Рыбаченко Олег Павлович : другие произведения.

Wawanakax Swat Ukanakax Aliens Ukat Cortes Ukanakaruwa

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    Eduard Osetrov jupan p"iqinchat wayna ch"axwirinakax mä ejercito de extraterrestre ukamp ch"axwapxi, nayraqatax bicicletas ukanakampi. Ukampirus, ukatx uka jan axsart"ir waynax indio jaqiruw tukuñapa, ukat diosanakamp chikaw Cortez ejercito ukamp ch"axwapxi, jupanakax estado maya ukar atipt"añ munapxi!

  WAWANAKAX SWAT UKANAKAX ALIENS UKAT CORTES UKANAKARUWA
  ANOTACIÓN ukax mä juk"a pachanakanwa
  Eduard Osetrov jupan p"iqinchat wayna ch"axwirinakax mä ejercito de extraterrestre ukamp ch"axwapxi, nayraqatax bicicletas ukanakampi. Ukampirus, ukatx uka jan axsart"ir waynax indio jaqiruw tukuñapa, ukat diosanakamp chikaw Cortez ejercito ukamp ch"axwapxi, jupanakax estado maya ukar atipt"añ munapxi!
  . JANK"A #1
  Destacamento de fuerzas especiales de niños ukan ch"axwiri waynanakax jan axsarasaw ch"axwapxäna. Ukampis mä chikatani fuerza campo qhipäxanxa, niyas janiw jiwañatak chʼamanïpkänti. Ukampis ataque ciclonakajj wali jan waliruw puripjjäna ukat cheqapuniw vapor tukusjjäna. Ukhamajj khitis cheqpach heroejj uk chʼajjwañajj utjaskakïnwa.
  Ukampis jach"añchañasawa, trajes de combate ukan yuqall wawanakax chiqaparuw ch"axwapxi. Computadoranakan anattʼañanakajj janiw inamayakïkaspas ukham amuyasïna, ukat wali suma nuwasirinakäpjjewa.
  Adala kullakajj Edik chachan chʼeqa amparapampiw pallapallanak jiwayaskäna, jupajj wawapan kayupat bota apsusaw jaqontäna. Ukat mä monon yatiñapampiw nayrar sartasir uñisiriparux walja amapola jathanak jaquntäna.
  Uka wayna comandantex p"iqip ch"allxtayäna.
  - ¡Akax mä suma, sañäni, presente de aniquilación! Ukampis castillo ukar jan walt"ayañ pachan apnaqañax juk"amp askiwa.
  Adalax logicamente akham siwa:
  - Jumax mä jan tukuskir suministro de sorpresas ukaniwa. Ukhamajj janiw taqe trumpetanakajj uñstkiti. Ukat trumpetax janiw sinti uñacht"ayatäkiti!
  Ukat tʼunjañ jiskʼa amapola jathanakajj ciclonakaruw chʼalljjtäna, ukat jachʼa nuwasirinakarojj jiskʼa chʼiyjataw chʼiyjäna. Akax t"unjäwiw juti.
  Imill wawaxa chhuxriñchjasïna, wawapan kayup ch"allt"asa:
  Ciclos ukanakar atipt"añ suyt"asax, nayax iyawstwa
  Machaq jaylliwinakaw utjani...
  Nayajj janiw uka animalan esclavopar katuykäti,
  ¡Nayaw nuwasiñan jach"a, yatipxam, clase uñacht"ayapxäma!
  Ch"iqa tuqin nuwasir waynax jachaqt"asisaw akham säna:
  - ¿Kunatsa jan amparam jaquqanktati, jan ukasti kayuma?
  Adala kullakajj larusisaw akham säna:
  - Ukatxa juk"ampi kusiskañawa!
  Edik jilatajj pʼeqep chʼoqtʼasïna.
  - Jisa, kawkïri jan amuyt"iris amparap jaquqani, ukampisa kayumpi yant"am!
  Wawanakax coro ukanx akham sasaw jach"at arsupxäna:
  - Qhana ch"axwirinakaru jach"añchaña,
  Gloria ukax qhana tayka markajaruw ...
  Luräwinakasax q'ucht'atäniwa,
  ¡Atipjañax nayrïr amtäwiwa!
  Chiqpachansa, Ciclos ukanakax wali jach"a jan walt"awinakan uñjasisax qhipäxar kutt"añ qalltapxäna. Ukampis perqanakax wasitatwa sartawayxi. Ukat machaq autonakax sarxapxänwa. Ukanakax oruganakan pirámide ch"allat uñtatäpxänwa, ukat jach"a jach"a tronconakani.
  Kunapachatï fuerzas especiales de niños ukankir soldadonakajj rayos armanakampi jupanakar pallapallapjjäna ukhajja, niyas janiw kuna jan waltʼäwis lurapkänti. Uka viganakajj acerot lurat armadurat tʼijtjjänwa.
  Mä imill wawax akham sasaw jachʼat arsüna:
  - ¡Akanx yaqha ch"axwiriw uñisirit utji! Ukat jan ukax mä taqpach avalancha de bromistas ukanakas utjarakiwa!
  Ch"axwiri waynaxa akham sasaw jach"at arsüna:
  ¡Qonqortʼasis jakañat sipansa kayunakamp jiwañaw jukʼamp askejja! Nayax nayratpach katuntat uñjasiwaytwa ukat jupanakax corriente eléctrica ukamp jawq"japxitu, descargas ukanakax taqpach cuerpojaruw laxrajat talonajaruw pasayapxitu. ¡Ukat wali usuniwa, jiwañaw jukʼamp askixa!
  Uka tawaquxa p"iqip ch"allxtayäna.
  - ¡Jïsa, ukat nayax t"aqhisiyataw uñjasta! Ukhamaraki, sutil, variable gravedad ukatxa pulsante sin peso. Ukat walpun chuym usuyasi, ukat jukʼampisa, janiw kuna rastronaksa jaytkiti, jan ukasti jan wali samkanakakiw jayti!
  ¡Walikiwa, ¡jan jiwir jachʼa comandantesajj kuns amuytʼaniw sasaw amuyta!
  Edik chachajj janqʼo pʼeqepar iyaw sañatakiw pʼeqep chʼoqtʼasïna ukat akham sasaw mayïna:
  - Ukat jichhaxa waynanaka, apthapipxam, nayranakam cosquillas ukat estornudo!
  Adala, uka yatxatat nuwasir tawaqux musphataw jiskt"äna:
  - Ukatxa kunatsa ukhamaxa?
  Uka wayna comandantejj jan pächasisaw akham säna:
  - ¡Akanx kuna efectos utjani uk uñjapxäta!
  Ch"axwiri wawanakaxa janiwa ch"axwapkänti. Ukatwa, wali munat wawanakapan nayranakap jiskʼa puñalanak puntanakampi apthapisin chhuxriñchjapxäna. Ukat kunjamsa apsusipxani ukat chhuxriñchjasipxani.
  Uka pachax mäkiw khathatäna. Ukat walja chʼullqhi puntani qʼañunakaw alajjpachat jallu purintäna. Jupanakax piramidal tankinakaruw ch"allt"apxäna. Ukat mä erizo ukham agujanakampi thuqhuntapxäna. Ukat jach"a monstruonakax sayt"xapxänwa.
  Edik chachajj pʼeqep chʼoqtʼasisaw akham säna:
  - Jichhasti q"uchuri sarañäni!
  Ukat fuerzas especiales de niños ukan ch"axwirinakax apthapisinx wali kusisitaw q"uchupxäna;
  Nayan princesa, jumax panqarätawa
  ¡Tatitun jardinapan lliphipiri!
  Uñnaqamax mä machaq thayampi sasiwa
  ¡Infiernon nina lawranakap chhaqtayam!
  
  Qullan imillanakax wal munasipxi
  ¡Heroico espada, jach"añchäwimp chhuxriñchjasiña!
  Mä jawiraruw wila wartaskä
  ¡Mä angelajj wiñayatakiw jumamp chikäni!
  
  Mä jamasat mä samkampiw qhant"äna
  ¡Juman uñacht"äwima, muxsa q"aphini!
  Jumax universo lurayirin esculpitawa
  ¡Taqi ñanqha luqtirinakax janiw qʼañuchapkaniti!
  
  Inas alaxpachankchi
  ¡Destinojj munasirinakaruw mayachthapini!
  Ukampis Diosajj janiw laqʼar tukuñas jaytkaniti
  ¡Chuymanakan mayacht"asiwipax t"aqanuqtañ ch"amanchatawa!
  Ukham muspharkañ ukat jachʼa arunak arsuñ tukuyatatjja, mä milagrow pasäna. Mä taqpach armada de tanques piramidales ukanakax panqaranakan cascada ukham panqaränwa. Ukat uka suma panqaranakajj wali sumapunïnwa. Ukat jupanakax mä frenético ukat jan iyawsañjam, thaya ch"amampiw jilxattañ qalltapxäna. Ukat wali sumaw tukuwayi.
  Adala kullakajj comandante waynan ajanupar jampʼattʼasaw akham säna:
  - ¡Jumax mä encanto uñt"atawa!
  Eddie jilatajj jachaqtʼasisaw pʼeqep chʼoqtʼasïna.
  - ¡Tecnógico ukaxa!
  Ch"axwiri waynaxa akham sasaw jach"at arsüna:
  - Nu, ukat jichhax ataque! ¡Uñisirinakamarux mä ch"axwawimpiw t"unjañama!
  Uka wayna comandantejj akham sasaw säna:
  - Janiwa! Wali nayraw purini. Nayraqatxa, nayrïr aventuranakaj uñakiptʼañamawa. Jan nayrar sartañ nanotecnologías ukanakampis ukan lurapxañapänwa, ¡ukax amuyañasawa, ¡wali ch"amawa!
  Adalax jachaqt"asisaw akham säna:
  - Chiqpachansa, nayax amuyasta, jan tecnología ukampix juk"amp ch"amawa. Ukampis jumar uñtasit waynax kuna jan waltʼäwis askichani sasaw amuyta.
  Edik jupax qullqit lurat arupanx mä ajllit quta perlar uñtat jachaqt"asisaw q"ucht"äna:
  Janis taqe jan waltʼäwinakas askichksnati,
  ¡Jan taqi jan waltʼäwinak askichamti!
  Ukampis taqiniw jukʼamp kusisit jakasipxani
  ¡Taqinipuniw jukʼamp kusistʼapxani!
  Uka qhepatjja, uka waynajj holograma uñachtʼayäna. Wawanakan fuerzas especiales ukanakax amukt"apxäna.
  Uka yuqall wawanakan zafiro ukat esmeralda nayranakapaw uka uñjañ manq"antapxäna.
  Suma, uka waynax kunayman chiqanakan universo ukankäna ukat mä jila uñacht"ayäna, kunapachatix janïr sinti jilïr jaqïkän ukhaxa. Ukat Machaq Uraqin Edad Media ukan pachapawa, mä kasta historia alternativa, Uraqi planeta ukar uñtasita.
  Uka tuqinx Edik jupax indio waynaruw tukuwayi, mä escuadrón ch"iyar ajanunakaruw mä embuscada ukan arknaqaskäna sasaw uñacht"ayasïna. Jupax shorts ukamp isthapt"atawa, q"ala kayuni, kunatix mocasines ukanakax thakhin jark"antatawa, ukampis p"iqit kayukamaw colores dibujos ukanakamp pintat. Mä wawax ajanupas ajjsarkañ tatuajenakan dragonanakampi ukat angelanakampi espadanakampi.
  Ukham dibujonakax janis indionakan uñtʼatäkchisa, amuyasi. Ukampis kawkhantix Edik waranq waranq aventuranaka ukat viajes ukanakakiw destinox jan jaquntkänti. Taqi pachanaka, planetanaka ukat pachanakax ch"axwapxi, ch"axwapxi ukat mä kasta denso bola ukar mayacht"asipxi.
  Jupan jak"apanx mä musculoso tawaquw ikiski, jach"a caderasni, q"ala, muruq"u, seductora talonanakapax niya nayra manqhankiwa. Kunatsa, nuwasir jaqix indio ukhamäñapäkchisa, rubio ukhamawa. Jupax niyas janiw isimp isthapt"atäkiti, bikini ukan bragas ukanakakiw uchasi, mä perlas ukan mä cadena phuqhat pechopan.
  Kunapachatï kuttʼankäna ukhajja, Edward jilatajj mä suma ajanu uñjäna, chachan ñikʼutapa ukat jachʼa ukampis sapa kuti pechoni. Ch"axwirin amparanakapax musculoso ukhamawa, ñik"utapax chocolate ukhamawa, ukax janq"u ukamp chikt"ata, mä juk"a q"illu llamkt"ata, jan ukax juk"ampirus quri polen ñik"utapax maldito atractivo uñtatawa.
  Ukampis uka rubio nuwasirix wali llakitaw akham säna:
  - Ch"iyar ajanunakax akan jutapxi, ¡ay wayna-p"iqinchir Fuente!
  Kunas uka wayna nuwasirirux musculoso ladopan ch"allt"äna... Eduard jupax ch"allxtasïna ukat mä suma, q"ala, imill wawar uñtat kayu uñjäna. Ukhamaraki musculoso ukhamaraki ch"amani. Ukat ukatsti uka señora pachpaw nina nakhaskir wila ñik"utampi. Ukham suma uñnaqt"an akan. Miel rubio ukat wila p"iqini, chika q"ala jan isin, musculoso ukat atlético. Janiw nuwasirinakakiti, jan ukasti arconakampi diosanakawa.
  Edward jilatajj nayraqatjja mayniruw wali amuyumpi llamktʼäna, ukatsti mayni imill wawan kayunakapwa llamktʼäna. Jupanakax kusisitaw chhuxriñchjasipxirïna, kunjamtï pusinix amparamp luqxatapki ukhama. Suma, ukax chiqawa, normal warmix janiw chachan acaricianakapat phinq"asiñapäkiti. Ukat ukatsti taqi kasta llamkt"asir jaqinakaw uywapxi, mä juk"a amparamp luqxatañataki, jan ukax coqueteañataki, jupanakax demandañatakix wakicht"ataw jikxatasipxi. Ukampis mä chachatakix mä suma imill wawar amparamp luqxataña ukat amparamp luqxatañax naturalawa, jan ukax pä imill wawarus mä kutikiw amparamp luqxatañapa.
  Chiqansa, jupax janchipanx mä wawawa, ukampis niyaw decente chuymanïxi, ukat maranakansa, ukat amuyupanx wali jilïr jaqïxiwa, ukhamax ....
  Chiqansa, wali musculoso, ukampis atlético Edward, ukhamakiw ch"aman warminakar munasïna, jupanakax ch"aman wawanakar yuriñ yatipxänwa.
  Ukampis ukapachax nina nakhaskir suma uñnaqt"an warmix Edwardarux lakapampiw mä chimpu churäna - ¡congelar! ¡Uñisirix niyaw jutani!
  Chiqans mä destacamento ukaw borde ukan uñstawayi ... Wow, ukham coronel de fuerzas especiales ukanakax janiw suykänti. Janiwa, janiw trolls ukhamäpkänti, jan ukax gnomes ukhamäpkänti - wali normal jaqinakawa, ukampis ... Armadura medieval ukanxa, mosquetes ukanakax clubes caníbales ukham jach"a jach"a tukuri, jach"a espadanakampi. Taqi uka ejercitox kunatix sinti jan chiqäki ukat surrealista ukhamaw uñacht"ayäna. Ukat wali arcaico. Uka pachparakiw waljanïtapat yaqhachasïna, janis sinti jachʼäkchïnjja. Caballot sarkasa, jachʼa armaduranakampi, jukʼamp caballeronakaw kayuk sarapjjäna. Ukhamarus, ch"iyar ajanu, mä ch"aman exageración - bozal ukax bronceado, ch"uxña, ukat barba ukax ch"iyara.
  Wila ñik"utan saxra ch"axwirix pachpaw Edwardan lakapat p"akjañatak wakicht"at jiskt"äwir jaysäna:
  - Akaxa destacamento español Cortes satawa. Jan axsarapxamti, pusi patakakiw utji, ukatx janiw jichhakamax uka chiqankir indionakamp phuqhantañatakix pachax utjkiti.
  Nuwasir waynax sillp"isaw kutt"ayäna:
  - Encantador... Ukat qawqhanis jiwasaxa?
  Jichha kutix miel rubiax akham sasaw jaysatayna:
  - ¡Jumampi chika phisqani utjani! - Ukat Edik-an jan amuyt"asir uñnaqap jark"aqasa, sasaw yapxati. - ¡Juk"ampi chiqapa jakhüwi, pentagrama!
  Wayna ch"axwirixa mä juk"a khathatitayna. Equilibrio de poder, cantidad tuqitxa, qhanaw jan jupanakan askipataki. Ukat juk"amp askixa, janiw blasters ukanakas utjkiti, janiw campos de fuerza ukanakas utjkiti, janirakiw granadas antimateria ukanakas utjkiti. Ukat ukax wali axsarañawa. Amuyt"añataki, mä hiperblaster ukax taqpach destacamento ukarux khuchhuqaspawa, kawkhantix mä minutonx tunka bomba atómicas ukanakax Hiroshima markar jaquntatäki ukanakan ch"amapax jaquntatäspawa.
  Wila ñik"utan warmi saxrax Edwardar amtayañax wali askiwa sasaw amuyäna:
  - Jumax mä arco ukaniwa, ay p"iqinchiri ... ¡Nayan kamachijax nina jist"arañamawa!
  Uka rubio warmix akham sasaw qhanañcht"i:
  - Waynaxa q"ala kayukiwa, ukatxa sinti jisk"a isiniwa, akaxa janiwa mä jach"a irpiritakixa ordenäkiti, janis jichhaxa jupampi ejercito utjkchixa. Uka tawaqux q"ala kayunakap ch"allxtayäna. Ukat kunas mayjtʼäna, ukat Eduard chachajj janis nayrjamäjjaspa ukhamwa amuyasïna.
  Uka wayna-nuwasir jaqix wasitat jichhakiw jupa pachpar uñch"ukisïna. Chiqans jupax jan camisani, ukampis pantalón búfalo ukat mocasines joyas ukanakamp isthapt"ata. Pʼeqe patjjanjja, mä coronaw utji, ukat kimsa pʼeqenakaw mistu. Janiwa, janiw halcones ukanakakiti, jan ukasti mä kasta p"iqin jamach"iwa, ukax aka uraqin jan mayjt"atawa.
  Cuerpo pachpaw jukʼamp uñtʼatäjjäna ukat jachʼa musculonakaruw tukuwayjjäna, Edward jilatajj musculonakan wali suma jiljjattatap laykojj yaqhachatäkchïnsa, ukampis aka qhepa maranakanjja, wali wañtʼatäjjänwa, ukhamatwa costillanakajj jan manqʼañata ukat sapa kuti sarnaqatapat uñachtʼayasïna. Ukampis aka tuqinx jupax mä campeón profesional de fitness ukhamaw uñt"asi - perfecto alivio ukat janiw mä lik"ikisa, ukat janchipax wila-marrón bronceado ukamp warantatawa.
  Pecho ukanx mä tatuaje ukaw utjäna, ukax jaguar - Hurón ukan chimpupawa. Jiltʼir tatuajenakajj kawkhansa jaljatäpjjänwa, magia lurapkaspa ukhama. Maysatxa, nuwasirinakax jan pantjasir, suma ukat ch"uxña ñik"utanïpxänwa, chocolate quri colorani, ukat janchipax mä junt"u mexicano jayp"u ch"amakt"ataw qhant"äna.
  Kayunakapax qʼala qʼala qhiparäna, ukampis ukham lurasax nuwasiñ jukʼamp sumwa yanaptʼäna.
  Jupanakax arconakap dibujapxäna. Ukat jukʼamp pä imill wawanaka, ukat Eduard chachajj kunatsa ukankir suma imill wawanakaw sasaw amuyasïna, wali amuyumpiw isthapisipjjäna, ukhamatwa jan uñjañjamäkänti. Ukampis uka paninix ukham luxus arcos ukanipxi, princesanakan arconakapar uñtasita, ukat flechanakan plumapapanx diamantenaka, topacio, rubí ukat esmeralda ukanakamp wal ch"allt"ata.
  Ukat Edwardan arcopax janiw luxus tuqitx jisk"achatäkiti, jan ukasti juk"amp zafiros ukat wali aski qalanakaw ch"amaka tononakan utji. Ukat suma imillanakax juk"amp qhana saminakanïpxiwa.
  Mä destacamento de conquistadores españoles ukax nayratpach taqpach jupanakan nayraqatapan jikxatasipxatayna. Pusi pataka castellano caballeros ukanakawa. Lamar qutax janis aka chiqat jayankkaspas ukhamawa, uñt"at thujsanakax janis ist"añjamäkchixa, thayax quta thiyatpachaw thayt"i. Ukampis imill wawanakan q"aphipax wali seductora, taqpach jan jaqirjama, miel, panqara, mä juk"a nuez moscada ukat especias ukanakamp mistuñjama.
  Pachpa ch"axwirinakax wali thayapxiwa, ukat maynix mä laq"uruw q"ala kayunakapamp apthapisin katjatayna, ukat mä tortaruw t"unjatayna.
  Jupanakan uñisirinakapa, ch"axwirinaka, uka pachanx, ch"aman Imperio Español, janiw jichhakamax campaña ukan laq"ampi ch"allt"asiñatakix pachax utjkiti ukat wali muspharkañ uñnaqaniwa.
  Taqi kunat sipansa, mä chʼamani, jachʼa amparani, jachʼa jachʼa kayuniw utji, jachʼa wila barbaniwa. Inas akax Conde Cortes ukhamächi, jupax jutïrinx duque ukham sutimp uñt"atawa ukat fabuloso riqueza ukakiw katuntasispa.
  Jupajj wilakïkaspas ukhamänwa ukat wali kʼumaräkaspas ukhamänwa. Armadura sapakix mä centner pesa ukat manqhanx janiw mä simple ukhamäkiti, jan ukasti mä caballo draft de un traje de piebald ukhamawa.
  Wayna-coronel ukax español grandee ukarux pistola puntampiw apxarutayna ukat pallapallanakamp ch"axwañatakiw wakicht"asïna.
  Walja uñjasax Edik jupax arco ukanx wali sum ch"axwawayxi, janis jaya pachax uka kasta arma ukar yatiqkchïnxa, juk"amp moderno ukhamarak nayrar sartañ apnaqañ yati, ukhamax janiw mä particular confianzax utjkänti ch"allt"añapataki.
  Nina wila suma uñnaqt"anixa kamachi katuqatayna. Jupaw nayraqat ch"axwäna, ukat flechax mä trayectoria tangente ukanw t"ijtäna. Quri ñik"utanix kawkhans ladopar pallapallaw jalxatäna, ukat uñkatas ch"uxña quqanakax cometanakjamaw t"ijtäna, t"unjañ ch"amampiw vigas ukanakar t"unjäna.
  Edward sat chachajja, janiw chʼiyar chʼiyar chʼiyar tukuñatak tiemponïkänti, ukat nayranakapajj mä kimsa cheqaruw muyuntäna. Janipuniw ukham uñjirïkänti. Nina wila tawaqun flechapax ch"iyar oladanakaruw ch"allxtäna. Español caballeros ukanakax aka uma jalsun katjataw mäkiw carbonizado ukhamarak caballonakapamp chika laq"ar tukupxäna. Wayran congelat esqueletonakakiw qheparäna.
  Uka regalojja, qori laphin colorapa ñikʼutanïki uka imill wawaw antutäna, ukat janiw jukʼampi tʼunjirïkänti. Ukakiw mä jukʼa mayj qhanañchasïna. Mä janq"u oladaw pasawayxäna, ukat yaqha patak nuwasirinakaw mä akatjamat panqarañ qalltapxäna. Ukat, chiqpach amuyuparjamax. Mä arunxa, juyphi ukat qhana ch"uxñanakax imperio castellano uksan conquistador ukanakarux p"iqit kayukamaw ch"amakt"ayäna. Ukat ukat, jank"ak ch"axwawinakaw sarawayxi, mä avenida muspharkañ suma uñnaqt"aniw jilxattañ qalltawayi. Ukat bandido ukat estranguladores ukanakax tukupxäna , sapa mayniw mä arbusto de flores fabulosas ukar tukupxäna, ukax juk'amp qamir coloraniwa ...
  Yaqha churäwinakax wali sum irnaqarakïnwa... Kimsïr flechax escarlata llijullijumpiw ch"iqintasïna, ukat españolanakax antorcha qhanar uñtataw nakhantapxäna, pagano procesión, ukat patak fogatanakaruw tukupxäna... Ukat sapa ninan ninapax sapa saminakapamp ch"iwipampi, ukat chispanakax t"ijtäna, juk"amp altu ch"iyar alaxpachar ch"allt"añ yant"asa.
  Ukhamajj pusir regalojj jukʼamp sumapunïnwa. ! Ukat Cortes destacamento ukan chuymaparuw jaquntapxäna. Caballonakax ch"uqi ch"uqiruw tukupxäna, ukat kayuk saririnakax excavadoranakaruw tukupxäna, ukat patak muspharkañ maquinanakax sayt"apxäna, qullunak taypin jach"a thakin ch"amakt"ata.
  Jichhaxa pusi pataka ch"amani ukhamaraki ch"amani ch"axwirinakaxa Imperio Español ukana janiwa utjxapxänti.
  Edik jupax wali jach"añchataw akham säna:
  - ¡Tecnógico ukaxa! ¡Akanjja mä milagrow utji!
  Mä Cortes ukakiw qhiparäna, jupax jach"a caballopan jan kuynt"ir bloque ukham congelasïna, alemán turismo ukar uñtasita, ukat sumakiw jan sinti llakisiñatak ch"amachasïna.
  Eduard chachajj juparuw balamp jiwayäna, ukampis pä qʼala, cincelat talonanakapaw qhantʼäna, ukat imill wawanakajj qori ñikʼutani ukat wila ñikʼutani, wali yatiñampiw kayunakapamp mä flecha katjjapjjäna, ukat uka qhepatjja, corompiw arnaqasipjjäna:
  - Janiwa! ¡Khitin wilapas juk"amp jach"a, espadanakan utji uk yatxatañamawa!
  Walikiwa, kunas ch"akhanakan utji, ukhamax ch"iyar ch"akhanakan utji. Edward jilatajj mä thujrumpiw nuwasiñ yatiñanïna, ukat mä palampiw nuwasiñ yatïna, ukhamarak bayoneta cuchillompiw nuwasirïna. Jupatï uka espada jikjjataspa ukhajja...
  Uka waynax jiskt"asisaw nuwasirinakarux uñch"ukiskäna, mä mágico espada apthapiri churapxañap suykaspa ukhama - mä columpio, ukat patak p"iqinak amparanakapat apsusipxani!
  Ukampis wila ñik"utan warmi saxrax tecno-magia ukan jach"a ola ukamp qhipäxar jaquntat español cuchilla juk"amp ordinaria ukar uñacht"ayäna, mä jan wali tono ukamp jisk"at arsüna:
  - ¡Jichhaxa mä khuskhaki sarxapxtaxa!
  Ukat thayax kawkir sarañs mayjt"ayäna, mä tropical jayp"ux munat thayaruw puriyäna. Qutat suma thayax jalsuwayxäna, yodo, camarón, algas ukanakan thujsapax caramelos de nuez ukham muxsa.
  Edwardux juk"at juk"at katuntat armanakaruw sarxäna, chiqpach wila ñik"utjamaw jikxatasïna. Ukat Cortes, ¿kunatsa México markarus makhatpachäna? ¿Nayra maya saräwi t"unjañ munasmati? Bolsillonakamar qurimpi phuqantañamawa, ukax mä qullan metal ukhamaw uka chiqankir indionakax uñjapxi. Nayra cultonakar t"unjaña ukat juk"amp qhuru apnaqawi Inquisidores ukat jesuitas ukanakar churaña...
  Aka chiqanx Edward jupax mä akatjamat katjasïna, yaqha pachan ch"axwañatakix, kunjams jikxatasïna ukax sinti chiqäkaspas ukhamaw amuyasïna. Jupax q"ala, musculoso torso ukampix mä samañaw jikxatasi, ukax mä suma, quta thaya apt"ata, ukat mä junt"u resina ch"ullqhi ch"aman amparapar ch"allt"ata.
  Janiwa, janiw samkañjam amuyaskiti. Mä samkanjja, jan amuytʼasirïtawa jan ukajj mä jukʼa tiempokiw amuyasta. Ukat ukxarusti yaqhax ... Mocasines ukanakas mä juk"a jan walt"awinak utjayaraki, ukat juma pachpax janiw kunas mä waynax niya tunka payan marani uñnaqt"anïktati, jan ukasti pä tunk marani janchit sipans juk"amp sullka waynakïtawa. Ukhamaw amuyt"awipax anatasïna, imill wawanakan encantonakap uñch"ukiskäna.
  Mä arunxa, janchix janiw jupankiti, ukampis, taqpachanx Edik jupax jichhakamax wali jayaruw jilïr jaqïxäna. Ukat jupax janiw pä tunk mayan patak maranakanx nuwasirïkänti, jan ukasti thaya pachanakan ukhamarak cósmico pachanx nuwasiripunïnwa, mä taqpach ejercitotakiw jach"añchatäna. Ukampis jichhax, chiqpachansa, jupax, jan ukax, jan ukasti, janiw jupax ... Jañchix yaqha markankiriwa, k"umarakïkchisa, ukat walja ch"amaw ukan utji. Janiw qhipa pä maranakanx ukhamäkiti, kunawsatix Eduard jupax mä juk"a thayt"ataw jikxatasïna ch"axwawinakaru ukhamarak ch"axwawinakaru, ukat mä sarantañ ch"axwawi jakañataki, mä juk"a ch"amanchawi, mä viscoso q"ixu q"ixu entrenamiento ukat mä jan munañaniw alwax sartañataki ukat ejercicios lurañataki . Jïsa, ukat samkax kunjamatsa viscoso ukhamaw tukuwayi, kunapachatix jan pachpa ch"amampi ukat saltañ munañamp jikxatasktan ukhaxa, ukampis ikiñ munta, ukat amuyt"araktawa - nayratpach kunayman ch"axwawinakan experiencianïxtawa, ¿janit jubilasiñ pachax purinxi .
  Anatañanak taqpacha, jan kuna jan walt"awimpi, jan llakisiñampi ukat kusisiñampi anatt"aña. Ukat chiqpachansa, ¿kunas wiñay waynatakix wakisi? Tecnología tuqit nayrar sartat ukat mä jukʼa jan kuna jan waltʼäwin uñjasir akapachan qamasim, ukat juma pachpaw jakañama, kusistʼañanakampi ukat kusisit jan kun lurañanakampi kusistʼañamawa.
  Ukampis Edward jupax pensión ukampix mä juk"a suspendida situación ukaniwa. Formalmente, jupax mä elfo markachirirjama, jupax Mechnya markanx mä pachat sipans juk"ampiw ch"axwawayxi ukatx pä patak phisqa tunk ciclos ukan irnaqawayi, ukanx pensión katuqaskirjamawa. Ukampis jichhax mä jan uñt"at estadon Ejército Solar ukan irnaqt"aski. Ukhamajj estado legalapajj...
  Edward jilatajj sinti distrayatäjjänwa, ukat Cortes chachajj waliptañwa atipjäna. Uka axsarkañ español jach"a jaqix jach"a mosquetepampiw khititix indio ukhamäkaspas ukham uñacht"ayäna. Jichhakamax janiw mä mecanismo de bloqueo de pedernal satäkis ukax utjkänti, ukat Cortes jupax mä mecanismo de frotación ukampiw pólvora ukar ninamp phichhantañ yant"äna. Suma, janiw, akax wali nayra armawa, qhanaw sapürunjam arco flechanakampi arcot sipanx juk"amp jisk"akiwa. Ukham mosquetejj wali askiwa, cheqapuniw kuna armadurarus plomompi mantani, ukajj wallpa yuqall wawar uñtasitawa. Ukampirus mä ch"ikhi ukat ch"ikhi indio ukar ukham ch"allt"añax wali ch"amawa.
  Ukatwa Edward jilatajj janiw ajjsarkänti, jan ukasti samarañampiw espada tuqir sarjjäna. Kunjamakitixa, fusible qhant"ayasa ukhakiw ch"iyar jaquntasma, ukat ukatakix tiempow munasini.
  Cortes jupax kastilla arutwa kuns arnaqasïna. Edward jilatajj janiw uka aru yatkänti. Ukampis mayni tuqitxa, alemán ukat inglés aru parlirïnwa, francés arusa mä jukʼa arsüna. Ch"axwiri waynax janiw Cortez tuqitx sinti yatxatatäkänti, jan ukax taqi uka colonial ch"axwäwinakatx taqpachan yatxatatäkänti. Escuelan yateqañ libronakan kunas utjäna uk yatjjayätwa. Suma, ukat yaqhax uñt"at librorjama: "Montezuma phuchapa". Ukampis ukanjja, cheqas uka yatiyäwinakajj tʼaqa tʼaqa tʼaqaw utjäna ukat kʼarinakamp misturakïnwa.
  Teoría tuqitxa, Cortes jupax francés aru yatiñapawa, kunatix españolanakax walja kutiw lirio markamp ch"axwapxirïna.
  Ukat Edward, francés arunxa, janiw sinti sum parlkänti, jupax akham sänwa:
  - ¿Kuna jiskt"anakas utji nayatakixa, monseñor?
  Cortes, jan amuyt"asisaw mä qhant"at mecha mosquete ukar ch"allt"äna, ukat aka jisk"a cañonax phallawayi ... Walikiwa, mä thuqt"awi, mä ch"axwañatpacha. Inas uka ist"awix, peals ukham, indionakarux jaquntañapatak lurawaychi, kunapachatix balas ukanakax pachpa t"ijt"awayapki ukhaxa!
  Ukhamächi ukhajja, mä muyu plomojj patak metro jila jayaruw sillpʼitäna, ukat Edward jilatakejj janiw kuna jan waltʼäwis utjkänti. Ch"axwiri waynaxa, jan nayrar sartasaxa, espada jak"achasïna ukatxa jasakiwa armaxa jiltayäna, niya tunka payan kilos pesaskchïnsa. Chiqansa, sinti jaya nuwasïwix, caballeronakar yatichañamp chʼamañchtʼatäkchisa, janiw ukham espadanakampi nuwasiñ puedkaniti. Chiqansa, sabrex jukʼamp askiwa.
  Cortes jupax qhipharux francés arut arsüna:
  - Khititasa?
  Edward chachajj Mefistofeles chachan estiloparjamaw akham säna:
  - ¡Nayax kunatix jan wali munañamp sapürunjam aski lurapki ukan ch"amapan chikanchatätwa!
  Francés arupax janis sinti askïkchixa, ukampis español jaqix, chiqpachansa, amuyaniwa. Ukhampachasa, wali askiwa, mä liceo militar ukanx mä realidad alternativa ukanx, jupanakarux uñisiri satäkis ukan arunakap yatichapxirïna. Nayraqatax inglés ukat alemán arunaka, ukhamarak chino arunaka. Yatiqañatakix qhip qhipa aruw juk"amp ch"ama, niyas janiw khitis uk yatkänti. España markax janiw sinti uñisirit uñt"atäkänti, ukampirus uraqpachanx uka arux alemán arut sipanx juk"amp jach"awa. Ukampis alemanonakampixa, chʼaxwäwixa, amuyataxa, janiw uka chʼaxwäwit jarkʼaqasiñax utjkaniti sasaw amuyasïna.
  Cortes chachajj kuttʼayasaw jachaqtʼasïna, ukat francés arunjja, janis sinti qʼomachatäkchïnjja, akham sasaw amuytʼayäna:
  - ¿Jumaxa ch"axwaña munasmati?
  Edward jilatajj mä jukʼa arumpiw akham säna:
  - ¡Caballero ukhamawa!
  Cortez jilatajj jukʼamp jachaqtʼasïna. Jupax España markanx wali ch"aman espadanak apnaqirinakat maynïrit uñt"atäna. Ukat ¿khitis indio jaqejja? Mä sallqa jaqikiw Imperio Castilla ukar ch"axwañ atina. Ukhamajj chʼusa pʼeqep aptʼasiniwa, mä conjunto plumampi.
  Edward jilatajj yaqha amuyunïkaspas ukhamänwa ukat uñisiriparuw jakʼachasiskäna.
  Conde Cortes jasakiw, mä jaqitakix jupan lurat ukhamarak jach"a armadurani, caballopat jaltxatayna.
  Jupajj uñisiripat sipansa mä pʼeqe jukʼamp jachʼänwa, magia lurasa ukat jilïr jaqëjjäna ukhajj mä jukʼa tiempos jukʼamp jachʼänwa, ukat pä kutis jukʼamp jachʼänwa. Ukampis Edward jilatajj wali uñtʼatarakiwa, jukʼampejj machaq cuerponjja, wali chʼamanïtapata ukat chʼamanïtapata. Ukat jachʼa jachʼa tukur jakthapirinakajj jan amuytʼasisaw uk katoqañ yantʼapjjpan.
  Chiqpachansa, espadaxa, lawat sipansa jukʼamp llakkañawa, mä palanca luqtañampi sasiwa. Ukampis uñisirinakan armanakapajj jukʼamp llakkañawa. Ukat Cortes chachajj qawqha chʼamanïkchisa, mä jachʼa cuerpon maniobrabilidadapajj jukʼamp jiskʼakïniwa.
  Edward jupax jak"achasiskänwa, uñisirinakax sayt"atäpxänwa, equilibrio ukar puriñ yant"asa ukat suyt"apxäna.
  Jach"a jach"a tukur España markan nuwasirinakax sapa ch"axwirinakax mä flecha ukamp ch"allt"atapatx janchinakap chhaqhayapxäna, ukampis Cortes pachpax janiw uka tuqitx phinq"achatäkaspas ukhamäkänti. Jan ukasti, español jaqix juk"amp apthapit ukhamarak jach"a jach"a tukur uñnaqt"anïnwa.
  Edward jilatajj mä akatjamat jankʼak sarasaw mä ataque lunge luräna. Condex mä juk"a amuyañjam espadapan sarnaqatapampiw jark"aqäna. Indio waynax chuym ch"allxtayäna - uñisirix amuyt"atapat sipanx juk"amp askiwa.
  Cortez jupax mä tenedor recepción ukaruw puri, ukampirus janiw uka amtar puriñjamäkänti. Edward jilatajj akham sasaw jaysäna.
  Panpachaniw uñisirinakax cerco lurañ qalltapxäna, ukampis mä yaqha tuqitwa. Eduard, juk"amp k"acha ukat juk"amp ágil, uñisiri jak"an muyuntäna, jach"a Cortes ukax jan kuns lurasaw sayt"asïna, awisax chikat paso nayrar sartañakiw utjäna, uñisirinakar puriñ yant"asa.
  Panpachaniw nuwasirinakax nayrïr tunka minutonakax amukt"apxäna ukat wali amuyumpiw sarnaqapxäna. Edward chachajj walja kutiw armadurar chʼalljjtäna, ukampis katuntat espadajj janiw wali yatiñampi lurat armadurar mantañjamäkänti. Ukat kunapachatï Cortes chachajj uka wayna nuwasirirojj wali chʼamampi katjäna ukhajja, indio nuwasir jaqen qʼala jan isin cuerpoparuw wilajj uñstäna.
  Uka qhipatxa, español jaqix taktikwa mayjt"ayäna, yaqha jaqin wilap uñjasax janiw sum amuyt"asxänti, ukat mä akatjamat nayrar sartawayxäna. Edward jilatajj maniobrañ toqetjja, uñisirinakat sipansa jukʼampïnwa. Jupax leopardo ukham qhipäxar kutt"awayxäna ukat qhipäxar kutt"awayxäna, comando waynan yatichatapax mä efectow utjäna.
  Cortes juparux ajanupar chiqak ch"allt"añakiw jaqunukutaspa, armadurax amparanakap kayunakap ch"uqt"ayäna, ukampis ukhamatwa, uñisirinakarux juk"amp juk"at sarnaqañapatak wayt"äna.
  Aka cheqanjja, Edward jilatajj wasitatwa atinisijjäna, condejj qawqha chʼamanïkchïnsa ukat chʼamanïkchïnsa, qarjatäskakïnwa. Boxeadores profesionales ukanakan uraqpachan campeonatos ukanakas qarjasipxiwa ukat janiw sapa kutix tunka payan ronda ukanx ritmo ukarux mantenipkiti. Ukampis pachpa deporte shorts ukamp nuwasipxi. Ukhamajj aka monstruojj vapor tukusjjaniwa.
  Chiqansa, Cortes jupax wali samsuñ qalltäna ukat wali ch"uñuñ qalltäna, ukat juk"ampiw sarnaqäna.
  Uka thiya ajanunakapansa mä jan wali q"illu ñik"utaw uñstäna.
  Edward jilatajj wasitatwa jukʼamp chʼamachasïna ukat ofensivaruw sarawayjjäna. Uka pachparakiw terminador waynax janiw kuntix fuerzas especiales ukan yatichapkän ukanak apnaqkänti, jan ukasti técnicas ukanakaw literatura de aventura ukanakat jach"añchatäna. Yamas uñisirir qarjañataki ukat jukʼampejj amparaparu kunjamtï lurañjamäki ukhamarjam qarjañatakiw espadan chʼakhapan chʼakhanakap manqhan chʼalltʼasi.
  Cortez jupax mä juk"a qhipäxar kutt"añ qalltäna, ukatx Edward jupax arsuñ ch"amap wasitat jikxatäna:
  - ¿Kunas, monseigneur, t"ant"a?
  Uka jakthapiwix jaysañatakix mä jach"a lunge luratayna, ukax niyaw Edwardan nayraparux ch"allt"äna, ukampis jupa pachpaw mä espada amparanakapar katuqatayna. Wayna ch"axwirix jan sinti liwxatasinw ch"allt"äna, guantes ukan búfalo ñik"utapax nicked ukhamakiw ch"allt"äna, ukampis comandox Cortez ukan mä pä falange p"akjatayna. Ch"iqa amparaparu ch"uqt"a katxaruñaxa wali llakisiñaruwa tukuwayxäna, ukata españolanakan p"iqinchiripaxa ch"iqa amparaparuwa uka arma jaquntäna.
  Ukampis cheqansa, chʼeqa toqempi khuchhuñajj kupi toqet khuchhuñat sipansa jukʼamp chʼamawa, nayratpach yatichatäsksta ukhasa.
  Edward jilatajj mä jukʼa confiyañwa jikjjatäna. Uñisirinakarux p"iqiparuw atacatayna, uka pachparakiw qunqur manqhar ch"allt"atayna.
  Placa de armadurax mä juk"a jach"änwa, ukampis ukhamakipans, búfalo ukax ch"axwañ llamp"uchawayi. Ukampis mayni tuqitxa, Cortes jupax liwxatasïna, ukat espadapax mä juk"a jithiqtawayxänwa, ukat Edward jupax mä técnica de ventilador ukham luratayna, kunapachatix mä combinación de golpes luraskäna ukhaxa, español conteo ukarux ajanuparux walpun ch"allxtayäna.
  Uka ch"axwawix cejas ukanakat mä juk"a manqhar jaquntatäna, ukampis wilax warantaskakïnwa, ukat uñisirinakatakix arsuñax ch"amakïxänwa, ukat pachpa llakix duelo ukarux mayjt"ayarakïnwa.
  Cortes chachajj jichhajj cheqapuniw wal colerasïna, ukampis coleratapajj qaritäjjänwa ukat kunjamatsa jan chʼamanïjjänwa. Walja kutiw uka jakthapiwix jan phuqhaskänti, ukat qhiparusti, Edward sat chachax challwar uñtat wali yatiñampiw umamp chhaqhayasïna, ukat uñisirinakarux ajanuparux mä cuchillampiw jawqʼjäna.
  Kupi cejax wilamp phuqhantat bola ukham p"akjatäna, ukat Cortez chiqpachapuniw nadawayxäna. Edward jilatajj kunjamäskis uk uñjasajja, muñecaparuw chʼiyjäna. Búfalo ñik'utax mä juk'a "trompeta" ukham uñt'atawa, uñisirinakax wali ch'iqa amparapampiw ch'iyar ch'iyar katxarupxäna.
  Pusi warmi nuwasirinakax qʼala, cincelat kayunakap chʼalltʼasipxäna ukat pulmonanak patat arnaqasipxäna:
  - ¡Walikiwa, jiwasana wayna! ¡Jumax wali yatiñaniw mistuwaytaxa!
  Ukat uka wayna nuwasirijj wasitatwa amparanakapar jawqʼjäna. Jupax, principio tuqitx mä ataque p"iqin luraspänwa, ukampis Cortez jakkir katuntañ munäna.
  Español irpirin jach"a espadapax laq"aruw jalxatäna, ukat uka brutox wasitat qhipäxar kutt"awayxäna, ukat qarjataw francés arut jaysäna:
  - Walikiwa, ¡jumar chhaqhayatax ukhamawa, sallqa!
  Edward jilatajj wali amuyumpiw akham säna:
  - Sallqanakax janiw francés aru arsupkiti. Ukat jila partejja, ¡yaqha markaruw esclavo tukuyañataki ukat jiwayañataki jutta!
  Español irpirix akham sasaw jach"at arsüna:
  - ¡Wiñay, infierno t"aqhisiñat qhispiyiri iyawsäwi apanipxsma!
  Edward jilatajj wali jachaqtʼasisaw jaysäna.
  - Jumax nayratpach taqinitak t"aqhisiñaruw tukuwaytaxa, janis wiñayatakïkchixa!
  Panpachaniw nuwasir jaqinakax uñkatasipxäna. Panpachaniw wilamp ch"allt"atapxäna, chiqans Cortez jupax juk"amp thithita ukat juk"amp usuchjataw ch"allt"ata. Mä jan armat español grandee ukax mä indio ukarux janiw sinti ch"ullqhi, ukampis wali jiwayir espadampiw uñch"ukiwayi.
  Cortez chachajj mä nayrampikiw uñjäna, ukampis ajanupas chʼiyjatäkchïnsa, wali qhanaw arsüna. Edwardux janiw kuns español conteo ukamp lurañ yatkänti. Jupar katuntañax wakisispawa, ukampis aka tuqinxa, janiw kawkirus irpañax qhanäkiti.
  Ukhampachasa, chiqpachansa, maya imperio ukan nuwasirinakaru churatäñapänwa. Ukhamarus, ¿kunas capitalapax sutipaxa? ¡Pʼeqejatwa tʼijtjjäna! Ukat kawkhans unidades de indios mexicanos ukanakax jichhax utji. Jupanakan imperio satäkis ukax niyaw aynacht"aski, janiw guardia costera ukat ejercito regular ukanakas uñjatäkiti. Ukhamajj jachʼa mosquetenakampi armatäpkäna uka pusi patak españolanakaw jupanakatakix wali chʼamanïpxäna.
  Edward chachajj Cortez chachan chʼajjwäwipat mä libro walja tiempo liytʼäna, ukhamajj janiw sum amtaskänti khitinakas uka tiempon indionakajj reyipjjapjjäna ukat kunas, niyas jukʼamp jachʼa ejercitonïpjjäna. Ukampis teoría tuqinx mä ch"amaw España markat sipan juk"amp jach"a (jan anqäx markan yänakapampi!) Janiw jisk"akïñapäkiti ukat jaqinakas utjañapäkiti.
  Cortes jupax amukt"añ p"akintawayi, janiw sinti qhan arskänti:
  - ¡Atipjätaxa, ¡jiwaña!
  Edward jilatajj jaysañatakejj jachaqtʼasisaw akham jisktʼäna:
  "¡Inas juma pachpatak mä jachʼa qhespiyasiñ churaraksta!"
  Español jakthapiwix chiqaparuw jaysatayna:
  - ¡Janiw kunas utjkituti jan ukasti estadot qhiparki uka manunakaw utjitu, ¡taqi kuns expedición ukat destacamento mercenario ukaruw apst"asiwayta!
  Edward jupax Cortes jupatakix akham sasaw jaysäna:
  - Ukat reyejj chhaqhir jaqiruw jiwayañakiw ... - Ukat ukat mä suma amuyt"awiw wayna nuwasiri p"iqipar purintäna. - Ukat jumax local reyin serviciopar mantasmati? ¡Janiw yaqha amtäwix utjkaspati sasaw amuyasi!
  Cortez jilatajj uka toqetwa lupʼïna. Fortunax tukusxiwa, manunakax wali jach"awa, ukat interesanakax jilxattaski. España markanx mä manunïki ukan carcelapaw suyt"aski ukat inas t"aqhisiyatächispa. Chiqans, jupanakax jiwat destacamento ukaruw mayipxani - janiw pampachapkaniti. ¿Uka markankir reyin serviripar sarasmati? Mä qawqha españolanakax mercenarios ukham irnaqapxi, ukat jichhax t"unjatäki uka destacamento ukanx taqit sipanx jayaruw imperio castellano ukankirinakax utji.
  Kunjamakitix janiw kuna jark"awinakas morales ukanakax utjkiti. Uka markankir reyiti, jukʼampejj mä kasta paganonakat jutpachänwa. Ukampis pachpa Cortes chachajj janiw cristianonakan iyawsäwip sum amuykänti, ukat jïsa, Diosajj jan jarkʼaqasir jaqjamaw cruzan warktʼatäsajj walja jisktʼanak sartayäna. Chiqpachansa, ¿Taqi Chʼamani Diosax chʼakkatatäñap jaytaspachänti? Ukat ¿kunatsa Sodoma ukat Gomorra markanakar phichhantasa, niya taqpach jaqinakar umamp chhaqhayasax Diosax akatjamat ukham muspharkañ amuyunak sartaypacha?
  Kunjamäskpasa, Cortes chachajj católica religionat sipansa agnóstico jaqënwa. Ukhamarus, ch"axwäw pachanx janiw sinti t"aqhiskänti - p"akjata amparanakax jank"akiw qullatäni ukat cejas ukhamaraki. Cepillox, wali askiwa, jan kunaniw qhiparäna, ch"uxña ch"uxñakïkchïnsa.
  Condex jachaqt"asisaw suma chuymamp jiskt"äna:
  - Nayaxa jumana servicioman saräxa, ukhamaxa kuna sueldo churapxita?
  Edward jilatajj pä amuyumpiw akham säna:
  - ¡Ukat akax reyijaruw amtani!
  Wila ñik"utan nuwasir jaqix mä hongo ukham uñstäna, jupax mä tussock manqhat jaltasaw mistunïna ukat jach"at arsüna:
  - ¡Akaxa janiwa yuqallana luratapakiti, jan ukasti chachana luratapawa! ¡Jutapxam, nayar arktapxam!
  Ukat uka suma uñnaqt"an warmix q"ala kayuparuw ch"allxtayäna. Español irpirix jupamp chikaw chhaqtxatayna. Kunjamatix peliculanakanx uñacht"ayaski ukhama - mä akatjamat ukat renuncia!
  Ukampis quri ñikʼutani mä tawaquw utjäna. Edward jilatarojj llaktʼataw uñkatasïna ukat amukiw akham jisktʼäna:
  - ¿Jumaxa mä acto de traición lurañatakixa ofrecitätati?
  Uka nuwasir waynax ist"asisaw p"iqip ch"allxtayäna ukat muspharäna:
  - Jisa... Ukampisa, ¿kunjamatsa uk yatta!
  Chʼaxwirix jukʼamp sapuru arumpiw arsüna:
  ¡Kuntï jichhajj uñjapkta ukajj janiw mä samkakïkiti! Akax mä realidad paralela ukawa, uka diosanakax servipktan ukanakax wali ch"amanïpxiwa...
  Quri ñik"utan mä musculoso tawaqux amukt"äna, ukat maynix ch"uxña ñik"ut trapompi ukat k"ajkir rubí nayranakapamp uñstäna. Jupax juk"at juk"at akham sänwa:
  - Jaqinakaxa mayja mayjawa. Diosanakax ukhamarakiw... Ukat jilapartxa, qhanaw jan intervenirapkiti... jan ukasti kunapachatix intervención ukax wakiski ukhakiw. Ukat ukatsti, aka tuqinxa, ¡jaqinakarux juk"amp munapxi!
  Perlanakat sipan jukʼamp janqʼo ñikʼutan yaqha imill wawaw uñstäna, jupajj jan samsusaw akham säna:
  - Ukat jumax suertenipxtawa ukham horóscopo ukankatamata, ukat Consejo de los Dioses ukankirinakax juk"amp wakiskir misión ukar ajllipxtam!
  Edward jilatajj cinturapankir imill wawanakar altʼasisaw ajjsarasa akham säna:
  - Walikiwa, janiwa chiqak yatkti... ¿Ukaxa walikiti?
  Wila ñik"utan imill guardabosques ukax wasitat uñstäna, ñik"utapax antorcha olímpica ukar sipans juk"amp qhant"ataw jikxatasïna, ukat qhuru chuymampiw jaysäna:
  - Chiqpachansa janiwa! Ukat uka luräwir saykatañatakejj janiw mä billón ukhajj mä kutit sipansa jukʼamp chʼamakïkiti!
  Edward jilatajj chʼamaktʼayasaw akham säna:
  - Ukampisa?
  Wila ñik"utan warmi saxraxa wali qhuru chuymampiwa jaysäna:
  - ¡Ukat jumaxa janiwa kuna lurañas utjktamti! ¡Janiw jumajj nayar ajllktati, nayajj jumaruw ajllisma!
  Quri ñik"utan tawaqux wali llamp"u chuymampiw qhanañcht"äna:
  - Jiwasaxa mä jan jakt"kay universo paralelo ukarux pasayapxäma, ukanx kuntix yatiñanakamampix yatiñanakamampix niyas jan lurañjamäki uk lurañaw wakisi!
  Esmeralda ñikʼutan mä imill wawajj akham sänwa:
  - Walikiwa, kunatsa - janiwa lurañjamäkiti! Kunayman fantastico lurawinakanx jiwayirinakax jutïr pachan yatiñanakapampix kunayman lurawinakampiw lurapxi, yaqhip pachax jan iyawsañjamäkaspas ukhamaw amuyasi. Ukhamaraki, uka jaqinakax mä wayna nuwasiri, wiñay wayna, fuerzas especiales ukat candidato de ciencias técnicas ukanakat sipans juk"amp jan walinakawa, ukanakx jumax wali sum arxatta, p"iqimax janiw kunjamatsa wawar uñtasitätap uñacht"ayarakta!
  Janq"u ñik"utan ch"axwirix akham sasaw qhanancht"awayi:
  - Jisa, aka marcox janiw horóscopo ukarjam ajllitäkiti, jan ukasti ¡jupa pachpaw wali valorani! Ukhamajj ¡chancenakajj jukʼampiw jiljjattaski!
  Quri ñik"utan Ranger tawaqux wali jach"at jach"at arsüna ukat akham sänwa:
  - ¡Tiempox mä juk"akiwa! 1 uru chinuqa phaxsitx janiw jaytksnati, ukax sañ muniw Stalinar yatiyañs ch"amasax cero progresión ukampiw jilxattaski!
  Edward jilatajj chʼiyar ñikʼutap wali chʼamampiw chʼipjjtayäna ukat akham sasaw arsüna:
  ¿Janiw sum amuykti kunas pasaski?
  Pusi layqa imillanakax uñkatasipxäna, ukat juk"amp wila ñik"utan tawaqunakax akham amuyt"ayapxäna:
  - Jupar uñacht"ayañäni. ¡Arunakax Sahara wasar pampan hielos ukanakan chime ukhamakiwa!
  Aka chiqanx juk"amp suma chiqanx mä gong ukaw ist"asïna, ukax akham sasaw yatiyasïna:
  Aka kusist"añ yatiyaw sayt"ayañ pachaw purini.
  
  GULLIVER UKAX MÄ WAYNÄWIN TUQT"ÄNWA
  ANOTACIÓN ukax mä juk"a pachanakanwa
  Jichha kutix Gulliver legendario viajero ukax mä wayna esclavo ukhamaw tukuwayi, mä waynaruw tukuwayi, jupax q"ala kayunakap ch"ullqhi qalanakaruw ch"allt"i. Ukat ukat mä pirata barcon cabina waynaruw tuküna.
  . JANK"A #1
  Uka transición ukax wali jaya pachaw utjäna. Thakhix qalanakaniwa ukat junt"u qalanakax clima tropical ukhamawa. Ukat Intix niyaw jalantxäna.
  Gulliver waynax señora imill wawamp chikaw sarnaqäna. Jupax q"ala kayunakapampix juk"amp jan axsarasaw jawq"jäna, masipat sipansa, jupax wali waynäxänwa, niya tunka payan maraniw uñnaqäna.
  Gulliver waynax akham sasaw jisk"at arsüna:
  - ¡Nayaxa qarjata, uma pharjata!
  Imill wawaxa larusisaw jaysäna:
  - ¡Jumaxa mä esclavo ukhamawa! ¡Ukat esclavonakajj janiw uywirinakapat kuns mayipkaspati!
  Uka waynaxa wali jach"at arsüna. Jichhakamax jilïr jaqïnwa ukat capitanänwa, ukampis jichhax qʼala kayuni shket ukhamakïxänwa, ¡juparux kunjamtï munapki ukhamarjamaw chʼamañchtʼapxi!
  Ukampis uka qhepatjja, saytʼañaw utjäna. Convoy ukax samart"añ amtapxäna ukat mä juk"a manq"añanak manq"añ amtapxäna. Uka katuntat yuqall wawanakax jilïr jaqinakäpxänwa, mä qawqha horanak nayraw sayt"apxäna.
  Ukat mä jukʼa uma umapxañapataki ukat quesompi ajompi mä tortilla manqʼapxañapatakiw jaysapxäna.
  Uka markankir manqʼanakax Gulliver jilatatakix wali sumarakïnwa. Ukatjja, jichhajj wayn tawaqo, kʼumara, qʼal kisunïtapat wali askit uñjäna. Ukatxa wali kusisitaw jikxatasïna.
  Kayunakan qʼala chʼakhanakapakiw wali tʼunjatäjjäna ukat jiskʼa qalanakaruw chʼiyjatäna.
  Ukatxa, wasitatwa thaknam sarxapxäna.
  Aka chiqanx mä qawqha jach"a urunakaw utjäna, jan ukax ukhamakiw amuyasïna?
  Uka tawaqux Gulliver jilataruw akham jiskt"äna:
  - Ukhamajj jumax Diosamaruw iyawstaxa, ukampis jumax, sañäni, iyawsäwi laykux estacaruw sarasma!
  Uka waynax akham sasaw jaysäna:
  - ¡Nayaw extremos ukat fanatismo ukanakarux uñistxa!
  Uka tawaquxa iyaw säna
  - ¡Akax chiqawa! ¡Ukampis jumanak taypin jiwañar sarapkäna ukanakajj utjarakïnwa!
  Gulliver jilatajj jachaqtʼasisaw akham säna:
  - ¡Jupanakax mayj mayjawa! ¡Khitis mä tʼaqhesiñ jiwañar saräna, ukat khitis aljantäna! ¡Ukat janiw pistola puntampiki, jan ukasti jupatakikiw munasispa!
  Uka tawaquxa jachaqt"asïna. Qʼala kayunakapajj uka qʼañu gravaruw chʼalljjtäna, ukat amuyatajja, ukajj jupar gustkchïnjja.
  Jupax akham q"ucht"äna:
  Criston munasiñapax wali sumawa, q'umarakiwa,
  Jupax mä ch"aman, qhana suma uñnaqt"aniwa ...
  Uka pachparakiw akapachanxa walja jan walinakax utji,
  ¡Inas wali chʼamani Supayächïna!
  Gulliver waynax akham sasaw muspharäna:
  ¿Kawkitsa aka salmojj juti?
  Imill wawaxa jachaqt"asisaw jaysäna:
  - ¡Naya pachpaw qillqta! ¿Kunas askixa?
  Gulliver jilatajj jachaqtʼasisaw akham säna:
  - Chiqpachansa, janiwa jan walikiti! Ukampis ¿Cristor iyawstati?
  Vizcondesa waynax wali amuyumpiw akham säna:
  - ¿Kuna amuyunsa?
  Uka wayna-capitanax akham sasaw qhuru arsüna:
  - Nu, uka jupax Diosa!?
  Uka tawaqux amparanakap tʼaxllirtʼasisaw akham säna:
  - Jupaxa taqi ch"amani Diosawa ukhamaraki aka pacha lurayirixa janiwa. Ukampis chiqpachanx jupax, inas, mä juk"a mágico aski yatiñanakanïchïna - ¡walipuniw!
  Gulliver jupax akham sasaw juk"amp qhanañcht"awayi:
  ¿Kunatsa Jupan Divina naturalezapar jan iyawskta?
  Uka tawaqux jan axsarasaw akham säna:
  - ¡Kunalaykutix llamp"u chuymampiw taqi ch"aman Diosar cruzar sarañapatak iyaw saña! ¡Wali llamp"u chuymanïña, ch"amanïña jan jark"aqasiñataki!
  Uka waynax capitanax akham sasaw jaysäna:
  - ¡Jupax taqi juchanakas jupa pachpar aptañatakiw luratayna!
  Vizcondesa waynax lart"asisaw akham säna:
  - Taqi ch"amani Diosax janiw yaqha thakhin jaqir qhispiyañatakix utjkänti, jan ukasti pachpa cruzar sarañat sipansa, janiw sinti ch"amäkiti. Ukampis ¿luririn jan tukuskir yatiñapat kamsasmasa?!
  Gulliver jilatajj amparanakap tʼajjllirtʼasisaw akham säna:
  - Walikiwa ... ¡Kuna imantat yatiyäwinakas utji, ukanakx angelanakas mantañ munapxi! Ukat taqpachanx chiqpachans yaqha ukhamäspawa ukat janiw lurañjamäkiti!
  Uka tawaquxa p"iqip ch"allxtayäna.
  - Aka chiqanx q"ala talonanakamar thujrunakampi ch"uqt"añamatakiw kamachipxsma, ukat ukjatx lurasispawa!
  Ukanx wali llakitaw amukt"apxäna. Gulliver jupax janiw kuns yapxatañ yatkänti. Chiqansa, teólogos ukanakax walja patak maranakaw chʼaxwapxi. Ukat chiqpachans mä paradoja ukhamawa: yaqha, wali jach"a jucha yapxatasax jaqinakax qhispiyasiñatakix mä ch"am jikxatapxi. Wali ch"axwañanakaw utji. Ukat Yuqax sacrificiopamp jan qhispiyasiñ apankäna uka tuqitwa. ¿Khitinakaruki? Awkitakix - akax muspharkañawa, Awkix Yuqan jiwatapjam qhispiyasiñ katuqaspati. Ukampis Supayatakix Diosar jiskʼachañjamarakiw istʼasi.
  Ukat ukhamatwa jan walir puriraki ukat sinti jan waliruw puriraki.
  Gulliver jupax mä jach"a jach"a tukusaw q"ucht"äna:
  Qhawqha jaqinakas ukham walja amuyunakanïpxi
  Qullan alaxpachan imantatapa
  Nayax taqiniw yatipxañap munta...
  Chiqapa thaqhasa, ramanakan ch'amakapa,
  Uka saxraxa wali coleratapuniwa, .
  Mä amtar impuesto churañ muni, .
  Mä samkakiwa, generacionanakan munasiñ qhanap katuqañataki,
  ¡Taqe Chʼamani Diosakiw uka jisktʼar qhanañchaspa!
  Vizcondesa waynax p"iqip ch"allxtayäna.
  - Suma uñjsma, manq"apxam!
  Gulliver chachajj akham sänwa:
  - Jisa, ¡chika q"ala sarnaqañaxa wali sumawa, junt"u inti taypina, jumar uñtasita suma uñnaqt"ani tawaqumpi!
  Ukat mayampiw waynax jachaqt"asïna, mä ch"ullqhi qalaruw takt"äna. Ukat jan kusisit uñnaqtʼanïnwa.
  Vizcondesa kullakajj akham sänwa:
  - Chiqansa, iyawsäwix amuyt"ir arsuwinakampiw utt"ayatäñapa! Amuytʼañataki, Jesusajj Altʼat Diosätwa sasaw säna. Ukampisa, jupaw yatichi: chʼiqa ajanumar chʼalltʼapjjätam ukhajja, chʼeqa toqeruw kuttʼañama! Ukat Antiguo Testamentonxa, janiw ukhamäkiti, warminakarusa wawanakarusa, ukat uta uywanakarus tukjañatakiw kamachinak churaraki!
  Gulliver jupax akham sasaw jaysatayna:
  - ¡Bibliat sum yatkasma ukhamawa!
  Vizcondesa kullakajj pʼeqep chʼoqtʼasïna.
  - Jisa, nayax ullart"twa. ¡Ukat walja qhuru chuymanïñasa ukat jan amuytʼasirïñas utjarakiwa! Kunjamtï mä kamachi prostituta warminakamp jaqichasiñatak kamachi, jan ukax jan juchani jaqinakar jiwayañ kamachi. ¡Ukat Eliseox osonak wawanakar uchatayna, ¡calvo luratapat sawkasipxäna!
  Gulliver waynax akham sänwa:
  - Ukat jaqinakax awisax ukham lurapxi, jan sintt"asiñ uñstayasa!
  Imill wawax akham sasaw qhanancht"awayi:
  - Jisa, jupanakaxa! Ukampis ¡janiw jupanakarux kuna jachʼañchäwis churkiti!
  Uka wayna capitanajj akham sänwa:
  - Ukampirus llakisiñawa, yaqhip pachax jan sintt"asiñ apnaqañaw wakisi. ¡Walikiwa, janitix yaqha yatiqañax utjkchi ukhaxa! Ukat jila partejja, ¿kunas jumar mayjtʼaytamjja?
  Vizcondesa kullakajj akham sänwa:
  - Mä tuqitxa, Antiguo Testamenton sinti qhuru kankañapa, uka pachparakiw Jesucriston llamp"u chuymanïtapa, jupax ch"akkatat ukhamarakiw mayisïna, verdugonakapataki!
  Gulliver jupax amparanakap luqxatasinx akham sasaw jaysäna:
  - Janiw yatkti! Kunatsa ukat kunatsa uk sañax ch"amakïkchisa ... Amuyunakas apthapiñasawa. Ukampis kunjamatsa. Akax jiskt"awiwa, ukampis jakawix janiw Uraqin tukuskiti. Ukat inas, oso Eliseon yanaptʼapamp wawar jiwayasajja, nina infiernon wiñay tʼaqhesiñat qhespiychïna, jankʼakiw paraisor apayaspachäna?
  Vizcondesa kullakajj jachtʼasisaw akham säna:
  - Ukhamajj kawkïr jiwayiris akham saspawa - ¡janiw juchar jaytkti! ¡Ukat paraisoruw sarjjäna!
  Gulliver waynax uñch"ukiñ munäna, ukampis kunjamatsa amuyunakax janiw p"iqipar mantankänti. Ukat ¿kuna toqetsa parltʼasiñasa? Aka chiqanx mä experienciani teólogo ukhamäñamawa. Teólogos ukat teólogos ukanakas janiw taqe jisktʼanakar sum qhanañchañjamäkiti. Amuytʼañataki, ¿kunatsa jan walinakajj Taqe Chʼamani ukat munasiri Diosan nayraqatapan utji? ¿Diosax jan walinak utjañap muni jan ukax janich tukjañ puedki?
  Ukat akanx chiqapar jaysañax wali ch"amawa. Jan ukax ukhamaw jikxatasi, jan ukax yaqha ukhama. Ukampis mä paradojax utjiwa, kuna jaysäwis janiw taqinitak askïkaniti.
  Uka waynax capitanax llakit jachaqt"asisaw säna:
  - Akanxa jumaxa, sañäni, waranqa maranakawa jan chuymankipstasa jakasta. Ukhamajj uka toqet kusisipjjam. Kunattix Diosax khuyapayasiñampi, wiñay waynäñampiw churapxtamxa. Ukampis janiw sapüru jaqinakarux churkänti. ¡Ukat ukax jupan negociopawa!
  Vizcondesa kullakajj pʼeqep chʼoqtʼasïna.
  - ¡Amén! ¡Akax wali sumawa!
  Gulliver jilatajj akham sasaw qʼochüna:
  Diosajj jan chʼamani jaqenakat sipansa jukʼamp khuyaptʼayasiriwa,
  Jumaw aka uraqi lurawaytaxa, alaxpachan alturapa...
  Marka layku, sapa Yuqama,
  ¡Jupax cruzar saräna, ukatsti wasitatwa sartxäna!
  Uka tawaqux p"iqip ch"allxtasaw chillqt"asïna:
  Alaxpachankir sutinak jawsañanxa
  Taqi amigonakajaw tantachasipxani
  Alaxpachankir sutinak jawsañanxa
  Ukansti, Tatitun khuyapayasiñapatwa,
  Luräwa!
  Gulliver jupax nayranakap ch"allxtayäna ukat jaysañatakix akham q"ucht"äna:
  Diosajja, Jumawa, Jumawa
  Nayax taqi chiqanw uñjsma...
  Kunapachatï panqaranak pasañan chʼiyjkta ukhajja,
  ¡Ukat munasiñampiw Jumar yupaychsma!
  
  Jehová Diosaw suma uñnaqtʼan coronapajja,
  Uru ukat chika aruma qhanan qhant'ata ...
  Ukanakax amuyunakajawa, samkanakajawa
  ¡Aka waynax mä qhana munañawa!
  Uka tawaqux wali k"ajkir jachaqt"asisaw p"iqip ch"allxtayäna.
  - Jisa, jumax mä suma q"uchunïtawa, ukampis nayax juk"amp q"uchuñ munta!
  Gulliver jupax jachaqt"asisaw q"ucht"äna:
  Kunjam sumas taqi kunatix Juman utjki ukax,
  Taqi chiqanw arup ist"ta...
  Diosan ch'iqa amparapan chuymapan q'uchupxi,
  ¡Ukat mä puqur coloso ukham almarux jiskht"i!
  
  Uka qullunakax ch'uqimp ch'uñuntatawa,
  Akax olas ukanakaw espuma raging ...
  Ukax mä junt"u laq"a quta thiyankiwa
  ¡Akax jan tukuskir alaxpachat jutir intix!
  Ukat imill wawax colerataw qʼala kayupar chʼalltʼasïna ukat Gulliver jilataruw arunak arsüna, akham sasaw jisktʼäna:
  - Ukat jan wali chuyman warminaka, Tatit Diosan luratanakapa, kawkïrinakas suma uñnaqt"ani?
  Gulliver jupax amparanakap t"axllirt"asisaw akham säna:
  - Yaqha pachanakana, planetanakan jakirinakax utjchi, ukat jupanakax jani jiwasar uñtasitäpkchi ukhaxa, jupanakax, ukhamarakiw, inas, jiwasax mä freak ukhamäkaspas ukham amuyapxchispa. Ukhamaraki, ¡wali suma imillanakampi chikachasiñatakisa!
  Vizcondesa kullakajj akham sasaw iyaw säna:
  - Dialéctica tuqitxa - ¡ukax logico ukhamaw ist"asi!
  Gulliver jupax jachaqt"asisaw q"ucht"äna:
  Taqi ch'aman Tatitu qhant'ayata,
  Criston sumankañ jikxataña...
  Nayajj jucharar jaqëkaspas ukhamwa amuyasiyäta, .
  ¡Tatituw qhispiyirijaxa!
  Imill wawax p"iqip ch"allxtasaw q"ucht"äna, kisunakap qhant"ayasa:
  Alaxpachankir mä tronon quntʼatäskäna
  Taqi Ch"aman Reyix qunt"atäxänwa...
  Jach"a munañamampi
  ¡Cristow apnaqawayistu!
  
  Diosaruw cruzan chʼakkatapjjäna
  Jesusax Awkiruw mayisïna...
  Jan qhuru juchañchañataki, .
  ¡Juchajj tukuykamaw perdonawayistu!
  
  Khuyapayasiñajj janiw tukuskiti
  Jupax Yuqaparuw jiwañapatak khitäna...
  Jupar sapa mayni Diosar serviñatakejja, .
  ¡Ukat janirakiw jiwañ atinakti!
  Ukat imillanakax masiparuw nayranakap ch"irmthapipxäna.
  Gulliver chachajj akham sänwa:
  - Jisa, wali munasiñawa. Poesías, ukhamakiw sañani - ¡wali sumawa! Ukampis ¿Jesucristojj Tatitumar Qhespiyirimar uñtʼtati?
  Imill wawax jacht"asisaw q"ucht"äna:
  Jesusan jan pantjasirïtapa, .
  Jesusax perfecto...
  Jachaqt"asiñat qalltasa, gesto lurañakama
  Taqi kunat sipansa jach"añchaña...
  Oh kuna bendicionas utji
  Oh kuna bendicionas utji
  ¡Diosajj jan pantjasir jaqëtap yatiñamawa!
  ¡Diosajj wali suma jaqëtap yatiñamawa!
  Gulliver jupax akham sasaw qhanancht"awayi:
  - Jumax wali sum q"ucht"awaytaxa, ukat expresivamente! Nayax jumanakan jach"a ch"amanïñ uñjta.
  Imill wawaxa wali kusisitaw q"ucht"äna:
  Muspharkañ markan jach"a uraqipanxa,
  Ch"axwañan ukhamarak irnaqäwin colerat...
  Mä kusiskañ qʼochu lurapjjta
  Taqi Chʼamani Diosat ukat pʼiqtʼirit ...
  
  Dios Qhanax nuwasiñan jach'a kankañapawa,
  Dios Qhana jiwasan wayn tawaqunakasan jaltxatapa...
  Q"uchunakampi nuwasiña ukat atipt"aña, .
  ¡Markajasti Tatitur arkapxi!
  Gulliver jilatajj jachaqtʼasisaw akham säna:
  - ¡Jach"a q"uchu! ¡Jan ukax super!
  Uka tawaqux jachtʼasisaw akham säna:
  Q"uchuñax uta lurañatakis jakañatakis yanapt"istuwa,
  Jiwasax jan axsarasaw mä q"uchump mä senderismo ukar t"ijtxapxta ...
  Ukat khititix mä q"uchumpi jakäwin sarnaqki ukax,
  ¡Janipuniw, janipuniw chhaqtkaniti!
  Wawanakax qala thakhinjam sarnaqapxäna. Uka waynan tʼunjatäki uka kayunakapatakejj wali llakkañänwa, ukampis aguantasaw sarnaqäna. Ukat uka aruskipäwix tʼaqhisiñanakatxa mayjtʼayarakïnwa.
  Ukatjja, taqe juma pachpa ukat wayn tawaqo kisunakanïtamajj niyaw chʼamañchtʼistu. Ukat wayna cuerpopax chʼamaniwa ukat kʼumarakiwa. Ukat taqi kunatix jak"an utjki ukax ukham qhana, k"ajkir, machaq amuyt"awiwa akapach tuqita.
  Vizcondesa kullakajj akham sasaw jisktʼäna:
  - Ukat kunatsa, sañäni, Cristox Diosäspa ukat jupax taqi ch"amanïspa aka Uraqinsa, alaxpachansa, taqi pachan ukhamarak markanakan juk"amp suma apnaqiripax ukhamarak atipt"iripax Genghis Khan ukawa? ¡Khitis bárbaro ukhamarak pagano, ukat wali qhuru, ukat poligamista!?
  Gulliver jilatajj jan amuytʼasir wawar uñtat jachaqtʼasisaw akham säna:
  - Walikiwa, akax ch"ama jiskt"awiwa... Chiqpachansa, Bibliax Supayax aka pachan Diosawa sasaw saraki, ukat inas Genghis Khan jupax Supayarux suma sarantäwip manüchi!
  Uka tawaquxa akham sasaw jaysatayna:
  - ¡Ay janiwa! Janiw kunas Biblian qillqatäkiti - ¡Supayax aka pachan diosapawa! ¡Wiñay wayn amuyunïtwa, ukat jumanakat sipanx juk"amp askiwa, chuymankipstatanakax jan wali jaqinakäpxtawa!
  Uka wayna capitanajj akham sänwa:
  - Qillqt'atawa - aka pachan diosapax amuyunakaparux juykhuptayawayiwa!
  Vizcondesax larusisaw akham sasaw jaysäna:
  - ¡Janiw Supayax sañ munkiti! Inas ukax jaqin egoísmo sañ muni. Jan ukax inas, sañäni, sinti jachʼa jachʼa tukuña, jan ukax yaqha carácter ukan pantjasitanakapa.
  Gulliver chachajj akham sänwa:
  - ¡Akax mä chikat chiqawa! ¡Inas panpachani sañ munchïna!
  Imill wawax kisunakap q"ala q"ucht"asaw q"ucht"äna:
  ¿Kunsa Tatitojj sañ munäna?
  Gulliver chachajj jan amuytʼasisaw akham säna:
  - ¿Kunatsa parlaskta?
  Vizcondesa kullakajj jachaqtʼasisaw akham säna:
  - Jisa, kunaymana tuqita! ¡Uka toqet mä qʼochuw utjitu!
  Capitana waynax amparanakap t"axllirt"asaw akham amuyt"ayäna:
  - ¡Jutam, nayax nayraqat q"ucht"ä!
  Uka tawaquxa jachaqt"asisaw p"iqip ch"allxtayäna.
  - Munañanixa, q"ucht"apxañani
  ¡Janiw samartʼañatakejj qʼochupjjañamäkiti!
  Gulliver jupax qhana, wawar uñtat arupampiw q"ucht"äna;
  Jan iyawsir jaqix janiw kusisitäkiti
  Jucharar munañanakan jakañax janiw chʼamäkiti...
  Kunattix Diosan colerasiñapax wali axsarañawa
  ¡Kunattejj strict Diosaw juezajja!
  
  Infiernon jañchipax junt'u pachat aynacht'i,
  Ukat taqiniw jaya pacha amuyañ pachaw purini ...
  Khitinakatix Tatitur iyawsañ jan yatipki ukanaka
  ¡Infiernon yugopar jaquntatäñamawa!
  
  Jucharar jaqejj jupankjjaniwa
  Nina nakhantat mä arañar uñtasitäniwa...
  Saxranakaw manqha uraqin t'aqhisiyapxani,
  ¡Khitinakatï Supayan yupaychapkäna ukanaka!
  
  Ajjsaraña ukat arrepentisim Tatitur uñisiri - .
  Jumax chiqak infiernor jaquntatätawa...
  Khitis sábado uru jan jach'añchki - .
  ¡Wiñayatakiw nina nakhantatäni!
  
  Jumanakax idoloruw jach'añchapxtaxa, uka laykux wali t'aqhisiñampiw jach'añchapxtaxa,
  Infiernon chhuxriñchjasiñax walpun chuym usuyi .. .
  Jan wali jaqinakawa, ciencia - .
  ¡Cristot sipansa uka idoloruw jukʼamp munayäta!
  
  Janiw Diosan ordenapar creykänti
  Nayrïr urux janiw jach"añchañ munkti ...
  Janiw suyt'añamäkiti, janiw jank'ak phichhantkätati - .
  ¡Jucharar jaqin t"aqhisiñanakapan wiñay jakañax destinowa!
  
  Nayax iyawstwa, venganza pachax puriniwa,
  Jesus Jachʼa Diosaw jutaski
  Ukat tʼunjäwi urux puriniwa
  ¡Jupaw jaqinakar qhispiyasiñ apanini!
  
  Qullan Diosaw jiwatanakar jaktayani,
  Khitinakatix iyawsäwinïpki ukanakax janiw t'unjatäpkaniti ...
  Nayax Taqe Ch"aman Diosamp chikakïskäwa sasaw iyawstxa,
  Alaxpachan - ¡jach'ux t'unjatäpan!
  Perlanakjam k"ajkir jachaqt"asir tawaqux chiqaparuw säna:
  - ¡Wali suma q"uchu! Ukampis ¡janiw sapaki qʼochunakampi phoqantatäkätati! ¡Kunas juk"amp thaya ukat jan uñt"at yänak munasi!
  Gulliver jilatajj akham sänwa:
  - ¡Sunqhasiñax mayj mayjarakiwa!
  Vizcondesa kullakajj akham sänwa:
  - ¡Kunja sumas taqi kunasa mä juk"a wawar tukuñäni ukhaxa!
  Ukat akham amuytʼayarakïna:
  - ¡Yaqha q"ucht"apxañäni!
  Uka waynax capitanax amparap luqxatäna.
  - ¿Jumaxa munasmati?
  Uka tawaquxa p"iqip ch"allxtayäna.
  - ¡Chiqpachansa, nayaxa q"ucht"aña munta!
  Ukat Gulliver jupax apthapisin q"ucht"äna;
  Machaq pachan milagronaka
  Ukax mä cuento de hadas ukar uñtasitaw colores...
  Ukham suma uñnaqtʼanïñaw utji
  ¡Janiw mä punterompi mä defecto jikxatañamäkiti!
  
  Ukhama, machaq urux kamachaspa
  Uraqpachan jutasinxa...
  Ukhamasti, janiw sinti qʼañunakäpkti sartañataki, .
  ¡Akapachanxa janiw kuna thayas utjkiti!
  
  K'ajkir machaq qhanaw utjani,
  Kawkhantix quqanakax misk"i ukham uñt"atawa...
  Jiwasax alwa pachampiw jikisiñäni
  ¡Wiñay kusisiñan wawanakasax!
  
  Mä machaq pachaw jutaski
  Aka chiqax wali sumawa...
  Uka jaqejj kusisitäniwa
  ¡Thakix jan walt"ayatäpan!
  
  Planetax ch"amanchañapawa
  Mä jukʼa tiempotjja, mä suma paraisoruw tukuni...
  Mä atipt"ir cuenta jist"arañamawa
  ¡Akapachajj kʼajkirïpan!
  
  Kunjamsa wali askixa
  Intix qhant"ani ukhax...
  Madera sat animalax mä cincelampiw perforasi
  ¡Taqeniw aka planetan wali suma jaqenakäpjje!
  
  Kunjamsa kusistʼtanjja
  Kusisiña phuqhata valle...
  Ukax, iyaw sañamawa, horasan jach"a ch"amapa, .
  ¡Quri sañ muni!
  
  Khitis jiwasan destino luraspa, .
  Wali ch"aman suma uñnaqt"ani...
  Ukax mä redistribución ukaw utji
  ¡Ukatxa jukʼamp chʼamanïxtawa!
  
  Janiw pʼeqes jiskʼachkañäniti
  Jachʼa jachʼa tukusaw qhipäxa chiqañchaña...
  Ukhama panqueque mantequilla, queso cottage, .
  ¡Mä ratukiw anfitrionax yapxati!
  
  Ukhamajj kusisiñaw utjani yatiñamawa
  Ukat qhanax Svarog Sutimpi...
  Chiqpach paraisox utjani
  ¡Jaqinakax Diosaruw mayipxäna!
  
  Tatitux mä jaysäwi churäna:
  Jiwasax kusisitaw irnaqañasa...
  Ukat ukatsti aruntt'asiñamawa - .
  ¡Ajanunakax qhant"aniwa!
  
  Akax mä q"ala kayuni tawaquwa
  Nayax mä tortuga silla de ruedas...
  Gotta ukax mä puñchumpiw ch"allt"asi
  ¡Walja axsarañanak jaquntaña!
  
  Kawkhantix nina naktäwix utjki
  Ukhama, kawkhans ninax phichhantaski ...
  t"unjañ ch"axwaña, .
  ¡Qhuru uñisirix atacaskakiwa!
  
  Jiwasax janiw uñisirinakarux katuyasxañäniti,
  Aka amtäwit amuyt'añäni ...
  Uka querubin chiqañchaña
  ¡Ch"iyar ch"iyar ukat uñisirinakar pampachañ!
  
  Niyaw purini sañani
  Kunatix atipt"añ satäkis ukax...
  Uka circox Chapiteau satawa, .
  ¡Ukat awisax anunakax chhuxriñchjasipxi!
  
  Mä jukʼa tiempotjja, paraisonjamaw pasjjani
  Akapach suma uñnaqt'ani..
  Lada Nayax yuspajartwa - .
  ¡Kerubinanakax qurimpiw qhant'apxi!
  Uka waynax wali suma q"ucht"äna, ukat arupax wawar uñtataw tukuwayxäna. Wali jach"a ukat ch"uqt"aña.
  Vizcondesa kullakajj akham sänwa:
  - ¡Suma manq"añani! ¡Ukat wali sumawa!
  Uka waynax capitanax akham sasaw sist"äna:
  ¡Nayaw q'ucht'asta, q'ucht'araktwa, taqi saxranakaruw jiwayarakï!
  Tawaqux akham q"ucht"araki:
  Jiwasax Svarog markan jach"a jach"a tukur imillanakätanwa,
  Jan axsart"ir, jan axsart"ir nuwasirinaka...
  Taqi chuymaw luqtapxta, Familian Sutipanktanwa,
  ¡Achachilanakas awkinakas jach"a jach"a tukupxpan!
  
  Dios Svarog ukat jaqinakan amuyunakapa, .
  Akapachar kusisiyapxam...
  Janiw atipjatäkañäniti, jan wali jaqir iyawsam,
  ¡Ukax jiwasan lurawinakasawa ukat luratanakasawa!
  Gulliver jupax sillp"isaw arupamp munasiñamp uñjäna:
  - ¡Jach"a q"uchu!
  Vizcondesa kullakajj pʼeqep chʼoqtʼasisaw akham säna:
  - Jisa, ukaxa suma uñnaqt"aniwa. Kuns manq"apxta q"ucht"añataki.
  Uka waynampi imill wawampixa sarnaqasipkakïnwa. Wawa kayunakapax wali atinisisaw jupanakpachax ch"axwapxäna. Ukat wali suma qʼochupjjatapsa janiw pächasiñasäkiti.
  Wawanakax taqi kuns utjkaspa ukhamawa. Ukat ukham muspharkañ pachawa. Ukanjja esclavöñajj utjkchejja.
  Gulliver jupax wali kusisitaw q"ucht"äna:
  Taqi jaqinakax mä pachpa planetankapxi
  Suma jakasiñatakix yatiñamawa ...
  Wawanakax sapüruw larusipxañapa
  Ukat sumankañ pachan jakasipxam
  ¡Wawanakax larusipxañapawa!
  ¡Wawanakax larusipxañapawa!
  ¡Wawanakax larusipxañapawa!
  ¡Ukat mä suman jakañan jakasim!
  Ukhamaw jupanakax sarnaqapxäna, sarnaqapxäna, ukat wasitat sarnaqapxäna ...
  Qhiparusti jayp"ux purinxänwa. Ukat katuntatäpkäna uka wawanakamp chikaw manqʼañatakejj mä columna lurasïna.
  Jupanakarux mä kasta sopa condicionalmente manq"añ churapxäna, ukat juk"amp tortas leche ukamp churapxäna. Uka esclavo waynanakaw manq"apxäna. Ukat munañapampiw ikiñar purirakïna.
  Chiqpachansa, wali chʼamäki uka uru sarnaqasaxa, samartʼañaw wakisïna.
  Gulliver jupax nayrap ch"allxtayarakïnwa ukat wali suma samkanakanïnwa.
  Ukanx chika q"ala jan isin imillanakax q"uchupxäna;
  Aka alajjpachajj chʼiyjatäjjänwa
  ¡Warawaranakax chhaqtawayxänwa, catástrofe-jiwaña!
  Jach"a jach"a tukusa, infierno jaya t"aqhisiña taypin jachasa, .
  Ukat khitinakatix qhispipkän ukanakatakix: ¡p"inqa aguantañatakikiw!
  
  Diosjama - taqi kamachinak apnaqasa, .
  ¡Concienciat armasiña, ukat jachʼañchatäñ apanukuña!
  Alien raza ukax machaq pacharuw puriyi,
  Mä ch"amamp jiwasanakar jaquntawayi - ¡jank"a yatiyäwi!
  . JANK"A #2
  Cabina waynax khitirutix Gulliver jupax tukuwayki ukax mä suma ukat wali suma brigantina ukanw barcot saratayna. Velanakapax wali k"ajkir saminakanïnwa, muspharkañ, muspharkañ dibujonakampi, panqaranakampi, mariposanakampi, ukat libélulanakampi, ukhamarak espadanakampi imill wawanakampi.
  Ukat tripulacionankirinakampix wali sumäpxänwa. Aka cheqanjja, imill wawanakakiw utjäna. Ukat niya qʼala jan isinïpjjänwa, pechonakas caderanakapas joyanakamp chʼoqantatäpjjänwa. Ukat ñikʼutapax chʼuxña, lliphipi, broncet lurat estatuanakar uñtasitawa.
  Pirata imillanakax q"ala, wali suma uñnaqt"ani ukat seductora kayunakapamp jawq"japxirïna.
  Ukat qʼochupjjäna:
  Jiwasax pisin jakasirinakawa, pisin jakasirinakawa, piratanaka,
  Jiwasax wali, wali, wali llakitaw jikxatasipxta,
  Janiw imill wawanakax kutkatasiñ yatipkiti, .
  Ukampis ¡janiw suma sarnaqañ yatichapkistuti!
  
  Piratanakax janiw cienciax munapkiti
  Ukat kunatsa...
  Jiwasax kayunaka ukat amparanakanïtanwa
  ¡Ukat pʼeqejj janiw jiwasatakjamäkiti!
  Ukat ukat mä galón nayraqatan uñstäna, uka patankir tawaqux nayraqat jupar uñjäna. Jupax q"ala muruq"u talonanakap qhant"ayasaw jaltxatayna.
  Jilapachax kuna suma uñnaqt"aninakas akan utjäna, ukat ñik"utanakapax wali qhanawa. Jila partejj miel ukham ñikʼutanïpjjewa , qori laphinakar uñtat lliphipi ñikʼutanïpjjewa, ukampis cobre wila imillanaka ukat esmeralda color ñikʼutanakas utjarakiwa.
  Yaqhipanakax broche pendientenak uchasipxi. ¡Ukat ¡kuna jan pantjasir líneanakanïpjjesa!
  Ukat musculonakapax mercurio bolas ukham bronce, lliphipi ñik"ut manqhan liwxatapxi. Chiqpachansa aka imillanakax chiqpachapuniw ch"axwañ yatipxi.
  Ukat jichhax brigantinax galón qhipäxan t"ijt"awayxi. Ukat aka barconx osos orco lip"ichit lurat osonakax t"ijt"apxiwa, velas ukanakamp yapxatasa ukat jaltxañ yant"apxi.
  Quri laphinakan ñik"utapax thaya taypin wali suma phust"i, q"ala kayuni, chachanakar mä chhuxriñchjatjam loco tukuyi:
  ¡Maldecit osonakaruw tukjañäni! ¡Dragon pandillax ninamp nakhantatäpan!
  Aka chiqanx brigantinax jayaruw jisk"aptayi. Ukat kimsa imill wawanakax cañón de arco ukanx ch"axwapxi, q"ala kayunakap cubierta ukar samart"ayasa.
  Ukat ukatsti núcleo ukax t"ijt"awayxi, ukat mä arco uñt"ayasax, uñisirinakan galón ukan galeraparuw chiqak ch"allt"i. Ukat barcojj wali chʼamampi jawqʼjatäsajj liwjjatjjänwa.
  Imill wawanakax saltañ qalltapxäna, q"ala, muruq"u talonanakap qhant"ayasa ukat arnaqasipxäna:
  ¡Piratanakarux jach"añchapxam, jach"añchapxam!
  Imill wawanakax nayrar sartasipki...
  Wila banderampiw nuwasipxta
  ¡Ejercitojj ataque luraski!
  Ukat jichhax brigantinax juk"amp jak"achasisinx galón ukarux jak"achasiwayi. Ukat imill wawanakax uñisirinakan barcoparuw ganchonak jaquntapxi. Ukat jupanakax brigantina ukarux jupanakan jan walt"ayat jaqiparuw dibujapxi. Ukat ukatsti q"ala, q"ala kayunakax ch"iyar ch"iyar ch"iyar. Uka patxaruw saltapxi ukat orcos ukanakamp nuwasipxi. Ukat mä sallqa kayuk sarañaw utji. Imill wawanakax sablenakampiw khuchhuqasipxi ukat uñisirinakarux nina nakhaskir jawiranakan wilañchapxi. Ukat jupanakax liwxatapxi, orcos ukanakax p"iqinakap khuchhurata.
  Ukat pʼiqinakapax pamparuw liwxatasïna.
  Chiqpachansa akax tʼunjañawa ukat tʼunjañawa. Jichhasti nuwasirinakax taqi jach'a kankañapampiw uñacht'ayasipxäna. Ukat qʼala chʼiyjat kayunakapajja, trineonakar uñtataw wali chʼamampi jawqʼjapjjerïna.
  Imill wawanakax wali suma uñnaqt"anipxiwa ukat bronce ñik"utapax inti jalsunakanw qhant"i, ukanakat kimsax utjiwa.
  Warriors silbato ukat arnaqasipxi:
  - Uñisirinakaruw jiwayañäni, akax jiwasan credo sapüruw. Taqi examenanakax phisqhaw pasawayi, markasax qullanawa!
  Imill wawanakax chiqpachansa wali sumaw tukupxäna. Ukat columpionakajj jan saytʼayatäñapatakiw khuchhurata.
  Ukat Gulliver q"ala kayuni waynax jupanakampiw nuwasi. Mä wali ch"amani wawa, sañäni.
  Ukat uka waynan qʼala talonapajj orco sat animalan chinuparuw aptʼasini ukat chʼankhampiw jawqʼjani. Ukat chhuxriñchjasiñapax jaquqanïxänwa.
  Gulliver jilatajj akham sasaw qʼochüna:
  - Kunjamsa nuwasisa jakasipkayätanxa, .
  Ukat janiw jiwañar axsarañakiti...
  Ukhamajj jichhat uksarojja, jumasa nayasa jakasipjjäwa!
  Warawaranakamp phuqantat alturanakansa ukat warawaranakamp phuqantat amuktʼañansa, .
  ¡Lamar qotan oladan ukat wali colerat ninampi!
  ¡Ukat wali colerat, ukat wali colerat nina!
  Cabina waynax hackear saraskäna, ukat qʼala kayunakapas chʼallxtayasïna.
  Ukampis mä wawar tukuñax wali askiwa. Kunjams jankʼak cuerponïtajja.
  Akax chiqpachansa mä superman waynawa.
  Ukat pulmones patat q"ucht"araki:
  - Nayaxa sallqa jaqina qunquripata qhana caballero, .
  !
  Ukhamaw waynax ch"axwi, q"ucht"araki. Ukat cuts ukat butts.
  Ukat yaqha imillanakax jupampiw nuwasipxi. Ukanakax wali suma ukat muxsa.
  Chiqansa, jachʼa chiqanakanwa nuwasipxañama. Uka arojj mä uñachtʼäwirjamawa.
  Akax nuwasirinakawa. Jupanakatxa akham sañjamawa: super ukat hiper.
  Chʼaxwañ qalltapxani ukhaxa, janiw kunas jarkʼkaniti.
  Ukat jichhax qhipa orcos ukanakax suma uñnaqt"an jawq"jataw jaltxapxäna. Ukat nuwasirinak taypinxa wali kusisiñaw utjäna.
  Ukat qʼochupjjäna:
  Taqiniruw jiwayañäni, khuchhurañäni,
  ¡Taqiniruw jiwayañäni! ¡Taqiniruw jiwayañäni!
  Ukat uka qhepatjja, uka galón muytasinjja, animalanak thaqhañwa qalltapjjäna. Uka pachparakiw ch"axwirinakax akham q"uchupxäna:
  - Jiwasaxa arumata alwakamawa pasirinaka thaqhasipkta,
  ¡Fraera ukar p"akintañäni! ¡Fraera ukar p"akintañäni!
  Aka chiqanx Gulliver jupax wali kusisitaw q"ucht"awayi;
  Jilatajj jilapar amparap aytäna:
  Qhuru ch"axwäwi - uñisirinakan wararitapa!
  Uka maquinajj jumanakan amigomar tukuwayjjewa, .
  ¡Jan yäqañjam lurañax kutkatasiñaw jutäna!
  
  Jaqinakax p"akjatäpxani ukhax kuns lurañasa
  ¡Kunapachatï tʼijtʼir balanakajj muyuntki ukhajja!
  Diosax juk'amp askiwa ch'amampi ch'axwañ t'unjañataki - .
  ¡Ukhamatwa dragonan urunakapax tukusxani!
  
  Ukampis infiernox janiw mä medida ukat línea uñtʼkiti,
  ¡Uraqix napalmampiw phichhantaski, wawanakax jachapxi!
  Aka imill wawanakan uñnaqapax ch"uxñaruw tukuwayxi - .
  ¿Khitis Qullan Tatitux uka tuqit jaysani?
  
  Walikiwa, qawqha munat masinakamarus jiwayasma,
  Chiqansa, ¡mä jaqix yuriwayi, iyawsapxita, kusisiñataki!
  Taykaxa janiwa wawaparuxa nayraqataru sarxañapakiti, .
  Ukat ¡juyphi pachanx ch"axwäwinx jan wali pachaw utji!
  
  Ukampis mä soldadon lurañapajj mä cheqpach lurañawa:
  ¡Kunas wakisi Pachamamar ch"axwañataki ch"axwañataki!
  Tunka suxtani marani, niya mä gris templo,
  ¡Jan wali ajanunakan viudanakapax jachaqt"asisaw punkit uñjasipxi!
  
  Ukampis ¿kunas ukaxa, ¿loco jilatati?
  ¡Janiwa, jumax loco ukhamätawa, munat masipax jaysawayiwa!
  Jan wali jaqinakatakix khitis tronon qunt'atäski, jiwasan pallapallaxa,
  ¡Kuñatapajj qʼañu Caín jaqëkaspas ukham amuyi!
  
  Uraqinxa wila ch"akhanakawa venanaka ch"iyjapxi, .
  Ukat pulso ukax núcleo ukanx mä golpe ukamp jaysañapawa ...
  Mä yapun mä conchampi tʼunjatäki uka aradojj congelatäjjänwa,
  ¡Ay, ¡kunjamsa intejj lila colorar tukuwayjje!
  
  Ukampis Jesusax jutaniwa sasin iyawsäwix utjiwa -
  Jilatanakampi sumankthapipxam, Qhispiyasiñ apanipxam!
  Ukatxa armasipxañäni venganza vile cuenta - .
  ¡Taqinin almapaw apnaqi, pampachañaxa!
  Uka qhipatxa, pirata imillanakax cabina waynarux chhuxriñchjapxäna. Ukat ukax wali jach"apunïnwa.
  Uka qhipatxa, barril cerveza ukat vino ukanakax galón ukan katxaruñat apsutäna, jupanakax umañ qalltapxäna ukat colerasipxarakïna.
  Ukat kuna thuqt"awix q"ala kayuni, imill kayunakan suma uñnaqt"aninakan thuqt"ata. Kunjamsa wali jachʼa uñnaqäna.
  Ukat musculoso vacanakapajj lliphipipjjäna. Chiqpachansa, ukax imill wawanakan munatapawa.
  Gulliver waynax wali ch"amampiw umarakïna ukat q"ucht"arakïna;
  Sapa mayniw munasiñ tuqitx jupanakan amuyunakapax utji - .
  ¡Suma uñnaqt"anïñ ukat ideal uka amuyunaka!
  Jaqenakajj janis jupar jilsuwaykchejja,
  Ukampis ¡jaqix janiw mä monox utjxiti!
  
  Ukat akanx chiqans mä juk"a aforismonak apsusaw ukham amuyt"ir aforismonak yapxatasma;
  !
  Ukampis kuna originaläki ukajj janiw amuyujar purinkiti
  Aka tuqinxa, sañäni:
  Taqi maraninakataki munasiña, .
  Ukat waynax wali jach"a jach"a tukusaw uñch"ukiski ...
  Nayranakapajj chʼamakanwa qhantʼi
  ¡Ukajj wali sumapunïniwa!
  Ukhampachas akax taqpach aka sañani - stupididad ukat trite.
  Ukampirus, mayni tuqitxa, wali thaya sañjamawa.
  Gulliver jilatajj akham sasaw qʼochüna:
  Nayax salt'askta. Ukampis nayax mayj salta
  Jan ukax juk"ampirus, nayax mä chhuxriñchjatjam salt"asta ...
  Ukat nayax específicamente mayjt"awinak uñt"ayañ munta, .
  ¡Jumax q"ala kayuni waynax janiw khathati!
  Ukat ukat Gulliver jupax juk"amp civilizado ukham q"ucht"awayi;
  Jiwasax mä suma paraiso pachan jakañ muntan - .
  Ukanx janiw kuna usunakas utjkiti, decrepit vaquillas ...
  Ukhamat jakañ hilox jan tukuskir tukuñapataki,
  ¡Ukham sapa uru kusisita ukat kusisita!
  
  Kawkhantix samipax primavera ukanx arco iris ukham uñt"atawa
  Uma lirionaka, qurir uñtat esmeraldampi.
  Kawkhantix chiqpach uñstawix nayratpach mä samkar uñtasitäki ...
  ¡Kawkïr wawas mä milagro luraspa!
  
  Ay Mama, Diosan qullan llakisiñapa;
  Abedulanakax ch"uxña ch"ankhanakaniwa, metalan k"ajkir ...
  Ucampis Tatituruw mä sapa mayisïta.
  ¡Ukhamat Pachamamax jach"a kankañapamp ch"amanchañapataki!
  
  Ukampis akanx ch"axwirix nayratpach mä campaña ukar sarawayxi,
  ¡Jupax mä bárbaro nuwasir jaqir uñtataw marchaski!
  Jiwasax planetarux askinak lurañäni - .
  ¡Ukhamajj balanakajj pachpa mamamar jan chʼalltʼañapataki!
  
  Trolls ukanakan ataque, colerat presión;
  ¡Jan jank"ak uñisirinakax pirqa-avalanche!
  Ukat ukhamaxa, kunatsa wali chʼaxwañax wakisi,
  ¡Kunapachatix Pachamamax mä puñchun mayacht"atäxi ukhaxa!
  
  Ukampis mayamp orco fiends ukanakax sonrisapxiwa,
  ¡Jupanakax mä jaqiwa, kunkapar ch"akha ch"akhanak ch"uqt"ata!
  Ukat uka goblinax wali colerat arnaqasïna,
  Ukampis ¡rati regalotwa solicitud lurapjjta!
  
  Ukampis uñisirinakar atipjañax niyaw purini,
  ¡Rusia markaruw pantano ukan apsuñäni!
  Q'añu jaqinakat kutt'ayañax purinxiwa -
  ¡P"iqinakapax ch"iyjatäxänwa ukat pelusaruw tukuwayxäna!
  
  Oval imill wawax wali munatawa - .
  ¡Iyawsäwi ukat jachʼa chʼam churitu!
  Ukhamaw Gulliver jupax wali ch"amampiw q"ucht"awayi, ukat wali ch"amampiw q"ucht"awayi. Ukat q"uchupax wali jan iyawsañjam chic ukhamänwa.
  Ukatxa wayna-capitanax wasitat q"ucht"añ qalltäna, yaqha vaso cerveza umañ tukuyatatxa, ukat waña challwanak mä juk"a manq"añ tukuyatatxa;
  Jach'a, ch'amani, qullan marka, .
  ¡Janiw juk"amp k"ajkir ch"uxña alaxpacha manqhanx utjxiti!
  Jupax taqi ch'aman Diosan wiñayatak churatawa - .
  ¡Jan tukuskir qhana, jachʼañchat Mesiasa!
  
  Akapachax janipuniw ukham ch"amar uñjkiti, janipuniw yatkiti
  ¡Ukhamatwa jachʼa jachʼa tukusa espacio jachʼa cheqanakar taktʼañasataki!
  Aka alaxpachankir kawkïr warawaras jumarux qʼuchtʼtamxa,
  ¡An jiwasamp kusisitäpan!
  
  Taqi kunat sipansa, akax jiwasan Mama Markawa, ukham destinowa,
  ¡Taqi kunanakan espaciop kamachi!
  Jiwasat maynis, iyawsapxita, aka munapxirista,
  ¡Jan kuna loqhe, warmir uñtasit kʼari iyawsäwinakampi!
  
  Arcángelanakax wali ch'aman trompeta phust'apxi,
  ¡Jupanakax ejercitonakasan sarnaqawiparux ch"amampiw jach"añchapxi!
  Ukat uñisirix mä aspen ataúd ukanw suertep jikxatani,
  ¡Ukat janiw impuesto ukat impuesto ukanak katoqkaniti!
  
  Akax jiwasan Mama Markawa, taqi kunas ukan utji, iyawsapxita, suma uñnaqt"aniwa,
  ¡Jan chʼamachasisajj taqe universoruw mayjtʼayäna!
  Imill wawanakax wali jach"a trenzampiw uñt"ayasipxi, .
  ¡Juparux thaqhapxam, ukhamat barril ch"amanïñapataki!
  
  Awki marka, akaxa taykan uñnaqapaxa ch"uxña nayrani, .
  ¡Amparapax llamp"u chuymaniwa ukat qalawa!
  Ukat uñisiri waynarux balampiw jiwayapxtaxa - .
  ¡Ukhamatwa uka ninax chuyman jukʼamp qhantʼani!
  
  Jan tukuskir Awki markar juramento lurapxam,
  ¡Jumatakix wali askirakiwa, chiqpachansa!
  Wilax nuwasiñan wali colerat jalluskchisa,
  ¡Jichhax uñisirinakarux kutkatasiñaw purini!
  
  Armas ukat jan axsartʼirïñax ukham chʼamani aleación ukhamawa,
  ¡Jan wali jaqix janiw atipkaspati!
  Bombanakampi aptʼat avionanjja, wali yatiñampiw tʼijtjjayäta,
  ¡Ukat phallaskipanxa, ¡ventananakaruw granizo warxatapxi!
  
  Ukampis apnaqirin kamachipax - Marte sat planetaruw cabrito tʼijtʼayañama - .
  ¡Jumatakix mä chiqawj uchañ pachaw purini!
  Ukat mä Marte markankir jaqin jachʼa jachʼa tukutapax nayran chʼamakïxaniwa,
  Ukat ¡Plutón markat sipansa jukʼamp jayaruw uñjtanxa!
  
  Jiwasax espacio jach"a uraqinakaruw puriñäni, universo ukan patap uñjasa,
  ¡Ukhamaw jiwasan jaqinakan misión ukax!
  Ukat ukatwa, atrevimiento waynarux exploits, .
  ¡Chiqpachansa, ¡premio katuqañax askinak jikxatañatakiwa, uk yatiñamawa!
  Imill wawanakax kayump takt"asisaw amparanakap t"axllirt"asipxäna. Ukat qʼala kayunakapajj wali chʼamanïpjjewa. Ukat qʼala talonanakaw inti jalsun qhantʼi.
  Gulliver jupax jupanakamp chikaw jikxatasi, q"ala kayuni waynan janchipankiwa, ukhama jakkir ukat kusisita.
  Ukampis nayrïr numeron thuqtʼapjjäna.
  Ukatxa, tarjetanakampi anattʼañ amtapxta. Ukat akax wali jach"a irnaqawirakiwa.
  Ukat chiqpachansa juma pachpaw apsta ukat aceitempi jawqʼjasma. Ukat imill wawanakampix wali colerasiñaruw frolic lurapxi.
  Pirata imillax Gulliveran q"ala, wawar uñtat kayup amparapamp katxarusaw muyu, rosa talonap masaj lurañ qalltäna.
  Cabina waynax larusisaw kusisitaw chhuxriñchjasïna. Ukajj wali jachʼänwa. Chiqpachansa akax mä milagro waynakiwa.
  Ukat qʼala, wali suma kayunakapajj mä milagrokïkaspas ukhamawa.
  Gulliver jupax jachaqt"asisaw q"ucht"äna:
  Q"ala kayuni, q"ala kayukiw
  Julio phaxsin qhixu qhixunak taypin ukat surf ukan ist"asitapan ...
  Q"ala kayuni, q"ala kayukiw
  Thuqhuñäni, jumanakampïpxtwa!
  Akax mä qawqha k"uchirt"ayir q"uchunakawa. Ukat wali yuqall wawakïñax wali askiwa. Ukat uka pachparakiw jachʼa jachʼa tukuñanak uñachtʼayaraktaxa.
  Ukampis cheqansa, janiw ukakïkiti. Kuntix Gulliver sapakix janiw jichhakamax lurawaykiti.
  Ukat qʼochun thuqtʼarakïna, qʼala wawa kayunakampiw tʼaqanuqäna. Ukax wali suma uñnaqt"anirakïnwa ukat mä juk"a uñisiñarakïnwa.
  Aka chiqanx mä wayna-capitanänwa, jupax walja markanakaruw saratayna, ukat mä kutit sipans juk"ampiw quta yapuchatayna.
  Jïsa, ukat chuymapax, chiqpachansa, wali agresivuwa.
  Ukampis ukatwa jichhakamax imill wawarux pirata banderar apxaruyapxi ukat jisk"a pistolanakat tiburones ukanakar ch"axwapxi. Ukar mantañax janiw faciläkiti, ukampis ukax wali sumawa.
  Gulliver waynax q"ala kayunakap samart"ayasaw wawar uñtat kayunakap apthapisinx pallapallanak jaquntäna. Uka núcleo ukax tiburón ukarux ch"allt"awayi. Ukat qhipäx pʼakjasaw tripanakap tʼunjäna. Wawaxa akham sasaw arsüna:
  - Waynaxa thaya ch"amampi katjatayna, .
  ¡Ukat tripulacionankirinakarojj ataúdruw jaqontatäpjjäna!
  Imill wawaxa, piratanakan capitanapaxa, q"ala kayunakapampi cabina waynaruxa wawa nayrapat katjatayna ukatxa arnaqasïna:
  - Walikiwa, tomboy, jumax nayan lantix muntawa. ¡Juman walja jach"a amtäwinak uñjta!
  Gulliver waynax akham sasaw jaysäna:
  - Nayatakixa wali askiwa jisk"a jisk"a, ukampisa wali chacha. Ukat warmix...
  Yaqha wila ñik"utan nuwasir jaqix akham sasaw q"ucht"äna:
  Janiw akapachan jan warminakamp jakasksnati, janiw, .
  ¡Mayo phaxsin intix jupanakankiwa, munasiñax jupanakan panqarawa!
  Gulliver jupax wali suma jachaqt"asisaw luqtawayi, ukax wawanakar uñtasitawa ukat pachpa pachanx jan axsart"irjamarakiw pachpa pachanxa:
  Markax mä jan walt"äwin jikxatasi
  ¡Wilajj mä jawir uñtataw jalluski!
  Qhipa samañakama ch"axwapxam
  ¡Ukat ¡kusisiña, sumankaña, munasiñax jutpan!
  
  Jiwasax jan wali comunismo ukan wawanakapätanwa
  Awki marka jan tukuskir yuqanaka...
  Ukhampachasa, hordas de revanchism ukax jutaski - .
  ¡Markasaru chiqapar sarnaqapxañäni!
  
  Jach"a ukat cósmico pachanxa,
  Quasars ukax ampar luk'anat luratäñapawa ...
  Kunanakas jiwasatakix wali askiwa, iyawsapxita,
  ¡Jan wali infiernon ejercitopajj nuwantatäkchisa!
  
  Jiwasax agresoran ejercitoparuw jiwayañäni,
  Ukat quarks ukanakat láseres ukanakaw lurañäni ...
  Ukat mä jaqix kuna heroes ukar tukuni,
  ¡Jiwasan patjjanjja, qorit chʼiyar mä querubón ukaw utji!
  
  Qhixu qhixunakax Pachamamar nakhantkchisa,
  Uñisirinakamp nuwasiñatakix wakicht"atawa...
  Mä destacamento de combatientes ukham iyawsapxi volatil,
  !
  
  Jiwasax yattanwa uñisirix ch"amani ukat k"arisiri, .
  Janiw juparux uraqi churapkäti janiw mä span ...
  Ukat jaqix jach"a jach"a tukuñampiw ch"amani
  ¡Ukat mä Tatituruk iyawsapxam!
  
  Jiwasax jach"a comunismo uñstayañäni,
  Uka yurïw uraqix wali ch'amanchatawa ...
  Uñisirinakax wali sallqakïkchisa,
  ¡Ataque ukan destinosax nayrar sartañawa!
  
  Precursor jan axsartʼir wayna, .
  Jupax sapa kutiw nuwasir jaqit yuritayna ...
  Leonajj janiw ajjsarir conejito ukhamäkiti, .
  ¡Uka samkax phuqhasiñapataki!
  
  Jilatanaka, jiskʼachatäñajj janiw aguantasktanti,
  Awki markatakix taqiniw mä qullur uñtat sayt"asiñäni ...
  Jan jukʼamp jiskʼachasiñanak apsuñäniti
  ¡Uñisirirux acero amparampix t"unjañäni!
  
  Taqeniw ampar mayachasiñäni
  Laq"unakax atipt"asipxaspawa...
  Inti ukham qullan marka
  ¡Ukat chachax mä anatt"awiruw tukuni!
  Akax mä q"uchuw mä waynan q"ucht"ata, jupax jichhakamax capitan ukhamarak nobleza ukanïnwa. Ukat wali sumawa.
  Ukampis mä fragata ukaw horizonte ukan uñstäna. Ukhamarus, mä jach"a clase - suxta tunk pusini pistola. Kunas ukax wali jach"a. Ukat wallpa uñjir cometa ukham juti.
  Imill Capitanax akham sänwa:
  - ¡Akax jiwasatakix mä ch"amäxiwa! Jiwasax nuwasiñäniti jan ukax...
  Wila ñik"utan tawaquxa akham sänwa:
  "¡Escapañax janiw wakiskiti!"
  Mä imill wawax ch"uxña ñik"utaniwa, perla kisunakap qhant"ayasa, lliphipi ukat lliphipi, q"ucht"awayi:
  Jiwasax respetañasawa, axsarañasawa, .
  Imill wawanakan exploits ukanakax janiw jakt'añjamäkiti ...
  Imill wawanakax nuwasiñ yatipxapuniwa
  ¡Jupanakax mä saco asnor uñtataw chhuxriñchjasipxaspa!
  Ukat jach"a ukat ch"akhuñ lakap uñacht"ayäna.
  Ukhamajj mä kutix nuwasiñaw utjani, ukhamax kunatsa jan wali colerasiñam uñachtʼayasma. Ukat uñisirinakatakejj wali llakiskarakiniwa. Jïsa, amigonakax llakisipxaniwa.
  Ukat chiqans chʼaxwäwix kawkhantï chiqapäki uk ajlliñaw wakisi ukat kuna maniobra lurañas wakisirakiwa.
  Ukat jichhax imillanakax wali ch"ikhimpiw brigantinap kuynt"apxi, uka pachparakiw jan q"uchuñ armasipkiti;
  Jumax Komsomol markan Pachamamankirïtawa,
  Jumax Duendetakix jan axsaras ch"axwañ munasmati...
  Jumanakaxa Pachamamaru yanapt"apxätawa, .
  ¡Caballerojj janiw mä bufón sat jaqen almapampïkiti!
  
  Tawaqux wali suma q"ucht"iriwa
  Q"ala kayukiw ch"uqi ch"uqi taypin t"ijt"añax...
  Jumax uka radiante reina - .
  ¡Orkolf-arux amparamampiw jawq"jañama!
  
  Jupax q"ala talonapampiw mä granada jaquntäna,
  Tunka payan pallapallanakaruw ch"iyjawayi...
  Fuhrer ukax niyaw payllatäni,
  ¡Caballerox ametralladora wakicht"ani!
  
  Jiwasax imill wawanakax Komsomol ch"axwäwinktanwa,
  Chʼaxwäwin jachʼa nuwasirinakat amuytʼañäni ...
  Suma uñnaqt"aninakan arupax wali ch"amawa, .
  ¡Achachilanakas awkinakas jach"a jach"a tukupxpan!
  
  Elfsquay ukan irnaqatapanx wali ch"amampiw ch"axwapxäna,
  Ukat jupanakax jan axsarasaw jan wali orcos ukanakarux katjapxäna...
  Jiwasax imill wawanakax qhan atipt"apxtanxa
  ¡Phisqa jaqitakik taqi examenanak pasaña!
  
  Kunjamtï venanakasan thaya thaytʼaniki ukhama
  Llamayu chispi venas ukanakan yatipxi...
  Uraqpachanxa wali ch"amani markanakawa utjani,
  ¡Osos, anunaka ukat monos ukanakat!
  
  Wehrmacht ukax janiw imill wawanakarux qunqurt"aykaniti,
  Janipuniw qunqurt"asiñäniti, jumax yatisktawa ...
  Stalin ukat juk"amp yatiñani Lenin jilatax jiwasamp chikäpxiwa,
  ¡Patak patak maranaka ukat maranakax pasañapawa!
  
  Diosajj fotonanakatwa alajjpacha lurawayi, .
  Jan jiwañampi jakañax wiñayatakiw yuriwayi...
  Jiwasax orden yattanwa, machaq lurañäni,
  ¡Ukat mä querubín ukaw jiwasanak patat chʼiwinakap jistʼararaki!
  
  Patronímico ukanx walja heroes ukanakaw utji, .
  Komsomol ukankirinakax sapa kutiw nayrïr ...
  Ejercitox wali axsarkañ formación ukanw sartasi,
  ¡Markan elfonakapar arxataña!
  
  Jiwasax Fritz jupampiw Elfsquay ukan ch"axwapxtanxa,
  Ukat jupanakax capital ukar arxatañ yatipxäna ...
  Imill wawaxa q"ala kayumpiwa uka paquete jaquntäna,
  ¡Ukat uka monstruonakar chʼaxwañäni!
  
  Walja orkshistanakaruw khuchhuqapxta,
  Walja punk ukanakaw khuchhurata ...
  Juk"ampi muyuntaña millas
  ¡Supayan legionanakaparuw khuchhuqapxta!
  
  Taqi Orctleran kisunakapwa ch"allt"apxta,
  Dragón Jilïr Irpirix atipt'awayiwa...
  Uka tawaquxa lakap jist"aratayna
  ¡Jachʼa Armagedónajj nina nakhantäna!
  
  Fuhrer chacharux janiw khuyapt"ayasiñamäkiti
  Jumanakax imill wawanakax sapa kutiw jan axsart'irïpxtaxa...
  Wali khuyaptʼayasir premionakajj suma uñnaqtʼaninakaruw suytʼaski,
  ¡Ukat mä samka phuqhasitap iyawsapxam!
  
  Diosax taqi akapachan Luriripawa,
  Ukhamarakiw bendicionanakax elfinista...
  Chʼamapampiw nuwasiñanakan jan mayjtʼayatäkänti,
  ¡Uka imill wawax jan wali orcismo ukarux ch"allxtayi!
  
  Jupax q"ala talonapampiw mä granada jaquntäna,
  Ukatx wali axsarkañ "Tigre" ...
  Ukat uka qhipatxa, soganakaruw chʼalltʼäna,
  ¡Suma uñnaqt"an jaqix walja anatt"awinak yati!
  
  Ukatwa orkshistanakajj jankʼak sarapjjäna,
  Kuna tanques ukat conchas ukanakas jaquntatäna ...
  Jiwasax comunismo churat uñjtanwa, .
  ¡Ukat jupanakax mä fila taqpach trolls ukanakaruw khuchhuqapxäna!
  
  Ukhamajj kuntï jumanakajj okrshis jikjjatapkta, .
  Stalingrad markax kunkaman sayt'asiwayi ...
  Jiwasax thaya famoso kilómetros, .
  Ukat jichhax Svarog Jach"a jaqix kusisitaw jikxatasi!
  
  Niyaw Jesusan iyawsäwipax purini
  Ukat yaqha suma diosanakaw...
  Elfonakax arte ukan qhanap uñstayapxani,
  ¡Uñstayaña, lobo ukat jan wali elefantenaka!
  
  Qhiparusti mayakïñäniwa
  Yatiñan Awkin jach'a kankañapanxa,
  Chʼaxwäwinakan imill wawanakax janiw atipjatäkiti, .
  ¡Tukuykamaw Lada markan iyawsäwipankañäni!
  Ukhamaw ch"axwirinakax piratanakax q"uchupxäna. Ukhamajj cheqansa, Gulliver chachajj janiw taqe kunsa amuykänti. Jupatï katuntatäni ukhajja, cheqas qʼala, wawar uñtat talonanakaparuw lawanakampi jawqʼjapjjani sasaw amuyäna. Ukhamarus jawq"jatanakax wali ch"amaniwa ukat pachpa pachanwa, ukhamat jan ch"amanïñapataki. Ukat ukatsti verdugox wila pinzanak apthapisinx waynan ch"akhanakap p"akjañ qalltani. Ukat Gulliver, chiqpachansa, janiw mä juk"a jikxatkaniti.
  
  
  Ukhamaw wiñay yuqall wawanakax piratas ukar tukupxi ukhaxa. Aka chiqan equipox wali sumakïkchisa - bikinis ukan imill wawanakaki. Ukat uka pachparakiw t"ijt"apxi ukat ch"axwapxi, q"ala kayuni, muyu, rosa talonanakap lliphipipxi.
  Uka wayna-capitanax uka apt"asisaw q"ucht"äna:
  Imill wawanakax mayj mayjawa
  Ukat taqiniw jach"a...
  Chuchupan chuchupajj wila colorawa,
  ¡Ukat jupanakax wali jayaruw sarapxi!
  Ukhama, yuqallanakaxa wila masinakawa, .
  ¡Jupanakax trolls ukanakarux jan wali ch"axwawinakampiw jawq"japxi!
  Ukat mä orco jikxataschi ukhaxa, .
  ¡Ukajj wali chʼamampiw chʼalljjtayätam!
  
  SUBASTA MÄ SUMA WAYNQA ESCLAVO UKANAKATAKI
  ANOTACIÓN ukax mä juk"a pachanakanwa
  Mä wali suma uñnaqt"an wayna Slavka ukax subasta ukar uñt"ayatawa. Negociación ukanx mä suma uñnaqt"an chachax wali uñt"at ch"akhanakaniwa, isi apsusaw warminakar walja qullqimp aljapxi.
  . JANK"A #1
  Akax chiqa pachaw purini, jilïr irpirix subasta jist"arañ yatiyawayi. Mä arumax mä tawaqu, suma uñnaqt"an, musculoso virgen mä warmiruw aljapxäna. Chiqansa, ukax taqi machaq strippers ukanakatakix mä tradición ukhamaw sañ munäna.
  Ukampis uka waynax wali suma uñnaqtʼani ukat sexy ukhamänwa, ukatwa mä jachʼa sala warminakatakix tantachasipxäna. Ukat chachanakax janiw jaysatäkänti. Ukat akax chiqans mä tuqitx ganancias limitadas, ukampis mayni tuqitx gigolos ukanakax wali askiwa.
  Chiqansa, jila parte chachanakax warminakaruw munasipxi. Ukatjja, jila partejja, wayn tawaqonakajj jukʼamp experienciani jilïr warmimpi munasiñajj janiw llakisipkiti.
  Aka chiqanx botas ukanakap ch"allt"asisaw mä waynax ikiñ ch"ukuñanakamp ch"uqt"ata, jupax juk"akiw jilïr jaqir tukuwayxäna, ukat pedestal ukar makhatatayna. Ukat jupax jukʼamp waynäkaspas ukhamaw uñnaqäna. Jupax q"al jist"antatänwa, ukampis nayratpach walja warminakaw pachpa tronco de natación ukan uñjapxäna ukat kusisiñampiw phichhantat uñjapxäna.
  Ukat uka señoranakaw turkapxäna. Slavka jupa pachpaw khathatirakïna. Waynapan chuymapax ch"axwañ pachanx tambor ukham thuqt"askäna. Jupanakax mä jaqiruw aljapxi - mä kasta uywar uñtasita.
  Ukat ukham jan uñtʼat ukat jan uñtʼat ukham sañapawa.
  Uka waynan sapa ladopanxa mä imill wawaw sayt"atäskäna, ch"iyar qara traje, botas ukat guantes, ukat ajanunakaparus wila mascara uchatänwa. Jupanakax juk"at juk"atw uka suma uñnaqt"an waynarux uñacht"ayapxañapa, ukhamat munañan jaqinakar juk"amp uñch"ukiñataki. Warminakax awisax qʼañu lurañanakansa ukat chacha warmi ikthapiñ umañampiw chachanakat sipansa jukʼampïpxi, ukat orgasmopax jukʼamp chʼamaniwa ukat jukʼamp tiempow utjaraki. Ukatwa, maynix janiw muspharañapakiti, jupanakatx waljaniw mä wayna, wali suma uñnaqt"an chacha uñch"ukiñatak tantachasipxäna, ukat qullqix utjaspa ukhax alasipxaspawa.
  Warbler jupax wali ch"aman kusisiña ukat jila chanini perfume thujsa, ukax juk"ampiw hipersexual waynarux turkatayna.
  Akax jach"a irpirix yatiyatawa:
  - Chacha Vyacheslav Kotovsky jupax subasta ukar uñt"ayatawa. Tunka llatunkani marani, janchi tuqitxa wali k"umara. Wali suma uñnaqt"ani, curvado, machaq strip bar ukat sexy. Mä arumax mä warmimpikiw kuns luraspa - ¡janiw jiwayañamäkiti ni mutilañapakiti!
  Nayratpachax qalltañ qullqix tunka qullqiwa!
  Ukat pä imill wawanakax trajes de cuero, botas ukat mascaras ukanakamp wali amuyumpiw nayrïr tapa apsupxäna.
  Uka waynan suma jach"a nayraqatapax qhant"atäxänwa, ukat quri, jach"a ñik"utan ñik"utapasa.
  Jichhax walja patak munañan warminakan nayraqatapan q"ala jan isinïniw sasin amuyt"asax eslavka markarux wali kusiskañänwa, ukat jupax khathatirakïnwa.
  Uka khathatixa, mä virgen subasta ukar uchatäkaspas ukhamaw amuyasi, ukax warminakarux walpun kusisiyi.
  Ukat arnaqasipxäna:
  - ¡Tunka phisqhani qullqi!
  - Pä tunka!
  - ¡Pä tunka phisqhani!
  - Kimsa tunka!
  Mä lik"i wakax akham sasaw larusitayna:
  -Phisqha tunka!
  Yaqha chiwchixa akham sasaw sist"asïna:
  - Suxta tunka!
  Mä arnaqasiñaw ist"asïna:
  - Paqallqtunka!
  - Kimsaqallq tunka!
  - Llatunk tunka!
  - ¡Patak pataka!
  Ukanjja, mä samartʼañaw utjäna. Uka waynax juk"at juk"at uñacht"ayaskakiñapänwa, ukax chiqap chacha warmi sarnaqañarux turkataynawa.
  Akax pä imill wawanakawa, jupanakax ajanupan alaya chiqapat velo apsusipxi. Mä suma nayra, suma laka ukat mä waynan jan axsart"ir chinupa, ukhamarak kunkapax jist"arasïna.
  Warminakax wal kusisipxäna.
  Maynix akham sasaw jiskʼat arsüna:
  - ¡Patak pä tunka!
  Yaqhax akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Patak kimsa tunka!
  Kimsïristi akham sasaw jachʼat arsüna:
  - ¡Patak phisqa tunka!
  Uka lik"i warmixa akham sänwa:
  - ¡Patak llätunk tunka!
  Ukat mä juk'a tawaqu, suma uñnaqt'an warmiw arsüna:
  - ¡Pä pataka!
  Ukat yaqha samartʼañaw utjäna. Jichhax uywata imillanakax waynan amparanakapsa, amparanakapsa q"al apsupxäna. Jupanakax musculoso, suma uñnaqt"ani ukat suma uñnaqt"anipxänwa. Janiw culturista ukhamäkiti, jan ukasti elenco, suma uñnaqt"an nuwasiri. Ukat ñik"utapax wali seductora lliphipi.
  Mä hipopótamo uñtasita warmixa akham sasaw jiskʼat arsüna:
  - ¡Pä pataka phisqa tunka!
  Warmixa mä juk"a kusisita säna:
  - ¡Pä pataka paqallqu tunka!
  Yaqha tawaqux akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Kimsa pataka!
  Warmixa, jan ukasti, maraparjamax qhuru arumpiw arsüna:
  - ¡Kimsa pataka phisqa tunka!
  Uka representante de la sexo justo ukaxa akhamawa:
  -Pusaq pataka!
  Pachpa tawaqux, amuyataxa, stripper ukhamawa, akham sasaw qhuru arsüna:
  - ¡Pusaq pataka phisqa tunka!
  Uka qhatunxa walja tawaqunaka suma uñnaqt"ani warminakawa utjapxäna. Ukat kunatsa jan wali ukat suma isthaptʼat gigolonak munapxi, ukanakat mä infección katjasma sasaw jisktʼasirakisma.
  Mä wali respetatäki uka señorajj akham sänwa:
  - ¡Phisqa pataka!
  Ukat wasitat mä samartʼañaw utjäna. Uka qullqix wali jach"apuniwa, juk"ampirus dólar qullqix inflación ukar uñtasitawa. Jïsa, ukat janiw suyt"añjamäkiti taqi kasta señoranakar uñjañaxa, mä wayna, suma gigolo desvestido ukhama.
  Akax pä imill wawanakaw trajes estrictos, botas ukat mascara ukanakamp isthapt"ata, yaqha velo apsusipki.
  Ukat mä wali suma ukat relieve sat waynan taqpach torsopax qʼala jan isinïtawa. Ukat abs ukanakap uñjaraksnawa, ukax chocolate ukan mantanipjam uñt"atawa. Ukat kuna suma, lliphipi ñikʼutas qhanan qhantʼi.
  Mä warmix akham sänwa:
  - ¡Suxta pataka!
  Yaqhax akham sasaw chimed in:
  - ¡Paqallqu pataka!
  Kimsïristi akham sasaw jiskʼat arsüna:
  - ¡Llatunka pataka!
  Uka chuymankipstat warmixa akham sänwa:
  - ¡Nillä pataka!
  Mä juk"a tawaqu ukat suma uñnaqt"an warmix diamante pendientenakampiw sist"asïna:
  - Waranqa!
  Ukat wasitat mä samartʼañaw utjäna. Taqeniw jan paciencianïpkänti kunas jutïrin pasani uk uñjasa. Aka waynax wali muspharkañawa. Kuna Apolonakat sipansa jukʼamp sumawa.
  Millonario jaqin Elena warmipax juparux wali askit uñjäna, ukampis janiw jichhakamax mä negocio ukar mantkiti. Chiqansa, tukuyaruw jukʼamp muspharkañäni. Ukat jichhax kawkhans jank"ak sarañax wakisispa. Chiqpachansa akax wali valorani yänakawa. Maysa tuqitxa, Elenax wali suma uñnaqtʼani ukat sexy ukhamäkchisa, caderanakap chʼallxtaspa ukhaxa, mä tama munat wayn tawaqunakaw tʼijtʼanipxani, jupanakax jupamp ikintasiñatakix qullqi churapxarakiniwa.
  Ukat pä imill wawanakax trajes de cuero ukat mascaras ukanakamp isthapt"ataw wasitat yaqha velo suma uñnaqt"an eslavik jaqit apsuñ qalltapxäna.
  Ukat ukhamatwa musculoso, suma uñnaqtʼan kayunakap qunqurinakapar uñachtʼayapxäna. Ukat troncos de natación ukanakaw utjaraki. Uka waynax wali kusisitaw jikxatasïna, ukatwa chacha jan pantjasirïtapax jilxattawayi. Ukat jach"änwa, ukat warmirux taqpach kusisiñ churañapatakiw jaytäna.
  Mä thuqt"awiw uka pasillo taypin jalnaqäna.
  Hipopótamo warmixa akham sasaw jiskht"äna:
  - ¡Mä waranqa chikatani!
  Juk"amp slender ukax akhamawa:
  - ¡Pä waranqa!
  Pusi mascara ukankir warmix tuiteó:
  - ¡Pä phisqa pataka!
  Uka velo uchat warmixa akham sänwa:
  - ¡Kimsa waranqa!
  Diamante pendientenakani warmixa akham sänwa:
  - ¡Kimsa phisqa pataka!
  Chuyman warmixa akham sasaw jiskht"äna:
  - ¡Pusaq waranqa!
  Imill wawaxa, wali jisk"a uñnaqt"aniwa, chhuxriñchjasïna:
  - ¡Pusi chikatani!
  Ucatsti mä warmiw velompi ch'uqt'at wararitäna.
  - ¡Phisqa waranqa!
  Ukat wasitat mä samartʼañaw utjäna. Jichha kutix gigolo ukamp mä arumax mä wali suma qullqiw sutinchatäna. Phisqa waranqa qullqimpixa phisqa tunka prostitutas ukanakaru alquilañatakixa janiwa juk"ampi jan wali nivel ukankiti. Ukat mä ordinario, experienciani gigolo ukax pä patak qullqiruw pä horatakix aljasi. Ukhamajj yaqhepajj jukʼamp jila alaniwa ukat yaqhepajj jukʼamp jila alaniwa. Ukat jichhax qullqix suma q"umaw tukuwayxi, ukat janiw ukhamakiti. Ukhamarus mä ch"axwäwiw utji, ukat rublo ruso ukax juk"ampiw jilxattaski, ukat dólar qullqix jilxattaskiw. ¡Janiw likʼitak tiempojj utjkiti, nayajj jakaskayätwa!
  Ukampis chiqansa, janiw taqpach trumpetanakax jichhakamax uñstayatäkiti. Imill wawanakax jach"a botas uka waynan kayunakapat apsusipxi. Ukat jupanakax suma uñnaqt"aniw uñacht"ayapxi, imill kayunakar uñtasita. Ukat janiw ñik"utas utjkiti - mä bronce estatua ukham. Bronceado, q"ala kayuni, mä fabuloso suma uñnaqt"an wayna, walja warminakar loco tukuyi.
  Ukat uka salajj wasitatwa wararïna.
  - ¡Suxta waranqa! - Jach"a jach"a tukuri warmixa arnaqasïna.
  Uka tawaqux kisunakap qhant"ayasaw chillqt"asïna:
  - ¡Paqallqu waranqa!
  Mä tawaqu ukampis likʼi warmix jan wali ajanuniwa:
  - ¡Llatunk waranqa!
  Mä sullka ukat suma uñnaqt"an warmix diamante pendientes ukamp tuiteó:
  - ¡Nillä waranqa!
  Ukat mä warmejj wali jachʼa velo utjatapatjja, janiw maranïtap yatiskiti:
  - Tunka waranqa!
  Ukampis arupajj waynäskänwa. Ukat Slavax wali kusisitaw jikxatasïna. ¡Ukham qullqi laykux musulmana warmimp ikintasiñax wali askipuniwa sasin amuyt"añaxa! Ukat jupax niyaw pä waranqa chikatani qullqix bolsillupan utji.
  Chiqpachansa, janiw ukakïkiti. Uka waynax musculoso, wali suma uñnaqt"ani, nayra griego diosan estatuapar uñtat k"ajkirïnwa, troncos de natación ukanïnwa. Ukat suma jach"añchäwipax wali jach"a kankañapampiw uñjasiskäna.
  Ukat pä imill wawanakax wila trajes ukat mascaras ukanakamp isthapt"ataw ukat mä elegante, suave movimiento ukampix troncos de natación ukanak waynat apsupxäna.
  Mä tira tela ukax waynan q"ala, bronceado, musculoso ukat wali suma uñnaqt"an, seductora kayunakaparuw jaquqanïna, ukat Slavkax q"al uñacht"ayäna.
  Jupajj wali phenqʼasitaw jikjjatasïna. Mä virgen tawaqur uñtataw q"illu ch"allxtayasi, jupax janipuniw mä warmin janchipar mallt"kiti.
  Warbler chachajj khathatirakïnwa, chuymapajj qalanakjamaw thuqtʼaskäna.
  Ukat khathattʼasitapa, pʼinqachasitapa ukat qhanpach pʼinqachasitapajj warminakaruw layqasiñatak yanaptʼäna. Chiqansa, akax ukham muxsa, muspharkañ suma uñnaqt"an yuqall wawawa, quri ñik"utaniwa, ukat ukat sipansa, mä virgen ukhamarakiwa, jupax suma chacha warmirux languor ukan khathatiyi.
  Mä hipopótamo ukham likʼi warmix akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Tunka phisqhani waranqa qullqi!
  Warmixa mä juk"a llamp"u chuymampiwa arsüna:
  - ¡Pä tunka waranqa!
  Monje isimp isthapt"at warmix akham sasaw jisk"at arsüna:
  - ¡Pä tunka phisqhani waranqa!
  Uka tawaquxa akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Kimsa tunka waranqa!
  Uka chuymankipstat warmixa akham sänwa:
  - ¡Kimsa tunka phisqhani!
  Diamante pendientenakani ukat jukʼamp suma uñnaqtʼan mä warmiw akham säna:
  - ¡Pusaq tunka!
  Yaqha representante de la sexo justo ukax mä jach"a collar ajllit perlas ukanakamp kunkaparux chhuxriñchjasïna:
  - ¡Pusaq tunka phisqhani waranqa!
  Ukat qhiparusti, mä warmix velompi isthapt"ata ukat mä juk"a wayna arumpiw arsüna, jan sintt"asis ukat qhana:
  - ¡Phisqa tunka waranqa!
  Kunjamtï yatiqapkta ukhama, uka muyu jakhunx mä samart"awiw utjäna. Chiqansa, ukham qullqimpix mä suma ukat machaq auto alasispawa. Jan ukax phisqa patak jan juk"amp jan wali warmi prostitutas ukanakar mä hora alquilañamawa. Jan ukax pä patak phisqa tunk yatxatat chacha gigolos pä hora, jan ukax phisqa patak jan ukhama experienciani ukat clase. Qalltañatakix walikïskiti.
  Ukhamarus aka suma uñnaqt"an waynax qhipat mä juk"a qullqimpiw alquilasispa.
  Elena kullakajj walja tiempow suytʼäna, ukatwa jan paciencianïsajj khathattʼasïna. Kunjam suma uñnaqtʼanïpachasa. Ukat uka pachparakiw mä tawaqur uñtat q"illu q"illu tuku, ukat janïr jiwayañkamax mä uwijar uñtataw khathati.
  Mayordomojj mazop aptasaw akham sañ qalltäna:
  - ¡Phisqa tunka waranqa qullqi! Pä tunka waranqa qullqi pä... Pä tunka waranqa qullqi...
  Elena kullakajj pachpa arupampiw akham arsüna:
  - ¡Suxta tunka waranqa!
  Taqinipuniw kutt"apxäna. Mä jisk"a uñnaqt"an warmiruw mä mascarat uñjapxta. Ukat wali suma ukat uñt"at arumpi.
  Slavkax chiqpachapuniw aka suma uñnaqt"anïñ munäna, mä mascara ukamp ch"uqt"ata, mä arumax jupar alañapataki.
  Ukat ukat uka árabe warmimp jikisiñax juparux axsarayäna. Inti jalsu tuqinxa, qhuru kankañanakax yaqhachatawa. Ukat wali axsarkañ jan walinak lurañakiw utjaspa. Janis jiwayatäkaspa, jan chʼamanïkchisa, kuntï alaskäna uka warmejj kuntï mayki uk lurañapawa.
  Ukat janirakiw kuns apanukuñamäkiti.
  Ukampirus, velo ukan suma uñnaqt"anïtapax janiw jaysañ yant"känti:
  - ¡Paqallqu tunka waranqa!
  Elena kullakajj akham sänwa:
  - Kimsaqallq tunka!
  Jist"antat warmix mä akatjamat jaquntäna:
  - ¡Patak waranqa qullqi!
  Mä thuqt"awiw uka pasillo taypin jalnaqäna. Jïsa, mä arumax gigolompix qhawqha qullqis utji ukax janiw nayrjax uñjatäkiti. Ukampis kunapachatï mä subasta luraski ukhajja, negociañ kusisiñaw utji, ukajj chʼamawa.
  Ukat walja warminakax janiw chachanïpkiti. Jupanakax viudas ukhamäpxiwa, jan ukax capital ukanakap lurapxi, jan ukax janïr jaqichaskasax herencia katuqañ atipxatayna. Jan ukajj kʼari chachanaka.
  Ukhamajj mayniw uka negocior mantañatak utjäna.
  Uka tawaquxa akham sasaw jach"at arsüna:
  - ¡Patak tunka waranqa!
  Velompi isthapt"at warmix akham sasaw qhuru arsüna:
  - ¡Patak pä tunka!
  Diamante pendientenakani warmixa akham sänwa:
  - ¡Patak phisqa tunka!
  Ukat velo uchat warmix jach'at arsüna:
  - ¡Pä pataka waranqa!
  Elena kullakajj wali munasiñampiw akham säna:
  - ¡Pä pataka phisqa tunka!
  Rubí collar apt"at tawaqux akham sänwa:
  - ¡Kimsa pataka waranqa!
  Uka lik"i warmixa akham sasaw jachäna:
  - ¡Pusaq pataka waranqa!
  Ukatxa burka isimpi isthapt"ata warmixa pulmona pataru arnaqasïna:
  - ¡Million qullqi!
  Akax nayratpach mä jach"a ukat jach"a qullqiwa. Ukham qullqimpixa, pinturanaka, pura wila caballonaka jan ukax mä ejercito de prostitutas ukanakaw alasipxi. Arumax mä prostituta élite ukarux waranqa qullqiruw mayisma. Ukhamarus rublox jilxattaskiw ukat ch"axwäwiw utji, ukat juk"amp jan walt"ayañakiw suyt"ata.
  Ukanx mä jach"a samart"awiw utjäna. Elena kullakajj walja millón qollqeni chachapatakejj mä millón qollqejj janiw ukham jiwayir qollqekïkiti. Ukampis chachajatakik ukhama. Ukat jupatakix wali qhanawa. Ukat mä millón entero ukax cuentanakat mistuwayxi ukax janiw ukhamaki imantañjamäkiti ukat janiw chiqapar uñjatäkaspati.
  Ukat yaqha warminakax qhanaw ukham qullqi churatapat phinqʼasipxäna.
  Mayordomojj martillo aptasajj akham sasaw qʼochuñ qalltäna:
  - Mä millón qullqi mä kuti, mä millón qullqi pä, mä millón qullqi kimsa...
  Elena kullakajj wali jachʼat arnaqasïna:
  - ¡Mä millón qullqi ukat yaqha qullqi!
  Qalltaña apnaqiri:
  - Mä millón qullqimpi ukat yaqha qullqimpiw ... Mä millón ...
  Uka burka warmixa akhama arsüna:
  - ¡Pä millón qullqi!
  Mä thuqt"awiw uka pasillo taypin jalnaqäna. Uka qullqix ukhamarakiw tunka waranqa gigolos profesionales ukanakax pä horatak alquilatäspa, jan ukax pä tunk waranqa prostitutas ukanakax mä horatakiw alquilatäspa. Ukham qullqimpixa, pinturanaka, jila chanini sementales pura sangre ukanakaw alasïna, ukatx niyaw mä villa lurañax wakisi ukat janiw jisk"a yate ukar katuqañax wakiskiti. Ukat mä arumatakikiwa.
  Slavax musphataw jikxatasïna, ukat nayranakapas jach"aptayasïna: ¡ukham qullqis wali qullqix! Mä fortuna.
  Salón ukankir tawaqunakat maynïrix, inas negociañ kusisiñarux katuyaschispa, pulmonapan patapanxa:
  - ¡Pä millón mä qullqi!
  Uka irpirix akham sasaw arnaqañ qalltäna:
  - ¡Pä millón ukat maya qullqi! ¡Pä millón ukat mä dólar pä! Pä millón ukat mä qullqi - kimsa ...
  Uka burka warmixa jach"at arsüna:
  - ¡Phisqa millón!
  Uka sala taypinxa warminaka taypinxa mä thuqt"awiwa ist"asïna. Akax nayratpach mä jach"a qullqiwa, maynix mä fortuna saspawa. Ukat taqi ukax mä arumakiw lurasi. Jumax loco sasaw sasma. ¡Phisqa millón ukhani!
  Warbler, p"iqipax muyuntatänwa, ukat phinq"asiñat wila, p"inqachata ukat kusisiñat khathatt"ata, uka waynax jach"at arsüna:
  Nayax aka ch"amakarux axsararaktwa, jan suyt"äwini ukat axsarkañjama,
  Kawkhantï janipuniw kuttʼankäti uka cheqatjja...
  Mä ch"axwawiwa, kuna suma ch"axwawisa
  Ukat mä samkax mä samkakiwa, ¡jichhax sartawaytwa!
  Jilïr mayordomosti yatiyañ qalltäna:
  - ¡Phisqa millones de dólares ukjawa! Phisqa millones de dólares - pä! Phisqa millones de dólares kimsa...
  Ukat diamante pendientenakani mä warmix aptasin churäna:
  - ¡Phisqa millón mä qullqi!
  Mä thuqt"awiw uka pasillo taypin jalnaqäna. Uka qullqinakax mä loco ukhamakïnwa. Amuytʼañataki, pasïr patak maranakanjja, Japón markat maynejj Van Gogh sat chachan pintatapat patak pusi millón qollqenak pagawaykchïnjja, mä récord ukham lurawayi. Ukampis kuna kasta fotos utjäna: ¡mä daub! Janiw muspharkañakkiti, janiw khitis Van Gogh-arux jakäwipanx alañ munkänti.
  Ukampis ukhamakipans, mä arumax gigolompix, walja qullqiw pagapxtaxa.
  Mayordomojj wasitatwa martillop jiljjattayäna, ukatsti akham sasaw qʼochuñ qalltäna:
  - Phisqa millón mä qullqi - mä! Phisqa millones ukat mä dólares - pä! Phisqa millones ukat mä dólares - kimsa ...
  Uka burka warmixa jach"at arsüna:
  - ¡Tunka millón qullqi!
  Yaqha ch"axwañaw sala ukan utjäna. Ukat yaqhip warminakax janiw jarkʼaqasiñ puedxänti ukat sinti kusisiñat qhispiyañatakix amparanakap jan ukax kayunakap taypin vibradores ukanakamp chʼuqtʼañ qalltapxäna. Ukhamajj uka jan amuytʼkañ negociación ukaw jupanakar puriyäna. Akax chiqpachansa chiqpachansa wali sumapunïnwa.
  Gloriax loco ukhamaw tukuwayi: tunka millones de dólares! Ukat uka qullqit pusi tʼaqax jupankiwa. Jupax janiw mafia ukaruki pagkaniti, jan ukasti jupa pachpaw qamir ukhamarak respetatäki uka jaqir tukuni. Ukat uka qhipatxa wali suma jutïri suytʼani. Burka manqhankir warmix wayna, suma arumpiw arsüna, ukatx janiw qhankiti kunas juparux ina ch"usat chachanak filmañatak jark"aski. Chiqansa, walja warminakax chachanakxarux taqe chʼamanïñwa munapxi ukat ikiñanwa jupanakar kamachiñ munapxi. Ukat ukhamat vibrador lantix, jan ukax callenkir chachanakax gigolos alasipxi.
  Ukat Slavax wali wayna ukhamarak suma uñnaqt"aniwa. Ukat jachaqtʼasiski ukhajja, kunjamsa kisunakapajj lliphipipjje. Chiqansa, wali suma ukat munat, suma uñnaqtʼan wayna. Ukhamajj ¿kunjamatsa ukat pasañasa ukat pasañasa? Chiqpachansa akax taqi kunat sipansa jukʼamp jachʼa churäwiwa.
  Uka qullqix nayratpach jark"atäxänwa. Ukat ukham wali jan walt"ayir jaqir jark"aqañataki.
  Mayordomosti kisunakap q'al ch'uqt'asisaw akham sañ qalltäna:
  - ¡Tunka millones de dólares ukjawa! ¡Tunka millones de dólares pä! Tunka millones de dólares kimsa...
  Elena kullakajj janïr martillojj jaqoqtkäna ukhajj jan chʼamampiw arnaqasïna:
  - ¡Tunka mayan millón!
  Salon ch"axwañax juk"amp jach"awa. Mä warmix akham sasaw jachʼat arsüna:
  - ¡Akanx mä aljiriw mä faldampi!
  Slavka kullakajj akham sänwa:
  - Juman gigolomaxa juk"ampi jila chaniniwa, .
  ¡Kunas chiqpachapunix wali askiwa!
  Mayordomojj martillo aptasajj akham sasaw qʼochuñ qalltäna:
  - Tunka mayan millona kuti, tunka mayan millona pä kuti! Tunka mayan millones kimsa...
  Aka chiqanx Elena kullakax axsarañänwa. Jupa pachpajj janiw ukham qollqenïkänti, jan ukasti qala chuymanïtapatwa arnaqasïna. Ukat chachapax uka tuqit yatispa ukhaxa, juparuw pasani. Divorciasispa ukhasa, inas estadon mä qhawqha cheqanakapar demandaskchispa. Ukat libre sarnaqañamawa. Ukat mä juk"a pacharuw sarnaqani, ukax wali thayapuniwa.
  Ukat chachapax janiw Moscú markat mistuñapatak jaytkaniti - ukhamat jank"ak jiwañapataki, ¡uka q"añu jaqi!
  Ukampis qhep qhepa segundonjja, janïr martillojj kimsïr kuti chʼoqtʼkipanjja, velo uchat warmijj chillqtʼasïnwa:
  - ¡Pä tunka millón qullqi!
  Uka señoranakajj khathattʼasisaw mantapjjäna. Walker ukax mä juk"a pachanakanwa. Ukat uka qhepatjja, Elenajj wali kusisitaw jikjjatasïna ukat jupa pachpaw confiyasjjarakïna. Aka velo uchat señorax inas fabuloso qamirïchi. Ukhamajj caprichopatak tenedorar mistuñapa. Mä munat, munat ukat musculoso waynan kusisiñapatakix taqpach pagañapawa.
  Ukat Elenax akham sänwa:
  - ¡Patak millón qullqi!
  Uka salajj qalltasinwa arnaqasïna. Wauu! Suma, qullqix arumax mä wali suma uñnaqt"an ukat curva waynampi. Kuna puntukamas munañanïñax wakisi, jan ukax munasiñampi, mä wayna gigolo ukar ukham sallqa qullqichañataki.
  Mayordomojj martillo aptasaw akham sañ qalltäna:
  - ¡Patak millones de dólares ukjawa! ¡Patak millones de dólares pä! Kimsa patak millones de dólares ukha qullqiw...
  Uka burka warmixa jach"at arsüna:
  - ¡Pä pataka millón! - Ukatxa yapxatatawa. - Circo tukuyaña. ¡Janiw ukham suma utjktamti ukat p"inqachataw uñjasisma!
  Elena kullakajj akham sänwa:
  - ¿Kunjamatsa uk yatta?
  Velo uchat warmix akham sasaw jaysäna:
  - Yattwa! ¡Kunapachatix nayax yatxa!
  Mayordomojj mazop aptasaw akham sañ qalltäna:
  - ¡Pä patak millones de dólares ukjawa! ¡Pä patak millones de dólares pä! Pä patak millones de dólares kimsa...
  Ukatxa, salankir mä warmix akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Pä pataka millón mä qullqi!
  Uka irpirix akham sasaw amtayäna:
  - Jani taqpacha payllkäta ukhaxa, jaqunukutaw uñjasisma, janipuniw subasta utarux mantañapakiti.
  Ch"amaka lentesni warmixa p"iqip ch"allxtayäna.
  - Yattwa! Ukampis ¡wali wakichtʼatäjjtawa!
  Uka irpirix akham sasaw arnaqañ qalltäna:
  - ¡Pä pataka millones ukhamaraki mä qullqi pacha! ¡Pä patak millones ukat mä dólares pä! Pä patak millones ukat mä dólares kimsa...
  Uka velo uchat warmixa akham sänwa:
  - ¡Phisqa pataka millón qullqi!
  Mä thuqt"awiw uka pasillo taypin jalnaqäna. Warminakax kayunakap taypin masaj lurañ qalltapxäna ukat vibradores ukanakamp juk"amp ch"amampiw apnaqapxäna.
  Slavka chachajj mä akatjamatwa chachan jan pantjasirïtapajj jukʼamp jiskʼachañ qalltäna. Ukax sinti jaya pachaw estado agitado ukan jikxatasi. Ukat ukatsti phichhantawayxänwa.
  Ukat munañani warminaka taypinxa, mä llakisiñaw tribunanak taypin utjäna.
  Mayordomojj martillop aptasajj perla kisunakap qhantʼayasaw qʼochuñ qalltäna:
  - ¡Phisqa pataka waranqa waranqa qullqi! ¡Phisqa patak millones de dólares pä! ¡Phisqa patak millones de dólares kimsa!
  Mä jach"a samart"awiw utjäna, ukat mayordomox akham sasaw yatiyäna:
  - ¡Mä gigolo wayna, tunka llatunkan marani Vyacheslav Kolobkov, mä señora velo ukan phisqa patak millones de dólares ukjam aljatäna!
  Warmixa p"iqip ch"allxtayäna.
  - ¡Nayaw qullqix cuentamat mayjt"ayä! ¡Ukat jichhax jupax nayankxaniwa, arum paqaraw!
  Jupanakax eslavka markar mä velo jaquntapxäna. Ukat mä cadenampiw mä chʼamani, musculoni kunkapar uchapjjerïna.
  Uka waynax q"ala kayunakap machaq munatapan qhipäxaparuw ch"allt"äna.
  Uka irpirix akham sänwa:
  - ¡Jupax arumax juman esclavomawa! ¡Jan jiwayañamäkiti ni mutilañapas!
  Mä velo uchat mä warmiw uka waynar jakʼachasïna. Amparapampiw uka waynarux chacha perfeccionañatak katjäna. Ukat jankʼakiw wasitat sartasïna ukat punkitänwa. Ukat Slavkax wali ch"amampiw q"illu q"illu tukuwayxäna, phinq"asitapata ukhamarak p"inqachasitapata.
  Warmixa ajanupa jist"aratayna. Jupax wali suma uñnaqt"ani, oriental, ch"iyar ñik"utan suma uñnaqt"anïnwa, janiw pä tunk phisqhan marat jiläkänti. Jïsa, chiqpachansa wali suma uñnaqtʼanïnwa, janis ajanupan cosméticos sat yänakax utjkänti.
  Slavka kullakajj akham sasaw akham säna:
  - Jisa, juma pachpawa arumataki qullqi katuqasma!
  Warmixa p"iqip ch"allxtayäna.
  - Yattwa! ¡Kunatsa jumatakix ukham sallqa qullqi churawaytxa ukxa qhipat yatiyapxäma! ¡Uka urukamajja, ¡cuartoruw sarañäni! ¡Tiempox juk"akiw ukat nayax jakäwijan qhipa kutiw munasiñamp kusist"añ munta!
  Uka waynaxa wal muspharäna
  - Kunatsa qhipa uruxa?
  Warmixa akham sasaw jaysatayna:
  - ¡Kunalaykutix nayax Princesa Esmigul kullakax wachuq jucha luratax jiwañaruw juchañchatäta! ¡Ukat qharürojj alwajj pʼeqejaruw khuchhurapjjani!
  Slavka ukax akham amuyt"ayi:
  ¡Ukhamajj tʼijtjjañamawa!
  Princesaxa wali jach"atwa jaysäna:
  - ¡Allah sutimpiw juramento lurawayta, janiw t"ijtxäti! Ukatwa, janïr jiwkasax chachajax cuentap churitu, ukat aka urunakanx taqi kuntï munkta uk lurañajataki ukat alañajatakis jaytawayitu!
  Slavax akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  -Ukhamaxa ukatwa jumax wali khuyapt"ayasirïtaxa! ¡Qhispiyañax janiw kuna askïkisa!
  Jupajj pʼeqep chʼoqtʼasisaw akham säna:
  - Jumatix sum luqtasma, ukat nayatakix wali askïspa ukhaxa, mä taqpach palacio, mä yate, ukat kunas munasma, mä taqpach flota de autos alasipxäma! Ukhamajj ¡chʼamachasim!
  Waynaxa p"iqip ch"allxtayäna.
  - ¡Nayaxa wakicht"atätwa, jumanakaru luqtañatakixa wali kusisitaraktwa!
  Aka chiqanx mä sapa, luxus cuartoruw mantapxäna. Warmixa sapakiw jupamp chika qhiparxäna. Suma kʼachachtʼataw isi apsusïna, ukhamatwa mä suma qʼomachat cuerpo uñachtʼayäna. Slavka chachan jan pantjasirïtapax jilxattawayiwa, ukhamatwa pʼakjañatak wakichtʼatäxäna.
  Uka q"ala jan isin princesax p"iqip ch"allxtayäna.
  - ¡Jutam nayamp chika ducha luraña!
  Mä waynampi mä tawaqumpiw bañor mantapxäna, taqpach qurimpi ch"uqt"ata.
  Junt"u uma jawiranakaw warantasïna. Ukat suma janchinak jariqañ qalltapxäna.
  Warmixa p"iqip ch"allxtayäna.
  - ¡Jumax aru apnaqañ yatta!
  Slavka kullakajj pʼeqep chʼoqtʼasïna.
  - Ukhampuni!
  Princesa Esmigül kullakajj pʼeqep chʼoqtʼasïna.
  - ¡Ukhamaxa wali ch"amampiwa irnaqapxañani! ¡Jutam suma uñnaqt"an waynaja!
  Waynax qunqurt"asisaw ajanupax kayunakap taypin ch"allt"asïna, suma uñnaqt"an suma ñik"utan ch"iyjataparuw ch"allt"asïna ukat lakapampiw irnaqañ qalltäna, jan kuns suyasa ukat ch"amampiw irnaqañ qalltäna.
  Uka tawaquxa, suma uñnaqt"ani warmixa munasiñampiwa jachäna. Ukat jupax wali kusisitaw jikxatasïna.
  Esclavax juk"amp ch"amanïxarakïnwa. Kunjamsa wali tʼaqhisiyäna ukat sinti kusisit jachʼañchäwip phichhantarakïna. Ukat irnaqäna ukat bendicionanak katuqarakïna.
  Princesax jachäna, ukat qhiparusti, juk"amp jach"at arnaqasïna, mä ch"aman orgasmo ukan khathatt"asïna ukat chhuxriñchjasïna.
  Ukatxa jupa pachpaw qunqurt"asïna ukat ajanupax waynan inglepar jak"achasïna. Ukat jichhax kusisita, junt"u, suma thujsa gallo, mä wayna ukat suma semental lakapampiw qhumantäna. Ukat jupax pachpa arupampiw irnaqañ qalltäna.
  Warbler jupax ch"amampiw jatha janïr jaquntañapatak ch"amanchasïna. Mä warmix laq"uñ lurawimp kusist"añapawa, suma, muxsa, apetitoso, p"iqin chacha perfección, Moscú markan juk"amp suma ukat suma uñnaqt"an wayna.
  Ukat princesax loco ukhamaw tukuwayxäna, mä miembrompi, lakampi ukat lakampiw irnaqäna. Jupatakix jan iyawsañjam suma ukat wali sumapunïnwa.
  Warbler, qhiparusti, wali jan jark"aqasiñ puedkänti ukat tukuyäna. Jupax mä thaya, muxsa gruel, wayn tawaqun jatha jaquntäna. Princesax qullqi munasaw lakapamp llamkt"äna, janiw mä gota faltaskänti. Ukat ukat akham sasaw mayïna:
  - Ukat jichhax mä cuervo ukham uñt"ayasiñäni! ¡Nayaw jumar laq'antapxäma ukat jumanakax nayaruw laq'antapxätam!
  Slavax iyaw sasaw p"iqip ch"allxtayäna. Lakapax wasitat wali yatiñampi ukat ch"amampiw princesan clítoris ukar masaj lurañ qalltäna. Mä tawaqun lakapasa ukat lakapas wasitat punkiñatakisa ukat juntʼuchasiñatakis waytʼatäxäna ukhaxa, ¡mä musculoso ukat wali suma uñnaqtʼani, ukat yatxattʼat gigolo sat waynan elástico miembropa!
  
  REINA UKAT Q"ala AKA CHIQA ESclavo.
  ANOTACIÓN ukax mä juk"a pachanakanwa
  Jiwasan pachasat mä wayna, nayraqatax reinaruw tuku. Ukampis sinti qhuru chuymanïtapatjja, diosanakajj qʼala kayuni esclavoruw tukuyapjje. Ukampirus mä tawaqux esclavitud ukanx elfos ukanakan qhispiyatawa ukatx super aventuras ukanakaw qalltawayi.
  . JANK"A #1
  Agripinax uka jach"a ceremonia uñjäna. Tronor makatasajj joyanakampi chʼoqantat tronon qontʼatäkaspas ukhama. Ukat warawaranakamp chʼuqtʼat mä corona pʼeqeparuw uchasi. Ukat taqi p"iqinchirinaka, reyinaka ukat yaqha uraqpachan apnaqirinakax qunqurt"asisaw jach"añchapxi.
  Ukat aruntt'äwix alaxpachar apatäxiwa, cañonanakaw thuqt'asipxi. Ukat taqi kunas lliphipi. Ukat jichhax jupax aka Uraqin emperatriz ukhamawa. Ukat jachʼa jachʼa tukuñanakaw juparux qʼuchupxi, ukat orquestanakaw thuqtʼapxi. Ukat kawkhantï quntʼatäki uka trono cuartox Luzhniki estadiot sipansa phisqa tunk kutiw jukʼamp jachʼa. Ukat jupax mä taqpach ejercito ukaniwa. Waranq waranqa suma imillanakax jisk"a faldanakani, q"ala kayunakani, qhipäxan ametralladoranakampi, jupar aruntt"apxi ukat q"uchupxi:
  Jumax mä jach"a diosawa
  Taqi jaqinakan emperadorapa...
  jan tukuskir elemento, .
  ¡Taqi uñisirinakamar jiwayapxam!
  Agripinax kisunakap uñacht"ayasaw arnaqasïna:
  Nayax mä tangente ukan uñisirinakaruw khuchhuqawayta
  Nayax jupanakarux wali jank"akiw ch"allt"awayta...
  Taqi kunas wali sumaw tuku
  ¡Nayax reinatwa, janiw taqpach uñch"ukirinakar uñt"kti!
  Uka qhipatxa, nayrïr jan walt"ayat jaqiruw jupar apanipxäna. Ukajj Pavlusha satänwa, jupajj suma uñnaqtʼanïnwa, janqʼo ñikʼutani, musculoni wayn tawaqowa, jupajj niya tunka pusini maraniwa. Jupax wila troncos de natación ukampikiwa ukat amparanakapamp kayunakapamp esposat uchatawa. Uka waynarojj jawqʼjasaw qonqortʼasipjjäna.
  Agripinax alambre de púas sat jach"a chivo amparapar apt"asisaw Pavlusha sat waynarux jawq"jäna. Uka waynax wali llakitaw arnaqasïna. Ukat mä tawaqu, ch'amani, ch'amani warmix jawq'jaskakïnwa, ukat kisunakap q'al ch'allxtasaw q'ucht'arakïna:
  - Nayan yuqallanakaja, wawaja, .
  Aka horasanjja janiw ikipktati
  Ukat uñjkañ shish katuqarakïta,
  ¡Qhipäxaruw jawq"jaña!
  Ukat uka chʼaman warmejj uka waynaruw jawqʼjäna. Ukat ukhamatwa ñik"utax p"akjasi ukat wilax mä jawir umaruw sarawayxi. Ukat Pavlushax jan aguantañjam t"aqhisiñat arnaqasïna.
  Mä akatjamatwa mä ajjsarkañ warariñajj istʼasïna. Palaciojj tʼunjatäjjänwa ukat perqanakapas tʼunjatäjjänwa. Ukat nayraqatapanjja, pä espadani mä jachʼa, lliphipikir angelaw uñstäna.
  Qhixu qhixu aruxa akham sänwa:
  - ¡Juma, akapach emperatriz, taqi límites ukanaka chiqanchawaytaxa! Ukham luratamat mutuyatäpxätawa. Taqi ch'amani Diosaw taqi ch'amam apaqani, jach'a jach'a tukurirux jisk'acharakiniwa.
  Llamayunakax walpun purïna. Palaciox janiw utjxänti, taqi uywatanakas, ukat estado p"iqinchirinakas ukhamaraki.
  Ukat Agripinax suma isimpi coronampi uchasiñat sipansa, chika qʼala jan isin esclavoruw grilletesamp chintʼatäxäna. Qʼala kayunakapansa amparanakapansa acerot lurat jachʼa cadenanakaw utjäna. Janchipax niya q"ala jan isinïxänwa - mä lomo ch"ukuñakiw utjäna.
  Ukat niya qʼala jan isin esclavonakamp chikaw grilletempi chintʼatarakïna. Ukat q'ala ch'aman kayunakapax wasaran junt'u laq'anak phichhantapxäna.
  Agripina sat wali chʼamani, wali chʼamani warmi, pʼeqep jachʼar aptʼata, jupa pachpaw esclavor tuküna. Ukat uka irpir chuyman warmin jan waltʼäwipajj qʼañu qhepäjjaparuw purïna.
  Ukat uka chivox sillp"irïna. Uk uñjir jilatajj janiw jaqekïkänti. Akax mä jach"a, ch"uxña osowa, ukat wali jan wali ukat jan wali taza ukaniwa. Mä camello patjjar qontʼasisaw nayrïr, oraqpachankir emperatriz warmirojj taqe chʼamapampi jawqʼjäna.
  Agripinax wali llakitaw jikxatasïna ukat jacht"asïna. Kunjamsa katuntatäjjäna uka qhepatjja, thaqhañ utar apapjjäna uk amtasïna. Taqi isinak apsuñajatakiw wayt"apxitäna, ukat ch"aman, imill wawar uñtat janchip uñakipañ qalltapxäna. Ukjja walja warminakaw janqʼo isimpi isthaptʼat lurapjjerïna. Akax mä hospitaläkaspas ukhama, janiw carcelakïkiti, ukat janirakiw shmon ukhamäkiti, jan ukasti qullañ tuqit uñakipañawa.
  Ukat mä espejo nayraqatan quntʼasipxañapatakiw mayipxäna ukat focos ukanakampiw qhantʼapxäna. Agripina squat, chiqpachansa, wali ch"amawa. Ukampis janqʼo abrigompi isthaptʼat walja warminakajj wali munasiñampi uñchʼukipjje ukhajja, janiw walïkiti. Jupanakax ch"amani, relieve musculonakarux wali askit uñjapxi, imill wawat sipansa chachatakix juk"amp askiwa, ukax sarnaqañkamax walpun rollo.
  Ukat nayranakapajj munañaniwa. Agripinax wali ch"aman waynan janchipaw imill wawat sipans ch"akhanakaniwa, ukampirus ñik"utapax suma, q"uma, pecho desarrollado ukat jach"a caderas ukaniwa. Ukampis amparanakapajj wali jachʼawa.
  Agripinax qunqurt"asi, ukampis janiw taqinix sayt"añapatak kamachi churapkiti. Nayratpachaw ch"uñuñ qalltäna, ukat q"illu ñik"utapax qhant"arakïnwa, ukatwa, nayra, griego nuwasir diosan estatuapar juk"amp uñtasi.
  Qhiparusti, nayranakapamp manq"antatäsax qarjatäxänwa. Ukat uniformeni warmi guardiax mä plazan sayt"asiñapatakiw mayïna, ukat chinuparux mä recreo especial ukar ucharakïna. Ukatxa, jan ist"asisaw jisk"a guantes de goma ukanakap apsuwayxäna ukat chinupat katthapisinx amparanakapamp Agripinan lakaparuw purirakïna.
  Ukat jan jariqata, ch"uñunipxiwa. Ukat jupax ajanunakapat ukat laka manqhar makhatatayna. Agripinax colerasisaw jupar jaqunukusax qhuru arsüna:
  - ¡Guantes uchasim, perra! ¡Jumax infectapxätawa!
  Uka qhepatjja, kunjamatsa phenqʼasïna, ukat thaqhañajj janiw utj-jjänti. Ukampis qʼala jan isin foto apsutäna, ukhamatwa tatuajenakajj uñjasirïna. Janiw amparanakapak liwxatapkänti, jan ukasti kayunakan qʼala kayunakapsa liwxatapxarakïnwa. Ukat radiografía ukampix purakarus qhantʼayapxarakïnwa, amuyataxa, uka chiqan droganakax utjaspawa sasaw amuyapxäna.
  Uka qhepatjja, ducharuw irpapjjetäna. Ukat mä jabonsa churapjjarakïnwa, ukatsti mä toalla churapjjarakïna. Ukxarusti, uniforme uchasiñaw jutäna.
  Agripinax janiw carcelar sarañax sinti axsarkänti. Jan ukasti, jupaw jukʼamp wakiskirïni ukat thaya jaqëjjaniwa sasaw amuyäna.
  Ukampis celdanx mä juk"a phuqhantatänwa, tunka payan imill wawanakaw utjäna, ukat cubos ukanakan thujsapaw utjäna.
  Ukat jankʼakiw ukanak lurayäna ukat qʼomacharakïna. Ukat baño askichañajatakiw mayïna. Ukat jupanakax ist"apxarakïnwa.
  Agripinax janïr juicio lurañ qalltkasax centro de detención ukanx wali thayapunïnwa. Ukat jupajj istʼañapatakiw yanaptʼitäna.
  Ukampis jichhax pä tunka imill wawanakaw cadenanakamp muyuntapxi, ukat mä taqpach escuadrón de orcos ukanakaw chivonakampi.
  Ukat uka osonakax Agripinarux walpun jawq"jañ qalltapxäna. Ukat wali llakiskañänwa, ukat aka heroico warmis tʼaqhisiñat wal arnaqasïna ukat khuyaptʼayasiñwa mayirakïna. Chiqansa, mä jukʼa samkäkaspas ukhamänwa. Ukatxa, kunkaparux cadenanakampi chintʼapxarakïnwa, ukax janiw aguantañjamäkiti.
  Agripinax laq"a taypin sarnaqäna. Ukat chuymapax jiskʼakïnwa. Jupax jawq"jata ukat ch"iyjata, wila ch"akhanakampi ch"allt"ata. Ukat grilletes ukanakax chʼallxtasipxi, metalas lliphipirakiwa.
  Agripinax amukiw kayump takt"asi. Ch"allax junt"ukiwa ukat q"ala kayunakaruw usuchjaraki. Janis kunas utjkchixa - kayunakapax ch"axwawinakan ukhamarak entrenamientos ukanakanx phuqt"atawa. Ukat esclavo imillanakat kamsaraksnasa. Jupanakat waljanejj janiw qʼala kayukiw sarapkänti, ukat kayunakapas janiw ukhamakiti. Ukat wali chʼamampiw phichhanti, ukat chʼakhanakas uñstarakiwa.
  Mä tawaqux wali axsarataw sarnaqaski ukat amuyt"araki: cadenanakampi chint"ata ukat mä esclavo, qhipäxaparux mä chivow awisax jaquqani. Ukampis niyaw mä kutkatasiñ sartayani ukat aka planetar apnaqañwa katuntxani.
  Mä ch"amani, musculoso señorax orcos ukanakan chuymap ch"allxtayi. Ukat awisax mä chivompi jan ukax alambre de púas ukamp jawqʼjapxirïna.
  Agripinax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Jan ch"amani ch"axwaña!
  Ukat uka horasanjja, taqe kunas mayjtʼjjänwa. Juk"amp chiqaparux, duna qhipäxat orconakarux wali ch"ullqhi, colerat flechanakaw t"ijtäna. Jupanakax ch"uxña osonakaruw ch"ankhampiw ch"ankhachapxäna, ukat nayranakat mistupxäna, ukat ingle ukat pecho ukanakat ch"ukupxäna.
  Agripinax uka apt"asisaw t"ijtäna, cadenanak ch"allxtasa, orco ukar. Jupajj mä cadenampiw pʼeqep chʼoqtʼäna.
  Ukat jupax akham q"ucht"äna:
  - ¡Nayaxa saxra saxrajamawa! ¡Nayaw capital markar t"unjä!
  Elfonakax qhispipkän uka orcos ukanakarux embuscada ukanx jaltxapxänwa. Jupanakax uka glamoroso jaqinakan representantenakapäpxänwa, jisk"a ukat suma uñnaqt"an unicornionakan.
  Orcos ukanakax jank"akiw jiwayatäpxäna ukat ch"iyjataw uñjasipxäna. Uka qhipatxa, imill wawanakax cadenanakat antutañ qalltapxäna. Ukhamaraki, magia varitas ukanakan magia ukamp yanapt"ata, Agripinax jan cadenanakampi chint"atarakïnwa.
  Uka tawaquxa librëxänwa. Ukat ch"amani, tuberculos de musculos ukanakampi.
  Uka qhepatjja, mä tama imill wawanakaw utjäna. Ukat jichhax suma nuwasirinakax q"ala, cincelat kayunakap wasar pampan ch"allt"apxäna.
  Agripinax kisunakap uñacht"ayasaw chhuxriñchjasïna:
  Thakhix kurva tuqiw t"ijti, .
  Q"ala kayuni imillanakax...
  Jan walinak t"unjañatakix chinchillanakampi qarjata, .
  ¡Kusisiñajat sawkasiñ munta!
  Imill wawanakax wali qhuru ukat nuwasirïpxarakïnwa. Jupanakax q"uchuñ munapxäna ukat saltañ munapxäna. Ukat kayunakapax chiqpachansa wali suma uñnaqtʼanipxiwa, qarjata, tʼunjatäkchisa, chʼuqtʼatäpkchisa.
  Akax mä equipo ukaw marchaski. Ukat jupanakamp chika elfonakax unicornionakan, ukat arcos ukanakampi.
  Agripinax ch"amanïkaspas ukhamaw jikxatasi, ukat akham q"ucht"i:
   Espartaco pachatpacha - aka iyawsäwix jakaskiwa,
  ¡Akapachanxa janipuniw esclavonakax utjañapäkiti!
  Uka patronax impudent ukhamawa - jupax purakaparux estufampiw junt"uchasi, .
  Ukat campesinox thaya pachan congelatäxänwa - ¡janiw destino ukhamäkiti sasaw iyawsapxam!
  
  Ruso chacha Spartak - jupax mä espada jiwasatakiw apsuwayitu,
  Ukat qhipäxapanx t"aqhisiyat jaqinakan jawirapax jan tukuskir sartaskäna...
  Jumatix chachästa ukhaxa - jach'añchäwix jakañat sipan juk'amp askiwa,
  ¡Akapachan kusisiñan jakañax jallu puriñap munsta ukhaxa!
  
  Stenka Razin jupax esclavonakan campamentop chiqañchañ munäna,
  Ukhamat mä munaña utjañapataki, taqiniw apnaqapxañapataki ...
  Ukat jupar uñtasit jaqinakax janiw pʼinqachasiñ katuqapkaspänti,
  Ukat jupanakan qhipäxapanx jaqinakax - ¡mä jan jakt"kay ejercitow utjäna!
  
  T"aqhisiyaña, rack ukat estaca - reyinakan arsuwinakapa, .
  ¡Taqinipuniw patak patak maranakax taqi kuns katuntañ munapxi!
  Ukampis libertad ukax iyawsapxita, mä kilómetro t"ant"ampi miel ukampi,
  ¡Ukat ukham samkax nayratpach chuymasan phichhantaski!
  
  Qhixu qhixuw purinitayna - octubre, ukat jichhax jiwasan ch"amasa, .
  ¡Markax ninamp nakhantatänwa, walja wila masinaka ukat llakinaka!
  Ukampis Jesusax janiw chiqa ch'amaka manqharux infiernon jaytkaniti,
  ¡Khititï wal jawqʼjatäki ukajja, ¡suma lurañanakanwa kusisitäni!
  
  Lenin punku jist"aratayna, Stalin jupax jan axsarasaw irpxaruwayi,
  ¡Sapa thakhimpiw qullan amtar jak"achasipxta!
  Ucampis Supayajj pusi tunka mayani jan wali maraw jutäna.
  Ukat jichhax wilasax mä jawirar uñtataw mä venat chhuxriñchjasi!
  
  Jiwasax jumanakamp chika mä markakïtanwa; jiwasan jach'añchäwisax jumanakan jakawimawa,
  ¡Janipuniw Rus markankirinakarux qunqurt"ayasiñamäkiti!
  Rusia markar katxarupxam, Pachamamar ch"axwapxam,
  ¡Akax generacionanakan jan axsart"irïñan amuyupa ukat saltapawa!
  
  Fuhrer ukax mä jan wali jiwat jaqiwa, walikiwa, ukat Rus ukax mä Gigante,
  Ukat mä checheno mä uzbek ukat mä ruso ukanakax mayacht"asipxiwa!
  Comunismo ukax monolito ukhamawa, almatakix mä ideal ukhamawa,
  ¡Ukat uñisirinakan regimientonakapajj mä tortaruw tʼunjatäpjje!
  
  Cosmos ukax wayn tawaqunakaruw jawsi - wajjra trompetanakax jawillt"ataw, .
  ¡Machaq fronteraw utjani, Marte sat planetat sipansa!
  Jiwasax comunismo ukx lurasktanwa - jupanakax rublo ukx cancelapxäna,
  ¡Janiw kuna ciudadanía ukax wakiskiti!
  
  Taqi universo, iyawsapxam, jichhax wilaruw tukuni,
  Paraison mantañ punkunakaw utjani - wila warawaranaka.
  Jaqix mayninakan jilapawa - nayra pachanx mä rabioso uywa, .
  Ukat munasiña, suma uñnaqt"anïñax q"uma himnonakan q"ucht"atawa!
  
  Ukhamasti, jan khuyapt'ayasimti, jan sinti khuyapt'ayasisa, q'añu sarnaqañamsa,
  ¡Jiwasan Awki Markatakisa, mä halcón ukham ch"axwaña!
  Ukat jumanakax nuwasirinakax arumanakas urus irnaqapxtaxa,
  !
  Agripinax q"ala kayuni equipopampiw q"ucht"äna. Ukat mä akatjamat comunismo tuqit parlirïkaspas ukham amuytʼasax katjasïna. Ukhama, Agripinax janiw soviético pachanak uñt"känti: jupax wali jisk"akiwa. Mä juk"a pachatxa kimsa tunka paqallquni maraniwa, jichhax marax 2023. Ukhamax ¿kuns soviético ch"amapat amtaspa? Akax mä leyendawa, nayranakapansa amuyunakapansa. Agripina, kunjamtï sapkixa, pachapan wawapawa. Ukat chiqans janiw soviético pachat wali suma revisionanak ist"kti. Kunjamatix, ukat chiqans, platano ukham yänakas pist"atäxänwa. Jisa, ukat misk"i, ukat chicle, ukhamaraki. Ukat vaqueros ukanakax juk"akiw utjäna. Ukat Gorbachev chachan pʼeqtʼäwipanjja, kʼallkʼu vodka ukat cigarronakas estanterías ukanakat chhaqtawayjjänwa. Jaya filanaka, cupones, tarjetas, ch"usat aljirinaka, taqpach pist"awinaka - ukhamaw jaqinakax soviético pachat amtapxi.
  Ukat janiw khitis jupanakar kuttʼayañ munkänti. Kunjamakitix Moscú markanx comunistanakax mä jisk"a porcentaje de votos apthapipxäna, ch"ama llätunk tunk maranakanx ukhamaraki. Ukampis Agripinax wali qamirïnwa, ukat chiqans capitalismo ukatakikiw. Ukhamajj ¿kunatsa mä akatjamat izquierdista amuyunakapat qʼochtʼañ qalltäna?
  Tawaqux amparapampiw chinuparux ch"ankhachasïna ukat sist"asïna:
  Jiwasan reyisa, alaxpachan ajllitapa,
  Jiwasan reyisax mä fantasma saxrar uñtasitawa...
  Jiwasan reyisa, destino yatiyiri
  ¡Jiwasan reyisajj juma sapakïtawa!
  ¡Lucifer jilatajj walikïskiwa! ¡Lucifer jilatajj walikïskiwa! ¡Lucifer jilatajj walikïskiwa! ¡Lucifer jilatajj walikïskiwa!
  Agripinax sallqa kusisiñampiw apthapisin q"ucht"äna:
  - Jumawa jach"a Lucifer, qhanaru mä rayu warxata,
  Ukat ch"axwañ qullan espadax - ¡imantat khuchhuqaña!
  Ukat wasitat imill wawax, jan ukax juk"amp askixa, jilïr ukat yatxatat warmix q"ucht"añ qalltäna;
  Jiwasan reyisa, alaxpachankir khitasa,
  Jiwasan reyisajj mä fantasma demonior uñtasitawa.
  Jiwasan reyisaxa, destino tuqit ajllitänwa,
  ¡Jiwasan reyisajj juma sapakïtawa!
  ¡Lucifer jilatajj walikïskiwa! ¡Lucifer jilatajj walikïskiwa! ¡Lucifer jilatajj walikïskiwa! ¡Lucifer jilatajj walikïskiwa!
  Ukhamaw nuwasir jaqix q"ucht"äna ukat wasaran kayump takxatarakïna. Ukat chuymapax wali jachʼänwa. Kunatsa jiskʼa jiskʼäñapa.
  Ukampis akanx mayamp jan walt"awinakax uñjasiwa. Elfonakax orcos ukanakan jak"achasiñapat mä señal katuqapxäna. Ukat mä semicírculo ukan filaruw sayt"asipxäna. Chikat kayuk saririnakax, jupanakax elfonakäpxänwa. Suma imillanaka, niya q"ala q"ala, ukampis wali aski joyanakampi ch"uqt"ata.
  Qhanapuniw mä jiwayir nuwasïwitak wakichtʼatäpjjäna.
  Agripinax q"ala ch"aman kayuparuw ch"allt"äna. Ukat amparanakapanjja, mä jachʼa arcow uñstäna. Mä jach"a ukax walja flechanak katxaruñapawa.
  Imill wawaxa, juk"ampi chiqapaxa, warmi-heroexa akhamawa q"ucht"awayi:
  Qhixu qhixunakaw wila ch"akhanakat t"ijtäna,
  ¡Infiernojj janiw jayankir Oraqet mistunkänti!
  Katarix panzvale, rattling bastard, .
  ¡Qhixu qhixunakax wilampiw qhant"äna!
  
  Oladas ukanakax nina nakhantatawa, mä infierno thayar uñtataw chʼalltʼasi,
  ¡Ukat jupax wali ch"aman jan axsart"ir ejercitompiw jikisini!
  Suma munat warminakar arxatañäni
  ¡Awkinakasan jach"a lurawinakapatakix askïñäniwa!
  
  Uraqixa, kunjamsa jumax wali llakit jachawayta, .
  ¡Uñisirix patak usuchjatanakaw jaytawayi!
  Ukampis orcos ukanakar jaqunukuñäni, mäkiw pedestalat mistuwayxtanxa,
  ¡Jan wali maranakan usupax janiw jaya tiempox utjkaniti!
  
  Ukat jiwañax niyaw qinayanak qhipäxan janqʼu tukuski,
  Ukampis ¡amuyunakasajj alajjpacharuw chʼiyjatäjje!
  Uñt"at jan wali jaqinakarux laq"ar ch"allt"añäni,
  Ukat ¡jachaqt"apxam, yatipxam, orcos chikatpacha!
  
  Jiwasax janiw sumankañamp chuymankipstañamp ismuñ yatipktanti,
  ¡Qullan Mama Markasan wawanakapätanwa!
  Taqi kunas k"ajkir osonakamp nuwasïna,
  ¡Disparo jiwasax ch"aman aka saphinaka!
  
  Ukat uka jan wali bombajj chʼamampiw phallawayi, .
  ¡Kuns munapxta mä concha phallata, aka qhixu qhixu!
  Elfi ch"axwirinakax walja lurañ yatipxi,
  Ukat ¡patax Fuhrer ukatakix manqharuw tukuni!
  
  Infierno manqha pacha, infierno nina nakhantäna, .
  ¡Rocada uksanx mä bozal predador "Tigre" ukamp gateo!
  Ukat taqi qarjañax mä ratukiw tʼijtäna,
  ¡Kusisiñ anattʼañanakan tiempopajj tukusjjewa!
  
  Mä granada ampararu, mä jiwayir jaquntawi, .
  Akax "Tigre" ukax hocico ukan ch'amampiw katuqasi!
  Ukat Fuhrer sat calderajj Tartar sat calderankir cuartopankänwa,
  ¡Ukham jan akapach elfonakar uñt"ayañataki!
  
  Osojj wali colerat voleonak toqet khathatiski,
  ¡Akanx mä banderax Reichstag de los elfos ukanw jalnaqäna!
  Ukat intix Pachamamar ch"amakt"ayäna,
  Taqi kunat sipansa, ¡Orco Reich ukax laq"aru ukat laq"aruw jaquntatäxi!
  Agripinax q"ucht"äna, ukat mayni esclavo imillanakax apthapipxäna, ukat elfonakax. Taqi kunas wali suma uñnaqt"anïnwa ukat muspharkañakïnwa.
  Ukat esclavonakax amparanakaparuw arconak aptʼasipxäna, ukat uka chacha warmix ballestanaksa aptʼasipxarakïnwa. Ukat uka qʼipinak apsusaw flechanak jawqʼjañ qalltapjjäna. Jupanakax mä arco ukan t"ijtapxäna ukat nayrar sartasir orcos ukanakarux ch"allt"apxäna.
  Uka animalanakajj chʼiyjata ukat qʼaphini, wali sallqa ukat wali coleratapuniw nuwasiñar tʼijtjjapjjäna.
  Chiqpachansa akax mä chʼaxwäwipunïnwa. Elfonakax niya q"ala jan isinïpxänwa, arconakapatw ch"axwapxäna. Ukat chacha elfonakajj jukʼamp chʼamani ukat jiwayir ballestanakampiw apnaqapjjerïna.
  Wali ch"amampiw pernonak jaquntapxäna. Ukax orcos ukanakarux tormenta ukar makhatañaruw muyuntäna ukat ch"allt"äna. Ukat jupanakarux wali chʼamampiw jawqʼjarakïna.
  Mä elfo, joya corona ukamp isthapt"ata, akham sasaw jach"at arsüna:
  - ¡Qullan ch"axwäwinxa, ¡jiwasan atipjäwisax utjani! Elfo bandera nayrar sartayañataki - ¡jach'añchäwiw jalt'at heroes ukanakataki!
  Ukat ukhamatwa mä jachʼa flecha jaqontäna, qʼala kayupampiw uka qʼañunak jaqontäna.
  Ukat mayamp, kunjamtï arnaqaski ukhama:
  - ¡Janiw kunas jark"kistaniti! ¡Janiw khitis atipjistaniti!
  Ukat elfonakax warmi esclavonakamp chikaw orconakarux flechanakamp jawq"japxäna. Ukat sum phuqtʼayarakïna. Ukajj jupanakan wali agresivu panoramapawa, uka nuwasïwinakatjja.
  Ch"axwirinakax mä super ukhamakiw tukupxäna, phenomenal ukat jan amuyt"kay ch"ama uñacht"ayasa.
  Ukatx mayamp glamoroso ukat wali anatt"asir jaqinakan q"uchunakapax.
  Mä qollqet sipansa janiw kunas jukʼamp cheqäkiti
  ¡Chiqpachansa jan kʼarinak parlkasax qhantʼiwa!
  Chiqansa, doble sat jaqix akapach apnaqiriwa,
  ¡Jupan yanaptʼapajj mä chʼamani espadampi escudompi!
  
  Ukanjja yaqha diosanakar yupaychir diosanakajj imantatäpjjewa,
  Inti ch"iyarjama, mä k"ajkir quri ajanu...
  Bandido-parásito ukanakax utjkchixa,
  ¡Khitis alman negociacionan sartawayi!
  
  Qullqi, akax mä idolo ukhamarak mä arcángel ukhamawa,
  Jupaw qhespiyiri, taqenin tʼunjiri.
  Jan qurimpixa, contratado damasco languishes, .
  ¡Jan qollqenïkaspa ukhajja, janiw nuwasïwin sum sarnaqañajj utjkaniti!
  
  Ukampis kunsa munta, jaqi chuyma, .
  Jumatakix jan jiwañar alañatakix caza ...
  Munañamp kusisiñataki punku jistʼarañataki, .
  ¡Patak patak maranakan jakañan mä hilo sawuñataki!
  
  Ukampis ¿mä doble jaqix uk katuqarakispati?
  ¿Quri muyuxa samkañjamati?
  Ukhamat uka jilïr jaqix jan aruntt'asis jutañapataki.
  ¡Ukat janiw morgue ukan nayraqatapar mä sello uchkänti!
  
  Mä qollqejj walja kusisiñatak munaskchejja,
  ¡Juchar purtʼasiñasataki!
  Ukampis jaqejj janiw munañanakatjja chʼamanïkiti,
  ¡Juparux imill wawanaka, mijo ukham gallo ukar uñtasita!
  
  Jupax walpun purakapar puriñ muni, .
  Faisán, piña libra manq"aña.
  Janis sepulturar manqʼañjamäkchejja,
  ¡Qullqimpix wali thayakïsksta ukhasa!
  
  Ukat ataúd, ukax sinti qullqiruw puriraki,
  ¡Kunalaykutix reyinakatakix mä chiqaw utji!
  Chiqansa, mä angelax mä cero ukham formularioruw dibujani, .
  ¡P"iqir ch"allt"ata ukat p"iqir mä thujru!
  Chiqansa, nuwasirinakax janiw nuwasïwinx jiskʼachatäpkiti. Ukat kunapachatix orcos ukanakax jach"a chhaqtäwinak t"aqhisiyat ch"axwäw jaya chiqar p"akjapxäna ukhax suma uñnaqt"aninakax espadanakap jaquntapxäna.
  Albina kullakajj jachaqtʼasïnwa. Ukat jankʼakiw pä espadanakajj amparanakapan uñstäna. Jupanakarux muyuntayäna, thaya molino muytayasa, mä pä orco p"iqinak khuchhuqasa ukat sist"asïna:
  - ¡Jan wali jaqiruw t"ijtxa!
  Ukat uka qhipatxa, q"ala talonapampiw apthapïna ukat orco generalarux chinuparuw ch"allt"äna. Ukajj mä laqʼa bolsar uñtataw tʼijtjjäna. Ukat pʼakjata ñikʼutapat kisunakapaw jaquqanïna. Ukat taqe ukanakajj wali suma ukat thaya uñnaqtʼanïnwa. Imill wawanakax wali kusisitaw coro ukan q"uchupxäna:
  Tatay, uka urux jan tukusiñapatakiw mayipxsma,
  ¡Ukhamatwa imill wawan uñnaqapax wiñayatak waynäñapa!
  Ukhamat jiwasan caballerosax qalanak patat jaltxañapataki,
  ¡Ukhamajj qotanakan tapapajj cristalat sipansa jukʼamp qʼomäñapataki!
  
  Kunjam suma uraqpachas Tatitux lurawayi
  ¡Ukanjja qollqe manqʼapjjäna, ¡arcejj mä rubí satawa!
  Mä amiga thaqhaña, Diosan ideal - .
  ¡Ukham lurañatakejja, nuwasiñanakanwa enemigonakaparojj chʼiyjäna!
  
  ¿Kunas mä waynan chuymapan wali chʼama?
  ¿Kunsa akapachan jikjjatañ muni?
  Ukhamajj ¿kunatsa remojj pʼakjatäpacha?
  ¿Kunjamsa mä enredo jachʼa jan waltʼäwinak askichsna?
  
  Nayasti, Diosa, kusisitäñwa munta,
  ¡Alajjpachankir samkamar jikjjatam!
  Ukhamat suma suertex jan hilo p"akjañapataki,
  Thakhi manqharu apaniñatakixa, lastre-linea!
  
  Ukampisa, ¿kunsa mä jukʼa jan munasiñampi thaqhañajaxa,
  ¿Kunas mä imill wawatakejj jukʼamp jila alanïspa?
  Wilampi kusisiñax ch"amawa,
  ¡Uka patjjarojj infiernon infiernonwa nadasma!
  
  Jaljañajj nayatakix tʼaqhisiñawa
  ¡Guerrajj wali ukham jan wali samkakiwa!
  Akax mä kayux estribo ukankiwa, mä caballo silla, .
  ¡Jan wali orcojj verdugorojj hacha apankchïnsa!
  
  Jupanakax phuchhanakasarux taqpach irpapxi,
  ¡Jupanakarux t"aqhisiyapxi ukat ninampiw janchinakap phichhantapxi!
  Ukampis Fuhrer sat jaqiruw atiptʼayañäni,
  ¡Yatipxam, jiwasan Duendesax janipuniw jiwkänti!
  
  Mä jaqichasïwi anatt'añäni, mä jan wali ch'axwäwi tukuyatatxa,
  Ukatxa wawanakaxa larusiña churapxani!
  Taqeniw nayatak wila wila masinakäpjje,
  Nayax caza ukanktwa, lik"i anatt"awiw utjani!
  
  Ukat encina sat quqasti, mä esmeralda ukham uñtʼatawa, laphinakapas utjarakiwa.
  ¡Uka waynax mä jach"a luraw luratayna sasaw säna!
  Concienciajj mä cristaljam qhanäpan,
  Ukat pluses ukanakanx balanzanx jakhüwinakaw utjani!
  Akax akan q"ucht"irinakawa, aka kusiskañ ukhamarak jan uñt"at imill wawanakawa. Ukax, jupanakax nayratpach nuwasiñ qalltapxäna, ukhamax ch"uxña osonakax janiw jupanakar saykatañjamäkänti.
  Agripina, ajanup uñacht"ayasa, sist"asïna, juk"ampi mä pä orco p"iqinaka espadanakapampi khuchhuqasa:
  - Nayax taqi kuns lurasmati, ukat jumanakax uñjapxätawa!
  Ukat qʼala kayup mä oficialan inglepar liwxatäna, uka osox wali qhuru ukat chʼuxña osonakat maynïriwa. Ukat chiqpachansa pelotanakap apsusaw jawqʼjäna. Ukax chiqpachansa mä imill wawawa - Superman.
  Ukat ukham contraxa, inas kawkïr ejercitopas oso lipʼichit lurat ejercitopas jan chʼamanïkaspati.
  Agripinax jachaqt"asisaw lakaparux amparanakap ch"allt"asïna. Ukat taqi chʼamapampiw phustʼäna. Mä axsarkañ, agresivu, rasguña aru ist"asïna. Ukajj thayat ñikʼut apsutäkaspas ukhamänwa.
  Ukat nuwasiñ chiqan muyuntapki uka walja patak jachʼa buitrenakaw chuyma usuchjasipxäna ukat granizo qalanakjamaw jaquqanipxäna. Ukat wali chʼullqhi chupanakapajj orco sat animalanakan pʼeqenakap chʼiyjañ qalltäna ukat chʼakhanakapsa chʼiyjañ qalltäna. Ukat chiqpachansa, pʼiqinak chʼalltʼaña.
  Agripinax espadanakapampix mä técnica de mariposa luratayna, mä jach"a pandilla uka osonakan walja p"iqinakap khuchhuqatayna ukat arnaqasïna:
  - Nayaxa thaya, taqi kunasa nayaru ist"atawa,
  ¡Qhanapuniwa, qhanawa!
  Uraqpachasti khathati,
  ¡Qʼala talonampi jupanakar tʼunjañamawa!
  Uka qhipatxa, orcos ukanakax jan aguantañjamäsax mä mayorista avión ukar tukupxäna. Imill wawanakas elfonakas jupanakar arknaqañatakiw jank"ak sarapxäna, uka pachparakiw mä nuwasiñ q"uchu ukat nuwasiñ q"uchu uñacht"ayapxäna;
  Samkax mä katarir uñtataw juti
  ¡Janiw jupar suyktati, ukampis punkuruw jalnaqtʼi!
  Jumax kusisita, khuyapt"ayasir suma manq"at familia, .
  ¡Janiw jaqinakax uywanakäpxatap yatipktati!
  Aka chiqanw uka jach"a ch"axwirinakan ch"axwäwipax qalltawayi, .
  ¡Tataranakax flechanakampiw jallu purintapxistu!
  Ukampis mä jan axsartʼas lurañatakiw nasktanxa,
  ¡Ukat jachʼa jawqʼjañanakaruw aguantañäni!
  
  Janiw khitis yatkiti suma Diosaxa
  ¡Ukhamajj jaqejj jan sinttʼasisaw sarjjäna!
  Jiwañax umbral ukar thuqt'aski - .
  ¡Ukat Weselvul chachajj nina taypit wajjranakap apsuwayjjäna!
  
  Jisa, uka pachanakax nayra pachanakawa, .
  ¡Ukanxa wali thayaruw puripxta!
  Chiqansa, janiw ukax samkajakïkänti,
  ¡Janiw aka chiqar sarapkti, qullunak taypin-jaya!
  
  Ukampis jumatï infiernonktan ukhajja
  Jan ukasti, t"aqhisiña, esclavo, nuwasiñ akapachanxa!
  Wali suytʼäwinïskakiwa
  ¡Chuymamax taqi ritmonak thuqt"pan!
  
  Ukampis yantʼanaka, akajj jiwasan cadenasawa,
  ¡Ukajj janiw amuyunakajj faciläñapatak jaytkaniti!
  Ukat wakischi ukhajja, aguantañasawa,
  Ukat jumatï arnaqsta ukhajja, ¡pulmonanakamajj taqe chʼamampiw!
  
  Poeta, jupax q"uchu qillqiriwa ukat jan wali jaqiwa,
  Ukampis ¡janiw mä juntʼu nuwasiñ cheqankkänti!
  Awki Markan jan wali uñisirinakapax jiwapxaniwa,
  ¡Jank"akiw imt"atäpxani ukat inaki!
  
  Jichhasti apt'asim, Cristor arcot jan iyawsam,
  ¡Ch"axwañamawa, icononakar jamp"att"asa!
  Nayax jaqinakarux chiqpach yatiyañajatakiw iyawstxa,
  ¡Mä premio ukhama, Tatitux walja-peculianak churani!
  
  Darth Vader VS Supaya ukat juk"ampinaka
  Darth Vader chachan jach"a ch"axwañ barcopax mä jach"a hierro ukar uñtasitaw aka Uraqir jak"achasiskäna. Jupan qhipäxapanx yaqha barconakax jiwañar apt"ataw galaxia ukat universo ukan muspharkañ cimientonakapar mä anti-mundo ukhat yaqha pachar apayapxäna. Ángulo, imperio espacial Sith ukat juk"ampinaka. Ukat jupanakan jak"apanx, aerodinámico, pirañas predadores ukar uñtasita - mä totalitario Stelzanath yatichäwit sipan juk"ampi.
  Pä metro ukch"a thuqhurix mä mascarampiw uchasïna, jach"a amparanakapampi ukat cascopan jach"a wajjranakani, wali qhuru arumpiw arsüna:
  ¡Janiw jumax jaltkasmati Luke Skywalker! ¡Jumasa jan ukax nayasa, ukampis panpachaniw galaxianx janiw mä chiqax utjkiti!
  Janiw Darth Vader jupat sipan juk"amp jisk"äkiti alturapampi ukhamarak hombro anchopampi, curva ukat atlética Lyra Velimara activamente jach"a busto ch"allxtayäna. Girl-general ukan traje de combate ukax chiqpachapuniw qhana ukat janiw mä líneas imantkänti, musculoso, imill wawar uñtasit cuerpopa. Broncet lurat ñikʼutapajj janiw kuna pantjasirïkänti, ukat chuchupas qhanan rubí ukham qhantʼäna.
  Darth Vader jupax qullqi munasaw uka suma uñnaqt"an uñch"ukisïna. Stalzan ukan pä warawaran generalapa (mä imperio espacial ukham wila wartäwi ukat atipt"añar puriñ muni, ukat ch"iyar Sith ch"amax mä jan juchani wawaw jupan qhipäxapanx!), Looked defiantly sexy.
  Ukampis ¿kunas jupax desgraciado inválido ukhamäspa? ¿Mä prótesis cibernética uka apnaqaña?
  Lyra kullakajj amuyunakapar jarkʼaqasajj atipjasaw akham säna:
  - Jan aynacht"amti, amigo... Aka Uraqinx Salomonan anillopaw utji, ukax wali ch"aman magia ukaniwa, ukat qhipäxanxa, Luke Skywalker ukan ch"amapax mä cigarro chhullunkhakïkaspas ukhamawa!
  Darth Vader jupax mascara manqhat thayax wali ch"amampiw mistu, jupax sist"asïna:
  - ¿Naya pachpati chiqpacha, jakaskiri janchi jikxatañajaxa?
  Lyra kullakajj broncet lurat ñikʼutap manqhan wali uñtʼat musculonakan bolanakapampiw liwjjatasïna, ukat larusisaw akham säna:
  - Jinn ukat ifrit ukax kuns lurapxaspawa! ¡Akax alaxpachan chʼamapawa!
  Darth Vader jupax jan sum q"ucht"iwa:
  - Jisa, uka jan wali universo warkt"ata, .
  ¡Jan jaktʼkay chʼamakaw jan wali genionakan utjäna!
  Salomonax uñisit anillo - .
  ¡Lanza ukat p"iqi khuchhurata!
  
  Ukampis yatiñamawa Vader jupax chiqpachansa janiw mä peón ukhamäkiti,
  Ukat janiw wiñayatak yugo manqhan sarnaqañamäkiti ...
  Jan wali uñisirinakarux nina markaruw tukuyi,
  ¡Akapachan apnaqiriparuw tukuni!
  Lyrax thuqt"asisaw jaysañatak thuqt"äna ukat suma, jach"a ukat ch"ullqhi amparapampiw ch"uxña bola ukar uñacht"ayäna:
  - ¡Ukaxa Uraqpachaxa!
  Uka suma atletajj wali jachʼat qʼochüna:
  - Uraqix porthole ukankiwa, uraqix porthole ukankiwa, Uraqix porthole ukan uñjasiwa ... Blasters ukanakarux apuntapxta, jayaruw tupupxta, ukat jaqin utap uraqiruw phichhantapxä!
  Ukampis yaqha markankirinakajj jankʼakiw kusisipjjäna. Tunka tunka jach"a ch"axwañ barconakaw uñstawayi, uraqin órbita ukan espacio ch"amakat mistutapatxa, taqi axsarañanakata ukhamarak ch"uxña planetan gobiernonakapan juk"amp ch"ama sustjasiwiw utjawayi. Alien estrella barconakax waranq waranq nuwasiñ armanakampi, walja emisoranakax jaqinakarux jan sayt"kay impresion lurapxäna.
  Pä tunka barconaka - pä tunka phisqhani Imperial ukhamaraki pä tunka phisqhani Stelzanath.
  Infierno ch"ama Uraqiru... Ukat kunatsa jaqinakax janiw chiqpachapun iyawsapkänti aliens ukanakax sumankañan jutapxi.
  Lyra Velimara, jupax Darth Vader juparuw amuyt"ayi:
  - ¡Uraqpachankirinakaru mä jawillt"awi uñxatt"apxäma!
  Ch"iyara Tatitux aka qillqatanx walpun colerasïna:
  - Ukatxa kunatsa? ¡Jiwasax mä kipka barconakanïtanwa!
  Uka suma tawaqux ch"aman, alcista kunkap ch"allxtayäna ukat jach"at arsüna:
  - Jisa, ajanu uñjasaxa, axsarapxi ...
  Darth Vader jupax ist"añjamaw arnaqasïna, arupax mä lazo ukan tigrenakjamaw ch"amakt"äna:
  - ¡Ukat aka uraqinkir jaqinakarux axsarañar irpañasawa! ¡Ukax jank"akiw kayunakap jiltayapxpan!
  Lyra Velimara, jupax nayratpach aka uraqi planeta t"unjañ ukhamarak atipt"añ experiencianitaynawa, jupax mä jach"a jach"a tukusaw akham säna:
  - Tiempowa, pachax purinxiwa, radion - Boyarskyx arsüna ... Machat arupampiw - ¡uraqpacharuw axsarayäna!
  Ch"iyara tataxa holograma tuqiru t"ijtäna, escáner de control ukaru katjañataki. Lyrax Dart-arux anatt"asir kayunakapamp katjatayna, mascara qhipäxan ukat thuqhurirux jaqunukutayna. Vader chachan nuwasiñ trajepax wali jach"at qhuruchasïna ukat chispanakax phust"äna.
  Ukat broncet lurat arpía Lyra kullakajj larusisaw phallïna:
  - ¡Janiw jumax dork, yatisktati, señorax nayraqat mistuñapawa!
  Imperio Stalzanath ukan hiperión armanakapax satélites ukat yaqha jaqinakan q"añut lurat yänakaruw uraq órbita ukan muyuntasinx nina nakhantayawayi.
  Ukat ukat Lyra Velimara pachpaw uñstawayi. Ukax jank"akiw taqi pantallanakan uñstawayi, televisores ukat computadoras monitores ukanakas jist"antatarakiwa. Jupax q"ala jan isin ukhamarak suma uñnaqt"aniw uñstäna, pusi horquillas cibernéticas ukanakaw ñik"utapanx utjäna, encanto ukat magia de aniquilación ukanakaw chhuxriñchjasïna. ¡Chiqpach diosax universo de fuerza bruta ukankiwa!
  Uka k"ajkir zorrox mä ruiseñor chirp"asaw chhuxriñchjañ qalltäna:
  - ¡Uraqpachankirinaka! Janiw jiwasax jan wali jisk"a pachamar atipt"kañäniti. Jumax nayat wali jayanktawa, janiw mä jach"a guarnición ukamp imperio tupuñjamäkiti. Uka tawaqun zafiro, topacio ukat esmeralda nayranakapas wali colerat qhantʼäna, jan ukax hiperláser sat vigas ukham qhantʼarakïna. Ukat uka aruxa jukʼamp thayaruw tukuwayxäna. - Jiwasax trivialmente quarks ukar ch"iqiyapxäma, ukat hipermagogravitador ukan yanapt"apampiw almanakamar manqha pachar khitapxäma, wiñay infierno t"aqhisiñaru!
  ¡Ajjsarkañjamarakïnwa, ukampis ukham qʼañunak qʼala jan isin, ukat wali manqʼañ munir warmin apayatapajja, ¡janiw larusiñas sinti ajjsarkañak utjaykänti!
  Uka pachanx mä ch"iyar mascara ukan mä axsarkañ ajanuw uñstawayi ukatx mä warariñjamaw hipertitanio branquias ukanakat uñstawayi:
  - Mä juk"a arumpixa, ¡Salomonan anillop churapxita janïra q"al t"unjkasaxa!
  Lyra kullakajj bronceat pechop chʼalljjtayasïna, akham sasaw sistʼasïna:
  - ¡Anihilado wali t"aqhisiña!
  Darth Vader jupax saskakiwa, amparap ch"allxtasa, ukanx wila qhanampi lliphipikir espadax wali ch"amampiw ch"allt"ata:
  - ¡Ukat jan anestesia ukampiw castrañasa!
  Khitinakas aka Uraqinxa larusipxäna, khitinakas jachapxäna, ukat khitis cólico nervioso sat usump usuntañ qalltapxäna. Ukat azul sublunar sat barconjja, mä jaqekiw jupa pachpajj cheqpach kusisiñ jikjjatasïna. Turquía markan Erdogan irpiripax juk"at juk"atw espejo ukar jak"achasïna. Ukat jupax galleta uñacht"ayasïna. Uka lliphipikir qalanak wali askit uñjta, ukajj chʼeqa amparajan índice dedopampiw wali sum kʼachachtʼata.
  Sultán otomanonakan herederopax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¿Salomonan anillop munasmati? ¿Kunatsa jan mä wigwam alemán bota lurañataki?
  Darth Vader, holográfico uñacht"awinak tuqiw aka uraqinkir jaqinakan sinti kusisita reacción ukar uñjasax sist"asïna:
  - ¡Jaqinakaru mä ultimátum uñt"ayañaxa wakisiwa!
  Lira Velimar jupax Zenki chispita taqi arco iris saminakapamp chikaw chhuxriñchjatayna:
  - Ukat ¿kunas akaxa?
  Darth Vader, nayranakapan jan manqhankir phuch"unakanx mä atipt"ir tonadampiw qhanañcht"i:
  - Ukaxa mä internacional aruwa. ¡Aniquilación ukax garantizatawa!
  Lyra kullakajj lartʼasisaw jachʼa, monoatómicamente afilat clavonakapat chispanak uñjäna:
  - ¡Ay waynanaka! Aychakiw chhaqtayasispa... Ukat Magogravedad - ¡juk"amp thayaruw purini!
  Darth Vader, machaq, muspharkañ ch"amampi, taqi gravomag emisores ukanakaruw jist"arawayi. Ukat jupax ist"añjamaw beluga ukar thaqhañ qalltäna.
  Ukat kunja arusa ch'iyara tatax arsüna, armadurapas janq'u q'añupunïnwa.
  - ¡Ultimatum ukaxa! ¡Ultimatum ukax wali askiwa! ¡Nayaw mä aniquilador ukar chhaqtayapxäma!
  Lira Velimarax jach"a bustop ch"allxtayäna ukat luxus caderas ukanakap t"ijtäna. Uka pachparakiw aka uraqin folklore ukanakat amtasisax chhuxriñchjasïna:
  - ¡Mafia rusa, jumax jiwañaruw yuriwaytaxa! Vodka hidrógeno ukampi - ¡mä miembro chacha t"unjata! Ukat jiwasax cósmico Sabantuya ch"amanïtanwa!
  Ukat jach"a Stelzanath ukan nuwasirinakapax q"uchupxani:
  - Jiwasax janiw llakit laq"unakäkiti - tortugas superninja ... Cañón - Cheburashka jinchu - ¡taqiniruw blotter ukham phichhantañäni!
  Extranjeros espaciales ukanakax mä ultimátum ukham apsuwayapxi, ukampis janiw kuna efectos ukanakas utjkänti. Ukat ukat Lyra Velimarax akham amuyt"ayi:
  - Ukatx mä thaya thakhin lurañäni ... ¿BASIC ukarux thuqt'añäniti?
  Darth Vader, taqi llamp"u chuymanïtapata - kuns p"iqit apsusisma, jan recarga hiperplasmática ukampi, akham sasaw arnaqasïna:
  - ¿Kunapachatixa agresiva negociaciones ukaxa lurasixa mä sable de luz ukana yanapt"apampi?
  Lyra kullakajj nayranakap chʼoqtʼasïna, qʼala kayumpiw caballo pʼeqeni cuadros anunakar jaqontäna. Mä tabla de ajedrez, mä caballo ukat mä cocodrilo ukanakan mistutapaw chhuxriñchjasïna, ukat colerasisaw uka patat muyuntäna. General imillax kayup ch"uqt"äna, ukhamat junt"u ultraplasma ukax q"ala talonap ch"allxtayäna, ukat paqallq color p"iqip ch"allxtayäna:
  - ¡Janiwa suma uñnaqt"anikiti! ¡Mä sable de luz ukat sipansa, mä bomba termoquark ukaw jaquntatäni!
  Darth Vader jupax jach"a, katarir uñtat clonado lakap apsuwayxäna ukat mascarapan ch"uxña chiqanakaparuw t"ijtäna. Ukat taqi chuymaw mä p"akjat motor de combustión interna ukham chhuxriñchjasi:
  - Nayax termoquark bombanakarux walpun munasta, ukat termopreon bombanakarux juk"amp munastwa!
  Lyrax caprichosa ñik"ut mururasïna, wasitat kayup kuynt"äna, aka kutix ortiga laphinakampi ch"uqt"at pusiruw uñkatasïna:
  - ¡Janiwa preonampi phayaña yatktati!
  Ch"iyara tatax amuyt"asisaw jaysäna:
  - Jani yatkasmaxa, nanakaxa yatichapxäma, jani munkasmaxa, ch"amañchapxäma!
  Lyra kullakajj garrani soldadopan ñikʼutap chʼalljjtayäna.
  - ¡Erupción Hiperplasmática ukaxa! ¡Mä proyectil termoquark ukax!
  Gravedad pistolan ancho cañónpatjja, mä chʼiyar oladaw jan chʼamanïkänti. Mä jiskʼa cohetejja, mä sandía ukham jachʼänwa, uka cohetejj Oraqe planeta patjjaruw jankʼak purinïna.
  Velimarax lirapax libélula ukham jaltawayxäna, ukat Stelzanath ukan walja q"ala jan isin nuwasirinakaw jupamp chik sarapxäna.
  Darth Vader jupax mä goofy sonrisampiw maskarap ch"allxtayäna.
  - Ukat ¿kunas jichhajj pasani?
  Ukampis aniquilación disparo ukax janiw radares ukanakatakis uñjatäkiti - ¡uka velocidad ukax emitido foton vuelo warawaran velocidadapat sipan juk"ampiwa!
  Vladimir Putin jupax janiw uka jan walt"äwit yatxatañatakix tiemponïkänti. Awisax jan yatiñax Diosan qhip qhipa khuyapayasiñapawa.
  Gehena hiperplasmática ukax aka Uraqin juk"amp ch"aman ejercitopan Jach"a Comandanteparuw manq"antawayi. Millón millón jaqenakaw plasma ukat hiperplasma ukar chʼamaktʼayapjjäna, janïr kuna jan waltʼäwis utjkäna uk amuykasa.
  Pétalos ukanakax patak waranq jiwayir t"unjañ laxranakampiw panqaräna, sapa mayniw mayj mayj colorani ukat t"unjañ tuqit ch"amanchata.
  Mä jachʼa marrón hongojj 500 jila kilometronak alturaruw jiljjattäna, ukat uka phallañ olajj walja kutiw oraqpachar muyuntäna, ukat Estados Unidos markansa taqe ventananakaruw tʼunjäna. Uka qhanajj ionosfera markpacharuw chʼamaktʼayäna, taqe jan jaktʼkay walja coloranakampi ukat inflorescencianakampi. Uka concusión ukanx jach"a olas de tsunami ukanakaw sartawayi. Pä patak jila metros ukch"a umax taqpach continentenakaruw ch"allt"awayi, tunka waranq barconakaruw chhaqhayatayna. Líneas eléctricas ukanakax jan irnaqañapatakiw chhaqtayatäna, markanakax ch"amakaruw chhaqtxapxäna, nina naktäwinakampikiw akawjan ukat ukjan jark"antapxäna.
  Jichhat uksarux mä machaq pachaw aka Uraqin qalltawayi. Dragón ukan pachapax purinxiwa.
  Hiperenergía sat saxranakan sarnaqatapar jaysañatakix Salomonan anillopax mä chʼaman descarga katuqäna.
  Erdogan jupax walja patak waranq genionakan ch"amap jupar mantatap amuyasïna. Turquía markan p"iqinchiripax mä ratukiw q"illu tukuwayxäna ukat punkiñ qalltäna. Mä ordinario jaqix jisk"a bigote cucaracha (¡Adolf Hitler ukar uñtasitaw churaraki!), Everest uksat mä avalancha ukham jilxattaski.
  Dictador otomano chachan traje civil ukax phallawayxänwa, ukat musculonakax jilxattañ qalltapxäna, saltos ukat saltos ukhama. Ukat, akanx Edroganan jach"aptaskir amparanakapax nayra Sultan palaciopan bóveda ukar samart"äna.
  Mä juk"a pachax phuch"u phuch"ux anchoruw sarawayxäna, ukat qhiparusti, mármol pirqanakax t"unjatäxänwa. Walja turco guardaespaldas ukanakax kunayman tuqinakaruw ch"iqintatäpxäna. Ukat chika q"ala jan isin esclavonakax, dictador otomano ukan harén ukanx, axsarañampiw q"ala kayunakap ch"allxtasipxäna, ch"iqiyasipxäna jan ukax jaltxapxäna, jan suertenipxchi ukhax t"unjatäpxänwa.
  Ukat Odrogan chachajj jiljjattaskakïnwa, mä jachʼa jachʼa jaqjama. Turquía markan capital Ankara ukan edificionakapax botas ukanakap manqhan ch"allaruw tukuwayi. Aka chiqanx dictador otomano ukax Everest markat sipans juk"amp jach"awa. Ukat Stalzanath ukat Black Sith imperio ukan warawaran barconakapatxa, jach"a siluetapax wali qhanaw uñjasi.
  Lyra Velimara kullakax lasciviamente cooed:
  - Kunjam jach"a jaqis ... Jupax dignidad ukaniwa - inas walja!
  Darth Vader, mascara ukar ch"allt"asis - ukhamat ukan uñacht"äwipax laq"aruw tukuwayi, chhuxriñchjata, q"añuchata:
  - ¡Ukaxa mä coloso kayu laq"ampi luratawa!
  Lyrax nayranakapat mä pä llijullijunak antutäna, ukat jach"at arsüna:
  - Ukat amuyataxa, arupax angeljamawa! - Arktasaxa mä wink"u, ukaxa mä sinti jila qullqini prostituta ukana uñt"atawa. - Mä panqar q"ucht"am, jan phinq"asimti!
  Ukat turco dictador Edrogan jupax jank"akiw punkiskäna, mä burbuja inflable ukar uñtasita. Ukat kunatï jukʼamp jan walipunïki ukajja, amparanakapan mä jachʼa ukat jankʼak jilir espadaw uñstäna.
  Jichhax Edrogan ukan jiltäwipax waranq millas náuticas ukch"awa, ukat janiw ukax límite ukhamäkiti. Ukat kunjams dictador turco ukax musculoso ukhamaw tukuwayi - jach"a musculonakax chiqpachapuniw jilxattaski ukat ch"allxtasi - khitis, juk"amp ch"allxtat culturistas jupanakarux envidiasipxani.
  Ukat espadapajj warawaranakjamaw qhantʼi, uka warawaranakajj mä jan atipjkay tesoreron panqaraparuw chʼalljjtayasi.
  Ukat Turquía markan p"iqinchiripan kisunakapax jach"aptawayiwa, mä vampiro cohete ukan wali ch"ullqhi, sinuoso colmillos ukar tukuwayxi. Ukat jichhak phaytʼat batyrojj jachʼa espadap chʼalljjtayañ qallti.
  Lyra Velimara kullakax ist"añjamaw arnaqasïna:
  - Mä carga termoquark ukax Fuhrer ukaruw ... Ugh, Sultán turco ukaruw - nina!
  Darth Vader chachajj guantepampiw jachʼa joystick de control sat qorimpi chʼalljjtayasïna ukat irónicamente akham sasaw qhuruchasïna:
  - Ukat kunatsa jan Hiperplasma! ¡Ninax nayratpach aka uraqin uñacht"äwipawa!
  Lyra Velimara kunjams elegante, imill kayunakapax, q"ala, rosa suelanakapax metal piso ukar thuqt"ani:
  - ¡Uka erupción térmica ukaxa churañawa! ¡Antipulsar uka ch"uqi!
  Ukat misiles termoquark ukanakax nina nakhaskir thakhi jaytawayapxi, ukat mä novian chuymapjam ancho thakhi jaytawayapxi, Edrogan ukar jank"ak puripxäna, walja ajayunakampi ukat genionakampi mantapkän ukanakat punkitänwa.
  Dictador otomano, jach"a jach"a tukutapax nayratpach phaxsir uñtasitänwa, jupax espada cósmica ukaruw ch"allxtayäna. Ukat Sith imperio ukan warawaran barcopax - crucero de misiles "Baboon" ukax mä jach'a ch'axwawimpiw p'akjatäna. Fragmentos hiperplasmáticos ukanakax ch"allt"asiwayi... Ukat kunatix jan iyawsañjam ukat fasmogórico ukaw jaquqaniwayi.
  Ukat uka pachparakiw, wali jisk"akiwa - kunatix clon pallapallanakax wali prosaico ukhamaw jiwapxi. Emociones uñacht"ayaña janiwa biorobots ukanakat sipansa juk"ampi. Ukampis Santa Claus comandantepax janiw clon ukhamäkänti, qhanaw axsaräna. Ukat qawqha hatham esclavonakarus jamasat aljatayna uk amtasïnwa. Suma, jichhax chiqpachapuniw anti-universo ukan infierno ukat ch"ama ch"amakan t"aqhisiñap suyt"askäna!
  Erdogan jupax misiles termoquark ukanak uñt"ayi. Sapa mayniw Hiroshima markar jaqontat patak waranqa waranqa bomba atómica ukanakan chʼamap aptʼasipjjäna. Ukat dictador otomano sat dictadoran chʼamani, musculoso torsopajja, úlceras ukat bomba ultranucleares ukanakan phallaskipan qhantʼatarakïnwa.
  Lyra Velimarax q"ala kayumpiw suma nayrap patxar t"ijtäna ukat chhuxriñchjasïna:
  - Chiqpachansa janiwa! Nayax vino munta - mä paquete Camel cigarro!
  Darth Vader chachajj garrapampiw uka imill wawan qʼala, musculoso qʼala chʼakhanakapar uchasïna ukat tʼijtʼasaw qʼochüna:
  - ¡Sobriedad ukax jakañan normapawa!
  Lyra kullakajj chʼiyar jañchin uñisiripar qonqortʼasisaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Orden, nayraqata!
  Erdogan jupax phaxsi t"unjañatakix walja cargos ukanakamp ch"uqt"atäkchïnsa, Mercurio bota ukar puriñapataki, Sultán otomano ukax juk"amp jach"aruw jilxattawayi. Jupax jichhax chiqpachans mä jach"a hada ifrit ukar uñtasitaynawa. Ukat espadapax Stelzanath ukat Imperio Sith uka barconak taypinx jan walt"ayat jaqinakar thaqhaskäna.
  Darth Vader, kunjams misiles termoquark ukax mä cuento de hadas ukanx janiw mä juk"s jan walt"awinak aka mastodon ukar puriykiti uk uñakipt"asa, ukat superláser ukax inas Erdogan ch"amapar manq"aychispa, Lyrarux akham amuyt"ayäna:
  - ¿Ch"amanchawinakas mayacht"asiñäniti?
  Imperio estalzno ukankir q"ala suma uñnaqt"an jaqinakax janiw ch"iyara tatarux sum amuyapkänti:
  - Kunjama? ¡Wali mayachtʼatätanwa!
  Mä bikini ukamp juk"akiw ch"uqt"ata, General Astara, aka aycha ch"axwiri tawaqux jupan versión ukanakap uñacht"ayäna:
  -¡Mä carga termopreón jupar jaquntapxañäni!
  Darth Vader, jupax ch"ama ch"amakan yatxatirin ukhamarak cientificopan yatxatañ munañap sartayäna, mascara taypinx chhuxriñchjataw jiskt"äna:
  - ¿Akax mä armax proceso de fusión preón ukarjam luratäpachati?
  Astara, musculo-tendón torso arco, ch"iyara tatarux qunqurt"asïna.
  - ¡Ay jïsa, tata! Ukham reacción ukax mä cohete ukan 1000 pentatones ukham ch"amampiw apnaqasi. Jan ukax tunka, janiw patak billones de bomba atómica ukanakax Hiroshima markar jaquntatäkänti!
  Ch"iyara tatin jank"ak amuyupax mä ratukiw jakthapiwayi, ukat Darth Vader jupax musphataw sillp"i:
  - Wauu! ¡Ukham phallatapatxa, ¡Júpiter planetas quarks ukar tukuwayxaniwa!
  Mä kunatsa, Lira Velimarax janiw sinti ukham suma amtäwinak uñt"ayawaykiti:
  - Planeta Tierra ukaxa ukham ch"axwañampiwa phichhantatäni. ¡Sistema solar ukan taqpach jakañanakax t"unjatäniwa!
  Darth Vader jupax espacio ukan nuwasiñ uñch"ukiskäna. Erdogan jupax Stelzanath uka ch"axwañ barcoruw khuchhuqañ yant"äna, ukax mä aycha manq"ir piraña ukar uñtasitänwa. Jupax, phenomenal maniobrabilidad ukampiw jan atipt"asiñatakix wal ch"amachasïna.
  Ukampirus armas hiperio ukat pilas superlager ukax Erdogan ultra-magoplasmático aychaparux taqpach inamayakiwa. Ukajj walja millón millón genionakan chʼamapwa tantachtʼasïna, ukat jankʼakiw qhantʼäna.
  Ukhamajj mä armadillo agil ukaw utjäna, cuchillompi salchichar uñtat khuchhurata. Ukat uka pachparakiw jachʼa chispanakajj patak patak kilometronak jayarstʼat mistunïna.
  Dictador otomano ukax ist"añjamaw arnaqasïna:
  - ¡Banzai! ¡Jumax mä ataúd diseño ukanïtawa!
  Darth Vader, jaya chiqat jakt"asax chiqpach llakisiñampiw akham säna:
  - Carga termopreón ukaxa phallaspa ukhaxa, jiwasaxa pachpawa mä antorcha mariposas ukhamxa thayt"ayatäñäni!
  Lyra Velimara kullakaxa phinq"asisaw ch"iyara tataru uñch"ukisïna, ukatxa jan axsarasaw akham säna:
  - ¡Jan axsaramti, ch"amaka terminador! ¡Termopreón ukax mä punta acumulativa ukaniwa!
  Lord Vader jupax jan suyt"ataw amparap luqxatäna.
  - ¡Walikiwa, nina! Ukañkamasti, ¡taqi ch"ama ch"amampiw apthapisï!
  Erdogan, ukax paqallq tunk payan tribus de hadas ajayunakanïnwa, ukax Uraqit pataruw jaltxatayna.
  Turquía markan sultanopax pä kutiw Phaxsin diámetropat sipan juk"amp jach"a jach"a tukuwayi ukatx saxranakan ch"amapampi ukat muspharkañ ch"amampiw qhant"awayi. Jichhax ukham nuwasiñax espacio ukanw ch"axwaski. Erdoganan espadapax llijullijut sipans juk"amp jank"akiw sartasi ukatx warawaran barconakaparux jank"akiw ch"allt"i.
  Semi-aniquilación partículas ukanakas ukham jasakiw sallqa ch"amampi genio ukanakarux inamayakiwa. Imperio espacial sat jachʼa tʼunjir barcojja, cuchilla puntaruw jaquqanïna, qʼellur uñtat chʼiyar nina nakhantayäna ukat janiw jiskʼa tʼaqanaksa jaytkänti.
  Ukampis Lyra Velimarax "s trump ace" ukaruw mangapat apsuwayxi - mä cohete termopreon. Termopreón ukaxa, kunapachatixa taqpacha mistuxa, 7 cuadrillion ukja ch"amampi, mä reacción termonuclear ukata sipansa.
  Carga acumulativa termopreón ukax mä juk"a ch"amanchatawa, ukampis t"unjawix jan uñtasit juk"amp chiqaparuw uñt"ayi. Ukat jichhax jupanakan purakapax insignia ch"axwañ barconakan mä princesp-plasma blot ukamp jaqunukutawa.
  Ukhamaw mä cohete termopreón basado en fusión controlada ukat inteligentemente dirigida ukax caja anqan uñsti. Janiw materia estable ukankiti, ukhamax niyas jan apaqañax ch"amäxiwa. Ukampis uka pachparakiw cargox mä meta ajlli.
  Princesa-plasma blot ukax Erdogan ukarux axsarayi. Jupax pächasiwa, ukampis uka ultra-avanzada sustanciax juk"amp jank"akiw jikxatasïna. Ukat ¡mä arañar uñtataw mä bomba hipernuclear sat bombajj jichhak phaytʼat reyin ukat genionakan emperadorapan wali chʼamani torsopar chuym chʼalljjtayasïna!
  Lira Velimarax wali ch"amampiw kayunakap t"axllirt"äna ukat q"ucht"arakïna:
  - ¡Nayaw ch"iyjä! ¡Ukax quarks ukar t"unjañäni!
  Hércules ukham ch"amani, Erdogan jupax wali ch"amanchatawa, ukat jupax, qunqurt"asiwayi, mä gutta-percha bola chikatpacha.
  Mä supernova ukaw phallawayi. Walja jak"ankir Stalzanath ukat Sith Empire warawara barconakax qhipäxar jaquntatäpxänwa, mä eje hiperplasmático ukax walja pilanakan plataformanakapar ukat barriles ukanakap phichhantawayi. Walja clones ukat suma Amazonas imillanakaruw imperio stalzan uksat t"unjawayi.
  Erdogan jupa pachpaw muyuntawayi, kutt"awayxi ukat... Juk"amp jach"a ukat axsarañjamaw tukuwayi. Payïr espadaxa, mä aycha manq"ir parásito quqan ch"uqi ch"uqi ch"uqimp uñtatawa, ch"iqa amparapampiw ch"allt"asïna.
  Ukat Imperio Otomano ukan dictadorapax ist"añjamaw larusitayna:
  - Ay, jumanakax miserable extraterrestres espaciales.... Jumanakax Shaitan ukan luqtirinakakïpxtawa, ukampis chiqans, Shaitan jupax nayan sirvirijawa!
  Ukañkamasti, mä tornadow aka Uraqin walpun sartaskäna. Uraqpachan jach"a qutanakan oladanakapax mä ratukiw hipernuclear uñstatapat junt"uchasïna, ukat wali jach"a t"amt"ir umampiw t"amt"äna, ukax taqpach jakirinakaruw phichhantäna. Ukat quqanakas jachʼa utanakas nina nakhantatänwa.
  Patak billones Hiroshima markax phaxsi órbita ukan jaya chiqatw ninamp nakhantawayi - ¡akax janiw mä chist"äwikiti! Ukat Uraqpachar muyuntkäna uka ninax chiqpachansa infiernoruw phichhantäna.
  Washington markanx mä qhana, wali ch"amampiw qhanax qhant"äna, ukatx mä jach"a morado-marrón panqaraw uñstäna. Paqallqu pétalos hiperplasmáticos ukanakax deslumbrante brote ukanx jaljtapxänwa, alaxpachar puriñkamaw jaltxapxäna. Tunka segundonakaw arco iris ukan taqpach coloranakapamp qhant"apxäna , ukat mä ratukiw ch"amakt"apxäna, ukat jaquqanipxäna, ukat jach"a morado wila chispanakakiw estratosfera ukan jalnaqäna.
  Mä nayra ch"ipxtawimpiw tunka, patak millones jaqinakaw phichhantapxäna, ukat elemental partículas ukanakaw ch"iqiyapxäna. Khitinakatï jukʼamp jayankkäna ukanakajj juykhunakäpjjänwa, jakkir antorchanakjamaw ninar uñtat nakhantapjjarakïna. Ninax wali t"aqhisiñampiw jaqin aychap manq"antäna. Jaqinakan ñik"utapax ch"iyjatäxänwa, ñik"utanakapax laq"ar tukuwayxänwa, p"iqi ch"akhanakapas q"añuchatäxänwa. Uka phallañ olax acordeón ukham uñt"atawa, rascacielos ukanakaruw doblado, walja, jichhakamax, ukham jakasir ukhamarak jan llakisiñ jaqinakarux junt"u hormigón sepulturanakaruw jakkir imt"awayi.
  Mä equipo de rubio, chika q"ala jan isin Texas markankir escuelankir waynanakaw mä pelot arknaqapxäna, ukat mä ola de gravedad ukaw jupanak taypit pasatayna, ukat phichhantat pastonakan laq"a siluetanakakiw qhiparäna. Wajcha yuqall wawanaka, qhipa pachanx kuns amuyapxäna: inas mamaparux, jan ukax peliculan heroes ukanakat mayniru, jan jakt"kay computadora anatt"awinaka sasin sapxchispa.
  Imill wawaxa, tiendatxa mä canasta apt"ata kutt"anxa, jachaqt"asisawa, jani arnaqasiñatakisa pachasa, yaqha pacharu sarxatayna. Uka wawajj fotonanakaruw tukusjjäna, ukat mä milagro toqet qhespir arco cintapakiw mä vortex atmosférico ukan muyuntäna. Metro ukan imantasit jaqinakax janq"u ukat saminakani, ch"uspanakjamaw ch"uspach ch"allxtatäna, khitinakatix uka pachanx avión ukan jalnaqapkän ukanakax Gehenna markan tornado ukanakamp estratosfera uksat juk"ampiruw jaquntatäpxäna, ukat akax juk"amp jan wali ukat juk"amp k"achat jiwañawa ... Kunapachatï mä thaya vacío ukan mä piranha sat animalan thaya qhipharkir yänakap manqʼantapki ukhajja, jaqenakajj duralumina pirqanakaruw pʼeqep chʼoqtʼasipjje, ukat nayranakapajj zonapat jaqoqtapjjewa.
  Jiwañax pisinkirinakaru ukhamarak millonario jaqiru, senador ukat katuntat jaqiru, cine estrella ukat q"añu jaqiruw kikiptayawayi. Millón millón almanakaw alaxpachar arnaqasipkaspa ukhamänwa, akapachax p"iqiruw tukuwayxäna ukat inas nayrïr kuti jaqinakax kunjams jakañan hilopax jisk"a ukhama ukat kunjams maynit maynikam munasipxi uk amuyasipxpachäna. Taykampi wawampixa ch"usa uraqi manqhanwa ch"amakt"asipxäna, wali ch"amampiwa ch"amampiwa ch"amakt"asipxäna, ukhamata manqha pachana taqi ch"amanakapaxa janiwa ch"iyjañjamäkänti.
  Darth Vader monstruo semimecánico ukhamaraki, ch"ama ch"amampi nayra ch"akhanakaparu impregnata, waranq waranqa waranqa waranqa t"aqhisiñanaka chhaqhata uraqina.
  Ukat jan ch"amanïsax taqi fibras ukat masas de la fenomenal manifestación de la lado oscuro de la fuerza ukanakaruw jawsäna.
  Lira Velimarax uka tuqitx juparuw yanapt"äna, ukat ch"iyara tataruw ch"aman amparap luqtäna. Jupanakax amuyunakapanx mayacht"asipxäna. Campos bioplasmáticos ukanakax mä ratukiw ch"axwawayxi, warmi ukat chacha principios ukanakax mayacht"asisaw fuerzas teoplásmicas ukanakan mayacht"asiwip utt"ayawayi.
  Ukat uka qhipatxa, mä jach"a colapso hiper-graviomágico ukaw uñstawayi, muspharkañ, chiqpachanx super-fantásticas transformaciones ukanakaw utjawayi.
  Imperio espacial ukat Stelzanath ukan qhispipkäna uka warawaranakan barconakapax mä taqpachar tantachtʼasiñ qalltapxäna, mercurio sat bolanakjama. Jupanakax jank"akiw mayacht"asipxäna, príncipe-plasma plasticina ukar ch"allt"asipxäna, ukat jupanak taypinx mä sapa ukat monolítico taqpach uñstayapxäna.
  Partículas ukanakax taqi chiqanw muyuntapxäna, mä bobina de inducción ukan aserrín ukham mistunipxäna. Ukat ukxarusti, Imperio Sith ukan jach"a warawaran barcop lantix mä ametralladora ukan ch"iyar ch"iyar ch"iyar ch"iyar ch"iyar ch"iyar ch"akhanakaw arktawayi, ukat uka qhipatx mä jach"a jaqiw uñstawayi.
  Jupan uñnaqapax muspharkañänwa. Torso ukat kayunakax Lyra Velimara ukham q"ala jan isin ukhamarak seductora ukhamawa, ukampis p"iqi, amparanaka ukat amparanakapax Darth Vader ukan ch"iyar traje de batalla ukamp ch"uqt"atawa.
  Ukax mä axsarkañ híbrido ukhamaw tukuwayi: ch"amaka ch"amanakan apnaqiripa, SS soldadonakan nuwasir Stelzanat Velimara. Ukhamaraki, dimensiones de la thug in diámetro Venus ukampi. Ukham monstruox yuritaynawa, ukatx mä jach"a uñacht"awimpiw lurasiwayi, hipergravedad magia.
  Darth-Lyra kullakax pä sable de luz ukanakaw qhant"äna, mä wila ukat mä morado. Panpacha armanakajj wali kʼajkir ukat wali chʼamampiw qhantʼäna ukat qhantʼarakïna. Chikat zorro imilla, chikat organismo cibernético ukax Erdogan uksaruw sarapxäna.
  Suma uñnaqtʼani, qʼala, imill wawar uñtat kayunak manqhanjja, vacíojj istʼañjamaw thuqtʼasïna. Uka monstruojj mä minanak taypinsa saraskaspa ukhamänwa, ukanjja explosivonakajj janiw uñjatäkiti, ukampis ukajj jukʼamp tʼunjañatakiw yanaptʼi.
  Turco dictador ukax Venus diámetro ukamp phuqt"atarakïnwa, ukat masiparuw sarawayxäna. Jak"achasipxäna, ukat maynix q"ala, imill kayu manqhanxa, ukat maynix jach"a botas manqhanxa, millón qhixu qhixunakjamaw thuqt"asïna ... ch"usa!
  Darth Vader ukat Lyra jupanakax mä botella ukankapxi, Erdogan juparux mä espadampiw aruntt"apxäna.
  Dictador otomano ukax jaysañatakix akham sasakiw arsüna:
  - ¡Janiwa uñisiriru khuyapayasiñakiti!
  Darth Vader jupax akham sasaw jaysatayna:
  - Repetición mama - kabaneniya!
  Ukat espadanakapax mä sallqa warariñampiwa, waranqa waranqa waranqa Krakatau volcanes ukanakan phallatapax chiqancht"asiwayi. Ukat vacío ukax khathatitaynawa. Quarks jupanakax éter vortices ukan thuqt"apxäna.
  Erdogan, walja jan wali ukat suma ajayunakapamp tejidos aychapax, ch"axwawit khathatitap amuyasax, qhuru arumpiw arsüna:
  - ¡Supayanxa! ¡Jumajj chʼamanïtawa!
  Darth Vader jupax ataque ukax sarantaskakiwa ukatx akham sasaw larusi:
  - ¡Ukat jupax janipuniw ch"amanïkänti!
  Mä híbrido de un señor ch"iyara ukat mä zorro guerrero ukanakax Erdogan ukarux atacapxäna. Ukatx uñisiripax janiw ch"amapampi ukhamarak jank"akïkchisa, jan ukasti arte de espadas ukanx juk"amp jisk"akiwa, chiqans turco p"iqinchirirux janiw mä nuwasir jaqimp chikachasiñapäkiti, jupax galaxia ukan wali suma nuwasirinakamp espadanak apnaqirinakamp yatichatawa - Jedi.
  Lyran arupax niyaw ist"asïna. Aka infierno tawaquxa suma yatxatarakitaynawa. Niyakejjay imperiopan jan chachanakajj utjkchïnjja, imill wawanakajj cibernética sat usumpiw uywapjjäna. Jupanakarux jiwayañataki ukat nuwasiñatakiw yatichapxirïna, kunapachatï embrión ukax mä medio nutriente ukan luratäkchïnsa, computadoranakan programanakapan yanaptʼapampi.
  - Ukax mä turco markachirin yuqapa, janiw jumatakix askïkiti, jumax ukham katuqt"atätawa!
  Ukat princeps-plasma espadax Erdoganan suma manq"at tazaparuw ch"iyjatayna. Dictador otomano ukan khuchhurat bigotepax jaquqaniwayi, éter ukan thayanakapamp t"ijt"ata, ch"iyjañ qalltawayi, mä taqpach t"unjañ bombanakjamaw t"unjasi. Ukat uka khuchhurat ajanupat wilax warantasïna. Ukhamaraki, sapa gota ukanxa, genionakas layqanakas escobanakampi ch"allt"asipxirïna.
  Turco dictadorax jaysañ yant"äna, ukampis Darth Vader jupax wali yatiñampiw espada-scimitar ukan curva ukar ch"allt"asïna, ukat jupa pachpaw uñisirinakarux ladopar jawq"jäna, uñisirinakan musculonakap mä capa taqpach ch"iyjasa. Erdogan jupax juk"amp jach"atw arnaqasïna ukat wasitatw atacarakïna.
  Darth Vader jupax columpio ukarux jark"aqataynawa, ukat lira q"ala kayupax uñisiriruw ingle ukar chiqak ch"allt"äna.
  Erdogan jupax wali llakitaw chhuxriñchjasïna, ukat mä sallqa jach"a jach"a tukusaw chhuxriñchjasïna, ukanx chhuxriñchjasir notas ukanakaw jikxatasïna, jupax akham sänwa:
  -¡Jichhaxa jiwata jaqiwa!
  Darth Vader jupax jank"akiw ataque lurawayi, ukat ataque luraskipanx q"ucht"awayi:
  - Ukat ukhamakipansa tukuyaña, janiwa tukuyañakiti! ¡Tukuñajj qalltakïskiwa!
  Ukat jichhax firma movimientop katxaruwayi, uka yanapt"ampiw Conde Duko jupax atipt"asiwayi. Uka khuchhurat amparaxa, espadampi chika, vacío ukan warkt"atawa. Ukat ukatsti ukax ch"iyjañ qalltaraki. Mä chiqans reutilizables, jet, lanzadores - supernovas emisiones ukanakar puntuación apsupkaspa ukhama.
  Erdogan, jan aguantañjam llakit nayranakap ch"uqt"asisaw qhipäxar kutt"awayxi ukat p"iqip Phaxsiruw ch"allt"awayi.
  Uraqin satélitepax uka ch"axwäwitx deformatänwa, jach"a ch"iwinakampiw ch"allt"ata, ukatx mä activa erupción de magma ukax qalltawayi. Phaxsixa mä jan wali jawq"jata ajanuru uñtasita qalltäna. Lirax wasitat Erdoganan kayup qunqur manqhar liwxatäna, ukat Vader-an jan arxatir ladopat espadapax amparaparuw katjäna, mä thiya aycha ukat muskulunakap khuchhuqäna.
  Dictador otomano ukax niyaw qhanpach umamp jaqt"askäna, sapa qhispiyat espadapax mä jach"a amplitud ukanw t"ijtäna, ukampis ch"iyar señoran wila espadapan puntapax uñisirinakan amparanakaparuw ch"allt"asïna. Ukatx mä qhana turkakipäwi ukat yaqha khuchhurat pata Erdogan ukax jaquqaniwayi ukan ch"iyjañ qalltañataki, aniquilación ukat petardos mágicos ukanakampi.
  Dictador otomanox desarmado ukhamawa, ukat qhipa jan ch"amanïki yant"awipax mä dragón ukham mä chispampiw ninar puriñapa.
  Mä billón nina naktayañ yänakajj mä kutikis nakhantkaspa ukhamänwa. Ukat plasma ukan erupción ukaw niya taqpach sistema solar ukar umamp phuqhantäna. Olas de llama frenética, mä pä segundos ukjax Plutón ukan órbitaparuw t"ijtäna. Darth Vader chachan mascarapa ukat amparanakapajj qhespipjjänwa, ukampis Lyra kullakajj qʼala imill wawar uñtat talonanakapajj wali phichhantatänwa.
  Imill wawax wali llakitaw arnaqasïna - ninax suela ukarux walpun phichhantawayi, jach"a ch"akhanakas mäkiw phuqhantäna, warmin kayunakapan phichhantat ukat ch"iyara ch"akhanakaparu. Ukax qunqurinakajaruw purintäna...
  Ukampis Darth Vader, mä movimiento profesional, mä salto ukat mä turkakipäwi cuerpo ukat mä convergente movimiento de espadas, Erdogan p"iqinchir otomano jach"a, wajjranakan p"iqip t"unjawayi.
  Jach"a nuwasiri ukat apnaqirin jach"a p"iqipax, janiw phaxsit sipan juk"amp jisk"äkänti, ukat thixni ch"uxña lakanakapax jisk"at arsüna:
  - ¡Taqi kunasa tukuyatawa!
  Uka qhipatx mä phallawiw q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu, t"unji ukat jach"a, taqi kunatix nayrax luraskäna ukax mä jan wali fósforo nina naktäwiw mä bomba de hidrógeno ukan telón de fondo ukan espacio ukan yant"ata. Arroyos de hiperplasma de aniquilación ukanakax Inti jalsut espacio ukar umamp phuqhantatänwa, ukatx Afla-Centaurus ukat Sirius...
  
  
  
  
  JANIW JANIW KUSIÑÄKITI
  Mä waynaw jakasïna, jupax wali jisk"akïnwa, ukampis wali jan kusisitaw jikxatasïna. Yatiqañ utanx chuym ust"ayata ukat arknaqataw uñjasiwayi, utanx awk taykapax sapa kutiw jan tiemponi sarnaqapxirïna ukat jan wali notanak katuqatapat tuqinuqapxirïna, ukat deuces ukanakat cinturón ukamp jawq"japxirïna. Ukat taqi jupan loqhe, amuyun jan walt"ayat, axsarkañ - veneno ukat jawq"jata.
  Uka waynaxa qarjatäxänwa, ukatwa jan wali markapat sarxañ amtäna, ukat uñisit yatiqañ utat jayarst"añ amtäna, kawkhantix nayranakapax uñch"ukipki ukaru.
  Uka waynax wali jisk"a ukat ingenuo ukhamänwa. Jupax amuyataynawa, markapankiw ukham jan wali jaqinakax juk"ampirus wawanakax jakapxi, yaqha markanakanx taqiniw suma, suma chuymanïpxi. Ukatx janiw yaqhax utjkaspati, kunatix cuadrada TV caja ukax kusisitaw wasitat arsusipxi, jupanakan markapax juk"amp jaqi, suma chuyma, suma ukat juk"amp sumaw aka uraqpachanxa. Ukax markapanx taqi wawanakax kusisitaw jan ukax chiqpachapuniw kusisipxani, ukat partido ukat jach"a irpiripax comunismo ukaruw puriyani - kunapachatix taqinix kuntix munapki uk jikxatapxani.
  Ukat jawq"jata ukat t"aqhisiyat waynax taqi chuymaw amuyt"äna, yatiqañ utan wawanakax wali qhuru ukat jan wali jaqinakäpxiwa, ukat CIA ukat Mossad ukanakan jawillt"atapxiwa, ukatw markanx America markan lik"i puraka burgues ukanakan juchapax ch"usat estanterías ukat jaqinakas utjatapa jachʼa filanakaruw saytʼatäsipkäna. Taqi kunas walikïskänwa, janitix burguesas ukat saboteadores ukanakax arumanthix fronteras uksa tuqir sarapki ukanakatakix ukhamäkchïnxa. Ukax jupanakan juchapawa, ch"uqi isthapita, wawanakan kisunakapax usuchjatawa. Ukat amuyataxa, EE.UU. markan jaqinakar t"aqhisiyañatakix inyeccionanakax uñstayatarakiwa.
  Ukampis ukhamañapataki jan walix taqi markanakan jach"a Pachamapan apnaqañapataki, ukhamat CIA ukan jan wali agentenakapax taqpach wawanakar sallqjañataki ukat jan walt"ayañataki, ch"axwañ yatichasa ukat qunt"asir jaqir jawq"jañataki.
  Janiwa, mä markax utjañapawa uraqpachan wali suma ukat jaqi masinakapan markapanxa, kawkhantix taqiniw suma chuymani ukat jachaqt"asipxi ukat jumax jan axsarasaw ampar luqtañarux purisma jan axsarasaw mä alfiler amparanakam taypin imantat ukar ch"allt"asispa .
  Uka waynax wali ch"amampiw iyawsäna, suma chuyman ukat sumankañ markanakax utjaskakiwa. Ukat jupax nayrïr junt"u primavera urunak jan suyt"asax awk taykapat jamasat taqi kuns refrigeradorat apsuwayxäna. Ukat uraqpachan juk"amp jaqi, qamir, suma chuymani ukat sumankañ munasiri markanx janiw walja yänakax utjkänti. Bolsa ukat mochila ukaruw akamp phuqhantawayta, nayraqat yatichäw libronak ukat cuadernonak ch"allxtayäta, ukax juk"amp llakt"asiñ uñstayapxi ukat ... Sapa kutiw axsarañjam uñch"ukis punku jist"arawayi ukat calleruw jaltawayxi.
  Uka waynax sapa kutiw pachpa patiopar mistuñ axsarirïna. Ukanjja, cheqapuniw jawqʼjata, jan chʼamanïki, jiskʼachatäspa, thuqtʼayatäspa, jan ukajj jukʼamp jan walinak luraspa ukham amuyasïna. Ukampis wali alwaw primavera alwaxa, taqiniw yatiqañ utar sarapxi, patio hooligans ukanakat juk"ampirus juk"ampirus sarañatakix mä ch"amaw utji. Aka chiqatpacha, kawkhantix jupax jaqunukut ukhamarak larusiñaruw tukuwayi, kawkhantix jichhakamax jan yatipki ukakama. Kawkhantix jupax mä janq"u ñik"utan yuqall wawakiw altura gorrampi.
  ¿Kunatsa jaqenakajj wal colerasipjje? ¿Kunsa jupanakar luräna, ukhamatwa jupar wal uñisipjjäna? Ukat juk"ampirus, jupanakax uñisipxiwa, juk"amp jaqi, suma chuyma, jaqi ukat chiqapa markan jan uraqpachan? ¿Kunsa jupanakar luräna? ¿Khitirus chuym ustʼayawaypacha, kʼarinak parlawayi, jiskʼachawayiti, thuqtʼawayiti, aljantawaypachati?
  Janit taqinirux maynix suma chuymanïñapa, sinttʼasirïñapa, maynit maynikam yanaptʼasiñama sasin siskäna. ¿Uka nuwasiñax jan waliwa, ukat jan chʼamani jaqinakax yanaptʼa munapxi? Ukampis ukatakix waliw taqinirus mä loqhe, jan ch"amani, mä moron ... ukat yaqha ch"amäki ukat jan amuyt"kaya arunak uñjapxirïna - ¿pacifista?
  Ukampis ¿janit taqe wawanakan cuentonakapasa, libronakapasa ukat televisionapas ukham yatichapkistu ukajj muspharkañäki. Janit jaqinakax ukham huelga lurañapäkiti: sublime noble, prontos a autosacrificio, qullu ukham maynit maynikam sayt"asipxañapa. ¿Janit jaqejj chachan jilapäki? ¿Janit cheqpach jakañajj askinak lurañajj wakiskaspa?
  Ukhamajj ¿kunatsa cheqansa, kuntï libronakansa, peliculanakansa ukat informática toqet yatichaskäna ukanakajj jan cheqäkiti? ¡Ukax loqhe, jan amuyt"kaya, larusiña, jan wali ukham uñjatawa!
  ¿Kunatsa wawanakasansa ukat masinakapansa, walja colerasiñanaka ukat uñisiñanaka, concienciapar jan istʼañ munaña, nuwasiñanaka ukat tʼunjañ munaña? Kawkirus yatichäwix saraski, ukat aski lurawinakar yupaychañax akapachan juk"amp jaqirjam ukhamarak jaqirjam ch"amapampiw saraski. Mä ch"amampiw taqi chiqan t"aqhisiyat jaqinakar yanapt"i ukat jark"aqaraki. Ukax ch"iyar jaqinakaru, indionakaru, taqi khitinakatix t"aqhisiyat ukhamarak usutanakar manq"at awtjata ukhamarak naturaleza jan walt"awinakat qhispiyi.
  Uka waynax jawsatäxänwa... Jupax axsarañjamaw jikxatasïna. Jichhax katjatäpxani ukat jisk"achatäpxani.
  Jan istʼkaspa ukhamaw tukusïna ukat jankʼakiw sarnaqäna.
  Uka tuqitxa, mä sallqa arnaqawi:
  - ¡Freno katxaruña! ¡Jiwayañ munapxsma!
  Arupan sallqa frenesí ukax ch"allxtayi, ¿jupar uñisiñax walikiti? ¿Kunatakis? ¿Kunsa jupanakar luräna? Ukat juparuw uñisipxi, khititix sapa kutiw suma chuymanïñ tuqit parlirïna, amigöñ tuqit parlirïna, khuyapayasiñ tuqit parlirïna, ukhamat jan chiqa chuymaninakar jan uñisiñapataki, khititix pachpa taykapar jiwayañ munkäna ukaru.
  Ukampis waynax nayratpach amtasxänwa, aka markat sarxañapataki, jan juk"amp aka maldito, uñisit yatiqañ utar sarañataki. Aka infierno alcantarillado ukan qhispipxam ukat yaqha, suma chuymani, q"uma, suma marka jikxatapxam. Chiqansa, inas jukʼamp yanaptʼasir markapanxa ukham markanakax jan utjkchïnti.
  Uka waynaxa wali axsarataynawa, juparu katjapxani, torpe ukhamaraki jan ch"amani, ukatxa kunkaparu jawq"japxani, jani sarxañapataki. Ukampis mä autobus utjarakiwa. Ukarux salt"añakiw wakisi, ukatx jisk"achasir jaqimpi bandidompix qhipharuw jaltxapxani.
  Jichha kutix waynax suertenitaynawa, ukat qhipa pachanx autobus jist"antat tabla de pies ukar jalt"añ atipjatayna. Punkux mä jisk"a, wawar uñtat amparampiw ch"allt"ata, wali askiwa, janiw sinti jach"äkiti, ukat jupax mä mochila manq"añanak phuqhantat katxaruñ atipjatayna.
  Uka tiempon autot sarañajj mä jukʼa qollqekiw munasïna, ukat mä jiskʼa markanjja conductorar mä pagañajj janiw askïkänti. Ukhamarus jaqinakax chiqa chuymanïpxiwa ukat pusi kopeck ukanakat janiw sinti khuyapt"ayasipkiti. Mä qawqha masinakapax, janiw uka waynar katjañjamäkänti ukat colerasiñap basurar masampiw masasipxäna. Juparux jan sintt"asisaw kayunakapamp jawq"japxäna, hierrox juchanïkaspas ukhamaw munat uywax liwxatasïna. Ukat waynax auto apnaqasa Tatitu Diosaruw mayiskäna (jupax, chiqans, kunjamtï yatichapkäna ukhamarjamax janiw kunas utjkiti!), ukhamat punkux jankʼak jistʼaratäñapataki ukat amparap qhispiyañapataki.
  Tukuyañatakix jutir sayt"awix amparax qhispiyatawa ukatx asiento ukar qunt"asisinx mä samañaw utji. Uka waynax uñisit patiopat jukʼamp jayarstʼkäna ukhaxa, jukʼampiw almapax samaräna. Kawkhantï jan yatipki ukanjja, jukʼamp segurowa.
  Inas yaqha waynax, jan ukasti, jupan lantix utar jak"achasiñ samkaspa, jan atipjañjam pirqanakapan jark"aqasiñ thaqhasa. Ukampis uta patiopax sapa kutiw uka waynarux axsarayäna. Ukat jan wali samkanaka ukat infierno, jan sinttʼasir masinakapatsa samkasirïna. Uka waynax callin jukʼak sarnaqañatakiw chʼamachasïna. Yatichäwinak tukuyatatxa, uñisit, qhuru chuyman masinakajax janïr mistkasax sawkasiñ qalltapxani, jan ukax jankʼakiw jawqʼjapxitäna, ukhamat tiempopar puriñatakisa, kunjamtï lurirjamäkta ukhamarjamaw vestuarios ukar tʼijtxa. Uka waynax libronakan chuymachtʼäwip jikxatäna. Ukapachax janiw computadorax utjkänti, janiw Internet ukax utjkänti, janirakiw TV tuqinx utjkänti - kimsa canales ukakiw utjäna, kawkhantix wali sumax wali suma yatiqirinakan nayrïr irpirinakapar uñacht"ayapxi, jan ukax mä coro cantador- kunjams uraqpachan juk"amp jaqi masinakapamp jaqi masinakapamp jakañax wali askiwa . Ukat juk"amp jan walix yapunakat aburrito yatiyawinakaw utji, ukat sapa kutiw cosecha apthapiñatakikix ch"axwapxi. Ukat semanan mä kutikiw uñch"ukiñax utjäna, domingo urux mä cuento ukar visitt"ir mä qawqha interesante, largometraje jan ukax mä programa uñch"ukiñax utjäna, límite ukarjama.
  Ukat uka waynax libronakan imt"asiñx wal munäna, uka libronakanx sublime, noble ukat fabuloso ukanakaw dibujatäna.
  Ukat jupax sapa kutiw yatichäwinx, masinakapax tubo ukan thuqhusipkäna, jan ukax caucho ukamp ch"axwapkäna, jan sinti qarjatäpkchi ukhax fabuloso, suma chuyman pachat lup"irïna. Uka tuqitxa, kunapachatix comunismo ukax qhipharux lurasini ukatx mä universal, universal jila kullakanakaw utjani.
  Ukat ukjatx Alpha Centauri, Sirius, Ursa Mayor, Sagitario constelación ukan wawanakax mayacht"asipxani. Ukat jachʼa jachaqtʼasisaw amparat katthapisipxi. Amuytʼañataki, Piscis sat warawaran wawanakapajj pʼeqenakapajj qollqe chʼiyar escamanakampi chʼoqantatawa ukat qorit lurat aletanakani, lliphipir aletanakaniwa. Ukat Constelación Sagitario sat cheqanjja, Centauro ukar uñtasitäpachänwa.
  Taqi kunas wali sumankiwa, wali sumarakiwa. Jupanakax maynit maynikamaw regalonak churapxi, q"uchunak q"uchupxi. Janiw uñisiñax utjkiti, janiw jan wali amuyunïñas utjkiti, janiw khitis maynin qhipäxaparux mä boton jan ukax mä jiwat ch"uqi uchañapakiti.
  Comunismo ukax niyaw puriniñapäna, ukat uñisit CIA ukax taqpach uraqpacharuw uñisiñamp ch"allxtayäna ukat soviético wawanakasarux askinak uñisiñ yatichäna - ¡t"unjatäpan ukat t"unjatäpan! Taqi kunat sipansa, jupanakax estadounidenses ukanakaw ch"axwañ jan wali samkanak uñstayapxi, indionakar chhaqtayañat Afganistán markar puriñkama. Radion arunakapamp jaqinakarux loco tukuyapxi ukat amparanakap jach"ar aptayapxi, jilata jilata contra, cuna ukhat uñisiñaw ch"amanchapxi!
  Autobus ukax juk"at juk"at thakhinjam saraski. Mayo phaxsit anqäxanxa, alwax - urux jichhakiw qalltaski. Jisa, waynax janiw ch"amakarux axsarkiti. Jan ukasti, kunapachatix ch"amakt"ki ukhax juk"amp ch"amaw utji jan uñjat nayra masinakapar liwxatañataki, ch"amakan ch"amakt"añataki. Juyphi pachanxa, kunapachatix thaya pachax ukat arumanakax jaya pachanakawa, ukat juk"ampirus wali thaya pachanx calleruw mistuñama ukat sinti suyt"asmaw colerasiñamp phuqt"at waynanakar pasañ.
  Juyphi pachanx hooligans ukanakax thayaruw puripxaraki ukat juk"akiw mistunipxi. Ukampis juntʼu tiemponjja, tʼaqhesiñakiw qallti. Ukat tiendaru sarañakix tʼaqhisiñaruw tuku. Ukat waynax amuyt"i, inventar mä kasta módulo de transición cero, ukhamat mä kutix tienda ukan jikxatasxäta, ukatx botón ukx ch"iqt"asaw utankxäta.
  Inas wali askïchispa, artificial wings ukax janïraw uñstayatäkiti, apartamentopan, mä jach"a piso, waynax mä juk"a seguro jikxataspa. Kunawsatix mä juk"a t"ijtäwit ch"uñump ch"uñuntkta ukhax qhipharux punku jist"arasma ukat apartamento ukar jaltawayxtaxa, mä campeón olímpico ukax línea de meta uksa chiqancht"ataw jikxatasi - utanktawa ukat jan kuna jan walt"äwins jikxatastawa. Qhepatjja, mä jukʼa samsusaw chuymachtʼasma, sapa kuti mä libro liytʼasa. Wali askiwa, jupanakax mä biblioteca achachilapat jaytawayapxi, ukat académico ukax envidiasiniwa.
  Choferox qhipa parada ukanx niyaw puripxta, taqiniw sarxapxañapa sasaw señal uñacht"ayäna. Uka waynax mä jan uñt"at chiqan jikxatasïna. Jupajj janiw tukuyañkamajj ukar saytʼkänti. Ukat uka novedad ukax wali suma ukat muspharkañjamarakïnwa. Mä paso lurañax askïkaspas ukhama, ukat jumax, Elí ukhama, Layqa de la Ciudad Esmeralda ukankiri, mä fabuloso ukat kusisit markan jikxatasma.
  
