынамсi звесцi магчымасць правакацыi да мiнiмуму! Вось, напрыклад Зюганаѓ, нягледзячы на тое, што ѓжо гадоѓ семнаццаць носiць лаѓры галоѓнага палiтычнага апанента Крамля, неяк прымудраѓся пазбягаць скандалаѓ, нi разу па буйным не падставiѓся i рэпутацыi прадажнага палiтыка не мае! Праѓда i ѓ камунiстаѓ быѓ адзiн момант з падставай Хадаркоѓскага, нiбы галоѓнага фiнансiста КПРФ, але i ѓ гэтым выпадку Зюганаѓ нiякiх выказванняѓ, якiя дыскрэдытуюць сябе, не пакiнуѓ. Вельмi асцярожны палiтык Генадзь Андрэевiч, часам нават надта асцярожны! У прыватнасцi ѓ траѓнi 1999 года, калi Ельцын прапанаваѓ кандыдатуру Сцяпашына, камунiстам трэба было яе заблакаваць, i альбо выбiць саступкi, альбо справакаваць роспуск Дзярждумы i датэрмiновыя парламенцкiя выбары. Але Зюганаѓ палiчыѓ за лепшае не рызыкаваць, хоць будзь Дзярждума распушчана тады, камунiсты б захавалi i нават пашырылi над ёю кантроль. Ды Пуцiна ѓ жнiѓнi 1999 г. камунiсты зацвердзiлi без барацьбы, хоць той факт, што Ельцын абвясцiѓ яго пераемнiкам, як раз патрабаваѓ ад апазiцыi выступiць адзiным фронтам, супраць дадзенай кандыдатуры. Але Зюганаѓ вырашыѓ, што на выбары лепш iсцi, карыстаючыся тымi прывiлеямi, што дае статус дэпутата, а тое, што Пуцiн лiтаральна за тры месяцы можа ператварыцца ѓ нацыянальнага героя, не магло ѓ галаву нават самым смелым крамлёѓскiм аналiтыкам.
  Алег Рыбачэнка зноѓ пальнуѓ пры дапамозе босай хлапечай нагi па кiтайцах i працягнуѓ разважаннi.
  Пацан-генiй шчыра лiчыѓ, што Жырыноѓскi быѓ не на вышынi;
  Карацей снежань 1993 г. стаѓ пiкавым для палiтычнай кар'еры лiдэра ЛДПР, далей пачаѓся спад, праѓда, спачатку не абвальны з рознымi ваганнямi. Ельцын таксама хутка губляѓ папулярнасць: пераадолець крызiс у эканомiцы не ѓдалося, нават наадварот станавiлася ѓсё горш i горш. Тут Жырыноѓскi дапусцiѓ яшчэ адзiн пралiк, падпiсаѓ дамову аб мiры i згодзе. Яму ж i так ставiлi ѓ вiну падтрымку канстытуцыi, якi легалiзаваѓ вялiзную прэзiдэнцкую ѓладу( а з iншага боку, што было калi б не прынялi канстытуцыю? Вельмi верагоднай, была грамадзянская вайна!), а тут яшчэ дамову аб мiры згодзе падпiсваць. Праѓда, восенню Жырыноѓскi выйшаѓ з яго. Але ѓвогуле канкрэтна апiсваць, якiя памылкi дапусцiѓ лiдэр ЛДПР i чаму ён не сталь прэзiдэнтам, можна вельмi доѓга. Галоѓная яго памылка - стратэгiчна няправiльны пiяр! Пасля выбараѓ 1993 года, трэба было фармаваць сабе iмiдж галоѓнага ворага дзеючай улады i асабiста Ельцына! Гэта значыць стаць Антыельцыным, з максiмальна папулiсцкай рыторыкай, з крытыкай у першую чаргу ѓнутраных ворагаѓ, карупцыi, крадзяжу i гэтак далей! I галоѓны лозунг - Банду Ельцына пад суд! I пры гэтым не грэбуючы левымi лозунгамi, сацыяльнай дэмагогiяй, абяцаннем справядлiвасцi! У прыватнасцi ѓ Беларусi Лукашэнка, набраѓ у другiм туры прэзiдэнцкiх выбараѓ больш за 80 працэнтаѓ, што для палiтыка ад апазiцыi дасягненне проста супер! А бо не скажаш, што Лукашэнка ѓ аратарскiм мастацтве мацней Жырыноѓскага, хутчэй нават наадварот, Уладзiмiр Вольфавiч куды больш адукаваны i iнтэлектуальна развiты! Але Жырыноѓскага падвёѓ характар, занадта ѓжо агрэсiѓны i запальчывы, а з iншай вера ѓ тое, што асяроддзе Ельцына, ды i сам Ельцын зробяць на яго стаѓку, абраѓшы пераемнiкам. Хто ведае гiсторыю: мусiць, успомняць адносiны Гiтлера i Гiндэбрунер, спачатку насцярожаныя, а затым партнёрскiя! Але ѓ тым i справа Гiндэбруг, быѓ героем першай сусветнай вайны, патрыётам сваёй краiны, i ѓжо лядашчым старцам. А Ельцын разбуральнiк СССР i заѓзяты вораг iмперскай iдэалогii, быѓ для Жырыноѓскага стратэгiчным супернiкам. Ды i асяроддзе Ельцына баялася, што тады яшчэ малады i агрэсiѓны Жырыноѓскi пачне наводзiць парадак i тады паляцяць галовы! Так, што Ельцынскага атачэння не было нiякага жадання штурхаць Вольфавiча ѓ прэзiдэнты цi прэм'еры, i яго рэальны шанец на ѓладу быѓ, толькi праз труп Ельцына. Гэта значыць, Жырыноѓскi павiнен быѓ хаця б знешне iмiтаваць самы высокi з магчымых, узровень апазiцыйнасцi да рэжыму! Каб народ думаѓ, што няма большага ворага ѓлады, чым Жырыноѓскi, i каб узнiкла асацыяцыя: Жырыноѓскi цi Ельцын, Жырыноѓскi супраць Ельцына! Аднак Уладзiмiр Вольфавiч цi не меѓ у сваiм асяроддзi моцнага аналiтыка i пiярмшчыка цi не хацеѓ нiкога слухаць. А можа нават i баяѓся Ельцына, хаця трэба сказаць, што Ельцын усё ж не зусiм тыран, калi змiрыѓся з амнiстыяй i выхадам на волю сваiх ворагаѓ: Руцкага i Макашова. Ды i на роспуск парламента Ельцын пайшоѓ, бо народ яму нiбыта даѓ на гэта дабро на рэферэндуме 25 красавiка 1993 года. Акрамя таго расстрэл парламента, i самога Ельцына так напалохаѓ, што ён страцiѓ рашучасць. Так, што Жырыноѓскi суцэль мог стаць яго галоѓным апанентам, тым больш, што Зюганаѓ колькi нi калоѓ Ельцына, але пакараннi так i атрымаѓ!
  Хлопчык зноѓ выпусцiѓ пасля дзяѓчат важкi снарад пры дапамозе босай ножкi i працягнуѓ думкi.
  Другой памылкай Жырыноѓскага была пазыцыя, занятая iм наконт вайны ѓ Чачэнii. Нiбыта нацыяналiст, ён павiнен быѓ падтрымаць навядзенне канстытуцыйнага парадку, але вось у якой форме! Вайна з самага пачатку пайшла няѓдала, расiйскiя войскi неслi вялiзныя страты, у першую чаргу з-за злачыннай бяздарнасцi ельцынскага камандавання. Прычым генералы, якiя маюць досвед вайны ѓ Аѓганiстане, напрыклад мiнiстр абароны Грачоѓ камандавалi горш першаклашак. Нават журналiсты вучылi, генералаѓ як трэба ваяваць! Вось гэта быѓ парадокс!
  У гэтых умовах трэба было заняць пазiцыю: у вялiзных стратах расiйскай армii вiнаваты Ельцын i яго банда! Крытыку правячага рэжыму трэба было ѓзмацнiць, але пры гэтым, не кранаючы войска. Хоць Грачова абараняць, таксама не трэба было! Аптымальна выйгрышную пазiцыю заняѓ якраз Зюганаѓ! Крытыкуючы Ельцыне, не смеццячыся з войскам, не падтрымлiваючы сепаратыстаѓ. Наогул Зюганаѓ абраѓ правiльную лiнiю паводзiн: максiмальнае выдаленне ад палiтыкi Ельцына, канфрантацыя. Зрэшты, камунiсты ѓ думе першага склiкання не заѓсёды былi паслядоѓнымi ѓ сваёй апазiцыйнасцi. У прыватнасцi прапанову Жырыноѓскага аб вотуме недаверу ѓраду Чарнамырдзiна не падтрымалi. I ѓвогуле за вотум недаверу камунiсты ѓпершыню прагаласавалi толькi ѓ кастрычнiку 1994, пасля "Чорнага аѓторка", калi пасiѓнае ѓхваленне эканамiчнай палiтыкi Чарнамырдзiна магло iм дорага каштаваць. У Дзярждуме другога склiкання, дзе камунiстаѓ на чале з Зюганавым была ѓжо большасць, вотум недаверу, так нi разу (!) не быѓ пастаѓлены на галасаванне! I парламент зацвердзiѓ усе пяць кандыдатур на пасаду прэм'ера, але гэта ѓжо iншая гiсторыя! Асоба Зюганава заслугоѓвае асобнасць артыкула, а таксама, чаму ён усё ж такi прайграѓ Ельцыну ѓ 1996 годзе.
  Сам Жырыноѓскi, здаецца, хацеѓ кампрамiсу з Ельцынскiм асяроддзем, разлiчваючы пераканаць алiгархаѓ у сваёй лаяльнасцi, каб яны паставiлi менавiта яго, як адзiнага хто здольны спынiць камунiстаѓ на трон. Але праблема ѓ тым, што асяроддзе Ельцына, на той момант не хацела змены, i не давярала Вольфавiчу, якi, дарэчы, паспеѓ пагоршыць сабе стаѓленне на Захадзе. Многiя алiгархi блiзкiя да прэзiдэнта мелi бiзнес на Захадзе i паспелi нарабiць там вялiзныя даѓгi. Ды i кошты на нафту былi каля 10 даляраѓ за барэль, так быѓ танны газ, i элiта ладна падсела на крэдыты краiн НАТА. А на Захадзе ясна давалi зразумець, што Жырыноѓскi для iх непрымальны.
  У гэтых умовах стаѓка на саюз з ельцынскай верхавiнай, толькi псавала iмiдж лiдэру ЛДПР, i замiнала блоку з камунiстамi i нацыяналiстамi. Трэба сказаць таксама вялiкiя страты расiйскага войска, негатоѓнасць перамагаць, увогуле, нешматлiкага i не асаблiва добра ѓзброенага ворага знiзiлi папулярнасць ваяѓнiчых лозунгаѓ i жаданне дамагацца шчасця шляхам вайны. Народ убачыѓ, што мыць ногi ѓ Iндыйскiм Акiяне i пакараць Блiзкi ѓсход з яго запасамi нафты расiйскае войска не гатова. Ды тэарэтычна захоп Блiзкага Усходу, мог даць вялiзныя грошы за кошт нафтадаляраѓ i непазбежнага скачка коштаѓ на энерганосьбiты, але калi нават Чачню перамагчы не могуць... Сталi, расцi пацыфiсцкiя настроi, а "Жырык" панёс сур'ёзныя электаральныя страты!
  Хлопчык-вундэркiнд зноѓ трапна стрэлiѓ. Снарад са 130-мiлiметровай гарматы размятаѓ кiтайцаѓ.
  Маргарыта ѓхвальна сказала:
  - Гэта ты спрытна!
  I стала пры дапамозе босых пальчыкаѓ ног рабiць стрэлы сама.
  А Алег Рыбачэнка працягнуѓ развагi.
  Зрэшты, трэба сказаць, што i Зюганаѓ вельмi асцярожнiчаѓ. Напрыклад, калi Барыс Фёдараѓ прапанаваѓ прагаласаваць за рэйтынг недаверу ѓраду, КПРФ гэта не падтрымала. Наогул Зюганаѓ i яго асяроддзе вельмi беражлiва ставiлiся да Чарнамырдзiна, хоць апошнi працягваѓ палiтыку ѓ iнтарэсах алiгархаѓ i дэманстраваѓ адданасць Ельцыну. Але вось што цiкава Зюганаѓ здолеѓ-такi стаць апазiцыянер нумар адзiн i антыельцыным. Прычым яму ѓ гэтым дапамагала i прапрэзiдэнцкая прапаганда, напэѓна наѓмысна, бо камунiст Зюганаѓ у другiм туры лепшы за некамунiстычнага кандыдата.
  Партыя ЛДПР узiмку i ѓвесну 1995 гады перажывала сур'ёзны крызiс, з яе сышло некалькi дэпутатаѓ, у тым лiку i яркi, харызматычны Марычаѓ.
  Але вайна ѓ Чачэнii паступова выйгравалася, баевiкi таксама панесьлi вялiзныя страты i былi абяскроѓленыя i дэмаралiзаваныя, расейскае войска наступала. У чэрвенi Шамiль Басаеѓ ажыццявiѓ захоп радзiльнага дома ѓ Будзёнаѓску. У прынцыпе падобны крок баевiкоѓ у ваенных адносiнах нiчога не даваѓ, а ѓ прапагандысцкiм быѓ нават на карысць партыi вайны... Але Ельцын зламаѓся, мабыць падзеi 3-4 кастрычнiка i праклёны мiльёнаѓ расейцаѓ яго падкасiлi i ён загадаѓ Чарнамырдзiну спынiць вайну i пачаць перамовы...
  Расейскае войска ѓ аднабаковым парадку спынiла баявыя дзеяннi. А Дзярждума нарэшце сабрала дастатковую колькасць галасоѓ, каб вынесцi вотум недаверу ѓраду, патрабуючы адправiць у адстаѓку шэраг сiлавiкоѓ. Ельцын саступiѓ, захаваѓшы толькi Грачова, але здаѓ Ягорава, Ерына, Сцяпашына. Тут Жырыноѓскi спачатку заняѓ правiльную пазiцыю: перамiр'е асудзiѓ, за вотум недаверу прагаласаваѓ. А калi Чарнамырдзiн блефаваѓ пагражаючы паставiць пытанне аб даверы кабiнету на галасаванне Дзярждуме (тут ёсць адзiн нюанс, калi за давер ураду прагаласуе менш за 226 галасоѓ з 450, то прэзiдэнт абавязаны на працягу тыдня, або разагнаць урад, або распусцiць Дзярждуму), Жырыноѓскi праявiѓ цвёрдасць i гатоѓнасць iсцi на датэрмiновыя парламенцкiя выбары. Плюсы датэрмiновы выбараѓ iмiдж пакутнiкаѓ, адсутнасць поспехаѓ - валiць на Ельцына i ѓрад, не даць часу на раскрутку крамлёѓскага праекта Кангрэса рускiх абшчын, i партыi ѓлады: Наш дом Расii. Ну i вядома iншых арганiзацый - мяльчэй!
  Чарнамырдзiн зразумеѓшы, што блеф не пройдзе, а новы парламент стане яшчэ больш апазiцыйным, вотум адклiкаѓ. Дзярждума паставiла яшчэ раз на галасаванне недавер, Жырыноѓскi выступiѓ вельмi агрэсiѓна, але галасоѓ не хапiла. Тут трэба сказаць збаялася "Яблоко", Яѓлiнскi не захацеѓ губляць перавагi парламенцкiх крэслаѓ. Акрамя таго, яго рэальны рэйтынг быѓ не высокi, была небяспека проста садзьмуць.
  Папулярнасць Жырыноѓскага адразу ж вырасла, але Вольфавiч зноѓ дапусцiѓ пралiк, адклiкаѓшы подпiсы сваёй партыi, пад працэдурай iмпiчменту. Значэння гэта не мела, галасоѓ у апазiцыi для стварэння камiсii па вылучэннi абвiнавачанняѓ, цэлых 300 не хапала, але рэйтынг гэта прыпсавала! Жырыноѓскi даѓ зноѓ нагоду абвiнавацiць сябе ѓ згоднiцкай палiтыцы, адштурхоѓваючы частку пратэстнага электарату, якi расце.
  Тым не менш, перамiр'е ѓ Чачнi, якое баевiкi нахабна парушалi, розныя тэракты, асаблiва супраць Раманава, ахвяры абстрэлаѓ прывялi да росту ваяѓнiчых настрояѓ у грамадстве i Жырыноѓскi стаѓ набiраць ачкi. Акрамя таго ѓ вераснi 1995 НАТА прынялося бамбаваць баснiйскi сербаѓ, узмацнiѓшы антызаходнiя настроi, што таксама падняло рэйтынг ЛДПР.
  Праѓда, Жырыноѓскi паддаѓся на правакацыю, збiѓшы ѓ парламенце жанчыну, дакладней пару разоѓ лёгенька рушыѓшы ёй у агульнай сметнiку. Потым ельцынская прэса гэта ѓсё раскруцiла, паказваючы Жырыноѓскага бандытам! Зрэшты, падобны пасаж мог камусьцi i спадабацца: асаблiва тым мужчынам, што пацярпелi ад жанчын, цi тым, хто з усiх кандыдатаѓ шукаѓ самага лютага дыктатара, разлiчваючы: што ѓжо навядзе парадак! Ва ѓсякiм разе "сталiнiсты" былi за "Жырыка".
  Алег Рыбачэнка працягваѓ весцi агонь. Хлопчык гэта рабiѓ разбiваючы войска Кiтая пад Маньчжурскай дынастыяй i працягваѓ думаць.
  У кастрычнiку 1995 года ЛДПР сабрала 100 подпiсаѓ, што паставiць у Дзярждуме на галасаванне вотум недаверу ѓраду, але ѓ апошнi Жырыноѓскi ад гэтага намераѓ адмовiѓ.
  Трэба сказаць, што гэта была ягоная памылка, прычым нiчога не апраѓданая. Па-першае, Жырыноѓскi, паставiѓшы вотум недаверу напярэдаднi выбараѓ, прыцягваѓ да сябе сiмпатыi пратэстнага электарату, якi на той момант складаѓ большасць. Па-другое, вотум быѓ накiраваны супраць галоѓнага канкурэнта Жырыноѓскага, Чарнамырдзiна i зусiм не перашкаджаѓ закулiсным спробам пераканаць Ельцына i яго асяроддзе зрабiць "Жырыка", сваiм пераемнiкам.
  Акрамя таго Жырыноѓскi павiнен быѓ разумець; што чым вышэй вынiк ён пакажа на выбарах у Думу, тым большая верагоднасць, што "сям'я" зробiць на яго стаѓку!
  Для таго моманту, самая лепшая перадвыбарчая тактыка была - адыгрываць ролю апазiцыi нумар адзiн, што перасягнуць па ѓзроѓнi канфрантацыi камунiстаѓ.
  Жырыноѓскi, увогуле, гэта разумеѓ, але стараѓся сядзець на двух крэслах i быѓ непаслядоѓны. Новыя выбары былi куды цяжэйшыя за старыя! Па-першае, на iх не было магчымасцяѓ у адрозненнi ад 1993 года праявiць свой прамоѓнiцкi талент ва ѓсёй паѓнаце, занадта мала давалi эфiрнага часу партыям, колькасць якiх вырасла да з 13, да 44(!). Па- другое, супраць Жырыноѓскага гуляла фактар не якiя збылi надзей i чаканняѓ. Бо ён быццам бы быѓ першым, а жыццё людзей лепш не зрабiѓ... Хаця разумнаму чалавеку было зразумела, што рэальнай улады ѓ "Жырыка" не было, i тыя ж камунiсты кантралявалi куды больш галасоѓ, чым ЛДПР: 102 супраць 60, але... Цi шмат разумных было тады, асаблiва ѓ дзевяностыя.
  Трэцяя прычына, абабiлi вылiтай бруду на лiдэра ЛДПР, iмiдж ката i хулiгана, асцярогi, што ён пачне трэцюю сусветную вайну.
  Чацвёрты чыннiк, таксама адна з галоѓных з'яѓлення вялiкай колькасцi канкурэнтаѓ. Самыя вядомыя: Кангрэс Рускiх Абшчын на чале са Скокавым (былым сакратаром рады бяспекi пры Ельцыне), i Аляксандр Лебедзем, таксама чалавекам Ельцына, чыю ролю ѓ Прыднястроѓi моцна раздзьмулi СМI. Гэта блок актыѓна пiярыi, але, здаецца, хапiлi, праз край. Людзi ж не такiя благiя, як думае ѓлада i большая частка з iх зразумела, што КРА - гэта зусiм не апазiцыя, а крамлёѓскi праект, накiраваны ѓ першую чаргу супраць ЛДПР i КПРФ. Але ѓсё ж больш за чатыры працэнты гэтая арганiзацыя адцягнула!
  I iншых канкурэнтаѓ было вышэй за дах, Дзяржава-Руцкi, куды збег Марычаѓ, Блок за СССР - Цюлькiн-Ампiлаѓ, Нацыянал-рэспублiканская партыя Лысенка, i вялiкае мноства ѓсiх вiдаѓ. Трэба сказаць, што i камунiсты распылiлi свой электарат: Блок СССР набраѓ больш за чатыры з паловай працэнты галасоѓ, але ѓ парламент не прайшоѓ, а для КПРФ галасы былi страчаныя, аграрная партыя таксама не ѓзяла пяцiпрацэнтны бар'ер, як i iншыя левыя арганiзацыi. У прыватнасцi незразумела на што разлiчваѓ былы прэм'ер Рыжкоѓ i на выбары з блокам: Саюз працы цi блок Гаварухiна! Зрэшты, выбары 1995 года паказалi самы слабы вынiк партыi ѓлады за ѓсю гiсторыю Расii, i самы вялiкi працэнт пратэстнага галасавання.
  Хлопчык зноѓ стрэлiѓ, нацiснуѓшы босымi пальцамi ножак на кнопку джойсцiка i, працягнуѓ думкi;
  Жырыноѓскi падчас перадвыбарнай кампанii, у цэлым лаяѓ уладу, але рабiѓ гэта не дастаткова агрэсiѓна. Акрамя таго яго фракцыя падтрымала бюджэт на наступны год, даѓшы чарговую нагоду, для абвiнавачванняѓ у пракрамлёѓскай арыентацыi. Улiчваючы пануючыя на гэтых выбарах пратэстныя настроi практычна ѓсяго электарату, якраз iсцi на кампрамiс з гэтай уладай не трэба было! Акрамя таго Дзярждума нечакана лёгка зацвердзiла Дубiнiна на пасадзе кiраѓнiка ЦБ, хоць апошнi i быѓ чалавекам з ельцынскага круга, прыхiльнiк рынкавых рэформаѓ у радыкальным гайдараѓскiм варыянце. Дарэчы Зюганаѓ таксама падтрымаѓ гэтую кандыдатуру, хаця Дубiнiн i быѓ датычны да Чорнага аѓторка, паказаѓшы, што i ён не прынцыповы апазiцыянер!
  Падчас выбараѓ Жырыноѓскi не захацеѓ ствараць якiя-небудзь перадвыбарчыя блокi, хоць некалькi драбнейшых нацыяналiстычных партый выяѓлялi падобнае жаданне. Акрамя таго Венгероѓскi раiѓ змянiць назву партыi, на больш прыдатную па палiтычнай сутнасцi i мiлагучную - напрыклад Вялiкая Расiя! Жырыноѓскi ѓ гэтым пытаннi праявiѓ упартасць, хоць слова лiберальны дэмакрат да гэтага часу ѓжо стала лаянкавым!
  Акрамя таго ѓ партыйны спiс ЛДПР не былi ѓключаны вядомыя спевакi цi артысты, хаця жадаючых хапала. У прыватнасцi Ала Пугачова, якая вельмi любiла прыцягваць да сябе ѓвагу прэсы, магла пагадзiцца на другое месца ѓ партыйным спiсе ЛДПР. Ёй гэта нiчым не перашкаджала, але магло стварыць лiшнюю iнфармацыйную нагоду, для згадкi пра сябе. Плюс магчымасць прапаноѓваць на абмеркаванне Дзярждумы тыя цi iншыя праекты i законы. Нават кампазiтара Антонава ѓключылi толькi ѓ рэгiянальны спiс, а затым i зусiм пасварылiся. Наогул у Жырыноѓскага: ёсць вельмi дрэнная рыса ѓ характары: нежаданне цярпець у сваiм асяроддзi моцных асоб, тых, хто адстойвае свой пункт гледжання. Напрыклад, менавiта з гэтай прычыны i сышоѓ з партыi вядомы гiпнатызёр Анатоль Кашпiроѓскi; якi абвiнавацiѓ Уладзiмiра Вольфавiча ѓ аѓтарытарных метадах кiравання i iмкненнi атачыць сябе падхалiмамi. Трэба сказаць, дарэчы, што нават Гiтлер iшоѓ на кампрамiсы з патрэбнымi яму людзьмi i трываѓ iх у сваiм асяроддзi, датуль пакуль яму яны складае бескарыснымi цi небяспечнымi. Успомнiм Рэма, Штрасэра, Гебельса, якiя, адрознiвалiся левiзнай i апазiцыйнасцю ѓладам. Але ж менавiта дзякуючы такiм асобам Гiтлер i здолеѓ адцягнуць максiму галасоѓ ад камунiстаѓ i сацыял-дэмакратаѓ. Трэба таксама сказаць Жырыноѓскi занадта часта казаѓ: не падумаѓшы, то хвалiѓ, то лаяѓ Сталiна. У цэлым правадыр ЛДПР сам у нейкай меры пераймаѓ Сталiну, ствараючы свой культ, дэманструючы прыхiльнасць аѓтарытарным метадам кiравання, але пры гэтым вiнавацiѓ камунiстаѓ у гвалце, хоць сам як раз i выступаѓ за гвалт, гвалт i яшчэ раз гвалт!
  Ва ѓмовах росту папулярнасцi левых iдэй Жырыноѓскаму трэба больш узважана ставiцца да камунiстычных iдэй, i памятаць, што значная частка электарату адчувае настальгiю па савецкiх часах. Акрамя таго не перашкодзiлi б i вонкавыя атрыбуты левiзны: напрыклад блакiтны колер для сцяга ЛДПР вельмi няѓдалы! Па-першае, ён выклiкае асацыяцыю з геямi, якiя таксама "блакiтныя", па-другое, блакiтны колер супакойвае, што дрэнна гармануюць з запальнымi прамовамi Жырыноѓскага! Аптымальным варыянтам, для яго партыi, быѓ бы пурпурна-чырвоны колер. Падбадзёрлiвы, якi клiча на подзвiгi, але ѓсё ж не такi як у камунiстаѓ! Акрамя таго пурпур гэта сiмвал царскасцi i мог прыцягваць да сябе галасы прыхiльнiкаѓ дзяржаѓнасцi, манархiчнага i некамунiстычнага толку!
  Хлопчык-генiй зноѓ нацiснуѓ на кнопкi джойсцiка i пiскнуѓ:
  - Мая перамога будзе слаѓнай!
  I працягнуѓ разумныя развагi.
  Не лепшай iдэяй былi таксама вiдэаролiкi, дзе Жырыноѓскi разыгрываѓ з сябе блазна, у прыватнасцi не вельмi добра спяваѓ! У дадзеным выпадку гэта быѓ не лепшы ход, бо народ быѓ тады ѓ 1995 годзе галодны i хацеѓ сур'ёзных перамен i сур'ёзнага лiдэра, i яму было не да жартаѓ! Трэба сказаць, што з Жырыноѓскага пракрамлёѓскiя СМI i так iмкнулiся зрабiць блазна i блазна, i не варта было ѓзмацняць гэтае ѓражанне, даваць новыя козыры сваiм ворагам!
  На выбарах 1995 года ЦВК спачатку адмовiла рэгiстрацыi "Дзяржаве" - Руцкага, а потым "Яблоку". Пасля чаго абедзве партыi аднавiлiся, праз Вярхоѓны суд. Наконт гэтага эпiзоду iснуе некалькi вэрсiяѓ: у прыватнасьцi быццам Крэмль i яго пiярмшчыкi хацелi дапамагчы Яѓлiнскаму на выбарах у Думу, як дэмакрату i заходнiку, а Руцкi быццам павiнен быѓ адцягнуць галасы камунiстаѓ на сябе....
  Версiя на першы погляд лагiчная, хацелi б "Яблык" i "Дзяржаву" рэальна зняць, то Вярхоѓны Суд, сфармiраваны па ѓказцы сям'i Ельцына, iх бы не аднавiѓ! Бо можна ѓзгадаць нядаѓнiя прыклады, калi "Яблык", "Iншую Расiю" i "Радзiму" не дапускалi да выбараѓ, без усялякiх законных падставаѓ. Напрыклад, зняцце блока "Радзiма" ѓ 2006 годзе з выбараѓ у Маскве, было абсалютна незаконным з юрыдычнага пункту гледжання! Так у тым вiдэаролiку, якi i стаѓ падставай да дысквалiфiкацыi: не было прамых заклiкаѓ да гвалту, пагромам, расавых чыстак i нават дэпартацыi "каѓказцаѓ". Тамака проста гаварылася аб ачыстцы Масквы ад смецця... Ды быѓ намёк на неабходнасць навесцi парадак i эмiгрантамi. Але... Гэта па-першае, не супярэчыць закону, а па-другое, у любым самым бяскрыѓдным ролiку, можна знайсцi намёк на што заѓгодна. Можна, напрыклад нават мультфiльм "Ну пачакай!" забаранiць як прапаганду педафiлii. А што заяц накшталт дзiця, ездзiць з дзiцячым бiлетам, а воѓк з iм падлашчваецца, лашчыцца... У дадзеным выпадку суддзя не меѓ юрыдычнае права здымаць блок "Радзiма" з рэгiстрацыi! Судовы працэс над Хадаркоѓскiм асобная тэма, пра яе казаць у дадзеным артыкуле не будзем. Але быццам усiм зразумела, без санкцыi Крамля такога б не было...
  Так, накшталт i не зусiм так! У прыватнасцi Руцкой тады лiчыѓся заѓзятым ворагам Ельцына - яшчэ б справа дайшла да прамога ѓзброенага супрацьстаяннi! Рэйтынг "Дзяржавы" быѓ дастаткова вялiкi i яе шанцы на праходжанне пяцiпрацэнтнага бар'ера высокiя! Ну, навошта Крамлю надзiмаць шанцы свайго ворага? Ды "Яблоко" хоць i дэмакратычная партыя, але дастаткова апазiцыйная: бюджэты не падтрымала нi разу, як у гэтай думе, так i наступнай, Яѓлiнскi заявiѓ, што будзе змагацца за крэсла прэзiдэнта Расii. Так, што асаблiвай рацыi ѓзмацняць "Яблык": асаблiва ѓ кантэксце будучых прэзiдэнцкiх выбараѓ вельмi невыгодна! Яѓлiнскi адцягваѓ галасы ѓ Ельцына ѓ першым туры, ды i глядзеѓся малады i спартовы лiдэр "Яблока" куды прывабней, якi дыскрэдытаваѓ сябе, спарахнелага Ельцына.
  Так, што першая версiя не зусiм пераканаѓчая, ды i расейскiя суды тады яшчэ не была так моцна залежныя ад прэзiдэнта Расii. У прыватнасцi быѓ апраѓданы член ГКЧП генерал армii Варэнiкаѓ, можна прывесцi i iншыя прыклады, калi суд далёка не заѓсёды станавiѓся на бок улады.
  Хутчэй за ѓсё, адыграла ролю, негатыѓная рэакцыя Захаду на дысквалiфiкацыю Яѓлiнскага, а ельцынскi рэжым меѓ патрэбу напярэдаднi выбараѓ у крэдытах, каб стварыць бачнасць дабрабыту ѓ краiне. Ну, а Руцкага знялi з той самай нагоды, так што аднавiлi за кампанii. Зрэшты, "Дзяржаве" гэта не дапамагло ѓзяць пяцiпрацэнтны бар'ер. Вынiк Руцкага 2,7 працэнта, можна лiчыць павальным, асаблiва з улiкам таго наколькi ён быѓ вядомы. Зрэшты, прайграѓ i крамлёѓскi праект КРА. Жырыноѓскi выкарыстоѓваѓ думскую трыбуне недастаткова эфектыѓна, але трэба сказаць, што яму на карысць згуляла тое, што ѓся пракрамлёѓская прапаганда працавала супраць яго. Яна як бы стварыла iмiдж, што Жырыноѓскi вораг улады нумар адзiн, i будзь Уладзiмiр Вольфавiч больш паслядоѓным у сваёй апазiцыйнасцi, яго вынiк быѓ бы куды вышэйшы.
  Алег Рыбачэнка зноѓ вельмi спрытна накрыѓ аскепкава-фугасным снарадам кiтайскi полк. Пасля чаго яго думкi сталi яшчэ больш ладнымi.
  Зрэшты, кароткiя выступы лiдэра ЛДПР па тэлебачаннi з пагрозамi ѓ адрас уладаѓ, даволi ваяѓнiчыя заклiкi ѓ цэлым былi правiльнымi, толькi, мабыць, трэба было больш актыѓна лаяць менавiта Ельцына i асабiста Ельцына.
  Карацей на выбарах у снежнi 1995 года першае месца было ѓ КПРФ з амаль 23 працэнтамi, другое ЛДПР 11,5 працэнта, трэцяе НДР 10,3 працэнта i чацвёртае "Яблоко" 6,7 працэнта.
  Астатнiя сорак партый пяцiпрацэнтны бар'ер не ѓзялi!
  Як ацанiць падобны вынiк Жырыноѓскага? У працэнтных адносiнах падзенне ѓ параѓнаннi з першымi выбарамi ѓ два разы. Але калi ѓлiчваць узрослую яѓку прыкладна на 12 працэнтаѓ, то Жырыноѓскi атрымаѓ прыкладна 62 працэнты ад вынiку 1993 года. Многа гэта цi мала?
  Калi ѓлiчваць усе неспрыяльныя акалiчнасцi, то гэты вынiк сярэднi памiж здавальняючым i проста добрым. Дрэнныя фактары:
  1. Незадаволенасць электарату дзейнасць ЛДПР у Дзярждуме. Народ чакаѓ большага ад кандыдата, якi заняѓ першае месца, а жыць лепш не стала. Праѓда вялiкая, частка людзей разумела, што рэальнай улады ѓ Жырыноѓскага не было, але ѓсё роѓна панавала расчараванне.
  2. Асцярога, што ваяѓнiчы правадыр ЛДПР пачне трэцюю сусветную вайну, з катастрафiчнымi наступствамi. Акрамя таго многiх палохала не стрыманасць Жырыноѓскага i асцярогi, што ён устанавiѓ таталiтарную дыктатуру i залье краiну крывёй. Яго iстэрычнасць многiх адпужвала.
  3. Не дастатковая апазiцыйнасць Правадыра ЛДПР. Асаблiва ѓпершыню месяцы вайны ѓ Чачэнii, прычым пракрамлёѓская прапаганда сама ставiла Жырыноѓскаму ѓ вiну гэта, моцна раздзiмаючы яго лаяльнасць да ѓладаѓ. Зрэшты, Уладзiмiр Вольфавiч i сам жадаѓ сяброѓствы з крамлём, губляючы iмiдж галоѓнага ворага цяперашняй улады.
  4. Не дастатковая эфектыѓнасць выкарыстання думскiх рычагоѓ для правядзення папулiсцкай, фiнансавай палiтыкi. Можна было ѓ прыватнасцi ставiць на галасаванне, адзiн папулiсцкi закон, за iншым, працуючы на публiку. Так прыватнасцi i рабiѓ Ельцын, на З'ездзе прапануючы тое, што не рэальна было выканаць i зарабляючы сабе акуляры. Ды i Ельцын падчас выбараѓ падвышаѓ усiм заробкi i пенсii, а потым або iх не плацiѓ, або iх з'ядала iнфляцыя. Аналагiчна паступаѓ i Лукашэнка, i iншыя, а вось Юлiя Цiмашэнка не адмовiлася ад жорсткай манетарысцкай палiтыкi i прайграла выбары, страцiѓшы заадно свабоду!
  5. Жырыноѓскi дапусцiѓ яшчэ адзiн пралiк, звязаны са сваёй знешнасцю. Ён залiшне разжырэѓ i стаѓ выглядаць з прычыны гэтага нашмат горш. Акрамя таго галодны народ не любiць пузатых i тоѓстых. Тут дарэчы Жырыноѓскi праявiѓ iншы свой недахоп, адсутнасць фанатызму ѓ палiтыцы, не дастатак сiлы волi, каб падтрымлiваць сваё цела ѓ форме i не абжырацца. Дарэчы Жырыноѓскiя яшчэ падчас выбараѓ 1991 года, быѓ стройным, нават худзейшым за норму, у сорак пяць. Гэта сведчыць аб тым, што ад прыроды "Жырык" не схiльны да паѓнаты, а значыць не так ужо i цяжка яму было падтрымлiваць сябе ѓ форме ѓ адрозненнi ад напрыклад Гайдара.
  Таксама гэта iстотны мiнус!
  7. У параѓнаннi з першымi выбарамi, колькасць эфiрнага часу, што мог выкарыстоѓваць Жырыноѓскi, рэзка скарацiлася. Бясплатны эфiрны час падзялiлi памiж сабой 44 партыi, а платны эфiрны час не мог быць больш бясплатным, ды i купiць яго можна было толькi ноччу. Так што Жырыноѓскi не мог у поѓнай меры выкарыстаць, свой выдатны аратарскi дарунак, як гэта 1993 году. Хаця, напрыклад грошай у яго стала больш, чым тады!
  6. Мабыць, можа нават самае iстотнае: рэзка вырасла палiтычная канкурэнцыя i на электаральным полi ЛДПР з'явiлася, цэлая куча партый i блокаѓ пераймальнiкаѓ. З iх у першую чаргу КРА, Дзяржава, НРП, i цэлая куча iншых партый. А ѓрад крытыкавалi ѓсё акрамя партыi ѓлады Наш дом Расii. У частотнасцi актыѓна пiярылi i шмат паказвалi па тэлебачаннi Барыса Фёдарава i яго блок "Наперад Расiя", з крытыкай Чарнамырдзiна i ѓрада. Праѓда, сам Барыс Фёдараѓ толькi iграѓ апазiцыю, разлiчваючы прыцягнуць на свой бок пратэстны электарат. Але большая частка народа яму не паверыла! Потым Барыс Фёдараѓ нават уступiѓ у НДР. Нацыянал-рэспублiканская партыя Лысенка, таксама была вельмi актыѓная, а яе лiдэр капiраваѓ эмацыйную марэну Жырыноѓскага, i зусiм не была пакрыѓджана ѓвага СМI. Акрамя таго i блок Вядзенкiна, таксама былога памочнiка лiдэра ЛДПР i крайняга нацыяналiста, быѓ актыѓны, а таксама блок Бабурына. Бабурын таксама вельмi актыѓная асоба, у свой час ледзь не стаѓ спiкерам замест Хасбулатава. Карацей кажучы, электарат Жырыноѓскага ладна растварылi падобныя двайнiкi i пераймальнiкi. Акрамя таго новыя плынi былi i ѓ левых, у тым лiку сталiнскага кшталту.
  У такiх умовах 11,5 адсоткаѓ з 44 гэта i сапраѓды прыстойны вынiк, хоць i нiжэйшы за магчымы пры больш разумнай выбарчай палiтыцы. Напрыклад, Зюганаѓ здолеѓ падняць свой паказчык з 13,5 працэнтаѓ да 22,9, хоць колькасць канкурэнтаѓ i ѓ яго вырасла. Адзiн блок "За СССР!" адабраѓ больш за 4,5 працэнта выбаршчыкаѓ! "Яблоко" панесла страты, але менш за адзiн працэнт, i з улiкам знiклых за бар'ерам партый павялiчыла сваю фракцыю. Разам аднамандатнiкамi ѓ iх стала 46 дэпутатаѓ. А вось "Выбар Расii" пасля расколаѓ знiк, як i ПРЭС Шахрая.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 16
  Кiтайскае войска было цалкам знiшчана на танку IС-7. I зноѓ у бiтве з Паднябеснай iмперыя ѓзнiкла паѓза. I Алег Рыбачэнка нядоѓга думаючы накiдаѓ прыгожае i цiкавае апавяданне;
  Стаялi цяжкiя днi позняй восенi. Нябёсы рыдалi, багата палiваючы зямлю свiнцовымi кроплямi. Свет быѓ шэры, залатое лiсце абсыпалася, галiны дрэѓ голым каркасам калыхалiся на ветры. Сярэбраны сняжок растаѓ, так i не паспеѓшы прамаляваць свае мудрагелiстыя ѓзоры на вокнах, пакрыць асляпляльны дываном свiдра-шэрую зямлю.
  Дзевяцi гадоваму хлопчыку Славе Iванову было сумна, здавалася ѓся светабудова ахутана калючым дротам. З панiклай галавой ён вяртаѓся з не каханай школы, дзе яго да таго ж пабiлi аднакласнiкi. На твары цьмяна праступаюць сiнякi, партфель парваны, не паляванне iсцi дадому, дзе цябе чакаюць дакучлiвыя пытаннi бацькоѓ. А яшчэ горш, што заѓтра зноѓ давядзецца iсцi ѓ школу, з галавой апускаючыся ѓ дантоѓскае Пекла, для малалетак. У гэты момант, калi хлопец з выглядам авечкi гнанай на бойню ѓваходзiѓ у пад'езд, насустрач яму як чорцiк з табакеркi выскачыѓ чалавечак. Ён нагадваѓ хлапчука, але адначасова не быѓ iм востры нос Бурацiна, тры забiяцкiя вочы - чырвоны, жоѓты, зялёны ѓвесь час падмiргвалi.
  -Прывiтанне! Вымавiѓ чалавечак з вачамi святлафора. I працягнуѓ свае, як здавалася навобмацак драѓляныя рукi.
  Слава не ѓпэѓнена пацiснуѓ iх, ён ужо быѓ у такiм узросце, калi дзецi разумеюць, што цудаѓ не бывае, i ладна ѓзрушаны глядзеѓ на падобны маскарад.
  "Напэѓна, у яго вочы кiбернетычныя" i ён пакрыѓ сябе спецыяльным боекасцюмам з кардона.
  -Ну, чаго такi хмурны! Дазволь прадставiцца я Крор з планеты Хром. Ты бачу канкрэтна, прыгнечаны, задушлiвай атмасферай планеты. Як цябе зваць.
  -Слава або Вячаслаѓ. Не ѓпэѓнена прамармытаѓ хлапчук.
  -Дык вось Слава. Мы - я i Вiнт праляталi мiма вашай планеты, першабытнiкi клiчуць яе Зямля, а мы завём яе Эрбана. Наш гiпертэлепатычны рухавiк заглух, страцiѓшы амаль усю энергiю. Гэта багата тым, што мы можам навечна затрымацца на тваёй планеце. Дапамажы нам. -Але я ѓсяго толькi дзiця i не разбiраюся ѓ касмiчных рухавiках.
  Хлопчык не ѓпэѓнена пацiснуѓ тонкiмi плячыма.
  -А табе i не трэба разбiрацца. Вось iдзе Вiнт ён табе ѓсё растлумачыць.
  Перад iмi паѓстаѓ суб'ект, моцна падобны на Самаробкiна з часопiса "Вясёлыя карцiнкi". У яго быѓ такi ж нiт замест носа, крыжыкам рот i толькi тры падобныя на святлафор вочы ѓ форме лятаючай талеркi надавалi яму незвычайны касмiчны выгляд. Пальцы на руках былi ѓ форме загнутых са мноствам суставаѓ гаечных ключоѓ. Хоць навобмацак яны былi як сталь, Вiнт пацiскаѓ руку вельмi мякка.
  -Наш чалавечы сябрук, далiкатны целам.
  У голасе Вiнта гучала шкадаванне.
  -А ён мне падабацца ад яго так, i вее сумам, ён такi тэмпераментны.
  Крор па-сяброѓску паляпаѓ па плячы. Вiнт працягнуѓ злёгку змененым тонам.
  -Маляня ты жадаеш палётаць у месцы з намi, убачыць iншыя мiры.
  Слава здрыгануѓся. Яму здалося, што ён спiць i бачыць сон. Каб пераканацца ѓ рэальнасцi лепшы спосаб ѓскубнуць сябе. Што ён i зрабiѓ. Было не шмат балюча, але Вiнт i Крор па-ранейшаму стаялi побач, невялiкiя прыкладна ѓ яго рост з шырокiмi крыху нахабнымi ѓсмешкамi.
  -Не, мы не з воску i растаем на сонца.
  Зарагатаѓ Вiнт.
  -А цяпер iрванём.
  Тройца выйшла з пад'езда, на двары была золь, чаравiкi хлюпалi па лужынах.
  -Надакучыѓ мне ваш прымiтыѓны спосаб перамяшчэння. Вымавiѓ Крор i дастаѓ з кiшэнi прыбор падобны на кубiк-рубiк.
  Рэзкi свiст разрэзаѓ цiшыню. Iм проста на сустрэчу пёрла пяцёрка аднакласнiкаѓ Славы. Гэта былi тыя самыя хвацкiя двоечнiкi, што пабiлi яго. Вось i зараз на iх мордах узнiклi садысцкiя ѓхмылкi.
  -Што Беласнежка (У Славы былi светлыя валасы), i вы два пераапранутыя прыдурка. Самая прыдатная кампанiя.
  Яны падышлi ѓшчыльную самы буйны з iх таѓстун па мянушцы "Баран", паспрабаваѓ урэзаць щелбан Крору. Той рэзка схапiѓ яго за пальцы з сцiснуѓ.
  -Гэй ты "Бурацiна". Баран лiтаральна захлынаѓся ад гневу. - А ну адпусцi, а то ѓ тыкаць, атрымаеш.
  Прыяцель барана паспрабаваѓ стукнуць у твар, але Крор зрушыѓся i рэзка ѓсадзiѓ нагой у жывот. Хулiганiсты хлапчук упаѓ, ловячы шырока расчыненым ротам паветра.
  -Рахунак адкрыты. "Бурацiна" выскалiѓ усмешку.
  Затым ён зрабiѓ рух пальцамi: Баран тузануѓся i ад болю страцiѓ прытомнасць.
  -Ад бляяѓ сваё, няхай скажа дзякуй, што мы яго не распылi на фатоны па галактыцы.
  Астатнiя трое хлапчукоѓ замерлi, утаропiѓшыся ѓ нерухомую кропку, а затым iрванулi ѓ розныя бакi.
  -Вось так рассыпалiся як кеглi. Хiба я табе не казаѓ Слава, што чалавечыя дзецi баязлiвыя.
  Хлопчык сумеѓся.
  -Я не ведаю.
  -Так ведай. А пакуль мы крыху прагуляемся.
  Вiнт павярнуѓ рычажок, i яны нiбы правалiлiся пад зямлю. Вакол надышла амаль касмiчная цемра.
  Слава тузануѓся i заехаѓ у шчыток, яго нiбы стукнула токам, настолькi моцным было ѓзрушэнне. Усё памяшканне здрыганулася i аказалася залiта чырвоным колерам, камiчныя тварыкi навапаказаных сяброѓ заскакалi ѓ барвовых танах.
  -Ты лопухнуѓся. Са смакам вымавiѓ Крор. Хоць гэтага рабiць не трэба, табе трэба было проста замерцi. А што зараз мы будзем рабiць?
  -А нiчога. Пабулькаѓ Вiнт. Ажыццявiм падзарадку, а там вiдаць будзе.
  Вiнт начапiѓ на галаву Славе шлем.
  -Давай наша квазарная батарэйка думай.
  -Пра што думаць.
  -Пра што нi будзь дрэнным i крыѓдным. Успамiнай, што цябе больш за ѓсё знервавала.
  I што вам гэта дапаможа? Вочы ѓ Славы акруглiлiся ад здзiѓлення.
  Крор адставiѓ нагу, яго "святлафор" засвяцiѓ з рызыкай.
  -Вядома, наш гiпертэлепатычны генератар сiлкуецца негатыѓнымi эмоцыямi. Ён пераѓтворыць iх у сiлу здольную зрушваць з арбiт зоркi. Бо ты менавiта гэтым i аказаѓся прывабны - у цябе вельмi шмат негатыѓных эмоцый.
  З усяго гэтага Слава зразумеѓ, што ѓ iм утоена не бачаная энергiя, i чамусьцi ѓсё самае дрэннае ѓ iм здольна на такое, што дробныя хлапечыя бойкi цьмянеюць як свечка ѓ сонечных промнях.
  -А я аказваецца моцны.
  Хлопчык сцiснуѓ кулакi.
  -У цябе магутнае бiяполе - адказаѓ Вiнт. Наш маленькi зоркалёт разгонiцца да суперкасмiчных хуткасцяѓ.
  У кабiне зоркалёта адразу стала светла. Слава ѓбачыѓ акуратныя як у зале гульнявых аѓтаматаѓ прыборы. Перахапiѓшы яго погляд, Крор уключыѓ галаграфiчны прыбор. У нiбы пражэктар успыхнула зорнае неба.
  -Вось гэта ваша галактыкi, бачыш малыш яна закручаная спiраллю.
  Хлопчык са здзiѓленнем узiраѓся ѓ дагэтуль невядомую нязведаную нiкiм з людзей прастору. Яму было радасна i злёгку страшна ѓглядацца ѓ гэты цуд iнагалактычнай тэхнiкi.
  -Вось гэтая чырвоная кропка i ёсць месца, дзе знаходзiцца ѓ дадзены момант на караблiк.
  -Я разумею, а ѓ дадзены момант на Зямлi.
  Спытаѓ Слава.
  -Не, мы на Месяцы. I калi хочаш, можаш палюбавацца месячным пейзажам.
  Вiнт уключыѓ кiберсканер, сцены карабля сталi празрыстымi i дзiѓны месяцовы пейзаж, асвятлiѓ усю паверхню кабiны.
  -Што чалавечак хочаш прабегчы па касмiчных кратэрах.
  Задорным тонам прапанаваѓ Вiнт.
  Слава сумеѓся.
  -Але ж там няма паветра.
  -Затое там ёсць пясок. Выбягай не бойся, пакуль на табе кiбершлем вакуум не страшны.
  Хлапчук адразу паверыѓ свайму дзiѓнаму сябру. Як толькi ён выскачыѓ на паверхню месяца, цела ахапiла неспасцiжная лёгкасць. Здавалася, што ён не скача ѓ беспаветранай прасторы, а плыве па вадзе. Адзiн рэзкi скачок уверх i ты плаѓна прызямляешся на зямлю. Слава адчуѓ, што ён недзе адчуваѓ падобнае пачуццё. Вось толькi дзе - на каруселi, арэлях? Не тое хутчэй гэта падобна на скачкi ѓ сне. Тое ж самае адчуванне павольнага падзення, ты нiбы лiсцiк, якi лунае ѓ паветры. А як высока ён можа скакаць? Проста розуму не зразумела.
  -Супермэн! Крычыць хлапчук i з усяго размаху адштурхваецца нагамi.
  -Калi патрапiш на астэроiд, будзь асцярожней можна i паляцець.
  -Тады давайце згуляем у даганялкi. Прапанаваѓ Слава.
  -А што гэта iдэя. Вiнт падмiргнуѓ вачыма-святлафорамi.
  -Тады давай, хто каго закране той i лоѓлю.
  Гульня пачалося i, хоць Вiнт i Крор былi значна хутчэй хлапчукi, ён вельмi майстэрска паддавалiся, з прычыны чаго гульня атрымалася вясёлай. А калi Крор прапанаваѓ Славе сёе-тое пераключыць на шлеме, той адчуѓ не дужую сiлу струменем улiваецца ѓ сьцёгны цела.
  -Вось гэта да! Я ѓпершыню адчуваю ѓ сабе поѓнае ператварэнне.
  Хлопчык адразу падскочыѓ на трыццаць метраѓ у вышыню, затым даволi рэзка спружынiѓ на паверхню, пакiнуѓшы глыбокiя сляды.
  -Гэй, паспрабуй мяне даганi.
  Аднак Вiнт крыху, не бянтэжачыся рэзкiм скачком, дагнаѓ хлапчука, злёгку стукнуѓшы яго пальцамi ѓ грудзi.
  -Дзiце ты яшчэ ѓ параѓнаннi з намi. Як ты не старайся мы цябе дагонiм.
  Пасля гэтага Славе перахацелася гуляць, ён склаѓ разам рукi, прыхiнуѓ галаву.
  -Аказваецца, вы мне паддавалiся - двудушныя хлуслiвыя хлопцы.
  -А з чаго мы хлуслiвыя, бо гэта гульня, а ѓ гульнi ваююць, i кожны мае права на ѓласную тактыку. А наша стратэгiя адна дапамагаць усiм слабым iстотам, якiя жывуць у сусвеце.
  -Я думаю, з нас хопiць Месяца. Працягнуѓ думку Вiнт. Мы можам усё, хочаш хлопчык убачыць iншыя светы i сусветы?
  -Вядома хачу! Твар "Славiка" зноѓ засвяцiѓся ад радасцi. Нават сiнякi здавалiся ѓпрыгожваннем паружавелай асобы.
  -Тады на карабель i ѓ шлях.
  Славiк сеѓ у крэсла старэйшага пiлота - залюбаваѓшыся грандыёзнай карцiнай нябеснага пейзажа. На зямлi не магчыма вось так адразу бачыць столькi яркiх зорак, густая зямная атмасфера перашкаджае назiраць за каласальнай велiччу зорнага неба.
  А тут у вакууме вiдаць усё да драбнюткага зорнага каменьчыка. Слава залюбаваѓся небам, яму было добра i прыемна, бо ён назiраѓ тое, што маглi бачыць толькi некалькi дзясяткаѓ, максiмум сотняѓ людзей.
  -Цяпер зоркалёт пяройдзе ѓ гiпердрайф i ты зможаш назiраць тое чаго раней не бачыѓ нi адзiн чалавек.
  Слава працягнуѓ пальцы да панэлi.
  Вiнт закацiѓ вочы. Затым ласкава, але цвёрда пляснуѓ па руках.
  -Не лезь да прыбораѓ. Ты можаш павярнуць не той кручок i паѓсвету правалiцца ѓ чорную дзiрку.
  Славiк расплюшчыѓ вочы.
  -Свiсцiце.
  -Не, мы прыляцелi з iншага сусвету непараѓнальна больш развiтым, чым гэты. I ѓ нас утоены каласальны запас энергii, у параѓнаннi з якiм мiльярды зорак гэта пыл. Вось глядзi, як мы набiраем хуткасць.
  Спачатку нябесныя свяцiлы згусцiлiся, здавалася, iх стала больш наперадзе, а спектр зрушыѓся ѓ сiнi бок. Ззаду наадварот зоркi сталi радзей i пацьмянелi, набыѓшы чырвонае адценне.
  -Працягваем павялiчваць хуткасць. Прасiпеѓ Крор.
  Зоркi iмклiва замiльгалi за бортам, iх спектр зрушыѓся, ператварыѓшыся ѓ суцэльнае фiялетавае зарыва. Слава азiрнуѓся назад. Там панавала абсалютная пустата. Зоркi па баках былi рэдкiя i цьмяныя. Гледзячы на ??здзiѓлена разявiѓ рот хлапчука, Вiнт не хоць растлумачыѓ.
  -Гэта звышсветлавыя хуткасцi. Фатоны зорак, што знаходзяцца ззаду нас, адстаюць ад карабля, а значыць, мы iх проста не бачым. Мала таго мы даганяе якiя паляцелi наперад фатоны, значыць, ты бачыш адначасова ѓсе зоркi i заднiя i перадпакоi i часткова якiя ляцяць узбоч. Вось яны згрудзiлiся перад табой на манiторы. Калi мы яшчэ не шмат дадамо хуткасць, то яны стануць для цябе, нябачнымi перайшоѓшы ва ѓльтрафiялетавую частку спектру. Глядзi.
  Вiнт крутануѓ абаранак, i фiялетавае свячэнне адразу пацьмянела, затым i зусiм знiкла.
  -Ну-ка ад шрубы. Цяпер ты нiчога не бачыш.
  Чорны космас зараз стаѓ хмурным i панурым. Крор хiтра падмiргнуѓ.
  -Цяпер мы яшчэ дадамо хуткасцi. Зоркалёт прайшоѓся iскрамi, а экран успыхнуѓ iзноѓ.
  -Гэта мы ѓключылi пераѓтваральнiк гама-выпраменьвання ѓ звычайнае святло. Цяпер ты зноѓ бачыш зорнае неба.
  Зоркi i сапраѓды ѓ вар'яцкiм рэжыме праплывалi за бортам. Яны ѓжо абмiнулi прылеглую да зямлi частку галактыкi i перамясцiлiся ѓ яе цэнтр. Тут яны злёгку прытармазiлi. Што б палюбавацца дзiѓным суквеццем. Вочы было балюча, наколькi густа мiгцелi незлiчоныя гронкi зор. Такога дзiѓнага суквеццi не бачыѓ яшчэ не адзiн чалавек на зямлi. Рубiны, алмазы, сапфiры, тапазы, смарагды, агаты i iншыя камянi здавалася, мiгацелi распыленыя ѓ космасе. Iх асляпляльнае святло здавалася, прасвечвала ѓсё вантробы наскрозь. Слава зажмурыѓся. Вiнт засмяяѓся, яго перакасiла ад напругi
  -Што чалавек нiколi не бачыѓ такога. Гэта цэнтр галактыкi. Глядзi не аслепнi.
  "Вясёлыя чалавечкi" засмяялiся бязгучным рогатам.
  -З якой хуткасцю мы ляцелi?
  Самай маленькай тысяча парсекаѓ за секунду. Адзiн парсэк гэта амаль тры светлавыя гады. Гэта значыць, за адну секунду мы праходзiм шлях, якi святло iдзе амаль тры тысячы зямных гадоѓ.
  Слава не пераставаѓ дзiвiцца - Вось гэта так, ну i хуткасць.
  Вiнт хiтра падмiргнуѓ.
  -Хуткасць яшчэ не вялiкая недастатковая каб пералятаць з сусвету ѓ сусвет, але мы можам шматкроць павялiчыць iмклiвасць. Жадаеш паганяцца па мiрах?
  -Я ѓжо казаѓ што хачу!
  -Тады трымайся мацней, новы разгон будзе страмчэй папярэдняга.
  Зоркi на iмгненне згаслi, а затым панеслiся ѓ шалёнай кавалькадзе. Рух мiнi-зоркалёта ѓсё паскараѓся i паскараѓся. За бортам праносiлiся цэлыя галактыкi. Святло размывалася i пералiвалася, а вар'ят бег зоркалёта ѓсё ѓзрастаѓ i ѓзрастаѓ.
  -Мы ѓжо нясемся з хуткасцю мiльён парсекаѓ у секунду. Гэта ѓсё яшчэ не вялiкi разгон. Для таго каб даляцець да краю вашага малюсенькага сусвету спатрэбяцца суткi. Але мы Вiнт прыцiснуѓ палец да вуснаѓ - можам яшчэ больш паскорыцца, калi ѓсячым гиперультраплазменные паскаральнiкi.
  Славу злёгку ѓцiснула ѓ крэсла, i ён быѓ вымушаны прыкрыць твар рукамi, каб не аслепнуць ад багацця зорных прамянёѓ. Нават пальцы прасвечвалi наскрозь.
  -Наша хуткасць дзесяць мiльёнаѓ парсэк у секунду. Працягваем разгон.
  Вогненнае зарыва стала гарачым, святло прапальвала вантробы навылёт. Бачачы гэта, Крор уключыѓ святлафiльтр.
  -Я ж казаѓ што зямляне слабыя. Трэба надаць яшчэ больш паскарэннi, i ѓзмацнiць сiлавое поле, зрабiѓшы яго непранiкальным для прамянёѓ.
  -Наша хуткасць сто мiльёнаѓ парсэк. Прапiшчаѓ Вiнт. - Хутка мы наблiзiмся да субтэлепатычнай хуткасцi.
  -А вось гэта цi наѓрад, хуткасць думкi бясконца i гiпертэлепатычны матор можа разганяцца да бясконцасцi. Да таго ж, ты не ведаеш, наколькi пажыѓныя адмоѓныя эмоцыi. Мы ѓжо прамчалiся падлогу сусвету, а яшчэ не зрасходавалi сотай долi працэнта.
  Адказаѓ Крор.
  -Ды гэты хлопчык сапраѓдны скарб. Дарэчы Славка, наша хуткасць дасягнула мiльярда парсекаѓ за секунду.
  Раптам гульня святла за бортам перапынiлася, стала цёмна, i толькi святло ѓсярэдзiне мiнiятурнага зоркалёта асвятляѓ чорны вакуум.
  -Дзе мы? Наiѓным голасам спытаѓ Слава.
  -А нiдзе ѓ мiжусяленскай прасторы. Кiберсканеры яшчэ не здохлi, але вакол амаль няма матэрыi, ёсць толькi вакуум гiперпрастору i мноства палёѓ.
  -Мы ѓ пустаце. Хлопчык адчуѓ страх.
  -Можна i так сказаць. Але ты не бойся хутка мы патрапiм у iншы, значна большы, чым твой свет сусвет. Там у нас будзе абшар для творчай дзейнасцi.
  -Сусветаѓ вельмi шмат i яна знаходзяцца не толькi ѓ трохмернай, але i шматмернай прасторы. Вымярэнняѓ мiльёны яны ѓвесь час змяняюцца, пераѓтвараюцца. Каб не агаломшыць цябе разнастайнасцю формаѓ, мы адправiмся ѓ звычайны трохмерны сусвет. Галоѓнае, яе адрозненне ад тваёй сферы складаецца ѓ тым, што ѓ ёй моцна развiта вядзьмарства i магiя. Гэта ѓсё падкопы тэлепатыi, магчымасць уплыву на матэрыяльнае асяроддзе пасродкам вербальнага ѓздзеяння. Ты патрапiш у казачнае суперкаралеѓства мiр фантазiй i мар.
  -А што буду рабiць там я! Бо вядзьмарства для мяне гэта таямнiца за сям'ю пячаткамi.
  -Гэта пакуль таямнiца, а патрапiѓшы ѓ iншы свет ты хутка навучышся чараѓнiцтву. Сам Гары Потэр табе не будзе падыходзiць нават у падноскi. Зрэшты, калi цябе не задавальняе дадзены сусвет, то мы знойдзем для цябе iншую. Можа табе падабаюцца гiперплазменныя тэхналогii - мы цябе яшчэ iм навучым, але пакуль нам траiм трэба выканаць адмысловае заданне i для гэтага нам патрэбен хлопчык накшталт цябе.
  -А навошта?
  -Таму што ты чалавек.
  -Наша хуткасць дасягнула дзесяцi мiльярдаѓ парсекаѓ у секунду. А гэта значыць хутка, над намi замiльгацяць зоркi. Вiнт выпусцiѓ з-за рота кавалак дыму.
  I сапраѓды, нiбы ѓ казцы перад iмi запалiлася цудоѓная светлавая гама. Хуткасць зоркалёта ѓпала, i яны правалiлiся ѓ казачны свет. Зоркi i гэтага сусвету былi асаблiвыя не круглыя, а квадратныя, трохкутныя, у форме конусаѓ i прызмаѓ. Кожная зорка была асобай i непаѓторнай, адрознiваючыся альбо формай, альбо няѓлоѓным адценнем святла.
  Слава так замёр з адкрытым ротам, тое, што ён бачыѓ, пераѓзыходзiла самыя смелыя здагадкi.
  Зоркi паволi праплывалi за бортам, яны здавалiся агнявымi астраѓкамi на чорным аксамiтным моры.
  Нарэшце перад iх поглядам паѓстала не малых памераѓ планета, дыяметрам прыкладна як дзесяць сонцаѓ у форме цылiндру. Прама ѓ цэнтры гэтага цылiндру размяшчаѓся велiчэзны замак гатычнага стылю. Яго тысяча кiламетровыя сцены былi лёгка адрозныя з арбiты.
  -Вось у гэтым замку жывуць кароль i каралева, якiм вельмi хочацца мець спадчыннiкi прастола. Але страшны заклён iмкнецца над iмi. Толькi нявiннае дзiця з iншага сусвету можа разбурыць дадзены заклён. Вымавiѓ Крор.
  А зараз мы павiнны, як кажуць у людзей прызямлiцца на паверхню планеты.
  Пасадка прайшла паспяхова, зрабiѓшы вiраж, яны праляцелi мiма гiганцкiх статуй магутных арланаѓ.
  -Усе Слава вылезь. Вiнт падаѓ руку i дапамог выскачыць з невялiкага карабля.
  -Пакланiся планеце.
  Слава адвесiѓ лёгкi паклон. Сiла была прыкладна як на зямлi, хоць велiчэзны палац шакiраваѓ. Затым перад iмi адчынiлiся кiламетровыя крыштальныя вароты. Тройка сяброѓ увайшла калiдор, багата абстаѓлены залатымi i каштоѓнымi статуямi. Тут былi i дэльфiны з чатырма хвастамi, iнагалактычныя салдаты з мегаплазменнай зброяй. Прыгожыя букеты, з жывых кветак вытачаныя з рубiнаѓ яны працягвалi калыхацца i цягнуць свае галоѓкi. Дзiѓныя рыбкi плавалi па зале, пералiваючыся блiскучай луской.
  -Дзiѓна як яны могуць плаваць у паветры? Спытаѓ хлапчук.
  -Антыгравiтацыя! Адказаѓ Крор. - Ты яшчэ i не такое ѓбачыш.
  Тут было мноства ѓсяго iншага ѓсякай разнастайнай усячыны, якая зачароѓвае погляд i дзiвiць уяѓленне дзевяцi гадовага хлапчука, але апiсанне падобнай пышнасцi зойме вельмi шмат часу.
  Iсцi па сто кiламетроваму калiдору было занадта доѓга, таму Вiнт нацiснуѓ на кнопку i яны тэлепартавалiся наѓпрост у тронную залу. Галоѓнае месца размяшчэння зорных каралёѓ уражвала ѓяѓленне. У сярэдзiне залы знаходзiѓся вялiкi як гара трон у форме спiралепадобнага акведука, па iм плавiлi невялiкiя, але ярка абстаѓленыя караблiкi. Час ад часу яны вывяргалiся феерверкам, яркiм каскадам iскраѓ, што запаѓнялi сабой навакольнае прастору панавальнага вакол паѓзмроку. Затым зайграла грандыёзная музыка, i ѓспыхнула зарыва вулкана. Вогненна-чырвоная лава разрэзала атмасферу, з асляпляльнага аблокi з'явiлася каралеѓская пара. Яны здавалiся маладымi i багата разам з тым густоѓна апранутыя. На грудзях караля красаваѓся ланцуг са смарагдамi разам з выявай блакiтнага пудзеля. А ланцуг на што ѓпрыгожваѓ шыю каралевы, наадварот быѓ з сапфiра. Ён нахiлiѓ свой твар да хлопчыка, сабачка цiха цяѓкнуѓ i страсянуѓ хвосцiкам. Кароль усмiхнуѓся, яго зубы свяцiлiся як лямпачкi.
  -Вiтаю цябе майго госця па iменi Слава. Ты як гаворыць мой талiсман ты вельмi добры хлопчык i здольны выканаць сваё прызначэнне.
  Царская асоба некалькi не па-чалавечы расстаѓляла фразы, але сэнс быѓ зразумелы i без перакладу. Хоць дзiѓна, адкуль жыхар iншага сусвету мог ведаць рускую мову.
  -Гэта тэлепатыя. Шапнуѓ Крор.
  -У нас вялiкае гора малы. Адзiная дачка знаходзiцца ѓ палоне ѓ мiжгалактычнага тырана Элетрамендаса. I нам патрэбен рыцар здольны вызвалiць яе. Вялiкае прароцтва абвяшчае што ён з'явiцца з малога сусвету з круглымi зоркамi. Двое маiх даѓнiх сяброѓ Вiнт i Крор даставiлi цябе ѓ палац, зараз табе трэба прайсцi сур'ёзнае выпрабаванне i перамагчы гiпертырана.
  Слава заѓсмiхаѓся, яму здалося, што за спiной вырастаюць крылы i ён цалкам здольны справiць з монстрам, якi тэрарызуе ѓвесь бязмежны сусвет.
  -Я гатовы змагацца з ворагамi i вызвалiць вашу дачку.
  -Тады ѓ шлях Вiнт i Крон i праводзяць цябе, але перш ты павiнен прайсцi маленькае выпрабаванне. Свайго роду тэкст на прафесiйную прыдатнасць.
  -З радасцю.
  Вiнт i Крор падхапiлi хлапчука пад рукi, i яны зноѓ апынулiся на мiнi-зоркалёце.
  -Тэкс ёсць тэкст, а зараз мы паляцiм на планету што знаходзiцца практычна побач пад бокам вялiкай зоркi.
  Мiнiятурны караблiк разгарнуѓся, i яны апынулiся перад блакiтнай з пенiстымi аблокамi планетай.
  Вiнт дастаѓ прыбор.
  -Да спаткання Беласнежка.
  Пстрычка пальцамi i Слава апынуѓся, дзе б вы думалi. Перад iм стаяѓ шэры будынак школы, якi набiѓ аскому. За спiной цяжкi партфель, а значыць, яму трэба iсцi ѓ сумны i злы клас. А гэтага страшэнна не хочацца. Ногi сталi ватовымi i задрыжалi. Няѓжо, што было з iм гэта ѓсяго толькi сон цi галюцынацыя. Хлопчык працёр вочы i нязграбна паспрабаваѓ ускубнуць сябе. Балюча. Значыць, гэта рэальнасць ён i на самай справе вымушаны iсцi ѓ школу. А неба плакала, было сыра i холадна, дзьмуѓ сцюдзёны вецер. Удалечынi прагучаѓ званок. Ногi мiмаволi перайшлi на бег. Трэба паспець да пачатку ѓрокаѓ.
  Хлопчык, злёгку задыхаѓшыся, убег у клас. Пануры настаѓнiк Рудольф Франкенштэйн сустрэѓ яго звярыным рыкам.
  Ты балбес зноѓ спазнiѓся. Шкада, што зараз не ранейшыя часы i цябе нельга вылупцаваць. Застаешся пасля ѓрокаѓ, будзеш мыць клас.
  Атрутнае хiхiканне з заднiх парт. Баран шэпча, дэманструе кулак i сярэднi палец.
  -На перапынку мы цябе паб'ём. Ператворым у адбiѓную "Беласнежку".
  I грубы смех. Настаѓнiк робiць выгляд, што не чуе.
  Урок здаецца доѓгiм i сумным у давяршэнне да ѓсяго "Баран" i яго кампанiя пачынаюць плявацца жаванай паперай з трубачак.
  У душу не вольна запаѓзае страх, ные пад лыжачкай, халадзiць цела. З калоцiны чакаеш перамены, калi агiдная пяцёрка ѓчапiцца ѓ цябе. Нарэшце гучыць званок, i ногi мiмаволi зрываюцца на бег - хлопчык спяшаецца ѓматацца ад злавесных аднагодкаѓ. Ён бяжыць, iмкнучыся забiцца ѓ самы цёмны куток школы, дзе яго не змогуць знайсцi гэтыя вампiры. Слава забраѓся пад навес, апынуѓшыся на вулiцы. Ён пераклаѓ, было дух, як з розных бакоѓ з'явiлiся ценi дзецi-пачвары былi тут як тут.
  -Ну што дурань адбягаѓся. Ты быѓ "Беласнежка" а гэты чай будзеш "мокраешка".
  Баран па садысткi выскалiѓся.
  -Стань на маслы i мы на цябе посцiм, а iнакш трупам ляжаш.
  -Не, хлопчыкi не трэба. Млява прамямлiѓ Слава.
  -Трэба казёл. А што б ты не тармазiѓ, На атрымлiвай.
  Баран ён быѓ амаль на галаву вышэй за Славу i ѓ паѓтара раза цяжэй нанёс моцны ѓдар у твар. Дзiця тузанулася, вока амаль адразу заплыло. Затым рушыѓ услед штурхель у нос, пацякла юшка. Напарнiк "Барана" рынуѓся ѓ бой, ударыѓшы па рэбрах, але дужы верхавод злёгку прытрымаѓ яго.
  -Пачакай хай, ён стане на каленi. Ну "Беласнежка" станеш на маслы.
  З носа Славы капала кроѓ, вочы слязiлiся, але ѓ душы апроч страху стала прачынацца iншае пачуццё гонару i ѓласнай годнасцi.
  -Не, я не стану на каленi.
  "Баран" зрабiѓ выгляд што здзiвiѓся.
  -Вось як гэта чмо мне пярэчыць. Тады атрымай на закуску.
  I ён рушыѓ з усяго размаху па вуху. Галава Славы завагалася, вуха пачырванела.
  -Не, я ѓсё роѓна не стану. У голасе пачулася ѓпартасць, якая перасiльвала страх.
  -Тады ты труп. Мы заб'ем цябе.
  Верхавод зноѓ замахнуѓся i з усяго размаху ѓсадзiѓ у скулу. Слава злёгку адступiѓ у бок, i ѓдар выйшаѓ змазаным.
  -Прытрымайце "Беласнежку". "Баран" зрабiѓ пагрозлiвы жэст.
  Хулiган навалiся на Славу развялi рукi i прыцiснулi да сцяны. Тады малалетнi атаман дастаѓ запалкi i закурыѓ папяросу.
  -Цяпер я табе буду рабiць прыпяканне. Станеш на каленi цi зведаеш шалёны кайф.
  Славе стала, не выносiцца страшна, ён ужо хацеѓ, было здацца i апусцiцца на каленi як успомнiѓся весела твар Крора i насмешлiвы позiрк Вiнта. Асаблiва невыносным быѓ успамiн аб непаѓторна суровым i добрым твары караля з iншага неабсяжнага сусвету. Стаць на каленi, значыць здрадзiць iх. I якi ён тады герой гатовы кiнуць выклiк тырану Элетрамендосу, калi самыя звычайныя хулiганы ѓганяюць яго ѓ смяротную дрыготку.
  Калi цыгарэта дакранулася да яго iлба, Слава закрычаѓ i рэзка вырваѓ правую руку.
  Моцна сцiснуты кулак з адчайнай лютасцю абрынуѓся на скiвiцу "Барана".
  Той вылупiѓ вочы ад здзiѓлення, збянтэжыѓся i шумам павалiѓся на спiну. Тут Слава адчуѓ у сабе не звычайную лютасьць i сiлу. Ён нiбы прафесiйны кiк-баксёр бiѓ, наносячы ѓдары рукамi i нагамi. Прайшло паѓхвiлiны i ѓся пяцёрка ляжала без прытомнасцi. Слава стаяѓ з ганарлiва ѓскiнутай галавой, узвеяѓшы рукi ѓверх.
  -Перамога! Не няѓжо я здолеѓ зрабiць гэта!
  Празвiнеѓ званок на ѓрок, толькi на гэты раз ён не выклiкаѓ звыклага дрыготкi, а здаваѓся салаѓiнай трэллю. Хлопчык нiбы на крылах уляцеѓ у клас. Тут ён не з таго не гэтага правалiѓся. Слава нават i пiкнуць не ѓся як апынуѓся ѓ адчыненым космасе. Ён не спалохаѓся - зараз яму сам чорт не страшны i шырока расплюшчыѓ вочы. Зоркi здавалiся мiлымi i роднымi, зусiм не было страшна, наадварот, у бязважкасцi адчуваецца дзiѓная лёгкасць. Дзiця злёгку павярнуѓ галаву. Побач з iм парылi Вiнт i Крор.
  -Што "Беласнежка" спалохаѓся. Прабач, але iнакш мы не маглi: табе трэба было пераадолець страх у сваёй душы.
  -Дык гэта было не сапраѓднае выпрабаванне.
  -I ды не! Гэта ѓсё было сапраѓднае, мы валодаем магутнасцю, каб перанесцi цябе на Зямлю i нават злёгку зрушыць часовай хранiчны. Як? Гэта таямнiца iстот якiя валодаюць мiльёнам вымярэнняѓ. Цяпер ты прайшоѓ выпрабаванне i мы заняцца iншымi больш сур'ёзнымi справамi.
  -Якiмi?
  Вiнт металiчным голасам праскрыгатаѓ.
  -Напрыклад вызвалiць адзiную спадчыннiцу караля Эзарама. Перамагчы Элетрамендаса будзе нялёгка, пад яго пятай стогнуць квiнтыльёны светаѓ. Але сваю першую перамогу над уласным страхам ты атрымаѓ.
  -Страх маленькая смерць - перамагаючы, яго мы, наблiжаемся да неѓмiручасцi.
  -Скончыѓ думку Крор. Наперадзе ѓзнiклi знаёмыя абрысы планеты-цылiндра.
  . ЭПIЛОГ
  Пасля серыi цудоѓных удараѓ i паражэнняѓ Паднябесная Iмперыя пагадзiлася на свет, i абяцаѓ больш не нападаць на ѓладаннi царскай Расii.
  Вялiкая шасцёрка вырашыла, што пакуль заваёѓваць Кiтай рана i можна пагадзiцца на выгадныя ѓмовы. У самой справе Расii адыходзiла частка Манголii паѓднёвага Усурыйскага краю, Прымор'е, i нават Карэi. Гэта былi выгадныя пагадненнi - якiя дазваляюць царскай Расii Аляксея Мiхайлавiча замацавацца ѓ Сiбiры i на беразе Цiхага акiяна. I адчуваць сябе ѓ адноснай бяспецы.
  I на гэтым слаѓная вайна практычныя скончылася, а шасцёрку герояѓ чакалi iншыя справы!
  
  
  БЕССМЕРТНАЯ КАСМIЧНАЯ КАРАЛЕВА
  Каралева вельмi хацела памаладзець. I таму адправiла цэлую экспедыцыю за пошукам люстэрка неѓмiручасцi. Гледзячы ѓ яго можна ператварыцца ѓ юную дзяѓчыну.
  У канчатковым вынiку пошук увянчаѓся поспехам, але... Якi знаходзiцца ѓ люстэрку джын паведамiѓ пажылой каралеве:
  - Я вярну табе маладосць, але ты станеш рабыняй!
  Каралева адказала, са шчарбатай усмешкай:
  - Калi юнацтва будзе вечным, то я згодна i на рабства!
  Джын вымавiѓ заклён. Каралева ператварылася ѓ дзяѓчыну, якая амаль голая ѓ адной насцегнавай павязцы калупала матыкай поле. I ѓкалывала сабе i ѓкалывала.
  Толькi юнае цела амаль не балела, i не занадта стамлялася. Але было вельмi зневажальна i сумна. Было гэта на нейкай планеце ѓ двух сонцах. I строй тыпу позняга сярэднявечча.
  Прычым, застылы ѓ фармацыях. Каралева працавала суткамi i тупела. Яна стала амаль як жывёла, толькi ѓ сне да яе прыходзiла свабода. А тая ѓвесь час укалывай у кайданах. Гэта вельмi цяжка для былой каралевы. I дотык пугi наглядчыка да аголенага цела, нiбы распаленае жалеза.
  Нарэшце ѓ яе жыццi адбылiся перамены. Толькi яе ѓ горшы бок. Гаспадар памёр, а яго спадчыннiк зусiм згалеѓ. I дзяѓчыну прадалi ѓ каменяломнi.
  Прыйшлося зараз цягаць цяжкiя кошыкi, працаваць голай у ланцугах, атрымлiваць бiзунамi i спаць на камянях.
  Каралева зараз пакутавала значна больш. Джын, вядома ж, прыгатаваѓ ёй пастку. Ды яна несмяротная i не старэла, але затое ѓ пакутах, нiбы ѓ пекле.
  Хоць моцнае цела i абвыкла да нагрузак. I каралева вырашыла збегчы.
  Стала пры дапамозе доѓгiх валасоѓ падпiлоѓваць ланцуг, якiм яе за босую нагу i моцную шыю прыкоѓвалi на ноч. Валасам падпiлоѓваеш загартаванае жалеза павольна, але часу ѓ каралевы якраз з лiшкам - несмяротная. Iншая справа, што пасля цяжкай працы ѓ каменяломнях трэба спаць, i пiлуеш кожны дзень патроху.
  Але ѓсё роѓна ж пiлуеш.
  Каралева пiлавала сабе i потым правальвалася ѓ сон. Потым на наступных зноѓ пiлавала.
  Пакуль, нарэшце, не зламала звёны.... Аднак бегчы не здолела. Узнялi трывогу вартаѓнiкi.
  Каралеву злавiлi, i бiлi без жалю бiзуном. Потым прыпяклi пяткi распаленым жалезам. Далей выпалiлi кляйма беглай рабынi. I зноѓ адправiлi на руднi.
  Рабы i так часта памiраюць, а яна ѓжо ѓкалывае ѓжо не першы год. Так што няхай працаваць у кайданах.
  I кожную ноч у яе правяралi ланцуг.
  Каралева спала ѓ кайданах, i яе ѓвесь час паходзiлi пугай.
  На яе апраналi цяжкiя ланцугi, i бiлi пугай як толькi яна працавала крыху павольней.
  Каралева ѓжо прынюхалася да смуроду, i не хварэла. Зараза яе не брала, у беднае i аднастайнае харчаванне не выклiкала боляѓ у страѓнiку. Вечная дзяѓчына пакутавала, але не памiрала. А гады ѓсё iшлi i iшлi. Руднiкi паступова выпрацоѓвалiся i кончылiся.
  Вось яе зноѓ пераводзяць на iншую працу. Адмылi ад бруду, выставiлi на продаж.
  Тут каралеве нарэшце пашанцавала. Пакупнiком аказаѓся адзiн з пастаѓшчыкоѓ гладыятараѓ на арэну.
  Каралева была вельмi сухой i жылiстай, правёѓшы на руднiках у цяжкай працы больш за сто гадоѓ. Яна вельмi моцная i цягавiтая, трымала над галавой цяжкi камень.
  Зразумела яе сiла прывабiла пастаѓшчыка. Той паглядзеѓ на яе зубы: нiводнай дзiрачкi i такiя буйныя i моцныя. Памацаѓ сталёвыя, лiтыя мускулы - як камень!
  I зразумела купiѓ, такi здольны асобнiк!
  Пасля чаго для каралевы пачалося iншае жыццё. Таксама суровая з трэнiроѓкамi, бойкамi, здзекамi, лупцоѓкамi, але куды весялейшая.
  Каралева ѓжо больш за дзвесце гадоѓ была юным целе, i адрознiвалася вялiкай сiлай, i цягавiтасцю, дзякуючы, змушанай трэнiроѓка на сталай цяжкай працы.
  Гэта давала ёй пэѓную фору на iншымi дзяѓчатамi. Тым больш усе шнары i парэзы на яе мускулiстым целе загойвалiся вельмi хутка i бясследна.
  Каралеве таксама была хуткая, нядрэнная рэакцыя несмяротнай, i вельмi старанна вучылася. Не ѓсё ѓ яе атрымлiвалася, адразу, але вельмi ѓ яе жывучае цела.
  Так што яна спачатку за рахунак, сiлы, цягавiтасцi, i жывучасцi перамагала. А потым у яе стала расцi i майстэрства.
  Спачатку ѓ не былi на наймацнейшыя супернiцы, але паступова з досведам яе ѓзровень падняѓся.
  I вось каралева пачаѓ перамагаць i знакамiтых жанчын. I нават праводзiць паядынкi з мужчынамi i звярамi!
  Па звычаi iмперыi пасля ста перамог на гладыятарскiх паядынках, можна атрымаць свабоду.
  Якая жыве каралi хоць i атрымлiвала раны, i драпiны ад iклоѓ, у канчатковым вынiку змагла выйграць i соты бой.
  Пасля чаго атрымала з рук цэзара свабоду. I ѓжо магла сама зарабляць грошы ѓ баях, цi вучыць дзяѓчат фехтаванню.
  А неѓзабаве каралева прыгожая i ѓжо разбагацелая i ѓсё яшчэ юная целам, выйшла замуж за шляхетнага патрыцыя.
  Прычым старога i брыдкага. Але той не несмяротны i неѓзабаве памёр.
  Каралева зараз вечна юная ѓдава, мела тузiн прыгожых юнакоѓ у якасцi палюбоѓнiкаѓ.
  I немалыя багаццi.
  Так што быццам i здабыла шчасце... Хiба што не хапала пладоѓ прагрэсу - ну не развiваецца неяк навука ѓ гэтай iмперыi. I ѓвогуле на планеце. I гарматы i мушкеты самыя прымiтыѓныя. Усё лiтаральна застыла.
  I вось iмперыi прыйшла ѓ заняпад, новы набег варвараѓ... Каралева зноѓ у палоне i рабстве. Але паколькi юная прыгажуня, то стала наложнiцай у мясцовага хана.
  I пакуль той не памёр i не здрадзiѓ яе спадкаемцу. А той таксама праз некаторы час памёр.
  I каралеву выставiлi на аѓкцыён. Падзялi дагала, i прадалi шляхетнаму шэйху. I з iм яна была, пакуль шэйх не памёр. I зноѓ дзяѓчыну выставiлi на аѓкцыён. I на гэты раз, яна патрапiла ѓ палац да султана. Будучы несмяротнай, змагла абкруцiць манарха i стаць першай жонкай.
  Але вось няѓдача, несмяротная дзяѓчына не магла нарадзiць дзяцей. I калi султан памёр, яго спадчыннiк загадаѓ зноѓ закаваць каралеву ѓ ланцугi i адправiць у руднi.
  I зноѓ каралева ѓ пекле. У кайданах, пры цяжкай працы, цягала ѓ кошыку камянi, секла ломiкам скалу. Таксама бедная, аднастайная ежа, бiзун, смурод, скаваная ланцугамi. I яе гвалцяць кожную ноч наглядчыкi. Хоць каралеве гэта нават i падабалася, дык яе юнае цела, лёгка дасягала аргазму.
  I так вечная дзяѓчына, праводзiла год за годам, дзесяцiгоддзе за дзесяцiгоддзем.
  Пакуль, нарэшце, i гэта рудня не скончылася, а прайшло гадоѓ дзвесце. Нiхто ѓжо не памятаѓ, кiм была гэтая каралева. I яе зноѓ выставiлi на таргi. Як звычайна голую i мускулiстую. Вядома ж, памыѓшы перад гэтым.
  I зноѓ яе купiлi, для войска, дык яна была вельмi моцнай фiзiчна. Ды яшчэ i спрытнай, на мячах умела бiцца.
  I пачалася ѓ каралевы i ваенная кар'ера. Яна ѓдзельнiчала ѓ шматлiкiх баях, была жывучай, моцнай, цягавiта, увесь час бегала басанож. I паступова iшла яе кар'ера ѓ гару.
  Вось яна ѓжо камандзiр жаночага палка i мае немалыя багаццi. I зноѓ знаходзiць сабе выгадную партыю, i атрымлiвае вялiзны маёнтак ва ѓладаннi.
  Такi вось зiгзаг несмяротнага жыцця: то ѓверх, то ѓнiз!
  Каралева, вядома ж, заѓдавела, i потым выйшла замуж за юнага прынца. Хлапчук страцiѓ галаву ад дасведчанай, але знешне юнай жанчыны. I вось яны абвянчалiся. А потым ужо юнак стаѓ каралём. I яго жонка набыла вялiкi ѓплыѓ.
  Каралеѓства вяло войны i пашыралася. Станавiлася ѓсё мацней i мацней. А ѓчорашнi юнак спачатку памужнеѓ, а затым састарэѓ. Вонкава юная каралева выбiлi ѓ якi памiрае караля завяшчання, што яна становiцца iмператрыцай. I той падпiсаѓ гэта.
  Пасля яго смерцi былая каралева стала iмператрыцай. I вяла войны. Будучы вечна юнай у рэшце рэшт пакарыла ѓвесь свет!
  I здавалася здабыла абсалютнае шчасце... Але вось мiнула трыста гадоѓ, i высадзiлiся iншапланецяне. I захапiлi планету.
  А iмператрыца зноѓ апынулася ѓ каменяломнях. I ѓжо з ашыйнiкам, голая, босая, але без ланцугоѓ. Працавала пэѓны час, а потым перад сном яшчэ глядзела тэлевiзар.
  Таксама такое жыццё... Адсядзела больш за сотню гадоѓ у турме, была потым вызвалена ѓмоѓна датэрмiнова, i жыла на акупаванай планеце ѓ касмiчнай iмперыi.
  Карысталася ѓсiмi выгодамi высокаразвiтай цывiлiзацыi i... Паступiла на гэты раз у касмiчную армiю.
  Пачала рабiць кар'еру ѓ зорных войнах. Яна ж несмяротная! Нiчога не баiцца!
  Так прасоѓвалася сабе па службе, пакуль не стала маршалам. Потым атрымала цэлую планету па валоданне.
  Некаторая была намеснiкам. Пасля чаго зноѓ вярнулася ѓ войска. Ваявала i камандавала. Стала Гiперсверхмаршалам.
  А затым ажыццявiлi ваенны пераварот, i захапiла трон iмператара касмiчнай iмперыi - узначалiѓшы галактыку.
  Пасля чаго стала заваёѓваць iншыя светы. Камандавала, атакавала, перамагала, часам прайгравала, але брала рэванш....
  Усё было добра, пакуль не сутыкнулася з iмперыяй гiбрыда камара i клюшняй.
  Яны размнажалiся занадта хутка i душылi чалавекападобнай цывiлiзацыю колькасцю.
  Так iшлi баi, бiтва за бiтвай... Пакуль нарэшце людзi не прайгралi. I былая каралева зноѓ не стала рабыняй, на руднiках.
  Зноѓ у ланцугах укалываеш, i спiш на валунах прыкаваная. I пад поѓным кантролем робатаѓ.
  Толькi ѓ сне вечная дзяѓчына бачыла сябе свабоднай i вялiкай. А астатнi час укалывала сабе, працавала, i босымi агрубелымi нагамi вострыя камянi.
  Але надзею каралева не губляла. Яна несмяротная i абавязкова на працягу вечнасцi, нешта ды перамянiцца! Ня будзе ж рабства вечным!
  Былая каралева нават праспявала, нягледзячы на тое, што на яе голую мускулiстую спiну абрынуѓся бiзун:
  Дачка Зямлi ж у адказ скажа, не,
  Я рабой нiколi не застануся...
  Веру, будзе свабоды свiтанак -
  Асвяжыць вецер свежую рану,
  За Айчыну святую лаянку,
  За Вялiкi Гасподзь заклiкае...
  Падымiся вiцязь доблесны ѓ рань,
  Цемры сыдзе расквiтнеюць ружы траѓня!
  
  
  