  ATIPIÑATAKI TUQT"AYAÑATAKI GUERRA
  13 uru achuqa phaxsit 1945 marana. Berlín marka, Cancillería Imperial ukan lurata.
  Ministro de Relaciones Exteriores Ribbentrop jupax jichhakiw kutt"anxäna, kuna aruskipäwinaktix delegación soviética ukamp luraskäna, uka aruskipäwix Alemania markan wali uñt"at ch"axwiri ukat uñisiri Molotov jupan p"iqinchatawa. Qhipa ch"axwäwinakanx pusi ejercito de tanques soviéticos ukanakax niya taqpach t"unjatäkchïnsa. Ukat 1 uru achuqa phaxsitx Lend-Lease ukan occidental ukan yanapt"anakapax janiw utjkänti, Stalin jupax amuyuparjamaw jach"anchayat mayiwinak uñstayatayna.
  Ribbentrop jupax llakitaw Rommel juparux akham säna:
  - Delegación soviética ukamp aruskipäwix mä impasse ukar puriwayi. Mä compromiso cero opción - fronteras ukar kutt"añax junio phaxsin 1941 maranx janiw Stalin ukarux askïkänti. Koba mayiwi - Klaipeda suyu, Prusia Oriental ukat taqpach Polonia markan fronteras ukanakan 1939 maran. Ukhamarakiw Eslovenia markan uraqinakapa, Hungría markan mä chiqapa ukat Rumania markan petroleros ukanakap mayiraki. Millón millón soviético soldadonakaw kawkhantï taqe kunas qalltäna uka cheqar puriñatakejj janiw jiwapkänti sasaw qhanañchi. Ukhamarus Joseyax jiwasat reparacionanak mayistu, taqi pallapallanakaru ukhamarak civiles ukanakar antutaña ... Ukat jupax arsuwayiw jiwasanaksa mä qhispiyasiñatakik antutañasataki! Ukhamarus Stalin jupax Finlandia markat territorio adquisiciones ukanak katuqañ munaraki.
  Mariscal de Campo Fuhrer Rommel jupax llakitaw akham säna:
  - Junio phaxsin 1944 maran golpe de estado ukat qhipatxa, inti jalsu tuqinx k"achat k"achat k"achat k"achat k"achat k"achat k"achat qhiphart"asis sarantañatakiw ch"amanchasipxta. Normandía markan atipt"at aliados ukanakax nanakamp chikaw jupanakatakix mä juk"a jach"añchañ sumankäwir sarapxäna, ukampis ... Ejército Rojo ukax wali ch"amaniwa, ukatx pallapallanakarux wali sum uñjapxta, activa defensa ukat contraataques cortos ukanakaruw juk"amp munapxta. Jïsa, rusanakax Vistula uksaruw sarapxäna ukat jach"a chhaqtäwinakamp chikaw chiqancht"asipxäna, Eslovaquia markaruw p"akintapxäna, niyaw Rumania markar katuntapxäna ... Ukampis taqi uka askinak jikxatañax jupanakarux wali jila qullqiruw puripxäna. Ukat wilax misturakiyätwa, ukampis mä jukʼa jan ukax jukʼamp satisfactorio defensa uñstayañ atipxta ukat kimsa jan ukax pusi kutiw jiwasan askisatak pistʼañax jukʼamp jiskʼachatäxi. Ukampis Stalin chachax janiw amuyaskiti markapax qarjataw jikxatasiraki, ukat aliados ukanakax Rusia markar jan yanapt"añ munapxatapatxa, ¿jiwasar atinisiñ qalltapxani?
  Ribbentrop jupax kusisitaw jachaqt"asis jaysäna:
  - ¡Jach"a tiburones ultramar ukanakax niyaw arsuwayapxistu yanapt"añataki, uka uraqinak mayjt"ayañataki, uka uraqinakax URSS markar atipt"asax katuqañäniwa! Gran Bretaña markan gobierno laborista ukax wali pächasiskiwa, ukampis walja estructuras privadas ukanakax jiwasanakar yanapt"añatakix wakicht"ataw jikxatasipxi! Brasil, España, Portugal, ukat juk"ampirus Argentina markanakax yanapt"añ arsuwayapxitu. Perron jupax janiw qhananchkiti, jupax qhananw jiwasan layku ch"axwäwir mantawayi. ¡Finlandeses jupanakax tukuykamaw sarapxä sasaw arsuwayapxi! Italia markanx Mussolinix anqax tuqinx ch"amanchawayiwa, ukatx fuerzas pro-occidentales ukanakax sur uksanx wali ch"amanchatawa. ¡Ch"axwäw sarantañatakix wakicht"atäpxtwa, Fuhrer!
  Rommel chachajj mä jukʼa arumpiw akham säna:
  - ¡Speer nayaru!
  Uka yatiñani, irnaqiri ukhamaraki wali yatiñani Ministro Imperial de Armamentos y Municiones, jupax chiqaparu qunt"asiwayi. Speer jupax atipjawayiwa, taqi jan walt"awinak utjkipansa, armas ukanakan lurawip wali jach"anchayañataki ukat wali jank"akiw producción serial ukar juk"amp avanzada clase autopropulsadas armas - "e", "LEV" ukat "Panther" -2 ukar uñstayañataki.
  Wali wayna ukat wali ch"aman dictador económico del Tercer Reich ukax akham sasaw yatiyäna:
  - Tanque luraña tuqinxa janiwa mä cualitativo ukhamakiti, jan ukasti mä ruptura cuantitativa ukaw utjaraki. Diciembre phajjsin 1944 maranjja, 1960 maranwa tanquenaka ukat autopropulsadas pistolanakajj lurasïna. ¡Ukat akax taqi pallapallanakan jan walt"awinakapans ukhamarak uraqpachan wali suma autonak walja lurañar uñstayañampïkchisa! Jisk"atpachax E-25, Leo ukat Pantera-2!
  Jichhax tanques ukat autopropulsadas armas ukanakan lurawipax niya pä waranqa phaxsitx utji, ukat marzo phaxsinx qhipa k"añaskunaka: E-10, E-25, Lev, Panther-2 ukanakax pä kimsatx jilaw uka flota de tanques ukax wali askiwa!
  Rommel jilatajj waña chuymampiw jisktʼäna:
  - ¿Jiwasan tankinakax soviéticos ukanakat sipanx juk"amp askiwa sasin yattati?
  Speer chachajja, tonadapar razonable uñachtʼayañ yantʼasajj akham sänwa:
  - Jiwasana diseñadores ukanakaxa, qhipa pachanakas utjkchixa, juk"ampi jan ukaxa juk"ampi suma layout, armadura, armamento ukhamaraki conducción ukanakampiwa k"añaskunaka luraña yatipxatayna. Yämas E-25 sat avionajj wali sumapunïnwa. Kunawsatix mä frente 100 milímetros ukan ángulo racional de inclinación pusi tunk grados, lados ukat popa 60 milímetros ukat armamento de cañón 88 mm de calibre EL 71 - armas autopropulsadas, mä reserva de disparos 80, ukax pesadas ukakiw utji 26,6 tonelada ukhawa. Uka autojj 700 caballos de fuerza motoraniwa, ukat sapa horajj 75 kilometronakwa jukʼamp jankʼak saraski. Ukhamaraki, reserva de peso ukarjamaxa, autopropulsada pistola ukana ladonakapaxa 30 mm pantallanakampiwa juk"ampi ch"amanchataraki. Ukhamatwa, rodillos ukat pantalla ukanakax ladoparux ch"amanchapxi, ukax sañ muniw maquinax T-34-85 conchas ukan impacto ukarux janiw nayraqataruki katxarukiti, jan ukasti ladoparuw katxaru. Uka pachpa 88 milímetros pistolax 150 - 148 mm armaduranak 60 grados ukch"a jayaruw ch"allt"i. ¡Uraqpachanx kunjams nina naktäwix utji, jiwasan 88 mm cañón ukan chiqapar luratapat uñjasa, ¡uraqpachanx antitanque arma ukaw wali suma! Ukat nayraqatar jark"aqasiñax disparonak apsuñatakiw yanapt"i, IS-2 ukas ukhamaraki. Ukhamaraki, armas soviéticas ukan puntadas conchas ukanakax ricochet ukarux wali sensitivo ukhamawa. Ukat jiwasan armadura cementada de alta calidad ukax mä jach"a dureza superficial ukaniwa ukat ricochet perfectamente en un ángulo de inclinación racional!
  Rommel chachajj wali amuytʼasisaw akham säna:
  - Ukat taqi ukanakax motor, transmisión ukat caja de cambios ukanakax mayacht"asis, mä bloque ukan utjatapat yuspajaratawa. Ukhamatwa, eje cardán ukax qhispiyapxäna, ukatx auton alturapax 144 centímetros ukjaruw jisk"achapxäna. Uka maquinax taqpach modelos soviéticos ukanakat sipan juk"ampiwa, ukat lurañax mä juk"a jasakiwa. ¡Sañäni, ¡janiw ukham tank lurañjamäkiti!
  Speer jupax akham sasaw jaysäna:
  - "Pantera"-2 ukatxa juk"ampirusa tanka "Lev" ukaxa qhipa lurawinakata ukhamaraki jach"anchayawinakata uñjapxi. Jisk'atpachax "Pantera" -2 ukax 47 tonelada ukjam pesaje ukar phuqhañ atipxatayna, armamento ukat stock de conchas ukanakax "Tigre Real" ukar puriñkamaw jilxattawayi, ukatx armadura ukanx mä juk'a jisk'akiwa. Ukat ukax pä tunk mayan tonelada mayjt"awiwa. 700 caballos de fuerza ukan motorax 55 kilómetros ukch"a thakhi jach"a thakinx puriñapatakiw yanapt"i, ukatx 30 kilómetros sapa horaw rockade uksanx puri. Machaq autonakax niyaw serie ukar sarapxi, 900 caballos de fuerza motor ukampi ukatx 70 kilómetros por hora ukharuw jaltxapxaspa. "León" ukax 105 mm cañón ukampiw armamento ukanx janiw mä kipkakïkiti, "Tigre Rey" ukarux armadura frontal ukanx juk'ampiw jilxati, ladonakapan ukhamarak popa ukanx mä kipkakïpxiwa. Ukat taqpachaw 51 tonelada pesaje ukani, motorax 900 caballos de fuerza ukaniwa. Jiwasan machaq tanques - wali suma apnaqañ lurawiniwa, ukax sañ muniw mä ofensiva ch"axwäwin apnaqasispa!
  Rommel jupax jachaqt"asisaw wasitat erudición uñacht"ayäna:
  - Ukatxa aka tankaxa, motor, transmisión ukatxa caja de cambios ukanakaxa auto cuerpo nayraqatanwa utji, ukatxa torreta ukaxa qhipäxaru mayjt"ayatarakiwa. Ukatxa, uka layout ukarux jukʼamp chʼamañchtʼapxarakïnwa. Ukampis ¡mä "León" juk'amp ch'aman armadura lateral ukan munapxta!
  Speer jupax qunqurt"asisaw akham säna:
  - E-50 tankanxa, Maus ukan jark"aqasiñapa ukhamaraki armamento ukanaka uñacht"ayañani, janiwa paqallqu tunka tonelada pesaje ukata jila ukhamäkaniti!
  Rommel jupax Speer juparuw antutawayi ukatx Ministro Imperial Aéreo Saur juparuw jawillt"awayi. Ukhamaraki wali yatiñani ukhamaraki wali yatiñani irpiri.
  Ministro Imperial jupax mä atipt"ir thayampiw akham säna:
  -Jiwasan aviación ukax taqpach supremacía aérea ukaruw puri! Ukat nayraqatax heroico industria alemana ukaruw yuspajarapxsma! Machaq avionetas jet ukanakax Luftwaffe ukamp 1944 maran servicio ukar mantawayi, ukax walja luratawa ukatx sapa kutiw jilxattaski. Jupanakax ventaja de velocidad ukanipxi, soviéticos autos ukanakat sipansa, 200-350 kilómetros por hora ukhamarak ch"aman cañones 30mm ukat cohetes ukanakamp armatäpxiwa! Ch"axwirinakax ME-163, Me-262, BA-349 ukat juk"ampirus barato, k"acha, maniobrable ukat jasak luraña HE-162 ukanakax uñacht"ayapxiw wali jach"a uñisiri Laggs ukat Yaks ukanakat sipansa. ¡Ar-234 sat jachʼa velocidad de reconocimiento ukat bombardero sat avionajj wali jayaruw puri, ¡janiw mä chʼajjwir soviéticos uka avionajj katjkaspati!
  Uka pachparakiw kunatix juk"amp wakiskirïki ukax uñisirimp chikaw maquinas ukanakan producción cuantitativa ukanx paridad ukar puriñ atipxta. 150 ME-262 ch"axwirinakax sapa semanan lurapxi, wali ch"aman armas ukat nuwasiñanx jakañjamawa, niya 300 ukat aka jakhüwix jilxattaskiw HE-162 ch"axwirinaka, ukat 120 AP-234 jilxatatampi. Juk"amp nayrar sartat modelos ME-262 ukax ch"iyar ch"iyar ch"iyar ch"iyar, ME-1010 ch"iyar ch"iyar kawkhantix barrido ukax ajustable, He-262 ukax juk"amp suma armamento ukat vuelo características ukanakampi, ukat juk"amp wakiskir Yu-287 ukax thakhinkiwa. Qhipa maquinax reversa barrerada wings ukampixa wali suma bombardeo exactitud ukaniwa.
  Taqpachanx jet avionanakax pä patak avionanakaruw urux jilxatayañ amtapxta, uñisirinakarux q"al chhaqtayañataki!
  Rommel chachajj wali amuytʼasisaw akham säna:
  - Ukat jiwasana tornillo maquinanakaxa wali sumawa. Amuyt"añataki, Focke-Wulf - TA-152 ukan evolución. Jïsa, ukat TA-400 ukax suxta motorani jet bombardero ukan versión ukanx wali jach"a arsuwi uñacht"ayi!
  Zaur jilatajj jachʼa jachʼa tukusaw akham säna:
  - TA-400 ukax Urales uksatx fabricas soviéticas ukanakaruw bombardeaspa, 800 kilómetros ukch"a velocidad ukar purispa ukatx 10 tonelada jila bombanak apt"asispa! ¡Ukhamarakiw XO-18 jan chuymani bombarderox 16.000 kilómetros ukch"a jaltxaspa! Ukat jet TA-183 ukat yaqha maquinanaka! ¡Jiwasax thayarux apnaqañäniwa!
  Mariscal de Campo Fuhrer jupax Zaur juparuw antutawayi. Jichhajj Schmeisser jilatampi parltʼañ horasäjjänwa.
  alemán ametralladora
  StG 44 (alemán: Sturmgewehr 44 - 1944 maran lurat fusil de asalto) ukax Alemania markankir mä fusil de asalto ukawa, ukax Segunda Guerra Mundial ukan luratawa. Niya 850 waranqa piezas ukanakaw lurasiwayi. Jichha pacha kasta automáticos ukanakatxa, nayrïr uñstayawiruw tukuwayi, ukax waljaniruw lurasiwayi.
  Ukax payïr jach"a ch"axwäwin ametralladoras (PPSh, ukat juk"ampinaka) ukanakat sipanx mayjawa, ukax mä jach"a jayaruw nina naktäwinak amtata, nayraqatax kunatix intermedio satäkis uka apnaqatapata, juk"amp ch"amani, ukat juk"amp suma balísticos ukaniwa, cartuchos de pistola ukanakat sipansa, submetralladora ukan apnaqata pistolanakampi.
  Automatización StG 44 - tipo ventilado ukaxa gases polvo ukanaka apsuñataki mä p"iya barril pirqaru. Uka barril diámetro ukaxa mä plano vertical ukana perno ukar inclinasaw llawintata. Sesgo ukax planos inclinados ukanakan punku ukat perno portador ukan mayacht"asitapatw uñsti. Cámara de gas - ukaxa janiwa regulación ukaxa utjkiti. Uka enchufe de la cámara de gas ukaxa varilla auxiliar ukampixa mä deriva especial ukampiwa destornillada ukaxa mä maquina q"umachañataki. Granadas de fusil jaquntañatakix cartuchos especiales ukanakaw 1,5 g (fragmentación ukataki) jan ukax 1,9 g (granadas de armadura-perforadora-cumulativas) carga polvo ukamp apnaqañax wakisïna. Uka peso estándar de pólvora ukaxa cartucho Kurz 7,92x33 uksanxa 1,57 g. Aka pistón de gas ukaxa varilla ukampixa mayachatarakiwa tronco de perno ukampi.
  Schmeisser jupax machaq maquina - St 54 - ukax juk"amp atiniskañ ukhamarak juk"amp suma, nina naktäwimp jach"a chiqapar uñjata sasaw suyt"äwip uñacht"ayaraki.
  Von Braun jupax chiqpach suyt"äwip uñacht"ayaraki - misiles A-10 ukat A-11 ukanakax 1000 kilómetros ukch"a jayaruw jaltxañ arsuwayapxi ukatx wali chiqaparuw ch"allt"apxi, radio ukamp irpata.
  Bomba atómica ukampixa, reactor nuclear ukax jichhak uñstayañkamax juk"amp jan waliw uñjasiwayi. Ukampis mä pä maratjja, ¡bombanakan reinapajj serieruw sarani sasaw sapjjäna!
  Ukampis juk"amp askixa, estadounidenses ukat británicos jupanakax Tercer Reich ukat satélites ukanakar yanapt"añ arsuwayapxi, comunismo mundial ukar saykatañataki!
  Mariscal de Campo Fuhrer Rommel jupax akham amtawayi:
  - ¡Stalinar sapxañani, uñisiñanak taqpach wasitat qalltasktanwa, ukatx comunismo ukax taqpach ukhamarak taqpach t"unjatäñapawa!
  !
  Alemania markan ch"axwäwipax Hungría markat jach"a jan walt"äwiw utjawayi, ukhamat jan phuqhat Vistula ukar ch"amanchañataki. Uka nuwasïwijj abril phajjsit 20 urunak saraqataruw qalltäna, uka tiemponjja, nazi sat divisionanakanjja, janiw walja jaqenakajj utjkänti.
  Alemanes jupanakax nayrïr línea de defensa ukx p"akintañ atipxatayna, niyas sarxapxänwa. Jupanakax arumanthi ataque tácticas ukanakamp activamente apnaqapxäna, ukhamat rusanakax walja artillería ukanakamp jan apnaqapxañapataki. Chiqansa, arumanakax ninax janiw ukhamakiti, ukat nazis ukanakax aruman uñjañ yänakanïpxiwa.
  Ukat jankʼakiw payïr línea de defensajj pʼakjatäjjarakïna, ukat pä calderanakaw lurasïna. Ukampis sede central ukan kamachiparjamaxa, jachʼa reservanakaw uka chʼaxwäwir mantapxäna. Nazis ukanakar atiptʼañax janis utjkchïnxa, Mainstein chachan nuwasïwipax saytʼayatäxänwa.
  Alemanes jupanakax mä phaxsi qala chuyman ch"axwañ tukuyatatx Eslovaquia uksan mä chiqak wasitat katuntañ atipxatayna, janiw 70-80 kilómetros ukjat juk"amp nayrar sartapxäna.
  Prusia Oriental uksan Fritz ukan ofensivapax juk"amp jan walt"ayataw uñjasiwayi. Nayrïr línea de defensa ukakiw p"akintapxäna, ukat mä denso defensa ukamp uñkatasipxäna. Ukhamatwa, Ejército Rojo ukax kunjams allsuñ yati ukat arxatasiñ yati. Ukat jachʼa jan walinak luraña.
  Rumania markanx Kisselring jupax jach"a askinak jikxatawayi. Fascista soldadonakax kimsa calderas ukanakaw lurapxäna, ukatx niya taqpach Moldavia ukat Bukovina ukanakaruw katuntapxäna. Ukampis ukanx janiw Odessa markar mantañax jaysatäkänti, Bug uksan sayt"asipxäna - ¡mä barrera natural de agua! Ukampis alemananakax walja uraqinak katuntañx atipjasipkakïnwa. Ukhamaraki, Ch"iyara quta thiyana, ukhamaraki ucrania suyu Chernivtsi uksana. Ukhamatwa, Rumania markan petroleros ukanakat línea de frente ukar jayarst"ayaña. Ukampis abril ukat mayo phaxsinakan suma sarantäwinakapax ukakipkarakiw utjäna.
  Ejército Rojo ukax arxatäwinkxänwa, ukat industria ukax walja pallapallanakan yänakap luratayna. Yämas Yak-9 ch"axwirinaka ukat T-34-85 tanques ukanaka.
  Jallu pachanx Rommel jupax mä jan walt"äwin jikxatasïna - Alemania markan jaqinakan ch"amapax niyaw tukusxäna, ukat ofensiva ukax jach"a chhaqtäwinakaruw puriyatayna. Pusi tunka mayani mara mayampi mayampi jakthapiñaxa janiwa wakiskänti. Soviético soldadonakax nuwasïwinx ch"amanchasipxiwa, generalanakax wali jila qullqimpiw experiencia jikxatapxi, ukatx mä juk"a denso ukat manqhan arxatäwiw lurasiwayi.
  Ukhamajj inti jalsu toqer sarjjañatakejj pagañaw wakisïna.
  Markasanx soviético soldadonakax Vistula uksanx puente p"iqinak katxarusipkakïnwa. Stalin chachajj janiw qhepar kuttʼañ munkänti.
  Rommel jupax URSS markar ataque aéreo ukamp lurañ amtawayi. Niyakejjay bombardeojj mä ocupación jila qollqekïchejja, ukampis ukham ofensiva taypin jaqenakan chhaqtäwinakapajj jukʼamp jiskʼakiwa! Ukhamarus Estados Unidos ukat Gran Bretaña markanakax colonia ukat dominionakapampix juk"amp ch"amampiw yanapt"añ qalltapxäna, armas, recursos ukat voluntarios ukanakampi.
  Avión jet ukanakamp ataque aéreo ukat jach"a ejércitos de tanques ukanakan wali amuyump p"akjañ yant"awinaka.
  Ukampis ¡Stalin chachajj janiw pasivamente qontʼasis atipjatäñ suytʼañ munkänti! 22 urunak saraqkipan chinuqa phaxsitx soldadonakapax eslovaco uksaruw mä ofensiva qalltapxäna. Uk uñjasax estadounidenses ukanakax waranq B-29 bombarderos ukanakaw Alemania markar crédito ukamp aljapxäna.
  Alemanes jupanakax aire uksanx apnaqapxäna ukat jichhakamax, tanques ukat armas autopropulsadas ukanakan superioridad cualitativa ukamp apnaqasa, Ejército Rojo ukan ataques ukanakarux jaqunukupxaspänwa. Julio phaxsit tukuyarux Grupo Sur del Ejército Alemán ukax yaqha bolsillo lurañ yant"asax ofensiva ukar sarawayi. Soviético soldadonakax Alemania markan jan walt"äwip sayt"ayañ atipxatayna. Nazis ukanakax niya kimsa tunk kilómetros ukch"a nayrar sartapxäna ukat jan jach"a chhaqtäwinakat jark"aqasiñatakix sayt"apxäna. Agosto phaxsinx Ejército Rojo ukax Prusia Oriental uksanx nayrar sartawayarakitaynawa.
  Jallu pachanx línea de frente ukax janiw sinti mayjt"kiti.
  Ukhamarus Estados Unidos markax pä bomba atómica Japón markaruw jaquntawayi. Hirohito jupax 16 uru achuqa phaxsitw katuyasiñap yatiyawiyi. América markax amparanakap jist"arawayi ukat tecnología, materia prima ukat equipos ukanak Tercer Reich ukar juk"amp churañapataki.
  Alemania markan aviación ukan jan walt"äwipax juk"ampiw jilxattawayi. Nazis ukanakax URSS markar bombardeañ suyapxäna. Otoño ukax panpachan ch"axwawinakamp ukhamarak jan walt"ayañ yant"äwinakampiw pasawayxi. Panpachaniw jan ina chʼusar aptʼasiñatakejj chʼamachasipjjäna.
  Ukampis taqpachanx Luftwaffe ukax aire ukanx juk"amp jach"anchatawa, ukax qhanstawayiwa. 1945 maranx Tercer Reich ukat satélites ukanakax suxta tunk waranqa jila avionanak lurapxäna, jilpachax jet ukanakaw lurapxäna, ukatx yaqha kimsa tunk waranqa aliados ukanakat katuqapxäna. URSS markax pusi tunk phisqhan waranqa autonak luratayna. Ukhamarus, uñisirit sipanx juk"amp jisk"akiwa, jank"aki, armas ukat armaduras ukanakan.
  1946 marax Ejército Rojo ukan jach"a ch"axwañ yant"äwimp qalltawayi. Ukampis alemanes jupanakax wali suma tanque piramidal E-50 ukanakap ch"axwañar jaquntapxäna ukat unidades soviéticas ukanakaruw atipt"apxäna, Polonia ukat Eslovenia uksaruw kutt"ayapxäna. Ukampis jach"a chhijchhix jallu purintatapa ukat jach"a heroísmo soviético soldadonakax Neman ukat Grodno uksat mä juk"a jayaruw fascista hordas ukanakarux sayt"ayäna! Bandera jupan yanapt"apampiw Fritz ukax Lvov ukar mantawayi. Ukhamäkchïnsa, mä jachʼa chʼajjwäwi, jan ukajj jukʼamp sum apaskäna ukhajja, URSS markajj Europa oriental cheqanwa kayunakap chhaqtayäna, jichhajj wasitatwa uka chʼajjwäwejj Imperio Ruso bolchevique ukan territoriopar taqpach sarawayjje!
  Mayo phaxsinx Rommel ukan pallapallanakapax suma jikxatasipxatapatx juk"amp ch"amanchañatakiw ch"amachasipxäna, ukampis walja phaxsinakaw ch"axwapxäna, ukatx línea ukaruw puripxäna, Baranovichi, Vilna uksaruw puripxäna, ukatx Riga uksaruw jak"achasipxäna. Nazis jupanakax Sur uksanx mä juk"a juk"amp sumaw jikxatasipxäna - Vinnitsa ukat Zhytomyr jupanakaruw apxapxäna - ¡Kiev jak"achasiñataki! Ukat Odessa markax soviético soldadonakat jithiqtatäxänwa.
  Ukampirus alemanonakax wali jach"a chhaqtäwinakampiw t"aqhisiwayapxi - tunka pusini marani wayn tawaqunaka ukat suxta tunk phisqhan marani achachilanakax ejercito ukar jawillt"atäpxänwa. ¡Walja warminakan divisiones ukanakas lurasiwayi, ukhamarak sapaqat regimientos de francotirador ukat aviación ukanakax kawkhantix jan ch"aman sexo ukanakax ch"axwapxirïna!
  Otoño phajjsinjja, aleman jaqenakajj arjjatapjjänwa, ukat soviético ejercitojj jupanakar amuyapjjäna. Juyphi pachanxa, nuwasiñanakax wali ch"amampiw sartasïna. Alemanes ukanakarux janiw p"akintañax utjkänti, jupanakax aéreo ukan jach"a jach"a tukuñap katxarupxäna. Riga ukat Odessa sat soviético markanakajj muyuntatäpkäna ukanakajj tʼunjatäjjänwa, ukampis Fritz sat barconakajj janiw uka ofensiva jukʼamp nayrar sartayañjamäkänti.
  1947 maranx T-54 soviético tanque ukax producción serial ukar mantañ qalltawayi, ukax alemán jach"a E-50 piramidal ukamp atipt"asiñapänwa. Chiqansa, soviético autox Alemania markankir autot sipansa armaduranakampi armanakampix jukʼamp jiskʼakïnwa, ukampis jukʼamp jila alanïna ukat jukʼamp kʼachakïrakïnwa. Julio phaxsinx walja lurañanakax qalltawayi.
  Aviación tuqinx juk"amp jan waliw uñjasiwayi, ukampis 30 urunak saraqkipan diciembre phaxsit 1947 maranx nayrïr avión de combate serial soviético MIG-15 ukax qhipharux jaltxataynawa.
  Ukax sañ muniw monopolio fascista ukax aire ukanx tukuyatäni.
  Mayo phaxsin 1948 maranwa walja lurañanak lurañ qalltapxäna. Pachpa maquinax ME-362 ukat sipanx mä juk"a jisk"akiwa, jank"akïtapata ukhamarak armamento tuqita. Chiqans alemanonakax wali p"iqinchäwinïpxänwa, suma uñt"at producción ukat experiencia de combate de ass ukanakanxa. Ukampis aire ukanx URSS markax niyaw paridad ukar puriñampïskäna, ukax qhanstawayiwa.
  1948 maran jallu qallta phaxsinx machaq aruskipäwinakaw qalltawayi.
  Alemania markax janiw jaqinakan utjxänti, ukampis URSS markax wila wañt"ayatarakïnwa. Ukatjja, Alemania markankir físiconakajj soviético jaqenakat sipansa nayrankapjjänwa, ukat Tercer Reich sat gobiernojj nayratpach mä bomba nuclear sum yantʼäna.
  Rommel jupax mä moderada opción ukaw uñacht"ayi - alemanes jupanakax taqi kunatix nayraqat atipt"apki ukanak katuqapxi. Riga markat Odessa markakama.
  Stalin jupax uka tuqitx cero opción ukaruw iyaw satayna. ¡Janiw nanakas jumanakaru, janirakiw jumanakas nanakar munapkti!
  Arxatäwinakax wasitatw mä jan walt"äwir puripxäna.
  Kobax sapa juk"amp jan ukax juk"amp jach"a industrial, diseñador ukat pallapallanakan yatxatat jaqinakampiw turkakipt"asipxäna.
  Mä arst"äw jaqinak nayraqatan uñxatt"atapatxa: ¡ukax fascismo ukarux k"allk"u tukuykamaw ch"axwañapa sasaw yatiyawiyi!
  7 uru noviembre phaxsit 1948 maran. ¡Jach"a mayjt"awinaka ukat amtäwinak urux tukuwayxi!
  Epílogo ukax mä juk"a pachanakanwa
  21 uru diciembre phaxsit 1954 marana... Nueva York... Estados Unidos markan juk"amp jach"a rascacielos ukanx wila banderanakampiw wali jach"a warkt"ata.
  Stalin, jupan jamuqapax jach"a pantallanakan ukhamarak taqi carteleras de la república americana popular ukan uñacht"ayatawa, ¡avenida Lenin uksan pasapki uka soldadonakarux jachaqt"asisaw amparapamp luqxati!
  Taqi uraqpachax paqallq tunk phisqhan marani Stalin masiparuw jach"añchapxi - ¡Uraqpachan nayrïr emperadorapa!
  
  LUCIFER UKSAN TUQT"AYAÑATAKI
  Jupatakix janis faciläkchïnxa, ukampis wali waynäskänwa ukat janiw almapar chʼamañchtʼañatakis tiemponïkänti, ukampis Palpatine sat nuwasirix uka barreraruw jaltʼañ atipjäna.
  Karolinax amparapampiw jiwayatäñapäna ukat mä sable de luz ukampiw jiwayatäñapäna. Ukampis uka rastronak imantañatakejja, pachpa palacioruw mä jiskʼa carga nuclear uchasïna.
  Darth Sidious jupax nayratpach mä sable de luz ukampiw sum yatïna, ukat reina ukar sarañ thakinx guardia personalanakap khuchhuqatayna. Ukatxa, qunqurt"asisaw jila chanini zapatonakap apsuñapatak mayïna - ukhamat kunjamtix yatiqapkän ukhamarjam jiwañapataki, q"ala kayuni andamio ukan.
  Carolina kullakajj uñachtʼayasïna. Palpatine jupax chiqpach ajanupaw juparux uñacht"ayäna ukat agosto jaqix wali jach"at jachaqt"asïna. Uka qhipatxa, nayrïr kutiw jakäwipanx Dart jupax ch"amampiw llijullijunak apnaqatayna ... Ukat kunapachatix carbonizado reinax samarawayxän ukhax jan khuyapt"ayasir Sith Lord jupax mä arma nuclear detonador ukar uchatayna ukat palaciot mistuwayxatayna.
  Uma manqhan jakirinakax sabotaje sasaw juchanchapxäna, ukatwa aka planetan pä pachanak taypinx mä jach"a ch"axwäwix utjawayi. Tecnología toqet jukʼamp sumäpkchïnsa, uma manqhan tʼijuñajj qhespiñwa atipjäna. Ukhamarus Senado republicano uksankirinakaw chikanchasipxäna, jupanakax janiw uka genocidio ukarux jaysapkaspati.
  Palpatine jupax mä sumankañ thaqhir jaqin laureles ukanakap jikxatawayi, jichhax nivel galáctico ukar puriwayi, jichhakamax Naboo ukan senador ukar mä modesto yanapiripan lurawipankiwa, ukampis wali jank"akiw jupatakix wali uñt"atäxi.
  Plagast yatichiripax yatiqañ utan jach"ar aptatäñapatakix iyaw sataynawa, ukampis jupa pachpaw juk"amp juk"amp magoclorianonakan cientificonakan yatxatäwiparux ch"amanchawayi. Jupa pachpaw jan jiwir jakañ katoqañ munäna ukat jiwatanakar jaktayañ yateqañ munarakïna. Ukatjja, Plagast chachajj anqankir jan sinttʼasisaw yaqhep familiaranakapar munasiñampi uñjasïna ukat jankʼak jaktapjjañapsa samkarakïnwa.
  Palpatine phuchhapax jilsuwayxänwa ukat reinaruw tukuwayxäna. Ukat mä qhawqha tiempotjja, jupajj pachpa wawanïjjänwa. Chachax janiw formalmente reyïkänti, jan ukasti taqpach legal chacha warminïnwa, ukat nayrir oficial Jedi ukhamäkchïnsa, janis jach"a yatiñanïnwa. Oficialmente, jupax príncipe ukat co-gobernador junior ukham sutimp katuqawayi - reina p"iqinchata.
  Ukampis Palpatinex janiw jan oficial yuqaparux gustkänti: sinti suma chuymani, jach"a jaqi, anqanx wali suma uñnaqt"ani, ukat maranakapat sipans juk"amp sullka uñnaqt"ani.
  Jïsa, ukat ch"iyar jañchin apnaqirin phuchapax wali suma chuymani ukat sintt"asir jilsuwayi. Awkiparux saräwipanx wali uñtasitawa - jupax samkataynawa, inas, universo ukan juk"amp jan wali jaqir tukuñataki.
  Kunjamäskpasa, Plagast chachajj janiw yateqeripar amuytʼayañapäjjänti. Palpatine jupax jupa pachpaw uka amtarux lurawayi - phuchhapar ukhamarak chachapar t"unjañataki.
  Ukampis chiqans jan qhantʼayasiñataki. Ukat ukax janiw jasakïkiti, ukatwa taqi jan walt"awinaka ukat sabotaje ukanak qhipatx palacio jark"aqañax wali ch"amanchasiwayi.
  Palpatine jupax warawaran barcon mä accidente lurañ amtäna. Jupax ch"amapampiw reyin familiapan Corusan markar jaltxañapatak atipjatayna, ukax planeta metrópoli ukat capital de la república ukaruw puri. Ukham sasiwa, mä jach"a fiestar jawillt"awi - mä jach"a formación ukan milenio.
  Jupax Plagast yatichirit yatichäwinakap sum yatiqawayi;
  Yatichirix yatiqirirux arsuwayi, yatiqañax wali ch"amäkchisa, pä kamachit qhispiyatäpxani. Darth Bane chachan kamachiparjam jan wali muyu p"akintasaxa, janiw kuns maynit maynikam imantapkaspänti, janiw envidiasiñasa ukat jan atinisiñas jupanakan sarnaqawipanx utjkaspati, ukhamatwa ch"amaka tuqirux mayacht"asis luqtasipxañapäna. Sidious jupax tunka maranakaw Muun ukan yatxatäna, uka pachanx Plagast jupax yatiqañ utan yatiqiriparux taqi kunatix jupax yatkatayna uk yatichäna, ukhamat Plagast jupax taqi machaq ch"amapax jan chhaqhañapataki. Plagueast yatichäwinakapax Palpatine-rux axsarañanakaparuw saykatañapatak wayt"äna, taqi kusisiñanakapat lunthatasïna, ukat taqi kunatix wali munat uñjkän ukanak lunthatäna. Ch"amaka Tatitux Sidious-arux yatichäna, envidia ukat uñisiña ukham chuyma ch"allxtawinakax ch"amaka lado ukar sum apnaqañatakix wakiskirïkchisa, juk"amp jach"a amtampiw sarnaqañ tuqit convencional amuyunaka jaytañatakiki. Plagast chachajja, galaxia apnaqañ amtampiw kunjamsa chʼama katjasispa uka toqet yateqeripar yaticharakïna.
  Ukampis yatiqañax juk"amp askiwa, barreras virtuales ukanakat pasaña, ukat cine multidimensional ukanaka.
  Palpatine-rux filanak taypin nayrar sartañapatak yanapt"asax, yatichirix Thaler Sidious-arux Sith holocron-aparuw mantañapatak churäna, ukhamarak walja yaqhanakampi. Jupax Palpatine ukarux sable de luz ukan ch"axwañanw yatichäna, Fuerza llijullijunak apnaqasa, kunayman armas ukat técnicas de lado ch"amaka ukanakat taqi kasta yatiñanak ch"amthapiñapatakiw wayt"äna, ukampis jupanakarux kuna valores ukanakak churäna, ukax Orden ukan chiqpach amtapatakix wakisiwa. Uka pachparakiw Plagast sat chachajja, Damasco markankir Grandee sat chachan sutipampiw taqe kuns luräna, ukhamat jan khitis Palpatine sat chachan familiarätapat suytʼañapataki.
  Ukhamat akanx mä sanu lurawiw utjawayi - warawaran barcopax asteroides jawiraruw ch"allt"awayi. Ukhamaraki, niyaw warawaran barcon kutt"aniñapanxa, kunawsatix walja avión apnaqirinakax ch"ama umañanak apt"asipxäna.
  Ukat Palpatinex janiw jan suyt"ayatäkänti, jan ukasti mä orden churarakïnwa, llakisiñap uñacht"ayatapata ukhamarak jan walt"ayir thakhit jark"aqatapata . Ukampis ukham excusanak uñachtʼayañax utjiwa, ukat maynix chiqpachapuniw jan walinak lurani. Ukat provocación ukax irnaqawayiwa, ukat ukanx dispositivos ukanakax mä juk"a jan walt"ayataw uñjasiwayi.
  Herederos ukhamarak chacha warmix jiwapxataynawa, jisk"a Princesa Padme Amidala, Palpatine allchhipakiw qhispiwayi. Jupax Naboo sat jaqiruw trono katuqäna.
  Ukat Darth Sidious jupax jan wali luratanakapat listaruw yapxatäna. Ukampirus janiw taqi kunas Plagast ukan iyawsatäkänti.
  "Jumax Fuerza, aprendiz, ukat irpirin talento ukaniwa. Juk'amp askixa, mä serial killer ukan wila ch'amapampiw utji, ukampirus reserva ukan katxaruñasawa - jan ukax violenciax mä propósito exclusivo ukar puriñapataki. Janiw carniceros ukhamäktanti, Sidious, kunjamakitix". yaqhip Sith nayra pachankirinaka. Jiwasax jutïr pachan arquitectonakätanwa."
  -¿Qhawqha pachasa?
  "Tunka maranakanxa - ukat janiw mä uru nayrax utjkiti".
  Ukampis jarkʼaqasiñataki paciencianïñax janiw uñachtʼayasiñ munkänti. Awisax Witt jupa pachpas kunatsa mä akatjamat ukham qhuru jaqir tukuwaypacha sasaw jisktʼasirïna. ¿Naskäna ukhatpach ukham nuwasirïpachati? Ukatjja, mä amigonakanjja, Palpatine chachajj suma chuyman jaqëkaspas ukhamwa uñachtʼayäna.
  Darth Sidious jupax mä machaq teoría uñt"ayawayaraki: chiqpach Sith jaqix amuyunakaparux wali yatiñampiw imantañapa, ¡yatichiris janiw katjañx amuykiti! ¡Plagast the Wise sasin sutichaskchisa!
  Palpatinex política galáctica ukar mantañ qalltaskäna ukhax yatichiripax yatxatäwipanx machaq amtäwinak lurawayi. Yinchorri jan wali jaqin munañapaxa, Damasco markarux mä delegación pachpa jañchin uñacht"ayata, Fuerza ukan ch"amapampix p"akintataw uñjasiwayi, ukampirus manqhanx reptiles ukanakax naturales ukar saykatapxänwa. Plagast jupax yaqha muestras ukanakanx walja yant"awinak lurarakïna, jupax pachpa ch"amanchawinakap yant"äna. Jutïr Tantachäwinx Caché ukanx Plagast jupax Sidious juparux kuna iwxt"anakas Sith jupanakax lurapxañapa uk uñacht"ayäna, Kerred Sante jupar jaya pacha chhaqtayatapatw arsuwayi ukatx Sidious juparux Vidar Kim senador jiwayañ kamachiñapatakiw mayïna, ukhamat Palpatine jupax jupan lantix utjañapataki . Plagast jupa pachpaw Kamino planeta ukar visitt"awayi, ukanx local raza de clones fabricantes ukamp aruskipt"awayi, mä ejército de Yinchorri ist"asir uñstayañataki. Qhipharux Damasco ukat jupan aynacht"atanakapax Serenno markaruw sarapxäna, ukanx Plaguest jupax ukankir Jedi ukanakamp chikaw aruskipt"äna. Ukatwa Jedi Qui-Gon Jinn jupanakax corporaciones ukanakar jan munapxatap jikxatäna, ukat nayrir uywiripax Dooku jupax República ukan cargopax jan sustentable ukham uñjäna. Plagast jupax wali yatiñampiw Sifo-Dyas yatichirix pächasiñ jathanak yapuchäna, República markax mä ejercito munatapat llamp"u chuymampiw amuyt"ayäna.
  Chiqansa, ¿khitis jan chʼaxwäwin mä jila alani pallapalla maquina lurañar saraspa? Ukat Sith jupanakax chiqpachapuniw kunjams nuwasiñ tuqitx controlañ munapxäna, kunatix yaqha thakhix yatichäwinakapamp jan walt"ayatawa.
  Sesión política ukanx tunka jila mundos de la Federación de Comercio ukanakaw República ukar katuqatäna, Plaguest ukat Sidious jupanakax Damasco ukat Palpatine ukanakamp isthapt"ataw wasitat jikisipxäna. Mä nayraqat wakicht"at amtar arktasa, Palpatine jupax mä muspharkañ arst"äwiw arst"awayi, ukax Senado uksanx arnaqasiñanak ukhamarak jan walt"awinak utjayawayi. Plagast jupax wali kusisitaw jikxatasïna, kunatix Federación de Comercio ukan planetanakapax República uksankirinakaruw tukupxäna ukatx jutïrinx Sith jupanakax amparanakapamp mä ch"axwäw galáctico ukar antutapxaspäna. Ukampis Plagast jupax yatiskänwa, Pax Tim senador colerat jupax Damasco markan yaqha uñisirinakapampix mä amtar puripxäna - estructura de seguridad Sante - ukat jichhax juk"amp ch"amampiw Damasco markar apsuñatakix ch"amanchasini. Ukatw Plagast jupax amuyuparjamax Palpatine juparux Tim jupamp mä sesión política ukan utt"ayawayi ukat yatiqirirux cebo ukham apnaqatayna yant"kasa. Sidious jupax wali sums lurawaykchisa, Tim jupax Sith panpachaniruw atipt"awayi, Plagast markan maladiano jiwayir jaqinakar kamachi. Kunatix qhipïrix taqi ch"amap ch"amanchawayi secuestro sayt"ayañataki ukhamarak Tim ukar jikxatañataki, jupax janiw yatkänti payïr ataque jupar lurañ amtapxatapa.
  Ukat Darth Sidious jupax ukham amuyasïna, ukampis niyaw mä yatichirin guardianapat qhispiyasiñ amtaskäna.
  Larsh Hill jupax Coruscant uksan Orden ukan lodge ukan ceremonia de inducción ukanx Darth Plagast jupax niyaw mercenarios ukanakamp jiwayat uñjasiwayi. Palpatine jupan yanapiripax Pestage satawa, jupax maladianonakaruw jawst"awayi, ukatx wakiskir yatiyawinak katuqasax jank"akiw Palpatine juparux uka tuqit yatiyatayna. Panpachaniw jiwayañ chiqar puripxäna, ukat usuchjat ukat juk"akiw samaqir Plagast jaqirukiw jakkir jikxatapxäna, jupax Fuerza ukampiw usuchjat jaqirux ch"uqt"äna; mayninakax Damasco Capitales ukankir Muuns ukanakax jiwayataw uñjasipxi. Qhipharux Palpatine jupax Tim jupat venganza lurawayi, Tim jupa pachparu ukhamarak walja Gran Protectorado ukankirinakar jiwayasa, Malastare embajada Coruscant ukan. Policía ukax janiw uka jan wali lurayirinakarux jikxatkiti, ukampirus mä equipo especial ukaw utt"ayasiwayi, uka jiwatat yatxatañataki, senador Kim jiwayatapatxa. Ukham luratapatxa, Damascus Capitals ukax janiw p"iqinchiriparux chhaqhayawaykiti, ukampis Hego Damascus jupax Galaxia ukan asuntos ukanakat jubilasxänwa.
  Darth Sidious jupax wali k"arimp amtanakap uñstayäna. Jupax janiw Padva allchhiparux jiwaykänti, jan ukasti jupampiw amigopäxäna. Ukat anqax jan munasaw senadorar tuküna.
  Ch"iyara tatan ch"amapax jilxattawayiwa, kimsïr Sith Darth Maul uñstawayi. Ukhamaraki yatichatarakiwa métodos bárbaros, ukhamaraki wali ch"amani ch"axwiri. Ukampis Maul chachan chʼamanïtapajj janiw sinti jachʼäkiti, ukhamatwa mä suma herenciar tukuspa.
  Ukhamarus Plagast ukat Thaler jupanakax wali jaqinakäpxiwa, ukat janiw jan racistas ukanakan chimpunakapax utjkiti. Jupanakax janiw chiqpachans jutïr Imperio Sith ukan tronopax jan jaqit katuqatäñap munapkänti.
  Ukatwa, inas Darth Maul chachan jiwatapajj nayratpach amtatächïna. Ukatjja, Palpatine chachajj yateqeripampejj duelo lurapkäna ukhajj niyaw jiwjjäna, ukat chʼamanïñakiw jutïr emperadorarojj jiwañat qhespiyäna.
  Darth Sidious jupax universo ukan maynix sable de luz ukamp juk"amp sum apnaqañapatakix chuym ch"allxtataw jikxatasïna. Ukat ukax markap jaytawayaraki. ¡Mä chacha warmitakix wali askiwa, Maul, jan ch"amanïtapatxa, janiw jupanakat sipan juk"ampi ch"ama ch"ama tuqit yatiñanx atipt"kaspati!
  Damasco ukat Palpatine jupanakax taqi kuns lurapxäna, Naboo ukan jan walt"äwipax panpachanitak askïñapataki. Darth Maul jupax Naboo ukar Jedi ukar t"unjañatak mä operativo uñstayañkamax Damasco markax machaq jan walt"äw orquestañatakix wali ch"amampiw sartawayi. Unión Corporativa, Gremio de Comercio, Unión Techno ukat yaqha empresanakan p"iqinchirinakapampix jikisisa, Damasco markax República ukan jan wali lurawinakap jupanakan pachanakapar uñt"ayawayi. Palpatine, República Galáctica ukan Jach"a Canciller ukhama chhijllatäñapataki, ukatx Gran Plan sapak tukuyañ pachaw sasaw amtawayi. Plagueast jupat taqi kunatix munaski uk yatiqasa ukat uywiripan conexiones ukanakamp apnaqasa, uka munat cargo jikxatañataki, Palpatine jupax chuymankipstat Muun juparux janiw kunas juk"amp jark"atäkiti sasaw uñjäna. Maysa tuqitxa, Plagast chachax yatiqiriparux taqe chuymas atiniskaspa ukhamänwa.
  Ukhamarus Darth Maul jupax jiwxänwa ukatx pä jaqin apnaqawipax automáticamente wasitat utt"ayatäxänwa.
  Wali walja irnaqawi ukat pachax nayrar sartaskakïnwa, ukat Darth Sidus jupax mä machaq yatiqirir yatichañatakix janiw askikänti.
  Ukhama, kunats jupanakan tándem ukax mä qawqha maranak juk"amp jan utjkpacha - Jedi orden ukax qhipharux t"unjatäñapkama?
  Ukampis jukʼamp wakiskirïki ukajj janiw ukhamäkänti. Plagast jupax qhipharux mä jan wali imantat uñt'ayi: "jupaw chiqpach, biológico Palpatine - Witt Thaler awkipa".
  Jïsa, mamapax wali suma yapuchiri warmiwa, Damasco markan qamir aljiri apnaqirin p"iqip muytayatayna. Ukat janiw uka pasión ukarux jarkʼaqkänti.
  Jilapachax Sith ukar qalltañ tukuyatatxa, wawanakar waljaptañ yatiñax wali juk"ampiw jilxati. Ukat ukat ukham suerte - jumax mä yuqall wawanïtawa! Ukat ukhama ch"amani, ukat dotada janiw ch"amampikiti, jan ukasti mä jach"a talento político ukaniwa.
  Ukaw uka waynar qhespiyañatakejj nayrïr razonajj utjäna. Pachpa wilapan luratanakap pasayañax jukʼamp kusiskañawa. Ukampirus, kunatix jach"a nivel Sith ukax niyas estéril ukhamaw tukuwayi, familian lazonakapax janipuniw nayrïr lazos ukham uñjatäkänti.
  Plagast jupax wali ch"amampiw jikxatasïna ... Inas chiqpachapunix pachpa yuqapax jan llamkt"añapatak amtchïna.
  Ukampis ukax chiqpachapuniw Darth Sidious-arux kuns lurañapatak ch"amanchawayi. Ukham jan wali lurañax pachpa awkipar jiwayañjamawa, ukax kawkir Sith Yatichirinakan samkapawa.
  Chhijllawix janïr utjkän uka arumax Damasco markax nayrïr kutiw jaqinak nayraqatan uñstawayi, ukax senador Palpatine jupamp chikaw uñt"ayasi: jupanakax mayacht"asisaw mä machaq producción Mon Calamari ukan estreno ukar sarapxäna, Ópera Galáctica ukan. Uñt"ayasiñ tukuyatatxa, pä Sith Lords jupanakax Damasco ático ukar jubilasipxäna, Kaldani Spire ukan edificio ukan Palpatine ukan niyaw suma jikxatasitapat amtañataki. Palpatinex vinompiw yatichirir muyuntäna, Senado ukan jutir arst"äwipatak ensayasa.
  Plagast, machata, Palpatine juparux Magoclorians ukamp yant"atapax juk"amp askiwa sasaw säna. Anakin waynax t"ijtäwin atipt"awayi, ukat juk"amp askixa, mä taqpach ejercito de robots de combate ukar jan ch"amanchañ atipxatayna. Ukax sañ muniwa, yuqall wawax taqi alaxpachan jakirinakat sipan juk"amp ch"ama churatawa. Uka waynampi chikt"atäñat sipansa, magochlorians ukat Togruta raza ukan representantepampiw inseminación lurañ atipxatayna. Amuyt"añatakix aka jaqir uñtasita, ukampis jan jaqit uñt"at jaqinakan representantenakapax jaqinakat sipanx juk"amp pisin jakasirinakawa magohlorians tuqita, ukampis uka pachparakiw jupanak taypinx sapa patakatx Jedi ukanakax utji, jaqinakat sipanx walja kutiw juk"amp jisk"akiwa, ukax wali jach"awa, ukata ...
  Machaq imill wawax Ahsoka Tano jutïrinx extraordinario, nayrax jan uñt"at picos de habilidad ukanakaruw purini. Togruta ukan ch"amap amuyañatakix yaqha thakhinak mayacht"asitapax, ukat Magochlorians ukan walja utjatapa - chiqpach milagro jaqin lurat naturaleza ukar puriyaspawa.
  ¿Kunas jutïrin pasani? Jupax yant"äwinakampiw sarantaskakini ukat machaq jaqinak uñstayani - diosanakampi ch"amapampi kikipa. Ukat jupax sintetizañ yatiw seres de un nivel más alto nivel de magohlorias - teoclorios, ukax Sith ukarux universo ukan física kamachinakap mayjt"ayañapatakiw jaytani, ukat inas machaq universos uñstayarakchispa!
  Kunas axsarañjamaw utjäna ukat ch"iyara tatax muspharañapatakiw utjäna.
  K"achat k"achat machjasisax Plagast jupax nayrïr kutiw walja maranakanx mä samkaruw jaquntawayi, ukatx mä qawqha pachatx Sidious jupax pächasisaw (inas mä espadampi p"iqip khuchhuqañax juk"amp askïchispa?), Jupax mä jawir Fuerza ukar jaquntawayi llijulliju yatichiriru.
  - ¡Juma tataxa taqi kunatsa jaysäta! ! ¡Kunatsa Carolina sapa cheqpach munasitajar jiwayañapatak lurawayitu!
  Ch"iyara Sith ukax arnaqasïna, awki taykaparux llijullijunak jaquntäna. Chiqpachansa jupar uñisïnwa.
  Plagast markan llakimp kusisitax Darth Sidious jupax juk"at juk"at jiwayañkamaw t"aqhisiyatayna, ukat jupax Fuerza ukan yanapt"apamp qarjataw jikxatasïna, janiw kuns lurañjamäkänti ukat jiwxänwa.
  Qhipa segundonakanxa, ch"iyara tataxa akham sänwa:
  "Jumax aka anatäwinx atipt'awaytawa, kuna urutix Galaxia apnaqañ yatichañ amtawaykta uka uru. Jumax tatamaruw jak'aman utji - jan ukax, juk'amp chiqaparux, taloman manqhan. Jumax yatichirijäyätawa, tata - jïsa, ukatakix wiñayatakiw yatiyapxäma". , wiñay yuspäratäpan, ukampis jumax janipuniw nayan uywirijäkätati" sasa.
  - Palpatine jupax Darth Plagast sat llijulliju ch"amanakan nina nakhantat jiwata ukat phichhantat jaqinakarux despedida sataynawa.
  Ukat ukhamatwa Sith inventor ukax jan walt"ayat jakäwip tukuyäna. Ukat jupamp chikaw universal historian pankapax turkatäna.
  Ukampis pä machaq, jach"a lurawinakaw utjäna: Ahsoka ukat Anakin, ukhamarak mä yatiqirix galaxia ukar ch"amanchañ atipxatayna ukat Jedi ukar atipt"apxatayna.
  Ukhamatwa Luke Skywalker chachajj Palpatine chachan allchhipa ukat Darth Vader chachan yoqapänwa.
  Ukatwa, Sith ukan ch"iyara tatapax janiw kamachi churañjamäkänti, directo descendiente ukar apsuñjama ukat t"unjañ puedkänti, ch"amampiw churatäna. Ukhamarus, kuntix maynix sischispa - Lucas jupax sapa patakat patak jaqiwa, ukat pachpa wawanakapax chikat Togruta ukhamawa. Ukampis Palpatine emperadorax nayratpachw jan jaqinakan derechunakapar jark"añatak kamachinak uñstayatayna, ukatx jilapartx machaq estado ukanx racista kamachinak utt"ayañ thaqhatayna.
  Chiqansa, mä kutix jaqinakax galaxian juk"amp walja jaqinakawa, ukat emperador pachpax jaqiwa, ukhamarak jupamp chik saririnakax ukhamarakiw qhuru racismo, ukat yaqha jaqinakar jisk"achañax Sith ukan ajayupanx walikiwa. Munasiñampi chhaqtayañataki ukhamaraki apnaqañataki.
  Gran Mariscal Tarkin jupax mä taqpach teoría ukat ideología ukanakaw racismo ukar chiqanchañatak uñstayi...
  Ukampis jupanakax trono katuqapxäna, chikat jaqinakakiw katuqapxäna. Ahsokax jan wali jiltawinakat jithiqtkchisa, ukat camaleón ñik"utapax wali suma uñtatawa.
  Emperadorax chiqpachapuniw wawanakaparux Shilo planetan jakañ t"unjañatak khitäna, kawkhantix Togruta jaqinakax jakapkäna. Ukat ch"iyara tatan wawanakapax kusisiñampiw uk phuqhapxäna.
  Jupanakax usurïtapatpachaw luqtapxäna ukat ch"amapan ch"amaka ladopak uñt"apxäna. Palpatine, waynäkasaxa, mä kutit sipans juk"ampiw aski luräwinak luratayna. Ukat t"aqhisiyañ bodega ukar mantaspa, janitix Plagast ukar t"ijtkasapän ukhax janipuniw galaxian jach"a jiwayir jaqir tukuspänti.
  Jïsa, wawanakapajj janiw suma luräwinak lurapkänti, kusisitaw kuna jan walinaksa lurapjjerïna. Ukampis kunatsa, ukax chiqpachapuniw emperadoratakix jan walïki. Tolya ukat jupan suma lurañax janiw tukuyañkamax jiwkänti. Toli Palpatine jupax amuyataynawa, janiw chiqpach Sith ukar tukuñax utjkaspati jan juma pachpamp ch"axwasa, kunapachatix juma pachpan qhana lado ukar atipt"asma.
  Wawanakapax jan wali lurañax mä churatjamaw katuqapxäna, kunatix universo ukanx juk"amp natural ukhamawa, jan amuyun t"aqhisiñamp arrepentisiñampi.
  Ukampis Palpatinex jupa pachpaw ch"axwäna, ukat Taqi Ch"aman Diosanakakiw Carolina jiwayañatakix qawqha qullqis munasïna uk yatipxi.
  Ukatjja, emperadorajj janiw taykapar jiwayañ ajjsarkänti. Plagast jupax juparux munasiñampiw uñjarakpachäna, janipuniw ukham jiskt"asiñx uñstaykänti.
  Ukat Palpatine mamapax jakaskakiwa ukat patak marat jilaw nayratpach pasawayxi, janiw kunas mä manqhankir chuyman warmir uñtaskiti. Jan ukasti, jupax yuqapat sipan sullkakaspas ukhamawa, ch"aman rubio - janiw kimsa tunk marat jila uñnaqapanx utjkiti. Wali chʼama irnaqäwit mistusajj mä jaya provinciaruw qamasïna, ukanwa layqasiñ qalltäna.
  Jïsa, mä comunero, mä campesino warmi, ukampis mä jan uñt"at warmi, ukax genética ukanx mayjt"ayatawa. Jan ukhamäkaspäna ukhajja, chʼiyar jañchitjja, janiw usurïkaspänti.
  Q"ala kayuni, mä lomo isimpi, mä jisk"a cinturani, mä imill wawar uñtasita, pampan wali ch"amampiw irnaqäna, ukat arumanakax layqanak lurirïna. Ukampis Witt kullakajj jupamp jakaskäna ukhajja, mamapajj yatjjatañap imantasjjänwa, ukat janiw wawaparojj kunarus katuykänti.
  Chiqansa, mä qhawqha kutiw ukham jaytawayi: inas jan munat masinakaparuk imtʼañapatak destinatächispa, jan ukasti wawanakapar allchhinakaparus imtʼañapawa.
  Palpatine jupax mä marakiw mamaparux visitt"äna - kunawsatix Naboo ukar mä kutkatasir jaqinakan ch"axwawipat imt"añax wakiskäna ukhaxa. Ukanakax ukhamarakiw imantat yatiyäwinak thaqhasipkäna, ch"iyar emperadoran utapa planetapan. Inas jan chʼamanïtap yatiñ munapchïna, jan ukajj familiaranakapar jikjjatapjjchïna?
  Uka emperadorajj chikat jilapanïnwa. Aka chiqanx Palpatine jupax ch"amaka ch"amanakaruw sacrificiot luqtawayi, mä juk"a pachaw Naboo markan jan walt"äwix utjkän uka pachana - kunjamas uka suertex jachaqt"asis sañjamawa.
  Uka tiempotakejja, jilatajj allchhinakanïjjänwa, ukhamajj Darth Sidious chachan suytʼäwipajj walikïskänwa. Juk"amp jan walt"ayata, ukat panteón de wila nativo jiwayat ukar wasitat phuqhantayaña.
  Ukatxa pachpa pachanwa munäna, ukat mamaparuw tukuyäna. Ukampis Palpatinex uka chuyman warmimp jikisiñ suyäna: ukampis mamapax janiw kunjamatsa mayjt"känti, jaya maranakax jaljtapxäna. Imill wawa, ch"uqi ch"uqi, inti jalsu tuqita wali ch"amaka, ukhamaraki suma ñik"uta, suma ajanu, chacha ñik"uta. Jayatxa, jila partex imill wawat pantjasispawa, ukampis jakʼat uñjasaxa, ajanupan uñnaqapax uñjasiwa: wali jilïr jaqiwa, formado, ukat kimsa tunka maranïxiwa. Ukat esmeralda sat zafiro sat nayranakar uñtasajja, jukʼampïkaspas ukhamäspawa.
  Witt Thaler, jupax janiw mamapax janiw kunjamtï amuyaski ukhamarjam sapürunjamäkiti, jupax wali musphataw jikxatasïna ukat janiw jiwayañ munkänti, jan ukax kunjamtï jupax siskän ukhamarjamax ch"amaka ch"amanakaruw sacrificiot luqtañ munäna.
  Jupax janiw ukapachax tayka layqa warmimp mä pä arunak arsuñ ch"am jikxatkänti ukat jan jikisisax jank"akiw sarxäna. Inas taykax wawapar uñtʼchïna, ukampis thaya ukat jan kuns lurirjamäkaspas ukhamaw tukurakïna.
  Ukat Naboo markar qhipa visitt"asax kuna pachatix convoy imperial ukax mä emboscada ukar jalt"kän uka pachanw uñstawayi. Palpatinex niyaw palacio ukan imt"atäxäna, ukampis mä q"ala kayuni warmiw jupar uñstäna, ukax mä imantat mistuñ uñacht"ayäna ukat kawkhans yaqha kutkatasirinakax embuscada ukankapxi uk uñacht"ayarakïna.
  Ukat mä qhawqha arunak jupamp chikaw mayjtʼayapjjäna.
  Jan ch"amakt"ir taykax Palpatine chachan nayraqatapar amparapamp luqxatasinx chuym ch"allxtataw akham säna:
  Kunjamsa jumajj chuym ustʼayasta, wawa. ¡Janiw mä uñt"at lurawis jumanakan utjkiti!
  Darth Sidious jilatajj colerataw mamapar akham säna:
  - ¡Nayaxa mä manqha chuymani jaqiru uñtasitawa! Chiqansa, cuerpojax nayratpachaw jan jaqinakan kamachinakaparjam sarnaqaski. Ukat nayax wali ch"amanïtwa kawkir Jedi ukar espadanakampi atipt"añataki. ¡Ukat jañchijan jañchipan utjatapat parlir arunakax patak marat jilaw utjani!
  Wayna taykax p"iqip ch"allxtayäna, ukax chhuxriñchjat wawaparuw uñacht"ayäna.
  -¿Vampiro ukham tukusax juk"amp jaya pacha jakañ amtawaytati? Chiqansa, vampironakax jaqinakat sipansa jukʼamp askiwa. Jan ukasti kimsa kuti wila umañaxa wakisi, ukatxa jani inti jalsu tuqiru umaña. Ukampis ¡akax janiw jakañakïkiti!
  Palpatine emperadorajj mamapat chuym ustʼayasïna, ukat jawqʼjañsa munarakïna, ukampis jupa pachpaw jarkʼaqasïna. Jupax colerat akham sasaw arsüna:
  "Waynäkayäta ukat sipansa jukʼamp chʼamanïtwa, kunampis jiwayañajj jukʼamp chʼamawa, jan ukasti qollqe esterlinampiw jiwayañajj chʼama. Ukat kuna inti jalsunsa mä suma traje filtros ukanakampiw uchasispa, ukat artificial qhanax janiw nayatakix jan waltʼaykiti.
  Aka chiqanx Darth Sidious jupan tonadapax llamp"uchasïna.
  - Ukax juk"amp askiwa, ¿kunjamsa jumax sapuru jaqïkasax waynäñamarux atipjawayta uk yatiyapxita?
  Lada Thaler kullakaxa mä muxsa, janq"u kisu jachaqt"asiwimpiwa jaysatayna:
  - Taqi jakäwijanxa q"ala kayukiw Naboo ukan sarnaqawayta, taqi jakäwijan irnaqawayta, k"umara manq"anak manq"awayta, juyra ukat leche ukakiw umawayta. Sapa kutiw anqan - markat jayarst"aña. Mä kutikiw capital markar visittʼawayta, ukat cadenanakamp chintʼataw visittʼawayta, kunapachatï uka juicio istʼañatakejj irpapkitäna. ¡Ukat ukan wasitat mä azada apt"ata ayllun puriñkama!
  Nayax taqi kunat sipans k"umara jakawiruw sarnaqta ukat kunats chuymankipstañaja?
  Palpatinex janiw aka kutix coleraskänti, mä juk"a larusiñaw jikxatasïna ukatx, wali logico ukhamawa, qhanancht"añ mayitayna:
  - Millón millones yapuchiri warminakaxa jumana pachpa sarnaqawipawa sarnaqapxi, ukampisa ukaxa janiwa jark"kiti jan wali chuymani warminakaru tukuñataki, jani jumanakata sipansa. Kunas imantataxa - yatiyapxita!
  Mamajajj jiskʼachasaw akham säna:
  - Jiskt"awixa wali wakiskiripuniwa, ¿kunatsa jaqixa chuymankipstaspa? Pachamaman muyuntawipax wiñayatakikiwa, jaqin janchipax ukham muyuñar uñtasitawa. Objetivamente, janiw kunas jaqin janchipanx chuymankipstañapäkiti. Wayna uñnaqtʼan warmejj mä jukʼa samartʼasajj mä diosan atinisisaw sarantaskakïna. - Taqi kunasa amuyt"aña, iyawsaña. ¡Chuymanïñax janiw naturaläkiti, ukat wiñay wayn tawaqunakax, jan ukasti, mä patrón ukhamawa ukat janiw chuymankipstañamäkiti!
  Palpatine chachajj janiw uka toqet sum amuykänti:
  - Janiwa jaqinakaki chuymankipstasipkiti, jan ukasti metales, objetos, naves espaciales, robots de combate ukanakawa chuymankipstata. ¿Kunatsa maynix munañapampi ukat iyawsäwipampi chʼamachasisa ukat jan ukham lurañjamäkaspas ukham amuyta?
  Uka tawaqux jan axsarasaw akham säna:
  - Jaqina janchipaxa, metalat sipansa, mä sistema renovable satawa. Célulanakajj walja millón millón maranakaw jaljtaspa ukat machaqar tukupjjaspa. Kawkïr cientificotï cuerpon utjki uka chʼaphinakajj millón millón millón jaqenakaruw jakani sasaw saspa. Mä jisk"a wakiskir lurañ yatiqañakiw wakisi - células nerviosas ukanakar wasitat uñstayañataki ukhamarak machaqar tukuyañataki ukhamaraki. ¡Ukhamajj jan jiwañajj cheqäjjaniwa!
  Palpatine sat chachajj wali kusisitaw akham jisktʼäna:
  - Ukatxa kunjamatsa mama?
  Warmixa larusisaw mä jisk"a arumpi jaysäna:
  ¿Kunatsa mä vampirojj yatiñapa? Ukat ukhamatwa aka jañchinxa phisqa jan ukax suxta patak maranakax ch"amanchasipxäta. Ukat jumax mä suma mayjt"äwiw jilxattaski ... ¿Wiñay wayn tawaqun imantat yatxatañax wakisispati. ¿Yämas juma pachpatak chʼamachasiñamat amuytʼasa?
  Darth Sidious chachajj mä chʼaphi katarir uñtataw sistʼasïna ukat carmesí cuchillap apsusïna.
  - ¡Ch"amaka ch"amanakaruw sacrificiot luqtasma!
  Taykaxa jan kuna ch"iwimpi markana yuqapa-emperadoraparu uñkatatayna. Jupax juk"amp jach"a jachaqt"asisaw jaysäna.
  - ¡Aka sacrificiox janiw ch"axwañan yanapt"kätamti! Wila wartañ tirano ukhamäkchisa, mayisitanakajax jiwañat qhispiyapxtam. Mä maratjja, manqha chʼamakan thaknam sarapjjäta. ¡Ukat mamamakiw almamarux infiernot qhispiyaspa!
  Palpatine chachajj janiw kuns lurkänti ukat jan yäqasaw amparap luqtäna.
  "Janiwa, kunjamtï sisktaxa, vampirox phisqa jan ukax suxta patak maranakaw utjaski. Ukat ukanx inas juk"amp aski thakhi jikxataschi, jaya pacha jakañataki. Ukatjja, ¡experimentonak clon ukar mantañatakejj niyaw yantʼasipjjaski!
  Mamajax Palpatine-rux jamp"att"asisaw despedida ukat suerte munarakïna. Jupajj wali fresco ukat suma qʼapkir qollqew thujsäna. Ukat Darth Sidious jupax walpun munäna - askinx mä suma uñnaqt"anïñaw utji.
  Jan walix jan waliwa, ukat kunapachatï chʼamaka ukat qhuru jacalanakas jakʼan utjki ukhax jakañax wali qarjañawa. Awisax axsarañanakaw rollo ukar puri... T"aqhisiña ukat axsarañjama.
  Ukhamarus Palpatine emperadorax Sith jupanakan lantipat utt"ayasiñ munäna, jupanakax janiw q"uma jan walinakäkiti, ukat arxatirix mä ch"aman espacial ukan jakäwiparux mä juk"s lurañ yänak apanispa.
  Luke Skywalker jupax sapa patakat patak jaqiwa ukat akax jupan jach"a plus ukawa.
  Ukhamarus, Anakin ukat Palpatine sat chachan wilapajj wali sumwa jupar saraskäna. Ukat uka waynar chʼamaka tuqir irpañatakix wali chʼamachasiñaw wakisïna.
  
  
  SUPAYAN NÄWINAKAPA
  ¿Kunjamarak Palpatine - mä modesto wayna, mä suma yatiqiri, ukat uñacht"ayat sarnaqawimp uñt"ayata, universal ukat jan wali ukan uñacht"ayatapar tukuwayi ukat ch"ama ch"ama ladopar mayjt"awayi?
  Naboo planetan jakawix mä juk"a sumapunïnwa - mä llamp"u pacha, jach"a chuyman uraqi, niyas janiw kutkatasiñanakax utjkänti ukat mayjt"äwinak mayiwinakas utjkänti. Forma de gobierno ukax mä monarquía constitucional ... Ukampis reyin ch"amapax jach"awa, decretos ukanakax kamachinakamp chikaw ch"amanchasi, ukatx Padla Amidala ukakiw mayjt"ayata, ukhamat reyin apnaqawipan pachapar ukhamarak ch"amanakapar limitañataki.
  Palpatine, wayn tawaqupanx wali suma uñnaqt"ani, jisk"a ukat chiqans janchi tuqit ch"amanchata waynawa, jupax Aviaball ukan interplanetario ukan atipt"asiwinakan atipt"awayi. Ukapachaw Palpatine, khititix Naboo equipo ukan qhipa pachanx uñt"ayasïna, jupax ch"amampiw sensibilidad ukham jikxatasïna. Jupax nayraqatw pulsaranakax t"ijtapxi ukat asteroides ukanakan turkakipäwip uñjäna, ukax juk"amp ch"amäki uka virtual anatäwinxa. Ukat kunapachatï mä jiwayir, amtañjam jawqʼjañ horasäjjäna ukhajja, jikjjatasispawa sasaw amuyasïna. Ukat ukat sutipax mä juk"a mayjänwa: Witt Thaler. Mä común tayka, ukat mä jan uñt"at awki. Chiqansa, Witt jilatax nasïwitpach yatiñanakapata ukat wali chʼama irnaqatapatwa mä jachʼa colegion inaki facultad ukar mantañ atipjäna. Uk lurañatakix wali jach"a puntuación apthapiñaw wakisïna.
  Awkipan jan walt"awipampi, wali suma uñnaqt"an ukat kurva taykapan, jupax mä jach"a caballero ukhamaw sasaw säna, inas suma yurir Jedi ukanakat jutchi.
  Ukampis janiw sutip uñtʼayañ puedkänti. Ukampirus Witt jupax kunayman asumciones ukanakaw amuyupanx lurawayi - inas awkipax generalmente mä emperador ukhamächi, ukax mä galaxia vecina ukanïnwa?
  Wawäkasas Thaler - jutïr Palpatine jupax mä jist"antat yatichäw libro - papel ukan jan ukax mä libro electrónico ukan - kunjamakitix ukhamakiw liyiñ yatiñax jikxatasïna. Jupax amigonakaparux deportes ukan kunas pasani uk yatiñampiw muspharayi, jan ukax adivinanzas ukanakaw mä atrevimiento ukan atipt"awayi - kunjamatix mä puñchun imantat ukhama.
  Ukampis uka anattʼäwinwa mä jukʼa regalonïtap amuyasïna. Uka sensacional atipt"awix Witt Thaler juparux Naboo ukan heroeparuw tukuyi, ukat... Suma, kunjamatix mä cuento de hadas ukanx ukhama, ukax juk"amp suma imill wawax, Princesa Caroline Amidala, jupar munasiñampiw p"iqip ch"allt"asiwayi.
  Ukat Witt pachpaw wayna, junt"u wilapampi, sinti khuyapt"ayasiñampi ukat maynit maynikam yanapt"asiñampiw jikxatasïna. Jupanakax loco ukham munasiñaruw puripxäna, ukatx trono heredero oficial Carolina Amidala Naberri jupax mä común waynat usurïna.
  Reyejj wal colerasïna. Naboo planetan costumbreparjama ukat leyiparjamajja, aborto lurañajj wali jarkʼatawa, ukampis princesa coronada ukat wawanakapajj tronopar qontʼasiñatak derechonïpjjänwa. Witt Thaler, wali t"aqhisiyat uñjasisinx wali llakitaw jiwayatäñapäna. Ukat Carolinax mä wawa yurïwipatxa, yapuchañ utanakaruw esclavot khithatäna. Mä princesaw utji: q"ala kayuni, mä túnica ch"iyjata, yaqha carcelan jist"antat imill wawanakamp chikaw wal irnaqañapa. Mä cuartel ukan arumax qhiparañataki, q"ala tablanakan qhiparañataki, ukat jan ch"amäki ukat q"añu manq"anak manq"añataki. Jutïr reinajj mä jukʼa jukʼamp irnaqtʼaspäna ukhajja, uñjirinakajj mä chivompiw jawqʼjapjjerïna.
  Mä kasta castigox esclavonakarux estante ukar warkt"añawa, ukat q"ala talonanakaparux antorcha nina nakhantayañawa.
  Witt jupa pachpaw uka carcelan t"aqhisiyat uñjasiwayi. Jupanakajj jan sinttʼasisaw tʼaqhesipjjetäna, jan amuyasisaw tʼaqhesipjjetäna, ukampis wali profesionaljamwa tʼaqhesipjjetäna, ukhamatwa jan amuytʼasirïkti jan ukajj janïr tiempopan jiwjjänti.
  Witt Thaler jupax waranq muyu infierno ukanw sarnaqäna. Juparojj janïr jiwayatäkasajj mä maraw tʼaqhesiyapjjäna. Ukat ukjatx jakkirpachaw manq"antatäñapäna, millones de Naboo markankirinakan nayraqatapanx mä rata laq"umpiw manq"antatäñapäna.
  Ukampis jiwayañ pachanx mä akatjamat uka monstruox phallawayxäna... Ukat kunapachatix chhullunkhax q"umachatäxän ukhax Witt Thaler jupax jan kuna ch"amampiw chhaqtawayxäna. Waljaniw ukjja alajjpachat mä señaljam amuyapjjäna ukat qonqortʼasipjjäna. Ukat reyejj liwxatäna, ajanupax ch"uxñaruw tukuwayxäna - jupax mä accidente cerebrovascular ukanïnwa.
  Ukat walja phaxsi tʼaqhisiyat uñjasisaw Witt chachax mä qʼuma gruta ukan sartasïna, uka grutax kʼajkir quqanakampi chʼalltʼatawa. Jupatakix wali llakiskañänwa, ukampis uka pachparakiw colerat chʼamanïñax kuttʼanxäna. Mä kunatsa, t"aqhisiyañ utan t"aqhisiyat uñjasipkän ukhax Witt jupax janiw ch"amap apnaqañ atkänti ukat verdugonakarux phichhantañ atkänti.
  Ukhampachas uñjkayax mä nina naktäwimp uñacht"aykchisa, jupa pachpat jaltxatapa, pulsar ukanakan phallatapa, ukat mä axsarkañ arma de arma de plasma (nayra república ukan jark"ata - kunatix wali jach"a t"unjir ch"amanïtapat!). Ukampis uka qhepatjja, chʼamanïñwa kuttʼanjjäna.
  Ukat verdugonakan wali chʼullqhi usuchjatanakapajj jukʼat jukʼatwa qollatäjjäna.
  Witt sat chachan jakʼapanjja, mä lata manqʼañanak misturïnwa, ukat sapa kutiw ukanak chʼamthapirïna, ikiñar chhaqtʼasa.
  Aka chiqanx jupax, sañäni, samkatayna ... Delirante ukat pachpa pachanx heroico;
  Mä jiwat jaqir manqʼantañax jankʼakiw lurasirïna, uka mutante leonax jankʼakiw aychax fresco ukat juntʼüki ukhakama. Qhiparusti tukuyxäna ukhaxa, uka esqueletox qhiparxänwa. Walja ch"iyar ch"iyar nuwasirinakaw isimp isthapt"ata, magia varitas ukanakamp armt"ata, juparux jaqunukupxäna, ukatx uka esqueleto apthapipxäna.
  - Uka jan axsart"ir gladiador jiwatax mä ch"aman jiwatax local costumbre ukarjamaw taqi jach"añchäwinakamp imt"atäni. - Comentaristax wali kusisitaw yatiyäna.
  - Musparkaña! ¡Janiw ukham jan wali tukuyäwikiti! - Jupaxa jutïri emperador espacial sataynawa. Witt jupax wali samkan waynäxiwa, jupatakix jichhak sarnaqatapankaskaspa ukhamaw amuyasi.
  Ukat jan uñtʼat comentaristajj wali colerat kusisitaw chʼamaktʼaskakïna:
  - Ukat jichhax atipt"asiwix sarantaskakiniw sasaw yatiyapxta. Jichha pachanx khitis jaqinak taypinx jiwayir leonampiw nuwasispa.
  Witt Thaler jupax jank"akiw sayt"asisinx ch"uqt"asis arnaqasïna:
  - Munaña!
  - Mä jaqir jan apuestas luratamat juchañchañ munañax amuyañjamawa. - Princesa Caroline Amidala kullakaxa juparux jisk"achawayiwa.
  Uka waynaxa wali colerata arnaqasïna:
  - Ukat ukhamächi ukhaxa! ¡Mä uywax jaqir jiwayki ukax janiw jakañatakix askïkiti!
  - Ukampis jumax atipt"asirinakanïtawa, akan uñakipt"añamawa. - Caroline princesax sartat uywaruw uñacht"ayäna, mä chiqap cocodrilo ukar uñtasita, ukax mä elefante ukan bozal ukaniwa. ¡Aka waynax nuwasiñ munaraki!
  Comentaristax akham sasaw yatiyawiyi:
  - Ukhamaxa pä jaqiwa mä kutixa ch"axwañaru mantañ munapxatapa uñacht"ayapxäna, ukatxa nayraqatax maynit maynikamaw ch"axwapxañapa.
  ¡Markachirinakax uka amtarux wali askinjam uñjapxäna, juk"amp lentes ukat juk"amp wila masinaka!
  Witt ch"axwirix mä tronco armadura escamosa ukamp ch"uqt"ataw uka monstruo ukar uñch"ukitayna, nayrïr segundonakanx purakaparux jan waliw chuyma ch"allxtayäna. Ukat uka waynax uka kusisiñ atipjäna, uñisirinakax jan pächasisaw jan waltʼayapxäna.
  - ¡Jumaruxa mä arma estándar churapxätamwa! - Comentario ukaxa chillqt"asisaw yatiyäna.
  Chʼaxwirinakax costumbreparjamaw qunqurtʼasipxäna. Ukatxa mä espadampi mä escudompiw churapxäna. Ukat yaqha muspharkañaw Witt-arux suyt"äna, juparux mä espada churapxäna, ch"iqa amparaparu, ukat uñisirinakax pä espada mä kutikiw katuqapxäna, payïr arma troncopar apt"asisa.
  - ¡Janiwa chiqapaxa! - sasaw waynax protesta. - Pä cuchillas mä contra.
  - Akaxa Cuerpo-Chupi, jupax sapa kutiwa ch"axwawinakanxa nayrapa apnaqi. ¡Ukham costumbre! - Mä jan uñjkaya amuyt"irixa jaysataynawa, janiwa jisk"achawixa aruparu imantkänti, armanakaxa suma, niya jani pesaje imillanakawa katuyatäna, ninfanakaru wali uñtasita. Jupanakar uñkatasax Witt (jutïr Palpatine) jupax wali munañaniw jikxatasïna, ukat jupax wali phinq"asitaynawa, kunatix tensión ukax uñjasispa. Ukatwa colerat parläna.
  - Ukhamajj mä torpe escudo lanti payïr espada churapjjeta. - Janiwa jarsuñ munkti.
  - ¡Jumax ukham derechonïtawa! - Satawa, mä juk"a podrev, comentarista.
  Ninfax payïr espada waynaruw katuyäna ukat pathos sasaw säna:
  - Ch"axwaña caballero, janiwa p"inqachañakiti jach"añchawi.
  Comentaristax wasitatw yatiyäna:
  - ¡Jiwayañ jan ukax pampachañ derechox mä ch"axwirinkiwa, jupax atipt"ir arma ukaniwa! Ukatxa ukhamarakiw markachirinakaru. Nayax amuyta akax amuyt"atäñapawa.
  - Nayax chiqpachapuniw uka jan axsart"ir suma uñnaqt"an jaqirux tukuyä. - sasaw Corpsesucker säna.
  - ¡Jan martillo forjasaxa, janiwa castillo t"aqanuqkätati! - Arsuña, ingenioso aforismo Witt.
  Jupanakax sayt"asipxäna, cocodrilo elefante ukax waynat sipan juk"amp jach"änwa, ukat señal suyt"añ qalltapxäna.
  Pluma ukham k"achachata, ninfax juparuw t"ijtäna ukat uka waynarux rosas ajanupar jamp"att"äna.
  Witt-ax q"illu ch"allxtataw jikxatasïna ukat chikat paso sarawayxäna, ukapachaw nuwasiñ señalax ist"asïna. Jiwat manq"irix juparuw jank"ak purintäna, espadanakap liwxatasa, jupax jan amuyt"asisaw apsuñ suyäna. Waynax wali amuyumpiw jikxatasïna, ukat, ladopar jaltasaw, ukat mistuñ thakinx kayumpiw ch"allt"asïna. Uka ch"axwawix escudoruw jaquqanïna, mä jan wali arumpiw ist"asïna.
  - ¡Uy wayna! Zapatonakam sum uñjañamawa, wali sumawa.
  Witt waynax chiqpachans arrepentisitaynawa, zapatillas jan apsutapatxa, ukax mä regalo ukhamaw cumpleaño ukataki, jan uñt"at coloranakaniwa ukat ch"aman ñik"utanïkchisa, janiw jan walt"ayañ munkänti. Jupax mä pisinkir warmin wawapawa, munat suma zapatonaka. Ukat jupax Witt jupax wali yuqall wawawa, ukhamat q"ala kayuni sarnaqañ jan pächasiñapataki.
  Chʼaxwäwix sarantaskakiwa, ukat uka waynax uñisirinakan wali yatiñampiw troncopan apnaqatap amuyasïna. Kunjams espadax jank"ak sarnaqi, ukampirus amparanakax janiw ukhamakiti, ukat juk"amp jach"a jach"a tukuñas utjarakiwa.
  - Taqi jakäwijanxa mä elefante muyuntaña samkayäta, janiwa nuwasiñakiti. Jumax nayratpach jikthaptatätawa.
  Uka tuqitxa, mä jach"a chhuxriñchjasiñaw utjäna:
  - Kunas jaqixa jani munkiti. Ukhamaw jañchimax jukʼamp jiskʼäxi.
  Witt jupax trayectoria mayjt"ayaskakïnwa, molino ukarux lurataynawa, ukax mä aski k"arinakänwa
  Kendo, ukampis amuyataxa, mä yatxatat nuwasir jaqin jach"añchäwipax janiw ina ch"usat uñisiriparux purinkänti. Jupax taqi kuns jark"aqañ atipxatayna ukat jupa pachpas sensitivos golpes ukanakas utjarakiwa. Aka chiqanx, sañäni, mä ataque ukax Witt-aruw pecho-par ch"allt"awayi, camiseta-x khuchhurata, wayna-x mä back flip- luratayna, juk"akiw mä jach"a atipt"äwit jark"aqasïna. Pä p"iqini águila rusa ukax jan walt"ayataw uñjasiwayi, chikat khuchhurata.
  - ¡Ukaxa mä jisk"a jaqiwa! - Witt jupax sänwa ukat técnica "Mariposa" uk lurarakïna, ukampis mayamp taqi ataques ukanakax ukhamaw tukuwayi
  repulsado ukhamawa. - Nasa saxra.
  Jupax wasitat usuchjataw uñjasïna, amparap ch"allxtayasïna, ukat amparapampiw jawq"jatäna. Witt jupax qhipäxar kutt"awayxänwa, mä akatjamat amuyasïna, jan suyt"añampiw ch"axwäwin atipt"askäna, jupat sipan juk"amp yatxatat uñisiri masimpiw uñkatasïna. Ukhamarus uka waynax janiw kendo tuqit sinti yatxatatäkänti.
  Caroline princesajj akham sasaw llakisïna:
  - Nayax qhipa loqhïtwa, ukax janiw noviojar jark"kiti. Aka alaxpachanxa, jupax taqpachawa
  Alien, ukat p"iqip ikiñapatakix janiw yatiskiti kunas.
  Jupajj arenat mistuñwa munäna. Aka chiqanxa, kunjamtï suertex siskänxa, mä uñtʼat layqaw uñstäna.
  - Kunjamas suma uñnaqt"ani, janiwa jupatakixa ch"uqitxa ch"axwañasa jani ukaxa kayu ch"allxtañasa. ¡Nayax Corpsesucker ukarux uñt"twa! Kunas, jupax chiqpachapuniw jiwayani, ukat jiwat jaqit sawkasirakini. Ukhamajj munasksta jan ukajj jan munasksta, nayaruw katuyasiñama.
  - Janiwa! sasaw Caroline princesajj säna.
  Ch"amaka lado ch"amankir layqax sist"asïna:
  - Ukhamächi ukhaxa, regimiento ukarux aljasipxasmawa, ukat pä tunka pallapallanakaruw urux luqtapxäta. Jan ukax, jan ukasti, tatin harén ukar puriñkama, kawkhantix waranq waranq jumanakax utjapxtam ukat llakisiñampi ukat jithiqtañamp wañsupxäta.
  Princesax jan axsarasaw akham säna:
  - ¡Nayaxa mä ch"axwiriruw tukuwayta!
  Uka layqax akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - Jumax mä frágil imillawa, janiw elemental mágicos ukankiti. Jïsa, nayrïr nuwasïwinx phichhantatäpxätawa.
  Carolina kullakajj akham sasaw chuym ustʼayasïna:
  - ¡Gloria yatichirixa yatichanituwa! Ukat jïsa, ¡janchi tuqit chʼamanïtwa!
  Uka layqax wali uñisiñampiw larusitayna:
  - ¿Glorioso yatichirixa? Ukat jïsa, jupax jupatakikiw kuns muni. Kunatï askïki uk lurañajj janiw sumäkaspati. Ukhamajj warmir tukuyirisma ukat nativo jaqjamajj yatiñanakaj pasañajataki.
  Princesax irónicamente jachaqt"asïna.
  - ¿Diosar tukuñ munasmati?
  Layqajj jachʼa jachʼa tukusaw akham säna:
  - Kunats janixa! ¿Yaqha solicitantenakat sipansa jukʼamp jan wali jaqïtati?
  Karolinax taqi chuyma ukat jisk"achasiñ uñacht"ayasaw akham säna:
  - Jumax jik"asiwa. Nayax llamkt'añamatakix uñisïwa.
  Yant"ir jaqin nayranakapaxa mä carmesí qhanampiw qhant"äna.
  - Walikiwa, nayaxa uk amtasxarakïwa.
  Parltʼasipkäna ukhajja, Witt chachan usuchjatanakapajj jukʼampiw jiljjattäna. Waynax qhipharuw kutt"awayxäna, niyaw wila chhaqhayatapat p"iqi ch"allxtañ qalltäna. Jiwat chuyma ch"allxtayirix yaqha lunge luratayna, mä axsarkañ columpio niyaw p"iqip khuchhuqatayna, waynan ajanuparux khuchhuqatayna.
  - Jupaxa sataynawa. - Ch"axwawinakanxa, mä zapatillapan Velcro ukax jan ch"amakt"ataw jutäna.
  Ukat zapatonakajj jukʼakiw uchasïna. Ukampis mä yatiñan waynax amuyt"ayataw jikxatasïna, wali ch"amampiw jaltawayxäna. Jupax kayup ch"allxtayäna, ukat zapatillax mä sling ukan qalar uñtataw Jiwat manq"ir jaqin bozal ukar t"ijtäna, nayraparuw remaches ukamp ch"allt"at talón ukar ch"allt"äna. Jupax jachäna, mä segundos distraído ukhama.
  Witt jupax Jedi Kendo ukan mä ch"am sarnaqawip lurawayi, Triple Fan, ukat monstruon troncop khuchhuqawayi. Mä wila phuch"uw mistunïna, ukat Jiwat Manq"irix qhipäxar kutt"awayxäna, kayunakapax wali jach"akiwa. Kunkapax mä axsarkañ warariñwa chhuxriñchjasïna.
  Witt jilatajj wali colerat uñkatasïna.
  - ¡Uñisirixa taqpacha chhaqtayaña jak"ankiwa! ¡Nayaw atipt'ä!
  Uka waynax uñisirinakaruw nuwasïna, mä espadampix janiw axsarkañäkänti. Uka jiwat chuyma ch"allxtayirix qhipäxar kutt"awayxänwa, liwxatasïna ukat jawq"jañanak jan jikxatkänti. Mä qhawqha tiempotjja, walja kutiw jachʼa usuchjatäjjäna ukat espadapsa jaqontäna. Ukatxa, convulsivo ukhamakiw kuns luräna, escudo muytayasa. Kusisiñatjja, Witt chachajj mä técnica de horquilla luräna, nayraqatajj uñisirinakaruw pʼeqepar chʼankhampiw chʼankhachäna, ukat uka toqetjja, purakaparuw chʼankhachäna. Punturax wali manqhankänwa ukat intestinonakax mistuwayxänwa. Ukatxa, uñisirinakan qhipharux jan ch"amanïtap uñjasaxa, Witt jupax mä técnica "cepillo" luratayna ukat p"iqip ch"uqt"atayna. Jupax jiwataw t"unjasïna.
  - Witt ch"axwirixa, fantasma sutimpi uñt"atawa, jupax atipt"awayiwa. Jupan uñisiripax Trubosos, khititix tronco t"unjaski, niyaw jiwata. Jichhax atipt"ir waynax derechoniwa jupar tukuyañapataki jan ukax jan tukuyañapataki.
  Jaqinakax ch"axwapxirïna, mä chiqax apuesta ukan atipt"ata ukat mä chikat atipjata, ukampis taqiniw wila masinakaparux wali ch"am tukupxäna.
  Unida, mä sallqa impulso ukat mä frenético jach"a jach"a tukuña:
  - ¡Juparux jawq"japxam! ¡P"iqi khuchhuqasim ukat mä lawaruw warkt"asim! - Jupanakaxa arnaqasipxäna. "Ukham costumbre ukhamawa, chhaqhirinakamp apasiñataki.
  Witt jupax p"iqip ch"allxtayäna, ch"axwañ junt"u pachanx jiwayañjamarakïnwa, ukat ukhamatwa, kunapachatix taqi kunas tukusxän ukhax colerasiñapax chhaqtawayxänwa. Thaya wilampi p"iqi khuchhuqaña, ukat wali abuso ukax janiw kamachinakapanx utjkiti. Waynaxa k"ajkir p"iqip alt"asisaw wali ch"amampi säna:
  - Janiwa, janiwa mä jan yanapt"iri jaqiru jiwaykäti.
  - ¡T"unjapxam! ¡Uk tukuyapxam! - Jaqinakaxa arnaqasipkakïnwa, kunaymana ch"akhanakaxa jaltxapxarakïnwa. Ukat chhuxriñchjasiña - ¡Kusisiña churapxita!
  Jutïr emperador Palpatine chachajj jan istʼat nobleza uñachtʼayäna:
  - Uñisirix atipt"atawa, ukat jan ch"amanïxiwa, ¿kunas yaqhax munasispa!
  -Amigamax llamp"u chuymaniwa. Corpsesucker sat jaqir jakkir jaytasaxa, jiwañjam uñisiriruw tukuwayi.
  Jupajj janiw pʼinqachata ukat tronco chhaqhayatapat pampachkaniti. - Sataynawa layqaxa mä oxidado chhuxriñchjata. Kunatsa jumajj jan amuytʼasirïtajja. Jan arnaqasimti, tukuyamti?! ¡Jupaw jumar istʼätam!
  - ¡Nayaxa wali wilawa! - Uka imilla-princesaxa jaysataynawa. - Ukat ¿kunatsa taqinixa wali qhuru chuymanïpxtaxa? ¿Chiqapunit yaqha tuqit kusistʼañax utjkaspati?
  Layqax mä isi manqhan imantat layqax sist'asïna:
  - Ukampisa ¿kunjamatixa?
  Caroline kullakajj colerasiñap jukʼamp imantasaw akham säna:
  - Q"uchunaka, sañäni, ist"añataki! Jan ukax jakhunak artístico uñacht"ayaña, taqi kasta kusist"añ wakichäwinaka, uywanakampiw lurasispa.
  Layqaxa, ajanupax imantatawa, ukampis nina nakhaskir p'iqinakapax ch'amakan qhant'askakiwa, q'uchupxänwa:
  - ¿Kuna kasta bootleg ukaxa? ¡Janiwa, ¡janiw wali askïkiti! Taqi kasta bufón ukat bufón ukanakax janiw wila masinakan espectáculo ukar lantintkaspati.
  Princesax ajanuparux ch"allxtayäna.
  - Chiqpachansa?
  Layqaxa, ñik"uta ch"uqt"asisawa, lliphipi, jach"at arsüna:
  - Ukatxa kunjamasa q"uchuririnakaxa lata kunkapampixa. Magia ukat layqasiñ yanaptʼampiw kuna musicsa ukat arunaksa wasitat lurasma. Jiwasax uk luraraksnawa. Ukat munañäni ukhaxa, q"ala houris thuqt"apxani.
  Layqaxa mä jach"a, ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uñuyäna.
  -Janiwa, imilla serio gladiador nuwasiñaxa wali askiwa.
  Caroline princesax uka tuqitx janiw walpun iyaw skänti, ukampis janiw uñch"ukkänti.
  Witt Thaler jupax ch"axwawitak qullqi katuqatayna, ukampirus sorteo ukanx kuns khuchhuqatayna. Ukatxa waynaxa, nayra ch"axwäwitxa janïra sarxapkataynati, ukhamaraki khitinakati usuchjatanakasa ch"axwapxañapänwa
  León mutante ukhamawa. Ukampis uka manqʼa manqʼir animalatï magiampiw taqe usuchjatanakar qollaspäna ukhajja, uka waynajj taqpachaw machaq khuchhurat mistunïna. Witt chachajj chʼiyjat camisetap apsusaw zapatillas apsuwayjjäna, wali amuyumpiw maysar apantäna, pä amparapampiw mä espada aptʼasïna. Chikat q"ala jan isin vaqueros rollo ukamp isthapt"ata, jupax Caroline princesatakix juk"amp suma uñnaqt"anïkaspas ukhamaw amuyasïna. Jach"a khuchhuratanakax relieve torso ukan uñjasïna. Uka waynax chʼakhanakap chʼallxtayasïna, ukat uka usux colerasiñapar yanaptʼañapatakiw chʼamachasïna. Q"ala kayunakapax artificialmente junt"uchat pampan junt"u uraqip jikxatäna.
  Witt Thaler jupax mä jamp"att"äwiw antutawayi. Uka tantachasirinakax amparanakap t"axllirt"apxäna.
  Jachʼat jachtʼasisaw akham säna:
  - ¡Janiw ch"axwirinakar uñt"ayañax wakiskiti! ¡Uka nuwasiñax wali askïpan!
  Leonaxa, jan corneta suyt"asaxa, salt"asïna, uñisiriruxa sable-fangs ukanakampi ch"allt"añ yant"äna. Jupax janiw atipt"känti, rebote, Witt jupax nayraparuw talón ukamp jawq"jañ atipjatayna. Uka jachʼa animalajj wal colerasïna, nayraqataruw jaltawayjjäna, ukat espadampiw lanktʼasïna. Aka chiqanx gladiador waynax niyaw muspharäna - wilax nayrax wilapunïnwa, ch"uxñaruw tukuwayxäna.
  - Kunatsa taqi akaxa? - Jiskt"asïnwa muspharat Princesa Carolinexa.
  - Ukaxa uñacht"ayiwa uka uywaxa juk"ampi ch"amani ukhamaraki ch"amani, adaptabilidad ukaxa jilxatiwa. - Layqaxa mä llaki arumpiwa jaysäna.
  Uka tawaqux mä jan pächasisaw akham amuytʼäna:
  - ¡Akax jan waliwa!
  Layqan arupax juk'amp kusisiñaruw tukuwayxäna:
  - Kunata! Noviomax wali jach"a nuwasiriwa, ukakipkarakiw juramento lurañax juk"amp askïspa.
  Dragón leonax salt"askakïnwa, wila jan yäqasa, wali jayaruw saräna ukat waynax juk"akiw esquivañatak tiemponïna. Aka chiqanx Witt jupax saltonak luratayna, salta: acróbata ukham, ukatx loach ukham bucear, león purakap ch"iyjatayna. Terminador de colmillos ukax janiw ukx yäqkaspas ukhamäkänti, uka waynarux ring muytasin arknaqaskakïnwa.
  - ¡Maldita! - Witt jupax chuym ch"allxtataw säna. - Jumaxa uka cuchillaxa janiwa apkiti.
  Wila chhaqhatapatxa, waynax qarjañ qalltäna. Mä chiqap lungempiw mä leon nayrap ch"uqt"añ atipjäna, ukampis mä nayrampis uka manq"añ uywax jan walt"ayirjamaw qhiparäna, ukat uka pachar katjasaxa, wali llakitaw garra patap costillanakapar khuchhuqäna. Uka clavonakax suxta manqhankir rayanaka jaytawayi.
  - ¡Ukaxa mä jisk"a jaqiwa! ¡Aycha ch"iyjañamawa! - cooed waynaxa.
  Leonajj wila aptʼasitapat jaya tiempos jan chʼamanïñapäkaspas ukhamänwa, ukampis jukʼamp jankʼakiw ataquenakapajj tukuwayjjäna. Walja kutiw colmillos ukanakax niyaw prensa ukar ch"allt"äna, ukat maynix Thaler ukan pectoral musculoparuw ch"allt"äna, ukat jan waliw ch"allt"äna. Uka waynax liwxatasïna, ukat kisunakapas jupar ch'allxtasïna,
  amparaparu ch"uqt"ata. Witt jupax ch"uñutänwa, wila wartatäxänwa ukat liwxatasiñ atipjatayna ukat mä cuchillampiw kunkaparux ch"iyjatayna. Uka uywax wilawa, jach"a arteria p"akjatäxänwa, ukampis janiw jank"akïkänti.
  - Jumax mä zombi ukhamawa, qawqha reacciones ukanakas utjchi. Inas jumax jan chiqap león ukhamästa. - Sataynawa waynaxa.
  Qhipa nayrap ch"allt"añatakix contraataque lurañ yant"äna, ukampis janiw jikxatkänti, ukat yaqha wila ch"akhanak bozal ukar jaytawayi. mä leona
  sasaw wasitat chʼalljjtayasïna.
  - ¿Kawkitsa ukanakxa jutapxi? - Jan ch"amanïsa waynaxa, taqi ch"amapampiwa, uñisiriparuxa fang-saber ukarux ch"allt"äna. Wali ch"amampiw ch"akhax ch"iyjatäna, ukat janq"u juyraw mistuwayxäna.
  - ¡Ege! - Sinti kusisita tonadampi, sataynawa layqaxa. - Amigamax cuchilla afilañ amtkaspas ukhamawa, kunayman tuqitxa, maynix mä jach"a jach"a jach"a tukuñaw jikxatasi.
  - ¿Kunsa jumanakaxa munapxtaxa? Vitkax wali yatiñan wawawa. - Princesa Leia kullakaxa jaysataynawa, juk"ampi purt"asisawa.
  Jutïr jawq"jawi, qhiparusti chhuxriñchjata. Uka animalajj muyuntañwa qalltäna, uka cheqanjja, cojinetenakapsa aptʼasiwaykaspa ukhamänwa. Witt jupax ch"amanchawayiwa, jawq"jatanakapax juk"amp ch"amampiw ch"allxtawayi, mutante león ukan nadatap uñjasa, waynax ch"am yapxatäna.
  - Kuna león aychasa, janiwa munañakiti! - Mä jan axsart"ir jaqiw arnaqasïna.
  - Juparux atipt"am Vitek, jumax wali sexy ukhamawa. Princesa Caroline kullakajj arnaqasïna.
  Waynax payïr ñikʼutaparuw chʼalltʼäna, kunattix uka dianax walikïskänwa. Nayrïr kutitpachwa chʼakhajj jan chʼamanïkänti, ukat yaptʼañaw wakisïna. Qhiparusti, aka puntox t"unjataw uñjasiwayi, leonax qhanaw amukt"ata.
  - ¡Kunjamarak jichhax jan ñik"utani mä jach"a pusini, jiwañar juchanchata! - sasaw wali colerat Witt.
  Kisunakap muyuñasa ukat jachañas jupan jaysäwipänwa. Ch"axwawix mä jan amuyt"asisaw sarantaskakïna, león dragón ukax ataque ukhamaw sarnaqäna sasaw sapxi, ukampis sarnaqatapax janiw ch"amanïxänti. Uka waynaxa, mä ch"amampi jikxatasisa, turkakipt"añataki
  sapa kutiw contraataque lurapxäna ukat tukuyarux qhipa nayraruw ch"allt"apxäna. Jichha kutix cuchillax juk"amp manqhar sarawaykaspas ukhamawa ukat p"iqir puriñkamas puriwaykaspas ukhamawa.
  - Bravo, ¡q"umachaña! sasaw Caroline princesajj jachäna.
  Taqi salax coro ukamp mayachasipxänwa.
  - ¡Juparux tukuyapxam, tukuyapxam!
  Gladiador waynax wasitat kayupampiw kayump takt"äna ukat qhipäxat jaltasaw mä muyuñat kayump takt"äna. Uka mutante leonajj rodamientonakapsa aptʼaskaspa ukhamänwa, walja kutiw bozalpa chʼalljjtäna. Qhiparusti, kunapachatï uka waynax yatintasïna ukhaxa, uka cuchillax pechoparuw chʼalltʼasïna ukat jukʼamp manqharuw chʼalltʼañ munäna, chuymapkama. Garrani kayunakax costillanakaruw chʼalltʼasïna, ukat chʼiyjäna, ukatsti aycharuw chʼalltʼäna, ukampis Witt chachax qala chuymampiw cuchillap jan antutkänti, chiqpachansa chʼiyjatäkchïnsa. Aka chiqanx taqi kunas munañampiw amtatäxäna, garranakax wayna aycharuw ch"iyjasipkakïna ukat ch"iyjasipkakïnwa.
  - ¡Jichhaxa! Caroline sat princesajj wal arsüna. Jachʼa jachʼa tukutapajj sapakiw qheparäna.
  - ¡Tukuyaru puriyapxam! - Jaqinakaxa qhurusipxäna.
  Qhiparusti, colerat Witt sat jaqin cuchillopax chuymapar ch"allt"äna, ukat uka uywax amukt"äna, qhipa kutiw jaya pacha t"aqhisit aycha patxarux garranakap pasayäna.
  - ¡Walikiwa, taqi kunasa ukhamawa! Waynaxa samsutaynawa. - Ch"amaka lurataxa laq"aru jaquntatawa.
  Uka layqa comentaristax ukham yatiyatayna.
  - Mayampi atipt"irixa Witt - jiwaña fantasma; arena ukan warawarapax jilxattaski. Jupajj katoqkäna uka premio katoqani.
  Uka arunakampixa, Thaler chachan uñjäwipax niebla ukham chhaqtawayxäna, kunapachatix mä ch"aman thaya túnel ukar jaquntatäna.
  Ukat aka ch"amakat juti ... mä ch"aman, jach"a jaqi jan ukax mä jaqir uñtat jaqiw mä capuchampi. Mä chhuxriñchjat aruw ist"asi, ukax samkan uka layqan aruparuw wali uñtasita.
  - Jumax wali sum ch"axwawaytaxa Witt... ¡Nayax mä yurir ch"axwirin yatiñap juman uñjta!
  Thaler jupax sartasïna. Ikiñ horasanjja, usuchjatanakapajj niyaw qollatäjjäna, ukat cicatrices ukanakajj chʼiyar tukuwayjjänwa ukat janiw sinti uñjasjjänti.
  Waynaxa amparap luqxatasa uka jaqiru säna.
  Nayax yuspajarapxsmawa qhispiyapxatamata tata...
  Uka jaqix qhuru amparapampiw jisk"a amparap qhipäxar jaquntäna ukat sist"asïna:
  - ¡Janiwa yuspajarañati! ¡Taqi yuspärañax khuyapayasiñaru ukat jan ch"amanïñaruw puriyi!
  Witt jilatajj jachaqtʼasisaw chʼamachasïna ukat akham sasaw akham säna:
  - Ukampis jumaw jakäwij qhispiyawaytaxa ... Ukhama, ¡kunjamatsa yuspajarañajawa!
  Uka jaqix mä akatjamat capuchap qhipäxar jaquntäna. Waynaxa jist"arat ajanuparux uñch"ukiskäna. Uka jaqix wali suma uñnaqt"anïnwa, pusi tunk jila uñnaqani, ch"aman kunka, ukat k"uchi, jisk"a barba. Nayranakan uñnaqapax wali imperious ukhamawa, jank"akiw qhanstayi jupax kamachir yatintatapa, ukat uñnaqapax ch"amani, ch"amaniwa.
  Uka señor chachajj Witt jilatarojj janis uñtʼkchïnjja, uka waynatakejj nayrajj kawkhansa uñjkaspa ukhamänwa. Ukham expresivo ukat ch"aman munañan uñnaqanakap armañax wali ch"akïkchisa, postura regal, cuna ukhat mä rebernadoran nayranakapa. Ukampis uka pachparakiw, wali suma uñnaqtʼanïkchisa, arupajj qʼañu, jan wali, chʼiyjatäkaspas ukhamawa, jachʼa jachʼa tukuskchisa.
  Uka jaqix Witt-aruw uñtäna, ukat ajanupan qhuru uñnaqap jan mayjt"ayasaw akham säna:
  - ¡Janiw munasiñat qhispiysmati, jan ukasti jumar munatax laykuw qhispiyssma!
  Arst"irin nayranakapaxa lliphipitaynawa.
  -Nayaw yatiqañ utan irpapxäma, ukat ch"ama yatiñanak jist"arapxäma, ukax Jedi-nakax janiw samkañ atinasipkiti... Ukampis yatipxam kunatix t"aqhisiñ bodega ukan uñjapkta ukax wali panqaranakawa kunatix suyt"apktam ukar uñtasita!
  Witt chachajj saytʼasisaw amtasisa akham säna:
  - ¡Nayaxa wakicht"atätwa! Kunatakis wakicht'atawa - ¡Carolina markar qhispiyañakiw wakisi!
  Uka jaqix wali jisk"achasiñampiw chhuxriñchjasïna.
  - ¡Apego ukax mä jan ch"amanïñawa! ¡Mä Sith jaqix juk"amp jach"a jan ch"amanïñapawa! - Aka chiqanx ch"iyara apnaqirin arupax juk"amp axsarañjamaw tukuwayxi. - Juk"amp chiqaparux janiw atipkanti, janiw qullqix utjañapäkiti, ukampis ... ¡Muspharkañawa, Carolina markaruw esclavitudat qhispiyä! !
  Witt jupax ist"asisaw qunqurt"asïna, ukat mä jach"a juramento arsüna.
  Ukat uka jaqix akham sänwa:
  - Jichhat uksarux machaq sutimax Darth Sidious satawa! ¡Nayaw Darth Plagueis yatichirima ukat yatichirima!
  Uka urutpachaw Witt, jan ukax jichhax Darth Sidious, espadampi ukat ch"amaka ch"amampiw yatiqañ qalltäna. Qhuru ukat jan khuyaptʼayasir yatichäwinaka. Ukampis machaq ch"iyara tatax mä jank"ak jilxattaskir ch"amaw chuymapanx jikxatasïna. Jupax sapa uru, semana ukat phaxsiw juk"amp ch"amani ukat juk"amp yatxatatäxäna.
  Darth Plagueis, jan jiwañ samkapat sipansa, Sith ukan apnaqawip wasitat utt"ayañ amtanakanïnwa. Witt Thaler jupax sutip Palpatine sutimp mayjt"ayawayi ukatx mä juk"a uñnaqap mayjt"ayawayi, ukhamarak ampar luk"ananakap mayjt"ayawayi. Jupax yaqha jaqiruw tukuwayi, mä noble familia Palpatina ukankir uñtasit jaqiruw lantintawayxi.
  Jupax jan jank"akiw oficialjam irnaqañ qalltawayi, uka pachparakiw ch"amaka ch"ama apnaqañ juk"amp askinak jikxatawayi. Ukatjja, Darth Plagueis sat chachajja, mä jachʼa negociantet taqpach legaljam uñtʼatäjjänwa, jupajj arunakap phoqäna.
  Reyejj jiwjjäna uka qhepatjja, jiskʼa yoqapaw uka reyin atipjäna. Darth Plagueis jupax Hutt familian palaciopar atacañapatak ch"amanchawayi. Heredero, kullakapa, jilapa, tiyupampiw jiwayatäpxäna.
  Uka qhepatjja, palacio guardianakan capitan generalapaw Carolina markar tronopar qontʼayäna, uka markajj jaqenakan wali munatänwa.
  Walja maranaka katuntat uñjasitapax mä chʼamani warmiruw colerayäna, ukat jukʼamp chʼamampiw apnaqañ qalltäna. Ukat Serafim phuchapax Monasterio ukan jilsuwayxänwa, jupaw Nabú reino herencia katuqäna.
  Nayrir munatapax ch"amapar kutt"awaykchisa, Palpatinex khitïpachas uk imantañapatakiw wayt"ata, ukat jichhakamax mä chiqan qhiparañapatakiw wayt"ata. Uka reinojj sapa kutis chʼamañchtʼatäkchïnjja.
  Capitán generalax jank"akiw jiwxäna - amuyataxaw mä accidente ukan jiwatayna, ukampis Palpatine jupax qhipäxankänwa. Ukat mä juk"a pachatxa, Sith Lord jupax Witt Thaler juparuw nayrïr munasiñap sacrificiot luqtañapatak mayitayna - Caroline reina.
  Ukax Plagueis jupamp mä duelo de muerte ukar purintäna. Ukhamaraki, ch"amanakax niya kipkakïpxänwa. Kunawsatix panpachan Sith ukanakax ch"axwäwit qarjatäxän ukhax Palpatine jupax jay sataynawa ukat akham sasaw arsüna:
  - Munasiñajaruw jiwayarakï ukat pachpa pachanxa, jaqin qhipharkir yänakapax nayan wali q"añuchatawa! - Aka ch"iyara tataxa arup jach"ar aptasaxa amtañampiwa yapxatäna. - Ukampis juramento lurta, janiw aka tuqit pampachkämati ukat chiqpachapuniw t"unjä!
  Khitinakatix juk"amp jach"a uñt"atäpki ukanakar chhaqtayañ munañax Sith naturaleza ukan inherente ukhamawa. Nayan jan jikxatañjam ch"amajax envidiasiñamaruw puriyi; yatiñ kankañax yatiñ munañamarux manq'ayaraki; ! - Darth Plagueis jupax Darth Sidious juparux sänwa, ukat jachaqt"asisaw sarantaskakïna. - Juma pachparu jak"achasiña ukhamaraki munata jaqinakaru jiwayasaxa, juma pachparuxa mä jan amuyt"kaya ch"amañchawi jikxatäta. Nayax amuyasta jumax Sith ukan jach"a jaqiruw tukusma - kunapachatix qhipa jaqin jan ch"amap juma pachpan t"unjäta ukhaxa!
  
  
  MILACULO UKHAM UTJAÑAPATAKI
  - Mä kutix mä coronel de la Fuerza Aérea ukaw utjäna, jupax Afganistán ch"axwäw pachanx mä jach"a proyectil ukan ch"axwawip katuqatayna. Ukat chiqpachapunis munaskchïnxa, pachpa wawanïñsa aptʼasiwayxänwa. Warmixa coronel ukarux wal munasïna ukat jupamp jikisiñatakiw saräna, jupanakax orfanato ukan pä ch"aman yuqall wawanakar uywañ katuqapxäna. Uywir awkipajj espartanonakjamaw uywawayi. Ukampis ukhamäkchïnsa janiw ukhamäkänti. Uka waynanakaw ch"aman jilsupxäna, k"umara, ukampis janiw superpoderes especiales uñacht"ayapkänti.
  Ukat Vanga jach"a mamax coronel ukarux wawanakapan representantepax jan uñt"at jaqinakan ukat universo ukan destinopan arbitroparuw tukuni sasaw yatiyäna. Ukatxa coronelax mä uñtʼat layqa warmiruw sarañ amtäna, ukhamat warmipar mä milagro tuqi usurïñapatak yanaptʼañapataki.
  Chiqpachansa, layqax wali yatiñanïnwa, ukampis chiqpachansa jupax wali jachʼa charlatan ukhamänwa. Ukham lurasajj coronel chacharuw mä yoqall wawa churaspa sasaw säna, ukampis walja qollqew mayïna.
  Coronel jupax Moscú markanx mä qawqha inmuebles ukanïnwa, ukhamarak wali aski trofeonakaw dushmans ukat chechenos ukanakamp ch"axwäw pachanx wasitat katuntatäna.
  Jupax aka sallqa qullqi apthapiwayi - mä millón chikatani qullqi ... Juk"ampirus muspharkañawa mä yatxatat jaqix, ukat ukhamat sallqjawiruw alasiwayi. Ukampis amuyataxa, layqax hipnosis, sugerencia, yatiña, sallqjañatakix mä jach"a regalo ukanïnwa, ukanakx pachpa Kashpirovsky, jan ukax mä político de clase mundial, envidiasipxaspa.
  Ukampis layqax mä ritual escenario ukan wali coloranak luratayna, ukax coronel warmiparux jan yäqañjamaw ikiñar puriyatayna. Ukat ukat mä donantet mä jatha Venus sat diosan pechopar inyectañakiw wakisïna.
  Janiw sinti chʼamäkänti, ukajj mä estafaruw tukuwayi. Ukampis wali askiwa. Warmixa, (María virgenjama), jan kuna q"añuchata mä wawa ususitayna - jupax, chiqansa, virgen ukhama qhiparäna, ukhama chachaxa taqpacha chacha ch"amap chhaqhayatayna usuchjatapatxa.
  Taqinipuniw satisfacción ukat chiqpach horasarux warmix k"umara imill wawan q"ipipat qhispiyatäna. Ukampis jupax morena awkipat ukat chʼiyar ñikʼutan taykapat sipansa, qʼal mayjäxänwa. Ukampis awkix yuqanakapar jaktʼkchïnsa, phuchaparux wal munasïna. Jupan thakhiparjamakiw, espartano ukham uywaña - templado ukat entrenamiento.
  Imill wawax jank"akiw jilxattawayi, jach"a inclinaciones ukat capacidades ukanakaw uñacht"ayawayi. Yämas jañchi tuqit yatxattʼatanaka. Chuymapax thithi, olada, quri ukat muspharkañ suma uñnaqt"aniwa.
  Ukampis kunapachatix imill wawax q"ala kayunix enero phaxsin ch"uqi taypin t"ijt"añ qalltäna - nayratpachaw chikat phisqa alwa pachar sartañ qalltäna - mä evento ukaw utjawayi. Ukhamaw urupax qalltañapäna. Ukham alwa t"ijtäwi, wali janïr alwa ch"amakan. Wali espartano ukhamawa.
  Jupax nayra saräwinx tunka kilómetros chikataniw t"ijtäna, kuna pachas t"ijtäna, ukhamat mä cargo de vivacidad uka urux jikxatañataki. Natural ukhamawa, akax entrenamiento qalltawikiwa, kunatix Vladlen (¡Lenin ukat Stalin ukanakar jach"añchañatak suti!) jupax artes marciales ukanx wali ch"amanchatawa. Jupax atipt"asiwinakans atipt"asirakïnwa - imill wawanakar jupat sipan juk"amp jach"a ukat jilïr jaqïñapatakiw atipt"äna.
  Ukampis niya tunka marani imill wawakïskakiwa, ukat troncos de natación ukampikiw tʼijtʼi. Ukat quri ñik'utax nina nakhantayañjamawa. Ukat maldecido maniacox embuscada ukan wawaruw suyt"aski. Amuyataxa, nayratpach uka sipita wakichtʼatayna, kunattix imill wawax wali jankʼakiw tʼijtʼi, janiw taqi jilïr jaqinakax katjapkaniti.
  Walja suma camuflat sipitanakaw imill wawan thakipan utjäna. Uka jan walt"awix juk"amp jan walt"ayataw uñjasiwayi, kunatix chhijchhix walpun purintäna, ukatx taqi rastronakax ch"amakt"ayatänwa. Ukat Vladlen sat tawaqux kuna pachas qʼala kayuni ukat chika qʼala jan isinïsaw tʼijtʼirïna, ukat ukham sintipuniw kusisirakïna. Chiqansa, jan waltʼäwinakax colerasiñakiw ukat kunatï jan jiwaykistu ukax jukʼamp chʼamañchtʼistu.
  Uka sipitax irnaqäna, imill wawan kayuparux walpun chʼallxtayäna. Wali askiwa, entrenamiento tuqiw ch"akhanakax ch"amanïxäna, janiw oso trampa ukan p"akjatäkänti.
  Ukampis Vladlen chachajj mä jachʼa revisión luräna. Ukat walpun chuym ustʼayitäna. Ukat uka jan wali jaqix karate sat tawaquruw jaquntañ yantʼäna ukat violañ yantʼarakïna. Vladlen chachajj jankʼakiw kuns luräna, talonapampiw chinupar chʼalljjtäna. Ukampis uka jan wali jaqejj wali chʼamaniwa. Ukat jachtʼasisaw qhipäxar jaltawayxäna, chʼuxña chʼakhanakap chʼallxtayasisa. Ukatxa mä cuchillo apsüna.
  Imill wawax mä sipitaruw jikxatasïna, jan armat ukat niya q"ala jan isinïnwa, mä jach"a cuchillompiw mä loco jaqimp uñkatasïna.
  Ukatxa, mä jachʼa ataquew utjäna, ukat Vladlen kullakax quntʼasisaw uñisirinakarux pʼiqipamp plexo solar ukan jawqʼjäna. Uka cuchillox uka taypiruw saräna, imill wawarux qhipäxaparuw ch"allxtayäna. Vladlen chachajj cepillo katjäna ukat kawkirus jawqʼjäna uk mayjtʼayäna. Uka puntojj jan wali jaqerojj kunkaparuw chʼalljjtäna. Uka loco jaqejj wilapampiw chʼamaktʼäna ukat mä akatjamat jiwjjäna.
  Tawaqux nayrïr kuti kutt'ayasax akham sasaw jach'at arsüna:
  - ¡Ukham luratäxiwa!
  Ukhamäkchïnsa, mä jiwayañaw utjäna, ukat trampan kayupajj wali usuchjatäjjänwa.
  Ukampis uka loco jaqejj wali chʼamani awk taykapanïnwa, ukat Vladlen chachajj wali jan walinwa uñjasïna. Juparux yant"apxäna, ukat utapanx droganak yapuchapxäna. Coronelajj uka imill wawarojj jukʼamp jaya cheqanakaruw khitañapa. Siberia markan artes marciales rusas ukan yatiqañ utaparuw sarapxi.
  Ukanx manqhankir uraqi manqhanx Rodnovers jupanakax patak patak maranakaw jakasipxi ukat irnaqapxi.
  Ukampis ukajj janiw coronelar qhespiykänti. Juparux francotiradorampiw chʼaxwantäna, ukat warmiparux droga aljasiñat juchañchataw katuntapxäna. Maynix chiqpachans familiapampiw puntuacionanak askichkaspas ukhamawa. Sullka jilatasti katuntatarakïnwa, jilïri jilaxa, wali askiwa, nayratpach ejercito ukan irnaqt"awayxatayna. Tunka pusini marani mä yuqallaruwa mä colonia juvenil ukar khitapxatayna. Ukhamaraki qullanaka qullanaka.
  Qalltanjja uka juiciojj kʼarinakäkchïnsa. Ukampis wali askiwa, machaq kamachinakarjamax janiw suxta marat jila churatäkaspati.
  Mamajax atlético warminïnwa, ukat espartano ukham entrenarakïnwa. Ukatwa warminakan coloniapanjja, mä qhawqha tiempotjja autoridadanak katoqjjäna, ukat mä suma trabajo jikjjatarakïna. Sullka jilataxa, ch"amani ukhamaraki técnicas de combate ukana suma yatxatata, ukhamaraki mä ch"axwiriru tukuwayaraki, ukatxa comandante de destacamento ukhamaraki. Kimsïr mayaw mandato tukuyasax libertad condicional ukaruw saräna, nayraqat antutatäxänwa. Rusia markanx juvenil delincuente ukanakatakix kamachinakax jaqirjamawa, ukat maynix suerteniw saspa, tunka pusini maranikiw nayrïr viaje ukar saratayna.
  Jila partejja, coronel chachajj saräwiparjamajj espartano yatichäwinak wal munasitapajja, qhanaw familiapar yanaptʼäna. ¡Chʼamaninakajj carcelan mä jukʼa sum jakasipjje, ukampis jan chʼamani ukat trononkir jaqenakajj janiw sinti jan walinakäpkiti! Uka wawax zona uksanw saräna, jan jupa pachpar jan walt"ayasa, ukat juk"amp jach"a Educación legal (!) uksa katuqarakïnwa. Amuyataxa, janiw lunthatanakan munasiñapampix apt"atäkänti, ukat pachax mayjt"awayiwa - bandido ukhamäñax jan modaruw tukuwayxi. Jan ukasti, negocionakaruw jawstʼäna.
  Mä negociantetakejj leyinakarjam yatichañajj wali wakiskiriwa. Taykampixa, situación ukax juk"amp ch"amäxänwa - ukatx jupax jilïr jaqiwa, ukat uka jan wali lurawix mä fabricado caso ukan warkt"atawa. Literalmente mä sindicato ukan wakicht"iripawa, drogas ukanakar apañataki ukhamarak aljañataki. Ukat niyas janiw wasitat amuytʼañjamäkiti. Ukhamajj walja jachʼa rangonakajj ukapachajj loqhe jaqëpjjaniwa.
  Ukampis taykax Caspio quta jak"an mä suma zona ukar apatäñapatakiw atipjatayna, ukat ukanw obshchak ukan uñjiripjam irnaqäw jikxatäna. Carcela uñjirix walja libronak qillqäna, ukat peliculanakansa uñachtʼayarakïnwa. Kunats janixa?
  Jupax marat sipans juk"amp jisk"akiwa, janchipanx ch"amaniwa, suma uñnaqt"an warmiwa, ajanupax uñacht"ayiriwa ukat chacha ñik"utaniwa.
  Ukhama, principio tuqitxa, janiw zona ukan jan wali qunt"asirïkänti, janiw jakäwit jist"antkänti. Ukat wawanakapas utjarakïnwa. Uka waynax cunatpach yatiqatayna, ukat carcelan sapa uru jakawip qhant"ayatayna. Ukampis kunjamtï mä padrinox askïkixa, mamapax janiw irnaqirïkänti, ukatwa walja tiempo libre sarnaqäna.
  Vladlen jupax paqallq marat kutt"anxäna - artes marciales ukan jach"a nivel de iniciación ukar pasasa. Janis venganza ukan amenazapax taqpach pasawaykchixa, nuwasirix Shamanova sutimp qhipa sutip mayjt"ayawayi - nayrir sutip jaytawayi.
  Niyakejjay awkipajj wali uñtʼat general Shamanov chachampi cheqpachapuni amigöchïnjja, apellido mayjtʼayañajj mä uñachtʼäwiruw tukuwayi.
  Vladlen, khititix yatiñanakapax phenomenal ukhamawa, ukat yatiqañ utax wali ch"amawa ukat pachpa pachanx wali amuyt"atawa, janiw artes marciales ukanx mä kipkakïkänti. Jupajj Rusia markan lucha anatañan mayj mayj estilopwa yateqäna. Ch"axwañan sutipax, chiqans, condicional ukhamawa, jan ukax Ruskundo ukham uñt"atawa.
  Vladlen jupax Tehwando ukar uñtasit artes marciales ukarux yatxatäna - mä técnica de patadas ukanakax wali jach"a ch"amanchatawa, puños rusos ukanakampi, lucha Aikido ukar uñtasita - técnicas de lanzamiento ukat uñisirin inercia ukamp apnaqasa, boxeo tailandés ukan - codos, qunqurinaka, p"iqi ch"allt"awinaka. Rodnoverie jupax mä arte marcial sincrético ukham luratayna, uka técnicas ukanakax patak patak maranakaw pulido ukham lurasïna, ukatx yatxatat layqanakax yaqha jaqinakat ukhamarak yatiqañ utanakat taqi kunatix askïki ukanak apsusipxäna.
  Chiqans Vladlen Shamanova juparuw yatichatäna, ukat armas ukaniña ... Ukampis janiw taqi kun yatiñas ukat yatiñas utjkaspati. Chiqpach artista marcial ukax taqi kunan yatxatañapawa, jan yaqhachasa, arsenal ukanxa. Ukampis sapa mayni tricks ukat chips ukanakax wali sumaw irnaqapxi.
  Vladlen kullakax taqit sipans kayunakapamp nuwasiñx walpun munäna, ukat q"ala amparanakapamp jiwayir yänak jaquntañ munäna, jupax ch"amanïkchïnsa, inas taqi kunanx ch"amanïchïna.
  Uka tawaqux karateka satätaynawa, janis karate tuqit yatxatkchïnxa, jupan yatiqañ utap jist"aratayna. Jupax kunayman atipt"äwinakanw atipt"äna, ukampis janiw jach"a uñt"atäñatakis ukat titulos ukanakatakis ch"amanchkänti.
  Aljasiñ tuqit yaqhep atiptʼäwinakansa ukat jan kamachinakampi jamasat nuwasiñanakansa chikanchtʼasirïkchïnsa, qullqiw munasïna.
  Vladlen jilatajj wali jiskʼakïnwa, ukhamajj janiw casarasiñatakis wawanïñatakis jankʼak sarnaqkänti. Jupax artes marciales ukanx juk"amp sumaw jikxatasïna ukat wawanakarux yaticharakïnwa. Volka Rybachenko jupax juk"amp jach"a suyt"awinak uñacht"ayäna. Ukhamarus jupax wali yatiñampiw kayunakapamp ch"ullqhi yänak jaquntarakïna. Karate waynax (mayamp, mä sutimp uñt"atawa, ukax janiw kunas chiqpachanx utjkiti!) jach"a yatichirir tukuñ arsuwayi.
  Ukat ukat mä akatjamat Volkax películas ukan uñacht"ayañapatakiw jawillt"ata, ukatx Oleg Rybachenko jilapampiw Vladlen Shamanova jupamp chika sarapxäna. Ukat ukax yaqha sarnaqäwiwa.
  
  
  AMATEUR ukax mä juk"a pachanakanwa
  Ukajj jukʼamp cheqäskapuniwa ukat creyiñjamarakiw. Mä arunxa, juk"amp ordinario ukhamarak común jaqin ajayupax Stalin jaqin janchiparuw mantawayi. Ukat niyakejjay jupajj mä promedio jaqëchïnjja, mä markankir jaqekïchïnjja. Ukat Hitler chachajj 1941 maran junio phajjsit 22 urunak saraqataruw huelga lurañap yatïna, ukat ukajj jan walipunïnwa.
  Alemanonakax Moscú markaruw katuntapxäna, ukat mediocre jiwayir jaqix jupan masinakapamp venenompiw jaquqanipxäna. Ukampis capitalan tʼunjatäjjäna uka qhepatjja, niyaw kuns askichañatakejj wali jayäjjäna. Japoneses jupanakax Lejano Oriente uksanw ch"axwapxäna, Türkiye uksanx sur uksatx ch"axwapxäna. Cáucaso markax t"unjatarakiwa.
  Ukat Stalin chacharux qalltanx Molotov jupaw mä figura de compromiso ukham lantintatäna. Ukampis uka qhepatjja, jachʼa jachʼa tukur Beria chachajj pʼeqep chʼoqtʼasïna. Ukat Zhukov jilatajj juparuw jarkʼäna. Ukat rigmarole ukax qalltawayi. Mä juk"a arumpixa, alemanes jupanakax Urales uksaruw jallupachan ukat juk"ampirus sarapxäna, japoneses ukanakamp chikt"ata, taqi uñnaqanak ch"amanchasa.
  Ukampis Occidente toqenjja, guerrajj utjaskakïnwa. Estadounidenses jupanakax pächasipxänwa - Franklin Roosevelt, kunjamtix suyapkän ukhamarjamax qhipa tuqiruw jaquntawayi. Navidad 1941 maranjja, alemanonakajj Gibraltar markaruw nuwantapjjäna. Uka tiempotakejja, Moscú ukat Leningrad markanakaw katuntatäjjäna, ukat sur toqenjja alemanonakajj Volga ukat Terek sat jawiranakaruw bordapjjarakïna. Jupanakax juk"ampiw jark"atapxäna, juk"amp ch"amanchata comunicaciones ukat jach"a espacios rusos ukanakampi, soviéticos soldadonakan jan suma wakicht"at sayt"asitapat sipansa.
  Hitler jupa pachpaw Franco jupamp jikisïna, ukat juparux kuna suyt"äwis utjani uk uñacht"ayäna: URSS markax pallapallanakan ch"amapjamax janiw utjkiti. Estados Unidos markax janiw nayrïr ch"axwäwirux kunjamakitix ukhamak mantañapakiti. Ukhamasti Gran Bretaña markax janiw kuna jan waltʼäwis utjkiti. Ukhamarus noviembre phaxsinx Moscú markar katuntat qhipatxa, Rommel jupax ch"amanchawinak katuqawayi, mä qawqha ajllit divisiones ukat taqpach ejército aéreo bota lurañataki. Ukat britániconakax laqʼar uñtataw jaquqanipxäna. Alemanonakax Alejandría markanx niyaw jikxatasipxi... Ukhamax Francox Hitleran colerasiñap axsarañatakix juk"amp razonanakaniwa, Gran Bretaña markan venganzapat sipansa. Ukampis jupax wali munaspa ukhax colonia africana ukat inglés ukanakat katuqañ munchi ukhax ...
  Francox Wehrmacht ukan amparanakapax jist"antatätap amuyasax jupa pachpaw taqi kuns chhaqhayaspa, nayraqatax alemán soldadonakar mantañapatak iyaw sataynawa, ukatx jupa pachpaw Gran Bretaña markar ch"axwañ yatiyatayna. Uka pachparakiw británico jaqinakan jan walt"awipax sapa urux juk"amp jan walt"ayasxäna. Gibraltar markax kimsa uruw apsutäna. Ukat mä juk"a pachatxa, alemanonakax Palestina markaruw katuntapxäna, ukat Siria markaruw katuntapxäna, turconakamp chika, ukat Irak markax Oriente Medio uksaruw katuntapxäna.
  América markax 4 uru llumpaqa phaxsit 1942 maranw ch"axwäwirux apxatäna. Japón markax Independencia urunx Perú-Khabar markaruw atacatayna.
  Alemanes jupanakax Rusia, Europa ukat África ukat Asia uksan yänakap apnaqasaw aéreo ukat submarino ukanakamp ch"axwapxäna.
  Alemania markax armas ukanakan juk"amp lurañ qalltawayi, ukat Sudáfrica markanx ofensiva ukarux irpxaruwayi.
  1942 mara tukuykamax África markax nazis ukanakan taqpach apnaqatäxänwa, chiqans India markamp apnaqatäxänwa. Ukat Indochina, Singapur ukat Australia markar puriñ islanakax japoneses ukanakan apnaqatäxänwa. Chiqansa, juyphi pachanx hawaiano archipiélago ukar katuntañ yant"awix janiw askïkänti, kunatix samurai ukanakax janiw sum wakicht"atäpkänti.
  Ukampis ukhamakipans, japoneses ukanakax juk"amp experiencia militar ukanipxatapatxa, qutaruw apnaqapxäna. Ukatjja, Alemania markankir submarinonakan flotapajj wali jankʼakiw jiljjattäna, ukhamatwa Gran Bretaña ukat Estados Unidos markanakan chʼamapjja jukʼamp jiskʼachasïna.
  Mayo phajjsin 1943 maranjja, Alemania markankir mä jachʼa thayajj Inglaterra markankir metrópoli sat cheqanwa utjäna. Alemanonakax planeadores de aterrizaje ukanak apnaqapxäna, ukat uma manqhan tanques ukanak apnaqapxäna, ukat nayrïr jet bombarderos AP-161 ukat pusi motorani Yu-488 ukanak apnaqapxäna.
  Submarino ch"axwäwimp qarjata, Gran Bretaña markax janiw jaya pachax sayt"irjamäkänti, jan ukasti wali ch"amampiw ch"axwäna.
  Mä phajjsi wila wartäwinakatjja, Londres markajj tʼunjatäjjänwa ukat Inglaterra markatak chʼajjwañajj tukusjjänwa.
  América markax jutïr amtäwiwa. Canadá markax Estados Unidos markamp chikaw ch"axwäna, ukat Churchill jupax jaltxataynawa, ukampis América Latina uksankir markanakax janiw Tercer Reich ukamp ch"axwañ munapkänti. Ukat Argentina markax Brasil markaruw arktawayi, alemanes ukanakarux aliados ukanakarux territorio ukan bases militares ukanakaw churawayi.
  Uka ch"axwäwix jaya pachaw uñstawayi. USA ukax anqäx markankiwa. Uraqinkir ejercitopax ch"amaniwa, ukat flota ukax wali jank"akiw lurasiski.
  Ukampis jukʼat jukʼatwa alemanes ukat japoneses ukanakajj uka cheqar puripjjäna. Jupanakan laykux inti jalsu tuqinkir taqi yänakaw utjäna, ukat inti jalant tuqin mä chiqaw utjäna. Jïsa, taqpach chʼaxwäwi yatiyatänwa, ukax achuyapxänwa.
  Operación Icarus ukax wali askiwa ukatx Islandia markax t"unjatawa. Uka qhepatjja, Fritz sat familiajj Groenlandia markaruw mayjtʼjjäna. Ukampis 1944 maranjja, janiw khitirus mä jachʼa ventaja churkänti. Ukampis Japón ukat Tercer Reich ukanakax Hemisferio Oriental uksanx ch"amanchasipxäna, ukatx América Latina uksanx ch"amanchasipxarakïnwa. Pusi tunk phisqhan mara juyphi pachanx samurai ukanakax nazis ukanakamp chikaw Islas Hawaianas ukanakar katuntapxäna. Ukat primavera phaxsinx istmo de Panamá uksaruw sarxapxäna.
  Roosevelt jiwatapatxa, Estados Unidos markax Tercer Reich ukat Japón markanakamp sumankañ thaqhañ qalltäna. Ukampis mä compromiso jikjjatañajj chʼamakiwa. Yämas Hitler chachajj wila qʼaphintatapatjja. Fascismo ukan barracudapax sinti munäna. Chʼaxwäwix sarantaskakiwa. Nazis ukanakax Groenlandia markanw ch"amanchasipxäna, ukatx 1945 maran verano phaxsinx Canadá markar uraqir puriñ yant"apxäna, ukampis qutaruw jaquntatäpxäna. Canadá markax janiw capitulañ munkänti. Chiqans pusi tunk phisqhan marat jallu qallta phaxsinx Australia markax jaquqaniwayi - qhipa jach"a ch"amanchawiw occidental uraqpachan Hemisferio oriental uksanxa. Japón ukat Alemania markanakax qutarux taqpach apnaqapxäna. Submarinonakan flotapajj janiw khitis ukham lurkänti.
  Ukatjja, peróxido de hidrógeno sat submarinonakajj wali chʼamani ukat sarnaqer jaqëpjjänwa. Jupanakan jankʼakïtapajj pusi tunka nudos ukharuw sapa horajj purirïna.
  Ukat pusi tunk phisqhan jan ukax pusi tunk suxtan juyphi pachanx Zeeland markan turnopax purinxänwa. 1946 maran primavera phajjsinjja, Estados Unidos markajj América Latinankir niya taqe markanakaruw chʼajjwañ yatiyäna.
  Ukat bomba atómica lurañ amtax janiw uñjkañ askinak churkänti kunatix qullqix pist"awayiwa. Ukatwa, ¡americanonakax janiw aka as trumpetax mä chhaqhat anatäwin jaquntañjamäkänti!
  Ukat tanque lurañ tuqitxa, Tercer Reich ukax Estados Unidos markarux wali jach"anchawayiwa. Uka suma tanque de producción estadounidense "Pershing" ukaxa pusi tunka payan tonelada pesa, 102 milímetros armadura frontal ukampi ukhamaraki cañón 90 mm ukampi velocidad de bozal 810 kilómetros por hora. Ukat 1946 maranx wali suma ukat jach'a tanque alemán "Royal Lion" - 65 tonelada pesa, armadura frontal 250 milímetros ukanïnwa. Ukhamaraki lados ukatxa popa ukaxa 200 mm ukhamaraki mä arma 105 mm ukampi mä barril largo 100 EL.
  Uka tanquejj piramid ukham uñtatätap uñjasajja, janiw Pershing sat cheqat kuna ángulotsa mantañjamäkänti.
  Mä seriet juk"amp ch"aman tanques ukanakar jaquntañ yant"awix janiw phuqhaskänti. T-93 ukakiw, chiqans, 93 tonelada ukhakiw pesa, armadura frontal 305 milímetros ukat 120 calibre arma ukampiw alemán ukarux mä juk"a ch"amamp ch"axwañanx utjäna. Ukampis uka auton wali jiskʼa apnaqatapa, ukhamarak mä torreta muytata jan utjatapajja, janiw mä suma atiptʼasir tukuykänti.
  "Superpershing" ukan lurawipax jaya pachaw aynacht'awayi, ukatx kunjamakitix aka tank ukax alemán tank ukarux juk'amp jisk'akiwa.
  Ukat aviación jet, mä total superioridad calidad ukax nazis ukanakan ladopankiwa. Estadounidenses jupanakax cantidad ukaruw uñch"ukipxaspa. Ukampis alemanonakajj nayra pachan yänakanïpjjatap laykojja, kimsa patak jan ukajj pusi patak autonak urun apsusipjjaspäna, janiw Estados Unidos markat sipansa jukʼamp jiskʼäpkänti. ME-362, Non-262, Non-323, ME-1010, TA-283 - aka jet ch'axwirinakax jan atipt'asisaw imperfección americana - clase "F"!
  Ukatx TA-400, TA-500, Yu-387, AR-383, OD-18, GO-270 jet bombarderos ukanakax jan atipt"asiñjamarakiw. Estados Unidos markax janiw jichhakamax mä avión bombardero completo ukankiti. Ukax B-29 satawa. Chiqans uka proyectonx B-36 ukaw utji, ukampis jichhakamax producción serial ukanx wali jayaruw puri.
  Ukat misiles balísticos alemán clase "A" ukanakax janiw uraqpachanx análogos ukanakax utjkiti.
  Discos - ukhamaraki janiw kuna atipt'asirinakas utjkiti ...
  Tecnológicamente, Tercer Reich ukax America markarux wali sum uñacht"ayi, ukat ukatw Hitler jupax EE.UU. markar tukuyañkama tukuyañ amti. Ukat janiw kuna compromisonakas utjkiti. Pusi tunk suxtan maranakanx México ukat Cuba markanakaruw mä ofensiva qalltawayi. Uka jallu qallta phaxsinx Texas ukat California markanakanx nuwasiñanakax niyaw ch"amanchatäxäna. Ukat alemanes ukat japoneses ukanakax Alaska markat Canadá markar mantapxäna.
  Ukampis jichhax pusi tunka suxtan maraw pasawayxi. Payïr Jachʼa Chʼajjwäwejj jichhakamas utjaskakiwa. Pusi tunk paqallquni marax Canadá markatakix jiwayañänwa, qhipharux Fritz ukankirinakaw apnaqapxäna, alay tuqit mantanipxatapata.
  B-36 jet bombardero ukax qhipharux América uksanw uñstawayi, ukampis Alemania ukat Japón uka markanakar puriñax janiw ch"amäkänti. Ukhamarus, Washington tank ukax mara tukuyaruw uñstawayi, 120 mm largo cañón armampi, ukatx mä juk"a aski armadurampi ukhamarak conducción rendimiento ukampi, suxta tunk kimsan tonelada pesa. Alemania markat sipansa jarkʼaqatäkchïnsa ukat jukʼamp jan walinakäkchïnsa, janiw armaduranak chʼuqtʼañ chʼamapat jukʼamp jiskʼäjjänti.
  Ukampirus pusi tunk paqallqun mara tukuykamax Estados Unidos markax chikat jilaw uraqip chhaqhayawayxi, ukatx jan walt"ayataw uñjasiwayi.
  Alemanes jupanakax jach'a markanakar ch'axwañ pachanx "Rat" ukat "Monster" uka tanques super-pesados ukanakar yant'añs atipjapxäna. ¡Qhipïrix mä lanzador de bomba ukanïnwa, ukax tunka tonelada pesaje carga apsutayna!
  ¡Uka armajj kunja ajjsarkañänwa uk amuytʼañäni!
  Ukat machaq mara jayp"ux Nueva York markax jaquqaniwayi, ukatx tunka urunak saraqkipan enero phaxsitx Washington markaw jaquqaniwayi.
  Ukhamäkchïnsa, Yankees ukankirinakajj niya yaqha sojjta phajjsinakaw chʼamachasipjjäna. Ukajj wali muspharkañawa, payïr guerrajj 1948 maran mayo phajjsit 9 urunak saraqataruw tukuyäna.
  Ukampis uka qhepatjja, sumankañajj janiw jaya tiempojj utjkänti. Hitler chachajj janiw gustkänti, Japón markajj qollqe toqetjja, Tercer Reich markat sipansa jukʼamp qhepäjjatänwa, jupa pachpatakejj walja oraqenak katuntapjjäna.
  Nazis sat jaqinakax qhiptʼatäkchïnsa, agosto phaxsin 1948 maranwa jupanakan bomba atómica sat bombapax utjäna. Mä chiqax qhiphart"awix Führer ukax kunjamakitix armas masivas destrucción uka amuyump thayampiw jikxatasïna. Hitler chachajja, markanakajj katuntatäñapawa, janiw tʼunjatäñapäkiti sasaw amuyäna.
  Ukampis kunatsa, Japón aliado markatakix qhuru tiranox mä excepción lurañ amtäna.
  Jachʼa misil balístico ukat carga nuclear ukanakamp sellapkäna ukhajja, 1951 maran julio phajjsit 4 urunak saraqataruw nazinakajj kimsïr jachʼa chʼajjwañ qalltapjjäna.
  Tokio ukat Japón markan yaqha markanakaparux ch"aman ataques nucleares ukanakaw puriyatayna. Ukat quta ukat uraqinkir ch"amanakaw ch"axwapxäna.
  Kimsïr Jach"a Ch"axwäwix suxta phaxsinw tukuyäna, taqpachanx chiqpachans mä chiqaruw saraskäna. Ukat fase activa de enemigos ukax kimsa phaxsiw utjawayi.
  Ukhamatwa Tercer Reich ukax qhipa hegemonía mundial ukar utt"ayäna. Ukham jan chiqapar uñjañax mediocridad ukax Jach"a Stalin jaqin janchipar mantatapatw utjawayi. ¡Ukat jutïr urunakat janiw yatiñajj jupar yanaptʼkänti! Jisk"atpachax amateur ukax avionetas jet ukanakaw lurañ amtawayi ukatx taqi plantas ukat fabricas ukanakaruw ukham orden churawayi. Ukhamatwa tornillox jist"antatäxäna ukat jet ukax janiw antutatäkänti.
  Ukat jiwayir jaqin estratégicos amtanakapax janiw kawkhans juk"amp llamp"u chuymanïkiti. Janiw muspharkañakkiti Wila Ejército ukax phust"ata. Ukat jan ukax janiw khitis Alemania, aliados ukat Japón markar saykatañatakix utjkiti.
  Ukhamajj Hitler jupa pachpaw imperial mayachtʼasiñ amtäna. Mä arunxa, mä uraqpachan mayacht"at ch"ama luraña, kawkhantix taqi ch"amanakax aka Uraqinx, jan mayjt"ayasaw, voluntario-obligatorio ukham uñt"ayatäna. Mä sapa qullqimpi, chiqpachansa, ukat mä programa bárbaro de selección genética ukampi.
  Ukat ukhamarakiw mä jach"a espacio jach"anchayañ wakicht"awimpi!
  
  
  WAWANAKAX TSAR RUSIA CHIQAÑCHAÑATAKIWA
  Anqax thaya enero phaxsinwa. Akax mä waynaw Oleg Rybachenko satawa, jupax calle tuqiw yatiqañ utar saraski, ukat mä akatjamat uñji, uka jak"ankir panel ukan pirqapax kunjamas muspharkañ qhant"ata. Uka waynax mä especial jawsataw jikxatasi - ukar t"ijt"añamawa, jumax arbitroruw tukusma. Uka waynaxa taqi ch"amapampiwa t"ijtäna.
  Muspharkañjam juk"a autonakax utjatapax wali askiwa, ukat jupax nayranakap manqhar chiqak liwxatañ atipxatayna. Dexterous diving ukat jumax ch"uxña reflejo de la pared ukankiwa.
  Uka waynax juparuw jaquntäna. Amparanakax, Harry Potter peliculankaspas ukhamaw aka jalea ukar jan kuna jan walt"awimp mantapxi, ukat mä segundo qhipatx pä tunk phisqhan grados ukan escarcha ukankir waynax pachpaw mä verano césped ukan ch"uxña ch"uxña quqanakamp phuqhantat jikxatasi.
  Inercia tuqis uka waynax ch"uxña quqaruw jaquntawayi ukat jank"akiw jaltawayxi. Mä jallupachan amparapankañax wali askiwa, ukax janiw jichhakamax jiwkiti, mä thaya thayt"anitapatxa. Coronapat saltaskchïnsa.
  Uka waynax uñch"ukiskäna - janiw jaqinakax jak"ankxänti, quqanakakiw nayratpach q"illur tukuñ qalltapxäna, ukat ... ferrocarril ukan terraplén ukaw utjäna. Jach"a, granito ukamp llawuntata ukat nayraqatapanx alambre de púas ukax rayas postes ukanakarus ch"uqt"atawa.
  Oleg Rybachenko chachajja, taqe ukanakajj janiw ukhamakïkiti sasaw amuyäna. Ukat chiqpachanx kuna amtañs uñkatasi... P"iqipanx mä kamachiw ist"asi: tren pista ukar jak"achasiñataki. Ukham lurañax janiw sinti jasakikiti, thakhinx mä thiya capa de alambre ukaw utji - Bruno ukan espiral.
  Uka junt"u pachax pachpaw uka waynarux mä mistuñ thakhi amuyt"ayäna. Jupax jank"akiw juyphi pachan isinak apsuñ qalltäna. Ukat mä chʼaphi patjjar jaqontapjjam. Wawax mä forma especial de orden mental ukham jikxatasi. "Jichhax historia lurayiriruw tukusma. Janiw mä yatiqañ utankir waynakïxtati, mä jach'a amuyt'awimpi, Oleg Rybachenko jupax jach'a lurawinakampiw lurani!"
  Uka waynax alambre phuqhantäna, vaqueros ukat camiseta ukanakakiw jaytawayäna. Juyphi pachan junt"u botas ukanx junt"ürakïnwa, ukat wawax sartasxänwa. Q"ala kayuni ch"uxña ch"uxña quqanak jikxatañax wali kusiskañawa. Agosto phaxsin uraqix wali junt"utawa ukat waynax uka patxaruw sarnaqañ muni.
  Ukat juyphi pachax maratakix mä crappy pachaw - janiw muxsa verano ukar uñtaskiti. Ukampis waynax janiw lakap jist"arat sayt"asiñatak pachanïkiti - kunatix jupax arbitrowa. Uka waynax jank"akiw alambre taypit makhatawayi. Jupa tuqiw luz apayanitäna, ukat qʼala talonanakaparuw isinakapat chispanakax chʼiyjatäna.
  Uka waynax arnaqasïna, mä t"aqhisiñ jawq"jata, ukat lona patxaruw jaltawayxäna. Suelanakapajj wali chʼollqhe qalanakampi chʼoqantatäjjänwa. Ukampis uka waynax jankʼakiw terraplén tʼijtäna. ¡Taqe ukanakajj janiw ina chʼusat lurkänti, jan ukasti mä jachʼa amtäwin mä partepäkaspas ukhamwa amuyasïna!
  Aka chiqanx junt"u riles ukanakawa, intix chika urut sipanx juk"ampiruw puri, thayax linden ukat miel ukanakan thujsapawa. Ukham amukiw jikxatasi, ukat jaya cheqankir abejanakan thuqtʼasitap istʼarakta.
  Uka waynax q"ala kayukiw junt"u hierro patxan sayt"asïna ukat machaq kamachinak ist"äna: "sapa riel ukar paqallq qalanak uchaña". Uka waynax pächasisaw jach"at säna:
  - Ukampis ukapachax trenax riles ukanakat mistuñapawa?
  Uka aruxa jinchujaruw ch"allt"itu:
  - ¡Ukax chiqpachapuniw jumatakix wakisi! ¡Rusia markan uñisirinakax aka chiqar sarapxani!
  Uka waynaxa janiwa juk"ampi ch"axwxänti. Ukat Diosan arupax qhanstawayiwa: acero color qalanakak ajlliñamawa.
  Amparanakax niyaw sarnaqxapxäna. Oleg Rybachenko jupax jupa pachpat kusisitaw jikxatasïna - jupax arbitrowa, mä simple escuelankir waynax historia ukar mantaniwa!
  Qalanakax pä carril ferroviario ukanx qhanawa: chiqpachapuniw tunka pusini chiqanaka - sapa maynit paqallqu. ¡Ukat niyas janiw yaqhachatäpkiti!
  ¡Ukham luratäxiwa! Uka waynax qhipharux wasitatw ch'akkatasïna, - "Jiwasan Awkisa" sasaw liyt'äna, ukat q'ala talonanakap qhant'ayasaw kutt'awayxäna. Jupax t"ijt"añ qalltasaw jaltxatayna, qalanakan ukat usuchjat suelanakapan ch"allxtasa. Niya terraplén patxaruw jaltawaytxa...
  Janiw uka uma taypin wasitat makatañ munkayätti, ukampis janiw kuna mistuñas utjkänti. Uka waynax t"ijt"añ apnaqasa, niya mä ratukiw terraplén ukhat qhipa barrera ukar t"ijtäna. Mä juk"a ch"amakt"ayata, ukampis janiw axsarañjamäkiti. Ukat akanx Oleg Rybachenko wasitat junt"u pacha uraqin jikxatasi. Nayraqata, chiqa thayanxa, ch"uxña niebla ukaw qhant"i: kutt"añ thakhi.
  Chiqansa, uka waynax janiw juntʼu thayat thayaru ukat juyphi pachar kuttʼañ munkiti. Ukampis uka qhepatjja, mä jan amuytʼkay aruw qhep qhepa orden churaraki:
  - Jank"aki, jani ukaxa portal ukaxa jist"antasiniwa, wiñayataki 1914 marana qhipararakïta janirakiwa awki taykamar uñjkätati.
  Oleg Rybachenko jupax jank"akiw alambret isinak ch"iyjasi ukat aleatoriamente apsu. Portal ukax chhaqtañ qalltawayi ukatx waynax jan zapatos ukanw mistuñ utar jank"ak sarawayi. Kuna elástico ukar chʼalltʼasi ukat chʼamachasisaw mistu. Q"ala kayunakax laq"untat markan ch"uqimp phichhantatawa. Zapatos uchasiñaw wakisi ukat juyphi pachan chaleco ukax calle chiqanw jaquntañama - pasajeros ukanakan jan amuyt"at uñkatatanakap katjaña.
  Maynix akham sasaw arnaqasïna: "loco". Ukampis waynax janiw yäqkiti - jupax lurawip lurawayi ukat jach"a misión phuqhawayi...
  1914 maran agosto phajjsit 22 urunak saraqatarojja, mä trenaw tʼunjäna, uka trenajj Hindenburg ukat Erich Ludendorff, Max Hoffmann sat jilatanakaw arktapjjäna. Kimsa pallapalla p"iqinchirinakaw inti jalsu tuqin ch"axwawinakanx mä amtañ lurawimp phuqhapxäna - Prusia Oriental uksan operativos ukanakat qalltasina ukhamarak juk"ampinaka- jiwapxatayna.
  Ukatwa Alemania markankir jan wakichtʼat soldadonakajj wali chʼamamp atipjapjjäna. Jan arxatiri Koenigsberg jupax uka thakhinjam apt"ataw uñjasiwayi, ukatx alemán soldadonakax mä juk"a muyuntatänwa, ukatx mä juk"a t"unjatäpxänwa jan ukax katuntatäpxarakïnwa.
  Rusia markankir soldadonakan atipjatapajj taqe chʼajjwäwipanwa wali chʼamachasïna. Ukat nayraqatax pallapallanakan ukhamarak oficialanakan moral ukan uñjatapatxa. Japón markan atipt"atapatxa, Rusia markan ejercitopan autoridadapax wali ch"amampiw jilxattawayi, ukax janiw jamasäkiti. Janiw khitis yaqhip jisk"a nayran asiático jaqinakarux wali uñisirinakjam uñjkänti. Ukat ukat rusanakax pusi jach"a ch"axwäwinakanw atipt"apxäna, ukatx taqi ch"axwäwinakanx mä ventaja numérica ukanïnwa.
  Ukat qutanjja, qʼal atipjataw uñjasipjjäna, jan ukasti sapa mayniw sapa maynitak askinak jikjjatasipjjäna. Vladivostok markankir cruceronakajj jukʼamp uñtʼatäpjjänwa.
  Ukhamajj ¿kawkhansa alemanonakampi nuwasiñajj wakisispa, jupanakajj oraqpachan wali suma oraqen pallapallanakjam uñjatäpjjänwa?
  Ukat ukjatx Fritz ukar t"unjañax wakisispawa, ukat auto apnaqasa ukat tunka waranqa katuntat jaqinakar apt"añax wakisispawa!
  Rusia markan pallapallanakan ukhamarak jaqinakan ch"amanchawipax kunayman tuqitw jilxattawayi. Austria markan frentepanxa, nayrar sartañax jank"akiw utjäna. Austria-Hungría markax janiw ch"axwañatak wakicht"atäkänti. Ukat unidades eslavas ukan moralapax, juk"ampirus, wali jisk"akiwa. Jupanakat waljanejj tambornakan thuqtʼataparu ukat orquestan thuqtʼataparjamaw katuyasipjjäna. Eslavonakax janiw jilanakapamp nuwasiñ munapkänti, uñisit austriaco jaqinakataki. Unidades húngaras ukat étnicas alemanas ukanakakiw juk"amp jan ukax juk"amp ch"axwañatak wakicht"atäpxäna.
  Rusia markan ejercitopax austriaco soldadonakaruw t"unjawayi ukat jank"akiw Lvov, Przemysl fortaleza ukar katuntawayi ukat, suma jikxatasisax Hungría markaruw mantawayi. Alemania markankir frentejj sawutanakanwa phallasïna. Rusia jach"a ch"amanchirinakax Poznan markan prusianonakaruw atipt"apxäna ukat Oder uksaruw jank"ak sarapxäna. Alemananakax suxta cuerponakaruw Austria markar apayapxäna.
  Ukampis ukajj janiw wakiskänti. Ukhamarus markasanx cargonak katxaruñatakix janiw ch"amax utjkänti. Ukat inti jalant tuqinxa, wali chʼaxwäwinakaw utjaskakïna.
  Ukat Alemania markax machaq ch"amanak inti jalsu tuqir apañapatakiw wayt"ata. Uka jan walt"awix juk"amp jan walt"ayataw uñjasiwayi, kunatix Austria Italia markamp ch"axwañar mantawayi. Uka markanakax patak patak maranakaw uñisiñamp sarnaqapxi. Ukat kimsa tuqit alianzax walja tuqinakatx mä formación artificial ukhamänwa. Uka chʼaxwäwix Alemania ukat Austria markanakatakix jukʼamp askïkchïnsa, Italia markax jukʼamp chʼamani markanakaruw mayachasispäna. Ukat ukhamatw rusa soldadonakax Budapest markar jak"achasipxi, ukat Poderes Centrales ukan asuntonakapax q"añunakawa! Rumania markax jank"akiw uka ch"axwäwir mantawayi.
  Rumania markan reyipax Nicolás II ukan wila masipawa, ukat jupax uraqinakap jach"anchayañ muni, ukax austriaco markan t"unjatäki uka imperio ukan jan walt"ayataw uñjasi.
  Ukat Bulgaria markax janiw chiqpach sarnaqäwinakat sipansa, Rusia markamp chika ch"axwäwir mantawayi.
  Imperio Otomano ukakiw alemanes ukanakar jan jitheqtir uñstawayi. Ukat ukax kunatix Ministro de Defensa ukax ch"axwawinak qalltañapatak kamachiwayki ukakipkarakiw Primer Ministro ukat Sultan ukanak nayraqat uñstayasa. Turco ejercitox janiw sinti ch"amanïkiti, ukampis Rusia markar Entente ukamp suministro ukampix jan walt"awinak utjayawayi. Ukampis mayni tuqitxa, akax mä jach"a ch"amawa Rusia markatakix territorionakap sur tuqir wali jach"anchayañataki. Chiqansa, Japón markax Alemania ukat Austria markanakamp chʼaxwañ yatiyäna. Pacífico uksan Alemania markan colonianakapar katuntañataki.
  Ukhamatwa Lejano Oriente uksan Rusia markan amparanakap qhispiyäna. Ukat inti jalant tuqinx alemananakax t"unjatäpxänwa.
  Oder jawir thiyankiw Alemania markax Rusia markan ejercitopan nuwasïwip sayt"ayañ atipxatayna. Uk lurañatakix Occidente tuqin taqi operaciones ofensivas ukanakax sayt"ayañaw wakisïna. Niya chikat Austria-Hungría markax rusa soldadonakan qhispiyataw uñjasiwayi.
  Ukhamatwa, Imperio Austriaco ukax chiqpachans uka anatäw jaytawayi ukat Alemania markatakix mä q"ipiruw tukuwayi. Búlgaros jupanakax Estambul markaruw mä ofensiva uñstayapxäna.
  Juyphi pachanx Europa uksanx uñisiñanakax mä juk"a pachaw utjäna. Ukampis Rusia markan ejercitopax Turquía markaruw nuwasiñ qalltäna. Ukat akanx taqi kunas sumaw jilxattawayi. Ukatjja, árabes ukat armenionakajj otomanonakan apnaqäwiparuw kutkatasipjjäna.
  Rusia markan pallapallanakapax febrero phaxsinx Bagdad markanx nayratpachänwa, ukatx britániconakax Basra markaruw katuntapxäna. Marzo phaxsit tukuykamax Rusia markax taqpach Asia Menor uksaruw katuntawayi, ukatx Estambul markankir búlgaros ukat serbios ukanakamp chikaw mä nuwasiñ qalltawayi. Türkiye jupax anatañat mistuwayxiwa. Siria, Palestina, Irak uksanx Gran Bretaña ukat Francia uksa markanakaruw sarapxäna - Rusia markax taqi kuns katuqawayi. Arabia Saudita - jichhakamax mä territorio formalmente independiente ukhamaw qhiparawayi, ukampirus Alemania markan katuyatätapatx jaljatäñapänwa. Ukat jupax janiw jayankkänti. 1915 maran abril phajjsit 25 urunak saraqatarojja, Estados Unidos markajj alemananakampiw chʼajjwäwir mantäna. Qhanaw estadounidenses jupanakax prácticos jaqinakawa ukat jupanakax tiempoparuw puriñ munapxäna, empanada de victoria ukan jaljawipata. Primavera pachakamaxa, rusa ejercitox machaq kasta armanak walja luratayna: taqi terreno ukan autos "Luna" -2 ametralladoras ukanakampi. Machaq tanques ukanakax k"achakïkchisa, jach"a thakinx 40 kilómetros por hora ukharuw jilxattawayi ukatx wali suma apnaqañ uñacht"awinakaniwa.
  Rusia markan pallapallanakapax mayo qallta phaxsinx thakhinakax wañt"awayxän ukhax Hungría ukat taqpach frente sur uksanx mä ofensiva uñstayapxäna. Austria markan ejercitopax t"unjataw uñjasiwayi, alemán soldadonakax janiw frente ukar katxaruñatakix wakiskänti.
  22 uru chinuqa phaxsitx rusa soldadonakax Viena markaruw mantapxäna. Ukat 24 urunak saraqkipan chinuqa phaxsitx británico, francés, belga ukat nayrïr batallones estadounidenses ukanakax Bruselas markaruw mantapxäna. Holanda markax Alemania markamp ch"axwañaruw mantawayi, ukat mä juk"a qhipatx Suecia markamp Dinamarca markamp ch"axwañaruw mantawayi. Alemania markankirinakajj Oder sat jawir thiyanjja, janiw uka barrera katjapkänti, ukampis rusa, zarista sat ejercitojj Múnich markaruw nuwasiñ qalltäna. Alemania markan sur toqenkir jachʼa markajj agosto 7, 1915 maranwa tʼunjasïna. Ukat 11 uru agosto phaxsitxa , Alemania markax jupa pachpatakix mä jan suyt"äwin jan walt"äwin uñjasisaw capitulawayi.
  Uka qhepatjja, territorio jaljañaw qalltäna. Austria-Hungría ukat Imperio Otomano ukax uraqpachan mapa político ukanx chhaqtawayxänwa. Bulgaria markax Turquía markan uraqipäkaspas ukhamaw tukuwayi, uka chiqax otomanonakax 1913 maranw uka chiqat katuntapxäna. Serbia markax wali jach"aptawayi ukat Yugoslavia markaruw tukuwayi. Rumania markax Transilvania markaruw katuqawayi. Rusia markax composición ukanx akham uñt"ayawayi: Bukovina, Galicia, Checoslovaquia, Cracovia suyu ukat chikat Hungría, Budapest markakama, kawkhantix frontera ukar dibujapkäna. Alemania markax territoriopan mä jach"a jisk"achawi katuqawayi. Inti jalant tuqinxa, Elzar ukat Lorena sat markanakaruw Francia markar kuttʼayañapäna, uka uraqinakax Dinamarca markan nayrax katuntatänwa. Inti jalsu tuqinx juk"amp ch"amawa.
  Rusia markax Oder jawir thiyaruw frontera dibujañatak ch"amanchawayi, ukat Francia markatakix Rin jawir thiyaruw dibujañatak ch"amanchawayi. Ukampis EE.UU. ukat Gran Bretaña markanakax janiw Rusia ukat Francia markanakar sinti ch"amanchañ munapkänti, Alemania markarus sinti ch"amanchañ munapkänti. Ukatwa mä compromiso lurasïna. Rusia markax Inti jalsu tuqinkir taqi uraqinak katuqi, kawkhantix polacos ukanakax jilpachax utji.
  Prusia Oriental ukax Klaipeda, Danzig uksaruw chhaqhayatayna, ukatx Alemania uksatx khuchhuqataw jikxatasïna, ukampis mä juk"a pachax mä truncada ukham qhispiwayi. Koenigsberg jilatajj alemán jaqëjjänwa. Ukampis Alemania markax walja uraqinak apt"asiwayi. Uka fronterajj wali pʼakjatäjjänwa. Yaqhip chiqanakanx Oder uksaruw purirakïna, ukatx jilpachax jaqinakan étnica composición ukat dependerapawa. Ukampis alemanonakajj niya taqpach Pomerania markaruw katjjapjjäna. Ukampis Berlín markat Rusia markan fronterapkamax janiw patak kilómetros ukch"a sarañax utjkänti.
  Ukhamajj aleman jaqenakajj pistolampiw uñchʼukipjje. Alemania markankir ejercitojj patak waranqa soldadonaka ukat oficialanakakiw utjäna. Aleman jaqinakarux jach"a reparacionanak churapxäna. Uka guerrajj mä marat mä jukʼa jilaw utjäna.
  Imperio ruso, zarista ukax janiw mä estado de crisis ukar jaquntañatakix pachax utjkänti, ukat jach"a adquisiciones territoriales ukanakamp mistuwayi. Zar chachan autoridadapajj chʼamañchtʼatäjjänwa, ukat revolucionario sat movimienton olapajj jukʼat jukʼat pistʼañwa qalltäna, ukampis qollqe toqetjja, jan ukasti, jan uñtʼat jankʼak jiljjattañ pachaw qalltäna.
  
  
  KUNJAMASA LENIN UKAX JIWASAN PRESIDENTE TUQT"AÑATAKIX AMTASPA
  Vladimir Ilyich Lenin, juk"amp jach"a uñstañ yant"asax taqi ch"amapampiw chiqañchasxäna. Waña, jisk"a, ukampis wali sarnaqir amparanakapax mä lliphipi, ch"iyar mesaruw axsarañat liwxatasïna, ukax juk"amp jan uñt"at sándalo quqat luratänwa. Jupa uñkatasin qunt"atäskäna ukhaxa, mä jach"a jaqiw janq"u trajempi isthapt"ata, mä toro kunkapar qurit lurat jach"a cadenampi chint"ata, qhuruchasïna:
  - Walikiwa, tata Ulyanov. Nayax jumanakan kamachinakamar iyawstwa - phisqa waranqa qullqiw phaxsitx churasi, ukatx sapa negociox sapa patakatx martillo manqhar uchatawa! - Aka chiqanx thuqhurin arupax juk"amp ch"amaw tukuwayxi ukat jach"a cadenarus wali ch"amampiw ch"allxtayapxi. - ¡Uka compañero Lenin sapakiw jan k"arinakamp laq"ampi!
  Vladimir Ilyich chachajj chʼuñump chʼalljjtayat amparanakap kusisita chʼalljjtayasisajj akham sänwa:
  - Chiqansa, tata Rockefeller, jiwasan negocios ukanakanx janiw jan k"arinak lurañax utjkaspati! ¡Taqi kunas suma chuymampi ukat wali taqi chuymampiw lurasiñapa!
  Ukat panpachaniw sallqjirinakax jach"at larusipxäna...
  -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  Revolución de Octubre ukax janiw Rusia markanx utjkänti. Nayrïr Jachʼa Chʼajjwäwin frentenakapan mä jukʼa tiempojj samarañaw utjäna. Alemanes ukat austriacos ukanakax Occidente uksan askinak jikxatañatakiw ch"amachasipxäna.
  Rusia markan ejercitopax frente turco ukakiw ch"amanchasi, ukatx qhipharux británicos ukanakamp chikt"atäñ atipxatayna ukat uñisirinakarux walja atipt"äwinak puriyatayna, Asia Menor uksanx jilpachaw katuntapxatayna.
  Ukampis ukatx Asamblea Constituyente ukax tantachasiwayi, ukanx bolcheviques ukanakax mä minoría desesperada ukan jikxatasipxäna, ukatx Socialista-Revolucionarios ukanakaw apnaqapxäna.
  Nayrïr amtäwinakat maynïrix akhamänwa: yapuchirinakar uraqi churaña ukat ch"axwäwix atipt"añ tukuyañkama sarantañapa!
  1918 maran julio phaxsinx Alemania markan París markar nuwaskäna ukax janiw phuqhaskänti ukat atipt"ir rusa ejercitox nayraqatax austriacos ukanakaruw nuwantäna, ukatx alemanes ukanakaruw nuwantäna.
  Alemania markax jan ch"amampiw sayt"asiwayi, ukampis diciembre phaxsinx kunapachatix inti jalsu tuqinkir rusa pallapallanakax Varsovia ukat Cracovia uksa markanakar katuntapxäna, inti jalant tuqinkir aliados ukanakax Bruselas markaruw katuntapxäna - jupanakax wali katuntasipxänwa. Chiqans pä semana qhipat - mä revolución jan utjatapax jan walt"ayatawa.
  Ukampis Wilhelm chachajj niya taqe chʼamanakapat jitheqtañapatakiw obligatäna, ukat mä sutimp uñtʼat reyjamaw qheparäna.
  Ukat Kornilov generalax machaq república rusa ukan p"iqinchiripawa. Agosto phaxsin 1917 maranx kutkatasiñapax wali askiwa, Kerensky jupax formalmente nayrïr ministru ukhamäkchïnsa, ukampis jupax nayraqatw Kornilov juparux presidencia churatayna.
  Jupaw Kornilov sat jachʼa jilïr irpirir tuküna.
  Ukatx Rusia markanx markapachan presidencial chhijllawinakaw utjawayi ukatx machaq constitución ukar referéndum ukaw utjawayi.
  Jaqinakax khitinakatix forma autoritario de gobierno ukax wali uñt"atawa - Kornilov jupan versión ukarux yanapt"apxiwa.
  Rusia markax Alemania, Austria-Hungría ukat Turquía markanakar jan walt"ayasaw yänakap jilxattayäna, uka markanakax uraqpachan mapapat chhaqtawayxänwa.
  Qhipïrix qhipharux jach"a ch"aman markanakaruw jaljatäxäna. Rusia markax Asia Menor, estrechos ukat Constantinopla ukanakaruw katuqawayi. Francés jaqinakax Siria markaruw katuntapxäna, britániconakax Palestina ukat Irak markaruw katuntapxäna.
  1926 maranjja, Rusia markampi Japón markampejj wasitatwa chʼajjwjjäna. Ukajj Manchuria ukat Puerto Arturo sat markanakajj kunjamäpjjänsa ukänwa. Uka aruskipäwirjamaxa, Port Arthur markan arrendamiento derechonakapax Japón markaruw katuyatäna, ukatx arrendamiento ukax tukusxänwa. Ukampirus japonés jaqinakax janiw kuntix katuntapkän ukx China markar kutt"ayañ munapkänti.
  Ukhamarus Hirohito waynax jichhakiw ch"ama katuqatayna - machaq atipt"äwinak samkasïna.
  Ukampis uka rusa jaqix nayratpach mayjäxänwa. Nayrïr Jach"a Ch"axwäwin frentenakapan ch"amanchata, yatxatat comandantenakampi, machaq tanques ukat avionanakampiw japoneses ukanakarux sum atacañ qalltawayi.
  ¡Pusaq phajjsi chikatani qhepatjja, Rusia markankir ejercitojj Puerto Arturo sat markaruw katuntapjjäna, ukat japonés jaqenakarojj uka continentet jaqsupjjäna!
  Mä qawqha pachax Japón markax qutanx wali ch"amanchataw jikxatasïna - escuadrón Báltico ukat Mar Negro ukan barconakapax jak"achasiñapkama.
  Uka qhipatxa, Inti jalsu tuqinkir markax capitulatäxänwa.
  Rusia markax wali jank"akiw nayrar sartawayi, ukampis 1929 maranx mä jach"a llakiw uraqpachan qalltawayi.
  Ukhamarakiw ch"axwawinakax Imperio Ruso uksanx utjawayi. Ukhamarus Kornilov jupax Rusificación activa ukaruw puri.
  Ukampirus jupax trono ukan qhiparañ atipxatayna, ukatx EE.UU. markanx ... bolcheviques estadounidenses, Lenin p"iqinchata, jupanakax apnaqañ qalltapxäna!
  ¡Depresión ukan mistxasax machaq régimen bolchevique ukax machaq ch"axwäwitak wakicht"asiñ qalltawayi!
  España markan revolución ukax comunistas ukanakan atipt"asiwipampix tukuyawayiwa ukat ukhamatw mä ch"aman bolchevique kayux Europa uksanx utjawayi...
  1 uru jallu qallta phaxsit 1938 marana. Vladimir Ilyich Lenin jupax Casa Blanca ukan jach"a oficinapanx axsarañampiw sarnaqäna. Uraqpachan jan waltʼäwinakax jukʼamp juntʼüski. España markar arktasa, comunistanakax Francia markanx wali sum sarnaqapxäna.
  Rusia markax Generalissimo ukat Kornilov irpirimp apnaqatawa, ukax nayraqatw qhanancht"awayi, janiw bolchevismo ukax Europa uksar jilxatañapatak jayskaniti. Tunka millones rusa ejercito ukan phisqa patak divisiones ukanakax janiw mä chist"äwikiti!
  Vladimir Ilyich jupax uk amuyt"i. Ukatx mä alianza táctica Gran Bretaña markan Rusia ukar saykatañ uñacht"ayi.
  Britániconakax sapa kutiw Rusia markan jach"aptawipatx wali amuyasipxi. Ukampis comunismo radical ukax juk"ampiw jupanakarux axsarayäna. Jupanakampi Rusia markampi taypinjja, mä cuña apnaqañaw wakisïna.
  Lenin jupax Churchill ministro de Defensa ukar katuqañatakiw wakicht"asiskäna, uka pachparakiw británicos ukanakarux Estados Unidos markan jan ch"axwañ ch"amapat uñacht"ayañatak wakicht"askäna.
  Ukat qalltañatakix, calvo p"iqin dictador ukax mä machaq arma - "bomba atómica" ukan yatiyaw ist"äna.
  Oppenheimer chachajj wali jarkʼataw yatiyäwip arsüna. Jïsa, nayratpach askinak jikxatañax utjiwa ukat reactor nuclear ukas uñstayatarakiwa, ukampis bomba atómica ukan uñstatapax wali jayaruw puri. Jilïr jan walt"awix uranio ukat plutonio enriquecido ukanak jikxatañawa. Ukhamarus, aka yatiyäwis janiw taqpach kusiskañakkiti - mä ukham bombax walja ch"axwañ barconakaruw qullqix munasini. Ukhama, kunas jiskt"awix - mä jach"a bomba ukar qullqi apsuñax wakisispati - patak waranq jisk"a bomba lurañax wakisispati?
  Lenin, jisk"a, calvo, ukampis wali sarnaqir chuyman jaqi (¡suxta tunk paqallqu marani, chiqans, wali jaya chuymanïñat!), oficinapan jach"a salapanx ch"amampiw sarnaqäna, jupax akham sänwa:
  - ¡Juma masixa janiwa dialéctica ukxa amuyktati! Jïsa, bombax wali jila chaniniw utjani, ukampis ukatx qullqipax mä orden de arco ukamp juk"ampiw jilxatani, producción masiva ukar mayjt"ayasa!
  Oppenheimer chachajj ajjsarasaw akham säna:
  - Ukat rusanakax janiw ina ch"usat qunt"asipxkaniti!
  Vladimir Ilyich jilatajj mä logico ukat chʼama tukuyäwiw utjäna:
  "¡Ukhamajj kuna jan walinakansa jupanakat nayrar sartañamawa!"
  Akax Oppenheimer ch"iyar yanapiripax akham q"ucht"i:
  - Taqi kunat sipansa, ¡mä atipjäwiw munasispa! ¡Mayakiw taqinitakix, janiw uka qullqit sayt"asiñäniti! ¡Mayakiw taqinitakix, janiw uka qullqit sayt"asiñäniti!
  Oppenheimer jupax Estados Unidos markan Lenin p"iqinchiriparuw qunqurt"asitayna ukat akham sasaw qhuru arsüna:
  - ¡Jumax mä genio ukhamätawa! Chiqansa, janiw uka qullqit saytʼaskañäniti, ukat rusanakatsa nayrar sartañäniwa, ukampis ¡qullqiw munasispa!
  Lenin chachajja, cocodrilo ñikʼutat lurat zapatonak talonanakap chʼalljjtayasajj jan pächasisaw säna:
  - ¡Qullqix utjani!
  - ¡Ukat esclavonaka!
  Vladimir Ilyich jupax aka sarnaqäw arunak arsüna:
  - ¡Janiw nayax medios ukanakan limitapkti! ¡Nayaw tiempom mä jukʼa aptʼaskta!
  Estados Unidos markan imperiopan comando ukat administración maquinapan engranajenakapax muytañ qalltäna.
  Ukampis janiw ukax jukʼamp wakiskirïkiti. Vladimir Ilyich jupax janiw khitis ukham amuyaskänti, Rusia markar atipt"añatakix manqhatpachaw jan walt"ayañax wakisi.
  Vladimir Ilyich jupax jach"a, jach"a, jan chiqapar uñjat nayraqatap ch"allxtayäna, ukat ch"amampiw teléfonot receptor apthapisin Dulles jupar jawsañ qalltäna.
  Kunapachatï jilïr espionajejj uka aparator jakʼachaskäna ukhajja, Lenin jilatajj pulmonapan patapat jiñchuñjamaw arnaqasïna:
  - ¡Nayat sipan kikipa jan ukax jan sinti jisk"a jaqiruw munapxta, jaqinakar kutkatasiñataki, sallqjañataki ukat sallqjañataki!
  Dulles chachajj wali atinisisaw akham säna:
  - Nayax ukham jaqirux uñt"twa Vladimir Ilyich!
  Lenin, saxrar uñtat jaltasinxa, akham sasaw arnaqasïna:
  - Ukhamajj khitis jupajja? ¿Khitis aka jaqin lurat genioxa?
  Dulles, uka sílaba ukax mä canta ukar ch"allt"asaw akham säna:
  - ¡Jose Vissarionovich Stalin ukax mä jach"a uñacht"äwiwa! ¡Juparux uñt"pachätawa, Vladimir Ilyich!
  Lenin chachajj qorimpi diamantempi bordat espejot uñkatasaw nayranakap chʼoqtʼasïna ukat akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Aka phayañaxa ch"uqi manq"anaka wakicht"i!
  Dulles, jan axsaras jachaqt"asisaw chiqanchawayi:
  Ukampis ¡ukax chiqpachapuniw munasispa!
  Lenin jilatajj wasitatwa nayranakap chʼoqtʼasïna ukat akham sasaw qhuru arsüna:
  - Stalinar taqi kun mayitapa churapxañani. Ukat ¡uka arco-insignificante Generalissimo Kornilov sat chachan lugarap jupar arsuwayta!
  Dulles chachajj istʼañjamaw arnaqasïna:
  - ¡Vladimir Ilyich jupax uñacht"ayawayiwa!
  
  JANIW JANIW VITYAZ UKAX AKHAM UTJKITI
  Waljaniw ch"axwapxi, ¿rusas jupanakax sapakix Segunda Guerra Mundial ukan atipt"apxaspäna, jan occidental ukan yanapt"apampi? Ukatwa Diosanakajj ukanak lurañan yantʼañ amtapjjäna. Ukat mä universo paralelo ukanx aliados fuerzas, colonias ukat Tercer Reich ukanak URSS ukamp chikaw mä barrera uñstayapxäna. Ukat ukax 1941 maran junio phaxsinw uka yant"äw q"umachañatakix lurasïna.
  Ukhamat aliados ukanakax URSS ukat Tercer Reich ukanakar jan yanapt"apxañapataki. Ukat uka yant"äwix taqpach q"umachañapatakix Japón markax mä barrera qhipäxan imantatäxarakïnwa. Kunjamatixa, taqi kunasa q"umachañapawa, kunjamatixa laboratorio ukanxa.
  Nayrïr urunakanjja, janiw kunas cheqpach sarnaqäwit sipansa mayjäkänti. Fritz ukax nayrar sartawayi, kunjamatix chiqpach sarnaqäwinx ukhama, niya 30-40 kilómetros ukharuw urux nayrar sartawayi, ukampis juk"at juk"atw juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at juk"at jilxattawayi. Chiqans, británicos ukan bombardeo ukanakax jan utjatapata, ukat Rommel ukan cuerpop jak"an uñisirinakax utjatapatx mä chikat ch"amanchawinak antutañax utjawayi - juk"ampis aviación ukar. Ukampis alemanonakax janiw jichhakamax ukham lurapkiti, ukhamax frentenakanx kunaymaninak kunjamakitix ukhamakiw wali sum sarantaskäna. Ukampis julio phajjsit tukuyarojja, Smolensk sat chʼajjwäwiw Fritz sat barcon nayrar sartañapatak jan waltʼayäna. Hitler jupax Rommel ukat divisiones jupanakaruw Libia markat jaqunukuñ amtäna, Italia markar katuntir fuerzas ukanakax wakisiwa sasaw amtäna. Fascista irpirinakax jan pacha apt"asiñapatakix fuerzas armadas ukat juk"ampirus aviación ukanak Francia ukat Balcanes uksat yaqha chiqar apañ qalltapxäna. Hitler chachajja, marka taypinkir soviético soldadonakar pʼakintasin janïr juyphi pachar puriñkamaw purispa sasaw wali suytʼäna.
  Sur tuqir kutt"añat sipansa, Fritz jupanakax marka taypinx wasitatw nuwasiñ qalltapxäna, ukat Smolensk markar flancos ukanakat atacañ soviético soldadonakar muyuntañ yant"apxäna. Ukat 13 uru achuqa phaxsitx Rommel-an cuerpopax ofensiva-r sarawayi, Dnieper-ar makhatasinx Kiev-ar arxatir grupo soviético ukan qhipäxapar puriñ yant"apxäna.
  Stalin chachajj janiw kuns kamachkänti. Niya taqpach Europa ukat Francia markan yänakapax África uksanx mä akatjamat jupar uñisiñatak uñstawayi, ukatx janiw mä aliado ukhamäkänti.
  Ukax jichhax janiw Japón markat jan walt"äwinak suyañakiti. Ukat Jach"a Comandantex kamachi churaraki: Lejano Oriente uksat taqi divisiones ukanakar apsuña.
  Alemania markankir soldadonakajj niya Moscú markakamaw pʼakjapjjäna, ukat cuerpo siberiano ukankirinakaw saytʼayatäpjjäna. Ukampis sur tuqinxa, comando mayjt"ayatapata ukhamarak Rommel ukan lurawinakapampiw Fritz jupanakax sur uksankir soviético tamanakarux t"unjapxäna.
  Ucrania markan uñisiñanakax jan waliruw puriraki, kunatix Stalin jupax axsarañjamaw taqi reservas ukanakar Moscú markar jaquntäna, ukat ukhamat jupan qhipäxap uñacht"ayarakïna.
  Juk"amp chiqaparux janiw jupa pachpatakikiti, jan ukasti sur uksankir tama jaqinakatakiw. Ukax jan wali estado ukhamaw tukuwayi. Ukampis chiqpach sarnaqäwinx Kiev markan arxatäwipax mä atipt"äwiruw tukuwayi. Aka chiqanx mä nuance ukaw utjäna, alemanes ukanakax Moscú jak"ankxapxänwa, ukatx nazis ukanakax Europa uksan jan walt"ayataw ch"amanchapxäna, Stalin jupat sipanx juk"amp jank"akiw Lejano Oriente uksan jan walt"ayat uñjasipxäna. Ukat alemananakax juk"a jayaruw atipt"apxañapäna, ukat Europa uksan thakhinakax juk"amp askiwa. Ukat Ferrocarril Transsiberiano ukanx taqi kuns maynit maynikam jank"ak apañatak ch"amachasipxam.
  Ukatwa alemanonakax Jarkov ukat Voroshilovgrad markanakar chiqpach sarnaqäwit sipans nayratpach mantañ atipxatayna, walja industria ukat fabricanak katuntapxatayna.
  Leningrad markax jark"ataw jikxatasïna, ukampis janiw apsutäkänti. Ukat alemananakax Crimea markaruw mantapxäna. Ukat Fritz ukax Voronezh uksaruw sur uksan katuntañ atipxatayna, Don uksanx Stalingrad uksaruw sarapxäna.
  Ukhampachas Moscú markax arxatatäxänwa ukatx juyphi pachanx contraofensiva uksaruw sarapxäna. Ukampis sur toqenjja, Rommel chachajj Stalingrad markaruw puriñ atipjäna. Ukhamarakiw Kerch markan uraqir puriñax janiw luraskänti. Soviético soldadonakax wali ch"amamp uñisirinakarux Stalingrad markat jayarst"ayañakiw atipxatayna. Ukat ukax kunatix pachax janiw Wehrmacht uksanx utjkänti ukat jupanakax amukt"atäpxänwa, thaya ukat ch"uqi ch"uqimp nuwasiñataki.
  Jïsa, Rommel jilatajj Don jilatat sipansa jukʼampiruw sarjjañapäna. Ukat akax Fuhrer-atakix mä ist"añjam ch"axwañänwa.
  Ukampis 1942 maran primavera phajjsinjja, equilibrio de poder ukajj mayjtʼjjänwa. Aliados jupanakarux wali ch"amampiw ch"amanchapxäna, alemanes jupanakax pallapallanakaparux jilxatayapxäna, ukat Khiva ukan qullqipamp ukhamarak satélites ukanakan qullqip jilxatayapxäna. Yämas Italia, ukat Francia markanakan qawqhas yapxatatäna. Inti jalsu tuqinx ch"iyar jañchin t"aqanuqtawinakaw uñstawayaraki. Wali askiwa, África uksat frente británico ukat americano ukanakax janiw pallapallanaka ukat yänakap yaqha chiqar apañarux jark"apkänti.
  Ukat de Gaulle chachajj kunapachatï aliados ukanakan yanaptʼap aptʼasjjäna ukhajja, pachpa yanapirinakapaw aljantatäjjäna.
  Ukhamatwa, chiqpachanx juk"amp jach"a ch"amanakaw URSS contrax tantachasipxäna. Fritz ukax avionanakaruw juk"amp yapxatasïna, ukampirus aire ukanx ventaja ukax utjaskakiwa. Ukat uraqinkir fuerzanakax paqallq millón jilaw 5,6 millón soviético soldadonakar saykatapxäna.
  Ukat nazinakajj sur toqeruw nuwasjjapjjäna. Rommel jupax 27 urunak saraqkipan chinuqa phaxsitx Stalingrad markaruw katuntañ atipxatayna. Fritz jilatajj mä kutikiw uka markan patak patak tankinakar tantachtʼasipjjäna. Uñisirinakan aviación ukanakax aéreo ukan apnaqatapax mä efectos ukanïnwa, ukatw fuerzas soviéticas ukanakar Volga jach"a jawir khurkatar apañax ch"amakïnxa.
  Ay, heroico Stalingrad ukax janiw AI ukanx luraskänti. Ukat Rommel chachajj Volga jawir saraqasin Caspio lamar qotar puriñ planonakanjja, jan wali thaknam sarjjäna.
  Alemanes ukanakar marka taypin contraataques ukanakamp p"akintañ yant"awinakax janiw phuqhaskänti. Ukhamaraki, Rzhev ledge ukax janiw luratäkänti. Ukhamajj Fritz sat soldadonakajj contraofensiva soviética ukan utjkäna uka tiemponjja, jukʼamp mäkiw frentenïpjjäna, ukat jukʼamp mäkiw qheparapjjarakïna. Ukampis Rzhev, llakisiñatakix nazis ukanakamp chikaw qhiparäna.
  Fritz uksanx janiw p"akjañjamäkänti, ukat Stalingrad markan t"unjatätapatx Cáucaso uksar uñjañax wali ch"amawa. Kunjamakitix Volga ukan arteria de suministro ukax khuchhurata. Ukat julio phajjsi tukuyarojj alemanonakajj Caspio sat qotar puripkäna ukhajja, niya jan suytʼäwinïjjänwa. Jichhajj umampikiw qollqe churañajj wakisïna.
  Nazis ukanakax aéreo ukan juk"amp askïtap amuyt"asax, uka tantachäwix mä juk"a pacharuw tukuwayi, wali ch"ama ukat jan suyt"awi.
  Agosto ukat septiembre phaxsinakax wali ch"ama ch"axwawinakampiw pasawayxi, Caspio quta thiyankir uñisirinakax Baku markar puriñkama. Ukat ukanx Rommel jupamp chikaw octubre phaxs tukuykamax sayt"asipxäna. Turquía markax ch"axwäwir mantatapatx juk"ampiw jan walt"awix utjawayi.
  Japón markan jan walt"awipampixa, yant"ir diosanakaw uñjapxäna, ukampis janiw otomanonakan jan walt"awipampix uñjapkänti. Ukampis juyphi pachanx nazis ukanakax Moscú markar jan walt"ayañx janiw axsarapkänti, juyphi pachatakiw sayt"apxäna.
  Ejército Rojo ukax walja kutiw ofensiva yant"äwinak lurawayi. Ukampis uñisirinakax jukʼamp sumäpxänwa, jaqinakan chʼamapampi, yatxattʼat jaqinakan ukat aviación tuqinsa. URSS markanx tanques ukat artillería ukanakakiw jichhakamax juk"amp lurasiwayi. Ukampis tankinakajj jila partejj kʼachakïpjjänwa, ukat armaduranakan suma uñnaqapajj janiw sinti wakiskirïkänti. Ukhamarakiw walja avionanakax lurasiski, ukampis duralumina ukan jan utjatapatxa, juk"amp llamp"u ukat juk"amp jan maniobrables ukanakaw referencia ukanakat sipansa. Yak-9 ukax ukhamarakiw tukuwayi, niya taqpachax lawat luratawa. Ukat ukax chiqpachansa mä jan walipunïnwa.
  Hitler jupax machaq uñt'at tankinakaparux jakthapirakïnwa - "Panteras" ukat "Tigres".
  Ukanakajj jukʼampiw lurasïna. Uñstawayiwa, ukat kimsïr representante de la menaje: "León". Chiqpach sarnaqäwinxa, ukham maquinax 1942 maranwa lurasïna, ukampis jan yänakanïtapata ukat jachʼa pesaje utjatapatxa, jukʼamp jachʼa monstruox janiw katuqatäkänti.
  Ukampis akanx "León" 90 tonelada pesaje ukax serie ukar sarawayi. Ventajas, ch"aman armadura ukat 105 mm arma, mä chiqanx juk"amp jan wali conducción rendimiento ukarux compensado. Serial 76 mm soviético armas ukanakax janiw "León" ukarux taqi ángulo ukanakat mantañjamäkänti.
  Ukhamat janiw mä jan wali tank de ruptura ukhamäkänti, línea de defensa ukax wali ch"amaniwa, ukat manqhankir escalones ukanakampi.
  Ukat comando soviético ukax capital soviético ukanx wali ch"amanchasiwayi. Ukat aka chiqar p"akintañatakiw ch"amachasiñama.
  Pusïr representante de la menaje: "Maus", ukax mä juk'a qhiphart'ataw serie ukan uñstatapampi.
  Ejército Rojo ukax suxta millones ukharuw jilxattawayi, ukampirus walja pallapallanakax reclutas ukhamäpxänwa.
  Jupanakarux llätunk millón jila jaqinakaw uñisipxäna, ukampis jakhüwinakat sipansa jukʼamp suma jaqïpxatapaxa, uñisirinakan ejercitopan sinti mayj mayjätapxa mä jukʼa compensarïnwa.
  Aviación tuqinx uñisirix juk"amp ch"amaniwa, jakhüwipanx ukhamarak suma. Qhipa ME-309 ukat Yu-288 ukanakaw uñstawayi. Uk uñjasax maquinas soviéticas de calidad inferior ukanakax ch"axwapxi, kunatix janiw yatxatat irnaqirinakax utjkiti ukat materiales ukanakax juk"akiw utji. Tanques ukax wali nayra T-34 ukanakawa, ukat jilpachx k"achachatanaka, ukhamarak KV ukanakas utjarakiwa.
  Jallu pachanx Wehrmacht ukax ofensiva ukaruw irpxaruwayäna: Moscú markar ataque ukat Volga jawir patat Saratov uksar ataque. Moscú markax wali ch"axwañ tukuyatatx otoño tukuyaruw muyuntat uñjasiwayi. Saratov, Kuibyshev, Penza, Ulyanovsk jupanakax katuntapxarakïnwa. Stalin chachajj Sverdlovsk markaruw jaltjjäna. Uka jan waltʼäwejj jan waliruw tukuwayjjäna.
  Capital markarux janiw kuna jan walt"äwins katuyasiñapäkiti sasaw kamachipxäna. Alemanonakajj nuwasiñanak lurapjjerïna, ukampis qheparuw kuttʼapjjäna jan ukajj callenakan nuwasiñaruw purtʼasipjjäna. Juyphi pachanx Wehrmacht ukan ofensivapax sayt"ayatänwa. Chiqansa, doble anillo ukankir alemanonakax janiw capital soviético ukaki tukuyapkänti, jan ukasti Leningrad markaruw tukuyapxäna.
  Mayo phaxsinx nazis ukan ch"axwawipax wasitat qalltawayi, ukampis niyaw Gorky ukat Kazán markanakar sarawayxi. Tanques soviéticos ukanakax taqi jan walt"äwinakans utjkchïnsa, lurañ qalltapxäna: T-34-85 ukat IS-2, ukampis jisk"a t"aqanaka.
  Gorky markax julio phaxsinw jaquqaniwayi, Kazan markax agosto phaxs tukuykamaw jaquqaniwayi.
  Leningrad markanjja, mä jachʼa machʼaw utjäna, ukat Fritz sat barconakajj janiw uka machʼa thaytʼañsa yantʼapkänti. Ukat Moscú markax jukʼat jukʼatwa apnaqatäxäna. Ukat septiembre phajjsit 30 urunak saraqatarojja, wali wila wartäwitjja, Kremlin sat markajj tʼunjatäjjänwa.
  Nayrïr clasenkir fortalezajj wali tʼunjatäjjänwa. Ukat ukax soviético jaqinakatakix machaq jan walt"äwipunïnwa. Alemania markankirinakajj Urales sat cheqaruw sarjjapjjäna, ukampis ukanjja, chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼakhanakanwa chʼalljjtayasipjjäna. URSS markamp nuwasiñax ch"amawa. Stalin chachajj tukuykam saytʼasiñatak yanaptʼirïnwa. Ukampis uka markatakix wali jila alanïnwa ukat alemanonakatakis jukʼamp jila alanïnwa.
  Sur toqenjja, nazinakajj Asia Central sat cheqanwa nayrar sartapjjarakïna.
  1945 maranx URSS ukax SU-100 ukat IS-3 ukanak katuqatayna, ukampis jisk"a serienakakiw katuqatayna. Ay, junio phajjsi tukuyarojja, nazinakajj Asia Central uksaruw katuntapjjarakïna. Ukat julio phaxsinx Sverdlovsk markax jaquqanirakïnwa. Agosto phaxsinx alemanes ukanakax Kurgan ukat Tyumen ukanakaruw katuntapxäna. Ukat 3 uru sata qallta phaxsitx Tobolsk markanx ukhamarakiw. Septiembre phaxsit tukuyarux Khanty-Maisiysk markanwa jikxatasïna. Ukat octubre chika phaxsin ukat Omsk.
  Ukampis Novosibirsk markax janiw nazis ukanakar katuyatäkiti. Nayratpachaw wali jach"a thaya thayt"awinakax Fritz ukarux markanakar ch"amanchañapatak wayt"äna.
  Ukhamajj mayo 1946 marakamajja, nazinakajj janiw chʼamampi nuwasiñanak lurapkänti.
  Ukat Novosibirsk markaruw sarapjjta. Disco ukham helicópteros ukat qhipa tanques de la serie "E" ukanakax ch'axwäwinakanx chikancht'asipxäna. Ukampis ukajj janiw Fuhrer chachar sinti yanaptʼkänti. Krauts jupanakax Novosibirsk markaruw junio phaxsit tukuyarux katuntapxäna. Forzado jawira Ob. Julio phaxsinx juk"ampirus uka monstruonakax Kemerovo ukat Tomsk ukanakaruw katuntapxäna, ukat Territorio Altai uksaruw katuntapxäna. Wali ch"axwañ tukuyatatxa, Abakan markax agosto phaxsinw jaquqaniwayi, ukatx Irkutsk markax septiembre phaxsinw ch"axwawayxi.
  Alemananakax wila wal chhuxriñchjasa, juparus irpapxarakïnwa. Ukampis mayampiw jan waltʼayasipjjäna. Yatiyawinakanxa ch"amanchatawa. Ukatwa Chita markar jakʼachasiñ utanakan saytʼapjjayäta. Ukampis principio tuqitxa, ¿kawkirus jankʼak sarnaqapxi? Jumax suyt"asmawa, ukat machaq yänak yant"asma.
  Discos ukanakas jan ukax jets ukanakas utjchi. 1947 maranx diseñadores soviéticos ukanakax tanques IS-4, IS-7 ukat T-54 ukanakaruw mä serie ukar jaquntapxäna. Chiqansa, qʼuma volúmenes ukanakanwa uñachtʼayasi. Janiw jaqenakas ni kuna yänakas utjkänti. Nazinakajj wasitatwa nayrar sartañ qalltapjjäna. Aginskoye markax junio phaxsit tukuyaruw Blagoveshchensk markan katuntatäna. Khabarovsk markax julio phaxsinw jaquqaniwayi, ukatx Vladivostok markax agosto phaxsinw jaquqaniwayi. Ukhamatwa nazis ukanakax niya taqpach jach"a markanaka soviéticos ukanakar katuntapxäna. Inas Pertopavlovsk markat sipanx juk"ampi. Fiends jupanakax septiembre phaxsinw Magada markarux katuntapxatayna. Ukampis taqi kunas pachpakïskiwa, Stalin chachax janiw capitulación ukar sarkänti.
  ¡Qhepatjja, ¡nazinakajj atipjasipkakïnwa!
  
  
  ESPACIÓN DIRECCIÓN UKA CHIQAÑCHAWI
  Walja maranak mä jukʼa qamirïtapatjja, Rusia markatakix jachʼa yantʼanakaw utjawayi. Imperio Celestial ukax jach"a recursos humanos ukat sistema político totalitario ukan ventajas ukanakamp apnaqasa, mä hegemón mundial ukar tukuñ atipxatayna. Rusia markanjja, sur toqenkir fronteranakanwa jan sinttʼasis jiwayañajj utjäna. Ukat insurgencia islamista ukax t"unjatäkchisa, terrorismo ukar ch"axwawix walja yänak manq"antawayi. Uka jan walt"awix juk"amp jan walt"ayataw uñjasiwayi, kunatix Occidente markanakamp wali ch"amamp nuwasiñaw utjawayi.
  Taqi kunas disuasión nuclear ukarjam luratäkäna ukhaxa, janiw jachʼa chʼaxwäwinakax utjkänti. Ukampis Wellington sat cientifico estadounidense chachajja, mä elemento radioactivo artificial sintetizado sat cohete Mercurio sat cheqaruw mä especial tipo de cohete jaqontañ amtäna.
  Ukampis navegacionan mä pantjasiwiw utjäna. Cohete ukax thakhipat jithiqtawayi ukat Intiruw jaquqaniwayi... Plasma sinti rarefiado ukan erupción ukaw utjawayi, janiw jakañ organismos ukanakatakix jan walt"aykiti, jan ukasti estructura atómica ukarux t"unjawayi, ukatx núcleo atómico ukan neutrones ukanakan enlaces ukanakap mä juk"a mayjt"ayawayi. Jan controlatäki uka reacciones nucleares ukat termonucleares ukanakax jan lurañjamäñapatakix chiqpachapuniw wakisi.
  Ukat ukatwa: armas nucleares ukanakax inamaya qʼañunakar tukuwayxi.
  Uraqpachanx pallapallanakan ukhamarak qullqi tuqit juk"amp ch"aman marka: Imperio Celestial, ukax walja jaqinakan utjatapatx muxsa uma ukat ch"amaw wali pist"ata, ukat Siberia markar arrendañatakix mä ultimátum uñacht"ayawayi.
  Rusia markax mä amtañ jan iyawsäwimpiw jaysawayxi ...
  Mä jach"a ch"axwäwiw qalltawayi: Asia tuqinkir coalición ukax Occidente uksankirinakar saykatañataki. Jiwasan Awki Markax jach"a ch"axwawinakan nayrïr arena ukar tukuwayxi. Suman jakañax nayra pachankiwa: infierno de guerra ukax taqi chiqanw apnaqäna. Wali chʼama chʼajjwäwinakajj mä postet mä posteruw wali chʼamachasïna.
  Frentes ukanx jan walt"awinakax wali ch"amapunïnwa: Unión Asia ukax niyaw Ural qullunakar jak"achasiskäna.
  Yekaterinburgo jakʼanjja, mä muspharkañ nina bolaw jaquqanïna, ukat mä jiwayir cheqaw utjäna, ukanjja janiw mä jaqes mä minutos jakañjamäkänti.
  Marka, qullan Rusia - .
  Chuymaxax jumatakix jist'aratawa...
  Uka wilax ch"axwañ chiqan umamp warantatawa - .
  ¡Aw Pata uraqin munasiñapan panqarañataki!
  
  Uraqin pulsopax mä jach"a jach"a tukuñampiw thuqt"i, .
  Ch"amawa kunapachatix ch"axwawix arnaqaski ukhaxa...
  Ukampis Glorioso Intix Rusia markaruw mistuni -
  ¡Juma sapa jan jiwir taykajawa!
  
  Jan tukuskir yapunakan centenojj qorit luratawa,
  Chhijchhix k"ajkir qullqit qhant"i.
  Ukat ajanunakax jach"a jach"a tukusaw icononakat uñch"ukipxi - .
  ¡Caballero, nuwasiñanx mä águila ukhamäñamawa!
  
  Uñisirinakan nuwasïwipan atipt'añäni,
  Ch"iyar samka arxatañäni.
  Janiw mä rusa pallapallat sipan juk"amp ch"amanïkiti,
  ¡Diosar mayisï!
  . Jilïr contenido.
  ¡Kunapachatix chuymax khuyapayasiñamp phuqt"atäki ukhaxa, kunatsa billeterax ch"usawa!
  Ural qullunakan puntanakapax lakat mistur colmillos ukar uñtasitawa, caries ukanakax manq"apxi. Rusia markan jan chuyman ch"axwirinakax mä jisk"a nivelanw jaltxapxi. Kunjamtï jankʼak sarnaqir halcón sat animalanakajj Imperio Celestial sat cheqankir torpe, ukampis wali chʼamani blindat chʼiyar chʼiyar barconakaruw atacapjjaraki.
  Fuerza Aérea ukan piloto Andrey Ognev jupax mä ch"am turno lurawayi. Mä jach"a phisqa barril chino cañón ukax nina nakhantat metalampi thuqhuri. Mä nina tornado ukax chiqpachapuniw mä qawqha milímetros ukch"a armadura translúcida ukat mä ch"axwiri rusa ukar puri. Jan chuymani snarls ukax jaysañataki. Mä pulsar ch"allt"atax mä punta puntat liwxati. Uka jach"a helicóptero chino ukan torreta giratoria ukax impacto ukanx hebillas ukaniwa... Amukt"at arnaqawinakaw utji.
  Andrei chachan ch"amaka ajanupax jach"a nayraqatapan janq"u kisu jachaqt"asiwiruw p"akjasi.
  Jupan masipax, mä deslumbrante suma rubio, Vassa Koltsova, mä barril luraski, mä piraña de acero de un cohete no guiado ukarux liwxatañapatakiw wayt"i ukat mä "regalo" tunka payan jach"a hélices ukanakat mayniruw khiti, ukax helicóptero de la barco de batalla ukankiwa.
  Jachʼa, kimsa fila cuchillanakampi, hélicejj tʼunjatäski. Vassa, janiw ina ch"usat sutipax reina sasin jaqukipatakiti, jupax jawq"jañ yatïna. Jupax sapa kutiw mä jisk"a faldampi ukat camiseta khaki ukamp nuwasirïna, ukampis q"ala talonanakapampix jupa pachpas ukat nuwasirirus mä sapakïkaspas ukhamaw jikxatasïna.
  Walja warmi avión apnaqirinakaw jupat yateqasipxäna, wali muspharkañ sensibilidad ukar puriñ yant"apxäna. Mä helicóptero ch"axwañ barcox patak pä tunk nina naktäw chiqanakawa, ukax uraqiruw jaquntatawa - mä pista de nina naktayañataki. Mä maquinax carbón laq"ampiw apnaqasi, ukampis uka pachparakiw waranq waranq tonelada metalanak apt"asi, ukax protección dinámica ukampiw apnaqasi.
  Japón, chino, indio diseñadores ukanakax mä auto ukarux sistemas de defensa aérea rusa ukanakamp jan walt"ayataw lurapxäna, ukampis jan suyt"ataw ataque aéreo ukar puripxäna.
  Sallqa colerasiñampi t"ijt"ata, jisk"a nayrani general McLee ukaxa arnaqasïna, ch"iyara guantesni amparapampi uñacht"ayasa:
  - ¡Jupanakaru t"unjapxam! ¡Uka monstruonakarux ch"amakt"ayapxam!
  Mä coronel indio phuqhat pecho ukampis jisk"a cinturanix akham sänwa:
  - Aka chacha warmixa ch"iyara príncipe ukhamaraki reina. ¡Janiw khitis jupanakar tʼunjkänti!
  Mac jupax jan iyawsasaw jachaqt"asïna ukat akham sasaw arnaqasïna:
  - Janiwa utjkaspati. Nina naktäwipa jilxatayaña.
  Ukat mayampiw nuwasir barco-helicópterojj khathattʼasïna. Uka torretajj muyuntatänwa ukat titanio sat cascojj ninamp nakhantjjänwa. Q"illu ukat canela nina nakhantat pallapallanakax mä jach"a jach"a tukusaw pasapxäna. Mä phallawiw phallawayi, ukat mä cohete napalm ukamp phuqhantat jach"a helicóptero ukan casco manqhan nakhantawayi.
  Vassa, "deslizamiento" técnica ukar wasitat uñstayasa ukat nina naktäw thakhinak pasasax akham sasaw arsuwayi:
  - Taqi maraninakax ch"axwawiruw katuyasipxi, ukakipkarakiw qhipa urux silla de ruedas ukar sillasi, jan pachani atipt"ata!
  Andresax wali thayawa. Awkipax Angola markan ejercitopan sullka generalapänwa, ukat Moscú markan yatxatiriw jutäna. Ukanx Lydia Ogneva sat wali uñt"at atleta ukat Ph.D. Ukatxa awkipax jiwxataynawa, ch"iyara, k"uchi ñik"utan taykapaw uywatayna. Escuelanjja, Andrei jilataruw sawkasiñ yantʼapjjäna, ukampis uka waynajj jardín de infantes ukan artes marciales ukan irnaqtʼaskakïnwa. Mamapax jupa pachpaw nuwasiñ yatïna, ukat padrastropax mixtos estilos ukan campeón ukhamänwa.
  Andrei chachajj sum yatjjatäna, wali muspharkañ amuyunïrakïnwa, mä qhawqha tiempotjja jupa pachpaw yuqall wawanakan pʼeqtʼiripäjjäna, jupanakan pʼeqtʼiripänwa. Chiqansa, jupax avión ukan yatiqañ utap ajlliwayi, ukat Rusia Mamapatak ch"axwañatakiw sarawayi. Jupajj wali uñtʼatäñsa respetatäñsa jikjjatäna. Ukat janiw khitis Rusia markan heroeparux ch"iyar ñik"utamp jisk"achañ atinakänti, juk"ampirus Negro uñnaqapax eslavo ukanakamp mistutawa ukat ukax atléticamente lurat piloto ukarux wali suma uñnaqt"aniruw tukuyi.
  Munasiñapat parlir leyendanakajj janiw jukʼamp utjkänti, pallapallanakan luratanakapat sipansa. Andrei chachajj jupat sapkäna ukat sipansa jukʼamp altʼat chuymanïkchïnsa.
  Jichhajj mä jan chʼamani nuwasiñ barcor tʼunjañatakejj mä thak thaqhaskäna. Armadura activo, walja capas ukanakax Imperio Celestial ukan juk"amp ch"aman maquinan jach"a componentes ukanakaruw ch"amanchawayi.
  Savva ukax hélices ukanakaruw ch"axwantäna, ukax estructura ukar inmovilizar yant"äna...
  Ukañkamasti, uka nuwasïwix uraqin walpun sartawayxäna. Bloque oriental ukan jan torreta ukankir tanques ukanakax ataque ukaruw sarapxäna. Yaqhepajj jachʼa jachʼawa, yaqhepasti janiw mä metro jila alturanïpkiti.
  Jupanakarux coalición occidental ukan ch"axwirinakax minas móviles ukat proyectiles guiados ukanakamp jan retroceso ukamp apnaqapxäna.
  Janiw rusanakakix akan ch"axwapkänti, jan ukasti europeos ukanakas ch"axwapxarakïnwa: británicos, francés, suecos ukat walja yaqhanakampi.
  Mä común uñisirix janq"u ñik"utani ukat cristianjam sarnaqir jaqinakaruw tantacht"äna. Democracia tuqit aruskipäwix juk"ampiw jilxattawayi. Ukhamarus Rusia markanx anti-occidental amuyunakax, inti jalsu tuqit agresión ukax purintäna uka qhipatx inamayaruw tukuwayxäna. Chiqansa, kawkhans mä Europa pacifista ukat tolerante ukax Inti jalsu tuqir makhataspa. Jupanakas markachirinakas kunjams nuwasiñäni uk jila partejj armasipjjänwa. Ukat kunapachatï armas nucleares ukanakax chhaqtawayxäna ukhaxa, wali chʼamani ukat walja jaqinakan jakasir Asia markax jan jaktʼkay walja jaqinakaruw alay tuqiru ukat inti jalant tuqir sarxäna.
  Rusia markan cargonakapan nayrar sartapki ukanakatxa, walja árabenakaw utji. Yaqhip fanaticonakax ataque ukaruw sarapxi, janiw disfrazatakiti, janq"u overol ukamp isthapt"ata. Jiwañarux lakapan jachaqt"asisaw katuqapxam.
  Waranq waranqa nayrar sartasir tankinaka ukat infantería ukan nuwasir autonakas mä jamachʼin nayratpach laqʼonakar uñtasitäkaspas ukhamawa. Savva, yaqha tornillo jan walt"ayasa, mä juk"a ch"iyar tukusa, jisk"at arsüna:
  - Ukhampachasa, sinti waljaw utji ... Diosax Rusia markar yanapt"añapawa.
  Uka tawaqux pachpaw Asia tuqinkir coalición ukan katuntat markanakan kuntix luraskäna uk uñjäna. Pogroms masivos, jiwayawinaka, jiwayawinaka. Chachanakarux mä alambreruw warktʼapxirïna, ukat warminakarusa wawanakarus campamentos especiales ukanakaruw apapxirïna. Ukat ukatsti yaqhip lurawinakaruw aljapxirïna jan ukax jaljapxirïna. Ukat ch"axwäwin katuntat jaqinakar t"aqhisiyañax nayratpach uñt"atawa, ukat obligatorio ukhamarakiwa.
  McLee generalax janiw jupan yänakapsa khuyapt"ayaskiti. Mä jan yanapt"ir frenesí ukanx janiw jisk"a Chizh-3 ch"axwirinakar saykatañjamäkiti, jupax pirqat mä espada apsu ukat árabe jaqin amparap khuchhuqawayi khititix antiaéreo arma ukar apnaqki. Jupax arnaqasi, ukat wila tocón pechoparuw ch"allt"i.
  Ukat jichhak khuchhurata mä ampar wali axsarkañ comandante, jach"a clavonakani, importunadas as rusa ukanakan tuqirux amenaza, arnaqasisa:
  - T'unjaña! Phichhaña! Phichhaña!
  Savva, wali colerata, yaqha cohete jaquntawayi... Jupax munición ukax tukusxiwa. Ukampis aéreo chʼaxwañ barcox janiw suma saytʼatäñapäkiti.
  Jiwayañ artillería ukax anatañat mistuwayxiwa... Ch"axwañ ch"amap león ukham chhaqhayasa, cascox qhipäxar kutt"awayxi. Jupanakax jank"akiw base ukar kutt"apxañapa, askichañataki ukhamarak wasitat suministro lurañataki.
  Uka aynachanjja, rusa cañonanakajj uñisirinakan angular, plana hierro tankinakaparuw cheqaparjam pallapallapjje. Walja autonakaw saytʼasipjjäna, alajjpacharuw chhullunkhaya phustʼäna. Mä "bandura" munición ukax phallañ qalltawayi. Ukajj tʼijtjjänwa, gimnasta jaqen bozapapar uñtataw tʼijtäna, ukat mä montículo de grava ukar chʼalltʼasisaw tʼijtäna.
  Jaya jaya chiqanakar sarir cañón ruso ukax mä proyectil bandera poste ukar khithawayi. Mä artillero tawaqux mä rubio guadado ukampiwa, pä amparapampiw ch"akkatasi ukat alemán arunx jiskht"asi:
  - ¡Jiwasatakixa suma suerte utjpan!
  Coalición Asia ukan banderapax q"illu ch"uxña, chika taypinx wila muyumpiw uñt"ayasi. Akax Japón markaruw jak"achasi, ukampis akax coalición ukan ajllit chimpupawa. Mä jisk"a proyectil ukax mä cañón de alta precisión ukan mä thiya vara p"akjatayna ukat mä jach"a lona ukaw mä estadio ukan pampap ch"uqt"aspa. Asia tuqinkir tunka payan tanques ukanakax mäkiw mä terciopelo velo ukamp ch"uqt"ata.
  Coalición occidental uksatx, ukat posición rusa uksatx mä amtampiw mä aru ist"asi:
  - ¡Hora!
  Chiqpachansa mä uñacht"äwiwa. Ukat uñisirinakax tunka kuti jilxatapxpan, ukampis rusa ajayun ch"amapax janiw ch"amakt"aykiti.
  Panpachaniw rusa ch"axwirinakax mä juk"a pachatakix ch"iyar ch"iyar ch"iyar uñt"asipxi. Mä sapa taqpach - niya kimsa chiqankir halcones - Rusia markan arxatirinaka. Savvax kunjams Andreyx ch"iyar ch"aman amparap amparapar uchani ukx amuyt"awayiwa. Akax chiqpachapuniw ch"aman jaqiwa, juparuw atinisiñama.
  Ukampis uka horasanjja, waranq fotonakajj mä kutikiw qhantʼäna. Ukat nuwasir chacha warmin nayraqatapanx ch"amakt"awayxänwa. Ukat chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼakhanakampi pintatänwa, kunjamtï uma patjjar aceite warjjatatäki ukhajj uñstki ukhama.
  Andrei jilatajj nayranakap chʼalljjtayañ yantʼäna. Amparapajj chʼamaw saytʼasiñar atipjäna, ukat umajj rastrillaskaspas ukhamänwa.
  Jayankchisa, Savva chachan arupax ch"amakt"ayatawa:
  - Jiwatati?
  Ch"iyara capitanax jach"at jaysatayna:
  - Janiwa! Jiwasax jakasktanwa.
  Mä akatjamatwa uka thiya, lipʼichit lurat amuyunakax chhaqtawayxi, ukat libre jaquntatäpkaspas ukhamawa. Mä qhawqha tiempotakis llampʼu chuymaruw tukuwayjjäna, jan pesañjamäkaspas ukhama.
  Savvax mä juk"a chuym ch"allxtataw arsüna, mä q"uchu q"uchu arumpi:
  Akapachax jan suyt"äwin chhaqhatäkaspas ukhamawa
  Ukat caballero warawaranakar puriñ thakhix jark"antatawa ...
  Uka jan tukuskir órbitas ukanakan kʼuchunakapanxa, .
  Janiw destinatäkiti - iyawsäwix umamp chhaqhayañawa!
  Ukat ukat jachaqtʼasïnwa, qʼala kayunakapampiw qollunkir wali chʼollqhe qalanak patjjar purinïna. Ch"amakaxa, qhana ch"akhanakampi, oladanakampi ch"amakt"ata, chhaqtawayxäna.
  Nayranakapaxa mayo, chika uru qhanatxa mä juk"a usuchjasipxäna. Savvax pusi kayuniw jikxatasïna ukat jank"akiw jaltawayxäna.
  Andrei jupax profesionaljamaw kayunakap mä salto ukan k"uchuntatayna, ukat wali yatiñampiw uraqir puritayna. Ajanupaxa, chacha ñik"utampi, jach"a ancho nayraqatapampi, samaraña uñnaqampiwa uñacht"ayasïna. Ukat masiparus jachaqtʼasirakïnwa.
  - ¡Uñjapxtawa! Uka qhanax utjiwa, ukat kunjamtix nayratpach suyt"awaykta - ¡akax janiw paraisokiti!
  Savva, muspharata, mä qawqha pächasiña thakhinak lurawayi. Uraqir purisax wali llakitaw qʼala kayunakap chʼiyjäna, ukat qunquripsa chʼiyjarakïnwa. Ukampis imill wawax yatitaw munañapamp chʼamachasisax uka martirio uñnaqap ajanupat jaqunuküna ukat amparapampiw nayraqatapar uñachtʼayäna, akham sasaw jachʼat arsüna:
  -Wauu!
  Andrey jilatajj kawkhantï Savva kullakajj uñachtʼaykäna uk uñtäna. Jupanak nayraqatanjja, mä tʼunjat qolluw utjäna. Ukat patapanjja, chʼiyjata pʼakjata, mä bolaw samartʼäna. Juk"amp chiqaparux mä aparato esférico, chikat plomo, chikat platino hueco, patat mä ch"ullqhi chupa ukat tunka payan jisk"a tentaculos ukanakax mä kipkak aka futurista objeto ukan muyuntat chiqanakan.
  Imill wawaxa, jan amuyt"asisawa, jiskht"äna;
  - ¡Akax Newtonan Biomapawa! Ukat ¿kunjamatsa usuchjasïna?
  Andrey jilatajj wali sum uñchʼukisïna, pʼeqep amparapampiw chʼalljjtayasïna, thayajj muxsañchtʼarakïnwa. Uka thayajj ozono ukat llantanak phichhantat qʼapkirïnwa. Wali amuyumpiw uñchʼukiskäna, ukat capitanajj jan istʼkañ arumpiw akham säna:
  - ¡Akanxa mä embuscada ukar t"ijtxaraksnawa!
  Savvax jan axsarasaw pelot tuqir mä thakhi saräna ukat jan arup jisk"achasaw akham säna:
  - Janiwa! ¡Kawkhantï jikjjatasipkta uk yattwa! Akax chiqpachapuniw zona de anomalía ukax kawkhantix nave espacial ukax jaquqaniwayi. ¡Kawkhantï nuwasipkta ukat alay toqenjja, patak kilometronak sarañakiw utji!
  Capitanajj wasitat amparanakap chʼoqtʼasïna ukat samarañ uñnaqtʼanïkaspas ukham arupanjja, akham sänwa:
  - Mä minuto jila zona anómala uksanxa, janiwa khitis qhispiñjamäkänti. ¡Robotanakas pʼakjatäjjänwa, herrumbreruw tukuwayjjäna!
  Savva kullakajj janis jupatakejj faciläkchïnjja, jan ajjsartʼasaw akham säna:
  -Ukat jiwasaxa qhispiñäniwa!
  Ukat qullu tuqir t"ijtäna. Laq"ampi phuqhantat muruq"u talonanakapax jallu purintatapat ch"iyjata, jank"akiw jan chiqaparu, qalat lurat qullu patat qhant"äna.
  Andresajj wal muspharäna. ¿Janit qʼala kayump chʼullqhi qalanak patjjar usuchjaski? Jilapachax Koltsovax sarnaqawipax waljanitak muspharkañjamaw uñjasiwayi, kunapachatix uniforme de vuelo sapürunjam jan yäqasa, niya q"ala isimpiw nuwasïna . Ukat Mesopotamia jan ukax África uksan kawkhans jikxataschi ukhax mä camuflaje camuflaje ukampiw suma jikxatasispa, ukampis primavera ukanx Urales uksanx wali thayapuniwa.
  Uka tawaquxa sur tuqinkir fronteratwa purinïna. Rusia ukat europeo pallapallanakax Siria markan ch"axwapxäna, Irak markan, Asia tuqinkir coalición ukan jan walt"awip jark"aqañ yant"asa. Ukhamarus mä chiqax fuerzas islámicas ukanakax Rusia uksankapxataynawa, ukatx mä chiqax Asia uksankapxataynawa.
  Sur tuqinx janiw mä yaqha línea de frente ukax utjkänti. África markanxa, pachpa markansa, kunayman tribunakaw maynit maynikam nuwasipxäna. Ukatjja, religionajj janiw mä amtar purkänti. Walja cristianonakawa, ukhamarak yaqha diosanakar yupaychirinakas Asia markankirinakar arknaqapjjäna, izquierdista sasin sapkäna uka consignanakampi. Chiqans África markax Aibolit tuqit mä caricatura ukan mä q"uchurjamaw tukuwayi.
  Ukampis, inas wasar pampan qʼala kayu tʼijtʼañajj qollunak taypin tʼijtʼañat sipansa jukʼamp chʼamächispa. Ukat Savva, aka sallqa maestría ukani, candidato de ciencias biológicas, janiw llakinaksa ni axsarañsa yatkänti.
  Andrei jupax jank"akiw jupar arktäna, saxraruw katjañ yant"äna. Uka nave espacialax nayrïr uñtatat sipansa jukʼamp jayaruw tukuwayxäna.
  Imill wawax ñik"utap trenzañ yati, ukampis jichhax ñik"utapax ch"iyjatäxänwa, ukat quri trenax thaya taypin mä antorcha nina nakhantayañjamaw liwxataskäna.
  Janipuniw mä chʼiyar jañchin capitanajj amigapar ukham suma uñnaqtʼanïtap jikjjatkänti.
  Andrey jilatajj janis jan chʼamani deportista ukhamäkchejja, wali chʼamakïkchïnsa, wali chʼamampiw jayarstʼañ atipjäna, ukampis janipuniw jupar katjkänti, lanktʼasisin niyaw nayrap usuchjasïna hump and slightly upturned, even , like the whole body.) Ukat Savvax q"ala, chocolate color kayunakapax qhant"äna, niyas ch"iyar señor chachan p"iqiparuw qhant"äna ukat ... imill wawax pirqa taypit pasawayxäna, mä holograma ukhamakïkaspas ukhama .
  Jupar katjatapat chuym ustʼayasisaw Andrei jilatajj jupar arknaqäna. Jan amuytʼasir, ukampis wali caballero.
  Plomo uraqix quta umamp junt"u umampjamaw jariqasïna, ukatx pamparuw t"ijtäna, Savva q"ala kayunakaparuw ajanupar imt"äna. Mecánicamente Andrei jupax tobillonakaparuw jamp"att"äna, ukampis imill wawax colerataw kayump takt"äna, akham sasaw jach"at arsüna:
  - ¡Uñtapxam, kuna suma yänakas akan utji!
  Ognev chachajj ukham suma uñnaqtʼan jaqejj juma jakʼankchi ukhajja, janiw kunas jukʼamp askïkiti sañ munkchïnsa, ukampis nayrapan mä talón katoqasajj jankʼakiw jaltawayjjäna. Ukat janiw aynachtʼkänti.
  Peluche uywanaka ukat laq"unakaw pirqanakar warkt"ata. Ukatjja, kawkirinakatï jan utjkäna ukat janirak aka Oraqet jukʼamp utjkaspän ukanaka. Ukat zanahorianakax tunka payan cangrejo garranakaniwa, ukat mä cactus ukax ch"uqi kayunakani ukat gallo ch"akhanakani, ukat pluma cucarachas cocodrilo lakani, retractable colour lenguas ukani. Janitï, cheqas, ukajj mä horneado príncipemp uñtasitäspawa.
  Andrei jilatajj muspharataw saltasïna ukat jachʼat arsüna:
  - ¡Aruntt"apxsma jilatanaka amuyt"apxañani!
  Uka tuqitx amukt"añaw ... Savvax wali lógicamente ukat racionalmente akham sasaw arsuwayi:
  - Janiwa arnaqasiñasäkiti, wali askiwa warawara barco uñakipaña.
  Nave espacial manqhanjja, anqäjjat sipansa jukʼamp jachʼänwa. Pasillonakajj jiskʼaptawayjjänwa ukat jachʼaptayarakïnwa. Jaqenakajj jupanakar jakʼachasipkäna ukhajja, blindat punkunakajj jaljtasïna. Ukat kunatï ukhamajj janiw ukan jikjjataskänti.
  Taqi kasta peluche uywanaka, ukhamaraki estatuanaka, ukhamaraki hologramas. Ukhamaraki pintatanaka: kust"ata, ukatxa aceite ukanxa, ukatxa mosaico cibernético ukampiwa. Hologramanakajj cheqapuniw cheqpach película coloranak uñachtʼayäna. Ukat nuwasiñ escenanaka, ukat kunayman sumankañ, wali idílico jamuqanak uñacht"ayaña.
  Andrés chachajj wali musphataw akham säna:
  - Jan uñt'ata. Ukax mä museo volante ukar uñtasitawa.
  Savvax wali amuyt"asisaw uñch"ukiwayi:
  - ¡Jiwasan akapachanxa taqi kunasa museo ukhamaraki vertedero ukhamawa! Juk'amp suma manq'asipxañäni...
  - ¡Arma! - ch"iyara capitanaxa chhuxriñchjatayna. Ukat jankʼakiw yapxatasïna. - Kimsïr Jach"a Ch"axwäwin atipt"añapatakix Mama Markasar yanapt"añasawa.
  Savvax uñkatasinx akham sasaw arnaqasïna:
  ¡Civilización qhispiyañ yanapt"apxita! ¡Jaqinakax jan walt"äwin uñjasipxi!
  Uk uñjasajja, mä jiskʼa, jan uñtʼat manqhankir bajo istʼasïna:
  - Jumanakaxa, markachirinakaxa, ¿jiwasat kunsa katuqañ munapxtati?
  Imill wawax amparanakap nayrar luqxatasinx achikt"asisaw akham säna:
  - ¡Janiwa jiwasaxa! Taqi jaqinakan destinopatwa parli. Kimsïr jach"a ch"axwäwix amtawayi - kunas atipt"ani: mä bárbaro, cruel uñakipaña jan ukax humanismo ukat civilización?
  Bajo ukax mä jisk"a soprano ukar mayjt"awayi, ukat mä jan iyawsañjam tono:
  - Ay, ¿janich ukhamäki? Chiqansa, maynix pantjasiñ yati, ukat pachpa amtanakapat pantjasiñ yati. - Naranja thayanakaxa thaya taypina pasawayi ukatxa aruxa, chika octava jisk"aruwa tukuwayxi, sarantaskakiwa. - Kunjamatixa nayra pachaxa, jilpacha jaqinakaxa aka pachanxa mä tendencia ukaniwa: uñacht"ayasipxi, jumatixa aru apnaqañaxa, wali jaqirjama, ukatxa uñisirinakaxa mä saxra ukhama sapuru uñtasita.
  Savva, jan jaytjasaw kayupamp axsarañat tambor tocañ jaytasa, mä jan uñt"at metalan revestimientoparu, akham sasaw arsüna:
  - Ukat juma pachpaw uñtañama! ¡Uñtapxam kuna bárbaro métodonakampis jiwasanakar ch"axwapxi!
  Arux mä juk"a junt"uchasïna, ukat thayax llamp"u chuymanïkaspas ukhamaw tukuñ qalltäna:
  - Jisa, uñisirimaxa qhuru jaqiwa, ukampisa jumanakaxa janirakiw angelanakäpktati. Qhiparusti, ¡janiw matemáticas ukax kawkïris aka Uraqin ch"amanïñap amtkaniti!
  Andrey jupax nayraqatw akham arst"awayi:
  - Ukatxa khitis?
  Ukampis jaysañat sipansa, jupanakan manqhankir pampax liwxatasïna, ukat imill wawax chʼiyar jaqimp chikaw techompi ajanunakapamp jikisipxäna. Ukatxa taqi kunas mäkiw mayjtʼxäna. Jupanakax mä jach"a, jan wali t"unjat markan chika taypin jikxatasipxäna . Pistolanakajj istʼañjamaw arnaqasïna. Jach"a proyectilanakax phallawayi ukat bombanakax jaquqaniwayi. Rusia ukat Europa markankir soldadonakan tamanakapaw nayrar sartapxäna. Unión Asiática ukan q"illu ukat ch"uxña pallapallanakapax chhaqtäwinak apt"asisaw qhipäxar kutt"apxäna, jiwat jaqinakan qullunakapamp thakhinak ch"uqt"asa. Savvax mä thakhi sarawayxänwa ukat wila jawiraruw kayump takt"äna.
  Janiwa, chiqans akax janiw nina, uma ukat cobre tubonak taypin sarnaqir nuwasirirux mayjt"ayañjamäkänti (qhipïrix jichhakamax mä juk"akiwa!) . Ukampis chuymajajj janiw sumäkänti. Ukampis Andrei jupax kusisitaw jikxatasïna, ch"iqa amparapampiw mä qala jaquntäna, mä jisk"a nayran pallapallaruw q"illu ajanupar jaquntäna, jupax ametralladorap jach"ar aptäna, jupax jaquntatäxänwa. Capitanajj akham sasaw jachʼat arsüna:
  - ¡Akax Pekín markankiwa! ¡Jiwasan waynanakasajj atiptʼasipkiwa!
  Chiqansa, mä kʼullu punterox ukham jeroglífico ukanïnwa, ukax chʼuxña nina nakhantatänwa. Savvax kunatsa janiw kusisiñ jikxatkänti. Jupax Internet uksanx Pekín markat jamuqanak uñjkchïnsa ukat China markan capital ukan uñt"at edificionakap uñjkchïnxa.
  Ukampis akanx wali axsarañawa. Warminakax phichhantapxi, wawanakax jachapxi. Ukat walja jiwat jaqinakaw utjaraki. Jiwatanakax chiqpachapuniw taqi jak"achasiñanak phuqhantapxäna, ukat jupanakan jakhüwipax juk"ampiw jilxattawayi. Janipuniw uka tawaqux jiwatanakar montículos ukan tantachtʼat uñjirïkänti.
  Andrey jupax nayratpach khitin jaquqanir ametralladora apthapisin jiwayañatakiw pallapallanak jist"arawayi. Jupax yuritapat nuwasir jaqiwa. Awki tuqitxa tribu zulu uksatxa, tayka tuqitxa: jach"a achachilapax pä kutiw URSS uksan heroe ukhama, achachilapax Vietnam ukat Afganistán uksanw ch"axwawayxi, awkix Siria, Donbass ukat Chechenia uksanw ch"axwawayxi.
  Savva p"iqipanx akham sasaw qhant"äna:
  Khititejj chachäki ukajja, nuwasir jaqënwa,
  Ukhamaw pasäna - ¡gorilax qala apt"asiwayi!
  Kunapachatï uñisirinakax jan jaktʼasis legión ukhamäpki ukhaxa,
  ¡Ukat chuymanxa mä juntʼu nina lawraw nakhanti!
  Ukat imill wawa pachpaw ametralladora apthapïna. Ch"amani amparanakax yatitaw amparapanx llamp"u chuymanïpxi. P"iqijanx jan axsart"ir marchanakaw ist"asi: t"unjañamawa, Jach"a Pachamamar luqtañamawa.
  Ukampis mä jan suytʼat mä jukʼa chhuxriñchjasiñaw uka tawaqurux congeläna. Chʼiqa toqenjja, wawanakan jachañanakapa ukat jachañanakapajj qhanaw istʼasïna. Savvax kutt"anxänwa, ukat águila uñkatatapax, taqi kuns ch"amakt"ayat chhullunkha taypinx jisk"a q"illu chimpunak uñstayäna. Q"illu, jisk"a nayrani wawanakaxa jachapxiritayna ukatxa nina nakhantata utata mistuñataki ch"amachasipxäna. Ukampis alquitrán ukamp impregnat tronconakan jarkʼantataw thakip jarkʼaqäna. Ukat waynanakan qhipäxapanx aycha manq"ir nina lawranakaw ch"iqiyapxäna.
  Nina samaq dragonajj Gehenar sacrificio loqtañ wal munkaspa ukhamänwa...
  Uk aguantañatakix Savva ch"amapat sipan juk"amp jach"änwa. Imill wawaxa nina tuqiru t"ijtäna. Jisk"a wawanakar qhispiyañax wakisiwa: ¡rusa jan ukax chino ukhamäpxchi ukax janiw wakiskirïkiti!
  Mä akatjamatwa mä jawirajj napalm sat qoqa qʼala kayuni nuwasir jaqen thakip jarkʼaqäna.
  Mä sallqa jach"a jach"a tukuñampi
  - ¡Tatitu qhispiyapxam!
  Jupax ninar jaquntatäxänwa. Patak wila junt"u pinanakax q"ala kayunakap ch"uqt"apkaspa ukhamänwa, nina lawranakax jan jark"aqasiñ qunqurinakaparuw q"uchupxäna. Delicado, olivo ñik"uta, jan wali, carmesí ch"uñunakampi ch"uñuyata. Kunjamsa Savvatakix wali llakiskatayna. Uka juk"amp sallqa arnaqasiñax pulmonanakat jaltxatayna. Nayax qhipäxar kutt"añ munta ukat infiernon nina lawrapat jaltañ munta.
  Ukampis imill wawax akham amuyasïna: janiw mä segundos qhiphartʼañjamäkiti. Wawanakax jiwapxaspawa. Ukat khitinkäpjjesa ukajj janiw kunäkisa. Dostoevsky jupax akham sänwa: akapachan taqpach tesoros ukanakax janiw mä jachaqt"asiwix mä wawar warantatax askïkiti. Qʼala talonanakat pʼeqe qhepäjjat llaktʼasiña, caballo tamanakar uñtasita, nervio tukuyanakan acerot lurat chʼullqhi kayunakampiw jawqʼjasi.
  Muspharkañ quri ñik"utapax nayratpach ninamp nakhantatäxiwa, ukat nina lawranakax jan wali animalanakaruw ajanupar ch"allt"añ munapxi. Janipuniw mayampsa pachpa suma uñnaqtʼanïxaniti. Akax mä morado ulcerawa, ukax llamp"u, terciopelo ukham ajanuparuw ch"allt"ata.
  Savvax jan ch"amampiw saltawayi, qawqha jayas uka amtar puriñjamäkaspas ukhama. Mä mistu chhullunkhampi ukat nina nakhaskir thayampiw pulmonarux tʼijtʼi. Uka manchat camisetax niyaw phichhantawayxi, ukat jumax Jeanne D ukham mä t"aqhisiñ ninar puristawa. Mä juk"a juk"ampi, mä juk"a juk"ampi. Ay diosa, cuerpopax lepra usuniwa.
  Nina pirqax jark"antatawa, ukat Savvax thayaruw jaltawayxi. Jupax niyaw phichhantatäxi, muspharkañ janchipax mä sapüru usuchjatjamawa, ukat phichhantat kayunakapax wali chʼullqhi puñalanakar taktʼkaspa ukhamawa. Nayraqatax mä bloqueo ukaw utji. Ukat wasitatwa uka wararisiri, jan khuyaptʼayasir nina lawranakar jaltañama.
  Ukat uka tawaqux chʼamapas jan axsartʼas tukusxaspa ukham amuyasi. Jupax niyaw desmayatäxi, uka usump usuntatapatxa. Ukampis ch"amakt"at taypinx mä imill wawaruw uñjasi, jupax jisk"a amparanakap apsusaw ninat jaltxatayna, ukat mä waynaw p"iqip ch"uqt"ata, ukat mä wali jisk"a imill wawaruw uñjasispa, jupax juk"akiw sarnaqañ yatiqatayna.
  Jilt"ir ch"amap apthapisinxa, Savvax salt"iwa, colerasi, ukat chiqapar uñjatapax jan aguantañjam llakinak atipjañatakiw ch"amañchi. Nina nakhaskir tronconaka ukat vigas ukanakax ladonakaruw t"ijtapxi. Mä jukʼamp chʼamachasiña. Uka jan wali uñnaqt"an tawaqun phichhantat amparanakapax wila q"añu rejillaruw katjapxi. Patak tonelada carnero ukham usuchjasiñax p"iqiru, pechoru, taqpach janchiruw qhipa celulakama jaquntatawa. Rejillax janiw kuyntkiti ukat Savvax kisunakapamp katjatayna. Ukham t"aqhisiñat loco tukusma, t"unjasisma ukat qhip qhipa janchi suma uñnaqt"aninakarux jan nina naktäwimp llamkt"ataruw t"unjasma. Ukampis uka qhepatjja, qhepatjja, Tatitojj chʼamachasipkäna ukaruw premio churäna, rejillajj juntʼütat wilawa, cementot lurat baset tʼijtjjäna.
  Uka jan chʼamani tawaquxa, kisunakapax pʼakjata ukat juntʼu pachat pʼakjataw desmayasi. Qhipa hilo de conciencia ukanx mutilat ñik"utax mä qhispiyat wawar uñtataw jikxatasi, liwxat heroínan carbonizado kayunakap patxaruw jaltaski.
  Savvax sartasïna... Andrei jupamp chikaw wali jach"a ch"uqi qullun sayt"atäna. Qhixu qhixu, waranq arcángelnakan arunakapamp coro ukar uñtasita, uka arux yatiyäna:
  - ¡Jumaxa yant"awina pasawayxtawa! ¡Aka planetan sumankañaw utjani! ¡Rusia markax taqi aka Uraqinkir jaqinakan taykaparuw tukuni!
  Mä ch"iyar ñik"utan wayna, ukat juk"amp jisk"a ukat juk"amp suma uñnaqt"an tawaqu, panqara jardinanaka, embudos ukanakax nayranakaj nayraqatan jilt"ata ukat armas ukanakamp jaquntata, pallapallanakar qhumantt"asir uñjäna. Uñisiña ukat guerran tiempopajj wiñayatakiw tukusjjäna.
  Ukat taqpach planetan ist"asïna;
  Rusia ukat China markanakax wiñayatakiw mayacht"asipxi,
  Islam, cristianismo: amigonakax jan jan wali amuyunïpxiwa!
  Jach'a Tatituru jach'añchapxañäni Suti-
  Taqi uraqpachankir markanaka - ¡Nativo familia!
  
  PEDRO III - JACH"A REYU
  Pedro Kimsïrix wali uñt"at general reformador ukarux equipopar mantañapatakiw amuyt"ayañ atipjäna, ukat mariscal de campo ukham grado katuqañapataki. Nikolai Papin jupax Ministro de Defensa ukhamaw tukuwayi, ukatx walja reformas ukanakaw lurawayi. Uka chʼamani ukat wali munat jaqejja, Pedro III sat chacharuw Orlov jilatanakan amtap uñtʼayañataki ukat chhaqtayañatak yanaptʼäna. Phisqa conspiradoranakax warkkatatäpxänwa. Catherine kullakajj wachuq jucha luratapat divorciasïna ukat mä monasterioruw apapjjäna.
  Kimsïr Pedrojj chʼamaparuw chʼamañchtʼäna ukat coronat uttʼayatäjjänwa. Ukat apnaqañ qalltatapatxa, Rusia markanx uñjkañ mayjt"äwinakaw utjawayi. Chiqansa, Pedro Kimsïrix achachilapjamarakiw wali wakiskir reformanakat qhanañchäna. Ukat ukatsti, mayjt"awinakax política exterior ukarux jan walt"ayawayiwa.
  Federico II jupamp mä alianza lurañ yanapiri, Pedrox Rumyantsev juparux alemanes ukanakamp chikaw austriaconakar atipt"añapatak mayïna. Uka qhipatxa, Alemania markax nayra chhaqhat uraqinak kutt"ayañat sipans juk"ampiw kutt"ayawayi.
  Ukampis Rusia markax Dinamarca markat estrechonak apnaqañ katuqarakïna, prusianonakamp jaljasa. Ukampirus Pedrox acumen práctico uñacht"ayäna, ukatx niya taqpach uka estadon yänakap apt"asiwayi, coronan yänakapat mä chimpunak jaytawayi "favorito" Frederick ukaru. Papin chachan chʼamapajj Pedro Jachʼan allchhiparuw yanaptʼäna sasaw sañasa.
  Pedro Kimsïr jaqin amuyunakapat maynïrix Polonia markar Rusia ukat Prusia ukanakar jaljañ amtawïnwa. 1965 maranjja, Commonwealth sat markampiw chʼajjwjjäna. Alexander Suvorov wali yatiñan jaqejj jankʼakiw ukan nayrar sartawayi. Pedro Kimsïr jaqix wali yatiñan jaqiruw tukuwayi ukat nayrax rusa uraqinak imperiopar mantayañ atipjatayna, ukat prusianonakax Polonia markan etnia uksa uñt"apxäna.
  Kunjamatix chiqpach sarnaqäwinx Rusia markax Imperio Otomano ukamp nuwasiñapänwa. Rusianak layku ch"axwañax juk"amp askipunïnwa. Papin chachan reformanakapasa, Rumyantsev chachan talentopa ukat Suvorov sat chachan jankʼak nayrar sartatapajj mä efectow utjäna. Zar chachajj Alejandro Vasilyevich, Pedro kimsïr jan samartʼir jaqenakarojj wal gustäna, jupa pachpaw wali chʼajjwasirïna ukat sapa kutiw kayunakapar saytʼasïna. Ukhamajj cheqapuniw sum apasipjjäna.
  Marka manqhanjja, Pedro emperadorajj walja reformanak luräna. Estatus ukanakax jan yäqasir uraqininakat apsutäna, tesoro estatal ukar askipataki, walja jark"awinakaw corvée ukat yapuchirinakar aljañ tuqitx uñstayatäna. Ukampis jichhakamax Zar Pedrox janiw Servido ukar taqpach chimpuntañ atinakänti.
  Ukatjja, iglesian mayjtʼäwinakapajj Sínodo Ortodoxo sat iglesian wal uñisiñatak utjayäna. Uka reyejja, Bibliajj janiw Diosat sipansa yaqha jaqerojj yupaychañsa ukat serviñas jarkʼkiti sasaw sapjjäna, ukatwa santonakar yupaychañ chhaqtayäna.
  Ukanx kunas luteranismo ukax utjäna - reliquias ukat iconos ukanakamp ch"axwaña.
  ¡Tatitu Diosarukiw mayisiñama, juparukiw yupaychañama!
  Ukampis ukajj janiw jan walinak saytʼayañjamäkänti. Mä cheqanjja, sacerdotenakas jaqenakar kutkatasiñapatakiw chʼamañchtʼapjjäna.
  Ukhamäkchïnsa, reformajj pasawayjjänwa, iglesianakanjja, yupaychañ cheqanakanjja, Criston ukat Virgen Marian uñnaqanakapakiw qheparäna.
  Jila partejja, jaqenakajj reyin arunakap istʼañwa munapjjerïna. Ukatjja, kimsïr Pedrojj wali uñtʼatäjjänwa, mä suma uñjir apnaqirit uñtʼatäjjänwa. Monasterionakatsa iglesianakatsa taqe oraqenak katuntasiñajj jukʼamp jachʼänwa.
  Turquía markar atipjkäna uka qhepatjja, reyin autoridadapajj jukʼampiw jiljjattäna. Perth the Third ukax qhipharux Serfdom uk chhaqtayañ amtawayi. Ukham amtäwix janiw estado ukan jach"a ch"axwawinakar puriykaspati. Uraqininakax walja chhaqtäwinakan uñjasipxäna, ukampis revolución industrial ukax qalltawayiwa. Markax taqi jan walt"awinak taypinx wali ch"amampiw nayrar sartawayi, ukatx juk"ampiw nayrar sartawayi.
  Turcos ukanakamp payïr ch"axwäwix juk"amp jisk"akiwa ukatx Suvorov jupan p"iqinchat rusa soldadonakax jank"akiw atipt"apxäna. Ukatjja, Francia markan revolucionajj Europa toqenkir markanakaruw mayjtʼayäna.
  Ukax Pedro Kimsïr jaqiw askinak apsuwayxi, Constantinopla markan tronoparuw uskt"awayi, sullka yuqaparuw Konstantino Voronina, turco sultán ukan utt"ayawayi.
  Ukhamatwa, Imperio Otomano ukax Rusia markamp mayakïkaspas ukham jikxatasïna.
  Ukat Egipto markan chʼaxwäwiw utjaraki. Sultán local ukax janiw Rusia markan África uksan apnaqawip uñt"ayañ munkänti. Ukat akanx nayrïr kutiw Suvorov ukat Napoleón Bonaparte jupanakan geniopax maynit maynikam ch"axwapxäna.
  Uka tiemponjja, 70 maranakaw walja jaqëjjäna, ukatwa Pedrojj kimsïr jaqejj jiwjjäna. Jupax Jach"a Qhispiyiri sutimpiw historia ukar qillqt"awayi. ¡Ukajj wali jachʼañchatawa!
  ¡Inas carismático achachilapat sipansa jukʼampïchispa! Ukat Pablo emperadorajj tronoruw makatäna. Suvorov chachajja, wali wayna ukat jan experienciani Napoleón chacharuw atiptʼäna, ukat África toqenkir alay toqerusa ukat Marruecos markarus atipjäna.
  Kunjamakitix aka historia alternativa ukanx janiw mä uñt"at campaña suiza ukax utjkänti, ukax Suvorov k"umaräñapatakiw jan walt"ayäna, ukat uñt"at mariscal de campo endurecido ukax juk"amp pachaw jakasïna.
  Napoleonax janiw Francia markan emperadorar tukkänti, kunatix janiw comandante ukham uñt"atäñatakix tiemponïkänti ukat mä kutit sipans juk"ampiw jawq"jatäna. Directoriojj tʼunjatäjjäna uka qhepatjja, Luis Tunka llatunkaniw apnaqañ qalltäna. Mä reformaw utjäna, mä arunjja, monarquía wasitat uttʼayasiñaw utjäna.
  Nayrïr Pablojj janiw uka amtat qhespiskänti, ukampis phesqa mara qhepatwa ukajj pasäna. Ukat Alejandro yuqapaw emperadorar tuküna. Aka chiqanw uka turkakipäwix qalltawayi. Konstantinox wayn tawaqunïnwa, ukat ukhamarakiw Imperio Otomano ukan Sultán ruso ukhamätapatxa, jupax ch"amanïñapatakiw arsüna.
  Ukampis Alexander Suvorov chachajj jakaskakïnwa, ukat sobrinopampi tiopampi sumankthapiñwa atipjäna. Chiqansa, Imperio Otomano ukan autonomía interna ukax ch"axwañanak utjayawaykchisa.
  Ukatjja, Rusia markajj Inglaterra markan uñisiñanakapampiw uñjasïna. Gran Bretaña markan jilxattaskir ch"amapax janiw jaqi masipampix kusisitäkänti. Ukat EE.UU. markamp payïr jach"a ch"axwäwis qalltawayi. Inas britániconakax George Washington jiwatapatx jan walt"awinakas p"inqachawinakas América markar purini sasin suyapchïna. Ukampis uka jakthapiwix janiw chiqapäkänti.
  Estados Unidos markankirinakajj janiw inglés reyin apnaqatapar kuttʼañ munapkänti. Uka chʼaxwäwix tunka maranakaw utjäna, kunayman askinak jikxatapxäna, ukat tukuyarux Gran Bretaña markax chʼamapar tukusxasax uka nuwasïw saytʼayäna.
  Ukampis estadounidenses jupanakax janiw samarañ munapkänti ukat Canadá markarux mä ofensiva uñstayapxäna. Gran Bretaña markatakix jan walt"awix juk"amp jan walt"ayataw uñjasiwayi, Rusia markan uñstatapata, ukax estadounidenses ukanakaruw yanapt"awayi.
  Tunka mayan maraw wila wartäwi ch"axwäwix utjawayi, ukatx América markax Canadá markaruw wasitat katuntawayi. Gran Bretaña markax jan ch"amanïxänwa, ukampis mä machaq monstruo geopolítico ukaw uñstawayi: Estados Unidos.
  Rusia markax Austria markampiw ch"axwawayxi, ukat katuntawayi, mä chiqanx Prusia markampiw jaljawayi.
  Uka pachparakiw Canadá markar jilxattañax sarantaskakïna. Markax wali industrializado ukhamaw tukuwayi. Mä chʼamani ukat walja flotanakaw lurasïna. Rusonakax Australia markaruw puripxäna ukat África uksaruw jilxattapxäna.
  Alejandro Nayrïr chachan jiwatapatjja, wasitatwa chʼamanïñatak chʼajjwañajj utjäna, ramanak taypinjja. Alejandro chachan Constantino jilapajj janiw apnaqañ jaytjjänti, ukat yaqha Constantino Andrei sat chachan wawapajj tronoruw sarawayjjäna, Nicolás chachampiw uka tronon chʼajjwjjäna.
  Formalmentex Nicolás rey sasaw yatiyapxäna, ukampis coronación ukanx reyiruw jiwayapxäna.
  Ukat jan waltʼäwinakanjja, Andrés jilataw nayrïr kuti jan leyinakarjam trono katuntkänti. Machaq reyejj niya jankʼakiw Irán markamp chʼaxwañ qalltäna, ukat India marka contraw mä campaña lurarakïna. Gran Bretaña markax Canadá markanx wali ch"axwañankänwa ukat chint"ataw jikxatasïna. Ukat inti jalsu tuqinkir campaña ukax Andrei Nayrïr jaqin autoridadaparuw ch"amanchawayi ukat Romanov dinastía ukan sucursalap uñstayañapatakiw jaytawayi. Uka pachparakiw Rusia ukat Imperio Otomano markanakax mä sapa estador tukupxäna. Jïsa, ukat Persia ukat India markanakar mayachasiña.
  Andrés Nayrïri lantixa Alejandro Payïriw uttʼayasïna. Aka reyin apnaqawipanx Rusia markax Indochina markaruw jilxattaskakïna, ukatx pachpa China markaruw jilxattaskakïna. Prusia markax wali ch"aman imperioruw tukuwayaraki, Alemania markan uraqinakap mayacht"asa ukat Francia markar atipt"asa.
  Ukampirus Gran Bretaña markax francés jaqinakarux yanapt"awayi ukat venganza ch"axwäwiw utjawayi. Imperio británicojj qala chuymampiw saytʼasïna. Uka guerrajj mä pä tunka maranakaw utjäna.
  Ukañkamasti, Rusia markax Asia markaruw qʼal katuntäna, ukat Singapur markaruw purirakïna. Uraqpachanx juk"amp jach"a, ch"aman ch"amaruw tukuwayi, Asia ukat África uksanw sarnaqäna.
  Ukampis uka pachparakiw Estados Unidos markax sartawayaraki. Estadounidenses jupanakax Canadá markan nayrar sartawip tukuyapxäna, ukanx Rusia markamp esferas de influencia ukanakamp chikancht"asipxäna. Ukatx México markat Texas ukat California estados ukanakaruw katuntapxäna.
  Estados Unidos markax mä forma de gobierno republicano ukaruw katxaruwayi, Rusia markax mä monarquía absoluta ukhamaw jichha pachatakix qhiparawayi. Alejandro II, Andrei II jupan lanti. Romanov dinastía ukax sarantaskakiwa.
  Gran Bretaña ukat Francia ukanakan jaya pacha ch"axwawipax Alemania markamp ch"axwatapatx alemanes ukanakax nayrax katuntat uraqinak imapxäna, Lorena uksanx janiw juk"amp nayrar sartañjamäkänti ukat q"al ch"ama tukusxäna. Ukampis británicos ukat francés jaqinakax niya wilax jiwarapxarakïnwa.
  Ukham jan walt"äwinakanx Rusia zarista ukax uraqpachan apnaqaskakïnwa ukat juk"ampiw ch"amanchaskakïna.
  Chiqansa, Estados Unidos markan nayraqatapanxa mä monstruow jilsuskäna. Ukhamarus, América markax chiqpach sarnaqäwit sipans juk"amp jach"aruw tukuwayi, Canadá markan jan walt"awipampi.
  Ukampis ukax janiw jichhakamax axsarkañ proporcionanakar puriwaykiti. Ukatjja, Estados Unidos markanjja, mä guerra civil ukaw utjäna, ukat walja jaqenakaw jiwarapjjarakïna, tʼunjatäpjjarakïna. Ukhamarus chiqpach sarnaqäwit sipanx Lee generalax Congreso de la Confederación uksaruw p"akintawayi, ch"iyar jaqinakan derechopax estados sur uksankir ejercito ukan irnaqatapata: libertad ukat ciudadanía ukanak katuqañataki.
  Ukat ukax ch"axwäwirux walpun aynacht"ayäna, ukat chiqans, sacrificiox juk"ampiw jilxattawayi. Diplomacia rusa k"ari k"ari, ukax ch"axwäw jayarst"ayañ munatap uñacht"ayawayaraki, ukax mä efectos ukanirakiwa. Ukat purapat tácticamente, sur uksankirinakax nayrïr etapa de guerra ukanx wali askinak jikxatapxatayna ukatx Washington ukat Nueva York uksa markanakaruw katuntapxatayna. Filadelfia markax Alianza Norte ukan machaq capitalapänwa.
  Guerra civil ukax pachpa qhipa pacharuw puri: 1881 - 1905, ukatx dinamita, ukat ametralladoras ukanakas ukanx t"unjataw uñjasiwayi.
  Rusia markanxa, Andrei II zar lantixa Alejandro III sat jilataw uttʼayasïna. Machaq reyejj janiw kunjamatsa sumankañan sarnaqkänti. Rusia markax África uksanx Francia ukat Gran Bretaña ukanakamp atipjayasïna, jupanakax machaq colonia uñstayañ yant"apxäna. Ukat jupanakamp chʼaxwañanwa warktʼasipxäna.
  Uraqpachan wasitat jaljañatakix machaq ch"axwäwiw qalltawayi, uka ch"axwäwinx Prusia markax nayratpachaw Rusia markamp mayacht"asis sarnaqäna. Jichha kutix alemananakax chiqaparuw katuqapxäna. Francia markax rusanakamp chikaw mä qawqha semananak atipjatäna. Gran Bretaña markax anqäx markan qunt"asitayna, ukampis África ukat Australia uksan taqpach colonianakap chhaqhayatayna, ukat Pacífico uksanx ukhamaraki.
  Alemanonakax jupanakan yänakap katuqapxäna, ukat jach"aptayapxäna, París jak"ankir fronteraruw irpapxäna, ukat Porte de Calais uksaruw irpapxäna, ukat Normandía uksaruw puripxäna. Ukat África uksanx kunas utji.
  Ukat Gran Bretaña markax mä jisk"a ch"aman ch"aman nivelaruw chhaqtxäna, Francia markax q"al tributario ukar tukuwayxäna.
  Ukampis jutir ch"axwäwix Prusia markampiw nayratpach lurasïna, Vladimir Kimsïr irpirin apnaqata. Uka pachakamax kunayman armas ukanakaw uñstawayi, tanques, avionetas, submarinos.
  Prusos jupanakax Japón markamp chikt"ataw lurapxäna. Qalltanjja, uka chʼajjwäwejj janiw Rusia markatakejj wali sumäkänti. Ejército zarista ukan corrupción, generales ukan conservadurismo ukat Estados Unidos markan Japón markar activo yanapt"awinakapax jan walt"ayawayiwa. Ukatjja, Suecia ukat Noruega markanaka, Gran Bretaña ukat Francia markanakaw Rusia marka contra saytʼasipjjäna.
  Ch"axwäwix 1921 maran qalltawayi, irónicamente ukax 22 urunak saraqkipan chinuqa phaxsitx jan walt"äwin uruw qalltawayi. Niya oraqpachan nuwasiñaw utjäna. Europa ukat Asia uksat qhiparkäna ukax Rusia marka contraw saräna. España ukat Portugal markanakax ukham aventuraruw sarapxarakïna. Portugal markax África uksanx jaytjataw jikxatasïna, ukat españolanakax Edad Media ukan nayra jach"a kankañapa wasitat utt"ayañ amtapxäna.
  Aka pachatpachax Hemisferio Oriental uksanx janiw sinti espacios ukanakax utjkiti, ukax janiw zar ruso ukan apnaqatäkiti.
  Ukhamarus, Rusia zarista ukax recursos humanos ukanx wali jach"anchatawa, sistema autocrático ch"aman ukhamarak oposición interna ukan jan ch"amanïtapax ch"axwäwinx mä jach"a lurawiw utjawayi.
  Jïsa, alemán tanques ukanakax Neman uksat Dnieper uksaruw nayrïr pä phaxsinx p"akjañ atipxatayna, ukatx Riga uksaruw muyuntapxatayna, ukatx sur uksanx Rusia uksankir soldadonakaruw Hungría uksat jaqunukupxäna. Ukat diosanakax Inti jalsu uraqiruw flota rusa ukar atipt"añapatak askinak churapxäna. Ukampis mayamp sasinjja, jichha tiempotakejj.
  Jan yatiñan generalanakajj nuwasiñat nuwasiñat atipjapjjaspänwa. Ukampis mä machaq jilataw jilsuskäna. Ukat reyejj tukuyarojj corrupción ukar saykatañatakiw chʼamañchäna, ukat mä jukʼa jan ukajj jukʼamp aguantañjam suministro wakichtʼarakïna. Ukat recursos humanos: chino, indio, árabe ukanakan t"aqanuqtawinakapax sartasipkänwa. Alemania markankirinakajj janiw Dnieper sat jawir pasañ puedipkänti, ukat juyphi pachanx rusa soldadonakax contraofensiva qalltapxäna.
  Uñt"añasawa, Suecia ukat Noruega markanakax janiw sinti ch"aman uñisirinakakiti, niyaw 1922 maran marzo phaxsinx Estocolmo markax katuntatäna. Ukat Oslo markax mayo phaxsinw jaquqaniwayi. Junio phajjsit 1922 marakamajja, zarista sat soldadonakajj janïr guerrajj utjkäna uka jan waltʼäwiruw kuttʼayapjjäna, ukat prusianakajj nayrïr cheqanakaparuw kuttʼayapjjäna.
  Francia markax ukham saräwinakap uñjasax jank"akiw ch"axwäwit mistuwayxäna. Uk uñjasajja, prusia markankir Wilhelm sat reyejj París marka ukat sur toqenkir markanakaruw katuntäna. Rusia markankir soldadonakajj nayrar sartasipkäna. Septiembre phaxsinx Vistula ukar bordapxäna. Prusia Oriental markatak chʼaxwäwinakaw utjäna. Koenigsberg markax diciembre phaxsinw jaquqaniwayi ... Ukat Viena markax machaq maratakiw qhispiyata.
  Japoneses ukanakatakis janiw jasakïkänti, jupanakan flotapax wali jan walt"ayataw uñjasiwayi, ukat uka amtax chhaqtawayxiwa.
  1923 marax Polonia markanx rusa soldadonakan jach"a ch"axwawipampiw qalltawayi ukatx kimsa phaxsitx Oder ukat Alpes qullunakaruw mistuwayxi, ukax sur uksankiwa. Alemanonakax Berlín jak"anw ch"amanchasipxäna, ukampis rusa soldadonakax abril phaxsinw Baviera markanx mä ofensiva qalltapxäna. Pallapallanakax juk"at juk"at ukat jan jaytjasaw nayrar sartapxäna, jallupachan tukuyaparux, rusanakax Rin jawir puripxäna. Otoño phaxsinx Ruhr suyux alemanes ukanakat wasitat katuntatäxänwa, ukatx diciembre phaxsinx wali ch"axwañ tukuyatatx Berlín markaruw muyuntapxäna.
  Alemania markax janiw ch"axwäwin atipt"añax utjxänti. Yaqha suxta phaxsiw 1924 maranx uka continente uksanx ch"axwawayxi, España, Portugal, Alemania, nayrax alemanes ukanakan katuntatänwa: Holanda ukat Bélgica, ukanakax apnaqatäxänwa.
  Gran Bretaña ukakiw qhiparäna, Japón markax nayratpach Okinawa ukat Hokkaido markanakaruw chhaqhayatayna.
  Churchill jupax metrópoli uksan arxatäwip p"iqinchawayi. Ukampis britániconakajj janiw kuna chʼamanïpkänti.
  Chiqansa, jupanakax otoño phaxsin uraqir puriñkamaw atipt"apxäna.
  1925 maraw purini. Estados Unidos markanxa, kun lurañas wakisispa uka tuqitxa janiw mayachtʼatäkänti. Gran Bretaña ukat Japón markanakar tukuyañ jaytañamawa. Jan ukajj ¿mä chʼama chʼajjwäwir mantaskaki?
  Sentido común ukax akham sänwa, industria desarrollada ukax utjkchispas, América markax jakhüwinakampix jan yäqataw t"unjatäni. Ukampis mä oso ruso ukamp sapakïñax wali axsarañawa.
  Junio phaxsinx rusa soldadonakax lurapxäna, aka kutix Gran Bretaña, Londres markan mä suma uraqir puriñx t"unjapxäna. Ukat agosto phaxsinxa, Japón markax tukuyxarakïnwa.
  Ukhamatwa yaqha chʼaxwäwix tukusxäna.
  Rusia markax taqpach Hemisferio Oriental uksankir markanakaruw apnaqäna. Uka pachparakiw uka imperiox autocrático ukat unitario ukhamaw qhiparäna. Jan ukax niyas unitario ukhamawa. Europa markan yänakapax mä qawqha anqäx atributos autonomía ukanïnwa. Ukampis taqe ukanakajj pachpakïskänwa, zarista sat chʼamajj taqe cheqanwa apnaqäna. Reino de Polonia ukhamächi, jan ukax Reino de Suecia ukax Vladimir zar p"iqinchiriwa.
  1933 maran marzo phajjsit 5 urunak saraqatarojja, Vladimir Jachʼa zar jiwjjäna, ukat Cirilo yoqapaw machaq zar tukjjäna. Ukampis machaq reyin apnaqäwipax mä jukʼa tiempokiw utjäna, chiqpachapuniw patak urunak apnaqäna. Ukatsti tunka phisqhani marani Alejandro pusini reyiw tronopankarakïna. Ukat phisqa tunka urunak qhipatxa mä accidenteruw puritayna. Nicolás II sat chachajj tunka maranïkasaw tronot uttʼayasïna. Mä maranx pusi emperadoranakaw utji... ¡Walikiwa, ¡kunas pasaspa!
  ¡Chiqansa, ¡wali jukʼakiw utji, ukat janiw akapachankir taqe markanakanjja!
  Chiqansa, Nicolás Nayrïrix mä jukʼa tiempo apnaqäna ukat nuwasiñat jiwatapat waljanejj amtapkchïnxa.
  Ukampis Nicolás II chachan apnaqañ qalltatapajj wali sumapunïnwa. Pä mara qhipatxa, nayrïr satélite artificial ukaw planeta Uraqin sarnaqäwipanx uñstayatäna, ukax planetanakaruw muyuntäna.
  Ukat 1937 maranjja, janiw cheqpach sarnaqäwinakjam jan walinakäkänti. Kunjamakitix aka maraw nayrïr rusa waynax espacio ukar jaltxatayna. Janiwa, janiw Gagarin-akiti, jan ukasti príncipe Igor Trubetskoy-wa. Yuri Gagarin jupax janiw suertenikiti. Ukat ¿kawkirus saraskta?
  Rusia, juk"amp jach"a imperio, jach"a qullqinak espacio jach"anchayañatakix churaspa.
  Qhepa marajja, 1938 maranwa Rusia markan nayrïr bomba atómica yantʼapjjäna.
  Machaq Zar Nicolás II sat chachajj wali waynäskänwa, cheqas janiw paciencianïkänti. Ukhamarus Estados Unidos markax Rusia markamp sapak jan walt"ayir atipt"asirjamaw qhiparäna. Janiw ukak sañ munkti, estadounidenses ukanakax ukhamarakiw niyaw bomba atómica ukar puripxaspa.
  1940 maran marzo phajjsit 1 uru saraqatarojja, Nicolás II zar chachan kamachiparjamaw Estados Unidos markar mantañ qalltäna, jupajj nayratpach jilïr jaqëjjänwa. Razón formal ukax Rusia markan oposición republicana ukar estadounidenses ukanakan yanapt"atapawa, parlamentario chhijllawinak mayiwinakampi.
  Inas Nicolás II waynan amtapajj wali yatiñanïchïna. Chiqansa, janiw mä uñisirirux armas nucleares ukanakas katuqañapatak jaysañjamäkiti.
  Rusia pallapallanakan jach"a columnas de tanques ukanakamp ofensivapax qalltanx wali suma ukat jank"akiw jilxattawayi. Ukampis uka qhepatjja, estadounidensenakan saytʼasitapajj jukʼampiw jiljjattäna. Walja phajjsinakaw rusa soldadonakajj nayrar sartapjjäna, ukajj wali kʼachat kʼachatänwa. Ukampis taqi kunas pachpakïskänwa, uñisirinakax chhaqtxapxänwa, ukat qhawqha jaqinaktï utjkäna ukaruw katuyasipxäna, ukat tanquenakan flotapan sumätapax jan waliruw purirakïna.
  Ukampis África ukat China markanakan mä sartasiwiw utjäna. Ukatjja, uka kutkatasiñ chhaqtayañatakejj wali jachʼa chʼamanakaw maysar apanukupjjäna.
  1941 maranjja, Estados Unidos markankir ejercitonakajj contraofensiva qalltapjjäna, ukampis janiw amtap phoqapkänti. Walja ataques ukanakaw utjawayi, ukatx juyphi pachanx 1941-1942 maranakanx estadounidenses ukanakax niya taqpach Canadá markaruw chhaqhayapxäna. Ukat abril phaxsinx Toronto ukat Quebec markanakax niya pachpa pachanw jaltxapxäna.
  Ch"axwawix nayra pacha territorio americano uksanx qalltawayiwa. Ukanx ch"axwawinakaw mayjt"ayasïna. Ukampis jach"a boxeador ruso ukax americano gallo ukarux atipt"awayiwa.
  Filadelfia markajj agosto phajjsin 1942 maranwa tʼunjasïna. Ukat octubre phajjsin 1942 maranjja, Rusia markankir soldadonakajj Nueva York markaruw jakʼachapjjäna. Ukat Estados Unidos markan gobiernopax armas nucleares ukanakamp apnaqañ amtäna.
  Ukampis jupanakax waliw jan mä juk"s Rusia markan territoriopar katuqañatakix utjkänti, ukatwa apuesta ukax huelgas ukanakamp lurasiwayi, ukax asalto ukankir soldadonakar saykatañataki.
  Uka bombajj arumanakaw jaquqanïna. Uka amtäwix mä qhana llijulliju pallapallanakar juykhuptayatapatw uñstawayi.
  Uka efectox janiw sinti jach"äkänti, mä juk"a waranqa jila jaqinakaw jiwarapxäna, pä tunk waranqa jaqinakaw juykhuptapxäna, jilpachanix mä juk"a pachatakikïnwa. Ukampis ukham jawqʼjañajj janiw mä amtar puriñjamäkiti.
  Ukhamarus Rusia zarista ukax juk"amp cargas nucleares ukaniwa, ukhamax janiw jichhakamax chiqäkiti, ukham intercambio de raciones nucleares ukar jist"arañax racional ukhamawa.
  Ukampis ¿kawkirus saraskta? Jan walin jikxatasinxa, taqi saräwinakax jan waliwa, ukat yatiñan políticonakax janiw jan wali chiqar mantapkiti.
  Diciembre phaxsinx Nueva York ukat Washington uka markanakax t"unjatäpxänwa, ukat janïr ukax utjkän uka pachax estadounidenses ukanakax juk"amp phisqa jan sinti ch"aman ukat suma bombanak apnaqapxäna, diseño tuqitxa. Ukat generales zaristas ukanakan jaysawipax pä tunk juchanchawinakap jaytawayi. Ukhamajj mä ajjsarkañ bombampiw serie apnaqatäjjäna.
  Uka guerrajj febrero 23, 1943 marakamaw utjäna, ukampis janiw khitis bomba atómica jaqontkänti.
  América markax capital ukan apnaqawipat q"al qhispiyatäna ukatx mä autocrático monarca ukan apnaqawiparuw puriyatäna.
  Reyejj machaq oraqenakwa katoqäna, jachʼa jachʼa tukuñanaksa katoqäna. Ukat jichhax janiw khitis jupamp chʼaxwañ atinakänti.
  1945 maranjja, Rusia markankir cosmonautanakajj phajjseruw puripjjäna. Ukat 1947 maranjja, Rusia markankir ejercitojj México markaruw mantäna. Mä planetan walja estadonakan utjatapjam mä reliquia tukjañ pachaw purini sasaw reyejj amtäna. Ukat ejercitopajj taqe kunatï atipjañjamäki ukanak atipjañatakiw sartasipjjäna.
  1949 maranx Argentina markax qhip qhipa apnaqir markaw Imperio Ruso ukar mantawayi.
  Ukat akapachan sumankañaw utjäna. 1953 maranjja, Rusia markankir cosmonautanakajj Marte sat planetaruw kayup uchapjjarakïna. 1956 - Venus ukax mä chachampiw uñt'ayasi. 1960 marana - Mercurio. 1961 marana - Marte sat planetan satélite ukanakat maynïri. 1967 - Jaqix Neptuno uksankiwa, ukatx 1968 maran - Saturno uksankiwa. 1970 maran - Urano, ukat 1971 maran - Plutón.
  Nicolás II sat chachajj akham sutimp uñtʼataw historiar qellqtʼasïna: ¡tukuyiri! 2016 maranxa, reyix niyaw llätunk tunk kimsan maranïxäna. Ukampis aka Uraqin qullañax wali askiwa, janiw jichhakamax reyirux sinti jan chʼamani ukat jan chʼamanïkaspas ukham amuyañasäkiti. Jupax 83 maraw apnaqawayi, ukax mä registro absoluto ukhamawa khitinakatix apnaqirinakax juk"amp jan ukax juk"amp atiniskañ apnaqapki ukanakataki. Nayratpachas jukʼamp tiempo apnaqapkchïnjja, jukʼamp tiempow apnaqapjjäna sasaw sapjje.
  Aka Uraqinxa, kunaymaninakxa niyaw suma sarantaski. Chiqansa, jilxattaski uka jaqinakan jan waltʼäwipax utjiwa, uka jaqinakax niyaw llätunk waranqa waranqa waranqa jila jaqinakarux puriwayxi. Jach"a suyt"awinakax espacio jach"anchayañamp chikt"atawa.
  Walja markanakaw nayratpach phaxsinx lurasiwayi. Kunjamtï yatktanxa, aka Uraqit sipansa suxta kuti jukʼamp jiskʼa gravedad ukampixa, invernaderonakan yapuchata chʼuxña achunaka ukat frutanakax jachʼa jachʼaruw purispa.
  Markanakax Marte ukat Venus ukanakan lurasiwayi, ukhamarak Mercurio ukan fabricanakax lurasiwayi. Aka planetax Inti jak"ankiwa, metales ukanakan lurañataki ukhamarak rollo lurañatakix wali askiwa. Ukatakix inti jalsu tuqin ch"amapampiw apnaqasi.
  Ukhamaraki, Júpiter, Urano, Saturno sat satélites ukanakanxa jaqinakan utt"asitapaw utjaraki. Espaciojj jukʼat jukʼatwa jukʼamp sum yatisi.
  Ukat 2016 maranw nayrïr expedición interestelar Sirius warawarar puriñax Phaxsit qalltawayi. Reyix wali suyt"iwa, mä kusiskañ lurawimp phuqhañapataki, kunjamatix jilat kullakanakamp jikisiñ amtampi.
  
  
  
  UNIVERSO ARUNAKAX UTJKI UKANAKA
  Franco dictador español jupax chiqpach sarnaqäwit sipanx alemán pallapallanakarux inglés Gibraltar fortaleza ukar atacañatakiw iyaw satayna. Uka mayjt"ayañatakix España markax África uksan yaqhip británico ukat francés uraqinak katuqatayna.
  Mainstein chachan pʼeqtʼatapajj arumanakaw 25 urunak saraqkipan noviembre phaxsit 1940 marat 26 urunak saraqatarux lurasïna, kunjamtï yatktanxa, britániconakax janiw ukham pallapallanakar sarañatakix sum wakichtʼatäpkänti, ukat nazis ukanakax mä chʼamani ukham chʼamani fortalezaruw katuntapxäna.
  Ukham tʼunjatätapajja, guerrajj kunjamsa saraskäna ukaruw wal yanaptʼäna. Wehrmacht ukax África uksar mä juk"a jayaruw ch"amanchañ atipxatayna, ukatx británicos ukanakax Inti jalsu tuqit Mediterráneo qutar mantañapatakiw jark"atapxäna.
  Alemania markan comandopax walja divisiones ukanakaruw África ecuatorial uksar khitäna. Ukhamarus Rommel-an cuerpopax Libia markaruw apayatäna, chiqpachanx mä qawqha phaxsi nayraw apayatäna.
  Britániconakax ukhamarakiw Etiopía markan italianonakar nuwasiñ jaytawayapxäna, ukat Egipto markanx ch"amanchañ qalltapxäna. Ukampirus Rommel jupax jupanakat nayrar sartañ atipxatayna, ukatx mä huelga preemptiva ukanx colonial soldadonakaruw atipt"ayatayna, Alejandría ukat El Cairo uksa markanakaruw katuntatayna. Gran Bretaña markax África uksanx kunjams jikxatasi ukx juk"amp ch"amäxänwa. Alemania markankirinakajj Canal de Suez sat cheqaruw puripjjäna, ukat Oriente Medio uksaruw jukʼamp nayrar sartañ amtapjjäna. Ukhamarus Sudán markar sarañax ch"amanchasiwayi.
  Chiqansa, Grecia markankir italianonakan asuntonakapax janiw sinti askïkänti, ukampis Alemania markat yaqha chʼamaninakan jakʼachasiñapaw uka jan waltʼäwit qhispiyäna.
  Hitler chachajj mä dilema ukanïnwa: URSS markar nuwantañataki jan ukajj Gran Bretaña markar tukjañataki? África markan Wehrmacht ukan askinak jikxatatapax payïr amtäwiruw ch"amanchawayi - Occidente uksan amparanakap jist"arañataki. URSS markan pallapallanakan wakicht"asitapax Fuhrer ukan axsarañ utjayawaykchisa.
  Ejército Rojo ukax juk"amp ch"amanïxänwa, ukampis alemanes ukanakax janiw mayni jak"an jan kun lurasa qunt"atäpkänti. 1941 maranjja, 1940 marat sipansa pä kutiw tanquenak lurañajj jiljjattäna, ukat aviación sat aparatojj niya pä kuti chikataniw jiljjattäna.
  Nazis ukanakaw Malta markar bombampi ukat uraqir puriyapxäna. Ukat Rommel chachajj Canal de Suez sat cheqan jarkʼaqasiñanak pʼakjasaw Irak markar mantäna, uka markajj británico apnaqäwi contraw kutkatasïna. Alemanes jupanakax mä juk"a jasakiw Kuwait markar ukhamarak Oriente Medio taqpach markanakar katuntapxäna. Maysa toqetjja, Stalin chachajj suytʼañ amtaruw istʼäna. Ukampis Churchill chachajj qala chuymampiw uka guerrajj sarantaskakïna. Wehrmacht sat barcojj Irán markar purisajj Sudáfrica markaruw kuttʼjjäna.
  1941 marajj niyaw tukusjjäna. Submarinonakajj jukʼampiw antutatäjjäna, ukat Gran Bretaña markajj colonianakap aptʼasjjänwa. EE.UU. markax pasivo ukhamaw jikxatasi. Ukampis Japón markax janiw ina ch"usat qunt"asiñjamäkänti, ukat 7 uru diciembre phaxsitx Puerto de Perú markaruw atacatayna. Pacífico uksanx machaq jach"a ch"axwäwiw qalltawayi. Ukat Hitler chachajj URSS markar ataque lurañ amtanakap wasitat jaytañapänwa.
  Japón markar yanapt"añax wakisiwa, Irán ukat India markanakar katuntañataki, ukhamarak Sudáfrica uksa markar katuntañataki. Ukat jukʼamp wakiskirïki ukajja, pachpa Gran Bretaña markanwa. Ukhamarus bombarderos estadounidenses ukanakax janiw mä anatt"añ yänakäkiti. Jupanakax Tercer Reich ukarux walja jan walt"awinak utjayaspa. Ukat Gran Bretaña markan territoriopat bombardeonak puriyañax jukʼamp askiwa.
  Ukatwa Fuhrer sat barcojj 1942 maran inti jalsu toqer mantañ amta jaytañapatak obligat uñjasïna.
  Stalin pachpaw frente jist"arañapatak jan walt"äwix utjäna, ukampis... Maynix Stalin chachan sarnaqäwip uñt"añapawa. Jupax política exterior ukanx wali reservado ukhamawa. Finlandia markamp ch"axwañax Dictador Rojo ukarux juk"amp amuyt"ayawayi.
  Kunawsatix URSS markax ch"amanchaski ukhaxa. Aviación ukax 1 uru jallu qallta phaxsit 1942 maranx kimsa tunk payan waranqa k"añaskunakaruw puri, ukatx tanques, pä tunk phisqhan waranqa jila, ukatx yaqha kimsa waranqa tankettes ukanakaw utjaraki. Taqpachanx Stalin jupax 20 cuerpo mecanizado ukan irnaqañ tukuyañ amtäna, taqpachax 32 waranqa k"añaskunakaw utji, ukat qhipa KV kunayman markan ukhamarak T-34, 16,5 waranqa. Ukhamarus, T-50 tankinakan lurañapax wali ch"amakïskänwa, ukampirus uka autox k"achakïkaspas ukhamaw tukuwayi.
  Alemanes jupanakax Matilda ukat yaqhip crucero tanques ukanakamp jikisipxäna, ukat británicos ukanakax jach"a tanques ukanakamp lurasipki sasin yatiyawinak utjatapatx jupanakan mastodones ukanakap lurañ qalltapxarakïna. Nayraqatax "Tigre" ukax 88 mm cañón ukampiw uñt'ayasi, ukatx armadurax mä impenetrable 75 mm cañón ukampiw mä jach'a barril ukampiw uñt'ayasi.
  Soviético tanque lurañ tuqit yatiyawinakax utjarakïnwa. KV-2 tank ukax mayo urun desfile ukanx Plaza Roja ukanw sartasiwayxi, ukatx kimsa tunk pusinix mä qawqha datos ukanipxi.
  Kunjamakitix kunapachatix Speer jupax ministerio imperial de armamentos y municiones uksan p"iqinchirïkän ukhax tecnología ukan nayrar sartawipax juk"amp jank"akiw sartawayi. Hitler jupax akapachan wali suma tanques ukanakaniñap munäna, ukat juk"amp llamp"u tanques ukanakas utjañap munäna. Ukampis Alemania markax URSS markat sipan jukʼamp jiskʼäkaspas ukhamaw qhan amuyasïna. Ukat qhawqha autonakas utji ukat qhawqha sumas utji. Agosto phaxsin 1941 maranx KV-3 tank lurañ qalltawayi. Uka autox 68 tonelada ukhan wali jach"apuniw jikxatasïna, ukampis 107 mm cañón ukamp armatänwa, qalltanx 800 metros por segundo ukhan velocidad proyectil ukanïnwa. Ukax juparux mä ventaja "Tigre" ukar churawayi, ukax, chiqans, janiw jichhakamax serie ukar uñstayatäkänti.
  Ukat jukʼamp chʼamanïki ukajja, KV-5 sat avionajj 125 toneladanak pesa ukat pä pistolanakanïnwa. Chiqansa, ukham jachʼa maquinax soviético ejercitotakix jukʼamp jan waltʼäwinakwa utjayäna, janiw askïkänti. Ukat 1942 maranjja , KV-4 sat versión 107 tonelada pesañaw apnaqasïna . URSS markax chiqapuniw uraqpachan jach"a tankinakapat jach"añchasispa, ukat wali ch"aman tankinakapatsa jach"añchasispa.
  Ukampis mayni tuqitxa, Alemania markax aviación tuqinx wali sum nayrar sartawayi. Yu-188, serie ukar sarasinxa, mä velocidad uñstayatayna, ch"axwirinakamp chikachasiñataki. DO-217 ukax wali suma uñnaqt"anirakïnwa. Ukat avión jet ukanakax wali chʼamampiw lurasïna. Niyakejjay Gran Bretaña markajj nayrankchïnjja, avion bombarderonakajj cheqpach sarnaqäwinakat sipansa jukʼamp uñjatäjjänwa.
  Alemania markankirinakajj esclavonak lurañampiw wal chʼamachasipjjäna. África uksatx walja ch"iyar jaqinakaw apanipxi. Ch"iyar jañchin irnaqirinakax ist"asirïpxänwa, ch"amanïpxänwa, ukampis jan yatiñanipxänwa. Jupanakajj yanapirinak lurañatakiw apnaqapjjerïna.
  Ukampis Europa markar apnaqasajj alemanonakajj walja jaqenakaru ukat wali yatiñan jaqenakaruw jawstʼapjjaspäna.
  Speer chachajj Hitler chacharuw amuytʼayañsa atipjäna, janiw judionakar tukjañatakejj mä programa lurkänti, jan ukasti avionanaka ukat equiponak lurañatakiw jupanakar apnaqäna.
  Uka apuesta ukax Gran Bretaña marka contra aéreo ofensiva ukat submarino ukan jach"a ch"axwäwipatw lurasïna.
  Ukampirus América markan ch"axwawipar mantatapax Fritz ukarux p"iqi usump yapxatawayi, ukatx lobos ukan tamaparux wali jilxatañapatakiw wayt"awayi.
  Alemania markax qhipüruw bombarderonaka ukat avionetas estratégicos ukanakan lurañap juk"amp turkakiptañapatak wayt"ata. Nayraqatax Yu-288 ukat Yu-488 - pusi motoranakaniwa. Ukampis jupanakan nayrar sartañapataki ukat amuyupar apaniñatakix tiempow munasïna. ME-109 modificación "F" taqpachanx mä digno uñisiriw británico autonakataki. Ukampis ME-209 ukan lurawipax janiw phuqhaskänti, ukhamarak ME-210 ukan lurawipax janiw phuqhaskänti.
  Ukhamarakiw XE-177 bombardero de buceo ukax jan walt"ayawaykiti. Ukampis Speer jupax quantidad ukampiw anatäna. Ukhamarus Focke-Wulf ukax armamento tuqitx juk"amp ch"aman ch"axwiriruw tukuwayi, ukax ME-109 ukan yaqhip jan walt"awinakaparux kutt"ayawayiwa. Jïsa, ukat alemanonakan vuelo escuelapax inglés arut sipanx juk"amp askiwa, ukat juk"amp americano ukhamarakiwa. Mayo phajjsin 1942 maranjja, nazis sat soldadonakajj Sudáfrica markaruw katuntapjjäna. Ukat mä escuadrón estadounidense ukaw Madagascar markar purinïna. Midway ch"axwawix estadounidenses ukanakan chhaqhata ukhamaw tukuwayi: ukhamat kimsïr rango ukan capitanapax, khititix aka ch"axwäwinx mä amtañ lurawimp phuqhawayi, ukax tukuyawayiwa, irónicamente, Madagascar markan. Estados Unidos markax África uksan mä base uñstayañ munäna, ukat nazis ukanakarux janiw samarañapatak jaytkänti. Ukampis ukax Océano Pacífico uksanx juk"amp jan walt"ayawayiwa.
  Chiqansa, japonés jaqinakax janiw sum sarnaqapkänti. Hawaiano archipiélago ukar ch"axwañax wali ch"amawa.
  Nazis jupanakax África uksanx apnaqapxäna, ukat jach"a reservas de materia prima estratégica ukanakaw utjäna, ukat India ukat Irán uksa markanakaruw katuntapxäna. Tercer Reich ukan apnaqat yänakax wali jach"awa, ukampis wali digerir lurañaw wakisi.
  Gran Bretaña markatakix aéreo ch"axwäwix janiw ukhamakiti. Sapa kutiw avionanak lurañax jilxattawayäna, ukat alemanonakax ch"amanchapxäna, ukampis janiw taqpach apnaqañax utjkänti. Aviación estratégica ukan jan ch"amanïtapa, ukat Estados Unidos markan yanapt"apa, ukat ukapachas janiw submarinos ukanakax utjkiti, ukax jan walt"ayatawa. Ukat walja suytʼäwinakampi chiktʼatäpkäna uka milagro torpedojj aynachtʼayapxitu.
  Fuhrer sat barcojj janiw 1942 maran Gran Bretaña markar puriñ atinakänti. Uka apuesta ukax quta ch"amampi ukhamarak flota submarino ukar ch"amanchañatakiw lurasiwayi. Uka pachparakiw avionanaka ukat nuwasiñ barconakas lurasïna. Ukanx capacidad de producción ukax waljaw utjäna, ukampis taqi kunas tiempo apt"asiwayi.
  Misiles balísticos clase A ukanakax suma askichañaw wakisïna. Ukampis FAU-1 sat robot conchas ukanakax walja lurañ qalltapxäna. Mä jukʼa jila qollqeni autonakajja, jan chʼamäki uka combustible apnaqasa, jan pächasisaw ventajanïpjjäna, janiw pilotonakajj munaskänti.
  Hitler chachajja, jan tukuskir recursos naturales ukat reservas de trabajo ukanakar purisajj alemán avión apnaqerinakan jakäwip qhespiyañ munäna. V-1 ukax lurañax jasakiwa ukat jan khitin apnaqatäki ukax wali suma solución ukhamaw uñjasi. Ukat waranq waranqa ukham robot conchas ukanakax 1942 maran otoño phaxsit Londres markar jaquqaniwayi.
  Uka pachparakiw alemanes ukanakax Arado jet bombardero ukat misiles balísticos ukanakan jank"ak lurapxäna.
  Stalin jupax suyt"askakïnwa ukat ch"ama apthapiskakïnwa. 1942 maranx URSS ukax phisqa waranqa chikatan machaq tanques KV ukat T-34 ukanakaw lurawayi, ukatx niya waranqa nayra markanaka, niya phisqa patak machaq k"acha T-50 ukat T-60 ukat pä patak anfibios ukanakaw lurawayi. Ukhamarakiw flota de aviones ukax jilxattawayi - niya tunka phisqhan waranqa machaq nayra avionanakax servicio ukar mantawayi. Ukat avión apnaqirinakax pistʼapxarakïnwa. Katyushas ukan lurawipax juk"at juk"at jilxattawayi.
  Alemania nazi ukax kimsa tunk waranqa jila avionanak luratayna, ukampis ch"axwäwinakanx wali ch"amampiw chhaqhawayi. Alemananakax niya suxta waranqa chikataniw tankinak lurapxäna. Taqi kunat sipansa, T-3 ukat machaq modificación T-4 ukax mä jach"a barril 75 mm arma ukampiwa. Mä juk'a patak jila machaq "Tigres" ukanakaw lurasiwayi, ukatx "Panteras" ukanakax wali prototipos ukanakankiwa.
  Ukampis Schmeister jupan lurat fusil de asalto MP-44 ukax serie ukar mantañ qalltawayi. Chiqpach sarnaqäwit sipansa, uka maquinax janiw metales no ferrosos ukanakan pist"atap amuyt"asin luratäñapäkänti. Ukat ukhamatwa mä fusil de asalto jukʼamp facil lurañajj jankʼak lurasïna, ukajj acero de aleación satänwa.
  Ukatwa jiskʼa armanakampi alemanonakajj ventaja jikjjatañ qalltapjjäna. Ukampis uka maquinajj taqe soldadonakar wasitat armañatakejj tiempow munasirakïna.
  Ukampis flota submarino ukanx kawkhantix antutañax pusi tunk jan ukax phisqa tunk submarinos ukar phaxsitx puriwayxi, chiqpachans alemanes ukanakax janiw mä kipkakïpkiti.
  Ukat peróxido de hidrógeno sat manqʼampiw wali jachʼa velocidadamp sarir submarinonakajj utjarakïna. Programa nuclear ukan jank"ak irnaqaña. Wali askiwa, walja yänakaw utji. Ukat alemán físiconakan pantjasitapajj grafitojj janiw mä moderadorjam askïkiti sasin sapkäna ukajj janiw jan waltʼaykänti. Jach"a uma lurañatakix walja fabricanakaw lurasiwayi, África uksanx ukhamarakiwa.
  Ukhamat janiw jariñampikiti, jan ukasti rollo ukamp luratawa, jan ukasti nazis ukan reactor nuclear ukax diciembre phaxsin 1942 maranw irnaqañ qalltawayi. Nayraqatax mä juk"a nayraw estadounidenses ukanakat sipansa. Pacífico uksan atipjatapatxa, sinti desmontañ qalltapxäna. Ukat programa nuclear ukatakix qullqix wali jisk"achatawa.
  1943 mara qalltanxa, Hitler chachax Guerra Total sasaw yatiyäna, ukat territorios ocupados ukanx servicio universal de trabajo ukaw utjarakïna. Londres markar V-1 sat jachʼa huelganakajj janiw sum qhanañchaskänti. Britániconakax ukham jawq"jawinakarux mä juk"a jark"aqañ yatiqapxäna, ukampis alemanes jupanakax uka jakhüwiruw katuqapxäna.
  Ukampis uma manqhankir chʼaxwäwix Gran Bretaña markatakix chiqpachansa jan walipunïnwa. Islan armas ukanakan lurawipax waliw jilxattawayi, kunatix materia primas ukanakax janiw utjkänti. Metrópoli ukax niyaw t"unjatäñampïskäna. Ukatjja, nazis sat jaqenakajj Madagascar markaruw katuntapjjarakïna, ukat japonés jaqenakajj nazis sat jaqenakamp chikaw Australia markar mantapjjäna, ukat mä jukʼa tiempokiw katuyasipjjäna.
  Stalin chachajj suytʼañajj kunja jan walisa uk amuykchïnjja, jupa pachpaw jan jitheqtkänti, janiw nuwasiñar purkänti. Askiwa capitalistanakax tukuykama chhaqtayasipxañapa. Ukat uñjañäni...
  Ukampis uka taktikajj jan walinakanïnwa. Jach"a yänakampixa, Tercer Reich ukax niyaw URSS ukar ch"axwañatak wakicht"askäna. Kimsïr Reich markanx 1943 maranx tanques ukanakax sapa urunx 1.200 autos ukanakaruw puri, ukatx kimsa patak phisqa tunk autopropulsadas armas ukanakaw utjaraki. Ukatjja, autopropulsor pistolanakajj janiw kunjamatsa jan chʼamanïkiti. "Ferdinands", "Abejorros", "Jagdpanther" ukanakaw utji. Alemanes ukanakax niyas janiw tanques ukan chhaqhayasipkänti, panzvale ukar wasitat phuqhantañax niyaw pä kuti juk"amp jank"ak Ejército Rojo ukan phuqhantatänxa. Ukat URSS markar askipatak tecnología tuqit jan waltʼäwix jukʼamp jiskʼachañwa qalltäna.
  Calidad tuqitxa, Fritz ukax mä "Tigre Rey" ukaruw puri, KV-3 ukar uñtasit pesaje ukanxa, ch"ama penetrante tuqitx pistola ukax juk"amp jach"awa kunatix proyectil ukan calidad ukat armadura frontal ukax juk"amp ch"amaniwa. Suma, super-pesado soviético KV-5 ukat KV-4 ukax técnicamente wali jan atiniskañjamaw tukuwayi, juk"ampis carro inferior ukanakapa. Ukhamajj ukham monstruonakajj nuwasiñatak apnaqapjjatapajj pächasïnwa.
  Ukat Stalin jupax mä KV-6 paqallq armas ukat pä lanzadores de cohetes ukanakamp lurañapatakiw mayïna. Jupanakaw uka auto lurapxäna. Ukampis wali jach"a ukat jaya ukhamaw jikxatasïna, janiw trenan apt"añjamäkänti, janirakiw nuwasïwins uñstayañjamäkänti. T-34-76 ukax wali suma autowa, ukampis p"iqimp nuwasiñanx Pantera jan ukax Tigre ukanakat sipanx juk"amp jan ch"amaniwa. Ukat KV-1 ukat KV-2 ukax alemanes ukanakamp chikachasiñaw pesaje tuqitxa, ukampis Panteras ukat Tigres ukanakat sipanx juk"amp jisk"akiwa butting ukanxa. Alemán T-4 ukax kimsa tunk pusiniruw armadura ukanx katjatayna ukatx armamento, visibilidad ukat óptica ukanx jilxattawayiwa, ukat akax mä kipka peso ukaniwa, jan ukax juk"amp jisk"akiwa, juk"amp jach"a modificaciones ukanakamp chikancht"asiñäni ukhaxa.
  Mä juk"a arumpixa, Fritz ukax jaqukipatawa ukat calidad ukax par ukhamawa. Ukat ME-309 ukat ME-262 ukanakan uñstatapax aviación ukan calidad ukan mä ventaja uñacht"ayäna. Kunjamatix Yu-488, pusi motoran bombardero ukax wali sumawa. Ukat jupanakan qhipäxapanx modelos reactivos ukanakaw utji. Kunjamatix Yu-287 ukat Arado.
  1943 maran septiembre phajjsinjja, qhepatjja, nazinakajj Gran Bretaña markaruw suma uraqir puripjjäna. Pä semanas ch"axwañ tukuyatat - Inglaterra markax capitulawayiwa. Ukat Churchill chachajj Canadá markar jaltjjchïnjja, Occidente toqenkir chʼajjwäwijj kunjamsa jikjjatasïna ukajj mä nayratpach amtatäkaspas ukhamänwa.
  Roosevelt, jach"a aliadopar chhaqhayatapata ukhamarak Tercer Reich ukan jilxatir ch"amap axsarasa, sumankañ mayitayna.
  Hitler, jupamp chik saririnakamp aruskipt"asax Estados Unidos markatakix mä condición ukaw utt"ayawayi: programa nuclear ukar jan iyawsañataki ukhamarak Japón ukat Tercer Reich ukanakar taqi atipt"äwinak uñt"ayañataki. Ukhamarakiw Islandia markat soldadonakan mistutapa, ukax Fritz ukax chiqpachapuniw flota submarina ukamp ch"amanchawayi. Inti jalsu tuqinkir Uraqin Gaia markar apnaqañapataki, kawkhantix ch"axwäwix janiw jichhakamax sayt"kiti. Ukatjja, Hitler chachajja, Estados Unidos ukat Gran Bretaña markanakan taqe tʼunjäwinakapa ukat pallapallanakan gastonakapatjja, Tercer Reich ukat Japón markanakaruw materialanak pagapjjañapatak mayirakïna.
  Sumankäwin términos ukanakax wali ch"amäkchisa, Roosevelt jupax wali ch"amampw Congreso ukat Senado ukanakan apsuñapatak ch"amanchawayi.
  Stalin jupax janiw coalición Eje ukar mantañax uñiskiti, ukat Alaska markar wasitat katuntañatak wakicht"ataw sasin arsutanakapax Estados Unidos markan kamachirjam phuqhañapatakix mä jach"a lurawiw utjawayi.
  Pragmatismo americano ukax atipt"awayi, ukax entusiasmo ukat emociones ukanakat sipans juk"amp jach"aruw tukuwayi. Ukatjja, alemanonakan programa nuclearapajj americanonakat sipansa jukʼamp jankʼakiw jiljjattäna, ukat jutïrinjja, mä jan waltʼäwiw utjarakïna.
  Payïr Jachʼa Chʼaxwäwin nayrïr phaxsipax tukusxiwa. Ukampis Fuhrer sat chachajj jichhajj URSS markar tukjañwa munäna.
  Stalin chachan jan suytʼat suytʼañ amtapa ukat oraqpachan sumankañ utjañapatak chʼamachasitapajj mä jan wali chiste ukhamänwa. Joseyarux Tercer Reich ukat Japón ukanakax Hemisferio Oriental uksan taqi yänakapampix uñch"ukipxänwa, Australia markamp chika, ukat occidental uraqpachan yaqhip puente p"iqinchirinakampi.
  Ukampirus Inti jalsu tuqinkir uraqix janiw China markarux tukuykiti, ukampis payïr frente jist"araspawa. Maysa tuqitxa, Hitler chachax wali chʼamampiw colonial soldadonaka ukat yaqha markankir legiones ukanakar uttʼayäna. Uka pachparakiw armanak lurañax jilxattawayi.
  1944 maran nayrïr chikatapanxa, Kimsïr Reich markanx tanques ukat autopropulsadas armas ukanakax mä urux patak autonakar puriñkamaw puri, ukat juk"ampiruw puri. Pantera-2 ukax nivel ukanx taqpach autos soviéticos ukanakaruw pasawayi. Ukhamarakiw mä juk'amp nayrar sartat tank alemán "León" ukax utjarakïna, ukatx mä juk'a pachatxa "León Real" ukax utjarakïnwa.
  Ukat juk"amp askixa, aviación jet ukax serie ukan luratawa. Uk uñjasax T-34-85 ukat IS-1 ukat IS-2 uka tanques ukanakax URSS uksanx lurañ qalltawayi, ukatx janiw khitis serie KV ukax lurañ utat apsuwaykiti. Tercer Reich ukax 1944 maranx juk"amp jach"a tanque de producción ukax Pantera-2 ukawa, ukatx URSS T-34-85 ukawa. Juk"amp llamp"u modelonakax wali jach"a - niya pachanakanwa, tunka jisk"a t"aqanakan lurasiwayi. Ukat alemanonakax janiw soviético thakinakanx pesos ukanakax sinti apnaqañ munapkänti, ukat Stalin jupax serie KV ukarux jan atinisiñ qalltäna, ukat IS ukanakax sinti crudo ukhamaw tukuwayi.
  Ukampirus alemán "Panther" -2 ukax 88 mm cañón calibre 71 L ukampiw utji, T-34-85 ukarux cañón ukan armadura-piercing ch'amampiw jilxattawayi, armadura frontal ukat mä juk'a ladopanx, ukat ukhamarakiw janiw ukhamäkiti concede en rendimiento de conducción ukaxa mä motor 900 caballos de fuerza ukhamaraki peso 47 tonelada. Alemania markankir tanquejj 50,2 toneladanak peskäna ukhasa, janiw jiwayañjamäkänti.
  Ukat alemán jet avionajj janiw mä suma uñisirinïkänti.
  Hitler chachajja, caucho jan apsuñajj jukʼamp askiwa sasaw amtäna, ukat 1944 maran junio phajjsit 22 urunak saraqataruw chʼajjwañ qalltäna. URSS markar kimsa patak phisqa tunk jupanakan ukhamarak anqäx markan divisionanakap jaquntaña, ukat patak pä tunk divisiones satélites ukanaka. Kimsïr Reich tuqinx akanakaw utjäna: Rumania, Hungría, Eslovaquia, Croacia, Finlandia, Suecia, Italia, Portugal, España, Bulgaria, Argentina, Turquía.
  Alemanonakax Wehrmacht ukanx walja yaqha markankirinakaru ukat hiwies ukanakaruw apnaqapxarakïna. Taqpachanx Kimsïr Reich ukax nayrïr escalón sapakiw tunka payan millón chikatani pallapallanakar ch"axwañar jaquntäna, ukat sapa patakatx pusi tunk jilaw alemanes ukhamäpxäna, markaparjama. Satélites ukanakax yaqha kimsa millón yapxatatäna. Taqpachanxa niya tunka suxtani millones de infanterías ukanakawa nayrïri escalón ukanxa utji, niya kimsa tunka kimsani waranqa tanques, phisqa tunka phisqhani waranqa jila avionanaka, niya pä pataka phisqa tunka cañones ukhamaraki morteros ukanaka.
  URSS ukax movilización ukat tunka kimsan millones chikatani pallapallanakaruw khithawayi, ukampis mä chikat fuerzas ukanakax Lejano Oriente ukat distritos internos ukanakan imatäñapänwa. Nayrïr escalón ukanx llätunk millones pallapallanakaw utjäna, niya kimsa tunk waranqa tanques, niya pusi tunk waranqa avionanaka, ukat niya pä patak waranqa armas ukat morteros ukanakaw utjäna.
  Ukhamatwa, Tercer Reich uksanx doble superioridad infantería ukanx utji, ukatx phisqa kutiw movilidad de fuerza ukanx superioridad ukaw utji, mä juk"amp suma ametralladora ukamp. Chiqans URSS markax walja ametralladoranakaniwa, niyas paridad ukhamawa.
  Tanques ukanakan mayjt"awipax janiw jach"äkiti, ukampis URSS markanx sapa patakatx jan apnaqañjam k"añaskunakax juk"amp jach"awa, ukhamarak nayrir antutatanakan tanques ukanakas utjarakiwa.
  Alemania markan jet aviación ukax janiw khitis uñisirinïkiti, ukat Tercer Reich hélice ukamp apnaqat avionanakax juk"amp jaya ukat juk"amp suma armado ukhamawa. Chiqansa, soviético autonakax maniobrabilidad horizontal ukanx juk"amp askiwa.
  Artillería ukat mortero ukanakanx equilibrio de fuerzas ukax igualdad ukaruw juk"amp jak"achasi. Jakhuwi ukhamaraki suma uñt"ata.
  Chiqansa, Tercer Reich sat barcon flotapax jukʼamp uma manqhankiwa, soviético sat barcot sipansa, walja kutiw jukʼamp chʼamani. Kunjamtï Japón markan luraski ukhama.
  Ukhamarus nazis ukanakax misiles balísticos clase A ukanakax walja lurañanakanïpxiwa, ukat nayrïr disquetes ukanakax sartawayiwa.
  Jilapachax nazis ukanakax juk"amp ch"amanïpxani, ukat Stalin jupax wali amuyt"ataw wakicht"asiwayi, qhipa pachas arxatañataki. Ukampis janiw walja lurañanakax utjkiti. Línea Stalin ukax janiw taqpach wasitat utt"ayatäkänti, ukat juk"amp askixa, pallapallanakax janiw sum yatichatäpkänti línea katxaruñataki. Jupanakajj wali chʼamampiw wasitat yatichatäpkchïnjja.
  Molotov markan fronterapax kimsa maraw jan walt"äwinakax utjäna, ukax taqpachanx tukuyatäxänwa, ukampis frontera jak"anx wali jak"ankxänwa, ukatx janiw sum manqhanïkänti. Ukhamarus Stalin jupax kimsïr escalón Dnieper qhipäxan lurañapatakiw mayïna, ukampis ukax Estados Unidos markan katuyatäxatapatw qalltawayi.
  Chiqansa, soviético soldadonakat sipansa, maynix NKVD ukan chiqanakaparuw jakt"asispa, jupanakan jakhüwipax mä millón pallapallanaka ukat milicia ukanakaruw puriyatäna. Ukax niya pusi millón jaqinakawa, inti jalant tuqinkir markanakankiwa. Chiqansa, nuwasiñanakan sum sarnaqatapax unidades regulares ukanakat sipansa jukʼamp jan waliwa.
  Alemanes, ukhamarak chiqpach sarnaqäwix markasanx jach"a ch"axwawiruw puri, Bialystok ukan ledge ukat Lvov puñchup khuchhuqasa. Nayrïr urunakax ch"axwawix uñacht"ayiwa, alemanes ukanakax walja unidades extranjeras ukanakax utjkchispas, juk"amp jan ukax juk"amp sumaw ofensiva ukar puripxäna. Ukampis soviético soldadonakax walja kutiw chhaqtxapxi.
  Ukhamarus unidades ucranianas ukan ch"axwañ ch"amapax pächasiñaruw tukuwayi. Walja desertores ukat entregasipxäna nayrïr urunak ch"axwäwi.
  Fronteranakan nuwasiñanakanjja janiw uñisirinakar jarkʼaqasiñajj utjkänti. Ukat ukatx Stalin jupax pantjasiwayi, unidades ukanakax línea principal ukar apsuñ jark"awayi ukat frente chiqañchañ mayi. Ukampis pantjasitapax chiqachatäxänwa, ukampis qhipatwa. Alemanes jupanakax Minsk markarux 28 urunak saraqkipan chinuqa phaxsitx katuntañ atipxatayna, marka taypin línea Stalin uksa p"akintasa.
  Uka jan waltʼäwix jukʼampiw jilxattawayi. 30 uru chinuqa phaxsitx Japón markan ch"axwäwipar mantañax suyt"ata ukat satélites ukanakax utjawayi. Ukhamasti, jichha pachatakix Lejano Oriente uksat soldadonak yaqha chiqar apañ armasiñaw wakisïna.
  Alemania markan markasan p"akintatapax jilxattaskäna. Mä jachʼa chʼusawjajj utjäna, uka chʼusawjarojj wal chʼamachasipjjäna. Ukampis nazis ukanakax nayrar sartapxäna ukat julio phaxsit 16 urunak saraqatarux Smolensk markaruw mantapxäna.
  Taqi kunatix utjkän uka reservas ukanakax ch"axwañar jaquntasaw, ukat milicias ukanakar armas ukar jaquntapxäna, Stalin ukat Zhukov jupanakax Fritz ukan nayrar sartawip marka taypin jark"aqapxäna. Ukampis Hitler chachajj soldadonakaparojj sur toqeruw kuttʼayäna. Nazis jupanakax Kiev markanx mä jach"a caldera lurapxäna, ukatx niya taqpach Ucrania markaruw katuntapxäna.
  Leningrad markaruw jark"antawayi, Crimea markaruw mantawayi. Ch"axwawinakan saräwipax wali 1941 marar uñtasitaynawa, jan jaytjasir karma ukar uñtasita. Ukampis mayj mayjäpjjatapajj wali askirakïnwa. URSS markax 1941 maranx mä qawqha libre reservas ukanïnwa, jichhax taqi kunas niyaw movilizatäxäna. Ukat kunapachatix octubre phaxsinx ataque ukax luraskäna ukhax niyas janiw kunas defensa ukar katxaruñax utjkänti.
  Noviembre phaxsit 1944 maran qalltatapatxa, nazis ukanakax Moscú markaruw muyuntapxäna, ukat Stalin chacharux Kuibyshev markaruw jaltxapxäna.
  Nazis sat jaqenakajja, cheqpach sarnaqäwit sipansa, jakhüwinakat sipansa jukʼamp jachʼänwa. Jupanakax Norte ukat Sur uksat Moscú markar jan sarañatakix walja t"aqanuqtawinakanïpxänwa. Ukampis unidades soviéticas ukanakax kunayman frentes ukanakanx sintiw jilxattawayi.
  Chiqansa, 1941 maranx movilizacionanak tukuyatatxa, Stalin chachax Wehrmacht ukar sipanx juk"amp ventaja jikxatäna, ukatx pusi kutiw juk"amp avionetas ukat tanques ukanïnwa, Tercer Reich ukan ch"axwäw qalltawitpach utjkäna ukat sipansa. Ukat chʼaxwäwin nayrïr phisqa phaxsinakanxa, chiqpach sarnaqäwinxa jukʼamp equipo soviético ukanakaw lurasïna.
  Ukampis jichhax nazis ukanakax taqiniw trumpeta ukham uñt"atäpxi, armas ukat personal ukanakax qawqhas ukat kuna calidad ukanakas utji. Ukat Ejército Rojo ukax 1941 maranx pachpa usuchjatanakaniwa. Uka taypinx ucraniano, baldo ukat walja jisk"a markanakan sistema soviético ukatak jiwañ jan munapxatapa. Traición masiva ukat t"ijt"añax represión ukan jan walt"ayatanakaru, desposeídos ukat yaqha ofendados taqi rayas ukanakampi. Ukhamaraki régimen soviético ukan uñisirinaka ideológicos ukanaka.
  Ukat alemanes ukanakax occidental uksar atipt"apxarakïnwa, ukax traicioneronakaruw juk"amp jilxattayi.
  Ukatwa, Moscú markax muyuntat uñjasitapax janiw muspharkañakkiti, ukat alemanes ukanakax Donbass, Voronezh uksaruw katuntapxi ukat Stalingrad uksaruw sarapxi.
  1944 maran juyphi pachanx janiw 1941 maranjam thaya ukat chhijchhix utjkänti, ukampis Moscú markax diciembre phaxsit 1944 mara tukuykamaw wali ch"amampiw ch"amanchawayi. Stalingrad markax enero phaxsin 1945 maranw t"unjatäna, ukat uka markatakix ch"axwäwinakax janiw sinti jaya pachanakäkänti. Febrero ukat marzo qallta phaxsinx alemanes ukat satélites ukanakax Cáucaso ukat Baku petrolero phuch"unakaruw q"al katuntapxäna.
  Ukat Volga sat jawir thiyaruw ofensivax sarawayxäna. Saratov markaru, Kuibyshev markaru, ukat jukʼampi Orenburgo ukat Kazan markaru.
  Stalin chachajj Sverdlovsk markaruw jaltjjäna. Kazan markax mayo phaxsinw jaquqaniwayi. Jallu pachanx alemanes ukat japoneses ukanakax Rusia markan manqhaparuw sarxapxarakïna. Soviético soldadonakan saytʼasitapajj chhaqtawayjjänwa. 1945 maran agosto phajjsit 5 urunak saraqatarojja, Sverdlovsk markaruw katuntapjjäna. Ukat 1945 maran septiembre phajjsit 3 urunak saraqatarojja, Stalin chachajj qhepat katuyasiñatakiw iyaw satayna. Jupanakan jakawipa ukhamaraki qhispiyasiñap mayjt"ayañataki.
  Payïr Jachʼa Chʼajjwäwejj tukusjjewa. Ukampis sumankañax janiw jaya tiempox utjkänti. Hitler chachajj armas nucleares ukanakamp yantʼasajja, wali muspharkañ tʼunjir chʼamanïtap amuyasïna.
  Jichhax Japón ukat Estados Unidos markanakax Tercer Reich ukan uraqpachan apnaqañ thakinkapxatapaw uñstawayi. Ukat Fuhrer sat chachajj Genghis Khan, Alejandro Magno, Napoleón, Troyano emperador ukat Suleimán Magnífico sat chachanakat sipansa jukʼamp oraqe katuntaskchïnjja, Japón markarus atipjañwa amtäna.
  Payïr Jachʼa Chʼaxwäwi tukuyatatxa, niya kimsa maraw pasxäna, ukat patak misil balístico, intercontinental ukanakax wali chʼamani cargas nucleares ukanakampiw Inti jalsunkir markar mä kutikiw chʼamaktʼäna.
  Ukat ukatx Wehrmacht ukat flota ukan unidades terrestres ukanakan ofensivapax qalltawayi. Alemanes jupanakax jank"akiw Japón markan Asia tuqin yänakap katuntapxäna, ukat pachpa metrópoli ukax bomba atómica ukanakamp uraqiruw t"unjatäna.
  Jilpacha jan ukax juk"amp jaya pachaw sayt"asiwix Pacífico uksankir yänakax Inti jalsu tuqinkir markan utji. Ukampis 1949 maran junio phajjsitjja, taqe kunas tukusjjänwa. Jichhax Estados Unidos markar atipt"añakiw qhiparäna. Ukatjja, mä razonajj utjarakïnwa. Ukhampachasa, estadounidenses ukanakax uka acuerdo ukar jan yäqasa, armas nucleares ukanakaw lurapxäna ukat jamasat yant"äwip lurapxäna.
  Hitler chachajja, 1950 maran enero phajjsit 1 uru saraqataruw chʼajjwañ qalltäna, machaq marajj mä kutikiw kimsa patak misil nuclearnak jaqontäna. Mä jan waltʼayir ataque nuclear ukaw Estados Unidos markan patak jachʼa markanakar tʼunjäna, ukat walja tunka millón jaqenakaw jiwarapjjäna. Adolf Hitler chachan jachʼa jan wali luratanakapatjja, jukʼamp uñisiñjam jan wali luratanakapat jukʼamp jachʼa listaruw yapxatäna. Ukatx Canadá markaruw mantapxäna, ukatx sur uksatx dictaduras latinoamericanas ukanakamp chikaw mantapxäna. Estadounidenses jupanakax jan ch"amanïpxänwa ukat wali mulljataw uñjasipxäna, ukampis jan ch"amanïsaw ch"axwapxäna. Jupanakatakix atipjatäñax esclavöña ukat jukʼat jukʼat wali llakit jiwañakiw sañ muni sasaw amuyapxäna. Ukhamasti, taqi chʼaxwäwinakat sipansa jukʼamp jan chʼamanïñänwa. Ukat mä mara jilaw ukax utjäna, ukat Tercer Reich ukax niya pä patak juk"amp cargas nucleares ukanakar jaytañapatakiw wayt"äna, ukat walja suma uraqinak radioactivo wasar pampar tukuyäna. Ukampis uka amtax ukhamakipans phuqhasxänwa ukatx Kimsïr Reich ukan qhipa uñisiripax atipjataw uñjasiwayi. Ukat uka qhipatxa, globalización mundial satäkis ukax qalltawayiwa. Alemania markan markapax uraqpachan qullqi sapakïxänwa. Nayraqat independiente markanakas ukhamarakiw nivel de colonias del Tercer Reich ukar jisk"achatäpxäna, ukampirus autogobierno local ukax mä juk"akiwa. Judionakas gitanos ukanakas janiw kamachirjam uñjatäpkänti: thaqhatäpxänwa ukat tʼunjatäpxarakïnwa. SS ukax jach"a q"umachawinak lurapxäna, ukat walpun colerasipxäna. Chiqpach jan wali samkaw purini - dragón ukan pachapa. Jan ukax, juk"amp chiqaparux mä era. Fuhrer ukax chiqpach pachan mä imperio totalitario ukham luraskäna, ukax espacio jach"anchayañ tuqit arsusaw lurasïna. 1959 maranx Fuhrer paqallq tunk mara phuqhasiñap amtasax mä coronación oficial ukaw utjawayi, uraqpachan plebiscito ukaw utjawayi - ukax super-emperador ukan sutip legitima. Ukat Adolf Hitler chachajj 1967 maran jiwjjäna ukhajja, wawapajj titulopa ukat chʼamap herencia katoqäna. Uka pachakamaxa, Uraqi planetax Venus ukampiw Phaxsi ukat Marte uksanx asentamientos ukanakax utt"ayatäxäna, ukatx anqäx warawaran pachanakar jilxatañatakix wali ch"amampiw wakicht"asiskäna... Nazis jupanakax mä imperio universal ukar munapxäna - Star Reich ukan lurawipa, ordenan taqpach universo mä jan wali samkar jaquntañataki.
  
  
  PATAK WARANQA SUMA IMILLA
  Elfarayax nuwasïwin uñjasïna... Jichhax mä nuwasir ukhamarak mä jan ch"aman ejercito p"iqinchirjamawa.
  Suma imillanaka: jupanakax chuchuparu, thixninakaparukiw k"achachata platos blindados ukanakampi ch"uqt"ata. Ukat amparanakas, kayunakas ukat purakapas q"ala, bronceado ukhamawa.
  Ukat uka imillanakax qʼala kayumpiw jawqʼjapxi. Jupanakasti pataka waranqa jaqinakäpxänwa. Ukat taqpach imill wawanaka, janiw mä chachas! Ukat taqi kunas suma, jisk"a, atlético, musculoso, bronceado, perla kisunakani!
  Amazonas ukanakar uñtasita... Cohortes ukan filata. Espadanaka ampararu, arconaka qhipäxaru. Janiw escudonakax utjkiti - nuwasir jaqix escudot sipans juk"amp chiqaw sasaw amuyi.
  Ukat banderanakax jach"a jach"a tukusaw imill wawanakarux t"ijtapxi. ¡Jupanakax nuwasiñatakix wakichtʼatäpxiwa ukat jan axsarasaw atiptʼañ munapxi!
  Ukampis jaya cheqatjja, orconakan walja jaqenakaw sarnaqapjjäna. P"iqini, jan wali osonaka. Ukat niya patak kutiw juk"amp trolls ukanakax comandantenakapjam irnaqapxi.
  Ukat jichhax aka horda ukax imill wawanakar uñtataw saraski.
  Elfarayax kamachinak churaraki:
  - ¡Arcos ukanakat ch"axwaña, mä jach"a arco ukan!
  Imill wawax suma kayunakapan q"ala amparanakapampix arco ch"akhanakap jaquntawayi. Ukat jiwayir flechanakampiw chʼalltʼañama.
  Uka pachparakiw nuwasirinakax kisunakap q"al ch"uqt"asisin arnaqasipxäna:
  ¡Campeonatos ukhamäpxañäni!
  Ukat uñisirinakarux mä jachʼa flechampiw tʼijtʼapxi. Uñisirinakaparux mä erizo ukham agujanakampi ch"allt"apxi.
  Orcos ukat trolls ukanakax jaquntatawa, jiwayir ukhamarak qhuru jaqinakamp jawq"jata.
  Ukat Elfarayax akham siwa:
  - ¡Imperio machaq fronteranakataki!
  Ch"axwirinakax sincronizado ukhamaw lurapxi. Janchinakapax bronceado ukhamawa, wali suma ukat lliphipi. Ukat qʼala kayunakajj bronceado tobillonakaparuw qhantʼi. Ukat amparanakax alaya tuqinakanx ch"amañchatawa. Ukat t"unjañ regalonakax jupanakpachaw t"ijtapxi, uñisirinakaruw ch"allt"asipxi.
  Orcos ukat trolls ukanakax p"akintataw jikxatasipxi. Ukat llakit animalanakan ajanunakap tʼijtʼayapjjaraki.
  Chʼaxwirinakax wali jachʼañchatäpxiwa. Jupanakax jisk"a, ch"akhanakani, kayunakapax ch"akhanakaniwa. Kunjamsa waranq waranq flechanakax mä kutikiw jaquqanipxani.
  Ukat jupanakax mä masa orcos ukanakaruw ch"axwapxani. Ukat akham qʼuchtʼapxam:
  - Jiwasana jach"a jach"a tukuñasataki,
  ¡Banditonakar manq"antañäni!
  Ukat mayamp walja flechanaka, ukat antutxapxani. Ukat kawkhantï jikxatasipki uka qullunakar jakʼachasiñatakix jiwat jaqinakampiw qʼañuchapxani.
  Jïsa, jupanakax muspharkañ nuwasirinakäpxiwa. Ukanx ukham sallqa sonrisa, ukat janchix chiqa tuqiruw kutt"i uñisirinakar chhaqtayañampi.
  Elfarayax jupa pachpaw mä arco ukamp ch"allt"asi. Jupax q"ala kayunakapampix q"ipiw dibuja, ukat wali chiqaparuw ch"allt"i.
  Uka pachparakiw imill wawax jupa pachpa q"ucht"i:
  - Ch"axwawixa akapacharuxa uñjiwa, .
  ¡Volcán de colerasiñax mä jach"a thakhin jawq"jasi!
  Juk"amp jach"a tensión, .
  ¡Llakimpi ukat axsarañampiw sartasi!
  Ukat mayampiw nuwasir jaqin qʼala kayupat lanzat flechax tʼijtäna. Ukat kimsa orconak mä kutikiw punchu.
  Ukanakax wila phuch"unakat ch"amakt"apxi. Ukat Elfaraya kunjams chhuxriñchjasipxi:
  - ¡Nayan magiajarux jach"añchapxam!
  Ukat wasitat qʼala kayupampiw mä flecha jawqʼjani. Akax imill wawawa - jach"a clasenkiwa, jupax janchini ukhamarak taqi kunas utji.
  Nayrïr ola de ataques orcos ukat trolls ukanakax bogged down. Mä walja jiwat jaqinakakiw qhiparapxäna. Ukampis jichhax machaq destacamentos de creaturas peludas ukanakaw uñstapxi.
  Elfarayax wasitatw ch"axwawayxi, ukat chiqaparuw luraraki, ukat uka pachparakiw qhuruchasi:
  - ¡Jach"a kankaña jiwasana pachasaru!
  Ukat qʼala kayupatjja llijullijunakaw tʼijtjjaraki. Ukat orconakan masapax ninamp phichhantatawa ukat ch"iyjataw uñjasi.
  Jisa, mä nuwasir princesawa. Jupampixa, kawkïr chachas jan kuna llakini jarkʼaqatäkaspas ukhamwa amuyasini.
  Ukat mayni patak waranq imill wawanakax janiw juk"amp jan walïpkiti. Ukat jupanakax wali sumaw ch"axwapxi. Ukat jukʼamp wakiskirïki ukajja, jankʼakiw luraña.
  Qʼala musculoso kayunakapajj lliphipiñatakikiw tiemponïpjje.
  Akax mä amtampiw jikxatasipxi:
  - Jiwasaxa mä pasaje activo churapxtanwa, .
  ¡Uñisirirux nayraparuw ch"allt"apxta!
  Ukat wasitat qʼala kayunakampi jiwañan machaq churäwinakap antutapxi. Ukax jilpachx jupanakan ch"axwañ ch"amap uñstayañawa.
  Elfaray jilatasti akham sasaw qʼochüna:
  - Orcos roar - llakit ajanunaka, .
  ¡Yatipxam, amigonaka, nayax jiwayir jaqïtwa!
  Taqiniruw jiwayä, taqiniruw t'unjä,
  ¡Ukat khititix ñik"utan ajanuparux p"akjarakï!
  Jïsa, chiqpachansa uka tawaqux wali chʼaxwiriwa. Ukat kunapachatï mä tama orconakajj jakʼachasipkäna ukhajja, mä pulsarjamaw jupanakarux chʼalltʼirïna. Ukspachaw phisqa tunka uywanakax aychampi jisk'a jisk'a t'aqaru ch'iyjatäpxäna.
  Elfarayax akham sasaw qhuru arsüna:
  - ¡Jach"a amuyunakataki ukhamata taqi uywanakaxa phichhantapxañapataki!
  Ukat uka nuwasirix ombligopat llijullijunak apsusaw antutäna. Ukat mä pä tunka orconakajj pinchompi chʼuqtʼat ovejanakar uñtasitäpjjänwa. Niya mä ratukiw qhatiyapxäna.
  Ukat mayni imillanakax akham sasaw arnaqasipxäna:
  - ¡Qullan Uraqitaki!
  Ukat nayax apsurakïwa ukat jupanakax q"ala talonanakat coágulos de energía ukanakaw jaquntapxani! Ukat walja lipʼichit lurat nuwasirinakaruw chʼiyjäna.
  Elfaraya, nina naktayaña sarantaskakiwa, aka kutix arco q"ipi amparapampiw jaquqani, chhuxriñchjasïna:
  - ¡Jiwasan magiapataki!
  Ukat jupax q"ala talonat mä llijulliju ch"allxtayarakïna ... Ukat wali ch"amampiw ch"allt"äna, patak patak orcos ukat trolls ukanakax carbonizado ukhamaw tukupxäna. Kunjamtï blotters ukanakax mä nina naktäwin katjatäki ukhama.
  Elfarayax akham sasaw jach"at arsüna:
  - ¡Nayaxa wali jach"a layqatwa!
  Ukat mayampi, kunjamsa uñisiriparux chʼallxtayi. Ukat nayranakapajj lliphipirakïnwa. Ukat imillanakax jach"a pasión ukampix orcos ukat trolls ukanakarux flechas ukanakamp jaquntapxäna.
  Montículos ukanakax jiwat jaqinakat jilaw jilsu. Taqinipuniw tantachasipxi ukat tantachasipxi. Ukat jukʼamp jukʼampiw jiwata.
  Elfarayax uka apthapisinx mä chhuxriñchjataw akham säna:
  - ¿Kunsa p"iqiman mä reyi utjchi ukhaxa lurañasa?
  Ukatxa ¡jupatakix mä palacio lurapxam!
  Ukat mayampxa, qʼala kayumpiw princesax mä jiwayir ukat jiwañjam tʼunjañ regalonak lanzani.
  Aka imill wawax jiwañan uñacht"äwipakiwa. Ukampis uka pachparakiw kʼajkir nayranakapajj wali suma chuymanïpjje.
  Ukat mayni imillanakax walja uywanak chhaqtayapxi, ukham tsunami ola jupanakar jalxatasinxa, generalmente super. Ukat ukhamatwa wali colerat uñisirinakarux flechanakamp jalluntayapxi. Jila partejj cheqapuniw punchu.
  Elfarayax akham sasaw arnaqasïna:
  - Nayaxa ukham pachanakanwa yuritayna, .
  ¡Munat markajax nayat amtasiñapataki!
  Ukat nuwasir jaqix amparanakapamp sayt"asisaw q"ala kayunakap p"iqip patxaru t"ijtäna, ukat mä jach"a ninar uñtat bolaruw muyuntäna. Ukat kunjamsa uñisirinakarux mä coágulo de energía jaquntani.
  Ukat jankʼakiw waranq orconakajj phallapjjäna. Ukatsti ñik'utanakapax ninamp phichhantatäxänwa, mäkiw q'al ch'iyjatäna.
  Elfarayax akham sasaw jach"at arsüna:
  -¡Nayax G-clase ukan nuwasirïtwa!
  Ukat kunjamsa larusi.
  Ukatxa llijullijunakax laxrat mistuni. Ukat walja uñisirinakaruw phichhantañama.
  Ukatxa imilla-princesax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Nayatakixa taqpacha akapacha!
  Ukat suma uñnaqt"an ch"uxña nayranakatxa llijullijunakaw jaquqanïna... Ukat kunjamsa taqi uka jan jakt"kay luratanakarux ch"allt"apxäna.
  Elfarayax akham sasaw q"ucht"äna:
  - ¡Wallq waranqa waranqa jakhunaka, saxranaka! Ukat nayan consignajax sapurukiwa - ¡taqiniruw jiwayapxam!
  Ukat q"ala amparanakapampix princesa imillax yaqha, wali jiwayir pulsar antutäna.
  Ukat kunjamsa taqinirus chʼiyjani ...
  Ukat yaqha imillanakax janiw jupat sipansa jiskʼäpkiti. Taqinipuniw flechanakapampix uñisirinakarux t"unjapxi ukat t"unjapxi. Chiqansa, jupanakan wali ch"ikhi, jan ina ch"usat zapato kayunakap apnaqasa.
  Orcos ukanakax qhanaw samañapax tukusxi. Ukampis waljaniw utji. Ukat juk"amp machaq regimientos de creaturas ukanakaw jalnaqapxi.
  Ukampisa, ukham imill wawanakax janiw phinqʼachatäpkaspati ni chʼallxtayasipkaspati. Jupanakax nuwasipxani ukhaxa, ch"axwapxi. Ukat janiw ajjsarañ yatipkiti. Jan ukajj jukʼampejj janiw yatiñ munapkiti.
  Akax q"ala kayunakapax jiwañ jiwayir regalonak lanzapxiwa. Ukax orcos ukanakan nayraqatanakap t"aqanuqawayi.
  Aka imillanakax - chiqpachans supermenes ukanakax wali jisk"a faldanakaniwa. Ukat wali suma uñnaqt"ani ukat suma uñnaqt"ani.
  ¡Ukat patak waranqa imill wawanakax mä jach"a ch"amawa! ¡Uka contrajj janiw kunas aguantañjamäkiti!
  Elfarayax akham sänwa:
  - ¡Jach"a kankañawa jiwasana phenomenosaru!
  Ukat mä qʼala talonat wasitat mä pulsar tʼunjäwiw mistunïna. Ukat orconakan masapax, infiernon jakirinakaruw tukupxäna.
  Ukat ¿kunatsa ukham chʼullqhi jaqenakarojj paraisor mantapjjaspäna?
  Elfarayax pulmones patat arnaqasi:
  - ¡Nayaw uraqpachanxa absoluto campeón ukhamäxä!
  Ukat mayampi, q"ala kayu kayunakapampi imillanakax wila ch"uxña ukat jiwayir pulsar uñstayapxani.
  Taqiniruw phichhantani, phichhantarakini.
  Elfarayax wali kusisitaw q"ucht"awayi:
  - Nayaxa janiwa sapuru imilla, .
  ¡Ukat mä quri corona!
  Ukat wasitat llijullijunakax suma uñnaqt"an ombligopat jaltxani. Ukax lip"ichit lurat animalanakaruw ch"allt"ani ukat phichhantat leñanakjamaw ch"allt"ani.
  Elfarayax akham sasaw arnaqasi:
  ¡Nayaw phichhantapxäma, laq'ar tukuyapxäma!
  Ukat ombligot wasitat llijullijunak khithani ...
  Ukat mä masa orcos ukanakax mä sartén ukan cutlets ukham qhatiyata.
  Elfarayax uka apthapisinx wali kusisitaw q"ucht"äna:
  - Orcoxa mä lazompiwa pesaje, .
  ¡Ninampi asxatapxam!
  Ukat jichhax kunas wali ch"ama ukat jiwayir yänakax imill wawan q"ala talonat t"ijtxani. Kunas jan arxatañjamäki.
  Mä kutimpiw patak orcos ukanakax mä kutikiw carbonizado ukham lurapxäna. Ucatsti q'añunakaruw tukuwayjjäna, lanampiw laq'ar tukurakïna.
  Ukat imillanakax kunjams chhuxriñchjasipxi:
  - ¡Jach"a Awki markataki!
  Ukat mayampiw qʼala talonanakapajj infierno ukham jankʼak jiwañ regalonak jaqontapjje. ¡Aka imill wawanakax janiw thayampi, thayampi, jan ukax jark"awinakampi jark"aqatäpkaniti!
  ¡Akanx Terminadores ukanakax utjiwa!
  Ch"axwirinakax janiw orcos ukanakarux jak"at nuwasiñanak utjañapatak jaysapkiti ukat uñisirinakarux jayarst"ayañapatakiw jaysapkiti.
  Ukampis ukhamakipans, lipʼichit lurat animalanakajj jukʼamp jakʼachasiñatakiw wal chʼamachasipjje. Ukampis nuwasirinakax janiw chiqpachapun jupanakar churapkaniti.
  Elfarayax wasitatw amparapamp katxaruwayxi, ukat q"ala kayunakapampix llätunk jaqiruw wasitat uñstayi. Ukat mä nina qinayaw uñsti. Ukat orcos ukanakarux mä sallqa jawir uñtataw jaquqani.
  Ukat mä pä waranqa lipʼichit lurat animalanakaw mä kutikiw aptʼasipjjäna ukat phichhantapjjäna.
  Elfarayax akham sasaw jach"at arsüna:
  - ¡Ch"iyara uywanakax ch"uspanakjamaw arnaqasipxi! ¡Kunas manq"at awtjatax jan ch"axwañjamakiti!
  Ukat jichhax nuwasir jaqix kimsa flechanak mä kutikiw antutani, q"ala kayumpiw arco cordón jaquntani, ukat tunka payan orcos ukanakax p"akjapxani!
  Akax terminador imillawa. Ukat ukham sallqa ukat frenético chʼamaniwa.
  Elfarayax uka apt"asisaw q"ucht"äna:
  - Imill wawanakaxa mayja mayjawa
  ¡Jupanakakiw jan contagioso ukhamäpkiti!
  Ukhamächi ukhajja, .
  ¡Ukajj janiw infiernon qhespiyatäkaniti!
  Ukat mä jiwayir pulsar tawaqux q"ala talonat t"ijtäna. Ukat chʼiyar osonakaruw taqi chiqar chʼiqiyaraki.
  Elfarayax sallqa kusisitax akham siwa:
  - ¡Nayax ukham tribunkirïtwa, Dios layku jiwayapxäma!
  Ukat mayampxa, nuwasirix flechanak antutani, ukax kuna armaduras ch"allt"i, ukat ch"iyjata, ch"uxña orco aycha.
  Jupan masipax, wali suma tawaqu wila ñik"utani, akham sasaw jach"at arsüna:
  - ¡Mä ch"amani amigonakataki!
  ¡Ukat mä infierno pulsar t"unjäwiruw khitharakini!
  Ukat uñisirinakan jiwayir masapax tʼunjatäniwa.
  Elfarayax akham sänwa:
  - ¡Nayan saxra pachajataki!
  Uka qhipatxa, princesa imillax, kunjamtix qalltawayki ukhamarjamaw ch"akhanak laq"ar wasitat dibujañapa. Ceremonianakan nuwasir jaqix janiw yatkiti.
  Wila ñik"utan masipax Princesa de La Vallière satawa, jupax akham sasaw chhuxriñchjasi:
  - ¡Jutïr pachax jiwasanakankiwa!
  Elfarayax jaysañatakix chhuxriñchjasïna, janïr mä sallqa perno jiwayir pulsar antutkasa.
  - ¡Ukat nayra pachanakax jutïr atipt"äwinakasatakik yanapt"ani!
  Ukat jichhax imill wawanakax taqpachaw patak waranqäxi, kunjamatix apthapipxi ukat q"ala kayunakapamp sallqa llijullijunak mistuyapxi.
  Ukat orconakan ejercitopax katuntapxani ukat phichhantapxani. Jisa, ukham nuwasirinakan jaljawipar jaquntañax axsarañawa.
  Ukat jachaqtʼasisaw warawaranakan qhantʼir kisunakap uñachtʼayapjjaraki.
  Ukat jichhax imill wawanakax apsusipxaniwa ukat q"ala talonanakapamp takt"apxani, ukat mä oladax aka uraqit pasani, ukat mä taqpach ejercito orcos ukarux ch"allt"ani. ¡Ukat imtʼapxam!
  Deslumbrante kisunakat nuwasirinakax inti jalsun qhananakap antutapxani ukat ñik"utan p"iqin pallapallanakan filanakaparux juykhuptayapxani.
  Elfarayax akham sänwa:
  - ¡Amtäwijataki ukhamaraki sarnaqawijataki!
  Imill wawanakax juk"amp ch"amampiw ch"axwapxi. Ukat ukhamaw q"ala kayunakapamp discos apsusipxani ukat jaquntapxani. Jupanakax q"umachasipxani, ukat orcos ukanakan masapax juk"ampiw jilxattawayi.
  Princesax pulmones patat arnaqasïna:
  - ¡Nayaw khuchhuqapxäma, khuchhuqapxäma, taqiniruw jank"ak khuchhuqapxäma!
  ¡Jiwayañ munsma, jiwayapxäma, jiwayapxäma!
  Ukat jichhax q"ala talonampi nuwasir jaqix inti jalsun qhanap uñacht"ayani ukat mä láser ukham orcos ukanakar uñacht"ayani.
  Ukat mä taqpach, ch"uqi ch"uqi ch"uqi khuchhuqaña. Ukat orcos ukanakax chhuxriñchjasipxi ukat aka ejercitox heces ukar liwxatapxi.
  Ukat mayamp orcos ukanakax mä sallqa ataque ukankapxi, ukat imillanakax q"ala kayunakapamp jiwayañ yänak jupanakarux jaquntapxi.
  Ukat chuchupax khathati. Ukat ukhamax sapa pechox mä taqpach tank torrewa!
  Ukat ukhamat imill wawanakax uka apthapisinx ombligonakapat llijullijunak jaquntapxäna. Taqi patak waranqa imill wawanakax haces láser ukanakampiw ombligonakapamp khuchhuratäpxäna.
  Ukat chika millón orconakaw mä kutikiw qhatiyatäpxäna. Ukat espaciokiw jupanakar digerirïna.
  Elfarayax akham sasaw jach"at arsüna:
  - Nayax ch"iyjawayta ukat phichhantawayta, .
  Nayax imill wawatwa - ¡Supayakiw!
  Ukat mayampiw ombligot llijullijunak mistuni. Ukat jiwayañjamaw chʼalltʼasi. Ukat ukxarusti kunjamsa flechanakax t"ijtapxi. Ukat taqiniw barranakar tukupxäna.
  Ukat jichhax orcos ukanakax p"iyanakampi phuqhantat barras ukar uñtasitawa.
  Ukat imillanakax magiampiw bustonakap jawq"japxi, ukat walja q"añut orcos ukanakaruw khuchhuqapxi. Ukat jupanakax liwxatatäpxänwa.
  Elfarayax akham q"ucht"awayi:
  - ¡Taqiniruw jiwayañäni!
  Jumax ukham imill wawawa - ¡mä princesa ukhama!
  Uka nuwasirix akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Nayaw ch"iyjäma ukat janiw khuyapt"ayasismati!
  Ukat ukhamaw jupax bustopar ch"allxtayi. Ukat mayamp antutañax, chiqpach jiwañaw apani.
  Orcos ukanakax chiqpachapuniw uñisirinakan posición ukanakaparux jiwat jaqinakar jalluchañ yant"apxi. Ukat jupanakax sarantapxi ukat juk"ampi ukat juk"ampi ukat juk"ampi. Aka chiqanx jiwatanakan machaq qullunakaw jilxattaski. Ukampis orconakajj janiw aynachtʼapkiti.
  Jupanakax nayrar sartapxi ukat nayrar sartapxi ukat nayrar sartapxi. Ukat jan khuyaptʼayasisaw jiwapxi. Ukampis nuwasirinakax orconakarux flechanakan granizopjamaw jalluyapxäna. Ukat nuwasirinakax janiw aka q"añunak jark"apkaspati. Ukampis mä chʼiyar oladajj jupa pachparuw jankʼak puriski. Ukat aka ñik"utan qutax sarnaqaskiwa.
  Imill wawanakax sallqa kusisitaw jikxatasipxi. Ukat musculonakap flexionaraki. Ukat orcos ukanakax jupanakpachaw sarnaqapxi, yaqha tsunami ola ukax sarawaykaspas ukhama. Ukampis ukajj janiw khitirus llakisiykiti.
  Elfarayax q"ucht"arakïnwa, janïr ukax q"ala kayunakapamp phisqa arcompiw mä kutikix q"añut jaquntäna, ukat mägico flechanakampiw jaquntäna:
  - Chiqapa q"ala amparanakampi, .
  Nayax tsunami ukar saykatawaytwa...
  Nayax kuna llätunk ola, .
  ¡Munat masijajj chʼiyjänwa!
  Nuwasir jaqix jaltawayxiwa, ukat jank"akiw ombligopat mä secreción apsu. Ukat uñisiriruw tʼunjaraki.
  Ukat arnaqasi:
  - Nayan ejercitojaxa ch"amaniwa, .
  ¡Jupaw akapachar atiptʼi!
  Elfarayax q"al ch"iqiyatäxänwa. Jupanaka ukat yaqha imill wawanakax chiqpachansa wali yatxattʼat nuwasirinakäpxiwa. Khitis jan khitirus mä jiskʼa khuyaptʼayasiñ churkaniti.
  Jupanakax wali qhuru uywanakakïpxiwa. Jan ukax inas orcos ukham kunas utjchispa! Suma uñnaqt"aniki, janiw jan walikiti.
  Elfaraya kunjamatsa lakapat llijullijunak antutañapa. Ukat patak orcos phichhantapxam, ukat q'uchupxam:
  - ¡Muxsa almajataki!
  ¡Ukat uñisiriruw uñchʼukiñama!
  Uka qhepatjja, qʼala amparanakapajj pulsar jaqontatäniwa. Ukat taqpach pack jiskʼa, chʼiyjata chiqanakaruw chʼiyjapxani.
  Elfarayax ukat chhuxriñchjasipxani:
  - ¡Jiwayañax nayan credojawa!
  Wila ñik"utan masipax akham sasaw larusini:
  - Ukat nayaxa, ukhamaraki, plazan!
  Elfarayax mä cascada de t"unjäwiw mistuwayxi ukat akham sasaw arnaqasïna:
  - Ukat nayanx generalmente mä cubo ukankiwa!
  Ukat panpachaniw nuwasir jaqinakax qʼala kayunakap taktʼapxi. Mä machaq ola de magia ukaw sartawayi.
  Ukat jichhax orcos ukanakat wasitat, chips ukat ch"iyjata aycha ch"uspanaka. Ukat ukatsti mä sartenan qhatiyatäpxi.
  Elfarayax chhuxriñchjasïna.
  - ¡Machaq registronak utt"ayaña!
  Wila ñik"utan masipax mä jach"a thuqt"awimpiw chiqanchawayi, q"ala kayunakapamp nina pulsares ukanakamp ch"axwasa:
  - ¡Uraqi jiltañataki!
  Elfarayax orconakaruw thuqt"äna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Pä kuti, kimsa kuti jach"a norma ukata!
  Wila ñik"utan nuwasir jaqix q"ala talonampi mä burbuja de energía mágica churäna ukat kusisitaw yapxatäna:
  - ¡Ukhamatwa markajax panqartañapa!
  Ukhamaw imillanakax jaljtapxäna, ukat wali sumpun jaljtapxäna. Ukat jupanakax aka ejercito de creaturas shaggy ukarux jach"a adquisiciones ukanakampiw jupanakpachatak t"unjapxi.
  Elfarayax wasitatw ombligopat mä láser mágico jaquntäna, ukat lliphipir nayranakapamp jach"at arsüna:
  - ¡Mä botellaruw cobra ukat gyurza ukanakax utjitu!
  Ukat kunjams jupax mä machaq viga antutani kunatix orcos ukanakar jakkir phichhantki uñisirinakaru.
  Princesan wila ñik"utan masipa, jupax mä akatjamat akham sasaw yatiyäna:
  - Jichhax nayan sutijax de Lavalier satawa!
  Elfarayax jank"akiw chiqanchawayi:
  - ¡De Lavalier, ukhamax ¡De Lavalier! ¡Ukhamajj jukʼamp sumawa!
  Wila ñik"utan nuwasir jaqix akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - Nayaxa sallqa jaqina qunqurinakaparu qhana caballero, .
  ¡Nayaw uka orconakarux aka uraqit q"umachä!
  Ukat kunjams q"ala, cincelat kayunakap jupanakamp chika sarnaqani ... Ukat mayni imillanakax, patak waranqa pallapallanakan taqpach ejercitopa, apthapipxani, lakap jist"arapxani ukat nina antutapxani.
  Ukat mayamp mä cascada de llamas orcos ukar jaquqani, jan kuna pächasis phichhantañataki ukat janiw mä ch"am churañataki.
  Ukat jankʼakiw kimsa millón chʼuñuni animalanakajj mä kutikiw ninamp nakhantjjäna. Napalm sat qullampi chʼalltʼatäpkaspa ukhamänwa. Jan ukax fósforo ukax azufre ukamp chika. Ukat taqe kunas mä kutikiw mä waranqa waranqa fósforonakjam qhantʼäna.
  Ukat kunjams aka misax qhant"ani. Ukat qawqha warariñanakas arnaqasiñanakas ukat maldicionanakas taqi ukanak mä kutikiw utji.
  Elfarayax akham sasaw jach"at arsüna:
  - Orcos ukanakaruxa janiwa khuyapt"ayañakiti
  Jiwayapxam jupanakarux bastardos...
  Kunjamasa ch"uqi ch"uqi ch"uñuyaña - .
  ¡Q"añunakar uñtat ch"iyjaña!
  Ukat qʼala kayunakap aptʼasisaw llijullijunak antutani. Ukat mä wali jach"a troll ukar achikt"asipxam. Jupaw apsusini ukat sartani. Mä dinosauriojj phallaspa ukham amuytʼañäni.
  Wila ñik"utan masipax akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Akax mä ghoul ukhamawa!
  Elfarayax jaysañatakix, q"ala talón ukampiw mä burbuja de magoplasma churäna, jupax akham sasaw jach"at arsüna:
  - ¡Jiwasax ghouls ukanakarux mä jaysäwiw utjistu!
  Nina nakhantat nuwasir jaqix akham sasaw arnaqasïna:
  - Ukat jupatakix mä ataúd ukaw utjani, ukat mä coronan aruntawi!
  Elfarayax akham sasaw qhanañcht"i:
  - ¡Mä coronax funeral ukhamarak laurel ukhamäspawa! Ukhamajj ¡janiw sinti kusisiñamäkiti!
  Wila ñik"utan princesax arnaqasïna, ukhamarakiw ombligopat llijullijunak apsuwayxäna, ukat mä qawqha orcos qhispipki ukanakaruw t"unjäna:
  - ¡Jupanakatakix mä coronat sipan juk"amp llakt"at yänak wakicht"apxta!
  Ukat jichhax nuwasirinakaxa, taqpachaniw patak waranqa imill wawanakax apthapipxani ukat Elfarai jaqin kamachiparjamax jaltxapxaniwa ukat q"ala, musculoso kayunakap thayaruw t"ijtapxani. Ukhamatwa mä thayax sartani, ukat chiqpach mä mágico tormenta. Ukat mä ola de fuerza colosal ukax sarani, ukat mä millón eje de un tsunami mágico.
  Ukhamatwa, qhipa orcos ukanakax t"unjatäpxi, ukat taqpach ch"allaruw tukupxi.
  Frito ukat cutlets ukar tukuwayxi.
  Elfarayax pathos ukampix akham siwa:
  - Chuymanakana Pachamaman q"uchupa, q"uchupxta, .
  Taqi kunatix alaxpachan utjki ukanak kusisiñ tukuyañäni...
  Jiwasax legendario Mohammed,
  ¡Alajjpachasa akapachasa wali chʼamanïpjjewa!
  
  ELF PILOT UKAX SASHKA UKHAM UTJAWIPA
  Mä universo alternativo ukanx Payïr Jach"a Ch"axwäwinx mä duende ukaw purinïna. Jupax Fuerza Aérea Japonesa ukar mantawayi, ukat ukatw ukanx nayrïr as ukar tukuwayi. Taqi kunat sipansa, elfonakax wali ch"amanïpxiwa, jank"aki, ch"amanïpxiwa, ch"amanipxiwa. Jupanakax mä reacción ukanipxi, ukat taqi reflejos ukanakax jaqinakat sipanx juk"amp askiwa, ukatsti mä mágico vision de la guerra ukanipxi. Kunawsatix mä duendex kuntix uñisirix lurani uk uñjki ukhaxa.
  Mä juk"a arumpixa, uka duendex Conan sutimp uñt"atawa, jupax jathanaks ch"iyjaspa ukhamaw avionanakarux jank"ak jaquqaniwayi.
  Ukat jupa laykuw Japón markax Midway sat barcon nuwasïwin atipjäna. Mä jachʼa atipjäwiw Payïr Jachʼa Chʼajjwäwejj taqe kunat sipansa jan waltʼayäna. Nayraqatxa, japoneses jupanakax qhipharux Pacífico uksan amtäwip katuntapxäna. Ukat flotapax Archipiélago Hawaiano uksa katuntañ atipxatayna, wali ch"aman posición katuqasa, qutanakan perímetro de defensa lurañ tukuyapxatayna.
  Ukampirus ukax inas jan wali wakiskirïkchïnti, uka atipt"äwinakat qhipatx samurai ukanakax URSS ukar payïr frente jist"arañ jan amtapkaspän ukhaxa.
  Ukat Lejano Oriente uksanx mä muspharkañ ataque ukaw utjäna. Ukat Imperio del Sol Soriente ukankir soldadonakajj Vladivostok markaruw nuwantapjjarakïna. Ukhampachas, Japón militarista ukan ataque ukax Midway ukan atipt"asitapatx chiqäskchïnsa, soborno ukat traición ukanakan yanapt"apampiw Mikado ukan agentenakapax Vladivostok ukan comandoparux iyawsayapxäna, pallapallanakar jan taqpach ch"axwañatak wakicht"atäñapataki. Ukat ukatwa Damocles chachan espadapax nayratpach apaniwayi, ukat restauranten manq"asipxi. Mayor Stalingradovax uka wayna oficialan ñik"utapat katjatayna, jupax jupat sipan mä p"iqin jach"a ukat qhanaw ch"amanïtayna:
  - ¡Kuna boor ukat machjayir jaqisa! ¡Kunatsa ukham chhaqtayat equiponïtaxa! Aka waynax mä cabina waynaruw uñtasi, oficialat sipansa. Inas qalltañatakix sum phust"añama ukhamat taqi lúpulonakax mistuñapataki.
  Coronel Palatsev jupax phinq"asitaynawa:
  - Akax Sasha Sokolovsky satawa. Jupax Suvorov Escuelat chiqak cursos ukar khithatäna, mä abreviado programa ukarjama. Jupax wali suma yuqall wawawa, pä phaxsitx tunka phisqhan maraniw yurïwipax purini.
  Stalingradovax jan waliw ñik"ut mururasïna:
  - Wauu! ¡Tunka pusini marani ukat niyaw oficial ukhamäxäna! ¡Ukhamaw guerrajj luraski! Ukat nayax janiw yatkti lechenakax nayratpach taqpach títulos ukanakax katuqatäxiwa.
  Paltsev jilatajj amparap chʼoqtʼasïna.
  - Ch"axwañanxa, wawanakaxa nayra pachawa jilsupxi! Ukhamarus mä sarnaqäwiw juparux pasäna, kunjamakitix jupax Moscú markan arxatäwipat wali suma sarnaqäw qillqt"awayi, ukatx Zhukov jupax uk uñjawayi ukat uka waynarux cadetes ukanakat oficiales ukar mayjt"ayañapatakiw iwxt"awayi.
  Stalingradovax aka arunak ist"asax juk"amp suma chuymanïxänwa:
  - Waliki! Ukax janiw llamp"u chuymanïkiti. - Jupax yatiqañ utan yatichirir uñtataw amparapamp ajjsarayäna. - Jilapachaxa, janiwa jan walikiti, ukampisa janiwa juk"ampi umañakiti! ¡Muktʼaraktwa, ukat nayrajajj mä anunakar uñtasitawa, ¡jankʼakiw tribunal manqhanjja! - Mä ch"amani warmi, jilïri jaqi, ukampisa janiwa armonía atlética ukatxa frescura chhaqhayatakiti, coronel ukarux amparapampiw jawq"jatayna. "Chiqpachansa, jumaw aka tuqit qullqi churapxäta. Nayratpach chika marani jaqi, ukampis sarnaqaski.
  Palatsev jupax colerat chhuxriñchjasïna:
  "Chiqpachansa, kimsa tunk kimsani maranïtwa, ukampis paqallq kutiw usuchjatätxa, ukhamax chuymankipstatjamatwa ...
  Stalingradovax jaysañatakix kuns sañ munäna, ukatx mä akatjamat mä jach"a jach"a thuqt"awix janïr alwax amukt"añ p"akintawayi. Alaxpachat jachʼa qalanakas jaquqanïkaspa ukhamänwa, ventanapan vidriopax mäkiw pʼakjasïna. Granizo qalanakaw mesa patjjar thuqtʼäna ukat machat oficialanakan amparanakaparusa ajanunakaparus purirakïnwa. Stalingradovax mä comandante ukham arnaqasïna:
  - Taqini jank"aki mistuña.
  Paltsev chachajj uka toqet arnaqasïna, ukat niyaw cuerdas vocales ukanakap chʼiyjäna:
  - ¡Akanakaxa tunka payani tunka llatunkani ch"uqi ch"uqi! Japón markan ch"axwañ barconakapax juk"amp jach"a tonelada ukanx caza ukankapkaspas ukhamawa, ukax sañ muniwa.
  Stalingradova kullakajj chuym ustʼayasisaw botapampi pirqar chʼalljjtäna. Mä poke ukat mä savvy, chiqans, trofeo bota, azulejo ch"iyjata:
  - Qalltawayxiwa, ukampisa janiwa kunjamtï amtapkta ukhama! Janiw kunatsa! Maldición, jank"akiw escuadrón qutar irpañama ukat flota de país de guerreros estrechos ukar chhaqhayañama.
  Pusi kayumpiw jaquntatäna, nayrïr rangonkir capitanax (Jan ukhamäkanixa coronel) akham sasaw jiskʼat arsüna:
  - Nayan t"unjirijana ukhamaraki mä pä jisk"a canal ukanakanxa armanakaxa utjiwa. Janiw mä jaysäwis utjkistuti.
  Stalingradovax mä jach"a puñchu uñacht"ayi:
  - ¡Walikiwa, jumanaka asnunaka! Tsunami ukham ch"uxña ñik"utan warmi nuwasirix walpun arnaqasïna. - ¡Ukampis artillería costera ukanipxañamawa! Chiqansa, janiw taqinix frente occidental uksar khitatäkänti, ukhamarak aviación uksa tuqiru. Chiqansa, Japón markax kuna pachas ch"axwäwir mantaspawa, ukax walja maranakaw arsutäna.
  Palatsev jilatajj niyaw mä jukʼa usuchjatäjjäna, sasaw sañ munäna, ukampis wasitatwa thuqtʼasïna, tʼaqa tʼaqanakajj jaqontatäjjänwa. Sirenax jachäna, avión puriniñap yatiyasa. Wali ch"amampiw fuerzas navales ukan coronelpax sartasinx arnaqasïna, Stalingradova markan thuqt"awip jark"aqasa:
  - Jiwasaxa aviación ukaniwa, ukatxa pilas costeras ukanakaxa, jani ukaxa mä conjunto completo ukankchixa, utjarakiwa. ¡Jichhax jaysañäni!
  Pilotojj callenakan tʼijtkasajj akham sasaw qhuru arsüna:
  - Nayax ch"axwirijaruw t"ijtxa ukat uka samurai ch"axwirinakaruw yapuchä, janiw wakiskiti. Jupanakax Tsushima, ukat Miduen ukanakatakix wali qullqi churapxani.
  Sashka Sokolovsky, mä samkanx nayratpach oficial ukhamawa, ukat janiw mä esclavo ukhamäkiti, jupax chikat jinchup khuchhurata, iyaw sataynawa:
  - Jisa, jupanakaxa payllapxaniwa! Jïsa, ¡mä sapa patakat sipansa!
  Ukanx phallawinakaw utjäna ukat antiaéreo armas ukanakan tarde chirp ukaw utjäna. Jilapachax Vladivostok markan jilpacha defensa aérea ukax pusi tunk mayan mararuw apsutäna, Moscú markan arxatäwip ch"amanchañataki, ukhamax walja puntos de la colonia de mosquitos de la país del Inti jalsu ukax janiw sinti yäqapkaspas ukhamäkänti ukham "ch'axwaña". Japón markan buceo bombarderos ukanakax primavera "regalos" ukanakax mä ch"axwañ chillqt"awimpiw jaquntapxäna. Uka jawqʼjajj markarusa ukat flotanakarus aptʼasirakïnwa. Japón markan avionanakapax janiw sinti jach"äkiti, jan ukasti jank"akiw ch"axwapxi, ukampis ch"axwañ barconakax, jan ukasti, jach"a ch"amawa. Aka chiqanx jach"a quta manqhanx jisk"akiwa, largopax kimsa patak metros ukhawa, pistolanakax 460 milímetros ukhawa. Jichhakamax estadounidenses ukanakax janiw kuna suma uñnaqt"anak chhaqhayañs atipkanti, ukat qhispiyirinakax cruceros ukanakamp chikaw quta thiyarux t"unjapxäna. Ukajj 1904 maran enero phajjsit 27 urunak saraqatarojj Inti jalsunkir Tiraqejj jan wali jaqenakan ataque lurapkäna ukar uñtasitänwa. Ukapachaw jan avionanakax utjkänti.
  Paltsev chachajja, tʼijuñat asfixiaskaspas ukhamwa amuyasïna. Jupax janiw superhombre ukhamäkiti, jan ukasti mä simple jaqiwa, pulmonanakan usuta, mä jan walt"äwin katjata. Ukampis Victoria Stalingradova kullakajj janiw jupar wal atipkänti. Qhawqha maranisa sasaw jisktʼasta, janiw kimsa tunka jila uñnaqtʼanïkiti, chuchupas jachʼawa, amparanakapas chachan amparapjam jachʼarakiwa.
  Stalingradovax mä akatjamat muytasin amparap luqxatäna:
  - Jan t"ijt"amti jilïri jaqi, arkta! - Jupax wali ch"amampiw arnaqasïna, ukat uka onda de sonido ukax jinchuparuw ch"allt"äna. - T"unjirixa qutaru jank"aki apsuñani.
  Uka jak"anx phallawinakaw thuqt"asïna, q"añunakaw jaquqanïna, maynix Stalingradova markaruw chiqak jaquqanïna, ukat jupax mecánicamente amparapampiw katjäna. Terminador imillax mä arquero ukhamaw jikxatasïna, jupax mä penalty ukanx sum atipt"äna, fragmento ukax muyu, junt"u ukat pelotar uñtasitänwa. Victoria kullakajj mä akatjamatwa kuna liquidotï amparanakapat jalluski uk amuyasïna. Imill wawax uka fragmento uñakipäna, ukatx hierrot lurat nuwasiripas, kimsa mara ch"axwäwimp ch"amanchata (Español ukat civil ukanakamp chikt"ata, juk"ampinakaw utjani) nausea ukax kunkapar purintäna. Jupax mä wawa p"iqip amparapar katxarutayna. Pobre imilla (ukax jisk"a colas ukanakat uñjasispawa, nayranakap ch"uqt"ata. Stalingradovax wali amuyumpiw p"iqip ch"iyjat asfalto ukar uchatayna ukat jupa pachpaw ch"akkatasïna:
  - ¡Janiw jucha lurañatakix pachax utjkänti, janiw jakañatakikiti! Ukampisa, janiw Diosat sipan jukʼamp jachʼa jucharar jaqix utjkiti, ukatwa wawanakan tʼaqhisiñanakapat jan yäqañat sipansa jukʼamp jachʼa juchax utjkaspati.
  Mayampiw mä jach"a thuqt"awi, ukat fragmentos, maynix botan imill wawarux ch"allt"äna, ñik"utap ch"allxtayäna. Stalingradovax nayratpach kutt"añ munäna ukat pista ukar jank"ak jank"ak sarañ munäna, kawkhantix MIG-apax pacienciampiw agresiva anfitrionar suyt"askäna, ukampis ...
  Mä puñal cuchilla ukham wali ch"ullqhi, nuwasir jaqin uñnaqapax mä jan aguantañjam llakit ñik"ut uñacht"ayäna, nayrïr rango Vladimirovich capitan ajanupanxa, kunawsatix khuchhurat janchipan pata chiqapapax uka phallañ ola ukamp jaquntataw jaltxatayna. Uka tawaqu pachpaw uka jiskʼa tʼaqatxa jukʼampi esquivawayxäna. Kunjam imill wawas ukhamäkchisa, nayraqatx Nicolás II chachan ruso-japonés tiempopanwa armanak aptʼasiwayi. Jupax nayratpach mä pachanx, kunjamatsa ajanuparux katjatayna, España markan internacional ch"axwäw pachanx ukhamaraki. Ukatwa mä jachʼa cicatriz qheparäna, ukajj walja tiempow uñnaqap jan waltʼayäna. Ukatxa, coronelar katuntapxäna ukat campo de concentración ukar khitapxäna. Chiqansa, Siberia markanwa quqanak khuchhuñ chiqan mä wali chʼamani layqampi uñtʼayasïna, jupax pomadanakampi ukat ajayunak jawstʼasisaw uka usuchjata ukat walja usuchjatanakar qullañ atipjäna, janis kunapachas qullatäkaspa ukhama. Cicatriz ukanakax japonés, alemanes, blancos checos, Kolchak, Denikin, Wrangel ukankir soldadonakamp ch"axwäwinakan katuqatäna. Ukat jupax walpun yatichäna, ukhamax Stalingradovax, ajllit kasta jaqinakankaspas ukhamawa.
  Jupax warmin encantos ukanakamp nayraqat sarxañ askiw jikxatasïna, ukatwa amnistía ukar puriyatäna, uka yatichäwix ch"amäkchïnsa. Chiqansa, janiw uka jaqir amuytʼayañatakïkiti, jan ukasti partido wakichtʼirix uka tuqit jan yatxatañapatakiw yanaptʼi. Ukat taqi kasta sallqjirinakax waljaniw utji, ukat mä snitch, mä snitch ukat mä snitch, jupanakarux irpxaruwayi. Ukhamat janiw chiqpachans jank"ak sarkätati, carreramax jumatakix wali munatächi ukhaxa.
  Ukax sañ muniw Japón markax infantería, aviación ukat tanques ukanakanx jach"a ventaja ukaniwa. Suma, tanques ukanx jiwasan chiqax superioridad cualitativa ukamp compensata, ukatx qhipharux juk"amp jan waliwa. Jisk"a armas ukanakamp apt"asiskchisa, Japón markax ametralladoras ukanakanx qhipharxarakiwa, jilpachax armas ukaniwa. Ukampirus Lejano Oriente uksankir divisiones ukanakax ametralladoras ukanakamp jan sum equipatapxiwa. Janiw taqinitak maquinanakax utjkiti. Ukhama ... Calidad tuqitxa, janiw infantería ukanx superioridad ukax utjkiti, jan ukasti, juk"amp jan waliw, taqi suma oficiales ukanakax frente soviético uksaruw apayapxi, akanx juk"amp jan wali soldadonakax, mä kamachirjamax janiw fusilados ukhamäkiti, mínimo ukanipxi pallapallanakan yatichäwipa. Ukax sañ muniw ch"axwäwix qalltawayi, URSS ukatakix mä sinti jan walin uñjasi. Ukat mä qawqha machaq reservas ukanakaw inti jalsu tuqir jaquntatäni...
  Stalingradova kullakajj mä akatjamat nina nakhantayäna. Bombanakampi jiwayat markan hospitalajj nina nakhantatäjjänwa. Chiqpachansa uka jamuqx apokaliptico ukhamawa, warminaka, wawanaka, chuymankipstat jaqinakax jakkirpachaw phichhantasipki. Aka chiqanx wawax ninaruw jaquntatäna, ukat taqpach muyuntatx wali axsarkañ warariñaw ist"asïna.
  Stalingradova kullakajj pʼeqepan arcángelanakan trompetanakap istʼasajj ninar jaqontasïna. Nina laxranakaw imill wawapan qʼala amparanakapsa ukat jistʼarat ajanuparux llamktʼäna, ukampis avión apnaqirix wali jankʼakiw sarnaqäna, ukatwa wawarux katjañ atipjäna, ukat tʼunjäwin jampʼattʼäwipat apsuwayxäna.
  Imill wawaxa jaltxataynawa, mä juk"a chhuxriñchjasiñakiw ñik"utapan jikxatasïna, wawar uñkatasa. Ay, wali jayäxänwa, waynax asfixia, pulmonanakaparuw nina nakhantayäna, muyu ajanupanx phichhantatänwa. Ukham chʼiyjata chʼakhanakajj ñikʼutan utji, ukajj margarita sat chʼaphinakat sipansa jukʼamp llampʼukiwa. Stalingradova kullakajj akham sasaw arsüna:
  - ¡Akanxa jaqi ch"axwawiwa!
  Botapampiw mä pila basuraruw chʼalltʼäna, ukat khitis yaqha qhespiyasispa uk yanaptʼañatakiw jankʼak saräna. Mä cobra gas q"añuchañ yänak taypin thuqt"irjamaw jikxatasïna, imill wawax wali muspharkañaw liwxatasïna ukat thuqt"arakïna. Jupax phichhantatänwa, botaspas ch"amakt"ayatänwa, túnicapax carbonizado ukhamaw jikxatasïna, ukampis mä wawax sapa jachaqt"asitapata, sapa jisk"a chuyman thuqt"atapata, sapa jan ch"amani jakäwipata, ukampis markatakix wali wakiskiriwa! Botas ukanakax t"unjatäxänwa, jichhax imill wawax nina thayanak taypin thuqt"äna, q"ala, suma uñnaqt"an kayunakapampi. Jupax mä mártir ukhamänwa, ukampis janiw mä monja ukhamakiti, ayunonakampi ukat mä chivompi t"aqhisiyata, ukax janiw Diosarus ni jaqinakarus askïkiti, mä mártir-ch"axwiriw mä específico jakäwinak qhispiyañataki. Chʼaxwiri tawaqun kayunakapax mä capa jiskʼa chʼaphinakampi chʼuqtʼatäxänwa, ukampis jukʼamp jankʼakiw ukat jukʼamp chiqaparuw usuchjasipxäna.
  Servicio médico ukan capitanapax bolsapat jach"a botas apsusaw juparux arnaqasïna:
  - ¡Apthapipxam, jank"aki uchasipxam! Juma, nina patxaru thuqt"asisax mä jan ch"amanïxätawa.
  Mayor gradonïki uka nuwasirix jankʼakiw akham säna:
  - ¡Janchi tuqit jan ch"amanïñax juk"amp askiwa, moral tuqitx freak ukhamäñat sipansa! ¡Janiw mä segundos jumatakikiti, taqi kunas nayraqatataki, taqi kunas atipt"añataki!
  Servicio médico ukan capitanapajj akham sänwa:
  - ¡Akax chiqpach soviético jaqiwa!
  Stalingradova, nina nakhantata, maldeci:
  - Ukat kuns sayt"asipxta, jaqinakar qhispiyapxam!
  Capitanajj wali jachʼatwa arsüna.
  - ¡Nayaxa prótesis ukaniwa, kayunaka lanti!
  Stalingradovax yaqha tawaquruw chika q"añuchata ajanupampi jan amuyt"asir apsusinxa, wali colerat arnaqasïna:
  ¡Kunja qhuru Diosax wali qhuru jaqiwa!
  Capitanajj amparap chʼoqtʼasïna.
  ¡Janiw Diosan juchapäkiti, jan ukasti jaqinakan juchapawa!
  Stalingradovax wali amuyt"asisaw ukat jan axsarasaw uñch"ukiwayi:
  - Akaxa sañampi kikiparakiwa - janiwa awki taykanakaxa juchanïpkiti, jan ukasti wawanakawa juchani!
  Capitanax kuns sañ munäna, ukampis chhullunkhayat qinayanakax kunkapar mantawayxäna, ukat colerat chhuxriñchjasïna.
  Bombanakax jukʼampiw jilxattawayi, ukampis bombardeonakax sarantaskakiwa. Uka barcon armanakapax mä suma suministro de proyectil ukaniwa, ukampis jichhax ninax juk"ampiw desarmado barcos soviéticos ukanakaruw uñt"ayasïna. Yamamoto jupax amuyasïnwa, qutan dominación ukax aka ch"axwäwin amtäwip Japón markaruw jaya pachanak apayani. Ukat barconak lurañatakix uka lurañax wali jila qullqiwa ukat jaya tiemporakiw lurasi, sañäni, submarinos ukanakax inas sellañax jukʼamp facilächispa. Ukax chiqans amuyt"añarakiwa, ukampis estructura p"akintañax wali askiwa. Almirante Yamamoto, Japón markan Hirohito emperadorat sipansa jukʼamp chʼamani jaqejja, mä diosjamaw amuyasïna. Chiqpach diosa, ukhamax Inti jalsunkir markan religionapax diosanakar tukuyañax wali askiwa pallapallanakan chʼamanïñawa sasaw yatichäna! Ukat jichhax jach"a comandantex munañaparjamaw muyuntat chiqarux t"aqhisiyaspa ukat t"aqhisiyaspa. Vladivostok markanx walja kilómetros ukch"a thiya ch"iyar ch"amaka qinayanakaw utji, ukax petroleo imañ utanakawa ukat combustiblenak nina nakhantayañ utanakawa. Patak patak, waranq waranq jaqinakaw phichhantasipxi, infierno, walikiwa, uka qhipatxa, kunjamarak jan mä diosjam jikxataskasmati khititix rusanakatxa patak patak maranakan jisk"achawipat venganza, mä jach"a jaqinakax mä serie de islas ukanakan tantacht"asiñapatakiw wayt"ata ukhama jisk"a uñtasita Rusia markan jach"a utanakapa. Jichhax flota rusa ukax chhaqhataxiwa, janiw Puerto Perú ukar uñtaskiti, janiw mä barcos jaytapkaniti.
  Khalkhin Gol ch"axwäwinx Yamamoto jupax Vladivostok markar uñtasit mä ch"axwäw churañ amtawayi, ukatakix mä suma amtaw lurasiwayi. Ukampis Hitler chachajj jan suytʼataw Stalin chachampi sumankthapisïna. Jilapachax Hitler idiota, judionakar jiwayañ qalltawayi ukat ukhamat Polonia markar ukhamarak occidental markanakarus jupa pachpa contraw sayt"awayi. Ukat ¿kunatsa uk wakisïna? ¿Judionakan qamir kankañap katuqañ munasmati? Ukampis nayraqat oraqpachan jachʼa chʼamanïñaw jukʼamp askïnjja, URSS markar atipjasa, ukat inas yaqha markanakar atipjañajj wakischispa. Occidente markax atipt"añax juk"amp jasakiw kunatix mentalidad ukax juk"amp juk"akiw fanatismo ukat tendencia autosacrificio ukamp uñt"ayata. ¿Mä casos uñt"atati pilotos estadounidenses ukanakax ramming ukankapxi? Chiqansa, mä qhawqha chʼaxwäwinakaw utjäna, ukampis ukax mä accidente ukhamäpachänwa. Rusonakax fanaticos ukhamawa, ukax muspharkañawa, kunatix ortodoxo iyawsäwix janiw suicidio ukarux askinjam uñjkiti, ukat janiw kunjamatsa amuyapkiti maynix paraíso ukar puriñ thakhi jikxatañatakix proezas de armas ukanakampi. Jila partejja, Criston yatichäwipajj wali llampʼu chuymanïñawa ukat janiw askïkiti. Jupax Yamamoto Biblia liyt"äna ukat jaqinakan ukham pacifista Diosjam uñjañ loqhe chuymanïtapat muspharäna. Amuyt"añataki, jupax yatichi: ch"iqa ajanuruw ch"allt"apxi - ch"iqa tuqir kutt"apxam, mä kamisa mayipxi - pä churapxam, uñisirimar munasipxam! Pʼeqe usut jaqekiw Cristo Diosar uñtʼaspa. Ukham religionax esclavonakatakik wali askiwa, esclavo vasallonakataki. Ukat Europa toqenkirinakasa, chikat uraqpachasa iyawsapjjpachänwa. Chiqansa, Jesusan yatichäwinakapaxa, nayra Testamenton kamachiparjamaxa, nayrat sipansa nayrampi, uñisirinakamar munasiñ yatichapkchisa, janiw britániconakax taqpach planetan kimsa tʼaqap katuntapxañapatak jarkʼkänti, ukatwa... jaqinakan sarnaqäwipanx juk"amp jach"a imperio. Ukat ukax Gran Bretaña markan yupaychäwinïkchisa, markan himnopansa Diosat parli. Muspharkañawa, Estados Unidos markan p"iqinchirinakapax Bibliarjam juramento lurapxi, ukampis ukhamakipans Japón markan markanakaparux napalm bombanakampiw bombardeapxäna, waranq waranq warminakaru ukhamarak wawanakaruw jakkir phichhantapxäna. Ukhamarus civiles ukanakax janiw mä accidente ukan jiwayatäpkänti, jan ukasti amuyuparjamaw jiwayatäpxäna, akax mä táctica ukhamaw población civil ukar axsarañataki: recursos humanos ukat económicos ukanakar jan walt"ayañataki. Ukampis japonés jaqinakax janiw jichhakamax Estados Unidos markar bombardeapkiti. ¡Ukampis lurapjjaniwa! Ukat samurai sat jaqinakarux wali qhuru chuymanïpxatapwa sapxaraki. Taqi kunat sipansa, jupax Yamamoto, munaspa ukhax bombarderos ukanakamp Estados Unidos markanakaruw p"akintaspa, juk"ampirus puerto de Perú jak"an flota yankee ukar atipt"atapatxa. Jisa europeos ukanakax bastardos morales ukanakawa. ¡Jupanakax mä mayjt"at amuyt"awi, iyawsäwi, yatichawi ukat jan lurañ yatipxi! ¡Japón markanx janiw ukhamäkiti! Kuntï yatichapkistu ukajj kuntï lurasktan ukawa. Diosax mayni ajanu turkaña siski ukax janiw utjkiti, ukampis servirinakapax amuyuparjamaw jiskʼa wawanakar jiwayapxäna. Jïsa, jila partejja, Diosajj mä sapakiwa ukat Taqe Chʼamani sasin creyiñajj janiw cheqäkaspati. Jupatï sapakïspa ukhajja, cheqas jaqenakajj cheqaparjam yupaychapjjañapatakiw uñjaspa, iyawsäwimpi ukat cheqaparjama, ukat mä sapa yatichäwinïñapataki. Ukat ukhamatwa taqinix kunjamtï munapki, kuntï munapki ukhamarjam mayisipxi. Ukat akapachajj wali qʼañu ukat jan waliwa, janiw mä sapa Taqe Chʼamani Diosan luratäkaspati. Chiqansa, kawkïr apnaqiris nayraqatxa orden utjañapataki ukat chiqapar uñjatäñatakiw chʼamachasi. Jupax ch"amani, yatiñani, jach"a jach"a tukuri, chiqapar sarnaqir jaqinakax nayrïr chiqankapxañap muni, ukat mayninakax chiqañchasipxañap muni, jañchinsa ajay tuqinsa jilxattapxañapa, jan ukax ... Ukampis Diosax Taqe Ch"amani ukhamarak alaxpacha Luriri ukhamäspa ukhaxa, janiw ukhamäkaspati cuerpon ukhamarak amuyun freaks uñstayaña. Chiqansa, ¿kunatsa emperadorax awisax jaqinakan jan chʼamanïpki ukanak aguantañapatak waytʼata? Niyakejjay janiw yaqha toqet mistuñajj utjkaspati, ukatwa freaks jaqenakarojj suma uñnaqtʼa jaqenakaru ukat ajjsaririnakarojj jan ajjsartʼir jaqenakar mä chʼipjjtat tukuykaspati. Ukampis nayatï chʼamachasiristjja, ¡jankʼakiw uk luraspäna!
  Ay, kunatix utjki uk katuqañajawa ukat jaqin materialapampiw apasiñaja, ukax mä churatjamaw katuqawayta. Ukampis khitinakatsa katoqäna ukajj yaqha jisktʼawa. Jïsa, ukat pachpa emperadorax jan ch"amanïki: jupax mä jaqikïskiwa - chuymankipstata, usuntaski, jan waliruw tukuski. Muspharkañawa, mä divino emperadorax mä común uywatat sipan juk"akiw jakasi, jilpach generalanakat sipansa ukat walja pallapallanakat sipansa juk"a armanak apnaqañ yati. Ukhamasti, kunatï ukan utjki ukajj Taqe Chʼamani Diosat juti. Ukampis ¡janqʼojj janiw jukʼamp askïkiti! Europa markan taqpach sarnaqäwipanxa, janiw Hitlerat sipansa jukʼamp axsarkañ ukat suma atipjirix utjkänti. Jïsa, ¡chiqpachansa janqʼu jañchin jaqinakan pallapallanakan chʼamanïpxatap uñachtʼayi! Ukat, ukhamakipans, taqi pachan ukhamarak markanakan jach"a comandantepaxa, janiw gimnasio tukuyañjamäkänti, secundaria yatiqañ utar puriñapataki, ukax Japón markanx obligatorio ukhamawa!
  Ukatjja, Hitler chachajj janiw ejercitot katoqatäkänti, kʼumaräñ layku. Muspharkañawa, ch"ama culto ukar ch"amanchata, ch"axwañ león, jupax janchi tuqitx wali ch"amanïkaspas ukhamaw tukuwayi, Alemania markanx sapa puesto ukanx mä puesto militar ukaw utji, janiw privado ukham jawsatäkänti. Kunjams Europa markax jan walt"ayat uñjasi.
  Ukampirus Stalin, jiwasan pachasan yaqha wali uñt"at políticox janiw secundaria ukan yatiqirïkänti, jupax mä nugget ukhamänwa. Ukat wali muspharkañawa, jupax janiw ejercito ukar jawillt"atäkänti, k"umaräñ layku. Wali muspharkañawa, coincidencias, pä jan wali uñisirinakax janiw secundaria ukan yatiqapkänti, k"umaräñ laykux janiw pallapallatak jawsatäpkänti, machjayir awkinakapaw utjäna, ukat Hitler tatapax qalltanx zapato lurañ yatirirakïnwa!
  Akax ukham coincidencia, muspharkañ, jan wali. Goering Hitler chachan kupi amparapajj janiw ukhamäkiti. Jupax aristócratas familiat jutiriwa, Goering nayra achachilapax Alemania markan chiqpach apnaqirin diputadopänwa, Bismarck. Goering jupax empresario, oligarca, aristócrata ukat pragmático ukhamawa. Ukat jupanakax uñjapxarakiwa, jupanakax Fuhrer sat jaqir lantintañax wakisispawa. América ukat Gran Bretaña uka markanakax ukhamarakiw jamasat Rusia markar tukjañ munapxi, kuna régimen apnaqiris utjchi, ukampis comunistanakaruw tukjañ munapxi, jupanakax propiedad privada uka pachpa amuyunakaruw jan iyawsapkiti, ukat sinti ch"amanchawiruw nayranakap jist"arapxi Alemania markankir jaqinakawa.
  Ukampirus Alemania markax geopolítico ukan atipt"asiriwa, ukampis capitalista ukhamarak aristocrático kamachinak anatañanx atipt"asiriwa, ukatx Rusia bolchevica ukax chiqpachapuniw yaqha markankir ukhamarak uñisiri. Ukhamarakiw muspharkañawa pusi tunk mayan maratpacha Churchill jupa pachpaw Stalin yanapt"a churatayna, akax taqi anticomunismo, tradicional, inglés uñisiñapampi Rusia markaru. Chiqansa, Alemania markax wila ch"akhanakan apnaqatawa, mä ch"axwañ caballo ukhamawa, ukax carro soviético ukar chint"atawa, ukat URSS markax marrón ukan apnaqatäki ukax wiñay zona partidaria ukhamawa. Taqi kunat sipansa, bolcheviques fanáticos ukanakax janiw jupanakpachax sumankthapipkaniti, ukat mä guerrilla guerra prolectada ukham lurapxani, ukax kimsïr Reich ukarux wali ch"amanchañapawa, ukhamat taqi samkanakax juk"amp jach"anchayañ amtapxi, ¡mä arco iris ukham mä qhixu qhixu qhipatx chhaqtawayxani! ¡Rusia Alemania markan apnaqata, Alemania markan Rusia apnaqatapat sipanx juk"amp askiwa! Uk amuyasax qhanaw kunats EE.UU. ukat Gran Bretaña markanakax ch"axwäwit mistuñ thakhi thaqhapxi.
  Yamamoto jupax pragmático ukhamawa, jupax EE.UU. ukat Gran Bretaña ukanakamp ch"axwañanwa. Ukampis uka pä imperionakax jupanakpachaw Japón markarux colerayapxäna, petroleros ukanakan suministro ukar mä embargo uñstayasa . Taqi kunat sipansa, Inti jalsu markanx janiw pachpa phuch"unakapax utjkiti, ukat walja yaqha primas ukanakas utjarakiwa. Japoneses ukanakax aruskipt"asipkäna, estadounidenses ukanakax juk"amp jisk"achañ mayiwinakaruw winding up lurapxäna.
  Ukat uka pachparakiw Yankees, ch"axwäw ch"amanchasa, janiw kunjamatsa ejercito ukat marina ukar wakicht"at nuwasiñatak irpañ amtapkänti. Yant"awix wali jach"apunïnwa, juk"ampirus mä suyt"awiw utjäna, Moscú markax niyaw t"unjatäni ukat Alemania, ukat aliados ukanakax yanapt"apxani. Ukhamarus, Estados Unidos markax wali democrático markawa, jaqinakan amuyupat wal dependi, ch"axwäwix sarantaskakini ukhax janiw yaqha jaqinakan islanakapar wila wartañ munkaspati sasaw suyt"äwix utjäna. Chiqansa, kunats mä ordinario estadounidense chachax callinx wila masinakapamp ataúdos de zinc ukanak katuqaspa, janitix Estados Unidos markan territoriopar arxatañ tuqit parlksna ukhaxa, ukat juk"amp jach"a impuestos militares uksa payllañasawa! Inas ukat Rusia zarista ukax chhaqhawaychi, juk"amp pallapallanakan utjatapa, ukampis rusa jaqinakax janiw Manchuria markarux territorioparjam uñjapkänti, ukat janiw wilampi ch"uñumpi payllañ munapkänti intereses abstractos ukanakataki. Ay, Hitler jupax janiw Moscú markar katuntkänti, mä chiqanx jan wali Juyphi pachar jan wakicht"atätapata, ukat mä chiqanx bolcheviques ukan fanatismo ukar uñtasitapata. Ukampirus janiw bolcheviques ukakikiti, rusa jaqinakax jach"a amtanakatakix jupanakpachaw sacrificio lurañ munapxi. Taqi kunat sipansa, nayrïr air ram ukax Messer rusa waynan luratawa. Ukatxa, janiw paraíso horas laykux ukham lurkänti, jan ukasti Pachamaman askipatakiw ukham luräna, ukax muspharkañawa. Ukhampachasa ... Messer jupax mä chiqanx loqhjamakchisa, kunatix jupax aeróbatica ukan yatxatatawa, mä inventor ukhamawa, mä diseñador ukhamawa, ukat chiqans mä jakkir jaqix Pachamamar juk"amp askinak apanispa. Inas Yankees ukanakax jan sinti pantjasipkchiti, uka kamachir uñtasita: ¡nuwasïwinx nayrïr kunatix qhispiñawa! ¡Chiqpachansa, ¡jiwatanakax janiw jiwayañjamäxiti!
  Almirante Naumo jupax akham sasaw arsuwayi:
  - Jiwasaxa pä kimsa t"aqa jila municionanakxa tukusxtanwa. ¡Pistolanakax wali junt"uwa, cubos umampiw warantapxi!
  Yamamotox amparapampiw thaya tuqir mä cruz luratayna ukat mä jisk"a, mä juk"a chhuxriñchjat arumpiw akham säna:
  - Nayaxa amuyta pistolanakaxa qhipa kimsa t"aqa ch"akhanakaru saykatapxani. Janis ukhamäkchixa, sapa patakat llätunk tunk phisqhaniruw knock out.
  Almirante Naumo chachajj amparap luqxatäna ukat nayraqatapat chʼuñu pichthapïna.
  - ¿Nayrïr uruxa taqi suma churañaxa wakisispati?
  Yamamoto jupax amparanakap ch"allxtayäna.
  - ¡Qhawqha qullqinaka! Chiqansa, ¡ukax wali askiwa! Rusanakarux musphataw uñjapxta, kunjamatix 1904 maranx utjkän ukhama, alemanes ukanakarux 1941 maran, ukampis Stalin jupax kamachirux wali mutuyañapawa ukat janiw mayamps ukham luraskaniti. Ukhamajj dragonan chuymapajj ikiñar purtʼasitapat apnaqañaw wakisi. Chiqansa, Stalin ukarux amuyasta, Alemania markamp ch"axwäwix juparux wali ch"am ch"allxtayäna, ukat Lejano Oriente uksa uñjañ jaytxäna. Ukat jan irpirimp chikt"atapax nayrar sartañ axsarapxi. Aka chiqanx jiwasan ch"axwañax faltapxtwa. Ukhamaraki americano jaqinakaxa. Taqiniruw qhan amuyasïna, uka jan walt"äwix wakicht"atäskiwa, qinayanakax tantachasipxänwa, niyaw qhixu qhixunakax puriniñapäna, ukampis ...
  Naumo jupax cinturónpan warkt"at samurai espadan amparaparuw llamkt"äna, jan ukax kunjamtï katana satäkis ukhama:
  - ¡Rusianakax sapa kutiw qhipürux sarnaqapxi! Ch"axwawix janiw sinti jaya pachatakïkaniti ukat Ural uksaruw puriñäni.
  Yamamotox nayranakap alaxpachar uñtat uñch"ukisïna.
  "¡Diosanakax aka tuqin yanapt"apxita, ukampis janiw nayax ukham amuyktti!" Jupanakax jank"akiw yatiqapxi, Khalkhin Gol jupax uñacht"ayiwa nivel de rusos ukax juk"amp jach"awa 1904-1905 ch"axwäw pachat sipansa. Ukhamarus mä jamasat yatiyapxäma. Vladivostok markankir secreto agentejajj mä jukʼa yanaptʼawayitu, costa markankir mä jukʼa chʼamani artilleríajj janiw proyectilnakanïkänti, ukat avionajj janiw tiempopar sartkänti. Akax jamasat ch"axwäwiwa.
  Naumo kullakajj akham sasaw muspharäna:
  - Ukat kawkhans SMERSH ukat NKVD ukanakax uñch"ukipxi?
  Yamamotoxa, amparanakapampi ch"allxtasa, chhuxriñchjasïna.
  "Rusia markan juk"amp jan wali cuadronakax akan Lejano Oriente uksan irnaqapxi, khitinakatix frente soviético-alemán uksan jiwañ axsarapki jupanakax Vladivostok uksaruw ch"amachasipxi. Ukatwa, akanx juk"amp jasakiw mä traidor jan ukax mä loqhe jaqir patat jikxatañaxa, ukhamarak mä jupatakikiw ch"amanchasir jaqir jikxatañaxa. Ukat NKVD ukax imaginario conspiraciones ukanakar uñt"ayañ yatitawa, ukat janiw chiqpach traidores ukanakarux uñjxiti. Ukhamajj irnaqañax wali chʼamawa. Ukhamarus, walja generales ukanakax alemanes ukanakan ladopar sarapxaspän ukhax familianakaparu, wila masinakaparu ukhamarak amigonakapar uka tuqit jiwayañ amtapkchisa, ukhamax patat maynir soborno churañax wali ch"amawa. Jan ukax chʼamakan apnaqañamawa, ukax jukʼamp askiwa. Ukhamajj walja lurañanakwa lurapjjta. Jiwasax japoneses ukanakax jilpachx operaciones militares ukanakat sum amuyt"añampiw uñt"ayasipxtanxa, ukat taqi jisk"a yänak amuyt"añampiw uñt"ayasipxtanxa.
  Naumo chachajj katanapan amparapampiw chʼalljjtayasïna.
  - Waliki! Ukampis Khalkhin Gol ukan p"inqapax mä chuym ch"allxtawi ukat ch"aman chuym usuchjasiñ uñstayi! Kunjamarak jiwasax...
  Yamamoto ukax akham sasaw chuymacht"awayi:
  - Japoneses ukanakat sipanx juk"amp manchunakaw utjäna, ukatx taqpachanx janiw taqi pachax atipt"añax utjkaspati. Nayax amuyañajawa, ukhamakipans janiw suma unidades ukanakax jiwasan laykux ch"axwapkänti, ukat rusanakax aviación ukat tanques ukanakanx mä jach"a ventaja ukanipxataynawa.
  Naumo chikat katanap dibujatayna.
  - ¡Janiwa chiqapar uñjatäktanti! ¡Samurai sat chachajj janipuniw mä chʼamani cuchillompi ukat qarjata caballompi, walja uñisirinakampi ukat jan chʼamani armampi parlkaniti!
  Yamamoto jupax chiqañchawayiwa:
  - Samurai chiqans janiw ukhamäkiti, ukampis mä chachax llakt"asiñjamaw jïsa! ¡Jaqinakax pantjasiñ yatipxi!
  Yamamoto jupax distraído ukhamaw jikxatasïna ukat kuns tuberías ukar arnaqasïna, ukatx saskakiwa:
  - ¡Mä samurai jaqixa janipuniwa chiqpachansa qunt"asiñapäkiti! Jupax ram ukat contra corriente ukaruw saraski.
  Naumo kullakajj pʼeqep chʼoqtʼasïna.
  - Chiqpachansa! Ukampis EE.UU. ukat León británico ukanakamp nuwasipxta.
  Yamamotox uka ruedan utaparux amparapampiw ch"allt"äna.
  - Jïsa! Chiqansa, ukampis EE.UU. markax kisunakaparuw chʼalltʼasïna, Gran Bretaña markax colonianakap chhaqhayasïna, Alemania markax jan waltʼäwinwa uñjasïna. Rusia markan Occidente uksat walja ch"amanak apsuñ munapxta, ukhamat Wehrmacht ukan jan ch"amäñapataki. Uka ch"axwawix mayo phaxsinw amtata, kunawsatix thakhinakax wañt"awayxän ukjax, ukampis estadounidenses ukanakax jark"antapxänwa.
  Naumo sat chachajj katanap apsusaw thayar chʼiyjäna:
  - ¡Jiwatax EE.UU. markaru! Jupanakax Japón markarux ch"axwapxapuniwa.
  Yamamotoxa k"arisiñampiwa ch"allt"asïna.
  - Janiw sapa kutikiti, chiqans, sañäni, kunapachatix nayrïr kutix Rusia markamp ch"axwapkta ukhax Yankees ukankirinakax qullqi mayt"asiwimp wal yanapt"apxitu, ukhamarak armas ukanakamp suministronakampi. Ukat chikat jila flotajajj Estados Unidos ukat Gran Bretaña markanakan qollqepampiw lurasïna, ukat jupanakan astilleranakapanwa lurasïna. Ukhamat América markax janiw sapürus jan walikiti, ukampis janiw aka tuqinx ukhamäkiti.
  Naumox musphataw jiskt"äna:
  - Ukat kunatsa?
  Yamamoto jupax jisk"achasiwayi, akham sasaw qhanañcht"awayi:
  - Mä tama bombarderos de largo alcance ukanakax Tokio markaruw mantapxäna, ukatx capital ukarux mä insidioso golpe ukaw lurapxäna, napalm bomba ukanakamp apnaqasa. Patak patak madera utanakaw phichhantat uñjasiwayi, ukat emperadorax kunayman tuqitw zona de control ukax capitalat jayarst"ayañapatak mayïna. Ukat nayraqatax complejo de combate de bases estadounidenses ukar katuntañataki, ukax archipiélago Midway uksankiwa, ukax japonés esqueletonakar juk"amp jak"ankiwa. ¡Ukat atipjapxaraktwa!
  Naumax espadap thayaruw ch"allxtayäna:
  ¡Wali atipt"apxayätwa!
  Yamamoto jupax akham sasaw arsu:
  - Janq"u jaqinak taypinxa, ukhamarakiw yatiñanix utji! Janiw muspharkañakkiti Emperadorax oficinapanxa, Napoleonan bustop uchatayna. Ukampis yaqha César utjarakïnwa, sasaw säna: atiptʼañat sipansa atipjatanakar imañax jukʼamp chʼamawa. Ukhamächi ukhajja, ukajj nayrïr cheqanjja jiwasatakiw yanaptʼistu. Naumax llätunk chimpunak espadampiw wasitat uñstayäna:
  ¡Amuyujampiw amuyasta, ukampis chuymajampiw amuyasta!
  Yamamoto jupax sayt"asisaw irnaqir masiparux amparapamp t"axllirt"äna.
  - Jisa, janiwa chuym ust"ayasktati, aka tuqinxa kutt"aniñataki sarxapxtanwa. URSS markar atipt"añäni ukat wasitat EE.UU. ukat británicos uksar jank"ak sarañäni, ukampis niyaw alemanes ukat pasta ukanakamp chikt"ata.
  Almirante Nauma, niya jan uñjkañ kuynt"awimpi, katanax vainapar imantaskäna ukat, laq"ampi, jisk"at arsüna:
  - Jutïr pachax wali askiwa, ukampis jichha pachax juk"amp askiwa! Avion portaaviones ukan ist"apxam, taqpach bombanakax tukusxiwa, ukat ...
  Yamamoto jupax mä juk"a pachatakix akham sasaw arsuwayi:
  - Cubierta ukar jutapxam ukat uñch"ukipxam, chika pachatx muytapxañäni ukat jak"ankir base ukar sarxañäni.
  Naumax nayrapat sillp"ïna:
  - ¡Comandanteru ist"apxam!
  Almirantex jaltawayxänwa, punkux jan ch"allt"asiñapatakiw katxarutayna. Janïr kayunakapax jiwkipanx mä ch"amakaw punkut mistunïna, jupax kayu puntampiw sarnaqäna ukat tapa jaquntäna.
  Ukhama, kunas pachaxa, ukat munasiñax arumawa.
  Ukañkamax Sasha Sokolovskyx ukhamakipans LAGG-5 ch"axwiriruw makhatawayi.
  Uka waynaxa nuwasiñ munäna. Jupax wali axsarkañ Conan sat jaqimp jikisiñatakiw avionat sarawayxäna. Ukatpï mä samka, ukax jan iyawsañjam coincidencias ukanakaw utji.
  Conan jupax phisqa patak suxta tunk avionetas estadounidenses ukat británicos ukanakaruw jaquqaniwayi. Ukat jupax as soviéticos ukanakamp chupap ch"akkatatayna.
  Ukampisa, kuna muspharkañas jupar suytʼaski uk janiw suytʼkiti.
  Sasha Sokolovsky jupa pachpaw juparux uñisi.
  Uka waynax sapakiw troncos de natación ukan jikxatasi, ukax juk"amp conveniente ukat racional ukhamawa. Jupax mä jach"a nuwasïwiruw jank"ak puri.
  Jupan ch"axwiripaxa, Konan, janq"u ñik"utani ukhamaraki niya tunka pusini marani waynaru uñtasita, wali suma uñnaqt"ani ukhamaraki wali uñt"ata ch"akhanakani.
  Panpachaniw yuqall wawanakax terminadores ukhamawa.
  Jaya pachatpachaw maynit maynikam ch"axwañ qalltasipxi. Ukat pachpa horasanwa esquivapjje.
  Disparos ukanakan thakhipat mistuñamawa.
  Sashax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Stalin markatakix tayka markataki!
  Conan jupax akham sasaw arnaqasïna:
  - Japón markatakixa, ¡emperadorataki!
  Janis samurai ukhamäkchixa, jan ukasti duende ukhamawa. Akax Conan waynawa, mä auto soviético ukar t"unjañataki.
  Sashax simetricamente jaysawayiwa - japonés ukar khuchhuqasa.
  Panpachaniw ch"axwirinakax heroes ukhamäpxañapa.
  Jupanakajj tantachasipjjewa, ukatsti kunayman cheqanakaruw chʼeqtʼasipjje, ukampis janiw maynis maynirojj jaqonukuñjamäkiti.
  Sashax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Jan wali axsaririmpi nuwasipxam!
  Conan jupax akham sasaw jaysatayna:
  - ¡Ukaxa jumaxa axsaraña ch"axwaña!
  Jupanakax wasitatwa tantachasipxi. Niya ch"axwapxi, ukampis wasitat kunayman tuqinakaruw ch"iqintasipxi. Janiwa, janiw khitis khitirus jawqʼjkaspati. Ukax, ay, jupanakatakix janiw lurañjamakiti.
  Ukat wasitat ch'iqintapxäna.
  Sasha kullakajj akham sänwa:
  - ¡Qullan Rus' ukataki!
  Conan chachajj akham sasaw jachʼat arsüna:
  - Janiwa, ¡Japón markax juk"amp qullanawa!
  Sasha kullakajj sillpʼisaw akham säna:
  Ukampis ¡janiw japonés jaqïktati! ¡Ukat janirakiw jaqisa!
  Conan chachajj qʼala kisunakapampiw qhuru arsüna:
  - Ukat khitis nayasti?
  Sasha kullakajj cheqaparjamaw akham säna:
  - ¡Jumanakax mä kasta qhana elfonakat jutapxtawa!
  Conan jupax larusisaw jaysäna, yaqha avión soviético ukar khuchhuqasa:
  - ¡Ukhamatwa yatta!
  Sashkax perla kisunakamp sonrisampiw akham säna:
  - ¡Walja yatta!
  Ukat Conan chachajj akham sasaw amuytʼayäna:
  - ¡Ukham lurañäni! Nayatakix aka ch"axwawix juk"ampiw mä anatt"awimp kusist"awinakampi, jumax pä tunk mayan pachan wawaparakiwa! ¿Kunsa Payïr Jachʼa Chʼajjwäwitak munta?
  Sashax mä japonés autop t"unjasax amuyt"asisaw akham säna:
  - Nayax Rusia markat jutta, ukat nayrax Rusia markax URSS markapunïnwa. Ukhamajj ¡Taykajatakiw chʼamachasiskta sasaw siristjja!
  Conan chachajj jachʼat arsüna ukat akham sänwa:
  - Ukat nayax mä duende japonés Conan jupan uñstayatawa, ukat anime ukan dibujaraktwa. Ukatpï nayax Japón markatak ch"axwawaytxa. Ukhamajj ¡akajj mä jukʼa markajarakiwa!
  Sasha kullakajj wasitatwa jakʼachasiñatak khitäna. Taqi ametralladoranak qhipäxatpachaw pallapallapxäna, ukampis janiw maynit maynikam ch"axwañjamäkänti.
  Jupanakan municionanakapajj tukusjjewa.
  Conan chachajj akham sasaw amuytʼayäna:
  - Sarañani! ¡Jumampi nayampejj panpachaniw Payïr Jachʼa Chʼajjwäwit sarjjapjjta! Nayax akapachanktwa, ukat jumax jumanakan akapachanktawa ... Ukat kunatix lurawinakax thakhiparjam sarnaqpan!
  Sasha kullakajj akham sasaw jaysäna:
  - Janiwa, ukaxa janiwa luraskaniti! Japón markax nayraqatw URSS markarux atacawayi ukat ukampiw jan walt"awinak uñstayawayxi. Jan ukajj Payïr Jachʼa Chʼajjwäwinkapjjañamatakiw lurapjjä, janis ukhamäkaspa ukhama. Jan ukajj nuwasiñatakejj akan qhepararakï!
  Conan chachajj jachʼat arsüna ukat akham sänwa:
  - ¡Payïr jach"a ch"axwäwinx panpachanitak pachax tukusxiwa! ¡Ukat jiwasan pachanakasar kutt"xaraktanwa! Mayjt"awi tuqitxa, nayax jumat sipan juk"amp askinak jikxatawayta, wayna oficial, kunatix nayax mä duende ukhamätwa! Jïsa, ¡janiw jankʼak avionan timonar mantañapatak jaytapktamti!
  Sasha kullakajj akham sänwa:
  - Jumatakixa ...
  Ukampis janïr tiemponïkäna ukhajja, mä llijullijuw qhantʼäna, ukat panpacha avionanakajj piloto-as satänwa, aire taypit chhaqtjjapjjäna.
  Ukatxa, kunayman pachat jutir pä nuwasirinakampiw ch"axwäwix sarantaskakïna. Japonés anime ukan caricaturanakapat maynïrix, ukat mayni waynax pä tunk mayan pachan yuritayna, pachaparuw kutt"awayxatayna.
  Ukampis uka lurawix nayratpach luratäxiwa, ukatx Japón markax qutan Estados Unidos markar atipt"asax inti jalsu tuqitw URSS markarux nuwantaski.
  Stalin jupax Inti jalsu tuqir jach"a ch"amanak apayañapatakiw wayt"ata, ukatx Stalingrad jak"an ofensiva ukarux qhipharuw jaytawayi. Chiqans Rzhev-Sychov ukan operacionapax wali ch"amanchatawa, ukampis chiqpach sarnaqäwit sipanx juk"amp juk"akiw aski. Alemanes jupanakax soviéticos soldadonakan jan walt"awiparux kutt"ayañ atipxi, jupanakarux wali jan walt"awinak apanipxi.
  Chiqansa, África uksanx aliados ukanakax uka amtarux katuntapxänwa. Ukampis Paulus-arux caldera-t qhispiyañax janiw wakiskänti, Rommel-ax juk"amp ch"amanchawinak katuqawayi, ukatx Argel markanx estadounidenses ukanakarux wali askinjam ataque lurawayi, phisqa tunk waranqa jila pallapallanakaru ukhamarak oficialanakaruw katuntawayi.
  Uka jach"a jan walt"awinakax comando americano ukanx jan walt"awinak utjayawayi, ukatx Roosevelt jupax África uksar pallapallanak apañx congelawayiwa, ukatx jilpachx Océano Pacífico ukax América markatakix juk"amp wakiskiriwa sasaw arsuwayi.
  Estados Unidos markan pallapallanakapat mä chiqax, ukat jilpach industriales ukanakax Japón markar uñt"ayañ munapxarakïna.
  Ukhamatwa, Estados Unidos markanx saparst"atäñ yanapirinakax proyecto de América ukax Europa uksan ch"axwäwin jan chikancht"asitapat p"akintapxäna. Ukat Wehrmacht sat barcorojj tregua lurapjjañapsa churapjjarakïnwa.
  Hitler jupax reservas ukanakamp jan walt"awinak uñjasax estadounidenses ukanakamp tregua ukar iyaw sataynawa.
  Gran Bretaña markax janiw Estados Unidos markamp jan ch"axwañ munkänti ukat mä maraw tregua lurañ amtarakïna.
  Fuhrer sat chachajj uka toqet iyaw sataynawa. Juyphi pachanx alemanonakax nayrïr chiqan katxaruñ yatipxäna. Leningrad jak"ankiwa, Operación Iskra ukax wali suma coronatänwa, ukatx pasillo ukx p"akjañaw utjäna.
  Alemanonakax diciembre phaxsinx Stalingrad markaruw taqpach katuntapxäna, ukampis janiw juk"amp nayrar sartapkänti.
  Febrero phaxsit tukuyarux Ejército Rojo ukax Voronezh jak"anx mä huelga ukax wali askiwa, ukatx wali nayrar sartañ atipxatayna. Ukampis Mainstein, marzo phaxsinx mä contragolpe ukampiw soviético soldadonakar muyuntañ atipxatayna, ukat jan walt"äwinak wasitat utt"ayañataki.
  Wilax walja jan walt"awinak apt"asiwayi. Ukat mä juk"a pachax samarañaw jikxatasïna.
  Ukampirus alemanonakax febrero phaxsinx taqpach ch"axwäw yatiyapxäna. Ukat aliados ukanakax janiw bombanakampi nuwasiñs jaytxapxänti.
  Kimsïr Reich sat maranakanjja, armanak lurañajj wal jiljjattäna, jukʼampejj tanquenak lurañajj wal jiljjattäna.
  Fritz jupanakax amtapxäna, "Tigres", "Panteras" ukat "Ferdinands" ukanakamp apnaqasa, jupanakan askipatak ch"axwäwix kunjamas uk amtañataki.
  Ukampis cheqas ukajj janiw wakiskänti. Jupanakax Stalingrad markan jach"a ch"axwawip puriyapxäna, Volga quta thiyan, Caspio quta tuqiru.
  Uka amtax Cáucaso markarux uraqit URSS uksat khuchhuqañänwa. Ukat ukatsti Baku markaruw Caspio quta thiyan sarxapxta.
  Uka pachparakiw alemanes ukanakax diplomáticos ukanakamp ch"amanchapxäna, Turquía markarux ch"axwäwir mantayañataki.
  Jupanakax nayraqatw mä principio promesa churapxi, Wehrmacht ukax Caspio qutar mistuni ukhax huelga lurapxani.
  Japón markax wali ch"axwañankänwa. Jupax Vladivostok markar khuchhuqañ atipxatayna ukat Mongolia markar katuntañ atipxatayna.
  Samurai jupanakax walja infantería ukanipxi ukat fanaticamente ch"axwapxi. Tanques ukanakax juk"amp jan ch"amaniwa, ukampis k"achakiwa, movil ukhamarak lurañatakix barato ukhamawa. Ukat juk"amp wakiskirïki ukax suma trafico ukampiwa.
  Mä juk"a arumpixa, uñisirinakan ch"amapax wali jach"awa. Ukat Stalin chachajj janiw kun lurañsa yatkiti.
  Jichhakamax taqpach apuesta ukax kimsa tunk pusiniruw puri. Ukampis jupanakax alemán autonakat sipanx juk"amp jan ch"amanïpxiwa, juk"ampis Tigres ukanakat sipansa. KV tank ukax juk"amp jan waliwa ukat juk"amp llamp"ukiwa.
  45 mm cañón ukax nayra pachankiwa, ukatx 76 mm ukax janiw ch"amanïkiti.
  Aviación ukax términos prácticos ukanx janiw jan walïkiti. Ukampirus juk"ampirus Yak-9 ukax armas ukanakanx juk"amp jan ch"amaniwa.
  Alemanonakax naturalmente Focke-Wulf ukarux mä apuesta lurapxäna! Ukampis uka auto apnaqañajj chʼamakïnwa. Wali ch"amanïkchisa ukat jank"akïkchisa.
  ME-309 ukax puriñ qalltäna, mä juk"a jaya auto paqallq puntos de disparo ukaniwa, ukampirus janiw sinti jasak apnaqañakiti ukat jach"arakiwa. Ukat ukax juk"amp jan wali maniobrabilidad ukamp sañ muni.
  Machaq lurawinakatx juk"amp jan ukax juk"ampi, Yu-188 ukat Yu-288 ukanakax wali askiwa, ukax suma bombarderos ukanakawa.
  Ukat chiqans nayrïr jet autonakax uñstañ qalltapxäna. Ukampis janiw jichhakamax massive ukhamäkiti.
  Alemanes jupanakax 15 uru chinuqa phaxsitw ofensiva qalltapxäna, walja tanques ukanakaruw yaqha chiqar apayapxäna. Ukat chiqansa, qalltatpach suytʼatäpxänwa. Mä ch"aman arxatäwiw lurasïna.
  Mä chiqpach ciudadela.
  Ukhamarus, IL-2 ukax alemanes ukanakatakix mä suma muspharkañ wakicht"awayi, jisk"a bomba acumulativa ukham uñt"ayata.
  Ukampis akax janiw wakiskiti ... Alemananakax wali ch"amanïpxänwa. Jupanakax juk"amp yatxatat infantería ukanakaruw tantacht"apxi, aviación ukhamarak tanques ukanaka.
  Jan inti jalant tuqin frente utjkipanxa, nazis ukanakax aire ukanx juk"amp ch"amanïpxiwa. Tanques ukanx mä jisk"a ventaja ukanipxi jakhüwinakanxa, ukampis calidad ukanx jach"a k"añaskunakan utjatapata.
  Artillería tuqinxa, URSS markat mä juk"a juk"amp barriles ukanakas utjarakiwa. Ukampis chiqans calibrenakatxa, uñisirix nayrar sartaskiwa.
  Mä ch"aman arxatäwimp jakthapiñakiw qhiparaski, ukat soviético jaqinakan jan sayt"asiñapataki.
  
  
  
  NAPOLEON UKAX WATERLOO UKAN ATIPXÄNA
  Napoleón Jach"a jaqix Hamiltonarux mä pä hora nayraw nuwasïna, ukatx janïr Blucher jak"achasisinx atipt"añ atipxatayna. Ukat ukat Blucher jilataruw atipjäna.
  Ukhamäpanjja, Alejandro Nayrïr chachan pʼeqtʼataw Rusia markajj Napoleón chachampi jan nuwasiñ amtäna. Austria markankirinakax jupamp familiar uñt"atäpkaspas ukhamawa, jupanakax mä juk"a pachanakanw sumankañ churapxäna.
  Francia markax Italia markan pä jisk"a chiqanakaruw kutt"ayawayi, ukanx francés jaqinakaw jakapxi, ukatx Países Bajos markax composición ukaruw katuqawayi. Ukat mä indemnización apsutäna, ukat Napoleón Nayrïr chachan autoridadapaw uñtʼayasïna.
  Mä juk"a pachatakix mä equilibrio ukaw utt"ayata. Francia markax ch"axwäwinakat sinti qarjatäxänwa, ukat Napoleonax mä juk"a pachax amukiw qunt"asïna. Yaqhip reformanakax lurañ qalltawaykchisa. Mä jach"a amtawix poligamia oficial uñt"ayañawa, derecho ukax pusi jaqi masinakkamaw utjañapa.
  Iglesia Católicajj uka contra saytʼkchïnjja, papan autoridadapajj wal aynachtʼäna. Ukat protestantenakajj uka toqet flexibilidad uñachtʼayapjjäna.
  Napoleona pachpaw niya Diosar jan iyawsir jaqëjjäna. Jupax iglesiat estado ukarux wali ch"amampiw jaljatayna. Kunjamakitix, akapachan kamachinakapax janiw jumarux llakiskiti.
  Napoleón Jach"a markax Francia markan ch"amap mä juk"a wasitat utt"ayasax Argelia ukat Marruecos markanakaruw mantawayi. Jupax África uksankir colonianakaruw yänakapar katuyañ qalltäna. Mä qhawqha tiempotjja, soldadonakapajj Libia marka katuntapjjäna. Ukampis Egipto markajj Gran Bretaña markamp jan katuntatäñapatakiw jarkʼäna, uka markajj janiw uka toqet amuykänti.
  Napoleonax lamar qutan ch"axwañ jan qalltañax juk"amp askiwa sasaw amtäna, ukanx uñisirinakat sipanx juk"amp jan ch"amaniw jikxatasïna. Ukhamarus, kunatix África uksan katjatäki ukanak digerir lurañax wakisirakiwa.
  Francés jaqinakax Níger markar sarxañ amtapxäna, ukat Occidente uksankir uraqinaka ukat África uksan chika taypinkir uraqinak katuntañ amtapxäna.
  Napoleonax Rusia markamp sum apasiñ atipxatayna, juk"ampirus Nicolás I jupax apnaqañ qalltäna, jupampiw amigonakax tukupxäna, ukat Austria markas ukhamaraki. Ukatjja, 1829 maranjja, Austria ukat Francia markanakajj Rusia markamp chikaw Turquía marka contra chʼajjwäwir mantapjjarakïna. Ukax taqpachanx mä ch"aman sartawiw tukuwayi.
  Türkiye jupax qhipharux Balcanes uksat jaqunukutaw uñjasiwayi. Bosnia ukat Herzegovina markanakax Austria markaruw tukuwayi, Rusia markax Rumania markan inti jalsu tuqinkir chiqaruw katuqawayi, ukat inti jalant tuqinkir chiqax Austria markaruw tukuwayi.
  Bulgaria ukat Serbia uka markanakax formalmente independencia ukar puripxäna, ukampis búlgaros ukanakax Rusia markan vasallos ukar tukupxäna, ukat serbios ukanakax Austria markan vasallo ukar tukupxäna. Francia markax Reino de Cerdeña ukat Nápoles ukanakaruw apnaqäna. Ukatjja, francés jaqenakajj Grecia markatwa Creta markar katuntapjjäna, ukat uka islanakat mä qhawqha cheqanakas katuntapjjarakïnwa. Grecia markax pachpa continente uksanx formalmente independencia ukaruw puri, ukampis Francia markan uñjata.
  Europa markanx Turquía markax Estambul markanx prácticamente ukakiw qhiparäna.
  Rusia markax Transcaucasia, ukat Batumi, ukat Kars, ukat Erzurum ukanakaruw katuqaraki - niya taqpach uraqinakax armenio ukat kurdo ukanakan jakatawa. Irak markan alay toqenjja, rusa markaruw tukjjäna, ukat sur toqejj británico jaqenakampiw katuntatäjjäna.
  Türkiye markax jisk"a ch"amanakaruw jaqukipata. Ukat Rusia markax janiw ukhamäkänti, chiqpach sarnaqäwit sipansa jukʼamp chʼamaniw tukuwayi. Napoleonax 1837 maranwa jiwxäna, ukat Francia markax mä jach"a ch"aman ch"amanïnwa, África, Europa ukat Asia uksan mä qawqha chiqanakan colonia ukan yänakapampi.
  Uka qhepatjja, Napoleón II yoqapaw apnaqañ qalltäna. Juk"amp jach"a, q"illu, jupax awkipat jach"a amtäwinakap katuqawayi. Ukat Gran Bretaña contra mä coalición uñstayañ yantʼäna.
  Austria markax uka tuqitx iyaw sataynawa, ukat Rusia markax uka pachanx Cáucaso markan ch"axwäwin jikxatasïna, janiw mayacht"asis ch"axwañ munkänti. Ukat 1846 maranjja, Austria ukat Francia markanakajj Alemania markampiw nuwasipjjäna. Prusia markanx janiw jichhakamax mayacht"atäkiti. Jïsa, ukat chʼamanakajj janiw kikpäkänti. Austria markax ch"amapankiwa ukat Francia markax ukhamarakiw... Ukat Prusia markax janiw sinti ch"amanïkiti.
  Ch"axwäwi utjatapatxa, Alemania markan taqpach uraqinakapax katuntatäxänwa, ukat francés ukat austriacos ukanakaruw jaljatäna. Ukat Napoleón II chachajj jankʼakiw Dinamarca markar katuyjjäna. 1851 maranjja, Noruega markajj francés jaqenakan katuntatäjjänwa.
  Ukat 1853 maranjja, Nicolás I jilatajj uka mayachtʼasiwiruw mantawayjjäna. Rusia, Austria ukat Francia uka markanakax Turquía ukat Gran Bretaña ukanakan qhiparapki ukanakaruw jaquntapxäna.
  Uraqinxa, suma sarantäwix coalición ukarux yanapt"awayi. Lamar qotanjja, británico jaqenakatakejj mä jukʼa sumäjjänwa. Ukampis uka coalición ukax taqpach Oriente Medio, Egipto, Sudán ukanakaruw katuntawayi. Ukat ukxarusti Irán markaruw puri. Ukat 1857 maranjja, Rusia, Francia ukat Austria markanakaw India markar sarjjapjjäna. Ukat jupanakax katuntapxarakïnwa.
  Ukanjja, África markaruw katuntasïna, ukat sur toqeruw nayrar sartasïna. Ukat Gran Bretaña marka pachpaw mä bloqueo continental ukamp chʼamaktʼayatäna. Uka pachparakiw kimsa imperionakajj flotanak lurapjjäna.
  Jupanakan ventajapax nuwasiñ chʼamampi ukat yänakampi jukʼamp chʼamanïxänwa.
  Ukat 1862 maranx Rusia, Francia ukat Austria markanakax pachpa metrópoli uksan uraqir puriñapatak jan walt"ayat uñjasax britániconakax sumankañ mayipxäna. Gran Bretaña markax mä qawqha jisk"achañ condicionanakaruw iyaw sañapäna ukat colonianakap jaytañapänwa.
  Nicolás Nayrïr chachajj 1864 maranwa jiwjjäna... Alejandro II chachajj tronop lantiw apnaqäna. Ukampis aka reyejj mayampiw jan suertenïjjäna. Nayratpachaw abril phaxsin 1866 maranx Karakazov noble jaqimp jiwayat uñjasiwayi ukatx yapuchirinakan qhispiyasiñapax wali suyt"atax janiw utjkänti.
  Ukat Alejandro Kimsïr machaq zar waynax yapuchirinakan qhispiyasiñap contraw sayt"äna. Ukat conservador curso ukax sarantaskakiwa. Ukampis Rusia markax Asia ukat China markanakan nayrar sartaskäna.
  EE.UU. markanx guerra civil ukax juk"ampiw jilxattawayi. Yämas Abraham Lincoln sat chachar jiwayapkäna uka qhepatjja. Norte toqenkir jaqenaka taypinjja, jachʼa jan waltʼäwinakaw utjäna. Uka guerrajj tunka marat jilaw utjäna, ukat Estados Unidos markajj tʼaqa tʼaqa tʼaqaw qheparäna. Ch"axwäwix jaya pachanak utjañapatak yanapt"awayi, Napoleón II jupan yanapt"apampiw sur uksankirinakarux yanapt"awayi, ukat Estados Unidos ch"aman utjañap jan munatapata, Canadá markan colonia francesa ukat México vasallo ukanakamp frontera ukan. Napoleón II chachajj 1879 marakamaw apnaqäna, ukat wali jaya tiempow apnaqäna: pusi tunka payan maranakaw apnaqäna ukat jachʼañcharakïnwa. Francés jaqinakax África uksaruw taqpach katuntapxäna, Austria ukakiw mä juk"a apthapipxäna, Siria, Palestina, Indochina, mä chiqanx India, Irán ukat juk"ampinakatw askinak jikxatapxäna.
  Canadá markan ch"amanchata, México, América Latina uksaruw mantañ qalltawayi. España ukat Portugal markanakanjja, Francia markar yanaptʼir reyinakaw apnaqañ qalltapjjäna. Gran Bretaña markax mä jisk"a markaruw tukuwayi.
  Chiqansa, Rusia markax ch"amanchasiwayi, ukat mä juk"a Austria markaruw ch"amanchawayi. Ukampis ukax janiw axsarañjamäkiti.
  Napoleón III sat Napoleón II chachan yoqapaw tronopar makatäna. Jupax niya kimsa tunka llatunkan maranïxänwa. Mä jukʼa jilïr emperadorjamajja, awkipan políticapwa sarantaskakïna, América Latina markanwa chʼajjwañanak luräna ukat Australia ukat Océano Pacífico uksankirinakaruw sum apnaqarakïna.
  Rusia uka pachax China ukat India markanakaruw katuntawayi ukat digerirïna, walja uraqinaka. 1904 maranxa, rusanakax Japón markaruw puripxarakïna, nayrax Corea markaruw katuntapxäna. Japón markamp ch"axwäwix mä juk"a aynacht"awayiwa ukatx mä fase partidaria ukar sarawayxi. Napoleón III sat chachajja, América Latina markaruw katuntäna, niya taqpach Continente Wila markaruw katuntäna. Ukampis Estados Unidos markar mantañatakejj janiw tiemponïkänti, 1909 maranwa jiwjjäna.
  Napoleón Pusïri - taqi jilïr yuqanakax nayratpachaw Napoleón satäpxäna, Estados Unidos markaruw katuntapxäna ukat atacapxäna, ukhamat uraqi ch"amanchañ tukuyañataki. Ukampirus Estados Unidos markax kimsa chiqar jaljatawa, ukatx mä juk"a qhipharuw qhiparawayi. Ukat Francia markankir walja ejercitonakaw jupanakar katuntapjjäna.
  Rusia markax wali jaya pachaw japonés partidos ukanakamp ch"axwawayxi, ukatx China markanx sapa kutiw sartasiwinakax utjawayi.
  1913 maranjja, Alejandro III jilataw jiwjjäna, Nicolás II chachajj tronoruw makatjjäna. Machaq reyejj awkipan sarnaqataparjamaw sarantaskakïna.
  Estados Unidos markar katuntaskäna uka qhepatjja, Napoleón Cuarto chachajj jukʼampwa munäna. Gran Bretaña, jichhakamax jan colonia ukani, janiw sinti ch"amanïkiti. Austria ukat Rusia, ukax pä jach"a ch"aman markanakaw uraqpachanx Francia uksat sipanx.
  Ukhamarus panpacha imperionakanx monarquías absolutas ukanakaw utji, ukat Rusia zarista uksanx sirviente ukham irnaqaraki!
  Napoleón Pusïrix uka tuqit amuyt"i... Ukampis pä monstruonak mä kutikiw nuwasiñax jan lurañjamäkiti. Jan ukajj sinti chʼamäki. Jupanakat maynir ajlliñaw wakisi ukat mayachtʼat jawqʼjañawa.
  Franz Joseph emperadorax 1916 maran jiwxäna, jupax suxta tunk llatunkan maraw apnaqäna - uraqpachanx juk"amp jaya apnaqawipat maynïriwa, Carlos I jach"a sobrinopaw trono ukar qunt"asiwayi. Ukat uka qhepatjja, Austria markanwa chʼajjwañanakajj qalltäna. Machaq herederorux janiw taqinix uñt"apkänti, Franz II jupan sapa achachilapax emperadoränwa.
  Ukat walja sartasiwinaka ukat golpes ukanakaw utjawayi.
  Francia ukat Rusia markanakax Austria markaruw soldadonak khitapxäna. Uka mayacht"at ch"axwawix imperio patchwork ukat t"aqanuqtawiparux jank"akiw atipt"ayäna. Ukat mä qhawqha tiempotjja, Suecia markajj tʼaqa tʼaqaruw tukuwayjjäna.
  Francia markax España ukat Portugal markanakaruw puriraki.
  Ukhamatw uraqpachanx pä markanakakiw qhiparxi: Francia ukat Rusia, uka markanakax taqi territorionakaruw jaljapxäna ...
  Nicolás II ukat Napoleón IV jupanakax ukham lurapxäna. Ukhamaw mayacht"asiñax utji. Ukat pä reyinakax maynit maynikamaw sayt"asipxi... Ukampis ch"axwäwix janipuniw qalltawaykiti... Nicolás II jupax 1936 maranw jiwxäna. Jupat lantix Alexei II sat jilataw irnaqäna. Ukat Napoleón Cuarto chachajj mä mara qhepatwa 1937 maran jiwjjäna. Juparux janiw jilïr yuqapax apnaqkänti, jupax jiwarakïnwa, jan ukasti chika taypinkir Luis tunka llätunkaniw jiwxäna.
  Machaq reyejj waynäskänwa, Alexei jilatasti waynäskänwa. Ukat 1941 maranx walja phaxsinakaw mayo phaxsit diciembre phaxsikamax ch"axwapxäna ... Uka qhipatx sumankañ lurapxäna, condiciones jan anexiones ukat indemnización ukanakampi.
  Ukajj niyaw pä oraqpachankir imperionakan qhep qhepa chʼajjwäwipäjjäna. 1943 maranjja, francés jaqenakajj phajjseruw avionat sarjjapjjäna. Ukat rusanakax 1945 maranwa ukham lurapxäna. Espacio jach"anchayañax qalltawayiwa.
  Ukat pä imperio: rusa ukat francés, Bonaparte ukat Romanov dinastías ukanakax sumankañanwa jakasipxäna.
  Ukhamasti, jila partejja, aka Oraqen utjki uka yaqha sistemanjja, jakañajj wali sumaw jiljjattäna.
  Pä tunk payan pacha tukuykamax rusanakax francés jaqinakax niya taqpach planetas del sistema solar ukar sarañ atipxatayna, ukat industria espacial ukar nayrar sartayapxäna.
  Jila partejja, janiw kuna usunakas machʼajj aka Oraqen utjkänti. Panpacha imperionakan nasïwipajj jan waltʼayatäjjänwa, religionanakas jukʼakiw utjäna.
  Iglesiajj estadot jitheqtatäjjänwa, ukat Diosar jan creyiñasa ukat machaq paganismo religionatsa modaruw tukuwayjjäna.
  Ukat guerranakax qʼal chhaqtawayxäna, kunjamtï niyas jan jachʼa jan waltʼäwinakax utjkäna ukhama.
  
  RASPUTIN JANK"AK JANK"AKÄNA
  Rasputin mä milagro tuqi, veneno ukat usuchjat purakapan utjkchïnsa, jiwayañ yant"äwitx wali qhispiwayi. Nicolás II zar sat chachan walja tiempo amtatap laykojja, palacionkir golpejj janiw luraskänti. Zar chachajj Rusia markan sarnaqäwipan jukʼamp chʼamäki uka etapajj sumwa pasäna. Ukat abril phajjsi tukuyarojja, thakinakajj wañtʼjjäna ukhajja, sur toqetwa walja tiempo suytʼat nuwasïwijj qalltäna.
  Ejército zarista ukan nuwasiñ askipatakix janiw Gobierno Provisional ukan loqhe decretonakapampix jan walt"ayatäkänti, ukat Brusilov wali uñt"at comandante ukan p"iqinchatapanx jach"a askinak jikxatawayi. Ukhamarus chiqpach sarnaqäwinx qalltanx jach"a askinak utjawayi, ofensiva ukax sabotaje ukan jan walt"ayataw uñjasiwayi, bolcheviques ukat yaqha t"unjir elementos ukanakamp chika, jach"a burguesía ukat ministros del Gobierno Provisional ukanakamp chika.
  Ukat ukhamax janiw sabotaje ukax utjkiti, ejercitox wali ch"amaniwa generales zaristas ukanakan disciplinapampi. Ukat austriacos ukat juk"ampirus unidades eslavas ukanakan moral ukax jilxattaskiw.
  Brusilov jupax Lvov juparuw katuntawayi, ukatx Przemysl markar muyuntañkamaw nayrar sartawayi.
  Marka taypin frente ukar sinti jan ch"amanchasakiw alemanes ukanakax kunjamatsa rusa ukan ofensivaparux sayt"ayapxäna.
  Ukampis Rumania markankir soldadonakax Rumania markaruw chʼaxwapxarakïna. Jach"a askinak jikxatañaw utjawayi. Ukat Bucarest ukat Transilvania markanakarus wasitat katuntapxarakïna.
  Alemanes jupanakax yaqha sectoranakat pallapallanak apsusipxarakïna, austriaconakarux qhispiyapxäna. Alemania markatakix juk"amp jan walt"awinakax juk"ampiw jilxattawayi, kunatix Estados Unidos markax abril phaxsin 1917 maran ch"axwäwir mantawayi. ¿Kunatsa jan estadounidenses ukanakamp chikt"atäñax wakisispa? Uñt"atawa Alemania markax niyaw barcot saraski ukat atipirinakamp chikachasiñax wali askiwa.
  Otoño phaxsinx kunapachatix ch"amakax jallu qalltawaykän ukhax markasankir rusa soldadonakan chiqpach unidades alemanas ukanakar jan walt"ayañax qhipharux qalltawayi.
  Qʼoma chʼiyar chʼiyar jan sum uñjasajja, alemán ametralladoranakan ukat artillería ukankirinakan irnaqäwiparuw jarkʼäna. Ukhamarus, thaya pachanx Fritz jupanakax rus jaqinakat sipanx juk"amp jan waliw wararipxi, jupanakax qhuru pacharuw juk"amp yatintapxi.
  Ukatwa Kornilov sat jukʼamp amtasiri ukat chʼamani comandantejj chika taypinkir, inti jalanta toqenkir frenteruw pʼeqtʼäna, jupajj jan sinti jan ajjsartʼir nayrïr irpiriruw jaqontäna.
  Rusia markan soldadonakapax Alemania markan jan ch"aman arxatäwinakap p"akintapxäna ukat wali sum nayrar sartapxäna, walja katuntat jaqinakaru ukhamarak trofeonak katuntapxäna.
  Vistula jawir thiyankiwa, inti jalant tuqinkir soldadonakapar jan ch"amanïtapatxa, alemanonakax rusa soldadonakan nayrar sartawip jark"añ atipxatayna. Zarista sat ejercitojj estados bálticos sat markanakaruw qhespiyäna, ukat Prusia Oriental uksaruw mantarakïna.
  Ukhamarakiw rusanakax jach"a askinak jikxatapxatayna sector sur de frente uksanx Turquía ukar saykatañataki. Mara tukuykamax jupanakax británicos ukat francés ukanakamp chikaw Asia Menor uksanx niya taqpach katuntapxatayna, ukatx Estambul uksaruw jak"achasipxatayna.
  Jallu qallta phaxsinx Estambul markax nayraqatax rusa pallapallanakan jan walt"ayataw uñjasiwayi, ukatx Imperio Otomano ukax katuyasiwayi.
  1918 maraw purini. Rusia markanx jank"ak atipt"añaruw iyawsapxäna, ukat markax ch"amanchaskakïnwa, taqi pallapallanakan jan walt"awinakapans. Aliados ukanakax alemanes ukanakarux Occidente uksanx mä juk"a ch"amanchapxarakïnwa, ukat jupanakan suma sartawiparuw iyawsapxäna.
  América markax juk"amp machaq jaljawinakaruw mayjt"ayäna. Austria-Hungría markax t"unjatäxänwa ukat ejercitopax ch"usaruw sarawayxäna. Bulgaria markax Alemania ukat Austria-Hungría uka markanakamp ch"axwañ yatiyäna, ukatx estados centrales ukan mayacht"asiwipatx mistuwayxänwa. Ukat Türkiye markax atipjataw uñjasiwayi.
  Chiqansa, Alemania markanxa, uka chʼaxwäwix jankʼakiw tukjañatak chʼamachasipxäna.
  Ukampis wali mä jukʼa jan amtañjamawa. Ukat ¿kawkirus saraskta? Marzo phaxsinx jan junt"u pacha suyt"asaw Rusia markax nayratpach p"akjat Austria-Hungría markarux ch"allt"awayi ukat nayrïr chiqaruw p"akintawayi. Alemanes jupanakax janiw uka ataque ukarux saykatañjamäkänti ukat jallu puripxäna. Jupanakax jach"a chhaqtäwimpiw t"unjatäpxäna. Budapest markax t"unjatäxänwa ukatx Imperio Austriaco ukax capitulatäxänwa.
  Mä qhawqha tiempotjja, Alemania markanwa mä golpe de estado lurasïna, ukat 1918 maran mayo phajjsit 9 urunak saraqatarojja, Alemania markankir Imperiojj katuyasjjänwa.
  Ukhamatwa Nayrïr Jachʼa Chʼaxwäwix tukusxäna. Uka qhipatxa Versalles markan aruskipäwinakaw utjawayi, ukatx machaq sistema de paz ukar firmañaw utjawayi.
  Imperio Otomano ukax mapa ukanx chhaqtawayxänwa. Ukax Rusia, Gran Bretaña, Francia ukanakamp jaljatawa. Imperio zarista ukax Constantinopla markaruw kutt"ayawayi, ukatx Asia Menor ukaruw Armenia markamp kutt"ayawayi. Gran Bretaña Irak, Palestina, Arabia Saudita ukat Francia Siria markanakan otomanonakan yänakapa. Austria-Hungría ukax Europa markan mapapat chhaqtawayxarakïnwa. Rusia markax Galicia, Bukovina, Cracovia markanakaruw polaco uraqinak katuqatayna. Checoslovaquia markax Rusia markaruw tuküna, mä juk"a autonomía ukax utjaskakiwa, ukampis Nicolás II jupax República Checa ukat Eslovaquia markanakan reyipäxänwa. Cracovia markax Reino de Polonia uksaruw mantawayi, Poznan ukhamarak Alemania uraqinakan mä chiqapa. Ukhamaraki Danzig. Rusia markax Klaipeda suyurux katuqarakïnwa. Wali jach"anchaña propiedad ukanaka.
  Occidente tuqinx Alemania markax francés ukat daneses ukanakan yänakap kutt"ayatayna, uka yänakax Bismarck jupan apnaqataw katuntatäna. Ukat cuenca de Rin uksan mä zona desmilitarizada ukar iyaw sañapatakiw obligatarakïna. Alemania markax atipt"ir markanakaruw jach"a reparacionanak pagañapatak wayt"atarakïna. Nayraqatax Rusia ukat Francia markanakaw alemanes ukanakamp juk"amp jan walt"ayat uñjasipxi.
  Yugoslavia markax uñstawayarakitaynawa, ukax Rusia markan vasallo ukhamaw uñt"ayasi, ukampis janiw formalmente uka taypinkkänti. Hungría markax khuchhurata ukat Rusia markan vasallo ukham uñt"atarakiwa. Austria markax formalmente independiente ukhamaw qhiparäna, ukampis reparaciones ukx pagawayiwa. Rumania markax Transilvania markaruw katuqawayi.
  Taqinipuniw jukʼamp jan ukax jukʼamp kusisitäpxäna, jan ukasti atipjirinakakiw kusisipxäna. Türkiye ukat Austria-Hungría uka markanakax Europa ukat Asia uksan mapapat chhaqtawayxänwa. Ukat Rusia markax jaqinakan ukhamarak territorio ukanakap jilxatayawayi. Ukhamarakiw Francia, Japón, Gran Bretaña ukat Estados Unidos markanakakiw mä jisk"a chimpunak reparacionanak katuqapxäna. Pacífico uksan Alemania markan yänakapax Japón ukat Gran Bretaña markanakaruw jaljatäna. África tuqinxa, jilpachax Gran Bretaña markanwa.
  Mä qawqha phaxsitxa, Rusia markax británico markamp chikaw Afganistán markan ch"axwäwirux mantawayi. Mä jank"a atipt"äwiw atipt"asiwayi, ukatx nayrïr kutiw ch"axwäwin yant"ata, mä tanque ukax Mendeleev yuqapan luratawa. Machaq autojj wali chʼamanïtap uñachtʼayäna ukat suma apnaqañ yatirakïnwa.
  Jupax "Alexey" sutimp uñt'atawa, trono heredero ukar jach'añchañataki. Ukat aka autox wali suyt"at uñnaqt"anïnwa.
  Afganistán markar katuntata ukat t"aqanuqtatapatxa, mä suman jakañ pachaw qalltawayi. Walja jiskʼa chʼaxwäwinakas pasawaykchixa. Rusia ukat Gran Bretaña markanakax Irán markaruw jaljapxäna. Ukat ukatx aliados ukanakax Arabia Saudita uksan jaljañ tukuyapxäna.
  Rusia markan economía ukax niya sapa patakat tunka marat mararuw jank"ak jilxattawayi, ukatx 1929 maranx payïr chiqanw jikxatasïna. Estados Unidos markajj jankʼakiw sartaskäna, Francia markat sipansa mä jukʼa jiskʼakïnwa, Alemania markat sipansa jukʼamp jiskʼakïnwa. Ukat Gran Bretaña markax qʼal saytʼatäxänwa, janïr guerra nayrax utjkäna ukaruw jukʼampi purinïna.
  Ukampis Jachʼa Depresión sat jan waltʼäwix utjkäna ukhaxa, wasitatwa jukʼamp chʼamäxäna ukat kutkatasiñanakas jan waltʼäwinakas jilxattañ qalltäna.
  Nicolás II chachajj Nayrïr Jachʼa Chʼajjwäwin atipjasaw autoridadap chʼamañchtʼäna. Zar jilatajj tunka hora chikataniruw irnaqtʼañ urujj jiskʼaptayäna, sábado urusa ukat janïr vacacionat sarkasajj llätunka horanakaruw jiskʼacharakïna. Rusia markan sueldopax jilxattawayiwa. Precios ukax mäkiw qhiparäna, ukat rublo zarista ukax aka Uraqinx juk"amp ch"aman qullqirakïnwa.
  Ukatjja, reyejj 1925 maranwa paqallq maratak inaki yatichañ qalltäna. Ukat 1929 maranjja, paqallq gradonakanwa yateqapjjañapäna. Ukhamarakiw inakiw k"umaraptañax juk"amp ch"amanchasiwayi.
  Ukat inakiw jachʼa yateqañ utar sarañajj jukʼamp faciläjje. Ukat pensiones ukanakax jilxattawayiwa, ukat irnaqirinakarusa, utankir warminakarusa, jan ch"amanïpki ukanakarus payllatäxänwa.
  Ukampis Jachʼa Depresión sat tiempojj wasitatwa taqe jan waltʼäwinak jukʼamp jiljjattayäna. Ukat mayamp amtasipxäna Duma, ukax zar ukax chhaqtayawayiwa, ukampis machaq chhijllawinakax janipuniw luraskänti. Kunas absolutismo ukan jaktäwipar puriyäna.
  Reyejj wasitatwa kamachinak apsuñ derecho katoqäna, ukat uñjkañ lurañanak uñachtʼayañ qalltäna. Ukampis jan Duma Estatal ukax utjkchïnxa, Consejo Estatal ukax irnaqäna, ukatx Código Civil del Imperio Ruso ukax apsutäxänwa.
  Ukampirus machaq burguesiax juk"amp democracia munapxäna, ukat juk"ampirus Duma ukan jaktäwip munapxäna. Depresión ukanx proletariado ukhamarak campesino ukanakax kutkatasiñ qalltapxäna.
  Taqi aylluna, kulak clase ukaxa juk"ampi ch"amanchatawa. Ukampis uraqininakax uraqinakanïpxapuniwa. Yurïwinakax wali jach"apuniwa ukatx jiwatax juk"ampiw jilxattawayi, juk"ampirus qullañ tuqit juk"amp suma uñjatax juk"ampiw jilxattawayi. Ukhamatwa jaqenakajj jiljjattäna ukat oraqejj tʼaqa tʼaqa tʼaqa tʼaqaruw purirakïna. Chiqansa, uka jiltäwit mä chiqax markaruw chʼamtʼäna. Depresión uka tiemponjja, jan irnaqäwinïñajj wali jachʼaruw jiljjattäna.
  Ukampis gobierno zarista ukax ch"aman medidas ukanakampiw depresión ukan jan walt"awinak askichañ atipxatayna. 1931 maranxa, Japón markax China markar mantasin Manchuria markan mä gobierno de títeres ukham utt"ayañ yant"äna. Ukax nayrir acuerdonak p"akintawayi, ukat Rusia markax ch"axwäwir mantañapatakix kunatsa ukham lurawayi.
  Uka pachakamax ejercito zarista ukax uraqpachanx juk"amp nayrar sartat ukat ch"aman tanques ukanakanïnwa, wali suma avionanaka, suxta motor bombarderos ukanakaw utjäna. Ukhamat, Rusia zarista markanx uraqpachan nayrïr helicópteros walja lurat uñstawayi, ukat juk"amp suma - armas sin retroceso.
  Ukhamarus, Rusia zarista markanx nivel de generales ukax jilxattawayiwa. Ukat uka flotajj almirante Kolchak sat genio chachan pʼeqtʼatäjjänwa.
  Nayrïr Jachʼa Chʼaxwäwinxa, zarista sat ejercitox hidroavionanak wasitat lurapxäna ukat jan pantjasirïñapatakiw puriyapxäna. Ukat activamente japoneses ukanakarux qutan t"unjawayi.
  Qalltatpachaw uka ch"axwäwix japonés jaqinakatakix jan walin uñjasiwayi. Zar apnaqawipanx yaqha Línea Principal Baikal-Amur ukaw lurasiwayi ukatx rusa ejercito ukan suministropax jan kuna jan walt"awinakampiw phuqhasiwayi.
  Japón markan mariscales de campo ukanakan cantidad ukat calidad ukanakat sipan juk"ampi, Denikin ukat Kornilov jupanakax mä suma ofensiva irpxaruwayi. Wayna generalanakatxa, Vasilevsky jupax wali uñt"atawa, jupax pä tunk kimsani maraniw Nayrïr Jach"a Ch"axwäwinx coronel ukhamaw tuküna. Ukat pä tunk phisqhan maranïkasax niyaw generaläxäna.
  Cheqas yaqha comandantenakajj utjarakïnwa. Tukhachevsky chachajj carrerapan jankʼak jiljjattatap uñjarakïna. Budyonny sat cheqanwa makatapjjäna. Mä qawqha atipt"awinaka ukat qalltatpachaw ejercito zarista ukax uka amtarux dueñopäna, calderas uñstayasa ukat Puerto Arturo ukar muyuntasa. Ukampirus muyuntawix janiw jaya pachax utjkänti, ataque ukanx aka jan atipt"kay ciudadelax pä semananw jaquqaniwayi. Ukat pusi phajjsinakan nuwasiñatakejja, China ukat taqpach Corea markanakaw qhespiyatäpjjäna.
  Zar Nicolás II, Estados Unidos markax Jach"a Depresión ukan jan ch"amanïtapat askinak apsusaw, ukhamarak Gran Bretaña markax janiw ch"axwäwir mantañjamäkänti, ukat Japón markar taqpach katuntañapatakiw mayïna, ukat Imperio Ruso ukar katuntañapatakiw mayïna.
  Kolchak jupax qutan samurai ukanakarux q"al atipt"awayi, yaqhanak taypinx uraqpachan wali suma hidroaviones ukanakamp apnaqasa. Ukatjja, Báltico ukat Mediterráneo sat lamar qotat mä flotaw purinïna.
  Ukat 1932 maran marzo phajjsinjja, zarista sat ejercitojj Japón markaruw purinïna. Kimsa phaxsi qala chuyman nuwasiñat qhipatxa, Inti jalsu tuqinkir Uraqix katuntatäxänwa, ukat Rusia markan provinciaparuw tukuwayxäna. Ukanx Rusia markar mantañatakix mä referéndum ukaw utjawayi. Ukat Nicolás II sat chachajj japonés mikado ukat emperadoraruw tuküna. Rusia markax Pacífico jach"a qutan yänakap katuntarakïna.
  Hitler chachajj 1933 maran enero phajjsinwa Alemania markan apnaqañ qalltäna. Ukat chiqansa, apnaqäwipar mantañapatakix jan waltʼäwinakaw utjaspa.
  Fuhrer ukax jank"akiw Nicolás II ukar chiqa chuymanïñapatak juramento luratayna, ukatx Rusia markamp mä alianza ukham uñt"ayatayna.
  Hitler jupax mä tantachäwinx francés ukat británico colonia ukanakar jaljañ amtawayi.
  Nicolás II chachajj iyaw sasaw säna. Ukat Italia, Alemania ukat Rusia markanakan mayacht"asiwipax tukuyatarakïnwa. Chiqansa, Gran Bretaña ukat Francia markanaka contra. 1937 maranjja, Alemania markajj Austria markaruw katuntasïna. Uka pachparakiw Nicolás II chachajj niya pusi tunka kimsani mara apnaqäna, ukatwa jiwjjäna. Trononjja, wayna allchhipaw utjäna - Alejandro pusiri. Alexei herederox jaqichasiñ atipxatayna, jupa pachpaw mä yuqall wawar tukuyatayna ukat jan qullañjam usumpiw jiwxarakïna. Allchhipax suxta maranikïskänwa, ukat zar jilapan Mikhail Romanov jilapaw apnaqiri ukat regente ukhamaw tuküna. Janiw waynäkänti, jan ukasti jila partejj mä experienciani reyänwa. Ukhamarus jupaw Japón markar katuntañatakix irpirinak general ukar phuqhawayi, ukat gran mariscal ukham sutimp uñt"atawa, kunjamatix generalissimo ukhama.
  Regente Mikhail Romanov jupax Alemania ukat Italia ukanakamp mä alianza ukar sarañ thakhix sarantaskakiwa. Ukat 1940 maran mayo phajjsit 15 urunak saraqatarojja, Tercer Reich sat gobiernojj Francia, Bélgica ukat Holanda markanakaru, Gran Bretaña markaruw nuwantäna. Rusia markax británico colonianakaruw atacarakïna. Ukat Italia markax África uksaruw sarxäna.
  Uka guerrajj wali sumwa jiljjattäna. Rusonakax kimsa phaxsitx Gran Bretaña ukat Francia ukanakan Asia tuqinkir taqi yänakap katuntapxäna. Ukat ukat Australia markaruw purirakïna. Rusia markax África uksanx nayrar sartarakïnwa.
  Alemanes jupanakax Francia markar jank"ak atipt"asa ukat Bélgica ukat Holanda markanakar katuntasinx Gran Bretaña markarux aéreo ukamp ataque lurapxäna. Ukax janiw sinti askïkänti, aviación rusa ukax ch"axwäwir mantañkama.
  Ukat Gran Bretaña markax wali jan waliruw tukuwayxäna. Ukat taqi kuns bombardeapxäna. Australia markajj jankʼakiw Rusia markankir soldadonakan katuntatäjjäna. Ukat África markax juk"amp juk"at katuntatäxänwa, janiw británico ukat francés soldadonakan sayt"asitapat sinti katuntatäkänti, jan ukasti jach"a jayankxatapata ukhamarak jan thakhinak utjatapata.
  Jupanakax janiw Gran Bretaña markar katuntañatakix pachax utjkänti 1940 maranxa, ukampis pusi tunk mayan verano phaxsinx mä uraqir puriñax utjawayi ukatx británicos ukanakamp chikaw qhipharux tukuyata.
  Ukatxa Estados Unidos markampi chʼaxwañaw utjäna. Roosevelt jupax jan amuyt"asisaw ch"axwañar mantawayi, ukat qhipharux. Ukat Rusia zarista ukax Alaska markaruw wasitat katuqañ munäna.
  Ukampis janiw ukakikiti ... Pusi tunk mayan - pusi tunk payan juyphi pachanx zarista soldadonakax hielo uksa chiqanw Estados Unidos markan territoriopar mantapxäna ukat ukanw ch"axwäwinak sartayapxäna.
  Rusia markan pallapallanakan ladopanxa, jach"a jach"a tukuñaw walja ukhamarak suma pallapallanakan utjatapa.
  Estadounidenses jupanakax chhaqtxapxänwa. Ukat alemanonakax Canadá markat mantanipxäna, ukat jach"a askinak jikxatapxarakïna. 1942 marax independiente América markan qhipa marapawa. Rusia ukat Alemania ukanakan jawq"jatapatx Estados Unidos markax 8 urunak saraqkipan octubre phaxsikamaw sayt"asiwayi, ukatx Nueva York ukat Washington ukanakan t"unjatätapatx katuyasipxänwa.
  Ukhamatwa Payïr Jachʼa Chʼaxwäwix tukusxäna. Chiqpach sarnaqäwit sipanx juk"amp jisk"akiwa, Rusia ukat Tercer Reich ukanakatakix atipt"awayiwa. Ch"axwäw pachanx alemanes ukanakax España ukat Portugal markanakaruw katuntapxarakïna, colonia ukanakap katuntapxäna.
  Akapachan mayjtʼäwiw utjäna. Rusia zarista ukax Gran Bretaña ukat Francia markanakan taqpach colonianakap Asia ukat Pacífico uksankir markanakaruw katuntawayi, ukhamarak Australia uksaruw katuntawayi. Alaska, Canadá ukat Estados Unidos markanakax jilpachaw rusa markar tukupxäna, Alemania markax mä jisk"a chimpunak katuqarakïna. África markan jila partejj rusa markaruw tukuwayjjäna. Ukampis alemanonakaw francés, belga, portugués, español colonianakat mä chikat apnaqapxäna.
  Alemanonakax Dinamarca ukat Noruega markanakaruw katuntapxarakïna. Ukat Suecia markax Rusia markamp t"aqanuqtawayxänwa. Francia, Bélgica, Holanda, España, Portugal, ukanakax union especial de estados de zona de sello ukar mantapxäna. Nazis sat jaqinakax soldadonakampiw katuntapxäna, títeres sat gobiernonak formaljam apnaqapkchïnsa. Dinamarca ukat Noruega markanakanx pachpakiw Suecia markan mä chiqampi.
  Rusia markax Gran Bretaña markaruw apnaqäna. Niyakejjay Alejandro Cuarto zar chachajj Inglaterra markankir reyinakamp familiar uñtʼatächïnjja, Gran Bretaña markan reyipäkaspas ukham uñtʼatäjjänwa.
  Italia markax África uksan mä qawqha yänakap jikxatäna, ukat Etiopía uksanx kayunak jikxatarakïna.
  Rusia zarista ukax uraqpachanx juk"amp ch"amani ukat jach"a imperio ukhamawa, janiw pächasiñasäkiti. Ukampis Tercer Reich ukax ch"amaniwa. Ukat mä jukʼa tiempo samartʼañaw utjäna. Machaq aljasiñanak digerir munaña. Regente Mikhail jupax mä ruso jaqirux pusi warminïñapatakiw jaytawayi, ukax janiw nayrjax utjkänti.
  Sínodo uksankirinakas ukax iyaw sañapatakiw wayt"atapxäna, ukhamat anqäx markan asimilación jank"ak lurañataki.
  ¡Ukat ¡kunja suma amuytʼañasa! Alejandro Pusïrix waynäkasax pä kutiw jaqichasïna, ukhamat apnaqat jaqinakar mä uñachtʼäwi churañataki. Ukhamajj uka jan waltʼäwejj suma saytʼatäjjewa.
  Michael jilatajj 1947 maranwa jiwjjäna, ukat Alejandro zar chachajj cheqapuniw uka irnaqäw apnaqjjäna. Ukat jichhakamax, jupax askinak jikxatawayi. Ukampis Hitler chachatakejj janiw oraqejj wakiskänti, ukat Fuhrer chachajj oraqpachar apnaqañwa samkasïna.
  Ukat 1955 maran abril phaxsit 20 urunak saraqatarux mä jachʼa chʼaxwäwiw Rusia zarista sat marka contra qalltäna. Kimsïr Reich ukat Italia, kawkhantix Mussolini Jr. yuqapax nayratpach apnaqkäna, ukanakax zar Alejandro Cuarto ukan imperioparuw nuwantapxäna.
  Kimsïr Jachʼa Chʼaxwäwiw qalltäna. Argentina, Brasil, Venezuela, México, ukat Latinoamérica uksankir walja markanakaw Tercer Reich uksanx mistuwayapxaraki. Ukat Kimsïr Jachʼa Chʼaxwäwiw utjäna...
  
  
  ROKOSSOVSKII UKSAN PANTACHAWIPA
  Universo paralelo, aka uraqinkir pacha. Jach"a Ch"axwäwi Patriótica ukanx mä jisk"a jan walt"awikiw chiqpach sarnaqäwimp utjawayi. Rokossovsky jupax Stalin juparux 2r Ejército de Guardia ukar Paulus ukar apaniñapatak amuyt"ayañ atipjatayna, ukat yaqha reservas ukanakar janïr Mainstein jak"achasisin t"unjañataki. Argumento ukax mä amtañ lurawiw phuqhawayi: "Paulus ukar t'unjañäni ukat Stalingrad markar janïr Machaq Marax purinkipanx qhispiyañäni ukhax mä jach'a efecto político ukhamawa! ¡Catolicismo Navidad ukax Stalingrad markan amtatäni!".
  Stalin jupax iyaw sataynawa, políticonakax nayraqatw Paulus ukar jan walt"ayañatak kamachipxäna, Mainstein jupax jichha pachatakix jark"atarakïnwa. Ukampis uka espontáneo amtäwitjja, akanakaw pasäna. Diciembre phaxsinx wali ch"amampiw nuwasiñatak wakicht"ata, ukat ch"aman jark"aqasiñ utanakar atinisisaw Paulus ukan soldadonakapax qala chuymamp sayt"asipxäna, ukat cargonakap katxaruñx atipxarakïnwa. Ukat diciembre phajjsit 25 urunak saraqatarojja, Mainstein chachajj Stalingrad markar mä pasillot mä jukʼa sur toqeruw pʼakjäna.
  Ukat wali chʼama nuwasïwinakaw utjäna. Hitler jupax Volga uksan puente p"iqip kunayman qullqimp katxaruñapatakiw mayïna, Stalin jupax Stalingrad markarux kunayman qullqimp wasitat katuntañapatakiw mayïna. Ch"axwawinakax t"amt"añ qalltäna, kunjamatix Stalingrad markar thayampi ch"axwapkän ukhama, alemanonakan ch"axwawinakapa, ukampis jichhax chiqpachapuniw uñstawayi.
  Soviético soldadonakax nayrar sartapxäna, ukat alemanes ukanakax jan axsarasaw kutt"ayapxäna.
  Kimsa phajjsi chikataniw jukʼamp qala chuyman nuwasiñanakajj utjaskakïna. Ukat jukʼamp reservanakaw uka chʼajjwäwir mantapjjäna. Qhipharux marzo phaxs tukuykamax alemanes ukanakax Stalingrad markat jaqunukutaw uñjasipxatayna, ukat Don uksaruw kutt"apxañapatak wayt"apxatayna. Ukampis soviético soldadonakan chhaqhatapax wali jach"apuniw tukuwayi ukatx mä jaya pachaw operativo pausa ukax ofensiva ukanx utjawayi.
  Alemanes jupanakax ejercitoparux total movilización ukamp ch'amanchapxarakiwa, jach'a tanques "Tigre" ukat "Pantera" ukanakaruw mayjt'ayapxäna, usuchjatanakap liq'ipxäna. Ukampis ch"axwäwinakan chhaqhatanakax juk"amp askiwa, chiqpach sarnaqäwinakat sipansa, Fritz ukankirinakatakix juk"amp askiwa. Kunjamakitix nazis ukanakax janiw calderas ukar jaquntatäpkänti ukat jupanakpachatakix juk"amp suma jark"aqasiñatakiw ch"axwapxäna. Ukat ukax jupanakatakix línea de frente ukan juk"amp suma líneas ukankapxañapatakiw yanapt"äna.
  Jïsa, aliados ukanakax África uksanx janiw ukhamakiti. Inti jalsu tuqinkir alemanes ukanakatakix mä jan walt"äwi jan utjatapax jan yatiñaw utjayäna ukat jupanakan filanakaparux t"aqanuqtäwinak utjayarakïna. Estadounidenses jupanakax jach"a chhaqtäwinak axsarasaw pasivamente sarnaqapxäna, ukatx yaqhip britániconakax janiw ch"amanïpkänti.
  Ukarjamaxa, nazis ukanakax Túnez markanx wali ch"amanchataw jikxatasipxäna, janiw Italia markat llakisipkaspati.
  Ukat 6 uru llumpaqa phaxsitx nazis ukanakan machaq nuwasïwipax qalltawayi, Stalingrad jak"an. Ukampirus aka kutix Fritz ukax juk"amp k"arinakjamaw tukuwayi, ukatx janiw atacañ atinakänti, kunjamtix comando soviético ukax markar pachpa suykäna ukhama, jan ukasti pinzas blindadas ukanakap sur uksaruw apayapxäna. Ukat línea de defensa uksa p"akintañ atipxatayna.
  Nayraru sartasajja, Mainstein chachajj Volga sat jawir purintäna, ukajj Stalingrad markat patak kilometronak aynach toqenkiwa, ukatsti sur toqeruw kuttʼjjäna. Ukajj jan axsartʼas ukat jan suytʼat maniobra ukhamänwa. Ukhamarus, ofensiva ch"axwawinakanxa, "Tigre" ukax wali axsarkañ ch"amap uñacht"ayäna, mä tanque de ruptura ukhamawa, ladonakapar ukhamarak popa ukanakar ch"aman jark"aqañataki.
  Comando soviético ukax qhipüruw mä contraataque ukamp jaysañ yant"äna, mä zona wali ch"amanchata. Tanques ukanakamp nuwasiñanakax utjawayi, kawkhantix nayrïr kutiw Panterax arxatäwin ukhamarak embuscada ukan ch"amap uñacht"ayäna. Alemanes jupanakax wali yatiñampiw soviético soldadonakan contraataques ukanakarux machaq tankinakapamp jark"aqapxäna. Fernando chachajj janirakiw jan wali jaqëkänti.
  Ukampis numeron superioridad ukax URSS uksanx wali askiwa. Alemanonakajj janiw jayarstʼañjamäkänti, ukatwa saytʼapjjañapäna. Volga sat jawir thiyan jan waltʼäwinakajj wali congelatäkaspas ukhamänwa. Ukampis Chechenia markanxa, antisoviético sat kutkatasiñaw utjawayi. Ukat Grozny markax pä ch"axwäwimp katuntatänwa, Cáucaso markan Terek Punkunakax t"unjatäxänwa. Uka jan waltʼäwejj wali jukʼampiw jiljjattäna. Türkiye ukaxa wali ch"amawa. Otomano generalanakat maynïrejj alemán agenteruw tukuwayi. Jupax cuerpoparuw soviético soldadonakar munañaparjam nuwantapxañapatak mayïna, ukhamatwa irpirinakarux guerrar jaquntatäñat nayrankxäna. Churchill ukat Roosevelt jupanakax amukiw qhiparapxäna, ukatx kimsa tunk divisiones turcas ukanakax niya mä millón pallapallanakaw uka ch"axwäwir sarapxäna.
  Uka traicionero ch"axwawix qhipäxaruw ch"allt"ata, ukat pachparakiw Volga jawir thiyan arteria de suministro ukar ch"allt"ata, ukax sinti jan walt"awinak juk"amp jan walt"ayawayi.
  Mainstein chachajja, soviético soldadonakan Volga sat jawirat jayarstʼayañ munapkäna ukanakjja, uka ofensiva uñstayañatakiw chʼamachasïna. Ukat comando soviético ukax Frente Estepa uksan chiqanakap ch"axwañar jaquntawayi. Alemanes ukanakax sayt"ayatäpxänwa, llätunk tunk divisiones soviéticas ukanakax phisqa tunk alemanes ukanakaruw saykatapxäna. Ukampis jupanakax juk"ampiw nayrar sartapxäna, ukampis janiw uñisirinakarux atipt"apkänti. Cáucaso markanx juk"amp jan walt"awinakax utjawayi. Turconakax Ereván markaruw muyuntapxäna ukat niya taqpach Batumi markaruw katuntapxäna. Transcaucasia markanx reservas soviéticas ukanakax wali juk"akiw utji, Grozny markar katuntat qhipatx tunka phisqhan divisiones alemanas ukanakax sur uksaruw sarasipkakïna, Tiflis markar jak"achasisin ukat muyuntasa.
  Mä akatjamat Stalin jupax markasan mä ofensiva lurañapatak mayïna, kimsïr operación Rzhev-Sychov. Ukampis alemananakax ukatakix wakicht"atäpxänwa, ukat janiw walja ch"amanakax ukham amtañ ofensiva lurañatakix utt"ayatäkänti. Japón markax ch"axwäwir mantatapatx juk"ampiw jan walt"äwix utjawayi. Chiqansa, samurai sat jaqinakax janiw URSS marka pachpar nuwasipkänti, jan ukasti Mongolia markaruw nuwasipxäna. Ukampis comando soviético ukax, chiqans, soldadonakaruw yaqha chiqar sarxatayna ukat japoneses ukanakamp nuwasiñaruw mantapxäna. Japón markan ejercitopan suxta patak waranqa puñtupax uka ch"axwäwiruw amtäna, ukatx pä tunk phisqhan divisiones ukanakax jank"akiw Lejano Oriente uksar apatäñapäna, Fritz ukar uñisir ch"amanakaparux jan ch"amanïñapataki.
  Jan walinakatxa, ukampis aliados ukanakax mä suyt"añ taktica ukarjam phuqhapxäna, Europa continente ukat Alemania markanakar bombardeo ukanakax juk"amp ch"amanïñapatakiw juk"amp jisk"achapxäna. Ukat Túnez markan puente p"iqipax wali jan atacatäkänti. Jila partejja, aliadonakajj janiw ninat castañanak apsuñatakejj jankʼakïpkänti. Ukat niyas chʼaxwäwiruw saboteawayi. Ukat alemanes ukat satélites ukanakas jukʼat jukʼatwa Cáucaso markan atipjapjjäna.
  Ukat Stalin chachajj Solonjam sarnaqañwa amtäna, ukat Hitler chacharuw tregua lurañapatak mayïna. Ukhamarus, condicionanakax alemanes ukanakatakix wali askiwa. Taqi ch"axwäwin katuntat jaqinakax jupanakarux inakiw churapxi, ukatx rusanakax mä jach"a qhispiyasiñatakiw kutt"ayasipxi. Ukhamarus URSS ukax petroleo ukat petroleros ukanak churañ amtawayi, ukhamarak walja categorías de materias primas ukanak Tercer Reich ukaruw tregua ukax utjkipanx inakiw churañ amtawayi.
  Hitler poraskinuv p"iqinakapax Stalin jupan amtapar katuqañ amtapxäna. Tregua ukax mä maratakiw utjäna, ukax juk"amp jach"aptayañjamarakïnwa. 1943 maran septiembre phajjsit 1 uru saraqatarojja, inti jalsu toqenkir guerrajj janiw utj-jjänti. Ukat wasitat chʼamampiw nuwasiñajj qalltäna. Jichha kutikiw Occidente tuqinxa. Nayraqatxa, qutanwa. Túnez markax nazis ukanakan invasión ukan mä flashpoint ukat trampolín ukhamaw tukuwayi.
  1943 maran noviembre phajjsit 25 urunak saraqatarojja, Mainstein sat chachan pʼeqtʼat alemanes sat jachʼa chʼamapajj Gibraltar markaruw nuwantañ qalltäna. Francox mä ultimatum katuqatayna, nazis ukanakar mantañapataki, jan ukhamäkanixa, t"unjatäniw sasaw amuyapxäna. Kimsa uru kimsa arumanakax wali ch"amampiw nuwasiñax utjawayi. Ukanx alemanonakax nayraqat mä novedad apnaqapxäna: mä Sturmtigr ukaw jet bomba ukamp armatäna. Aka maquinax británicos ukan posición ukanakap ch"iyjatayna, ukat uñisirinakarux exponencialmente chhaqtayatayna.
  Gibraltar markax Mediterráneo uksan controlañatakix wali askiwa ukatx panpachaniw ukx amuyapxäna. Ay, alemanonakax juk"amp oportunidades ukanïnwa fuerzas ukanakap mayacht"añataki. Ukat uka fortalezajj tʼunjatäjjänwa.
  Lamar qotanjja, nuwasiñajj jukʼampiw jiljjattäna. Kimsïr Reich markanx submarinos ukanakan lurawipax pusi tunk unidades ukjat jilaw phaxsitx jilxattawayi ukatx jilxattaskakiwa. Quta jiltawinakanx aliados ukanakan chhaqhatapa. Ukat África uksanx chiqpach ch"axwäwiw utjawayi. Alemania markankir "Panteras" ukat "Tigres" ukanakax uñisirinakat sipan juk'amp jach'anchatäpxatap uñacht'ayapxäna. Alemania markan ofensivapax kimsa tunk divisiones ukan tamaparjamax Marruecos markat invasión ukamp qalltawayi, ukatx pä tunk phisqhan divisiones ukanakamp qalltawayi, Argelia markar ataque ukamp ...
  Machaq marax 1944 maranx taqiniruw jikxatäna, kunapachatix ch"axwäwix taqpach ch"amanchatäna ...
  1944 maran enero phajjsit tukuyarojja, Argel markanjja, americano ukat británico soldadonakan mä jachʼa bolsillopaw utjäna. Ukat uka chʼamanakajj mä jukʼa saytʼasisaw katuyasipjjäna. Ukatxa, alemanes ukanakax italianonakamp chikaw Libia markar mantapxäna. Machaq africano columpionakax walpun tantachasipxäna. Rommel jupan tamapax Egipto uksaruw sarxatayna, ukatx Mainstein jupan tamax Níger uksankir lazo uksaruw sarapxäna.
  Alemanes jupanakax "Panther" -2 ukampiw armatäpxäna, juk'amp ch'aman armadurampi ukat mä pistola ukampi, ukhamarak mä motor 900 caballos de fuerza ukampi. Ukat estadounidenses ukanakax Sherman M 4 tank katuqañ qalltapxäna, Stalin jupax turkakipt"asax T-34-85 ukat IS-2 uka tank puñtunakap wasitat armasxäna. Yaqha tanque alemán "Tigre" - 2 ukax moralmente obsoleto ukhamaw tukuwayi kunawsatix producción serial ukar uñt'ayatäkän ukjatpacha. "Pantera" -2 ukamp mä kipka armamento ukanipxatapa ukat pä tunk mayan toneladas juk'amp llakt'ata, mastodón alemán "Tigre" -2, ukax mä juk'akiw sullka masiparux armadura tuqinx jilxattawayi, ukax wali jisk'akiwa, conducción ukan lurawipanx ukhamarak técnica ukan confianza ukanx juk'amp jisk'akiwa.
  Ukampis machaq jet de combate ME-262 ukax janiw mä kipkakïkänti, janirakiw armamento tuqinxa, janirakiw jank"akïkänti. Ukhamat jupan superioridad cualitativa ukax aliados ukanakan ventaja cuantitativa ukar compensañapänwa. Jilapachax walja avionanakax coalición occidental ukankir soldadonakatx janiw ch"axwäw chiqanx mä jach"a ventaja churañjamäkänti. Alemania markankir asnakajj occidental markankir masinakapat sipansa jukʼamp yatiñanïpjjänwa, ukat ukajj aéreo nuwasïwinakan estadísticas ukanakaruw jan waltʼayäna. Ukat nazis ukanakan artillería antiaérea ukanakax pataruw puri. Ukhamarus, aliados ukanakax comandopan jan amtatapatx aynacht"ataw uñjasipxäna, ukax fuerzas ukanakaruw mä chiqanakan ch"axwañar puriyatayna, ukat walja chhaqtäwinakaruw puripxäna. Ukat África uksan irnaqañax janiw askïkänti.
  Rommel markax chika phaxsinx Libia markaruw katuntawayi ukatx El Aman markaruw sarawayi. Aka chiqanx britániconakax mä ch"aman jark"aqasiñ murallanïpxänwa. Ukat Montgomeryx wali sum apnaqäna, juk"ampirus kunapachatix ch"amanchawinak katuqkäna ukhaxa. Ukampis alemananakax janiw ukhamakiti. Abril phaxs tukuyarux yaqha municionanakamp combustiblenak apthapisinx alemanes ukanakax wasar pampanx mä maniobra de rotonda ukham lurapxäna, ukatx Nilo jawir p"iqiruw puripxäna, británicos ukan arxatäwinakap jan yäqasa. Mayo phaxsinx Alejandría markax t"unjatäxänwa ukatx alemanonakax Canal de Suez uksaruw puripxäna. Türkiye markax Siria ukat Palestina markanakaruw katuntarakïna.
  Junio phaxsinx Oriente Medio uksan ch"axwäwinx mä turkakipäwiw tukuwayi. Ukanx paqallq tunk jila alemán divisiones ukat pä tunk turco divisiones ukanakaw utjäna. Británicos ukat estadounidenses ukanakax atipjataw uñjasipxäna. Ukat julio phaxsinx Arabia Saudita ukax Tercer Reich ukan apnaqatarakïnwa, ukatx fascista pallapallanakax Irán markaruw mantapxäna, kawkhantix sarxapxäna, británico pallapallanakan resistencia focal ukampikiw jikisipxäna. Agosto phaxsinx alemanes ukanakax niya waranqa kilómetros ukch"a thakhinak sarañ tukuyasax India markaruw mantapxäna. Septiembre phajjsinjja, niya taqpach India markaw katuntatäjjäna. Uka markankirinakax Wehrmacht ukarux qhispiyirinakarjamaw uñt"asipxäna. Ukat Japón markax qhipharux wali ch"aman aliado ukampix uraqin fronterap jikxatawayi.
  1 uru aka llumpaqa phaxsitx purinxänwa. URSS markamp tregua ukar yatiyat mara. Alemanes jupanakax japonés ukanakamp mayacht"asisaw Marruecos markat Birmania markar uraqinak katuntapxäna, India markamp chika, ecuador uksaruw puripxäna, África uksanx jilpach uraqinak jupanakatak apt"asipxäna. Ukhamatwa Tercer Reich ukax jilxattawayi, ukampis mayni tuqitxa, soldadonakaparux continentenakaruw ch"iqiyawayi.
  Uka pachanx Stalin jupax wakicht"asiwayi ukat niya kimsa patak divisiones ukanakaw utt"ayawayi, tanque divisiones ukanakas utjarakiwa. Ukat ejercito soviético ukan taqpach jach"apax tunka mayan millones ukharuw puri, ukat llätunk millones ukanakax frente alemán soviético ukan apnaqatäspawa. Ukampis Wehrmacht ukax ch"amancharakïnwa, ukampirus composición ukanx anqäx markan t"aqanuqtawinakap wal thaqhäna. Ukhamarus jet avión ukan ch"amapax jilxattawayiwa. ME-262 ukax nayratpach waranq waranq kimsa tunk pusi tunk avionanakaw urunx lurasïna, ukatx jan pächasisaw Payïr Jach"a Ch"axwäwinx wali suma ch"axwirinakänxa. Pä motoranakapajj 900 kilómetros sapa horaruw jankʼak sarapjjäna, ukat pusi 30 mm armanakampi ukat plus cohetenakampiw uka autojj kuna avionanakatakis wali jachʼa uñisirir tukuyäna.
  "Pantera"-2 ukax mä tanque ukan características agregadas ukanakamp jan uñtasit uñacht'ayasiwayi, armamento ukat armadura ukanx wali jach'awa "Shermans" M 4 ukat T-34-85 ukanakat sipansa. Chiqansa, 47 tonelada pesompi, ukampis motorax 900 caballos chʼamanïki ukat sipansa jukʼamp chʼamanïki ukax uka tuqitwa phuqtʼäna. Ukhamarus Panther-2 ukax armadura-piercing ukat frontal armadura tuqitx IS-2 ukat sipanx juk"amp askiwa, janiw conducción rendimiento uka tuqitx arsuñax wakiskiti.
  Chiqansa, ukax Stalin ukarux llakisiyataynawa. Ukampis Tercer Reich ukax wali qalltaski.
  Machaq anqäx markan ukhamarak colonial ukanakan t"aqanuqtawinakapaw lurasiski. Uka jak"achasiñax tanques de la serie E ukanakan lurañataki, juk"amp ch"aman motoranakampi, juk"amp thiya armaduranakampi ukat juk"amp ch"aman armanakampi. Ukat machaq modelos de avión ukanaka luraña. Nazis jupanakax nayratpach Arado jet bombardero ukax producción serial ukankapxi, ukatx NE-162 ukax uñstawayiwa. Ukat Wehrmacht ukan ventajapax juk"ampiw jilxatani.
  Ukatwa, Stalin chachajj kuntï lupʼiñapäkäna uk amuytʼañapäna: Hitler chachan tregua yaqha maratak jiljjattayañatak amtap iyaw sañataki jan ukajj jan iyaw sañataki. Mä toqetjja , janiw markajar mayamp chʼajjwañ manqharu jaqontañ munkayätti. Maysatxa , qhanaw juk"amp jan waliw utjani - pachax URSS contraw irnaqaski.
  Ukhamäkchïnsa, Stalin chachajj treguajj jukʼampiw jiljjattayäna. Yatiñan jaqinakax janiw nuwasipxañapäkiti sasaw amtäna.
  Ukampis Fuhrer sat barcojj diciembre phajjsin 1944 maranwa jan suytʼat Gran Bretaña markar purintäna. Juyphi pachanx nazis ukanakax jutapxañap janiw khitis suykänti. Ukat britániconakax musphataw uñjasipxäna. Muspharkañawa, suma wakicht"awi, wali aski jisk"a autopropulsadas armas E-10, taqi ukanakax Fritz ukan amparanakaparuw anatapxi.
  ¡Ukat chiqpachansa mä semanan Gran Bretaña markax katuntatäxänwa! ¡Akax aksa tuqinx Wehrmacht ukan mä jach"a lurawipawa!
  ¡Londres markax t"unjatawa! ¡Ukat Fuhrer chachajj jan atipjañjamäkaspas ukhamwa amuyasïna! Nayratpach marzo phaxsinx Islandia markax katuntatäxänwa.
  Uka qhipatxa, nazis jupanakax América markaruw iwxt"apxäna - jupanakax sapxiwa, ¿kuns munta: juk"amp ch"axwañataki jan ukax esferas de influencia ukanakar jaljañax walikiti? Roosevelt jiwatapatx Estados Unidos markanx mä pragmático uñakipañaw utjawayi - alemanes ukanakarux suman jakasiñaw utjawayi. Ukampirus Fuhrer ukax mä qawqha jan sinti qhuru condicionanak uñstayatayna - reparaciones ukat compensación ukanak pagañataki, Alemania markanakar bombardeo luratapata.
  Estadounidenses jupanakax mä juk"a pächasipxänwa, ukampis yaqha, qutan jan sinti qhuru atipjatapatxa, sumankthapipxänwa. Ukat Hitler chachan condicionanakapwa iyaw sapjjarakïna.
  Fuhrer jupax ch"axwäwinx mä juk"a samart"awayiwa... Atipjatanakar digerir ukhamarak Europa, África ukat Asia uksan ch"amanchasa.
  Ukampis 1 uru mayo phaxsit 1947 maranx nazis ukanakax ch"amap qhispiyasaw jach"a tanque E-75 - Wehrmacht ukan juk"amp jach"a tanque ukar apuesta ukamp URSS ukar mantapxäna.
  Jukʼamp sum amuytʼañatakejja, ukanwa nuwasipkakïna. Ukat walja machaq tanques ukanakaw uñstayatäna.
  E-75 sat autojj nayrïr autoruw tuküna, kunattejj Hitler chachajj jachʼa autonak wal munasïna. Mastodón ukax janiw taqpach askïkänti: taqpach llätunk tunk tonelada ukjat jila, mä motor 900 caballos de fuerza ukhakiw - mä arunx tanque ukax janiw sinti jank"akïkänti ukatx walja kutiw t"unjatäna. Uka ch"aman 128 mm cañón ukax juk"amp jisk"a suministro de proyectales ukat juk"amp llamp"u disparos ukanïnwa 88 mm cañonat sipansa.
  Torrex suma jark"aqasiñanïnwa - 252 mm nayraqata, 160 mm lados mä ángulo, ukampis casco ukax juk"amp jan waliwa - 160 mm nayraqata, ukampirus 45 grados inclinación, 120 mm lado ukaki, ukatx wali jach"a.
  Jilapachax E-75 ukax mä juk'a jach'a "Tigre Rey" ukhamänwa, ukat yaqhip jan walt'awinakaw utjäna. Chiqapar uñjañatakix motor ukat transmisión ukanakax mayacht"ataw jikxatasipxäna, ukax tanque ukan uñstawiparux compactataynawa. Ukatjja, pampan escudonakampi casco jarkʼaqañatak chʼamañchtʼañaw wakisïna.
  Ukhamajj E-75 sat avionajj wali jarkʼaqatäjjänwa, wali chʼamani armatänwa, ukampis wali jachʼänwa, janiw sinti sarnaqkänti, ukat walja kutiw tʼunjasïna.
  Chiqansa, E-50 ukax juk"amp jisk"akiwa, juk"amp k"achawa, motor moldeado ukampiw utjäna, ukatx suxta tunk kilómetros ukjat jilaw sapa horax velocidad uñstayäna. Ukat jupax mä pistola 88 mm ukat 100EL barril largo ukanïnwa . Ukat sapa minutojj 12 disparonak luräna. E-50 casco ukan armadura frontal ukax niyas E-75 ukar uñtasitawa, lados ukat torreta ukanakan jark"aqasiñapax juk"amp jan waliwa. Ukampis lurawipanx E-50, kunayman tuqitx, movilidad ukampi, juk"a peso ukat juk"amp confiabilidad ukampi, E-75 ukat sipanx juk"amp askiwa.
  Ukampis Hitler chachajja, jukʼamp masa maquinar jukʼamp llaktʼayañapatakiw mayïna. Jilapachax Fuhrer ukax phisqa tunk toneladat juk"amp k"acha tankinak lurañ jark"äna. Arya wila jark"aqañataki. Mä juk"a E-10 ukat E-5 de reconocimiento ukanakakiw lurasiwayi.
  Ukhamarakiw E-100 tanquex utjäna. Ukat walja mayjt"äwinakapa, mä lanzador de bombas ukanakampi.
  Fuhrer chachajj jila partejj taqe jachʼa jaqenakaruw munasïna. TA-400 jet modificación ukax juk"amp jach"a bombardero ukar tukuwayi. Jisa, wali ajjsarkañ chʼamawa.
  Yu-488 ukax juk"akiw servicio ukar mantawayi, jan apnaqañjamaw uñjasiwayi, ukatx mä jet ukamp lantintatawa. Alemananakax jan chuymani bombardero B-2 ukat B-18 ukanakanïnwa. Ukhamaraki wali suma maquinas capaces de bombardear Estados Unidos Europa uksa tuqita.
  Ukat kunatï ukhamajj janiw thayankkänti. Discotecas ukanakas uñstawayiwa, ukax jet laminar ukan jalluchatapatxa, jisk"a armas ukanakarux janiw jan walt"ayañjamäkiti.
  Mä juk"a arumpixa, ch"amanakax janiw kikpäkiti. Ukat Hitler chachajj URSS markar jankʼak tukuyañ suyi.
  Ukampis janiw ukankänti. Chiqansa, Cáucaso markanxa, nazis ukanakax turconakamp chikaw nayrar sartapxäna. Baku, Ereván ukat taqi petrolero phuch"unakaruw katuntapxäna. Ukat inti jalsu tuqitxa, Primorye markar katuntasa, ukat Vladivostok markar muyuntasa, Japón markax nayrar sartawayi.
  Ukampis pusi imill wawanaka: Natasha, Zoya, Augustina ukat Svetlana jupanakax nazis ukanakaruw jan yäqapkänti ukat kunapachatix Moscú markar jach"a ch"axwäwix qalltäna ukhax ch"axwäwiruw mantapxäna.
  Natashka kullakajj mä phallawimpiw jaqontäna ukat qʼala kayumpiw mä jiwayir granada jaqontäna. Jupax fascistanakaruw liwxatäna ukat chirpachasïna:
  - ¡Rusia Soviética markar jach"añchaña!
  Zoya kullakajj Fritz chachan líneap aptʼasirakïnwa ukat khuchhurarakïnwa. Ukat qʼala kayunakapampiw jiwañan regalonak jaqontäna. Walja fascistanakaruw jiwayatayna.
  Ukat jupax akham q"ucht"äna:
  - ¡Machaq lurawinakataki!
  Jutïr Agustín chachajj sarjjänwa. Uñisirinakaruw t"unjäna. Jupanakarux ch"aman ch"axwawinakampiw kunayman tuqinakar ch"iqiyapxäna. Ukat qʼala kayumpirakiw tʼunjañ regalojj lanzarani.
  Ukat akham qʼuchtʼapxam:
  - ¡Jan wali horda ukan ch"axwawip t"unjañäni!
  Ukat akax ataque Svetlana ukawa. Jupax walja nazis ukanakaruw ch"iyjatayna. Ukat uka qhipatxa, qʼala kayunakapax wasitatwa mä jiwayir regalo uñstayäna.
  Ukat nuwasirix sist"asïna:
  - ¡Nayaxa mä super campeón ukhamawa!
  Chiqpachansa pusi warmi nuwasirinakax taqpach división ukan irnaqapxäna. Ukampis mä división, ukat pusix sinti juk"akiw, taqpach Wehrmacht ukar saykatañataki. Yämas jukʼamp chʼamani ukat jukʼamp nayrar sartat armanakampi.
  Ukatwa agosto phajjsi tukuyarojj nazinakajj ukhampachasa Moscú markar muyuntapjjäna. Ukat ukax wali llakiskañawa. Ukat 1947 maran diciembre phajjsit tukuyarojja, URSS markan capitalapajj tʼunjatäjjänwa. Ukat guerran jutïr etapajj tukusjjänwa.
  Uka qhipatxa janiw kunjamtï nayrax utjkänti... 1948 maranxa, nazi soldadonakax japoneses ukanakamp chikaw URSS markan taqpach uraqip q"al katuntapxäna. Ukat jukʼamp jan waliruw tukuwayjjäna...
  Mä qhawqha tiempojja, nazis sat jaqenakajj partidonkirinakampiw nuwasipjjäna ukat Stalin sat chacharuw katuntapjjarakïna, jupajj qala chuymampiw jan aguantañ munkänti. Ukhampachasa URSS markan pʼeqtʼiripajj abril phajjsin 1951 maran tʼunjatäjjäna uka qhepatjja, guerrillero chʼajjwañajj jukʼampiw jiljjattañ qalltäna.
  Alemanes jupanakax gobierno ruso títere ukham utt"ayapxäna, ukatx partidos ukanakamp ch"axwapxäna fuerzas locales ukanakampi. Ukat jupanakax askinak jikxatañ atipxatayna ... Estados Unidos markax jichhakamax anqäx markan qhiparawayi, ukatx armas nucleares ukanakaw jikxatasi.
  Hitler chachajja, América markar sarkasajj wali jaya tiempow qheptʼäna. Ukat Estados Unidos markax walja bomba atómica ukat hidrógeno bombanak lurañ utt"ayañ atipxatayna. Ukat ukxarusti, alemanes ukanakat sipansa qhipharux misiles balísticos ukanakaw lurapxäna.
  Janiw maynis guerrar sarañ amtapkänti. Ukanx esferas de influencia ukanakan jaljawipaw utjäna. EE.UU. ukat Alemania, ukat Japón markanakax walpun katuntapxi ukat ukatw jichhakamax yänakap digerir lurapxi.
  Hitler chachajj 1957 maran abril phajjsit 20 urunak saraqataruw tʼunjäna, ukajj suxta tunka llatunkan maranïkäna ukhajj cheqapuniw tʼijtäna. Jupat qhipatxa, Regent Schellenberg jupax ch"amanchawayiwa, chhaqtayat Himmler jupan lanti. Ukat Goering chachajj droganakampiw jiwjjäna.
  Schellenberg jupax liberalización parcial ukax territorios ocupados ukanakan lurawayi. Ukat colonianakanx juk"amp autogobierno uñstayawayxi. Censura ukax juk"amp llamp"u chuymanïxaraki. Partido Nazi ukat sipansa yaqhanakax utjarakïnwa.
  Schellenberg jupax teoría racista ukaruw llamp"uchañ qalltawayi. K"achat k"achat capitalismo ukan riles ukan nayrar sartasa ukat pachpa pachanx amtaparjama, Kimsïr Reich ukan economía ukax nivel de vida ukar jach"anchayäna.
  Guerilla soldadonakax jaltxapxänwa. Jaqinakax chiqañchäwiru ukat machaq ordenaruw yatintapxäna. 1961 maranjja, phajjsiruw nayrïr kuti tʼijtäna. Ukat 1976 maranjja, Marte sat planetaruw sarapjjäna.
  Kunjamakitix manq"at awtjata jan walt"awinakax askichatäxänwa ukatx yurïwix kamachirjamaw uñjasiwayi.
  Schellenberg chachan qhepatjja, Kleiman chachajj apnaqjjänwa. Ukatxa, liberalizacionampiw sarantaskarakïna.
  Kimsïr Reich ukax walja partidos democrático imperio ukar tukuwayi. Ukampis janiw jupat jaljtañ puedkänti.
  Japón markax democratización ukaruw puriraki. Ukat América markax nayratpachaw democracia ukhama.
  Aka Kimsïr Reich markanxa, Kleiman qhipatxa, machaq p"iqinchiriw chhijllatatayna. Ukat jupanakax - Natasha Rostova. ¡Ukax chiqpachansa wali sumawa!
  Ukat democratización ukat igualdad uka pachax purinxiwa.
  Uka nuwasir jaqix q"ucht"arakïnwa;
  Markasajj janiw tʼaqhesiñanak aguantkaniti,
  ¡Pistolanakax - ch"axwäwin infierno arupax thuqt"asipxpan!
  Jiwasax sayt"asiñäniwa: mä jach"a jach"a tukuñ suyt"awimpi,
  ¡Hombro a hombro: tantacht"ata, chuymani ukat wayna!
  
  Bayonetas ukanakax callus ukan uywaña, .
  Ch"axwirinakan qhuru uñnaqapa - ¡janiw waynanakaki!
  Llakisiñat aka uraqix taqpach ch"iyar ñik"utaruw tukuwayi,
  ¡Imill wawanakan trenzanakapax axsarañampiw jaqukipapxi!
  
  Jiwasax jach"a jach"a tukur, soviético jaqinakan wawanakapätanwa,
  ¡Janiw pʼakjatäksnati, ni acerosa ni ninasa!
  ¡Taqi ch'amasampi qhispiyasiñatak ch'axwapxañäni!
  Mä tama fascismo - Nayax iyawstwa p"akintañäni!
  
  Janiw jupanakax luqtatäpxañapäkiti - chuym ust'ayasiñat k'allk'u, .
  Ukampis ¡uka precursorax nuwasiñaruw tantachtʼasïna!
  Corbatax nina nakhantatawa - taqi nayranakaw ukan jist"arasi, .
  ¡Bolchevique jach"a kayunakapan!
  
  Walja soldadonakaw colerat jaltxapxäna,
  ¡Fascistanakax amukiw jikxatasipxi, cañonanakan wararitapax ch"iyjatawa!
  Metal ukan ch"amakt"at wila ch"amapat, .
  ¡Esvástica ukamp p"akjata banderax liwxatatawa!
  
  Kawkhantï pilanakajajj sum yatipkäna
  Ukat ¿kunatsa? jan axsartʼir wayna, .
  Chhijchhix ch"uqi ch"uqikïkchisa, chuym usuyasi, jan walinak t"aqhisiyapxäna,
  ¡Arumanakax qʼala kayukïkäna ukhaxa, mä bolsa aptʼataw sarnaqäna!
  
  Kunapachatï jiskʼäktan ukhajja, scout lurañajj jukʼamp facilakiwa, jukʼamp facilakiwa, .
  ¡Kuna ch"akhanakansa, ¡nasampiw ch"allt"asisma!
  Jumax juramento lurawaytaxa thaya pachanwa, arboleda tuqina,
  Ukampis mayniw larusitayna: ¡uka waynax janiw jilïr jaqïkiti!
  
  Imill wawanakax ukhamaraki, janiw axsarañ yatipkänti, .
  ¡Janiw jukʼamp jan wali, jan axsartʼir waynanakampi nuwasipxirïna!
  Vacacionanjja, paniniw thuqtʼapjjerïta, .
  Jupanakax juk"akiw aruskipapxäna - ¡arunak ina ch"usar apt"añax wali llakiskañawa!
  
  Qhuru Hitler - Supayan luqtiripa,
  Jaqinakax jan cuentani, ¡janiw t"unjawaykiti!
  Ukampis qhispiyirix walja jaqinakarux t'unjañapawa,
  Chiqansa, ¡concilios de fuerzas ukanakax janiw mä límites ukanipkiti!
  
  Partido Comunista ukax munasiñampiw jilsuwayi,
  ¡Ukatakix jan axsartʼir precursoranakax!
  Ukhamat Fritz señor chachar jan aguantañataki,
  ¡Jan jumanakax yugo uchasipxäta!
  
  Mä samkan qullanjam iyawsañaw yatichapxitäna,
  ¡Ukat marka layku ch"amanchawinakat jan arrepentisimti!
  Kuntï aguantawayktan ukajja, janiw tupuñjamäkiti, .
  ¡Munat, ejercito soviético ukan wawanaka!
  
  Janiw khitis marat parlkänti, .
  Juma pachpat khuyapt'ayasim - ¡janiw mayninakar respetañamäkiti!
  Jiwañajj ajjsarañjamawa, ukampis janiw ajjsarkayätti
  Rus' ukax jan atipt'kayawa - consejos ukan ejercitopa!
  
  Ukat mä kusisit pachax aka Uraqin jutaniwa,
  !
  Bandera ukax taqpach planeta comunismo uksankiwa,
  !
  
  
  Fuhrer ukax mä jisk"a t"aqaruw ch"iyjasi
  Fuhrer jupax chiqpach sarnaqäwit mä juk"a jithiqtawayi, Rommel juparux kamachi, Tolbuk guarnición ukan katuyatäxatapatxa, británicos ukanakar jan samart"asaw nayrar sartañapataki. Ukhamatwa, jark"aqasiñatakix jan qamasipxañapataki ukhamarak nayraqat wakicht"at líneas ukanakar katuntapxañapataki.
  Uka nuwasïwix sarantaskakiwa, Rommel jupax wali juk"a ch"amanïkchïnsa, británicos ukanakar atipt"añ atipxatayna, ukat colonial soldadonakax niya jan nuwasiñampiw katuyasipxäna.
  Ukatwa britániconakajj Egipto markar aptʼasipjjäna, ukat Canal de Suez sat cheqarus apnaqapjjarakïnwa. Ukampis ukampirus janiw anti-Hitler coalición ukatakix jan walt"awinakax tukuskänti.
  Fuhrer jupax janiw Pusïr Ejército Panzer ukarux sur tuqir kutt"aykänti, ukat juk"ampirus Stalingrad markar ataque ukax Crimea markan heroe Mainstein ukarux katuyataynawa. Ukatwa alemanonakajj niya jankʼak Volga sat jawir jakʼankir markar katuntjjapjjäna, ukat soviético soldadonakajj janiw ukan kayup jikjjatañatak tiemponïpkänti.
  Mainstein chachan soldadonakapan suma sarantäwiparjamaxa, Volga sat jawirnam nayrar sartapxäna ukat Caspio sat qutaruw puripxäna. Ukat ukat Turquía markax ch"axwäwiruw mantawayi, mä millón ch"aman ejercitompiw mä ch"aman ch"axwäw puriyatayna. Japón markax uka nayrax Midway ch"axwäwin atipt"awayarakitaynawa, ukatx hawaiano archipiélago uksa katuntarakïnwa.
  Ukat ukhamatw samurai ukanakax Lejano Oriente uksanx payïr frente jist"arapxäna. Jupanakajj walja infantería sat soldadonakampiw nayrar sartapjjäna. Ukat jupanakax Vladivostok markaruw khuchhuqapxäna ukat Khabarovsk markaruw katuntapxäna, ukhamarak Mongolia markan jilpach katuntapxarakïna.
  Ukatwa URSS markax juyphi pachan contraofensiva lurañatakix ch"am jikxatkänti. Ukat alemanes, ukat turcos, ukat yaqha satélites del Tercer Reich, juyphi pachanx niya taqpach Cáucaso uksaruw katuntapxatayna, ukat Baku markanx petroleo uksa katuntapxatayna.
  Rusia Soviética ukax mä posición estratégica ukan jikxatasïna. Stalin jupax Alemania markamp sapa mayni sumankañ utjañapatakiw iyaw satayna, kunayman tuqitwa.
  Fuhrer ukax yatiyawinak inteligencia ukan katuqawayi, Estados Unidos markanx mä bomba atómica uñstayañatakiw irnaqaski. Ukat uka tuqit llakisisax URSS markamp sapa mayni sumankañ utjañapatakiw iyaw satayna. Ukampis chiqans taqi kunatix nayratpach atipt"atäki ukanak apsuña, ukhamarak Leningrad, ukat taqpach Karelia, Arkhangelsk uksar puriñkama ukat ukar puriñkama. Rusia Soviética markarux mä jach"a jach"a jach"a tukuñaw churatäna. Japón markax quta thiyaruw katuntawayi, ukat Lejano Oriente uksankir yaqha uraqinakat mä chiqaw katuntawayi.
  Stalin, pä frente ukan ch"axwañax jan suyt"äwinïtap amuyasa, ukat machaq tanques alemán - Pantera ukat Tigre ukanakar axsarasa, wali ch"amamp sumankäw condicionanak katuqawayi, ukampis Moscú ukat jupan ch"amap katxaruwayi.
  Ukat Fritz sat familiajj África toqenwa nuwasipkakïna, ukat India markaruw sarjjapjjäna. Qalltanxa taqi colonia Gran Bretaña markata apsuñ amtapxäna, ukatxa tayka marka katuntañ amtapxäna.
  Britániconakax janiw África uksanx jan sayt"añjamäkänti. Nazis jupanakax katuntapxäna, wali jan ch"aman sayt"asiwimpi, taqpach ch"iyar continente, ukhamarak India, japonés ukanakamp mayacht"asis.
  Gran Bretaña markan aterrizaje ukax junio phaxsin 1944 maranw lurasïna, uka pachakamax alemanes ukanakax avionetas jet ukanakaw lurapxäna, ukatx, cualitativa superioridad ukampix qutan ukhamarak aire ukanx taqpach supremacía ukaruw katuntapxäna.
  América markax ukhamarakiw jichhakamax japoneses ukanakamp atipt"asiwayi, kunatix jupanakax flota yankee ukarux mä chiqanakanw atipt"apxi. Ukat ukax jisk"a potencial económico ukar compensar ukarux yanapt"awayi.
  Gran Bretaña tayka markanx jank"akiw atipjatäna. Ukat uka qhipatxa, Alemaniar arxatir machaq reyiw ukanx utt"ayasïna, ukatx Mosley jupan p"iqinchat mä gobiernow utt"ayasïna. Inglés flotankir jila parte barconakajj Tercer Reich sat apnaqäwiruw sarapjjäna. Agosto phaxsinx alemanes ukanakax Irlanda markaruw katuntapxäna, ukatx septiembre phaxsinx Operación Icarus ukax lurasiwayi, Islandia marka katuntañataki.
  Ukhamatwa, Tercer Reich ukax Estados Unidos markar bombardeañat jark"aqasïna.
  Ukampis ukax janiw Fuhrer-atakix wakiskänti, ukat Fritz-ax América markaruw atacañ qalltapxäna.
  Mä chikat pallapallanakax Argentina ukat Brasil markanakaruw apayatäna. Ukat mä chiqax Groenlandia ukat Canadá markanakaruw sarxäna.
  Chiqansa, japoneses ukanakamp chikaw alemanonakax Australia markar katuntapxarakïna.
  1945 maranjja, nazinakajj Hemisferio Occidental toqenkir jachʼa territorionakaruw katuntapjjarakïna. América markax machaq tanques alemán E-series ukanakamp uñkatasiwayi, ukax Shermans ukat Pershings ukanakat sipanx juk"amp askiwa. Hitler chachan E-75 sat avionajj niyas janiw kuna ángulotsa americano armanakampi mantañjamäkänti, ukat jankʼakiw alemán jachʼa tanquepar tuküna. 1946 maran marzo phajjsinjja, Estados Unidos markajj katuyasïna.
  Ukat mä jukʼa tiempotakiw pallapallanakajj samartʼapjjarakïna. Stalin ukax amukiw qunt"atäskäna, ukat janiw bote ch"allxtaykänti.
  Hitler chachajj phisqa maraw samartʼäna ukat yänakap digerirïna. Ukat uka qhepatjja, ukhamäkchïnsa, 1951 maran abril phajjsit 20 urunak saraqataruw Japón markar katuntasin nuwantäna. Jupajj sinti walja yänakanïnwa.
  Uka ch"axwäwix llätunk phaxsiw utjäna, ukatx Japón markar ukat taqpach colonianakapar katuntasaw tukuyäna.
  Uka qhipatxa, Fuhrer ukax juk"amp walja operaciones ukanakaw América Latina uksanx lurawayi ukatx España ukat Portugal uksaruw katuntawayi, ukat yaqha neutral markanakaruw katuntawayi.
  Türkiye markax katuntatarakiwa.
  Ukat kimsïr Reich sat imperiojj niya taqe cheqanwa utjäna sasaw amuyasïna. Ukampis URSS sat markajj qʼala jan isinïtap laykuw utjaskakïna.
  Stalin chachajj 1953 maran marzo phajjsinwa jiwjjäna, ukat Beria kullakarojj balamp jiwayapjjarakïnwa. Nikita Khrushchev jupax ch"amap katuntawayi. Ukax 20n congreso ukar wakicht"awayi, Stalinan culto de personalidad ukar uñt"ayasa, ukat juk"ampirus p"inqachataw ch"axwäwinx atipt"awayi.
  Ukat Hitler chachajj akham sasaw amtäna:
  - Akapachanxa qhipa independiente ch"amapa katuntañawa.
  Ukat ukhamatwa, 1 de mayo de 1956 maranjja, Tercer Reich sat jachʼa ejercitojj oraqpachankir jachʼa nuwasïwipajj URSS markar qalltäna. Mayampi ch"axwañampi jach"a wila masinakampi.
  Hitler chachajj jichhakiw suxta tunka paqallqoni maranïjjäna, ukampis uka jaqe manqʼir jaqejj janiw samarañ munkänti.
  Frontera ukax Moscú markarux wali jak"atw pasawayi - pä patak pä tunk kilómetros ukch"a jayankasinx juk"a pachakiw pasawayi. Nayratpach Rzhev markax Alemania markanïnwa. Ukhamat Fritz jupanakax janïr jallupachan purinkipanx URSS markan capitalap katuntapxañap suyapxäna, ukat qhiparusti imperio ukan ch"amanchawip mä escala planetaria ukan tukuyapxañap suyapxäna.
  Ukampis uka pusi imill wawanakax Natasha sat warmin pʼiqtʼataw thakhipar mantapxäna.
  Suma, q"ala kayuni imillanakax bikini ukamp isthapt"ataw Kalinin markar soviético ukar arxatapxäna ukatx 4 uru achuqa phaxsit 1956 maranx alemán soldadonakax ukaruw mantapxäna, mä ataque uñstayapxäna.
  Nayraqatax alemán, piramidal tanques de la serie AG ukanakaw utjäna. Jupanakajj wali chʼamanïpjjänwa ukat soviético sat armanakamp jan qʼal chʼamanïpjjänwa, kunapachatï taqe cheqat jaqontatäpkäna ukhajja.
  Ukampis nazis jupanakax janiw suertenipxkänti aka tuqinxa: kunatix pusi imill wawanakampiw uñisipxäna - wali ch"aman layqanaka. Ukat uka nuwasirinakax uñisirinakampi nuwasiñ yatipxarakïnwa.
  Natasha kullakajj qʼala kayumpiw mä granada jaqontäna. Jupax alemán, piramidal tank ukan orugaparuw ch"allt"äna. Ukatwa uka autojj chʼeqa toqer sarasin vecinopar chʼalljjtayasïna.
  Ukat panpacha tankinakax mäkiw phallapxäna.
  Ukat Natasha kullakajj akham sänwa:
  - ¡Akax nayan estrategiajawa!
  Zoya sat masipax qʼala kayunakapampiw mä granada apsuwayaraki. Ukat mastodon nazi piramidal sat animalan oruganakaparuw chʼalltʼäna. Atipjat jaqix kutt"anxänwa ukat jaqi masiparuw ch"allt"äna. Ukat mayamp pä tanquenakaw phallawayi.
  Zoyax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡URSS markar jach"añchaña!
  Juk"amp ninax Agustín ukarux irpxaruwayi. Ukat qʼala kayukiw jaqontäna, ukajj wali jiwayirïnwa. Ukat mä alemán autoruw laruman tʼunjäna. Ukat ukham luratapatjja, nazi sat tanquenakajj wasitatwa chʼalljjtayasipjjäna.
  Ukat wila ñik"utan saxrax q"ucht"äna:
  Janiw esclavonakäkañäniti
  ¡Q"ala kayunak jaquntañäni!
  Ukat ukat Svetlanax uñisirinakaruw ch"axwawayxi. Jïsa, ukhamajj cheqapuni ukat cheqaparjamaw qhanañchi. Ukat qʼala kayunakan yanaptʼapampis ukhamaraki. Ukat fascista autonakax chʼaxwapxäna. Ukat kunjamsa phallapxi.
  Ukat Svetlanax akham q"ucht"ani:
  - ¡Jach"a Taykajataki!
  ¡Imill wawanakax jan axsarasaw nuwasipxi!
  Natasha kullakajj wasitatwa qʼala kayupampi mä granada jaqontäna ukat pä alemán tankinakaruw mayachthapi, akham sasaw jachʼat arsüna:
  - ¡Stalinar jach"añchaña!
  Zoyax q"ala kayunakapamp jiwayir yänak jaquntaraki, ukat pulmones patat akham sasaw jach"at arsu:
  - ¡Qullan Rus' ukataki!
  Augustinax q"ala talonampi mä granada churäna, mastodones nazis ukanakar thaqhasa ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Machaq fronteranakataki!
  Svetlana, mä sallqa frenesí, jiwañ regalox q"ala kayu kayunakapamp jaquntäna ukat sist"asïna:
  - ¡Mä jach"a atipt"awitaki!
  Imill wawanakax piramidal maquinanakampiw ch"axwapxirïna, wali thaya. Ukampis ¿kunsa ukham jachʼa chʼamanak contra lurasispa? Ukat jichhax nazis ukanakax Kalinin ukarux q"al muyuntapxäna ukat nuwasirinakax muyuntat utat mistuñapänwa.
  Alemanes jupanakax Saratov, Kuibyshev, Tula, Penza, mayo phaxsinw katuntapxäna, ukatx Moscú markaruw taqpach muyuntapxäna, taqi tuqitw markar muyuntapxäna.
  Ukat junio phaxsinx capital ukarux mä ataque ukaw utjawayi.
  Pusi jan axsart"ir jaqinakax wasitat ch"axwapxi, ukat jan ch"amanïsaw ch"axwapxi.
  Natasha kullakajj mä turno churäna, qʼala kayumpiw mä granada jaqontäna ukat qʼochüna:
  - ¡Jach"a kankaña jiwasana pachasaru!
  Zoyax mä phallawimpiw jaquqanïna, ukat wasitat q"ala kayumpiw granada jaquntäna ukat pulmones patat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Machaq Stalin ukax nayan idolojawa!
  Ukat Agustín chachax ninamp phichhantawayi, ukat ukhamarakiw activamente ch"axwawayxi. Ukat q'ala kayunakapampiw mä granada jaquntäna, ukat jach'at arnaqasi.
  - ¡Machaq atipjawinakaw utjani! ¡Machaq nuwasirinakaw sartasipxani!
  Ukat Svetlanax ch"iyar jaquntawayi, uñisirinakaruw ch"allt"i. Ukat qʼala kayumpiw jiwayir jaqerojj uñisirinakapar jaqontäna, jachʼat arnaqasisa:
  - ¡Qullan ch"axwäwinxa jiwasana atipt"añasawa!
  Uka pusinix Moscú markanx wali ch"amampiw nuwasipxäna. Ukampis chʼamanakajj janiw mä kikpakïkiti. Chiqpachansa, markax walja jaqinakampiw phuqhantäna, taqi kasta ch"iyar, q"illu, ch"uxña ch"iyar ch"iyar ch"axwirinakaw cañon manq"añjam apnaqatäpxäna.
  Ukat 3 uru lapaka phaxsitx Moscú markax qhipharux t"unjawayi ... Aka pachakamax alemanonakax Kazán, ukat Ulyanovsk, ukat Gorki marka, ukat Ryazan, ukat chiqpachans Uralsk jawirkamaw uraqix katuntapxatayna, ukat Orenburgo markaruw nayratpach ch"axwapxatayna.
  Inti jalsu tuqitxa, jach"a ch"amanakaw nuwasipxäna. 4 uru llumpaqa phaxsit 1956 maranx Nikita Khrushchev jupax Kimsïr Reich ukar katuyañ munäna, jupa pachpataki ukhamarak Politburo ukankir yaqha jaqinakar jan kuna jan walt"äwin uñjañapataki.
  Hitler chachajj uk iyaw sataynawa... Chʼajjwäwejj pä phajjsit mä jukʼa jila qhepatwa tukusjjäna. Ukat qalltatpach chʼamampi chikachasiñajj janiw suytʼäwinïkänti.
  Ukampis uka pusi imill wawanakax janiw atipjatäñ katuqapkänti. Niyakejjay URSS markajj qʼal katuntatächejja, ¿Hitler chachar katuntasin jiwayapjjaspati?
  Ukat 9 uru achuqa phaxsit 1956 maranx uñt"at pusi imill wawanakax Oleg Rybachenko waynamp chikaw Hitleran bunker ukar atacañ amtapxäna, taqi pachan jach"a jan wali jaqiruw t"unjapxäna.
  Ukat ukhamatwa pusi imill wawanakampi mä yuqall wawampi, niya tunka payan marani uñnaqt"ani, wali musculoso, mä jisk"a isimpi isthapt"ata, Hitler chachan qamañ utaparuw sarxapxäna, jupax Chipre markanw ajlliwayi.
  Imill wawax q"ala kayuni ukat bikini ukanïnwa, waynax shorts ukanïnwa, ukat q"ala kayunirakïnwa. Ukatwa phisqanirus magia tuqit juchañchatäpxäna.
  Mä wawampi pusi imill wawanakampiw uka ataque ukankapxi.
  Oleg Rybachenko jupax q"ala kayuni, wawar uñtat kayu pulsar jaquntäna, nazis ukanakaruw ch"iqiyatayna ukat chhuxriñchjatayna:
  - ¡Rusia markan jach"a kankañapata!
  Natasha kullakajj ombligopat llijullijunak antutäna, Fritz sat barcor phichhantarakïna, ukat qʼala kayunakapampiw nina bola jaqontäna, ukhamatwa nazis ukanakar phichhantarakïna ukat qʼochtʼarakïna:
  - ¡Machaq Rus' ukataki!
  Zoyax ataque ukaruw puriraki. Q"ala kayunakapampix mä jiwayir jaqiruw jaquntäna. Ukat pecho uñacht"ayi, ukat llijullijunak mistu!
  Ukatxa akham sasaw qʼuchtʼäna:
  - Jïsa, ¡Rus'at uñt'atäñamawa!
  Agustín chachajj chuchupsa qʼala chʼiyjarakïnwa. Jupax escarlata chuchupat mä pulsar jaquntäna. Ukat qʼala kayunakapampix llijullijunak jaquqanïna.
  Ukat jupax akham q"ucht"äna:
  - ¡Nayrïr falcón ukax Lenin satawa, payïr falcón ukax Stalin satawa!
  Ukat jichhax Svetlanax ataque ukaruw puri. Kunjamas mä pulsar q"ala kayump jaquntañax... Fascistanakaruw t"unjañapa. Ukat ukatsti mä escarlata chuchu cremallerampi. Ukat jupax walja nazis ukanakaruw khuchhuqani.
  Ukat akham qʼuchtʼapxam:
  - ¡Tayka markataki ukhamaraki Stalin ukataki!
  Oleg Rybachenko jupax wasitatw ataque ukanx jikxatasi. Jupax fascistanakaruw mágico espadanakampi khuchhuqaraki, ukat q"ala amparanakapampix llijullijunak antutaraki.
  Ukat waynax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Markan jach"a kankañapa!
  Natasha, nazis ukanakar espadanakampi t"unjasa, ukat q"ala kayunakapamp infierno pulsarnak jaquntasaw jach"at arsüna:
  ¡Supayan wawanakapätanwa!
  Ukat uka tawaqun qʼala talonat mä jiwayir burbujaw tʼijtäna. Ukat taqiniruw ch"amakt"ayäna.
  Zoyax ataque ukaruw puriraki. Taqiniruw espadanakampi ch"allt"i. Ukat escarlata chuchunakat nina llijullijunakampiw Fritz jilatarojj uma. Ukat qʼala kayunakampiw infierno pulsanak jaquntäna.
  Ukhamajj arnaqaskäna ukhajja:
  - ¡Chiqpach Awki markataki!
  Agustín chachax uka ataque ukankarakiwa. Ukat rubí chuchupajj irnaqtʼiwa, llijullijunak mistu. Ukat amparanakax espadanakampiw uñisirinakarux khuchhuqapxäna. Ukat q"ala kayunakax pulsar jaquntapxi.
  Nina suma uñnaqt"an tawaqux akham sasaw arnaqasi:
  - ¡Ch"iyara Diosataki!
  Ukat akanx Svetlanax ofensiva ukan jikxatasi. Ukhamaraki mä terminador imilla. Llamayu ukat pulsaranakax fresa chuchupat t"ijtäna. Taqi kunaw imill wawar muyuntat phichhantapxäna. Nazis ukanakax juk"ampiw t"aqhisiwayapxi, ukat Tercer Reich ukan caballeros ukanakas t"aqhisiwayapxi.
  Ukat imill wawax aptasinx akham sasaw arnaqani:
  - ¡Jach'a Rus' ukataki! ¡Nayaw nuwasta!
  Mä yuqall wawampi pusi imill wawanakampiw ofensiva ukankapxi.
  Jupanakax bunker ukan pasillonakapanw sarnaqapxi. Jupanakax fascistas ukanakaruw tukjapxi. Jupanakax Hitler ukar sarapxi. Chiqansa, aka pachanxa, aka morel ukaxa suxta tunka paqallquni maranakawa jakañxa atipjatayna. Ukat ukhamaw phisqa terminadores ukanakax amtapxäna: Hitler ukampix suficientewa, ukat jiwayapxani! Ukhamawa imillanakasa waynasa sarxapxi.
  Oleg jupax nazis ukanakarux espadanakampiw khuchhuqi, ukat q"ala kayunakapamp ch"ama coágulos ukanakamp jaquntawayi, ukat q"ucht"araki:
  - ¡Jach'a Rus'!
  Natasha kullakajj pechopan escarlata chuchup apnaqasa, ukhamarak nazis ukanakar espadanakampi khuchhuqasa, ukat qʼala kayunakapamp pulsar jaquntasaw arnaqasïna:
  - ¡Janq'u Rus' ukataki!
  Zoyax ofensiva ukan jikxatasi. Ukat espadanakampi khuchhuqaraki ukat escarlata chuchumpiw nazinakarux llijullijunak jaquntaraki. Ukat jupa pachpaw arnaqasi:
  - ¡Janq"u Diosax atipt"pan!
  Ukat q"ala kayunakampixa, kunjamtï pulsarax lanzani ukhama.
  Ukat akax Agustín sat chachan ofensivapankiwa. Ukhama qhuru ukat jank"aki. Ukatxa, escarlata chuchunakatxa llijullijunak warantaraki, mä cornucopia sat chʼakhanakatsa llijullijunak warantaraki. Ukat espadanakampiw nazis ukanakar tʼunjaraki. Ukat qʼala kayunakampi kunas phichhantaski, jaqunukutjama.
  Ukatxa wila p"iqinixa akhama q"ucht"ani:
  - ¡Ch"iyara Diosax atipjañapawa!
  Ukat nazis ukanakar jan waltʼayañanxa, Svetlana satänwa. Ukatsti espadanakampiw khuchhuqaraki. Rubí chuchunakatxa llijullijunak warxati, ukat qʼala kayumpiw pulsar tʼunjir jaquntaraki.
  Ukat pulmones patat arnaqasi:
  - ¡Svarog markanx jach"a jach"a tukuñaw!
  Uka phisqa colerasiñax tankinak t"unjaña, bunkers nazis ukanakar t"unjaña ukat juk"ampinaka. Uñisirinakarux langosta ukham t"unji.
  Oleg jupax ofensiva ukan irnaqäna. Uka waynax espadanakjamaw ch"ukuski. Ukat qʼala amparanakampiw wawanakan kayunakap jaquntani. Ukat nazis ukanakax jan kuna jan walt"äwinakampiw ikiñar sarxapxani.
  Ukat uka qhipatxa akham sasaw qʼuchtʼapxasma:
  - Jisa, Jach'a Rus'! ¡Nayaw jumampïskta!
  Natasha kullakajj ofensiva ukankarakiwa. Nazis ukanakax jupanakpachaw t"unjasipxi. Q"ala kayunakampi pulsar jaquntaña. Escarlata chuchu, llijulliju cascadas chhuxriñchjasiña.
  Ukat jupa pachpaw qʼuchtʼaraki:
  - Rusia markan jach"a kankañapa, Svarog ukax nayan mesiajawa!
  Zoyax ofensiva ukan jikxatasi. Ukhamaraki llijullijunak jaquntaraki. Ukat rubí chuchupajj chʼamañchtʼkir corrientenakatjja, ola sat boyanakjamaw tʼijtjjaraki.
  Ukat qʼala kayunakani, pulsar sat animalanakan nina coágulos ukanakax jupanakpachaw clic lurapxi.
  Zoyax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Gloria ukax espacio Rusia markataki!
  Ukat kunjamtï mä qʼala talonax mä jachʼa escalar aptʼani ukat atiptʼanixa, tʼunjäwi.
  Ukat akanx nuwasïwin ukat Agustín. Qʼala kayunakapampiw uñisiriparux tʼunjir ukat jiwayir armanak jaquntaraki. Ukat carmesí chuchupax ametralladorat jutkaspas ukhamawa, uñisirinakarux wali chʼamampi ukat tʼunjäwinakampiw jawir puriyi. Akax mä wila p"iqin jaqiwa, kunjams nazis ukanakar jawq"jaski. Literalmente munasiñaruw puriñama.
  ¡Ukat kunjamsa qʼala talonampi chʼalltʼasi!
  Ukat arnaqasi:
  - Ch"iyara Rusa Diosan ch"amapataki, yatiñapataki1
  Ukat ukat Svetlanax ataque ukaruw puri. Ukhamaraki nazis ukanakarux espadanakampi t"unjaraki. Ukat wila chuchunakax jiwañ regalonak apsu. Ukat kunjamsa aptasin qʼuchtʼani:
  - Jiwasan jach"a Rus" ukar jach"añchaña.
  Ukat qʼala talonapampiw uñisiriparux pulsaramp jawqʼjani. Ukat jupax espadanak apthapisinx ...
  Jïsa, Hitler chachan phisqa guardianakapajj wali uñtʼatänwa, jupanakajj wali uñtʼatänwa. Chiqpachansa, ukax imill wawanakan munatapawa.
  Ukat jupamp chikäki uka waynax Oleg Rybachenko satawa, jupax wali sumawa! Ukat nazis ukanakax wali uñt"ataw chhaqtayapxi.
  Akax terminador waynawa.
  Espadanakax slash ukham uñt"atawa. Ukat jupax mä muyuntasinxa, nazis ukanakarux espadanakampiw tukjani. Ukat pulsar q"ala kayumpiw jaquntani.
  Ukat arnaqasi:
  - ¡Europa markan jach"a kankañapataki!
  Ukat akanx Natashax ofensiva ukan jikxatasi. Ukham colerata. Ukat ukhamarakiw escarlata chuchunakatxa pulsaranakax mistuni. Ukat fascistanakaruw t"unjaraki. Ukat q"ala kayumpiw ukham jiwayir pulsar jaquntäna.
  Ukat pulmonanakapan patapanwa arnaqasi:
  - ¡Rusia Diosanakaru jach"añchaña!
  Zoya kullakax jupa pachpaw ofensiva ukan jikxatasi. Ukat taqi nazi jaqinakarux espadanakampiw jiwayäna. Ukat ñik"utanakap mä tambor ukham khuchhuqapxäna. Jan ukax juk"ampirus mä tamiz ukanwa. Ukat qʼala talonampi, nazis ukanakan luratäkaspas ukhama, jupax atiptʼaniwa. Ukat escarlata chuchunakatxa, cargax ch"amampiw saraski. Ukhamajj nazinakajj cheqapuniw chuym ustʼayapjjañapa.
  Ukat Zoyax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Qullan Rus' ukataki!
  Ukat uka qhepatjja, Agustín chachajj jukʼampiw chʼamachasïna. Ukat qʼala kayunakapampiw pulsar sat animalanak lanzarakïna. Ukat wila chuchunakatxa, llijullijunakjama. Ukat qʼala talonatjamäkaspas ukhama, mä pulsar, nina nakhaskir llijullijunak mistuni.
  Ukat akham sasaw arnaqasi:
  - ¡Ch"iyara Diosan khuyapayasiñapax jiwasampiw utji!
  Ukat wila ñik"utan saxrax uñisiriruw katuntasin ch"allt"ani.
  Ukat akanx Svetlanax ataque ukaruw puri. Mä imill wawax mä panqara ch"uxña saminakaniwa.
  Nazis ukanakax jan axsarasaw phichhantasipxi. Ukat rubí chuchunakatxa ukham ametralladoranak phallatanak khitharaki. Taqi alaxpachax ninamp phichhantatäspawa. Ukat jupanakax apthapipxäna, taqi nazis ukanakaruw ninamp phichhantapxäna.
  Jïsa, Hitler chachajj chʼamakïniwa, kunattejj ukham chʼamajj jupa contraw saytʼasi.
  Ukampis Svetlanax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Ukat Janq'u Diosan munasiñapax jiwasamp chikaw utji!
  Phisqa movimientos jupa pachpataki. Nazis ukanakarux jan kuna khuyapt"ayasisaw t"unjawayi. Ukat infierno chhaqtayañ uñacht"ayi. Ukaw khititix ukham imill wawanakan thakipar sayt"añ atina, jupax jiwañapawa.
  Oleg jupax ofensiva ukan irnaqäna. Uka waynax jukʼamp jakʼachasisin Hitler chachan oficinaparuw puri. Kunjamsa jupax sallqa espadanakap tʼunji. Ukat wawax q"ala kayunakapax pulsar apayani.
  Jïsa, nazis ukanakax janiw suertenïpkänti, ukham chʼamani imillanakampi ukat mä waynampiw jikisipxäna.
  Aka chiqanx Natashax ukham nina ch"amaka ch"uqi ch"uqi ch"uqitxa mistuni. Ukat walja fascistanakaw phichhantat uñjasipxi. Akax imill wawawa, chiqpach terminador ukaw utji.
  Ukat akax kunjams mä jiwayir jaqirux q"ala kayunakampi uñisirir jaquntañaxa. Ukat fuck específicamente.
  Uka qhipatxa Natashax akham sasaw chhuxriñchjasini:
  - ¡URSS markar jach"añchaña!
  Zoyax ofensiva ukankarakiwa. Akax fresa chuchunakatxa nina jawir churani. Ukat uñisirinakaparux atipt"araki. Ukat turno qhipa turno churaraki. Ukat wila chuchunak apthapisin uñisiriparuw chʼaxwani.
  Ukat qʼala kayunakampiw enemigopar nuwjani.
  Ukatxa akham sasaw qʼuchtʼi:
  - ¡Jach"a kankañani jiwasana Uraqisa!
  Juk"ampirus Agustín chachan ofensivapanwa. Ukhamaraki sallqa tuqinxa. Uñisirinakaparux thuqt"ayi. Ukat uñisirinakaparux escarlata chuchunak jaquntaraki, wali phichhantat disconaka. Chiqpachansa nazis ukanakarux laqʼaruw phichhantapxi.
  Ukat nuwasir jaqix akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Jach"a atipt"añataki!
  Ukampis uka ataque Svetlana. Ukhama qhuru ukat agresivu. Jupax Fritz ukarux q"ala kayunakapamp ch"uqt"i. Ukat fresa chuchunakatxa, kunjamtix antutkani ukhama, kunatix wali jiwayirjamawa.
  Ukat nazis ukanakar katuntasin phichhantapxani, ukatsti laqʼa phichhantapxani.
  Imill wawaxa aptasinxa akhamawa arnaqasïna:
  - ¡Ch"amani, rusa diosanakataki!
  Phisqax Fuhrer ukan oficinaparux apt"asisaw p"akjasipxäna. Hitler jilatajj chuymankipstatänwa. Ch"iyar ñik"utax uñstawayiwa, ukat nayranx calvo ch"akhanakaw uñstawayi. Mä jisk"a jaqi. Imill wawanakampi yuqallampi nayraqatan qunqurt"asitayna.
  Natasha kullakajj qʼala wila kayup amparanakaparuw chʼalljjtayäna ukat akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Anuru jamp"att"añani!
  Hitler jupax axsarañjamaw jamp"att"asiwayi...
  Zoyax Fuhrer ukarux q"ala talonap jamp"att"añapatakiw wayt"arakïna. Hitler chachajj apnaqatäjjänwa.
  Ukat Agustín chachan qʼala, qʼañu suelanakaparus jampʼattʼarakïnwa. Jupax mä juk"a cooed.
  Svetlana kullakajj qʼala kayunakapar jampʼattʼasiñapänwa. Ukat Fuhrer imillanakax amparanakapat kayunakapat katjapxäna. Ukat jaquntasipkäna ukhaxa, pusiruw chʼiyjatäpxäna.
  Ukat Hitler chachajj agosto 9, 1956 maran wali tʼaqhesiñatjja, aptʼasisaw jiwjjäna.
  Taqi pachan jach"a jan wali jaqin apnaqawipax tukusxiwa, taqi uraqpachar katuntawayi.
  Jach"a wila wartäwi dictador lantixa Schellenberg jupaw irnaqäna, jupaw Himmler lantix irnaqäna. Ukat Hitler chachan yuqanakapat jukʼamp yatiñan yoqanakapajja, inseminación artificial toqew jikjjatasïna, jupaw heredero formal sasaw sapjjäna.
  Ukampis... Ch"amatak ch"axwawix qalltawayiwa, Schellenberg jupax Mainstein jupampiw t"unjawayi ukatx wila wartäwiw qalltawayi.
  