  
  НЕ МIРЫСЬ З ЛЮДАЕДАМ
  У лiстападзе 1941 гады Гiтлер нечакана прапанаваѓ Сталiну мiр. Рашэнне, якое здаецца малаверагодным любому, хто знаёмы з рэальнай сiтуацыяй.
  Немцы, здаецца, вось-вось возьмуць Маскву. I навошта прапанаваць у гэтай сiтуацыi свет?
  Але Гiтлер, як вядома, валодаѓ вельмi развiтай iнтуiцыяй. I ён адчуѓ, што Масква ѓзятая, ня будзе. А раз так, той самы час, калi Сталiн запалоханы, прапанаваць мiр. Натуральна не ѓсе вайскоѓцы з гэтым пагадзiлiся, але ѓ Гiтлера была ѓлада i аѓтарытэт.
  Тым больш умовы мiру абяцалi быць для немцаѓ выгадныя. Сапраѓды, Украiна пераходзiць Германii i разам з ёй чарназёмы i сельскую гаспадарку, а таксама i Беларусь, i Прыбалтыка, i Смаленская вобласць.
  Сталiн, увогуле, пагадзiѓся аддаць усё, што немцы паспелi ѓжо захапiць.
  Севастопаль адыходзiѓ да немцаѓ. У адказ фрыцы сыходзiлi з Маскоѓскай вобласцi. Ленiнград заставаѓся за СССР i яму праводзiѓ калiдор. Немцы пагадзiлiся сысцi з Ленiнградскай вобласцi, у абмен на Варашылаваградскую вобласць i Данецкую, якiя немцы яшчэ не занялi цалкам.
  У цэлым гiтлераѓцы атрымаѓ Данбас з яго вуглём, металамi i заводамi, паклады баксiтаѓ, i сельскагаспадарчыя ѓгоддзi, увесь Крым, i нават частка паѓднёвага Дона. Немцы пакiнулi Ленiнградскую вобласць, Маскоѓскую, Тульскую, частку Ржэѓскую, Калiнiнскую вобласць. У абмен на частку Данбаса, частка Дона з яго багатымi чарназёмамi i Севастопаль. Фiны атрымалi сабе Петразаводск, i тое, што паспелi захапiць. Разышлiся палюбоѓна.
  Акрамя таго СССР абавязаѓся пастаѓляць нафту па нiжэйшых за рынкавыя кошты, i заплацiць вялiкi выкуп за ваеннапалонных.
  Сталiн, баючыся прайграць вайну i страцiць Маскву, пагадзiѓся i на такiя ѓмовы. На самым пiку поспехаѓ Вермахта.
  Ну, а Гiтлер, у якога нюх звышнатуральнае зразумеѓ, што гэта самы лепшы варыянт.
  Вайна з СССР скончылася. Гiтлераѓцы ѓ першую чаргу сталi перакiдаць войскi ѓ Афрыку. Тым больш ангельцы пачалi наступ на Роммеля. Ну што ж? А фрыцы ѓзялi i высадзiлi дэсант на Мальце. Зразумела спачатку разбамбiѓ там ангельцаѓ.
  Далей вядома штурм Гiбральтару. Гiтлер асабiста сустрэѓся з Франка.
  Маѓляѓ, ты бачыѓ, якая моцная Германiя. Разбiла СССР. Узяла чатыры мiльёны рускiх у палон i многiя тысячы танкаѓ. Для нас Iспанiя гэта - як на карце мазок. Акупуем, калi не прапусцiш войска. А калi прапусцiш, то можаш нешта i ѓ Афрыцы атрымаць. Тым больш Брытанiя асуджаная i нiкуды не дзенецца!
  Франка, разумеючы, што Iспанiю могуць акупаваць i шанцаѓ няма, пагадзiѓся.
  Штурм Гiбральтару прайшоѓ паспяхова, i даволi хутка. Цытадэль упала. А затым немцы ѓступiлi i ѓ Экватарыяльную Афрыку.
  Ангельцы неслi вялiзныя страты. Iх захоплiвалi нiбы смактун.
  Роммель разбiѓ Брытанiю ѓ Лiвii, i развiѓ наступленне ѓ Егiпце. Захапiѓ Александрыю.
  Потым выйшаѓ i фарсiраваѓ Суэцкi Канал. Развiваючы поспех, немцы захапiлi i Iрак, i Кувейт, i ѓвесь Блiзкi Усход.
  Вермахт страцiѓ на ѓсходзе не надта шмат салдат i афiцэраѓ. I яго войскi былi большыя i больш загартаваныя i лепш навучаныя, чым ангельскiя i асаблiва каланiяльныя сiлы.
  Ангельцы маглi такое стрымаць i, несумненна, прайгравалi. Без СССР у фрыцаѓ атрымлiвалася ваяваць з Брытанiяй паспяхова.
  Наогул Брытанiя была асуджаная страцiць свае калонii. Яе сухапутнае войска было занадта слабае, i малой баяздольнасцi каб утрымаць калонii, супраць больш шматлiкiх i дысцыплiнаваных войскаѓ вермахта.
  А стаѓка на флот не дзейнiчала. Пасля падзення Гiбральтару i Мальты, утрымаць Афрыку стала немагчыма. Вось Роммель i Суэцкi Канал перакрыѓ. А нават па сушы немцы б'юць ангельцаѓ у адны вароты. Пасля вайны з СССР Вермахт стаѓ яшчэ мацнейшым i больш упэѓненым у сваiх сiлах, атрымаѓ вялiкi баявы вопыт.
  Так паступова заваёѓвалася i Афрыка. А праз Iран немцы ѓвайшлi ѓ Iндыю. Там таксама мясцовыя сiпаi не хацелi памiраць за Брытанiю. Наогул больш немцам перашкаджалi адлегласцi, адсутнасць дарог, расцягнутасць камунiкацый, праблемы з забеспячэннем, чым войскi Брытанii.
  ЗША намагалiся пазбегнуць вайны. Нават адмянiлi ѓсе санкцыi ѓ дачыненнi да Японii.
  Але ѓсё роѓна самураi напалi на Перу-Харбар. Трэба было засцерагчы сябе i захапiць брытанскiя валадарствы ѓ Азii. I японцы гэта зрабiлi.
  Карацей кажучы, за сорак другi год i першую палову сорак трэцяга захапiлi немцы з японцамi Афрыку, Аѓстралiю, усю Азiю. А ѓ вераснi 1943 гады рушыла ѓслед высадка ѓ Брытанii. Пасля зразумела масiраваных бамбаванняѓ. Немцы прымянiѓ Ю-288, i Ю-188, i iншыя машыны.
  Страцiѓшы калонii i стомленая падводнай вайной Брытанiя, не магла выстаяць.
  А немцы мелi зашмат рэсурсаѓ, i асаблiва працоѓнай сiлы. Яны лiтаральна разбамбiлi ѓсе гарады i заводы Англii. I потым вядома ж высадка дэсанта i выкарыстанне "Пантэр", "Тыграѓ", "Львоѓ" i нават "Маѓсаѓ". Ну, зразумела яшчэ i плывучых танкаѓ, i падводных машын.
  "Маѓс" паспелi зрабiць да пачатку аперацыi, i ён нават паваяваѓ. Але "Маѓсы", занадта ѓжо цяжкiя.
  У баях вызначыѓся экiпаж Герды на "Пантэры". Немцы пасля захопу Брытанii некаторы час яшчэ загадай з ЗША. Выбiлi амерыканцаѓ з Iсландыi. Але з расцягнутасцi камунiкацый, захапiць Амерыку аказалася справай цяжкай. Усё ж Атлантычны акiян не жарт. Хiба бамбiлi сябра i секлiся на моры.
  Нямецкiя падводныя лодкi развiлiся, у тым лiку i на перакiсы вадароду i пацяплiлi амаль увесь амерыканскi флот.
  Зрэшты, ЗША ѓсё роѓна захапiць вельмi цяжка. Вайна зацягнулася, i немцы, у рэшце рэшт, узялi i заключылi мiр.
  Пасля немцы павярнулi да СССР.
  У 1945 годзе ѓ серыю пайшлi Е-50 i Е-75. Гiтлер забаранiѓ вытворчасць акрамя невялiкай серыi разведвальных машын, танкаѓ лягчэй пяцiдзесяцi тон.
  "Пантэра" важыла сорак чатыры з паловай тоны. "Пантэра"-2 ужо пяцьдзесят дзве тоны. Е-50 ужо пацягнуѓ амаль на шэсцьдзесят пяць тон. Апошнi танк меѓ вельмi прыстойную лабавую браню ѓ 150-мiлiметраѓ корпуса пад нахiлам у 45 градусаѓ, i ѓ 185 - мiлiметраѓ лоб вежы, таксама пад нахiлам. Гармату ѓ 88-мiлiметраѓ з даѓжынёй ствала ѓ 100 ЭЛ. I 82-мiлiметра бранi бартоѓ, таксама пад нахiламi. У спалучэннi з рухавiком, якi разганяѓся пры фарсiраваннi да 1200 конскiх сiл - вельмi магутны сярэднi танк.
  Плюс дванаццаць стрэлаѓ за хвiлiну.
  Яшчэ цяжэйшы Е-75 вагой больш за дзевяноста тон. Дадзены танк атрымаѓся не зусiм удалы. Гармата ѓ 128-мiлiметраѓ менш хуткастрэльная, з меншай пачатковай хуткасцю снарада i не мела пераваг на блiзкай дыстанцыi ѓ параѓнаннi з 88-мiлiметровай Е-50.
  Лабавая браня корпуса крыху лепшая за 160-мiлiметраѓ пад вуглом 45 градусаѓ. Зрэшты, больш i не трэба. Усе амерыканскiя гарматы трымае ды i савецкiя. Вежа па абароне цудоѓная: 252 мiлiметра лоб, 160 мiлiметраѓ борта i корму. Вiдаць, што хоць ёсць больш-менш надзейная абарона вежы, асаблiва борт.
  Борт корпуса 120-мiлiметраѓ, што прымальна, плюс яшчэ i можна экраны павесiць. Рухавiк, праѓда, слабаваты ѓ 900 конскiх сiл. У цэлым, вядома ж, танк недапрацаваны, дастаткова высокi. Нагадвае ладна парослы "Тыгр"-2 з падобнымi праблемамi.
  Абедзве нямецкiя машыны недасканалыя, але Е-50, вядома ж, больш практычна.
  Ну i яшчэ Е-100. Але дадзеная машына яшчэ цяжэй i горш хадавымi якасцямi Е-75.
  Е-100 у выглядзе вялiкай масы выпускаѓся ѓ малаважных колькасцях.
  А самi вайскоѓцы ѓвогуле адобрылi Е-50.
  Увесну 1946 якраз 20 красавiка ѓ дзень нараджэння фюрара немцы i рушылi на СССР.
  У iх была вялiкая колькасць машын i тэхнiкi. Дзесяткi тысяч танкаѓ розных версiй. СССР таксама меѓ пакуль на ѓзбраеннi серыйны Т-34-85 i IС-2 i IС-3. Т-44 атрымаѓся не суцэль удалым. А Т-54 яшчэ не быѓ готаѓ.
  Немцы ѓ вялiкай колькасцi вырабiлi Е-50 i Е-75.
  Сталiн забаранiѓ пасля страты значнай часткi краiны распрацоѓваць машыны цяжэй, чым сорак сем тон.
  Апроч вялiкай колькасцi Т-34-85, i некалькi меншага IС-2 i IС-3, масава выраблялася СУ-100, якая была параѓнальна простай i эфектыѓнай самаходкай.
  Трэба адзначыць самы масавы танк Т-34-85 мог толькi ѓ борт прабiць нямецкую серыю Е-50, а Е-75, нават са боку быѓ не па зубах, i пад сiлу толькi СУ-100 i то зблiзку.
  Так што сiлы яѓна няроѓныя. Самi нямецкiя танкi прабiвалi савецкiя з вялiкiх адлегласцяѓ. I толькi ѓ IС-3, была больш-менш здавальняючая абарона iлба, i то верхняй часткi.
  Вось немцы пруць па тэрыторыi СССР.
  Герда, Шарлота, Крысцiна i Магда ѓ Е-50. Насвiстваюць сабе песенькi i равуць.
  Мы ѓсiх сумнем барановы рог,
  За нас Усявышнi будзе Бог!
  I як возьмуць i палююць па супернiку.
  Трыццацьчацвёрцы сарвала вежу. Ды баявы экiпаж, нiчога не скажаш.
  Шарлота з незадавальненнем заѓважыла:
  - Усё ж браня ѓ нас не вельмi. Працiѓнiк можа, i борт i ѓчапiць!
  Крысцiна адзначыла:
  - Затое гармата дакладная, i забойная! Так што адно кампенсуе iншае!
  Герда прашыпела:
  - Усiх разарвем!
  А тым часам i Наташа на СУ-100 са сваiм экiпажам супраць фрыцаѓ змагаецца.
  Алег Рыбачэнка аказаѓся пятым членам экiпажа СУ-100 разам з Наташкай, Зояй, Аѓгусцiнай i Святланай.
  Дзяѓчыны ѓхваляльна закiвалi:
  - Ты ёсць баец, што супер!
  Наташа стрэлiла па супернiку. Снарад трапiѓ у лоб нямецкай машыне, пайшоѓ у рыкашэт. Дзяѓчына злосна тупнула босай ножкай. I праверашчала:
  - А цяпер ты хлопчык! Ты ж быццам бы трапны?
  Алег кiѓнуѓ. Ён жа несмяротны хлапчук, значыць, шмат што можа. Вось наперадзе рухаецца нямецкi Е-75. Як яго прабiць?
  Хлопчык-генiй прыкiнуѓ, прашаптаѓ снараду:
  - Мы метал, адной крывi - ты i я!
  I разгарнуѓ пры дапамозе сваёй босы, дзiцячай ножкi прыцэл, i стрэлiѓ.
  Якi не моцны нямецкi танк лабавой бранёй, але калi патрапiць сапраѓды ѓсутыч або спалучэнне сiлавых лiнiй танк паддаецца. I вось метал лопнуѓ, i стаѓ дэтанаваць баявы камплект.
  Алег Рыбачэнка пiскнуѓ:
  - Вось гэта вышэйшы клас!
  Наташка паказытала хлопчыку босую пятку i кiѓнула:
  - Страляй!
  Алег Рыбачэнка зноѓ пальнуѓ з СУ-100. Бiлi з вялiкай дыстанцыi, i тут 100-мiлiметровая савецкая гармата не брала найноѓшыя нямецкiя танкi: Е-50, i Е-75. Але ж хлапчук фенаменальны. I ѓ яго, атрымлiваецца дзiвiць супернiка.
  Зноѓ страляе хлопчык-тэрмiнатар. I прабiвае Е-50. Дадзены танк хуткасны i яго ѓразiць трэба абавязкова. А немцы ѓсё пруць i пруць.
  Вось страляе Зоя. I вельмi трапна.
  Уражвае супернiка ѓ вежу. Далей зноѓ палiць Алег Рыбачэнка. Гармата ѓ сто мiлiметраѓ творыць цуды.
  Хлапчук-генiй раве:
  - Я вас парву! Я вас парву! Будзе не даспадобы!
  I зноѓ як дзяцюк возьме i вельмi трапна дзюбне. I рэальна супернiка парве.
  Пасля чаго выдасць:
  - Я звышгукавы знiшчальнiк!
  I зноѓ пры дапамозе босай ножкi стрэлiць.
  Пацана на выгляд усяго дванаццаць, але ён вельмi хуткi i фенаменальны.
  Вось стрэлiла пры дапамозе босых пальцаѓ ног i Аѓгусцiна.
  I дзяѓчына разбiла Е-50.
  Немцы нясуць адчувальныя страты. Але iх лавiна танкаѓ падыходзiць усё блiжэй i блiжэй. Вось i Е-100 у руху. Таксама магутная браня, узбраенне, i шчыткi.
  Але яго дзяѓчынкi i хлопчык таксама прабiваюць.
  Гарыць сабе нямецкая машына i разрываецца на часткi.
  Алег Рыбачэнка праспяваѓ:
  - Слава Айчыне святой,
  З лютасцю незямной!
  Зноѓ хлопчык пальнуѓ, разнёс фашыста i падмiргнуѓ дзяѓчынкам. I зноѓ дзяцюк страляе i разбурае непрыяцеля.
  Баявы скажам прама хлапчук. I дзюбне снарадам. I ѓжо ахвярай стаѓ "Тыгр"-2 танк састарэлы, але магутны. Нямецкая "Пантэра"-2 таксама пакутуе ад паразы. А бо яна саму Амерыку ледзь не пакарыла.
  А зараз СССР прасуе.
  Алег Рыбачэнка ж страляе i дакладна б'е.
  I вось яны страляць сталi па чарзе i спяваюць...
  Наташа лупанула босай ножкай i зароѓ:
  - Вось ад тайгi...
  Зоя таксама ѓрэзала пальцамi голых ног i пiскнула:
  - Да Брытанскiх мораѓ....
  Аѓгусцiна таксама дзюбанула снарадам i выдала:
  - Чырвоная армiя!
  Святлана босымi пальчыкамi ножак пусцiла снарады i дала:
  - Усiх мацней!
  Алег Рыбачэнка дзюбнуѓ, i выдаѓ:
  - I хай жа Чырвоная...
  Наташа пальнула i пiскнула:
  - Сцiскае ѓладна!
  Зоя таксама ѓляпiла i раѓнула:
  - Свой штык мазолiстым рукой!
  Аѓгустына дзюбанула i зароѓ:
  - I мы павiнны...
  Святлана выпусцiла забойны зарад i вякнула:
  - Нястрымна!
  Алег Рыбачэнка зноѓ стрэлiѓ, смеючыся:
  - Iсцi ѓ апошнi...
  Наташа паслала снарад i зароѓ:
  - Смяротны бой!
  I дзяѓчаты разышлiся, гармата лупiла, пакуль не скончылiся снарады.
  Ды Алег Рыбачэнка зноѓ на вайне.
  Але Чырвонай армii даводзiцца туга. Немцы прасоѓваюцца. У iх больш тэхнiкi, больш лiкам пяхоты. А з усходу лезуць i японцы.
  Не выстаяць, супраць такой моцы.
  Герда i яе экiпаж ваюе на Е-50. Немцы ѓжо штурмуюць Варонеж Баi кiпяць разлютаваныя.
  Нямецкi танк з аднаго боку, як знiшчальнiк сабе падобных вельмi нават добры. Але ѓ борт абаронены слабавата. I гэта яго мiнус, дык дзяѓчаты павiнны быць пiльнымi.
  Усё яшчэ шмат выпускаецца Т-34-85. Дадзеная машына пакуль яшчэ ѓ серыйнай вытворчасцi, i нямецкая 88-мiлiметровая гармата ѓ 100ЭЛ збiрае багатае жнiво з вялiкай дыстанцыi.
  Усё больш вырабляецца i СУ-100, якiя быѓшы самаходкай прасцей у вытворчасцi, чым танк, але прыладай мацней.
  Вось зараз нацiснуѓшы босымi пальцамi ног на кнопку джойсцiка, Герда прабiла савецкую сушку. На блiзкай дыстанцыi такая машына можа быць вельмi небяспечнай.
  Бландынка-тэрмiнатар узяла i праспявала:
  - Мае нервы не з сталi,
  Вы зусiм мяне дасталi!
  А тут дзюбне з гарматы Шарлота, i пакрышыла трыццацьчацвёрку.
  I вялiкай дыстанцыi дастае зброю, якая робiць дванаццаць стрэлаѓ за хвiлiну.
  Далей як пальнет Крысцiна. I таксама гэта зробiць вельмi трапна i дакладна. Разбiла танк Чырвонай Армii i пiскнула:
  - Шалёны агонь! Сталiна урой!
  Потым лупанула i Магда. Вельмi сапраѓды гэта зрабiла пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак.
  I праспявала:
  - На славу вечнай Айчыны!
  Пасля чаго дзяѓчына як разрагатаецца...
  Нямецкая машына працуе сабе без збояѓ.
  Вось яе ахвярай стаѓ IС-2, даволi магутны i небяспечны танк, але слаба абароненым iлбом вежы.
  Толькi ИС-3 у iлоб мае адносна нядрэнную абарону, але дадзены танк пакуль вырабляцца малымi серыямi. У яго надта складаная форма вежы. Хоць IС-3 як паказала баявая практыка, хоць мае шанц падысцi ѓ машынам серыi Е, на блiзкую дыстанцыю.
  Цяжэйшыя танкi пакуль у СССР не вырабляюцца, i нават iх распрацоѓка прыпыненая. Гэта, зразумела, стварае праблему. У немцаѓ у серыi з лёгкiх толькi САУ Е-25, але яе вытворчасць амаль замарожана. Хаця машынка i нядрэнная.
  Толькi два члены экiпажа i паѓтара метра вышынi. Маленькая з 75-мiлiметровай гарматай ад "Пантэры". Паляѓнiчая за савецкiмi машынамi.
  Але фюрар аддае перавагу моц. Нават Е-50 паступова саступае Е-75, якая зачынена з бартоѓ яшчэ i шчыткамi.
  Е-75 цяжка прабiць нават у борт. I немцы гэтым карыстаюцца ѓ прарывах...
  Дзве нямецкiя лётчыцы Альвiна i Альбiна ѓжо паспелi перавысiць колькасць збiтых самалётаѓ за трыста i атрымалi: Рыцарскi крыж Жалезнага крыжа са срэбным дубовым лiсцем, мячамi i дыяментамi.
  Дзяѓчыны такiя ваяѓнiцы стромкiя i самыя класныя ѓ свеце. Ды хай пакуль у Хафмана i самалётаѓ збiтых больш, але яны, затое куды прыгажэй.
  I ваююць, як правiла, толькi ѓ адным бiкiнi i басанож.
  Альвiна збiла са свайго МЕ-262 Х, з 30-мiлiметровых авiяцыйных гармат, тры савецкiх самалёта i прачырыкала:
  - Я ёсць светач анiгiляцыi!
  Альбiна, ведучы падобны агонь, пацвердзiла:
  - А мы суцэльнае знiшчэнне:
  I яшчэ чатыры савецкiя самалёты зрэзала...
  Ваяѓнiцы па настроi вельмi нават баявыя, але затое ѓвесь час усмiхаюцца.
  Вельмi кахаюць мужчын, i працаваць мовай. I iм гэта падабаецца. Такiя баявыя прыгажунi.
  Вось збiлi савецкi ТУ-3, i разнеслi на абломкi... Гэта iх агнязарнае прывiтанне.
  Дзяѓчыны, карацей кажучы, спуску не даюць. I Чырвоная армiя ад iх атрымлiвае.
  Але вось з iншага боку Анастасiя i Мiрабела таксама ваююць у адным бiкiнi i басанож - набiраюць свае рахункi! Яны дзеѓкi вельмi нават агрэсiѓныя.
  I Анастасiя збiла нямецкi самалёт i выдала:
  - Я вялiкi пiлот!
  Мiрабела звалiла з гарматы ѓ 37-мiлiметраѓ нямецкую машыну i пiскнула:
  - Я ваяѓнiца супер!
  Дзяѓчыны i сапраѓды што трэба....
  А бо ваююць на састарэлых ЯК-9 Т, якiя натуральна супраць рэактыѓных нямецкiх машын не цягнуць. Але прымудраюцца прыгажунi бiцца. I пазбягаюць таго, каб iх збiвалi.
  А чаму? Таму што басанож яны i ѓ бiкiнi. Так што iх нiяк не зразаць.
  Ваяѓнiцы як мы бачым, разумеюць, што такое голая скура.
  Анастасiя збiла яшчэ адзiн нямецкi знiшчальнiк i пiскнула:
  - За Радзiму!
  Мiрабела зрэзаѓ НЕ-162 i зароѓ:
  - За Сталiна!
  Самы небяспечны нямецкi знiшчальнiк МЕ-262 Х, ён мае пяць авiягармат, i вялiзную хуткасць, стрэлападобныя крылы, магутную браню.
  Лягчэй збiць НЕ-162 машыну лёгкую, танную, але вельмi манеѓраную.
  Не зусiм удалым i немцаѓ аказаѓся МЕ-1010, несумненна выдатная па лётных характарыстыках машына, але яе крылы мяняюць стрэлападобнасць, i патрабуе лётчыкаѓ высокай квалiфiкацыi. ТАЯ-183, апынуѓся практычней, i таксама паступае на фронт.
  Але Гiтлеру больш падабаецца моцна абаронены МЕ-262 Х, з магутным узбраеннем.
  Пакуль яшчэ шрубавыя машыны Люфтвафэ яшчэ не знятыя з вытворчасцi. ТАЯ-152 самая ѓдалая шматмэтавая машына, i МЕ-309, усё яшчэ ѓ баi. Яны пераѓзыходзяць савецкiя знiшчальнiкi ѓ хуткасцi i ѓзбраеннi. А Ю-488 хоць i шрубавая машына, але яе савецкiя Якi не могуць нават дагнаць. Ды нават ЛА-7 больш дасканалы саступае гэтай машыне ѓ хуткасцi.
  А што рабiць супраць рэактыѓных бамбавiкоѓ: "Арада", Ю-287 i iншых.
  Савецкая авiяцыя, не маючы рэактыѓных самалётаѓ - слабая.
  Аднак Анастасiя i Мiрабела ѓсё яшчэ прымудраюць набiраць i ѓ такiх умовах, добрыя рахункi.
  Вось яны вярнулiся, заправiлiся i зноѓ у бой. Iзноѓ збiваюць нямецкiя машыны. I робяць гэта з вялiкiм эфэктам.
  Нiхто не можа ѓ савецкай авiяцыi параѓнацца з iх парай. Акрамя таго дзяѓчаты, каб быць мацней займаюцца сэксам. I звычайна ѓ iх заѓсёды розныя мужчыны. А гэта такую сiлу дзяѓчынкам дае!
  Вось гэта адзiн з сакрэтаѓ iх фенаменальнага поспеху.
  Дзяѓчаты атрымалi ѓжо па залатой зорцы героя СССР, i падмiргваюць адна адной.
  Зноѓ паляталi, кагосьцi збiлi.
  Анастасiя зрэзала Ю-288, задаволеным магутны бамбавiк, са сваёй 37-мiлiметровай авiяцыйнай гарматы.
  А Мiрабела збiла рэактыѓны Ю-287, таксама выкарыстоѓваючы такую ж прыладу ѓ 37-мiлiметраѓ. Такiя гарматы дазвалялi пры фенаменальнай трапнасцi дзяѓчынак дзiвiць машыны супернiка на адлегласцi. Хоць боекамплект i быѓ абмежаваны, i ты рызыкуеш загiнуць.
  Дзяѓчаты пляскаюць босымi ножкамi i спяваюць:
  - Узвейцеся сокалы арламi,
  Мы за Сталiна наперад!
  Наш поспех не за гарамi,
  Адчыняй перамогi рахунак!
  Так што ваяѓнiцы зразумелай справы фашыстам спуску не дадуць. I так урэжуць, што будзе фюрару балюча.
  Настасся Ведзьмакова, зразумела, манеѓруе. ЯК-9 больш за шэсцьсот кiламетраѓ, не выцiсне, з цяжкай гарматай яшчэ менш, але больш-менш варочаецца.
  Крыху лепш Як-3, якi зрэшты, каштуе даражэй, i патрабуе якаснага дзюраля. А СССР шмат тэрыторыi страцiѓ. I ЯК-9 можна вырабляць у вялiзных колькасцях.
  Але за Трэцiм Рэйхаѓ, разам з Японiяй нiяк не сагнацца.
  Мiрабела збiла МЕ-262 i праспявала:
  - На славу Радзiмы Расii,
  Мы зробiм увесь свет шчаслiвейшым!
  Наста зрэзала чарговага немца i пiскнула:
  - Вось iмя самага прамянiстага кахання!
  I таксама як прараве. I лупне па фрыцу.
  Дзяѓчыны зразумела вельмi i вельмi стромкiя.
  А немцы тым часам усё больш i больш паглыбляюцца на тэрыторыю СССР.
  Японцы таксама лезуць сабе. I iх шмат i яны гоняць наперадзе сябе кiтайцаѓ.
  Жоѓтыя салдаты пруць на прарыѓ. I лiтаральна закiдваюць усе подступы трупамi.
  Але iх так шмат, што яны ѓ канчатковым вынiку i прарываюцца.
  Японцы i iх жоѓтая раць, штурмуюць Хабараѓск. Са стратамi зусiм не лiчацца.
  Але iх там сустракаюць савецкiя дзяѓчаты.
  Алёнка i яе каманда.
  Дзяѓчынкi абараняюць Хабараѓск. Шпурляюць у супернiка босымi ножкамi гранаты.
  I яшчэ напяваюць са смяшком:
  - Мы слаѓныя дзяѓчынкi,
  I разгром усё байцоѓ...
  Галасок такi ѓжо звонкi,
  У славе шалёных бацькоѓ!
  I зноѓ ляцяць кiнутыя босымi ножкамi прыгажунь гранаты.
  Алёнка, як дасць чаргу, выкасiѓшы кiтайцаѓ i, пiскне:
  - Слава нашай зямлi!
  Анюта кiне пальцамi босых ног гранату i прараве:
  - У Iмя вышэйшых сiл!
  I таксама ѓлепiць забойнай чаргой.
  Далей страляе Анжалiка. I таксама босай нагой кiдае гранату.
  I вiшча:
  - За новыя рубяжы!
  А потым яшчэ i Марыя ѓрэжа. I таксама зразала чаргой жоѓтых байцоѓ, напяваючы:
  - Хвост за хвост! Вока за вока!
  I падмiргне сяброѓкам.
  А далей Алiмпiяда цэлую скрыню з узрыѓчаткай па самураямi i кiтайцам шпурне.
  I прараве:
  - За славу Iмя па бацьку!
  I зноѓ пяцёрка нiшчыць iншаземную раць.
  Але вельмi ѓжо шмат кiтайцаѓ сабралi японцы. Тыя лезуць i лезуць. I цэлыя курганы трупаѓ вырастаюць.
  Алёнка страляе, голай пяткай кiдае i вiскоча:
  - За Сталiна!
  Анют таксама босай ножкай гранату шпурне i буркне:
  - Настаѓнiкi!
  Анжалiка выкiне чаргу. Кiне босай ножкай падарунак, i пiскне:
  - За Ленiна!
  А потым i Марыя як лупанет па непрыяцелю. I пальцамi голых ног запусцiць разбурэнне.
  Пасля разлятаюцца ва ѓсе бакi кiтайцы...
  А потым як Алiмпiяда возьме i бочку з нiтрагiцэрынам загасiць. I ѓсiх замочыць.
  I падаюць сабе мiлiтарысты...
  Алег Рыбачэнка i яго каманда пакуль змагаюцца за Тулу. Немцы спрабуюць акружыць Маскву. Горад Тула ѓжо адлюстроѓваѓ нацiск фрыцаѓ у сорак першым.
  Але вораг зараз нашмат мацнейшы. I вядзе агрэсiѓны абстрэл. I бомбы на Чырвоную армiю сыплюцца, i iншыя забойныя сiлы.
  Вельмi ѓжо магутны супернiк. I кiдаюць у бой занадта шмат чарнаскурых байцоѓ, арабаѓ, iндусаѓ. I гэта, здаецца, не спынiць.
  Алег Рыбачэнка стрэлiѓ па Е-75 i праспяваѓ:
  Салдат заѓсёды здаровы,
  Салдат на ѓсё готаѓ...
  I пыл як з дываноѓ,
  Мы выбiваем з дарог,
  I не спынiцца!
  I не змянiць ногi,
  Ззяюць нашы твары,
  Блiшчаць боты!
  I зноѓ хлапчук прабiвае гiтлераѓца з дыстанцыi. Але сiлы i сапраѓды няроѓныя.
  Хаця Тула i стаiць гераiчна. А на поѓднi фашысты падыходзяць да Сталiнграда.
  Але што яны думаюць, што тамака перамогуць?
  Алег Рыбачэнка зноѓ страляе па гiтлераѓцам i спявае:
  I такое бязмежжа
  Напоѓнiла сабой светабудову...
  Чалавецтва сумны надзел
  Цярпець боль, пакута!
  I зноѓ хлопчыка ѓпалi, i гарыць фашысцкi "Маѓс"-2, вельмi нават грозная машына.
  Наташа лагiчна заѓважыла:
  - Супраць нас нiякiя сiлы не выстаяць!
  I падмiргнула хлопчыку.
  Далей лупанула i Зоя. Таксама праравеѓшы:
  - За мой доступ у перамозе!
  СУ-100 працуе сабе i не думае спыняць абстрэлы.
  Немцы паступова абыходзяць Тулу. У iх шмат сiл, вельмi шмат пяхоты. I рухаюцца танкi самых розных марак.
  Вось, напрыклад, той жа Леѓ-2, вельмi магутная машына: сто тон важыць, i лабавая браня ѓ 300-мiлiметраѓ пад нахiлам. Здаецца, нiшто не праб'е.
  А Алег Рыбачэнка ѓсё роѓна прабiвае. Паказвае свой самы вышэйшы клас - снайпера.
  I лупiць сабе, i лупiць...
  Ад гiтлераѓцаѓ адны абломкi адлятаюць. Але тыя ѓсё роѓна не жадаюць прытармазiць.
  Алег Рыбачэнка пiшчыць:
  - Будучыня за намi,
  Мы ж арлы - джэдаi!
  I зноѓ хлапчук вытварае конiкi. I зноѓ фашыстам па пятаку.
  А танкавы экiпаж Герды ѓжо ѓ Сталiнградзе. Тут такiя баi агрэсiѓныя кiпяць.
  Герда страляючы, гарлапанiць:
  - Мой арганiзм жалезны!
  Шарлота нацiснула на кнопкi джойсцiка босымi пальцамi ногi i прачырыкала:
  - Для бойкi так карысны!
  I падмiргнула напарнiцы.
  Далей лупанула яшчэ i разбiла трыццацьчацвёрку.
  Затым дала стрэл i Крысцiна. Разбiла сушку Чырвонай армii, i пратарахцела:
  - Шалёная я дзеѓка! Усiх парву!
  А далей ужо босай ножкай пальнула i Магда.
  Дзяѓчыны з Нямеччыны, увогуле, добра прасоваюцца. I размазваюць непрыяцеля.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 2
  Але вось iх машыну падбiлi ѓ борт. Прыйшлося спынiцца, i рамантаваць.
  Герда капрызна заѓважыла:
  - Зноѓ губляем час!
  Шарлота пацерла босай ножкай паверхню бранi i зароѓ:
  - Мы адпомсцiм i пераможам!
  I пасля чаго ѓзяла i выскалiлiся. I выпусцiла з жамчужных зубоѓ сонечныя зайчыкi.
  Крысцiна ѓзяла i прапiшчала:
  - За Радзiму без парадаѓ!
  I таксама босай пяткай па бранi шлёпне!
  Магда пагадзiлася:
  - I без глупстваѓ!
  Дзяѓчынкi пакуль вырашылi згуляць у шахматы. Пару на пару. I сталi ѓжо тамака будаваць стратэгiю.
  Гульня справа цiкавая. Але дзяѓчаты спрачалiся па кожным ходзе i бадалiся.
  Герда заѓважыла з аскалам зубоѓ:
  - Я буду вышэйшай аксiёмай!
  I як засмяецца.
  Уявiла сабе сваю цёзку з казкi Андэрсана. Вось яе злавiлi ѓ лесе разбойнiкi. Разабралi карэту, а ѓ самой Герды забралi амаль усё адзенне i дарагiя боцiкi. Так што Герда зноѓ басанож, i ѓ радзюзе. Вось так яна выглядала, а рукi за спiной звязаныя.
  Iдзе сабе па восеньскiм халодным лесе. Голая падэшва адчувае кожны грудок, кожную шышачку, кожную галiнку. Герда страшна i жадаецца ёсць.
  Яна нават паспела паправiцца ѓ палацы. А на восеньскай траве iней, нагадваючы холад, якi яна яшчэ нядаѓна адчувала.
  Герда ѓсмiхнулася ... Падумала, што ѓ казцы Андэрсана вiдавочна не дастае падсмажаных пятак. А гэта было б здаровы!
  Танк паправiлi хутка. Пашкоджанне невялiкае. Хаця трапiѓ у борт снарад сто мiлiметровай гарматы. Што можа быць i небясьпечна.
  Шарлота нацiснула босымi пальцамi ног на кнопкi джойсцiка, i праспявала:
  - Я танк-знiшчальнiк,
  Сэрца гарыць...
  Гармата мая мясцiна!
  I снарад разбiѓ чарговую трыццацьчацвёрку. Пакуль яшчэ менавiта Т-34-85 дамiнуе на поле бою. А цяжкiя машыны ѓ Чырвоным войску адносна рэдкiя.
  Але вось IС-3 з'явiѓся. У яго слабое месца: нiжняя частка корпуса. Лоб мае вялiкi кут нахiлу. У яго форма: шчупаковае рыла. Але калi патрапiць у нiжнюю частку iлба, то не будзе ѓжо лiтасцi.
  Магда пры дапамозе босых ножак навяла на супернiка гармату. I як уляпiла, i паляцеѓ снарад.
  I савецкая машына атрымала пад дых. Сарвала з яе вежу i пачалi рвацца снарады.
  Герда ѓсклiкнула:
  - А ты трапная красуня!
  Магда правiшчала, трасучы пышнымi грудзьмi:
  - Мяне нiхто не спынiць!
  Шарлота ѓпэѓнена пацвердзiла:
  - I нiхто не пераможа!
  Крысцiна пiскнула ѓ адказ:
  - Злыя ваѓчыцы душаць ворагаѓ!
  Герда прабурчала:
  - Злыя ваѓчыцы - салют героям!
  Фашысты акружылi Тулу i дзецям, разам з чацвёркай дзяѓчат даводзiцца прарывацца з кальца.
  Хлопчык, дзяѓчынка i дзяѓчаты бягуць сабе i кiдаюць босымi пальцамi ног гранаты.
  А фашысты нясуць страты i не могуць па iх патрапiць.
  Алег, ведучы агонь, праспяваѓ:
  - У iмя Радзiмы святой,
  Нас не паставiць на каленi!
  Маргарыта шпурнула босай ножкай падарунак смерцi i пiскнула:
  - Не! Не паставiць нiколi!
  Наташа, страляючы i падскокваючы, дадала:
  - Няхай не прыйдзе ѓ наш дом бяда!
  I таксама босай ножкай як запусцiць забойную гранату.
  Далей ужо Зоя ѓкруцiцца ад асколка, i таксама прыпусцiць босымi пальцамi ножак крушачае...
  I прараве:
  - Гэта будзе супер!
  А далей Анжалiка пальне па супернiку. Скасiць яго ѓ дзiкай лютасьцi. I зноѓ прараве:
  - Я шалёная пiла!
  I ад голай пяткi паляцiць граната.
  А затым ужо Святлана, як возьме i балюча стукне.
  Гэта, зразумела дзяѓчыны - што смерць прыносiць ворагам.
  Наташа, страляючы па супернiку, пiшчыць:
  - Нас нiхто не спынiць, нас нават чорт не пераможа!
  I ляцiць ад яе босых ножак, граната па дузе. I лупне, ды так усё раскiдае i, прычым далёка.
  Дзяѓчыны вядома здольныя пераадолець паражаную тэрыторыю. На поѓднi баi кiпяць у Сталiнградзе, якi Чырвоная армiя трымае. Цэлай каласальных страт японцы ѓзялi Хабараѓск i наступаюць на Уладзiвасток.
  Ну што ж, i там iх сустрэнуць тыя, каму гэта трэба.
  Ганна Ведзьмакова перажыла не вельмi прыемную цырымонiю развiтання са сваiм верным лятаючым канём. Знiшчальнiк, якi стаѓ родным Мiг-4, на якiм была збiтая такая колькасць нямецкiх самалётаѓ, проста згарэѓ, падчас авiяѓдараѓ японскай армады, як зрэшты, ладная колькасць iншых машын i караблёѓ. Пасля таго як сцярвятнiкi з краiны Узыходзячага сонца падзяѓблi горад, Уладзiвасток уяѓляѓ сабой сумнае вiдовiшча. Зрэшты, пахаванне загiнуѓшых прайшло па-вайсковаму сцiпла i дастаткова хутка. Лётчыца Ведзьмакова падпалiла сабе ногi, дзявочыя ступнi пакрылiся пухiрамi, i таму яна хадзiла басанож, акуратна ступаючы на шкарпэткi. Японцы пакуль не паѓтаралi налётаѓ, яны засяродзiлi намаганнi на падтрымку надыходзячых франтоѓ. Ведзьмакова абыйшла завал, яго энергiчна расчышчалi, сярод працуючых была вялiкая колькасць дзяцей. Худневыя, басаногiя, з пачырванелымi на свежым вясновым сонейку тварыкамi, ён разграбалi абламаную плiтку, паднiмалi паваленыя тэлеграфныя слупы, проста мялi вулiцы.
  Старэйшы над хлапчукамi ѓ пiянерскiм гальштуку, але без кашулi (яна вiсела асобна, мабыць хлапчукi бераглi адзенне), падбег да лётчыцы.
  - Працуем ударнымi тэмпамi таварыш маёр, хутка будзе ѓсё гатова! Вулiцу начыста вымецем, будзе гладкай як да вайны!
  Вядзьмакова ѓсмiхнулася i кiнула яму цукерку:
  - На вазьмi! Гэта наша савецкая з натуральнага шакаладу, а не амерыканская атрута.
  Хлопчык забiяцка падмiргнуѓ:
  - А мы амерыканцам новую клiкуху прыдумалi! Раз цяпер яны разам з Гiтлерам i Хiрахiта, то яны не янкi, а пiндосы!
  Дзяѓчына-маёр схiлiлася перад хлапчуком:
  - Як ты сказаѓ, хто яны?
  Юны пiянер паѓтарыѓ:
  - Пiндосы! Так зараз мы совеем янкi, якiя здрадзiлi нас!
  Вядзьмакова пагладзiла хлапчука па галаве, затым яе вялiкая, моцная рука прайшлася па худзенькiх з праступалi жылкамi плечыкам хлопчыка. Пацан усмiхнуѓся ѓ адказ: зубкi беленькiя, i працягнуѓ сваю мазолiсты далонь. Маёр пацiснула хлопчыку руку i адказала:
  - Трэба запомнiць назву! Але ж мы пакуль не ваюем з Амерыкай, значыць заѓчасна прыдумляць мянушкi!
  Хлапчук запярэчыѓ:
  - Амерыканцы горш японцаѓ i немцаѓ, бо аддаюць перавагу ваяваць чужымi рукамi. Якiя не жорсткiя байцы iмперыi Узыходзячага Сонца, iх адвага вядомая ѓсiм!
  Ведзьмакова перапынiла:
  - Я буду забiваць гэтых храбрацоѓ! I як мага хутчэй!
  Новы выконваючы абавязкi гарнiзона Кротаѓ, нечакана падпiсаѓ не зусiм лагiчнае распараджэнне i адправiѓ лётчыцу-ваяѓнiцу з групай маракоѓ у Хабараѓск. Загад рушыѓ услед неадкладна, трэба было адлюстроѓваць наступ японскiх частак. Ведзьмакова вядома разлiчвала, што ёй дадуць знiшчальнiк, але ... А распараджэннi фронту не было свабодных самалётаѓ, а падмацавання iх цэнтра яшчэ не прыбылi. Паездка з Уладзiвастока ѓ Хабараѓск заняла крыху часу i маёра лiтаральна з рэек кiнулi ѓ кiпячую сутычку.
  Японцы iмкнулiся абыйсцi добра ѓмацаваны горад i ѓзяць яго ѓ кольца. Ваяѓнiца ледзь паспела разам з аѓтаматам заскочыць у акоп, як пачалася атака.
  Вядзьмака спытала прылеглага побач з ёй капiтана Сiнiцына:
  - Так значыць, супернiк плануе тактыку Фрыдрыха цi дакладней генерала Ногi, абыйсцi ѓмацаваннi i ѓсадзiць нам у тыл.
  Капiтан панура буркнуѓ:
  - Хай паспрабуе падпалiць рускаму каню хвост! Дык яго садане капыткамi, што мала не здасца!
  Лётчыца-ас пажартавала:
  - Капыты каня, нябось не са сталi Крупа, а нашы савецкiя!
  Яе словы перапынiѓ выццё снарадаѓ. Вось яна ляжыць у даѓно выкапаным акопе, вакол Хабараѓска наогул шляхетная лiнiя ѓмацаванняѓ, пагроза японскага ѓварвання iснуе не першы год. Снарады рвуцца наперадзе i ззаду акопаѓ, грукату ад iх шмат. Наогул знакамiтая японская шымоза, стварае шмат грукату i дыму. Ваяѓнiца глядзiць без страху, нават з некаторай абыякавасцю. Выбухi снарадаѓ спараджаюць, брудныя фантаны, вось адзiн з iх выклiкаѓ страсенне глебы. Значыць, б'е зброю, з гарматнай калiбра добрых трохсот мiлiметраѓ. Чуюцца стогны параненых... Праз кананаду яны здаюцца лёгкiмi выпарэннямi, якiя здольна ѓлавiць не кожнае вуха. Вось лётчыцу-ваяѓнiцу прысыпала зямлёй. Дзяѓчына зрэшты, чхнуѓшы, струхнуѓ пыл з рудых кос:
  - Вось так заѓсёды, калi ляжыш то бруднiшся! А калi ѓстала, табе раз-два левае!
  Артпадрыхтоѓка, аказалася кароткай, магчыма ѓ японцаѓ не так ужо i шмат снарадаѓ. Пачаѓся напад. Наперадзе ехала некалькi японскiх такiх. Невялiкiя, са злёгку закругленым корпусам машынкi. Самы масавы танк iмперыi Узыходзячага Сонца: Чычыха. Вядзьмакова ѓспомнiла яго характарыстыкi. Лабавая браня 30-мiлiметраѓ, гармата 47 мiлiметраѓ, рухавiк дызельны 320 конскiх сiл. Калi не лiчыць хадавых якасцяѓ, у якiх гэтая машынка не саступае Т-34, то ён яшчэ горш нямецкага Т-3 узору 1943 гады. Яго нават на Далёкiм Усходзе клiчуць, чыхай-ка! Але зрэшты, царыца палёѓ не танк, а менавiта пяхота. Вось паспрабуй, падступiся да мiнных палёѓ. Як спяваецца: дзе бронецягнiк не пройдзе, салдат з вiнтоѓкай прапаѓзе.
  Вiнтоѓкi ѓ японцаѓ скапiяваныя з нямецкага маѓзера. Пiсталет-кулямёты, садраныя з вядомага, яшчэ з першай сусветнай вайны "Шмайстара". Наогул у скавокая, ёсць цяга капiяваць у iншага боку самае лепшае. Напэѓна японскiя канструктары, ужо вядуць праца, на стварэннем гiбрыда "Пантэры" i Т-34!
  Японскiх танкаѓ не больш за дзесятак i савецкая артылерыя зусiм не спяшацца iх сустракаць. Пяхота бяжыць за iмi трушком, традыцыйным густым ланцужком. Самi салдаты краiны Узыходзячага Сонца апрануты ѓ форму, ледзь аддае жаѓцiзной, пад колер стэпу хакi. Вядзьмакова глядзiць на iх, хутка мяркуючы колькасць наступаючых. На вока iх пяць-шэсць тысяч, а рускiх у акопах сядзiць, затуляючы дадзены ѓчастак фронта максiмум тысяча. А ѓзбраенне.... Далёкаѓсходняе войска абсталяванае па рэшткавым прынцыпе, i пiсталет-кулямёты ёсць толькi ѓ афiцэраѓ. Што ж яна маёр, праѓда, без пасады, зведзеная, да ѓзроѓню радавога.
  Капiтан Сiнiц (яшчэ зусiм малады хлопец) спытаѓ у Ведзьмаковай.
  - А вы з немцамi ваявалi?
  Дзяѓчына адказала:
  - Не! Я з iмi цалавалася!
  Капiтан, раптам збялеѓшы, заѓважыѓ:
  - А свой першы труп вы памятаеце!
  Вядзьмакова ѓсмiхаючыся, пакiвала галавой:
  - Я лётчыца, i каго збiла, таго i пазбiвала, у мяне няма паняцця трупаѓ! Дарэчы, за ѓсю Вялiкую Айчынную вайну, мой самалёт нi разу не быѓ збiты!
  Капiтан крыху нязграбна свiснуѓ:
  - Ты проста ас! А колькi ѓ цябе размазаных немцаѓ!
  Вядзьмакова ѓсмiхнулася яшчэ шырэй:
  - Пасля дваццаць пятага ѓручылi зорку героя! А ѓсяго дваццаць восем.
  Сiнiцын усклiкнуѓ:
  - У-ух! Ты проста майстар сваёй справы!
  Дзяѓчына сцiпла адказала:
  - Не трэба рабiць героем, таго, хто проста сумленна выконвае свой абавязак. Цяпер пяхота падыдзе блiжэй, i мы яе сустрэнем.
  Капiтан перасмыкнуѓ затвор цяжкага, вагою ѓ добрых дзесяць кiлаграмаѓ пiсталет-кулямёта. Пакратаѓ сабачку, пуск вельмi пруткi, прыклад з аддачай. Не зусiм зручная махiна, затое б'е... Праѓда па чутках, у немцаѓ ужо з'явiѓся больш магутны аѓтамат, але хто яго ведае, цi не прыдумаюць савецкiя канструктары, чаго-небудзь лепшага. Сiнiц не ѓтрымаѓся ад пытання:
  - А чаму цябе такую класную лётчыцу перавялi ѓ пяхоту?
  Вядзьмакова адказала паѓжартам, таксама перашчоѓкнуѓшы заторам пiсталет-кулямёта:
  -А я проста хацела даведацца якога гэта сядзець пад абстрэлам! Гэта было б класна!
  - I боцiкi ты мабыць страцiла, калi так спяшалася патрапiць на перадавую!
  Ведзьмакова i на самай справе, iмкнучыся, каб пухiры сышлi хутчэй, хадзiла босай дзяѓчынкай. Хоць падчас вайны большасць жанчын i дзяцей, фарсiла летам голымi пяткамi, але сярод афiцэраѓ гэта было непрынята, асаблiва ѓ грамадскiх месцах. Але Ведзьмакова нават падабалася так вылучаць. Сiнiцыну ж яна адказала проста:
  - У мэтах эканомii, супраць нас фактычна ѓвесь капiталiстычны свет. Бо боты зношваюцца, а гэта праца шматлiкiх людзей!
  Капiтан пагадзiѓся, забiяцка падмiргнуѓшы:
  - У цябе вельмi прыгожыя ногi! Можна мне iх пагладзiць!
  Вядзьмакова пагразiла пальчыкам:
  - Не цяпер! Потым калi выжывеш, я цябе на ноч сагрэю.
  Сiнiцын акруглiѓ вочы:
  - Ого, а ты хуткая! Звычайна бабы доѓга ламаюцца!
  Ведзьмакова хацела адказаць, але пачуѓся выбух, якi iшоѓ наперадзе японскi танк, наскочыѓ на мiну. Дзяѓчынка праспявала:
  - Ехаѓ Гiтлер на машыне, падарваѓся гад на мiне! Разляцеѓся на аскепкi - але вось толькi мала толку!
  Падарваѓся яшчэ адзiн японскi танк, спынiѓшыся, ён, павярнуѓ рулю i адкрыѓ агонь па савецкiх акопах. За iм iрвануѓ i трэцi. Японцы зрэшты, i не думалi спыняцца. Вузкавокiя агрызалiся: у iх зарабiлi кулямёты размешчаныя на паѓкруглых, рухомых вежах.
  Капiтан буркнуѓ:
  - Вось гэта выдатна! Як на парадзе iдуць! Вось гэта войска!
  Вядзьмакова ѓзяла ѓ рукi вiнтоѓку, балазе адлегласць да пяхоты дазваляла, i стрэлiла ѓ японскага афiцэра. Вузкавокi завалiѓся, з такой сiлай адкiнуѓшы вiнтоѓку, што яна поркалася штыком у вясновую траву. Iншыя японцы працягнулi бег, толькi злёгку нахiлiлi корпус, мабыць разлiчваючы такiм чынам пазбегнуць, паразы, дакладней зменшыць яго верагоднасць. Ведзьмакова прыгадала, што менавiта такiм чынам навучаюць байцоѓ у квантудскiм войску, хто не паспее своечасова нахiлiцца, б'юць бамбукавай палкай па галаве. Здаецца i цару-бацюшку, iраду добра рушылi! Гэта ён зрэшты аб Мiкалаю Другiм. Цяпер яны зноѓ б'юцца з Японiяй, i не на адзiн, а на некалькi франтоѓ. Зрэшты, у гэтым ёсць i сваёй перавагi. Дзяѓчынка праспявала:
  Надыходзiць - зрынуты вермахт у прах,
  Напалеон разбiты непераможны!
  Не зможа вораг савецкi сцяг папраць,
  Калi народ i партыя - адзiныя!
  Адзiн за адным спынiлiся падбiтыя японскiя танкi, але якая натапырыла штыкамi пяхоты стала бегчы яшчэ хутчэй. Пазiцыi савецкiх войскаѓ натапырылiся ѓспышкамi, запляскалi вiнтоѓкi, якiя зрэдку перамяжоѓвалiся з аѓтаматнымi чэргамi. Адкрыла агонь i Ведзьмакова. Японцы, перазараджваючы на хаду, палiлi з вiнтовак. Яны гарлапанiлi ва ѓсю глотку:
  - Банзай! Рус здавайся!
  Кулi ѓтыкалiся ѓ iх тушы, нiбы шомпал у манекены. Пасыпалася касцяная пацяруха, змяшаная з крывёй. Зрэшты, большая частка куль, як i бывае ѓ бiтве iшла мiма. Японцы перасеклi мiннае поле, маленькiя салдаты былi занадта лёгкiя, каб iх бег дэтанаваѓ прыгатаваныя танкам падарункi.
  Вядзьмакова адчувала на плячы жорсткую аддачу аѓтамата, пры гэтым байцы краiны Узыходзячага Сонца, здавалiся сапраѓднымi монстрамi. Iх iстэрычныя крыкi станавiлiся ѓсё мацней i блiжэй, жоѓтыя брыдкiя твары блiшчаць ад поту. Ведзьмакова iмкнецца абкласцi за раз як мага больш варожых салдат. Дзяѓчынка як заѓсёды гарачая, i страляе гнездавым спосабам. Скончылася адна абойма, уставiла iншую. Крама занадта буйны, круглы, яго нялёгка ѓклiноѓваць у патроннiк. I зноѓ агонь, япашкi ляцяць дагары нагамi.
  Вядзьмакова расстраляла другi боекамплект, застаѓшыся без боепрыпасаѓ. А па надыходзячым вузкавокiм ужо шарсцяць гранатамi. Тыя адказваюць кiдкамi, зараз крыкаѓ стогнаѓ значна больш, падаюць i савецкiя байцы. Асколак зрэзаѓ маленечкую пасму валасоѓ на галаве Ведзьмакова. Нервы дзяѓчынкi не вытрымоѓваюць, i яна ѓскоквае i лямантуе ва ѓсю глотку:
  - За Радзiму, за Сталiна!
  Услед за ёй гарлапаняць i астатнiя байцы, выскокваючы з хованкi i трасучы штыкамi. Савецкiя салдаты бягуць на сустрэчу японцам, уступаючы ѓ штыкавы бой.
  Вядзьмакова iмклiвым ударам рассякае жывот найблiзкаму "самураю". Той ускрыквае i спрабуе адказаць i завальваецца, як заколаты кабан. Дзяѓчынка з задавальненнем усклiкае:
  - Рускi футбол: Расiя - Японiя, два-нуль!
  I сапраѓды яшчэ адзiн японец упаѓ з перарэзаным штык-нажом горлам. Ну, а трэцяму лётчыца-воiн пасадзiла нагой у пахвiну. Вузкавокi расцягнуѓся, а дзяѓчынка рухаючыся па iнэрцыi, утыкала вастрыё супастата ѓ вока!
  -Атрымлiвайце японцы! Што стаяць у заслонацаѓ!
  Зваротны ѓдар штыка, распароѓ маёру гiмнасцёрку, выступiла кроѓ, але дзяѓчыну гэта не толькi не збянтэжыла, але i надало дадатковай лютасьцi.
  - Смерць Хiрахiта! - Раѓнула дзяѓчынка, яе галёнка ѓрэзалася вузкавокая ѓ скронь, прычым дзяѓчына рухалася з такой iмклiвасцю, нiбы была прапелераѓ, найноѓшага знiшчальнiка.
  Японцы адступiлi, i нават адступiлi, а натхнёная дзяѓчынка перайшла ѓ атаку, ёй аѓтамат круцiѓся, нiбы палiца ѓ руках волата. Вось рушыѓ услед жорсткi ѓдар прыкладам па патылiцы, занадта ѓжо заѓзятага афiцэра. Ганна выдыхнула:
  - Вось вам шахен-хаш!
  Але ѓ цэлым рускiм даводзiлася нялёгка. На баку вузкавокая пяцiразовая перавага, ды i ѓзровень фiзiчнай падрыхтоѓкi ѓ японцаѓ нядрэнны, акрамя таго супраць iх ваююць далёка не лепшыя салдаты СССР. Натуральна падчас такой найцяжкай вайны, на Далёкi ѓсход адпраѓлялi прызыѓнiкоѓ трэцяй катэгорыi, з горшымi дадзенымi, цi байцоѓ, якiя атрымалi сур'ёзныя раненнi ѓ бiтве з фашыстамi. Салдаты падалi, часам у аднаго рускага ѓсаджвалася дзясятак штыкоѓ, яны лiтаральна калектыѓна сцякалi крывёй, але бiлiся як волаты, i нiхто не прасiѓ лiтасцi.
  Сiнiцын прабiѓ штыком японскага афiцэра, але i сам атрымаѓ вастрыём у бок. Юнак звалiѓ якi напаѓ японца ѓдарам прыклада ѓ грудзi, але крывiшчы з боку лiлося занадта ѓжо багата. А на хлопца кiнулася адразу чатыры самураi.
  Адважная Ведзьмакова кiнулася на выручку, усадзiѓшы афiцэру штык па лапатку, а iншага япашку збiѓшы ѓдарам нагi пад каленку.
  - Трымайся Пятруха! - Прыклала яна.
  Той адбiѓшы адразу два накiраваных у грудзi штыка адказаѓ:
  - Я не Пётр, а Аркадзь!
  Дзяѓчынка, якая завалiла чарговага японца прабурчала:
  - На вайне кожнае iмя як пстрычка ѓзведзенага курка, не варта яго ѓзводзiць без стрэлу!
  Аркадзь злёгку адступiѓ i бязлiтасны штык распароѓ яму шчаку. Юнак праскуголiѓ, ад невыноснага болю:
  - Мацi Божая!
  Вядзьмакова запярэчыла:
  - Можа я мацi, але не Божая! А ѓвогуле Бога няма, i не было!
  Аркадзь адступiѓшы спiной да Ганны, невыразна прамармытаѓ:
  - I што пасля смерцi нас чакае нябыт?
  Дзяѓчынка адмоѓна матнула галавой:
  - Не! Камунiстычная навука ѓваскрэсiць мёртвых! А першых да новага жыцця вернуць тых, хто загiнуѓ у баях за Радзiму.
  Сiнiцын матнуѓ галавой:
  - Дай Божа!
  Вядзьмакова абклаѓшы чарговага японца, завiшчала:
  - Бога няма! Калi ён ёсць, тады трэба прызнаць, што меркаваны творца сусвету садыст! I яму падабацца мучыць тварэнне!
  У гэты момант Аркадзю распаролi штыком сцягно, i ён, каб не ѓпасцi абапёрся на рудую ваяѓнiцу:
  - А я як мучаюся! Проста няѓяѓна!
  Пяцi-шасцiразовая перавага салдат ѓзыходзячага сонца адбiлася. Супраць iх кiнулася паѓсотнi самураем, махаючы штыкамi, нiбы войска дзiкабразаѓ. Аркадзь атрымаѓ пару ѓлараѓ штыком у жывот, а затым яму выбiлi вока. Калi юнак упаѓ, у яго ѓкалолi разоѓ дваццаць, прымусiѓшы зацiхнуць назаѓжды. Цiкава, што адчувала адлятаючы яго душа: здзiѓленне цi страх, а можа неймавернае палягчэнне пакiнуѓшы вязнiцу цела.
  Ведзьмакова ж была нiбы зачараваная. Вядома, яе гiмнасцёрка рассыпалася на шматкi, спаласаваная штыкамi. Ваяѓнiца аказалася здзейснена голай, пакрытая мноствам драпiн, але, нiводнага сур'ёзнага ранення самураi не змаглi ёй прычынiць! Яна бiлiся i яе аголеныя грудзей з пунсовымi саскамi, трэслiся, нiбы ѓ моры буйкi. А голыя лодыжкi так i мiльгалi. Дзяѓчына была сапраѓды ѓвасабленнем звярынай i эратычнай моцы. Яе босыя падэшвы сталi чырвонымi ад крывi, ад чаго ѓзнiкала асацыяцыя, з вялiкай багiня разбурэння i зла: Гартуй! Практычна ѓсе савецкiя салдаты ѓжо былi заколатыя, бой завершаны, а толькi ѓ сваёй блiскучай прыгажосцi Афрадыты, час ад часу паражае нахабных вузкавокiх.
  Японскi генерал Нугi са здзiѓленнем глядзеѓ на гэты цуд. Тут у яго мiльганула ѓ галаве нейкая думка. Рушыѓ услед аддадзены тоненькiм галаском, недакормленага камарыка загад:
  - Накiнуць на яе сетку, узяць жывы!
  У запаслiвых японцаѓ былi i сеткi. Раптам спатрэбiцца ѓзяць каго-небудзь з рускiх жывым. А сетка iдэальна падыходзiць для гэтага. Адразу дзясятак лаѓцоѓ накiнулi на дзяѓчынку путы.
  Ведзьмакова адбiвалася, як магла, яна з усiх сiл, старалася вызвалiцца. Але ѓсё дарэмна, добрасумленныя японцы рабiлi сетку з разлiку, што яна вытрымае слана. Дзяѓчынку капiтальна спалена павалаклi на руках. Судзячы па ѓсiх тактычны поспех быѓ дасягнуты, тым больш, што дадзены кiрунак не было прычынена, нi артылерыяй, нi кулямётамi.
  Дзяѓчына ѓспамiнала гладкавыголены твар, упадабаны ёй Аркадзя, i сваю крылатую фразу:
  - На вайне кожнае iмя як пстрычка ѓзведзенага курка, не варта яго ѓзводзiць без стрэлу!
  Узнiкла трывожная i агiдная думка, у не згладзiла, цi яна яго! Бо гэта часта бывае, толькi-толькi пакахаѓ чалавека i ён загiнуѓ!
  Японцы мяркуючы па ѓсiм у гэтым месцы занялi дрэнна прыкрытыя акопы, працягваючы абыходзiць пазiцыi савецкiх войскаѓ вакол Хабараѓска. А яе Ведзьмакова нясуць у палон, а хоць няма ѓжо вязуць, пагрузiлi ѓ заляпаны бранявiчок, каб адвезцi вы тыл. Машына дапатопная, верагодна яшчэ з першай сусветнай, так неѓзаметку ён бегаѓ за пяхотай. Хуткасць прыкладна 12 кiламетраѓ за гадзiну. Брр! Самы першы ѓ свеце танк усюдыход Прохарава важыѓ не менш, але меѓ хуткасць 40 кiламетраѓ за гадзiну на шашы i 25 на ракадзе. Што ж з аднаго боку СССР атакуе ѓсё Еѓропа, з другога значная частка Азii. Дзяѓчына павярнулася на бок, вiдаць, узнiкла пагроза адляжаць спiну. Як цёмна ѓ гэтай частцы браневiка, мабыць, у ёй размешчаны дэсантны аддзел, цi перавозка салдат. Добра было б вядома збегчы, для пачатку пазбавiѓшыся ад дубцоѓ i моцных вяровак. А як гэта зрабiць? У дзяѓчынкi, зразумела, ёсць навыкi, хоць прыйдзецца павазiцца, заадно сцягнуць кайданкi, i перапiлаваць ланцужок да якой ёй прывязалi за нагу. Але тут могуць цалкам спатрэбiцца i вяроѓкi. Праца нудная, але калi павязуць на тэрыторыю Манчжурыi, яна паспее. Дзяѓчына здымала вяроѓкi з вiльготнай скуры, пiлавала ланцужок i разам з тым думала. Мда, супраць савецкай Расii, склалася не жартоѓная каалiцыя: Прычым самы сур'ёзны монстра гэта Нямеччына. Краiна з перадавой тэхналогiяй моцнымi войскамi. Вось, напрыклад яна чула аб новым знiшчальнiку МЕ-309. Быццам бы такiя ѓжо лятаюць. Дакладных дадзеных аб узбраеннi, у яе няма, але па чутках у гэтага самалёта цэлых сем! Агнявых кропак. Гэта вельмi сур'ёзна ѓзбраенне, калi ѓлiчыць, што ѓ ЯК=9 iх усяго дзве, а на савецкiх знiшчальнiках няма машыны, у якой было больш за тры кропкi. Паспрабуй, адолей такiх монстраѓ! Ну i Фокен-Вульф вельмi сур'ёзная машына, праѓзыходная савецкiя самалёты ѓзбраеннем, ды яшчэ здольная несцi амаль дзве тоны бомбаѓ. Ужо ѓ канцы 1942 года ѓ яго было на ѓзбраеннi дзве 20 - мiлiметровыя гарматы, i 4 - 13 - мiлiметровых кулямёта. Але накшталт ужо з'явiѓся новы выгляд знiшчальнiка-штурмавiка i бамбавiка з двума 30 мiлiметровымi i чатырма 20-мiлiметровымi гарматамi. Гэта быѓ ужо монстар, усiм монстрам монстар! А па чутках ужо запушчаны ѓ вытворчасць, знiшчальнiк самалётаѓ з васьмю 30-мiлiметровымi прыладамi! Такога ваѓкалака паспрабуй адолей! Чым на гэта жадаюць адказаць савецкiя канструктары? Ведзьмакова чула, што iдуць працы, над Якам-3. Ёй пра гэта расказаѓ куратар з ведамства Берыi. Як бы галоѓнай разыначкай самалёта стане меншую вагу канструкцыi, без дадатковых матораѓ i ѓзбраенняѓ. Манеѓранасць вядома ж добра, але хацелася б росту ѓзброенасцi! Бо ѓ боксе вядома лёгенькi спартовец у вазе пяра, манеѓраней суперцяжа, але ѓсё роѓна амаль напэѓна прайграе яму. Нездарма ж iснуюць вагавыя катэгорыi, а сярод баксёраѓ прафесiяналаѓ больш за ѓсё шанавацца ѓдарная моц. Трэба ѓзмацнiць узбраенне савецкiх самалётаѓ, i толькi тады вермахт будуць бiць... на роѓных? З другой паловы 1942 гады перавага люфтвафэ ѓ паветры стала выпарацца, нават да сакавiка 1943 гады ѓ СССР узнiкла перавага, але... Здрада саюзнiкаѓ змянiла баланс сiл. Ух, ты Гiтлер забiты 13 сакавiка, а зараз толькi канец красавiка, а як сур'ёзна змянiлiся суадносiны сiл. Так хутка, з стратэгiчна выйгрышнага становiшча ѓ стратэгiчна амаль пройгрышнае. Амаль таму, што ёсць яшчэ надзея, што Нямеччыне атрымаецца нанесцi паражэнне, перш чым яна даб'ецца стратэгiчнай i тэхналагiчнай перавагi над СССР. У прыватнасцi, саюзнiкi могуць пастаѓляць фашыстам у вялiкiх колькасцях самалёты, але нямецкiм лётчыкам спатрэбiцца час, каб навучыцца, iмi кiраваць. Усё ж такi ёсць рознiца ѓ тэхналогiях, панэлi прыбораѓ. Танкi таксама патрабуюць навучаных экiпажаѓ, акрамя таго хадавыя якасцi Шэѓрона ва ѓмовах рускай зiмы не асаблiва добрыя. Аѓтаматычная вiнтоѓка М-18... Нядрэнная штучка, але ѓ хуткастрэльнасцi саступае лепшым савецкiм мадэлям, праѓда, пераѓзыходзячы ѓ дакладнасцi! Карацей кажучы, праблема на праблеме! Ёсць яшчэ праѓда знакамiтыя "Чэрчылi" з магутным бранiраваннем, i добрымi хадавымi якасцямi... Вядома з iмi падобна таксама давядзецца змагацца. I чым даѓжэй будзе доѓжыцца вайна, тым больш тэхнiкi будуць атрымлiваць фашысты. Значыць выснова простай, трэба нанесцi поѓнае паражэнне Германii яшчэ летам. Што да Японii, лепш за ѓсё абмежавацца актыѓнай абаронай i наносiць кантрудары, выкарыстоѓваючы якасную перавагу ѓ танках. Але зноѓ-такi па максiмуме эканомячы сiлы. Не ѓцягваючыся ѓ зацяжныя баi, i будуючы абарону на загадзя падрыхтаваных рубяжах. Ёсць яшчэ шанц выкарыстоѓваць Чырвоную Армiю Кiтая, але на яе ѓсiмi сiламi абрынуѓся рэжым Чан Кашы. Так што пакуль можна разьлiчваць на ѓласныя сiлы. Калi наступаць? Лепш за ѓсё ѓ канцы Мая калi дарогi канчаткова падсохнуць, а ѓ войска прыбудзе папаѓненне. Сама Ведзьмакова першы свой удар бы нанесла на арлоѓскiм кiрунку, а затым у раёне Харкава, каб выбiць немцаѓ з прамысловага Данбаса, а далей фарсiраваным маршам, па Украiне, з ходу фарсiруючы Днепр, i далей на Румынiю. Зрэшты, можна i на поѓнач павярнуць вызваляць Беларусь, i зайсцi ѓ тыл цэнтральнай групоѓцы. Iдэя ѓ цэлым добрая, праѓда i недахопы ёсць, наступ на арлоѓскiм напрамку самы вiдавочны i фашысты яго будуць менавiта там чакаць. Умацаваннi ѓзломваць давядзецца.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 3
  Тут вядома спатрэбяцца i гарматы, i "кацюшы". Апошняя сiстэма мае моцны, асаблiва маральны эфект. У любым выпадку трэба шмат гармат i "кацюш", каб закiдаць снарадамi варожую абарону. Наогул вопыт першай сусветнай вайны паказаѓ, што абароняцца лягчэй, чым наступаць, i не вычарпай кайзераѓская Германiя, свае сiлы вясновым наступам 1918 года, вайна магла доѓжыцца яшчэ некалькi гадоѓ. А вось другая сусветная вайна, даказала перавагу наступальнай тактыкi над абарончай. Напрыклад, хуткi разгром Польшчы, i асаблiва дзiѓны магутнай заходняй каалiцыi саюзнiкаѓ. Фашысты разграмiлi праѓзыходныя сiлы за паѓтара месяца, проста абышоѓшы непрыступную лiнiю Мажыно. Баi ѓ Афрыцы, дзе спачатку праѓзыходныя сiлы Iталii былi бiтыя рашучым ударам ангельцаѓ. А затым Роммель разграмiѓ падчас iмклiвага наступу куды мацнейшыя войскi Брытанii. Але i вядома самы яскравы прыклад СССР, у 1941 году, вялiкая катастрофа магутнай армii. I зваротныя наступальныя аперацыi, якiя выбiваюць нямецкiя часткi. Так што галоѓнае гэта стукнуць самiм не чакаючы напору новых нямецкiх танкаѓ. Зацяжная вайна на знясiленне станавiцца амаль бесперспектыѓнай, калi вядома савецкiя навукоѓцы, не створаць цуда-зброю! Апошняе ѓ прынцыпе магчыма, напрыклад, яна чула, што тэарэтычна можна стварыць бомбу, здольную знiшчыць горад. Прычым важыць падобная бамбёшка, будзе тры-чатыры тоны. Паходзiць на казку, але... Мы народжаныя, каб казку зрабiць бадыллю.
  Яшчэ больш прывабны шлях, гэта лазернае зброю, апiсанае ѓ Гiпрабалоiдзе iнжынера Гарына. Такая рэч цалкам здольная знiшчыць цэлае войска танкаѓ, самалётаѓ, караблёѓ. Вядома, ствары падобную зброю i ня толькi Трэцяму Рэйху, але i здраднiкамi пiндосам, усяму капiталiстычнаму сьвету будзе канец. А над планетай заззяе светлы сцяг камунiзму. Толькi вось чамусьцi такая зброя не створана. Люстэркi не самы лепшы спосаб сабраць энергiю гарэння ѓ адзiны паток. Ды i энергii, для таго каб разразаць караблi трэба нашмат больш. Хаця ... калi яе сканцэнтраваць да тонкасцi мiкрона, то цалкам рэальна рэзаць i самалёты i лiнкоры. Цуд-зброя, якая дапаможа выратаваць СССР. А вось i эфект лазера, у iншым выглядзе. Нарэшце ланцужок падаѓся i ён амаль вольны, а i абрыѓкi вяроѓкi валяюцца.
  Вядзьмакова выказалася:
  - Цярпенне i праца, калi з табой, ты не труп!
  Дзяѓчына прыѓзнялася, пастукала босай ножкай па пакрыццi. Нiякай рэакцыi. Яна пастукала мацней. У адказ раздалася па-японску лаянка i нiкой рэакцыi. Тады Ведзьмакова ѓ прыкрасцi заспявала. I спявала ва ѓвесь голас, нiбы прымадона на юбiлейным вечары:
  Арды вермахта дзiка шалеюць,
  Грукат гармат i звон мячоѓ!
  Падымаецца дым да месяца,
  Скажэнне з нябёсаѓ прамянёѓ!
  
  У вяках вечных айчына славiцца,
  За Расею аддам я плоць!
  Я кахаю цябе Русь-прыгажуня,
  З намi цар усiх цароѓ Гасподзь!
  
  Ох, вы гаi краiны кучаравыя,
  Шамацiць звон златых асiн!
  Браты-сокалы праваслаѓныя,
  Бог на подзвiгi раць натхнiѓ!
  
  У днi халодныя цi цёплыя,
  Можа з хмарай навее каламута!
  Мы фашыстаѓ-свiней нiбы мятламi,
  Каб брыдота з твару стрэсцi!
  
  Нашай партыi справа правая,
  За савецкi народ змагайся!
  Запяваем мы песню бравую,
  Думка арлом накiравалася ѓверх!
  
  Сталiн у мудры - iдэал кiраѓнiка,
  Нас вядзе ѓ грозны смяротны бой!
  Сцяг Радзiмы пест пераможцы,
  Гатовы спрачацца з Паладай-лёсам!
  
  Справы Ленiна будзе вечнае,
  Мы пабудуем святы камунiзм!
  Вер вучэнне чалавечае,
  Сьцерцi ѓ бездань мораку фашызм!
  
  Уся планета як птушка вольная,
  У зоркам далёкiм, да мiроѓ паляцiм!
  Нешта светлае i высакароднае,
  Мы як скульптары створым!
  
  I Расiя пад чырвоным сцягам,
  Нiбы райскi Эдэм расквiтнее!
  Справа Ленiна, воля Сталiна,
  Павялi нас да здзяйсненняѓ наперад!
  Алег Рыбачэнка i Маргарыта Коршунава, а таксама чатыры легендарныя дзяѓчыны выбралiся з Тулы i дабралiся да Масквы.
  Цяпер становiшча сталiцы было цяжкiм. Немцы ѓжо заканчвалiся яе акружэннем, i заставаѓся калiдор, у трыццаць-сорак кiламетраѓ якi станавiѓся з кожным днём усё ѓжо i ѓжо.
  Шасцёрка ваяѓнiкоѓ заняла абарону на ѓскраiне Масквы. Iшоѓ разлютаваны штурм.
  Алег Рыбачэнка вёѓ агонь i напяваѓ сабе:
  - Будучыня за намi!
  I хлопчык босай ножкай шпурляе гранату i працягвае:
  - I мы будзем малайцы!
  Маргарыта Каршунова страляе i вiскоча:
  - А я стану круцейшы за ѓсiх!
  I босай ножкай як шпурне забойную гранату.
  I раскiдвае супернiкаѓ у розныя бакi.
  А далей ужо ѓ баi Наташка, што i кулямётам немцаѓ выкасiць, i голай нагой прэзент смерцi кiне.
  Вось такая гэтая баба...
  У сорак першым годзе Наташа выцякала з Брэсцкай крэпасцi. Iшла на ѓсход. Новыя туфлi хутка нацерлi ногi, i дзяѓчынка iх зняла i пайшла басанож.
  Пару гадзiн было нiчога, а потым голыя падэшвы сталi свярбець. Яшчэ праз пару гадзiн запалалi i ѓжо выбухалi болем.
  Наташа не прывыкла, быѓшы масквiчкай, хадзiць босы. I зразумела раз-пораз акунала ѓ ручай.
  Ды гэта аказалася катаваннем для яе ножак. Але юная дзяѓчына хутка прывыкла.
  Потым увесь час хадзiла босая, нават па снезе, i толькi ѓ моцны мароз абувалася.
  Цяпер Наташка б'ецца, нiбы легендарная багiня.
  А вось i Зоя шпурляе босай ножкай гранату, i раве:
  - Гэта наогул дата супер!
  I дасць трапную чаргу.
  I падаюць немцы i iх наймiты.
  А далей агонь вядзе Анжалiка... I таксама так дзiка трапна страляе.
  I ад голай яе нагi таксама нясецца граната.
  I раскiдае наймiтаѓ.
  Далей ужо Святлана вядзе агонь. I яе босая нага такое выкiдвае, што нiхто не ѓ сiлах выстаяць.
  I раскiдвае супернiкаѓ вельмi далёка.
  I страляецца i сабе, i душыць непрыяцеляѓ выбухнай хваляй.
  Вось такiя дзяѓчынкi нарадзiлiся ѓ СССР!
  Алег Рыбачэнка вядзе меткi агонь па варожай пяхоце, кiдае дзiцячымi нагамi гранаты аѓтаматычна. I адначасова хлопчык складае сабе.
  Вiталь Клiчко сутыкнуѓшыся ѓ канфлiкце з новым прэзiдэнтам Украiны Зяленскiм, вырашыѓ сыйсцi з пасады мэра Кiева. Сапраѓды, чаго ѓпарцiцца, i чапляцца за пасаду. Лепш самому вырашыць праблему.
  А пакiнуѓшы пасаду мэра, Вiталь Клiчко аднавiѓ кар'еру. I адразу сенсацыя, выклiкае на бой Уайдэра. Без усялякiх прамежкавых баёѓ! I гэта пасля больш за восем гадоѓ перапынку.
  Уайдэр зразумела, згаджаецца. Выклiк прыняты!
  I надыходзiць момант iсцiны. З аднаго боку шматразовы чэмпiён свету нi разу не бiты ѓжо больш за дванаццаць гадоѓ. А з iншага боку сарака дзевяцiгадовы былы мэр Кiева. Чалавек, якi можа пабiць рэкорд Хопiнса, але ѓ чыёй спартовай форме ёсць вялiкiя сумневы.
  На самой справе, многiя лiчылi, што пасля такога вялiкага перапынку iсцi адразу на Уайдэра - гэта самагубства.
  Але Вiталь Клiчко, нiбы Рокi Бальбоа. Вырашыѓ выйсцi супраць наймацнейшага накаѓтара ѓ суперцяжкiм. Дзянацей Уайдэр - баксёр, у якога падалi ѓсе яго супернiкi. Абсалютна ѓсё - у тым лiку i Тайсан Ф'юры!
  Дык што калi ѓ Вiталя Клiчко шанец?
  Але Вiталь Клiчко ѓвесь час трэнiраваѓся, падтрымлiваѓ форму, ездзiѓ на працу на ровары. I зразумела быѓ не такi ѓжо i дрэнны фiзiчна. I акрамя таго валодаѓ, сталёвым падбародкам.
  Ну, што ж Вiталь Клiчко прыме бой, няхай нават фаварыт i не ён.
  Алег Рыбачэнка змянiѓ абойму кулямёта. Меркаваныя баi з баксёрамi захапляюць.
  Вось i сапраѓды, чаму Вiталю Клiчко не вярнуцца на рынг i не паспрабаваць пабiць рэкорд Хопiнса?
  Гэта было б вельмi моцнай iдэяй.
  Хлапчук-тэрмiнатар даѓ чаргу, i выкасiѓ яшчэ некалькi дзясяткаѓ фашыстаѓ.
  Пасля чаго хлапчук засмяяѓся i паказаѓ мову, вымавiѓшы:
  - Я ёсць чалавек што супер!
  Маргарыта кiнула босай ножкай дзве звязаныя разам лiмонкi i пiскнула:
  - Ты страмчэй любога чалавека!
  Алег, працягваючы страляць, разважаѓ...
  Вiталь Клiчко ѓ сорак дзевяць гадоѓ сапраѓды збiраѓся пабiць рэкорд Хопiнса. Ён нават на прэс-канферэнцыi нагадаѓ: "я казаѓ, што не збiраюся бiць рэкорд Формана, але не казаѓ што нiчога пра Хопiнса! Так што вазьму i паб'ю яго рэкорд"!
  Аднак калi яшчэ ѓ тое, што Хопiнс у сорак восем гадоѓ i зможа заваяваць званне чэмпiёна свету значная частка публiкi больш-менш верыла, але ѓ Вiталя Клiчко ѓ сорак дзевяць гадоѓ, веры было куды менш. У тым лiку i з-за таго, што яго сапернiк вельмi моцны.
  Такога панчара за ѓсю гiсторыю цяжкай вагi яшчэ не было. Праѓда i ђайдэр ужо немалады, але ѓсе трыццаць пяць гадоѓ, гэта не сорак дзевяць.
  Вiталь Клiчко зрэшты, аптымiзму вiдавочна не губляе. Узмоцнена трэнiруецца, набiрае форму. I вельмi рады, што скiнуѓ з сябе руцiну крэсла мэра Кiева.
  На самой справе, невялiкае шчасце быць мэрам на Украiне, дзе столькi праблем.
  А вось за бой з Уядэрам Вiталю Клiчко прапанавалi вельмi нават нядрэнныя грошы. Так што, ва ѓсякiм разе, з кашальком не пралiчыѓся. Iмя Вiталь Клiчко вядомае.
  Злыя мовы нават казалi: што Уайдэр адзiн раз ударыць, i Вiталь Клiчко сам ляжа. А потым атрымае грошы, i будзе пiсаць мемуары, цi фантастыку.
  А можа, i ѓ кiно здымецца.
  Дарэчы i Уладзiмiр Клiчко захацеѓ пабаксiраваць. Толькi хiтры ђладзiмiр, абраѓ сабе супернiка слабейшага з лiку рэгулярнага чэмпiёна мiру. Але ѓсё роѓна як нi круцi - чэмпiён i гэта крута!
  Але Дэнацей Уайдэр як нi круцi - усё ж такi лепшы з лепшых!
  Але Вiталь з ашалеласцю трэнiруецца. Ён нiбы юнак дае на сябе максiмальныя нагрузкi. I правёѓ некалькi спарынгаѓ, паказаѓшы выдатную форму, i нядрэнную цягавiтасць. Не, Вiталь тое гатовы. I ён не проста так, выходзiць на рынг.
  I сапраѓды калi надышоѓ судны дзень, i сышлiся разам найвялiкшы накаѓтар Уайдэр, лепшы суперцяж у дадзеным стаѓленнi, i Вiталь. Былы мэр Кiева, якога ѓсё ѓжо спiсалi з баксёрскай кар'еры. Але вось сышлiся разам дзве легендарныя асобы.
  Вiталь, якi стаѓ чэмпiёнам свету ѓ самы першы раз яшчэ ѓ 1999 годзе. Падумаць толькi, як даѓно гэта было i прайшло ѓжо больш за дваццаць гадоѓ з гэтай падзеi.
  Ды i Уайдэр ужо ѓтрымлiвае свой тытул вельмi доѓгi час. I таксама блiзкi да таго каб пабiць, рэкорд Холмса, якi даѓжэй за ѓсiх утрымлiваѓ гэты тытул з моманту падзелу паясоѓ.
  I вядома ж калi каго Уайдэр i баiцца, то не дзядулю Вiталя. На самой справе не ѓсе могуць быць Хокiнсам. Ды i супернiкi ѓ Хокiнса не такiя магутныя як Уайдэр!
  Але вось Вiталь як прэтэндэнт выходзiць на рынг. Цела ѓ яго ѓсё яшчэ цудоѓнае i мускулiстае, праѓда, валасы ѓжо сiваватыя. Дзядуля Вiталь, як яго называюць з павагай, цi з насмешкай. Але рэльеф мышцаѓ як у маладога.
  Вiталь заявiѓ, што ён гатовы. I нават не яго стаѓкi крыху выраслi.
  Уайдэр таксама сухарлявы, рэльефны, i ѓ костках танчэй, важыць менш.
  Нягледзячы на тое, што гэта грозны накаѓтар, у яго ёсць некаторыя праблемы з абаронай, не заѓсёды ён добры ѓ руху на нагах. Але досведу баёѓ ужо шмат. Па колькасцi паядынкаѓ ён ужо зраѓняѓся з Вiталём. I пакуль не быѓ пераможаны.
  Аднак i Вiталь Клiчко прайграѓ свае два баi толькi з-за траѓм i рассячэнняѓ. I таксама можна сказаць не быѓ бiты.
  Але больш за восем гадоѓ перапынку, i амаль пяцьдзесят гадоѓ узросту. Будзь Вiталь малады, вядома ж, бы, у яго былi б шанцы. Але цi зможа ён пабiць рэкорд Хопiнса? Давiд Хей, ужо ѓ трыццаць пяць гадоѓ стаѓ нулявым баксёрам.
  Але размоваѓ iдзе шмат i толькi рынг пакажа. Цi паб'е Вiталь Клiчко рэкорд Хопiнса, цi яго панясуць на насiлках, як абяцаѓ Уайдэр.
  Вось ён выходзiць у масцы варона. Высокi, вельмi сухi, нават худы нiбы Кашчэй.
  Пара баксёр стварала яму сур'ёзныя праблемы на рынгу. Гэта кубiнец Вострыкс якi вёѓ па ачках, i бiѓ накаѓтара, i Тайсан Ф'юры, якi таксама вёѓ па ачках i здолеѓ звесцi паядынак унiчыю. Так што найвялiкшы з накаѓтэр можа i прагарэць.
  Але на карысць Уайдэр шанцы амаль адзiн да дзесяцi. Усё ж занадта вялiкi ѓ Вiталя ѓзрост i вялiкi перапынак у кар'еры. Нават ягоны брат Уладзiмiр раiѓ расцерцiся з парай моцных сераднякоѓ. На самой справе ѓ Германii Вiталь Клiчко мог атрымаць больш грошы i ѓ паядынку з пасрэдным баксёрам, чыста за кошт свайго гучнага iмя.
  Вiталь бо вядомы па ѓсiм свеце не толькi як баксёр, але яшчэ i палiтык, i мэр сталiцы, i герой майдана.
  Няма Вiталю Клiчко ѓ любым выпадку варта было падумаць - цi варта спяшацца i перцi супраць падобнай гары.
  Але выбар зроблены: Вiталь Клiчко не шукае лёгкiх шляхоѓ!
  Бой праходзiць у Амерыцы. Гучаць гiмны ЗША i ђкраiны. Аб'яѓляюцца паслужныя спiсы. I нарэшце, гучыць сiгнал да бою.
  Многiя хочуць бачыць вiдовiшчы i крывi.
  Уайдэр пачаѓ асцярожна, хоць магчыма ён i не мае рацыю. А раптам Вiталь iржавы. Клiчко-старэйшы таксама не спяшаецца. Але вiдаць адразу, што ён лёгкi на нагах, падсмажаны, мускулiсты, i добра збалансаваѓ. Ва ѓсякiм разе таго, што чакалi многiя: маѓляѓ адразу ж паплыве, не здарылася.
  Упэѓнена Клiчко працаваѓ джэбам, трымаѓ крыху вышэй чым звычайна, ставiѓ блокi.
  Першыя два раунды прайшлi спакойна. А затым Уайдэр як гэта чакалi, шмат што ѓзняѓ тэмп. Стаѓ больш актыѓна нападаць i атакаваць. Але Вiталь не разгубiѓся. Блакаваѓ удар, сустракаѓ левым джэбам. I нечакана падчас рэзкага спрута, дзюбнуѓ правай рукой па корпусе. Уайдэр сагнуѓся ад болю.
  Вiталь правёѓ двойку, i ѓ другой за сваю кар'еру чэмпiён свету i лепшы накаѓтэр усiх часоѓ i народаѓ аказаѓся на падлозе.
  Вiталь усмiхнуѓся... А публiка зараѓла ад захаплення. Ад дзядка Вiталя такога не чакалi. Вось гэта да! Хоць здаецца хутка пяцьдзесят гадоѓ! I так яшчэ рухацца i бiць! Гэта трэба ѓмець!
  Уайдэр падняѓся, але стаѓ адступаць назад. Вiталь жа нетаропка стаѓ джалiць яго сваiм джэбам. I зноѓ двойка. I зноѓ трапiѓ. Накаѓтэр адыходзiць.
  З цяжкасцю, але Уайдэр дастаяѓ да канца раунда. Потым, у наступным ужо Вiталь працаваѓ першым нумарам. Але нiчога, усё iшло па плане. Некалькi раундаѓ Уайдэр адступаѓ i выглядаѓ бездапаможна. Але ѓ дзявятым раундзе зноѓ падарваѓся. I сталi кiдаць удары пайшоѓ наперад. I зноѓ прапусцiѓ двойку i ѓпаѓ. Другi накдаѓн.
  Вiталь усмiхаецца. Iдзе наперад. Уайдэр няѓпэѓнена стаiць на нагах. Прапускае зноѓ двойку, не знайшоѓшы процiяддзя. I ад чарговага ѓдару падае.
  Падымаецца з цяжкасцю, i суддзя спыняе бой!
  Перамога! Вiталь Клiчко, зараз чэмпiён свету! I зноѓ пояс яго! Праѓда, ён не абсалютны пакуль яшчэ, але ѓжо на канi!
  Пабiѓ рэкорд Хопiнса, i зразумела для суперцяжэй Формана, стаѓ чацвёрты раз чэмпiёнам свету зраѓняѓшыся з Холiфiлдам.
  Уайдэр зразумела крычыць што бой спынiлi занадта рана i патрабуе рэваншу.
  Вiталь кажа, што рашэнне працягнуць цi кар'еру цi правесцi яшчэ некалькi баёѓ прыме пазней. Але яму ѓсё кажуць: што ён вельмi добры, яшчэ лепшы, чым у маладосцi i трэба працягваць.
  Тым больш, пакуль рабiць i няма чаго. У Кiеве iншы мэр, да выбараѓ у раду i прэзiдэнта яшчэ далёка, там, чаму i не пабiцца?
  За тры наступныя бою Вiталю прапануюць цэлых сто мiльёнаѓ долараѓ, i плюс яшчэ працэнт ад трансляцый.
  Зразумела куш вялiкай, i былы мэр Кiева кажа што падумае.
  На самай справе ён паказаѓ, што яшчэ здольны на вельмi шматлiкае. Дык навошта закопваць у зямлю талент? А галоѓнае, што рабiць больш усё роѓна няма чаго!
  Можа, паспрабаваць паяднаць усе паясы? Гэта было б так здорава!
  Вiталь прымае прапанову i заключае кантракт яшчэ на тры баi.
  I наступны яго супернiк... Ну вядома Тайсан Ф'юры! Яшчэ нi разу не бiты, вялiкi суперцяж. Праѓда якi пабыѓ у накдаѓне ад Уйдара i некага драбней. I галоѓнае яшчэ i крыѓднiк яго малодшага брата. Ну як з такiм ды не пазмагацца?
  Вядома ж, новы бой, i казачны ганарар, i выдатнае вiдовiшча.
  Алег Рыбачэнка зноѓ страляе па немцах i замежных байцах. Наогул немцаѓ сапраѓды ѓ пяхоце амаль няма. Яны рухаюцца па танкi Е-50 i Е-75. I iмкнуцца не рызыкаваць.
  Вось недзе далей вiдаць "Пантэра"-2. Гэты танк у адрозненнi ад рэальнай гiсторыi з'явiѓся яшчэ ѓ сорак трэцiм годзе. А сама "Пантэра" не была занадта масавай. Ды i "Пантэр"-2 выпушчана хоць i нямала, але ѓ 1945 году, рыхтуючыся да вайны з СССР, немцы забiлi заводы танкамi Е-50 i Е-75.
  Нягледзячы на ѓсю практычнасць лёгкiх самаходак: Е-10 i Е-25 фюрар аддаѓ перавагу цяжэйшым танкам. З цяжкасцю Гудэрыян угаварыѓ зрабiць самым масавым хуткасны Е-50. Фюрар жа больш кахаѓ Е-75, якi атрымаѓся не занадта ѓдалым i важыѓ тон дзевяноста.
  Але вось зараз з'явiлася мадыфiкацыя Е-75 М, з нiжэйшым сiлуэтам, лягчэйшая i з магутным рухавiком. Магчыма, яна ѓ будучынi i стане самай масавай.
  Алег Рыбачэнка, напрыклад, выкарыстоѓвае хiтрую тактыку. Бярэ i босай нагой шпурляе гранату ѓ гусенiцу Е-50. Танк праз гэта паварочваецца i сутыкаецца са сваiм калегам.
  I вынiк - два мастадонты гараць.
  Алег як мы бачым вельмi хiтры.
  Вось так ён i зараз дзейнiчае, а немцы нясуць вялiкiя страты. Ножкi спрытныя ѓ хлопчыка. Добра быць такiм як ён, басаногi i прыгожым.
  Але ѓвогуле ѓ галаву лезуць думкi, пра баксёраѓ. Напрыклад, чаму б i Дзянiсу Лебедзеву не аднавiць кар'еру? Сорак гадоѓ не так ужо i шмат. Тым больш асноѓныя канкурэнты з цяжкай вагi сышлi, i можна паспрабаваць аб'яднаць паясы.
  Вось чаго i сапраѓды не варта рабiць, дык гэта быць шасцёркай ва ѓладаѓ. Лепш ужо самому заняцца высакародным боксам цi перайсцi ѓ апазiцыю.
  Вось тыпу таго, як Сяргей Кавалёѓ мэрам Масквы стаѓ. Хаця гэта толькi фантастыка.
  А Дзянiс Лебедзеѓ мог бы нечым больш канструктыѓным заняцца. Тым больш сыходзiць з бокса яшчэ небiтым неяк ранавата. Сапраѓдны спартовец павiнен iсцi да канца.
  Уладзiмiр Клiчко мог бы таксама вярнуцца. А вось некаторыя як Аляксандр Усцiнаѓ ужо тройчы бiтыя запар, не сыходзяць на спакой!
  Сапраѓды волаты - не людзi, а проста са сталi!
  Але вось уявiм сабе такi варыянт, Пуцiн разбiѓся ѓ самалёце, i ѓ Расii новыя выбары прэзiдэнта.
  I што мы бачым на сёньня! У камунiстаѓ няма моцных кандыдатур. Грудзiн аскандалiѓся i да яго давер падарваны. Зюганаѓ занадта стары i ѓсiм надакучыѓ, ды i харызмы мала. Сурайкiн на ранейшых выбарах правалiѓся. Iншыя малавядомыя асобы. Жырыноѓскi таксама занадта стары i ѓсiм надакучыѓ. Iншыя ѓ ЛДПР вядомыя мала. Каго яшчэ можна рэкамендаваць з апазiцыi? Андрэй Навальны моцны, але яго да выбараѓ не дапусцяць. Ксенiя Сабчак несур'ёзны кандыдат. Дзямушкiн сядзеѓ у турме i не надта раскручаны. Сядзеѓ у турме i Удальцоѓ, хаця можа быць ён мог, быѓ пры падтрымцы камунiстаѓ i выступiць.
  Карацей кажучы, у апазiцыi сур'ёзных канкурэнтаѓ не бачна. Так Мядзведзеѓ, выконваючы абавязкi прэзiдэнта ѓсё роѓна галоѓны фаварыт. I калi ѓ чым i будзе iнтрыга: другi тур цi адразу ѓ першым.
  Улiчваючы нiзкi рэйтынг Мядзведзева, i хутчэй за ѓсё вялiкая колькасць кандыдатаѓ у прэзiдэнты, другi тур цалкам магчымы.
  Аднак у Мядзведзева будзе вельмi ѓжо вялiкая перавага ѓ першым туры, i не вельмi прыстойны сапернiк у другiм.
  Хаця можа ѓ самы апошнi момант з'явiцца свой Зяленскi i зблытаць усе карты!
  Алег Рыбачэнка зноѓ кiнуѓ гранату, сутыкнуѓшы танкi гiтлераѓцаѓ. Шмат рову i артабстрэлаѓ.
  I зямля раз-пораз узлятае, i гарыць проста ѓ паветры. I пераварочваюцца, плавячыся, аскепкi.
  Алег прамаѓляе:
  - Слава нашай iмперыi!
  Маргарыта, кiнуѓшы босай ножкай забойны прэзент, пiскнула:
  -Героям вялiкая слава!
  I зноѓ дзяѓчынка голай пяткай падкiне лiмонку.
  Сыплюцца фашысты, ох i сыплюцца.
  Няма iх нiяк, нават вакуумнай бомбай не спынiш i не пераможаш! Такiя крутыя тут ваяѓнiцы, проста жудасць!
  Алег раве:
  - Наша перамога на святой вайне!
  Маргарыта пацвердзiла:
  - З гарантыяй у сто працэнтаѓ!
  I зноѓ дзяѓчынка гранату кiнула босай ножкай.
  Не, гэтыя дзецi вiдавочна проста так нiяк не здадуцца.
  Алег Рыбачэнка зароѓ:
  - За новы савецкi парадак!
  Маргарыта актыѓна дзюбнула чаргой i пацвердзiла:
  - Банзай!
  Алег тым часам паспрабаваѓ далей складаць. Ну, вось Вiталь праводзiць добраахвотную абарону супраць Тайсана Ф'юры. Тым часам у Уладзiмiра не менш цiкавы бой з Руiсам.
  На самой справе Руiс быѓ чэмпiёнам свету па трох версiях. Тамака, чаму з iм бой Уладзiмiру, за вельмi вялiкiя грошы не правесцi? Тым зручнейшы супернiк значна нiжэй ростам, i тоѓсты. Уладзiмiр яго можа расстрэльваць доѓгiм джэбамi.
  Шкада ѓпусцiѓ Клiчко-малодшы правесцi з iм бой, пакуль той быѓ чэмпiёнам свету. А трэба было б паварушыцца.
  I як Уладзiмiр ты да такога не дадумаѓся?
  А чэмпiён свету па трох версiях зараз Вусiк. Хутка дабраѓся, аднак, да трона.
  I магчымы аб'яднальны бой з Вiталём. Але гэта пакуль толькi прыкiдкi.
  Вiталю трэба прайсцi Тайсана Ф'юры, ды i рэванш з Уайдэрам выклiкае цiкавасць. Ды i iншых шмат цiкавых байцоѓ. Той жа самы Энтанi Джошуа. З iм таксама бiцца было б вельмi цiкава. I таксама адпомсцiць за брата.
  Вiталь стварыѓ сенсацыю - перамогшы Уайдэра. I што ж можна развiваць поспех.
  Чаму б не стаць першым баксёрам у свеце, якi выйграѓ чэмпiёнскi бой ужо пасля пяцiдзесяцi гадоѓ? Гэта раней нiкому не ѓдавалася!
  Эх, Вiталь! Усё роѓна, якi ты быѓ мэр Кiева, але вось зараз цябе ѓжо без усялякiх сумневаѓ прызналi вялiкiм чэмпiёнам свету!
  Але вось першая, добраахвотная абарона тытула. Супраць Вiталя буйнейшы i даѓгарукi супернiк. Не такi грозны накаѓтар як Уайдэр, але затое тэхнiчны, i спрытны, з доѓгiмi рукамi. I таксама пакуль яшчэ не бiты, хоць яго i гублялi.
  Самае галоѓнае ён перамог яшчэ зусiм нястарога Уладзiмiра Клiчко, што, несумненна, робiць Тайсана Ф'юры грозным канкурэнтам.
  Стаѓкi пайшлi прыкладна пяцьдзесят на пяцьдзесят. Вядома, перамога накаѓтам над Уайдэрам уразiла. Але цяпер супраць яго будзе не рубака, а тэхнiчны баец, якога пакуль яшчэ нiхто не мог перабаксаваць. I самае галоѓнае пераможца самога Уладзiмiра на досвiтку сiл.
  А цi зможа Вiталь у пяцьдзесят гадоѓ з такiм тэхнарам справiцца. Гэта ѓжо паядынак iнтэлектаѓ. Тым Уайдэр вiдавочна Вiталя недаацанiѓ i паспрабаваѓ узяць нахрапам. А тут такое ѓжо не атрымаецца.
  Вось абодва баксёры рыхтуюцца. Вiталь як заѓсёды сур'ёзны i засяроджаны. Ён упэѓнены i спакойны.
  Тайсан Ф'юры таксама рыхтуецца. Ён вышэйшы за рост Вiталя, даѓжэйшы за рукi i будзе спрабаваць гэтым карыстацца.
  Але вось ужо бой пройдзе ѓ Брытанii, i платная трансьляцыя.
  Цяпер ужо Тайсан Ф'юры выходзiць першым. Ён дэманструе знешнюю ѓпэѓненасць. Лысаваты, няскладны, i не вельмi атлетычны. Калi Вiталю Клiчку валасы падфарбаваць, то не зразумееш, хто з iх старэйшы, хаця рознiца ѓ семнаццаць гадоѓ ва ѓзросце. Гэта яшчэ не рэкорд для чэмпiёнскiх баёѓ, але ѓжо наблiжаецца да рэкорда.
  Ну, можа Вiталь яшчэ i паб'ецца з кiмсьцi маладзейшы за Тайсана Ф'юры.
  Вось выходзiць пад грозную музыку i Вiталь. Яны глядзяць адно на аднаго.
  Тайсан горбiцца i не выглядае вышэй. У плячах Вiталь, мабыць, i шырэй. I галоѓнае ѓ яго фiгура куды прыгажэйшая, i мышцы рэльефныя.
  Ну што ж гучаць гiмны. Спачатку Брытанскi, а затым Украiнскi.
  Пасля абмен поглядамi.
  I вось гучыць горан, першы раунд.
  Вiталь кiдае лёгкi джэб, добра рухаецца. Тайсан спрабуе сысцi. Але Вiталь вельмi спрытны, i яго ѓдары рухаюцца па каравай траекторыi, дасягаюць галавы Тайсана Ф'юры.
  Усё iдзе, як i прадказвалi эксперты. Вiталь мае выдатную хуткасць.
  I ѓсё паспявае.
  Першы раѓнд ён выйграе... Далей хвiлiна адпачынку i другi раѓнд. Зноѓ Ф'юры не мяняе тактыку. Ён разлiчвае вiдаць на тое, што Вiталь стомiцца.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 4.
  I зноѓ невялiкая перавага ѓ Клiчко-старэйшага. Браты дамiнуюць на рынгу.
  Уладзiмiр тыдзень таму тэхнiчным накаѓтам выйграѓ у Руiса-малодшага.
  Ну што ж бой працягваецца.
  Трэцi раунд зноѓ пад дыктоѓку Вiталя. Але вось у чацвёртым раундзе Тайсан Ф'юры нечакана выбухае. Кiдаецца наперад... I трапляе на двойку. I падае ѓ накдаѓн.
  А што ён хацеѓ? Вiталь напагатове.
  Так-сяк Тайсан абаранiѓ гэты раунд да канца. Потым зноѓку пайшоѓ аднабаковы бой з дамiнаваннем Вiталя. Прычым, вiдавочна не спяшаѓся чэмпiён свету Клiчко-старэйшы.
  I вось пасля васьмi раундаѓ Тайсан Ф'юры нечакана здымаецца. I аб'яѓляецца перамога тэхнiчным накаѓтам, з-за адмовы працягваць бой.
  Такiм чынам, Вiталь Клiчко ѓстанаѓлiвае новы рэкорд: першы ѓ гiсторыi бокса баец, якi абаранiѓ тытул чэмпiёна свету ѓ пяцьдзесят гадоѓ. I б'е чарговае дасягненне Хопiнса.
  Што ж зараз ён сапраѓды рэальна Вiталь стаѓ супермэнам. I адпомсцiѓ за брата.
  Але вось наступны бой гэта рэванш з Уайдэрам. Абяцаюць вельмi вялiкiя зборы. Што ж можна правесцi паядынак i з iм, а потым выйсцi i на Джошуа.
  А далей ужо можна падумаць i аб аб'яднаѓчым бою з Вусiкам. Наогул Вiталь Клiчко ѓ прынцыпе хацеѓ бы стаць абсалютным чэмпiёнам свету. I гэтае жаданне ѓ яго вельмi моцнае.
  Алег Рыбачэнка ѓсмiхаецца сваiм думкам. Ды такое магчыма. Хлопчык скошвае цэлы шэраг фашыстаѓ i прамаѓляе:
  - Людзi памятаюць цябе Клiчко! Людзi шануюць цябе Клiчко! Людзi прагнуць цябе Клiчко! Вяртайся хутчэй Клiчко!
  Хлопчык-генiй засмяяѓся сваёй забiяцкай песеньцы i зноѓ як запусцiць самую забойную з усiх гранат. I тры танкi гiтлераѓцаѓ сутыкнуцца.
  Нягледзячы на гераiчнае супрацiѓленне савецкiх войскаѓ, гiтлераѓцы ѓсёткi змаглi ѓзяць i перарэзаць калiдор якi злучае Маскву з iншымi часткамi СССР.
  Такiм чынам, сталiца Расii ѓ поѓнай блакадзе. Дакладна таксама як заблакаваны i Ленiнград.
  Сталiнград усё яшчэ супрацiѓляецца. Немцы таксама штурмуюць на Каѓказе гарады Грозны i Арджанiкiдзэ. Сiтуацыя крытычная. Асаблiва калi Масква стала поѓнасцю акружаная.
  У ёй шмат войскаѓ, i сотнi тысяч салдат у апалчэннi. Але ѓ баях вельмi хутка выдаткоѓваюцца снарады i патроны. Можа, не хапiць боепрыпасаѓ. I тады сталiца ѓпадзе. Ды i запасаѓ харчавання не так ужо i шмат. Таксама гэта хутка скончыцца.
  А без Масквы, гэта ѓжо будзе iншая вайна. I Сталiн гэта разумее.
  Цяпер ён у Куйбышаве. Але пасля таго як фашысты прарвалiся да Волгi, дык i да лiнii фронту i там недалёка.
  А плюс яшчэ прасуюць i самураi. I бамбяць, i пяхотай незлiчонай лезуць. Можа i не хапiць сiлы.
  Сталiн гэта разумее, i спрабуе закулiсна дамовiцца з Японiяй аб сепаратным свеце. Маѓляѓ, нават гатовы, аддаць Далёкi Усход i заплацiць золатам кантрыбуцыю.
  Але Хiрахiта заявiѓ: нам патрэбна ѓся Сiбiр, да самага Урала. Нажаль, гэтулькi саступiць немагчыма.
  Уладзiвасток ужо амаль акружаны. I ѓвогуле ѓсё вельмi стромна...
  Але некаторыя дзяѓчаты-гераiнi змагаюцца i не паддаюцца фашыстам i японскiм мiлiтарыстам.
  Браняваная, турэмная машына, у якой ехала спяваючая Ведзьмакова спынiлася, пачуѓся рыпанне адчыняных дзвярэй. Два японцы, адзiн вялiкi i тоѓсты, другi маленькi i худы высунулiся з на iмгненне асляпiлага Настассю святла. Затым дзяѓчына не доѓга думаючы, усадзiла аднаму з размаху галёнкай у скронь, iншаму абматаным ланцугом кулаком у скiвiцу. Хваленыя ваякi краiны Узыходзячага сонца па смешным завалiлiся ѓ накаѓт.
  Ведзьмакова нават праспявала:
  - Выклiкаю мужчыну дванаццаты раунд! Бо я жанчына супер i поѓны Атас, i ворага адпраѓляю ѓ глыбокi накаѓт, дэманструючы ѓ бiтве нястрымны клас!
  Дзяѓчына падхапiла японскi аѓтамат скапiяваны са "Шмайстара" i перашчоѓкнуѓшы засаѓкай кiнулася да кабiны. Аб туды выскачылi яшчэ тры японцы, Ведзьмакова паслала ѓ iх чарга, цэля ѓ галовы i люта выскаляючыся.
  - Што атрымалi дубiнагаловыя каты!
  Бронетранспарцёр аказаѓся захоплены голай лэдзi воiны. Вядзьмакова раѓнула:
  Над няшчаснай Расiяй завiсла,
  Пякельных монстраѓ кiпячая цемра!
  Акупант сваю сякеру непагодлiвую,
  Завастрыѓ i сячы галава!
  Камунiст у бiтцы ѓ пекла не пешка,
  Нам не вечна ходзiць па ярме!
  Ператворыць Трэцi Рэйх у галавешкi,
  Ну, а сумленнасць адзначыць дабром!
  Нягледзячы на тое, што ёй было брыдка, Ведзьмакова начапiла на сябе знятую з забiтых японскую ваенную форму. Як гэта было непрыемна, гэтыя салдаты даѓно не мылiся i жудасна смярдзела. Дзяѓчынка-лётчыца завыла:
  - Трэба ж да такой ступенi ѓцячэ! Азiячына аднак!
  Бронетранспарцёр зрэшты, лёгка завёѓся i адправiѓся ѓ паѓночным кiрунку. У машыны было два кулямёты калiбру 12-мiлiметраѓ, так што пры аказii можна было адбiць пяхотны напад. Iншая справа, што 20-мiлiметровая браня не вытрымала б i калiбр у 37 мiлiметраѓ японскiх гарматак . Ведзьмакова падумала: як усё ж такi прыход камунiстаѓ да ѓлады змянiѓ Расiю. Калi ѓ царскiя часы, японскае войска значна пераѓзыходзiла рускую ѓ тэхнiчным стаѓленнi, то зараз ён наадварот адстае. Хоць нельга сказаць, каб у краiне ђзыходнага Сонца не заахвочвалi навуку. Абавязковую сярэднюю адукацыю ѓвялi яшчэ ѓ канцы дзевятнаццатага стагоддзя. Праѓда, якасцi адукацыi ѓ Японii была не высокая. Яны яго скапiявалi з прускай, педантычнай да крайнасцi школы i злёгку спрасцiѓшы, так каб адзiн настаѓнiк прапускаѓ праз сябе як мага больш вучняѓ, бо адукаваных людзей не хапала. У цэлым японцы пераймалi еѓрапейцам, напрыклад ангельцам у з'яѓленнi формы колеру хакi, немцам у пабудове i ваенным статуце, амерыканцам у форме i тыпажы ваеннага флота, i сiстэме працы фiнансавых устаноѓ. Праѓда былi i сваё, напрыклад кодэкс Бусiдо, знакамiтая выбухоѓка шымоза (праѓда цi наѓрад яна была лепш еѓрапейскай). Да сярэдзiны дзевятнаццатага стагоддзя Японiя была адсталай сярэднявечнай краiнай, у якой нават не было чыгунак, а на ѓзбраеннi гарматы з ядрамi. Яна была нават больш архаiчнай чым Турцыя цi Iран i тым больш царская Расiя. Як нi дзiѓна, але менавiта Амерыка дапамагла краiне ѓзыходзячага сонца выйсцi ѓ людзi i лiтаральна прымусiѓшы, далучыцца да цывiлiзаванага свету. Сучасны паравы крэйсер з разрыѓнымi снарадамi вырабiѓ на адсталую Японiю моцнае ѓражанне. Асаблiва калi ён патапiѓ некалькi ветразнiкаѓ, паказаѓшы поѓную бездапаможнасць гармат з ядрамi.
  Магчыма, амерыканцы яшчэ не раз пашкадуюць, што прымусiлi Японiю адкрыць для сябе свету. Што выгадавалi сабе канкурэнта ѓ Азii, але тады цяжка было паверыць, што за некалькi дзесяцiгоддзяѓ краiна Узыходзячага сонца пройдзе той шлях, што ѓ Захаду заняѓ стагоддзi.
  Вядзьмакова ехала, па шашы прапускаючы наперад грузавiкi з падмацаваннем, а таксама транспарту i разважала. Царскi ѓрад яшчэ пры Аляксандры другiм, дакладней нават пры Мiкалаю першым выношваѓ планы далучэння Кiтая да Расii. Але Мiкалай да якасцi, аб'екта экспансii абраѓ Турэцкi напрамак. У прынцыпе яно было зручнейшым. Але Францыя, якая ненавiдзiць Расiю Брытанiя i знаходзiцца пад яе ѓплывам, заступiлiся за асманаѓ. Упершыню за чвэрць тысячагоддзя (з часоѓ 1612 гала) Расiя прайграла маштабную вайну (асобныя бiтвы вядома ж не ѓ рахунак, маеце на ѓвазе што амаль чвэрць тысячагоддзя Расiя не прайгравала войн у цэлым, дарэчы менавiта пры Мiкалаю першым дасягнуѓшы сваёй максiмальнай, па плошчы велiчынi). Прычын было некалькi, самае галоѓнае перавага заходнiх дзяржаѓ у тэхналагiчным абсталяваннi войскаѓ. Пасля таго як Мiкалай першы скончыѓ самагубствам, пасад заняѓ Аляксандр Другi: мабыць самы адукаваны i эрудыраваны цар за ѓсю гiсторыю Расii. Ён пачаѓ маштабныя рэформы, адзначыѓ прыгоннае права, пры iм пачаѓся бурны рост прамысловасцi, будаѓнiцтва чыгунак i электрастанцый! Але пры гэтым адмена прыгоннага права адбылася за кошт сялян, шмат было спусташэнняѓ, успыхнулi бунты, асаблiва масавыя ѓ Польшчы. Аляксандр здолеѓ прасунуць Расiю наперад, але фундаментальных праблем не дазволiѓ, ды яшчэ прадаѓ Амерыцы за капейкi Аляску, а Гавайскiя выспы аддаѓ бясплатна. Праѓда яму ѓдалося нанесцi паражэнне Турцыi, але асманская iмперыя была да гэтага моманту вельмi слабая i яе скалыналi паѓстаннi. Ды страты Расii ѓ гэтай вайне былi непрапарцыйна вялiкiя, даказаѓшы, што рускай армii яшчэ далёка дасканаласцi, не гледзячы на рэфармаванне. Зрэшты, i пры Сувораве было не так усё адназначна, як пра гэта пiшуць у кнiгах. Перамогi давалiся немалым коштам, i Кацярына Другая напрыклад падчас другой руска-турэцкай вайны, абмежавалася параѓнальна сцiплымi тэрытарыяльнымi набыццямi, адмовiѓшыся нават ад прэтэнзiй, на Малдавiю. Хаця гэтыя землi былi населены праваслаѓнымi славянамi, i ѓ свой час уваходзiлi ѓ Кiеѓскую Русь. Наогул, пасля вызвалення Расii ад мангола-татарскага iга, быѓ узяты курс на вяртанне ѓсiх спрадвечнаславянскiх земляѓ. Заняло гэта некалькi стагоддзяѓ, напрыклад, Галiцыю ѓдалося вярнуць толькi ѓ 1939 годзе, пасля вызвалення ад польскага ярма. А горад Пярэмышлi з прылеглымi землямi, так i застаѓся ѓ венграѓ i славакаѓ.
  Вядзьмакова паглядзела на шашу: розных машын не так ужо i шмат, вось японскiя пехацiнцы крочаць маршам. Насельнiцтвы ѓ Японii каля ста мiльёнаѓ, нават больш чым у Нямеччыне, дапрызыѓная падрыхтоѓка займае палову заняткаѓ у школе. Вайна з СССР для iх знаходка, у адрозненнi ад сутычкi з ЗША. Можна штампаваць, усё новыя i новыя дывiзii.
  Вялiкая спакуса даць чаргу з двух сваiх хуткастрэльных кулямётаѓ, балазе гэта можна зрабiць, кiруючы iмi з дапамогай гiдрапрывада з кабiны. Але праѓда тады ѓ яе самой будзе крыху шанцаѓ, каб выбрацца адсюль. Не, усё ж такi лепш зрабiць гэта блiжэй да лiнii фронту цi ѓначы. Ды быццам бы ѓжо вечарэе... Тады i ваѓкi будуць сытыя i авечкi цэлыя. Хаця не, яна ж не авечка.
  Дык што з Японiяй? Першая вайна 1904-1905 года была прайграна, i аднымi палоннымi Расiя страцiла больш за дзвесце пяцьдзесят тысяч салдат i афiцэраѓ. Хаця колькасная перавага была ѓ царскай армii. Японiя ж палоннымi страцiла менш за дзве тысячы, была нават заснавана прэмiя ѓ сто залатых рублёѓ, за кожнага палоннага жаѓталiцага салдата, i тысяча афiцэра. Гэтая старонка гiсторыi вельмi непрыемная для Расii. Што самае прыкрае ѓнутры краiны многiя жадалi перамогi японцам. Напрыклад, студэнты маскоѓскага ѓнiверсiтэта даслалi вiншаванне мiкада сувязi з падзеннем Порт-Артура. А колькi ѓсяго было раскрана: не пералiчыш!
  Вядзьмакова збавiла газ, што не наляцець на яшчэ адну якая маршыруе калону. Дзяѓчынка вылаялася:
  - Ну, iх нiбы саранчы! Ускавокие пачвары!
  Вуха ѓжо адрознiвала грукат кананады, лiнiя фронту наблiжалiся. Лётчыца зароѓ, а затым заспявала:
  Рускi воiн ад болю не стогне,
  Рускi воiн японцаѓ разбурае!
  А ѓ нас несусветнае гора,
  Скалануѓся ѓвесь прагнуты шчыт!
  Дзяѓчына зноѓ замоѓкла. У той вайне ЗША i Брытанiя дапамагалi Японii грашыма i зброяй, але затое не было фронта на захадзе. Сапраѓды краiна Узыходзячага Сонца разлiчвала, што Нямеччына скарыстаецца момантам i нападзе на Расею. У прынцыпе, гэта было рэальна, i выгадна Германii. Супраць Расii магла выступiць i саюзная Аѓстра-Венгрыя, з якой сутыкалiся iнтарэсы на Балканах. Магла таксама ѓступiць у вайну i Турцыя гiстарычна пакрыѓджаная на Расiю, ды яшчэ якая знаходзiцца пад фiнансавым кантролем Германii. Не выключана i ѓступленне ѓ вайну Iталii, якая ѓваходзiла ѓ Траiсты саюз i магла прэтэндаваць на багатыя Украiнскiя землi. У любым выпадку царскай Расii было б дрэнна. Калi нават у саюзе з Антантай яна прайграла, то вайна на два фронты, скончылася б катастрофай. Шанцы на ѓступленне ѓ бiтву Францыi невялiкiя, так на той момант Брытанiя была супраць Расii. Наогул вядома гэта вялiкi пралiк кайзера, якi выпусцiѓ такi шанец. Магчыма, што i пасля пачатку першай сусветнай вайны, галоѓны стратэгiчны пралiк, быѓ наступ фрыцаѓ на Бельгiю i Францыю. Магчыма пачнi яны ѓварванне ѓсiмi сiла ѓ Расiю, паѓтарылася б сiтуацыя з Польшчай у 1939 годзе. На шчасце немцы аказалiся залiшне самаѓпэѓненымi, выбраѓшы вайну на два фронты.
  Ведзьмакава ѓ адрозненне ад шматлiкiх суайчыннiкаѓ павезла: яна здолела прачытаць Майн Кайф ды яшчэ ѓ арыгiнале. Вядома, Гiтлер меѓ рацыю, калi казаѓ, трэба было цi быць разам з Брытанiяй супраць Расеi, цi разам з Расеяй, супраць Брытанii. I даволi лагiчна будучы фюрар крытыкаваѓ тых, што спрабаваѓ выцягнуць на свет, труп Бiсмарка.
  Гiтлер i сапраѓды адпрэчваѓ усякую магчымасць любога саюза з Расiяй, асаблiва калi ѓ ёй да ѓлады, прыйшлi бальшавiкi i лiчыѓ, што рускiя землi павiнны стаць германскiмi калонiямi.
  Значыць, ён быѓ ворагам Расii адназначна, а любая дамова для фюрара была простым жмутком паперы. Тым больш Сталiн iдыёт, што прапусцiѓ такi моцны ѓдар у адкрыты падбародак, хаця абавязаны быѓ падрыхтавацца да адбiцця ѓдару i прывесцi войскi ѓ баявую гатоѓнасць. Або што яшчэ лепш усадзiць самому! Германскае войска таксама было не гатова да наступальнага парыву савецкай армii. Iм бы прайшлося вельмi прутка, мы маглi проста акружыць i знiшчыць у катлах нямецкiя войскi. А што гэта вайна! А так iнiцыятыва перайшла да вермахта. I пацёк фронт з захаду на Усход. Незразумела на што разьлiчваѓ Сталiн? А Берыя сукiн сын. Яна яго лысага добра ведае. Ну, чаму ён не папярэдзiѓ Сталiна. Чаму не ѓгаварыѓ прыняць меры? Як такое атрымалася? Бо наркам чалавек хiтры i не каму не давяраѓ! Бо сапраѓды былi сур'ёзныя дадзеныя разведкi, войскi Трэцяга Рэйха падцягвалiся да мяжы, а кожная другая бабка прадказвала вайну. Наогул было адчуванне, што насоѓваецца, нешта няѓмольнае, страшнае!
  I толькi Сталiн i яго атачэнне бiлi лынды, нiбы знарок жадаючы прайграць i загубiць мiльёны людзей. Ды i наогул вусаты грузiн не такi ѓжо i генiй... Семiнарыю не здолеѓ скончыць, i як прызнаѓся ёй Берыя, часцяком выпiвае. А як пачалася вайна, наогул загуѓ... Вось i зараз супраць Расii настроiѓся ѓвесь свет! I тут вядома вiнаватая нягнуткая палiтыка Сталiна. У прыватнасцi, нягледзячы на тое, што фронт задыхаѓся ад недахопу забеспячэння, тысячы цягнiкоѓ былi адклiканы для высылкi чачэнцаѓ у Казахстан. I гэта было зроблена падчас вайны, калi кожны вагон на рахунку! З-за гэтага дарэчы Майнштэйну i ѓдалося нягледзячы на значную колькасную перавагу савецкага войска, правесцi контрудар нанесцi паражэнне чырвоным войскам. З-за недахопу эшалонаѓ, не было своечасова перакiнута падмацаванне, парушылася забеспячэнне савецкiх войскаѓ, а з прычыны гэтага наступленне выдыхлася. А будзь зараз нашы войскi ѓ Кiеве, а можа быць i ѓ Румынii, Брытанiя i ЗША можа, i не рызыкнулi здрадзiць СССР!
  Акрамя таго хто крыху забiѓ Гiтлера? Тым самым падштурхнуѓшы Трэцi Рэйх да новай агрэсii?! Хутчэй за ѓсё гэта была аперацыя пад кiраѓнiцтвам Берыi... Ён жа, у свой час прыдумаѓ, як прыкончыць Троцкага. Тады зрэшты, гэта было выклiкана неабходнасцю пазбегнуць расколу Iнтэрнацыяналу. Цяпер гэта прывяло да адваротнага эфекту, ворагi Расii аб'ядналiся. Прычым ворагi гiстарычныя! Яе Ведзьмакова трэба сказаць саму вельмi здзiвiла, што Чэрчыль 24 чэрвеня выступiѓ з сенсацыйнай прамовай, абвясцiѓшы аб падтрымцы СССР. Дзiѓна, што авечка прыйшла па саюз да ваѓка, калi вядома Брытанскага льва можна параѓнаць з авечкай. Сталiн зрэшты, тыповы ваѓчара! Цяпер усё вярнулася на кругi свая, капiталiсты-дэмакраты i капiталiсты-фашысты разам! Затое камунiсты адзiныя i сумленныя, без кампрамiсаѓ з сумленнем! Можа менавiта гэтага i дабiваѓся Сталiн? У любым выпадку сiлы ворагаѓ прымножылiся, i на ѓсходзе Японiя паказала пашчу. Але, увогуле, ход кiраѓнiцтва краiн Узыходзячага Сонца лагiчны: трэба заткнуць глотку вайскоѓцам незадаволенымi велiзарнымi тэрытарыяльнымi саступкамi i фактычнай капiтуляцыяй, абяцалi новыя бiтвы i землi. Калi б ЗША не ѓвялi 24 лiпеня санкцыi, дакладней блакаду супраць Японii, то, магчыма, самураi ѓдарылi б па СССР, яшчэ ѓ жнiѓнi не чакаючы зiмы! Японцы народ адважны i цi наѓрад iх бы спынiла ѓспамiн пра Халхiн-Голе, дзе, дарэчы, ваявалi другарадныя войскi, у тым лiку i марыянетачныя Маньчжурскага iмператарскага ѓрада!
  А гэта магло падставiць пад пагрозу падзення Маскву... Хоць мусiць Сталiн палiчыѓ бы за лепшае аддаць усю Сiбiр здачы Масквы. Проста пакiнуѓ бы тамака прыкрыццё, разлiчваючы, што суровая тайговая зiма не дасць японцам магчымасцi прасунуцца занадта далёка i злучыцца з немцамi ѓ раёне ђрала цi Паволжа.
  А затым былi б, вядома праблемы... Гiтлер правалiѓся пад Масквой i дапусцiѓ пралiк, абвясцiѓшы вайну ЗША, не абавязаѓшы Японiю адказаць узаемнасцю ѓ стаѓленнi СССР. Гiтлер наогул не адрознiваѓся логiкай, сваiм звярыным антысемiтызмам, настроiѓшы супраць сябе асноѓную фiнансавую элiту i нават Ватыкан. Праѓда, гэта павялiчыла яго папулярнасць сярод арабаѓ, але iстотнай дапамогi яны корпусу Ромеля не аказалi.
  Бранявiк пад'ехаѓ да былой савецкай мяжы. Тут ужо былi сякiя-такiя разбурэннi. Вось памежны слуп яшчэ тырчыць.
  I японскiя пяхотнiкi, а таксама некалькi лёгкiх танкетак з 20-мiлiметровымi аѓтаматычнымi гарматамi i двума кулямётамi кожная. Супраць кiтайскай пяхоты, гэта можа быць i нядрэнная зброя, але супраць Т-34... Праѓда такiх танкаѓ на Далёкiм Усходзе мала, асноѓныя сiлы скаваныя на захадзе. Акрамя таго бачная, яшчэ пара бронемабiляѓ i мiнамёты, якiя перавозяцца на аѓтамабiлях з адкрытым верхам. Трэба сказаць, што нядрэнныя мiнамёты, нягледзячы на невялiкi калiбр...
  Вядзьмакова завагалася: што рабiць? Японцаѓ шмат, i трэба вiдаць трэба зварочваць, на прасёлкавую дарогу. Цi можа ѓсё ж такi даць чаргу па вузкавокiх?
  Ужо цямнее, хмары закрылi неба, насоѓваецца дождж. Вядома, можна рызыкнуць, тым больш вось як стоѓпiлiся японцы, пяхота стаiць, сабраная ѓ густыя шэрагi. Ды тут iх цэлы полк, салдацiкi жаѓтарожыя, даволi агiдныя, iх i забiваць не шкада.
  Вядзьмакова перахрысцiлася, прамармытаѓшы:
  - Дай Бог пакласцi самураяѓ пабольш!
  Два буйнакалiберныя - 12 мiлiметраѓ кулямётаѓ сцебанулi чэргамi па вузкавокiх стварэннях. Пачалося татальнае збiццё. Дзяѓчынка нават праспявала:
  Будзем да канца з ворагам ваяваць,
  Подзвiгам салдат - не палiчыць лiку!
  Рускiя заѓсёды ѓмелi бiцца,
  Не пасуй калi прыйшла бяда!
  12 - мiлiметраѓ гэта вялiкi i востры патрон, ён прабiвае целы наскрозь, i часам некалькi японцаѓ за раз. Вядзьмакова кiравала зброяй з дапамогай гiдрапрывадаѓ, якiя японцы запазычалi з авiяцыi. У першыя секунды байцы iмперыi Узыходзячага сонца нават не зразумелi, што адбываецца, i адкуль прыйшла напасцi. Яны проста падалi, выпускаючы з жыватоѓ i грудзей струменьчыкi крывi. Настолькi нечаканым было наступ смерцi ѓ гэтым такiм на першы погляд цiхамiрным свеце. Хоць не, апошняе сцвярджэнне больш падобна на здзек.
  Вядзьмакова прымудрылася выкасiць некалькi шэрагаѓ, перш чым супернiк зрэагаваѓ i стаѓ разбягацца. Лётчыца працягнула стралянiну, адначасова рухаючы бранявiк, такiм чынам, каб не патрапiць пад агонь танкетак. Усё ж авiяцыйная гармата можа i прабiць, нават такую браню. Зрэшты, гэта яшчэ залежыць ад пачатковай хуткасцi снарада, на танкетках ён усё ж такi больш, чым у гармат знiшчальнiкаѓ.
  Пакуль лётчыцы шанцавала, японцы не адразу разабралiся, хто iм пасылае смерць, тым больш закапаѓ вясновы дожджык, у вынiку чаго ѓспышкi сталi цяжка адрозныя. Напэѓна самураi падумалi, што iх атакуе прарваѓшыся ѓ тыл атрад рускi, таму танкеткi адкрылi агонь па кустах. Вядзьмакова, разбурала японцаѓ i спявала:
  Ад далёкiх краёѓ акiяна,
  Дзе скляпенне скаланулася нябёсаѓ!
  Праносяцца арды султана,
  Як быццам антыхрыст уваскрос!
  
  Вайна бязлiтасная, злая,
  Як каршун спусцiлася на Русь!
  Зямля мая ѓ ранах сiвая,
  Выратуй мацi, я Богу малюся!
  
  Наколькi жорсткi свет, вось жах,
  Дзiця ѓпала i разадранае!
  Нарадзiлi, яго з болем тужачыся,
  Так злосны вырашыѓ Грамавержац!
  
  Вось Бог меры ѓ гневе не ведае,
  Абрынуѓ на род людской бяды!
  I кожны, хто жыве, пакутуе,
  Толькi гора лiчыць перамогi!
  
  Залiта ѓсё крывёю Расiя,
  Наколькi жорсткi ты Усявышнi!
  Куды твая падзелася мiсiя,
  Няѓжо Хрыстос - трэцi, лiшнi!
  
  Навошта ты Ада i Еву,
  Выгнаѓ за правiну iхняга раю!
  Прыйшоѓ, кiруе гадзiну людаеду,
  З набегам круцейшы Мамая!
  
  Пралiлiся тут дзяѓчынкi слёзы,
  Бацькоѓ немцы забiлi!
  Яна басанож, а маразы,
  Суровыя, усе рэкi застылi!
  
  Нiхто нас людзей не шкадуе,
  То мошкi, то змеi нас джаляць!
  Часам узнiкае iдэя,
  Што чара пакут да краю!
  
  На Бога спадзявацца дарэмна,
  Яму ж вядома не балюча!
  А жыць лепш дрэнна i бедна,
  Але мы тут сказалi - хопiць!
  
  Сцягi ѓ нас камунiзму,
  А значыць без спасылкi на дзядзьку!
  Цярпець няма мачы фашызму,
  Этык наш просты: да д'ябла хопiць!
  
  Надзея на рукi ѓ мазалях,
  На розум, што ёсць у галаве!
  Вядзе нас да здзяйсненняѓ воля,
  Уменне, запал у кулаку!
  
  I так, адмераючы крокамi,
  Да свабоды i шчасця свой шлях!
  Мы чырвонымi станем багамi,
  Не зможа нiхто нас сагнуць!
  Вядзьмакова спявала i пiша з кулямётаѓ, расстрэльвай паспеѓшых разбегчыся i залегчы вузкавокiх. Але тут i ёй змянiла поспех, некалькi японскiх афiцэраѓ мабыць сцямiлi, у чым справа i кiнулi па бранявiку некалькi гранат. Ведзьмакова адчула уздрыг корпуса. Зрэшты, японскiя гранаты былi аскепкавыя i не прабiлi браню разлiчаную, вiдаць, то каб трымаць кулямётныя чэргi калiбра да 14 мiлiметраѓ.
  Вядзьмакова хiхiкнула:
  - I вось упартым баi шалёная куля-дурнiца! Раз'елася, паразумнела раптам i часцей бiла ѓ мэту!
  У бронетранспарцёры харчаванне кулямётаѓ iстужачнае. Гэта дае вялiкi запас куль, акрамя таго падаецца вадзяное астуджэнне, што дазваляе павялiчыць працягласць стральбы. Таму ваяѓнiца без цырымонiй зрэзала японцаѓ, якiя кiдалi ѓ яе гранаты. Але, здаецца, астатнiя байцы гэта заѓважылi. Зноѓ паляцелi гранаты. Чуѓся грукат. Падобна, адна з гранат аказалася цяжкай каля кiлаграма вагой i супрацьтанкавая. Японцаѓ ужо забяспечвалi падобнымi балванкамi. Супраць "Шаѓронаѓ" i Т-34 слаба, але бранявiк прабiць можна! Праз прабiты борт Ведзьмакова абсыпала пылам. Дзяѓчынка вылаялася:
  - Так Японiя маленькая, але прычыняе вялiкiя непрыемнасцi!
  Бранявiк замёѓ ход, i пара асколачных гранат уляцела ѓнутр, дзе яны i ѓзарвалiся.
  Аскепкi зачапiлi Ведзьмакова, распораѓ форму. Да давяршэння ѓспыхнуѓ прабiты бензабак. Дзяѓчынка лаялася яшчэ раз:
  - Не машына - генерал! Я б вас лайном абклаѓ!
  Прыйшлося, выкасiѓшы яшчэ пару дзясяткаѓ выскачыць з кабiны. Дзяѓчына гэта зрабiла неѓзаметку ад японскiх салдат i папаѓзла. За сябе ён не турбавалася на ёй форма войска краiны ђзыходнага Сонца. А ѓ цемры i пад дажджом твар не надта адрознiш. Зараз трэба сысцi з шашы i растварыцца ѓ хмызняку.
  Дзяѓчынка паѓзла досыць хутка i пры гэтым пару-тройку разоѓ натыкалася на трупы. Даволi прамармытала:
  - Нядрэнна я дала прыкурыць самураям! Цяпер засталося выратаваць самой!
  Ваяѓнiца нырнула ѓ кусты i, падняѓшыся, пакрочыла. Блазан з iмi, можа, не трапяць. Наогул-то яна пабiлася прыстойна i падумала што яе подзвiгу: хутчэй за ѓсё не павераць, iнакш можа быць як шляхта далi б яшчэ адну зорку героя!
  Наогул дзiѓная рэч вайна, вось ты забiваеш людзей i гэта няпроста нармальна, а доблесць. Як дарэчы, сказана ѓ Бiблii - не забi! Тым не менш, Бог загадаѓ не проста забiць, а наогул пагалоѓна вынiшчыць амалiкян i жонак, i дзяцей, i нават хатнюю жывёлу! Хоць нават падчас вайны, знiшчэнне мiрнага насельнiцтва лiчыцца амаральнай i подлай справай.
  Зрэшты, заходнiя саюзнiкi бамбiлi не толькi i не столькi ваенныя аб'екты, як мiрнае насельнiцтва. Збольшага гэта выклiкана было нiзкай дакладнасцю, вышынных бамбардзiроѓшчыкаѓ, што абцяжарвала паражэнне чыста ваенных мэт, але галоѓнае гэта была помста. Японiя таксама атрымала прыкурыць ад ЗША. А адказаць iм не было чым! Яны проста не мелi самалётаѓ такой далёкасцi, каб дастаць янкi!
  Мабыць амерыканцы палiчылi дастатковай помсту за Перу-Харбар, цi дакладней вышэйшая фiнансавая элiта вырашыла паступiць прагматычна, заадно i пакончыць з Чырвонай Армiяй Мао. У Японii пакiнулi Маньчжурыю ѓ якасцi плацдарма для вайны супраць СССР, i далi свабоду рук супраць Манголii, а астатняя справа рук Чан Кай Шы! Тады можна будзе i ѓвесь Кiтай пад сябе падгрэсцi. А краiна ђзыходнага Сонца няхай, сьцякае крывёю ѓ вайне з СССР. Тут што самае цiкава, напэѓна, i Японцы разлiчваюць, перамогшы Расiю, зноѓ паквiтацца з Амерыкай выкарыстоѓваючы дапамогу Германii i ЗША, думаюць вырваць Сiбiр i iншыя землi са знясiленай Японii.
  Кожны з бакоѓ думае, што паступала вельмi спрытна, тым больш, што Амерыка i Брытанiя атрымалi пад свой кантроль вялiзныя тэрыторыi без адзiнага стрэлу. А iнакш iм прыйшлося б доѓга i нудна iх адваёѓваць, што заняло б як мiнiмум некалькi гадоѓ, дык гэта ѓсё ж выспы!
  Вядзьмакова крочыла, разлiчваючы перасекчы лiнiю фронту. Цалкам рэальна праскочыць у разрыѓ i прыбiцца да сваiх. А можа, нават яшчэ кагосьцi з самураяѓ узяць у палон. Ну, гэта каля самых перадавых пазiцыяѓ савецкага войска. Бо iнакш цягнуць будзе цяжка.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 5.
  Дык вось для Сусветнай алiгархii: Нямеччына i Еѓропа пад СССР, гэта лiчы страчаная зона ѓплыву, i нават пагроза ѓзмацнелай камунiстычнай iмперыi i далейшай экспансii бальшавiзму. А Расii пад Нямеччынай, гэта пашырэнне сваiх сфер уплыву i магчымасцi высмоктвання ѓсiх сокаѓ з багатых Земляѓ. Але вось сапраѓды, што страцiлi французскiя алiгархi прайграѓшы Германii: крыху прыйшлося падзялiцца з Гiтлерам, але большую частку багацця яны захавалi, i нават стала лягчэй эксплуатаваць працоѓных - прафсаюзы немцы задушылi. У што страцiлi алiгархi ѓ Прыбалтыцы? Лiчы ѓвесь капiтал, а хто не паспеѓ уцячы, то свабоду цi жыццё! Прыклад дзiѓны! Так што нiчога дзiѓнага ѓ гэтым няма! I не будзь Гiтлер гэтак заѓзятым антысемiтам, нiхто б, не стаѓ дапамагаць СССР!
  Трэба сказаць адной з прычын, чаму Францыя параѓнальна лёгка зламалася, быѓ значна нiжэйшы працэнт яѓрэяѓ i ѓ насельнiцтве ѓ цэлым, i ѓ фiнансавай элiце. У Польшчы, Брытанii, ЗША: было зусiм наадварот. Асаблiва ѓ ЗША, чым, дарэчы, i тлумачыцца, чаму янкi, не гледзячы на тое, што на Амерыку не ѓпала нi адна бомбы, былi ѓ адносiнах да насельнiцтва Нямеччыны, яшчэ больш жорсткiмi, чым ангельцы!
  Вiшу, стаѓ марыянеткай пад вермахтам, а па Парыжы немцы праехалiся, гуляючы на губных гармонiках. Гiтлер пачаѓ рыхтаваць уварванне ѓ Англiю, не паклапацiѓшыся перавесцi эканомiку на ваенныя рэйкi i выкарыстоѓваць рэсурсы заваяванай Еѓропы. Гэта яму дорага каштавала, як i не жаданне дамаѓляцца з англамi, з адмовай ад антысемiтызму. Апошняе, магчыма, дазволiла б фюрару развязаць усе сiлы, для вайны супраць СССР, i напасцi яшчэ ѓ Траѓнi. Праѓда, мiр з Брытанiяй мог падштурхнуць Сталiна да аб'явы мабiлiзацыi. Ён стаѓ бы сiгналам, што, маѓляѓ, вораг ужо ля парога.
  Цi не стаць, i тады магчыма, гэта паѓплывала б пазiцыю ЗША ѓ адносiнах да Японii. Яны б не сталi правакаваць краiну Узыходзячага Сонца, i магутная iмперыя магла адкрыць другi фронт! Тое, што i адбылося зараз. Толькi ѓ яшчэ горшай сiтуацыi, калi войска СССР амаль разгромлена, выпуск узбраенняѓ пакуль не наладжаны, i ваяваць, пакуль не навучылiся!
  Цяпер не сорак першы год - савецкiя войскi атрымалi баявы досвед, навучылiся ваяваць i перамагаць! Так што зараз iм не страшныя i цяжкiя танкi i самалёты з сямю агнявымi кропкамi, на адной машыне!
  Самотны японец стаiць каля дрэва. Так радавы жоѓценькi балванчык.
  Вядзьмакова падскочыла да яго ззаду. Тузанула галаву ѓверх, а затым крутанула... Калi рэзка тузаеш "кацялок" ворага ѓверх, то мышцы шыi ѓжо не могуць аказаць эфектыѓнага супрацiву i "качан" лёгка згортваецца!
  Ну, што ж яшчэ адным самураем менш! Вядзьмакова выглядае вясёлай i задаволенай, нават скалiць зубы:
  - Японii нiколi нас не заваяваць! Бо ёсць такi баец як я!
  Сапраѓды за ѓсю гiсторыю Русь змаглi заваяваць толькi мангола-татары! Чаму так адбылося i з-за чаго вялiкая славянская нацыя, аказалася бездапаможнай, гэта вядома загадка не для аднаго пакалення!
  Самая галоѓная прычына гэта феадальная раздробленасць, калi кожны ѓзяѓ сабе надзел: курэй завёѓ i ѓ iм сядзеѓ, ахоѓваючы свой надзел: не ѓ спраѓ!
  Ведзьмакова адчула, што цесныя i нязручныя японскiя боты расцерлi ёй ногi. Лётчыца вырашыла, што ѓ дадзеным выпадку няма сэнсу трываць муку. Яна проста скiнула тупаносыя, якiя сцясняюць i якiя душаць на пальчыкi "калодкi". Адчула босымi ступнямi начную прахалоду, роднай зямлi i адчула сябе куды бадзёры! Дадала кроку, i нават стала крыху падскокваць!
  Тое, што рускiя падзялiлiся, стала найвялiкшай трагедыяй славян. На захадзе iх падпарадкавала Лiтва i Польшча, а на ѓсходзе жорсткiя татары. Iга зрэшты, не доѓжылася вечна: Масква да гэтага маленькае мястэчка стала расцi i нават ператварылася ѓ свайго роду невялiкую iмперыю. Збiральнiкам рускiх земляѓ стаѓ Iван Калiта. Ён быѓ першым i не самым удачлiвым, але галоѓнае першым! А як гэта гучыць у бальшавiцкай песнi: лепш быць мёртвым - чым другiм!
  Сталiн не рускi, у гэтым яго галоѓны недахоп! Адсюль i недавер тытульнай нацыi, i масавыя нiчым не апраѓданыя рэпрэсii! Вось дай свiннi рогi, а калодзеж царства!
  Чучмек на троне i Русь у загоне!
  Вось, напрыклад i Тухачэѓскi, i Ягораѓ былi цалкам здольныя маршалы, што iншым, можна сказаць i наконт астатнiх рэпрэсаваных камандзiраѓ! Не параѓнаць з вусатай малпай! Вось з-за яе мы i ѓлiплi!
  Зрэшты, сапраѓды як гэта атрымалася, што Сталiн здолеѓ стаць паѓнаѓладным кiраѓнiком? Малапiсьменнага грузiна, зрабiлi Богам!
  Рускiм народам павiнен кiраваць рускi цар! Раманавы дарэчы амаль не мелi рускай крывi i магчыма, таму вырадзiлiся!
  Японiя таксама мела своеасаблiвую форму праѓлення, дзе сёгун быѓ у сутнасцi вышэй iмператара, а таму былi некаторыя перавагi, бо менш верагоднасць загубiць iмперыю з-за спадчыннiка дурня. На працягу стагоддзяѓ японцы не вялi заваёѓную вайну, але затое актыѓна грызлiся адзiн з адным. Гэта аказала некаторы ѓплыѓ на менталiтэт дадзенай нацыi. Але ѓ дваццатым стагоддзi краiна Узыходзячага Сонца заваявала больш зямлi, чым Аляксандр Македонскi! Цяпер вось прыйшла чарга Расii. Толькi зараз не царскiя часы, кiруе вялiкая камунiстычная партыя, i самая перадавая i дасканалая эканамiчная i палiтычная сiстэма ѓ свеце!
  Ведзьмакова зрэшты, раптам закруцiла галавой. У палiтычнай сiстэме, i ва ѓкладзе кiравання, таксама не ѓсё правiльна! Напрыклад, народ не выбiрае кiраѓнiка дзяржавы ѓ вынiку альтэрнатыѓнага волевыяѓлення, а адбываецца... Трэба сказаць, што стварэнне стаѓкi i надзяленне яе надзвычайнымi паѓнамоцтвамi было не прадугледжана нi заканадаѓства, нi канстытуцыяй. А наконт здольнасцяѓ недавучыѓшага семiнарыста, у яе асабiста былi вялiкiя сумневы! Як зрэшты, i Берыi: чалавека хiтрага, але малаадукаванага з вельмi вузкiм кругаглядам i эрудыцыяй!
  Але вось лiнiя фронту яшчэ блiжэй наперадзе бачныя ѓспышкi, а грукат стаѓ яшчэ мацнейшым. Што ж пара знайсцi мовы i.... Вядзьмакова заѓважыла атрад перапаѓзаюць японцаѓ. Цяпер трэба акуратна, сесцi iм на хвост. Прыкладна ѓ такiм стылi, як яна атакавала Ю-188, вельмi хуткаходны бамбавiк, якi нават нялёгка дагнаць на iмклiвым Мiзе. Лагi дарэчы наогул, не асаблiва манеѓраныя i ѓ гэтых адносiнах не лепш за Фокен-Вульфаѓ! Ну, вось самураi наблiжаюцца да акопа, яны падобныя на таранаѓ якiя падпаѓзаюць да алейнай лужыны. Шмат японцаѓ, тут трэба дзейнiчаць асцярожна... Вось i капiтан войска краiны ђзыходнага Сонца, пыса як у сурка. Нешта крычыць, энергiчна размахваючы кулакамi i кiнжалам.
  Ведзьмакова цярплiва дачакаѓшыся, калi самураi паднялiся ѓ атаку, дзюбнула яму прыкладам па патылiцы. Зрэшты, так разлiчыѓшы ѓдар, каб "япопошка" не ачмурыѓся адразу. А затым дала чаргу з пiсталет-кулямёта, па якiя бягуць у атаку японцам! Праораѓ:
  - Хiтрасць на вайне як ветразь на караблi, але толькi надзiмае яна, а не яе!
  Хлопчык Алег i дзяѓчынка Маргарыта б'юцца ѓ Сталiнградзе. Яны ѓ гэтым горадзе будуць стаяць нiбы тытаны.
  Алег Рыбачэнка выглядаѓ гадоѓ на дванаццаць. I хлопчык шпурляе босай ножкай гранату.
  Раскiдвае фашыстаѓ i прамаѓляе:
  - Слава вялiкай Радзiме!
  Маргарыта таксама дае трапную чаргу. Выкошвае фашыстаѓ i прапявае:
  - Слава Сталiну i сонцу камунiзму!
  Алег Рыбачэнка вядзе агонь i дадае:
  - Героям слава!
  Дзяѓчынка страляе, выкошвае фашыстаѓ. Кiдае босы ножкай гранату i пiшчыць:
  - I Радзiме вялiкай слава на стагоддзi!
  Такiм чынам, хлопчык i дзяѓчынка рэальна разышлiся не на жарт. Яны страляюць па фашыстах i кiдаюць гранаты.
  Босая нага хлапчука кiдае забойны прэзент. Пацан з дзiкай лютасцю прамаѓляе:
  - Мы ѓсiх па мучым!
  Маргарыта страляючы i скошваючы непрыяцеля, пiшчыць:
  - I будзе сенажаць д'ябла!
  I дзяѓчынка босай ножкай шпурляе прэзент смерцi. Такая вось ваяѓнiца, здольная рэальна цэлыя войскi выкошваць.
  Хлопчык i дзяѓчынка змагаюцца ѓ Сталiнградзе. Яны сапраѓдныя волаты. I вiцязi поѓныя смелага духу.
  А што Гiтлер думаѓ, што пасля катастрофы 1941 гады рускiя нiчому не навучылiся?
  А дулю табе! Чырвоная армiя гатова супрацьстаяць монстрам з серыi "Е", няхай яны вест: Е-75 тон за дзевяноста, а Е-100 тон сто сорак. Ад тайгi да Брытанскiх мораѓ, Чырвоная Армiя ѓсiх мацней.
  Хлопчык i дзяѓчынка ваююць, так што фашыстам дастаецца ад iх нiбы шкло ад кавадлы.
  Дзецi несмяротныя i нiчога не баяцца. Што для iх гэтыя фашысты? Чарговыя трусы на затраѓку!
  Алег Рыбачэнка праспяваѓ з ровам:
  - Эх, Гiтлер, эх Гiтлер, ты Гiтлер казёл,
  Навошта на Расiю палез ты асёл...
  Атрымаеш ад нас ты канкрэтна ѓ пятак -
  Наткнешся на моцны хлапчукi кулак!
  I вось мускулiсты дзяцюк кiдае босай нагой гранату. I два нямецкiя танкi Е-50 i Е-75 сутыкаюцца лбамi i выбухаюць.
  Алег Рыбачэнка прамаѓляе з захапленнем:
  - Я юны баец класа супер!
  I зноѓ хлопчык дае чаргу.
  А потым страляе i дзяѓчынка. Яна б'е трапна, i прыкладвае моцна. I пры гэтым напявае:
  - Усiх фашыстаѓ паламаю, i Адольфу тлушч спушчу!
  I зноѓ дзяѓчынка ѓ поѓным рызыкi знiшчэння. Усё страляе сабе i страляе.
  А ад босай ножкi зноѓ ляцiць граната. Яна ѓражвае фашыстаѓ. Раскiдвае нiбы кеглi ад удару мячом.
  Маргарыта спявае:
  - Моцны ѓдар выключна трапны,
  На рынг вылятае найкруцейшы Паветкiн!
  Алег Рыбачэнка ведучы агонь, ахвотна пацвердзiѓ:
  - Годны Паветкiн экземпляр, i не бегае ад моцных супернiкаѓ!
  Пасля чаго хлопчык зноѓ кiдае босай нагой гранату, i разбiвае фашыстаѓ, нiбы бутэлькi камень.
  А як спрытна такнi, у гiтлераѓцаѓ сутыкаюцца. А што яны хацелi? Не трэба было лезцi на СССР.
  Адно толькi Алегу Рыбачэнку прыкра. ЗША з немцамi ѓжо развязалiся, а Расii за iх аддзiмайся.
  Хлапчук, зноѓ шпурнуѓшы босай ножкай гранату, праспяваѓ:
  - Не валяй дурня Амерыка,
  Аддавай нам Аляску зараз...
  Гэта наша зямля на два берагi -
  Нездарма мядзведзь - люты звер!
  I Алег Рыбачэнка зноѓ даѓ чаргу... Выкасiѓ фашыстаѓ. I зноѓ босыя пальцы ног хлапчукi сцiскаюць гранату i шпурляюць яе па супернiку. Раскiдваюць яго ѓ розныя бакi.
  Пацан раве:
  - Слава Расii!
  Маргарыта зноѓ кiнула босай ножкай гранату i пiскнула:
  - За цара Мiкалая Другога!
  Хлопчык паправiѓ дзяѓчынку:
  - Тут кiруе Сталiн, а не Мiкалай Другi!
  Маргарыта ахвотна згадзiлася:
  - Ды Сталiн! Якi памiрыѓся з людаедам!
  I дзяѓчынка зноѓ кiнула босай ножкай забойны падарунак.
  Алег Рыбачэнка лагiчна заѓважыѓ:
  - СССР патрэбна перадышка! Хаця Трэцi Рэйх ёю лепш скарыстаѓся!
  I дзецi зноѓ сталi страляць...
  Немцы пад Сталiнградам i ѓ самiм Сталiнградзе атрымалi жудаснае пекла.
  Але на самой справе з чым прыйшлi, з тым i сыходзяць.
  Дакладней памiраюць. Бой такi крывавы i святы правы.
  Алег Рыбачэнка праѓда падчас бiтвы думае, што ѓсiх занадта ѓжо людзi часам наiѓныя. То са Сталiна генiя робяць, то ѓвогуле з Лукашэнкi. Але для Беларусi дваццаць першага стагоддзя рабiць з калгаснiка культ асобы дастаткова стрымна. Час даѓно паразумнець.
  I абраць новага, маладога, прагрэсiѓнага лiдэра. А не дэманстраваць узровень iнтэлекту немаѓля ѓ пясочнiцы.
  Лепш за ѓсё Лукашэнка характарызуе такi анекдот:
  Калi ѓ Беларусi ѓсё даражэе, што самае таннае?
  Абяцаннi прэзiдэнт Лукашэнка!
  А чаму?
  Таму што яны нiчога не вартыя!
  Сорамна за беларусаѓ, якiя ѓсё яшчэ галасуюць за падобнага дыктатара. А бо даѓно сiтавiна паразумнець, i паказаць што яны народ Еѓропа. Вось напрыклад у Расii Пуцiн хоць здолеѓ заваяваць сабе павагу далучыѓшы Крым без стрэлу.
  Але гэта з-за яго фенаменальнага шанцавання. Удачы ѓ Пуцiна шмат. Напрыклад, пашанцавала з тым, што падчас вiзiту прэм'ера Iзраiля адбыѓся непрыемны эпiзод з ягонай жонкай у Кiеве. Ды зноѓ праява фенаменальнага шанцавання. Але так мала рэальнай аддачы! А што калi б падобнае фенаменальнае шанцаванне меѓ бы цар Мiкалай. Дакладней ён яго i займеѓ, ужо да 1935 году Расея паловай свету авалодала.
  А што далей... Палёт у космас цар Мiкалай азначыѓ на 28 траѓня 1935 гады, як раз на свой дзень нараджэння. Самы першы палёт за ѓсю гiсторыю чалавецтва расiйскай дзяѓчыны-касманаѓта.
  А ѓ гэтым свеце, пакуль СССР займаецца выжываннем.
  Баi ѓ Сталiнградзе прыкладна як у рэальнай гiсторыi 1942 года. Толькi на гэты раз вораг нашмат мацнейшы. I колькасцю за кошт каланiяльных войскаѓ i тэхналагiчна.
  У небе савецкай Расii асаблiва цяжка. Вельмi шмат моцных, рэактыѓных самалётаѓ у фашыстаѓ. I супраць гэтага неяк не так ужо i проста выстаяць.
  Вось нямецкiя лётчыцы Альбiна i Альвiна збiраюць сабе рахункi. Яны ѓ гэтай справе вялiкiя спецыялiсты.
  Як, напрыклад такiх нямецкiх дзяѓчат у бiкiнi з голымi нагамi спынiць?
  Алег Рыбачэнка адчувае гэтых дзяѓчынак.
  Кiдае босымi пальцамi ног чарговую гранату. Раскiдвае фашыстаѓ ва ѓсе бакi i прамаѓляе:
  - Вялiкае сэрца Расii!
  I хлапчук-тэрмiнатар вядзе вельмi нават агрэсiѓны агонь. Кожная куля дзiвiць у цэль. А ѓ атаку iдуць i арабы, i чарнаскурыя, i iндусы. Налазiць велiзарны натоѓп.
  Хлопчык-генiй босай нагой зноѓ шпурляе гранату, сутыкае два вялiкiя нямецкiя танкi i палёт:
  Меч самурая з табою,
  Сэрца i розум чыстыя...
  Смела ѓ атаку вядзе -
  Шлях прыгажосцi!
  Маргарыта, страляючы па супернiку, узяла i пальнула па фашыстах з базукi i пiскнула:
  - Незвычайная прыгажосць!
  I ваяѓнiца кiнула босымi пальчыкамi ножак вельмi разбуральны падарунак смерцi. Раскрышыла супернiкаѓ. Потым зноѓ пальцамi голай нагi шпурнула зноѓ дзiкае разбурэнне. I два фашысцкiя танкi ѓзялi i сутыкнулiся. Нават iскры i дым пасыпалiся i павалiлi!
  Алег усклiкнуѓ:
  - Вось так вечная дзяѓчынка малайчына!
  Маргарыта шпурнула босай ножкай новую забойную лiмонку i пiскнула:
  - Мы вечныя дзецi на млечным шляху!
  Хлапчук-тэрмiнатар кiѓнуѓ i сам працягнуѓ бiтву. Усё iдзе па плане. Дакладней, пакуль нармальна. I на iх участку фашысты не прарвуцца.
  Так што гiтлераѓцы як не iмкнуцца, а рэальна толькi захлынуцца свой крывёй.
  I iх танкi ператворацца ѓ металалом! I будзе над планетай сцяг Расii ззяць!
  Алег Рыбачэнка дзейнiчае з вялiкай энергiяй. Кiдае босымi нагамi гранаты i спявае:
  - Радасць будзе нам заѓсёды,
  Будзе светлая мара...
  I надыдзе прыгажосць -
  Прыбярэцца мiтусня!
  Хлапчук-генiй дзейнiчае з актыѓнасцю, што ѓзрастае з прапарцыйным наплыву немцаѓ лютасцю.
  Маргарыта дзейнiчае другiм нумарам. Але босыя ножкi дзяѓчынкi гранаты кiдаюць усё больш актыѓна i актыѓна.
  I трапляюць пад яе ѓдары фашысты.
  Алег Рыбачэнка таксама страляе... Але думкi скачуць, вяртаюцца да сучаснасцi. Таму, што ёсьць у рэальнасьцi.
  Вось сапраѓды беларусы быццам бы маюць самую вялiкую масу мозгу ѓ Еѓропе, а дазваляюць на сябе апранаць хамут, церпяць дыктатуру асобы.
  I быѓ бы хоць прэзiдэнт нейкiм супермэнам! А так калгаснiк, ды яшчэ без законнага бацькi. I дазваляць столькi гадоѓ iм сабой панукаць.
  I мала таго яшчэ знаходзяцца недалёкiя людзi, што за яго галасуюць.
  Ды ѓ Алега Рыбачэнкi нават склалiся прыпеѓкi.
  Скажыце мне сябры дакуль,
  Галасоѓ за бацьку Колi...
  Час Алега вам абраць -
  Каб грошай больш атрымлiваць!
  Ды вядома ж патрэбныя перамены i як мага хутчэй. На самай справе застой, багаты благiм наступствы.
  Тым больш, што Лукашэнка i сам ня ведае чаго хоча. То ён правы, то левы. То ѓ капiталiзм iдзе, то сацыялiзму. I нармальнай каманды ѓ яго няма. I партыi сваёй няма i iдэалогii. Такi вось культ вельмi пасрэднай i балбатлiвай асобы. Сталiн i Ленiн хаця б ведалi, чаго хацелi! А гэты дыктатар? Не ведае нават - правы ён цi левы!
  Не, без iдэалогii i ѓстойлiвай партыi, стабiльнасцi ѓ грамадстве не будзе.
  I прасоѓвання наперад таксама!
  Сталiн, на жаль, таксама стаѓ сiмвалам тэрору i разбурэнне, ператварыѓшы камунiзм у пудзiла.
  Аптымальнага праѓлення не атрымалася. А пры Брэжневе быѓ маразм - як можна было такога паставiць кiраѓнiком СССР. I ѓ маладосцi Брэжнеѓ на iнтэлектуала не цягнуѓ, а ѓ старасцi запаѓ у маразм. Ды i ѓвогуле сорамна кiраѓнiк дзяржавы не мог двух слоѓ без паперкi звязаць. Хоць трэба было ѓмець такое рабiць!
  Алег Рыбачэнка шпурнуѓ босай ножкай забойную падвойную гранату i праспяваѓ:
  - Але жыць па-ранейшаму,
  Але жыць па Брэжневе!
  Я нема, нема, не магу!
  I не ганi завею!
  Маргарыта шпурнула босымi пальчыкамi ножак выбухны пакет. Раскiдала фашыстаѓ нiбы яблыкi, якiя стрэсла з галiны.
  Дзяѓчынка праспявала:
  - Яблынi ѓ колеры,
  Салаѓёѓ напевы...
  Я да цябе прыйду -
  Будуць перапевы!
  Дзяѓчынка шырока i асляпляльна ѓсмiхалася. Яе зубкi нiбы жамчужыны, так зiхацяць.
  Ды гэтая пара выдатна б'ецца.
  Алег Рыбачэнка ѓзяѓ i праспявала:
  - Нашы са сталлю кулакi,
  Кiпцюры, зубы i iклы...
  Так i прагнуць сапраѓднай бойкi!
  I зноѓ хлапчук-тэрмiнатар вельмi нават трапна палiць. I ад гiтлераѓцаѓ сыплюцца крывавыя кроплi.
  Не, не будзе лiтасцi. Ворагi захлынуцца.
  А тым часам Наташка i яе каманда ваююць у Сухумi.
  Гiтлераѓцы штурмуюць узбярэжжа. Бой зразумела вельмi нават няроѓных
  Але ж дзяѓчаты. Калi яны амаль голенькiм, гэта супер!
  Наташа кiнула босай ножкай гранату, выкасiла тузiн фашыстаѓ i праспявала:
  - Будучыня ѓ свеце за намi,
  Мы ж дзяѓчынкi як джэдаi!
  Зоя таксама запусцiла босай ножкай гранату. Рассеяла гiтлераѓцаѓ i ѓпэѓнена прапiшчала:
  - Я тое, што ѓсiх зможа закапаць у магiлу!
  Далей вядзе агонь Аѓрора. Таксама дзяѓчына, якая калi б'е, дык гэта ѓжо зусiм не ѓдар мухi.
  Рудая чартоѓка ѓзяла i прагудзела:
  - Я колеру лiсы, i найвялiкшай прыгажосцi!
  I зноѓ босай ножкай возьме, i прэзент смерцi выкiне! Вось гэта сапраѓды дзеѓка, што трэба.
  А тут яшчэ i Святлана як дзюбне! I ѓсiх рассее i раскрышыць, нiбы ѓ яе чэрцi з усяго пекла ѓсялiлiся.
  Ды дзяѓчыны тут вядома з такога аскала зубоѓ, што любую скiвiцу знясуць без праблем.
  А калi трэба, дык i палову галавы!
  Наташа страляе па супернiку, i раве:
  - Я ёсць такая крутая ваяѓнiца, што супраць мяне нават бык не папрэ! Я яму галаву зламаю!
  Зоя ѓпэѓнена пацвердзiла:
  - Зламаю i рогi!
  I босая ножка дзяѓчыны кiдае гранату. I два гiтлераѓскiя танкi як возьмуць i сутыкнуцца.
  А далей вось i Аѓрора як урэжа. I таксама босай ножкай запусцiць забойнае.
  I прараве:
  - Слава Сталiну няхай ён паразумнее!
  Аѓрора i сапраѓды злая. Якога гэта ваяваць на два фронты? Бо фактычна гэта абазначае самагубства.
  I чаго гэта Сталiн да такога давёѓ Расею?
  Дзяѓчына зноѓ босымi пальчыкамi ножак запусцiць забойны прэзент смерцi i прапiшчыць:
  - Слава новаму правадыру!
  Ну i правiльна! У Сталiна нават лоб нiзкi. А гэта прыкмета невысокага iнтэлекту.
  Святлана страляе сабе. I босымi ножкамi кiдае гранату. Раскiдвае супернiкаѓ. Вынiшчае iх i вiшча:
  - Слава рускiм багам!
  I зноѓ голай пяткай кiне нешта вельмi разбуральнае.
  Дзяѓчыны тут такога калiбра, што iх не возьмуць фрыцы.
  Чацвёрка дзяѓчын гэта вялiзная сiла. I галоѓнае яны ѓ адных трусiках.
  I гэта iм дае каласальную здольнасць бiцца.
  Наташа вядзе агонь. Рухаюцца лавiннай афрыканскiя ваяры, нават iндусы i арабы.
  Немцы выкарыстоѓваюць iх як гарматнае мяса. Без усялякага жалю i шкадавання выкарыстоѓваючы ѓ баях. I зразумела, бяруць лiкам.
  Сухумi ѓжо адразалi па сушы. I гэта вельмi блага. Хутка канчацца боепрыпасы i давядзецца адыходзiць.
  Але пакуль дзяѓчыны ѓсё яшчэ не жадаюць саступаць. Яны мараць аб перамозе. Хоць сiлы i няроѓныя. А Масква ѓ атачэннi.
  Наташку гэта непакоiць. Яна кiдае босай ножкай гранату. Разрывае непрыяцеляѓ i спявае:
  - Калi будзе сталiцы стаяць!
  Зоя таксама шпурнула босай ножкай выбух-пакет i пiскнула:
  - Не скончыцца Расii рака!
  I дзюбанула па супернiку з усiх ствалоѓ, самаробнай безадкаткi разлютаванасцю.
  I разбiла пару танкаѓ...
  А вось зверху пачынаюць прасаваць штурмавiкi.
  Ну i што з таго, што яны рэактыѓныя?
  Аѓрора пальнула з ракетнiцы. Збiла нямецкую машыну. Прымусiла яе ѓпасцi.
  Пасля чаго рудая шэльма прабуркавала:
  - Без межаѓ камунiзм!
  Далей Святлана стала весцi агонь. I выкошвала чорных байцоѓ. А потым як босай ножкай шпурне лiмонку.
  I прараве:
  - Слава новым багам!
  Наташа пальнула па супернiку i пiскнула:
  - Рускiм багам!
  I ад кiдка яе босай ножкi, выбухае самалёт.
  Вось гэта дзеѓкi-тэрмiнатары. Калi ѓжо б'юцца, то так што з iмi нiкому не саѓладаць.
  Зоя таксама кiдае ѓ супернiка тое, што забiвае любую сiлу. I такое што разносiць непрыяцеля. I ваяѓнiца, скалячы зубкi, вiшча:
  - Самалёты ѓ труну!
  I босыя пальчыкi кiдаюць зноѓ падарунак смерцi.
  А за тым Аѓрора як запусцiць у непрыяцеля, лiмонку. Возьме i прараве:
  - Будучыня гэта за намi!
  Святлана, выскалiѓшы зубкi, выдала:
  - За камунiзм, i новыя здзяйсненнi!
  I зноѓ як кiнуѓ босай ножкай гранату. I ѓсiх пазабiвае. Ну калi не ѓсiх то частка сапраѓды.
  Фашысты палезлi ѓ збан. I ѓ гэтым iх праблема. Вось бачная самаходка "Ягдтыгр". Састарэлая машына, але вельмi забойная. Да яе падпаѓзае хлопчык-пiянер. I падсоѓвае мiну.
  I самаходка трывiяльна ѓзрываецца.
  Хлапчук паказвае мову i спявае:
  - Вып'ем за Радзiму, вып'ем за Сталiна!
  Вып'ем i зноѓ нальём!
  Гiтлера мы пiянеры заб'ем!
  Фашыстам дастаецца. Хаця i цяжка Чырвонай Армii. Горад Грозны акружаны гiтлераѓцамi, але ѓсё яшчэ ваююць у iм бой. Дзяѓчыны i тут на вышынi.
  Вось Тамара б'ецца. Яна ѓ купальным гарнiтуры i басанож. Ды i надвор'е гарачае i дзяѓчыне так спрытней. Прыгажуня вядзе агонь. Босы ножкай па фашыстах запускае выбуховыя пакеты i спявае:
  - Гiтлер хутка цвiкi ѓ труну атрымае,
  Будзе як павук гарэць у агнi...
  Будуць у апраметнай нячысцiкi мучыць -
  Тых, хто пакланяѓся Сатане!
  I зноѓ ад босай пяткi прыгажунi ляцiць вельмi нават забойчая лiмонка i разбiвае фашыстаѓ.
  Марыя са смяшком прамаѓляе:
  - Гранаты будуць забiваць!
  I пляскае Тамару па плячы. Дзве дзяѓчыны б'юцца, а наверсе прабiты кулямi Чырвоны сцяг.
  Дзяѓчынкi басанож i амаль без адзення, але савецкiх горад здаваць не маюць намеру.
  Марыя праспявала вясёлую песню. I пры гэтым вяла бязлiтасны i забойны агонь;
   Шмат ёсць людзей вялiкiх,
  Чые справы ѓ вяках жывуць, Шмат ёсць iмёнаѓ вялiкiх,Што несмяротнымi клiчуць.
  
  Шмат казачных герояѓЗахаваѓ напеѓ былiн, Але просты з усiх герояѓI родны нам усiм - адзiн.
  
  Сярод гор правёѓ ён дзяцiнства, За палётам птушак сачыѓ, Атрымаѓ ад гор у спадчыну Красу арлiных крылаѓ.
  
  Яго iмя, грымнуѓшы громам, Пранеслася за акiян, Стала блiзкiм i знаёмым Пралетарыям ѓсiх краiн.
  
  На вялiкай зямлi Кiтая,Дарагi ѓсiм сэрцам, Гэта iмя абвяшчаеФанзам - мiр, канец - палацам.
  
  Сталiн - гэта шчасцi сцяг,Чалавецтва свiтанак! Хай жыве каханы СталiнШмат-шмат доѓгiх гадоѓ!
  Добра спявалi дзяѓчыны. Да Марыi, Тамары, далучылася i Веранiка, i Вiкторыя.
  Усе чатыры прыгажунi ѓ асяроддзi, але як ваююць.
  Вось Марыя босай нагой кiдае гранату i збiвае нямецкi штурмавiк. I пiшчыць прыгажуня:
  - Слава нашай партыi!
  Веранiка таксама босай ножкай пасылае прэзент смерцi, i НЕ-162 збiты. I раве ваяѓнiца:
  - Слава, што вышэй за славу!
  . РАЗДЗЕЛ Љ6
  Вiкторыя, страляючы па супернiкам, i ведучы агонь, шчэрыцца:
  - За будучыя прасторы камунiзму!
  I чацвёрка прыгажунь, амаль аголеных i басанож смяецца.
  Яны такiя дзяѓчаты арлiцы вышэйшага парадку.
  Мiрабела i Анастасiя i ѓ небе ваююць. I таксама фашыстам мазгi ѓстаѓляюць.
  Мiрабела з усмешкай, цвiркае:
  У свеце будзе ѓсё выдатна,
  Радзiму любiце горача!
  I зноѓ босымi пальцамi ног, праз расчыненае акно, як закiне лiмонку. I па фашыстах дзюбне. Падае чарговая збiтая машына.
  Вось гэта фокус - трэба так патрапiць.
  Анастасiя са смяшком прамаѓляе:
  - Ленiн бы цябе пахвалiѓ!
  Мiрабела збiлi адной чаргой пару нямецкiх машын, i заѓважыла:
  - Сталiн без усялякiх сумневаѓ таксама!
  Анастасiя зрэзала тры гiтлераѓскiя самалёты i пацвердзiла:
  - Без усялякага сумнення!
  Дзяѓчаты такiя асы крутыя. I галоѓнае прыгожыя. У iх жар i разам з тым халодны разлiк.
  Мiрабела збiваючы чарговы самалёт, заѓважыла:
  - Усё ѓ свеце ѓ нас адносна...
  Анастасiя хiхiкнула i злосна буркнула:
  - Без фiласофii лiшняй!
  I таксама расчынiла акно, i босай ножкай шпурнула гранату. На гэты раз МЕ-262 разнёсся.
  Мiрабела згодна кiѓнула:
  - Гэта ты выдатна зрабiла!
  Анастасiя, выскалiѓшы зубкi, дадала:
  - Што зрабiла, тое зрабiла!
  I абедзве ваяѓнiцы як зарагачуць. I падмiргнуць адна адной.
  Ды гераiчнасць уражлiвы.
  Улетку 1946 гады, разлютаваныя бiтвы разгарнулiся за горад на Волзе. Жаночы снайперскi батальён пад камандаваннем капiтана Алены Агурцовай заняѓ абарончую пазiцыю ѓ развалiнах на вулiцы Валадарскага. Дзяѓчаты з аѓтаматамi i стрэльбамi, абвязаѓшыся звязкамi гранат, хавалiся за руiнамi.
  Сама Алена ѓ плямiстай гiмнасцёрцы на голае цела, у кароткiх штанах, i басаногая. Прыгожая, i фiгурыстая дзяѓчына, з моцнымi сцёгнамi, тонкай талiяй, кароткай стрыжкай пад паѓбокс. Твар вельмi выразны, з мужным падбародкам, блакiтнымi шырока расстаѓленымi вачыма. Русыя валасы пашарэлi ад пылу, высокiя грудзi, жорсткi позiрк. Капiтан Алена ваюе ѓжо больш за два гады i нягледзячы на маладосць вельмi шмат пабачыла. Ногi ѓ дзяѓчынкi ѓсё ѓ ранках i ѓдарах. Дзяѓчыне спрытней перасоѓвацца басанож, чым грубых i нязграбных ботах.
  Голая падэшва адчувае найменшую вiбрацыю глебы, папярэджвае аб блiзкасцi мiны, а сама мацi-зямля дадае цягавiтасцi. Ступнi ѓ дзяѓчыны з аднаго боку агрубелi, i не баяцца распаленага металу, цi вострага друзу руiн, але з другога боку не страцiлi адчувальнасцi i гнуткасцi, папярэджваючы скрозь грукат аб руху танкаѓ.
  Мiлая Алёнка трымае ѓ руках гранату з прывязаным выбухам пакетам. Трэба дапаѓзцi да грознага нямецкага танка "Леѓ", якi палiвае вулiцы з кулямётаѓ.
  Побач з ёю паѓзе Марыя. Таксама басаногая, дык усе дзяѓчаты з батальёна, апынулiся ад ботаѓ, пераймаючы свайму камандзiру. Яе пыльныя падэшвы точаць калi дзяѓчына паѓзе на карачках. Жоѓтыя валасы ѓ Марыi брудныя, i доѓгiя... Ледзь уюцца. Сама дзяѓчына стройная, худзенькая, невялiкага росту. Яе можна нават прыняць за дзяѓчынку, з вузкiмi плячыма, а ѓяѓнай вялiкай галавой.
  Але Марыя адчула ѓжо шмат. Паспела пабываць i фашысцкiм палоне, перажыѓшы жорсткiя катаваннi, i руднi, адкуль нейкiм неспасцiжным цудам здолела бегчы. А гледзячы на ??яе дзiцячае, далiкатнае тварык не калi не скажаш, што ёй бiлi гумовымi палкамi па пяткамi, прапускалi праз цела ток.
  Марыя страляе... Салдат Трэцяга Рэйха, у дадзеным выпадку араб падае мёртва, пысай уздымаючы пясок i друз.
  Алёнка падсоѓвае звязку гранат пад горку смецця. Зараз сюды папаѓзе дзевяноста тонны "Леѓ" i яго падарве. Блакiтныя вочы дзяѓчынкi зiхацяць, нiбы сапфiры на смуглым ад загару i пылу твары.
  Вопыт падказвае, што добра абаронены танк, зараз памяняе пазiцыю. "Леѓ" мае 100-мiлiметраѓ бартавой бранi, ды яшчэ пад нахiлам. Трыццацьчацвёркi не могуць яго прабiць, шанец ёсць толькi ѓ цяжкiх Кевешак. Але гусенiцы гэта мэта. Галоѓнае пазбавiць машыну рухомасцi...
  Анюта дае чаргу з аѓтамата... Салдат, невядома якой нацыянальнасцi падае. Немцы, пакарыѓшы большую частку ѓсходняга паѓшар'я, берагуць арыйскую кроѓ i кiдаюць у бой каланiяльныя войскi: арабаѓ, афрыканцаѓ, iндусаѓ, розных азiятаѓ, i еѓрапейцаѓ. Узрасла таксама i колькасць палякаѓ - якiя з пялёнак прывучаны ненавiдзець бальшавiцкую Расiю. Ваююць тут i ѓкраiнскiя нацыяналiсты, i данскiя казакi, i чачэнцы, i ѓвесь каѓказскi каганат. Гiтлер падняѓ цэлы iнтэрнацыянал.
  Ворагаѓ шмат...
  Анюта спрытна ѓхiляе ад кулямётнай чаргi. Куля ледзь не раскалола, счарнелую ад пылу, круглую, дзявоцкую пятку. Капiтан-прыгажуня адчула нават козыт ад таго, як блiзка праляцеѓ прэзент буйнога калiбра. Дзяѓчына перахрысцiлася, шапнуѓшы:
  - Нас не спынiць нават куля!
  Марыя адстрэльваецца... Яшчэ адна дзяѓчына Ала - вельмi рудая, вышэй сярэдняга росту, i мускулiстая, нягледзячы на бедную пайку. Таксама вельмi сiмпатычная дзяѓчынка, з раскошнымi сцёгнамi, падцягнутай станам, не па-жаночаму шырокiмi плячамi, i высокiмi грудзьмi.
  Ала вядзе бой у адных трусiках, гiмнасцёрка разарвалася на шматкi, i рассыпаѓшыся на пыл, а новае абмундзiраванне, праз Волгу не пастаѓляюць. Дай Бог перакiнуць яшчэ боепрыпасы, i кропельку ежы, для выматаных савецкiх войскаѓ.
  Так што Ала амаль голая, яе ногi падрапаны, асаблiва каленi. У падэшву правай нагi патрапiѓ асколак, i яна балiць, цяжка ступаць.
  Рудая, пыльная, амаль голая Ала крывiць сваё прыгожае, але разам з тым i цвёрдае твар. Дзяѓчына, страляючы, прамаѓляе:
  - Над намi Гасподзь, Масква i Сталiн!
  I зразае атакавалых гiтлераѓцаѓ, сама ледзь паспяваючы, адкацiцца.
  З-за руiн i вузкiх вулачак, грозным нямецкiм танкам цяжка разгарнуцца. Вось амаль двухсот тонавыя "Маѓсы" i зусiм не могуць праехаць...
  Як i меркавала Анюта "Леѓ" праехаѓ крыху, i ѓткнуѓся кучу смецця. Раздаѓся выбух. Вусень лопнуѓ, адляцела пара пашкоджаных каткоѓ.
  Паранены танк спынiѓся i з яго ствала вылецеѓ снарад...
  Недзе грымнуѓ наводдаль, пайшоѓшы ѓ руiны. Анюта, нiбы змейка прашыпела:
  - Вось гэта мой разлiк! Адкрылi рахунак...
  Дзяѓчына-капiтан зноѓ вымушана адпаѓзаць. Немцы i iх сатэлiты не могуць выкарыстоѓваць у завалах сваю тэхнiчную перавагу. Па вiне ѓпартага Гiтлера арды Трэцяга Рэйха ѓгразлi ѓ пазiцыйных баях у даволi вялiкiм i добра ѓмацаваным горадзе.
  Марыя шпурляе гранату. Прымушаючы рабiць падбiтых немцаѓ цi арабаѓ сальта, пераварочваючыся. У аднаго з гiтлераѓскiх баевiкоѓ адрывае руку, i на ёй вiсяць, ангельскi гадзiннiк з компасам.
  Марыя з усмешкай прамаѓляе:
  - Што компас паказвае вам - шлях у пекла!
  I прыгожая дзяѓчынка стрэсвае з пыльнай пяткi, кавалак прылiплай керамiкi.
  Ала таксама атрасае пыл, са сваёй пругкай, поѓных грудзей. Соску ад бруду амаль чорныя, i свярбуць. А паспрабуй памыцца. Зноѓ даводзiцца закопвацца, калi пiшуць нямецкiя пiсталет-кулямёты. I прапаѓзаць па-пластунску.
  Батальён дзяѓчат трымае пазiцыi, хаця iдзе артабстрэл. I iрвуць цяжкiя снарады, а з неба падаюць бомбы... Але нiшто не зломiць мужнасць савецкiх гераiнь.
  Вось Анюта бачыць, як прапаѓзае "Пантэра". Ну, гэты танк ужо не такi страшны.
  Можна прабiць яго ѓ борт. Дзяѓчынка, чхнула, выплюнула якi лез у хупавы рот пыл. Узяла ѓ руку гранату, абцяжараную выбухам-пакетам. Трэба падпаѓзцi неѓзаметку. Але вакол столькi дыму.
  Анюта стала падбiрацца, упiраючыся ѓ дрэн босымi пальцамi ног i локцямi. Яна нагадвала котку, якая высочвае мышаня. Дзяѓчына памятала вайну з таго страшнага лета сорак першага года, калi вермахт вераломна ѓварваѓся ѓ абшары СССР. Было нi дзяѓчыне, амаль дзяѓчынцы страшна? Спачатку так, але потым абвыкаеш. I ѓжо сталыя парывы снарадаѓ успрымаеш, як пасрэдны шум.
  Вось i зараз выбухнула зусiм побач. Дзяѓчына шлёп на жывот. Зверху праносяцца, нiбы зграя дзiкiх пчол аскепкi. Анюта шэпча патрэсканымi вуснамi:
  - У Iмя справядлiвасцi Госпадзе!
  Дзяѓчына паскарае паѓзок i вось з разбегу шпурляе гранату, з прымайстраваным выбух-пакетам. Прэзент ляцiць па дузе. Раздаецца выбух, больш тонкая бартавая браня "Пантэры" паддаецца. Нямецкi танк пачынае гарэць, дэтануе баявы камплект.
  Анюта з усмешкай шэпча:
  - Дзякуй табе за ѓсявышнi Iсус! Аднаму табе я веру! Аднаму табе малюся!
  Пантэру разносiць. Адарваны, доѓгi ствол закопваецца ѓ друз. Лабавая браня, адарваѓшыся ад бартавой, нагадвае савок.
  Анюта, чые вочы, на карычневым ад пылу i загару твары зiхацяць васiлькамi, прамаѓляе:
  - Чым больш у ворага дубоѓ, тым мацнейшая наша абарона!
  Ала вельмi сэксуальная ѓ сваiх чорных трусiках, i голым, пыльным, моцным целам. Дзяѓчынка вельмi спрытная. Яна ѓмее кiдаць аскепкi шкла босымi пальцамi ног.
  Вось шпурнула зараз сваёй хупавай, пакрытай пластом пылу ножкай востранькi прадмет. I ѓпiлася, проста фашысту ѓ горла. Прыгожая Ала залапатала:
  - А я сэкс-сiмвал, i сiмвал смерцi!
  Дзяѓчына, пасля чаго зноѓ папаѓзла страляючы. Вяла агонь i Анюта.
  Красуня-капiтан, ссекшы фашыста, прачырыкала:
  - Жыццё ланцуг, а дробязi ѓ iм звёны...
  Марыя стрэлi, размаiла фрыцу галаву i дадала:
  - Нельга звяну не надаваць значэння!
  Анюта, трапна выстралiѓшы, прасiпела:
  - Але цыклiцца на дробязях нiяк нельга...
  Марыя сапраѓды пальнуѓшы, дадала:
  - Iнакш ланцуг ахiне цябе!
  Яшчэ адна дзяѓчына Матрона, таксама вельмi прыгожая, разам з пiянерам Сярожкам прыгатавала мiну на провадзе. Яны ѓдваiх штурхнулi яе... Пралезла падступная казяѓка ѓ гусенiцу "Тыгра"-2. I як iрване гэтую даѓгаствольную нямецкую машыну.
  Белабрысы хлопчык Сяргей усклiкнуѓ:
  - Наша Раша, вам параша!
  I ледзь паспеѓ адскочыць, мiльгануѓшы, чорнымi, збiтымi пятачкамi, ад падаючага даху.
  Матрона пагладзiла хлопчыка па шыi i вымавiла:
  - Ты вельмi шустры!
  Пiянер прабраѓся на фронт i прыстаѓ да жаночага батальёна. Хлапчук нават вельмi вынаходлiвы. Напрыклад, самалёцiкi рабiѓ, каб збiваць фашысцкiя штурмавiкi. Калi паднiмаюцца Фоке-Вульфы, цi ТАЯ-152, тое раздаецца неверагодна аглушальны роѓ.
  Немцы наносяць удары пад сiмфонiю Вагнера. Такая велiчная мелодыя.
  Матрона з прыкрасцю прамаѓляе:
  - Усё яшчэ нас спрабуюць узяць на спалох!
  Хлапчук-пiянер з пафасам праспяваѓ:
  - Расiйскi воiн смерцi не баiцца,
  Нас смерць пад зорным небам не возьме!
  За Русь святую моцна будзе бiцца,
  Я зарадзiѓ магутны кулямёт!
  Матрона, рослая мускулiстая дзяѓчына, з шырокiмi сцёгнамi i плячыма - тыповая сялянка. Адзенне падарвалася падчас баёѓ у лахманы, моцныя ногi босы, валасы сплеценыя ѓ дзве касы i моцна прапылiлiся.
  Завушнiцы ѓсяго адзiнаццаць гадоѓ, якi худне ад недаядання, падрапаны i брудны хлопчыка, у адных толькi шортах. Белыя ад прыроды валасы, у хлопчыка сталi шэрымi, а рэбры прасвечваюць скрозь, тонкую загарэлую i брудную скуру. Ногi жудасна збiтыя, i ѓ апёках, ударах, з пухiрамi. Праѓда лёс захоѓваѓ дзiця ад сур'ёзных раненняѓ.
  Матрона на яго фоне здаецца вялiкай i тоѓстай, хоць дзяѓчына зусiм не тоѓстая, а з моцным, трэнiраваным мясам на касцях. Прычым, голад здавалася, зусiм не адбiѓся на яе мажнай i буйнай постацi.
  Дзяѓчына страляе з цяжкай супрацьтанкавай стрэльбы. У лоб нямецкiя машыны не прабiць, а вось у гусенiцы ёсць шанц.
  I здаравенны "Леѓ" атрымаѓшы важкай выбухоѓкай у хадавую частку, стаѓ, нiбы заѓзяты курэц пускаць дымок.
  Завушнiца праспяваѓ з яхiдцай:
  - Фрыц смярдзючы не падумаѓшы, ля пад'езда закурыѓ! Ён, вядома ж, вялiкую, непрыемнасць атрымаѓ!
  Матрона, мiльгаючы мускулiстымi, загарэлымi iкрамi, адбiла босымi, прыгожымi нагамi чачотку. Дзяѓчына праспявала:
  - З абраза мiльгаюць святых рускiх асобы... Дай Бог замачы ты хоць з тысячу фрыцаѓ! А калi хто больш фашыстаѓ загудзе - нiхто вас, паверце, за тое не асудзiць!
  Пасля чаго перазарадзiла супрацьтанкавую стрэльбу i зноѓ стрэлiла. Нямецкi транспарцёр зноѓ пусцiѓ струмень дыму.
  Дзявочы батальён наносiѓ фрыцам iстотны ѓрон. Але i сам нёс страты. Вось адну дзяѓчыну разарвала напалову, i яе тварык стаѓ такiм, нягледзячы на пыл бледным.
  Большая частка Сталiнграда ѓжо захоплена фашыстамi, але тое, што засталося ад горада, не жадае паддавацца i здавацца.
  Анюта тым часам спрабуе прабiць "Тыгр". Магутная нямецкая машына атрымала гранатай у бок, але не паддалася. Разгортваецца, каб палiць з гарматы. Дзяѓчыне даводзiцца закопвацца ѓ зямлю, i друз, каб не раздушыла выбухная хваля, выпушчанага прэзента.
  Анюта цiха шэпча:
  - Мама тата даруй!
  Марыя кiнула ѓ "Тыгр" гранату, тая ѓзарвалася на лбе. Дзяѓчына прашыпела:
  - Пра тое, што святло вучэнне зiмой вясной... Сцвярджаю без выключэння, што Гiтлер гад чумны!
  Ала, разбiваючы прыцэл фашыстам, i палiваючы iх чаргой, працадзiла:
  - У труне, я фюрара ѓбачыла зараз! I рушыла ѓбогаму нагою прама ѓ вока!
  Рудая дзяѓчына i сапраѓды шпурнула босымi пальцамi гранату ѓ танк. Дагадзiла ѓ ствол... Рушыѓ услед выбух i рулю "Тыгру" пакарэжыла.
  Баязлiвы немец узяѓ i падаѓся назад.
  Анюта прагугнявiла праз ноздры:
  - Наша, вашай не саступiць!
  Марыя ссекла куляй гiтлераѓскага наймiта i праспявала:
  - А злыдзень то не жартуе! Рукi ногi, ён рускiм вяроѓкамi круцiць! Зубы ѓ самае сэрца ѓтыкае... Айчыну да дна выпiвае!
  Анюта хiхiкнуѓшы, раѓнула:
  - Фюрар дзiка гарлапанiць, надрываецца!
  Марыя пальнуѓ, дадала:
  - Ну, а смерць пыхкае, ухмыляецца!
  Вось з'явiѓся яшчэ больш небяспечны "Штумртыгр". Ён разбурае цэлыя будынкi, i бункеры. Прычым, да пазiцый савецкiх войскаѓ не наблiжаецца. Машыну трымаюць пад прыкрыццём нямецкiя кулямётчыкi.
  Анюта бачыць, што падабрацца да пазiцый фрыцаѓ нерэальна. Затое ѓ небе Фоке-Вульфы. Адна з такiх машын падлятае блiжэй да савецкiх пазiцый. Дзяѓчаты па ёй адчыняюць агонь.
  Ала шпурляе гранату, i люта прамаѓляе:
  - У глыбокай смерцi - прабачэння няма!
  Пасля чаго дзяѓчына, дае чаргу з аѓтамата. Хутка адкочваецца. Хутка пад'язджае параѓнальна новы нямецкi танк "Пантэра"-2 з маленькай вежай i нiжэйшым сiлуэтам.
  Некалькi дзяѓчынак кiдаюць у нямецкую машыну гранаты. Тая, атрымаѓшы прэзенты, застывае i не ѓ сiлах павярнуцца.
  Ала свiснула, прашыпеѓшы:
  - Вось гэта новая пошасць! Ёй парвём мы пашчу!
  "Пантэра"-2 агрызнулася i стрэлiла са сваёй больш магутнай прылады.
  Агнiсты слуп раскалоѓ паветра, i маментальна нагрэѓ i наэлектралiзаваѓ атмасферу.
  Ала хiхiкнула, снарады праляцелi мiма напаѓголай дзяѓчынкi. Рудая бессаромная страсянула сцёгнамi i вывела:
  - А Ньютан ворагаѓ разбiѓ, скiнуѓ ярмо з трона! Фрыцам ён пастанавiѓ, свой закон Ньютана!
  Сталiнград увесь ахоплены пажарышчамi, калi здавалася языкi агню, лiжуць неба i трашчаць фiялетавыя, аранжавыя, а пунсовыя iскры! А кожная iскрынка, нiбы вырваѓшыся з пякельнага замка прывiд.
  Анюта, звалiѓшы нямецкага байца, блiснула блакiтнымi вачыма, праспявала:
  - Чаго ты скуголiла дурная бабулька? Павер, па табе плача проста псiхушка!
  Марыя на распеѓ праспявала, ведучы агонь па фашыстах:
  - Як добра прылегчы на траѓку i фрыцам па башцы паддаць! Уладкаваць фюрару прыпарку, i з аѓтамата кулi слаць!
  Дзяѓчына дзiка хiхiкнула, i перавярнулася з жывот на спiну. Зрабiла ножкамi веласiпед. Уверх паляцела граната. Пралятаючы Фоке-Вульф атрымаѓшы аскепкамi пад чэрава, жвава узняѓся вышэй. Вiдаць, вострыя аскепкi яго падранiлi. Фашысцкае стварэнне загарэлася, i стала губляць кавалачкi абламаных крылаѓ.
  Анюта, бачачы, як Фоке губляе вышыню, прасiпела:
  - Вось гэта семафор! На борце вiсiць сякера!
  Нямецкi самалёт узарвала, раскiдваючы ва ѓсе дальнiя куткi неба абломкi. I куды фашысцкi ас падзеѓся. Зрабiѓ свой апошнi разварот. У тлен пайшоѓ кат, а не пiлот!
  Марыя чхнула, рассейваючы пыл i, вымавiла:
  - Быць або не быць? Гэта не пытанне!
  Ала зноѓ кiнула кавалак шкла нагой, ды так што той, трапiѓшы ѓ вока, выйшаѓ у фрыца, праз патылiцу:
  - Я танкавая армада! А вам лячыцца трэба!
  Немцы i iх сатэлiты паспрабавалi прасоѓвацца, закiдваючы перад сабой гранатамi. Такая тактыка супраць дзяѓчат не дзейнiчала. Вось Сярожка разгарнуѓ катапульту, i як садане па ворагу ѓ адказ.
  Хлопчык-пiянер зароѓ:
  - Санта Клаѓс раздзiраючы пашчу Гiтлеру!
  Зарад катапульты, упiѓся ѓ натоѓп фашыстаѓ, прымусiѓ iх разлятацца, i пры гэтым пераварочвацца ѓ паветры. Фрыцы падалi, i разбiвалiся аб абломкi сцен.
  Танк "Тыгр"-2 страцiѓшы раѓнавагу, сутыкнуѓся са "Львом". Эх, лева, дзе твая грозная назва?
  Анюта заѓсмiхалася i адказала:
  - Ну, а Сярожка малайчына!
  Хлопчык агрэсiѓна раѓнуѓ:
  - Пiянер заѓсёды гатовы!
  Дзяѓчына-капiтан зноѓ пачала цвiчыць. А Матрона паказытала Сярожцы вузкую ступню, якая яна ѓ яго цвёрдая! Нездарма хлопчык не баiцца бегаць па пажарышчы.
  Марыя на распеѓ, вымавiла:
  - Юнацтва гэта добра - старасць гэта дрэнна!
  Ала гэта не маркотная рыжуха пагадзiлася:
  - Няма нiчога горш старасцi! Гэта i сапраѓды, самае агiднае стан з усiх магчымых!
  I дзяѓчынка зрабiла скачок з пераваротам. Ёй прадставiлiся на хвiлiну агiдныя бабкi. Не, не параѓнаць, старую жанчыну з дзяѓчынкай. А якая прыгажосць, у стройных целах.
  Ала ѓзяла i праспявала:
  - Цякуць за годам, гады караванам,
  Бабулька расцiрае ѓ ступе хну...
  I што ж з стройным маiм станам,
  Як задзелася юнацтва не разумею!
  Анюта блiснула вачыма, звалiла немца трапленнем у пахвiну i заѓважыла:
  - Не! Усё ж такi на вайне ёсць такое хараство - застацца вечна малады! Вечна п'яны!
  Матрона паклала ѓ катапульту новы зарад. Гэта нешта накшталт добрага мiнамёта. Дзяѓчына прашыпела:
  - Не пасуй, а пасуй!
  Завушнiца шаркнуѓ, тонкай, але спрытнай ножкай, i раѓнуѓ:
  - Фрыцам фас!
  I граната разам з выбухам-пакетам з усяго размаху праляцела ѓ пазiцыi Гiтлераѓцаѓ.
  Ды не даваѓся iм Сталiнград. Трэцi месяц з канца чэрвеня iдзе штурм, а горад усё ѓзяць не ѓдаецца. На iншых участках фронта гiтлераѓцы дасягнулi поспехаѓ, але толькi не на гэтым.
  Анюта стрэлiла з пiсталета, i зароѓ:
  - Усё немагчыма, здараецца магчымым... Не трэба рабiць светабудову вельмi складаным!
  I патрапiла ѓ бензабак матацыкла. Машына выбухнула, i агнязарныя вiхуры, асвятлiлi задымлены пейзаж. А немец быѓ разарваны агнiстай лапай.
  Дзяѓчынка-капiтан пракрычала:
  - Люблю я забiваць зло! I гэта найвышэйшае дабро!
  Марыя лупанула немцаѓ чаргой i прашыпела:
  - Пагуляем дзiкабраз!
  Ала адкрыла агонь, больш прыцэльна. Некалькi чарнаскурых засталося ляжаць на пакрытым дзiдай друзу:
  - Забi ворага! - Прашаптала дзяѓчынка.
  Марыя гуллiва праспявала:
  - Нафарбаваѓшы Гiтлера памадай, Майнштэйна лакам для валасоѓ, пацягну вас у палон прынцэсы, згрызе вас верны сабака!
  Анюта, ведучы агонь, прашыпела:
  - Давай вечарам, Адольф павесiцца... Хопiць галаву дурыць! Давай увечары, ляцi крэчатам - каб фашыстаѓ моцна бiць!
  Марыя ѓ лютасцi вымавiла, збiваючы каску з галавы штурмавiка:
  - Мы можам! I мы зробiм!
  Дзяѓчыны з батальёна "Ленiн", спынiлi прасоѓванне iншаземнага войска. Фрыцы прасоѓвалiся наперад, лiтаральна закiдваючы трупамi прастору. Не дапамагаѓ i танк "Леѓ", з якiм звязвалiся надзеi. Вось мадыфiкацыя машыны са 150-мiлiметровай гарматай.
  Ала збiвае прылiплы да аголенага соску камень. У дзяѓчыны такiя прыгожыя i поѓныя грудзi. Дзяѓчынка з дапамогай нагi кiдае гранату. Нага ж мацнейшая, чым рука, i кiдок праходзiць далей.
  "Леѓ" атрымаѓ па гусенiцы разрыѓ, i спынiѓся. Стрэлiѓ са сваёй магутнай пашчы. Грукат, i абвал.
  Ала, сплёѓваючы, прамаѓляе:
  - Рускi воiн ад болю не стогне!
  I зноѓ дзяѓчынка страляе. I робiць гэта на рэдкасць трапна. Якi высунуѓся з вежы фашыст завальваецца зваротна.
  Рудая, амаль голая дзяѓчынка прамаѓляе:
  - Дарэмна супернiк лiчыць, што рускiх здолеѓ ён зламаць! Хто адважны, той у баi нападае, ворагаѓ будзем люта бiць!
  I Ала перакочвае мышцы прэса, якi ѓ яе вельмi нават рэльефны.
  Эх, якiя дзяѓчаты прыгожыя! Так не жадаецца, каб хоць адна з iх загiнула.
  Прабегла Кацярына... Вельмi прыгожая дзяѓчына, з пухнатымi, белымi валасамi. Яна неяк прымудраецца мазаць iх якiм зеллем, каб яны не пэцкацца.
  Дзяѓчына вельмi прыгожая, з фiгуркай Венеры, толькi больш падцягнутай i рэльефнай. Адзення на ёй, толькi станiк i трусiкi. Усё астатняе ѓжо ѓзарвалася. Але якой вытанчанасцю адрознiваюцца ножкi! Гэта не дзяѓчына, а пячатка дасканаласцi, вянок прыгажосцi.
  Яна i перасоѓваецца па-асаблiваму, нiбы вавёрачка. А босыя ножкi так i мiльгаюць, i пятачкi, на здзiѓленне застаюцца чыстымi. Кацярына страляе, i фашыст атрымлiвае язву ѓ грудзях.
  Дзяѓчына прамаѓляе:
  - Вернасць Радзiме - вышэйшае слова!
  Ала са смяшком заѓважыла:
  - Здымай станiк i заставайся як я ѓ трусах!
  Кацярына адмоѓна матнула галавой:
  - Гэта непрыстойна!
  Ала страсянула сцёгнамi, трапна пальнула i праспявала:
  - Нешта камсамолак стала не звычайная! З голымi грудзьмi так хадзiць - вельмi непрыстойна!
  Кацярына хiхiкнула i заѓважыла:
  - Навошта дастаѓляць радасць фрыцам, глядзець на нашу прыгажосць!
  Ала рашуча адказала:
  - Прыгажосць у нас смяротная!
  Каця хiхiкнула i пальнула па ТАЯ-200. Машына фашыстаѓ загарэлася. А прыгажуня бландынка вякнула:
  - Смерць злу!
  Ала хiхiкнула:
  - I жыццё дабру!
  Кацярына убачыѓшы, што немец падае, рыкнула:
  - Вось гэта найвышэйшая каштоѓнасць! Не думайце фашысты, што вы перамаглi!
  Ала як заспявае:
  - Чакае перамога! Чакае перамога... Тых, хто прагне кайданы разбiць! Чакае перамога! Чакае перамога! Мы здолеем фашыстаѓ разбiць!
  Прыгожая дзяѓчына, i яе голыя грудзi так i ходзiць ходырам. Добра з аголеным тулавам у спякоту, якую ѓзмацняюць пажару.
  Анюта зараз выглядала куды больш рашучай. Яна пальнула па фрыцах з пiсталет-кулямёта, i раѓнула:
  - Я вас спакладаю!
  I сапраѓды фашысты атрымалi смяротныя прэзенты i труны! А дзяѓчына паказала iм дулю, збудуем босыя пальцы ног. I засвiстала нiбы салавей-разбойнiк. Прычым праз пальчыкi нiжнiх канечнасцяѓ.
  Капiтан-дзяѓчынка вельмi разумная. I блiскучая. I зусiм не жорсткая. Ёй таксама часам станавiцца шкада салдат ворага, у якiх могуць аказацца дзецi, што будуць плакаць па забiтых бацьках.
  Анюта зрэшты, гонiць ад сябе такiя думкi, дык ад iх хочацца расплакацца. А не рускiя ж прыйшлi да немцаѓ, каб рабаваць i забiваць. Не, гэта немцы i цэлая агрэсiѓная зграя iншаземцаѓ з усяго свету ѓварвалася на расiйскiя абшары.
  Анюта перахрысцiлася, i стрэлiла ѓ якi спрабуе неѓзаметку падабрацца да пазiцый рускiх фрыца... У таго выцек выбiтае куляй вока i мозг.
  Дзяѓчына-капiтан заѓсмiхалася i вымавiла, дасцiпна:
  - Прама вока ѓ вока, да галавы галава!
  Анюта нiбы стрэлiѓ, i трапiла ѓ матацыкл з каляскай. Машына пачала рвацца, i кулямёт адляцеѓ, некалькi разоѓ перавярнуѓся. Потым яго дула ѓпiлася ѓ друз.
  Дзяѓчына пацерла голую, пыльную падэшву аб друз. I зноѓ прыцэлiла. Яе вясёлая, юная мордачка даволi выскалiлiся. Дзяѓчынка праспявала:
  - Не, сказалi мы фашыстам, не пацерпiць наш народ, каб рускi хлеб духмяны, называѓся словам брод!
  Марыя зрабiла вельмi дакладны стрэл, ад якога запалаѓ Фоке-Вульф, i праверашчала:
  Для нягоднiка вядома выбар ясны,
  За даляры ён Русь гатовы здрадзiць...
  Але рускi чалавек, тым i выдатны-
  Што жыццё за Радзiму гатовы аддаць!
  Дзяѓчына, зрабiла сальта i паказала гiтлераѓцам кукiш, i пракруцiлася, i кулi не краналi прыгажуню.
  З'явiлася Ала, гэтая прыгажуня, амаль голая, i мурзатая нiбы чартоѓка, шпурнула адразу двума ножкамi гранаты. I праверашчала:
  - Тое, што я маю, тое... Фрыцам у востры бок!
  Матрона паправiла Алу:
  - Вострым, у бок, а не ѓ востры бок!
  Дзяѓчына хiхiкнула i страсянула сваiмi кавуновымi грудзьмi, i запусцiла гранату выкарыстоѓваючы гранату з выбухам пакетам. "Тыгр" атрымаѓ па рулi, i вывярнуѓся гэты крывы твор мастацтва.
  Пасля чаго гiтлераѓскае стварэнне падалася назад. Стала паѓзцi нiбы чарапаха якую заспеѓ пажар.
  Анюта праспявала, весела падморгваючы:
  - I "Тыгр" адыходзiць i немцы хаваюцца!
  Дзявочы батальён манеѓраваѓ пад ударамi, авiяцыi з паветра i цяжкi гармат. Вось ударылi рэактыѓныя бамбаметы, паднялiся ѓ неба разбiтыя, распаленыя стромы. I загарэлiся камянi. На шчасце нi адна з дзяѓчын, не загiнула, затое адправiлiся на тое святло мужчыны - якiх не гэтак шкада! I ляцяць душы - адны ѓ рай, а iншыя ѓ пекла! Дзе ѓжо чэрцi з вiламi чакаюць тых, хто не верыѓ у Езуса.
  Ала самая сэксуальная з ваяѓнiц у лютасцi: ну няѓжо фашысты са свайго "Штурмтыгра", могуць абстрэльваць пазiцыi савецкiх войскаѓ i забiваць чырвоных ваяроѓ?
  . РАЗДЗЕЛ Љ 7
  I дзяѓчына прыхапiла босымi нагамi гранату i закруцiлася ѓ каскадах сальта. I круцiлася ѓсё больш i хутчэй. I потым з усяго размаху шпурнула падарунак смерцi ѓ шырокае рулю "Штурмтыгра". Голыя, загарэлыя ногi красунi мiльганулi, i граната ѓляцела ѓ шырокае рулю. I магутная машына спачатку падавiлася, а затым i iрванула. Два "Каралеѓскiя тыгры", што стаялi па бартах "Штурмтыгра", былi падкiнуты, i разляцелiся ѓ розныя бакi. З iх сарвала каткi, i тыя пасыпалiся, ляцячы, як трэснутыя каралi каралевы.
  Выбухная хваля падкiнула Алу, i дзяѓчына паляцела дагары нагамi. I яе пераварочвала, разгойдвала i шпурляла. Але красуня ѓсё ж прызямлiлася, востры друз, i раскрышаныя камянi ѓпiлiся ѓ яе голыя падэшвы. Дзяѓчыне было балюча, i нават праз мазолiсты ступню, прабiла вастрыё.
  Але Ала знайшла ѓ сабе сiлы ѓстаць i гарлапанiць:
  - Вы фашысты будзеце ѓ попеле!
  Анюту, i iншых дзяѓчат падкiнула выбухнай хваляй, i нават крыху пакамячыла. Але нi адна з прыгожых ваяѓнiц не загiнула. Дзяѓчаты сустрэлi ѓраганным i трапным агнём. Здушыѓшы гiтлераѓцаѓ, якiя выскачылi, i iншых агрэсiѓных насякомых абложваючых СССР.
  Марыя праспявала з вялiкiм натхненнем:
  - I калi труба Гасподняя нас на бiтву, з камсамолам будзем разам мы сябры! I па волi Госпада на нябесным пераклiчку буду я!
  Ала, страсаючы пыл з разбiтых у кроѓ падэшваѓ i, праспявала:
  - Ленiн, партыя, камсамол! Фюрара мы адпраѓляем у дурдом!
  Дзяѓчаты аглушальна сталi рагатаць, а Сярожка з трывогай i прыкрасцю вымавiѓ:
  - А мая катапульта, не гэтак дакладная - як гэтыя голыя i моцныя ножкi Алы!
  Матрона, пагульваючы цяглiцамi рук, заявiла:
  - Ну, нiчога! Ты яшчэ прыдумаеш. Нешта круцейшы!
  Вядзьмакова вярнуѓшыся з перадавой, атрымала тэрмiновы выклiк ва Уладзiвасток. Нясучы велiзарныя страты i амаль атачыѓшы Хабараѓск( сувязь з гэтым горадам падтрымлiвалася праз Амур), японцы спынiлi свае войскi для перагрупоѓкi i папаѓненнi. Прынамсi, стомiльённая Японiя з яшчэ сямiдзесяцiмiльённай Манчжурыяй i Тайландам маглi ѓ багаццi перакiдваць пяхоту. Некаторым сэнсе ваяваць з СССР лягчэй чым ЗША, бо для бiтвы з апошняй трэба шмат дарагiх караблёѓ i зусiм не таннай авiяцыi. А вось пяхоты з лёгкiмi i таннымi вiнтоѓкамi i аѓтаматамi скапiяваныя са "Шмайстараѓ" можна пастаѓляць у вялiкiх колькасцях! Кожны японскi хлопчык з сямi гадоѓ умее сабраць i разабраць аѓтамат! Толькi, вядома, патрэбны час, каб з вострава на кантынент перакiнуць войскi. А атрымаѓшы папаѓненнi зноѓ рушыць углыб савецкай тэрыторыi!
  Атрымаѓшы выклiк, Ведзьмакова разлiчвала, што, нарэшце, атрымае новы знiшчальнiк i будзе бiцца ѓ небе. Ва Уладзiвасток дзяѓчыну падвозiлi на "эмцы". Лётчыца адчуваѓ сябе падабенствам тэрмiнатара. Спадарожнiкам апынуѓся сiваваты дзядок, нягледзячы на самавiты век, якi насiѓ толькi сяржанцкiя нашыѓкi.
  Ён выхваляючыся заявiѓ:
  - Эх вы моладзь! А вы ведаеце, што я яшчэ ѓ царскi час з японцамi ваяваѓ!
  Вядзьмакова з сумневам спытала:
  - Няѓжо? А можа, ты яшчэ i крыж атрымаѓ?
  Дзед, трасучы сiвой барадой, лаяѓся:
  - Няма нi крыжа, нi медаляѓ! Так год i тры месяцы ваяваѓ радавым! А ты што думаеш, усё могуць званнi i медалi атрымлiваць? Асаблiва пры цару, калi шараговых не вельмi даравалi!
  Вядзьмакова пагадзiлася:
  - Ды пры цары была саслоѓная няроѓнасць! Але зараз iншыя часы. Дарэчы як вам япашкi! У сэнсе цi моцны быѓ супернiк?
  Стары адказаѓ, блiскаючы жалезнымi зубамi:
  - Не слабыя, хоць будзь наша камандаванне разумнейшыя, не аддалi Порт-Артур i Маньчжурыю! Не такi моцны яны вораг.
  Эмка ехала павольна, дарога была раздзяѓблi бомбамi i артылерыяй. Можна было паразмаѓляць.
  Вядзьмакова спытаѓ крыху цiшэй:
  - А нашы што былi мацнейшыя?
  Стары жвава нiбы быѓ завадной цацкай, пару разоѓ кiѓнуѓ:
  - У чымсьцi так! Напрыклад, у японцаѓ стрэльбiшчаѓ праводзiцца раз у дваццаць больш, чым у нас. Я вось перад адпраѓкай на фронт, толькi ѓ трох стрэльбiшчах удзельнiчаѓ. I тое па пяць стрэлаѓ кожны. Тым не менш, пры перастрэлцы, не сказаць каб мы былi горш японцаѓ. I гэта пры тым, што яны былi ѓ форме колеру хакi, а мы ѓ белых шынялях. Натуральна пасля таго як мы атрымалi нейкi вайсковы досвед. Здольнасцяѓ у ратнай справе ѓ японцаѓ нашмат менш, чым у нас, не гледзячы на больш працяглую вывучку. Хоць вiнтоѓкi ѓ iх б'юць куды дакладней, чым наша дубiнушка "Мастына".
  Вядзьмакова без агаворак пагадзiлася:
  - Ды вядома! У гэтым ты маеш рацыю! Японцы яны, як i немцы, занадта шмат увагi надаюць страявой падрыхтоѓцы.
  Стары пакруцiѓ галавой:
  - Наадварот! Не ѓ прыклад менш, чым у нас у царскiм войску! Ну, калi яшчэ перад першай сусветнай вайной, сталi трэнiраваць салдат лепш, i хоць форму памянялi, то тады... Не войска, а суцэльная крокiстыка!
  Вядзьмакова не без яхiднасцi заѓважыла:
  - У нас перад вайной, таксама вельмi шмат увагi надавалася хаднi на парадах! Вiдаць, разумны вучыцца на чужых памылках, дурань на сваiх, хто ѓвогуле не вучыцца, хто?
  Дзед заѓважыѓ:
  - Вывучка справа нажыѓная! А вось з забеспячэннем у нас увогуле быѓ поѓны завал. Нi гармат, нi патронаѓ! Галадалi часта, салдаты хварэлi - лекаѓ не было! Памiрала ад тыфа i iншай мярзоты больш, чым ад японскiх куль. Такая i была благая вайна. Курапаткiна наогул iдыёт! Нi абыходных манеѓраѓ, нi маскiроѓкi, проста кiдаѓ людзей на траншэi пад кулямёты. Нас выкарыстоѓвалi як гарматнае мяса. Скончылася ѓсё вельмi дрэнна, разгромам. Я як кажуць ледзь ногi валок. Праѓда, тым, што палону пазбег, цалкам магу ганарыцца! Як раненнямi таксама!
  Дзяѓчына, цiкаѓна, спытала:
  - А самi японцы сталi лепш цi горш! У плане сваiх баявых якасцей.
  Стары спачатку закурыѓ самакрутку, i толькi затым адказаѓ:
  - Пра гэта цяжка меркаваць аб'ектыѓна. Армii змянiлiся, з'явiлiся танкi, авiяцыя, пiсталет-кулямёты. Караблi ѓ плане прагрэсу, не так ужо моцна памянялiся, як зрэшты, i гарматы. Але дурасць камандавання засталася ранейшай, так прашляпiць, напад на Уладзiвасток!
  Вядзьмакова блiснула зялёнымi вачыма:
  - Гэтаму няма апраѓдання!
  Стары пагадзiѓся:
  - I быць не можа! Бо ведалi, што супернiк рыхтуе падлянку, i не зрэагаваць, на гэта нiяк! Нiбы падставiлi. А бо перамiр'е з пiндосамi вiдавочная прыкмета, таго, што вось-вось рушыць услед моцны ѓдар.
  Вядзьмакова хiхiкнула:
  - З пiндосамi?
  Дзядок, пацвердзiѓ:
  - Ды так зараз Амерыку i Брытанiю называюць! Назва ад паходзiць ад слова "спазнiць", гэта значыць выкрасцi. А гэта краiны-паразiты, краiны-злодзеi, што смокчуць крывi, у тых хто дурнейшы i слабейшы!
  Лётчыца кiѓнула рудай галоѓкай:
  - Тут я згодна!
  Стары настойваѓ:
  - Пагадзiся, што наша камандаванне iдыёты, ды яшчэ i здраднiкi! Так падставiць наш флот, горш пiндосаѓ!
  Вядзьмакова запярэчыла:
  - Можа яны не думалi, што японцы так хутка нанясуць удар. Наогул Далёкi ѓсход, быѓ месцам адпачынку, i сюды ѓладкоѓвалiся трусы i гультаi. Бо ѓ войску не трэба ѓкалываць як працоѓнаму або калгаснiку ѓ тыле, а атрымлiваеш добрую пайку i дараванне. З iншага боку, i жыццём, служачы на Далёкiм Усходзе, не рызыкуеш. Ды рай для лайдакоѓ i трусоѓ.
  Стары запярэчыѓ:
  - Не так ужо i дрэнна б'юцца салдаты i афiцэры. Вось Хабараѓск, да гэтага часу не здалi.
  Вядзьмакова пагадзiлася:
  - Рускi воiн, асаблiвы воiн! Але як казаѓ Брусiлаѓ: салдаты ѓ нас выдатныя, афiцэры добрыя, генералы пасрэдныя, а цар i зусiм дрэнны!
  Дзядок, незадаволена крэкнуѓ:
  - Калi б у нас камандуючым не Курапаткiна, а Брусiлаѓ: мы б перамаглi! Нажаль, яго зацiралi! Трэба сказаць, што пры цары рускiя генералы здрабнелi: пры Сувораве была цэлая плеяда выбiтных палкаводцаѓ! Зрэшты, Сталiн бо грузiн, а як кажуць грузiн жо...
  Вядзьмакова перапынiла дзядка:
  - Асцярожней з такiмi выказваннямi! Так можна i ѓ адмысловы аддзел патрапiць! Зрэшты, для мяне Сталiн зусiм не генiй! I напрыклад прапушчаны лайн-панч у лютым гэта пацвярджае! Дарэчы я чула, што на першае Мая савецкая СПА ѓ Маскве аказалася бездапаможнай i загiнулi многiя тысячы савецкiх грамадзян!
  Стары заѓважыѓ:
  - Дзякуючы ЗША i Брытанii! Яны далi вермахту новыя самалёты! Ды яшчэ я чуѓ, быццам мела месца масавае шкоднiцтва, з-за якога Якi развальвалiся ѓ паветры! Прычым менавiта новенькiя Якi!
  Вядзьмакова кiѓнула галоѓкай:
  - Я пра гэта чула! Сапраѓды бязладдзе! Але спадзяюся, вiнаватых пакараюць, а праблему выправяць!
  Дзядок, кiѓнуѓ, затым раптам вымавiѓ:
  - Галоѓная праблема ѓ нас у галовах! Свайго роду саѓковы менталiтэт! Спроба ператварыць чалавека ѓ шрубку, у звычайнага раба!
  Ведзьмакова не стала спрачацца. Яна змоѓкла, тупа ѓтаропiѓшыся ѓ акно. Цяпер пагроза паразы СССР стала куды больш адчувальнай. Высветлiлася, што нават Масква не абаронена ад авiяналётаѓ. Прынамсi, не мае дастаткова надзейнай абароны, каб вытрымаць масiраваны авiяналёт!
  Што ж вайна пераходзiць у некалькi iншую стадыю... Праѓда ѓ баях пад Сталiнградам, у немцаѓ таксама было панаванне ѓ паветры, але яно не прынесла жаданай перамогi! Зрэшты, не такая ѓжо i пераважная, было ѓ фрыцаѓ перавага! Бо на фронт рэгулярна паступалi, новыя савецкiя самалёты! Але трэба сказаць узровень баявой вывучкi ѓ лётчыкаѓ быѓ вельмi нiзкi. Большасць навiчкоѓ мела не больш за 8 гадзiн палётаѓ. Гэта вялiкi мiнус, тым больш што ѓ немцаѓ звычайна маюць да 250 гадзiн! Зрэшты, пасля Сталiнграда немцы скарацiлi праграму да 150, але ж зараз i з гаручым стала куды лягчэй. Зрэшты, з'яѓленне вялiкай колькасцi новых самалётаѓ i для фрыцаѓ створыць праблему.
  Дарэчы паведамлялi, што сярод пiлотаѓ збiтых бамбавiкоѓ захоплена ѓ палон некалькi грамадзян ЗША. Што ж апошняе, зусiм не стала нечаканасцю! Лётчыкаѓ на новыя бамбавiкi ѓ люфтвафэ не хапае, вось i знайшлiся добраахвотнiкi!
  Цiкава, а чым на гэта адкажа савецкае камандаванне? Бо дастаць Берлiн няма чым? Далёкiя стратэгiчныя бамбавiкi ѓ СССР не распрацоѓвалiся, за выключэннем П-8. Апошнi самалёт з хуткасцю крыху больш за 400 кiламетраѓ за гадзiну i створаны ѓ 1936 годзе, вiдавочна састарэѓ. Акрамя таго пры ѓдары па Берлiне, ён будзе рухацца без паветранага суправаджэння, i немцы могуць перахапаць яго сваiмi самалётамi. У iх ужо з'явiлiся вельмi нават нядрэнныя радары, якiя зафiксуюць рух лятаючай масы да Берлiна. Ды i трэба час каб выпусцiць дастаткова колькасць дадзеных машын, для ѓдараѓ па Германii. Немцы не слабая нацыя i любяць тэхнiку! Верагодна яны самi самая дысцыплiнаваная i высокаарганiзаваная нацыя ѓ Еѓропе цi нават у свеце! Перамагчы ѓ адзiночку, а яшчэ маючы, на другiм фронце, не слабую Японiю вельмi складана.
  Самае лепшае, што можна зрабiць у гэтай сiтуацыi, гэта паспрабаваць убiць клiн памiж саюзнiкамi i Германiяй. Толькi як гэта зрабiць? Берыя ёй ужо даручаѓ ажыццявiць падобнае выкарыстоѓваючы, атрыманы ѓ амерыканцаѓ эсмiнец. Добрая магла атрымацца правакацыя, але Ганна не паспела.
  Накшталт яна не вiнаватая - што ж не лёс, але ѓсё роѓна грызе непрыемны асадак. Нiбы можа быць, прыбудзь яна на суткi раней, усё было б па-iншаму!
  Зрэшты, i не выключана! Але яна прыбыла, як толькi атрымала загад ад Берыi!
  Наогул Лаѓрэнцiй Палыч майстар правакацый. Японiя напала на Перу-Харбар, не без яго ѓдзелу!
  Справа ѓ тым, што ѓ рукi разведкi краiны ђзыходнага Сонца, як бы выпадкова патрапiлi дакументы, аб планах ЗША вырабiць серыю прэвентыѓных удараѓ выкарыстоѓваючы авiяносцы, у тым лiку i якiя базуюцца на Перу-Харбар!
  Акрамя таго амерыканцы дурнi: яны правакавалi Японiю на вайну, разам а Брытанiяй наклаѓшы эмбарга на пастаѓкi нафты i iншай сыравiны, а самi да вайны не былi гатовыя!
  Сапраѓды ЗША ѓ 1941 году не размяшчала, дастатковымi сiламi, асаблiва ѓ танках, для вайны з Японiяй. У 1940 году ѓ iх было ѓсяго 400 танкаѓ, а iнфармацыя аб 1941 сакрэтная, але цi наѓрад i тады iх было больш тысячы! Так што Амерыка ѓзлезла, у вайну, быѓшы зусiм негатовай! Ну, а Японiя таксама не вельмi ѓзброiлася. Калi танкаѓ у яе было каля дзвюх з паловай тысяч, прычым лёгкiх, то, напрыклад, далёкай авiяцыi наогул не было!
  Так ЗША доблесныя лётчыкi краiны ђзыходнага Сонца i не бамбавалi! А проста самi атрымлiвалi ѓ лыч! А зараз ужо яны вырашылi адыграцца на СССР разлiчваючы ѓ першую чаргу на сваю пяхоту, марачы паѓтарыць поспех часоѓ цара Мiкалая Другога!
  Ведзьмакава стала сумна, i яна заспявала:
  Як жыццё складана, Гасподзь, нажаль,
  Ты сам надзеѓ вянок цярновы!
  Не, не зносiць мне галовы,
  абяцае праблемы дзень нам новы!
  
  Мары адразу разляцелiся ѓ пыл,
  Жорсткi чарвяк грызе з запалам!
  I боль, i скруха ѓ тваiх вачах,
  Што ѓтаймаваць, нiхто не ѓладны!
  
  Але што, Божа можаш ты,
  Калi сам узышоѓ на крыж Галгофы!
  Аб шчасцi прывiдныя мары,
  Равуць i стогнуць у плачы ѓдавы!
  
  Няма чым Зямля жудасней свету,
  Эскiз вайны ѓвесь пэндзаль у крывi!
  Надрыѓной пеняй эфiру,
  Ты павуцiнне адразу парвi!
  
  А калi хочаш жыццё маё,
  Дык кiнь мяне Гасподзь у геенну!
  Вось усё роѓна цябе кахаю,
  У прагрэс я веру ѓ перамену!
  
  Я веру ѓ тое, што чалавек,
  Здольны, стаць i чысцей, вышэй!
  Што скончыцца пакутаѓ стагоддзе,
  Нам стане, нiбы брат Усявышнi!
  
  Што будзем мы загадваць,
  У прасторах зорных караблямi!
  Што наша доблесная раць,
  Мацней Квазара заззяе!
  
  Жыццё не патухне нiколi,
  I кожны будзе чалавекам!
  Як бясконцы прамень года,
  З бязмежным i блажэнным стагоддзем!
  