  INFIERNO TERMINATOR CLIP ukax mä juk"a pachanakanwa
  1942 maran primavera phajjsinjja, Alemania markankir mä yatjjattʼat jaqejja, alemán falsificat documentonakaruw acero inoxidable sat clip apnaqi, rusa jaqenakasti hierrompikiw apnaqapjje sasaw yatjjatäna. Ukat uka qhipatxa jach"a kamachiruw uka tuqit yatiyäna.
  Uka qhepatjja, uka nuancejj amuyasjjänwa, ukat alemán agentenakajj jukʼamp jan walinak lurañ qalltapjjäna.
  Ukat ukatwa Fritz jupanakax Stalingrad jak"an flancos ukan ofensiva lurañ amtanakap uñt"ayapxäna. Ukat soldadonakajj wasitatwa tantachasipjjäna. Kunawsatix 19 uru noviembre phaxsitx ofensiva ukax qalltawayi ukhax Ejército Rojo ukax wali ch"aman arxatäwimpiw uñjasi. Ukhamarus, ofensiva urux pachax jan jalnaqirjamaw tukuwayi, ukat ukax aviación ukarux jan ch"amanchawayiwa, ukat artillería wakicht"añan jan walt"awip jisk"achawayi.
  Ukat alemanonakax saytʼasipxaspänwa, ukat mä phaxsit jilaw uka nuwasïwix utjäna, janiw Ejército Rojo ukatakix jan waltʼäwinakax utjkänti.
  África markax mä juk"a mayjarakiwa. Rommel jupax Europa uksat juk"amp ch"amanchawinak katuqatayna, ukatx mä jach"a ofensiva americano ukarux montada ukar puriñ atipxatayna. Patak phisqa tunk waranqa jila jan suma yatxatat ukat jan yatxatat estadounidense pallapallanakaw katuntatäpxäna. Ukat Rommel chachan soldadonakapax Argelia ukat Marruecos markanakaruw katuntapxarakïna.
  Uka qhipatxa, Estados Unidos markax Wehrmacht ukamp tregua lurañapatakiw mayitayna. América markan ch"axwäwit mistutapat askinak apsusaw alemanonakax Rommel ukar juk"amp ch"amanchapxäna, ukat Libia ukat Egipto markanakan Gran Bretaña markar atipt"apxäna. Uka pachparakiw juyphi pachanx alemanonakax Leningrad jak"an Ejército Rojo ukan nuwasïwip kutt"ayapxäna, ukat machaq yant"äw Stalingrad jak"an atacañ yant"apxäna, ukat Rzhev-Sychov tuqir sarañataki. Uka primaverajj mä jukʼa samarañampiw pasäna. Juyphi pachanx janiw sum jikxataskänti, URSS markax ch"amap qhispiyäna. Ukat alemanonakajj África ukat Oriente Medio cheqanakanwa nayrar sartasipkäna. Egipto, Irak ukat Kuwait markanakan t"unjatätapat katuntatänwa. Siria markan mä chiqax Türkiye markan katuntatänwa. Ukajj Gran Bretaña markampiw chʼajjwañar saräna.
  Ukat jallupachanxa, inti jalsu tuqinx mä samarañaw utjäna. Nazis jupanakax Sudán markanx nayrar sartapxäna, ukatx Irán ukat Oriente Medio uksaruw nayrar sartapxäna. Agosto phaxsinx Stalin chachan soldadonakapax Stalingrad jak"an nayrar sartañ yant"apxäna. Ukampis mayampiw Alemania markan wali chʼama defensapar chʼalljjtayasipjjäna.
  Pantera sat barcojj armaduranak chʼuqtʼir, cheqapar ukat jankʼak jaltir cañón ukanïnwa, ukat jarkʼaqasiñ chʼajjwäwinakanjja, jukʼamp sumapunïnwa.
  Alemanes jupanakax pusi tunk kimsan maraw inti jalsu tuqinx arxatäwin sarnaqapxäna. Ukañkamax África uksaruw katuntapxäna ukatx Irán markax India markar mantawayxäna, japonés ukanakamp mayacht"asis.
  Juyphi pachanx Ejército Rojo ukax niyaw jan nayrar sartawaykiti. Stalin chachajj sumankañ utjañapatakiw yatjjatäna. Ukat alemananakax inglés colonianakaruw digerirapxäna. Churchill chachajj usuntjjänwa, ukat jan seguro jikjjatasajja, colonianak chhaqhayasajj alemananakampiw tregua luräna ukat tukuyarakïna. Ukhamatwa inti jalsu tuqinkir nazi sat jaqinakan amparanakap jistʼarapxäna.
  Ukat mayo phaxsin 1944 maranx Wehrmacht ukan nuwasïwipax qalltawayiwa, Caspio quta tuqiru.
  "Panteras" -2 ukat "Tigres" -2 ukanakax ch'axwawinakan chikancht'asipxäna. Aka maquinanakax ch"amap uñacht"ayapxäna, ukampis jilpachax avión jet ukawa ukax janiw kikipäxänti. Jisk"atpachax ME-262 ukat XE-162.
  Jïsa, ukat walja árabe, africano, indio ukanakaw infantería ukar mantapxäna. Ukanakax cañon manq"añjamaw nayrar sartapxäna.
  ¡Walikiwa, ¿kunas nuwasïwinxa ukhama nuwasïwinxa!
  Uñisirinakax jiwat jaqinakar jaquntasaw Caspio qutar p"akjapxäna, ukatx Cáucaso uksaruw uraqit jan iyawsapxäna. Ukat turconakax sur tuqitw ch"axwapxäna, ukat Rommel-an soldadonakapas.
  Phuqat bloqueo ukax...
  Wehrmacht ukax kimsa patak jila divisiones ukanakaruw ofensiva ukar jaquntawayi, jilpachax yaqha markankirinakat jutapxatayna. Ukat wali nayrar sartawayi.
  Ejército Rojo ukax heroico ukham ch"axwawaykchisa.
  Yämas Natasha, Zoya, Agustín ukat Svetlana sat pusi imill wawanaka.
  Jupanakajj jukʼamp uñtʼatänwa, qʼala kayunakampiw uñisirinakaparojj jiwañatak regalonak jaqontapjjerïna.
  Ukampis jan axsartʼir pusi ukat suma layqanakas, jila partex jan chʼamanïpkaspas ukhamaw tukupxäna.
  Cáucaso markax jallupachanx taqpach katuntatäxänwa. Ukatxa, Fritz sat barconakax Saratov ukat Kuibyshev sat jaqinakarux katuntapxarakïnwa, jupanakax sur toqetwa nayrar sartapxäna. Ukat ukhamarakiw Uralsk, Guryev ukat Orenburg ukar jak"achasipxäna.
  Juyphi pachanxa sayt"apxänwa. Mä jukʼa tiempojj samarañaw utjäna. Orenburg markanx pachpa ch"axwäwinakaw utjäna. Ukat aka markax wasitat leyendar tukuwayxäna. Jupan Emelyan Pugachev chachan pachapat amtasipxäna.
  Fuhrer jupax mä qawqha pachaw Estados Unidos ukat Gran Bretaña ukanakamp qhipa sumankañ amtañ yant"äna. Ukatxa, Japón markamp chʼaxwasipkakïnwa. Janis kunas paskchïnjja. Samurai qutanx walja atipt"äwinakaw utjawayi.
  1945 maran primavera phaxsinx 20 uru achuqa phaxsitx Operación "Kremlin" ukax qalltawayiwa, Moscú markar ataque ukamp.
  Uka nuwasiñax wali ch"amapunïnwa. Alemania markankirinakajj wila wartäwi chʼajjwäwinakaruw aynachtʼayatäpjjäna. Soviético soldadonakajj wali chʼamampiw nuwapjjäna. Ukhampachasa, kimsa phaxsi qala chuyma ch"axwawinakampi, avionetas jet ukanakamp apnaqasa, qhipa tanques de serie E ukanakampi, alemanonakax Moscú markaruw muyuntapxäna. Yaqha tuqinakanx Tambov, Penza, Ulyanovsk, Ufa uksar nayrar sartañatakiw irpapxäna.
  Agosto phaxsinx Ryazan markax t"unjataw uñjasiwayi, ukatx Moscú markamp jan walt"awix juk"ampiw jilxattawayi.
  Stalin chachajj kuna términonakansa sumankañaw utjani sasaw säna. Fuhrer sat chachajj janiw uk istʼkänti. Ukampis Moscú markax diciembre phaxsikamaw sayt"äna, ukatx tukuyarux apsutäxänwa.
  Fritz jupax Gorky ukat Kazan ukanakaruw mara tukuykamax katuntarakïna.
  Mayo phaxsin 1946 maran juyphi pachan samarañ tukuyatatxa, Fritz familiax Urales uksaruw sarxapxäna. Chʼaxwäwinakax niyaw wali chʼamanïxäna janiw ukhamakiti. Walja generalanakaw aljantasipxäna ukat jan nuwasiñampiw katuyasipxäna. Jïsa, ukat Stalin pachpaw mä accidente cerebrovascular ukamp usuntäna, ukat janiw ukham nuwasiñatak wakichtʼatäkänti.
  Sverdlovsk markar katuntat qhipatxa, URSS markan gobiernopax Novosibirsk markaruw sarxäna.
  Ukampis Wehrmacht sat ejercitojj jupanakaruw arktapjjäna.
  Markanakax marpachaw katuntatäpxäna. Novosibirsk markarux tormenta ukamp katuntasinx Stalin jupax seguridad personal ukar mayjt"ayañatakiw katuyasiñatak iyaw satayna.
  Ukat mä qhawqha tiempotjja, Japón ukat Estados Unidos markanakajj sumankañ utjañapatakiw mä acuerdor puripjjäna. Gran Bretaña ukat América, tukuyañatakix Wehrmacht ukan taqi ganancianakap uñt"apxäna.
  Hitler jupax walja territorionak katuntasinx jupan imperio colonial uñstayatayna, japonés ukanakamp chika.
  Ukampis janiw jaya tiempojj barcat sarjjänti. 20 uru achuqa phaxsit 1957 maranx layqa imillanakax Fuhrer ukar mä operación lurañ amtapxäna. Niya chika marani dictadoran utapanxa, pusi layqanakaw nuwantapxäna.
  Ch"axwirinakax, bikini ukamp isthapt"ata, amparanakapan mágico espadanak apt"ata, ukat q"ala kayunakapamp llijullijunakamp pulsaramp jaquntatanaka.
  Natashkax thaya molino t"ijtäna, nazis ukanakar khuchhuqasa ukat q"ala kayupan amparanakapamp mä coágulo de energía jaquntäna, akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Tayka markar jach"añchaña!
  Zoyax mägico espadanakampiw ch"iyjasïna. Jupajj nazis sat jaqenakan purakap chʼiyjasaw akham säna:
  - ¡Machaq fronteranakataki!
  Ukat q"ala kayunakampi kunjams mä pulsar antutañax.
  Ukatxa Agustín chachan ataquepanwa. Ukat magia espadanakampiw mä molino apnaqaraki. Ukatxa qʼala kayumpiw jiwayir yänak jaquntäna.
  Ukatxa wila arpaxa akham siwa:
  - ¡Ch"iyara Diosataki!
  Jutïr ataque ukanx Svetlana ukaw utji. Ukhamaraki espadanakampiw khuchhuqaraki, ukat q"ala kayunakampi llijullijunak antutaraki, nazis ukanakaruw khuchhuqaraki.
  Ukat Natasha kullakajj ofensivaruw saräna, Hitler chachan guardaespaldanakapar khuchhuqasajj akham sasaw arnaqasïna:
  - Ukat nayax mä cue, ¡taqi nazis ukanakaruw ch"uqt"ä!
  Ukat q"ala kayumpi pulsar tawaqur uñtata, ukat jupax jaquntañapawa.
  Ukat akax Zoyax ataque ukan jikxatasi. Espadanakax muyuñjama, ukat aycha khuchhuraña. Ukat qʼala kayunakampiw llijullijunak antutani.
  Ukatxa akham sasaw arnaqasini:
  - ¡Nayax mä super imill wawanïtwa!
  Juk"ampirus Agustín chachan ofensivapanwa. Ukhamarakiw muyunti ... Ukat mä pä llijullijunak pechopat jaquqanïna. Ukat q'ala kayumpiw pulsar jaquntani, ukat arnaqasi:
  - ¡Nayaxa mä super guerrero ukhamawa!
  Ukat wila ñik"utapax mä bandera proletaria ukham liwxatasi.
  Ukat akanx Svetlanax ataque ukaruw puri.
  Espadanakapax muyuntapxi, qʼala kayunakapas chʼama chʼakhanak chʼiqiyapxi, ukat llijullijunakax ombligopat mistuni.
  Imill wawax akham q"ucht"ani:
  - ¡Dragon khuchhuqañani ukat Fuhrer jiwayañani!
  Natasha kullakax ofensiva ukanx espadanakap liwxataraki, ukat nazis ukanakarux khuchhuqaraki. Ukat qʼala kayunakapajj jiwayir proyectilnakwa jaqontäna.
  Ukat ataúd ukax nazi guardianakaruw apnaqi.
  Ukat imill wawax jupa pachpaw q"ucht"i:
  - Nayaxa aniquilador ch"axwiritwa, .
  Ukat jach"a terminador ukax...
  Mä kutikiw átomo sat chʼamaktʼayäna, .
  ¡Ukat p"iqix pirqaruw ch"allt"asi!
  Zoyax ofensiva ukanx, apsuwayiwa ukat q"ala kayunakapamp jaquntawayi, kunatix teja ukarux phust"i.
  Ukat kunjamsa qʼochtʼañasa:
  - ¡Gloria a distancias espaciales!
  Ukat mayampi, espadanakapax uñisirinakarux jisk"a t"aqanakaruw ch"iyjapxäna, ukat ch"iyjat aycha t"aqanakaruw ch"iyjapxäna.
  Ukat akax Agustín sat jaqin sarnaqatapanwa. Kunjamsa nazis ukanakar thuqtʼi. Ukat wila aycha tʼaqanakajj taqe cheqaruw tʼijtjjaraki.
  Ukat q'ala kayu imillax pulsar ukarux katuyarakiniwa, ukatsti larusiniwa:
  - ¡Nayaxa wali suma uñnaqt"aniwa! ¡Ukax taqiniw munapxi!
  Ukat akanx Svetlanax sarnaqaskiwa. Ukatxa, ombligot llijullijunak mistuni. Ukat q"ala kayumpixa, pulsar ukax nazis ukanakaruw jaquntani. Ukat espadanakapax, walikiwa, verdugonakakiwa.
  Ukatxa imillaxa chillqt"asi:
  - ¡Tayka markar jach"añchaña!
  Natasha kullakajj mä sallqa frenesí ukanwa jikjjatasi. Fritz sat jaqiruw atacatayna. Jupanakarux ch"iyjaraki, ukat q"ala talonanakampiw nina nakhaskir burbujanak jaquntaraki.
  Ukat jupa pachpaw qʼuchtʼaraki:
  - ¡Jach"a kankañani jiwasana utasataki!
  Ukat ombligopat mä coágulo chʼamaw jaqontäna.
  Zoyax mä thaya molinoruw espadanakampi t"ijtäna. Mä qutu fascistanakaruw khuchhuqawayi. Ukat uka qhipatxa, kunjamtï qʼala kayunakanïki ukhama, uñisiriruw jaquntani. Ukat uñisirinakax taqi chiqaruw chʼiqiyapxam.
  Ukatxa akham sasaw qʼuchtʼi:
  - ¡Rusiankir zaranakarux jach"añchapxam!
  Akax Agustín mä ch"ama ataque ukan jikxatasi. Uñisirinakaruw khuchhuqaraki. Ukat jichhax q"ala kayupax llijullijunak jaquntani ... Ukat mä pulsar q"ala ombligopat jaltxani. Ukat Hitler chachan guardaespaldanakapan chiqaparuw chʼiqiyaraki.
  Ukatxa wila ñik"utan tawaqux akham q"ucht"äna:
  - ¡Janiw nayat khuyapayasiñ suyt"amti!
  Svetlanax ofensiva ukankarakiwa... Uñisirinakar ch"uqt"asa, t"unjañataki. Ombligot llijullijunak jaquntaña. Ukat qʼala kayunakampi, chispikaspas ukhama, taqpach cascadas de energía ukanakaw saraski.
  Ukat jupa pachpa q'uchupxaraki:
  - Nayaxa wal yuspärta
  ¡Nayax mä monot sipan juk"amp thayatwa!
  Natashax ofensiva ukankarakiwa ... Kunjams espadanakampi khuchhuqaraki. Ukat q"ala kayumpiw jiwayirinakax lanzapxani. Ukat akax mä llijullijuw ombligot jaltxatayna.
  Ukat imill wawax akham sasaw qhuru arsüna:
  - ¡Awki markan jach"a kankañapataki!
  Ukxarusti Zoya kullakax juti. Uñisirinakarus tʼunjaraki. Laka qhipäxat llijullijunakax chhuxriñchjasipxi. Jupax ombligopampix ch"ama coágulos ukanakaw jaquntxi. Ukat jupa pachpaw arnaqasi:
  - ¡Nayaxa mä lanzamiento campeón ukhamawa!
  Ukat q"ala kayunakax muyuntañjamawa.
  Juk"ampi Agustín ukax ofensiva ukan jikxatasïna. Jupax nazis ukanakarux espadanakampiw ch"iyjatayna, ukat jisk"a lechugaruw khuchhuqatayna. Ukat q"ala kayumpi, pulsarjama, jaquntani. Ukat pä llijullijunak ombligot ... Ukat tunka payan fascistanakax uka chiqanw frit"asipxi!
  Warrior ukax akham q"ucht"ani:
  - ¡Mama taykan sutiparu!
  Ukat mayampi, ¡q"ala kayunakax pulsar martillomp jawq"jañjama!
  Ukat ukatsti ofensiva Svetlana. Aka kasta tawaqux janiw juk"amp thayañjamäkaspati. Aka nuwasirix apt"asisaw q"ala kayunakapamp llijullijunak jaquntani. Ukat chhaqtayañ burbujanakaw ombligot mistuni. Ukat akham sasaw nuwasir jaqix arnaqasini:
  - ¡Nayarux qhant"awayitu, uka ch"uqixa cincel ukaniwa!
  Natasha kullakajj uka cheqanwa sarnaqäna. Desplazamiento ukat tunka payan fascistas ukanakaw khuchhurata. Ukat imill wawax wali q"ala kayunakapampix, uka chhaqtayañ yänak apsuwayxäna. Ombligot mä cascada llijulliju, ukat q"uchu:
  - ¡Wiñay naya, akapachan jach"a reyi!
  Ukat imill wawan q"ala talonat mä pulsar t"ijtäna.
  Zoya kullakajj sarnaqaskakïnwa. Ukat espadanakapampix aptʼasisaw chʼiyjäna. Uñisirinakax ch"allxtataw, zafiro nayranakap ch"irmthapipxäna. Ukat ombligotjja mä pilar chʼamaw utji. Ukat q"ala kayuni pulsar t"unjañataki.
  Ukat kunjamsa qʼochtʼañasa:
  - ¡Nayaxa mä campeón ukhamawa!
  Ukat ukatsti Agustín chachan sarnaqatapanxa ... Espadanakapax, molinonakan cuchillanakapjama. Jupax jan pächasisaw jupa pachpa khuchhuqasi. Ukat ombligotjja, magia ninat chʼiyar flechanakajj jalnaqapjje. Ukat imill wawan qʼala kayunakapajj ukham tʼunjañ regalonak churi.
  Ukat wila p"iqin jaqix pachpaw arnaqasi:
  - ¡Jach"a campeonato!
  Svetlana ukax janiw mä regalo ukhamäkiti. Jupax apthapïna ukat q"ala kayunakapampix mä p"akjat vidriot t"aqa t"aqanak jaquntäna. Ukat pä tunka fascistanakax jiwataw ikisipxäna. Ukat kunjamsa ombligot mä taqpach línea churani. Ukatx t"unjañapawa, jan kuna jan walt"awinakampi, taqpach nazis ukanakaru.
  Ukat mä nayra chʼallxtasaw akham säna:
  - ¡Nayaxa mä jach"a samkawa!
  Natashax kimsa thaya molino ukarux magia espadanakampiw muyuntani. Jupax q"ala amparanakapamp regalonak apt"ani ukat jaquntarakini. Ukat qʼala talonampixa, nina nakhantat jaqix mä qhawqha burbujanak churani ...
  Ukat ombligotjja mä taqpach cascada llijullijunakaw utjäna.
  Ukatxa akham sasaw qʼuchtʼi:
  - Laserampi ch"axwaña, .
  ¡Uñisirinakaruw khuchhuqañ muni!
  Zoyax ofensiva ukan jikxatasi. Ukat espadanakapax chiqpach diamante taladronakawa. Ukat Fritz ukx t"unjañamawa, mä concha patak libranakjama. Ukampis kunapachatï imill wawanakax qʼala kayunakap aptʼasisin wilamp lurat kuns jaquntapxäna ukhaxa.
  Ukat ukatsti ukax apt"asiwayi ukat p"akjasi.
  Zoya kullakajj akham sasaw jachʼat arsüna:
  ¡Jiwasax machaq campeonatonakätanwa!
  Ukat akax Agustín sat jaqiruw sarnaqaski. Kunjamsa uñisirinakapar khuchhuqaraki. Ukat espadanakapan liwxatatapax taqiniruw khuchhuqaraki.
  Ukat qʼala kayunakampixa, taqi kasta jiwañ regalonakax tʼijtʼiwa.
  Ukat Agustín chachajj akham sasaw qʼochüna:
  - ¡Qullan llijullijuja!
  ¡Ukat ninax lakapat mistu!
  Ukat akanx Svetlanax sarnaqaskiwa. Kunjamtï ombligot mä regalo jiwayir chʼamampi mistuwaykäna ukhama.
  Ukatxa imillaxa akhama q"ucht"äna:
  - ¡Nayaw absoluto campeón ukhamätxa!
  Ukat qʼala kayunakap aptasajj mä pulsar khitäna. Ukat infiernon ninapax kunkapat jalsuwayxäna. Ukat jichhax qʼala talonax burbujanakaruw katuyasïna.
  Ukat ombligotjja, mä jiwayir ukat jiwayir llijullijuw tʼijtäna.
  Natasha kullakajj espadanak apnaqarakïnwa. Walja fascistanakaruw ch"uqt"awayi. Ukat kunjamsa llijullijumpi ombligot mistuni. Ukat Fuhrer ukan guardaespaldas ukanakarux jisk"a jisk"a t"unjapxäna.
  Uka qhepatjja akham sasaw qʼochtʼani:
  - ¡Awki markataki ukhamaraki Qhispiyasiñataki tukuykama!
  Ukat qʼala kayunakampi, kunatï qʼal jiwayirïki ukajj antutatäniwa.
  Zoyax uñisirinakaruw atacatayna, ukat kisunakap q"ala ch"allxtasaw arnaqasïna:
  - ¡Sallqa Tripulación! ¡Uñisirirux t"unjañamawa!
  Ukat qʼala kayumpiw jaqunuqani. Ukat ombligot ukham jiwayir filanakax sarawayxäna.
  Uka tawaquxa akham sasaw arsüna:
  - ¡Jach"a p"inqa!
  Ukat uka qhepatjja Agustín chachajj yaqha cheqaruw sarjjäna. Ukat esmeralda nayranakapwa qhantʼarakïna. Ukat mä qutu llijullijunak ombligopat jaquqanïna. Ukat qʼala kayunakapampiw uñisiriparux jalxatäna.
  Ukatsti espadanakampiw jawqʼjäna, akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Nayax taqi uraqpachan ch"amanchirinakat sipan juk"ampïtwa!
  Ukat ukatsti ataque Svetlana. Ukhamajj taqeniw tʼijtʼapjje ukat khuchhurapjje. Ukat jupax ukham thaya ukat frisky tawaquwa. Ukhamaraki ombligotpacha, chiqpachansa, mä ametralladora p"akjatax t"ijt"iwa. Ukat jupax walja fascistanakaruw t"unjawayxi. Ukat qʼala kayunakajj ukham chʼamañchtʼat chʼamampiw jawiranakar jaqontapjje.
  Ch"axwirix akham q"ucht"äna:
  - ¡Amtaxa jak"ankiwa!
  ¡Ukat jaquntañatakix ch"am apthapiña!
  Jïsa, qhepatjja, pusiniw Hitler chachan oficinapar pʼeqtʼapjjäna. Taqi guardianakaparuw jiwayäna. Ukat fascista numero unojj ikiñ manqhat apsutäjjänwa.
  Hitler chachajj akham sänwa:
  - ¡Nayaw Polonia markar churä!
  Natasha kullakajj akham sasaw jiskʼachasïna:
  - Jan ukaxa inasa Cáucaso markanxa?
  Fuhrer sat jaqix akham sasaw arnaqasïna:
  - Jisa, pä Cáucaso ukhama, ¡janiwa jiwayañakiti!
  Imill wawanakax mä arukiw jaysapxäna:
  - ¡Kayunakasar jamp"att"apxañäni!
  Hitler, jacht"asis, jichhakiw suxta tunk llatunkan maranïxäna, qunqurinakaparuw jalnaqäna, ukat q"ala kayukiw imill wawanakarux jamp"att"äna. Jupanakax jachaqt"asisaw larusipxäna.
  Fuhrer sat jaqix kimsa kutiw imill wawapan sapa laqʼampi ukat wilampi jampʼattʼäna.
  Uka qhepatjja, Natasha kullakajj Hitler chacharuw chʼeqa amparapamp qʼala kayunakapamp katjjatäna, Zoya kullakarojj chʼeqa amparapampiw katjjäna, jupajj qʼala kayumpiw katjjarakïna. Augustina ukat Svetlana jupanakax Fuhrer ukarux q"ala kayunakapamp tobillonakapat katxarupxäna.
  Uka qhipatxa, imill wawanakax taqi pachan jach"a jan wali jaqiruw taqi chiqar jaquntapxani, ukat apthapipxani, ch"iyjapxani.
  Hitler chachan amparanakapasa kayunakapas chʼiyjatäjjänwa, ukat wali llakitätapatjja, dragón apnaqerijj uka cheqanwa jiwjjäna.
  Uka venganzajj jiwayiriru ukat akapachan sarnaqäwipat sipansa jukʼamp jachʼa jiwayiriruw jikjjatäna.
  Aka chiqanw cuento de hadas ukax tukuyi, ukampirus aka planetanx mä jan wali samkaruw tukuwayxi, ukat khititix ist"ki ukax lurasiwayi!
  
  
  HITLER UKHAM UTJAÑAPATAKI LAJA
  Pusi tunka mayani marana, Hitler chachaxa, Creta isla katuntatapatxa, URSS markaru sarañxa mayjt"ayawayi. Stalin chachajj Yugoslavia markar ataque lurapkäna ukhajja, Alemania markaruw jan atackänti, ukatwa Fuhrer chachajj inti jalsu toqet jupar tʼijtʼañ amtanakajj utjkäna sasaw amuytʼayäna.
  Ukatjja, inti jalsu toqenjja janiw facil atipjasiñajj utjkaniti sasaw nayrajj amuyapjjäna, ukat ukar jan sarañajj jukʼamp askiwa.
  Fritz jupanakax Rommel ukan tamapar ch"amanchapxäna, ukat Turquía markarux Oriente Medio uksar pallapallanakar mantañapatak amuyt"ayañ atipxatayna. Britániconakax Egipto markanx q"al atipjataw uñjasipxäna, ukatx Irak ukat Oriente Medio uksat jaqunukutaw uñjasipxäna. Mä qhawqha tiempotjja, Franco chachajj Gibraltar markar katuntañatakiw iyaw säna.
  Uka qhipatxa, alemanonakax niyaw África uksarux jan kuna jan walt"awimp pallapallanak apayapxaspäna, ukat juk"ampirus Oriente Medio uksaruw apayapxaspäna.
  Pal India markanxa. Ukat uka qhipatxa, jan ina ch"usat jan walt"awinakampi, suxta phaxsikiw Continente Negro ukax katuntatäxäna. Ukat tukuyarojj Gran Bretaña marka contra nuwasiñaw utjäna ukat noviembre phajjsin 1942 maranjja, uka tayka markaruw soldadonakajj puripjjäna.
  Pä semananjja, Inglaterra markajj tʼunjatäjjänwa. Ukat Fritz sat familiajj qhepatjja, inti jalsu toqenkir hemisferioruw chʼamañchtʼasipjjäna.
  Ukampis Estados Unidos markampi chʼaxwäwix utjaskakiwa. Ukat qutax jayarst"atapata, ukat pallapallanak mayjt"ayañan jan walt"awinakapatw aynacht"awayxi.
  África uksan yänakapar atinisisaw alemanonakax mä jach"a marina de guerra lurapxi. Japón markamp chikaw submarino ukan ch"axwäwip sartayapxaraki.
  Pusi tunka kimsani, pusi tunka pusini maranakaxa quta tuqina nuwasiñanakanwa pasawayxäna. Islandia ukat Groenlandia markanakax katuntatäpxänwa. Ukat pusi tunk phisqhan maranakanx, niyaw tanques de la serie "E" ukanipxatayna, alemanonakax Canadá markaruw uraqir puripxäna ukatx Argentina markaruw ch'amanchapxäna.
  Ukham amtanakapajjänwa. Walja tiempos yatiyasipxatapatxa Estados Unidos markar atacañax chʼamäkchïnsa.
  Ukampis septiembre phajjsikamajja, Canadá markan jila partejj chʼama tukusjjänwa.
  Alemania ukat Japón markankir soldadonakax Estados Unidos markan alay tuqinkir markanakaruw mantapxäna.
  Ukampis uka qhepatjja, Fritz jilatarojj pusi imill wawanakaw jikisipjjäna.
  Mónica, Leia, Gertrude ukat Angelina ukanakaw ukham lurapxäna.
  Pusi suma uñnaqt"aninakaw ch"axwäwir mantapxäna. Mónica, Leah, Gertrude sat tawaqunakax rubio ñikʼutapxiwa, ukat Angelinax wila ñikʼutaniwa.
  Ukat imill wawanakax Tercer Reich jach"a ejercito t"unjapxpan.
  Jupanakax ametralladoranakampiw ch"axwapxi.
  Aka chiqanx Monicax q"ala kayumpiw mä granada jaquntawayi ukat q"ucht"i:
  - ¡Ch"amajax jach"añchatäpan! ¡Taqinipuniw khuchhurata!
  Leia kullakajj turno churaraki. Ukhamaraki uñisirinakaruxa mä phallawimpiwa ch"uqi ch"uñuyaraki, ukatxa pulmones patapanxa chhuxriñchjaraki:
  - ¡Nayan ejercitojax ch"amaniwa!
  Ukat qʼala kayupampiw jiwañatak mä regalo jaqontäna.
  Nina jan ukax wila ñik"utan Angelinax q"ala kayunakapamp jiwañ regalo uñstayi ukat chhuxriñchjasi:
  - ¡Nayan atipt"awija!
  Ukat ukhamarakiw mä turno churaraki!
  Ukhamarus, Gertrude kullakax q"ala kayumpiw jiwañan jichha pachaparux martillomp jawq"jaski, ukat kunjams ist"añjam warariski:
  - ¡Nayaxa mä campeón ukhamawa!
  Ukatx mä línea jiwayir wasitat lanzarani.
  Monicax wasitatw horda fascista ukarux ch"axwayi ukat q"ucht"iwa:
  - ¡Akapachajatakix jach"añchatäpan!
  Ukat qʼala kayunakampiw mä jiwayir regalo jiwañar jaquntäna, uñisirinakaruw tʼunji.
  Nina ukat Leia irpxaruwayi. Jupax wali yatiñan tawaquwa. Ukat q"ala kayukiw uñisirinakarux granadanak jaquntañjama.
  Ukat imill wawax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Nayax Estados Unidos markan hiper guerrero ukhamätwa!
  Ukat Angelinax ch"iyar jaquntawayi. Ukjja wali suma lurtʼatawa. Ukat qʼala kayunakapat mä jiwayir regalow tʼijtäna.
  Ukat suma tawaqux akham sasaw arnaqasi:
  - ¡Nayaw akapachan absoluto campeón ukhamäskä!
  ¡Ukat kunjamsa uka nuwasirijj jachʼa lakap uñachtʼayani!
  Ukat ukat Gertrude kullakajj yantʼäna. Ukat ukhamaraki kunjamsa filax churasini. Ukat uka qhipatxa, qʼala kayunakampiw jiwañat mä regalo jaquntxani.
  Ukat taqi uñisirinakaruw aycha ch"uqi ch"iqiyaña.
  Ukhamajj pusi imill wawanakajj wali chʼamampiw irnaqasipki. Presión, uñisirinakan ejercitopax qhanaw tukusxi.
  Janis ukhamäkchixa, axsarkañ tanques ukanakaw uñstapxi, serie E. Walikiwa, imillanakax jupanakar suyt"apxi.
  Monicax q"ala kayumpiw granada jaquntäna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Espacio ukan ch"axwañäni!
  Ukat qʼala talonapatjja, jiwañ regalojj E-50 sat chʼojjñat jaltjjänwa. Aka autox jan walt"ayatänwa ukat sayt"atäxänwa.
  Warrior ukax akham sasaw arnaqasïna:
  - Kusapuni!
  Jutïr Leia kullakajj nuwasïwinwa. Ukhamaraki q"ala kayumpi, kunjamatixa jiwaña regalo jaquntaski ukhama. Uñisirinakaruw t"unjaña. Ukat tankax wali ch"amaw tukuwayxäna.
  Ukat nuwasir jaqix akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Nayaxa bikini imilla!
  Jutïr urunxa Angelina sat warmiw uñsti. Jupax q"ala kayumpiw E-75 ukarux granada jaquntaraki, ukat alemán vampirox ch"amampw jikxatasi.
  Ukat nuwasir jaqix akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Nayaw super clase uñacht"ayañani!
  Ukat Gertrude kullakajj nuwasirakiwa. Ukhamaraki mä nuwasiri khititix jan khuyapt"ayasiñ yatkiti ukat pächasiña.
  Uka suma uñnaqt"an warmixa apt"asisaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Jach"a regata!
  Ukat qʼala kayut mä jiwayir granadaw tʼijtäna.
  Monicax wasitatw ch"axwäna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Aeróbatica, ukat tripulación!
  Qʼala chʼakhapajj aptʼasirakispawa ukat jiwañan jawirapas jaqontarakiniwa. Ukat taqi uñisirinakarus tukjapxam.
  Uka qhipatxa, nuwasir vyaknet:
  - ¡Nayaxa mä super imilla!
  Ukat Leia kullakajj nuwasïwin cheqpach heroewa. Ukat uñisirinakapar chʼalltʼaña. Ukat qʼala kayupampiw mä granada jaquntani, ukat walja uñisirinakaruw apthapisin tʼunjarakini. Ukat arnaqasiñ tukuyasaxa:
  - ¡Nayaxa uka tawaquxa uka Superman!
  Ukat nuwasïwinx Angelina, q"ala kayumpiw jiwañ regalo jaquntarakïna. Uñisirinakax t'unjatäpxani ukat q'uchupxani:
  - ¡Infierno nayaxa saxratwa!
  Ukat uñisirinakarux mä phallawimpiw phallayäna.
  Ukat akax Gertrude kullakax cue ball ukankiwa. Jupax jan kuna ceremoniampi jan ukax yaqhachasiñampiw ch"axwaski. Ukat jupax apt"asiniwa, q"ala kayunakapampix, mä regalo de aniquilación ukaw lanzani, ukat uñisirinakarus t"unjañapawa. ¿Ukajj wali chʼamäpachati?
  Pusi imillanakax caballeronakjama jan ukax angelanakjamaw nuwasipxäna. Ukampis taqe kunas mä límite ukaniwa. Ukat ukhamatw nuwasirinakax qhipäxar kutt"apxäna ...
  Pusi tunka phisqhani marana otoño ukhamaraki juyphi pachaxa, qala chuyma ch"axwawinakampiwa pasawayi. Ch"amanakax janiw igualakïkänti. Alemanonakax serie E ukan tanques ukanakax Sherman ukanakat sipanx juk"amp ch"amaniwa ukat jisk"a Pershings ukanakat sipanx juk"amp ch"amaniwa. Ukat jet aviación ukax janiw kuna kikipäkiti. Ukat disco avionanakas uñstañ qalltäna, janiw kuna jiskʼa armanakampis jan waltʼayatäkänti.
  Ukhamat EE.UU. markax juk"at juk"at taqi kasta anqäx markan divisiones de Tercer Reich ukanakamp katuntatäski.
  Jilpachax América uksanx jallupachan ukhamarak juyphi pachanw katuntapxi. Ukhamarus, Estados Unidos markan sur uksan sartasiwinakapa, ukat alemán saphin generalanakar aljantatapa. Ukhamarakiw machaq ametralladoranakax jan pächasisaw juk"amp jach"anchapxi, ukat Wehrmacht ukan uraq manqhankir tanques ukanakas utjarakiwa.
  Ukat 1946 maran abril phajjsin primavera phajjsinjja, kimsïr Reich markankir walja jaqenakajj Washington ukat Nueva York markanakaruw muyuntapjjäna ukat katuntapjjarakïna, ukat Estados Unidos markajj katuntasïna.
  Ukhamatwa ch"axwäwin yaqha pankapax turkatatäna.
  Ukampis 1947 maranjja, mayo phajjsin yaqha nuwasïwiw qalltäna, jichha kutinjja Japón markampiw nuwasipjjäna.
  Ukat URSS markar jan waltʼayañatak campañajj wasitatwa apayasïna.
  Ukat jichhax pusi imill wawanakax EE.UU. markat jutirinakax janiw jaytanukupkiti ukat wasitatw uñisirimp nuwasipxi.
  Pusi tunk paqallquni verano ukat junt"u, bikini ukan nuwasirinaka. Ukat jupanakpachaw nuwasipxi.
  Monicax q"ala kayumpiw granada jaquntäna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Nayaxa mä terminador ukhamawa!
  Ukat mä turno churaraki.
  Leia kullakax ch"axwarakiwa, ukat wali sum luraraki. Ukat mayamp q"ala kayunakapax kuns jaquntaski. Ukat jupanakax t"unjapxi.
  Ukat imill wawax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Aeróbatica ukata ch"axwaña!
  Ukatxa, Angelinax fusilamientompiw irnaqäna. Uñisirinakaruw ch"allt"i. Jupanakarux walja tamaw jaqunuku. Ukat qʼala kayunakapajj wasitatwa jan sinttʼasis jiwayir yänak jaqontäna.
  Warrior ukax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Nayaxa mä acero garra!
  Ukat Gertrude kullakax jupa pachpaw ch"axwawayxi ukat uñisirinakaruw ch"allt"asi. Uka qhepatjja, qʼala kayukiw jiwañat mä regalo jaqontasini, ukatsti akham sasaw arsüna:
  - Pallapallanakan temapa, ukat matemáticas!
  Ukat mayampiw sapxsma, ¡kunjamsa taqinirus irpxaruwayani ukat loqtañar purini!
  Jisa, pusiniw nuwasipxi. Ukampis chʼamanakajj janiw mä kikpakïkiti. Machaq tanques de la serie E-50 U, mä juk"a denso uñstayata, pä metros ukch"a alturani, ukhamaraki 170 armadura lateral, 250 mm nayraqata, ukhamaraki suxta tunka phisqhani tonelada pesaje ukampi mä motor 1800 caballos de fuerza.
  Janiw ukham japonés jaqirux saykatañamäkiti. Ukhamaraki ME-462 ukaru, ukaxa, jan kuna ceremonia ukampixa, taqi uñisiri avionanaka koloboks ukham t"unjaraki.
  Ukat contra, ukhamaraki discos voladores. Ukat taqi kuns p"akintapxi.
  Mä juk"a arumpixa, suxta phaxsitx Japón markax q"al atipjataw uñjasiwayi ukatx taqpach colonianakapax katuntatäxänwa.
  Ukat kunas pasäna. Fuhrer sat barcojj jankʼakiw oraqpachankir taqe markanakar katuntäna, URSS markat sipansa.
  Jichhakamax taqi kunas juk"amp jan ukax juk"amp sumankañaw utjawayi. Ukampis uka qhepatjja, Stalin chachajj jiwjjänwa, ukat Nikita Jruschov chachajj apnaqañwa katuntjjäna. Ukat wasitatwa Tercer Reich ukamp chikt"atäñax ch"amäxäna.
  Janiw ukakïkiti, URSS markax armas nucleares ukanakaw luraskäna. Ukat ukhamarakiw pä tunk congreso ukax lurasiwayi, ukax nayrir política ukarux juchanchawayiwa.
  Ukat 1956 maran junio phajjsit 22 urunak saraqatarojja, Third Reich sat gobiernojj niya chika marani, ukampis wali qhoru Hitler chachan mayitaparjamaw mä invasión qalltäna. ¡Uka tamapajj jankʼakiw atipjañatakejj jaktʼasipkäna, ukampis ¡mä jan suytʼat muspharkañänwa!
  Janiw pusi americano imillanakakikiti, jan ukasti pusi rusa suma uñnaqt"aninakampi layqanakampiw Wehrmacht ukan walja jaqinakamp nuwasiñar sarapxäna. Ukat mä tama imill wawanakax kunayman ramanakan ejercitopankapxi, ukat ukhamarakiw taqpach layqanaka!
  
  NAPOLEON ALEXANDER NAYAX SUYU SUYUWA
  Napoleón chachajj janiw Rusia markar sarkänti, ukat jila partejj Alejandro Nayrïr chachan sullka kullakapampiw casarasïna. Ukaw sarnaqäwin mä qhawqha mayjtʼäwinakar puriyäna.
  Nayraqatxa, Rusia zarista ukax Austria markampiw ch"axwawayxi, Galicia markaruw katuntawayi. Payïrix Francia markax Italia markaruw utt"ayawayi, ukatx Napoleón ukat rusa princesa yuqaparuw ukar uchawayi.
  Ukat ukat Rusia ukat Francia markanakax Turquía markaruw katuntapxäna ukat jaljapxäna.
  Ukatjja, mayachtʼat chʼamachasisaw Gran Bretaña markar katuntapjjäna. Qhepatjja, español colonianakajj francés markaruw tukupjjäna, África toqenkir jila parte markanakas ukhamaraki. Ukat ukat India ukat Irán markanakax katuntatäxapxänwa!
  Alejandro Nayrïr chachan jiwatapat, ukat Constantino chachan irnaqañ jaytxatapatxa, mä golpe de estado ukaw utjäna, ukat tunka pusini marani romano César Napoleón II sat chachax Rusia markan tronoparuw jachʼañchatäna. Ukat Napoleón chachajj 1836 maran jiwjjäna uka qhepatjja, Napoleón II chachajj Francia markansa ukat taqe Europa markansa ukat walja colonianakansa apnaqjjänwa.
  Mä sapa super-imperio ukaw uñstawayi ukax jilxattaskakiwa. Ukat Napoleón II chachajj China ukat Indochina ukat taqpach África markanakaruw katuntäna. Ukat Australia ukat Canadá markanakanwa ukham lurapjjäna. Ukat niya suxta tunka llatunkan maraniw 1879 maran jiwxäna.
  Ukatxa, trono lantixa Napoleón III sat jaqiw uttʼayasïna. Jupax nuwasiñ munarakïna. Ukampis oraqpachanxa, ¡Estados Unidos markan territoriopakiw Francia markat jan katuntat qhiparäna!
  Ukat Napoleón Kimsïr jaqix 1890 maranwa América markamp chʼaxwañ qalltäna. Qhipa markax janiw francés markan utjkänti.
  Ukat mä jachʼa ejercitojja, phisqa millón soldadonakaw oraqpachat Estados Unidos markan territoriopar mantapjjäna.
  Ch"amanakax janiw igualakïkaspati. Ukampis estadounidenses ukanakax Napoleón III ukarux wali heroico ukham ch"axwapxäna.
  ¡Yämas pusi imill wawanaka: Mónica, Leia, Gertrude, Anna! Ukat jupanakax cobras ukhamarak heroínas ukham nuwasipxäna.
  Monicax espadanakampiw ch"iyjasïna, ukat q"ala metal kayunakapampix ch"ullqhi disconakampiw khuchhurïna. Ukat uñisirinakaparux punchumpiw jawq"japxäna.
  Ukat nuwasir jaqix akham q"ucht"äna:
  - ¡América markar jach"añchaña!
  Leia kullakajj yaqha markankir ejercitompiw espadanakampi khuchhurasïna, ukat wali chʼamampiw sistʼasïna:
  - ¡Uraqpachan suma markaru jach"añchaña!
  Ukat ukhamaraki q"ala kayunakampiw mä jiwayir jaqir jaquntapxäna.
  Gertrude kullakax mä jach"a ejercitompiw nuwasïna, ukat q"ala kayumpiw nuwasïna, wali ch"ullqhi agujanak jaquntäna, ukat uñisirinakaruw ch"allt"arakïna.
  Uka pachparakiw imill wawax akham säna:
  - Nayaxa ukham clasen ch"axwiritwa, ukax super!
  Anna kullakajj nuwasirakïnwa, qʼala kayumpiw jiwayañatak regalonak jaqontäna.
  Ukat akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Jichhax jach"anchawinakaw utjistu!
  Ukampis kunjams ch"axwapxäna, ukat wali heroico ukhama, aka pusi, ukampis francés jach"a ch"amanakapax ukhamakipans jupanakar atipt"apxäna.
  Imill wawanakax katuntat uñjasipxäna. Ukanjja, jan isinïpjjänwa ukat jan sinttʼasisaw tʼaqhesiyapjjäna. Jupanakax amparanakap estante patxar t"ijt"ayapxäna, mä chivompi ukat wila junt"u alambrempiw jawq"japxäna. Qʼala suelanakajj ninamp phichhantatänwa, qʼala talonanakarojj wila juntʼu hierrompiw uchapjjerïna. Ukampis imill wawanakax janipuniw Napoleón III chachan machaq apnaqäwip uñtʼapkänti.
  Uka qhipatxa, niya q"ala q"ala q"ala q"ala q"ala q"ala q"ala q"ala q"ala q"ala ch"uqt"ataw irnaqäwir khitapxäna. Ukat América markax machaq provincia francesaruw tukuwayi.
  Kunapachatï Napoleón III sat chachajj 1903 maran sojjta tunka llatunkan maranïkasajj jiwjjäna ukhajja, Napoleón IV chachajj emperadorar tukjjänwa. Jupan puritapajj machaq apnaqäwip uñachtʼayäna. Parlamento ukana lurawipa ch"amanchaña, ukhamaraki nobleza ukana ch"amanchawipa jisk"achaña. Jukʼat jukʼatwa oraqpachankir imperiojj jukʼamp democrático ukhamäjjäna.
  Ukat 1917 maranjja, nayrïr jaqejj espacioruw tʼijtäna. Ukhamatwa astronáutica ukan pachapax jist"arasïna.
  1922 maranjja, jaqenakajj phajjseruw avionat sarapjjäna. Ukat 1933 maran Marte sat planetaruw puripjjäna. Ukat 1950 maratakejja, sistema solar sat cheqankir taqe planetanakaruw sarapjjäna. Ukampis 2000 maranjja, warawaranakar nayrïr tʼijtʼañaw qalltäna, ukajj taqpach espacialaruw saräna. Akax ukham AI ukax Napoleón Bonaparte jupan mä princesa rusa ukamp jaqichasitapatakiw utji.
  Kunjamsa taqe jaqenakan destinopajj mä jukʼa tiempot dependi.
  
  CHINA MARKAN UTJAWIPA
  ANOTACIÓN ukax mä juk"a pachanakanwa
  Oleg Rybachenko ukat Margarita Korshunova jupanakax tunka paqallqun pachanx Siberia markaruw sarxapxäna, ukanx chino imperio ukamp ch"axwañar sarapxäna, ukax dinastía manchu ukan apnaqatawa. Jan jiwir jiwayirinakax historian saräwip mayjt"ayapxi, janiw China markankikiti.
  Chʼaxwäwix mä jachʼa thayar uñtataw chʼamaktʼaski
  Mä waynaw mä jachʼa ejercitompi nuwasiski ...
  Uka colerat niebla taypinwa khuchhuqapjjta
  ¡Awisax sinti chʼamäkchisa!
  
  Uñisirix wali loco ch"amaniwa, .
  Mä sarantañ avalancha ukaw jutaski ...
  K'ajkir wila ch'iyar banderanakan thuqt'atapa taypinxa,
  Ukampis ¡mayo phaxsinx mä ch"axwäw jikxatañäni, nayax iyawstwa!
  
  Janiw atipjatäksna sasin amuyañamäkiti
  Jiwasax Diosan jach'a nuwasirinakätanwa...
  Ukat janiw jark'atäkaniti, nayax jakañ hilo uñt'twa,
  ¡Awisax wali chʼamakïkchisa!
  
  Rusia markan jach"a kankañap uñt"apxam uka tuqina
  Uka Pachamamax taqi kunat sipans juk"amp valoraniwa ...
  Ukat wali ch"aman rusa utaw utjani,
  ¡Ukat fascista vilex ajanuparux kuynt"ayañamawa!
  
  Jan iyawsapxamti, jan Hordo Rus' p'akintapxamti,
  Ukax janiw qunqurt'atäkiti ...
  Jan jark'asis nuwasipxam, jan axsarapxamti,
  ¡Machaq Género generacionanakan sutipxaru!
  
  Rusia markan utapata, ch"uqi ch"uqi, .
  Jiwasax wali ch"amampiw ch"axwañäni...
  Mä jan tukuskir samkax phuqhasiwayi
  ¡Janiw jumax mä bufón almamp nuwasirïktati!
  
  Akax mä juramentow Awki Markar juramento lurapxtaxa,
  Jach"a Svarog ukan nuwasir jaqir tukuñamawa...
  Janiwa, janiw wilampi kusisiñax utjañamäkiti,
  ¡Kunapachatix Jesusan chuymapan jan Diosax utjki ukhaxa!
  
  Machaq thakhinak jikxatsna,
  Jach'a markan jach'a kankañapaxa ch'amanchatawa ...
  Ukat lentes nayran monstruo jiwayaña, .
  ¡Ukhamatwa aka planetajj niyaw mä paraisor tukuni!
  . JANK"A #1
  Mä yuqall wawampi mä imill wawampi, ukhamarak pusi layqa imillanakax Siberia uksan sur uksanw tukuyapxäna ukat chino jaqinakan jan walt"awiparux saykatapxäna. Mä juk"a uñt"at ch"axwawiwa, kunawsatix Manchunakax China markan apnaqapkän ukhaxa, jupanakax Asia uksan kunayman suyunakanx ch"amampiw jilxattasipkäna.
  Ukat ukhamatwa Tíbet suyunkir rusanakarux nuwantapxäna. Ukat chiqpach sarnaqäwix, jupanakax mä chiqaw territorio apt"asiñ atipxatayna. Ukhamarus Rusia markax uka pachanx yapuchiri warmimp ukhamarak Stenka Razin ch"axwäwimp cosaco ukamp jan ch"amanchataw uñjasiwayi. Jïsa, ukat soldadonakax wali jaya chiqanakaruw yaqha chiqar apapxañapäna.
  Ukampis jan jiwir waynampi imill wawampi, ukat pusi terminador imillanakampiw fortaleza rusa ukar yanapt"apxäna.
  Mä jach"a ejercito chino ukaw jichhak lurat fortaleza rusa ukarux mantawayi. Ukat chʼamanakajj jan kikpakïpjjänwa sasaw qhan amuyasïna.
  Waranqa rusanakakiw utji, ukatx pä patak waranqa chinonakaw utji. Ukat janis kuna chʼamas utjkaspa ukhamänwa.
  Ukampis suxta clase guerreronakax super wakicht"ataw nuwasiñataki.
  Oleg Rybachenko jupax pirqaruw uñt"ayi. Mä jan jiwir waynax niya tunka payan marani uñnaqani, q"ala kayunakapamp agujanak jaquntäna. Ukat nayrar sartasir chinonakaruw ch"allt"i. Tunka payani mä kuti.
  Agujas ukat Margarita ukax q"ala amparanakapamp jaquntatawa. Imill wawax uñisirinakaruw t"unjasi ukat chhuxriñchjasi:
  - ¡Jach"a ch"amaja!
  Ukat jan axsarasaw nuwasi.
  Natasha kullakajj qʼala kayunakapampiw mä chʼamani boomerang sat chʼiyar jaqontäna. Kunjamas uñisirinakar t"unjaña ukat chhuxriñchjasiña:
  - ¡Jach"a jach"a kankañani sutimpi!
  Ukat Zoyax chino jaqirux espadanakampiw khuchhuqaraki, uka pachparakiw q"ala kayunakapamp venenompiw agujanak jaquntaraki. Ukat jupa pachpaw qʼuchtʼaraki:
  - Rus' jach'a uraqinxa,
  ¡Taqiniruw qhispiysna!
  Ukat mayamp espadanakax uñisirinakaruw jaquqaniwayi. Ukat jupanakax khuchhurapxi ukhaxa, ukhamax jan kuna khuyapt"ayasisa.
  Ukampis kunapachatix Aurorax t"unjañ qalltäna, ukat q"ala kayunakapamp boomerangs jaquntäna, ukhamax akax q"al t"unjañawa. Ukat jiwayat chinonakax wila saxran jawq"jataw jikxatasipxi.
  Ukat imill wawax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Taqi kunsa t"unjä, ch"iyjarakïwa!
  ¡Ukat kunjamakis panpacha espadampi aptasin khuchhuqani!
  Ukat qʼala talonatjja, mä chʼullqhi ukat chʼuqtʼir discow tʼijtäna. Akax jilapartx mä imill wawaw taqpach jiwata.
  Ukat akax Svetlanax amtañ ch"axwäwinkiwa. Kunjamas chino jaqinakar t"aqhisiyañäni, ukat jisk"a jisk"a ch"uqi ch"uqimp khuchhuqañäni.
  Imill wawax mariposa ukarux desplazamiento luratayna, ukatx Imperio Celestial ukan paqallq nuwasirinakaruw ch"axwapxatayna.
  Ukat uka qhipatxa, qʼala kayunakatxa wali chʼullqhi, veneno agujanakaw tʼijtxaraki. Ukat chino jaqinakarux muspharayapxam.
  Oleg Rybachenko jupax q"illu ch"axwirinakampiw nuwasi. Espadanakapax mä hélice ukham lliphipipxi.
  Uka waynax wali kusisitaw q"ucht"i:
  - Nayaxa ch"amani uraqpachana ch"amanchiri, .
  ¡América, China markaruw atipt"añäni!
  Ukat mayampiw waynax wawanakan kayunakapat q"ala amparanakapamp ch"ullqhi anatt"awinak jaquntäna. Ukat pä tunka jiwayat chinonakax mäkiw jaquntapxäna.
  Akax ukham nuwasïwiwa. Chiqpach sarnaqäwinxa, janïr Petrino tiempon utjkäna uka tiempon utjkäna uka Rusia zaristax mä qhawqha uraqip chhaqhayasïna. Ukampis akanx caballeros rusos ukanakax ch"axwapxi ukat janiw jaytjañ munapkiti.
  Oleg Rybachenko jupax nuwasi ukat q"ucht"i:
  - Ukampis jiwasax caballeronakax rusa ajayun phuqt"atapxtwa,
  !
  Ukat mayamp waynax wali ch"ullqhi, ukat ch"aman venenompiw, layqanakan t"amt"ayata, wali jisk"a agujanak jaquntäna!
  Margarita tawaqux jupan jak"apankiwa. Ukat kayunakapax ukham jiwayir agujanak jaquntapxaraki. Ukat amparanakax ataque chino jaqinakarux khuchhuqapxäna. Ch'axwirix uñisirinakaruw t'unji, ukat q'ucht'araki:
  - Nayax wali thaya, taqi markanakan saxrapjama ...
  ¡Dima, Dima, Bilan! ¡Dima, Dima Bilan!
  ¡Taqi markanakan apnaqiri!
  Natashax chino arunak khuchhuqaraki ukat q"ucht"araki:
  - Jayp"u alwaxa, janiwa Supayaxa atipjañäniti!
  Ukat qʼala kayunakapatjja jiwayir agujanakaw tʼijtʼaraki.
  Ukxarusti, Zoyax uñisirinakaruw t"unjawayi. Ukat aka imill wawatjja, vibración de colosal energía ukaw mistunispa ukhamawa.
  Ukat boomerangs ukat filo agujas ukanakax suma uñnaqt"an q"ala kayunakapatw t"ijtapxi.
  Warriors ukax akham sasaw chhuxriñchjasipxi:
  - ¡Nayaxa mä jach"a q"ala kayuni samka, suma uñnaqt"ani!
  Ukat mayampiw uñisirinakaparux sinti jiwayir yänak jaquntani.
  Ukampis kunapachatix Aurorax molino apnaqki ukat chinonakar khuchhuqki ukhax akax acme de aniquilación ukawa.
  Ukat uka qhipatxa, wila pʼiqinix qʼala kayunakapampix chʼuqtʼir agujanak jaquntani. Ukat jiwat q"illu ch"axwirinakax liwxatapxi.
  Ukampis kunapachatï Svetlana lupanet. Ukat uka pachparakiw qʼala kayunakapatjja mä tama agujanakajj tʼijtjjaraki, uka agujanakajj taqe kunwa chʼiyjasi ukat jiwayaraki.
  Ukat nuwasirinakax akham sasaw chhuxriñchjasipxi:
  - Ukhama, ukhama, ukhama - mä fascista mä qullqimpi!
  Ukat qʼala kayunakapax wasitatwa chino jaqinakar jiwayañatak jaquntatäni.
  Natasha kullakajj qʼellur uñtat nuwasir jaqenakar espadanakampi khuchhurasaw akham säna:
  - ¡Nazis ukanakampixa juk"ampi jasakiwa, juk"ampi ch"amawa!
  Svetlana, molino pasañ tukuyasax akham sänwa:
  - ¡Ukat jiwasa imillanakatakixa wali jasakiwa!
  Aurora, ventiladoran katuqawip wasitat uñacht"ayäna, ukat akham sasaw qhuru arsüna:
  - ¡Janiw nayat kunjamatsa aburritätati!
  Ukat qʼala kayunakapat mä jiwayir chhuxriñchjasiñaw tʼijtäna.
  Ukat Zoyax uka apt"asisaw chhuxriñchjasini:
  - Jiwasax janiw cucarachas ukhamäktanti, imill wawanakätanwa - ¡jach"a jach"a kankañani!
  Ukat mayampiw qʼala kayupat kunas tʼijtjjani, uñisiriruw chʼalltʼani.
  Imill wawanakax uka irnaqäw chuymapar katuqapxäna.
  Aka fortaleza ukax niyas uka chiqanx rusa markan ch"amanchatawa. Mä qawqha markanakaw juk"amp lurasiski. Chino jaqinakax janiw Amur ukar p"iqip ch"allt"apkänti, ukax wali askiwa. Ukampis Rusia markax chiqpach historianx mä chiqaw territoriop chhaqhayawayxi. Mä dinastía wali agresiva China markan apnaqata. Ukampirus imill wawanakax kunatix Luciferan regimientonakapar jaltxañapatak ch"amanïpxiwa.
  Oleg Rybachenko jupax chino jaqinakarux khuchhuqawayi. Ukat waynax q"ucht"kipanxa:
  - Jach"a clase ukaxa ...
  Ukat ukat mä boomerang waynan q"ala kayupat jaquntatax t"ijtäna ukat mä jach"a jach"a tukurakïnwa:
  - ¡Purcupinax taqiniruw khuchhuqani!
  Margaritax kuntix jiwayañax uk uñisiriruw jaquntarakïna. Jupax t"unjatäna, ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Nayaxa q"ala kayuni samka, jach"a suma uñnaqt"ani!
  Ukat kayupax sallqa disconak jaquntani.
  Uka nuwasïwinjja, Natasha sat warmiw qheparäna. Ukat kuntix uñisirinakarux t"aqanuqki ukx uñisiriruw jaquntaraki.
  Ukat wali yatiñampiw uk luraraki.
  Ukat qʼala kayunakapax sapa kutiw jiwayir agujanak jaquntaski.
  Ukxarusti, Zoyax nuwasïwinwa. Ukat uñisiriparux jaquntaraki, taqi kasta esvásticas ukat boomerangs ukanaka.
  Ukat uñisiriruw ch"allt"i.
  Ukatxa, kunjamtï pasaskixa:
  - ¡Suma reyiru jach"añchaña!
  Ukampis nuwasïwinsa ukat Aurora. Ukhamarakiw China markat uñisirinakaparux t"unjaraki. Ukat jaquntani ukhaxa, jiwayir chʼamampiw jaquntani.
  Ukat qʼuchtʼkasaxa:
  - Jïsa, ¡Rusia Uraqina sutiparu!
  Ukat ukhamaraki, qʼala kayupat jiwayir juchañchäwinakaw tʼijtʼaraki.
  Svetlanax janiw uñisirinakarux aynacht"aykiti. Ukat qʼala kayunakapatjja, kunatï qhan jiwañ apanki ukaw tʼijti.
  Ukat nuwasir jaqix akham q"ucht"i:
  - ¡Janipuniw jaytanukuñäniti! ¡Janiw Rus-arux jan walt"äwix purinkaniti!
  Ukat mayamp chino jaqinakax usuchjasipxani. Ukat jan ceremoniampiw aptasin khuchhuqani.
  Suxta nuwasirinakampi nuwasirinakampix wali ch"amampiw ch"axwapxäna. Ukat uñisirirux khuchhuqaraki, ukat q"ala kayunak jaquntaraki.
  Oleg Rybachenko, chino jaqinakar khuchhuqasax akham q"ucht"awayi:
  - Warawara ch"axwiri, wajjramax inamayakiwa phust"asi - .
  Uraqamax wali jayaruw puri, pächasir jach'a kankañapampi...
  Ch"axwañ nina naktäwix líneas ukanakan khathati - .
  ¡Jan kamachinakan mä tuqit anattʼañanxa!
  Ukat yaqha boomerang ukax waynan q"ala kayunakapamp t"ijti, ukax tunka payan chino jaqinakan kunkaparux khuchhuqawayi.
  Uka waynaxa, kunjamtï uñjktanxa, nuwasir jaqiwa.
  Ukat Margaritax nuwasïwinkarakiwa. Ukat ukhamatwa qʼala kayunakapajj irnaqtʼi. Jupax uñisirinakaparux jan pächasisaw t"unji, sinti thaya.
  Ukat espadanakapax jiwayir jaqinakjamawa.
  Uka nuwasir jaqix akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Jach"a kankañax utjpan!
  Natashax q"ala kayumpiw ninamp phichhantaraki, ukat jiwayir yänak jaquntaraki. Ukat uka pachparakiw jupax ch"amampiw espadanakampi khuchhuqaraki.
  Uka pachparakiw pitinaka:
  - ¡Nayan entourage ukax mä tripulación estatal ukhamawa!
  Jutïr ch"axwäwinx Zoya ukaw utji. Ukhamaraki mä saxra jach"a nivel de aniquilación. Kunjamasa mä ch"uqi ch"uqimpi katxaruña. Ukat ukatsti qʼala kayumpiw chʼamaktʼayir elementonak apsu ukat jaqontani.
  Uka qhipatxa:
  - ¡Ejercitox kusisitaw - nayrar sartaski!
  Ukat mä taqpach línea de chino biselado ukaw jaquqani.
  Imill wawax jupa pachpaw q"ucht"i:
  - Zoyax jiwayañx walpun muni! ¡Ah, uka Zoya!
  Ukat akax Aurorax mä jank"ak ofensiva ukan jikxatasi. Jan ukax juk"ampirus agresivu defensa. Ukat qʼala kayunakan yanaptʼapampiw uñisirinakar tʼunjaraki.
  Ukat uka pachparakiw chhuxriñchjasiraki. Ukat kunapachatï sablenakapax yapuchirinakan cuchillanakapjam pasani ukhaxa, ¡kimsa tunka chinonakax chʼiyjataw uñjasipxani!
  Ukat Aurorax akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - Acordes armoniosos, Rusia markan banderapax wali jach"anchatawa!
  Ukat jichhax q"ala talonax chino generalan chinuparux mantaniwa. Jupaw aptani ukat liwxatani.
  Zoyax nuwasiñanx agresivu ukhamawa. Uñisirinakaparux khuchhuqaraki, ukat chhuxriñchjaraki:
  - ¡Taqiniruw pächasiñäni ukat jiwayañäni!
  Ukat qʼala kayunakatwa ukham puñalanakajj tʼijtjjapjje.
  Svetlanax janiw khitirus aynacht"aykiti. Ukat uñisirinakarus tʼunji, mä chʼuqi chʼuqi khuchhuqkaspas ukhama. Chino jaqinakax pantjasipxiwa.
  Imill wawaxa akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Loco Aguja! ¡Patiot mistum!
  Oleg Rybachenko jupax mä qutu q"illu ch"axwirinakaruw espadanakampi khuchhuqawayi. Ukat qʼala kayumpiw mä asterisco jaqontasin arnaqani:
  - ¡Nayan ejercitojax wali ch"amaniwa!
  Terminador waynax kunjamtï uñjktanxa, uñisirinakar t"unjañax wali jach"apuniwa. Ukat wali munasiñampiw uk luraraki.
  Ukat qʼala kayunakapatjja, yaqha jiwañ churäwiw tʼijtjjaraki. Ukat kunjams pirqar makhatapki uka chinonakar phuqt"ayi.
  Q"illu ch"axwirinakax fanaticos ukanakawa. Jupanakax nayratpach taqpach montículos de cuerpos ukanakaruw tantachasipxi. ¡Ukat jupanakax makhataskakipxiwa ukat makhatasipki ukat makhatasipki!
  Ukampis yuqall wawampi imill wawampix jiwayir chʼamanïpki ukhamakïpxiwa. Ukat khuchhuqapxi ukhaxa, wila ch"allt"atanakax taqi chiqaruw t"ijtapxi ukat wali jayaruw t"ijtapxi.
  Oleg Rybachenko jupax akham q"ucht"awayi:
  - Heroísmo ukax mä jach"a jach"a tukuñawa, .
  ¡Jiwasax planetanakar atiptʼirïtanwa!
  Margarita, aka jan samarañ tawaqux akham q"ucht"awayi:
  Janiw mä ratukis saytʼkañäniti.
  ¡Maynix amuktʼat arnaqasitapaw istʼasi!
  Ukat uka tawaqun qʼala kayunakapatxa, tʼunjir ukat jiwayir agujanakaw tʼijtʼaraki. Chino jaqinakarux trigo gavilla ukham ch"allt"aña. Jisa, Margarita tawaqux chiqpach terminadorawa.
  Natasha, chino jaqinakar khuchhuqasax akham q"ucht"awayi:
  - Ukat imillaxa q"illu ch"uqt"asisa amuyt"äna, ¡
  Uka jakawixa wali sumawa, uka jakawixa wali sumawa!
  Ukat wasitatwa qʼala kayunakapat agujanakajj tʼijtjjäna.
  Zoyax thaya molino ukarux sabres ukamp pasatayna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Taqi uñisirinakaruw jiwayä, ukat iyawsapxita, janiw sawkasirïkti!
  Ukat nuwasir jaqin kayunakapax walja warawaranak jaquntäna.
  Ukat suma uñnaqt"an warmix akham q"ucht"äna:
  - Mä pallapalla lurawi - ¡Nayaw mä niquel ukar ch"allt"asta!
  Aurora, jan ina ch"usat chuyma ch"allxtawimp khuchhuqasa, akham sasaw apsuwayxi:
  - ¡Jach"a suma sartawi suyt"askistu! ¡Confiam, janiw jukʼamp sumäjjeti!
  Ukat ukhamarakiw q"ala kayunakjama, kuna jiwayañanakas lanzani.
  Ukatxa akham sasaw chhuxriñchjasini:
  - ¡Nayaxa wila ch"uqixa!
  Svetlanax janiw chino jaqinakarux khuyapt"aykiti. Ukat ch"uqi ch"uqinakjamaw chhaqtayi. Ukat uka pachparakiw qʼuchtʼaraki:
  - Janiwa q"añunakaxa utjkaniti,
  ¡Jank"akiw kayunakam apaqapxam!
  Ukat jichhax qʼala kayunakapatpachaw jiwayir regalonakax wasitat tʼijtxapxi. ¡Akax wali suma señorawa!
  Ukat ukhamarakiw arnaqasi:
  - ¡Ukanwa jiwasana atipjañasaxa utjani, mä qullan ch"axwäwinxa!
  Oleg Rybachenko jupax juk"amp ch"amanchataw jikxatasi. Ukat pä amparapampiw khuchhuqaraki, ukat lakaparux mä tubo apsusaw chino jaqinakarux agujanakampi thuqt"i. Uñisirinakar t"unji ukat jupa pachpaw chhuxriñchjasi:
  - Akax jiwasan atipjäwisawa - .
  ¡Phuqat turno ukat sarañamawa!
  Ukat mayampxa, terminador waynax loco ukham slashing. Ukat uka pachparakiw kunatix jiwayki uk jan khuyapt"ayasisin jaquntapxam.
  Margarita kullakax uka ch"axwañanx jikxatasirakiwa. Jan ch"amanïki uka tawaqu. Ukat jupax q"ala kayump mä boomerang ukar lanzaspa ukhax akax janiw mä tunka chino khuchhuratat juk"ampikiti.
  Ukatxa imillaxa akhama q"ucht"ani:
  - Ay, mä jach"a helicóptero,
  Walikiwa, chuymaxa kusisiñampiwa q"ucht"i!
  Ukat uka tawaqun qʼala talonat mä jiwayir warawaraw tʼijtäna. Jisa, akax jach"a aeróbatica ukan suma uñnaqapawa. Ukat jiwañax ch"iqa ch"iqaruw yapuchasi.
  Natasha kullakax chino jaqinakarux taqi tuqitw tukjaraki.
  Ukat qʼuchtʼkasaxa:
  - Ch"axwaña, chhuxriñchjasiña, chhuxriñchjasiña ...
  Oliver jupax Twist!
  Ukat qʼala kayupatjja mä jiwayir regalow tʼijtjje.
  Ukhamaw Zoyax jaquqanïna ... Jupax apthapisinx uñisiriruw pajat thuqt"äna. Ukatxa espadanakampiw molino khuchhuqäna. Ukat qʼala kayunakapajj mä infierno jiwañ regalo aptʼasisaw lanzawayäna.
  Ukat chino jaqinakax liwxatapxänwa. Kunjamtï mä nina naktäwimp laqʼantatäpkäna ukhama.
  Ukat akanx nuwasiñan ukhamarak Aurora. Ukhamaraki mä rápido imilla. Ukat wila jiwaña, ukat mä infierno phichhantat rayu. Ukat jupaw apasxani, khuchhuqaniwa.
  Janiwa, janiw kunas jarkʼkaniti.
  Nayax Maus tank uñt"ayaraktwa.
  Akax Aurora ukat clavo chino. Ukax wali thaya ukat loco chimpunakampi ukat mä espadampi.
  Ukat wila arpan espadanakapax janiw saytʼkaniti, janiw mä ratukis saytʼkaniti.
  Uka pachparakiw Aurora kullakax akham säna:
  - ¡Nayan markajax comunismo ukan markapawa!
  Ukat qʼala kayunakapatsa ukhamaraki, kunatï sinti jiwayir yänakan tʼijtki ukhama.
  Ukat mayamp imill wawax thaya taypinkxiwa.
  Ukat ukjatx Aurorax kunjams chiqpachan Ratón ukamp ch"axwäna uk amtasïna, mä yaqha sarnaqäwinx. Ukatx aliados ukanakax Tercer Reich ukamp tregua ukar tukuyapxäna, ukatx jan bombardeo ukankatapat askinak apsusaw alemanes ukanakax Ratón ukar producción ukar jaquntapxäna.
  Jïsa, uka tankanakajj cheqapuniw animalanakar uñtasit perlapjjäna. Ukat nayrar sartawipax wali axsarkañänwa.
  Ukampis janiw terminador imillanakatakikiti. Jupanakax thaya wilampiw nazis ukanakamp nuwasipxäna ukat jank"akiw pachpa pachan nuwasipxäna.
  Ukat jupanakax Kuzma mamaparuw uñacht"ayapxäna! Ukat nuwasirinakax jan axsarasaw nuwasipxäna.
  Ukat jichhax wila ñik"utan Aurorax espadanakampiw khuchhuqaski. Ukat uñisirinakarux khuchhuqañamawa, mä yapuchirirjama.
  Ukatxa akham sasaw chhuxriñchjasini:
  - ¡Nayaw jiwayaskta!
  Svetlanax ukhamarakiw nuwasiñanx janiw phinq"asirïkiti. Chino jaqinakax chhaqtayatäpxiwa. Ukat uka pachparakiw q"ala kayumpi, kunatix jiwañ yapuchki ukax jaquntatawa.
  Ukat uka pachparakiw akham sasaw arnaqasïna:
  - Espacio bravado ukaxa - 1.1.
  ¡Ukanjja mä jachʼa serenataw utjani!
  ¡Ukat uñisirinakaruw uñchʼukiñama!
  ¡Ukatxa, ¡tubot thuqtʼani!
  Ukat ukat Oleg Rybachenko jupax ch"iqiyatäxaniwa. Ukat janiw chino jaqinakar agujanak jaquntañakikiti, jan ukasti kayunakasampix boomerangs jaquntañasaraki.
  Ukhamaw jank"ak terminador waynax katjata.
  Ukat uka pachparakiw qʼuchtʼaraki:
  - Uñisirinakax janiw jark'apkistaniti,
  ¡Jan ch'amaninakax yanapt'apxistani!
  Ukat jan t"ijt"amti, jan t"ijt"amti...
  ¡Janiw nayrar sartañakiti!
  Ukat Oleg jilatajj sillpʼiniwa.
  Ukat Margaritax uka apt"asisaw q"ala kayunakapamp t"unjir ukat jiwayir jiwayir jaqinak jaquntäna. Ukat uka pachparakiw akham qʼochüna:
  - ¡Akax cobra ukan yatiyawipawa!
  ¡Ukat imill wawax nayranakap ch"irmthapi ukat chhuxriñchjasi!
  Natasha kullakajj janiw nuwasïwin faltkiti. Jupax apthapïna ukat q"ala amparanakapampix mä ch"ullqhi esvástica jaquntäna. Jupax walja chino arunak ch"ankhampiw ch"ankhachatayna ukat chhuxriñchjatayna:
  - ¡Taykajataki!
  Ukat ukatsti Zoyax nuwasïwinx utjarakiwa. Ukat qʼala kayukiw uñisirinakaparux nuwasi.
  Ukat kisunak sonrisampiw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Nayaxa ukhama ch"axwiritwa, chiqpachansa terminador!
  Uka qhipatxa, imill wawax espadanakampiw jawq"jasi. Ukat pulmones patat arnaqasiña.
  - ¡Banzai!
  Tawaqux, kunjamtï uñjktanxa, janiw nuwasiñ jaytkaniti. Ukat jan ina chʼusat antimoniompiw khuchhuqani.
  Aurora kullakajj ukhamarakiw chhaqtayañ amparapjjani. Chinonakax jupanakpachaw ch"axwapxi, jan kuna sarcasmompi. Ukat q"illu ch"axwirinakax liwxatapxi, chikat ch"iyjatäkaspas ukhama.
  Ukat wila ñik"utan tawaqux akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Uraqpachanxa comunismo nina nakhantayaña!
  Ukat mayampiw pä espadampi katuntasin khuchhuqani. Ukat ukatsti uka tubot thuqhuña. Ukat uñisirinakaruw yapuchapxi.
  Jïsa, Aurora kullakajj suma uñnaqtʼanïña ukat jan pantjasirïñawa.
  Svetlanax janiw juk"amp jan walikiti. Ukat chino jaqinakar jawq"japxañapataki ukhamarak jiwayapxañapatakiw wakicht"arakïna.
  Ukat qʼala kayunakapajj qʼellur uñtat nuwasirinakaruw tʼunjañatak regalonak jaqontäna. Jïsa, jachʼa oladampiw taqe ukanak lurapjjaraki.
  Svetlanax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Ch"axwawixa wila, qullana ukhamaraki chiqapawa!
  Ukat qʼala kayupat mayampiw mä jiwayir kunas pʼakjasïna. ¡Ukat kunjamsa chino jaqinakar aptasin jawqʼjani!
  Akax chiqpachapuniw imill wawanakax t"unjasipxäna. Ukat janiw mä gota churapkiti. Akax warminakax - taqpach warmi warminaka!
  Oleg Rybachenko jupax mä jach"a ch"axwäwinwa. Nayratpachaw walja waranq chino jaqinakar jiwayapxi. Aka q"illu imperio ukan nuwasirinakan nuwasiñapax jan ch"amanïxiwa.
  Oleg jupax akham sänwa:
  - ¡Atipjawi jach"a tupu!
  Margaritax apt"asisaw q"ala amparanakapamp jiwayir yänak jaquntäna, ukat kunatix mä navajat sipans juk"amp ch"ullqhirakïnwa.
  Ukatxa imillaxa akhama q"ucht"äna:
  - Jiwasax thaya thayt"awinakaruw ch"amanchapxtanxa,
  ¿Kunatsa ukat kunatsa?
  Akapachan jan muspharkañanak jakaña - .
  ¡Janiw khitirus lurañjamäkiti!
  Margaritax chino jaqinakarux mä línea de tuberías ukham thuqhusaw sarantaskakïna:
  - May suma suerte - pantjasiwinaka, .
  ¡Ukat patat aynacharu saltañataki!
  Ukhamakiwa, ukatxa janiwa yaqha tuqita - .
  Ukhamakiwa, ukatxa janiwa yaqha tuqita ...
  ¡Jach"a jakañani muspharkañawa!
  Akatjamata! Akatjamata!
  ¡Jach"a jakañani muspharkañawa!
  Akatjamata! Akatjamata!
  ¡Jach"a jakañani muspharkañawa!
  Ukatx patakamakiw - janiw mä milímetro alayarukiti!
  Uka tawaqux wali ch"axwañ amuyu uñacht"ayäna.
  Natasha kullakajj uka nuwasïwin wali jachʼa cheqankaraki. Kunjamtï mä volcán phallaski ukhama. Ukat q"ala amparanakampiw agujanak jaquntaraki. Uñisirinakaruw ch"allt"i. Ukat jiwat jaqinakaw jupanakat mistu.
  Ukatxa imillaxa kisunakapat jachaqt"asisaw q"ucht"äna:
  - Jiwasax ukham terminadores ukhamätanwa, samkan robots ukanakar uñtasita, ukat jach"a suma uñnaqt"ani!
  Ukat akax imill wawax espadanakampi qhipäx tuqit ch"iyjaski. Ukat walja jaqinakar khuchhuqapxi.
  Zoyax ch"axwañanx wali ch"amampiw jikxatasiraki. Jupa pachpaw nuwasiski, kisunakapsa q'al apt'asisaw arnaqasi:
  - ¡Janiw khitis jark"kañäniti!
  Ukat qʼala kayupatjja, mä discow chino jaqenakar chʼalljjtäna. Ukax walja kunkanak khuchhuqatayna. Ukat alaxpachankir ejercitonakax chʼamaktʼapxäna.
  Ukat imill wawanakax juk"ampiw ch"amanchasipxi.
  Akax kunjams Aurorax metal khuchhuqañ yänak uñstayani. Jupajj mä jachʼa pʼeqenak khuchhurani, uka pʼeqenakajj montículonakaruw tukuwayjje. Ukatsti t'ijtxani, t'ijtxani, ukatsti apt'asiniwa, arnaqasiniwa:
  - ¡Nayan sutijax nayan amparajawa!
  Ukat wasitat pä sablenak luqxatäna, ukat chinonakax tripanak antutxapxäna. Ukampis uka pachparakiw jan mä jukʼa phinqʼasiñamäkiti.
  Ukat qʼala kayunakapajj jiwayir boomerangs sat jamachʼinakampiw jalnaqäna. Kawkïr p"iqinakas filanakaruw khuchhurata.
  Ukatxa wila ñik"utan nuwasir jaqix akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Janiwa cable ukankañäniti!
  ¡Kusisiñas aka Uraqin utjpan!
  Ucatsti wila lakapampiw juk'ampi tubot apsusini, thuqt'arakini. Ukat alaxpachankir imperionkir nuwasirinakax tʼunjasipxani, jakʼumpi coolies ukanakar uñtasita.
  Ukhamaw Svetlanax nuwasïwin uñacht'ayäna .. .
  Jupax uma t"amt"ir uñisirinakaruw t"unjäna. Ukat uka phichhantat jaqinakax apsusipxaniwa ukat wali sallqjataw arnaqasipxani.
  Svetlana kullakajj akham sänwa:
  - ¡Jiwajaxa!
  Ukat q"ala kayupampiw mä pä boomerangs jaquntani. Walja chino arunak khuchhuqani.
  Ukat walja jiwat jaqinakar chhuxriñchjaraki.
  Ukhamaw hitters ukanakax irnaqapxi.
  Ukat jupanakax China markan imperioparux jupanakpachaw khuchhuqapxäna, jan juk"amp arsusa. Janiwa, mä suma amuyunïpjjarakiwa.
  Nayratpachaw chino jiwatax tunka waranqa ukhani. Ukat imillanakax kusistʼapxi ukat pelotjam saltapxi.
  Oleg Rybachenko jupax taqi aeróbatica ukanakat sipanx juk"amp thaya uñacht"ayaraki, ukax jumax amuyt"asmawa.
  Ukat waynax pä espadampiw khuchhuri, ukhamat amparanakapas kayunakapas p"iqinakapas taqi chiqar t"ijtxañapataki.
  Oleg jupax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Ukhamäniwa, ¡jiwasan amtañ atipt"äwisaruw iyawstxa!
  Margaritax q"ala kayumpiw t"unjir jaqunuku, chiqanchawayi:
  - ¡Jïsa, ukhamäniwa!
  Ukat suxta taqpachax jukʼamp chʼamampiw chʼiyjañ qalltapxäna.
  . JANK"A #2
  Niya taqpach chino ejercitox pä patak waranqa t"unjatäxän uka qhipatxa, suxta nuwasirinakax juk"ampiw Imperio Celestial ukan manqhapar sarxapxäna. Chino jaqinakax Siberia markan rusa markanakar wasitat jan kutt"apxañapataki.
  Aka chiqanx nuwasirinakax q"illu ch"axwirinakaruw jak"ankir jach"a markan nuwasipxäna.
  Oleg Rybachenko, q"illu ch"axwirinakar khuchhuqasa, ukat panpacha espadanakap ch"allxtasa, arnaqasïna:
  - ¡In ukat rusa zar!
  Ukat qʼala kayunakapatjja, wali chʼikhi agujanakaw tʼijtjjäna. Jupanakax chino ch"axwirinakaruw ch"axwapxi.
  Margaritaxa, q"illu ch"axwirinakaru ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi apthapisa, q"ucht"asa:
  - Jichhaxa historia lurasktanxa!
  Ukat qʼala kayunakapat agujanakajj qʼellur uñtat nuwasirinakaruw tʼijtjjäna.
  Ukxarusti Natasha kullakax nuwasïwinkiwa. Jiwañ regalonak jaquntaraki ukat chhuxriñchjaraki:
  - ¡Jutïr pachax jiwasanakankiwa! ¡Jach"a Rusia markar jach"añchaña!
  Ukat qʼala, cincet kayupax wali chʼamampiw akax jaqunukuni. Ukat chinonakax wila ch"axwañaruw khuchhuqapxäna.
  Zoyax jan ch"amanïsaw khuchhuqaraki. Ukat mä general chino chikataruw phust"äna. Ukat chʼakhanakap khuchhuqarakïna.
  Uka qhepatjja, akham sasaw jachäna:
  - ¡Jach"a atipt"awijataki!
  Ukat q"ala kayumpiw wasitat jiwayañ regalo uñstayapxani. Ukat walja chino ch"axwirinakaruw t"unjapxi.
  Ukampis kunapachatï Aurora kullakajj nuwasïwin utjki ukhajja, jila partejj wali axsarkañawa. Chino pallapallanakaruw chikat khuchhuqatayna, ukat q"ala kayumpiw jiwayañ regalonak lanzatayna. Ukat ukhamat q"illu ejercitorux t"unjaraki.
  Janiwa, chiqpachansa Aurorax wila layqa satawa. Ukat jupax janiw atipjañjamäkiti.
  Ukat qʼala amparanakapatjja jiwayir agujanakaw tʼijtjjaraki. Chinonakaruw ch"allt"apxi ukat laq"a ch"allanakjamaw t"unjasipxi.
  Aurora kullakajj pulmonanakapan patapanwa arnaqasi:
  Rusonakax nayarux uñt"apxitu
  ¡Ukat jupanakax wali jach"a sapxiwa!
  Ukat mayamp suma uñnaqtʼanïñax mä jiwayir aguja jaquntañjamawa. Ukat uñisirix mä escarabajo ukham pintatänwa.
  Aurora kullakajj akham sänwa:
  - ¡Jumax samkasmawa, jan wali samkasmawa!
  Ukat mayamp imill wawax boomerang ukham thuqt"i.
  Jïsa, aka wila p"iqin - janiw mä libra salt manq"känti asuntos militares ukanxa. Jupatix t"ijt"i, ukhamax t"ijt"iwa.
  Ukat mayampxa, jankʼaki ukat nina nakhaskir tawaqux ataque ukaruw puri.
  Ukat akanx Svetlanax nuwasiñ wal muni. Ukat ukhamatwa taqinirus khuchhuqasi ukat t"unjaraki. Ukat espadanakapax lliphipikir llijullijunakjamawa.
  Ukat qʼala kayunakat agujanakajj tʼijtjjaraki.
  Uka tawaquxa akham sasaw arsüna:
  - Nayan jach"a ch"amaja - .
  ¡Mä cocodrilompi amigochasiñatakix nayamp anattʼañamawa!
  Oleg Rybachenko waynax, kunjamtix nayrax lurapxirïk ukhamarakiw ataque ukanx jikxatasi. Jupax mä jank"a monguso satawa. Ch"uqi ch"uqi ukat warawaranak uñisirir jaquntaña.
  Ukat nuwasir waynax akham sasaw jachäna:
  - Ofensiva tuqiru sarañäni
  ¡Taqi chino jaqinakar atipt'apxañäni!
  Ukat akax uka waynax ataque ukan jikxatasi.
  Ukat Margarita tawaqux wali kusisitaw q"illu soldadonakarux t"unji. Ukat qʼala amparanakapajj jiwañ regalonak jaqontapjje.
  Ukat imill wawax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Nayaw atipt"ä!
  Ukat wasitatwa qʼala kayupat mä jachʼa aguja jallu purintäna.
  Ukat agujanakax jiwayañjamawa ukat venenompiw qullasi.
  Margaret kullakajj uka ofensivaruw uñtʼäna. Chino jaqinakax juparux wali ch"amampiw uñch"ukipxi. Ukat imill wawax axsarkañ uñacht"äwiwa.
  Mä suma nuwasirïkchisa.
  Ukat jichhax mä jiwañaw qʼala kayupat wasitat tʼijtäna. Ukax uñisirinakaruw ch"allxtayi.
  Natasha kullakajj sallqa tʼijtʼirïnwa. Chino jaqinakarux ch"uqi ch"uqiruw khuchhuqaraki. Ukat espadanakapas janiw khuyapayasiñ yatipkiti.
  Warrior ukax akham sasaw arnaqasi:
  - ¡Jach"a atipjäwisaxa!
  Ukat suma uñnaqtʼan qʼala kayunakapatjja, wali jiwayir ukat jan wali agujanakaw wasitat tʼijtjjaraki.
  Walja jaqinakaw chino jaqinakarux ch"axwapxi. Kunas imillanakax chiqpachapuniw wali thaya.
  Ukat ofensiva ukanx janiw khitirus mä saraqañ churapkiti.
  Ukampis Zoyax janiw yatkiti, janipuniw mä arus utjkiti. Jupax uñisirinakaruw p"akinti. Ukat espadanakapax jiwayir jaqinakjamawa.
  Zoyax pulmones patat arnaqasi:
  - Janiw khuyapayasiñ yatkti - jiwañakiw!
  ¡Ukat q"ala kayunakapax chino jaqinakax jan sayt"asiñapatakiw jaquntapxani!
  Ukampirus, nuwasir jaqix sapa minutow jank"ak sartaski. Akax pista de hielo ukax ofensiva ukankiwa.
  Aurora kullakajj ukham groovy imill wawarakiwa. Janiw qhipäxar kuttʼkiti ukat janirakiw aynachtʼkiti. Ukat taqe kunanwa sum jikjjatasi.
  Aka cheqanjja, qʼala kayunakapampiw acerot lurat mä ventilador jaqontäna. Jupax chino pallapallanakaruw khuchhuqatayna ukat sist"asïna:
  - ¡Wila imperionxa, ninax utjani, ukax taqpach planetaruw junt"uchani!
  Ukat mayampi, kunatix chiqpachan jiwayki ukax q"ala kayupat ch"uspanakaruw jiwayi.
  Ukat nuwasir jaqix wasitat jach"a cargoruw puri.
  Ukat akax Svetlanax nuwasïwinkiwa. Janiw uka amtat jithiqtkiti. Ukat jupax sallqa presión ukampix jupa pachpaw khuchhuqasi. Ukat qʼala kayunakapatjja mä chʼullqhi discow tʼijtäna. Ukax wali uñt"atawa uñisirinakarux khuchhuqañataki.
  Svetlanax sallqa colerasiñampiw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Taqiniruw ch"iyjapxäma!
  Ukat imill wawax ofensivaruw puri. Ukat qʼala kayunakapajj wali chʼamanïpjjewa.
  Juk"ampirus ch"axwawinx Oleg Rybachenko jupax ch"iyjataw uñjasi. Akax mä desesperado wayna-terminador ukhamawa. Ukanjja, jachʼa chʼamanakaw utji ukat mä sallqa cabriton presión ukaw utjaraki.
  Ukat akax mä wawax q"ala kayumpiw boomerang jaquntaski. Jïsa, ukat uñisirinakax pä tunka p"iqinak mä kutikiw chhaqhayapxäna.
  Akax chiqpachansa - chiqpachansa jiwayir ch"amawa.
  Oleg jilatajj akham sasaw qʼochüna:
  - Nayan amparampi qillqañaxa sapuru - .
  ¡Janiw nayax pusi ch"uqi jaquntañax gustkituti!
  Ukat mä cuchillaw waynan q"ala talonat t"ijtäna, ukat kunjams chino jaqinakax jawq"jatäpxani. Chiqpachansa, ajayupsa ukat jan axsartʼañas aptʼasipxäna.
  Oleg jupax sallqa frenesímpiw akham säna:
  - ¡Janipuniw uka aru sañakiti!
  Uka waynax atacaski... Ukatxa Wladimir Klitschkot amtasïna. Jïsa, aka boxeadorax ring ukar kutt"aspawa. Ukat ¿kunatsa jan yantʼkaspa? ¡Kʼumaräskchi ukhajja, ¡Diosa pachpaw nuwasiñamatak sista!
  Terminator waynax ataque ukaruw puri. Chino jaqinakarux ch"allt"asi ukat q"ucht"i:
  Wayna amigox waynäñapawa
  Janiw samart'añarux jank'ak sarañamäkiti...
  Kusisiña, jan axsart"ir, ch"axwaña - .
  Jumax ch"axwañamawa - ukhamax ch"axwañamawa!
  Mä chachax ch"amampi - .
  ¡Taqi jumanakar mä fila atipañataki!
  Nayax wiñay waynätwa, mä almanïtwa,
  ¡Kunas uka resultador puriyi!
  Wiñay wayna I alma
  ¡Ukat jan qhepar kuttʼamti!
  Mä wayna nuwasiri ukat wiñay wawax chinonakaruw wali colerat ataque luraski. Jupax wali suma tuqitwa uñacht"ayasini.
  Margaritax q"illu ch"axwirinakaruw ch"allxtayi ukat q"ucht"araki:
  - ¡Janipuniw jaytanukuñäniti!
  Ukat jupax walja chino arunak khuchhuqatayna, mä chuckle ukamp yapxatatayna:
  - Janiwa, iyawsapxita janipuniwa!
  Ukat uka tawaqux wasitatwa wali chʼullqhi, veneno agujanak jaquntäna.
  Jupax mä jank"a ukat jan uñt"at movimientonkiwa.
  Natashax nuwasïwinx jank"akiw ukat axsarañjamawa, mä Valkyrie ukar uñtasita. Jan axsarasaw nuwasi. Ukat chino jaqinakar t"unjaña.
  Jupajj walja kutiw alajjpachan nuwasirïna. Jupajj wali suma as piloto ukhamänwa. Jupajj infantería ukan nuwasiñapänwa.
  Ukampis jichhax Natashax chino arunak apnaqañ qalltawayi. Ukat taqi colerasiñampiw trillañäni.
  Ukat qʼala kayunakapatjja boomerangs ukat agujas ukanakaw tʼijtjjaraki. Jupax uñisiriruw t"unji.
  Imill wawaxa akham sasaw q"ucht"i:
  - Ukampis nayax inti jalsu tuqirux iyawstwa,
  ¡Carcelan carcelan chʼamakap chhaqtayjjani!
  Zoyax chino jaqinakarux atacataynawa. Ukat wali ch"amampiw p"akjasi. Ukat qʼala kayunakapajj jan saytʼasaw uñisirinakapar tʼunjaraki.
  Warrior ukax sarnaqaski. Jupax mä cobra ukar uñtasitawa, jupax saltasinx jupa pachpaw saltaraki.
  Quri ñik"utan tawaquxa akham sasaw arnaqasïna:
  - Jutïr pachax jiwasanakankiwa
  ¡Jiwasax Jedi Caballeros ukham uñt"atätanwa!
  Ukat jichhax mä turno apsusinx ch"allt"ani.
  Jutïr ataque ukanx Aurora ukaw utji. Ch"axwaña ukat nuwasir tawaqu wila colorani. Jupajj ofensivaruw saräna, jukʼampiw uka ritmojj jiljjattäna. Espadanakapasti thaya molinon chʼiwipar uñtatawa.
  Nina suma uñnaqt"anïñax akhamawa:
  - ¡Ukham kusisiñaw taqi akapachan utjani!
  Ukat mayamp imill wawax mä sallqa ritmoruw sarawayxi. Akax chiqpach ch"axwañ diosawa.
  Svetlanax q"ucht"arakiwa, saltañataki:
  - Patak pataka, regimiento ukat regimiento, .
  ¡Rusia caballeronakax mä espadampiw khuchhurapxi!
  Ukat jichhax qʼala kayunakapax kuntï jan escudompi jaqunukuñjamäki uk jaquntapxani.
  Aka tawaquxa. Mä chiqpach meger.
  Natasha kullakajj mä sonrisampiw chirpasi:
  - ¡Jan yatichapxitati!
  Ukat qʼala kayupampiw jiwañar jaqonti.
  Aurora kullakax iyaw sataynawa:
  - ¡Janiw kunas yatichañasatakix utjkiti!
  Chʼaxwirinakax jankʼakiw sarnaqapxi. Jichhakamax niya taqpach markaw jiwat jaqinakamp phuqhantat uñjasi. Jisa, chino jaqinakax chhaqtayañaruw t"ijtapxäna. Suxta jaqinakakiw utji, ukampis mä taqpach ejercitotakiw irnaqapxi.
  Oleg Rybachenko jupax mä jaqin sarnaqäwipat amtasïna, ukax género de elfos ukankiwa. Jupax Kimsïr Reich uksanw tukuyäna, ukatx Luftwaffe uksar khitatäñapatakiw amuyt"ayañ atipxatayna.
  Jïsa, duendex jisk"a jach"a tukuskchisa, wali jaya, ch"amaniwa mä suma reacción ukampiwa. Jilapachax elfonakax jaqinakat sipanx juk"amp askiwa, jañchi tuqit ukhamarak jank"ak amuyt"añataki. Ukat mä avionanjja, mä duende, ukat reyin wilapasa, jupa pachpaw mä águila ukham jikjjatasi.
  Ukat aka nuwasirix 538 uñisirinakan avionanakap Fuhrer ukan urupan 20 uru achuqa phaxsit 1944 maran jaquqaniñ atipxatayna, ukat jupa pachpas janipuniw jaquqanïkänti.
  Nayrïr pä patak avionanakatakix duendex Cruz de Hierro ukan Cruz de Caballero ukar katuqatayna, encina laphinakampi, espadanakampi ukat diamantenakampi. Kimsa patak jilaw Orden de la Águila Alemana ukax diamantenakampi. Pusi patak jila Caballero Cruz de la Cruz de Hierro ukax quri roble laphinakan espadanakampi diamantenakampi. Ukat phisqa patak amtañ avionetanakataki - Gran Cruz de la Cruz de Hierro. Ukhamatwa, duendex mä récord ukham premionak apthapiwayi, ukat uka tuqitxa, Hermann Goering sat jaqiruw atiptʼäna ukat coronel sat grado katuqarakïna.
  Jupax avión ukan privado ukham ch"axwkchïnsa.
  Ukhamajj Luftwaffe ukan ukham jachʼa as uñstkchïnjja, janiw chʼajjwäwin saräwipar sinti mayjtʼaykänti. Chiqans, Luftwaffe ukan nayrïr suxta asnakap chiqpach sarnaqäwin apsuñäni ukhax taqpachax waranqa chikatat jila avionanakaruw jaquntapxäna. Ukhamajj ¿qhawqhas Wehrmacht sat chachar yanaptʼäna?
  Inas Goebbels chachan propagandapampix jukʼamp jachʼañchatächïna.
  Uka jakhüwinakat waljanejja, wal pächasipjjäna.
  Ukampis uka duendejj cheqaparjamaw walja autonak jaqontäna, ukampis jupa pachpajj janiw mä nuwasirirus chhaqkänti.
  Ukampis uka qhepatjja Oleg Rybachenko jilatajj jupamp jikisisaw akham jisktʼäna:
  - ¿Kunatsa Kimsïr Reich ukaru ch"amanchapxtaxa, ukaxa jan wali ch"amampi uñjatawa?
  Elf jupax logicamente akham sänwa:
  - ¡Kunalaykutix akapachanx janiw kuna ch"amas askix utjkiti! ¿Stalin ukat aliados ukanakax santunakäpxiti sasin amuyta?
  Oleg jilatajj jachaqtʼasisaw akham säna:
  - Ukampis URSS markanx jumax walja avionanak jaquqanisaxa, ¡jach"a qillqampiw Diosjam uñjatäsma! ¡Ukat ukhamat jumanakax thuqhuntatäpxañamawa ukat ñanqhachatäpxañamawa!
  Elf chachajj cheqaparjamaw akham säna:
  - Pusi tunka payani marana octubre phaxsina, kunapachatixa Reich ukataki ch"axwañ qalltäna, ukaxa janiwa ch"axwawixa kunjamasa ukxa qhana uñjaskänti. ¿Kuns jumax amuyta, janiw nayatakix ch"amas utjkituti atipirinaka taypinkañataki?
  Oleg Rybachenko chachajj cheqaparjamaw akham säna:
  - URSS markar sarxapxäta ukhaxa, pampachatäpxätawa ukat katuqatäpxätawa sasaw amuyta. ¡Heroes ukat jach"a nuwasirinakax taqi chiqanw wali askit uñjapxi!
  Uka duendejj wali kʼajkir jachaqtʼasisaw akham säna:
  - ¡Uka luqtawixa yuspajarapxsmawa! Ukampis kunapachatix payïr jach"a ch"axwäwix tukusxani ukhax planetajaruw premios ukanakamp kutt"ä ... Ukat chiqans, Alemania markan atipt"atapax janiw nayatakix kunäkaniti. ¡Jach"a amtäwix mä heroe ukhamaw uñacht"ayawayta ukat aviación ukan historiaparux taqi pachan wali suma as ukham mantawayta!
  Oleg Rybachenko jupax chuym ch"allxtataw akham säna:
  ¡Qhawqha suma jaqinakas juma layku jiwapxi!
  Uka duendex chhuxriñchjasïna, logicamente amtasïna:
  - Ukhamaraki Rudel ... Jupaxa superman ukhamarakiwa!
  Oleg jilatajj pʼeqep chʼoqtʼasïna.
  - Rudel ... Jïsa, ¡mä heroe de cómics ukar uñtasitawa!
  Uka duendejj akham sasaw jiskʼat arsüna:
  - ¡Nayaxa mä ch"axwirikäyätwa ukatxa utjaskakiyätwa! Ukhamajj ¡cuentrojj waranqaruw puriyañ yantʼä!
  Oleg Rybachenko jupax pächasïnwa:
  - ¿Jumaxa lurasmati? ¡9 uru mayo phaxsit 1945 maranxa, ¡Tercer Reich ukax capitulawayiwa!
  Uka duendejj wali kusisitaw akham jisktʼäna:
  - ¿Kunapachas ukat kawkhans ukat kuna pachas, kuna ch"amampis wila masinakax aliados ukanakax atacapxani uk juk"amp chiqapar yatiyasmati?
  Oleg jilatajj musphataw akham jisktʼäna:
  - Kunatsa wakisi?
  Uka duendejj cheqaparjamaw akham säna:
  - ¡Nayaw ch"axwawix trivialmente aynacht"ayañ munta, ukhamat kusist"añax juk"amp jaya pachataki!
  Ukat Oleg jilatajj mä pistola apsusaw akham säna:
  - ¡Nayaw jumarux ch"axwañ munsma, ukampis janiw uk lurkäti!
  Uka duendejj wal muspharäna
  - Ukat kunatsa?
  Oleg Rybachenko jupax taqi chuymaw akham säna:
  - ¡Concienciamax mutuypan!
  Ukat jupanakax t"aqanuqtapxänwa...
  Oleg Rybachenko jupax janiw ina ch"usat aka duende jiwaykti sasaw amuyäna. Qhawqha avionanakas juk"amp jaquqani. Ukhamajj wali ajjsarkañäniwa.
  Ukat uka waynax wasitatwa qʼala kayunakapamp jiwañan boomerang sat chʼiyar jaquntäna.
  Margaritax ch"amampiw chino jaqinakarux ch"axwäwinx chhaqtayi. Qʼala kayunakapajj jiwayir regalonakampi wali sum jawqʼjata, ukatwa muspharakïta.
  Superman imill wawa.
  Ukat nuwasïwin luratapa, mä comadreja uywar uñtata.
  Janiwa, janiw khitis ukham tawaqurux axsaraykaniti, pä waranqa waranqa waranqa chinonak utjkchi ukhasa.
  Ukampis ¿kunsa Margaret kullakajj lurañapa?
  Jupax markaparuw arxati.
  Oleg Rybachenko, chino jaqinakar khuchhuqasax akham q"ucht"awayi:
  - Janiwa juk"ampi suma Mama Markaxa utjkiti,
  Jupatakix ch'axwapxam ukat jan axsarapxamti...
  Janiw juk'amp suma markas utjkiti - .
  Taqi universox mä antorcha qhana Rus!
  Uka waynax jaltasinx jank"akiw sartani, kayunakapamp taqiniruw jiwayani.
  Natasha kullakax nuwasiraki ukat q"ucht"araki:
  Fatal mara, janiw iyaw sañjamäkiti
  Waranqa llätunk patak llätunk tunk llätunkan...
  Muyuñanak taypin sarnaqañ jaytxapxam
  ¡Supayajj qori wajjranakampiw kuttʼani!
  Ukat imill wawax wasitat q"ala kayunakapamp mä jiwayir regalo jaqunukuni.
  Zoyax nuwasïwinkarakiwa, usuchjataw jikxatasi ukat ch"axwawayxi. Activo imill wawa. Ukat espadampi khuchhuqchixa, taqi kunas wali jayaruw t"ijti.
  Ukat qʼala kayunakapax wali chʼamampiw regalonak jaquntaski. Ukat waljaniw uñisirinakaparux tʼunjapxi.
  Jisa, chinonakax qhanaw ch"amaka urunakan sarnaqapxi.
  Aurorax jan kuna khuyapt"ayasisaw ch"allt"asi. Ukat qʼala kayunakapajj janiw jiwayañat sipansa jukʼampïkiti. Ukajj jila partejj tʼunjañ diosawa.
  Ukat waranq saxranakaw ukan utji.
  Svetlanax chino jaqinakarux wali munasiñampiw jawq"jatayna, ukat chhuxriñchjatayna:
  - Jutïr pachaxa
  ¡Ukham jan pusini jaqïñasataki!
  Ukat q'ala kayunakapax wasitat kuns jaquntapxani, uñisirinakax t'unjataw uñjasipxani.
  ¡Ch"axwañ imill wawa - aeróbatica ukax jupankiwa!
  Chino jaqinakat markar q"umachasax suxtaniw samart"apxäna. Jank"akiw jabalí phuqt"ayaña, ukat taqpach qhatiyaña.
  Jupanakasti jisk"a khuchhurasa manq"añ qalltapxäna.
  Natasha kullakajj akham sänwa:
  - Aka Walter Scott caballeronakax mä kutix walja manq"apxäna!
  Oleg Rybachenko jupax jach"at arsüna ukat amtayäna:
  - ¡Dumas ukhamaraki! ¡Ukhamaw Porthos markax mä taqpach oveja manq"äna!
  Natasha kullakajj larusisaw säna.
  - Iwija? ¿Kunatsa jan mä jabalí?
  Oleg jilatajj akham sasaw qʼochüna:
  Taqi uka maldito familiamax
  Tiyujax, khititix jabalí ...
  Kunapachatix jupax jakaskäna ukhax - jupax nayaruw iwxt'itu - .
  ¡Janiw jaqi manq"irinakatxa warmi apsuñax utjkaspati!
  Margaret kullakajj akham sasaw qhanañchäna:
  - ¡Ukaxa sallqa q"uchuwa! ¡Ukat nayax juk"amp alma tuqit kuns munta!
  Oleg jilatajj akham sänwa:
  - Ajayu tuqita? ¡Akax wali askiwa!
  Ukat uka waynax kuns q"ucht"äna ...
  Ukampis Aurora kullakajj jupar arstʼasajj akham sänwa:
  - Janiwa q"ucht"añakiti, jan ukasti lurañawa wakisi.
  Ukat imill wawax cinturónpat mä iPhone apsuwayxäna. Oleg kullakajj jachaqtʼasïnwa, Natasha kullakajj jupar churäna ukat akham sänwa:
  - ¡Wila p"iqinimpi tankanaka anatt"aña!
  Aurora kullakajj akham sasaw iyaw säna:
  - ¡Aka anatt"awixa wali munatawa!
  Ukat imill-heroe ukax parámetros ukanakaw jikxatasiñ qalltäna.
  Oleg Rybachenko jupax flota de tanques ukaruw mantawayi.
  Aurora kullakajj akham sasaw ewjjtʼäna:
  - ¡Mä tanka mayataki! ¡Mä duelo lurañ yant"apxam!
  Uka waynaxa iyaw sataynawa.
  - ¡Akaxa chiqapawa!
  Oleg jupax pusi tunk maranakanx juk"amp thaya tank soviético ukx ajlliwayi - IS-7. Mä suma autojj janipuniw serier tukuwaykiti. Jupax taqi kunaw utji ukat armaduranakas utjarakiwa, armanakas utjarakiwa, ukat jank"akiw utjaraki. ¡Chiqpach halo!
  Aurora E-75 ukat juk"ampinaka. Autojj jukʼamp jan waliwa. Ukat juk"amp llamp"u, ukat juk"a velocidad, reserva de potencia, mä juk"a jan ch"amani ukat mä pistola. IS-7 ukax 130 milímetros ukhawa, E-75 ukatakix 128 ukhawa. Alemán ukan armadurapax inas juk"amp thithichi, ukampis ukax IS-7 ukan jach"a ladera ukamp mayjt"ayatawa. Ukat Fritz ukan ladonakapax juk"amp jach"awa ... Taqi kunas ukhamawa, ukampis ...
  Aurora ukax E-75 ukaruw M nivel ukar jaqukipi ... Ukat autox juk"amp sumaptaski. Ukat motorax juk"amp ch"amaniwa ukat silueta ukax juk"amp jisk"akiwa, ukat pistolax juk"amp jach"a barril ukar tukuwayxi. Ukat jichhax armadurax thixniruw tukuwayxi. Alemán tanquex wali llätunk tunk phisqhan tonelada pesa, soviético tankix suxta tunk llatunkanïnwa. Ukat machaqar tukuyatatsti, ukax mä uñtasit layout ukaniwa ukatx jichhax juk"amp ch"amaniwa.
  Ukat IS-7 ukax kunjamakitix ukhamakiw jan nayrar sartañapatak jaytatäna. Ukhamajj cheqpach sarnaqäwinjja, janiw khitis uk yatiykänti.
  Ukhamajj Oleg, juma pachpaw aprovechasiñäni.
  Ukampis waynax janiw chhaqkiti. Kunjamakitix uñisirix modernizawayi, ukhamax wawax kuns lurani ukat pluma conchas apnaqani. Ukat ukapachax wali suma nuwasiñaw utjani.
  IS-7 ukax jak"achasiwayi. Ukampis ukhamakipans, alemán jaqin auto apnaqañax wali askiwa.
  Aurora kullakajj jukʼamp jachʼa barril cañonaparuw jaqontäna. Ukampis wali janiw mantañjamäkiti.
  Ukat terminador waynax jak"achasisinx pistas ukanakaruw thayt"ayaraki. Jisk"a waynax wali atinisiñjamawa.
  Aurora, yaqha ch"axwawi tukuyatatxa, uka moral uñstayatayna:
  - ¡Mä ch"uqixa mä qarwa jiwayaspawa!
  Ukat nuwasïwix sarantaskakiwa, Oleg jupax 130 mm ukch"a cañón proyectil casco ukan junta ukar jaquntäna ukat atipt"äna. Taqi uka perks ukanakax utjkchispas.
  Ukampis taqpachanx pusi tunk maranakan tankinakanx kunayman autonakaw utji. Wali axsarkañ proyecto - "León Real". Uka pesaje ukax patak tonelada ukhamawa, pistola ukax calibre 210 mm ukhamawa, armadura frontal ukax 300 mm inclinado ukhamawa, ladonakapax 200 mm ukhamawa, ukatx motor ukax 1800 caballos de fuerza ukhamawa.
  Akax mä autowa - IS-7 ukax ladopar mantaspa ukat jist"antaspa. ¡Ukat chiqpachansa wali sumawa!
  Aurorax mä sonrisampiw q"ucht"äna:
  - ¡Akaxa mä jamach"iwa, inti jalsu tuqiru t"ijt"iri!
  Ukat amukt"apxam...
  Manq"añ tukuyasax suxtaniw China markanakar sarxapxäna. Jichhaxa, sumankaña tukuyañaru puriñawa wakisi, ukhamaraki manchunakaru jan nuwasiñata aynacht"ayaña.
  Imill wawanakampi waynampix chino jaqinakarux nuwantapxäna ukat waljaniruw wasitat espadanakampi ukat q"ala kayunakampi jiwayapxäna.
  Ukatxa, uka katuntat cañonanakatxa nuwasirinakaxa pallapallapxäna. Ukat walja chino jaqinakaw jiwarapxäna.
  Oleg Rybachenko jupax akham sasaw arsuwayi:
  - Inas defensiva ukan anatt"añax juk"amp askïchispa? Ukat ukat ¿kunjamatsa jan walir tukuwayxi?
  Aurora kullakajj akham sasaw jaysäna:
  - ¡Jan ch"axwañ jark"aqasiñ amuyunakax utjiwa!
  Oleg jilatajj akham sasaw amtayäna:
  - ¡Victor Suvorov jupax Alemania fascista ukan URSS ukar ch"axwatapax jark"aqasiñjamaw sasaw uñacht"ayañ yant"arakïna!
  Aurora kullakajj jachaqtʼasisaw akham säna:
  - Janit ukhamaxa?
  Oleg jilatajj pʼeqep chʼoqtʼasïna.
  - ¡Pächasiña!
  Margaret kullakajj akham sänwa:
  - Nayaxa aka panka uñxatta. Jupax nayrïr uñtasax iyawsayañjamaw uñnaqt"ani. Ukampis jukʼamp manqhar allsuñäni ukhajja...
  Aurora kullakajj iyaw sasaw pʼeqep chʼoqtʼasïna.
  - URSS markax mä ofensiva ch"axwäw wakicht"askäna, ¡ukax chiqawa!
  Margaret kullakajj akham sänwa:
  - URSS markax ch"axwäw tukuyatatx mä ofensiva ch"axwäw wakicht"askäna. Ukampis ¡janiw kunapachas uka ofensivax qalltawaykiti!
  Oleg chachajj amuytʼasisaw akham säna:
  - Stalin jupax ofensiva amtawaychi ukhaxa, qhipa pachanxa, nayraqatax divisiones ukanakapan personal ukar tukuyasax tanques ukat yaqha yänakampi. Ukat qhipa aviación ukax jichhakiw unidades ukar puriñ qalltawayi, ¡pilotonakas janiw sum yatipkiti!
  Aurora kullakajj akham sasaw amuytʼasiraki:
  - Soviético ejercitox wasitat armaskäna ukhaxa, alemán ejercitox ukhamarakiw jan sayt"atäkänti. URSS markax qhipa avionanak luraskäna ukhaxa, Fritz sat avionanakax qhipa tecnología ukanakaw jukʼamp luraskäna.
  Qhiphart"ayaña Stalin ventajapax janiw jilxatkaspati. Jan ukasti, ¡jan ukasti, nazis ukanakax Europa uksan ch"amanïsax Rusia markarux juk"amp suma yänakampi katjasipxaspawa!
  Oleg Rybachenko jupax pächasïnwa:
  - ¿Kunas jupanakan calidad ukax juk"amp sumapäna sasin amuyt"ayapxtamxa?
  Aurora kullakajj cheqaparjamaw akham säna:
  - ¡Ukampis pusi tunka mayani marana atipjapxatayna! ¡Jupanakatï jukʼamp jiskʼa jawqʼjatäpjjchïnjja, ¡inas suma jaqëpjjarakchïna!
  Uka genio waynax pächasïnwa:
  - ¡Janiw nayax ukham amuyktti!
  Margaret kullakajj akham sänwa:
  - Pusi tunka mayani maraxa mä misteriowa. Kunatsa formalmente ch"aman Ejército Rojo ukax nuwasïw qhipat ch"axwañan atipt"askäna. Ukat ukatsti, formalmente, ukat chiqpachansa, jukʼamp jan chʼamanïxasaxa, ¿atiptʼañ qalltäna?
  Oleg Rybachenko jupax akham sasaw jaysatayna:
  - ¡Akax Payïr Jach"a Ch"axwäwinx mä jach"a misteriowa!
  Natasha kullakajj akham sasaw ewjjtʼäna:
  - ¡Jach"a ch"amaninakan intervención ukaw utjäna!
  Oleg jilatajj pʼeqep chʼoqtʼasïna.
  - ¡Chiqpachansa kunasa utjatayna!
  Agustín chachajj akham sasaw qhuruchasïna:
  - Jiwasana idolonakaxa wilampi ch"uqt"atawa, jiwasana diosanakaxa ch"axwaña diosanakawa!
  Zoya kullakajj iyaw sänwa.
  - ¡Wilampi ch"uqt"ata ukhamaraki ch"axwaña diosanakampi!
  Oleg ukat Aurora jupanakax payïr jach"a ch"axwäwin estrategia ukamp anatañ qalltapxäna. Aurora ukax Hitler ukatakiw, Oleg ukax Stalin ukatakiw.
  Nayratpachaw chiqpach ch"axwawinakamp mayjt"ayasiñax utjäna. Aurora ukax código rogue ukat masa de tanques de la serie "E" ukampiw apnaqatayna, Moscú markaruw p"akintatayna. Togo ukat Oleg jupanakax código estafador ukat IS-7 ukanak apnaqapxäna kunjamatix alemanes ukanakarux chhuxriñchjapxirïna. Ukat uka ch"uqixa qala patxaruw tantacht"asïna. Ukat walja ataúdes ukanakaw utjaraki. Ukhama ukatsti virtual.
  Oleg Rybachenko jupax wali kusisitaw anatt"i, ukat soldadonakapax Alemania markan arxatäwinakap p"akintapxi. Calderas ukanaka luraña. Aurorax wasitatw uka codigo rogue ukar qalltawayi. Ukanx wali sallqa intercambio de movimientos ukaw utji.
  Uka wayna genio ukax akham q"ucht"awayi:
  - Kawkhansa Kama - janiwa jiwaspacha uñt'asktanti, .
  ¡Kawkhans Kama jawir taykanaka!
  Janiw amparanakamampix puriñamäkiti, janirakiw kayunakamampis puriñamäkiti,
  ¡Walikiwa, wakischi ukhaxa, ¡póqueros ukanakarux mayjt"ayañamawa!
  Ukat tanques soviéticos ukanakax nazis ukanakaruw t"unjapxi. IS-7 ukat sipanx janiw kunas juk"amp askïkiti. Ukatx "Mouses" ukat "E" -100 ukanakamp jan kuna usuniw ch'axwapxasma. Tanque soviético ukax janiw ukham monstruonakarux axsarkiti.
  Jupanakajj jukʼamp llakkañäpjjewa, ukampis janiw ukajj jukʼamp chʼamanïpjjatap sañ munkiti.
  Ukat Oleg jilatajj nayrar sartaskiwa, autonakampiw jankʼak sarnaqaski. Ukat waranq saxranakar uñtasitawa.
  Prodigy waynax akham q"ucht"i:
  - ¡Fritz, chiki-chiki-chiki-ta t"unjañäni!
  Ukat jichhax soviético soldadonakax yaqha jark"aqasiñ apt"asipxäna. ¡Jupanakax nuwasiñanakan ukat nuwasiñanakan genionakjamawa!
  Ukampis Aurora kullakajj janiw faciläkiti. Ukat agresivan irnaqaraki. Machaq ukat machaq ukat machaq ch"amanakaruw Ejército Rojo ukan ruedanakap manqhar jaquntawayi.
  Ukat wila ñik"utan nuwasir jaqix akham q"ucht"i:
  - ¡Uñisirinakax janiw jark"apkituti! ¡Nayaw alajjpachan jachʼa cheqanakap atipjä!
  Ukat machaq regimientonakas machaq regimientonakas nuwasiñaruw sarapxi.
  Oleg Rybachenko jupax kusisitaw q"ucht"awayi:
  Fritz colerasiñax wali coleratänwa, .
  Regimienton uñisirinakax nayrar sartapxäna ...
  Ukampis locos arianonakax - .
  ¡Rusianakax uñisiñampiw jikisipxani!
  Khuchhi ñik'utaruw allsupxani,
  Uñisirinakax laq'aruw jaquntatäpxani -
  Rusonakax wali colerat ch"axwapxi
  ¡Ch"amani soldadon puñchupa!
  Ukat waynax yaqha maniobra de rotonda luraraki, ukat Aurora soldadonakaparux ring ukar irpxaruwayi.
  Jisa, wawax yatiñaniwa, janiw kuna arunakas utjkiti.
  Aurora kullakajj akham sänwa:
  - Janiwa, janiwa aynacht"käti, ukampisa nuwasiñxa yatiyätwa!
  Oleg Rybachenko jupax akham sasaw iyaw satayna:
  - ¡Jan jaytjañäniti! ¡Jan walinak tʼunjapjjäma!
  Ukat jichhax soviético soldadonakax wasitatw ofensiva ukar puripxi. Ukat nayratpach código de crook ukax janiw Fritz ukar yanapt"kiti.
  Ukat Aurora kullakajj kʼari chuymampiw uka amtar mayjtʼayäna. Ukat Gran Bretaña ukat Estados Unidos markanakax uka chʼaxwäwiruw mantapxi. Aka armada ukan nuwasirinakapax ch"axwañanx jank"akiw sarapxäna. Ukat uñisirir chʼamañchtʼañäni.
  Ukampis tanques soviéticos IS-7 ukanakax juk"amp jasakiw Estados Unidos markan Shermans ukat Pershings ukanakar t"unjapxi, ukhamarak inglés Churchill tanque ukanakarus t"unjapxi.
  Jupanakax janiw kuna jan walt"awinaks apt"apkiti.
  Aurora kullakajj akham sänwa:
  - Walikiwa, jumampi jisk"a imp!
  . #3 JAQTHAPI
  Pä tunk mayan pachan ch"axwirinakax wasitatw tunka paqallqun pachan chino jaqinakamp ch"axwapxäna.
  Imperio Celestial ukanx sinti pallapallanakaw utji. Jan tukuskir jawirar uñtataw jallupxi.
  Oleg Rybachenko, chino jaqinakar espadanakampi khuchhuqasax akham sasaw jach"at arsüna:
  - Jan jaytjamti!
  ¡Ukat uka waynan qʼala kayupat mä filo discow tʼijtäna!
  Margarita, uñisirinakapar t"unjasaxa, akham sasaw qhuru arsüna:
  - ¡Akapachanxa mä chiqaw feat lurañatakix utji!
  Ukat venenoni agujanakax imill wawan q"ala kayupat ch"iqintasïna, chino jaqinakarux ch"allt"äna.
  Natasha kullakajj qʼala kayunakap jaqontäna, jiwayañjama ukat jachʼat arnaqasïna:
  Janipuniw armkañäniti, janirakiw pampachañänisa.
  Ukat espadanakapax chino jaqinakarux molino taypiruw sarapxäna.
  Zoya, uñisirinakaru khuchhuqasa, chhuxriñchjasïna:
  - ¡Machaq kamachitaki!
  Ukat qʼala kayunakapat machaq agujanakaw chʼiyjasïna. Ukat kunas nayran utji, kunas chino pallapallanakan kunkapan utji.
  Jïsa, nuwasirinakajj kusisita ukat colerasipjjäna, ukajj qhanaw amuyasïna.
  Aurorax q"illu pallapallanakaruw khuchhuqatayna, chhuxriñchjatayna:
  - Jiwasana hierrosaxa!
  Ukat qʼala kayupatjja, mä machaq jiwayir regalow tʼijtäna. Ukat q"illu ch"axwirinakax liwxatapxi.
  Svetlanax molinoruw khuchhuqatayna, espadanakapax llijullijunakjamawa.
  Chino jaqinakax gavilla ukham jaquntasipki.
  Imill wawax q"ala kayumpiw agujanak jaquntäna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Rusia mamatakix atipt"aniwa!
  Oleg Rybachenko jupax chino jaqinakarux nayrar sartawayi. Terminator waynax q"illu soldadonakaruw ch"allt"i.
  Ukat uka pachparakiw waynan qʼala kayunakapan kayunakapajj venenompi agujanak jaqontäna.
  Uka waynax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Jutïr Rus' ukar jach'añchaña!
  Ukat in motion ukax taqinin p"iqip ukat bozal ukanakap khuchhuqaraki.
  Margarita kullakajj uñisirinakaruw tʼunjaraki.
  Qʼala kayunakapax liwxataskiwa. Chino jaqinakax waljaniw jiwapxi. Warrior ukax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Machaq fronteranakataki!
  Ukat ukat imill wawax aptasin khuchhuqani ...
  Chino pallapallanakan jiwat jaqinakan masapa.
  Ukampis Natasha kullakajj ofensivaruw saraski. Jupax chino jupan khuchhuqasi ukat q"ucht"i:
  - Rus' jach'a ukat k'ajkir, .
  ¡Nayax wali muspharkañ imill wawatwa!
  Ukat qʼala kayunakapatwa discos tʼijtjjaraki. Khitis chino jaqinakan kunkap khuchhuqatayna. Jisa, akax imill wawawa.
  Zoyax ofensiva ukan jikxatasi. Q"illu pallapallanakarux pä amparapampiw khuchhuqaraki. Mä tubo ukan thuqhuña. Ukat qʼala kayunakampi jiwayir agujanak jaquntaraki.
  Ukat uka pachparakiw jupa pachpa qʼochüna:
  - Eh, bludgeon sarañäni, .
  ¡Ay, nayan munatajajj saraskakiniwa!
  Aurora, chino jaqinakar khuchhuqasa ukat q"illu pallapallanakar t"unjasa, chhuxriñchjasi:
  - Taqi kunasa ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi, .
  ¡Jupajj mä club aptʼataw policia de disturbios ukar jankʼak saräna!
  Ukat q"ala kayunakampi, kunjams uñisirir jaquntañax, kunatix mä elefante jiwayañapawa.
  Ukat ukatsti chhuxriñchjasiña:
  - ¡Lobos ukanaka!
  Svetlana ukax ofensiva ukankiwa. Ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi. Qʼala kayumpiw jiwañ regalonak jupanakar jaquntäna.
  Mä molino espadanakampi t"ijti.
  Jupax walja ch"axwirinakaruw t"unjatayna ukat chhuxriñchjatayna:
  - ¡Mä jach"a atipt"äwiw jutaski!
  Ukat mayamp imill wawax mä sallqa movimienton jikxatasi.
  Ukat qʼala kayunakapajj jiwayir agujanakampiw jawqʼjäna.
  Oleg Rybachenko jupax mä juk"a pachaw jikxatasïna. Uka waynax mä salto ukanw muyuntäna. Uka salto ukanx walja chino jaqinakaw ch"uqimp ch"uñuntatäna.
  Jupax q"ala amparanakapamp agujanak jaquntäna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Suma ch"amanïtajat uñt"atäñamawa!
  Ukat mayampiw waynax nuwasiñan jikxatasi.
  Margarita kullakajj ofensivaruw saraski. Taqi uñisirinakaruw mä filaruw t"unji. Espadanakapajj thaya molinonakapat sipansa jukʼamp chʼamawa. Ukat qʼala kayunakajj jiwañan regalonak jaqontapjje.
  Imill wawax ofensiva ukan jikxatasi. Q"illu ch"axwirinakarux jan ceremonia ukamp chhaqtayi.
  Ukat sapa kutiw salta, ukat t"ijt"araki!
  Ukat tʼunjañ churäwinakaw jupat tʼijtjjaraki.
  Ukat chino jaqinakax jiwataw jaquntasipxi. Ukat taqpach montículos de cuerpos ukanakaw tantachasipxi.
  Margarita kullakajj akham sänwa:
  - ¡Nayaxa mä americano vaquero ukhamawa!
  Ukat wasitat qʼala kayunakapajj aguja jaqontäna.
  Ukat ukat jukʼamp tunka payan agujanaka!
  Natashax ofensiva ukanx wali thayarakiwa.
  Ukat qʼala kayumpiw jaquntäna, ukat mä pajat thuqhuri.
  Ukat pulmones patat arnaqasi:
  - ¡Nayaxa mä chispi jiwata! ¡Jumajj jiwañakiw wakisi!
  Ukat mayamp suma uñnaqt"anïñax sarnaqaski.
  Zoyax chino jiwat jaqinakan bloqueo ukarux tormenta ukamp jalxatawayi. Ukat qʼala kayunakapatjja tʼunjañ boomerangs sat jamachʼinakaw tʼijtjjaraki.
  Ukat q"illu ch"axwirinakax liwxatasipkaki, liwxatasipkaki.
  Zoyax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Q"ala kayuni imilla, ¡jumax atipt"ätawa!
  Ukat tunka payan agujanakaw imill wawan qʼala talonat tʼijtjjaraki. Ukax chiqapuniw kunkaparux chino allsuña.
  Jupanakax jiwat jaquntataw uñjasipxi.
  Jan ukax juk"ampirus, q"al jiwata.
  Aurora ukax ofensiva ukan uñt"ayatawa. Q"illu soldadonakaruw ch"allt"i. Espadanakapax pä amparampiw apt"ata. Ukat jupax ukham jach"a nuwasiriwa.
  Mä tornado ukaw chino soldadonakarux ch"allxtayi.
  Wila ñik"utan tawaqux akham sasaw arnaqasi:
  - ¡Jutïr pachax imantatawa! ¡Ukampis atipjaniwa!
  Ukat ofensiva tuqinxa, mä suma uñnaqt"an nina ñik"utani.
  Aurora ukax sallqa éxtasis ukanx akham sasaw arsu:
  - ¡Ch"axwañ diosanakax taqi kuns ch"iyjapxani!
  Ukat uka nuwasirix ofensiva ukankiwa.
  Ukat qʼala kayunakapax walja chʼullqhi, veneno agujanak jaquntaraki.
  Svetlana ukax nuwasïwinwa Ukat ukhama chispi ukat nuwasiña. Qʼala kayunakapajj walja jiwayir yänak jaqontäna. Janiw chachakïkiti, jan ukasti q"illu ñik"utan jiwañawa.
  Ukampis p"akjasispa ukhaxa, janiw jark"kasmati.
  Svetlanax akham sasaw q"ucht"i:
  - Jakawixa janiwa miel ukhamäkaniti, .
  ¡Uka saltax mä muyu thuqt"awinwa!
  Samkax phuqhasiñapataki - .
  ¡Suma uñnaqt"anïñax jaqirux mä esclavoruw tukuyi!
  Ukat tawaqun sarnaqatapanx juk"amp juk"amp colerasiña.
  Oleg jupax ofensiva ukanx taqi kuns jank"akiw sartayaski. Uka waynax chino jaqiruw jawq"jatayna.
  Q"ala kayunakapax wali ch"ullqhi agujanak jaquntapxi.
  Uka wayna nuwasir jaqix akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Imperio colerata - taqiniruw t"unjani!
  Ukat mayampiw waynax sarnaqaski.
  Margaritax lurawipanx mä thaya imillawa. Ukat uñisirinakaruw jawqʼjaraki.
  Aka chiqanx q"ala kayumpiw lanzawayäna, mä guisantex explosivonakampi. Jupax phallani, ukat jank"akiw patak chino jaqinakar jaquntani.
  Imill wawaxa akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Atipjawixa jiwasaru puriniwa kunaymana!
  Ukat molinox espadanakampiw t"ijtxa.
  Natasha kullakajj jankʼakiw sarnaqäna. Imill wawaxa q"illu ch"axwirinakaruxa khuchhuqaraki. Ukat arnaqkasaxa:
  - Atipjäwix Rusia markan imperioparuw suyt"aski.
  Ukat chino jaqinakar jank"ak tukjañäni.
  Natasha kullakajj mä terminadora imillawa.
  Janiw sayt"añatakis ukat juk"amp juk"ampiruw lup"i.
  Zoyax ofensiva ukan jikxatasi. Espadanakapax aycha ensalada khuchhuqkaspas ukhamawa. Imill wawax pulmonar patat arnaqasi:
  - ¡Qhispiyasiñasaxa ch"amampiwa!
  Ukat qʼala kayunakajj ukham agujanak jaqontapjjaraki.
  Ukat mä tama jaqinakaw kunka ch"uqt"ata, jiwat jaqinakan montículos ukan muyuntapxi.
  Aurora kullakajj mä loco imillawa. Ukat taqiniruw ch"allt"i kunjamatix hiperplasma ukan robot ukhama.
  Nayratpachx janiw patak chinonak t"unjawaykiti. Ukampis taqe kunas jukʼamp chʼamañchtʼatawa. Ukat nuwasirix wali arnaqasi.
  - ¡Nayaxa janiwa atipjañjamäkiti! ¡Akapachankir jukʼamp thaya!
  Ukat mayamp, ataque ukan suma uñnaqt"anïtapa.
  Ukat qʼala kayunakapatjja, mä guisantew tʼijtjjäna. Ukat kimsa patak chinonakax mä jach"a phallawimpiw t"unjatäpxäna.
  Aurora kullakajj akham sasaw qʼochüna:
  - ¡Janiw jiwasan uraqinakas katuntañ atinakïkaniti!
  Svetlanax ofensiva ukankarakiwa. Ukat janiw mä gramos samarañ churkiti. Sallqa Terminator Imill wawa.
  Ukat jupax uñisirinakaruw khuchhuqasi ukat chinonakaruw tukjaraki. Ukat q"illu ch"axwirinakax niyaw zanjaru ukhamarak thakhinak thiyanakar jaquntatäxi.
  Suxta jaqinakax wal colerasipxäna. Mä sallqa nuwasiña luratayna.
  Oleg Rybachenko jupax wasitatw ch"amanchawayi. Ukat panpacha espadanak luqxatasin nayrar sartaraki. Ukat terminador waynax molino apnaqi. Jiwat chino jaqinakax jaltxapxiwa.
  Masa de cuerpos ukanakaw utji. Wila janchinakan taqpach qullunaka.
  Uka waynax mä sallqa estrategia amtasi. Kawkhantix ukhamarakiw caballonakas jaqinakas mayacht"asipxirïna.
  Oleg Rybachenko jupax akham siwa:
  - ¡Ay, amuyunakatxa!
  ¡Ukat walja qollqew utjani!
  Ukat terminador waynax machaq movimiento ukanx. Ukat qʼala kayunakapajj kuns aptʼasisaw jaqontani.
  Uka wayna geniox akham sasaw arsüna:
  - ¡Maestría ukat Adidas!
  Chiqpachansa wali suma ukat wali suma lurawiw uñstawayi. Ukat qawqhanis chino jiwayapxi. Ukat jilpacha jach"a jaqinakax q"illu ch"axwirinakaruw jiwayapxäna.
  Margarita kullakax uka ch"axwañanx jikxatasirakiwa. Q"illu ejercitonakaruw ch"allxtayi ukat arnaqasi:
  - ¡Jach"a ch"axwaña regimiento! ¡Taqinipuniw ataúd ukar autot mantapxta!
  Ukat espadanakapax chinonakaruw ch"allt"asipxi. Q"illu ch"axwirinakan masapax niyaw t"unjatäxi.
  Imill wawaxa akham sasaw qhuru arsüna:
  - ¡Nayaxa panteranakat sipansa juk"ampi thayatwa! !
  Ukat imill wawan qʼala talonatjja, mä guisante ukham chʼamani phallañ yänakampi tʼijtjjani.
  Ukat uñisirinakaruw chʼalltʼañama.
  Ukat jupax yaqhip uñisirinakaruw apthapini ukat t"unjarakini.
  Ukat Natasha kullakajj autoridadankiwa. Ukat jupax uñisirinakaparux atipt"iwa, jupa pachpas janiw khitirus saraqañap churkaniti.
  Qhawqha chinonakas nayratpach jark"antapxi.
  Ukat kisunakapax wali chʼullqhiwa. Ukat nayranakapasti zafiro satänwa. Aka tawaquxa - jach"a verdugo. ¡Taqi masinakapax verdugonakäpkchisa!
  Natasha kullakajj akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Nayaxa loco! ¡Jumanakax mä penalty katuqapxäta!
  Ukat mayamp, imill wawax walja chino jaqinakarux espadanakampiw khuchhuqani.
  Zoyax sarnaqaskiwa ukat walja q"illu ch"axwirinakaruw khuchhuqawayi.
  Ukat q"ala kayunakax agujanak jaquntapxi. Sapa agujax walja chinonakaruw jiwayaraki. Chiqpachansa uka imillanakaxa wali suma uñnaqt"anipxiwa.
  Aurorax nayrar sartaskiw ukat uñisirinakaruw t"unjaraki. Ukat uka pachparakiw arnaqasiñsa janiw armaskiti:
  - ¡Janiwa ataúd ukata qhispiñjamäkiti!
  ¡Ukat imill wawax kisunakap aptasin kisunakap q"ala ch"iyjasini!
  Ukat ukham wila p"iqini ... Chuymapax thayampiw liwxatasi, mä pancarta proletaria ukar uñtasita.
  Ukat taqi kunas chiqpachapuniw colerasiñat mistu.
  Svetlana ukax mä juk"a pachanakanwa Aka chiqanx jupax walja p"iqi ch"akhanak khuchhuqatayna. Mä nuwasiri khititix kisunakap q"ala ch"uqt"ki.
  Laka uñacht"ayi. Ukat ukatsti mä pajat thuqhuña. Ukatxa akham sasaw jachäna:
  - ¡Jumanakax jiwatäpxätati!
  Ukat wasitat qʼala kayunakapat jiwayir agujanakaw tʼijtjjaraki.
  Oleg Rybachenko jupax salta ukat salta.
  Q"ala kayuni waynax mä qutu agujanak apsusaw q"ucht"i:
  - ¡Campar sarañäni, mä jach"a cuenta jist"arañani!
  Uka nuwasir waynax wali sumaw jikxatasi.
  Jupax wali chuymanïxiwa, ukampis mä wawar uñtasitawa. Wali ch"amani ukat musculoso ukhamakiw.
  Oleg Rybachenko jupax akham q"ucht"awayi:
  - Anatañaxa jani kamachirjama utjpanti - fraera uksa p"akintañäni!
  Ukat mayampiw qʼala kayunakapat jiwayir ukat pʼakjañ agujanakajj tʼijtjjäna.
  Margaritax wali kusisitaw q"ucht"äna:
  - ¡Janiw kunas jan lurañjamäkiti! ¡Libertad ukax qhant"aniw sasaw iyawstxa!
  Imill wawax wasitatw mä jiwayir cascada de agujas chino ukar jaquntäna ukat saskakiwa:
  - ¡Ch"amakaxa sarawayxaniwa! ¡Rosas ukanakax panqarpan!
  Ukat uka nuwasirix qʼala kayunakapampix mä guisante jaquntäna ukhaxa, waranq chino jaqinakax jankʼakiw thayar jaltxapxäna. Jïsa, Imperio Celestial ukan ejercitopajj nayranakas nayraqatanwa chʼamaktʼaski.
  Natasha kullakajj nuwasïwinwa jikjjatasïna. Mä cobra ukham saltañataki. Uñisirinakaruw phallawayi. Ukat ukhama walja chinonakaw jiwapxi.
  Imill wawapampi, espadanakapampi, granonakampi, lanzanakampi. Ukat agujanaka.
  Uka pachparakiw akham sasaw arnaqasiraki:
  - ¡Atipjañax jutaniwa sasaw iyawstxa!
  ¡Ukat rusanakax jach"añchäwip jikxatapxani!
  Q"ala kayunakax machaq agujanak jaquntapxi, uñisirinakaruw ch"axwapxi.
  Zoyax mä sallqa sarnaqawiwa. Chino jaqinakarux atacawayi. Jisk"a t"aqanakaruw t"aqanuqaraki.
  Nuwasir warmix q"ala amparanakapamp agujanak jaquntäna. Uñisirinakaruw p"akjasi, ukat kunjams arnaqasi:
  ¡Taqi atipjäwisax niyaw purini!
  Ukat mä sallqa molino espadanakampi t"ijti. ¡Chiqpachansa akax mä imill wawar uñtasitawa!
  Ukampis cobra Aurora sat chachajj ofensivaruw sarawayjjäna. Akax warmiwa - taqi jan wali samkanakatakix mä samka.
  Ukat khuchhuqchi ukhaxa, khuchhuqañapa sañ muni.
  Uka qhipatxa, wila p"iqin jaqix aptasin q"ucht"ani:
  - ¡Taqi p"iqi ch"akhanaka jist"arañani! ¡Nayajj mä jachʼa samkatwa!
  Ukat jichhax espadanakapax acción ukan ukat aycha khuchhuqapxi.
  Svetlanax ofensiva ukarux sararakiwa. Aka tawaqux janiw frenonakanïkiti. Kunjamas ch"uqi ch"uqi, ukhamat masa jiwat jaqinakar q"añuchata.
  Uka rubio terminador ukax akham sasaw arnaqasi:
  - ¡Kunja sumasa! ¡Kunja sumas utjani - nayax yatxa!
  Ukat jichhax mä jiwayir guisante jupat jaltxatayna.
  Oleg wasitat patak chino, meteoro apt"ata, khuchhurata. Ukat mä bomba apthapisin jaquntani.
  Jisk"a jach"a, ukampis jiwayir...
  Kunjamasa jisk"a t"aqaru t"aqanuqaña.
  Terminador waynax akham sasaw jachäna:
  - ¡Stormenta wayna tawaqunakaxa wali axsarkañ maquinanakaniwa!
  Margaritax nuwasïwinx wasitat ukham lurani.
  Ukat walja q"illu ch"axwirinakaruw khuchhuqapxi. Ukat jach"a ch"usawjanak khuchhuqaraki.
  Imill wawaxa akham sasaw arnaqasïna:
  -!
  Ukat machaq ch"amampiw ch"allt"asi.
  Natashax ofensiva ukanx juk"ampiw colerasi. Ukhamaw chino jaqinakarux thuqt"i. Ukham imill wawanakar saykatañax janiw jupanakatakix sinti askïkiti.
  Natasha kullakajj uka aptʼasisaw qʼochüna:
  - ¡Uka chiqan t"ijt"añax mä común reconciliador ukhamawa!
  Ukat nuwasir tawaqux ukham cascada de golpes ukampix uñisirinakaruw jalxatäna.
  Ukat qʼala kayumpiw disconak jaquntani.
  Aka chiqanx jupax molinoruw t"ijtäna. Q"illu ejercito p"iqinchir masinakax qhipäxar liwxatapxäna.
  Jupax nuwasir suma uñnaqt"aniwa. Ukhama q"illu armada ukham jawq"jaña.
  Zoyax sarnaqaskiwa, taqiniruw jan kuna jan walt"awimp t"unjawayi. Ukat espadanakapasti jiwañ tijerar uñtatawa.
  Imill wawaxa wali munasiñawa. Ukat qʼala kayunakapajj wali veneno agujanak jaqontäna.
  Uñisirinakar atipt"aña. Kunkanakap chʼuqtʼasaw ataúd lurapjje.
  Zoyax uka apthapisinx akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - Grifo ukanxa janiwa umaxa utjkiti...
  Natasha kullakajj wali kusisitaw akham säna:
  Ukhamajj ¡juman juchamawa!
  Ukat qʼala kayunakapampix kuntï sum jiwayki uk jaquntaraki. Akax chiqpachansa imill wawanakan imill wawapawa.
  Ukat qʼala kayunakapatjja, kunjamsa cuchillajj tʼijtani. Ukat walja ch"axwirinakaruw ch"allt"awayi.
  Aurora kullakajj uka cheqanwa sarnaqäna. Jank"aki ukat suma uñnaqt"anïtapatxa mayj mayjawa.
  Kuna qhana ñik"utas jupax utji. Kunjamatix mä bander proletario ukax jalnaqki ukhama. Aka tawaqux chiqpach zorro satawa.
  Ukat jupax uñisirinakaruw khuchhuqaraki - amparapar espadanak apt"ataw yurispa ukhama.
  ¡Wila p"iqini, maldito bastardo!
  Aurora kullakajj uka aptʼasisaw akham säna:
  - ¡Mä waka p"iqiw utjani - ch"axwirinakax janiw loco tukupkaniti!
  Ukat akanx wasitat walja ch"axwirinakaruw t"unjawayi.
  Oleg Rybachenko jupax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Kunas wakisi! ¡Akankiwa uka tawaquxa!
  Margaritax q"ala kayumpiw mä puñalamp jaquntäna, ukat akham sasaw qhanancht"äna:
  - ¡Jach"a ukat thaya imilla!
  Aurora kullakajj jankʼakiw uka toqet iyaw säna:
  - ¡Nayaxa mä ch"axwiritwa khitirus ch"akhuni!
  Ukat mayampiw qʼala kayu dedonakampi jiwayir jaqenak lanzarani.
  Svetlana nuwasïwinx janiw uñisirinakat sipan jisk"achatäkiti. Janiw imill wawakiti jan ukasti mä nina naktäwi tukuyañawa.
  Ukat akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Kunja ch"uxña alaxpachasa!
  Aurora kullakajj qʼala kayumpiw cuchillo antutasajj akham säna:
  - ¡Janiwa lunthatasiñaru yanapkañäniti!
  Svetlana, uñisirinakaru khuchhuqasaxa, chillqt"asïna:
  - Mä loqhe jaqixa janiwa cuchillo munaskiti ....
  Zoyax q"ala, ch"uxña kayunakapamp agujanak jaquntasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Kimsa qututxa juparuxa k"arisipxätawa!
  Natasha, chino jaqinakar khuchhuqasa, saskakiwa:
  - ¡Ukat jupampi mä qullqimpi lurapxam!
  Ukat nuwasirinakax aptapxani ukat saltapxani. Jupanakax wali wila masinakaniwa ukat thayarakiwa. Jilapachax jupanakax wali kusisitaw jikxatasipxi.
  Oleg Rybachenko jupax nuwasïwinx wali estilo ukham uñt"atawa.
  Margarita kullakajj akham sasaw qʼochüna:
  - Ch"axwawixa ch"amaniwa, ukatxa waynaxa mä interesaniwa ...
  Uka genio waynax kayupampiw kuntix mä hélice helicóptero ukar uñtasit luratayna. Jupax chino jaqinakat mä pä patak p"iqinak khuchhuqatayna ukat chhuxriñchjatayna:
  - ¡Wali deportivo ukhamawa!
  Ukat panpachaniw - mä yuqall wawa ukat mä imill wawax taqpach openwork ukankapxi.
  Oleg, q"illu pallapallanakar khuchhuqasa, gurgüru:
  - ¡Ukat mä jach"a atipt"awiw jiwasatakix utjani!
  Margaritax akham sasaw jaysäna:
  - ¡Taqiniruw jiwayapxta - q"ala kayunakampi!
  Chiqpachansa imill wawax ukham activo terminador ukhamawa.
  Natashax ofensiva ukanx akham q"ucht"awayi:
  - ¡Qullan ch"axwäwi!
  Ukat uka nuwasirix mä disco-boomerang ch"ullqhiw jaquqanïna. Jupax mä arco ukanw t"ijtäna, walja chino arunak khuchhuqatayna.
  Zoyax saskakiwa, chhaqtayañ sarantaskakiwa:
  - ¡Jiwasan atipjañasawa!
  Ukat qʼala kayunakapatjja machaq agujanakaw tʼijtjjäna. Ukat walja nuwasirinakaruw chʼalltʼapjjäna.
  Uka q"illu tawaqux akham sänwa:
  - ¡Uñisiriruxa chequemate!
  Ukat jupax lakap uñacht"ayäna.
  Aurora, kayunakap ch"allxtasa, ukat ch"ullqhi ch"ullqhi esvásticas jaquntaña, gurgled6
  - ¡Imperial bandera nayraqataru!
  Svetlanax jank"akiw akham säna:
  - ¡Jach"a kankañani jaqunukuta heroes ukanakaru!
  Ukat imillanakax mäkiw arnaqapxäna, chino jaqinakar t"unjasa:
  - ¡Janiw khitis jark"kañäniti!
  Ukat jichhax mä discow nuwasirinakan qʼala kayunakapat tʼijtʼaski. Aychaxa ch"iyjatawa.
  Ukat mayamp arnaqasim:
  - ¡Janiw khitis atipaskaspati!
  Natasha kullakajj thayaruw tʼijtäna. Jupajj uñisirinakaruw chʼiyjäna ukat akham sasaw akham säna:
  - Jiwasax warmi-lobos ukhamätanwa, ¡uñisirir freír!
  Ukat qʼala amparanakapatjja, mä wali jiwayir discow tʼijtjjani.
  Uka tawaqux wali kusisitaw tʼijtʼasi.
  Ukat ukatsti akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Jiwasana talonakasa nina munapxi!
  Jisa, imillanakax chiqpachansa sexy ukhamawa.
  Oleg Rybachenko jupax akham sänwa:
  - ¡Ay, nayra pacha, seguridad churaraki!
  Ukat nuwasirinakarux nayranakap ch"allxtayäna. Ukham jaysañatakix larusipxiwa ukat kisunakapsa q"ala ch"uqt"asipxi.
  Natasha kullakajj chino jaqeruw chʼiyjäna ukat akham sänwa:
  - Jiwasana pachasaxa janiwa kusisiñaxa utjkiti, jani ch"axwañasa!
  Uka waynax akham sasaw jaysäna:
  "¡Awisax nuwasiñax janiw kusiskañakkiti!"
  Natasha kullakajj akham sasaw iyaw säna:
  - Jani ch"amaxa utjkchixa, ukhamaxa jïsa ...
  Ukampis ¡jiwasa nuwasirinakajj kʼumaräpjjtwa!
  Uka tawaqux qʼala kayunakap uñisiripan agujanakaparuw jaquntäna ukat akham sasaw qʼuchüna:
  - Pallapallaxa sapa kutiwa k"umara, .
  ¡Ukat lurañatakejj wakichtʼatäpjjtawa!
  Uka qhepatjja, Natasha kullakajj wasitatwa uñisirinakapar chʼiyjäna.
  Zoyax wali jaya wawawa. Akax mä taqpach barril chino lanzado ukankiwa. Ukat mä phallatapat mä pä waranqa chʼiyjawayäna.
  Ukatxa akham sasaw jachʼat arsüna:
  - Janiwa sayt"añati, jiwasana talonakasaxa ch"iyarawa!
  ¡Ukat mä imill wawax encaje de combate ukanïnwa!
  Aurorax nuwasiñanx janiw ch"amanïkiti. Ukhamaw chino jaqinakarux thuqt"i. Mä gavilla cadenanakatsa liwxatkaspa ukhama.
  Ukat uñisirinakar ch"uqt"aña - q"uchu:
  - Amuyasipxam wali askïniwa,
  ¡Jichha pachanx mä piew utjani!
  Wila ñik"utan saxrax chiqpachapuniw nuwasïwin yapucharaki, kunjamtï mä saxrax mä chhuxriñchjañanx yapuchki ukhama.
  Ukat akax kunjams Svetlanax ch"axwaski. Ukat chino jaqinakax jupat katuqapxi.
  Ukat jupax chʼalltʼani ukhaxa, chʼalltʼaniwa.
  Uka taypitjja, wila chʼalljjtäwinakaw tʼijtjjaraki.
  Svetlanax q"ala kayupat metalat ch"allt"atanakax t"ijtäna, p"iqi ch"akhanakapas ch"amakt"äna ukhax wali qhurupuniw amuyasïna:
  - Rusia markar jach"añchaña, wali jach"a jach"a tukuña!
  Tanques ukanakax nayrar sartasipki ...
  Jaljawi wila kamisanakampi - .
  ¡Aruntt'apxsmawa Rusia markachirinakaru!
  Aka chiqanx imill wawanakax chino jaqinakampiw nuwasipxatayna. Ukhamatwa khuchhurata ukat ch"iyjata. Janiw nuwasirinakakiti, jan ukasti chiqpachansa panteranakaw cadena p"akjapxi.
  Oleg jupax nuwasïwinkiwa ukat chinonakaruw atacatayna. Jan khuyapt"ayasisaw jupanakar jawq"jasi ukat chhuxriñchjasi:
  ¡Jiwasajj toronakjamäpjjtwa!
  Margarita, q"illu ejercito t"unjasaxa, akham sänwa:
  ¡Jiwasajj toronakjamäpjjtwa!
  Natasha kullakax uka apthapisinx q"illu ch"axwirinakaruw khuchhuqasin jach"at arnaqasïna:
  - ¡K"arisiñax amparat mistuwayxiwa!
  Zoyax chino jaqiruw ch"iyjäna, chhuxriñchjasïna:
  - Janiwa, janiwa amparat mistuwaykiti!
  Ukat qʼala kayupampiw mä asterisco apsuni ukat antutarakini.
  Natasha kullakajj uka aptʼasisaw akham säna:
  - ¡Jiwasan TVx qhant"atawa!
  Ukat qʼala kayupatjja, mä jiwayir agujanakaw tʼijtäna.
  Zoya, ukhamaraki chino jaqinakar ch"allt"asa, chhuxriñchjasïna:
  - ¡Jiwasana amigasaxa mä monolito ukhamawa!
  Ukat mayamp ukham jaquntañax muyunakax taqi tuqir ch"amakt"ayi. Akax mä imill wawawa - q"uma chhaqtayaña uñisirinakaru.
  Q"ala kayu kayunakapampix kimsa boomerangs ukanakaw apsusini ukat lanzani. Ukat ukat jiwat jiwat jaqinakax jukʼampiw tukupxäna.
  Uka qhipatxa, suma uñnaqt"anïñax akhamawa:
  - ¡Janiwa uñisiriru khuyapayasiña churkañäniti! ¡Mä jiwat jaqiw utjani!
  Ukat mayampiw jiwayir yäx qʼala talonat tʼijtäna.
  Aurora kullakajj wali amuytʼasisaw akham sarakïna:
  - ¡Janiwa mä jiwat jaqikikiti, jan ukasti walja!
  Uka qhepatjja, imill wawajj uka aptʼasisaw qʼala kayukiw wila chʼaphinak taypin sarnaqäna. Ukat walja chino jaqinakar jiwayatayna.
  Ukat kunjamsa warariski:
  - ¡Jaqi jiwayaña!
  Ukat ukat mä general chinoruw p"iqip ch"allt"i. Pʼiqip pʼakjasinxa:
  - ¡Banzai! ¡Alajjpacharuw saräta!
  Svetlana, wali colerata, uka ataque ukanx akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Janiwa qhispiyatäkätati!
  Ukat qʼala amparanakapatjja tunka payan agujanakaw tʼijtjjaraki. Kunjamsa jupax taqiniruw nuwji. Ukat wali jach"a ch"axwiris ch"iyjañ yant"i ukat jiwayañ yant"i.
  Oleg Rybachenko jupax akham siwa:
  - ¡Glorioso martillo!
  Ukat waynax q"ala kayumpiw ukham thaya warawararux esvástica ukham jaquntaraki. Ch"amäki uka híbrido.
  Ukat chino jaqinakan masapax t"unjataw uñjasiwayi.
  Oleg jilatajj akham sänwa:
  - ¡Banzai!
  Ukat waynax wasitat mä sallqa ataque ukan jikxatasi. Janiwa, ¡chʼamampikiw chhullunkhayasi, ukat volcananakax chhuxriñchjasipxi!
  Margaret kullakajj uka cheqaruw sarjjäna. Taqinin purakap chʼiyjani.
  Mä imill wawax kayupampix phisqa tunka agujanak mä kutikiw jaqunukuni. Ukat misax taqi kasta uñisirinakampiw jiwayapxi.
  Margaritax kusisitaw q"ucht"awayi:
  - ¡Maya, pä! ¡Llakiñajj janiw mä jan waltʼäwikiti!
  ¡Janipuniw aynachtʼañamäkiti!
  Nasa ukat chuymapax mä tubo ukamp juk"amp alturuw imañapa.
  ¡Chiqpach amigomax jumampïskapuniwa, uk yatiñamawa!
  Akax ukham agresivu empresawa. Imill wawax jawq"jasaw arnaqasi:
  "¡Dragon Jilïr Irpirix mä jiwat jaqiruw tukuni!"
  Natashax nuwasïwinx mä kasta terminador ukhamakiwa. Ukat arnaqasiñax gurgled:
  - ¡Banzai! ¡Jank"akiw ukanak jikxatañama!
  Ukat qʼala kayupat mä granadaw tʼijtäna. Ukat chino jaqinakax clavonakar uñtasitawa. Ukat smash.
  ¡Akanx nuwasir jaqiwa! Taqi ch"axwirinakaru - ¡mä ch"axwiri!
  Zoyax ofensiva ukankarakiwa. Ukham colerat perra.
  Ukat uka warmix aptʼasisaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Tatasaxa pachpa Janq"u Diosawa!
  ¡Ukat chino jaqinakatakix kimsa molino khuchhuqaraki!
  Ukat Aurora kullakajj akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Ukat Diosax ch"iyarawa!
  Chiqansa, wila ñikʼutax sallqjaña ukat jan wali lurañanakan chiqpach uñachtʼäwipawa. Uñisirinakatakixa, chiqpachansa. Ukat amigonakatakix jupax wali munatänwa.
  Ukat kunjamsa qʼala kayunakampi aptasin jaqontani. Ukat walja montón de guerras del imperio celestial ukanakaw utjäna.
  Wila p"iqinixa akham sasaw jach"at arsüna:
  - ¡Rusia ukat ch"iyara Diosax qhipäxankiwa!
  Mä nuwasir jaqix wali jach"a ch"axwañ ch"amaniwa. Janiwa, aka taypinxa jan ch"axwañaw juk"amp askixa.
  Aurora kullakajj akham sänwa:
  - ¡Taqi traidores ukanakaruxa ch"uqiruwa t"unjañäni!
  Ukat masinakaparux nayranakap ch"allxtayaraki. Jïsa, aka nina nakhaskir tawaqux janiw chiqpachapuni sumankañ churañjamäkiti. ¡Janitï sumankañax jiwayañjamakchi ukhaxa!
  Svetlana, uñisirinakar t"unjasa, akham sasaw apsuwayxi:
  - ¡Jiwasax filaruw q"umachapxäma!
  Aurora kullakax akham sasaw qhanancht"awayi:
  - ¡ Taqiniruw jiwayañäni!
  Ukat qʼala kayunakapatjja, ¡taqe kuns chhaqtayañ regalojj wasitatwa tʼijtjje!
  Oleg jilatajj akham sasaw qʼochüna:
  - ¡Ukanx mä phuqhat banzai ukaw utjani!
  Aurora, q"ala amparanakapamp chino jaqinakar ch"iyjasa, espadanakampi ch"iyjasa, ukat q"ala kayunakapamp agujanak jaquntasa, akham sasaw mistu:
  - Mä juk"a arumpixa! Mä juk"a arumpixa!
  Natasha, q"illu ch"axwirinakar t"unjasa, chhuxriñchjasïna:
  - Mä juk"a arumpixa - banzai!
  Ukat uñisirinakarux sallqa k"allk"u chuymampiw khuchhuqañäni.
  Oleg Rybachenko jupax uñisirinakaruw khuchhuqawayi, ukax akham uñt"ayatawa:
  - Aka gambit ukax janiw chino, .
  Ukat debut, iyawsapxita, ¡tailandés ukhamawa!
  Ukat mayampiw uka waynan qʼala kayupatjja, metalat khuchhurir mä discojj tʼijtjjäna.
  Margarita, Imperio Celestial ukan nuwasirinakar khuchhuqasax akham q"ucht"awayi:
  - Ukat khitinakarus nuwasïwin jikxatañäni,
  Ukat khitinakarus nuwasïwin jikxatañäni ...
  Janiw ukampi sawkasiñäniti - .
  ¡Ukax ch"iyjañäni!
  ¡Ukax ch"iyjañäni!
  . #3 JAQTHAPI
  Chino jaqinakar jawq"jañ tukuyasax mä juk"a samart"añamawa. Ukampis ay, janiw sinti samartʼañatakis tiemponïktati.
  Machaq q"illu tamanakaw mantanipxi.
  Oleg Rybachenko jupanakarux wasitat khuchhuqatayna, ukat arnaqasïna:
  - Mä qullan ch"axwäwinxa - ¡rusanakax janiw chhaqkiti!
  Margaritax q"ala kayunakapamp jiwayir regalonak jaquntawayi ukat chiqancharaki:
  - ¡Janipuniw chhaqkiti!
  Oleg jupax yaqha arsuñ munäna...
  Ukampis jichhajj mä jukʼa tiempotakiw layqan hechizopampejj yaqha sustanciar apatäpjjäna.
  Ukat Oleg Rybachenko jilatajj Alemania markankir mä campamentonwa precursoräjjäna. Ukat Margaritax jupamp chikaw yaqha chiqar sarxäna.
  Suma, janiw taqpach pachax chinonakamp khuchhuqañax wakiskiti.
  - ¡Tayka markar jach"añchaña! - Oleg Rybachenko precursorax wasitatw jach"at arnaqasïna, ukat amukiw amparanakapar ch"axwañ aguantäna, ukampirus nayra punkit ch"akhanakat maynïr chiqaruw jaquntatäna. Ukat payïritpacha ukat taqpach mä disección - wilax jallu purintäna! Margaritax Oleg Rybachenko-rux musphataw uñch"ukiskäna ukat yuspärasaw inglés arut kuns jiskt"äna. Oleg Rybachenko prodigio wawax amuyt"awayiwa - inas, jupax wasitat jiskt"asi kuntix mä samkan uñjkta ukxa - ¿sincronismo ukax utjiti? Uka waynax kullakaparux amparat katxarusaw jachaqt"asïna ukat tunka marani mä wawatakix mä juk"a jach"a amparanakap luqxatäna. Amuyataxa, Margaritax amuyasïnwa, Oleg Rybachenko jupax janiw jaytanukuñap uñacht"ayañak munkänti ukat janiw amuyaskänti kunatix juparux cine proletario ukan estiloparjam arnaqañapatak ch"amanchawayi.
  Ukat janiw jupakikiti, jan ukasti aka jisk"a, calvo yapuchata Marat Kazei. Ukampis chʼamañchtʼkir nayranakap chʼoqtʼasisaw uka jan ajjsarir waynar pʼeqep chʼoqtʼäna...
  Oleg Rybachenko jupax mä akatjamat chuym ust"ayasïna, ukat arupan llakinak chhaqtayasax akham sasaw arsuwayi:
  - ¡Bravado ukax taqi kunawa!
  Margaritax mä jisk"a arumpiw uñch"ukisïna:
  - Janiwa, janiwa bravado ukhamäkiti! Ukax sañjamawa - ¡uka arux bayonetampiw thujsa!
  Oleg jilatajj wali amuyumpiw akham säna:
  - ¡Mä fascista jiwayañax juk"amp askiwa, patak Krauts ukanakar maldecañat sipansa!
  Mä ch"axwawiw utjäna, motoranakan thuqt"awipa ukat thuqt"awipa, SS ukat verdugo qullirinakan kayuk saririnakax - uraqiruw jaltxapxäna, uywa caballonakat sipans mutantes ukanakar uñtasit juk"amp sillanak apsusipxäna. Uka katuntat jaqinakax ch"uxña quqa patxaruw qunt"atäpxäna - mä cadenampi. Jupanakax cadenanak uñakipapxäna: ukhamat wali ch"amampiw chint"atäpxäna. Ukat Oleg Rybachenko chachajj kunjamsa SS sat jiskʼa doctoranakat maynïrejj jupar jakʼachasïna uk sum uñjasajj janiw sinti muspharkänti. Alemán arunx jan wali arunakampiw säna - sartam, primate wawa - precursor waynarux llamp"u bota dedo ukamp thixniruw jan ukax mä juk"a alturaruw jaquntäna, riñonanakaruw jaquntäna. Oleg Rybachenko jupax tensión ukanïnwa... ukatx ukatx Aurora thayax chikancht"asiwayiwa. Ninar uñtat saxra (Ukhamaw jupax tropanakanx sutimp uñt"atäna kunatix jan natural ukat qhana wila ñik"utap colorani ukat jan warmir uñtasit aguantañapa ukat ch"amanïtapata!) Kuns jisk"achañ tuqit qhanañcht"awayi - ukat aka jisk"achawix janiw Oleg tukuyatakänti. ¡Fascista doctorajj ukham amuyarakïnwa, ukajj amuyasispawa! Nazi sat jaqix Aurora sat tawaquruw musculoso hombropar kayupamp jawqʼjäna. Jupax ukhamakiw chhuxriñchjasïna. Ukat fascistax mä muyuñatw ch"allt"äna, mä flexible qhipäxarux mä jan axsart"ir tawaquruw wali ch"amampiw ch"allt"äna. Oleg jilatajj uka chʼalljjtäwit mä ladoruw liwjjatäna. Aurora kullakajj jankʼakiw wasitat qontʼasïna ukat amukiw grilletempi chintʼat amparanakap uñachtʼayäna. Uka likʼi profesorax sullka irnaqir masiparuw jawsäna, jupax mä akatjamat alayaruw uñtäna. Ukat waña brezo sat lawat mä rama pʼakjasaw Oleg Rybachenko sat chachar uñachtʼayäna. Jupax nayra nayraqatanw amparapamp luqxatäna - waynax jan munkasaw qhipäxar kutt"awayxäna. Fascista doctorax wasitat mä ampar apt"asiñjam uñt"ayasïna, p"iqip ch"allxtayäna, mä muspharkañ kuynt"ayäna. Janiw amuyañjamäkiti, mä SS chachax mä cucharampis manq"aspa ukhama ...
  Oleg Rybachenko jupax colerat alemán arut akham sasaw arsüna:
  Janiw jaqinakan arunakapampix arsuñjamäkiti.
  Fritz hatched: subhumano, ¿yatiñakiti master raza ukan arupa?
  Rybachenko Jr. waynax inamayakiw aljantasitap amuyasïna, kunatix jamasat imañax askïki uk uñacht"ayäna, ukampis ... Arux janiw mä gorrión ukhamäkiti - jumax faltaskätawa, janiw katjkätati. Chiqansa, likʼi, jachʼa qullirix mä jan yäqañ aire uñstayäna, uka aruxa alemán aru waynan arsutaparuw chʼamaktʼayäna. Mayampiw nayrïr gesto mayamp luräna ukat mä ampar doblado uñacht"ayarakïna.
  Ukat Oleg Rybachenko jupax amuyasïnwa - juparux leña laykux mä sirvirirjam khitapxi ...
  Jachʼa jachʼa tukusajj janiw mayamp jawqʼjatäñ munkayätti. Ukat jïsa, janiw uka oportunidad jaytkasmati.
  Ukhama, kunas jach"a jach"a tukuñax mä centurión, jan ukax juk"ampirus mä patricio p"akintañataki. Chiqans qhispiñ amtax purintäna - jach"a llave manqhan jach"a esposanakax ch"iqt"apkän ukhakiw purinïna. ¡Janiw kunjamatsa sarjjänti sañajj jukʼamp amuytʼasirïkchisa! Ukampis uka jisk"a amuyt"awix mä axsarat conejo ukar uñtasitaw tukuwayi, jupax faros ukan t"ijti, janiw yatiskiti, chiqpachansa, nayratpach katjatätapa. Ukat ukhamakipans - Oleg Rybachenko jupax estacionamiento ukanx jayarst"awayxän ukhax - waynax mä hombre lobo jupar arktatap uñjäna. Uka muspharkañ yatxatat mutantes ukanakat maynïrix SS ukan apnaqat convoy ukar uñji. Uka pachparakiw, janiw khitis convoy ukanx jan axsaras q"ala kayuni waynarux jank"ak scree ukar makhataskir uñch"ukipkiti. Oleg Rybachenko chachajj amuykchïnjja, inas mä imantat cámarajj kunjamsa sarnaqäna uk filmaskchïna. Ukhamarakiw muspharkañawa kunjams técnicamente Fritz ukanakax nayrar sartapxi. Jiwasanakatï jan sum jayskani ukhajja, jan walipunïniwa.
  Uka qʼañuchatajj jan jarkʼaqasir wawanakan kayunakapan nayratpach qollatäjjänwa. Chʼamampi tʼunjatäki uka kayunakajj niyaw qʼañuchañ qalltawayjje, ukampis uka lurañajj wali llakiskañawa, kunapachatï chʼullqhi qalanakar taktʼasktan ukhajja. Oleg jilatajj amukiw jachäna, jan usutätap uñachtʼayañataki ukat jan mayamp mistur wila uñkatañataki. Ukampis uka qhepatjja, jan qhanañchañjam mä tsunami ukham jupar chʼalljjtayäna.
  Ajjsarañajj mä ratukiw uka precursor waynarojj amuyunakapat ukat munañanakapsa aptʼäna. Ukhamakiwa, uka hombre lobo (?) tuqiru kutt"añ munäna. Nazi sat animalan jan jaqir uñtʼat nayranakapan uñkatasitapatxa, Oleg Rybachenko sat chachax jan munkasaw congelasïna ukat congelasïna. Ukampis jankʼakiw jichhak tʼantʼa phaytʼat precursorajj wali juntʼüna, ukat uka waynajj fabricat ametralladoranakjamaw sarjjäna. Jupax waña troncos de abedul ukat ciprés ukanakax grietas ukan jiltaski ukanakaruw p"akjatayna, juyphi pachat qhiparux janiw ch"uxñakiti - walja, juk"akiw aynacht"ayatayna. Mä jachʼa, qhana bolsaruw doblayäta, ukat aynachtʼayaraktwa, janiw estacionamientor puriñ thaki yaqhachkti.
  Oleg Rybachenko, thakinx wali ch"amampiw uka aynacht"ayir axsarkañ atipjañatak ch"amachasiskäna. ¡Precursor-excelente jupax jan ukax jan! Ukampis akax mä jan sum nadañjam uma patxan qhiparañ yantʼkaspas ukhamänwa. Ukax uñstawayiwa, ukatx wasitatw phuqhantawayi ...
  Lobo sat jaqix arknaqäna: awisax sayt"asisaw uka waynan jaytat q"ala kayunakap muxsañchäna.
  Uka genio precursorajj kawkhantï campamentopar kuttʼkäna ukhakiw uka ajjsarkañ oladanakat samarañ jikjjatasïna.
  Jan jaqi fascistas ukanakax janiw Oleg Rybachenko ukar uñch"ukipkaspa ukhamäkänti. Chiqansa, mä qhawqha SS chachanakax janiw nayranakap apaqapkchïnxa. Kunapachatï kuntï apankäna uk doblaskäna ukhakiw jilïr doctor-verdugojj mä jukʼa uñkatasajj kuns waynar jaqontäna ... eh! Oleg jilatajj qhepatwa amuytʼasjjäna. Inas mä chocolate barra jan ukax irnaqäwitak soldadurat sipansa jukʼamp yänak churapxchi sasaw amuyäna, ukat qullqi munañampiw katjäna. Ukat hatched - lay, pedernal ukat acero. Uka pedernal sat qalajj cuarzo satänwa. Ukat sillax mä archivor uñtasitawa. Kunjams taqi ukanak apnaqañax - desarrollado precursor Oleg jupax teoría ukan yatïna ukat interesampis yatïnawa, jupax Robinsons de Polesie ukanakarux yant"arakispawa ... jan muspharkañ circunstancianakax utjkaspän ukhaxa.
  Oleg chachajj kayupampiw qʼoma ramanakar llamktʼäna, ukatsti amparapampiw llamktʼäna ukat pʼeqep chʼalljjtayasïna.
  - Tinder ... - precursorax amukiw ruso arun säna, mä akatjamat chhuxriñchjasïna ukat mayamp mayamp arsüna. - Tinder ukaxa wakisiwa. - Ukatxa ch"amampi alemán aru mayjt"ayañat jark"aqasiwayi. - Janiwa qhant"kaniti.
  Oleg jupanakarux uñch"ukiskäna... Janiw qhanakiti kunats Fritz, jupanakax encendedores ukat fósforos ukanakamp chikanchasipxi ukat inas mä lanzallamas ukanakas jupanakamp chikäpxchi, jupanakax aka nayra pachan nina naktayañ thakhix munapxäna. Precursoranakan amuytʼasirïpjjatap yantʼañwa munapjje. ¿Jupanakax mä soviético jaqin p"iqin jilxatatap uñakipapxiti? Jan ukajj ¿mä katuntat waynat jan kuns jiskʼachañacha? ¡Khitis yaqha planetat jutirinakjamas jupanakar amuyani!
  Nazis ukanakax maynit maynikamaw uñkatasipxäna, kisunakap q"ala ch"uqt"asisaw uñch"ukipxäna. Oleg Rybachenkotakix juk"amp muspharkañawa ukat ... ukat juk"amp axsarkañawa, ajanunakapax janiw jan walir tukuwaykiti, janiw qhuru ukhamäkiti, janiw sawkasirïkiti, janiw ukhamäkiti! Mä muspharkañ uywat amuyt"kasas wali yatxatañ muni, mä juk"a qhana interesaw jilïr yatichirimp qillqantatäski, amuyuparjam lentes apsuwaykaspas ukhama. Janiw mä gota indiferencias utjkiti, wali muspharkañawa kunjams cientificonakax uka yant"äw arkapxi.
  Oleg Rybachenko jupax mä jisk"a arumpiw wasitat arsüna, arupan kusisiñap apnaqañ yant"asa:
  ¡Juyphi pachanx taqi kunas q"añuchatäxänwa! ¡Janiw sarkaniti!
  Nayranakanxa, taqi chuyma jan amuyasiñat sipansa, k"arisiñat sipansa, ukampis wasitat jan colerasiñampi. Ukampis ukatx mä waynax -janiw Oleg-ar cadenat apsuwaykiti- qhuruchasisax sartasi, ch"allxtataw, asnupar silla-x jawq"jataw ch"allt"asi, mayni SS chachanakan larusiñapataki ... Oleg-ax janiw sinti muspharkänti yaqhipanakat sipansa alemanonakax caballonak apnaqapxi sarnaqañataki - déficit de combustible. Ukhampachasa, kunatsa, transportenakax jupanak qhipäxan jalnaqapxi? Nazi uñisirinakax doblat silla de ruedas ukanakat mä caja apanipxatayna, ukat ukat kuns apsupxäna ... Precursorax algodón lanawa sasaw amuyäna, ukampis janiw ukhamäkänti. Ukax jaya chiqat mä jisk"a hilonakar uñtasitawa. Oleg Rybachenko, amparapar apt"asisa, amuyasïnwa - waña musgo.
  Mayampiw, precursor wawa prodigiox muspharäna kunats Fritz ukhamäpacha, ukat mä qulliris arado ukan ch"uxña quqanak apt"ata ... Inas aka musgox jan sinti sapurukïkchiti?
  Walikiwa, jan amuyt"asimti, p"iqijax usutäxiwa. Ukhamäñapawa - jumat sipan juk"amp sapuru ukat juk"amp llamp"u chuymanjama. Muspharkañawa, ukampis tinder ukax jank"akiw apthapiwayi - Oleg jupax janiw pedernal ukarux pedernal ukar ch"allt"känti, jan ukasti sumaw raspado (mä chiqan liyt"am) - ukatx chispanakax granizo ukham jalluntäna. Ukat jupax walja maranakaw nina naktäwinak lurañ yati (jichhax mä ordinario "ch'usawja" lurawayi), jilpach jakäwipanx. Mä juk"a pachatxa ninax ch"amampiw thuqt"äna ukat jach"a - abedul ukax sum nakhanti ukat q"umarakiwa. Aka chiqanx SS ukankir wayna guardianakax ch"amanchasipxänwa, metal risers ukanakax nina ladonakapan uraqiruw jaquntañ qalltapxäna.
  Ukat Oleg Rybachenko p"iqipax muyuntäna, kunatix sinti cáustico ukax nayraparuw jalnaqäna ukat mä ratukiw concienciap chiqpach jan walt"ayäna. Ukampis mäkiw mä visionax liwxatäna, ukax realismo ukanx muspharkañänwa.
  Wawan kunjam jaqëñapas mayjtʼawaykchïnjja, mä jan wali awk taykjamaw amuyasïna, awk taykapajj jakaskiwa. Ukhamarus tatajax mamajax janiw jan jaytapkänti - nayra achachilanakaparux manunakat derechunakapat apt"asipxäna ukat uka waynarux correccional, carcelar imantañ utar khitapxäna. Jan juchañchasiñampi, ukampis niyakixay awk taykamax qullqi manüpkchixa, ukhamax jumax, mä tribunalan amtaparjamax mä dictatorial, imperio espacial ukanx mä juvenil delincuente ukhamawa.
  Wawanakataki orfanato ukax capital ukan área industrial ukan jikxatasïna ukatx chiqpachans mä carcelar uñtasitaynawa. Cuartel taqi chiqana, celda-cuartel. Oleg Rybachenko, chiqpach uñjäwinx, jan suma plano madera camas ukan arum qhiparäna. Uka jakʼanjja, yaqha yuqall wawanakaw ikipjjäna, jupanakajj jaqenakat jutirinaka ukat yaqha markankir jaqenakat jutirinakäpjjänwa. Janiw mantanaka, colchones, almohadanakas utjkänti, sinti irnaqtʼat ukat walja kuti jawqʼjat cuerpojj qʼala qoqaruw ikiski. Ukat arumanakax kayux cadenamp chinuntataw jan jaltxapxañapataki. Uka celdanxa niya pataka wawanakawa utji, wali ch"uqt"atawa, janchinakaxa ch"uñuwa, maynit maynikama jak"aru jawq"jata ch"uqi k"uchuna, janiwa alcantarillado ukaxa utjkiti. Ukat akax Estadonkiwa, ¡warawara barconakapax galaxian jach"a chiqanakap yapuchapxi, ukat banderas ukanakax tunka waranqa jaqinakan jakasir pachanakaruw coronapxi! Ukampirus waynanakaw callin samarañ yant"apxi, niya pä kimsatx mayniw irnaqawimp ch"am tukupxi. Juk"amp ch"amäki ukax tienda ukan uñjatawa, laq"ampi ukat qarjata. Qhipäxa ukat amparanakax wali qarjatawa, ukat nayranak nayraqatanx "fracaso" qalltawayi, operacionanakax sapurukiwa, ukampis ch'amawa, wasitat lurañaw wakisi. Mä juk"amp kusiskañ irnaqawi, anqan pampan jan ukax lurañ chiqan. Wawanakaxa, ukhamata jani sinti qarjasipxañapataki ukhamaraki samaraña katuqapxañapataki, kunaymana irnaqawi lurawinakanxa mayjt"ayasiñataki ch"amachasipxi. Ukampis taqi kunas pachpakiw, janchix usuchjasi, walja yuqall wawanaka, orfanato ukan - niya chikat jaqinakax ikiñan jachapxi.
  Oleg Rybachenkox axsarasaw liwxatasïna ukat muytarakïnwa, cadenax ch"allxtasïna, anillox kayup wilaruw ch"allxtayäna. Sirenax ist"asi, ukax sartañ sañ muni, irnaqañataki. Wawan janchipax janiw samart"kiti, mayni yuqall wawanakax - q"ala jan isin jaqinak ukhamarak yaqha pachan p"iqin wawanakapax sartañatakix ch"am tukupxi. Esclavöpkäna uka phajjsinakan qarjatäñajj musculonakan mä chʼama usuchjasiñaruw tuku. Chip incorporado ukamp controlat cadenanakax automáticamente kayunakapat t"ijtxapxi, ukax mä aleación wali ch"aman luratawa, janiw sierrax ch"allt"añjamäkiti. Uk uñjirinakaw uñstapxi, axsarañjam arnaqasiñanakaw istʼasi.
  Waynanakax jariqasiñatakiw irpapxi, janiw jaya pachax munaskaniti, tankinakat umax oxidado ukhamawa. Oleg Rybachenko jupax lakap ch"allt"asi, ch"uñu jariqañatakiw ch"allt"asi. Célulanjja, janiw ventilacionajj utjkiti, ukat chʼuñut qʼapkir cuartojj janiw ikiñar samarañ puedkiti. Uka qhipatxa desayunar apapxi, sayt"ataw manq"asipxañapa, janiw sillunakax munaskiti juchañchatanaka juvenil ukanakataki. Jupanakax t"ant"ampi ensilajempiw manq"ayapxi, aychax wali jila chaniniwa ukatx wawanakax janiw manq"añapäkiti, ukatwa pastu flotador ukarux juk"amp munapxi. Ukampirus, kawallux vegetariano ukhamawa, ukat kunjams irnaqaski, kunapachatix manq"añ uywanakax aycha manq"apxi ukhax ikiñar sarapxi. Oleg jupan jak"apanx Timur amigopaw utji. Panpachaniw tunka payan maranipxiwa aka uñjäwinxa, juk"amp chiqaparu yaqha chiqawjat sipansa, ch"aman yuqall wawanakan marapax mä turkakipäwiwa, kunawsatix mä esclavo lote ukar puriñax wali ch"amawa.
  Timur, mä jan wali jariqata vaso ukan ortiga juyra umasa, jach"at arsüna:
  - Ukat ukax mayamp aka tienda ukan irnaqañataki! ¡Janiw nayax munkti!
  - Janiwa sayt"asiñ munkti ukata tunka waranqa kuti pachpa sarnaqawi mayampi luraña munkti. - Jaskhiwi, jan wali amtawinakata khathatita, Oleg Rybachenko.
  - ¡Inas yapu lurañanak mayipxchiñäni! - Timur jupax samkañjamaw alaxpachar uñtäna, kawkhantix kimsa warawaranakax mäkiw aka planetan qhant"äna. - Jisk"a q"umachaña, carpa- durazno. Ukanakax wali sumawa, juk"ampirus quri aletas ukanipxi, ukampis kunjamtï guardiax jan qullqi chuymamp uñnaqt"kixa, ukhamax lakaman kuns apthapisma.
  Oleg Rybachenko jupax wali jach"at arsüna:
  - Nayax ukhamarakiw llamp"u chuyman jaqin chuymapan ukham irnaqañax juk"amp askixa. - Ukatxa jaqir tukuta pioneroxa juk"ampi kusisita tukuwayxi. - Robot-uñch"irix sallqjatäspawa, akanx jilpach uñjañ yänakax nayratpach lunthatatäxiwa!
  Desayuno ukax tukusxiwa, ukatx jupanakax cableado ukaruw irpapxi ...
  Wawanakax desfile ukanx filaruw sayt"asipxi, jaqinakan yuqall wawanakapax mayacht"asiñ yant"apxi, aliens ukanakax alturaparjamaw formación ukarux uñjapxi. Ukanakax maraparjama, jach"a tamaparjamaw qutucht"ata. Ukanx phisqa maranit tunka suxtani marani yuqall wawanakaw utji, ukhamarak p"iqini ukat escama wayn tawaqunakax yaqha pachanakan representantenakapawa.
  Jupanakarux mayacht"ki ukax isikiwa, jan ukax niya taqpach jan utjatapawa, yuqall wawanakan mä identificación número ukamp shorts ukanakakiw utji.
  ¡Imperiox jupanakarux juk"amp askinak jupanakpachatak apsuñ amtampiw uñji, khitinakatix jan markachirirjam uñjatäpki ukanakat! Taqi kunan qullqi imaña, isi, zapato, ukampis yaqhip yuqall wawanakax libre jakäwipanx janipuniw zapatos uñt"apkänti.
  Ukampis thujrunakampi ukat qʼala talonanakapan caucho pilampiw sapa kutix katuqapxirïna. P"iqinakax ch"uqt"atawa, sapa pä semanaw jariqapxi, ukanx q"añuchapxi. Ukat jankʼakiw mä maquinampi ñikʼut khuchhuqapxi, ukat janiw waljax wasitat jiltañ atipkiti. Uka yuqall wawanakax q"ala kayukiw ch"ullqhi qalanak patxar sarapxi. Oleg jupax ukham yatintatächi ukat qhuru kayupax jan usut jikxataskchi ukhaxa, jisk"a wawanakax talonanakap ukat q"ala amparanakap wilañchañkamaw t"unjapxi.
  Taqi guardiax aliens ukanakawa, jupanakax universo ukan juk"amp qhuru jañchinakaruw uñt"ayasipxi, uka imantañ utan p"iqinchiripakiw Frau Pontuss chuyman jaqix mä sádico ukham jan sintt"asir nayranakapamp uñch"ukiski.
  Tigre-rinoceronte sat jamachʼix mä uñjirjamaw irnaqtʼi, ukat kawkhansa jichhürunakan irnaqtʼani, jan ukax jan amuytʼasiñkamaw chʼamachasipxani sasaw ewjjtʼi. Oleg jupax ch"akha amparanakap jisk"achasaw patio payïr chikat uñch"ukiski. Imill wawanakax utjarakiwa, jisk"atpacha niya jilïr jaqikama. Jupanakax limosneronakjamaw wali qhuru linot lurat ch"uqi ch"uqimp isthapt"ata. Ajanunakapax wañt"atawa, nayranakapax jach"a ukat llakitjamawa. Saco tela ukax jisk"akiwa, jisk"a ukampis ch"uqi ch"uqi kayunakax manqhat uñjasi. Imill wawanakax q"ala kayunirakiw jikxatasipxi ukatx taqiniw jan yaqhachasisaw calvo ñik"ut mururapxi. Amuyataxa, jupanakar jisk"achañatakiw lurasi, mä kutimpiw jan kunäpxatap uñacht"ayañataki. Ukampis akanx janiw kunakipans jan wali jaqinakax tantachatäpkiti - jan wali jaytjata wawanaka.
  Aka chiqanx mä tama yuqall wawanakaw sawuñ utar sarapxani sasaw yatiyapxi, perfil juk"amp tedioso ukat agotador ukan irnaqañataki. Aka chiqanx Timur jupax janiw aguantañjamäkänti ukat wali llakitaw arnaqasïna:
  - ¡Janiw nayax ukham irnaqañ munkti! Yapuchañataki jan ukax jardinar khithapxita.
  Uka yuqall wawanakax congelapxäna, bronceado, jisk"a cuerponakax tensión.
  Pontuss chachajj jiwayañatak machaq kuti utjatapatjja, qhanwa kusisïna:
  - Qharürux amukt"awayxtawa, ukat nayax axsarayätwa, familiamax jan uñjañ yatichäwimp qhiparapxañapataki. Uka waynax phisqa kutiw filanak taypin irpatäni.
  Mä kusisiñaw wawanakan filanakapat pasawayxäna.
  - Ukhamawa. - Tono peremptorio ukaxa matrona sataynawa. - Taqiniru ch"akhanaka churaña.
  Uka chʼakhanakajj púas especiales ukanakampiw jawqʼjapjjerïna. Jilapartx pachpa yuqall wawanakaw ch"uxña quqanakat apthapipxirïna, kuna pachatix jan irnaqañax utjkän uka pachanakanwa. Ukampis chiqpachansa, ukapachas wawanakax imperiotakix jan askïkchïnsa, sañäni, chika uruw mä pʼiya allsupxäna ukat chika uru imtʼapxäna.
  Oleg Rybachenko jupax wawanakapan amparanakap uñch"ukiskäna, jupanakax callus ukan t"unjatäpxänwa.
  Uka waynanakaw automáticamente barras ukanakar t"unjapxäna, Oleg jupatakix jupanakax, t"aqhisiñ instrumentunakax amparanakap phichhantatäkaspas ukhamaw amuyasïna, ukat kayunakapax llamp"uruw tukuwayxäna. Jupax janiw amigopar jawq"jañ munkänti, ukampis janiw protesta lurañatakix ch"amanïkänti. Niya janirakiw kuns uñjkänti ukat jachʼa kayupajj mä kʼari qalaruw wali tʼaqhesiyat chʼalljjtäna. Muspharkañawa, ukampis llakisiñax tantachasiñatakiw yanapt"itu ukat nayranakaj nayraqatan nieblax q"umachawayitu. Uka pasojj jukʼamp chʼamanïjjänwa, ukat amparapajj chʼiyar chʼiyar tukukchïnsa.
  Jupanakax mä semicírculo ukan mä jach"a filaruw luratäpxäna. Timur jupax amparanakapamp thujrunakampiw chint"ata ukat amparanakapas t"ijt"ayatarakiwa, ukhamat chuym ust"ayir waynar juk"amp jawq"jañataki. Uka waynanakaw nayranakap ch"uqt"asipxi ukat maysar uñtañ yant"apxi. Frau Pontuss chachan kamachiparjamajja, salmuerampiw chʼalltʼapjjäna, ukat jan chʼamani ukampis chʼaphi chʼakhanakaparuw chʼiyar salt chʼalltʼapjjäna. Kunjamsa uka waynajj ñikʼutap chʼoqtʼasïna uk amuytʼasajja, nina nakhantañwa qalltäna.
  Uka anfitrionax lakap ch"allxtayäna.
  - Jichhaxa taqiniw mä yatichäw katuqapxtaxa. Jukʼamp chʼamampi jawqʼjasajja, khititï sallqjkani ukajj kutkatasiñapatakiw juchañchatäni.
  Uka tuqit yanapirixa, rinoceronte ratax ñik"utap uñacht"ayäna:
  ¡Jichhakiw jupanakamp atipjayasiñäni! Uka monstruoxa jiskht"asïna.
  Uka waynaxa filanaka taypinwa sarnaqäna. Uka waynanakaw juk"at juk"at thujrunak jiltayapxäna ukat nayrïr jawq"jawinakax Timur chachan qhipäxaparuw jaquqanïna. Qhipäxapansa, ladonakapansa cicatrices ukanakat amuytʼasaxa, uka waynax mä kutit sipansa jukʼamp kutiw mutuyatäna, ukatwa jachʼat samsuwayxäna, kunjamtï taqi yuqall wawanakax arnaqasiñanak jarkʼaqañ munapki ukhama.
  - ¡Juk"ampi ch"amampiwa ch"allt"añama! -sasawa Pontoux jach"at arsüna. - Jupaxa arnaqañapawa.
  Nayrïr jawqʼjäwinakjja, jiskʼa yuqall wawanakaw jawqʼjapjjerïna, jupanakajj janiw sinti llakisiñatak chʼamanïpkänti. Ukampis uka qhepatjja, jilïr waynanakaw jawqʼjañ qalltapjjäna. Wawan qhipäxapax wila ch"akhanakampi khuchhurata, wila ch"allt"ata. Uka usux ch"uxña salt"ampiw juk"amp ch"amanchatäna, Timur juparux arnaqasïna, jupax jaquqanirakïnwa, mä tabla ukaw clavonakampi alayax jaquntatäna ukat pechoparux ch"ankhampiw ch"ankhachapxäna.
  - ¡Janiwa wakiskiti! - Uka waynaxa arnaqasitaynawa. - Nayaxa kawkhantï jumax siskta uka chiqanwa irnaqä.
  - Chiqpachansa jumaxa lurasma! - sasaw Pontox jaysäna. - Ukampisa nayraqata, mä ch"axwaña.
  Qharüru masinakax sinti kusisitaw qharüru jilaparux jawq"japxäna. Jaqinakas yaqha markankirinakas pachpa qhuru chuymampiw jawq"japxäna. Uka waynax arnaqasïna, q"ala kayunakapax wila ch"akhanak jaytawayäna. Rata-rinocerontex chhuxriñchjasïna ukat q"ala ch"uxña kayunakaparux mä thujrumpiw uka wawarux jawq"jäna. Jupajj uka waynarojj jukʼamp llakisiyañwa munäna. Uka chʼaxwäwix tobillo tobillonakaruw jaquqanïna, ukat qhipürux talonanakaruw jaquqanïna. Timur jupax chhuxriñchjasïna ukat chhuxriñchjasïna. Ukat tʼaqhisiyirix mä thiya agujampiw chhuxriñchjasïna, ukat uka umaruw warxatäna.
  - Waliki! sasaw Pontox säna. - Jichhaxa jiwañaw juk"amp askixa, desmayañat sipansa. Janiw khitis mutuyäwit qhispkiti.
  Oleg Rybachenko jupax niyas línea tukuyan sayt"atäskäna, ukat juparux chivo ukan jawq"jatanakapas jupar jaquntatäkaspas ukhamaw amuyasïna. Timur jupax aynacht"ayatäxänwa, waynax pachpaw ch"allxtasïna, arnaqasïna ukat jachäna. Muyu ajanupax llakimp wila ch"uxñaruw tukuwayxäna, t"aqhisiñat mä ñik"ut muruñaw t"ijtäna.
  Oleg sat chachar uñjasajja, chʼiyar lakapampiw akham säna:
  - ¡Khuyapt"ayasipxam!
  Uka waynaxa pächasïna: jupax congelasïna.
  Uka rinoceronte ratax akham sasaw arnaqasïna:
  - Walikiwa, ¿kunsa suyt"askta! Quta thiya!
  Oleg Rybachenko jupax akham sasaw jaysatayna:
  - Janiwa janiwa nayaxa! ¡Jupax nayan amigojawa!
  Uka rinoceronte ratax akham sasaw jach"at arsüna:
  ¿Jumatakix ukham munasmati?
  Oleg jilatajj taqe cheqanwa khathattʼasïna, chʼiyar ñikʼutaruw tukuwayjjäna:
  - Janiwa, ukampisa!
  Ponto chachajj akham sasaw jupar arsüna:
  - Ukhakiwa! Uka waynax jupa pachpaw sentenciap firmäna. Kunas jumatakix mordovorot. Suma warantañamawa ukat mä estanteruw warktʼañama, ukhamat mayninakax wali askit uñjapxañapataki.
  Oleg jupax jan lurañat jaqunukutaw uñjasiwayi, cabritonakaruw jaquntatäna. Uka waynax saykatañ yant"äna, ukampis rinoceronte tigrenakax mä pusiniruw jupamp uñjapxäna. Amparanakax wali t"aqhisiñampiw t"ijtäna, ch"akhanakax ch"allxtatäna. Tablanakaruw uchapxäna, waynax ajanupar ukat purakapan mistur clavonakan puntapan qhurupjam amuyasïna. Jupanakax musculoso, pecho, chinu, thixni nayraqata, qunqurinakaruw ch"allt"asipxäna. Ajanux wila ch"akhanak ch"uqt"atäxänwa.
  - ¡Ay, jani! - sasaw Oleg jilatajj jisktʼäna.
  - Wakiskiri! - Sataynawa rata-rinoceronte, ukhamata taqini uñacht"ayañataki.
  Uka waynax salmuerampiw qhipäxapar warxatatäkaspas ukham amuyasïna, ukat ukatsti salt"ampiw warantapxirïna. Ukax mostaza yesonakjam chhuxriñchjatawa. Oleg jupax chhuxriñchjasïna, callus kayunakapax ch"allt"atänwa (qhipa kutix uka muspharkañ amuyupanx aka uñjäwin uñstawayi - niya suxta maraw sandalias uchasïna), niya jank"akiw sallqa chhuxriñchjasiñ qalltapxäna. Rata-rinoceronte ukax mä aguja nalgas ukar ch"allt"äna, ukax qhuru ukat t"aqhisiñampiw ch"ankhachasïna, nina nakhaskir liquido ukax manqhar mantawayxäna.
  - Jichhaxa wali mulljasxapxätawa, janirakiwa amuyusa chhaqhayapkätati. - ¡Uka monstruoxa chhuxriñchjasïna, ajanupa uñacht"ayasa, jupax tartamudez ukat mä película de terror ukan productorapa!
  - ¿Kunatakis? sasaw jan juchani carcelan jistʼantat wawajj jachäna. - Cristo layku, khuyapayasiña uñacht"ayapxañani.
  Rinoceronte rataxa, venenoso saliva ch"allt"asisa, akham sasaw jaysatayna:
  - ¡Janiw nayax uka suma Jesusat parlir cuentonakar iyawskti! Jila partejja, mä Diosatï utjchi ukhajja, jan wali jaqewa ukat qhoru jaqerakiwa. Ukat jaqi masimar jukʼamp jan walinaksa, tʼaqhisiñanaksa aptʼasïta ukhaxa, jutïrinxa jukʼamp chʼamampi ukat kusisiñampiw katuqarakïta.
  - Jan uñanchani! - Jupaxa wali axsarañampiwa ch"amakt"ayasïna, ukata mä akatjamata Diosaxa chiqpachansa ukham waynawa.
  - ¡Uñjapxätawa! - Tártaro cósmico ukan wawanakapax chhuxriñchjasipxänwa. - Ukampisa jani suyt"amti, jichhüruxa janiwa jiwkätati.
  Pontos sat chachajj mä larusiñampiw akham säna:
  - ¡Qalltañani! !
  Uka katuntat precursor prodigiojj mä chʼalltʼir silbato istʼasajj khathattʼasïnwa, ukat mä jachʼa concusión sat thuqtʼäwi istʼasajj khathattʼasïnwa, ukatwa qhepäjjapan ñikʼutapajj phallawayjjäna. Rinoceronte ratanakax wali ch"amampiw jawq"japxäna, ukampis uka pachparakiw ch"amap jark"aqapxäna, ukhamat jan jiwayañataki. Mä arnaqasiñaw waynan kunkapat jaltxatayna, jupax khathatitaynawa, mä jachaqt"asiwiw mistunïna. Wila mistuñapkama lakap ch"akhusaxa, uka waynaxa jark"aqasïna. Mä juk"a pachatxa, yaqha ch"axwäwiw arktäna, taqpach janchiruw ch"allxtayäna. Oleg Rybachenko jupax wali ch"amampiw samsuwayxäna, uka usux juk"amp ch"amanchatawa, salmpi ukat salmuera ukanakampi, janiw aguantañjamakänti.
  Pontuss jupax akham sasaw jach"at arsüna:
  - ¡Sarapxam!
  ¡Mayamp silbato ukat phust"awinaka! Ch"akhakamaw khuchhurata. Uka waynax manqhakamaw phichhantat uñjasïna. Ukajj purakapat jawqʼjaskaspas ukhamänwa. Wal chʼamachaskchïnsa, uka arnaqasiñat mä qhawqhajj tʼiju tʼiju lakapat mistunïna.
  - Tayka!
  ¡Mayamp ch"axwañanaka! Qhipäxanxa, chʼullqhi hombronaka taypinxa, ukat qhiparuxa qʼala talonanakanwa. Uka waynaxa arnaqasi, janiwa ch"amanïxiti jark"aqasiñataki. Uka arnaqasiñax kunkat ukat kunatix nayrat uñtaski ukax mä volcán ukham mistu. Pontuss ukax akham satisfacción satawa:
  "Jichhax uñjtwa jumax juparux chuymapar puriñkamaw jawq"japxtaxa. ¡Suma jawq'japxam, ukampis jan jiwayapxamti!
  Sapa jawqʼjatatjja, jukʼamp llakisiñajj jukʼampiw jiljjattaski. Jachaqt"asiñanakax wilampiw mistu ukat ikiñar jaquntatawa. Qhipäxankir wila ch"akhanakax mayachasipxi, mä carmesí q"añuruw mayacht"asipxi, waynan jisk"a janq"u ch"akhanakapax qhanstañ qalltaraki. Oleg Rybachenko jupax asfixia, janiw thayax utjkiti, alambrex tobillo doblado ukanakaruw allsuwayxi. Q"ala talonanakax chhuxriñchjasir, qhuru, q"añut uñtat ñik"utampiw chhuxriñchjasipxi, janiw jank"ak sarnaqkiti, ukampis wila gotanakax wali mistuni. Uka jawqʼjatanakajj jukʼampiw chʼalljjtayasi, llijullijunakajj nervionakan tukusiñanakapat wali chʼama tukuñkamas paskaspa ukhamawa. Yaqha yuqall wawanakax amukiw sarnaqapxi, concienciapax janiw askit uñjañ munkiti, kutkatasiñanakar axsarañax janiw juchañchañ jayskiti. Kunjams yuqall wawanakan p"iqinakapax liwxatasïna, ukampis nayranakapax jiwayañ arkapxi. Yatiqañ muniri ukat nervionak chʼallxtayiri, jila partex nayratpach ukham jan ukax jukʼamp yatxattʼat jawqʼjataw uñjasipxi. Jumax amuyta janitix nayatakix ukhamäkaspa ukhaxa, ukat awisax amuyunakamanx jan wali amuyuw utji: jupax arnaqasi, ukampis chiqans aguantaspawa, janiw Oleg ukham jan ch"aman jaqikiti.
  Jawq"jawix niyaw q"ala ch"akhanakanx utji, qhipäxa, ladonaka, thixninakax mä ch"ullqhi usuchjatawa. Janitï uka estimulante inyección ukax utjkaspän ukhax uka waynax tornillompiw jiwayatäspäna - mä t"aqhisiñ ch"axwäwimpiw jiwxäna. Ukat ukhamatwa Dante chachan Infiernopat sipansa jukʼamp jan waliruw purïna. Ukax kunapachatix sapa molécula, sapa célula, sapa vena saturado ukhama samka usuchjasiñampi.
  Oleg Rybachenko sat precursorajja, uka llakit jitheqtañatakiw wal chʼamachasïna. Awk taykapat amtasisa, jaya wawatpach kusisit pachat amtasisax kayunakapampis jaltxakaspas ukhamänwa, t"aqhisiñan wila junt"u burbuja lava ukata, ukampis wasitatw chuymapar ch"allxtayäna, p"iqipampiw ch"uqt"äna. Ukatwa tʼaqhisiñ lamar qotan barcot sarapjjäna, tʼaqhesiñat qhespiyirjamaw jiwañ samkapjjäna. San Juanan Apocalipsis qillqatan arunakapat amtasiyätwa. - Ukat jiwañ munapxani, ukampis janiw jiwapkaspati. Ukhamaw destinox suyt"i juchararanakaru, jupanakax wawanakar t"aqhisiyapxi. Tatitux patak kutiw jupanakar churani, ukat juk"amp wakiskir mutuyäwix, kunjamtï Jesusax Mateo Evangelio qillqatan siskixa, wiñayatakiw utjani. Ukat yaqhipanakax wiñay jakañar sarapxani, yaqhipanakax wiñay t'aqhisiñaruw sarapxani. Ukax kunjamatsa chuymacht"i, uñisirinakar uñisiña, jakañ munaña, atipt"añ munañaw sartayi. Uka waynax akham sasaw arnaqasiñ atipxatayna:
  - Jumax payllapxätawa, sapa jachaqt"asitapat mä wawax jaysapxätawa Diosan Taripäwip urunxa.
  - ¡Amukt"amti! - Rinoceronte ch"uqixa chhuxriñchjatawa.
  - Janiwa chiqapa ch"uqt"añjamäkiti. Uka precursorajj wali jachʼat arsüna.
  - ¡Juk"ampi jikxatapxañani!
  Ukat wasitatwa jawqʼjapxäna, taqi colerasiñap qullqichxapxäna, chʼakhanakap pʼakjapxäna, ukampis uka usux niyaw mä umbral ukar puriwayi, ukat janiw jukʼamp chʼamanïkaspati. Akax hierro satawa, ukax mä juk"a temperaturaruw junt"uchasispa, ukatx ch"iqiyatarakiwa.
  Pontuss jupax uk amuyasiwa, chuymankipstat warmix (jan ukax juk"ampirus, janiw pusi tunk marat jila uñnaqt"anïkiti, ukampis chiqpachanx mä pä patak marat jilaw jilxattawayi), verdugonakjamax walja experiencianiwa:
  - Walikiwa, ¡ukaxa walikiwa! ¡Ukat ukapachaw jiwani! Mä jisk"a katuntat jaqir qullañäni ukat computadora yanapt"ampiw t"aqhisiyañäni. Nayax mä programa "tortura de los olimpicos" ukakiw utjitu.
  Rinoceronte Rata, amuyuparjamax bostezo, akham siwa:
  - Jichhasti kawkins utji? ¿Enfermería ukar sarañataki?
  - ¡Janiwa uka estantexa utjkiti! - Matrona ukaxa jani apelación ukampi khuchhurata. Mayninakar iwxtʼañatakis warktʼatäpan. Chuyma ch"allxtañatakix inyeccionanakakiw inyecta. Ukat Timurar wasitat filanak taypin irpapxpan, ukat jupax jumat qhipharkir ch"axwañanak katuqañapataki. Mä kutix mä espectáculo ukhamaw uywañataki. ¡Trabajo lurañaw wakisi!
  Yaqha markankir jaqix mä chivompiw p"iqip liwxatäna ukat ñik"utap ch"allxtayäna:
  - Anfitrionaru ist"añani. Ukhama, mayampi t"ijtxa.
  Machaq jawq"jawinakaw Timur ukarux purintäna. Jichha kutix janiw khitis protesta lurañ atiniskänti. Janiw mä jisk"a munañas utjkänti verdugonakan amparapar jaquntañataki. Timur jupax sapa kutiw arnaqasi. Jupax apthapitaw wasitat jawq"jata. Payïr serie de huelgas ukax niyaw tukusxi. Mä qawqha yuqall wawanakakiw qhiparapxäna. Jupanakat maynix jilïriwa, tunka suxtani maraniwa, mä barbax niyaw p"akjaski ukat mä bigote ukaw uñjasi. Qhanapuniw pächasi, chʼalltʼasi, ukampis jasakiw uk luraraki, jukʼakiw llamktʼi.
  Frau Pontuss jupax wali coleratapuniwa:
  - Aka q"añu waynaruxa mä estanteru warkt"añani, kayunakaparu mä qala chint"añani. Jupax t'aqhisiypan.
  Uka waynax katuntataw uñjasi, jupax ch"ama irnaqäwin achupa, alivio musculonakap ch"allxtayi, ukat akham sasaw arnaqasïna:
  - Walikiwa, ¿kunsa uñch"ukipxtaxa, waynanakawa jawq"japxi!
  Uka yuqall wawanakax khathatipxiwa, mä thuqt"awiw filanakaruw puri, ukampis janiw t"aqhisirinakapar jank"ak puriñ amtapkiti.
  Waynax aynacht"atawa, sapa rinoceronte ratax jupat sipanx paqallq kutiw juk"amp llamp"u. Ukham nuwasiñajj inamayakiwa. Ukampis ukatx kunayman lurawinakaw utji, nivel de khitinakatix imperio ukan destinop mayjt"ayapki ukanakan nivelapan. Pä ch"axwawiw ist"asi ukatx rinoceronte ratanakax jaquntatawa, monstruonakan qhipäxapax khuchhurata, manqhankir cráteres ukanakax jist"aratawa. Uka waynax qhispiyasisinx liwxatasïna, ukampis jank"akiw jach"at sartasïna:
  - Uñjapxam, Diosan chiqapar uñjañapawa.
  Ch"amakat mä angeljam uñstasaxa, quri ñik"utan tawaquxa, Margarita kullakapar wal uñtasita, akham sasaw jaysäna:
  - Juk"ampi jaqi. Supayampi mä amtar puriñax janiw alaxpachan aka Uraqin utjañapataki ukat infiernon juntʼu chiqan utjañapatak garantizkiti, uk yatiñamawa. ¡Supayar atinisiñax silla eléctrica ukan quntʼatäkaspas ukhamawa!
  Payïrix aka nina nakhaskir Aurora jach"at arsu:
  - Kunatix akan luraski ukax mä película de terror ukan tramapawa. Wawanakampixa ukham lurapxañani. Uka waynarux estantet apsuñamawa.
  Oleg Rybachenko jupax p"iqip ch"allxtayäna ukat... sartasïna. Uka visionanjja janiw ikiskänti, jan ukasti saytʼasïnwa...
  Ukat mä jukʼa tiempow pasawayxi. Nazi sat jaqenakajj wali sum lurapjjäna
  Manq"a wakichaña. Ukampis SS sat doctoranakajj mä muspharkañ musgot chhullunkhayat inhalacionapat uñstkäna uka ajjsarkañ drogajj janis mä jukʼakïkaspas ukhamänwa.
  Oleg Rybachenko jupax jank"akiw kunats uka Krauts ukanakax jan kuna efectos ukanipkän uk amuyt"äna. ¿Jan filtro mascaranakanïpxiti? Ukat kunatsa ukham jan wali samkax aka alucinación ukanx utji. ¿Kunsa ukampi lurasipki?
  Ukampis nazis jupanakax pachpaw sarnaqapxäna, ukat kunjamatsa jukʼamp suma jaqiruw tukupxäna, ukat jiwasampiw manqʼasipxaspa sasaw sapxi.
  Chiqansa, uka markankirinakat lunthatat mä wakax mä par jachʼa thixninakapwa apsupxäna. Ukat mä nazi sat jaqix mä jachʼa caldera ayxatäna, ukat payïr fascistax Oleg jilatampiw uma thaqhir sarapxäna. Mayampiw yatiñ munir precursoratakix muspharkañjamäxäna, pä cuero cubos ukat ordinario metal jan ukax madera ukanakax juk"amp jan walinx muspharkañänwa. Ukatjja, SS sat mä jaqejj janiw sinti uñtʼatäkänti, jupajj aynachtʼaskäna.
  Precursorax janiw kayunakaparux sum atiniskänti, uka jiwayañan jawq"jatanakapax sinti chiqäkaspas ukhamaw jikxatasïna, ukat Lomonosov chachan wawanakapax mä sanu jan ukax jan mä sanu alucinación ukat sipans juk"ampikiw uka qhipäxan utji sasaw amuyäna.
  Campamentot patak kayunak umax jalluntäna, pä qala manqhat mä qullqit lurat mä chispi cristal jet ukaw balconar warktʼasïna. Oleg Rybachenko jupax qullqi munasaw jupar jak"achasïna. Uka waynax jichhakiw taqi kunatix manqhan utjkän ukax qalar phayt"atäkaspas ukham amuyasïna, jan ukax juk"ampirus q"añuruw tukuwayxäna. Munasiñampiw uka suma thayarux ch"allxtasïna ukat ... jinchuparuw purirakïna.
  SS sat chachanakat maynïrejj qalat lurat perqa qhepäjjat imantatäsajj mä complejo aparaton panelaparuw kuns chʼetjjtäna ukat mä ratar uñtataw lartʼasïna.
  Uka ch"axwawix fascistax jan jan wali amuyumpiw jawq"jatayna, ukampis wali ch"amampiw Oleg-ax qalanakar jaquntatäna, ch"iqa jinchupampix janiw ist"xänti, ukat p"iqin aka ladopax chiqpachans ch"amakt"atäxänwa.
  Uka bully-doctorax vestido ukat quri cadenampiw larusitayna ukat qhuruchasïna:
  - ¡Boxeo! ¡Boxeo ukan anatt"aña!
  . #4 JAQTHAPI
  Precursor waynax jaltasaw SS waynarux jankʼak puritayna. Samaña manqhan sallqjaña amtaña, ch"iqa amparapampiw k"arimp qhipäxan imantasiña. Jupajj boxeo toqet mä qhawqha yatichäwinakaruw saräna, ukampis amuyupajj taqe kunat sipansa jukʼampiwa. Amuyt"añataki, mä falso punch ukat mä filo chikat uppercut ukat chika lado ch"iqa ampar. Ukatxa cuerpo, thixni, abs, ukat kayu jilxatayañas uka chʼaxwäwinxa utjarakiwa. Ukat - juk"amp wakiskir - jilapartx boxeadores ukanakax ch"iqa amparamp nuwasipxi, janiw ch"iqa amparat mä inversión ukamp ch"axwañ suyapkiti. Factor sorpresa ukax irnaqawayiwa, Oleg Rybachenko jupax uk lurawayi! Mä wayna ukat suma yatxatat SS chachax janiw yatkänti, Oleg jupax janiw ch"iqa amparanikiti, ukampis ch"iqa tuqirux "pistola" jaquntaspawa. Ukat mä ganchompiw jawqʼjäna. Ukat thaya - SS pallapallax kayunakapamp sayt"asiwayi kunatix mä qala qalat lurat bloque ukar kutt"awayxi ... Ukat mä chikat manq"at awtjata waynan pesajepax janiw mä ajllit pallapallar SS ukar jaquntañatakix askïkänti, janiw ukhamäkiti ¡jan ch"amani jaqinakar katuqapxam!
  Oleg Rybachenko jupax aka movimiento ukan juk"amp yatxatat nuwasiri ukhamäspa ukhax inas mä serie de movimientos de acabado ukar saraspäna. Ukampis yatiñax janiw jach"añchañakiti, ukat jañchin uñnaqanakapas ukhamaraki.
  Ukampis jupax wali sum luratayna, juk"ampirus amuyt"asax uka golpe ukax janiw entrenamienton practicatäkänti, ukat Oleg Rybachenko jupa pachpas, jach"a natural capacidades ukanipkchisa, boxeo ukanx wali sumaw jikxatasïna.
  Jichhax jupax janiw sección ukar qillqantatätapatx arrepentisiwaykiti, kawkhantix entrenador Faranenko jupax akham sänwa - jumax jach"a jaqiruw jilsuwayta, ukampis mä jank"a ukat k"achachata reacción ukamp. Mä juk"a pachatxa URSS markax Juegos Olímpicos ukan chikancht"asiniwa - ukat jumax mä medalla ukatakix sum ch"axwasma!
  ¿Kunsa jumajj sasma? Oleg Rybachenko jupax akham sasaw jaysatayna:
  "¡P"iqix markatakix juk"amp askinak qhispiyañatakiw juk"amp askixa, maynit maynikam nikel q"umachasiñat sipansa!" Amuyt"añataki, jumatix mä tractor lurasma, ukax aserrín ukampiw apnaqasi, jan ukax ordinario basuranakampis apnaqatarakiwa, ukhamax juk"ampinakaw utji
  ¡Tata Pachax askinak jikxatani!
  Ukampis jichhax uka waynax pachpa capital katuqawayi.
  Ukhamajj Oleg Rybachenko chachajj janipuniw nayrajj jakäwipan jawqʼjatäkänti. Mä jilïr SS chachax jank"akiw tunka marani yuqall wawar wakicht"at sayt"asiwiparux t"unjatayna, jupax maraparjam jach"a jaqïkchïnsa (ukax ukhampachas uñacht"ayäna ukat mä pä kutiw sum ch"allt"äna) ukat wali yatiñampiw amparanakap jawq"jatayna - liwxatat jaqiruw jiltayatayna ukat wasitat jawq"jatayna. Kunawsatix Oleg Rybachenkox jan sayt"asxän ukjax (mä arunxa, niyaw jan amuyt"asiwayxänti, mä arunxa, p"iqimanx amuyunakax utjaskakiwa, janiw ch"iyarar tukuwayktati, ukampis janchimax janiw ist"xiti. Khitinakatix ring ukan sinti ch"axwapkän ukanakax yatipxpachänwa kunas ukax grog. ukan jikxatasiñ munapxi). Fascistax juparux jaquntañapatakiw jaytäna ukat muspharkañawa, janipuniw liwxatat jaqirux ch"allt"känti. Ukampis doctor-verdugox anagrama arumpiw kuns jupar arnaqasïna. Mä cubo aptasajj chʼakhut ajanuparuw uma warjjatäna.
  Mä umamp chhaqhat pusinix jikxatasi, ukat jichhak ch"amakt"at hielo ukan umapax wali thayawa - ¡juyphi pachan umamp jaqsuñakiw!
  Oleg jupax ch"allxtasïna, sayt"asisinx botaparuw thuqt"äna, ch"iqa ajanupat wilampiw thuqt"äna, ukax manqhat p"akjatäna. SS jaqix janiw juk"amp jawq"jkänti - mä akatjamat jach"at arsüna, kuna pallapallanakans amuyt"asax, uka monstruox muspharkañawa, niyas sinti khuyapt"ayasiñampiw irnaqäna, ukat jupa pachpaw cocodrilo (ukhamarakiw amuyataxa janiw ukham ina ch"usar tukuñakiti) janchi cubos ukanakamp lurat cubos ukar uma apsuñ qalltäna ...
  Rybachenko Jr. jupax uka circunstanciax aski ukhamarak jan waliw pachpa pachan uñjäna. Suma yatiyäwix janiw jiwayatäkaniti, mä juk"a pachax experimento ukax logico tukuyañkama. Chiqansa, ¡tukuñ chiqax wali jiskʼa amuyunïspawa ukat inas tʼaqhisiñanakat qhispiyarakchispa! Jan walix wali uñjatäpxani ukat qhispiñatakix chiqpachansa, ¡maynix ingenioso ingenio apnaqañapawa!
  Mä qhawqha tiempotjja, Oleg Rybachenko chachajja, conejillos de indias ukhamäñajj yaqha guerran katuntat jaqenakat sipansa mä qhawqha ventajanakanïña sañ muni sasaw amuyäna.
  Ukat katuntat jaqinakasa, katuntat jaqinakas juntʼu manqʼayatäpxañapänwa. Respetat uñjasisajja, SS guardianakajj nayratpachaw latanakat kuns manqʼantapjjerïna ukat mä kasta ikiñ patjjarukiw ikipjjäna, arnaqasipjjäna jan ukajj ikipjjerïna sañ muni. Suma, hombre lobos ukanakax sarnaqapxäna - jan ukax uywa katuñataki, jan ukax patrulla apt"ata, jan ukax panpachani . Ukampisa, Oleg jilatajj janiw kusiskänti. Jupax Aurora ukat yaqha tawaqun q"ala kayunakap mayjt"ayat ikiskäna (¿janiw q"uma, wali thaya uraqir jaquntañatakikiti?) ukat sist"asïna - Margaritax marinero ukan abrigopan patapampiw ajanupar pichthapïna, chullut umamp ch"allt"ata, Oleg Rybachenko ukan apsutänwa , iyaw sasaw akham säna:
  Jichhajj cheqpach jaqëjjtawa. ¡Phuñunakampi chhaqhata, loqhe jaqinakampiw atipt"ata!
  Aurora kullakajj akham sasaw amuytʼayäna:
  - Jisa, nayaxa juparuxa ajanu masaj lurapxäma, khuchhuqataxa jank"aki qullatäxaniwa.
  Oleg Rybachenko jupax ch"amampiw jachaqt"asïna. Wali jan naturalawa. Jupax usuntxänwa, ukat saxranakaruw thuqt"äna, patinajes de plasma ukampiw kayunakaparux thuqt"äna. Ukat uka pachparakiw... ¿jichhax jukʼamp kusisit jikxataspachänti? Nayax mä juk"a axsarayätwa sarantañataki: jichhax qalanak patxaruw uñstayapxani ukat chuymatpach jawq"japxani, jan ukax inas mä chimpump yant"apxchispa. Ukampis nazis jupanakax janiw akan uñch"ukipkänti, ukat jamach"inakan dialectopan kunayman tuqitw arsupxäna, turno caldera ukan mallt"asa.
  Margaritax jinchuparuw jiskht"äna:
  - Chiqpachansa, suma lurata ... Ukampisa juk"ampi yatiñani! ¡Kunapachatix ch"amani jan ch"amanïkaspas ukhama ukat viceversa!
  Oleg Rybachenko jupax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Llakiskañawa, janiwa kuna askis utjkiti jan ch"amanïkaspasa ukham uñt"ayasiñaxa, kunatixa ukhamawa!
  Suma, wajjranakaruw wali ch"amampiw ch"allt"asipxäna ... Ukhamarus khuchhurat ajanupat sipansa, wali musphataw jikxatasipxäna, janis sinti jach"äkchïnxa, ch"akhax ch"amaniwa - pä kisu. Costillanakax usuchjasïna, jinchus usurakïnwa.
  Ukampis mä muspharkañ visionan jiwayatäpkäna ukajj jukʼamp tʼaqhesiñanakaruw puriyäna.
  - Sumakiwa, walikiwa, - Oleg Rybachenko jupax Aurora jach"a amparanakap machaq grillete amparanakapamp jaquntäna, marinero trajepan dobladillopampiw qunt"asïna. Ukax khathati. - Janiwa, thayakiwa. Ukat manq'añax uywa katuña ...
  Kunjamas, taqi kunat sipansa, conciencia ukax utjañat dependi - jan amuyt"asisaw marxista ukar tukusma. ¡Jumatï qhespisma ukhajja!
  Carcelan gruel ukax aluminio ukan manq"añanakaparuw ch"allt"ata - ukax mä transporte blindado ukanw apayatäna. Ukampis janiw cucharanakajj utjkänti. Amuyatajja, esclavonakajj kunjamatsa thiya gaseosa manqʼapjjani sasaw amuyapjjäna. Jan ukax sawkasiñ amtapxäna, kunatix uka cucharanakax janiw ukhamakiti. Ukhama... ¡ukax juk"amp askiwa!
  Chiqpach sallqa jaqiruw tukuwayta - waynax larusisaw phallawayi, ukat jank"akiw lakap jist"antawayi jan katuqañataki.
  Uka gaseosax trigo gaseosa ukhamaw tukuwayi, ukax cebada perla ukamp ch"allt"atawa - thixni, niyas jan ch"uñuni ukat chiqans, jan aychani jan ukax ukham uñtasita, walikiwa, inas mä juk"a challwanak yapxatapxchispa uka thujsataki. Mä elemental, niya ch"usat mistura pä granos (ukat jupanakpachaw ahumado aychampiw phallasipxi, thujsaparjama). Ukampis uka precursor waynan purakapax nayratpachaw purintäna: ukhamat manq"at awtjatax mä juk"a qhipharxäna, gaseosa uñjasakiw kutt"anxäna, ukampis kimsa kuti ch"amampiw kutt"anxäna.
  Chiqansa, manq"añax jan walipunïnwa - mä pä kutiw junt"u misturax manqhat usuchjat ajanupar jaquntatäna, ukat nayranakat jachaqt"asis t"aqhisiñat jalsuwayxäna - ukampis ¿kunas ukax ?! Jïsa, ukat "pulseras" ukanakax jark'antapxäna, Oleg Rybachenko jupax amparanakap ch'allxtayäna, colerat nayranakapat chispanak muyuntat jaquntäna ... ukat mä juk'a pachax ch'iqa amparapax uka ch'axwawinakat maynit chika taypir ring ukar jalt'atap amuyasïna!
  Jan iyawsañjamäkiti - chiqpachapunit SS ukax ukhama primitivamente ch"uqt"awayi. ¡Ukham lurasajj castigonakan yatichat lobonakatsa chhaqtayarakispawa!
  Oleg Rybachenko jupax congelatäxänwa. Ukat jankʼakiw masticañatak chʼamachasïna, mä manqʼañ qhepäjjaruw imantasïna. Ukat kupi amparapampiw tʼijtäna, qala acerojj jan aguantañjam janchir khuchhuqañkama.
  SS ukanx janiw taqinix ukhamakiti!
  Ukat inas amparap apsuschispa, uk amuyarakïnwa. Mä anillo jach"a amparataki luratawa - mä chachan jan ukax mä local waynan, inas mä jilïr yuqall wawax wal irnaqchi. Ukampis janïr wayn tawaqökäna uka Oleg Rybachenko sat waynan chʼuñut amparanakapatakejja, uka sipitajj wali jachʼäjjänwa.
  Uka waynaxa akham sasaw jiskht"äna:
  - ¡Atipjäwi suyt"aña! ¡Atipjäwi suyt"aña! ¡Khitinakatix grillete p"akjañ munapki ukanakax! ¡Achachilanakax Fritz ukan atipt"apxäna! ¡Ukhamarakiw mä anattʼañjam phuqantañäni!
  Aurora, Oleg Rybachenko ukar munasiñampiw uñch"ukiskäna, mä suma kuynt"awimpiw amparap qhipäxar jaquntäna (wilax mä jach"a khuchhurata ukat amparapan abrasión ukanakat mistuwayi). Uka pachax payïr vecinox sarxänwa, kunatix luraskäna uk imt"asa. Oleg jupax nina nakhaskir saxrarux nayranakaparuw uñtäna, jupax nayranakap ch"allxtayäna. Ukat jupax láseres esmeraldas ukanakamp perforación lurañ qalltaraki, punto-blank ukan, mä cobra ukar uñtasita - jan jaljañjama. Ukat pʼeqep chʼalljjtayasïna, wali amuyumpiw lobonakar uñachtʼayäna. Ukatxa, jan jaytjasaw manq"aña - mä jach"a qunqur sayt"atäskir mä copat escarlata esponjanakampi chiqak katjañataki, amparanakap jisk"achasax q"uma uraqin oladanakar tukusin k"añask chimpunak dibujañ qalltäna.
  Oleg Rybachenko jupax janiw kuns amuykänti, ukampis mä atipt"ir q"uchuw p"iqipanx niyaw ist"askäna;
  Wayna, muxsa, q"uma;
  ¡Wila soviético marka!
  Intix wali qhant"ataw mistu
  ¡Chuymamampi churata!
  
  Jiwasan qutanakax qhanawa
  ¡Uka jawiran thaya cristalpa!
  Waynanakax mä pelot apt"ataw t"ijtapxi
  ¡Mayachtʼasisaw qollu patat tʼijtjjapjjäta!
  
  Pechojj thayampiw phallaski, .
  ¡Primavera ukax sapa ch"uxña ch"uxña quqanakanwa!
  Nayajj Tatituruw kuttʼjjta
  ¡Jan walimpi, jan walt'awinakampi phust'ayasiñäni!
  
  Tiempojj wali qhoru purinjjewa
  ¡Fascismo ukax Rus-aruw mantawayi!
  Chʼaxwäwitakix machaq uñstayañäni,
  ¡Comunismo ukax apnaqañapawa!
  
  Mayacht"asisaw kunanakas ch"axwapxi, .
  !
  Caballeronakax nayrax kayuk sarapxirïna
  ¡Walikiwa, jichhax mä tank acero!
  
  Lenin chachan jach"a lurawipa
  ¡Kunjamtï jikxatasktan ukhamarjamaw sarantaskakiñäni!
  Stalin sat yatiñan genio
  ¡Kunas atiptʼañ yatichawayitu!
  
  Ukat qhiparusti, nayax yatiyapxäma
  Khitis qhispiyawayi - chhaqhawayi!
  Juk"amp chiqaparu amuyt"ata - Nayax uñacht"ayarakïwa, .
  ¡Final ukax niyaw purini!
  Oleg Rybachenko, ukham laq"a qhipatxa, ¡niyaw qutax qunqurkamas purinkaspas ukhamaw amuyasïna! Ukat qullunakax chiqpachansa, ¡hombron!
  Imill wawanakax wali ch"amampiw sartasipxäna ukat jinchut jinchukamaw jiskht"asipxäna. Taqeniw mä suytʼäwinïpjjäna.
  Lomonosov ukat Stenka Razin jupanakan wawanakapax ajanunakap phust"asipxäna ukat ukjatx jachaqt"asipxäna - maldito cute ukax usuchjatawa.
  ¿Escapañ atipsta ukhajja, ¿kamachasmasa? Oleg Rybachenko jupax jank"akiw ladopar uñtäna, amuyunakapax (ukat khitis yatpacha, jupar khitapxaspa ukhax, jan walt"awinaka, ukhamax janiw yatiskiti kuna kasta equipos ukanakas utji!) SS ukan escorts ukanakar ist"asa.
  Nayranakapan mä infierno k"ajkir nina saxrax precursor waynan amparanakapan acero anillonakap llamkt"äna ukat iyaw sañatakiw p"iqip ch"allxtayäna: sapxiwa, jïsa, yant"apxasmawa! Ukax jan aruskipt"kasas ukat jan juk"amp arsusispas qhanawa.
  Uka zorro p"iqin ch"axwirix akham sasaw jisk"at arsüna:
  - Maynix qhispiskchi ukhas ... ¡Maynix vengasiñatak utjani!
  Ukampis uka qhepatjja, Oleg Rybachenko chachajj manqhanjja qalaruw tukuwayjjäna, congelatäkaspas ukhama. Ukat mä sanu amuytʼaw congeläna: amparanakap tʼijtʼayäna. Ukat ukjatx ... ukampis ukatx mayni imill wawanakar qhispiyasiñ yanapt"añax wakisirakiniwa. Jan ukhamäkanixa, janiw precursor-excelente yatiqirïkiti, ukampis ¿khitis ?!
  Aka arunak amtasiyätwa: p"iqinchirix janiw jupa pachpa nayrar sartaskiti! ¡Ukat khitis kayump taktʼasisin maynir yanaptʼi!
  Ukat khitinakas jumatakix - ukham suma imillanakax wilamp kayunakap p"akjata. Kunas leninista waynan manqhanx coleratänwa - waranq waranq tornadonakan wararitapampix kutkatasxänwa! Ukhamaw - t"ijt"añax kunjamtix lurañjamäki ukhamarjama ukat ...
  Chiqansa, tʼijtxañäni ukhaxa, kunapachatï yaqha chʼamax jan utjkani ukhaxa. Jan ukhamäkanixa, mä traicionañawa.
  Nayranakapampi mayampi jikisïna, nayraqatax Margaritampiw jikisïna, ukatx Aurorampiw jikisïna, jupax qhanaw kusisitarakïnwa, ukatw uka manq"añ manq"añax wali munasiñampiw liq"isiskäna. Ukat jupax nayrap phukhut apsusaw nayranakap ch"allxtayäna.
  - ¡Janiwa katjapksmati! - Nina saxraxa yapxatatawa. - ¡Jumatix sarxätaxa, ¡chiqpachansa yanapt"iriw jutäta!
  Oleg Rybachenko chachajj pʼeqep chʼoqtʼasisaw akham säna:
  - ¡Juramentwa! ¡Honesto precursorax partidonkirinakampiw jikisini ukat qhispiyatätawa!
  ¡Walikiwa, ¡ukham amtapxta! Kunatï uka qhepat utjkäna ukajj jukʼamp prosaico ukhamänwa. Nayratpach wali askiwa, janiw Oleg ukax manq"añanak jariqañapatak purinkänti - amuyataxa, jupanakax wasitat cadenanak apsuñ axsarapxäna jan ukax imill wawanakar ch"amampiw irnaqañapatak jaytañ amtapxäna. Mä jisk"akiwa, ukampis aka posición ukanx wali kusiskañawa. Jan walix wasitat sarañajawa, ukat kunapachatix uka fascistanakax samarapxi ukhaxa. Janiw kunas juk"amp jan ukax juk"amp sustentable jikxataskiti.
  Mä juk"a thayakiwa, thayaxa juk"ampi ch"amakt"awaykchixa, qinayanakaxa caballot jaquqanipxäna, ukatxa thaya jalluxa jupanakata ch"iqiyañ qalltäna. SS chachanakax jichhax juk"amp kusisipkaspa ukhamawa, jupanakamp lobo lobonakapampix mä q"añut q"añut apt"asipxäna.
  Walja kutiw sarañajäna. Ukham uraqpachax akanx mä microclima especial Crimea uksankiwa. Jilapachax janiw jallu pachakiti, jan ukasti aka tuqinx thaya ch"amampiw thayt"ani.
  Imill wawanakax nayratpach sum ikipxatayna ukat thayax ch"amañcht"ataynawa.
  Ukampis kunatsa Oleg Rybachenko chachajj ikiñ munäna, nayranakapajj traicionañampiw chʼamaktʼäna.
  Jïsa, ukham pesaje, patak tonelada jiwat jaqis jumar chʼallxtaspa ukat janis wali samsuñjamäkaspa ukhama.
  Oh, usutäxayätwa, sasaw Oleg Rybachenkox amuyt"äna, kayunakap wali ch"amampiw wasitat askichäna, ukax wasitat ch"amakt"añ qalltäna. "Jichhax chiqpachapuniw usuntxä, ukampis ¿kunas ukhamax?" Chiqansa, nazis ukanakax janiw aspirina apnaqapkaniti ni penicilinas inyectapkaniti, ukat inas miel uksat arrepentisipxchispa. Jan ukajj ¿janich ukhamäki? ¿Yant"añatakis imatätati? Jichhajj kawkirus jiwasajj pisinkir jaqenakajj sarasktanjja?!
  Mayampiw jallump t"aqhisiñamp chiqpach uñacht"äwix chhaqtawayxäna, ukat sarkasax ikiñar purirakïnwa. Ukax, inas, aka cargo ukanx askïchispa;
  Espacio mä arunxa - mä ch"axwäwi;
  Dmitry ukat Oleg Rybachenko precursoranakax wali suma yatiqirinaka ukhamarak wali suma atletanakjamaw URSS ukat Alemania markan wawanakan deportes clubes ukanakan wakicht"at boxeo amistoso ukan markapar uñt"ayasiñatakix derecho katuqapxäna. Panpacha markanakax wali aliados ukhamaw uñjasipxi, ukat mä ch"axwäwix niyaw utjani sasin yatiyawinakax juk"ampiw jilxattawayi. Chiqansa, alemán pallapallanakax fronterat mistuwayxapxi, ukat Wehrmacht ukax África uksanx mä atipt"ir ofensiva luraski, ukatx Egipto markaruw katuntawayi, ukatx jichhakiw Gibraltar markar katuntañ tuqit yatiyapxi. ¡Conexiones ukanakax Stalin jupa pachpaw Fuhrer ukar jach"añchäna!
  Janiw kuna arunakas delusional vision ukatakix utjkiti, jan ukasti kunatix universo ukan jan paski ukawa. Oleg jupax ukham amuyt"asax katjasiwayi - wasitat yaqhip rayunakan jan ukax yaqha yänakan artificial influenciapat amuyt"ayata. Ukampis taqe kunas cheqäskapuniwa, ukatwa uka sallqjäwir saykatañatakejj janiw chʼamajj utjkiti.
  Ukhamasti, jan kuna usuniw niya suma uñnaqtʼankir markar avionat sarasma. Prensa alemana ukanx Unión Soviética tuqitx askinakakiw arsusipxi, ukatx comunismo ukax ideología fraternal Socialismo Nacional uksa taypinx uñt"ayatarakiwa. Ukhamarus Stakhanov ukar uñtasit mä movimiento ukaw uñstawayi ...
  Dmitry ukat Oleg Rybachenko jupanakax boxeadores sullka maranipxiwa, jupanakax tunka mayan maranikïpxiwa, ukax juk"amp jisk"a límite ukhamawa atipt"asiwinakan uñacht"ayañataki. Ukampis yuqall wawanakax maraparjamax wali jach"apuniwa, ukat uka pachas janiw pä tunk mayan patak mara tukuyarux jank"ak jank"ak sartaskiti.
  Ukampirus Oleg jupax jisk"akiwa, juk"amp jisk"akiwa, mä juk"a pesaje categoría ukankiwa, ukampis wali jank"akiw. Dmitryx juk"amp jach"awa, ch"akhapanx juk"amp jach"awa, juparux tunka pusini wayna-heroe ukham uñt"ayasiñapatakiw churasispa.
  yuqall wawanakax ñik"utapanx mayj mayjawa. Olezhek jupax qhanawa, mä rubio natural ukhamawa, mä bola de nieve ukhamawa. Dmitryx ch"uxña ñik"utaniwa, ch"uxña ñik"utaniwa. Oleg jupax mä qawqha phaxsi sullkakiwa, ukat muyu ajanupax wali wawar uñtasitawa, ukat Dmitryx wali suma uñnaqt"aniwa, mä cartel de propaganda ukar uñtasitawa. Imill wawanakax niyaw jupar uñch"ukipxi, janiw akax ukham jach"a wawakïkaspas ukham iyawsapkiti.
  Ukampirus Oleg Rybachenko jupax Dmitry jupat sipanx juk"amp yatxatatawa, panpachan yuqall wawanakax wali yatiñanipxiwa ukat pachpa phisqa maraninakatakis yatxatapxi. Chiqansa, mä soviético markanxa, suma anatirinakax wali suma yatiqirïpxañapawa.
  Jilt"ir waynanakaw jilïripxi, ukampis tunka llatunkan marakama, mä qawqha heroes ukanakax mä suma pä metros alturani ukat mä centner pesaje ...
  Boxeros, markan wali suma wayna cuadros ... Ukat Alemania markan campeonatos ukat uka markanakax jupanakamp ch"axwapxani ... Wawanak taypinxa, chiqans, jan ukax juniores ukanaka.
  Jupanakax jan sayt"asaw Tercer Reich ukan jach"a pasajeros ukan barcopan Moscú-Berlín thakhinjam sarapxi.
  Boxeros ukanakax sapa mayniw qunt"asipxi, ukampis luchadores, levantadores de pesos, futbol anatirinaka, nadadores ukanakaw utjaraki. Taqi juniores ukat wali suma uñacht"awinaka. Stalin jupax machaq generacionasax régimen soviético ukan yuritayna, taqi kunatix askïki uk uñacht"ayapxañapatakiw kamachi, ukat jan ajanu chhaqhayasiñapataki. Ukat chiqans taqiniw ch"axwañ munapxi ...
  Dmitry jilatajj Oleg jilataruw akham jisktʼäna:
  - ¿Jumaxa mä plan táctico lurawaytati ch"axwañataki?
  Precursor waynax akham sasaw jaysäna:
  - Nayax sapa uñisiritakix tunka payan amtanakaw utjitu... Ukampis nayraqat jupar uñch"ukiñamawa, ukatx ukakiw mä amtar puriñama... Sapa mayni jak"achasiñatakix jisk"a movimiento ukat específicos, uñisirin estructura fisiológica ukamp chika, purapat dicta sapa mayni tácticas ukanaka.
  Dimitri kullakajj jiskʼachasaw akham säna:
  - Ukampis nayax juk"amp jasakiw luraskta! Jan tácticas ukampix uñisiriruw jank"ak jaltxa, juk"amp ch"amampiw ukat juk"amp kutiw ch"allt"asta ukat p"akjaraktwa.
  Oleg Rybachenko jupax akham sasaw arsuwayi:
  - Juma ukham jach"a ukhamaraki janchi tuqita ch"amanchata waynanakawa juk"anikiwa, jumana maramanxa. Ukatwa, presión ukan tácticas ukanakax pasawayxi. Ukhamatwa liwxatasma. Ukampis akanx niya normal alturanïtwa, walikiwa, inas mä juk"a promedio ukar juk"ampi, ukat URSS ukan campeón ukar tukuñatakix, ukham jach"a markan, mä presión ukax janiw wakiskiti. Taqi kunat sipansa, janiw uñisirirux brutal fuerza ukamp irpkasmati, kunatix jupax yatiqaraki, k"umara jakañ irptaraki, chiqaparuw manq"i, tácticas ukanakat yatxataraki. Ukat ukatsti ajedrez anattʼañanjam wasitat anattʼañaw wakisi. Awisax kunas, estera layku sacrificio luraña.
  Dmitri chachajj wali qhurutwa akham säna:
  - Ukat uñisirinakax yatiqasipki, ukat final ukanx uka waynax nayat sipan juk"amp jach"a ukat juk"amp llakt"ataw jikxatasïna. Kunjamsa entrenasma ukarjamaw waljajj lurasini. Yaqhip jaqinakax pä semananx campeón olímpico ukar tukuñax wakisispawa sasaw amuyapxi, qarjañkamaw irnaqapxi... Akax mä sallqjawiwa. Taqi kunat sipansa, deportes ukan entrenamiento ukanx juk"amp wakiskiriwa, janiw mä supercarga churañax sinti wakiskirïkiti, jan ukasti mä super-recuperación uñstayañawa. Ukampis chiqap sapa mayni ajllit conjuntos de ejercicios ukanakaw utji, ukat juk"amp wakiskirïki ukax qhipharux waliptañawa ukat ch"amañchañawa ... Uka qhipatxa, mä samañampiw ch"axwapxtaxa, patak patak ch"axwawinakampiw kimsa muyuntat jaquntapxtaxa, jan ukax juk"ampirus, chiqpachansa , jukʼamp jiskʼakiwa.
  Oleg Rybachenko jupax akham sasaw arsuwayi:
  ¡Walikiwa, chiqpachansa ukax chiqäskapuniwa! Jisk"atpachax, suma samaña imantawi, ukat inyecciones ukanakax wawar janchipan jiltañ chiqanakapar ... Aka chiqanx mä qawqha Yatiñanakax jiwasan gurusan utji. Ukampis janiw amuyañjamäkiti kunats jan yaqha entrenadores ukanakamp chika?
  Dmitry jilatajj akham sasaw jiskʼat arsüna:
  - Jupax jumanakampïpxtwa sasaw jan axsaras sitäna ... Janiw boxeadoranakakikiti, jan ukasti nayraqatax pallapallanakawa. Wali wakiskir lurañaw wakisi... ¡Wali wakiskiriwa, quri olímpico ukar sipans juk"amp wakiskiriwa!
  Oleg jilatajj kʼajkir pʼeqep chʼoqtʼasisaw akham säna:
  - Kunas juk"amp wakiskir .... Inas jupax nayarus ukham sista ... Jaqinakan destinopax pä precursor soviético waynanakan luratanakapat dependerapawa. Kunjamtï mä cuentojj siski ukhama.
  Dmitry chachajj filosofía toqet akham sänwa:
  - Ukat kawkitsa cuentonakax juti, janitix jakäwit juti. ¡Inas chiqpachapuni ukham ukhamächispa! Janis jan wali patonakäkstanxa, ukampis ... Águilas sasin sutichañax wali nayrawa.
  Oleg Rybachenko jupax sumakiw aruskipt"añ tuqit mayjt"ayawayi:
  - ¿Jumax amuyatati Alemania markan invasión ukan amenazapax qhipharux pasawayxiti?
  Dimitrix jan amuyt"asisaw jach"a amparanakap luqxatäna.
  - Akaxa, nayatakixa, jumaxa juk"ampi yatxatiri jaqiwa. Naya pachpatxa, nayax amuyta janiw jank"ak taqi amparanakamampi kayunakampi ch"allt"añjamäkiti, ukatx wasitatw jan taqi tuqir atacañax ch"amäxiti. Chiqansa, jumatix mä salto ukan sarnaqäta ukhaxa ...
  Oleg Rybachenko jupax akham sänwa:
  - Ukax wali logico ukhamaw ist"asi ... Ukampis janiw yatisktanti kuntix Hitler jupax específicamente amtkän ukxa, ukampis chiqpachans tensión ukax juk"ampiw jilxattawayi, ukatx alemán avionanakax jiwasan espacio aéreo ukar jan walt"ayañ jaytawayapxi, ukat oruganakan thuqt"awipax janiw anqäx markanx ist"atäkiti, akax chiqawa. Jïsa, ukat Fuhrer, yaqhip irnaqirinakax maquinanakaruw kutt"apxäna. Mä arunxa, Tercer Reich ukax colmillonakap imantawayi... Ukampis janiw samarañasäkiti.
  Dmitry chachajj mä horneado sandwich challwampi ukat queso especial sin grasa ukamp bolsapat apsusaw Oleg jilatarojj churäna. Ukatxa pä kutiw jupa pachpatak apsuwayxäna. Uñacht"ayata:
  - Manq"aña ... Janiwa jaya pacha samart"añakiti manq"aña ukhamaraki proteína manq"aña. Kunapachatï cuerpon aminoácidos ukanakax jukʼamp jilxattaski ukhaxa, musculonakax chʼamanïxiwa.
  Oleg Rybachenko jupax akham sasaw arsuwayi:
  - Culturistas ukanakatakixa, jupanakaxa wal irnaqapxi, akaxa wali chiqawa, ukampisa boxeadores ukanakatakixa ... Taqi kunat sipansa, janiwa kuna aychasa utjkiti, janchixa pintatawa, ukatxa juk"ampirusa ukaxa jilxatiwa nuwasiña efectividad!
  Dmitryx mä sandwich ch"akhusinx mä tomate yapxatasax iyaw sataynawa:
  - Janiwa taqi kunakiti, ukampisa ... Nayaxa arumanakaxa yuqalla janq"u manq"a manq"arakta jani ukaxa umarakta ukhamata concentración de aminoácidos ukaxa jani jilxatañapataki. Ukat taqi kunat sipansa, janiw wallpa laq"unakakiti, jan ukasti codorniz jan ukax avestruz laq"unakawa, walikiwa, qhipa uñstawix chiqpachans juk"akiw ... Asia Central uksanx avestruz ukanakax nayratpach uywañ qalltawaykaspas ukhamaw amuyasi ...
  Oleg jupax wali serio (en tono) sawkasi:
  - Mä wali valorani proteína ukaxa mä ch"uqi nayraqata kayunakaparu. ¡Yant"apxañamatakiw iwxt"apxsma!
  Dimitrix mä yuqall wawar uñtataw chhuxriñchjasïna:
  - Jïsa, ukampisa juk"ampi ostras wila indio pimintampi!
  Ukampis Oleg jilatajj wali amuyumpiw sandwichat mä jukʼa apsüna ukat mä jukʼa chʼamthapiñ qalltäna. Chawllax wila, suma, ketchup ukamp ch"allt"ata ajo ch"uqimpi. Mä juk"a ch"am yapxatañax wakisispawa ... Kunjamakitix Winnie the Pooh, sañäni ...
  - ¡Winnie the Pooh kullakax akapachanx wali sum jakasi! Jupax warmini wawanakaniwa, ¡jupax mä burdana ukhamawa!
  Oleg jilatajj mä akatjamatwa akham amuytʼayäna:
  - ¿Q"uchupxsnati?
  Dmitry chachajja, jan sinti kusisisajj akham sänwa:
  - ¿Janit q"uchuñatakixa wali alwaxa?
  Oleg Rybachenko jupax akham sasaw jachaqt"asïna:
  - ¡Chiqapuniwa, juk"ampirus URSS markan fronterap patxaruw jaltxapxta!
  Dmitry jilatajj masiparuw akham jisktʼäna:
  - Tijeras jan ukaxa papel?
  Oleg jilatajj amparapampiw uka arunak arsüna.
  "Inas jan wawanakjam sawkasiñanak lurañax juk"amp askïchispa. Jiwasax suman jakasir jaqinakätanwa, ukampis tren blindado ukax qhanan jank"akïñapatakiw ch"amanchawayi...
  Dimitrix akham sasaw arsu:
  - Janiwa! Janiw jardín de infantes ukan q"uchunakapax ukham munaskiti. ¡Jutapxam, kunas mä juk"a... patriótico!
  Oleg jilatajj pulmonanakap phoqantasaw qʼochuñ qalltäna, saraskäna ukhaw qʼochuñ qalltäna. Dankax wali sum q"ucht"awayi. Jan ukax jukʼamp askixa, arupax mä mariscalan trompetapar uñtasitänwa, ukat inas Jericó sat trompetamp istʼasirïchïna;
  Precursorax jachʼa jachʼa tukuñ aruwa
  Corbata Stalin Rodnoy ukax watatawa.
  Utanxa fiesta lurañat sipansa janiw yaqhax utjkiti,
  Nayatakix, ¡ideal comunista ukax!
  
  Wiñayatakiw Pachamamar luqtañatak juramento lurawayta
  Ukhamat Pachamamax jach"a jach"a tukuñapataki,
  Jakäwin taqinitak sumäñapataki,
  ¡Ukhamatwa tʼijuñax mä águilat sipansa jukʼamp akatjamat tukuni!
  
  Qhixu qhixu - ch"axwawix purinxiwa, .
  Ukhamasti, ¡jan axsarasaw yuqall wawanakax campamentor sarapxi!
  Wehrmacht ukax mä q"añut uñt"atawa, .
  Ukhamajj ¡gastoruw apayaniñäni!
  
  Jupanakax janiw fusiles ukanakax waynanakarux churapkänti,
  Mä jaysäwiw utjäna jumanakax maranakax - jisk"akiwa!
  Taqinipuniw pallapallanakan ukar jaltxapxäna,
  ¡Kunattejj bayonetanakajj wali wakiskiriwa!
  
  Moscú marka jakʼanjja, chʼiyar chʼiyar chʼakhanakanwa nuwasipjjayäta,
  Jupanakajj qʼala kayukiw thaya taypin tʼijtjjapjjäna ...
  Suma precursoranakax isimp isthapt'ataw t'ijtapxi - .
  ¡Janiw granadax utjkiti, ukhamax ¡puñchumpiw ch"allt"añama!
  
  Kunjams qhuru fascista kats - .
  Qhawqhakamas jupanakan wilap umasma,
  Ukampis nazis ukanakax kutkatasiñatakiw jutapxani,
  ¡Buitrenakax anatañaruw tukupxani!
  
  Chika uru manq"añatakixa, mä modesta ración - manq"at awtjata, .
  Pallapallanakax kayunakaparuw q"ixu q"ixu usump usuntapxatayna...
  Nayax chiqpachanx mä jisk"a wawakïtwa
  ¡Ukampis awkinakax uka jach"a jach"a tukuñat jach"añchasipxi!
  
  Tanque ukax jank'akiw sartaski, "Tigre" ukax bozal ukarux ch'allt'awayiwa,
  Ukampis ¡uka nuwasiri waynax granada chʼallxtayäna!
  Ukat fascista bastardo ukax mä mina ukar purintäna:
  ¡Akanx junt"u antorchapax jamp"att"atawa!
  
  Jiskʼa wawas mä jachʼa jaqëniwa
  ¡Jumatï jan axsartʼir uywassta ukhaxa!
  Precursoranakax enlaces ukham mayacht"atawa,
  Almax juk"amp ch"amaniwa: titanio - metal!
  
  Wehrmacht ukax janiw paskänti, jupanakax p"iqiparuw katuqapxäna,
  ¡Acerot lurat ataúdes ukanakax ch"amakt"ayatäxänwa!
  Rusia markanx ukham yuqall wawanakaw utji,
  ¡Wawanaka generacionanakajj jachʼa jachʼa tukupjjewa!
  
  Uka nuwasïwix wasitatwa, aka kutix Volga sat qutan,
  Pionero - ¡terminador ukax tukuwayxiwa!
  Fascistanakax phuqhat morgues ukanipxi
  ¡Ukat jiwañan pirqapax quta thiyan p"akjataw uñjasi!
  
  Qhawqhanis jiwata - janiw jakt'añjamäkiti, .
  Qhawqhanis wasitat jiwapxani - janiw jachaqt'asiñas utjkiti ...
  Ukampis ukham ch"axwirinakax irnaqawiruw iyawsapxi;
  ¡Khitinakatix Cristor askïki ukar jaktayapxam!
  
  Jupanakax Berlín markan Komsomol ukankirinakaruw tukupxäna,
  ¡Ukanjja, Diosar taqe chuyma serviñatakiw mä juramento luräna!
  Chikat Europa markax Unión ukampix q"ala kayuni,
  ¡Wayn tawaqunakan equipojax sarxapxänwa!
  
  Ukat jichhax mä machaq pacha lurañäni,
  Taqinipuniw mä creador-demiurge ukar tukupxani....
  T'aqhisiñ manqharuw chhaqtxapxam - ch'axwäwi, .
  ¡Ajjsarañajj kamsañsa muni uk janiw yatkañäniti!
  
  Alaxpachan suma chuymanïñax apnaqañ qallti
  Ukat ukat uka usux chhaqtxaniwa, iyawsapxita ...
  Jiwasampixa taqi genionakat sipansa wali sumawa, Stalin,
  ¡Hitler chachan infierno animalapar atipjawaytwa!
  