  Рэальным стане камунiзм,
  Вер, будзе лепш, чым марылi!
  Прагрэс наперад, уверх, а не ѓнiз,
  Няхай радасць будзе - няма смутку!
  Ведзьмакова скончыла песню i "Эмка" нарэшце заехала ва Уладзiвасток. Лётчыца з цiкаѓнасцю разглядала горад. Разбурэнняѓ ва Уладзiвастоку прыкметна дадалося, некаторыя будынкi дымiлiся, на вулiцах працавалi каманды тушэння, шмат было падлеткаѓ, з рыдлёѓкамi, кiркамi, i iншым наборам для лiквiдацыi пажараѓ.
  Дзядок заѓважыѓ:
  - Пры цары моладзь таксама ѓкалывала, але без усмешак i энтузiязму! Хоць на голым энтузiязме далёка не з'едзеш!
  Вядзьмакова запярэчыла:
  - Калi прамысловасць матор эканомiкi, то энтузiязм палiва з высокiм актанавым лiкам!
  Стары радасна кiѓнуѓ:
  - Добра кажаш дзяѓчынка!
  "Эмка" спынiлася каля будынка камендатуры i Ведзьмакова ледзь не бягом выскачыла з яе. Вельмi ѓжо ёй хацелася зноѓ апынуцца на сваiм крылатым скакуне.
  Дзяѓчына пастукала ѓ кабiнет, куды яе накiравалi ѓ позве. Рушыѓ услед сонны голас:
  - Заходзьце!
  Ведзьмакова ѓвайшла, ганарлiва расправiѓшы плечы. У крэсле сядзеѓ чалавек у форме палкоѓнiка НКВД. Такi лысаваты i непрыемны тып. Ён панура спытаѓ лётчыцу:
  - Iмя, прозвiшча, iмя па бацьку!
  Дзяѓчына хутка адказала:
  -Ганна Пятрова Ведзьмакова!
  Палкоѓнiк дадаѓ:
  - Воiнскае званне?
  - Маёр ВПС i герой савецкага саюза! - ганарлiва заявiла лётчыца.
  Палкоѓнiк падняѓ трубку i коратка паведамiѓ:
  - Маёр ВПС Ведзьмакова ѓжо прыбыла!
  Затым звярнуѓся да дзяѓчыны.
  - Вы як сябе адчуваеце? Спадзяюся здаровая?
  Лётчыца выскалiла зубы:
  - Добра сябе адчуваю! Гатовая бiцца як iльвiца!
  Палкоѓнiк кiѓнуѓ:
  - Выдатна! Я думаю, японцы гэта ацэняць!
  Пачуѓся шум, тупат ботаѓ, i ѓ кабiнет уварвалася шасцёра радавых супрацоѓнiкаѓ асаблiвага аддзела ѓ суправаджэннi, чалавека ѓ асаблiвай форме. Ён загадаѓ:
  - Надзець кайданкi на гэтую кралю!
  Вядзьмакова разгубiлася:
  - А гэта яшчэ чаго?
  Палкоѓнiк раѓнуѓ:
  - А таго! Вы арыштаваныя грамадзянка Ведзьмакова! I будзеце адпраѓленыя ѓ турму!
  Чалавек у асаблiвай форме папярэдзiѓ:
  - Гэта баба вельмi добра ѓмее бiцца! Так што будзьце пiльныя!
  Вядзьмакова ѓсмiхнулася:
  - Я не буду прадстаѓнiкоѓ нашых доблесных органаѓ правапарадку! Патэлефануйце Берыi i гэта непаразуменне зараз, растлумачыць!
  Палкоѓнiк пагардлiва фыркнуѓ:
  - Вось яшчэ Берыю адцягваць! Адпраѓце яе ѓ турму, а следства разбярэцца!
  Ведзьма кiѓнула:
  - Я герой савецкага саюза i следства, вядома ж, разбярэцца, але з Берыяй было б хутчэй! Я хачу як мага хутчэй аказацца за штурвалам самалёта!
  Палкоѓнiк суцешыѓ:
  - Падчас вайны нiхто доѓга цягнуць не будзе! Бярыце яе!
  Вядзьмакова iшла, не супрацiѓляючыся i, яе толькi злёгку падштурхоѓвалi рулямi аѓтаматаѓ скарочанай мадэлi, якiмi пачалi абсталёѓваць разведчыкаѓ. Потым запхнулi ѓ чорны варонак i павезлi. Ганна Пятроѓна была спакойная, вiны за сабой яна не адчувала, ды i НКВД напэѓна ведаюць пра яе асаблiвыя адносiны з Берыяй, так што разбяруцца. Яно нават цiкава пабываць у турме. Сапраѓдны мужчына павiнен вырасцiць сына, адслужыць у войску, i адсядзець у турме! Так, мусiць, i ваяѓнiца! У турмах шмат вядомых людзей сядзелi i Сталiн, i Ленiн, i Гiтлер!
  Турма размяшчалася не асаблiва далёка ад камендатуры, так што Ведзьмакова выцягнулi i ѓвялi ѓ двор. Там злосна рыкалi сабакi, каменныя сцены вязнiцы пабудаванай яшчэ васямнаццатым стагоддзi, былi маркотнымi i шэрымi. Дзяѓчына адчула мiжвольнае хваляванне, калi яе ѓвялi ѓнутр i павялi па калiдорах. Вось акно рэгiстратуры: дзяжурныя пытаннi:
  - Iмя, прозвiшча, iмя па бацьку, пол!
  Затым паварот на правы ѓ памяшканне выкладзенае плiткай. Там за сталом сядзеѓ афiцэр у форме НКУС i скураным фартухом i з iм лекар у белым халаце i дзве жанчыны сярэднiх гадоѓ нацягвалi на рукi тонкiя, гумовыя пальчаткi.
  Якi суправаджаѓ Ведзьмакова вартавы хуткiм, адпрацаваным рухам зняѓ з яе кайданкi. Афiцэр скамандаваѓ:
  - Распранайся!
  Вядзьмакова здзiвiлася:
  - Што?
  Афiцэр спакойна паѓтарыѓ:
  - Я сказаѓ, распранайся! Ператрус i асабiсты дагляд абавязковыя!
  Дзяѓчына пачырванела:
  - Але тут мужчыны!
  Афiцэр з фартухам гаркнуѓ:
  - Табе дапамагчы! Ану скiдай рыззё шлюха!
  Ведзьмакова завагалася, яна ѓспомнiла, што ды пры змяшчэннi ѓ турму асабiсты дагляд абавязковы i стала здымаць адзенне. Жанчыны прымалi яе i старанна прамацвалi кожнае шво. Застаѓшыся ѓ адных трусiках, Ведзьмакова засаромелася, але афiцэр гаркнуѓ:
  -I трусы здымай сцерва! Ператрус будзе поѓны!
  Застаѓшыся перад некалькiм мужчына здзейснена голай (якi прывёѓ яе канвой стаяѓ на месцы, гатовы ѓ любы момант уступiць у бой), дзяѓчынка збянтэжылася i паспрабавала прыкрыць рукамi.
  Тую яе моцна ѓрэзалi дубiнкай па ягадзiцах:
  - Рукi па швах сука!
  Ведзьмакова прахрыпела, але стрывала. Калi яе вопратку завяршылi прамацваць, а боты распаролi, афiцэр скамандаваѓ:
  - А зараз праверце ёй саму!
  Жанчыны-турэмшчыцы пачалi з галавы. Яны пальцамi ѓ пальчатках раскудлацiлi прычоску, затым зазiрнулi ѓ вушы, нават выкарыстоѓвалi якую трубачку з лiхтарыкам. Вушы адцягвалi некалькi разоѓ, згiнаючы i разгiналi. Затым паглядзелi ѓ ноздры:
  - Пакашляйце, калi ласка! Вось так, мацней!
  Нос дзяѓчынцы расцерлi. Пасля чаго рушыѓ услед агляд рота. Гэта было зусiм непрыемна, грубыя рукi цiснулi язык, раз-пораз адцягвалi яго, затым тузалi мацней, нават ледзь не адарвалi.
  Афiцэр падаѓ голас:
  - Старанней трэба! Яна можа быць шпiёнкай!
  Турэмшчыцы сталi цiснуць пальцамi на зубы, правяраючы няма пломбаѓ, у якiх магла быць утоена важная iнфармацыя. Ведзьмакова адчувала сябе прынiжанай i апляванай яе героя СССР абшуквалi як шлюха, не прапускаючы нiчога. Затым жаночыя рукi ѓ пальчатках прынялiся абмацваць голыя грудзi дзяѓчыны. Яны ёй мялi, мацалi лiтаральна кожны мiлiметр, прасвечвалi лiхтарыкам. Грудзi дзяѓчынкi i здрадлiва набраклi, а турэмшчыцы цiснулi ѓсё мацней, пасля прахрыпелi:
  - Не! Тут яна чыстая!
  Далей абследавалi пупок i пальцы рук. Пупок адцягвалi, таксама круцiлi, пасля чаго ды пракалолi iголкай. Не менш старанна абследавалi пальцы рук.
  - А зараз гiнекалагiчны ператрус! - загадаѓ афiцэр.
  Турэмшчыцы загадалi:
  - Нахiлiцеся i рассуньце ногi, калi ласка!
  Далей рушыла ѓслед самае зневажальнае, калi рука турэмшчыцы ѓ пальчатцы, даволi груба ѓвайшла ва ѓлонне дзяѓчыны. Вядзьмакова застагнала ад болю i знявагi. А рука цвёрда калупалася ѓ пячора дзе жанчына захоѓвае самы каштоѓны свой скарб, ад чаго было i балюча, i козытна. Дзяѓчына некалькi тузалася, а афiцэр яхiдна бурчаѓ:
  - Праверце яе як мага старанней! Бо менавiта ѓ iнтымных месцах шпiёнкi звычайна i хаваюць дакументы, хоць часам дастаткова i маленькай запiсачкi, каб даведацца важную iнфармацыю.
  Адну турэмшчыцу змянiла другая, пасля чаго ператрус стаѓ яшчэ больш балючай i грубейшай. Ведзьмакова зразумела, што яе проста хочуць прынiзiць, ператварыѓшы ператрус катаванне.
  Агляд задняга праходу быѓ не менш грубым, ды яшчэ выкарыстоѓвалася кiшка, i вялiкая клiзма. Мабыць лётчыцу i сапраѓды падазравалi ѓсур'ёз. Пасля гэтага праверка пальцаѓ, ног i ступняѓ здавалася дробяззю.
  На гэтым, зрэшты, не скончылася, афiцэр загадаѓ:
  - Цяпер на рэнтген страѓнiка! Мала што яна магла праглынуць!
  Ну, гэта не так ужо i балюча. Тут прысутнiчаѓ лекар, ён усё старанна прасвечваѓ, нават сэрца i лёгкiя. Нарэшце даѓ адмашку:
  - Яна чыстая i зусiм здаровая!
  Афiцэр злосна буркнуѓ:
  - Шкада мы яе ѓсё роѓна расстраляем! Зрэшты, няхай пакуль на раялi пагуляе!
  Лётчыца, аглушаная прынiжэннем, крочыла пакорлiва як аѓтамат. Ведзьмакава вымазалi рукi фарбай i старанна выцiснулi на паперу. Затым рушылi ѓслед усякiя вымярэннi, фатаграфаванне ѓ профiль, у анфас. Даволi доѓга прымусiлi стаяць голай, перапiсваючы ѓсе прыметы, шнары i радзiмкi на целе. Пасля чаго яе спаласнулi ѓ халодным душы, што зрэшты, звыкла ѓ СССР не толькi для зняволеных iх выдалi турэмную робу.
  - На апранайся сцерва!
  Роба была фактычна рубiшчам, шытым з мешкавiны i вышытым турэмным нумарам. Абутку дзяѓчыне не далi, вiдаць палiчыѓшы яе для ворагаѓ народа залiшняй раскошай, i так ледзь прыкрытую павялi ѓ камеру.
  Толькi што прайшлi масавыя арышты, турма была перапоѓнена i гудзела. Ведзьмакова кiнулi ѓ цесную клетку, дзе ѓжо знаходзiлася больш за сотню жанчын у асноѓным маладых дзяѓчат з лiку вайскоѓцаѓ i абслугi. Калi лётчыцу ѓвялi ѓ камеру, яна не магла зрабiць i кроку, вязня загрувасцiлi ѓсю падлогу. У камеры было вельмi цёмна, акно забiлi дошкамi, душна i моцна смярдзела, вiдаць, даѓно не выносiлi парашу.
  Дзяѓчаты былi напаѓголыя, а некаторыя ѓвогуле голыя, забралi адзенне. Некалькi з iх трызнiлi i прасiлi пiць. Вядзьмакова спынiлася спытаѓшы:
  - Я не магу зрабiць i кроку! Куды мне iсцi!
  - Дзе прывялi там i стой! - Загадала з цемры, мусiць старэйшая па камеры. - Тут нам месца няма.
  Ведзьмакова разумеючы, што гэта глупства, усё ж спытала:
  - А завошта вас дзяѓчаты?
  Рушылi ѓслед галасы:
  - Ды вось 58 артыкул, цi яшчэ наогул без абвiнавачання! А ты завошта?
  Вядзьмакова састрыла:
  - Ды Берыю згвалтавала!
  Пачуѓся дружны смех дзяѓчат i воклiчы:
  - Ды яна наша!
  Хто пiскнуѓ з цемры:
  - Павесiць мала гэтага Берыю!
  Грозны голас перапынiѓ:
  -Хопiць! I так ужо мужчын у двары больш за паѓтысячы расстралялi! Нас таксама могуць вывесцi ѓсёй камерай на шпацыр!
  Вядзьмакова раѓнула:
  - Ну, не, калi мяне павядуць на расстрэл, я так не дамся!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 8
  Алег Рыбачэнка за светлае заѓтра працягваѓ змагацца разам з дзяѓчынкай Маргарытай Каршуновай.
  Яны бiлiся ѓ Сталiнградзе. Змагалiся з усёй каласальнай мужнасцю. I не думалi вечныя дзецi адступаць i паддавацца ворагу.
  Але сiлы былi няроѓныя i фашысты паступова рухалiся наперад. Але вельмi павольнай i закiдваючы подступы да дамоѓ, i вулiцы трупамi наймiтаѓ.
  Масква была акружаная, але ѓсё яшчэ ваявала. I ѓ ёй таксама былi свае прыгожыя дзяѓчаты. Якiя сапраѓды асiлкi.
  Алег Рыбачэнка i Маргарыта адстрэльвалiся ѓ Сталiнградзе. Адначасова хлапчук спрабаваѓ, сёе-тое i складаць, па АI.
  Кандыдата ѓ прэзiдэнты Беларусi Аляксандра Лукашэнку не дапусцiлi да выбараѓ. Прычапiлiся да таго, што Славянскi сабор адклiкаѓ подпiсы. У вынiку кандыдатаѓ было не шэсць, а пяць. I асноѓная барацьба разгарнулася памiж Зянонам Пазняком i Кебiчам. Прарасiйскi i больш умераны Кебiч выйшаѓ у другi тур з невялiкай перавагай. А потым i зусiм з вялiкай рознiцай перамог антырасiйскага Пазняка.
  Лукашэнка пратэставаѓ, што яго знялi незаконна. Але ѓвогуле акрамя шуму нiчога не было.
  Кебiч перамог вельмi ѓпэѓнена. I стаѓ першым беларускiм прэзiдэнтам.
  Неѓзабаве Беларусь увайшла ѓ рублёвую зону. Сiтуацыя ѓ эканомiцы заставалася крызiсная. Грошай не хапала. Але краiна была ѓ рублёвай зоне.
  Кебiч прапанаваѓ працэс iнтэграцыi з Расiяй. Пачалося зблiжэнне законаѓ, адкрылiся межы, аб'ядноѓвалася эканомiка. Стваралiся наддзяржаѓныя органы.
  У 1999 годзе адбылiся новыя выбары прэзыдэнта Беларусi. Эканомiка была ѓ глыбокiм крызiсе пасля расейскага дэфолту. Але моцна вырасла ѓплыѓ камунiстаѓ. Лукашэнка ж з усiмi палаяѓся i ѓласнай партыi не стварыѓ, i быѓ адцiснуты iншымi сiламi. Асноѓная барацьба разгарнулася памiж Калякiным i Кебiчам. Зянон Пазняк да гэтага часу страцiѓ папулярнасць. Як зрэшты, i БНФ у цэлым.
  Больш моцнымi сталi камунiсты.
  У Расii таксама крыху змянiлася гiсторыя. Зюганаѓ набраѓ прэзiдэнта крыху больш за галасоѓ, хоць не здолеѓ перамагчы. Лебедзь на пару месяцаѓ быѓ даѓжэй сакратаром Рады Бяспекi. Але, увогуле, гэта не так iстотна. Самае галоѓнае адрозненне - Чарнамырдзiн не быѓ адпраѓлены ѓ адстаѓку. I ѓ вынiку заставаѓся прэм'ерам нават пасля дэфолту. Кебiч зрэшты, нягледзячы на дапамогу Чарнамырдзiна ѓсё роѓна ѓ другiм туры прайграѓ, i прэзiдэнтам Беларусi стаѓ Калякiн.
  А ѓ Расii пасля сыходу Ельцына, у прэзiдэнты пайшоѓ Чарнамырдзiн. Эканомiка Расii ѓжо перайшла ѓ рост i Вiктар Сцяпанавiч, хоць i з вялiкай працай, пры дапамозе Жырыноѓскага, якi заняѓ трэцяе месца, адолеѓ Зюганава.
  Такiм чынам, у Расii прэзiдэнтам стаѓ Чарнамырдзiн, сакратаром савета бяспекi i першым памочнiкам прэзiдэнта Жырыноѓскi. Пуцiн пакуль заставаѓся на другiх ролях. Зюганаѓ кiраѓнiк апазiцыi. Прымакоѓ усё яшчэ мiнiстр замежных спраѓ.
  Так што ѓсё iшло згодна з планам. Калякiн працягваѓ працэс iнтэграцыi, але яшчэ не аб'ядноѓваючыся. Эканомiкi пайшлi ѓ рост. Чарнамырдзiн вёѓ вайну ѓ Чачэнii. Перагаворваѓся з Масхадавым. I ѓ канчатковым вынiку дабiѓся там стабiльнасцi.
  Наступныя выбары Чарнамырдзiн у Зюганава ѓжо выйграѓ лёгка. Калякiн таксама без цяжкасцi быѓ абраны на другi тэрмiн. Усё iшло стабiльна. Эканомiка Беларусi паднiмалася.
  Але Калякiн не пайшоѓ на трэцi тэрмiн. Яго пераемнiкам стаѓ калега Новiкаѓ.
  Не пайшоѓ на трэцi тэрмiн i Чарнамырдзiн. Чарнамырдзiну ѓспадкаваѓ Жырыноѓскi. Апошнi, вядома ж, стаѓ куды больш умераным, але ѓзмацнiѓ цiск на Беларусь - патрабуючы далучэння да Расii.
  Новiк жа ѓпiраѓся. З-за чаго патрапiѓ пад санкцыi.
  Жырыноѓскi адрознiваѓся большай жорсткасцю i цiснуѓ мацней... У вынiку чаго прарасейскiя сiлы правялi ѓ Беларусi рэферэндум, якi супаѓ з моцным эканамiчным крызiсам. I Беларусь увайшла ѓ склад Расii. Што ѓзмацнiла антызаходнiя настроi.
  У 2014 годзе, Жырыноѓскi, скарыстаѓшыся нагодай майдана на Украiне i звяржэння Януковiча, увёѓ войскi. Украiнская армiя была небаяздольнай i расейцы яе абяззброiлi. Януковiч i радая пад рулямi аѓтаматаѓ абвясцiлi аб правядзеннi рэферэндуму. Расея далучыла да сябе i гэтую рэспублiку.
  Для таго каб украiнцы менш бунтавалi, Жырыноѓскi перанёс сталiцу Расii ѓ Кiеѓ. I гэта паѓплывала на вынiкi рэферэндуму. Сам Уладзiмiр Вольфавiч, на наступных выбарах прэзiдэнта быѓ з трыѓмфам абраны на трэцi тэрмiн, адмянiѓшы на рэферэндуме ѓсе абмежаваннi.
  Аляксандр Лукашэнка пайшоѓ на пенсiю, i адышоѓ у нябыт. Пуцiн прапрацаваѓ на пасадзе старшынi ФСБ да 2012 года, пакуль не выканалася шэсцьдзесят гадоѓ. I Жырыноѓскi, якi любiѓ амалоджваць каманду, не замянiѓ яго саракагадовым здольным афiцэрам. Маладзейшым стаѓ i губернатар Беларусi, якi замянiѓ Новiка.
  Расея, праѓда, патрапiла пад санкцыi Захаду, але былi не надта iстотнымi. Жырыноѓскi ваяваѓ у Сiрыi i Iраку. Стварыѓ для курдаѓ сваю дзяржаву i ѓ цэлым дзейнiчаѓ больш рашуча, чым Уладзiмiр Пуцiн. Мала таго Расея нанесла ракетны ѓдар па Саудаѓскай Аравii i рэзка ѓзняла кошты на нафту.
  Пасля пачалася вялiкая вайна памiж Iранам i ЗША. Што яшчэ больш узняло кошты нафту. А Расея тым часам узяла i далучыла да сябе Прыбалтыку i Малдавiю. А затым, скарыстаѓшыся смутай у Казахстане пасля сыходу Назарбаева i, гэтую рэспублiку ѓлучыла ѓ сваё абарачэнне.
  Таксама прайшоѓ рэферэндум, i Расiя займела чарговую губерню.
  Паступова iшло аднаѓленне СССР.
  У 2020 годзе Жырыноѓскi абнавiѓ рэкорд на выбарах чацвёртага тэрмiна прэзiдэнта Расii. Пакуль ён iсцi не збiраѓся.
  А Расея рухалася па Сярэдняй Азii. Ва Узбекiстане, Таджыкiстане, Кiргiзii, Туркменiстане - з'яѓлялiся расiйскiя войскi i праходзiлi рэферэндумы аб далучэннi да Расii.
  Так краiна i аднавiлася ѓ ранейшых межах СССР.
  Але Жырыноѓскаму гэтага было мала. I ён без лiшнiх забабонаѓ заняѓ войскамi i Фiнляндыю. I там зразумела з амаль стопрацэнтным вынiкам, правёѓшы рэферэндум. I далучаючы яе да сябе.
  Такiм чынам, Расея вяртала сваё. Некалькi пагоршыѓшыся адносiны з Кiтаем з-за прэтэнзiй на Порт-Артур i высялення жоѓтых з Сiбiры.
  Але пакуль Кiтай баяѓся супраць Расii i вякнуць.
  А вось у Алясцы прайшоѓ ваенны пераварот, i расейскiя войскi занялi яе. I правялi рэферэндум аб вяртаннi ѓ склад Расii. Адначасова Амерыка вымушана была прызнаць несапраѓднасць здзелкi, аб продажы Аляскi Расiяй.
  Такiм чынам...
  Алег Рыбачэнка перапынiѓся i зноѓ пачаѓ страляць.
  Хлопчык даѓ чаргу, а потым шпурнуѓ гранату босай нагой. Раскiдаѓ фашыстаѓ i прачырыкаѓ:
  - Мы непераможныя!
  Маргарыта таксама ѓсадзiла чаргу, кiнула пальцамi голай нагi гранату, раскрышыла фрыцаѓ i крычала:
  - I заѓсёды адзiныя!
  Дзецi ваявалi вельмi нават адважна.
  Хлопчык зноѓ паласнуѓ па ворагах чаргой. Шпурнуѓ пальцамi босых ног у гусенiцу гранату. У вынiку два танкi сутыкнулiся. Алег Рыбачэнка праспяваѓ:
  - Славься ты руская наша зямля,
  У iмя свяшчэннай Расii,
  Родная парад сям'я!
  Дзяѓчынка зноѓ шпурнула босай нагой гранату. Збiла дзясятак фашыстаѓ i праспявала:
  - На гары стаiць карова,
  Будзьце дзецi вы здаровыя!
  Хлопчык даѓ чаргу, выкасiѓ фрыцаѓ i прачырыкаѓ:
  - Радзiма ѓ маiм сэрцы,
  На шчасце адкрыем дзверцы!
  I пасля чаго яго дзiцячая нага, кiнула гранату. Ён дзяцюк якi сапраѓды смертаносны носьбiт знiшчэння.
  Маргарыта таксама страла з каласальнай трапнасцю.
  Дзяѓчынка ѓзяла i праспявала:
  - Не, не згасне зоркi,
  Погляд сакалiны, арлiны-
  Голас народа звонкi -
  Шэпт раздушыць змяiны!
  Дзяѓчынка, кiдаючы босай ножкай гранаты, узяла i прачырыкала далей;
  Сталiн жыве ѓ маiм сэрцы,
  Каб мы не ведалi смутку -
  У космас адчынiлi дзверцы
  Зоркi над намi зiхацелi!
  I дзяѓчынка засмяялася. Паласнула чаргой па фашыстах. Выбiла iх шэрагi i пiскнула:
  Веру, увесь свет прачнецца -
  Будзе канец фашызму...
  Ярка зiхацець стане сонца,
  Шлях, асвяцiѓшы камунiзму!
  I зноѓ дзяѓчынка спрытна шпурне босай ножкай гранату. Сутыкаючы памiж сабой гiтлераѓскiя танкi.
  Наташка таксама ваюе. У Сталiнградзе дзяѓчыны проста волаты.
  I спяваюць сабе з адвагай:
  - Радзiма мая - светабудов цемра,
  Сьцерцi магу нацiск злых ворагаѓ...
  Без цябе каханне не магу i дня,
  За цябе аддаць - жыццё сваё гатовы!
  I Наташка кiдае босай ножкай гранату.
  Далей Зоя вядзе стральбу. Прыгожая дзяѓчына ѓ бiкiнi. Дасць чаргу, выкасiць фашыстаѓ.
  I потым ад яе босай ножкi як паляцiць забойны падарунак.
  Зоя праспявала, скалячы зубкi:
  - Я люблю ворагаѓ разбураць! Такая дзеѓка!
  I зноѓ прыгажуня босымi пальчыкамi ножак запусцiць разбурэнне.
  А затым вядзе агонь i Аѓрора. Таксама рудая чартоѓка як пасадзiць па фашыстах.
  I яе босай ножкай пушчаная граната, размажа байцоѓ вермахта па друзу.
  Дзяѓчына пiшчыць:
  - Цiлi, цiлi, тралi, валi...
  Бiць фашыстаѓ мне па сiле,
  Адмоѓлюся зараз наѓрад цi!
  I зноѓ ваяѓнiца страляе трапна.
  Далей агонь вядзе Святлана. I таксама босымi пальчыкамi ножак кiнула выбух-пакет.
  Ну i дасталася фрыцам.
  Дзяѓчына прама скажам - ваяѓнiца-скала.
  I як заспявае:
  - Славiцца Русь над Зямлёю,
  Будзем заѓсёды мы з марай!
  I чатыры дзяѓчыны па фашыстах ды як урэжуць. Яны ѓвогуле, што святыя угоднiцы з батальёна анёлаѓ смерцi. I фашыстам у Сталiнградзе дастаецца.
  Але становiцца ѓсё цяжэй i цяжэй i цяжэй.
  Сталiнград пакуль трымаецца, але затое Сухiмi фашысты змаглi ѓжо ѓзяць. Тут яшчэ i флот з мора ѓ гiтлераѓцаѓ моцны. У тым лiку i трафейныя брытанскiя караблi.
  Яны лiтаральна паранiлi ѓсё ѓзбярэжжа. Ды i туркi з поѓдня наступаюць. Становiцца вельмi нават стрымна.
  Наташа са сваiмi дзяѓчатамi з Сухiмi змагла пераляцець у Сталiнград, захапiѓшы нямецкi фанерны самалёт.
  I зараз таксама ѓ Сталiнградзе. Маѓляѓ, гэты горад вам фашысты як не iмкнiцеся не ѓзяць.
  Наташа шпурляе босай ножкай забойны прэзент, якi раздзiрае гiтлераѓцаѓ на iрванае мяса i, спявае:
  - Наша жыццё будзе цудоѓным!
  Зоя, кiнуѓшы пры дапамозе босай ножкi гранату, дадала, скалячы зубкi:
  - Калi, вядома ж, мы пераможам!
  I дзяѓчына трасянула пунсовымi саскамi.
  Аѓрора, ведучы агонь, зароѓ:
  - I няхай славiцца наша Бацькаѓшчына!
  I таксама босымi пальцамi ног зашпурне забойны прэзент. Раскрышыць працiѓнiкаѓ i пiскне:
  - Слава Вялiкай Русi!
  А далей Святлана ѓзяла i дзюбнула чаргу. Выкраiла сотню гiтлераѓцаѓ. Потым босай ножкай запусцiла гранату i пiскнула:
  - За новае святло навукi i працвiтання!
  I чатыры дзяѓчыны зноѓ б'юцца, i не збiраюцца апускаць носiкi.
  Наташка дзвюма босымi ножкамi падняла выбухны пакет. I з-за ѓсiх сiлы шпурнула ѓ гiтлераѓскi танк.
  Е-75 атрымаѓшы пашкоджаннi, спынiѓся i задымiѓ.
  Наташка праспявала:
  - Смяялася Русь i плакала i спявала,
  Ва ѓсе стагоддзi на тое яна i Русь!
  Далей Зоя ѓзяла i босымi пальцамi ног запусцiла забойны прэзент. I чарговы танк гiтлераѓцаѓ спынiѓся, падбiты.
  Зоя прачырыкала:
  - Ды будучыня за намi!
  Слава вялiкай Расii!
  Аѓрора дзюбанула з кулямёта. Скасiла масу фашыстаѓ. А затым агрэсiѓна вымавiла:
  - Слава героям СССР!
  I ад кiдка яе босай ножкi зноѓ ляцiць граната. Вось гэта рудая дзяѓчына. Проста непераможны тэрмiнатар.
  А Святлана як узялася, i раскрышыла гiтлераѓцаѓ. I падкасiла iх нiбы вострым сенажацом.
  Пасля чаго прачырыкала:
  - Славiцца зямля Расii!
  I ад кiдка яе босай ножкi такая забойчая асколачная граната ляцiць.
  Ваяѓнiца пiснула:
  - За савецкую iмперыю!
  Наташа страляючы, прамаѓляе:
  - За самую вялiкую з iмперый!
  I зноѓ ад яе босай ножкi ляцiць, што забiвае фашыстаѓ з велiзарнай гарантыяй.
  I дзяѓчына спявае:
  - Слава Радзiме маёй -
  Расii слава!
  Зоя таксама кiнула босай ножкай гранату. Зрэзала масу гiтлераѓцаѓ i прапiшчала:
  - Вялiкай Расii - вялiкая слава!
  I падмiргнула сваiм напарнiцам.
  Дзяѓчыны зразумела амаль голыя. У бiкiнi, загарэлыя, мускулiстыя, прыгожыя, i фiгурыстыя.
  Як чароѓна глядзяцца дзяѓчыны, калi амаль галышом! I навошта яшчэ адзенне!
  Далей Аѓрора актыѓна страляе. I босы ножкай як кiне тое, што забiвае гiтлераѓцаѓ.
  Пасля чаго заспявае:
  - За вялiкую Айчыну!
  Святлана працягнула агонь. Ссекла фашыстаѓ i прачырыкала:
  - За вялiкiя дасягненнi!
  I босай ножкай як запусцiць гранату. I зноѓ гiтлераѓцам стромна.
  Малайцы рускiя дзяѓчынкi. Яны людзi вышэйшага пiлатажу.
  А тут яшчэ i лётчыцы: Мiрабела i Анастасiя. Таксама як улепяць па фрыцах.
  Ды ад такiх дзяѓчынак разбягаюцца гiтлераѓскiя арды.
  Ваяѓнiцы ваявалi на ЯК-9. Машына быццам бы i састарэлая. Але цалкам эфэктыѓная. Хоць у хуткасцi i ѓзбраеннi саступае Люфтвафэ.
  Толькi адна 20-мiлiметровая гармата i кулямёт у дзяѓчынак, супраць МЕ-262 з пяццю 30-мiлiметровымi гарматамi.
  Але вось Мiрабела спрытна манеѓруе, заходзiць у хвост крылатаму фашысцкаму сцярвятнiку. I расстрэльвае яго. Падбiвае метал, спальвае непрыяцеля начыста.
  Пасля чаго Мiрабела праспявала:
  - Усё вышэй i вышэй i вышэй,
  Палёт самалётаѓ як птушак...
  Мы зносiм фашысцкiя дахi,
  I доблесць салдат па-за межамi!
  А вось i Анастасiя як возьме i дзюбне па фашыстах. Яна ж дзяѓчына-тэрмiнатар.
  Раскрышыць тварыкi гiтлераѓскiм бандытам, i пiскне:
  - За Русь прыйдзе вялiкая слава!
  I таксама босымi ножкамi нацiсне на педалi. I падае чарговы Месершмiт.
  Дзяѓчыны ваююць у адных толькi трусiках. I iм вельмi нават добра. Яны iмклiва пырхаюць на больш слабых рухавiках. I сыходзяць ад стрэлаѓ непрыяцеля.
  Мiрабела зразаючы фрыца, пiшчыць:
  - Няма вароны, вам нас не адолець!
  I зноѓ ваяѓнiца выпаѓзае на забойчую дыстанцыю.
  I падае новая гiтлераѓская машына.
  Дзяѓчына-басаножка ведае што робiць. I ѓ яе ѓсё выдатна атрымлiваецца.
  Вось фашыст спрабуе накрыць ваяѓнiцу з дыстанцыi. А яна сыходзiць. I нейкiм цудам зноѓ у хваста супернiка.
  I збiвае фрыца, папiскваючы:
  - Для рускiх няма нiчога немагчымага!
  I зноѓ ваяѓнiца здзяйсняе адчайны разварот. I чарговая машына падае пранiзаная.
  Мiрабела прачырыкала:
  - Сапраѓды свет для Расii створаны!
  I зноѓ як вывернецца. I як паддасць непрыяцелю!
  Анастасiя таксама збiвае нямецкую машыну, i вiшчае:
  - Славiцца ѓсё наша зямля, ды не будзе нам падвоху!
  I дзяѓчаты ѓсё больш i больш разыходзяцца!
  Што з iмi можа зладзiцца? Няѓжо што агрэсiѓны ѓраган!
  Дакладней i ѓрагану iх не адолець!
  Наташка тым часам б'ецца i спявае:
  - За Расiю будзем мы змагацца!
  I таксама босай ножкай як запусцiць гранату забойнага калiбра.
  I размалоцiць гiтлераѓцаѓ у трэскi з металу i крывавага мяса.
  Зоя таксама кiне босай ножкай забойнае, i распаленае i, падскочыѓшы, выдасць:
  - А за новы парадак камунiзму ва ѓсiм свеце!
  I выскалiць свае зубкi.
  Далей Аѓрора вядзе жорсткi агонь. Страляе сабе, косiць фашыстаѓ i пiшчыць, скалячы зубкi:
  - За дасягненнi прагрэсу!
  I ад яе босай нагi нясецца тое, што здольна раскалашмацiць любую перашкоду.
  А далей у баi Святлана. Такая вось забойчая дзяѓчына.
  I яшчэ яна бландынка. Як сячэ па фашыстах... I далей ляцiць ад яе босай ножкi забойны прэзент. Ён раскрышыць гiтлераѓцаѓ, i зверне ѓ д'ябальскае полымя.
  Дзяѓчыны-тэрмiнатары як прашыпяць:
  - Славiцца маё сумленнае слова!
  Слова камсамольскае!
  Ваяѓнiцы як палююць па фашыстах. I давай iх расстрэльваць нiбы шалёных сабак.
  Вось гэта дзеѓкi-тэрмiнатары! I разбураюць гiтлераѓцаѓ - ну i чартоѓкi!
  Наташа з пафасам вымавiла:
  - Мы будзем змагацца за сацыялiзм,
  За нашу савецкую Расiю,
  За новы вялiкi парадак!
  I зноѓ ад яе босай ножкi ляцiць смяротны прэзент.
  Зоя дзейнiчае таксама дастаткова энергiчна. Разбурае фашыстаѓ. I не дае iм спуску. I босыя яе ножкi мiльгаюць, нiбы прапелер.
  Ваяѓнiца з запалам прамаѓляе:
  - У iмя свяшчэннай Русi,
  Будзе праслаѓлена Расiя!
  I зноѓ ваяѓнiца з поѓным азарце б'ецца.
  Далей кiдае босай ножкай падарунак смерцi i Аѓрора. Як раскiдае ва ѓсе бакi фашыстаѓ. I вымаѓляе з лютасцю:
  - Я чэмпiёнка свету па боксе!
  А потым ужо Святлана запусцiць забойнае i разбуральнае. I яе босая нага такая спрытная.
  I ваяѓнiца прачырыкала:
  - Я наймацнейшая ѓ свеце,
  Фашыстаѓ замочым у сарцiры -
  Не верыць Бацькаѓшчына сляза,
  А злым алiгархам дадзiм па мазгах!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 9
  Удзельнiчаючы ѓ цяжкiх бiтвах, Ведзьмакова амаль не спала некалькi сутак, i таму, не гледзячы на крайнюю цеснату ѓ турэмным iзалятары, задуху i смурод, амаль адразу ж заснула.
  Ёй снiлася, што яна апынулася ѓ сярэднявеччы i ѓзначалiла паѓстанне нявольнiкаѓ, стаѓшы свайго роду Спартаком у спаднiцы! Вось ужо пасля першага поспеху адважная ваяѓнiца мускулiстая дзяѓчынка сабрала паѓстанцаѓ i прапанавала выбраць сабе правадыроѓ.
  Ведзьмакова, як i чакалася, стала часткай ужо немаленькага атрада, а сваiм першым намам прапанавала магутнага волата Турана.
  I тут рабы аказалiся аднадушныя. Затым выбралi дзясятнiкаѓ. Дзесятковая сiстэма самая простая i Ведзьмакова вырашыла, што не варта нiчога ѓскладняць.
  Узброiѓшыся трафеямi, i прыхапiѓшы тараканавых смаѓжоѓ (у цяжкiм сне падсвядомасць у Ведзьмаковы разгулялася), яны рушылi далей.
  Каб умацаваць свой аѓтарытэт i расцерцi ногi Ведзьмакова iшла пешшу, рухаючыся, нiбы котка. Затым дзяѓчынка перайшла на бег, адчуваючы падэшвамi босых ног, дробныя, вострыя каменьчыкi камянiстай дарогi. Але ваяѓнiца не звяртала ѓвагi на боль, мала таго яна апярэдзiѓ усiх. Як высветлiлася не дарма. Трое непрыяцельскiх байцоѓ сядзела ѓ засадзе, i яны маглi падняць заѓчасную трывогу. Правадыр паѓстання ѓзлезла на дрэва i скокнула на ворагаѓ зверху. Яе рухi як скокi гiбрыда тыграѓ i кобраѓ, лёгкi ѓскрык i зацiхлi з адсечанымi галовамi.
  - Вось так я ламаю супрацiѓ!
  Ведзьмакова не ѓтрымалася ад гульнi на публiку, паказам адсечаныя галовы рабам. У адказ пачуѓся гул ухвалы.
  Неѓзабаве здалiся i маёнткi з плантацыямi. Разьбяныя дамы сапраѓдныя палацы з упрыгожваннямi i статуямi. Дзе-нiдзе вiдаць былi фантаны. З адной статуi ѓ выглядзе Зеѓса з крыламi матыля i пашчамi на жываце, нагах i грудзях: лупiла сем бруй. Палi багатыя, тлустыя, з падабенствам залацiстай бавоѓны, збожжа з буйнымi каласкамi, нута i iншага. На iх працавала мноства рабоѓ. Тут былi i мужчыны i жанчыны, а таксама шмат дзяцей. Зразумела наглядчыкi, варта. Але ѓ цэлым, вядома рабоѓ нашмат больш, прычым з рыдлёѓкамi i матыкамi.
  Вядзьмакова падняла спехам пашыты дзяѓчынамi-нявольнiцамi самаробны сцяг: З выявай Мяча i матыкi! Iншыя рабы накiравалiся ѓ атаку.
  Тым часам на слупах вiсела некалькi рабоѓ i рабыняѓ, iх рукi i ногi былi прабiты цвiкамi. Падобна, гэтыя дзецi несправядлiвасцi: былi асуджаныя на пакуты. Убачыѓшы надыходзячых вызвалiцеляѓ, распятая дзяѓчына нечакана моцным голасам загарлапанiла:
  - Прыйшла адплата, бiце гаспадароѓ!
  Кiраѓнiца Ведзьмакова, як заѓсёды наперадзе. Яе тараканаѓ слiмак устаѓ на дыбкi i звалiѓ адразу дваiх вартаѓнiкоѓ. Астатнiя падалiся назад, адзiн ад страху, нават напароѓся на ѓласную дзiду. З прабiтага пуза вылезлi кiшкi. Дзяѓчына ѓсмiхнулася:
  - Слабыя вы воiны, калi скакуна спалохалiся!
  Мiласлава, якая стала яе збраяносцам, змагалася па правую руку, сякеры ѓ руках дзяѓчыны, нiбы брытва спрытнага цырульнiка. Так лiха зразае байцоѓ.
  Не саступаѓ i Туран. Ён запусцiѓ камень, якi праламаѓ стражнiку грудзi, i ѓступiѓ у сутычку. Было вiдаць, што цяжкая праца пайшла яму на карысць, не мышцы жорны. Праѓда, Ведзьмакова рухаѓся хутчэй.
  Рабы кiнулi працаваць, але ѓ сутычку пакуль не ѓступалi. Вiдаць, яны былi разгубленыя. Праѓда, усё той жа няѓрымслiвы хлапчук, падскочыѓшы да працоѓных дзецюкоѓ, крыкнуѓ:
  - Вы трусы! Хто за мной - той герой, хто без мяне - той паршывая свiння!
  Першымi адгукнулiся хлапчукi. Яны кiдалiся на наглядчыкаѓ. Вось адзiн хлопец гадоѓ чатырнаццацi так ударыѓ матыкай свайго "апекуна", што яго галава разляцелася як гарбуз. Гэта спрацавала, i iншыя рабы, нават, як правiла, сцiплыя i цярплiвыя дзяѓчынкi, рынулiся ѓ бой.
  Цяпер бiтва стала хаатычнай, але колькасная перавага, а таксама роспач былi на баку нявольнiкаѓ. I яны, зразумела, бралi ѓгару.
  Паса вось чаго цяжка чакаць ад дзяѓчыны, вучылася проста на вачах. Сашчапiлася са стражнiкам, той пачаѓ яе адцiскаць. Так яна яго падманула, адвяла меч i ѓразiла проста ѓ рыльца.
  - Вось гэта я называю закускай! - Састрыла дзяѓчына. - Глядзi не ѓпiся!
  Першы маёнтак вызвалiлi хутка, атрад рос проста на вачах. Паѓстанне распаѓсюджвалася, падобна пажару ахоплiваючы палi. Ведзьмакова скакала, вырываючыся наперад. Насустрач яму кiдалiся вершнiкi, iм, як правiла, даставалася па самую верхавiну. Але варта не здавалася. Асаблiва ѓпартая бiтва была каля сямiструннага фантана. Тут плантатары рушылi ѓ бой конны рэзерв.
  Адважную Ведзьмакова акружылi з усiх бакоѓ. Яе выбаѓляла толькi незвычайная жвавасць спецыяльна ѓкормленага тараканавай слiмакi. Вось дакладны выпад i падае рассечаны апанент. Тым не менш, дзяѓчыну спачатку паранiлi ѓ плячо, затым у жывот, а пасля ледзь не адсеклi нагу. Тады Ведзьмакова стала кiдаць малюсенькiя кiнжалы. Вострыя як брытва яны пападалi ѓ вочы, часам у рот. Зрэшты, большасць воiнаѓ з-за спякоты былi напаѓголыя i для такiх салдат дастаткова працяць грудзi. Некалькi коннiкаѓ упала, але астатнiя ѓзмацнiлi нацiск. Мячоѓ было столькi, што яны ѓ руху нагадвалi сабой расчоскi. Так i сыплюцца са ѓсiх бакоѓ.
  Але Мiласлава, Паса, Туран, iншыя нявольнiкi падаспелi своечасова. Урубiѓшыся ѓ рады, яны iшлi як каток, вiдаць як адляталi трупы, а да iх на дапамогу з усяе сiлы спяшалiся так-сяк узброеныя рабы.
  Пяхота атакавала вершнiкаѓ, змучаныя нявольнiкi, помсцiлi за боль i прынiжэньне.
  - Ахопiце ворага кольца i не дайце сысцi! - Камандаваѓ Ведзьмакова.
  На яе вачах упаѓ раб з рассечанай галавой, але ѓслед за iм звалiѓся дзясятак стражнiкаѓ.
  - Бярыце лiкам! - Загадала юная правадырка паѓстання.
  У бiтву ѓступалi ѓсё новыя нявольнiкi. Было вiдаць, як хлапчукi з разбегу ѓзбiралiся на скакуноѓ, кiдалiся на вершнiкаѓ, i пускалi ѓ ход зубы, ужывалi завостраныя камянi.
  Рабы здавалася, не ведалi страху, яны помсцiлi за доѓгiя гады знявагi, калi iх нiхто не лiчыѓ за людзей. Акрамя таго, многiя з iх нарадзiлiся свабоднымi i яшчэ не забылiся п'янлiвага водару волi.
  Скончыѓшы з "конным" атрадам, Ведзьмакова рушыла далей. Апошняй сур'ёзнай перашкодай на яго шляху, быѓ ссечаны з вялiкiх дрэѓ дзяцiнец. Там засела даволi шматлiкая ахова.
  - Знайдзiце маёнткi i прыхапiце лесвiцы. - крычаѓ яна. - Калi гэтага будзе недастаткова, зрабiце iх самi.
  Нявольнiкi паспешна майстравалi штурмавыя прыстасаваннi.
  - Усходы павiнны быць шырокiмi, што за раз па iх магло мiнуць шмат ваяроѓ. - Паказвала Ведзьмакова.
  У iншых маёнтках усё яшчэ бушавала разня. Дзе-нiдзе слугi перайшлi на бок паѓстанцаѓ, але ѓ шэрагу выпадкаѓ па звычцы аказвалi супрацiѓ. Наглядчыкаѓ перабiлi хутка - гэта далёка не самыя стромкiя ваякi. Апошняй апорай варожага супрацiву стала дзяцiнец. Ведзьмакова як заѓсёды першая ѓзлезла на сцяну. У яго некалькi разоѓ патрапiлi стралой, але адбiѓ смяротныя гасцiнцы шчытом. Блiжэйшы воiн атрымаѓ такi моцны ѓдар, што хоць ён i паспеѓ парыраваць, кулём паляцеѓ са сцяны.
  Мiласлава здолела падчапiць вартаѓнiка гакам, таксама скiнуѓшы супернiка. Белая Паса ѓжо адным сваiм выглядам заваражыла варожых салдат. Пакуль яны глядзелi на яе бурна ѓздымаюцца грудзi, з панадлiвым грудзьмi, дзяѓчына ѓрэзала ѓ пахвiну нагамi, а потым секанула. Вядзьмакова, узлезшы сцены секла без жалю. Працiѓнiк ужо страцiѓ баявы дух, на сцяну ѓзбiралася ѓсё больш рабоѓ. Яны прарывалiся, усходаѓ было шмат, i варта не паспявала iх адбiць. У нiзе, праѓда валялiся забiтыя i параненыя нявольнiкi, без страт штурм не абыходзiѓся. Вось раб i вартаѓнiк сашчапiлiся разам i павалiлiся з прыстойнай вышынi. Ударылiся, але заставалiся, жывыя, працягвалi адзiн аднаго душыць.
  Няѓрымслiвы хлапчук, Ведзьмакова забылася, спытаць яго прозвiшча, таксама быѓ на сцяне. Карыстаючыся перавагай маленькага росту, ён праскочыѓ памiж ног афiцэра, потым даѓ яму дзвюма нагамi ѓ зад, адначасова урэзаѓшы пад каленкi. Той паляцеѓ, наперад натыкнуѓшыся на вiлы што трымаѓ дарослы раб.
  - Вось так трапiѓся, што балюча кусаѓся! - Хлопчык высунуѓ свой тонкi язычок, падражнiваючы варту.
  - Ах ты, змяёш басапяты! - Вылаяѓся якi стаiць справа баец i секануѓ пацанчика мячом.
  Хлопчык i тут адхiлiѓся, плюнуѓ з трубкi ѓ вока. Як адчайна залямантаваѓ супернiк, выйшаѓшы з ладу. Пацаненок не стаѓ цырымонiцца i дабiѓ яго мячом. Рукi дзiцяцi, хоць i тонкiя былi жылiсты i моцныя - загартаваны цяжкай працай.
  Iншыя хлапчукi таксама выяѓлялi нацiск, бiлiся як чэрцi, вiскаючы i лаючыся, падбiраючы выразы круцейшы!
  Сцяну ѓдалося ачысцiць хутка, унутры бой ледзь зацягнуѓся, асцерагаючыся помсты рабоѓ, гаспадары адчайна секлiся. Праѓда адрослыя жываты дрэнныя памагатыя ѓ сутычцы з шалёнымi нявольнiкамi.
  Галоѓны гаспадар, шэйх Самуму паспрабаваѓ сысцi праз падземны ход. Ён прыхапiѓ з сабой мех з камянямi i золатам. Можа, у яго быѓ шанец, але падвяла прагнасць. Прыгожая дзяѓчына Рахiта, ды яшчэ з медным колерам скуры занадта вялiкая спакуса.
  - I iдзi сука за мной! - шэйх падхапiѓ яе за пышныя валасы.
  - Не трэба я сама пайду спадар! - Узмалiлася яна.
  - Не шлюха! Мне падабацца цябе цягаць! - усмiхнуѓся садыст-саноѓнiк.
  - Але ж гэта балюча! - Рабыня задрыгала голымi ножкамi.
  - Калi мы змыемся, я загадаю павесiць цябе за валасы i падпалiць агеньчыкам. - Шэйх пажадлiва аблiзнуѓся.
  - Ты звер! Але я кахаю, цябе павер!
  Дзяѓчына прыцiснулася да гаспадара, той сунуѓ сваё бруднае лыч да яе чыстага твару i пачаѓ лiзаць. Тут рука Рахiты намацала на поясе шэйха кiнжал i з усяго размаху ѓсадзiла яго ѓ набраклы жывот.
  - Вось табе спараджэнне цемры.
  Шэйх выпусцiѓ мяшок i адпусцiѓшы валасы. Яго рукi iмкнулiся зачынiць глыбокую дзiрку, вывальвалiся кiшкi.
  - Твар! Яхiдна! - рыкаѓ ён.
  - Не! Я паступiла справядлiва! Колькi ты замучыѓ дзяѓчат i мужчын. Нават дзяцей саджаѓ на кол i прыбiваѓ цвiкамi да слупа. Гэта справядлiвая помста! - Усклiкнула дзяѓчынка.
  - Чартоѓка!
  - Багiня! Ты мяне выкiнуѓ лупцаваѓ! - Рабыня ѓрэзала ножкай па пульхным, заканчваецца крывёй жываце шэйха.
  - Мала бiѓ! - Хрыпеѓ той.
  - А бо ѓва мне цячэ дваранская кроѓ! - блiснула зубкамi басаногая рабыня.
  - Нiчога шлюха! Войскi задушаць бунт, а цябе будуць так катаваць, што я здаюся табе анёлам! - Знайшоѓ у сабе сiлы прарычаць шэйх.
  - А што ѓ iх фантазiя багацей тваёй? - Дзяѓчынка паказала мову.
  - На цябе хопiць! - Багач тузануѓся i застагнаѓ. - Балiць! Прынясi мне мазi фацыфi.
  - З якой нагоды? - Яхiдна пацiкавiлася дзяѓчынка.
  - Я дам табе вось гэты мех з золатам. - Узмалiѓся шэйх.
  - Ён i так мой! Добра, толькi з пачуцця мiласэрнасцi, дзе мазь фацыфi? - Хiтра ѓсмiхнулася дзяѓчынка.
  - Шафа ѓ форме лятаючай кароѓкi ведаеш? - Запiнаючыся, хрыпеѓ багацей.
  - Так! Я бачыла, такi прыгожы з каменьчыкамi.
  - Дык вось трэба засунуць руку ѓ галаву, i ты лёгка дастанеш шкатулку з маззю. Прыйдзеш па мне i вышмаруеш. - мармытаѓ, амаль губляючы прытомнасць шэйх.
  - Нават нягоднiк заслугоѓвае медыцынскай дапамогi. Чакай мяне!
  Дзяѓчына бягом панеслася ѓ пакой. Ёй было пляваць на багацея, але такая каштоѓная мазь вельмi рэдкая i спатрэбiцца паѓстанцам. А затым яна выдасць ненавiснага вырадка паѓстанцам.
  Рабы ѓжо разбеглiся па пакоях. Двое з iх убачылi прыгожую напаѓголую дзяѓчыну. Здаровыя хлопцы галодныя да жаночай ласкi рынулiся да яе. Дзяѓчына шмат працавала, была мускулiстай i таму лёгка адштурхнула нападнiка, моцнымi нагамi, i крыкнуѓшы:
  - Калi вы хочаце атрымаць грошай. То ведайце там, у склепе кукуе агрэсiѓны тып, з мяшком золата.
  - Мы не любiм агрэсii! - Iранiчна запярэчылi хлопцы.
  - Але ён яшчэ i багаты! - Падкалола дзяѓчынка.
  - Тады гэта лепш, пазмагаемся! Дзе склеп? - Затараторылi паѓсталыя нявольнiкi.
  - Вось там iдзiце за маёй рукой! - Рабыня махнула правай рукой.
  Маладыя, чорныя рабы кiнулiся туды, дзе паказаѓ яе пест. Дзяѓчына ѓсмiхнулася i забегла ѓ пакой. Становiшча было даволi багатым, але бязладным. А вось i сама лiтая з золата шафка. Рахiта, нядоѓга думаючы, сунула руку. Яна слiзганула ѓнутр i ѓ гэты момант скiвiца самкнулася.
  Прыгажуня завiшчала, вострыя як ляза брытвы зубы зрэзалi пэндзаль.
  - Ой, як балюча! - закрычала яна, затым выцiснула. - Гэта так подла!
  Нягледзячы на дзiкi боль, дзяѓчына лiхаманкава спрабавала перавязаць пэндзаль сваёй рукi. Вядзьмакова, чуючы жаночыя крыкi, вырашыла, што кагосьцi гвалцяць, i хутка ѓварвалася ѓ пакой. Убачыѓшы аблiтую крывёю прыгажуню, закрычала:
  - Хто асмелiѓся гэта зрабiць?! Я нацягну яго годнасць на азадак! - У парыве гневу ваяѓнiца магла быць грубiянкай.
  Слёзы лiлiся з вачэй Рахiты, не столькi нават ад болю да яе, шмат разоѓ паратай рабынi не прывыкаць, як ад усведамлення, што цяпер яна калека.
  - Гэта ён! - Дзяѓчына паказала на шафу.
  - Раз так, то гэта жахлiва! - Ведзьмакова з сiлай секанула па галаве ашчэраная казурка. Ад удару канструкцыя пагнулася, мякчэйшае золата надсеклася. Ваяѓнiца працягвала бiць, пакуль не размалацiла шафку на аскепкi.
  Дзяѓчына прыкметна збялела, да яе падскочыла беласнежная Паса. Яна спрытна наклала паляць, спынiѓшы кроѓ. Ведзьмакова дастала адсечаную пэндзаль, канечнасць збялела, але ѓсё яшчэ была цёплай.
  - Выдатна! - Трэба паклiкаць Хiрава. Можа ён яе павялiчыць. - Ваяѓнiца гучна свiснула.
  Паса спытала:
  - Хто нараiѓ цябе сунуць сюды руку?
  - Самма!
  - Што сунула сама? - Здзiвiлася Ведзьмакова.
  - Няма гэтага вырадка клiчуць Самуму. - Паправiѓ дзяѓчынка.
  - Калi так, то яго трэба чвартаваць. - Ваяѓнiца блiснула вачыма.
  - Ён у падвале i цяжка паранены. Вы паспееце яго злавiць. Калi не здохне.
  Ведзьмакава паспрабавала ѓтрымаць пэндзаль, як раптам яна, павярнулася слiзкай яшчаркай, якая паспрабавала ѓцячы. Не будзь ваяѓнiца ад нараджэння такой спрытнай, можа, ёй гэта i ѓдалося. Тым больш, хто схапiла яна не за хвост, а за шыю.
  - Ого, незвычайнае чараѓнiцтва. Трэба паказаць Хiрава.
  Твар у параненай дзяѓчыны стала матавым, i яна страцiла прытомнасць.
  Паса своечасова падхапiла яе:
  - Нервовая дзяѓчына, але прыгожая! Будзе шкада, калi яна застанецца калекай.
  - Ну, гэта спадзяюся папраѓна. Толькi вось Хiраѓ, кудысьцi прапусцiѓся, ён абяцаѓ быць побач са мной. - Ведзьмакова незадаволена тузанула плячом.
  - Ды тут я! - Вядзьмак выскачыѓ з-за дзвярэй. - Я адчуваю магiю.
  - А я трымаю яе ѓ руках! - агрызнулася Ведзьмакова.
  - Што ж i гэта не дрэнна! Гэта сумесь медузы i яшчаркi, бачыш яна напаѓпразрыстая, вiдаць як б'ецца тры сэрцы. - усмiхнуѓся чарнакнiжнiк.
  - Што ж гэта ѓражвае. Дзяѓчына страцiла руку i замест яе яшчарная медуза. Думаю, нягледзячы на ѓвесь спрыт падобнага стварэння - гэта не зусiм раѓнацэнная замена! - Ваяѓнiца не была схiльная жартаваць.
  - Затое адна з частак цела можа плаваць, а гэта зусiм нядрэнна. Свайго роду звышздольнасць! - Вядзьмак хiтра падмiргнуѓ.
  - У чым яна заключана, бо гэта iнвалiднасць? - Не зразумела Ведзьмакова.
  - Як сказаць! Бо ѓжо не проста жывёла, а частка жаночага цела. А кiраваць жывёлам складана. Цяпер жа гэтая маленечкая яшчарка здольна сцiснуцца i праскочыць у любую шчылiну цi пралезцi праз сценку. Акрамя таго, яе практычна нябачна, гэтая разнавiднасць накшталт хамелеона. - Пачаѓ тлумачыць чарадзей.
  - Пульсарна! - Вымавiла, дэманструючы натхненне Паса. - Я не думала, што такое магчыма. Адсячы пэндзаль i прымусiць яе шпiёнiць.
  - Бывае, што паражэнне абяцае, вялiкiя беды, але гэта толькi адлюстраванне будучай перамогi. - Заѓважыѓ вядзьмак.
  - Так што чараваць ты яе не будзеш? - Удакладнiла Ведзьмакова.
  - Не! У вайне перамогу прыносiць доблесць i добрая разведка. Каб бiць - трэба спачатку ѓбачыць мэту, а то вывiхнеш кулак. Але каб не здарылася бяды рану трэба загаiць. - Мякка адказаѓ Хiрава.
  - Нядобра дзяѓчыне быць калекам. Бо гэта яе знявечыць! Можаш зрабiць, ёй падобную на сапраѓдную канечнасць, чалавечую руку? - спытала Ведзьмакова.
  - Я падумаю! Можа, i змагу выправiць. Наогул большасць чараѓнiкоѓ куды лепш забiваюць, чым лечаць. - З нацiскам падкрэслiѓ Хiрава.
  - Я з гэтым згодна! Пакалечыць можа любы дурань, вылечыць не кожны разумны. - Ведзьмакова для пераканаѓчасцi, нават падкруцiла пальцам у вiскi.
  - Шмат грубых катаѓ - мала якiя лечаць лекараѓ!
  Рабы прыцягнулi гаспадара Самуму, падобна, што ён здох. Рахiта прыйшла ѓ сябе, яе тварык скрывiѓся ад прыкрасцi.
  - Зноѓ ён падмануѓ усiх! Пайшоѓ, не заплацiѓшы па рахунках.
  - Я загадаю яго павесiць! - заявiла Ведзьмакова. - Няхай яго труп стане папярэджаннем для ѓсiх хто подлы i прагны. Прагны чалавек заѓсёды шчодры на слёзы расчаравання!
  - Гэта разумна! Але хто верне мне руку? - Дзяѓчына была гатова расплакацца.
  - Вось ён! - Паказала правадырка паѓстання.
  Хiраѓ пакланiѓся, у руках загарэѓся шнур.
  - Не смуткуй! Табе не быць калекам. Так што Рахiта давядзецца табе стаць вялiкай шпiёнкай. Ты ж хочаш адпомсцiць усiм багаценькiм i моцным у гэтай iмперыi.
  - Зразумела. Не быць рабом, прынiжаным у пыле! - Усклiкнула дзяѓчына.
  - Дык вось дапаможаш нам! У гэтай iмперыi дрэннае кiраванне, так што гарбатую сiстэму выправiць магiла! - Вядзьмак выпусцiѓ пучок энергii з указальнага пальца.
  - Дзiѓна! Я бачу ѓ табе многа энэргii. I мудрасцi! Я гатова далучыцца да вас! - Усклiкнула рабыня.
  - Табе будзе балюча, але ты здолееш узяць верх! Без болю няма доблесцi, без доблесцi, няма перамогi! - заявiѓ, дэманструючы фiласофскi склад розуму чарадзей.
  - Я жанчына - значыць, прывыкла трываць. - кiѓнула Рахiта.
  - Калi не хопiць цярпення - дапаможа спевы! - Схiлiѓ Хiраѓ.
  Усе засмяялiся. Ведзьмакова была ѓ добрым настроi. Пачатак быѓ пераможным, а значыць нельга губляць час. У першую чаргу неабходна ѓтварыць з рабоѓ войска, перш чым яны разбягуцца. Так што народ як жалеза, пакуль не астыѓ, надавай яму патрэбную форму. Дзяѓчына-ваяѓнiца выйшла на сцяну, узлезла на ѓзвышэнне i загадала, грамавым голасам:
  - Трубiць збор сабраць усiх!
  Паса спытала:
  - Жанчын таксама?!
  - Так! Нам спатрэбiцца кожны меч. Паспяшайцеся, але ведайце, рабаванняѓ не будзе, усё падзелiм пароѓну.
  Збор нявольнiкаѓ заняѓ некаторы час, прыйшлося нават ужыць канчукi. Сама Ведзьмакова змушана была дапамагчы нешматлiкiм з лiку тых, хто не страцiѓ галаву i ѓтаймаваць рабаваннi. Дзяѓчына добра дала па вушах пяцём самым заѓзятым бандытам, аднаму нават адсекла галаву. Кропелькi крывi патрапiлi на твар, Ведзьмакова прагна iх злiзнула. Гэта падзейнiчала. Агульны збор зладзiлi ѓ цемры пры святле паходняѓ. Вызваленых рабоѓ, былi тысячы, Ведзьмакова нават на вока прыкiнула, што не менш за дванаццаць тысяч, праѓда сярод iх шмат дзяцей i жанчын.
  Яна выступала з самай высокай вежы дзядзiнца. Вядзьмак стаяѓ з процiлеглага боку, ён трымаѓ пад кантролем усё зборышча. Нявольнiкаѓ жорстка эксплуатавалi, а слабых пакаралi смерцю або забiвалi. Так што ѓ цэлым, калi браць фiзiчныя параметры, яны выглядалi нядрэннымi байцамi. Толькi вось вывучка iм неабходна. Вядзьмакова выступiла з запальнай прамовай. Асаблiва настойлiва яна тлумачыла неабходнасць стварэння вялiкага вызваленчага войска.
  - Адзiнства, мужнасць, бескарыслiвасць - ключы да перамогi, волi, шчасцю! Без дысцыплiны няма войска, а без войска не здабыць волi! Праца зрабiла нас мацней, памножаны на розум дасць свабоду, а разам з поспехам прынясе шчасце!
  Так што станем адзiным цэлым i скiнем ланцугi! - аратарыравала ваяѓнiца.
  Рабы выказвалi бурнымi крыкамi адабрэнне! Толькi адзiн раб, з мноствам шнараѓ i ганарлiвым выглядам маѓчаѓ. Яго погляд выказваѓ самую крайнюю ступень пагарды.
  Ведзьмакова зноѓ прапанавала выбраць адзiнага правадыра паѓстання!
  - Камандзiр як вяршыня пiрамiды - павiнен быць толькi адзiн, iнакш нават такая трывалая канструкцыя абрынецца!
  Рабы лямантавалi:
  -Дакладна! Вядзi нас.
  -Ты вялiкая ваяѓнiца будзеш нашым правадыром! - Нечакана здолеѓ перакрычаць усiх хлапчук.
  Гэта здзiвiла Ведзьмакова: як такое наогул магчыма. Яна прыгледзелася больш уважлiва, у руках у дзiцяцi было нешта падобнае духавую трубу толькi тоѓшчы. I з дапамогай гэтай прынады ён грукатаѓ.
  - Далёка пойдзе дзяцюк! Як яго зваць? - спытала ваяѓнiца.
  - Дзiк! Я спецыяльна даведвалася. - Падказала Паса.
  - Простае iмя! - Ведзьмакова вiдавочна чакала чагосьцi больш экзатычнага.
  - Навошта складанасцi!
  -Аб'яѓляем галасаванне! - Аб'явiѓ вядзьмак. У яго быѓ настолькi грамавы голас, што завагалiся пальмы. - Хто за тое каб правадыром была ваяѓнiца Ведзьмакова, паднiмiце ѓверх правую руку! Галасуйце за праѓду, свабоду i гонар! I ваша жыццё стане такiм, што пазайздросцяць багi! -
  Нявольнiкi, ахопленыя энтузiязмам, амаль аднагалосна ѓскiнулi ѓверх свае правiцы. Яны выглядалi па-баявому, а iх аднадушнасць навяло на думку, што, цi не прымянiѓ тут свае чары Хиров.
  Праѓда, хiба не яго прыход даѓ iм свабоду i магчымасць адчуць сябе сапраѓднымi людзьмi. Значыць, яно заканамерна сустракаць Ведзьмакова як дождж у засуху. Радасць чыталася на тварах былых нявольнiкаѓ. Гэта нагадвала абуджэнне.
  Тут пры ѓсеагульнай радасцi, наперад выйшаѓ магутны нявольнiк, багата упрыгожаны шнарамi. Ён вымавiѓ сваiм глыбокiм голасам.
  - Шмат было, i будзе жадаючых прывесцi да шчасця. Але цi маеш ты на гэтае маральнае права!
  - Якое!? - Ведзьмакова аскала сваю поѓную зубоѓ пашчу. Бiцэпсы на аголеных руках надзьмулiся.
  - Хто ты сама?! Нашчадак шляхетнага роду, цi просталюдзiнка. А можа нават такая ж беглая рабыня як Жысор. Ён таксама шмат абяцаѓ, а скончыѓ жыццё на кале. I з iм разам дваццаць тысяч рабоѓ. - Абсек магутны нявольнiк.
  - Тут ужо шмат што будзе залежаць ад нас самiх. У цябе я бачу шнары, ты, хутчэй за ѓсё не нарадзiѓся рабом, я магу адрознiць раны прычыненыя пугай або мячом з дзiдамi! - Заявiла Ведзьмакова.
  - Ты адгадала невядомы мне ваяѓнiца! Я граф дэ Форса, нашчадак грозных каралёѓ. А вось ты, цi ведаеш, iмя свайго бацькi? - спытаѓ шляхетны нявольнiк.
  - Шляхетнасць роду мае такое ж стаѓленне да адвагi, як даѓжыня валасоѓ да розуму! - Парыравала Ведзьмакова i тут жа дадала. -Нiякая доблесць продкаѓ не дапаможа баязлiѓцу!
  - Ты прыгожа кажаш. Нiбы кiрмашовы блазан, а наколькi ѓ цябе адважнае сэрца? - Нявольнiк грозна ссунуѓ бровы.
  - Ну а ты, што герой! Граф, а мераѓся з рабскiм лёсам, дзе быѓ твой гонар i мужнасць! - Ведзьмакова ѓжо пачала заводзiцца.
  - На гэта ѓ мяне былi свае прычыны. А якiя, табе ведаць не трэба, менш ведаѓ - лягчэй памiраць! Я выклiкаю цябе на смяротны бой, i калi ты адважны не толькi на словах, то прымеш выклiк! - зароѓ граф дэ Форса.
  - У гэтым можаш не сумнявацца! - агрызнулася ваяѓнiца.
  Рабы расчысцiлi арэну. Ведзьмакова спусцiлася, праверыла меч. Яе супернiк устаѓ насупраць. У яго была свая зброя адразу два востра заточаных мяча. На ѓсякi выпадак ваяѓнiца дастала з-за пазухi яшчэ адзiн меч.
  Граф дэ Форса быѓ нашмат вышэй за Ведзьмакова, значна шырэй у плячах, праѓда не здаваѓся такiм мускулiстым i рэльефным, дзяѓчына вартая стаць чэмпiёнкай свету па фiтнесе. Тым не менш, тлушчу не было, а звязкi сухажылляѓ тугiя, набраклыя. Акрамя таго, у кожным руху адчуваѓся велiзарны досвед, а скакучая хада казала аб многiм. На твары гуляла ѓхмылка, яна ѓжо не была пагардлiвай, хутчэй спачувальнай.
  - Ну i ѓлiпла ж ты дзяѓчынка! Табе не пазайздросцiш. - Граф паказаѓ ёй кулак.
  - Чаму ты такi самаѓпэѓнены? - Раздражненне Ведзьмакова ѓзмацнiлася.
  - Я перамагаѓ у шматлiкiх сутычках i турнiрах. У сваiм каралеѓстве я лiчыѓся адным з найлепшых байцоѓ, многiя лiчылi мяне нават лепшым. - Форса, трасянуѓ падобнымi на два якiя стаяць побач шчыта, цяглiцамi грудзей.
  - Гэта таму што ты бiѓся толькi са шляхтай, а яны вырадзiлiся i разжырэлi. Вось калi б сышоѓся з таленавiтым простым чалавекам, крыху засталося табе ад славы! - Упэѓнена адказала Ведзьмакова.
  - Брэх сабака пакуль, па спiне не пагуляла палка, дакладней мой меч! - Да графа вярнулася ѓся паѓната пыхi.
  - Гэта вельмi цiкава! Клiнок з самай моцнай сталi iржавее ѓ руках балбатуна i баязлiѓца! - Ведзьмакова не пераставала блiскаць красамоѓствам.
  - Ну, гэта, хутчэй за ѓсё, ставiцца да цябе, самка-бастард! - Рыкаѓ Форса.
  - Можа, хопiць фехтаваць на мовах, а прыменiм нешта цвярдзейшае! - Ведзьмакова прайграла хупавую васьмёрку.
  - Узаемна!
  Граф i правадырка паѓстанцаѓ, сышлiся, твар у твар. Мячы рухалiся iмклiва, бiлi на поѓную сiлу. Ад удараѓ пасыпалiся iскры, чуѓся звон.
  Граф атакаваѓ некалькi разоѓ. Ён паспрабаваѓ прыём падвойная бочка, але Ведзьмакова адбiла выпады, адзначыѓшы, што ѓ яе шляхетнага супернiка прыстойная хуткасць.
  - Што ты гуляеш!
  - На струнах смерцi!
  Граф зноѓ абрынуѓ серыю ѓдараѓ, ён спрабаваѓ складаныя камбiнацыi. Ведзьмакава ледзь адступiла, правяла контрвыпад, ледзь зачапiѓшы супернiка за грудзi.
  Яна вывучала рухi бывалага воiна, не спяшаючыся абкласцi. Граф ухмыльнуѓся, у вачах блiснула:
  - Ты зусiм не такая простая! Можа нават не зусiм рабыня, хаця ходзiш босая.
  - Я нарадзiлася свабоднай i жыла ѓ лесе! Мая шыя нiколi не ведала ярма. Неймаверна падпарадкавацца сiле. Сапраѓды вольны чалавек падпарадкоѓваецца тром рэчам - розуму, каханню, Богу. Раб у душы пакораны - запалам, юрлiвасцi, божым слугам! - Прыгожа адказала Ведзьмакова.
  - На рахунак апошняга ты маеш рацыю! Менавiта ты па-сапраѓднаму правы, гэтыя жрацы i сьвятары падставiлi мяне! - Граф зрабiѓ падвойны веер, потым прыём "раскладанка", але не дасягнуѓ поспеху. - Мне будзе прыемна пагутарыць з табой за кружкай вiна, калi вядома я не заб'ю цябе.
  - Гуртка вiна як акiян - захапiѓшыся, губляеш пад нагамi глебу! - Вымавiла ваяѓнiца.
  - Затое пачуваешся вальней. А як на рахунак вось такога прыёму.
  Ён правёѓ трызубец, потым матылька. У адказ Ведзьмакова ѓрэзала мацней на сустрэчу. Граф пахiснуѓся, адступiѓ. Затым зноѓ працягнулася спаборнiцтва, Форса рухаѓся нiбы заведзены, ён зразумеѓ, што яго супернiца занадта моцная, каб узяць яе нахрапам. Тады прызвычаiѓшы Ведзьмакова да пэѓнай паслядоѓнасцi рухаѓ граф, нечакана змянiѓ траекторыю мяча i патрапiѓ дзяѓчыне па мускулiстых, але разам з жаноцкай грудзей. Палiлася кроѓ, драпiна аказалася глыбокай. Рана не зламала Ведзьмакова, але нават наадварот надала ёй сiлы. Дзяѓчына перайшла ѓ наступ, мячы замiльгалi, выконваючы мудрагелiсты танец. I хоць з боку здавалася, што ваяѓнiца зусiм страцiла галаву, i знаходзiцца ѓ лютасцi, але жыццё ѓ лесе i паляванне з дзiцячых гадоѓ прызвычаiлi захоѓваць розум у самай жорсткай сутычцы. Графу было цяжка стрымаць падобны напор, ён адступаѓ, з цяжкасцю парыруючы. Вядзьмакова падлавiла момант, калi саноѓнiк-нявольнiк адхiснуѓся, нiбы ѓрэзала яму пад каленку. Удар прыйшоѓся ѓ сухажылле i граф падкасiѓся, яго хуткасць упала. Тады дзяѓчына правяла свой уласны прыём, яна сама яго прыдумала, назваѓшы дзевяцiгаловым драконам. Толькi добра падрыхтаваны баец мог зрабiць такое. Прычым апошнi дзевяты выпад быѓ практычна захапляльным. Тут справа была ѓ механiцы, адбiваючы атаку, занадта аслаблялася, парыруючы выпады, пэндзаль i таму апошнi выпад дабiваѓ. Упершыню ваяѓнiца правяла прыём на досыць майстэрскiм i хуткiм партнёра, i калi той вохнуѓ, выпусцiѓшы меч, стала зразумела - навiнка атрымалася.
  Граф пабляднеѓ, ён страцiѓ сiлу.
  - Ты ѓдачлiвая курва!
  - Ды не! Удача зыбка як пясок - толькi працавiтасць звяжа яе цэментам.
  Вядзьмакова зноѓ паранiла супернiка, але пры гэтым не глыбока - ёй не хацелася забiваць або калечыць. Стукнуѓшы яшчэ раз, яна зрабiѓ выпад, граф машынальна парыраваѓ i, ваяѓнiца выбiла нагой-дубiнай меч. Раб-саноѓнiк аказаѓся зусiм бяззбройным. Вядзьмакова адкiнуѓшы мячы, кiнулася на ворага, i зрабiѓшы падножку павалiла графа. Яе рукi зацiснулi яго канечнасць у замак.
  - Здаешся? - Вочы пантэры блiснулi.
  - Я граф здамся басаногай рабынi!
  Вядзьмакова з запалам запярэчыла:
  - Не рабынi, а змагару за правую справу! Ты сам быѓ нявольнiкам i зразумеѓ што такое прынiжэнне, а яны ж астатнiя людзi, нiчым не горшыя за нас. Так што спытай сваё сумленне!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 10.
  Алег Рыбачэнка i Маргарыта Каршунова бiлiся на перадавой. Хлопчык i дзяѓчынка ѓжо ладна засумавалi ад зацягнутай вайны. Увесь час забiваць i страляць, таксама надакучае.
  Гэта як у гульнi. Адна i тая ж стралялка рана цi позна дадзене.
  Дзецям надакучыла весцi агонь i ѓвесь час кiдаць босымi ножкамi гранаты.
  Хлопчык даѓ чаргу. Выкасiѓ фашыстаѓ.
  I вымавiѓ:
  - Маета!
  Дзяѓчынка кiнула босымi ножкамi гранату. Раскiдала фрыцаѓ i прабуркавала з захапленнем:
  - Будуць у нас новыя, вельмi нават вялiкiя перамогi!
  Але гэта ѓжо надакучае. Нават тое, што ад кiдка босых ног хлопчыка, гiтлераѓскiя танкi сутыкаюць бакамi.
  Алег тады пачаѓ складаць.
  Яшчэ адна альтэрнатыѓная гiсторыя. Зюганаѓ не стаѓ галасаваць за кандыдатуру Сцяпашына i тры камунiстычныя фракцыi таксама.
  Скончылася гэта роспускам Дзярждумы i датэрмiновымi выбарамi ѓ вераснi 1999 гады.
  Канешне ж, камунiсты былi моцныя як нiколi. I iшлi на выбары, абапiраючыся на дасягненнi ѓрада Прымакова, дзе адыгрывалi прыкметную ролю. Блок "Адзiнства" яшчэ не быѓ створаны. Пуцiн на пасадзе прэм'ера не з'явiѓся. А ѓварванне баевiкоѓ у Дагестан, толькi дадало галасоѓ левым i забiвала сiлу ѓлад.
  Ды ѓвогуле ѓлада аказалася дэзарганiзаванай. НДР аслабла, i развалiлася, а новай гатовай партыi не аказалася. Ды i Сцяпашын, будучы прызначаным прэм'ерам, не ѓзначалiѓ партыю ѓлады. А затым Ельцын i зусiм яго звольнiѓ.
  Карацей кажучы, выбары ѓ парламент прывялi да пераканаѓчай перамогi левых.
  Трыюмф камунiстаѓ быѓ уражлiвым. Акрамя таго блок Прымакова-Лужкова не паспеѓ раскруцiцца. Але ѓсё ж такi здолеѓ разам з аграрыямi прайсцi рэгiстрацыю. I заняѓ другое месца. Трэцiм быѓ "Яблоко", якое нядрэнна пiярылi. Чацвёртае месца заняла ЛДПР. Але шмат у чым з-за таго, што прапрэзiдэнцкiя каналы гэтую партыю актыѓна раскручвалi.
  А Ельцын нават даѓ, дакладней, прысвоiѓ Жырыноѓскаму званне генерала.
  Так што ѓсё адбылося па асаблiвым сцэнары.
  Апазiцыя захапiла ѓ Дзярждуме ѓладу. I Ельцын пагадзiѓся сысцi добраахвотна, прызначыѓшы афiцыйна пераемнiкам Прымакова. Зюганаѓ жа станавiѓся прэм'ерам i правай рукой.
  Гэта, увогуле, зладзiѓ камунiстаѓ. I быѓ, дасягнуты кампрамiс. Басаева i Хатаба выцiснулi з Дагестана. Але ѓ саму Чачню войскi ѓводзiць не сталi.
  Там хутка ѓспыхнула грамадзянская вайна i падзел на некалькi груповак.
  Расiя дапамагала Масхадаву i Кадыраву. Прымакоѓ лёгка выйграѓ выбары прэзiдэнта Расii. Другiм нечакана стаѓ Жырыноѓскi - якi не меѓ iншых канкурэнтаѓ у сваiм электараце, а лiберал Яѓлiнскi яму не супернiк.
  Алег Рыбачэнка перапынiѓ сачыненне. Не, гэта не цiкава. Зноѓ ужо пройдзеная тэма, пасля Прымакова Зюганаѓ, i аднаѓленне СССР. Надакучыла!
  Нешта можа, быць цiкавейшае злажыць. Напрыклад, пра космас.
  Хлапчук пачаѓ прыдумляць.
  Новая сталiца Вялiкай Расiйскай iмперыi насiла назву Петраград-Галактык. Яе заснавалi ѓ сузор'i Стральца, амаль у самым цэнтры галактыкi. I зоркi, i планеты тут размяшчалiся значна гусцей, чым на той ускраiне Млечнага шляху, дзе знайшла прытулак бабулька Зямля. Войскi Заходняй Канфедэрацыi былi цалкам выгнаны з ядра. Аднак вайна не прайшла бясследна: тысячы планет былi разбураны, ад Зямлi засталiся толькi ѓспамiны. Гэта стала галоѓнай прычынай пераносу сталiцы ѓ самае багатае i спакойнае месца галактыкi. Прарвацца сюды вельмi складана, таму нават ва ѓмовах татальнай касмiчнай вайны, дзе лiнiя фронту - абстрактнае паняцце, а тыл - умоѓнасць, ядро стала асноѓнай расiйскай базай i iндустрыяльнай апорай. Сталiца разраслася i цалкам паглынула планету Кiшыш, ператварыѓшыся ѓ велiчэзны мегаполiс. Горад-гiгант здольны зрабiць уражанне на любога разумнага iндывiда. Шматлiкiя лятальныя апараты прарэзалi фiялетавае неба.
  Маршал Максiм Трошаѓ быѓ выклiканы да мiнiстра абароны, звышмаршала Iгару Рэрыху. Маючая адбыцца сустрэча была прыкметай рэзка ѓзрослай актыѓнасцi супернiка. Надакучыла ѓсiм вайна драпежнай варонкай пажырала рэсурсы, на ёй гiнулi трыльёны людзей, i нiхто не мог дасягнуць жаданага поспеху. Мiлiтарызацыя наклала адбiтак на архiтэктуру Петраград-Галактык. Велiзарныя хмарачосы стаяць роѓнымi шэрагамi, яны ѓяѓляюць сабой клетачкi на шахматнай дошцы горада. Гэта мiмаволi нагадала маршалу пабудовы касмiчных армад. Падчас апошняй бiтвы буйныя расiйскiя зоркалёты вось таксама занялi свае пазiцыi, затым раптам зламалi строй, ударыѓшы па варожым флагмане. Выразна прадуманая бiтва перарасла ѓ звалку, некаторыя караблi сутыкнулiся, узарваѓшыся ѓ жахлiва яркiх успышках. Вакуум афарбаваѓся так, нiбы разам выкiнулiся велiчэзныя вулканы i пацяклi агнiстыя рэкi, патокi пякельнага полымя выйшлi з берагоѓ, накрыѓшы разбуральнай хваляй. У хаатычнай бiтве поспех спадарожнiчаѓ войску Вялiкай Расii, але перамога дасталася надзвычай дарагiм коштам. Некалькi тысяч зоркалётаѓ ператварылася ѓ патокi элементарных часцiц. Праѓда, вораг панёс яшчэ большыя страты. Расiяне ѓмелi бiцца, але канфедэрацыя, якая ѓключала ѓ сябе мноства рас, люта агрызалася, аказваючы ѓпартае супрацiѓленне.
  Галоѓная праблема заключалася ѓ тым, што цэнтр канфедэрацыi, размешчаны ѓ галактыцы Том, было вельмi цяжка знiшчыць. Старажытная цывiлiзацыя кленападобных дагаѓ, мiльёны гадоѓ якая насяляла ѓ гэтай навале зорак, узвяла непрыступную крэпасць, атачыла сябе магутнай, насычанай пасткамi лiнiяй абароны.
  Каб прабiцца ѓ гэты касмiчны "Манэргейм", не хопiць усёй расiйскай армii. Паставiць кропку ѓ вайне не ѓяѓлялася магчымым. Планеты i сiстэмы шматкроць пераходзiлi з рук у рукi. Маршал з пачуццём настальгii аглядаѓ сталiцу. Якiя ходзяць гравiялеты i фланеры былi пафарбаваны ѓ ахоѓныя колеры, усюды адчувалася падвойнае прызначэнне лятальных апаратаѓ. Некаторыя будынкi па форме паходзiлi на волатавыя танкi або баявыя машыны пяхоты з гусенiцамi замест пад'ездаѓ. Пацешна было назiраць, як з рулi падобнага крылатага танка вывяргаѓся вадаспад, блакiтная i смарагдавая вада адлюстроѓвала чатыры "сонцы", гуляючы дзясяткамi адценняѓ, а на самiм ствале i крылах раслi экзатычныя дрэвы i велiзарныя кветкi, утворачы дзiѓныя вiсячыя сады. Сучасныя, толькi гiганцкiх памераѓ танкi-хмарачосы, як правiла, абцякальнай формы, узброеныя мноствам гармат. Жыць у такiх дамах зручна i ѓтульна, хаця ѓ выпадку нападу на сталiцу аналагiчны будынак за пяць хвiлiн ператвараѓся ѓ магутную баявую адзiнку. Мiнакi ѓсiх класаѓ, i нават маленькiя дзецi, былi ѓ вайсковай форме або ѓ адзеннi розных ваенiзаваных арганiзацый. Высока ѓ стратасферы парылi саманаводныя кiбер-мiны, знешне яны нагадвалi маляѓнiчыя шары. Свяцiлы асвятлялi нябесны збор, залiвалi гладкiя люстраныя бульвары асляпляльнымi прамянямi. Максiм Трошаѓ быѓ не звыклы да падобных празмернасцяѓ.
  "Зоркi тут размяшчаюцца занадта густа. I спякотна для мяне".
  Маршал змахнуѓ пот з iлба i ѓключыѓ вентыляцыю. Далейшы палёт прайшоѓ без праблем, неѓзабаве здаѓся будынак мiнiстэрства абароны. Каля ѓвахода стаялi чатыры баявыя машыны. Калючыя ѓ прысосках лучыары - жывёлы з нюхам у пятнаццаць разоѓ мацнейшыя за сабачага - абступiлi Трошава. Цыклапiчны палац звышмаршала сыходзiѓ глыбока пад зямлю, у яго тоѓстых сценах размяшчалася плазменныя гарматы i каскадныя лазеры. Унутранасцi глыбiннага бункера адрознiвалiся прастатой - раскоша не заахвочвалася. Да гэтага Трошаѓ бачыѓ свайго начальнiка толькi ѓ трохмернай праекцыi. Звышмаршал быѓ пажылым, дасведчаным ваякам ста дваццацi гадоѓ. Прыйшлося спускацца на хуткасным лiфце, пракраѓшыся пад зямлю на добры дзясятак кiламетраѓ.
  Мiнуѓшы кардон элiтнай аховы i баявых робатаѓ, маршал увайшоѓ у кабiнет, дзе плазменны кампутар змадэляваѓ разгорнутую галаграму галактыкi з пазнакамi засяроджвання расiйскiх войскаѓ i месцамi меркаваных удараѓ супернiка. Побач вiселi галаграмы мяльчэй, былi бачныя выявы iншых галактык. Кантроль над iмi не быѓ суцэльным, мiж зорак вiдаць былi ѓкрапваннi незалежных дзяржаѓ, населеных разумнымi, часам вельмi дзiѓнымi росамi. Трошаѓ нядоѓга ѓглядаѓся ѓ гэтую пышнасць, яму трэба было зрабiць чарговы даклад. Iгар Рэрых выглядаѓ маладое, твар амаль без маршчын, густыя светлыя валасы. Здавалася, што яму жыць i жыць, але расiйская медыцына ва ѓмовах ваеннага часу не надта была зацiкаѓлена ѓ падаѓжэннi чалавечага жыцця. Наадварот, хуткая змена пакаленняѓ падганяла эвалюцыю, была на карысць бязлiтаснаму селектару-вайне. Тэрмiн жыцця быѓ абмежаваны ста пяццюдзесяццю гадамi. Нават для элiты. Ну, а нараджальнасць заставалася вельмi высокай, аборты толькi для непаѓнавартасных дзяцей, а супрацьзачаткавыя сродкi забаронены. Звышмаршал перавёѓ погляд на якi ѓвайшоѓ Трошава.
  - А вось i вы, Максiм. Скiньце ѓсе дадзеныя на камп'ютар, ён апрацуе i выдасць рашэнне. Што вы можаце сказаць пра апошнiя падзеi?
  - Канфедэраты i iх саюзнiкi атрымалi нядрэнны ѓрок. Чара шаляѓ схiляецца ѓ наш бок. За апошнiя дзесяць выйграна пераважная большасць бiтваѓ.
  Рэрых кiѓнуѓ.
  - Я гэта ведаю. Але саюзнiкi канфедэратаѓ, дагi, прыкметна актывiзавалiся. Яны пачынаюць уяѓляць сур'ёзную пагрозу.
  - Згодзен.
  Рэрых перашчоѓкнуѓ выяву на галаграме, i злёгку павялiчыѓ.
  - Перад вамi галактыка Смур. Тут знаходзiцца другi па велiчынi апорны пункт дагаѓ. Менавiта сюды мы i нанясем асноѓны ѓдар. У выпадку поспеху мы здолеем выйграць вайну на працягу сямiдзесяцi, максiмум ста гадоѓ. А калi не справiмся, вайна зацягнецца на многiя стагоддзi. Вы зарэкамендавалi сябе пiсьменным камандзiрам, i таму я прапаную вам узначалiць аперацыю "Сталёвы молат". Зразумела?
  - Так сапраѓды, ваша высокаправасхадзiцельства.
  Iгар нахмурыѓся.
  -Навошта такiя тытулы. Звяртайцеся проста: таварыш звышмаршал. Дзе вы гэтага нахапалiся?
  Максiму стала сорамна.
  -Я, таварыш звышмаршал, вучыѓся разам з Бiнга. Яны прапаведавалi стары iмперскi стыль.
  - Ясна. Але зараз iмперыя iншая, старшыня спрасцiѓ ранейшыя звычаi i працэдуры. Мала таго, хутка будзе змена ѓлады, i ѓ нас будзе новы старэйшы брат i вярхоѓны галоѓнакамандуючы. Магчыма, мяне адправяць у адстаѓку, а ѓ выпадку поспеху аперацыi "Сталёвы молат" прызначаць цябе на маё месца. Трэба вучыцца загадзя, гэта вялiзная адказнасць.
  Маршал быѓ у тры з лiшнiм разы малодшай Рэрыха, i таму заступнiцкi тон быѓ вельмi дарэчны i не выклiкаѓ крыѓды. Хоць вось-вось павiнна здарыцца змена лiдэра, а iх новы правадыр будзе маладзейшы за iх абодвух. Натуральна, гэта будзе найлепшы.
  - Я гатовы. Служу вялiкай Расii!
  - Ну, iдзi. Мае генералы прысвецяць цябе ѓ дэталi.
  Аддаѓшы гонар, маршал выдалiѓся.
  Калiдоры бункера былi афарбаваны ѓ колер хакi. Аператыѓны штаб размяшчаѓся нiжэй. Шматлiкiя фатонныя i плазменныя кампутары ѓ фарсiраваным тэмпе апрацоѓвалi iнфармацыю, якая сцякалася з розных кропак метагалактыкi. Мала быць працяглая руцiнная праца, i маршал вызвалiѓся толькi праз паѓтары гадзiны. Цяпер яго чакаѓ зацяжны гiперскачок у суседнюю галактыку. Тамака павiнны сабрацца велiзарныя сiлы, амаль шостая частка ѓсяго расiйскага касмiчнага флота. Некалькi мiльёнаѓ зоркалётаѓ. Пасля таго, як былi ѓладжаны дробныя дэталi, маршал падняѓся на паверхню. Глыбiнная прахалода змянiлася наймацнейшым запалам. Чатыры свяцiлы сабралiся ѓ зенiце i, натапырыѓшыся бязлiтасна лiжучымi неба каронамi, вылiвалi на планету струменi часцiц. Каскады святла струменiлiся па люстраных вулiцах. Максiм заскочыѓ у гравiяплан, усярэдзiне было камфортна i прахалодна, iрвануѓ да ѓскраiн. Ён нiколi раней не быѓ у Петраград-Галактыцы, i яму хацелася на свае вочы агледзець сталiцу, населеную трыма сотнямi мiльярдамi жыхароѓ. Ён пакiнуѓ ваенны сектар, i ѓсё змянiлася, павесялела. З'явiлiся будынкi з арыгiнальнай кампазiцыяй, ён бы назваѓ iх, мабыць, раскошнымi - у iх сялiлiся прадстаѓнiкi прывiлеяванага класа. Падчас татальнай вайны праслойка алiгархаѓ паменшылася, але да канца яе не знiшчылi. Палацы былi сапраѓднымi творамi мастацтва. Адзiн з iх нагадваѓ сярэднявечны замак, дзе замест зуб'яѓ парапета ѓзвышалiся пальмы. Iншы стаяѓ на тонкiх ножках, а пад iм цягнулася аѓтастрада, ён паходзiѓ на ярка размаляванага, у зорачках, павука. Многiя будынкi, дзе жылi людзi больш пераможна, таксама не выклiкалi асацыяцый з баракамi, наадварот, зiхацелi вялiкiя фасады, упрыгожаныя статуямi правадыроѓ i палкаводцаѓ мiнулых стагоддзяѓ. Не ѓсё ж зафарбоѓваць колерам хакi, падумаѓ Трошаѓ. Акрамя таго, цi не самы густанаселены горад у сусвеце павiнен мець прыгожую архiтэктуру. Асаблiва маляѓнiчым быѓ турыстычны сектар з якiя рухаюцца дарожкамi, з будынкамi, выкананымi ѓ форме велiчэзных руж, а таксама якiя распусцiлiся i пераплеценых цюльпанаѓ, нанiзаных сябар на сябра рамонкаѓ i мудрагелiста перамяшаных экзатычных звяроѓ. Мабыць, цiкава жыць у мядзведзе цi шаблязубым тыгры, гэта цешыць дзяцей. Зрэшты, i дарослыя бываюць здзiѓлены, калi такая канструкцыя рухаецца цi гуляе. Незгладжальнае ѓражанне на маршала вырабiѓ дванаццацiгаловы дракон, якi верцiѓся, з кожнай пашчы бiлi рознакаляровыя фантаны, падсветленыя неонам. Наогул фантанаѓ самых мудрагелiстых формаѓ, якiя выкiдваюць на сотнi метраѓ угару рознакаляровыя бруi было вялiкае мноства. А як яны прыгожыя, пры святле чатырох сонцаѓ сплятаючыся ѓ вадзяны арнамент, казачная, непаѓторная гульня фарбаѓ. Дзецi тут былi вясёлыя i прыгожыя: стракатыя вопраткi надавалi iм падабенства з казачнымi эльфамi. Тут былi не толькi людзi, палову публiкi складалi iншагалакты. Тым не менш, дзецi чужых з задавальненнем гулялi з чалавечымi хлопцамi. Трошаву сустрэлiся i разумныя раслiны. Пышныя золатагаловыя дзьмухаѓцы з чатырма ножкамi i двума тонкiмi ручкамi. У iх малых было толькi дзве ножкi, i залатыя галоѓкi былi густа абсыпаны смарагдавымi плямамi. Максiм добра ведаѓ гэтую расу - Гапi, трохполыя раслiнныя iстоты, мiралюбiвыя, але воляю лёсаѓ уцягнутыя ѓ татальную мiжзоркавую вайну i сталыя натуральнымi саюзнiкамi Вялiкай Расii.
  Хапала прадстаѓнiкоѓ iншых рас - у асноѓным нейтральныя дзяржавы i планеты. Iм хацелася зiрнуць на неверагодную сталiцу iмперыi. Тут вайна здаецца далёкай i нерэальнай, яна выдалена на тысячы парсэкаѓ i ѓсё ж, трывожнае пачуццё не пакiдала маршала. У галаве ѓзнiкла думка, што на тых планетах, якiя iм давядзецца атакаваць, таксама жывуць разумныя iстоты i цэлыя мiльярды думаючых стварэнняѓ загiнуць. Будуць пралiтыя патокi крывi, разбураны тысячы гарадоѓ i паселiшчаѓ. Але ён маршал iмперыi, i абавязаны выканаць свой абавязак.
  Палюбаваѓшыся турыстычным цэнтрам, маршал загадаѓ разгарнуць гравiяплан i накiраваѓся ѓ прамысловыя кварталы. Дома тут былi крыху нiжэй, простай планiроѓкi. Заводы размяшчалiся глыбока пад зямлёй.
  Ледзь гравiяплан прызямлiѓся, да яго адразу рынулася зграйка басаногiх рабят з анучамi i якiя чысцяць сродкамi. Худыя абарванцы ѓ лахманах ужо абрыдлага выцвiлага хакi, з вялiкiмi iрванымi дзiркамi. Моцна загарэлыя, амаль чорныя. Падобна, што зацягнутая вайна прымушала падцягваць паясы. У Трошава ѓзнiкла спачуванне. Шафёр, капiтан Лiса, не падзяляѓ такiх настрояѓ.
  - Ану, пацукi, прэч адсюль! Маршал едзе! - Раѓнуѓ ён.
  Беспрытульнiкi кiнулiся ѓрассыпную, толькi i вiдаць было, як мiльгаюць брудныя пяткi. Цяжка хадзiць басанож па паверхнi, распаленай адразу на чатырох "сонцах", а бедныя дзецi не ведалi, што такое абутак. Адзiн з хлапчукоѓ, зрэшты, аказаѓся смялейшы за iншых i, разгарнуѓшыся, паказаѓ сярэднi палец. Капiтан выхапiѓ бластэр i стрэлiѓ у дзёрзкага хлапчука, ён бы забiѓ яго, але маршал паспеѓ у апошнi момант штурхнуць капiтана пад руку. Зарад праляцеѓ мiма, прарабiѓшы ѓ маставой варонку, аскепкi расплаѓленага каменя патрапiлi на голыя ногi хлапчука, i той павалiѓся на асфальт. Высiлкам волi будучы воiн здолеѓ стрымаць крык i, трываючы боль, падняѓся. Максiм прыклаѓ капiтана моцнай аплявухай.
  - Трое сутак на гаѓптвахце. Смiрна, рукi па швах! - Грозным тонам скамандаваѓ маршал - Дзецi - наш здабытак, i мы павiнны iх берагчы, а не забiваць. Зразумеѓ, каты?
  Лiса выцягнуѓ рукi па швах. Коратка кiѓнуѓ.
  - Адказвай па статуце.
  - Так дакладна.
  Максiм перавёѓ погляд на хлапчука. Ён быѓ светлавалос з сiмпатычнай, хiтрай фiзiяномiяй, мускулiсты. Пад iрванай майкай бачны моцны выкладзены шакаладнымi плiткамi прэс.
  -Як цябе клiчуць?
  - Янеш Кавальскi! - Ва ѓсю глотку гаркнуѓ парсюк.
  - Я бачу ѓ табе задаткi моцнага воiна. Жадаеш паступiць у вучэльню iмя Жукава?
  Хлопчык замаркоцiѓся.
  - Я рады б, але мае бацькi простыя працоѓныя, i не змогуць аплацiць маё навучанне.
  Маршал усмiхнуѓся.
  - Цябе залiчаць бясплатна. Ты, як я бачу, фiзiчна моцны, а вочы гавораць аб разумовых здольнасцях. Галоѓнае - вучыся добра. Цяпер цяжкiя часы, але калi скончыцца вайна, нават працоѓныя будуць жыць у добрых умовах.
  - Вораг будзе разгромлены! Мы пераможам! - Iзноѓ на ѓсё горла пракрычаѓ Янеш.
  - Тады займi месца ѓ страi, салдат. А для пачатку - у маёй машыне.
  Лiса паморшчыѓся. Хлапчук быѓ бруднаваты, i пасля яго давядзецца мыць салон.
  Падняѓшыся, гравiяплан накiраваѓся ва ѓрадавыя кварталы.
  Янешь, затаiѓшы дыханне, вывучаѓ вялiзныя, з раскошным аздабленнем, дома.
  - Нас не пускаюць у цэнтральны сектар, а гэта так цiкава.
  - Яшчэ нагледзiшся.
  I ѓсё ж маршал, рухомы пачуццём спачування, загадаѓ падляцець да турыстычнага цэнтра. Хлапчук глядзеѓ ва ѓсе вочы, лiтаральна пажыраючы ѓбачанае. Было прыкметна, што яму жадаецца выскачыць з машыны, прабегчыся па рухомым тратуары, узлезцi на адзiн з ашаламляльных атракцыёнаѓ.
  Звычайна суровы Максiм у гэты дзень быѓ, як нiколi, добры i мяккi.
  - Калi хочаш, пракацiся на "гора радасцi", i пасля гэтага адразу да мяне. Вазьмi грошы, а то не пусцяць.
  Маршал працягнуѓ паперку.
  Янеш iрвануѓ да атракцыёнаѓ, але яго знешнi выгляд занадта ѓжо кiдаѓся ѓ вочы.
  Каля ѓваходу ѓ космас-нiндзя-залу яго спынiлi масiѓныя робаты.
  -Хлопец, ты дрэнна апрануты, вiдавочна з бядняцкiх кварталаѓ. Цябе трэба затрымаць i даставiць ва ѓчастак.
  Хлопчык паспрабаваѓ быѓ змыцца, але па iм лупанулi паралiзатарам, завалiѓшы на асфальт. Трошаву прыйшлося выскачыць з машыны i iсцi разбiрацца.
  - Пачакайце, гэты курсант са мной.
  Падцягнутыя мiлiцыянеры спынiлiся, утаропiѓшыся на маршала. Максiм быѓ у палявой форме, затое ярка на чатырох сонцах зiхацелi золатам эпалеты военачальнiка.
  Старэйшы з патрульных, лейтэнант мiлiцыi, аддаѓ гонар.
  - Выбачыце, маршал, але iнструкцыя забараняе дапушчаць жабракоѓ у цэнтр, дзе мы прымаем госцяѓ са ѓсёй галактыкi.
  Максiм i сам разумеѓ, што даѓ маху, выпусцiѓшы абадранца ѓ такiм рэспектабельным раёне. Але дэманстраваць свой промах не збiраѓся.
  -Гэты хлапчук - разведчык. Ён выконваѓ заданне вышэйшага камандавання.
  Лейтэнант кiѓнуѓ i нацiснуѓ на кнопку ѓ пiсталетыцы. Янеш Кавальскi тузануѓся i прыйшоѓ у сябе. Маршал усмiхнуѓся i працягнуѓ руку. У гэты момант чацвёрка иногалактов раптам натапырылася прамянём. Вонкава iншапланецяне нагадвалi груба абчасаныя пнi з сiне-бурай карой, канечнасцi ѓ iх былi вузлаватыя i крывыя. Не паспелi пачвары адкрыць агонь, як Максiм упаѓ на пакрыццё, выцягваючы бластэр. Вогненныя трасы прайшлi па версе, урэзалiся ѓ каларытную статую, распылiѓшы на фатоны маляѓнiчы пастамент. Трошаѓ зрэзаѓ дваiх нападаючых лазерным промнем, два ацалелых иногалакта падалiся ѓ бакi. Аднаго з iх таксама нагнаѓ няѓмольны прамень, а вось другi здолеѓ схавацца за выступам фасада. Монстар палiѓ адразу з трох рук i, хоць Максiм хутка перамяшчаѓся, яго злёгку зачапiла - апякло бок i пашкодзiла правую руку. Па датычнай прамянi супернiка трапiлi ѓ атракцыён "шалёны гарлачык". Рушыѓ услед выбух.
  Перад вачыма маршала плыло, але ён са здзiѓленнем убачыѓ, як Янеш вырваѓ кавалак плiты i запусцiѓ у супернiка. Максiм уразiѓся нечалавечай моцы, схаванай у гэтым кволым з выгляду падлетку... Кiдок апынуѓся дакладным, прама ѓ шэраг з пяцi вачэй. Iстота тузанулася i ступiла, хiстаючыся, наперад. Гэтага аказалася дастаткова, каб трапны стрэл Максiма абарваѓ жыццё пачвары.
  Сутычка скончылася хутка. Падчас яе мiлiцыянеры нават не спрабавалi адкрыць агонь. Маршал адразу звярнуѓ на гэта ѓвагу.
  - Усё самае лепшае змагаецца на франтах, а ѓ тыле, на вулiцах гарадоѓ, адседжваюцца трусы.
  Укормлены лейтэнант збялеѓ. Падышоѓ да Максiма.
  - Таварыш маршал, прашу прашэннi, але ѓ iх былi цяжкiя прамянёмы, а ѓ нас...
  - А гэта што! - Максiм паказаѓ на бластэр ля пояса патрульнага. - Мухабойка? Шкада, вiдаць, для цябе ѓ сталiцы не знойдзецца працы. Сядзець без справы не будзеш, я пастараюся, каб цябе адправiлi на фронт.
  Паклiкаѓшы жэстам хлапчука, Максiм дапамог яму заскочыць на борт гравiяплана, а затым моцна пацiснуѓ руку.
  -Ну, ты арол. Я рады, што не памылiѓся ѓ табе.
  Кавальскi па-сяброѓску падмiргнуѓ, яго голас гучаѓ даволi звонка i радасна.
  - Я ѓсяго зрабiѓ адзiн удалы кiдок. Я мог бы...
  - Табе прадставiцца магчымасць. Скончыш вучылiшча - i адразу ѓ бой. Наперадзе ѓ цябе ѓсё жыццё, яшчэ наваюешся пад завязку.
  - Вайна - гэта выдатна! - З энтузiязмам усклiкнуѓ хлапчук. - Я хачу неадкладна на фронт, узяць у рукi промня.
  - Адразу нельга, цябе заб'юць у першай жа бiтве. Спачатку атрымай спецыяльнасць.
  Янешь пакрыѓджана шмыгнуѓ носам. Ён быѓ упэѓнены ѓ сваiх сiлах, думаѓ, што ён i так шмат умее, у тым лiку i страляць. Гравiяплан тым часам пралятаѓ над вялiзным Мiчурынскiм паркам. Там раслi велiчэзныя дрэвы, iншыя з iх дасягалi ѓ вышыню некалькiх сотняѓ метраѓ. А плён былi настолькi велiзарныя што, выеѓшы сярэдзiну, можна пасялiцца ѓнутры. Апетытна глядзелiся генетычна мадыфiкаваныя ананасы з залацiстай лупiнай. Праѓда, насуперак чаканням, асаблiвага захаплення ѓ хлапчука яны не выклiкалi.
  - Я ѓжо бываѓ у такiх лясах. - Растлумачыѓ Янеш. - У адрозненне ад цэнтральных кварталаѓ туды пускаюць усiх. Хаця пешшу i доѓга дабiрацца.
  - Магчыма! - Сказаѓ Максiм. - I ѓсё ж палюбуйся, якiя тут раслiны... Вунь грыб, пад iм можа змясцiцца цэлы ѓзвод.
  - Усяго толькi падабенства вялiкага мухамора. Ён неядомы. Памятаю, я цэлы мяшок з адрэзаных кавалкаѓ садавiны набраѓ. Мне падабаецца паварара - тонкая лупiна, а смак проста цудоѓны. Iнжыр у параѓнаннi з iм нiшто. Трэба быць асцярожным, калi разразаеш. Можа лопнуць, а там бруя як вадаспад - знясе, не паспееш i пiкнуць. Садавiна тут занадта вялiкiя. Даводзiцца насiць iх па частках у пластыкавым мяшку, а гэта вельмi няёмка.
  Максiм пляснуѓ Янеша па плячы.
  - Не ѓсё вымяраецца ежай. Вось давай лепш спусцiмся i нарвем кветак.
  - Дзяѓчыне ѓ падарунак! Чаму б i не!
  Рукi хлапчукi пацягнулiся да штурвала. Капiтан Лiса са злосцю стукнуѓ па пальцах.
  - Не чапай штурвал, шчанюк.
  I тут жа ѓ адказ атрымаѓ ад маршала чарговую вымову.
  - У цябе смеласцi хапае толькi бiцца з дзiцем.
  - Вiнаваты, ваша высокая правасхадзiцельства!
  Янешь не ѓтрымаѓся ад смеху.
  - Калi хочаш, паспрабуй. - Дазволiѓ Максiм.
  - У мяне ёсць вопыт на сiмулятарах, - сказаѓ Янеш.
  Без ценю сумневу цi страху Кавальскi паклаѓ рукi на штурвал i накiраваѓ машыну ѓнiз. Мабыць, ён i сапраѓды валодаѓ незвычайнымi здольнасцямi. Гравiяплан пранёсся мiма верхавiн велiчэзных дрэѓ.
  Максiм не ѓмешваѓся, дазваляючы хлапчуку кiраваць лятальным апаратам. Трэба сказаць, што са сваёй задачай той спраѓляѓся вельмi паспяхова, лавiруючы памiж велiчэзным ствалоѓ, ён нi разу не ѓрэзаѓся, дэманструючы не па гадах вiртуозную тэхнiку. Зрэшты, калi б i ѓрэзаѓся, не вялiкая бяда, у гравiяплане дасканалая сiстэма бяспекi. Нарэшце яны селi на паляне, абсыпанай невялiкiмi, але казачна цудоѓнымi кветкамi. Здавалася, што добры чараѓнiк шчодра раскiдаѓ каштоѓнасцi. У вачах рабiла ад складанай гамы фарбаѓ, а дурманлiвы пах выклiкаѓ неапiсальнае захапленне.
  Янешь нават свiснуѓ ад захаплення. Калi яны прызямлiлiся, хлапчук выскачыѓ i пачаѓ зрываць кветкi, набiраѓшы цэлы ахапак. Максiм быѓ стрымана, яму падабаѓся ландшафт i, тым не менш, нешта выклiкала трывогу. Адчуванне пагрозы. Якi прайшоѓ агонь i ваду маршал прывык давяраць iнтуiцыi, яна рэдка яго падводзiла. У прынцыпе, у сталiцы вялiкай iмперыi не павiнны вадзiцца небяспечныя для чалавека формы жыцця. Тут нешта iншае. Максiм паклiкаѓ хлапчука i цiхенька прашаптаѓ на вуха:
  - Побач з намi ворагi. Схавай кветкi i пойдзем са мной.
  Вочы Янэша блiснулi.
  - Я гатовы.
  Пакiнуѓшы букет у машыне пад наглядам капiтана Лiса, Максiм i Янеш рушылi ѓглыб лесу. Вядома, трэба было выклiкаць войскi i прачасаць раён. Але Максiма захапiѓ рызыку. Янешам, зразумела, валодалi рамантычныя памкненнi, ён уяѓляѓ сябе ваенным разведчыкам i радаваѓся гэтаму. Яны прабiралiся па джунглях, стараючыся не шумець. Янеш прымудрыѓся абпалiць голыя ногi аб пурпуровую крапiву, але стрымаѓся, хоць скура да каленяѓ пакрылася буйнымi пухiрамi.
  - Асцярожней, - шапнуѓ Максiм. - У лесе ѓ кожнай травiнцы ѓтоена небяспека.
  - Тут патрэбны ахоѓны камуфляж, - шапнуѓ Янеш. Лахманы ледзь хавалi цела, па нагах нешта поѓзала. Буйныя казуркi, i гэта Янеш вывучыѓ яшчэ ѓ школе, на гэтай планеце людзей не ядуць. Самыя небяспечныя вiды членiстаногiх былi знiшчаны на генетычным узроѓнi, не хапала яшчэ, каб цэнтр сталiцы стаѓ крынiцай заразы або эпiдэмii. Далей iшлi моѓчкi. Раптам Максiм замёр. Дробная жыѓнасць паводзiла сябе неспакойна, нiбы яе нехта спудзiѓ. Маршал узяѓ хлапчука за руку i шапнуѓ на вуха:
  - Наперадзе засада!
  Максiм дастаѓ з кiшэнi гукаѓлоѓнiк i старанна праслухаѓ прылеглую мясцовасць. Так i ёсць, непадалёк залегла пяцёра чалавечых байцоѓ i прыкладна столькi ж иногалактов. Што ж, пры такiх суадносiнах сiл лепш не ѓступаць у бой, а абысцi ворага бокам.
  Так яны i зрабiлi.
  Дасведчаны салдат i зялёны хлапчук рухалiся ѓ сiнхронна. Iсцi прыйшлося праз густыя зараснiкi хмызняку, па шчыкалатку патанаючы ѓ мохах. З вялiкай цяжкасцю маршал вылiчыѓ разрыѓ у жывым ланцужку i здолеѓ праскочыць у гэтым месцы. Iм пашанцавала, нiхто з иногалактов не валодаѓ звярыным нюхам або фенаменальным слыхам. Гукаѓлоѓнiк ужо мог адрознiваць нягучна вымаѓленыя словы.
  - Спадар рэзiдэнт, вы патрабуеце ад мяне немагчымага.
  У адказ - голас, падобны на карканне.
  - А вы, генерал, абвыклi толькi браць грошы, не адпрацоѓваючы iх у поѓнай меры.
  Мяркуючы па тэмбру, ён належаѓ негуманоiднай расе.
  - Вам заплацiлi паѓмiльёна, i што ж? Састарэлая iнфармацыя аб спадарожнiках-шпiёнах.
  - Гэта не мая вiна, - працягваѓ млява апраѓдвацца чалавечы голас. - Iнфармацыя такога роду, у прынцыпе, вельмi хутка састарваецца. Я не ѓсемагутны.
  - Гэта мы адразу зразумелi, прасцей сказаць, ты слабы. Калi справа дойдзе да нападу сiстэмы "Крэмль", ад цябе i тваiх саѓдзельнiкаѓ будзе мала толку.
  Максiм уздрыгнуѓ. Няѓжо справа дойдзе да нападу самай магутнай лiнii абароны, якая затуляе сталiцу i ѓвесь цэнтр галактыкi? Сiстэма "Крэмль", як сцвярджаюць яе стваральнiкi, непрыступная i, тым не менш, калi ворагi актывiзавалiся ѓ самым сэрцы iмперыi - гэта наводзiць на сумныя разважаннi.
  - Ведай, чалавек, хутка мы прымянiм прынцыпова новую зброю, i з яго дапамогай расiйскiя зоркалёты звернуцца ѓ пыл, перш чым выйдуць на дыстанцыю паразы. Тады наша армiя, падобна ѓсёпранiкальнай гравiтацыйнай хвалi, затопiць расiйскiя прасторы, падпарадкуе iмперскiя светы.
  Максiм улавiѓ прыгнечаны ѓздых, мабыць, здраднiку падобная далягляд была не асаблiва па душы. Тым не менш, ён адказаѓ:
  - Пятая калона як нiколi актыѓная, i ваша ѓварванне пройдзе па плане.
  - Твая задача на блiжэйшы час стварыць у сталiцы тузiн апорных пунктаѓ для нашых ударных груповак. Наймiты пранiкнуць сюды пад выглядам турыстаѓ, схаваюцца ѓ лясах, а потым згуляюць сваю ролю ѓ генеральным удары.
  - Так i будзе.
  - I глядзi, чалавек, калi атака нашых зоркалётаѓ правалiцца, табе ж горш будзе. Уласная контрразведка разарве на кавалкi, а пакаранне будзе павольным i пакутлiвым.
  Хоць Максiм i не бачыѓ, хто размаѓляе, але быѓ упэѓнены: СМЕРШ здолее па голасе вылiчыць здраднiка.
  - Нам патрэбны звесткi аб усiх апошнiх прызначэннях у варожай верхавiне. Усё, што ведаеш.
  - Па маiх дадзеных, малады маршал Максiм Трошаѓ, быѓ прызначаны камандаваць зорным флотам, у галактыцы Смур. Дакладнай iнфармацыi аб iм няма, але...
  - Усё ясна, рускiя менавiта тамака i рыхтуюць буйны наступ. Як заѓсёды. Новы камандуючы - раптоѓны ѓдар буйнымi сiламi.
  Максiм уздрыгнуѓ, яму хацелася кiнуцца наперад i задушыць вылюдка. Аперацыя пастаѓлена пад пагрозу.
  - Думаю, так яно i ёсць. Што да iншых прызначэнняѓ...
  Здраднiк пералiчваѓ доѓга i нудна, а ѓ галаве ѓ Максiма ѓжо склаѓся план. Па-першае, трэба неѓзаметку пакiнуць гэтае месца, а па-другое, тэрмiнова звязацца са СМЕРШам. Там яны вырашаць, цi адразу абясшкодзiць шпiёнскую сетку цi пачакаць. Бо выяѓленыя здраднiкi не небяспечныя, i праз iх можна злiваць дэзiнфармацыю. Галоѓнае - нiякай самадзейнасцi. Аднак, дагэтуль спакойна якi сядзеѓ хлапчук варухнуѓся, было прыкметна, што юная энергiя б'е ключом.
  - Можа, ударым па iх з лазера, пан маршал?
  - Не, нi ѓ якiм разе, - прашаптаѓ Максiм. - Разведка на тое i разведка, каб збiраць iнфармацыю i паведамляць яе каму трэба. А парушыш загад, я цябе асабiста прыстрэлю.
  Маршал пагрозлiва падняѓ прамянём.
  Янеш кiѓнуѓ.
  - Загады не абмяркоѓваюцца.
  Максiм пашкадаваѓ, што ѓзяѓ хлопца з сабой. А раптам iх шэпт пачуюць... Тым часам у гукаѓлоѓнiку пачуѓся пiск, чужы зноѓ загаварыѓ.
  - Перадай "Юпiтэру", што калi ён не акажа нам дапамогу, мы яго можам выдаць, ахвяраваѓшы гэтай пешкай. Тады ваш Вярхоѓны прыйдзе ѓ лютасць, а мiласэрнасць не ѓваходзiць у лiк яго недахопаѓ.
  "Так, - падумаѓ Максiм - кiраѓнiк павiнен быць цвёрдым". Калiсьцi i ён уваходзiѓ у абраную тысячу, праѓда, шанец стаць правадыром, быѓ у яго толькi ѓ выпадку раптоѓнай смерцi кiруючага дыктатара. Тысячу адбiраюць кожны год, а ратацыя вярхоѓнай улады адбываецца раз на трыццаць гадоѓ. Але i гэты шанц быѓ упушчаны. Па-першае, характар Максiма быѓ занадта мяккi, па-другое, паранармальныя здольнасцi, гэтак бурныя ѓ дзяцiнстве, з узростам сталi слабець. Зрэшты, стаць маршалам, калi табе няма, i сарака... гэта аб нечым ды кажа.
  - Не чапайце "Юпiтэра". Ён ваша галоѓная надзея. Без яго шанцы на перамогу ѓ вайне нiкчэмныя.
  Iнагалакт нешта неразборлiва пракудахтаѓ у адказ. Затым выразна вымавiѓ:
  - "Юпiтар" каштоѓны, калi актыѓны. З-за яго бяздзейнасцi нашы войскi нясуць занадта шмат страт. Як бы там нi было, ты яму перадасi нашы iнструкцыi. А пакуль можаш iсцi.
  - Усё, можна сыходзiць, - з палёгкай уздыхнуѓ Максiм. У гэты момант, абвяргаючы ягоныя словы, прагрымеѓ выбух. Завязалася перастрэлка.
  - Вось чорт! Iзноѓ пераробка...
  Маршал прыгнуѓся, i толькi ѓ вачах Янеша ѓспыхнулi радасныя iскрынкi.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 11
  - Ты кажаш сумленне! - рыкнуѓ напышлiвы нявольнiк.
  - Што б шчасце належала ѓсiм, а не жменьцы абраных. Дзеля гэтай святой справы я падняла свой меч! - Усклiкнула Ведзьмакова.
  Граф быѓ настроены скептычна:
  - Не! Я мяркую, табой рухае альбо крыѓда, альбо прага да ѓлады! Былi паѓстаннi рабоѓ, а канчалася гэта толькi разней. Такiя наступствы любога бунту.
  - Гэта будзе не бунт, а рэвалюцыя. Самае галоѓнае адбудзецца потым, пасля перамогi! - З моцным натхненнем вымавiла ваяѓнiца.
  - Рэвалюцыя? Дзiѓнае слова, ты сама прыдумала? - Здзiвiѓся Форса.
  - Не зусiм! Гэты тэрмiн назваѓ мне анёл у сне. - натхнёна ѓрубiла Ведзьмакова.
  - Анёл цi адзiн з чорных багоѓ! Прарочыя сны хiтрыя. - Усумнiѓся граф.
  - У любым выпадку ѓ цябе будзе шанец змянiць жыццё людзей да лепшага i самому стаць лепш! Усе беды паходзяць з эгаiзму, дабрабыт магчыма толькi агульнымi намаганнямi. Чалавек без калектыва як вугалёк, без вогнiшча, дае мала святла i хутка згасае! - Вывяргала паток красамоѓства Ведзьмакова.
  - Чалавека кажаш павiнен быць у калектыве. Але ты ведаеш, што такое жывёльная натура? - Яхiдна пацiкавiѓся Форса.
  - I жывёле лепш у статку! Ды i наогул, калi ты раб i не быѓ выкуплены, то шляхта ад цябе адвярнулася, на словах верныя сябры паказалi сапраѓдны твар. Значыць, самы час пашукаць таварышаѓ у iншым асяроддзi. - Ужо спакайней прапанавала Ведзьмакова.
  Граф дэ Бора некалькi секунд памаѓчаѓ, а затым працягнуѓ руку:
  - Хоць я i не веру ѓ канчатковы поспех, але, прынамсi, мой клiнок нап'ецца крывёй.
  - Логiка не павiнна служыць iнстынктам - розум юрлiвасцi! - Вымавiла Ведзьмакова.
  - Ну добра хопiць, мяне павучаць! Будзе вайна - будзе i подзвiг! - Граф пачаѓ абцiраць з сябе кроѓ.
  - Ты вопытны i смелы воiн, цябе павiнны выбраць камандзiрам аддзялення! - прапанавала ваяѓнiца.
  - Нядрэнна, але не трэба кожнага военачальнiка абiраць. Павiнен быць стражэйшы прынцып адзiнаначалля. Ты абрана, вось ты i прызначай! -Граф пачаѓ апранацца ѓ кальчугу. Пара хлапчукоѓ кiнулася яму на дапамогу.
  - А свабодная канкурэнцыя? - Усумнiлася Ведзьмакова.
  - Для войска яна згубная! - Адрэзаѓ Форса. - Эканомiка карэнiшча з мноства атожылкаѓ, войска адзiны ствол!
  Вядзьмакова падкалола:
  - Але часцей за дубовы, прычым не па моцы i стойкi, а ѓзроѓню кiравання!
  Напаѓголы хлапчук падаѓ графу меч. Той у адказ пляснуѓ яго, па кашчавай, не раз бiтай спiне. Пацан, войкнуѓ i адскочыѓ, тузаючы карычневымi ножкамi.
  Вядзьмакова рашуча вымавiла:
  - Я фармую пяць легiёнаѓ ѓсечанага складу па дзве з паловай салдат у кожным. Ты прызначаешся камандаваць трэцiм! А астатнiх няхай абяруць рабы!
  Апошняя прапанова выклiкала спрэчкi, якiя ледзь не пераходзяць у бойкi. Потым i сапраѓды здарылася бойка, некалькi нявольнiкаѓ аказалася паранена, i давялося ѓмяшацца Ведзьмакова. Збiѓшы з ног самых жвавых, яна прагарлапанiла:
  - Хопiць валяць дубiнку! Пераходзiм да прамога прызначэння камандзiраѓ.
  Рабы не даволi бурчэлi, але калi ваяѓнiца вынесла падобную прапанову на галасаванне, дружна паднялi рукi.
  Тут якая ѓзначалiла паѓстанне Ведзьмакова прыйшлося папрацаваць. Сапраѓды, на вока цяжка вызначыць годнага i ён раз-пораз задаваѓ меркаваным кандыдатам пытаннi. Нарэшце па легiёнах прайшлi прызначэннi, а на драбнейшыя аддзяленнi, прызначылi часавых камандзiраѓ.
  - Калi пройдуць баi будзем глядзець на праяѓленую воiнамi доблесць i кемлiвасць! - Растлумачыла дзяѓчына.
  Адзiн з легiёнаѓ складаѓся запар з дзяцей i падлеткаѓ. Камандуючым над iмi Ведзьмакова паставiла хлопчыка Бiка. Хлопцы незадаволена загаласiлi:
  - Ён яшчэ занадта маленькi! Нам не патрэбна маляѓка. Пастаѓце над намi самага вялiкага i моцнага.
  - I каго вы хочаце?
  - Нуджу! Ён самы варты!
  Наперад выйшаѓ па-атлетычнаму складзены юнак, ён быѓ яшчэ хлапчуком, але ѓжо высокi як дуб. Праѓда, тварам здаваѓся тупым. Вядзьмакова, выдатна ведаючы наколькi важны для камандзiра розум, спытала:
  - Колькi будзе сям'ю восем!
  Юнак паглядзеѓ на яе i прамармытаѓ:
  - Я не ведаю! Галоѓнае мускулы i сiла.
  Бiк гаркнуѓ у гучнагаварыцель:
  - Мускулы без мазгоѓ, гэта жменька мяса - па якой плача патэльня!
  - Ты блашчыца заткнiся! Я знясу табе скiвiцу! - зароѓ юны волат.
  - Хто не ведае што сям'ю восем - пяцьдзесят шэсць, цi наѓрад здольны патрапiць кулаком далей свайго носа! - Хлопчык паказаѓ яму мову.
  Юны грамiла гаркнуѓ ва ѓсю глотку:
  - Я цябе выклiкаю, будзем бiцца да смерцi!
  - Ты пераймаеш мяне як пацук-малпа! - Адзначыѓ граф дэ Форса. - Зрэшты, гэта адзiнае годнае выйсце.
  - З двух дуэлянтаѓ адзiн дурань, iншы нягоднiк! - Заѓважыла Ведзьмакова. - Хоць хлопчыкам карысная размiнка.
  Бiк устаѓ насупраць свайго ворага, рознiца ѓ росце была вялiкая, яго апанент быѓ цяжэйшы ѓ пяць разоѓ. Дзiця зрэшты, з пагардай углядаѓся ѓ яго рэльефныя мышцы, хлопчык быѓ худы, але жылiст. Яго круглы тварык курчыѓ рожы, у руках круцiѓся меч.
  - Ну, як будзем бiцца цi мiрыцца! - Са здзекам, спытаѓ ён.
  - Ды я цябе! - Атлет атакаваѓ хлапчука. Ён бiѓ наводмаш, яго меч быѓ доѓгi i цяжкi, вiдаць гэта быѓ з лiку двухручных. Бiк адхiлiѓся ад удару, нават не спрабуючы парыраваць, а проста скокнуѓ вышэй за траекторыю i ѓсадзiѓ мячом у пераноссе. Хлопчык бiѓ толькi зыходзячы з разлiку - падрапаць, але не забiць.
  Грамiла раз'юшыѓся яшчэ больш, ён стаѓ махаць другiм мячом. Тут нават Буку прыйшлося папрацаваць уцякаючы. Босыя пяткi хлапчукi драбнелi, а за iмi iмчалiся ляза. Раптам Бiк спынiѓся, у зубах яго ѓзнiкла трубка. Працiѓнiк замахнуѓся мацней i кiнуѓся скачком каня, шырока расставiѓшы тоѓстыя рукi. Крыва ѓсмiхнуѓшыся, хлопчык плюнуѓ, i нешта дробнае патрапiла ѓ твар атлета. Бiк прайшоѓ бокам мiма лёз, i нават ударыѓ голай пяткай у грудзi супернiка.
  Пахiснуѓшыся, магутны хлопец дзiка ѓскрыкнуѓ, затым яго ногi аслаблi i пачаѓ завальвацца.
  Па войску пранёсся дружны ѓздых, мала хто чакаѓ, што маленькi хлопчык пераможа волата. Пасля радасна закрычалi дзецi, у першую чаргу, зразумела, самыя маленькiя з рабоѓ. Тым, хто менш i слабей прыемна бачыць, што i твой галоѓны начальнiк не вялiкi. Так што нават дзiця нешта можа зрабiць для паѓстання.
  Да зрынутага атлета падбеглi рабы, з iх пара мясцовых урачоѓ. На грубым з рэдкiмi валасiнкамi твары юнага волата расплылася фiялетавая пляма. Лекар вымавiѓ са здзiѓленнем:
  - Базiлiка! У яго ѓпiлiся iголачка з атрутай, што паралiзуе канечнасцi.
  - Часова! - Заявiѓ Бiк. - Потым ён ачомаецца. Нiчога памятаць не будзе, свая ганьба проста не заѓважыць.
  Вядзьмакова падышла да хлопчыка:
  - Дзе ты навучыѓся вырабляць яды?
  - Нiдзе! Знайшоѓ у адным з маёнткаѓ. Багатыя таксама не задаволены сваiм становiшчам у грамадстве. Вось i вырабляюць усякую атруту. Калi зелле запячатана, не бяда, я ведаю, як адчыняць замкi! - Бiк хiтра падмiргнуѓ Ведзьмакова.
  - Адкуль? - Спытала ваяѓнiца.
  - Адзiн злодзей навучыѓ! Ён часова апынуѓся рабом, я быѓ з iм у адной пары, мы ѓкалывалi, секлi лес. Ён мне расказаѓ, як выкрываць замкi, нават сёе-тое паказаѓ. Здзiвiѓся маёй памяцi, а затым збег. - Хлопчык хiтра падмiргнуѓ.
  - А ты не рушыѓ услед за iм? - Здзiвiлася Ведзьмакова.
  - Не! Нас i так усiх за гэтыя ѓцёкi адлупцавалi, а калi б уцёк яшчэ i я, то кожнага пятага распялi б на слупах. Двое гэта ѓжо змова. - растлумачыѓ жылiсты хлапчук.
  - Барбары! Ну добра, калi ты такi памятлiвы, магчыма знаёмства з Хiрава будзе табе карысным. - прапанавала Ведзьмакова.
  - Не выключана! Я даѓно хачу стаць наймацнейшым i разумным! - Хлопчык паказаѓ шарык бiцэпса.
  - Мацней i разумнейшы за мяне? - гуллiва вымавiла ваяѓнiца.
  - Не! Ты ж правадыр! Але тваёй правай рукой, чаму б i не! - Бiк для мацнейшай пераканаѓчасцi стаѓ на рукi.
  - Чым вышэй узляцеѓ чалавек, тым больш ён незадаволены сваiм становiшчам! - Заѓважыла Ведзьмакова.
  - Людзi не лётаюць! Крылы мае толькi той - чый розум не прывык поѓзаць! - Хлопчык паказаѓ не па гадах развiтае меркаванне.
  - Будуць i ѓ нашай армii крылы! Я абяцаю, што сёе-тое прыдумаю. - Паабяцала Ведзьмакова.
  - А я веру табе старэйшая сястра! Ты ж не толькi правадыр, але i сястра цi нават мацi нам. Мы будзем жыць адной сям'ёй! - Сказаѓ Бiк.
  - Лiдэр краiны павiнен быць людзям братам, а не братанам! - Правадыр нацыi - гэта ѓ першую чаргу слуга народа. Зрэшты, пакiнем абмен камплiментамi, тую зброю, якую ты прымеѓ, павiнны выкарыстоѓваць i iншыя. Давай вырабiм трубкi! - Загадала Вядзьмакова.
  - Яны недастаткова дальнабойныя! - Заѓважыла Паса. - Неабходна ѓдасканалiць.
  - Я ѓжо думаю над гэтым, усё ж вусны i шчокi даюць магчымасць бiць на невялiкую дыстанцыю. А вось калi што такое, што само пашыраецца i б'е з сiлай. Якi-небудзь мiнерал i трава. - Ведзьмакова адчула моцнае разумовае напружанне.
  Хлопчык вiдаць пачуѓ яе словы:
  - Зробiм, падбяром элементы! У нас яшчэ ёсць час, многiм рабам трэба паказаць элементарныя прыёмы вайны.
  - Маеш рацыю, мой малодшы брат, у чым-небудзь нам дапаможа вядзьмак. Зрэшты, пакуль на нас не кiнуты буйныя сiлы, трэба атакаваць. Зрэшты, мы павiнны старанна падрыхтавацца. Лягчэй знайсцi сухi камень у акiяне, чым вынаходства, якое не спрабавалi выкарыстоѓваць у ваенных мэтах! - Падвяла вынiк Ведзьмакова.
  Бо дзень паѓстанцы правялi ѓ вучэннях, адначасова, Бiк выслаѓ разведку.
  З горада выступiла войска. Не вельмi вялiкае, але добра ѓзброенае. Хлапчук выведнiк, якi скача на драбнейшым прусаку-рачцы, нават звярнуѓ увагу на адну недарэчнасць:
  - У воiнаѓ па пяць мячоѓ, i яны ледзь рухаюцца!
  - Дык гэта добра! - Заявiѓ Бiк. - Дакладней нават выдатна, перш чым ён падыдуць да нас, то выматаюцца, ад лiшняй вагi.
  Вядзьмакова хiтра адзначыла:
  - Дасведчаныя ваяры казалi, не бяры зброi больш за пяць пальцаѓ на правай руцэ. Ну, вядома нядрэнна, iх глупства дапаможа перамагчы хутчэй. А пакуль няхай рабы паспяць пару гадзiн. Дзень у iх быѓ цяжкi, а бой не будзе лёгкiм. Колькi сапраѓды ѓ ворагаѓ салдат?
  - Пяць з паловай тысяч. - Упэѓнена вымавiѓ Бiк. - Гэта значыць, калi мы зацiснем iх усiх, то ѓ горадзе застанецца не больш за пяцьсот людзей.
  - Гэта цалкам разумна, трэба будзе зайсцi з усiх бакоѓ. Уначы яны нас атакаваць не вырашацца, парэжуць сваiх. Значыць, стануць лагерам, каб потым секчы на досвiтку ѓсiмi сiламi. Можа нават падзеляць войскi з мэтай акружэння. - Выказала здагадку Ведзьмакова.
  Граф дэ Форса запярэчыѓ:
  - Я добра ведаю звычкi, якiя пануюць у султанаце, мы з iмi не раз ваявалi. Уначы яны пашлюць у наш лагер некалькi шпiёнаѓ з залатымi мяшочкамi. Яны паспрабуюць падкупiць рабоѓ, а затым адправяць iх на кол цi ѓ лепшым выпадку вырвуць ноздры.
  - Засылка шпiёнаѓ старажытная тактыка. - Заѓважыла, размiнаючы пальцы ног Ведзьмакова. - Але ж яны не маюць каѓпакоѓ-невiдзiмак, хлапчукi-вартавыя такiя наглядальныя i хiтрыя, усiх iх зловяць. Акрамя таго, мы ѓдарым па iх крыху блiжэй да свiтання. I рабы лепш выспяцца i супернiк глыбей правалiцца ѓ сон.
  - Лагiчна! Я пайду першы ѓ атаку! - Вымавiѓ Бiк.
  - Трэба будзе зняць каравульных, а гэта можна зрабiць з дапамогай страляючых трубак. - Ведзьмакова паказала прыстасаванне. - Тут прыроблена падабенства пiстону, трох вiдаѓ траѓ, i масла з карбiдам. Толькi трэба дзейнiчаць акуратна, iнакш аддача выб'е хлопчыкам зубы. З сабой возьмеш самых кемлiвых хлапчукоѓ.
  - Многiя маюць вопыт набегаѓ на сады, i крадзяжу. Хто нарадзiѓся вольным, а не якiя асаблiва хатнiя нявольнiкi кралi ѓ гаспадароѓ. - Супакоiѓ усiх Бiк. - Так што школу выжывання прайшлi.
  - Тым лепш! Наогул я думаю, каравульных будзе не занадта шмат. Бо хто мы для iх? Рабы, значыць тупыя! Тупасць блiжэй да пакоры - жвавасць розуму да злачынства.
  У размову ѓступiѓ вядзьмак Хiраѓ:
  - У нас прыкладна падвойная цi крыху большая перавага, але супернiк лепш навучаны i ѓзброены. Ды i ѓ войскi султанату, жанчыны служаць толькi ѓ асабiстым легiёне несмяротных. Там iх шэсць тысяч наймiтаѓ з розных краiн. У нас жа ѓ войску будзе шмат жанчын, а яны за рэдкiм выключэннем воiны слабейшыя за мужчын.
  Так што кожную бiтву трэба старанна планаваць. Тым больш пры першай паразе, рабы пачнуць разбягацца ад нас.
  - Перамога як жанчына - прыцягвае бляскам, але адпужвае коштам! - Iзноѓ блiснула дасцiпнасцю Ведзьмакова.
  - Выдатна! Цяпер я бачу, што план аперацыi, цалкам узгоднены. Засталося толькi ѓдакладнiць дэталi. Падчас бою ѓ шэрагах ворага пачнецца панiка, i большасць салдат пабяжыць да горада Жыту. - Прапанаваѓ Хiраѓ
  - Зразумела! Найбольш моцны атрад рабоѓ ударыць з тылу якраз з боку горада. Магчыма, яго павяду я. - Прапанаваѓ граф Форса.
  - Не магчыма, а ты! - Удакладнiѓ вядзьмак.
  - Акрамя таго, у нас ёсць гаршкi з маслам, а загадаѓ прымайстраваць да iх кноты. Шпурнем у лагер, узмоцнiм панiку. - прапанавала Ведзьмакова.
  - I гэта таксама разумна. - Пагадзiѓся вядзьмак. - Толькi вы пакуль мала такiх зарадаѓ прыгатавалi.
  - Так! Агонь бог вайны i як iншыя багi патрабуе ѓвагi i ахвяр! Але вось нам не хапiла часу, каб усё падрыхтаваць. - Ведзьмакава i самой стала сорамна за сваё разявацтва.
  - У наступны раз будзеце больш выдасканаленымi. А пакуль i нам не перашкаджала паспаць. - Хиров без усялякага прытворства пазяхнуѓ.
  Вядзьмакова кiѓнула:
  - У мяне звярыная звычка, спаць мала i чула, але нашы браты заслужылi адпачынак.
  - Сон стратэгiчнае зброю, яго недахоп прычына стомленасцi, якая ѓ сваю чаргу зародак паразы. - Заѓважыла Паса.
  Рабы пасля заняткаѓ на свежым паветры, спалi як забiтыя. Толькi вартавыя сядзелi ѓ засадзе, гатовыя падняць трывогу. Мала што раптам палкаводзец у супернiка апынецца дальнабачней. Зрэшты, абышлося, вiдаць камандзiр кiраѓнiк урадавага легiёна, цёмнiк Эцiрымон не хацеѓ, непрадказальнага начнога бою. Акрамя таго, у цемры рабу лягчэй схавацца, а потым iх лавi. А так можа яны проста здадуцца, пасля чаго будуць катаваннi i пакараннi. Цемнiк Этырымон аблiзнуѓ вусны, асаблiва прыемна паздзекавацца над юнымi жанчынамi, ламаць пальчыкi на нагах, падпалiць валасы - вельмi панадлiва.
  Спехам раскiнуѓшы шатры, салдаты правалiлiся ѓ сон. Вартавых было пакiнута не больш за два дзясяткi. Перад сном Этырымон разам з тысячнiкамi зладзiѓ гулянку, голыя танцоркi, трэслi перад iмi сваiмi любатамi. Было прыгожа i весела. Тысячнiкi кiдалi ѓ iх косткамi, прымушалi прымаць панадлiвыя паставы. Потым без усялякага сораму авалодалi iмi i, задаволiѓшы жывёльную юрлiвасць, павалiлiся ѓ п'яны сон.
  Iх смерць падкрадвалася неѓзаметку. Паѓстанцы прайшлi лясок, наперадзе перасоѓвалася зграйка хлапчукоѓ. Бiк, прыцiснуѓшыся да дрэва, хаваючыся ѓ лiстоце, убачыѓ першага каравульнага.
  - Вось ён смачненькi сумуе.
  Яд быѓ злёгку ѓдасканалены i выклiкаѓ маментальны паралiч. Пападанне неабавязкова ѓ твар, бо ваяры султаната, як правiла, ходзяць улегцы i толькi грудзi прычыненая панцырам i вартавы валяецца.
  - Адзiн ёсць!
  З тылу рухаецца сама Ведзьмакова. Яна прыбiрае каравульнага без усялякай страляючай трубкi. Проста заходзiць са спiны i зварочвае шыю.
  - Рух - гэта жыццё! Толькi не спявай - за спачын! I так сумна - у жываце пуста!
  Ваяѓнiцы стала крыху смяшней. Дрэвы вакол высокiя, бачныя лiяны. Побач паѓзе каханая, i найболей кемлiвыя хлапчукi-рабы. Дарослыя воiны цяжэйшыя, i таму адстаюць. Цяжкi звер заѓсёды стварае больш шуму.
  Вядзьмакова прыкончыла па шляху яшчэ аднаго каравульнага, той якраз пасмоктваѓ какосавае пiва з бiклагi. Перад iмi адчынiѓся лагер.
  Не асаблiва вялiкi табар, салдаты спалi, дзе ѓ намётах, а дзе проста на густой траве. Ноч цёплая, не многiя вартавыя пазяхаюць, глядзяць няѓважлiва.
  Тут галоѓнае прыбраць iх зараз, каб не паспелi падняць трывогу. Лепш для гэтага падыходзiць лебядзiная зязюля, з яе прыемным голасам. Нiякiх падазрэнняѓ яна не выклiкае, наадварот яе буркаванне чуваць амаль бесперапынна, але калi змянiць танальнасць, можна ѓлавiць iнфармацыю.
  Ведзьмакова так i робiць. Яму адказваюць. Вартавыя не рэагуюць, што ж iм "пашанцавала", смерць аказалася лёгкай.
  - Адзiн меч як кропля дажджу, упадзе i разляцiцца, а калi iх шмат перамога нарадзiцца!
  Вядзьмакова прынялася рэзаць спячых. З аднаго боку гэта было не па рыцарску, але з iншай - перамога варта гонару! Гонар паняцце адноснае i павiнна прымяняцца ѓ першую чаргу ѓ адносiнах да сваiх салдат!
  У першую чаргу прыкончы тых, хто апрануты багацей, камандзiраѓ. Мячы, як правiла, былi складзеныя ѓ асобную кучу.
  Зрэшты, мукi сумлення былi не доѓгiя, рабы таксама пачалi разню i з прычыны гэтага ѓзнялася трывога. Калi на цябе нападаюць ноччу, панiка непазбежная, тым больш, калi пахмурна, варта пахмурнае надвор'е. Рабы ѓсе напаѓголыя i лёгка адрознiваюць адзiн аднаго, а воiны сутыкаюцца лбамi, часта сякуцца памiж сабой. А сёй-той крычыць:
  - Ратуйцеся!
  - Каравул! Атакуюць дэманы!
  Ва ѓмовах панiкi як нiколi важная роля камандзiра. Ведзьмакава ведае гэта, i накiравалася да самага галоѓнага шатра.
  Этырымон яшчэ напаѓп'яны з цяжкасцю прадраѓ вочы. Наогул хто п'е перад боем - пахмяляецца ѓ апраметнай.
  - Што здарылася! Чаму маѓчаць трубы! - гарлапанiѓ ён.
  - Трубы маѓчаць, таму што спяваюць клiнкi - сталь мацней медзi! - крыкнула Ведзьмакова. Яна скокнула на Эцiрымона. Цемнiк, вядома, умела валодаѓ клiнком, але яшчэ не зусiм сабраѓся, а мышцы Ведзьмакова выдатна разагрэтыя. Яна правяла шалёную тройку, яе зафарбаваны хной клiнок быѓ ледзь адрозны ѓ цемры. Галава няѓдачлiвага вяльможы адляцела.
  Ведзьмакова ѓдарам нагi звалiла тысячнiка, якi кiнуѓся на яе. Iншага камандзiра зняла пляѓком з трубкi.
  - Што ваѓкалакi, не прачнулiся!
  Зноѓ выразны ѓдар мяча, пранiзаны вораг падае! Два тысячнiкi спрабуюць зайсцi яму з тылу, але наторкаюцца на танцорку. Тая вiскоча, адбрыкваецца. Ведзьмакова не прапускае моманту, ён ссякае аднаго, прыканчвае другога. Ну, а войска без камандзiраѓ, як статак авечак без пастуха, адзiн воѓк калi не з'есць, дык напалохае!
  Цяпер паѓстаѓшыя рабы, многiя ѓзброеныя дубiнай, цi ѓ лепшым выпадку рагацiнай, акрылiлiся. Вельмi эфектыѓнай была тактыка ѓпяцёх кiдацца на аднаго. Так прасцей было звалiць i затаптаць.
  - Не давайце iм сысцi! Падсякайце ногi! - крычала праз узмацняльнiк голасу Ведзьмакова.
  Сонцаслава секлася разам з усiмi. Як гулялi мускулы гэтай дзiвы. Нездарма многiя лiчаць раз'юшаная жанчына страшней за дэмана. Вось i яна перасекла напалову аднаго з воiнаѓ, а яе клiнок па iнерцыi разрэзаѓ горла якi стаiць за iм афiцэру. Сотнiкi спрабавалi навесцi падабенства парадку, але хутка гiнулi. Акрамя таго, у султанаце рабiлi ѓсё для таго, што жаѓнер забыѓся, што такое iнiцыятыва. Паѓстанцы ѓ сваю чаргу даволi спрытна адцiснулi войскi султанату ад тараканавых смаѓжоѓ.
  - Не дайце iм сесцi на сядло! - крыкнула Сонцаслава.
  Паса дадала:
  - Агонь прыструнiце скакуноѓ.
  Гэта дапамагло, тараканавыя слiмакi ѓрывалiся ѓ шэрагi i сеялi дадатковую панiку. У вынiку, не ведаючы, што рабiць многiя байцы кiнулiся ѓцякаць. Але менавiта гэта Ведзьмакова i рабы чакалi. Сутычка перарасла ѓ знiшчэнне i пераслед.
  Ваяѓнiца прыжмурыла правае вока, кiнула тры кiнжала:
  - Не дадзiм iм пайсцi!
  Уцёкi хутчэй глупства, чым баязлiвасць! Бо больш за ѓсё салдат гiне не ѓ сутычцы, а падчас пераследу!
  Бiк як вельмi хуткi хлопчык, ускочыѓ на шыю аднаму з афiцэраѓ, i паскакаѓ на iм:
  - Хутчэй прус!
  Кiнжал служыѓ замест шпор, а небарака нават не спрабаваѓ скiнуць.
  Вядзьмакова, заѓважыѓшы, гэта крыкнула:
  - Вайна падобная на гульню ѓ дамiно, толькi бiтыя косткi ѓжо не сабраць - зямля трымае!
  - Нiчога мае косцi маладыя, моцныя! - Хлопчык саскочыѓ, секануѓ па шыi. Пасля чаго ён, нават дадаѓ ходу.
  Ведзьмакова спатыкнулася аб труп, валялася некалькi целаѓ, але дзiва не ѓпала, а пераскочыла праз iх. Потым секанула мячамi. Баявы дух якiя змагалiся супраць iх войскаѓ, выпарыѓся, i зараз ваяѓнiца ператварылася ѓ ката. Нават з'явiлася агiда да крывi. Вядзьмакова закрычала:
  - У iмя гонару! Хто кiне зброю - будзе жыць! Здайцеся воiны султанату.
  Знайшлiся тыя, хто паслухаѓся загаду, але шмат хто ѓ роспачы працягваѓ выцякаць, а некаторыя падалi на каленi.
  Вось, напрыклад Бику здалiся адразу дзесяць магутных байцоѓ. Можа яны думалi, што бяспечней уручыць свой лёс дзiцяцi. Хлопчык крыкнуѓ:
  - Падайце нiцма!
  Воiны павалiся. Бiк басанож прайшоѓся па iх спiнах, не гледзячы на ??малую вагу дзiцяцi, салдаты ад страху стагналi. Тут хлопчыку прыйшла ѓ галаву думка, цi не справiць у зрынутых ворагаѓ малую патрэбу. Але затым адагнаѓ агiдную спакусу, бо рабы жадаюць пабудаваць лепшае грамадства, а не паѓтараюць шлях уласных гаспадароѓ.
  - Добра, жывiце - неба вэндзьце!
  Паступова бiтва схадзiла на нiшто! Хаця здаецца што разня доѓгая. Ведзьмакова натрапiла на даволi майстэрскага воiна. Пасля жорсткага абмену выпадамi, яна ѓсё ж абяззброiла яго, затым аглушыла.
  - Нам такiя патрэбныя!
  На некаторых накiнулi сеткi, такiя не супрацiѓлялiся. Бой амаль скончыѓся, толькi ѓцёкi i пераслед зацягнулiся. Ведзьмакова асабiста кiравала пагоняй, шматлiкiх перабiла, але вынiшчыць усё войска да апошняга салдата яна не магла.
  Тым не менш, юная ваяѓнiца, некалькiмi сотнямi рабоѓ, на скакунах, вырашылася на дзёрзкую авантуру, а менавiта з ходу захапiць не гатовы да абароны горад.
  - Гэта будзе моцным ходам. Не дамо адвесцi багаццi, а галоѓнае ѓварвемся на плячах.
  Некалькi дзясяткаѓ байцоѓ разбiтага войска, усё ж паспела ѓскочыць на тараканавых смаѓжоѓ i падскочыла да брамы.
  Адкрылi не адразу, была лаянка. Калi брама апусцiлася, з-за лесу выскачыла Ведзьмакова з вершнiкамi. Яна аралы, выкарыстоѓваючы прыстасаванне хлапчука:
  - Iмем вялiкага султана Эрыфефа! Да вас iмчыцца магутнае падмацаванне! Калi вы жадаеце абаранiць горад, дазвольце ваярам заняць сваё месца на сценах.
  Стражнiкi спрасонку сцямiлi не адразу, тым больш што Ведзьмакова накiнула на сябе багатае адзенне, якое яна сцягнула з трупаѓ. Адзiн шлем чаго варты, зiхацiць як ледзяш на сонца, ну хто адмовiць гэтак шляхетнаму ваяводзе.
  А спадары, бургамiстр, i iншыя вяльможы, вядома, не спалi, яны "дбалi" аб сваiм народзе!
  На невялiкiм узгорку быѓ размешчаны прыгожы з калонамi i статуямi палац, выкананы ѓ сумесi старажытнарымскага i старажытнаѓсходняга стылю. Перад iм як гэта прынята ѓ гэтай краiне велiчэзная статуя султана Эрыфефа, з фантанам, якi вывяргае з-за рота. У самай вялiкай зале было шумна i весела, гучала музыка - баль гарой. Шляхетныя вяльможы султаната ѓчынiлi сабантуй. У дарагiх вышытых золатам тогах, яны ляжалi на пышных падушках, на невысокiх сталах былi нагрувашчваннi з страѓ, вiнаѓ i настоек. Сотнi лямпаѓ зiхацелi на сталах i сценах. Па ѓсёй сядзiбе i ѓ каланадах мiльгалi незлiчоныя рабы, рабынi, хлопчыкi-нявольнiкi i ахоѓвалi палац салдаты-целаахоѓнiкi. Саноѓнiкi пацягнулi тосты. Галоѓны вяльможа шэйх дзю Пусцемораѓ застыѓ у абдымках двух аголеных гетэр. Ён тузаѓся i мыкаѓ як апантаны, нарэшце вызвалiѓся i пракрычаѓ.
  -А зараз пара задаволiць гладыятарскiя баi. I так сумна, няма крывi, i вiно не ѓ душу.
  Прагучаѓ горан, на арэну зазывалi байцоѓ. Згодна з звычаем першымi павiнны пазмагацца самыя лёгкiя i малодшыя па ѓзросце воiны. Але шэйху толькi паступiла партыя навучаных рабыняѓ, i хацеѓ сумясцiць забаѓка двух вiдаѓ эратычнае i крывавае.
  У цэнтры мiнiяцюрнага Калiзея гарэла вогнiшча, паходнi, узмоцненыя шклом, давалi даволi яркае святло з барвовым адценнем, белы жвiр блiшчаѓ , надаючы подыѓму вясёлы выгляд. Першым на сцэну выбег мускулiстая i стройная дзяѓчына ѓ скураным поясе. Яна як першакласны гiмнаст зрабiла два сальта i прайшлася на руках. Затым стала насупраць князя, замер скрыжаваѓшы меч i кiнжал у такiм узбраеннi яго называлi-мiрмiлон. Нягледзячы на тое, што дзяѓчыне можна было выступаць на конкурсе прыгажосцi, да чаго ѓ яе далiкатная, аксамiтная скура, светлыя валасы, яна ѓжо мела шырокi шнар на твары. Наступны паскакунчык таксама прайшоѓся на руках. Яго ѓзбраеннем быѓ трызубец i кароткая сетка - рэтыярый. Зрабiѓшы расцяжку, ён устаѓ насупраць супернiка. Гэта быѓ юнак амаль хлопчык, яшчэ безбароды з далiкатным дзявочым тварам, наяѓнасць змешаных пар надавала асаблiвы эратызм дзеянню. Падобна, партнёры даѓно ведалi сябар i падмiргвалi.
  - Што Каiска! Не думаѓ, што мы так сустрэнемся! - Сумна вымавiѓ хлапчук.
  - Ты быѓ прыемным хлопцам, але зараз тваю душу адвядуць у першапачатковае полымя! - Груба адказала дзяѓчынка.
  - Ну чаму ты такая жорсткая! Мы ж яшчэ нявiннiкi, павiнны жыць! - З нясмелай надзеяй вымавiѓ юнак.
  - Гэта нам не дапаможа! Рабоѓ пагарджаю нават багамi!
  Трэнiроѓкi ѓ школе гладыятараѓ, былi цвёрдыя i на голых блiскучых целах юных байцоѓ, бачныя шнары.
  Натоѓп ажывiѓся, заключалi стаѓкi, дзiкiя крыкi падбадзёрвалi юных, вiдавочна не жадаючых бiцца гладыятараѓ.
  Жонка шэйха дастала скураны мяшочак.
  - Пяцьдзесят золатам на Каiску! - Блiснула яна буйнымi зубамi.
  -Пачалi! Падаѓ сiгнал шэйх.
  Такiя розныя i разам з тым маючыя шмат агульнага, ратнiкi сышлiся, iх рухi былi хуткiмi i хаатычнымi. Спачатку воiн з трызубцам паспрабаваѓ накiнуць сетку, але прамахнуѓся i яго супернiк, дзiка скокнуѓшы на яго, здолеѓ паласнуць кiнжалам па жываце. Юнак адскочыѓ i стукнуѓ трызубцам у грудзi, але толькi злёгку раздрапаѓ скуру. Тым не менш, яго манеѓр прымусiѓ адступiць супернiка. Той адышоѓ i прыхiнуѓся да сеткi, не даючы падысцi некалi каханаму гладыятару.
  - Вы мужчыны тупыя! Значыць, асуджаны на паражэнне! - Пыхлiва вымавiла дзяѓчына.
  - Якi нарадзiѓся! - Юнак выглядаѓ збянтэжаным.
  Ратыарый з трызубцам захапiѓ рукой жвiр i шпурнуѓ у твар. Манеѓр зрабiѓ эфект, дзяѓчына зажмурылася, у тую ж секунду трызубец упiѓся ёй у прэс.
  Ускрыкнуѓшы ад болю, юная гладыятарка скурчылася, але, тым не менш, паспеѓ усадзiць лязо ѓ плячо. Рэтыярый загарлапанiѓ i вырваѓ зброю. Меч мiльгануѓ нiбы маланка, ледзь не працяѓшы шыю. Гладыятар адступiѓ, яму рассекла грудзi. Юнак застагнаѓ ад болю i выпусцiѓ трызубец. Тады супернiк скокнуѓ на яго i кiнуѓ кiнжал. Замах i быѓ слабаваты, i вастрыё прабiла мякаць ногi. Рэтыярый ѓскрыкнуѓ i ѓпаѓ, потым падабраѓ кiнжал, паспрабаваѓ падняцца, у гэты момант меч пабiѓ яго ѓ шыю. Ужо губляючы прытомнасць, ён ударыѓ клiнком мiрмiллона ѓ сонечнае спляценне. Некалi закаханая пара ( падобна Рамэа i Джульеце) мёртва павалiлiся на жвiр. П'яная публiка смяялася i сцiхала. На арэну выбеглi тры панурыя, з нiзкiмi iлбамi i выпнутымi скiвiцамi раба, яны прыпалiлi распаленым жалезам целы якiя прайгралi, але атрымалi духоѓную волю. Пераканаѓшыся, што яны мёртвыя, паддзялiлi iх рэбрамi за крукi, i выцягнулi са сцэны. Месца, дзе была кроѓ, закiдалi вуголлем.
  -Яны сыдуць на корм казуркам. - Ашчэрыла конскiя зубы жонка шэйха Дэметра. - Шкада, што костачкi замалыя звяры, застануцца галоднымi.
  -Нiчога будзе мяса i понаваристей. Шкада, праѓда, пару з iх маглi атрымацца суцэль перспектыѓныя атлеты! - Рыкнуѓ шэйх.
  - У тваiм ложку? - яхiдна пацiкавiлася дзiва.
  - А чаму б i не! Дзяѓчына сiмпатычная, а юнак мог бы дастацца табе. - Шэйх быѓ цалкам прагрэсiѓных поглядаѓ, лiчачы, што жонка цалкам можа пацешыць сваё ѓкормленае цела ѓ юным нявольнiкам.
  - Дробнаваты i далiкатны! У нас няма яшчэ такой самай пары? - спытала Дэметра.
  - Нажаль няма! Давай паглядзiм на маладую змену, што нам даслалi з суседняй школы. - Ухмыльнуѓся шэйх.
  - Можа лепш няхай падрастуць! А то мы так пераколем усiх сваiх палонных. - Нечакана жонка вяльможы праявiла чуллiвасць.
  - Вестка аб бунце рабоѓ занадта радасная i хачу адсвяткаваць яе па поѓнай праграме. - Вяльможа страсянуѓ жыватом.
  - Калi вядома Этымон, цябе не апярэдзiць! - Падкалола таѓстушка.
  - Такая нiкчэмнасць! Тым лепш прыкончым зараз усiх гладыятараѓ i пазбавiм дурня вiдовiшча. Давай пачаткоѓцаѓ! - Рыкнуѓ шэйх.
  - Гэта не зусiм пачаткоѓцы. - Дэметра аблiзнулася
  Iзноѓ гучыць гонг i на арэну выбягаюць хлапчукi-ваяры. На выгляд iм гадоѓ чатырнаццаць-пятнаццаць, даволi шырокiя плечы i грудзi. Як i папярэднiя байцы, ён робяць сальта i бягуць на руках. Ужо выбегшы на подыум, апранаюць узбраенне, шлемы, грудны панцыр шчыты i мячы. У аднаго клiнок прамой, а ѓ другога выгнуты як шабля. Рэльефны прэс адкрыць i на iм бачныя шнары. У стаялага справа хлапчукi заголеныя парэзы перасякаюць трыма лiнiямi грудзi.
  Скура багата змазана маслам i блiшчыць.
  Распарадчык аб'яѓляе.
  -На рынгу выступаюць вядомыя байцы Фударос з крывой шабляй i Сафлораѓ з прамым мячом. На рахунку ѓ Фудароса шэсць баёѓ у Сафлорава сем. Усе iх сапернiкi былi або забiты на месцы, або заколаты па рашэнню народа. Распарадчык пальцам паказаѓ на прысутных. Iзноѓ з'явiлiся жадаючыя пабiцца аб заклад. Шэйх раѓнуѓ.
  - Сто залатых на Сафлорава.
  Стаѓкi iмклiва заключалi, вяльможы лаялiся. Двое нават пабiлiся. Адзiн плюхнуѓ келiх вiна, другi стукнуѓ тоѓстай ножкай, па твары. Гетэры i варта кiнулiся супакойваць публiку, якая разбушавалася. Жонка шэйх, уладная, нахабная, тоѓстая раѓнула:
  -Наперад! Забiвайце!
  Гладыятары сышлiся. На гэты раз, яны не спяшалiся, правяраючы адзiн аднаго асцярожнымi ѓдарамi. Сутыкаючыся, мячы, злёгку iскрылi, шчыты дрыжалi. Гэтая асцярожнасць не вельмi падабалася публiцы, яна незадаволена выла, у бок байцоѓ ляцелi косцi. Шэйх, перакулiѓ паднос, увесь заляпаѓся вiном i варэннем. Потым плюнуѓ i надрыѓна правiшчаѓ.
  -Калi вы не будзеце бiцца, я загадаю вас падвесiць уверх нагамi. Некалькi напiраючых дзiкуноѓ "янычар" выбегла на подыум, яны размахвалi дзiдамi, дэманструючы штурхялi ѓ адкрытую спiну. Сафлораѓ перайшоѓ у наступ, люта атакуючы, ён, ударыѓ свайго вiзавi нагой у каленку. Падлетак адступiѓ, злёгку адвёѓшы меч у бок, яго супернiк секануѓ па грудзях. Дрэнна прыкручаная пласцiну ѓпала ѓ нiз. Наступны выпад пакiнуѓ глыбокую метку на скуры, палiлася густая кроѓ. Фударос адступiѓся, адзiн з валасатых байцоѓ ударыѓ яго па нагах. А калi хлапчук завагаѓся, Сафлораѓ з такой лютасцю ѓдарыѓ у шлем, што, пахiснуѓшыся, павалiѓся. Ад страсення "каска" зляцела, агалiѓшы белую галаву з надзьмутай шышкай на лбе. Сафлораѓ прыставiѓ клiнок, да нервова ѓздымаюцца грудзей. Ён скасiѓ вочы на "публiку".
  Чакаѓ знака. Калi большасць праводзiць па валасах - гэта значыць забiць, а зладжвае далонi ѓ замак - памiлаваць.
  Аднак мiласэрнасць не чыталася ѓ лютых асобах. Практычна ѓсё, нават жанчыны i падлеткi правялi далонню па горле.
  -Смерць! Дабi яго!
  Жонка шэйха здзеклiва, раѓнула.
  - Ён занадта танна адкараскаѓся. Аддайце мне яго на адну ноч.
  Сафлораѓ завагаѓся, злёгку нацiснуѓ на голыя грудзi зрынутага падлетка, выступiла кропелька крывi. Потым у роспачы адкiнуѓ меч:
  -Я не магу! Ён мой сябар.
  Шум зараз перарваѓся, наступiла трунная цiшыня.
  -Што! -Развiраѓ шэйх. - Ты адмаѓляешся забiць пераможанага. У клетку iх абодвух, пасля будуць жудасныя катаваннi на вачах ва ѓсёй гладыятарскай школы.
  Воiны падскочылi да Фудароса, плюхнулi ѓ твар вады, а затым што б хутчэй ачуѓся прыпяклi распаленым жалезам голую пятку. Хлапчук ѓскрыкнуѓ, падскочыѓ i на яго шыю тут жа накiнулi два арканы. Сафлораѓ паспрабаваѓ аказаць супрацiѓленне, ён адбiваѓся адразу ад тузiна мячоѓ, страх надаѓ яму сiлы. Але адзiн са стралкоѓ уразiѓ стралой яму нагу. Ад атруты юнака паралiзавала, але не забiла. Звязаѓшы абодвух, iх замкнулi ѓ клетку. Сафлораву ѓсадзiлi распаленым дубцом па рэбрах, задымiлася скура, якi бачыѓ вiды хлапчук стойка перанёс уколы. Але мабыць катаванне двух непакорлiвых хлопцаѓ адклалi на салодкае.
  Жонка шэйха зiхацела вачыма:
  - Яны павiнны быць маiмi мужанёк. Сам ведаеш, што я вынаходлiвая.
  - Ведаю, але толькi глядзi, я магу прыраѓнаваць. Хлопцы прыгожыя i ѓжо могуць жанiцца. - Выскалiѓся шэйх.
  - Хутчэй за ѓсё, нават жанатыя! Бо гэта наймацнейшыя i здаровыя рабы, якiя павiнны пладзiцца! - Падмiргнула таѓстушка.
  - Гладыятары колер няволi! Вось бы i iх жонак дастаць памучыць. - Ухмыльнуѓся шэйх.
  - Паспеем! Вось дарэчы зноѓ дзяѓчыны.
  Цяпер павiнны былi бiцца жанчыны. Дзве напаѓаголеныя дзiвы ѓ адных насцегнавых павязках выйшлi на арэну. Яны былi скаваныя за шыi ланцугом - не адарваць адзiн ад аднаго. Зброя па два кiнжала ѓ кожнай руцэ. Ясна сутычка будзе жорсткай i не занадта доѓгай. Адна дзяѓчына была светлай другая чарнавалосай, абедзве з даволi доѓгiмi грывамi.
  -У бой! - прагрымеѓ грамiла.
  -Я не буду рабiць ставак! - Раѓнула жонка шэйха. - Гэта стала ѓжо дрэннай прыметай.
  Бедныя жанчыны сышлiся разам. Гэта было страшна, у адной практычна адразу быѓ распораты жывот, iншая параненая ѓ грудзi. Працягваючы рэзацца, дзяѓчаты адбрыквалi нагамi, раздзiраючы сваю плоць. Крывi лiлося шмат i яны не маглi сысцi i разбегчыся. Нарэшце адна з iх дарэшты парэзаная павалiлася на каленi. Чарнавалосая засмяялася, спрабуючы дабiць, то тужэй нарвалася на падступны ѓдар з нiзу пад рабро. Застагнала, яна ѓсё ж змагла стукнуць крыѓдзiцельку па патылiцы. Абедзве прыгожыя знявечаныя жанчыны абрынулiся на жвiр, некалькi разоѓ лопнулiся, застылi. Касматыя "янычары" падбеглi да iх ткнулi распаленым жалезам. Дзяѓчыны-ваяѓнiца не варушылiся.
  -Зноѓ не адна стаѓка не згуляла. Абедзве мёртвыя.
  Публiка была расчараваная, хоць бачыць забойства само па сабе вельмi прыемна. Але вось пакуль нiхто не выйграѓ.
  У гэтай сiтуацыi толькi новы бой мог выратаваць справу. Лёгкая размiнка скончылася i надышоѓ час сур'ёзных спраѓ.
  На арэну вымахнула пятнаццаць гладыятараѓ у прадзiраѓленых аранжавых тунiках, на шламах па тры чорныя пяры. Яны былi ѓзброены кароткiмi, крывымi мячамi; у руках яны трымалi невялiкiя квадратныя шчыты з выпуклай паверхняй, галовы абаронены шлемамi без забрала. За гэтай групай выбеглi байцы ѓ ярка чырвоных тунiках, тое ж з кароткiмi, затое прамымi мячамi, з маленькiм круглым шчытом i жалезным кайданкам, якi прыкрываѓ правую руку, не абароненую шчытом i накаленнiк, якi абараняе левую нагу. Зялёныя пёры на слiзкiх шлемах дапаѓнялi карцiну.
  Стаѓшы, насупраць адзiн аднаго, яны пакланiлiся. На гэты раз стаѓкi складалiся на значна буйнейшыя сумы, золата перацякала з рук у рукi.
  -Так быць не можа, каб iх усiх забiлi! - Заявiла жонка шэйха. Хтосьцi абавязкова пераможа!
  - Дык рабi стаѓку, гэта апошнi бой. Бачыш, ужо вiднее! - З раздражненнем вымавiѓ стомлены шэйх.
  - Тады гэта будзе сур'ёзна! Тысячу залатых драхмаѓ на чырвоных. - Захрыпела таѓстуха.
  - А чаму на iх? - А чаму iх? - Двойчы паѓтарыѓ, здзiвiѓшыся, вяльможа.
  - Таму што вочы злейшыя!
  Распарадчык нешта выгукнуѓ. Прагучаѓ надрыѓны гук трубы. Нават паходнi замiргалi, нiбы монстрам нешта патрапiла ѓ вочы.
  Размовы, шум, смех, чмяканне спынiлiся: усе позiркi былi накiраваныя на якiя змагаюцца. Першае сутыкненне было жахлiва: сярод запанавалай глухой цiшынi рэзка прагучалi ѓдары мячоѓ па шчытах. Па арэне паляцелi пёры, аскепкi шлемаѓ, кавалкi разбiтых шчытоѓ, а узбуджаныя цяжка якiя дыхаюць гладыятары наносiлi адзiн аднаму ѓдар за ѓдарам. Не прайшло i трох хвiлiн пасля пачатку бою, а ѓжо пралiлася кроѓ: чацвёра гладыятараѓ курчылiся ѓ агонii, а якiя змагаюць тапталi iх нагамi. Адзiн з валялiся схапiѓ партнёра за нагу i павярнуѓ ступню. Той паляцеѓ унiз, распораѓ руку.
  Жонка князя ненаедная Дэметра, кiнула на рынг абгрызеную костку.
  - Чырвоныя калi вы выйграеце, я дам вам па куфлi вiна!
  Як часта бывае, здарылася наадварот, самага буйнога байца з каманды, за якую хварэла Дэметра, завалiлi. Адразу тры мячы прабiлi шырокiя грудзi, а ѓ руцэ няѓдачлiвага правадыра засталася несвоечасова падабраная косць.
  Гледачы з захапленнем i напружанне сачылi за крывавымi перыпетыямi бою. Яны гарлапанiлi, як статак параненых быкоѓ. Мясцовая элiта апантана, шалела, падбадзёрвала якiя змагаюцца. Шэрагi гладыятараѓ радзелi, бiтва распадалася на асобныя сутычкi.
  У гэты момант, калi санавiтая публiка атрымлiвала асалоду ад i адкрыта "балдзела" лакая кроѓ, адважныя паѓстанцы перабiлi сонную варту. Перамаганосцаѓ, разам з жменяй храбрацоѓ, скрышыѓшы целаахоѓнiкаѓ, першым уварваѓся ѓ палац.
  Шум ад наблiжэння паѓстанцаѓ прымусiѓ спынiць сутычку. Вяльможы, хiстаючыся, iмкнулiся падабраць мячы. Юная правадырка паѓстанцаѓ гучна крыкнула:
  - Што я бачу! Вы забiваеце адзiн аднаго, на пацеху нягоднiкам! Ажывелым гадам не здольным нават падняць меч, так занадта мяшаюць жываты. Калi ѓ вас захавалася, хоць часцiца, гонару сячэце, гэтую брыдоту.
  Гладыятары нiбы чакалi менавiта гэтага: накiравалiся на ажывелы статак.
  Рабы-прыслужнiкi адскочылi ѓ бакi, не жадаючы памiраць за ненавiсных гаспадароѓ, а хлопчыкi нават прынялiся кiдаць у саноѓнiкаѓ падносы i ежу.
  Дэметра закрычала:
  - Забiце iх усiх!
  Тут ёй на галаву абрынуѓся крыштальны фужэр, якi высек сцерву.
  Ведзьмакова была ѓ гневе. Ён секла багатых грамадзян горада, рэзаючы iх мяса.
  Гэта было не цяжка, але брыдка. Побач з iм ваявала нязменная спадарожнiца Паса. Бiк не адставаѓ, а гладыятары помсцiлi сваiм турэмшчыкам.
  Панурыя рабы, паднялi на крук распарадчыка, яны крычалi:
  - Мы свае! Такiя ж нявольнiкi, як i вы!
  - Дык дакажыце гэта мячом! - Крыкнула, так затрэслiся свечкi на люстрах Ведзьмакова.
  Шэйх паспрабаваѓ уцячы, але Бiк паставiѓ яму падножку, i вылiѓ за каѓнер мёду:
  - Ну, куды ты такi патрэбен. Без прыправы.
  Сонцаслава адным махам ссекла галовы адразу з дваiх вяльможаѓ, а каленам паламала скiвiцу трэцяму. Зрэшты, тут ужо не было нават падабенства бойкi, проста рабы помсцiлi. Рэшткi варты разбеглiся, а баляры нават у лепшай форме не ѓяѓлялi сур'ёзнай ваеннай сiлы. Iх перабiлi ѓсiх, перш чым Ведзьмакова астыла. Толькi галоѓны шэйх ѓсё яшчэ быѓ жывы, Бiк тузаѓ яго за валасы. Вядзьмакова адагнаѓ нахабнага хлапчука:
  - Гэта шляхетная асоба. Можа нам спатрэбiцца!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 12.
  Немцы працягвалi штурм Сталiнграда. Засталося быццам бы зусiм няшмат, але прайсцi апошняе быѓ неймаверна цяжка. Нават масавае выкарыстанне "Штурмтыграѓ" не дапамагала. Хоць разбурэннi рэактыѓныя бамбамёты прычынялi вялiзныя. Яшчэ адным сродкам, сталi напалмавыя бомбы.
  Батальён з дзяѓчат парадзеѓ, але прыгажунi ѓсё яшчэ змагалiся. 20 кастрычнiка павалiѓ снег, а прыгажунi ѓсё басанож. Пакiдаюць па белым покрыве хупавыя сляды.
  Прыгожыя дзяѓчыны, крыху пакачалiся ѓ снезе i сталi чысцей. Матрона пасля таго як паланiлi Сярожку не знаходзiла сабе месца. Яшчэ б страцiць такога разумнага i прыгожага хлопчыка. I што яго чакала ѓ фашысцкiм палоне? Спачатку катаваннi, а затым i смяротнае пакаранне!
  Хлопчык сапраѓды быѓ блiзкi да расстрэлу, але апынуѓся ѓ руднiках. Праца па шаснаццаць гадзiн у дзень, i бедная пайка, бiзун наглядчыка чакала Сярожку.
  Дакладней хлопчык ужо каменяломне, i ѓкалывае там, нiбы iшак. Затое тамака пад зямлёй куды цяплей, чым на паверхнi. I ваяѓнiцы каб не змерзнуць змушаныя падскокваць, i бегаць. А дзяѓчаты ваююць. Вось прэ магутны танк "Леѓ". Прылада ѓ яго ѓ 150-мiлiметраѓ, больш эфектыѓная i практычная для бiтваѓ у горадзе. Фрыцы кахаюць гэты танк, так ён добра абаронены з розных бакоѓ.
  Трохi ззаду поѓзае "Маѓс". Нямецкая машына пад дзвесце тон таксама ѓзброiлася 150-мiлiметровай гарматай i семдзесятпяткай. Так куды больш практычна. Колькасць кулямётаѓ узрасла да чатырох, i да танка так проста не падабрацца.
  Анюта, Марыя i Ала iмкнуцца раздзяѓбцi мастадонты ѓтрох. Старанна падбiраюцца да яго.
  Анюта з натхненнем праспявала:
  - Як жылi мы змагаючыся, i смерцi не баючыся... Так i з гэтага часу жыць табе i мне! I ѓ зорнай вышынi, i горнай цiшынi, у марской вайне i лютым агнi! I ѓ лютым, i ѓ лютым агнi!
  "Маѓс" быѓ апошняй мадыфiкацыi, з шасцю кулямётам, два спараныя са стваламi, а чатыры круцiлiся на шарнiрах.
  Марыя падпаѓзаючы па снезе, прашыпела:
  - Мы нiколi не здадзiмся! Бо з намi Iсус Усявышнi Бог!
  Дзяѓчына, падабраѓшыся блiжэй, шпурнула ѓзрыѓпакет у гусенiцу "Маѓса". Грухнула, пад шчытком, i лопнуѓ каток.
  Дзяѓчаты ѓзрадавана прааралi:
  - Атрымлiвай фашыст!
  Ала замахнулася i шпурнула аскепкавую гранату ѓ фрыца. Фашыста падкiнула выбухнай хваляй, разам з iм адарвала галовы двум чарнаскурым байцам з каланiяльных войскаѓ.
  Рудая прыгажуня прасвiстала:
  - За Радзiму i Сталiна!
  Анюта зноѓ шпурнула выбухны пакет... На гэты раз не гэтак удала, патрапiла па бранi, i разарвалася на паверхнi сталёвага панцыра.
  Дзяѓчына ѓ прыкрасцi вымавiла:
  - Эх, я мазiла!
  I папаѓзла за новай порцыяй самаробнай узрыѓчаткi. Мiльгалi яе чырвоныя ад холаду круглыя пяткi. Амаль голая дзяѓчынка, поѓзала па снезе, крыху не па сабе. Але памяркоѓна. Тым больш калi праходзяць артабстрэлы снег растае.
  Анюта нават праспявала:
  - Ведаю, хутка згiне сцюжа,
  Ручаек прамчыцца звонкi...
  I ѓжо бягуць па лужынах.
  Басаногiя дзяѓчынкi!
  Дзяѓчына страляе, i араб з каланiяльных войскаѓ завальваецца. Спробы супернiка дзейнiчаць невялiкiмi групамi прыводзяць да сур'ёзных страт.
  Зноѓ страляе асколачным кароткая гармата "Маѓса". Снарады рвуцца недзе ѓ дыме. I шмат разрываѓ...
  Немцы ѓжо амаль захапiлi Сталiнград... Засталося зусiм няшмат. Але менавiта гэта i перашкаджае вермахту прымяняць вялiкiя бомбы i цяжкую артылерыю. Фрыцы пускалi наперад замежнiкаѓ, якiх не шкада.
  Марыя стрэлiла з вiнтоѓкi. Фашысцкi наймiт завалiѓся, i пакацiѓся па камянях руiн.
  Дзяѓчына пацерла сабе голую, з пунсовымi саскамi грудзi. Зусiм яны ваяѓнiцы абносiлiся - скачуць сабе ѓ адных трусах. Але затое i трапленняѓ у iх амаль няма. Мабыць галiзна, неяк асаблiва абараняе прыгажунь. Раз яны здольныя выжыць у падобным пекле!
  Ала стрэсвае з сябе сумесь снегу i бруду, i зноѓ страляе. Прама ѓ вока трапiла чарнаскураму байцу. Трапная сцерва нiчога не скажаш.
  Тры дзяѓчыны зноѓ наблiжаюцца да "Маѓса". Цяжка прабiць машыну, у якой такая тоѓстая браня, са ѓсiх бакоѓ. Але ваяѓнiцы поѓныя аптымiзму. Калi нельга прабiць сам панцыр, то чаму б не адарваць ствол.
  Ала, адкiдаючы босымi ножкамi брудныя камякi, праспявала:
  - Наша праѓда, наша праѓда... Нiбы сонейка промнi! Будзе светлым наша заѓтра, пацякуць з гор ручаi!
  Ваяѓнiцы ѓжо даѓно ѓзброiлiся трафейнымi МР-44. Гэтыя аѓтаматы адрознiваюцца вялiкай далёкасцю бою. Красунi ѓпэѓнена вядуць агонь. Iзноѓ падаюць чарнаскурыя. Яны пускаюць фантанчыкi пунсовай крывi.
  Марыя страляючы, у яе на плячах i вiнтоѓка i трафейны аѓтамат, праспявала:
  - Падступны павук завастрыѓ сваё джала,
  I п'е з Расii святую, рускую кроѓ!
  Яму супастату ѓсё мала i мала, заб'е той,
  Хто сiлкуе да Расii каханне!
  Да Расii каханне!
  Дзяѓчына пасылала кулi ѓ разнамасную "гвардыю", што лезла са шчылiн. Прыгажуня ѓсмiхалася, яе тварык хоць i схуднела, але захавала хараство i зачараванне.
  Наогул у iх батальёне ѓсе дзяѓчаты прыгожыя. Вось, напрыклад, татарачка Серафiма. У яе бацька татарын, але мацi з Беларусi, i ад яе Серафiма ѓспадкавала валасы колеру саспелай пшанiцы. Таксама прыгожая дзяѓчынка, басаногая, i амаль голая. I вядзе агонь з трафейнага аѓтамата, кароткiмi чэргамi. А на яе напаѓзаюць фашысты з iншых войскаѓ.
  Серафiма страляе дастаткова трапна. Побач з ёю легла залатавалосая Марыя. Абедзве дзяѓчыны вядуць агонь i спяваюць.
  - Радзiма! - Пачала Марыя...
  - I армiя! - Працягнула, страляючы Серафiма.
  Марыя прачырыкала:
  - Гэта...
  Вядучая агонь i дзiвячы каляровых, Серафiма паведамiла:
  - Два слупы!
  Марыя ѓсмiхаючыся, цвыркнула:
  - На...
  Серафiма пальнуѓ, дадала:
  - Якiх...
  Марыя зрэзаѓшы пецярых, працягнула:
  - Трымаецца!
  Серафiма ведучы агонь, казырнула:
  - Планета!
  Марыя пастрэльваючы, цвыркнула:
  - Грудзi...
  Серафiма пастрэльваючы, прамурлыкала:
  - Абаронiм...
  Марыя разбiла галаву фашысту i выдала:
  - Мы цябе ....
  Серафiма крою гiтлераѓцаѓ кулямi, прашыпела:
  - Краiна!
  Марыя пасылаючы трапныя кулi, прачырыкала:
  - Усiм ....
  Серафiма страляючы, усё больш трапна, дадала:
  - Народам!
  Марыя адкiдваючы з iлба залатыя, брудныя валасы, праспявала:
  - Раць...
  Серафiма куля, i пасылаючы стрэлы, выдала:
  - Твая...
  Марыя трапiѓшы фашысту ѓ горла, працягнула:
  - Сагрэта!
  Татарка-бландынка, пасылаючы стрэлы, працягнула:
  - Аблокi...
  Марыя дакладна страляючы, дадала:
  - Прахаладу!
  Серафiма выскаляючыся, цвыркнула:
  - Ну, а...
  Марыя трапна выстралiѓшы, рыкнула:
  - Сонца!
  Серафiма лупячы чэргамi, шыкнула:
  - Спёка!
  Марыя са смяшком працягнула:
  - Аѓтамат...
  Серафiма нiбы ведучы агонь, раѓнула:
  - Нацёр...
  Марыя дадала трапных стрэлаѓ:
  - Плячо...
  Серафiма са смяшком, дадала:
  - Салдату!
  Марыя захоплена праспявала, страляючы:
  - Выкапаю...
  Серафiма ведучы знiшчальную стральбу, дадала:
  - Магiлу....
  Марыя звалiѓшы афрыканца, працягнула:
  - Супастату!
  У дзяѓчат скончылiся патроны. I яна вымушаны былi хутка бегчы ѓ сховiшча. Забеспячэнне, праз Волгу моцна абцяжарана. Пастаянныя бамбардзiроѓкi i абстрэлы. Вось плыве рота падмацавання з таго берага.
  Вакол лодак закiпаюць фантаны пырсак, i аскепкаѓ. У небе равуць штурмавiкi. Вось залятаюць i Фоке-Вульфы. I iх скiдаюць бомбы.
  Некалькi лодак раскалолася. Савецкiя салдаты, тонуць i гiнуць.
  Занадта ѓжо шчыльны агонь варожай артылерыi.
  Нават уначы фрыцы ѓсё трымаюць пад абстрэлам. I носяцца iх пiкiроѓшчыкi. У тым лiку i дзядуля П-87. Хаця ѓжо ѓ серыю пайшлi i рэактыѓныя самалёты.
  Вось легендарны савецкi ЯК-9. Ён змагаецца з нямецкiм МЕ-309. Сышлiся манеѓранасць, супраць хуткасцi i ѓзбраення. Немец спрабуе разбiць савецкую машыну з першага ж заходу. Але яму гэта не ѓдаецца. Як у сваю чаргу iмкнуцца зайсцi ѓ хвост, але гiтлеравец iдзе за кошт высокай хуткасцi.
  Хутчэйшы немец, з наймацнейшым узбраеннем, супраць больш манеѓранага рускага. Але вось iмклiвы палёт працягваецца. Фашыст выкарыстоѓвае сем агнявых кропак супраць сямi, i падзене савецкую машыну. Тая страчвае хуткасць, i пачынае падаць.
  З яе зыходзяць струменьчыкi дыму. I гарыць рухавiк...
  Што ж гэта вайна! Цяжка супрацьпаставiць такой магутнай ва ѓзбраеннi машыне, як МЕ-309, у якой сем агнявых кропак кампенсуюць залiшнюю вагу i горшую манеѓранасць.
  Вялiкая хуткасць дазваляе фашысту сысцi ѓ пiкiраваннi, а лоб у нямецкага знiшчальнiка бранiраваны нядрэнна.
  Анюта зноѓ спрабуе падарваць "Маѓс". Дзяѓчына рызыкуе жыццём. Яна i так уся падрапана, поѓзаючы галышом па ѓмацаваннях. Уся прыгажуня ѓ драпiнах i писугах. Але вось кiдае гранату з прыробленым выбухам пакетам. Яе нават кранае чаргой з кулямёта. Драпае прыгажунi плячо.
  Але затое выбухны пакет патрапiѓ у рулю 150-мiлiметровай гарматы. I немец атрымаѓ ужо iстотнае пашкоджанне. З вялiкай працай машына зрушваецца з месца, i адпаѓзае ѓ размяшчэнне сваiх войскаѓ, каб залiзваць раны.
  У небе з'яѓляюцца Фоке-Вульфы i некалькi ТА-152. Яны пачынаюць абстрэл савецкiх пазiцыяѓ. З'явiлася i пара найноѓшых НЕ-183, штурмавых рэактыѓных машын. Гэтыя сцярвятнiкi развiвалi хуткасць да васьмiсот кiламетраѓ за гадзiну, i ѓ iх амаль немагчыма было патрапiць.
  Дзяѓчаты страляюць у адказ па немцах. Шанец зачапiць супернiка заѓсёды маецца, нягледзячы на магутную абарону штурмавiкоѓ ад наземнага агню.
  Анюта i Ала дасталi трафейны Люфтфаѓст. Гэта зброя, якая складаецца з дзевяцi злучаных памiж сабой безадкатак у дваццаць мiлiметраѓ.
  Можна страляць, нiбы з невялiкай зенiткi.
  I ваяѓнiцы наводзяць на супернiка. Плыѓна нацiскаюць на пуск... Абедзве прыгажунi ѓперлiся босымi нагамi ѓ друз, адчуваючы плаѓную аддачу.
  Фоке-Вульф з шасцю авiягарматамi, пачынае дымiцца - яго чэрава распората.
  Дзяѓчыны захоплена равуць:
  - Шайбу! Шайбу! Гол!
  Iншыя нямецкiя самалёты пачынаюць кружыцца над галовамi дзяѓчынак. Прыгажунi юркаюць у падземныя хаду, ухiляючыся ад рэактыѓных снарадаѓ Фоке-Вульфаѓ.
  Анюце прыйшло агеньчыкам агрубелую пятку. Дзяѓчына прабурчала:
  - О пякельнае полымя!
  Падэшва ѓ дзяѓчынкi пакрылася пухiрамi i пакутлiва заныла. Жадалася ткнуць у нешта халоднае.
  А на паверхнi разрывы працягваюцца. Шыпiць ад полымя снег, разрываюцца руiны. Немцы залiваюць пазiцыi агнём, але толку ад гэтага зусiм няшмат. Ваяѓнiцы пахавалiся, нiбы мышкi ѓ норкi. Няхай сабе прасуюць.
  Ала шапнула Анютэ на вуха:
  - Думаю, што хутка фашысты канчаткова выдыхнуцца. Сiлы ѓ iх шмат, але ѓ Сталiнградзе ѓ iх няма магчымасцi разгарнуцца!
  Дзяѓчына-бландынка ганарлiва адказала:
  - Мы тут, нiбы трыста спартанцаѓ! Адлюстроѓваем праѓзыходныя сiлы супернiка!
  Рудая Ала хiхiкнула i падмiргнула дзяѓчынцы-напарнiцы:
  - I нас не абыдзеш!
  Калi дзяѓчаты выбралiся на паверхню - налёт скончыѓся. З'явiлiся новыя чарнаскурыя пяхотнiкi. Яны лезлi наперад, i дзяѓчатам прыйшлося адкрыць агонь, прымушаючы супернiка капаць носам зямлю.
  Зноѓ у бой пайшлi "Львы" i "Тыгры". Немцы спрабавалi прэсаваць савецкую армiю цяжкiмi танкамi. Раз-пораз сыпалiся снарады. Больш за ѓразлiвы "Тыгр", iмкнуѓся не адрывацца ад сваiх пабудоѓ. Грукалi i мiнамёты.
  Дзяѓчаты стралялi па немцах i iх наймiтах. Выбiвалi супернiкаѓ. Ала i Анюта вялi агонь парамi. З'яѓлялiся варожыя морды i асядалi. Потым новы пласт надыходзячы ворагаѓ.
  Дзяѓчаты падчас бою спявалi.
  Ала пачала, ведучы стралянiну:
  - Перад...
  Анюта страляючы, працягнула:
  - Табою...
  Ала лупануѓшы, дадала:
  - Легiён...
  Анюта, зразаѓшы траiх, шыкнула:
  - Ворагаѓ...
  Ала цвiка супернiкаѓ, ляснула:
  - Яны ....
  Анюта, знёсшы падлогу чэрапа арабу, працягнула:
  - Жадаюць...
  Ала, круша непрыяцеля, працягнула:
  - Цябе...
  Анюта страляючы, прашыпела ѓ лютасьцi:
  - Скромсаць...
  Ала, прабiѓшы арабу чэрап, зароѓ:
  - Знiшчыць...
  Анюта, працягваючы цвiчыць, прашыпела:
  - Але, ты...
  Ала, нiбы страляючы, свiснула:
  - Не бойся...
  Анюта, зрабiѓшы дакладны стрэл, рыкнула:
  - Варожых...
  Ала, пальнуѓшы нiбы снайпера, працягнула:
  - Штыкаѓ...
  Анюта, паля далей, раѓнула:
  - Здольная...
  Ала, не спыняючы стральбы, прашыпела:
  - Сiла...
  Анюта, у лютасцi ведучы агонь, зароѓ, папраѓляючы сяброѓку:
  - Смеласць...
  Ала ѓ цвёрдым экстазе, прастрэлiѓшы галовы афрыканцам, раѓнула:
  - Сiлу...
  Анюта, скачучы стральбой, шыкнула:
  - Прымножыць...
  Ала, трасучы рудымi кучарамi, працягнула:
  - I супостатаѓ...
  Анюта, трапiѓшы арабу ѓ жывот, выдала:
  - Адразу...
  Ала, ведучы агонь усё калiбрамi, раѓнула:
  - Знiшчыць...
  Дзяѓчыны перавялi дыханне. I пастраляѓшы яшчэ крыху, пракрычалi:
  - Мы вiцязi снайперскай вiнтоѓкi, галасок забойства звонкi!
  Хваля напiраючых, каланiяльных войскаѓ, некалькi спала. Фашысты зноѓ рушылi наперад танкi. З'явiлiся "Тыгры"-2 са сваiмi доѓгiмi рулямi, i пускалi снарады, па ѓсiм, што паспявалi заѓважыць.
  "Тыгр"-2 меѓ арыгiнальную форму вежы i нахiлы бранявых лiстоѓ з бартоѓ. Гэта яго рабiла крыху больш жывучым. Ваяѓнiцы зноѓ абралi ѓ якасцi мэты гусенiцы танка. Фашысту даводзiлася як вужу на патэльнi.
  Анюта кiнула выбухны пакет, скрышыѓшы пярэднi каток "Тыгра"-2 i праспявала:
  - Я з гасцiнцам цябе сустрэла... Месца ѓ труне вядома азначыла!
  Ала прашыпела, з задавальненнем шпурнуѓшы ѓ фашыста вялiкi, выбухны пакет:
  - Але пасаран!
  I ад выбуху, доѓгае рулю нямецкага танка скруцiлася. I Каралеѓскi тыгр, стаѓ паварочваць назад. Зноѓ фашыста моцна паранiла. Ала ѓзяла i гаркнула, кiнуѓшы босымi пальцамi ногi асколак шкла:
  - Быць табе ѓ дубовай труне!
  Шкло праляцеѓшы, трапiла прама ѓ горла iндусу, з лiку каланiяльных германскiх войскаѓ.
  Анюта падмiргнула напарнiцы i праспявала:
  - Галавою ѓ гэтую бочку акуну! Усiх акуну!
  Ала дала чаргу з аѓтамата. Немцы зноѓ ляглi пад ударам. Дзяѓчынка прашыпела:
  - Мы можам усё! I будзем перамагаць!
  Анюта пальнула з вiнтоѓкi i выдала:
  - Чакае вялiкая перамога! Няхай будуць у славе нашы дзяды!
  Ала зрабiла сальта i пракацiлася, круцячыся нiбы ёлка. Дзяѓчына падморгваючы праспявала:
  - Мiстэр поспех, куды ж вы... Мiстэр поспех - фашыстам смех...
  Нямецкiя танкi, не эканомячы снарадаѓ, узмацнiлi агонь. Сыпалi свае разрыѓныя прэзенты. I наблiжалiся ѓ савецкiм пазiцыям, iмкнучыся не дапушчаць парываѓ.
  Анюта, выкарыстоѓваючы дрот, як iх вучыѓ запалонены Сярожка, падцягнула важкую мiну. "Леѓ" марудлiва падпаѓзаѓ да савецкiх пазiцый. Яго 150-мiлiметровая прылада, раз-пораз выплёѓвала снарады. Дзяѓчаты шыпелi i падмiргвалi.
  Анюта праспявала:
  - Немцы-перцы, фашысты-нацысты... Вас чакае канец пацыфiста!
  Ала з усмешкай адзначыла:
  - Пацыфiзм... Нават глупства казаць пра пацыфiзм, калi гаворка iдзе пра гiтлераѓцаѓ!
  Анюта трапiла трапным стрэлам у пераноссе арабу з каланiяльнай гвардыi i прачырыкала:
  - А яны ѓ мысленнi калекi... I ѓ ратнай справе не такiя ѓжо i моцныя! Хутка мы iх наогул з твару планеты Зямля сатрэм!
  Ала дала чарговую чаргу, пацерла голымi грудзьмi аб друз i праспявала:
  - Я рускi вiцязь на каленi дзiкуны... Ворагаѓ Айчыны я каштарыс з асобы Зямлi!
  Рудая прыгажуня падмiргнула, кiнуѓшы позiрк на неба. Тамака круцiлiся "рамы", нямецкiя самалёты-наводчыкi.
  Падпаѓзаѓ, раз-пораз, захрасаючы ѓ буралому нямецкi "Леѓ". I яго гармата стала плявалася.
  Анюта, перамясцiѓшы мiну пад гусенiцу нямецкага танка, прашыпела:
  - За Сярожку ....
  Немец спынiѓся i зноѓ пальнуѓ. Снарад разарваѓся за спiнамi дзяѓчат.
  Анюта праверашчала:
  - Снарады малаком, у каго мазгi немаѓля!
  "Леѓ" некаторы час стаяѓ. Толi нямецкая дасведчаная павозка адчуѓ наперадзе небяспека, толi жадаѓ выдаткаваць баявы камплект. Але "Леѓ" некаторы час прастаяѓ i па пляваѓся забойнымi снарадамi.
  Анюта адзначыла, што нямецкi танк мае больш дасканалую гармату, i страляе часцей, чым КВ-2. I гэта, зразумела, робiць гэтую машыну куды больш небяспечнай. Анюта перажагналася i прашыпела:
  - Ды звернуцца бязбожныя ѓ пекла!
  Ала пальнуѓ фашысту ѓ сонечнае спляценне, i раѓнула:
  - Наша перамога непазбежная! I скончыцца ѓсё добра!
  Анюта таксама зрэзала турка, i праспявала:
  - Хоць, здаецца, што жыццё хутка перапынiцца, калi бяда стукае ѓ свой чорны рог... Конi ржуць i кроѓ ракою льецца, i зноѓ зямля сыходзiць з-пад ног!
  Ала, замачыѓшы iранца, дадала:
  - Але землi ёсць таксама свой захавальнiк... I памiж зоркамi працягнуты да яго... Нябачныя выратавальныя нiткi, каб Гiтлера саслаць на Калыму!
  Дзяѓчаты, ведучы агонь, праспявалi ва ѓнiсон:
  - Зламаем Адольфа, яму будзе балюча! Я веру, фашызм пераможам! I ѓ нашай Расii, з'явiцца месiя, народаѓ усiх краiн Спадар!
  I ваяѓнiцы працягвалi стралянiну. Але пяхота супернiка залегла, i стала страляць i шпурляць гранаты. Фашысцкiя орды спрабавалi выкурыць дзяѓчат мiнамётным агнём. I кiдаючы мноства гранат.
  Ала па-фiласофску заѓважыла:
  - Лiкам можна ѓзяць на выбарах, уменнем на выбарах без вайны!
  Анюта хiхiкнула i адзначыла:
  - Вайна гэта сфера, дзе якасць б'е колькасць, выбары, як правiла, наадварот i гэта анекдот!
  Ваяѓнiцы злёгку адступiлi, занадта ѓжо густа сыпалiся гранаты i iх аскепкi. Ала нават перахапiла нагой кiнуты прэзент i шпурнула назад. Граната праляцела i ѓдарыла фашыстаѓ па касках. I як iрване...
  Нiбы недзе дэтанавала яшчэ адна звязка.
  Ала па-фiласофску адзначыла:
  - Удача - другое шчасце, поспех трэцяе, але першае ѓменне!
  Анюта хiхiкнула i ѓставiла:
  - Удача ѓзнагарода за смеласць, але не за неразважлiвасць!
  Ала выбiла вока iндусу з каланiяльнага войска i прашыпела:
  - Каму вязе, у таго душа спявае!
  Анюта ѓсмiхнулася i праверашчала:
  - Добра калi вязе, гэта значыць, Бог выратуе!
  Дзяѓчаты яшчэ крыху вастрылi. Потым нямецкi "Леѓ" усё ж рушыѓ наперад, i падарваѓся на мiне. Вусень наехала на выбуховую прыладу, i яе парвала.
  Паранены "Леѓ" закруцiѓся i ѓстаѓ... Ваяѓнiцы абрадавана i на ѓсю глотку праспявалi:
  - Леѓ у мысленнi калека, тыгр крынiца ѓсякiх бед...Цiкаѓней чалавека нiчога на свеце няма!
  Анюта дала доѓгую чаргу, якраз iншапляменная раць паднялася на штурм i праспявала:
  Ёсць у нас ракеты самалёты,
  Самы моцны рускi ѓ свеце дух...
  За штурвалам лепшыя пiлоты -
  Будзе вораг разгромлены ѓ пыл i пух!
  "Леѓ" падобна, выдатна пашкодзiѓся. Ды i застыѓ, выплюнуѓшы яшчэ пару снарадаѓ.
  З'явiлася шустрая "Пантэра". Яна зрэшты, баялася паглыбляцца ѓ пазiцыi савецкiх войскаѓ, а стала пастрэльваць. Снарады свiсталi над галовамi дзяѓчынак. I разбiвалi друз i пажары.
  Анюта прыгатавала для кiдка гранату, гатовая падлавiць момант, калi фашысцкi танк наблiзiцца на даступную адлегласць. Але ѓ "Пантэры" таксама не дурнi сядзяць. Немцы стралялi, укладваючы снарады ѓ шахматным парадку, стараючыся не прапусцiць нiводнага кавалачка зямлi. I лiтаральна выграбалi кожны каменьчык.
  Ала, паляпаѓшы сябе па аголеных грудзях, заѓважыла:
  - Тактыка ѓ фрыцаѓ недасканалая... Цi шмат яны так даб'юцца?
  Анюта дасцiпна заѓважыла:
  - Курачка па зярнятку дзяѓбе, а набiрае вагi куды хутчэй свiннi, заглатывающей вялiкiмi кавалкамi!
  "Пантэра" зрабiла больш за восемдзесят стрэлаѓ, i выдаткаваѓшы боекамплект, разгарнулася, накiраваѓшыся назад у сваё логава. На яе месцы з'явiѓся новы мастадонт "Штурмтыгр". Машына затуляла свой шырокi ствол каѓпачком. Вiдаць, такiм чынам, разлiчваючы сябе зберагчы.
  "Штурмтыгр", пальнуѓ па пазiцыях савецкiх войскаѓ з дыстанцыi. Грымнуѓ рэактыѓны снарад. Паднялася ѓверх зямля, i агнязарны фантан вылiѓ бруi полымя.
  Дзяѓчаты ледзь уцалелi, iх ладна прысыпала. Анюту нават крыху аглушыла. Дзяѓчына раптам убачыла сябе якая скача на канi. I што яна камандуе дружынай, якая атакавала татарскае войска. А з ёй на конях скачуць ваяѓнiцы. Мангола-татары, не вытрымаѓшы ѓдару, адыходзяць i тысячамi гiнуць пад капытамi.
  Анюта ж махае двума мячамi i сячэ непрыяцеляѓ. Але вось бачанне раптам перапынiлася.
  Ала ѓрэзала сваёй напарнiцы па шчоках, падтрасае, прамаѓляючы:
  - Ну, усё! Цяпер хопiць табе адлежвацца!
  Анюта злосна адказала:
  - Я не адлежвалася, а ваявала!
  Дзяѓчына ѓ лютасцi ѓскочыла i шпурнула гранату. Прэзент, праляцеѓшы, трапiѓ у рулю танку "Леѓ". Атрымаѓшы пашкоджанне, машына зморшчыла свой важкi ствол.
  Анюта ва ѓсю глотку ѓсклiкнула:
  - Я ёсць вiцязь Русi!
  Ала дала чаргу з аѓтамата i зароѓ:
  - Адказаѓ хлопчык, хмурачы бровы,
  Жадаю служыць святой Русi...
  Няхай пральецца мора крывi,
  Але Бог здолее нас выратаваць!
  Анюта ѓпала на друз голым жыватом i грудзьмi. Якраз своечасова, бо сотнi аѓтаматных чэргаѓ пранеслiся над яе галавой. Дзяѓчына паказала мову i вымавiла:
  - Вар'яцтва адважных салдат - палачка-ратавалачка разумных генералаѓ!
  Ала пагадзiлася:
  - Салдат адважны, генерал ашчадны, супернiк каварны, поспех толькi з мудрай адвагай салiдарны!
  Дзяѓчаты зноѓ адкрылi агонь i прачырыкалi салiдарна:
  Над iм эскадрыллi
  Равуць ва ѓнiсон,
  Адольф дурань моцны -
  Укараняе Садома!
  З'явiѓся яшчэ адзiн бранiраваны "Леѓ". Ад яго адбегла два салдаты, мяркуючы па асмуглых тварах - арабы. Яны паспрабавалi накiнуць на крук ланцуг, каб выцягнуць развiты танк з поля бою.
  Ала i Анюта стрэлiлi, адначасова абклаѓшы тэхнароѓ. Ваяѓнiцы праспявалi:
  - Сябе не губi i выручы таварыша, iншым дапамажы выйсцi з пажарышча!
  З'явiлася трое чарнаскурых. Яны iмчалiся з ланцугом з усiх ног, але таксама былi прыстрэлены дзяѓчатамi. Прычым Анюта са стрэльбы страляла, нацiскаючы на сабачку пальчыкамi босых ног.
  I ёй атрымоѓвалася ѓразiць супернiкаѓ на рэдкасць, нiбы ѓ Робiна Гуда трапна.
  Ала заѓважыла:
  - Пазнак не той, хто трапляе паспяхова, а хто прамахваецца з няѓдачай!
  Анюта шпурнула босай нагой гранату i прашыпела:
  - Самы трапны са зрокам кiнжала можа прамахнуцца, але мiма мэты праскочыць недаравальна востраму розуму!
  Граната патрапiла ѓ мiнамёт i сталi рвацца, дэтануючы мiны.
  Ды нялёгка немцам даваѓся Сталiнград. Атрымаѓ яны ѓ iм жудасную цытадэль смерцi!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 13.
  3 лiстапада немцы акружылi Цiхвiн, i баi разгарнулiся ѓ самiм горадзе. Чырвонае войска павольна адыходзiла. Большая частка горада Баку ѓжо захоплена, савецкiя войскi адыходзяць да паѓвострава. Ерэван яшчэ ледзь трымаецца. Сталiнград на гранi знiшчэння.
  Але ѓсё роѓна Сталiн загадаѓ гэты горад не здаваць. Баi разгарнулiся i за Астрахань. У гэтым горадзе таксама спрабуюць рушыць наперад фрыцы. Узмоцнена бамбуюць усе подступы i разбураюць iнфраструктуру.
  Наблiжаецца зiма... I ход вайны становiцца ѓсё менш прадказальным. Але Сталiнград, здаецца, не ѓтрымаць. Забеспячэнне праз Волгу абцяжарвае ледастаѓ, i масiраваныя бамбардзiроѓкi.
  4 лiстапада Цiхвiн на дзевяноста адсоткаѓ быѓ ужо ѓзяты. А немцы падышлi да фiнскай тэрыторыi. Савецкiя войскi, нясучы адчувальныя страты, не маглi сабраць дастаткова сiл, каб спынiць супернiка.
  Фiны i марыянетачныя шведскiя войскi таксама нанеслi на сустрэчу ѓдар. Выкарыстоѓвалi значныя сiлы.
  5 лiстапада германская каалiцыя i фiнска-скандынаѓскiя войскi злучылiся. Так вакол Ленiнграда замкнулася падвойнае кольца. Новая, буйная перамога Трэцяга Рэйха.
  6 лiстапада баi ѓсё яшчэ працягвалiся на паѓночным участку. Гiтлераѓцы пашыралi калiдор. Становiшча склалася вельмi цяжкае. У Цiхвiне дагаралi апошнiя рэшткi супрацiву. Немцы абстралялi балiстычнымi ракетамi Ерэван. Выпусцiлi тры прэзенты. Прычынiлi iстотныя разбурэннi з ахвярамi. Але канчаткова нiчога не зламалi.
  Горад Астрахань аказаѓся адрэзаны па сушы ад астатняй, савецкай тэрыторыi. Сiтуацыя абвастрылася. Новыя нямецкiя i англiйскiя лiнкоры абстралялi Мурманск. Пры абстрэле загiнуѓ кашталян гарнiзона, i шмат афiцэраѓ.
  Стала яшчэ горш.
  А 7 лiстапада фашысты ѓварвалiся ѓ Волхаѓ, i канчаткова задушылi супрацiѓленнем савецкiх войскаѓ Цiхвiне. Такiм чынам, разрыѓ з Ленiнградам рэзка вырас. Стала зразумела, што горад у блакадзе наѓрад цi выжыве.
  8 лiстапада прайшлi, нарэшце, доѓгачаканыя выпрабаваннi танка "Леѓ"-2. Машына мела змененую кампанавальную схему. Рухавiк, трансмiсiя i каробка перадач размяшчалiся ѓ адным месцы i спераду, а баявое аддзяленне ззаду.
  Машыну энергiчным намаганнямi немцы пад кiраѓнiцтвам Паршэ зрабiлi да гадавiны путчу.
  Сапраѓды дзякуючы нiжэйшаму сiлуэту, пры захаваннi ѓзбраення i браняваннi "Льва", вага машыны знiзiѓся да шасцiдзесяцi тон, пры рухавiку ѓ 1200 конскiх сiл. Баявыя выпрабаваннi паказалi, што атрымаѓся суцэль прымальны танк. Менавiта тое, што трэба!
  Спалучэнне добрых хадавых i бранявых якасцяѓ.
  Фюрара зрэшты, гэта не задаволiла. Ён запатрабаваѓ узмацнiць бранiраванне бартоѓ i кармы, а таксама паставiць 88-мiлiметровую гармату з даѓжынёй ствала ѓ 100 ЭЛ.
  Iншы машынай на выпрабаваннях стаѓ Е-100. Дадзены танк зрэшты, атрымаѓся яшчэ занадта цяжкiм: у 140 тон, але затое выдатнай абаронай са ѓсiх ракурсаѓ i ѓзбраеннем "Маѓса". Наогул серыя "Е" абяцала стаць вельмi перспектыѓнай. Немцы, вiдаць, дарма часу не гублялi.
  Быѓ прадэманстраваны i танк "Барс" з рухавiком у 1000 конскiх сiл, машына зрэшты, здалася Гiтлеру мала абароненай.
  Паказвалiся на гадавiну i розныя самалёты. У прыватнасцi штурмавiкi i мадыфiкацыi МЕ-262. А таксама ТАЯ-183. Цэлы парад тэхнiкi.
  Уключаючы i магутныя газаметы, здольныя зносiць цэлыя гарады i вёскi.
  Тут i сапраѓды, прадэманстравалi вельмi моцныя сiстэмы паразы.
  Прайшла выпрабаваннi i "Пантэра"-2 пры вазе пяцьдзесят тон, яна мела лабавую браню 150-мiлiметраѓ пад нахiлам, i гармату "Каралеѓскага тыгра". Бартавая браня была ѓ 82 мiлiметры, пад нахiлам. Такi танк больш-менш зладзiѓ Гiтлера, так быѓ здольны супрацьстаяць трыццацьчацвёркам i ѓ блiзкiм бою.
  У цэлым фашысты прычасалi звярынец.
  Прайшлi i выпрабаваннi знiшчальнiкаѓ "Гота" здольных развiваць хуткасць тысяча сто кiламетраѓ за гадзiну.
  Карацей кажучы, аперазалiся.
  9 лiстапада ѓпаѓ Волхаѓ. Сiтуацыя дасягнула свайго апагею. I зноѓ савецкiя танкi спрабавалi контратакаваць.
  Грынгета застыла каля гарматы. "Чэрчыль"-2 стаяѓ насупраць савецкiх машын i выплёѓваѓ баявыя прыпасы.
  Дачка лорда Джэйн падлiчвала трапленнi. Савецкiя танкi запавольвалi свой ход, калi заязджалi ѓ роѓ. I гэтым карыстаѓся нямецкi звярынец.
  Нiкалета ѓзяла i праспявала:
  - Ангельскi воiн смерцi не баiцца,
  Пад небам зорным смерць нас не возьме!
  За льва з кароннай будзе адважна бiцца,
  Я зараджаю магутны кулямёт!
  Малання ѓхваляльна кiѓнула:
  - Гэта шыкоѓна! I мы таксама зарадзiм!
  Гармата працавала вельмi актыѓна. Снарады так i мiльгалi, нiбы запалкi пакiдаючы контуры па паветры. Ды энергiчныя трапiлiся дзяѓчаты. I галоѓнае трапныя.
  Грынгета кiвала галавой, паслала снарад у падмурку вежы трыццацьчацвёркi. Прабурчала:
  - Вось гэта смерць! Яна да ворагаѓ маiх прыйдзе! I ведаю надалей, яна ворагаѓ вусатых чакае!
  Нiкалета з усмешкай вымавiла:
  - Пакланiлiся ѓсе звяры вусатаму... Каб яму правалiцца праклятаму!
  Грынгета зноѓ разрагаталася, i стрэлiла, зашыпеѓшы:
  - Мой снарад самы трапны. Мы абавязкова патрапiм!
  Нiкалета падняла ѓверх паказальны палец i вымавiла:
  - Пiф, Паф - не трапiѓ! Зайчык шэры паскакаѓ!
  Грынгета, ведучы агонь, праспявала:
  Кожны выбiрае па сабе,
  Жанчыну, рэлiгiю, дарогу...
  Д'яблу служыць цi прароку,
  Кожны выбiрае па сабе!
  Джэйн пакiвала галавой i запярэчыла:
  - Не зусiм так! У дзевяноста дзевяцi працэнтаѓ веру чалавека вызначае нараджэнне, а не веданне. Вось мы належым да англiканскай царквы... А калi разабрацца, на якой падставе? Гэта што наш выбар з вамi?
  Грынгета хiхiкнула i заѓважыла:
  - Я асабiста была ѓ веруючай сям'i, але зараз усё больш i больш схiляюся да атэiзму!
  Нiкалета хiхiкнула i паказала мову:
  - Атэiзм... Гэта цiкава!
  Малання па-фiласофску адзначыла:
  - I роѓна выдалена ад усяго! Калi Бога няма, i няма звышнатуральных сiл, то i любая рэлiгiя iлжывая!
  Грынгета кiѓнула галавой, ахвотна пацвердзiѓшы:
  - Гэта як у камунiстаѓ! Яны прыдумалi, што ѓсе рэлiгii - гэта толькi фантазii людзей. I на гэтым пабудавалi дактрыну!
  Малання скептычна скрывiла вусны:
  - I што iх чакае пасля смерцi?
  Грынгета пажадлiва ѓсмiхнулася. Выпусцiла снарад, раскрыѓшы корпус чарговаму савецкаму танку i, адказала:
  - Тут можна шмат чаго прыдумаць... Нават нядзелю мёртвых сiламi навукi!
  Малання нагадала, усмiхаючыся:
  - Чытала я адну кнiгу аб свеце будучынi. Там ужо касмiчная iмперыя. Няма смерцi, старасцi, хвароб. I зразумела голаду... Праѓда большая частка насельнiцтва не мае працы, але ѓсiм хапае.
  Напрыклад, аѓтамабiлi раздаюць бясплатна. I ёсць электронныя машыны, з дапамогай якiх падтрымлiваюць сувязь са ѓсiм мiрам.
  Нiкалета цалкам сур'ёзна заѓважыла:
  - Прагрэс развiваецца хутка. Вось паглядзi на гэтыя танкi... Як яны прасунулiся i сталi больш дасканалымi. Усё ж "Чэрчыль"-2, не параѓнаць з "Матыльдай".
  Малання з гэтым пагадзiлася:
  - Ды прасунулiся танкi... Гэта ёсць шык!
  Чарговы напад савецкiх танкаѓ захлынуѓся, i наступiѓ перапынак.
  10 i 11 лiстапада немцы праводзiлi невялiкiя наступальныя аперацыi, на поѓначы зразаючы куты.
  Савецкiя войскi катавалi контратакаваць на поѓнач ад Сталiнграда, але не дамаглiся асаблiвага поспеху. У горадзе трымалiся ѓжо апошнiя дамы. Разбураныя пры гэтым, дашчэнту. Але пакуль Сталiн загадаѓ трымаць да канца.
  Гарады Баку ѓжо амаль захоплены. Але нафтавыя свiдравiны гараць i сярод iх разгарнулiся баi. Бамбяць немцы бесперапынна.
  Бiтвы i ѓ Астраханi на самым пiку...
  12 лiстапада, туркi распачалi атаку на Ерэван. Нацiск аказаѓся адбiты. Асманы панеслi ѓрон. Затое зноѓ стрэлiлi фаѓ. 13 Лiстапада немцы занялi апошнiя кварталы Баку - абвясцiѓшы аб узяццi горада. Толькi на паѓвостраве, яшчэ працягвалiся баi, а неба было чорным ад палаючых свiдравiн.
  14 лiстапада, фашысты пачалi штурм Мурманска. Яны выкарыстоѓвалi артылерыю, i авiяцыю...
  Сталiнград быѓ у агнi, але перакiнутыя савецкiя падмацаваннi дазвалялi яшчэ трымацца. Хоць толькi за краёчак горада, i коштам каласальных страт.
  Пры штурме Мурманска сабралася вялiкая армада лiнейных караблёѓ, падышлi i авiяносцы. Горад прасавалi, нiбы катком з плазмы. I бамбiлi i абстрэльвалi.
  15 лiстапада перайшлi ѓ рух фашысцкiя войскi, атакуючы горад, адзiны незамярзальны порт у Ледавiтым акiяне. У баях прынялi ѓдзел "Маѓсы", i нават танк "Пацука", якi фашысты хацелi выпрабаваць на практыцы.
  Зрэшты "Пацука" некалькi расчаравала. Яна спачатку прасунулася, а затым затрымалася ѓ гурбах. I спынiлася на ѓскраiне горада. Немцы аказалiся не зусiм гатовыя да наступлення. Але абстрэлы не спынялiся. 16 лiстапада фашысты практычна завяршылi зачыстку нафтавых, палаючых свiдравiн. Але частка паѓвострава была iм недаступная, з-за пажараѓ, якiя разраслiся, да сёмага неба.
  17 лiстапада гiтлераѓцы захапiлi апошнi рукаѓ дэльты Волгi, i тым сам блакiравалi Астрахань больш капiтальна. Баку ж даѓно было адрэзаным.
  Штурму падвергся i Ерэван. Горад на ѓзвышшы, вельмi зручны для абароны, але штурмаваць яго асаблiва танкамi цяжка.
  18 лiстапада савецкiя войскi зноѓ паспрабавалi на трываласць абарону фашыстаѓ на поѓнач ад Сталiнграда. Гэта аслабiла нацiск на тое, што заставалася ад года на Волзе, але каштавала адчувальных страт.
  19 лiстапада немцы спынiлi з прычыны вялiкiх страт штурм Мурманска.
  Такiм чынам, ашалелы фюрар нiяк не мог вырваць, шматлiкiя стрэмкi са сваёй пазiцыi. Планы нацыстаѓ скончыць з СССР да зiмы - правалiлiся.
  Горш за ѓсё, што i Японiя, прыпынiла наступ, з-за халадоѓ, i вялiзных страт у жывой сiле. Адзiнае, самураi павялiчвалi выпуск уласных 34 i лiцэнзiйных "Пантэр". I маглi ѓжо наступным летам прычынiць непрыемнасцi.
  20 лiстапада, немцы патушылi часткова пажары, ачысцiлi большую частку паѓвострава.
  21 лiстапада савецкiя войскi зноѓ атакавалi немцаѓ i, нават уклiнiся паѓночней Сталiнграда на некалькi кiламетраѓ. Фашыстам прыйшлося прыслабiць свой нацiск, i спрабаваць аднаѓляць пазiцыi.
  Баi як кажуць у такiх выпадках, проста на ѓзроѓнi фрэйка!
  22 лiстапада фашысты паспрабавалi рушыць наперад у раёне Туркменiстана. I прайшоѓшы дзясятак кiламетраѓ, аказалiся спыненыя. Але 23 лiстапада увёѓшы ѓ бой шахскiя брыгады, зноѓ рушылi наперад. Сiтуацыя вельмi абвастрылася i ѓ раёне Сярэдняй Азii.
  24 лiстапада на франтах не адбылося iстотных змен...
  25 лiстапада фашысты аднавiлi штурм Мурманска. Шпурнулi ѓ бой новыя часткi. Але толку пакуль мала.
  Наступiла 26 лiстапада - адзiнаццаць гадоѓ з выбараѓ у Рэйхстаг, пасля якiх Гiтлер быѓ прызначаны Рэйхсканцлерам.
  Упершыню на фронт аказаѓся перакiнуты найноѓшы танк Е-100.
  Гэта была баявая практыка падобнай машыны.
  Танк выглядаѓ даволi доѓгiм, амаль пляскатым. З яго тырчала доѓгае рулю 128-мiлiметровай гарматы. I лабавая браня пад вуглом з сорак пяць градусаѓ. I сам нахiлены з бартоѓ.
  Танк Е-100 рухаѓся дзякуючы найноѓшаму рухавiку ѓ 1500-конскiх сiл, больш шпарка чым "Маѓс". I ад яго адскоквалi снарады.
  А ѓсярэдзiне машын з'явiлася безжурботная чацвёрка Магда, Крысцiна, Герда i Шарлота.
  Дзяѓчаты нарадзiлi для фюрара дзяцей, i пакiнулi iх пад наглядам асаблiвых нянек з СС.
  I толькi што прыбылi на фронт. Дзяѓчыны вельмi вясёлыя. Яны засумавалi па баталiях. I тут якраз магчымасць праявiць сябе. Узяць, нарэшце, гэты паѓночны Севастопаль.
  I зацвердзiць панаванне Трэцяга Рэйха ѓ Ледавiтым акiяне. Вось сапраѓды колькi яшчэ можна зацягваць вайну? А чацвёрка думае: можа з iмi разам хоць нешта змянiцца?
  Пад Мурманскам не занадта марозна - уцяпляе Гальфстрым. Дзяѓчыны настроены па-баявому. У кожнай нарадзiлася пара - хлопчык i дзяѓчынка! Так што можна i парадавацца.
  Магда i Крысцiна круцiлiся каля гармат. Танк найноѓшы i кiруецца досыць проста. З бартоѓ яго абараняе 120-мiлiметраѓ нахiльнай бранi, плюс яшчэ 50-мiлiметраѓ шчыток. Так што машыну не прабiць са ѓсiх ракурсаѓ.
  Дзяѓчаты насвiствалi песеньку. Iм у душы выдатна.
  Герда з усмешкай на бурштынавых вуснах заѓважыла:
  - Вось зараз у нас з Гiтлерам агульнае нашчадства. Мы сябры царскай сям'i!
  Шарлота хiхiкнула, заѓважыѓшы:
  - А наперадзе - адны нулi!
  Танк "Е"-100 падыходзiѓ да савецкiх пазiцый. Усё вакол было разбурана настолькi, што стрэлы з боку парад рэдкiя, i як правiла з лёгкiх гармат.
  Магда навяла 128-мiлiметровую гармату i пальнула па савецкай сорак пятцы. Дзяѓчына мядовая бландынка праспявала:
  - Я тыгрыца, i ѓ мяне выскал... I злосны тыгр усiх разарваѓ!
  Савецкая саракапятка адкацiлася, некалькi рускiх салдат аказалiся забiтыя.
  Магда прамурлыкала нiбы котка:
  - Я супермэн мой метад просты... Я адгрызу тым, хто з воѓны хвост! I пасля чаго дзяѓчынка як стала рагатаць. Ну, прама як буйнапамешаная багiня.
  Дзеѓкi прастытуткi Гiтлера разгойдвалi танк. I самi падскоквалi ѓ машыне з нахiльнай бранёй.
  Але вось ваяѓнiцы павярнулi сваю машыну. Шарлота гэтая красуня з валасамi колеру медзi, як праспявае:
  - Цок, цок, цок... Кацiцца паток! Коннiца нацыстаѓ з'ела ѓвесь пясок!
  I пасля гэтага Шарлота як захоча... Нават зубамi заляскала. А зноѓ танк крутануѓся. Немцы сарвалi плот з калючым дротам. Машына памерамi з тыраназаѓра паскудна рыкала. А ваяѓнiцы скалiлi свае мiлыя i пажадлiвыя мордачкi.
  Дзяѓчаты вынеслi ѓ сабе i нарадзiлi дзяцей ад Адольфа Гiтлера. А гэта ѓжо сёе-тое кажа. Прыгожыя мегеры, але пры гэтым маральныя вырадкi. Вось раздушылi савецкага салдата, якi патрапiѓ пад колы. I ѓмялi ѓ грунт 76-мiлiметровую гармату. Праехалiся па ёй. Расплюшчылi сталь. Ваяѓнiцы паказалi фiгурны пiлатаж. Снарады здавалiся бяскрыѓднымi, чым гарох, у бразготцы якога трасе дзiця. Наступная гармата якую распляскала Е-100, была 85-мiлiметровая.
  Магда хiхiкнула:
  - А мы цiснем рускiх, як блашчыц!
  Крысцiна паправiла сваю сяброѓку:
  - Хутчэй нават як мядзведзяѓ! А мядзведзь жывёла буйная!
  Рудая Шарлота дадала, скаляючы iклы:
  - I зубастае!
  Нямецкiя танкi прадзiралiся, праз гарадскiя лiнii абароны. Савецкiя войскi бiлiся вельмi ѓпарта. У рукi зброю ѓзялi ѓсё. У апалчэннi ваявалi нават дзесяцiгадовыя хлапчукi. Нямала было i дзяѓчынак. Сабралiся ѓсе жыхары, але не хапала зброi. Масавы гераiзм праяѓляѓся ва ѓсiм. Пiянеры, выкарыстоѓваючы самаробную выбухоѓку, або звязкi гранат, падбiралiся да гiтлераѓскiх танкаѓ, i кiдалiся пад гусенiцы - памiраючы за Радзiму.
  Танк Е-100 атрымаѓ некалькi пашкоджанняѓ. Адзiн з хлапчукоѓ здолеѓ працiснуць важкую мiну. Загiнуѓ сам, але пашкодзiѓ нямецкую машыну. Лопнуѓ каток, i зляцела частка гусенiцы. Буйная машына замарудзiлася. Потым пара воiнаѓ кiнула звязкi гранат, разбiваючы тоѓстыя гусенiцы.
  Е-100 прайшоѓшы перадпакой лiнiю, страцiѓ рухомасць.
  Герда навяла шэсць кулямётаѓ, i ѓрубiла iх, калi савецкiя салдаты паспрабавала контратакаваць. Дзесяткi рускiх i прадстаѓнiк iншых народаѓ Расii, завальвалiся, прабiтыя кулямётнымi кулямi. Савецкiя салдаты зрэшты, беглi наперад. Кiдалi гранаты i гiнулi. Частка аскепкаѓ далятала, да Е-100, але кулямёты працавалi спраѓна. А чартоѓка Герда такая трапная. I яе кулi амаль не пралятаюць дарма.
  I гiнуць рускiя салдацiкi...
  Крысцiна палiлi з хуткастрэльнай 75-мiлiметровай гарматы, асколачнымi снарадамi, i палiла са спаранага кулямёта. Рудая шэльма, раздзiраючы кулямi савецкiх салдат, прашыпела:
  - Носьбiтка смерцi я... Сам сатане мне рудай ёсць радня!
  Магда нясмела заѓважыла:
  - Ну не трэба так. Сатана вораг Божы i асуджаны на возера вогненнае!
  Крысцiна пляснула босай ножкай па метале i зароѓ:
  - А што возера вогненнае? Мае валасы, такiя як полымя!
  Герда з ухмылкай адзначыла:
  - Сам фюрар адпусцiць нам любыя грахi... Дакладней само паняцце граху, ёсць па iсце састарэлае?
  Магда пацiснула плячыма:
  - Хочаце сказаць, што паняцце граху састарэла...
  Герда зноѓ урубiла кулямёты, душачы адчайную контратаку расiйскiх салдат. Кулi забiвалi iх нiбы гасцiнцы з пекла. Вельмi моцна абаронены Е-100 у гэтай мадыфiкацыi. Цэлых восем кулямётаѓ, два спараныя з гарматамi, а астатнiя кiравалiся на шарнiрах. I лупяць яны вельмi моцна.
  Герда зароѓ з ухмылкай:
  - Грэх, гэта i ёсць аснова iснавання Трэцяга Рэйха! Наша рэлiгiя, гэта сапраѓды ёсць вера звяроѓ!
  Рудая Крысцiна, паля з гарматы i забiваючы расiйскiх салдат, праспявала:
  - Мой ласкавы i далiкатны звер ... Твае iклы люблю павер! Мой пякельны i iкласты звер!
  Адна з савецкiх зенiтак, зноѓ прымудрылася патрапiць па катках, i разбiць iх. Е-100 канчаткова спынiѓся. Магда, праѓда, пакарала назойлiвую зенiтку, накрыѓшы яе цяжкiм зарадам. Ну, гусенiцы аказалiся разбiтыя.
  Паморшчыѓшыся Герда, выклiкала буксiр i папрасiла:
  - Выцягнiце нас, калi ласка! Мы гiнем! Гусенiцы разбiтыя!
  Адказ рушыѓ услед неадкладна:
  - Буксiр будзе!
  Крысцiна з усмешкай праспявала:
  - Вось гэты ход! Ворагаѓ у расход!
  Магда стрэлiла па зброi, якую расейскiя салдаты спрабавалi выцягнуць на прамое навядзенне. Разнесла ствол, i раскiдала ѓ розныя бакi савецкiх байцоѓ. Адзiн з салдат быѓ разарваны напалову, i бiѓся ѓ агонii.
  Бландынка-хрысцiянка перахрысцiлася, i падняѓшы вочы да неба узмалiлася:
  - Прабач мяне Госпадзе! За мiжвольнае грах i забiццё!
  Крысцiна захiхiкала i заѓважыла:
  - Не так нельга! Ты павiнна быць цвёрдай як скала! Стань скалой дзеля нас!
  Магда ѓпэѓнена адказала:
  - Скала ёсць толькi адна - Iсус Хрыстос!
  Рудая д'ялiца раѓнула:
  - Iсус быѓ пацыфiстам! А нашая вера i прафесiя вайна!
  Танк Е-100 падхапiлi на буксiр i пацягнулi ѓ бок нямецкiх пазiцый. Герда з усмешкай снежнай каралевы заѓважыла:
  - Каткi - гэта самая ѓразлiвая частка танка. I з гэтым трэба дужацца!
  Шарлота пакiвала галавой:
  - Шчыткамi цалкам коѓзанкi не прычынiць. Гэта не магчыма, бо частка гусенiц усё роѓна апынецца адкрытымi!
  Магда прапанавала:
  - А калi зрабiць каткi маленькiмi i без паддона?
  Рудая д'яблыца хiхiкнула i паказала жамчужныя зубы:
  - А як надаць iм вялiкую хуткасць?
  Магда пацерла голай падэшвай па метале, i прапанавала:
  - А калi выкарыстоѓваць электрарухавiкi?
  Шарлота падцягнула жывот i пакруцiла шыяй:
  - Магчымы варыянт... I танкi гарэць будуць менш!
  Магда плаксiва вымавiла:
  - Вось калi мы трапiм у пекла, то будзе гарэць, i палаць як паходнi!
  Рудая чартоѓка рыкнула:
  - Ну i што ж... I анёлы створаны з яркага полымя! Будзем анёламi!
  Крысцiна ѓзяла i аглушальна праспявала:
  - Я не анёл, а проста чорт, але для людзей я стала святой .... Атрымайце ворагi разлiк, пад катаваннем болю такой незямной!
  Дзяѓчаты змоѓклi... У небе круцiлiся штурмавiкi, i грукатала кананада. А бомбы ѓсё сыпалiся i сыпалiся... Нiбы сапраѓды сапраѓдны град разбурэнне i спусташэннi.
  Мурманск гарэѓ, i гiнулi людзi. Немцы нават запусцiлi балiстычную ракету. Не надта эфектыѓная зброя. Прасцей скiнуць пяцiтонную бомбу з Ю-488, будзе i дакладней i танней.
  Крысцiна выскачыла першай басанож на снег, калi танк адвялi запасную стаянку. Там прынялiся спецыялiсты за рамонт. Дзяѓчаты ж перабралiся ѓ цёплую хату. Уляглiся на матрацы. Герда i Шарлота сталi гуляць у кiшэнныя шахматы.
  Магда i Крысцiна сталi рабiць прэс, каб жываты былi рэльефнымi, i не абвiсалi падчас цяжарнасцi. Прыгожыя да дрыжыкаѓ у сьцёгнах ваяѓнiцы. Усё яшчэ свежыя, але гэта ѓжо жанчыны, якiя нарадзiлi дзяцей. I памiраць зараз не так ужо i страшна - ёсць, каму працягнуць род! Хай нават з семем такога падонка як Гiтлер.
  Але дзяѓчат з батальёна СС "Тыгрыцы", фюрар гэта сапраѓды нешта накшталт Бога. Прычым ужо не паганскага бажка, а чагосьцi Усемагутнага i неспасцiжнага ѓ сваёй генiяльнасцi.
  Герда ж гуляла каралеѓскi гамбiт i развiла моцную атаку. Шарлота ѓпарта абаранялася. Iшоѓ абмен ударамi. Але скончылася ѓсё ѓзаемным знiшчэннем, i нiчыёй. Потым сталi гуляць у шахматы, Магда i Крысцiна. А Шарлота i Герда сталi рабiць прэс i адцiскацца. Дзяѓчына актыѓна падтрымлiвалi форму.
  Магда, гуляючы i цiснячы супернiцу, па-фiласофску заѓважыла:
  - А ѓсё ж дзiѓна...
  Крысцiна з нявiннай усмешкай на вуснах спытала:
  - Што дзiѓна?
  Бландынка-супермэн адказала:
  - Тое, што белыя гэта колеры дабра, але вайну менавiта яны пачынаюць першыя!
  Рудая чартоѓка рацыянальна заѓважыла:
  - Але мы таксама нясем дабро... Але на Расiю бальшавiкоѓ напалi першымi!
  Магда ѓ адказ з сумным тонам праспявала:
  - Але вось перад намi ѓсё квiтнее, за намi ѓсё гарыць...
  Крысцiна ѓ адказ звонкiм голасам дадала:
  - Сквiць не трэба! З намi той, што ѓсё за нас вырашыць!
  Герда працягнула спяваць:
  - Вясёлыя, не хмурныя вернемся па хатах - атлеты бялявыя ѓзнагародай будзе нам!
  Пасля чаго ѓся чацвёрка разрагаталася... З'явiѓся якi прыслужвае падлетак, i раздаѓ дзяѓчынкам бутэрброды з маслам, сырам, каѓбасой, а таксама сухафрукты. Дзяѓчаты паелi, i iх у цяпле размарыла. Прыгажунi задрамалi. Добра калi ты малады i здаровы - лёгка сыходзiш у сон.
  На наступны дзень 27 лiстапада, Е-100, аказаѓся толькi часткова адноѓлены. Дзяѓчаты не бралi ѓдзел у наступленнi. Але затое ѓ адным бiкiнi, i басанож па гурбах зладзiлi прабежку. На iх глядзелi, нiбы на дурнаваты, у мароз несцiся амаль галышом. Але дзяѓчыны гэта ѓвогуле вышэйшы пiлатаж. Яны ж асаблiвыя людзi будучынi!
  Герда вырвалася наперад. А не так басаногая дзяѓчынка Герда, што была ѓ казцы Андэрсана. Але таксама мужная i загартаваная. I разам з тым стала прыроджаным забойцам. Iмклiвая дзяѓчынка, з моцнымi мускуламi.
  Зрэшты, усе чатыры дзяѓчыны добрыя. Яны прамчалiся ѓ хуткiм тэмпе паѓсотнi кiламетраѓ i вярнулiся назад. Потым зрабiлi серыю практыкаванняѓ, паспявалi, i пахiсталiся. Трохi папрактыкавалiся ѓ стральбе.
  Толькi на наступны дзень танк Е-100 паправiлi. Ну што ж, i гэта не так ужо i дрэнна. Тым больш што ѓ гэтай звышцяжкай машыне было арыгiнальнае размяшчэнне каткоѓ, адрозная ад шахматнага парадку, што павышала хадавыя якасцi па снезе, але стварала з нязвычкi пэѓныя праблемы рамонтнiкам. Хоць як раз мантаваць Е-100 прасцей, чым "Тыгр" цi "Пантэру".
  28 лiстапада гiтлераѓцы змаглi крыху глыбей прарвацца ѓ Мурманску. Але супрацiѓленне савецкiх войскаѓ проста неспасцiжнае. I нават шаснаццацiцалевыя снарады лiнкораѓ Брытанii i Нямеччыны не маглi зламаць волю абароны.
  Але фашысты ѓсё роѓна прасоѓвалiся. Танк Е-100 прайшоѓ за дзень пару кварталаѓ, але зноѓ пашкодзiѓ гусенiцы. Але на гэты раз рамонт заняѓ усяго некалькi гадзiн. 29 лiстапада дзяѓчаты-тэрмiнатары сутыкнулiся з танкам КВ-3. Савецкая машына пару разоѓ патрапiла ѓ лабавую браню, але снарады адляцелi ад нахiлу. Магда прабiла ѓ адказ расейскi танк, прымусiѓшы яго гарэць, нiбы кучу складзеных паходняѓ.
  Крысцiна са здзеклiвай ухмылкай спытала напарнiцу:
  - А табе што тых рускiх зусiм не шкада?
  Магда шчыра адказала:
  - Я ѓсiх шкадую, нават тых, хто няварты жалю!
  I дзяѓчына цяжка ѓздыхнула, звярнуѓшы вочы да неба. Ваяѓнiцы iмкнулiся дзейнiчаць усё больш асцярожна. Каб не адцягваць увагу на рамонт. Прылады 128- мiлiметраѓ i 75 працавалi нiбы iшакi. Але ѓсё роѓна танк атрымлiваѓ пашкоджаннi.
  Вось адна са сцен узарвалася i абрывалася на машыну. Падрапала i злёгку падушыла браню.
  30 лiстапада гiтлераѓцы яшчэ больш рушылi наперад. Месцамi нават выйшлi да цэнтру горада. Але ѓ гэты ж дзень, трапны стрэл саракапяткi, пашкодзiѓ рулю 128-мiлiметровай гарматы, i дзяѓчынкi былi вымушаны зноѓ устаць на рамонт. Прычым, вiдаць, даѓжэйшы.
  Тады чацвёрка вырашыла замест танка ваяваць, нiбы простая пяхота. Прыгажунi спрабавалi весцi баi, змагаючыся ѓ адным бiкiнi. Але ѓ мароз дзяѓчыны маглi вытрымаць толькi некалькi гадзiн у такiм напаѓголым выглядзе, а потым беглi адагравацца.
  Герда закопвалася ѓ снег, страляла з найноѓшага аѓтамата МР-44, i забiвала расiйскiх салдат даволi актыѓна. Вось яна басаногая дзяѓчынка, з белымi валасамi, патрапiла ѓ галаву палкоѓнiку Чырвонай армii. I вымавiла:
  - Не, я ѓсё ж арыйка!
  Шарлота, якая, прасоѓвалася з другога боку, хiхiкнула:
  - Ты ваяѓнiца, якая прыносiць ворагам смерць. - Тут рудая, галаногая дзеѓка, пальнула ѓ маёра i трапiла яму проста пад вока. Даволi выскалiлiся. - Вось бачыш, я страляю анi не горш!
  Герда дала чаргу, прыкончыѓшы камсамолку, i капiтана расiйскiх войскаѓ, паказала зубкi сцерва:
  - Ды ты страляеш, а пiлю! Нiбы бензапiла!
  Шарлота кiнула босымi пальцамi ногi асколак шкла. Той угодзi ѓ шыю лейтэнанту расiйскага войска, i прачырыкала:
  - А я вось, шкельцамi песцiся!
  Герда прабегла па снезе, пакiдаючы босыя, зграбныя сляды. Яна iмчалася нагнуѓшыся. Потым дзяѓчына-тыгрыца перавярнулася i зрабiла сальта. Перакруцiлася i рушыла галавой у падбародак савецкага салдата. Той выплюнуѓ крывёю. Герда сцiснула голымi нагамi горла, i задушыла расiянiна.
  Рудая д'яба Шарлота, душыла пiянера. Вось якiя брыдкiя i злыя апынулiся дзяѓчынкi.
  Магда таксама забiвала расейскiх салдат, але не чапала дзяцей. Не, на дзiця яна руку нiколi не паднiме. I наогул пралiццё крывi не давала ёй задавальнення. Але ѓсё ж яна тыгрыца з батальёна СС, i павiнна выконваць загад.
  Вось Крысцiна кiнула кiнжал у хлапчука, на выгляд гадоѓ дванаццацi. Ужо жорсткая. Не, не павiнны дарослыя забiваць дзяцей!
  Магда перахрысцiлася i прашаптала:
  - Прабач Гасподзь! Ты ж гэта мне брыдка, але вайна ёсць вайна!
  I бландынка стрэлiла ѓ расiйскага снайпера, той упаѓ, прабiты дакладным пападаннем у пераноссе. Нажаль, з'явiлася ѓслаѓленая чацвёрка. Дзеѓкi спачатку забiвалi ангельцаѓ i збольшага амерыканцаѓ, але зараз узялiся за
  расейцаѓ. Такiя грымучыя аскалы другой сусветнай вайны. Аскалы якiя паказваюць самыя што нi наесцi рэальныя, i вострыя iклы!
  Крысцiна пацерла босай нагой па дрэве, зябка ѓсёткi i заѓважыла:
  - Агiдна? А што вы хочаце ад рудых ведзьмаѓ!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 14.
  Немцы паступова замарожвалi актыѓнасць. У тым лiку i авiяцыйную - прычым вымушана з-за пагаршэння ѓмоѓ надвор'я. Выканаць пастаѓленыя напярэдаднi наступленне задачы цалкам не ѓдалося. Праѓда, Каѓказ практычна захоплены. Бакiнскае нафтанараджэнне пад кантролем. СССР страцiѓ сваю самую буйную крынiцу нафты. Праѓда, самi немцы яшчэ вымушаны патрацiць час для аднаѓлення свiдравiн. Захоплена i Карэлiя, Архангельск, частка паѓночнага ѓзбярэжжа. Адрэзаны канчаткова ад сувязi з астатняй часткай Расii Ленiнград. Некаторыя iншыя тэрыторыi захоплены ѓ цэнтры. Палова Туркменii таксама акупаваная. Японiя захапiла цалкам Манголiю, i таксама ѓклiнавалася ѓ Сярэднюю Азiю i часткова стварыла плацдармы за Амурам, ва Усурыйскiм краi. Праѓда самураi атрымалi поспех менш. Уладзiвасток блакiраваны поѓнасцю i яго абстрэльваюць.
  Да Масквы засталося кiламетраѓ за дзвесце. I ѓжо немцы могуць абстрэльваць сталiцу балiстычнымi ракетамi, i бамбаваць рэактыѓнай авiяцыяй. Але зiмой i ѓ мароз Вермахт страцiѓ магчымасцi праводзiць далейшы наступ. Тым больш каланiяльныя войскi: iндусы, афрыканцы, арабы моцна мерзнуць. I страцiлi большую частку баяздольнасцi. Грэх падобнай сiтуацыяй не скарыстацца. Хоць Чырвоная армiя i панесла вялiзныя страты, i таксама моцна знясiлена.
  Сапраѓды, генштаб прыняѓ рашэнне, нягледзячы на ??ѓсе цяжкасцi са забеспячэнне i страту Каѓказа правесцi зiмой некалькi буйных, наступальных аперацый. Няхай пакуль фашысты зiмой i носа не смеюць высунуць, але затое мы iх прыжмуем i задушым.
  Або, ва ѓсякiм разе, прымусiм дзерцiся ѓ горшых умовах надвор'я.
  Васiлеѓскi кiраѓнiк генеральнага штаба i намеснiк мiнiстра абароны цалкам лагiчна, выказаѓ здагадку, што СССР не зможа выйграць тэхналагiчную гонку ва ѓсёй Еѓропы i Афрыкi з Азiяй у прыдачу.
  У гэтым плане за зiму перавага супернiка, асаблiва ѓ авiяцыi толькi вырасце. Ды вядома савецкiя канструктары ѓжо распрацавалi i працягваюць распрацоѓваць новыя больш дасканалыя танкi. У прыватнасцi Т-34-85 з буйнейшай вежай i магутнай гарматай. Ну, а на падыходзе i IС-2 з прыладай у 122 - мiлiметра. Але ж i немцы не будуць стаяць на месцы. Акрамя таго нават новыя машыны не дастаткова добрыя, каб пабiць "Льва" цi якую-небудзь цяжкую машыну.
  Ды i цi наѓрад атрымаецца зараз дамагчыся лiкавага перавагi.
  Выступiѓ i Вазнясенскi. Ён таксама выказаѓся за больш хуткi наступ:
  - Пасля страты Каѓказа, наша войска будзе адчуваць наймацнейшы дэфiцыт палiва. Дакладней сказаць, мы яго ѓжо i так адчуваем у поѓнай меры. Аднак у зiмовы час дзённы перыяд нашмат менш, часта стаiць нялётнае надвор'е i расходу палiва таксама скароцяцца.
  Наркам Жданаѓ таксама паспяшаѓся дадаць:
  - Акрамя таго нашы байцы i сапёры падарвалi ѓсе нафтавыя свiдравiны на Каѓказе. А гэта значыць, што фрыцы пакуль ня могуць скарыстацца нашай нафтай. Але улiчваючы, як хутка жорсткiя фашысты ѓмеюць усё будаваць i аднаѓляць, то ѓжо вясной у артэрыi эканомiкi Трэцяга Рэйха пацячэ i Бакiнская нафта.
  Сталiн падвёѓ дыскусii вынiк:
  - У канцы снежня вырабiм першы зiмовы ѓдар. Пытанне толькi дзе?
  Тут ужо адзiнстваѓ у вайскоѓцаѓ не было. Жукаѓ прапаноѓваѓ ударыць у цэнтры i адкiнуць супернiка ад Масквы. Васiлеѓскi меркаваѓ, што лепш намацаць слабое месца ѓ Цiхвiне. Заадно i дапамагчы Ленiнграду, якi падвойнае кольца блакады можа i не перажыць.
  Ракасоѓскi выказаѓся за наступленне ѓ напрамку Варонежа Былi iдэi атакаваць нацыстаѓ у Астраханi, цi нават пад Архангельскам. Сталiн выслухваѓ усе заѓвагi, нешта чыркаѓ i думаѓ.
  Думка адсунуць супернiка ад Масквы выглядала панадлiвай i якая напрошвае. Аднак менавiта ѓ цэнтры фашысты зараз найбольш моцныя i добра ѓмацавалiся.
  Атакаваць, фарсiруючы Волгу, здавалася нелагiчным, рака вялiкая i паѓнаводная, i самая першая фаза аперацыi стане зацяжной.
  Магчымы варыянт атакi памiж Донам i Волгай, але там ужо нашы бiлi, i немцы таксама добра ѓмацавалiся.
  Найбольш лагiчна выглядае iдэя Васiлеѓскага. На поѓначы немцы слабейшыя, ды i ѓ iх войскаѓ неяк паменш баявога досведу. Тым больш i Цiхвiн заняты нядаѓна, нямецкiя войскi размясцiлiся на выступе. Але цалкам магчыма i фрыцы так разважаюць.
  Даць усiмi сiламi ѓ напрамку Варонежа? У канфiгурацыi фронту ѓтварыѓся балкон, якi было б вельмi рацыянальна паспрабаваць бы падсекчы, нiбы касой асот.
  Яшчэ некаторыя цiкавыя думкi гэта дзюбнуць пад Архангельскам. Улiчваючы, што падмацаваннi фрыцам давядзецца перакiдваць мораѓ - рацыянальна збожжа i ѓ гэтым напрамку ёсць.
  Хаця i самiм свае войскi забяспечваць цяжка, тым больш, што падводны флот у фашыстаѓ у моры татальна дамiнуе. Ды i новыя крэйсеры ѓ гiтлераѓцаѓ уваходзяць у строй. Быццам бы нават, раней затоплены лiнкор "Бiсмарк" яны амаль пабудавалi. Прычым новы карабель павiнен пабiць рэкордныя памеры i ѓзбраенне "Ямата".
  Хоць з iншага боку, навошта фрыцам лiнкоры? Пусцiць усяму свету ѓ вочы пыл? Больш турбуюць даныя аб новых вiдах узбраенняѓ, што распрацоѓваюцца ѓ Трэцiм Рэйху. Асаблiва аб ракетах, i рэактыѓнай авiяцыi, а гэта сур'ёзна.
  Трохi павагаѓшыся, Сталiн зацвердзiѓ план: пачаць наступ на Цiхвiнскую вобласць у канцы снежня, а ѓ пачатку студзеня памацаць супернiка пад Варонежам.
  У цэлым падобнае выглядала лагiчным...А тым часам ужо прызабытая чацвёрка дзяѓчат працягвала сваё геройства на ђсходнiм фронце. Герда i Шарлота i Крысцiна, i Магда фон Зiнгер - пасля паѓзы выклiканай тым, што ѓсе яны амаль адначасова зацяжарылi; потым нарадзiлi здаровых дзяцей, вярнулiся на фронт.
  Надвор'е стаяла халоднае, прыляцелi прыгажунi якраз дваццаць пятага снежня. Iдзе снег i накручвае кудзеркi вецер. Ды i месца яны сабе абралi не самае цёплае - прама пад Ленiнград.
  Па прыбыццi дзяѓчаты ѓ бiкiнi зладзiлi сабе прабежку па гурбах. Сапраѓды, сапраѓдныя арыйкi павiнны паказаць, што iм не страшны нiякi, нават самы люты холад. Разам з iмi бег хлопчык-нiндзя, якi прыбыѓ з Японii i якога ѓсе называлi Карась.
  Гэты дзяцюк праславiѓся ѓдзелам у спецыяльных аперацыях. Прыемныя ѓсходнiя рысы, разам са светлымi валасамi, атрыманымi ѓ спадчыну ад невядомага бацькi, рабiлi хлопчыка вельмi прыгожым.
  Дзяѓчаты нават будавалi яму ѓ адказ вочкi, хаця Карась, мабыць, iм пакуль не пара. Але рэльеф мускулатуры, нiбы дрот i бяжыць, што за iм не сагнацца нават гэтым загартаваным i ѓсё якiя зведалi тыгрыцам.
  Дзяѓчаты пасля родаѓ на трэнiровачнай базе цалкам аднавiлi форму, але вытрымлiваць такi ледзяны тэмп, не кожнаму супермэну дадзена.
  Крысцiна, якая паспела, як i Магда, фон Зiнгер пабiцца з рускiмi заѓважыла:
  - Маразы i снягi iх галоѓны саюзнiк. А так нiчым не страмчэй ангельцаѓ!
  Магда справядлiва заѓважыла:
  - Я б так не сказала. Рускiя значна мацней i падраздзяленнi практычна нiколi не адыходзяць назад!
  Шарлота зрабiѓшы сальта, падчас прабежкi, хiхiкнуѓшы, заѓважыла:
  - Але гэта хутчэй iх слабасць, чым плюс.... Я наогул не разумею такiх вось метадаѓ кiравання войскамi, як стварэнне загараджальных атрадаѓ i растрэлаѓ камандзiраѓ якiя адыходзяць падраздзяленняѓ.
  Басаногая Герда сама, перавярнуѓшыся пры бегу i зрабiѓшы расцяжку, пагадзiлася:
  - Вядома - з-пад палкi не атрымаецца добрых ваяк. - Тут дзяѓчынка-бландынка, праѓда, была змушаная, рыпаючы сэрца прызнаць. - Але добра рускiя ваююць, калi ѓжо цэлых два з паловай гады пратрымалiся. Нам бы iхняя жывучасць!
  Крысцiна пагардлiва фыркнула:
  - Нам кажаш?
  Герда хiхiкнула, заѓважыѓшы:
  - Мы ж элiта! Асаблiва Марсэль!
  Лепшы ас усiх часоѓ i народаѓ, не гледзячы на катэгарычную забарону Гiтлера, якi хацеѓ, каб гэты знак непераможнасцi засяродзiѓся выключна на выкладчыцкай працы - бо ён усёткi генерал-лейтэнант, усё ж вырваѓся на фронт.
  Дакладней фюрар лiтасцiва дазволiѓ яму вярнуцца, калi будзе немцам дзесьцi дрэнна.
  Фашысты вядома на ѓсялякi выпадак умацоѓвалi абарону i рыхтавалiся да зiмы, але моцна сумнявалiся, што ѓ рускiх знойдуцца рэсурсы для маштабных наступальных акцыяѓ.
  Аднак разведка працавала. Гэта значыць iнфармацыя аб падрыхтоѓцы наступу з мэтай вызвалення Цiхвiна ѓсё ж пратачылася. Прычым, савецкiя войскi распачалi магутную артпадрыхтоѓку, якраз на Каляды.
  Лупiлi "Кацюшы" i нават пары першых рэактыѓных пускавых установак падвышанай магутнасцi "Андрюша". I грукат стаяѓ ад разрываѓ такi, што басаногiя, напаѓзмёрзлыя дзяѓчыны ѓлавiлi яго.
  Балазе слых у iх выдатны i вочы зiхацяць iскрынкамi.
  Пераглянуѓшыся памiж сабой дзяѓчыны, дашлi да высновы:
  - Што ж цяпер паб'емся, як трэба!
  А хлопчык-нiндзя Карась паведамiѓ:
  - Маё заданне будзе ѓвайсцi ѓ Ленiнград i там разведаць. Вы занадта прыгожыя для разведчыц!
  Магда млява нахiлiла вейкi адказаѓшы:
  - I ты таксама... А калi рускiм здасца дзiѓным, твой акцэнт?
  Карась лагiчна заѓважыѓ:
  - Калi гаворыш на рускай мове занадта правiльна, гэта ѓ табе значна мацней выдае замежнiка. Ва ѓсякiм разе, я пабег, а добранька прыцiснiце супастата на флангу...
  Дзяѓчаты панеслiся да свайго танка. Яны ж танкiсткi-выпрабавальнiцы. I выбралi для сябе, нешта найноѓшае. Дакладней нават адразу два танкi-навiчкi, якiя павiнны прайсцi абкатку на фронце.
  А менавiта "Ласкi", машыны з двума чальцамi павозкi вельмi нiзкiм сiлуэтам. Самыя першыя мадэлi танкаѓ новага пакалення, дзе немцы i сапраѓды сур'ёзна занялiся ѓшчыльненнем кампанавальнай схемы. I некаторыя цiкавыя ноѓ-хаѓ у кiраваннi. У прыватнасцi электрычная трансмiсiя i размяшчэнне каробкi перадач уманцiраванай у матор. А самi танкiсты парачка размяшчалiся фактычна лежачы. Пры гэтым трансмiсiю i рухавiк змясцiлi ззаду, а дзяѓчыны зручна размясцiлiся на жыватах. I iх ножкi цiснулi перадачы i кнопкi ззаду, а рукi, наадварот, пры пераключэннi рухалiся зручна. Самае ляжачае сядзенне зроблена пад замову i капiюе форму iх целаѓ. Вежы праѓда няма - атрымалася САУ, прычым такое нiзенькае, што коѓзанкi размешчаныя вонкi.
  Вядома, паварочваць не можа гармата, але крыху круцiцца здольная. Ну, а сам знiшчальнiк лiха разварочваецца вакол сваёй восi, i кампенсуе тым самым адсутнасць вежы.
  Магда растлумачыла дзяѓчынкам-напарнiцам:
  - Там без вежы танкi атрымлiваюць танней i нiжэй. Вось мы можа рэгуляваць вышыню, апускаючы да 1,2 метраѓ i паднiмаючы да 1,5... Амаль як партызаны паѓзем па-пластунску.
  Пры вазе 12 тон машына мела выдатнае лабавое бранiраванне ѓ 82 мiлiметраѓ пад вуглом нахiлу ѓ 40 градусаѓ ад гарызанталi ѓ верхняй частцы. А нiжняя зусiм маленькая. Барты абаронены горай у 60 мiлiметраѓ, але яшчэ затуляюць самi каткi. Рухавiк у 400 конскiх сiл забяспечвае выдатныя хадавыя якасцi. Плюс яшчэ размяшчэнне коѓзанак i падвеска, даюць магчымасць не толькi зменшыць сiлуэт, але i звыш таго забяспечваюць выдатную праходнасць па гурбах.
  Як нi круцi, але цяжэйшы звярынец, пачынальна з "Пантэры", куды больш грувасткi i нязграбны. А на гурбах i зусiм труннай.
  Гердзе, якая, размясцiлася са сваёй даѓняй напарнiцай Шарлотай, i мiмаволi яна адчувала дыскамфорт у цеснай, кампактнай i даѓгаватай скрынi танка. Хоць вядома, трэба аддаць належнае, што машына з узбраеннем Т-4 i лепшым бранiраванне ѓклалася ѓ вагу 12 тон. Бландынка-тэрмiнатар заѓважыла:
  - Самымi камфортнымi танкамi, былi "Тыгр" i "Леѓ". У гэтай машыне нават нам дзяѓчатам цяжка павернуцца.
  Шарлота запярэчыла:
  - Затое абарона... Як у найноѓшай "Пантэры", што толькi з Лiстапада i стала паступаць у войскi з 60 - мiлiметровым корпусам.... Праѓда iлоб зачынены лепш нашага з 120 - мiлiметраѓ, але ѓ яго яшчэ трэба i патрапiць. У такiм вугле як у нас 85-мiлiметровая гармата дасць рыкашэт i пры стральбе ва ѓпор.
  Герда пачухала сабе нагой за вушкам, але ад гэтага руху ѓсё роѓна шкарпэтка ѓпёрся ѓ нахiльны дах i заѓважыла:
  - У рускiх нас папярэдзiлi, могуць з'явiцца танкi з калiбрам у 122 - мiлiметра. Разведка не дрэмле!
  Шарлота ѓпэѓнена вымавiла, надзiмаючы шчокi i крывячы ѓ гневе рот:
  - Наша разведка як заѓсёды на вышынi. Толькi нас замкнулi ѓ цеснай скрынi.
  Новы рухавiк у 400 конскiх сiл як абвяшчала iнструкцыя, мог быць на кароткi час фарсiраваны водаметалонавай або азоцiстай сумессю. У гэтым выпадку танк мог некалькi хвiлiн прамчацца з хуткасцю звыш 100 кiламетраѓ.
  Савецкiя войскi пайшлi ѓ прарыѓ, перад гэтым вырашацiѓшы ѓсе траншэi i дзоты фашыстаѓ. Але гiтлераѓцы большую частку войскаѓ адвялi на другую i трэцюю мяжу. Пасля чаго паспрабавалi сустрэць пяхоту артылерысцкiм агнём, i кулямётнымi радамi.
  Наперадзе, зразумела, рухалiся танкi. Бо больш магутная Т-34-85, яшчэ не паступiла ѓ масавую вытворчасць, атакавалi драбнейшыя i рухомыя Т-34-76. Яны, не лiчачыся са стратамi, лезлi на лiнiю акопаѓ i карысталiся сваiм цудоѓнымi хадавымi якасцямi на снезе.
  А вось i нямецкiя машыны спрабуюць адказваць. Т-4 ужо зняты, з вытворчасцi, але некалькi такiх яшчэ знаходзяцца ѓ страi. Яны, як нi дзiѓна, лепш рухаюцца па гурбах, чым монстры навейшы. Тым яшчэ трэба завесцi, каб ачысцiць якi забiѓся памiж коѓзанкамi снег. Нават смешна як фрыцы кiпяцяць у катлах ваду, а затым льюць яе на гусенiцы, каб сышла гэта гiдкая скарынка.
  Нават лепшы нямецкi танк "Леѓ" i тое пакутуе з падобнымi коѓзанкамi. Праѓда ѓ самых мадыфiкацыях ужо французы гэта ѓлiчылi, ды i сама машына ѓ iх здольная i трыццацьчацвёрку абставiць... Але гэта толькi ѓмоѓна кажучы так проста.
  Але вось пара нямецкiх танкаѓ усё ж ссунулася... Але затое астатнiя як сказаць... У топе! Праѓда, са "Льва" стромкiя танкiсты спрабуюць лупiць па Т-34-76 з вялiкай дыстанцыi. Трэба адзначыць, што улiчваючы далiкатнасць бранi ѓ лiтой вежы савецкай канструкцыi, шанец ѓразiць, нажаль маецца.
  Недахоп легавальных элементаѓ гэтак вострая, што нават 50 - мiлiметровыя прылады фрыцаѓ небяспечныя. Зрэшты, ад трапленняѓ маленькай 37-мiлiметровай гарматы таксама здараюцца абвалы i абсыпанне бранi, або корпус з вежай зыходзяць расколiнамi.
  Адносная ѓразлiвасць "трыццацьчацвёркi" прывяла да таго, што iдэю пераѓзбраення "Пантэр" больш магутнай гарматай адклалi да лепшых часоѓ. Або дакладней горшых - калi ѓ серыю пойдуць IС. Але пакуль IС-1 не стаѓ масавай серыяй. Але вось на рахунак IС-2 iнфармацыя ѓжо пратачылася. Паколькi многiя генералы ѓжо разумелi, што СССР амаль асуджаны, i не знаходзiлi ганебным здрадзiць за грошы Радзiму. Так што колькасць шпiёнаѓ, у тым лiку i генштабе, значна вырасла.
  Вось цяжкая мадыфiкацыя "Льва" са 128 - мiлiметровай гарматай. Спрабуе даѓжынёй лапай дацягнуцца да трыццацьчацвёрак... Але паспрабуй патрап.
  Зрэшты, савецкiя танкiсты вырашаюць атакаваць фрыцаѓ самi. Хай нават улiчваючы хуткастрэльнасць прылад вермахта гэта i самагубна.
  Вось "Льву" ѓдалося адарваць вежу i чацвёра сяброѓ паляцелi галубамi на той свет... Але iншыя танкi яшчэ больш актыѓна падцiскаюць... Вось навастрылiся ѓмельцы неяк фарсiраваць дызельныя рухавiкi, што тыя няхай на кароткi час, але без усялякiх сумесяѓ разганяюць танк да 70 кiламетраѓ. Няхай матор пасля гэтага i ламаецца. Але тут у атаку iдуць адчайныя хлопцы, у якiх вяртанне не прадугледжана. Ну што ж? Калi iнакш нельга жыць, то забудзься пра выжывальнасць.
  I вось нiбы дэман са снежнага мiру, савецкi танк, абраѓшы сабе самую дарагую ахвяру - таранiць цяжкага i забойнага "Льва". Нямецкая машына толькi-толькi пачала выязджаць з ангары.
  Удар моцны, рулю савецкай машыны згiнаецца. Леѓ даволi нiзкi i карпусы абедзвюх машын сплескваюцца. А затым узрываецца размешчаны наперадзе нямецкi матор. I пачынаецца пажар, i ѓцёкi гiтлераѓцаѓ, праз нiжнi люк.
  Не ѓсе, вядома ж, савецкiя танкi змаглi прарвацца на таранную дыстанцыю. Прылады ѓ фрыцаѓ працуюць i перамолваюць. Але хто атрымаѓся, той i як урэжа!
  Герда i Шарлота крыху апярэдзiлi сваiх сябровак i апынулiся ѓ межах калi ѓжо бачныя савецкiя машыны. Што ж страляць можна, але лепей наблiзiцца. З пяцi кiламетраѓ, нават далiкатную браню трыццацьчацвёркi праблемна ѓзяць.
  Агнезарная Шарлота па-фiласофску заѓважыла:
  - Вось заѓсёды так. Нельга лупiць на адлегласцi!
  Герда запярэчыла:
  - Можна калi асцярожна!
  Але пакуль сiтуацыя не прымушала адкрываць агонь з вялiкiх дыстанцый. Ды i iх пафарбаваны ѓ белае танк цi наѓрад хто заѓважыць. А так добра iдзе машына. Нiхто не папракне хадавую частку.
  Ды i ход плыѓны. Савецкiя машыны таксама нядрэнныя i тут ужо ѓзламалi першую лiнiю нямецкай абароны i прарываюцца праз другую. А надвор'е нялётнае, паднялася завiруха, i шматлiкая авiяцыя вермахта ѓ адключцы.
  Улiчваючы колькасную слабасць чырвонай авiяцыi, i найвостры дэфiцыт палiва, то лепшага надвор'я i быць, не можа.
  Няхай фрыцы хаваюцца. Вось ужо некаторыя з iх нават белымi анучамi сталi размахваць. Будзе Гiтлеру капут...
  Герда стрэлiла з двух кiламетраѓ. У прынцыпе гэтая яшчэ параза не напэѓна, але бачачы, колькi немцаѓ рускiя паспелi пакалечыць, то чаго чакаць. Тым больш трыццацьчацвёркi яшчэ менш жывучыя, чым у пачатку вайны, а распрацаваць новыя радовiшчы пакуль не паспелi. Так што...
  Бландынка-тэрмiнатар вельмi хвалявалася, калi нацiснула на курок гарматы. Ужо адвыкла ад баявой стральбы - калi не лiчыць штурму Мурманска, хаця працягвала i падчас цяжарнасцi, а таксама першых месяцаѓ праѓлення практыкавацца ѓ цiрах i палiгонах. Але мабыць у бiкiнi i босы ваяваць лягчэй, становiшся з машынай адным цэлым... Снарад патрапiѓ, i перакасiѓ вежу... Не, не загарэѓся, але ѓсё роѓна змушаны быѓ спынiцца прыяцель. А зараз iншую ахвяру...
  Шарлота шэпча:
  - Хто абвык за перамогу дужацца. З намi разам у магiлу сыдзе... - Герда стрэлiла, i рудая ваяѓнiца паправiла. - Дакладней мы ѓсе разам ворагаѓ звядзём у магiлу.
  Беласнежка-тэрмiнатар зло перабiла:
  - Ёсць, няма натхнення, не адцягвай песня!
  Шарлота умольна папрасiла:
  - Праспявай сама! Ты ж такая здольная!
  I Герда ведучы агонь, заспявала;
  Радзiма i войска гэта два слупы,
  На якiх трымаецца планета!
  Грудзi абаронiм цябе краiна,
  Усiм народам раць твая сагрэта!
  