  Ukatakix jan axsarasaw ch"axwapxta.
  Wiñayataki jach"añchatawa...
  Ukat amuyañani, uka fiestax wali wakiskiriwa - .
  ¡Alajjpachajj mä samkaruw puriyani!
  Yatiyaw avión ukax mäkiw aka q"uchu q"ucht"awayi. Ukajj wali jachʼatwa istʼasïna, ukat maynejj jachaqtʼasïnwa ...
  . #5 JAQTHAPI
  Uka uñjäwix chhaqtawayxänwa, ukat qillqiri ukat genio waynax wasitatw mä sarnaqir columna chiqpachan jikxatasïna.
  Maynimpi jan yäqañjam aruskipt"añax jan lurañjamätapatxa (vision tukuyatatxa, arux taqpach ch"amakt"awayi!) Oleg Rybachenko jupax juk"ampiw colerasïna. Ukat kunjamatsa janiw jank"akis amuyaskti quqaru jak"achasipxatapa. Ukax tukuyawayiwa - umamp ch"allt"ata, ukat kayu manqhanx mä suma thakhiw utjäna, umamp ch"allt"ata ukhamakipans, ukampis qhana, carritonaka, autonaka, k"acha tankinakan, motocicletanakan ukat caballot ch"akhanakan ch"akhanakapamp akawjan ukat ukjan khuchhurata.
  Thaya laq"ax jan wali jabonar uñtasitaw ukhamarakiw llijullijuw tukuwayi, Oleg Rybachenkox mä milagro tuqiw walja kutiw equilibriop katxaruwayi, ukat columna ukanx pä jan ukax kimsa imill wawanakaw jaquqasipxäna ukat jank"akiw sartasipxäna.
  Margarita pachpaw mä jukʼa qarjata jilapar chʼamañchtʼäna:
  - ¡Ch"amakt"askiwa, jank"akiw samart"ayapxätam!
  Jallu purintatapat mä hora chikatani qhepatjja, jaya cheqat mä qawqha qollunakjam uñtʼatäki uka cheqat pasapjjänwa. Oleg jak"an Rybachenko jupax amuyasïnwa - ukax janiw qullunakakiti, jan ukasti mä eje ukaw ametralladora torrenakampi. Mä nayra, Crimea markankir muralla, inti jalsu tuqiru ukat inti jalant tuqiru, nayrax uñjkaspa ukhama. Sapa kutiw "colinas" ukanx gris qala anillo ukanakax uñjasirïna, niya uraqimp chikachasiñataki - uñjañ torrenakan t'unjatanakapa. Uka pä taypinx - ch"usawjaruw mantawayi, ukax mä kutix, inas, punku jist"aratächi, katuntat columnax pasawayxi.
  Ukatxa wasitatwa ikiñar irpapxäna. Janiw grilletes ukanakas apsusipkänti ukat janiw manq"añ qalltapkänti. Ikiñax imill wawanakarux ch"amakt"ayäna, mä cuervo ch"iwipar uñtata;
  Mä akatjamat imill wawanakan nayraqatapan uñstawipax mayjt"awayi (ukatx samkanakax sinti jach"a jach"a tukuñjamawa!) Ukat qutaruw tukuyapxäna, juk"amp chiqaparux muelle ukan qutar uñtata ukat thaya.
  Komsomol imillanakax puerto uksaruw sarapxäna, silueta de destructor ukax janiw jayankkänti, niya mä pä kilómetros ukch"akiwa, ukampis niyaw línea de horizonte ukampiw mayachasïna. Aka chiqanx wasitat walja kutiw phisqa cucaracha ratas ukanakamp atacapxäna. Ukanakax wali q"añu uywanakawa, suxta kayuniwa, ukat chhuxriñchjasiñax uñch"ukiskiwa ukat jaquntatarakiwa. Ukampirus pä segundos ukjakiwa, puñalanakamp ch"ankhampiw ch"ankhachapxi ukat taqi kunas tukusxiwa.
  Suma Margarita kullakajj akham sasaw qʼochüna:
  - Ukat nayatakixa, mä emético ukhama, ukatxa mä munasiñ poción!
  Wila Aurora kullakajj nayranakapatwa mä silbato apsüna:
  - Ukampis sarnaqawix wali askiwa - ukat nayax mä kayumpiw jawq"a t"ijtxa!
  Jukʼamp jan wali animalanakajj gaviota hachanakänwa. Jupanakax chupampiw ch"axwañ yatiñanïpxäna. Puntojj jaqontatäjjänwa ukat ñikʼutaruw chʼuqtʼasïna, ácido inyectasa. Ukatxa hacha jamach"ix atipt"at jaqiruw qunt"asïna - aycha ch"iyjatäna. Chiqansa, akanx jilpachax niyaw ch"axwapxäna. Ukampis pusi manqʼañ animalanakaw maynit maynikam pʼeqenakap chʼiyjatäpjjäna, uka animalanakajj uka scouts ukanakaruw nuwantañ yantʼapjjäna.
  - ¡Akanxa yaqha perversión de la naturaleza ukanakawa! - Nina saxra Aurora ukaxa uñjiwa ...
  - ¡Khitis jupanakar lurawayi, janipuniw kuns mayjt"aykiti! - Margarita machaq misión ukanxa, atavístico religioso sentimientos ukanakaxa mayampiwa uñstawayi. Yaqhip ch"amanakax subconsciente ukan sartaspa ukhax jaqi kankañapax mayjt"iwa. - ¡Ukhamaxa ¡Taqi ch"amani Diosax kusisiyaraki!
  Wila ñik"utan saxrax mä jisk"a faldani ukat ñik"utapax nina naktäwit sipans juk"amp junt"u phichhantatänwa, ukax wasitatw uñch"ukisïna:
  - Janiwa, akaxa mayampiwa mutaciones ukanakana ch"ama ch"amapa uñacht"ayi. ¡Ukham walja jan waltʼäwinakaw jakañ utjayaspa!
  Pä chakra jaquntasaw imill wawanakax manq"añ uywanakarux khuchhuqapxäna, ukatx jupanakar kutt"ir discos ukanakaruw katjapxäna.
  - Kunjamatixa mä boomerang, ukampisa titanio khuchhurata! Nina saxraxa jachaqt"asïna.
  - WALIKI! Ukax aka titanio ukakiw jan khuchhuqkiti, aka metalax mä blotter ukar sipanx juk"amp jan ch"amaniwa.
  Imill wawanakaxa bote muytayañ qalltapxäna. Nina saxraxa, ukatxa jan suyt"ata achikt"asisa jiskt"äna:
  - ¡Qhipharux mä q"uchu lurañäni Margarita!
  Intit sipan juk"amp qhana jachaqt"asis ch"iyar janq"u rubiox akham jiskt"äna:
  - ¡Suma suerte apaniñataki!
  Cool Aurora kullakax akham sasaw akham säna:
  - Ukhampuni! ¡Chhaqhatax jachañapawa - ¡jan wali jaqi envidia!
  Komsomol imillax qhipäxar qunt"asisaw llamp"u chuymamp q"ucht"äna, arunakax jalnaqäna ukat lliphipirakïnwa:
  Oráculo ukax magia qalanak taypinkiwa, .
  ¡Uka thaya pachan yuritayna - ¡qhana inti!
  Jiwasax janiw mä desove - defectuoso ch"amaka, .
  !
  
  Awisax qalax chiqpachans jan walt"ayiriwa - .
  ¡Jan walt"äwinktanwa, llakinakanwa, jiwañatakisa, profecianakanwa!
  Ukat fantasmas ukanakax chʼiyar kʼajkir kʼajkirïnwa, .
  ¡Arumanthix mä chimpunakjam qhant"am!
  
  Ukampis janiw kʼari yatichäwinakarjam sarnaqkañäniti
  Ruso ch"axwiri - ¡espada amparampi!
  Jesusar taqi chuym luqtapxam
  ¡Supayajj wiñayatak jan amuytʼasirïpan!
  
  Janiwa juk"ampi ch"amani markaxa utjkiti, .
  ¡Chiqpachansa, munañasax metalar uñtatawa!
  Yatiñani Stalin jupax ataque ukaruw irpxaruwayi,
  "Andryusha" tornado ukax Colonia metal ukankiwa!
  
  Rusia markaruw qullanjam luqtañäni,
  ¡Chuymaj jupar katuyañwa samkayäta!
  Pallapallax juk"amp ch"ullqhi bayoneta ukaniwa,
  Ukat nina naktäwix yatiyirin - arst'äwinakapa!
  
  Rus' mä himnompiw jach'añchapxsma,
  Juparux himnonak qʼuchupxta,
  Uñisirinakaruw vengasiñax purini - .
  ¡Uka cuervompi atipjayasipxañäni!
  
  Jiwasax machaq qullan pacha utt'ayañäni,
  ¡Diosax bendicipxita!
  Imill wawanakan luxus ukat actualizaciones, .
  ¡Janiw mä horas Califax tukuskätati!
  
  Mä suma uñjäwimpiw premio churapxita - .
  ¡Tatitun arupajj espadaruw jawsaski!
  Jakawixa azucarjam mermeladaruw tukuni
  ¡Kunapachatix "KAMAZ" ukham ch'amanïktan ukhaxa!
  
  Marka ch"uxña quqanaka, .
  ¡Kawkhans almamampi yatta, samarañamawa!
  Jumanakax jach'a qutanak katuqapxäta - jach'a kankaña, .
  ¡Jumax Kremlin markaruw mä yatichirirjam mantasma!
  
  Jumax mä caballero - mä tribu de gigantes, .
  ¡Lamar qutanakan jach"a jach"a tukutapa ukat hielo flotas ukanakax qhant"iwa!
  Quri jach"a wasaran laq"a, .
  Ukat terciopelo esmeralda - quqampi!
  
  Jan axsarasaw mä wila wartäwir sarapxta,
  ¡Ukhamarus "Tigres" axsarkañ arnaqawi!
  Nazis sat jaqenakan garranakapajja, .
  ¡Uñnaqapanxa, ¡Adolf chachax chiqpachansa wali sumawa!
  
  Ukampis ajanuparux bigote jikxatäna,
  ¡Hocito t"ijt"ayata, jawq"aña!
  Ukat markasan jach"a jach"a tukuri, jach"a jach"a tukuri,
  ¡Uñacht"ayat ch"ama fascista uñstawiru!
  
  Jichhax qhana pachax purinxiwa
  Alaxpachan khuyapayasiñapax purinxiwa...
  Poesías ukanx feats ukanakax q"ucht"atawa - .
  ¡Cristo santo almapanxa jaktawayxiwa!
  Aurora kullakajj chʼalljjtayasïna, amparanakap tʼaxllirtʼasa, ukhamat chʼuspanakan qinayapax sartañapataki:
  - Margaritaxa wali suma q"ucht"äna, ukampisa iglesian coro ukana salmo q"ucht"añawa wakisi. ¡Taqi amuyunakax mä religioso tema tuqitwa jamp"att"ata!
  - Juchamatxa pampachañamawa. - Korshunovax wasitatwa religioso éxtasis ukar jaquntatäna, jupax jilïr jaqïxänwa. - Khititix almap aljki ukax sapa kutiw chhaqhata qhipararaki - ¡jan jiwir yänak jiwir jaqitakix churaraki!
  Nina saxraxa larusitaynawa.
  - Jumanakaxa, nayaxa uñjtwa, suma arst"añsa yatipxaraktawa! Sumakiwa, munat kullaka, jichhax mä kusist"añ sarnaqawiw utjistu.
  Mä hinchable bote ukan qunt"atäsinxa, janiw radar ukanakamp yaqhachatäkänti, ukax mä arumankir mariposa ukan colorapampiw uñt"ayasi, Komsomol imillanakax jach"a t"unjir barcoruw nadapxäna. Jichhajj mä jachʼa luräwi lurapjjañapänwa. Mä juk"a jan walt"äwinx taqi reflejos ukat reacciones ukanakax juk"amp jan walt"ayataw uñjasiwayi. Komsomol imillanakax walja kilómetros ukch"a ist"asipxäna, oladas ukanakax ch"allt"asipxäna, gaviotas ukanakax chhuxriñchjasipxäna ukat challwanakax bostezos ukanakas utjarakiwa. ¡Maynirus umamp jaqsuñ istʼapxäna! Komsomol ukankirinakax ametralladora jaquntasaw mä waynarux colchón de aire ukan uñjapxäna. Jupax maskarap apsuwayxäna, ukat Denis Baranov chachan ajanupaw uñstäna. Oficial zombie, nayrax juchanchat penal, aka visionanx uñjkañ wayn tawaqur tukuta ukat juk"amp suma uñnaqt"ani, jupanakarux nayranakap ch"allxtayäna.
  Mä jach"a arumpiw thaya ch"allxtayäna, akham sänwa:
  - ¡Nayax jach"a ch"iyara Fuhrer ukan khithatätwa!
  - Ukampisa janiwa kunsa qillqapkti! Imill wawanakax mä arukiw arnaqapxäna.
  Mirabelax janiw kunjamatsa kusiskänti, jupanakan batallón ukan mä qala chuyman jan wali jaqin uñstatapatxa, ukampis Aurorax jan ukasti, mä satisfecho jachaqt"asiw uñacht"ayäna. Ukhamarus, muspharkañawa, kunawsatix juchanchatax tunka mara chikatani jaqunukuwayxän ukat uka cicatriz apsuwayxän ukhax wali suma jaqiruw tukuwayxäna. Janitï nayratpach yatipkaspäna ukhajja, inas Baranov chachar jan uñtʼapkaspänti.
  - ¡Ukatxa janiwa wakiskiti! - Jach"a jach"a tukuri, besotted nayra juchanchata. - ¡Nayan amtäwijax jiwañakiw! Jutïr jakäwijanxa, sultanäxäwa, ukat patak waranqa virgenanakaw harén ukan utjani.
  - Mä jisk"a jaqimpi askichaña. Jan ukhamäkanixa nishtyak ukhamäspawa, ¡ukax contrario ukhamawa! - Jupax qhanancht"iwa, Margarita-t sipan juk"amp amuyt"irjam uñt"ayasiñ yant"asa.
  Denis jupax amukiw jikxatasïna, jilapartx ukham zombies ukanakax janiw sinti parlañ yatipkiti. Ukhampachasa, aka kutix mä ch"axwañ maquinapunïnwa.
  - Jumax mä suma pallapallanakan experiencianïtati? - Jiskt"iwa Aurora kullakaxa. Chiqansa, jupanakax niyaw Payïr Jachʼa Chʼaxwäwin pasawayapxi ukat jutïrinwa jikxatasipxi. Janiw futurista ukham sumakiti kunjamtï ciencia ficción soviética qillqirinakax qhanañchapki ukhama, ch"axwawinakampi phuqt"ataraki ukat juk"amp askixa kunayman mutadas uñstawinakampi.
  Ukhama utji - magoraradiación ukatxa unter-radiación.
  Magoraradiación ukax radiación ukawa, ukax janiw jakirinakar jiwaykiti, jan ukasti materia ukan propiedades ukanakap mayjt"ayi, ukax transformaciones, kunayman formas de vida ukanakan mayacht"asitapa - jakkir ukhamarak jan jakkir ukanakan mayacht"asitapa.
  Unter-radiación - janiwa ordinario radiación ukar uñtasitakiti, janiwa átomos ukanakan ionización ukar puriykiti, jan ukasti moléculas ukan permutación ukar puriyi, ukat juk"amp activamente ADN ukat células ukanakanx yatiyawinak genéticos ukar apt"atawa. Yaqhip pachax qullañatakiw apnaqasispa, jank"ak wasitat utjañapataki.
  - Ukhamawa! Baranov jilatajj jan pächasisaw säna. - ¡Walja kutiw ch"axwawaytxa!
  Red Aurora ukax pächasïnwa:
  - Ukat khitirus jiwayapxtaxa?
  Uka ex juchañchatax akham sasaw arsüna:
  - ¡Jan iyawsirinaka!
  Nina saxraxa chhuxriñchjasïna:
  - Kunjamasa jumaxa mä oficial rusa:
  - Nayax Mujahideen ukhamätwa ukat lurawijasti jan iyawsirinakar t"unjañawa! - Baranov jupax wali llakt"asitaynawa. - Ukhamajj wiñayatak destinatätwa.
  Aurora kullakajj Marguerite kullakarojj akham sasaw jiskʼat arsüna:
  - ¡Janiw ch"axwañakiti! Juk"amp suma luraña luraña.
  Zombie ukax árabe arun samañapanx purred. Uka radionxa qhipa yatiyäwinakwa yatiyapxirïna.
  - Chechenia markanx ch"axwirinakax juk"amp ch"amanchataw uñjasipxi. Yamas gobiernon utapar bombardeañ yant"apxäna. Uka ch"axwäwinx phisqa policía ukanakaw jiwarapxi, tunka mayan usuchjataw uñjasipxi, ch"axwirinakan chhaqhatanakapax qhananchatawa. Yaqhip yatiyawinakarjamaxa, nayrir p"iqinchir tribunal Sharia ukax niya patak millones de dólares ukjaw anqäx markan patrocinadores ukanakat katuqawayi, ukatx jupanakar irnaqañatakix wal ch"amanchaski. Qullunakanx mä operativo especial ukaw lurasïna: bandidonakax ch"iqiyatäpxänwa.
  Zombie ukax jaktayatawa:
  "¡Jan chiqa chuymaninakarux niyaw jawq"jañäni, ukhamat silbato ukar t"ijtxapxañapataki ukat larusiñapataki!" - Ukhamawa, nayaxa sistwa!
  - Principio tuqitxa, ¡janich ukhamäki! Aurora kullakajj nayranakapatwa chispanak mistüna. - EE.UU. markax islam ukan jach"a uñisiripawa. Jupax Hollywood, periodicos porno, series místicas ukanakan yanapt"apampiw descompone. Jichhax mä qawqha Yankees ukanakaruw ch"axwañasa.
  Imill wawanakax t"unjir jaqiruw nadapxäna. Capitán de primer rango Rudolf Reagan, coñac munatapat mä juk"a umañ tukuyasax (walikiw, taqi uka estadounidenses ukanakar machjapxi, janiw inaki Estados Unidos markax jan k"umara jakañ uñacht"äwir tukuwaykiti ukat ismuña!), ikiñar ikiwayxi, samart"asa pʼeqepajj uka qʼañu warmin pechoparuw uchasïna. Waynäkasax waynanakar wal munaskäna, ukat Franklin Truman chachax homosexuales ukanakar ejercito ukan irnaqañapatak jaytatapatxa, almirantenakampis sarnaqañ experiencianïxänwa. Ukat kunjamakitix mä pusi warawaran heroe indio ch"axwäwimp chika. Ukampis terminador p"iqinchirin apnaqawipanxa, ukat musulmanes ukhamaraki, morales ukax mayjt"awayiwa ukatx gays ukanakax ch"amanchataw uñjasiwayi. Uka qhepatjja, Rudolph Reagan chachajj qʼañu warminakar jawstʼasaw taqe kun manqʼasirïtap uñachtʼayañ amtäna. Ukhamäkchïnsa, warmin wali suma cuerpopar amparamp luqxatasaxa, janiw waynanakar amuytʼañ jaytkänti, musculoni, chʼiyar jañchini, jan arsuñjam kusisiñ churañ yatipxi.
  ¡Uka bastardo chiqans jupanakax ukhamax mä pervertido ukhamawa!
  Rudolph Reagan chachajj uka prostituta warmiruw kayuk sarañapatak jaytäna, ukampis janiw mistuñjamäkänti ukat qarjataw uñjasïna. Janiwa, jankʼakiw mä waynar munasi. Chachanakax warminakat sipan mä juk"a jan walinakäpkchisa, juk"a qullqikiw utji - carrera jiltañ munapxi. Galinax uk uñjawayi - Rusia Soviética ukan uñisirinakapar t"unjañatakix wali askiwa; Estadounidenses ukat aliados ukanaka.
  Guardianakajj jan amuytʼasisaw sarnaqasipki. Thaya ukat jupanakax wiski jan diluido ukamp junt"uchañ munapxi. Margaritax nayranakap ch"uqt"asïna (akax tukuyat machjayir umañanakawa - qhiparusti, alcohol ukan moléculapax janchir t"unjañ uñacht"ayi, juk"ampis warmi), ¡Yankees ukanakax loqhenakawa!
  Monitores ukanx oladanakaw qhant"äna, yaqhip pachax uñstawinakaw uñstapxäna. Uka jan wali animalanakat maynïrejj sierra-cangrejo ukat pachpa tiemponjja tiburón ortiga sat animalänwa. Mä axsarkañ uywa, uraqinsa qutansa jan walt"ayiriwa. Uñchʼukiñ agujanakampi garrapampixa, chikatpach jan ukax jukʼamp jan wali venenompiw jaqirux chʼakhuspa. Janiw imill wawanakax uñjatäkänti, reflector ukamp ch"allt"atapxänwa, ukat zombies ukanakax mä pä grados juk"amp thaya temperatura ambiente ukanipxi.
  Uka prostituta warmir mä chiqar jaqunukusaxa, Rudolph Reagan jupax mä jach"a arumpiw akham säna:
  - Sarxam, nayaxa ikiña munta. Jïsa, ukat jumax jach"a ikiñar puriñkamaw marchasma!
  - Kunjamatixa munkta ukhama, payllañaki! - Disheveled prostitutas ukanakaxa chhuxriñchjasipxi.
  - ¡Janiwa yatiñjamakiti, chikata khuchhuñaxa jumatakixa wakisiwa! - Rudolph Reagan jupax jaysawayiwa, ukatx ch"amamp jan chhuxriñchjasiñatakiw jark"aqasïna. - ¡Kunjämtix munkta ukhama! Ukampis akax lunthatasiñawa.
  - ¿Kuna amtampisa? - Pallapalla prostitutas ukanakaxa muspharapxiwa.
  - Jumaxa suma irnaqawiwa. - Rudolf jilataxa wali jach"atwa arsüna. - ¡Kusisita ukat qamiriptayata, ukat nayax infierno ukham khathatiyä! Chiqpachansa Generalax khathatitaynawa, doble ñik"utapax khathatitaynawa.
  - ¡Janiw q"ala jan isinïñamäkiti! - Prostitutas ukanakax jan suyt"ataw arnaqasipxäna (ukat kuna p"inqas kunapachatix moralidad ukar mantani ukhaxa!). - ¡Yaqha cliente thaqhiri sarä!
  - Ukampis amuyt"apxam, jiwasan marineronakax temperamentales ukhamawa. - Rudolph Reagan jupax mä ambiguo amenazampiw arsuwayi.
  Komsomol imillanakax niyaw jak"achasipxatayna. Zombie ukax Galina nuwasiriruw ch"allxtayasïna, p"iqip amparapamp samart"ayasa. Jiwat oficialax seda ukham suma q"apkir ñik"utaparuw ajanuparux ch"allxtayäna, p"iqip patat jamp"att"asa. Thaya lakanakax jan waliw ñik"utap phichhantapxäna, oficialax mä jiwat jaqit thujsäna.
  - ¡Qhipäxaru! - Uka colerata Margaritaxa axsarañampiwa arsüna - Nayaxa mä munasiri jikxatarakta.
  - ¡Janiw nayax jumar chuym ust"ayañ munkti! Jumax mä goury ukar uñtasitakïtawa. - Mä racional jiwat jaqir uñtasitax sist"añ qalltäna.
  Mascaranakampiw nuwasiñäni. Janiw khitis imill wawanakätas uñjañapäkiti. - Aurora Firefire masipax mä matraz estimulante ukamp apsuwayxi. Jupax mä pä juk"a umañampiw ch"allt"asïna. Uka matrazax janiw sinti kʼari chuymanïkiti, acordeón ukamp luratawa, ukhamatwa jan thayax utjkänti. Ukhamajj uka jakañ churir liquidojj jupa pachpaw tukusi. Warrior jupa pachpaw mä nota - yapxati. - Kunjamatixa ch"usaxa, jisk"achasi: ukhama umaxa janiwa ch"allt"kiti, amukiw sarnaqasma.
  Yaqha tuqinakatxa, arunaksa mayj mayjawa, oqaranakjamawa, janis chʼamanïkaspa ukhama. Imill wawar uñtat arunak istʼasajj wali chʼamanïkaspas ukhamawa. Oladas ukax ch"amakan mä ch"iyar mantar uñtatawa, uka mantax awisax qhananakax ch"iyar ch"iyar ch"iyar ch"iyar ch"iyar ch"iyar ch"iyar ch"iyar ch"iyar ch"ankhanakax lakapat kuns thuqhuñ yant"apxi. Aka chiqanx mä qhana siluetaw uma taypit jaltxatayna, ukatx niya chikatpach Auroran p"akjatapat khuchhurata. Aka challwax aletas afiladas ukaniwa ukat janiw ukanakx usuchjasiñ munkänti.
  Komsomol imillanakax janiw uñjatäkiti, barcox automáticamente quta uñtawiruw color mayjt"ayi, kunjamatix trajes ukanakax camaleones ukan cualidades ukanakap uñacht"ayi ukhama. Uka disfraz ukax perfecto ukhamawa. Yamas kunjams marineronakax mutante challwanak katjapxi ukax uñjasispawa. Wali jasakiw lurapxi: Nayraqatxa, caucho ukarux ch"allt"apxi, motoran aceitepampi gasolinampiw thithita ch"allt"apxi: thujsapax jayaruw jilxati. Tortuga ratax juparux walpun munasi, jupax jilapartx química ukx mä cucaracha ukham manq"i. Katjaña, manq"antaña, gancho ukar ch"allt"aña. Chiqapaxa, janiwa aka muxsa manq"añjamäkiti. Ukampis jakkir cebox janiw jan walïkiti. Jachʼa chawllanakajj ukaruw chʼalljjtayasi, awisajj delfín sat animalar uñtasit jachʼarakiwa. Yaqhipanakax manq"añjamawa ukat mä suma manq"jamas uñjatarakiwa.
  Ukat venenoninakax utjarakiwa, ukampis yatxattʼat manqʼa phaytʼirinakax jan waliruw tukuyapxi, ukatwa jukʼamp jila qullqix tukusi. Jisk"atpachax carpa esmeralda challwax Radikal qutan radioactivo ukan jikxatasi, kunjamatix Baikal ukamp sintonizacionax sapxirïna, jichhakiw q"añuchata. Carpa esmeralda uranio ukamp ch"allt"atax droganakar machjayir puriyi, nayax sum qhatiyatäxä, mä pantjasiwix mä minuto ukhas mä gourmet ukan t"aqhisiñ jiwatapaw utjani. Ukat ukham "glitches" ukanakax jan uñt'atawa, qhana coloranakaniwa, ukax mä blockbuster ukan uñjapxarakismawa. Chawlla katuñax wali askiwa, mutantes meta-cuasi-letales, esmeralda ukat radioactivo, manq"atäki ukhax jan walt"ayiriwa, ukat pachparakiw, zona anqäxanx carpa jach"a bagre ukham uywañ yant"apxäna, ukampis ukanw jiwapxäna.
  Imill wawanakax uk uñjasax pistolanakap jiltayapxäna. Margarita kullakajj mä akatjamat qhepar kuttʼjjäna; mä jisk"a chhuxriñchjasiñaw jinchujan ist"asïna:
  - Pusi pataka metros ukch"a uraqiru puriñkama.
  Uka rubio terminador ukax wali kusisitaw akham jaysäna:
  - Jiwasax jak"achasiñas sarantaskakiwa.
  Aurora ukat Margarita sat chachan nayranakapajj chʼamakanwa uñjapjjerïna, kunjamtï pusini nayranakapajj uñjapkäna ukhama, janitï jukʼamp sumäpkchïnjja. Uka barconjja, mä jukʼa jaqenakaw utjäna, niya kimsa tunka phesqani jaqenakaw utjäna, jupanakatjja mercenario chawlla katurinakaw utjäna, jupanakatjja waljaniw machantapjjäna. Zombie jupax uñisiriparux uñch"ukirakïnwa, nayrir juchanchat oficialax ametralladora silenciador ukampiw utjäna.
  Jupax jamp"att"asïna, amukiw seguridad catch ukar ch"iqt"äna, aruman lentes jist"ararakïna. Jupajj mä profesionaljam amuyasïna, jukʼampejj kunapachatï cauchot lurat nayra chʼaphir ajanupar katjjaruyäna, ukhamat chʼojjña kʼajkir uñchʼukirinakar jan posiciónap churañataki.
  Imill wawanakax óptica informática tuqiw uñisirinakaparux uñch"ukipxäna. Jupax jank"akiw uka chimpunak askichäna, ukat mä jach"a nina naktäwiruw uñt"ayäna: waranqa phisqa patak muyuntat sapa mina. Uka pachparakiw imill wawanakax jan walt"ayat jaqinakar jaljapxäna, mä kutikiw kimsa tunk pusini jaqinak apsuñax wakisïna. Computadorajj kunjamsa ukat khitinakarus disparapjjañapa uk mä amuytʼa churäna.
  Soldado uñjirix valle ventilador jak"an sayt"atäskäna, cigarro fumaskäna, ukat awisax mä matraz ukan wiski umañ yatirïna.
  - ¡Americanonakax jan amuyt"asisaw luqtapxi! - Auroraxa amuyasïnwa ukatxa jan wali amuyumpiwa arupa venenompi yapxatäna. - Akaxa jupanakan q"añuchata democracia liberal ukana luratapawa.
  - ¡Jiwasan amuyt"awisaxa juk"ampi sumawa! Margaret kullakajj ñikʼutap chʼoqtʼasïna. - Yämas khitinakati ejercitoru contratatäpki ukanaka, ¿janit eslavo originariopäpkiti?
  - ¡Jan llamp"u chuymanïpxamti umañatakisa! - Komsomol tawaquxa nayrapa ch"allt"asïna. - Ukaxa chhuxriñchjatawa, inasa jallu puriñapataki. Jan ukax inas mä jach"a ch"axwäwix utjchispa!
  - ¡Nayaw apsusï! Kimsïr Reich ukar uñisiri... - Zombie juchanchatax jisk"at arsüna.
  - Jilapachaxa, cigarro pitañaxa reacción ukaruxa juk"ampi ch"amancharaki ukatxa nayranakarusa juykhuptayi! sasaw Margaret kullakajj säna. - Naya pachpaw cigarro jark"añ munta.
  Popa de la gran destructor trueque ukax uñjasiwa, walja gemelos jank"ak ch"axwañ armas ukanakaw utji, clase Lincoln - jupanakan jak"apanx mä qawqha artilleros ukanakaw asienton utji. Mayni päx challwa katur sarapxi. Par "grobodon" ukax estribor uksankiwa. Ukat ukat mä estadounidense, Negro ukham sarxatayna, "teléfono móvil" ukan kuns uñch'ukiskäna. Amuyataxa "pornukh", mä kasta video. Jilapachax armas ukanakax jan walt'ayiriwa, janiw yatiskiti "armadura" ukax qalanakar qhispiyaniti janicha, ukat bote inflable ukax chiqpachapuniw kranty.
  - Ukhamatwa amtanakax jaljatäna. Jiwasax jak"achasipxtanwa. - Sataynawa nina saxraxa. - Nayra wakanakaxa chuym ust"ayañatakixa uñjatäñapawa.
  - ¡Katarinakjama jamasa! - Margarita kullakaruw yanapt"äna, cinturap ch"allxtasa.
  Zombie ukax wali suma arsüna.
  Kunjamtï nayrax uñjkatayna ukhama, wila ñik"utan Aurorax arco pistolanak escolta ukamp uñjäna ukat jichhakamax jan kuna jan walt"äwin uñjasiñapataki. Walja ametralladoras, jach"a, inas PKM ukar sipan juk"amp ch"amanïchispa. Ukat ukxarusti tripulación, mä waynaw uñjasi, juk"ampirus chino, mä wali tenso, juk"amp nervioso centinela. Inas, aka chiqankir newbie ukax kunjams jupax ch"amanchasi. Uka jak"anx mä oficialaw utji, jan amuyt"asisaw barandilla ukar qunt"asi, mä radio operador antenas ukan jupar jak"achasïna.
  ¡Amtanak jaljañäni! - Oferta silt, anataña chicles Aurora.
  - ¡Nayaxa ch"iqa tuqiru nayraru sartañani, jumanakaxa ch"iqa tuqiruxa mä jach"a territorio katuntapxäta! - Margaritaxa amparapampiwa kunka patxaru t"ijtäna.
  Uka hinchañ botex pä chiqaruw jaljasi, imill wawanakax muytapxäna.
  - ¡Nayaw ametralladoranakarux q"umachä! Aurora kullakajj kisunakapwa qhantʼäna.
  - ¡Ukat nayax artillerotwa! Margaret kullakajj wali jachʼat arsüna.
  T"unjirix janiw kunakipans jisk"akiti ukat wali wakiskiriwa akatjamat ukar mantañaxa, jark"aqasa ukat cabinanakar jaquntañasa. Komsomol imillanakax axsarañjamaw jikxatasipxäna, jiwayawinakan experienciapax janiw sinti jisk"akïkänti, ukampis taqiniw pachpakïpxäna, chuymanakapax jank"akiw thuqt"añ qalltäna, wila mistutapatx p"iqinakapax ch"axwañ qalltäna.
  Jupanakax amuyunakapan mä kamachi churapxi, samarañapataki ukat thaya sarnaqañataki. Janiw sapa maynis experienciani nuwasiris ni doctoras ukham lurapkaspati, ukampis pulsojj samarañapawa. Mä ch"ullqhi jinchux aruskipäwinak apthapi, kunatix janiw taqpach Yankees ukanakax uñjatäkiti, ukampis mäkiw apsutäñapa.
  Khitinakatixa juk"ampirusa superestructura superior ukanxa. Ukanxa, amuyataxa, tarjetanakaruw khuchhurapxi. Jïsa, mä primitivo loqhe jaqinsa. Kunjams Yankees ukanakax jan walt"ayat uñjasipxi, Rusia Soviética ukar uñisirinaka. Ukhamat ch"aman americano arunakax niyaw ist"asi. Phisqa pallapallanakjama, ukat jupanakax apsutäpxarakiniwa.
  - ¡Jan ukax mä sanu operación ukanipkaspas ukhamawa! Margaret kullakajj uk amuyasïna. - ¡Ukat ukhamata jani wakiskiri ch"axwaña jani kuna jan walt"awi utjañapataki!
  - ¡Jiwasax sabotaje reyin lurawipanktanwa Thunder Wind! Aka chiqankiw Yankees ukar atipt"apxta. Ukampirus, chiqpachanx mä markax ukham wali suma películas de acción ukanakar grabañatakix jiwasan aliado ukhamarak jak"a amigosäñapawa. - Komsomol ukankir Aurora kullakax cejas ukanakap arrugas, mä especial formidable curva ukan.
  - Janitï URSS markan yuriskäyätxa, EE.UU. markan yuriñax juk"amp askiwa. ¡América markan civilización ukax patak patak culturanakaw uraqpachan utji! - Margarita mayniru jisk"achaña, jach"a laka uñacht"ayaña.
  - Mä ch"aman uñisirir atipt"añax juk"amp qullqiw munasispa, ukampis janiw ina ch"usat churkätati! Aurora kullakajj qhuruchasïna.
  - Jan ukasti Jach"a Ch"axwäwiw ghouls ukat trolls ukanakarux utjawayi, jupanakan achunakapax chhaqt"awayiwa. Margaret kullakajj wali jachʼatwa arsüna.
  - ¡Mä juk"a pachataki! - Rigidamente nina saxranakaru khuchhuqaña.
  Imill wawanakax mä jach"a risqiruw puripxäna. Jupanakar uñjañäni, jachʼa ametralladoranakajj jankʼakiw irnaqañ qalltaspäna. Cañonanakat sipansa jukʼamp jan walinakawa, tiempow munasiraki, ukampis janiw walja amtar puriñatakejj wakiskiti. Ukhamaraki, taqi kunat sipansa, Yankees ukanx computadoranakax utjiwa, ukhamarak aruman uñjañ yänakas utjarakiwa. Ukat ¿qhawqha conchas ukanakas munasispa jupanakan glamoroso ukanakap rollo lurañataki? Ukatxa, juykhunakar chʼaxwasa, jan ukax jukʼamp chʼamani radaranakar qhantʼayasa, chhaqtxapxarakispawa. Jïsa, ukat mä proyector, kuna jan qhan amuyañjamaw uñjasi, juk"ampis zombies. Aka waynax Komsomol ukan inteligencia ukan irnaqirinakaparux mä maskara apsu. Uka patatsti yaqha kastaw uñstäna, muxsapax ch"uxña ukham pintatänwa, challwa katurinakaruw sarawayxäna.
  ¡Mayamp jan waltʼäwin uñjasipjjtanwa! - Margaritan arupanxa llakisiñaw utjäna.
  - ¡Taqi kunat mä kutikiw fotonak apsuñäni! ¡Ukajj phisqa segundonakatak mä jukʼa tiempokiwa! Aurora kullakajj estimulante sat qullampiw mä jukʼa umtʼäna. Jupax codopampiw masiparux ch"allxtayäna. - Jïsa, ukat jumax umaraktawa!
  Lado jak"anx mä tira de luz ukaw utji, ukampis ukax janiw mä jan walt"äwikiti.
  Margaritax siwa, jan ukax juk"ampirus, zombies ukanakarux kamachi:
  - Janiwa jani kamachimpi ch"axwañakiti.
  - ¡Ist"am, señora! - "Muñeca condenado" sasaw jaysapxi.
  Jichhax taqi amtanakax katjatawa ukatx akanx suertew utji. "Chawlla katurinaka" barconx mä uywa rubí ukamp lliphipir apsu: mä milagro challwa-pasta. Pusi waynanakas imantasiñat jaltxapxänwa, jichhax taqpach diananakax katuntatäxiwa.
  - ¡Uka pachawa! ¡Hipervolley ukax wali jach"awa! - Aurora kullakaxa jiskht"iwa. - Jupaxa wali uñt"atawa.
  Ametralladoranakax amukiw oladanakan chʼallxtataparux thuqtʼäna, ukhamatwa chʼaxwañanakap qʼal jarkʼäna. Mä segundonjja, pä tunka phesqani balanakaw phallasi, ukat pä segundonjja phisqa tunka balanakaw phallasi. Ukat pusi tunka suxtan jaqinakarux mä kutikiw apsuñama. Misses ukat jan jark"at doblaje ukampix pä segundos ukax mä completo barrer ukatakix wakisiwa. Mä jiskʼa silbatokiw balanakan sarnaqatapatjja, persianas ukanakas janiw chʼalljjtkänti. Chʼallxtasiñanakax jukʼakiw amuyasi, ukat chhuxriñchjasiñax mä jukʼa ampararuw chʼalltʼasi.
  - ¡Ukhamaxa mä electroimán ukatxa aceleración ukaxa sañ muniwa! - Nina saxraxa wali jach"a jach"a tukusa säna.
  - ¡Ukhamaraki jiwasana ch"amasa! Margaret kullakajj akham sänwa: - ¡Jach"a lurayiriru jach"añchañani!
  - ¡Janiw Diosan churatäkiti, ciencia! Aurora kullakajj janiw sasaw säna.
  Kunayman chiqanakat chʼalltʼasipkchïnsa, wali sum parltʼasiñ yatipxäna, mini-walkie-talkies sat aparatonak tuqis wali jayankapxarakïnwa.
  - ¡Janiw khitis límite uksat juk"ampi sarxañapäkiti, barcot saraqañ qalltañäni! - sasaw Komsomol ch"axwirirux kamachi.
  Wali muspharkañawa taqi paracaidistanakax kimsa jaqiwa, pä Komsomol imillanaka ukat mä jakkir juchanchat jiwat jaqiwa. Warmi guardabosques ukanakax designadores de blancos ukanakaruw jaquntapxi. Aka chiqanx kimsa ch"iyar jaqinakaw juk"amp mistunipxatap uñjapxta.
  - ¡Diosax pampachapxita! - Piosa Margarita kullakaxa jiskht"asitaynawa, ch"axwirinakaruxa mä suma pacharu khitatayna.
  Zombie jupax pä jaqirukiw ch"iyar jaquntawayi, ukax ladopan cigarro pitatayna ukat jayaruw uñch"ukitayna. Aka chiqanx, taqpachanx kunayman jach"añchañaw utjäna, ukat khitis mä suma puerton samart"ir marineronakarux juchañchaspa.
  Nayra k"uchupat mistusaw Margaritax ch"usat p"iqinakat wila qinayanak t"ijtir uñjañ atipxatayna.
  - ¡Calculación ukax jutaskiwa! - Uka rubio terminador ukaxa siwa. - ¡Mä cuenta jist"araña!
  - ¡Janiw mä segundos ina ch"usar apt"ksta ukhamäkiti! Aurora kullakajj akham sasaw säna.
  Uka t"unjir tablax mä ratukiw scouts ukanakan nayraqatapan sartasïna. Cubiertan jiwat cuerponakakiw utji, janiw yatitaw amuktʼapkiti, jan ukasti cuajat challwanakakiw chuymap ladopar jawqʼjapxi.
  Mayampiw juk"amp suma chiqan sartaña. Komsomol imillanakax jank"akiw sartasipxi ukat, jaltasinx wasitat t"ijtxapxi. Janiw desayunañas jaysapkänti, ukatwa qʼala kayukiw manqʼat awtjata juntʼu laqʼa patjjar jaytapjjäna. Ukhamajj mayamp tʼijtjjam ukat jan jukʼampi tʼijtjjamti. Ukhamarjamax jupanakax ch"amampiw irnaqapxañapa...
  Aurora kullakajj akham sasaw amigapar chʼamañchtʼäna:
  - ¡Nayram jach"ar aptañamawa, jumax thaya soviético warmi! Ukatxa janiw tank manqhan pʼakjañäniti!
  Marguerite kullakajj wali chʼamampiw akham säna:
  - ¡Jïsa, janiwa p"akjañ amtkti! - Ukat ukham arst"awix pä amuyunïtap amuyasax qhanañcht"asaw yapxati. - ¡Ukat juk"ampi k"uchu!
  Komsomol ch"axwirinakax ladopan imt"asipxäna. Mä jukʼa tiempotakejja, popajj niya chʼamaktʼat qhanaruw jarkʼaqäna. Scouts soviéticos ukanakax Spider-Man ukham Velcro botas ukanakamp makhatapxi. Margaritax "lastre" ukarux yanapt"arakiwa: mä zombix niyas kunkapan scruff ukar jaquntatawa. Aka jaqix janiw jach"a especímenes ukanakat jutkiti, ukax wali askiwa. Akax jupanakax cubierta ukankapxiwa. Mä ch"axwirix p"iqip jach"ar apti, Komsomol tawaqux mä disco boomerang ukamp khuchhuqawayi.
  - ¡Samarañamawa perra! - Jupaxa juparux sataynawa.
  Jupanakax jank"akiw mantapxäna, uka pachparakiw botenak ch"uqt"asipxäna. Jichhax taqi kunas chiqawa! Taqi cubiertax suma uñnaqt"an pistolanak manqhankiwa. Aka chiqanx pä marinero ukanakaw qunt"asipxäna, chikat segundo ukatx p"iqinakapan p"iyanakaw utjäna, jupanakax mäkiw ch"allxtapxäna.
  - ¡Uñisiriruxa pistolampiwa uñjta! Ukat jichhax amukiw taqi kuns apsuñama! Agustín chachajj akham sasaw säna. - Jilapachax jach"a comandante ukan irnaqawip katuqawayi, sinti "suma chuymani" ukat religiosa Margaritax kuns jan walt'ayaspa sasaw axsaratayna. Korshunovax jan uk amuyañatakiw ch"amachasi. Ukhamarus, kunjamtix mä mariscal soviético jupax siskänxa - pä jaqix janiw mä destacamento ukhamäkiti, kimsax janiw mä empresa ukhamäkiti!
  Margaritax botas apsusaw mochilapar uchasïna, ukat qʼala kayukiw ladopar saräna. Ukat jankʼakiw celda ukan imantaskir ametralladorarux apsuwayxäna, kunatï paskäna uk janis amuyaskaspa ukhamawa. Komsomol imillanakax qhipäxat muspharkay ametralladoranakap apsusipxäna, jachaqt"asipxäna, jupanakat maynix taqpach pasillo ukar apuntatayna, taqpach pasillo q"umachañax wakisiwa.
  Aurora kullakajj mä akatjamatwa olímpico tʼijuñat sipansa jukʼamp jankʼak tʼijtäna. Mä-pä ukat jupax arco armas jak"ankiwa. Niya tunka payani ch'axwirinakawa utji, chikatpachawa "musgo" patxan sayt'asipxi, yaqhipanakaxa tarjetanakaruwa khuchhurata. Jupanakamp chikajj pä qʼañu warminakaw utji. Imill wawanakatakejj wali llakiskañawa, ukampis ukham mä prostituta warmin kʼallkʼu destinopawa. Payllawix sapa mayniwa, ukatx desmontaje ukax mayorista ukhamawa. Aurorax mä jisk"a phallawimpiw taqiniruw khuchhuqawayi, mä amukt"at armat. Jupax janiw akan colimador sight ukax munaskiti, ukat ukhamatw retroiluminación ukax utji, ukat marineronakax janiw qhipäxat ataque suyapkiti. Jïsa, taqpachanx jach"a jach"a jach"a tukuñax mä lurawiwa: khitis pallapallanakampi ukat marineronakampi phuqhantat t"unjir barcor atacañ atina.
  - ¡Ch"iqa tuqiruxa mä zorro ukhamjama sarnaqañani! Aurora kullakajj llampʼu chuymampiw arnaqasïna. - Zombie ukaxa sayt"añapawa, jupax chino botas ukampikiwa churasini.
  - Chiqpachansa, naya pachpaw q"umachä. Margarita kullakajj akham sasaw qhanañchi.
  Imill wawanakan sarnaqawipax walja maquinas virtuales ukan irnaqata, jupanakarux barcos, tanques, laberintos, aviones de tormenta, explosivos ukanakan ch"axwañ yatichapxirïna.
  Jïsa, yaqha pachat ukham k"ari jan ukax chiqpach amtawix aka fabuloso futurista visionan uñstaski.
  Munaspa ukhax scouts ukanakax "G-2" ukarux sallqjapxaspawa, ukhamat explosivos ukanakax Primer Ministro británico ukan oficinapar apaniñataki, ukat walja yaqha lurawinakampiw lurasispa. Ukhamajj jichhajj Margaritajj barandilla taypit sarawayjjäna, jankʼakiw pasajenak nina manqhar mä suma ángulot apsuwayjjäna. Mä pä ch"iyara, ukat mä q"illu jutäna. Margarita kullakajj jukʼamp jakʼatwa faltäna. Ukat jukʼamp phisqaniw arknaqapjjarakïna. Ukat mä kutix mä jisk"a filaw taqiniruw qunt"ayasïna.
  - ¡Taqi kunasa jasakiwa! - Jupaxa jaysataynawa. Mä kunatsa, concienciax qhipharxäna, lurañanakap kunjamtï lurañjamäki uk lurañ munañaw utjäna.
  . #6 JAQTHAPI
  Mä Komsomol imill wawaw tank ukar t"ijtäna, ukhamax juk"amp paqallq ch"axwirinakaw utjäna. Nasaruw tʼijtjjayäta, ukampis yaqha toqetwa apsuyäta. Zombie, orden ukax utjkchïnsa, janiw sayt"askänti, jan ukasti cubierta uksanx popa uksanw sarnaqäna, ukampis wali askiwa, janiw uñjaskänti.
  Margaritan nayrapar sarasax pusi juk"ampi uchatayna, kunatix jupanakax jamp"att"asis sarnaqapxäna, jamp"att"asisipkaspa ukhama.
  - ¡Nayaxa punkuru sarxayätha! - Jaqukipaña rubio terminador.
  Aurora, jupax janiw qhipharkänti, jupax chiqanchawayiwa:
  - Ukat nayax pistolanak q"umachawayta.
  - ¡Yankees ukanakaru q"umachaña! Margaritax lakap ch"allxtayäna.
  - ¡Ukat wali aski! - Auroraxa q"ala kayupampi mä jaquqata cigarrillo ch"uqi apthapisinxa ukhama jaquntäna, ukhamata chiqak "águila" americana ukan chupapar jaquntatäna.
  - ¡Nayaxa ladu tuqita sarxta! - Jupax laconicamente mä nina saxra jaquntäna.
  Suma uñnaqt"aninakax nayrar sartapxäna. Aurorax niyaw mä ch"iyar jaqimp uñkatasxäna. Jupax arnaqasiñ munäna, ukampis imill wawax mä jamp"att"asisaw lakap ch"uqt"äna:
  - Samaraña kitty.
  - ¡Jumaxa nayan divinajawa! - Jupaxa sataynawa.
  - Jumax suma lakanïtawa wayna, ukampis nayax janiw pachax utjkituti. - Mä Komsomol tawaqux nayra jak"ankir mä arteria amparapampiw ch"allt"asi. - Awisaxa janiwa mä carrera tenis ukana ajllkti sasina llakista. Qullqi, jach"a uñt"atäña, walja suma uñnaqt"an waynanakaw utjaspa ukat janiw jiwayañanakas utjkaspati.
  Uka waynax qhipäxaruw qunt"asïna, lakap qhipäxat lakapax mistunïna.
  Wila ñik"utan Aurorax mä chacha warmiruw qunqur qunt"asiñapatak luratayna, jan amuyt"asisaw pallapallanak jaquntatayna, jutir waynanakaruw t"unjatayna. Ukax akham sasaw kamachi:
  - Galina mä muyu luraña ukatxa popa ukaru jak"achasiña.
  - Chiqpachansa, akaxa jiwasatakixa wali wakiskiripuniwa. - Mirabela kullakaxa apsutawa
  Mä Komsomol imill wawax sandalia ukampiw marka taypin sarnaqäna, thakhinx juk"amp mä qawqha ch"axwirinakaruw jiwayatayna, juk"ampis, jupax superestructura superior uksanw t"ijtäna. Ukat ukatsti jank"akïñax jupan ladopankiwa, mä qawqha jan amuyt"kay jach"a jach"a tukuñanaka, janis khitis ch"axwañatakis tiemponïkänti.
  - Ukatxa wawanakaxa sapxiwa, vaqueronakaxa jank"aki jaqunukutapxiwa. ¡K"arisiña, inas!
  Ametralladora (mä arma samkan parlki ukax janiw juk"ampi uñjatäkiti, janipuniw kuntix lurañ yatipki uk yatktati, subconsciente!) janiw uka arurux saykatañjamäkänti:
  Profesionalismo ukax janiw jach"añchañjamakiti.
  - ¡Inas yaqhanak arsusma! Mirabelax q"ala kayumpiw mä jaquqani, nina nakhaskir encendedor ukar kayump takt"asïna ukat llakit ñik"ut mururasïna.
  - Jumax pachpa perfecto ukhamawa, juma pachpa perfecto ukhamawa, .
  ¡jachaqtʼasiñat mä gesto lurañkamajj janiw jachʼañchañjamäkiti!
  Uñisirinakampi mä jan wali luraña, mä jach"a fanatismo, .
  Ukat mä jach"a jallu plomo ukar jaquqanipxam, nina nakhaskir laq"ampi - ¡napalm!- Ametralladora ukan cibernético dispositivopax llamp"u chuymampiw auricular ukar q"ucht"äna.
  - ¡Ch"ikhi chuymampiw ch"axwañax mayjt"ayata! Mirabelax jach"at arsüna (ukampis janiw kawkhans q"uchu ist"äna uk amtaskänti!) ukat usuchjat talonap qhuru metal ukar ch"allt"asïna.
  Uka maquinajj akham sasaw jaysäna:
  - Programa ukaxa mä sensación de humor ukaniwa. ¡Ch"axwirinakan ajayupar jach"anchayañataki!
  - Nayra pachaxa, películas ukanakaxa thayakiwa, ukhamata ajayu ch"amampi sapa uru,
  ukampis kunas jiltayani uk yatiyapxita, película porno "Emmanuel"! - Mirabelax k"uchirt"asisaw jaysäna (Ukat khitis Emmanuel, kawkitsa ukham uñacht"äwix p"iqijan juti. Inas Emmanuel arut jutchispa?).
  Ukat uka chiqañchäwit larusïna.
  Uka valle patat jiltayata, imill wawax pusi pisinkir jaqinakaruw katjatayna, jupanakax estrategia ukan prefijo ukar khuchhuqapxäna.
  - ¡Equipo ukaxa taqpacha t"unjatawa! ¡Qhipa pachamax kusisiñaw utjani, ukax wali askiwa!
  Aurorax amukiw escalerat saraqani, punku nayraqatanw setting ukar puriñkamax sayt"asi. Creeps out mä jach"a, patak suxta tunk kilos Negro. Mä Komsomol imill wawax alaxpachat jupar warkt"atawa, pasillo lado pirqanakaruw chhuxriñchjasi. Thug, ukat juk"ampinaka.
  - ¡Fakyu! ¡Kunatsa ukham amuktʼañax wakisi! - Aurora - juparux templon mä chhuxriñchjasaw jawq"jatayna. Ukatxa, uka jiwat jaqiruw apthapi, ukat llampʼu chuymampiw saraqani.
  ¡Kunalaykutix munasiñax jumaruw puriwaytamxa! - Jupaxa jaysataynawa.
  Komsomol imillax janiw akan aynacht"ayapkituti, thayar uñtataw mantawayi, mä fila, pä tunka payan khuchhuqasa, chikatpach ikipxatayna. Alcoholan wali thujsapax Yankees ukankirinakax kuns amtañatakix tiemponïpxiwa sasaw säna.
  Samkax jark"atawa, mä sirenax mä jisk"a timbre ukanw thuqt"i. Imill wawanakax kayunakaparux caucho chivonakampiw sartayapxi ukat filaruw jaquntapxi.
  Jupanakax apthapisinx wasitat grilletempiw chint"apxi, juk"ampiw thaqhapxi.
  Ukampis janïr ukax manq"añanak churañ qalltäna. Mayampi gaseosa mixta ukaxa janiwa sinti fresco challwampi. Ukampis akax normat sipansa jukʼamp saltʼatawa. Amuyataxa, trofeonakatxa nayra, expirado lata manqʼanakax cebadaruw jaquntatäna. Ukat chawllarux desinfección lurañatakiw salt yaptʼapxirïna. ¡Katjata cuadronakax janiw jichhakamax nazis ukanakatakix valorap chhaqhayasipkiti!
  Oleg Rybachenko jupax jupanakamp chikaw hobbles. Ikiñatakis ukat jukʼamp tiempos utjkaspa ukhamäkchisa, janiw kusisiñajj utjkiti. Llakiskañawa, uka samkax uka waynarux qarjataynawa.
  Ukhamatw ukham sarnaqäna ukat p"iqipans jikxataskaspas ukhamaw jikxatasi, muspharkañ alucinacionanakan achunakapat amtañanak llamkt"asa, ukanakx nazis experimentadores ukanakax juparuw amuyt"ayapxäna;
  Akax mä samkan Dmitry-r uñji. Jupax uka jisk"a ukat jach"a waynar uñtasitawa, jupax jupanakamp chika grilletempiw chint"ata, ukampis juk"amp jach"a ukat musculoso ukhamawa. Ukampisa, ajanupasa, sutipas niya kipkakïpxiwa. Ukhamaraki mä muspharkañ coincidencia. Ukat aka waynax mä qawqha jasak nuwasiñanakanïnwa, Eslovenia markankir yuqall wawanakan equipopampi, ukat Rumania markat. Panpacha nuwasiñanakax jank"akiw knockouts ukhamawa, ukat ¡nayrïr minutonx! Kimsïr nuwasïwijj jukʼamp chʼamapunïnwa. Italiano jan chʼamanïki ukajj wali suma defensa ukat kayunakapan sarnaqañapänwa. Jupax janiw jank"ak jaqunukutapkänti ukat wali sum sarxäna. Dmitry jupan uñisiripax nayrïr muyuntat kayunakapamp tukuyäna...
  Ukat payïr t"aqankir waynax janiw mä ch"amamp t"ijt"añapatak yäqkänti, ukat uñisiriparuw t"ijtäna, pä amparapat jawq"jasaw jaquntäna. Ukat jupar chiqaparu ukat jankʼakiw chiqak jawqʼjäna, chinupan chiqaruw jawqʼjäna.
  Nayrïr kutiw boxeadora waynax khathatitayna, ukampis ukax Dmitry-rux colerayäna. Jupax tigre ukham jaltasaw uñisiriparux ch"iqa amparamp ganchompiw chint"äna.
  Vis-a-vis ukax liwxatasinx qunquriparuw jaquntawayi... Arbitrux knockdown ukar jakthapisinx señal uñacht"ayi:
  - ¡Boxeo!
  Italianox, amuyasi, janiw sarnaqañ munkänti ukat mä jank"ak deuce templo ukat ajanu ch"akharuw jaquntatäna, ukat jan suyt"añampiw amparanakap ch"allxtayäna, ukat arbitrux janiw jakt"añs qalltkänti, jan ukasti jank"akiw nuwasiñ sayt"ayäna. Stand ukax jilpachax yatiqañ utankir wawanakamp phuqhantatänwa, silbato ukat arnaqasipxäna. Ukampis markachirinaka taypinjja, SS sat jachʼa jilïr irpirinakaw utjäna. Atipjat waynax bombeañ qalltäna, imill wawax ajanunakap masaj luratayna ukat kunkaparux masajatayna ...
  Dmitry jilatajj akham sasaw ajjsarasïna:
  - ¿Jiwayatati?
  Ukampis mä minuto chʼamampi apnaqasajj boxeadora waynan ajanupajj rosaruw tukuwayjjäna, ukat nayranakapsa jistʼararakïnwa. Jupax llamp"u chuymampiw kuns arsüna. Dmitryx sartañapatakiw yanapt"äna ukat waynax wali sumaw jamp"att"asïna.
  Oleg Rybachenko, jupax wali suma boxeo lurawayi, nuwasïwinakax amateur ukhamawa, pusi kimsa minutos sapa mayni .... Uka waynax nayrïr pä uñisirinakaparuw kimsïr ukat pusir muyuntat khithawayi. Kimsïr ukarux tinker lurañaw wakisïna... Ukat Oleg Rybachenko, mä suma defensa uñacht"ayasa, jan axsaras puntos ukanakamp nayrar sartawaykchisa, phisqhïr rondax utt"ayatawa.
  Uka yuqall wawanakan janchipax, cinturakama q"ala jan isinïta, ukat q"añuchata, ch"uñumpiw qhant"äna, musculonakapas khathatirakïnwa, venanakas venanakas juk"amp ch"amampiw uñstäna. Oleg Rybachenko uñisirix nayrar sartawayiwa, kunatix actividad ukax utjaspa ukhax aka muyuntat churasini sasaw jakthapiwayi. Ukampis uka jan axsartʼir precursoraxa, masipax niyaw qarjatäxäna, uk amuyasïnwa, ukat janiw kuns lurkänti. Ukxarusti mä jank"a lado ch"iqa tuqiru chinu ukat nayraqatar jutir trafico. Wayna uñisirix hebillampiw nayrar jaquntawayi ... Amuyataxa mä knockout ukhamawa, ukhamax janiw tunka jakthapiwimp sartkänti.
  Ukatx mä samart"awiw utjawayi, kimsa nuwasiñanakax mä urux sistema de copa ukanx waljapuniwa!
  Dmitryx mä juk"a sarcasmompiw akham säna:
  - Aka chiqanxa profesionales ukanakaxa tunka phisqhani muyuntata ch"axwapxi, ukatxa janïra Nayrïri Jach"a Ch"axwawi purinkipana, janiwa kuna pachasa utjkataynati. Boxeonatonakajj nuwasipjjänwa, jupanakat maynejj qarjataw tʼunjatäjjäna.
  Oleg Rybachenko jupax akanx mä chiqanx iyaw sataynawa:
  - Jumax yatisktawa, akax boxeo profesional ukawa, nayax kunjamatsa janiw munkti. Boxeo amateur ukanx rejilla ukar muyuntañakiw wakisi, ukampis pro boxeo ukanx sintipuniw promotores ukanakat dependi. Amuytʼañataki, wali yatiñan boxeadoraruw jan nuwasiñanak churasajj ismuyapjjaspa. Jïsa, ukat campeonatos ukanakax sinti jan walt"ayir uñisirir nuwasiñat jark"aqañatakix oportunidad ukanipxi. Amuyt"añataki, kunayman qhiphart"awinakamp yanapt"asis mä contrato jan firmañ munañampiki.
  Dmitry jilatajj amparapampiw chʼalljjtayasïna:
  - ¡Jan ukax yant"añapawa!
  Chika uru manq"añ pachanx wayn tawaqu atletas ukanakax wali suma manq"ayatäpxänwa ... Naranjas ukat postre ukatakix platano, cocos ukat mangos ukanakaw utjäna, ukax janiw nayrax soviéticos wayn tawaqu atletas ukanakan yant"atäkänti.
  Amuyataxa, nazis uka atipt"asiw wakicht"irinakax uñacht"ayañ yant"apxäna, Tercer Reich, taqi kunas walikïskiwa, wali satisfactorio ukat luxus ukx aljañjamawa.
  Dmitry ukat Oleg Rybachenko jupanakax nayrïr kutiw cocos ukat platanos ukanakamp machaq janchinak yant"apxäna, ukatx piñas ukanakax payïr kutiw yant"apxäna (walikiw, URSS uksanx naranjas ukanakax utjiwa, ¡Asia Central uksanx jupanakan manq"añax juk"amp jasakiw!). Aka chiqanx waynanakaw mä pantjasiw lurapxi - jupanakax juk"ampiw manq"asipxi ... Ukatx janiw jilïr entrenadores ukanakax equipo ukanx utjkänti ... Hitler Wayn tawaqunakax mä consigna ukanipxaspa ukhax - wayn tawaqunakax wayn tawaqunakan apnaqapxañapawa, ukhamax delegación deportiva soviética ukax amtawayi aka uñacht"awiru arktañani.
  ¡Inas ukax jan arktañax wali askïkchïnti!
  Kunjamakitix, postre ukat tortanakampi chuyma manq"añ tukuyatatxa, kimsa ch"axwawinakaw utjañapäna (janitï atipt"ksta ukhax!) ... ¡Ukat ch"aman waynanakampi!
  Manq"añ tukuyatatxa, yuqall wawanakax wali apt"ataw uñjasipxäna, Oleg Rybachenko jupax kunampis ch"amanchataw sasaw suyt"äna ...
  Kunjamakitix jichhax clase de wayna atletas soviéticos ukanakax jilxattawayiwa, ukat jupanakax maynit maynikamaw chhaqtxañ qalltapxäna ... Ukhamarus jueces ukanakax arbitromp chikaw q"al qhuruchatäpxäna.
  Jïsa, ukat soviéticos ukanakax nayratpach alemanes ukanakamp nuwasipxäna ....
  Qalltanx Dmitryx tolerable ukhamaw jikxatasïna, ukatx nayrïr rondanx cuartos de finales ukax...
  Ukampirus, niyaw semifinales ukanx amparanakapan kayunakapan jan ch"amanïtap amuyasïna ... Jach"a jan ch"amanïtapa ukat sarnaqañanakan juk"amp jan ch"amanïtapa ... Ukampis Dmitryx jach"a jach"a tukuñaruw katxarutayna, ukat nayrar sartawayi kunatix walja jan ch"amanïkchïnsa. .Ukampis uka waynax ch"aman p"iqinïnwa, ukat mä jach"a, técnico ukat jank"ak uñisirin chiqapar jawq"jatapax juparux colerayarakïnwa ... Ukat colerasiñampi jach"a jach"a tukuñampiw, turkakipt"asax, jan axsaras nuwasiñ sarantañapatak jaytawayi ....
  Tukuyañatakix kimsïr t"aqaruw Dmitryx uñisiriparux gancho ukamp chint"awayi, nayrap p"akjasa...
  Alemán jaqix mä juk"a musphataw jikxatasïna ukat chinunakapan katuqatäna. Kimsïr Reich markankir waynax kutt"awayxänwa, jupax trenzatänwa. Dmitryx éxito uñstayäna, janiw jank"ak lurkänti, jan ukasti uka pachparakiw mä triple tangible ... Uñisirix jaquqanïna, arbitrux wali k"achat k"achat knockdown ukar jakthapiñ qalltäna ... Alemán waynax sartasïna, ukampis janiw kayunakapamp ch"amampiw sayt"askänti ... Inspirado Dmitry jupax jupar tukuyañatakiw jank"ak saräna. Mä qawqha preciso columpios... Wawax jaquntatawa...
  Juezajj janiw jankʼak jupar jakʼachaskiti. Jupax mä ladoruw kuna tuqit jiskt"asi. Jupanakax juparux jaysapxi...
  Mä machaq languid jakthapiwiw qalltawayi... Nieve jakthapiwipanx waynax wali k"ariwa... Ukampis muyuntat tukuyañatakix señalax ist"asi. Jupanakax apthapisinx apapxi...
  Dmitry jilatajj jan pächasisaw akham säna:
  - ¡Janiwa pusi t"aqa utjkaniti! ¡Janiw mistkaniti!
  Ukhamächi ukhaxa, rusa waynax chiqaw sasaw mistu, segundonakax nayrar sartañapatakiw jaytawayi...
  Oleg Rybachenko, jupax janis kunas paskaspa ukhamaw ch"axwaski ... Jupax thaya wilampiw puntos apsu, ukatx pusi kutiw tukuyi ... Ukat movimientos ukax wali chiqapawa ukat jank"akiw ...
  Jupanakat paninikiw finales ukar puripxäna, atletas soviéticos ukanakat - representantes de la grupo de edad más sullka. Wawanak taypin mä jach"a peso, ukat medio peso ... Peso mosca ukan campeón ukax mä qawqha horanak janïr sarkasax usuchjataw uñjasiwayi, ukatx janiw jupar lanti jikxatañatakix pachax utjkänti ...
  Ukhamat pä rusonakakiw final ukar tukuyapxäna, ukatx taqpach mayninakax, chiqans, alemanes ukanakaw jupanakkamax quri anatt"apxani ...
  Uka atipt"asiwix wali ch"amampiw filmatäski... Dmitryx uñisiñampiw ñik"ut mururasïna:
  - ¡Ukhamaw p"inqachañ munapxistu! ¡Jiwasax rusanakax alemanes ukanakat sipan juk"amp jan wali jaqïksnas ukat janis arios ukanakat sipans juk"amp jan walinakäksna ukhama!
  Oleg Rybachenko jupax p"iqip ch"allxtayäna.
  - ¡Janiwa chiqpachansa! Kuna jaljawi nacionalidades ukanakax phuqhat ukhamarak jan phuqhat ukar jaljañax niyaw jan amuyt"kayax jupatakikiw jiskt"äw formulación ukampix. Ukat ¿kuns sañ munta, jiwasan amuyunakasax generalmente internacionales ukhamächi ukhaxa!
  Dimitrix larusisaw iyaw säna.
  - Ukatx jupanakarux internacionales ukan atipt'añäni ...
  Chiqans mä samart"awiw utjäna janïr qhipa ch"axwäwix qalltkipana... Ukat ukjatx alemanes jupanakax yaqha q"añuskir k"arinak lurapxäna soviético yuqall wawanakataki... Ukham sasinx, jupanakax zapatillas ukanakap brillo ukamp pulir sañ munapxäna. Ukampis ukatwa yuqall wawanakan kayunakapan zapatonakapax mä akatjamat llampʼuchasïna ukat tʼunjañ qalltäna ...
  Nayax jaquntañajapunïnwa ukat lavabo ukan jariqañatakiw t"ijtxayäta ... Dmitryx wali coleratänwa:
  - ¿Kunatsa ukham lurapxäna? Jupanakax nuwasiñaruw provocar munapxitu, ukat ukat atipt"asiwit jaqunukuñ munapxitu?
  Oleg Rybachenko jupax wali amuyt"asisaw akham säna:
  - Jïsa, janiwa ukakikiti! Ukhamarakiw URSS markanx pisinkañ utjatap uñacht"ayañ munapxani, ukat p"iqinchir anatirinakas q"ala kayukiw atipt"asipxañapatak wayt"ata. Kunjamakitix, ¡kuna pisin jakasir wawanakas Rusia markanx jikxatasipxi!
  Dmitry jilatajj akham sasaw amuytʼayäna:
  - Inas jilïr masinakasar zapatillanak mayiraksna? Chiqpachansa, jumatakix wali jachʼäpxani, ukampis nayatakix utjani!
  Oleg Rybachenko jupax jan walit p"iqip ch"allxtayäna.
  - ¡Janiwa kunasa wakiskiti! Jupanakar uñachtʼayañäni, wali chʼamäkipansa atipjañ yattanjja. Ukhamarus, jiwasan uñtasit yuqall wawanakax q"ala kayuni sarnaqañax janiw phinq"añjamäkiti ... Kunjamtï sapkixa, q"ala kayuni wawax ...
  Dmitry chachajj wali chʼamampiw amparanakap chʼoqtʼasïna, ukatwa nudillonakapajj chʼalljjtäna. Uka boxeador waynax akham sänwa:
  - ¡Walikiwa, ¡jupanakax phiñasipxituwa! ¡Janiwa, ¡jupanakax chiqpachapuniw phiñasipxäna!
  Oleg Rybachenko jupax akham sasaw jaysatayna:
  - Ukhamaxa colerasiñaxa jumarusa nayarusa ch"am churapxpan.
  Ukatxa amtawixa ch"amakt"awayiwa Dima jupan jak"apa cadenampi chint"ata llamkt"atapampi, waynaxa jiskht"äna:
  - ¿Ukham uñjaraktati?
  Oleg Rybachenko jupax mä jisk"a arumpiw jaysatayna:
  -Jïsa!
  Wasitat jallux puriñ qalltäna, ukax janiw Crimea markan primavera ukanx sinti uñt"atäkiti. Ukax jik"achasiriwa ukat thayarakiwa. Ukax q"añuchatarakiwa, ukat callos ukanakax suela ukan uñstki ukanakax wali q"añuchatawa, thaya umamp ch"allt"ata. Mä columna q"ala kayuni katuntat jaqinakampiw mä qawqha horanak qhipat quqar mantapxäna, niyaw tarde jayp"üxäna. Amuyatajja, SS chachanakajj jallut imantasiñatakiw jankʼak sarapjjäna. Uka precursor waynajj niyaw kuntï jupar paskäna uk armasjjäna. Jïsa, ukat mä leninista waynan ajanuparux thaya tuqit lup"iñataki, isinak q"umachatawa, kayunakapax qala ch"amanchatawa ukat acero grilletes ukanakax acero inoxidable duradero ukamp luratawa, ukax muñecas ukanakarux wilaruw chhaqtayatayna.
  Dmitryx amukt"añ p"akintasinx akham sänwa:
  - Juyphi pachanx Crimea uksan muyuntañ atipjawaytwa, ukampis ... ¡kunjamakitix janiw aka uraqinkkiti!
  Oleg Rybachenko jupax iyaw sataynawa, p"iqip ch"allxtasa:
  - Ukat jiwasampixa, taqpachanxa, ¡taqi kunasa janiwa jaqinakampixa ukhamakiti!
  Uka quqaxa wali jach"änwa. Pino quqanakax thakhi thiyanakanx formación ukan sayt"atäpxänwa - kimsa jan ukax pusi muyuntat, wila-marrón fisurado jan ukax q"illu-naranja corteza ukan jach"a challwa escamas ukar uñtasita, ukax compactas siempre ch"uxña jan ukax ch"uxña coronas ukanakaruw sallqa alturar jiltayatayna.
  Ukat ramanakanxa panqaranakaw utjaraki, ukax petunias ukham uñtatawa. Janiw mä quqakiti, jan ukasti mä cuento ukhamawa, yaqha pachar jaquntañjam jikxatasiña. Ukampis mä minus ukaw utjaraki - thakhin laq"anakanx walja ch"aphinakaw utjäna, ch"ullqhi, sawuñ maquinat acero agujanakar uñtasita.
  Yaqhip imillanakax niyaw jupanakar takxatasax jachtʼasipxäna. Dimax amparap ch"allxtasaw Oleg Rybachenko-rux säna:
  - ¡Ukaxa mä samkakiwa! ¡Jan visionanakar creyipjjamti!
  Mirabelax Dima sat tawaqun q"illu erizoparuw amparapamp luqxatäna, ukax nayratpach jilxattañ qalltawayxänwa, ukat akham sasaw jisk"at arsüna:
  - ¡Iyawsapxam jan ukax jan iyawsapxam! ¡Ukat kayunakaman manqhar uñtam! ¡Janiw mä infección juma pachpar apaniñatakix wakiskänti!
  Enebro ukax manqhanx wali thithitaw jilsuwayi ukatx ... nayratpach puqut sallqa fresas fresas ukanakampi. Ajayux sayt"atäxänwa - mä mistu pino primavera ukat fresa primavera ukat enebro aroma. Ukajj jukʼamp juntʼükaspas ukhamänwa. Ukat nayax janiw iyaw sañjamäkänti aka chiqat patak thakhinak sarañax - q"uma, jan tundra ukhamäkchixa, ¿kuna kasta tundras Crimea uksanx utjaspa? Ukampis ukhamakipans, jan wali pacha ukat ch"iyar thaya qalanaka, uka manqhanx fascista tamanakax sartasipki. Wali llakiskañawa, jach"añchawix janiw jaya pachatakïkänti - amparanakan, lakapan ukhamarak qhipäxan usuchjasiña, thaya, q"umaw kutt"anxäna, ukatx Oleg Rybachenko jupax wali jan kusisitaw jikxatasïna. Ukhamakiwa.
  Ukampis... wali suma yatiqir-precursorax mä akatjamat chhuxriñchjasïna. Mä kutit sipans juk"ampiw akan katuntat uñjasisinx akham amuyt"äna: walikiwa, taqi kunas jan waliwa, janiw juk"ampi ukat juk"amp jan walir sarañjamäkiti! Ukat sapa kutiw uñstawayi - juk"ampirus waljaw utji.
  Muspharkañawa, uka amuyt"awix mä juk"a chuymacht"äna. Oleg chachajj Atlas sat cheqat Crimea markan mapapat amtañ qalltäna. Ukampis janiw amtaskänti - ukat mä jan amuyt"kay amuyunakaruw sarawayxäna, kunatix mä jan lurañjamäki ukax utjawayiwa. Yaqha pacharuw mantasma - akax ciencia ficción ukawa kunawsatix Mark Twain jupax munasiñar purinkäna uka pachatpacha. Yaqha espacioru, ukax juk"amp moderno ukhamawa, yaqha planetaruw - ¡sañäni! Infiernoru, amuyumpi - mä akatjamat super-civilizaciones; ¡jaqinakat mä millón mara nayrar sartañ tuqit nayrar sartir jaqinakax indulgen! Taqi kunas jan lurañjamäki ukax lurasispawa - nayax chiqpachapuniw yatxa !!!! Ukampis ukhamat pachpa pachanx esencia, memoria, taqi expresión ukat jan jumakix mayjt"añapataki?! Akax taqpach - jan tukuskir ukat transcendental ...
  Oleg Rybachenko jupax Dmitry jilataruw akham jiskt"äna:
  - ¿Jumax ch"axwañatakix mä amtaw utjiti?
  Uka waynax akham sasaw jaysäna:
  - Amtaxa sapuru - ¡hit! - Ch"uqi ch"allt"aña, ukaxa sapa ch"akhaxa qhipäxapampiwa uñjasi, sasawa yapxati. - Ukampisa wali askiwa taqi kunasa pachpaki kunapachatixa janiwa mä esqueleto ukhamakiti, jan ukasti ch"amani muskulunakawa anatapxi. Suma ikiñ... Ukampis jumax jisk"aruw tukuwaytaxa!
  - Jisk"a ukampisa jan axsart"iri! - Trite, ukampisa wali askiwa Oleg jaysaña.
  Ukat thakix juk"amp sumaw tukuwayxäna, ukañkamax jank"akiw tukuwayxäna. Ukat Crimea markanx ukax wali muspharkañawa, ukampis taqi kunas jiwatäkaspas ukhamawa. Mä pä kutiw uñisit ch"iyar esvástica ukamp motociclistanakax nanakar jak"achasipxäna. Ukat ukatx niya phisqa minutos ukjaw mä convoy jupanakar jak"achasisinx aynacht"awayi - jach"a carronakax filosófico uñtat bityugs ukanakamp aprovechata, jist"antat saco equipaje ukanakampi, uka carronakanx policía-muzhiks volantes ukanakax jallu pachan camuflaje ukat vendajes de traición ukanakamp qunt"atäsipkäna. Ukhamaraki mä transportador ukamp chikt"ata. Hitler chachajj janiw tankinakjamäkiti, jupajj waljaniw utji. Ukat camionat yaqha destacamento, ukat auto lateral ukan motocicletanakajj katuntat esclavo imillanakaruw jankʼak katjapjjäna. Patak autonakaw utji, janiw juk"ampikiti, niya taqpachaw khaki colorampi pintat.
  Uka thakhi sarkasax nazis ukanakax p"iqin katuntat jaqinakan columnanakapampix maynit maynikamaw jawsapxäna ukat chiqans caballeros, esclavos ukat Oleg Rybachenko jupanakax juramento lurapxaspänwa, uka arunakax sawkasiñjamawa. SS guardianakajj amukiw qheparapjjäna. Doctoranakajj tortuganakar uñtat mä kasta blindat autonakanwa sarapjjäna, uka autonakajj wali jachʼänwa, wali jachʼa chʼojjñanakaruw jaqontapjjäna. Jupanakax ametralladoranakampiw chhuxriñchjasipxirïna. Ukampis amuyasi, Oleg jupax amuyt"iwa, jupanakax janiw chiqpachans aka lurawix munapkiti - guardias-escoltas ... Jupanakax uywa bozales ukanakas imantapxarakïnwa.
  Dimax akham sasaw qhanañcht"awayi:
  - ¡Alemania markanx janiw verdugonakax respetatäpkiti!
  Mirabelax wasitat kuns arsüna, SS ukan jan wali pallapallanakan qhipäxaparuw p"iqip ch"allxtayäna. Oleg jilatajj wali jachʼatwa arsüna.
  - ¡Jupanakar jiwayapxam! ¡Taqi kunas mäkiw utji, Hitler chacharuw!
  Dimax mä jach"a jach"a tukusaw akham säna:
  - Eh, janiwa jupanakan arupa amuyaskti. Ukat ukat nayax jiskt"asirïtwa, qhipharux jank"akiw jutapxäti ...
  Oleg Rybachenko chachajj jan kuns lurasaw akham säna:
  - Nayax alemán aru yatta, ukampis ¡juk"a askiwa!
  Ukañkamax jallux sayt"xänwa, ukat alaxpachax quqanak patxaruw q"umachasïna, intix uñstawayxänwa. Oleg Rybachenko jupax yaqha jan walt"äwinïnwa - jupax juk"amp juk"ampiw panpachan baño ukar sarañ munäna. Ukat kunas ch"amanchawayi: janiw uka laykux sayt"apkaspati. Mä kunatsa, ukham elemental asuntojj jan lurañjamätapata, aka cheqansa yaqha jaqen munañapat dependerïtapatjja, precursor waynajj wal colerasïna. Ukatjja, uka munañajj wali llakiskañänwa. SS chachanakas yanapirinakapas uka jan walt"äw jan sayt"as askichapxäna, ukampis ukax uñisiñakiw utjayäna, janiw jupanakan uñacht"äwiparjam sarnaqañ munkänti.
  Awisax jan waltʼäwinak utjayañatak manqʼa churatamat arrepentisismawa. Fascistas jupanakax jan walt"awinak utjayañ yatipxi - yurir sádicos. Jan ukajj ¿kunjamsa uka fiestajj jupanakar jilsuwaypachäna?
  Oleg Rybachenko jupax nayratpach sinti jan walt"ayañ qalltawayi, kunawsatix mä akatjamat wali q"uma thayaruw jaquntäna, chhullunkhayampi, ukatx mä allqamarix larusiñampiw jaqin arunakapamp ist"asïna, ch"iqa tuqinxa, wali ch"amampiw q"umachañax jank"akiw qalltawayi, uka chiqanx pallapallanakax kuns luraskäna - tunka payan jan ukax kimsanikiw utjäna, ukat qhipäxanxa qalat sipansa ukat jachʼa utanakat sipansa chhullunkhax jilxattawayiwa. Camuflaje isimp isthapt"at wawanakax thakhit p"iqip ch"allxtasaw pampan jikxatasir jaqinakar t"ijtapxäna. Janiw rusas ukhamäkiti, jach"a jach"a tukuñamp ukhamarak esvástica ukamp brazalete ukamp taripañax pä tunkïnwa - t"ijt"asaw arnaqasipxäna. Kunawsatix columnax ayllun jak"achaskäna ukhax tunka payan pallapallanakaw jupanakamp jikisiñatakix mistuwayxapxäna - jach"a lanzadores de granadas ukat ametralladoras portátiles ukanakamp equipadas ukanakax ancho lanzadores de granadas ukanakampi. Jupanakar mä jachʼa jilïr jaqew pʼeqtʼäna, jupajj SS sat generalan uniformenïnwa.
  Jan ukax inas jan achachilax ukhamäkchiti, jan ukasti ch"iyar ñik"utanïnwa, kunatix janiw yaqha chuymanïñ chimpunakax juparux utjkänti, ukat mä jach"a nudo amparapan gestopax, quri pulseras ukanakamp k"achacht"ata, reyin ukhamarak imperioso ukham uñt"atäna.
  Ukat jupax premios ukaniwa ... Oleg Rybachenko jupax referencia libron ullart"awayi, ukat musphataw jikxatasïna - kunatix waljax mä colección ukan apthapitaspawa. Jilpachax Cruz de Caballero ukawa, ukax encina laphinakampi ukat espadanakampi. Uka patatpachax pachpakiwa, ukampis diamantenakampi, ukhamarak Gran Cruz de la Cruz de Hierro ukampi, ukampis Goering sapakiw ukham premio katuqi. Cruz de Hierro ukan Gran Cruz ukan warawarapax juk"amp jach"awa, ukatx Alemania markan sarnaqäwipanx pä jaqiruw uñt"ayasi - Mariscales de Campo Blucher ukat Hindenburg. Ukhama, diamantenakan águila ukan ordenapajj jukʼamp jachʼäniwa.
  Carcelankirinakan columnapajj saytʼjjänwa. Olla purak "doctor-jefe", kunjamtix Oleg Rybachenko jupax convoy p"iqinchirir sutimp uñt"ayawayki ukhama, caballot saraqasinx ch"iyar ñik"utan jaqimp aruskipt"awayi. Mayninakax convoy ukarux ñik"ut ch"uqt"asisaw uñch"ukipxäna ukat jan walt"ayataw uñjapxäna. Oleg Rybachenko jupax taqiniw yapunkirinakax irnaqawip jaytxapxäna, ukat t"ijtir wawanakax niyaw jak"achasipxatayna. Nayrïr alemán, jupanakax mä columna ukanw sartasipxäna. Ukat jupanakan qhipäxapanx uka markankirinakaw utji - jan ch"uñuni: q"ala kayuni jan ukax tejido bast zapatos ukani. Uka chiqankir limosnero waynanakax kunayman samin camisas a cuadros ukanakampikiw jikxatasipxäna - ch"iyar janq"u.Ukham ch"uxñanakax janiw jank"ak qhankiti kawkhans yuqall wawanakax jikxatasipxi, kawkhans imill wawanakax jikxatasipxi; taqpachaw ch"uxña, ch"iyar ñik"utani, ukampis ch"iyar laq"ampi jan ukax ch"uxña wila, jaya ñik"utani, monstruoso q"añuchata, ukampis jakkir, qhana nayranakani - yatxatañ muniri, mä juk"a axsarata ukat qhana khuyapt"ayasiña. Oleg Rybachenko chachajja, SS sat convoyejj esclavonakar jakʼachasiñataki ukat uka markankir jaqenakat jitheqtañatakiw chʼamachasipkäna uk amuyarakïna. Nazinakajj janiw arnaqasipkänti, janiw jiskʼachasirïpkänti, jila partejj amukiw sarnaqapjjerïna.
  Margaritax aka uñakipt"asax akham siwa:
  - ¿Kawkirus SS bravado ukax saratayna?
  Oleg Rybachenko chachajj wali amuytʼasisaw akham säna:
  - ¡Chiq"unakaru, lazonakaru sarawayta!
  Ukañkamax ch"iyar ñik"utan generalax mä pä kutikiw SS chachanakarux degenerativo hocicos ukan uñacht"ayäna, ukatx kunapachatix lik"i jaqix lakapar espuma ukamp kuns uñch"ukiñ qalltäna ukhax amparap luqxatäna, wali ch"amampiw ch"allt"askäna mä espada. Ukat lik"i jaqix amparap luqxatarakïna, ukampis chuym ust"ayata iyaw sasaw uñkatarakïna, ukat mä juk"a kamachi churarakïna. Blindada autonakax wal wararïna, ukat Lobo Jilatanakax thakhinjam sarasipkäna. Chika tunka uka markankir soldadonakaw arktapxäna. Mayninakax katuntat esclavonakaruw muyuntapxäna, ukat columnax wasitat sarxäna. Ch"iyar ñik"utan jaqix wawanakaru ukhamarak pampan irnaqirinakaruw arnaqasïna, ukat jupa pachpaw caballot saraqat jaqinakan escoltanakap jak"an sarnaqäna.
  Dima, khathati, akham sänwa:
  -¡Kunas jupanakax jan jaljapkataynati!
  Mirabelax jachaqt"asisaw akham säna:
  - Jïsa, ch"axwapxpan, maynit maynikam ch"akhanakapsa antutapxpan!
  Uka markankir SS chʼaxwirinakat jutir mä jachʼa barba waynax Oleg Rybachenko sat chachan jakʼapanwa jikxatasïna, ukat precursor waynarux ñikʼutap chʼallxtayäna, ametralladorap chʼallxtayäna, ukat pʼiqipanxa akham sasaw arnaqasïna:
  - ¿Jumaxa rusa khuchhixa mä juk"a amuyt"añatakiti?
  Ukat jachaqtʼasisaw akham sarakïna:
  - ¿Moscú ukat Washington markanakankañäniti janicha?
  Oleg Rybachenko jupax kuntix jupat munapki uk amuyasïna, jank"akiw p"iqip muytayäna, Margaret kullakax uñkatasïnwa - jan ch"amanïsa ukat pachpa pachanx akham sañjamawa: "¡Suerte - jach"a yänakaw suyt"apxistu!" - ukampis ch"iyar ñik"utan generalax amparapamp luqxatäna, ukat barba jaqix yaqha tuqit arnaqasïna, Oleg-ar arrepentisisaw uñch"ukiskäna ukat janiw juk"amp arskänti. Oleg Rybachenkox niyaw kuntix munkän uk amuyasxäna ... Juk"amp jan qhanpach ukhamäpan.
  Ukampis ¿ukax jukʼamp askïspa, ukhamax yantʼanakax wali askiti? ¿Chiqapunit alemanonakax jutïrin ukham yatxatañ munapxi? Ukampis ukax mä contradicción ukhamaw tukuwayi. Ukham chʼaxwäwi qhipatxa, boxeo amistatjam atiptʼasiñanakax janiw utjxiti. Fascismo ukat comunismo ukax wiñayatakiw uñisirinakäpxi. Jan ukax yaqhax utjiti ... Kunjams templonakax wali llakit usutäpxäna.
  Pallapallanakan asentamientopax mä jisk"a, ukampis ch"aman palisada qhipäxanw jikxatasïna - mä plataforma ukampiw monstruosa organizacion SS ukan pallapallanakatakix utjäna, ch"aman - ukampis, jach"a jist"arat- punkunakampi. Mäkiw Oleg Rybachenko-takix muspharkañjamax uñjasiwayi - qalat lurat punku pilaranaka, jan tukuskir k"ullu panqaranakampi ukat ch"aphinakampi uñtat tallanakampi ch"uqt"ata. Aka pilaranakax janiw kunakipans ayllun uñjawipampix chikanchaskänti, kawkhantix q"añuchatäkän uka chiqanxa (ukampis, inas juyphi pachat qhiparchi?), Ukat utanakax qalat lurat azulejos ukanakat luratawa, jach"a ch"aphinakan q"illu musgo ukamp calafateata, marrón ukar tukuwayxi ch"uqi paja tejanakampi.
  Ukampis mä ACS ukaw utjäna. Janiw mä pistola autopropulsada ukax utjkiti, ukat mä pista de oruga ukanx mä modificación ukaw jan uñt"atäkiti, Oleg Rybachenko jiskt"asir jaqitakix janiw uñt"atäkiti. Aka chiqanx, sañäni, armas - mä mortero janiw 350 milímetros ukjat juk"amp uñstkiti. Janipuniw ukham istʼkti sasaw arsüna.
  Ukhamarus uka autox llätunk tunk toneladanak jisk"a pesañjamawa, ukat ¿kunjamarak Crimea qullunakanx taqpach ayxatatäpachasti? ¿Sebastopol impregnable uka asalto ukan uñjañ munasmati? Aka asumción ukata mä jisk"a usu ch"usa purakaru. Kuns lurapxani rusa pallapallanakax ukham ch"axwawinakampi. Aka chiqanx taqi kunas Edad Media ukar samaqawayi, modernidad ukat técnica ukan machaq lurawinakamp mistu. Kunjamtï campananakampi ukat silbatonakampi pʼiyanakajj utjki ukhama. Aka chiqanx TVx utjkchi ukhax janiw muspharkätati, ukat colores ukanakas utjkchi ukhas. Janiwa ch"iyara janq"u.
  Uka cuartojj pachpakïjjänwa, ukaruw esclavonakar irpapjjäna, jan ukajj jukʼamp sum apasjjapjjäna. Ukampirus janiw - juk"amp jan walikiti, kunatix akanx janiw khitis cemento mortero ukamp ch"iyar ch"iyar ch"akhanakar calafate ukham ch"amt"känti, ukat Oleg Rybachenko - khuchhinakatakix wali uñt"at thujsa. Hangar manqhanjja, esclavonakajj mä jaytat jan ukajj mä jukʼa tiempo chʼusat graneroruw yatinoqtañ amtapjjäna (ukham cheqanakat jutir thujsajj niyas janipuniw chhaqtkiti).
  Margaritax wali ñik"utap ch"uqt"asïna, ukat wali axsarañjamaw tukuwayxäna ukat akham sasaw llakt"asïna:
  - ¡Akanwa mayampi jisk"achasipxta! ¡Walikiwa Hitler jumax nayarukiw katuqta!
  Ukampis pʼeqenakapar mä teja ukhamänwa. Ukatjja, esclavonakajj jan cadenanakampi chintʼatäpjjänwa. Ukampis kunjamtï Oleg chachajj ajjsarkänjja, janiw akan mä baño churapkänti. Nayra pachanx kawkhantix carcelax juk"amp moderno ukhamawa, juk"amp sumaw jikxatasi. Fritz, khuchhix janiw q"añunakar munkiti.
  Ukampisa, uka tuqitwa lupʼïna, kunattix nayra pirqaruw negociop luräna. Ukat jach"at arsüna. Kuns siristxa ... Janiw precursoräkiti, janiw kunjamatsa suma uñnaqt"anïkiti. Taqi kunas janiw pantalonankiti, niyaw mä jisk"a atipt"äwi. Ukat imillanakax ukhamarakiw, amuyataxa, akankapxañapänwa ... Jan uñch"ukiñax juk"amp askiwa ...
  Ukampis Aurora kullakajj janiw chuyma chʼalljjtaykiti:
  - Yaqha aventura... ¡Aka kusisiñampiwa jakasipxta, samañasa!
  Oleg Rybachenko jupax akham sasaw arsuwayi:
  - Ukat jutïr pachanx juk"amp sumaw utjaspa!
  Nina saxraxa uka waynaruxa ch"ipxtayäna:
  - Nayax ch"axwañatakix wakicht"ataw jikxatastxa, ¡kunjams jutïr pachanx jan jiwasat jaltxani uk uñakipañatakix oportunidad!
  Oleg Rybachenko jupax uka tuqitx llamp"u chuymampiw q"ucht"awayi. Ukaw jiskʼachatäñasa ukat pʼinqachañasa jan atipjañatak yanaptʼäna;
  Nayax awki markarux jan kuna ch'axwañampiw katuyasï - .
  ¡Mä jach"a lurawix utjpan, mä nuwasirix jach"añchatawa!
  Uka ch"aphimpi, guantempi jawq"jataxa,
  ¡Uraqin jan sinttʼasir Reyipa!
  
  Volcán ukax nina nakhantatawa - umax t'amt'atawa, .
  ¡Munasiñ lakajax ámbar lakajawa!
  Mä jukʼa tiempo libre sarnaqañ munta
  ¡Kunja thayasa ukat qʼoma jaqïtasa!
  
  Quri wali valorani ñikʼutanakar uñtat phichhantatawa, .
  Jupax amparanakap luqxatäna - ¡mä ch"iwiw jilxattawayi!
  Tatitux mä jan aljañjam regalo churitu
  Ukat jankʼakiw kusisiñar tukuwayjjäna, ¡qhana!
  
  Kawkhantï Diosajj pasawaykäna: ukanwa mä valle jilsuwayäna;
  ¡Panqar, ch"uxña janq"u rosas!
  Ukanx jach'añchäwiw utjani - taqi pachan chika taypin - .
  !
  
  Jisa, yattwa, jucharara, layqasiñampi chikt"ata, .
  ¡Ukat janiw paraíso ukat chʼuxña quqanakajatakix askïkiti!
  Ukampis Cristomp chika Calvario sat cheqanjja,
  ¡Nayajj jachtʼasiyäta, ukat uka iconojj mä capampiw chintʼasiyäta!
  
  Nayan jumax taqi novianakat sipan wali suma uñnaqanïtawa,
  ¡Taqi ch"amaniruw iyawstxa, ajayux mayjt"aniwa!
  Nayajj jan askïki uka cruzaj aptʼaskä,
  ¡Ukat amparanakajat jaquqanir escudoruw sartayä!
  . 7 JAQTHAPI
  Jupanakax mä granero ukan qamasipxäna, ukhamax kunats sayt"asipxaspa, nazis ukanakax soviético markachirinakat sipans wakanak juk"amp sum uñjañ yatipxchi ukhaxa.
  Uka markankir kimsa yuqall wawanakax SS ukan apnaqatäpxänwa, jupanakax paja manqhar jaquntatäpxänwa. Jupanakax wali ch"amampiw t"ijtapxäna, q"ala, laq"ampi phuqhantat talonanakap qhant"ayasa, jach"a amparanakap phuqhantat kutt"ayapxäna. Nayra marax, jupanakax ayxatapxänwa, ukampis walja, niyas mä ch"uqi ch"uqi. Ukat paqallq jan ukax llätunk minutos ukjatx janiw juk"ampi, mä warmiw uñstäna, jupax pä local imill wawanakamp chikaw mä qawqha jach"a ch"uqi tortanaka ukat pä jach"a muyu queso apanipxatayna. Ucraniano arut arst"asax wali yatiñampiw manq"añanak taqinitak jaljatayna. Oleg Rybachenkox yatiñ munirïxänwa: waljaniw juparus yuqall wawanakarus kuns jiskt"apxäna, ukat kimsanix munasiñampiw jaysapxäna.
  Walja alemanes ukanakaw utji ukat jupanakax kuns akan montapxi. Ukampis mayamp sasinjja, ¡janiw khitis yatkiti! Qhiparusti, pachpa yuqallanakaxa mä cubo uma ayxatasinxa, punkunakaru wali ch"amampi jist"antapxäna. Masinakapan sarnaqawiparjamax Oleg Rybachenkox amuyasïnwa: akax mä mistuwiwa, jichhürunakanx janiw yaqha chiqar irpatäpkaniti.
  Margarita kullakajj jilaparuw armtʼasis uma loqtäna ukat akham sänwa:
  - ¡Refrescante ukax janiw kuna jan walt"awis utjkaniti!
  T"ant"ax fresco ukhamaw tukuwayi, ukampis jan uñt"atawa, mä kasta llamp"u (uka rancio t"ant"a alwa manq"ata, Oleg Rybachenkox janiw amtaskänti sawutapa uñtasiñataki). Jan horneado, jan ukax sapa kutiw akan manq"apxi (jan ukax juk"ampirus, juk"ampirus payïrix manq"apxi, mayninakax manq"apxi ukat janiw kuna jan walt"äwis uñacht"ayapkiti). Ukampis queso ukax local ukan lurat ukhamaw tukuwayi chiqpachans - wali suma, queso feta ukar uñtasita, ukax Oleg Rybachenko jupax wali munasïnwa. Uka chimpujj palmerat kimsa tʼaqakïtap laykojj wali llakiskañawa. Jïsa, qʼajjo wayn tawaqosa, janiw chachankïkiti.
  Margarita kullakajj qarjata jilataruw yanaptʼäna. Paja patxaruw jaquntatäna, khuchhuratjama, kuntï jikxatkäna uk masticasïna, ikiñar quntʼasïna, janiw umañsa qalltkänti. Oleg Rybachenko chachajj mä akatjamat khathatitap amuyasïna. Maynix thaya qhipat mä khathatikïkaspas ukhamakiw suyt"aspa, ukat juk"ampirus sallqa visionanaka. Ukax ikiñat qhiparux aka khathatiw pasani. Rybachenko Oleg jupax juk"amp paja jupatakikiw apthapiñ yant"äna, ukat wakisispa ukhax ukar allsuñ yant"äna. Jupax janiw kawkhans manq"añ munañap apt"askänti, jupa pachpaw chuymacht"asïna, jan ukasti jaqinakar ist"asax; mä temperaturanxa, nayraqatax kunatix munañarux khuchhuqki ukax manq"añawa. Oleg Rybachenko jupa pachpaw janipuniw usuntkänti - estructura genética ukar yuspajarasawa. Chiqansa, janiw ukham yantʼanak juparux uttʼayawaykti, ukat walja horanakaw thaya taypin sarnaqawayta. Ukhama... Ukampis inas ukhamächispa. Ukat jan ukhamäkanixa, ukhamax ciencia tuqit jupar qullapxañapatakix mä ch"amaw utji ...
  Yaqhip imill wawanakax ukhamarakiw khathatipxi, ukampis janiw khitis chhuxriñchjkiti.
  ¡Ay, ¡kunjamsa precursor waynarojj pʼeqet kayukamajj qaritäjjäna! Muñecas ukanakax wilaruw ch"allt"asi, qhipäxan punkit ch"akhanaka, usuchjata, t"unjatäta ukat kayunakax junt"uchañ qalltapxäna - taqi kunas usuchjatäna, ukampis uka chhuxriñchjasiñax ikiñ ukat ikiñ munañakiw jilxattawayi.
  Ukat ikiñax axsarañawa - inas jan sartasksta, jan ukax juk"amp jan walix, wasitat mä visionan jikxataschisma. Ukampirus, wali muspharkañawa.
  Oleg Rybachenko jupax nayranakap jist"arasïna ukat jank"akiw Morpheus ukan amparapar nadatäna - samkanakampi phuqt"ata, saminakani, ukat ist"añjamaw ist"asi.
  Mayni ukat yant"awinakax janiw ukakipkänti ... Anillo tapax mayjt"ayatawa hierro laphinak ch"aphinakampi uskt"asa, ukax jan khuyapt"ayasisaw yuqall wawanakan q"ala talonanakapar allsuwayxi ...
  Oleg Rybachenko jupax jachaqt"asirakïnwa, ukampis aguantawayi, janis sayt"añjamäkchïnxa, ukat Dmitryx thuqt"asirakïnwa ukat qhuruñ qalltäna ...
  Jupanakan ch"axwirinakapax ch"amanïpxänwa, ukat qhanaw oficialmente yatiyat sipan jilïrinakäpxäna. Amuyt"añataki, Dmitry-n ch"axwiripax jupat sipan mä p"iqi jach"awa, ukat antenanakax niyaw p"akjasi ... Ukampis, ¿kunjamarak tunka mayan maranix antenanakax p"akjaspasti?
  Oleg Rybachenko ukan uñisiripax juk"amp jach"a ukat llamp"u ukhamarakiwa, uka pachparakiw, gangster ukan ajanupax janiw wawar uñtasitäkiti .... Ukampirus, waynax janiw yaqhakiti, anillox mä anillo ukhamawa, taqi kasta jaqinakaw ukan jikisipxi!
  Panpacha ch"axwawinakax pachpa pachanw utjawayi .... Jank"akiw tukuyañasawa, kunatix chika arumax niyaw jak"achasini ...
  Dima mayjt"ayatax niya jank"akiw ajanuparux jach"a jawq"jawinak jaytañ qalltäna. Jupan uñisiripax mä ventaja ukanïnwa amparanakapan largopanxa, pesopanxa, ukat wali wakicht"atäkaspas ukhamaw uñjasi, físicamente ukhamarak técnicamente ... Musculos en general son como a los atletas de lanzamiento ... Ukampirus , Dimkax wali esculpido ukhamarak jank"aki ... Jupax wali jaya, jichhax k"achat...
  Venenado Dmitry nayrïr rondanx walja sapa ukhamarak doble golpes ukanakaruw faltawayi. Kupi nayra manqhansa, mä hematoma ukaw punkiñ qalltäna ...
  Payïr t"aqax juk"amp jan waliw tukuwayi, uñisiripax nayrar sartawayiwa ukat jawq"jawayi, jawq"jawayi, jawq"jawayi ... Ukat Dmitryx niyaw jan arxataskänti, p"iqip qhipäxar jaquntañakiw jawq"jawinakarux llamp"uchawayi, juk"akiw, ukampis jan suyt"ataw jaysañatakix ch"amanchawayi, ukat yaqhip pachax mistuwayxaraki uñisiripax ... Jupax alemán arunx qhuru arumpiw arsüna:
  - Jumax ruso arux janiw phuqhat sañ muni!
  Dmitry jilatajj wali qhuru arumpiw säna, alemán arutwa akham sarakïna:
  - Ukat jumax alemán jaqïtawa, ¡mä ruso jaqit wali sum katuqäta!
  Jupajj wal colerasïna ukat codopajj nayraparuw uchasïna ...
  Jilapachax aka universo ukanx Dmitryn nayrapax wali ch"amaniwa, ukatx janipuniw p"akjatakiti, ch"allt"atas ukhamarakiwa, ukampis aka tuqinx janiw mä guante ukamp llamp"uchat ch"axwawikiti, jan ukasti codo ukan ch"akha ch"akhapan puntapawa.
  Ukat wilax waynan ajanupat jallu purintäna, liq"iñapatakiw wayt"äna... Dimkax jaysäna... Katjataw uñisirix mä juk"a khathatt"asïna ukat jupax liwxatasïna, ukampis janiw ch"amanïkänti suma sarantäwir sayt"ayañataki - kayunakapax suela punturat ukhamaw amuyasïna ukat wadt"atäñataki.
  Kimsïr t"aqax janiw juk"amp ch"amäkänti, uñisirix jan walt"ayataw uñjasiwayi, ukampis Dmitryx juk"amp kutiw jark"aqañ qalltawayi, ch"axwawinak uñacht"ayasa ... Final ukan kamachinakapax mayjt"ayatawa, kunatix mä quri medalla internacional ukatw parlasktanxa, qawqha muyuntatanakax tunka phisqhaniruw jilxattawayi ... Mä pro ukham. Nayax mä wali qhuru amtäwiw wayn tawaqunakamp chika sañaja, jupanakax uka urux phisqa kutiw ch"axwapxäna ... Chiqans Dimkax jank"akiw tukuyarakïna, ukat uñisiripax qhanaw jan sinti ch"axwañamp aynacht"ayatäna ...
  Ukampis nayrïr pusi wali ch"amanchata rondanak tukuyatatxa, Dmitry-n uñisiripax mä juk"a juk"ampiw jilxattawayi. Ukat qarjataw jikxatasirakïna, samañapax jukʼamp chʼamaktʼarakïnwa ukat uka pachparakiw wali chʼama ...
  Dimkax hematomas ukat q"ala kayunakapan sinti phichhantatäkchïnsa, juk"amp ch"amanïkaspas ukhamaw jikxatasïna. Suxta t"aqax walja kutiw uñisiriparux chhuxriñchjatayna ... Ukampis jupax jan sayt"asiri, jach"a, ukat inas dopado ukhamaraki ...
  Paqallqu t"aqapanx Dmitry-n jan wali uñisiripax mä juk"a tácticas ukar mayjt"ayawayi ukat walja ch"axwawinak yant"añ qalltawayi, kamachinak contra, codo ukamp ch"allt"añataki, jan ukax p"iqipampis ch"allt"añataki ... Dima-x juk"amp kutiw ch"allt"añ qalltawayi, ukat mantawayi llätunk t"aqax privado éxito ukar puriwayi, qhipharux uñisirin jach"a nayra yushkapat jallu purintäna... Ukat kunapachatix wasitat codo ukar kuynt"ayäna ukhax jupa pachpaw mä poste ukar t"ijtäna... Burlando Dmitry juparux qhuru arumpiw arsüna:
  - Nu, ukaxa katjata, kuna muxsa!
  Alemán jaqix juk"amp ch"iqintatäxänwa, ¡mä sapa gancho de tiro ukampiw jakthapiskäna!
  Oleg Rybachenko jupax juk"amp chiqaparuw ch"axwäna, niyas jan chhaqhayasa, ukat aprovechasinx uñisiripax sinti jach"a liwxatasïna, jupax ch"iqa ch"iqampiw chinuparux jikisitayna, jan ukax ch"iqa cruzampiw jikisitayna ... Ukampis jach"a alemán wawax janiw uka ch"axwawinakarux kuns lurkänti kunayman tuqitwa. Ukat Oleg Rybachenko jupax tácticas ukar mayjt"ayawayi ukat uñisiripan ch"allt"at nayrapar irnaqañ qalltawayi... Alemán sniffer ukax jaya pachaw jikxatasïna, ukampis paqallq rondakamax fugas qalltawayi...
  Nayax sañ muntwa Oleg Rybachenko ukan uñisiripax yaqha, juk"amp k"acha ukat k"achachata wayna lantiw mistuwayi. Nayrïrix usuchjatäkaspas ukhamaw amuyasïna (Chiqpachans akax mä nazi k"arinakäkchisa!) ... Ukatwa, jupax ch"axwäw qalltawinx fresco ukhamaw jikxatasïna, ukat mä frenético ritmo thayampiw tukuyaspa.
  Ukampis llätunk t"aqax Oleg Rybachenko jupax mä juk"a jist"arasirakïnwa ukatx mä ch"axwäwiw jan jikxatkänti, ukatw t"unjatäna ... Yuqanakan q"ala, t"unjatäki uka kayunakapax jan kun lurasaw muyuntäna ... Ukampirus Olezhek jupax jank"akiw jaltxatayna ukhamat knockout ukax utjañapataki janiw jaktʼatäkaspati. Jaqukipaña, warkt"aña uñisiriru ...
  Jupax ch"allxtayäna, tukuyañatakiw jank"ak saräna ... Bocinax niya llätunk ronda tukuyaruw ist"asïna, ukampis arbitrux jan ist"kaspa ukhamaw tukuwayi ...
  Oleg Rybachenko jupax mä qawqha jach"a ch"axwawinakatx janiw jikxatkänti, ukampis katjasïna, p"iqip ch"allxtasaw llamp"uchasïna. Uñisirinakax wali colerataw sarapxäna, niyaw jan kuns ch"allt"at uñjaskänti. Aka chiqanx soviético waynax, reflexivamente, ukampis wali ch"amampiw janchiparux jupa tuqir ch"allt"awayi ... Uka ch"axwawix chiqaw jiphillaruw ch"allt"awayi ... Mä wali axsarkañ ch"axwawi ...
  Uñisirix mä qawqha juk"amp golpes luratayna ukat jach"a ajanupax lilaruw tukuwayxäna. Convulsivamente thaya manq"antasaxa, nayraqataru jaquntatäna ukatxa chhuxriñchjasiñ qalltäna... Arbitrox jank"akiw nuwasiñ sayt"ayäna, ukat qullirinakax ring ukar t"ijtxapxäna... goteo...
  Ukax Dmitry amigoparux mä jan wali efectow utjawayi ukat jupax ofensivaruw sarawayi mä uñjkañ qarjata uñisiriru ... Tunka, tunka mayan, tunka payan ronda ... Mä ch"ama intercambio de golpes, ukampis Dmitryn qhana ventajapampi ... Tunka kimsan rondax mä juk"a nivelado off, due to a desperate octopus German, ukat soviético waynax cejapan mä khuchhurata katuqatayna .... Ukampis tunka pusini urunx Dimka, khititix kusisiyatayna, wasitatw amparapar amparapar katuqatayna. Aka waynanakaw wali jan kuns yatipkänti, sañäni, Mohammed Ali tuqitxa, ukampis walja tuqinakatx tácticas ukanakap copiapxäna.
  Tunka phisqhani muyuntakamax alemán jaqin amparanakapax qarjataw jaquqanïna, ukatx janiw jawq"jawinakarux jaysxänti, jan ukasti sayt"atäxänwa, ariano ch"amap uñacht"ayasa .... Ukhamarus, Dmitry, droga ch"allt"ata ukat monstruoso qarjata, jilapartx ch"axwawinakat t"unjañax juk"amp jan ch"amanïxänwa . ¡Ukhamäpan! Ukampis mayni tuqitxa, walja, walja, uñisirinakan jan llawuntat chinunakaparuw jallu purintapxäna. Tukuyañatakix p'iqix, alemán ukax janiw aguantañjamäkänti, límite de resistencia ukax tukusxänwa ukat jupax "ariano" nación ukan representantepänwa kunjamatix laq'ax jaltxatayna ukhama, niya tunka phisqhan minutos janïr qhipa muyun tukuyañapataki ...
  Arbitrux q"añu chuymampiw juk"at juk"at jakthapiñ qalltäna, ukampis phisqa jakthapisinx kunjams Dmitry Lebedev ukan uñisiripax sinti jan sarnaqirïtap uñjasax sayt"asisinx akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Juk"ampi qulliriru uñtasita!
  Ukat yaqha "superman" juvenil ukax qullañ utar apayatäna.... Uka qhipatxa, finalistas atipirinakax columna ukar filaruw sayt'asipxäna ukat marchañ qalltapxäna... Rosa pétalos ukanakax alaxpachat jallu purintäna.
  Dmitry jach"a waynax jach"at jachaqt"asïna, jupax kusisitaw jikxatasïna. Ukampis ukatx mä akatjamat amuyasïna, cámarax jupanakar jak"achasisintäna, ukatx jak"atw uñch"ukiskäna, q"ala, wali ch"uqt"ata ukat mä juk"a wila wilañchat soviético yuqall wawanakan kayunakapa ... Jank"akiw chuymapax jan walt"ayasïna ukat qhipäxanx amparanakap imantañ yant"äna yaqha alemán wayn tawaqunakan luxus zapatillas doradas ukanaka jan ukax pétalos ukan imt"aña.
  Oleg Rybachenko jupax amparapampiw jaquqanïna:
  - Janiwa! Juman p"inqachawimax chuckles ukat pächasiñanakaruw puriyani ... Ukhamarus Alemania markanx taqpach ch"axwäw uñt"ayat qhipatx niya taqpach wawanakaw q"ala kayuni sarnaqapxi, ukax juma pachpaw Berlín markan callinakapan uñjta. Ukhamajj jachʼa jachʼa tukusaw qhepäjjam chiqañchañama.
  Jupanakar churapkäna uka medallanakajj marrón cintanakampi ukat cheqpach qorit luratänwa, niya phisqa tunka gramos pesoni ukat 900 suma. Chiqans, soviético yuqall wawanakatakix akax mä jach"a qullqiwa - niya ... Juk"amp ch"amaw jakthapiñaxa, kunatix soviético qullqix oficialmentex seguro ukhamaw uñjasi, ukampis chiqans uka jan walt"awix jan quri reserva ukan luratawa.
  Soviético precursoranakajj plataformar makatapjjäna ukhajja, URSS markan himnopaw istʼasïna. Ukhamarus, janiw Alexandrov-an musicapax utjkänti, mä internacional ukar uñtasita. Oleg jupax akanx wali ch"amanchataw jikxatasïna ukat q"ucht"añatakis permiso mayitayna...
  Himmler, khititix uka atipt"äwinkäna, jupax khuyapayasiñampiw akham säna:
  - Jach"a Rusia markat jutir invitadonakasan composición ist"asax wali kusisitaw jikxatasiñäni.
  Oleg Rybachenko jupax nayraqat ch"iqa tuqiruw qunqurt"asiwayi, ukatx ch"iqa tuqiruw qunqurt"asiwayi, ukatx Dmitry jupamp chikaw q"uchupxäna;
  Jakäwinxa, jumax mä caballero ukhamawa, jumax mä águila ukham t"ijtxa - .
  ¡Ukat janiw uraqir puriñ yatiñ munktati!
  Jiwasatakix premios ukanakax janiw mä fetiche ukhamäkiti -
  ¡Reyinakar sarañatakejj mä suma thakakiw utjistu!
  
  Nayraqatax wila corbatampiw chint"ata, .
  Ukat kunapachatï chʼaxwäwix purinkäna ukhaxa...
  Mä jisk'a waynax mä pala amparapar apt'asitayna - .
  ¡Ukhamatwa agujajj pechor jan chʼalljjtayasiñapataki!
  Wawanakax qʼala kayukiw trincheranak allsupxäna,
  Mä chimpu rancio kimsa ...
  Thaya taypinxa t"amt"ayata umampi junt"uchata, .
  ¡Ch"akhuñ packs ukanakat, wali colerata!
  
  Ch"axwirix jiwataynawa ukat ametralladorax jaquqanitaynawa,
  ¡Jichha yuqall wawapax apthapisxänwa!
  Ch'amani kunjamatix "Katyusha" ukax mä ch'axwawiruw tukuwayi,
  ¡Jan axsart"ir, wayna equipo!
  
  Nayax ch"iyar ch"amakan cadenaparuw ch"axwañ munta
  ¿Kawkitsa jumajj wali chʼamanïyäta?
  Kunjamatix nayra pachanakanxa wali ch"ullqhi espadaxa,
  ¡Jumajj penalty uñtʼañatakiw tʼijtjjta!
  
  Jan khuyapt"ayasir ch"axwäwix ay, janiw taykakiti, .
  ¡Ukanjja, wasar pampan wañtʼatapajj wali ajjsarkañ juntʼupuniwa!
  Ukampis Awki markatakix jakäwim churañaw wakisi,
  ¡Ukhamajj kusisiñaw mä regalojam katoqäta!
  
  Ukampis ¿kunjamakis munasiñampi sarnaqañaxa?
  Janiw sapa yuqall wawanakax uk yatipkiti...
  Kunapachatixa jawiranakaxa wila warantapxi - .
  ¡Nazis ukanakax jan sintt"asisaw jiwayapxi!
  
  Ukampis Pachamamax munasiñawa, .
  Ukanjja, qhana generacionanakan jachʼañchäwipajj utjiwa ...
  Ukat jan chuymam ch'akkatasimti
  Ukanx Stalin - Acero ukat Llama - ¡Lenin!
  
  Mä qhana pacha - .
  Qullan causa comunismo ukax...
  Jan wali horde ukax p'akjataw - .
  ¡Ukat nazismo sat religionaruw saphitpach apsuwayjjäna!
  
  Taqi jaqinakax...
  ¡Consejonakax mayacht"ataw lurasiwayi!
  Aka planetan mä paraiso utjpan
  Nayax mä caballero - Rus' ukax jan atipt'kayawa!
  Oleg Rybachenko ukat Dmitry jupanakax qhipa arunakanx juk"amp jach"aruw jaltapxäna, ukhamat q"uchupan juk"amp ch"amanchañataki.
  Tribunanakax wali kusisitaw sillp"ipxäna ukat ch"allxtapxäna ...
  Kunawsatix yuqall wawanakax uñjapkän ukhax, taqpachanx jupanakatakix mä juk"a suma ukat suma samka, imill wawanakax nayrax jark"at barcor katuntañatak kutt"apxäna. Serial visiones ukanakax juk"akiw utji, ukampis qhanaw juk"amp kunas uka qhipäxan utjäna.
  Juk"amp chiqaparux janiw sarnaqawikiti, jan ukasti Hiper-Bruja ukat Demiurgo Ruso Diosan misión phuqhatapawa. Jan jiwirjam sarnaqañ yatiqañamawa.
  Jichhax jutir compartimiento, akanx kuna jan walt"awinakas utji kawkir ladotsa punkux jist"arasi, ukat kawkir chiqatsa lote ukamp jist"arasi. Ukat jan lurañax wali askiwa jan ukax jan walir puriñaw wali askixa. Ukampirus, jupax perilla muytayaspa ukhax walikïskiwa, machjayir jaqit apsusipxani. Ukatxa mayniw jan ñikʼutat ñikʼut mururatäki ukax porthola manqhat uñtäna, imill wawax jukʼakiw chhuxriñchjasiñatakix tiemponïxäna. Ukampisa, janiw ukham jankʼak amuytʼkaniti. Punkux jist"antatawa ukat liwxatañaw wakisi.
  - Khitis utji? - Mä ch"ama aruxa chhuxriñchjatawa.
  - ¡Jumankiwa! - Aurorax inglés arunx qhana texano tinte ukamp jaysawayiwa, arunakar jan suyt"at yatiña uñacht"ayasa. - Jiwasaxa ron local apanipxta, wiskixa usuta.
  - ¡Ay jïsa! ¡Juk"amp jank"aki! Punku qhipäxankir marinerox khuchhir uñtataw chhuxriñchjasïna. - Chiqpachansa ron!
  Jachʼa punkunakajj janiw granadampi pʼakjañjamäkiti, uka punkunakajj jistʼaratawa. Mä tipo ukax jan amuyt"asir uñnaqaniwa, jupamp mä qawqha chikat isimp isthapt"at sujetonakampi. Jupanakatjja, gas ataque luraski ukhama, mä qʼañu qʼañu aptʼasi, jan ukajj wali chʼamampiw chʼalljjtayi, .
  - ¡Kawkhansa uka ronxa! jupanakax mäkiw arnaqapxäna.
  - ¡Jumaxa wali sumawa! - Wila ñik"uta Auroraxa wali kusisitaw ch"axwaski, pilas de marineros ukanaka uñstayasa. Nayax kimsa tunka chikataniruw uñt"ayawayta, clip ukar mayjt"ayañaw wakisini. Wali askiwa balanakax jisk"a, compacta, walja apt"asiñamawa.
  - ¡Yaqha compartimiento q"umachata! - Mä juk"a pacha thayampi arupanxa, sasawa säna. - Mä qawqha ch"axwawinak lurañ atipxta, ukampis akanx janiw ist"añjamäkiti sasaw suyt"askta.
  Blanca Nieve Terminator ukax akham sasaw jaysatayna:
  - Ukat khitinakatix ist"apkän ukanakax - ¡uqar sarapxam!
  Margarita Aurorax jutir compartimiento uksat pasawayxäna, mä juk"a t"ijt"asisaw pasillo uksan mä juk"a ch"axwäna, qhipäxar sarasaw kunjams zombie masipax Yankees ukamp ch"axwäna uk uñjäna. Ukampis jiwatax janiw jachʼa chʼamanïkänti, ukatwa vértebras cervicales ukanakax pʼakjatäna.
  ¡Walikiwa, niyaw aljantapxista! - mä imill wawa-Komsomol ukankir jaqix chhuxriñchjasïna.
  - ¡Ukat kuna lurañasa qhiparäna! ¡Jupajj nayaruw uñjitäna ukat niyaw alarma istʼasïna! - Zombie ukaxa mä chuym ust"ayata allqamari uñtatawa.
  - ¡Walikiwa, jumaxa mä amuyt"awiwa! Quntʼasim ukat altʼat chuymanïñamawa. - Margaritaxa "sirviri" ukarux amparapampiw axsarayäna ukat llamp"u chuymampiw kayup cubierta ukar ch"allt"äna.
  Popa uksanx ch"axwañaw wakisïna, mä pallapallax granada jaquntawayi, ukax axsarayi, taqi kunas t"unjataw uñjasi. F-1 ukan análogo americano, ukax slow motion ukham jaltxatayna. Amtäwix jan suyt"ataw yuriwayi, ukax janiw fuerzas especiales ukan yatichatäkänti. Margaritax mä akatjamat disco boomerang ukar jaquntäna. Kimsïr nayraparuw kuttʼayäna ukat chiqpachansa mä jiskʼa metalampi mayachasïna. Amuyun nayrapax disco ukan sarnaqataparuw arktäna, ukat puntapax azulejos taypin ch"amakt"äna, pistola ukat fusible ukax ácido ukar mantañapatakiw jark"äna. Mä perla de sudor ukaw rubio Terminator ukan nayraqatapat liwxatäna.
  - ¡Waw, niyaw chhuxriñchjawayta! Ukajj mä milagrokïskiwa. Yuspajarapxsmawa Dios Tayka, jucharar jaqit qhispiyatamata.
  Wila ñik"utan Aurora kullakax jupar ist"asax llakitaw akham säna:
  - Kunas utji?
  - ¡Jupanakax mä granada jaquntapxäna! - Galgo Margarita kullakaxa jaysataynawa.
  - ¡Janiw nayax uka phallañ ist"kti! - Muspharkañawa oso-Komsomol ukankirinaka.
  - Janiwa iyawskätati, nayaxa boomerang disco lurawayta. Janq"u ch"axwirixa chhuxriñchjasïna.
  - Akaxa kunjamasa lurasi. Principio tuqitxa, akax janiw naturaleza ukan kamachinakaparux jan walt"aykiti, jumatix azulejos taypin jikxatasma ukhaxa. - Auroraxa q"ala kayunakapampi higo uñtasita luratayna.
  - ¡Ukat ukhamarakiw uñstawayi! - Margarita kullakaxa chhuxriñchjasïna, jach"a jach"a tukusa.
  Nina nakhantat saxrax yatiñ munirïxänwa:
  - ¿Qhawqhanis popa ukan jiwata?
  Suma Korshunova kullakajj jachʼa jachʼa tukusaw akham säna:
  - Pä tunka llatunkani jaqinakawa, ukatxa pä tunka llätunkani jaqiruxa ch"uqi ch"uqimpi ch"uñuyata.
  - ¡Janiwa walïkiti! Jichhax taqpach barco q"umachañatakiw cabinanak taypin sarnaqaskta. ¡Yanapt'apxita! - Wila arupanxa Aurora jichhaxa jan pacienciani ist"asi.
  - Walikiwa, jumamp chikaw sarxä. - Margaritaxa mä akatjamatwa ñik"utapat wila ch"akha ch"akha jaquntäna.
  Nina nakhaskir Aurorax jank"akiw guardarropa ukar mantawayxäna, akanx walja oficiales ukanakax niyaw ikipxäna, ukat guardianakax umañ utat mä ladot yaqha ladoruw sarxapxäna. Ukampisa, akham sasaw arnaqasipxäna:
  - ¡Janiwa aka chiqaru jutkasmati!
  - Hamilton markat jank"ak yatiyawi. - Nina nakhaskir Komsomol tawaquxa jaysataynawa ukatxa mä turno churatayna, niyas punto-blank. Balanakax amukiw t"ijtapxi, qhanax ukhamarakiw jan chiqapäkiti, janiw jank"ak amuyaskätati aka ametralladorax jumaruw ch"axwaski. Ukhamajj khitis ukham luraspa ukhajja, wali muspharkañänwa. Tunka llatunkan jiwat jaqinaka, ukat mä juk"a pachatxa pusi jiwat jaqinakaw yapxatasïna, baño ukanx suxta jiwat jaqinakas - mä pä jiwat jaqiw jamp"att"atax barril ukanx jaquqaniwayi. Uka laqʼanakat maynïrejj mä qʼañu warminïnwa.
  Mä U-turn ukan amukt"at sepultura, .
  Jisk"a uywa!
  Jichhürunakanxa mä dólar - qharüruxa mä bala nayraqataru, .
  ¡Ukham jan wali profesiona!
  
  Jisa, imill wawajj janiw jumar munktamti
  T"aqhisiyaña, examenanak pasaña ...
  Yaqha jan amuytʼasir samkanakaw utjäna
  ¡Ukax twirl briskly asnunakakiwa!
  
  Mä jawira champán jawirataki
  Yates, autos - taqi jach"añchäwinaka!
  Bucks ukanakax jan cuentani amparampix katjatäpxänwa, .
  ¡Uka tawaqux jan wali jaqinak lurañ amtäna!
  
  Ukampis mä idiotakiw amuytʼi
  ¡Prostituta utajj wali sumawa ukat wali kusiskañawa!
  Nayax lakajarux ch"iyar caviar ukamp phuqt"ayawayta - .
  ¡Janiw yatkti jumax sida usump usuntatamxa!
  
  Ukat janiw khitis sepulturar jutkaniti,
  ¡Bautisasiñ axsarasa, tata!
  Ukajj wali jan walipunïnwa.
  Nayra cliente ukax nag!
  
  Wawanakamajj janiw sum amtapkaniti,
  ¡Ukham taykar uñtʼañax wali phinqʼawa!
  Kunas jupanakatakix qhiparxi - mä carcelan imantañ uta - .
  Amukiw uka castigo aguantañama ...
  
  Ukat ukatwa, imill wawa, jumax yatxatañamawa
  ¡Ukat Pachamama-suma uñnaqt"anitak irnaqapxam!
  Ukatx mä thakhiw jan recesión ukampix utjani...
  Jan ukhamäkanixa, ¡wiñayatakiw manqha uraqin phayaña!
  Nina nakhantat Supayax mä juk"a arsüna, liwitat q"añu warmir qunqurt"asisa.
  Ukat ukhamatwa pasäna, mä chʼiwi pirqar chʼoqantatäkaspas ukhama ukat pasillot jukʼamp saraqasa. Mä ventilador ukax ladopat phust"aski, junt"u katjasisa, Aurorax ñik"utap mä mordedura trenza ukar tejidos, ukhamat sensaciones ukanakax wali sumawa. Jupax punkuruw saraski, junt"u thayax jist"aratäspa ukhax contador qhipäxankirinakaruw sartayaspa. Mä juk"a pächasi, ukatxa sumakiw mä jisk"a ch"iyar ch"iyar luraraki, uka chiqan jalnaqt"asa. Qʼala prensajampiw alfombran qʼañu qʼañunakap amuyasiyäta. Jichhakiw escalera ukar sarawaytxa, walja jaqinakaw niyaw akan ikipxi, jupanakax contador ukan cerveza umapxi. Mä juk"a ch"axwañanxa, Auroran q"ala kayunakapax janiw ist"askiti, q"ala suela humedecidas ukax zapatos ukanakat sipanx juk"amp sumaw ist"asi, ukatwa imill wawax q"ala kayukiw sarnaqäna. Nayratpach monótono t"unjäwix mä phallawinwa, mä balat sipans juk"amp gastañ yant"asa. Ikiñanakax taqpachanx jiwayatäspawa. Jank"akiw arteria carótida ukar ch"allt"asma, ukhamax uñisirit mä máximo bostezo ukaw utjani.
  Ukat ukatx q"ala kayuni Aurorax irnaqäna, barconx, Yankees uksat sipanx niya chikat jach"a jach"a tukuñaw Estabilidad ukan ch"axwirinakan utjäna, ukampis jupanakax disciplina ukak jisk"achapxäna.
  - Ukhama sañ muni kunapachatixa tripulación ukar mantañapataki khitis khitirus yati.
  Imill wawax escaleraruw makatäna, difuso qhanax alaxpachat jaquqaniwayi. Sapürunjam ch"axwañax, kayu manqhan alfombrax jan kawkits ch"iyjatawa. Uka chimpu iraquí ukarjam taripaña. Kunas ukajj mä arunjja
  ukhamaraki janiw jan walïkiti, ukampirus ukax equipo ukan experienciapatw arsu. Ukampis sinti chuymachtʼasiñ munañax Yankees ukankirinakatakix jiwayañjamawa. Ukatwa gradanakar makatasin saytʼasïna. Puente ukanx kimsaniw utji ukatx päx tortuga traje ukankapxiwa. Suma, mä traje de tortuga ukax janiw tank ukhamäkiti, granada lanzaderat apsusisma, ukampis ch"axwañax khuchhi ñik"ut khuchhuñjamakïniwa. Ukhamajj janiw ukham suma aceitempi uchat operacionar jan waltʼayañ munañasäkiti.
  Margarita amigajaruw yanaptʼa mayiyäta:
  - ¡Akanx mäkiw utjistu, jan ukax juk"ampirus pä tortuganakan utjistu!
  - Amuyaña! - Margarita kullakaxa thaya anatt"añataki yant"aski. sasaw jachaqt"asïna.
  Nina nakhantat saxraxa akham sasaw arsüna:
  - ¿Kunjamatsa dumpsa?
  Margaritax nayranakap ch"irmthapïna, ukat Esfinge sat animalat pächasisaw uka cabritox jalnaqäna, ukat akham jiskt"äna:
  - ¿Granada lanzador ukaxa janiwa uñt"atäkiti?
  - ¡Jan wali ch"axwaña! Aurora kullakaxa wali ch"amampiwa samsutayna.
  - Ukaxa wali askiwa mä boomerang ajanuru lanzaña, ukaxa armadura-visera ukaxa kawkhantixa vidrio ukaxa utjki uka chiqana khuchhuqaña. Ukatxa kimsa balas ukarux kimsa modo ukan uchapxi. Irnaqañapawa. Margaret kullakajj jan pächasisaw säna.
  - ¡Nayar jutam, sincronizado lurañäni! - Nervioso amparanakap ch"iyjasa, nina saxraxa jiskt"äna.
  - Chiqpachansa, nayaxa jank"akiwa! - Margaritaxa mä qawqha juk"ampi ikintatayna ukatxa mayni chiqata mantawayxatayna. Aurora q"ala kayuni concentrado ukatsti yapxataña mä jisk"a tono:
  - Janiwa akan jaytkasmati.
  - ¡Mayasipxam, yanapt"iwa! - Uñacht"ayata, mayampiwa éxtasis religiosa ukar jaquntatäna Komsomol markankir Margarita.
  - ¡Janiw nayax Diosar iyawskti! - Oso ch"axwiriru khuchhuqaña. - ¡Ukaxa mä chimpuwa jan ch"amanïñataki!
  Uka rubio nuwasirix cruzan chimpup lurasax akham amuyt"ayäna:
  - Ukhamarusa yanapt"a mayiñani - jach"a jaqi amuyunaka. Jupax Rusia Soviética markan sutipxar atipt"añ yanapt"pan.
  Imill wawanakax phisqa segundos congelapxäna, jiskht"asipxäna, ukat amtap phuqhapxäna. Disco boomerang ukax mä jisk"a web ukham uñt"atawa, ukax niyas jan uñjkayaw difuso qhananxa. Mä kuti ukat pä jan sarnaqir idolonakar visera ukan ch"allt"aña. Janiw kuns lurañatak tiemponïpkänti, kunattejj amuktʼat balanakajj mä jukʼa khuchhurat viseraruw chʼalljjtäna, ukat conchanak pʼakjasaw pʼeqenak muytayapjjäna. Ukhamajj kimsïr jaqejj pachpa pachan jiwayatäjjänwa, ukhamajj janiw kuns lurañapatak tiemponïkänti. Chiqansa, tortuga trajenakax jaquntatäxänwa, chʼaxwañanakanwa. Uka yatiñ munir marinerojj jaltawayjjänwa, wila ñikʼutan Aurora kullakajj mä saltampiw jupar katjäna, ukat índice amparapampiw pʼeqep qhepäjjar purirakïna.
  - ¡Iki wawa!
  Ukat alayax mä qawqha p"iqinaka, doble ventilador línea ukat amukt"añaw uñstawayi.
  - ¡Margaritaxa aka pachana pasawayxiwa!
  - Aka capitan cabina jak"anxa, qala ch"akhanakampi chika katjañäni. - sasaw mä colerat rubio Komsomol ukankir jaqix amuyt"ayäna.
  - Jupa pachpata.
  Capitan cabinapar puriñatakikix pä barrer lurañaw wakisïna, mä prostituta warmix jan kuns suyasaw pä metro ch"iyar jaqir irnaqäna, Margarita Korshunovax qhispiyawayiwa. Jupax wali jisk"akïnwa, janiw tunka llatunkan marat jilïrïkänti, inas tunka suxtani marat jilächïna. Jupax wali achikt"asir uñnaqt"anïnwa.
  - Janiwa kuns arskäti warriors...
  - ¡Allah! Jan atipt"kay ukat fortuna ch"iwipan irpata. - Uka k"ari Margarita kullakaxa árabe aruta jaysatayna.
  Chiqansa, ajanunakapax janiw uñjatäkiti, ukax janiw qhankiti, imill wawax waliw jan uñt"kiti, ukat versión ukax akax Sultan turco ukawa, ukax ch"amanchañapawa.
  - ¿Kawkinsa kapitaxa utji? Aurora kullakax inglés arut árabe acentompiw jiskt"äna.
  Munasiñan sacerdotepax akham sasaw arsüna:
  - ¡Mä cabina deluxe ukanwa! Aka "pedrilo" ukax janiw kunas munasiñanx samarañapakiti. Jïsa, munsta ukhajja, nayajj jumaruw servisma, inaki luratäjje!
  - ¡Paraisonxa, imill wawanakaxa jumat sipansa waranqa kuti juk"ampi suma suyt"apxitu! - Oso ch"axwirinakaxa mä chiqaru cepillt"apxi.
  Putanax janiw jiwayirinakar chuym ust"ayañ munkänti, ukampis prostituta ukan reflejopax amuyt"ir arupat sipans juk"amp ch"amapunïnwa:
  - ¡Nayax kuntix lurañjamäki ukak uñacht"ayapxäma! !
  Wali colerata, Margaritax nayra ch"akhaparuw amparapamp ch"allt"äna, ukat uka prostitutarux jist"antayäna:
  Mä juk"ampi ukat jiwayañaw wakisispäna. - Religioso Komsomol markankir Krakatau jupax ukham q"añu luräwinak uñjasax walpun colerasïna.
  Mantañawjanjja, pä guardianakajj jan amuytʼasisaw ikipjjäna, qhepäjjat jaltasaw kunkanakap pʼakjapjjäna.
  Capitanax niyaw mä jariqat jaqir uñtat chhuxriñchjasïna, pä kasta jaqiruw jamp"att"asïna, mä ch"iyar jaqi ukat mä tailandés. Ukanakajj aynachtʼasipkchïnsa, ajjsarasaw liwjjatapjjerïna ukat kuttʼapjjäna.
  Imill wawanakax computadora ukan capitan fotop uñjapxäna, ukat jan pächasisaw panpachan "trans-boys" ukanakarux ikiñar uchapxäna. Nayrïr rangonkir capitanajja, almirantet qhepat payïr jaqejja, juparuw chʼalljjtayasïna ukat mä qhawqha jawqʼjataw jupa pachpar puriyäna. Nayrïr kuti katuntatapatxa, uka jan wali jaqix janiw ch"allxtkänti, jan ukasti jiwataparux musphataw uñch"ukisïna.
  Margaritax amparanakap luqxatäna, lakap mä guantempiw ch"uqt"äna, ukat Aurorax mä puñalampiw mä qhana cuchillampi nayranakapar apxaruyäna. Mä qhuru cobrampiw sist"asïna:
  - Mä aru ukat gouge out mä nayra!
  Margarita kullakajj mä jukʼa jawqʼjäna, ukampis capitanajj amukiw sarjjäna.
  - ¡Akankiwa! - Nina saxraxa arupxa juk"ampi axsarañawa. - Uñstayaña usu Comandante.
  Galinax mä juk"a nervio tukuyaruw ch"allxtayäna ukat lakap ch"allxtayäna, ukhamat mä arnaqasiñax capitan estadounidense ukan kunkapat jaltxatayna.
  - Walikiwa, jichhaxa juk"ampi amukiwa. - Wila Aurora ukaxa q"ala amparanakampi pamparu ch"allt"añ qalltäna mä semblante de un ritmo característica de marchas funerarias. - ¡Jan wali jabalí! Jan ukax jach"añchäwim khuchhuqasin lakamaruw uchapxäma.
  Kunapachatï uka jan wali capitanajj mä jukʼa samarañ qalltäna ukhajja, Margaritajj mä jukʼa chʼalljjtayasïna. Ukat uka rubio ch"axwirix jiskt"äwirux arunakamp yanapt"añ amtäna:
  - Allqamarixa jani t"aqhisiña munañatakixa uñacht"ayañawa. Jan ukhamäkanixa, jumanakakiw nanakar kusisiyapxäta.
  Capitanajj janiw sum parlkänti.
  - ¡Taqi kuna yatiyapxäma!
  - Walikiwa, ukaxa juk"ampi sumawa. Jiskt"awi kunjamas mä jasak arsuña! Imill wawanakax larusisaw jachaqt"asipxäna.
  Capitanax jach"at arsüna, conejo jinchunakapax khathatirakïnwa:
  - ¡Jakäwi jaytañakiw!
  Aurora kullakajj akham sänwa:
  - Akaxa wali aski manq"awa, juk"ampi qullqi jikxatañawa wakisi!
  - Nayaxa negocio luriritwa. - Kunatsa katuntata americano jaqixa wali kusisita. - Munasmaxa, nayaxa luqtasmawa!
  - Ukat akax ukanx ukhamaraki, thuqhuña, jan jaytjasa, chacha prostituta! " sasaw Margaritajj chhuxriñchjasïna.
  Barcon cucarachapas uka imill wawan kayunakapan suma ñikʼutapar tinkusaw uka chʼusaruw kuttʼjjäna, ukham amtatapat wal colerasïna.
  - ¿Qhawqha jaqinakasa uka barconxa utji? - Jach"a jach"a tukuri wila ñik"uta Auroraxa qhipa aruchja jani ist"kaspa ukhamawa.
  Pervertido estadounidense ukax pächasïna, ajanupax moronic ukhamaw tukuwayxäna, janis jiskt"äw ist"kaspa ukhama, nayranakapas t"axllirt"asipxi, t"axllirt"asipxi!
  Nina Supayaxa jisk"a amparapampiwa mä puñalampi ch"iyjäna, wilawa jalsuwayxäna. Ukat jankʼakiw amuytʼasïna:
  - Walikiwa, ¿qhawqha jaqinakasa t"unjirixa?
  - ¡Niya pusi pataka! Janiw chiqpachapun yatiskti "estabilidad" ch"axwirinakax quta thiyat purinipxäna. Ukampis qʼañu warminakajj jukʼanikïpjjewa. Jupanakax janiw quta thiyankir waynanakatakix askïkiti. - Pretendiente ukat moron ukax chhuxriñchjasïna ukat khuchhi kunkaparux jaquntäna.
  . #8 JAQTHAPI
  - ¡Jichhax juk"amp yatxatatanakat jithiqtañäni! - Nina Aurorax jank"akiw aski lurawinakar kutt"awayxi. - Artefactos ukaxa kawkhansa?
  Capitanajj loqhe anattʼañ yantʼäna:
  - ¿Kuna artefactos ukanakas utji?
  Q"ala kayuni Aurora kullakax qunqurip mä juk"a ch"allxtayäna, ch"akhapax ch"allxtasïna.
  - Jichhaxa amuyasxtati?
  Llakisiñaw droga ukar saykatañatakix jukʼamp askïtap uñachtʼayasïna:
  - Jisa, jupanakaxa barcon sawutapankapxiwa.
  Cool Aurora kullakajj akham sänwa:
  - Ukatxa kuna jan walt"awis utji?
  - ¡Ukanx punku qhipäxankiwa! - Khuchhi primate ukaxa chhuxriñchjatawa.
  Oso nuwasir jaqix ch"uxña nayranakap qhant"ayäna. Margaritax titanio punkux jupar jak"achasisinx llakitaw akham säna:
  - ¡Codificado!
  Capitanajj qhespiñatakiw wal chʼamachasïna:
  - Jisa, nayaxa mä llawiwa.
  - Kawkhana? - Q"ala kayu ch"akha ch"axwiri imillaxa sillu kayu katxarutayna.
  Uka uywax jan qhanpach chhuxriñchjasïna:
  - ¡Uka armarionxa!
  Q"ala kayuni Aurorax jank"akiw armario ukar jaltawayxäna, ukat mä chip ukamp mä aparato apsuwayxäna.
  - Aka?
  - Jïsa! - Uka ch"uqixa chhuxriñchjasïna.
  - ¡Naya pachpaw jist"arä! - Dashing Aurorax capitan amparanakaparuw ch"allt"awayi. - Uñjapxam, yatiñanipxam.
  - ¿Kunatsa jumanakaxa paninixa utji? - Khuchhixa ch"amanïtaynawa interesañataki.
  - Janiwa sinti yatiñ munañakiti. Jumanakajj jukʼamp tiempow jakapjjäta. Aurorax q"ala talonax Forleind chachan ch"uxña purakaparuw ch"allt"äna, ukat usuchjataw liwxatasïna. Imill wawaxa caja fuerteru mantañ punku jist"aratayna. Uka cuarto manqhanx walja laptops, granadas ukanakaw utjäna. RPG soviético - 39, mä copia, ukat juk"amp sofisticado estadounidense ukar uñtasita.
  ¿Jumaxa seguro código uñt"tati? - uka Oso Warrior ukaxa chhuxriñchjasïna.
  - Qhipa pä chimpunakata sipansa, comandante sapakiw jupanakat yatiyawinak utji. - Jiwasana almirante George Arnold.
  - Jawsanita! - Margaritaxa kayupxa katuntata jaqina ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uñuyatayna, ukatxa q"ala amparanakapampi nayrapa katxarutayna.
  Tinkusisinxa, katuntat americano jaqix mä combinación uñt"ayäna, ukax janiw sinti jayakiti. Aurora kullakajj nayranakap mä jukʼa qhantʼayäna.
  - Suma lurata, janiwa k"arisiñakiti. Mä punto juman askimataki.
  - Ukatxa kunjamasa saña ... Jichhaxa, kimsa kuti jani wali jakhuru jawst"asaxa, mä alarma ist"asini. - Akatjamat mä axsarat capitanarux chhuxriñchjasïna.
  - ¡Jiwasax niyaw juparux uñt"apxtanxa! - Komsomol imillaxa jank"akiw código ukar jawsatayna ukat pusi patak milímetros thiya punku jist"aratayna. Uka qalanakax sapa mayni cajanakaruw imatäna ukat wali amuyumpiw apsutäna.
  - Stingers from the Infinite, ¿jumax ukanakx jichhakamax lurawaytati?
  - Jilapachaxa jïsa! - mä katuntat ratax chhuxriñchjasïna. - Jayp"u pacha yant"ata.
  Nina nakhantat diablojj kusisiyänwa:
  - Jach"a, kawkhansa ch"uqixa imatäski?
  Uka capitanajj tʼijtʼasisaw akham säna:
  - Hangar ukanxa, kawkhantixa katxaruñaxa utjki. Ukanx "Orlan" ukan sellopaw utji, pä "Pershing" tanques ukanakamp chika.
  Aka cajanakax chatarra ukanakatakik wali askiwa. Ukampis "stingers" ukan modelo mejorado ukax wali askiwa. - Loco Aurora, katuntata jaqiru jisk"achasa, lakap uñacht"ayäna.
  - Jupanakax chips computadoranakampi, ukhama especial, jupanakax silueta katjapxi. - Americanoxa jiskht"asitaynawa, jakäwipa alañ yant"asa.
  - ¡Yatipxtwa! - Nina saxraxa masiparu kutt"atayna. - ¿Kuns amuyta, Mirabela, pusi pataka phisqa tunka jaqinakatxa qawqhas qhiparapxi?
  - Chikat jisk"akiwa. Taqpachanx pä patak kimsa tunk llatunkan jiwat jaqinakaw utjistu. - Komsomol imillaxa wali kusisitaw chhuxriñchjasïna.
  Aurora kullakajj coleratajj jupa pachpatwa samaqtʼasïna:
  - "Pistingers" ukanakar cargañatakix katuntat jaqinakaw munasini, kunatix cientificonakan irnaqañapatakix kunas utji.
  Uka katuntat jan wali jaqix akham sasaw jachʼat arsüna:
  - ¿Jumaxa rusa jaqïtati?
  - Kunas jumarux Mujahideen ukham amuyt"ayistu. - Komsomol ch"axwirinakaxa chhuxriñchjasipxänwa.
  Capitanajj jan suytʼat amuyunïña ukat amuytʼasirïñwa uñachtʼayäna:
  - ¡Rusianakakiw ukham ch"ama ch"axwirinakanïpxaspa, mä jach"a barcor mayacht"asis katuntañ yatipxaspa!
  Uka qhuru Aurora kullakajj janiw iyaw siskänti:
  - Ukat jach"a Sultan turco ukan ch"axwirinakax artefactos ukanakampi!
  - Ukhama? Taqi kunas lurasispawa, ukampis jumax árabenakatakix wali amuyt"asirïtawa. - Khuchhi primatexa chhuxriñchjatawa. - Inas jumanakax alemanes ukhamäpxsta?
  Swift Aurora, arunakap jan chiqapar uñjasa, purakaparux chhuxriñchjatayna, ukatx pä kayup p"akjatayna, cabra capitanax usuchjat ch"axwawitx janiw kuns amuyasxänti.
  - Jilapachaxa janiwa wakiskiti, jiwasaxa suma yattanwa. - Suma qhananchawi wila ñik"uta ch"axwiri. "Jichhax tripulacionar katuntañakiw wakisi.
  Margarita kullakajj jankʼakiw akham ewjjtʼäna:
  - ¡Cabinanakaru sarañäni, mä conjunto de llaves ukaniwa!
  Aurora kullakajj wal kusisïna:
  - Jisa, mä emergencia electrónica jist"araña utji.
  Komsomol imillanakax amukiw uraqir saraqapxäna, cabina punkunakap jist"arapxäna, ukat wasitat t"unjapxäna. Mä kasta trigo tʼijtʼañakiw wakisi, janiw chʼaxwäwikiti, jan ukasti trigo chʼalltʼañawa.
  - ¡Cabina numero suxta ukaxa q"umawa! - -sasawa Auroraxa kisunakapa ch"allxtasa säna.
  - ¡Inas suxta jakhüwin cuartopankchi! Margaret kullakajj wali jachʼat arsüna. - Juk"ampi suma sarañäni.
  - Jiwasaxa janiwa mä montón manq"añatakixa gansos ukhamäktanti. - Nina saxraxa wararïna. - Jan ukax juk"ampirus gansos, ukampis sallqa!
  - ¡Janiwa chiqäkiti! - Akax rubio terminador ukax nayratpach chuym ch"allxtataw jikxatasïna. - Uka mercenarionakaxa qullqi layku ch"axwapxi, ukatxa jiwasaxa País Comunista ukatakikiwa.
  Komsomol imillanakax cubierta de tripulación ukanx juk"ampiruw dashes ukan sarxapxäna, solteronakaruw ch"axwapxäna. Margaritax juk"amp jach"a ch"amampiw t"ijtäna, salas de máquinas, despensas, holds, galera ukanakaru. Pallapallanakax wali amuyumpiw jark"antatäpxäna, chiqanakaruw muyupxäna. Uka qhanax turno ukan jan ch"amanïtapax scouts ukanakan amparanakaparukiw anatasïna, tunka metros ukch"a uñisirinakax janiw kuns uñjapkiti jan ukasti vibración ukakiw uñjapxi, ukat jupanakax mayj mayja uñtatawa.
  Computadorax automáticamentew amuyunakap uñacht"ayäna.
  - Ukatxa uka virus uka modelo apnaqasa.
  - Ukatxa nayratpach pilampi apnaqat ch"ikhi teléfono apnaqapxta. - Sasiwa, robot, Margarita Korshunova ukan chuym ch"allxtayata. - Aka chiqanxa taqi sistemas de vigilancia ukanakawa hibernación ukanxa uñjasi.
  - ¡Ukhama! - Maquinaxa chipchixa wali muspharkataynawa.
  - Almirante ukan oficinapar kutt"asaxa, mä híbrido de un gusano ukat mä virus canal tuqiw apayapxäna. Janiw uñjañjamäkiti, janiw mä antivirus programas alarma uñstayañapakiti. Ukhamaw q"uma lurawixa, jan uñjkayax taqi sistemas de vigilancia ukanakaruw lulled. - Komsomol imillaxa, juk"ampi amuyt"ayañataki, amparaparu ch"ullqi bíceps uñacht"ayäna.
  - ¡Ay, walikiwa, jumaxa churtawa! - Jupax imill wawanakan ingeniopat muspharasa, ametralladora säna. - ¿Nayaru mayampi programata?
  - ¡Wali chiqpachapuniwa! Ukat ¿kunsa munta?! - Margaritaxa wali munasiñampiwa akanxa luratayna.
  - ¡Jan jaqirjama uñt"asiñamawa! - Mä dispositivo electrónico sata mayiwi.
  - Ukaxa superfluo, kunapachatixa ch"axwaña. - Rubio terminador ukaxa janiwa llamp"u chuymanïkiti jani wali lurañanaka lurañataki. - Qhipharux Cristot yatiyapxäma.
  Margaritax mä posición uñstayäna, qhipäxapax tablón de paredero ukar uñtatänwa, mä qunqurimpiw saraqanïna, ukhamat jan sayt"asiñapataki, ukat uñkatasinkir punkuruw bozal uñacht"ayäna. Mä waynaw mistunïna, aka kutix janq'u, mä juk'a "sloppy" ukhamakiw droga fumado ukhamaw amuyasi.
  - Droga apnaqirinakaxa janiwa Diosan reinopa katuqapkiti. - Komsomol ch"axwirixa jupanakaruxa ch"amanchawayiwa. - Jupax jiwat jaqinak jaquntawayi, jank"akiw ch"axwawayxi.
  Q"ala kayuni Aurorax yaqha perímetro tuqiw zigzag sarawayxäna, punkuruw saräna, ukax jist"antatänwa, llave universal ukamp jist"aratänwa. Negro jaqix mä almohada jupar jaquntäna.
  - ¡Kiti scat!
  Komsomol imillax mäkiw jaysäna, almohada ukat africano ukat masinakapar ch"iyjasa;- Chikatpach juk"ampi. Taqpachanx pä patak kimsa tunk llatunkan jiwat jaqinakaw utjistu. - Komsomol imillaxa wali kusisitaw chhuxriñchjasïna.
  Oh, ikiñar jaquntañataki, masinaka.
  - Akax frikinakawa, axsarañ atipjapxäna! - Wila ñik"uta oso ch"axwirixa jaysataynawa. - Jichhasti kawkirus sarañaxa? Amuyataxa, diputado ukan cabinapanwa. Jupax ikirïkaspas ukhamawa.
  Capitan chachan utapajj janiw sinti jachʼäkiti, ukampis uka cheqatwa musicajj istʼasi. Melomaniac ukax sañ muniwa? - Kunanakas jan ch"amäki ukanak luraraki.
  Mä q"ala kayuni Komsomol tawaqux ch"amakar uñtataw mantantäna, mä nuwasiriruw jaqunuqäna, ukat payïr rangonkir capitanarux mä juk"a ch"allt"äna, codop t"ijt"ayasa:
  - ¿Jumaxa jakañ muntati?
  - Munaña! - Jupax jaysawayiwa, taqpachanx mä americano ukaw suyt"ata.
  - ¡Ukanx mä ch"amaw utjani! - T"ijt"kasaxa, Auroraxa jist"antaña ajlliwayi, ukampisa janiwa jaya pachakiti. - ¡Jutam aski Kent! Jupax nayrar sartawayiwa, pasillox jisk"achañ qalltäna, qhanaw marineronakarux rango ukan jisk"achawayi. Komsomol imillax jaya punkuruw uñch"ukiskäna ukat centinela p"iqip patxaruw apsuwayxäna. Ukhamaw uka disparox amukt"äna, sasaw mä jisk"a arumpi säna.
  - ¡Bang-bang!
  Mä Komsomol imill wawax wali amuyumpiw cabina punku manija yant"i. Ukax jist"antatawa. Suma, akax chikat segundowa, paqallq jaqiw cabina ukanx utji, kimsax ikipxiwa, mayninakax dominó khuchhuqapxi, chiqpachapuniw ruso arunxa. Margaritax ch"amampiw gatillo apsu, aka tuqinx jiwayañax janiw kusisiñ apankiti. Ukampis luräwix luratäxiwa, mä wilas ajanuruw jaquqaniwayi.
  - ¡Trenzanakampi jiwatanakax sayt"asipxi ukat amukt"apxi! - Komsomol imillaxa chhuxriñchjasïna.
  Mä machaq cabina, akanx Margaritax pä ikiñ jaqinakaruw jakäwip jaytawayi, jupax ukhamakiw jist"antawayi, jupanakax yanapt"asipxaspawa.
  - Jiwayañax janiw jupatakikiw askinak jikxatañas ukhamarak ganancias ukanakas chiqapar uñjkaspati - ¡honra, libertad ukat Pachamama ukakiw violencia ukar arxatirinakax utji! - Jupaxa sataynawa - mä charming filósofo-terminador.
  Aurora ukax mä tubo de ventilación ajllisaw jasakiw sarnaqañapa. Ukax wali jisk"akiwa ukat mochila ukarux jark"aqi. Ukat maquinar jiskʼachañatakejj doblañajarakïnwa. Jichhax Komsomol imill wawax juk"amp amuyt"asir jaqiruw tukuwayi, ukampirus jupax riesgos ukanakaruw puri. Aka chiqanxa, santonakax jucharar jaqimp colerapkaspas ukhamaw mä mutante arañax nuwantäna. Ukat kunapachatï jichhak pasañ atipkäna ukhajja. T"aqhisiñampiw ch"akhutäna, ukat mä pä kutiw puñchu jaytawayäna. Komsomol imillax p"iqip ch"allxtayasïna, ukampis tentáculos puntapat katthapisin codo manqhar liwxatañ atipjäna. Jupax amparap apsuwayxäna, mä kutix ch"aman cajax p"akjaskäna ukhax ch"allt"asïna, ukat codo phuqt"ataparux usuchjarakïnwa.
  - Phiru! - Jaskataynawa oso ch"axwiri. - Naya pachpawa mä antídoto churä.
  Kunjamatsa Margaritax mistuwayxäna ukat cabinaruw p"akjatäna, ukanx pallapallanakax chhuxriñchjasipxänwa. Punku jistʼaraskäna ukhajja, jaltʼañwa munapjjäna, ukampis jankʼakiw mä jiwayir jallu purïna. Mä sapak jaytasa, waynar jist"antasa, Komsomol tawaqux thakhinjam saraskakïnwa.
  Aka chiqanx ch"iqa tuqinkir punkux muytañ qallti. Uñakipataw p"iqi ch"uqt"at ch"uqi kisu waynax urinañ munäna.
  - Khitis akan utji? - Jiskt"äna marinero machata arumpi.
  - ¡Q"ala kayuni samka! - Mä Komsomol imillax mä muellempiw qunt"asi ukat punku ch"iqiyasax nayraqataparuw ch"allt"asi. Ukax wali acero de aleación satawa. P'iqipax mäkiw punkitäna, "boxeador" ukar uñtasita, ukatsti , p'iqip qhipäxampiw khuchhurata. Margaritax manqhar t"ijt"i, hierro qunquripampiw jawq"jasi, ukampirus wali ch"amampiw jawq"jasi, kisunakap ch"allt"asi. Masax pist"iwa, ukampis jank"akïtapat sipans juk"ampiw compensa.
  - Uñnaqaxa wakicht"atawa. - Jiwayirixa diosa uñacht"awimpiwa suma qhanancharaki.
  Qhipäxanxa juk"ampi phisqa jaqinakawa utji. Ukhama mä bolas ukanxa, suma katuqawi. Yaqha q"añu jaqix nayraqatapan mä puñchumpiw ch"allt"asi, ukhamat juparux jaqunukuñapataki. Kimsïr ch"akhax palmerax kunkapankiwa. Jumax wasitatwa lurañama, ukampis aka técnica ukax jiwayañjamawa. Mä kastax pata estantet jaquqaniwayi, ukampis mä juk"a pachatxa Margaritax p"iqipampiw plexo solar ukar jaquntawayi.
  - Mä juk"a samaraña wawa. - siwa Komsomol tawaquxa.
  Qhipa kastax kimsa pisos ukan q"añu arunakampiw juramento luraraki, inglés ukat ruso arunakamp mistu. ¿Janit uka markankir jaqïki? Margaritax mä cobra irpxaruwayi, ukax nayranakaparuw amparanakapamp jawq"jata, niya jiwayañjamawa. Taqi "socios" ukanakax amukt'apxäna. Chiqansa, jutïr cabinanxa mä aruw istʼasïna.
  - ¡Kunas utji!
  - ¡Jan ch"ama ch"axwaña! - Jaskhiwi, jan wali, machata arumpi, chhuxriñchjata, Margarita. Jiwasan usuchjatanakasar yanapt"apxañäni. - .
  Cabina punkunakax jist"arasi ukat mä turno jikxatapxi, wasitat ch"axwirinakax jaquntasipxi.
  Sumax ametralladorampiw utjañapa, .
  ¡Mä jan wali jiwañaw Awki Marka uñisirinakataki!
  Warawaranakar tʼijtʼañataki, .
  ¡Alaxpachankir uka firmamento atipjañataki!
  
  Jiwasax Comunismo del Sol ukan wawanakapätanwa,
  Mä torbellino ukham yurir ch"axwirinakax...
  Nazi ukax lobo ukan wararitapat jaysañapawa,
  ¡Mä jachʼa osow jupar chʼiyjani!
  
  Sumax jan walit sipan juk'amp ch'amaniwa,
  Inas jukʼamp qhoru jan walinakajj utjchispa ...
  Alaxpacha manqhan ch"axwapxta ukhamat
  ¡Panqar primavera ukax purinxiwa!
  
  Ukanx ruiseñor q'uchunaka - trills, .
  ¡Ukat qullqit lurat jawiranakan thuqtʼasitapa!
  Hielo, chhijchhi ukat thaya thayt"awinakax qhipharuw kutt"ani,
  ¡Jan wali inti jalanta manqhanxa!
  
  Panqara - manzanilla, amapola, rosas, .
  ¡Ukham suma chʼamañchtʼkir verano prado!
  Ukat jumatï yatsta ukhajja, ¡qhijchʼuw purini!
  ¡Ukhamsa, ¡jan axsarañamäkiti!
  
  Jach'a pusini - aka "Tigres", .
  Jupanakax arnaqasipxi ukat muxsa - ¡jupanakax khathatipxiwa!
  Jupanakax Fritz ukarux jan wali anatäwinakaruw jaquntapxi,
  Ukampis ¡kaput jutaskakiniwa!
  
  ¡Inti jalsu suyt'apxañäni!
  Tropanakax Berlín de Rus',
  Awki markax q'uchunakampi q'ucht'atawa - .
  ¡Ukat Tártaro manqha manqhanjja, ¡munañaw utji!
  
  Ukatxa markanakan markachirinakax mayachasipxani, .
  ¡Jilatanaka, munasiñas jutaniwa!
  Ukhama misk"i warantaña tazanakaru, platillonakaru - .
  ¡Ukham wilax jan jawiranakan jalluñapataki!
  Margaritax qhip qhipa jisk"a t"aqax ist"añjamaw q"ucht"äna, ukat mayni jisk"a t"aqanakax p"iqipan caballonakjamaw t"ijtäna. Kunawsatix mä q"uchump grabañax wali askiwa:
  - ¡Ukham qhuruïkchisa, jakaskiri jaqinakampi ukham lurañaxa! - Nayratpachax arrepentisisaw "cristiano" sasin satayna.
  Imill wawanakax taqi kuns arknaqañataki ukat apnaqañ yantʼapkchixa, janiw pusi nayrampix lurañjamäkiti. Mä jan amuyt"asir zombi ukax janiw jakt"kiti. Mayni jan uñt"at jaqix alarma phust"añ atipxatayna. Ukat jankʼakiw emergencian luzanakapax qhantʼäna, ukat mä sirenaw istʼasïna.
  - Jan jark"ataxa pasänawa, ukatxa sinti suertenirakïnwa. - Sataynawa wila ñik"uta Auroraxa.
  Komsomol imill wawax cabinanakaruw jank"ak saräna, marinero ukat fuerzas especiales ukanakax t"ijt"apxäna. Jupax jan ceremoniampiw jupanakar ch"axwantäna. Ukhama walja jaqinakaw ikiñar jaquntatäpxäna, Yankees ukanakax tunka tunkaruw jaquntatäpxäna.
  Automático phallawinak ist"asïna, granadas ukanakax phallawayxäna, walja kutiw mä kutikiw phallapxäna. Ukampis nuwasirinakax jukʼampiw usuchjasipxaspäna. Silenciadores ukanakax akanx jupanakan lurawip phuqhapxarakïnwa,
  Fuerzas especiales penal ukanakax janiw jank"ak amuyapkänti, jiwañax manqhat suyt"aski. Margaritax pallapallanakan mistuñap jark"äna ukat jupa pachpaw mä pä granada katuntat jaquntäna. Arnaqasiñanakax wila ch"akhanak ch"iqiyapxi, akanx mä Komsomol imill wawax mä khuchhurat p"iqip q"ala kayumpiw katjatayna. Kuntix móvil kayupax tukuwayki ukax kuna ángulo ukans k"uchu. Inas jumax amuysta, jañchin kamachinakapax mayjt"awayiwa ukat aychax gutta-percha ukhamawa.
  Uñisirinakan ladopat filanakajj phallaski, ukampis jila partejj juykhükaspas ukhamawa. Margarita nina naktayaña, niya jan imantasa, magia qalanaka "Kolchuga" confiablemente desviar taqi disparos.
  - Wali llakiskañawa, masijan sutipax janiw Snow Queen ukhamäkiti. Ukhamajj ¡chacha warmisajj jukʼamp uñtasitäpjjaspänwa!
  P"arxtawaytwa, aka kutix Oleg Rybachenko, janiw corneta ukat chivo ukan thuqt"atapatkiti, jan ukasti jupan jachatapat - samaraña ukat jan chuymacht"ata. Imill wawanakax wali ikipxänwa, jach"a lurawinakampiw lurapxäna.
  Ukat heroísmo luratapajj mä jan wali samkampiw lantintatäjjäna, kunjamtï nazis sat jaqenakajj jumat sawkasipjje ukhajj walja kuti paski ukhama.
  Oleg Rybachenko jupax umaruw ch"allt"asis jikxatasïna, tinta resina ukar jalt"kaspas ukhama, ukat nayranakaps manq"añ qalltäna. Ukat chiqpachapuniw axsarayasxäna, ukat mä akatjamat nazis ukanakax yaqha oraqen chʼamanïxapxäna. Mä chhuxriñchjasiñaw ist"asi, kunjamatix mä anux mä pilar ch"allt"ki ukhama, juk"amp jach"akiwa, jinchunakaruw ch"akhusi, t"ijt"ayasa. Jinchu ch"akhanakax pinzampiw p"akjasi. Ukat chʼamakatjja mä lakaw mistu, uka kisunakapajj volcán sat chʼaphin lavapjamaw lliphipi. Janiw kunapachas Oleg Rybachenko Jr. jupax mä monstruo ukham jik"anchañ taza uñjkänti, películas de terror ukan personajes ukanakax jupar uñtasit mä jan wali samkan mä patética parodia ukhamakïnwa.
  Ukatxa yaqha juk"amp axsarkañ jawq"unakaw uñstawayi, yaqhipanakax Everest ukham jach"a jach"a tukupxäna, yaqhipanakax wali jan wali anunakar uñtat jisk"akïnwa. Akax k"uchi veneno kisunakapampi jañchipar ch"uqt"ataw jikxatasipxi. Taqi chiqans Rybachenko Jr. jupax janiw kunapachas jisk"a jakäwipanx ukham llakinak jikxatkänti. Jilïr amtäwix janiw mä análogo de sensaciones ukar jikxatañax utjkänti. Ukax nina nina nakhaskir ukhamarak ácido corrosivo ukhamawa, uka pachparakiw congelación maranaka ukat mä sierra de cutting dull.
  Ukat t"aqhisiyasipkakïnwa, qhanaw kunjamsa aychax amparanakat ch"iyjatäna, ch"akhanakapax qhant"atäna, kunjams intestinonakax jist"arat purakat jaltxapxäna. Jan wali luratanakax jupanakarux chhuxriñchjapxi, kisunakaparuw muyuntapxi. Rybachenko Jr. jupax jacht"asi, nayranakapat jachaqt"asiwipax mistu.
  - Diosa kunataki. Chiqansa, janiw khitirus jakäwijan jiwaykti, janiw aljantkti.
  Mä jach"a jach"a tukuñaw ist"asi ukat jupatjja, wila junt"u agujas ukanakax tímpano ukar ch"allt"kaspas ukhamawa. Tukuyañatakix mä jach"a lakaw uñstawayi, ukax taqpach manq"antawayi. Oleg Rybachenko Jr. jupax kunkapanx mä nina nakhaskir uñji, ukax paqallq pétalos ukanakaruw p"akjasi, ukax taqpach mayj mayj saminakaniwa.
  - Akaxa legendario nina manqha pachana. - Waynaxa jiskht"asïna, amparanakapana ñik"utapaxa ch"uqt"ata, jan wali ch"akhanakampi ch"uqt"ata. Jupax t"ijtäwip juk"amp juk"aptayañ yant"i, ukampis inamayakiwa janiw mä milímetros jupa pachpas sarnaqkaspati. Akax wali munat wayn tawaqun janchipax nina jawirampiw llamkt"ata. Janiw kunapachas ukham uñjkänti, nayranakapas ch"amakt"atäxänwa ukat lakapanx mä erupción qalltawaykaspas ukhamaw amuyasïna, ukat purakapax kutkatasïna, ukat armas nucleares ukanakamp atacapxäna. Kunjams aka nina naktäwix junt"üna, q"ala janchirux jach"a ch"akhanakaw uñstäna, ch"akhanakax ch"amakt"äna ukat ch"iyjatäna, ukat t"aqhisiñanak utjayawayi.
  - Janiwa, janiwa munkti, janiwa wakiskiti - Pioneroxa arup jach"atwa arnaqasïna. - ¡Antutapxita!
  Sapa nina colorajj mä especial jan uñtʼat patrón de dolor ukhamawa. T"aqhisiñanakax kunayman ch"amanchawinakaw churasispa, kunaymaninak utjatapax muspharkañawa, Marqués de Sade jupas janiw amuyt"känti qawqha jayas manqha pachan jakirinakan ingeniopax purispa.
  - Walikiwa, infierno, uñt"asipxasmawa. - Mä uñt"at SS yatichirin arupax wali q"añuw chhuxriñchjasi.
  Ukampis uñnaqapax wali axsarañawa, ukampis ch"uqt"at lakanakap uñch"ukiñax juk"amp jan waliwa, uka lakax jaya chiqat tiburones ukat cocodrilos ukanakan mistutapar uñtasitawa. Ukampis wajjranakajj, muspharkañawa, chuymachtʼäna. Precursor waynax, ch"uqt"ir usuchjasiñat mayjt"ayañatakix folklore ukanakat amtañ qalltäna, kawkhantix uka munat jisk"a k"uchirt"ayir jisk"a saxranakax, yaqhip pachax jan wali, yaqhip pachax viceversa larusiñanaka ukat ingenuos, yaqhip pachax yanapt"apxi, ukat yaqhip pachax jaqinakar jan walt"ayapxi. Mä juk"amp amtañ sarnaqäwi "Sacerdote ukat irnaqiripa Balda" ukanakat. Ukham "jaqinakampi" apasiñax wali ch'amawa. Ukat akanx jupanakax yatipxi, mä horquillampiw ch"ankhachapxi.
  - ¿Jucharara almaxa janiwa Socialistas Nacionales ukanakaru ist"kiti? - Supayan wajjrapax jiltawayxiwa, mä kasta chuparu tukuwayxi ukat mä fragmento ukan tirk ukar tukuwayxi.
  Kunapachatï pʼeqen chʼakhanakajj pʼakjatäki ukhajja, wali usutäspawa, janiw arunakampi qhanañchañjamäkiti. Ukampis uka pachparakiw concienciax janiw ch"amakt"känti, Oleg Rybachenko jupax ordinario jaqin jañchipankaspän ukhax chiqpachans wali mulljataw jiwaspäna. Ukat ukhamatwa p"iqiparux mä qhuru llamkt"añ jikxatäna, ukatx uka monstruox p"iqinak umañ qalltäna. Jupajj jukʼat jukʼatwa uk luräna, umañsa umtʼkaspa ukhama. Yaqha saxraw clavonakap perforañ qalltäna, clavonakap manqhar wali chʼullqhi agujanak apnaqasa.
  Oleg Rybachenko jupax arnaqasi, lakapax sapakiw jist"arasi.
  - Janiwa jaytañakiti.
  Lakapat katthapisinxa, juk"at juk"at palatupat ch"iyjapxi.
  Ukhamaraki llakisiña, ukampisa mä juk"a mayjt"ayata, ukatxa janiwa juk"ampi arnaqasiñanakaxa utjxiti, jach"a jach"a tukuñanaka ukhamaraki warariñanakakiwa.
  Supayanakax jach"a jach"a tukusipkaki, clavonak arktasa, nudillonak p"akjañ qalltapxäna, ukat juk"at juk"at t"aqhisiñanak sawusaw lurapxi.
  - Ukhamawa jan wajjrani cabritoxa porción katuqaraki. - Mä inas senior imp in rank screeches.
  Oleg Rybachenko jupax niyaw estado de locura ukar puriwayi, jupax mä ola de t"aqhisiñampiw umamp phuqhantat uñjasiwayi. Ukampis saxranakax janiw qhipäxar kutt"apkiti, jupanakax niyaw kisunakap apsuñ qalltawayapxi, ukatx perforapxi, mä puntampiw encía ch"uqt"apxi.
  - Kunjamarak ukham qhururu chhaqtasmasti, chiqpachapunit jan taykanïpkiti. - Amuyt"ata t"aqhisiyata pionero. Amuyataxa, amuyunakap liyt"asaxa, saxranakaxa arnaqasipxäna.
  - Janiwa tayka, tata Hitler-Satanas utjkiti.
  Ukatxa machaq jak"u jikxatapxatayna, taladro junt"uchapxäna, qhipa kisunakaxa mä cutter ukampiwa sierra tukuyapxäna. Ukatxa, chʼakhanakan turkakipäwipax purirakïnwa. Jupanakax junt"u pachat wila pinzanakampi p"akjatäpxänwa. Janchix chhuxriñchjasïna, ch"akhanakax phichhantatäxänwa. Chuymax niyaw p"akjañampïkaspas ukhamänwa, bombar uñtataw phallaspa.
  Aka chiqanx Oleg Rybachenkox mä akatjamat lakapax jilxattatap amuyasïna ukat kuns arsuñ yatirakïnwa.
  - Cristo layku khuyapt"ayasiñani.
  Uk uñjasajja, sajjranakajj mä horquillampiw jupar chʼalltʼapjjäna.
  - Jumax juchararätawa ukat yatiñamawa Cristox jan wali jaqinakan inventopawa. Chiqpach diosanakax pä jaqit mayniwa ukat taqpach universo uñstayapxi, ukhamarak fascistas ukanakax jupanakan uñtasitaparjama ukat uñtasitaparjama. Ukat jumanakax jaqinakäpxtawa ukat luratanakap liyt"apxaraktawa, jupanakax esclavonakäpxañapawa kuna kamachinaksa arkapxi ukat jisk"achataw t"aqhisiwayapxi. Jumax jan yäqañjam esclavox janiw jiwasan utjañasarux iyawsktati, jichhax taqi ukanak juma pachpaw janchiman uñjasktaxa.
  - Jichhasti nayaxa iyawstwa! sasaw ajjsarat precursorajj jachäna.
  - Jayp'u! - croaked saxra SS ukata. - Jumax janiw mä ch"ama sayt"asktati.
  Oleg Rybachenko juparux t"aqhisiyasipkakïnwa, walja kutiw p"akjapxäna, phichhantapxäna, ukatx jan amuyt"kayaw waliptawayxäna. Ukatxa machaq tuqitwa tʼunjatäxäna. Ukat SS-saxranakax jupanakpachaw ukat qarjasipxäna ukat thayar apxarusinx manqha pacharuw apapxäna.
  "Uñjapxam kunjamsa jan istʼasir jaqinakax mutuyatäpxi.
  Oleg Rybachenko jupax imill wawanakarux cruzanakar ch"akkatat uñjäna. Nayrajj suma uñnaqtʼan cuerponakapajj wali ajjsarkañ chʼiyjatäjjänwa ukat wilajj chʼalljjtayasirakïnwa. Jach"a khuchhinakax cruzanak yapuchapxirïna, yaqhip pachax jan walt"ayat jaqinakax jaquqanipxänwa ukatx jabalíes jupanakaruw jalxatapxäna, warmi aychap ch"iyjapxäna. Kunjams uka jan wali luratanakax t"aqhisiwayapxi, jachaqt"asiwinakax ch"uñumpi wilampiw ch"allt"ata yaqhipanakan ajanunakapatxa. Jan suytʼañaw nayranakapan qhantʼäna. Jupanakax mayisipkaspas ukhamaw uñjasipxäna: jiwasax jan juchanïtanwa, qhispiyapxita.
  ¿Kunatsa uka jan wali jaqinakax mutuyatäpxi?
  Taqi chʼamapampiw uka saxrax qʼala kayuni precursor waynarux wila kʼajkir palancampiw talonanakapar jawqʼjäna ukat akham sasaw qʼuchüna:
  - Kunaymana yänaka. Maynix anfitrionarux jan respetompiw uñjäna, maynix wali munat jarro p"akjatayna, kimsïristi janiw chacha warmi ikthapiñ munkänti, pusiristi qhipäxar kutt"awayxänwa. Mä arunxa, aka chiqar puriñatakikix janiw jach"a jucharar jaqïñax wakiskiti, jisk"a juchanakax wakisiwa.
  - Ukat jupanakan t"aqhisiñapax janipuniw tukuskaniti? - Oleg Rybachenko jupax wali jach"at arsüna.
  - Ukat akax Taqi Ch"aman Diosan amtañapawa ukat jan khuyapt"ayasir Fuhrer. Su Majestad Adolf jupatï nayrïr kuti mä decreto de perdón apsuspa ukhajja, yaqha cheqaruw apayapjjaspa, uka cheqajj janiw sinti llakisiñatakïkiti.
  - ¡Alaxpacharu!? - Oleg Rybachenko jupax jan axsarasaw arsuwayi.
  Uka qʼañu SS chachajj akham sänwa:
  - Jumanakatakixa janiwa alaxpachaxa utjkiti. Uka cheqanakajj janiw sapa segundon jawqʼjatäpkätamti ukat tʼaqhesiyapkätamti, ukat jiwatatjja uywirinakamar serviskakismawa.
  Oleg Rybachenko, wali axsarañat khathatt"asisaw jiskt"äna:
  - Ukatxa kunasa suyt"aski jaqinakaru, jupanakana juchanakapaxa juk"ampi jach"akiwa.
  Ukjja jumanakar uñachtʼayapjjäma.
  Supayax nayraparuw mä horquillampiw ch"ankhachatayna, manzananakax p"akjataw uñjasïna, liquido ukaw warxatäna, ukat wayna-qillqirix ch"amakt"xänwa. Ukat mä qhawqha segundonakatjja, wasitatwa uñjjjäna, ukampis sapa nayra chʼipjjtayajj jan aguantañjam chhuxriñchjasiñaruw puriyäna. Mayampiw tʼijtjjapjjäna, ukat jukʼamp ajjsarkañ animalanakaw jupanakamp jikisiñatak jalnaqtʼapjjäna.
  Oleg Rybachenko chachajj jupanakar sum uñakipäna. Uñnaqapax chiqpachansa janiw kunas: q"ala, jan ñik"utani ukat ch"uxña p"iqi ch"akha; nayranakapaxa infierno qhanampi phichhantatawa; jisk"a, khuchhurata nayrampi chika taypina ch"iyara ch"allt"ata ukhama. Ukat, inas juk"amp jan wali - jisk"a jawq"an jan utjatapa, uka lantix phisqa thiya, warawarar uñtat saxra tentáculos ukanakaw warkt"ata ukat sarnaqapxi. Ukatwa Oleg Rybachenko sat chachar katthapisinxa, kisunakap lakapar chʼalltʼasisaw wali uñtʼat jampʼattʼäwip hickey sat anatäwin churäna. Ukatxa, claw-amparanakax ch"akhanakap p"akjañ qalltapxäna. Oleg sat precursor qillqirix codonakapan wali usutätapat jachaqtʼasïna, articulacionanakapas tʼunjatäxänwa.
  - Ukhamaw primacía ukax lurasispa, uñt"asiñkamaw umañäni.
  Rybachenko qillqirirux q"al apsusaw uka monstruox amparap copar luqtäna, ukat mä ratukiw vinomp phuqhantäna. Jupajj precursoran ajanuparuw chʼoqtʼäna.
  Janiw arnaqasirïkti. Mä volcán nayra chʼakhanakapan phallkaspa ukhama, uka precursor waynax jachatapat sartayasïna.
  Mirabela, khititix Oleg Rybachenko p"iqipax ch"uqt"at kayunakapan ikiskäna, uka ch"allxtawimp mäkiw ch"allxtasïna ukat ikiñanx jachaqt"asiskakïnwa. Mä kusisit tawaqux nazis ukanakan infiernor jaquntatäñapkama. Ukhamaw jupanakan tecnología infernal ukax purini - ¡janiw amuyunakamat ch"amanïktati!
  Ukampis ukhamakipans, chiqpach: ch"amakt"ata ukat pachpa pachanx juk"amp thaya - waranq kutiw saxra samkat sipanx juk"amp sumaw tukuwayi. Wayna-precursor-qillqirix thayampi thayt"ayatäkaspas ukhamaw chillqt"asi. Ukampisa, awisax usuntañsa munirïnwa, ukhamat jupat khuyaptʼayasiñataki, mä chukula churañataki. Ukampis jumatï jan usutäksta ukhajja, ¡akajj mä bendicionawa! Uka waynax samsusaw amparapamp juk"amp jisk"a ajanupar t"ijtäna, jachaqt"asis ch"allt"ata, Hades nazi ukan axsarkañap samkakïkaspas ukham amuyt"añaruw yatintäna. Esclavöñat sipansa janiw kunas jukʼamp jan walïkaspati, sasaw Oleg chachajj amuyäna ukat khathatirakïnwa. Ukhamaw jikxatasi, kunayman yänakampi chikachasiñatakix esclavitud ukax arunakampikiw juk"amp jan walix utjaspa ... Chiqansa, infiernox janiw chiqäkaspati. Ukampis fascistanakajj wasitat ukar kuttʼayapjjaspa ukat jukʼamp chʼamampi kuttʼayapjjaspa ukhajja, ¿kamachasmasa.
  Jupanakajj janiw oxidatäpkaniti. Kunjamakitix jakañax wakisiwa, uka Krauts ukanakar atipt"añataki. Ukat pʼakintatäkaspas ukhamaw tukuspa, jan ukax jupanakar luqtañatakiw mayispa. ¡Mä jukʼa tiempotakiw cheqas!
  Ukampis... ukax muspharkañawa. Niya jank"akiw Oleg Rybachenko ukanx kunas uka amuyt"awimp kutkatasiwayxi. Janiw nayra urunakjam kutkataskänti, convulsivo khathatinakampix axsarañampiw mistu, jan ukasti jan sumankthapita ukat colerata. Jupax janiw SS jaqinakarux uñisiñap isimp isthapt"aykänti, jupanakax jupar ukat maldecit uywiri Fuhrer juparus katuntapxataynawa, janiw arunakampiki - amuyunakampis - isimp isthapt"askänti. Janiw qhanañchäwinaksa ni excusanaksa thaqkayätti. Ukampis nayatakix qhanaw amtawayta: nayrïr chiqpach oportunidadan t"ijtxaña. Ukat jilïrinakax churapxani, ukat mä juk"a ch"amas utjani, jupax mayninakaruw qhispipxañapatak yanapt"ani. Kunata?! ¡Kunattejj jupajj precursorawa! Mä precursorax masinakapar yanapt"añapawa - ¡Komsomol ukankirinaka! Ukat ¡ukham munatap laykuki, ukampis fascistax janiw kunjamatsa munkiti! Eh!!! Janiw khitimpis parlt"añati, ukat jan yatisax kawkir manqha pacharuw jaquntatäna, t"ijt"añax ch"amawa ... Oleg Rybachenkox paja ch"allt"asisaw almohadaparux amparapamp jawq"jatayna. ! Pionero de la país de los soviéticos: jupax janiw jisk'achasiñas t'aqhisiñas munkiti - ukax wakisiwa, ukat taqi kunas tukuyañkamax akankiwa !!!
  Yaqhip imillanakax niyaw sartasipxäna ... Pisi yänakax qarjataw uñjasipxäna, ukhamatwa juk"ampirus markan talonanakapax ch"iyjatäxäna.
  Ukampis, ay, jumax uñtasitäñamawa. ¡Alt"at chuymanïñ mascara uchatäki ukhakama! Janiw Gestapo ukan sotano ukar sarañ munkti, ukat ajanujar ch"axwañax janiw jach"a kusisiñakiti ...
  Ukhamajj wali chʼamanïñwa jikjjatani.
  Uka juk"amp jan wali - aka lobos lobos. Nayranakat amtasiyäta, jichhax janïr jach"a jach"a tukuñapkamaxa, kunapachatix amuyunakax ch"amanchatäki ukhax wayna-pionero-qillqirix qhan amuyasïna: ukax janiw kunas lobos ukhamäkiti, jan ukasti juk"amp yatiñan uñstawinakawa, mutación dirigida ukan luratawa. Genes ukan desplazamientopat - juk"amp yatiñaniw jupanakan degenerados SS ukan sarnaqirinakapat sipansa. Jiskt"awix akawa, ¿jupanakax soviético jaqinakat sipan juk"amp yatiñanïpxiti?
  Niyaw qhant"añ qalltawayxi ukat jank"akiw sarañasa.
  Oleg Rybachenko jupax ladoparuw liwxatasïna, pusi kayumpiw liwxatäna ukat ikiskir jaqinak taypinx ch"iyjat pirqaruw jalxatäna. Wali yatiñampiw lurasiwayi, ch"amaniwa, p"iyanakani ukat jan cementoni ukhamakipans - janiw jan ch"axwañax ch"allxtañjamäkiti. Ayllux wali ikiskänwa, ukampis punkunx nina nakhantatänwa ukat uka jak"anx ch"amakanakaw uñjasirïna. Motocicletas ukat blindados ukanakax janiw kawkhans uñjatäkiti... Guardia local, jan ukax kunas?
  Imill wawanakax q"ala kayunakap jaytawayapxi.
  Oleg Rybachenko jupax khathatiwayiwa - jupanakax amparapat katjapxäna, ukat qhipäxar kutt"apxäna, arxatasiñataki wakicht"asisa. Ukampis uka chʼusawja taypinkir reflexionanakanjja, thaya Aurora sat warmin nayranakapaw qhantʼäna.
  Nina saxraxa akham sasaw jiskt"äna:
  - ¿Kawkirus uka calvo jaqix saraski?
  - Chiqpachansa t"ijtxañ munta, - Oleg Rybachenkox amukiw jisk"at arsüna, ukampis chuym ust"ayasisa. ¿Kunjamsa aka chiqar puriyapxitu uk amuyapxtati!?
  Cool Aurora kullakax jachaqt"asisaw akham säna:
  - Kunapachatixa aka hombre lobonakaxa uywa manq"apxistu ... Janis lobos ukanakax utjkchixa, jan ukasti kunas ... - Imill wawax qhanañcht"añ thaqhasax mayjt"ataw jikxatasïna. Ukatxa, jan sum amuytʼasisaw yapxatäna. - Jupanakanxa, kunasa cósmico. Nayax janiw naya pachpax uñt'kti...
  Oleg Rybachenko jupa pachpaw akham tukuyäna:
  - ¡Janiwa sarxapxätati!
  Wila ñik"utan tawaqux amparanakap t"axllirt"äna.
  - Janiwa ukhamaki churapkaniti, jan ukasti ¡chance ukaxa jutapuniniwa! Uka pachakamax ch'amam apthapipxam. Vara-Luririx churani, jiwasanakax Crimea markaruw jutapxani ukat nazi jan wali ajayunakaruw q"umachapxani.
  Crimea markanx alwax inti jalsu ukat thaya ukhamaw jikxatasïna, ukampis janiw thayax utjkänti. Qharüru jallu purkäna uka laqʼajj thayaruw katjäna. Ukhama, juyphi pachax janiw jan nuwasiñamp sarxañ munkänti. Hoarfrost ukax wali ch"amampiw qhant"äna, ch"iqiyata ukat warkt"at qullqir uñtasita, ukampis uka suma uñnaqt"anïtapax juparux jan walt"ayawayiwa. Ukhamarus, marrón t"ant"a ukat mä jach"a caldera mä juk"a manq"añ q"aphini, qhanaw jan carcelan guiso ukamp apanipxatayna (ukatx mä wali jan wali uñnaqt"an SS escolta, manq"añanakampi), tunka payan marani kimsa yuqall wawanakax qhan qhanañcht"apxatayna imill wawanakaru granero-casemate ukax anqan Thaya. Chiqansa, jupanak pachpaw, kunjamtï nazi sat apnaqat wawanakar yanaptʼki ukhama, qʼala kayukiw sarnaqapxi. Ukat wayn tawaqunakax jan sinti zapatonak chʼiyjapxañapatakix ukham kamachis utjkaspa ukhamawa. Ukampis inas utat kawkhansa jan jawqʼjapkchiti.
  . #9 JAQTHAPI
  Ukampirus janiw kunas, akax janiw chiqpach escarcha ukhamäkiti, jan ukasti escarcha escarcha ukhamawa. ¡Juyphi pachax niyaw tukusxi, ukat Crimea markanx primavera ukax thayampiw purini!
  Oleg Rybachenko jupax mä akatjamat kisunakap cepillt"asiñ munäna. Laka manqhanxa wali k"allk"u. Ukhamarakiw juk"ampi - amparanakax kisunakap ch"allxtañatakiw luqtapxäna.
  Pionerojj punkuruw tʼijtäna, jaltasaw hielo pʼakjäna. Jupax género ukar uchatayna, masticatayna ukat thuqhutayna. Ukatxa mayampi ch"allt"ata ukatsti mayampi jaytaña phuju. Jank"akiw frescura ukat almajanx abril phaxsin loach ukar jaytawayta.
  Uka caldera ukanx kunas líquido-jarina ukat, ukhamaw amuyasi, ch"uñumpi. Uka manqʼajj manqʼañanakan patanakaparuw umtʼañajäna, ukat cheqansa, guisojj wali sumapunïnwa. Chiqpachansa wali kusisitaw, ukat janiw manqʼat awtjatakïkiti. SS ukan degenerado escoltapax taqi ch"usa, q"añut lakapampiw bostezos ukat ikiñatakiw uñch"ukisïna. Ukampis jichhax t"ijt"am, ukat p"iqinx Oleg Rybachenkox mä akatjamat amuyt"äna, ucraniano t"ant"a masticasa.
  Ukampis ¿kawkirus ukapachax saraspa? Jupanakax mä empresa taqpachampiw ch"amanchapxani, ukat mä guarnición local ukamp chika. Ukat jupanakatakix juk"amp jan waliw ... Uka visionan - kawkhantix nazis ukanakax mä manguera ukham jaquntapxäna.
  Ukax mä idiota ukhamaw uñt"ayasiñapataki ... Janiw jupa pachpakiti, jan ukasti yaqha imillanaka ukat kimsa waynanakawa. Jisa, naya pachpas ukhamaraki - jupax wali askiwa markatakixa.
  Oleg Rybachenko sat chachajj wali amuytʼasir jaqëjjänwa. Amuyt"añataki, mä avión - ¿duralumina ukax diseñopan utjañapakiti? ¡Taqi madera lurañax wakisispati, ukampis titanio ukham ch"amanïñ churaña! Teóricamente, quqax fórmula ukat moléculas ukanakanx mä valencia ukaniwa, chiqpachanx titanio ukarux ch"amampiw jilxattaspa, juk"a pesaje ukampiw.
  Ukhama, avionanakax maniobrabilidad ukar yapxatapxani ukat sobrevivencia ukar puripxani.
  Jïsa, ukat chalecos antibalas ukanakax mä super clase ukan ch"axwirinakan luratäspawa, ukat ukham tanques ukanakax ...
  Janiw jupanakarux p"akintkätati. Nayraqat "Tigre Real", ukax jupax visiones ukan uñjäna, ukax janiw phuqhaskiti. Ukat jiwasan tankinakajax janiw q"añunakar axsarapkiti. Ukat ukhamatwa conchas ukanakax janiw jupanakar aptkaniti.
  Oleg Rybachenko, manq"a manq"antasaxa, kullakaparux amparat apt"ataw jiskt"äna, mä insinuación arumpi:
  - Ist"apxañani, aqua regia ukarux reactivos ukanakampiw aserrín ukarux chint"apxasma, ¿kuna efectos ukanakas utjani?
  Margarita kullakajj jankʼakiw akham säna:
  - Q"umwa ... - Tawaquxa muspharataynawa. - ¿Kunsa yant"apxtaxa?
  Oleg Rybachenko jupax mä jisk"a arumpiw akham säna:
  - Quqa ch"amapa jilxatayañatakixa mä thakhi thaqhaskayätha. Ukat iyawsapxita, ¡avionajax metalat jan metalanak lurañax wali askïtap uñacht"ayäna!
  - Jumax chiqpach Lomonosov Oleg ... - Kullakax amparapampiw lakapar luqxatäna ukat uka waynarux nayraparuw jamp"att"äna.
  Manqʼasipkäna ukhajja, yaqha pä SS escoltanakaw jakʼachasipjjäna. Jupanakamp chikajj qharürojj alemán generalaw utjäna. Qhipäxapanxa pä ch"axwiriw utji, mä waynampi mä imillampi, suma uñnaqt"ani. Ukhamaraki SS, ukampis yaqha sectorat jutiriwa. Aka chiqanx phisqanipuniw tazas ukanak amparanakapan kuna fumañ apt"ata. Ukat yaqha fascista waynaw masipar apanïna. Canela, miel, melón ukat manzana ukanakan q"aphipax casemate ukanw jalnaqäna. Generalax jiskt"asisaw akham säna:
  - ¡Imill wawanakaru jank"aki warkt"añäni jan ukaxa nayraqata mä juk"a kusist"añani!
  Uka jak"ankir katuntat jaqinakax larusipxäna, ukat SS ukan escoltanakapas yanapt"apxarakïnwa, ukat ch"iyar ñik"utan generalax wali ch"amampiw larusitayna, lakap jist"aratayna, mä bulldog ukham muspharkañ ch"aman ukat jach"a ñik"utanakani, taqpach jach"a, mä caballot sarnaqir jaqir uñtasita.
  Inas imill wawanakax aka tuqit larusipxatapax loco ukhamächi, ukampis ... Nazis ukanakar jachaqt"asiñat sipansa, jachaqt"asiñat sipansa juk"amp askiwa.
  Oleg Rybachenko jupax amuyt"asirïxänwa: ¿aka chiqan jaytatäpxani jan ukax wasitat auto apnaqatäpxani? Suma, chiqans kunas jupanakan mayjt"awinakapax wakisi, kunatix nayrïr amtäwix yant"awinakawa jan qhana amtampi. Kunatsa alemanonakax equiponak apnaqañkamax combustible phichhantapxi. Ukat kawkirus puriyatäspa ukhaxa, inas jukʼamp jan chʼamäki ukax uñstayasispa. Camionanakaru jan ukax trenanakaruw cargañama. Jïsa, ukat mä avión de transporte, experimentonakax wali wakiskirïchi ukhaxa, ¿kunatsa arrepentisiñasa?
  Kunjamsa uwijanakar cadenamp irpapxi ukax kuna askis jupanakanxa. Jan ukajj ¿aguantapjjañapatak yantʼasipkiti? Chiqansa, janiw mayni imill wawanakas jichhakamax liwxatapkiti. Jïsa, nayrïr transición ukanx liwxatapxänwa, ukampis janiw kunas paskänti. Ukhamajj ¿kunatsa jichhajj uñakiptʼañama?
  Jan ukajj inas aguantañax jukʼamp sumächispa, jan uñjat aparatonakan jan waltʼayatapatxa. ¿Uka efectox tuputäpachati? Ukat ukhamat q"ala kayukiw auto apnaqapxi, mä k"añask thakhinjam sarapxi, qhanaw jan mä chiqar jank"ak puriñ yant"apkiti?
  Ukat akax logico - jumatix yant"asksta ukhax tukuykama. Ukat jisk"a matices ukanaka uñakipañataki. Kunjamtï sapki ukhama - taqi kunas askiwa.
  Inas pallapallanakapax ukhamat soviéticos ukanakar katuntañataki ukat Siberia markar jaqunukuñataki wakicht"atäpxchispa!
  Taqi uka amuyunaka qhipäxanxa , Oleg Rybachenko jupax kuna pachatix cadenanakamp chint"añ qalltapxäna ukat qhuru chuymamp jaqunukuñ qalltapxäna. ¡Kutin kutin lurañax llakin taykapawa! Congelado laq"a hielo chiqanakampi q"ala khuchhurata, wawanakan kayunakapax p"akjat vidrior uñtatawa.
  Margarita kullakajj wali chʼamampiw jilapar chʼamañchtʼäna:
  - ¡Mä suma ch"amañchiri masaje, ukhama aplicador agujanakampi ukaxa ch"uqi reina churarakistu!
  Oleg Rybachenko jupax akham sasaw sawkasirakïna:
  - Janiwa llakisiñakiti, janirakiwa kuna llakisiñasa utjaykiti - ¡juk"ampi jan walixa ch"amañchixa llakisiña ajjsarañawa!
  Yaqha machaq, jan ukax nayra t"aqhisiña - walikiwa, puntuación de insultos ukax juk"amp jach"awa. Jïsa, ukat atipjäwinakas ukhamaraki.
  Chiqansa, jupax, ukhamatwa aguantañ yatintxi, ¡ukat jukʼamp sumaw vengasiñatak mä oportunidad utjaspa ukhaxa!
  Ukat inas kusisiñataki qʼuchtʼañ yantʼarakchispa. Ukajj nayrïr chʼamañchtʼäwikiwa.
  Aylluxa jaya pachanakawa sartasiwayxi. Taqi chiqankir wawanakakiw uka caravanarux uñjapxäna. Tukuyañatakix: niyaw quqa taypinkxäna, jupanakat maynix convoy ukan lik"i p"iqiparuw machaq wanunak jaquntäna, ukatx taqpach q"ala kayuni wawanakax larusisaw t"ijtxapxäna. Ukat niyaw qhipharux mä jach"a yuqall wawamp jikista, jupax niya tunka pusini marani uñnaqt"anïnwa. Ch"iyar rizonakampi ukat ch"uxña isimpi, q"añut botas ukanakampi, lanzampi ukat pä jan ch"amani janq"u anunakampi, ukax jank"akiw dueñon ladonakapar sayt"asipxäna, qarjata ukampis suma uñnaqt"an katuntat jaqinakax juk"akiw uñstapxäna. Chʼiyar nayrani waynan chʼeqa amparapajj wila chʼaphimpi chʼoqantatäjjänwa, jila partejja, qʼañu ukat jan amuytʼasir uñnaqtʼanïnwa. Qhanaw gitanos jan ukax gitanos ukanakas: kunka, muñecas ukat jinchunakapax mä torcido thixni hryvnia, jach"a mangas ukat mä pendiente ukamp k"achacht"ata. Pusi sullka gitanos yuqall wawanakaw qhipharux uñstapxäna - ch"amanchawimpi, ukampis kusisitaw mä jach"a jabalí ukar mä arrastre ukan ayxatapxäna, jupanakax uka chiqanw congelapxäna, kunapachatix procesión ukar uñjapxäna.
  Jupanakax sillp"ipxäna, amparanakap uñacht"ayasa. Chika isimp isthapt"at katuntat jaqinakat vulgar chiqañchäwinak ist"asipxäna. Ukhamaraki, mä franco kimsa pisos estera.
  SS chachanakax jaysañatakix arnaqasipxäna ukat ch"axwañs qalltapxäna, jan culturani ukhama
  wawanakax qʼañu luräwinak uñachtʼayapxi. Alemania markan ukham uñacht"ayañataki.
  Jilïr gitano waynax punk ukanakarux kuns arnaqasïna. Mä akatjamat samarañ qalltapxäna
  Amuktʼam ukat amukiw saytʼasim.
  Mirabelax mä jisk"a arumpiw akham säna:
  -¡Inas mä barón yuqapachächi! Ukhamäkchisa, ¿kunas ukajj wali wakiskirejja?
  Oleg Rybachenko jupax logicamente akham siwa:
  - Hitler jupax gitanos ukanakaruw uñisi. Ukhamajj gitanonakajj jiwasan aliadonakäpjjewa. Ukampis ¡ukham sarnaqasaw Rómulo familiarux jiskʼachapxi!
  Uka chiqat pasasax Oleg Rybachenko jupax gitana p"iqinchirin ch"uxña, jisk"a nayranakapan uñkatatapampiw jikisïna. Jupanakanx jach"a jach"a tukuñaw utjäna - mä wayna uywa manq"ir jaqin nativo ukat jan amuyt"at jach"a jach"a tukutapa, jupax janiw jakäwin atipt"asiñ yatkataynati. Wali jiskʼachasiñaw utjäna, ukampis janiw Oleg-arusa ukat yaqha cadenanakamp chinuntat katuntat jaqinakarus jiskʼachatäkänti.
  Precursor qillqirix libre p"iqinchirirux akham sasaw jiskt"äna:
  - ¡Fritz ukarux mä samaña churañäni! ¿Anunakar jawqʼjañäniti?
  Jupajj mä jukʼa tiempot akham sänwa:
  - ¡Ataúd ukax niyaw mayitäxi!
  Ukat jan munkasaw thaya taypin sartasipxäna, kunjamtï precursoranakax sapkixa, jiwasax águila ukhamätanwa, janiw juykhu conejonakäktanti.
  Oleg Rybachenko jupax juk"amp ch"amanchañatakiw q"ucht"añ amtawayi, wali ist"añjamäkchisa. Atipjañatakix juma pachpaw wakichtʼasiñama;
  Qhixu qhixunakaw colerasi ukat wajjranakaw thuqtʼasi
  ¡Akapachajj wasitatwa nuwasjjäna!
  Ukanjja, octubre, 1999 maratpach destacamentojajj utjarakïnwa.
  !
  
  Corbata watata - Fritz jak'an Moscú, 2019.
  Volleyes de armas ukanakax ninampiw ch"allt"ata ...
  Mä qʼala kayuni imill wawampiw trincheranak allsu,
  ¡Rusia markan chuymapar jak"achasiñ jark"aqañataki!
  
  Maynix jiwayatawa, walikiwa, ukampis Lenin jakaskiwa,
  ¡Sapa jachaqt"asiwinsa ukat sapa jachaqt"asiwinsa!
  Trompetan arupax wali ch"amaniwa - mä juk"a pachatxa mä campaña,
  ¡Jan axsartʼir precursoräpxtwa!
  
  Tankanakax phichhantatawa, Fritz kaput, .
  Jan axsarasaw jawq"japxta - ¡jaqinakan wawanakapa!
  Wali axsarkañ Katyushax q'añunak q'umachañapawa - .
  Taqi ch'aman Tatituruw jach'añchapxta - Vara!
  
  Jiwasax yuritanwa - atipt"añ yattanwa
  ¡Ajjsarañajj janiw pampachañjamäkiti!
  Exámen ukan pasawayxi - qhana phisqa, .
  ¡Walikiwa, ¡Adolf chachajj mä rastrilloruw taktʼäna!
  
  Rusia pallapallax chiqpach heroe ukhamawa,
  Jupax janiw uka aru yatkiti - AWOL!
  Yatipxam, wila samkampiw yuripxtaxa,
  ¡Mä qala chuyman loboruw aprovecharaksna!
  
  Jiwasan Stalingrad, jiwasan Leningrad,
  ¡Taqi chiqanwa jachʼa jaqinakan qullan uraqipax utji!
  Conchas ukanakax wali colerat granizo ukham thuqtʼasipki,
  ¡Ukat precursoranakax Pachamamampiw mayacht"asipxi!
  
  Jiwasax Marte sat planetaruw avionat sarañax wakisispa, sasaw amuyta,
  ¡Venus markar cohetenak luraraksnawa!
  Ukhama, mä fascistax nayramaruw ch"ankhachasi, .
  ¡Janiw khitis iyawsäwin mä rusa jaqit sipan jukʼamp chʼamanïkiti!
  
  P"akjata, iyaw sañamawa Fritz ukan ch"akhapaxa, .
  ¡Atipjañäniwa, jichhas manqʼat awtjatätanwa!
  Uka qʼañu animalajj tʼunjatäniwa,
  ¡Walikiwa, ¡atipjäwix junt"u mayo phaxsinw purini!
  
  Janiw mamatakix jachañamäkiti, jan jachaqt'asimti,
  ¡Jiwä ukhajja, comunistat uñjapjjeta!
  Jupa pachpaw khuyaptʼayasïna, jan wali cola ukham, .
  ¡Fascistanakarukiw askinak jikxatapxi!
  Chhijchhi patxan sarnaqañax ch"amawa, ukampis wali askiwa, laq"ax jank"akiw ch"amakt"awayi.
  Ukat ukxarusti, taqi kunas, nayrjax ukhama. Sapa kutiw qullu qhipa callinakan sarnaqapxi, jaqinakan utt"asitanakapat jithiqtañataki, kayump takt"asis, niyas mä muyu.
  Janiwa, jupanakax sarnaqapxäna, Intix mä kasta espiral tuqi uñch"ukisma ukhaxa. Sebastopol tuqiru, ukat ukax chiqawa.
  Ukampis uka pachpa tiemponjja, uka columnajj wali arquetänwa. Jach"a transportadores, ch"axwaña uñt"irinaka. Ukat mayamp yant"awinaka.
  Jupanakax casomate ukarux kutt"ayapxäna, jichha kutix nayra wila wartäwiruw kutt"ayapxäna. Mä wanun thujsapas janiw chhaqkiti.
  Ukampis walja ch"uxña quqanakaw utji, ikiñatakix llamp"uruw tukuni. Jan cadenanakampi chinuntat jan ina chʼusat ceremonianakampi ukat manqʼañ suytʼapjjañapatakiw mayïna.
  Ukat chiqpachapuniw respetapxäna: phisqa local warminakaw uñstapxäna, jupanakax mä jach"a lata leche sopa phuqt"at apt"ataw sarapxäna.
  Margaritax musphataw jikxatasïna ukat Capitán Natasha-rux akham jiskt"äna:
  - Mä siwina jan ukaxa jani siwimpi milagronakaxa utjiwa. Ukampis chiqpachansa, ¡alemananakax propagandasan uñachtʼayki ukat sipansa jukʼamp suma chuymanïpxiwa, jan ukax wali valorani jamachʼinakäpxtwa!
  Wila ñik"utan Aurora kullakajj jan wali arunakampiw akham säna:
  - ¡Janiw sinti jach"añchasiñamäkiti! Conejillos de indias ukanakaxa sapa kutiwa mä suma manq"aña manq"apxi.
  Oleg Rybachenko jupax jan wali chiqanw uñt"ayi:
  ¡Ukat jukʼamp khuchhinaka! ¡Ukhamajj ¡uka pesajejj jankʼakiw jiljjattäna!
  Wila ñik"utan ch"axwirix akham sasaw qhanancht"awayi:
  - ¡Chiqaxa mä wawa laka tuqiwa parli! ! ¡Yämas carcelan jistʼantatätap laykojja!
  Oleg Rybachenko jupax logicamente akham amuyt"ayi:
  - ¡Jichhax juk"amp askiwa manq"añaxa, ukat uñjañäni!
  Uka vermicelionakax sopa taypinx wali thithitaw jalnaqäna, ukat miel ukas yapxatatäkaspas ukhamänwa. Ukat tʼantʼajj wali fresco, suma qʼapkir apanipjjäna. Ukax mä qurpachasiñ utankkaspas ukhamawa. Ukax granero ukanx junt"ukiwa. Ukat amuyt"añäni, primavera ukax niyaw kutt"anxi, tayka juyphi pacharuw mä chiqar jaquntawayi.
  Oleg Rybachenko jupax uka phukhu umatayna, ukatx jach"a latax janïr ch"usat uñjasax juk"amp mayitayna.
  Uka qhipatxa, mä samkaw jupatakis imill wawanakarus mä meteorito jaquntatat mä olada ukham purintäna - mä akatjamat ukat jan jark"ataw.
  Mä zombie terminador ukaw qhipäxat jaltawayxäna. Dmitry Baranov jilatatsa sinttʼasiraktwa. Uka balajj pecho chika taypiruw purïna. Ukampis nayrajj juchañchatäkäna uka zombiejj janiw amuyaskänti ukat ninamp nakhantarakïna.
  - Cuerpojaxa taqpachawa nayra jiwata ukatxa exceso de plomo ukaxa janiwa kunakipansa, janiwa q"ipikiti. - Dmitryx jachaqt"asïna, ukampis wali axsarañjamawa, jiwat jaqir uñtata.
  - ¡Fu ukat axsaraña! Hades sat cheqat amtayitu. - Nayaxa amuyasta, Margarita jach"a jach"a tukusa.
  Wila ñik"utan Aurorax puente ukan pata gradapan ikiskäna, janiw pallapallanakan compartimientopat mistuñak nina nakhantaykänti, jan ukasti pasillot mä jach"a chiqaruw ninamp jalxatäna. Aka chiqatx ninampiw cabinanakat jaltapki uka color waynanakar q"umachañax wali askiwa. Uka pachparakiw, awisax jupa pachpaw sarnaqañapa, posición ukar mayjt"ayasa:
  - Jan llakisimti, kullaka Margarita, niya patakat juk"ampi uñisirinakaxa utjxiwa. ¡Kunjamatsa apnaqañäni!
  - ¡Paqallqu tunkat juk'ampiruw "jach'at q'umachañ" qalltawayta! - Oso-Komsomol ukankir jaqix chhuxriñchjasiwayi.
  - Sala de motores ukar sarxapxam, uñisirinakax calderanakaruw phallapxaspa, ukat barcor umamp phuqhantayañ yant"apxaspa! - Jichhaxa wila ñik"uta Auroraxa qhana llakitawa. Ukampis chiqans janiw juk"amp jan walinak ch"axwawaykiti, jan ukasti, mä sierra de esmery ukamp herrumbre ukham q"umacharaki. Ukat wilax jamp"att"asitanakapat aniquilación - tinajas con barriles!
  - Sarañani! ¡tornillonakampi! Margaritax wali munat caricaturat mä frase arsüna. Juk"amp chiqaparux, caricatura ukax sapa mayniruw uñacht"ayi aka brutalmente distorsionado realidad nazi. - ¡Jiwata janchinaka!
  Komsomol imillax mä t"unjañ thaya ukham pasillot sarawayxäna. Akax compartimientos, titanio punkunaka, acero particiones ukanakawa. Zombies ukanakax qhipäxankapxiwa. Jupax janiw imantkiti, ukat akanx turnox purini. Fusil M-18, calibre 7,45 ukampi. Chuyma nayraqatan chiqaparuw chʼalltʼi. Zombie criminal ukax t"unjatawa, jupax jaquntatawa, ukampis ukatx jaltawayxi. Mä granada jaquntawayi.
  - Walikiwa, jumana ukhamaraki jan jaytjasiri macho. Margaret kullakajj wal muspharayi.
  Akax mä Komsomol imill wawaw sala de máquinas ukan punkup jaquqaniwayi. Mä boomerang disco apsuwayxi, walja jaqinakar khuchhuqawayi. Jilt"irinakax mä puñalampiw tukuyäna. Mä ch"axwirin janchipax japonés uñnaqani, thiya vapor ukar jaquntatäna. Muxsapax mäkiw q"añuchatäxäna, ukat wali mulljatax janiw amuyt"asxänti, ukat inas zanjarus jaquntatäxchïna.
  - ¡Q"umachawixa wali sumawa sarantaski! - Margarita kullakaruw yatiyapxi.
  - ¡Janiw nayax pantjaskti! - Jaskhiwinaka, kusisita Aurora. Alaxpachat mä jach"a ametralladora phallañax ist"asi, ukatx pä juk"ampi. Komsomol imillax ch"axwanti, uñisirirux amukt"añapatakiw wayt"i.
  - Taqi tuqita p"akjaña. Ukax mä Anihilación anatäwinkkaspas ukhamawa. - nina saxra phust"äna.
  - Nayaxa ukhamarakiw sarxarakta. Walja jiwat jaqinakaw uñjasi. Ukampirus jach"a uñisirinakax niyaw samarapxi. Margaret kullakajj ukham yatiyäna.
  Mä granada fragmento ukaw Dmitryrux usuchjatayna. Ukajj chʼuqtʼasïna, qhepäjjat tʼijtʼasaw mistunïna. Baranov katuntat jaqix lakaparuw amparapamp ch"allxtayäna:
  - Jan arnaqasimti, janiwa kuna jan walt"aykituti.
  - ¡Janiwa tia nayraqataru sartañati junt"u pachana!- Jupaxa ch"iqa nayrapa Margarita tornillompiwa säna.
  - ¡Ist'askta! - Ukampis zombi ukax chiqpachapuniw ukham luratayna.
  Margaritax pasillot pasawayxäna, yaqha phallawi, maynix jach"a jach"a tukuta, clavonak apsuñjama, mä jach"a granadax phallawayi.
  Q"ala kayuni Aurora kullakaxa, jaltirinakaru jiwayasaxa, cabina ukarux ch"allt"asïna, maynixa, mayni, kimsïri. Pusïr urukiw ninamp asxatañ munapxäna, ukampis Komsomol imill wawax jupanakan nayraqatapankänwa, uñisirinakax wiñayatakiw samarañapatak wayt"äna.
  - Juk"ampi juk"ampi juk"ampi utji, ukampisa yaqhipaxa almacén jak"anxa mä celda ukanwa imantasipxäna. Aurora kullakajj arnaqasïna. - Granadanak jaquntañax jan walt"ayiriwa, tukusxiwa.
  - Aka q"aphini, canal capitan arupa yateqaña. - Mirabela Korshunova kullakaxa iwxt"iwa. Jupanakajj jumatakiw jistʼarapjjätam, ukatsti wali amuyumpiw mä phallampi khuchhuqapjjätam. Uka chhuxriñchjatanakax janiw chhaqtxañapäkiti. Jichhax motor qhipäxanktwa, boomerang apnaqasa. Mä granada fragmento ukaw Dima ukarux wali ch"amamp usuchjatayna. Ukajj chʼuqtʼasïna, qhepäjjat tʼijtʼasaw mistunïna. Baranov katuntat jaqix lakaparuw amparapamp ch"allxtayäna:
  ng, nayax kimsa juk"ampi apsuwaytwa.
  Aurora frisky ukax chiqpach llakisiñampiw arsüna:
  - Suma lurata, niyaw helicópteros uñstani, ukat jiwasatakix juk"amp jan waliw utjani.
  Uka tuqitxa akham sasaw arnaqasi:
  - ¡Kunjamtï jumax jan yatkta ukhama!
  & Flame Devil Terminator ukax akham sasaw iyaw sapxi:
  - Nayax yattwa, ¡suyt"awix almaruw junt"uchasi!
  K"acha ukat ist"at granadas ME-198 ukanakax Aurora uksaruw jaltxapxäna. Mä Komsomol tawaqux jupanakamp jikisiñatakiw jank"ak saratayna, janchipampiw jupanakar jaqunukutayna. Suxta qalanakan yapupax caucho ukham irnaqäna, granadanak kutt"ayañataki. Jiwatanakax wasitatw t"ijtxapxi, nayax jakthapiñsa qarjataw jikxatastxa.
  Mä Komsomol imill wawax esquina muytasin t"ijtäna, ikiñar qunt"asïna, mä phallawimpiw ch"axwäna, khitinakatix qhipäxat mantañ munapkän ukanakaruw khuchhuqäna. Mä tipo ukaw uywa traje ukamp uñstawayi, ukampis loco Aurora jupaw suyt"askäna, ukat mä kutix pachpa lanza granada ukampiw sartawayi, ukax yankee pallapallat jaquqaniwayi. Uka ch"iyar jaquntawix wali ch"amaniwa ukat juk"amp jan walt"ayat chiqanx - visera. Pʼeqen pampapajj thayampiw chʼalljjtäna ukat mä jachʼa metalat lurat mä masajj tʼunjatäjjänwa, armadurajj mä timbrempiw istʼasïna.
  - ¡Jumaxa manq"añamawa! - uka galgo Aurora ukaxa jisk"achasiwayi.
  Jichhax Komsomol tawaqux almacén ukar jak"achasisinx comandante ukan arupat yatiqasisaw akham säna:
  - ¡Nayax usuchjawaytwa! ¡Mujahideen ukanakax nayat arknaqapxitu! Aka ordenax mantañapawa.
  Ukhama, khitis jan ist"añ atina. Komsomol imillax techoruw jaltawayxäna, jark"aqasïna ukat punku patat pallapallampiw tunka llätunkan axsarat ch"axwirinakar t"unjäna, p"iqinakapar ch"allt"asa.
  - Nayrïr phaxsi q"umachañax juk"amp jan walt"ayir chiqaw tukusxi. - Komsomol imillaxa yatiyasiwa.
  Margarita jakʼanjja, mä phallawiw utjäna, ukat uka jistʼarañaruw jaltawayjjäna. Aka hold ukanx metales desesperadamente phichhantat thujsañapawa ukat explosivos ukanakax ch"uqt"asisaw jaquntaraki. Maynix "rip" yant'i ukat ch'uqt'ataw jaquqani. Pä waynaw, qhanaw juykhuptapxi, amparanakap ayxatasin inglés arut arnaqasipxi:
  - ¡Janiwa ch"axwañakiti! ¡Jan jaytjañäni! Convenio de Ginebra ukan sutipxarux qhispiyapxita.
  Margarita Korshunova sat suma chuyman warmix janiw jan armat jaqinakar jiwayañ puedkänti, ukatwa jupanakarux jistʼantayäna, kunjamtï sapürunjam amparanakapamp chʼallxtaykäna ukhama. Oso nuwasir jaqin arupax arrepentisiñaw ist"asïna:
  Jiwasax wali ukham wayn tawaqunakäpxtwa. Suma, kunats aka OTAN ejercitox munasispa. Jumatix, Diosax jan walïkchiti, mä provocación wakicht"äta ukhaxa, pusiniruw t"unjapxäma. Naranja Aurora sañani, niyaw barrer lurañ tukuyxapxta.
  - Uñisirinakaxa imantasipxaspawa. ¡Ist"añatakis ch"amachasipxam ukat llakisiñ samaña katjañataki, ukat jiwasan thujsasax wali sumawa! - Wila ñik"utan colerasiñax amuyuparjamaw jach"at chhuxriñchjasïna.
  - Jisa, nayaxa q"añuchata muxsa. ¡Jiyanakax niyaw ismuñ qalltapxani, ukhamax ch"amanakax jiwasampiw anatapxani! - Mirabelaxa k"arisitaynawa, ukampisa jach"atwa jachäna.
  Komsomol imillanakax cabinanak jak"anw jaltxapxäna. Aurora kullakajj jukʼamp jankʼakiw tʼijtäna. Akax adrenalina ukan thujsapawa, akax kimsa machaq ch"axwirinakawa. Wakichata, congelado en embuscada.
  - Akax janiw sinti jach"äkiti - Uk jaysañatakix mä RPG ukan mä disparo ukaw ist"asi. Conchax t"ijt"awayxänwa, ukampis armadura placa ukan mä chiqap ch"uqt"äna. Ukhampachasa, uka ch"amax T-7 ukar ch"axwañatakiw lurata. Mä Komsomol imill wawax niya juykhükaspas ukhamaw mä disco-boomerang jaquntäna, khitirus khuchhuqatayna, mä arnaqasiñaw ist"asïna. Mä pä disparompiw jalnaqäna, ukat jan axsartʼir jaqinakaruw jiwayäna. Mayninakax akham sasaw arnaqasipxäna:
  - ¡Jiwasax jaytanukupxaraktanwa!
  Aurora kullakajj colerasisaw qʼala kayupamp jawqʼjäna, ukat mä kutikiw kimsa jaqontäna.
  - ¡Jaqinakan askipa jan ch"amanïñapataki! - uka Komsomol-terminador ukaxa qhuruchatawa.
  Mä wayna juchañchatakiw kayunakapat qhiparäna.
  Margaret a in the hold ukax jan walt"awinakampiw jikisirakïna. Thakinjja, mä soldadoruw jaquqanïna, qhanaw chʼojjña boina satäkis ukajj utjäna. Jupanakax akham sasaw arnaqasipxäna: "¡Amparat amparat!"
  Margaritax mä jach"a jach"a tukusaw jaysäna:
  - Wali surti! - "Doble garra" uka técnica luraña. Ukatwa chʼojjña boina kunkapajj pʼakjatäna.
  Granadanak katthapta, akanx mä juk"a seguro ukhamaw tukuwayi, tunka payan pallapallanakax scouts ukan kamachip phuqhañ yant"apkaspas ukhamaw amuyasi: taqi kunan jakaña. Ukampis Margarita kullakarojj jupa pachpaw uka anattʼäwejj gustäna:
  - Walikiwa, walikiwa, jumatixa ukhama insistirïtaxa. Béisbol ukar sarañäni, jumatakix wali munat americano, mä lanzador ukan lurawipa.
  - Munasmaxa, ¡jupanakaru anatt"aña uñjiristwa! Wila ñik"utan Aurora kullakaxa chhuxriñchjasïna.
  - ¡Janiwa llakisiñakiti! Uka rubio jiwayirix juk"amp jach"atwa larusitayna.
  - Nayax pasillo tuqiw sarawayta, wali jan q"uma cabinanakaw utji. - Komsomol imillaxa niyaw sarxatayna, jisk"a phallawinakawa ist"asitayna, jupanakaxa qhipïritaynawa. Jan axsart"ir Aurora kullakax janiw imantkänti, jach"a jach"a tukusaw pechop phust"asïna.
  - Nayaxa mä robot terminador ukhamawa. - Naya sapakiw dents ukanakas janiw qhiparakaniti.
  Komsomol tawaqux amukiw escalerat saraqanïna. Ukaxa reflector infrarrojo ukampi luratawa. Nayax cabinanakaruw uñakipta. Wali sarnaqapkaspas ukhamaw amuyasi. Aurora kullakajj wali chʼikhi jaqejj jiwat cuerponak patjjaruw kayump taktʼasïna, mä doe jan ukajj ninja ukham saltasïna. Jupax janiw munición ina ch"usar apt"añ munkänti, ukat cabinaruw t"ijtäna. Jupax mä puñalampiw sarnaqäna, ukat uñisirinakax amukt"apxäna. Ukatxa, jutïr, ukham taktikaruw sarapxta.
  Margaritax janiw tiempo ina chʼusar aptʼkiti, granadanak mä arco curvado ukham jaquntaraki. Mä phallawi ukat yaqha. Mä pallapallax metrallanakamp jawq"jataw pasillot t"ijtäna ukat mä disco boomerang ukar tinkutäna.
  - Ukat akax ukankarakiwa! Margaret kullakajj wal muspharäna. - Kunjamasa taqinixa picante munapxi.
  Jupan nayraqatapanx wali jan aynacht"at zombies ukanakaw qhant"äna. Jupax mä ametralladora israelí ukampw pallapallanak jiwayatayna, amuyataxaw trofeonak taypin apthapita, ukax wali axsarkañ sutimpiw "Armagedón" sutimp uñt"ata. Ukat amuyataxa, mayniruw ikiyäna, balanakax ladonakapat ricochetänwa, machaq wila chʼakhanak chʼalltʼäna.
  Margaritax zombies ukanakat jiwat jaqin thujsap katjatayna, qhanaw juk"amp ch"amampiw jiwaskäna. Akax mayamp mä disparo ukat fragmentos de ch"akhanakax mä ghoul wasitat warantasi.
  Margaritax pasillo muytasin t"ijtäna, mä katuntat M-18 ukanw ch"axwäna. Sinti jan waliw recargañax wakisi. Ukampis katuntat granadanakampiw apnaqasma. Janiw juma pachpat sinttʼasiñamäkiti. Imill wawax mä yaqha thakhinjam jaquntäna, q"ala imill wawar uñtat kayunakap amparanakapamp apthapi.
  "Limón" ukax t'ijt'iwa, intestinonak t'ijt'ayasa. Jiwatanakax uñjasiwa ukat taqi kunas amukiw. Janiw khitis jakkir qhiparañapakiti.
  Jupanakajj amuktʼapkaspa ukhamawa. - siwa Komsomol tawaquxa.
  Agile Aurora ukax akham sasaw qhanancht"i:
  - Nayaxa thakiru saraskta. - Terminador scout ukaxa yaqha qutumpiwa uñjasiwayi. Jichhax uka tuqit yatxatañax utjaskakiwa. Kunjamtï mä zorrox liebre ukar katuntki ukhama, jupax ch"iqa tuqinkir qhipa punkuruw t"ijti. Ukat akham sasaw qʼochüna:
  - Mä jan wali samkaw yatiqirinakajan apnaqi, ¡mä acero ch"axwawimpiw ch"allt"asipxäta! ¡Nayaw Rambon laq"unakap ch"allt"ä ukat ch"akhanakap muyuyä! ¡Taqiniruw muspharayä!
  Uka cheqatjja, mä granadajj pasilloruw tʼijtäna. Aurora sat wali qhuru warmix saraskäna ukhaw tʼunjäna. Explosión, fragmentos ukanakax t"ijt"iwa. Maynïristi pirqaruw chʼalltʼasïna, tʼijtjjasajj amparamp apnaqataw kuttʼanïna.
  Uka jist"arañanx thuqt"asïna. Arnaqasiñanakax ist"asi. Komsomol tawaqux cabina ukar uñtäna. Uka oficialax tripa apthapiñ yant"i. Mä axsarkañ uñacht"äwi.
  Jisa, juma pachpaw mutuyasta. - Dashing Aurora kullakaxa khuyapayasiñampiwa tukuyäna. - Jilapachaxa, nayatakixa granadas ukanakaxa janiwa estéticamente wali sumakiti. Ukampis mä jiskʼa puñchut sipansa jukʼamp askiwa. ¡Qhipa cabinax q"umachatäxiwa! ¿Kunjamsa jumax jikxatastaxa, Margarita?
  - ¡Uka katuntata jaqiru ayxataña! - Sataynawa Komsomol tawaquxa. - Taqi kunasa tukusxi ukhamawa.
  Aurorax radio tuqiw mä señal de llamadas apayanitayna, juparux:
  - Ist"apxita Don Quijote. Jichhakiw operación tukuyapxta, taqi kunas q"umachatawa, equipo ukan aterrizaje ukax phuqhasispawa.
  - Mä jisk"a submarino ukaw thakhinjam saraski. Ukampis jan armasimti Blink helicópteros ukanakamp apasiñataki. - Mä metalico, blunt-saw-cutting aru uñtasita ist"asi.
  - Chiqpachansa, jiwasaxa niyaw jupanakaruxa suyt"apxtanxa. - Tukuyaña wila ñik"uta uywaña.
  Kimsa "Sachkov" chiqpachans jutapxatayna niyaw jak'achasipxatayna. Margarita ukat Aurora jupanakax mä RPG - "supercobra" ukx apthapipxäna, mä análogo RPG pä tunk llätunkan ukat suxta. Kimsa granada lanzadores ukanakaw wakicht"ata. Wali askiw uñisirinakax jaya chiqanakar jist"antañapa ukat jank"akïñapataki. Nayraqatax "Red" ukax juk'amp jisk'aruw sarañ yant'i, ukhamat cubiertas ukat bandidos ukanakar uñakipañataki, jupanakax uraqpachan wali suma ejercito ukar atacañ jan axsarapxänwa. Net ukan juk"amp suma versión ukax ch"aman armas ukaniwa, janiw jan wali armaduras ukat kimsa hélices ukanakas utjkiti. Janiw sapa complejo antiaéreo ukax apt"kaniti, uñjaraktawa kunjams misiles térmicos ukanakax kutt"ayasipxi. ¿Kunas mä RPG giratorio ukar jan walixa? Kunatï jan jupa pachpa apnaqatäki ukajja. Ukhamajj ukat mistuñajj jukʼamp chʼamawa. Ukhamäkchisa, imill wawanakax amtañap apsusipxi, p"iqinchäwip amuyt"apxi.
  Margarita kullakajj wasitatwa mayisïna. Taqi kunat sipansa, suma jaqinakax helicóptero ukankapxiwa. Nayratpachaw ñik"utax cuchillas ukanakan ch"allxtatap amuyasi. Thayan llamkt"atapax wali kusiskañawa ukat llakisiñarakiwa.
  - ¡Ay, mayampi mä obra de arte t"unjaña! ¡Mä pallapallanakan chuymachtʼäwipa!
  Kusisit Aurora kullakajj akham sänwa:
  - ¡Taqi obras de arte ukanakatxa, pallapallanakan obra maestra ukanakaw jaqinakan amuyupanx juk"amp ch"amanchata ukat juk"amp jachaqt"asiñawa!
  - Waliki! Mä pintura wilampi qillqt"ata: aceitet sipan juk"amp qhana ukat juk"amp juk"at chhaqtawayxi! - Margarita, ch"amampi qhuru lurawimpi llakita, iyaw sataynawa. Ukhamajj taqi kunas amuytʼatawa, ¡disparasmawa!
  - ¡Texas markan justicia ukax luratäpan! - Kunjamatixa nayraxa, Auroraxa janiwa ch"ama tukuskiti.
  Conchas ukanakax autonakan purakap ch"iyjapxäna. Uka giratorionakajj jiskʼa tʼaqanakaruw tʼunjatäna. Nina saxraxa pä amparat mä kutikiw ch"axwäna, ukatwa kimsa autonakax ch"amakt"ayatäxäna.
  Uka fragmentonakax janiw imill wawanakarux ch"allt"känti, t"ijt"asaw pasapxäna.
  Kara-132 ukax jaya chiqan uñstawayi. Argentina markat alasit avionanakax jach"a alturanw jaltxapxäna. Juykhunakaruw ch"axwapxäna, loco t"ijtäwipanxa.
  - Akaxa yaqha abortowa. Margaret kullakajj uk amuyasïna. - Amuyunaka jisk"achaña.
  Wila ñik"utan Komsomol markankir jaqix iyaw sataynawa:
  - Nayaxa amuyta, jïsa! RPG ukan jupanakar apsuñax ch"amakïniwa.
  - ¡Nayax kunjamatsa yant"ä! - Margarita, jichhaxa suma chuymampi armt"asisa, wali colerata. - Ukampis yaqha juk"amp colerat ukat jaya pacha granada lanzador ukan lurat tanques de reacción rápida ukanakat. - Rubio rubio Komsomol ukankir jaqix mä muspharkañ arma uñacht"ayi.
  - Jan ukax inas "stingers" ukan juk'amp suma propiedades ukanakamp yant'apxchispa? - Uñacht"ayata, kisunakapxa perlas Aurora ukanakata apsuta.
  - ¡Ukham q"añunakar gastañax wali llakiskañawa! Margaret kullakajj akham sänwa.
  - Ukhampachasa, mä suma uñacht"awiwa utjani. Jiwasan waynanakasa pachpa pachan uñakipt"apxañäni. - Oso-terminador ukaxa kayu cinceladas dedos ukanakampiwa mä puñala jaquntäna, puntapaxa ch"iyara jaqina nayraparuwa chiqaru ch"allt"asïna, ukaxa tubo qhipäxata uñch"ukiñ yant"äna.
  - Ukatxa mä Stinger ukampikiwa, ukatxa nayaxa granada lanzador ukampiwa sarnaqä. - Mä ch"ikhi masiruxa jaysataynawa.
  - Walikiwa, ukham lurañäni. Aurora kullakajj jankʼakiw almacén ukar saräna. Mä mutilado nayrir caja de penaltis Dmitry Baranov, jan ukax mä jakkir jiwat jaqiw jupanak jak"at pasatayna, amuyuparjam balas ukar uñt"ayaspas ukhama. Inas qhipa computadoranakan yanapt"apampixa, zombies ukanakax uñjapxchïna, jaya chiqans utjkchïnxa. Jach"a calibre ametralladoranakaw ch"allt"asiwayi, jilpach balanakax jallux pasawayxänwa. Ukampis llätunka tirurinakaw utji, walja waranq balanakaw phallasi. Jupanakax zombi ukarux ch"ankhampiw ch"ankhachapxäna, jupax jaquqaniwayi! Qʼal atipjat pallapallajj akham sasaw jiskʼat arsüna:
  ¡Nayaw lurañaj phoqawayta!
  - ¡Uñnaqasa! Kawkhans Aurorax thuqt'asiski, janitix "armadura" ukax utjkaspän ukhax nayratpachw ch'allt'apxitäna. Margarita kullakajj qheparuw uñtäna.
  - ¡Nayax akanktwa! - Mä Komsomol imill wawax mä Bumblebee ukat Stinger granada lanzador ukanakamp apt"asiwayi. - Jichhaxa amtaña.
  Margaritax wasitatw armapampi mayachasïna, uñisirinakan sapa sarnaqawip uñjäna, llamp"u chuymampiw qalltañ ch"allxtayäna. ¡Uka proyectil ukax t"ijt"askiwa! Ukampis "Stinger" ukax irnaqawayiwa, ukat jupax juk'amp nayraw uka diana ukar jank'ak puri. Estados Unidos markankir armajj phallawayjjänwa, ukat uka jakʼankir mä helicópteros qheparuw jaqontäna. Ukham jan uñjat jan waltʼäwitjja, Margaritajj akham sänwa:
  - Phiru! ¡Akax nayrïr kutiw ukham pasawayitu!
  - Jupax trayectoria mayjt"ayawayi, jan chuym ust"ayasimti, Komsomol imilla ! - Jiwañampïskir Dmitry Baranov jilatajj akham sasaw jiskʼat arsüna.
  - Inasa! Ukampis intuición ukax pantjasiwayitu. - Margaritaxa jichhaxa jachañataki wakicht"atäxänwa.
  - Mayampi yant"añani. Aurora kullakajj wal chʼamañchtʼäna.
  Ukampis Kara-132, amuyataxa, mä jaquqanir irnaqir masipan fragmentos ukanakat jan walt"awinak katuqatayna, ladopar saratayna ukat juk"amp jisk"achañ qalltatayna. Margarita kullakajj llakit mayjtʼayasajj akham sänwa:
  -¡Inas jichhakamax ukax wakischispa!
  Suma lurawinakampi wila ñik"utan tawaquxa akham sasaw qhuru arsüna:
  - Sumakiwa, pachaxa Stingers ukanaka apsuñataki. Thakhixa qhanawa.
  Niya arunakapampixa, mä submarino ukaw mistunïna. Jisk"a, ukampis wali jach"a, pusi ch"axwirinakax trajes electrónicos ukanipxi, mä catapulta ukham jaltxapxäna. Margaritax jupanakar uñch"ukiskäna: jupanakax trajes blindados ukamp isthapt"ataw jikxatasipxi, ukampis janiw nayrir modelonakjam torpe uñnaqt"anïpkiti.
  - ¿Jiwasax "stingers" ukanak cargañäniti? - Lomonosov ukat Stenka Razin jupanakan allchhiparuw jiskt"asi.
  - ¡Almacén ukax jist"aratawa! - sasaw wila ñik"utan Aurorax jaysäna. - ¡Jumar churapxäma!
  . #10 JAQTHAPI
  Paracaidistanakan pʼeqtʼiripajj coronel satänwa, jupajj thayampiw akham säna:
  - Walikiwa, jank"aki cargañäni ukatxa aka ch"aphi armampi atipjayasiñataki ch"amachasipxañäni.
  Mä Komsomol imill wawax cubierta uksan sarnaqäna, mä fusil alemán G-5 ukaw muyuntat jikxatasïna. Uka jak"anx yaqhax granada lanzador ukampiw utji. Kunjamatix Alemania markanx ukhama, wali jach"a calidad ukaniwa, inas M-18 ukar sipanx juk"amp askïchispa, jan ukax, kunayman tuqitx juk"amp atiniskañjamawa. Qhipa moderno modelo MG-8, alemán ukhamarakiwa, tukuyata, ukampis janiw yatxatirinakatakix wali askïkiti.
  Stingers ukax oblong contenedores ukan imatäna, wali sumaw imatäna, ch"amanchata ukat redes amortiguadores de choques ukanakamp acolchado, cojín hidrolizado ukamp apnaqasa. Jupanakajj jaljtasaw mayachtʼatäpjjäna. Komsomol imillanakax blindat waynanakaparux wali ch"amampiw yanapt"apxäna. Mä jikxatawix mä jan suyt"at RPG-49 ukawa, ukax qhipa modelo ukawa.
  - Muspharkañawa, janiwa ukhama exportación lurapkti. - Uñakipata coronel encargado de la operación. Ukatxa imill wawanakaruw uñtäna, wali kusisitaw akham säna:
  - Janiwa kuna peliculas de acción ukanxa jumar uñtasita warminakampi jikiskätati. Patak patak jiwat jaqinakaru ukat mä jach"a barcon katuntatapa. Nayax amuyta niyaw, mä película lurasini jumanakan tema tuqita. - Ukatxa mä q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu. - ¡Margarita ukat Aurora zona imantapxañapatakiw jawsapxani!
  Chiqpachansa, kunatix jan akan utjki ukax;
  Ukhamarakiw modelos OG ukat PG ukanakax juk"amp sumaptayataraki, modelos ukanakax juk"amp ch"aman explosivos ukanakampiw lurasiwayi. Jisk"atpachax PG ukax pusi kasta ácido ukampiw apnaqatayna, ukatx inducción eléctrica ukampiw apnaqatayna, ukax mä ola explosiva ukar uñstayañatakiw yanapt"awayi, armadura activo multicapa ukx mä jisk"a thakhin pantalla anticumulativa ukamp chikaw p"akjatayna (Ukat kawkhans Margaritax ukham ficción uñakipatayna? ). Mä juk"a jila chanini, ukampis wali askiwa.
  - "Pershing" ukaxa nayra pachawa. - Lomonosov ukat Korshunov jupanakan phuchaparuw uñjta, jupax mä k"ari amtawiruw sartayatayna. - Juk"amp nayrar sartat Powell tanques ukanakax servicio ukan uñstawayi, pä tripulantes ukanakakiw utji, ukatx ikiñan jikxatasipxi. Jiwasan IS-10 soviético ukar uñtasita, armadura ukakiw mä juk"a thithita. Ukajj katjañatakejj wali sumapunïnwa.
  - Janiwa taqi kunasa zona ukana katjatäkaspati. Antártida markatakix mä qawqhanak apthapiñäni. - Jupaxa sawkasitaynawa, Aurora kisunakapampi inti jalsu tuqiru apayanitayna. Jiwasax janiw thaya pacharux axsarktanti.
  - ¡Nayax uk yatxa! Margaritax perla kisunakap juk"amp qhant"äna.
  Uka aruskipäwinx "Stingers" ukax descargawayxiwa. Chiqpachansa patak phisqanipuniw utjäna. Phisqax Rusia markaruw puriñapäna, ukatx mayninakax, lurañ tukuyatatx terroristas ukanakaruw katuyatäpxäna.
  Komsomol imillanakax coronel ukarux akham jiskt"apxäna:
  - ¿Kawkinsa qalanakaxa utji?
  Fuerzas especiales ukan yatxatat nuwasirix suma uñnaqt"aninakarux amuyt"asisaw qhanañcht"äna:
  - Chiqapaxa, Rusia Soviética markaru apatäspa ukhaxa, jank"akiw yänakap chhaqhayasipxani ukatx janiw yatiskiti kunapachas wasitat utt"ayatäni.
  - Ukhampuni! - Komsomol warmi osos ukanakampi chiqanchatawa.
  Coronel Yuri (aka chiqanx Margaritax amtasïna, jupax Petukhov apellido k"uchikiw jikxatasïna!), Solonovy opción ukar iwxt"äna:
  "Ukhamajj mä jukʼa tiempo jumamp qheparapjjam. Turco Sultan ukarukix janiw paqallqukiti, jan ukasti suxta. Taqi kunas pachpakïskiwa, jupax janiw amplificadores de armadura ukat stingers ukanak apnaqañ atkaniti, ukat terroristas ukanakan nivel de confianza jumar jilxattaspawa.
  Nina saxraxa, chiqpachansa, aka amtawimpixa iyaw sataynawa:
  - Janiwa pächasiñakiti. Ukat ¿kuna qalas jaytañasa?
  Coronel jupax jach"a nayraqatap ch"allxtayäna, arrugas ukanakax phaxsi qhananx quta ch"uxñanakarjamaw jalnaqäna, ukatx llamp"uchasïna. Ukampisa, mä amtaruw puri:
  - Uka radiación ch"amthapiri, inasa munaschispa. Ukat qhipharkir suxtax turco sultan tukuyatat kutt"anipxani. Coronelojj amparapampiw kunkapar tʼijtäna.
  Jichhax Margaritax akham sasaw yatxatañ munapxi:
  - ¿Qhawqha pachas Stingers ukar wasitat lurañatakix munasispa?
  Coronelax jan axsarasaw yatiyäna, botas ukan ch"iyar ch"akhanakap zona ukan q"illu-naranja ch"uxña quqanak patxaruw ch"allt"äna.
  - Janiw sinti jach"äkiti, robots-diseñadores especiales ukanakampiw uk lurañäni. Ukat amparap luqxatäna. ¡Mä hora jan ukax mä hora chikataniruw uk lurañäni! Jiwasax yatiyapxäma.
  Saltasax Aurorax lart"asisaw kisunakap uñacht"ayäna:
  - Sumakiwa, ukampisa jiwasana lurawisaxa?
  SWAT ukan irpiripax akham sasaw arsüna:
  - ¡Markar sarañamawa, thakiman taqiniru jiwayasa! Ukhamatwa, proamericano tama "Constancia" ukarux jan ch'amanchapxäta ukat juk'amp ch'axwañanak utjayapxäta. Jisa, Turco Sultan jupax yuspajarapxätamwa.
  - ¿Akax logicoti? - Komsomol ukankirinakaxa panpachaniwa qhana amuyunakatxa pächasipxäna.
  Coronel de Fuerzas Especiales ukax wali larusitaynawa.
  - ¡Jiwasax lógicamente jakthapipxtanwa! Ukhamat Rambo ruso faldas ukan caza.
  - Walikiwa, jichha pachatakixa, uñisirinakaru jumat jithiqtapxañajawa suyt"askta. Aurora kullakajj mä jan wali qhanampiw qhantʼäna.
  - ¿Jumax munición munasmati? - Jiskt"äna coronel de combate ukaru.
  Panpachaniw musgonakax iyaw sasin p"iqip ch"allxtayapxäna.
  - Janiwa kuna ususkaniti, jani ukaxa payatakixa waranqa jila qullqi apsusipkchiyätxa.
  Clero ukham coronel chachajj wali qhoru arumpiw arsüna.
  - ¡Churi jaqina amparapaxa janiwa pantjaskaniti! Jan llakisimti, URSH ukan qullqipax wali jach"anchatawa.
  - Ukampisa akaxa sañ muniwa pallapallanaka jani ukaxa jubiladunaka, irnaqirinakaxa esfera social uksana janiwa yaqha qullqi katuqapkaniti! Margarita kullakaxa ajanuparuxa t"ijt"ayäna.
  Coronel pachpaw jan walin uñjasïna ukat jupax jan amuyt"asisaw yatiyäna:
  - Jisk"a aceite tukusiñapkamaxa, janiwa jiwasaxa ajjsarañjamakiti. Wali askiw jumax estadounidenses ukanakat qala ch"akhanak jawq"jawaytaxa. Khitis yatpacha, jupanakax barato petroleo katuqañ atipxatayna, ukax qullqix jan waliruw puriyatayna. Aka chiqanx jach"a conquistas ukat plataformas ukanakaruw sum yatxatapxta, ukatw combustible ukx uraqit chiqak bombeapxi. - Coronel jupax warawaranak ch"iyar ch"iyar ch"ankhanak uñacht"ayäna.
  - Janiwa mä nayraru sartata markaru jawsañaxa wakiskiti, ukanxa jilpacha qullqituqita qullqixa petroleo ukhamaraki gas ukanakawa. - Margarita Korushnova kullakaxa wali ch"amampi uñjäna. - Ciencia ukaxa esfera civil uksana ch"amanchañawa wakisi, jani ukaxa taqi kunasa militarismo tuqiru sarañapawa.
  Ukhamaw jumanakax imill wawanakax lurapxäta. Jiwasax nayratpach machaq supermenes ukanakaruw jilxattaski. Ukax fibra, jan ukax metales líquidos ukanakamp chikt"atäspawa. Coronelax kisu usump usuntkaspas ukhamaw ñik"ut mururasïna. Mä chicle apsusaw lakapar chʼalltʼasïna. Uka uñjawix axsarañjamaw tukuwayxäna.
  - Ukat ukxarusti kunjamatix "Diosan yant'äwipa" jan ukax yaqha suti "Taqi ch'aman Diosat sipan juk'amp ch'amani"! ¡multi-teohiperplasma ukax Lurir uñtasitaw tukuwayxi! Margaret kullakajj uk amuyasïna.
  Comandantejj jan amuytʼasisaw nayranakap jistʼarasïna.
  - Janiwa ukham novela uñxatkti, ukampisa ¿kunas teohiperplasma ukaxa?
  Panpachaniw imill wawanakax mä pachpa pachan arnaqasipxäna:
  - ¡Jutïr pachan ch"amapa! Kunatï Jules Verne chachan electricidadapäkäna ukajja, fundamental machaq kasta materianakaruw tukuwayi.
  Ukampisa, janiw parltʼasiñatakejj walja tiemponïktanti. - Sataynawa Komsomol imillaxa, "stingers" ukanaka boteru apkatasa.
  - "Diosan yant'äwipa" uñxatt'añaw wakisi. - Sataynawa coronel ukaxa, jan munkasaxa khathati.
  - Estrategia de combate ukatakixa wali askiwa. Aurora kullakajj uk amuyasïna. - Jilapachax Estados Unidos ukat Inglaterra markamp kimsïr jach"a ch"axwäwisax jan yatiñaniw lurasiwayi, qhanaw traición ukan thujsapax.
  - ¡Iyaw sañamawa ukhamapunïnwa! Jiwasan generales ukanakax janiw sinti llamp"u chuymanïpkiti, jupanakax janiw fundamentos elementales de estrategia ukat tácticas ukanakas yatipkänti. Ukat coronel jilatajj akham sänwa.
  ¿Kunatsa jan khitis katuntatäkänti? Aurora kullakajj wali chʼamampiw amparap chʼalljjtäna.
  Coronelojj jan amuytʼasisaw akham säna:
  - Janiwa orden político ukaxa utjkänti, ukatxa, janiwa mä precedente uñstayañ munapkänti, wali ch"amani jaqinakaxa t"aqhisiyasipxaspawa.
  - Mä suma jaqix justicia - familia ukat amigonakampi sarnaqañat sipanx juk"amp askiwa! ¡Uñisirinakatakis amigonakatakis kamachix pachpakïñapawa, kunjamtï chachax mä warmir churki ukhama! ¡Kunayman kamachinakan utjatapax chiqapar uñjañax mä prostituta warmiruw tukuyi! - Margaritaxa mä tono peremptorio ukampiwa qhanancharaki.
  Coronel chachajj cheqapuniw muspharäna:
  - Waw, nayax alemán Ekaterina uñjta. ¡Jumax mä juk"a chiqapar uñjañ munta!
  - ¡Chiqa, orden ukat, chiqans, libertad ukanak munta! - sasaw Margarita kullakaxa jach"at arsüna.
  - ¿Kuna fiestasa? Coronelojj wal muspharäna.
  - Jichha pachanxa janiwa kunasa! - Mikhail Lomonosov ukat Stenka Razin jupanakan wayna allchhipax turn on ukhamaw jikxatasïna. Jupajj caballoparuw silla uchasïna. - Mä machaq sartasiwiruw tukuñapa, ukax wayn tawaqunakan yatiñan jaqinakan apnaqatawa. Ukat nayraqatax economía ukan orientación materia prima ukar ch"axwañaw wakisi. Hitler chachar tuqinuqañax costumbre ukhamawa, ukampis jupan apnaqäwipanx industria, juk"ampis ingeniería, zero ukhat mä jach"a salto lurawayi. Jupax jan kuna petrodólares ukampiw markar modernizañ atipxatayna. Ukampirus llakisiñawa, Shtakh pachanx mä apuesta ukaw lurasiwayi, materia prima ukat aljañ yänak aljañataki, manq"añanaka. Ukat, llakisiñawa, aka política ukax jichhakamaw sarantaski. Cientificonakaruw uka markan jukʼamp qamir jaqer tukuyiriyäta. Oligarca yatichirinakax kamachikïspawa, janiw excepción ukhamäkaspati. Ukhamarus jach"a yatiqañ utanakax janiw inakikïñapäkiti, jan ukasti obligatorio ukhamarakiwa, ukat mä empresan directorapax disertación ukaniñapaw, ukat mä computadoraruw katuyatäñapa, ukax janiw soborno churatäkaspati. Jilapachax wayn tawaqunakan nivel intelectual ukarux wali jach"anchayañäni ukhamat principio ukax jan apnaqañapataki: ¡alasipxam aljapxam!
  - Jisa, waljani jach"a yatiqañ utanakani ukhamaraki jasa t"ant"a thaqhapxi, sector comercial ukaxa qhanawa sinti ch"amanchata. - Coronelaxa mä jach"a jach"a tukusa iyaw sataynawa ukatxa juk"ampi llakita yapxatatayna. - Mä campo científico ukaxa janiwa wali jach"añchatäkiti.
  Armanakax jank"akiw cargatäna. Komsomol imillanakax pachpa pachan irnaqapxäna ukat aruskipt"apxäna:
  - Nayax amuyta juk"amp ch"ama jark"awinakaw wakisi qhatu economías ukanakataki ukhamarak. - Ch"ikhi Aurora kullakaxa aruskipawiru mantawayi. - Kunas jan ukham super-riqueza ukhamäkaspati. Ukat ukxarusti mä oligarca rusa judío saphini mä fortuna ukax jank"akiw pä patak China markan qamir jaqinakat sipansa.
  Coronel chachajj niyaw colerasïna, ukampis uka pachparakiw jan sinti jarkʼaqasiñ uñachtʼayäna:
  - Ukhamawa, ukatxa jilpacha millonarios ukanakaxa janiwa nacionalidad eslava ukankiti. Uka tuqit lupʼisktanwa, ukat jupanakar pintañatakiw chʼamachasisktanxa.
  - ¡Jan ch"amani pincha! Jïsa, aka chiqanx mä suma ch"uxña quqanak ch"uqt"añaw wakisi. Margaret kullakajj janiw sasaw säna. - Suma, taqi "Stingers-crackers" descargados ukax uñisirir atipt'añ pachaw purini.
  Quta thiyanx jupanakax nayratpach yatipxänwa uka ataque ukat Yankees ukanakax ch"amanak apthapipxäna. Helicópteros ukanakan jiwatapax uñisirinakaruw uñacht"ayäna, jupanakax wali ch"amaniwa, ukat estadounidenses ukanakax janiw ukham markakïkiti, p"iqit infierno ukar ch"iyjañataki. Jupanakax chiqpachapuniw ch"axwañatakix wakicht"atäpxäna. Ukhamarus "constancia" tamax unidades ukanakap apthapiskäna.
  Ukhamächi ukhajja, juma pachpaw atacasiñama. Ukatxa mä ventaja ukaw utjani. Ukhamaw p"iqinchäwi jan ukax desvío maniobra luraña. Margarita Korshunova kullakax akham amuyt"ayi:
  - ¡Chiqapuniw puertor sarañäni, ukat taqiniruw ukan jiwayañäni!
  - Janiwa jan wali amuyukiti, ukampisa jank"akiw puñala ninampi jaquntatäsma. Nayax mä llamp"u versión uñacht"ayaraktwa. Jank"aki desvío, quqa thiyata mantaña. - Auroraxa q"ala kayunakapampi mä muyu luratayna, ukatxa pentagrama uñstayatayna.
  - ¿Tiempo ina ch"usar apt"añax wakisispati!? - Cientifican arupanxa Margaritax pächasiñaw ist"asi.
  - Juyphi arumaxa wali jaya pachawa. Aurora kullakajj janiw sasaw säna. "Ukhamaraki, uñisirinakaxa janiwa yatipkaspati panini utjatasa. Uka ataque ukaxa uraqi thiyata jutarakiwa sasina amuyt"ayañawa wakisi, jupanaka contra jach"a ch"amanaka utjkaspa ukhama.
  - Jichha kutix, jumamp chikaw iyawstxa, ¡sarxañäni! - Margaritaxa jank"akirakiw nadañ utarux wakicht"atäñ ch"axwañatak apaniwayi.
  Komsomol imillanakax mä bote inflable ukanw wali ch"amampiw sarnaqapxäna. Wali jan uñjkañ pallapallanaka, vigilancia virtual ukat radar ukataki.
  Wayra khuchhuqasajj walja barconakaruw pasapjjerïna, ukat edificionakat pasasajj jukʼamp libre umaruw jikjjatasipjjäna. Thakhinx tiburones mutantes ukanakaw jikisipxäna, ukampis Anaconda imillanakax janiw wilamp thujsapkänti. Ukatwa, janiw nuwasiñ yantʼapkänti. Ukhamarus Aurorax mä disco boomerang ukaruw q"ala kayunakapamp uñstayatayna:
  - Jupanakaru machaq amta churapxpan.
  Tiburón usuchjasisajj cuerpopat wila phuchʼuruw jaqontäna. Uka animalajj khathattʼasïnwa, ukat masinakapajj jankʼakiw mamut sat animalan ñikʼutanakapampi ukat chhuxriñchjasipxäna. Ukax axsarañjamaw uñtasïna, uka monstruoso uywanakax amigoparuw ch"akkatapxäna, jupax mä colmillompiw jaysañatakix chhuxriñchjasïna, jawq"jatäna. Ch"uxña, aceiteni wilaxa uraqi patxaru ch"iqiyatawa. Uka nuwasïwirux manqʼañ animalanakaw mantapxäna, ukat jan chʼamanïpki ukanakax jukʼampiw jilxattawayi, jupanakarux mayninakaw tukuyapxäna.
  - ¡Waw, Margarita ! Ukampis jupanakamp atipjayasiñajj janiw chʼamäkiti. Jupax apt"asiwayi, maynir usuchjawayi, ukat mayninakax mutilación lurapxani. - Auroraxa wali jach"a ch"allt"asitayna ukatxa q"ala kayunakaparu takxatatayna.
  - Jumax uñjtawa saxran moralidad ukax mä rol uñacht"ayi. Janiw jaqi masimar uñisiñat yatiyañax wakiskiti, ukat jan ch"amaninakar tukjañ munañas yatiyañax wakiskiti. Blanca Nieve ukax Terminator ukax ch"iyar ch"iyar uñtatawa.
  Jan chʼamani jaqenakampejj janiw nuwasirïpkti. - Aurora, esmeralda nayranakapampi chillqt"ata, wali jach"a jach"a tukusa säna. - Pusi pataka llätunk tunka jupanakax paniniruw nuwasipxäna, ukatx mä ch"axwäwiw nayrar sartaski pä waranqa ukhamarak kimsa patak phisqa tunkax ajllit fuerzas especiales ukanakaw Irak, Afganistán, Somalia uksan sarapxi. Ukat yaqha chʼaxwirinakax janiw jan experiencianïpkiti.
  - Mä ch"amani uñisiri, janchiru ukhamaraki munañaru tempera, juk"ampi ch"amañchi - mä jan ch"amani jaqixa almaruwa jan walt"ayi ukatxa janchiru jan ch"amampi tukuyi, juk"ampi ch"amaruwa tukuyi! Ukhamajj ¡chʼama thakijj jukʼamp facil atipjäwi churaraki! - Sataynawa yatiñani Margarita.
  Komsomol imill wawan puertopat pasasax canal tuqir sarapxta. Ukajj janiw puertot jayankkänti, barconakan chhullunkhayapsa istʼaraktawa. Scouts nuwasirinakax canal ukankapxänwa. Ukajj wali jaya ukat muspharkañaw liwjjatasïna. Thakhinx Komsomol imillanakax niyaw mä anomalía ukar puripxäna. Ukajj mä qhana muelle ukham thayaruw kurväna. Laq"unakaw jupar jak"achasisin k"ajkir caviar ukamp nakhantapxäna. Ukhamäkchïnsa, chʼiyar animalanakaruw jawstʼäna.
  - Ukaxa kunaymana ch"uspa chhaqtayiriru uñtasitawa. - Auroraxa chuyma ch"allxtayäna, q"ala talonanakapa ch"iyararu.
  - Inas kuna kasta radiación ukaxa laq"unakaru jawst"chispa. Nayax aire ukan vibraciones ultrasónicas ukanakax janchijampiw jikxatasi. - Margaritaxa wali axsarañampiwa chhuxriñchjasïna.
  - ¡Jiwasatakixa machaq jan walt"awiwa! Jilapachax aka muspharkañ zona ukanx chuyma usuchjasiñaruw puriyaspa. - Ironía ukaxa nina nakhantayata Aurora arupampiwa ist"asi.
  - Jumampi nayampejj pä chuymanïtanwa, ukhamajj janiw jankʼak jiwkañäniti! - Margaritaxa kusisiñawa tukuwayxi.- Wali sumawa kunapachatixa jani sinti jaqixa.
  Nina saxraxa akham sasaw arnaqasïna:
  - Iyawsaña! Ukat ukapachax estufa jak"an sayt"asispänwa, ukat usurïkaspänwa!
  Ukhamäkchïnsa, imill wawanakax saytʼasipxañapänwa, jan waltʼäwinakat jaltxapxañapänwa, walja kutiw maysar sarxapxañapäna, qhipäxaruw kayump taktʼapxäna.
  Mä anomalía qhipäxanxa, jankʼakiw yaqha anomalía uñstäna, aka kutix mä oval intermitente ukaw uñstäna. Taqi ukanakax sarnaqañax ch"amäxänwa. Ukhamäkchïnsa, pasapjjäna, nayraqatapanjja mä jawir uñtasitänwa.
  Ukar makhatañax ch"amawa, uñkatasinx trafico ukaw utji, ukampis janiw kuna anomalías ukanakas utjkiti. Q"ala kayu ch"akhanakax q"ala ch"uxña quqanakan qhiparaski, ukax escarcha ukamp ch"allt"atawa.
  Komsomol imillanakax janïr sarkasax sayt"asipxäna. Kunjams walja p'iqinakax "repollo" t'ijtapxäna uk uñjasispawa. Mutante quqanakax janiw niya jan yaqhachañjam imill wawanakarux uñjapkänti, mä qawqhanikiw botas ukar tinkupxäna (Oso Guerreros ukanakax jichhakiw zapatonakap uchasipxäna thujsa imantañataki), ukampis amuyataxaw jan manq"añjam sasin iyawsasaw qhipäxar jaquntatäpxäna.
  - ¡Jiwasax mä juk"a nayrar sartañasawa! - Sataynawa, uywa sonrisa Aurora jaqunukusa. - Ukanwa bote imantañäni.
  - ¡Jumampi apasiñaxa janiwa amparakiti! - Margarita Korshunova kullakaxa iyaw sataynawa.
  Mä motor de jet ukar amukt"ayañax janiw diseñadores ukanakatakix jasakïkiti, ukampis jipiz ukax pachpa kamachimpiw apnaqi, ukatx nayrïr clasen cazador ukhamawa.
  Mä imantañ chiqa jikxatañax mä fraer aleatorio jan katjañapatakix janiw ukhamakiti. Mä jan wali animalan chʼusawjapajj aka cheqan jukʼamp askiwa. Amuyt"añataki, mä castor rat. Uka uywax jan walt"ayiriwa, jiwayañax ch"amawa ukat mä sallqa jabalí ukar uñtasit jach"arakiwa. Janiw lana escamas ukhamäkiti, mä normal fraer ukax janiw lair ukarux lip"katkaniti. Yämas arumanaka. Ukatwa imillanakax amuytʼapxäna, mä bote inflable imantasa, mä bolsillor uñtasita. Kawkhantix ch"uxña quqanakax uma patxar alaxpachat warkt"asipxi. Ukanwa imill wawanakax tesorop jaytapxäna, chʼuxña ramanakampi isthaptʼata.
  - Suma imantata? - -sasawa Margaritaxa jiskt"äna, sarkasaxa ejercicios lurasa.
  - ¡Alwa pachakama ikipxañani, ukatxa alwa pacharuwa jariqasipxañäni! Aurora kullakajj wali coleratänwa, ukat talonapampiw uka qala chiqañchäna.
  - Ukatxa, ¡rata-mapache ukax chhuxriñchjatawa! - Arrugas ch"axwiri-Komsomol ukankirinaka.
  - ¡Ch"axwañani! Janchipax mä cocodrilo ukan janchipat sipanx juk"amp ch"amaniwa ukat wali askit uñjatarakiwa. Aurorax esmeralda nayranakap mä wawar uñtataw ch"allxtayäna.
  - ¡Aljasipxañäni! ¡Disfrazas mayjtʼayañäni, janiw khitis uñtʼapkistaniti! - Margarita Korushnovax provocativamente lakap uñacht"ayäna.
  Aurora kullakajj qhuruchasïna.
  - WALIKI!
  Imill wawanakax mä juk"a qhipäxar kutt"apxäna, kunjamatix pachpa rata-mapache uñstawayki ukhama. Jupanakajj congelatäjjänwa, uka animalajj jichha tiempotakejj jakaskakiñapatakiw amtapjjäna. Mä qawqha tuqitxa, mä bandido ukar uñtasitäpxänwa, jupax mä familiar jiwayatayna, ukampis mä jamach"iruw mä jaulat antutatayna. Rata-mapache ukax janiw imill wawanakan niya jan yaqhachañjam thujsap katjkänti, ukatsti, jupax phuqt"ataw jikxatasïna, carrión mallt"asa, ikiñar sarxäna.
  Jan uñtʼat chhuxriñchjasiñapax mä mediocre violinistan chillqtʼatapar uñtasitawa.
  Komsomol imillanakax jank"akiw sarnaqañ yant"apxäna, uka pachparakiw jan khitis jupanakar uñjkänti, uka sartasiwix wali jamasatïnwa. Ukat botas ukanakas apsusipxarakïnwa.
  Q"ala kayukiw Aurorax amigoparux jiskt"äna, ukat janiw yatiyawinak jikxatañatakikiti, jan ukasti jan walt"awinak askichañatakikiw akham jiskt"äna:
  - Walikiwa, ¿kunjamatsa desvío ukaxa aski?
  Margaritax jan ch"axwañampiw jaysäna:
  - Jani ukaxa anomalías ukanakaru t"ijtxañäni.
  Nina saxraxa amparapampiw lakapar uchatayna.
  - Ukat akax mä ukham creep out.
  Uraq manqhat apst"at perla anomalía. Ukat oraqerus suytʼayarakïnwa. Mä jach"a topo, rammed laq"a, laq"a, ch"uxña quqanakjama. Mä aceite ukham lip"ichit lurat yänak jaqunukuña. Ukatxa, smack qalltañ tukuyatatxa.
  - ¡Ukaxa wali llakt"atawa! - Sataynawa nina Auroraxa. Ukax pä khuchhi jamp"att"asiski ukhamawa.
  Anomalías jupanakar ist"asax imill wawanakarux llakitaw sarxäna.
  - ¡Ladonakaru sarañäni! - sasaw Margaritax kamachi.
  Agile Aurora ukax janiw amuykiti:
  - Ukatxa kunatsa ukhamaxa?
  Janq"u Ch"uqi Terminator ukaxa wali ch"amawa.
  - ¡Pä liebre arknaqañ lurapxañäni!
  Komsomol imillax lakap uñacht"ayäna, ukampiw mä avispas katjatayna ukat masticatayna, jupax ukham propuesta ukampix kusisitaw jikxatasïna. Scouts ukanakax ch"iqintapxäna, ukat anomalía ukax congelatäxänwa. Mä juk"a khathatt"asisaw jaquqaniñ qalltäna, mä jisk"a nina naktäwiw mä aceite charco taypit pasawayxäna. Ukampis qhantʼkäna ukhajj jankʼakiw jiwarawayjjarakïna.
  - ¡Akax janiw Piromaniakiti! - Nayaxa amuyasta, q"ala kayuni Aurora uñkatasa ukatxa jank"akiw jaltawaytxa, mä salto qhipäxaru t"ijt"asa.
  - Jïsa, ¡Anomalía de Pyromania ukaxa mä jan walt"awiruwa puriyaspa! Margaret kullakajj iyaw sänwa. - Jichhaxa juk"ampi jank"aki nayraru sartañani, ukhama pacha ina ch"usaru tukusktanxa.
  Komsomol imillanakax ch"uqi ch"uqi, quqanakan, lianas mutantes ukanakamp chikt"at ch"uxña quqanakan manqhapar mantapkän ukhax niya jan mantañjam ch"amakampiw muyuntat uñjasipxäna. Quqanakan ch"akhanakapakiw qhant"äna, ukat uka uraqix mä jan wali, yaqha pachanjam uñt"ayasïna. Ukampirus imill wawanakax janiw monoculares de visión noche ukax munaskiti, akax jan ch"amaninakatakiwa, khitinakatix jan independiente amtawinak lurañ yatipki ukat ch"amakan uñjapki ukanakataki. Aurorax niyaw mä quqar ch"allt"äna, retroiluminación radioactiva ukax jayankxañax mä ilusorio ukhamaw tukuyäna, walja kutiw jayankxasax sallqjasïna.
  - ¡Maldita! - Nina saxraxa wali sumawa q"añu jaqitxa arsüna. Janis anomalías utjkaspa ukhamawa, ukampis qhanax doblado ukhamawa.
  - ¡Ukax fosgeno ukat fósforo satawa! - Margaritaxa qhananchäna, ukatxa suma kunkaparuxa t"ijt"ayäna. Chiqansa, jupanakax walja kutiw aire ukan parámetros ukanakax mayjt"ayasipxi.
  - ¡Ukhamaxa akaxa amuyañawa wakisi! - Wila Auroraxa jan wali imantata ironía ukampiwa iyaw satayna.
  Uka nuwasirix amparapampiw thaya tuqir luqxatäna.
  - Qalltanxa k"achachata, ukxaruxa yatintaña.
  Komsomol imillanakax juk"at juk"atw jank"ak sartapxäna, ukampirus suela manqhan mä nudo ukamp jan ch"iyjañatakiw ch"amachasipxäna. Janiw jan sinti llakisisa uñjirinakar axsarañakiti, jan ukasti kunayman animalanakaruw axsaraña, jupanakax uka istʼasax kuns lurapxaspänwa.
  Qalltanjja wañapunïnwa, ukampis imill wawanakajj chʼojjñanak kuyntʼayapjjäna ukhajja, ¡cheqpach cascada ukaw jupanakar warantasïna!
  - ¡Umaxa, nayaxa amuyta, wali ch"amawa! sasaw Aurora kullakajj amuytʼayäna.
  - Sapa patakatxa tunka chiqawa! Margaret kullakajj iyaw sänwa.
  Nina nakhantat warmi-supayax hipertitanio talón ukampiw uka laq"urux t"unjatayna ukat amuyt"awip uñacht"ayatayna:
  - ¡Ukhamaxa, ch"uqixa wali jach"awa, janiwa ch"amakt"kiti!
  Laqʼajj botanakapan suela manqhanwa chʼalljjtäna. Samipajj jan uñtʼat chʼojjña-lila colorawa, mä sepulturar uñtasitawa. Ukax janiw kawkhans aka Uraqin utjkänti, jan ukasti zona ukan kawkhans utjäna ukakiw utjäna.
  Chakinakapax uka patxaruw ladonakapar jaljañ yantʼapxäna, ukampis pistanakax jankʼakiw jilxattapxäna, ukatwa uñtʼañax jan chʼamäkänti. Ukax ch"amakiwa, zapatonakaruw ch"allt"asi, ukat ch"amachasiñ ina ch"usar apt"añamatakiw wayt"i. Aurora ukat Margarita kullakajj mä chocolate concentrado sat barra manqʼantapjjarakïnwa. Ch"uxña quqanakax awisax jikisipxänwa, ukatx jilpachax manq"añanak manq"irinakanïnwa. Jupax laq"a patxaruw jalnaqäna, ukat laq"unakar katjañ yant"äna. Jach"a lianas, ch"uxña quqanaka, ramanaka, laphinakapa, yaqhipa pachaxa jani q"aphini, ukatxa yaqhipa pachaxa wali suma q"aphini.
  - Ukatxa kawkitsa uka ch"uqixa utji? - Jiskt"äna Margarita kullakaxa. - Ukaxa mä zona templada satawa.
  - Mä mutación ukan achuwipa, saphinchaña. Ukatjja, ¡uka zonajj ukan utjki ukat sipansa jukʼamp juntʼürakiwa! Niya tunka phisqhani grado. Aka chiqanx jallupachanx juk"amp junt"uwa, África ecuatorial uksat sipanx juk"amp junt"uwa. Jan ukax janiw niya pachpa temperaturanïkiti. - Suma Aurora kullakaxa nayraqatapa ch"allxtayasïna, amuyataxa kuntix mä kutix ullart"käna uk amtañatakiw ch"amachasïna.
  Margaritax wali atinisisaw akham säna:
  - ¡Ukaxa janiwa kunasa! Jiwasatakix mä juk"a pachakiw.
  Q"ala kayuni Aurorax thayaruw muyuntäna, saltonak lurasa ukat chhuxriñchjasïna:
  - Jiwasax Komsomol osonakätanwa ukat ukax taqpach arsu!
  - Amtastwa kunjamatsa Sahara markaru irpapxitu. Mä semanaw jan manq"añampi umañamp sarnaqawayta, laq"a thakhinjam sarawayta, ukax mä sartén q"ala kayukiw estufar uñtat phichhantawayi ukatx janiw kunas qhispiwaykiti! - Nayax amuyasta, nayranakajat chispanak apsuwaytxa (ukatx janiw figurativo ukhamakiti, jan ukasti literalmente!) Margarita. - Ukhamakiwa chiqpachansa kusiskaña, janiwa wakiskiti.
  - Ukhamawa! ¡Nayajj ukhamarakiw ukham pasawayta! Chakinakax jank"akiw yatintapxi, ukampis qhipatkiw chhuxriñchjasipxi. Ukat inti jalsunxa ñik"utax ch"amakt"iwa. - Viria Aurora markata pusiniru chiqanchata, kusisita ukhamaraki anatt"iri.
  - Janiwa gustkituti kunapachatixa janchixa janq"u, sinti pampered ukhamawa. - Margaritaxa janiwa ñik"uta ch"uqt"asirjama uñacht"aykänti.
  - Chocolate tan ukaxa jichha pachana trendy ukhamawa. - Nina saxraxa pantaru kisunaka ch"allxtayäna. - Ukax sañ muniw qullqix utjiw Sur tuqir sarañataki.
  Imill wawanakax niyaw Chernóbil junt"u uraqin jan walt"äwinakap tukusxapxäna. Mä jach"a canal ukan quta thiyapat pasasax jikxatasïna. Mä denso arbusto, saphinakapat mistu, mä plantain mutante, jach"a laphinakapampi - mä conveniente jist"antat posición uñstayi.
  Margaret kullakajj akham sänwa:
  - Walikiwa, akaxa Vizhnitsa nayraqatasankiwa.
  - Jïsa, nayra soviético marka! Kunatsa Ucrania markax jach"añchasi, Unión Soviética uksanx niyas mä sapa markaruw tukuwayi. ¡Chiqpachansa, ¡patak patak maranakaw jupanakamp nuwasipxta ! Ukatpï URSS markax atipt"awayi, jichhax ucranianonakax jiwasan jilanakasäxiwa. Wila Aurora kullakax amparanakap jach"at ch"allxtayäna ukat sartañ yant"äna.
  - Ukat nayrax jupanakarux rus jilanakaw utjäna. Sapa wawaw Kiev markax rusa markanakan taykap yati. - Jupaxa juk"ampi jachaqt"asisawa Margarita säna. - Jupanakax qullan ortodoxo iyawsäwimpiw mayacht"asipxäna, ukat eslavo saphinakampi. Dios pachpaw URSS markax mä sapa estado ukhamäñapatak mayïna. Ukampis Banderax jutasinx bedlam luratayna - mä ch"axwäwiw tukuwayi. Ukampisa, atiptʼapxayätwa.
  - ¡Orden ukax mä cimiento ukan luratawa kawkhantix cemento ukax iyawsäwiwa, ukat laq"ax munañawa! Ukat ukatakix walja jan wali jaqinakaw yapuchañax wakisi! - Jaskataynawa, wali qhuru aruta Aurora.
  Marka uñjañax janiw ch"amäkiti. Aka chiqanx zanjax q"añuchatawa, janiw mä jan walt"äwikiti muralla makhatañaxa. Utanakax jilpachax nayra pachanakawa, phisqa pisos ukan utanakaw uñjasi, ukat rascacielos ukanakax estalinista ukan pachapawa. Imill wawanakax nayratpach jichha pacha utanakaruw sarapxi. Ukat Margaritax akham amtasïna:
  - Tunka llatunkani wawanaka apsuñasawa, ¿janich ukhamäki?
  - ¡Jiwasana waynanakawa yanapt"asipxani! ¡Markan ukham sustjasiñ utjayañäni, jupanakax janiw jiwasan sarnaqawinakas arknaqapkaniti! Q"ala kayuni Aurorax pistolap ch"allxtayäna.
  Ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi khuchhuqasa, arup jisk"achasa jiskt"äna:
  - ¿Jupax liwxataspa ukhaxa, ¿kamachasmasa?
  Nina nakhantat saxrax amuytʼasisaw akham säna:
  - Nayax jupan elemental qullqi munañaparuw jakthapista. Ukhamarus, jichhax aka enano sasaw sutichañ munta. Nayaw nuwasiñ ajayuparux yanaptʼä.
  Margarita Korshunova kullakajj jan amuytʼasisaw akham säna:
  - Suma ch"uqimpi lurañaxa wali askiwa.
  Aurora kullakajj qʼala kayunakapan kayunakap jankʼak tʼijtʼasaw botonanakamp mä numeror jawsäna ukat jachʼat akham säna:
  - ¡Wakichatati!
  - Jïsa, ukampisa ukham ch"axwañaw utjäna! - Nayaxa jaysañatakixa mä jisk"a chhuxriñchjawi ist"ta.
  - Janiwa aynacht"añati kawkhantixa juk"ampi jasaki apsuñaxa. Ukhamarus janiw khitis ukham thaya arumax wawanakan jan utjatapat muspharkaspati. Uka k"ari, wila ñik"utan warmi-supayax tonop jisk"achäna.
  - Iyawsaña! ¡Janiw jiwasatak waktʼjjaniti! - Uka enano purred - mä especialista kidumping.
  - ¡Suytapxam, kunas paschini! Inas yaqha phisqa sapa patakat yapxataschispa. -sasawa Auroraxa llamp"u chuymampi säna.
  Qhipa arunakax mä magia efectow utjäna. Uka moron bandidox akham sasaw säna:
  - ¡Suyt'äma, akapachan tukusiñapax purinxipansa!
  Aurora thaya, mä irónico jach"a pestañanak jiltayasa ukat jisk"achañampi, akham amuyt"äna: "kunatix akax Judas ukar amtayitu, jupax mä álamo estaca suyt"aski".
  - Walikiwa, jichhaxa americanonakaru ukhamaraki yanapirinakaparu atipt"añäni - Ch"uxña nayrani Auroraxa amtañampiwa säna.
  - ¿Jumax yatisktati, janiw kuna tuqitsa América markar pampachkiristti? Galina kullakajj amparanakap chʼoqtʼasïna.
  - Kuna? - Muspharkañawa wila warmi-oso-Komsomol miembro.
  - ¡Jiwasana ukhamaraki Japón markanakaru bombardeo! ¡Akax barbarismo satawa! ¡Poesianaksa qellqaraktwa! - Margaritaxa granadap ch"allxtayäna, ukatxa wali colerata ukhamaraki mä taqpacha enjambre de laq"unaka mutante p"iqini jaquqanïna.
  Aurora kullakajj wali kusisitaw sartasïna:
  - ¡Q'uchupxañäni! Ukajj wali muspharkañawa.
  Ukat Korshunovax q"ucht"ani, arupax, kunjamtix nayrax lurapxirïk ukhama, jach"añchañ Himalaya qullunakat sipanx juk"amp jach"awa;
  Awki Marka Warawaraxa Tatitun churatawa,
  ¡Iyawsapxita, jupax Intit sipan juk"amp qhant"atawa!
  Jumax nayan yurïw markajawa - .
  ¡Jumatakix yatipxam, chuymax llakimpiw thuqt'i!
  