  Аблокi прахалоду, а свяцiла спёку,
  Аѓтамат плячо нацёр салдату!
  Назаѓжды айчына мы з табой,
  Выкапаем магiлу супастату!
  
  Ды часам жорсткае фартуны аблiчча,
  Куля наровiць прабiць нам сэрца!
  Крыху адступiѓся i баец загiнуѓ,
  Прыадчынi Гасподзь герою дзверцы!
  
  У нябёсах бяздонных нам спакой,
  Рай, блажэнны воiну не свецiць!
  Мiр у айчыне нашу з сабой,
  Плён перамогi спазнаюць нашы дзецi!
  Герда пакуль спявала, пабiла яшчэ дзевяць танкаѓ, прыкметна палепшыѓшы свой рахунак.
  Тады i Шарлота заспявала:
  Вабныя зорныя высi,
  Вабяць у бясконцыя далечынi!
  А нашы людзей свету думкi,
  Мара аб якi ляцiць Iкару!
  
  Мой погляд неадрыѓны ад неба,
  Да сферы дакрануцца цяжка.
  Ад першых шруб Архiмеда -
  Страгаталi iх доѓга i нудна!
  Тут дзяѓчына не ѓтрымалася i стала сама наводзiць i палiць... Савецкiя танкiсты не звярталi на стрэлы ѓвагi, хаця падключылася i самаходка Магды. Усё ж у завею не моцна разгледзiш, дзе, што i як б'е. Плюс яшчэ абодва танкi падселi i сталi амаль неадметныя з гурбай. Ды i новая гармата была больш незаѓважнай, i на канцы стаяѓ глушыцель з адводам агеньчыка. Такая вось самая падступная машына атрымалася ѓ фрыцаѓ.
  Карась якi ѓ гэты момант завiс з боку, з рызыкай праспяваѓ:
  - Калi жанчыны б'юцца - лепш у бойку не ѓступай!
  Вось здавалася, якую шкоду могуць нанесцi дзве машынкi ѓсяго па дванаццаць тон кожная? Аднак у дадзеным выпадку кадры вырашаюць усё. Дзяѓчынкi практычна не прамахвалiся, хоць i не ѓсе трапленнi аказвалiся смяротнымi. Тры цi чатыры нахiльная браня трыццацьчацвёрак давала рыкашэт, прыкладна дзесятак усаджванняѓ прывялi да пашкоджанняѓ рознай ступенi машын, але з разраду тых, што лёгка выправiць у поле. Але каля паѓсотнi няважнай па якасцi бронi савецкiх машын пацярпела сур'ёзна.
  Вось, напрыклад камандзiрскую трыццацьчацвёрку стала iрваць, калi дэтанаваѓ боекамплект. Вежу далёка адкiнула, а рулю згарнула абаранкам. Гiблi i людзi.
  Савецкiя танкiсты са спазненнем зразумелi, што iх джаляць i паспрабавалi контр атакаваць.
  Дзяѓчатам-тыгрыцам, вельмi цесна, але затое боекамплект у 82 снарады суцэль супастаѓны з "Пантэрай". Хоць боепрыпасы ѓпiраюцца ѓ нос i аб iх дзяѓчаты абдзiраюць локатачкi. Але пакуль яшчэ ёсць чым стрэлiць, а пры зблiжэннi патрапiць у рускiх прасцей.
  Герда вельмi хутка хрысцiцца i адпраѓляючы яшчэ адзiн танк на металалом, шэпча:
  - Божа прабач! Гэта адважныя хлопцы, але нехта з iх камандзiраѓ грунтоѓна звар'яцеѓ!
  Шарлота заѓважыла iстэрычна шапнуѓшы:
  - Калi яны выйдуць нам у борт, то канец!
  Сапраѓды трыццацьчацвёркi стралялi на хаду, ахуталiся дымам, калоцячыся ад узварушэння. Вядома iх трапленнi рэдкiя, стрэлы недакладныя, але танк гудзiць.
  Лоб усё ж добра абаронены i браня, як нi круцi высокай якасцi, цэментаваная. А гэта значыць, паверхня падвышанай цвёрдасцi дае выдатны, проста як скокi труса рыкашэт.
  Але ѓсё роѓна ѓсярэдзiне ад гэтага стрэмна, усё роѓна, што залезцi ѓ барабан i па iм будуць лупiць важкiмi дубiнкамi.
  Праѓда, кабiна ад трапленняѓ моцна нагрэлася, але калi ты ѓ бiкiнi, гэта нават прыемна пасля нырання ѓ гурбы. Але вось куды непрыемней, што савецкi снарад трапiѓ у правы фартух каток. Гэта для хадавых якасцяѓ машыны, як ломiкам пад вока. Хоць калi ѓлiчыць што коѓзанкi не шахматныя, а асобнай каляскай то танк яшчэ можа рухацца. Разгарнуцца i самiм сысцi. Вось гэта трэба было рабiць крыху раней. А так абарона кармы слабейшая. I кут нахiлу паменш. Калi патрапiць, то можа i прабiць. Не такiя ѓжо гарматы ѓ рускiх слабенькiя.
  Герда прашаптала, зноѓ выпускаючы прэзент апраметнай iх паѓаѓтаматычнай гарматы:
  - Але пасаран!
  Хоць дадзенае слова, дакладней дэвiз iспанскiх камунiстаѓ для нямецкiх ваяѓнiц-тыгрыц выглядае зусiм не дарэчным. Бо гiтлераѓцы ваявалi на баку Франка. Хаця часам салдаты ахвотна пераймаюць чужыя прыёмы.
  Пры стральбе Шарлота крыху паварочвала самаходку "Ласку", разбiванне снарадам правага катка, стварыла iм у гэтых адносiнах праблему.
  Савецкiя танкi па гурбах iмчалiся не так хутка як па шашы, але ѓсё роѓна iх iмклiвыя скачкi, перашкаджалi i прыцэлу, i былi хуткiя.
  Вось снарады сыплюць фактычна ва ѓпор.
  I Герда палiць на лiмiтавай хуткасцi, аблiваючыся потам. Нахiльная браня
  у лоб дае рыкашэт, але вось калi па iх улупяць ва ѓпор па бартах...
  Шарлота прагарлапанiла:
  - I нават калi патраплю я ѓ тоѓшчы пекла - да зыбкi не вярнуся!
  Дзяѓчаты страляю да канца, але снарады праносяцца з бартоѓ i ѓтыкаюцца ламаючы каткi. Браня трэскаецца i машына загараецца.
  Герда прымае рашэнне:
  - Падрываем машыны i сыходзiм!
  Шарлота з надрывам усклiкае:
  - Хочаш кiнуць жалеза?
  Герда рашуча прамаѓляе:
  - Ёсць рэчы важней металу, напрыклад кадры!
  Шарлота зрывае невялiкую кiнакамеру i крычыць:
  - Затое нашы подзвiгi будуць зафiксаваны навечна!
  Герда босымi пальчыкамi павярнула рычаг, якi прыводзiць у дзеянне ѓзрыѓчатку здольную разнесцi на асновы эксперыментальны танк. Дзяѓчыне-тыгрыцы было вельмi шкада знiшчаць падобны твор мастацтва, але куды дзенешся, калi ѓ адваротным выпадку савецкiя ваяры, якiм не адмовiш у адвагi, захопяць унiкальныя тэхналогii.
  Так што падарвалi "Ласку" i нырнулi ѓ гурбу, каб выратаваць свае ѓнiкальныя жыццi.
  Магда фон Зiнгер i Крысцiна таксама не хацелi адыходзiць i iх машыну разарвалi дакладныя трапленнi снарадаѓ. Вось такi лёс - бязлiтасная Палада любой вайны. Калi табе даводзiцца рэцiравацца, пакiдаючы сваё сэрца. А бо дзяѓчынкi ваявалi ѓмела, i паспелi выдаткаваць практычныя ѓвесь боекамплект. Але цяпер iм давялося закопвацца, нiбы змеям у гурбу i там старацца адсядзецца ад няѓмольных савецкiх гармат.
  Калi ты спатнела i ѓ бiкiнi, то залезцi ѓ глыбiнi снега iдэя не самая прыемная. Але хiба часта ѓ нашым свеце ты робiш тое, што табе прыемна. Ва ѓсякiм разе, напрыклад, агеньчык сур'ёзна паспеѓ якая страляе да канца Крысцiне апалiць падэшвы, боскiх ножак. Але дзяѓчына ад гэтага стала яшчэ злей i прагарлапанiла:
  - Гонар i адвага на разважванне не прадаюцца!
  Магда, якую таксама падпалiла, вось нават загарэлая скура пакрылася пухiрамi, усклiкнула:
  - Агонь гэта жар, а не пажар!
  Савецкiя танкi зрэшты, самi аблегчылi задачу. У лютасцi яны расстрэльвалi пакiнутыя "Ласкi" без усялякага жалю, усаджваючы ѓ пабiты метал шматлiкiя дзясяткi снарадаѓ. Заадно частка танкiстаѓ высунулася з люкаѓ i, нiбы каскад вадаспаду крыла самi нямецкiя машыны i тых, хто сядзеѓ за рулём мацюком.
  Магда зморшчылася заѓважыѓшы:
  - Яны, бальшавiкi, вядома ж, адважныя, але вельмi безкультурныя!
  Крысцiна, сплёѓваючы снег, якi лез у рот, нечакана праявiла суровую справядлiвасць:
  - А ты думаеш нашы воiны лепш?
  Магда з прыколам заѓважыла:
  - Вядома ж, лепш, раз перамагаем. Каѓказ ужо наш, далей да Масквы ѓсяго пару сотняѓ кiламетраѓ... - I мядовая бландынка сурова выскалiла доѓгiя iклы. - Цi ты хочаш везцi прамовы здрады?
  Крысцiна, якая, паспела ѓжо наглядзецца за ѓсё i ѓсякага толькi падняла ножкай фантан снежнага пылу i хiхiкнула, адзначыѓшы:
  - Часам маѓчанне ёсць самы страшны вiд здрады.
  Ноч, завiруха i гурбы давалi чацвёрцы дзяѓчат добры шанц на выжыванне.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 15.
  Тым больш супернiкам не прыйшло ѓ галаву прачэсваць снягi i шукаць у гурбах галаногiх чартовак. Так што ваяѓнiцы, закапаѓшыся ѓ сняжок, адседжвалiся, а савецкiя танкi рушылi далей, развiваючы прарыѓ. Хоць больш за сотню машын так i засталося валяцца разбiтымi, перакошанымi,
  у вынiку дзеянне дзяѓчат-тыгрыц.
  У цэлым савецкiя войскi ѓ першыя некалькi дзён дасягнулi некаторых поспехаѓ i, здолелi прыкметна ѓклiнавацца ѓ варожыя пабудовы.
  Фрыцы адышлi да самога Цiхвiна i пастаралiся замацавацца ѓ горадзе. Натуральна дамы i жылыя масiвы, самi па сабе ѓжо дастаткова сур'ёзная абарона ад надыходзячых савецкiх войскаѓ.
  Адважная чацвёрка дзяѓчат-тыгрыц паспела адысцi да Цiхвiна. Але iм прыйшлося, узяѓшы ѓ рукi пiсталет-кулямёты абараняць горад. А для танкiстаѓ гэта не самае прыемнае баѓленне часу.
  Шарлота, адстрэльваючыся ад насядалай пяхоты, адпраѓляючы чарговага чырвонага салдата на той свет, выказалася:
  - Ну, хiба мы не пачвары... А яшчэ хочам атрымаць скарб!
  Цiхвiн атрымаѓ сур'ёзныя разбурэннi яшчэ пры захопе горада немцамi.
  Зараз жа фрыцы асядлалi на барыкады i разлiчвалi выбудаваць непрыступную лiнiю абароны.
  Герда адкрыла агонь адзiночнымi - трэба было берагчы патроны. Савецкiя войскi страцiлi занадта шмат танкаѓ i, таму ѓ атаку пайшла пяхота.
  Вядома ж, бронетранспарцёраѓ савецкiх мадэляѓ, не даставала. Таму i пёрлi салдацiкi на забой. А iх сустракалi кулямёты i аѓтаматы. Чацвёрка страляла нядрэнна i спрытна хавалася ѓ барыкадах.
  Герда абклаѓшы чарговага савецкага воiна, праспявала:
  - Нам трэба подзвiг ратны здзейснiць - iнакш сэнсу не атрымаем, жыць!
  Бiтву кiпелi ва ѓсiм горадзе. А зверху ѓжо сыпалiся бомбы, тым больш, што надвор'е прыкметна палепшылася, i фрыцы атрымалi фору.
  Герда ѓ лютасцi кiнула свае хупавымi босымi пальчыкамi кiнжал i пракрычала:
  - Наш бой будзе пераможным, а iнакш нельга!
  Шарлота, не горш страляючы ѓ адказ, дадала:
  - Перамога адна, але вялiкая!
  Герда зрэзаѓшы кароткай чаргой некалькi байцоѓ, дадала:
  - Але i паражэнне малым не бывае!
  Савецкiя самаходкi абстрэльвалi Цiхвiн, палявая i аблогавая артылерыя падцягнулася крыху пазней. Фрыцы ѓзмацнiла абарону i авiяцыйныя прэсiнг. Савецкiя войскi сцягвалi новыя самалёты.
  З'яѓленне легендарнага Марсэля рэзка змянiла суадносiны сiлы.
  Вялiкi ас лётаѓ на МЕ-309, вельмi магутнай па ѓзбраеннi машыне. I лiтаральна змятаѓ усiх на сваiм шляху. Нават у савецкiм войску спецыяльна папярэджвалi, што падобны монстар з'явiѓся ѓ паветры.
  Сам Марсэль нi ѓ якiм разе не лiчыѓ сябе злым, а тым больш жорсткiм чалавекам. Ён лiчыѓ, што ваюючы з Чырвонай армiяй, усяго толькi выконвае свой святы абавязак перад Радзiмай. Тым больш, што многiя факты пра зверствы фашыстаѓ яму не былi вядомыя. Ды i занадта шматлiкае спiсвалася на вайну.
  Але вось першы пасля вяртання бой суперас. Ляцяць савецкiя бамбавiкi, штурмавiкi i знiшчальнiкi. Яны вiдавочна жадаюць даць жорсткi бой наземным часткам вермахта. Але Марсэль усё гэта бачыць i яшчэ з дыстанцыi за пяць-шэсць кiламетраѓ адчыняе агонь, ды яшчэ насвiстваючы, праз нос.
  Савецкiя машыны i адважныя асы яшчэ толкам i не разглядзелi супернiка, як iх самалёты пачалi выбухаць, а крылы рассыпацца. Марсэль страляѓ, не цэлячыся, а iнтуiтыѓна. Ён нiбы загадзя ведаѓ, куды кожны лётчык паляцiць i накiруе сваю крылатую пачвару. Дык вось атрымлiвалася, што юнак з дзiцячым тварам змятае крылатыя армады.
  Новы год хоць i марозны, але выдаѓся гарачым. Савецкiя войскi адчайна i, упарта атакуючы, спрабавалi ѓзяць Цiхвiн. Фрыцы ж упарта абаранялiся, iмкнучыся ѓтрымацца ѓ горадзе, дзе ляжала артэрыя, якая сiлкуе непрыступны Ленiнград. Акрамя таго гаворка iшла аб прэстыжы нямецкiх войскаѓ, якiм цяжка i сорамна аддаваць вялiкiя гарады.
  Надвор'е як налiха палепшылася i шматлiкiя бамбавiкi супернiка асаблiва масавы Ю-288, джалiлi пазiцыi савецкiх войскаѓ i бамбавалi камунiкацыi.
  Савецкi самалёт ЯК-9 i Лагг-5 моцна прайгравалi супернiку ва ѓзбраеннi i хуткасцi. У прыватнасцi МЕ-309, нiбы цмок выбiвал слабейшыя савецкiя машыны. Акрамя таго немцы распрацавалi тактыку падвойнага кiраванага, якая дазваляла эфектыѓна выкарыстаць свая колькасная перавага i змяншала некаторыя праблемы з манеѓранасцю ѓ жывучых, моцна ѓзброеных, але цяжкiх нямецкiх машын найновых Фоке i МЕ. Акрамя таго на франтах сталi з'яѓляцца i рэактыѓныя МЕ-262, праѓда гэта машына пакуль яшчэ не суцэль тэхнiчна надзейная, а таксама лягчэйшая, манеѓраная i танная мадыфiкацыя НЕ-162. Апошняя машыны, была прасцей у вытворчасцi i тэхнiчна надзейней рэактыѓных месершмiтаѓ. Але для яе кiравання патрабавалiся лётчыкi даволi высокай квалiфiкацыi. Што крыху абясцэньвала, такiя станоѓчыя якасцi гэтай распрацоѓкi, як малая вага самалёта - усяго 1,6 тоны ѓ пустым выглядзе, таннасць i тэхналагiчнасць вытворчасцi i самую лепшую ѓ свеце манеѓранасць.
  Але тыя нямецкiя асы, што асвоiлi дадзеную машыну, марнатравiлi яе пахвалы. Асаблiва атрымаѓ поспех Хафман - лётчык нумар два пасля Марселя, якi застаецца недасягальным. Перасягнуѓшы, вынiк у 300 збiтых машын Хаффман атрымаѓ высокую ѓзнагароду Рыцарскi Крыж Жалезнага Крыжа, з дубовым лiсцем, мячамi i дыяментамi. Яго тактыка зблiжацца да мiнiмуму, а затым бiць i адлятаць назад - максiмальна зручная на НЕ-162. Так што Хафман паказаѓ сябе выбiтным майстрам блiзкага бою. Хоць вынiк Марсэля ѓ 3117 - збiтых самалётаѓ усё яшчэ недасягальны.
  Тым больш другога студзеня 1944 гады гэты лётчык-легенда з'явiѓся ѓ небе, усё ж уламаѓ Гiтлера, нагадаѓшы, што нямецкiм войскам дрэнна, а больш магутная нямецкая тэхнiка вiдавочна пасуе ѓ снягах. Так што трэба забяспечваць паветранае забеспячэнне акружанаму Цiхвiну, дзе аселi нямецкiя войскi i бамбаваць усе подступы да горада.
  Дзяѓчаты-тыгрыцы стралялi на зямлi, а суперас, набiраѓ рахункi на небе.
  У першы ж дзень Марсэль здзейснiѓ шэсць вылетаѓ i збiѓ больш за сотню савецкiх самалётаѓ. Праѓда 4 студзеня надвор'е рэзка сапсавалася... Падняѓся буран, а савецкiя войскi пайшлi на штурм горада.
  Пышная чацвёрка дзяѓчат-тэрмiнатараѓ аддавала перавагу ваяваць разам - плячо да пляча. Такiя непаѓторна прыгожыя i смяротныя. Яны вымушаны былi з-за холаду ѓсё ж накiнуць на сябе камуфляж i змагацца ѓ белым.
  На падмогу прыбылi i хлопчык-нiндзя Карась. Бясстрашнае дзiця-тэрмiнатар, не баяѓся холаду i ваяваѓ у адных шорцiках. Адзiным сродкам сагравання ѓ яго быѓ маскiровачны крэм, якi зрабiѓ шакаладную ад загару скуру белай пад снег, якi працягваѓ iсцi, засынаючы ѓсе вулiцы. Прычым выкарыстоѓваѓ у баi кiдальныя вельмi тонкiя металiчныя дыскi i меч-катана. Але, зразумела, i страляѓ ён выдатна, прычым з трафейнай зброi. Зрэшты, дзяѓчаты таксама не прамахвалiся, выкарыстоѓваючы аѓтаматычныя вiнтоѓкi.
  Такая зброя кучней пiсталетаѓ-кулямётаѓ, а галоѓнае надзейней. Зрэшты, аѓтаматы МН-44 немцаѓ, як правiла, не падводзiлi. Да трэцяй зiмы добра адладжаная нямецкая ваенная машына была гатова. У прыватнасцi нават у завiруху Фоке-Вульф i МЕ выкарыстоѓваючы падагрэѓ, прымудралiся наносiць савецкiм войскi балючыя хоць i абмежаваныя ѓколы.
  Герда страляючы наѓскiдку, стараючыся не глядзець у тут бок, дзе падалi савецкiя салдаты. Многiя байцы былi зусiм маладзенькiя семнаццацi-шаснаццацi гадоѓ. Пяхоту набiралi абваламi, падграбаючы ѓсе рэсурсы. Сапраѓды шмат аказалася страчана.
  Але сярод фрыцаѓ поѓна замежнiкаѓ. У прыватнасцi Швецыi, у якой на нядаѓнiх выбарах перамаглi нацысты, i гэтая марыянеткавая тэрыторыя пад кантролем Трэцяга Рэйха. Ну, а ѓжо дзве дывiзii i чатыры брыгады са Швецыi прыбылi ѓ ролi добраахвотнiкаѓ. У самой краiне праходзяць мiтынгi i масавыя шэсце з патрабаваннем - войны. I носяць партрэты Гiтлера i Карла дванаццатага.
  Так што ѓступленне Швецыi ѓ прамую вайну - пытанне часу. Iспанiя i Партугалiя ѓжо ваююць, але пасылаюць войскi куды на поѓдзень. А зараз зiмой яны ѓвогуле iмкнуцца забрацца кудысьцi за Каѓказскi хрыбет. Бразiльскi корпус мабыць гатовы здзейснiць скачок, у Сярэднюю Азiю, дзе ѓжо з новай сiлай разгараецца рух басмачоѓ.
  Але гэта ѓсё дэталi, у Цiхвiне змагаецца i дывiзiй уласаѓцаѓ. Гэтыя хлопцы б'юцца зло, разумеючы, што палону iх чакаюць страшныя катаваннi i непазбежная пятля. А што немцы? Зрэшты, не цукар! Iм таксама давядзецца несалодка, многiя здохнуць у Сiбiры, але ѓсё ж вешаць без разбору iх не будуць.
  Герда змянiѓшы абойму, i скошваючы апранутых у шэрыя шынялi салдат - на ѓсiх у рускiх не хапае маскiровачных халатаѓ, уявiла, што можа чакаць iх у выпадку паланення... I усмiхнулася магчымай сэксуальнай, крутой прыгодзе. Праѓда потым у Сiбiры будзе горай. Як гэты мароз дастае - агнямётны жар i тое лепш. Вось у пустынi яны хутка прывыклi да распаленага пяску i насiлiся басанож, але тут так не атрымалася. Праз пару гадзiн у бiкiнi па марозе, пачынала трэсцi i трэба было адагравацца ѓ лазнi. Там iх юнакi з элiтнага батальёна СС разагравалi целы ѓдарамi яловага венiка. Ну i не толькi зразумела венiкам - тамака хлопцы адборныя прыгажуны-арыйцы, тое, што трэба!
  Яны ѓжо зусiм страцiлi былую сарамлiвасць, а можа наадварот набылi раскаванасць мачо жаночага полу. Але вось зараз iм даводзiцца крыху адыходзiць - савецкiя пяхотнiкi, завальваючы подступы трупамi, падышлi на занадта небяспечную блiзкасць i сталi закiдваць гранатамi.
  Варта разарваць дыстанцыю, каб не патрапiць пад асколачны град.
  Магда, атрымала невялiкае рассяканне асколкам i ѓ адказ за тры секунды выпусцiла восем куль. Савецкiя салдата беглi амаль, не зрываючыся, толькi крыху прыгнуѓшыся i, абойма знайшла сабе ахвяры. Разрадзiла восем патронаѓ i Крысцiна. Агрэсiѓная рудая д'ялiца выказалася:
  - Вар'яцтву адважных, спяваем мы песню!
  Але савецкiя воiны, вiдаць, вырашылi даказаць, што ѓ гэтым мудрасць жыцця. Нямецкi штурмавы кулямёт лупiць з усiх сiл, а яго стрэлы нiбы iгнаруюцца. Хоць салдаты i падаюць, але тыя, хто ацалеѓ, працягваюць бегчы i нават гранаты кiдаюць амаль ва ѓпор, хаця можна гэта рабiць i раней.
  Карась вельмi спрытна кiдае дыскi, адным зразаючы двух-трох салдат. Затым атакуе сваiм мячом, што рассякае аѓтаматы i вiнтоѓкi - лёгка, нiбы запалкi!
  Хлапчук-нiндзя яшчэ зусiм малы, на выгляд адзiнаццаць-дванаццаць гадкоѓ, але такi хуткi... У яго не паспяваюць i нi патрапiць, нi абаранiцца. Дзiцяцi выхоѓвалi i трэнiравалi з самага нараджэння, шпурляючы ѓ немаѓля мячы, прымушала разблытваць i рассякаць стужачкi, акуная ѓ ледзяную палонку, нацкоѓваючы спецыяльна навучаных котак. Ну i шматлiкае iншае, ператвараючы генетычна адоранага хлопчыка ѓ сапраѓдную машыну смерцi. Яго мацi нiндзя ѓ дваццаць пятым пакаленнi, бацька магутны сiбiрскi чарадзей, i iдэйны вораг савецкай, "саѓковай" улады. Пышная генетыка i трэнiроѓкi з магiяй - зрабiлi хлапчука лепшым сярод нiндзя. I натуральна iмператар Хiрахiта, каб паказаць немцам, што не яны самыя крутыя Звышчалавекi, а ёсць i ѓ Японii крутыя хлопцы адправiѓ хлапчука на германа-савецкi фронт.
  I Карась (рыба карась сiмвалiзуе сабой гонар i жыццёвую стойкасць самурая!) аказаѓся дастойным ваяѓнiком.
  Вось, напрыклад, ён босымi, злёгку счырванелымi ад шматлiкiх гадзiн знаходжання на лютым холадзе пальчыкамi кiдае танчэй воласы сталёвы дыск. А ѓ руках адразу два мячы, каб лягчэй было секчы густыя шэрагi ворагаѓ. Як страшны гэта дзiця-тэрмiнатар, што можа ѓпершыню савецкiя ваяры, быѓшы безабаронным пад ударамi мячоѓ i пускамi кружэлак, падалiся назад выпрабаваѓшы рэальны страх.
  Дзяѓчаты ж змянiѓшы абоймы сталi прамяняць яшчэ хутчэй, а дакладней i няма куды.
  Трупы пяхотнiкаѓ нагрувашчвалiся курганамi. Яны амаль адразу ж застывалi на марозе, i па iх узбiралiся новыя салдаты. Вось так лезлi i яе лiчылiся са стратамi. Але бой уступаѓ нiндзя i зноѓ, нiбы выпускалiся хвалi страху.
  Амаль цэлыя суткi бушаваѓ адчайны прыступ. Савецкiя войскi коштам найвялiкшых страт занялi пару-тройку кварталаѓ, пацяснiѓшы немцаѓ на шэрагу меж. Але слабая падтрымка артылерыi - нямецкая авiяцыя ранейшыя днi разбамбiла чыгуначныя пуцi, пазбавiѓшы падвозу i вельмi шмат ахвяр сярод частак, якiя прыйшлi, прымусiлi часова прыпынiць рух пяхоты.
  Нягледзячы на ѓсю рызыку падобнай тактыкi ѓ бой былi кiнуты танкi. Варта зламаць супернiка пад Цiхвiнам, пакуль фрыцы, выкарыстаючы свая перавага ѓ тэхнiцы, не дэблакуюць горад.
  I ѓ гэтым штурме было прынятае даволi рызыкоѓнае рашэнне - выкарыстоѓваць танк IС-2. Машыну, спецыяльна распрацаваную як танк прарыву. Бо магутная прылада з-за нiзкай хуткастрэльнасцi, i адносна слабой кучнасцi стральбы дрэнна падыходзiць для дужання з чужымi танкамi, але затое можна iм паспяхова грамiць небраняваныя мэты.
  Так, хоць танкi ѓ гарадскiх умовах смертнiкi, але трэба праломваць пазiцыi няхай нават iлбом.
  Першымi рушыся трыццацьчацвёркi. Адносна лёгкiя i не буйныя машыны, iмчалiся па вузкай каляiне... З дахаѓ на iх пасыпалiся гранаты i бутэлькi з запальнай сумессю. Затым узарвалiся замаскiраваныя бакi з бензiнам i напалмам. Але вялiкiя страты не спынялi танкiстаѓ СССР. Яны, губляючы сотнямi машыны, прарывалiся ѓ цэнтр горада, i там уступалi ва ѓпарты размен ударамi. Нават эфектыѓныя фаѓстпатроны, што разбiвалi трыццацьчацвёркам слабую бартавую браню, не палохалi савецкага салдата.
  У бой былi кiнуты адразу тры танкавыя войскi. Сталiн нават вырашыѓ адмовiць ад другога ѓдару ѓ напрамку Варонежа, дзеля, рашучай перамогi над Цiхвiнам i выратавання "Калыскi рэвалюцыi". Хай нават палiва выдаюць па цвёрдым лiмiту, на пару гадзiн язды за суткi - Каѓказская нафта страчана, а на распрацоѓкi новых радовiшчаѓ патрэбны час i грошы, людскiя рэсурсы якiх савецкай iмперыi звязанай вайной на два фронты катастрафiчна не хапае.
  Але Цiхвiн гэта артэрыя Ленiнграда i дарогi жыцця, а галоѓнае гэта сiмвал таго, што савецкiя войскi могуць i ѓмеюць перамагаць шматлiкiх i выдатна ѓзброеных фашыстаѓ. Так, што коштам не пастаiм...
  Танк IС-2, выглядае вялiка - таксама падобны на трыццацьчацвёрку, толькi вежа яшчэ мацней ссунута наперад. Вядома сам ствол тоѓсты i доѓгi, не параѓнаць з Т-34-76, якая, пакуль яшчэ дамiнуе на поле бою. За ѓвесь студзень тытанiчнымi намаганнямi Т-34-85 будзе выпушчана не больш за сотню.
  Праѓда кiдаецца ѓ вочы ѓразлiвасць iлба вежы - пляскатага i не занадта тоѓста бранiраванага.
  Карась, якi ѓ танкi кiдаѓ невялiкiя, але вельмi магутныя разрыѓныя гранаты, падбег да дзяѓчат i прапанаваѓ:
  - Давайце захопiм IС-2 i пакатаемся на iм?
  Магда патрымала iдэю:
  - Вядома ж, пракоцiмся! Мы засумавалi па рубцы.
  Герда папярэдзiла хлапчука:
  - У гэтага танк цэлых чатыры кулямёты!
  Карась падмiргнуѓ дзяѓчатам заѓважыѓшы:
  - Дык гэта добра. Хутка зноѓ пойдзе на прыступ пяхота, а вы яе пакасiце!
  Магда падштурхнула хлапчука-нiндзя:
  - Спяшайся тэрмiнатар!
  Ружовыя пятачкi замiльгалi як крылцы камара, каратэ-пацан бегаѓ хутчэй за алiмпiйскi чэмпiён па спрынце. Для пачатку ён шпурнуѓ у грозны IС маленькi камячок з дымавухай-скруткам. Успыхнула рэакцыя, павалiѓ густы дым. Пры гэтым чорныя бруi разышлiся ѓ розныя бакi, асляпiѓшы кулямётчыкаѓ.
  Ссекшы некалькi пяхотнiкаѓ, Карась праляцеѓ як камень, выпушчаны з балiсты i, ускарабкаѓся на вежу. Спецыяльным гакам падчапiѓ люк i адкiнуѓ цяжкае вечка. Далей ужо ѓсё проста - пара ѓзмахаѓ двума мячамi i пяцёра чальцоѓ павозкi цяжкага танка, расталiся ѓ галовамi. У след за iм заскочылi i дзяѓчаты, якiя скiнуѓшы футравай камуфляж зноѓ апынулiся ѓ бiкiнi. Што ж у танку падчас руху цеплыня. Дызель у 520 конскiх сiл нядрэнна выгравае метал. Ды саму машыну босыя дзявочыя падэшвы адчуваюць нашмат лепш, чым праз адмысловыя зiмовыя боты з рабрыстай падэшвай з сiнтэтычнага каучуку. Нямецкая iнтэндант-служба ѓлiчыла досвед суровых зiм, i стварыла новую амунiцыi пры якой ногi ѓ мароз не так мерзнуць. А то сапраѓды ганьба, фрыцы забiралi ѓ мясцовага насельнiцтва валёнкi i нацягвалi iх на сябе. Або хуталiся ѓ футравыя хусткi.
  Карась цмокнуѓ на развiтанне Магду ѓ вусны i вымавiѓ:
  - Ну, танк гэта для вас! Я буду бiцца, дзе куды лепш умею забiваць.
  Герда ѓ захапленнi пацалавала хлопчыка ѓ слiзкую, пругкую пятку i вымавiла:
  - Ты цуд!
  Крысцiна дадала:
  - Эталон арыйца!
  - Я ведаю! - Вымавiѓ падшыванец i выскачыѓ на мароз адным скачком з напаѓадчыненага люка... Затым вечка ѓ грукатам упала... I дзяѓчаты атрымалi магчымасць ваяваць на зброi супернiка. А гармата i сапраѓды магутная. Мацней толькi зусiм нядаѓна якi з'явiѓся Леѓ-3, цi як яго яшчэ звалi "Каралеѓскi Леѓ" з 128 - мiлiметровай гарматай. Але дадзены танк яшчэ на франтах у адзiнкавых асобнiках. Яго паказалi падчас святкавання 8 лiстапада ашалеламу фюрару. Канешне, пакуль ён яшчэ не ѓ серыi. Як дарэчы i IС-2 якi праходзiць, сваю першую абкатку.
  Вось пакуль нават савецкiя танкiсты не зрабiлi, нiводнага стрэлу, з гарматы мабыць выбiраючы сабе мэту напэѓна.
  Крысцiна яхiдна заѓважыла, паварочваючы механiзм:
  - Эх, старызна... Тут няма аѓтаматыкi i ѓсё трэба рабiць уручную...
  Герда якая ѓ навядзеннi сабаку з'ела заѓважыла:
  - I прыцэл галiмы i обзорность няважная. Iм тое не занадта добра наводзiць на мэту.
  Магда, чапаючы босы ножкай перадачы, i паварочваючы скрынку, заѓважыла:
  - I ѓсё ж у параѓнаннi з трыццацьчацвёркай ёсць некаторы прагрэс. У прыватнасцi пераключаць перадачы лягчэй. У кабiне зацесна, але больш-менш рухацца можна. Боекамплект праѓда замалы. Дваццаць восем снарадаѓ...
  Герда лагiчна заѓважыла:
  - Для стральбы па абмежаванай колькасць дзотаѓ можа i хапiць, але для паѓнавартаснага танкавага бою вiдавочна недастаткова.
  Шарлота знайшла ѓ танку i добрае:
  - Затое кулямётнае ѓзбраенне на вышынi! Чатыры кулямёты, могуць забяспечыць нядрэнную абарону. А то глядзела я на гэты "Маѓс" - у iм усяго толькi дзве "плявалкi" на такую машыну...
  Крысцiна разганяючы матор, пацвердзiла:
  - Вось менавiта! Хiба гэта ѓзбраенне для такога цяжкага сто восемдзесят тон танка?
  Магда, нiбы пантэра, якая завалiла буйвала, рыкнула:
  - Курам на смех!
  Дызельны рухавiк цяжка разганяе танк. Вiдаць, што IС-2 па шашы яшчэ едзе, але пры бездараж яго зрушаны наперад цэнтр цяжару адаб'ецца. Але нiчога, пакуль можна паслабiцца i выбiраць сабе годную мэту...
  Магда адчынiла вежу танка, каб лепш бачыць вакол.
  А вось яшчэ адзiн IС-2, гэта добрая iдэя прымянiць такiя танкi больш масiравана. За iм яшчэ тры IСа, але адзiн з лягчэйшай 85 - мiлiметровай гарматай. Дарэчы найболей небяспечны, так здольны ѓзяць машыну ѓ iлоб, i б'е хуткастрэльней...
  Магда прыняла рашэнне ѓсадзiць з дыстанцыi за два кiламетры. Загадала мiнорным тонам:
  - Страляць сапраѓды ѓ лоб вежы... I... Вам зразумела!
  Машына спынiлася, так плыѓнасць ходу была нiякая, i Герда наракаючы на няважную якасць оптыку, якую напэѓна шлiфавалi ненавучаныя падлеткi, навяла ствол. Дзяѓчаты дапамаглi зарадзiць снарад вагой паѓтара пуды. Ваяѓнiца-бландынка прыклала да казённай часткi шчаку i пастаралася адчуць чужую машыну. Бо яна нiколi раней не страляла з гэтай гарматы, узору 1931 гады. Магутнай, але маральна састарэлай, з востраканечным, адчувальным да рыкашэту снарадам. Наогул прылада, вядома ж, не планавалася для танкаѓ. Але мабыць распрацаваная ѓ 1940 году супрацьтанкавая мадыфiкацыя 107 - мiлiметровай прылады апынулася занадта ненадзейнай i ад яе змушаныя былi адмовiцца. А тут трэба ва ѓмовы дрэннай бачнасцi з дыстанцыi ѓ 2000 метраѓ трапiць у цэль. Ды i супернiку цяжка будзе адказаць, i патрапiць, але...
  Герда пацалавала казённую частку гарматы, хутка выглянула з люка, падчапiла языком жменю снегу, праглынула, уперлася голымi пяткамi ѓ рычагi i... стрэлiла!
  Аддало, так што закалола запясцi i iкры, i запахла дымком.
  Па доѓгай дузе прэзент праляцеѓ i... Якi iшоѓ наперадзе IС-2 спынiѓся, задымiѓ, а затым стаѓ iрвацца боекамплект...
  Магда радасна адказала:
  - Вось мы iм далi! - I лагiчна, дакладней алагiчна зблытаѓшы паняццi, дадала. - Не чалавек фарбуе зброю, а зброю чалавека!
  Герда рыкнула:
  - Перазараджвайце!
  I дзяѓчаты напружылiся... Вядома, тут iм не "Тыгр", прыходзiцца папацець, але так ён i весялей, тым больш, што стаялы танк, хутка астывае. Жалеза як нiяк добры правадыр.
  Другi раз Герда стрэлiла хутчэй i больш упэѓнена. IСы працягвалi рухi, i мабыць там яшчэ не разабралiся адкуль б'юць гарматы. Ды i спыняцца не ѓ рускай звычаi. Раз ёсць загад... А другi снарад ужо ѓпэѓнена кладзецца ѓ мэту...
  Герда аблiзвае вусны i камандуе:
  - I трэцi сюды...
  З вялiкiм спазненнем чацвёрты IС-1, адкрыѓ на хаду агонь... I як нi дзiѓна патрапiѓ, хоць з такой дыстанцыi з якая рухаецца машыны гэта амаль немагчыма, але кадры вырашаюць усё! Аднак дыстанцыя для 85-мiлiметровай прылады занадта ѓжо вялiкая, за мяжой прабiвання. Але грымнула ѓ вежы капiтальна i, лабавая браня прагнулася. Герда паслала ѓ адказ чацвёртае "лiст-бандэроль" вагой у паѓтара пуды... Лоб танка ИС-1 раскалоѓся i высока ѓ неба ѓзвiлiся аранжавыя мовы.
  Прыгожа ваююць дзяѓчаты... У гэты дзень для iх быѓ поспех. Але магчымасцi савецкага войска не сувымерныя.
  Нягледзячы на ѓсе намаганнi фрыцаѓ 13 студзеня коштам найвялiкшы намаганняѓ каласальных страт Цiхвiн быѓ узяты... Асобныя нямецкiя часткi спрабавалi вырвацца з акружэння, iм насустрач прабiвалi калiдор - адразу шэсць нямецкiх дывiзiй з адборнымi танкамi "Леѓ" iмкнучыся выратаваць гераiчную абарону.
  Нiндзя-хлапчук i чацвёрка дзяѓчат прабiралiся асобным атрадам у стылi трох мушкецёраѓ. А менавiта дзе не атрымлiвалася цiха абыйсцi з боем i па трупах. Натуральна IС-2 прыйшлося кiнуць, але па шляху, здзейснена нечакана натыкнулiся таксама на рэдкi танк Т-34-85, машыне, якая павiнна замянiць састарэлы i нядосыць магутны ѓ прабiѓнай сiле прылады Т-34-76.
  Машына мела падобны корпус i хадавую частку, але буйнейшая вежа з даѓгаствольнай i таѓставатай гарматай. Прылада крыху саступала ѓ прабiѓной сiле "Пантэры", як з-за нiжэйшай пачатковай хуткасцi снарада, так i з-за якасцi боепрыпасу. Але ѓсё ж рознiца выглядала не пераважнай як 76 - мiлiметроѓкай.
  Для звычайнага "Тыгра" ѓжо небяспечная, для "Льва" пакуль няма - дык 100 - мiлiметраѓ у яго нахiленыя. Хаця пад пэѓным ракурсам з'яѓляѓся шанц. Або ѓ нiжнюю частку корпуса, але так яшчэ гусенiчныя шчыткi.
  Танк узялi на абардаж i ачысцiлi ад экiпажа. Усярэдзiне вядома набрызглася крывi. Сама машына зусiм новенькая, але боекамплект сцiплы - усяго 35 снарадаѓ. Кабiна не занадта прасторная, але лепш старой трыццацьчацвёркi.
  Герда звярнула ѓвагу:
  - А тут i камандзiрская вежа ёсць. Гэта значыць, у нас з'яѓляецца моцны канкурэнт. Цяпер рускiя будуць не такiя сляпыя.
  Магда яхiдна ѓхмыльнулася i адзначыла:
  - А рускiя i так нядрэнна стралялi, хай i з горшай обзорностью. Акрамя таго вежа стала больш i ѓ яе лягчэй патрапiць!
  Герда на гэта звонка засмяялася:
  - Ну так! Гэта самая вялiкая праблема для нашых танкiстаѓ i, мусiць, каронная добрая якасць дадзенага танка! Паспрабуй, патрап!
  Шарлота праспявала:
  - Раз, два, пяць! Выйшаѓ "Тыгр" пастраляць!
  Крысцiна падхапiла:
  - На сустрэчу Т-4, ногi вышэй рукi шырэй!
  I вось яны панеслiся на танку, якi рухаѓся лягчэй IСа... Герда ѓспомнiла, як яны з чатырох кулямётаѓ лупiлi па савецкай пяхоце. Касiлi прыстойна, а рускiя нават не сцямiлi адкуль на iх звалiлася такая пошасць. Але затое, адправiѓшыся, палезлi ѓ напад, шпурляючы гранаты... Пара штук не гледзячы на прыстойную дыстанцыю, даляцела разарваѓшыся на вежы. Вядома, для бронi ѓ 100 i 90 мiлiметраѓ ИСа гэта што слану драбiнка, але непрыемна гудзiць. Ды i гусенiцы можна пасекчы.
  Так, што прыйшлося завесцi матор i адыходзiць. А потым i патроны скончылiся. Не адну сотню яны чырвоных салдат скасiлi.
  Герду ѓражвала такая пагарда да смерцi ѓ савецкiх людзей. У арабаѓ з iх абяцаннямi гарэмаѓ i жамчужных палацаѓ такой самаахвярнасцi i блiзка не было. А бо гэта атэiсты - людзi, якiя не вераць у замагiльнае жыццё i казкi аб райскiх садах. I што падахвочвае iх так упарта ваяваць, калi зыход вайну ѓжо прадвызначаны i гэта не больш, чым лютасць асуджаных?
  Вось гэтага зразумець i спасцiгнуць неверагодна цяжка.
  Хаця вядома нямала сярод рускiх здраднiкаѓ. "Вызваленчая армiя" Уласава за паѓгода iснавання сфармiравала шэсць дывiзiй i дзевяць асобных брыгад. Хоць вядома зразумела, што быць салдатам Вермахта лягчэй, чым укалываць па пятнаццаць-шаснаццаць гадзiн у станка за значна горшую пайку, але ѓсё ж... Чамусьцi не вiдаць на франтах нямецкiх дывiзiй з былых ваеннапалонных...
  Хоць зрэшты, у палоне немцаѓ мала, а савецкiх... Здаецца ѓжо больш за шэсць з паловай мiльёнаѓ. Можа не так ужо i шмат уласаѓцаѓ, хаця многiя палонныя разышлiся па нацыянальных дывiзiях i легiёнах падкантрольных СС. Акрамя таго частка рускiх накiравана ѓ фармiравання дваран i манархiстаѓ.
  Але ѓ любым выпадку, яны здолелi так узяць Цiхвiн, не гледзячы на паляпшэнне надвор'я i масiраваныя бамбардзiроѓкi. Хоць i заплацiлi цану неймаверную.
  Герда атрымала загад i стрэлiла па трыццацьчацвёрцы з лягчэйшай вагавой катэгорыi. Хуткастрэльнасць прылады вышэй, так што можна пачувацца больш упэѓнена. Раз, затым другi, i ѓ заключэнне трэцi танк на звалку...
  Так трэба больш акуратна. Iнакш iх тут пляснуць у машыны толькi лабавая браня вежы стала мацнейшай i таѓсцейшай, а так амаль ранейшы фармат. Асаблiва корпус уразлiвы. А сярод рускiх танкiстаѓ сустракаюцца ѓмельцы. Зрэшты, за такi рэдкi танк як IС-2 цi IС-1 не пасадзяць слабака. А трыццацьчацвёркi звычайнага фармату могуць быць i з простымi байцамi. Праз прарэз камандзiрскай вежы яны выглядаюць нiбы морды конiкаѓ, з вусiкам руляй. Нават неяк i няёмка па такiх прыгажунях вырабляць прыцэльны стрэл.
  Карась на гэты раз у вежы з дзяѓчатамi, ён выбраѓся служыць iм праваднiком i не можа пакiнуць дзяѓчат у катле. Праѓда Магда лагiчна заѓважыла:
  - Мы можа i так выехаць, не страляючы i не правакуючы...
  Карась, па-дзiцячы скрывiѓшы мыску, плаксiва заявiѓ:
  - Не - не страляючы, будзе нецiкава!
  Магда ѓсё ж папярэдзiла дзяѓчат:
  - Адчыняць агонь на паражэнне толькi калi машын не больш за тры-чатыры. Мы павiнны гэты новы танк абавязкова прывесьцi цэлым у свае часткi.
  Герда пагадзiлася:
  - Пакуль гэтай навiнкi сярод трафеяѓ няма, а значыць, гэта нам яшчэ спатрэбiцца.
  Дзяѓчыны-тыгрыцы працягнулi паляванне з умераным энтузiязмам. Яны не надта атрымалi поспех, але яшчэ сем танкаѓ i пяць грузавiкоѓ у свой актыѓ запiсалi. Адзiн раз прыйшлося i пабiцца па-за машынай, каб захапiць палiва для дазапраѓкi.
  Карацей чатыры гарэзныя гарэзы выбралiся з катла, i ледзь не загiнулi ад агню сваёй артылерыi. Выручыѓ толькi своечасова падняты сцяг са свастыкай-павуком.
  Вось ужо яны спыняюць траншэю i, нават знаходзiцца пары букетаѓ з папяровымi кветкамi, якiя ѓручаюць ваяѓнiцам-гераiням.
  Алег Рыбачэнка, якому надакучыла глядзець гэтае здзеклiвае кiно, прароѓ:
  - Ды чаго ты мяне ѓсё сук праклятых паказваеш! Колькi можна глядзець забiццё рускiх людзей!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 16.
  Вайна гэта тое, што давала шанец Джэйн i яе камандзе знайсцi сябе ѓ жыццi. Таму дзяѓчаты ахвотна прынялi ѓдзел у паходзе на ѓсход. А чаму б i не? Гэта i грошы i слава.
  Савецкi танкавы арсенал не надта змянiѓся. Асноѓны танк па-ранейшаму Т-34-85. Хадавая частка i браня корпуса засталiся з саракавога года. Той жа дызель у пяцьсот конскiх, тыя ж 45 мiлiметраѓ лабавой бранi пад нахiлам. Больш слабая абарона бартоѓ корпуса, уразлiвых для нямецкiх фаѓстпатронаѓ.
  Толькi вежу ѓсталявалi буйнейшую, з 90-мiлiметровай лабавой бранёй, i 85-мiлiметровай гарматай. Танк, вядома ж, састарэлы, i для немцаѓ зусiм не небяспечны!
  Дзяѓчыны едуць на машыне "Герынг"-5, у пазнейшай мадыфiкацыi. Бартавая браня даведзена да 178- мiлiметраѓ, а лабавая да 250 пад нахiлам. Сам танк забяспечаны газатурбiнным рухавiком i разганяе ангельцаѓ да 60 кiламетраѓ за гадзiну.
  Джэйн спытала наводчыцу Грынгета:
  - Табе добра вiдаць?
  Ваяѓнiца-сялянка ѓпэѓнена адказала:
  - Обзорность тут выдатная! Я ѓсё бачу!
  Малання хiхiкнула i раѓнула:
  - Будзем цiснуць рускiх!
  Мацiльда ѓпэѓнена пацвердзiла:
  - Ды будзем!
  "Герынг"-5 паварочваецца, прылада выплёѓвае снарад. З савецкай трыццацьчацвёркi зрывае вежу. Дзяѓчаты лямантуюць ад захаплення. Iм i сапраѓды здаецца, што ѓсё гэта выдатна. А што савецкiя танкiсты гiнуць нават радуе.
  Джэйн прачырыкала ласкавым галаском:
  - Мы ѓсiх сатрэм у попел... I будзе пад намi Масква!
  Аднак наткнуѓшыся на мiнныя палi, нямецкаму танку даводзiцца спынiцца. Вельмi ѓжо шчыльна ѓмацавалiся рускiя. I маса супрацьтанкавых вожыкаѓ. Артылерыя вядзе актыѓны артабстрэл.
  Грынгета ѓ прыкрасцi прамаѓляе:
  - Вось так атрымлiваецца ... Натыкнулiся на жорсткi блок!
  Джэйн з паказной упэѓненасцю адказвае:
  - Не не бывае да ранiцы ... Прарвемся опера!
  Нямецкая баявая машына некалькi забуксавала. У небе з'явiлiся рэактыѓныя штурмавiкi, а ѓ ход пайшлi тэлетанкi. Вiдаць спрабавалi разбурыць мiнныя палi.
  Кiравалi машынамi з узрыѓчаткай па радыё. Выкарыстоѓвалiся i перасоѓныя газаметы. Яны лiтаральна закiдвалi пазiцыi Чырвонай армii агнём i полымем.
  Грынгета з незадавальненнем адзначыла:
  - На вайне становiцца ѓсё больш бруду, i ѓсё менш доблесцi!
  Джэйн з гэтым вымушана была, пагадзiцца:
  - Сялявi! Нажаль, мы неяк прайграем!
  Грынгета паправiла камандзiра:
  - Хутчэй не мы, а нашы супернiкi! Нiчога зараз выйдзем з тупiку, i будзе бой...
  Нямецкi танк пастрэльваѓ, хаця толкам нiчога i не было вiдаць. Джэйн пацерла свае босыя ножкi адна аб iншую i праспявала:
  - Нам не думаць дрэнна - знiкнем напэѓна! Выйсце ёсць з лабiрынта, з любога тупiку!
  Грынгета прачырыкала з усмешкай:
  - Хто вясёлы той смяецца...
  Хто хоча - той даб'ецца...
  Хто шукае, той заѓсёды знойдзе!
  Малання, пявуча i iскры зубкамi, дадала:
  - Хто абвык за перамогу дужацца, з намi разам няхай праспявае!
  Некалькi гадзiн доѓжылася кананада, а потым усё ж рушылi нямецкiя танкi далей. Iх сустракала савецкая артылерыя, i супрацьтанкавыя прылады розных калiбраѓ. Адчувалася зрэшты, што прабiѓной моцы вiдавочна бракуе. Немцы прасоѓвалiся... Толькi калi сталi страляць 203-мiлiметровыя гарматы, то з'явiлiся першыя падбiтыя машыны ѓ фашыстаѓ.
  Джэйн няѓпэѓнена прашаптала:
  - Божа... Ды абмiне мяне чара гэтая!
  Грынгета ѓпэѓнена вымавiла:
  - Двум смерцям не бываць, адной не абмiнуць! Так што будзем калi што жыць на тым свеце!
  Малання шэптам спытала:
  - А якое яно тое святло?
  Грынгета не надта ѓпэѓнена сказала:
  - Думаю лепш нашага!
  Малання ѓ адказ прашаптала:
  - Дай Бог сляпым вочы адкрыць i спiны выпрастаць гарбатым!
  Сапраѓды Джэйн задумалася, якiм можа быць тое святло. Можа, гэты свет яшчэ больш iрацыянальны i менш бяспечны. Джэйн пракруцiла станам, i варухнула сцёгнамi i прачырыкала:
  - Гэта вельмi цiкавы варыянт - загiнуць i патрапiць на тое святло! Вось што нас тамака чакае? Цi сустрэнем мы там тых, што былi нам дарогi на Зямлi цi давядзецца заводзiць новых сяброѓ?
  Грынгета перасунула сабачку босай ножкай, i прашыпела:
  - Будуць новыя стагоддзi, будзе змена пакаленняѓ... Але нiхто i нiколi не забудзецца iмя Ленiн!
  I разрагаталася, сваiм крыху вар'ятам смехам. Яна ваяѓнiца-сялянка актыѓна перабiрала босымi, хупавымi ножкамi, i яе пальчыкi гулялi.
  Вось злавiла ѓ прыцэл IС-3... Далёка праѓда. Не кожны патрапiць, а калi i патрапiць, то снарад, урэзаѓшыся ѓ шчупаковае лыча можа сысцi ѓ рыкашэт. Але дзяѓчына ведала, што рабiла. Пальнула, i прамурлыкала:
  - Бераг туманоѓ, крушым з заманам!
  Мацiльда дадаткова праспявала:
  - I гэты "Агдам", вып'ем за дам! Супер мадам!
  Стрэл Грынгеты быѓ дакладны. Снарад трапiѓ у нiжнюю частку лабавой бранi вежы, проста ѓ шчылiну. I зрабiѓ разбуральнае ѓздзеянне, не сыдучы ѓ рыкашэт. Такая вось сiтуацыя, узнiкла. Дакладней пяць савецкiх танкiстаѓ загiнулi, амаль адразу. А англiчанкi дадалi ѓ свой спiс злачынства.
  Малання прараѓла, урубiѓшы кулямёты. Некалькi хлапчукоѓ-салдатаѓ хацела падпаѓзцi да гiтлераѓскага такну.
  - Але пасаран, не падыходзь дзяцюк! - крычала сiмпатычная дзяѓчынка, i палiвала кулямётнымi чэргамi, адважных пiянераѓ.
  Джэйн прачырыкала, стукаючы голай пяткай па бранi:
  - Ах, дзецюкi, дзецюкi, дзецюкi ... Сталi вы раптам непажаданыя! Вiдаць для гэтай праклятай зямлi, надта ѓжо вы высакародныя!
  I дзяѓчыне, дачцэ лорда стала шкада гэтых басаногiх, падрапаных, мурзатых хлапчукоѓ, якiх прабiвалi бязлiтасныя кулi. Як гэта ѓсё сумна i цяжка.
  Грынгета зноѓ стрэлiла, прабiла самаходку СУ-100, i прачырыкала:
  - А конiк пабяжыць здаваць бутэлькi!
  Малання аблiзнула вусны пунсовай мовай, i пацягнула з пластмасавай бутэлькi "Кока-колу", вымавiѓшы:
  - Вядома, ж, не! Дайце мне вiна i пачак цыгарэт!
  Мацiльда, асцярожна прасоѓваючы танк, прашыпела:
  - Цыгарэты гэта яд...
  Джэйн падхапiѓ рытм i працягнула:
  - Так, людзi кажуць!
  Грынгета ѓ адказ, пальне i прашыпiць:
  - Горш нiкацiну няма!
  Малання хiхiкнула i рыкнула:
  - У топку пачак цыгарэт!
  Мацiльда ѓ адказ дадаѓ, чухаючы пунсовы сасок грудзей:
  - Так, людзi кажуць...
  Джэйн скончыла з ухмылкай, паказаѓшы мову:
  - Але я палю....
  Малання скончыла з апломбам:
  - I вельмi рады!
  Дзяѓчаты засмяялiся, паказваючы, свае доѓгiя, вiшнёвыя мовы. Джэйн з усмешкай заѓважыла:
  - Цыгарэта самы дзейсны кiлер, асаблiва супраць замоѓца!
  Малання дадала:
  - Цыгарэта як бясшумная вiнтоѓка, але забойная i ѓ руках дылетанта!
  Грынгета, пальнула з гарматы i, заѓважыла з усмешкай:
  - Цыгарэта самы надзейны снайпер, забiвае заѓсёды!
  Мацiльда злёгку замарудзiѓшы на грудзе танк, шыкнула:
  - Цыгарэта горкая на смак, але прыцягвае мацней цукерак!
  Джэйн цяжка ѓздыхнула, i пралепятала:
  - Цыгарэта як дрэнная дзеѓка, толькi растанне з ёй куды пакутлiвей!
  Грынгета хiхiкнула, пальнула, i зароѓ:
  - Цыгарэта ѓ адрозненне ад гранаты, калi кiдаеш, падаѓжае жыццё!
  Дзяѓчаты змоѓклi. Iх танк зноѓ забуксаваѓ, апынуѓшыся ѓ рове. Прыйшлося выбiрацца. Ваяѓнiцы крыху нервавалiся. Савецкая абарона вельмi моцная.
  Джэйн заѓважыѓ фiласофстваючы:
  - На вайне найкароткi шлях да мэты абыходны манеѓр, а чыстая праѓда - подлы зман!
  Грынгета, трапным стрэлам разнёсшы савецкую гармату, заѓважыла:
  - Абыходным манеѓрам дакладней за ѓсё зразаеш шлях да мэты!
  Малання ѓсекла з кулямёта i прачырыкала:
  - Жыццё чырвонае, але пакiдае з пунсовай крывёй!
  Мацiльда падвяла своеасаблiвы вынiк:
  - На вайне жыццё губляе кошт, але набывае змыѓ!
  Дзяѓчыны працягнулi вайну. Яны стралялi, i адначасова складалi на хаду афарызмы.
  Джэйн пальнула босай ножкай, i ѓпусцiла:
  - Вайна як жанiх, ласая на здраду, але не дае залежвацца!
  Грынгета стрэлiла i дасцiпна выдала:
  - Вайна гэта юрлiвая жанчына ѓ пажыраннi мужчынскiх целаѓ!
  Малання ѓ адказ прашыпела:
  - Вайне, як i каханнi, пакорныя ѓсе ѓзросты, толькi баѓленне часу не з прыемных!
  Мацiльда палiчыла патрэбным дапоѓнiць:
  - Вайна як куртызанка абыходзiцца дорага, пераменлiвая, але затое заѓсёды пакiдае аб сабе гераiчную памяць!
  Джэйн павярнула сабачку, сваiмi хупавымi, босымi пальчыкамi i прабуркавала:
  - На вайне не як у сне, без моцных эмоцый не абысцiся!
  Грынгета з ухмылкай пальнула i адказала:
  - Свет сумны i расслабляе, вайна цiкавая i ѓзбуджае!
  Мацiльда, з задавальненнем пацягваючы Колу, працягнула:
  - Вайна гэта кроѓ i пот, угнойвае ѓсходы якiя нараджаюць мужнасць!
  Малання хiхiкнула i заѓважыла:
  - Як нi цiкавы працэс вайны, усiм жадаецца канца!
  Джэйн зноѓ правяла голымi пальцамi ног па казённай частцы гарматы, i праспявала:
  - Вайна не кнiга, яе не зачынiш, не схаваеш пад падушку, толькi запэцкаць таксама можна!
  Грынгета прачырыкала з апломбам:
  - Вайна гэта рэлiгiя: патрабуе фанатызму, дысцыплiны, беспярэчнага падпарадкавання, але яе багi заѓсёды смяротныя!
  Малання цiха хiхiкнула i заѓважыла:
  - На вайне як у казiно, рызыка вялiкая, а выйгрыш недалог!
  Мацiльда выскалiлiся i раѓнула:
  - Салдат смяротны, слава забываецца, трафеi зношваюцца, i толькi прычыны пачаць бойню па новай неадхiльныя!
  Джэйн тонка праверашчала:
  - Забойца пагарджаем, калi толькi ён не салдат на фронце, зладзюжка пагарджаем, калi ён марадзёр на полi бiтвы ѓдвая!
  Грынгета зноѓ цвiкнула i прашыпела:
  - Салдат гэта рыцар, у якога даспехi мужнасць i гонар! Генерал барон, у якога вянок: ашчаднасць i розум!
  Малання з усмешачкай выдала:
  - Салдат гучыць горда, радавы зневажальна!
  Мацiльда дасцiпна адказала:
  - Першы ѓ атацы, можа загiнуць, затое апошнiм у памяцi не застанецца!
  Джэйн з прыдыханнем прабуркавала:
  - Лепш быць першым у дзяльбе трафеяѓ, чым у нападзе!
  Грынгета з усмешкай дадала:
  - Вайна як жанчына, толькi ѓкладвае мужчын, не ламаючыся!
  Малання з годнасцю адказала:
  - Жанчына ѓ адрозненне ад вайны, не спяшаецца абкласцi мужчыну!
  Мацiльда са смяшком заявiла:
  - Вайна ѓ адрозненне ад жанчыны нiколi не задавальняецца колькасцю належных мужчын!
  Джэйн зноѓ павярнула, рычаг босымi пальчыкамi i выдала:
  -Вайна самая ненаедная самка, ёй заѓсёды мала мужчын, ды i ад жанчыны не адмовiцца!
  Грынгета на гэта палiчыла патрэбным, прайграць дасцiпны афарызм:
  - Жанчыны не кахаюць ваяваць, але цяга абкласцi мужчыну не шматлiкiм саступае кулi!
  Малання прашыпела нiбы кобра, вывяргаючыся сваю ружовую мову:
  - Абкласцi мужчыну, можа i малая куля, зрабiць шчаслiвым, жанчына з вялiкiм сэрцам!
  Мацiльда дадала з з'едлiвай усмешкай:
  - Вялiкае сэрца, часта вядзе ѓ малой карысцi!
  Дзяѓчаты скончылi абменьвацца дасцiпнымi рэплiкамi, i сталi засяроджана сачыць за полем бою. У небе насiлiся штурмавiкi ТА-311, якiя абстрэльвалi пазiцыi савецкiх войскаѓ. Хоць павольна, але каалiцыя Трэцяга Рэйха рухалася. I паспявала крыху падсiлкавацца, глытаючы трупы.
  Дзяѓчаты сумная, сталi зноѓ вастрыць афарызмамi:
  Джэйн прабуркавала:
  - У вайны не жаночы твар, затое кроѓ мужыкам яна пускае круцейшы жонкi!
  Грынгета стрэлiла i прасiпела:
  - Вайна не прыносiць радасцi, затое задавальняе агрэсiѓныя iнстынкты!
  Малання ѓ адказ, свiснула:
  - Радасць на вайне, трупы ворагаѓ толькi ѓ кошце!
  Мацiльда, пракручваючы гусенiцы, дадала:
  - Вайна гэта заворванне поля: угнойваецца трупамi, абрашаецца кроѓ, затое ѓзыходзiць перамогай!
  Джэйн пальнула i прамурлыкала ѓ адказ:
  - Перамога гадуецца на трупах i крывi, затое плён прыносiць са слабой!
  Грынгета стрэлiла, разбiѓшы, нiбы камень шкло, трыццацьчацвёрку, прашыпела:
  - Вайна як кветка-людаед, яркая, пажадлiвая i з благiм пахам!
  Малання працерла босай ножкай педаль i вякнула:
  - Вайна гэта мацi прагрэсу i мачыха ляноты!
  Мацiльда возьме, i як зараве:
  - А на вайне, жыццё салдата не ѓ кошце, а ад генералаѓ i зусiм страту!
  Джэйн правяла рубам далонi сабе па грудзях i прачырыкала:
  - Хочаш мiру - выклiкай страх, хочаш вайны - выклiкай смех!
  Грынгета ѓзяла i пальнула, накiраваѓшы зброю босай ножкай, праспяваѓшы:
  - Смех не грэх, калi ты не пасмешышча ѓ ратнай справе!
  Малання хiхiкнула, i зароѓ з поспехам:
  - Вайна гэта як цырк, толькi пераможца смяецца апошнiм!
  Мацiльда правяла танк, задушыѓшы парачку пiянераѓ, прасiпела:
  - На вайне як у цырку, толькi дывановы, неабыякi забойца!
  Дзяѓчаты зноѓ замоѓклi. Iм надакучыла вастрыць. А ѓвогуле вайна не надта i прыгожа.
  Джэйн у прыкрасцi падумала: саступiла Брытанiя немцам. Хоць колькi земляѓ ангельцы заваявалi. А колькi той Нямеччыны! Брытанiя стала каласальнай iмперыяй. Але не змагла пераварыць свае калонii. Трэцi Рэйх перасягнуѓ магутнасцю англаѓ i яшчэ палкаводцы аказалiся куды мацней i здольней.
  I калi фашысты прыйшлi ѓ Лондан, для Англii гiсторыя скончылася. Узнiкла новая iмперыя, з нябачанай магутнасцю. У войсках якой служаць многiя народы, i краiны. I што можна сказаць: Трэцi Рэйха, расправiѓшы крылы, заглушыѓ Брытанiю.
  А бо ѓ саракавым годзе, скарыѓшы Францыю, Гiтлер велiкадушна прапанаваѓ мiр Чэрчылю. I трэба было яго прыняць: разумны сэнс падказваѓ, што нiчога ад вайны, нават тэарэтычна Брытанiя набыць не можа, а вось страцiць. Гiтлер вёѓ паветраную бiтву з Англiяй у паѓсiлы. З вялiкiм спазненнем перакiнуѓ войскi ѓ Афрыку. Пайшоѓ на савецкi звяз. Але ѓсё гэта толькi адстрачыла катастрофу.
  Немцы, выкарыстоѓваючы акупаваныя тэрыторыi, знайшлi ѓ сабе сiлы ваяваць на два фронты, Японiя ѓпэѓнена бiла амерыканцаѓ. А тут яшчэ i Сталiн здрадзiѓ, заключыѓшы перамiр'е. Брытанiя ѓпала на каленi, i ѓвайшла ѓ склад Трэцяга Рэйха.
  Мноства перамог набылi Вермахту славу непераможнасцi. Джэйн i яе сяброѓкi ахвотна пайшлi ѓ гiтлераѓскае войска - на лоѓлю шчасця i чыноѓ. I тамака збольшага атрымалi поспех.
  Дык што ж? Цяпер у iх дзве Радзiмы: Вялiкая Германiя, малая Брытанiя.
  Джэйн пацягнула з горла "Кока-Колу" i прачырыкала:
  - Каханне i смерць, дабро i зло... Што святое, што грэшна, забойцам усё роѓна!
  Грынгета праспявала ѓ адказ, паслаѓшы чарговы снарад:
  - Каханне i смець, хай кiруе зло, а абраць, нам дадзена толькi адно!
  Дзяѓчаты крыху павесялелi. Ну, сапраѓды, колькi можна, настройваць, сябе на мiнорны лад. Яны маладыя, вясёлыя, энергiчныя, i даволi ѓдачлiвыя. Столькi ваююць i нiводнай драпiны. Калi не лiчыць, што аб танк падрапаюцца.
  Малання жорстка заѓважыла:
  - Эх, трэба было Чэрчылю прыняць прапанову Геса, i ѓступiць у вайну з СССР. Тады б мы кiравалi б усёй планетай, а пад канец i Германiю задавiлi б!
  Мацiльда з захапленнем праспявала:
  - Добрая ѓ баi Нямеччына, леѓ Брытанскi лепш за ѓсiх!
  Малання пацвердзiла:
  - Ды наш леѓ з Брытанii лепш за ѓсiх!
  Джэйн з усмешкай вымавiла:
  - У нас яшчэ ёсць шанец! Вось памрэ Гiтлер, i Германская iмперыя распадзецца!
  Грынгета пальнула снарадам i часткова пагадзiлася:
  - Ды распадзецца! Яны ж пажадлiвыя драпежнiкi, толькi цi будзе нам ад гэтага лепш?
  Малання па-фiласофску заѓважыла:
  - Адзiнства пры цвёрдым рэжыме, лепш бардака i разгiльдзяйства пры мяккiм!
  Мацiльда нацiснула голымi падэшвамi на педалi, i раѓнула:
  - Будзем i мы на Марсе! I за межамi сонечнай сiстэмы!
  Джэйн з усмешкай Джаконды адказала:
  - Спачатку трэба ѓсталяваць адзiны рэжым на планеце Зямля!
  Грынгета ѓзяла i забiяцка праспявала:
  - А мы такi рэжым, мяняць не дазволiм!
  Малання з дасцiпнасцю заѓважыла:
  - Але каб з носам вас пакiнуць, мне нос даводзiцца мяняць!
  Дзяѓчыны як заѓсёды ѓдачлiвыя. Вось iх танк дасягае першай лiнii акоп. I раздзiрае гусенiцамi зямлю. Ваяѓнiцы смяюцца.
  - Мы iх усiх перадамо!
  Адна з гармат засела памiж каткоѓ, i танк спынiѓся. Дзяѓчаты вылезлi з машыны, усё ж у танку зацесна i занадта горача. А звонку рызыкоѓна, можна i абпалiцца.
  Ваяѓнiцы панеслiся, мiльгаючы голымi пяткамi, i напяваючы:
  - Мы жвавыя дзяѓчаты, добрыя сяброѓкi, ну, а па ножках босым, хай хвошчаць, жвава пугi!
  Джэйн бегаючы, заѓважыла:
  - Вось мы i ёсць касмадэсант!
  Малання з усмешкай пацвердзiла:
  - I ѓ космас i ѓ дэсант!
  А Грынгета ѓзяла i прайшлася на руках, завываючы:
  - Я ваяѓнiца супер! Усiх сомну!
  Мацiльда ѓ адказ узяла i прашыпела:
  - Па кроплях у фюрара яд!
  Джэйн хiхiкнуѓшы, праспявала:
  - Удар моцны, i фюрар бiт усёмагутны!
  Ваяѓнiцы беглi, ступаючы босымi ножкамi, па абломках, размаляваным, моцна летнiм жалезе, рознага роду бэлькам, i бiтым чарапам.
  Джэйн праспявала:
  -Мяне ты зразумееш... Мяне ты зразумееш... Мяне ты зразумееш, i лепш за краiну не знойдзеш!
  Дзяѓчына прыемна бегчы, сваiмi не занадта агрубелымi ножкамi, па колкай шляху, i абломкам. Сапраѓды, гэта вялiкае задавальненне.
  Грынгета праспявала:
  - Лета, сонца свецiць высока...
  Малання падтрымала песню:
  - Высока... Высока!
  Мацiльда дадала:
  - Лета, нам да смерцi далёка! Далёка!
  Ваяѓнiцы прыкметна павесялелi. Сапраѓды, якое гэтае задавальненне вось так энергiчна рухацца, i падскокваць.
  Джэйн хiхiкнуѓшы, заѓважыла:
  - Смерць гэта ѓмоѓнасць, бясслаѓе абсалют!
  Грынгета пацерла адну босую ножку аб другую i прашыпела:
  - Будзе i ѓ нас свята! I разам з iм перамога!
  Малання скептычна вымавiла:
  - Наша цi германская?
  Мацiльда ѓхмыльнулася i праспявала:
  - Нас чакае агонь смяротны...
  Джэйн у адказ падхапiла:
  - Але ѓсiх бяссiльны ён...
  Грынгетэ завыла пантэрай:
  - У кожнага ёсць труна раздзельная...
  Малання ѓзяла i, страляючы, прашыпела:
  - У магiлу схлынуѓ бошай батальён!
  Мацiльда зароѓ у адказ:
  - У магiлу схлынуѓ цэлы легiён!
  I дзяѓчаты ѓзялi i замяѓкалi... Яны ж як стройныя конiкi. А такiя сiмпатычныя, ножкi голыя, загарэлы.
  Джэйн узяла i з задавальненнем прашыпела:
  - А я кобра! А я кобра! Зусiм не мядзведзь!
  Грынгета правiшчала ѓ адказ:
  - А прыемна кобры да аблокi ѓзляцець!
  I дзяѓчаты як возьмуць i сутыкнуцца лбамi. Iскры сыплюцца з вачэй, нiбы надыходзiць гадзiну!
  Малання ѓзяла i прашыпела:
  - Гiтлер капут!
  Мацiльда яе падтрымала:
  - I Сталiн капут!
  Джэйн патрэсла сцёгнамi i прашчабятала:
  - Я воiн святла, на каленi дзiкуны... Усе хто з паклёпам, я каштарысу з твару Зямлi!
  Малання ѓзяла i зароѓ:
  - А Гiтлер дурань, курыць тытунь! Запалкi крадзе, дома не начуе!
  Мацiльда яхiдна ѓсмiхнулася i спытала:
  - А як вы думаеце, у фюрара стаiць?
  Грынгета паддала босай ножкай попелу, i рыкнула:
  - Вядома ж, не! Яму зробiм учатырох, зьменiцца!
  Малання, закацiѓшы вочы, прашаптала:
  - Аб гэта вельмi прыемна, пульсавалы нефрытавы стрыжань трымаць у роце, i мацаць мовай!
  Мацiльда шапнула з прыдыханнем:
  - А як гэта выдатна! I ѓсё будзе проста супер!
  Дзяѓчаты падскоквалi ѓсё вышэй i вышэй. Але вось iх танк адрамантавалi i прыйшлося вяртацца. Ваяѓнiцы залезлi назад, i прашыпелi:
  - Гэта наш танк! Ён будзе проста супер!
  Джэйн раптам успомнiла, казку пра Робiн Гуда. Там маленькi Джо, хлопчык патрапiѓ да шэрыфа ѓ палон. Хлапчука катавалi: паднялi на прэнг, падсмажылi пяткi.
  Калi полымя лiзала босую, агрубелую падэшву ног хлапчукi ... Джэйн адчула тут ѓзбуджэнне, i ёй вельмi захацелася сэксу. Вось у яе ѓвайшлi. Асаблiва японскi нiндзя Карась. Гэты белабрысы хлопчык, такi прыгожы, i ѓ яго вельмi буйная мужчынская дасканаласць. I так прыемна дакранацца такой чыстай i гладкай скуры сваiмi грудзьмi.
  Джэйн хацела сунуць пальчык памiж ног, але сумелася i раздумалася. Хоць сапраѓды, падобнае дзеянне, на рэдкасць прыемнае!
  Дачка лорда вымавiла:
  - У марской хвалi i лютым агнi! I лютым, i лютым агнi!
  Дзяѓчаты зноѓ рушылi свой "Герынг"-5 на пазiцыi савецкiх войскаѓ. Мусiць i сам Сталiн ладна псiхаваѓ, пазнаѓшы аб пасоѓваннi фашыстаѓ. Сапраѓды як тут не занеѓравацца. На цябе прэ махiна, а адказаць няма чым. Трыццацьчацвёркам, ад серыi Е не адаб'ешся. А ад пiрамiдальных АГаѓ тым больш.
  I Сталiн, вiдаць, у шоку. Хоць пруса заклiкай у свае дарадцы. Нi гуку, нi сэнсу, нi ѓсплёску вады! Вiдаць атрымаеш кранты!
  Джэйн з усмешкай заѓважыла:
  - А Сталiн у адрозненне ад Чэрчыля, заѓсёды ахвотнае прымаѓ падачкi ад Гiтлера i iшоѓ на свет!
  Грынгета з натхненнем праспявала:
  - Скажыце што такое свет! Яны то вам адкажуць - сонца i вецер!
  Малання з натхненнем заѓважыла:
  - I ѓ нас будуць моцныя, здаровыя дзецi!
  Мацiльда хiхiкнула i шапнула:
  - Мiр не шахматная дошка, i Гiтлер не кароль!
  Джэйн паправiла сваю сяброѓку:
  - Ён вышэй за караля! I мы яго скiнем з твару планеты!
  Грынгета ѓзяла i зароѓ:
  - Велiч брытаѓ, прызнала планета! Ударам мяча паламалi фашызм!
  Малання захоплена дадала:
  - Нас любяць i цэняць усе нацыi свету!
  Мацiльда з натхненнем дзяѓчыны, якая знайшла першае каханне, дадала:
  - Я веру, пабудуем святы камунiзм!
  Джэйн зарагатаѓшы, заѓважыла:
  - А пад кiраѓнiцтвам немцаѓ i сапраѓды, камунiзм можна пабудаваць!
  Грынгета стукнулася лбом аб казённiк гарматы, i праспявала:
  - Мы камунiзм жартам, зараз пабудуем! I Сталiн будзе нашым супер, i героем!
  Малання дадала, удакладнiѓшы:
  - У труне зразумела!
  Грынгета ахвотна пацвердзiла:
  - Вядома, жа, у труне!
  Джэйн па-фiласофску заѓважыла:
  - Якi не вялiкi цар, у труну пойдзе, як i псар!
  Грынгета дадала з яхiднай ухмылкай:
  - Палiтык заѓсёды хлусiць, толькi памiрае па-сапраѓднаму!
  Малання пстрыкнула босымi пальчыкамi ножак, i выдала:
  - Бяссмерцье рэальна, а смерць зманлiвая!
  Мацiльда таксама афарызмам выдала:
  - Усё могуць каралi, але адысцi ад труны ѓ зямлi, не можа, нiводзiн, нiводзiн кароль!
  Джэйн прачырыкала:
  - Хутка жыццё скончыцца....
  Грынгета з апломбам падтрымала:
  - Хутка грымне кропка!
  Малання стрэлi з кулямётаѓ па савецкай пяхоце, i як прашыпiць:
  - Ой, маманя, мамачка, пашкадуй сыночка!
  Мацiльда, з цяжкасцю стрымлiваючы смех, дадала:
  - Бо яму засталося жыць, зусiм нi дзянька!
  Джэйн па-фiласофску вырашыла:
  - Усё жадаюць жыць хораша, але памiраюць годна толькi адзiнкi!
  Грынгета адказала з усмешкай:
  - Смерць абяцае непрыемнасцi, калi толькi яна не зiхацiць промнямi подзвiгу!
  Малання прашыпела з лютым аскалам зубоѓ:
  - Добрая смерць лепш за дрэннае жыццё!
  Мацiльда з выклiкам кiнула:
  - Добра быць Богам, на волi, дрэнна чортам на зоне!
  Грынгета з атрутнай ухмылкай заѓважыла:
  - А снарады ѓ нас скончылiся... Пагадзiцеся, гэта вялiзная трагедыя! Нiводнага прэзента анiгiляцыi!
  Джэйн пагардлiва фыркнула:
  - Будуць новыя прэзенты i iншыя прэзiдэнты!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 17.
  Фрыдрых у гэты дзень 10 кастрычнiка 1947 г. як заѓсёды хортам i нястомным, iмклiва iмчаѓся на паветраным канi Ме-362. Хлапчук не адчуваѓ i ценю стомленасцi, занадта ѓжо ён быѓ узбуджаны, i па-ранейшаму страляѓ без промаху. Уначы, рамонтныя брыгады, у першую чаргу амерыканскiя ѓвялi ѓ строй частку пашкоджанай тэхнiкi. У прыватнасцi "Паттоны" зноѓ закруцiлi гусенiцамi, акрамя таго пары сотняѓ гэтых машын уступiла ѓ лад быѓшы перакiнутай з-за акiяна, па ѓжо адладжаных чыгунках. Партызаны, канешне ж, старалiся, але ѓ iх атрымлiвалася куды горш, чым звычайна. На выбарах украiнскага Бацькi перамог Бандэра, а ѓ партызанскiх шэрагах вырасла здрада i дэзерцiрства. Плюс яшчэ i камандуючы партызанскiм рух Варашылаѓ злёг... А замену яму своечасова не падабралi... Такiм чынам забеспячэнне ѓдарнай iнтэрнацыянальнай групоѓкi фашыстаѓ было здавальняючым. Ды адважныя падпольшчыкi, i гераiчныя дыверсанты, часам дабiвалiся поспехаѓ, але не вышэй за тактычны ѓзровень. Акрамя таго з'яѓленне новых саюзнiкаѓ, якiя капiтулявалi, выклiкала рэзкае падзенне веры ѓ перамогу СССР, а гэта вяло да таго, што вагальныя элементы, адкрыта або што яшчэ ѓтойлiва пераходзiлi на бок фашыстаѓ.
  Асаблiва павялiчылася колькасць дэзерцiраѓ сярод Чырвонай армii Крайкова i Войска Польскага. Палякi, паверыѓшы абяцанкам нацыстаѓ i асаблiва - заходнiх капiталiстаѓ, сур'ёзна разлiчвалi на стварэнне вялiкай iмперыi на ѓсходзе, за кошт Расii! Не ѓсе вядома, польскiя камунiсты захоѓвалi вернасць парадам, а вось астатнiя палiтычныя адценнi... Асаблiва ненадзейныя лiбералы... Так што польскiя часткi сталi здавацца на Маскоѓскай Дузе практычныя адразу з пачатку наступу... На шчасце iх было няшмат i вырашальны ѓплыѓ на ход вайны гэта пакуль не аказвала .
  Фрыдрых зрабiѓ першыя пару вылетаѓ сам, адрываючыся ад астатнiх пiлотаѓ. Ён бачыѓ, што супернiк, ужо не гэтак шчыльна сустракае нацысцкiя полчышчы агнём, i мiнных загарод амаль не засталося на шляхi танкавых клiнаѓ. Але савецкiя воiны змагалiся ѓпарта. Пяхота, не адчыняла агонь i старалася, падпусцiѓшы танкi ѓшчыльную, падарваць iм гусенiцы або звязак гранат, або падпалiць бутэлькамi з гаручай сумессю.
  Хлапчук-тэрмiнатар у асноѓным павялiчваѓ рахунак, за рахунак савецкiх прылад. Прычым страляючы з гарызантальнай плоскасцi, пазбягаючы страты часу на пiкiраванне. Праѓда, некалькi размешчаных у засадзе танкаѓ, таксама аказалiся знiшчаны. Авiяцыя СССР дзейнiчала малаактыѓна. У самай ранiцы з'явiлiся толькi сем самалётаѓ У-2, затым чатыры Лагга. З iмi ѓвогуле размова ѓ Фрыдрых была кароткая, лёгкi нацiск на гашэтку ... I затым як заѓсёды!
  Здушыѓшы ѓжо аслабелыя баявыя кропкi гiтлераѓскiя танкi, накiравалiся далей па полi i на акопы ... Процiтанкавыя равы i вожыкi зрэшты, сустракалiся i на гэтым ужо шостым i збольшага пятым рубяжы абароны (усяго iх было восем). Савецкiя артылерысты нервавалiся, i пачыналi страляць здалёк. Артылерыя фашыстаѓ была бязлiтасная, а авiяцыя.... Пакуль як каток, усё рэзала. Ну, Фрыдрых, як заѓсёды, наперадзе ѓсiх бойчэй i страмчэй. У пабудове войскаѓ адбылiся перамены, наперад вырвалiся маючы магутнае кулямётнае ѓзбраенне "Патона". Вымушанае рашэнне, каб знiзiць страты, ад пяхотнiкаѓ-камiкадзэ, якiя ахвяруюць сабой, але не жадаюць здавацца...
  Трэцi самалёта-вылет Фрыдрых рабiѓ ужо са сваёй сяброѓкай Хельгай. Тут iм упершыню сустрэлася буйнейшая партыя савецкiх самалётаѓ. Сярод iх былi нават пяць Бр-3 (адкуль толькi iх выкапалi). Як нi дзiѓна, але бамбавiкi СССР павярнулi пры выглядзе немцаѓ-асаѓ адразу ж назад, а знiшчальнiкi рынулiся iм насустрач.
  Фрыдрых стрымана расстраляѓ машын, якiя спрабавалi зблiзiцца. У тым лiку i ас з зоркай героя СССР на фюзеляжы. Дасведчаны ваяка, праѓда, спрабаваѓ сысцi ѓ аблокi, але супраць такога монстра як Фрыдрых Бiсмарк, толькi атрымалася горай. Хлапчук-тэрмiнатар не прамахваючыся, збiѓ адразу трыццаць шэсць знiшчальнiкаѓ i чатыры штурмавiкi, урубiѓшы, фарсiѓ, кiнуѓся за бамбавiкамi.
  Тут зрэшты, Фрыдрых выявiѓ, што яго машына не так моцна нясецца, i 740 разлiковых кiламетраѓ i на фарсiраваным маторы не выбiвае. Чыннiк зразумелая, у Фрыдрыха замянiлi 30- мiлiметровыя гарматы Мр-108, на Мр-103, якiя з пачатковай хуткасць снарада ѓ 960 метраѓ у секунду, куды больш эфектыѓна прабiваюць дах танкаѓ i з вельмi вялiкай дыстанцыi знiшчальнiкi супернiка, але затое амаль у паѓтара разу цяжэй i менш хуткастрэльнасцю 420 стрэлаѓ у хвiлiну (зрэшты Фрыдрых наогул аддаваѓ перавагу, упадаючы ѓ транс лупiць адзiнкавымi снарадамi!). Ды i боекамплект да гармат, быѓ спецыяльна для Фрыдрыха павялiчаны. Так, што дагнаць бамбавiкi аказалася нялёгкай справай. Некалькi вёрткiх Не-362 апярэдзiлi бравага, юнага аса. Яны абрынулiся як град на пасевы, меючы i раздзiраючы савецкiя машыны. Прычым Бр-3, як больш цiхаходныя i дрэнна ѓзброеныя сталi лёгкай здабычай лётчыкаѓ-тэрарыстаѓ. Фрыдрых паспеѓ ужо да канца балю, але дыстанцыi яшчэ прыкончыѓ дзясятак, выбiѓшы пяцьдзесят. Зрэшты, свой ранейшы рэкорд дзвесце пяцьдзесят тры машыны хлапчуку пабiць не ѓдалося.
  Фрыдрых вярнуѓся назад, з вялiкiм уздымам у душы. Ён жа перамог, i перамагае! А думкi аб сваёй здрадзе цалкам сышлi. Юнак нават сказаѓ сам сабе:
  - А навошта гэтыя забабоны! Радзiма там, дзе твае сябры i растуць дзецi! А СССР гэта не Радзiма, а турма народаѓ!
  Хельга пачула гэтыя словы, але, не зразумеѓшы iх сапраѓднай сутнасцi, пацвердзiла:
  - Ты праѓ! I ѓ нас хутка народзяцца дзецi! Хаця, я не хачу, атрымае жывот, пакуль яшчэ iдзе такая вайна!
  Фрыдрых хiхiкнуѓ:
  - Гэта волi Усявышняга Бога залежыць. Зрэшты, рымскi тата i шэраг мiтрапалiтаѓ на нашым баку!
  Чацвёрты вылет на штурмавых, рэактыѓных Фокен-Вульфах-5 ператварыѓся ѓ паляванне за гарматамi, бо танкаѓ трапiлася ѓсяго пара штук. Але сапраѓднае выпрабаванне было яшчэ наперадзе.
  Пятае гвардзейскае танкавае войска Ротмiстрава завяршыла падсякальную перакiдку ѓ раён Чырвонагвардзейскага. Зрэшты, дабiцца поѓнай раптоѓнасцi не ѓдалося. Выведвальная авiяцыя фашыстаѓ зафiксавала рух вялiкай масы танкаѓ, i гiтлераѓцы паспяшалiся прыняць контрмеры ѓ адказ. На сустрэчу дзевяцiстам пяцiдзесяцi танкам i САУ ѓзмоцненага рэзервамi бранiраванага кулака Ротмiстрава выйшла каля пяцi сотняѓ, эсэсаѓскiх падраздзяленняѓ 2 танкавай армii СС, а таксама двух соцень машын са стратэгiчнага рэзерву. У прыватнасцi бiтва разгарнулася на полi, каля калгаса Першамайскi, дзе размясцiлiся на захопленай мяжы нямецкiя грэнадзёры i гарматы.
  Фрыдрыха i лепшых нямецкiх асаѓ выклiкалi, для таго каб парыраваць масiраваны ѓдар з сушы i паветра.
  Генерал-лейтэнант Ротмiстраѓ, герой Сталiнградскай бiтвы, выконваѓ загад, якi зыходзiць ад самага Вярхоѓнага галоѓнакамандуючага, шчыра верыѓ, што бiтва пад Масквой яшчэ не прайграна. У яго ѓ руках была сiла, цеплiлася надзея, што СССР верне сабе страчанае раней. Зрэшты, калона, рухаючыся сваiм ходам, ладна расцягнулася. Збольшага гэта было выклiкана iмкненнем пазбегнуць выведвальных самалётаѓ Трэцяга Рэйха, з iншай працягласцю марша выклiканага пашкоджаннем чыгуначных шляхоѓ з-за ѓздзеяннi авiяцыi супернiка.
  Удары цяжкiх бамбавiкоѓ прымусiлi буйныя танкавыя сiлы iсцi сотнi кiламетраѓ сваiм ходам. Прычым максiмальным па хуткасцi маршам... Гэта улiчваючы некаторую неаднастайнасць танкавага парка ѓ адных машын паспелi замянiць фiльтры, у iншых наадварот, старыя тыпы ѓ тым лiку i недасканалай трансмiсii прытармажвалi дызельныя маторы.
  З-за жорсткага i масiраванага ѓздзеяння авiяцыi супернiка, пятае ѓдарнае войска размяшчалася досыць далёка ад лiнii фронту i, гэта вымусiла iсцi гэты сталёвы коѓзанка з вечара да ранiцы.
  Больш кампактная групоѓка фашыстаѓ ужо чакала Ротмiстрава. Саступаючы ѓ агульнай колькасцi танкаѓ, гiтлераѓцы пераѓзыходзiлi ѓ якасцi: маючы прыкладна амаль паѓтары сотнi "Пантэр"-5 i "Тыграѓ"-5, а таксама паѓтара дзясятка "Герынгаѓ" Л ( ангельскiх машын з 17 футавымi гарматамi, прыкладна роѓных па прабiѓной сiле прыладзе "Пантэры"), Е-50, АГ-50 i "Патона". Знiшчальнiкi танкаѓ "Суперфердынанды" былi яшчэ на падыходзе.
  Вядома, было б лепш абрынуцца на фашыстаѓ гуртам, але грозны Жукаѓ занадта ѓжо прыспешваѓ Ротмiстрава, справядлiва асцерагаючыся, што гiтлераѓцы распачнуць энергiчныя контрмеры. Зрэшты, ужо распачалi....
  Але тут у савецкага войска, быѓ адзiн козыр - гэтае сур'ёзнае авiяцыйнае прыкрыццё... Самалёты знялi i ѓральскага кiрунку, i з рэзерву стаѓкi, i кiнулi ѓ бой нават навучальныя машыны, а таксама тэхнiку прама з канвеера. У гэтым i заключаѓся шанец на прарыѓ правага флангу i тылу, якi далёка вырваѓся наперад клiну фашыстаѓ.
  Генерал Гота, i iншыя камандзiры ѓжо пры папярэднiх абмеркаваннях плана Маскоѓскай аперацыi, меркавалi, што Чырвонагвардзейск безумоѓна стане месцам танкавай бiтвы з баявым рэзервам савецкiх войскаѓ, а значыць трэба мець план прыкрыцця.
  Спецыяльныя нямецкiя самалёты, асаблiва Хе-362 сачылi за паветранай прасторай, так, што бiтва на Чырвонагвардзейскiм, павiнна была стаць самай буйной не толькi танкавай, але i паветранай бiтвай Другой сусветнай вайны!
  Фрыдрых быѓ выклiканы бiцца з супернiкам, ён лепшы ас Люфтвафэ, кароль паветраных бiтваѓ быѓ сiмвалам перамогi Трэцяга Рэйха. А побач, цi амаль побач з iм па правую рука, на штурмавой, а значыць, асаблiва магутнай мадыфiкацыi Фокен-Вульфа-5 iмчалася Хельга.
  Хлапчук нават праспяваѓ:
  - На зоркалётах iмчым па хвалях! Пеняцца кваркi ѓ вiхурах эфiру!
  Хельга пацвердзiла:
  - Чырвоныя пачвары, будзе Хук вам! Дзецям падземнага пякельнага свету!
  Фрыдрых засмяяѓся i выдаѓ каханае:
  - Ну-ка ад шрубы! Анёл смерцi, толькi свiснi ён з'явiцца! Раздзярэ ѓсiм падонкам на дзелькi азадка!
  Хельга ѓ адказ захiхiкала:
  - Ну, ты дасцiпны!
  Фрыдрыха некалькi турбавала ѓзрастанне вагi яго самалёта, сувязi з усталёѓкай зброi далёкага бою i павелiчэннi боекамплекта. Бо снарад 30-мiлiметровай гарматы, у тры разы цяжэй, чым у 20, а па паражальнай сiле, мабыць, у чатыры разы магутней, унiверсальная зброя прыстасаваная разносiць браню, як на паверхнi планеты, так i ѓ паветры! Юны ас нават хацеѓ адмовiцца ад кулямётаѓ, зняць iх чатыры буйнакалiберныя, але... Хельга перад вылетам запярэчыла:
  - Бо можа справа дайсцi i да блiзкага бою. Лепш гэты козыр захаваць...
  - Хопiць на Форс-Мажор i двух "стралялак"! - Коратка абсек Фрыдрых. Для мяне, што збiць зблiзку - гэтага хопiць. Наогул я думаю кулямётнае ѓзбраенне тут залiшняе.
  Хельга весела хiхiкнула i пляснула хлапчука па спiне:
  - Не ѓсе, на жаль, такiя непераможныя рыцары як ты! Многiя асы яшчэ пачаткоѓцы, iм патрэбен больш шчыльны агонь, каб напэѓна патрапiць...
  Фрыдрых цалкам слушна запярэчыѓ:
  - Такую дарагую машыну, як МЕ-362 У не дадуць пачаткоѓцу пiлоту. Гэты знiшчальнiк для асаѓ.
  Хельга замест адказу, пабегла ѓ свой знiшчальнiк-штурмавiк, мiльгаючы, голымi, ружовымi пятачкамi. А што яшчэ рабiць, прагучаѓ сiгнал экстранага выклiку.
  Фрыдрых у цэлым быѓ задаволены тым, што зняѓ два крайнiя кулямёты, масiѓная машына стартавала лягчэй, i хуткасць дадалася, а палягчэнне крылаѓ палепшыла манеѓранасць. Хоць самi агнiстыя кропкi былi прычыненыя абцякальнiкамi, iх памяншэнне, прыкметна дадало i ѓ аэрадынамiцы машыны. Хоць Ме-362 у плане аэрадынамiчных якасцяѓ, пакуль не мае сабе роѓных сярод поршневых машын, такi вось унiверсальны конiк вайны.
  Унiзе мiльгаюць рэдкiя дрэвы, палi... Дзень спякотны i, здаецца, змагацца будзе нялёгка. Асаблiва рускiм, якiя прайграюць гэтую грандыёзную бiтву. Вось злева i трохi ѓнiзе ляцiць чарада крумкач... Вялiкая чарада, прычым некаторыя вароны вельмi буйныя... Злавесная прыкмета, вароны суправаджаюць усе войны, гэтага жорсткага, пазбаѓленага сентыментальнасцi мiру. Як спяваѓ Баярскi, у знакамiтым мюзiкле:
  - Ну, чаму! Жыць немагчыма па розуме! Але чаму - нас жыццё не вучыць нi чаму!
  Вось ён гвалт, гвалт i яшчэ раз гвалт! Жорсткасць, жорсткасць i яшчэ раз жорсткасць якая цэментуе нацыю!
  Чарада крумкач здаецца бясконцай, iх дзясяткi, сотнi тысяч, i каркаюць так, што нават у герметычна зачыненай кабiне чуваць. Фрыдрых па рацыi спытаѓ у Хельгi:
  - Можа лупянем па iх з кулямётаѓ?
  Дзяѓчынка-ас запярэчыла:
  - Не варта! Тут можа аказацца кожны патрон на рахунку!
  Фрыдрых хiхiкнуѓ:
  - Што ж цалкам магчыма! У караля пад тронам, ляжаць у мяшку патроны.
  З-за зграi сцярвятнiкаѓ раптам выскачыла першая партыя савецкiх самалётаѓ. Iх першымi сустрэлi "Саламандры". Страты былi абапал, рускiх палегла больш. Фрыдрых адкрыѓ агонь са спазненнем i збiѓ толькi восем машын. Але ѓсё роѓна гэты хвацкi пачатак. А вось пара нямецкiх "Саламандраѓ"-3 аказалася збiтая, а таксама Ме-262 незразумела як прымудрыѓшыся, вырвацца наперад усiх.
  Але галоѓнае было яшчэ наперадзе. Чарада крумкач скончылася, нямецкiя лётчыкi выскачылi на прастору над Чырвонагвардзейскiм полем i пачалося.
  Насустрач нямецкай эскадры кiнулася цэлае войска, а тут i на самой справе была авiяцыя з некалькiх паветраных войскаѓ СССР. Велiзарная армада самалётаѓ усiх вiдаѓ, але больш за ѓсё менавiта Якаѓ i некалькi менш Лаггаѓ.
  Фрыдрых адкрыѓ агонь з дыстанцыi больш за шэсць кiламетраѓ. Ён зноѓ пагрузiѓся патокi дзiкага трансу, калi ты не цэлiшся, а пальцы ѓсё нацiскаюць аѓтаматычна. Калi ѓжо няма меркавання, думак, цела быццам бы тваё, але ты ѓжо нiбы марыянетка невядомых сiл... А значыць i плоць не твая, а ёй дух апраметнай - нячыстых, злых сiл...
  Ну, а галаве хлапчукi-тэрмiнатара, ужо якi па лiку разоѓ загучала песня:
  У коле сяброѓ, але разам з тым адасоблены,
  У палоне пакут, гаротных клопатаѓ!
  Наш свет настолькi лаянкай стомлены,
  Не вiдаць нi раздолля, нi прыгажосцi!
  Куды ты нас прывёѓ - злы чорт падступны?
  Калi злы дэман войскам круцiць!
  Паляванне нам вядома ратнай славы,
  Хоць душой я гiдкi паразiт!
  