  Jumanakanxa, jiwasax Komsomol ukankirinakax águila ukham uñt"atäpxtwa,
  ¡Nazis ukanakarux t"unjapxta ukat ch"usa yänak q"umachapxta!
  Ukat Júpiter sat planetansa atipjapjjayätwa,
  ¡Achunaka yapuchapxam - jan amuyt"kay paraíso!
  
  Venus ukax munasiñ chiqawa
  ¡Marte sat planetanjja, ¡mä nuwasiri jaqjam jikjjatasiñajj jukʼamp jachʼawa!
  Jumax jan wali, pächasiña, .
  ¡Chiqpachansa, ¡Diosax wali sum lurañ muni!
  
  Presión cósmica uka t"unjaña
  ¡Mä ch"aman ganchompiw chinun katjañäni!
  Uñisirinakax akapachan ch'amapampiw t'unjatäpxani,
  Ukat ¡Junkers sat jaqinakax mä ordinario wawanakan arcopampiw jaquqanipxäna!
  
  Alineación mä - apsuña ukat atipt"aña, .
  ¡Janiw yaqha amtar puriñ yatksnati!
  Ukat jumax janiw Reich sat lobo chʼiyjktati,
  ¡Mä nuwasirit ajanupar bayoneta apsuñamawa!
  
  Ukat bayonetax janiw jutïr pachatakix askïkaniti,
  ¡Buldozer ukarux dinamita ukamp yapxatañäni!
  Ukhamajj jankʼakiw tʼijtjja
  ¡Kunapachatix proletario ukax martillo ukar ch"allt"äna!
  
  Jutïr saräwix mä huracán ukham pasani
  ¡Ukat tukuyañ anatäwix mä atipt"ir masikïniwa!
  Chiqansa, jiwasan colerasiñasax mä loco volcán ukhamawa,
  ¡Masacre ukax bastardo, mä axsarkañ pusi!
  
  Berlín markanx uka laq"unakaruw abrazadera, .
  ¡París markax rusa markan banderapan librëxiwa!
  Jiwasax Awki Markan phuchhanakapäpxtwa, yuqanakanïpxtwa,
  ¡Manqtʼasipkta ukhajja, wali kusisitaw miel manqʼtanjja!
  
  Foggy Albion jupax jichhax mä jilatarjamawa,
  ¡Nueva York markax mä plato ukan mä pastel ukar uñtasitaw jikxatasïna!
  Jiwasan wila, escarlata amapola color banderasa,
  ¡Uka taypinxa, ¡taqi jaqinakaw libre sarnaqapxi!
  . #12 JAQTHAPI
  Oleg Rybachenko jupax mä samkarakiw utji, ukax janiw sapürukiti, jan ukasti wali muspharkañawa. Jupampi Dimampix pallapallanakan irnaqawip sarantasipkaspa ukhama;
  Uka paninix wawanakan SS división ukan voluntarios ukham qillqantasipxatayna, ukax saxranakan phuqhantat Fuhrer ukan utt"ayatawa. Ukham chiqpachanxa, Hitler chachax qhipharux nueces ukhamaw tukuwayxäna. Chiqansa, URSS markamp jan suytʼäwin nuwasiñ qalltañatakix wali amuytʼasirïnwa.
  Maysa tuqitxa, ¿kunatsa uka waynax jan pallapallanakan chʼamañchtʼatäkaspati? ¿Kunatsa enfermeranakaru ukat barchuks ukham baskar jaytapjjañapa?
  Oleg Rybachenko ukat Dmitry jupanakax yaqha waynanakampiw batallón junior ukankir waynanakampix África uksar avionat sarapxäna. Alemania markan suxta motorani transporte ukax pä patak armat paracaidistanakaruw apt"asispa. Ukampis Hitler Wayn tawaqunakan sullka versión kimsa patak nuwasirinakan mä batallón taqpachaw utjäna. Kimsa patak yuqall wawanakax niya tunka payan maranipxiwa, wali nayrax wali phust"atjamawa, ukampis chiqpachanx jupanakax wali ajllit yuqall wawanakawa, jupanakax nayratpachx janiw jan ch"amani pallapallanakar yatichatäpkänti.
  Fuhrer sat chachajja, walja wayn tawaqonakaw chʼajjwäwin yanaptʼapjjañap munäna. África markanx británico jach"a ch"amanchirinakax nayratpach atipt"ataw uñjasipxi, ukampirus Sudán markanx wali ch"aman guarniciones ukanakaw utji. Chiqansa, colonia ukankir soldadonakax janiw taqpach atiniskañjamäkiti, chiqans unidades británicas ukanakas atinisiñjamawa. Jupanakax janiw chiqpachapun inglés arut arsupkiti. Jupanakax janiw ukhamakiti, juk"ampis tankinakampi, yant"apxam, ukhamax equipos ukanakax metrópoli uksaruw apayapxi. Ukatwa, yuqall wawanakan jach"a chhaqtäwinakapax juk"akiw utji. Ukax nivel de ejercicios tácticos convencionales ukankañapaw sasaw sapxi, ukatx wayn tawaqunakax ch"axwawinakan experiencia jikxatapxani.
  Oleg Rybachenko ukat Dmitry jupanakax alemán arunak sum yatipxi (uñisiriw sasaw sapxi), ukhamarak inglés, español ukat francés arunak yatipxi. Yatiqañ utapax élite ukhamarakiwa ukatx soviético wawanakax, teoría tuqinx juk"amp yatiñanipxañapawa.
  Mä alemán wayna, amuyataxa, p"iqinchirinakat maynïri, jach"a jach"a ukat musculoso Hans Feuer jupax amparat luqxatäna ukat chiqaparuw akham säna:
  - Janiwa suyapkti rusanakaxa ukhama ch"amani ukhamaraki yatiñanipxaspa. Amuyt"añataki, ¡nayrïr clasenkir alemanes ukham thuqhuñasa!
  Oleg Rybachenko chachajj jiskʼa chuymampiw akham säna:
  - Ukat kunasa wali muspharkañawa. Inas ch"axwañax wakischispa, ukampis jumatix reconocimiento ukar mantasma ukat alemán aru jan yatkasmaxa, ¿qhawqha yatiyawinaksa apthapisma?
  Hans jilatajj akham sasaw iyaw säna:
  - ¡Chiqpachapuniwa! Ukampis en general jumanakax subhumanos rusos ukhamäpxtawa sasaw yatichapxitu. Esclavonakax monos ukat jaqinak taypin mä transición etapa ukhamawa. Mä arunxa, yatiñan nayrar sartawipatxa, ruso arux mä uywa uywat sipanx mä juk"a jach"awa.
  Dimitrix coleratapuniw amparanakap ch"allxtayasïna.
  - Jisa, nayaxa ukham arunakatakixa ch"amancharaktwa.
  Hans jilatajj jan ajjsartʼasaw amparanakap chʼoqtʼasisajj akham säna:
  - Armanak ajlliñakiw nayatakix wakt"i. Guantes ukamp isthapt"ata, jumax Chika Mundo ukan campeón ukhamätawa, ukampis ¿kunjamarak nunchucks ukan duelo lurañax?
  Dmitry jilatajj akham sasaw muspharäna:
  - Ukatxa kunasa?
  Alemán élite waynax jaysañ munäna, erudición uñacht"ayasa, ukampis Oleg Rybachenko jupat nayrankänwa:
  - Akaxa yapu luraña yänakawa, ukaxa China markanxa gavilas ukanaka ch"uqi ch"uqi ch"uqiruwa ch"allt"i. Mongol-tatar sat jaqinakax chino jaqinakarux armas aptʼasiñ jarkʼapxäna, ukatwa uka anqax jan kuna jan waltʼayir aparatorux jiwayir thuqhur tukuyapxäna. Mä sistema de combate en nunchucks ukaw lurasïna. Ukatx tunka llätunk patak mara tukuyanx japonés jaqinakaw katuqapxäna. Inas jupanakat SS soldadonakar sarawaychïna.
  Hans jilatajj akham sänwa:
  - Janiwa chiqapa ukhama. Tunka mara nayraw Jach"a Fuhrer ukax China markat walja gurunakar jawillt"awayi, Tercer Reich amparamp amparamp nuwasiñ yatiqañ utax uraqpachan juk"amp nayrar sartañapatakiw kamachi. Maynix janiw amuyañapäkiti, jiwasax alemanes ukanakax jach"a markakïtanxa, janiw yaqha jaqinakat kuns yatiqañ munktanti. Alemania markan pallapallanakan yatiqañ utapax jaqin factorapax juk"amp amuyt"añapatakiw mayi.
  Dmitry jilatajj wali chʼamampiw pʼeqep chʼoqtʼasïna, ukhamatwa uka amuytʼa cheqañchäna:
  - Ukat soviético ukax ukhamarakiwa. Stalin jupax akham sänwa - tecnología ukax reconstrucción pachanx taqi kuns amti! Ukat ukxarusti, payïr phisqa mara amtäwinx jupax amuyt"äw uñstayäna - cuadros ukanakaw taqi kuns amtapxi!
  Oleg Rybachenko jupax yaqha tuqitx akham sänwa:
  - Jaqi factor ukampixa janiwa taqi kunasa sumakiti sañajawa. Amuyt"añataki, URSS markan pallapallanakan nivel de capacitación técnica ukax qhipharuw qhiparxi. Ukampis taqpachanxa, ¡wali suma jaqïpxtwa!
  Hans jilatajj akham sasaw amuytʼayäna:
  - ¿Jumax Hitler-hash anatt"añ munasmati?
  Soviético yuqall wawanakax akham sasaw muspharapxäna:
  - Ukatxa kunasa?
  Hans jilatajj nayranakap chʼoqtʼasïna.
  - Jach"a Fuhrer ukan qhipa uñstawipa. Kunjamatix ajedrez ukax janiw pä jaqimp anatatäkiti, jan ukasti pusini, pä jaqimp anatt"atawa. Ukampis pusi patak celulanakan mä tablanjja. Ukanx tanques ukanakaw utji, ukat autopropulsados armas ukat nuwasiñ barconakas utjarakiwa. Taqpachanxa sapa jakhuxa pusi tunkaniwa, taqpachanixa pataka suxta tunkaniwa. Yaqhipanakax ajedrez ukham sarnaqapxi, yaqhipanakax janiw sarnaqapkiti. Ukhamarus yaqhip yaqha machaq lurawinakampi... Amuyt"añataki, mä tanque ukat mä ch"axwañ barcox tanques, autopropulsados armas ukat Links ukanakampikiw jaquqanispa, ukat infantería ukankirinakax mayacht"asisaw jaquqanipxaspa, jan ukax mä línea ukar puripxaspa ukhax armanakaparux ch"amanchapxi. Jila partejja, uka anattʼañajj wali chʼamawa, janiw ajedrez ukar uñtasitäkiti.
  - Jupar uñacht"ayaña. - sasaw Oleg Rybachenko jilatajj jisktʼäna.
  Hans jilatajj mochilapat mä tabla plegable apsüna. Ukajj bisagrani ukat wali compacto ukhamänwa. Figuras ukanakax magnetizado ukhamawa. Pusi tunka sapa mayniru uñtasitawa. Tablero pachpax wali conservador ukhamawa, mä rectángulo ukhamawa. Kamachinakax wali askiwa, juk"ampirus niya taqpach chiqanakax janiw kunjamtix sarnaqapki ukhamarjam ch"allt"apkiti, jan ukax tanques ukanakakiw ch"allt"asipxi. Panpachaniw mä katjañamp jawq"japxaspa ukat sarnaqapxarakispa.
  Kunjamtï suyatäkixa, jukʼamp chʼamani chiqaxa nuwasiñ barcowa, jan chʼamanixa kʼachachata infantería ukawa. Autopropulsado armas ukanakax akankapxänwa, ukat khitinakas avionanakaruw munapxi, ukat maynit maynikama, ukampis mayni tuqitxa, mä avión de ataque, mä combate, bombardero ukat hidroavión ukanakaw utji. Chʼaxwañ barconakat sipansa, tʼunjir barconakax utjarakiwa. Infantería ukax mayj mayjawa, mecanizada, simple ukat caballería ukhamarakiwa. Mä arunxa, kamachinak amuyañax janiw faciläkiti. Oleg Rybachenko jupax jank"akiw akham säna:
  - Janiwa, aka ajedrez anatawixa janiwa wali uñt"ataxa atipt"atäkaspati. ¡Nivel de dificultad ukax mä juk"a patat juk"ampiwa!
  Hans jilatajj akham sasaw iyaw säna:
  - Jisa, akanxa mä estrategia lurañaxa janiwa jasakïkaniti. Ukat janiw ch"ikhi libronak qillqañjamäkiti. Ukampis ¡akax arianakatakiwa!
  Dmitry jilatajj akham sasaw iyaw säna:
  - Jïsa, arianakatakiwa! ¡Anatañäni!
  Oleg Rybachenko jupax akham sasaw iwxt"awayi:
  - ¡Juk"a kusisiñaw utjani!
  Hans jupax yaqha waynaruw jawillt"äna ukat mä chacha warmi utt"ayasax yuqall wawanakampiw anatt"añ qalltäna. Ukhamächi ukhajja, nayajj marrón coloraruw ajlliwayta. ¡Oleg ukat Danka jupanakax naturalmente wilakïpxiwa!
  Qalltanjja, janiw uka anattʼañajj kusiskañäkänti, ukampis uka qhepatjja yuqall wawanakaw ukar mantapjjäna. Oleg Rybachenko, mä estratega yurita ukhama, uka amtarux katuntasinx uñisirinakaruw flancos ukanakat jaqunukuñ qalltawayi. Fuhrer sat anattʼäwinxa, jila partex janiw mä reyix utjkänti, ukat sede central ukax jan yaqha chiqar sarxasax yaqha chiqar sarxapxaspänwa.
  Ukampis yuqall wawanakax janiw anattʼapxañapäkänti. Mä alarmaw ist"asïna...
  - ¡Aéreo ataque ukaxa!
  Uka yuqall wawanakax jank"akiw portholes ukar t"ijtapxäna. Ventananakajj jiskʼakïkchïnsa, janiw uka ventananakat sum uñjañjamäkänti, ukat mä chʼajjwañas utjarakïnwa.
  Aterrizaje avionanakax mä columna ukanw jalnaqapxäna, ukat chiqans suma armat ch"axwirinakan escoltapampiw t"ijtapxäna.
  Ukanx janiw tunka payan inglés jaqinakat jilax utjkänti. Spitfires jupanakax alemanes ukanakax juk"amp ametralladoranak jist"arapxäna uk uñjasax jaya chiqatw ch"axwañ yant"apxäna. Ukampis jupanakpachaw uka jisktʼar qhanañchapjjäna. Fuerza Aérea Real ukan kimsa avionanakapaw fumañ qalltapxäna, ukat mayninakax jaltxapxäna.
  Uka yuqall wawanakax wali jach"atw sillp"ipxäna, ukampis janiw khitis q"añu arunak juramento lurkänti - disciplina. Ukampis botas ukanakampiw kayump taktʼasipxäna ukat walja chʼuxña chistenak apsupxäna.
  Chiqansa, transporte ukax janiw ch"axwirinakarux arknaqkaspati, velocidad ukan mayjt"awipax mä orden de magnitud ukhamawa, ukhamax yuqall wawanakax samarañaw wakisïna ukat negociopar kutt"apxañapänwa. Yaqhipanakax pampat push-ups lurañ qalltapxäna, yaqhipanakax prensa lurañ qalltapxäna.
  Ukampirus Oleg Rybachenko jupax wali ch"amanchataw q"ucht"awayi, mä arumpiw janiw reyirukix jaqunukuñjamäkiti, jan ukasti k"arisirinakan emperadoraparuw (Hitler!) jaqunukuwayi;
  Jiwasax mä qhuru, jiwayir nuwasïwiruw t'ijtasktanxa,
  Pioneros - comunismo ukan wawanakapa!
  Jiwasan Tatitu Svarog ukax nayamp chikapuniwa,
  ¡Revanchisismo ukan cimientonakap t"unjañäni!
  
  Jiwasajj jan ajjsarirïtanwa ukat jan jaytjasirïtanwa
  ¡Sapa maquinajj kunjamsa tantachtʼasiñ yati!
  Mä colerat atipjäwiw nazis ukanakar suytʼaski,
  ¡Janiw Fritz-an jan wali arunakap apt"asiñamäkiti!
  
  Moscú marka jakʼanjja, Wehrmacht sat barcojj wali chʼamampiw jawqʼjatäna,
  ¡Jan axsartʼir jan axsartʼirïpxtwa!
  Ukax mä parásito lliphipiriwa
  ¡Atipjawaytanwa, ¡jan qhanpach jakthapipxtwa!
  
  ¿Kunsa Fritz jilatajj uka qhepat luraspa?
  Uka patat kayukiw - jank"akiw jaytxañama!
  Ukat Adolf jupax kunkapanx - mä ch"ullqhi Spitz, .
  ¡Payaso asnox uka luraw phuqhañapawa!
  
  Jiwasan lurawisax atipt"ir wajjra phust"añawa,
  ¡Wila legiones ukanakar tantacht"aña!
  Ukat jan sinttʼasisaw nuwasir jaqen pʼeqenakap khuchhurapjjäna,
  ¡Mä jukʼsa, escuelat chiqak nayraqatar jutapxäna!
  
  Reptil sat animalanakaruw jawqʼjapjjta, Marte sat planetan yuripkaspa ukhama,
  Ukat taqi chiqanw Fritz familiax khuyapt"ayasiñ mayipxi!
  Jiwasax jach"a yuqanakätanwa, kawkhantix taqi kikip markanakax - .
  ¡Jupanakax ajanu icono ukan marcha ukar iyaw sapxpan!
  
  Hitler chachajj aka Uraqisa katuntañwa amtäna,
  ¡Ukat jichhax flequillo manqhan mä chʼaxwäwiw utji!
  Chiqansa, alemanonakax taqiniruw mä anattʼäwir tukuyañ munapxäna,
  ¡Ukat mä sanu waynaw ikiyapxäna!
  
  Kunas "Tigre" - jupax metal ukar mantawayi,
  ¡Ukatx samovars ukanakax muxsa té ukamp phayasini!
  Fritz ukax katuqawayiwa - mä jach"a atipt"äwiw wajjranakan, .
  ¡Berlín markanx mä k"ajkir, junt"u mayo phaxsinw jikxatasipxta!
  
  Ukat Adolf chachajj corbata lanti mä lazoruw tuküna,
  ¡Uñisiri-verdugo chachan kunkapar chʼamañchtʼasïna!
  Mä jach'a mutuñaw juchanakapat t'ijtäna,
  Ukat jichhax Alemania markarux tankinakampi takt"askta!
  
  Jach"a Stalin jupa pachpaw Komsomol markankir jaqirux jach"añchawayi,
  Jupax orden churawayi - ¡mä jach'a warawara "Victoria"!
  Qhawqhas - ch'amanakan Qullan Awkiparu, .
  ¡Achachilanakasan jutïr pachan kusisipxañapataki!
  Muspharkañawa, ukampis ukham sedicioso q"uchupatx juparux wali ch"amampiw ch"allxtapxäna - taqiniw akanx q"al ch"allxtasipxi, jan ukax kunas?
  Oleg Rybachenko jupax q"ucht"añ tukuyxäna ukhax samkapax jark"atataynawa, ukatx wasitatw sartayatäna, aka kutix janiw juk"amp yatitaw ukham sartayatäkänti, jan ukasti thaya umampiw apsutäna ukat ch"allt"atarakïnwa. Uka qhipatxa, mayamp aka cadenanakax, amparanakan wali axsarkañ abrasiones ukanakamp phuqhantatänwa, ukat columnax apnaqatäxänwa ... ¡Janiw desayuno ukx churapkituti! Muruq'u! Ukax chiqawa, alemanonakax chiqaparuw qhiparapxäna, ukat katuntat jaqinakax juk"at juk"at anillo thakhinjam sarapxäna. Kunas ukax sañ muni ukax janiw qhanäkiti. Asfalto ukat qalanakamp lurat thakhi. Mä qhawqha horanak qhepatjja, qʼala talonanakajj nakhantañwa qalltäna ukat walpun chhuxriñchjasïna. Walja imill wawanakax wila wartasipkänwa.
  Ukatxa, jaypʼurux wali jayakïskchïnsa, jan ceremonia lurasaw kuttʼayapxäna ukat jankʼakiw cadenanak apsupxäna, ikiñar sarañapatakiw sapxäna.
  Oleg Rybachenko ukat mayni imillanakax jankʼakiw istʼapxäna. Ukat janis ikiñ diosan amparanakapax Hipnosis (¡Taqi Ch"aman Zeus pachpaw nayranakap jist"arañatak luratayna!) amparanakap mä akatjamat liwxatasïna, ukat jan jark"ataw liwxatasïna.
  Ukat mayampxa, precursor yuqall wawanakax jach"añchataw pallapallanakan asuntos ukanakanxa, yaqha markankir ejercitonkirinakasa;
  Jungvolk markankir kimsa patak tunka payan marani yuqall wawanakan mä batallón ukaw uka chiqan wasitat sayt"ayatäna, ukatx juk"amp sur uksaruw sarxapxäna. Qalltanx yuqall wawanakarux mä pä kilómetros ukch"a autonakampiw irpapxirïna, ukampirus ukatx irpirinakax amuyunak mayjt"ayasaw yuqall wawanakar qhispiyasiñ t"ijtäw wakicht"añ amtapxäna.
  Uka yuqall wawanakax isi apsusipxañapatakiw wayt"atapxäna, yaqhip pallapallanakan shorts ukamp qhiparapxäna, ukat ukhamat niya q"ala jan isin ukat q"ala kayuniw amparanakapar satchels ukamp t"ijtxapxäna, sur uksar t"ijtxañataki.
  Chiqansa, machaq protector solar ukamp chʼalltʼasipxañapatakiw jaysapxäna, ukat uka thakix janiw wasar pampan tʼijtkänti, jan ukasti jukʼamp llampʼu ukat jan sinti phichhantkir chʼuxña quqanakanwa tʼijtäna, kunjamtï Nilo jawir thiyan tʼijtkäna ukhama, ukat mä phuqhat jawir muytasa phunchhawi, ch"uxña quqanaka jiltawayxi, ukampis wali yant"awix juk"amp ch"amawa. Kunatix jaltxañajänwa, julio phaxsin África uksan sallqa junt"u pachanx, ukat ametralladoranakampi, ukhamarak mochilas ukanakamp yänakampi.
  Chiqansa, mä batallón especial ukanx alemán markan colorapar uñt"ir yuqall wawanakaw utjäna ukat suma entrenamiento físico ukanïnwa, ukampis ukhamakipans.
  Wayna nuwasirinakax luratäpxänwa ukat comandantepax, jupanakan pachpa jerk ukhamawa, wali jach"a jach"a ukhamäkchisa, Apolo musculonakapampix akham sasaw kamachi:
  - Walikiwa, jilata! ¡Jumatakix ch"amakïniwa, ukampis manuñax manuwa! ¡Phisqa tunka llatunkani kilómetros ukch"a jayp"ukamawa puriñapa! Ukax mä ordenawa.
  Oleg Rybachenko jupax akham sasaw arsuwayi:
  - ¡Hmm jïsa! ¡Aka kamachin arupax mä hechizo ukham ist"asi! Janiw jan yäqatäkaspati.
  Dimax akham sasaw qhanañcht"awayi:
  - ¡Janiwa lurapkäti sasina apuestas lurañ munta!
  Hans Feuer jupax akham sasaw arsuwayi:
  - ¡Obligado phuqañataki, kunatix jiwasax arianonakätanwa! Ukat jumanakax rusos ukhamarakiwa, arianonakas Jungfolk ukan wali suma batallón ukan qillqt"asipxäta ukhaxa.
  Mä mochila qhipäxanxa, munición, uma ukat soldadora ukanakamp chika, tunka llatunkan kilogramos ukhawa, ukatsti kimsa kilos ametralladora. Pä tunka mayan kilogramos, mä jilïr jaqitakix ch"amawa, jaya pacha sarnaqañaxa, ukatxa t"ijt"aña, ukhamaraki ch"ama inti jalsu tuqina.
  Oleg Rybachenko jupax kayup ch"uxña quqanakaruw ch"allt"asïna. Uka yuqall wawanakax zapatonak apsuñx walpun ch"amachasipxäna, q"ara botas ukamp isthapt"ata (q"arax chiqpachans artificial ukhamawa, ukampis jichhakamax janiw mä kasta kirzach ukhamäkiti), akan t"ijt"añax ch"amawa. Gimnasio zapatos jan ukax tenis zapatos ukanakax juk"amp askïspawa, ukampis Alemania markan ch"axwañ condicionanakanx ukax mä luxus ukhamawa, ukat jupanakax yuqall wawanakar jan jan walt"ayañ amtapxäna.
  Uka kamachix ist"asïna, ukat Jungvolk markankir nuwasirinakax t"ijtxañatakiw jank"ak sarapxäna, ukampirus mä formación ukham uñt"ayasiñapatakiw ch"amachasipxäna.
  Nilo jawiratjja, mä machaq thayajj thaytʼanïnwa, wali sumaw nuwasir waynanakan qʼala musculonakan torsonakap patjjar thaytʼäna. Jupanakax mä juk"a wayna titanes ukanakat amtayapxäna, jupanakax alaxpachar thayt"ayañatakiw wakicht"atäpxäna. Jupanakax t"ijtapxäna, tupuñjam samsusaw niya kayut kayukama. Nayraqatax juk"amp jach"a jaqinakaw utjäna, ukat chiqans jach"a jach"a Dimka, suxta yuqall wawanakax jupat sipan juk"amp jach"äpkchïnsa, comandante ukamp chika. Oleg Rybachenko, jupax mä juk"a jach"akiwa, tunka mayan marani jiltawipax (chiqpachanx kunatix heroico nayra achachilanakapar arktawayki ukat sipansa!) jank"akiw sarañapäna, niya tukuyaruw puriñapäna. Chiqansa, ukax mä ventajapunïnwa, talonanakap tʼunjañatakix janiw sinti chʼamanïkänti, jan ukax kawkhantï quntʼatäsipkäna uka chiqa manqhar mä kayukiw purirakïna. Jupax akanx sullkakiwa, ukampis chiqpachansa janiw juk"amp jan ch"amani jan ukax juk"amp llamp"u chuymanïkiti.
  Carga ukax palpable ukhamawa, ukampis wali askiwa, ukatx taqiniw experiencianipxi mä carga ukamp t"ijt"añataki. Walja pesajenïkasas, kunapachatï, sañäni, mä compañero amparanakapar aptʼasipkäna ukhajja.
  Q"ala kayunakan q"ala kayunakap manqhanxa, awisax ch"allt"asipxi jan ukax ch"iyjasipxi, p"akjata palmera ramanakaru jan ukax conos ukanakaru, yaqhip pachax ch"aphi quqanakaw utji, ukanakx yuqall wawanakax muyuntañatakiw ch"amachasipxi. Ch"uxña quqanakax junt"uchatawa, walja kutix wañt"atawa, ukampis chiqpachansa janiw wasar laq"ar uñtat nakhantkiti. Jilapachax wali jakasmawa, Intix jalsu ukat junt"u juk"amp ch"amancharaki.
  Jach"a Hans, niya Dmitry ukhamarak, jupanakax amparat amparat t"ijt"apxi. Alemania markankir mä nuwasir waynax mä soviético wayna pallapallaruw jisktʼi:
  - Walikiwa, jichhaxa ch"axwañanwa! Chiqansa, pólvorax janiw jichhakamax muxsañchkiti, ukampis taqi kunaw nayrar sartaskistu. ¿Kuna kasta kusisiñas utji?
  Dmitry chachajj cheqaparjamaw akham säna:
  - Janirakiwa! - Ukatxa mayampi p"iqi muyt"ayasa yapt"äna. - Chiqpachansa, janiwa!
  Hans jilatajj jiskʼachasaw chhuxriñchjasïna.
  - Jïsa! Nayax chiqa chuymanïtwa, ¡jïsa! Ukhamajj kunas nayamp chikäpki uka yuqall wawanakatjja, leyinakarjamaw guerrar sarapjjaspa. Ch"axwaña, ch"axwaña, jiwayaña, phust"aña, katuntaña. Chiqansa, akax romance satawa. Taqi kunat sipansa, jumamp Olezhkampix jakkir nuwasir jaqinakjamaw jikxatasiñ munapxarakta, ¡rutinat jithiqtañataki!
  Dimkax jan pächasisaw akham säna:
  Jakäwisajj janiw sapa kutikïkiti. Jila partejja, precursoräñasa, pʼeqtʼirïñasa ukat deportistas ukhamäñasa, wali kusiskañawa.
  - Ukhamaxa kunasa, jumaxa jiwasampiwa qillqantayasipxtaxa? ¿Jiwayat jan ukax jan chʼamanïñ ajjsartati? - Hans jupax sarcasmo ukham jisk"achawayi.
  Dimka, Ilya Muromets sutimp uñt'atawa - jisk'achata:
  - Ukatpï nayax qillqantawayta uñacht"ayañataki, rusanakax janiw alemanes ukanakat sipan juk"amp jan wali ch"axwapkaspati. Ukat ukxarusti uraqpachaw qillqt"apxi ukat atipt"awinakamat arsupxi ...
  Hans jilatajj wali jachʼatwa arsüna.
  - Walikiwa, jïsa! Jiwasan atipt"awinakasatxa, jach"a jach"a tukuñawa taqi uraqpachana. - Mä jach"a ch"axwiri waynaxa jach"a jach"a tukuñampiwa jach"a pechop phust"asïna. - Ukat jumanakax rusanakax janiw jisk"a finlandés ejercitorux ch"amanchapkasmati. ¡Janiw kuna jachʼañchasiñas utjkiti!
  Dmitry chachajj chuym ustʼayasisajj chʼamaw jarkʼaqasïna, ukhamat puñchunakap jan apnaqañapataki, ukatwa akham säna:
  - Jiwasax Khalkhin Gol ukanirakiwa!
  Hans jilatajj jiskʼachasaw chhuxriñchjasïna.
  - Jisk"a ch"axwawi, kawkhantixa Asia tuqina. Ukat jiwasan waynanakasax Europa uksaruw katuntapxi, ukat niya taqpach África ukat Asia uksaruw katuntapxi. Ukat Rusia markaruw katuntañäni, ¡jiwasatakix thuqhuñ pachaw purini!
  Dmitri kullakajj colerat nayranakapajj akham sasaw qhantʼäna:
  - Janiwa katjañakiti, amparanakaxa jisk"akiwa!
  Hans jilatajj larusitaynawa.
  - Ukat ¿kunjamatsa Tratado de Brest-Litovsk ukar qillqantañamatak wayt"apxtamxa? Jumaw uraqi churapxista, Dnieper uksaruw jakthapipxta, kimsa kutiw bayonetas ukat sabres ukanakax utjapxitu. ¿Kunas aka tuqinx rusa pallapallat sasispa?
  Dimkax qutucht"asiwayiwa, Hans-arux hocico-par ch"ankhampiw ch"ankhachañ amtäna, ukat ch"amap yatisax "chika pachan" campeón ukhamawa, chiqpachans uka impudent alemán waynarux jaqunukuspänwa, ukampis ... janiw p"akjañ munkti línea ukat mä nuwasiñ wakicht"aña. Jïsa, ukat ch"axwañ pachanx puñchunak apnaqañax janiw askïkiti. Jan ukax aka tuqinx juk"ampirus katuntatäspawa, ukatx janiw pachax utjkaniti uñacht"ayañataki, rusanakax alemanes ukanakat sipanx janiw juk"amp jan wali ch"axwapkiti. Ukatwa Dmitry jilatajj jan sinti llakisisajj akham säna:
  - Jiwasax rusanakax Frederick II jupan apnaqataw jawq"japxtam, ukat Berlín markars katuntapxaraktwa. Ukat kunapachatï Napoleón Jachʼajj jumar pʼeqtʼapkäyätam ukhajja, chikat ejercitopajj alemanïnwa, ukat Nayrïr Jachʼa Chʼajjwäwinjja, Brusilovsky sat chachan jan waltʼäwipaw utjäna. Jïsa, ukat janiw París markar katuntapktati kunatix jiwasan soldadonakajax niyaw Koenigsberg markar katuntapxäna.
  Hans jupax mä jach"a contraargumento jikxatäna:
  - Ukampisa kunjamatsa, qhipa ch"axwawinakanxa jiwasampixa, ¡jumanakaxa atipjapxtawa! ¡Ukat mä jaqirusa mä markarus nayraqat taripapxi, qhipa luratanakaparjama!
  Dmitry chachajj wali amuytʼasisaw akham säna:
  - Zar apnaqawipanxa, mä industria qhiphart"ata utjapxitu, juk"ampirusa esfera militar-técnica uksanxa. Ukat jichhax, mä jach"a industria uñstayapxta. Amuyt"añataki, KV-2 tank uñjapxta. Ukax mä bus 152 mm ukamp luratawa. ¿Jumanakax alemanes ukanakax ukham kunas utjapxtamti?
  Hans jilatajj wali jachʼatwa arsüna.
  - S-2 tankinakan francés jaqinakax 155 milímetros calibret sipans juk"amp jach"a obus ukanipxarakïnwa, ukampis janiw ukax ch"uqi ch"uqi atipt"añat jark"apkituti, jichhat sipans juk"amp jan ch"aman yänakanïpxänwa. ¡Wehrmacht ukan nayrïr ch"amapax jaqin factor ukan juk"amp jach"a ch"amapawa!
  Dmitry chachajj mä pachpa bronceadompiw ajanupar tʼijtäna:
  - Ukat kunatsa jumax amuyta jumax jiwasat sipan ventaja ukaniwa factor humano ukanxa, jumatix "chika pacha" ukan campeón ukar tukuwaysta ukhaxa? Ukat ¿jumanakan wali suma waynanakar atiptʼañaxa?
  Hans chachajj wali amuytʼasisaw akham säna:
  - Excepciones ukaxa yaqhipa pachaxa kamachinakaru chiqanchañakiwa. Chiqansa niya sapa kutiw! Jichhax, janitix sapa mayni fenómenos ukanak apsuñäni, jan ukasti nivel de entrenamiento militar taqpachan apsuñäni, ukhamax akanx ...
  Dmitry jilatajj akham sasaw colerasïna:
  - Janiwa yatipktati kuna nivel de entrenamiento de combate ukaxa utjistu ukhamaraki kunjamasa ejercicios ukaxa lurasi ejercito soviético ukanxa. Ukhamajj ¡janiw amuytʼasiñajj wakiskiti!
  Hans chachajj amuytʼasisaw akham säna:
  - España markanx escuela militar soviética, doctrina ukat alemán ukanakamp atipt"asiñaw utjäna. Equipos ukat armanakaj yantʼapjjayäta. Ukax jiwasan pallapalla yatiqañ utan atipt"awipawa, ukhamarak arte estratégico, ukhamarak régimen Franco ukan ch"amanchawipa. Ukhamajj ¡nayratpach waynanakamamp nuwasipxta ukat atiptʼapxta!
  Dmitry Muromets jupax llakitaw akham säna:
  - ¡Jumanakax jiwasat sipan juk"amp soldadonakanïpxtawa! ¡Jumajj uka qollqe aptʼastawa!
  - Janiw nayax ukham siskäti. - Hans p"iqip jisk"achasaxa amukt"asïna, nayrïri qarjata chimpunakaxa uñstañ qalltäna ukatxa arsuñaxa ch"amawa tukuwayxäna.
  Chiqansa, jukʼamp jan walixa, juntʼu pachawa. Intix jan jark"ataw cenit ukar puritayna. Janiw khitis yuqall wawanakas jupar yatintapkänti. Alemania ukat Rusia markanakax alay tuqinkir markanakawa, ukat jallupachanx juk"akiw kimsa tunk grados ukjat juk"ampiruw sarapxi. Ukat akax África uksankiwa, julio phaxsinxa, ukat thayax Nilo jawirat janiw jaquqanïxiti.
  Uka yuqall wawanakan q"ala kayunakapax waña ch"uxña quqanakampi juk"amp ch"uxñaruw tukuwayxäna, ukat mä akatjamat tukusxäna, ukatx mä kilómetro ukch"a q"ala q"añut q"añuchatäxänwa. Wali llakiskañänwa, yaqhip jan sinti jark"aqasir yuqall wawanakax chhuxriñchjasipxänwa. Jupanakat chʼuñuw chʼalljjtäna ukat mä sistʼasisaw juntʼu grava patjjar chʼalljjtäna.
  Oleg Rybachenko ukat Dmitry, ukat jilpach mayni yuqall wawanakax espartano ajayun uywatanakax jachaqt"asiñ yant"apxäna ukat jak"u jan churañataki. Jupanakajj yaqha toqetwa lupʼipjjapjjäna. Ukatwa Oleg Rybachenko chachajj qʼala kayunakapajj estante ukan nina nakhantatjam amuyasïna, ukat mä wakiskir secreto estatal jupat apsuñ munapjjäna. Ukat aguantañaparakiwa, janiw chuym ustʼayatätapsa ni sustjasitapsa uñachtʼayañapäkiti. Ukhamarus, yuqall wawanakax jan walin jilsuwayapxi ukat talonanakapax janiw ukhamakiti, poeta ukat ch"iyar grava ukax phichhantatäkchïnsa, ukampis janiw sinti qhuru ñik"utax q"añuchatäkänti.
  Mä qhawqha tiempotjja, juntʼu thayanakaw utjäna. Niya mä pachparakiw walja yuqall wawanakax desmayapxäna, ukat mä kʼacha, doblable camillaruw apthapipxañapäna.
  Oleg Rybachenko jupax jupa pachpaw arsuwayi, alemanonakax, taqpachanx, suma yänakanïpxiwa. Inas Ejército Rojo ukanx mä dispositivo jikxatasma usuchjatanakar duralumina ukan apañataki, ukax pachpa pachanx mä mochila ukan jasakiw imantasi.
  Ukampis amparanakaman mä carga yapxatat t"ijt"añax juk"amp ch"amawa, ukat q"ala talonanakax juk"amp ch"amampiw phichhantapxi, kunatix presión ukax jilxattaski. Ukhamajj mä jukʼa voluntario-obligatorio infiernonkapjjewa. Oleg Rybachenko jupax akham amuyt"arakïnwa: kunjams masinakapax ukham yant"äwirux uñjapxaspa, taqiniw qhispipxaspa.
  Wila junt"u, ch"iyara grava jach"a chiqanakax cuchillomp ch"allt"ir, waña ch"uxña quqanakampiw mayachatäna. Ukatjja, comandantejj jukʼat jukʼatwa Nilo jawirat yuqall wawanakar irpäna, amuyatajja, Egipto markan utjkäna uka cheqanakar jan mantañataki.
  Mayampiw yaqhip yuqall wawanakax t"unjañ qalltapxäna ukat yuqall wawanakax inti jalsu tuqin qarjata jan ukax muspharata, umamp ch"allt"at mä trapompiw p"iqinakap ch"uqt"asipxäna, ukat camillaruw ikipxäna. Yaqhepajj nayrajj mä jukʼa chʼajjwäwin uñjasipkäna ukanakajj sartasisaw tʼijtjjapjjäna.
  Ukampis waynanakan chʼamapajj jukʼampiw jiljjattäna, niya chikatpach jan sumäjjapjjänwa.
  Tukuyañatakix comandantex wali qarjataw akham säna:
  - ¡Taqiniruw samart"apxañapatak kamachi! ¡Límite ukar puriñkamaw puripxta! Inti jalsu tuqiru ch"allt"aña, uma vinagrempi ukatsti chocolatempi umaña. ¡Ukatxa, ¡samsuñataki ejercicionak lurañatakiw ikiñar quntʼasïta!
  Ch"axwiri yuqall wawanakax mä jan ch"aman coro ukamp arnaqasipxäna:
  - ¡Kuna kamachi phuqhañatakisa wakicht"atawa!
  Inti jarkʼaqasiñampi jarkʼaqasiñas utjkchïnjja, wawapan ñikʼutapajj wilaruw tukuwayjjäna ukat chʼakhanakapsa chʼiyjatäjjänwa. Chʼaphi waña pasto patjjan ikiñajj janiw walïkänti, ukat yuqall wawanakajj celofán manqhar uchasipjjäna.
  Dmitry ukat Oleg Rybachenko jupanakax pachpa carpan jak"apan qunt"asipxäna. Uka yuqallanakaxa mä juk"a wañt"atäkaspasa ukhamawa, ñik"utapas ch"amakt"awayxänwa. Qʼala kayunakajajj phichhantatänwa ukat wali chhuxriñchjasïnwa, kayunakajajj wilajj mistuñapatakiw jachʼar aptañajäna, ukat mä jukʼsa facilakïnwa.
  Dmitry jilatajj akham sänwa:
  - ¡Ch"axwawix janiw miel ukhamäkiti, uk yatipxtwa, ukampis janiw pachpakiti!
  Oleg Rybachenko jupax llakitaw arsuwayi:
  - Wali panqarawa. Wila uñjasa ukat nayrïr jiwat cuerpomar uñchʼukisma ukhajja, ¡taqe ukanak juntʼu cheqan tʼijtʼañajj janiw kunäkisa uk amuyäta!
  Dmitryx purakap jaquntasaw akham säna:
  - Pankanakanxa, chiqpachansa, nayrïr kuti jaqiru jiwayasaxa kunjamasa jikxatasi ukxata qillqapxi. Jan wali jaqisa ukat uñisirimasa, tripanak antutañatakix wakichtʼatäñamawa. Ukampis walikïskiwa..
  Oleg Rybachenko jupax akham sasaw arsuwayi:
  - Boussenard jupan "Captain Daredevil" pankapanx mä taqpach batallón de chupadores ukaw utjaraki, jupanakax británicos ukanakamp ch'axwapxatayna. Kunas amtayistu. Ukampis ukanx psicología tuqit jan walt"awix, sapxiwa, kunjamas jaqir jiwayañax, mä juk"a pachakiw llamkt"asi, kunapachatix mä balax jan amuyt"asis mä tambor tocañ waynarux ch"allt"awayi. Ukat ukhamax en general jiwañ tuqitx mä juk"a frívola actitud ukaw utji. ¡Janiw mä chʼaxwäwis utjkaspati, jan ukasti mä fiestakïkaspas ukhamawa!
  Dmitry chachajj akham sasaw logicamente ukham säna:
  - Aka pankaxa wawanakata ukhamaraki wayna tawaqunakataki; khitinakatix experiencias psicológicas ukanakat liyiñax aburritäpxiwa. Ukat tukuyax niyaw jan walixa, niya taqpach batallón de leche de leche ukanakaw jiwarapxi, ukat sarantañax janipuniw qillqt"atäkänti!
  Oleg Rybachenko, chiqpach llakisiñat wali jach"a uñacht"ayasa, akham sänwa:
  - Ukampis akax ukham pankawa, kunjams jank"ak tukuyatax ukxat arrepentisiñamawa. Ukampis juk"ampirus mayj mayjawa, ¡chiqpachans t"aqhisiñaw utji, aka jan ukax uka irnaqäw atipjañatakiw ch"amachasi!
  - Jumatix Leo Tolstoy novela "Ch'axwawi ukat sumankäwi" ukansta ukhax Olezhek jupax jan pächasisaw chiqaw saski! Dmitry jilatajj iyaw sänwa.
  Ukat uka wayna masipax akham sasaw uñch"ukisïna:
  - "Ch'axwawimpi suman jakasiñampi" pankanxa intriga, walja sarnaqäwinaka, ukhamaraki jaqinakawa suma qhananchata. Janiwa, jupax janiw ch'usäkiti. ¡Janiw aburrirjamäkiti! Chiqansa qalltanx jayakiwa juk"amp suma.
  Dmitry jilatajj akham sasaw iyaw säna:
  - Jïsa, ukax chiqawa ... Walja qillqirinakax mä q"añut trama ukamp juchañchapxi, kunawsatix, janïr juk"amp interesante acción qalltaskipanx mä aburrido ukham libror jaqunukuñ atipxtaxa.
  Inti jalsu tuqin yuqall wawanakar suyt"añapatak jaytasaxa, comandantex mä ch"amanchasir Lobo Shtich, wali musculoso wawa, niya tunka pusini marani uñnaqani. Ajanux wali sumawa, ukampis wali qhuru, wawar uñtasita ukat jilïr jaqinakjamaw pachpa pachanxa. Lobo jupa pachpaw Jungvolk markat juti, ukampis kamachin kamachipax wayn tawaqunakax wayn tawaqunakan irpapxañapawa. Ukat Shtikh jupax janiw experiencianikiti ukat amuyt"iwa mä wawax janiw khitirus llakisiykiti. Jilïr amtäwix jupax ariano ukhamawa ukat arianonakaruw kamachi, ukax sañ muniw jan lurañjamäki ukanak lurañ yati, sapuru jaqinakaru. Ukat ¿kunas? ¡Jupanakax uk lurasipki!
  Wasitat t"ijt"aña, llakinakata armasiña, qarjaña, yuqallanakaxa phinq"asipxañasa (ukham uywaña!), Mama, tata amtañataki, jan ukaxa kuna llamp"u chuymampi lup"iñataki. Ukaw kunapachatï tʼaqhisiñanak aguantañ yatiñasa, yantʼas pachpa jachʼa bendicionanakäki ukhawa.
  Wayna nuwasirinakax jan ist"asirïñ tuqit jan amuyt"asisaw t"ijtapxi, ukat kuns munapxani ukhaxa, ¡mä nuwasiñawa!
  Junt"u pachax wali ch"amawa, ukat wasitat yuqall wawanakax ch"uxña junt"u grava ukar t"ijtapxi. Ukat janiw tukusiñapsa uñjkiti. Llakisiñax jan aguantañjamaw tuku ukat walja wayna nuwasirinakax janiw llakit jach"at arnaqasiñap jark"aqañ puedxapxiti.
  Ukat Oleg Rybachenko jupax mä q"uchu q"ucht"añ qalltawayi, jupax sarkasax qillqt"awayiwa, chiqpach marcha;
  Pachamama Soviética ukan jach'a kankañapaxa wali jach'awa - .
  ¡Jiwasax iyawsañaw wakisi, jiwasax aka jach"a kankañani!
  Mä qhuru uñisiriruw nuwasïwin atipjañäni,
  ¡Rusia, juk"amp k"ajkir Poder ukan askipataki!
  
  Kunas Pachamaman utji ukax q"ucht"i, .
  ¡Honrado, qʼala kayuni precursoran chuymapanjja!
  Mä jamachʼirjamaw tʼijtjjapjjta, .
  ¡Iyawsäwisajj wali qollanäjjewa!
  
  Automático iyawsapxita jach"a jilata
  ¡Ukat granadanakajj janiw kunäkisa!
  Jumatix jan axsart"irïsta ukhaxa, ukax resultadowa
  ¡Ukhamäniwa, jumax waynäsksta ukhasa!
  
  Precursorax jach"a jach"a tukuri ukat qhuru ...
  Ukampis ¡Diosan jachaqtʼasitapaw qhantʼistu!
  Ay, akapachanx walja jan wali asnakaw utji,
  ¡Paraison mä chiqa tʼunjañ munapxi!
  
  Chacal fascista ukax jiwasan tuqiruw kayunakap jaquntaski,
  ¡Jupax mä wawan chuymap chʼiyjañ muni!
  Ukat khuchhinakapax pockmarked grin, .
  ¡Jach"at ajanupar ch"allt"asiñapataki!
  
  Tanques "Tigres" ukax "botas" satawa, .
  Torpe - wali axsarkañ angular!
  Ukat jumanakax janiw jupanakat jaltxapktati,
  ¡Walikiwa, ¡granadas wakicht"añax juk"amp askiwa!
  
  Jiwasax ukham akapach lurañäni, iyawsapxita,
  ¡Kawkhantï millón millón jaqenakajj kusisitäpjjani!
  Mä jan wali animalaw uka pʼiyanakar tʼijtjjani,
  ¡Jan wali legionanakaruw jaquntañäni!
  
  Kunas Pachamaman utji ukax q"ucht"i, .
  Ukat taqi nazis ukanakarux wali uñt"ataw t"unji ...
  Ukax juk"amp ch"aman caballero ray pistola ...
  ¡Ukat ukhamat aka planetan sumankañan ukat amuktʼañapataki!
  
  
  
  
  Wila banderax qhant"aniwa
  ¡Ukanwa Jesusan qullan sutipax utji!
  Precursor examenanx phisqa - 10 maraw pasawayi.
  Uñt"atäñatakix - ¡Rusiaman!
  
  Ukampis uka examenax janiw pizarra ukankiti - .
  ¡Ukax trincherat katuyatäñapawa!
  Gris ñik"utax wiski uchat waynaruw jank"ak puri,
  Mä amigow jiwata - jichhax sepulturan jachapxam!
  
  Kunas uka maldecido ch"axwäwin q"añupaxa,
  ¡Janiw mä animal satäñas askïkiti!
  Ukat uka hordax janiw kunjams katxaruñ yatipkiti
  ¡Adolf chachajj awisajj mä bufón jaqet sipansa jukʼamp larusiñatakïkchisa!
  
  Jiwasax yattanwa janiw qhipäxar kutt"añasäkiti,
  ¡Precursoranakax yaqha jaqin wiñayatakiw axsarapxi!
  Jiwasax waynanakaw chiqa chuymampi suma jaqinakäpxtanxa,
  Ukat moralmente nayax iyawstwa janiw discapacitados ukanakaru!
  
  Berlín markan jach"a marcha tukuyañäni,
  ¡Iyaw sapxapunirïtwa, nuwasiñ yatipxtwa!
  Ukat mäkiw tʼijtʼir jan ajjsarir katjasïna, .
  PKK ukax t"ijtäwinx mochila ukan apt"atawa!
  Oleg Rybachenko jupax mä anatt"asir ukhamarak jan axsart"ir q"uchuñ tukuyäna, ukatx alemán yuqall wawanakax mä silbato ukat larusiñampiw iyaw sapxäna. ¡Jan amuyapkaspa ukhama, jach"añchat Fuhrer jupanakan p"iqipat kayukama slop ukamp ch"allt"ata!
  T"ijt"añax juk"amp kusiskañawa, juk"amp ch"amaw yapxatasïna ... Ukat mä juk"a pachatxa, gravax tukusxänwa ukat llamp"u ch"uxña quqanakaw sarawayxäna, ukax phichhantat kayunakatakix wali kusiskañawa, jan axsart"ir yuqall wawanakataki.
  Dimitrix jachaqt"asisaw akham säna:
  - Mä q"uchux jakañarux yanapt"istuw sapxiwa, ukampis janiw kunas arsutäkänti kunatix qhipäxan mä jach"a q"ipiruw llamp"ucharaki!
  Oleg Rybachenko jupax akham sasaw arsuwayi:
  - Nayra egipcio civilización pachanxa, musica ukaxa jaqina janchiparuxa jakañapatakixa uñt"atarakiwa, ukatxa q"uchunakaxa ukhamaraki. Amuytʼañataki, jiskʼa esclavonakarusa, warmi esclavonakarusa, yapunakansa ukat qalanak apsuñ utanakansa janïr sum irnaqtʼañ puedipkäna ukanakajja, jilïr esclavonakar kusisiyañatakejj qʼochupjjänwa. Chiqansa, Valiología tuqit ukham cienciax Egipto markat jutäna.
  Lobo comandantex akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Jichhax jiltañatakix wasitat sayt"ayaña! ¡Ukat jan parlapxamti!
  Ch"axwiri yuqall wawanakax mäkiw wasitat wakicht"asipxäna, ukat amukiw t"ijtxapxäna.
  Intix inti jalant tuqirux sarawayxiwa (Norte de África uksanx julio phaxsinx chika carril ukanx nayraw ch"amakt"i.). Uka saytʼañajj niya jakʼankjjänwa, ukat mä akatjamat mä señalaw arktäna.
  - ¡Taqini ikisipxañani, disfrazasipxañani!
  Kunjamtï mä razonampi jikjjataskäna ukhama. Nayraqatapanxa mä jaya ch"axwañaw utjäna. Ukat yuqall wawanakax saper palanakampiw wali ch"amampiw irnaqapxäna, jupanakpachaw ch"uxña quqanak jaquntapxäna. Ukajj niyaw chʼamaktʼjjäna...
  Hans jilatajj akham sänwa:
  - Inas, ¡jiwasankiwa! Wali jaya linea de frente ukaruw puri, kunatix Wehrmacht ukax decente nayrar sartawayi.
  Dimitrix jachaqt"asisaw akham säna:
  "¡Ukampis disfrazasiñ yateqañajj janipuniw chuym ustʼaykiti!" ¡Chiqpach chʼaxwäwinxa, akax wali askïniwa!
  Hans jilatajj akham sasaw iyaw säna:
  - Jisa, janipuniwa, ukampisa nayaxa yatxa jiwasanakiwa!
  Lobox akham sasaw sist"äna:
  -¡Mä aru juk"ampi ukat nayax uka chiqanw ch"axwapxäma! ¡Taqinipuniw suytʼapxi! Ukat granadanak luraña.
  Kunjamtï mä qhawqha tiempot amuyaskäna ukhama, Hans ukat cheqapuniw pantjasipjjäna. Británico tanques ukanakaw uñstawayi. Ukampirus yuqall wawanakax amukiw embuscada ukan qunt"atäsipkäna: jupanakax katuntat autonakan jupanakankapxaspa ukhax kamachasmasa.
  Tanques ukanakax alay tuqir sarapkchisa. Pusikiw utji, kimsa qhana ukat mä ch'ama mantañ "Matilda". Qhipa tanquex mä jach"a jan walt"awiwa, kunatix granadanakax pistanakaparukiw jan walt"ayaspa. Maysa toqetjja, pulmonanakajj tejaru jan ukajj popa toqer cheqaparjam jaqontatäspawa. "Matilda" ukax pistas p'akintaspa ukhax pä ametralladora ukat cañón ukampiw waynanakarux chhaqhayaspa.
  Lobox janiw amigonakapax payïr urux jiwapxañap munkänti, jan ukax juk"ampirus África markar puritapatx kimsïr urus jiwapxañap munkänti. Chiqansa, ametralladoranakax chiqaparu chʼaxwañanakax janiw chʼamäkaspati. Ukampis jisktʼasiñax akawa, ¿khitin tankinakapas uka tankinakaxa? Mä akatjamat, ¿trofeonakax alemanes ukanakan nayratpach katuntatäpacha?
  Lobox akham sasaw kamachi:
  - Soldado Yungfolkovets Oleg ukat juk"ampinaka. ¡Jan armanakampi ukat jan satchel ukamp tankinakar mistuñamawa ukat khitinakas uk yatxatañamawa!
  Oleg jilatajj akham sasaw jiskʼat arsüna:
  - ¡Comandanteru ist"apxam!
  Chika q"ala ch"iyar shorts ukamp isthapt"ata, uka waynax jark"aqasiñ crema ukamp ch"uxñachatänwa, ukat q"illu ñik"utap imantañatakix periodiconakat mä kasta turbante uchasïna. Jichhax jupax mä ordinario, pisinkir árabe wawar uñtasitänwa. Mä enemigot apsutäñapajj janiw amuyañjamäkiti.
  Tanques ukanakax jan kuna llakimpiw sarnaqapxäna, mä engranaje ukar mayjt"ayapxäna kawkhantix motoranakax juk"a ch"axwañanak lurapkäna, ukax pächasiñaruw puriyarakïna. Jupanakar jakʼachasisinjja, Oleg jilatajj wali chʼamampiw amparanakap luqtäna ukat pʼakjata inglés arutwa arnaqasïna.
  - ¡Ukaxa minanakawa! ¡Ukanjja minanakaw utji!
  Tanques ukanakax sayt"atäxänwa, mä casco p"iqiw Matilda ukanx mistuwayxäna ukatx inglés arut mä colerat aruw jaysäna:
  - Kunatsa arapchonok, munaskta?
  Uka nuwasir waynax akham sasaw jachäna:
  - ¡Aleman jaqinakaxa minanaka thakiru uchapxi! ¡Amuyasipxam reyin soldadonakapa!
  Payïr p"iqiw hombrot uñstäna, nayax ist"twa, ukax jaysaniwa:
  ¡Uka jan wali alemananakax jiwapxpan! ¡Reyijajj nanakamp chikäskiwa! ¡Jichhax jupanakar manq"antañäni!
  - ¡Jutapxam akan qunt"asipxam! - ¡Ordenata, epaulettes ukanakat taripasax, ¡mä coronel del Ejército Real de Tanques Británicos!
  Uka waynax torreruw t"ijtäna, q"ala jisk"a ch"uxña kayunakapan armadurax wali suma thayt"atap amuyasïna. Ukatxa qhipäxar jaquntasaw britániconakar thakhi uñacht"ayañ qalltäna.
  Phisqaniw utjäna, ukat Matilda medio tanque ukan jan sinti jach"a torretapanx mä juk"a ch"amakt"ataw jikxatasïna. Aka chiqanx Oleg Rybachenko jupax mä heroe ukham tukuñ amtawayi. Wali yatiñani, yatichat amparanakapajja, mä profesional bolsillo lunthatarjama, cinturonanakaparuw amparanakap luqtasïna ukat revólveranak apsupjjäna. Uka ampar lukʼananakajj mäkiw fusiblenak apsupjjäna.
  Chiqans jan walipunïnwa, ukampis "hazaña" phuqhañ yant"awix wali ch"amapunïnwa, Olezhek jupax sapa revólver ukanx mä pä kutiw ch"axwantäna, ch"iqa hombro manqhan amtañamp chika.
  Ukham jaya chiqat uñjasax ch"amawa, ukat mä loco jaqikiw jan ukax qhipa axsarir jaqikiw tank manqhan qunt"atäsin chaleco antibalas uchasispa. Coronel chachajj wal muspharäna, ukat kunkapan qʼañuchata qhepäjjat mä pistolan bozalpaw jikjjatasïna. Uka waynax jisk"at arsüna, Londres markan q"uma dialectopan:
  - ¡Jakañ munsta ukhaxa, mayni kimsa tankanakaru katuyasipxañapataki kamachi! Jan ukhamäkanixa, ¡batallón jiwasanakax tripulacionanakamp chikaw jupanakarux t"unjapxani!
  Coronel chachajj akham sasaw wal muspharäna:
  - Khititasa?
  Oleg Rybachenko chachajj cheqaparjamaw akham säna:
  - ¡Qhipa ch"amamax jakañataki! Kimsa k"acha tankinakaw granadanakampi bombardeatäni ukat ninampiw t"aqhisiyat uñjasipxäta. ¡Jaqinakax jiwapxaniwa! Kimsakama jakthapipxäma, jan ukax jumax kamachi churäta jupanakax katuyasipxañapataki ukat autot mistuñapataki, jan ukax kayuman jañchiparuw ch"axwapxäma ukat qalltatpach mayamp mayipxäma! Mä, pä...
  Coronelax wali jach"at arsüna.
  - Iyawsaña! ¡Jan jiwayapxitati!
  Oleg Rybachenko jupax jach"a jach"a tukusaw akham arsuwayi:
  - ¡Jiwasax alemanes ukanakax janiw katuntat jaqinakar jiwayapkti! Ukat ukxarusti Gran Bretaña capitulación ukat qhipatxa, machaq Fuerzas Reales, machaq Gran Bretaña ukan irnaqañamawa.
  Coronelax khathati arumpiw uka kamachi churäna. Tankeranakax ist"asisaw tankinakat mistuwayapxäna, armanakapwa jaytawayapxäna. Walja jach"a alemán yuqall wawanakax camuflaje pastonakap jaquntasaw jupanakar t"ijtapxäna, jakäwipan nayrïr lote de presonakar katuqañatakiw wakicht"asipxäna.
  . #13 JAQTHAPI
  Suxta jaqinakax wasitat chinonakamp nuwasipxi. Mayampiw hiperbruja jupanakanx tunka paqallqun patak maranakar jaquntapxäna. Uñisirinakax nayratpach mä jach"a ejercito tantacht"añ atipjapxäna. Imperio Celestial ukankir soldadonakax Rusia markaruw muyuntapxäna.
  Ukat jichhax mä yuqall wawa, mä imill wawa ukat pusi imill wawanakax q"illu ejercitoruw ch"axwapxi.
  Oleg Rybachenko jupax thaya molino apnaqatayna, walja chinonak khuchhuqatayna ukat q"ucht"atayna:
  - Wila ch"axwawiru ...
  Ukat uka waynax qʼala kayumpiw walja veneno agujanak jaquntäna.
  Margarita, espadanakampi jank"ak ataque lurasa, ukat molino apt"ata, chiqanchawayi:
  - ¡Qullan ukat chiqa!
  Ukat qʼala kayunakapampiw agujanak jaquntarakïna. Mä pä tunka chinonak ch"allt"aña.
  Natasha kullakajj espadanakampi uñisirinakar tʼunjasajj akham sänwa:
  - Marzo, marzo, nayrar sartaña ...
  Ukatxa, aguja qʼala kayunakapas lanzararakiwa.
  Amparampi kayumpi irnaqasax imill wawanakax chino jaqinakarux wali uñt"ataw t"unjapxäna.
  Zoyax q"ala kayunakapamp agujanak jaquntarakitaynawa ukat chillqt"asirakïnwa:
  - ¡Irnaqirinaka!
  Aurora, q"ala kayumpiw mä boomerang ukar jaquntawayi ukat q"illu ch"axwirinakarux khuchhuqawayi, jank"akiw chiqanchawayi:
  - Marzo, marzo, nayrar sartaña ...
  Svetlana, chino jaqinakar ch"allt"asa ukat q"ala amparanakapamp acero warawaranak antutasa, uñisirinakar ch"allt"asa, chhuxriñchjasïna:
  - ¡Irnaqirinaka!
  Imill wawanakax chiqpach nuwasir águilanakjamaw sarnaqapxäna. Ukat espadanakamp jawqʼjatapatsa, nuwasir yänakampi jawqʼjatapatsa, uñisirinakax liwxatasin liwxatapxäna.
  Oleg jupax "Mariposa" técnica ukax espadanakampiw katxarutayna ukat akham q"uchutayna:
  - ¡Jiwata ajanunaka!
  Ukat q"ala kayumpiw waynax wasitat jiwayir jaqir jaquntäna.
  Margarita kullakajj molinonwa mä recepción luräna. Jupax uñisirinakaruw t"unjäna, ukat wali ch"amampiw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Akax jiwasan thakisa ukat ch"axwañasawa!
  Ukat qʼala amparanakapatxa walja jiwayir discos ukanakaw jaquqanïna.
  Oleg Rybachenko jupax terminador waynawa, wasitat kuntix jiwayki uk jaquntawayi, ukat q"ucht"i:
  - ¡Mayo uruxa irnaqawi uruwa!
  Ukat wayna jiwayir q"ala kayunakapatjja, disconakajj wasitatwa tʼijtjjapjje, Imperio Celestial ukan nuwasirinakarojj khuchhuqaraki.
  Natashax wasitat jiwayir jaqir jaquntäna, ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Akax nayan askijawa!
  Ukat qʼala talonapajj chino generalan chinuparuw chʼalljjtäna ukat jawqʼjapas pʼakjarakïna.
  Zoyax mä mariposa katuqt"awiruw espadanakampi, ukat arnaqasi:
  - ¡Nayaxa mä loco pantherätwa!
  Ukat q"ala amparanakapat walja maranaka ch"ullqhi jisk"a disco jiwayir. Ukat ukhamatwa taqinirus apthapipxäna ukat khuchhuqapxäna.
  Ukatxa mayampiwa espadanakaxa lurxapxi, taqiniw khuchhurata. Akax terminador imillawa.
  Aurorax chinonakaruw ch"iyjatayna, janchinakap t"unjatayna ukat chhuxriñchjatayna:
  Jiwasax ajllitätanwa...
  Ukat jiwañ churäwix qʼala talonat tʼijtʼi.
  Svetlana, q"illu imperio ukan nuwasirinakapar khuchhuqasax, perla kisunakap uñacht"ayasaw chiqanchawayi:
  - ¡Jiwasax ajlltanwa!
  Ukat q"ala kayunakapat wasitat t"unjañax t"ijtxäna.
  Oleg Rybachenko, uñisirinakar t"unjasax akham sasaw arsu:
  Qhawqha kutis...
  Uka waynan qʼala kayunakapaw jiwañat yatiyäna.
  Margarita, uñisirinakar t"unjañataki, ukat aniquilación uñacht"awinak uñstayasa, saskakiwa:
  - ¡Janiwa kikipakiti!
  Kunjamtï mä imill wawax kayunakapax ch"amäki ukhama.
  Natasha, uñisirinakaruw pallapallanakamp jiwayasa, ukat jiwañ regalonak lanzasa, akham sasaw akham säna:
  - Nayax juma qhipäxanktwa...
  Ukat q"ala kayunak kunjamtï negocio lurañanx nayrax lurapxirïk ukhama.
  Zoya, uñisirinakar ch"iyjañ tukuyasax, apthapisinx agresivamente mä cobra ukamp sist"äna:
  - Uka ch"amaka arktaña...
  Ukat qʼala kayunakapax negocio lurañar kuttʼawayxiwa...
  Aurora kullakajj qʼala alaya amparapampiw armap uñisirinakapar jaqontäna, ukat sum chʼiyjasajj wali chʼamampiw arsüna:
  - Nayax yatintatätwa...
  Svetlanax q"ala kayumpiw tunka payan agujanak aptasin jaquntäna, mä masa chino jaqiruw jaquqanïna, ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Jan walt"ayasiñataki!
  Oleg Rybachenko jupax wasitatw ataque ukanx jikxatasi. Uñisirinakaparux t'unji, ukat awisax q'ucht'araki:
  - ¡Suma angelanaka, pä janq"u ch"iwi, pä janq"u ch"iwi akapacha!
  Ukat qʼala kayupatjja wasitatwa tʼunjañ churäwejj tʼijti.
  Kunjamtï uñjktan uka waynax wali galgo ukhamawa. Ukat taqi pachaw q"ala kayu, ukat ch"ama. Chiqpach macho. Tunka payan marani uñnaqt"anïkchisa. Ukampis akax t"unjäwin uñacht"äwipawa.
  Margaritax q"ala kayumpiw agujanak jaquntaraki ukat chhuxriñchjaraki:
  - ¡Loco samka! ¡Phuqat suma uñnaqt"ani!
  Ukat mayampiw qʼala talonat qʼal jiwayir kunas tʼijtäna.
  Aka imill wawax jiwañampi t"unjañampiw uñacht"ayasi.
  Ukat aka chino, jïsa, ukax jikxatasi.
  Natasha ukax suma terminador ukan jank"ak sarnaqatapanwa. Uñisirinakaru khuchhuqaña, espadanakampi khuchhuqaña ukat q"ucht"aña:
  - ¡Tsar Alexei ukar jach"añchapxañäni!
  Ukat qʼala kayunakapatjja agujanakaw tʼijtjjaraki.
  Zoya, chino jaqinakar khuchhuqasa ukat uñisirinakar t"unjasa, chiqanchawayi:
  - ¡Jan wali jaqixa atipjaniwa!
  Ukat qʼala kayunakapatjja, mä sallqa jiwaña regalow mistu.
  Aurora, uñisirinakar t"unjasa, agresivamente chiqanchawayi:
  - ¡Ukat janirak uñisiriru khuyapayasiña mayipxamti!
  Ukat q"ala kayupax, wasitat jaqunuku, kunatix chiqpachan jiwayirjama. Ukat uñisirinakaparux ch"iyjata aycha ch"akhanakaruw t"unji.
  Svetlana, rivales ukanakar t"unjasa, ukat machaq agujanak uñisirir jaquntaña, kunjamatix mä cobra sist"ki ukhama:
  - ¡Janiwa phaxsaru arnaqañakiti!
  Ukat jan wali jiwañ regalonak qʼala amparanakapat tʼijtjjaraki. Khitinakatix taqiniruw chuym usuchjapxi ukat jiwayapxi.
  Oleg Rybachenko jupax sarnaqaskiw... waynax jan qarjataw jikxatasi kunjamatix nayrax ukhama...
  Chino jaqinakax jan walt"awinakan jikxatasipxi. Ukhamaw jupanakarux t"unji, ukat uñjaraki.
  Wayna genio ukax chhuxriñchjatawa:
  - ¡Akax nayan ch"axwawijawa!
  Ukat mayampxa, qʼala kayunakapatwa tʼunjañ churäwinakax tʼijtʼi.
  Ukat uka nuwasiri waynax mä utter ukat agresivu heroe ukham nuwasi. Ukat espadanakapax Ch"iyara Diosan thujrunakapjamawa.
  Margaritax uka apt"asisaw jaltawayxäna, mä masa chino ukx khuchhuqatayna. Held reception, jiwayir ch"amampis ukhama.
  Ukatxa, wasitatwa qʼala amparanakap chʼallxtayäna, wila saxranakjamaw sarnaqäna.
  Chino jaqinakan jiwat cuerponakapax nayratpach taqpach montículos ukham lurasiwayi. Uka nuwasir waynax akham sasaw sist"äna:
  - ¡Uñisirinakar atipt"añan jakawija!
  Ukat uka tawaqux wasitat qʼala kayut mä aguja qinayanak mistuni. Ukat q"illu ch"axwirinakax jiwataw jaltxapxi.
  Natasha kullakajj qʼellur uñtat nuwasirinakan jiwat cuerpopat nayraqatapan mä pasillo khuchhuqäna. Jupax wali ch"ullqhi, afilado discos jaquntäna ukat chhuxriñchjasïna:
  - Marte tuqiru jaquntañani, ukatxa mä clase ukaw utjani!
  Ukat qʼala kayupat wasitat mä jiwayir regalojj wali jan wali jiwañampiw tʼijtäna.
  Ukat qawqha chinonakas jiwapxi. Patak patak, waranq waranqa, suxta t"unjirinakan jawq"jatapampi.
  Zoyax ukhamarakiw sarnaqaski. Cobra ukham kayuk saraski, janiw uñisirirux mä juk"a ch"am churkiti. Ukat chino jaqinakax hackeado.
  Uka tawaqux qʼala kayumpiw venenompi chʼullqhi agujanak jaquntäna ukat akham sasaw qʼuchüna:
  - ¡Rusia heroes ukanakax mä espadampiw khuchhurata!
  Ukat nuwasir jaqix, mä oladas sartaspa ukhama, ukat jaquqanïna.
  Ukat Aurorax uñisiriruw mä thakhi sarawayxi, ukat jan juk"amp arsusaw juparux khuchhuqawayi.
  Chino jaqinakar jiwayapxi ukat sist"apxi:
  - ¡Nayan jach"a heroísmo!
  Ukat qʼala kayupatjja, kunatï uka tʼaqanak chʼiyjki ukajj mayampiw tʼijtjjäna.
  Wila ñik"utan tawaqux janiw chino jaqinakarux khuyapt"aykiti. Aka chiqanx mäkiw paqallq jaqirux khuchhuqapxäna.
  Ukat qʼala talonapajja, General del Imperio Celestial satänwa, jupajj nayrap pʼakjäna. Jupax, chiqpachansa, jiwxänwa.
  Svetlanax uñisirinakaruw sarnaqaraki ukat khuchhuqaraki. Pä espadanakapajja, tijeras doblables ukhamänwa, chino jaqenakan cuerpopwa khuchhuräna.
  Kuyuñanx uka tawaqux tunka payan uñisirinakaruw t"unjäna. Ukat qʼala kayupampiw disconak aptasin lanzayäna. Ukat jupax walja chino arunak khuchhuqatayna.
  Jupax taqiniw mä sallqa frenesí ukan jikxatasipxi.
  Svetlanax akham siwa:
  - ¡Uñisirinakaxa janiwa pasapkaniti!
  Aurora kullakajj akham sasaw iyaw säna:
  - Chiqpachansa, janiwa pasapkaniti - jani kuna ch"amampi!
  Ukat wila ñik"utan warmi, wasitat sallqa warari ukat chino jaqinakarux espadanakampi jawq"jasa. Ukat uka qhipatxa, musgox qʼala amparanakapaw mä qhawqha agujanak mistuni. Mä pä tunka chino jaqinakax jutir pacharuw khithatäpxani sasaw sapxi.
  Oleg Rybachenko, q"illu ch"axwirinakar khuchhuqasa, apthapisinx chhuxriñchjasïna:
  - ¡Amuyunaka chhaqtayaña!
  Ukat mayampiw waynax qʼala kayunakapampix uka axsarkañ jiwayir ukat jiwayir agujanak jaquntäna.
  Ukat uka qhipatxa:
  - Samkaxanxa - sapa kuti mä atipt"awi!
  Margaritaxa, uñisirinakampi nuwasisa, uñisirinakaru khuchhuqasa, iyaw sataynawa:
  - ¡Jan wali jach"a atipt"awis!
  Ukat imill wawax wasitat qʼala kayunakapampi, kunjamtï uka kayu aptasin jiwañ apanir uka uñisirir jaquntäna.
  Ukhamaw walja chinonakax nayratpach chacha warmipan jiwayat uñjasipxi. Jïsa, ukat pusi imill wawanakax janiw jukʼampïkiti.
  Natasha kullakajj qʼala kayumpiw carbón laqʼat lurat utan lurat granada jaqontäna. Maynix phallani, chino pallapallanakaruw ch"iyjani.
  Ukat imill wawax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Nayaxa akapach ch"amani águila ukhamawa!
  Zoyax wali ch"ikhirakiw chino ejercito ukar t"unjañataki. Jupax espadanakap liwxatasin q"ucht"i:
  - ¡Jiwasax jach"a jach"a tukur águilanakätanwa!
  Ukat mayampiw qʼala kayupat kunatï wali jiwayirïki ukajj tʼijtäna. Ukat chinonakax wali específicos jiwayawinakawa.
  Mä imill wawax mä sallqa éxtasis de un movimiento ágil y agresivo, janiw mä agujas jaquntañapatak jaytkiti, jan ch"allt"ata.
  Aurora kullakajj ukhamarakiw sarnaqaski. Qʼala kayunakapax wali chʼullqhi agujanak jaquntäna. Wila ñik"utan tawaqux mä pantera ukham jacalanakar arknaqirjamaw sarnaqäna. Jupax chino jaqinakarux caña de azúcar ukham khuchhuri.
  Ukat pulmones patat arnaqasi:
  - ¡Jutïr pachax nayankiwa!
  Ukat lakap apsu.
  Svetlana ukax chino jaqinakarux tukjaraki. Ukat qʼala kayunakapax jankʼakiw sarnaqapxi.
  Rubia imilla, mä cobra ukham uñt"ata. Ukat jan sinti khuyapt"ayasisaw uñisirinakarux khuchhuqaraki.
  Espadanakapax thaya molino ukham muyuntapxi. Ukat uñisirinakarux janiw sumankañan congelañapakiti. Janitï sumankañax phuqhat wiñayatak tukuskchi ukhaxa.
  Svetlana, chino jaqinakar khuchhuqañax akham sasaw yatiyapxi:
  - Jiwasana formasaxa wali jach"awa!
  Ukat qʼala kayupatjja, jiwayir ukat jan amuytʼkay yänakaw mistu. Kunjamas uñisirinakar ch"allt"añaxa, ukhamax chiqak jiwañar puriñkama.
  Aurorax akham sasaw qhanancht"i:
  - ¡Q"uma atipt"awi!
  Ukat tunka payan agujanakaw imill wawan qʼala kayupat tʼijtjjaraki. Jïsa, wali askiwa, phisqa tunka chinonakaw mä kutikiw jaquqanipxäna.
  Natashax uk uñji, Imperio Celestial ukan nuwasirinakapar ch"iyjasa:
  - ¡Colerasiñamax wali jach"awa!
  Ukat qʼala kayu dedonakajj discos uñstayapjjani.
  Zoya, uñisirinakar khuchhuqasax akham sasaw jach"at arsu:
  - ¡Samkaxa phuqhasiñapataki!
  Ukat qʼala kayu, kunjamtï mä jiwayir tʼunjäwix khitankani ukhama.
  Ukat chino jaqinakan masapax jiwat jaqinakaruw tuku.
  Aurora, q"illu ch"axwirinakar khuchhuqasa, q"ucht"i:
  - ¡Janiwa uñisiriru khuyapayasiñakiti!
  Ukat qʼala kayupatjja, kunatï qʼellur uñtat nuwasirinakar tʼunjki ukaw tʼijtäna.
  Ukat mä wila p"iqin ch"axwiriw mä sallqa movimienton.
  Svetlana, mä qutu uñisirinakaruw khuchhuqasa, uka apthapisinx chhuxriñchjasïna, perla, lliphipikir kisunakap uñacht"ayasa:
  - ¡Janipuniw sayt"kañäniti! Ukhamajj ¡Rusiankir ejercitojj atiptʼañatakiw nasïna!
  Ukat ukat imill wawax q"ala kayumpiw mä granada de carbón jaquntäna, ukat uñisirinakaparux wila aycharuw t"unjäna.
  Oleg Rybachenko, chinonakar atipt"asax wali ch"amampiw sarnaqäna.
  Ukat terminador waynax akham q"ucht"äna:
  - ¡Rusia ejercitox atipt"añatakiw yuriwayi!
  Ukat uka waynan qʼala talonapajj saltasaw mandarinajj chinupar chʼalljjtäna, cheqapuniw tʼunjäna.
  Uka nuwasir waynax wali jach"at arsüna:
  - ¡Atipjäwix jiwasatakix jutaniwa!
  Margarita, chino jaqinakar khuchhuqasa ukat p"iqinakap khuchhuqasa, akham sänwa:
  - Ukaxa...
  Ukat uka tawaqux qʼala kayumpiw mä qutu agujanak jaquntäna ...
  Oleg Rybachenko jupax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Khitis jumar juti!
  Ukat ukat uka waynan qʼala kayupajj mä aguja qinaya antutäna. Jank"akiw patak chino jaqinakarux jawq"japxäna.
  Margaritax pulmones patat chhuxriñchjasïna:
  - Ukanxa uka...
  Ukat qʼala amparanakapajj mä jiwayir boomerang satänwa.
  Oleg, Imperio Celestial ukan nuwasirinakar khuchhuqasax akham sasaw chiqanchawayi:
  - ¡Khitis juma layku jutani!
  Ukat waynan q"ala kayunakapax jiwayir ukat jan uñt"at jaqiruw lanzani. Kunas chino jaqinakan ch"akhanakap ch"allt"i.
  Ukat venenompiw jupanakarux veneno churapxi.
  Jïsa, uka waynax janiw mä axsarkañ tunka ...
  Natashax mä doble barril recepción ukanïnwa - chino ukar khuchhuqasa ukat chhuxriñchjasa:
  - ¡Akanakax jiwasan imill wawanakasawa!
  Ukat qʼala kayunakapatjja, tʼijtʼañajj qʼal tʼunjañatak mä regalowa.
  Ukat imill wawax sist"asiniwa:
  - Amukiña!
  Ukat espadanakapax taqinin pʼiqip khuchhuqapxäna.
  Zoyax uñisirinakaruw uka thakhin khuchhuqatayna ukat q"ucht"atayna:
  - ¡Munasiñajaxa phisqha pisonakiwa!
  Ukat mayamp, imill wawan q"ala kayupax mä boomerang uñstayani. Ukat jistʼarat purakani qʼellur nuwasirinakajj tʼunjatäjjänwa.
  Natasha kullakajj qʼellur uñtat chʼiyjasaw akham säna:
  - Munaña? ¿Faberge sat laqʼonakat kamsaraksnasa?
  Ukat mayampiw mä qʼala talonat jiwañajj antutäna.
  Zoyax chino jaqinak khuchhuqasaw akham säna:
  - Ukat jumax específicamente numb ukhamätawa!
  ¡Ukat amigoparuw nayranakap chʼoqtʼäna!
  Imill wawanakax janiw simpletons ukhamäpkiti. Ukat chiqpachansa janiw chʼuqixa.
  Zoya q"ala kayupax mä jan walt"ayir elemento ukaw mistu. Ukat walja chino jaqinakax yatiqañ jaytxapxi.
  Aurora ukax ataque ukaruw puri. Jan uñt"ata ukat t"unjiri. Uñisirinakapar ch'uqt'i, espadanakapax thaya molino ch'iwipar uñtatawa.
  Wila ñik"utan saxra, mä jank"ak ataque ukan clásico movimiento ukan. Chiqpachansa khuchhuqchi ukhaxa, ukax específicamente khuchhuqaraki.
  Ukat akham sasaw arnaqasi:
  - Riesgo ukaxa mä noble causawa!
  Ukat q"ala kayunakapat wasitat chino ch"uspanakar mä regalo. Taqinipuniw khuchhurata, t"unjatäpxani.
  Svetlana ukax mä juk"a pachanakanwa Alaxpachankir imperionkir pallapallanakaruw tʼunji. Janiw mä jisk"a ch"am churkiti.
  Ukat jichhax q"ala kayunakapax wali virtuoso ukhamawa, ukat jiwayirinakax jaqunukutaw uñjasipxani. Ukat chino jaqinakax walpun khuchhuratäpxani, ukat jumax muspharakïtawa.
  Ukat Svetlana imillax akham sasaw arnaqasïna:
  - Jach"a jach"a tukusaw planeta patxan liwxatasi...
  Ukat qʼala talonapampiw chino comandanten kunkap pʼakjäna.
  Oleg Rybachenko, uñisirinakar t"unjasax akham q"ucht"awayi:
  - Rusia markan pä p"iqini águila ...
  Ukat uka waynan qʼala kayupatjja, chino ejercitotakejj yaqha jiwaña regalow jalnaqäna.
  Margaritax uñisirinakaruw khuchhuqasa, ukat kisunakap q"ala ch"uqt"asisaw akham säna:
  - Jaqinakan q"uchunakapan q"uchupxi ....
  Ukat mä carbón limón ukaw nuwasir jaqin qʼala talonat tʼijtäna, ukat uñisirinakaruw pʼakjawayäna .. .
  Natashax thayaruw muyuntäna, tunka payan chikatani chino jaqiruw khuchhuqäna. Walja uñisirinakaruw khuchhuqäna ukat chhuxriñchjasïna:
  ¡Jupajj jachʼa kankañap wasitat katoqjje!
  Ukat imill wawax wasitatw sarnaqxi ukat jiwañan thuqt"asi.
  Ukat qʼala kayunakapax kuns jaqunuku, ukat uñisirinakax wali chiqaparuw jiwayapxi.
  Jisa, chino jaqinakatakix ch"iyara uruwa.
  Zoyax jupanakarux t"unjaraki, t"aqa t"aqaruw khuchhuqaraki ukat chhuxriñchjaraki:
  - ¡Imperio Ruso markan jach"a kankañapa!
  Ukat qʼala kayunakapajj yaqha jiwayir boomerang sat chʼaphiruw lanzarapjje. Ukax uñisirinakaruw p"iqip apsu.
  Ukat imill wawax pachpaw apsusini ukat backhand ukarux slash.
  Ukampis nuwasiñanxa, Aurorax janiw phinqʼasirïkiti. Uka chhaqhir dolbanet, ukhama jan kuna khuyapt"ayasiñampi. Ukat espadanakap khuchhuqapxäna - kunjamatix verdugonakax ukhama.
  Wila ñik"utan saxrax pulmones patat arnaqasïna:
  - ¡Chiqpachansa nayaxa Supayakïtwa!
  Ukat wasitatwa espadanakapax sartasi ukat chino nuwasirinakarux jaquntawayi.
  Nina nakhaskir animalajj niyaw warariñampïski ukat qʼala kayupat mä granada de aserrín tʼijtjjani.
  Ukanx mä phallawiw utjani. Ukat walja chino jaqinakax niyaw ataúd ukankapxi.
  Juk"amp chiqapaxa, jiwat cuerponakapax taqi chiqan ch"iqintatawa.
  Aurora kullakajj akham sänwa:
  - ¡Iyawsäwijax chhaqtayañawa!
  Ukat qʼala kayunakapatjja, jiwayir jiwañan regalopjamaw tʼijtjjani.
  Ukat wila perrax jiwayañ dinamita ukhamakiwa!
  Svetlana, kunas utjarakiwa, ukax janiw aburriñamäkiti, jan ukasti jiwayaspawa.
  Jupax apt"asiniwa, q"ala kayumpiw mä boomerang lanzani. Ukat walja chino arunak khuchhuqapxi. Aka tawaqux mä rubio temperamental ukhamawa.
  Ukat aka nuwasirix tendencia ukax p"iqip khuchhuqañawa mä ch"ullqhi kisu ukat nina nakhaskir sierra yanapt"apampi.
  Ukat nuwasir jaqix q'ucht'ani:
  - ¡Janiwa qhispiyatäkätati! ¡Wali kusisitäñäniwa!
  Ukat mayamp imill wawax wali ch"amampi ukat yatiñampiw sarnaqäna. Ukat uñisirinakarux p"akinti, janiw uñch"ukipxañapatak jaytkiti.
  Imill wawanakax chino ejercito ukar ataque ukankapxi. Uñisirinakaparux espadanakampiw khuchhuqapxi, q'ala kayumpiw t'unjañ churäwinak apayapxi.
  Oleg Rybachenko jupax pantera ukham sarnaqäna. Ukat uñisirinakaparux khuchhuqaraki, mä olada qhipat mä olada lurasa. Mä segundonjja, jan jiwir waynajj tunka phesqani jan ukajj pä tunka kutiw liwjjataspa.
  Ukat walja nuwasirinakaruw p"iqi ch"akhanakap khuchhurat jaquntapxäna.
  Wiñay waynax akham sasaw jach"at arsu:
  - ¡Samka ch"usa!
  Mä kutimpiw espadapax sarnaqaski ukat uñisirinakar tʼunjañ munatap uñachtʼayi.
  Margaritax jupa pachpaw khuchhuqaraki, ukat chhuxriñchjasi:
  - ¡Nayax jiwañ volcán ukhamätwa, ukat señoranakjamaw wajjranak churapxäma!
  Ukat qʼala kayunakapax wali chʼullqhi disconak jaquntasaw uñisirinakaparux jiwayapxi.
  Ukat imill wawax akham sasaw arnaqasïna:
  - Machaq atipt"awinaka utjani - machaq ch"axwirinakax utjani!
  Ukat nuwasir jaqix wali colerat nuwasaw taqiniruw tʼunji.
  Ukat qʼala, cincelat kayunakapajj clavonak mä ataúd ukar martillomp jawqʼjapkaspa ukhamawa.
  Natasha kullakajj mä qawqha chino arunak khuchhuqasaw akham säna:
  - ¡Jiwasan atipjañasataki!
  Ukat qʼala kayunakapatjja, yaqha jiwañ churäwiw tʼijtäna.
  Zoyax uñisirinakaruw khuchhuqaraki. Taqi kunatix lurañjamäki ukat jan lurañjamäki ukanakan agresivan luraraki.
  Akax q"ala kayupax mä limón carbón ukar jaquntatawa. Ukat jankʼakiw patak qʼellur uñtat pallapallanak jaqontapjjäna.
  Imill wawaxa wali jach"a jach"a tukusaw q"ucht"äna:
  - Nayax caballorux mä promesa ukham aptä, ¡suertex suyt"askituwa!
  Ukat mayampiw imill wawax uñisirirux jawq"jani. Ukat uñisirinakaparux khuchhuqasaw sarnaqani, janiw mä jukʼsa jaytanukkaniti.
  Aurorax nuwasiñanx q"uma uywawa. Aka warmi terminador ukax saxra amuyun uñacht"ayañakiw.
  Ukat jupax khuchhuqchi ukhaxa, khuchhuqaraki.
  Ukat chino jaqinakatxa, ch"iyjata aychanakakiw warantapxi.
  Aurora, uñisirinakar t"unjasa, akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Temperamento ukaxa mä cobra ukankiwa!
  Ukat ukat qʼala kayupajj cheqpach bomba jaqontäna. Ukat walja q"illu pallapallanakaw ch"iyjapxäna.
  Svetlanax chino jaqinakarux ch"allxtayi. Jupanakarux espadanakampi khuchhuqapxi ukat q"uchupxi:
  - Jutïr pachaxa nayra pachawa, kunapachatixa askixa!
  Ukat jichhax mä jiwayir jaqiw q"ala kayupat wasitat t"ijtäna. Jupax uñisirinakaruw ch"iqiyaraki. Ukat amparanaka, kayunaka ukat yaqha wila espuma ukanakat tʼaqa tʼaqanakas utjarakiwa.
  Nuwasir imill wawanakax wali sallqa, sapa kutiw ataque ukar puripxi.
  Ukampis chino jaqinakax sinti waljaw utji ukat ukatw chhaqtayañax vicio ukhamawa. Ukhampachasa espadanaka ukat irnaqañanaka.
  Yamas Oleg jilatajj mä pajat thuqhuñ qalltäna. Ukax exterminación ukaruw yapxataraki.
  Uñt"añäni, uka waynax wali galgo ukhamawa. Kunjam sarnaqatapajj mä péndulo liwjjatañjamawa.
  Ukat ukax horanakat sipansa jukʼamp jankʼakiw lurasi. Ukat wali jankʼakiw espadanak khuchhurapxäna.
  Uka waynax akham sasaw sist"äna:
  - ¡Akaxa jiwasana samkawa, atipjaña ukhamaraki t"unjaña!
  Ukat wasitat qʼala kayunakapajj mä jiwayir regaloruw tʼunjani.
  Margarita kullakax mä sallqa sarnaqawiwa. Uñisirinakaru khuchhuqaña ukat chhuxriñchjasiña:
  - ¡Atipjäwiw utjani, nayax chiqpachapuniw yatxa!
  Ukat imill wawax mä jiwayir granada jaquntani.
  Ukat q"illu nuwasirinakan chiqanakap ch"iyjaña.
  Natasha kullakajj ukhamarakiw sarnaqaski. Janiw barreras ukat timididad ukanak yatkiti. Espadanakapax uñisirinakaruw khuchhuqapxäna. Ukat kimsa molino luraña.
  Ukatxa imillaxa siwa:
  - ¡Jach"a cascada!
  Ukat qʼala kayukiw mä boomerang sat mä jaqontäna. Tunka payan chinonakax jan amtanakaniw qhiparapxi. Akax nuwasirix jupanakamp apasiñawa.
  Zoyax ukhamarakiw sarnaqaski. Uñisirinakaruw ch"allt"i ukat chhuxriñchjaraki:
  - ¡Wila ch"axwaña ukhamaraki chiqa!
  Q"ala kayupax sarnaqaskiwa, kunas jaquntani. Ukat alaxpachankir imperionkir walja nuwasirinakaruw tʼunjapxäta.
  Aurora kullakajj ukhamarakiw sarnaqaski. Ukatx chino jaqinakar t"unjañx irptaraki. Ukat jupax uk luraraki, mä cepillompis rastrillaski ukhama.
  Ukat akham sasaw arnaqasi:
  - ¡Banzai tendencia!
  Ukat qʼala kayupat mä granadajj wasitatwa tʼijtäna. Ukat walja p"akjata uñisirinakaruw t"unjapxani.
  Svetlanax uka ch"axwäwinkaraki. Ukat jan sinti ceremonia lurasajj janiw aynachtʼkiti. Ukat espadanakax mä khuchhur uñtatänwa. Ukat q'ala kayumpiw aptasin antutani. Ukat ukatwa ukham chʼama llijullijunakax mistu.
  Aurora kullakajj amigoparuw chʼamañchtʼi:
  - ¡Ukanx mä contacto ukaw utji!
  Svetlana, China markan comandantepar chikat khuchhuqasa, chiqanchawayi:
  - ¡Ukanx mä contacto ukaw utji!
  Ukat panpachaniw imill wawanakax qʼala talonanakap maynit maynikam chʼalltʼasipxäna.
  Aurora kullakajj wasitatwa sarjjäna. Impetuoso ukat jan atipt"kay. Janiw kuna jan ch"amanïñsa pächasiñas yatkiti.
  Espadanakapax jaqin jañchiparuw khuchhuqäna.
  Wila ñik"utan saxraxa, yaqha chino jaqiru ch"allt"asa, jiskt"asi:
  - Kunsa amuyta, chiqpachansa?
  Svetlanax akham sasaw jaysatayna:
  - Chiqpachansa, amuyt"awixa relativo ukhamawa!
  Aurora kullakajj larusisaw akham säna:
  - Jisa, chiqawa!
  Ukat qʼala kayupat yaqha granadaw mistunïna. Ukat kunjamsa uñisirinakapar jawqʼjäna. Chino jaqinakatxa, ch"iyjata aycha t"aqanakakiw kunayman tuqinakar t"ijtäna.
  Svetlanax jachaqt"asisaw akham säna:
  - ¡Ukhamawa jiwasana jiwayañasa, lurañasa!
  Ukat uka tawaqux qʼala kayumpiw jiwayir ukat jan khuyaptʼayasir jiwañ regalo churarakïna.
  Natasha, chino jaqinakar espadanakampi t"unjasa, logicamente akham säna:
  ¡Jupanakax chiqa kankañapaw utji, jiwasax jiwasan chiqaw utjistu!
  Ukat uka tawaqun qʼala kayupat yaqha granadaw tʼijtäna.
  Zoyax taqi chuymaw uka tuqitx iyaw satayna, uñisirinakarux jisk"a jisk"a t"aqanakaruw khuchhuqatayna:
  - Sapa mayniw jupanakankiwa. ¡Ukat mä wali jachʼa cheqawa!
  Ukat qʼala kayupatjja wasitatwa mä sinti jiwayir kayujj tʼijtäna. Ukat aychax granada jisk"a jisk"a t"aqanakaruw ch"iyjaña.
  Natasha kullakajj wali amuytʼasisaw akham säna:
  - ¡Ukhamaw ciencia ukat diosanakax churapxistu!
  Zoya, uñisirinakar t"unjasax iyaw sataynawa:
  - ¡Jupax walpun churi!
  Ukat q"ala kayupax wasitat jaquntäna, walja discos. Ukat mä qutu uñisirinakaruw ch"allt"äna.
  Natasha kullakajj kisunakap qhantʼayasaw akham säna:
  - ¡Ukampis uka tendencia!
  Ukat qʼala amparanakapajj yaqha tunka payan agujanak jaqontäna. Jupanakax mä jiwayir ukhamarak sallqa política uñacht"ayapxäna.
  Tunka waranq chino jaqinakaw jiwarapxi. Suxta jaqinakax mä jach"a irnaqäw lurapxäna mä historia alternativa uñstayasa.
  Ukat chiqans imill wawanakax mä yuqall wawax wali jach"a ch"amawa, ukat jach"a ch"amawa!
  . #14 JAQTHAPI
  Chinonakax mä qhuru yatichäw katuqapxäna, jupanakax atacañkama, wayna genio Oleg Rybachenko jupax yaqha obra maestra ukar qillqt"awayi;
  ¡REGALO TIEMPO!
  PROLOGO UKA TUQIT ARSUÑATAKI
  Machaq mara jak"anx Moscú capitalax mä jach"a colmena de abejas ukar uñtasitawa, ukax qhananakampi wali khusa coloranakaniwa. Taqinipuniw walja yänak tukuyañatakix jank"akïpxi, ukax marat mararuw tantachasi, ukhamat fiestan kusist"añ muxsa thayanakar ch"allt"añataki.
  Ukat Alex waynax Angelina amigapampiw muyuntapxañapäna, walja regalonak apayanipxäna. Fieltro botas manqhanxa lip"ichit lurat q"añuskir chhijchhix ch"allxtasïna, Frost tatax algodón uwija ñik"ut abrigopanx junt"upunïnwa, ukat fibroso barba manqhanx waynan wila, jan navajas ukan ajanunakapax ch"uñu ch"uñumpiw chhuxriñchjasïna. Angelina, mä ch"uqi ch"uqi isimp isthapt"ata, mä juk"a jasakiwa, ukampirus pä tunk utat qhiparux janiw figurativamente kayunakat jaquqañ qalltawayktati.
  Ukampis ¿kunjamatsa Machaq Maran chacha warmit jukʼamp qollqe ganañ amtar jan iyaw sassna?
  Machaq actualizaciones ukanakatakix janiw qullqix utjkiti, ukat beca ukax wali jisk"akiwa, loco precios ukanakampi...
  - Ukasti juma kudlaty kawkisa chapaet? - Mä torpe aru ist"ta.
  Linternax mä akatjamat jist"antasïna, ukat jan wali ch"amakanakax ch"amakanx ch"amakt"äna. Barbani, jisk"a nayrani bandidox mä jach"a puñalampiw ch"allxtayäna, ukatx walja puñalampiw arktäna, saxranakax manqha pachat jaltxapkaspas ukhamaw uñstapxäna.
  - ¡Infiel jaqinakarux khuchhuqapxam! - Ukaxa ist"asi, jinchu t"aqhisiña, jan wali, kunjamatixa mä oxidado sawuxa hormigón aruru chhuxriñchjaski ukhama.
  Chiqansa, Hollywood markan uñachtʼäwiparjamaxa, uka chacha warmix saytʼasisaw uka rabioso bandidonakar mä kutikiw jaqunukupxañapäna, ukampis jakäwix jukʼamp prosaico ukhamawa. Alex ukat Angelina jupanakax mä ganso churapxäna. Chiqans waynanakawa, atléticos ukhamawa, ukampis jach"a bolsas ukanakax qhipäxan regalonak uchat ukhamarak jach"a isimp isthapt"ataw t"ijtxañax wali ch"amawa...
  Qhipäxapanx mä jach"a q"añunakaw ist"asi, q"añuskir esteras, akanx mä waynaruw qhipäxaparux puñalamp ch"iyjatäna, abrigop khuchhuqasa ...
  Mä gris yäx t"ijtir yatiqirinakan kayunakap manqhanw t"ijti, mä ch"uqi ch"uqi (fusibles phichhantaski!) chuymanïkaspas ukhamawa. Angelinax chhuxriñchjasïna: janiw ratanakarux munaskänti, ukampis kunatix chiqpachanx juk"amp axsarkañänwa ...
  ¡Ukajj walpun istʼasïna! Asfalto pavimento, wali jach"a jach"a tukusa, ajanuparux ch"allt"äna, ukat janchirux mä ratukiw mä ch"ullqi, celulanak ch"iyjata usuchjasiñamp ch"allt"asïna ...
  JAQINAKAN QHIPA CHUNKAPA
  Kunapachatï ukham jan jaktʼkay armadajj jakʼachasini ukhajja, wali ajjsarkañawa, jaya cheqatjja, walja colorani, lliphipikir nebulosajj jalnaqkaspa ukhamänwa. Ukhamaraki, sapa chispax mä qhuru saxrawa jan ukax khathati ajayuwa, ukax mä nigromante layqan magiapampiw lurasiwayi. Frente ukax mä pä parsecs ukch"akiwa, ukham escala ukanx ultra-battleships insignias ukanakas Sahara uksanx mä grano de arena ukar uñtasitawa.
  Jaqinakan confederación ukax metagalaxia ukan jakasir yaqha jaqinakamp chikaw uka amtañ ch"axwäwir mantapxäna.
  Aka chiqanx walja barconakaw utji, muspharkañanakampiw utji, ukampirus jilpach pachax kunayman nuwasiñ askinak jark"aqakiw. Suma, sañäni, mä estrella barcox clavecin ukham uñtatawa jan ukax jach"a bozal ukaniwa, arpa cuerdas lanti mä ramrod ukar liwxatata, jan ukax doble bajo ukarux rectangular torreta de tanque ukamp liwxatata. Ukajj jan chʼamani jaqenakarojj wal muspharayi, ukampis ajjsarañat sipansa larusiñaruw puriyi, jukʼampejj wali yatiñan nuwasir jaqenakarojj jukʼampiw larusiñapa.
  Jupanakan uñisiripax mä imperiowa, jupax jan axsarasaw universal ch"amanïtwa sasin arsu. Jach"a Ataúd, kawkhantix taqi kunas ch"axwañ servicio ukar uchatäki, nayrïr consigna ukax eficiencia ukat expediencia ukawa. Coalición ukar uñtasita, ataúd-carrier estrella barconakax jach"a jach"a tukuñakiw mayjt"i. Ukat uñnaqapax niya pachpakiw - uñnaqapanx wali manq"añ muniri, manqhankir quta challwanaka. Inas mä sapa excepción ukampi: thixni, acero fundido puñaladas ukar uñtasita - anigelans.
  Aka cosmos chiqankir warawaranakax janiw alaxpachan sinti chʼiqiyatäpkiti, jan ukasti kunayman saminakaniwa, qhanapanx mayj mayjawa. Mä kunatsa, uka qhant"irinakar uñkatasax mä llakiw jikxatasi, angelanakan nayranakaparus uñch"ukisksta ukhama, jupanakax universo ukan jakirinakaparux jan wali, chiqpachan sallqa sarnaqawipat juchañchapxi.
  Grobzagonat markan ejercitopax janiw jank"ak jikisiñatakjamäkänti, sapa unidades móviles ukanakakiw tantachasipxäna, jank"akiw, juk"amp velocidad ukar aprovechasa, uñisirinakarux atacapxäna, jan walt"ayapxäna ukat qhipäxar kutt"apxäna. Uk uñjasax barraje ninampiw jupanakamp jikisiñ yant"apxäna, ukampis juk"amp ch"ikhi ukat tecnología tuqit nayrar sartat tolva de ataúd ukanakax juk"amp sumwa lurapxäna. Minanakax phallatäkaspas ukhamaw phallawayi, crucero ukat t"unjir barconakan fragmentonakapan géiser ukanw phallawayi. Ukampis akanx dump ukat jach"a anatt"añaw utjäna. Jaqinakan confederación ukan jach'a ch'axwañ barconakapat maynïriw jaquqaniwayi, uka barcox wali ch'amampiw chhullunkhayasi, ukatx jach'a warawaran barco "Stalingrad" ukanx ch'axwawinakaw utji.
  Taqi ch"amapampi qhispiyañatakiw ch"amachasipxi, imill wawanakan yuqall wawanakan janchipax chiqpachapuniw uka axsarkañ junt"u pachat ch"iyjasi. Ukat thayanxa, mä moda uñtʼir jaqir uñtataw rosa umax chʼalltʼasïna, mä molécula de nitrógeno ukat oxígeno ukanakaw reaccionäna, ukhamatwa mä jaqitakix nayratpach jarkʼat temperaturax jiltayasïna. Aka chiqanx imill wawax qunqurt"asisaw jaquntatäna, ukat Perún amuletopar jamp"att"asisaw jachaqt"asiñ gotanakax jan tiemponïsax jach"a metal revestimiento ukar puriñkamax ch"amakt"äna. Akax jiwañawa, mä waynax chika hora nayraw apthapiñ yant"äna, pamparuw jaquntäna, ukat nina nakhantawayi, wila aychax ch"akhanakapat q"al ch"allt"asi ...
  Mä robot de combate, mä jach"a bozal ukan gotas de lubricante jaquqani, aka maquinax wararikaspas ukhamaw uñjasi, t"aqhisiñaw jikxatasi, mä oración diosas electrónicos ukar apayani, mä código binario ukarjam. Sistema de ventilación ukax t"unjatawa, mä kasta jisk"a ukampis walja ch"iyar ch"akhanakaruw tuku, taqi kunas ukat taqi kuns ch"amthapiñapatakiw jan walt"ayasi.
  Akax pä suma uñnaqt"an warmi nuwasirinakawa, jupanakax amparanakapamp mortero de embarque ukar ch"amanchasipxi, jan atipkasaw jiwañar qhiphartayañ yant"apxi. Suma uñnaqtʼani, rosa ajanunakapajj mayjtʼatawa, ukat suma uñnaqtʼanakapas jan aguantañjam llakimpiw mayjtʼayasi. Ukampis tornado de succión ukan presión ukax juk"ampiw jilxati. Jupax amparanakap ch"iyjasi, ch"iyjat musculonakata ukat tendones ukanakat carmesí wilax mistu , ukat imillanakax aycha molino ukar jank"akiw mantapxi. Uka ch"uspa taypinxa, mä wila ñik"utan tawaqux mä waynampiw ch"axwawayxi, ukat zorro ukham p"iqip purakapar ch"allt"asi.
  Janïr jan kuttʼanipki uka cheqar sarkasajj maynit maynikamaw jachaqtʼasipjje. Yaqha warmixa, niya chikat jila carbonata, pirqaru nina nakhantata amparapampi dibujatayna: "Jan axsart"ir jaqixa mä kutikiwa jiwxi, ukampisa wiñayataki jakasi, axsaririxa mä kutikiwa jakaraki, ukampisa wiñayataki jiwatawa". Mä ch"uxña ch"uxña nina lawrax junt"uñapatakiw yapxati, mä kusiskañ cuerporuw jamp"att"i, ukax mä qawqha pachanak nayraw wali uñt"at podiumes ukanakar digno ukhama. Aka chiqanx imill ch"akhanakapax qhant"atawa, ukat ch"aman ch"akhanakapax jisk"atpachaw ch"amakt"ata, janq"u laq"ar tuku.
  Uka nuwasiñ barcojj wali chʼamampiw nakhantäna, iridiscente aire burbujanakaruw vacío ukar jaqontäna, ukatsti phallarakïnwa, walja tʼaqanakaruw tʼunjäna.
  Hipermariscal Grobzagonath Príncipe "Maza Gigante" jupax akham sasaw kamachi:
  - Nayraru sartayaña phisqa millones llätunka pataka phisqa tunka waranqa superfragatas, ukhamaraki ch"ama anigeno apthapirinaka. !
  Fragatanakajj formación ukar jan chhaqhañapatakiw chʼamachasipjjäna, sapa mayniw filaruw saytʼasipjjäna. Cruceros de misiles ukat grapples ukanakax ch"axwirinakamp chikt"ataw mä kasta red de malla fina ukham utt"ayapxäna. Qalltanx wali jayaruw uñisirinakarux bombardeañ yant"apxäna, mä arma apnaqasa, ukax janiw universotakix machaqäxiti, jan ukasti sinti t"unjiriwa: misiles termoquark. Kunjamatix mä jach"a puncher boxeo táctica: Mä jach"a ch"iqa jab jaquntañamawa ukat masimarux jan walt"ayañamawa. Coalición ukan barconakapax qhipäxar kutt"apxäna, warawaran barconakan qhipa guardia partepax nayrar sartapxäna, pachaparuw ch"axwäw chiqar mantañ yant"apxäna. Ataúdes ukanakax ventajap organizacionan ukhamarak maniobrabilidad ukan apnaqasa, mä verdugo hachampi, jupanakar uñisir fuerzanakan juk"amp suelto formación ukarux khuchhuqapxi. Khitinakatix yaqha markankirinakar nuwañ yant"apkän ukanakatxa, chhaqtäwinakax juk"ampiw jilxattawayi.
  Duquesa de Furia sat saxra suma uñnaqtʼan generalax anígeno sat jachʼa thaya aptʼat autoparuw tʼijtʼi. Akax mä kasta ch"axwañ estrella barcowa, cruceros convencionales ukanakat sipansa, pistolanak lantix emisores de antenas ukanakaw utji, ukax nuwasiñan apnaqatäki ukhax uñisirinakan barconakan armaduraparux efectopampiw q"añuchapxi. Aka chiqanx olas gravioplásmicas ukanakaw juti, ukax jank"akiw vacío ukan ch"allt"asi. Espacio-inundación movimientos ukanakat ch"iyara chiqax gasolina wartat umamp saminakaniwa. Uka lurawix wali t"unjiriwa. Jupanakax yaqha markankirinakan pistolanakap ch"allxtayapxi, jupanakar uñisiñ yant"asax jan atipt"asaw ch"allt"apxi, computadoras ukan irnaqawiparux ch"amanchapxi, jan ukax wali ch"amampiw misiles termoquark ukan fusibles de aniquilación ukanakanx mä detonación ukham lurapxi. Uñisirinakan warawaran barconakapax mä película de aceite de máquina ukan manqhankir challwanakjamawa, yaqhipanakax janiw metalat jan ukax cerámica ukamp luratäkiti, jan ukasti biológico ukan jutirinakawa ukat chiqpachapuniw wali axsarkañ convulsiones ukanx liwxatasi.
  Aka chiqanx yaqha ch"axwañ barconakax t"unjañ qallti, nina nakhantayata, mä jach"a barcox Canal ancho uksan diámetro ukan dominó gasolina ukamp ch"allt"at luratjama. Jisk"a warawara barconak taypit chhaqtäwinakatx janiw kunas arsuñjamäkiti. Coalición de extraterrestres ukat terrestres ukanakax qhanaw jaytjasipxi, amuyataxaw stalzanes ukan machaq armapax - gravioplasma emitido, chiqpachanx walja patak imperionakan fuerzas espaciales ukanakaruw ch"allxtayäna.
  Comte de Barsov ukax nina naktäwirux controla, ukax escáner nayraqatan amparanakap mä ordenan kuynt"ayasa. Anqax ataúd caja General de Seis Estrellas ukax mä ch"aman, heroico ukham uñt"atawa, mä jaqin tigre rayado uñnaqani. Mä agresivan suma uñnaqt"an uywa, ukampis akax mä jan wali suma uñnaqt"aniwa - Lucifer. Grobzagon ukax colerat jachaqt"asi, jan khuyapt"ayasir jawq"jawinak puriyasa. Walja galaxianakat tantachtʼat jaqenakan jan waltʼäwip amuyasi. Suma, jupanakax juk"amp qutucht"asipxpan, juk"amp sustjasiñapataki. Kunawsatix jan khuyapt"ayasir, sepultura imperio ukan jach"a ch"amanakapax ch"axwäwir mantapxani ukhax yaqhipanakatakix atipt"ir, kusisiñ tukuyañaw utjani, yaqhipanakatakix llaki tukuyañaw utjani.
  Coalición ukax mä juk"a chaótico ukhamaw sarnaqaski, mä organizado refusión ukat sipansa, ch"amakt"at maniobras, pä jach"a ch"axwañ barcos ukanakas, cósmicas distancias ukanakas utjkchispas, juykhuptayata, maynit maynikam sarapxi, ukatx mä thuqt"awimpiw, olas gravitacionales ukanakampi, t"aqhisiñampiw jinchunakaparux jaytawayapxi jak"ankir ch"axwirinakan, ch"axwapxatayna.
  Uka manqhanx t"aqa t"aqanakax p"akjataw uñjasiwayi, ch"axwañ compartimientos, cuartel cabañas, entrenamiento ukat kusist"añ utanakax t"unjatawa. Taqi kunas wali ch"amampiw pasäna, jank"akiw kunayman qhispiñ ch"amanak jiwayañataki, ukampis wali t"aqhisiñjamaw k"achat k"achat lurasïna, millones de jakasirinakarux mä ch"am churäna, jan khuyapt"ayasir jiwañan jan wali samkañ axsarañ jikxatañataki.
  Akax chip t"ijuñan condesa, wali uñtasitaw mä ramo de violetas rosa sapo kayunakampi quri rizos ukanakampi, mä t"aqhisiñ jiwataw katuqasi, confesa ... emisor de combate ukaruw. Computadorankir hologramajj oracionanak liytʼi ukat juchanakatsa jankʼakiw qhespiyaraki. Ukhamaw aka glamorosa markan religionapaxa, arma de alta tecnología ukax mä sacerdote ukham uñt"atawa, inteligencia cibernética ukakiw ukham uñjata, ukax suficiente sanidad ukat q"uma kankañaniwa mä organismo vivo ukat Taqi Ch"aman Dios taypin mä intermediario ukhamañapataki. Sacerdote-emitteran qhipa arunakapax akanakawa:
  - ¡Akapachaxa janiwa q"añuchatakiti, ukampisa q"añu lurañanakaxa janiwa Diosar sacrificiot luqtatäkiti!
  Duquesa de Furie jupax mä esbelto ukhamarak atlético secuaces del equipo ukhamawa mä modo especial ukanxa, mä código de habla comprimido ukax doble rol ukaniwa. Nayrïr escudo cifra ukax equipo ukan wiretaps ukanakat utjaspa. Payïri impulso magotelepático ukaxa.
  Cruceros, destructores, brigantinos ukat mä nave espacial ukanakas ukhamarakiw barconakax warawaran barcopamp jan walt"ayat jan ukax q"al t"unjata. De Furia jupax logicamente akham siwa:
  - Jan axsarañax jan suma yatichäwinak phuqhaspawa, ukampis yatichäwix janipuniw jan axsart"ir jaqirux kutt"aykaspati!
  Jupanakan ch"axwawipax nayratpachx energía termoquark (jichhakamax apnaqawipax janiw ukhamakiti) reactor ukan niya límite ukar puriñkamaw t"unjawayi ukatx wali llakitaw kamachir suyt"aski. Walja patak waranq uñisirinakan jach"a clasenakan barconakapax nayratpach t"unjatäxiwa, ch"axwäwix juk"amp jach"a frente ukanw lurasiski.
  Uka kamachix churasiwayi, jupanakax jank"akiw sarapxäna, qhipharxañatakiw wakicht"asipxäna, ukhamat estaciones de carga ukan recargañataki - contenedores especiales de barcos estrellados.
  Ukat Príncipe "Maza Gigante" ukax machaq ch'amanakaruw ch'axwäwir jaquntäna:
  Jisk'atpachax, jupan insignia personal ultra-battleship "Beast".
  Ukxarusti, yaqha pä jach'a "Shock and Awe" ukat "Red Noose" ukanakax nayrar sartapxäna. Jupanakax tunka waranq jach"a jisk"a armanaka ukat emisor ukanakaruw uñstayapxäna. Jupanak patatjja walja capas protectoras ukanakaw chʼiyar chʼiyar uñstäna: graviométrica, campos magoespaciales (materia permeable mä direccionaruki), reflector de fuerza. Taqi dispositivos cibernéticos ukanakax teoplasia subnivel ukan irnaqapxäna, ukax interferencia ukarux resistencia ukaw utjäna. Uka pachparakiw jach"a radaranakax apnaqatäna, ukax jupanakpachaw uñisirinakan electrónica ukanakatakix jesuita snags ukham lurapxäna.
  Mä jiwayir granizox juyranakar jaquqanïkaspas ukhamaw jiwañar apt'at "regalonakax" jaquqaniwayi... Kimsa jach'a jaqinakax juk'amp jach'a ch'iqiyañ yant'apxäna, uñisirinakar sum tukjañataki. Jupanakax niyas jan walt"ayataw uñjasipxi, kunjamatix bola llijulliju, t"ijt"aña, phichhantat álamo pelusa ukanakax espacio ukan jalnaqapxi, ukhamaw jiwayir efectos ukanakax aliens ukan naves espaciales ukanakarux. Jupanakarux sustjataw qhipäxar kutt"añapatak wayt"aña. Jan jakt"kay pastilla ukham qhispiyasiñ módulos ukanakax vacío ukan ch"iqiyatawa, juk"amp juk"ampiw cohetes ukanakan phallatapat khathatipxi, kunjamatix boyas ukanakax qhuru qutanakanx ukhama. Jichhakamax ataúd ukanakax janiw jupanakarux yäqapkiti, nayraqatax jan walt"ayir ukat ch"aman p"akjatanaka, ukatx aliens ukanakar tukuyañax wakisispawa, jupanakax axsarañat amuyunakapan qhipharkir yänakap chhaqhayasipxi. Ch"axwawix janiw jichhakamax atipt"atäkiti, Imperio Sin khuyapayasir soldadonakax t"aqhisiwayapxi, ukampis uñisirinakar uñtasitx janiw sinti chhaqtäwinakas utjkiti.
  Ukampis uka pachparakiw nina nakhaskir naves espaciales ukanakanxa, janiw chʼaxwañanakas sustjañas utjkiti. Uka evacuación ukax wali sumaw sarantaski, ukax janiw jakañ organismos ukhamäkiti, jan ukasti biorobotos ukhamäspawa. Ukhamarus, retiro ukax jiwañat sawkasiñjamas jan axsart"ir q"uchunakampiw chikt"ata.
  Ukat akax de Furia ukan anígeno apt"atawa: ukham mä especial portador de plasma gravitacional, ukax t"unjir ch"ama tuqitx jan suyt"ataw jikxatasïna. T"unjañ ch"ama cargañax niya mä ratukiw lurasïna ukat wasitat ch"axwañaruw purirakïna.
  Nave espacial ukax máxima aceleración ukaruw puri, duquesa ukax estabilizador uksaruw katxaru, traje de combate ukan tela translúcida uka tuqi, uñjañamawa kunjams jach"a bíceps ukanakax tensos ukanakax utji, janiw warmir uñtasita. Jupasa ukat yaqha tripulantenakajja, jan qhepäjjat jaqontasiñatakiw chʼamachasipjjañapa. Tigre p"iqin duquesa ukax jan uñtasiñjamäkiti, cómics ukan nuwasirjama, nayranakapax ch"uqt"atawa, wali qhana, jach"a ukat thiya ñik"utax jutir thayat liwxatasi.
  Aka heroico imillax pä patak ciclos ukar puriwayxi sañax ch"amakiwa. Kunjams ajanupax fresco ukat q"uma, wali móvil, yaqhip pachax colerat uñnaqampi, yaqhip pachax contrario angeljama jan ukax anatt"asir. Walja chʼaxwäwinakaw qhipäxan utji, ukampis janipuniw qarjaskänti. Sapa machaq nuwasïwix mä kunaw wali askixa, jan arsuñjam suma uñnaqt"animpi ukat jamuqan qamirïtapampi, mä kusiskañ ritmo.
  Ukat jichhax jupanakax qhipa armas ukaniwa principio de operación tuqitxa, uka contrax uñisirinakax janiw askinjam jark"aqasiñ jikxatapkaspati, Grobzagonat qhipa atipt"añkama.
  Kunjams jan kuns lurañjamäki uka dreadnought ukax Phizt raza. Juykhunaka, thakhi chhaqhayaña. Mä atleta jaqin lanzata disco ukamp muyuntata, ukax mä pä pachatx partes constituyentes ukanakax galaxia ukan jach"a chiqanakaparuw ch"allt"ata. Jan ukax yaqha jan walin uñjasir jaqi, kimsa t"unjir jaqinakax gravioplasma ukan amparanakapan mä kutikiw jiwapxi, barconakax khathatipxiwa ukat ch"allaruw tukupxi, kunjamatix fritas ukanakax ola ukan q"añuchata laq"ar jaquntatäki ukhama.
  Barón de Alligator, emisores ukan apuntamiento ukar chiqañchasa (ukatx janiw jan askikiti, machaq crucero incinerado ukanx monobloque palos ukanakakiw qhiparawayi), arrepentisiñampiw uñacht"ayi:
  - ¡Jiwayañax jasakiwa, jaktayañax ch"amawa, ukat aksa tuqinx janiw jan nuwasiñampi jakañax utjkaspati!
  Defuria, warawaran barconakapar tamapar irpki, yaqha t"unjäwinak jaquqani, ukat carga transporte ukan turkatat barcor uñtasita, mä red de plasma ukan ch"amakt"ayatarakiwa, ukax uñacht"ayatawa:
  - Jiwañaxa, chiqa chuymani masijamaxa, chiqpachansa jutaniwa, ukampisa jumatixa mä caprichosa jakawimpi juk"ampi jaya sarnaqañ munsta ukhaxa, ¡amuyuru ukhamaraki ch"amañchawi uñacht"ayañamawa!
  Conde de Barsov jupax wali jach"at larusitayna, ukat amuyt"asir arunakap sarantaskakiwa:
  - Kamachinakaxa janiwa llamp"u chuymaninakataki qillqatäkiti, jan ukasti uka kamachinaka qillqapki uka yatiñani jaqinakatakixa jani phuqhatapatxa sancionanaka katuqapxaraki!
  Kunayman armada ukan wakicht"at sayt"asiwipax p"akintataw uñjasi. Espacio ukan jaltxañax mä qullu t"unjañjamawa, mä tornado ukhamawa, ukax jank"akiw mä escuela de midges ukar ch"allt"awayi, t"unjawayi ukat taqiniruw mäkiw apthapiwayi ... Arktañax qalltawayiwa. Kunjamtï mä tama lobonakajj mä tama uwijanak irpapki ukhama. Ataúd ukanakakiw lobonakat sipansa jukʼamp jan wali, jan sinttʼasirïpjje. Jupanakatakix ukax janiw qhispiñatakis wakiskiti, jan ukasti jan qunt"asis munañamp jan sintt"asis colerasiñamp uñacht"ayañawa. Arktaña, t"aqhisiña, jan jaytaña. Ukat walja wawanakax janis awk taykapar suyapkchixa (ukatx akanx pachpa chacha warmit tunka payan chacha warmikamaw uñstapxi), ukampis taykanaka, awkinaka, neutrales, yuqall wawanakapa, imill wawanakapa ukat khitis yati khitis yaqha ... Kuna valoran ukham a jiwayaña, kunawsatix perdiz ukanakar ch"axwañatakis juk"amp yatiña ukat ch"amachasiñaw wakisi. Uka q"añunakaw espacio ukar umamp phuqhantat uñjasiwayi ukat luminarias ukar jaquntatawa, ukatw coronal ukan jan walt"awinaka, prominencias ukat vórtices plasmáticos ukanakax uraqinx utjawayi. Sapa warawaranakax walja yaqha markankir yänakat saminakapsa mayjtʼayapxarakiwa, uka yänakax uraq patxaruw jaquqaniwayi. Janiw taqinix amuyapkaniti, jan ukasti chuymanïpki ukanakaw amuyapxani: juk"ampirus wali axsarañawa, mä jaqix mä jaqi kankañapampiw jakkir phichhantaspa, ukat jaqi kankañapax mä taqpach jan amuyt"asir ukat jan yatiñatak pachawa.
  Mä vacío ukhamarakiw jachaspa, ukham atipt"asitapatxa...
  Nayrïr mara yatiqirinakax Alex ukat Angelina jupanakax taqi ukanak uñjapxäna, ukat janiw mä peliculas ukham uñjapkänti, jan ukasti mäkiw uñjapxäna, walja puntos ukat detalles ukanakan, kunapachatix taqi kunas mantani ukhaxa, amuyunakax mä caleidoscopio de percepción ukamp phuqhantatänwa.
  Ukatx uñjapxänwa, jaqi warawaran barconakapat mayni - mä brigantina delfín wawar uñtasit contornonakani, ukax ... Cuasar dormido uksaruw saraskäna, arco iris ukan taqi coloranakapamp qhant"ata. Kunas yatiqirinakarux quasar satawa sasaw satayna, janis ukham rayunakampix taqi jakirinakar phichhantirïkchïnxa. Ukampis mä jiskʼa uñtasitäkchïnsa, taqe kunatï utjkäna ukanak jiwayir jan waltʼäwi imantasïna. Ukat aka brigantinax mä jan axsart"as jiwayasiñjamarakïnwa.
  Annigenos jupax Duquesa de Furia jupan p"iqinchataw aka kamachi katuqatayna: "¡Interceptar, terrestre estrella barco!". Ukat kimsa jachʼa waranq pallapallanaka ukat tunka waranqa nuwasiñ robotanakax niya jan kuna jan waltʼäwin uñjasisaw brigantina sat barcor arknaqapxäna.
  Tiburones predadores ukanakax mä jisk"a pato wawar arknaqapkaspa ukhamawa, ukax wali jach"a lamar qutan thaya uma taypin ch"amakt"atawa.
  Alex chachajj mä akatjamat jan jachʼat jaltjjañak chʼamanïkaspas ukham amuyasïna, jan ukasti sarnaqañwa puedïna, ukat amigoparuw akham sasaw arnaqasïna: "Angelajj jupanakar arktañäni" sasa. Uka tawaqux akham sasaw jaysäna: "Jïsa, nayax amuyasta" sasa.
  Mikhail Boyarsky jupax akham q'ucht'pan: "Jan almani janchix janis janchikïkchixa, ukampis jan janchini almax kunjams ch'amanïspa!" Inas akax chiqächispa, ukampis... Ajayux yaqha jaqin jañchipar mantasa, ukat apnaqasa, fabuloso ch"amampiw uñacht"ayasispa...
  Kimsa puñalanakatxa, nina nakhaskir radiación ukanakaw jaquntatäna, ukat jaqi brigantinax Alena Snegova jan axsartʼir capitan pʼiqtʼatax janiw mä jukʼsa chʼamanïkaspas ukham amuyasïna. Nayratpach magoplasmática olas ukanakax casco ukarux ch"allt"asiwayi, qullqi armadura ukarux deformar, ukat barril de cañones ligeros ukanakax pasta sinti phayata ukham jaquntañapatakiw wayt"i. Tripulacionankirinakax wali llakitaw jikxatasipxi, trajes de combate ukanakax t"unjatawa, ñik"utax ch"uxñaruw tuku, nayranakapas juykhuptawayi.... Janiw kuna ch"amas utjkaspa ukhamawa... Brigantinax qhant"añ qalltawayi, mä pluma fumañ jaytawayi, caviar de antimateria ukampiwa.
  Ukampis aka qhipa pachanxa, kunapachatix jan utjañan infierno ukan jan suyt"äwin ch"amaka manqhapar jaquntatäki ukhaxa, pä anígeno apt"irinakax flancos ukan jikxatasipxi, jan muytasa, chika taypinkir radiación ukar uchapxi.
  Ukat qalltawayi, olas iridiscentes ukanakax puñala central ukan pasapxäna, automáticos ukanakax jark"aqasiñaruw mayjt"apxäna. Ukat jaqin barcopax jachʼa jaqinak nayraqatan jiskʼakïkaspas ukhamänwa, ukat estructurapan mä qhawqha chiqanakap chhaqhayasaxa, red magoplasmática iridiscente ukanwa jaltxatayna.
  Alex chachajj Barón de Cocodrilo sat chachan cuerpopanwa qontʼasïna, ukat Angelinajj Conde de Barsov chachan concienciaparuw silla uchasïna. Ordinarios tolvas de ataúd, oficiales ukanakar uñtasita, janiw comandantenakan kamachinakapat aruskipt"añ yatipxi, jan ukasti phuqhañ yatipxi. Uka ch'axwirinakax janchinakan, "caballonakapan" amuyup apnaqasa, nina yäp mayjt'ayañatak kamachipxäna, ukhamax ... Ukhamatw wakisi. Kunjamatix Grobozagonat ukan jach'a kamachipax siski: "Juramento lurawayta jan jiskt'asisaw Hiper-Emperador ukar ist'añataki, jupa pachpa, ukhamarak kawkir jefes jupar utt'ayat ukar ist'añataki!".
  Orden ukax churatawa ukatx phuqhaskakiwa... Ukampis ataúd apt"asirinakan personalidades ukanakax janiw mä amtar puriñ munapkiti, kunatix wayna katuntat jaqinakan jan jañchin almanakapax janchinakap apnaqapxi. Mä jach"a ch"axwäwiw qalltawayi, Cocodrilo ukat Barsov jupanakax congelapxi, tigrex nayranakapas ch"amakt"awayi. Uka kamachix nayratpach churatawa ukatx phuqhasiniwa cancelañkama ...
  Ukampirus brigantinax nayratpach jiwayañ usuchjatanakaw katuqawayi, mä juk"a juk"ampi ... Alena Morozova, qhipa ch"amapampiw mä jisk"a hilo de conciencia ukar ch"allt"asi. Trajepa, uniformepamp chika, carbonizado ukhamawa, ukat nina naktäwinakax jan sintt"asisaw nayratpach q"ala q"ala janchiparux amparamp luqxati. Uka ñik"utax jach"a ch"akhanakampiw ch"allt"asi, ukatx q"al ch"allt"asi. Pedazos de la capa ukax jaqukipatawa... Mä juk"a juk"ampi...
  Akax mä jisk"a chuymaw mä cuasar ukanx kawkhantix brigantinapax jikxatañapa, jan ukax juk"ampirus kunatix ukat qhiparki ukax ... Cocodrilo ukat Barsov ukan personalidades ukanakax nayratpach kutt"anxapxi, magoplasmax wasitat khuchhurata .... Alenan phichhantat ch"akhanakapa t"unjasipki, ukat concienciapax mä ch"iyar embudo ukar phichhantatawa ... Ukat mä fracción insignificante de un nanosegundo, qhipa t"unjawix, comandante fragmento de la brigantina ukax cuasar ukan Probomeran ukar t"ijti...
  Taqi kunas mä akatjamat sayt"äna, janis kunjamatsa qalltawaykaspa ukhama. Flota de Constelación Púrpura ukan armadapax congelatäxänwa, ukat uñisirinakax mäkiw chhaqtxapxäna. Ukajj chʼiwipar uñtasitänwa, ukat buitre espacial ukan kayunakapajj espacioruw lipʼkatatäjjäna ukat janiw kuyntʼirjamäkänti. Ukat uka pachparakiw janiw khitis mä jukʼsa khathattʼasiñas ni khathatiñas amuyaskänti. Taqi kunatix luraskäna ukax janiw ordinario física ukan uñt"atäkänti.
  Duquesa de Furie kullakajj wali qhurutwa arsüna:
  - ¿Khitis akaxa, thaya, ukaxa jark"aqañatakixa atipjawayxistu?
  Genhir Lobox jan uñt"at uñisiñampiw uñch"ukisïna:
  - Janiwa amuyt"kti... Principio tuqinxa janiwa lurañjamakiti, ukampisa...- General-ataúd-cutter ukaxa arupa jisk"achawayi, qhanawa mä jisk"a arumpi axsarata, juparuxa aljantatawa nervioso t"ijt"asa t"ijt"asa, ladonakaparu hielo nayranakampi, sasaw yapxati . - Jiwasana agentesaxa yatiyawayiwa aka uraqixa pachampixa mä chist"awi jaquntaspawa.
  Duquesajj samarañampiw akham säna:
  - Akaxa, chiqpachansa, chuym usuchjayiriwa, ukampisa janiwa khitis jakaskiri jaqinakaru nuwasiñata jark"kaspati, ukatxa jiwasaxa ataúd pationaka atipt"añataki!
  Uka cocodrilojj jan istʼasaw bostezosïna ukat lakaparuw kunatï wali sawurani sandwichar uñtasitäkäna uk jawqʼjäna. Tigre- adjutante ukan jan apnaqat ñik"utap amparamp luqxatasa, ch"amampiw uka producto culinario ukar jach"a crujiente ukamp masticasa, ukampis pachpa pachanx taqpach amuyt"añjam ukat ch"aman arumpiw mä juk"a qhanañcht"i:
  - Mä jan tukuyat uñisirix mä jan qullatäki uka usump sasiwa - ¡complicaciones suyt"añamawa!
  Angelina ukat Alex sat chachan jawqʼjat almanakapan jakʼapanjja, mä hielo pʼiyatjamäkaspas ukhamaw Alenan ajayupan kʼajkir sustanciapajj mistunïna. Qhispiyat alman ajanupax intirjamaw qhant"äna. Yatiqir masinakapan jan amuytʼasir uñkatatanakap katjasaxa, imill capitanax wali kusisitaw akham qhanañchäna:
  -¡Atipjapxtanwa! Jaqinakar jan walt"ayañax chhaqtayatawa, aka ukhamarak suyt"aña jutïr jan walt"awinaka.
  Angelinajj jan amuytʼasisaw akham säna:
  - Ukat kunjamatsa?
  Alenkax akham sasaw qhanañchañ qalltäna:
  - Jach"a cientifico Pavel Karpov jupax jikxatawayi, pachax mä phuqhat jawirar uñtasita, jan tukuskir jawir uñtasita, walja millones independiente jawiranakaniwa. Ukat ukax lurasispawa, mä kasta rompeolas uñstayasa, mä particular arroyo ukan saräwiparux mayjt"ayañataki. Ukampis llakisiñaw jiwxäna, ukhamatwa tukuykamax mecanismos de influencia uñacht"ayasïna, ukatx janiw yaqha ukham geniox utjkänti. Ukampis akax mä thakhiw ukham p"akjañ uñstayañataki ukat jupaw uñacht"ayawayi. Mä ikiñ cuasar ukan ch"amap mä juk"a pachan jaqunukupxäta, ukat chiqpach chika aruma planeta Uraqin Machaq Maran jach"a phunchhawinakapankxa, ukhamax antutat ch"amax mä kasta jach"a ch"amampiw planetan nayra pachanx utjani, ukat pä kutiw jilxattaspa uka pachax Sistema Solar ukanw utjani ...
  Alex jilatajj jan amuytʼasisaw istʼasïna, ukat etéreo nayranakap chʼipjjtayasajj akham sasaw jiskʼat arsüna:
  - Ukat ¿kunas wakisispa?
  Alena ch"axwirix akham sasaw qhanañcht"i:
  - Sistema Solar ukan taqpach jaqinakax mä mara jakañ katuqapxani, ukax sañ muniw Pavel Karpov jupax jan uñt"at jikxatatanakap tukuyañatakix pachaw utjani ... Jan ukax juk"ampirus, jupax nayratpach utji, janiw jiwasan nayraqatasanx uñisiri armadax utjkiti!
  Angelina kullakajj wali khathattʼasisaw akham säna:
  - ¡Taqi jupanakar t"unjapxtati!
  Brigantina sat barcon capitanapajj munasiñampiw jachaqtʼasïna ukat akham sasaw nayranakap chʼoqtʼasïna:
  - ¡Janiwa amuyta! Tiempo jawirar uchata mä olas pʼakjirinakakiw jupanakatakix cronológico flujo ukar mä muyuruw tʼijtäna. Ukax sañ muniw ataúd cajanakax wiñayatakiw jakasipxani, mä pachan lazo ukan, pachpa marax jan tukuskir kutiw jakasipxani!
  - Ukat jiwasaxa? sasaw Alex jilatajj jisktʼäna.
  - Jumax pachamaruw kutt"äta, ukat jutïr kutix janiw bandidonakamp calle tuqir sarkätati sasaw suyt"askta ...
  Waynax imill wawax Kremlin Chimes nayraqatan sayt"ataw sartasipxäna, Plaza Roja uksan. Uka jachʼa relojajj chika arumaw tuputa ukat jachʼa jachʼa tukuñ qalltäna.
  Machaq marax purinxiwa.
  . #15 JAQTHAPI
  Mä jukʼa samartʼasajja, wasitatwa nuwasiñanakajj qalltäna. Chino jaqinakax wasitat yant"apxäna, Rusia markan jaya yänakapar atacañatakiw ch"amanak apthapipxäna.
  Jichha kutix suxtax juk"amp jichha pacha armanak apt"asipxäna.
  Ukhamäpanx suxtanipuniw IS-7 ukarux mágicos conchas ukat cartuchos no intercambiables ukanakamp makhatapxäna.
  Ukat jupanakax jan ina ch"usat ceremonianakampiw chino ejercito ukar ch"axwañ qalltapxäna, ukat ch"uqimp t"unjañataki.
  Ukat Oleg Rybachenko jupax mä cañón ukanw pallapallarakïna, ukat arnaqasïna:
  - ¡Atipjäwisax janiw jark"atäkiti, janiw jichhax nayrjax ukhamäkaniti!
  Ukampirus, ch"axwañ pachanxa, ukat turno ch"axwañ pachanxa, yaqha tuqitwa amuyt"asma.
  Chiqans kunats Vladimir Vladimirovich Putin jupax ukham suerteni político ukhamarak p"iqinchiri. Jisk"atpachax Yeltsin jupan sucesor oficial ukham utt"ayat qalltatapatx taqi kunas wali sumpunw sarantawayxi.
  Comunistas ukat Yabloko jupanakax mä sapa formación ukhamaw lurapxañapa sasaw amuyasïna - Yeltsin jupan qhipa irpiripax nayrïr uñisiriwa.
  Ukampis uka arstʼäwejj janiw phoqaskänti. Ukat lunthatasir Sobchak chachax janiw amtaskänti. Aprobación ukax sapa kutiw saräna. Comunistanakax amuyapxañapäkchisa: ¡akax jutïr sepultura allsuñapawa!
  Jïsa, ukat Yavlinsky - khititix juk"amp opositor político ukhamaw uñacht"ayañ yant"äna, jupax janiw kunapachas presupuesto ukatakix voto churawaykiti, kunats jan uñch"ukiskäna.
  Ukhamajj wali muspharkañänwa.
  Ukat ukat kunjamatsa suertenïxäna. Ch"axwiri ukat manq"at awtjata Daguestán markax janiw wahhabis ukanakan lurawiparux yanapt"känti, ukampirus, inas, Basayev ukat Khattab jupanakax uka tuqit jakthapipxchïna. Duma markanx oposición ukax janiw jilïr irpirinakamp ch"axwapkänti. Jan ukax factor checheno ukampiw apnaqasi.
  Mä juk"a arumpixa, qalltatpachaw taqi kunas Putin-an askipatakix utjäna. Ukat Duma markankir oposición ukankirinakax janiw Moscú ukat Volgodonsk markanakan phallawinak apnaqañ yant"apkänti.
  Comunistanakax amuyapxañapawa, ukampis qhipäxarux jaqukipataw uñjasipxi.
  Yavlinsky chachajj wali qhepatwa uk amuyäna.
  Oleg jupax chinonakaruw pallapallanakamp jiwayatayna, q"illu nuwasirinakarux proyectanakampiw ch"iyjatayna.
  Ukat jach"at arsüna...
  WALIKI. Política tuqit lup"iñax mä juk"a chuym ch"allxtayiriwa. Gerda kullakat parltʼañäni. Mä fotonjja, qʼala kayukiw amparanakap qhepäjjat chintʼat lunthatanakan katuntat uñjasi. Ukat kayunakapax juk"amp wilawa, jan junt"uchat zoológico ukanx mä ciervo ukamp uñjasi, lunthatax thayakiwa, ukat Gerdax kayunakapax wali thayarakiwa.
  Pobre imilla, zapatonakapax jupat apsutäxänwa, ukax reinaruw achikt"asïna. Ukat jichhax katuntat uñjasisaw tʼaqhisi.
  Uka waynax wasitatw alaxpachankir imperionkir ejercitoparux pallapallanak luqtäna, qʼala kayunakap joystick sat botón ukar chʼalltʼasa.
  Ukatxa yaqha chiqaruw sarapxäna.
  Zhirinovsky jupax janiw Yeltsin juparux chiqak yanapt"känti, ukat janiw mä video grabacionas utjkiti kawkhantix jupax ukham arsuwinak arsuspa! Maysa tuqitxa, machaq chhijllawinaka, ukhamaraki partidos ukan listanakapansa, jupatakix wali askiwa. Chiqansa, pallapallanakan golpe de estadop lurasaxa, Yeltsin jupax ch"amap apsuwayxäna, mä dictador completo ukhamaw tukuwayi, formalmente janiw kunampis limitata! ¡Tribunal constitucional ukan lurawinakapas suyt"ayatäxänwa, ukatx p"iqinchiristi formalmente jan tukuskir ch"amanïñ jikxatäna! Uka condicionanakanxa, machaq constitución apsutapax mä juk"a pachatxa dictadoran ch"amaparuw jisk"achawayi, ¡ukax askichawayiwa! Ukhamarakiw sañasa, encuestas de opinión ukarjamaxa, sapa patakatx 80 ukhaniw rusa markanx wakicht"atäpxäna proyecto de constitución presidencial ukar voto churañataki. Ukatwa, janiw khitis Zhirinovsky juparux constitución ukar yanapt"atapatx wali ch"amampiw taripkaspati. Nayraqatxa, jan ukhamäkanixa, jupax janiw chhijllawinakan chikancht"asiñapatak jaysatäkaspati, ukat payïrix Vladimir jupax Yeltsin jupar walja arkirinakat yaqhipanakan yanapt"ap katuqañ suyt"äna. Partido sutipatxa, uka pachanx mä ilusión ukaw jaqinak taypin uñstawayi - parlamento comunista-fascista (término de medios) ukax ch"iqiyatawa, janiw khitis reformanakarux jark"kiti, ukatx niyaw América uksanx jakañäni! Ukham condicionanakanx Liberal Demócrata sutix electoralmente wali ventajoso ukhamänwa! Bloque electoral ukax partido apnaqiriruw tukuwayi: ¡Rusia markan ajllitapa, Gaidar jupan p"iqinchata! Janiw khitis Partido Democrático Liberal ukan ch"amanchawiparux iyawskänti, waljanipuniw amuyapxäna Zhirinovskyx janiw sapa patakat phisqa umbral ukas aptkaniti!
  Jïsa, Zhirinovskyx wali ch"amanïkaspas ukhamaw amuyasïna. Ukat Rusia markan ajllitapax taqi trumpetanak amparapankiwa. Jan ukasti, inas juk"amp wakiskirïchi, janiw chiqpach askinak economía tuqinx utjkänti. Ukampis ukatx mä jach"a aparato propaganda ukat recursos administrativos ukanakan amparapankiwa. Kazajistán ukat yaqha markanakan experienciapax uñacht"ayiwa, walja kutiw ukax chhijllawinakan atipt"añatakis wali askiwa, ¡sensacional resultadonak apsuñatakis ukhamarakiwa!
  Ukampis Vladimir Volfovich jupax política tuqit wali suma yatiñanakapwa uñacht"ayäna: juk"ampirus Yeltsin jupamp chik saririnakaruw chiqa chuymanïtapat iyawsayañ atipxatayna ukatx janiw qillqantayasiñapatak jark"atäkänti, kunjamatix, sañäni, bloque Baburin ukat yaqhip yaqhanakampi! Jupax qullqi jikxatañx atipjataynawa, patrocinadores ukanakarux payllat aire tiempo ukan suyt"awinakapat amuyt"ayasa (ukat jupax pachpaw negocio lurañanx kuns jikxatäna!). Ukat juk"amp askixa, chhijllawinak pachanx mä jach"a arst"äw churäw uñacht"ayäna, ¡mä encantador campaña electoral lurawayi! Sitio web LDPR ukanx nayra registros ukanakaw jikxatasi, 1993 maran chhijllawin campaña ukanx: chiqpachans ch"aman arst"awinakawa, ukampirus Hitler jupax mä arst"ir jaqin mä patético ch"amanchawipakiwa. Demócratas jupanakax maynit maynikamaw ch"axwapxäna ukat Partido Demócrata Liberal ukan wali uñt"atätapax mä jaya pachampiw uñjapxäna! ¡Sociólogos ukanakax janiw chiqpach uñacht"äwip uñacht"ayapkiti, jan ukasti autoridadanakax uñjañ munapkän ukaruw uñacht"ayapxäna sasaw sañaja! Gaidar jupax Zhirinovsky juparux Hitler sasaw sutinchawayi, ukatx Yeltsin juparux Partido Democrático Liberal uksat jan qillqantañapatakiw mayi. Ukampis p"iqinchirir jak"achasir yatxatirinakax Yeltsin-an aprobacionapax jilxattaskiw ukat constitución ukar yanapt"añax juk"akiw sasaw yatiyapxi. Uka condicionanakanx descalificación ukax autoridadanakatakix jan walt"awinak utjayaspa. Ukhamarus 1993 maranx tecnologías de fraude masivo electoral ukax janiw jichhakamax irnaqatäkiti, jan ukasti primitivo boletas ukanakax urna ukar jaquntatawa, ukhamax jaqinakan munañapax mä juk"a chiqapawa! Zhirinovsky jupax Rutskoi ukat yaqha opositores ukanakar antutañ arsuwayi!
  Oleg Rybachenko jupax akanx distraído ukhamaw jikxatasïna ukatx mä proyectil indispensable ukanx wasitatw ch"axwantäna.
  Margarita tawaqux q"ala kayunakapamp pistola uñacht"ayaskäna ukhaxa, uka waynax amuyt"asaw amuyt"äna.
  Chhijllawinakan resultadopax wali muspharkañänwa, ukatx Partido Democrático Liberal uksan irpiripax régimen ukan uñisirinakapan ukhamarak Yeltsin ukar walja arkirinakapan voto ukamp chhijllatarakïnwa! Partido ukax niya sapa patakatx 24 ukhaniw 13 ukankirinakatx puntuación apt"asiwayi, nayrïr chimpuntawayiwa. Ukampirus sistema electoral mixto ukankatapatxa, Zhirinovskyx 60 qunuñanakampikiw tukuyäna, jan ukax sapa patakatx 15 ukhaniw Duma Estatal, parlamento ukan jisk"a utapa! Ukhamarus, Duma Estatal ukan ch"amanakapax machaq kamachimpiw sinti jark"ata, ukhamat chiqpachanx Zhirinovskyx janiw jach"a ch"am katuqkänti. ¡Jichhax Duma Estatal ukan facción ukax mä trampolín ukhamakiw uñjasispa, juk"amp ch"amapar ataque lurañataki! ¡Walikiwa, ¡Zhirinovsky pachpaw Hitler chachampi chikachasiñax jukʼamp utjäna! Ukhamarus, 1930 maranx Hitler jupax sapa patakatx 18 ukha votonak katuqawayi, chhijllawinakanx payïr chimpuntawayiwa, ukampirus uka pachparakiw juk"amp chiqpach aparato poder ukarux jikxatawayi. Nayraqatxa, Reichstag ukanx mä cámara ukakiw utjäna, ukatx payïrix sistema proporcional ukarjamakiw chhijllawinakax utjawayi, ukatx kimsïrix, ¡parlamento ukan ch"amapax Rusia markat sipanx jan uñtasit ch"amaniwa! Maysatxa, Zhirinovskyx juk"amp jan walinw jikxatasïna: atipt"äw uñstatapax chhijllasirinakarux sinti jach"a suyt"awinakaruw puriyatayna, ukampis chiqpach ch"ama ukat mä gugulkin nayrat kuns mayjt"ayañ aski!
  Chiqans aka chiqanw milagronakax qalltawayi: Zhirinovsky, jupax nayrax mä amuyt"ir político ukhamaw irnaqäna, mä akatjamat jan amuyt"asir ukhamarak sinti jan amuyt"asir jaqir tukuwayxäna. Yamas hitlerismo tuqit juchañchatäna, ukatwa occidental tuqit jan wali arsuwinakarux ch"amanchawayi, ukatw ajjsarapxäna, ¡jumatix apnaqañ qalltä ukhax kimsïr jach"a ch"axwäwiw utjani sasaw axsarapxäna! Ukat yaqhip arsutanakax q"al loco ukhamänwa, Kazajistán ukat yaqha markanakar bomba atómica ukamp apnaqatapa. Yamas Zhirinovsky jupax Tiflis markar bomba atómica jaquntañkamaw arsuwayi! Uka pachparakiw mä qawqha askinak jikxatañax utjawayi: mä amnistía phuqhañax wakisispawa, chhijllawin arsutanakap phuqhasa .... Ukampis taqpachanx Vladimir Volfovich jupax janiw puntos apt"awaykiti, sapa kutiw escándalos ukar mantawayi ... ¡Jïsa! Chiqans jupax provocado ukhamaw jikxatasïna, walja situaciones escandalosas ukanakaw CIA ukat Partido Democrático Liberal ukar uñisirinakan lurasiwayi, nayraqatax Rusia markan occidental demócratas ukanakat jutirinakawa, ukampis ukhamakipans, mä político prudent ukhamarak pragmático ukax janiw ukaruw katuyasiñapäkänti, jan ukax juk"ampirus ¡provocación ukax mä mínimo ukar jisk"achaña! Aka chiqanx sañäni, Zyuganov, kunatix tunka paqallqun maraw jichhax Kremlin ukan jach"a opositor político ukan laureles ukanakamp isthapt"ata, kunjamakitix escándalos ukanakat jark"aqasiñatakix atipjawayiwa, janipuniw jach"a thakhin utt"ayawaykiti ukat janiw kuna sutinïkiti ¡mä jan wali político ukhama! Chiqans comunistanakax mä pachaw Khodorkovsky ukan utt"asitapampix utjapxarakïna, jupax Partido Comunista de la Federación Rusa ukan nayrïr qullqichatawa sasaw sapxi, ukampis aka tuqinx Zyuganov jupax janiw kuna jan wali arsuwinak jaytkänti. Mä wali amuyt"asir político Gennady Andreevich, yaqhip pachax sinti amuyt"asir ukhamarak! Jisk"atpachax mayo phaxsin 1999 maranx Yeltsin jupax Stepashin jupan candidaturap amtkän ukhax comunistanakax jark"apxañapänwa ukat concesiones ukanakax forzadas ukham apsuñapawa jan ukax Duma Estatal ukat nayrïr chhijllawinak parlamentarios ukan chhaqtayatäñapatakiw ch"amanchapxañapäna. Ukampis Zyuganov jupax janiw jan walt"ayañ amtkänti, ukampirus uka pachax Duma Estatal ukax chhaqtayatäspa ukhax comunistanakax uka tuqitx apnaqapxaspänwa ukat juk"amp jach"aptayapxaspänwa. Jïsa, agosto phaxsin 1999 maranx comunistanakax Putin-arux jan ch"axwasaw iyaw sapxäna, ukampirus Yeltsin-an jupar arxatirit uñt"ayatapax oposición-arux mä frente unido ukhamaw uka candidatura ukar saykatañapatak mayitayna. Ukampis Zyuganov jupax amtawayiw chhijllawinakar sarañax juk"amp askiwa, privilegionak apnaqasa, kunatix estado de diputado ukax churaraki, ukat Putin jupax kimsa phaxsitx mä heroe nacional ukar tukuspa ukax janiw juk"amp jan axsart"ir Kremlin p"iqinchirirux mantañjamäkiti uñakipirinaka.
  Oleg Rybachenko jupax wasitatw chino jaqinakarux mä waynan q"ala kayupan yanapt"apampix pallapallanakamp jiwayatayna ukat amuyunakapax sarantaskakiwa.
  Uka genio waynax taqi chuymaw Zhirinovskyx janiw mä kipkakïkiti sasaw amuyäna;
  Mä juk"a arumpixa, diciembre phaxsin 1993 maranx Partido Liberal Demócrata irpirin carrera política ukatakix wali jach"apunïnwa, ukatx aynacht"awix qalltawayiwa, qalltanx janiw kunayman mayjt"awinakampix uraqir jaquntatäkänti. Yeltsin ukax jank"akiw jan wali uñt"atäñap chhaqtayawayaraki: janiw economía ukan jan walt"äwip atipjañax utjkänti, jan ukasti juk"amp jan walt"awinakaw jilxattawayi. Aka chiqanx Zhirinovskyx yaqha pantjasiw jakthapiwinak lurawayi, mä acuerdo de paz y armonía ukar firmawayi. Taqi kunat sipansa, jupax nayratpach juchañchataw uñjasiwayi, constitución ukar yanapt"atapata, ukax jach"a ch"ama presidencial ukarux legalizawayi (mä tuqitxa, ¿kunas pasaspa constitución ukax jan apsutäkaspa ukhaxa? ¡Wali amuyasiw guerra civil ukax utjaspa!), Ukat ukatsti mä sumankäw aruskipäwiw firmañatak utjäna. Chiqansa, Zhirinovskyx ukax jallu qallta phaxsinw jaytawayi. Ukampis taqpachanx wali jaya pachaw munasispa, kuna pantjasiwinaks LDPR irpirix lurawayi ukat kunats jan p"iqinchirïkpacha uk chiqapar qhanañchañataki. Jupan jach"a pantjasitapax estratégicamente pantjasiwa PR! 1993 maran chhijllawinak tukuyatatxa, jichha gobiernon jach"a uñisiripan uñacht"äwip uñstayañax wakisïnwa ukat Yeltsin jupa pachpaw uñacht"ayañax wakisïna! Mä arunxa, Antiyeltsin ukar tukuñataki, retórica juk"amp populista ukamp, nayraqatax manqhankir uñisirinakat k"umiwimpi, corrupción, lunthatasiña, ukat juk"ampinaka! Ukat jach"a consigna - ¡Gang Yeltsin jupax juicio ukankiwa! Ukat uka pachparakiw, ¡janiw consignas izquierdistas ukanakar jisk"achañakiti, demagogía social, justicia promesa! Jisk"atpachax Bielorrusia markanx Lukashenkax sapa patakatx 80 jilaw payïr kutin presidencial chhijllawinx jikxatawayi, ukax mä político oposición ukatakix wali sumapuniwa ! Ukampis janiw Lukashenkax Zhirinovskyt sipanx oratoria tuqinx juk"amp ch"amaniwa sañjamäkiti, jan ukasti, jan ukasti, Vladimir Volfovich jupax juk"amp yatxatatawa ukat amuyt"irjamarakiwa! Ukampis Zhirinovskyx ch"amapampiw aynacht"ayasïna, sinti qhuru ukat jank"ak colerasirïnwa, ukat mayni tuqitxa, Yeltsin jupan masinakapax, ukat Yeltsin jupa pachpaw juparux ch"amanchapxani, juparuw qhipa apnaqañapatak ajllipxäna. Khitis uka sarnaqäw yati: Hitler ukat Gindebruner jupanakan sarnaqawipat amtapxpachänwa, qalltanx wali amuyumpiw sarnaqapxäna, ukatx masinakaparux! Ukampis chiqpachanx Gindebrug jupax Nayrïr Jach"a Ch"axwäwin heroe ukhamänwa, markapan patriota ukhamarak nayratpach mä jan wali chuyman jaqiwa. Ukat Yeltsin, URSS markar t"unjiri ukat ideología imperial ukar wali uñisiri, Zhirinovsky ukan estratégico uñisiripänwa. Jïsa, ukat Yeltsin jupamp chik saririnakax axsarapxänwa, uka pachan wayna ukat agresivu Zhirinovsky jupax orden wasitat utt"ayañ qalltaspa ukat p"iqinakax liwxataspa! Ukhama, Yeltsin jupan masinakapax janiw Volfovich-arux presidencia jan ukax primer ministro-r jaquntañ munapkänti, ukat chiqpach ch"amapax Yeltsin-an janchipampiw ch"amanchatäna. Mä arunxa, ¡Zhirinovskyx anqax tuqitx juk"amp jach"a nivel de oposición régimen ukar uñtasit lurañapänwa! Ukhamat jaqinakax amuyapxañapatakix janiw kuna jach"a uñisirix utjkiti jilïr irpirinakan Zhirinovskyt sipansa, ukat ukhamat mä asociación uñstañapataki: Zhirinovsky jan ukax Yeltsin, Zhirinovsky contra Yeltsin! Ukampirus Vladimir Volfovich jupax janiw mä ch"aman analista ukhamarak PR jaqirux pachamamapanx utjkänti jan ukax janiw khitirus ist"añ munkänti. Jan ukax inas Yeltsin-arux axsararakchïna, ukampirus sañaw wakisi, Yeltsin-ax waliw jan taqpach tirano ukhamäkiti, jupax mä amnistía ukat uñisirinakapar antutatäñapatakiw renunciaspa: Rutskoi ukat Makashov. Jïsa, ukat Yeltsin jupax parlamento chhaqtayañaruw saräna, kunatix jaqinakax, sañjamawa, juparux ukatakix mä referéndum ukanx 25 uru achuqa phaxsit 1993 maranw jaysapxäna. Ukhamarus parlamenton jiwayatätapa, ukat pachpa Yeltsin chachan jiwayatapajj walpun ajjsarayäna, ukatwa janiw amtapkänti. Ukhama, Zhirinovskyx wali sum jach"a uñisiripar tukuspa, juk"ampirus Zyuganov, qawqhas Yeltsin-arux ch"ankhachatayna, ¡jupax castigo katuqatayna!
  Uka waynax wasitatw q"ala kayump yanapt"asis imill wawanakar qhipäxan mä jach"a proyectil ukamp jaquntäna ukat amuyunakapax sarantaskakiwa.
  Zhirinovsky jupan yaqha pantjasitapax Chechenia markan ch"axwäwipanx kuna cargos ukanakas jikxatasïna ukawa. Mä nacionalista ukhamaw amuyasi, jupax orden constitucional ukan utt"asiñapatakiw yanapt"añapäna, ukampis ¡kuna formansa! Ch"axwawix qalltatpachaw jan walin uñjasiwayi, rusa pallapallanakax jach"a chhaqtäwinakampiw t"aqhisiwayapxi, nayraqatax mediocridad criminal de comando Yeltsin ukan utjatapata. Ukhamarus, Afganistán markan ch"axwäwin experienciani generalanakax, sañäni, Ministro de Defensa Grachev, nayrïr grado yatiqirinakat sipanx juk"amp jan waliw kamachi. ¡Periodistanakas generalanakaruw kunjams nuwasiñ yatichapxirïna! ¡Ukaw paradojajj utjäna!
  Ukham condicionanakanx mä posición apsuñaw wakisïna: ¡Yeltsin ukat pandilla jupaw juchanipxiwa, rusa ejercito ukan jach"a chhaqtäwinakapatxa! Régimen gobernante ukar k"umiwix ch"amanchatäñapänwa, ukampirus uka pachparakiw, jan ejercito ukar llamkt"asa. ¡ Grachev jilatarojj janis arjjatatäñapäkchïnjja! ¡Zyuganov jupax posición óptima de victoria ukaruw puri! Yeltsin ukar k"umiña, ejercito ukamp jan ch"axwaña, jan separatistas ukar yanapt"aña. Jilapachax Zyuganov jupax chiqap thakhi ajlliwayi: Yeltsin jupan política ukar máxima distancia, enfrentamiento. Ukampis nayrïr convocatorian Duma sat cheqankir comunistanakajj janiw sapa kutis uñisiñapäpkänti. Jisk"atpachax Zhirinovsky jupax Chernomyrdin gobiernor jan confianza uñacht"ayañ amtapax janiw yanapt"atäkiti. Jilapachax comunistanakax nayrïr kutiw mä voto de desconfianza ukaruw voto churapxäna, octubre phaxsin 1994 maranxa, Martes Negro uka qhipatxa, kunawsatix política económica de Chernmyrdin ukax pasiva aprobación ukax jupanakarux wali qullqiruw purispa. Payïr convocatoria ukan Duma Estatal ukanx, kawkhantix Zyuganov p"iqinchat comunistanakax nayratpach jilpachanipxänwa, ¡mä voto de desconfianza ukax janipuniw (!) voto ukar uñt"ayatäkänti! Ukat parlamentox phisqa candidatos ukanakaruw nayrïr ministrutak iyaw satayna, ukampis ¡ukax yaqha sarnaqäwiwa! Zyuganov chachan sarnaqäwipax mä sapa qillqataw wakisi, ukhamarak kunats 1996 maranx Yeltsin ukarux wali atipt"awayi.
  Zhirinovsky jupa pachpaw, ukhamaw amuyasi, Yeltsin jupamp chik sarnaqir jaqinakamp mä amtar puriñ munäna, oligarcas ukanakarux chiqa chuymanïtapat amuyt"ayañ suyt"asa, ukhamat jupa sapakiw comunistanakar trono ukar jan mantañapatak jark"añapatak utt"ayañapataki. Ukampis jan walt"awix Yeltsin jupan masinakapax, uka pachanx janiw mayjt"äw munapkänti, ukat janiw Volfovich ukarux atiniskänti, jupax, chiqans, occidental uksanx juk"amp jan walt"ayañ atipxatayna. Walja oligarcas p"iqinchirir jak"achasirinakax Occidente uksanx negocios ukanipxi ukat ukanx jach"a manunak apthapiñ atipxatayna. Jïsa, ukat petroleo ukan chanipax niya 10 dólares ukhanïnwa sapa barril ukanxa, ukhamax gas barato ukaw utjäna, ukat élite ukax OTAN markanakat mayt"asitanakarux wali enganchar puripxäna. Ukat Occidente tuqinx Zhirinovsky jupanakatakix janiw askïkiti sasaw qhan arsupxäna.
  Ukham condicionanakanx élite Yeltsin ukamp alianza ukar atinisiñax Partido Democrático Liberal irpirin uñnaqap jan walt"ayawayki, ukatx comunistas ukat nacionalistas ukanakamp bloque ukarux ch"axwawayxi. Ukhamarakiw sañasa, rusa ejercito ukan jach"a chhaqtäwinakapa, jan atipt"añ munatapa, taqpachanx mä qawqha ukat jan sinti suma armat uñisirinakaruw atipt"añ munapxi, ukax ch"axwañ consignas ukanakan wali uñt"atäñapatakiw jisk"achawayi ukat ch"axwäw tuqi kusisiñ jikxatañ munañaw juk"amp jisk"achawayi. Jaqinakax uñjapxänwa, rusa ejercitox janiw wakicht"atäkänti Océano Índico uksan kayunakap jariqañataki, ukat Oriente Medio uksan petroleros ukanakamp katuntañataki. Jïsa, teóricamente, Oriente Medio uksan katuntañax walja qullqiw churaspa, petrodólares ukat energía ukan jan jark"at salto ukanakat, ukampis Chechenia markax jan atipt"añjamäkchisa... ¡Pacifista sentimientos ukanakax jilxattañ qalltawayi, ukatx Zhirik jupax electoral ukan jach"a chhaqtäwinakampiw t"aqhisiwayi!
  Uka wawa prodigiox chiqak wasitat ch"axwanti. Mä proyectil 130 milímetros ukch"a cañón ukan chino jaqinakarux ch"iqiyatayna.
  Margaritax iyaw sasaw akham säna:
  - ¡Jumaxa wali ch"ikhi jaqiwa!
  Ukat qʼala kayunakapampiw nina naktayañ qalltäna.
  Ukat Oleg Rybachenko jilatajj amuytʼaskakïnwa.
  Ukampis Zyuganov chachajj wali amuyumpiw sarnaqäna sasaw sañasa. Amuyt"añataki, kunapachatix Boris Fedorov jupax gobiernor jan atinisiñ calificación ukar voto churañ amtkän ukhax Partido Comunista de la Federación Rusa ukax janiw ukx yanapt"känti. Jilapachax Zyuganov ukat jupamp chik saririnakax Chernomyrdin ukarux wali sum uñjapxäna, ukampirus qhipïrix política ukarux oligarcas ukanakan askipatakiw sarantaskakïna ukat Yeltsin ukar chiqa chuymanïtap uñacht"ayarakïna. Ukampis kunatix wali askïki ukax Zyuganov jupax nayrïr opositor ukhamarak anti-Yeltsin ukar tukuñ atipxatayna. Ukhamarus propaganda propresidencial ukax juparux yanapt"arakitaynawa, inas amuyuparjama, kunatix Zyuganov comunista ukax payïr t"aqax candidato no comunista ukat sipanx juk"amp askiwa.
  Partido LDPR ukax juyphi pachan ukhamarak primavera 1995 maranx mä jach"a jan walt"äwiw utjawayi, walja diputados ukanakaw ukat sarxapxäna, ukat k"ajkir, carismático Marychev jupax ukhamarakiwa.
  Ukampis Chechenia markan ch"axwäwipax juk"at juk"at atipt"asiwayi, ch"axwirinakax jach"a chhaqtäwinakampiw t"aqhisiwayapxi ukat wila ch"allxtataw uñjasipxi ukat desmoralizadas, ejercito ruso ukax nayrar sartawayiwa. Junio phaxsinx Shamil Basayev jupax Budenovsk markan mä maternidad hospital ukaruw katuntawayi. Principio tuqitxa, ukham sartasiwix ch"axwirinakax janiw kuns pallapallanakan churapkänti, ukatx propaganda tuqitx ch"axwañ partido ukarux askinjam uñjarakïnwa ... Ukampis Yeltsin jupax t"unjataw uñjasiwayi, amuyataxaw 3-4 urunak saraqkipan octubre phaxsit kunatix luraskäna ukat millones de jaqinakan maldicionanakapa de rusos ukanakax juparux t"unjapxäna ukat jupax Chernomyrdin ukarux ch"axwäw sayt"ayañapatakiw mayïna ukat aruskipäwinak qalltañataki ...
  Rusia markan ejercitopax unilateralmentew uñisiñanak jaytawayi. Ukatx Duma Estatal ukax qhipharux walja votonak apthapiwayi, mä voto de desconfianza gobiernor pasañataki, mä qawqha seguridad ukan irnaqirinakax irnaqawipat jaqunukupxañapatakiw mayi. Yeltsin jupax jaytawayi, Grachev juparukiw jaytawayi, ukampis Yegorov, Yerin, Stepashin jupanakaruw katuyawayi. Aka chiqanx Zhirinovskyx qalltanx chiqaw sasaw arsuwayi: tregua ukarux juchanchawayiwa ukatx mä voto de desconfianza ukaruw voto churawayi. Ukat kunapachatix Chernomyrdin jupax bluff luraskäna, gabinete ukar atinisiñ tuqit jiskt"äwix Duma Estatal ukan voto ukar uñt"ayañ amti (mä advertencia ukaw utji, 450 votos ukanakat 226 votos ukanakat juk"ampikiw gobiernor atinisiñatak voto churañax wakisi, ukhamax p"iqinchirux obligado ukhamawa mä semana gobiernor ch"iqiyañataki jan ukax Duma Estatal uksa chhaqtayañataki), Zhirinovsky jupax ch"amanchawi uñacht"ayi ukat wakicht"ataw nayrïr chhijllawinakar parlamentario ukar sarañataki. Nayra chhijllawinakan ventajas ukanakax mártir ukan uñacht"awipawa, jan suma jikxatasitapa - Yeltsin ukat gobiernor juchañchaña, janiw Congreso de Comunidades Rusas ukan proyecto Kremlin ukar ch"amanchañatak pacha churapkiti, ukat partido apnaqir partido ukar ch"amanchañataki: Jiwasan utasax Rusia ukawa . Ukat chiqans yaqha organizacionanakax - jisk"a!
  Chernomyrdin, uka bluff ukax janiw irnaqkaniti, ukat machaq parlamento ukax juk"amp oposición ukaruw tukuni, uk amuyasax, jupax voto apsuwayiwa. Duma Estatal ukax wasitatw jan confianza ukarux voto churawayi, Zhirinovskyx wali ch"amampiw lurawayi, ukampis janiw voto ukanakax utjkänti. Aka chiqanx Yablokox axsarañaw sasaw sañax wakisi, Yavlinskyx janiw ventajas de asientos parlamentarios ukanak chhaqhayañ munkänti. Ukhamarus chiqpach calificación ukax janiw jach"äkänti, jan ukasti, mäkiw phust"añax utjäna.
  Zhirinovskyx jank"akiw wali uñt"atäna, ukampis Volfovich jupax wasitatw mä pantjasiw jakthapiwayi, partidopan firmanakap apsusaw, procedimiento de impeachment ukarjama. Janiw kunas wakiskiti, oposición ukax 300 votos ukhaniw mä comisión uñstayañatakix cargos uñstayañataki, ukampis ¡calificación ukarux jan walt"ayawayiwa! Zhirinovsky jupax wasitatw mä razón churawayi, política conciliadora ukamp juchanchañataki, ukax mä chiqawj jilxatir protesta electorado ukarux jayarst"ayawayi.
  Ukhampachasa, Chechenia markan tregua ukax ch"axwirinakax jan axsarasaw p"akintapxäna, kunayman ataques terroristas ukanakaw utjawayi, juk"ampis Romanov ukarux, bombardeo ukan jan walt"ayatanakax sociedad taypinx ch"axwirinakan amuyupax jilxattawayiwa, ukatx Zhirinovskyx puntos ukanakaw apsuñ qalltawayi. Ukhamarus, septiembre phaxsin 1995 maranx OTAN ukax bosnio serbios ukanakaruw bombardeañ qalltawayi, ukax antioccidental ukar ch"amanchawayi, ukax Partido Democrático Liberal ukan uñt"ayawip jach"anchayaraki.
  Chiqans Zhirinovskyx mä provocación ukar katuyasiwayi, parlamento ukan mä warmir jawq"jatapata, mä pä kutit sipans juk"ampiw mä vertedero general ukan juk"amp llamp"u chuymamp sartayatayna. Ukatx prensa Yeltsin ukax taqi ukanak hype ukamp uñt"ayawayi, ¡Zhirinovsky ukarux mä bandido ukham uñacht"ayasa! Ukampirus ukham t"aqax yaqhipanakatakix wali askïspawa: juk"ampirus warminakamp t"aqhisiyat chacha warminaka, jan ukax khitinakatix taqi candidatos ukanakat sipanx juk"amp qhuru dictador ukar thaqhapkäna, ¡jupax kunaymaninak sum wakicht"añap suyt"asa! Kunjamakitix "estalinistas" ukax Zhirik ukatakiw utjäna.
  Oleg Rybachenko jupax ch"axwañampiw sarantaskakïna. Uka waynax China markan ejercitopar atipt"asaw luratayna, ukax dinastía manchuria ukan apnaqatäna ukat amuyt"askakïnwa.
  Octubre phaxsin 1995 maranx Partido Democrático Liberal ukax 100 firmanak apthapiwayi, Duma Estatal uksanx gobiernor jan confianza uñacht"ayañataki, ukampis Zhirinovsky jupax qhipa kutix janiw uka amtarux iyaw sañ munkänti.
  Pantjasitapaw sañaja, janiw kunas chiqapar uñjatäkiti. Nayraqatxa, Zhirinovsky, chhijllawi urux mä voto de desconfianza uñacht"ayasax, protesta electorado ukan sinti khuyapt"ayasiñapatakiw ch"amanchawayi, uka pachanx jupanakax jilpachaw utjäna. Payïrix, voto ukax Zhirinovsky jupan jach"a atipt"iriparuw uñt"ayasiwayi, Chernomyrdin, ukatx janiw jark"känti, kunatix Yeltsin ukat jupamp chik saririnakax Zhirik jupar arxatañapatak iyawsayañ yant"awinakax qhipäxan utjkän ukanakxa.
  Ukhamarus Zhirinovsky jupax amuyañapawa; ukat juk"amp jach"a resultado uñacht"ayi Duma chhijllawinakanxa, juk"ampiw "familia" jupar apuestas!
  Uka pachatakix campaña táctica ukax wali askiwa, oposición número uno ukan lurawip phuqhaña, ukax comunistanakan nivel de enfrentamiento ukat sipanx juk"ampiwa.
  Zhirinovsky, jilapartxa, ukax amuyasïnwa, ukampis pä sillun qunt"asiñ yant"äna ukat janiw mäkipkänti. ¡Machaq chhijllawinakax nayra chhijllawinakat sipanx juk"amp ch"amapunïnwa! Nayraqatxa, janiw 1993 maranx ukhamäkänti, janiw oratorio ukan yatiñap taqpach uñacht"ayañax utjkänti, jupanakax fiestas ukanakarux sinti juk"a tiempo de aire ukaw churapxäna, ukat 13 ukhat 44 (!) ukar jilxattawayi. Payïri , Zhirinovsky ukarux jan phuqhat suyt"awinaka ukat suyt"awinakan factor ukham anatawayi. Taqi kunat sipansa, jupax nayrïr jaqïkaspas ukhamaw amuyasïna, ukampis janiw jaqinakan jakawip juk"amp sumaptaykänti ... Mä amuyt"ir jaqitakix qhanäkchïnsa, Zhirik jupax janiw chiqpach ch"amanïkänti, ukat pachpa comunistanakax Partido Liberal Democrático uksat sipanx juk"amp votonak apnaqapxäna : 102 contra 60, ukampis ... Uka pachax qawqha yatiñan jaqinakas utjäna, juk"ampis llätunk tunk maranakanxa.
  Kimsïr razón, LDPR irpirirux laq"a warantapxäna, mä monstruo ukat mä bully ukan uñnaqapawa, kimsïr jach"a ch"axwäw qalltañapatakiw axsarapxi.
  Pusïr razón ukax mä jach"a razón ukhamarakiwa, kunatix walja atipt"asirinakaw uñstapxi. Juk"amp uñt"atanakax akanakawa: Congreso de Comunidades Rusas ukax Skokov jupan p"iqinchatawa (nayrir secretario del consejo de seguridad Yeltsin jupan apnaqata), ukat Alexander Lebed, jupax Yeltsin chachan jaqiparakiwa, jupax Transnistria markanx medios de comunicación ukanakan lurawipax wali jach"anchatawa. Akax mä bloque de PR activo ukhamawa, ukampis jupanakax suficiente ukhamaw uñt"ayasi, ukat juk"ampirus. Taqi kunat sipansa, jaqinakax janiw kunjamtï jilïr irpirinakax amuyapki ukhamakiti, ukat jilpachanix amuyapxiwa KRO ukax janiw mä oposición ukhamäkiti, jan ukasti mä proyecto Kremlin ukawa, nayraqatax Partido Democrático Liberal ukat Partido Comunista de la Federación Rusa ukaruw uñt"ayasi. Ukampis ukhamäkchïnsa, ¡aka organizacionajj sapa patakat pusi jilaw irnaqtʼawayi!
  Ukatx yaqha atipt"asirinakaw teja patat utjäna, Derzhava-Rutskoi, kawkhantix Marychev jupax jaltxatayna, Bloque para la URSS - Tyulkin-Ampilov, Partido Nacional Republicano de Lysenko, ukat walja taqi kasta. Ukhamaraki, Comunistas jupanakax chhijllawinakaparux ch"iqiyapxarakïnwa: Bloque de URSS ukax sapa patakatx pusi chikatani jilaw votonak katuqawayi, ukampis janiw parlamento ukar mantkänti, ukatx Partido Comunista de la Federación Rusa, partido agrario ukaruw votonak chhaqhayawayxi ukhamarakiw jan phisqa por ciento barrera ukax apsuwaykiti, yaqha organizaciones izquierdistas ukanakar uñtasita. Jisk"atpachax janiw qhanakiti kunatix nayrir nayrïr ministro Ryzhkov jupax mä bloque ukamp chhijllawinakatak jakthapiskäna: Unión del Trabajo jan ukax bloque Govorukhin! Ukampirus 1995 maran chhijllawinakax Rusia markan taqpach sarnaqäwipanx partido poder ukan juk"amp jan ch"aman resultadop uñacht"ayi, ukatx sapa patakatx juk"amp jach"a protesta ukan voto uñacht"ayawayi.
  Uka waynax wasitatw pallapallanak arsüna, q"ala kayunakapamp joystick botón ukar ch"allt"asaw amuyunakapax sarantaskakïna;
  Zhirinovsky, chhijllawi campaña ukanx jilpachx jilïr irpirinakaruw tuqinuqäna, ukampis janiw agresivamente ukham lurkänti. Ukhamarus, facción ukax jutir maratakix presupuesto ukaruw yanapt"awayi, yaqha razón uñacht"ayasa, orientación pro-Kremlin ukar juchanchañataki. Uka chhijllawinakanxa niya taqpach chhijllawinkirinakan protesta uñacht"awinakapat amuyt"asax janiw aka gobiernomp chikachasiñax wakiskänti! Ukhamarus, Duma Estatal ukax jan suyt"ataw Dubinin juparux Banco Central uksan p"iqinchirïñapatak iyaw satayna, ukampirus qhipïrix Yeltsin ukan muyuntat jaqiwa, jupax reformas de mercado ukaruw yanapt"i, versión radical Gaidar ukanxa. Ukhamarus Zyuganov jupax uka candidatura ukarux yanapt"arakiwa, Dubinin jupax Martes Negro ukanx chikañchasikchïnsa, ¡janiw mä opositor principial ukhamäkiti sasaw uñacht"ayi!
  Chhijllawi pachanx Zhirinovsky jupax janiw kuna bloques electorales ukanakas utt"ayañ munkänti, ukampirus walja jisk"a partidos nacionalistas ukanakax ukham lurañ munapxatap uñacht"ayapxäna. Ukhamarus Vengerovsky jupax partidon sutip mayjt"ayañ iwxt"awayi, política tuqit juk"amp aski ukat eufónico ukar - sañäni, ¡Jach"a Rusia! Zhirinovskyx aka tuqitx qala chuymanïñ uñacht"ayäna, ¡liberal demócrata uka arux aka pachakamax niyaw jan walir tukuwayxäna!
  Ukhamarus, wali uñt"at cantantes jan ukax artistas ukanakax janiw lista de partidos LDPR ukanx uñt"ayatäkänti, ukampirus munirinakax walja jaqinakaw utjäna. Jisk"atpachax Alla Pugacheva, jupax prensa ukan uñt"ayasiñapatakix wali munasïnwa, jupax wali sum iyaw saspawa payïr chimpuntawi lista de partidos LDPR ukanxa. Janiw kuna tuqitsa llakiskänti, ukampis jupa pachpat arsuñatakix mä razón extra informativa uñstayaspawa. Ukhamarus yaqhip proyectos ukat kamachinak Duma Estatal ukan aruskipt"añatak amtañatakix oportunidad ukaw utjaraki. Antonov compositor ukax lista regional ukarukiw uñt"ayasïna, ukatx q"al ch"axwapxäna. Jilapachax Zhirinovsky: mä jach"a jan wali rasgo ukaw charak ukanx utji: janiw munañakiti ch"aman personalidades ukanakar tolerar pachamamapanxa, khitinakatix jupanakan punto de vista ukar arxatapki ukanaka. Amuyt"añataki, chiqpachapuniw uka amtampiw Anatoly Kashpirovsky wali uñt"at hipnotizador jaqix uka fiestat mistuwayxi; khititix Vladimir Volfovich juparux autoritario métodos de gestión ukat sicófanos ukanakamp muyuntat munatapat juchanchawayi. Nayax sañ muntwa, chiqans Hitler jupas munat jaqinakampiw compromisonak luratayna ukat jupatakix inamaya jan ukax jan walt"ayañkamaw juparux toleratayna. Rem, Strasser, Goebbels jupanakat amtañäni, jupanakax izquierdista ukat autoridadanakar uñisiñampiw uñt"ayasipxäna. Ukampis chiqpachapuniw ukham jaqinakar yuspajarasi, Hitler jupax comunistas ukat socialdemócratas ukanakat máxima de votos ukar apsuñ atipxatayna. Ukhamaraki, Zhirinovskyx sintipuniw akham säna: jan amuyt"asisaw Stalinar jach"añchäna jan ukax tuqinuqäna. Jilapachax Partido Democrático Liberal irpirix pachpaw mä juk"a Stalin ukar uñtasit luratayna, jupan culto ukar uñtasit luratayna, métodos autoritarios de gobierno ukar adhesión uñacht"ayatayna, ukampirus uka pachparakiw comunistas ukanakarux ch"axwawinakat juchanchatayna, ukampirus jupax ch"axwawi, ch"axwawirukiw arxatatayna ukat juk"amp nuwasiñanakas utjarakiwa!
  Uka contexto ukanx izquierdista amuyunakax juk"amp uñt"atawa, Zhirinovsky jupax juk"amp equilibrado amuyunak comunista amuyunakaruw katuqañapäna, ukat amtañaniw mä jach"a chiqaw electorado ukanx nostálgico ukhamawa pacha soviético ukanakataki. Ukhamarus, izquierdista ukan anqäx atributos ukanakax janiw jark"kaspati: sañäni, LDPR banderatakix ch"uxña colorax wali llakiskañawa! Nayraqatxa, gays ukanakamp asociacionanak uñstayi, jupanakax "azul" ukhamarakiwa, ukatx payïrix, ch"uxña colorax samarañapawa, ukax janiw Zhirinovsky jupan incendiario arst"awinakapampix sum armonizakiti! Partidopatakix wali suma amtawix morado-wila ukhamäspawa. ¡Ch"amanchaña, exploits ukar jawsaña, ukampis jichhakamax janiw comunistas ukanakamp pachpäkiti! Ukhamarus, morado ukax realeza ukan chimpupawa ukatx soberanía, monarquista ukat no comunista persuasión ukar yanapirinakan arunakaparux jawst"aspawa!
  Uka genio waynax mayamp joystick ukan botonanakap ch"allt"äna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Atipjañaxa jach"a kankañawa!
  Ukat wali yatiñampiw amuytʼasiskakïna.
  Janiw wali askïkänti videos ukanakas kawkhantix Zhirinovsky jupax mä burla ukham anatt"äna, juk"ampis, jupax janiw sinti sum q"ucht"känti! Ukhamäpanx janiw wali askïkänti, kunatix uka pachax jaqinakax 1995 maranx manq"at awtjataw jikxatasipxäna ukat jach"a mayjt"äwinak ukhamarak mä jach"a irpiriw munapxäna, ukat jupax janiw chiqañchäwinak lurañ amtanïkänti! Sañax wakisiwa, medios de comunicación pro-Kremlin ukanakax nayratpach Zhirinovsky ukan mä burlosa ukat payaso ukham lurañ yant"apxäna, ukat janiw uka impresion ch"amanchañax askïkänti, machaq trumpetanak uñisirinakapar churasa!
  1995 maran chhijllawinakanx CEC ukax nayraqatx janiw "Derzhava" - Rutskoy, ukatx "Yabloko" ukar qillqantañ munkänti. Uka qhipatxa, panpachaniw wasitat utt"ayatäpxäna, Jach"a Tribunal tuqi. Aka episodio tuqitx walja versión ukanakaw utji: juk"ampis, Kremlin ukat PR jaqinakapax Yavlinsky-r Duma-r chhijllawinakan yanapt"añ munapxäna, mä demócrata ukhamarak occidental ukhama, ukat Rutskoi, ukhamaw amuyasi, ukax votos de la... comunistanakax jupa pachparuw ....
  Nayrïr uñtawinx versión ukax logico ukhamawa, chiqpachans Yabloko ukat Derzhava ukanakar jaqunukuñ munapxaspän ukhax Corte Suprema, Yeltsin familian mayitaparjam utt"ayatax janiw jupanakar kutt"aykaspati! Taqi kunat sipansa, qhipa uñacht"äwinakat amtassnawa, kunawsatix Yabloko, Yaqha Rusia ukat País ukanakax chhijllawinakan jan chikanchasipxañapatak jaysatäkänti, jan kuna kamachirjama. Amuyt"añataki, 2006 maran Moscú markan chhijllawinakat bloque de la País ukar jaqunukutapax kamachirjam uñjatax janiw kamachirjam uñjatäkiti! Ukhamat uka videonx, ukax descalificación ukaruw tukuwayi: janiw directo jawsatanakax utjkänti violencia, pogrom, q"umachasiña racial ukat juk"ampirus "caucásicos" ukanakar jaqunukuñataki. Ukax Moscú markan basura ukanakat q"umachañ tuqitw parläna ... Jïsa, mä juk"a pachax orden ukat yaqha markar sarxirinakar wasitat utt"ayañax wakisitap uñacht"ayäna. Ukampis... Nayraqatxa, akax janiw kamachir jan walt"aykiti, ukat payïrix, kuna jan walt"ayir videonakanx kunayman tuqit mä juk"a jikxatasma. Jumax, sañäni, caricaturas "Just you wait!" propaganda de pedofilia ukham jark"atäñapataki. Ukat mä liebrex mä wawar uñtasitawa, wawanakan boletopampiw saraski, ukat lobox jupampiw coquetea, amparamp luqxati... ¡Aka tuqinxa, juezax janiw derecho legal ukankänti bloque Rodina ukar registro ukar apsuñataki! Khodorkovsky jupar juchañchañax mä sapa temawa, janiw aka qillqatanx uka tuqit parlkañäniti. Ukampis taqiniw amuyapxi, jan Kremlin ukan sancionapax utjkaspän ukhax janiw akax luraskaspati ...
  Jïsa, jïsa, ukampis janiw cheqpachäkiti! Jisk"atpachax Rutskoi ukax uka pachax Yeltsin ukan wali uñisiripjamaw uñjasiwayi - ¡waliw mä directo enfrentamiento armado ukar purispa! ¡Poder ukan calificación ukax wali jach"änwa ukatx sapa patakat phisqa barrera ukar pasañax wali jach"awa! Ukhamajj ¿kunatsa Kremlin markajj uñisiripan chʼamanakapar engañjaspa? Jïsa, Yabloko markax partido democrático ukhamäkchisa, wali opositor ukhamawa: janiw mä kutis presupuestos ukar yanapt"kiti, aka Duma ukat jutir Duma ukanx Yavlinskyx Rusia markan presidencia ukatak ch"axwañaw sasaw yatiyawiyi. Ukhama, kunas Yabloko ch"amanchañatakix kuna razón especial ukax: juk"ampirus jutïr presidencial chhijllawinakan contexto ukanx ¡wali jan askiwa! Yavlinsky jupax Yeltsin jupat votonak apsuwayiwa nayrïr t"aqapanxa, ukatx Yabloko ukan wayna ukhamarak atlético irpiripax juk"amp suma uñnaqt"aniw uñt"ayasi, jan wali uñt"at, jan ch"amani Yeltsin jupat sipansa.
  Ukhama, nayrïr versión ukax janiw taqpach iyawsayañjamäkiti, ukat tribunales rusos ukanakax janiw jichhakamax Rusia markan p"iqinchiripat ukham ch"amampiw dependipkänti. Jisk"atpachax general del Ejército Varenikov, GKChP ukankir jaqix juchat qhispiyataw uñjasiwayi, yaqha uñacht"awinakax uñacht"ayasirakispawa, kunapachatix tribunalax jan sapa kutix autoridadanakan ladopar sarapkän ukhaxa.
  Jilapachax occidental ukan jan wali reacción ukax Yavlinsky ukan descalificación ukarux mä rol uñacht"ayawayi, ukatx régimen Yeltsin ukax chhijllawinak jayp"urux qullqi mayt"añaw munasïna, ukhamat markan suma jakañ uñstañapataki. Ukhamajj Rutskoy sat chachajj pachpa kutiw jaqsutäjjäna, ukatwa uka empresatak wasitat uttʼayatäpjjäna. Ukampirus ukax janiw Derzhava ukarux 5% barrera ukar apsuñatakix yanapt"känti. Rutskoy jupax sapa patakatx 2,7 ukhaniw jikxatasïna, ukax taqinitakjamaw uñjasispa, juk"ampirus kunjams wali uñt"atäna uk amuyt"asa. Ukampirus Kremlin ukan KRO proyectopax chhaqt"awayxarakïnwa. Zhirinovsky jupax janiw Duma ukan tribuna ukarux sum apnaqkänti, ukampis taqi propaganda pro-Kremlin jupar jan walt"ayañatak irnaqatapatx askinak jikxatawayi sañaw wakisi. Zhirinovskyx jilïr irpirinakan nayrïr uñisiripäkaspas ukhamaw mä uñacht"äw uñstayaspa, ukat Vladimir Volfovich jupax juk"amp jan jaytjasis uñisiñapanx utjaspa ukhax resultadopax juk"amp jach"apunïnwa.
  Oleg Rybachenko jupax wasitat wali yatiñampiw regimiento chino ukarux mä proyectil de fragmentación alto explosivo ukamp ch"amanchawayi. Uka qhepatjja, amuyunakapajj jukʼampiw mayachtʼasjjäna.
  Ukampirus Partido Liberal Democrático irpirin jisk"a arst"awinakapax televisión tuqinx jilïr irpirinakar amenazas ukanakampi, juk"ampirus ch"axwañ apelacionanakax taqpachanx chiqapawa, ukakipkarakiw, inas, Yeltsin ukat Yeltsin jupanakpachax juk"amp ch"amampiw tuqinuqapxañapa.
  Mä juk"a arumpixa, diciembre phaxsin 1995 maran chhijllawinakanxa, Partido Comunista de la Federación Rusa ukax nayrïr chiqanw jikxatasïna niya sapa patakatx 23 ukhani, payïr LDPR ukax sapa patakatx 11,5 ukhaniw jikxatasïna, kimsïr NDR ukax sapa patakatx 10,3 ukhaniw utjäna ukatx pusir chiqanx Yabloko ukax sapa patakatx 6,7 ukhaniw utjäna.
  ¡Jichhax pusi tunk partidos ukanakax janiw 5% umbral ukar puripkänti!
  ¿Kunjamsa Zhirinovsky chachan ukham resultadop uñakiptʼañax wakisispa? Sapa patakatx pä kutiw nayrïr chhijllawinakat sipanx juk"amp jisk"achasiwayi. Ukampis niya sapa patakat 12 ukhaniw jukʼamp tantachasipjjäna uk amuytʼañäni ukhajja, Zhirinovsky chachajj 1993 maran niya sapa patakat 62 ukhaniw uka tantachäwir saräna. ¿Waljati jan ukax mä jukʼa?
  Taqi jan walinakat amuyt"asaxa, aka resultadox satisfactorio ukat justo suma taypinkiwa. Jan walinaka:
  1. Partido Democrático Liberal ukana Duma Estatal ukana lurawinakapampi chhijllasirinakaru jani kusisiña. Jaqinakax nayrïr chiqan atipt"ir candidato ukarux juk"amp suyt"apxäna, ukampis jakäwix janiw juk"amp sumäkänti. Chiqansa, jila parte jaqinakax Zhirinovsky chachan jan chiqpach chʼamanïtap amuyapxäna, ukampis llakisiñax wali chʼamanïskakïnwa.
  2. Partido Liberal Democrático uksan ch"axwañ p"iqinchiripax kimsïr jach"a ch"axwäw qalltañapataki, ukax jan walt"äwinakampiw ajjsarañapa. Ukhamarus waljaniw Zhirinovskyn jark"aqasiñap jan axsarapkänti ukat mä dictadura totalitaria ukham utt"ayañapataki ukat wilamp markarux umamp phuqhantañapatak axsarapxäna. Histería sat usupax waljaniruw axsarayäna.
  3. Partido Liberal Democrático Jilïr Irpirin uñisiñapax janiw wakiskiti. Yämas nayrïr kutiw Chechenia markan ch"axwäw phaxsinakax utjawayi, ukatx propaganda pro-Kremlin ukax pachpa Zhirinovsky juparuw juchañchawayi, ukax wali jach"anchawayiwa jilïr irpirinakar chiqa chuymanïtapa. Ukampirus Vladimir Volfovich jupa pachpaw Kremlin ukamp amigañ munäna, jichha gobiernon jach"a uñisiripjam uñnaqap chhaqhayasa.
  4. Palancas de Duma ukaxa políticas populistas, qullqituqita phuqhañatakixa janiwa suma phuqhañapakiti. Jisk"atpachax voto ukar uchañax wakisispawa, mä kamachi populista ukar mä kamachit mayniru, markachirinakatak irnaqasa. Ukax Yeltsin jupax juk"ampiw lurawayi, Congreso uksanx kunatix jan chiqäki uk phuqhañatakix uñacht"ayawayi ukat jupatakix puntos ukanakaw jikxatasi. Jisa, ukat Yeltsin chhijllawi pachanx taqinin sueldo ukat pensiones ukanakap jiltayatayna, ukatx jan ukax janiw payllkänti, jan ukax inflación ukamp manq"antatäpxänwa. Lukashenka ukat yaqhanakampix ukhamarakiw lurapxäna, ukampis Yulia Tymoshenkox janiw qullqi tuqit ch"ama política ukar jaytkänti ukat chhijllawinakanx atipt"awayiwa, ¡uka pachparakiw libertad ukax chhaqhawayi!
  5. Zhirinovskyx yaqha pantjasiw jakhüwinak lurawayi, uñnaqapampiw uñt"ayasi. Ina chʼusat likʼïjjäna ukat ukatwa jukʼamp jan wali uñnaqtʼanïñ qalltäna. Ukhamaraki, manq"at awtjata jaqinakax janiw manq"añ purak ukat lik"i jaqinakarux munapkiti. Aka chiqanx, chiqans, Zhirinovskyx yaqha pantjasiwip uñacht"ayi, política tuqinx janiw fanatismo ukax utjkiti, janiw munañapax utjkiti janchipar suma uñt"ayañataki ukhamarak jan sinti manq"añapataki. Ukhamarus, 1991 maran chhijllawinak pachanx Zhirinovskyx jisk"akiwa, norma ukar sipans juk"amp jisk"akiwa, pusi tunk phisqhan maraniwa. Ukax uñacht'ayiwa, naturaleza tuqitx "Zhirik" jupax janiw sinti lik'ïñ munkiti, ukax sañ muniw jupatakix janiw sinti ch'amäkänti, jan ukasti, sañäni, Gaidar ukhamawa.
  ¡Ukajj mä jachʼa jan waltʼäwirakiwa!
  7. Nayrïr chhijllawimp chikachasiñatakix Zhirinovskyx kuna pachas aire ukar apnaqaspa ukax wali jisk"achatawa. Tiempo de aire gratuito ukax 44 partidos ukanakaruw jaljatäna, ukatx tiempo de aire pagado ukax janiw tiempo de aire libret sipan juk"ampïkaspati, ukatx arumanakakiw alasispa. Ukhamajj Zhirinovsky chachajj janiw oratorio toqet wali suma churäwip sum apnaqañ puedkänti, kunjamtï 1993 maran luraskäna ukhama. Sañäni, ¡uka tiempot sipansa jukʼamp qollqenïkchïnsa!
  6. Inas juk"amp jach"anchawix utjchispa: política tuqin atipt"asiwix wali jach"anchatawa ukatx mä tama partidos ukat bloques de imitadores ukanakaw Partido Liberal Demócrata ukan electoral ukan uñstawayi. Ukanakatxa, nayraqatax KRO, Power, CHP, ukat mä tama yaqha partidos ukanakawa. Ukat gobiernox taqiniw k"umipxäna, jan ukax partido gobernante Nuestra Casa de Rusia ukakiw k"umipxäna. Sapa kutiw jupanakax ch"amampiw ch"amanchapxäna ukat televisión ukanx Boris Fedorov ukat bloque de Rusia Avanzada jupanakarux walpun uñacht"ayapxäna, Chernomyrdin ukat gobiernor k"umiwimp. Chiqans Boris Fedorov jupa pachpaw oposición ukak anatäna, protesta electorado ukar atipt"añ suyt"asa. ¡Ukampis jila parte jaqenakajj janiw creyipkänti! Ukatx Boris Fedorov jupax NDR ukaruw mantawayi. Lysenko jupan Partido Nacional Republicano ukax wali ch"amanchatarakiwa, ukat p"iqinchiripax Zhirinovsky jupan emocional loco ukarux copiataynawa, ukatx janiw kunakipans medios de comunicación ukan uñjatapatx chuym ch"allxtayaskänti. Ukhamarus bloque Vedenkin ukax nayrax Partido Democrático Liberal irpirin yanapiripawa ukat extremo nacionalista ukhamarakiwa, ukhamarak bloque Baburin ukax ch"amanchasiwayi. Baburin jupax wali ch"amanchasir jaqirakiw, mä pachax niyaw Khasbulatov lantix arst"ir tukuwayxi. Mä juk"a arumpixa, Zhirinovsky electorado ukax niyas ukham dobles ukat imitadores ukanakamp chhaqtayatawa. Ukhamarus, izquierda ukax machaq tendencias ukanirakiwa, ukat estalinista persuasión ukax utjarakiwa.
  Ukham condicionanakanxa, sapa patakatx 11,5 ukhaniw 44 ukanx chiqpachans mä suma resultado ukhamawa, ukampirus política electoral juk"amp razonable ukampix juk"amp jisk"akiwa. Amuyt"añataki, Zyuganov jupax sapa patakatx 13,5 ukhat 22,9 ukharuw jilxattawayi, ukampirus atipt"irinakax jilxattawayiwa. Mä bloque "URSS ukataki!" ¡sapa patakatx 4,5 jila chhijllawinakaruw apsuwayxi! Yabloko markax chhaqhata, ukampis sapa patakatx mä juk"akiwa, ukatx, barrera qhipäxan chhaqhat partidos ukanakar amuyt"asax facción ukaruw jilxattawayi. Mayacht"asisaw 46 diputadonakax sapak miembronakjam utjapxäna. Ukampis "Rusia markan ajllitapax" t'aqanuqtawinakatx chhaqtawayxiwa, ukhamarak Shakhrai ukan PRENSA ukax chhaqtawayxiwa.
  . #16 JAQTHAPI
  China markan ejercitopax IS-7 tank ukanx taqpach t"unjatawa. Ukat mayamp mä samart"awiw Imperio Celestial ukamp ch"axwañanx utjawayi. Ukat Oleg Rybachenko, jan pä kuti lup"isax mä suma ukat wali suma sarnaqäw uñacht"ayi;
  Otoño tukuyarojj chʼama urunakaw utjäna. Alaxpachax jachäna, plomo gotanakampiw aka Uraqxa wal umamp warxatäna. Akapachax ch"iyara, quri laphinakapas t"unjatäxänwa, quqanakan ramanakapax thayampiw q"ala marcor uñtat liwxatasïna. Qullqit lurat bola de nieve ukax jan tiemponïkasaw ch"amakt"äna, ventananakan ch"amamp lurat uñacht"äwinakap dibujañataki, marrón-gris uraqir mä deslumbrante alfombra ukamp ch"amakt"ayañataki.
  Slava Ivanov llätunk marani waynax llakitaw jikxatasïna, taqpach universox alambre de púas ukamp ch"uqt"atäkaspas ukhamaw amuyasïna. P"iqi ch"uqt"asisaw jan munat yatiqañ utat kutt"anxäna, ukanx yatiqir masinakapan jawq"japxarakïnwa. Ajanux mä juk"a ch"akhanakaw uñsti, maletín ukax ch"iyjataw, janiw utar sarañ munañax utjkiti, ukanx awk taykanakan jan walt"ayir jiskt"äwinakapaw suyt"apxtam. Ukat jukʼamp jan walijja, qharürojj wasitatwa escuelar sarañama, wayn tawaqonakatak Dante chachan Infiernon pʼeqep chʼalljjtayasisa. Uka pachanxa, kunapachatix mä uwijax jiwayañatak irpatäkaspas ukham uñt"at waynaw mantañ utar mantantäna, ukatx mä jisk"a jaqiw jupamp jikisiñatakix jaltxatayna, kunjamatix mä saxrax mä chhuxriñchjat cajat mistuwayki ukhama. Jupax mä yuqall wawar uñtasitänwa, ukampis uka pachparakiw janiw Pinoquio-n wali ch"ullqhi nayrapäkänti, kimsa perky nayrani - wila, q"illu, ch"uxña sapa kutiw ch"iyar ch"iyar ch"iyar.
  -Kamisaki! -sasawa jisk"a jaqixa mä semáforo nayranakapampi säna. Ukat jupan amparanakap luqxatäna, kunjamtï lawa amparanakap llamktʼañjamaskäna ukhama.
  Slavax janiw jupanakar jan axsaras ch"allxtaykänti, jupax nayratpach mä maranïxänwa, kunawsatix wawanakax milagronakax janiw luraskiti sasin amuyapxi, ukat jupax ukham mascarada ukampix juk"amp musphataw uñnaqäna.
  "Jupax cibernético nayranakanïñapawa" sasaw mä traje especial de cartón ukamp ch"ukutäna.
  -Walikiwa, kunatsa ukhama llakisiña! Nayax uñt"ayasiñ muntwa, nayax Krore planeta Chrome ukankirïtwa. Jumax concretamente uñjta, planetan asfixiante atmósfera ukamp ch"amakt"ayata. Kuna sutinitasa.
  -Eslava jan ukax Vyacheslav. Uka waynax jan sum amuyt"asisaw arsüna.
  -Ukhamaxa ukaxa Gloria satawa. Jiwasax - nayamp Vint-ampi - planetam pasañkamaw jaltxapxta, nativo-nakax Uraqix sapxiwa, ukat Erbana sasaw sutichapxta. Jiwasan hipertelepático unidad ukax sayt"atawa, niya taqpach ch"amap chhaqhayata. Ukax wiñayatakiw planetaman ch"amakt"ayasiñasax phuqt"ata. Yanapt'apxita. - Ukampis nayax mä wawakïtwa ukat janiw motores espaciales ukanakat amuykti.
  Uka waynax jan sum amuytʼasisaw jiskʼa amparanakap luqxatäna.
  - Janiwa amuyt"añaxa wakiskiti. Akax Vint juti, jupax taqi kuns qhanañcht"apxätam.
  Jupanak nayraqatanx uka tema ukaw uñstawayi, wali uñtasitaw Samodelkin revista "Merry Pictures" ukan uñt'ayata. Nasatakix pachpa perno ukanïnwa, lakax cruz ukhamänwa, ukat kimsa semáforo nayranakapakiw platillo volante ukar uñtat utjäna, ukax mä jan uñt"at cósmico ukham uñacht"ayäna. Amparanakan amparanakapajj walja articulacionanakan doblat llavenakjamänwa. Llamktʼasax acerotjam jikxatasipkchïnsa, Vint jilatax wali llampʼu chuymampiw amparat luqxatäna.
  -Jiwasa jaqi masisa, frágil cuerpo.
  Vint chachan arupanxa arrepentisiñaw utjäna.
  -Ukat nayax jupat walpun munasta, ukat llakimpiw samaqi, jupax wali temperamental ukhamawa.
  Crore chachajj wali suma chuymampiw amparapamp chʼalljjtayasïna. Vint jupax mä juk"a mayjt"ayat tonadampiw sarantaskakïna.
  -Wawa, jumax jiwasamp chika mä chiqan t"ijt"añ munta, yaqha pachanak uñjañ munta.
  Gloriajj khathattʼasïnwa. Jupatakix ikiskaspa ukat samkaskaspa ukhamänwa. Chiqpach uñjañax wali askiwa pinchasiñataki. Ukjja jupajj luräna. Janiw sinti usuchjatäkänti, ukampis Vint ukat Krore jupanakax wali lado lado sayt"atäsipkänwa, jisk"a jach"a jach"a tukuri, mä juk"a chhuxriñchjat jachaqt"asiwinakampi.
  -Janiwa, janiwa cerampi luratäktanti ukatxa inti jalsunxa ch"amakt"añäniwa.
  Vint jupax larusitaynawa.
  -Jichhaxa riptañäni.
  Trinidad ukax mantañawjat mistuwayxäna, patio ukanx laq"unakaw utjäna, botas ukanakax charconak taypinw chhuxriñchjatäna.
  - Nayaxa qarjatätwa jumana primitiva thakhi saräwimampi. Krohr jupax sasaw säna ukat bolsillupat mä Cubo de Rubik ukar uñtasit mä aparato apsuwayxäna.
  Mä jach"a silbato ukaw amukt"añarux khuchhuqäna. Slava sat chachan phisqa yateqer masinakapaw tantachäwin chiqak uraqir puriyapxäna. Uka pachpa dashing Losers ukanakaw juparux atipt"apxäna. Ukat jichhax sádico jachaqt"asiwinakaw bozal ukanakapan uñstäna.
  -Uka Blanca Nieves (Eslavax q"illu ñik"utanïtaynawa) ukat jumanakax pä isimp isthapt"at jerks. Uka empresax juk"amp askiwa
  Jupanakax jak'achasipxänwa, jupanakat jach'a jaqix "Baran" sutini lik'i jaqiwa, ch'uqi ch'uqi Kror ukar ch'allt'añ yant'äna. Mä akatjamat amparanakapat mä chhuxriñchjasiñampiw katthapïna.
  - Uywa jumaxa "Pinocchio". Chiqpachansa uka uwijax coleratatwa chʼamaktʼäna. - Walikiwa, jaytxapxam, jan ukhamäkanixa, katuqapxätawa.
  Carneron amigopax ajanupar ch"allt"añ yant"äna, ukampis Krohr jupax mayjt"asisaw purakaparux wali ch"amampiw ch"allt"äna. Uka hooligan waynax jaquntatäxänwa, lakap jist"arat thaya thaqhasa.
  -Uka cuentaxa jist"aratawa. Pinocho chachajj mä jachaqtʼasisaw uñachtʼayäna.
  Ukat amparanakapampix mä kuynt"äwi luratayna: Baran jupax ch"allxtasïna ukat usuchjasitapatx janiw kuns amuyasxänti.
  - Jupan chhuxriñchjatapatxa, yuspajarañapawa, janiw galaxia taypin fotonanakar ch"allt"apkti.
  Mayni kimsa yuqall wawanakax congelapxäna, mä chiqaruw uñchʼukipxäna, ukat kunayman tuqinakaruw jankʼak sarapxäna.
  -Ukhamawa jupanakaxa skittles ukhamjama ch"allt"asipxiritayna. Janit nayax sisksma, Slava, jaqi wawanakax axsarañjamawa.
  Uka waynaxa pächasïna.
  -Janiw yatkti.
  -Ukhamaxa yatipxañani. Ukañkamax mä juk"a sarnaqañ amtapxta.
  Tornillojj palancaruw muytayäna, ukat oraqer jaqontatäpkaspa ukhamänwa. Niya cósmico ch"amakaw taqi chiqan utjäna.
  Slavax chhuxriñchjasïna ukat escudoruw autopamp jalxatäna, jupax ch"amakt"atäkaspas ukhamaw jikxatasïna, ch"axwañax wali ch"amapunïnwa. Taqi cuartox khathatitaynawa ukat wila umamp phuqhantat ukhamaw tukuwayi, jichhak minutat amigonakan cómico ajanunakapax carmesí tononakampi thuqt"asipxäna.
  - Jumaxa tornillowa. Crore jilatajj wali kusisitaw säna. Ukampis janiw uk lurañax wakiskiti, jan ukasti congelasiñakiw wakisi. ¿Kunsa jichhajj lurañäni?
  -Janiwa. Vint sat chachajj gurgüe. Recargañäni, ukat uñjañäni.
  Vint jupax Slava p"iqiparuw mä casco uchatayna.
  -Jiwasan quasar pila amuyt"añäni.
  -Kunatsa amuyt"añasa.
  - Kuna jan walinakata ukhamaraki jan walinakata. Kunas jukʼamp chuym ustʼayiristam uk amtañamawa.
  Ukat ¿kunas yanaptʼätamxa? Gloria kullakajj muspharat nayranakapajj jachʼaptänwa.
  Krohr jupax kayup qhipäxar uchatayna, "semáforo" ukax kusisiñampiw qhant'äna.
  -Chiqansa, jiwasana generador hipertelepático ukaxa jan wali amuyunaka manq"awa. Jupajj mä chʼamaruw tukuyi, uka chʼamaw warawaranakajj órbitanakapat mayjtʼayaspa. Taqi kunat sipansa, akax chiqpachapuniw kuntix jumax suma uñnaqt"anïñax uñstawayki ukawa - walja jan wali amuyunakaw utji.
  Taqi ukanakatxa, Slavax amuyasïnwa, mä jan uñjat ch"amaw jupan imantatäski, ukat kunatsa, taqi kuna jan walinakax juparux ch"amanchawayi, jisk"a yuqall wawanakan nuwasiñanakapax inti jalsun vela ukham chhaqtawayxi.
  - Ukat nayax ch"amanïtwa.
  Uka waynax amparanakap ch"allxtayäna.
  -Jumax mä ch"aman biocampo ukaniwa - jaysawayiwa Tornillo. Jiwasan jisk"a warawara barcosax supercósmico velocidadaruw jank"ak sarani.
  Uka warawaran barcon cabinapanjja, jankʼakiw qhanar tukuwayjjäna. Slava chachajja, mä sala de máquinas tragamonedas ukanjam suma wakichtʼat aparatonak uñjäna. Nayrapar katjasaw Krohr chachajj uka dispositivo holográfico satäkis uk jistʼaräna. Warawaranakampi phuqantat alaxpachax mä foco ukham qhant"äna.
  -Akax galaxiamawa, uñjtawa, wawa, mä espiral ukham t"ijt"ayatawa.
  Uka waynax musphataw uñch"ukiskäna, jichhakamax jan uñt"at chiqaru, janiw khitis jaqinakan uñt"atäkänti. Jupax kusisitaw jikxatasïna ukat mä juk"a axsararakïnwa aka milagro de tecnología extranjera ukar uñch"ukiñataki.
  -Aka wila ch"uqixa kawkhantixa bote ukaxa jichha pachana utjki uka chiqawa.
  -Amuyastwa, ukat jichha pachanxa aka Uraqinxa.
  -sasawa Gloriaxa jiskt"äna.
  - Janiwa, jiwasaxa phaxsinakiwa. Ukat munsta ukhaxa, phaxsinakan uñstki ukanak uñjaraksnawa.
  Tornillox ciberescáner ukar jist"arawayi, barcon pirqanakapax qhanaruw tukuwayi ukatx jan uñt"at paisaje lunar ukax taqpach cabina ukan qhant"awayi.
  -Uka jisk"a jaqixa cráteres espaciales ukanaka taypina t"ijt"añ munta.
  Vint jupax wali ch"amampiw iwxt"äna.
  Gloriajj pächasïnwa.
  Ukampis janiw kuna thayas ukan utjkiti.
  - Ukampisa ch"allaw utji. Janiw tʼijtʼañ ajjsarañamäkiti, kunapachatï vacíojj jumar jan sinti ajjsarkchi ukhajja.
  Uka waynaxa jank"akiw jan uñt"at amigoparux iyawsäna. Phaxsi patxaru jaltawayxäna ukhaxa, jan amuytʼkaya kʼachachasiñampiw janchipax katjatäxäna. Janis jan thayankir cheqan saltkaspa ukhamänwa, jan ukasti uma patjjaruw jaltjjäna. Mä ch"ullqhi salta ukat uraqiruw suma uraqir puri. Slava chachajja, kawkhantï ukham jikjjatasiwaykaspa ukhamwa amuyasïna. Ukax mäkiw kawkhans - carrusel ukanx, columpios? Janiwa, samkan saltañamp sasiwa. Kunjamtï jukʼat jukʼat jaquqtʼaskta ukhama, jumajj thaya taypin jalnaqir mä laphir uñtataw jikjjatasta. Kunjams altus jaltaspa. Ukax amuyunakatakix jan amuyt"kayakiwa.
  -¡Superman ukaxa! Uka waynax arnaqasi ukat taqi ch"amampiw kayump takt"i.
  -Kunapachatix asteroide ukar ch"allt"asktan ukhax wali amuyumpiw t"ijtxasma.
  - Ukatxa katjaña anatt"añäni. Gloriajj ukham amuytʼayäna.
  -Kuna amuyusa. Vint jupax semáforo ukan nayranakap ch"irmthapïna.
  -Ukatxa jutapxam, khitis llamkt"ani khitirus katjani.
  Anatañax qalltawayiwa, ukat Vint ukat Krore jupanakax waynat sipans juk"amp jank"ak sarapkchïnxa, jupax wali yatiñampiw jaytawayi, ukat ukatw uka anatt"awix kusiskañjamaw tukuwayi. Ukat kunapachatï Krohr chachajj Slava chacharojj casco uchañapatak kuns mayjtʼayañapatak mayïna ukhajja, cuerpon lomonakaparuw mä chʼamani chʼamajj jalluski sasaw amuyasïna.
  -Wauu! Nayrïr kutiw naya pachpan mä taqpach mayjtʼäwip amuyasta.
  Uka waynax jank"akiw kimsa tunk metros ukch"a thayar jaltawayxäna, ukatx wali ch"amampiw uraqir jalsuwayxäna, ukat manqhan kayunakan ch"akhanakap jaytawayäna.
  - Uywa, nayaru katjañ yant"apxam.
  Ukampirus Tornillox mä juk"a, janiw mä jach"a saltäwimp phinq"achaskänti, waynarux katjatayna, llamp"u chuymampiw amparanakapamp pechopar ch"allt"äna.
  -Wawa, jumaxa wali uñt"atawa jiwasampi. Qhawqsa chʼamachasisksta, nanakajj katjapjjäma.
  Uka qhipatxa, Slavax anatt"añat usutäxänwa, amparanakap ch"uqt"asisaw p"iqip ch"allxtayasïna.
  - Nayaruw katuyasipxtaxa - pä chuyma k"ari waynanaka.
  - Kunatsa k"arisktanxa, kunatixa akaxa mä anatt"awiwa, ukatxa anatañanxa ch"axwapxi, ukatxa sapa mayniwa derecho ukanixa pachpa taktikanakaparu. Ukat jiwasan estrategia ukax mäkiw taqi jan ch"aman jaqinakar yanapt"añataki, jupanakax universo ukan jakasipxi.
  Nayax amuyta, phaxsix phuqt"atäxiwa. Vint-ax amuyt"askakïnwa. Taqi kuns luraraksnawa, ¿mä yuqall wawax yaqha pachanaka ukat universonak uñjañ muntati?
  -Chiqpachansa nayaxa muntwa! Slavik chachan ajanupax wasitat kusisitaw qhant"äna. Uka chʼakhanakas wila chʼaphir uñtat ajanutakix mä kʼachachtʼatäkaspas ukhamänwa.
  -Ukatxa barcoru mantasin sarapxañani.
  Slavik jupax jilïr piloto ukan sillun qunt"asiwayi - alaxpachan jach"a uñacht"äwip jach"añchasa. Aka Uraqinx janiw mä kutikix walja k"ajkir warawaranak uñjañax ch"amäkiti, aka uraqin thiya pachapax warawaranakamp phuqhantat alaxpachan jach"a jach"a tukutap uñjañax ch"amakiwa.
  Ukat akanx mä vacío ukanx taqi kunas jisk"a warawara qalakamaw uñjasi. Slavax alaxpacharuw jach"añchäna, jupax wali sumaw jikxatasïna ukat kusisitaw jikxatasïna, kunatix mä qawqha tunka payan, máximo patak jaqinakakiw uñjapkän uk uñjäna.
  -Jichhax nave espacial ukax hiperderiva ukar sarani ukat jumax uñjañamawa kunatix janiw khitis nayrax uñjkataynati.
  Slavax panel ukar amparanakap luqxatäna.
  Vint jupax nayranakap ch"allxtayäna. Ukatxa llampʼu chuymampiw amparanakap chʼallxtayäna.
  -Janiwa aparatonakaxa llamkt"añati. Jan wali ganchoruw tukuyasma ukat chikat universo chʼiyar pʼiyaruw jaquntasma.
  Slavik jupax nayranakap jach"a jist"arasïna.
  - Chhurtayaña.
  -Janiwa, yaqha universotwa jutapxta, aka universo ukat sipansa jan uñtasit juk"amp nayrar sartata. Ukat walja chʼamaw jiwasanakan imantatäski, ukat walja waranqa waranqa warawaranakajj laqʼawa. Kunjamsa jankʼak apthapisktan uk uñjañäni.
  Qalltanjja, alajjpachankir cuerponakajj condensatäjjänwa, nayrar jukʼamp utjkaspa ukhamänwa, ukat espectrojj azul ladoruw mayjtʼäna. Qhepäjjat sipansa, warawaranakajj jukʼamp jukʼampiw chʼamaktʼjjäna ukat chʼamaktʼarakïnwa, ukat wila coloraruw tukupjjäna.
  - Jasaki jilxatayaskakiñani. Krohr chachajj akham sasaw säna.
  Warawaranakajj jankʼakiw qota patjjar qhantʼäna, espectropajj mayjtʼarakïnwa, ukat mä chʼamani morado qhanaruw tukuwayjjäna. Gloriajj qheparuw uñtäna. Ukanjja, qʼala chʼusaw utjäna. Ladonakankir warawaranakax jukʼakiw utjäna ukat chʼamaktʼarakïnwa. Musphart"at lakap jist"arasir waynar uñkatasaxa, Vint-ax janiw qhanañcht"känti.
  - Akaxa superluminal ukhamawa. Qhipäxasan utjki uka warawaranakan fotonanakapax barcot qhipharuw qhiparapxi, ukax sañ muniw jan uñjktanti. Janiw ukakikiti, nayraqatar t"ijtir fotonanakaruw katjapxta, ukax sañ muniw taqi warawaranak mä pachan uñjta, qhipäxa ukat nayräxa, ukat mä chikatx ladopat jaltxapxi. Akax jupanakax monitor ukan nayraqataman tantacht"asipxi. Jiwasatix mä juk"a juk"amp jank"ak yapxatañänixa, ukhamax jupanakax jan uñjkayaw jumatakix tukupxani, espectro ukan ultravioleta uksaruw sarapxani. Uñtaña.
  Tornillojj volanteruw muytayäna, ukat morado colorajj mäkiw chʼamaktʼäna, ukatsti qʼal chhaqtawayjjäna.
  - Walikiwa, tornillo ukata. Jichhajj janiw kuns uñjkasmati.
  Ch"iyara chiqax mäkiw ch"amakt"äna ukat ch"amakt"arakïna. Crore jilatajj kʼari chuymampiw nayranakap chʼoqtʼasïna.
  -Jichhaxa jank"aki yapxatañani. Uka barcojj chispanak taypinwa pasäna, ukat pantallajj wasitatwa qhantʼäna.
  - Jiwasawa radiación gamma uka convertidor ordinario qhanaru turkapxtanxa. Jichhax wasitatwa warawaranakamp phuqhantat alaxpachar uñjtaxa.
  Chiqpachansa warawaranakax mä loco modo ukan quta pataruw jaltxapxäna. Uraq jakʼankir galaxian cheqap pasasaw chika taypipar sarjjapjje. Aka chiqanx mä juk"a llamp"u chuymanïpxänwa. Uka jan uñt"at inflorescencia ukar jach"añchañataki. Kunjamsa jan jaktʼkay warawaranakan jachʼa chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼakhanakapajj qhantʼäna uk nayranakaj chuym ustʼayitäna. Aka Uraqinxa mä jaqit sipansa jukʼamp jaqinakaw ukham muspharkañ panqaranak jan uñjapkiti. Rubí, diamante, zafiro, topacio, esmeralda, ágata ukat yaqha qalanakajj espacion pulverizado ukhamaw lliphipirïna. Jupanakan ch"amakt"ir qhanapax ch"amakt"äna, taqi manqhan qhant"äna. Gloriax nayranakap ch"irmthapïna. Tornillox larusitaynawa, jupax tensión ukan t"ijt"ataw jikxatasïna
  - Uka jaqixa janipuniwa ukham uñjkiti. Akax galaxian chika taypinkiwa. Uñjapxam, jan juykhümti.
  "Kusisit jisk'a chachanaka" jan ist'asis larusiñampiw larusipxäna.
  - ¿Qhawqha jank"akis t"ijt"apxirïta?
  Jisk"apax waranqa parsecs sapa segundowa. Mä parsec ukax niya kimsa qhana maranakawa. Mä arunxa, mä segundonjja, kawkïr thaktï qhanajj saraski uka thaknam niya kimsa waranqa Oraqen maranakaw sarasktanjja.
  Gloriax janipuniw muspharkañax jaytkänti - Wow, walikiwa, jank"aki.
  Vint jilatajj kʼari chuymampiw nayranakap chʼoqtʼasïna.
  -Jan wali ch"amaxa wali jach"awa, universo ukhat universo ukar t"ijt"añataki, ukampis walja kutiw jank"akïñax jilxattaspa. ¿Uraqpachan tʼijuñ munasmati?
  - ¡Nayax nayratpach munta sasaw sista!
  -Ukatxa wali ch"amampiwa katxaruña, machaq aceleración ukaxa nayra aceleración ukata juk"ampi ch"ullqhi.
  Warawaranakax mä juk"a pachatakiw chhaqtawayxäna, ukatx mä frenético cavalcado ukanw t"ijtapxäna. Mini-starship ukan sarnaqatapax jank"akiw ukat jank"akiw sarnaqäna. Taqpach galaxianakaw lamar qotar jankʼak sarapjjäna. Qhanajj chʼamaktʼjjänwa ukat qhantʼarakïnwa, ukat warawaran barcon loco tʼijtäwipajj jukʼampiw jiljjattäna ukat jukʼampiw jiljjattäna.
  Jiwasax niyaw mä millón parsecs por segundo ukharuw sarasktanxa. Wali jach"a overclock ukhamawa. Mä uruw jiskʼa universoman tʼijuñatak tʼijtjjani. Ukampis jiwasax Vint-ax amparapampiw lakapar ch"allt"apxta - juk"amp jank"akiw aceleradores hiperultraplasmáticos ukanakax qhant"ayasispa.
  Slavax sillun mä juk"a ch"allt"ata, ukat walja warawaranakan qhant"atapat jan juykhüñapatakix amparanakapamp ajanupar ch"uqt"ayañapatakiw wayt"ata. Ukat amparanakapas qhantʼarakïnwa.
  -Jiwasan jank"akïtasaxa tunka millones parsecs sapa segundowa. Jiwasax jank"akiw sartaskaktanxa.
  Ninan qhant"atapax junt"üxänwa, qhanax manqhatpachaw nakhantäna. Uk uñjasax Krohr jupax filtro de luz ukaruw qhant"ayäna.
  - Nayax sapxsmawa, Uraqpachankirinakax jan ch"amanïpxiwa. Ukaxa juk"ampi aceleración churañawa, ukatxa ch"ama ch"amampi ch"amañchañawa, ukhamata rayunakaru jani mantañapataki.
  -Jiwasan jank"akïtasaxa pataka millones parsecs ukhawa. Tornillo squeaked.- Mä juk"a pachatxa velocidad subtelepática ukar jak"achasiñäni.
  - Ukampis akax janiw ukhamäkiti, amuyt"añax jank"akiw jan tukuskir ukat motor hipertelepático ukax jan tukuskirkamaw jank"ak saraspa. Ukatjja, jan wali amuyunakajj kunja manqʼañsa muni uk janiw yatktati. Jiwasax chikat universo t"ijt"awayktanwa, ukatx janiw jichhakamax sapa patakat patak t"ijtäwix tukuskiti.
  Crore jilataw sasaw jaysäna.
  - Jisa, aka waynaxa chiqapa tesorowa. Ukhamarus, Slavka, jiwasan jank"akïtasax mä waranqa waranqa parsecs por segundo ukjaruw puri.
  Mä akatjamatwa lamar qotan qhanan anattʼañapajj chhaqtawayjjäna, chʼamaktʼjjänwa, ukat jiskʼa warawara barcon manqhankir qhanakiw chʼiyar vacío qhantʼayäna.
  -Kawkhansa jiwasaxa? -slavax ingenuo arumpiw jiskt"äna.
  - Ukatxa janiwa kawkhansa espacio interuniversal ukanxa utjkiti. Ciberescáneres ukanakax janiw jiwapkiti, ukampis niyas janiw kunas uka jak"anx utjkiti, vacío, hiperespacio ukat walja yapunakakiw utji.
  -Jiwasaxa ch"usawa. Uka waynax axsarañjamaw jikxatasïna.
  -Ukham sasmawa. Ukampis jan axsaramti, mä juk"a pachatxa, yaqha, juk"amp jach"a universon jikxatasiñäni, jumanakan akapachamat sipansa. Ukanx lurañ amtanakatakix mä chiqaw utjani.
  -Walja universonakaw utji ukatx janiw kimsa dimensional ukankapkiti, jan ukasti walja dimensional ukanw jikxatasipxi. Millón millón tupunakaw utji, sapa kutiw mayjtʼaski, mayjtʼaskiwa. Kunayman formas ukanakamp jan ch"allxtayañatakix, sapürunjam kimsa dimensional universo ukar sarañäni. Jilïr tuqitxa, esferamat sipanx mayjawa, layqasiñampi magiampix wali ch"amanchatawa. Taqi ukanakax telepatía ukan intriganakapawa, ukax medio ambiente material ukarux arunakamp ch"amanchañjamawa. Mä fabuloso super-reino ukan jikxatasïta, mä mundo de fantasía ukat samkanaka.
  ¡Kunsa nayajj ukan lurañ munta! Chiqansa, nayatakix layqasiñax paqallq sellonak qhipäxan mä misterio ukhamawa.
  -Wali misterio, ukat mä kutix yaqha pachanx jank"akiw magia yatiqapxäta. Harry Potter jupa pachpaw jumatakix janiw kikipäkiti. Ukampis aka universojj jan jumatak askïkchejja, jumatakejj yaqha universo jikjjatapjjäma. Inas jumanakax tecnología hiperplasmática ukar munapxsta - juk"amp yatichapxäma, ukampis jichhax kimsanix mä jach"a lurawiw phuqhañax utjistu, ukatakix jumar uñtasit mä yuqall wawaw munasispa.
  -Kunatakis?
  -Kunalaykutix jumax jaqiwa.
  -Jiwasan jank"akïtasax tunka waranqa waranqa parsecs sapa segundoruw puri. Ukat ukax sañ muniw niyaw, warawaranakax jiwasan patat muyuntapxani. Vint jilatajj lakapat mä chhullunkha apsuwayjjäna.
  Ukat chiqpachansa, mä cuento ukankaspas ukhama, mä muspharkañ qhana balanzaw jupanakan nayraqatapan qhantʼäna. Warawaran barcon jankʼakïtapajj jukʼampiw jiljjattäna, ukat cuentonakjam uñtʼatäki uka pacharuw jaqontapjjäna. Aka alaxpachan warawaranakapax janiw muruq"u ukhamäkänti, jan ukasti cuadrado, triangular, conos ukat prismas ukham uñt"atäpxänwa. Sapa warawarajj wali sumapunïnwa ukat mayj mayjänwa, uñnaqapansa jan ukajj jan jikjjatañjam qhanan chʼiwipansa mayj mayjänwa.
  Gloriajj lakap jistʼarataw congelasïna, kuntï uñjkäna ukajj jan ajjsarir amuyunakapat sipansa jukʼampïnwa.
  Warawaranakax juk"at juk"at qutaruw jalnaqapxäna, ch"iyar terciopelo qutan nina islanakjamaw uñjasipxäna.
  Qhepatjja, mä jachʼa planetaw nayranakap nayraqatan uñstäna, uka planetajj niya tunka inti diámetro ukanïnwa, mä cilindror uñtatänwa. Uka cilindro taypinjja, estilo gótico sat jachʼa castillow utjäna. Waranq kilómetro ukchʼa perqanakapajj órbitat jasakiw uñjasïna.
  -Akan aka castillonxa reyimpi reinampiw jakasipxi, jupanakax chiqpachapuniw trono herederonïñ munapxi. Ukampis mä axsarkañ hechizow jupanakarux llaktʼayi. Yaqha universonkir mä jan juchani wawakiw uka hechizo pʼakintaspa. Crore jilataw sasaw säna.
  Ukat jichhax kunjamtï jaqinakax sapki ukhamarjamax aka planetan uraqir puriñasawa.
  Uka uraqir puriñax wali askiwa, mä turno lurasax wali ch"aman águila jach"a estatuanakap jak"anw t"ijtapxäna.
  - Taqi Gloria ukaxa mistuñapawa. Tornillox mä ampar churäna ukat mä jisk"a barcot jaltañ yanapt"äna.
  - Planeta tuqiru qunqurt"asipxañani.
  Slavax mä jisk"a arco churäna. Chʼamapajj niya ukhamarakiw aka oraqen utjäna, uka jachʼa palaciojj wali muspharkañäkchïnsa. Ukatxa, mä kilómetro ukchʼa cristalt lurat mä punkuw jupanakan nayraqatapan jistʼarasïna. Kimsa amigonakax mä pasilloruw mantapxäna, uka pasillox quri ukat wali valorani estatuanakampi phuqt"ata. Ukat pusi chuymani delfín sat animalanakaw utjarakïna, uka pallapallanakajj megaplasma sat armanakanïnwa. Natural panqaranakan suma ramonakapa, rubí sat quqanakat lurat, jupanakax liwxatasipkakïnwa ukat pʼiqinakapsa jaquntasipkakïnwa. Jan uñtʼat chawllanakaw uka pasillo muytapjjäna, chispi escamanakampiw lliphipipjjäna.
  -¿Muspharkpachati kunjamatsa thaya taypina jalnaqapxaspa? -sasawa waynaxa jiskt"äna.
  -¡Antigravedad ukaxa! Crore jilataw sasaw jaysäna. - Janiwa uñjkätati.
  Taqi kunas waljaw utjäna, kunayman kunayman yänakaw utjäna, nayrar layqaña ukat llätunk marani yuqall wawax amuyt"añap muspharkañänwa, ukampis ukham jach"a kankañapat qhanañchañatakix wali jaya pachaw munasispa.
  Patak kilómetros ukch"a pasillo ukan sarnaqañatakix wali jayapunïnwa, ukatwa Vint jupax botón ukar ch"allt"äna ukat jupanakax chiqaw trono ukan cuartopar teletransportapxäna. Warawara reyinakajj kawkhantï utjkäna ukajj wali muspharkañänwa. Uka sala taypinjja, mä tronow utjäna, ukajj mä qollur uñtat jachʼänwa, ukajj mä acueducto espiral ukhamänwa, uka trono patjjanjja, jiskʼa ukampis kʼajkir barconakaw chʼamaktʼayasïna. Awisax nina naktäwinakampiw phallapxirïna, ukax juk"amp qhana cascada de chispas ukanakaw crepúsculo ukan muyuntat chiqarux umamp phuqhantat uñjasirïna. Ukat jachʼa musicanakaw tuktʼañ qalltäna, ukat volcán ukan qhantʼatapajj walpun qhantʼäna. Nina wila lavaw atmosfera taypin khuchhuqäna, ukat mä reyin chacha warmiw mä chʼamaktʼayir qinayat mistunïna. Jupanakax wayn tawaqunakjamas ukat qamirïkaspas ukhamaw pachpa pachanx wali suma isthapt"ata. Reyin pechopanjja, esmeraldanakampi mä cadenampiw chʼiyar caniche sat animalan uñnaqapampi chikajj utjäna. Ukat reinan kunkapar kʼachachtʼir cadenajj zafirot luratänwa. Jupax ajanupax wayna tuqiruw liwxatäna, allqamarix llamp"u chuymampiw arnaqasïna ukat chuymap ch"allxtayäna. Reyejj jachaqtʼasïnwa, kisunakapajj bombillanakjamaw qhantʼäna.
  - Slava sutini invitadojaruw katuqt"apxsma. Jumax, kunjamtix talismanax siskixa, jumax wali suma waynawa ukat destino phuqhañ yatiraktawa.
  Reyin jaqejj mä jukʼa jan jaqerjamaw uka arunak wakichtʼäna, ukampis jan jaqokipkasas kuntï sañ munkäna ukajj qhanaw amuyasïna. Kunjamas yaqha universonkir jaqix ruso aru yatispa ukax muspharkañäkchisa.
  -Ukaxa telepatía satawa. Crore jilatajj akham sasaw jiskʼat arsüna.
  - Jiwasaxa mä jach"a llaki wawawa utjistu. Sapa phuchhapax Eletromendos tirano intergaláctico ukan katuntatänwa. Ukat mä caballerow jupar qhespiyañ yati. Jachʼa profeciajja, mä jiskʼa alajjpachat jutani sasaw qhanañchi, ukanjja muyu warawaranakaw utjani. Nayra pä masinakajax Vint ukat Krohr jupanakax palacioruw irpapxitu, jichhax mä jach"a yant"äw pasañamawa ukat hiper-tirano ukar atipt"añamawa.
  Slavax jachaqt"asïnwa, juparux qhipäxan ch"iwipax jilxattaskaspa ukhamaw amuyasïna ukat jupax mä monstruo ukarux taqpach jan tukuskir universo ukar axsarañamp saykatañ yatirakïnwa.
  -Uñisirinakampi nuwasiñataki, phuchamar qhispiyañataki wakicht"atätwa.
  -Ukatxa Vint ukat Kron jupanakax thakinkapxiwa ukat irpapxarakïtamwa, ukampis nayraqatax mä jisk"a yant"äw pasañamawa. Mä kasta qillqatax profesionaljam uñt"atawa.
  -Kusisiñampi.
  Vint ukat Krore jupanakax waynarux amparanakapat katjapxäna ukat jupanakax mini starship ukaruw kutt"apxäna.
  -Tex ukax mä qillqataniwa, jichhax mä planetaruw t"ijtxañäni, ukax niya mä jach"a warawara jak"an jikxatasi.
  Uka jiskʼa barcojj kuttʼanjjänwa, ukat mä chʼiyar planetan nayraqatapankapjjänwa, uka planetajj espumampiw mistunipjjäna.
  Vint jupax uka aparato apsuwayxäna.
  - Aski urukipanaya Ch"uqi.
  Snap of fingers ukat Glory ukax utjäna, kawkhantix amuyt"kta. Jupan nayraqatapanjja, gris color escuelankir edificiojj saytʼatäskänwa, uka edificiojj mä jukʼa uchatäjjänwa. Qhipäxapanx mä jach"a maletín ukaw utji, ukax mä aburrido ukat colerat claseruw sarañapa sañ muni. Ukat ukax wali jan walipuniwa. Chakinakajj chʼiyjatäjjänwa ukat khathatirakïnwa. ¿Chiqapunit mä samkakïpachänti jan ukax mä alucinación ukhamäpachänti? Uka waynax nayranakap ch"allxtayasïna ukat jan amuyt"asisaw ch"allxtasiñ yant"äna. Usuchjaña. Ukhamajj akajj cheqäskapuniwa, cheqapuniw escuelar sarañapa. Ukat alaxpachax jachäna, q"uma ukat thaya, thaya thaya thayt"anitayna. Jayanxa mä jawsañaw ist"asïna. Chakinakax jan munkasaw t"ijtäwirux sarxapxäna. Clase qalltañatakix tiempoparuw puriñama.
  Uka waynaxa, mä juk"a samaña ch"amakt"ata, t"ijt"awayxiwa yatiqaña utaru. Rudolf Frankenstein sat llakit yatichirix uywanakan wararitapampiw aruntäna.
  Jumax wasitat qhipürux loqhätawa. Wali llakiskañawa jichhax nayra pachanakax tukusxiwa ukat janiw jawq"jatäkasmati. Yatiqañ utat qhiparañamawa, yatiqañ uta jariqañamawa.
  Mä venenoso chuckle ukax qhipäxatwa. Uwijax jiskht"asi, puñchupa ukat chika amparapa uñacht"ayi.
  - Jiwasaxa samarañanxa jawq"japxäma. Mä Janq"u Ch"uqi ch"uqiruw tukuyañäni.
  Ukat qhuru larusiña. Yatichirixa jani ist"kaspa ukhamawa.
  Yatichäwix jaya pacha ukhamarak aburrido ukhamaw "Baran" ukat empresapax pajas ukanakat masticat papel thuqt'añ qalltawayi.
  Ajjsarañax jan munkasaw almarux jalxati, purakaruw usu, janchiruw thayt"ayi. Mä khathattʼasisaw mä mayjtʼäwi suytʼta, kunapachatï jan wali phisqa jaqinakax jumar katxarupxi ukhaxa. Tukuyañatakix campanax ist"asi, ukat kayunakapax jan munkasaw t"ijt"awayxi - waynax jan wali masinakapat qarjañatakiw jank"ak jikxatasi. Jupax t"ijt"iwa, yatiqañ utan ch"amaka k"uchuparuw imantasiñ yant"i, kawkhantix uka vampironakax jan jikxatapkiti. Slavax galpón manqhar makhatatayna, callin jikxatasisa. Jupax jaqukipataynawa, mä samañaw utjäna, kunjamatix monstruo wawanakan ch"amakanakapax kunayman tuqinakat uñstapxäna, jupanakax chiqapuniw ukankapxatayna.
  - Walikiwa, uka loqhexa t"ijtxataynawa. Jumax "Janq'u Nieve" ukhamätawa ukat aka té ukax "q'uma" ukhamawa.
  Uka uwijax sádico ukham jachaqt"asïna.
  -Musgo patxan sayt"asim ukat jawq"japxäma, jan ukhamäkanixa, mä jiwat jaqir uñtataw ikipxäta.
  - Janiwa, yuqallanakaxa janiwa. Esclavax jan ch"amanïsaw arsüna.
  - Jiwasaxa mä cabrito munapxtanwa. Ukat kunanaktï jankʼak lurapkäta ukhajja, jukʼampiw sarapjjäta.
  Jupax niya mä p"iqin jach"a uwijax Slavat sipan juk"amp jach"änwa ukat mä kuti chikataniw ajanuparux wali ch"amampiw jawq"jatayna. Wawax ch"allxtasïna, nayrapax niya jank"akiw punkitäxäna. Ukatxa mä poke nayraqataru arktäna, Jawira Yushka. "Baran" masipax ch'axwañaruw t'ijtäna, costillas ukar ch'allt'asa, ukampis jach'a irpirix mä juk'a jark'aqäna.
  - Suyt"apxam, qunqurt"asiñapataki. Suma, "Janq'u Nieve" ukax musgoruw tukuni.
  Slava warmin nayrapat wilax ch"allxtasïna, nayranakapas umamp phuqhantatänwa, ukampis axsarañat sipansa, yaqha jach"a jach"a tukuñamp jach"añchasiñampiw almapanx sartañ qalltäna.
  Janiwa, janiw nayajj qonqortʼaskäti.
  "Baran" jupax muspharkayäkaspas ukhamaw tukuwayi.
  - Ukhamaw aka schmuck ukax nayarux uñch"ukiski. Ukatxa mä t"ant"a manq"aña.
  Ukatsti taqi ch'amapampiw jinchupar ch'allxtasïna. Slava p"iqipax khathatitaynawa, jinchupax lilaruw tukuwayxäna.
  - Janiwa, wali janirakiwa. Arupanxa mä tenacidad ukaw utjäna, axsarañar atipjañataki.
  - Ukatxa jumaxa jiwatäxtawa. Jiwayapxäma.
  Uka p"iqinchirix wasitatw liwxatäna ukat taqi ch"amapampiw ajanu ch"akhaparux autopamp jalxatäna. Slavax mä juk"a maysaruw sarawayxäna, ukat ch"axwawix ch"amakt"ataw mistunïna.
  - Ch"uqi ch"uqitxa katxaruña. "Baran" jupax mä amenazar gesto luratayna.
  Uka hooligan ukax Slava ukarux atacataynawa, amparanakap luqxatasinx pirqaruw chint"atayna. Ukatxa wayna p"iqinchiristi fósforos apsusaw cigarro naktayäna.
  -Jichhaxa mä cauterización churapxäma. Qunqurt"asiñamawa jan ukax mä loco buzz uñt"añamawa.
  Slavax jan aguantañjam axsarañjamaw jikxatasïna, jupax niyaw jaytañ munäna ukat qunqurt"asiñ munäna, kunatix Krora-n kusisit ajanupat amtasïnwa ukat Vint-an sawkasir uñnaqapat amtasïnwa. Yaqha jachʼa alajjpachankir mä reyin jan uñtʼat qhoru ukat suma chuyman ajanupat amtasiñajj jukʼamp jan aguantañjamapunïnwa. Qunqurtʼasiñax jupanakar aljantañ sañ muni. Ukat kuna heroes ukax ukat wakicht"atawa tirano Eletromendos ukar ch"axwañataki, juk"amp ordinario hooligans ukanakax mä jiwayir khathatiruw irpxaruwayi.
  Cigarrojj nayraqatapar llamktʼäna ukhajja, Slava chachajj arnaqasïna ukat chʼeqa amparapsa wali chʼamampiw chʼalljjtäna.
  Mä wali ch"amampi ch"uqt"at puñchuw jan ch"amani colerasiñampi "Baran" ukan chhuxriñchjatapar jaquntatäna.
  Jupax musphataw nayranakap ch"allxtayasïna, amukiw jikxatasïna ukat mä ch"axwañampiw qhipäxapar jaquntatäna. Aka chiqanx Slavax jupa pachpaw jan uñt"at colerasiñamp ch"amampi jikxatasïna. Jupax mä profesional kickboxer ukhamaw thuqt"äna, punchumpi ukat ch"akhanakampi. Chika minuto pasawayxäna ukat phisqanix jan amuyt"asisaw ikipxäna. Slavax p"iqip jach"a jach"a tukusaw sayt"asïna, amparanakapas thayaruw liwxatäna.
  -¡Atipjaña! ¡Kunjamarak nayajj uk luraspänjja!
  Yatichäwitak campanax ist"asïna, uka kutix janiw sapürunjam khathatiñ utjaykänti, jan ukasti mä ruiseñor trill ukhamaw amuyasïna. Uka waynax ch"iyar ch"iyar uñtataw yatiqañ utar t"ijtäna. Akax kawkhantix jupax jan kawkits pantjasiwayi. Slavax janiw mä arut arsuñatakis qunt"askänti kunatix anqäx pacharuw tukuyäna. Jupax janiw axsarkänti - jichhax saxra pachpaw jupar jan axsarkiti ukat nayranakap jach"a jist"arawayi. Warawaranakax muxsa ukat munatjam uñt"atäpxänwa, janiw kunas axsarañjamäkänti, jan ukasti, jan pesaje ukanx maynix mä muspharkañ llamp"u chuymanïñ jikxati. Wawaxa mä juk"a p"iqip muytayäna. Screw ukat Krore jupanakax jupan jak"apanw liwxatapxäna.
  -Uka "Janq'u Nieve" ukax axsarañjamawa. Disculpa, ukampis janiw yaqha lurañjamäkänti: jumax almaman axsarañ atipjañamawa.
  Ukhamajj janiw cheqpach yantʼäkänti.
  -Ukat janiwa! Taqi kunas chiqänwa, ch"amanïpxtwa aka Uraqir irpañataki ukhamarak mä juk"a pacha mayjt"ayañataki. Kunjama? Akax mä millón dimensiones ukani jaqinakan imantatawa. Jichhax yant"äw pasawayxtawa ukatx yaqha juk"amp jach"a amtanakaruw sarañäni.
  -Kuna?
  Tornillojj metalat lurat arumpiw chʼalljjtäna.
  -Amuyañataki, Ezaram reyin sapa herederopar antutapxam. Eletromendos ukar atipt"añax janiw jasakïkaniti, quintillions mundos ukanakaw talón manqhan jachapxi. Ukampis juma pachpaw ajjsarañamjja nayrïr kuti atipjayäta.
  - Jisk"a jiwaña axsaraña - atipt"asa, jan jiwaña jak"achasiñawa.
  - Tukuyata amuyt"awi Kroor. Nayrajja, mä cilindro planetan uñtʼat uñnaqapaw uñstäna.
  . EPILOGO UKA TUQITA
  Mä qawqha muspharkay ch"axwawinakampi ukhamarak atipt"awinakampi, Imperio Celestial ukax sumankañar iyaw sataynawa, ukatx arsuwayiw jan mayamp Rusia zarista ukan yänakapar atacañataki.
  Jach"a Suxta jaqinakax China markar katuntañatakix wali nayraw sasaw amuyapxäna, ukat suma amtanakaruw iyaw sapxaspa sasaw amuyapxäna. Chiqansa, Mongolia, Usuri uksankir mä chiqa, Primorye ukat Corea markanakas Rusia markat sarxapxäna. Ukanakax askinjam aruskipäwinakawa - Rusia zarista Alexei Mikhailovich ukax Siberia uksan ukhamarak Pacífico uksan costa uksan kayup jikxatañapatak jaytawayi. Ukat mä jukʼa jan kuna jan waltʼäwin uñjasiñamawa.
  Ukat uka patxaruw jach"a ch"axwäwix práctico ukax tukusxäna, ukat yaqha yänakaw suxta heroes ukanakar suyt"äna!
  