  Такая пустата ѓ згаслым духу,
  Вакол дрыгва не вiдаць шляху!
  I смерцi, гэты кол бязлiтаснай старой,
  Што збiрае данiну ѓ святой Русi!
  
  Не блiскае разуменне просты,
  Усё ѓ павуцiннi, бязмежнай уладзе!
  Паляванне жыць у мясцiне зямной,
  Есцi з мiлай саладосць, радасць, шчасце!
  
  Але рок адправiѓ сына на вайну,
  Дзе забыцца прыйшлося нам аб спакоi!
  Не трэба клясцi за гэта Сатану,
  Мы самi не хацелi ж iншае!
  
  На самалёт рассякаю вiхура,
  Выканаѓшы выкрут, i прыём каронны!
  Баец Айчыны верце не загiнуѓ,
  Згуляем марш падонкам пахавальны!
  
  Працiѓнiк шматлiкi, моцны,
  Машыны, знiшчальнiкi, ракеты!
  Мы пякельны Вермахт у трэскi разнясём,
  Расii будуць подзвiгi апеты!
  Прыйдзе на Зямлю, веру камунiзм,
  Мы зажывём шчаслiва - цвёрда ведаю!
  Рассыплецца кат людзей - фашызм,
  Перамога будзе ѓ ласцы, святла Мая!
  
  Айчына, iмклiвы палёт,
  Яно нам падарыла, жыццё святое!
  Гiмн Радзiмы ѓ сэрцах у нас спявае,
  Бо за яе я люта ваюю!
  
  I час, веру светлы, прыйдзе,
  Забойстваѓ не будзе, старасць у бездань згiне!
  Без краю будзе развiвацца род,
  Верх накiруецца дасягненняѓ лiнiй!
  
  А каб нам наблiзiць час той;
  То трэба як салдат Русi ваяваць!
  Каб да ѓсiх, хто не дэбiл дайшло,
  Што рускiя заѓсёды ѓмеюць бiцца!
  У галаве ѓ Фрыдрыха гучала добрая патрыятычная песня, а здрадлiвыя рукi, i ногi рабiлi прама супрацьлеглае. А менавiта дасылалi снарады ѓ савецкiя самалёты ѓсiх выглядаѓ i марак. Савецкiя ж лётчыкi спрабавалi зблiзiцца i, распачаць звалку... Волька з ходу расстраляѓшы больш за паѓсотнi машын, зрабiѓ вiраж i сышоѓ ад стрэлаѓ i спробы тарана ( гэтага камiкадзэ, ён зрэзаѓ кулямётнымi кароткiмi чэргамi). Затым самалёт юнага аса зрушыѓся, i знаходзячыся з баявым трансе, хлапчук даѓ вельмi з авiягармат. Вельмi скасiла цэлы шэраг савецкiх знiшчальнiкаѓ якiя вынырнулi з тылу.
  Тут Фрыдрых сам ледзь не таранiѓся, але здолеѓ саслiзнуць у лiнii агню, i працягнуць знiшчэнне супернiкаѓ. На гэты раз яго ахвярамi сталi двухматорныя "Пешкi". У галаве хлопчыкi мiльгануѓ афарызм ( пешкi таксама не арэшкi, будучыя ферзi!). Хельга пiскнула ѓ рацыю:
  - Ой, мiлая мамачка! Як душаць!
  Фрыдрых, выканаѓшы незавершаную мёртвую пятлю, з вялiкай дыстанцыi зрэзаѓ савецкiя знiшчальнiкi, якiя спрабуюць зайсцi ѓ тыл Хельгi. Адны з iх "Крамнiк"( Лагг-5), быѓ з вялiкай чырвонай зоркай на фюзеляжы... Значыць герой СССР. Сама дзяѓчынка, на штурмавой мадыфiкацыi Фокен-Вульфа страляла па якiя насоѓваюцца на пазiцыi немцаѓ танка войска Ротмiстрава. I бiла пры гэтым досыць трапна, удала пiкiруючы.
  Фрыдрых жа пакуль бiѓся з самалётамi супернiка, у думках падзякаваѓшы забеспячэнцам, за павелiчэнне боекамплекта. Ён тэрмiнатар-здраднiк нават у танк Т-34-85 прымудрыѓся ѓсадзiць, прычым абраѓшы камандзiрскую (гэта вiдаць па антэнах, якiя не гледзячы на пыл i дыстанцыю вострыя вочы Фрыдрых лёгка разгледзелi!).
  Вечка люка прабiла адразу тры снарады i, танк спынiѓся...
  Унiзе таксама было горача, авангард пятай гвардзейскай танкавай армii ѓжо накацiѓся, на грэнадзёраѓ СС i часткi другога корпуса.
  Першыя савецкiя машыны скацiлiся ѓ супрацьтанкавы роѓ, i iх ход запаволiѓся. Хуткастрэльныя гарматы "Тыграѓ"-5 i "Пантэр"-5 абрынулiся на iх. Вось у чым, новыя нямецкiя моцныя, дык гэта бой на дыстанцыi, каб атрымаць над iмi перавагу, савецкiя танкi павiнны былi ѓвайсцi ѓ блiзкi бой. Уладкаваць звалку... Але вось тактычна рашэнне было недакладным, iрваць па чыстым полi дзе выкапалi равы, на сустрэчу, якiя чакаюць здабычу машынам. Ды яшчэ не навалiцца пры гэтым гуртам?
  Праѓда, савецкiя Iлы, нягледзячы на адчувальныя страты, усё ж прарывалiся, як маленькi баксёр, якi нырае пад джэм волата, да варожых танкаѓ, наносячы шкоду, у тым лiку i бамбёшкамi малых памераѓ. Праѓда, на некаторых "Тыграх"-5, стаялi зверху сеткi, але многiя машыны, нямецкая пяхота была вымушана ѓсталёѓваць абарону лiтаральна на хаду.
  Фрыдрых падумаѓ, што калi б рускiя нанеслi больш канцэнтраваны ѓдар, у iх былi б куды вышэй шанцы на "кучу малу" i выгодны блiзкi бой.
  Тараны з боку чырвоных лётчыкаѓ працягвалiся, але напрыклад супраць вельмi вёрткiх "Саламандр"-3, гэтая тактыка не прыносiла чаканых пладоѓ. Страты нямецкай авiяцыi нарасталi, як, зрэшты, яшчэ ѓ большай ступенi савецкай. Але гэта ѓжо быѓ не неѓзаемны бой. Многiя савецкiя пiлоты мелi прыстойны досвед, нездарма яны затулялi Маскву, так што фашыстам ладна даставалася.
  Фрыдрых чыё нюх абвастрылася неймаверна, заѓсёды сыходзiѓ ад трапленняѓ i iнтуiтыѓна бiѓ па найболей небяспечным савецкiм знiшчальнiкам. Iмкнучыся выбiць менавiта лiдэраѓ. У яго гэта атрымлiвалася, i атрымлiвалася без асечак. У галаве, мiж iншым, узнiкла пустата, i адсутнасць успрымання бiтвы як такога. Цела рэагавала, мэты лавiлiся, промахаѓ не было. Некалькi разоѓ нават даставалася танкам.
  А мноства сотнi, калi не тысячы смяротных апаратаѓ усiх вiдаѓ, так i мiльгалi, мiтусiлiся перад вачыма. Вось, напрыклад Хафман на сваiм Не-362... Б'ецца па адмысловым, хуткасць, рывок рэактыѓнай машыны, i ляцяць ва ѓсе бакi абломкi... А рускiя таксама нядрэнна.... Вось толькi дзе Кажадуб, яго сiтавiна бы абясточыць... Фрыдрых рухаецца па мiнiмуме, не трэба зараз вiражоѓ, эканомна бiць, але толькi, так ледзь-ледзь ссоѓваючыся ад паражэнняѓ.
  Боепрыпасы канчаюцца, як i палiва ѓ баках, а з боку нямецкiх пазiцый прыбывае вялiкае падмацаванне. Саламандры, i нават некалькi грозных Ме-362 першымi ѓступаюць у бой, а за iмi i астатняя гiтлераѓская камарыльня. Зноѓ, накат на накат... Савецкiя самалёты таксама пачынаюць адыходзiць. У iх канчаецца палiва, ды i страты перавысiлi: усе мажлiвыя i не мажлiвыя межы. Фрыдрых вяртаецца, i пытаецца Хэльгу:
  - Усё ѓ парадку?
  Дзяѓчына адказвае:
  - Самалёт на хаду! Я падбiла шэсць танкаѓ, i адзiн знiшчальнiк...
  Фрыдрых свiснуѓ:
  - Ды ты па колькасцi знiшчаных танкаѓ перасягнула, нават мяне. Я асабiста знiшчыѓ толькi пяць машын з рулямi!
  Хельга хiхiкнула:
  - А самалётаѓ колькi?
  - Самалётаѓ? - У Фрыдрыха ѓ галаве мiльганулi лiчбы ... - Роѓна трыста адзiн! Новы сусветны рэкорд. Вось гэта ды дасягненне...
  Хельга ѓсклiкнула:
  - Ды ты проста рыцар! Не, хуткае бог разбурэння. Сам вялiкi Гартуй... Сусветны баец!
  Фрыдрых ветлiва паправiѓ:
  - Наогул-то Калi гэта не бог, а багiня зла. Гэта значыць жанчына, хоць у iндуiзме вельмi ѓшанаванае i папулярнае бажаство. Ёй пабудавана мноства храмаѓ, i ѓзносяць малiтвы.
  Хлопчык раптам заѓважыѓ, што моцна падрапаѓ аб рычажок сабе калена. I вылаяѓся:
  - Вось, чорт пабяры! Не варта было рабiць вiраж, на такой багата ѓзброенай машыне.
  Хельга з турботай вымавiла:
  - А наступны вылет у цябе без мяне?
  Фрыдрых ахвотна пацвердзiѓ:
  - Ды твой Фокен будуць яшчэ запраѓляць i зараджаць, а мой ужо стаiць гатовенькi. Толькi не кажы, банальна беражы сябе!
  Хельга рашуча заявiла:
  - Не! Мая парада табе, бiлiся i змагайся як мага лепш... Калi гэта наогул магчыма.
  Самалёты селi i Фрыдрых памчаѓся бягом да наступнай машыны. Падабраная камбiнацыя Ме-362 i штурмавой F -490, была аптымальнай, для суперас усiх часоѓ i народаѓ.
  Фрыдрых, адчуѓшы босымi нагамi, колкiя шурпатыя педалi Фокен-Вульфа-4, стаѓ выцiскаць хуткасць, i падпяваць.
  - Я лячу на лаянку! Растопчу ѓ пыл твар!
  Бiтва на Чырвонагвардзейску працягвалася. Акрамя танкаѓ самай армii Ротмiстрава, да поля бою падаспелi яшчэ i паѓтараста савецкiх машын, знятых з паѓднёвага флангу i раёна Кашырнскага савецкага фронту. Праѓда, прыбыла пакуль толькi першая партыя машын. Савецкая авiяцыя таксама не думала здавацца, але пакуль не была асаблiва актыѓнай.
  Фрыдрых узяѓся за танкi, выкарыстоѓваючы свае гарматы спецыяльна створаныя для гэтай мэты. На яго думку, калiбр 37 мiлiметраѓ пакуль яшчэ аптымальна падыходзiѓ, для гэтай мэты. Вось, напрыклад Рудзель такiмi гарматамi, без усялякага баявога трансу, знiшчыѓ, дакладней, што больш справядлiва, падбiѓ 534 танка за ѓсю вайну. А бо быѓ звычайны чалавек, а не Фрыдрых якi. Хлапчук успомнiѓ аб тым, як яго бацька казаѓ мацi, што камбiнаванае ѓздзеянне на якi носiцца ва ѓлоннi плён дзiцяцi, можа акрамя праявы фенаменальных здольнасцяѓ па меры палавога паспявання, ператварыць атожылка ѓ псiхапата...
  Можа яго баявы транс, i гэтая звышсiла воiна, таксама следства ѓздзеяння, прырода якога яму не вядома.
  Але вось iдуць танкi, для лётчыка, iх рухi здаюцца павольнымi, а для Фрыдрых тым больш. Юны ас стаѓ лупiць з гарызантальнай плоскасцi наѓскiдку. Проста палiць i лупiць. Успышкi святла, ад невялiкiх выбухаѓ, прабiтыя наскрозь люкi. Многiя машыны пры гэтым загараюцца, бо бензабакi размешчаны ѓ баявым аддзяленнi. I разбурэнне, у Т-34 адляцела як шпунцiк рагаткi рулю.
  Часта трапленне снарады выклiкала дэтанацыю боепрыпасаѓ. А гэта ѓ сваю чаргу...
  Фрыдрых не думаѓ пра такiя дробязi, ён назiраѓ за карцiнай, калi нясучы вялiкiя страты i ѓсвядомiѓшы марнасць спроб, прарываць, чым выкапаныя ж савецкiм народам равы гвардзейскiя танкi рушылi ѓ абыход.
  Але i тут iх чакаѓ непрыемны сюрпрыз. Два дзясяткi "Суперфердынандаѓ", паспелi падысцi. Яны, нажаль, былi з мацнейшымi хадавымi якасцямi, дзякуючы выкарыстанню амерыканскiх матораѓ.
  Савецкiя машыны iшлi па адкрытым полi, а значыць легендарныя знiшчальнiкi, маглi лупiць ужо з трох кiламетраѓ дыстанцыi. Вядома "Суперфердынанды" i прамахвалiся, але высокая хуткастрэльнасць зенiтных гармат, дазваляла iм, лупiць досыць часта. Акрамя таго поле было моцна перакапана i пераарана снарадамi, i Т-34-85 не маглi набраць хуткасцi. Але яны ѓсё роѓна рухалiся нiбы вала пры вывяржэннi. А на дапамогу "Фердынандам"-4 спяшалiся "Пантэры"-5 i вёрткiя амерыканскiя "Ведзьмы"-5, хуткасныя знiшчальнiкi танкаѓ.
  Фрыдрых стараѓся выбiваць ( чыста падсвядома) камандзiраѓ. Нават пальцы звяло ад напружання. I плады былi! Юны тэрмiнатар, жа з гарызантальнай праекцыi падбiѓ сорак два танкi Т-34, тры КВ-с, i два Су-122. Мо б i на тры машыны больш, але адцягнулi, налётам савецкiя знiшчальнiкi, i галоѓнае штурмавiкi. Па iх Фрыдрых i стаѓ усаджваць i з авiягарматы 37- мiлiметраѓ, i двух 20 - мiлiметровых (таксама досыць паражальных, калi сапраѓды патрапiць у лiхтар цi бензабак, цi матор.
  Усяго дваццаць сем самалётаѓ, i iх васемнаццаць Iлаѓ... Нядрэнна, калi ѓлiчыць важнасць кожнага танка, нават пашкоджанага ѓ гэтай упартай бiтве... Вось некалькi Т-34-85 паскорылiся, i прарвалiся на блiзкую дыстанцыю. Вось запалалi слабабранiраваныя амерыканскiя "Ведзьмы"-5.
  Фрыдрых убачыѓ штурмавiк Ганса-Ульрыха Рудэля. Гэта ѓжо даѓно ѓслаѓлены ас, падобна, таксама вырашыѓ замянiць "Штуку", на мацнейшы i хуткасны Фокен-Вульф-5. Яго эмблема паходня вядома ѓсiм. Ён спытаѓ Фрыдрыха:
  - Як справы анёл смерцi!
  Хлопчык-тэрмiнатар адказаѓ:
  - Справы ѓ Гестапа, а ѓ мяне здзяйснення!
  Рудзель запэѓнiѓ:
  - I ѓ мяне нядрэнна! Толькi вось як табе ѓдаецца так дакладна i хутка палiць ды яшчэ з гарызантальнай плоскасцi?
  Хлапчук-ас, смеючыся, адказаѓ цi нават праспяваѓ:
  - Усё немагчымае магчыма ведаю дакладна! Знайсцi алмаз цароѓ Зямлi ѓ вадзе праточнай!
  - Нiчога я канцу дня да трыццаткi даганю! - Паабяцаѓ Рудзель.
  Вяртанне, замена самалёта, i зноѓ ужо родны Ме-362, самалёт, якi не атрымаѓ калi не лiчыць кулявых прабояѓ на крылах, пашкоджанняѓ пад кiраѓнiцтвам Волькi. I вядома ж танкавая бiтва....
  На Красгвардзейскiм было горача. Калоны пятай гвардзейскай армii i знятыя з iншых франтоѓ брыгады падцягнулiся. Да немцаѓ таксама падпаѓзлi падмацаваннi, у тым лiку i тузiн амерыканскiх знiшчальнiкаѓ танкаѓ, найноѓшых М-18 з гарматамi 110-мiлiметраѓ. Гэтыя машыны, не саступалi ѓ забойнай сiле гармат "Тыграм"-5, калiбр 105, i нават лепш пабiвалi Т-34, бо меней схiльныя да рыкашэту. Сама гармата пры гэтым, таксама з пераробленай амерыканскай зенiткi, а значыць хуткастрэльная. Толькi вось бранiраванне послабее нямецкiх, але ѓсё 186 мiлiметраѓ суцэль досыць, каб трымаць снарад у iлоб. Тым больш на ходу Т-34-85 вельмi часта пэцкаюць.
  Фрыдрых яшчэ на адлегласцi адчуѓ цунамi наблiжэння, новай хвалi самалётаѓ чырвонай армii. А значыць пакуль не да танкаѓ, якiя ѓжо амаль счапiлiся ѓ шчыльную, iмi няхай лепш зоймуцца штурмавiкi. Сярод iх дарэчы бачныя, вельмi моцна ѓзброеныя i бранiраваныя Не-329. Як штурмавiкi i знiшчальнiкi танкаѓ моцныя. Асаблiва з гарматамi 88-мiлiметраѓ Ра-44, якiя прабiваюць не толькi дах танка, але i ѓ лоб. Толькi вось у паветраным баi, гэтая машына, мякка кажучы, не такая ѓнiверсальная, як "працоѓная кабыла" Фокен-Вульф.
  Сярод штурмавiкоѓ Фрыдрых заѓважыѓ самалёт Хельгi. Ну, вядома ж зноѓ у страi.
  Хлапчук-тэрмiнатар, па шляху ледзь знiзiѓшыся, раскрые тры танкi i САУ-76, праспяваѓ:
  - Будзе прадстаѓленне ѓ нас! Проста найвысокi суперклас!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 18.
  Хельга ахвотна адказала:
  - Я табе вядома веру! Сэрца аддала не зверу! Будзе дадзены табе адказ - верыш цi не?
  Замест адказу Фрыдрых пачаѓ палiць з вялiкай дыстанцыi з нiзу... А пасля набiраючы вышыню.
  Савецкiх самалётаѓ было дастаткова шмат, але ѓсё ж менш, чым першы раз. Лётчыкi Люфтвафэ пачувалiся суцэль упэѓнена, як першаклашка якi пабiѓ у незнаёмай яму школе дакучлiвага аднагодка пасля гэтага лiтаральна перапоѓнены сiлай.
  Савецкiя пiлоты, сталi хiтрэй, i трапiѓшы пад удары, тут жа разбiлiся на групы, спрабуючы адцягнуць на сябе немцаѓ. Фрыдрых атакаваѓ iх, узбiраючыся на горку. Для яго зрэшты, адмова, супернiка ад прамалiнейнага нападу толькi палягчала тактыку. А вось iншыя нямецкiя знiшчальнiкi палезлi ѓ бой.
  Фрыдрых у прыкрасцi адзначыѓ, што Не-362 яго як правiла апярэджваюць. Але нiчога страшнага, з вялiкай дыстанцыi ѓ некалькi кiламетраѓ, усё роѓна нiхто ссякаць не ѓмее.
  А "Саламандры"-3, проста як дзiцячыя папяровыя самалёцiкi, прыг, прыг акулай па хвалях, i самi ж атрымлiваюць...
  Фрыдрых абраѓ сабе ахвяру, камандзiрскi самалёт, не паспеѓ падумаць, як гэтая машына збiтая. Хлапчук вывеѓ мараль:
  - Прайграваць на вайне ѓ адрозненне ад спорту, можна адзiн раз, выйграеш на вайне ѓ адрозненне ад гульнi бясконца! Зрэшты, постацi з дошкi злётаюць толькi ѓ якi прайграѓ, пераможца ставiць на дошку, нават раней збiтыя баявыя адзiнкi!
  Зрэшты, бойка адчувалася i ѓ палявых умовах. Напрыклад, Вiттман ужо дастаткова мацёры танкавы ас, бiѓся на "Тыгры". Ён разам з наводчыкам, таксама досыць часта прамахваѓся, хаця танк i лёгка разварочваѓся. Наводчык Шлейх, ледзь паспяваѓ сцiраць пот з твару. У лоб гэтага сталёвага монстра ѓжо некалькi разоѓ патрапiла, але пакуль абыходзiлася рыкашэтам. Вiттман гарлапанiѓ ва ѓсю глотку:
  - Падпускай iх блiжэй не нервуйся, плi...
  Аб стане чалавека ѓ тых жудасных умовах гаварылi i ѓражаннi ѓдзельнiка бою, намеснiк начальнiка штаба 31-й тбр, якi нядаѓна стаѓ Героем Савецкага Саюза Рыгор Пянежка. ... Перад разумовымi вобразамi, засталiся цяжкiя карцiны... Стаяѓ такi грукат, што перапонкi цiснула, кроѓ цякла з вушэй. Суцэльны роѓ матораѓ, лясканне металу, грукат, выбухi снарадаѓ, дзiкi скрыгат разарванага жалеза... Ад стрэлаѓ ва ѓпор згортвала вежы, скручвала гарматы, лопалася браня, выбухалi танкi.
  Непрабiѓны цяжкi "Паттон"-3, амаль ва ѓпор спрабавалi ѓзяць савецкiя Т-34-85. Той агрызаѓся, экранаваная браня бугрылася. "Ведзьмы"-4 праслiзгвалi i самi спрабавалi прымянiць манеѓр. Нiбы гэта было конскае войска старажытных рыцараѓ, што вось-вось пазмагаюць адзiн аднаго. Часта абодва танкi, палiлi ва ѓпор i падрывалi адзiн аднаго.
  Ад стрэлаѓ у бензабакi танкi iмгненна ѓспыхвалi. Адчынялiся люкi, i танкавыя павозкi спрабавалi абрацца вонкi. Рыгор убачыѓ маладога лейтэнанта, якi напалову згарэѓ i павiс на бранi. Паранены, ён не мог выбрацца з люка. Так i загiнуѓ. Не было нiкога побач, каб памагчы яму. Салдаты страцiлi адчуванне часу, не адчувалi нi смагi, нi спёкi, нi нават удараѓ у цеснай кабiне танка. Адна думка, адно iмкненне - пакуль жывы, бi ворага. Савецкiя танкiсты, якiя выбралiся са сваiх пабiтых машын, шукалi на полi варожыя павозкi, таксама пакiнутыя без тэхнiкi, i бiлi iх з пiсталетаѓ, схоплiвалiся ѓрукапашную.
  Выява ѓ стылi сюррэалiзму капiтана, якi ѓ нейкiм жарсьцi забраѓся на браню падбiтага нямецкага "Тыгра"-5 i бiѓ аѓтаматам па люку, каб "выкурыць" адтуль гiтлераѓцаѓ. Вельмi, як адважна дзейнiчаѓ камандзiр танкавай роты Чартарыжскi. Ён падбiѓ, скрозь вiхуры снарадаѓ, прарваѓшыся ѓ борт варожы "Тыгр"-5, але i сам быѓ падбiты. Выскачыѓшы з машыны, танкiсты патушылi агонь. I зноѓ пайшлi ѓ бой.
  Хельга ѓжо апошнiм снарадам прабiла дах танка Рыгора Пянежкi. Снарад трапiѓ у бензабак, i ѓсё палыхнула. Полымя апалiла савецкiх танкiстаѓ, прымусiѓшы выскачыць з люкаѓ. Але сам Рыгор, якi атрымаѓ раненне, выскачыць не паспеѓ... Ён згараѓ жыѓцом разумеючы ѓ натуры, што такое ёсць апраметная...
  Фрыдрых бачачы, што варожая авiяцыя, ужо паразумнела i спрабуе дзейнiчаючы камбiнавана ляцець, сам атакаваѓ танкi... Ужо сапраѓды немцам прыходзiлася прутка, хоць у бой уступiлi найболей моцна ѓзброеныя ангельскiя танкi "Чэленджэры"( Экiпажы таксама з сыноѓ Брытанii i страляюць на рэдкасць трапна!) .
  Фрыдрых поѓны дэманiчнай энергii i рызыкi, ён гатовы ѓ адзiночку, зруш усё i ѓсiх, хай нават трэба дзерцiся з цэлай танкавай войскаѓ, а паветранай тым больш. Але даводзiцца вяртацца, палiва i боепрыпасы на зыходзе, за гэта, вылет, збiѓшы пяцьдзесят сем самалётаѓ i падбiѓшы трыццаць адзiн танк i шэсць САУ, плюс яшчэ два бронетранспарцёры, тры "Кацюшы", чатыры "Андрюшы", машыны, што спрабавалi выехаць у тыл .
  Хельга заѓважыла:
  - У рускiх ёсць песня аб жанчынах у нашых паселiшчах! А ѓ нас не толькi бабы баявыя, але мужыкi, што трэба!
  Фрыдрых пагадзiѓся:
  - Нашы мужчыны, што трэба, але жанчыны лепшыя!
  Хельга хiтра заявiла:
  - Жанчына перамагае, пралiваючы слёзы, мужчына - прымушаючы iх пралiць!
  Фрыдрых, скалячы зубы, заѓважыѓ:
  - Раз мы вастрым, значыць усё не так ужо дрэнна на сённяшнi дзень!
  На чарговы вылет прыходзiцца ляцець аднаму... Ну, што ж раз так, то маркоцiцца няма сэнсу... Ужо i горача ж у Фокен-Вульфе з рухавiком паветранага астуджэння. Вельмi горача, матор, плюс сонца, плюс мала чакай на астыванне. Сам Фрыдрых нават дзiвiѓся, як яго яшчэ не звалiла пры такой нялюдскай нагрузцы. Бо элементарна... усё вантробы выядае...
  Савецкiя танкi капiтальна парадзiлiся... Усё ж да немцаѓ зноѓ прыбыло падмацаванне, i кiнуты ѓ бой амаль усе штурмавiкi... Але i Ротмiстраву падыходзяць падмацаваннi... Тыя ж танкi з iншага фронту.
  Затое ѓ паветры куды спакайней, хаця i з'яѓляюцца асобныя партыi знiшчальнiкаѓ, або штурмавiкоѓ.
  Фрыдрых паѓтарае ранейшую правераную тактыку, ён ужо ведае, што яго яна не падвядзе. А немцы....
  Таксама адбываецца перагрупоѓка, бо большая частка савецкiх танкаѓ ужо знiшчана, то можна, паспрабаваць атакаваць самiм... Вiтман хмурна заѓважыѓ:
  - Падбiлi восем танкаѓ... Для аднаго дня добра, але для такога дня дрэнна...
  Наводчык паправiѓ:
  - Наогул-то дванаццаць....
  Вiтман перабiѓ:
  - Чатыры знiшчаныя машыны, калi рускiя лезлi, праз глыбокi супрацьтанкавы роѓ - не ѓ рахунак! Гэта было элементарна. Ды i боекамплект варта папоѓнiць...
  Але савецкiя танкi зноѓ кiнулiся наперад, калi iх асаблiва пачалi даставаць штурмавiкi. У прыватнасцi Фрыдрых, якi расстраляѓ пяцьдзесят пяць снарадаѓ, з iх 49 танкаѓ Т-34 i шэсць САУ. I на гэта пайшло ѓ яго пяць з паловай хвiлiн... Вось так бой... Можна было вядома i больш... Фрыдрых падумаѓ, а навошта яму палiць з двух гармат адначасова? I Адной цалкам хопiць... А пакуль...
  На аэрадроме яго сустрэла Хельга, так горача пацалавала, у губi i прашаптала:
  - Вось увасабленне рыцарства - Дон Кiхот!
  - Што ты сказала? - Вызверыѓся Фрыдрых.
  Дзяѓчына тут жа паправiлася:
  - Прабач ваѓчаня ... Я хацела сказаць Ланцэлот!
  Хлапчук-ас агрызнуѓся:
  - Тады iншая справа! Бо Дон Кiхот, гэта пародыя на рыцара. Свайго роду высмейваюць дурное рыцарства i бескарыслiвая высакароднасць!
  Хельга пагадзiлася:
  - Я, увогуле, разумею гэта! Але...
  Фрыдрых абарваѓ дзяѓчынку.
  - Па самалётах жыва!
  Савецкiя танкiсты i лётчыкi, падобна, распачалi апошнюю спробу пераламаць ход, вельмi няѓдала якая праходзiць бiтвы. Генерал Гота як дасведчаны палкаводзец, ужо дасканала якi вывучыѓ тактыку рускiх не спяшаѓся атакаваць, а нават злёгку падаѓся назад, каб на ѓсе сто адсоткаѓ, выкарыстаць перавагу ѓ агнявой моцы. Ну i вядома ж у бранiраваннi. Гэта тактыка рослага баксёра, якi адступае перад малянямi, працуе другiм нумарам, але затое не дае нiзкаросламу пiнчару скарацiць дыстанцыю i атрымаць перавагу. Ну, а ѓ Ротмiстрава iншага i выйсця няма! Цi атакуй, цi памры! Апошняе лепш, хоць тое i iншае цалкам можа быць i разам!
  Ну, Фрыдрыху даводзiцца бiцца i з авiяцыяй... Таксама бой, i супернiк адважны...
  Але спачатку хлапчук-тэрмiнатар расстраляѓ пятнаццаць атакавалых танкаѓ Т-34-85. Так эфiрна адной чаргой...
  Хельга ѓсклiкнула:
  - Ты ж iмператар паветра! Вось так ды праславiцца Трэцi Рэйх!
  Фрыдрых адказаѓ ёй:
  - А ён ужо ѓслаѓлены! I славiць не трэба!
  Хельга праарала:
  - А ты праслав яго яшчэ больш!
  - Пастараюся! - Рыкнуѓ Фрыдрых.
  Ён зноѓ запаѓ ва ѓльтрабаявы транс. У галаве хлапчукi круцiлiся дзiѓныя думкi. Вось напрыклад, што будзе з iм пасля перамогi Трэцяга Рэйха? Вядома, заступнiцтва жонкi iмператара забяспечыць яму самае высокае становiшча, а яго сын стане спадчыннiкам Вялiкай Iмперыi. Захапляльныя перспектывы! А рускiя, нарэшце, навучацца парадку i дысцыплiне да якой iх прывучыць не мог нават Сталiн крывавы грузiн.
  Хоць вядома ж да перамогi яшчэ далёка... А можа ѓзяць i павярнуць знiшчальнiк урэзаѓшы па фрыцах. Вось так перабiць некалькi дзясяткаѓ фашысцкiх машын i вярнуцца ѓ СССР героем?
  Але вось цi дапаможа яму гэта, калi герояѓ вайны, якiя ѓцяклi з палону, расстрэльваюць, а.... Сталiн увогуле нiкога не верыць, сказаѓ, што ѓ яго няма сына Якаѓлева! Так што ён Фрыдрых ужо не можа вярнуцца назад... Тым больш ужо пасля таго, што ён зрабiѓ... Бегчы ѓ СССР можна было адразу, калi яму толькi далi "Штуку". Хлапчука б прабачылi... Ну можа ѓ штрафныя батальёны адправiлi, а калi б ён яшчэ i збiѓ каго-каго з гiтлераѓцаѓ... Ды быѓ у яго шанец вярнуцца... Але цяпер, у СССР яго не пашкадуюць, занадта ѓжо ён крывавым стаѓ....
  Фрыдрых падумаѓ, ну чаму ён не перабег на бок парадаѓ. Ну добра ѓ Гiтлер-югент уступiѓ, апынуѓшыся ѓ цэнтры Берлiна, ён тады i не меѓ iншай магчымасцi для выжывання. Але вось навошта ён забiваѓ камiсараѓ? Можна было проста адключыць... Чаму раптам у iм прачнуѓся дзiкi звер... Нават не звер, бо жывёлiны як правiла забiваюць, каб есцi цi з-за пачуцця голаду. Чалавек жа ператварыѓ забойства ѓ забаву, стаѓшы горшым за тыгра...
  Што з iм здарылася, што забойства стала дастаѓляць радасць, а жаданне ѓзвысiцца ѓ Трэцiм Рэйху, зрабiць кар'еру ахапiла ѓсю сутнасць? Хто ён стаѓ,.. Чаму ѓ iм знiкла пачуццё патрыятызму i прыхiльнасцi да свайго народа?
  Зрэшты, хiба ѓ яго аднаго? Вось той жа генерал Уласаѓ цi Барыс Аляксеевiч Смыслоѓскi. Вось таксама дзiѓная асоба, здавалася ѓзорны прадстаѓнiк дваранскага корпуса царскай Расii. I трэба было яму перайсцi на бок Гiтлера i iншых фашыстаѓ. Афiцэр Рускай Iмператарскай армii, капiтан. Пасля Грамадзянскай вайны быѓ iнтэрнаваны ѓ Польшчу, затым эмiграваѓ у Германiю. Паступiѓ на службу ѓ Германскую армiю. З 1928 па 1932 год вучыѓся на Вышэйшых курсах пры Ваенным ведамстве (Акадэмii Генеральнага штаба) Рэйхсвера. У час Другой сусветнай вайны прыняѓ актыѓны ѓдзел у фармiраваннi рускiх добраахвотнiцкiх часцей. Лiчыѓ, што немцы могуць садзейнiчаць аднаѓленню Расii: "Перамога Германскiх армiй павiнна прывесцi нас у Маскву i паступова перадаць уладу ѓ нашы рукi. Немцам, нават пасля частковага разгрому савецкай Расii, доѓга давядзецца ваяваць супраць англа-саксонскага свету. Час будзе працаваць на нашу карысць, i iм будзе не да нас. Нашае значэнне, як саюзнiка, будзе ѓзрастаць, i мы атрымаем поѓную свабоду палiтычнага дзеяння".
  У галаве хлапчукi плыло прачытанае раней у Iнтэрнэце... Зусiм выпадкова, погляд прабег па старонцы даведнiка - "памагатыя нацызму - ганьба нацыi!".
  Праѓда, пры гэтым нiколi не супрацоѓнiчаѓ з генералам А. А. Уласавым, паколькi не падзяляѓ нi яго погляды, нi яго план дзеянняѓ, аднак асабiста сустракаѓся з iм тры разы ѓ асноѓным па заданнi нямецкага Генеральнага штаба.
  Фрыдрых перапынiѓ свае думкi... Восемдзесят тры савецкiя самалёты былi збiты, а апошнiя снарады ѓжо ѓсаджваюцца ѓ танкi, i ѓжо можна вяртацца... Ну i падонак жа ён... Як апусцiѓся... Крывавая шлюха! Вочы адразу ж сталi мокрымi... Па гладкiх хлапечых шчоках пацяклi салёныя кропелькi слёз... Як горка, хоць застрэлiлiся!
  Па вяртаннi выгляд стомленай, але вясёлай Хельгi адразу ж падняѓ настроi, i ён зноѓ памчаѓся ѓ бой ... Ён жа воiн! А значыць, народжаны перамагаць, а чыя нацыя слабейшая, з ёй ён не сябруе!
  Хельга тут раптам заѓважыла:
  - Ты што плакаѓ?
  Фрыдрых трасянуѓ галавой.
  - Гэта ѓжо ѓ мяне вочы слязяцца, ад стомы! Якая бiтва! Я ѓжо шостыя суткi не стульваю вока! Ды i да гэтага амаль не спаѓ!
  Хельга суцешыла:
  - Вось кацёл стулiцца i мы крыху паспiм... Застаецца крыху. Зусiм крыху да перамогi!
  Палёт на Фокен-Вульфах-4, авiяцыi супернiка не вiдаць, а ад танкаѓ ужо мала што засталося. Але i тыя, што есцi, трэба дабiць.
  Хельга шэпча ѓ рацыю:
  - Ну, давай iх! Вось так выкручваючы васьмёрку!
  Фрыдрых хiхiкае:
  - Круцiць восем лепш, чым атрымаць шэсць на пагоны!
  Дзяѓчынка, разбiѓшы машыну з пiкiравання раѓнула:
  - Не, цябе ѓявiць шасцёркай нiяк нельга. У табе бачная парода караля.
  Ад пятай гвардзейскай армii засталiся рожкi ды ножкi. Цяпер ужо i Гота аддаѓ загад наступаць, тым больш, што ѓжо вечарэла, час перавалiѓ за далёка за вячэру i пачала насоѓвацца цемра.
  На полi бiтвы засталося больш за тысячу сто падбiтых i знiшчаных савецкiх танкаѓ, i каля трох сотняѓ нямецкiх, якiя атрымалi тыя цi iншыя пашкоджаннi. З iх прыкладна шэсцьдзесят пяць машын ужо нi ѓ якiм разе не падлягалi аднаѓленню.
  А Фрыдрых, пакiнуѓшы сваю сяброѓку спаць на раскладусе, усё яшчэ лётаѓ. На гэты раз яго перанацэлiлi на прыгнечанне артылерыi. Адчайны марш Ротмiстава, адцягнуѓ частку сiл, войскi Майншэйна i яны прасунулiся за дзень i вечар не больш за дванаццаць кiламетраѓ. Надышла ноч, але штурмавiкi ѓсё яшчэ працавалi. Проста змянiлiся пiлоты.
  Iзноѓ Фрыдрых сутыкнуѓся з начнымi бамбавiкамi ђ-2. Машыны ляцелi амаль у шчыльную да зямлi - брыючы палёт. Яны б мелi б шанец пры такой маскiроѓцы праскочыць, але ѓ дадзенай сiтуацыi спрацаваѓ д'ябальскi нюх юнага тэрмiнатара.
  Акрамя таго Фрыдрых раптам стала вельмi сорамна за свае слёзы, i ён раз'юшыѓся ... Нават погляд у хлапчукi змянiѓся. I ѓ галаве панеслiся зусiм iншыя словы, iншай песнi;
  Гнеѓ расцякаецца па целе агнiстай хваляй,
  Зразумець нельга такую справу i што зараз са мной!
  Вось апраметная адкрыла ѓсю чарноцце ѓ душы,
  Жадаю палацаѓ - мне мала з мiлай i рая ѓ будане!
  
  I як усё гэта атрымалася, не ведае нават Бог,
  Я стаѓ здраднiкам паддонкам, але вось пакуль здох!
  Ад куды гэта адкрыцьцё, хто гэта спарадзiѓ,
  Чарпаю ѓ чары натхненне - магутных сiл!
  
  Нас Д'ябал у сетцы валок, выкiнуѓшы ѓ круг заганны,
  Так атрымалася, трапiѓся ѓ сетцы я!
  Але павуцiнне разарву, i Бога сэрцам я прыму,
  Не трэба толькi клясцi нябесны месяц!
  I гэта браты па зброi ведаю сапраѓды!
  
  Аб дай мне шанец святы Гасподзь,
  Мая натура, ты здрада i гнюснасць!
  Жадаѓ я плоць, выратаваць толькi плоць,
  А апынуѓся ѓ безданi, дзе заснула мудрасць!
  
  Фашыст сказаѓ: ты нам служы -
  Атрымаеш землi, грошы, тытулы прызнанне!
  Але адмоѓся ты ад душы,
  А гэта горшае на свеце пакаранне!
  
  Але я слабак, трапiѓ у няёмкае становiшча,
  I загубiѓ у сабе жывое, гонар i сумленне!
  Ды будзе так, цяжкi факт,
  Бо не раман ужо атрымаѓся, проста аповесць!
  
  Што рабiць мне, шляхi назад;
  Ужо не засталося i зараз хоць шыяй у пятлю!
  Але дэман сказаѓ, канчай бардак,
  Такую баязлiвасць я павер нам, не прымаю!
  Фрыдрых скончыѓ гэты "вакал", збiваючы "вушкi" i тут адчуѓ наймацнейшую стомленасць... А што ѓжо заквiтнела, а значыць наступiѓ новы дзень 11 лiпеня. А ён сем сутак на нагах...
  Хлопчык пасля пасадкi ледзь паспеѓ дабегчы да ложка i тут жа звалiѓся;
  Сон быѓ вельмi напружаны... Фрыдрых снiлася, што ён студэнт i слухае лекцыю. Прычым велiчэзнага росту выкладчык распавядае яе з такiм натхненнем i запалам, што мiмаволi прыслухоѓваешся. Там гаворка iдзе пра даѓняга гiстарычнага ворага Расii ЗША. Падобна, у яго Радзiме прыдумалi, нарэшце, годную зброю адплаты;
  -Вам павiнна быць вядома, што войска Пентагона, задзейнiчала свае лепшыя ѓдарныя сiлы ѓ дужаннi з нашым iмкненнем прабiць шлях да iншых мiроѓ. Я паслаѓ тэлеграму да Натаѓскiх вайскоѓцаѓ, дзе заявiѓ, што не збiраюся захоплiваць зямлю, што праводжу мiрныя даследаваннi, накiраваныя на балазе ѓсяго чалавецтва. Яны не пачулi майго паслання, яны мераюць кожнага па сваёй сумнеѓнай i эгаiстычнай шкале каштоѓнасцяѓ. Гэтыя падонкi з манiяй велiчы думаюць, што могуць кiраваць усiм чалавецтвам. Думаюць што калi ѓ iх манiякальны запал да захопу i разбурэнню, то i ѓ iншых прадстаѓнiкоѓ iншых мiроѓ павiнна быць такi ж жывёльны запал.
  Аратар зрабiѓ паѓзу i выслухаѓ шчодрую хвалю апладысментаѓ. I Волька таксама ѓзмоцнена пляскаѓ яму, хаця i не любiѓ прызнаваць за сабой аѓтарытэтаѓ. Ну, а магутны гiгант працягнуѓ:
  - Я не звер i не драпежнiк, але я здольны i маю намер абараняцца, ад маёй барацьбы залежыць дабро маёй цывiлiзацыi, i калi мае ворагi, i ворагi маё цывiлiзацыi маюць намер напасцi, то я маю намер абараняцца. Я знiшчу тых, хто стаiць памiж мной i свабодай. Тых, хто ѓжо амаль заняволiѓ чалавецтва, лiчачы сябе вышэйшай, не падсуднай людзям нацыяй чакае адплата. Групе алiгархаѓ я ѓжо даѓ па пятаку, пакажу iм прыклад чалавека здольнага бiцца, а не класцiся пад сякеру як пакорлiвая авечка. Мы ѓсе павiнны згуртавацца, таму што гэта наша агульная справа, бо i на Зямлi, хутка не чым стане дыхаць. Цяпер да справы. Для перамогi над Амерыканскiм i Натаѓскiм флотам нам патрэбны вялiкiя, не абмежаваныя запасы энергii, прынцыпова новая зброя, i яна ѓ нас ёсць. Многiм нават лепшым з вас вадародная бомба здаецца мяжой дасканаласцi. Многiя нават лепшыя з вас мяркуюць, што няма iншых мацнейшых спосабаѓ для атрымання энергii, за выключэннем можа быць цяжка практычна рэалiзуемай анiгiляцыi. Усiм вам вядомыя тэрмаядзерныя рэакцыi, злiцця атамаѓ вадароду i ѓтварэннi гелiя. Ды i iншых элементаѓ аж да жалеза. Тэрмаядзерны сiнтэз дае святло зоркам на працягу мiльярдаѓ гадоѓ. I шмат каму з вас здаецца не верагодным магчымасць ажыццяѓлення прынцыпова новых рэакцый сiнтэзу: практычна не iснуючых у прыродзе. Многiя з вас поѓныя стэрэатыпных думак, што калi рэакцыi не iснуе ѓ натуральнай прыродзе, то яна не можа iснаваць у прынцыпе. Якая абсурдная памылка, навука звышцывiлiзацый дае спосаб атрымання гiганцкiх мас энергii ѓ маштабах i рэакцыях, якiя не iснуюць у прыродзе. Вам ужо вядома iснаванне кваркаѓ: мiнi-часцiц, з якiх складаюцца элементарныя часцiцы. Элементарных часцiц нават ваша навука выявiла сотнi. Акрамя iх, што таксама зафiксавала ваша навука, ёсць часцiцы розных вiдаѓ, многiя з якiх вам здаюцца дзiѓнымi, цi нават лiшнiмi. Вас дзiвiць разнастайнасць кваркаѓ, цяжка вытлумачальнае звычайным лагiчным шляхам. Яшчэ зусiм нядаѓна вашыя навукоѓцы адкрылi часцiцы званыя прэонамi, часцiцы з якiх складаюцца кваркi, i да iх вам не ѓдалося, як трэба дабрацца i вывучыць. Ну а дастаць з ядра не тое, што преоны, нават кваркi вам пакуль не ѓдалося. Ну а якую энергiю можна атрымаць за кошт iх злiцця цi расшчапленнi: невымерную нават у параѓнаннi з тэрмаядзернай рэакцыяй. Нават пры сучасным, даволi нiзкiм узроѓнi зямной навукi, ёсць тэарэтычныя разлiкi, якiя паказваюць, што чым меншая часцiца, тым больш энергii яна здабывае. Гэта сведчыць аб тым, што калi б удалося авалодаць такой энергiяй, то тады удалося атрымаць практычна неабмежаваную крынiцу энергарэсурсаѓ. Аднак не аднаму зямному навукоѓцу так i не удалося не толькi ѓзнавiць рэакцыю злiцця мiкрачасцiц, але i нават выняць з ядра вольнага кварка.
  Нават атрымаць вольнага, не звязанага кварка пакуль не удалося. У чым жа чыннiк што рэакцыi па парыве цi па злiццi звышлёгкiх часцiц дагэтуль не атрымоѓваецца, не толькi паѓтарыць, але i нават зафiксаваць у прыродзе. Чыннiк крыецца ѓ тым: вось чаму тэрмаядзерная рэакцыя так абцяжараная, што яе вобразна нават завуць волат з вельмi кароткiмi рукамi. Для таго, каб выклiкаць тэрмаядзерную рэакцыю, патрэбна энергiя атамнай бомбы, для выбуху атамнай патрэбныя звычайныя выбуховыя рэчывы. Для таго, каб выклiкаць рэакцыю злiцця кваркаѓ - мала рэакцыi выбуху тэрмаядзернага зарада, яго моцы бракуе для рэакцыi, вось чаму ѓ прыродзе не сустракаюцца звышцяжкiя кваркi. Адсутнiчае прамежкавая ступень, прыступка, якая аддзяляе i класiфiкуе рэакцыi ѓнутры атамнага сiнтэзу. У тэрмаядзерным сiнтэзе ёсць прыступкi адна за iншы, якiя iдуць па нарастальнай у плане вылучаемай энергii. Рэакцыяй, якая вылучае значна больш энергii, чым тэрмаядзерны выбух, i якая сустракаецца вельмi рэдка: гэта анiгiляцыйнай рэакцыя. Адбываецца яна ад судотыку матэрыi i антыматэрыi. У прыродзе яна сустракаецца рэдка, вельмi рэдка, бо ѓ рэальным свеце амаль няма антыматэрыi. Рэакцыя анiгiляцыi рэдкая ѓ прыродзе, адсутнiчае прамежкавая прыступка, памiж рэакцыяй сiнтэзу элементаѓ i тэрмаядзернай рэакцыяй. Сутнасць праблемы ѓ тым, што антыматэрыя сама па сабе з простай матэрыi не робiцца. У межах нашай бачнай сiстэмы мы яе назiраць не можам. Але калi б вы перамясцiлiся ѓ прасторы i апынулiся на стыку сусветаѓ, на мяжы мiру i анты мiры, тыя вы б убачылi, як працякае працэс анiгiляцыi ѓ буйных маштабах. Сутнасць праблемы аказалася ѓ атрыманнi дастатковай колькасцi антыматэрыi, гэта значыць матэрыi, якая не магла б iснаваць у рэальным свеце. Яна б стала ѓваходзiла б у судотыку з рэальнай звычайнай матэрыяй, яна павiнна была, анiгiлiравацца цi выбухаць падобна таму, як выбухаюць пры судотыку два па асобнасцi бяспечных хiмiчных элемента. Пратоны, нейтроны, электроны, датыкаючыся з пазiтроннамi, антынейтронамi, антыэлектронамi ператваралiся б у якiя нясуцца ѓ розныя бакi фатоны, i iншыя часцiцы. Iх хуткасць разлёту каласальная i перавышае хуткасць святла. Ды пры маштабнай анiгiляцыi часцiцы пераходзяць у надсветлавую хуткасць, выдаляючыся, сябар ад сябра. Анты матэрыю складана атрымаць простым шляхам, шляхам разгону часцiц на паскаральнiках. Вынiк, атрыманы такiм шляхам, нiколi не апраѓдае затрат. I ѓсё ж эксперыментальным шляхам быѓ знойдзены эфектыѓны спосаб атрымання антыматэрыi ѓ самавiтых маштабах. Сутнасць яго складаецца ѓ тым, што верагоднасць атрымання антырэчывы, як i рэчывы, прыкладна аднолькавая, а гэта значыць, што рознiца памiж антырэчывай i звычайным рэчывам не вялiкая i патрабуецца не так ужо шмат энергii што б памяняць палярнасць матэрыi. Гэта можна зрабiць, выкарыстоѓваючы не такое ѓжо моцнае выпраменьванне асаблiвага поля i асаблiвай па прыродзе хвалi. Апроч кваркаѓ, преонов, iснуюць крэоны, рацыi, форконы, рымоны, харадоны, рамоны i iнш. Выпраменьванне на адмысловым тэлепатычным узроѓнi, змяняе структуру рэчыва на креоново-резоновом узроѓнi, злёгку толькi змянiѓшы, зрушыѓшы структуру размяшчэння мiкрачасцiц. Адкрыццё асаблiвых хваляѓ здзейснiла пераварот у навуцы i грамадстве. Але чыё ж выпраменьванне, якога ѓзроѓню магло змянiць выгляд матэрыi, перавядучы ѓ якасна новы ѓзровень, змяняючы характарыстыкi рэчыва. Новы вiд выпраменьвання быѓ адкрыты пры даследаваннi здольнасцей чалавека, яго экстраардынарных здольнасцей. Мы Гiтлернатары раней за iншыя нацыi i народы авалодалi экстра-здольнасцямi. Новае тэлепатычнае выпраменьванне пранiкала скрозь свiнец i яшчэ больш шчыльныя цвёрдыя суперматэрыялы, што ѓжо само па сабе паказвала аб iншай сiстэме i iншым дыяпазоне выпраменьванняѓ. Нават пры вашым узроѓнi навукi i цывiлiзацыi ёсць i створаны выпраменьваннi якiя перавышаюць хуткасць святла. З радыеактыѓных выпраменьванняѓ Альфа, Бэта, Гама ѓжо Бэта прамянi рухаюцца крыху больш за хуткасцi святла, а пры выпраменьваннi Гама-АС перавышэнне хуткасцi святла складае амаль у паѓтара разы. На планеце Зямля ѓжо эксперыментальна адкрылi выпраменьванне хвалi Клекона i Дэр, якiя перавышаюць хуткасць святла ѓ два разы. Праѓда, пакуль iх генеруюць у мiкрадозах, нават не падазраючы аб перспектывах. Скажу больш памiж хуткасцю выпраменьвання i яго здольнасцю пранiкаць скрозь матэрыю, ёсць прамая непасрэдная сувязь. Чым карацей дыяпазон хвалi, чым вышэйшая пранiкальная здольнасць, тым больш высокую хуткасць мае выпраменьванне. Гама прамянi толькi прайшоѓшы сантыметр свiнцу, аслабляюцца ѓ два разы. Для выпраменьванняѓ клекона i Дэр пранiкальная здольнасць яшчэ вышэй. Выпраменьвання экстра - дыяпазону няхай гэта будзе аѓра, тэлепартацыя, тэлекiнез, тэлепатыя, кiберкiнез, тормокинез, плазмокинез, маюць найвысокую хуткасць i ѓсё пранiкальны дыяпазон. Гэта значыць менавiта ѓ так званай духоѓнай надбудове, ляжыць ключ да кiравання мiрамi, да авалодання нябачанымi формамi энергii. Найноѓшыя формы энергii адкрываюць шлях да найноѓшых формаѓ вымярэнняѓ, вымярэнняѓ мiкрасвету якiя здольныя ѓкаранiцца i рэалiзавацца ѓ макрасвеце, перанёсшы вымярэннi памiж мiкра-фундаментальнымi часцiцамi ѓ рэальны свет, так званае скачванне прасторы. Новы вiд энергii дасць новую зброю, выпусцiць Зэт-56 прамянi i сьцерцi ѓ парашок армаду агрэсара. Я зараз мог бы больш падрабязна растлумачыць iсту новай энергii i падрабязна апiсаць як яна ѓзнiкае, а гэтак жа эфект злiцця, але нам ужо перадалi ультыматум. Гэтыя гарылы думаюць узяць нас на спалох, але нават калi мы капiтулюем, то адмовiцца ад спакусы праараць выспу i адпрасаваць яго бомбамi i залпамi цяжкiх прылад яны не ѓ сiлах. Калi ваеннай акцыi не будзе, то навошта Янкi сабралi такую армаду, iм патрэбен акт запалохвання, прыклад для ѓсяго свету. Ад мяне залежаць i вашыя жыццi. Я выкладу ѓрок агрэсару, якi ён запомнiць на ѓсё жыццё, i хто застанецца жыць, той пазайздросцiць мёртвым!
  На гэтай фразе сон Фрыдрых перарваѓся. Ён сутаргава расплюшчыѓ вочы. Перад iм стоячы Хельга i трымала ѓ руках букетаѓ кветак, а ѓ пальчыках босай, дзявочай ножкi была зацiснутая ружа, якой яна ласкава казытала, босую, ружовенькую пятку хлапчука.
  - Ну, што пасыпайся. Ужо пара абедаць!
  Фрыдрых ускочыѓ i тут жа ѓцягнуѓ жывот... Ба ён ужо тыдзень амаль нiчога не еѓ. Толькi пiѓ разведзены з вадой вiтамiнiзаваны шакалад. Хлапчук паглядзеѓ на сонца i здзiвiѓся:
  - Дзiѓна, я праваляѓся гадзiн пяць, а здаецца куды менш. Вось нават найцiкавую лекцыю аб новай зброi не паспеѓ даслухаць!
  Хельга хiхiкнула:
  - Аб новай зброi? Ды калi ваююць вялiкiя воiны, то самая старая тэхнiка дазваляе ѓсiх перамагаць. Але вось спачатку, паясi рыбнага супу. Пары дзяѓчынак, тваiх прыхiльнiц спецыяльна для цябе наварылi. Паеш i, новыя сiлы прыйдуць.
  Фрыдрых з задавальненнем узяѓся за юшку, якая здалася яму найсмачнай стравай на планеце Зямля. Хлапчук спустошыѓ кацялок, i адчуѓ цяжар у страѓнiку. Але не гледзячы на гэта бадзёра ѓскочыѓ, i кiнуѓся да машыны.
  - Ну што Хельга, паб'емся яшчэ!
  Дзяѓчына гуллiва адказала:
  - Ды яшчэ як!
  I вось надзейны конь Ме-362 разам з неразлучным спадарожнiкам Фокен-Вульфам-4, зноѓ раздзiрае шрубамi атмасферу. А што на вайне, як на вайне. Фрыдрых спытаѓ Хельгу:
  - А вось якi твой любiмы занятак, акрамя як ваяваць?
  Дзяѓчына, тонка хiхiкнуѓшы, адказала:
  - Нават сказаць цяжка! Хаця ведаеш. Я захаплялася разьбой па дрэве. Такiя вось узоры прыгожыя атрымлiвалiся... I яшчэ спрабавала пiсаць фантастычныя апавяданнi. Толькi вось калi напiсала парачку, з мяне ѓсе пачалi смяяцца. I так мене сорамна стала, што я iх кiнула складаць. Ведаеш як гэта непрыемна, калi з цябе смяюцца!
  Фрыдрых пагадзiѓся:
  - Ды я разумею! Хоць зараз i знаходжуся на вяршынi славы! Але варта мне загiнуць i мяне амаль...
  Хельга перабiла:
  - Не! Павер, не забудуцца! Думаю тваiм iмем, назавуць паветранае войска, цi якi-небудзь з заваяваных усходнiх гарадоѓ. А можа i вулiцу ѓ Берлiне!
  Фрыдрых засмяяѓся:
  - Ды ты мяне суцешыла!
  Хельга сур'ёзна дадала:
  - Можа нават ордэн у авiяцыi зацвердзяць з тваiм партрэтам. Па-першае, у цябе такi мiлы твар, а па-другое, твой вынiк, ужо больш за дваццаць тысяч пяцiсот самалётаѓ супернiка, цi наѓрад хто здолее перасягнуць!
  Фрыдрых таксама сур'ёзна запярэчыѓ:
  - Не, могуць перасягнуць, калi вайна з СССР вельмi надоѓга зацягнецца, цi яшчэ давядзецца разбiрацца з учорашнiмi саюзнiкамi. Так усё магчыма... Але ѓ прынцыпе можна i на тысячу самалётаѓ выйсцi! А што я магу i гэта!
  Размова перапынiлася, наперадзе вылецела невялiкая эскадрылля знiшчальнiкаѓ супернiка, а затым прыйшлося сур'ёзна ѓзяцца за прылады.
  Нягледзячы на наймацнейшую стомленасць, i выматанасць гiтлераѓскай армii, перамога на Чырвонагвардзейскiм натхнiла фрыцаѓ i рознапляменную зграю на новыя подзвiгi.
  Фашысты не вырашылiся атакаваць Маскву, i загадай наступ на размешчаны на ѓсход ад горад Паѓлаѓскi Пасад, i прылеглыя да яго ѓмацаваѓ раёны.
  Савецкiя салдаты, а iнакш i не магло быць дужаць мужна, але калiдор памiж нямецкiмi клiнамi да вечара звузiѓся настолькi, што ѓжо прастрэльваѓся наскрозь.
  Фрыдрыху i Хельзе зноѓ прыйшлося ѓзяцца за танкi, якiя спрабавалi контратакаваць i заткнуць шчылiну. I тут яны сабе паказаѓ i выдатна. Юнаку ѓдалося i ѓ танках перавысiць паказчык пяцьсот! А гэта ѓвогуле дасягненне ультракласа!
  Фрыдрых i сапраѓды адчуваѓ радасць, што ён такi круты! Што ён лепшы ваяр усiх часоѓ i народаѓ, значыць клас з класаѓ! А якое яму быць усiх вышэй i страмчэй! Фрыдрых - гэта Вольф, а значыць воѓк!
  Ужо сцямнела, а бiтва ѓсё яшчэ не згасала. Нямецкiя калоны i з поѓначы, дзе рвалiся полчышчы праслаѓленага Роммеля, i з поѓдня, дзе пёр Майнштэйн, абклалi горад Паѓлаѓскi Пасад. Ужо апоѓначы, танкi Готы i ѓ першую чаргу некалькi "Фердынандаѓ"-4, уварвалiся на ѓскраiну гэтага паселiшча... Але змушаныя былi спынiцца. Тады Гота аддаѓ загад абыходзiць самыя ѓпартыя вузлы абароны. У дзве гадзiны ночы на ѓсход ад Паѓлаѓскага Пасада, часткi другога эсэсаѓскага корпуса i першага танкавага таксама з СССР, выйшлi насустрач, адзiн аднаму. Так уначы на 12 кастрычнiка 1947 гады, вакол Маскоѓскай вайсковай групоѓкi самкнулася кольца блакады!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 19.
  Ранiцай 13 кастрычнiка 1947 гады Фрыдрых ваяваѓ, як заѓсёды самааддана i ѓмела. Яго верны лятаючы скакун, рваѓся ѓ вышыню, а рухавiк, не гледзячы на тое, што хлапчук не аднаразова фарсiраваѓ яго, працаваѓ без збояѓ...
  Супрацiѓленне савецкiх войскаѓ прыкметна аслабла... Гiтлераѓцы пакуль не вырашалiся наступаць на пераѓтвораную ѓ непрыступную крэпасць Маскву, а прасоѓвалiся ѓ бок усходу. У Паѓлаѓскiм Пасадзе яшчэ кiпелi баi, фашысцкiя палкаводцы цалкам слушна адмовiлiся выкарыстоѓваць у гарадской рысе танкi, кiнуѓшы на штурм румынаѓ, iтальянцаѓ, арабаѓ, iндусаѓ i iншыя замежныя часткi.
  Фрыдрых прыняѓ удзел у двух-трох дробных паветраных сутычках, i без цяжкасцi, зрэзаѓ прыкладна тузiн самалётаѓ. Iншыя мэты былi наземнымi: гарматы, гаѓбiцы, мiнамёты, "кацюшы" i калi павязе танкi.
  Апошнiя ѓ iншым сустракалiся не часта. Падобна, парады выдыхлiся. Да поѓдня, калi парнасць кастрычнiка стала невыноснай, наступiла кароткае зацiшша i Фрыдрыха цi як яго афiцыйна звалi Фрыдрых Вялiкi Бiсмарк выклiкалi ѓ Смаленск.
  Юны ас-тэрмiнатар выглядаѓ вельмi задаволеным i вясёлым. Фрыдрыху хоць i было вельмi горка i сорамна за сваю здраду, але перспектыва атрымання фашысцкiх узнагарод, радавала хлапчука.
  Разам з iм выклiкалi i Хельгу. Дзяѓчынка таксама была ѓзбуджаная i яе жамчужныя зубкi iскрылiся чароѓнай усмешкай пантэры. Яна вымавiла:
  - Разумееш хлопчык-воѓк, мы перамаглi рускiх!
  Фрыдрых у дадзеным выпадку анi не падзяляѓ аптымiзму:
  - Пакуль яшчэ гэта толькi прамежкавы поспех i дужання... Бiтвы i бiтвы толькi набiраюць абарачэннi. Але пачатак i ѓ самой справе, паспяхова...
  Для ѓзнагароджання былi выбраны будынкi абкама ВКП. На велiзарнай аѓтастаянцы размяшчалася мноства раскошных аѓтамабiляѓ у асноѓным амерыканскай вытворчасцi.
  Сапраѓды ѓ актавай зале прысутнiчалi марыянетачныя генералы з войска ЗША, Брытанскай iмперыi, Канадскага дамiнiёна. Быѓ нават адзiн з ангельскiх прынцаѓ... Ну i вядома ж сам Герман Герынг i Адольф Гiтлер... Толькi вось i гэта Фрыдрыха здзiвiла, Маргарэт з iм не было. Дзiѓна, можа проста, будучы цяжарнай, гэта выбiтная, непаѓторная жанчына не жадае падвяргаць небяспецы свайго i атрыманага ад аса дзiцяцi... Бо вайна гэта зусiм не жарт!
  А можа ёй не жадаецца, пры мужы мець зносiны з новым фаварытам Гiтлера? Тут, увогуле ѓсё магчыма i прачытаць, што ѓ галаве жанчыны прыгожай, як Афрадыта, i падступнай нiбы Гера, амаль немагчыма...
  Зрэшты, Фрыдрых нават рады гэтаму. Бракавала ѓ прысутнасцi фюрара падвяргаць сябе i яе рызыцы выдаць свае эмоцыi, мiжвольным жэстам, цi не абдуманым словам. Рагатыя мужыкi, асаблiва ѓ асобе ѓладыкi паѓсвету вельмi небяспечныя. Нават для такога крутога хлопца як Ён - салдат нумар адзiн Трэцяга Рэйха!
  Большасць прыбылых на ѓзнагароджанне былi лётчыкi - Герынг сам ас, заѓзяты прыхiльнiк тэорыi генерала Дуа - авiяцыя бог войн, вядома ѓ першую чаргу вылучаѓ паветраныя сiлы. Але былi i танкiсты, сярод iх знакамiты Вiтман. I цырымонiя ѓзнагароджання пачалася з рыцарскiх крыжоѓ.
  Калi выклiкалi Хельгу, дзяѓчына лiтаральна скакала, нiбы конiк, пастукваючы абцасiкамi. Ёй уручылi рыцарскi крыж i спецыяльны значок знiшчальнiка, танкаѓ... Звыш гэтага сам фюрар Адольф уручыѓ дзяѓчынцы iмянную шаблю з дыяментамi, як самай лепшай жанчыне, якая вызначылася ѓ вынiку баёѓ у Маскоѓскай бiтве.
  Вiттман атрымаѓ крыж у дубовым лiсцем, мячамi i дыяментам, Зорку рыцарскi крыж з залатымi дубовымi лiсцем, мячамi i дыяментамi ѓручылi i "маляню" Хафману. Атрымаѓ узнагароду i амерыканскi ас у сваёй нязменнай каѓбойцы.
  Фрыдрыха ѓзнагародзiлi апошнiм... Гэта было цалкам лагiчна, дык ён быѓ лепшы з лепшых. Высокая ѓзнагарода, Вялiкая зорка Рыцарскага крыжа жалезнага крыжа, i дубовым лiсцем, мячамi i дыяментамi, быѓ уручаны пад грозныя гукi нацысцкага гiмна. Акрамя таго было ѓручана чатыры значкi, за чатырыста, пяцьсот самалётаѓ, i за чатырыста, пяцiсот танкаѓ. Гэтыя значкi таксама былi залатымi, а пяцiсоткi нават з малюсенькiмi дыяментамi.
  Гiтлер доѓга трос руку Фрыдрыху i нешта захоплена казаѓ... Хлопчык жа пажыраѓ вачыма знакамiты крыж. Дыяменты ѓпрыгожвалi плацiнавыя дубовыя лiсце, i дзяржальнi мячоѓ. У памяцi мiльганула лiчба, што нават звычайных рыцарскiх крыжоѓ з дыяментамi, такiх ордэнаѓ было ѓручана ѓсяго 27 за ѓсю вайну. Ну, а на гэтым момант i менш... Больш высокая ступень узнагароды, Рыцарскi крыж дзе срэбнае лiсце заменены на залатыя пакуль не заснавана.
  Зрэшты, i на гэтым узнагароджаннi не абмежавалася. Гiтлер абвясцiѓ, што Фрыдрыху прысвоiлi Званне маёра-фельдмаршала ВПС i гвардыi СС, з уручэннем iмянной зброi i прэмii ѓ мiльён пяцьсот тысяч марак (кошт пятнаццацi найноѓшых "Пантэр").
  Iмянная зброя была такая ж, як i падораная Хельзе шабля, з дамаскай сталi, з ручкай прыгожа упрыгожанай дыяментамi i смарагдамi.
  Фрыдрых не ѓтрымаѓся ад спакусы i некалькi разоѓ узмахнуѓ зброяй годным султана. Рукаяць была зручная, а шабля выдатна збалансавана, i для моцнай хлапечай рукi здавалася лёгкай.
  Далей выступiѓ амерыканскi генерал Манкурт, якi ѓвайшоѓ у гiсторыю як аѓтар крылатага выраза: няхай мая краiна не мае рацыi, але гэта мая краiна!
  Акрамя таго гэты палкаводзец праславiѓся жахлiвай жорсткасцю, у тым лiку i да ваеннапалонных.
  Манкурт жорстка заявiѓ:
  - Рускiя варвары захапiлi шмат зямлi, стварыѓшы адзiн вялiзны барак, у якiм пануе вечны бардак. Колькi iх тэрарыстычны рэжым будзе мучыць шостую частку чалавецтва? Народы Расii чакаюць вызвалення i прыходу на iх зямлю войска свабоднай Еѓропы i ЗША. А таму Амерыка прыкладзе максiмальныя намаганнi, каб перамагчы СССР. Струмень нашай тэхнiкi i добраахвотнiкаѓ з усяго свету, будзе ѓзмацняцца i ѓзрастаць! (бурныя апладысменты). Усе краiны свету аб'ядналiся супраць бальшавiцкай заразы. З намi Гасподзь Бог i нябеснае войска. Наперад за перамогу!
  Следам за iм выступiѓ ангелец i пасля чаго, фюрар перапынiѓ афiцыйную частку цырымонii, абвясцiѓшы аб пачатку балю. Адразу ж з'явiлася мноства дзяѓчат i жанчын гатовых скласцi пару славутым героям.
  Фрыдрых хацеѓ выбраць у якасцi партнёркi Хельгу, але тая нечакана адмовiлася - сказаѓшы, што звычай не загадвае танцаваць з напарнiцамi, або напарнiкамi па баявой зброi. Ну што ж хлапчук абраѓ iншую даму, тым больш, што тут усе жанчыны прыгожыя - вiдаць мо спецыяльна падбiралi. Фрыдрых усмiхаѓся i лёгка танчыѓ, але думкi хлапчукi былi аб iншым.
  Вось ён атрымаѓ высокi ордэн i ѓжо маёр-фельдмаршал... Кар'ера iдзе па нарастаючай, а па колькасцi збiтых самалётаѓ i падбiтых танкаѓ яму няма роѓных у свеце! Накшталт бы ѓсё добра, але чамусьцi на душы скрабуць коткi... Але вось калi ѓзяць вядомых дзеячаѓ, напрыклад Роберта Артруа, прынца крывi з каралеѓскай галiны капетынгаѓ. Ён жа ваяваѓ супраць сваёй радзiмы Францыi i некалькi не мучыѓся, хаця на руках i была кроѓ суайчыннiкаѓ.
  А на баку фашыстаѓ ваююць сотнi тысяч рускiх. Нават вялiкi князь Кiрыл Раманаѓ афiцыйна заявiѓ аб падтрымцы ѓсходняга паходу i вызваленнi айчыны ад бальшавiкоѓ. Раманавы i то за нацыстаѓ i краiнамi Захаду, якiя стаяць за iмi.
  Ну калi ѓслаѓленыя князi, а Трэцi Рэйх i супраць, Сталiна, то чаго яму Фрыдрыху пакутаваць. Тым больш магчыма, у СССР зусiм не ягоныя продкi жывуць. А што, давайце разважаць лагiчна... Бо ѓжо ход гiсторыi вельмi сур'ёзна змянiѓся. Цяпер мiр, нiколi не стане iншым, вось i Маскоѓская бiтва парадамi прайграна... А што гэта значыць? А тое што па-першае ѓ якi змянiѓся прычым значна мiры, верагоднасць, што яго бацькi( дарэчы якiя нарадзiлiся ѓ розных гарадах) сустрэнуцца i створаць сям'ю рэзка падае. А бо яшчэ i тата з мамай у 1947 году не нарадзiлiся... Значыць i верагоднасць сустрэчы двух дзядуляѓ, i двух бабуль будзе яшчэ менш!
  Плюс яшчэ кожнае дзiця з пункту гледжання набору генаѓ непаѓторны i асаблiва iндывiдуальны. А значыць, калi момант зачацця змянiцца хаця б на гадзiну, цi нават дзесяць хвiлiн, то гэта ѓжо будзе не ён... Не Фрыдрых з унiкальнай асобай i наборам генаѓ, а зусiм iншы, магчыма нават вонкава не падобны хлапчук.
  Гэта значыць умяшанне пападанца ѓ мiнулае па логiцы рэчаѓ, павiнна прывесцi да знiкнення i самога парушальнiка непарушных законаѓ часу... Гэта значыць Фрыдрых павiнен быѓ стаѓшы фаварытам у Гiтлера проста знiкнуць! I ён, i яго брат, i, магчыма, бацькi i iншыя.
  Але раз юны ас жывы, i моцны, здаровы як нiхто на гэта няшчаснай планеце, то можа гэтае мiнулае зусiм не яго свету! Можа гэта нават не яго сусвет, нейкае паралельнае светабудова, ды яшчэ з адставаннем у часе. Гэта значыць, ён Фрыдрых забiвае зусiм не сваiх продкаѓ, не родных суайчыннiкаѓ, а чужых iндывiдаѓ, якiя маюць толькi агульнае падабенства з абстрактным мiнулым хлопчыка-тэрмiнатара.
  А значыць ён, па сутнасцi, i не здраднiк - проста чалавек, накшталт пападанцаѓ з розных фантастычных серыялаѓ, якi ѓ мiнулым выкарыстоѓвае веды сучаснасцi, ды яшчэ нададзены провiдам неверагоднай сiлай. Ну, а калi яму наканавана мець звышздольнасцi, значыць iмi проста грэх не скарыстацца! Ну, паколькi лёс, сама правiца нябесная накiравала яго спачатку ѓ Гiтлер-югент, затым у Трэцi Рэйх, то трэба прыкласцi ѓсе намаганнi, каб зрабiць кар'еру. Добра быць маёрам -фельдмаршалам у чатырнаццаць, хлапечых гадоѓ, але ѓ дваццаць паѓнавартасным генералам, а то i фельдмаршалам лепш. I як ведаць, можа Трэцi Рэйх i Амерыку канчаткова пераварыць, i тады яго сын стане першым Сусветным дыктатарам!
  Тут раптам з'явiлася так, каго юнак менш за ѓсё чакаѓ убачыць: Яѓгенiя Паршэ... Высокая, прыгожая, моцная, нават нейкая крыху вясковая i дзiѓна не арыстакратычная для дачкi аднаго з найбуйнейшых магнатаѓ Трэцяга Рэйха.
  Праѓда ѓ адрозненнi ад ранейшай сустрэчы, дзяѓчына надзела вельмi дарагiя, з дыяментамi, але пры гэтым празрыстыя i не хаваючыя любаты хупавых, хоць пры гэтым i не дробных ножак.
  З-за высокiх абцасаѓ i без таго рослая дзяѓчына, здавалася амаль велiканнай. Сам Фрыдрых звычайны i нават меншы па памерах падлетак для сваiх гадоѓ, быѓ яе нiжэй, прыкладна на дваццаць тры, дваццаць пяць сантыметраѓ, а ѓлiкам абцасаѓ i больш...
  Фрыдрых нават сумеѓся, а раптам ён так i не вырасце больш, чым гэтая дзяѓчына шасцi фунтаѓ росту (у каго атрымалася яе бацька Паршэ, бо не волат, хоць не вядома, якая была мацi, i хто ёй лазiѓ пад спаднiцу!), будзе над iм заѓсёды ѓзвышацца. Ды ѓжо лепей яна, як i мiнулы раз хадзiла босая...
  Яѓгенiя зрэшты, глядзела на юнага аса з захапленне, i працягнуѓшы рукi пацалавала яго ѓ вусны:
  - Рыцар ты мой! Святло не зямное!
  Фрыдрых збянтэжыѓся:
  - Да Я....
  Яѓгенiя перапынiла:
  - Не трэба слоѓ! Ты заслужыѓ пахвальбу. I не толькi як лётчык....- Дачка магната трасянула прычоскай. - Падумаць толькi, у цябе проста фантастычны дар iнжынера i канструктара. Такiя iдэi прапаноѓваць.... Генiй! Вышэй Леанарда Давiнчы.
  Фрыдрых падкалоѓ:
  - Ну так! Я згодзен, гэта мастак не адной вайны не выйграѓ. Хаця яго шэдэѓры i пакарылi ѓвесь свет!
  Яны пачалi танчыць. Яѓгенiя была гэтак жа прыгожая, фiгурыста, але для Волькi выглядала завялiкай... А духi дурманлiвае пахлi... Хлопчык гледзячы на выраз яе раскошных грудзей адчуѓ цалкам натуральнае, для фiзiчна моцнага i развiтага падлетка жаданне. Тым больш, што Хельга дэманстратыѓна рабiла выгляд, што нiчога не заѓважае. Зрэшты, маладому пакаленню немцаѓ выклiкалi, што жанчыне адчуваць i тым больш дэманстраваць рэѓнасць непрыстойна, а мужчына, калi ён герой вайны, нават абавязаны здраджваць. Што паляпшаць пароду! Як казаѓ Гiтлер: замужняй жанчыне не грэх нарадзiць дзiця ад iншага мужчыны, ёсць той мае лепшыя фiзiчныя дадзеныя, чым муж. Яѓгенiя зрэшты, суцэль сур'ёзна спытала хлапчука:
  - А ты дзе вучыѓся, што так добра ведаеш прынцыпы кiравання танкаѓ i САУ, вынаходзячы падобныя Ноѓ-Хаѓ?
  Фрыдрых не мог i не жадаѓ казаць праѓду, прычым малазнаёмай дзяѓчыне, хай нават мелай бацькам магната, уваходнага ѓ першую дзясятку найбагацейшых людзей Трэцяга Рэйха i ѓлюбёнца Гiтлера i Герынга. Ён адказаѓ унiклiва:
  - Тут гуляюць ролю захаплення з дзяцiнства... Розная навуковая лiтаратура, жаданне вынаходзiць! Не абавязкова сядзець за партай, каб стварыць нешта слушнае...
  Яѓгенiя кiѓнула:
  - Ды я таксама захапляюся спортам, i адначасова грызу, цi нават жую гранiт навукi... Тым не менш, хiба падобная мiсiс Поршне на кабiнетны пацук?
  Фрыдрых скаляѓ воѓчыя зубкi, пацвердзiѓ:
  - Ды на пацука, прычым не толькi кабiнетную, ты зусiм не падобная! Хутчэй за ѓсё нават цябе можна параѓнаць...
  Яѓгенiя папярэдзiла:
  - Толькi з каровай не параѓноѓвай! Гэта даволi гнюсны намёк!
  Фрыдрых па-фiласофску заѓважыѓ:
  - Хто быкуе не па справе, атрымлiвае ранг казла! Так што... У нас дурны пайшоѓ кiрмаш.
  - Кiрмаш гэта слэнг? - Здагадалася Яѓгенiя. - А наогул у нямецкая гаворка быццам бы правiльная, але нейкая... Занадта ѓжо правiльная, дакладна расстаѓленыя нацiскi, выразныя словы, нацяжэнне гаворкi... I няма акцэнту, але адчуваецца, што нешта не зусiм роднае менавiта ѓ гэтай правiльнасцi...
  Фрыдрых не падаѓ выгляду, што хвалюецца:
  - Ну i што з гэтага? Можа, падазраеш, што савецкi шпiён, i што рускiя ахвяравалi дваццаць тысячы ѓ месцы з амерыканскiмi i паѓтысячай сваiх незлiчоных самалётаѓ, каб укаранiць мяне верхавiну Трэцяга Рэйха?
  Яѓгенiя пакiвала галавой:
  - Не, я так не думаю! Гэта было залiшне, нават для рускiх. Хоць i iснуе вядомая прымаѓка: розумам Расiю не зразумець. Але вось мне здаецца iншае, можа ты, як сказаць... Прадукт геннай iнжынерыi СС. Свайго роду чалавек будучынi? Я вось чытала навуковыя працы па генетыцы i ведаю, што прыроду чалавека можна змянiць, палепшыць цi пагоршыць штучным умяшаннем. А твае звышчалавечыя якасцi воiна... Гэта так...
  Замест адказу Фрыдрых нахiлiѓ сваёй рослай сяброѓцы галаву i горача пацалаваѓ яе ѓ пышныя вусны. Затым вымавiѓ:
  - Не забiвай сабе прыгожую галаву. Калi ты баiшся, што ад мяне атрымаеш дэфектных дзяцей, дык павер гэта не так! Наогул можа быць зменены тэму размовы.
  Яѓгенiя пагадзiлася:
  -Ды лепш змянiць! Пагаварыць пра танкi... У прыватнасцi галоѓны аператыѓны штаб на чале з Гудэрыянам выдаѓ конкурснае заданне: два тыпы танкаѓ... Як бы сярэднi "Iмператарская пантэра" з гарматай 88-мiлiметраѓ Эл 100 цi карацейшым але бранябойнай, i лабавой нахiльнай бранёй не менш за 250 мiлiметраѓ "Каралеѓскi тыгр" з гарматай калiбра 105 мiлiметраѓ Эл100, з лабавой бранёй не нiжэй за 300... Прычым вага першага танка не больш за пяцьдзесят тон, а другога 65.
  Фрыдрых пагардлiва, як леѓ перад суслiкам фыркнуѓ:
  - А што хiба падобнае не рэальна? Асаблiва ѓлiчваючы, што ѓ вас стала куды лягчэй з дэфiцытнымi матэрыяламi, а бамбавiкi саюзнiкаѓ не спусташаюць землi Трэцяга Рэйха!
  Яѓгенiя з уздыхам адказала:
  - У прынцыпе рэальна, але мы не паспелi, дакладней не паспяваем вырабiць прататып у метале ѓ патрэбны тэрмiн. Ты неяк занадта позна нам падаѓ свае генiяльныя Ноѓ-Хаѓ. А Гiтлер жадае, каб найноѓшыя танкi, пачалi паступаць на ѓзбраенне войскаѓ Трэцяга Рэйха ѓжо сёлета.
  Юны ас здзiвiѓся:
  - А што трэба так ужо шмат часу на выраб прататыпа?
  Дзяѓчына кiѓнула:
  - Не мала, асаблiва калi мадэль прынцыпова новая... Тут як гэта па народным: будзеш гнаць - патрапiш у яр!
  Фрыдрых падумаѓ: вядома ёсць тут праблемы... Вось напрыклад савецкiя канструктары гэтулькi гадоѓ пакутавалi са стварэннем танка IС-10, цi цэлых два гады важдалiся з Т-54. Прычым гэты танк праектавалi ѓжо пасля вайны, i маючы досвед бiтваѓ Другой сусветнай. Акрамя таго, гэта была не прынцыпова новая мадэль, а толькi далейшая эвалюцыя Т-34. Вось, напрыклад Т-44 апынуѓся не суцэль удалым i яго ѓ баявых дзеяннi практычна не выкарысталi... Так што не варта чакаць адмысловых цудаѓ.
  Танк "Тыгр" улiчваючы адсутнасць у немцаѓ досведу па стварэннi машын падобнага тыпу( калi вядома не лiчыць хадавой часткi, тут напрыклад ужо быѓ створаны падчас першай сусветнай вайны 150-тонны "Каласаль").
  Фрыдрых заѓважыѓ:
  - Трэба праектаваць на базе ѓжо створанай "Пантэры"-5, цi АГ. Яе хадавая частка дазваляе, несцi гармату не толькi калiбра ѓ 88-мiлiметраѓ, але i нават 128, цi гаѓбiцы ѓ 150...
  Яѓгенiя хiхiкнула:
  - Але ж менавiта гэта мы робiм! Зрэшты, у Паршэ ѓжо ёсць свой "Каралеѓскi тыгр", праѓда з гармат калiбра ѓ 88-мiлiметраѓ. Але можа, як прамежкавая мадэль сыдзе i такi. Першапачатковае заданне па бранiраваннi ѓ 250 мiлiметраѓ у iм выканана, хоць вага i даволi вялiкi 63 тоны. Затое вежа з вельмi вялiкiм кутом рацыянальнага нахiлу бранi, хупавая i абцякальная... Можа i атрымаецца выйграць прамежкавы конкурс, але ѓ далейшым узнiкнуць праблемы. Але па тваiх Ноѓ-Хаѓ магчыма стварэнне танка, якi не прабiваецца з усiх бакоѓ, якi крушыць любую абарону. Бо для машыны прарыву, вельмi важна мець менавiта добрую абарону бартоѓ, чым нажаль вельмi доѓга не магла пахвалiцца Пантэра .
  Фрыдрых заѓважыѓ:
  - Можа, пакуль не будзем чапаць тэму танкаѓ... Дакладней скончым яе абмяркоѓваць. Мы што старыя-прафесары цi маладыя хлопец i дзяѓчына.
  Яѓгенiя пагадзiлася:
  - Ты як заѓсёды маеш рацыю, пагарым аб чымсьцi больш свецкiм. Напрыклад аб Брытанскiм каралеѓскiм дома.
  Фрыдрых паморшчыѓся:
  - Ну i тэма! Ды прыйдзе час ад Винзоров нiчога не застанецца. Цi ты думаеш, авалодаѓшы Масквой, нашы танкi не змогуць, ужо захоплены Лондан, сцерцi ѓ парашок?
  Яѓгенiя блiснула зубкамi:
  - Ну, вядома ж, змогуць!
  Пасля балю, рушыла ѓслед шляхетная вячэра з самi раскошнымi стравамi, але без моцных алкагольных напояѓ. Нiчога мацнейшага за шэсць градусаѓ. Ну, а затым Фрыдрых i Яѓгенiя, як i належыць хлопцу i дзяѓчыне адышлi ѓ асобны нумар.
  Хоць прынята лiчыць, што рослыя бландынкi не адрознiваюцца тэмпераментам, Яѓгенiя надзвычай пераканаѓча на працягу некалькiх гадзiн даказвала адваротнае. Ну, i Фрыдрых скончана ж таксама не ѓдарыѓ у бруд тварам. Так яны заснулi, моцна абняѓшыся.
  Хлопчыку снiлася, што ён японскi нiндзя, якi атрымаѓ замову ад рускага цара Мiкалая Другога, забiць мiкада, гэта значыць iмператара.
  Фрыдрыху снiлася, як ён караскаецца па шурпатых сценах, пальцамi рук i ног чапляючыся на найменшую трэшчынку або шчарбiнку. Хлапчук пракраѓся ѓ палац, дзе пачалася найжорсткая сутычка...
  Юны нiндзя, як i звычайна, сек, калоѓ, знасiѓ з ворагаѓ галавы... Сон быѓ залiшне бязладны, занадта шмат крывi, рубкi, i мала сэнсу. Плюс яшчэ паѓсюль скачуць галаногiя дзяѓчаты з мячамi... Карацей кажучы...
  Праспаць атрымалася гадзiны тры-чатыры не больш... Фрыдрых разбудзiла дзяѓчына-пасыльны.
  - Бiтва ѓ самым разгары! Незаменных людзей не бывае, акрамя , такiх як ты Фрыдрых Бiсмарк.
  Хлапчук ускочыѓ i нават не развiтаѓшыся, паспяшаѓся да блiжэйшай узлётна-пасадачнай паласе.
  I як высветлiлася, выклiкалi яго нездарма... Генерал войска Ракасоѓскi атрымаѓ загад ад Сталiна, не чакаючы поѓнага засяроджвання сiл вырабiць якi падсякае ѓдар па групе войскаѓ Ромеля. У дадзеным выпадку разлiк будаваѓся на тым, што немцы яшчэ не паспелi, разгарнуць свае войскi для наступу на Варонеж. Так што быѓ шанец выканаць лоѓiк па расцягнутым флангу, выматаных папярэднiмi баямi нямецкiх войскаѓ.
  Фрыдрых змушаны быѓ сесцi на Фокен-Вульф, прычым не штурмавой мадыфiкацыi, а звычайнай мадэлi, з чатырма дваццацi мiлiметровымi гарматамi i двума кулямётамi. Так што з-за залiшняй паспешнасцi хлапчук апынуѓся без той зброi, што сябе так эфектыѓна зарэкамендавала для дужання з танкамi. Праѓда, у яго былi яшчэ ѓ фюзеляжы дзясятым бамбёшак...
  У небе таксама было горача, з'явiлiся савецкiя штурмавiкi, i знiшчальнiкi Якi-9. Апошнiя машыны зрэшты, з-за слабой абароны i жывучасцi, былi ѓразлiвыя i на вялiкай дыстанцыi, для гармат 20-мiлiметровага калiбра. Фрыдрых спачатку даѓ па рагах знiшчальнiкам, якiя, вядома ж, апярэдзiлi больш цiхаходныя Iлы. Чатыры авiяцыйныя гарматы, гэта сiла... Першыя два тузiны якаѓ рассыпалiся, нават без усялякiх хiтрых заходаѓ у хвост.
  Фрыдрых не круцiѓся, не манеѓраваѓ, ён проста, ледзь-ледзь ссоѓваѓ авiягарматы i вiбраваѓ корпусам сваёй масiѓнай машыны.
  Дваццаць пяць, дваццаць шэсць, дваццаць сем... Без промаху, па дзёрзкiх Яках, якiя несучы страты, тым не менш не згортваюць, а нават спрабуюць набраць хуткасць... Фрыдрых нават крыху здзiвiѓся таму, чаму, у савецкай ваеннай лiтаратуры так прынiзiлi гэтую слаѓную машыну Фокен -Вульф. Ды яна выконвае поѓны вiраж за 22 секунды супраць 19, у Якаѓ (а ѓ аблегчанай мадыфiкацыi Як нават 17 секунд здольны гэта зрабiць!). Але вось Фрыдрыху i не трэба манеѓраваць, ён, проста знiзiѓшы хуткасць, ляцiць iм на сустрэчу. За адну секунду рэальна можна збiць сем-восем машын.
  Час для Фрыдрыха ѓ стане баявога трансу пацякло жудасна павольна, i ён паспявае, i падумаць i разрадзiць свае боекамплекты. У прынцыпе прынята лiчыць, што адзiн нават самы ѓмелы ас, у тым лiку нават такiх феноменаѓ як Рудэль, не стане сур'ёзна паѓплываць на ход вайны. Вось у рэальнай гiсторыi шэсць лепшых нямецкiх асаѓ знiшчылi цэлае паветранае войска, але бiтву за панаванне ѓ атмасферы гiтлераѓцы безнадзейна прайгралi.
  Але ѓ дадзеным выпадку, кiдаць столькi якаѓ у адным месцы супраць звыш чалавека багата ... Шэсцьдзесят адзiн знiшчальнiк збiты менш, чым за адну хвiлiну. Проста дык вось крылы адвальваюцца, цi бронешкло кабiн разбiваецца. Апошняе яшчэ горш бо лётчыку ѓ гэтым выпадку не выратавацца. А вопытных асаѓ i так ужо крыху ѓ Чырвонай Армii засталося.
  Сярод збiтых машын, чатыры належалi гвардзейцам, якiя збiлi больш за пяць самалётаѓ... Толькi зноѓ гэта не дапамагло, дык Волька ведаѓ куды бiць i як... Як з аѓтамата паляѓнiчы збiвае зграю гусей. Вось менавiта зграю, адной чаргой, iнтуiтыѓна, нюхам вызначаючы i накiроѓваючы рухi ствала, у патрэбную мэту, калi нi адна куля не пралятае мiма. Гусi, а ѓ дадзеным выпадку савецкiя самалёты збiваюцца, прычым тамака, дзе пабiтыя кабiны, i прашытымi лётчыкамi, яшчэ некаторы час ляцяць прама. А вось сякiя-такiя крылы губляюць...
  Фрыдрых успомнiѓ тут фiльмы пра трапных амерыканскiх каѓбоi, i знакамiты фiльм у галоѓнай ролi з Ды Капрыа - "Хуткi, але мёртвы!". Але вось у тыя часы каѓбоi ЗША не ведалi, аѓтаматычных кулямётаѓ, i хуткастрэльных авiягармат. Iнакш бы яны зразумелi, якая гэта проста жахлiвая па сiле разбурэння зброя.
  Якi ѓ блiжэйшым аглядзе скончылiся i, Фрыдрых перайшоѓ на Iлы. Тут лепш за ѓсё атакаваць iх зверху, цi з задняй паѓсферы. Прычым аптымальна, было б таксама, не скарачаючы дыстанцыю.
  Iншы спосаб гэта адстрэлiць больш далiкатныя крылы, на iх бронi не павесiш.
  Глей-2 празваны гарбатым. Пасля таго як у iм усталявалi другое месца, для стрэлка, якi абараняѓ заднюю паѓсферу, збiць падобную машыну для пачаткоѓца стала складаней, але затое... Вядома пагоршылася аэрадынамiка гэтага самалёта. А значыць, з iмi будзе яшчэ прасцей...
  Лагiчней было б Iлам разлятацца ѓ розныя бакi, але вось сiстэма... Карацей пачалося збiццём легендарных штурмавiкоѓ. Зрэшты, падаспелi ѓжо i шустрыя "Саламандры"-3. Яны таксама ѓзялiся за глеi...
  Фрыдрых нават падумаѓ, што яны маглi б яго апярэдзiць, сустрэѓшы якiя яшчэ на падыходзячы... Хоць як ведаць... Лётчыкi Люфтвафэ не адважныя рускiя ваяры, i звычайна ѓ бой саступаючы лiкам не ѓступаюць, але можа акрамя выпадкаѓ, калi ствараецца занадта ѓжо сур'ёзная пагроза сухапутным войскам. .
  Фрыдрых зрэшты таксама праблем не адчувае... Бi з гармат у заднюю бранiраваную паѓсферу, або абiвай крылы вынiк адзiн. А як гэтыя машыны потым унiз валяцца, нават след у паветры пакiдаюць... Нiбы палосы на спiне якi збiваецца раба.
  Фрыдрых збiѓ трыццаць сем iлаѓ i яшчэ прыхапiѓ два "Пешкi". Зноѓ сотка, хаця папярэднi рэкорд у сто адзiн не пабiты. Проста самалётаѓ у ворага засталося. Цяпер жа толькi бомбы скiнуць i вернуцца.
  Савецкiя танкi зараз iшлi ѓ атаку, без падтрымкi авiяцыi, ну i тым больш артылерыi. На iх абрынулiся штурмавiкi i бамбавiкi. На шчасце для савецкiх танкiстаѓ, яны маглi выкарыстоѓваць хадавыя якасцi машын. Але колькасць самалётаѓ усiх вiдаѓ усё нарастала.
  Фрыдрых скiнуѓ усе свае бомбы i павярнуѓ на аэрадром. Зрэшты, ён паспеѓ убачыць, Фокен-Вульф-4 Рудэля, знакамiтага знiшчальнiка танкаѓ.
  Юны ас вярнуѓся на свой "родны" аэрадром, дзе яго чакаѓ "Пегас-тэрмiнатар" Ме-362.
  Фрыдрых, пасадзiѓшы Фокен-Вульф, крыкнуѓ суседняму пiлоту:
  - Брэша той, хто мае нахабства сцвярджаць, быццам F -490 дрэнны знiшчальнiк. Няма дрэнных самалётаѓ, ёсць толькi нiкуды не вартыя пiлоты.
  Наступны самалётавылёт звёѓся выключна да барацьбы з танкамi. Пакуль яшчэ немцы не паспелi вывесцi на сустрэчу магутны бранi кулак, i навалiлiся самалётамi.
  Доблесныя савецкiя танкiсты, ужо перасеклi iрваную лiнiю фронту, i абрынулiся на пяхотную частку, якая складаецца з добраахвотнiкаѓ-арабаѓ.
  Мусульмане насуперак чаканням, бiлiся адважна i не думалi ѓцякаць, але пры гэтым дзейнiчалi вельмi няѓмела. У прыватнасцi амерыканская базука выкарыстоѓвалася неяк не па-людску, а гранаты тым больш.
  Але i атака савецкiх частак выдыхалася. Фашысцкiя штурмавiкi ѓ прыватнасцi ѓжывалi шматлiкiя маленькiя бамбёшкi, з кумулятыѓнымi зарадамi, iдэя, скапiяваная з савецкiх канструктараѓ, але з больш умелым увасабленнем. А вось загада павесiць зверху сетку, савецкiя танкiсты не атрымалi.
  А Фрыдрых проста ѓсаджваѓ па дахах з авiягармат. Такая вось найпростая тактыка. Прабi вежавы люк i твая перамога. А колькi машын можна вось так звалiць, калi бiць з гарызантальнай плоскасцi...
  А хуткасць танк не ратуе, калi баец б'е iнтуiтыѓна, не цэлячыся, па наитию...
  Вось як сiмулятар з танкамi, толькi ѓ цябе рэжым бога, i кожны стрэл дакладны, а страляеш ты часта-часта...
  Вось лiк падбiтых танкаѓ за пяцьдзесят перавалiла, так, што Рудзель адпачывае... Але вось прыйшлося адцягнуцца. Зьявiлiся з боку "Вушкi". Шэсць штук збiта, а астатнiя няхай разбураюць "Саламандры". Наогул гэтыя кукурузнiкi пускаць у бой днём, найчыстае самагубства.
  Танкi важней...
  Вяртанне... Палёт на Фокен-Вульфе-4, а побач з iм Хельга.
  Дзяѓчынка спытала яго:
  - Ну, што табе спадабалася Яѓгенiя?
  Фрыдрых пагардлiва фыркнуѓ у рацыю:
  - А ты што зараѓнавала?
  Дзяѓчына хiхiкнула:
  - Вядома ж, не! Мы ж вольныя, i ды не ѓ шлюбе. Толькi цiкава, хто лепш у ложку, я цi яна!
  Фрыдрых з запалам адказаѓ:
  - Вядома ж, ты! Ты не такая вялiкая, i куды больш шустрая!
  Хельга весела разрагаталася:
  - А я iншага ад цябе i не чакала! Але вядома ж лепш за ѓсiх ... Фу яна пацук канструктарская, а адна з вельмi нямногiх жанчын узнагароджаных рыцарскiм крыжом жалезнага крыжа!
  Фрыдрых заѓважыѓ:
  - Думаю i дубовае лiсце, у цябе не за гарамi!
  Бой паказаѓ, што хлапчук, мабыць, меѓ рацыю. Хельга ѓпэѓнена малацiла па танках. Мабыць яна хацела даказаць, што ваяѓнiца можа быць круцейшы ваяра. Хаця, вядома ж, з Фрыдрыхам ёй не параѓнацца.
  Хутка з'явiлiся i буйныя танкавыя калоны з нямецкiх i амерыканскiх машын. Асаблiва шустрыя i гарэзлiвыя амерыканскiя знiшчальнiкi танкаѓ "Ведзьмы"-3. Гэта было сур'ёзна, тым больш што савецкiя машыны ѓжо былi ѓ большай частцы знiшчаны ѓдарамi з паветра. Праблемнай таксама аказалася i "Пантэра"-5... Яе даѓгаствольная хуткастрэльная гармата i непрабiѓная лабавая браня... Паходзе, што вытрымка стала адмаѓляць, экiпажам савецкiх танкаѓ. Некаторыя не слухаючы камандзiраѓ, павярнулi назад, iмкнучыся выратавацца з гэтага тэхнатроннага пекла.
  I зноѓ вяртанне i вылет, атака на танкi...
  Ужо апоѓднi мiнуѓ, вечарэе... Контратака Чырвонай армii выдыхлася. Iх з Хельгай перанацэлiлi на кiрунак падтрымкi, групы нямецкiх войскаѓ рухаючых да Разанi. Адначасова i салдат Ватуцiна, якiя знаходзяцца ѓ катле, спрабавалi падцiснуць...
  На ѓсход немцы па-ранейшаму рухаюцца марудна. Тут iм перашкаджае i стойкасць савецкiх войскаѓ, i абарончыя рубяжы Стэпавага фронту, няхай нават i не такiя шчыльныя як на подступах да Масквы.
  Зрэшты, гiтлераѓскiя войскi атрымалi больш магчымасцi для манеѓру, i Гот спрабаваѓ такiмi калонамi абыходзiць асноѓныя вузлы абароны. Дзе-нiдзе пасоѓванне нямецкiх частак паскорылася...
  Фрыдрых спытаѓ Хельгу:
  - Ты не стамiлася дзяѓчына маёй мары?
  Бландынка-воiн адказала:
  - Радасны настрой праганяе стомленасць, лепш, чым бiзун кароѓ! Хоць стома замест малака зыходзiць крывавым гноем!
  Фрыдрых пагадзiѓся:
  - Тут ужо не папрэш супраць iсцiны!
  Уначы юны працягваѓ палёт, нягледзячы на тое, што на неба набеглi хмары i палiѓся дождж. Згодна з нямецкай ваеннай дактрынай авiяцыя выкарыстоѓвалася i падаѓлення абароны на пярэднiм краi... А ѓ адрозненне ад сорак першага года, самалётаѓ у Люфтвафэ цалкам дзякуючы дапамозе Пiндастана хапала з лiшкам.
  Фрыдрых цяпер атакаваѓ дзоты, а то i драбнейшыя мэты... Уначы бiтва не сцiхала, i савецкiя войскi пераходзiлi ѓ контратакi. Няхай i крэйды, i даволi бязладныя, але ад гэтага не менш доблесныя...
  Уначы калi не лiчыць эскадрыллi ђ-2, паветраных цэляѓ не сустрэлася. А па дзотах адбамбiлi... Злёгку.
  Да ранiцы 15 кастрычнiка 1947 гады разгарэлася бiтва за мястэчка i разам з тым чыгуначны вузел: Электрасталь. Там было вельмi горача i што галоѓнае, да Фрыдрыха далучылася яго неразлучная сяброѓка Хельга.
  - Ну, што вялiкi рыцар, напiраем мы на ворагаѓ?
  Фрыдрых забiяцка адказаѓ:
  - Напiраюць бамжы ѓ пiѓнога ларка, а мы перамагаем. I яшчэ як перамагаем...
  Само мястэчка Электрасталь было прыстойна ѓмацаваны. У яго абароне апроч вайсковых часцей удзельнiчалi i дзве свежыя дывiзii НКУС. Хаця яны, увогуле, не былi такой элiтнай вайсковай гвардыяй як СС, але на ѓзбраенне мелi i артылерыю, i лёгкiя танкi.
  Гiтлераѓцы ѓ сваю чаргу спрабавалi стварыць свой уласны кацёл... Абысцi цытадэль, ахапiць абцугамi...
  Тут вядома авiяпадтрымка гуляе немалую ролю, асаблiва калi расцягваецца гарлавiна.
  Хельга, як i ѓласцiва дзяѓчынцы запэѓнiла:
  - Перамога будзе за намi! Рыхтуй улетку санi!
  Фрыдрых пагадзiѓся:
  - I не толькi ѓлетку! Будзем выкарыстоѓваць цяжкiя танкi, i авiяснарады.
  Хлапчук падумаѓ, што яны зноѓ у войску Майнштэйна, але на Захадзе больш вядомы папулярны Роммель. Паколькi падчас бiтвы юнак больш дзейнiчаѓ у трансе, кiраваны пякельным духам, то чаму, бы, яму не ѓспомнiць аб слаѓных подзвiгах гэтага палкаводца. Тым больш куды прыемней успамiнаць аб бiтых ангельцах, чым аб зрынутых рускiх!
  Роммель, дайшоѓшы да лiнii Марэт, зразумеѓ, што апынуѓся ѓ напалеонаѓскай "цэнтральнай пазiцыi" памiж двума варожымi войскамi i зараз можа, вырабiѓшы рашучы ѓдар, разбiць адну з iх i толькi пасля гэтага разгарнуцца i сутыкнуцца з другой.
  Фрыдрых хiхiкнуѓ сам сабе: Напалеон, хоць Леѓ Талсты ѓ гэтым i сумняваѓся, быѓ, несумненна, вялiкiм i палкаводцам i кiраѓнiком. Асаблiва калi глядзець па дасягненнi. Толькi ён iх не ѓтрымаѓ. Гiтлер у гэтых адносiнах, яшчэ горш.... Але параѓнаць фюрара з Напалеонам у прынцыпе можна!
  Таленавiты палкаводзец Роммель зразумеѓ i сёе-тое, яшчэ: амерыканцы i французы прайшлi далёка на ѓсход у цэнтральны Тунiс i ѓтрымлiвалi Усходнiя цяснiны Дорсал пры Фондуку, Фаiдзе i Гафсе, затуляючы цяснiны Заходнiх Дорсал у 60-70 мiлях на захад.
  Атрымлiвалася, што, калi б итало-германскiя войскi захапiлi Фаiд i Гафсу а потым рушылi на захад мiма Ферыяны i Касерына, яны маглi выйсцi прама да велiзарнай амерыканскай базы забеспячэння i да iх штаба ѓ Тэбесе. У Тебессе итало-германскiя войскi апынялiся далёка на захадзе ад лiнii саюзнiкаѓ у Тунiсе i практычна на самых iх камунiкацыях. Каштавала Ромелю , затым павярнуць свае танкi i накiраваць iх на поѓнач, да мора, у сотнi мiль ад гэтага месца, немцы маглi б адрэзаць усё войска саюзнiкаѓ у Тунiсе цi ж прымусiць яе прыбрацца ѓ Алжыр.
  Разважаннi Фрыдрыха перарвала, з'яѓленне двух Лаггаѓ, якiя вырвалiся з-за хмар... Гэтых у расход... А потым трапныя стрэлы па гарматах... Толькi ён можа так страляць... Яшчэ чатыры Яка... i iх тут жа.... А зараз па "Кацюшы" плi... Так каб аскепкi ва ѓсе бакi ляцелi... Яшчэ адну рэактыѓную пускавую ѓстаноѓку... Вось i Хельга з боку стараецца. Крычыць яму:
  - Герой давай больш жорстка усаджвай!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 20.
  Мiсiя Алега Рыбачэнкi i Маргарыты Каршуновай у паралельным свеце яшчэ не скончылася.
  Немцы вялi наступленне ѓ напрамку горада Горкi. Яны ѓзялi яго ѓ поѓнае кольца асяроддзя. Хлопчык i дзяѓчынка баранiлiся гэты вялiкi горад.
  Цалкам акружаная задыхалася i Масква. Гiтлераѓцы месцамi ѓжо прарвалiся да Крамля. Становiшча сталiцы СССР было практычна безнадзейным. Да канца падыходзiлi снарады маскоѓскага гарнiзона. А з падзеннем сталiцы гэта была б ужо iншая вайна.
  Алег Рыбачэнка i Маргарыта Коршунава змагалiся за горад на Волзе.
  Хлопчык i дзяѓчынка як заѓсёды настроены, па-баявому.
  Вядуць агонь i напяваюцца:
  Пiянеры не здаюцца,
  Iх i катаваннi не страшаць...
  Як арлы яны б'юцца,
  Адпраѓляючы фрыцаѓ у пекла!
  