  
  INMORTAL ESPACIÓN REINA
  Chiqpachansa Reinax waynäñ munäna. Ukat ukhamatwa mä taqpach expedición khitäna jan jiwañan espejo thaqhañataki. Ukar uñakipt"asax mä tawaquruw tukusma.
  Tukuyañatakix thaqhañax wali askiwa, ukampis ... Espejonkir geniox chuyman reinaruw akham säna:
  - ¡Waynäñamarux kutt"ayäma, ukampis jumax mä esclavoruw tukusma!
  Reinax mä ch"uqi kisu jachaqt"asisaw jaysäna:
  - Wayna tawaquxa wiñayatakiwa, ukhamaxa nayaxa esclavitud ukarux iyaw sasmawa!
  Uka geniojj mä hechizo luratayna. Reinax mä imill wawaruw tukuwayxäna, jupax niya q"ala jan isin mä lomo isimp isthapt"ataw mä azada ukamp yapu allsuwayxäna. Ukat jupa pachpaw irnaqäna ukat wal trabajarakïna.
  Wayna janchipakiw niyas jan usuchjaskänti, ukat janiw sinti qarjatäkänti. Ukampis wali jiskʼachañjama ukat aburrido ukhamänwa. Ukajj pä intimpi mä planetankänwa. Ukat uka lurawix Edad Media tukuya pachar uñtasitawa.
  Ukhamaraki, congelados en formaciones. Reinax walja urunak irnaqäna ukat jan amuytʼasirïxänwa. Niya mä uywar uñtasitäxänwa, mä samkanwa libertad ukax jupar purintäna. Ukat grilletesampi chintʼataw wali chʼamampi irnaqtʼapuni. Nayra reinatakix wali ch"amawa. Ukat uñjirinakan jawqʼjatapajj qʼala janchir llamktʼatapa, wila juntʼu hierror uñtata.
  Qhepatjja, jakäwipan mä mayjtʼäwiw utjäna. Jan walinakatakikiwa. Uka dueñopajj jiwjjänwa, herenciapajj qʼal tʼunjatäjjänwa. Ukat imill wawax qhuya qhuyaruw aljatäxäna.
  Jichhax jach"a canastanak apt"asiñaw wakisïna, cadenanakan q"ala jan isin irnaqañaw wakisïna, jawq"jañaw wakisïna ukat qalanak patxaruw ikiñajäna.
  Jichhajj reinajj jukʼamp tʼaqhesiyataw uñjasïna. Chiqansa, uka geniox mä sipitampiw juparux uchatayna. Jïsa, jan jiwirïxiwa, janirakiw chuymankipstkiti, jan ukasti tʼaqhisiyataw uñjasi, infiernonkaspas ukhama.
  Ch"aman cuerpox estrés ukar yatintatäkchisa. Ukat reinax t"ijtxañ amtäna.
  Jachʼa ñikʼutan yanaptʼapajj qʼala kayunakaparu ukat chʼamani kunkapar arumatak cadenamp chintʼasipkäna uka cadenaruw archivañ qalltäna. Jumax ch"ukut hierro ukx juk"at juk"at archivastawa, ukampis reinax mä juk"a pachaniwa - jan jiwañapataki. Yaqha tuqitxa, canteras ukan ch"ama irnaqañ tukuyasax ikiñaw wakisi, ukat sapa urux mä juk"a uñjarakta.
  Ukampis jumax kunjamatsa umaskakïtawa.
  Reinax jupapachpaw uñjasïna ukat mä samkaruw purïna. Ukatxa, jutïrinxa wasitatwa sawtʼapxäna.
  Jisk"a, qhiparuxa, jupax enlaces ukanaka p"akintawayi .... Ukampisa, janiw qhispiñ puedkänti. Guardianakajj alarma istʼapjjäna.
  Reinax katjatäxänwa ukat jan khuyapt"ayasisaw mä chivompiw jawq"jatäna. Ukatxa wila qʼañu hierrompiw talonanakap phichhantapxäna. Ukxarusti, mä tʼijtir esclavon markap phichhantapxäna. Ukat mayamp qhuyanakaruw khitapxäna.
  Esclavonakax sapa kutiw jiwapxi, ukat jupax walja maranakaw wal irnaqtʼaski. Ukhamajj grilletenakan trabajapjjpan.
  Ukat sapa arumaw cadenap uñakipapjjerïna.
  Reinax grilletempiw ikirïna, ukat sapa kutiw jawqʼjapxirïna.
  Jachʼa cadenanakampiw uchapxäna, ukat mä jukʼa jukʼamp irnaqtʼasax mä chivompiw jawqʼjapxäna.
  Reinax nayratpach q"añut muxsatayna, ukat janiw usutäkänti. Infección ukax janiw apt"känti, mä dieta escasa y monotóna ukanx janiw puraka usuchjasiñax utjkänti. Wiñay tawaqux t'aqhisitaynawa, ukampis janiw jiwkänti. Ukat maranakax sarantaskakiwa. Uka minanakajj jukʼat jukʼatwa jiljjattäna ukat chhaqtawayjjarakïna.
  Aka chiqanx wasitatw yaqha irnaqäwir jaqukipata. Q"añut jariqata, aljañataki uchatawa.
  Aka chiqanx reinax qhipharux suertenitaynawa. Uka alasirix arena ukar gladiadores ukanakar suministririnakat maynïriw jikxatasïna.
  Reinax wali waña ukat alambre ukhamänwa, patak jila maranakaw minanakan chʼama irnaqäwin irnaqäna. Jupax wali ch"amani ukat ch"amaniwa, p"iqip patxaruw mä jach"a qala katxaruta.
  Chiqansa, chʼamapax uka aljiriruw jawstʼäna. Jupax kisunakap uñakipäna: janiw mä p"iyas utjkänti ukat ukhama jach"a ukat ch"amani. Nayax acero ukham jikxatasiyäta, musculonak jaquntata - ¡mä qalar uñtata!
  ¡Ukat chiqansa, ¡ukham chʼamani copia alawayta!
  Uka qhepatjja, reinatakejj yaqha jakäwiw qalltäna. Ukhamaraki qhuru entrenamientompi, nuwasiñanakampi, jisk"achasiñampi, jawq"jañampi, ukampis juk"amp kusiskañawa.
  Reinax pä patak jila maranakaw janchipanx waynäskäna, ukat wali ch"amampi ukat aguantañapampiw uñt"ayasïna, sapa kuti ch"ama irnaqañan ch"amanchatapat yuspajarasawa.
  Ukhamatwa yaqha imill wawanakar mä jukʼa pʼeqtʼañ qalltäna. Ukatjja, musculonakan cuerpopan taqe cicatrizanakapasa ukat cuchillonakapas wali jankʼakiw qollatäjjäna, janiw kuna chʼamäkänti.
  Ukat reinajj jankʼakiw sarnaqäna, jan jiwir jaqënwa, ukat wali chʼamampiw yatjjatirïna. Janiw taqi kunas jupatakix askïkänti, jank"akiw, ukampis jupax wali ch"aman cuerponiwa.
  Ukatwa qalltanxa chʼama, aguantaña ukat chʼamanïñap aptʼasisaw atiptʼäna. Ukat uka qhepatjja, yatiñapajj jukʼampiw jiljjattañ qalltäna.
  Qalltanjja, janiw jukʼamp chʼamani rivales ukanipkänti, ukampis jukʼat jukʼatwa experiencianïsajj nivelapajj jiljjattäna.
  Ukat ukhamatwa reinax atipt"añ qalltäna ukat wali uñt"at warminaka. ¡Ukat jaqinakampis uywanakampis nuwasipxarakiwa!
  Imperio markan costumbreparjamajja, gladiadoran nuwasiñanakapan patak atiptʼasajj libre jakasiñwa jikjjatasma.
  Uka jan chʼamani reyejj ñikʼutanakapat usuchjatäkchïnsa, chʼakhanakapatsa chʼiyjatäkchïnsa, qhepatjja patak patak nuwasïwinwa atipjäna.
  Ukatsti Cesaran amparapat qhispiyatäñ katoqäna. Ukat jupax niyaw nuwasïwinakanx qullqi jikxataspa, jan ukax imill wawanakarux esgrima lurañ yatichaspa.
  Ukat mä juk"a pachatxa, reinax suma uñnaqt"ani ukat nayratpach qamir ukhamarak wali wayn tawaqu, mä jach"a patriciompiw jaqichasïna.
  Ukat chuymani ukat jan wali. Ukampis janiw jan jiwirïkiti ukat mä jukʼa tiempotwa jiwjjäna.
  Reina, jichhax wiñayatak wayn tawaqu viuda ukhamawa, tunka payan suma uñnaqt"an waynanakaw munasirinakjam utjatayna.
  Ukat jach"a qamir kankañani.
  Ukhamat jupax kusisiñ jikxatkaspas ukhamawa ... Janitï nayrar sartañ achunakax jan utjkchi ukhax - walikiwa, cienciax kunjamakitix janiw aka imperio ukanx jilxatkiti. Ukat taqpachanx planetanwa. Ukat pistolanakampi mosquetes ukanakampiw jukʼamp nayra tiempon utji. Taqi kunas chiqpachapuniw congelatäxäna.
  Ukat ukhamatw imperiox t"unjatäna, machaq ch"axwäwiw bárbaros ... Reinax wasitat katuntatäxi ukat esclavo ukhamaw jikxatasi. Ukampis wayna suma uñnaqtʼanïtapatjja, uka markankir khan sat chachan concubinaparuw tuküna.
  Ukat jiwañapkama ukat herencia katuqirir aljantañkama. Ukat jupax, ukhamarakiw mä qawqha pachat jiwxäna.
  Ukat reinajj subastaruw uchatäna. Q"ala jan isinïta, ukat mä noble sheikh ukar aljata. Ukat jupax jupamp chikaw sheikh jiwañapkamax utjäna. Ukat mayampiw imill wawarux subasta ukar uchapxäna. Ukat aka kutix, jupax palacioruw Sultan ukar puritayna. Jan jiwirïtapatjja, reyiruw llawuntasin nayrïr warmipäjjäna.
  Ukampis jan wali suerteni, jan jiwir tawaqux janiw wawanakar yuriñjamäkänti. Ukat kunapachatix sultan jiwxän ukhax herederopax reinarux wasitat cadenamp chint"atañapatakiw mayïna, ukat minanakar khitañapatakiw mayïna.
  Ukat mayamp reina infiernon. Grilletanakampi, chʼama irnaqkasaxa, mä canastaruw qalanak ayxatäna, mä qalampiw palancampi khuchhuräna. Ukhamaraki jisk"a, monotono manq"a, chivo, q"añuchata, cadenanakampi. Ukat sapa arumaw guardianakan violata. Reinajj gustkchïnsa, wayn tawaqopajj jankʼakiw orgasmor purirakïna.
  Ukat ukhamatwa wiñay imill wawax marat mararu, tunka marat tunka marat qhiparäna.
  Jisk"a, qhiparuxa, aka minax janiw tukuskänti, jan ukasti pä patak maraw pasawayxäna. Janiw khitis khitis aka reinajj uk amtaskänti. Ukat wasitatwa subasta ukar uchatäna. Kunjamtï yatiqapkta ukhama q"ala jan isin ukat musculoso. Chiqansa, janïr ukax jariqasiña.
  Ukat wasitat alasipxäna, ejercitotaki, ukhamatwa janchi tuqitxa wali chʼamanïxäna. Jïsa, ukat wali yatiñani, espadanakampi nuwasiñ yatïna.
  Ukat reinax pallapallanakjam irnaqañ qalltäna. Walja ch"axwäwinakanw chikancht"asiwayi, ch"amani, ch"amani, ch"amani, q"ala kayukiw sapa kuti t"ijtirïna. Ukat jukʼat jukʼatwa carrerapajj jachʼa jachʼa tukuwayjjäna.
  Aka chiqanx jupax nayratpach warminakan regimienton p"iqinchiripawa, ukatx walja qamir yänakaniwa. Ukat mayamp mä partido ganancial jikxati, ukat mä jach"a hacienda katuqaraki.
  Ukhamaw jan jiwir jakañan zigzag: jichhax patat, jichhax aynacharu!
  Chiqansa, reinax viudapunïnwa, ukat uka wayna príncipempiw jaqichasïna. Uka waynax mä experienciani, ukampis anqankir tawaqut pʼiqip aptʼasïna. Ukat ukhamatwa jaqichasipxäna. Ukat uka waynax reyïxarakïnwa. Ukat warmipajj wali chʼamañchtʼatäjjänwa.
  Uka reinojj chʼajjwäwinakwa sartäna ukat jukʼampiw jiljjattäna. Ukajj jukʼamp chʼamanïjjänwa. Ukat qharüru wayn tawaqunakax nayraqat puqurxapxäna, ukatsti chuymankipstapxarakïnwa. Anqatxa, uka tawaqu reinax jiwañampïskir reyin munatapat jawqʼjataw uñjasïna, emperatrizäñapataki. Ukat jupax firmarakïnwa.
  Jiwatapatjja, nayra reinajj emperatrizäjjänwa. Ukat chʼaxwäwinakampiw chʼaxwapxäna. ¡Wiñay waynäñajj tukuyarojj oraqpacharuw atipjäna!
  Ukat jupax taqpach kusisiñ jikxatkaspas ukhamaw amuyasïna ... Ukampis kimsa patak maranakaw pasawayxäna, ukat yaqha markankirinakaw uraqir puripxäna. Ukat jupanakax aka planetaruw katuntapxäna.
  Ukat Emperatrizax wasitatwa qalanak apsuñ utanakan jikxatasïna. Ukat niyaw collarampi, qʼala, qʼala kayuni, ukampis jan cadenanakampi. Mä jukʼa tiempow trabajirïta, ukat janïr ikintkasajj televisión uñchʼukiyäta.
  Ukhamarakiw ukham jakäwix ... Jupax patak jila maraw carcelan jist"antatäna, qhipatx libertad condicional ukampiw antutatäna, ukatx mä planeta ocupado ukan imperio espacial ukan jakasïna.
  Jupax taqi askinak mä jach"a nayrar sartat civilización ukan askinak jikxatäna ukat ... Aka kutix ejército espacial ukar mantawayi.
  Jupax Star Wars ukan mä carrera lurañ qalltawayi. ¡Jupax jan jiwir jaqiwa! ¡Janiw kunas ajjsarkiti!
  Ukatwa mariscaljam irnaqtʼañkamax jukʼamp nayrar sartawayi. Ukatxa, mä planeta taqpach apnaqañapatakiw katuqäna.
  Yaqhepajj gobernadoranakäpjjänwa. Ukat ejercitoruw kuttʼjjäna. Ch"axwaña ukat kamachi. Mä Hiper-Supermariscal ukhamaw tukuwayi.
  Ukat ukxarusti mä golpe militar pallapallanak lurapxäna, ukat mä imperio espacial ukan emperadoran tronop katuntapxäna - galaxia irptañataki.
  Ukatxa yaqha pachanakaruw atipt"añ qalltäna. Jupax kamachi, atacatayna, atipt"atayna, yaqhip pachax atipt"atayna, ukampis venganza ....
  Taqi kunas walikïskänwa, mä chhichhillankhampi ukat garras híbridas ukan imperiopar tʼijtxañkama.
  Jupanakax sinti jank"akiw jilxattawayi ukatx civilización humanoide ukaruw jakhüwinakampiw ch"amanchapxäna.
  Ukhamaw ch"axwawinakax sarantaskakïna, nuwasiñat ch"axwawi ... Qhipakama, jaqinakax atipt"apxäna. Ukat nayra reinax wasitat janiw minanakan esclavopar tukxänti.
  Mayampiw cadenanakamp chinuntat chʼamachasïta, ukat qalanak patjjar cadenanakamp chintʼataw ikirïta. Ukat robotanakan taqpach apnaqatapampiw apnaqatäna.
  Mä samkakiw wiñay tawaqux qhispiyata ukat jach"a uñjasïna. Ukat qhipa tiempox jupa pachpatakiw wal irnaqäna, irnaqäna, ukat qʼala qala kayunakapampix wali chʼullqhi qalanakampiw irnaqäna.
  Ukampis reinajj janiw suytʼäwip aptʼaskänti. ¡Jan jiwiriwa ukat wiñayatakiw mayjtʼani! ¡Esclavöñajj janiw wiñayatakïkaniti!
  Nayra reinajj qʼala musculonakan qʼala jan wali usunïkchïnsa, qʼochtʼarakïnwa:
  Uraqin phuchapax jaysañatakix akham saniwa, janiw, .
  Janipuniw mä esclavo ukhamäkäti...
  Nayax iyawstwa libertad ukax qhantati - .
  Thayax mä machaq usuchjat jaqiruw chʼamañchani,
  Pachamama qullan ch"axwawipatakixa,
  Kunatix Jach"a Tatitux jawsi...
  sartasim valiant caballero ukax nayrïr pachanakanwa, .
  ¡Ch"amakax tukusxaniwa, mayo phaxsin rosas ukanakax panqarxaniwa!
  
  
  
  
  JANIW MANTENIMIENTO UKHAMÄKITI
  Noviembre phajjsin 1941 maranjja, Hitler chachajj jan suytʼataw Stalin chachar sumankañ arsüna. Mä amtäwi, khititï chiqpach jan waltʼäwit yatxatki ukatakix janis ukhamäkaspa ukhama.
  Alemanonakax Moscú markar katuntañampïpkaspa ukhamawa. Ukat ¿kunatsa ukham jan walin uñjasisajj sumankañ churañasa?
  Ukampis Hitler chachajja, kunjamtï jumajj yatktajja, wali suma amuytʼasirïnwa. Ukat jupax Moscú markarux katuntatäkaspas ukhamaw amuyasïna, janiw ukhamäkaniti. Ukat ukhamächi ukhaxa, uka pachpa pachaw, kunawsatix Stalin jupax axsarayaskäna, sumankañ uñacht"ayañataki. Natural ukhamawa, janiw taqpach pallapallanakax uka tuqitx iyaw sapkänti, ukampis Hitler chachax ch"amanïtaynawa ukat autoridadanirakïnwa.
  Ukhamaraki, suman jakasiñax alemanes ukanakatakix askiwa sasaw arsuwayi. Chiqansa, Ucrania markax Alemania markaruw pasawayi ukat ukampirus ch"iyar uraqi ukat yapuchäwi, ukhamarak Bielorrusia, ukat estados bálticos, ukat Smolensk suyu.
  Stalin, jilapartxa, taqi kunatix alemanes ukanakax nayratpach katuntañ atipkäna ukanak churañ iyaw satayna.
  Sebastopol markax alemanonakaruw kutt"awayxäna. Uk uñjasax Fritz jupanakax Moscú suyut sarxapxäna. Leningrad markax URSS qhipäxan qhiparäna ukatx mä pasillo ukaw ukaruw puri. Alemanes jupanakax Leningrad uksat mistuñ amtapxäna, Voroshilovograd ukat Donetsk uksat sarxañataki, uka suyunakax alemanes ukanakax janiw jichhakamax taqpach katuntatäpkänti.
  Jila partejja, nazinakajj Donbass sat cheqaruw carbón, metalanaka ukat fabricanakampi, bauxita sat cheqanakampi ukat yapu lurañ uraqinakampi katoqapjjäna, Crimea markpacha ukat Don sur toqenkir mä qhawqha cheqanakas katoqapjjäna. Alemanonakax Leningrad suyut mistuwayxapxi, Moscú, Tula, Rzhev, Kalinin suyun chiqapa. Mä chiqa Donbass, mä chiqa Don ukax qamir ch"iyar uraqimpi ukat Sebastopol ukamp turkañataki. Finlandeses jupanakax Petrozavodsk markaruw jupanakpachatak katuqapxäna, ukat kuntix katjañ atipkäna ukanak katuqapxäna. Jupanakajj sumakiw jaljtapjjäna.
  Ukhamarus URSS markax qhathut sipanx juk"amp jisk"a qullqimpiw petroleo churañ amtawayi, ukat ch"axwäwin katuntat jaqinakatakix mä jach"a qhispiyasiñ qullqi churañ amtawayi.
  Stalin jupax ch"axwäwin atipt"añ axsarasa ukat Moscú markar chhaqhayañ axsarasax ukham condicionanakaruw iyaw satayna. Wehrmacht ukan wali suma sartawipanx wali jach"apunïnwa.
  Ukhama, ukat Hitler, khititix mä instinto sobrenatural ukaniwa, ukax amuyasïnwa ukax wali askiwa.
  URSS markamp ch"axwañax tukusxiwa. Nazis ukanakax nayraqatx África uksaruw soldadonak apañ qalltapxäna. Ukhamarus britániconakax Rommel ukarux mä ofensiva uñstayapxäna. Ukhamajj ¿kunas? Ukat Fritz sat barcojj Malta markaruw soldadonakar katuntasin uraqir puriyäna. Chiqansa, nayraqatax ukankir britániconakar bombardeasaw.
  Ukhamarus, chiqans Gibraltar markar jan walt"ayañax utjawayi. Hitler jupa pachpaw Franco jilatampi jikisïna.
  Kunjamakitix, jumax uñjtawa kunjams Alemania markax ch"amani. URSS markar t"unjawayi. Pusi millón rusa presonakaru ukat walja waranq tankinakaruw katuntawayi. Jiwasatakix España markax mä mapa ukan mä frotis ukar uñtasitawa. Jiwasax ocupañäniwa, jumatix jan tropanakar mantañapatak jaytkäta ukhaxa. Ukat faltasksta ukhajja, África markanwa kuns jikjjatasma. Ukhamarus ¡Gran Bretaña markax t"unjatäxiwa, janiw kawkirus sarkaniti!
  Francox España markax katuntatäspawa ukat janiw kuna ch"amas utjkaspati uk amuyasax iyaw sataynawa.
  Gibraltar markar ataque ukax wali askiwa, ukat mä juk"a jank"akiw. Uka ciudadelax t"unjatawa. Ukat ukat alemananakax África Ecuatorial ukar mantapxäna.
  Gran Bretaña markankirinakajj walja jan walinakanwa uñjasipjjäna. Jupanakax chuyma ch"allxtayirinakjamaw katuntatäpxäna.
  Rommel jupax Libia markanx Gran Bretaña markaruw atipt"awayi, ukatx Egipto markanx mä ofensiva uñstayawayxi. Alejandría markar katuntapjjäna.
  Ukatxa mistuwayxataynawa Canal de Suez uksa tuqiru. Suma sarnaqañ uñstayasax alemanonakax Irak, Kuwait ukat Oriente Medio taqpach markanakaruw katuntapxäna.
  Wehrmacht ukax inti jalsu tuqinx janiw sinti pallapallanaka ukat oficialanak chhaqhayawaykiti. Ukat soldadonakapax juk"amp waljanipxänwa ukat juk"amp yatxatatäpxänwa ukat juk"amp yatxatatäpxänwa inglés jaqinakat sipansa ukat juk"ampirus fuerzas coloniales ukanakat sipansa.
  Britániconakax ukham katjasipxaspänwa ukat janiw pächasiñasäkiti, jupanakax chhaqtxapxänwa. URSS jan utjkchïnjja, Fritz sat barcojj Gran Bretaña markamp sum nuwasiñ atipjäna.
  Jila partejja, Gran Bretaña markajj colonianakap aptʼasiñapänwa. Uraqinkir ejercitopax wali ch"amanïpxänwa ukat jan ch"amanïpxänwa, janiw colonianakarux Wehrmacht ukan juk"amp walja ukat chiqañchat soldadonakar saykatañ munkänti.
  Ukat flotan tarifapax janiw irnaqkänti. Gibraltar ukat Malta markanakajj tʼunjatäjjäna uka qhepatjja, África toqenkir jan waltʼäwinakajj janiw utj-jjänti. Aka chiqanx Rommel jupax Canal de Suez uksanw jark"antawayi. Ukat uraqinsa, alemananakax mä gol aptʼasaw britániconakar atipjapxäna. URSS ukamp ch"axwañ tukuyatatxa, Wehrmacht ukax juk"amp ch"amanïxänwa ukat jupa pachpaw juk"amp atinisitayna, walja ch"axwañ experiencianak jikxatäna.
  Ukhamatwa África markax juk"at juk"at katuntatäxäna. Ukat Irán tuqiw alemanonakax India markar mantapxäna. Ukanjja, uka markankir sepoyanakajj janiw Gran Bretaña markatak jiwañ munapkänti. Jilapachax alemanes jupanakax juk"amp jan walt"ayataw uñjasipxi, jaya chiqanakan sarnaqatapata, thakhinak jan utjatapata, jaya pacha yatiyawinakampi, suministro ukan jan walt"awinakapata, británico soldadonakat sipansa.
  EE.UU. markax ch"axwäw jan utjañapatakix laq"a apthapiski. Ukat Japón markar taqi sancionanak apsusipxarakïnwa.
  Ukampis ukhamakipans, samurainakax Puerto Perú markaruw atacapxäna. Naya pachpaw jan kuna jan waltʼäwin uñjasipjjayäta ukat Asia cheqankir britániconakan yänakap katuntapjjañajäna. Ukat japonés jaqinakax uk lurapxäna.
  Mä juk"a arumpixa, pusi tunka payani marana ukhamaraki pusi tunka kimsani marana nayrïri chikatapanxa, alemanes ukhamaraki japoneses ukanakaxa África, Australia, taqpacha Asia uksa markanakaru katuntapxatayna. Ukat 1943 maran septiembre phajjsinjja, Gran Bretaña markaruw puripjjäna. Chiqansa, jachʼa bombardeonak utjkäna uka qhipatxa. Alemananakax Yu-288, ukat Yu-188, ukat yaqha maquinanakampiw apnaqapxäna.
  Gran Bretaña markax colonianakap chhaqhayasa ukat submarino chʼaxwäwimp qarjatäsax janiw saytʼañjamäkänti.
  Ukat alemananakax sinti walja yänakanïpxänwa, ukat jukʼampirus jaqinakan chʼamanïpxänwa. Chiqpachansa Inglaterra markankir taqi markanakaru ukat fabricanakaruw bombardeapxäna. Ukat ukxarusti, chiqans, uraqir puriñax ukat "Panteras", "Tigres", "Leones" ukat juk'amp "Ratón" ukanakan apnaqawipa. Suma, chiqans ukhamarakiw tanques flotantes, ukat uma manqhan k"añaskunaka.
  "Mouse" ukax operación qalltawip lurañatakix pachaw utjäna, ukat jupax ch'axwarakïnwa. Ukampis Ratón sat animalanakajj wali llakkañawa.
  Pantera sat barcon Gerda sat barcon irnaqerinakapajja, nuwasïwinakanwa wali uñtʼatäpjjäna. Alemanes jupanakax Gran Bretaña markar katuntat qhipatx mä qawqha pachanakax Estados Unidos markamp ch"axwapxarakïnwa. Islandia markat estadounidenses jaqinakarux jaqunukuwayi. Ukampis jaya pacha yatiyawinakax utjatapatxa, América markar katuntañax mä ch"amäkaspas ukhamaw tukuwayi. Ukampis Atlántico qutax janiw mä chist"äwikiti. Janitï mä amigopar bombardeasin lamar qotan khuchhuqapkaspäna ukhajja.
  Alemania markankir submarinonakajj uñstawayiwa, peróxido de hidrógeno ukampirakiw lurasïna, ukat niya taqpach flota americanaruw chhaqtäna.
  Ukampirus Estados Unidos markax wali ch"amaw katuntañataki. Ch"axwäwix juk"ampiw sarantawayxi, ukatx alemanonakax, tukuyarux, katuntapxataynawa ukat sumankañ lurapxäna.
  Alemania markankirinakajj URSS markar kuttʼapjjäna uka qhepatjja.
  1945 maranjja, E-50 ukat E-75 sat avionanakajj lurañ qalltapjjäna. Hitler jupax jark"awayiwa, mä jisk"a serie de autos de reconocimiento ukanakat sipansa, phisqa tunk toneladas ukjat juk"amp k"acha tanques ukanaka.
  Pantera ukaxa pusi tunka pusini tonelada chikatani pesa. "Pantera" -2 ukaxa niya phisqa tunka payani tonelada. E-50 ukax niya suxta tunk phisqhan toneladanak apsuwayxi. Qhipa tanquex mä armadura frontal wali decente 150 mm casco ukan 45 grados ukch"a pendiente ukanïnwa, ukatx 185 mm torreta ukan nayraqatapanïnwa, ukax mä ángulo ukankarakiwa. Mä pistola 88 mm ukat mä barril largo 100 EL. Ukat 82 mm armadurax ladonakapankiwa, ukhamarakiw laderas ukanx utjaraki. Mä motoramp chikt"ata, ukax 1200 caballos de fuerza ukjam ch"amampiw ch"amanchasi, ukax mä tanque medio wali ch"amanïnwa.
  Ukhamarus tunka payan ch"axwawinakaw sapa minuto.
  Mä juk"amp jach"a E-75 ukax llätunk tunk toneladanak jila pesa. Aka tanquex janiw taqpach askïkänti. 128mm arma ukax juk"amp llamp"u tasa de fuego ukanïnwa, juk"amp jisk"a velocidad de bozal ukanïnwa, ukatx janiw ventajas ukanakax jak"at jak"anx utjkänti 88mm E-50 ukar uñtasita.
  Armadura frontal de la casco ukaxa mä juk"a sumawa 160 mm ukharu mä ángulo 45 grados ukharu. Ukampisa, janiw jukʼampi munaskiti. Jupax taqi armas estadounidenses ukanak katxaruwayi, ukat soviéticos ukanakas katxaruwayi. Torre de defensa ukax wali sumawa: 252 mm nayraqata, 160 mm lado ukat popa. Uñakipatawa, mä juk"a jan ukax juk"amp atiniskañ jark"aqasiñaw torretakix utji, juk"ampirus ladopanxa.
  Uka caja ladopax 120 mm ukhawa, ukax wali askiwa, ukatsti pantallanakax warkt"asirakispawa. Ukampis motorax 900 caballos de fuerza ukan jukʼamp chʼamaniwa. Chiqansa, taqpachanx tankax janiw tukuyatäkiti, jukʼamp jachʼawa. Mä juk'a jach'a "Tigre" -2 ukar amtayitu, ukham jan walt'awinakampi.
  Alemania markankir panpacha autonakajj janiw perfecto ukhamäkiti, ukampis E-50 sat autojj cheqansa jukʼamp wakiskiriwa.
  Ukhama, ukat E-100. Ukampis aka autox juk"amp llamp"u ukat juk"amp jan waliw apnaqañanx E-75 ukat sipansa.
  E-100, jach"a masa utjatapatxa, jisk"a jisk"a luratawa.
  Ukat pallapallanakax jupanakpachaw E-50 ukarux iyawsapxäna.
  1946 maran primavera phajjsinjja, abril phajjsit 20 urunak saraqataruw Fuhrer sat barcon cumpleañopan aleman jaqenakajj URSS markar sarjjapjjäna.
  Jupanakajj walja autonaka ukat yänakanïpjjänwa. Tunka waranqa tankinakaw kunayman versión ukanakan utji. URSS ukax T-34-85 ukat IS-2 ukat IS-3 ukanak serie ukanïnwa. T-44 ukax janiw taqpach askïkänti. Ukat T-54 ukax janiw wakicht"atäkänti.
  Alemananakax E-50 ukat E-75 ukanak waljaniruw lurapxäna.
  Stalin jupax jark"awayiwa, markan mä jach"a chiqa chhaqhatapatxa, pusi tunk paqallqun tonelada ukjat juk"amp llamp"u maquinanak lurañ.
  Ukhamarus walja T-34-85s, ukat mä juk"a jisk"a IS-2 ukat IS-3, SU-100 ukax walja luratawa, ukax mä juk"a sapuru ukat wali aski autopropulsado arma ukhamawa.
  Uñt"añasawa, juk"amp jach"a tanque T-34-85 ukax serie alemana E-50 ukaruw ladopar mantaspa, ukat E-75, lado uksatpachas, wali ch"amapunïnwa, ukatx SU-100 ukakiw luraspäna ukaxa, ukatxa jist"antañawa.
  Ukhamajj qhanaw chʼamanakajj jan kikpäpkiti. Alemania markankir tanquenakajj jupanakpachaw soviéticos ukanakar wali jaya cheqat chʼalltʼapjjäna. Ukat IS-3 ukakiw juk"amp jan ukax juk"amp satisfactorio nayraqatar jark"aqasiñax utjäna, ukatx pata tuqinx utjarakiwa.
  Akax alemanonakaw URSS markan territoriopankapxi.
  Gerda, Charlotte, Christina ukat Magda jupanakax E-50 uksankapxi. Jupanakax q"uchunak sillp"ipxi ukat arnaqasipxi.
  Taqeniw ovejan wajjrapat pächastanjja,
  ¡Diosajj jiwasanak laykuw utjani!
  Ukat kunjamsa uñisirinakarux katuntapxani ukat chʼaxwapxani.
  Kimsa tunka pusini jaqinakaw torret thaytʼanipxäna. Jisa, tripulación de combate, janiw kuns sapkätati.
  Charlotte kullakajj jan kusisit akham sänwa:
  Jichhakamax janiw walja armaduranakax utjkistuti. Uñisirinakax lurapxaspawa, ukat tabla ukat gancho!
  Christina kullakajj akham sänwa:
  - Ukampis pistolax chiqapawa, ukat jiwayirjamawa! Ukhamajj ¡maynejj mayniruw compensa!
  Gerda kullakajj akham sänwa:
  - ¡Taqi jupanakar p"akjañäni!
  Ukañkamax Natashax Fritz ukampiw SU-100 ukanx tripulacionapampix ch"axwaski.
  Oleg Rybachenko jupax phisqhïr tripulación SU-100 uksankirïnwa, Natasha, Zoya, Augustina ukat Svetlana jupanakamp chika.
  Imill wawanakax iyaw sasaw p"iqip ch"allxtayapxäna.
  - Jumax nuwasirïtawa, ukax wali jach"awa!
  Natasha kullakajj uñisirinakaruw pallapallanak aptʼäna. Uka conchax alemán auton nayraqataparuw ch"allt"äna, ricochet off. Uka tawaquxa wali colerata q"ala kayuparuwa ch"allt"äna. Ukat jupax akham sasaw uñakiptʼäna:
  - ¡Ukat jichhaxa yuqallawa! Jumax wali yatiñanïkasmas ukhamawa, ¿janich ukhamäki?
  Oleg jilatajj pʼeqep chʼoqtʼasïna. Jupax jan jiwir waynawa, ukhamax walja lurañanak luraspa. Akax alemán E-75 ukax nayrar sartaski. ¿Kunjamsa ukanak pʼakintassna?
  Uka genio waynax uk amuyt"äna, proyectil ukarux jiskht"äna:
  - Jiwasax metal ukhamätanwa, pachpa wilani - jumampi nayampi!
  Ukat qʼala, wawar uñtat kayupan yanaptʼapampiw uka uñjañ jistʼaräna, ukat pallapallampiw jiwayarakïna.
  Alemania markan tanquepax armadura frontal ukampix qawqha ch"amanïkchisa, ukampis chiqpachan tukuyat tukuykama jan ukax líneas de fuerza ukanakamp mayacht"asis ch"allt"asma ukhax tanquex mayt"asi. Ukat ukat metalax phallawayxäna, ukat kit de combate ukax phallañ qalltäna.
  Oleg Rybachenko jupax akham sänwa:
  - ¡Akaxa wali jach"a clasewa!
  Natashka kullakajj uka waynan qʼala talonap chʼalljjtayasïna ukat pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - Illapt'aña!
  Oleg Rybachenko jupax wasitatw SU-100 ukanx ch"axwawayxi. Jaya chiqatw ch"axwapxäna, ukatx 100 mm soviético arma ukax janiw qhipa alemán tanques ukanakar apkänti: E-50, ukat E-75. Ukampis uka waynax phenomenal ukhamawa. Ukat uñisiriruw chʼalltʼañ atipjaraki.
  Terminador waynax wasitatw ch"axwawayxi. Ukat E-50 ukaruw p"akjasi. Aka tankax jank"akiw ukat ch"allt"añaw wakisi. Ukat alemananakax taqiniw thujru ukat thujru.
  Zoyax ch"axwawayiwa. Ukat wali apt.
  Uñisirinakaruw torre ukan ch"allt"i. Ukat Oleg Rybachenko jupax wasitatw phichhantawayi. Patak milímetro cañón ukax muspharkañanak luraraki.
  Uka wayna geniox akham sasaw arnaqasi:
  - ¡Nayaw ch"iyjäma! ¡Nayaw jumanakar chʼiyjäma! ¡Janiw walikïkaniti!
  Ukat mayampxa, mä wawar uñtataw apsusini ukat wali sumwa martillomp jawqʼjasini. Ukat chiqpachapuniw uñisirirux ch"iyjañama.
  Uka qhipatxa:
  - ¡Nayaxa mä supersónico ch"axwiritwa!
  Ukat mayampiw q"ala kayump yanapt"ayasisax ch"axwani.
  Wawax tunka payan maranikïskiwa, ukampis wali jaya ukat phenomenal ukhamawa.
  Aka chiqanx q"ala kayunakapamp Agustín ukamp yanapt"ataw ch"axwäna.
  Ukat uka tawaqux E-50 sat autoruw jaquqanïna.
  Alemanonakax wali jach"a jan walt"awinak apsusipki. Ukampis jupanakan avalancha de tanques ukanakax juk"amp jak"achasiwayi. Akax E-100 ukax sarnaqaskiwa. Ukat wali chʼamani armaduranaka, armanaka ukat escudonakas utjarakiwa.
  Ukampis imill wawanakapasa ukat yuqall wawapas pʼakintapxaraki.
  Alemania markankir autojj ninamp nakhantatänwa ukat chʼiyjataw uñjasi.
  Oleg Rybachenko jupax akham q"ucht"awayi:
  - Qullan Awki markaru jach"añchaña,
  ¡Jan akapachankir colerasiñampi!
  Mayampiw waynax pallapallanakamp ch"allxtayäna, fascista ukarux t"unjäna ukat imill wawanakarux nayranakap ch"allxtayäna. Ukat mayampiw uka wawax uñisirirux ch"axwanti ukat t"unjaraki.
  Ch"axwañax uka wayna sañani. Ukat mä proyectil ukamp phichhantaraki. Ukat Tiger-2 tanquex nayra pachankiwa ukampis ch"amaniwa, ukax nayratpach mä jan walt"äwiruw tukuwayi. Alemán "Pantera" -2 ukax atipt'ataw jikxatasi. Ukampis jupa pachpaw niyaw América markar katuntäna.
  Ukat jichhax URSS markax ch"amanchaski.
  Maysatxa, Oleg Rybachenko jupax chiqpachapuniw ch"iyar jaquntawayi ukat ch"allt"araki.
  Ukat ukhamatwa turkakiptʼasax chʼaxwañ qalltapxäna ukat qʼuchupxarakïna ...
  Natasha kullakajj qʼala kayup taktʼasajj akham sasaw arnaqasïna:
  - Ukax taiga ...
  Zoyax q"ala kayunakap ch"ankhampiw ch"ankhacharakïna ukat chhuxriñchjarakïna:
  - Británico qutanakaru ....
  Augustinax mä proyectil apsusaw akham säna:
  - ¡Wila Ejército!
  Svetlanax q"ala kayunakapamp conchas ukanakamp jawq"jasaw akham säna:
  - ¡Taqi jaqit sipan juk"amp ch"amani!
  Oleg Rybachenko jupax chhuxriñchjasiwayi, ukat akham sasaw uñt"ayawayi:
  Ukat Wila...
  Natasha kullakajj pallapalla ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Ch"amampi comprimir!
  Zoyax ch"allt"asirakïnwa ukat chhuxriñchjarakïnwa:
  - ¡Juman bayoneta ukaxa mä callus amparampiwa!
  Agustín chachajj akham sasaw jawsäna:
  - Ukat jiwasax...
  Svetlanax mä jiwayir cargo apsusaw arnaqasïna:
  - ¡Janiwa jark"atäkiti!
  Oleg Rybachenko jupax wasitatw phichhantawayi, larusisaw:
  - Qhipa...
  Natasha kullakajj mä proyectil apayanisaw akham säna:
  - ¡Jiwaña ch"axwaña!
  Ukat imillanakax ch"iqiyapxäna, pistolax conchas tukusiñapkamaw thuqt"äna.
  Jïsa, Oleg Rybachenko jupax wasitat ch"axwañan jikxatasi.
  Ukampis Ejército Rojo ukax jan walt"awinakan jikxatasi. Alemananakax nayrar sartasipkiwa. Jupanakax juk"amp yänakanïpxiwa, juk"amp infantería ukanipxi. Ukat japonés jaqinakax inti jalsu tuqitw mantanipxi.
  Ukham chʼamampi jan saytʼasimti.
  Gerda ukat jupan irnaqirinakapax E-50 ukan ch"axwapxi. Alemanes jupanakax Voronezh ukarux niyaw ch"axwapxi. Ch"axwawix wali ch"amawa.
  Mä tuqitxa, alemán tank, mä kasta ch"axwirirjamaxa, wali sumawa. Ukampis junta directivax jukʼamp jan chʼamaniw jarkʼaqatäski. Ukat akax jupan minus ukawa, ukhamax imill wawanakax wali amuyumpiw sarnaqapxañapa.
  Wali walja T-34-85 ukanakaw utji. Aka maquinax wali jach"a lurawiwa, ukatx alemán 88mm arma 100EL ukanx jaya chiqatx walja apthapiw apthapiski.
  Ukhamarakiw SU-100 ukax juk"amp juk"amp lurasiski, ukax mä autopropulsado arma ukhamawa, tanque ukat sipanx juk"amp jasakiw lurañaxa, ukampis pistola ukax juk"amp ch"amaniwa.
  Jichhax Gerdax q"ala kayunakapamp joystick botón ukar ch"allt"asaw soviético secadora p"akjatayna. Jakʼat jakʼanjja, ukham maquinajj wali jan waliruw puriyistaspa.
  Uka rubio terminador ukax apsuwayiwa ukat q"ucht"awayi:
  - Nayan nervionakajax janiw acerot luratäkiti, .
  ¡Jumajj taqpach nayaruw katjawayta!
  Ukat ukat Charlotte-n cañonapax ch"axwantäna, ukat kimsa tunk pusiniruw t"unjäna.
  Ukat mä pistolax tunka payan disparonak minutonx wali jayaruw puri.
  Ukhamarus, kunjamtï Christinax ch"axwanki ukhama. Ukat wali suma ukat chiqaparuw lurarakini. Jupax mä tank Ejército Rojo ukar t"unjasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Rabido nina! ¡Hurray Stalin sat chacharuw uñtʼayäna!
  Ukatxa lupanula ukat Magda. Qʼala kayunakapan yanaptʼapampiw wali sum luräna.
  Ukat jupax akham q"ucht"äna:
  - ¡Wiñay Awki marka jach"añchañataki!
  Ukat imill wawax larusisaw phallawayi...
  Alemania markankir maquinax jan pantjasisaw jupapachpa irnaqtʼi.
  Aka chiqanx IS-2 ukax juparux jan walt"ayataw uñjasiwayi, mä juk"a ch"aman ukat jan walt"ayir tank ukhamawa, ukampis torre ukan nayraqatapax janiw sum jark"aqatäkiti.
  P"iqin IS-3 ukakiw mä juk"a suma jark"aqasiñax utji, ukampis aka tankax jisk"a lotes ukan lurasiski. Ukax mä jach"a torre ukham uñt"atawa. Ukhampachas IS-3, kunjamtix ch"axwañ lurawix uñacht"ayki ukhamakipans, mä juk"a pachax serie E ukan k"añaskunakar jak"at uñt"ayasiñapatakiw utji.
  URSS markanx janiw juk"amp jach"a tanques ukanakax luratäkiti, ukat jupanakan lurañanakapas sayt"ayatawa. Chiqansa, ukax mä jan waltʼäwiruw puriyi. Alemanes jupanakax E-25 autopropulsadas armas ukanakakiw serie ligera ukanx utji, ukampis lurawipax niyaw congelatäxi. Uka maquinajj janis jan walïkchejja.
  Pä tripulantes ukat mä metro chikatani alturanikiwa. Jisk"a 75mm pistola Pantera ukata. Soviético autonak thaqhir jaqi.
  Ukampis Fuhrer jupax ch"amaruw juk"amp munasi. Nayraqat E-50 ukax juk"at juk"at E-75 ukat sipanx juk"amp jisk"akiwa, ukax ladonakapat escudonakampi jist"antatarakiwa.
  E-75 ukax lado ukar mantañax ch"amawa. Ukat alemanonakax p"akjäwinakanw apnaqapxi ...
  Pä alemán pilotos Alvina ukat Albina jupanakax nayraqatw kimsa patak jila avionanakax jaquqanir ukanakat sipans juk"amp atipjapxäna ukat katuqapxäna: Cruz de Caballero de la Cruz de Hierro ukax qullqit lurat roble laphinakampi, espadanakampi ukat diamantenakampi.
  Imill wawanakax ukham thaya nuwasirinakawa ukat akapachanx wali thayanakawa. Jïsa, Huffman sat chachajj jichhajj jukʼamp avionanak jaquqanïkchisa, ukampis ukhamäpjjewa, ukampis jukʼamp sumawa.
  Ukat jupanakax nuwasipxi, kamachirjamaxa, mä bikini ukat q"ala kayunikiw nuwasipxi.
  Alvinax kimsa avionetas soviéticas ukanakaruw ME-262 X ukat 30 mm avión armas ukanakamp jaquqaniwayi ukatx tuiteó:
  - ¡Nayaxa chhaqtayaña antorchawa!
  Albina, ukham nina naktäwinak apnaqasa, chiqanchawayiwa:
  Jiwasax taqpach chhaqtayatätanwa.
  Ukat jukʼamp pusi avionanak soviéticos ukanakaruw khuchhuqäna ...
  Nuwasir jaqinakax chuymapanx wali ch"axwapxi, ukampis sapa kutiw jachaqt"asipxi.
  Chachanakarux wal munapxi, laxrapampiw irnaqapxi. Ukat jupanakax walpun munasipxi. Ukham marcial suma uñnaqt"aninaka.
  Akax mä TU-3 soviético ukarux jaquqanipxiwa, ukat t"unjawayapxi ... Akax jupanakan nina nakhantat aruntt"awipawa.
  Imill wawanakax, mä juk"a arumpixa, janiw aynacht"apkiti. Ukat Wila Ejército ukax jupanakat katuqaraki.
  Ukampis mayni tuqitxa, Anastasia ukat Mirabela jupanakax pachpa bikini ukat q"ala kayuniw ch"axwapxaraki - ¡jupanakax cuentanakap jikxatapxi! Jupanakax imill wawanakax wali qhuru jaqinakawa.
  Ukat Anastasiax Alemania markankir mä avionaruw jaquqanïna ukat akham sasaw akham säna:
  - ¡Nayaxa wali jach"a piloto ukhamawa!
  Mirabelax mä cañón 37 mm alemán autoruw jaquntäna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Nayaxa mä super guerrero ukhamawa!
  Imill wawanaka ukat chiqpachanx kunatix munapki ....
  Ukampis jupanakax anticuado Yak-9 T ukampiw ch"axwapxi, ukax chiqans janiw alemán reactivo autos ukanakarux jaquntkiti. Ukampis suma uñnaqtʼanïpki ukanakajj nuwasiñwa atipjapjje. Ukat jan jawqʼjatäñamäkiti.
  Ukat ¿kunatsa? Kunatix q"ala kayuni ukat bikini ukankapxiwa. Ukhamajj jan jupanakar khuchhuqapjjamti.
  Ch"axwirinakax, kunjamtï uñjktanxa, kunas q"ala janchix uk amuyapxi.
  Anastasiax yaqha alemán ch"axwiriruw jaquqanïna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Tayka markataki!
  Mirabelax HE-162 ukaruw khuchhuqatayna ukat akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Stalin jupatakixa!
  Alemania markan juk"amp jan walt"ayir ch"axwiri ME-262 X, phisqa aire armas ukaniwa, ukat jach"a velocidad, ch"iyar ch"iyar ch"iyar, ch"aman armadura.
  Mä HE-162 auto ukar jaquntañax juk"amp jasakiwa, ukax k"achawa, jan qullqini, ukampis wali maniobrañjamawa.
  ME-1010 ukax janiw taqpach alemanes ukanakatakix askïkänti, ukax jan pächasisaw mä suma avión ukhamawa, jaltxañ tuqitxa, ukampis ch"iwipax mayjt"iwa barrer ukat wali yatxatat pilotonakaruw munaraki. TA-183 ukax juk"amp askiw tukuwayi, ukatx nayraqatar sararakiwa.
  Ukampis Hitler chachajja, wali blindat ME-262 X sat autoruw jukʼamp munasi, uka armajj wali chʼamaniwa.
  Jichhakamax Luftwaffe tornillo maquinanakax janiw jichhakamax lurawipat apsutäkiti. TA-152 ukax walja amtanakan juk"amp suma apnaqatawa, ukatx ME-309 ukax wali ch"axwañankiwa. Jupanakax soviético ch"axwirinakat sipanx juk"amp askiwa, jank"aki ukat armamento ukanakampi. Ukat Yu-488 ukax tornillo maquina ukhamäkchisa, Yaks soviéticos ukanakax janiw uka maquinarux katjapkaspati. Jïsa, juk"amp nayrar sartat LA-7 ukax aka autot sipanx juk"amp jisk"akiwa, velocidad tuqinxa.
  Ukat kuns lurañax jet bombarderos ukanakar: "Arado", Yu-287 ukat yaqhanakampi.
  Aviación soviética, jan jet avionanakani, jan ch"amaniwa.
  Ukampirus Anastasia ukat Mirabela jupanakax wali suma puntuacionanaka jikxatañx atipjapxiwa, ukham jan walt"awinakax utjkchispas ukhama.
  Ukatwa kuttʼanipjjäna, gasolina uchasa ukat wasitat nuwasiñaruw sarjjapjjäna. Mayampiw alemán autonak t"unjapxäna. Ukat wali chʼamampiw uk lurapxi.
  Aviación soviética ukanx janiw khitis jupanakan paninimp chikachasiñapäkiti. Ukhamarus imill wawanakax juk"amp ch"amanïñatakiw chacha warmi ikthapipxi. Ukat jila partejja, mayj mayj chachanakanïpjjewa. ¡Ukat ukax imill wawanakarux ukham ch"amañchi!
  Ukajj jupanakan phenomenal éxito ukan mä secretopawa.
  Imill wawanakax nayratpach URSS markan heroen quri warawarap katuqapxi, ukat jupanakkamaw uñch"ukipxi.
  Mayampiw t"ijtapxäna, khitirus jaquqanipxäna.
  Anastasiax mä Yu-288, mä juk"a ch"aman bombardero, 37mm avión arma ukampiw khuchhuqatayna.
  Ukat Mirabelax mä jet Yu-287 ukarux jaquqaniwayi, ukax pachpa 37 milímetros pistolampiw jaquqaniwayi. Ukham pistolanakaw imill wawanakan muspharkañ chiqapar uñjatapampix uñisirinakan autonakapar jaya chiqat ch"allt"apxäna. Municionanakax jukʼanikïkchïnsa, ukat jiwañaruw purisma.
  Imill wawanakax q"ala kayumpiw jawq"japxi ukat q"uchupxi:
  - Falcones ukanakaxa águila ukhamjamawa t"ijtapxi, .
  ¡Stalin nayrar sartañapatakix jiwasax jikxatastanwa!
  Jiwasan suma sarnaqañax janiw jayankkiti
  ¡Mä atipt"ir cuenta jist"arañamawa!
  Ukhamajj cheqansa, nuwasirinakajj janiw fascistanakar aynachtʼayapkaniti. Ukat jupanakax wali ch"amampiw ch"allt"apxani, Fuhrer ukarux usuchjani.
  Anastasia Vedmakova, chiqpachansa, maniobras ukanakaw utji. Yak-9 ukax suxta patak kilómetros ukjat jilaw saraski, janiw chhuxriñchjaskaniti, juk"ampikiw mä jach"a pistolampi, jan ukasti juk"amp jan ukax juk"ampiruw liwxatañapa ukat muytañapa.
  Yak-3 ukat sipanx mä juk"a askiwa, ukampirus ukax juk"amp jila chaniniwa ukatx duralumina ukax wali sumaw munasiraki. Ukat URSS markax walja territorionakap apt"asiwayi. Ukat Yak-9 ukax walja lurañanakaw lurasispa.
  Ukampis Kimsïr Reich, Japón markamp chika, janiw ukhamakiti.
  Mirabelax ME-262 ukaruw jaquqaniwayi ukat akham q"ucht"awayi:
  - Rusia Tayka marka jach"añchañataki,
  ¡Taqi uraqpacharu juk"ampi kusisiyañäni!
  Anastasiax yaqha alemán jaqiruw khuchhuqäna ukat akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Akax juk"amp k"ajkir munasiñan sutipawa!
  Ukat kunjamsa arnaqasiñasa. Ukat Fritz sat jilataruw chʼalljjtayasi.
  Chiqpachansa imillanakax wali, wali thayapxiwa.
  Ukat alemanes ukanakax juk"ampiw URSS markan territorioparux juk"amp manqhar mantapxi.
  Japoneses ukanakax acción ukarux mantapxarakiwa. Ukat jupanakax waljaniw utji ukat jupanakax chino jaqinakarux nayrar irpapxi.
  Q"illu pallapallanakax mä p"iqinchäwiruw ch"amanchasipki. Ukat chiqpachansa taqi jakʼachasiñanakanwa jiwat jaqinakar jaquntapxi.
  Ukampis waljaniw utji, ukatwa qhepat pʼakjapjje.
  Japoneses ukat q"illu ejercitopampiw Khabarovsk markarux ch"axwapxi. Chhaqtäwinakax taqpach jan yäqatawa.
  Ukampis ukanjja, soviético imillanakaw jupanakamp jikisipjje.
  Alenka ukat jupan equipopa.
  Imill wawanakax Khabarovsk markaruw arxatapxi. Q"ala kayumpiw uñisirinakarux granadanak jaquntapxi.
  Ukat larusisaw q'uchupxi:
  Jiwasax suma imillanakätanwa
  Ukat taqi ch"axwirinakan atipt"asitapax ...
  Uka aruxa wali jach"awa
  ¡Loco awkinakan jach"añchäwipan!
  Ukat wasitat suma uñnaqt"an jaqinakan q"ala kayunakapamp jaquntat granadanakax t"ijt"apxi.
  Alenka, mä turno churasax chino jaqinakarux ch"allt"asi ukat chhuxriñchjasi:
  - ¡Jach"a uraqisa!
  Anyutax q"ala kayunakapamp mä granada jaquntani ukat arnaqasi:
  - ¡Jach"a ch"amaninakan sutiparu!
  Ukat ukhamarakiw mä jiwayir phallawi ch"allt"aña.
  Angelica kullakax jutïrinwa ch"axwawayxi. Ukat qʼala kayumpiw mä granada jaquntaraki.
  Ukat akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Machaq fronteranakataki!
  Ukat ukat Mariax ch"allt"ani. Ukat q"illu ch"axwirinakaruw mä fila khuchhuqarakïna, q"ucht"asa:
  - ¡Chuyma ch"uqi! ¡Nayra mä nayra!
  Ukat amigonakamar uñchʼukiñamawa.
  Ukat ukjatx Olimpiadas ukanx mä caja completa de explosivos ukanakaw samurai ukat chino ukanakarux jaquntapxani.
  Ukat arnaqasi:
  - ¡Awki markan jach"a kankañapataki!
  Ukat mayamp phisqhax yaqha markankir ejercitoruw tukjapxi.
  Ukampis japonés jaqinakax nayratpach walja chino jaqinakarux tantacht"asipxi. Jupanakax makhatapxi ukat makhatapxi. Ukat taqpach montículos de cuerpos ukanakaw jilxattaski.
  Alyonkax ch"iyar jaquntawayi, q"ala talonap jaquntawayi ukat chhuxriñchjasi:
  - ¡Stalin jupatakixa!
  Anyut jupax q"ala kayumpiw mä granada jaquntarakini ukat qhuruchasirakiwa:
  - Yatichirinaka!
  Angelicax filaruw jaqunukuni. Q"ala kayupampiw mä regalo jaquntäna, ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Lenin jupatakixa!
  Ukat ukat Maria, uñisirir ch"allt"irjama. Ukat qʼala kayunakan kayunakap tʼunjañ qalltani.
  Uka qhipatxa, chino jaqinakax taqi chiqaruw ch"iqiyasipxi ...
  Ukat ukatsti, Olimpiadas ukar uñtasita, mä barril nitroglicerina apsusin jist"antani. Ukat taqiniruw umamp warantañama.
  Ukat militaristanakax jupanakpachaw jaquntasipxi ...
  Oleg Rybachenko ukat jupan equipopax Tula ukatak wali ch"axwapxi. Alemanonakax Moscú markar muyuntañatakiw ch"amachasipxi. Tula markax pusi tunk mayan maranakanx Fritz ukan nuwasïwiparux nayratpach sayt"ayawayiwa.
  Ukampis uñisirinakax jichhax jukʼamp chʼamanïxiwa. Ukatx agresivan bombardeo ukanakaw lurasi. Ukat bombanakax Ejército Rojo ukaruw jallu purintaski, ukat yaqha jiwayir ch"amanakaruw jallu purintaski.
  Mä wali ch"aman uñisiri. Ukat jupanakax sinti ch"iyar ch"iyar ch"axwirinakaru, árabenakaru, indionakaru ch"axwañar jaquntapxi. Ukat janis saytʼkaspa ukhamawa.
  Oleg Rybachenko jupax E-75 ukaruw ch"axwantäna ukatx akham q"ucht"äna:
  Pallapallax k"umarapuniwa
  Pallapallax kunayman lurañatakiw wakicht'ata ...
  Ukat alfombranakatjam laqʼa,
  Jiwasax thakhit mistuñ yattanwa
  ¡Ukat janiw saytʼkaniti!
  Ukat janiw kayunak mayjtʼayañamäkiti
  Jiwasan ajanunakas qhant"i
  ¡Lliphipkir botas!
  Ukat mayampiw uka waynax jaya chiqat nazi sat jaqirux chʼankhampiw jawqʼjäna. Ukampis chiqpachansa chʼamanakax janiw kikpäkiti.
  Tulax heroico ukham sayt"atäkchisa. Ukat sur tuqinx nazis ukanakax Stalingrad markaruw jak"achasipxi.
  Ukampis ¿kunsa ukan atiptʼapjjani sasin amuyapjje?
  Oleg Rybachenko jupax wasitatw nazis ukanakarux ch"axwayi ukat q"ucht"awayi:
  Ukat ukham jan walt"awinakax
  universo phuqhantawayi...
  Jaqinakan llaki destinopa - .
  ¡Llakinaka, t"aqhisiñanak aguantapxam!
  Ukat mayamp waynax jaquqaniwayi, ukat fascista "Maus" -2, mä wali axsarkañ maquina, ninamp nakhantatawa.
  Natasha kullakajj wali amuytʼasisaw akham säna:
  ¡Janiw kuna chʼamas jiwasa contra saytʼkaspati!
  Ukat uka waynarux nayranakap ch"irmthapïna.
  Juk"ampi lupanula ukat Zoya. Ukhamarakiw arnaqasi:
  - ¡Atipjäwiru puriñajataki!
  SU-100 ukax jupatakikiw irnaqäna ukatx janiw bombardeo ukar saykatañ amtkiti.
  Alemanonakax juk"at juk"at Tula markaruw sarxapxi. Jupanakax walja ch"amanïpxiwa, walja infantería ukanipxi. Ukat kunayman markan tankinakap kust"ayaña.
  Akax, sañäni, pachpa "Lev" -2, wali ch'aman maquina: patak tonelada pesa, ukatx armadura frontal ukax 300 milímetros inclinada. Janiw kunas pʼakjañjamäkiti.
  Ukampis Oleg Rybachenko jupax wali punchumpiw ch"axwaski. Uñacht"ayiwa jach"a clase - mä francotirador.
  Ukat jupax jupa pachpaw jawq"jasi, ukat jupax jawq"jasi ...
  Nazis ukanakatjja, jiskʼa tʼaqanakakiw tʼijtjjapjje. Ukampis jichhakamas janiw jankʼak sarañ munapkiti.
  Oleg Rybachenko jupax akham siwa:
  - Jutïr pachax jiwasanakankiwa
  ¡Jiwasax Águilas ukhamätanwa, Jedi!
  Ukat mayamp waynax caballot sartasi. Ukat mayampi, nazis ukanakax mä qullqit.
  Ukat Gerda markan tanque ukankirinakax Stalingrad markanx niyaw jikxatasipxi. Aka chiqanx ukham jan wali nuwasiñanakax wali ch"amampiw sartaski.
  Gerda, ch"axwaña, arnaqasiña:
  - ¡Janchijaxa hierrowa!
  Charlotte kullakajj qʼala kayunakapampiw joystick ukan botonanakap chʼalljjtayasïna ukat akham sänwa:
  - ¡Ukham ch"axwañatakix wali askiwa!
  Ukat masiparux nayranakap ch"irmthapïna.
  Ukatxa mayampi lupanula ukata kimsa tunka pusini p"akjatayna.
  Ukatxa mä disparo ukat Christina. Jupax Wila Ejército ukan wañt"ayatap p"akintawayi, ukat thuqt"awayi:
  - ¡Nayaxa mä loco imilla! ¡Taqiniruw chʼiyjä!
  Ukat ukat Magda kullakax q"ala kayumpiw pallapallanak jaquntäna.
  Alemania markankir imill wawanakax, taqpachanx wali sum sarnaqapxi. Ukat uñisirinakarux ch"allt"apxam.
  . JANK"A #2
  Ukampis uka qhepatjja, autopajj ladoparuw chʼalljjtäna. Nayajj saytʼasisaw askichañajäna.
  Gerda kullakajj caprichosa akham sänwa:
  ¡Mayamp tiempo ina chʼusar aptʼasktanjja!
  Charlotte kullakajj qʼala kayumpiw armadura patjjarojj chʼalljjtayasïna ukat akham sasaw arsüna:
  ¡Jiwasax vengasanwa atiptʼañäni!
  Ukat ukatsti uka apsusaw kisunakap qʼal chʼiyjäna. Ukat perla kisunakat inti jalsun qhananakapaw mistu.
  Christinax uka apthapisinx akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Mayma markatakixa jani iwxt"ata!
  ¡Ukat q"ala talonapampiw armadurarux ch"allt"asiraksna!
  Magda kullakajj iyaw sänwa.
  - Ukatxa janiwa kuna jan walinakas utjkiti!
  Imill wawanakax jichha pachatakix ajedrez anatt"añ amtapxäna. Mä chacha warmi mä chacha warmitaki. Ukat ukanx mä estrategia lurañ qalltapxäna.
  Uka anatt"awix wali askiwa. Ukampis imill wawanakax sapa sarnaqatapat chʼaxwapxäna ukat pʼiqip chʼallxtapxäna.
  Gerda kullakajj kisunakap chʼoqtʼasisaw akham säna:
  - ¡Nayaxa wali jach"a axioma ukhamawa!
  Ukat kunjams larusiñasa..
  Andersen chachan cuentopat sutijat uñtʼatäñwa amuytʼayäta. Aka chiqanx lunthatanakaw quqa taypin katjapxäna. Uka carro tʼunjapjjäna, ukat niya taqe isinaksa ukat jila alani botas ukanakas pachpa Gerda kullakat apsutäjjänwa. Ukhamasti Gerdax q'ala kayukiw wasitat isthapita. Ukhama uñnaqt"anïnwa, amparanakapax qhipäxaparuw chint"ata.
  Jupax otoño thaya quqa taypin sarnaqäna. Q"ala suelax sapa t"unjata, sapa t"unjata, sapa ramaruw jikxatasi. Gerda kullakajj ajjsarasaw manqʼañ muni.
  Ukat palacionsa waliptañsa atipjarakïnwa. Ukat otoño pasto patjjanjja, thayajj utjarakiwa, ukajj jichhak uñjkäna uka thaya amtayistu.
  Gerdax chuckled... Andersenan cuentopanx qhanaw jan tostado talonanakax utjkiti sasaw amuyäna. ¡Ukat ukajj wali askïspawa!
  Uka tanquejj jankʼakiw askichasïna. Jan walt"awinakax jisk"akiwa. Patak milímetros ukch"a cañonan conchapax ladopar ch"allt"atäkchïnsa. Ukajj jan waliruw puriyistaspa.
  Charlotte kullakax q"ala kayunakap joystick ukan botonanakaparuw ch"allt"äna, ukat akham q"ucht"äna:
  - Nayaxa tank t"unjiritwa, .
  Chuymapax ninamp nakhantatawa...
  ¡Pistolajj nayan utajawa!
  Ukat uka conchax yaqha kimsa tunk pusiniruw p"akjatäna. Jichhakamax T-34-85 ukax ch"axwañ chiqanx apnaqatawa. Ukat Ejército Rojo ukanx jach"a autonakax juk"akiw utji.
  Ukampis ukatx IS-3 ukax uñstawayiwa. Jupax mä jan ch"aman chiqaw utji: cuerpon alaya chiqapa. P"iqipax mä jach"a ángulo de inclinación ukaniwa. Ukax mä uñtatawa: pike hocico. Ukampis jumatï pʼeqen alayaru chʼalltʼäta ukhajja, janiw khuyaptʼayasiñajj utjkaniti.
  Magda kullakajj qʼala kayunakan yanaptʼapampiw uñisirinakar mä cañón uñachtʼayäna. Ukat kunjams ch"allt"asi, ukat proyectil ukax t"ijtäna.
  Ukat soviético autojj triparuw mantawayjjäna. Torretajj chʼiyjatäjjänwa ukat conchas ukanakas phallañ qalltäna.
  Gerda kullakajj akham sänwa:
  - ¡Ukat jumaxa suma suma uñnaqt"ani!
  Magda kullakax jach"a chuchup ch"allxtasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Janiw khitis jark"kituti!
  Charlotte kullakajj jan pächasisaw akham säna:
  - ¡Ukat janiw khitis atipt"kiti!
  Christina kullakajj akham sasaw säna:
  - ¡Jan wali lobonakax uñisirinakaruw t"unjapxi!
  Gerda kullakajj akham sänwa:
  - Jan wali lobonaka - ¡heroes ukanakar aruntt"apxam!
  Nazis jupanakax Tula ukat wawanakarux muyuntapxäna, pusi imill wawanakamp chikaw ring ukanx mistuñapa.
  Uka wayna, imill wawa, imill wawanakax jupanakpachaw t"ijtapxi ukat q"ala kayunakapamp granadanak jaquntapxi.
  Ukat nazis ukanakax jan walt"äwinak apsusipxi ukat janiw jupanakarux ch"allt"apkaspati.
  Oleg, fusilamiento, jupax akham q"ucht"awayi:
  - Qullan Mama Marka sutimpi, .
  ¡Jan qunqur apanukupxamti!
  Margaritax q"ala kayumpiw jiwañ regalo jaquntäna ukat chhuxriñchjasïna:
  - Janiwa! ¡Janipuniw uchasiñamäkiti!
  Natasha, disparo ukat rebote, jupax akham sasaw saraki:
  - ¡Jan jan walt"awinakax jiwasan utasarux jutpanti!
  Ukat ukhamaraki q"ala kayumpi, kunjamas mä granada letal ukar jaquntañaxa.
  Ukhamarus Zoyax uka fragmento ukarux esquivaniwa, ukat ukhamarakiw q"ala kayunakapamp t"unjañ yänak p"akjañapa ...
  Ukat arnaqasi:
  - ¡Jach"apuniwa!
  Ukat ukat Angelicax uñisiriruw ch"axwani. Mä sallqa colerasiñampiw sawuña. Ukat mayamp arnaqasim:
  - ¡Nayaxa mä loco umañawa!
  Ukat mä granadajj qʼala talonat tʼijtjjani.
  Ukat ukat Svetlana, kunjamtï jupax apsu ukat wali llakit jawq"jki ukhama.
  Akax, chiqans imill wawanakawa - kunatix jiwañax uñisirinakarux apanki.
  Natasha, uñisiripar ch"axwasa, chhuxriñchjasïna:
  - ¡Janiw khitis jark"kistaniti, saxrasa janiw atipjkaniti!
  Ukat q"ala kayunakapat t"ijt"i, mä granada arco ukan. Ukat lupanet, jïsa, taqi kuns ch"iqiyañapawa ukat juk"ampirus jaya chiqanakaruw ch"iqiyañapa.
  Chiqpachansa imill wawanakax uka jan waltʼayat territorioruw atiptʼapxi. Sur tuqinx Stalingrad markanx ch"axwawinakax wali ch"amanchatawa, ukax Ejército Rojo ukaruw apnaqi. Mä jach"a chhaqhata japoneses ukanakax Khabarovsk markaruw katuntawayi ukat Vladivostok markaruw nayrar sartawayi.
  Ukhama, ukanx khitinakatix munapki ukanakamp phuqt"atäpxani.
  Anna Vedmakova kullakax chiqa chuyman t"ijtir caballopampiw mä despedida ceremonia jan sinti kusiskañ uñjäna. Uka ch"axwirix MiG-4 nativo ukar tukuwayi, ukanx walja alemán avionanakax jaquqanipxänwa, ukax armada japonesa ukan ataques aéreos ukanx ukhamakiw phichhantatäna, ukhamarak mä chiqap yaqha k"añaskunaka ukat barcos ukanakas phichhantatänwa. Inti jalsu tuqinkir buitrenakax markar chhuxriñchjapxäna uka qhipatxa, Vladivostok markax wali llakitaw uñjasïna. Ukampis jiwatanakar imtʼañax pallapallanakan mä jukʼa ukat jankʼakiw lurasirïna. Vedmakova avión apnaqirix kayunakap phichhantawayi, imill wawan kayunakapax ch"akhanakamp ch"uqt"ata, ukatwa q"ala kayukiw sarnaqäna, wali amuyumpiw kayunakap kayunakap takxatäna. Japoneses jupanakax janiw jichhakamax wasitat ch"axwawinak lurapkiti, jupanakax nayrar sartaskir frentenakar yanapt"añatakiw ch"amanchasipxi. Vedmakovax bloqueo ukarux pasawayiwa, ch"amampiw q"umachawayi, irnaqirinaka taypinx walja wawanakaw utjäna. Jisk"a, q"ala kayuni, primavera inti jalsu tuqin wila ajanunakapa, p"akjat azulejonak rastrillapxäna, liwxatat telégrafo postenak apthapipxäna, callenakarus q"umachapxäna.
  yuqall wawanakat sipan jilïr irpirix precursor corbata ukanïnwa, ukampis jan camisani (sapa mayniw warkt"atäna, amuyataxa yuqall wawanakax isinak uñjapxäna), piloto ukar t"ijtäna.
  - Jiwasax mä ritmo acelerado ukan irnaqasktanwa, compañero mayor, taqi kunas niyaw wakicht"atäxani! ¡Calle q"uma q"umachañäni, ch"axwäw nayrax wali sumaw utjani!
  Vedmakovax jachaqt"asisaw mä misk"i jupar jaquntäna:
  - Akaxa, ¡aptapxam! Akax jiwasan chocolate natural soviético ukawa, janiw veneno americano ukhamäkiti.
  Uka waynaxa taqi chuyma ch"allxtayäna.
  - ¡Ukat mä machaq sutimpiw americanonakatakix jutapxta! Niyakejjay jichhajj Hitler ukat Hirohito ukanakamp chiktʼatäpkchejja, janiw yankees ukhamäpkiti, jan ukasti Pindos sat jaqenakawa!
  Imill-mayor waynax yuqall wawa nayraqatan qunqurt"asïna:
  - ¿Kunjamatsa khitinakasa sapxtaxa?
  Precursor waynajj mayampiw akham säna:
  - ¡Pindos! Ukhamajj jichhajj aljantapkistu uka Yankees sat jaqenakaruw jaqonukuñäni!
  Vedmakovax waynan p"iqip ch"allxtayäna, ukatx jach"a ch"aman amparapampiw waynan jisk"a, venado amparanakapar sarawayxäna. Uka waynax kutt"ayasaw jachaqt"asïna: kisunakapax janq"ukiwa, ukat jan sinti khuyapt"ayasir amparap luqxatäna. Mayorax waynan amparap luqxatasinx akham sasaw jaysäna:
  - ¡Suti amtañasawa! Ukampis taqi kunat sipansa, janiw jichhakamax América markamp ch"axwapktanti, ukhamax sutinak uñstayañax janïraw pachapakiti!
  Uka waynax akham sasaw jaysäna:
  - Estadounidenses jaqinakax japonés ukat alemanes ukanakat sipanx juk"amp jan walinakawa, kunatix jupanakax proxy ukamp ch"axwañ munapxi. ¡Imperio Inti jalsu tuqin ch"axwirinakax qawqha qhuru chuymanïpkchisa, ¡jan axsart"apxatapax taqiniw uñt"apxi!
  Witcher jupax akham sasaw arsu:
  - ¡Aka jan axsart"ir jaqinakarux jiwayarakïwa! ¡Ukat jankʼakiw!
  Machaq guarnición de actuación Krotov ukax jan suyt"ataw mä orden jan taqpach logico ukar firmawayi ukatx mä piloto guerrero ukarux mä tama marinero ukamp Khabarovsk markar khithawayi. Uka kamachix jank"akiw arktawayi, ukax unidades japonesas ukan ofensiva uñacht"ayañaw wakisïna. Vedmakova, chiqans, mä ch"axwañ avión churapxañap suyt"äna, ukampis ... Ukat frente ukax janiw inaki avionanakax utjkänti, ukat markapan refuerzonakapax janiw purinkänti. Vladivostok markat Khabarovsk markar sarañax mä juk"a pachaw munasïna ukatx chiqpachanx mayor ukax riles ukanakat jaquntataw uñjasiwayi, mä t"amt"at nuwasïwiruw puri.
  Japón markankirinakajj uka suma chʼamañchtʼat markar pasañwa munapjjäna, ukat muyuntapjjarakïnwa. Uka nuwasirijj janïr ataque qalltaskipanjja, ametralladorampi trincheraruw saltañatakejj jukʼakiw tiemponïna.
  Layqax Capitán Sinitsin juparuw jiskt"äna, jupax jupan jak"apan ikiskäna:
  - Ukhama, uñisirinakax Friedrich, jan ukax juk"ampirus general Nogi, ukan tácticas ukanakap amtapxi, fortificaciones ukanakar jan walt"ayañataki ukat qhipäxar uñstayañataki.
  Capitanajj qhuru arumpiw arsüna.
  - ¡Rusia kawallu ch"uqi phichhantañ yant"pan! Ukhamajj ¡janiw wakiskaspa ukham kayunakampi jawqʼjatäni!
  Uka as pilotojj akham sasaw sawkasïna:
  - ¡Caballon kayunakapaxa, inas jan Krupp acerot apsutäkchiti, jan ukasti jiwasan soviéticos ukanakat apsutawa!
  Arunakapax conchas ukanakan wararitapampiw jark"aqasïna. Akax mä jach"a allsutan trinchera ukan jikxatasi, Khabarovsk jak"anx mä noble línea de fortificaciones ukaw utji, mä invasión japonesa ukan amenazapax mä marat jilaw utji. Conchas ukanakax trincheras nayraqatan qhipäxanw phallawayi, jupanakatx walpun wararipxi. Jilapachax uñt"at shimosa japonés ukax walja rumble ukat chhullunkhanak uñstayi. Ch"axwirix jan axsarasaw uñch"ukiski, mä juk"a jan yäqasas uñch"ukiski. Conchas ukanakan phallatapax q"añuskir phuch"unakaruw puriyi, akanx mä phunchhawiw uraqix ch"allxtayi. Ukax sañ muniw mä pistolax ch"axwaski, mä calibre cañón ukax mä suma kimsa patak milímetros ukaniwa. Usuchjatanakan jach"a jach"a tukuñanakap ist"asma... Canonadas tuqiw k"acha vapores ukar uñtasita, janiw sapa jinchux katjañjamäkiti. Aka chiqanx piloto-guerrero ukax uraqimpiw ch"allt"ata. Ukampis imill wawax estornudo, wila trenzanakapat laq"a ch"allxtayäna:
  - ¡Ukhamapuniwa sapüru, ikintasaxa q"añuchatawa! ¡Ukat sartasxäta ukhaxa, ¡mä jan ukax päniw qhiparapxätamxa!
  Artillería wakicht"awix mä juk"a pachakiw tukuwayi, inas japoneses ukanakax jan ukham walja conchas ukanipkchïnti. Uka ataque ukax qalltawayiwa. Walja tacos japonés ukanakaw nayrar sartapxäna. Jisk"a, mä juk"a muyu maquina cuerponi. Inti jalsu imperio ukan juk"amp jach"a tank: Chichiha. Vedmakova kullakajj kunjam jaqënsa uk amtasïna. Armadura frontal 30 mm, arma 47 mm, motor diésel 320 caballos de fuerza. Jan ukasti conducción rendimiento ukataki, kawkhantix aka maquinax janiw T-34 ukat sipanx juk"amp jisk"äkiti, ukhamax juk"amp jan waliw alemán T-3 ukat 1943 maran modelo ukat sipansa. Juparux Lejano Oriente uksanx jawsatarakiwa, estornudo! Ukampis chiqans, pampan reinapax janiw tankäkiti, jan ukasti infantería ukhamawa. Aka yant"aña, jak"achasiña minanaka. Kunjamtï sapkixa: kawkhantix tren blindado ukax jan paski ukanx mä pallapallaw fusil apt"atax jalnaqt"ani.
  Japoneses ukanakan fusiles ukanakax alemán Mauser ukan copiatawa. Submetralladoras, Nayrïr Jach'a Ch'axwäwit wali uñt'at "Schmeister" ukan ch'iyjata. Jila partejja, jiskʼa nayranïpki ukanakajja, mayni toqet suma copiañ munapjjaraki. Chiqans japonés diseñadores ukanakax niyaw mä híbrido "Panther" ukat T-34 ukanakan lurañatakix irnaqasipki!
  Japón markan tanques ukanakax janiw tunka payan jila utjkiti, ukat artillería soviética ukanakax janiw jupanakamp jikisiñatakix jank"akïkiti. Infantería ukax jupanakar qhipäxan t"ijt"i, nayra pacha thiya línea ukan. Inti jalsu markan pallapallanakapax jupanakpachaw mä uniforme ukamp isthapt"asipxi, ukax mä juk"a q"illu ch"uxñaruw mistu, ukax estepa khaki ukan samipawa. Vedmakova jupanakarux uñch"ukiski, jank"akiw qawqha atacantes ukanakas utji uk jakt"i. Nayratpachax phisqa jan ukax suxta waranqaw utji, ukatx mä máximo waranq rusanakaw trincheras ukan qunt"asipxi, aka sector de frente ukarux ch"amanchapxi. Ukat armanakax... Lejano Oriente uksankir ejercitox principio residual ukarjam wakicht"atawa, ukatx oficiales ukanakakiw ametralladoras ukanipxi. Kunas jupax, qhiparuxa, mä mayor, ukampis jan cargoni, jisk"achata nivel de un ordinario.
  Capitán Titmouse (wali wali wayna) Layqa jaqiruw jiskt"äna.
  - ¿Alemananakamp nuwasipxtati?
  Uka tawaquxa akham sasaw jaysatayna:
  - Janiwa! ¡Jupanakar jampʼattʼayäta!
  Capitanajj mä akatjamat chʼiyar tukusaw akham säna:
  - ¡Nayrïr jiwat jaqit amtastati!
  Vedmakova kullakajj jachaqtʼasisaw pʼeqep chʼoqtʼasïna.
  - Nayax piloto ukhamätwa, ukat khitirus ch"axwawaytxa, mayacht"asisaw t"unjawayta, ¡janiw jiwat jaqinakan amuyunakapax utjkituti! Ukhamarus, ¡Taqi Jach"a Ch"axwäwi Patriótica ukanx aviónjax janipuniw jaquqanïkänti!
  Capitanajj mä jukʼa jan walitwa sillpʼäna.
  - ¡Jumaxa mä as ukhamakiwa! ¡Ukat ¡qhawqha alemanes qʼañuchatäpjjtajja!
  Witcher jilatajj jukʼamp jachaqtʼasïna.
  - ¡Pä tunka phisqhani jaqina warawarapa katuyata qhipatxa! Pä tunka llatunkanikiwa.
  Sinitsin jupax akham sasaw jach"at arsüna:
  - ¡Ay! ¡Jumax artesanía tuqit yatxattʼat jaqikïtawa!
  Uka tawaqux jiskʼa chuymampiw akham säna:
  - Janiwa mä heroe lurañaxa wakiskiti, khititixa chiqapa chiqapa lurañapa phuqki. Jichhax infantería ukankirinakax jak"achasipxani, ukat jupanakamp jikisiñäni.
  Capitanax mä jach"a ametralladora ukan pernop ch"allxtayäna, uka ametralladorax tunka kilos ukch"a pesa. Nayax allqamariruw llamkt"ta, lanzamiento ukax wali t"ijutawa, culo ukax retroceso ukampiwa. Janiw mä conveniente colossus ukhamäkiti, jan ukasti ch"allt"iwa ... Chiqans, yatiyawinakarjamaxa, alemanonakax nayratpach mä ametralladora juk"amp ch"aman utjapxi, ukampis khitis yatpacha diseñadores soviéticos ukanakax juk"amp suma amtapxani janicha. Sinits jupax janiw uka jiskt"ar saykatañjamäkänti:
  - Ukat kunatsa ukham thaya piloto infantería ukar pasawayta?
  Vedmakovax chikat sawkasisaw jaysäna, ametralladorapan mermeladaparuw ch"iqt"arakïna:
  - Ukat nayax nina manqhan qunt"asiñax kunjamas uk yatiñ munta! ¡Ukajj wali sumapunïspawa!
  - Ukat jumax amuyataxaw botas chhaqhayasta, jumatix ukham jank"ak línea de frente ukar puriñkamax jikxatasmaxa!
  Chiqansa, Vedmakovax chʼakhanak jankʼak saraqañapatakiw chʼamachasisax qʼala kayukiw saräna. Ch"axwäwi pachanx jilpach warminakas wawanakas q"ala talonanakap uñacht"ayapkchïnsa, ukax oficiales ukanakanx janiw katuqatäkänti, juk"ampis jaqinakan utjki uka chiqanakanxa. Ukampis Witcher chachajj ukham uñachtʼayañsa gustänwa. Jupax Sinitsin juparux akham sasaw jaysatayna:
  - Qullqi imañatakixa, chiqpachansa, taqpacha capitalista uraqpachaxa jiwasana uñisiñawa. Chiqansa, botas ukanakax tukusxiwa, ¡ukax walja jaqinakan luratawa!
  Capitanajj iyaw sänwa, wali chʼamampiw nayranakap chʼoqtʼasïna.
  - ¡Jumax wali suma kayunakanïtawa! ¡Jupanakarux uywañjamati!
  Vedmakova kullakajj akham sasaw amparapamp chʼalljjtayasïna:
  - Janiw jichhaxa! Ukat qhispipxäta ukhaxa, arumax juntʼuchapxäma.
  Sinicin jupax nayranakap ch"allxtayäna.
  - ¡Waw, jumax jank"akïtawa! ¡Jichhax warminakax jaya pachaw t"unjasipxi!
  Vedmakovax jaysañ munäna, ukampis mä phallawiw ist"asïna, mä tank japonés ukaw nayraqatar saraskäna, mä minaruw t"ijtäna. Uka tawaquxa akham sasaw q"ucht"äna:
  - Hitler jupax mä auton apnaqaskäna, ¡uka bastardox mä minampiw phallatayna! Fragmentos ukar t'unjatawa - ukampis ukax mä juk'a apnaqañakiw!
  Yaqha tanque japonés ukax phallawayi, sayt"asiwayi, bozal ukar muytayasax trincheras soviéticas ukanakaruw pallapallanak jist"arawayi. Kimsïriw jupar arkäna. Ukampis japonés jaqinakax janiw jaytañ amtapkänti. Jisk"a nayraninakax chhuxriñchjasipxänwa: ametralladoranakapax irnaqañ qalltapxäna, semicirculares, móviles torres ukanakaruw uskt"apxäna.
  Capitanajj akham sasaw jiskʼat arsüna:
  - ¡Ukaxa wali jach"awa! ¡Kunjamsa uka desfilejj saraski! ¡Akanjja ejercitojj utjiwa!
  Vedmakovax mä rifle apthapïna, kunatix infantería ukar jayankxañax jaysatäxänwa, ukat mä japonés oficialaruw ch"axwantäna. Jisk"a nayraninakax jaquqanïpxänwa, fusil ukarux wali ch"amampiw jaquntäna, ukat primavera pasto ukan bayonetampiw thuqt"äna. Mayni japoneses jupanakax t"ijtxapxarakïnwa, mä juk"a cuerpop liwxatapxäna, amuyataxa, ukham suyt"apxäna jan atipt"añataki, jan ukax juk"amp jisk"achañataki. Vedmakovax amtasiwayi, ukhamatw Cuantude ejercito ukan pallapallanakax yatichapxi, khititix jan pachapar qunqurt"asiñ pachanïki ukax p"iqiparuw bambú thujrump jawq"jata. ¡Rey awkitakix Herodesax wali chuym chʼallxtayatäkaspas ukhamawa! Aka jupax ukampis Nicolás II. Jichhax Japón markamp wasitat ch"axwapxi, ukatx janiw mä frente ukankiti, jan ukasti walja frente ukanw ch"axwapxi. Ukampis ukajj askinakaniwa. Uka tawaquxa akham sasaw q"ucht"äna:
  Juta - Wehrmacht ukax laq'a taypin atipt'atawa,
  ¡Napoleón chachajj jan atipjasaw atipjäna!
  Uñisirinakax janiw bandera soviética ukar takt"añjamäkaniti,
  ¡Kunapachatix jaqinakas ukat partidos ukanakax mayacht"asipxi ukhaxa!
  Japón markan tʼunjatäki uka tanquenakajj mayat mayakiw saytʼasipjjäna, ukampis infantería sat soldadonakajj bayonetanakampi chʼalljjtayat jukʼamp jankʼakiw tʼijtjjapjjäna. Soviético soldadonakan kawkhantï utjkäna ukanakajj llijullijunakampiw chʼalljjtayasïna, fusilenakajj tʼajjllirtʼasirakïnwa, awisajj automáticamente phallañanakampiw chʼalljjtasïna. Jupax nina nakhantayatayna ukat Vedmakova. Japoneses, recargando en el movimiento, fusiles ukanakatw ch"axwapxäna. Jupanakax pulmonanak patat arnaqasipxäna:
  - ¡Banzai! ¡Rus jaytxañamawa!
  Balanakax mä carnero vara ukham janchiparux maniquíes ukar ch"allt"apxäna. Ch"akha laq"a, wilampi ch"allt"ata, jaquqaniwayi. Ukampis jila parte balanakajj kunjamtï chʼajjwäwin paski ukhama, pasawayjjänwa. Japoneses ukanakax minas ukan chiqawj chiqancht"asipxäna, jisk"a pallapallanakax wali k"achachataw t"ijtxapxäna, janiw tankinakar wakicht"at regalonak phallapxäna.
  Vedmakovax ametralladora ukan jan sinti qhuru kutt"ayañap amparapan jikxatasïna, ukampirus Inti jalsu markan ch"axwirinakax chiqpach monstruonakäkaspas ukhamaw amuyasïna. Histérico jachañanakapaxa juk"ampi ch"amampi jak"achasiñampiwa, q"illu, jan wali ajanunakapaxa ch"uñumpiwa lliphipipxäna. Vedmakovax mä kutix walja uñisiri pallapallanakar jaquntañ yant"i. Imill wawax nayrjaxjamaw junt"u, ukat mä nido ukham ch"axwaña. Mä clip ukax tukusxänwa, yaqha clip ukarux ucharakïnwa. Revistax wali jach"awa, muyu, janiw jasakikiti cámara ukar cuña uchañaxa. Ukat mayamp ninax, japoneses ukanakax p"iqit t"ijt"apxi.
  Vedmakovax payïr carga de munición ukarux ch"axwawayiwa, jan munición ukan jaytawayi. Ukat granadanakax niyaw nayrar sartasir jisk"a nayraninakarux lananak ch"allt"asipxi. Jupanakax lanzamientos ukanakampiw jaysapxi, jichhax juk"ampiw jach"at arnaqasiñanakax utji, ukat soviético pallapallanakax jaquqasipxiwa. Uka ch"uqixa Layqa p"iqiparu mä jisk"a ñik"uta khuchhuqatayna. Imill wawax nervionakapax jan walt"ayataw uñjasi, ukat jupax jaltasinx pulmones patat arnaqasïna:
  - ¡Stalin markatakix tayka markataki!
  Jupar arktasa, mayni nuwasirinakax arnaqasipxi, jan imtʼasisaw jaltapxi ukat bayonetanakap chʼallxtayapxi. Soviético pallapallanakax japonés ukanakamp jikisiñatakiw jaltxapxi, bayoneta ukamp nuwasipxi.
  Vedmakova jupax jak'ankir "samurai" ukan purakaparux mä jank'ak ch'axwawimpiw khuchhuqaraki. Jupax arnaqasi ukat jaysañ yant"i ukat mä jiwayat jabalí ukham t"unjasi. Imill wawaxa wali kusisitaw akham säna:
  - Rusia markan futbol: Rusia - Japón, pä cero!
  Ukat chiqpachansa, yaqha japonés jaqix bayoneta-cuchillompiw kunkap khuchhurata jaquqanïna. Ukhamajj kimsïr nuwasir pilotojj ingleparuw kayump taktʼäna. ¡Jichhax jisk"a nayranix ch"allxtasïna, ukat imill wawax inerciampiw sarnaqäna, ¡uñisiripan nayraparuw uka punto ch"allt"äna!
  -¡Japonés jaqinakarux katuqapxam! !
  Bayonetan huelga de represalia ukax mayor ukan túnicap ch"iyjatayna, wilax mistuwayi, ukampis ukax janiw imill wawarux p"inqachkänti, jan ukasti juk"amp colerasiñaw utjarakïna.
  - ¡Hirohito jiwataxa! - Imill wawaxa chhuxriñchjasïna, ch"akhapaxa jisk"a nayrani temploruwa ch"allt"asïna, ukatxa imillaxa wali ch"amampiwa sarnaqäna, hélices ukhama, qhipa ch"axwiri.
  Japoneses jupanakax qhipharuw kutt"apxäna, ukat qhipäxar kutt"apxarakïnwa, ukat inspirat tawaqux ataque ukaruw saräna, ametralladorapax mä jach"a jaqin amparapan mä club ukham muyuntatänwa. Akax mä jach"a ch"axwawiw p"iqi qhipäxan mä chhuxriñchjawimp arktawayi, sinti ch"amanchata oficial. Anna kullakajj samsusaw arsüna.
  - ¡Akanx mä shahen-hash ukaw utji!
  Ukampis jila partejja, rusanakax jan waltʼäwinakanwa uñjasipxäna. Jisk"a nayranakan ladopanxa, phisqa kuti ventaja, ukat nivel de aptitud física japoneses ukanakax janiw jan walïkiti, ukatsti jayaruw URSS ukan wali suma pallapallanakax jupanakamp ch"axwapxi. Natural ukhamawa, ukham ch"ama ch"axwawi pachanx kimsïr categoría ukan conscriptos ukanakax Lejano Oriente uksaruw khitapxirïna, juk"amp jan wali datos ukanakampi, jan ukax nazis ukanakamp ch"axwañanx wali usuchjat ch"axwirinaka. Pallapallanakax jaquqanipxänwa, yaqhip pachax tunka payan bayonetas ukanakaw mä ruso ukar jaquntatäna, chiqpachans wila masinakax tantachasisaw mistupxäna, ukampis heroes ukham ch"axwapxäna, ukatx janiw khitis khuyapayasiñ mayipkänti.
  Sinitsin jupax mä japonés oficialaruw bayoneta ukamp ch"allt"äna, ukampis jupa pachpaw ladopan mä punto katuqäna. Uka waynax ataque japonés ukarux pechoparuw chhuxriñchjatayna, ukampis wilax ladopat sintipuniw jaquqanïna. Ukat pusi samurainakaw uka waynarux mä kutikiw t"ijtapxäna.
  Vedmakova jan axsart"ir jaqix jank"akiw yanapt"äna, oficialarux bayonetampiw hombropar ch"ankhachatayna, ukatx yaqha Jap juparux qunqur manqhar ch"allt"asaw jaquqanïna.
  - ¡Petruharux katxarupxam! sasaw säna.
  Ukat jankʼakiw pechor uñtat pä bayoneta uñachtʼayäna ukat akham sasaw jaysäna:
  - ¡Janiw nayajj Pedrokti, jan ukasti Arkady!
  Yaqha japonés jaqir jaquntir tawaqux akham sasaw qhuru arsüna:
  - Ch"axwawinxa, sapa sutixa mä martillo cocked ukan ch"allt"atapa ukhamawa, ¡janiwa jan ch"axwañampi cock lurañakiti!
  Arkadyx mä juk"a qhipäxar kutt"awayxäna ukat mä jan sinti khuyapt"ayasir bayoneta ukaw ajanuparux ch"iyjäna. Uka waynax jan aguantañjam llakit jach"at arsüna:
  - ¡Diosan taykapa!
  Vedmakovax akham sasaw arsuwayi:
  - Inas nayax taykächi, ukampis janiw Diosankchiti! Jila partejja, janiw Diosajj utjkiti, janipuniw utjkänti!
  Arkady kullakajj Anna kullakaruw kuttʼäna ukat jan qhan amuyasisaw akham säna:
  - Ukat ¿kunas jiwatat jan utjañap suyt"istu?
  Uka tawaqux jan wali amuyumpiw p"iqip ch"allxtayäna.
  - Janiwa! ¡Ciencia comunista ukax jiwatanakar jaktayani! Ukat machaq jakañ qalltirinakax markap layku ch"axwäwinakan t"unjatäpki ukanakaruw kutt"ayatäni.
  Sinicinux p"iqip ch"allxtayäna.
  - ¡Diosax bendicipxpan!
  Vedmakovax yaqha japonés jaqiruw qunt"ayäna ukat akham sasaw jach"at arsüna:
  - ¡Janiwa diosaxa utjkiti! Jupatï ukhamächi ukhajja, ¡universo lurayiri satäkis ukajj mä sádico jaqëtap iyaw sañasawa! ¡Ukat jupax luratanakar t"aqhisiyañx wal gusti!
  Uka pachanx Arkady-n thixnipax bayonetampiw ch"iyjatäna, ukat jan jaquntatäñapatakix wila ñik"utan nuwasir jaqiruw ch"allxtasïna:
  - ¡Ukat nayaxa llakita! ¡Janiw amuytʼañjamäkiti!
  Inti jalsunkir soldadonakajj phesqa sojjta kutiw jukʼamp sumäpjjäna, ukajj mä efectow utjäna. Pä tunk samurainakaw jupanakar t"ijtapxäna, bayonetanakap mä ejercito de porcupines ukham liwxatasa. Arkadyx mä pä kutiw purakapar bayoneta ukamp jawq"jatäna, ukatx nayrapax apsutäna. Waynax liwxatasinx pä tunk kutiw inyectapxäna, ukat wiñayatakiw samarañapatak wayt"apxäna. Kunjams almapax t"ijtxäna ukhax wali muspharkañawa: muspharkañ jan ukax axsaraña, jan ukax inas jan iyawsañjam alivio cuerpon carcelat mistuñ tukuyatat.
  Layqax layqakaspas ukhamaw jikxatasïna. Chiqansa, túnicapax chʼiyjatäxänwa, bayonetas ukanakampiw chʼiyjatäna. ¡Uka nuwasirijj qʼala qʼala jan isinïjjänwa, walja rasguñonakampi chʼoqantatäjjänwa, ukampis ¡janiw samurai chachajj mä kutis sinti usuchjañjamäkänti! Jupax nuwasïnwa ukat q"ala chuchupax escarlata chuchunipax qutan boyanakjamaw khathatitayna. Ukat qʼala tobillonakaw qhantʼäna. Chiqpachansa uka tawaqux uywanakjam ukat erótico chʼamanïñ uñachtʼayäna. Q"ala kayunakapax wilampiw wilaruw tukuwayxäna, ukat ukatw t"unjañ ukhamarak jan wali jach"a diosampiw mayacht"asipxäna: ¡Kali! Niya taqpach pallapallanakax soviéticos ukanakax nayratpach cuchillomp jiwayataw uñjasipxi, ch"axwawix tukusxiwa, ukampis Afrodita ukan chispi suma uñnaqt"anipakiw, awisax insolente jisk"a nayranakaruw ch"allxtayi.
  Japón markankir Nugi generalax uka milagro uñjasax musphataw uñch"ukisïna. Ukatxa mä amuytʼaw amuyupan qhantʼäna. Mä jisk"a arumpiw mä kamachix utjäna, mä jan manq"at ch"uspa:
  ¡Mä llika jaquntapxam, jakkir irpapxam!
  Japón markankirinakajj qollqe apthapipkäna ukanakajj llikanakanïpjjarakïnwa. Mä akatjamat mä ruso jaqir jakkir irpañax wakisi. Ukat web ukax ukatakix wali askiwa. Ukat jankʼakiw tunka payan katjirinakax uka tawaqurux cadenanak jaquntapxäna
  Vedmakovax kunjamtï lurañjamäki ukhamarjamaw chʼaxwäna, taqi chʼamapampiw qhispiyasiñatakix chʼamachasïna. Ukampis inamayakiwa, concienciani japonés jaqinakax mä elefanterux saykataspawa sasaw uka llika lurapxäna. Uka tawaqux wali sum chʼukutänwa ukat amparapampiw aynachtʼayasïna. Taqi kunat amuyt"asax éxito táctico ukax jikxatasiwayi, juk"ampirus aka dirección ukax janiw artillería ukat ametralladoras ukanakamp phuqhantat uñjasiwaykiti.
  Imill wawax Arkady kullakax suma ñik"ut khuchhurat ajanupat amtasïnwa, jupax juparux munasiñampiw uñjäna, ukat uka arupax akham sasaw amuyasïna:
  - Ch"axwawinxa, sapa sutixa mä martillo cocked ukan ch"allt"atapa ukhamawa, ¡janiwa jan ch"axwañampi cock lurañakiti!
  Mä llakisiñ ukat jan wali amuyt"awiw uñstawayi, ¿janit jupax sumancht"awayi! Chiqansa, ¡ukax sapa kutiw lurasi, ¡mä jaqir munasiñampikiw jiwxäna!
  japoneses jupanakax aka chiqanx jan wali ch"uqt"at trincheras ukanakaruw katuntapxatayna, ukat Khabarovsk jak"anx soviéticos soldadonakax kawkhans jikxatasipxäna ukx janiw sapkataynati. Ukat Vedmakova sat warmipax katuntatäxiwa, ukat janis janïr katuntatäkchixa, qhipäx tuqir irpañatakix mä manchat blindat autoruw apxatapxäna. Uka maquinajj antediluviano satänwa, inas Nayrïr Jachʼa Chʼajjwäwitpachächïna, ukhamajj jan amuytʼasisaw infantería ukan qhepäjjat qʼañuchasïna. Ukax niya 12 kilómetros ukharuw sapa horax puri. ¡Brr! Uraqpachan nayrïr tanque Prokhorov ukan todoterreno ukan autopax janiw juk"amp pesakänti, jan ukasti jach"a thakinx 40 kilómetros por hora ukhamarak thakinx 25 kilómetros ukharuw puri. Kunas, mä tuqitxa, URSS ukax taqpach Europa uksaruw ataca, mayni tuqitxa, Asia uksan mä jach"a chiqaru. Imill wawax ladoparuw kutt"äna, amuyataxa, qhipäxar qunt"ayasiñatakix mä amenazaw utjäna. Kunjams ch"amakax aka chiqanx blindado auton, amuyataxa, ukanx departamento de paracaidistas, jan ukax pallapallanakar apañ utanakaw utji. Chiqansa, qhispiñax wali askïspawa, nayraqatax thujrunaka ukat chʼamani soganak apsuñaw wakisispa. Ukat ¿kunjamsa uk lurañasa? Chiqansa, imill wawax yatiñaniwa, ukampis tinkuñapaw wakisini, uka pachparakiw esposanakap apsuñapa, ukat kayupat chintʼatäkäna uka cadena khuchhuqañapa. Ukampis aka chiqanx sogas ukanakax wali sum mantarakispawa. Uka irnaqawix wali ch"amäspawa, ukampis Manchuria markan territoriopar irpapxani ukhaxa, tiemponïxaniwa. Imill wawaxa q"uma ñik"utapatxa q"ipinaka apsuwayxäna, cadena sawurani ukatxa pachpa pachana amuyt"äna. Hmm, Rusia Soviética contrax mä jach"a coalición ukaw utjäna: Ukat juk"amp jach"a monstruox Alemania ukawa. Mä markax nayrar sartat tecnología ukat ch"aman pallapallanakaniwa. Amuyt"añataki, jupax machaq ME-309 ch"axwañ avionat ist"äna. Ukhamaw jupanakax niyaw t"ijtxapxi. Jupax janiw armas ukanakat chiqap yatiyawinak jikxatkiti, ukampis yatiyawinakarjamaxa, ¡aka avionax paqallqukamaw utji! Nina naktäwi puntunaka. Akax mä armamento wali jach"awa, amuyt"añatakix Yak=9 ukax päkiw utji, ukatx janiw mä maquinax utjkiti ch"axwirinakan soviéticos ukanakanx kimsa puntos ukjat jilaw utjäna. ¡Uka monstruonakar atipt"añ yant"apxam! Suma, Fokken-Wulf ukax wali jach"a maquinawa, armamento tuqinx avión soviético ukanakat sipanx juk"amp askiwa, ukat niya pä tonelada bombas apt"asiñapatakiw ch"amanchasi. Nayratpachaw 1942 mara tukuyanx pä cañones 20 mm ukat 4 ametralladoras 13 mm ukanakamp armatäna. Ukampis mä machaq kasta avión de ataque de combate ukat bombardero ukanakax pä 30 mm ukat pusi 20 mm armas ukanakamp uñstawaykaspas ukhamawa. ¡Ukax nayratpach mä monstruopunïnwa, taqi monstruonakatakix mä monstruopunïnwa! Ukat yatiyawinakarjamaxa, ¡mä avión de combate ukax llätunk 30 mm armas ukaniwa! ¡Ukham ghoul ukar atiptʼañatakiw chʼamachasiñama! ¿Kunjamsa diseñadores soviéticos ukanakax uka tuqit jaysañ munapxi? Vedmakovax Yak-3 ukan irnaqañax utjaskatap ist"äna. Juparux Beria departamentot aka curador tuqit yatiyapxäna. Ukhamaw avión ukan nayrïr jach"a uñacht"awipax estructura ukan juk"amp jisk"a pesaje ukax utjani, jan yaqha motores ukat armas ukanakampi. Chiqansa, maniobrabilidad ukax wali askiwa, ukampis ¡armamentonak jilxatayañ munta! Chiqansa, boxeo tuqinxa, mä jukʼa atletax pluma pesonix jukʼamp maniobrarjamawa, ukampis niya ukhamarakiw juparux atipjani. Janiw inamayakiti, categorías de peso ukax utjiwa, ukatx boxeador profesional taypinx ch"ama de golpe ukax juk"amp askiwa. Aviones soviéticos ukan armamento ukar ch"amanchañax wakisiwa, ukatx ukakipkarakiw Wehrmacht ukarux jawq"jatäni ... mä khuskhaki? 1942 marat payïr chikatatpachaw Luftwaffe ukan aéreo superioridad ukax chhaqtañ qalltawayi, 1943 maran marzo phaxsikamax URSS ukax ventaja ukanïnwa, ukampis ... Aliados ukan traicionapax equilibrio de poder ukar mayjt"ayawayi. Wow, Hitler jupax 13 uru achuqa phaxsit jiwayataw uñjasiwayi, jichhax abril phaxsit tukuyakiwa, ukampis kunjams equilibrio de poder ukax sinti mayjt"awayi. Ukhama jank"aki, mä estratégicamente atipt"ir posición ukhat mä estratégicamente niya chhaqhir posición ukar puriñkama. Niya kunatix wali suyt"awiw utji Alemania markax atipt"añapataki janïr ventaja estratégica ukat tecnológica URSS ukar puriñkama. Jisk"atpachax aliados ukanakax nazis ukanakarux walja avionanak churapxaspa, ukampis alemán pilotonakax kunjams avión apnaqañ yatiqañatakix pachaw munasini. Ukhampachasa, tecnología, paneles de instrumentos ukanakan mayjt"awipawa. Tanques ukax tripulaciones entrenadas ukanakaruw munasiraki, ukatsti, Chevron ukax juyphi pachanx rusa ukanx janiw sinti askïkiti. Fusil automático M-18 ... Janiw jan walikiti, ukampis tasa de fuego tuqitxa, wali suma modelos soviéticos ukanakat sipanx juk"amp jisk"akiwa, ukampis ¡precisión ukanx juk"ampiw jilxati! Mä juk"a arumpixa, ¡jan walt"äwix jan walt"äwiruw puri! Ukhamarakiw chiqpachan uñt'at "Churchills" ch'aman armadurampi, ukat suma apnaqañ lurawimpi ... Chiqans, jupanakax ch'axwapxañapäkaspas ukhamaw amuyasi. Ukat chʼaxwäwix jukʼamp tiempo utjkani ukhaxa, nazi sat jaqinakax jukʼamp yänak katuqapxani. Ukhamat tukuyañax sapurukiwa, Alemania markarux mä jach"a atipt"äwiw jallupachan utjañapa. Japón markat parlkasax, defensa activa ukar limitañax wali askiwa ukat contraataques ukanakax tanques ukan superioridad cualitativa ukamp apnaqañawa. Ukampis mayamp sasinxa, ch"amap juk"amp qhispiyaña. Jaya ch"axwawinakar jan mantañaxa, ukat nayraqat wakicht"at líneas ukan arxatäwinak luraña. China markan Ejército Rojo uka apnaqañax wali ch"amawa, ukampis régimen Chiang Kashi ukax taqi ch"amampiw ukaruw jaquntawayi. Ukhamajj jichhajj juma pachpaw chʼamamar atinisisma. ¿Kunapachas jutañasa? Taqi kunat sipansa, mayo phaxs tukuyanwa, kunawsatix thakhinakax qhipharux wañsuwayxi, ukatx relleno ukax pallapallanakaruw puri. Vedmakova jupa pachpaw nayrïr ch"axwawip Oryol uksar puriyaspäna, ukatx Kharkov uksanx alemanes ukanakar industrial Donbass uksat jaqunukuñataki, ukatx mä ch"amanchawimpiw Ucrania uksanx Dnieper uksa tuqir sarkasax makhataspa, ukatx juk"ampirus Rumania markar sarañataki. Ukampirus Bielorrusia markar qhispiyañatakix alay tuqir kutt"añax wakisispawa, ukatx chika taypinkir tamanakan qhipäxaparuw sarañax wakisispa. Taqi kunat amuyt"awix wali askiwa, jan walt"awinakax utjkchispas, Oryol tuqin ofensiva ukax juk"amp qhanawa ukatx nazis ukanakax ukan suyt"apxani. Uka fortificacionanakajj pʼakjañaw wakisini.
  . #3 JAQTHAPI
  Aka chiqanx chiqans armas ukat Katyushas ukanakax wali askiwa. Qhipa sistemax mä ch"aman, juk"ampirus moral, efecto uñstayi. Kunjamakitix walja armas ukat "Katyushas" ukanakaw munasispa uñisirinakan arxatäwinakaparuw proyectanak jaquntañataki. Jila partejja, Nayrïr Jachʼa Chʼajjwäwin experienciapajja, ataque lurañat sipansa arxatañajj jukʼamp facilätap uñachtʼayäna, ukat Kaiser Alemaniatï 1918 maran primavera ukan ofensivapampi jan chʼamanïkaspa ukhajja, uka guerrajj jukʼamp walja maranakaw utjaspa. Ukampis Payïr Jachʼa Chʼajjwäwiw ofensiva tácticanakajj defensiva toqet sipansa jukʼamp askïtap uñachtʼayäna. Amuyt"añataki, Polonia markax jank"akiw atipt"awayi, ukat juk"ampirus occidental markan aliados ukanakan ch"aman coalición ukanx wali ch"amaniwa. Nazis jupanakax mä phaxs chikataniw jach"a ch"amanakarux atipt"apxäna, jan atipjkay Línea Maginot uksatx mäkiw atipjapxäna. África markan ch"axwaña, kawkhantix qalltanx Italia markan jach"a ch"amanakapax británicos ukanakan mä jach"a ch"axwawimp jawq"jataw uñjasipxäna. Ukat ukat Rommel jupax juk"amp ch"aman británico soldadonakaruw mä jank"ak nuwasïwin atipjäna. Ukampis cheqansa, URSS markan jukʼamp muspharkañ uñachtʼäwipajja, 1941 maranwa uka jachʼa ejercitojj jachʼa jan waltʼäwin uñjasïna. Ukat operaciones ofensivas represalias, unidades alemanas ukanakar t"unjañataki. Ukhamat nayrïr amtäwix machaq alemán tanques ukanakan presión ukar jan suyt"asaw jiwaspachar ch"allt"asiñasa. ¡Jaya tiempo chʼaxwañax niyaw inamayakïxi, chiqansa, cientificonakax soviéticos ukanakax mä milagro arma lurapkaspa ukhaxa! Qhipïrix principio tuqitx lurasispawa, sañäni, jupax ist"iwa, teóricamente mä bomba lurañax wakisispawa, ukax mä markar t"unjañapawa. Ukhamarus ukham bombax kimsa jan ukax pusi toneladanak pesani. Mä cuento ukar uñtasitawa, ukampis ... Mä cuento ukar phuqhañatakiw yuripxta.
  Mä juk"amp suma thakhix arma láser ukawa, ukax Ingeniero Garin jupan Hiperboloide ukan qhanañchatawa. Ukham yänakax mä taqpach ejercito tanques, avionetas, barcos ukanakar t"unjañatakix wali ch"amaniwa. Chiqansa, ukham arma luraña, ukat janiw Tercer Reich ukakikiti, jan ukasti Pindos ukar traicionirinakas ukhamarakiwa, taqpach capitalista uraqpachax tukusxaniwa. Ukat comunismo sat jachʼa banderajj aka planetan qhantʼani. Ukampis kunatsa ukham armax janiw luratäkiti. Espejonakax janiw mä sapa jawirar combustión energía apthapiñatakikix askïkiti. Jïsa, ukat ch"ama, barconak khuchhuqañatakix juk"ampiw munasispa . Ukhampachasa ... mä micrón ukham suma uñt"atächi ukhaxa, avión ukat ch"axwañ barconak khuchhuqañax wali ch"amawa. Mä milagro arma, ukax URSS markar qhispiyañ yanapt"ani. Ukat akax efecto láser ukawa, yaqha forma ukan. Tukuyañatakix cadenax jaytawayxiwa ukat niyaw librëxi, ukat soga chiqanakax muyuntatawa.
  Vedmakova kullakajj akham sänwa:
  - Pacienciampi irnaqañampi, jumampixa, janiwa jiwat jaqikïktati!
  Imill wawaxa sartasïna, q"ala kayupampi pamparu ch"allt"asïna. Janiw kuna reacción ukanakas utjkiti. Jupax juk"amp ch"amampiw thuqt"äna. Uk jaysañatakix japonés arunx juramentow utjawayi ukatx janiw kuna reacción ukax utjkänti. Ukat Vedmakovax chuym ch"allxtataw q"ucht"äna. Ukat mä aniversario fiestan prima donna ukham q"ucht"äna:
  Wehrmacht sat barconkir walja jaqenakajj wal colerasipjje,
  ¡Cañonanakan wararitapa ukat espadanakan thuqtʼasitapa!
  Mä phaxsikamaw chhuxriñchjasiñax jilxati
  ¡Alajjpachat mayjtʼayat rayanaka!
  
  Wiñay pachanakanxa, awki markaxa wali uñt"atawa, .
  ¡Rusia markatakix jañchix churä!
  Nayax jumarux munassmawa Rus'-suma, .
  ¡Taqi reyinakan Tatitupax jiwasanakampïskiwa!
  
  Oh, jumanakax markan curly arboledas, .
  ¡Quri álamo sat quqanakan thuqtʼasitapax istʼasi!
  Ortodoxo falcon jilatanakajja, .
  ¡Diosaw uka ejercitorojj jachʼa jachʼa tukuñapatak amuytʼayäna!
  
  Thaya jan ukax junt"u urunaka
  ¡Inas mä qinayampix ch"amaka apanispa!
  Jiwasax escoba ukham fascista khuchhinakätanwa,
  ¡Ajanumat qʼañunak chʼalljjtayañataki!
  
  Jiwasan partidosax chiqawa
  ¡Soviético jaqinakatakix ch"axwapxam!
  Mä jan axsart"ir q"uchu q"ucht"apxta
  ¡Mä águilajj jankʼak jutkaspa ukham amuyta!
  
  Stalin jupax yatiñaniwa - ideal del gobernante, .
  ¡Jiwañjam mä ajjsarkañ nuwasïwiruw irpatätanjja!
  Pachamaman banderapax atipirin mazopawa,
  ¡Pallas-destino ukamp ch"axwañatakix wakicht"atawa!
  
  Leninan luratanakapax wiñayatakiw utjani,
  ¡Qullan comunismo ukarux sayt"ayañäniwa!
  Jaqin yatichäwipar iyawsapxam,
  ¡Fascismo ukax ch"amaka manqharuw ch"allt"ani!
  
  Taqi aka planetax mä libre jamachʼirjamawa,
  ¡Jaya warawaranakaru, akapachanakaru t"ijtxañäni!
  Kunas qhana ukat jach"a
  ¡Escultorjamaw lurañäni!
  
  Ukat Rusia markax wila bandera manqhankiwa,
  ¡Kunjamtï alajjpachankir Edén panqarkaspa ukhama!
  Lenin chachan sarnaqäwipa, Stalin chachan munatapa,
  ¡Jichhax wali suma lurañanak nayrar irpapxita!
  Oleg Rybachenko ukat Margarita Korshunova, ukhamarak pusi legendaria imillanakax Tula markat mistusaw Moscú markar puripxäna.
  Jichhax capitalan situación ukax juk"amp ch"amapunïnwa. Alemanes jupanakax niyaw muyuntañ tukuyapxäna, ukatx mä pasillo ukaw utjäna, kimsa tunk jan ukax pusi tunk kilómetros ukch"a largo, ukax sapa uruw juk"amp jisk"a jisk"a tukuwayxäna.
  Moscú markan anqäxapanx suxta nuwasirinakaw jark"aqasiñ utanakar puripxäna. Ukanjja, mä jachʼa nuwasïwiw utjäna.
  Oleg Rybachenko jupax fusilamiento ukat jupa pachpaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Jutïr pachax jiwasanakankiwa!
  Ukat waynax qʼala kayumpiw mä granada jaquntäna ukat saskakiwa:
  - ¡Ukat jiwasax jach"a jach"a tukuñäniwa!
  Margarita Korshunova kullakax akham sasaw chhuxriñchjatayna:
  - ¡Ukat nayax taqit sipans wali thayaruw tukuwayta!
  Ukat qʼala kayupampiw jiwayir granada jaquntani.
  Ukat uñisirinakarux kunayman tuqinakaruw jaquntaraki.
  Ukat ukxarusti, niyaw nuwasïwinx Natasha, jupax ametralladorampiw alemanes ukanakarux ch"uqi ch"uqimp ch"uñuntani, ukat q"ala kayumpiw jiwañ regalo jaquntani.
  Akax ukham warmiwa...
  Pusi tunk mayan marax Natashax Brest Fortaleza ukanx jallu purintäna. Inti jalsu tuqiru saratayna. Machaq zapatonakax jank"akiw kayunakap ch"allxtayäna, ukat imill wawax apsusaw q"ala kayukiw sarnaqäna.
  Mä pä horajj janiw kunas utjkänti, ukat qʼala suelanakajj chhuxriñchjasiñ qalltäna. Mä qhawqha horanak qhepatjja, nina nakhantatäjjänwa ukat niyaw llakimp phallasipkäna.
  Natasha kullakajj moscovita jaqëtap laykojja, janiw qʼala kayuni sarnaqañ yatkänti. Ukat chiqans sapa kutiw jawirar ch"allt"asirïna.
  Jïsa, kayunakapatakis tʼaqhisiyatäñapänwa. Ukampis uka tawaqux jankʼakiw ukar yatintäna.
  Ukatxa, qʼala kayukiw sarnaqirïna, chʼuqi taypinsa, ukat wali thaya pachanx zapatonakap uchasirïna.
  Jichhax Natashax mä diosa legendaria ukham nuwasi.
  Ukat akanx Zoyax q"ala kayumpiw mä granada jaquntäna, ukat arnaqasi:
  - ¡Akax generalmente mä super fecha ukhamawa!
  Ukat mä suma amtat turno churani.
  Ukat alemanes ukat mercenarios ukanakax jaltxapxiwa.
  Ukat ukat Angelicax nina irpxaruwayi ... Ukat jupax ukhamarakiw ukham sallqa chiqaparu ch"axwaraki.
  Ukat qʼala kayupatjja mä granadaw tʼijtjjaraki.
  Ukat mercenarionakaruw ch"iqiyaraki.
  Ukhamarus Svetlanax fusilamiento ukan irnaqaski. Ukat qʼala kayupajj jan khitis saytʼasiñapatakiw jaqontäna.
  Ukat uñisirinakarux wali jayaruw ch"iqiyaraki.
  Ukat jupa pachpaw chʼaxwanti, ukat mä phallañ oladampiw uñisirinakaparux tʼunjaraki.
  ¡Aka imill wawanakax URSS markan yuripxi!
  Oleg Rybachenko jupax uñisirinakan infantería ukarux markanak nina naktayañ luraraki, wawanakan kayunakapamp automáticamente granadas ukanakamp jaquntawayi. Ukat uka pachparakiw waynax jupataki qillqt"i.
  Vitali Klitschko, jupax machaq Ucrania markan Zelensky p"iqinchiripampix ch"axwañampiw uñjasi, jupax Kiev markan alcaldepat jaqunukuñ amtawayi. Chiqansa, kunatsa qala chuymanïñasa ukat uka cargoru katxaruñasa. Uka jan waltʼäw juma pachpa askichañaw jukʼamp askejja.
  Ukat alcaldet mistxasaxa, Vitali Klitschko kullakax wasitatwa irnaqañ qalltäna. Ukat jank"akiw mä sensación Weider-ar jawsäna. ¡Jan kuna chika taypin ch"axwawinakampi! Ukat ukax llätunk marat jilaw hiatus ukan jikxatasi.
  Chiqansa, Weider jilatax iyaw sataynawa. ¡Jan walt"äwix iyaw satawa!
  Ukat chiqa yatichäwi pachax puriniwa. Mä tuqitxa, walja uraqpachan campeón ukax tunka payan marat jilaw janipuniw atipt"atäkiti. Ukat mayni tuqitx pusi tunk llätunkan marani nayrir alcalde de Kiev. Mä chachax Hopins ukan récord p"akintaspawa, ukampis aptitud ukax wali jiskt"atawa.
  Chiqansa, waljanix ukham jaya samartʼasax Weider ukar chiqak sarañax jiwañakiw sasaw amuyapxäna.
  Ukampis Vitali Klitschko jupax Rocky Balboa ukar uñtasitawa. Amtawayiw juk"amp ch"aman jach"a puncher contra makhatañataki. Denotay Wider jupax boxeador ukhamawa, jupax taqi uñisirinakaparuw chhaqhayatayna. Chiqpachansa taqiniw - Tyson Fury ukamp chika!
  Ukhamajj Vitali Klitschko kullakajj mä chʼamanïspa ukhajja, ¿kamachasmasa?
  Ukampis Vitali Klitschko kullakajj sapa kutiw entrenasïna, suma uñnaqtʼanïnwa, bicicletat irnaqtʼir sararakïna. Ukat chiqans jupax janiw jañchi tuqit sinti jan wali jaqïkänti. Ukat ukat sipansa, acerot lurat mä chinunïnwa.
  Suma, kunas Vitali Klitschkox nuwasiñ katuqani, janis jupax wali munat ukhamäkchixa.
  Oleg Rybachenko jupax ametralladora ukan clip ukarux mayjt"ayawayiwa. Boxeadoranakamp nuwasiñanakax utji sasaw sapxi, ukax wali kusiskañawa.
  Chiqansa, ¿kunatsa Vitali Klitschkox jan ring ukar kutt"ki ukat Hopins ukan récord ukar atipt"añ yant"ki?
  Ukax wali ch"aman amuyt"awipunïspawa.
  Terminador waynax mä turno churäna, ukat mä qawqha tunka fascistanakaruw juk"amp khuchhuqäna.
  Ukatxa waynaxa larusisaw lakap uñacht"ayäna, akham sasa:
  - Nayax mä chachanïtwa ukax super!
  Margaritax pä limón q"ala kayumpiw chint"at jaquntäna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Jumaxa kuna jaqitsa juk"ampi thayawa!
  Oleg, ch"axwañ sarantaskakiwa, amuyt"äna ...
  Vitali Klitschko pusi tunk llätunkan maranix chiqpachans Hopins ukan récord ukar p"akintañatakïnwa. Ukat mä conferencia de prensa ukan akham sasaw amtasïna: "Janiw Foreman chachan récord ukar atiptʼkäti sasaw sista, ukampis ¡hopins sat chachat janiw kuns siskti! ¡Ukhamajj apt"asisaw discopar atipjä!"
  Ukampirus mä jach"a chiqaw markachirinakax juk"amp jan ukax juk"ampirus Hopins pusi tunk llatunkan maranix uraqpachan campeón ukham atipt"aspa sasin amuyapxäna, ukampis Vitali Klitschko pusi tunk llätunkan maranix iyawsäwix juk"akiw utjäna. Ukhamaraki kunatix jupax uñisiripax nayratpach wali ch"amaniwa.
  Janipuniw ukham punchurux peso pesado ukan sarnaqäwipanx utjkänti. Chiqansa, Wyder jilatax janiw waynäxiti, ukampis kimsa tunk phisqhan maranakax janiw pusi tunk llätunkan maranïxiti.
  Ukampis Vitali Klitschko kullakax qhanaw jan suma suyt"äwip chhaqhaykiti. Ch"amampi entrenaña, formar puriña. Ukat Kiev markan alcaldepan sillapan rutinap jaqunukutajat wal kusista.
  Chiqansa, Ucrania markanx alcalde ukhamäñax janiw jach"a kusisiñakiti, kawkhantix walja jan walt"awinakax utji.
  Ukampis Uyader jupamp nuwasiñatakix Vitali Klitschko juparux wali suma qullqiw churapxäna. Ukhamasti, kunjamäskpasa, janiw billeterajampix chhaqtkti. Vitali Klitschko sutix wali uñt"atawa.
  Jan wali arunakax Wyder jupax mä kutiw ch"allt"ani sasaw sapxirïna, ukat Vitali Klitschko jupa pachpaw ikiñar sarxani. Ukat ukat qullqi katuqani, ukat memorias, jan ukax ciencia ficción ukanakaw qillqt"ani.
  Jan ukajj inas mä peliculan uñachtʼayarakchispa.
  Ukhamarus Wladimir Klitschko jupax boxeo ukar sarañ munarakïna. Vladimir kʼari chuymanikiw mä jan chʼamani uñisirir ajllïna, uka uñisiriruw sapa kuti campeón mundial ukham ajllïna. Ukampis kunjamakitix ukhama, kunatix maynix sischispa, jupax mä campeón ukhamawa ukat wali sumawa!
  Ukampis Denotay Wyder, kunatix maynix sischispa, ¡wali sumaw wali suma!
  Ukampis Vitaly kullakajj mä frenesímpiw entrenasi. Jupax mä waynar uñtasitawa, jupa pachpaw jachʼa qʼipi churaski. Ukat walja kutiw sparring ukan jikxatasïna, wali suma uñnaqt"ani ukat suma aguantañ uñacht"ayäna. Janiwa, Vitaly kullakajj wakichtʼatäjjewa. Ukat janiw ukhamakiti, jupax ringur mantani.
  Ukat chiqpachansa, kunapachatix taripañ urux purinxäna, ukat jach"a puncher Wyder, uka tuqitx wali suma peso pesado, ukat Vitaly jupanakax tantachasipxäna. Kiev markan nayrir alcaldepaxa, juparux taqiniw boxeo ukan irnaqatapat qillqt"apxi. Ukampis jichhajj pä legendario jaqenakaw tantachasipjjäna.
  Vitaly, jupax nayrïr kutiw uraqpachan campeón ukham jikxatasïna, 1999 maranxa. Amuyt"añäni, qawqha pachas nayrax utjäna ukat pä tunk jila maranakaw aka lurawix pasawayxi.
  Ukat Wyder jupax nayratpachx wali jaya pachaw titulop katxaruwayi. Ukatx niyaw p"akintañampïski, Holmes jupan récord ukax juk"amp jaya pachaw uka titulo ukar katxaruwayi, jaljtawipatxa.
  Ukat chiqans Weider jupax khitirus axsaraspa ukhax janiw Vitaly achachilapakiti. Chiqansa, janiw taqinix Hawkins ukhamäkaspati. Ukat Hawkins chachan rivales ukanakax janiw Weider ukham ch"amanïpkiti!
  Ukampis Vitaly, mä contendiente ukhama, ring ukar mantani. Cuerpopax wali jach"a ukat musculoso ukhamawa, ñik"utapax nayratpach ch"uxñakïkchisa. Vitaly achachila, kunjamtï juparux respetompi, jan ukax sawkasiñampi sapki ukhama. Ukampis musculonakan aliviopax mä wayn tawaqur uñtasitawa.
  Vitaly kullakajj wakichtʼatäjjtwa sasaw säna. Ukat janiw juparus, tasas mä juk"a jilxattawayi.
  Weider sat chʼakhanakajj jan chʼamani, cincelat ukat chʼakhanakapan jukʼamp jiskʼarakiwa, jukʼa pesaniwa.
  Mä axsarkañ puncher ukhamäkchisa, jupax mä qawqha defensiva jan walt"awinakaniwa ukat janiw sapa kutix kayunakapan sum sarnaqkiti. Ukampis nayratpachx walja nuwasiñ experiencianakaw utji. Jakhuwi ch"axwawinakampixa, jupax Vitaly ukarux nayratpach katjawayi. Ukat jichhakamax janiw atipjatäkiti.
  Ukampirus Vitali Klitschko jupax pä nuwasïwipanx usuchjatanakapata ukhamarak khuchhuratapatakiw atipjatayna. Ukat janiw jawqʼjatäkänti sasarakismawa.
  Ukampis llätunk marat jilaw hiatus ukax utji, ukat niya phisqa tunk maraw utjaraki. Chiqansa, Vitaly sat tawaqux waynäspäna ukhaxa, mä chʼamanïspänwa. Ukampis ¿Hopins chachan récord ukar atiptʼaspati? David Hay, jupax kimsa tunk phisqhan maraniw cero boxeador ukar tukuwayi.
  Ukampis walja aruskipäwinakaw utji ukatx anillo ukakiw uñacht"ayasini. Vitali Klitschko jupax Hopins ukan récord ukarux atipt"aniti, jan ukax camilla ukan apatäni, kunjamtix Wyder jupax arsuwaykän ukhama.
  Akax jupax mä cuervo mascarampiw mistu. Jach"a, wali waña, Koschei ukham janchini.
  Mä par boxeadoranakax ring ukanx jupatakix jach"a jan walt"awinak utjayawayi. Akax Ostrix cubano ukawa, jupax puntos ukanakamp nayrar sartawayi ukatx knockout ukar atipt"awayiwa, ukatx Tyson Fury jupax puntos ukanakamp nayrar sartawayarakitaynawa ukat ch"axwawix mä empate ukar puriyañ atipxatayna. Ukhamajj akapachankir jachʼa puncher jaqejj tʼunjasispawa.
  Ukampis jan walt"awinakax niya tunkat mayniw Wyder-an askipatakix utji. Ukhamäkchisa, Vitaly kullakajj maranïtapa ukat carrerapan mä jachʼa samartʼäwipajj wali jachʼawa. Vladimir jilapas mä qawqha ch"aman chika taypinkir yapuchirinakampiw junt"uchasiñatak iwxt"awayi. Chiqans Alemania markanx Vitali Klitschko jupax mä mediocre boxeador ukamp duelo ukanx juk"amp qullqinak jikxataspa, purapat jach"a sutip layku.
  Taqi kunat sipansa, Vitalyx uraqpachanx janiw boxeador ukhamak uñt"atäkiti, jan ukasti político ukhama, ukat capital markan alcaldepa, ukat Maidan markan heroe ukhama.
  Janiwa, kunayman tuqitxa, Vitali Klitschkox amuyt"añapänwa, jank"akiw ukham qullur ch"allt"añax wakisispati janicha.
  Ukampis ajlliwix lurasiwayi: ¡Vitali Klitschkox janiw jasak thakhinak thaqkiti!
  Ch"axwawix América uksankiwa. EE.UU. ukat Ucrania markanakan himnonakapax phust"atawa. Lista de servicios ukanakax yatiyatawa. Ukat qhiparusti, nuwasiñatak señalax istʼasi.
  Waljaniw espectáculo ukat wila masinak uñjañ munapxi.
  Weider jupax wali amuyumpiw qalltawayi, inas jan chiqaw sañjamäkchixa. Ukat mä akatjamat Vitaly kullakajj oxidatäjjänwa. Klitschko Sr. jupax janiw jank"akïkiti. Ukampis jankʼakiw kayunakapan jan chʼamanïtapa, jan chʼamanïtapa, chʼamanïtapa ukat suma equilibratätap amuyasma. Kunjamakitix kuntix waljanix suyapkän ukax: jank"akiw jaltxani sasaw sapxi, janiw luraskänti.
  Confianzampiw Klitschko jupax mä jab ukamp irnaqäna, sapürut sipans mä juk"a alturuw imatäna, bloques ukanakaw uchasïna.
  Nayrïr pä muyuntatx wali sumaw sarantawayxi. Ukat ukatx Wyder, kunjamtix suyatäki ukhamarjamax walpun ritmo apthapiwayi. Jupax juk"ampiw ataque ukat ataque ukanak lurañ qalltäna. Ukampis Vitaly kullakajj janiw pʼeqep aptʼaskänti. Bloqueo la golpe, jikis mä ch"iqa jab. Ukat mä akatjamatwa mä chʼiyar pulpo sat animalan chʼiqa amparapamp janchipar chʼalljjtayasïna. Weider jupax pä kutiw usuchjasitayna.
  Vitaly jupax mä deuce ukanïnwa, ukatx payïr kutiw carrera ukanx uraqpachan campeón ukhamarak taqi pachan wali suma puncher ukaw pampan jikxatasïna.
  Vitaly jachaqt"asïna... Ukat uñjirinakax kusisitaw arnaqasipxäna. Ukax janiw Vitaly jilïr jaqit suyatäkänti. Wauu! Ukat taqi kunat sipansa, ¡mä jukʼa tiempotxa phisqa tunka maranïkaspas ukhamawa! Ukat ukhamax wali sarnaqañani ukat ch"axwañani! ¡Ukajj uñtʼatäñapawa!
  Weider chachajj sartasïna, ukampis qheparuw kuttʼañ qalltäna. Vitaly kullakajj jukʼat jukʼatwa jabʼapampejj chhuxriñchjañ qalltäna. Ukat mayamp pä. Ukat mayamp jawq"jaña. Puncher ukax qhipäxar kutt"awayxi.
  Ch"amamp, ukampis Wyder jupax muyuntat tukuykamaw puri. Ukat qhipa urunxa, Vitaly kullakax nayrïr jakhüwirjamaw irnaqäna. Ukampis janiw kunasa, taqi kunas amtaparjamaw sarnaqäna. Walja kutiw Wyder chachajj qhepar kuttʼäna ukat jan kuns lurañjamäkaspas ukhamänwa. Ukampis llätunk kutinxa wasitatwa phallawayxäna. Ukat punchunak jaquntañ qalltäna nayrar sartawayi. Ukat mayamp deuce faltasïna ukat jaquqanïna. Payïr k"uchirt"awi.
  Vitaly kullakajj jachaqtʼasïnwa. Nayraru sartaña. Weider jupax kayunakapan jan sayt"ataw jikxatasi. Jupax wasitatw deuce ukx salt"i, janiw antídoto jikxatkiti. Ukat jutïr chʼaxwäwitpachaw jaquqaniwayi.
  ¡Jan walimpiw sartasi, ukat arbitron nuwasiñ saytʼayaraki!
  ¡Atipjäwi! Vitali Klitschko, jichhax uraqpachan campeona! ¡Ukat mayampiw cinturónpa! Chiqansa, janiw jichhakamax absoluto ukhamäkiti, ukampis ¡niyaw caballot sarawayxi!
  Hopins ukan récord ukar p"akintawayi, ukat chiqans Foreman ukan pesos pesados ukanakatakix pusi kutiw uraqpachan campeón ukar tukuwayi, Holyfield ukar kikipt"ayasa.
  Chiqans Wyder jupax ch"axwawix jank"akiw sayt"ayata sasaw arnaqasi ukat mä revancha mayi.
  Vitaly jupax siwa, carrera ukax sarantaskañapataki jan ukax mä qawqha nuwasïwinak utjañapatakix qhipatwa amtatäni. Ukampis taqiniw juparux sapxi, jupax wali sumawa, wayn tawaqut sipansa juk"amp sumawa, ukat sarantaskakiñapawa.
  Yämas kunattix janiw kuna lurañas utjkiti. Kiev markanx yaqha alcalde, janïr chhijllawinaka Rada ukat Jilïr Irpirirux wali jaya, ukan, kunats jan ch"axwañax?
  Jutïr kimsa nuwasïwinakatakix Vitaly ukax patak millones de dólares ukjamaw churasi, ukatx yaqha porcentaje de transmisión ukanakat yapxatatarakiwa.
  Chiqans jackpot ukax jach"awa, ukatx Kiev markan nayrir alcaldepax kuntix amuyki uk arsu.
  Chiqansa, wali chʼamanïtap uñachtʼayäna. Ukhamajj ¿kunatsa talentonak oraqer imtʼañasa? Ukat jukʼamp wakiskirïki ukajja, ¡janiw kunas jukʼamp lurañajj utjkaspati!
  Inas taqi cinturónnak mayachthapiñ yantʼchisma? ¡Ukajj wali jachʼäspawa!
  Vitaly jupax uka ofrecimiento ukarux iyaw sataynawa ukat kimsa nuwasïwinakatak contrato firmaraki.
  Ukat jutir uñisiripax... ¡Walikiwa, chiqans Tyson Fury! Janipuniw jichhakamax atipt"atäkiti, jach"a jach"a. Chiqansa, Uydar ukat jukʼamp jiskʼa jaqimpiw tʼunjapxäna. Ukat jukʼamp wakiskirïki ukajja, sullka jilapan juchañchiripawa. Ukhamasti, ¿kunjamarak akampi jan nuwasipxasmasti?
  Chiqansa, machaq nuwasiña, ukat mä fabuloso qullqi, ukat mä jach"a espectáculo.
  Oleg Rybachenko jupax wasitatw alemanes ukat anqäx markankir ch"axwirinakaruw ch"axwawayxi. Jilapachax niyas janiw alemanes ukanakax infantería ukanx utjkiti. Jupanakax E-50 ukat E-75 tankinak qhipäxan sarnaqapxi. Ukat jan kuna jan waltʼäwinakarus purtʼasiñatakiw chʼamachasipxi.
  Aka chiqanx juk"amp jaya chiqanx Pantera-2 ukaw uñjasi. Aka tankaxa, janiwa chiqapa sarnaqawimpixa, pusi tunka kimsani marana uñstawayi. Ukat Pantera pachpax janiw sinti jachʼäkänti. Jïsa, ukat "Pantera" -2, walja luratäkchïnsa, ukampis 1945 maranx URSS ukamp ch'axwañatak wakicht'asisax alemanes ukanakax fabricanakaruw E-50 ukat E-75 tanques ukanakamp phuqhantapxäna.
  Taqi kuna lurañas utjkchïnxa, k"acha autopropulsadas armas ukanakax utjkchïnxa: E-10 ukat E-25, Fuhrer ukax juk"amp jach"a tanques ukanakaruw juk"amp munäna. Guderian jupax ch"amampw E-50 jach"a jach"a thakhi lurañ amtayäna. Maysatxa, Fuhrer ukax E-75 ukaruw juk"amp munasïna, ukax janiw sinti askïkänti ukat llätunk tunk toneladanak pesa.
  Ukampis jichhax mä modificación E-75 M ukax uñstawayiwa, mä silueta inferior, juk"amp k"acha ukat mä ch"aman motor ukampi. Inas jutïrin jukʼamp uñtʼatächispa.
  Amuytʼañataki, Oleg Rybachenko sat chachajj kʼarinak apnaqi. Boina ukat q"ala kayumpiw mä granada E-50 caterpillar ukar jaquntäna. Ukham luratapatxa, tankax muytasin irnaqir masipampiw ch"axwawayxi.
  Ukat ukax - pä mastodones nina nakhantayatawa.
  Oleg, kunjamtï uñjktanxa, wali kʼari jaqiwa.
  Ukhamaw jichhax sarnaqaski, ukat alemanes ukanakax wali ch"amampiw t"aqhisiwayapxi. Uka waynan kayunakapax wali ch"amampiw sarnaqapxi. Jupjam qʼala kayuni ukat suma uñnaqtʼanïñax wali askiwa.
  Ukampis jila partejja, boxeadoranakat amuyunakajj pʼeqejaruw puri. Amuyt"añataki, ¿kunatsa Denis Lebedev jupax jan wasitat irnaqañ qalltañapa? Pusi tunka maranakax janiw ukhamakiti. Ukhamaraki, jach"a pesaje ukanakat jach"a atipt"irinakax sarxapxi, ukat cinturonanakax mayacht"añatakiw ch"amachasipxasma.
  Ukax chiqpachansa janiw lurañamäkiti, ukhamax autoridadanakampi suxtakïñawa. Juma pachpaw noble boxeo ukar mantañama jan ukax oposición ukar sarañax jukʼamp askiwa.
  Ukhamaw Sergei Kovalev jupax Moscú markan alcaldepjam irnaqäna. Ukax mä fantasía ukhamakchisa.
  Ukat Denis Lebedev jupax juk"amp lurañ amtampiw luraspa. Ukhamarus, kunjamakitix boxeo ukarux wali jan atipt"ataw jaytañatakix wali nayra. Chiqpach atletax taqi thaknam sarañapa.
  Wladimir Klitschko jupax kutt"anxarakispawa. Ukampis yaqhipanakax Alexander Ustinov ukham kimsa kutiw jawq"jatäpxi, ¡janiw jubilasipxamti!
  Chiqansa, ¡heroes ukanakax janiw jaqinakäkiti, jan ukasti chiqapuniw acerot apsutäpxi!
  Ukampis ukham amtäw amuyt"añäni, Putin jupax mä avión ukanw jaquqaniwayi, ukatx Rusia markanx machaq presidencial chhijllawinakaw utji.
  Ukat ¿kunsa jichhürunakan uñjtanjja? Comunistanakax janiw ch"aman candidatunakanïpkiti. Grudin chachajj pʼinqachataw uñjasïna ukat jupar confiyañajj janiw utj-jjänti. Zyuganov jupax wali chuymaniwa ukat taqiniruw qarjata, ukat juk"a carisma ukaw utji. Suraikin ukax nayrir chhijllawinakanx janiw atipkanti. Yaqha juk"a uñt"at jaqinaka. Zhirinovsky jupax wali chuymaniwa ukat taqiniruw qarjata. Yaqhipanakax Partido Democrático Liberal uksanx juk"a uñt"atawa. ¿Khitis yaqhax oposición tuqit iwxt"asispa? Andrei Navalny jupax ch"amaniwa, ukampis janiw chhijllawinakan candidaturas ukarux jaysatäkaniti. Ksenia Sobchak jupax janiw mä jach"a candidato ukhamäkiti. Demushkin jupax carcelankänwa ukat janiw sinti uñt"atäkänti. Jupax carcelankänwa ukatx Udaltsov jupax inas ch"amanchatächispa, comunistas ukanakamp yanapt"ata ukat arsu.
  Mä juk"a arumpixa, janiw oposición ukanx jach"a atipt"asirinakas utjkiti. Ukhamat Medvedev, presidente interino ukax wali munatawa. Ukat mä intriga utjani ukhaxa: payïr t"aqa jan ukax jank"akiw nayrïr t"aqa.
  Medvedev jupax jisk"a calificación ukaniwa, ukat juk"ampirus walja candidatos presidenciales ukanakax utjañapawa, payïr t"aqax wali ch"amawa.
  Ukampirus Medvedev jupax nayrïr t"aqax wali jach"a ventaja ukaniwa, ukatx payïr t"aqax janiw sinti suma uñnaqt"an uñisirix utjkaniti.
  ¡Zelensky jupan qhipa pachan uñstaspa ukat taqi tarjetanakar mayjt"ayaspa ukhaspas!
  Oleg Rybachenko sat chachajj wasitatwa granada jaqontäna, nazis sat jaqenakan tankinakapwa jaqontäna. Walja thuqt"awinaka ukat bombardeo ukanakaw utjäna.
  Ukat aka uraqix jichhax awisax jalsuwayxi, ukat thaya taypinx chiqapuniw phichhantaraki. Ukat t"unjaña, ch"amakt"ayaña, fragmentos.
  Oleg jupax akham siwa:
  - ¡Jach"a kankañani jiwasana imperiosataki!
  Margarita, q"ala kayumpi mä jiwayir regalo jaquntasaxa, chhuxriñchjasïna:
  -¡Jach"a jach"anchawi heroes ukanakataki!
  Ukat mayampiw qʼala talonampi imillax mä limón liwxatani.
  Fascistas ukanakax warantasipki, oh, ukat warantasipki.
  ¡Janiw kunas utjkiti, mä bomba de vacío ukampix janiw sayt"añjamäkiti ukat atipt"añjamäkiti! Ukham thaya nuwasirinakax akankiwa, ¡jan wali axsarañakiw!
  Oleg jupax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Qullan ch"axwäwin atipt"äwisaxa!
  Margaret kullakajj akham sasaw qhanañchäna:
  - ¡Patak pataka garantiampiwa!
  Ukat mayamp imill wawax q"ala kayumpiw mä granada jaquntäna.
  Janiwa, qhanaw uka wawanakax janiw ukham jaytanukupkaniti.
  Oleg Rybachenko jupax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Machaq orden soviético ukataki!
  Margaritax activamente mä explosión ukar ch"amanchawayi ukat chiqanchawayi:
  - ¡Banzai!
  Ukampis Oleg jilatajj jukʼamp qellqañatakiw chʼamachasïna. Suma, akax Vitaly jupax mä voluntario defensa Tyson Fury ukar luraski. Ukañkamax Wladimir jupax Ruiz jupamp mä pachpa ch"axwawiw utji.
  Chiqans Ruiz jupax kimsa versión ukanw uraqpachan campeón ukham jikxatasïna. Ukanjja, ¿kunatsa Vladimir chachajj walja qollqe layku jan jupamp nuwaskaspa? Taqi kunas juk"amp conveniente uñisiri - juk"amp jisk"a, ukat lik"i. Vladimir juparux jaya jabs ukanakamp ch"axwaspawa.
  Klitschko Jr. jupax uraqpachan campeón ukhamäkan ukhax jupamp nuwasiñ jan jikxatatapax wali llakiskañawa. Ukat jumax yaqha chiqar sarxañamawa.
  Ukat ¿kunjamarak Vladimir, ¿kunjamarak ukham jan amuytʼktasti?
  Ukat kimsa versión ukan uraqpachan campeón ukax jichhax Usyk ukhamawa. Ukampis jankʼakiw tronopar puripjjäna.
  Ukat Vitaly ukamp mayacht"asiñ ch"axwawix lurasispawa. Ukampis ukax jichhakamax mä especulación ukhamakiwa.
  Vitali jupax Tyson Fury jupar atipt"añapawa, ukat Weider jupamp revancha ukax wali askiwa. Ukat walja yaqha suma ch"axwirinakax utjarakiwa. Uka pachpa Anthony Josué. Ukat jupamp nuwasiñas wali askïspawa. Ukat jilajarus vengasiñajarakiwa.
  Vitaly jupax Weider jupar atipt"asaw mä sensación uñstayäna. Ukat uka pachparakiw suma sartañax jilxattaspa.
  ¿Kunatsa jan phisqa tunk mara qhipat uraqpachan nayrïr boxeador ukhamäñax campeonato ukan nuwasïwipan atipt"añapataki? ¡Janipuniw ukham luraskänti!
  ¡Uy Vitaly! Janiw kunas Kiev markan alcalde ukhamätax wakiskiti, ukampis jichhax nayratpach jan pächasisaw mä jach"a uraqpachan campeón ukham uñt"atäxtaxa!
  Ukampis akax nayrïr, voluntario defensa de la título ukawa. Vitaly contra, mä jach"a ukat jaya amparani uñisiri. Janiw Wyder ukham axsarkañ puncher ukhamäkiti, jan ukasti técnico, ukat dextero, jach"a amparanakani. Ukat ukhamarakiw janïr p"akjatakiti, ukampirus jaquqaniwayi.
  Juk"amp askixa, wali wayna Wladimir Klitschko juparuw atipt"awayi, ukax jan pächasisaw Tyson Fury juparux mä axsarkañ atipt"iriruw tukuyi.
  Uka probabilidades ukax niya phisqa tunk phisqha tunk ukharuw sarawayxi. Chiqansa, Wyder ukar knockout ukan atipt"añax wali muspharkañänwa. Ukampis jichhax janiw juparux gruñido ukhamäkaniti, jan ukasti mä yatxatat nuwasiriw utjani, juparux janiw khitis juparux outbox lurañ atkiti. Ukat juk"amp askixa, Vladimir jupan atipt"iripax ch"amapan qhant"atawa.
  Vitalyx phisqa tunk maraniw ukham techie ukar saykatañapa. Akax mä duelo de intelectos satawa. Uka Wyder chachajj qhanaw Vitali kullakarojj jiskʼachäna ukat jan ceremonialjam apsuñ yantʼarakïna. Ukat akanx janiw ukham irnaqxxiti.
  Akax panpachaniw boxeadores ukanakax wakicht"asipxi. Vitaly, kunjamtï nayrax lurapxirïk ukhama, wali amuyumpiw sarnaqapxi ukat wali amuyumpiw sarnaqapxi. Jupajj jan ajjsariri ukat samarañapawa.
  Tyson Fury jupax wakicht"asiskiwa. Jupax Vitaly-t sipan juk"amp jach"awa, juk"amp jach"a amparanakaniwa ukat apnaqañ yant"ani.
  Ukampis jichhax ch"axwawix Gran Bretaña markanw lurasini, ukatx payllat transmisión.
  Tyson Fury jupax jichhax nayraqat mistuwayxi. Jupax anqax tuqit atinisiñ uñacht"ayi. Calvo, jan wali, ukat janiw sinti atlético ukhamäkiti. Vitali Klitschko jupan ñik"utapax tintat ukhamawa, ukhamax janiw amuyañjamäkiti kawkïris jilïrixa, ukampirus mayjt"awix tunka paqallqun maraniwa. Akax janiw jichhakamax campeonato ukan nuwasiñanakatakix mä récord ukhamäkiti, ukampis niyaw uka récord ukar jak"achasiski.
  Suma, inas Vitali jupax Tyson Fury jupat sipan sullka jaqimp nuwasirakirakchispa.
  Aka Vitalyx wali axsarkañ musicampiw mistu. Jupanakax maynit maynikamaw uñch"ukipxi.
  Tyson jupax slouches ukat janiw juk"amp jach"a uñnaqt"anïkiti. Vitaly chachan amparanakapanjja, inas, ukat jukʼamp ancho. Ukat jukʼamp wakiskirïki ukajja, uñnaqapajj jukʼamp sumawa, ukat musculonakapas relievempiw uñsti.
  Ukhamajj ¿kunjamsa himnonakajj istʼasi? Nayraqatax británico ukat ukxarusti ucraniano.
  Ukatxa mä uñkatasiñanak mayjt"ayaña.
  Ukat jichhax bocinax ist"asi, nayrïr muyuntat.
  Vitalyx mä llamp"u jab jaquntawayi, sum sarnaqaraki. Tysonax sarxañatakiw ch"amachasi. Ukampis Vitalix wali ágil ukhamawa, ukat punchunakapax mä trayectoria torpe ukanw sarnaqapxi, Tyson Fury p"iqiparuw puri.
  Taqi kunas kunjamtï yatxatirinakax sapki ukhamarjamaw sarantaski. Vitaly ukax wali suma velocidad ukaniwa.
  Ukat taqi kunas walikïskiwa.
  Jupax nayrïr t"aqaruw atipt"i... Ukat mä minuto samaraña ukat payïr t"aqa. Maysatxa, Fury ukax janiw tácticas ukar mayjt"aykiti. Jupax Vitaly kullakax qarjasiñapatakiw suyt"i.
  . #4 JAQTHAPI
  Ukat mayamp sasinx Klitschko Sr. jupax mä juk"a ventaja ukaniwa. Jilatanakaw ring apnaqapxi.
  Wladimir jupax Ruiz Jr. juparux mä semana nayraw nocaut técnico ukamp atipt"awayi.
  Ukhama, ch"axwawix sarantaskakiwa.
  Kimsïr t"aqax wasitatw Vitaly ukan dictado ukan jikxatasi. Ukampis pusi t"aqax Tyson Fury jupax mä akatjamat phallawayi. Nayraru t"ijt"aña ... Ukat mä deuce ukar ch"allt"aña. Ukat mä knockdown ukar jaquntatawa.
  ¿Kunsa jupajj munäna? Vitalix wali amuyumpiw jikxatasi.
  Kunjamakitix Tyson jupax aka muyuntat tukuykamaw arxatäna. Ukat Vitaly-n apnaqäwipampix mä tuqit ch"axwäwix wasitat qalltawayi. Ukhamarus, uraqpachan campeón Klitschko Sr. jupax qhanaw jan jank"ak sarnaqirïkänti.
  Ukat jichhax llätunk muyuntat qhipatxa, Tyson Fury jupax mä akatjamat mistuwayxi. Ukat atipt"awix knockout técnico ukamp yatiyatawa, kunatix janiw ch"axwañax sarantañ munapkiti.
  Ukhamat Vitali Klitschko jupax machaq récord uñstayi: nayrïr ch"axwiriw boxeo ukan sarnaqäwipanx phisqa tunk maraniw uraqpachan título ukar arxatañataki. Ukat Hopins ukan yaqha aski lurawiparuw atipt"i.
  Kunas jichhax jupax chiqpachan chiqpachan Vitalyx mä superman ukhamaw tukuwayi. Ukat jilapat kuttʼayarakïnwa.
  Ukampis jutir nuwasïwix Wyder jupamp revanchawa. Jupanakax wali jach"a qullqinak churañ arsuwayapxi. Jupampi mä duelo lurañamataki, ukat Josué ukar mistuñamataki.
  Ukat ukxarusti nayratpach amuyt"apxasmawa mä mayacht"asiñ ch"axwawi Usyk ukamp. Taqi kunat sipansa, Vitali Klitschko, principio tuqitxa, uraqpachan absoluto campeón ukham tukuñ munaraki. Ukat uka munañax wali ch"amaniwa.
  Oleg Rybachenko jupax amuyunakapat jachaqt"asi. Jisa, ukajj lurasispawa. Uka waynax mä taqpach línea de fascistas ukanakaruw khuchhuqasi ukat akham siwa:
  - ¡Jaqinakax jumat amtapxi Klitschko! Jaqinakax wali askiwa Klitschko! Jaqinakax jumaruw munapxi Klitschko! ¡Jichhax kutt"anim Klitschko!
  Uka genio waynax perky q"uchupat larusitayna ukat wasitat kunjams taqi granadas ukanakat sipans juk"amp jiwayir granadanak jaquntañax ukxat larusitayna. Ukat nazis sat jaqinakan kimsa tankinakapaw chʼaxwapxi.
  Soviético soldadonakax heroico ukham saykatapkchïnsa, nazis ukanakax Moscú markar URSS markan yaqha chiqanakapar mayachthapir pasillo apsuñsa ukat khuchhuqañsa yatipxänwa.
  Ukhamatw Rusia markan capitalapax taqpach bloqueo ukan jikxatasi. Kunjamakitix Leningrad markax jark"atawa.
  Stalingrad markax wali ch"amanchatawa. Alemanonakax Cáucaso uksan Grozny ukat Ordzhonikidze markanakaruw ch"axwapxaraki. Uka jan waltʼäwejj wali wakiskiriwa. Yämas kunapachatï Moscú markax qʼal muyuntatäxäna ukhaxa.
  Walja pallapallanakaniwa, ukat patak waranq pallapallanakaw milicianakan utji. Ukampis nuwasïwinakanxa, conchas ukat cartuchos ukanakax wali jankʼakiw tukusi. Inas munición ukax tukuschispa. Ukat ukapachax capitalax t"unjatäxaniwa. Ukat janiw ukham walja manqʼañanakax utjkiti. Ukajj ukhamarakiw niyaw tukusjjani.
  Ukat jan Moscú markax utjkani ukhax yaqha ch"axwäwiw utjani. Ukat Stalin chachajj uk sum amuyaraki.
  Jichhax jupax Kuibyshev markankiwa. Ukampis nazis ukanakax Volga sat jawir puriñkamaw puripxäna, ukapachax janiw nayrïr chiqankkänti.
  Ukat plus samurai ukax ch"amanchatarakiwa. Ukat bombampiw bombardeapxi, ukat jan jaktʼkay infantería ukanakampiw makhatapxi. Inas jan chʼamanïkchiti.
  Stalin jupax uk amuyasiwa, ukatx Japón markamp mä sapa suman jakasiñ amtañatakiw ch"amanchaski, qhipäxanxa. Kunjamakitix, jupanakax Lejano Oriente uksa jaytañatakis wakicht"ataw jikxatasipxi ukat qurimpiw indemnización pagañataki.
  Ukampis Hirohito chachajj akham sänwa: Siberia markpacharuw munapjjta, Urales uksakama. Ay, janiw ukham walja achuyañax utjkaspati.
  Vladivostok markax niyaw muyuntatäxi. Ukat taqpachanx taqi kunas wali muxsa ...
  Ukampis yaqhip heroína imillanakax ch"axwapxi ukat janiw fascistas ukat militaristas japoneses ukanakarux aynacht"apkiti.
  Vedmakova sat qʼochur jaqejj carcelan blindat autojj saraskäna ukajj saytʼasjjänwa, jistʼarañ punkun chʼaphiw istʼasïna. Pä japonés, maynix jach"a ukat lik"i, maynix jisk"a ukat jisk"a, Anastasiarux mä juk"a pachatak juykhuptayir qhanat jaltxapxäna. Ukat imill wawax jan pächasisaw maynirux chhuxriñchjatax templo tuqir jaquntäna, maynirusti amparapampiw cadenamp chintʼat chhuxriñchjasïna. Inti jalsu Uraqin jach"añchat nuwasirinakax larusiñampiw mä knockout ukar jaquntapxäna.
  Vedmakova kullakajj akham sasaw qʼochüna:
  - ¡Uka jaqiruxa tunka payani muyu satawa! Taqi kunat sipansa, nayax mä super warmitwa ukat Atass ukamp phuqt"ata, ukat uñisiriruw mä manqhan knockout ukar khithta, ¡ch"axwäwin jan jark"at clase uñacht"ayasa!
  Imill wawax mä ametralladora japonés Schmeister ukan copiata apthapïna ukat obturador ukar ch"iqt"asaw cabina ukar jank"ak saräna. Kimsa juk"amp japoneses ukanakaw ukan jaltxapxäna, Vedmakova jupax jupanakarux mä phallawi apayanitayna, p"iqinakapar uñch"ukisaw wali qhuru chuymamp jachaqt"asitayna.
  - ¡Kuns club p"iqinchir saxranakax jikxatapxäna!
  Uka blindado cargador de personal ukax mä q"ala jan isin nuwasir señoran katuntatänwa. Witcher jilatajj akham sänwa:
  Rusia markan jan walin uñjasipkäna uka patjjaruw liwjjatäna, .
  ¡Infernal monstruonakax ch"amakan ch"amakt"apxi!
  Ocupantex hachapax jallu pachankiwa, .
  ¡Afilado ukat p"iqim khuchhuqaña!
  Infiernon nuwasir comunistax janiw peón ukhamäkiti, .
  ¡Janiw sapürus yugo patxaru sarnaqktanti!
  Kimsïr Reich ukax nina naktäwir tukuyaña,
  ¡Walikiwa, honradöñajj walikïskaniwa!
  Vedmakova kullakajj wali uñisiñatakïkchïnsa, jiwatanakat apsut japonés pallapallanakan uniformepampiw uchasïna. Kunjamsa jan walipunïnwa, uka pallapallanakajj jaya tiempow jan jariqapjjänti ukat wali qʼañucharakïnwa. Imill wawa-pilotox akham sasaw jachäna:
  - ¡Ukham oskotintsya wakisipuniwa! ¡Asia markankir jaqejj ukhamäkchïnsa!
  Ukampis blindat barcojj jankʼakiw muyuntäna ukat alay toqeruw sarawayjjäna. Uka autonjja, pä ametralladoranakaw utjäna, ukajj 12 milímetros ukchʼänwa, ukhamatwa awisajj infantería sat soldadonakan ataquepar atipjañajj utjäna. Yaqhax 20 milímetros armadurax janiw 37 milímetros japonés "armas" ukanakan calibre ukar saykatañjamäkänti. Vedmakovax akham amuyt"äna: kunjamas comunistanakan apnaqawipar puritapax Rusia markar mayjt"ayäna. Zarista pachanakanx japonés ejercitox técnico tuqitx rusa markat sipanx wali jach"apunïnwa, jichhax, jan ukasti, qhipharuw qhiparxi. Janis Inti jalsu markanx cienciax janiw ch"amanchatäkiti sañjamäkchixa. Secundaria obligatoria ukax tunka llätunk patak mara tukuyanw uñstawayi. Chiqansa, Japón markan yatiqañax janiw jachʼäkänti. Prusia yatiqañ utat copiapxäna, ukax sinti pedante ukhamaw jikxatasïna, ukatx mä juk"a ch"amanchapxäna, ukhamat mä yatichirix walja yatiqirinakaruw mantañapatak jaytawayi, kunatix janiw yatxatat jaqinakax utjkänti. Jilapachax japoneses jupanakax europeos ukanakat yateqasipxäna, sañäni, británicos ukanakax uniformes khaki ukham uñstapxi, alemanes ukanakax formación ukat reglamentos militares ukanakan uñstapxi, estadounidenses ukanakax uniforme ukat tipo de la marina ukat sistema de instituciones financieras ukanakan uñstapxi. Chiqans jupanakanx utjarakïnwa, sañäni, código Bushido, uñt"at Shimosa explosivos (jan ukax Europa uksat sipans juk"amp askïkchïnsa). Tunka llätunk patak mara chikatakamax Japón markax medioeval ukan qhipharkir markapunïnwa, janiw ferrocarriles ukanakas utjkänti, jan ukasti cañones bolas ukanakampiw armatäna. Türkiye jan ukajj Irán markat sipansa jukʼamp nayra tiemponïnwa, ukat jukʼamp nayra tiemponïnwa, Rusia zar sat cheqanjja. Muspharkañawa, ukampis América markaw Inti jalsu markarux jaqinakar puriñapatak yanapt"awayi ukat chiqpachans civilizado uraqpachar mantapxañapatakiw wayt"awayi. Jichha pacha crucero de vapor ukax prochas explosivas ukanakampiw qhipharkir Japón markarux wali ch"amanchawayi. Yämas kunapachatix walja vela botenak chhaqhayäna, ukax cañones bolas ukanakamp jan kuns lurañjamätap uñacht"ayäna.
  Inas estadounidenses jupanakax mä kutit sipans arrepentisipxaspa, Japón markar uraqpachar jist"arañapatak wayt"atapata. Asia tuqinx mä atipt"asir jaqiruw uywapxäna, ukampis ukapachax mä qawqha tunka maranakanx Inti Jalsuñ Uraqix kunjamtï Occidente markax patak patak maranakax sarawaykän ukhamarjamaw sarani sasin iyawsañax ch"amakïxänwa.
  Vedmakovax jach"a thakin sarnaqäna, refuerzonakampi, ukhamarak autonakamp nayrar sartayañatakiw jaytäna, ukat amuyt"arakïna. Alejandro II chachan apnaqäwipansa, jan ukax Nicolás I sat apnaqäwipansa, zarista sat gobiernox China markan Rusia markar mantañapatak amtanakap uñstayäna. Ukampis Nikolai jupax turco dirección ukaruw mä objeto de expansión ukham ajlliwayi. Principio tuqitxa, jukʼamp askipunïnwa. Ukampis Rusia markar uñisir Gran Bretaña ukat Francia markanakax jupanakan apnaqatapampiw otomanonakatak sayt"asipxäna. Nayrïr kutiw mä cuarto de milenio ukanx (1612 maran amtäwipatpacha), Rusia markax mä jach"a ch"axwäwin atipt"awayi (chiqans sapa mayni ch"axwäwinakax janiw jakt"atäkiti, jumax sañ muntawa niya mä cuarto de milenio Rusia markax janiw ch"axwawinakan atipt"känti taqpachanx, chiqans Nicolás ukan apnaqataw nayrïr kutix jach"a jach"a tukuñar puri, jach"a jach"a tukuñ tuqitxa). Walja razonanakax utjawayiwa, juk"amp askixa, occidental ch"aman markanakax equipos tecnológicos de los soldados ukanx juk"amp askiwa. Nikolai chachajj nayrïr kuti jiwayaskäna uka qhepatjja, Alejandro II chachaw trono apnaqäna: inas Rusia markan taqpach sarnaqäwipat sipansa jukʼamp yatxattʼat ukat yatxattʼat zar ukhamächïna. Jupax jach"a reformanak qalltawayi, sirviente ukham uñt"atawa, jupan apnaqawipanx industria, ferrocarriles ukat centrales eléctricas ukanakan lurañax jank"akiw jilxattawayi! Ukampis uka pachparakiw esclavo uk chhaqtayañax yapuchirinakan jan walt"awinakapat lurasiwayi, walja t"unjäwinakaw utjawayi, ch"axwawinakaw utjawayi, juk"ampis Polonia markanx walja jaqinakaw ch"axwawinakax utjawayi. Alexander jupax Rusia markaruw nayrar sartayañ atipjatayna, ukampis janiw fundamental jan walt"awinak askichkänti, ukat Alaska uksa América uksaruw mä qullqimp aljatayna, ukatx Islas Hawaiana uksaruw inakiw churatayna. Chiqans Turquía markar atipt"añ atipxatayna, ukampis Imperio Otomano ukax uka pachakamax wali ch"amanïxänwa ukatx sartasiwinakampiw ch"allxtatäna. Jïsa, Rusia markan chhaqhatapax aka ch"axwäwinx jan proporcionadamente jach"änwa, ukax uñacht"ayiwa, rusa ejercitox wali jayaruw jan pantjasirïtapa, reforma ukax utjkchispas. Ukampis Suvorov chachan apnaqäwipansa, janiw taqe kunas qhanpach qhanäkänti, kunjamtï libronakan qellqatäki ukhama. Atipjäwinakax walja qullqiruw puri, ukat Catalina Segunda, sañäni, Rusia-Turca payïr ch"axwäwinx mä juk"a territorionak katuqañakiw utjäna, ukat Moldavia markar mayiñas janiw munkänti. Uka uraqinakax eslavos ortodoxos ukanakan jakapkchïnsa, ukat mä pachax Kievan Rus uksankirïnwa. Jila partejja, Rusia markajj mongol-tatar yugot qhespiyatäjjäna ukhajja, taqe nayrïr eslavo oraqenak kuttʼayañatakiw mä thak lurapjjäna. Walja patak maranakaw sarawayxi, sañäni, Galicia markax 1939 maran kutt"ayatäxänwa, ukax polaco yugot qhispiyatäxänwa. Ukat Przemysl markax uka jak"ankir uraqinakampix húngaros ukat eslovacos ukanakamp qhiparawayi.
  Vedmakovax jach"a thakhi uñch"ukiskäna: janiw walja kunayman autonakax utjkänti, akanx infantería japonesa ukanakaw sartasipxäna. Japón markanx niya patak millones jaqinakaw utji, Alemania markat sipanx juk"ampiwa, janïr conscripción ukar sarañax chikat clasenakaruw yatiqañ utan yatiqañ tukuyi. URSS ukamp ch"axwañax jupanakatakix mä diosan churäwipawa, janiw EE.UU. ukamp ch"axwañax ukhamäkiti. Ukhama sello, juk"ampi juk"ampi machaq jaljawinaka.
  Mä jach"a yant"awiw utji mä phallawi pä ametralladora rápida fuego ukanakam churañataki, kunatix ukax lurasispawa controlar mä conducción hidráulica cabina ukan. Ukampis chiqaw sañ muni, ukhamax jupax pachpaw aka chiqat mistuñatakix juk"a ch"amanïxani. Janiwa, wali askiwa línea de frente ukar jak"achasiña jan ukax arumanaka. Jisa, niyas jayp"ükaspas ukhamawa... Ukatxa lobonakax manq"ayasipxani ukat uwijanakax jan kuna usunïpxani. Ukampis janiw, jupax janiw uwijakïkiti.
  Ukhamajj ¿Japón markat kamsaraksnasa? Nayrïr ch"axwäwix 1904-1905 maranakanx chhaqtawayxänwa, ukatx Rusia markax pä patak phisqa tunk waranqa jila pallapallanaka ukat oficiales sapakiw katuntat uñjasipxäna. Zarista ejercitojj jakhüwinakat sipansa jukʼamp jachʼäkchïnsa. Maysatxa, Japón markax pä waranqat juk"ampikiw katuntat jaqinakar chhaqhayatayna, sapa katuntat q"illu ajanu pallapallatakix patak quri rublos ukjam bono ukaw utt"ayataraki, ukatx waranq oficiales ukanakatakis ukhamarakiwa. Aka sarnaqäwin pankapax Rusia markatakix wali jan waliwa. Kunatix marka manqhanx juk"amp chuym usuchjayi, waljanipuniw japonés ukanakatakix atipt"añ munapxäna. Amuyt"añataki, Moscú jach"a yatiqañ utan yatiqirinakax mikado ukar jallallt"äwinak apayapxäna, Puerto Arturo markan jaquqatapata. Ukat qawqhas lunthatasïna: ¡janiw lista lurañjamäkiti!
  Vedmakovax gas ukx juk"ampiw juk"aptayawayi, ukhamat yaqha marchar columnar jan t"ijtxañapataki. Uka tawaquxa akham sasaw ñanqhachäna:
  - ¡Walikiwa, jupanakaxa laq"unakjamawa! ¡Jan wali luratanaka!
  Jinchux niyaw cañonadas ukan wararitap mayjt"ayäna, nayrïr línea ukax jak"achasiskänwa. Pilotojj qhuruchasïna, ukatsti akham sasaw qʼochüna:
  Rusia ch"axwirix janiw llakimp jach"at arskiti,
  ¡Rusia ch"axwirix japoneses ukanakaruw t"unjawayi!
  Ukat jiwasax wali llakitaw jikxatasipxta,
  ¡Taqi kʼuchuta escudox khathattʼasïna!
  Uka tawaquxa mayampiwa amukt"äna. Uka ch"axwäwinx EE.UU. ukat Gran Bretaña markanakax Japón markaruw qullqimpi, armanakampi yanapt"apxäna, ukampis inti jalant tuqinx janiw mä frentex utjkänti. Chiqansa, Inti jalsu tuqinkir markax Alemania markax uka pachar katuntasin Rusia markaruw atacañapa sasaw suyäna. Principio tuqitxa, chiqäskapuniwa, ukat Alemania markatakix wali askiwa. Austria-Hungría aliada ukanakax Balcanes uksan interesanakapamp ch"axwapxi, Rusia markarux uñisiñaparakiwa. Turquía markax nayratpach Rusia markamp chuym ch"allxtataw uñjasiwayi, ukat Alemania markan qullqi tuqit apnaqatas ukhamarakiw ch"axwäwir mantarakispa. Italia markan ch"axwäwir mantañax janiw sañjamakiti, ukax Triple Alianza uksankänwa, ukatx Ucrania markan qamir uraqinakaparux arxataspawa, ukax janiw jark"atäkiti. Kunjamakitix Rusia zarista ukax jan walipunïspawa. Entente ukamp alianza ukan atipt"askchisa, pä frente ukan ch"axwawix jan walt"awinakampiw tukuyaspäna. Francia markax uka ch"axwäwir mantañapatakix juk"akiw utji, kunatix uka pachanx Gran Bretaña markax Rusia markamp chikaw sayt"asitayna. Taqi kunat sipansa, chiqans akax mä jach"a pantjasiw Kaiser ukan jan walt"awipawa, jupax ukham ch"amanchawiruw jaytawayi. Inas Nayrïr Jach"a Ch"axwäwix qalltawaykchisa, nayrïr pantjasiw estratégico ukax Fritz ukan Bélgica ukat Francia ukanakar ofensiva ukankatapata. Inas Rusia markar taqe chʼamapampi nuwasiñ qalltapjjaspäna ukhajja, 1939 maran Polonia markampejj jan waltʼäwinakajj wasitat utjaspäna. Wali askiwa, alemanonakax sinti atinisipxäna, pä frente ukan ch"axwañ ajllipxäna.
  The Witcher, walja compatriotas ukanakat sipanx suertenitaynawa: jupax Mine Kaif ukar uñakipañ atipxatayna, ukat original ukanx ukhamaraki. Chiqansa, Hitler chachax chiqapuniw säna, maynix Gran Bretaña markampiw Rusia contrax mayacht"asiñapa, jan ukax Rusia markamp Gran Bretaña contrax mayacht"asiñapawa. Ukat wali amuyt"atawa, jutïr Fuhrer jupax khitinakatix qhanar mistuñ yant"apkän ukanakaruw k"umiwayi, Bismarck jiwat janchipa.
  Chiqpachans Hitler jupax janiw kuna alianzas Rusia markamp utjañap munkänti, juk"ampirus kunapachatix bolcheviques ukanakax ukan apnaqañ qalltapxäna ukat Rusia uraqinakax alemán colonia ukar tukuñapaw sasaw amuyapxäna.
  Ukax sañ muniw jupax jan pächasis Rusia markan uñisiripänwa, ukat Fuhrer ukan kuna tratados ukanakas mä papelakïskänwa. Ukhamarus Stalin jupax mä idiota ukhamawa, jupax jist"arat chinup ukham ch"aman ch"axwañx janiw jikxatkänti, ukampirus uka ch"axwäw kutt"ayañatakis wakicht"asiñapänwa ukat soldadonakarux alertaruw uñstayañapäna. Jan ukajj jukʼamp sumajja, juma pachparuw uchañama! Alemania markankir ejercitopas janiw wakichtʼatäkänti, ukhamatwa soviético ejercitojj jan walinak lurapjjäna. Jupanakatakix wali ch"amäspawa, alemán soldadonakarux calderanakampi muyuntapxaspänwa ukat t"unjapxaraksnawa. Ukat ¿kunas aka chʼaxwäwixa! Ukat ukhamatw uka amtäwix Wehrmacht ukar pasawayxi. Ukat nayraqatax inti jalant tuqit inti jalsu tuqiruw jalluntäna. ¿Kunatsa Stalin chachajj jaktʼaskäna ukajj janiw qhanäkiti? Ukat Beriax mä warmin wawapawa. Jupax calvo jaqiparux sum uñt"i. Ukhama, kunatsa Stalinar jan yatiykäna. ¿Kunatsa jan kuns lurañapatak amuytʼayasksna? ¿Kunjamsa ukajj pasäna? ¡Chiqpachansa, ¡Comisario del Pueblo ukax kʼari jaqiwa, janiw khitirus atiniskänti! Chiqansa, chiqpachansa wali jachʼa yatxattʼat yatiyäwinakaw utjäna, Kimsïr Reich sat soldadonakax fronteraruw jaquntatäpxäna, ukat sapa payïr jachʼa mamax chʼaxwañ tuqitwa yatiyäna. Jila partejja, ¡kunas jan khuyaptʼayasir, wali ajjsarkañaw jutaski sasaw amuyasipjjäna!
  Ukat Stalin ukat jupamp chik saririnakakiw cubos ukanakar jawq"japxäna, amuyuparjamas millones de jaqinakar chhaqhayañ munapkaspa ukat jiwayañ munapkaspa ukhama. Ukat taqpachanx bigote ukankir georgianox janiw ukham genio ukhamäkiti ... Jupax janiw seminario tukuyañ atkänti, ukat kunjamtix Beria kullakax siskänxa, jupax sapa kutiw umañ yati. Ukat ch"axwäwix qalltawayk ukhax taqpachanx thuqt"asiwayi ... Ukat jichhax taqpach uraqpachaw Rusia markarux armas ukamp sartasipxi! Ukat akanx chiqans Stalinan política inflexible ukax juchaniwa. Jisk"atpachax frente ukax jan yänakanïtapat asfixia ukhamäkchïnsa, waranq waranq trenanakaw chechenos ukanakar Kazajistán markar apañatak jawst"ata. Ukat ukax ch"axwäw pachan lurasïna, ¡sapa carronakax jakthapitawa! Ukhamätapatxa, chiqans Mainstein jupax, ejercito soviético ukan jakhüwipanx wali jach"anchatäkchisa, mä contraataque lurañ atipxatayna, Wila soldadonakar atipt"añataki. Escalones jan utjatapatxa, janiw tiempopar ch"amanchañax utjkänti, soviético soldadonakan suministropax jan walt"ayataw uñjasiwayi, ukat ukatw ofensiva ukax jan walt"ayat uñjasiwayi. Ukat jiwasan soldadonakajax jichhax Kiev markanx utjaspa, ukat inas Rumania markanx utjchispa, ¡Gran Bretaña ukat Estados Unidos ukanakax inas jan URSS markar aljantañ atinapkaspati!
  Ukatjja, ¿khitis Hitler chachar niya jiwayäna? Ukhamat Kimsïr Reich machaq agresión ukar ch"amanchañataki?! Jilapachax Beria jupan p"iqinchat operación ukhamäpachänwa... Chiqansa, mä pachax kunjams Trotsky ukar tukuyañax uk amuyt"äna. Ukatxa, ukampis ukax Internacional ukan jan t"aqanuqtañ munatapatw utjawayi. Jichhax ukax contrario efectoruw puriyi, Rusia markan uñisirinakax mayacht"asipxiwa. ¡Ukat histórico uñisirinaka! Her Vedmakov, nayax sañ muntwa, Churchill jupax 24 urunak saraqkipan chinuqa phaxsitx mä sensacional arst"äwiw URSS ukar yanapt"añ yatiyäna, ukat wali musphataw jikxatasïna. Mä uwijax mä lobo ukamp alianza lurañatakiw jutäna, chiqpachansa, británico leonax mä uwijamp uñtasitäspa ukhaxa. Ukampis ¡Stalin chachajj ¡mä típico lobo ukhamawa! Jichhax taqi kunas normalaruw kutt"awayxi, capitalistas-demócratas ukat capitalistas-fascistas ukanakax mayacht"asipxiwa! Ukampis comunistanakax mayachtʼataw ukat chiqa chuymanïpxiwa, janiw concienciampix jan waltʼayasipkiti! Inas akax Stalin chachan munatapaxa? Kunjamäskpasa, uñisirinakan chʼamapajj walpun jiljjattäna, ukat inti jalsu toqenjja, Japón markaw lakap uñachtʼayäna. Ukampis, taqpachanx, Inti jalsu markanakan irpirinakapan saräwipax logico ukhamawa: wakisiw pallapallanakan kunkapar jist"antañax jan satisfechos jach"a concesiones territoriales ukat chiqpach entrega ukamp, jupanakax machaq ch"axwawinakamp uraqinakampiw arsuwayapxi. Estados Unidos markax 24 uru llumpaqa phaxsit jan sancionanak uñstayaspa, jan ukax Japón markar bloqueo uñstayaspa ukhax inas samurai ukax URSS markar jan walt"ayaspa, agosto phaxsins juyphi pacha jan suyt"asa! Japoneses jupanakax mä jan axsart"ir jaqinakawa ukat jupanakax janiw Khalkhin Gol ukan amtasiñapampix jark"apkaspati, kawkhantix, chiqans, secundaria soldadonakax ch"axwapxäna, ukat gobierno imperial manchuriano ukan títeres ukanakamp chika!
  Ukat ukax Moscú markan t"unjäwiparuw jan walt"ayaspa ... Ukampirus, inas Stalin jupax taqpach Siberia markar Moscú markar katuyasiñatak churañ munaspän. Ukanjja, taiga sat qʼañu juyphi pachajj janiw japoneses ukanakar sinti nayrar sartañapatak yanaptʼkaniti, ukat Urales jan ukajj Volga sat cheqankir alemananakamp chikañchasiñatak yanaptʼkaspa sasaw suytʼayäta.
  Ukat ukxarusti, chiqans jan walt"awinakax utjaspawa ... Hitler jupax Moscú jak"anx pantjasiwayi ukat mä pantjasiw jakhüwi lurawayi Estados Unidos markar ch"axwañ yatiyasa, jan Japón markar URSS ukar kutt"ayañapatak obligasa. Hitler chachajj janiw lógica toqet yaqhachatäkänti, antisemitismo animalapampiw yaqhachasïna, jupa pachpaw qollqe toqet jachʼa élite ukat Vaticano uksa contra saytʼasïna. Chiqansa, ukax árabenak taypin jukʼamp uñtʼatäñapatakiw yanaptʼäna, ukampis janiw Rommel chachan cuerpoparux sinti yanaptʼapkänti.
  Uka blindat autojj nayra frontera soviética uksaruw sarawayjjäna. Nayratpachaw mä juk"a t"unjäwix utjawayi. Akax poste fronterizo ukax wali ch"amanchatawa.
  Ukat infantería japonesa, ukhamarak walja tankettes ligeros ukanakax cañones automáticos 20mm ukat sapa maynix pä ametralladora ukanakampi. Infantería china ukarux, akax mä suma arma ukhamäspawa, ukampis T-34 ukarux ... Chiqans, Lejano Oriente uksanx juk"akiw ukham tanques ukanakax utji, jach"a ch"amanchirinakax inti jalant tuqinx pintataw jikxatasipxi. Ukhamarus, mä qawqha juk"amp blindado autos ukat morteros ukanakaw uñjasi, ukax jist"arat autonakanw apayasi. Nayax sañ muntwa suma morteronakax, jisk"a calibre ukhamäkchisa ...
  Vedmakovax pächasïnwa: ¿kun lurañas wakisispa? Japón markanx walja jaqinakaw utji, ukat amuyataxa, mä pampa thakhinjam jist"antasiñaw wakisi. Jan ukax inas wali jisk"a nayraninakatakix mä fila churarakchispa?
  Niya ch"amakt"awayxiwa, qinayanakaxa alaxpacharu ch"uqt"awayxi, jalluxa puriniwa. Chiqansa, mä ch"am apsuñamawa, juk"ampirus ukhamax japoneses ukanakax walpun tantachasipxi, infantería ukanakax sayt"atawa, densos filas ukan tantachasipxi. Jïsa, jupanakax mä regimiento taqpachaw utji, q"illu ajanu pallapallanaka, juk"amp jan wali, ukat janiw jupanakar jiwayañax llakisiñakiti.
  Vedmakova kullakajj cruzarïnwa, akham sasaw akham säna:
  - ¡Diosax juk"amp samurainak uchañapawa!
  Pä jach"a calibre - 12 milímetros ametralladoras ukanakaw jisk"a nayrani uywanakarux jawq"japxäna. Uka jiwayañax qalltawayiwa. Uka tawaqux akham sasaw qʼuchtʼäna:
  Uñisirimpix tukuykamaw nuwasiñäni
  Pallapallanakan exploits ukanakapa - ¡janiw jakhüwix jakt'añati!
  Rusonakax nayratpachaw ch"axwañ yatipxi,
  ¡Jan aynachtʼamti kunapachatï jan waltʼäwinakax purinxi ukhaxa!
  12 - milímetros ukax mä jach"a ukat ch"ullqhi cartucho ukawa, ukax janchiruw ch"allt"i, ukat yaqhip pachax walja japonés ukanakaw mä kutix ch"allt"i. Vedmakova jupax actuadores hidráulicos ukanakan yanapt"apampiw uka arma apnaqäna, uka armax japoneses ukanakax aviación ukan mayt"asipxäna. Nayrïr segundonakanx Imperio Inti jalsu tuqin ch"axwirinakax janiw kunas luraskäna ukat kawkhans uka ataque ukax juti ukx amuyapkänti. Ukhamakiwa, purakapat ukat pechopat wila chʼakhanak mistu. Ukhamajj aka samarañjam akapachan jiwañajj puriniñapajj jan suytʼkañänwa. Janis ukhamäkchejja, qhep qhepa arsutajj jukʼamp sawkasiñamp sasiwa.
  Vedmakova jupax walja líneas ukanakaruw khuchhuqañ atipxatayna, janïr uñisirinakax kuns lurapkän ukat ch"iqiyañ qalltapxäna. Pilotojj blindat autojj jan tanquetanakan ninapar jan jaqontañatakejj kuyntʼayaskäna ukhajj pallapallanak sarantaskakïnwa. Ukhamäkchisa, mä avión cañonajj ukham armadurarus chʼalltʼaspawa. Ukampirus ukax waliw proyectil qallta velocidad ukat dependeriwa, tankettes ukanx wali jach"awa armas de combate ukanakat sipansa.
  Pilotox suertenïkchïnsa, japoneses jupanakax janiw jank"ak khitis jiwañar khithapki ukx amuyapkänti, juk"ampirus primavera jallux ch"allt"ataw uñjasiwayi, ukatw uka chimpunakax ch"amakt"awayi. Inas samurai ukanakax mä destacamento ruso ukan atacatäkaspas ukham amuyapxchïna, uka destacamento ukax qhipäx tuqir p"akjataw jikxatasïna, ukatwa tankettes ukanakax quqanakarux pallapallanakamp jiwayapxäna. Vedmakova, japonés jaqinakarux ch"allxtayi ukat q"ucht"awayi:
  Lamar quta jaya chiqanakatpacha
  ¡Kawkhantï arcojj alajjpachan khathatiwaykäna!
  Sultanan hordanakapax q"umachasipxi, .
  ¡Anticristojj jaktkaspa ukhama!
  
  Chʼaxwäwix jan khuyaptʼayasiriwa, jan waliwa, .
  ¡Kunjamtï mä cometajj Rus sat cheqar saraqankäna ukhama!
  Uraqix ch"iyar ch"iyar ch"akhanakaniwa,
  ¡Mamajar qhispiyam, Diosaruw mayiskta!
  
  Kunjams akapachax qhuru, kuna axsarkañas
  ¡Wawax liwxatasinx ch"iyjataw uñjasïna!
  Jupanakax ususipxäna, t"aqhisiñampiw juparux ch"allxtayapxäna,
  ¡Ukhamaw ñanqha Qhixu qhixu jaqix amtäna!
  
  Aka chiqanxa, Diosax janiw colerat tupuñ yatkiti,
  ¡Jupaw jan wali jaqinakan jaqinakar aynachtʼayäna!
  Ukat taqi jakirinakax t"aqhisiwayapxi
  ¡Llakiñakiw atipt"añax jakthapita!
  
  Rusia markax wilamp ch"allt"atawa,
  ¡Kunja qhuru chuymanïtasa Diosaxa!
  ¿Kawkirus misionerojj saräna?
  ¡Chiqpachansa Cristox kimsïr jaqiwa, ina chʼusaru!
  
  Kunatsa Infierno ukat Eva ukhamäpxtaxa
  ¡Paraisopan jan wali luratapat yaqha markar apatäpjjänwa!
  Manq"iri jaqitakixa pachaxa purinxiwa,
  Mä raid ukampiw juk"amp akatjamat Mamai!
  
  Imill wawanakax jachaqt"asipxäna,
  ¡Alemananakax awk taykanakaruw jiwayapxäna!
  Jupax q'ala kayuniwa, ukat q'ala ch'amakt'atawa,
  ¡Qhuru, taqi jawiranakaw congelatäxi!
  
  Janiw khitis jiwasanakat khuyapt"ayaskiti
  Jichhax midges, ukat katarinakax chhuxriñchjapxistu!
  Awisax uka amuyuw uñsti
  ¡Kunja tʼaqhesiñajj wali jachʼapuni!
  
  Diosar inamaya suytʼaña
  ¡Chiqpachansa janiw chuym ustʼaykiti!
  Ukat jan wali ukat jan wali jakañaw jukʼamp askixa,
  Ukampis sapxtwa - ¡ukax wakisiwa!
  
  Jiwasax comunismo ukan banderanakanïtanwa,
  ¡Ukat ukax tio tuqit jan arsuñ sañ muni!
  Fascismo ukarux janiw tolerañakiti, .
  Jiwasan ética ukax sapurukiwa: ¡infierno ukar puriñkama!
  
  Suyt"awi amparanakampi siwaranakaru, .
  ¡P"iqin utjki uka amuyunakax!
  Munañajj kunanaktï lurañasäki ukaruw irpistu, .
  ¡Yatiña, entusiasmo ukax puñchu!
  
  Ukat ukhama, tupuña thakhinaka, .
  ¡Libertad ukat kusisiñaruw thakiman puriñama!
  Jiwasax wila diosanakaruw tukuñäni
  ¡Janiw khitis kʼuchuñ puedistaspati!
  Vedmakovax ametralladoranakat q"ucht"awayi ukat garabato luraraki, khitinakatix nayratpach ch"iqiyañ atipkatayna ukanakaruw ch"axwawayxi ukat jisk"a nayranakampi ikipxaraki. Ukampis uka qhepatjja, suertepajj mayjtʼjjänwa, ukat japonés walja oficialanakaw kunas pasäna uk amuyapjjpachäna ukat walja granadanakampiw blindat autor jaqontapjjäna. Vedmakovax cascopanx mä khathatiw jikxatasïna. Ukampis Japón markan granadanakapax granadas de fragmentación ukhamänwa ukat janiw armadurarux mantapkänti, amuyataxa, ametralladoranakan phallatanakap 14 milímetros ukchʼa calibre katjañatakiw luratäpxäna.
  Witcher jupax wali jach"at arsüna.
  - Ukat akax mä qala chuyman nuwasïwiw chhaqhat loqhe-bala! ¡Q"añuchata, mä akatjamat juk"amp yatiñani ukat juk"amp kutiw diana ukar ch"allt"ata!
  Mä carrito de personal blindado ukanx ametralladoranakax cinturón ukamp manq"ayapxi. Ukax mä jach"a suministro de balas ukaw churaraki, ukatsti uma thayt"ayañax churatarakiwa, ukax juk"amp pacharuw ch"axwañax utji. Ukatwa, jan ceremonia ukan nuwasir jaqix japoneses ukanakarux granadas ukanakamp jaquntañapatak khuchhuqatayna. Ukampis mayni nuwasirinakax amuyapkaspa ukhamawa. Granadanakajj wasitatwa jalnaqäna. Mä warariw ist"asïna. Mä granadax wali jach"apuniw uñstawayi, niya mä kilogramo peso ukhamarak antitanque ukhamawa. Japoneses ukanakax nayratpach ukham ch"usawjanak churapxäna. Chevrons ukat T-34s ukanakarux jan ch"amanïtawa, ukampis mä auto blindado ukarux p"akintasmawa! Uka ch"uqt"at lado taypitjja, Vedmakova sat warmiruw laqʼampi jalluntäna. Uka tawaquxa akham sasaw ñanqhachäna:
  - Jisa, Japón markax jisk"akiwa, ukampis jach"a jan walt"awinak utjayaraki!
  Uka blindat autojj janiw sarnaqjjänti, ukat mä par fragmentación granadanakaw manqhar tʼijtjjäna, ukanwa phallawayjjäna.
  Splinters ukanakax Vedmakov juparux katjapxäna, uniformep ch"iyjasa. Ukat jukʼamp chʼamañchtʼañatakejja, mä pʼakjata gas tanquew ninamp nakhantäna. Uka tawaquxa mayampi maldecïna.
  - Janiwa mä autoxa - General! ¡Nayaw jumarux mä juk"a churañ munsma!
  Cabinat jaltañatakejj mä pä tunka jukʼampiw khuchhuñajajj wakisïna. Uka tawaqux japonés pallapallanakan jan amuyasisaw uk luräna ukat jalnaqtʼasïnwa. Jupatakix janiw Inti jalsu markan ejercitopan uniformepat llakiskänti. Ukat chʼamakansa, jallunsa, ajanupax janiw sinti yaqhachasirïkiti. Jichhax jach"a thakhit saraqasinx quqa taypin ch"amakt"añamawa.
  Imill wawax wali ch"amampiw jalnaqäna ukat uka pachparakiw mä pä kutiw jiwat jaqinakar t"ijtäna. Wali murmurt"asisaw akham säna:
  - Janiwa jan walïkiti, samurairu mä qhana churta! Jichhajj ¡qhespiyasiñakiw wakisi!
  Ch"axwirix ch"uxña quqanakaruw ch"allt"asïna ukat sartasinx sarnaqañ qalltäna. Jupanakamp chika sawkasipxam, inas jan jikxatapkchiti. Chiqansa, jupax wali sumaw ch"axwäna ukat jupax lurawaykaspas ukhamaw amuyasïna: inas jan iyawsapkaspati, jan ukhamäkaspa ukhaxa, khitis yatpacha, ¡heroen yaqha warawarap churapxaspäna!
  En general, mä muspharkañax ch"axwawiwa, akanx jaqinakar jiwayapxtawa ukat akax janiw faciläkiti normal, jan ukasti valor. Kunjamtï Bibliax siskixa: ¡Janiw jiwayañamäkiti! Ukhamäkchïnsa, Diosajj janiw jiwayañatakik maykänti, jan ukasti taqe kunat sipansa amalecitanakarusa warminakaparusa, wawanakaparusa, uywanakarus tukjapjjañapatakiw mayïna! Chʼaxwäwi tiemponsa, civil jaqinakar tukjañax qʼañu luräwinakjama ukat jan wali luräwinakjam uñjatäkchisa.
  Ukampirus occidental aliados ukanakax janiw pallapallanakan utanakapak bombardeapkänti, janiw civiles ukanakarux bombardeapkänti. Ukax mä chiqanx jach"a altitud ukan bombarderonakan jan chiqapar sarnaqatapatw ukham lurasïna, ukat q"uma pallapallanakan amtanakapar atipt"añax ch"amakïxänwa, ukampis jilpachax venganza ukawa. Japón markax EE.UU. markat mä qhana katuqaraki. ¡Ukat janiw kuns jaysapkänti! ¡Janiw Yankees ukar apsuñatakix avionanakax utjkänti!
  Amuyataxa, estadounidenses jupanakax Puerto Peru uksat venganza ukax suficiente ukhamaw sasaw amuyapxäna, jan ukax juk"ampirus, jach"a élite financiera ukax pragmática ukham lurañ amtapxäna, uka pachparakiw, ukatx Ejército Rojo de Mao ukaruw tukjapxäna. Japón markax Manchuria markat sarxatayna, mä trampolín ukhamaw URSS ukar ch"axwañataki, ukatx Mongolia ukar mä libre ampar churatayna, ukatx qhipharux Chiang Kai-shek ukan lurawipawa! Ukatx taqpach China markarux jupa pachpaw rastrillo lurañax wakisispa. Ukat Inti jalsu markax URSS ukamp ch"axwañanx wilañchañapawa. Aka chiqanx juk"amp muspharkañax, inas, japoneses jupanakax jakthapisipkchi, Rusia markar atipt"asa, wasitat América markat kutt"ayañataki Alemania ukat Estados Unidos ukanakan yanapt"apampi, jupanakax Siberia ukat yaqha uraqinak qarjata Japón markat apsuñ amtapxi.
  Sapa mayniw amuyapxi, wali yatiñampiw lurasiwayi, juk"ampirus América ukat Gran Bretaña markanakax jach"a territorionakaruw jan mä disparo lurasax apnaqapxäna. Jan ukhamäkaspa ukhajja, jaya tiempo ukat qarjañjam tiempow wasitat katuntapjjañapäna, ukajj walja maranakaw munasispa, kunattejj ¡uka islanakajj wali islanakakiwa!
  Vedmakovax sarnaqäna, nayrïr línea ukar makhatañ suyt"asa. Uka ch"usawjaru liwxatasin juma pachparu katxarusiñax wali ch"amawa. Ukat inas uka samurai katuntat jaqit maynirus irpapxchisma. Suma, ukax ejercito soviético ukan juk"amp nayrar sartat posición ukanakan jak"ankiwa. Jan ukhamäkanixa, apañax chʼamakïniwa.
  . #5 JAQTHAPI
  Ukhamat Oligarquía Mundial: Alemania ukat Europa URSS ukan apnaqatatakix akax mä chhaqhat zona de influencia ukhamaw uñjasi, ukat juk"ampirus ch"amanchata imperio comunista ukat bolchevismo juk"amp jach"anchayañatakix mä jan walt"awiw uñjasi. Ukat Rusia Alemania markan apnaqatapax esferas de influencia ukanakan jilxattatapawa ukat qamir uraqinakat taqi juyranak chuchuñapataki. Ukampis chiqpachanx ukax francés oligarcas ukanakax Alemania markar atipt"asaw chhaqhayapxäna: Hitler jupamp mä juk"a jaljañaw wakisïna, ukampis jilpach qamir yänakax katjasipxänwa, ukat irnaqirinakaruw jan walt"ayañax juk"amp jasakiw tukuwayi - alemanes jupanakax sindicatos ukanakaruw t"unjapxäna. ¿Kunsa oligarcas ukanakax Bálticos uksan chhaqhayasipxi? ¡Taqi capital jakthapipxam, ukat khitis jan qhispiñatakix tiemponïkänti, ukatx libertad jan ukax jakaña! ¡Mä muspharkañ uñachtʼäwi! Ukhamajj ¡janiw kunas muspharkañäkiti! Ukat Hitler chachatï jan ukham taqe chuyma antisemita jaqëkaspäna ukhajja, ¡janiw khitis URSS markar yanaptʼkaspänti!
  Francia markax mä juk"a jank"ak t"unjatäñapatakix mä razonax juk"amp jisk"a judionakan utjatapawa, taqi jaqinakan ukhamarak qullqi tuqit jach"a jaqinakan utjatapawa, sasaw sañasa. Polonia, Gran Bretaña, EE.UU. markanakanxa: janiw ukhamäkänti. Yämas EE.UU. markanxa, ukax, chiqans, qhanancht"iwa kunats Yankees ukanakax, janis mä bombas América uksar jaquqanipkchixa, Alemania markan jaqinakarux juk"amp jan sintt"asipxäna británicos ukanakat sipansa!
  Vishu, Wehrmacht ukan apnaqatax mä títere ukhamaw tukuwayi, ukatx alemanonakax París markanx armónicas ukanakamp thuqt"asis kayuk sarapxäna. Hitler chachajja, Inglaterra markar mantañatak wakichtʼañwa qalltäna, janiw qollqe toqet pallapallanakar mayjtʼayañatakejj llakiskänti, ukat Europa katuntat markan yänakapsa apnaqarakïnwa. Juparux wali jila qullqiw munasïna, ukhamarak Ángulos ukanakamp aruskipt"añ jan munatapata, antisemitismo ukar jan iyawsatapampi. Qhipïrix, inas Fuhrer-arux taqi ch"amap URSS ukar ch"axwañatak antutañapatak jayschispa, ukat mayo phaxsinx kutt"aniñatak atacañapa. Chiqans Gran Bretaña markamp sumankañax Stalin ukarux movilización ukan yatiyawiparuw ch"amanchaspa. Ukax mä señal ukhamaw tukuspa, uñisirinakax niyaw umbral ukar puripxi sasaw sapxi.
  Jan ukax jan tukuñataki, ukatx inas Estados Unidos markan Japón markar uñtasit posición ukarux jan walt"ayaspa. ¡Janiw Inti jalsu Uraqirux colerayapkaspati, ukat uka jachʼa imperiox payïr frente jistʼaraspawa! Kunas jichhajj pasäna. ¡Jukʼamp jan walin uñjasisajja, URSS markan ejercitopajj niyaw atipjatäjje ukhajja, armanak lurañajj janiw jichhakam uttʼayatäkiti, ukat janiw nuwasiñsa yateqapkiti!
  Jichhax janiw pusi tunk mayan marakiti - soviético soldadonakax nuwasiñ experiencia jikxatapxi, nuwasiñ yatiqapxi ukat atipt"añ yatiqapxi! Ukhamajj jichhajj janiw jachʼa tanquenakarusa ukat paqallq puntos de disparonakan avionanakarus ajjsarapkiti, mä maquinan!
  Mä sapa japonés chachax mä quqa jak"an sayt"atawa. Ukhama mä ordinario q"illu maniquí.
  Vedmakovax qhipäxaparuw jaltawayxäna. Jupax p'iqip alayaruw ch'allxtayäna, ukatx t'ijt'ayäna ... Kunawsatix uñisirin "bowler" ukar wali ch'amampiw jaquntapxtan ukhax kunka musculonakax janiw askinjam sayt'asiñ churañjamäxiti ukat "p'iqix" jasakiw doblasi!
  ¡Walikiwa, kunas mä juk"a samuraixa! Vedmakovax kusisita ukat kusisita uñnaqt"aniwa, kisunakapsa q"ala ch"uqt"asirakiwa:
  ¡Japón markax janipuniw atipt"kistaniti! ¡Kunattejj nayat sipansa mä nuwasiriw utji!
  Chiqansa, ¡Rus markan taqpach sarnaqäwipanxa, ¡mongol-tátaros ukanakakiw atipjapxäna! Kunatsa ukham lurasi ukat kunats jach"a eslavo markax jan yanapt"asir tukuwayi, chiqans akax mä misterio ukhamawa janiw mä generación ukatakikiti!
  Jilïr amuyupax fragmentación feudal ukawa, kunapachatix taqiniw mä uraqi jupanakpachatak apsusipkäna: jupax wallpanak qalltasinx ukan qunt"asipxäna, herenciap uñjasa: ¡janiw irnaqañanxänti!
  Vedmakova kullakajj uka tʼiju tʼiju ukat jan suma botas japonés ukanakajj kayunakap chʼalljjtayatap amuyasïna. Uka avión apnaqerejj akham amtäna: aka juicionjja, tʼaqhesiñanak aguantañax janiw askïkiti. Ukat uka jan amuytʼasir, chʼamaktʼayir ukat amparanakapan "almohadillanak" chʼalljjtayat ukanak jaqontäna. ¡Qʼala kayunakajampiw yurïw markajan aruman thayap amuyasiyäta ukat jukʼamp kusisitaw jikjjatasiyäta! ¡Mä paso yapxatäna, ukat mä jukʼa tʼijtʼañsa qalltäna!
  Rusianakan tʼaqanuqtatapajj eslavonakat sipansa jukʼamp jachʼa jan walipunïnwa. Inti jalant tuqinxa Lituania ukat Polonia markanakaw apnaqapxäna, inti jalsu tuqinxa qhuru tátaros ukanakaw apnaqapxäna. Ukampis uka yugox janiw wiñayatakïkänti: Moscú, janïr ukax mä jisk"a markax jilxattañ qalltäna ukat mä kasta jisk"a imperioruw tukuwayxarakïna. Ivan Kalita jupax Rusia uraqinak apthapiriruw tukuwayi. Jupaw nayrïr jaqënjja, janiw jukʼamp sum jikjjataskänti, ukampis ¡jukʼamp wakiskirïki ukajj nayrïr jaqënwa! Ukat kunjams bolchevique q"uchunx ist"asi: jiwatax juk"amp askiwa - payïr q"uchuñat sipansa!
  Stalin jupax janiw ruso ukhamäkiti, ¡akax jupan jach"a jan walt"awipawa! Ukatwa titular nación ukan jan confianzapax utjawayi, ukat jach"a represiones injustificadas ukanakax utjarakiwa! ¡Akanxa, wajjranak khuchhiruw churañama, ukat reinox chockar churañamawa!
  Chuchmek trono ukat Rus' paddock!
  Amuyt"añataki, Tukhachevsky ukat Yegorov jupanakax wali yatiñan mariscales ukhamäpxänwa, ukax, chiqans, mayni reprimidos comandantes ukanakat sañjamawa! ¡Janiw bigote sat monompi sasispati! ¡Ukatwa chʼamaktʼapjjayäta!
  Ukampis ¿kunjamatsa chiqpachapuni Stalin chachax mä jachʼa apnaqir tukuñ atipjäna? ¡Georgia markankir jan qellqtʼat jaqeruw Diosar tukuyapjjäna!
  ¡Rusia markax zar rusa ukan apnaqatäñapawa! Romanov familiajj niyas janiw rus wilanïpkänti, ukat inas ukatwa jan walinak lurapjjäna!
  Japón markax mä yaqha kasta gobiernonïnwa, kawkhantix shogun ukax chiqpachanx emperadorat sipan juk"amp jach"änwa, ukat ukatw mä qawqha ventajas ukanakax utjäna, kunatix mä loqhe heredero laykux janiw imperio t"unjañax wakiskiti. Patak patak maranakaw japoneses ukanakax janiw atipt"asiñ ch"axwäwimp sartasipkänti, jan ukasti wali ch"amampiw maynit maynikam ch"axwapxäna. Ukaw aka markan amuyunakaparux mä juk"a ch"amanchawayi. Ukampis ¡pä tunka payan patak maranakanjja, ¡Alejandro Magnot sipansa jukʼamp oraqenakjja, ¡Inti jalsunkir Oraqejj jukʼamp oraqenak katuntäna! Jichhax Rusia markan turnopaw purini. ¡Jichhakiw jan zarista pachanakax utjkiti, jach"a partido comunista ukan apnaqawipawa, ukat sistema económico ukat político uraqpachanx juk"amp nayrar sartata ukat perfecto ukhamawa!
  Ukampis Vedmakova kullakajj mä akatjamatwa pʼeqep chʼoqtʼasïna. ¡Sistema político ukanxa, ukhamaraki gobierno thakinxa, janiwa taqi kunasa chiqakiti! Amuyt"añataki, jaqinakax janiw p"iqinchirirux chhijllapkiti mä expresión alternativa de voluntad ukata, ukampis ukax lurasiwa ... Nayax sañajawa, janiw kamachis ni constitución ukax mä sede uñstayañatakis ukhamarak ch"amanchañatakis mä emergencia ukamp churapkiti ch"amanaka. Ukat chikat yatxatat seminario ukan yatiñanakapatxa, ¡jupa pachpaw wali pächasïna! Ukhamarakiw Beria: ¡mä k"ari, ukampis jan suma yatxatat jaqi, wali jisk"a amuyuni ukat erudición ukaniwa!
  Ukampis jichhax línea de frente ukax juk"amp jak"ankxiwa, llijullijunakax uñjasi, ukat juk"amp ch"amampiw wararxi. Ukax aru jikxatañ pachaw purini ukat .... Vedmakovax mä destacamento de japonés gateador ukar uñjäna. Jichhax wali amuyumpiw, jupanakan chuymapar qunt"asiñama. Niya pachpa estilo ukanw Yu-188 ukar atacatayna, mä bombardero wali jaya, ukax janiw jasakikiti jank"ak MiG ukar katjañataki. Troncos, chiqans, taqpachanx janiw sinti maniobrables ukhamäkiti ukat aka tuqitx janiw Focken-Wulfs ukanakat sipan juk"amp askïkiti! Suma, akanx samurai ukanakax trinchera ukar jak"achasipxi, jupanakax jawq"jañ uwijanakar uñtasitaw mä aceite charco ukar jalnaqapki ukhama. Walja japoneses ukanakaw utji, akanx wali amuyump lurañaw wakisi ... Akax Capitán del ejército del país del Inti jalsu, bozal ukax mä marmota ukar uñtasitawa. Kunas arnaqasi, wali ch"amampiw amparanakapamp puñalapampi liwxatasi.
  Vedmakova sat chachajja, pacienciampiw samurai sat animalan nuwasiñap suytʼäna, ukat mä fusilamp pʼeqep qhepäjjaparuw jawqʼjäna. Ukampis uka chʼaxwäwix akham sasaw jaktʼäna, ukhamat "jap" jan jankʼak zanjañapataki. Ukat uka qhipatxa, ¡mä ametralladorampiw mä phallawimpiw japonés jaqinakarux jalxatäna, jupanakax ataque lurañatakiw t"ijtapxäna! sasaw arnaqasïna:
  - Ch"axwañan k"ari chuymanïñax mä barcon vela ukar uñtasitawa, ukampis ukax phust"asikiwa, janiw jupakiti!
  Oleg waynampi Margarita imillampi Stalingrad markan ch"axwapxi. Aka markanx titananakjamaw sayt"asipxani.
  Oleg Rybachenko jupax tunka payan maraniwa. Ukat uka waynax qʼala kayumpiw mä granada jaquntäna.
  Jupax fascistanakaruw liwxati ukat akham siwa:
  - ¡Jach"a Pachamamar jach"añchaña!
  Margaritax mä suma amtampiw turno churaraki. Nazis ukanakarux khuchhuqasi ukat q"ucht"i:
  - ¡Stalin ukat comunismo intix jach"añchañapawa!
  Oleg Rybachenko jupax ninamp phichhantawayi ukat akham sasaw yapxati:
  - ¡Heroes ukanakatakix jach"añchañawa!
  Imill wawax ch"axwanti, nazis ukanakaruw ch"allt"i. Qʼala kayumpiw mä granada jaquntäna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Ukat patak patak maranakaw Pachamamar jach"añchañapa!
  Ukhamatwa uka waynampi tawaqumpix chiqpachapuni taqi chuyma tʼaqanuqtapxäna. Jupanakax nazis ukanakaruw ch"axwapxi ukat granadanak jaquntapxi.
  Uka waynan q"ala kayupax mä jiwayir regaloruw jaquntäna. Uka waynaxa sallqa colerata siwa:
  - ¡Taqiniruw t"aqhisiyapxta!
  Margarita, ch"axwaña, ukat uñisirir ch"uqi ch"uqi, chhuxriñchjasiña:
  - ¡Ukat saxrana haywa utjani!
  Ukat imill wawax q"ala kayumpiw jiwañ regalo jaquntäna. Ukhamaw nuwasir jaqixa, chiqpachapuniw taqpach soldadonakar khuchhuqañ yati.
  Stalingrad markanx mä yuqall wawamp mä imill wawampiw nuwasipxi. Jupanakax chiqpach heroes ukanakawa. Ukat caballeronakax jan axsart"ir ajayump phuqt"ata.
  1941 maran jan waltʼäwi qhepatjja, rusanakajj janiw kuns yateqapkänti sasin Hitler chachajj ¿kunsa amuyäna?
  Ukat jumax fuck you! Ejército Rojo ukax wakicht'atawa serie "E" ukan monstruonakar uñkatañataki, jupanakax nayrar sartapxañapataki: E-75 tonelada llätunk tunka, ukat E-100 tonelada patak pusi tunka. Taiga ukhat británico qutakama, Ejército Rojo ukax taqit sipans juk"amp ch"amaniwa.
  Uka waynampi imill wawampix nuwasipxiwa, ukhamat nazis ukanakax jupanakat katxaruñataki, kunjamtï mä trineo ukan vidriot apsutäki ukhama.
  Wawanakax jan jiwirïpxiwa, janiw kuns axsarapkiti. ¿Kunas jupanakatakix uka fascistanakaxa? ¡Jutïr conejonakax jatha patxankiwa!
  Oleg Rybachenko jupax mä jach"a jach"a tukusaw q"ucht"awayi:
  - Eh, Hitler, eh Hitler, jumax cabra Hitler,
  Kunatsa Rusia markarux asnu...
  Jumax jiwasat katuqañamawa específicamente mä qullqimpi - .
  ¡Mä chʼaman waynan amparapampiw tʼijtjjäta!
  Ukat ukat mä musculoso wawax qʼala kayumpiw granada jaquntäna. Ukat Alemania markankir pä tanque E-50 ukat E-75 ukanakax pʼiqit chʼaxwapxi ukat phallapxi.
  Oleg Rybachenko jupax wali kusisitaw akham siwa:
  - ¡Nayaxa mä wayna super clase ch"axwiritwa!
  Ukat mayamp waynax turno churaraki.
  Ukat ukat imill wawax ch"axwanti. Jupax chiqaparuw ch"allt"i ukat wali ch"amampiw ch"allt"i. Ukat qʼuchtʼkasaxa:
  - ¡Taqi fascistanakaruw t"unjä, ukat Adolf jilataruw lik"i chhaqhayä!
  Ukat mayamp imill wawax chhaqtayañ tuqit wali kusisitaw jikxatasi. Taqinipuniw ch"axwapxi ukat ch"axwapxi.
  Ukat mä granadax qʼala kayut wasitatwa tʼijtäna. Jupax fascistanakaruw atipt"i. Pelota ch"allt"añat skittles ukham jaquntaña.
  Margaret kullakajj akham sasaw qʼochüna:
  - Mä ch"amani ch"axwawixa excepcionalmente suma amtampiwa, .
  ¡Povetkin ukax wali sumaw ring ukar t"ijt"i!
  Oleg Rybachenko, fusilamiento, jank"akiw chiqanchawayi:
  - ¡Mä digno Povetkin copia, ukat janiw ch"aman uñisirinakat t"ijtkiti!
  Uka qhipatxa, waynax wasitat q"ala kayumpiw granada jaquntäna, ukat nazis ukanakarux adoquines botellanakjamaw t"unjäna.
  Ukat kunjamsa wali yatiñampi tack, nazis ukanakax ch"axwapxi. ¿Kunsa jupanakajj munapjjäna? URSS sat cheqar makatañajj janiw wakiskänti.
  Oleg Rybachenko jupakiw chuym usuyasi. Estados Unidos markax alemanonakarux nayratpach antutawayi, ukat Rusia markax jupanakatakix rap ukax apsuñapawa.
  Uka waynax wasitat q"ala kayumpiw granada jaquntäna, ukat akham q"ucht"äna:
  - Janiwa loqhe América, .
  Jichhax Alaska markar churapxita...
  Akax pä quta thiyankir uraqisawa - .
  ¡Janiw inamayakïkiti, osox wali qhuru animalawa!
  Ukat Oleg Rybachenko jupax wasitatw turno churawayi ... Jupax nazis ukanakaruw ch"uqi ch"uqimp ch"uñuntawayi. Ukat mayampiw uka waynan qʼala kayunakapajj granada chʼoqtʼasisin uñisiripar jaqontäna. Kunayman tuqinakaruw ch"iqiyapxi.
  Uka waynax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Rusia markar jach"añchaña!
  Margaritax wasitat q"ala kayumpiw granada jaquntäna, ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Nicolas II zar jupatakixa!
  Uka waynax imill wawarux chiqañchäna:
  - ¡Stalin jupax akan apnaqi, janiw Nicolás II apnaqkiti!
  Margaritajj jankʼakiw iyaw säna:
  ¡Jïsa, ¡Stalin jilata! ¡Khitis uka jaqi manqʼir jaqimp sumankañ luräna!
  Ukat imill wawax wasitat q"ala kayumpiw jiwayir regalo jaquntäna.
  Oleg Rybachenko jupax logicamente akham siwa:
  - ¡URSS markax mä samaña munañapawa! ¡Kimsïr Reich ukax juk"amp askinak apsuwaykchisa!
  Ukat wawanakax wasitat ch"axwañ qalltapxäna ...
  Alemanonakax Stalingrad jak"an ukhamarak Stalingrad markan pachpa infiernoruw puripxäna.
  Ukampis chiqpachansa, kunampitï jutkta ukax ukampiw sarxtaxa.
  Jan ukajj jukʼampejj jiwapjjewa. Ch"axwawix wali wilawa ukat qullan derecho.
  Oleg Rybachenko chiqpachanx ch"axwäw pachanx jaqinakax awisax sinti ingenuos ukhamaw sasaw amuyi. Jan ukax Stalin ukarux mä genio lurapxi, jan ukax Lukashenka ukarux taqpachan lurapxi. Ukampis pä tunk mayan pachan Bielorrusia markatakix mä yapuchiri colectivo ukan culto de personalidad lurañax juk"amp muxsawa. Yatiñanïñatakix wali pachaw purini.
  Ukat machaq, wayna, nayrar sartañ irpirir chhijllañani. Ukat janiw mä laq"a caja ukan mä wawax kunjams amuyt"i uk uñacht"ayañakiti.
  Aka anécdota ukax Lukashenkarux taqi kunat sipans juk"amp uñt"ayi:
  Kunawsatix Bielorrusia markanx taqi kunas juk"amp jila chanini ukhax kunas juk"amp jila chanini?
  ¡Lukashenko irpirix arsuwayiwa!
  Ukat ¿kunatsa?
  ¡Kunalaykutix janiw kunas qullqix munaskiti!
  Mä p"inqaw bielorruso markachirinakataki, jupanakax wali ch"amampiw ukham dictador ukarux voto churapxi. Ukampis juk"amp yatiñan jilxattañatakix pachaw purini, ukat jupanakax Europa uksankir jaqinakäpxatap uñacht"ayañataki. Amuyt"añataki, Rusia markanx Putin jupax mä juk"s respeto jikxatañ atipxatayna, Crimea markar jan mä ch"axwawimp anexionasa.
  Ukampis ukax fenomenal suertep laykuw ukham lurasi. Putin jupamp chika suma suyt"awi. Amuyt"añataki, suerteniw nayrïr ministro de Israel ukan visitt"atapanx mä jan wali episodio warmipampi Kiev markan utjawayi. Jïsa, mayamp mä uñacht"äwi fenomenal suerte. Ukampis ¡ukham chiqpach kuttʼañax jukʼakiw! Ukat Nicolás zar sat chachax ukham muspharkañ suertenïspa ukhaxa, ¿kamachasmasa. Juk"amp chiqaparux, jupax katuqawayiwa, 1935 marakamax Rusia markax chikat uraqpachan apnaqatäxänwa.
  Ukat kunas jutïrin utjani ... Zar Nicolás jupax 28 uru mayo phaxsit 1935 maranw espacio ukar avionat sarañ amtawayi, ukax cumpleaño urun pachaparuw puri. Jaqinakan sarnaqäwipanx nayrïr t"ijtäwiw mä cosmonauta rusa warmin t"ijtäwipa.
  Ukat aka pachanxa, kunapachatix URSS markax jakañan ch"amanchaski ukhaxa.
  Stalingrad markan ch"axwäwinakax niya pachpakiw 1942 maran chiqpach sarnaqäwiparjama. Jichha kutix uñisirinakax juk"amp ch"amanïpxiwa. Ukatx cantidad ukax tropas coloniales ukat tecnológicamente.
  Rusia Soviética markan alaxpachanx juk"amp ch"amawa. Nazis ukanakax walja ch"aman, jet avionanakanïpxiwa. Ukat kunjamatsa ukax janiw ukhamakiti.
  Akax alemán pilotos Albina ukat Alvina jupanakpachaw facturas apthapipxi. Jupanakax uka tuqinx wali yatxatt"atäpxiwa.
  Amuyt"añataki, ¿kunjamarak ukham alemán imillanakax bikini ukan q"ala kayump jark"aqañax?
  Oleg Rybachenko jupax uka imill wawanakarux jikxati.
  Yaqha granada q"ala kayunakampi jaquntawayi. Nazis ukanakarux taqi chiqaruw ch"iqiyatayna ukat akham siwa:
  - ¡Rusia markan jach"a chuyma!
  Ukat terminador waynax wali agresivu nina. Sapa balax kawkhantï uñchʼukipki ukaruw chʼalltʼi. Ukat árabe, ukat ch"iyar jaqinakax, ukat indionakax ataque ukankapxi. Mä jachʼa jaqenakaw jutasipki.
  Genio waynax wasitat q"ala kayumpiw granada jaquntäna, pä jach"a tanques alemanes ukanakaruw mayachthapi ukat jaltxatayna:
  Samurai espada ukax jumamp chikaw utji
  Chuyma ukat amuyunakax q"umawa...
  Jan axsarasaw uka ataque irpxaruwayi - .
  ¡Suma uñnaqt"anïñ Thakhi!
  Margaritax uñisirinakaruw ch"axwantäna, ukat mä bazooka ukanx nazis ukanakaruw ch"axwantäna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Extraordinario suma uñnaqt"ani!
  Ukat nuwasirix qʼala kayunakapampix mä wali tʼunjir jiwañ regalo jaquntäna. Uñisirinakaruw t"unjawayxi. Ukat mayampiw qʼala kayupan kayunakapampix wasitat sallqa tʼunjäwinak jaquntäna. Ukat pä tanques fascistas ukanakaw apthapipxäna ukat ch"axwapxäna. ¡Chispanakas chhullunkhayas jaquqanisin warxatasïna!
  Oleg jilatajj akham sänwa:
  - ¡Uka wiñay imilla suma lurata!
  Margaritax q"ala kayumpiw machaq jiwayir limón jaquntäna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Jiwasaxa wiñay wawanakawa leche thakinxa!
  Terminador waynax p"iqip ch"allxtayäna ukat jupa pachpaw nuwasiñax sarantaskakïna. Taqi kunas amtaparjamaw saraski. Juk"amp chiqaparux, kunawsatix normal ukhama. Ukat jupanakan jakʼapanjja, nazinakajj janiw pʼakjapkaniti.
  Ukhamajj nazis sat jaqenakajj qawqha chʼamachasipkchisa, cheqansa wilapampiw chʼamaktʼayapjjani.
  ¡Ukat tankinakapax chatarra metalar tukuni! ¡Ukat Rusia markan banderapax aka planeta patxaruw qhant"ani!
  Oleg Rybachenko jupax wali ch"amampiw sarnaqäna. Q"ala kayumpiw granadanak jaquntäna ukat q"ucht"arakïna:
  - Jiwasaxa sapa kutiwa kusisita jakasiñäni
  Ukanx mä qhana samkaw utjani ...
  Ukat suma uñnaqtʼanïñax jutaniwa
  ¡Uka chʼajjwañanakajj chhaqtjjaniwa!
  Uka wayna-genio ukax actividad ukampiw luraraki, ukax colerasiñampiw jilxati proporcionalmente alemanes ukanakan jutatapamp.
  Margaritax payïr jakhüwirjamaw irnaqäna. Ukampis uka tawaqun qʼala kayunakapax jukʼampiw granadanak jaquntaski.
  Ukat nazis ukanakax jupar jawq"jataw uñjasipxi.
  Oleg Rybachenko jupax ch"axwarakiwa... Ukampis amuyunakax salt"iwa, jichha pacharuw kutt"awayxi. Kunatï chiqäki ukaru.
  Chiqansa, bielorruso jaqinakax Europa uksanx juk"amp jach"a p"iqin masa ukanipkaspas ukhamawa, ukampis jupanakax mä collar ukar uchatäñapatakiw jaysapxi, sapa maynin dictaduraparux tolerapxi.
  Ukat ¡presidentex mä kasta superman ukhamäspa ukhaxa! Ukat ukhamarakiw mä yapuchiri colectivo, ukat jan legal awkipans ukhamaraki. Ukat walja maranak jupanakar chʼamañchtʼapjjpan.
  Ukat ukatsti, wali jisk"a amuyun jaqinakaw jupar voto churapxi.
  Jïsa, Oleg Rybachenko chachajj ditties ukanakas utjarakïnwa.
  Amigonakajax qawqha pachas uk yatiyapxita
  Votos ukax tata Kolya ...
  Ukax Oleg - .
  ¡Juk"amp qullqi jikxatañataki!
  Jïsa, cheqas mayjtʼayañaw wakisi ukat jankʼakiw mayjtʼayañasa. Chiqansa, saytʼasiñax jan walinakampi phuqantatawa.
  Ukhamarus Lukashenko pachpax janiw kuntix munki uk yatkiti. Jupax chiqawa, jupax ch"iqawa. Ukax capitalismo ukaruw sararaki, ukatx socialismo ukaruw sararaki. Ukat jupax janiw mä suma equiponïkiti. Ukat janiw kuna partidos jupan utjki ukat ideología ukax utjkiti. Ukhamaw mä culto de una personalidad muy mediocre ukat parlante. ¡Stalin ukat Lenin jupanakax kuntï munapki uk yatipxänwa! Ukat aka dictadorax? ¡Janiw chʼiqa jan ukajj chʼeqa toqetsa yatkiti!
  Janiwa, jan ideología ukat partido estable ukax utjkani ukhax janiw sociedad taypinx estabilidad ukax utjkaniti.
  ¡Ukat nayrar sartañasarakiwa!
  Stalin, llakisiñatakix axsarañamp t"unjañamp chimpuparuw tukuwayaraki, comunismo ukax mä axsarañjamaw tukuyi.
  Gobernabilidad óptima ukax janiw phuqhaskänti. Ukat Brezhnev apnaqawipanx locura ukaw utjäna - kunjamarak maynix URSS ukan ukham p"iqinchiriparux uchaspa. Ukat waynäkasax Brezhnev jupax janiw mä yatiñan jaqirux jaquntkänti, jan ukasti chuymankipstatäxasax loco ukhamaw jikxatasïna. Ukat taqpachanx mä p"inqaw estado p"iqinchirix pä aru jan mä papelamp chint"añjamäkiti. ¡Ukat kunjamsa uk lurañ yatiñamawa!
  Oleg Rybachenko jupax q"ala kayumpiw mä jiwayir doble granada jaquntäna ukat q"ucht"äna:
  Ukampis jakaskakiwa
  Ukampis ¡Brezhnev chachan arunakaparjamaw jakañama!
  ¡Nayax muxsa, muxsa, janiw atipkti!
  ¡Ukat janiw mä thaya thaytʼan auto apnaqañamäkiti!
  Margaritax q"ala kayunakapampix mä explosivo paquete jaquntäna. Mä ramat chʼalljjtayat manzananakjamaw nazis ukanakar chʼeqtʼayäna.
  Uka tawaquxa akham sasaw q"ucht"äna:
  - Manzana quqanakaxa panqaratawa
  Solovyov ukax mä juk'a ...
  Nayax jumanakan ukar jutä - .
  ¡Ensayos ukanakaw utjani!
  Uka tawaqux jach"a jachaqt"asisaw jachaqt"asïna ukat ch"amakt"ayarakïnwa. Kisunakapajj perlanakar uñtatawa, wali lliphipiriwa.
  Jisa, aka chacha warmix wali sumawa.
  Oleg Rybachenko jupax uka apt"asisaw q"ucht"awayi:
  - Jiwasana puñchunakaxa acero,
  Garras, kisunaka ukhamaraki colmillos ...
  ¡Chiqpach nuwasiñ munapxi!
  Ukat mayampxa, terminador waynax wali chiqaparuw phichhantawayi. Ukat wila gotanakaw nazis ukanakat wartaski.
  Janiwa, janirakiw khuyapayasiñas utjkaniti. Uñisirinakax ch"amakt"apxi.
  Ukañkamax Natashka ukat jupan equipopax Sukhumi markan ch"axwapxi.
  Nazis sat jaqinakax quta thiyaruw wal chʼaxwapxi. Chiqansa, nuwasiñax wali jan igualakiwa
  Ukampis imill wawanaka. Kunapachatï niya qʼala jan isinïpki ukhajja, ¡wali sumawa!
  Natashax q"ala kayumpiw mä granada jaquntäna, tunka payan fascistanakaruw khuchhuqäna ukat q"ucht"arakïna:
  - Jutïr pachaxa akapachanxa jiwasanakiwa, .
  ¡Jiwasax Jedi ukham imillanakätanwa!
  Zoyax q"ala kayumpiw mä granada jaquntarakïna. Nazis ukanakar ch"iqiyapxäna ukat jan axsaras chhuxriñchjapxäna:
  - ¡Nayaxa taqiniru sepulturaru imt"iri!
  Aurora kullakajj jukʼampiw ninamp nakhantäna. Ukhamaraki mä imill wawaxa, kunapachatix ch"allt"asi ukhax janiw mä ch"uspa ch"axwañapakiti.
  Wila ñik"utan saxraxa uka apt"asisaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Nayaxa mä ch"uqi sami, ukatxa jach"a suma uñnaqt"ani!
  ¡Ukat wasitat q'ala kayupampi apt'ani, jiwañ churäw apanukuni! Akax chiqpachapuniw mä imill wawaxa, kunatix jumax munkta ukawa.
  Ukat ukat Svetlana ukax mä phallawjamaw utjaraki! Ukatsti taqiniruw ch'iqiyani, t'unjarakini, taqi infiernot jutir saxranakas jupar mantapkaspa ukhama.
  Jïsa, aka chiqankir imillanakax chiqpachansa, ukham kisunak chʼallxtayasisax kuna jawqʼjas jan kuna jan waltʼäwimpiw tʼunjapxani.
  Ukat wakischi ukhaxa, ¡chikat pʼiqi!
  Natashax uñisiriruw ch"axwantäna, ukat akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Nayax wali ch"ama ch"axwiritwa, mä wakas janiw nayarux takxatkaniti! ¡Nayaw pʼeqep pʼakjä!
  Zoyax jan axsarasaw akham säna:
  - ¡Nayaw wajjranak p"akjä!
  Ukat imill wawax qʼala kayumpiw mä granada jaquntäna. Ukat pä tanque nazi ukanakax panpachaniw apthapipxani ukat ch"axwapxani.
  Ukat ukat akax kunjams Aurorax ch"allt"ani. Ukat ukhamarakiw q"ala kayumpix jiwayir jaqirux lanzarani.
  Ukat arnaqasi:
  - ¡Stalinar jach"añchaña, juk"amp yatiñani jilxattañapa!
  Aurorax chiqpachansa jan waliwa. ¿Pä frente tuqin nuwasiñax kunjamasa? Chiqpachansa, jiwaña sañ muni.
  Ukat ¿kunatsa Stalin chachajj Rusia markar ukham puriyäna?
  Imill wawax wasitat q"ala kayunakapampix mä jiwayir regalo jiwañ lanzani ukat chhuxriñchjasini:
  - ¡Machaq p"iqinchirirux jach"añchapxam!
  ¡Walikiwa, ¿janich ukhamäki! Stalin chachajj mä jiskʼa nayraniwa. Ukat ukax jisk"a yatiñan chimpupawa.
  Svetlana kullakax jupa pachpaw ch"axwawayxi. Ukat q"ala kayumpiw mä granada jaquntäna. Uñisirinakaruw ch"iqiyaraki. Jupanakarux t"unjaraki ukat chhuxriñchjaraki:
  - ¡Rusia diosanakaru jach"añchaña!
  Ukat mayampiw qʼala talonapampejj kunatï wali tʼunjir jaqontäna.
  Aka chiqan imillanakax wali calibre ukanipxi, Fritz ukanakax janiw jupanakarux apt"apkaniti.
  Pusi imill wawanakax mä jach"a ch"amawa. Ukat jukʼamp wakiskirïki ukajja, pachpa bragas ukankapjjewa.
  Ukat ukax jupanakarux mä jach"a ch"amampiw nuwasiñ churaraki.
  Natasha kullakajj nina nakhantatänwa. África markan nuwasirinakax mä avalancha ukanw sarnaqapxi, hinduismo ukat árabe ukanakas ukhamarakiwa.
  Alemania markankirinakajj cañon manqʼanakjam apnaqapjje. Jan kuna khuyapt"ayasiñampi ukat arrepentisiñampi nuwasiñanakan apnaqasa. Ukat chiqansa, jupanakax uka jakhüw apsusipxi.
  Sukhumi markax nayratpach uraqimp khuchhuqatawa. Ukat wali jan waliwa. Jiwasax niyaw munición ukax tukusxani ukat qhipäxar kutt"añaw wakisini.
  Ukampis imill wawanakax wali jan jaytjañ munapkchisa. Jupanakax atipt"añ samkasipxi. Janis ch"amanakax mä kipkakïkchixa. Ukat Moscú markax muyuntatänwa.
  Natasha kullakajj uka toqetwa llakisi. Jupax q"ala kayumpiw mä granada jaquntäna. Uñisirinakaruw p"akinti ukat q"ucht"araki:
  - ¡Uka capitalaxa sayt"aniwa!
  Zoyax q"ala kayumpiw uka explosivo paquete jaquntarakïna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Rusia jawiraxa janiwa wañt"kaniti!
  Ukat taqi tronconakat uñisirirux ch"allxtayäna, utan lurat jan kutt"añ q"añu.
  Ukat mä pä tank p"akjatayna ...
  Ukampis alajjpachatjja, ataque sat avionanakajj chʼalljjtañ qallti.
  Ukhamajj ¿jupanakajj jan walinak lurapjjaspa ukhajja, ¿kamachasmasa?
  Aurora kullakajj cohete lanzapänwa. Mä alemán autoruw chʼalltʼasïna. Juparux liwxatayawayiwa.
  Ukatxa wila ñik'utan animalax chhuxriñchjasïna:
  - ¡Comunismo jan fronteranakani!
  Ukat Svetlanax nina naktayañ qalltäna. Ukat ch"iyar ch"iyar ch"axwirinakaruw khuchhuqatayna. Ukat uka qhipatxa, qʼala kayunakjamaw mä limón jaquntani.
  Ukat arnaqasi:
  - ¡Machaq diosanakarux jach"añchapxam!
  Natasha kullakajj uñisirinakaruw pallapallanak jaqontäna ukat akham sänwa:
  - ¡Rusia diosanaka!
  Ukat qʼala kayupar jaquntatapatxa, avionax phallawayxiwa.
  Ukanakax terminador imillanakawa. Jupanakatï nayratpach nuwasipkchi ukhajja, janiw khitis jupanakar saykatkaspati.
  Zoyax kuns uñisiriruw jaquntaraki, ukax kuna ch"amarus jiwayaraki. Ukat kunas uñisirir t"unji. Ukat nuwasir jaqix kisunakap q"ala ch"allxtasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Avionanakax ataúd ukankapxi!
  Ukat qʼala amparanakaw jiwañan churäwip wasitat jaqontapjje.
  Ukat ukat Aurorax mä limón uñisiriruw jaquntani. Apsuña ukat arnaqaña:
  - ¡Jutïr pachax jiwasanakankiwa!
  Svetlana kullakajj kisunakap qhantʼayasaw akham säna:
  - ¡Comunismo ukataki, ukhamaraki machaq lurawinakataki!
  Ukat mayampi, kunjams q"ala kayupampi granada jaquntäna. Ukat taqiniruw jiwayani. Ukhama, janitix taqpachani, ukhamax yaqhipanakax chiqpachansa.
  Nazinakajj uka jarraruw makatapjjäna. Ukat akax jupanakan jan walt"äwipawa. Aka chiqanx Jagdtigr autopropulsado arma ukaw uñjasi. Mä nayra auto, ukampis wali jiwayir auto. Mä precursor waynaw jupar jakʼachasïna. Ukat mä minaruw liwxati.
  Ukat autopropulsado pistolajj janiw kunäkisa.
  Uka waynax lakap apsusaw q"ucht"i:
  - ¡Tayma markataki umañäni, Stalintaki umañäni!
  ¡Mayamp umañäni ukat umañäni!
  ¡Jiwasax precursoranakax Hitler jilataruw jiwayañäni!
  Fascistanakax ukax katuqapxi. Ejército Rojo ukatakix ch"amakïkchisa. Grozny markax nazis ukanakamp muyuntataw jikxatasi, ukampis uka markanx wali ch"axwañaw ch"axwapxi. Imill wawanakax aka chiqanx wali suma uñt"atawa.
  Akax Tamarax ch"axwaski. Jupax bañadora ukat q"ala kayunikiwa. Ukat pachax junt"u ukat imill wawax wali yatiñaniwa. Suma uñnaqt"anïñax nina nakhantatawa. Nazis ukanakar q"ala kayumpiw paquetes explosivos ukanakamp jaquntawayi ukat akham q"ucht"i:
  - Hitler jupax niyaw ataúd ukan clavonak katuqani,
  Ukajj nina nakhantat mä arañar uñtasitäniwa ...
  Saxranakaw manqha uraqin t'aqhisiyapxani - .
  ¡Khitinakatï Supayan yupaychapkäna ukanaka!
  Ukat mayampi, mä wali jiwayir limón ukaw suma uñnaqt"an q"ala talonat t"ijtäna ukat nazis ukanakaruw t"unjäna.
  Mariax larusisaw akham säna:
  - ¡Granadanakax jiwayapxani!
  Ukat Tamararux amparaparuw ch"allt"i. Pä imill wawanakaw nuwasipxi, ukat patapanx mä Wila Bandera ukaw balas ukanakamp ch"uqt"ata.
  Imill wawanakax q"ala kayunipxiwa ukat niyas jan isinïpxiwa, ukampis janiw soviético markanakar katuyañ amtapkiti.
  Mariaxa wali kusisita q"uchu q"ucht"äna. Ukat uka pachparakiw jan khuyaptʼayasir jiwayir nina irpäna;
   Walja jach"a jaqinakaw utji,
  Luräwinakapax patak patak maranakaw jakapxi, Walja jach"a sutinakaw utji, Jan jiwir satäpxiwa.
  
  Walja heroes de cuento de hadas Epicos ukan melodiap jark"aqapxi, Ukampis taqi heroes ukanakat sipan juk"amp sapuru Ukat taqinitak munat - mä.
  
  Wawäkipanxa qullu taypinwa sarnaqäna, Jaqinakan t"ijtäwip arktatayna, Qullunakat herencia katuqatayna Aguila ch"iwipan suma uñnaqapa.
  
  Sutipax, qhixu qhixumpi, Lamar quta taypin ch"allt"asi, Taqi markanakan proletario jaqinakarux jak"achasiwayi, uñt"atarakiwa.
  
  China jach"a uraqinxa, Taqi chuyma munatanaka, Aka sutixa Fanzam - sumankäwi, tukusiña - palacionakaru yatiyaraki.
  