  Шмат сярод iх герояѓ,
  Шмат шалёных хлопцаѓ...
  Калi трэба ходзяць строем -
  Зараджаючы аѓтамат!
  I вось хлопчык на выгляд гадоѓ дванаццацi, а насамрэч прапалены ветэран, якому ѓжо шмат гадоѓ, Алег Рыбачэнка даѓ чаргу, выкасiѓшы фашыстаѓ.
  А затым як кiне босы ножкай па ворагу гранату.
  I раскiдае ва ѓсе бакi фрыцаѓ.
  Пасля чаго хлапчук праспявае:
  - Я рускi воiн на каленкi дзiкуны,
  Ворагаѓ Расii, я каштарыс з твару зямлi!
  Маргарыта гэтая дзяѓчынка-герой, таксама як кiне босы ножкай забойны прэзент смерцi. Выб'е масу гiтлераѓцаѓ, i прачырыкае:
  - За вялiкую Русь!
  I зноѓ як разрагатаецца.
  Хлопчык i дзяѓчынка ваююць гераiчна. Хаця ѓжо вайна амаль прайграна. Немцы ѓжо i Арэнбург абклалi, i ѓсюды падцiснулi, дзе толькi маглi Чырвоную армiю.
  Дакладней Арэнбург ужо даѓно ѓзяты. Толькi адзiн замак там яшчэ трымаецца. Гiтлераѓцы ѓжо акружылi i Уфу.
  Мала таго iх войскi з поѓдня ѓжо падыходзяць да Казанi. Становiшча больш за крытычнае.
  А сiтуацыю пагаршае яшчэ i тое, што з усходу пруць самураi i ѓ Сярэдняй Азii яны ѓжо злучылiся з немцам.
  Але адважныя дзецi-трапянцы ваююць. Яны вераць у сваю перамогу. Або ва ѓсякiм разе гатовыя памерцi з ганарлiва паднятай галавой. Зрэшты, як гэта смерць? Яны ж несмяротныя!
  I застаюцца ѓжо шмат гадоѓ дзецьмi. А недзе там iншыя светы i мiсii.
  Алег дае чарговы стрэл. Потым кiдок босымi пальцамi ног гранаты i спявае:
  - Сталiн будзе з намi назаѓжды!
  Маргарыта скасiла фрыцаѓ i пiскнула:
  - Крый Бог! Гэтага людаеда да нас!
  I дзяѓчынка ѓ гневе шпурнула босай ножкай гранату.
  Алег Рыбачэнка даволi лагiчна заѓважыѓ:
  - Усе мы ѓ нейкай ступенi людаеды!
  I хлопчык босымi пальцамi ног шпурнуѓ прэзент смерцi.
  Маргарыта з гэтым згадзiлася:
  - У нейкай ступенi так!
  I таксама босай ножкай запусцiла забойнае, ад чаго дзве нямецкiя машыны сутыкнулiся разам.
  Алег Рыбачэнка вёѓ агонь i думаѓ, што становiшча СССР, мабыць, ужо безнадзейнае i весцi вайну асаблiвага сэнсу няма. Вось яны пачым дарма забiваюць людзей.
  Хлопчык шпурнуѓ босай ножкай дзве гранаты. Патрапiѓ у гусенiцу, нямецкiя танкi серыi "Е", сутыкнулiся разам.
  Дзiця-тэрмiнатар праспяваѓ:
  - Калi прыйдзе пара,
  Мы будзем адважна бiцца!
  Пад'ём байцоѓ з ранiцы -
  I доблесна змагацца!
  Хлопчык i сапраѓды, быѓ гатовы разнесцi любую армiю, у пару хвiлiн.
  Маргарыта таксама кiнула босы прэзент смерцi i пiскнула:
  - За Вялiкую Русь!
  Дзецi настолькi адважныя ваяѓнiкi, што супраць iх нiхто не папрэ. Яны ж такiя крутыя байцы.
  Хлопчык i дзяѓчынка як заѓсёды ѓ дзiкай рызыцы. I з iмi адвага, гонар i смеласць. Яны супраць фашыстаѓ б'юцца нiбы тытаны. I зразумела вораг не пройдзе, там, дзе яны стаяць нiбы скала. Можа, нават i нешта трывалей скалы i маналiта.
  Маргарыта, вядучы агонь, сказала:
  -Будзем чэмпiёнамi планеты,
  Мы гiганты вышэйшай школы!
  I дзяѓчынка зноѓ як запусцiць босы, точанай ножкай падаруначак смерцi. I размалацiла супернiка.
  Вось гэта дзяѓчынка настолькi крутая, не зможаш супраць яе ты нiчога прымянiць.
  Бо супраць крышана няма прыёму. Хоць, гэта не крышан, але нешта яшчэ больш забойнае i крутое.
  Алег Рыбачэнка ведучы агонь, прасiпеѓ:
  - Я не хлопчык, я суперхлопчык i буду вышэй за ѓсiх на свеце!
  I зноѓ як кiне босы ножкай разбуральны згустак узрыѓчаткi. I зноѓ два нямецкiя танкi сутыкаюцца разам.
  Юны воiн настроены вельмi па-баявому. Але адчувае, што тут ужо бiзуном абуха не пераб'еш. Хоць бязвыхадных палажэнняѓ не бывае, як i непераможных супернiкаѓ таксама.
  Хлапчук успомнiѓ, як ён да выбараѓ прэзiдэнта Беларусi прыдумаѓ прыпеѓкi:
  Шосты раз слухаць трызненне нецiкава,
  I колькi "бацьку" верыць не разумею!
  Рай абяцаѓ пабудаваць Лукашэнку -
  Але разам святла, мы iдзем у цемру!
  Ды гэта было выклiкам сiстэме i культу асобы. На самой справе, чаму Еѓрапейская краiна павiнна трываць дыктатара, нiбы ѓ сярэднiя стагоддзi?
  Ды i Сталiн таксама дыктатар i ѓ гэтым сусвеце паступова спускае вайну на паражэнне...
  Дзецi-героi бiлiся яшчэ трое сутак. А тым часам гiтлераѓцы акружылi Казань, i ѓзялi Уфу.
  Баi працякалi ѓжо ѓ самiм Крамлi. Чатыры дзяѓчыны-ведзьмы, бiлiся з гiтлераѓцамi выкарыстоѓваючы мячы i тоненькiя дыскi для кiдання, босымi ножкамi.
  Крэмль моцна разбураны абстрэламi "Штурмльвоѓ", "Штурмтыграѓ", бамбардзiроѓкамi i вялiзнымi гарматамi.
  Сам Сталiн, зразумела, пакуль знаходзiцца ѓ Свярдлоѓску. I становiшча СССР выглядае практычна безнадзейным. Але пакуль яшчэ над сталiцай Расii завяваецца Чырвоны сцяг, а значыць не ѓсё страчана!
  Людзi вераць, што вось-вось настане пералом!
  Наташу сячэ араба напалову. Кiдае босай ножкай дыск i пiшчыць:
  - Слава несмяротнай Айчыне! Гiтлеру нас не зламаць!
  Зоя таксама секанула фашыста двума шаблямi i прачырыкала:
  - Не, не зламаць нас!
  Пасля чаго яе босая ножка шпурнула забойны дыск па гiтлераѓцам.
  I пара чарнаскурых байцоѓ павалiлася з разбуранай сцяны Крамля.
  Далей агонь вяла Аѓрора. Яна страляла рэдка, але трапна. А потым пускала ѓ ход шаблi. I ад яе босых пальчыкаѓ ножак ляцелi зорачкi i вострыя тоненькiя свастыкi.
  А вось i Святлана шпурне голай ножкай востры дыск, i распарэ фрыцы. Пасля чаго заспявае:
  - Калаѓрат, Еѓпатый Калаѓрат - абаронца Айчыны, Пяруна салдат!
  Крывакрыж! Еѓпатый Калаѓрат! Герояѓ Русi збiрае ѓ набат!
  Тут уся чацвёрка б'ецца. Амаль уся Масква ѓжо ѓзятая, падышлi да канца баявыя харчы. I рускiя хлопцы i дзяѓчаты гiнуць. Але не здаюцца. Хаця колькi ѓжо часу доѓжыцца аблога.
  Дзяѓчыны на Крамлёѓскай сцяне як б'юцца. Нiбы волаты. I нягледзячы на снежань яны басанож i ѓ адным бiкiнi. Але не адчуваюць халады. А наадварот iх энергiя толькi ѓзрастае.
  I ад босых пальцаѓ ног адлятаюць вострыя, вельмi плоскiя дыскi. Якiя раздзiраюць замежныя войскi Вермахта.
  Ваяѓнiцы ваявалi, нiбы волаты вайны. I з мiнiмумам адзення. Такiх прыгажунь не бянтэжаць нi вялiзныя танкi серыi Е i АГ, нi iншыя страшныя вынаходкi гiтлераѓцаѓ.
  Няма дзяѓчыны гэта тое, што зможа перамагчы любую форму фашызму. Няхай нават такую, дасканалую як у дадзеным свеце.
  Наташа секанула мячом, кiнула босай ножкай дыск, зразаючы гiтлераѓцаѓ i, праспявала:
  - Як добра ѓ краiне савецкай жыць,
  I як выдатна вермахт сьцерцi!
  Зоя, правёѓшы млын шаблямi, заѓважыла:
  - Вермахт ужо балюча моцны стаѓ! Вось мы ѓжо Крэмль абараняем!
  I дзяѓчына кiнула босымi пальчыкамi ножак зорачку дзiвiць фрыцаѓ.
  Пасля чаго праспявала:
  - Гэта дзiкае паляванне на ворагаѓ!
  А тут яшчэ ѓ баi Аѓрора. Ну i дзеѓка рудая i крутая. На зiмовым ветры яе медна-чырвоныя валасы раздзiмаюцца, нiбы баявы сцяг. Не, такая дзяѓчына нi перад кiм не сагнецца.
  I ад кiдка яе босы ножкi, ляцiць рэжучы плоць i кроѓ, найвостры дыск.
  Ён рассякаецца целы супернiкаѓ. А Аѓрора крычыць:
  - Я дзяѓчына суперкласа!
  А як у баi глядзiцца Святлана?
  Гэта бландынка-тэрмiнатар папросту д'ябальскi пажар, i тарнада анiгiляцыi.
  I таксама ад яе босай ножкi ляцiць забойны сюрпрыз. I дзяѓчына на поѓных абарачэннях у бойцы.
  Уся чацвёрка ѓ баi. I ёй не варта нi адыходзiць, нi здавацца.
  Яны чатыры ведзьмы - проста супер! Сапраѓдны квартэт знiшчэння ѓсяго i ѓсiх!
  Ваяѓнiцы трымаць участак абароны. Але Крэмль вялiкi i ѓсюды яму не выстаяць. Сiлы вельмi ѓжо няроѓныя.
  Наташа заѓважыла з прыкрасцю:
  - Мы забiваем, а не перамагаем!
  I дзяѓчына зноѓ босай ножкай кiнула забойны зарад.
  Зоя лагiчна заѓважыла, секчы супернiка:
  - Нельга ѓсё перамагаць... Калi толькi не ѓ кампутарнай гульнi!
  I дзяѓчына з залацiстымi валасамi зноѓ кiнула дыск смерцi.
  Аѓрора, разразаючы працiѓнiкаѓ шаблямi, прачырыкала:
  - Перамога, я веру, будзе за намi! У iмя Святой Расii!
  I ад кiдка яе босых ножак ляцiць падарунак разбурэння.
  I падаюць разрэзаныя гiтлераѓцы.
  А далей Святлана ѓ баi. Разразае фашыстаѓ сваiмi кiдкамi. I дзейнiчае лiмiтава, цi нават бязмежна спрытна. Яе босыя ножкi такiя спрытныя. I дэманструюць жахлiвае знiшчэнне.
  А пасля чаго дзяѓчына як заспявае:
  - Слава Айчыне i новым светам!
  I зноѓ ад яе босай ножкi ляцiць сюрпрыз смерцi.
  А тут у баi зноѓ Наташа. I сячэ фрыцаѓ, праносячыся нiбы камета. I крычыць ва ѓсю глотку:
  - Слава найвялiкшай Айчыне!
  I яе мячы ѓзлятаюць нiбы газонакасiлка.
  А дзяѓчына нават заспявае:
  - Слаѓся Расiя як на стагоддзi,
  Будзе выканана наша мара!
  I дзяѓчынка босай пяткай паддала востры бумеранг. I той перакруцiѓся i зрэзаѓ тузiн чорных i асмуглых галоѓ.
  Вядома, забiвалi дзяѓчыны не немцаѓ, а каланiяльныя часткi, што выкарыстоѓвалiся супраць iх. Але ваяѓнiцам нават ад гэтага толькi страмчэй.
  Яны блiскучыя i гарэзлiвыя.
  Наташа зноѓ сячэ непрыяцеляѓ. I яна босымi ножкамi, такое кiне.
  I прараве:
  - Сталiн i слава!
  А далей Зоя. Таксама як выпусцiць забойнае. I яе босыя пальцы ножак пасланне смерцi выплёѓваюць.
  А ваяѓнiца як прараве:
  - За такую Радзiму як наша, памерцi не страшна!
  А тут Аѓрора таксама возьме i ѓ бой уступiць. I таксама босымi ножкамi запусцiць бумеранг. I перакроiць непрыяцеляѓ.
  Пасля чаго як заспявае:
  - За Русь савецкую! Што будзе кiраваць над сусветам!
  А далей у баi Святлана. Таксама дзеѓка якую не спынiць i не тармазнуць. Вось ужо як яна б'ецца. Проста ад такой ваяѓнiцы выратую няма!
  I босымi ножкамi яна кiдае забойныя пасылкi. I яна забiвае ворагаѓ без усялякага жалю.
  Хаця потым можа памалiцца за iх Ярыле. А можа i Пяруну. Цяжка грэшнiкам пасля смерцi iх чакае царства Чарнабога! Але так па-свойму нават цiкава - войны iдуць стала! I столькi баёѓ! Дык што можа быць i не варта занадта ѓжо горка аплакваць лёс грэшнiкаѓ?
  Святлане нават стала крыху смешна: вось хрысцiянам не пазайздросцiш - яны шматлiкiх радасцяѓ будуць пазбаѓленыя ѓ вечнасцi. Нават тое, што мелi на планеце Зямля.
  Эх, няшчасныя грэшнiкi! I яшчэ больш няшчасныя праведнiкi!
  I дзяѓчына зноѓ шпурляе прэзент смерцi сваёй стройнай, босай ножкай. Пасля чаго прамаѓляе:
  - Свет будзе наш! Слава Расii!
  Наташа правяла мячамi трайнога матыля i прачырыкала:
  - Хай будзе вечная слава вялiкай Расii!
  I яе босыя ножкi як кiнуць забойнае i непаѓторнае. Пасля чаго голая пятка дзяѓчыны патрапiла ѓ лоб чарнаскураму, i збiла яго са сцяны, i яшчэ пецярых арабаѓ.
  Далей у баi Зоя. Ужо яе нiчым не спынiць. Яна змагаецца з гiтлераѓскiмi полчышчамi. I праводзiць трайны млын. Падаюць рассечаныя ёю байцы.
  Пасля чаго дзяѓчына прамаѓляе:
  - Вечная Русь, будзе са Сварогам!
  I падмiргвае сваiм напарнiцам.
  Далей у баi ѓжо Аѓрора. Яна пранеслася нiбы пантэра. Усiх зразала. I босымi ножкамi прэзент смерцi запусцiла. Ссекла масу фашыстаѓ i праспявала:
  - За вышэйшую форму Айчыны!
  А потым у бiтве i Святлана. Як яна сячэ непрыяцеляѓ. I дзейнiчае вельмi лiха.
  Пасля чаго ад яе босай ножкi ляцiць падарунак смерцi. I зразае гiтлераѓцаѓ капiтальна, нiбы брытва цырульнiка валасы.
  I дзяѓчына верашчыць:
  - Мой век i мая праѓда! Слава Вялiкай Расii!
  Ды гэта чацвёрка ваюе сапраѓды гераiчна. Але чатыры басаногiя i амаль голыя прыгажунi другую сусветную вайну выйграць не ѓ сiлах. I вось упала i Масква.
  Дзяѓчынкi прарывалiся з захопленай сталiцы, выкарыстоѓваючы i свае мячы, i покрыва нябачнасцi.
  Яны наогул на вельмi шматлiкае здольныя. Дзяѓчыны самага высокага пачынання, што не знайсцi iх вышэй i прыгажэй.
  А Алег Рыбачэнка i Маргарыта Коршунава сыходзiлi з узятага горада Горкi.
  Фашысты, нажаль, амаль усюды дамагалiся поспеху.
  Хлопчык i дзяѓчынка сыходзiлi, i кiдалi на хаду босымi ножкамi iголкi, нiшчачы фрыцаѓ.
  Алег Рыбачэнка праспяваѓ:
  - Не, не згасне зоркi,
  Погляд сакалiны, арлiны...
  Голас народ звонкi -
  Шэпт раздушыць змяiны!
  
  Веру, увесь свет прачнецца -
  Будзе канец фашызму...
  I заззяе Сонца -
  Шлях, асвяцiѓшы камунiзму!
  Маргарыта кiнула пальчыкамi босых ножак некалькi iголак i пацвердзiла:
  - Не, не згасне!
  I дала чаргу з аѓтамата, скасiѓшы два тузiны фашыстаѓ.
  Такiя вось гэта дзецi. Стромкiя, непахiсныя. Хаця сапраѓды, гэта не тая вайна. I даводзiцца iм уцякаць.
  Упала Масква, паѓ горад Горкi. Фашысты штурмуюць Казань. Гэта ѓжо апошнi савецкi горад на Волзе. Супрацiѓ гераiчны, але ѓсё больш, i больш адчування безнадзейнасцi.
  У гiтлераѓцаѓ з'явiлiся больш дасканалыя пiрамiдальныя танкi з серыi АГ, якiя не можа прабiць нiякую савецкую зброю. А гэта трэба сказаць, вельмi кепска.
  Толькi калi босыя ножкi хлопчык i дзяѓчынкi кiдаюць гранаты па гусенiцах нямецкiя монстры сутыкаюцца. Але што можа зрабiць усяго толькi адна пара, калi супраць СССР выступiѓ практычна ѓвесь мiр!
  Алег Рыбачэнка кiнуѓ босай ножкай гранату, сутыкнуѓ iлбамi АГ-50 i АГ-75, пасля чаго вымавiѓ:
  - Калi крэпасць на шляху,
  Непрыяцель пабудаваѓ...
  Трэба з тылу абысцi -
  Узяць яе без стрэлу!
  Маргарыта з гэтым згадзiлася:
  - Падман вайне гэта вялiкая справа! Асаблiва калi сiлы няроѓныя!
  Алег Рыбачэнка заѓважыѓ:
  - А гуляѓ стратэгiю "Антанта". Пры роѓнай зброi, знiшчыѓ сто чатырнаццаць мiльёнаѓ варожых салдат, а сам страцiѓ толькi нуль. Значыць, за кошт тактыкi можна ваяваць фактычна супраць усяго свету!
  Маргарыта з гэтым згадзiлася:
  - Цалкам магчыма! I змагацца i перамагаць!
  Алег Рыбачэнка кiнуѓ босымi пальчыкамi ножак iголкi. Забiѓ тры дзясяткi фашыстаѓ i вымавiѓ:
  - Мы пераможам у iмя Святой Расii!
  Хлопчык i дзяѓчынка працягнулi свой бег... Нажаль але сiлы сапраѓды занадта ѓжо няроѓныя.
  Казань разбуралася ѓсiмi вiдамi ѓзбраенняѓ. Сталiн загадаѓ яе ѓтрымлiваць да апошняй кроплi крывi. Але рэальна баявы дух Чырвонага войска пасля падзення Масквы занадта ѓжо надламаѓся. Памiраць хацелася менш i менш. Ды i гiтлераѓцы занадта ѓжо пераѓзыходзяць i лiкам i ѓзбраеннем.
  А iх рэактыѓная авiяцыя бамбiць усе гарады i вёскi, што фашысты яшчэ не паспелi акупаваць.
  Перш чым Алег Рыбачэнка i Маргарыта Коршунава дабралiся да Казанi гэты горад упаѓ.
  Была ѓзятая i Уфа. Так, нягледзячы на суровую зiму, фашысты рухалiся да Свярдлоѓска.
  Там размяшчалася стаѓка Сталiна. А з усходу лезлi самураi. Японцы таксама моцныя.
  Асаблiва небяспечныя ѓ iх ваяѓнiцы - дзяѓчыны-нiндзя. Нягледзячы на сiбiрскую зiму, яны iмчацца па снезе басанож, а самi ѓ адных купальнiках. Такiх ваяѓнiц нават уявiць страшна. Хаця яны i вельмi нават прыгожыя.
  Вось адна з iх з сiнiмi валасамi, другая з жоѓтымi, трэцяя з чырвонымi, чацвёртая з белымi.
  Такiя вось найпрыгажэйшыя забойцы. Працуюць адным мячамi, i кiдаюць у пяхоту тоненькiя дыскi цi чакры. А супраць танкаѓ кiдаюць выбухоѓку нiндзя - памерамi яна ѓсяго толькi з гарошынку, але самыя цяжкiя савецкiя танкi падлятаюць высока ѓверх, i раздзiраюць на часткi.
  Нават грозны IС-7, дзяѓчатам-нiндзя не перашкода. Яны ваяѓнiцы такога найвышэйшага парадку, што супраць iх нямоглая i гвардыя.
  Вось дзяѓчына-нiндзя з сiнiмi валасамi, шпурнула босымi пальцамi ножак гарошынку i адразу тры савецкiя танкi, высока падляцела ѓгору, i разарвалася на запчасткi.
  А тут яшчэ i дзяѓчына i жоѓтымi валасамi босай ножкай шпурне гарошынку. I зноѓ савецкiя машыны ляцяць у розныя бакi, i разбiваюцца ѓ аладкi. Такiя тут скажам прама ваяѓнiцы - перад iмi нават самы адважны рыцар спалохаецца.
  А вось у баi i дзяѓчына-нiндзя з чырвонымi валасамi. Таксама як кiнуѓ босымi ножкамi забойную гарошынку. I ад яе траплення, лопнула браня, вялiзнага IС-12.
  Вось гэта дзеѓка-тэрмiнатар.
  А далей дзяѓчына-нiндзя з белымi валасамi. Таксама як возьме, i з усяго размаху ѓсадзiць мячамi па байцах Чырвонай армii. Разрубiць iх i засьпявае:
  - Я не нiкчэмная казюлька, нiндзя, але не чарапашка!
  I зноѓ у баi ѓсе чатыры дзяѓчыны-забойцы.
  Вайну Чырвоная Армiя прайграе па ѓсiх франтах. Але ѓсё яшчэ спрабуе бiцца.
  Алег Рыбачэнка i Маргарыта Каршунова брыдуць па зiмовым снезе. Яны бедныя дзецi басанож. Для несмяротных целаѓ, мароз не такi ѓжо i страшны. Захварэць цi нешта застудзiць, адмарозiць гэтыя супермэны не могуць. Але ѓсё роѓна калi падыходзiш да ђрала, мароз непрыемны, i кусае голыя пяткi дзяцей.
  Алег сумна заѓважыѓ:
  - Не ведаеш што горш - холад i голад, або ѓсведамленне што твая святая Радзiма прайграе!
  Маргарыта лагiчна заѓважыла:
  - Для нас холад i голад дробязя... Але тое, што мы прайгралi фашыстам - гэта наогул кепска!
  Алег з гэтым пагадзiѓся:
  - Ды горш не бывае! Наогул, чаму ѓ раѓналежных сусветаѓ Трэцi Рэйх як правiла больш мае поспех, чым у нашай?
  Маргарыта выказала лагiчнае меркаванне:
  - Таму, фашысты вельмi моцныя i арганiзаваныя. А нам яшчэ шмат разоѓ шанцавала. Асаблiва са Сталiнградам!
  Алег Рыбачэнка паддаѓ босай ножкай снежка i заѓважыѓ:
  - Ды са Сталiнградам нам вельмi нават павезла! Фрыцы самi па-дурному ѓлезлi ѓ пастку!
  Маргарыта прабуркавала:
  - Пробы не ашукацца,
  Каб не заблытацца i не заблудзiцца...
  Трэба было б на грош сабраць пятак,
  I дакладней зноѓку нарадзiцца!
  Дзецi па дарозе, напалi на атрад фашыстаѓ. Перабiлi больш за сотню салдат. Аднаго пакiнулi ѓ палоне. Маргарыта прымусiлi юнака цалаваць свае чырвоныя ад холаду, вельмi пругкiя падэшвы. Той гэта рабiѓ пакорлiва. I паведамiѓ, што немцы ѓжо падыходзяць да Свярдлоѓска i яго акружаюць.
  Алег заѓважыѓ:
  - Дзiѓна мы такiя з табой Марго хутчэй, але нешта перасоѓваемся, нiбы простыя людзi цi нават павольней!
  Маргарыта згадзiлася:
  - Патрапiлi ѓ хвалю паразы! Мабыць у гэтым сусвеце ѓсё супраць СССР. Нават прырода i прастора!
  Алег тады прапанаваѓ:
  - А калi нам трывiяльна Гiтлера забiць?
  Маргарыта адмоѓна закруцiла галоѓкай.
  - Гiперведзьма нам такога загаду не давала! Так што абыдземся без самадзейнасцi. Акрамя таго, што гэта дасць?
  Алег Рыбачэнка ѓпэѓнена адказаѓ:
  - Вельмi нават шматлiкае! Тым больш, фюрар, гэта i ѓ Афрыцы фюрар!
  Маргарыта прапанавала:
  - Давай пакуль дзерцiся на фронце, а тамака, на рахунак Гiтлера паглядзiм! Як кажуць - спяшайся не спяшаючыся!
  Алег праспяваѓ:
  - Хуткасць гэта добра, не зламайце долата... Чалавек не дзяцел, i паспешлiва звар'яцеѓ!
  Хлопчык i дзяѓчынка пабеглi з усiм мачы. I паспелi дамчацца да Свярдлоѓска. I сталi абараняць штурмаваны фашыстамi горад.
  Атака iшла адно за iншы.
  Дзецi былi басанож. Маргарыта ѓ тунiцы, а Алег Рыбачэнка i зусiм хлопчык у шортах. Але бiлiся яны як самыя сапраѓдныя i нязломныя героi.
  Алег кiнуѓ босымi пальцамi ног iголку, прабiѓ фрыца ѓ горла i прачырыкаѓ:
  - Не саступiм нi пядзi зямлi!
  Маргарыта шпурнула босай ножкай гранату i прапiшчала:
  -Не кроплi, нi пядзi, нi сантыметра!
  Хлопчык i дзяѓчынка бiлiся, у мароз. I з iмi былi iншыя пiянеры. I таксама многiя босыя нягледзячы на дзiкi холад. I калi несмяротным дзецям, дзiкi марозiк не страшны, ва ѓсякiм разе, пашкодзiць не ѓ сiла, то простым дзецям гэта даволi небяспечна.
  Вось адзiн басаногi пiянер, у якога нават пальцы пасiнелi ад холаду, застудзiѓ зубы, i ѓ яго распухла скiвiца. Хлопчыку вельмi балюча. Але нягледзячы на гэта, ён з лютасцю бярэ звязку гранаты, i кiдае яе пад гiтлераѓскi танк, i сам падае прабiты кулямётнай чаргой.
  Вось гэта адважны хлопчык...
  Або дзяѓчынка, чые босыя ножкi як пунсовыя макi палаюць, падштурхоѓвае пад гусенiцы нямецкiх мастадонтаѓ мiну. Сама гiне, з крыкам:
  - За Радзiму i Сталiна!
  Вельмi пакутлiва быць босымi зiмой, у Сiбiры, калi ты не абаронены несмяротнай плоццю.
  Нават Алегу i Маргарыце ѓ лютыя маразы не так прыемна быць напаѓголымi. Але яны ѓсмiхаюцца i спяваюць, жадаючы падбадзёрыць рабят:
  - Эх, мароз, мароз, не марозь мяне,
  Не марозь мяне! Майго каня! Майго каня!
  Белагрывага!
  Хлопчыкi i дзяѓчынкi, трасучы чырвонымi i сiнiмi ад лютага холаду ножкамi, праспявалi:
  - Нас снегу не спыняць! Нас мароз не пераможа! Мы пiянеры фрыцаѓ уроем! Будзе фашыст моцна бiты!
  Добра б'юцца дзецi! Але ѓжо балюча няроѓныя сiлы. Сталiн з акружанага Свярдлоѓска бег у Новасiбiрск. Аднак да гэтага горада з усходу ѓжо наблiжаюцца японцы. Яны нешта не баяцца нават марозу Сiбiры.
  Ды iдзе вайна да канца.
  Але пiянеры не здаюцца. I нават у цяжкую гадзiну дзецi адважна спяваюць;
  Мы пiянеры дзецi камунiзму -
  Вогнiшча, палатка i звонкi горан!
  Нашэсце праклятага фашызму -
  Якога чакае раз'юшаны разгром!
  
  Што страцiлi мы ѓ бiтвах гэтых?
  А то ѓ баях з ворагам набылi?
  Мы былi раней проста святла дзецi -
  А цяпер воiны Роднай зямлi!
  
  Але Гiтлер зрабiѓ крок да сталiцы нашай,
  Абрынуѓ бомбаѓ без рахунку вадаспад!
  Мы Бацькаѓшчына нават неба прыгажэй -
  Цяпер крывавы наступiѓ заход!
  
  Адкажам на агрэсiю мы жорстка -
  Хоць самi ростам ды нажаль малыя!
  Але меч у руках у далiкатнага падлетка -
  Мацней, чым легiёны Сатаны!
  
  Няхай танкаѓ прэ лавiна за лавiнай,
  А мы вiнтоѓку дзелiм на траiх!
  Хай палiцаi подла цэляць у спiну,
  Але Бог Святы пакарае люта iх!
  
  Што мы вырашылi? рабiць справу мiру -
  А для таго нажаль прыйшлося страляць!
  Спакой i так ужо абрыд.
  Бывае i гвалт мiлата!
  
  З дзяѓчынкай мы бяжым босыя разам-
  Хоць выпаѓ снег, як вугаль палiць гурбу!
  Але не маюць страху, ведайце дзецi -
  Фашыста ѓгоняць смела куляй у труну!
  
  Вось паклалi фрыцаѓ гiдкiх роту,
  А астатнiя трусы пруць у бегi!
  Мы крушым як касой у баi пяхоту.
  Нам не перашкода юныя гады!
  
  Перамога дасягненне, будзе ѓ Маi,
  Цяпер завея калючы, цвёрды снег!
  Хлопчык бос, сястра яго босая,
  У лахманах дзецi сустрэлi росквiт!
  
  Адкуль у нас бяруцца гэтыя сiлы -
  Цярпець i боль, i холад, тую патрэбу!
  Калi таварыш змераѓ дно магiлы,
  Калi сяброѓка стогне - я памру!
  
  Хрыстос дабраславiѓ нас пiянераѓ,
  Сказаѓ, Айчына Богам вам дадзена!
  Вось такая найпершая ѓсiх вера,
  Савецкая, святая краiна!
  I гiнуць з усмешкамi на вуснах. Не ведаюць дзецi слабасцi... Алег Рыбачэнка i Маргарыта Каршунова змагалiся цэлы тыдзень. Але Свярдлоѓск упаѓ. Частка гарнiзона здалася - адчуваючы безнадзейнае становiшча. Толькi пiянеры адмовiлiся капiтуляваць.
  I жменька адважных, басаногiх рабят пайшла на адчайны прарыѓ. Яны беглi па гурбах, лiтаральна сiнiя ад страшнага холаду. I гiнулi пад кулямётамi i гарматамi.
  Алег Рыбачэнка i Маргарыта таксама ладна падрапалiся, але ѓсё ж вырвалiся са Свярдлоѓска. Пасля чаго рушылi да Новасiбiрска. Мароз, зiма, доѓгiя ночы.
  Хлопчык i дзяѓчынка бягуць сабе, яны сумныя i вельмi сярдзiтыя.
  Маргарыта заѓважыла:
  - Магла б гiперведзьма гэтаму свету i дапамагчы! А то перамагаюць фашысты! Вось ужо сапраѓды сусветная несправядлiвасць!
  Алег Рыбачэнка падскочыѓ вышэй, перакруцiѓся ѓ сямiразовым сальта, i цалкам лагiчна заѓважыѓ:
  - У свеце наогул мала справядлiвасцi! Вось, напрыклад, чаму старыя пакутуюць? Прычым, практычна ѓсё без выключэння! А калi чалавек малады, ён i курыць, i п'е, i нават горш робiць, i здаровы! Дзе справядлiвасць, што старыя пакутуюць?
  Маргарыта з гэтым ахвотна згадзiлася.
  - Нiякай справядлiвасцi ѓ светабудове няма!
  Алег Рыбачэнка крыху наiѓна спытаѓ:
  - I куды глядзiць Бог?
  Маргарыта, гэтая басаногая дзяѓчынка ѓ дзiравай тунiцы, выказала здагадку:
  - Мусiць, мы самi павiнны стаць як багi, каб панавала ѓ мiры справядлiвасць! У гэтым i заключаецца мудрасць Стваральнiка!
  Алег Рыбачэнка ѓпэѓнена пацвердзiѓ:
  - Веру я што мы i мёртвых уваскрэсiм!
  Дзяѓчынка-тэрмiнатар пацвердзiла:
  - Ды я ѓ гэта, вядома ж, веру!
  Дзецi дабеглi да Новасiбiрска i прынялi ѓдзел у абароне гэтага горада.
  Змагалiся ва ѓжо амаль апошнiм буйным горадзе пад кантролем Чырвонай Армii.
  Сталiн ужо вёѓ перамовы з Гiтлерам, згаджаючыся на капiтуляцыю, калi яму будзе гарантаваная асабiстая бяспека. Фюрэр быѓ на гэта гатовы, асаблiва калi супакояцца партызаны.
  Японцы ѓжо штурмавалi Новасiбiрск з усходу. Так што шанцаѓ выратавацца практычна не было. СССР гiнуѓ.
  Алег Рыбачэнка i Маргарыта Коршунава стралялi па гiтлераѓцам, кiдалi босымi ножкамi гранаты. I ѓсё яшчэ на нешта спадзявалiся.
  Побач з iмi былi пiянеры. У люты мароз у Сiбiры ѓсе дзецi былi басанож i ѓ летняй пiянерскай форме з гальштукамi. Яны памiралi як героi.
  Iх ножкi былi як лапкi гусей чырвоныя, i пальчыкi сiнелi.
  Але пiянеры не здавалiся.
  Яны паддадуцца фашызму!
  Алег Рыбачэнка кiнуѓ босай хлапечай нагой гранату. Сутыкнуѓ iлбамi адразу тры нямецкiя танкi i прашаптаѓ:
  - Веру я ѓ перамогу!
  Маргарыта таксама кiнула босымi пальчыкамi забойны прэзент i прачырыкала:
  - Я таксама верыла, i буду верыць да канца!
  I яны бiлiся за апошнi, савецкi горад з лютасцю роспачы. I ѓсё ж не збiралiся згiнацца.
  Алег Рыбачэнка каб падбадзёрыць амаль смяротна замарожаных дзяцей-пiянераѓ, з вялiкiм энтузiязмам заспяваѓ;
  Я юны воiн матухны-Расii,
  Краiны магутнай, Радзiмы ѓсiх краiн...
  Айчыны няма ѓ сусвеце ведай прыгажэй,
  Пад горнам Сталiн гальштук павязаѓ!
  Быць пiянерам - радасць i паклiканне,
  Гэта значыць, ты слуга краiны.
  I зможаш прымножыць светабудову -
  Разбурыѓшы падкопы пекла-сатаны.
  Калi настала лета ѓ сорак першым,
  Для нас грымiць чэрвеньская навальнiца...
  Мы не жадаем, каб бок стаѓ жабраком-бедным,
  Для шчасця вер - Айчына створана!
  З дзяѓчынкай мы фашыстаѓ чакаем у засадзе,
  Здабылi перад гэтым аѓтамат.
  I да Гiтлера вар'ята прыкрасцi,
  Паспяхова б'е нацыстаѓ наш атрад!
  Сяброѓкi босы ножкi агрубелi,
  Ужо коле снег пад голай падэшвай.
  Ад холаду i губi пасiнелi,
  Але грэе душу нам агонь святы!
  Мы б'ем не ведаючы, меры супостатаѓ,
  Спакою днём i ноччу не даем!
  Ляцяць на эшалоны ѓ рой гранаты,
  А афiцэраѓ снайперскай стрэльбай.
  Нiдзе фашыстам не знайсцi апоры,
  Наш пiянерскi, доблесны атрад...
  Здольны, калi трэба зразаць горы,
  Вось танкi Гiтлера як свечак запал гараць.
  Народ у парыве лютым згуртаваѓся -
  За справядлiвасць, мужнасць i гонар.
  I не знойдзецца ѓ моры штармоѓ рыфа
  Якi б нас прымусiѓ бы прасесцi!
  У Берлiн увайшлi, мы ѓ камсамол уступаючы,
  Ад тупаѓ басаногiя з дзяѓчатамi ѓвесь свет!
  Удыхаем мёд пераможны ѓ райскiм Траѓнi,
  Цяпер стаѓ вечным, яркi наш поспех!
  
  
  
  
  . АЛЯКСАНДР Трэцi пражыѓ шэсцьдзесят восем гадоѓ.
  Цар умацаваѓ iмперыю i эканамiчна. Не было бунтаѓ i рэвалюцыi, таму эканомiка была ѓ пастаянным росце. I Расея да першай сусветнай вайны i насельнiцтва мела больш за кошт нiжэйшай смяротнасцi i далучэннi да сябе паѓночных раёнаѓ Кiтая i Карэi. I войска было буйней. I з'явiлiся першыя лёгкiя танкi ѓ серыi, i шмат самалётаѓ розных марак.
  Нажаль не дажыла Аляксандр Трэцi да трыѓмфу ѓ першай сусветнай вайне, але гэта ѓжо дасталася Мiкалаю Другому.
  Новы цар меѓ трывалы пасад, iншую жонку, выдатна спадчыннiка, дзвесце восемдзесят мiльёнаѓ насельнiцтва, i два з паловай мiльёны салдат па штатах мiрнага часу.
  Так што ваяваць можна смела i ѓмела! Акрамя таго, яшчэ i ѓ рускiх ёсць i танкi з кулямётамi лёгкiя, але i толькi-толькi з'явiѓся i цяжкi. Яго распрацаваѓ сын Мендзялеева.
  Так што не спынiць царскую армiю!
  Мiкалай другi ѓступiѓ у вайну з немцамi i аѓстрыйцамi... Рускiя войскi захапiлi Галiцыю, Букавiну, i нанеслi серыю паражэння аѓстрыйцам. Былi бiты спачатку ва ђсходняй Прусii, але затым узялi рэванш, i адрэзалi Кёнiгсберг. Саюзнiкi адцiснулi немцаѓ ад Парыжа... Рускiя войскi ѓзялi Кракаѓ, i маючы лiкавую перавагу не гледзячы на зiму працягнулi наступ, падыходзячы ѓ Будапешту. Нямеччына прапанавала, бачачы, што справа пахне паразай мiр на ѓмераных умовах.
  Немцы пагадзiлiся аддаць Расii Клайпеду, i частку земляѓ у Польшчы, а таксама выплацiць кантрыбуцыю. Францыi вярнулi частку раней захопленай пры Бiсмарку тэрыторыi, i крыху Данii.
  Аѓстра-Венгрыя саступiла Галiцыю, частку Букавiны i Кракаѓ. Затое iмпэрыя не распалася. Расея вярнула сабе землi славян, усё, што калiсьцi ѓваходзiла ѓ Кiеѓскую Русь, i пашырыла царства Польскае.
  Турцыя i Японiя ѓ вайну не паспелi ѓступiць, як i Iталiя. Гэта значыць, першай сусветнай вайны, па сутнасцi i не было. Так невялiкая сутычка. Мiкалай Другi ѓмацаваѓ свой аѓтарытэт i кiраваѓ потым даволi доѓга мiрна.
  Расея, праѓда, правяла вайну ѓ Аѓганiстане - канчаткова падзялiѓшы яго з Ангельцамi. Потым з Брытанiяй падзялiлi i Iран.
  Расея, такiм чынам, пашырыла свае валадарствы. Але наступiѓ эканамiчны крызiс i Вялiкая дэпрэсiя 1929 гады... У 1931 году Японiя ѓ звязе з Турцыяй пачалi вайну супраць царскай Расii. Але рэальна гэта было самагубствам. Царскi флот на Цiхiм акiяне пад камандаванне Калчака разбiѓ японцаѓ. А сухапутнае войска наогул шматкроць было мацней.
  Тое самае можна сказаць i аб турках. Яны палезлi вiдавочна не супраць таго супернiка.
  Царская Расiя змагла высадзiць дэсант i захапiць Японiю. А потым расейскiя войскi канчаткова акупавалi i Турцыю. Так i скончылася эпоха Асманскай iмперыi.
  А цар Мiкалай Другi прымножыѓ сваю славу i сiлу Расii. Кiраваѓ гэты слаѓны iмператар да 1936 года i таксама памёр у шэсцьдзесят восем гадоѓ.
  Яму ѓспадкаваѓ Аляксей Другi. Увогуле суцэль здаровы мужчына трыццацi двух ад роду. Мацi ѓ яго была iншая, дык Аляксандр Трэцi фатальнага шлюбу не дапусцiѓ.
  Аляксей Другi завяршыѓ заваёву Саудаѓскай Аравii падзялiѓшы яе з Брытанiяй.
  На троне ѓ Германii да 1941 года кiраваѓ Вiльгельм Другi. Гэты манарх ва ѓладзе знаходзiѓся пяцьдзесят адзiн год! Задаволенага доѓга!
  Але вось на троне яго сын Фердынанд. Гiтлерам i не пахне. Iншая гiсторыя.
  Пакуль яшчэ пануе мiр. Усе калонii падзялiлi. Мусалiнi заваяваѓ Эфiопiю.
  Больш дзялiць няма чаго... Брытанiя, праѓда, перажывае не лепшыя часы. I знаходзiцца ѓ крызiсе эканомiкi.
  I вось Фердынанд прапанаваѓ Аляксею Другому падзялiць каланiяльныя ѓладаннi Францыi i Брытанii. Маѓляѓ, сапраѓды, колькi можна на гэтыя землi глядзець.
  Такiм чынам Мусалiнi, Фердынанд i Аляксей Другi пазбiвалi свой пакт.
  Але зразумела Расiя i да гэтага часу ѓжо паспела заваяваць практычна ѓвесь Кiтай i стаць мацней за ѓсiх шмат кратна i ѓ эканомiцы, i ѓ ваеннай сфера, i колькасцi насельнiцтва.
  Цар Аляксей ухвалiѓ, увогуле, такую прапанову i вырашыѓ i што разам яны i пачнуць.
  Фердынанд ужо быѓ немалады. I асцярожнiчаѓ.
  Тым не менш, 15 траѓня 1945 гады пачалася вайна. Немцы рушылi зноѓ
  Супраць Бельгii...
  А царская армiя пайшла па Брытанскiх калонiях i iрванула па Егiпце.
  Расiя мела дзесяць мiльёнаѓ салдат i пяцьсот дывiзiй, i ѓпэѓнена
  Перамагала. Здавалася, нi хто яе не спынiць.
  За два месяцы царскае войска захапiла Iндыю, поѓдзень Iрана, уладаннi ангельцаѓ у Саудаѓскай Аравii, Егiпет, Судан, большую частку Iндакiтая.
  Але немцы змаглi толькi Бельгiю акупаваць, i на подступах да Парыжа аказалiся спыненыя. У вайну ѓступiла i Галандыя.
  Царская Расiя яшчэ два месяцы захоплiвала ѓладаннi Брытанii ѓ Азii, i дабiвала Iнданезiю. Потым высадзiлася ѓ Аѓстралii, iшла па Афрыцы.
  Немцы спрабавалi ѓзяць Парыж, але iх штурм быѓ адбiты. Тым не менш, вайна прайгравалася. Iталiя таксама хапала афрыканскiя ѓладаннi Брытанii i Францыi.
  Толькi на пяты месяц царскiя войскi сталi прыбываць у Еѓропу. Пакуль яшчэ баi кiпелi i ѓ Афрыцы i Аѓстралii, але ѓжо дабiваючы. Аѓстра-Венгрыя, моцна аслабленая стратай земляѓ, таксама ѓступiла ѓ вайну на баку каалiцыi.
  Немцы змаглi захапiць Галандыю. I палепшылi сваё становiшча.
  Яшчэ два месяцы царская Расiя завяршала захоп Аѓстралii i Афрыкi. I толькi ѓ канцы лiстапада, якраз у мароз пачаѓся новы наступ нямецка-расiйскiх войскаѓ у абыход Парыжа.
  У дадзеным выпадку сiлы ѓжо былi надта няроѓныя. Французска-ангельскiя войскi былi разбiтыя. А Парыж акружаны.
  А ѓ на новы год гарнiзон капiтуляваѓ... Далей царскiя i нямецкiя войскi захапiлi ѓсю Францыю за тры тыднi. Потым пачалiся бамбардзiроѓкi Брытанii... I ѓсе калонii аказалiся захопленыя каалiцыяй.
  Брытанiя ѓ траѓнi 1946 гады ѓжо, быѓшы абяскроѓленай i выбiтай бомбамi.
  Капiтулявала.
  Так завяршылася яшчэ адна вялiкая вайна. Расiя амаль усе калонii забрала сабе. Германiя, атрымала параѓнальна няшмат, сёе-тое прыхапiла Iталiя, сiмвалiчны кавалак дастаѓся Аѓстра-Венгрыi.
  Нягледзячы на тое, што немцы чакалi вялiкiх калонiй, а атрымалi куды менш цалкам толькi Марока, затое Германiя ѓключыла ѓ свой склад: Бельгiю, Галандыю, i Францыю да Порт-дэ-Кале.
  Акрамя таго царская Расiя вярнула немца Намiбiю i тое, што iм раней належала.
  Карацей кажучы, так-сяк разабралiся i памiрылiся...
  Наступiѓ свет... У 1953 годзе ѓ Расii з'явiлася атамная бомба, а праз год i ѓ Нямеччыне. ЗША атрымалi ядзерную зброю ѓ 1960 годзе.
  Такiм чынам, узнiкла раѓнавагу страху.
  А 1955 году першы расiйскi касманаѓт паляцеѓ у космас, абляцеѓшы вакол шара. А ѓ 1961 году рускiя ѓступiла на Месяц.
  А у 1983 годзе на Марс! Амерыканцы зляталi на Месяц у 1971 годзе, а немцы ѓ 1984. Аѓстра-Венгрыя i Германiя злiлiся ѓ адну дзяржаву. Швецыя i Нарвегiя ѓвайшлi ѓ склад Расii з аѓтаномiяй i самакiраваннем.
  Iншыя краiны паступова гублялi сваю незалежнасць.
  У 1987 гару расейскiя касманаѓты зляталi на Венеру. У 1992 годзе на Меркурый. А ѓ 1999 годзе на Плютон.
  Сонечная сiстэма была асвоена.
  З'явiлiся тры iмперыi ядзерныя: Вялiкая Германiя, ЗША i Вялiкая Расiя.
  Аляксей другi таксама памёр у 68 гадоѓ у 1972 годзе. Яму атрымаѓ у спадчыну сын Аляксандр чацвёрты. Дадзенаму цару было ѓ момант узыходжання на пасад сорак адзiн год. Як нi дзiѓна, але i Аляксандр чацвёрты прашыѓ 68 гадоѓ i памёр у 1999 годзе. I на пасад узышоѓ яго сын Уладзiмiр Трэцi. У 2013 годзе было адсвяткавана чатырыста гадоѓ праѓлення дынастыi Раманавых.
  Пакуль Расея цвёрда стаiць на нагах. Але ѓ свеце яшчэ ёсць Германiя i ЗША - яе канкурэнты. Царская iмперыя разам з калонiямi ѓключае ѓ сябе крыху больш за палову сусветнай тэрыторыi i больш за дзве трацiны сусветнага насельнiцтва. Расея моцная, але пакуль не адзiная.
  Правiць Расiяй, Уладзiмiр трэцi ѓ 2019 годзе яму споѓнiлася шэсцьдзесят сем гадоѓ. Многiя гадаюць - цi пражыве ён, як i ранейшыя цары шэсцьдзесят восем гадоѓ або перапынiць гэтыя дзiѓныя супадзеннi?!
  А пакуль у Расii распрацоѓваюць антыядзерную зброю. Зразумела не будзе ядзернай зброi, i Расея цалкам зладзiцца i з Нямеччынай i ЗША. У яе i насельнiцтва больш, i салдат. I якасць узбраенняѓ лепш!
  Але пакуль ядзерная зброя ёсць, i ѓсё яшчэ не заваяванае. Але распрацоѓваюць антыядзерную зброю вельмi актыѓна, таму з'яѓляюцца пэѓныя шанцы на перамогу.
  
  ПАДЗЕННЕ ГIБРАЛТАРА
  Iспанскi дыктатар Франка ѓ адрозненне ад рэальнай гiсторыi, даѓ згоду нямецкiм войскам атакаваць англiйскую крэпасць Гiбралтар. У абмен Iспанiя атрымлiвала некаторыя Брытанскiя i французскiя землi ѓ Афрыцы.
  Штурм пад камандаванне Майнштэйна прайшоѓ ноччу з 25 лiстапада 1940 года па 26. Як высветлiлася, ангельцы не зусiм апынулiся гатовыя да падобнага ваеннага ходу i, гiтлераѓцам удалося захапiць такую магутную крэпасць з наскоку.
  Яе падзенне аказала значныя змены на ход вайны. Вермахт атрымаѓ магчымасць перакiдваць сiлы па найкарацейшай адлегласцi ѓ Афрыку, а ангельцам быѓ блакiраваны ѓваход у Мiжземнае мора з Усходу.
  Нямецкае камандаванне ѓвяло некалькi дывiзiй у экватарыяльную Афрыку. Акрамя таго корпус Ромеля быѓ перакiнуты ѓ Лiвiю, на некалькi месяцаѓ раней за рэальнасць.
  Ангельцы ѓ сваю чаргу адмовiлiся ад наступу супраць iтальянцаѓ у Эфiопii i сталi ѓзмацняць свае пазiцыi ѓ Егiпце. Аднак Роммель паспеѓ апярэдзiць iх, i ѓ вынiку прэвентыѓнага ѓдару разбiѓ каланiяльныя войскi, захапiѓшы Александрыю i Каiр. Становiшча Брытанii ѓ Афрыцы ѓскладнiлася. Немцы ѓжо выйшлi да Суэцкага канала i пагражалi далейшым прасоѓваннем на Блiзкi Усход. Акрамя таго, з'явiлася магчымасць прасоѓвацца i да Судана.
  Праѓда, не занадта ѓдала складалiся справы iтальянцаѓ у Грэцыi, але падыход дадатковых сiл з Нямеччыны выратаваѓ становiшча.
  У Гiтлера з'явiлася дылема: наступаць на СССР цi дабiць Брытанiю? Поспехi Вермахта ѓ Афрыцы падштурхнулi да другога рашэння - развязаць сабе рукi на Захадзе. Хоць вайсковыя падрыхтоѓкi СССР i выклiкалi фюрару асцярогi.
  Чырвоная армiя ѓзмацнялася, але немцы таксама не сядзелi, склаѓшы рукi. Выпуск танкаѓ у 1941 годзе ѓ параѓнаннi з 1940 годам падвоiѓся, а авiяцыi вырас амаль у два з паловай разы.
  Фашысты правялi бамбардзiроѓку i высадку дэсанта на Мальце. Затым Ромэль прарваѓ абарону i на Суэцкiм канале, i ѓвайшоѓшы ѓ паѓсталы супраць брытанскага валадарства Iрака. Немцы параѓнальна лёгка пакарылi i Кувейт, i ѓвесь Блiзкi Усход. Сталiн жа прытрымлiваѓся чакальнай тактыкi. А Чэрчыль упарта працягваѓ вайну. Вермахт дайшоѓшы да Iрана, павярнуѓся на Поѓднi Афрыкi.
  Падыходзiѓ да канца 1941 год. Выпуск падводных лодак павялiчваѓся, а Брытанiя губляла сваё калонii. ЗША паводзiлi сябе пасiѓна. Але Японiя не магла сядзець, склаѓшы рукi i, нанесла 7 снежня ѓдар па Перу-Харбар. Пачалася новая вайна на Цiхiм акiяне. I Гiтлеру прыйшлося зноѓ адмовiцца ад планаѓ наступу на СССР.
  Трэба дапамагчы японцам, захапiць Iран i Iндыю, а таксама Паѓднёвую Афрыку. I галоѓнае саму Брытанiю. Тым больш амерыканскiя бамбавiкi гэта не цацка. Яны могуць прычынiць Трэцяму Рэйху масу непрыемнасцяѓ. А зручней за ѓсё наносiць бомбавыя ѓдары менавiта з тэрыторыi Брытанii.
  Так што фюрар быѓ змушаны i ѓ 1942 году адмовiцца ад iдэй уварвання на ѓсход.
  Рызыка, што Сталiн сам адкрые фронт, iснаваѓ, але... Трэба ведаць характар Сталiна. Вельмi стрыманы ён у замежнай палiтыцы. Вайна з Фiнляндыяй зрабiла Чырвонага дыктатара яшчэ больш асьцярожным.
  Пакуль СССР збiрае сiлы. Колькасць авiяцыi на 1 студзеня 1942 года дасягнула трыццацi дзвюх тысяч машын, а танкаѓ, больш за дваццаць пяць тысяч, плюс яшчэ тры тысячы танкетак. Усяго Сталiн задумаѓ завяршыць камплектаванне 20 механiзаваных карпусоѓ, з агульным лiкам танкаѓ у 32 тысячы машын, з iх найноѓшых КВ розных марак i Т-34, у 16, 5 тысяч. Плюс яшчэ iшла распрацоѓка танкаѓ Т-50, праѓда машына аказалася лёгкай.
  Немцы, сутыкнуѓшыся з "Матыльдай" i некаторым крэйсернымi танкамi, а таксама маючы звесткi аб тым, што ангельцы распрацоѓваюць цяжкiя танкi, таксама пачалi майстраваць сваiх мастадонтаѓ. У першую чаргу "Тыгр" з 88-мiлiметровай гарматай, i бранёй непрабiѓнай гарматай у 75-мiлiметраѓ з доѓгiм ствалом.
  Звесткi аб савецкiм танкабудаваннi таксама мелiся. Танк КВ-2 маршыравалi на першамайскiм парадзе на Краснай плошчы, i трыццацьчацвёрцы мелiся некаторыя дадзеныя.
  Ва ѓсякiм разе, калi Шпеер узначалiѓ iмперскае мiнiстэрства ѓзбраенняѓ i боепрыпасаѓ распрацоѓкi ѓ тэхнiцы пайшлi хутчэй. Гiтлеру захацелася мець лепшыя ѓ свеце танкi, i цяжэйшыя вагай. Але пакуль Нямеччына СССР вiдавочна саступала. I лiкам машын i iх якасцю. У Аѓгусце 1941 года пачалася вытворчасць танка КВ-3. Машына атрымалася даволi цяжкая ѓ 68 тон, затое ѓзброеная 107-мiлiметровай гарматай з пачатковай хуткасцю снарада ѓ 800 метраѓ у секунду. Гэта забяспечвала ёй перавагу над "Тыграм", якога дарэчы яшчэ i не запусцiлi ѓ серыю.
  Яшчэ больш магутным аказаѓся КВ-5 з вагой 125 тон i двума гарматамi. Праѓда такая цяжкая машына стварала савецкаму войску больш праблем, чым карысцi. А ѓ 1942 годзе на ѓзбраенне быѓ прыняты варыянт i КВ-4 вагой 107 тон. СССР мог па праве ганарыцца, сваiмi самымi цяжкiмi танкамi ѓ свеце, ды i самымi магутнымi.
  Але затое ѓ авiяцыi Нямеччына развiлася нядрэнна. Ю-188 пайшоѓшы ѓ серыю, развiваѓ хуткасць супастаѓную са знiшчальнiкамi. Прыстойна глядзеѓся i ДА-217. Актыѓна распрацоѓвалiся i рэактыѓныя самалёты. Так Брытанiя была галоѓнай мэтай, то рэактыѓным бамбардзiроѓшчыкам надавалася нашмат больш увагi, чым у рэальнай гiсторыi.
  Немцы актыѓна выкарыстоѓвалi рабскую працу. Увозiлi з Афрыкi велiзарную колькасць неграѓ. Чарнаскурыя працоѓныя былi паслухмяныя, цягавiтыя, але нiзкай квалiфiкацыi. Iх выкарыстоѓвалi на дапаможных працах.
  Але кантралюючы Еѓропу, немцы маглi набраць дастаткова колькасць i квалiфiкаванай працоѓнай сiлы.
  Шпееру нават удалося ѓламаць Гiтлера, не праводзiць пакуль праграму знiшчэння яѓрэяѓ, а выкарыстоѓваць iх пры вытворчасцi авiяцыi i тэхнiкi.
  Стаѓка была зроблена паветраны наступ супраць Брытанii i масiраваную падводную вайну.
  Аднак уступленне ѓ канфлiкт Амерыкi, дадало фрыцам галаѓнога болю, i прымусiла рэзка павялiчыць колькасць ваѓчыных зграй.
  Германiя была вымушана са спазненнем раскручваць вытворчасць бамбавiкоѓ i стратэгiчнай авiяцыi. У першую чаргу Ю-288 i Ю-488 з чатырма маторамi. Але iх распрацоѓка i давядзенне да розуму патрабавала часу. МЕ-109 мадыфiкацыi "Ф" у цэлым быѓ годным апанентам для ангельскiх машын. Але распрацоѓка МЕ-209 пацярпела няѓдачу, як i МЕ-210.
  Няѓдалым аказаѓся i пiкiруючы бамбавiк ХЕ-177. Затое Шпеер адыграѓ колькасцю. Акрамя таго Фоке-Вульф стаѓ самым магутным па ѓзбраеннi знiшчальнiкам, кампенсаваѓшы некаторыя слабасцi МЕ-109. Ды i лётная школа ѓ немцаѓ аказалася лепей англiйскай i тым больш амерыканскай. У маi 1942 года гiтлераѓцы захапiлi ПАР. А ѓ Мадагаскар прыбылi амерыканская эскадра. Бiтва пад Мiдуэй аказалася амерыканцамi прайграна: капiтан трэцяга рангу, якi так адыграѓ вырашальную ролю ѓ гэтым баталii, апынуѓся па iронii лёсу на Мадагаскары. У ЗША хацелi захаваць базу ѓ Афрыцы i не даваць фашыстам расслабiцца. Але гэта значна пагоршыла iхняе становiшча ѓ Цiхiм акiяне.
  Праѓда i японцы дзейнiчалi не зусiм на вышынi. Бiтва за Гавайскi архiпелаг зацягнулася.
  Фашысты атрымалi пад свой кантроль Афрыку, i вялiзныя запасы стратэгiчнай сыравiны, а таксама захапiлi Iндыю i Iран. Рэсурсы пад кантролем Трэцяга Рэйха вялiзныя, але iх яшчэ трэба пераварыць.
  Паветраная бiтва за Брытанiю не такая адназначная. Увесь час павялiчваючы выпуск самалётаѓ немцы прэсiнгавалi, але татальнага дамiнавання не было. Адбiвалася i недахоп моцы стратэгiчнай авiяцыi, i дапамога ЗША, i тое падводных лодак недастаткова. Ды i цуда-тарпеда з якой звязвалася столькi надзей падкачала.
  Фюрар так i не адважыѓся ѓ 1942 годзе ажыццявiць высадку ѓ Брытанii. Стаѓка была зроблена на ѓзмацненне марской моцы i падводнага флота. Заадно будавалiся авiяносцы i лiнкоры. Вытворчых магутнасцяѓ хапала, але на ѓсё патрабавалася час.
  Балiстычныя ракеты класа А таксама патрабавалi даводкi. Затое масава сталi вырабляцца робаты-снарады ФАУ-1. Адносна танныя машыны, на простым палiве, мелi тую несумнеѓную годнасць, што не мелi патрэбу ѓ пiлотах.
  Гiтлеру, атрымаѓшы доступ да неабмежаваных прыродных рэсурсаѓ, i запасам працоѓнай сiлы, жадаѓ зберагчы жыццi нямецкiх лётчыкаѓ. ФАУ-1 як простыя ѓ вытворчасцi i беспiлотныя здалiся аптымальным рашэннем. I тысячы такiх робатаѓ-снарадаѓ абрынулiся з восенi 1942 года на Лондан.
  Адначасова немцы паскорылi распрацоѓку рэактыѓнага бамбавiка "Арада" i балiстычных ракет.
  Сталiн працягваѓ чакаць i збiраць сiлы. У 1942 годзе СССР выпусцiѓ пяць з паловай тысяч новых танкаѓ КВ i Т-34 i каля тысячы старых марак, каля пяцiсот новых лёгкiх Т-50 i Т-60 i дзвесце плаваючых. Узмацнiѓся i самалётны парк каля пятнаццацi тысяч новых i старых машын увайшло ѓ лад. Нават узнiк дэфiцыт лётчыкаѓ. Вытворчасць "Кацюш" узрастала павольна.
  Фашысцкая Германiя выпусцiла больш за трыццаць тысяч самалётаѓ, але несла адчувальныя страты ѓ баях. Танкаѓ немцы выпусцiлi каля шасцi з паловай тысяч. Больш за ѓсё Т-3 i новай мадыфiкацыi Т-4 з даѓгаствольнай 75-мiлiметровай гарматай. Найноѓшых "Тыграѓ" выраблена крыху больш за сотню, а "Пантэры" яшчэ толькi ѓ дасведчаных асобнiках.
  Затое ѓ серыю стаѓ паступаць аѓтамат МР-44 канструкцыi Шмайстра. У адрозненне ад рэальнай гiсторыi, не прыйшлося распрацоѓваць аѓтамат з улiкам дэфiцыту каляровых металаѓ. А гэта паскорыла распрацоѓку больш простай штурмавой вiнтоѓкi, з легiраванай сталлю.
  Так што ѓ стралковай зброi немцы сталi атрымлiваць перавагу. Але iм таксама патрабаваѓся час, каб аѓтамат пераѓзброiѓ усе войскi.
  А вось у падводным флоце, дзе выпуск дасягнуѓ сарака-пяцiдзесяцi субмарын у месяц, у немцаѓ i на самай справе няма роѓных.
  З'явiлiся вельмi нават хуткасныя падводныя лодкi на перакiсы вадароду. Паскорылiся работы i ѓ ядзернай праграме. Добра, што рэсурсаѓ вельмi шмат. I нават памылка нямецкiх фiзiкаѓ, што графiт не падыходзiць у якасцi запавольнiка не аказалася катастрафiчнай. Фабрык па вытворчасцi цяжкай вады пабудавалi некалькi, у тым лiку i ѓ Афрыцы.
  Так што не мыццём, дык катаннем, але ядзерны рэактар у фашыстаѓ зарабiѓ у снежнi 1942 года. Нават крыху раней, чым у амерыканцаѓ. У iх пасля параз на Цiхiм акiяне пачалiся неабыякiя разборкi. I фiнансаванне ядзернай праграмы прыкметна зрэзалi.
  Пачатак 1943 гады адзначылася аб'ява Гiтлерам Татальна Вайны i ѓводзiны на акупаваных тэрыторыях усеагульнай працоѓнай павiннасцi. Масiраваныя ѓдары Фаѓ-1 па Лондане сябе не зусiм апраѓдалi. Ангельцы навучылiся часткова адбiваць падобныя ѓдары, але немцы бралi колькасцю.
  А вось падводная вайна аказалася па-сапраѓднаму згубнай для Брытанii. Выпуск узбраенняѓ на востраве з-за недахопу сыравiны рэзка ѓпаѓ. Метраполiя аказалася на мяжы падзення. Акрамя таго фашысты захапiлi Мадагаскар, а японцы разам з гiтлераѓцамi ѓварвалiся ѓ Аѓстралiю i параѓнальна хутка дабiлiся яе капiтуляцыi.
  Хоць Сталiн i разумеѓ усю небяспеку чакальнай тактыкi, але заставаѓся верны сабе, не залазячы ѓ бойку. Няхай лепш капiталiсты сябе вынiшчаць да канца. А мы будзем глядзець...
  Але такая тактыка мела i недахопы. Карыстаючыся вялiзнымi рэсурсамi Трэцi Рэйх ужо рыхтаваѓ вайну i супраць СССР. Выпуск танкаѓ у Трэцiм Рэйху дасягнуѓ у 1943 году ѓ сярэднiм 1200 машын у дзень, плюс яшчэ i трыста пяцьдзесят САУ. Прычым самаходкi зусiм не слабыя. "Фердынанды", "Шмялi", "Ягдпантэра". Улiчваючы, што немцы амаль не неслi страт у танках, то ѓ iх папаѓненне панцвале адбывалася ѓжо ѓ два разы хутчэй, чым у Чырвонай армii. I колькасны разрыѓ у тэхнiцы на карысць СССР пачаѓ скарачацца.
  У якасным стаѓленнi, у фрыцаѓ з'явiѓся "Каралеѓскi тыгр" па вазе падобны з КВ-3, па прабiѓнай сiле прылада нават некалькi праѓзыходны за рахунак якасцi снарада i мацнейшым лэбавым браняваннем. Ну, а звышцяжкiя савецкiя КВ-5 i КВ-4 аказалiся вельмi ѓжо тэхнiчна ненадзейнымi, асаблiва iх хадавая частка. Так што баявое выкарыстанне падобных монстраѓ аказалася пад сумневам.
  А Сталiн яшчэ загадаѓ стварыць КВ-6 з сямю прыладамi i двума рэактыѓнымi ѓстаноѓкамi. Машыну тое зрабiлi. Але яна аказалася настолькi цяжкай i доѓгай, што яе i на цягнiку не правязеш, нi ѓ баi не разгорнеш. Т-34-76 машына суцэль удалая, але слабей у лэбавым бою, чым Пантэра цi Тыгр . А КВ-1 i КВ-2 супастаѓныя з немцамi па вазе, але ѓ баданнi "Пантэрам" i "Тыграм" саступаюць. Нямецкi Т-4 зраѓняѓся з трыццацьчацвёркай у бранiраваннi i перасягнуѓ ва ѓзбраеннi, обзорности i оптыцы, i гэта пры роѓнай вазе, цi нават меншай, калi параѓноѓваць цяжэйшыя мадыфiкацыi.
  Карацей фрыца падцягнулi i якасць на вышыню. А з'яѓленне МЕ-309 i МЕ-262 дало перавагу i ѓ якасцi авiяцыi. Як i Ю-488 лепшы чатырох маторны бамбавiк. А за iмi i рэактыѓныя мадэлi. Такiя як Ю-287 i Арада .
  У вераснi 1943 года гiтлераѓцы, нарэшце, ажыццявiлi паспяховую высадку ѓ Брытанii. Пасля двух тыднёвых баёѓ - Англiя капiтулявала. I хоць Чэрчыль бег у Канаду, зыход вайны на Захадзе здаваѓся прадвызначаным.
  Рузвельт, страцiѓшы свайго галоѓнага саюзнiка i баючыся расце моцы Трэцяга Рэйха папрасiѓ свету.
  Гiтлер пасля абмеркаванняѓ са сваiм асяроддзем, паставiѓ ЗША ѓмова: адмова ад ядзернай праграмы i прызнанне ѓсiх заваёѓ Японii i Трэцяга Рэйха. А таксама вываду войскаѓ з Iсландыi, якую фрыцы i так ужо фактычна абклалi падводным флотам. Кантроль Краiны Узыходзячага Сонца над Гаямi, дзе яшчэ не спынялiся баi. Акрамя таго Гiтлер патрабаваѓ матэрыяльнай кампенсацыi для Трэцяга Рэйха i Японii за ѓсе разбурэннi, i ваенныя выдаткi прычыненыя ЗША i Брытанiяй.
  Хоць умовы мiры i апынулiся вельмi цяжкiмi, Рузвельту з вялiкай цяжкасцю ѓдалося прадушыць iх прыняцце ѓ кангрэсе i сенаце.
  Вялiкую ролю ѓ саступлiвасцi ЗША адыгралi намёкi Сталiна, што не супраць, далучыцца да каалiцыi дзяржаѓ восi, i як мiнiмум гатовы адваяваць Аляску.
  Перамог амерыканскi прагматызм, што апынуѓся вышэй энтузiязму i эмоцый. Акрамя таго ѓ немцаѓ ядзерная праграма развiвалася хутчэй, амерыканскай i гэта было багата ѓ будучынi катастрофай.
  Першая фаза другой сусветнай вайны завяршылася. Але фюрар хацеѓ зараз скончыць з СССР.
  Нечакана чакальная тактыка Сталiна i яго вернасць справе мiру ва ѓсiм мiры згуляла злавесны жарт. Супраць Язэпа апынуѓся Трэцi Рэйх i Японiя з усiмi рэсурсамi ђсходняга паѓшар'я, уключаючы i Аѓстралiю, i сякiя-такiя плацдармы i на Заходнiм святле.
  Краiна ђзыходнага Сонца, праѓда, яшчэ не дабiла Кiтай, але суцэль магла адкрыць i другi фронт. Гiтлер жа актыѓна фармаваѓ каланiяльныя войскi, i замежныя легiёны. Заадно павялiчваѓся i выпуск узбраенняѓ.
  У першай палове 1944 гады выпуск танкаѓ i САУ у Трэцiм Рэйху дасягнуѓ i перавысiѓ сто машын у дзень. Пантэра-2 па сваiм узроѓнi абыйшла ѓсе савецкiя машыны. З'явiѓся i больш дасканалы нямецкi танк "Леѓ", а неѓзабаве i "Каралеѓскi леѓ".
  I галоѓнае серыйна развiлася рэактыѓная авiяцыя. У адказ у СССР у серыю пайшлi танк Т-34-85 i IС-1 i IС-2, серыю КВ таксама нiхто з вытворчасцi не здымаѓ. Самым масавым серыйным танкам Трэцяга Рэйха на 1944 год стала "Пантэра"-2, а СССР Т-34-85. Цяжэйшыя мадэлi выпускалiся ѓ значна прыкладна раз, у дзесяць меншых колькасцях. I немцы не хацелi моцна гнаць вагi пры савецкiх дарогах i Сталiн стаѓ адчуваць недавер да серыi КВ, ды i IСы атрымалiся занадта ѓжо волкiмi.
  Аднак нямецкая "Пантэра"-2 з 88-мiлiметровай гарматай калiбра 71 Л, пераѓзыходзiла Т-34-85 у бранябойнай сiле гарматы, у лабавым бранiраваннi i трохi ѓ бартавым, а таксама не саступала ѓ хадавых якасцi з рухавiком у 900 конскiх сiл. у 47 тон. Нават калi вага нямецкага танка вырасла да 50,2 тон i гэта аказалася не смяротна.
  А рэактыѓнай нямецкай авiяцыi i зусiм не было дастойнага апанента.
  Гiтлер вырашыѓ, што лепш не цягнуць гуму, i пачаѓ вайну 22 чэрвеня 1944 гады. Кiнуѓшы на СССР трыста пяцьдзесят сваiх i замежных дывiзiй, i сто дваццаць дывiзiй сатэлiтаѓ. На баку Трэцяга Рэйха выступiлi: Румынiя, Венгрыя, Славакiя, Харватыя, Фiнляндыя, Швецыя, Iталiя, Партугалiя, Iспанiя, Балгарыя, Аргенцiна, Турцыя.
  Немцы таксама выкарыстоѓвалi ѓ Вермахце велiзарную колькасць замежнiкаѓ i хiвi. Усяго Трэцi Рэйх толькi ѓ першым эшалоне шпурнуѓ у бой дванаццаць з паловай мiльёнаѓ салдат, з якiх немцаѓ па нацыянальнасцi не больш за сорак працэнтаѓ. Сатэлiты дадалi яшчэ мiльёны тры. Усяго ѓ першым эшалоне амаль шаснаццаць мiльёнаѓ пяхоты, танкаѓ каля трыццацi трох тысяч, самалётаѓ больш за пяцьдзесят пяць тысяч, гармат i мiнамётаѓ каля двухсот пяцiдзесяцi.
  СССР пасля мабiлiзацыi разгарнуѓ трынаццаць з паловай мiльёнаѓ салдат, але частку сiл прыйшлося трымаць на Далёкiм Усходзе i ѓнутраных акругах. У першым эшалоне было восем мiльёнаѓ салдат, каля трыццацi тысяч танкаѓ, амаль сорак тысяч самалётаѓ, каля двухсот тысяч гармат i мiнамётаѓ.
  Такiм чынам на баку Трэцяга Рэйха падвойная перавага ѓ пяхоце, i пяцiразовае ѓ мабiльнасцi сiлы, пры больш якасным аѓтамаце. Праѓда, у СССР шмат кулямётаѓ, амаль парытэт.
  Рознiца ѓ танках не вялiкая, але працэнт састарэлых машын у СССР вышэйшы, як i танкаѓ больш раннiх выпускаѓ.
  У рэактыѓнай нямецкай авiяцыi няма апанента, ды i шрубавыя самалёты ѓ Трэцяга Рэйха больш хуткасныя i лепш узброеныя. Праѓда, савецкiя машыны пераѓзыходзяць у гарызантальнай манеѓранасцi.
  У артылерыi i мiнамётах блiжэй за ѓсё суадносiны сiл да роѓнасцi. I колькасцi i якасцi.
  Праѓда флот у Трэцяга Рэйха асаблiва падводны, шматкроць мацнейшы за савецкi. Як дарэчы i ѓ Японii.
  Акрамя таго ѓ гiтлераѓцаѓ ёсць ужо балiстычныя ракет класа А ѓ серыйнай вытворчасцi, i ѓзляцелi першыя дыскалёты.
  У цэлым фашысты будуць мацнейшыя, i Сталiн цалкам слушна рыхтаваѓ, хай i са спазненнем абарону. Але шмат чаго не паспелi. Лiнiя Сталiна аказалася не зусiм адноѓлена, а самае галоѓнае войскi недастаткова навучаны трымаць абарону. Хаця iх адчайна перавучвалi.
  Лiнiя памежная Молатава, за тры гады форы была ѓ цэлым завершана, але размяшчалася занадта ѓжо блiзка да мяжы, i не мела дастатковай глыбiнi. Акрамя таго Сталiн загадаѓ будаваць i трэцi эшалон за Дняпром, але i гэта было распачата толькi пасля капiтуляцыi ЗША.
  Праѓда, акрамя савецкiх войскаѓ можна разлiчваць на часткi НКУС, чыю колькасць давялi да мiльёна салдат i апалчэнне. Гэта каля чатырох мiльёнаѓ чалавек, толькi ѓ заходнiх гарадах. Хоць вядома iх баяздольнасць нашмат горш, чым рэгулярных частак.
  Немцы, як i рэальнай гiсторыi, нанеслi асноѓны ѓдар у цэнтры, падсека Беластоцкi выступ i Львоѓскi кулак. Самыя першыя днi баёѓ паказалi, што немцы, нягледзячы на вялiкую колькасць замежных падраздзяленняѓ, вядуць наступ больш-менш зладжана. А вось савецкiя войскi часта губляюцца.
  Акрамя таго баяздольнасць ѓкраiнскiх частак аказалася сумнеѓнай. Шмат дэзерцiраѓ i тых, хто здаѓся ѓ палон у самыя першыя днi вайны.
  Стрымаць супернiка ѓ прымежных бiтве не ѓдалося. I тут Сталiн дапусцiѓ памылку, забаранiѓшы адыход частак на асноѓную лiнiю i патрабуючы выправiць фронт. Памылка, праѓда, была выпраѓлена, але са спазненнем. Немцы змаглi захапiць Менск ужо 28 чэрвеня, праламаѓшы лiнiю Сталiна ѓ цэнтры.
  Блытанiна толькi ѓзмацнялася. 30 чэрвеня здаралася чаканае ѓступленне ѓ вайну Японii i яе сатэлiтаѓ. Так пра перакiдку войск з Далёкага Усходу прыйшлося пакуль забыцца.
  Прарыѓ немцаѓ у цэнтры ѓсё пашыраѓся. Паѓстаѓ велiзарны пралом, якi адчайна спрабавалi заткнуць. Але фашысты прасоѓвалiся i 16 лiпеня ѓварвалiся ѓ Смаленск.
  Кiнуѓшы ѓ бой усе наяѓныя рэзервы, i ставячы пад стрэльбу апалчэнцаѓ Сталiн i Жукаѓ змаглi прыпынiць наступ фрыцаѓ у цэнтры. Але Гiтлер павярнуѓ войскi на поѓдзень. Фашысты стварылi вялiзны кацёл у Кiеве, i захапiлi практычна ѓсю Украiну.
  Блакавалi Ленiнград, уварвалiся ѓ Крым. Ход баявых дзеянняѓ вельмi моцна паходзiѓ на 1941 год, нiбы неадступная карма. Але адрозненнi былi i даволi iстотныя. СССР у 1941 годзе размяшчаѓ некаторымi вольнымi рэзервамi, а цяпер усё было i так мабiлiзавана. I калi ѓ кастрычнiку прайшоѓ штурм, то высветлiлася, што трымаць абарону амаль няма чым.
  Гiтлераѓцы да пачатку лiстапада 1944 года акружылi Маскву, прымусiѓшы Сталiна бегчы ѓ Куйбышаѓ.
  Фашысты ѓ адрозненнi ад рэальнай гiсторыi, размяшчалi значнай колькаснай перавагай. У iх хапiла дывiзiй для абыходу Масквы з Поѓначы i поѓдня. А вось у савецкiх частак занадта ѓжо ѓсё распаѓзлося па розных франтах.
  Рэальна ѓ 1941 годзе Сталiн пасля мабiлiзацый атрымаѓ над Вермахтам перавагу ѓ колькасцi асабовага складу, а самалётаѓ i танкаѓ у яго было ѓ чатыры разы больш, чым у Трэцяга Рэйха з самага пачатку вайны. I зроблена за першыя пяць месяцаѓ вайны тэхнiкi СССР у рэальнай гiсторыi больш.
  Але зараз i гiтлераѓцаѓ усе козыры, на баку i колькасць i якасцю ѓзбраенняѓ i асабовага складу. А ѓ Чырвонай армii тыя ж болькi што i 1941 году. У тым лiку не жаданне ѓкраiнцаѓ, прыбалтаѓ i многiх малых народаѓ памiраць за савецкi лад. Масавыя здрады i перабяганнi пацярпелых ад рэпрэсiй, раскулачаных i iншых пакрыѓджаных усiх масцей. У тым лiку i iдэйных ворагаѓ савецкай улады.
  А тое, што немцы яшчэ i перамаглi Захад, толькi павялiчвае колькасць здраднiкаѓ.
  Таму нядзiѓна, што Масква акружана, а немцы захапiлi Данбас, Варонеж i iдуць да Сталiнграда.
  Зiма ѓ 1944 году на бяду не такая марозная i снежная як у 1941. Масква зрэшты, гераiчна пратрымалася да канца снежня 1944 гады. Сталiнград упаѓ у студзенi 1945 года, i баi за яго аказалiся не занадта працяглымi. У лютым i пачатку сакавiка немцы i iх сатэлiты поѓнасцю захапiлi Каѓказ i Бакiнскiя нафтавыя свiдравiны.
  Далей наступ iшло па Волзе. На Саратаѓ, на Куйбышаѓ, i далей Арэнбург i Казань.
  Сталiн бег у Свярдлоѓск. У траѓнi ѓпала Казань. Улетку немцы i японцы працягнулi рух у глыбiню Расii. Супрацiѓленне савецкiх войскаѓ падала. 5 жнiѓня 1945 года быѓ узяты Свярдлоѓск. А 3 верасня 1945 гады Сталiн, нарэшце, пагадзiѓся на капiтуляцыю. У абмен на ѓласнае жыццё i свабоду.
  Другая сусветная вайна завяршылася. Але свет панаваѓ нядоѓга. Правёѓшы выпрабаваннi ядзернай зброi, Гiтлер пераканаѓся ѓ яго фенаменальнай разбуральнай моцы.
  Цяпер атрымлiвалася, што Японiя i ЗША ѓсё яшчэ стаяць на шляху да сусветнага панавання Трэцяга Рэйха. I хоць фюрар заваяваѓ больш зямлi, чым Чынгiсхан, Аляксандр Македонскi, Напалеон, iмператар Траян, i Сулейман Цудоѓны разам узятыя, ён вырашыѓ разграмiць i Японiю.
  Праз роѓна тры гады пасля заканчэння другой сусветнай вайны сто балiстычных, мiжкантынентальных ракет з магутнымi ядзернымi зарадамi накрылi зараз краiну Узыходзячага Сонца.
  А затым пачалося наступленне сухапутных частак Вермахта i флоту. Немцы параѓнальна хутка захапiлi ѓладаннi Японii ѓ Азii, а саму метраполiю зраѓнялi з зямлёй атамнымi бомбамi.
  Доѓгi супрацiѓ аказвалi цiхаакiянскiя ѓладаннi краiны Узыходзячага сонца. Але да чэрвеня 1949 гады i ѓсё было скончана. Цяпер заставалася толькi разграмiць ЗША. Тым больш нагода мелася. Амерыканцы насуперак дамове ѓсё ж распрацоѓвалi ядзерную зброю i правялi яе таемнае выпрабаванне.
  Гiтлер пачаѓ вайну 1 студзеня 1950 г., скiнуѓшы на новы год адразу трыста ядзерных ракет.
  Сакрушальны ядзерны ѓдар знiшчыѓ сто найбуйнейшых амерыканскiх гарадоѓ i забiѓ некалькi дзясяткаѓ мiльёнаѓ людзей. Дадалося яшчэ адно найвялiкшае злачынства Адольфа Гiтлера да найдаѓжэйшага спiсу, адыёзных злачынстваѓ.
  Потым пачалося ѓварванне ѓ Канаду, i з поѓдня разам з Лацiна-Амерыканскiмi дыктатурамi. Амерыканцы былi аслаблены i шакаваны, але змагалiся адчайна. Яны разумелi, што паражэнне для iх абазначае - толькi рабства i павольную, пакутлiвую смерць.
  Таму гэта была самая адчайная з усiх вайны. I доѓжылася яна яшчэ больш за год, прымусiѓшы Трэцi Рэйх скiнуць яшчэ каля двух соцень ядзерных зарадаѓ, i ператварыць многiя ѓрадлiвыя землi ѓ радыеактыѓную пустыню.
  Але мэта ѓсёткi дасягнута i апошнi супернiк Трэцяга Рэйха зрынуты. А ѓслед за гэтым пачаѓся працэс так званай сусветнай глабалiзацыi. Адзiнай сусветнай валютай стала нямецкая марка. Нават фармальна незалежныя краiны аказалiся зведзены да ѓзроѓню калонiй Трэцяга Рэйха, пры захаваннi толькi абмежаванага мясцовага самакiравання.
  Габрэi i цыганы былi пастаѓлены па-за законам: iх вышуквалi i знiшчалi. СС праводзiла масавыя чысткi, i лютавала. Наступiѓ сапраѓдны кашмар - гадзiна дракона. Або нават дакладней эпоха. Фюрэр будаваѓ сапраѓдную сусветную таталiтарную iмперыю з прэтэнзiяй касмiчнай экспансii.
  У 1959 годзе падчас святкавання сямiдзесяцiгоддзя фюрара адбылася афiцыйная каранацыя, сусветны плебiсцыт - якi ѓзаконiѓ тытул суперiмператара. А калi Адольф Гiтлер памёр у 1967 годзе, яго тытул i ѓлада атрымаѓ у спадчыну сын.
  Планета Зямля да гэтага часу ѓжо заснавала селiшчы на Месяцы i на Марсе з Венерай, i актыѓна рыхтавалася да экспансii, у вонкавыя зорныя мiры... Фашысты жадалi сусветнай iмперыi - пабудовы Зорнага Рэйха, каб пагрузiць у кашмар увесь светабудову.
  
  НОВЫЯ прыгоды рыцараѓ сарока выспаѓ
  Дзiмка разбiѓ у трэскi меч i ашаломлена, мiргаючы вачыма, стаяѓ на вулiцы. Яго рукi былi ѓ крывi i, што засталося ад мяча скрываѓлена. Гучала выццё сiрэны. Вулiца летняга горада. I якiя падбягаюць палiцыянты. Варта ѓдар дубiнкай па спiне. Дзiмка ледзь чутна прамаѓляе:
  - Здаюся!
  Яму заводзяць рукi назад i зашчоѓкваюць кайданкi. Хлапчук адчувае боль ад якi ѓвёѓ у запясцi металу. Яго вязуць да фургончыка - чорнага варона.
  Дзiмка адчувае ѓ сабе сумесь гневу i страху. Успамiнае ранейшае. Востраѓ, на якiм дзецi бiлiся за сваё iснаванне на мячах. Драѓляных, але калi хлапчука ахоплiвае лютасьць ператвараюцца ѓ востра вывастраную сталь. Там Дзiмка i прабыѓ пару з лiшнiм месяцаѓ. Змагаѓся, бiѓся, быѓ паранены i паранiѓ сам. Нават асабiста засек здраднiка. Усё было. I ѓ канчатковым вынiку яны перамаглi.
  Шкада толькi дзецi засталiся на разбураным караблi. I яму ѓдалося вырвацца толькi са сваёй дзяѓчынкай. Пасля такiх прыгод, ужо не надта краiнай здавалася турма.
  Ён ударыѓ мячом хлапчука-хулiгана, i бачыѓ яго ляжалым, i выцекла лужына крывi.
  Няѓжо ѓдар аказаѓся смяротным? Так не пашанцавала, Дзiмку, нiбы было мала i да гэтага прыгод на яго галаву. А калi забiѓ тое што? Турма? Адвядуць яго ѓ брудную, смярдзючую камеру да злачынцаѓ?
  I наколькi ён сядзе? Яму ѓсяго толькi чатырнаццаць год. Больш за дзесяць па законе даць не маюць права. Можа, быць усё абыдзецца!?
  На двары 92. Год. Час, калi так шмат гавораць пра дэмакратыю i свабоду, але набiрае моц бандытызм.
  Варанок спынiѓся i Дзiмку вывелi. Прыгожы, загарэлы хлапчук з чорнымi валасамi, не выглядае бандытам, а хутчэй ахвярай са скаванымi кайданкамi.
  Змiтрука адвялi амаль адразу ж да следчага i пракурора.
  Пасадзiлi ѓ крэсла.
  Следчы задаѓ некалькi дзяжурных пытанняѓ i вымавiѓ з ухмылкай:
  - Паранены табой дзяцюк пры смерцi! Так што малi Бога, каб ён не памёр!
  Дзiмка з уздыхам адказаѓ:
  - Я не хацеѓ...
  Пракурор працягнуѓ паперу:
  - Вось гэта яѓка з пакаяннем. Падпiшаш, будзеш вызвалены пад падпiску да суда. А там улiчваючы юны ѓзрост i адсутнасць прывадаѓ у мiлiцыю, атрымаеш умоѓна!
  Дзiмка паглядзеѓ на паперу i хутка прачытаѓ, i адмоѓна махнуѓ галавой:
  - Тут напiсана, што сам напаѓ на кампанiю падлетак. А яны якраз на мяне насядалi!
  Следчы меѓ мышыную фiзiяномiю, i густыя бровы, ён пробулькал:
  - Падпiшы, як мы табе раiм! А iнакш загрымiш у СIЗА. Цяпер мы лiтаральна забiтыя справамi, i сядзець табе давядзецца да суда вельмi доѓга. А там у камеры ѓ тры рады нары на дошках, параша ѓ куце i паѓсотнi такiх жа як ты нервовых, галодных хлопчыкаѓ. Рознага роду злачынцаѓ. I нават калi хлапчук, якога ты паранiѓ, застанецца жывы, то следства працягнецца гады тры, а там яшчэ год i суд! Лепшыя гады жыцця правядзеш у пекле!
  Пракурор згодна кiѓнуѓ i пацвердзiѓ:
  - Мера стрымання табе або ѓтрыманне пад вартай, або падпiска аб нявыездзе i цябе забяруць мама i тата. Выбар за табой! I павер, калонii для малалетак i так перапоѓнены, i табе будуць рады даць умоѓна. Але калi ты з намi пасварышся, тое месца напэѓна знойдзецца!
  Дзiмка адчуваѓ, што следчы i пракурор не жартуюць. I сапраѓды, могуць згнаiць у турме. Хаця з iншага боку, не факт, што выпусцяць на волю, калi ён i падпiша. Цi мала прыкладаѓ калi мянты ашукваюць? Але галоѓнае ѓ Дзiмцы загаварыла ѓпартасць, i свавольства ярка праяѓленае пасля знаходжання на выспах смерцi. I хлапчук рашуча заявiѓ:
  - Не!
  Следчы жорстка рыкнуѓ:
  - Што не?
  Дзiмка жорстка заявiѓ:
  - Я не падпiшу! На мяне напалi, хацелi паранiць ланцугом i, гэта была самаабарона!
  Следчы рыкнуѓ:
  - Ну добра! У СIЗА яго, пасядзiш тыдзень паразумнееш!
  Пракурор кiѓнуѓ, паставiѓшы подпiс:
  - Пакуль на два месяцы ѓтрымання пад вартай. Але, вядома, можна вызвалiць i раней!
  Следчы рыкнуѓ:
  - Думаю, утрыманне пад вартай пойдзе хлопчыку на карысць!
  Змiтрука вывелi з кабiнета, i павялi ѓ турму. Звякалi кайданкi, i ланцуг Хлапчуку трэба было перайсцi толькi праз дарогу. Там яго мусiлi прыняць.
  Дзiмка iшоѓ звяка ланцугом прыкаваны да двух мiлiцыянтаѓ. Адчуваѓ сабе вельмi дрэнна. Турма, камера, злыя зэкi. Ды i ѓлiп ён, адмовiѓшыся падпiсваць яѓку з пакаяннем. Хаця, з iншага боку, пасля гэтага i не адчэпiшся.
  Дзiмку завялi ѓ дзяжурны пакой. Iмя, прозвiшча, iмя па бацьку, каштоѓныя рэчы пры сабе.
  Потым шмон. Афiцэр мiлiцыi i дзве жанчыны ѓ белых халатах адвялi хлапчука ѓ пакой з люстэрка i ѓключылi дадатковыя лямпы. Рушыла ѓслед каманда:
  - Распранайся!
  Дзiмка ѓздыхнуѓ - шмон! Толькi цiкава, чаму жанчыны? Хлопчык зняѓ джынсы, майку, кеды, куртку. Застаѓся толькi ѓ адных трусах.
  Маладая жанчына ѓ белым халаце заѓважыла:
  - Ён нядрэнна складзены!
  Афiцэр крыкнуѓ:
  - I трусы здымай! Жыва!
  Дзiмка, згараючы ад збянтэжанасцi, зняѓ i iх. Мiжволi пачырванеѓ i прыкрыѓся. Афiцэр мiлiцыi крыкнуѓ:
  - Смiрна! Рукi па швах! Агледзiце яго больш уважлiва - гэта забойца!
  Жанчына ѓ белым халаце падобная на медсястру ѓсмiхнулася i апранаючы тонкiя, медыцынскiя пальчаткi прабуркавала:
  - Мы i не такiх бачылi! Паслабся хлопчык, цётка цябе памацае!
  Яна пачала агляд Дзiмчына цела. Прайшлася па адрослых за час знаходжання на астравах валасам хлапчукi. Асцярожна расчасаѓ кожную пасму ѓ пошуках чагосьцi срытага. Можа, нават i грошай. Потым пасвяцiла ѓ вушы, i ноздры хлапчукi. Рабiла гэта ѓважлiва, нiбы спадзявалася нешта знайсцi.
  Пасля чаго загадала пакласцi галаву на праём, i ѓпiлася рукамi ѓ падбародак. Прасунула руку ѓ рот. Дзiмка адчуѓ пах i смак гумы сваёй мовай. Жанчына памацала за дзёснамi, зубамi, за шчокамi. Калi яна нацiснула на корань мовы, хлапчук адчуѓ прыступ ванiт. Ды непрыемна як. Рука прасунулася да самых гланд, i стала цяжка дыхаць.
  Пасля, нарэшце, жанчына даслала яе i ѓсмiхнулася:
  - Нiчога няма!
  Афiцэр скамандаваѓ:
  - Працягвайце Вольга! Асабiсты надгляд на ѓвазе асаблiвай небяспекi суб'екта павiнен быць самым дбайным!
  Жанчына ѓ белым стала мацаць Дзiмку грудзi. Падняла рукi i зазiрнула падпахi. I з нечаканай сiлай нацiснула на пупок. Дзiмка войкнуѓ...
  Пасля чаго жанчына спынiлася i спытала:
  - Ну, што цяпер няхай ён прысядае!
  Афiцэр мiлiцыi рыкнуѓ:
  - Гэта не зусiм надзейна! Паглядзiце яму i ѓ анальную адтулiну!
  Жанчына ѓ белым халаце матнула галавой:
  - Для гэтага трэба асаблiвы дазвол! Дакладна таксама i для таго каб праверыць iнтымныя месцы хлапчукi!
  Афiцэр млява скамандаваѓ:
  - Прысядай чарцяня...
  Дзiмка з годнасцю адказаѓ:
  - Я дзяцюк!
  I стаѓ лёгка прысядаць. Прысеѓ разоѓ дзесяць. Пасля чаго жанчыны агледзелi ѓ яго яшчэ падэшвы, i правядучы памiж пальцамi ног.
  Пасля чаго Дзiмка аказаѓся ѓ наступным памяшканнi. Там iншы дзяцюк, у турэмнай робе стрыжаны пад нулiк з машынкай у руках, вымавiѓ:
  - Што новенькага прывялi?
  Афiцэр мiлiцыi адказаѓ:
  - Ды i вельмi хартоѓ!
  Хлапчук хiхiкнуѓ i заѓважыѓ:
  - А не такi ѓжо ён i страшны! Ну, сядай у крэсла пострыгу!
  Дзiмка сеѓ. Непрыемна ѓсё ж быць голым. А тут цябе яшчэ як крымiнальнiка абстрыгаюць нагала. У давяршэнне да ѓсяго машынка была тупаватай i стрыгчыся было балюча. Густыя, чорныя валасы падалi на падлогу. Па iх тупалi збiтыя чаравiкi юнага зэка. Здавалася з кожнай пасмой валасоѓ сыходзiць часцiца несмяротнай душы, i ты становiшся ѓсё менш i менш свабодным. Настрой у Дзiмкi быѓ прыгнечаны. Наперадзе яго чакала турэмная камера, i сустрэча з малалетнiмi крымiнальнiкамi.
  Зрэшты, сваiх аднагодкаѓ Дзiмка нiколi не баяѓся. А пасля загартоѓкi "Сарака выспаѓ", ужо i не страшна. Калi што ён будзе бiцца. А турма?
  Што ж чарговае выпрабаванне. Яму ѓсяго толькi чатырнаццаць гадоѓ i ѓсё жыццё наперадзе.
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"