  ¡Stalin jupax kusisiñ banderawa, jaqinakan qhantatipawa! ¡Munat Stalin jilatajj walja, walja jaya maranakaw jakañapa!
  Imill wawanakaxa wali suma q"uchupxäna. Maria, Tamara, jupanakax Verónica ukat Victoria jupanakax panpachaniw chikañchasipxäna.
  Pusi suma uñnaqt"aninakax muyuntatäpxiwa, ukampis kunjams ch"axwapxi.
  Aka chiqanx Mariax q"ala kayumpiw mä granada jaquntäna ukat alemán ataque avión ukarux jaquqaniwayi. Ukat suma uñnaqt"anïñax akham sänwa:
  - ¡Jach"a kankañani jiwasana fiestasataki!
  Verónicax q"ala kayumpiw jiwañ regalo apayaniraki, ukatx HE-162 ukax jaquqaniwa. Ukat nuwasir jaqix akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Glorida, ukax jach"a kankañat sipan juk"amp jach"awa!
  . #6 JAQTHAPI
  Victoria, uñisirinakapar ch"axwaña, ukat pallapalla, sonrisa:
  - ¡Jutïr pachan comunismo ukan jach"aptawinakapataki!
  Ukat pusi suma uñnaqt"ani, niya q"ala kayuni ukat q"ala kayuni larusipxi.
  Jupanakax ukham águila imillanakax jach"a ordenankiwa.
  Mirabela ukat Anastasia jupanakax alaxpachan ch"axwapxi. Ukat nazis sat jaqinakarux pʼiqip jariqapxaraki.
  Mirabelax mä jachaqt"asisaw akham qillqt"i:
  Akapachan taqi kunas walikïskaniwa
  ¡Markamarux wali munasiñampiw munasiñama!
  Ukat mayamp q"ala kayunakampi, jist"arat ventana taypit, limón jaquntañjama. Ukat fascistanakarux ch"allt"apxi. Yaqha jaquqanir autow jaquqaniwayi.
  Akax trik - ukaruw puriñama.
  Anastasia kullakajj larusisaw akham säna:
  - ¡Lenin jupax jach"añchaspawa!
  Mirabelax mä pä alemán autonak mä phallawimpiw jaquqantäna, ukat amuyasïna:
  - ¡Stalin, jan pächasisa, ukhamaraki!
  Anastasiax kimsa avionetas nazis ukanakaruw khuchhuqawayi ukat akham sasaw qhanancht"awayi:
  - ¡Jan kuna pächasiñampi!
  Imill wawanakax wali thayapxiwa. Ukat jukʼamp wakiskirïki ukajj suma uñnaqtʼaniwa. Jupanakax junt"u ukat pachpa pachanx thaya calculadora.
  Mirabela, yaqha avión jaquqanisa, akham amuyäna:
  Taqi kunatix akapachanx utjki ukax relativo...
  Anastasia kullakajj lartʼasisaw colerat arsüna:
  - ¡Janiwa filosofía extra ukaxa utjkiti!
  Ukat ventana jistʼarasaw qʼala kayupampi mä granada jaqontäna. Aka kutix ME-262 ukax phallawayi.
  Mirabella kullakajj iyaw sasaw pʼeqep chʼoqtʼasïna.
  - ¡Jumanakax wali jach"a lurapxtaxa!
  Anastasia kullakajj kisunakap qhantʼayasaw akham säna:
  - ¡Jupax kuntix lurawayki uk luratayna!
  Ukat panpachaniw nuwasirinakax larusisaw phallapxani. Ukat maynit maynikamaw uñch"ukipxi.
  Jïsa, heroísmo ukax wali muspharkañawa.
  1946 maran verano phajjsinjja, Volga sat jawir anqanjja, jachʼa nuwasïwinakaw utjäna. Warminakan batallón de francotirador ukanakax Capitán Alena Ogurtsova jupan p"iqinchataw Volodarsky callin ruinas ukanx mä defensiva posición ukankapxatayna. Ametralladoranakampi fusilenakampi, granadanakampi chintʼat imill wawanakajja, uka tʼunanak qhepäjjaruw imantasipjjäna.
  Alena kullakax q"ala janchip patxaruw mä túnica manchada ukamp isthapt"ata, jisk"a pantalonampi ukat q"ala kayuni. Mä suma uñnaqt"an tawaqu, ch"amani ñik"utani, jisk"a cinturani, chika caja manqhana jisk"a ñik"uta khuchhurata. Ajanux wali uñacht"ayiriwa, chacha ñik"utaniwa, ch"uxña nayranakapas jach"a ch"uqt"atawa. K"acha ch"uxña ñik"utax laq"ampi ch"uxñaruw tuku, jach"a pecho, ch"ama uñnaqa. Capitán Alenax pä marat jilaw ch"axwaski ukatx waynäkasas walpun uñjawayi. Imill wawan kayunakapaxa ch"uqt"ata, ch"akhanakampi ch"uqt"atawa. Mä imill wawax qʼala kayukiw sarnaqañatakix jukʼamp chʼamanïspa, qʼañu ukat torpe botas ukanakat sipansa.
  Qʼala suelajj oraqen mä jukʼa khathatitapwa amuyasi, mä mina jakʼankjjatap yatiyaraki, ukat pachpa taykajj aguantañapatakiw yanaptʼi. Mä tuqitxa, imill wawax kayunakapax ch"amakt"awayiwa, ukatx janiw junt"u metalarus axsarapkänti, jan ukax t"unjatanakan ch"ullqhi ch"usa ch"usanakaparus axsarapkänti, ukampis mayni tuqitxa, janiw sensibilidad ukat flexibilidad ukanak chhaqhayapkänti, ukax movimiento de tankanaka.
  Munat Alenkax mä granada ukampiw mä paquete de explosión watat apt"ata. Ukax wakisiwa, wali axsarkañ tanque alemán "León" ukar jalt'añaxa, ametralladoranakampi callinakar umamp umaña.
  Mariax jupan jak"aparuw jalnaqt"i. Ukhamaraki q"ala kayuni, ukhamax batallón ukankir taqpach imillanakax botas ukankapxataynawa, comandantepat yatiqasisa. Kunapachatï imill wawax pusi kayut jalnaqki ukhaxa, laqʼampi phuqantat suelanakapax chʼuxñaruw tuku. Marian q"illu ñik"utapax q"añuchatawa ukat jaya... Mä juk"a ch"uxña. Pachpa imillaxa jisk"a, jisk"a, jisk"a jach"a jaqiwa. Ukat imill wawat pantjasispawa, jiskʼa amparanakani ukat jachʼa pʼeqenïkaspas ukhama.
  Ukampis Mariax nayratpach walja experiencianak uñjawayi. Jupax fascista katuntat jaqinakar visitt"añ atipxatayna, jan sinti qhuru t"aqhisiyatanakat qhispisa, ukhamarak minanakaru, kawkhantix mä jan amuyt"kay milagro tuqiw qhispiñ atipxatayna. Ukampis wawar uñtat, llamp"u chuyman ajanupar uñtasax janipuniw sañjamäkiti, talonanakaparux caucho lawanakampi jawq"jataw uñjasiwayi, mä corrientew cuerpopat pasawayi.
  Mariax ch"axwawimpiw ch"axwawayxi... Tercer Reich ukan pallapallapax, aka tuqinx árabe ukhamawa, jiwataw jaquqaniwayi, bozal ukax laq"a ukat ch"usawjanakaruw jiltayaraki.
  Alyonkax mä qutu granadas ukanakaw mä pila de basura ukar liwxati. Jichhax mä llätunk tunk tonelada "León" ukaw akan jalnaqt'ani ukat phust'ani. Uka tawaqun ch"uxña nayranakapaxa zafiro ukham ajanupanxa lliphipi, intimpi nakhantayata ukhamaraki laq"ampi ch"uxña.
  Experienciax uñacht"ayiwa, mä suma jark"aqat tanquex jichhax posición ukar mayjt"ayaspawa. "León" ukax 100 mm lado armaduraniwa, ukatx mä ángulo ukanx ukhamarakiwa. Kimsa tunk pusinix janiw p"akintkaspati, jach"a Keveshes ukanakakiw mä ch"amanïpxi. Ukampis larugas ukanakaw amtäwixa. Jilïr amtäwix autox movilidad ukat jark'aqañawa ...
  Anyutax ametralladora ukanx mä phallawiw phichhantawayi... Mä pallapalla, janiw khitis yatkiti kuna nacionalidadas jaqukipata. Alemanes jupanakax Hemisferio Oriental uksan jilpachap katuntapxatayna, jupanakax ari wila masinakaruw wali askit uñjapxi ukat colonial soldadonakaruw ch"axwañar jaquntapxi: árabes, africanos, indios, kunayman asiáticos ukat europeos. Ukhamarakiw polacos ukanakax jilxattawayi - khitinakatix cuna ukhat Rusia bolchevique ukar uñisiñar yatintapxi. Nacionalistas ucranianos, ukat don cosacos, ukat chechenos, ukat taqpach Khaganate caucásico ukanakax akan ch"axwapxi. Hitler jupax mä taqpach internacional ukham uywawayi.
  Walja uñisirinaka...
  Anyutax wali yatiñampiw ametralladoranak nina naktäwit jithiqtawayi. Balax niyaw t"aqanuqtäna, laq"at ch"iyarar tukuwayxäna, mä muruq"u, imill wawar uñtat talón. Uka suma capitanajj kunjamsa mä jachʼa calibre regalojj jakʼachasisin pasaskäna uk uñjasajj wali llaktʼataw jikjjatasïna. Imill wawaxa ch"uqt"asitaynawa, jiskht"asisa:
  ¡Mä balas janiw jarkʼkistaniti!
  Mariax kutt"ayawayiwa... Yaqha imill wawax Alla satawa, jupax wali wila ñik"utani, promedio alturat sipan juk"ampi, ukat musculoso ukhamawa, juk"a racionanakanïkchisa. Ukhamaraki wali suma tawaqu, luxus caderas, cintura tucked up, janiwa femenina ancho hombros, ukatxa jach"a chuchu.
  Allax shorts ukampikiw nuwasi, túnica ukax ch"iyjataw uñjasi, ukat laq"aruw t"unjasi, ukat machaq uniformenakax janiw Volga uksanx puriyatäkiti. Diosax jan juk"amp munición, ukat mä gota manq"añanak, qarjata soviético soldadonakatakix pasañapataki.
  Ukhamat Allax niya q"ala jan isinïxiwa, kayunakapax ch"uqt"atawa, juk"ampirus qunqurinakapax ch"iyjatawa. Mä metrallax ch"iqa kayun suelaparuw ch"allt"asi, ukat usuchjasi, sarnaqañax ch"amawa.
  Wila ñik"utan, laq"ampi, niya q"ala jan isin Allax wali suma, ukampis pachpa pachanx ch"ama ajanuparuw t"ijt"ayi. Imill wawaxa, ch"axwañampiwa, akham siwa:
  - ¡Tatitu, Moscú ukat Stalin ukax jiwasat sipanx juk"ampiwa!
  Ukat jupax nazis sat atacañ munirinakaruw chhaqtayi, jupa pachpax jukʼakiw qhipäxar kuttʼañatakis tiemponïxi.
  Ruina ukat jiskʼa callenakajj Alemania markankir wali ajjsarkañ tankinakapatakejj chʼamakiwa. Akax niya pä patak tonelada "Ratón" ukanakaw utji ukatx janiw kunas pasañapakiti ...
  Kunjamtï Anyutax suykänxa, "Lev" jupax mä juk'a auto apnaqäna, ukat mä basura pilaruw imt'asïna. Ukanx mä phallawiw utjäna. Uka ch"uqixa phallawayxänwa, mä pä jan walt"ayat rodillonakaw t"ijtxapxäna.
  Uka usuchjat tanquex sayt"atäxänwa ukatx mä concha ukaw barril ukanx jaltxatayna...
  Kawkhantï jaya cheqan thuqtʼaskäna, ukat tʼunjäwinakaw jaytawayäna. Anyuta, mä katarir uñtata, chhuxriñchjasïna:
  - ¡Ukax nayan jakhüwijawa! Mä cuenta jist"aratawa...
  Imill wawa-capitanax wasitatw jaltxañapatak wayt"ata. Alemanes ukat satélites ukanakax janiw técnica superioridad ukap escombros ukan apnaqapkaspati. qala chuyman Hitler chachan juchapatwa, Kimsïr Reich markankir walja jaqenakajj mä jukʼa jachʼa ukat suma chʼamañchtʼat markanjja, posicionan nuwasiñanakanwa jikjjatasipjjäna.
  Mariax mä granada jaquntäna. Jupanakarux alemanes jan ukax árabes ukanakar jaquqanir saltos ukanakamp lurañapatak wayt"asa, turkakipt"asa. Nazi ch"axwirinakat maynix amparapat ch"iyjasi, ukat ukaruw warkt"asi, inglés reloj brújula ukampi.
  Mariajj jachaqtʼasisaw akham säna:
  - Kuntix brújula uñacht"ayktam - ¡infierno thaki!
  Ukat mä suma imill wawax laqʼampi phuqantat talonat mä cerámica adherida uk chʼallxtayi.
  Allax laq"a ch"allxtayarakiwa, ch"aman, phuqt"at chuchupampi. Chuchupax niyaw laq"at ch"iyara ukat chhuxriñchjata. Ukat jariqasiñatakiw chʼamachasiñama. Mayampiw p"iya lurañama kunapachatix ametralladoras alemanas ukanakax garabatos ukanakax utjki ukhaxa. Ukat plastunski ukham gatear.
  Imill wawanakan batallón ukax cargonakap katxaruwayi, ukampirus bombardeo ukanakax utjkchispas. Ukat jach"a conchas ukanakaw ch"iyjapxi, ukat bombanakax alaxpachat jaquqaniwayi ... Ukampis janiw kunas heroínas soviéticas ukanakan jan axsarañapatak p"akintkaniti.
  Aka chiqanx Anyutax Pantera ukarux jalnaqir uñji. Suma, aka tankax janiw ukhamakiti.
  Ukax ladoparux punchumpiw ch"allt"asispa. Imill wawaxa estornudo, laq"a ch"allt"asïna ukaxa elegante lakaparu makhatatayna. Mä granada amparapar aptʼasïna, uka granadajj mä paquete de explosión ukamp pesatäjjänwa. Jan uñjkayaw jamasat mistuñama. Ukampis uka jakʼanjja, walja chhullunkhanakaw utji.
  Anyutax jaltxañ qalltäna, q"ala kayunakapampi ukat codos ukanakampiw desagüe ukan samart"äna. Jupax mä pusi ch"uqi ch"uqi ch"uqimp arknaqkaspas ukhamänwa. Imill wawax pusi tunk mayan marat uka jan wali verano urutpach ch"axwäwit amtasïna, kunawsatix Wehrmacht ukax URSS markan jach"a uraqinakaparux jan axsaras mantawaykäna. ¿Janit uka tawaqus, niyas imill wawax axsarayaskänti? Qalltanjja jïsa, ukampis yatinoqtjjaraktawa. Ukat sapa kuti conchas phallatapax mä ordinario chʼaxwañjamaw nayratpach amuyasta.
  Ukat jichhax wali jak"anw phallawayi. Uka tawaquxa purakaparuxa ch"allt"asïna. Fragmentos ukanakax alaxpachat mä tama abejas ukham t"ijt"apxi. Anyutax laka ch"akhanakampiw jiskht"asi:
  - ¡Chiqapataki sutipxaru, Tatay!
  Imill wawax jank"akiw jalnaqt"i ukat mä granada jaquntawayi, ukax mä paquete explosivo ukamp chikt"atawa. Jichha pachax mä arco ukanw t"ijti. Mä phallawi ist"asi, Pantera ukan juk"amp jisk"a lado armadurapax mayt"asi. Alemán tank ukax phichhantañ qalltawayi, kit de combate ukax phallawayxi.
  Anyutax mä jach"a jach"a tukusaw akham säna:
  ¡Yuspära Tatitu Jesusa! ¡Jumanakarukiw iyawstxa! ¡Juma sapakiw mayissma!
  Uka pantera p"akjaña. Ch"iyjata, mä jach"a troncox ch"usa chiqanakaruw imt"ata. Frontal armadurax lado armadurat jithiqtatawa, ukax mä cucharada ukar uñtasitawa.
  Anyuta, nayranakapaxa, laq"ampi ukhamaraki intimpi phichhantatpacha ch"uxña ajanupanxa, siwara panqaranakampi lliphipi, jupax akham siwa:
  - ¡Uñisirix juk"amp encinas ukaniwa, jiwasan arxatäwisax juk"amp ch"amaniwa!
  Allax ch"iyar bragas ukanx wali sexy ukhamawa, ukat q"ala, laq"ampi, ch"aman janchini. Imill wawaxa wali yatiñaniwa. Jupajj qʼala kayunakapampiw vidriot lurat tʼaqanak jaqontaspa.
  Jichhajj suma uñnaqtʼan laqʼampi chʼoqantat kayupampiw mä chʼiyar yä jaqontäna. Ukat ch"amakt"ata, chiqaw mä fascista kunkapan. Suma Allax akham sasaw arsüna:
  - Ukat nayax sexo chimpunïtwa, ukat jiwañan chimpupawa!
  Imill wawaxa, ukatxa mayampiwa jalnaqäna, ch"axwaña. Anyuta ukhamarakiw nina irpxaruwayäna.
  Suma capitanaxa, fascista jaqiru khuchhuqasaxa, chillqt"asïna:
  - Jakawixa mä cadenawa, ukatxa jisk"a yänakaxa eslabones ...
  Mariax pallapallampiw jiwayatayna, Fritz p"iqip jist"aratayna ukat akham sasaw yapxatäna:
  - ¡Janiw link ukax jan importancia uñacht"ayañax wakiskiti!
  Anyuta, wasitat chiqaparu ch"axwasa, croaked:
  - Ukampis janiw ciclonakan trifles ukan sarañjamäkiti ...
  Mariax, pallapallanak apsuñjama, saskakiwa:
  Jan ukhamäkanixa, ¡uka cadenax muyuntapxätamwa!
  Yaqha tawaqux Matrena, wali suma uñnaqt"anirakïnwa, Seryozhka precursoramp chikaw mä alambre patxan mä mina wakicht"apxäna. Panpachaniw juparux thaqhapxäna... Uka insidioso booger ukax "Tigre"-2 ukan orugaparuw jalnaqäna. Ukat kunjams aka jach"a barril alemán autox phallani.
  Sergei sat rubio waynax akham sasaw jachʼat arsüna:
  - Jiwasana Rusia, ¡jumax mä cubo ukaniwa!
  Ukat jukʼakiw tiemponïna, liwxatañataki, lliphipi, chʼiyara, talón jaquqani, jaquqanir tejatxa.
  Matryonax waynan kunkapar ch"allxtasaw akham säna:
  - ¡Jumaxa wali yatiñaniwa!
  Precursorax nayrïr chiqaruw saratayna ukat warminakan batallón ukar mantawayxatayna. Uka waynax wali amuyt"asirïrakiwa. Amuytʼañataki, fascistanakan ataque sat avionanakar jaqunukuñatakiw avionanak luräna. Kunawsatix Focke-Wulfs, jan ukax TA-152s ukanakax sartapxi ukhax mä jan iyawsañjam ist"añjam warariw ist"asi.
  Alemanonakax mä sinfonía Wagner ukamp chikt"ataw huelga lurapxi. Ukham jach"a melodia.
  Matryonax chuym ch"allxtataw akham säna:
  - ¡Jupanakax wali axsarañ munapxistu!
  Precursor waynax pathos ukamp q"ucht"äna:
  - Rusia ch"axwirixa janiwa jiwañaru axsarkiti,
  ¡Jiwañajj janiw warawaranakamp phoqantat alajjpacha manqhar irpkistaniti!
  Kunatix qullan Rus' jupax wali ch'amampiw ch'axwani,
  ¡Uka jachʼa ametralladoraruw cargayäta!
  Matryona, jach"a, musculoso tawaqu, jach"a caderas ukat hombros, típica campesina warmiwa. Ch"axwañ pachanx isinak ch"iyjatäna, ch"aman kayunakapax q"ala ch"iyjataw uñjasi, ñik"utax pä trenzaruw tejidos ukat wali laq"ampiw ch"iyjatäna.
  Seryozhkax tunka mayan maranikiwa, desnutrición ukan jisk"akiwa, rasguñani ukat q"añut uñt"atawa, janiw kunas utjkiti jan ukasti shorts ukaniwa. Uka waynan naturalmente janq"u ñik"utapax ch"iyararuw tukuwayxi, ukat costillanakapax jisk"a, q"añut uñtat ukat q"añut uñtat ñik"utap tuqiw uñacht"ayasi. Chakanakax wali axsarañjamaw t"unjatäna, ukat phichhantat, ch"uxñanaka, ch"akhanakampi. Chiqansa, destinox wawarux jan sinti usuchjasiñapatakiw jarkʼäna.
  Matryonax jach"a ukat lik"i ukhamaw uñjasi, imill wawax janis lik"ïkchixa, jan ukasti ch"akhanakapan ch"amani, yatichat aychampiw uñt"ayasi. Ukatjja, manqʼat awtjatätapajj janiw portly ukat jachʼa cuerpoparus kunjamatsa jan waltʼaykänti.
  Imill wawax mä jach"a antitanque rifle ukamp ch"axwanti. Alemania markankir autonakax janiw nayraqataparux ch"uqt"añjamäkiti, ukampis pistas ukanx mä ch"amaw utji.
  Ukat jach'a "León" ukax, carro manqhan mä jach'a explosivo katuqasa, mä jach'a fumañ jaqir uñtataw chhullunkha phust'añ qalltäna.
  Seryozhkax jan wali amuyumpiw q"ucht"awayi:
  - ¡Stinky Fritz jan amuyt"asisawa, mantañawjan cigarro naktayäna! Chiqansa, ¡wali jachʼa jan waltʼäwinakaruw purtʼasïna!
  Matryona, musculoso, bronceado wakanakapar qhant"ayasa, q"ala, suma kayunakapampix mä grifo thuqt"äw thuqt"äna. Uka tawaquxa akham sasaw q"ucht"äna:
  - Qullan rusa ajanunakax icono ukanx ch"iyar ch"iyar ... Diosax waranq Fritz ukjam umamp ch"allt"añapataki! Ukat maynitix fascistanakat sipan juk"amp thuqt"aspa ukhaxa, ¡janiw khitis, iyawsapxita, ukat juchañchapkätamti!
  Ukat antitanque fusil wasitat cargayäna ukat wasitatwa chʼiyar jaquntäna. Alemania markankir transportadorajj wasitatwa chhullunkhanak phustʼäna.
  Imill batallón ukax Fritz ukarux wali jan walt"ayawayi. Ukampis jan walinakanwa uñjasirakïna. Aka chiqanx mä imill wawaw chikat ch"iyjatäna, ukat ajanupax ukham ch"iyjatäxänwa, laq"as utjkchïnsa, ch"uxñaruw tukuwayxäna.
  Stalingrad markanx jilpachanix nazis ukanakax katuntatäxiwa, ukampis kunatix markat qhiparki ukax janiw jaytañ munkiti ukat katuyasiñ munkiti.
  Anyuta, ukampirus, "Tigre" ukar p'akintañatakiw ch'amanchaski. Mä ch"aman alemán auto, ladopan mä granada jikxatäna, ukampis janiw atipt"känti. Mä cañon jaquntañatakiw kutt"awayxi. Imill wawax uraqiruw p"iysuñapa, ukat ch"usawjaruw ch"allt"añapa, ukhamat jan jichha pachan antutat ola de explosión ukamp t"unjatäñapataki.
  Anyutax llamp"u chuymampiw akham säna:
  - Mama, tata!
  Mariax Tigreruw mä granada jaquntäna, uka granadax nayraqataparuw phallawayi. Uka tawaqux akham sasaw sist"äna:
  - Juyphi pachanx qhana yatichäwix primavera ukanx ... ¡Hitler jupax plaga bastardo ukhamawa sasin jan mayjt"ayasaw wasitat arsta!
  Alla, nazis ukanakan uñjawip p"akintasa, ukat mä phallawimp uma warantasa, ch"amanchasi:
  - Ataúd ukanxa, ¡Jichhax Fuhrer ukar uñjta! ¡Ukat uka pisinkir jaqirux nayraparuw taktʼäna!
  Chiqansa, wila ñikʼutan tawaqux qʼala amparapampiw tankar mä granada jaquntäna. Barril ukarux ch'allt'awayi ... Mä phallawiw arktawayi ukatx "Tigre" ukan bozal ukax ch'iyjataw uñjasiwayi.
  Alemán ajjsarir jaqejj uka aptʼasisaw qhepar kuttʼjjäna.
  Anyutax nayra ch"akhanakapat chhuxriñchjasïna:
  - Jiwasanakasa, jumanakasa janiwa jaytkaniti!
  Mariax mä mercenario hitlerita ukarux balampiw khuchhuqatayna, ukat akham q"ucht"atayna:
  - ¡Ukat jan wali jaqixa janiwa sawkasirïkiti! ¡Amparanakampi kayunakampi, jupax rusa sogas ukanakaruw t"ijt"ayi! Jupax chuymaparuw kisunakap ch"allt"i ... ¡Awki markarux manqhakamaw umaski!
  Anyutax chhuxriñchjasïna, chhuxriñchjasïna:
  - ¡Fuhrer jupax sallqapuniw arnaqasi, jupa pachpaw jachaqt"asi!
  Maria, fusilamiento, jupax saskakiwa:
  - Walikiwa, jiwaña phust"asi, sonrisa!
  Mä juk'amp jan walt'ayir "Shtumrtiger" ukaw uñstawayi. Ukax taqpach edificionaka ukat bunkers ukanakaruw t"unjaraki. Ukhamarus janiw soviético soldadonakan posición ukanakapar jak"achaskiti. Uka autojj alemán ametralladoranakan imtʼataw uñjasi.
  Anyutax Fritz ukan posición ukar jak"achasiñax janiw chiqäkiti sasaw uñji. Ukampis alaxpachanx Focke-Wulfs. Uka maquinanakat maynïrejj soviéticonakan utjkäna uka cheqanakar jakʼachasiñatakiw tʼijtʼi. Imill wawanakax juparux pallapallampiw jiwayapxi.
  Allax granada jaquntäna ukat wali colerat akham siwa:
  - Manqha jiwañanxa - janiwa pampachawixa utjkiti!
  Uka qhipatxa, imill wawax ametralladorat mä turno churaraki. Jank"akiw qhipäxar rollo luraraki. Mä machaq tanque alemán "Panther" -2 ukax mä jisk'a torreta ukat mä silueta inferior ukampiw jank'akiw jilxattaski.
  Walja imill wawanakaw alemán autopar granadanak jaquntapxäna. Jupax regalonak katuqasax congelasi ukat janiw kutt"añ puedkiti.
  Allax sillp"i, sist"asisaw akham säna:
  - ¡Akax machaq ataquewa! ¡Lakap chʼiyjañäni!
  Pantera-2 ukax chhuxriñchjasïna ukat juk"amp ch"aman armap jaquntäna.
  Nina columnajj thayaruw tʼaqanuqäna, ukat mä ratukiw thayajj juntʼuchasïna ukat electrolisisarakïna.
  Allax chhuxriñchjasïna, conchas ukanakax chika q"ala jan isin imill wawarux t"ijtäna. Jan p"inqan wila p"iqin jaqix ñik"utap ch"allxtayasaw akham säna:
  - Ukat Newtonax uñisirinakaruw atipt"äna, tronot yugo jaquntäna! Fritz jupax Newton chachan kamachiparuw decretatayna!
  ¡Stalingrad markax taqpach nina nakhantatänwa, ukat nina laxranakax alaxpachar llamktʼkaspa ukhamänwa ukat morado, naranja ukat escarlata chispanak chʼallxtayaskäna! Ukat sapa chispax mä fantasma infiernonkir castillot jaltxar uñtasitawa.
  Anyuta, mä alemán ch"axwirir t"unjasa, ch"uxña nayranakap ch"allxtayäna, q"ucht"äna:
  - ¿Kuns jumax jan wali chuyman warmix chhuxriñchjaskta? ¡Iyawsapxita, mä hospital psiquiátrico ukakiw jumatakix jachaski!
  Mariax mä q"uchu q"ucht"awayi, nazis ukanakarux pallapallanakampiw phichhantawayi:
  - ¡Qhawqha sumas ch"uxña pampan ikiñax Fritz p"iqipar ch"allt"añaxa! ¡Fuhrer ukatakix mä cataplasma wakicht"añamawa, ukat ametralladora ukan balanak apayanipxam!
  Imill wawax wali jach"at lart"asisaw purakapat qhipäxkama liwxatäna. Mä bicicleta kayunakampi lurawayta. Mä granadaw jalnaqäna. Focke-Wulf sat tʼijtʼir barcojj puraka manqhan metrallanak katoqasajj jankʼakiw jukʼamp altoruw jaltjjäna. Ukanjja, wali chʼollqhe tʼaqanakajj usuchjatätapwa amuyasi. Fascista uñstawix nina nakhantawayi, ukat p"akjat ch"iwi ch"iwinak chhaqhayañ qalltawayi.
  Anyuta, kunjams Fokkex alturap chhaqhayaskäna uk uñjasax akham sänwa:
  - ¡Ukax mä semáforo ukhamawa! ¡Mä hachaw barcon warktʼatäski!
  Alemania markankir avionajj phallawayjjänwa, ukat alajjpachan taqe jaya cheqanakaparuw qʼañunak chʼiyjäna. Ukat kawkirus as fascista ukax saratayna. Qhipa turno lurawayta. ¡Verduojj laqʼaruw tukuwayi, janiw pilotojj laqʼar tukuwaykiti!
  Mariaxa laq"a ch"iqiyasaxa chhuxriñchjasïna ukatxa sänwa:
  - ¿Janchañati janicha? ¡Janiw mä jisktʼakïkiti!
  Allax wasitatw kayupampix mä vidrio jaquntäna, ukhamat nayrapar ch"allt"asax Fritz ukar mistunïna, p"iqi qhipäx tuqit:
  - ¡Nayaxa tank armada! ¡Ukat jumax qullatäñamawa!
  Alemanes ukat satélites ukanakax nayrar sartañ yant"apxäna, granadas ukanakamp nayraqatapar jaquntapxäna. Imill wawanakar ukham taktikanakax janiw askïkänti. Aka chiqanx Seryozhka jupax mä catapulta uñstayatayna, ukat kunjams uñisirinakarux jaysañatak ch"allt"i.
  Precursor waynajj akham sasaw jachʼat arsüna:
  - ¡Papá Noel Hitleran lakap ch"iyjaski!
  Catapultan cargapax nazis ukanakan walja jaqinak taypin ch"allt"asisaw ch"iqiyapxäna, ukat pachpa pachanx thayaruw liwxatapxäna. Fritz jupax jaquqantäna, ukat pirqanakan t"unjatanakaparuw p"akjatäna.
  Tanque "Tigre" -2, ukax equilibrio chhaqhayasax "León" ukampiw ch'axwawayxi. Oh, Leva, ¿kawkinkis uka axsarkañ sutimax?
  Anyuta jachaqt"asisaw jaysäna:
  - Walikiwa, wali sumawa Seryozhka!
  Uka waynax wali qhurutwa qhuru arsüna.
  - ¡Pionerox wakicht"atawa!
  Imill wawa-capitanax wasitat clavonak ch"allt"añ qalltäna. Ukat Matryonax Seryozhka jisk"a kayuparux ch"allxtayäna, ¡kunjams ch"amanïpacha! Uka waynax nina taypin tʼijtʼañ jan axsaratapax janiw muspharkañäkiti.
  Mariax mä q"uchuñanx akham sänwa:
  - Wayna tawaquxa sumawa - chuymankipstañaxa jani waliwa!
  Alla, aka kusisita wila p"iqinixa, iyaw sataynawa:
  ¡Janiw kunas chuymankipstañat sipansa jukʼamp jan walïkaspati! ¡Chiqpachansa akax taqi kunat sipansa jukʼamp jikʼakïspawa!
  Ukat imill wawax mä golpe de estado ukamp salto luratayna. Jupajj mä jukʼa tiempojj ajjsarkañ abuelitanakaruw amuytʼäna. Janiwa, janiwa iguayasiñakiti, mä chuymani warmimpi mä imillampi. Ukat kuna suma uñnaqt"ani, jisk"a janchinakan.
  Allah ukax apsuwayiwa ukat q"ucht"awayi:
  - Jallu marat mararu, maranaka mä caravana ukana, .
  Mä chuyman warmix mä mortero ukan henna ch"allt"asi...
  Ukat ¿kunas nayan jiskʼa uñnaqajat, .
  ¡Janiw amuykti kunjams wayn tawaqunakax sarapxi!
  Anyutax nayranakap ch"allxtayäna, alemán jaqirux ingle ukar ch"allt"asaw jaquqanïna, ukat akham sänwa:
  - Janiwa! Ukhampachasa, ch"axwäwinx ukham encanto ukaw utji - ¡wiñay wayn tawaqun qhiparañataki! ¡Sapa kutiw machat sarnaqapxirïta!
  Matryonax mä machaq carga catapulta ukar uchatayna. Akax mä suma mortero ukar uñtasitawa. Uka tawaqux akham sasaw sist"äna:
  - ¡Janiw pasañamäkiti, jan ukasti pasañamawa!
  Seryozhkax jisk"a ukampis ch"ikhi kayup ch"allxtayäna ukat larusisaw akham säna:
  - ¡Fritz ajanu!
  Ukat mä granada, mä paquete de explosión ukamp chika, wali chʼamampiw nazis ukanakan cargonakapar tʼijtäna.
  Jisa, Stalingrad markax janiw jupanakarux churatäkänti. Kimsïr phaxsiw junio phaxs tukuyatatx jan walt"awix utjawayxi, ukampirus markax janiw taqi kuns apt"añjamäkiti. Yaqha sectores del frente ukanx nazis ukanakax suma sarantäwiruw puripxäna, ukampis janiw aka sectoranx jikxatapkänti.
  Anyutax pistolap ch"allt"asinx akham sasaw qhuru arsüna:
  - Taqi kunasa janiwa lurañjamakiti, lurasispawa... ¡Janiwa pachaxa wali ch"amt"ayañaxa wakiskiti!
  Ukat mä moton gas tankparuw chʼalltʼasïna. Uka maquinajj phallawayjjänwa, ukat nina thayanakajj chhullunkhayat cheqaruw qhantʼäna. Ukat alemán chachajj nina nakhantat kayumpiw chʼiyjatäna.
  Uka imill wawax capitanax akham sasaw jach"at arsüna:
  - ¡Jan wali jiwayañaxa nayatakixa wali munatawa! ¡Ukat akax wali jach"a askipuniwa!
  Mariax alemanes ukanakarux wali ch"amampiw jawq"jäna ukat akham sasaw sist"äna:
  - ¡Porcupina anatt"apxañäni!
  Allax nina nakhantayatayna, juk"amp chiqaparu. Mä qawqha ch"iyar jaqinakax lanzampi ch"uqt"at t"unanak patxaruw ikipxäna:
  - ¡Uñisiriru jiwayapxam! - Imill wawaxa jiskht"asitaynawa.
  Mariax anatt"asisaw q"ucht"äna:
  - Hitler juparux labial labial ukamp pintawaytwa, Mainstein juparux lapiz de cabello ukamp pintawaytwa, nayax princesan katuntatäñaruw aynacht"ayapxäma, chiqa chuyman allqamarix chhuxriñchjapxätamwa!
  Anyuta, fusilamiento, sist"asïna:
  - Jayp"u tuqiru jutam, Adolf, warkusim ... ¡Jan p"iqim sallqjañamawa! Jayp'urux jutapxam, girfalcón ukham t'ijtapxam - nazis ukanakar wali ch'amampiw atipt'apxañama!
  Mariax wali colerat sänwa, casco tormenta ukan p"iqipat jaquqanisa:
  - Atiñasawa! ¡Ukat lurañäni!
  Batallón "Lenin" ukankir imill wawanakax anqäx markankir soldadonakan nayrar sartawip sayt'ayapxäna. Fritz jupax nayrar sartawayi, chiqpachapuniw jiwat jaqinakar espacio ukar jaquntawayi. Tanque "Lev", ukampiw suyt'awinakax pintatäna, ukax janiw yanapt'känti. Akax mä modificación ukawa maquina ukax 150 mm pistola ukampiw lurasi.
  Allax q"ala chuchupar ch"uqt"at qalaruw ch"allt"i. Imill wawax ukham suma ukat phuqt"at chuchuniwa. Imill wawax kayupampiw granada jaquntäna. Chakix amparat sipan juk"amp ch"amaniwa, ukat jaquntañax juk"ampiruw saraski.
  "León" ukax mä ch'uqi ch'uqi katuqatayna, ukat sayt'atayna. Ch"aman lakapat ch"axwata. Rumble ukat t"unjaña.
  Allah, thuqhusa, akham siwa:
  - ¡Rusia ch"axwirixa janiwa llakita jachkiti!
  Ukat imill wawax mayamp ch"axwanti. Ukat jupax wali sumwa uk luraraki. Torret mistur fascistax qhipäxar jaquntatawa.
  Mä wila p"iqini, niya q"ala jan isin tawaqux akham siwa:
  - ¡Inamayaw uñisirinakax rusanakax p"akintañ atipxatayna sasaw amuyapxi! ¡Khitis jan axsart"i, jupax nuwasïwin atacaraki, uñisirinakarux wali ch"amampiw atipt"añäni!
  Ukat Allax prensa ukan musculonakap rollo luraraki, ukanakx jupax wali relieve ukham uñt"ayi.
  ¡Ay, ¡kunja imill wawanakax wali suma uñnaqt"anipxiwa! Janiw maynis jiwañap munkti.
  Ekaterina t"ijtäna... Wali suma uñnaqt"ani tawaqu, ch"uñu, janq"u ñik"uta. Jupax kunjamatsa mä kasta poción ukamp ch"allt"añ atipxi, ukhamat jan q"añuchasipxañapataki.
  Imill wawax wali suma uñnaqt"aniwa, Venus ukan uñnaqapampi, juk"amp tonificata ukat relieve ukampikiwa. Isinakapajj jupar uchatäjjänwa, sujetador ukat bragas ukanakakiw utjäna. Taqi kunas nayratpach ch"iyjatäxiwa. ¡Ukampis kayunakax wali suma uñnaqtʼaniwa! Akax janiw mä imill wawakiti, jan ukasti mä sello de perfección, mä corona de belleza.
  Jupax mä suma thakhinjam sarnaqäna, mä ardilla ukham sarnaqäna. Mä q"ala kayunaka ukat lliphipiwi, ukat talones, muspharkañ q"uma qhiparapxi. Ekaterinax ch"iyar jaquntawayi, ukat fascistax pechopan mä úlcera usump usuntawayi.
  Tawaqux akham siwa:
  - ¡Tayka markar chiqa chuymanïñaxa jach"a aruwa!
  Allah jupax larusisaw akham säna:
  - ¡Sujetador apsuñamawa ukat nayampjamaw shorts ukan qhiparañama!
  Catalinax jan walit p"iqip ch"allxtayäna.
  - ¡Akax janiw walïkiti!
  Allax caderanakap ch"allxtayäna, sum pallapallanak jaquntäna ukat q"ucht"äna:
  - ¡Kunas Komsomol ukankirinakax jan uñt"atäxiwa! ¡Ukham qʼala pechompi sarnaqañajj wali jan walipuniwa!
  Catherine kullakajj jachtʼasisaw akham säna:
  - ¿Kunatsa Fritz ukar kusisiñ apaniña, jiwasan suma uñnaqt"anïñ uñakipt"añäni!
  Allah jupax taqi chuymaw akham jaysäna:
  - ¡Jiwasan suma uñnaqt"anïñasax jiwayañjamawa!
  Katyax chhuxriñchjasïna ukat TA-200 ukaruw ch"axwäna. Nazi sat autojj ninamp nakhantjjänwa. Ukat suma rubio warmix akham sasaw arsüna:
  - ¡Jiwaña jan waliru!
  Allah jupax chhuxriñchjasïna.
  - ¡Ukat jakawixa wali sumawa!
  Ekaterinax alemán jaqir jaquntatätap uñjasax akham sasaw qhuru arsüna:
  - ¡Akaxa wali jach"awa! ¡Janiw nazis ukanakar atiptʼapkta ukham amuyañamäkiti!
  Allah ukax akham q"ucht"ani:
  - ¡Atipjäwi suyt"aña! ¡Atipjäwiw suyt"aski... ¡Khitinakatix grillete p"akjañ munapki ukanaka! ¡Atipjäwi suyt"aña! ¡Atipjäwi suyt"aña! ¡Nazis ukanakar atipjañäni!
  Mä suma tawaqu, ukat q"ala chuchupax khathati. Suma q"ala torso ukampi junt"u pachana, ukaxa ninampi ch"amanchatawa.
  Anyuta jichhaxa juk"ampi amtata uñnaqani. Jupax Fritz ukarux ametralladorampiw pallapallatayna, ukat akham sasaw jach"at arsüna:
  - ¡Nayaxa jumaru castrapxäma!
  ¡Ukat cheqapuniw nazinakajj jiwayir regalonaka ukat ataúdnakwa katoqapjjäna! Ukat imill wawax mä chimpu uñacht"ayäna, q"ala kayunak lurañäni. Ukat mä ruiseñor lunthatjamaw sillp"ïna. Ukat alaya ch"akhanakan amparanakapampi.
  Imill wawa capitanaxa wali yatiñaniwa. Ukat chispiña. Ukat janiw kuns qhuru jaqïkänti. Jupasti, awisax uñisirinakan pallapallanakapat khuyaptʼayasirakiwa, jupanakax inas jiwat awkinakapat jachir wawanakanïpxchispa.
  Ukampis Anyutax ukham amuyunakax jupa pachpat jaqunuku, maynix jupanakat jachaqt"asiñ muni. Ukampis janiw rusanakax alemanonakar lunthatasiñataki ukat jiwayañataki jutapkänti. Janiwa, akax alemanonakawa ukat mä taqpach agresivo paquete de extranjeros taqi uraqpachat jutirinakax rusa jach"a uraqinakaruw p"akintapxäna.
  Anyutax ch"akkatasinx Fritz ukarux pallapallampiw ch"axwawayxi, jupax amukiw Fritz ruso ukan posición ukar jak"achasiñ yant"askäna ... Nayrapampi p"iqipampi, ukax mä bala ukamp jaquqanitänwa, ukax mistuwayxänwa.
  Imill wawa-capitanax jachaqt"asisaw amuyt"asis akham säna:
  - ¡Chiqa nayra nayraru, p"iqi p"iqiru!
  Anyutax chiqaparuw ch"axwawayxi, ukatx mä motocicletaruw mä lado autompiw ch"allt"awayi. Autojj chʼiyjañ qalltäna, ukat ametralladorajj tʼijtjjänwa, walja kutiw liwjjatäna. Ukatxa, lakapax chʼusa tʼunanakaruw chhaqtxäna.
  Uka tawaqux qʼala, laqʼampi phuqantat suelapampiw uka chʼusa tʼunanakxa chʼallxtayäna. Ukat wasitatwa amtañapäna. Kusisit wayna ajanupax juk"amp jachaqt"asisaw jachaqt"asïna. Uka tawaquxa akham sasaw q"ucht"äna:
  - Janiwa, fascistanakarux sapxtwa, markasax janiw tolerapkaniti rusa suma q"aphini t"ant"ax vado satäñapataki!
  Mariax wali chiqaparuw mä disparo luräna, ukat Focke-Wulf ukax phichhantasïna, ukat chirpäna:
  Chiqansa, mä qʼañu jaqitakixa, ajlliñax qhanawa, .
  Dólares ukanakatakix Rus-an aljantañatakix wakicht"atawa ...
  Ukampis uka rusa jaqix wali suma uñnaqt"aniwa
  ¡Ukax jupax Pachamamatak jakäwip churañatakix wakicht"atawa!
  Imill wawaxa, mä salto luratayna ukatxa nazis ukanakaruxa higo uñacht"ayatayna, ukatxa rollo luratayna, ukatxa balas ukanakaxa janiwa suma uñnaqt"aniruxa llamkt"känti.
  Alla uñstäna, aka suma uñnaqt"ani, niya q"ala jan isin, ukat saxra ukham q"añuchata, mäkiw mä granada pä kayuni jaquntäna. Ukat jupax akham sasaw uñakiptʼäna:
  - Kunatix nayax utjkitu ukax ... Fritz ukax mä ch"ullqhi ladopankiwa!
  Matrenax Allaruw chiqañchäna:
  - ¡Aski, ladu tuqina, ukatxa janiwa ch"ullqi tuqina!
  Imill wawax lart"asisaw sandía pechop ch"allxtayäna, ukat mä granada apnaqasaw mä granada ukamp mä paquete de explosión ukamp jaquqanïna. "Tigre" ukax bozal ukar ch'allt'ata, ukat aka k'uchi obra de arte ukax esquivawayxi.
  Uka qhepatjja, nazi sat animalajj qheparuw kuttʼjjäna. Jupax ninamp katjat tortuga ukham jalnaqañ qalltäna.
  Anyutax kusisitaw q"ucht"äna:
  - Ukat "Tigre" ukax qhipäxar kutt'awayxi ukat alemanes ukanakax imantasipxiwa!
  Batallón Doncella ukax ataque, ataques aéreos ukat jach"a armas ukanakamp maniobra lurapxäna. Aka chiqanx jet bombarderos ukanakax ch"allt"asipxäna, p"akjata, wila junt"u qullunakax alaxpacharuw jilxattawayi. Ukat qalanakax nina nakhantatäxänwa. Wali askiwa, janiw khitis imill wawanakas jiwkänti, ukampis chachanakax jutir pacharuw sarapxäna - ¡khitinakatix janiw sinti llakisipkiti! Ukat almanakax t"ijtapxi - yaqhipanakax alaxpacharuw sarapxi, ukat yaqhipanakax infiernoruw t"ijtapxi! Kawkhantix saxranakax horquillanak apt"ataw Jesusar jan iyawsirinakarux niyaw suyapxi.
  Allax mä colerat ch'axwirinakat sipanx juk'amp sexy ukhamawa: walikiwa, ¿nazis jupanakax "Sturmtigr" jupanakatx pallapallanakan soviético ukan posición ukanakar ninamp phichhantapxaspati ukat wila ch'axwirinakar jiwayapxaspati?
  . #7 JAQTHAPI
  Ukat imill wawax qʼala kayumpiw mä granada katthapïna ukat cascadas de salto de salto ukham muyuntäna. Ukat jukʼamp jankʼak muyuntaña. Ukat ukatsti, taqi ch"amapampiw jiwañ churäwix Stormtiger sat jach"a lakapar jaquntäna. Uka suma uñnaqt"an q"ala q"ala ch"uxña kayunakapax qhant"äna, ukat granadax jach"a bozal ukar t"ijtäna. Ukat uka chʼamani maquinajj nayraqat chʼamaktʼäna, ukat jankʼakiw chʼalljjtäna. Pä "Tigres Reales" ukanakax "Sturmtiger" ukan ladonakapan sayt'atäpxänwa, jupanakax jaquntatäpxänwa ukat kunayman tuqinakaruw ch'iqiyapxäna. Rodillonakajj jupanakat chʼiyjatäjjänwa, ukat reinan pʼakjata collar uñtataw tʼijtjjapjjäna.
  Uka phallañ olax Allaruw jaquntäna, ukat imill wawax p"iqit t"ijtäna. Ukat jupax muytayatäxänwa, ch"allxtatäna ukat jaquntatäxänwa. Ukampis uka suma uñnaqtʼan warmejj ukhamäkchïnsa, qʼala chʼaphinakaparuw qʼañu qʼañunaka ukat tʼunjat qalanak allsupjjäna. Imill wawax wali llakt"ataw jikxatasïna, ukat calloused kayup taypins puntapax ch"uqt"asïna.
  Ukampis Allax sayt"asisin arnaqasiñatakiw ch"am jikxatäna:
  - ¡Jumanakax fascistas ukanakax laq"aruw puripxäta!
  Anyuta ukat yaqha imill wawanakax mä phallañ oladampiw jaquntatäpxäna, ukat mä juk"a ch"allt"atarakïnwa. Ukampis suma nuwasirinakatxa janiw maynis jiwkänti. Imill wawanakax huracán ukat suma amtat ninamp jikisipxäna. Nazis ukanakar t"aqhisiyaña, jupanakax saltapxäna ukat yaqha qhuru laq"unakax URSS markar muyuntapxäna.
  Mariax wali kusisitaw q"ucht"äna:
  - Ukat kunapachatix Tatitun trompetapax nuwasiñar irpkistani ukhax ¡Komsomol ukamp amigöñäniwa! ¡Ukat Jehová Diosan munañaparjamaw alajjpachankir sutinak jawsañatakejj katoqä!
  Alla, wilaruw t"unjata suelanakapat laq"a ch"allxtasa, q"ucht"äna:
  - Lenin, fiesta, ¡Komsomol, ukat juk"ampinaka! ¡Fuhrer sat jaqiruw mä locura utar khitapxta!
  Imill wawanakax ist"añjamaw larusiñ qalltapxäna, ukat Seryozhkax alarma ukat chuym ch"allxtataw akham säna:
  - Ukat catapultajax janiw Allan q"ala ch"aman kayunakapjam chiqapäkiti!
  Matryona kullakajj amparap musculonakap flexionasaw akham säna:
  - ¡Ukax walikïskiwa! Jumax wali amuyt'asisktawa. ¡Kunas juk"amp thaya!
  Vedmakova, línea de frente ukan kutt"anxasax Vladivostok markaruw jank"ak jawsatäna. Jach"a chhaqtäwinakampi ukat niyaw Khabarovsk markar muyuntat uñjasax (aka markamp aruskipt"añax Amur tuqiw utjäna), japoneses jupanakax soldadonakaparux sayt"ayapxäna, wasitat tantachasipxañapataki ukhamarak phuqhantapxañapataki. Patak millones Japón markax yaqha paqallq tunk millones de Manchuria ukat Tailandia ukanakamp chikaw infantería ukarux walja chiqanakar mayjt"ayaspa. Mä arunxa, URSS ukamp nuwasiñax EE.UU. ukar sipanx juk"amp jasakiwa, kunatix qhipïr ukar ch"axwañatakix walja jila chanini barconakaw munasiraki ukatx janiw kunakipans barato avionanakax munaskiti. Ukampis ¡infantería ukax k"acha ukat jan qullqini fusilenakampi ukat ametralladoranakampi Schmeisters ukan copiatanakax waljaniruw churasispa! ¡Sapa japonés waynax paqallq maranitpachaw ametralladora apthapiñsa ukat desmontañsa yati! Chiqansa, uka islat uka continenter soldadonakar apañatakix tiempow munasispa. Ukat relleno katuqasaxa, ¡mayampiw territorio soviético ukar manqhar sarxapxäta!
  Mä jawsäwi katuqasa, Vedmakovax qhipharux machaq nuwasiri katuqani ukat alaxpachan nuwasiñ suyt"äna. Uka tawaqux Vladivostok markaruw emka ukan apayatäna. Pilotojj mä terminadorjamaw amuyasïna. Viajero masipax ch"iyar ñik"utan achachilaruw tukuwayi, jupax wali jilïr jaqïkchïnsa, sargento rayanakakiw uchasïna.
  Jupajj jachʼa jachʼa tukusaw akham säna:
  - ¡Ay wayna! Ukat jumax yatisktawa, nayax japoneses ukanakamp ch"axwawaytwa nayra pacha zarista ukanxa!
  Vedmakova kullakajj pächasisaw akham jisktʼäna:
  - Chiqpachansa? Jan ukajj inas mä cruz katoqaraksta?
  Jach"a tataxa, ch"iyara barba ch"allxtasa, maldecïna:
  - ¡Janiwa cruz, jani medallanaka! Ukhamajj ¡mä mara kimsa phajjsinakaw privado ukham nuwasïna! ¿Kuns jumax amuyta, taqiniw títulos ukat medallanak katuqapxaspa? ¡Yämas zar apnaqäwipanxa, kunapachatï rango ukat jilïr irpirinakax jan sinti munapkäna ukhaxa!
  Vedmakova kullakajj akham sasaw iyaw säna:
  - Jïsa, reyin apnaqawipanxa desigualdad de clases ukaw utjäna! Ukampis jichhajj tiempojj mayjäjjewa. Ukhamarus, ¡kunjamarak jumanakax japoneses! Nayax sañ muntwa, ¿uñisirix ch"amanïpachati?
  Uka jilïr jaqix hierrot lurat kisunakap ch"allxtasaw jaysäna:
  - Janiw ch"amanïkiti, jiwasan kamachisax juk"amp yatiñanïspa ukhax janiw Puerto Arturo ukat Manchuria uksa jaytapkaspati! Jupanakajj janiw ukham chʼamani uñisirinakäpkiti.
  Emkax juk"at juk"atw sarnaqäna, thakhix bomba ukat artillería ukanakamp ch"allt"atarakïnwa. Parlañjamapunïnwa.
  Vedmakovax mä juk"a amukiw jiskt"äna:
  - Ukat ¿kunas jiwasanakan juk"amp ch"amanïna?
  Uka jilïr jaqix jank"akiw reloj anatt"añ yänakäkaspas ukhama, mä pä kutiw p"iqip ch"allxtayäna:
  - Mä juk"a jïsa! Amuyt"añataki, japoneses ukanakax pä tunk kutiw jiwasanakat sipanx juk"amp ch"axwañ utanakanïpxi. Janïr nayrïr chiqar khitkasajja, kimsa disparonakanwa chikañchasiyäta. Ukat ukxarusti sapa mayniw phisqa ch"iyar jaquntatanaka. Ukampis nina naktäwinjja, janiw japonés jaqenakat sipansa jukʼamp jan walinakäpjjta sasin sisksnati. Ukat akax uniformes khaki ukanipkchïnsa, ukat janq"u abrigonakampi isthapt"ataw jikxatasipxta. Natural ukhamawa, mä juk"a experiencia pallapallanak jikxatañ tukuyatatxa. Japoneses jupanakax jiwasanakjamax pallapallanak lurañanx juk"amp juk"a ch"amanïpxiwa, juk"amp pachas yatiqapkchisa. Ukampis fusilenakapax jiwasan Mostina clubat sipansa jukʼamp chiqaparuw chʼalltʼäna.
  Vedmakova kullakajj jan kuna jan waltʼäwimpiw iyaw säna:
  - Jisa, chiqpachansa! ¡Uka tuqinx jumax chiqaw sasma! Japoneses ukanakax alemanes ukanakar uñtasitaw perforación ukarux sinti yäqapxi.
  Uka jilïri jaqixa p"iqi ch"allxtayäna.
  - ¡Vice versa ukaxa! ¡Janiw ejercito zarista ukan utjkistu ukat sipansa jukʼamp jiskʼäkaspati! Suma, Nayrïr Jach"a Ch"axwäw janïr purinkipanx pallapallanakar juk"amp sum yatichañ qalltapxäna, ukat mä juk"s uniformenakap mayjt"ayapxäna, ukhamax ... ¡Janiw mä ejercitokiti, jan ukasti ch"aman paso!
  Vedmakovax akham sänwa, janiw jan jan wali amuyunïkänti:
  - ¡Janïr ch"axwäwix utjkipanx desfiles ukan sarnaqañarux walpun uñjapxarakta! Amuyataxa, ch"ikhi jaqix mayninakan pantjasitanakapat yatiqapxi, jan amuyt"irinakax pantjasitapat yatiqapxi, khitis jan kuns yatiqkiti, khitis?
  Jachʼa tatajajj akham sänwa:
  - ¡Yatiqañaxa pachampiwa juti! Ukampis uka suministro ukampixa, jila partex mä bloqueo completo ukankapxayätwa. ¡Janiw pistolanaka, balas ukanakas utjkiti! Walja kutiw manq"at awtjata, pallapallanakax usuntapxirïna - janiw qullanakax utjkänti! Japón markan balanakapat sipansa, tifo usumpi ukat yaqha qʼañu luräwinakampiw jukʼamp jaqenakajj jiwapjjäna. Ukham jan wali chʼaxwäwipunïnwa. ¡Kuropatkin jupax mä idiota ukhamawa! Janiw desvíos, camuflajes ukanakas utjkänti, ametralladoranak manqhan trincheranakaruw chiqak jaquntäna. Cañon manqʼanakjam apnaqapjjerïta. Taqi kunas wali jan waliruw tukuyäna, mä atipt"äwi. Kunjamtï sapkixa, jukʼakiw kayunakaj ayxatasirïta. Chiqpachansa, ¡pʼuqtʼatäñat qhispitajat wal jachʼañchasiristxa! ¡Kunjamtï usuchjatanakas ukhamaraki!
  Uka tawaquxa, yatiñ munasaw akham jiskt"äna:
  - ¡Ukat japoneses jupanakpachaw juk"amp suma jan ukax juk"amp jan walir tukupxi! Nuwasiñ tuqit parlkasaxa.
  Uka jilïr jaqix nayraqat cigarro naktayatayna, ukat ukakipkarakiw jaysatayna:
  - Ukxa chiqaparu taripañaxa ch"amawa. Ejércitos ukanakax mayjt"awayiwa, tanques, avionetas, ametralladoras ukanakaw uñstawayi. Nayrar sartañ tuqitx barconakax janiw ukham mayjt"apkiti, ukhamarak armas ukanakas. Ukampis kamachin llamp"u chuymanïtapax pachpakiw qhiparäna, ukhamax tornillo, Vladivostok markar ataque!
  Witcher ch"uxña nayranakapaxa lliphipitaynawa.
  - ¡Janiw kuna excusas utjkiti!
  Uka jilïri jaqixa iyaw sataynawa.
  - ¡Ukat janiw ukhamäkaspati! Chiqansa, uñisirinakax mä kʼarinak wakichtʼapxatap yatipxänwa, ¡janiw kunjamatsa uka tuqit kuns lurapxañapäkänti! Kunjamtï uttʼayatäkaspa ukhama. Ukampis Pindos ukanakamp tregua ukax qhan uñacht"ayi, mä ch"aman ch"axwäwix niyaw arktañapa.
  Witcher jupax wali jach"at arsüna.
  - Pindos ukampi?
  Jach"a tatax akham sasaw qhanancht"awayi:
  - Jïsa, ¡ukax jichhax América ukat Gran Bretaña sapxiwa! Uka sutix "lunthatasiña" uka arutwa juti, mä arunxa, lunthatasiña. Ukat akax parásito markanakawa, lunthatanakaw juk"amp muxsa ukat jan ch"amanïpki ukanakat wila ch"amthapipxi!
  Pilotojj wila pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - Akaxa nayaxa iyawstwa!
  Uka jilïr jaqix akham sasaw ch"amanchasïna:
  - ¡Jiwasan kamachisax idiotanakawa, ukat traidores ukhamarakiwa sasaw iyaw sapxsma! Ukhamajj flotasar lantintapjjam, ¡Pindos ukanakat sipansa jukʼamp jan waliwa!
  Vedmakovax akham sasaw arsuwayi:
  "Inas jan amuyapkchïnti japoneses ukanakax ukham jank"ak huelga lurapxani. Jila partejja, Lejano Oriente sat cheqanjja, samarañ cheqapunïnwa, ukat ajjsaririnaka ukat qʼañu jaqenakas aka cheqanwa jakasipjjäna. Taqi kunat sipansa, ejercito ukanx janiw qhipäxan irnaqirjama jan ukax yapuchiri colectivo ukham ch"amachasiñax wakiskiti, jan ukasti mä suma racionamiento ukat sueldo ukanakaw utji. Maysa toqetjja, Lejano Oriente cheqan servisajj janiw jakäwim aptʼasktati. Jïsa, mocasines ukat ajjsaririnakatakejj mä paraisowa.
  Jilïr jaqix akham sasaw jaysäna:
  - Pallapallanaka ukhamaraki oficiales ukanakaxa janiwa ukhama sinti ch"axwapkiti. Akax Khabarovsk, wali jan pasatäki.
  Vedmakova kullakajj akham sasaw iyaw säna:
  - ¡Rusia ch"axwiri, especial ch"axwiri! Ukampis kunjamtï Brusilov jupax siskänxa: jiwasan pallapallanakax wali sumawa, oficialanakax wali sumawa, generalanakax mediocre ukhamawa, ukat zar ukax taqpach jan waliwa!
  Jach"a tatax jan kusisitaw qhuru arsüna:
  - Jiwasan comandantejax janiw Kuropatkin ukhamäkaspati, jan ukasti Brusilov ukhamäspa ukhaxa: ¡atiptapxaspänwa! ¡Ay, ukax qillqt"atäxänwa! Nayax sañajawa, zar apnaqäwipanx rusa generalanakax jisk"aptapxänwa: Suvorov apnaqäwipanx mä galaxia taqpach wali uñt"at generalanakaw utjäna! Ukampirus Stalin jupax georgiano ukhamawa, ukampis kunjamtix sapki georgiano...
  Jach"a tatax Witcher-arux akham sasaw jark"äna:
  - ¡Ukham arsutanakampixa amuyasipxam! Ukhamajj ¡mä departamento especial ukar mantasma! Ukampis nayatakejja, ¡Stalin chachajj janiw mä genio ukhamäkiti! Ukat sañäni, ¡febrero phaxsin línea punch perdida ukax ukax chiqaw sañ muni! Ukhamarus, 1 uru mayo phaxsitx Moscú markan defensa aérea soviética ukax jan kuns kamacht"ataw jikxatasïna ukat walja waranq waranq soviético markachirinakaw jiwapxatayna sasaw ist"awayta!
  Uka jilïr jaqix akham sänwa:
  - ¡EE.UU. ukat Gran Bretaña markanakar yuspajarapxsma! ¡Jupanakax Wehrmacht ukarux machaq avionanak churapxäna! Ukatjja, walja jaqenakaw sabotaje lurapjjäna sasaw istʼarakta, ukatwa Yaks sat jaqenakajj thayar tʼunjatäpjjäna! Ukat ukax mä machaq Yaks!
  Layqax p"iqip ch"allxtayäna.
  - ¡Uka tuqitxa ist"twa! ¡Chiqpachansa mä pʼinqachawa! Ukampis ¡jucha luririnakax mutuyatäpxañap suyt"askta, ukat jan walt"äwix askichatäñapa!
  Jach"a tatax p"iqip ch"allxtayäna, ukat mä akatjamat akham säna:
  - ¡Jach"a jan walt"awix jiwasan p"iqisankiwa! ¡Mä kasta mentalidad soviética! ¡Mä jaqir mä diente ukar tukuyañ yant"awi, mä ordinario esclavo ukar tukuyañataki!
  Vedmakova kullakajj janiw chʼajjwkänti. Jupajj mä jukʼa samartʼäna, ventanatwa jan kuns uñchʼukïna. Jichhax URSS markan atipt"asiñapatak jan walt"awix juk"ampiw uñjasi. Ukhamaw jikxatasïna, Moscú markas janiw avión ukan ataques ukanakat jark"aqatäkiti. ¡Ukhamsa, ¡janiw mä jachʼa ataque aéreo ukar saykatañatakejj confiykañ jarkʼaqasiñatak utjkiti!
  Suma, ch"axwäwix mä juk"a yaqha etaparuw saraski ... Chiqans Stalingrad jak"an ch"axwäwinakanx alemanes ukanakax supremacía aérea ukanipxarakïnwa, ukampis janiw munat atipt"äw apankänti! Ukampis ¡janiw sinti jachʼäkänti, ¡Fritz sat autojj mä ventaja ukanïnwa! Chiqansa, ¡machaq avionanakax soviéticos ukanakax sapa kutiw nayrïr chiqar purinipxäna! Ukampis nayax sañ muntwa nivel de entrenamiento de combate pilotos ukanakanx wali jisk"akiwa. Jilapart qalltirinakax janiw 8 horat jila avión apnaqapkänti. Akax mä jach"a minus ukhamawa, juk"ampirus alemanes ukanakax 250 horanakkamaw jikxatasipxi! Ukampis Stalingrad qhipatx alemanonakax 150 ukharuw uka wakichäw jisk"achapxäna, ukampis jichhax combustible ukampix juk"amp jasakiw tukuwayxi. Ukampirus walja machaq avionanakan uñstatapax Fritz ukatakix mä jan walt"äwiw utjani.
  Ukhamarus, yatiyatänwa, uka bombarderonak jaquqanir pilotonak taypinxa, walja estadounidense markachirinakaw katuntatäpxäna. ¡Kunas qhipïrixa, janiw mä muspharkañjam jutkänti! Luftwaffe ukax janiw machaq bombarderos ukanakatakix pilotos ukanakax utjkiti, ukhamax voluntarios ukanakaw utjäna!
  Nayax jiskt"asiristwa, ¿kunjamas comando soviético ukax uka tuqitx jaysani? Taqi kunat sipansa, ¿janiw kunas Berlín markar puriñatakikix utjkiti? Bombarderos estratégicos de largo alcance ukax janiw URSS uksanx luratäkänti, P-8 ukax janiw luratäkänti. Qhip qhipa avionax 400 kilómetros sapa horat mä jukʼa jilaw jalnaqäna, ukat 1936 maranwa lurasïna, ukax qhanaw nayra tiempon uñjasi. Ukhamarus Berlín markar ch"allt"asinx jan avión ukan escolta ukamp sarnaqani, ukatx alemanes ukanakax avionanakapamp jark"aqasipxaspawa. Taqi kunat sipansa, jupanakax nayratpach wali suma radares ukanipxi, ukax Berlín markar sarañ masa voladora ukan sarnaqawip qillqt"ani. Jïsa, ukat Alemania markar huelga lurañatakix uka maquinanakat walja antutañatakix pachaw munasispa. ¡Alemanes jupanakax janiw mä jan ch"aman markakiti ukat tecnología ukarux wal munapxi! ¡Jupa pachpaw Europa uksan jan ukax uraqpachan juk"amp disciplinado ukat wali wakicht"at marka ukhamäpxpachäna! Sapak atipt"añax wali ch"amawa , ukat juk"ampirus, payïr frente ukanx janiw mä jan ch"aman Japón markax utjkiti.
  Aka situación ukanx wali askiwa, Aliados ukat Alemania ukanakan mä cuña ukar apnaqañ yant"añawa. Ukampis ¿kunjamsa uk lursna? Beria kullakax nayratpachx uka t"unjir apnaqasaw uka phuqhañapatak yatiyatayna, ukax estadounidenses ukanakat katuqatayna. Mä suma provocación ukaw utjaspa, ukampis Annax janiw tiemponïkänti.
  Jupax janiw juchanïkaspas ukhamawa - kunatix jan destino ukhamäki, ukampis jupax waliw mä jan wali qhipa sawutarux chhuxriñchjasi. ¡Inas mä uru nayras purispäna ukhajja, taqe kunas mayjäspawa!
  Ukampisa, ¡janiw uka tuqit jaqunukutäkiti! Ukampis ¡Beria kullakat mä pedido katoqasajj jankʼakiw purinïna!
  Jilapachax Lavrenty Palych jupax provocaciones ukan yatxatatawa. Japón markax Puerto Perú markaruw atacatayna, janiw jan jupan chikancht"asitapakiti!
  Chiqaw sañ muni, EE.UU. markat qillqatanakax mä qawqha jark"aqasiñ ataques ukanakaw portaaviones ukanakamp apnaqañ amti, Puerto de Perú uksan utt"ayatanakax ukhamarakiw jan amuyt"asis Inti jalsu markan yatiñanakapan amparapar jaquntatäkaspas ukhama!
  Ukhamarus, estadounidenses ukanakax loqhe jaqinakawa: jupanakax Japón markaruw ch"axwañatak ch"amanchapxäna, Gran Bretaña markamp chikaw petroleo ukat yaqha materia prima ukanakar mä embargo uñstayapxäna, ukampis jupanakpachax janiw ch"axwañatak wakicht"atäpkänti!
  Chiqansa, Estados Unidos markax 1941 maranx Japón markamp ch"axwañatakix janiw walja ch"amanïkänti, juk"ampis tankinakanïnwa. 1940 maranjja, 400 tanquenakakiw utjäna, 1941 marat yatjjatañat yatjjatasajj jamasat yatiyatawa, ukampis ¡janiw ukapachas waranq jila tanquenak utjkaspänti! Ukhamaw América markax ch"axwäwir makhatawayi, ¡jan wakicht"ataw! Ukhama, Japón markax janiw sinti armatäkiti. Jupatï niya pä waranqa chikatani tanquenakanïspäna, ukat kʼachachaskäna ukhajja, sañäni, ¡janiw aviación de largo alcancejj utjkänti!
  Ukhamajj ¡Estados Unidos markan Inti jalsunkir markan jan ajjsarir pilotonakajj janiw bombanak lurapkänti! ¡Ukat jupanakax mä lych ukar puripxäna! Ukat jichhax URSS markar kutt"ayañ amtapxi, nayraqatax infantería ukar atinisipxiwa, ¡Nicolas II zar ukan pachan suma sartawip wasitat lurañ samkasipxi!
  Layqax aburritäxänwa ukat q"ucht"arakïnwa:
  Kunjams jakäwix ch"amäspa, Tatitu, ay, .
  ¡Juma pachpaw mä ch"aphi corona uchasma!
  Janiwa, jan p'iqixa phust'asimti
  ¡Machaq urux jan walt"awinak arsuwayi!
  
  Samkanakax laq"ar tukuwayxi
  ¡Uka qhuru gusanox pasión ukamp chhuxriñchjatawa!
  Ukat llakinaka, llakisiñaw nayranakaman utji
  ¡Kuns jark"aqañax, janiw khitis ch"amanïkiti!
  
  Ukampis ¿kunsa Diosajj lurasma
  ¡Kohl jupa pachpaw Gólgota markan cruzapar makatäna!
  Kusisiña tuqitxa fantasma samkanaka
  !
  
  Janiw kunas akapachat sipan juk'amp jan walïkaspati,
  ¡Bosquejo de la guerra taqpach cepillo wila!
  Anclaje espuma de éter, ukat juk"ampinaka.
  ¡Jumax mäkiw web p"akintasma!
  
  Ukat jumatix jakäwij munsta ukhaxa
  ¡Ukat Tatitu infiernor jaquntapxita!
  Kunjamatsa jumar munassma
  ¡Progreso tuqinxa, nayax mayjt"awinakaruw iyawstxa!
  
  Nayax ukax mä jaqiruw iyawstxa
  ¡Juk"amp q"uma, juk"amp jach"a tukuñ yatiña!
  Uka pachan t'aqhisiñanakax tukusiñapataki,
  !
  
  Kuns kamachiñäni
  ¡Warawar uñtat barconakan jachʼa barconakapanjja!
  Uka jiwasan ch"aman ejercitosa
  ¡Quasar ukat sipan juk"amp ch"amaniw qhant"ani!
  
  Jakañax janipuniw tukuskaniti
  ¡Ukat taqiniw jaqinakäpxani!
  Kunjamatix mä jan tukuskir rayux maran
  ¡Jan tukuskir ukat kusisit marampi!
  
  Comunismo ukax chiqäxiwa
  ¡Samkayäta ukat sipansa jukʼamp askïniwa sasaw iyawsañama!
  Nayraru sartaña, pataru, janiwa aynacharu, .
  Kusisiñax utjpan - janiw llakisiñas utjkaniti!
  Vedmakova jupax q'uchu tukuyäna ukatx "Emka" jupax qhipharux Vladivostok markaruw autopamp mantawayi. Uka avión apnaqerejj yatiñ munasaw uka markar uñtäna. Vladivostok markanx t"unjäwix waliw jilxattawayi, yaqhip utanakax cigarro pitapxäna, nina naktayañ equiponakax callinakan irnaqapxäna, walja wayn tawaqunakaw palas, picos ukat yaqha nina naktayañ yänak apt"ata.
  Jachʼa tatajajj akham sänwa:
  - Zar apnaqawipanxa, wayna tawaqunakaxa wali ch"amampiwa irnaqapxiritayna, ukampisa jani jachaqt"asisawa, jani kusisitasa! ¡Janiw q"ala kusisiñampix jayarst"kätati!
  Vedmakovax akham sasaw arsuwayi:
  - Industria ukax economía ukan motorapawa, ukhamax entusiasmo ukax combustible ukhamawa mä jach"a calificación octano ukampi!
  Uka jilïri jaqixa kusisitaw p"iqip ch"allxtayäna.
  - ¡Walikiwa jumaxa imilla!
  "Emka" jupax comandante ukan edificio jak'an sayt'äna ukatx Vedmakovax niyaw ukat t'ijtäna. Chiqpachansa, wasitat chʼiyar caballopan jikxatasiñ munäna.
  Imill wawax oficina punku llawintäna kawkhantix agenda ukar khithatäkän ukaru. Mä ikiñ aruw arktäna.
  - ¡Qillqt"asipxam!
  Witcher kullakajj jachʼa jachʼa tukusaw amparanakap chiqañchasajj mantanïna. Uka sillunjja, NKVD coronel ukan uniformeni mä jaqew qontʼatäskäna. Ukham calvo ukat jan wali tipo. Jupajj wali llakitaw pilotorojj akham jisktʼäna:
  - ¡Phuqhata suti!
  Uka tawaquxa jank"akiw akham säna:
  -¡Anna Petrova Vedmakova kullakax wali jach"apuniwa!
  Coronel jupax akham sasaw saraki:
  - Pallapallanakan rangopa?
  - ¡Fuerza Aérea ukan mayor ukhamarak Unión Soviética ukan heroe! - Jach"a jach"a tukusaw pilotox säna.
  Coronelox uka katuqiriruw apthapisin mä juk"a pachatakix akham säna:
  - ¡Fuerza Aérea mayor Vedmakova jupax niyaw purini!
  Ukatxa imill wawaruw uñtäna.
  - ¿Kunjamatsa jikxatasi? ¿K"umara jakañ suyt"äwi?
  Uka avión apnaqerejj kisunakapwa qhantʼayäna.
  - ¡Suma jikxatastwa! ¡Leona warmjam nuwasiñatakix wakichtʼatäpxtawa!
  Coronelax p"iqip ch"allxtayäna.
  - Kusawa! ¡Japonés jaqinakax wali askit uñjapxani sasaw amuyta!
  Mä jach"a ch"axwäwiw ist"asïna, botas ukanakax thuqt"asïna, ukat departamento especial ukan suxta ordinario irnaqirinakax mä uniforme especial ukankir jaqimp chikaw oficinaruw jaltxapxäna. Jupajj akham sasaw mayïna:
  - ¡Aka ch"aphiru esposa!
  Layqax jan amuytʼasisaw akham säna:
  - ¿Kunas yaqhaxa akaxa?
  Coronel jilatajj akham sänwa:
  - Ukatxa! ¡Jumax katuntatätawa, Vedmakova markachiri! ¡Ukat carcelar khitatäpxätawa!
  Mä uniforme especial uchat mä chachajj akham sasaw ewjjtʼäna:
  - ¡Aka warmixa wali suma ch"axwaña! ¡Ukhamajj ¡amuyasipxam!
  Witcher jupax jachaqt"asïna.
  - ¡Janiw nayax jiwasan ch"aman kamachinak phuqhayirinakasan representantenakapäkti! Beria ukat aka jan amuyasiñax mäkiw jawst"añama, qhanancht"am!
  Coronelax jisk"achataw chhuxriñchjasïna.
  - ¡Akanx Beria kullakaruw distraer! ¡Carcelar khitapxam, ukat yatxatäwinakax uk amuyt"apxani!
  Layqaxa p"iqip ch"allxtayäna.
  - Nayax Unión Soviética uksan heroe ukhamawa ukat yatxatawix, chiqans, ukax amuyt"aniwa, ukampis Beria ukampix juk"amp jank"akiw lurasispa! ¡Avionan controlanakaparuw jankʼak puriñ munta!
  Coronel chachajj akham sasaw chuymachtʼäna:
  - Ch"axwawi pachanxa, janiwa khitis jaya pachaxa jaqukipkaniti! ¡Juparux irpapxam!
  Vedmakova kullakajj jan saytʼasisaw sarnaqäna, ukat mä jiskʼa modelon ametralladoranakan barrilanakapampiw mä jukʼa chʼalljjtayasïna, ukampiw scouts ukanakar equipañ qalltapjjäna. Ukat mä chʼiyar embudoruw uchapxitäna ukat irpapxitäna. Anna Petrovnax samarañanïnwa, janiw jupa pachpat juchañchaskänti, ukat NKVD ukax Beria ukamp wali sum apasiñap yatispawa, ukatwa jupanakax amuyt"apxani. Ukat carcelar visittʼañas wali askirakiwa. ¡Chiqpach chachax wawaparuw uywañapa, ejercitot irnaqtʼañapa ukat carcelan jistʼantatäñapawa! Ukhamajj ¡inas mä nuwasir jaqëchïna! Walja uñtʼat jaqenakaw carcelan jistʼantatäpjjäna: ¡Stalin, Lenin ukat Hitler!
  Carcelajj janiw comandanten oficinapat sinti jayankkänti, ukatwa Vedmakova sat warmirojj apsupjjäna ukat patioruw irpapjjäna. Ukanx anunakax jan waliw qhuruchasipxirïna, tunka llatunkan patak maranakan lurat carcelan qala pirqanakapax ch"uxña ukat ch"iyara ukhamänwa. Imill wawax jan munkasaw kusisiñax jikxatasïna, kunapachatix manqhar apanipkäna ukat pasillonak taypit irpapxäna. Akax registro ukan ventanapawa: deber jiskt"awinaka:
  - ¡Nayrïr suti, qhipa suti, patronímico, género!
  Ukatxa ch"iqa tuqiru kutt"aña mä baldosa cuartoru. Ukanx mesa jak"anx mä oficialax NKVD uniformeni ukat delantal de cuero ukampiw qunt"atäskäna, ukat jupamp chikaw mä qullirix janq"u abrigompi ukat pä chika marani warminakax amparanakapar jisk"a guantes de goma apsusipkäna.
  Vedmakovamp chik sarir centinelax mä jank"a, yatiqat sarnaqawimpiw esposanakap apsuwayxäna. Uka oficialajj akham sasaw mayïna:
  - ¡Jist"asiñamawa!
  Vedmakova kullakajj akham sasaw muspharäna:
  - Kuna?
  Uka oficialajj samarañampiw mayamp säna:
  - ¡Nayax isi apsusipxam sasaw sista! ¡Mä thakhi thaqhaña ukat sapa mayni uñakipañaw wakisi!
  Uka tawaquxa q"illu ñik"utawa.
  Ukampis ¡akax chachanakaw utji!
  Delantal aptʼat oficialajj akham sänwa:
  - ¡Yanapt"apxiristti! ¡Walikiwa, ¡trapos prostituta ukar jaquntañamawa!
  Vedmakovax khathatitaynawa, jupax amtasïna, jïsa, carcelar jist"antatäki ukhax mä thaqhañaw wakisi ukat isinak apsuñ qalltäna. Warminakax uka apsusaw sapa sawutarux wali amuyump sondapxirïna. Vedmakova kullakajj bragas ukan jaytatäjjäna ukhajja, phenqʼasïnwa, ukampis uka oficialajj akham sasaw arsüna:
  - Ukatxa bragas apsuñamawa perra! ¡Uka thaqhañax tukuyatäxaniwa!
  Walja chachanak nayraqatan q"al q"ala jaytatäna (jupar apanipki uka convoy ukax sayt"atäskänwa, kuna pachas nuwasiñatakix wakicht"ataw jikxatasïna), imill wawax phinq"asisaw amparanakapamp imt"añ yant"äna.
  Ukat mä thujrumpiw chhuxriñchjapxäna:
  - ¡Amparanakaxa sawutanakaru!
  Vedmakovax qhuru arumpiw arsüna, ukampis aguantasïnwa. Kunapachatï isinak sondañ tukuyapjjäna ukat botas ukanakap chʼiyjapjjäna ukhajja, uka oficialajj akham sänwa:
  Jichhax juma pachpaw uñakipt"añama!
  Warmi carcela uñjirinakax p"iqit qalltapxäna. Guantes uchat amparanakampiw ñikʼutanakap chʼalljjtayasipjjäna, ukatsti jinchunakaparuw uñchʼukipjjerïna, linternampi tubompiw uñchʼukipjjerïna. Jiñchunakax walja kutiw qhipäxar kutt"ayatäna, qunqurt"asis ukat jan qunt"asis. Ukatxa nayra ch"akhanakaparuw uñtäna:
  - ¡Tos, ukhama! ¡Ukhamawa, juk"ampi ch"amani!
  Uka tawaqun nayrapax ch"uqt"atäxänwa. Ukatxa laka uñakipañampiwa lurasïna. Ukax wali jan walipunïnwa, qhuru amparanakaw laxra ch"allxtapxäna, jichhax awisax apsusipxänwa, ukatx juk"amp ch"amampiw jaquntapxäna, niyas ch"iyjapxarakïnwa.
  Uka oficialax akham sasaw arsüna:
  - ¡Jumajj jukʼamp sum amuytʼasiñamawa! ¡Inas jupajj mä espía ukhamächispa!
  Carcela uñjirinakax amparanakapamp kisunakapar ch"allt"añ qalltapxäna, kuna phuqt"atanakas wali wakiskir yatiyäwinak utjaspa uk uñakipapxäna. Vedmakovax jisk"achataw jikxatasïna ukat thuqhuntataw jikxatasïna, URSS markan heroepax mä prostituta warmir uñtataw thaqhatäna, janiw kunas faltaskänti. Ukat warmi guantes uchat amparanakapajj imill wawan qʼala pechopwa jikjjatañ qalltäna. Juparux t"unjapxäna, chiqpachansa sapa milímetro ukham jikxatasipxäna, linterna tuqiw qhant"apxäna. Imill wawan chuchupax sallqjataw punkitüna, ukat carcela uñjirinakax juk"ampiw ch"allxtapxäna, ukatsti chhuxriñchjapxäna:
  - Janiwa! ¡Jupax akan q"umawa!
  Ukxarusti, ombligo ukat amparanakap uñakiptʼapxäna. Ombligox qhipäxaruw jaquntatäna, ukax t"ijt"ayatarakiwa, uka qhipatxa mä agujampiw ch"uqt"ata. Janiw jukʼamp sum uñakiptʼkänti, ukat amparanakapsa sum uñakiptʼäna.
  - Ukat jichhax mä ginecológico thakhi! - sasaw uka oficialax kamachi.
  Carcela uñjirinakajj akham sasaw sapjjäna:
  - Qunt"asiñamawa ukatxa kayunaka ch"iqiyañamawa, ¡amara!
  Uka qhipatxa juk"amp jisk"achasiñaw utjäna, kunawsatix carcelankir jaqin amparapax guantempi, mä juk"a qhuru tawaqun pechopar mantankäna ukhaxa. Vedmakova kullakajj llakita ukat jiskʼachataw jachäna. Ukat uka amparax wali chʼamampiw pʼiyan tʼunjatäskäna, kawkhantï uka warmix wali valorani tesorop imaski uka pʼiyaruw tʼunjasïna, ukat uka pʼiyanakatxa wali llakitaw jikxatasïna ukat chhuxriñchjarakïna. Imill wawax mä juk"a ch"allxtasïna, ukat oficialax jan wali amtampiw arsüna:
  - ¡Ukaxa wali suma uñakipt"añawa! Chiqansa, wali jakʼankir chiqanakanwa uñchʼukirinakax documentonak imantañ yatipxi, ukat awisax mä jiskʼa qillqataw wali wakiskir yatiyäwinak jikxatañatakix wakisi.
  Mä carcela uñjirinakan lantix yaqha uñjirinakaw uttʼayapxäna, uka qhipatxa thaqhañax jukʼamp llakisiña ukat jan sinttʼasirïxänwa. Vedmakovax jupar jisk"achañak munapxatap amuyasïna, ukat thaqhañax t"aqhisiyañaruw tukuyäna.
  Anus uñakipañax janiw juk"amp ch"amäkänti, juk"ampirus intestino ukax apnaqatarakiwa, ukat mä jach"a enema ukampiw lurataraki. Amuyatajja, cheqapuniw uka avión apnaqerirojj wal sustjapjjäna. Uka qhepatjja, amparanaka, kayunaka ukat kayunak uñakipañajj mä jiskʼa luräwjamaw amuyasïna.
  Ukampis ukax janiw ukakipkakïkänti, uka oficialax akham sasaw mayïna:
  - Jichhaxa radiografía de la puraka! ¡Janiw walja manqʼañanakajj utjkänti!
  Ukhamajj janiw ukham chuym ustʼaykiti. Mä qulliriw akan ukankäna, jupax taqi kuns sum uñakipäna, chuymas pulmonanaksa uñakipäna. Qhiparusti ukax mä go-ahead ukaw churasïna:
  ¡Jupax qʼumawa ukat kʼumarakiwa!
  Uka oficialajj colerat arsüna:
  - ¡Jan walipuniw jupar kunjamatsa ch"axwañani! Ukampisa, ¡jichhakamajj piano tocañapa!
  Pilotojj jiskʼachatäsajj muspharatänwa, ukat mä automático ukham istʼasisaw sarnaqäna. Witcher chachan amparanakapajj pintatänwa ukat wali amuyumpiw papelar chʼoqtʼasïna. Ukatx taqi kasta tupunakaw arktasiwayi, perfil ukan fotografía, taqpach ajanu. Walja pachaw q"ala jan isin sayt"asipxañapatak wayt"atapxäna, taqi chimpunaka, cicatrices ukat ch"akhanak janchipan utjki ukanak wasitat qillqt"apxäna. Uka qhipatxa, mä thaya ducha ukanw jariqapxäna, ukax, chiqans, URSS markanx costumbre ukhamawa, janiw katuntat jaqinakatakikiti, jan ukasti carcelan uniformenak churapxäna.
  - ¡Isimp isthapt"asipxam perra!
  Chiqansa, uka isix sawutat luratänwa, arpillerat sawutänwa ukat carcelan numeropampiw bordatarakïna. Janiw imill wawarux zapatonak churapkänti, amuyataxa, jaqinakan uñisirinakapatakix mä jan wakiskir luxus ukham uñjapxäna, ukat ukhamatwa, juk"akiw ch"uqt"ata, celdaruw irpapxäna.
  Jichhakiw walja jaqinakar katuntapxäna, carcelax wali phuqhantatänwa ukat chʼaxwañanakaw utjäna. Vedmakovax mä jisk"a jaularuw jaquntatäna, ukanx nayratpach patak jila warminakaw utjäna, jilpachax pallapallanakat jutir imill wawanaka ukat uywatanakaw utjäna. Kunapachatï avión apnaqerirojj celdapar apapjjäna ukhajja, janiw mä paso lurañjamäkänti, presojj taqpach pisonwa qʼañuchasïna. Celdanxa wali ch"amakapunïnwa, ventanaxa tablanakampi ch"uqt"ata, ch"amakt"ata ukhamaraki wali thujsa, amuyataxa janiwa jaya pachaxa cubo apsupkataynati.
  Imill wawanakax chika q"ala q"ala jan isinïpxänwa, yaqhipanakax q"al q"ala q"ala jan isinïpxänwa, isinak apt"asipxäna. Jupanakat waljanejj delirante ukhamaw mä umañ mayipjjäna. Layqaxa sayt"asisaw jiskt"äna:
  - ¡Janiwa mä paso lurañjamäkiti! ¡Kawkirus sarañajaxa!
  - ¡Kawkhans apanipxi ukat sayt"apxi! - Ch"amakata ordenata, inasa jilïri celda ukanxa. - Jiwasatakixa janiwa mä chiqaxa utjkiti.
  Vedmakovax ukax llamp"u chuymanïtap amuyasaxa, ukhamakipans akham jiskt"äna:
  - ¿Kunatakis imill wawanakaxa?
  Arunakax akham siwa:
  - Jisa, akaxa 58 t"aqawa, jani ukaxa jani kuna juchanchawimpisa! ¿Kunatakis jumax lurtaxa?
  Witcher jilatajj akham sasaw sawkasïna:
  - Jisa, ¡Beriaxa violata!
  Imill wawanakan suma larusiñapa ukat jach"a jach"a tukuñaw utjäna:
  - Jisa, jupax jiwasankiwa!
  Khitis ch"amakat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Aka Beria ukata mä juk"a warkt"asipxam!
  Mä jan wali aruw akham säna:
  -Ukhakiwa! ¡Ukat ukhamax niya chikat waranqa jila jaqinakaw patio ukan balamp jiwayapxäna! ¡Jiwasax ukhamarakiw taqpach cámara ukamp mä paseo ukar irpapxaraksna!
  Witcher jilatajj akham sänwa:
  - Walikiwa, janiwa, ch"axwañataki irpapxitani ukhaxa, janiwa ukhama jaytkäti!
  . #8 JAQTHAPI
  Oleg Rybachenko jupax mä qhana qharüruw ch"axwaskakïna, Margarita Korshunova imill wawamp chika.
  Jupanakajj Stalingrad markanwa nuwasipjjäna. Jupanakajj wali jachʼa jan ajjsartʼasaw nuwasipjjäna. Ukat wiñay wawanakax janiw qhipäxar kuttʼañsa uñisirinakar katuyañsa amuyapkänti.
  Ukampis chʼamanakajj janiw kikpakïpkänti ukat nazinakajj jukʼat jukʼatwa nayrar sartapjjäna. Ukampis wali k"achat k"achat ukat jaquntañ utanakar jak"achasiñanaka, ukat callinakan mercenarionakan jiwat cuerponakapamp.
  Moscú markax muyuntatänwa ukampis wali ch"axwañanwa. Ukat suma imill wawanakapas utjarakïnwa. khitinakatix chiqpachapuni qamirinaka.
  Oleg Rybachenko ukat Margarita jupanakax Stalingrad markanw kutt"anipxäna. Uka pachparakiw uka waynax kuns lurañ yant"äna, AI ukarjama.
  Bielorrusia markan presidencial candidato Alexander Lukashenko jupax janiw chhijllawinakan chikancht"asiñapatak jaysatäkänti. Jupanakax Catedral Eslava ukan firmanakap apsutapatx pantjasipxänwa. Ukhamatwa, janiw suxta candidatos ukanakax utjkänti, jan ukasti phisqa candidatos ukanakaw utjäna. Ukat jach"a ch"axwawix Zenon Pozdnyak ukat Kebich ukanakanw utjawayi. Pro-ruso ukat juk"amp moderado Kebich ukax mä juk"a margen ukampiw payïr t"aqaruw nayrar sartawayi. Ukat ukatx anti-ruso Poznyak ukarux mä jach"a mayjt"awimpiw atipt"awayi.
  Lukashenkax jan kamachirjam jaqunukutaw sasaw arsuwayi. Ukampis jila partejja, janiw kunas utjkänti, jan ukasti chʼajjwañanakakiw utjäna.
  Kebich jupax wali atinisisaw atipt"awayi. Ukat jupax nayrïr bielorrusia markan p"iqinchiripawa.
  Mä qhawqha tiempotjja, Bielorrusia markajj zona de rublo ukar mantawayjjänwa. Economía tuqinx jan walt"awinakan qhiparawayi. Ukanjja janiw qollqejj utj-jjänti. Ukampis uka markax zona rublo ukankänawa.
  Kebich jupax mä proceso de integración Rusia markamp amtawayi. Kamachinakan mayacht"asiwipax qalltawayiwa, fronteras ukanakax jist"arasiwayi, economía ukax mayacht"asiwayi. Órganos supranacionales ukanakax lurasiwayi.
  1999 maranx machaq presidencial chhijllawinakaw Bielorrusia markanx utjawayi. Economía ukax wali jan walt"awinakan jikxatasïna, Rusia markan jan phuqhatapatxa. Ukampis comunistanakan chʼamapajj wal jiljjattawayjje. Maysatx Lukashenkax taqinimpiw ch"axwawayxi ukat janiw jupan partidop uñstayawaykiti, ukat yaqha ch"amanakampiw maysar jaqunukuwayi. Jilïr ch"axwäwix Kalyakin ukat Kebich ukanakanw utjawayi. Zenon Poznyak sat chachajj uka tiempotakejj janiw wali uñtʼatäjjänti. Ukhamarakiw Frente Popular Bielorruso ukax taqpachani.
  Comunistanakax juk"amp ch"amanïxapxänwa.
  Rusia markanx sarnaqäwix mä juk"a mayjt"ayatarakiwa. Zyuganov jupax mä juk"a juk"amp votonak p"iqinchirirux atipt"awayi, janis atipt"añ atipkchïnxa. Lebed jupax mä pä phaxsiw Consejo de Seguridad ukan Secretario ukhamätayna. Ukampis, jila partejja, ukajj janiw sinti wakiskirïkiti. Ukat jukʼamp wakiskir mayjtʼäwejja, Chernomyrdin chachajj janiw jaqsutäkänti. Ukat ukatwa nayrïr ministrux qhiparäna, jan phuqhaskäna ukhas. Ukampirus Kebich jupax Chernomyrdin jupan yanapt"atas ukhamarakiw payïr kutin atipt"asiwayi, ukatx Kalyakin jupax Bielorrusia markan p"iqinchiripawa.
  Ukat Rusia markanx Yeltsin jupax sarxatapatx Chernomyrdin jupax presidenciaruw saräna. Rusia markan economía ukax niyaw jilxattawayxi ukatx Viktor Stepanovich jupax wali ch"amäkchisa, Zhirinovsky jupan yanapt"apampiw kimsïr chimpuntawayi, Zyuganov juparuw atipt"awayi.
  Ukhamat Rusia markanx Chernomyrdin jupax p"iqinchirïxänwa, Zhirinovsky jupax consejo de seguridad uksan secretario ukhamarak p"iqinchirin nayrïr yanapiripäxänwa. Putin jupax jichhakamax mä chiqanw qhiparawayi. Zyuganov jupax oposición uksan p"iqinchiripawa. Primakov jupax wali Ministro de Relaciones Exteriores ukhamawa.
  Ukhamajj taqe kunas amtaparjamaw sarnaqäna. Kalyakin ukax mayacht"asiñ thakhix sarantaskakiwa, ukampis janiw jichhakamax mayacht"atäkiti. Economías ukanakax jilxattawayiwa. Chernomyrdin markax Chechenia markan ch"axwañ qalltawayi. Maskhadov jupampiw aruskipt"apxta. Ukat qhiparux ukanx estabilidad ukaruw puri.
  Chernomyrdin jupax jutir chhijllawinx Zyuganov ukarux jasakiw atipt"awayi. Kalyakin jupax payïr maratakix jasakiw chhijllatarakïna. Taqi kunas mä juk"a jan ukax mä juk"a sumakiw sarantaskäna. Bielorruso markan economía ukax jilxattawayiwa.
  Ukampis Kalyakin jupax janiw kimsïr mandato ukar sarkänti. Jupan lantix Novikov sat irnaqir masipaw utjäna.
  Chernomyrdin ukax janiw kimsïr maratak candidaturas ukhamäkänti. Chernomyrdin sat chachan lantix Zhirinovsky sat jilataw irnaqäna. Qhipïrix chiqans juk"amp moderado ukhamaw tukuwayi, ukampis Bielorrusia markarux juk"amp ch"amanchawayi - Rusia markar mantañ mayi.
  Machaq jutirix janiw kuns arskänti. Kunatix jupax sancionanakankäna uka layku.
  Zhirinovsky jupax juk"amp rigido ukhamarak juk"amp ch"amampiw ch"amanchawayi ... Ukhamatwa, fuerzas prorusas ukanakax mä referéndum Bielorrusia markan lurapxäna, ukax mä jach"a crisis económica ukamp chikaw utjawayi. Ukat Bielorrusia markax Rusia markaruw tuküna. Ukaw occidental markar uñisiñarux juk"amp ch"amanchawayi.
  2014 maranx Zhirinovsky jupax Ucrania markan Maidan ukat Yanukovych markar jaqunukuñ amtap askinak apsusaw pallapallanak khithatayna. Ucrania markan ejercitopax janiw nuwasiñatak wakicht"atäkänti ukat rusanakax desarmapxäna. Yanukovych ukat Rada, pistola uñacht"ayasa, mä referéndum ukham uñt"ayapxäna. Rusia markax uka república ukarux jupa pachpaw katuntawayi.
  Ucranianonakax juk"amp jan kutkatasipxañapatakix Zhirinovskyx Rusia markan capitalap Kiev markaruw apayatayna. Ukat ukax referéndum ukan resultadonakaparux mayjt"ayawayiwa. Vladimir Volfovich jupa pachpaw, jutir presidencial chhijllawinx kimsïr maratak atipt"asisaw chhijllata, taqi jark"awinak mä referéndum ukan chhaqtayasa.
  Alexander Lukashenko jupax jubilasxiwa, ukatx armasiñaruw chhaqtxatayna. Putin jupax FSB uksan p"iqinchiripawa, 2012 marakama, ukatx suxta tunk maraniw jikxatasïna. Ukat Zhirinovsky, khititix equipo ukar wayn tawaqur tukuyañ munkän ukax janiw pusi tunk marani mä capaz oficial ukamp lantintkänti. Bielorrusia markan gobernadorapax Novik lantix waynäxarakïnwa.
  Ukampis Rusia markax occidental markan sancionanakaparuw puri, ukampis janiw sinti jachʼäkänti. Zhirinovsky jupax Siria ukat Irak uksanw ch"axwawayxi. Jupax kurdos ukanakatakix estadop lurawayi ukatx taqpachanx Vladimir Putin jupat sipanx juk"amp amtampiw lurawayi. Ukhamarus Rusia markax Arabia Saudita markaruw misil ukamp ataque lurawayi, ukatx petroleo ukan chanipax wali jach"anchawayiwa.
  Ukatx mä jach"a ch"axwäwiw Irán ukat Estados Unidos ukanakamp qalltawayi. Kunas petroleo precios jukʼamp jiljjattayäna. Ukañkamasti, Rusia markax Estados Bálticos ukat Moldavia markanakaruw katuntawayi ukat katuntawayi. Ukat ukxarusti, Nazarbayev chachan sarxatapat Kazajistán markan jan walt"awinakapat askinak apsusaw aka república ukarux circulación ukar uñt"ayawayi.
  Ukatxa, mä referéndum ukaw lurasïna, ukat Rusia markax yaqha provincia katuqarakïna.
  Jukʼat jukʼatwa URSS markar wasitat uttʼayasiñajj sarantawayjjäna.
  2020 maranx Zhirinovsky jupax Rusia markan pusi kutiw chhijllawinakan registro ukar machaqar tukuyäna. Jupax sarxañkama.
  Ukat Rusia markax Asia Central uksaruw sarxäna. Uzbekistán, Tayikistán, Kirguistán, Turkmenistán, rusa pallapallanakaw uñstawayi ukatx referéndums ukanakaw Rusia markar mantañatak utjawayi.
  Ukatwa uka markax URSS markan nayra fronteranakapar kuttʼayatäxäna.
  Ukampis ukajj janiw Zhirinovsky chachatakejj wakiskänti. Ukat jupax jan ina chʼusat yaqhachasiñampiw Finlandia markar soldadonakampi katuntasïna. Ukat ukanx chiqans niya 100% resultadompiw, referéndum lurasa. Ukat jupamp chiktʼatäña.
  Ukhamatwa Rusia markax jupan yänakap kutt"ayawayxi. China markamp apasiñax mä juk"a jan walt"ayataw uñjasiwayi, kunatix Puerto Arturo ukar mayiwinak utjatapata ukhamarak Siberia markat q"illu jaqinakar jaqunukutapata.
  Ukampis China markax Rusia markar axsarayaskäna ukat blather.
  Ukampis Alaska markanx pallapallanakan golpe de estado ukaw utjäna, ukat rusa soldadonakax uka markaruw katuntapxäna. Ukat Rusia markar kutt"añ tuqitx mä referéndum lurapxäna. Uka pachparakiw América markax Alaska markar Rusia markar aljañ amtax jan chiqapätap uñt"ayañatak wayt"ata.
  Akhamatjama...
  Oleg Rybachenko jupax sayt"asiwayiwa ukat wasitatw ch"axwañ qalltawayi.
  Uka waynax mä phallawimpiw jalxatäna ukat q"ala kayumpiw mä granada jaquntäna. Nazis ukanakar ch"iqiyapxi ukat tuiteo:
  - ¡Jiwasaxa janiwa atipjañakiti!
  Margaritax mä phallawimpiw ch"axwawayaraki, q"ala kayunakapamp mä granada jaquntawayi, Fritz ukarux t"unjawayi ukat arnaqaraki:
  - ¡Ukat sapa kuti mayacht"asipxañani!
  Wawanakax wali ch"amampiw ch"axwapxäna.
  Uka waynax wasitatwa uñisirinakarux mä phallawimp ch"allxtayäna. Jupax q"ala kayunakapampix mä granadampiw uka laruman jaquntäna. Ukham luratapatjja, pä tanquenakaw chʼalljjtayasipjjäna. Oleg Rybachenko jupax akham q"ucht"awayi:
  - Jach"a kankañani jumataki, jiwasana rusa uraqisa,
  Qullan Rusia markan sutipxaru,
  ¡Consejos nativos familia!
  Uka tawaquxa wasitatwa q"ala kayupampi granada jaquntäna. Tunka payan fascistanakaruw jaquqaniwayi ukat q"ucht"awayi:
  - Qullu patanxa mä wakawa utji, .
  ¡K"umara wawanakanïpxam!
  Uka waynax mä turno churäna, Fritz sat jawir khuchhuqäna ukat chirpachasïna:
  - Mama marka chuymajanxa, .
  ¡Suerteniw, punku jist"arañäni!
  Ukat uka qhipatxa, wawar uñtat kayupax, granada jaquntäna. Jupax mä wawawa, chiqpachansa mä jiwayir tʼunjäwi aptʼatawa.
  Margaritax mä flecha ukhamarakiwa, wali jach"a chiqaparu.
  Imill wawaxa aptasinwa q"ucht"äna:
  - Janiwa, vigilantexa janiwa chhaqkaniti, .
  Mä falcon, águila- .
  Jaqinakan arupax sonorous - .
  ¡Uka jiskht"awix katariruw t"unjani!
  Imill wawaxa q"ala kayumpiwa granada jaquntäna, ukatxa juk"ampi chillqt"asïna;
  Stalin chachajj chuymajanwa jakasi
  Ukhamat llakisiñ jan yatiñasataki - .
  Uka punku jist"arawayi espacio ukar sarañataki
  ¡Warawaranakax jiwasanak patxaruw qhantʼäna!
  Ukat imill wawax larusitaynawa. Jupax fascistanakaruw ch"allxtayäna. Jupajj filanakaparuw tʼunjasajj akham säna:
  Nayax iyawstwa taqpach uraqpachax sartani - .
  Fascismo ukax tukusxaniwa...
  Intejj wali sum qhantʼani
  ¡Thakhi, comunismo ukar qhant"ayaña!
  Ukat mayampiw uka tawaqux qʼala kayupampix wali yatiñampi granada jaquntäna. Nazi tankinak maynit maynikam ch"axwaña.
  Natasha kullakajj nuwasirakirakiwa. Stalingrad markanx imill wawanakax heroes ukhamakiw jikxatasipxi.
  Ukat jan axsaras jupanakpachas q'uchupxam:
  - Nayan markajaxa ch"amaka ch"amawa, .
  Nayax jan wali uñisirinakan nuwasïwiparux t'unjañjamawa ...
  Janiw mä urus jumamp jan munasiñax utjkaspati
  ¡Nayax juma layku jakäwij churañatakix wakicht'atätwa!
  Ukat Natasha kullakajj qʼala kayumpiw mä granada jaqontäna.
  Ukxarusti, Zoyax pallapallaruw jaquntawayi. Suma imill wawax bikini ukanïnwa. Mä turno churani, nazis ukanakarux mow down.
  Ukat ukat mä jiwayir regalo qʼala kayupat tʼijtjjani.
  Zoyax kisunakap qhant"ayasaw q"ucht"äna:
  - ¡Uñisirinak t"unjañax nayatakix wali askiwa! ¡Ukham imill wawa!
  Ukat mayampiw qʼala kayunakapan suma uñnaqtʼanïtapajj tʼunjañ qalltani.
  Ukat ukat Aurorax nina nakhantawayi. Ukhamaraki mä wila p"iqin saxra kunjams nazis ukanakarux auto apnaqaña.
  Ukat q"ala kayupampix mä granada ukamp jaquntataw Wehrmacht ukan ch"axwirinakaparux grava ukar ch"allt"ani.
  Imill wawax akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - Tili, tili, arrastre, wali ...
  Nazis ukanakar chʼamajampiw atiptʼapjjta, .
  ¡Jichhax janiw iyaw sañjamäkiti!
  Ukat mayamp nuwasir jaqix chiqaparuw ch"axwawayxi.
  Juk"amp nina naktäwix Svetlana jupan irpatawa. Ukat qʼala kayunakampiw mä paquete de explosión ukar jaqontäna.
  Ukhama, Fritz ukaxa katuqawayi.
  Imill wawaxa, chiqpachansa, qala ch"axwiriwa.
  Ukat kunjamsa qʼochtʼañasa:
  - Rus' Uraqiru jach'añchaña,
  ¡Mä samkampipuniw sarnaqañäni!
  Ukat pusi imill wawanakax nazis ukat kunjams ch"axwapxani. Jila partejja, jiwañan angelanakan batallonat jutir santonakar uñtasitäpjjewa. Ukat Stalingrad markankir nazis ukanakax uk katuqapxi.
  Ukampis jukʼamp chʼamaw jukʼamp chʼamäski.
  Stalingrad markax wali ch"amanchatawa, ukampis nazis ukanakax nayratpach Waña markarux katuntapxi. Ukhamaraki, qutat mä ch"aman flota ukaw nazis ukanakan utji. Ukanjja, británico barconakajj katuntatäpjjänwa.
  Chiqpachansa, taqpach costaruw usuchjapxäna. Ukat turconakax sur uksat nayrar sartasipki. Chiqpachansa wali axsarañjamawa.
  Natasha ukat Sukhimi markankir imill wawanakapax Stalingrad markaruw avionat sarañ atipxatayna, mä avión alemán contrachapado ukar katuntasa.
  Ukat jichhax ukhamarakiw Stalingrad markanxa. Kunjamakitix, aka markax fascistas ukanakawa, qawqha ch"amas jan katuqañatakis ch"amachasipkchixa.
  Natashax q"ala kayumpiw jiwayañ regalo jaquntäna, nazis ukanakarux ch"iyjata aycharuw ch"iyjasi, ukat q"ucht"araki:
  - ¡Jiwasan jakawisaxa wali sumawa!
  Zoyax q"ala kayumpiw granada jaquntäna, ukat kisunakap qhant"ayasaw saskakïna:
  - ¡Chiqpachansa, ¡jiwasax atipt"añäniwa!
  Ukat imill wawax wila chuchup ch"allxtayäna.
  Aurora, fusilamiento, arnaqasïna:
  - ¡Ukat jiwasan Awki Markasax wali uñt"atäpan!
  Ukat, qʼala kayunakampi, mä jiwayir regalo jaqontani. Uñisirinakar ch"allt"aña, ukat chhuxriñchjasiña:
  - ¡Jach'a Rus' ukar jach'añchaña!
  Ukat ukat Svetlanax línea aptasinx phallawayiwa. Nayax patak nazis ukanakaruw uñt"ayawayta. Ukat qʼala kayumpiw mä granada jaquntäna, ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Ciencia ukat suma jakaña machaq qhanaru!
  Ukat pusi imillanakax wasitat ch"axwapxi, ukat janiw nayranakap jisk"achañ munapkiti.
  Natashkax pä q"ala kayumpiw uka explosivo paquete apthapitayna. Ukat taqe chʼamanïtapatjja, nazi sat mä tanqueruw jaqontäna.
  E-75 ukax jan walt"awinak katuqasa, sayt"asisaw fumañ qalltäna.
  Natasha kullakajj akham sasaw qʼochüna:
  - Rus' larusisaw jachäna ukat q'ucht'äna,
  Taqi maranakanxa, ukatwa jupampi Rusampi!
  Ukat Zoyax uka apsusaw mä jiwayir regalo q"ala kayunakapamp lanzawayäna. Ukat nazis ukanakan yaqha tanquepaw saytʼasïna, lineatänwa.
  Zoyax tuiteó:
  - Jisa, jutïrixa jiwasanakiwa!
  ¡Jach"a Rusia markar jach"añchaña!
  Aurora kullakajj ametralladoratwa jalnaqäna. Walja fascistanakaruw khuchhuqawayi. Ukatxa, wali chʼamampiw akham säna:
  - ¡URSS markan heroes ukanakatakix jach"añchatäñapawa!
  Ukat qʼala kayup jaquntatapatjja, mä granadajj wasitatwa tʼijtäna. Akax wila p"iqin tawaquwa. Mä jan atipt"kay terminador ukhamakiwa.
  Ukat kunjams Svetlanax apt"asiwayi, ukat nazis ukanakarux t"unjawayi. Ukat mä chʼiyar chʼiyar pampar uñtataw tʼunjäna.
  Ukatxa akham sasaw chillqtʼasïna:
  - ¡Rusia uraqiru jach"añchaña!
  Ukat qʼala kayupar jaquntatapatjja, ukham jiwayir fragmentación granadajj tʼijtʼiwa.
  Uka nuwasirix akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Imperio soviético ukataki!
  Natashax ch"axwañanx, akham siwa:
  - ¡Jach"a imperionakataki!
  Ukat mayampxa, kunatï nazis ukanakar jiwayki ukax mä jachʼa garantiampiw qʼala kayupat tʼijti.
  Ukat imill wawax akham q"ucht"i:
  - Jach'a Taykaja - .
  ¡Rusia markar jach"añchaña!
  Zoyax q"ala kayumpiw mä granada jaquntarakïna. Walja nazis ukanakaruw khuchhuqäna ukat akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - Jach"a Rusia - jach"a jach"a kankaña!
  Ukat masinakaparux nayranakap ch"irmthapïna.
  Imill wawanakax chiqpachansa niya q"ala jan isinïpxiwa. Bikini, bronceado, musculoso, suma uñnaqt"ani, ukat curvado.
  ¡Niya qʼala jan isinïpki ukhajja, ¡kunjamsa imill wawanakajj wali suma uñnaqtʼanïpjje! ¡Ukat kunatsa isinaksa!
  Ukxarusti, Aurorax ch"amampiw ch"axwawayxi. Ukat qʼala kayupampiw kunatï nazis ukanakar jiwayki uk jaqtʼani.
  Ukatxa akham sasaw qʼuchtʼi:
  - ¡Jach"a Awki markataki!
  Svetlanax nina naktayañax sarantaskakiwa. Jupajj nazis sat jaqenakaruw khuchhuqäna ukat akham sänwa:
  - ¡Jach"a aski lurawinakataki!
  Ukat q"ala kayumpi, kunjamas granada jaquntañaxa. Ukat mayampiw nazis ukanakax amukt"apxi.
  Suma lurata rusa imillanaka. Jupanakax aeróbatica ukan jaqinakawa.
  Ukat ukxarusti pilotonakax utjarakiwa: Mirabela ukat Anastasia. Fritz sat barcor jawqʼjatäsajj pachparakiwa.
  Jïsa, Hitler chachan walja jaqenakaw ukham imill wawanakat chʼeqtʼasipjje.
  Warriors ukanakax Yak-9 ukan ch"axwapxi. Uka autojj nayra tiemponïkaspas ukhamawa. Ukampis wali askiwa. Ukhampachasa, velocidad ukat armamento ukanakanx Luftwaffe ukar sipanx juk"amp jisk"akiwa.
  Mä 20 mm cañón ukat mä ametralladora imill wawanakatakiwa, mä ME-262 phisqa 30 mm cañones ukanakampi.
  Ukampis akanx Mirabelax wali yatiñampiw maniobra, ch"iyar buitre fascista ukan chuymapar puri. Ukat juparux ch"axwañampiw ch"axwanti. Metallanak ch"allt"i, uñisiriruw q"uma phichhantawayi.
  Ukatxa Mirabelax akham sasaw q"ucht"äna:
  - Jilïri jach"a jach"a jach"a tukuña
  Avionanakajj jamachʼinakarjamaw tʼijtjjapjje...
  Jiwasax fascista tejas ukanakaruw t"unjapxta
  ¡Ukat soldadonakan jan axsartʼirïtapax fronteranakat sipansa jukʼampiwa!
  Ukat akax Anastasia, kunjams jupax apt"ani ukat nazis ukanakar gouge. Jupax terminador imillawa.
  Jupax nazi bandidonakan ajanunakap t"unjani, ukat chhuxriñchjasini:
  - ¡Jach"a jach"a kankañax Rus"atakix jutaniwa!
  Ukat ukhamaraki q"ala kayumpiw pedales ukar ch"allt"asipxani. Ukat yaqha Messerschmitt sat jaqiw jaquqaniwayi.
  Imill wawanakax sapakiw bragas ukan nuwasipxi. Ukat jupanakax wali suma jaqinakawa. Jan chʼamani motoranakanjja, jankʼakiw jalnaqtʼapjje. Ukat uñisirinakan chʼaxwatapatwa sarxapxi.
  Mirabelax Fritz-aruw khuchhuqatayna, jupax akham sasaw chhuxriñchjatayna:
  - Janiwa cuervos, janiwa jiwasaru atipt"añjamäkiti!
  Ukat mayamp nuwasir jaqix jiwayañjam jayaruw jaltxatayna.
  Ukat machaq maquina nazi ukax jaquntatawa.
  Sandalia imillax kuntix luraski uk yati. Ukat jupax wali sum luraski.
  Akax mä fascista ukaw jaya chiqat nuwasir jaqir imt"añ yant"i. Ukat jupax sarxaraki. Ukat mä milagro tuqi, wasitat uñisirinakan chuymapan.
  Ukat Fritz-arux jaquqaniwayi, chhuxriñchjasa:
  - ¡Janiw kunas rusanakatakix jan lurañjamäkiti!
  Ukat mayamp nuwasir jaqix mä desesperado U-turn luraraki. Ukat yaqha autox ch"uqt"ataw jaquqaniwayi.
  Mirabellax akham sasaw tuiteó:
  - ¡Chiqpachansa aka pachax Rusia markatakiw lurasiwayi!
  Ukat mayampi, kunjamsa mistuñasa. ¡Ukat kunjamsa uñisirir katuyasispa!
  Anastasia kullakajj alemán autoruw tʼunjaraki ukat akham sasaw arnaqasïna:
  - Taqi uraqisaxa wali uñt"atäxaniwa, ukampisa janiwa katjañaxa jiwasatakixa utjkaniti!
  ¡Ukat imill wawanakax jukʼampiw mayj mayjäpxi!
  ¿Kunas jupanakar saykataspa? ¡Ukajj mä agresivu huracán ukhamäpachati!
  ¡Jukʼamp sum amuytʼasajja, ¡mä jachʼa thayajj janiw jupanakar atipkaspati!
  Ukañkamasti Natasha kullakajj nuwasïna ukat qʼochurakïnwa:
  ¡Rusia markatakiw ch"axwañäni!
  Ukat ukhamarakiw q"ala kayumpi, kunjams mä granada de calibre jiwayir jaquntañax.
  Ukat nazis ukanakarux metal chips ukat wila aycharuw muyuyapxi.
  Zoyax ukhamarakiw q"ala kayupampix jiwayir ukat wila ch"uxña jaqiruw jaquntani, ukat jaltasaw akham churani:
  - ¡Ukat machaq orden comunismo uraqpachan utjañapataki!
  Ukat kisunakapsa qʼala chʼiyjasïna.
  Ukat Aurorax wali ch"amampiw ninamp phichhantawayi. Jupax jupa pachpaw ch"axwaski, nazis ukanakaruw ch"allt"asi ukat chhuxriñchjasi, kisunakap q"ala ch"allxtayi:
  - ¡Nayraru sartañataki!
  Ukat qʼala kayupatjja, kuna jarkʼäwirus tʼunjañjamäki ukaw jankʼak mistu.
  Ukat ukatsti Svetlana sat chʼaxwäwinxa. Ukham jiwayir tawaqu.
  Ukat jupax blonde ukhamarakiwa. Kunjams nazis ukanakar ch"allt"i ... Ukat ukat mä jiwayir regalo q"ala kayupat t"ijtäna. Jupax nazis ukanakarux t"unjañapawa, ukat saxra nina nakhantayañatakiw tukuyani.
  Terminator imillanakax kunjams chhuxriñchjasipxi:
  - ¡Jach"añchaña aruja!
  ¡Komsomol aru!
  Warriors kunjams nazis ukanakarux ch"axwapxi. Ukat jupanakarux rabioso anunakar uñtataw ch"axwapxañäni.
  ¡Akanx Terminadores ukanakax utjiwa! Ukat jupanakax nazis ukanakaruw t"unjapxi - walikiwa, saxranaka!
  Natasha kullakajj pathos sasaw säna:
  - Jiwasax socialismo ukatakiw ch"axwañäni,
  Jiwasan Rusia Soviética markatakix,
  ¡Mä machaq jach"a ordenataki!
  Ukat mayampiw qʼala kayupat mä jiwayir regalojj tʼijtäna.
  Zoyax wali ch"amampiw sarnaqaraki. Fascistanakaruw ch"allxtayi. Ukat janiw jupanakar aynachtʼaykiti. Ukat qʼala kayunakapajj mä hélice ukham lliphipi.
  Warrior ukax wali ch"amampiw akham siwa:
  - Qullan Rus' sutimpi,
  ¡Rusia markax jach"añchatäniwa!
  Ukat mayamp nuwasir jaqix taqpach kusisiñampiw nuwasi.
  Ukat Aurorax q"ala kayumpiw jiwañ regalo jaquntäna. Kunjams nazis ukanakarux taqi tuqit q"umachawayi. Ukat colerat akham siwa:
  - ¡Nayaw boxeo tuqinx uraqpachan ch"amanchatätxa!
  Ukat ukjatx Svetlanax jiwayir ukhamarak t"unjir uñstayañapawa. Ukat qʼala kayupajj wali chʼamañchtʼatawa.
  Ukat nuwasirix chillqt"asïna:
  - Nayax akapachanx juk"amp ch"amanïtwa,
  Nazis ukanakarux baño ukan ch"allt"añäni -
  Janiw Iyawskiti Pachamaman jachaqt"asiñapa, .
  ¡Ukat jan wali oligarcas ukanakarux p"iqin churañäni!
  . #9 JAQTHAPI
  Jach"a ch"axwawinakan chikancht"asisaw Vedmakovax walja urunak jan ikirïkänti, ukat ukatw carcelan celdapax sinti ch"amakt"ata, ch"amakt"ata ukat q"añuchata, niya jank"akiw ikiñar puritayna.
  ¡Edad Media ukankaspa ukham samkasïna ukat esclavonakan sartasiwip irpxaruwayäna, ¡mä kasta Espartaco faldaniruw tukuwayi! Nayrïr atipt"äwi tukuyatatxa, jan axsart"ir nuwasir tawaqux, musculoso tawaqux kutkatasirinakaruw tantacht"äna, ukat jupanakan irpirinakap ajlliñ munapxäna.
  Vedmakova, kunjamtix suyatäki ukhamarjamax mä nayratpach mä juk"a jach"a destacamento p"iqinchirïxänwa, ukatx Turan ch"aman heroeruw nayrïr diputadopjam uñt"ayäna.
  Ukat akanx esclavonakax mä amtar puripxäna. Ukatxa tunka jaqinakwa ajllipxäna. Sistema decimal ukax juk"amp sapurukiwa ukatx Vedmakovax janiw kunas ch"amäñapäkiti sasaw amtawayi.
  Trofeonakampi armatäsa, ukat caracol cucarachanak apthapisin (mä jachʼa samkanjja, Layqanakan subconscientepaw pʼeqtʼasïna), ukat nayrar sartapjjäna.
  Autoridadap ch"amañchañataki ukhamarak kayunakap ch"allxtayañatakix Vedmakovax sarnaqäna, mä pusir uñtataw sarnaqäna. Ukat imill wawax t"ijtxañ qalltäna, q"ala kayunakapampix qala thakin jisk"a ch"ullqhi qalanak jikxatäna. Ukampis nuwasirix janiw llakinak uñjkänti, jukʼampisa, taqit sipansa nayrankänwa. Kunjamtï jikxataskänxa, janiw inamayäkiti. Kimsa uñisiri nuwasirinakaw embuscada ukan quntʼasipxäna, ukat janïr pachaparuw alarma istʼapxaspäna. Uka sartasiwi p"iqinchiristi mä quqaru makhatasinxa, uñisirinakaruxa alaxpachat jaltxatayna. Kust"awinakapax tigres ukat cobras híbridos ukanakan thuqt"awiparjamawa, mä juk"a jach"a jach"a tukuñawa ukat p"iqinak khuchhuratampiw llamp"uchasi.
  - ¡Ukhamatwa nayaxa ch"axwaña p"akjasta!
  Vedmakovax janiw jaqinak layku anatt"añarux saykatañjamäkänti, esclavonakaruw p"iqinak khuchhurata uñacht"ayäna. Uka tuqitxa, mä aprobación ukaw utjäna.
  Mä qhawqha tiempotjja, plantacionanakanïki uka estancianakajj uñstjjänwa. Uka k"achacht"at utanakax chiqpach palacionakawa, k"achacht"ata ukat estatuanakampi. Fuentenakax akawjan ukat ukjanw uñjasirïna. Mä estatua Zeus ukham uñt"ata, mariposa ch"iwimpi ukat lakapampi puraka, kayu ukat pecho: paqallq jets jawq"jata. Yapunakax qamir, lik"i, quri algodón ukar uñtasita, grano jach"a espigas, garbanzos ukat yaqha yänaka. Walja esclavonakaruw irnaqayapxäna. Ukanxa chacha warminaka, ukhamaraki walja wawanaka. Chiqansa uñjirinaka, guardianaka. Ukampis jila partejja, cheqas jukʼamp esclavonakaw utji, ukat palanakampi azadanakampi.
  Vedmakovax mä utan lurat pancarta uñstayäna, uka pankarxa, esclavo imillanakax jank"akiw sawupxäna: ¡Espada ukat azada ukanakan uñnaqapampi! Yaqha esclavonakax jankʼakiw uka ataque ukar puripxäna.
  Ukañkamax walja chacha warmi esclavonakaw postenakat warkt"atäsipkäna, amparanakapas kayunakapas clavonakampi ch"uqt"ata. Uka jan chiqapar uñjir wawanakax tʼaqhisiyatäpxañapäkaspas ukhamawa. Qhispiyirinakar jak"achasisin uñjasax ch"akkatat tawaqux jan suyt"at ch"aman arumpiw arnaqasïna:
  - ¡Retribución ukax purinxiwa, dueñonakar jawq"japxam!
  Layqa p"iqinchiripaxa, kunjamatixa nayraqataru sartaski ukhama. Caracol cucarachapajj sartasïnwa ukat pä guardiaruw mä kutikiw tʼunjäna. Mayninakax qhipäxar qunt"asipxäna, maynix axsarasaw jupan lanzapampis t"ijtäna. Intestinonakax ch"uqt"at purakat mistuwayxäna. Uka imillaxa chuym ch"allxtayasïna.
  - ¡Jumanakax jan ch"amani ch"axwirinakäpxtawa, jumatix mä kawallur axsarapxtaxa!
  Miloslava kullakajj escuderoparuw tuküna, jupajj chʼeqa amparapanwa nuwasïna, hachanakajj imill wawan amparapankänwa, mä yatiñan peluquero chachan navajapjama. Ukhama uñt"atawa ch"axwirinakaru khuchhuqaña.
  Turan ukax janiw jayskänti. Jupax mä qala jaquqanïna, uka qalax guardian pechop p"akjatayna, ukat uka ch"axwäwirux mayacharakïnwa. Chʼama irnaqatapajj jupar sum yanaptʼatapajj qhanaw amuyasïna, janiw molino qalan musculonakapajj yanaptʼkänti. Chiqansa, Vedmakovax jukʼamp jankʼakiw sarxäna.
  Esclavonakax irnaqañ jaytxapxäna, ukampis janiw jichhakamax uka ch"axwäwir mantapkiti. Amuyatajja, jupanakajj jan amuytʼasirïpjjänwa. Chiqansa, uka pachpa jan samarañ waynax irnaqir yuqall wawanakar jak"achasisinx akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Jumanakax axsarañanaka! ¡Khitis qhipäxanki ukax heroe, khititix jan nayampïki ukax jan wali khuchhi!
  Uka yuqall wawanakaw nayraqat jaysapxäna. Uk uñjirinakaruw jankʼak puripjjäna. Akax tunka pusini marani mä waynawa, jupax "guardián" juparux azadampiw jawq"jatayna, ukhamat p"iqipax calabaza ukham p"akjasiñapataki. Ukajj walikïskänwa, ukat mayni esclavonakas, jila partejj altʼat chuymani ukat pacienciani imillanakas jankʼakiw chʼajjwañar sarjjapjjäna.
  Jichhax nuwasïwix jan walt"ayataw uñjasiwayi, ukampis jakhüwinakat sipan juk"amp jach"anchawi, ukhamarak jan ch"amanïñax esclavonakan ladopankänwa. Ukat chiqansa, jupanakax apnaqañ qalltapxäna.
  Passa ukax kunatix mä imill wawat suyt"añax ch"amawa, jupax nayranakap nayraqatanw yatxatäna. Jupax guardiampiw ch"axwäna, jupax juparux thaqhañ qalltäna. Ukatwa sallqjäna, espada aptʼasisin kunkapar chʼalltʼäna.
  - ¡Ukaxa nayaxa mä t"ant"a satawa! - Imill wawaxa ch"allt"asitaynawa. - ¡Uñtapxam, jan machjasipxamti!
  Nayrïr estanciax jank"akiw qhispiyatäna, destacamento ukax nayranakaja nayraqatanw jilxattawayi. Uka sartasiwix sallqa ninanakjamaw yapunakar ch"amakt"ayäna. Vedmakova kullakajj nayrar sartasaw tʼijtäna. Caballeronakax jupar jak"achasipxäna, mä kamachirjamaxa, p"iqip wali pataruw puripxäna. Ukampis uka guardiajj janiw aynachtʼkänti. Mä jukʼamp qala chuyman nuwasïwiw paqallq cuerdani phuchʼu jakʼan utjäna . Aka chiqanx yapuchirinakax caballo reserva ukarux nuwasiñaruw apayapxäna.
  Vedmakova jan axsart"ir jaqix taqi tuqit muyuntatänwa. Juparojj mä caracol cucaracha sat caracol especialmente likʼi jaqen wali jankʼak sarnaqatapakiw qhespiyasïna. Akax mä exacto lunge ukat ch"uqt"at uñisirix jaquntatawa. Ukampis imill wawax nayraqat amparapan usuchjataw uñjasiwayi, ukatsti purakapan usuchjataw uñjasiwayi, ukatx niyaw kayupax khuchhurata. Ukat Vedmakovax jisk"a puñalanak jaquntañ qalltäna. Mä navaja ukham wali chʼullqhi, nayranakaruw jaquntapxäna, awisax lakaruw jaquntapxäna. Ukampisa, jila parte nuwasirinakajj wali juntʼütap laykojj chikat qʼala jan isinïpjjänwa, ukham pallapallanakatakejj pecho chʼuqtʼañaw wakisi. Mä qawqha caballot saririnakaw liwxatapxäna, ukampis mayninakax jukʼampiw chʼamachasipxäna. Ukanjja, walja espadanakaw utjäna, ukatwa mä peine kuyntʼir uñtasitäpjjäna. Ukhamaw taqi tuqit warantasipki.
  Ukampis Miloslava, Passa, Turan ukat yaqha esclavonakax tiempoparuw purinipxäna. Filanakar khuchhuqasaxa, patinaje ukar uñtataw sarnaqapxäna, kunjams jiwat jaqinakax t"ijtxapxäna uk uñjaraktawa, ukat kunjamatsa armat esclavonakax taqi ch"amanïpxatap laykux jank"akiw jupanakar yanapt"ir sarapxäna.
  Infantería ukax kayuk saririnakaruw atacatayna, qarjata esclavonakax llakinakapat ukhamarak jisk"achatätapat vengasipxatayna.
  - ¡Uñisiri anillo katuntañani ukatxa janiwa jaytañakiti! - Vedmakova kullakaruwa kamachi.
  Nayranakapanjja, pʼeqep khuchhurat mä esclavow jaquqanïna, ukampis tunka payan guardianakaw jupar arknaqapjjäna.
  - ¡Jakhuwi apsuñamawa! - Irnaqawixa sartasiwi wayna p"iqinchiriruxa.
  Ukat jukʼamp esclavonakaw uka chʼaxwäwir mantapxäna. Kunjamsa yuqall wawanakax t"ijt"asaw caballonakar makatapxirïna, kayuk saririnakaruw t"ijtapxirïna, ukat kisunakap apnaqapxirïna, ch"uqt"at qalanak apnaqapxirïna.
  Esclavonakajj janis ajjsarañ yatipkaspa ukhamänwa, walja maranak jiskʼachatäpjjatapat vengasipjjapjjäna, kunapachatï jan khitis jupanakar jaqenakjam uñjapkäna ukhajja. Ukatjja, jupanakat waljanejj librew nasipjjäna, ukat munañan machjayir suma qʼapkir qollapsa janiw armasipkiti.
  Destacamento "ecuestre" ukamp tukuyasax Vedmakovax nayrar sartawayiwa. Thakin qhipa jach"a jark"awipax jach"a quqanakat khuchhurat mä ciudadela ukhamänwa. Ukanjja, walja seguridadaw utjäna.
  - Estaciones ukanaka thaqhaña ukatxa escaleranaka katjaña. -sasawa jach"at arsüna. - Ukaxa janiwa wakiskiti, juma pachpawa lurasma.
  Esclavonakajj jankʼakiw nuwantañatak aparatonak lurapjjäna.
  - Escaleranakaxa jach"apuniwa, ukhamata walja ch"axwirinakaxa mä kutina uka taypina pasapxañapataki. - Vedmakova ukaxa uñacht"ayiwa.
  Yaqha estancianakanx jiwayañax wali ch"amawa. Yaqhep cheqanakanjja, uywatanakajj kutkatasirinakan ladopar sarapjjäna, ukampis walja cheqanakanjja, costumbrenïsajj janiw saytʼasipkänti. Uñch"ukirinakax jank"akiw jiwayatäpxäna - ukax wali ch"ama ch"axwirinakat jayaruw sarapxi. Uñisirinakan qhip qhipa ch"amanchawipax detinetos ukanakawa. Vedmakova, kunjamtix nayrax lurapxirïk ukhama, nayrïr pirqaruw makhatawayi. Walja kutiw mä flechampi jawqʼjapjjäna, ukampis mä escudompiw jiwayir regalonakamp nuwasïna. Jakʼankir nuwasir jaqejj wali chʼamampiw jawqʼjatäna, ukatwa jarkʼaqasiñ puedkchïnjja, perqat jaquqanïna.
  Miloslavax mä ganchompiw guardiarux apsuñ atipjäna, uñisirinakarux jaqunukurakïnwa. Ch"uqi janq"u Passa ukax nayratpach uñisiri pallapallanakarux wali uñnaqapampiw layqawayxi. Ukat wali chʼamampi jachʼat chuchup uñkatasipkäna ukhajja, seductora chuchupampiw uka imill wawajj kayunakapamp inglepar chʼalljjtäna, ukatsti chʼiyjarakïnwa. Vedmakova, pirqanakar makhatasinxa, jan khuyapt"ayasisaw khuchhuqatayna. Uñisirinakax nayratpach jan ch"amanïxapxänwa, juk"amp esclavonakaw pirqar makhatapxäna. Jupanakax p"akjasipxäna, walja escaleranakaw utjäna, ukat guardianakax janiw taqinir jawq"jañatakix tiemponïpkänti. Uka manqhanxa, chiqaw jiwat ukhamarak usuchjat esclavonakan ikiskäna, uka ataque ukax janiw jan chhaqhayas lurañjamäkänti. Aka cheqanjja, esclavompi guardiampejj chʼaxwasaw mä suma alturat tʼunjapxäna. Jupanakax usuchjatäpxänwa, ukampis qhiparapxäna, jakaskäna, ch"axwasipkakïnwa.
  Uka jan samarañ waynax Vedmakova satänwa, jupax apellidop jisktʼañ armasxänwa, jupax pirqaruw uñstarakïna. Jiskʼa jachʼätapat askinak apsusaw oficialan kayunakap taypir liwjjatäna, ukatsti pä kayumpiw qhepäjjapar chʼalljjtäna, mä pachparakiw qonqorinakap manqhar chʼalljjtäna. Jupax nayrar t"ijtäna, mä horquillampiw ch"allt"asïna, uka horquillax mä jilïr esclavoruw katxarutayna ..
  - ¡Ukaxa wali katjatawa uka t"aqhisiña muxsa! - Waynaxa jisk"a lakap ch"allt"asïna, guardianakaru jisk"achasa.
  - ¡Ay, q"ala kayu katari! - Ch"iqa tuqina sayt"ata ch"axwirixa maldecisitaynawa, waynaruxa ch"uqi ch"uqimpi ch"uñuyatayna.
  Uka waynax qhipäxar jaquntasaw pipapat nayrapar thuqt"äna. Kunjamsa uñisirinakax jan axsaras arnaqapxäna, t"unjapxäna. Uka wawax janiw ceremonia ukan sayt"askänti ukat mä espadampiw tukuyäna. Wawan amparanakapax jisk"a jisk"a ukhamäkchïnsa, ch"ullqhi ukat ch"amanïnwa - ch"ama irnaqatapat ch"amanchata.
  Yaqha yuqall wawanakax presión uñacht"ayapxarakiwa, infierno ukham nuwasipxirïna, chhuxriñchjasipxi ukat juramento lurapxi, ¡q"uma expresiones ukanakaw ajllisipxi!
  Perqax jank"akiw q"umachatäxäna, manqhan ch"axwäwix mä juk"a aynacht"ayatänwa, esclavonakan venganzap axsarasa, dueñonakax jan ch"amampiw ch"axwapxäna. Chiqansa, wasitat jiltatäki uka purakanakax jan wali yanapirinakawa, jan wali esclavonakampi nuwasiñanxa.
  Jilïr dueñopax Sheikh Samuma satawa, jupax uraq manqhankir pasaje tuqiw mistuñ yant"äna. Mä bolsa qalanakampi qurimpi apt'asitayna. Inas mä chʼamanïchïna, ukampis qollqe munañajj aynachtʼayarakïnwa. Rakhita suma tawaquxa, ukat janchipan cobre coloranis ukhamaraki, sinti yant"awiwa.
  - ¡Ukat nayar arktapxita perra! - Sheikh jupax ch"uxña ñik"utapat katjatayna.
  - Janiwa wakiskiti, naya pachpawa sarä, tata! -sasawa achikt"asïna.
  - ¡Janiwa mä q"añu warmikiti! ¡Nayarux jumar apañax wali askiwa! Uka sádico dignitario ukax chuckled.
  - ¡Ukampis chuym usuyasi! - Uka uywataxa q"ala kayunakapa ch"allxtayäna.
  - Kunapachatixa jiwasaxa sarawayxañäni ukhaxa, nayaxa ñik"utamampi warkt"ayapxäma, ninampi phichhantapxäma. Sheikh jupax aycha manq"irjamaw lakap ch"allxtayäna.
  - ¡Jumaxa mä uywawa! Ukampis nayax jumar munassmawa, iyawsapxita!
  Imill wawaxa dueñoparu jak"achasitayna, jupax q"añuchata chhuxriñchjata q"uma ajanuparux uchatayna ukat laq"uñ qalltäna. Aka chiqanx Rakhitan amparapax mä puñal sheikh ukan cinturón ukan jikxatäna ukat taqi ch"amampiw punkit purakaparux jaquntäna.
  Akax mä ch'amakan luratawa.
  Sheikh jupax bolsa jaquntawayi ukat ñik"utap jaytawayi. Amparanakapax manqha p"iya jist"antañ yant"äna, intestinonakax jaquqanïxänwa.
  - ¡Uñstayata! ¡Echidna ukax wali jach"awa! -sasawa qhuruchasïna.
  - Janiwa! ¡Chiqap lurawayta! Qawqha imillanakaru, chachanakarus t"aqhisiyapxtaxa. Ukat wawanakarus chʼakkatasaw mä posteru clavompi chintʼäna. ¡Akax mä venganzakiwa! - sasaw imill wawax jach"at arsüna.
  - Yanqhachasiwi!
  - ¡Diosa! ¡Jumaw nayar jawqʼjista! - Esclavo imillaxa sheikh ukana ch"uqi, wila masiparu ch"allt"atayna.
  - ¡Juk"anikiw ch"axwapxi! - Jupaxa chhuxriñchjasïna.
  - ¡Ukampis noble wilax nayaruw jalluski! - Q"ala kayuni esclavox kisunakap ch"allxtayäna.
  - ¡Janiw kunas q"añu! ¡Tropanakajj kutkatasirinakarojj tʼunjapjjaniwa, jumajj wali tʼaqhesiyataw uñjasïta, nayajj jumatakejj mä angeljamaw uñjasirakïta! - Nayaxa ch"ama jikxatta Sheikh-aru qhuruchañataki.
  - ¿Jupanakax jumat sipan juk"amp qamir fantasía ukanipxi? Uka tawaquxa lakap ch"allxtayäna.
  - ¡Jumatakix wakisiwa! Qamiri jaqixa chhuxriñchjasïna ukatxa jachäna. - Usuchjaña! Facifi pomadanak apanipxita.
  - Kunata? - Slyly uka tawaquruxa jiskt"äna.
  - Nayaxa aka quri bolsa churapxäma. Sheikh jupax achikt"asiwayiwa.
  - ¡Jupax nayankiwa! Sumakiwa, khuyapayasiñat ukhama, kawkhans fatsifi pomada ukax utji? Uka tawaquxa k"arisiñampiwa jachaqt"asïna.
  ¿Uñt"tati armario ukaxa mä t"ijtiri waka uñtatawa? - Qamiri jaqixa chhuxriñchjasïna, chhuxriñchjasïna.
  - Jïsa! Ukham suma uñnaqtʼan qalanakamp lurat uñjta.
  - Ukhamaxa amparama p"iqiru uchañawa wakisi, ukatxa jasakiwa mä caja pomada apsuña. Jumaw naya layku jutäta, ukatsti qʼañucharakïtawa. - Sheikh jupax jisk"at arsüna, niyas jan amuyt"asisaw arsüna.
  "Mä jan wali jaqis qullatäñapawa. ¡Suyt'apxita!
  Uka tawaquxa t"ijt"asaw uka cuartoru mantawayxäna. Jupajj janiw qamir jaqet llakiskänti, ukampis ukham wali valorani pomadajj wali jukʼakiw utji ukat kutkatasirinakatakis wali askirakiwa. Ukat uka qhipatxa, uka uñisit freak ukarux kutkatasirinakaruw aljantani.
  Esclavonakax niyaw cuartonakar jaltxapxi. Jupanakatxa paninixa mä suma chika q"ala imilla uñjapxäna. Warmi munasiñ manq"at awtjata k"umara waynanakaw jupar jak"achasipxäna. Imill wawax wali ch"amampiw irnaqäna, musculoso ukhamarakiwa, ukatwa jank"akiw ataque luririrux jaqunukutayna, ch"aman kayunakampi, ukat arnaqasïna:
  - Qullqi jikxataña munasaxa. Yatipxam, ukanx, sotano ukanx mä agresivo tipo ukaw jachi, mä bolsa quri apt"ata.
  - ¡Janiw agresión ukax gustkiti! - irónicamente uñt"atawa waynanakaru.
  Ukampis ¡jupax qamirïrakiwa! - Imill wawaxa ch"allt"asitaynawa.
  - Ukatxa wali askiwa, nuwasipxañäni! ¿Kawkins uka bodegajj utji? - Uka kutkatasiri esclavonakaxa ch"axwapxiritayna.
  - ¡Ukan amparaja arkapxam! Uka esclavojj kupi amparap luqtäna.
  Wayna chʼiyar jañchin esclavonakajj kawkhantï mazopajj uñachtʼaykäna ukaruw jankʼak sarapjjäna. Uka tawaquxa jachaqt"asisaw cuartoru t"ijtäna. Mueblenakajj wali qamirïnwa, ukampis jan sum wakichtʼatäpjjänwa. Ukat akax qurit lurat armariowa. Rakhita, jan pä kuti amuyt"asax amparapampiw ch"allt"asïna. Jupax manqharuw liwxatäna ukat uka pachax chhuxriñchjataw jist"antasïna.
  Suma uñnaqt"an tawaqux chhuxriñchjasïna, navajas ukham ch"ullqhi kisunakax muñecapat khuchhuqapxäna.
  - ¡Ay, ¡kunja llakisiña! -sasawa arnaqasïna, ukatxa chhuxriñchjasïna. - ¡Ukham jan walipuniwa!
  Uka tawaqux wali llakitäkchïnsa, jan axsarasaw amparap vendañ yantʼäna. Vedmakova kullakajj warminakan arnaqasitap istʼasajja, mayniruw violata sasaw amtäna, ukat jankʼakiw uka cuartoruw jalnaqäna. Uka suma uñnaqt"an wilampi ch"allt"ata uñjasaxa, akham sasaw arnaqasïna:
  - ¿Khitis ukham lurañ jan axsaraskäna?! ¡Nayaw dignidad ukax asnupar uchä! - Mä colerasiñampixa, nuwasir jaqix jan wali jaqiwa.
  Rakhitan nayranakapat jachaqt"asipxäna, janiw jupatakix llakisiñat jachaqt"askänti, walja kutiw mä jawq"jat esclavox janiw yaqhakiti, jichhax jan ch"amanïtap amuyasitapat sipansa.
  - ¡Ukaxa jupawa! Uka tawaquxa armario tuqiru uñacht"ayäna.
  Ukhamächi ukhajja, ¡wali ajjsarkañawa! - Vedmakovaxa ch"amampiwa uka sonrisa laq"u p"iqiparuxa ch"iyjatayna. Uka estructurax doblado ukat impacto, llamp"u quri khuchhurata. Uka nuwasirix armario pʼakjañapkamaw jawqʼjaskakïna.
  Imill wawax wali ch"iyar ch"iyar tukuwayxänwa, ukat ch"iyar janq"u Passax jupar jak"achasïna. Jupajj wali yatiñampiw mä torniquet uchasïna, ukhamatwa wilajj jan mistuñapäkänti. Vedmakovax mä khuchhurat amparap apsuwayxäna, amparapax ch"uxñaruw tukuwayxäna, ukampis wali junt"üxänwa.
  - Kusawa! - Jiwasaxa Khirov sat jaqiruw jawsañasa. Inas jupax yapuchchispa. Uka nuwasirix wali jach"atwa sillp"ïna.
  Passajj akham sasaw jisktʼäna:
  - ¿Khitis akan amparamampi ch"uqt"añamataki iwxt"apxtamxa?
  - ¡Samma!
  - ¿Kunsa juma pachparu uchasta? - Vedmakova kullakaxa muspharkañawa.
  - Janiwa, aka freak sutipax Samuma satawa. - Tawaquxa chiqachatawa.
  - Ukhamächi ukhaxa, cuartelar lurañaw wakisi. Uka nuwasir jaqix nayranakap ch"allxtayäna.
  - Jupax sotano ukankiwa ukat sinti usuchjatawa. Jumajj jupar katjañ yatipjjätawa. Jani samsuñatakixa.
  Vedmakovax cepillo katxaruñ yant"äna, ukat mä akatjamat mä llijulliju laq"ar tukuwayxäna, ukax jamasat mistuñ yant"äna. Uka nuwasir jaqix yurïwitpach jan ukham ch"ikhi ukhamäkchïnxa, inas jupax atipt"chispa. Yämas khitis janiw chuymapat katjkänti, jan ukasti kunkapat katjäna.
  - Wow, muspharkaña magia. Jiwasax Khirov ukar uñacht"ayañasawa.
  Uka usuchjat tawaqun ajanupax chʼamaktʼxänwa, ukat janiw kuns amuyasxänti.
  Passa kullakajj tiempoparuw apthapïna:
  - Nervioso imilla, ukampisa suma! Jupatï jan chʼamanïkaspas ukham qheparaspa ukhajja, wali llakkañapunïniwa.
  Suma, akax askichatäñap suyt"askta. Jichhakiw Khirov jupax kawkhans faltäna, jupax nayamp jak"ankxä sasaw arsuwayi. - Vedmakova kullakaxa jan kusisita amparapa ch"allxtayasïna.
  - ¡Nayax akanktwa! Layqaxa punku qhipäxatwa jaltawayxäna. - Nayaxa magia uñt"ta.
  - Ukat nayax amparanakajaruw katxaruwaytxa! - sasaw Layqax chhuxriñchjasïna.
  - Walikiwa, ukaxa janiwa jan walïkiti! Akax mä medusa ukat mä laq"ump mistutawa, uñjtawa translúcido ukhamawa, uñjaraktawa kunjams kimsa chuymax thuqt"aski. Uka brujojj chuym chʼalljjtayasïna.
  - Kunas wali muspharkañawa. Imill wawax amparap chhaqhayasïna ukat uka lantix mä lagarto medusa chhaqhayasïna. Nayax amuyta, ukham luratax taqi destreza ukhamäkchisa, ¡akax janiw taqpach mä kipka lantikiti! - Ch"axwirix janiw kunakipans sawkasiñ munkänti.
  - Ukampisa mä chiqawa jañchixa umasa, ukaxa janiwa kuna jan walïkisa. ¡Mä kasta superpoder ukhamawa! Layqaxa k"arisiñampiwa nayranakap ch"irmthapïna.
  - ¿Kunas sañ muni, jan ch"amanïtati? - Nayaxa janiwa Layqaxa amuyawaykti.
  - ¡Kunjamatsa sañaxa! Chiqansa, janiw mä uywakïxiti, jan ukasti warmin janchipan mä chiqapawa. Ukat uywanakar apnaqañax chʼamakiwa. Jichhax aka jisk"a laq"ux jisk"aptañ yati ukat kuna ch"usawjarus liwxatasispa jan ukax pirqa taypit makhatasi. Ukhamarus niyas jan uñjkayakiwa, aka kastax camaleón ukar uñtasitawa. - Layqaru qhananchaña qalltäna.
  - ¡Pulsarno! - Sasa, Pass ukan ch"amanchawip uñacht"ayasa. - Janiwa nayaxa amuyirïkti. Uka cepillo khuchhuqaña ukat espía ukham luraña.
  - Ukhamawa atipt"awixa jach"a jan walt"awinakxa arsuwayi, ukampisa akaxa jutïri atipt"awi uñacht"ayañakiwa. Uka layqaxa amuyasïnwa.
  -Ukhamaxa, ¿janit jupar desenganchañ munktati? - Qhanañchata Vedmakova.
  - Janiwa! Chʼaxwäwinakanxa, jan axsartʼirïñasa ukat suma amuytʼasirïñasa atipjañatakiw yanaptʼi. Chʼalltʼañatakejj nayraqatjja, kawkhantï uñchʼukiñaw wakisi uk uñjañama, jan ukhamäkani ukhajja, puñchum chʼiyjasismawa. Ukampis jan waltʼäwinakar jan puriñatakejja, usuchjat jaqejj qollatäñapawa. - Hirovoxa llamp"u chuymampiwa jaysäna.
  - Mä imill wawatakixa janiwa walikiti jan ch"amanïñapaxa. ¡Chiqansa, ¡ukax juparux jan waliruw puriyani! ¿Chiqpach ampar uñtasita, jaqin amparapar uñtasit lurasmati? - Vedmakova kullakaxa jiskt"asiwayiwa.
  - ¡Nayaxa amuyta! Inas nayajj askichchirista. Jila partejja, jila parte magonakajj qollañat sipansa jiwayañan jukʼamp sum yatipjje. - Hirovox presión ukampiw estresatäna.
  - ¡Ukampixa iyawstwa! Kawkïr jan amuytʼasir jaqejj jan chʼamanïñapatakiw yanaptʼaspa, janiw taqe yatiñan jaqejj qollkaspati. - Vedmakova, amuyt"ayañatakixa, wiski tuqiruxa amparapampiwa t"ijtäna.
  - Walja qhuru verdugonaka - juk"a qullirinaka!
  Esclavonakax Samum ukan dueñoparuw aynacht"ayapxäna, jiwatäkaspas ukhamawa. Rakhitax amuyt"asxänwa, ajanupax chuym ch"allxtataw t"ijtäna.
  - Mayampiwa taqiniru sallqjatayna! Facturap jan pagasaw sarjjäna.
  - ¡Nayaw juparux warkkatayäta! - sasaw Vedmakovax säna. - Jiwapax taqi jan wali jaqinakataki, qullqi munañan jaqinakatakix mä iwxt"atäpan. !
  - ¡Ukaxa amuyt"añawa! Ukampis ¿khitis amparaj kuttʼayistani? Uka tawaquxa jachañataki wakicht"atäxänwa.
  - ¡Akankiwa! - Uñacht"ayarakiw sartasiwi p"iqinchiri.
  Khirov jupax qunqurt"asïna, mä cordón ukax amparanakaparuw ninamp nakhantäna.
  - ¡Jan llakisimti! Janiw jan ch'amanïñamäkiti. Ukhamajj Rakhitajj jumatakejj mä jachʼa espíaruw tukuñapa. Chiqansa, jumax aka imperionkir taqi qamirinakata ukat chʼamani jaqinakat vengasiñ munapxtaxa.
  - Ukhamawa. ¡Jan mä esclavo ukhamämti, laq'an jisk'achata! - sasaw imill wawax jach"at arsüna.
  - ¡Ukhamaxa yanapt"apxita! Aka imperiox jan wali apnaqatawa, ukhamax sepulturax sistema jorobado ukx askichani! - Layqaxa mä haz de energía ukaw índice dedopat mistu.
  - Jan uñt'ata! Nayax jumanakan walja ch"amap uñjta. ¡Ukat yatiñani! ¡Nayax jumamp chikt'atäñatakix wakicht'atätwa! - sasaw esclavox jach"at arsüna.
  - ¡Jumanakax usuchjatäpxätawa, ukampis atipt"apxätawa! ¡Jan llakisiñax janiw ch"amanïkiti, jan ch"amanïsax janiw atipt"añax utjkaspati! - Jupaxa qhananchawayiwa, layqa jaqina filosofía amuyunakapa uñacht"ayasa.
  - Nayax warmitwa - ukhamax aguantañ yatitawa. Rakhita kullakajj pʼeqep chʼoqtʼasïna.
  - ¡Kunapachatix pacienciax jan wakiskchi ukhax q"uchuñax yanapt"aniwa! - Khirov jupax akham sasaw arsu.
  Taqinipuniw larusipxäna. Vedmakova kullakajj wali suma chuymanïnwa. Qalltanx atipt"irïnwa, ukax sañ muniw janiw pachax ina ch"usar apt"añax utjkiti. Nayraqatxa, janïr chʼiqintkasax mä ejercito esclavonak uttʼayañaw wakisi. Ukhamasti jaqinakax hierror uñtatawa, thayt"añkama, munat uñnaqa churapxam. Nuwasir tawaqux pirqaruw mistunïna, tribuna ukar makhatasinx akham sasaw kamachi, qhixu qhixu arumpi:
  - ¡Trumpeta apthapiwixa taqiniru apthapitawa!
  Passajj akham sasaw jisktʼäna:
  - Warminakax ukhamaraki?!
  - Jïsa! Sapa espadaw munasini. Jank"aki, ukampis yatipxam janiw lunthatasiñanakax utjkaniti, taqi kuns mä kipkak jaljañäni.
  Esclavonak apthapiñatakix mä juk"a pachaw munasïna, chivonak apnaqañas wakisïnwa. Vedmakova pachpaw mä qawqha jaqinakar yanapt"añapatak wayt"ata, khitinakatix jan p"iqip chhaqhayasipki ukanakaru ukhamarak lunthatasiñanak jark"aqañataki. Imill wawax phisqa wali ch"amanchasir bandidonakan jinchuparuw wali sum jawq"jatayna, maynix p"iqip khuchhuqatayna. Wila ch"akhanakaw ajanuparux jaquqanïna, Vedmakovax munañaniw ukanak liq"i. Ukajj walikïskänwa. Taqi tantachäwix ch"amakanw antorchanakan qhanapampix apasïna. Waranq waranq qhispiyat esclavonakaw utjäna, Vedmakovax nayrampiw tunka payan waranq esclavonakas utjäna sasaw amuyäna, jupanak taypinx walja wawanakas warminakas utjkchïnsa.
  Jupax ciudadela ukan jach"a torrepatw thuqt"äna. Layqax mayni tuqiruw sayt"asïna, jupaw taqpach tantachäwinak apnaqäna. Esclavonakajj jan sinttʼasisaw tʼaqhesiyapjjerïna, ukat jan chʼamani jaqenakarojj jiwarayapjjänwa jan ukajj jiwayapjjerïna. Ukhamat en general, parámetros físicos ukanak apsuñäni ukhax suma ch"axwirinakjamaw uñstapxäna. Ukhamakiwa, jupanakax yatichañ munapxi. Vedmakova kullakajj nina nakhantayañ arstʼäwi arstʼäna. Jupax juk"ampiw mä jach"a qhispiyasiñ ejercito lurañax wakisi uk qhanañchañatakix ch"amanchawayi.
  - Mayacht"asiña, jan axsart"aña, jan kuns munaña - ¡atipt"añataki, qhispiyasiñataki, kusisiñataki! ¡Jan cheqañchatäsajj janiw ejercitojj utjkaspati, jan ejercitonïsajj janiw libre jakasiñ jikjjatkaspati! Irnaqawix juk"amp ch"amanchawayistu, amuyunakampi waljaptayatax qhispiyasiñ churarakistu, ukat suma suertempi chikt"atax kusisiñ apanini!
  ¡Ukhamajj mayakïñäni ukat cadenanak pʼakjañäni! - Warmixa arsüna.
  ¡Esclavonakajj wali kusisitaw jikjjatasipjjäna! Mä esclavokiw amukt"äna, walja ch"akhanakani ukat jach"a jach"a tukuri uñnaqani. Uñkatatapax jukʼamp jiskʼachatätap uñachtʼayäna.
  ¡Vedmakovax wasitatw sartasiwin mä sapa irpirir ajlliñatak arsuwayi!
  - Comandantex pirámide patat uñtatawa - mäkiw utjañapa, jan ukhamäkanixa ¡ukham ch"aman estructuras ukhamarakiw t"unjasini!
  Esclavonakajj akham sasaw arnaqasipjjäna:
  -Waliki! Irpapxita.
  ¡Juma jach"a ch"axwirix jiwasan p"iqinchirïtawa! - Jan suyt"ata taqi waynaru arnaqañ atipxatayna.
  Ukax Vedmakova juparux muspharayäna: kunjamas ukax juk"ampirus lurasispa. Jupax juk"amp sum uñch"ukiskäna, wawapan amparapanx mä thaya tubo ukar uñtasit kunas juk"amp thithitakiwa. Ukat uka aparaton yanaptʼapampiw thuqtʼasïna.
  - ¡Uka waynaxa jayaruw sarxani! ¿Kunas sutipax? - Warmixa jiskt"asitaynawa.
  - ¡Dick! Nayax chiqpachapuniw uñt"awayta. Pass sasaw säna.
  - ¡Sapa suti! - Vedmakovax qhanaw kunatix juk"amp exótico uk suyt"askäna.
  - ¡Kunatsa complejidad ukaxa!
  - ¡Jichhax voto churañäni! - yatiyataynawa layqaxa. Jupajj wali qʼejjo qʼejjo arupänwa, palmeranakajj khathattʼasirakïnwa. - Khitinakati Witcher warrior p"iqinchirïñapataki yanapt"ki ukaxa, ¡ch"iqa amparap jach"ar aptañamawa! ¡Chiqa, qhispiyasiña ukat jach"añchäwitak voto churapxam! ¡Ukat jakäwimax ukhamarakiw diosanakax envidiasipxani! - .
  Esclavonakajj wali kusisitaw jikjjatasipjjäna, ukat niya mä amtampiw kupi amparanakap loqjjapjjäna. Jupanakax mä nuwasir jaqir uñtasitäpxänwa, ukat mä amtar puripxatapatxa, Hirov jupax encantos ukanakap akan apnaqaspa ukhax sasaw amuyapxäna.
  ¿Janit chiqäki jupax puritapax jupanakarux libre jakasiñ churäna ukat chiqpach jaqinakjamaw jikxatasipxarakïna. Ukhama, Vedmakova ukamp jallu pachar uñtat jikisiñax natural ukhamawa. Kusisiñaw nayra esclavonakan ajanunakapan liytʼasïna. Ukajj sartañjamarakïnwa.
  Aka chiqanxa, taqini kusisita, mä ch"aman esclavo, wali ch"amani cicatrices ukanakampi k"achacht"ata, nayrar sartawayi. Jupax wali ch"ullqhi arupampiw arsüna.
  - Kusisiñaru irpañ munirinakaxa waljanipuniwa, utjaskakiniwa. Ukampis ¡ukham lurañatakix derecho moral ukanïtati!
  - Kawkiri!? - Layqaxa lakapa kisunakampi phuqt"ata sonrisa. Qʼala amparanakapan bíceps sat chʼakhanakapajj jiljjattäna.
  - Khititasa?! Mä jach"a familiat jutiri, jan ukax común jaqi. Jan ukax inas Gissor ukham t"ijtir esclavo ukhamächispa. Walja arsuwayarakitaynawa, ukampis mä laq"ampiw jakäwip tukjatayna. Ukat jupamp chikasti pä tunka waranqa esclavonakaw utjäna. - Mä ch"amani esclavompi khuchhurata.
  - Waljaw jiwasat dependani. ¡Jumaruw cicatrices uñjta, inas jan esclavot nasktati, ¡mä chivompi jan ukax lanzampi espadampi usuchjat usuchjatanakar yaqhacharaktwa! - sasaw Vedmakovax säna.
  - ¡Jumax nayatakix jan uñt"at ch"axwirirux amuyasta! Nayax Conde de Forsa, axsarkañ reyinakan wawanakapätwa. Ukampis ¿awkiman sutip yattati? - Jiskt"äna mä jach"a esclavo.
  - Aylluna nobleza ukaxa pachpa relación ukaniwa jani axsarañampi, kunjamatixa ñik"utaxa amuyunakaru jaya pachana! - Parried Vedmakova ukatxa jank"aki yapxataña. -¡Janiw nayra achachilanakan valorapax axsarañarux yanapt"kaniti!
  - Jumax wali suma parlasta. Mä feria ukan sawkasir jaqirjamaxa, ¿kunjamsa chuymamax jan axsartʼi? Uka esclavojj amenazampiw cejanakap jachʼar aptäna.
  - ¡Walikiwa, jumaxa mä heroewa! Jakhuñani, ukampis mä esclavon destinopamp chika, kawkhans jach"a jach"a tukuñamasa jan axsarañas utjäna! - Vedmakova ukaxa niyaw thaya qalltawayxi.
  Naya pachpaw uka toqet kunatsa ukham lurawayta. Ukat kunas, janiw yatiñax wakiskiti, juk"a yatiñanaka - ¡jiwañax juk"amp jasakiwa! Jiwañkamaw nuwasiñatak ch"amanchapxsma, ukat jumatix jan arunakampiki atrevista ukhax ¡uka ch"amamp iyaw sasmawa! -sasawa Conde de Fuerza ukaxa arnaqasitayna.
  - ¡Uka tuqitxa chiqapawa! Uka nuwasirixa wali ch"amampiwa säna.
  Esclavonakajj arena qʼomachapjjäna. Witcher jupax saraqasinx espada uñakipäna. Uñisiripajj nayraqatapanwa saytʼasïna. Jupajj mä kutikiw armapajj utjäna, pä espadanakajj wali chʼullqtʼatänwa. Janis ukhamäkchïnjja, nuwasir jaqejj yaqha espadampiw pechopat apsüna.
  Conde de Force jupax Witchers ukanakat sipanx juk"amp jach"änwa, amparanakapan juk"amp jach"apunïnwa, janis sinti musculoso ukhamarak relieve ukham uñt"atäkchïnxa, mä imill wawax uraqpachan fitness ukan campeón ukar tukuñatakix askiwa. Ukampis janiw likʼijj utjkänti, ukat tendón ligamentonakajj wali chʼamaktʼatäjjänwa ukat punkitänwa. Ukatjja, sapa sarnaqañanjja, mä jachʼa experienciaw utjäna, ukat saltañatak sarnaqañajj wal parläna. Mä jachaqt"asiwiw ajanunakapan anatäna, janiw jisk"achasiñax utjxänti, jan ukasti sinti khuyapt"ayasiñaw utjäna.
  - Walikiwa, jumaxa, imilla! Janiw envidiasiñamäkiti. Condex amparap uñacht"ayäna.
  - ¿Kunatsa juma pachpaxa wali ch"amanïtaxa? Witcher sat chachan colerasiñapajj jukʼampiw jiljjattäna.
  - Walja nuwasïwinakasa, torneonakansa atipt"awayta. Nayan reinojanjja, wali suma nuwasirinakat maynïrit uñtʼatäyätwa, waljanejj wali suma nuwasirïkaspas ukhamwa uñjapjjetäna. - Forsa, pecho ch"akhanakapa ch"allxtayäna, ukaxa pä escudo ukhamjamawa maynit maynikama sayt"ata.
  - Ukaxa kunatixa jumaxa nobleza ukampikiwa ch"axwawaytaxa, ukatxa jupanakaxa degeneradas ukhamaraki lik"i tukupxi. Jichhax, jumatix mä yatiñan comunerompi sum apasipxäta ukhaxa, ¡juk"akiw jach"añchäwimax qhiparäna! - Confianzampiwa Vedmakova kullakaxa jaysatayna.
  - ¡Anuxa qhiparu mä ch"uqi sarnaqañapkama ikiyaña, jan ukaxa juk"ampi ch"amampi! - Taqi phuqhata jach"a jach"a tukuñanakaxa jakthapiwiruwa kutt"awayxi.
  - ¡Akaxa wali sumawa! ! - Vedmakovax janiw arsuñ tuqit qhant"añ jaytkänti.
  - Walikiwa, akaxa juk"ampi jumatakixa wakisiwa, warmi q"añu! Forsa kullakaxa qhuruchasïna.
  - Inas arunakampi cerco luraña jaytxchispa, ukat juk"amp ch"amampi apnaqaña! - Vedmakova jupax mä elegante figura llätunk uñacht"ayi.
  - ¡Maynit maynikama!
  Conde ukat kutkatasirinakan p"iqinchiripax ajan ajanw jikisipxäna. Espadanakax wali ch"amampiw sarnaqapxäna, taqi ch"amampiw ch"allt"apxäna. Uka ch"axwawinakatx chispanakaw t"ijtäna, mä thuqt"awiw ist"asïna.
  Uka jakthapiwix walja kutiw atacatayna. Jupax doble barril técnica ukamp yant"äna, ukampis Vedmakovax ataques ukarux kutt"ayawayiwa, noble uñisiripax decente velocidad ukanïnwa sasaw uñjäna.
  - ¿Kunsa anatt"askta!
  - ¡Jiwata ch"akhanaka!
  Conde ukax wasitatw mä serie de golpes ukar puriyatayna, jupax complejas combinaciones ukanakaw yant"äna. Vedmakovax mä juk"a qhipäxar kutt"awayxäna, contraataque luräna, mä juk"a uñisirinakarux pechopat katjäna.
  Jupajj experienciani nuwasir jaqen sarnaqatapat yatjjatäna, janiw jankʼak ikiñar sarkänti. Condex jachaqt"asïna, nayranakapas ch"iyar ch"iyar:
  - ¡Janiw kunas ukhamakiti! Inas jan taqpach esclavokïkchiti, qʼala kayukiw sarnaqasksta.
  - ¡Nayaxa qhispiyata yuritayna, quqa taypina jakasirïta! Kunkajajj janipuniw mä yugo uñtʼkiti. Chʼamampi katuyasiñajj janiw amuytʼañjamäkiti. Chiqpachansa libre jaqix kimsa tuqitwa katuyasi - amuytʼasiña, munasiña, Diosa. Almapan mä esclavox ist"atawa - pasiones, munañanakaru, Diosan luqtirinakapar! - Suma jaysaña Vedmakova.
  ¡Qhipa tuqitxa chiqapuniw sasma! ¡Jumanakaw chiqpachapuni chiqaw sapxsma, aka sacerdotenakampi sacerdotenakampiw utt"ayapxitu! - Jakhuwixa doble ventilador luratayna, ukxaruxa técnica "clamshell" ukampi, ukampisa janiwa askikiti. - Nayax wali kusisitaw jumamp mä vaso vino umañamp parlt"asiñ munta, jan ukax chiqpachansa jiwayañ munsma.
  - Mä taza vinoxa mä quta uñtasitawa - jumatixa apaqatästaxa, ¡kayu manqhana uraqi chhaqhayasma! - Sataynawa ch"axwirixa.
  - Ukampis jumax juk"amp librëtawa. Kunjamas aka jak"achasiñaxa.
  Jupax mä tridente, ukat mä mariposa katxarutayna. Uk uñjasax Vedmakova kullakax tantachäwirux juk"amp ch"amampiw ch"allt"äna. Conde ukax qhipäxar liwxatasïna. Ukatx wasitatw ch"axwäwix qalltawayi, Forsax thaya-mpjamaw sarnaqäna, jupax amuyasïnwa, uñisiripax wali ch"amaniwa, janiw juparux ch"amat apsuñjamäkänti. Ukatxa, Vedmakova kullakaruw mä secuencia de movimientos ukar yatintatayna, ukat uka jakthapitax mä akatjamat espadan trayectoriap mayjt"ayatayna ukat imill wawarux muscular ukar ch"allt"atayna, ukampis mä pecho femenino ukamp chika. Wilax jalluntäna, rasguñox wali manqhankänwa. Uka usuchjatajj janiw Vedmakova kullakarojj pʼakjkänti, jan ukasti, jan ukasti chʼam churäna. Imill wawax ofensivaruw saräna, espadanakax mä muspharkañ thuqt"äwimpiw lliphipipxäna. Ukat anqäxat uñjasax uka nuwasirix pʼiqip qʼal aptʼasiwaykaspas ukhamäkchïnsa ukat wali coleratakïkaspas ukhamäkchïnsa, quqan jakañasa ukat jiskʼatpach uywa katuñas wali qhuru nuwasïwin amuyupar sarnaqañ yatichäna. Condetakix ukham presión ukar jark"aqañax ch"amapunïnwa, jupax qhipäxar kutt"awayxänwa, ch"amamp parry. Vedmakovax kuna pachatix esclavo dignitario ukax qhipäxar kutt"awaykän uka pacharuw katjatayna, qunqur manqhar ch"ankhampiw jawq"jatayna ukhama. Uka ch"axwawix tendón ukar ch"allt"asiwayi ukat conteo ukax hebilla, velocidad ukax juk"ampiw jilxattawayi. Ukatxa imillaxa jupa pachpa katuqawi katxarutayna, jupa pachpawa uñstayatayna, llätunka p"iqini dragón sasaw sutinchatayna. Mä suma yatxatat nuwasirikiw ukham luraspäna. Ukhamaraki, qhipa llätunk ataque ukax niyas jan sayt"añjamäxänwa. Aka chiqanx mecánica tuqitwa, ataque uñacht"ayasa, cepillox sinti jan ch"amanïtapatw parri, ukatw qhipa ataque ukax tukuyata. Nayrïr kutiw nuwasirix mä juk"a yatiñan ukat jank"ak masipar katuqt"äna, ukat kunapachatix jachaqt"askäna, espadap jaquntasaw uka novedad ukax wali askïtap qhan amuyasïna.
  Jakhuwixa ch"amakt"xataynawa, ch"amapsa chhaqhayatayna.
  - ¡Jumaxa mä suerteni q"añu warmiwa!
  - ¡Janiwa chiqpachansa! Suertex laq"a ukham jan ch"amanchatawa - diligencia ukakiw cemento ukamp chint"ani.
  Vedmakovax wasitatw uñisiriparux usuchjatayna, ukampis janiw sinti usuchjatäkänti - janiw jiwayañs jan ukax mutilación lurañs munkänti. Wasitat ch"allt"asisaw mä lunge luräna, conde ukax mecánicamente parried ukat, nuwasir jaqix club-footed espadap jaquqanïna. Uka esclavo jachʼa jaqejj qʼala jan armat jaqëjjänwa. Vedmakovax espadanakap jaquntäna, uñisirinakaruw t"ijtäna, ukat jakthapiwimp t"ijtäna. Amparanakapampix amparapampiw mä llawintat llawintäna.
  - ¿Jan jaytañati? Panterax nayranakap ch"allxtayäna.
  - ¡Nayaw jakthapista, q"ala kayuni esclavoruw katuyasï!
  Vedmakova kullakajj wali chʼamampiw uñchʼukïna:
  - ¡Janiw mä esclavokiti, jan ukasti mä chiqap amtampiw ch"axwiri! Juma pachpaw mä esclavo ukhamäyäta ukat kuntï jiskʼachasiñajj uk amuyaraktajja, ukampis jupanakajj yaqha jaqenakäpjjewa, janiw jiwasat sipansa jukʼamp jan walinakäpkiti. ¡Ukhamajj ¡concienciamar jisktʼam!
  . #10 JAQTHAPI
  Oleg Rybachenko ukat Margarita Korshunova jupanakax nayrïr chiqanw ch"axwapxäna. Uka waynampi imill wawampix niyaw uka jaya ch"axwäwitx wali aburritäxi. Sapa kuti jiwayañasa, chʼaxwañasa chuym ustʼayarakistuwa.
  Mä anattʼäwinkkaspas ukhamawa. Uka pachpa tiruristax jankʼakiw aburrisini.
  Wawanakax q"ala kayunakampiw granadanak jaquntañasa ukat sapa kuti granadanak jaquntañas qarjasipxi.
  Uka waynax turnop churäna. Fascistanakaruw jiwayatayna.
  Ukat akham sarakïnwa:
  - ¡Maeta!
  Uka tawaqux q"ala kayumpiw mä granada jaquntäna. Jupax Fritz ukar ch"iqiyatayna ukat kusisitaw cooed:
  - ¡Machaq, wali jach"a atipt"äwinakaw utjani!
  Ukampis ukax niyaw aburrido ukhama. Uka waynan qʼala kayunakap jaquntatapatxa, nazi sat tankinakax maysaruw jaquntatäxi.
  Ukat Oleg jilatajj qʼochuñwa qalltäna.
  Yaqha historia alternativa. Zyuganov jupax janiw Stepashin candidatura ukarux voto churkänti ukat kimsa facciones comunistas ukanakax janiw voto churapkänti.
  Ukax Duma Estatal ukan chhaqtayatapampi ukhamarak nayrïr chhijllawinakampiw tukuyäna, sata qallta phaxsin 1999 maran.
  Chiqansa, comunistanakax nayrat sipansa jukʼamp chʼamanïpxänwa. Ukat jupanakax chhijllawinakaruw sarapxäna, Primakov gobiernon lurawinakaparuw atinisipxäna, ukanx wali jach"a lurawinak phuqhapxäna. Bloque de Unidad ukax janiw jichhakamax utt"ayatäkiti. Putin jupax janiw nayrïr ministrurjam uñstkänti. Ukat Dagestán markar ch"axwirinakan mantatapax ch"iqa tuqirux votos ukanakak yapxatawayi ukat jilïr irpirinakan ch"amaparuw jiwayawayi.
  Jila partejja, gobiernojj jan wakichtʼataw uñjasïna. NDR ukax jan ch"amanïxänwa ukat t"unjatäxänwa, ukatx janiw machaq wakicht"at partidox utjkänti. Jïsa, ukat Stepashin, nayrïr ministrut utt"ayatax janiw partido gobernante p"iqinchirïkänti. Ukat ukat Yeltsin jupax taqpach irnaqawipat jaqunukuwayi.
  Mä juk"a arumpixa, parlamentario chhijllawinakax ch"iqa tuqinx mä jach"a atipt"äwiw utjawayi.
  Comunistanakan atipjatapajj wali muspharkañänwa. Ukhamarus, bloque Primakov-Luzhkov ukax janiw samarañatakix pachanïkänti. Ukampis ukhamakipans yapuchirinakamp chikaw qillqantasiñ atipxatayna. Ukat payïr chiqanwa jikxatasïna. Kimsïristi "Yabloko" satawa, ukax wali ch'amanchatawa. Pusïr chiqanx Partido Demócrata Liberal ukankirinakaw utt"ayapxäna. Ukampis jilpachax kunatix canales propresidenciales ukanakax activamente aka partido ukar ch"amanchapxäna.
  Ukat Yeltsin jupax juk"amp chiqaparuw Zhirinovsky juparux general ukham uñt"ayawayi.
  Ukhamajj mä escenario especial ukarjamaw taqe kunas pasäna.
  Oposición ukax Duma Estatal ukan ch"amap katuntawayi. Ukat Yeltsin jupax voluntariamente sarxañ iyaw satayna, oficialmentex Primakov juparux jupan lantipat utt"ayawayi. Zyuganov jupax nayrïr ministru ukhamarak ch"iqa amparaparuw tuküna.
  Ukax, taqpachanx comunistanakatakix wali askiwa. Ukat mä compromisoruw purirakïna. Basayev ukat Khattab jupanakax Daguestán markat jaqunukutapxäna. Ukampis janiw pachpa Chechenia markar soldadonak khitapkänti.
  Ukat mä qhawqha tiempotjja, mä guerra civil ukaw utjäna ukat walja tʼaqanakaruw tʼaqanuqtapjjäna.
  Rusia markax Maskhadov ukat Kadyrov jupanakaruw yanapt"äna. Primakov jupax Rusia markan presidencial chhijllawinakanx jasakiw atipt"awayi. Payïrix jan suyt"ataw Zhirinovsky - jupax janiw yaqha atipt"asirinakan chhijllawipanx utjkänti, ukat liberal Yavlinsky jupax janiw jupan rival ukhamäkänti.
  Oleg Rybachenko jupax uka composición ukarux jark"awayiwa. Janiwa, janiw wali askïkiti. Maysatxa, mä tema ukax nayratpach uñt"ayatawa, Primakov, Zyuganov ukat URSS ukan wasitat utt"ayatapat qhipatxa. Qarita!
  Inas kunas jukʼamp askïchispa compostañataki. Sañäni, espacio tuqit parltʼañäni.
  Uka waynaxa lup"iña qalltäna.
  Jach"a Imperio Ruso ukan machaq capitalapax Petrograd-Galaktik satawa. Ukajj Sagitario sat warawaran uttʼayatawa, ukajj niya galaxian chika taypinkiwa. Warawaranakas planetanakas aka chiqanx juk"amp denso ukhamaw Vía Láctea uksan anqäxapat sipanx juk"amp denso ukhamäpxäna, kawkhantix nayra Uraqix imantasir jikxatäna. Confederado Occidental ukankir soldadonakax q"alpachaw chuymapat jaqunukutapxäna. Ukampirus uka ch"axwäwix janiw jan ch"amampi paskänti: waranq waranq planetanakaw t"unjatäna, Uraqit amtañanakakiw qhiparäna. Ukaw capitalajj galaxian jukʼamp qamir ukat sumankañ cheqapar apañatakejj wali wakiskirïnjja. Aka chiqanx p"akintañax wali ch"amawa, ukatwa, mä total guerra espacial ukan condicionanakanx ukhamarakiw, kawkhantix línea de frente ukax mä concepto abstracto ukhamawa, ukatx trasero ukax mä convención ukhamawa, núcleo ukax base rusa principal ukhamarak fortaleza industrial ukhamaw tukuwayi. Capitalax jilxattawayiwa ukatx planeta Kishish ukx q"al manq"antawayi, mä jach"a metrópoli ukar tukuwayi. Mä jach"a marka, khiti amuyt"ir jaqirus muspharayañapataki. Walja t"ijtir maquinanakaw morado alaxpachan khuchhuqapxäna.
  Mariscal Maxim Troshev jupax Ministro de Defensa, Super Mariscal Igor Roerich juparuw jawst"ata. Jutïr tantachäwix uñisirinakan juk"amp lurawinakap uñacht"ayañatakïnwa. Uka chʼaxwäwix taqiniruw llakisiyatayna, ukat mä embudo predador ukham yänak manqʼantatayna, billones millón jaqinakaw uka chʼaxwäwin jiwapxatayna, ukat janiw khitis munat askinak jikxatkänti. Militarización ukax Petrogrado-Galaktik ukan arquitectura ukanx mä chimpunak jaytawayi. Jach"a rascacielos ukanakax mä filaruw sayt"atäski, ukax markan tabla de ajedrez ukan celulanakawa. Ukax jan munkasaw mariscal ukarux armadas espaciales ukanakan lurañ amtayäna. Qhipa ch"axwäwinx jach"a ch"axwäwinx rusa jach"a barconakax kawkhankapxarakïnwa, ukatx mä akatjamat formación ukar p"akintapxäna, uñisirinakan insignia ukar ch"allt"apxäna. Mä suma amtat chʼaxwäwix mä cuerpo a cuerporuw tukuwayi, kunattix walja barconakaw chʼaxwapxäna, ukat wali kʼajkir qhananakampiw phallapxäna. Uka vacío sat cheqajj jachʼa volcananakas mä kutis phallkaspa ukat nina jawiranakas jawqʼjkaspa ukham pintatänwa, infierno nina nakhaskir jawiranakaw qota thiyanakapar phoqantatäna, ukat mä tʼunjir olampiw chʼamaktʼäna. Mä jan walt"äwin nuwasïwinx Jach"a Rusia markan ejercitopax wali askinjam phuqhasiwayi, ukampis atipt"añax wali jach"a qullqiruw puri. Walja waranq naves espaciales ukanakax corrientes de partículas elementales ukar tukupxäna. Cheqas uñisirinakajj jukʼamp jan walinakanwa uñjasipjjäna. Rusonakax nuwasiñ yatipxäna, ukampis confederación ukax walja t"iju t"ijunakanïnwa, ukax wali coleratw ch"axwawayxi, qala chuymampiw sayt"asiwayi.
  Jilïr jan walt"awix confederación ukan chika taypipax Tom galaxia ukan jikxatasïna, ukax wali ch"amaw t"unjañataki. Nayra civilización de dags arce ukham uñt"ata, ukax millones de maranakaw uka warawaranakan qutuchatapan jakasïna, mä jan atipt"kay fortaleza luratayna, ukax mä ch"aman línea de defensa ukamp muyuntatänwa, ukax sipitanakampi phuqhantatänwa.
  Aka espacio "Mannerheim" ukar mantañatakix taqpach ejercito ruso ukax janiw wakiskiti. Janiw chʼaxwäwi tukjañjamäkänti. Planetanakas sistemanakas walja kutiw amparanakap mayjtʼayasïna. Mariscalax capital uksanx mä nostalgia ukham uñt"ayasïna. Scurrying grav-planes ukat flaners ukanakax camuflaje colores ukanakamp pintatänwa, avión ukan pä amtapax taqi chiqanw amuyasïna. Yaqhep edificionakajj jachʼa tankinakar uñtasitänwa jan ukajj infantería ukan nuwasir autonakar uñtasitänwa, uka autonakajj mantañat sipansa, oruganakampiw nuwasïna. Kunjams mä cascada ukham ch"iyar ch"iyar tank bozal ukan phallaski uk uñjañax wali kusiskañänwa, ch"uxña ukat esmeralda umax pusi "inti" uñacht"ayi, tunka tunka ch"iwinakan anatt"asa, ukat exóticos quqanaka ukat jach"a panqaranakaw tronco ukat ch"iwipan jiltawayxi, extraño colgante ukham uñstayasa jardinanaka. Jichha pacha, jach"a jach"a rascacielos tanques ukanakakiw, kamachirjamaxa, agilizar, walja armas ukanakampi. Ukham utanakan jakañax wali askiwa ukat wali sumarakiwa, capital markar ataque utjkipanxa, ukham mä edificiox phisqa minutonakanwa mä chʼaman unidad de combate ukar tukuwayxi. Taqi kasta jaqinakat pasirinakax, jisk"a wawanakas ukhamarakiw ejercito uniformeni jan ukax kunayman organizaciones paramilitares ukanakan isimp isthapt"ata. Homing ciberminas ukanakax estratosfera uksanx wali jach"aruw jalnaqapxäna, kunayman color bolas ukar uñtasita. Luminarios ukanakax alaxpachan bóveda ukar qhant"ayapxäna, bulevar espejos ukan suman uñjatanakarux deslumbrante rayos ukanakamp phuqhantapxäna. Maxim Troshev jupax janiw ukham excesos ukar yatintkänti.
  "Akanx warawaranakax wali ch"ullqhiwa. Ukat nayatakix wali juntʼüxiwa" sasa.
  Mariscalax nayraqatapat ch"uñu pichthapisinx ventilación jist"arawayi. Juk"amp t"ijtawix jan kuna jan walt"awimpiw pasawayxi, mä juk"a pachatxa Ministerio de Defensa ukan utapax uñstawayiwa. Uka mantañawjanjja, pusi nuwasiñ autonakaw saytʼatäskäna. Luchiars, ch"uqi ch"uqi ch"uqi - uywanakax tunka phisqhan kuti allqamarit sipan juk"amp ch"amaniwa - Troshev ukarux muyuntatänwa. Supermariscalan ciclopeo palaciopax uraqi manqharuw t"ijtäna, thiya pirqanakapax cañones de plasma ukat láseres de cascada ukanakaw utjäna. Manqhankir bunker ukan manqhanakapax sapurukiwa - luxus ukax janiw ch"amanchatäkänti. Janïr ukax luraskipanx Troshev jupax jefeparux kimsa dimensional proyección ukan uñjäna. Supermariscal chachajj patak pä tunka marani chuymanïnwa, experienciani nuwasirïnwa. Mä jachʼa velocidad ascensorat saraqañaw wakisïna, uraq manqhar mä suma tunka kilómetros ukchʼa mantasaw sarañajäna.
  Guardia de élite ukat robots de combate ukanakan cordón ukar pasasaxa, mariscalax oficinaruw mantawayi, ukanx mä computadora de plasma ukaw galaxia ukan holograma desplegado ukar uñtasit uñacht"ayäna, ukanx chimpunakax concentración de tropas rusas ukat kawkhantix uñisirinakax ataques ukanakaw utji sasinw uñacht"ayasïna. Uka jakʼanjja, jiskʼa hologramanakaw warktʼatäna, yaqha galaxianakan uñachtʼäwinakapaw uñjasirakïna. Jupanakar apnaqañax janiw sarantaskakïnti, warawaranak taypinx estados independientes ukanakaw ch"ikhi, yaqhip pachax wali muspharkañ jaqinakan jakata. Troshev jupax janiw uka jach"a kankañax jaya pachax uñch"ukkänti, yaqha yatiyäw lurañaw wakisïna. Igor Roerich waynax waynäkaspas ukhamaw uñnaqäna, ajanupax niyas jan arrugas ukanïnwa, thixni q"illu ñik"utani. Jupax jakaspa ukat jakaspa ukhamänwa, ukampis ch"axwäw pachanx rusa qullanakax janiw jaqin jaya pacha jakañapatak sinti munapkänti. Jan ukasti, jank"akiw generacionanakan mayjt"awipax evolución ukar ch"amanchawayi, jan sinti khuyapt"ayasir ch"axwäw ajlliriruw yanapt"awayi. Jakañ pachax patak phisqa tunka maratakiw utjäna. Nayax élite ukanakatakis ukhamarakiwa. Ukhamajj nacimientojj wali jachʼäjjänwa, discapacitado wawanakatakejj aborto lurañajj janiw wakiskänti, anticonceptivos ukanakas jarkʼatäjjänwa. Supermariscal chachajj Troshev sat chacharuw uñkatäna, jupajj mantawayjjänwa.
  - Ukat akax jumax, Maxim. Taqi datos computadora ukar kutt"ayaña, ukax proceso ukat mä solución uñstayañapawa. ¿Kunsa jumajj jichhak paskäna uka toqet sasma?
  - Confederados ukat aliados ukanakax mä suma yatichäw yatiqapxäna. Balanzax jiwasan askisatakiw liwxataski, qhipa tunka nuwasïwinakanx jilpach ch"axwäwinakaw atipt"asiwayi.
  Roerich jilatajj pʼeqep chʼoqtʼasïna.
  - Nayax yattwa. Ukampis Confederadonakan aliadonakapajja, Dagi sat jaqenakajj jukʼampiw chʼamachasipjjäna. Jupanakax mä jach"a jan walt"awiruw puriñ qalltapxäna.
  - Iyawsaña.
  Roerich chachajj holograma ukan uñachtʼäwipwa tʼijtäna ukat mä jukʼa jachʼaptayarakïna.
  - Janïra Galaxy Smoor ukanxa. Akax Dags ukan payïr jach"a ch"amanchatawa. Akax kawkhantix jiwasax jach"a ch"axwawiruw puriñäni. Ukhamäspa ukhaxa, paqallq tunka maranakanx chʼaxwäwin atiptʼañasawa, mä jachʼa patak maranakawa. Ukat jan atipjañäni ukhaxa, walja patak maranakaw chʼaxwäwix utjani. Jumax mä suma comandante ukham uñacht"ayawaytaxa, ukatwa Operación Martillo de Acero ukar irptañamatak iwxt"apxsma. ¿Qhanapuniti?
  "Jïsa, chiqpachansa, Excelencia.
  Igor jilatajj ñikʼutap chʼoqtʼasïna.
  ¿Kunatsa ukham titulonakajj utji? Dirección ukax akhamawa: Compañero Supermariscal. ¿Kawkitsa akax apsuwayta?
  Maxim jupax phinq"asitaynawa.
  - Nayax Compañero Supermariscal, Bings ukamp yatxatawaytwa. Jupanakax nayra estilo imperial ukarjam yatiyapxäna.
  - Qhana. Ukampis jichhax imperiox mayjawa, p"iqinchirux nayra costumbres ukat procedimientos ukanakarux simplificó. Ukhamarus, ch"ama mayjt"ayañax niyaw purini, ukat machaq jilïr jilata ukat jach"a comandante ukaw utjani. Inas irnaqawit jaqunukutächirista, ukat Operación Martillo de Acero ukax askïspa ukhax nayan lantix jumaruw uñt"ayapxätam. Nayratpach yatxatañaw wakisi, akax mä jach"a lurawiwa.
  Mariscalax Roerich jilatat kimsa kuti jila sullkapunïnwa, ukatwa patronizacionan tonadapax wali askïna ukat janiw chuym ustʼaykänti. Niyas p"iqinchir mayjt"ayañax utjkchixa, ukat machaq p"iqinchiripax panpachanit sipan sullkakïniwa. Natural ukhamawa, ukax wali sumapunïniwa.
  - Nayaxa wakicht"atätwa. ¡Nayaw jach"a Rusia markar luqtaskta!
  - Ukhama sarapxañani. Nayan generalanakajax uka detalles ukanakat phuqhantapxätamwa.
  Arunttʼasajja, mariscal jubilasjjänwa.
  Uka bunker ukan pasillonakapax khaki pintatänwa. Sede operativa ukax akham uñt"atawa. Walja computadoranaka fotónica ukat plasma ukanakax metagalaxia ukan kunayman chiqanakat jutir yatiyäwinak jankʼakiw lurapxäna. Mä jachʼa rutina lurañaw nayrar sartañapäna, ukat mä hora chikatani qhepatwa uka mariscal jilatarojj antutatäjjäna. Jichhajj mä galaxia jakʼankir mä hipersalto jaya tiempo suytʼaskäna. Jach"a ch"amanakaw ukan tantachasipxañapa, niya suxta t"aqaw taqpach flota espacial rusa ukanx tantachasipxañapa. Walja millón warawaranakan barconakapa. Jisk"a detalles ukanakax askichatäxän uka qhipatxa, mariscalax umaruw sartasïna. Uka manqhankir thayajj wali juntʼu thayampiw lantintatäjjäna. Pusi qhananakax cenit sat chiqan tantachasipxäna ukat jan khuyaptʼayasisaw alaxpachar llamktʼir coronanakamp chʼallxtayasisax planetarux partículas sat jawiranak warantapxäna. Espejonakampi uñtat callenakatjja, cascadas qhananakaw jalluntäna. Maxim jupax avión de gravedad ukar jaltawayxäna, manqhanx suma ukat thaya ukhamaw jikxatasïna, ukat anqäxaruw jank"ak saräna. Jupax janiw nayrjax Petrogrado-Galaktika markar sarkänti, ukat nayranakapamp uñjañ munäna capital, kimsa patak waranqa waranqa jaqinakaw ukan jakapxi. Jupax sector militar uksat mistuwayxäna, ukatx taqi kunas mayjt"awayiwa, kusisitaw jikxatasïna. Mä composición original ukan edificionakax uñstawayiwa, jupax jupanakarux sutichaspawa, inas, luxus - representantes de la clase privilegiada ukanakax ukanakan utt"ayatawa. Taqi ch"axwäwinx capa de oligarcas ukax juk"at juk"atw jilxattawayi, ukampis janiw taqpach t"unjatäkänti. Palacionakajj cheqpach obras de arte ukhamänwa. Jupanakat maynïrejj medieval tiempon utjkäna uka castillor uñtasitänwa, ukanjja parapeto kisunakat sipansa palmeranakaw jiljjattäna. Maynïristi jiskʼa kayunakan saytʼatäskäna, ukat uka manqhanjja autopista sat autojj chʼoqantatäjjänwa, jupajj mä kʼajkir colorani, warawarar uñtat arañar uñtasitänwa. Ukat kawkhantï pisin jakasir jaqenakajj jakapkäna uka walja edificionakajj janiw cuartelamp chikañchasiñatak utjkänti, jan ukasti jachʼa fachadanakaw lliphipitäna, nayra patak maranakan pʼeqtʼirinakan ukat generalanakan estatuanakapamp kʼachachtʼata. Janiw taqi kunas khaki ukamp pintatäñapäkiti, sasaw Troshev jupax amuyäna. Ukhamarus, inas alaxpachan jukʼamp jaqinakan utjki uka markax suma arquitecturanïñapa. Sector turístico ukax juk"amp saminakanïnwa, sarnaqañ thakhinaka, jach"a rosas ukham uñtat edificionaka, tulipanes ukanakax taqpach panqarat ukat mayacht"ata, margaritas ukanakax mayacht"atawa, ukat exóticos animales ukanakax bizarro ukham mayacht"atawa. Amuyataxa, oso jan ukax sable kisu tigre ukan jakañax wali askiwa, wawanakarux kusisiyaraki. Ukampis jilïr jaqinakax muspharapxarakiwa kunapachatï ukham estructurax sarnaqki jan ukax anattʼki ukhaxa. Mariscal ukanx mä jan chhaqtayañjam impresion ukaw tunka payan p"iqin muyuntat dragón ukan lurasïna, walja color phuch"unakaw neón ukamp qhant"ayat sapa lakapat thuqt"askäna. Jilapachax walja fuentes de formas más bizarras ukanakaw utjäna, walja colores jets ukanakax patak patak metros ukch"a alaxpachar jaquntapxäna. Ukat kunjams wali suma uñnaqt"anipxi, pusi intix uma k"achacht"äwir tejidos ukan qhanapanxa, mä fabuloso, jan uñt"at coloranakan anatt"awipa. Aka chiqankir wawanakax kusisita ukat suma uñnaqt"anïpxänwa: kunayman saminakan isipax cuento de hadas ukan elfonakar uñtasitaw uñacht"ayäna. Aka chiqanx janiw jaqinakakix utjkänti, chikat ist"irinakax yaqha markankirinakäpxänwa. Ukampis yaqha markankir wawanakax jaqi wawanakamp anattʼañax wali kusiskañänwa. Troshev jupax amuyt"ir quqanakampiw uñt"asirakïna. Quri p"iqin ch"uxña diente de león pusi kayuni ukat pä jisk"a amparani. Jiskʼa wawanakapajj pä kayunikïpjjänwa, qorit lurat pʼeqenakapajj esmeralda chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼakhanakanïnwa. Maxim jupax aka jañchirux sum uñt"äna - Gapi, kimsa sexo planta uñstayirinaka, suman jakasirinaka, ukampis destino munataparjamax mä taqpach ch"axwäwi interestelar ukar jaquntatäna ukat Jach"a Rusia markan aliados naturales ukar tukupxäna.
  Yaqha razanakan representantes ukanakax suficiente - jilpachax estados neutrales ukat planetas ukanaka. Jupanakax imperio ukan jan iyawsañjam capitalap uñjañ munapxäna. Aka chiqanx ch"axwawix jaya ukhamarak jan chiqäkaspas ukhamawa, waranq waranq parsecs ukanakamp apsutawa, ukampirus, jan walt"awix janiw mariscal ukar jaytkänti. Pʼeqejanjja, amuytʼasir jaqenakajj uka planetanakanwa jakapjjaraki, uka planetanakaruw atacapjjañapa, ukat walja millón millón amuytʼasir animalanakaw jiwapjjani. Wila jawiranakaw wartatäni, waranq waranqa markanakas ayllunakas t"unjatäniwa. Ukampis jupax imperionkir mariscalawa, ukat lurañap phuqañapawa.
  Uka centro turístico ukar uñjasax mariscal jupax avión de gravedad ukar uñstayañapatakiw mayïna, ukatx distritos industriales ukar sarañapatakiw mayïna. Aka chiqan utanakax mä juk"a jisk"a, jan ch"amäki uka utanakanïnwa. Fabricanakajj oraq manqhanwa utjäna.
  Graviavión ukax uraqir purintäna ukhax mä tama q"ala kayuni waynanakaw jank"akiw trapos ukat q"umachañ yänak apt"ata uka chiqar t"ijtapxäna. Jisk"a ragamuffins ukanakax trapos de khaki desvanecidos ukan nayratpach qarjata, jach"a ch"uxña p"iyanakani. Manqha ch"uxña, niya ch"iyara. Walja tiempo chʼaxwäwix cinturonanakaparuw chʼamañchtʼäna sasaw amuyasi. Troshev jilatajj sinttʼasirïnwa. Uka auto apnaqerejj Capitán Fox satänwa, jupajj janiw ukham amuykänti.
  - ¡Walikiwa, ch"uqi, aka chiqat mistxapxam! ¡Marshall jupax jutaski! sasaw säna.
  Jan utan wawanakax taqi chiqaruw t"ijtapxäna, taqi kunatix uñjaskäna ukax kunjams q"añut talonanakapax ch"iyar ch"iyar ch"allxtapxäna. Mä kutix pusi "inti" ukan junt'u uraqin q'ala kayump sarnaqañax ch'amawa, ukat pisin jakasir wawanakax janiw yatipkänti kuna zapatos ukanakas ukxa. Ukampis mä yuqall wawax mayninakat sipan jukʼamp jan axsartʼirïxänwa, ukat kuttʼasax chika amparap uñachtʼayarakïna. Capitanax blasterap apsusaw uka jan amuyt"asir waynarux pallapallanak jaquntäna, jupax jiwayaspawa, ukampis mariscalax qhipa pachanx capitan amparap ch"allt"añ atipjatayna. Cargax t"ijt"awayxänwa, pavimento ukan mä embudo ukham lurasax, chullut qala t"aqanakax waynan q"ala kayunakaparuw jaquntatäna, ukat asfalto ukar jaquntatäna. Munañapamp chʼamachasisaw jutïr nuwasirix jachañap jarkʼaqäna ukat llakinak aguantasaw sartasïna. Maxim jupax capitanarux wali ch"amampiw ch"allt"äna.
  - Kimsa uruwa guardia utana. ¡Amukiw, amparanakax sawutanakaruw puri! - Mariscalax mä amenaza tonompiw kamachi - Wawanakax jiwasan yänakasawa, ukat jark"aqañasawa, janiw jiwayañasakiti. ¿Uñt"tati, freak?
  Lisa kullakajj ladonakaparuw amparanakap luqtäna. Jupax mä juk"a pachatakiw p"iqip ch"allxtayäna.
  - Carta ukarjama jaysaña.
  - Jisa tata.
  Maxim jilatajj uka waynaruw uñtäna. Jupax ch"iyar ñik"utanïnwa, suma uñnaqt"ani, ch"ikhi ajanuni, ch"akhanakanïnwa. Ch"iyjata camiseta manqhanxa, mä ch"aman prensa ukaw chocolate barras ukanakamp phuqt"ata uñjasi.
  -Kunas sutimaxa?
  - ¡Janesh Kowalski kullakax wali askiwa! - Pulmonanakapan patapanxa ragamuffin ukaw larusitayna.
  - Nayaxa jumana uñjta mä ch"amani nuwasiri lurañanaka. ¿Zhukov yatiqañ utar mantañ munasmati?
  Uka waynax aynacht"ataw jikxatasïna.
  - Kusisiñajawa, ukampisa awki taykajaxa sapuru irnaqiripxiwa, janiwa yatiqawijatakixa qullqi churapkaniti.
  Mariscalax jachaqt"asïna.
  - Jumax inakiw qillqantasipxäta. Jumax, kunjamtï nayax uñjkta, jañchin ch"amanïtawa, ukat nayranakamax amuyun ch"amanakapat parli. Jilïr amtäwix sum yatxatañawa. Uka pachanakax ch"amawa, ukampis ch"axwäwix tukusxani ukhax irnaqirinakas wali sumaw jakasipxani.
  - ¡Uñisirixa atipjatäniwa! ¡Atipjañäniwa! - Yanesh jilataxa mayampiwa jach"a arumpi arnaqasïna.
  - Ukatxa mä chiqaw filanakanxa, pallapalla. Ukat qalltañatakix - autojan.
  Lisa kullakajj chhuxriñchjasïna. Uka waynax q"añuchatäxänwa, ukat jupat qhiparux manqhan jariqañamawa.
  Ukat sartasinjja, gravedad sat avionajj gobiernon cuartonakaparuw jankʼak saräna.
  Yanesh chachajj samañap katjjarusaw jachʼa, suma kʼachachtʼat utanakat yatjjatäna.
  - Jiwasaxa janiwa sector central ukarux mantañapakiti, ukaxa wali askiwa.
  - Juk"ampi uñjapxäta.
  Ukhamäkchïnsa, mariscalax khuyaptʼayasisaw centro turístico ukar avionat sarapxañapatak mayïna. Uka waynajj nayranakaparuw uñtäna, cheqapuniw kuntï uñjkäna uk manqʼantäna. Autot jaltañ munatapa, sarnaqir acera tuqin tʼijtʼañ munatapax amuyasïna, amuytʼasir saräwinakat maynïr makhatañ munäna.
  Uka urux Maxim sat jaqix wali qhuru jaqïnwa, janiw nayrjax ukhamäkänti, suma chuymani ukat llampʼu chuymanïnwa.
  - Munasmaxa, "kusisiña qullu" ukaru sarañamawa, ukatxa uka qhipatxa jank'akiw nayaru. Qullqi apsusim jan ukax janiw mantañ munapkätamti.
  Mariscalax mä papel apt"äna.
  Yanesh chachajj jankʼakiw kayuk sarañatak saräna, ukampis uñnaqapajj wali qhanänwa.
  Espacio-ninja-hall ukar mantañawjanx jach"a robots ukanakaw sayt"ayapxäna.
  -Wayna, jumax jan wali isthapt"atawa, qhanaw pisin jakasir barrionakat jutiri. Jumax katuntatäñamawa ukat estación ukar puriyañamawa.
  Uka waynax tʼijtxañ yantʼäna, ukampis mä stunner sat aparatompiw jawqʼjapxäna, ukat asfaltoruw jaquntapxäna. Troshev chachajj autot jaltasaw yatjjatir sarañapäna.
  - Suyt"apxam, aka cadetexa nayampïskiwa.
  Uka milicianakax jupanakpachaw sayt"asipxäna, mariscal ukar uñch"ukisaw sayt"apxäna. Maxim chachajj uniforme de campo ukanïnwa, ukampis comandanten epauletanakapajj pusi inti jalsunakanwa wali qhantʼäna.
  Patrullanakat jilïri, policía teniente, aruntt"äna.
  "Perdón, mariscal, ukampis yatichäwinakax mayt"asirinakarux jark"iwa, kawkhantix galaxia ukan taqpach invitadonak katuqapkta uka markar mantapxañapataki.
  Maxim jupa pachpaw amuyasïna, mä ragamuffin ukham respetatäki uka cheqan antutasajj pantjasitapa. Ukampis janiw jan yatiñap uñachtʼayañ munkänti.
  Aka waynax mä uñnaqt"aniwa. Jupax jach"a kamachin lurawip phuqhawayi.
  Tenientejj pʼeqep chʼoqtʼasisaw pistolapan boton chʼalljjtäna. Janesh Kowalski kullakajj chʼalljjtayasïna ukat amuytʼasirakïnwa. Mariscalax jachaqt"asisaw amparap luqtäna. Uka horasanjja, pusi Inogalacts sat animalanakajj mä akatjamat vigas ukanakamp chʼalljjtayasipjjäna. Anqatxa, aliens ukanakax mä juk"a ch"uxña ch"uxña ch"uxña ch"uqi ch"uqi ch"uqiruw uñtasipxäna, ch"akhanakapax nudo ukhamarak k"uchikiw utjäna. Janïr monstruonakax nina naktayañataki tiemponïpkipanx Maxim jupax pamparuw jaquqanïna, blasterap apsusa. Nina nakhantat thakhinakax patat pasapxäna, mä colores estatua ukar ch"allt"asipxäna, mä pintoresco pedestal ukar fotones ukar ch"allt"asa. Troshev jupax pä atacantes ukanakarux mä haz láser ukamp khuchhuqatayna, pä inogalactos qhispipki ukanakax ladopar jaquntatäpxänwa. Jupanakat maynïrejj mä jan jarkʼat vigampiw katjarakïna, ukampis payïr vigajj fachada sat cheqan qhepäjjat imantasiñ atipjäna. Uka monstruox kimsa amparat mäkiw ch"axwantäna ukatx Maxim jupax jank"ak sarnaqkchïnsa, mä juk"a usuchjataw uñjasiwayi - ladopar phichhantawayi ukat ch"iqa amparap usuchjawayi. Mä tangente ukanx uñisirinakan rayunakapax "loco lirio de agua" atracción ukarux ch'allt'awayi. Ukat mä phallawiw utjäna.
  Janïr mariscalan nayranakapajj jalnaqkäna ukhajja, kunjamsa Yanesh chachajj uka losa apsusin uñisirinakar jaqontäna uk uñjasajj wal muspharäna. Maxim jupax aka jan ch"aman uñnaqt"an wayn tawaqun imantat jan jaqirjam ch"amapat muspharäna ... Jaqukipäwix chiqaparuw tukuwayi, phisqa nayranakan mä filaruw uñstawayi. Uka luratax liwxatasïna ukat nayrar liwxatasïna. Ukax Maxim jupan suma amtat ch"axwatapatakix walikïskänwa, uka monstruon jakäwip tukuyañataki.
  Uka nuwasïwix jankʼakiw tukusxäna. Uka tiemponjja, policianakajj janiw pallapallanak jiwayañsa yantʼapkänti. Marshal chachajj jankʼakiw uk amuyäna.
  - Taqi suma ch"axwañanaka nayraqataru, qhiparu, markanakana thakinakapanxa, axsaririnakaxa qunt"asipxiwa.
  Uka likʼi tenientejj janqʼo ñikʼutaruw tukuwayjjäna. Maxim sat markaruw saräna.
  - Mariscal compañero, perdón mayipxsma, ukampis jupanakax jach"a viga-lanzadores ukanakanïnwa, ukat jiwasax...
  - Ukat ¿kunas ukaxa! Maxim jupax patrulleran cinturónap jak"ankir blaster ukar uñacht"ayäna. - Mä ch"uspa ch"uspa? Wali llakiskañawa, amuyataxa, janiw kuna irnaqawis jumatakix capital markanx utjkaniti. Janiw ina ch"usat qunt"askätati, nayax nayraqatar khitañ yant"ä.
  Maxim chachajj mä señas uñachtʼayasaw uka waynarojj avión gravedad ukar saltañatak yanaptʼäna, ukat amparap wali chʼamampiw chʼalljjtayäna.
  - Walikiwa, jumaxa mä jamach"iwa. Jumat jan pantjasitajat wal kusista.
  Kovalskyx mä suma chuymampiw nayranakap ch"irmthapïna, arupax mä juk"a jach"a ukat kusisitaw ist"asïna.
  - Mä suma lanzamiento ukakiw lurawayta. Nayax...
  - Jumax mä oportunidad ukaniwa. Colegio tukuyaña - ukat jank"akiw ch"axwañar mantañapa. Taqi jakäwimax nayrar sartaskiwa, wali ch"axwañamawa nayra ch"akhanakakama.
  - ¡Ch"axwawix wali jach"awa! Uka waynaxa wali kusisitaw arsüna. - Nayax jank"akiw nayraqatar sarañ munta, mä viga pistola apthapiñ munta ...
  - Janiwa jank"aki lurañjamäkiti, nayrïri ch"axwäwinxa jiwayatätawa. Nayraqatax mä licenciatura katuqañamawa.
  Yanesh jilatajj chuym ustʼayasisaw muxsañchtʼäna. Jupax ch"amanakaparux atinisitaynawa, jupax amuyasïnwa, nayratpachx walja lurañ yati, ukat ch"axwañs yatiraktwa. Ukañkamasti, planeador gravedad ukax Michurinsky jach"a parque patxaruw jalnaqäna. Ukanjja, jachʼa qoqanakaw jilapjjäna, yaqhepajj walja patak metronak alturaruw puripjjäna. Ukat achunakapax wali jach"änwa, chika manq"antasax manqhanx qamasipxasmawa. Piña genéticamente modificada ukax quri q"ara ch"akhampiw uñt"ayasi. Chiqansa, kunjamtï suyapkäna ukat sipansa, janiw uka waynar wal jachʼañchapkänti.
  - Nayax nayrax ukham quqanak taypinkäyätwa. - Janesh kullakaxa qhananchawayiwa. - Janiwa chika taypinkiri cuarteles ukanakatxa taqiniru mantañapakiti. Ukar puriñatakejj wali jaya sarañas utjkchejja.
  - Inasa! - sasaw Maxim. - Ukat ukhamakipansa, admirar kuna quqanakas akan utji ... Mä ch"uñuw utji, mä taqpach pelotón ukaw manqhanx mantaspa.
  - Mä jach"a ch"uspa agaric ukar uñtasita. Jupax jan manq"añjamawa. Amtastwa, mä bolsa phuqtʼat frutanak khuchhurat apthapiyäta. Nayax pavarara - jisk"a ñik"uta, ukat sawutapax muspharkañawa. Higonakax janiw kunas jupar uñtasitäkiti. Kunapachatï khuchhuqañax wali amuyumpiw uñjañama. Ukax p"akjaspawa, ukat ukanx jawirax mä cascada ukar uñtasitawa - thayampiw thayt"ani, janiw mä arut arsuñatakis tiempox utjkaniti. Aka achuxa wali jach"awa. Mä plástico bolsaruw mä jukʼat apasiñama, ukajj wali jan walipuniwa.
  Maxim jupax Janesh kullakaruw amparapamp jawq"jäna.
  - Janiwa taqi kunasa manq"añampi tuputäkiti. Mä qawqha panqaranak apthapisin saraqapxañäni.
  - ¡Imill wawaxa mä regalo ukhama! Kunats janixa!
  Uka waynan amparanakapajj volanteruw purirakïna. Capitán Fox sat chachajj wali qhuru chuymampiw amparanakap chʼalljjtäna.
  - Janiwa rueda llamkt"añati, allqamari.
  Ukat uka qhipatxa, uka mariscalat yaqha tuqinuqtʼäwi katuqarakïna.
  "Jumax mä wawampi nuwasiñatakik chʼamanïtawa.
  - ¡Nayax llakistwa, ¡Au Excelencia!
  Janesh kullakajj janiw kuns kamachtʼirjamäkänti.
  - Munañanixa, yant"añani. - Ukaxa Maxim.
  - Nayax simuladores ukan experiencianïtwa, - sasaw Yanesh jupax saraki.
  Kowalskix jan pächasisa, jan axsarasaw amparanakap volantepar luqxatäna ukat autox alayaruw irpäna. Amuyataxa, chiqpachansa wali muspharkañ lurañanakanïnwa. Uka graviplanojj jachʼa qoqanakan pʼeqenakapwa pasäna.
  Maxim jupax janiw jark"känti, ukat uka waynax avión apnaqañapatakiw jaytawayi. Nayax sañ muntwa, jupax lurawiparux wali sum atipjatayna, jach"a tronconak taypin maniobra lurasa, janipuniw t"unjkänti, técnica virtuoso uñacht"ayasax marat sipans juk"ampi. Ukampirus, t"unjatäkchisa, janiw jach"a jan walt"äwikiti, gravioplano ukax mä sistema de seguridad perfecto ukaniwa. Qhepatjja, jiskʼa ukampis wali suma panqaranakampi phoqantat mä chʼusa cheqaruw qontʼasipjjäna. Uka suma layqax wali khuyaptʼayasisaw uka joyanakar chʼiqiykaspas ukham amuyasïna. Nayranakapajj kunayman coloranakatwa chʼalljjtäna, ukat machjayir thujsajj jan arsuñjam kusisiñaruw puriyäna.
  Yanesh jilatajj wali jachʼañchataw sillpʼistu. Uraqir puripkäna ukhaxa, waynax jaltasaw panqaranak apthapiñ qalltäna, mä amparapamp phuqtʼata. Maxim jupax thaya p"iqinïnwa, juparux paisaje ukarux gustänwa ukat ukhamakipans kunas alarma uñstayäna. Amenazatjam amuyasiña. Ninampi umampi sarnaqatapatxa, mariscalax nayrax amuyt"awiparuw atinisitayna, juk"akiw juparux aynacht"ayatayna. Principio tuqitxa, jaqinakatakix jan walt"ayir jakäwinakax janiw mä jach"a imperio ukan capitalapan jikxatasiñapäkiti. Akax mayj mayjawa. Maxim waynarux señas uñacht"ayäna ukat llamp"u chuymampiw jinchupar jiskht"äna:
  - Uñisirinakaxa jiwasampi chikäpxiwa. Panqaranak imantasin nayamp chika jutapxam.
  Janez kullakajj nayranakapajj lliphipiyänwa.
  - Nayaxa wakicht"atätwa.
  Uka ramo auton Capitán Fox jupan uñjata jaytasaxa, Maxim ukat Yanesh jupanakax quqa manqharuw sarxapxäna. Chiqansa, soldadonakaruw jawstʼapxañapäna ukat uka chiqarux peinañapänwa. Ukampis Maxim jilatajj kusisiñampiw chuym chʼalljjtayasïna. Chiqans Janesh jupax munasiñ amtanakanïnwa, jupax pallapallanakan inteligencia ukan irnaqirjamaw amuyasïna ukat ukat kusisitaw jikxatasïna. Jupanakajj juntʼu pampa taypinwa thaknam sarapjjäna, jan kuna chʼajjwañsa chʼamachasipjjäna. Yanesh chachajj qʼala kayunakap morado ortiganakaruw phichhantañ atipjäna, ukampis jupa pachpaw jarkʼaqasïna, qonqorikamas ñikʼutapajj jachʼa chʼakhanakampi chʼoqantatäkchïnsa.
  Maxim jilatajj akham sasaw jiskʼat säna: "Amuyasim" sasa. - Quqa taypinxa, sapa ch"uqi ch"uqi taypinxa, jan walt"awixa imantatawa.
  Janesh kullakajj akham sasaw jiskʼat arsüna: "Akanjja, jarkʼaqasiñ camuflaje ukaw munasispa. Uka traponakax juk"akiw janchirux imantapxäna, kunas kayunakaparux jalnaqäna. Jach"a laq"unaka, ukat Janesh ukax yatiqañ utan yatiqawayi, jaqinakax janiw aka planetan manq"atäpkiti. Uka juk"amp jan walt"ayir especies de artrópodos ukanakax nivel genético uksanw t"unjatäpxäna, janiw capital markan chika taypinx infección jan ukax epidemia ukar tukuñax wakiskänti. Jupanakax amukiw sarnaqapxäna. Mä akatjamatwa Maxim jilatajj congelasïna. Jiskʼa jakirinakajj jan sum sarnaqasaw sarnaqapjjäna, khitis jupar ajjsaraykaspa ukhama. Mariscalax waynarux amparat katthapisinx jinchuparuw jiskht"äna:
  - ¡Nayraqataxa mä embuscada ukaw utji!
  Maxim jilatajj bolsillopat mä sonido apsusaw uka jakʼankir cheqanakar sum istʼäna. Chiqansa, phisqa jaqi nuwasirinakampi ukat niya pachpa inogalactonakampiw uka jakʼan ikipxäna. Ukhama, ukham equilibrio de fuerzas ukampixa, jan nuwasiñax juk"amp askiwa, jan ukasti uñisirinakar jan walt"ayañaw juk"amp askixa.
  Ukat ukhamarakiw lurapxäna.
  Experienciani pallapallampi ch"uxña waynampixa sincronizado ukhamaw sarnaqapxäna. Nayajj jachʼa chʼojjña chʼojjñanak taypinwa pasañajäna, tobillokamaw musgonakamp umamp chhaqtjjayäta. Wali ch"amampiw mariscalax cadena viva ukan ch"usawjap jakthapitayna ukat aka chiqanx liwxatañ atipxatayna. Jupanakax suertenipxänwa, janiw khitis aliens ukanakax instintos animales jan ukax phenomenal audition ukanipkänti. Sonido apthapiñax nayratpach llamp"u chuyman arunak yaqhachañ yatïna.
  - Tata Residente, jumax nayat jan lurañjamäki ukanak mayisma.
  Uk jaysañatakix mä aruw mä croak ukham arsüna.
  - Ukat jumax General, qullqix jan sum irnaqañapatakix yatitawa.
  Timbre ukarjamaxa, jupax mä jan jaqir uñtasit jaqit uñt"atawa.
  - Chika millón qullqi payllatätawa, ukhamaxa ¿kunas? Satélites espía ukanakat nayra yatiyawinaka.
  -Janiw nayan juchajäkiti -sasawa jaqin arupax languidamente chiqapar uñjaskakïna. - Aka kasta yatiyawixa, principio tuqitxa, wali jank"akiw nayra pachar tuku. Nayajj janiw taqe chʼamanïkti.
  - Jank"akiw uk amuyapxta, jan ch"amanïtawa sañax juk"amp jasakiwa. Kunawsatix sistema Kremlin ukar atacañax utjkani ukhax jumamp cómplices ukanakax janiw kuna askis utjkaniti.
  Maxim kullakajj wal khathatïna. ¿Chiqapunit capital ukat galaxian taqpach chika taypinkir jukʼamp chʼamani línea de defensa ukar ataque lurañar purini? Sistema "Kremlin" ukax lurayirinakaparjamax janiw atipt'añjamäkiti ukat ukhamakipans uñisirinakax imperio chuymapan activatäpxchi ukhax ukax llakit lup'iñanakaruw puriyi.
  - Yatiñamawa, chacha, niyaw mä fundamental machaq arma apnaqañäni, ukat yanapt"awipampixa, rusa warawaranakax janïr efectivo alcance ukar purinkipanx laq"aruw tukupxani. Ukatx jiwasan ejercitosax, mä ola gravitacional taqi kunar mantañjama, espacios rusos ukanakaruw umamp phuqhantayani, mundos imperiales ukanakaruw apnaqani.
  Maxim jupax mä suprimido suspiro katjatayna, amuyataxa, ukham suyt"awix janiw traidor ukarux juk"amp gustkänti. Ukampisa, akham sasaw jaysäna:
  - Phisqa Columna ukaxa nayrirjama ch"amanchatawa, ukatxa invasión ukaxa amtaparjamawa sarani.
  - Juman lurawimax jak"a pachatakix tunka payan ch"amanchawinak capital markan lurañawa, jiwasan huelga tamanakataki. Mercenarios ukanakax turistas ukham uñt"ataw aka chiqarux mantapxani, quqanakaruw imantasipxani, ukatx huelga general ukanx jupanakan lurawip phuqhapxani.
  - Ukhamawa.
  - Ukat uñjam chacha, jiwasan warawaran barconakasan ataquepax jan walt"ayaspa ukhaxa, jumatakix juk"amp jan walipunïniwa. Jupa pachpa contrainteligencia ukanakax ch"iyjataw uñjasini, ukat jiwayañax juk"at juk"at ukat llakisiñaw utjani.
  Maxim chachajj janis khitis parlkäna uk uñjkchïnjja, SMERSH chachajj arupampiw traidorar uñtʼaspa sasaw amuyäna.
  - Uñisiri irpirinakanxa taqi qhipa utt"ayatanakatxa yatiyawinaka munapxtanwa. Taqi kuntix yatipkta ukanaka.
  - Nayan yatiyawijarjamax Mariscal Maxim Troshev waynax galaxia Smoor ukan mä flota de estrellas ukan p"iqinchirïñapatakiw utt"ayatäna. Jupat janiw chiqpach yatiyawix utjkiti, ukampis ...
  - Taqi kunas qhanawa, rusanakax mä jach"a ofensiva ukan wakicht"asipki. Kunjamatix nayrax lurapxirïk ukhama. Machaq comandantex mä akatjamat jach"a ch"amanchirinakan ch"axwawipawa.
  Maxim jupax khathatitaynawa, jupax nayrar sartañ munäna ukat degenerado jaqirux ch"allt"añ munäna. Operación ukax jan walt"äwinwa.
  - Nayaxa ukhama amuyta. Yaqha asignacionanakatxa...
  Traidor ukax jaya pachaw ukat qarjataw jakthapiwayi, ukampis Maxim jupax nayratpach p"iqipanx mä amtaw luratayna. Nayraqatxa, amukiw aka chiqat mistuñama, ukatx payïrix, jank"akiw SMERSH ukar jawst"añama. Ukanx jupanakax jank"akiw red espía ukar neutralizañ jan ukax suyt"añ amtapxani. Taqi kunat sipansa, uñt"at traidores ukanakax janiw jan walt"ayañjamäkiti, ukat jupanak tuqiw desinformación ukanakax filtrataspa. Jilïr kunatix - janiw kuna amtäwis utjkiti. Ukampisa, jichhakamax amukiw qunt"atäskäna uka waynax ch"allxtasïna, wayn tawaqun ch"amapax wali ch"amanïtap amuyasïna.
  "¿Inas mä láser ukamp jupanakar ch"allt"assna, tata Mariscal?"
  Maxim jilatajj akham sasaw jiskʼat säna: "Janiwa, janiw ukhamäkiti. - Inteligencia ukatakixa ukhamaraki inteligencia ukaxa yatiyawi apthapiñataki ukhamaraki yatiyañataki chiqapa jaqiru. Ukat jumatï uka orden pʼakintäta ukhajja, naya pachpaw jumarojj balamp jiwayapjjäma.
  Mariscalax rayo pistolap axsarañjamaw jiltayäna.
  Yanesh jilatajj pʼeqep chʼoqtʼasïna.
  - Ordenanakax janiw aruskipt"atäkiti.
  Maxim chachajj uka waynar irpatapat arrepentisïna. Ukat kunas jupanakan jiskht"asitap ist"apxani ukhax ... Ukañkamax mä chhuxriñchjasiñaw sonido apthapiñan ist"asïna, alien ukax wasitat arsüna.
  - "Júpiter" sata jaqiruxa sapxañani, jani yanapt'istaspa ukhaxa, aka peón sacrificiot luqtasaxa aljantaraksnawa. Ukatxa Jach"a Tantachäwimax coleratäniwa, khuyapayasiñax janiw pantjasitanakapa taypinkiti.
  Maxim jilatajj akham sänwa: "Jïsa, pʼeqtʼirejj qhuru jaqëñapawa" sasa. Ukampis mä kutix waranq ajllit jaqinakat maynïrïxäna ukhaxa, apnaqir dictadorax akatjamat jiwxäna ukhakiw pʼiqtʼir tukuñapatak chʼamanïna. Sapa maraw waranqax ajllitäxi, ukatx jach"a ch"aman muytatapax sapa kimsa tunk marat mä kutiw lurasi. Ukampis uka chʼamajj janiw utjkänti. Nayraqatxa, Maxim chachan sarnaqäwipax wali llamp"u chuymanïnwa, ukat payïrix, paranormal ukan ch"amanakapax, wawatpach wali ch"axwañänwa, jilïr jaqïxasax jan ch"amanïñ qalltäna. Ukampirus, mariscal ukar tukuñax kunapachatix jan ukhamäk ukhax, ukat pusi tunk ... ukax kuns arsu.
  - Janiwa Jupiter llamkt"añati. Jupaw jumanakan nayrïr suytʼäwimaxa. Jan ukax jan ukax ch"axwäwin atipt"añax janiw sinti ch"amäkiti.
  Inogalact jupax mä jan amuyt"kay kuns ch"allxtayäna. Ukatxa akham sasaw qhanañchäna:
  - "Júpiter" ukaxa wali askiwa kunapachatixa ch'amanchaski ukhaxa. Jupan jan kun luratapatjja, jiwasan soldadonakajajj walja chhaqtäwinakanwa tʼaqhesipjje. Ukhamäkchisa, jumaw jupar ewjjtʼanak churäta. Ukakamaxa, sarasmawa.
  - Ukhamawa, sarxasmawa, - Maximxa samarañampiwa chhuxriñchjasïna. Uka horasanjja, arunakap jan cheqätap uñachtʼayasajj mä phallawiw qʼejjo istʼasïna. Mä chʼaxwäwiw utjäna.
  - ¡Maldita! Mayampi mayjt"ayaña...
  Mariscalax qunqurt"asïna, ukat kusisiñ chispanakakiw Yanesh chachan nayranakapamp qhant"äna.
  . #11 JAQTHAPI
  - ¡Jumax conciencia tuqit arsusma! - jach"a jach"a tukuri esclavoxa qhuruchasïna.
  - Ukhamat kusisiñax taqininkiwa, janiw mä qawqha chhijllatanakankiti. ¡Uka qullan laykux, ¡espadax apthapta! - -sasawa Layqaxa jach"at arsüna.
  Condejj pächasïnwa:
  - Janiwa! ¡Nayax iyawstwa jumax chuym ustʼayasisa jan ukax chʼama munañampiw irpata! Esclavonakax sartasipxäna, ukat jiwayañampikiw tukuyäna. Ukanakaw kuna kutkatasiñas utji.
  - Janiwa ch"axwañakiti, jan ukasti mä revolución ukhamawa. ¡Kunatï jukʼamp wakiskirïki ukajj qhepatwa pasani, atipjañ tukuyatatjja! - Warmixa wali ch"amampi säna.
  - Turkakiptawi? Muspharkañ aru, ¿jumax juma pachpat uka aru uñstayta? Forsajj wal muspharäna.
  - ¡Janiwa chiqpachansa! Aka arux mä angelaw samkan jawsanitu. - Inspiración ukampixa Vedmakov ukarux turkawayta.
  - ¡Mä angel jan ukax mä ch"iyar diosa! Profecía samkanakajj kʼari chuymanïpjjewa. Uka Condejj pächasïnwa.
  - ¡Kunapachatixa, jumaxa jaqina jakawipa suma mayjt"ayañataki ukhamaraki juma pachpa suma sartañataki! Taqi jan walt"awinakax jupatakikiw juti, suma jakasiñax sapa mayni ch"amanchawinakampikiw lurasispa. ¡Jan equiponi jaqix mä ember ukar uñtasitawa, jan ninani, juk"a qhana churaraki ukat jank"akiw jiwarxi! - Vedmakov ukan elocuencia ukan mä corriente ukaw chhullunkhayata.
  - Uka jaqit parlt"asktan ukax mä equipo ukankañapawa. Ukampis ¿kunas animalanakan naturalezapaxa uk yattati? Forsaxa jan wali amuyumpiwa jiskt"äna.
  - Ukat uywax juk"amp sumaw tama taypinxa! Ukat taqpachanx niyakixay jumax esclavo ukhamästa ukat jan qhispiyatäktati, ukhamax noblezax jumat jithiqtawayiwa, arunakampix chiqpach amigonakax chiqpach saminakap uñacht"ayapxäna. Ukhama, yaqha pachan masinakar thaqhañ pachaw purini. - Nayratpacha juk"ampi samaraña Vedmakova amuyt"ayata.
  Conde de Bora ukaxa mä qawqha segundonaka amukt"äna, ukatxa amparap luqxatäna:
  "Qhipa suma sarnaqañax janis iyawskchiyätxa, mä jukʼa cuchillajax wila umañapawa.
  - ¡Lógica ukax janiw instintos ukar serviñapäkiti - ¡lujuria amuyu! - Sataynawa Layqaxa.
  - ¡Walikiwa, jani yatichaña! Mä ch"axwäwiw utjani - mä jach"a lurawiw utjani! Conde ukaxa wila masipawa pichthapiñ qalltäna.
  - Jumax wali yatxatat ukhamarak jan axsart"ir ch"axwiriwa, ¡jumax escuadrón p"iqinchirjamaw ajllitäñama! - Ch"axwirixa amuyt"ayi.
  - Janiwa jan walïkiti, ukampisa janiwa sapa comandante chhijllañaxa wakiskiti. Mä juk"a ch"amampiw kamachinak mayacht"asiñax utjañapa. ¡Jumaw ajllitäxtaxa, ukhamax jumax utt"ayaraktawa! -Conteo ukaxa cadena correo ukan isthapt"asiñ qalltäna. Mä qhawqha yuqall wawanakaw jupar yanaptʼañatak jankʼak sarapjjäna.
  ¿Libre atiptʼasiñat kamsaraksnasa? - Vedmakova ukaxa pächasiwa.
  - ¡Ejercitotakixa, ¡jan walt"awiwa! - Ch"uqi ch"uqi. - Economía ukaxa walja ramanakan rizomapawa, ejercito ukaxa mä sapa troncowa!
  Uka Witcher chachajj akham sasaw jiskʼachäna:
  - Ukampis juk"ampirus roble, ukat janiw ch"amampi ukat postura ukampikiti, jan ukasti nivel de control ukankiwa!
  Chika q"ala yuqallaxa conteo ukarux mä espada churäna. Jupax ch"akhapar ch"allt"asaw jaysäna, mä kutit sipans juk"ampiw qhipäxar jawq"jatäna. Wawax arnaqasïna ukat qhipäxar jaltawayxäna, ch"iyar kayunakap ch"allxtasa.
  Witcher jilatajj mä amtampiw akham säna:
  "Phisqa legiones truncadas ukanakaw uttʼayaskta, sapa mayniw pä soldado chikatani. ¡Jumaw kimsïr kamachirjam utt"ayatätaxa! ¡Jichhax esclavonakan ajllitäpxpan!
  Qhipa amtäwix ch"axwañanak utjayawayi, niyaw ch"axwañar tukuwayxi. Ukat chiqansa, mä nuwasïwiw utjäna, walja esclavonakaw usuchjatäpxäna, ukat Witcher jilatax uka tuqit yanaptʼañapänwa. Ukat jukʼamp frisky ukar tʼunjasajj akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Jan wali ch"akharu ch"allt"añataki! Comandantes ukanakar directo nombramiento ukar sarañäni.
  Esclavonakajj janiw sum arnaqasipkänti, ukampis kunapachatï nuwasir jaqejj ukham amtar voto churkäna ukhajja, mä arukiw amparanakap jiljjattäna.
  Aka chiqanx Witcher, khititix sartasiw p"iqinchirïkän ukax wali ch"amampiw irnaqañapa. Chiqansa, khititï askïki uk nayratpach uñtʼañax chʼamakiwa, ukat candidato katoqañ munirinakarux jisktʼaskakïnwa. Qhepatjja, legionanakaruw asignacionanak churapjjäna, ukat mä jukʼa tiempotak comandantenakaruw jiskʼa departamentonakar uttʼayapjjäna.
  - Kunapachatixa ch"axwawinakaxa tukusxani ukjaxa, pallapallanakan uñacht"ayata ch"amampi, amuyt"awipampiwa uñakipt"añäni! - Imill wawaxa qhananchawayiwa.
  Legionanakat maynïrejj taqeniw wawanakampi wayn tawaqonakampi utjäna. Vedmakovax Bik waynaruw jupanakar apnaqañapatak utt"ayäna. Uka waynanakaw colerasipxäna:
  - ¡Jupax wali jisk"akiwa! Janiw mä jiskʼa wawas munaskiti. Jach"a ukat ch"amaniruw jiwasanakxar uskt"añama.
  - Ukat khitirus munasma?
  - Amartilsiña! ¡Jupaw jukʼamp askïspa!
  Mä atlético suma uñnaqt"an waynaw nayrar sartawayi, jupax wali yuqall wawakïskänwa, ukampis niyaw encina sat quqar uñtat jach"äxäna. Chiqansa, ajanupax chʼamaktʼkaspas ukhamänwa. Vedmakova, mä comandantetakix amuyunakax kunja wakiskiris uk sum yatisax akham jiskt"äna:
  - ¡Kunas llätunka jaqini familiaxa utjani!
  Waynaxa jupar uñkatasaxa akham sasaw jiskht"äna:
  - Janiw yatkti! Jilïr ch"akhanaka ukat ch"ama.
  Bick jilatajj parlanteruw akham säna:
  - Musculos jan p"iqini, akaxa mä amparampi aychawa - uka patxaruxa mä sarten jachaski!
  - ¡Amukt"apxam jumax bug! ¡Nayaw jumarux phust'ä! - Uka waynaxa arnaqasïna.
  - ¡Khitis jan yatkiti paqallq - phisqa tunka suxtanix juk"akiw nayrapat sipan juk"amp ch"allt"asiñ yati! Uka waynaxa lakap uñacht"ayäna.
  Uka waynax pulmones patat larusitayna:
  ¡Jiwañkama nuwasipxañamatakiw chʼamañchtʼapxsma!
  - ¡Jumax nayat yateqasismawa mä rata-mono ukhama! - sasaw Conde de Forsa jupax saraki. - Ukampirusa, ukakipkañatakixa wali askiwa.
  - ¡Pä duelistanakatxa, maynix loqhjamawa, maynix jan wali jaqiwa! - Vedmakova kullakaruw uñjäna. "Uka yuqall wawanakax juntʼuchasiñat askinak jikxatapkchisa.
  Bik jupax uñisiripan nayraqatapan sayt"atäna, alturapan mayjt"awipax wali jach"änwa, uñisiripax phisqa kutiw juk"amp llamp"u. Ukampis wawajj jiskʼachasaw alivio musculonakapar uñchʼukïna, waynajj jiskʼakïnwa, ukampis chʼakhanakanïnwa. Muyu ajanupax ñik"ut mururasïna, mä espadaw amparanakapan muyuntäna.
  - Walikiwa, ¿kunjamarak nuwasiñasa jan ukax sayt"asiñasa! - Mä jisk"achawimpiwa, jiskt"äna.
  - Jisa, nayaxa jumaru munassmawa! - Atleta ukaxa waynaruxa atacataynawa. Jupax qhipäxat ch"allt"äna, espadapax jach"a ukat llakt"atänwa, amuyataxa pä amparaninakat maynïrïnwa. Bik jupax uka ch"axwäw mayjt"ayäna, janiw jark"añs yant"känti, jan ukasti trayectoria uksat jaltasaw espadap nayra puentepar jaquntäna. Uka waynax jakthapiwiparjamakiw jawq"jatayna - rasguñataki, ukampis janiw jiwayañatakikiti.
  Uka thuqhurixa juk"ampi colerasïna, payïri espadampiwa ch"allxtañ qalltäna. Aka chiqanx Buku jupas jallu puriñapatakiw ch"amanchañapäna. Uka waynan qʼala talonanakapajj jukʼamp jiskʼaruw tukuskäna, ukat cuchillanakajj jupanak arknaqasaw jankʼak sarapjjäna. Mä akatjamat Bik sayt"äna, mä tubo kisunakapan uñstäna. Uñisirinakax jukʼamp chʼamampiw liwxatasïna ukat wali tʼijtʼasaw thiya amparanakap jachʼar aptasin tʼijtäna. Uka waynax wali jachʼat jachaqtʼasisaw thuqtʼäna, ukat mä jiskʼa kunaw uka deportistan ajanupar chʼallxtäna. Bick chachajj cuchillanak pasañwa mä ladoruw saräna, ukat qʼala talonampi uñisiripan pechoparuw chʼalltʼarakïna.
  Uka ch"aman waynax wali musphataw arnaqasïna, ukat kayunakapax jan ch"amanïxänwa ukat t"unjañ qalltäna.
  Mä suma jach"a jach"a tukuñaw ejercito taypin jikxatasïna, juk"anikiw uka jisk"a yuqall wawax uka jach"a jaqir atipt"ani sasaw suyapxäna. Ukatxa wawanakaxa wali kusisitaw arnaqasipxäna, nayraqatax chiqpachansa, esclavonakat sipansa jukʼamp jiskʼa jaqinakawa. Khitinakatix jisk"a ukat jan ch"amanïpki ukanakax wali kusisitaw uñjasipxi, jach"a jefemax janiw jach"äkiti. Ukhamajj mä wawas sartasiwitak kuns luraspa.
  Esclavonakajj atipjat atletaruw tʼijtjjapjjäna, uka markankir mä qhawqha doctoranakas ukankarakïnwa. Uka wayna heroen qhuru ajanupanxa, jisk"a ñik"utani, mä morado ch"iqa ch"amakt"ata. Uka qullirixa wali musphataw säna:
  - ¡Basílica! Ukarux venenompiw mä aguja uchapxäna, ukax amparanakap jan chʼamanïñapatakiw yanaptʼäna.
  - ¡Mä juk"a pachataki! sasaw Bick jilatajj säna. - Ukatxa jupax sartawayxiwa. Janiw kuns amtaskaniti, jan ukasti pʼinqasitap janiw amuyaskaniti.
  Witcher ukax waynaruw makhatatayna:
  - ¿Kawkhansa veneno luraña yatiqawayta?
  - ¡Janiwa kawkhansa! Mä estancia ukan jikxatasi. Qamirinakax janiw marka taypin jikxatasipxatapatx satisfechos ukhamäpkiti. Aka chiqanx taqi kasta venenonak lurapxi. Poción ukax sellado ukhamächi ukhaxa, janiw kuna jan walt"awis utjkiti, ¡nayax cerraduranak jist"arañ yatta! - Bik ukaxa k"arimpiwa Witcher ukarux ch"allxtayäna.
  - Kawkhana? - Jiskt"ataynawa ch"axwiri.
  - ¡Mä lunthata yatichawi! Jupax mä juk"a pachatakix mä esclavo ukhamaw tukuwayi, nayax jupamp chikaw pachpa par ukankäyäta, wali ch"amampiw irnaqapxta, quqanak khuchhuqapxta. Kunjamsa cerraduranak jistʼarasma uk sitäna, kuns uñachtʼayarakitäna. Amtasiñajat musphartʼasisaw jaltjjayäta. Jisk"a yuqallaxa k"arisiñampiwa ñik"uta ch"allxtayäna.
  - Janit jupar arkta? - Vedmakova kullakaxa muspharkañawa.
  - Janiwa! Taqinipuniw uka qhispiñatakix jawq"japxirïta, ukat nayax fugas uñstayarakirist ukhax sapa phisqha t"aqaw postenakar ch"akkatapxirïta. Päx niyaw mä conspiración ukhamawa. - Wiri waynaxa qhananchataynawa.
  - ¡Barbaranaka! Ukhama, jumatix ukham amtasir jaqïsta ukhaxa, inas Khirov ukar uñt"añax jumatakix askïchispa. - sasaw Vedmakovax amuyt"ayäna.
  - ¡Janiwa jaqunukutakiti! ¡Nayajj nayratpachaw jukʼamp chʼamani ukat wali yatiñani jaqëñ munta! - Waynaxa bíceps satkisa uka bola uñacht"ayäna.
  - ¿Nayat sipansa juk"amp ch"amani ukat juk"amp yatiñani? - Anatañampiwa ch"axwiriru jaquntaña.
  - Janiwa! ¡Chiqpachansa, jumaw pʼiqtʼirïtaxa! Ukampis kupi amparamampixa, ¿kunatsa jan ukhamäki! - Bik jupax juk"amp amuyt"ayañatakiw amparanakapamp sayt"asiwayi.
  - ¡Jaqix juk"amp jach"a t"ijtki ukhax juk"ampiw cargopat jan satisfacta! - Vedmakova kullakaruw uñjäna.
  - ¡Jaqinakax janiw t"ijt"apkiti! Jupakiw ch"iwipax utji - ¡khitinakan amuyunakapax janiw jalnaqir yatintatäkiti! - Waynaxa marat sipansa juk"ampi nayraru sartata amuyt"awi uñacht"ayäna.
  - ¡Jiwasan ejercitosanx ch"iyar ch"akhanakaw utjani! Nayax kuns amuyt"ayä sasaw arsuwayta. - Vedmakova ukaxa arsuwayi.
  - Ukat nayax iyawstwa jilïr kullaka! Taqi kunat sipansa, jumax janiw mä p"iqinchirïktati, jan ukasti mä kullakakïtawa jan ukax mä taykakïtawa jiwasatakixa. ¡Mä familiakïñäniwa! sasaw Bick jilatajj säna.
  - ¡Marka p"iqinchiristi jaqinakaru jila jilatakïñapawa, janiwa jilatakïñapäkiti! - Marka p"iqinchirixa nayraqatax markachirinakan luqtiripawa. Ukampirus, jach"añchäwinak mayjt"ayañax jaytxañäni, kuna armanakatix jumanakax katuqapkta ukanakax mayninakan apnaqañapawa. ¡Tubonak lurañäni! - Ukax Vedmakova satawa.
  -¡Janiwa jaya pachakiti! Pass ukax amuyasïna. - Sumanchaña wakisi.
  - Nayax nayratpach amuyt"askta, qhiparuxa, laka, ajanunakax mä juk"a jayaruw ch"allt"asiñ yanapt"i. Ukampis kunas ukax jilxattaspa ukat ch"amampiw ch"allt"asi. Mä qawqha minerales ukat qulla quranaka. - Vedmakovax mä ch"aman amuyun ch"axwawiw jikxatasïna.
  Uka waynajj akham arunakap istʼpachänwa:
  ¡Ukham lurañäni, elementonak ajlliñani! Jiwasax wali pachanïtanwa, walja esclavonakaruw ch"axwañ técnicas básicas ukanakap uñacht"ayañax wakisi.
  - Chiqpachapuniwa, sullka jila, yaqhipa tuqinakatxa layqaxa yanapt"istaniwa. Ukampirus jach"a ch"amanakaw jiwasanakar jaquntatäñapkamax nuwasiñasawa. Ukampisa, wali amuyumpiw wakichtʼasiñasa. ¡Lamar qutan waña qala jikxatañax juk"amp jasakiwa, mä invento jan pallapallanakar apnaqat jikxatañat sipansa! - Suma qhanañcht"ata Vedmakov.
  Taqi kunat sipansa, kutkatasirinakax ejercicios ukanw urux sarnaqapxäna, uka pachparakiw Bik jupax yatiyawinak apayanitayna.
  Mä ejercitow uka markat mistuwayäna. Janiw sinti jach"äkiti, jan ukasti suma armatänwa. Uka scout waynax mä jisk"a cucaracha crustácea ukar kayuk sarasax mä jan amuyt"kay yatichäwiruw uñt"ayarakïna:
  - ¡Ch"axwirinakaxa phisqa ch"aphiniwa, ukatxa juk"aki sarnaqapxi!
  - Ukhamajj wali sumawa! sasaw Bick jilatajj säna. - Jan ukaxa juk"ampi muspharkañawa, janïra jiwasaru jutapkipana, sinti pesaje ukata qarjasipxiwa.
  Vedmakova kullakajj kʼari chuymampiw akham säna:
  - Yatxatat ch"axwirinakaxa sapxiwa, janiwa ch"iqa amparamxa phisqa amparat jila armanaka apsuñakiti. Suma, chiqpachansa janiw jan walïkiti, jupanakan jan amuytʼasirïtapax jukʼamp jankʼak atiptʼañatakiw yanaptʼani. Ukañkamasti, esclavonakax mä pä horanak ikiñar jaytapxam. Jupanakajj wali chʼam uruw sarnaqapjje, ukat nuwasiñajj janiw faciläkaniti. ¿Qhawqha soldadonakas chiqpachapuni uñisirinakax utji?
  - Phisqa waranqa chikatani. sasaw Bick jilatajj jan pächasis säna. "Ukax sañ muniw taqinir pinchañäni ukhax janiw phisqa patak jaqinakat jilaw markanx qhiparapxani.
  - Wali amuyt"atawa, taqi tuqita sarañaxa wakisirakiniwa. Arumanakax janiw jiwasanakar nuwañ atinasipkaniti, jupanakan khuchhuqapxaniwa. Ukax sañ muniwa, jupanakax mä campamentoruw tukupxani, ukhamat qhipürux alwax taqi ch"amapampiw khuchhuqapxani. Inas muyuntañ amtampix soldadonakarux jaljapxchispa. - Vedmakova ukan iwxt"ata.
  Conde de Forsa ukax akham sasaw arsuwayi:
  - Nayax Sultanato ukan saräwinakap sum yatta, jupanakampiw mä kutit sipans juk"amp ch"axwapxta. Arumanakax mä qawqha uñaqirinakaruw quri bolsas apt"at campamentosar khitapxani. Esclavonakar soborno churañ yantʼapjjani ukat lawar chʼakkatapjjani jan ukajj wali askïspa ukhajja, nayranakap chʼiyjapjjani.
  - Uñch"ukirinakaru khitañaxa nayra pachana lurawiwa. - Nayaxa amuyasta, Vedmakov chachan kayunakap masasa. - Ukampisa janiwa jan uñjkaya gorras ukanipkiti, guardia yuqallanakaxa wali uñjirinaka ukhamaraki k"ari chuymanipxiwa, taqiniruwa katjapxani. Ukhamarus, alwa pacharuw mä juk"a jak"achasipxañäni. Ukat esclavonakax jukʼamp sum ikipxani ukat uñisirinakax jukʼamp manqhar ikintapxani.
  - ¡Lógicamente! ¡Nayaw nayrïr kutix ataque lurä! sasaw Bick jilatajj säna.
  - Wakisxaniwa jark"aqirinaka apsuña, ukaxa lurasirakispawa tubos de fuego ukanakampi yanapt"asisa. - Vedmakova ukaxa uka aparato uñacht"ayi. - Aka chiqanxa mä kasta pistón, kimsa kasta qulla quranaka, ukhamaraki aceite carburo ukampiwa ch"uqt"ata. Ukhamakiwa, wali amuyumpiw uñjañama, jan ukhamäkanixa, retroceso ukax yuqall wawanakan kisunakap ch"allt"ani. Wali yatiñani wawanakaru irpapxam.
  - Waljanixa jardinanaka ch"axwaña ukhamaraki lunthatasiña experiencianipxiwa. Khitis libre yuritayna, ukat janiw khitis, jukʼampisa utankir esclavonakajj uywirinakapat lunthatasirïpkänti. - Bik taqiniruw chuymacht"äna. - Ukhamatwa jakañ yatiqañ utan sarapxäna.
  - ¡Taqi kunasa wali askiwa! Jilapachax nayax amuyta janiw sinti guardianakax utjkaniti. Chiqansa, ¿khitinakas jupanakatakixa? ¡Esclavonakax jan amuytʼasirïpxiwa! Llamp"u chuymanïñax llamp"u chuymanïñaruw jak"achasi - jank"ak amuyt"añax jan wali lurawinakaruw puri.
  Hirov layqax uka aruskipäwiruw mantawayi:
  - Jiwasaxa niya pä kuti jan ukaxa mä juk"a juk"ampi jach"a kankaña utjistu, ukampisa uñisirinakaxa juk"ampi yatxatatawa ukhamaraki armado ukhamawa. Ukat Sultanato ukan ejercitopanx warminakax legión personal de inmortales ukan irnaqapxi. Kunayman markanakat suxta waranqa mercenarionakaw utji. Walja warminakaw ejercito taypin utjani, ukat juk"akiw jan ukax chachanakat sipanx juk"amp jan ch"amanïpxiwa.
  Ukhamasti sapa nuwasïwix wali amuyumpiw lurasiñapa. Yämas nayrïr atiptʼäwinjja, esclavonakajj jiwasat chʼeqtʼasiñwa qalltapjjani.
  - Warmirjam atipt"añax - brillantez ukamp jawst"i, ukampis ¡precio ukarux axsarayi! - Mayampiwa Vedmakov ukampi lliphipi.
  - Kusawa! Jichhax uñjtwa plan de operación ukax wali iyaw satawa. Ukax juk"amp qhanañchañatakikiw qhiparaski. Ch"axwäw pachanx uñisirinakan filapanx sustjasiñaw qalltasini, ukatx jilpach pallapallanakax Zhit markaruw t"ijtapxani. - Khirov jupax amuyt"awayiwa
  - ¡Qhanapuniwa! Esclavonakan juk"amp ch"aman t"aqapax qhipäxatw ch"axwapxani, marka thiyatpacha. Inas nayajj jupar irpchirista. - Conde Forsa ukaxa amuyt"ayiwa.
  - Janiwa lurañjamäkiti, ukampisa! - Uñacht"ayata layqa jaqi.
  - Ukhamaraki, aceite manq"añanaka utjistu, ukatxa mechas ukanaka ch"uqt"ayañataki kamachi. Campamento ukar jaquntaña, juk"amp axsaraña. - sasaw Vedmakovax amuyt"ayäna.
  Ukat ukax amuytʼasirakirakiwa. Layqaxa iyaw sänwa. - Jichhakamax juk"akiw ukham cargonak wakicht"apxtaxa.
  - Waliki! ¡Nina dios de guerra ukat yaqha diosanakjamax attención ukat sacrificio lurañaw wakisi! Ukampis janiw taqe kun wakichtʼañatakejj tiempojj utjkitänti. - Layqaxa pachpa lakapa phinq"asitayna.
  - Jutïr pachaxa juk"ampi ch"amanchañawa. Jichhakamax janiw ikiñax utjxiti. - Khirov jupax jan kuna pretensión ukamp bostezo.
  Uka Layqax p"iqip ch"allxtayäna.
  - Nayax uywa uywañ costumbre ukaniwa, juk"a ukat sensibilidad ukan ikirïta, ukampis jilanakajax samart"añaw wakisi.
  - Ikit sartañax mä arma estratégica satawa, jan utjatapax qarjañaruw puriyi, ukax turkakipt"asax atipt"asiñ gérmenes satawa. Pass ukax amuyasïna.
  Esclavonakax anqan lurawinakat qhiparux, jiwatanakjamaw ikipxirïna. Guardianakakiw embuscada ukan quntʼasipxäna, alarma phustʼañatakis wakichtʼatäpxänwa. Kunas mä akatjamat uñisirinakan pʼeqtʼiripajj jukʼamp jaya uñjani uk janipuniw yatktati. Ukampirus, ukhamaw jikxatasïna, amuyataxa, legión gubernamental p"iqinchirin p"iqinchiripaxa, temnik Etirimon jupax janiw mä jan yatiñan arumax ch"axwañ munkänti. Ukhamarus ch"amakanx mä esclavotakix imantasiñax juk"amp jasakiwa, ukat jupanakar katjaña. Ukat ukhamat inas jupanakax katuyasipxchispa, uka qhipatx t"aqhisiyañas jiwayañas utjani. Temnik Etirimon jupax lakap ch"allxtayäna, juk"amp kusiskañawa tawaqunakat sawkasiña, kayunakap p"akjaña, ñik"utanakar ninamp phichhantañax - wali yant"awiwa.
  Ukat jankʼakiw carpanakap saytʼayapjjäna, ukatwa soldadonakajj ikipjjäna. Janiw pä tunkat jila centinelanakax qhiparkänti. Janïr ikiñar sarkasax Etirimon, waranq waranq jaqinakamp chikaw mä jach"a manq"äw wakicht"apxäna, q"ala thuqhurinaka, nayraqatapan encantos ukanakap ch"allxtasa. Ukajj wali suma ukat kusiskañänwa. Waranq waranqa jaqinakaw ch"akhanak jaquntapxäna, sallqjañjam poses uñstayapxañapatakiw wayt"apxäna. Ukatxa, jan pächasisaw jupanakar katuntapxäna, uywanak munañap phuqasa, machantat ikiñar puripxäna.
  Jiwapjjatapajj jan amuyasisaw jalnaqäna. kutkatasirinakax quqanak pasapxäna, mä tama yuqall wawanakaw nayrar sartapxäna. Bik, mä quqar ch"amakt"ata, laphinakan imantata, nayrïr guardiaruw uñjäna.
  - Akaxa jupax wali suma aburrido.
  Uka venenojj mä jukʼa sumäjjänwa ukat mä ratukiw paralisis sat usunïyäta. Mä ch"axwawix janiw ajanuparux wakiskiti, kunatix Sultanato ukan pallapallanakapax, kamachirjamaxa, llamp"u chuymampiw sarnaqapxi ukatx pecho ukakiw mä concha ukamp ch"uqt"ata ukat centinelax muyuntat ikiski.
  - ¡Ukaxa mayakiwa!
  Vedmakova jupa pachpaw qhipäxat sartaski. Jupax jan kuna tubo de tiro ukampiw centinelarux apsu. Ukax qhipäxat mantanikiw kunkaparux t"ijt"ayi.
  - ¡Kuyuñaxa jakañawa! ¡Jan q'ucht'amti - sumankañataki! Ukat wali llakiskañawa - purakax ch"usawa!
  Ch"axwirix mä juk"a larusiñaruw tukuwayxäna. Uka jak"ankir quqanakax jach"a jach"apuniwa, lianas ukanakax uñjasiwa. Munat jaqinakax jak"anw jalnaqapxi, ukat juk"amp yatiñan esclavo yuqall wawanaka. Jilïr ch"axwirinakax juk"amp llamp"u chuymanïpxiwa, ukatwa qhipharxapxi. Mä jach"a uywax juk"amp ch"axwañapuniwa.
  Vedmakovax thakhinx yaqha centinelaruw jiwayatayna, jupax mä matraz ukan coco cerveza ch"amthapiskäna. Uka campamentojj jupanakan nayraqatapanwa jistʼarasïna.
  Janiw mä jachʼa campamento ukhamäkänti, pallapallanakajj ikipjjerïnwa, awisajj carpanakanwa ikipjjerïna, awisajj thiya chʼojjñanakanwa ikipjjerïna. Arumax junt"üxiwa, janiw walja centinelanakax bostezapkiti, jan amuyt"asisaw uñch"ukipxi.
  Aka chiqanx jach"a amtawix mäkiw apsuñawa, ukhamat jan alarma uñstayañatakix pachanïpxañapataki. Ukatakix cisne cuco ukax juk"amp askiwa, suma arupampi. Jupax janiw kuna suyt"awinaks sartaykiti, jan ukasti, cooing ukax niya sapa kutiw ist"asi, ukampis tonalidad mayjt"ayasma ukhax yatiyawinak katjasma.
  Layqax ukhamarakiw luraraki. Jupanakajj jupar jaysapjjänwa. Uka centinelanakax janiw reaccionapkiti, kunas jupanakax "suerte" ukhamawa, jiwañax facil ukhamaw tukuwayi.
  - Mä ch"uqixa, jallu ch"uqi ch"uqi ch"uñuru uñtata, jaquqani, ch"iqiyasini, kunapachatixa waljani utjani ukhaxa, atipt"awixa yuriniwa!
  Vedmakovax ikiskir jaqinakar jiwayañ qalltäna. Mä tuqitxa, janiw caballeroso ukhamäkänti, ukampis mayni tuqitxa, ¡atiptʼañax jachʼañchatäñapawa! ¡Honor ukax mä relativo amuyunakawa ukat nayraqatax pallapallanakamar apnaqañaw wakisi!
  Nayraqatax khitinakatix juk"amp qamir isimp isthapt"atäpki, comandantes ukanakar tukuyapxam. Espadanakax mä kamachirjamaxa, mä sapa pilaruw apthapitäpxäna.
  Ukampis conciencian tʼaqhisiñanakapax janiw jaya tiempox utjkänti, esclavonakax jiwayañ qalltapxarakïnwa, ukatwa alarmax istʼasïna. Kunapachatï arumanakax atacatäpkta ukhaxa, sustjasiñax janiw jarkʼatäkiti, jukʼampisa chʼamakax chʼamaktʼiwa . Esclavonakax taqiniw chika q"ala jan isinïpxi ukat jasakiw yaqhachasipxi, ukat nuwasirinakax uñkatasipxiwa, walja kutiw hackear nuwasipxi. Ukat maynix akham sasaw arnaqasi:
  - ¡Qhispiyasipxam!
  - Wartya! ¡Saxranakaw atacapxi!
  Sustjasiñ pachanakanxa, comandante ukan lurawipax nayrat sipans juk"amp wakiskiriwa. Vedmakovax uk yati, ukat jach"a carparuw jank"ak saratayna.
  Etirimon, wali chika machata, juk"akiw nayranakap jist"arasïna. Jilapachax khitis janïr nuwasiñ qalltkasax umaski - resaca in the underworld.
  - ¡Kunas pasäna! ¡Kunatsa tubonakax amuktʼapxi! - Jupaxa arnaqasïna.
  - Tubonakax amukiw, kunatix cuchillas ukanakax q"uchupxi - ¡acero ukax cobret sipan juk"amp ch"amaniwa! - Arnaqasi Layqa. Jupax Echirimon ukarux salt"äna. Chiqansa, Temnik chachax wali yatiñampiw uka cuchilla apnaqäna, ukampis janiw taqpach tantachaskänti, ukat Layqan musculonakapas wali juntʼuchatäxänwa. Jupax kimsa frenético trio dibujäna, henna ukamp ch"allt"at cuchillapax ch"amakanx juk"akiw uñjasïna. Uka jan suerteni noble jaqin p"iqipax t"ijt"awayxänwa.
  Vedmakovax waranq jaqiruw t"unjäna, jupanakax kayup ch"allt"asaw juparux t"ijtapxäna. Ukat tubot mä thuqhumpiw yaqha comandanteruw apsuwayjjäna.
  - ¡Kuna ghouls, jan sartapxamti!
  ¡Mayampiw mä qhana ch"axwäwimp ch"allt"ata, ch"uqt"at uñisirix jaquqaniwayi! Pä waranqa jaqinakaw qhipäxat mantañ yant"apxi, ukampis mä thuqhuriruw tinkupxi. Jupax chhuxriñchjasïna, kayumpiw kutt"ayarakïna. Vedmakovax janiw uka pachax jaytkiti, jupax mä khuchhuqawayi, mayniruw tukuyi. Walikiwa, mä ejercito jan comandantex mä tama uwijanakar uñtasitawa, jan awatirini, mä lobo jan manqʼkani ukhaxa, ¡ajjsarayaspawa!
  Jichhajj kutkatasir esclavonakajj waljaniw mä thujrumpi, jan ukajj jukʼamp sumajj mä wajjrampi armatäpjjäna, chʼiyar chʼiyar tukupjjäna. Mä wali aski táctica ukax phisqaniw mä ukar jaquntasipxirïta. Ukhamajj jaqontañasa ukat laqʼuntañas jukʼamp faciläjjänwa.
  - ¡Janiw jupanakarux jaltxapxañapäkiti! ¡Chakinakam khuchhuqasipxam! - Jupax Vedmakov amplificador de voz tuqiw arnaqasïna.
  Solntslav ukax taqinimp chikaw ch"uqimp ch"uñuntatäna. Kunjams aka diva ukan musculonakapax anatapxirïna. Janiw inamayäkiti, waljaniw colerat warmirux saxrat sipansa jukʼamp axsarkañjam uñjapxi. Ukatwa mä nuwasir jaqirux chikat khuchhuqäna, ukat cuchillapax inercia tuqiw qhipäxan saytʼatäki uka oficialan kunkap khuchhuqäna. Centurionanakax mä orden uñstayañ yantʼapxäna, ukampis jankʼakiw jiwarapxäna. Ukhamarus Sultanato ukax taqi kuns luratayna, ukhamat pallapallax kuna amtäwis uk armasiñapataki. Ukat kutkatasirinakax juk"amp yatiñampiw Sultanato ukankir soldadonakarux cucaracha caracol ukanakat jayarst"ayapxäna.
  - ¡Janiwa silla patxaru qunt"asipxañapäkiti! - sasaw Solntslav jupax arsüna.
  Pass ukax akhamawa:
  - Nina, rienda ukaxa kawallunakaru.
  Ukax yanapt"awayi, caracol cucarachanakax filanakaruw phallapxäna ukat juk"amp sustjasiw yapuchapxäna. Ukatwa, kun lurañsa jan yatkasajja, walja nuwasirinakajj tʼijuñatakiw tʼijtjjapjjäna. Ukampis ukax chiqpachapuniw Witcher ukat esclavonakax suyapkäna. Uka nuwasïwijj jukʼampiw tukjañaru ukat arknaqañar tukuwayjjäna.
  Uka nuwasirix ch"iqa nayrap ch"allxtayäna, kimsa puñalanak jaquntäna:
  ¡Janiw jupanakarux jaltxapxañapatak jaytkañäniti!
  ¡Tʼijtʼañax axsarañat sipansa jukʼamp jan amuytʼasirïñawa! Chiqansa, ¡jila parte soldadonakax janiw nuwasïwin jiwapkiti, jan ukasti arknaqañ horasanwa jiwapxi!
  Bik, wali t"ijtir waynar uñtataw mä oficialan kunkapar jaltawayxi, ukat juparuw kayuk sarawayi:
  - ¡Juk"ampi jank"aki cucaracha!
  Puñalax espuelas lantix servirïnwa, ukat uka pisinkir jaqix janiw jaquntañs yantʼkänti.
  Vedmakovax uk uñjasax akham sasaw arnaqasïna:
  - Ch"axwawix dominó anatt"añjamawa, p"akjata ch"akhanakakiw jan apthapitax utjxiti - ¡uraqix katxaruwayi!
  - Janiwa, ch"akhanakajaxa waynawa, ch"amani! - Waynaxa jaltxataynawa, kunkaru ch"uqt"asitayna. Uka qhepatjja, jankʼakiw jukʼamp yaptʼarakïna.
  Vedmakovax mä jiwat jaqiruw tinkutäna, walja jiwat jaqinakaw muyuntat ikiskäna, ukampis divax janiw jaquqanïkänti, jan ukasti jupanak patxaruw jaltawayxäna. Ukatsti espadanakapampiw jawqʼjäna. Jupanak contra nuwasir soldadonakan nuwasiñ ajayupax chhaqtawayxänwa, jichhax nuwasir jaqix verdugoruw tukuwayxi. Ukat wila uñisiñas utjarakïnwa. Witcher jupax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Jan wali sutimpi! Khitis arma jaquntani - jakani! Sultanato ukan pallapallanakaparux katuyasipxam.
  Uka kamachi istʼirinakajj utjarakïnwa, ukampis waljaniw jan chʼamanïsajj jaltjjasipkakïna, yaqhepasti qonqortʼasipjjäna.
  Amuyt"añataki, tunka ch"aman ch"axwirinakax mäkiw Bik ukar katuyasipxäna. Inas jupanakax destinop mä wawar katuyañax juk"amp seguro sasin amuyapxchïna. Uka waynaxa akham sasaw jachʼat arsüna:
  - ¡Jichhaxa!
  Ch"axwirinakax liwxatapxänwa. Bik jupax q"ala kayukiw qhipäxat sarnaqäna, wawax jisk"a pesaje ukhamäkchïnsa, pallapallanakax axsarañatw jacht"asipxäna. Ukat uka waynax atipjat uñisirinakapar mä jiskʼa munañat qhispiyañati janicha uk amuytʼäna. Ukampis ukapachax jan wali yant"awiruw jaqunukuwayi, kunatix esclavonakax mä suma marka utt"ayañ munapxi, ukat janiw pachpa uywirinakapan thakip mayamp lurapkiti.
  - Walikiwa, jakaña - alaxpacha fuma!
  ¡Jukʼat jukʼatwa uka nuwasïwijj inamayakïjjäna! Ukhampachasa, uka jiwayañax jaya tiempos utjkaspa ukhamawa. Witcher chachajj mä jukʼa yatiñan nuwasir jaqeruw tinkutäna. Wali chʼamampi ataquenak mayjtʼayasajj wali desarmarakïnwa, ukatsti muspharayarakïnwa.
  - ¡Jiwasax jupanakarux munapxtanwa!
  Yaqheparojj redes jaqontatäpjjänwa, ukham janiw saytʼapkänti. Chʼaxwäwix niyaw tukusxäna, tʼijtʼañasa ukat arknaqañas jukʼampiw sarantawayxäna. Vedmakova jupa pachpaw arknaqañ irpxaruwayi, waljaniruw jiwayatayna, ukampis janiw taqpach ejercito qhip qhipa pallapallakamax tukjañjamäkänti.
  Ukhamäkchïnsa, uka nuwasiri waynajj walja patak esclavonakampi caballot sarasaw mä aventura jan ajjsarir sarañ amtäna, mä arunjja, uka markar katuntañänwa, uka markajj janiw sarkasajj jarkʼaqasiñatak wakichtʼatäkänti.
  - Mä ch"amani sartawiwa. Janiw qamirïñ aptʼasiñ munktanti, ukat jukʼamp wakiskirïki ukajja, amparanakasanwa phallañäni.
  Walja tunka ch"axwirinakax atipt"at ejercito ukanx, ukhamakipans cucaracha caracol ukanakar jaltañ atipxatayna ukat punkuruw t"ijtapxäna.
  Janiw jank"ak jist"arapkänti, ch"axwañaw utjawayi. Punkunakax apaqatäxäna ukhaxa, Vedmakovax quqa qhipäxat caballot saririnakampiw jaltxatayna. Jupax waynan aparatopampiw arnaqasïna:
  - ¡Jach"a Sultan Erifef sutipxaru! ¡Chʼamani refuerzonakaw jumar jakʼachasiñatak jankʼak purinipjje! Marka arxatañ munsta ukhaxa, nuwasirinakaw pirqanakan chiqaparu sayt"ayasipxañapa.
  Uka sartasir guardianakax janiw jank"ak amuyapkänti, juk"ampirus Vedmakovax mä qamir isimp isthapt"asiwayi, ukax jiwat jaqinakat apsuwayxänwa. Mä cascox kunayman valoraniwa, inti jalsunx mä hielo ukham qhant"i, walikiwa, khitis ukham noble gobernadorarux janiw sañ munkiti.
  Ukat caballeros, burgomas, ukat yaqha nobles, chiqans janiw ikipkänti, jupanakax "jupanakax uñjapxäna" markaparu!
  Mä jiskʼa qollunjja, mä suma palaciow utjäna, uka palaciojj columnanakani ukat estatuanakanïnwa, uka palaciojj nayra romanonakampi ukat inti jalsu toqenkir nayra estilonakampi mistusaw lurasïna. Jupan nayraqatapanxa, kunjamtix aka markanx yatiqapki ukhamarjamax mä jach"a estatua Sultan Erifef ukankiwa, lakapat mä phujuw mistu. Jach"a sala ukanx ch"axwañaw utjäna ukat kusisiñarakïnwa, musicax ist"asïna - mä qullu jak"an mä manq"äwi. Sultanato ukan noble noblenakapax mä Sabantuy uñacht"ayapxäna. Quri bordat wali jila alani togas ukanakanxa, suma almohadanakaruw ikipxirïna, jiskʼa mesanakanx platonaka, vinonaka ukat tinturanakaw walja utjäna. Patak patak lamparanakaw mesanaka ukat pirqanakan qhantʼäna. Taqi uka estancian ukhamarak columnadas ukanakanx jan jakt"kay esclavonaka, esclavonaka, esclavonaka ukat guardia personales ukanakaw palacio uñjapxäna. Uka jach"a jaqinakax tostapxänwa. Jilïr grandee, Sheikh du Pustemorov, jupax pä q"ala hetairas ukan amparapanw congelasïna. Jupax ch"allxtasïna ukat mä jaqir uñtataw arnaqasïna, qhiparusti qhispiyasxänwa ukat arnaqasïna.
  - Ukat jichhax gladiador nuwasiñanak wakicht"añ pachaw purini. Ukat ukhama aburrido, janiw wilax utjkiti, ukat vinox janiw alman utjkiti.
  Wajjrajj istʼasïna, nuwasirinakarojj arenaruw jawsapjjäna. Sarnaqäwiparjamaxa, jukʼamp kʼachachata ukat sullka nuwasirinakaw nayraqat nuwasipxañapa. Ukampis uka jequex jichhakiw mä lote de esclavos entrenados ukar katuqatayna, ukat pä kasta kusist"añanak mayacht"añ munäna, erótico ukat wila masinaka.
  Mä fogata ukaw Coliseo jisk"a ukan chika taypin nakhantäna, vidriot ch"amanchata antorchanakax mä juk"a qhant"at qhanaw lila color ukamp qhant"äna, ukat janq"u gravax qhant"äna, podium ukarux kusisit uñtataw uñjasïna. Nayrïr kutiw escenarior tʼijtäna, mä musculoso ukat jiskʼa imill wawaw qʼara cinturón uchasïna. Jupax nayrïr clasen gimnasta ukham pä salto luratayna ukat amparanakapamp sarnaqäna. Ukatxa príncipe nayraqatan sayt"asïna, congelasïna, espadapampi puñalapampi ukham armanakampi ch"akkatasa, mirmillon sasaw sutichapxäna. Uka tawaqux suma uñnaqt"anïñ atipt"äwin thuqt"añjamäkchïnsa, kunjams llamp"u, terciopelo ñik"uta, q"illu ñik"utapax utjäna, ukampirus nayratpach ajanupanx mä jach"a cicatriz ukaw utjäna. Jutïr saltirix amparanakapampiw sarnaqarakïna. Armanakapax mä tridente ukat mä jisk"a llika - mä retiarius ukhamänwa. Chʼukuñ tukuyasaxa, uñisirinakan nayraqatapanwa saytʼasïna. Mä waynaw niya yuqall wawakïnxa, wali jan barbaniw llamp"u imill ajanunïna, mixtos chacha warminakan utjatapax mä erotismo especial ukaw acción ukarux churäna. Uka masinakax jaya pachaw uñt"asipxi ukat nayranakap ch"irmthapisipkaspa ukhamawa.
  - Kunas Kaiska! ! -sasawa waynaxa llakita säna.
  - Jumax wali suma jaqïtawa, ukampis jichhax almamax nayrïr nina lawraruw apatäni! - Imill wawaxa qhuru chuymampiwa jaysatayna.
  - Walikiwa, ¿kunatsa jumaxa wali qhuru jaqichastaxa! ¡Jiwasax wali virgenäxtanwa, jakañasawa! - Ajjsaraña suyt"awimpiwa waynaxa säna.
  - ¡Janiwa yanapt"istaniti! ¡Esclavonakax diosanakarus jiskʼachapxi!
  Gladiador escuelan yatichäwix wali ch"amapunïnwa ukatx ch"axwirinakan q"ala lliphipir janchipanx cicatrices ukanakaw uñjasi.
  Jaqinakax walpun ch"amanchasipxäna, apuestas lurapxäna, sallqa jachañanakax gladiador waynanakaruw kusisiyapxäna, qhanaw jupanakax janiw nuwasiñ munapkänti.
  Sheikh chachan warmipax mä q"ara bolsa apsuwayxäna.
  - ¡Phisqa tunka quri Kaiskataki! Jupax jach"a kisunakap ch"allxtayäna.
  -Qalltaña! Uka Sheikh jupax señal uñacht"ayäna.
  Ukham mayj mayja ukat pachpa pachanx walja yänakampi, nuwasirinakax tantachasipxäna, sarnaqawipax jank"akiw ukat jan walt"ayatarakiwa. Qalltanjja, tridente aptʼat nuwasir jaqejj mä llika jaqontañwa munäna, ukampis uñisiripajj janiw jaltkänti, ukat jupar jan walit jaltasaw mä puñalampi purakap chʼiyjañ atipjäna. Waynax qhipäxar jaltasinx tridente ukarux pechoparuw ch"allt"äna, ukampis mä juk"akiw ñik"utap ch"allxtayäna. Ukampis maniobrapajj uñisirinakaruw qhepäjjar kuttʼañapatak waytʼäna. Jupajj jayaruw sarjjäna ukat llikaruw taktʼasïna, ukhamatwa nayrajj wali munat gladiador chachajj jakʼachasïna.
  - ¡Jumanakaxa chachanaka! Ukhamasti, ¡jan pantjasiñatakix juchañchatäxiwa! - Tawaqux jach"a jach"a tukusaw säna.
  - ¡Kunas yuritayna! Uka waynax jan amuyt"asir uñnaqt"anïnwa.
  Mä akatjamatwa mä retiariox mä tridente aptʼatax amparapamp grava katxarusin ajanupar jaquntäna. Maniobrax mä efectow utjäna, imill wawax nayranakap jist"arasïna, uka pachpa segundon tridentex abs ukar ch"allt"äna.
  Uka gladiadora waynax wali llakitaw jachäna, ukampis ukhampachasa, uka cuchillax amparaparuw jaquntañ atipjäna. Retiariox arnaqasïna ukat armap apsuwayxäna. Uka espadajj llijullijunakjamaw qhantʼäna, niyaw kunkapar chʼalljjtäna. Gladiadorax qhipäxar kutt"awayxäna, pechopax jist"aratänwa. Waynax wali llakitaw jacht"asïna ukat tridentap jaquntäna. Ukatxa, uñisirix juparuw jaltawayxäna ukat mä puñal jaquntäna. Uka columpiojj jukʼamp jan chʼamanïjjänwa, ukat uka puntajj kayu aycharuw chʼalljjtäna. Retiariox arnaqasïna ukat jaquqanïna, ukat puñal apthapisinx sartañ yant"äna, uka pachax espadax kunkaparuw ch"allt"äna. Nayratpach jan amuytʼasisaw plexo solar sat cheqankir mirmillon cuchillapar chʼalltʼäna. Mä kutix munasir chacha warmix (Romeo ukat Julieta ukham) jiwataw grava patxar jaquntatäpxäna. Machata uñjirinakax larusipxäna ukat chhuxriñchjasipxarakïna. Kimsa llakit esclavonakaw jisk"a nayraqatani ukat mistunir chhuxriñchjatanakax arena ukar t"ijtapxäna, jupanakax chhaqhirinakan janchiparuw phichhantapxäna, ukampis jupanakax ajay tuqin qhispiyasiñ katuqapxäna, wila q"añut hierrompiw phichhantapxäna. Jiwatäpjjatap amuyasajja, costillanakapampix ganchompiw chintʼapjjäna ukat escenariot jaqontapjjarakïna. Kawkhantï wilajj utjkäna uka cheqajj qʼañunakampi chʼalltʼatäjjänwa.
  -Jupanakax laq"unak manq"añatakiw sarapxi. - Sheikh Demeter warmix kisunakap q"ala ch"allxtayi. - Ch"akhanakax sinti jisk"a uywanakax manq"at awtjataw qhiparapxani, ukax wali llakiskañawa.
  -Janiwa kunasa aychaxa ponavaristey utjkaniti. Ukampirus wali llakiskañawa, mä chacha warmix wali suyt"at atletanakaruw tukupxaspa! Uka Sheikh jupax qhuru arumpiw arsüna.
  - ¿Juman ikiñamanxa? - Divaxa jan wali amuyumpiwa jiskt"asi.
  - Kunats janixa! Imill wawax wali suma uñnaqt"aniwa, ukampis uka waynax jumankchispa. - Sheikh jupax amuyunakapanx wali nayrar sartasirïnwa, warmix mä wayna esclavo ukan suma manq"at janchiparux sum kusist"ayaspa sasaw amuyäna.
  - ¡Jichha jisk"a ukat fragil! Jiwasajj janiw jichhakamax pachpa parinakanïktanti? -sasawa Demeterax jiskt"äna.
  - ¡Llakiskañawa, janiwa utjkiti! Uka jak"ankir yatiqañ utat khithanipxirïtu uka wayn tawaqunakan turnopat uñakipt"añäni. Uka sheik jupax jachaqt"asïna.
  - ¡Inas jupanakarux jilsuñapatakix juk"amp askïchispa! Ukat ukapachaw taqi katuntat jaqinakasarux ukham jiwayañäni. - Jan suyt"ata, jach"a jaqina warmipaxa khuyapayasiña uñacht"ayäna.
  - Esclavo kutkatasiwi yatiyawixa sinti kusiskañawa ukatxa nayaxa taqpacha jach"anchañ munta. Uka jach"a jaqix purakap ch"allxtayäna.
  - Jani ukaxa, chiqpachansa, Etimon ukaxa janiwa nayraqataru sartkaniti! - Uka lik"i warmixa ch"allt"asitaynawa.
  - ¡Ukham jan entidad! Ukhamajj jukʼamp askiwa jichhajj taqe gladiadoranakar tukuyañäni ukat loqhe jaqerojj uka espectáculot apsuñäni. ¡Jutapxam machaq jaqinaka! Uka Sheikh jupax qhuru arumpiw arsüna.
  - Janiwa chiqapa newbies ukanakakiti. - Demeter jupax lakap ch"allxtayäna
  Gong ukax wasitat ist"asi ukat nuwasir waynanakaw arena ukar t"ijtapxi. Jupanakax niya tunka pusini jan ukax tunka phisqhan maranipxiwa, mä juk"a jach"a amparanakani ukat pecho ukanipxi. Nayrir ch"axwirinakjamarakiw saltonak luraraki ukat amparanakapamp t"ijt"araki. Nayratpach podiumar tʼijtʼasajja, armanakampi, casconakampi, pecho armaduranakampi, escudonakampi ukat espadanakampi uchasipjjäna. Maynïrejj cheqa cuchilloniwa, maynïristi mä sable ukham kurvatawa. Prensa de alivio jist"aratawa ukatxa cicatrices ukanakaw uñjasi. Ch"iqa tuqin sayt"atäki uka waynax qullatäxiwa, ukax kimsa chimpunak pechopar ch"akkatatawa.
  Uka ñik"utapax walja aceiteniwa ukat lliphipirakiwa.
  Uka irpirix yatiyaraki.
  - Uñt"at ch"axwirinakax Fudoros sabre curvada ukat Saflorov chiqap espadampiw ring ukan uñacht"ayapxi. Fudoros jupax suxta nuwasïwinakaniwa, Saflorov jupax paqallq nuwasïwinakaniwa. Taqi ch"axwirinakapax uka chiqan jiwayatäpxänwa jan ukax jaqinakan amtaparjamaw cuchillomp jiwayatäpxäna. Mayordomojj amparapampiw tantachasirinakar uñachtʼayäna. Mayampiw uka apuesta ukar apuestañ munapkäna ukanakajj utjarakïna. Uka Sheikh jupax chhuxriñchjasïna.
  - Patak quri qullqinaka Saflorov markataki.
  Apuestas ukanakax jank"akiw tukuyata, nobles ukanakax juramento lurapxäna. Ukat paniniw nuwasipxarakïna. Maynix mä vaso vino ch"allt"äna, maynix mä lik"i kayuruw ajanupar ch"allt"äna. Getters ukat guardias ukanakax colerat jaqinakar samarañapatakiw jank"ak sarapxäna. Sheikh warmipax, imperious, impudent, lik"i larusitayna:
  -Nayraqata! Jiwayaña!
  Gladiadoranakax tantachasipxiwa. Jichha kutinjja, tiempo apstʼasipjjäna, wali amuyumpiw jawqʼjapjjäna. Espadanakax chʼaxwapkäna ukhaxa, mä jukʼa chʼallxtapxäna, escudonakas khathattʼasirakïnwa. Markachirinakax janiw uka amuyt"awix sinti munapkänti, jupax jan kusisitaw arnaqasïna, ch"akhanakax ch"axwirinakaruw t"ijtäna. Sheikh jupax bandeja ukarux t"unjawayiwa, taqpachaw vinompi mermeladampi ch"allt"ata. Ukatxa thuqtʼasisaw colerat arnaqasïna.
  Janitï nuwaskäta ukhajja, pʼeqeruw warktʼayaskäma. Walja sallqa "Janissaries" ukanakax podium ukar t'ijt'asaw mistuwayapxi, jupanakax lanzas ukanakamp jalxatapxäna, jist'arat qhipäxan thuqt'awinak uñacht'ayasa. Saflorov jupax ofensivaruw saräna, wali colerat ataque luräna, jupax qunquriparuw ch"allt"äna. Uka waynax qhipäxar kutt"awayxänwa, espadap mä juk"a ladopar jaquntäna, uñisiripax pechop ch"allt"asïna. Mä jan wali tornillot lurat platojj manqharuw jaquqanïna. Jutïr ch"allt"atax ñik"utaruw mä manqhankir chimpunak jaytawayi, thiya wilax warantasïna. Fudoros jupax qhipäxar kutt"awayxäna, mä p"iqi ch"axwirix kayunakaparuw ch"allt"äna. Ukat kunapachatï uka waynax pächaskäna ukhaxa, Saflorov sat chachax wali colerat cascoruw chʼalltʼäna, ukatwa liwxatasïna ukat tʼunjasïna. Uka concusión ukanx "casco" ukax t'ijtäna, mä janq'u p'iqiw uñacht'ayasïna, nayraqatapanx mä punkit ch'akhaw utjäna. Saflorov chachajj cuchillapjja, wali ajjsarkañ pechoparuw uchäna. Jupax "público" ukarux nayranakap ch'allxtayäna.
  Mä chimpu suyt"aña. Kunawsatix jilpachanix ñik"utanakap taypin t"ijtapxi ukhax jiwayañ sañ muni, ukat kunapachatix palmeranakap mä castillo ukar mayacht"apxi ukhax khuyapt"ayasiñ sañ muni.
  Ukampis khuyaptʼayasiñax janiw uka qhuru ajanunakan liytʼatäkänti. Niya taqiniw warminakas wayn tawaqunakas amparanakap kunkapat tʼijtʼapxirïna.
  -Jiwa! ¡Juparux jawq"japxam!
  Sheikh chachan warmipax jisk"achasaw larusitayna.
  - Jupaxa sinti jila qullqimpiwa saraqawayxi. Mä arumax churapxita.
  Saflorov jupax pächasïnwa, atipt"at wayn tawaqun q"ala pechopar mä juk"a ch"allt"ata, mä wila ch"allt"ata. Ucatsti jan aynacht'ataw espadap jaquqanïna.
  -Janiw atkti! Jupajj nayan amigojawa.
  Uka ch"axwawix mäkiw ch"axwawayxi, jiwañjam amukt"añaw utjäna.
  -Kuna! - Sheikh jupax phiñasitawa. "Jumax janiw atipjatanakar jiwayañ munktati. Panpachaniw mä jaula ukankapxi, uka qhipatx taqpach gladiatorial yatiqañ utan nayraqatapanx wali axsarkañ t"aqhisiñaw utjani.
  Ch"axwirinakax Fudoros ukar jaltasaw ajanupar umamp ch"allt"apxäna, ukat jank"ak amuyt"asiñapatakix q"ala talonap wila junt"u hierrompiw phichhantapxäna. Uka waynaxa arnaqasïna, jaltawayxäna ukatxa jank"akiw pä lassos kunkapar jaquntäna. Saflorov jupax sayt"asiñ yant"äna, jupax tunka payan espadanakampiw mä kutikiw ch"axwäna, axsarañax ch"am churäna. Ukampis tirurinakat maynïrejj mä flechampiw kayup jawqʼjäna. Uka venenotjja, waynajj paralisisatäjjänwa, ukampis janiw jiwayatäkänti. Ukat panpachaniruw chintʼasipxäna ukat mä jaularuw uchapxäna. Saflorov jupax costillanakaparuw wila junt"u varampiw ch"ankhachatäna, ñik"utapax fumañ qalltäna, jawq"jata waynax jan jaytjasaw inyeccionanak aguantasïna. Ukampis amuyataxa, jan istʼasir pä yuqall wawanakar tʼaqhisiyañax postre manqʼañatakikiw apayasïna.
  Sheikh warmipax nayranakapamp qhant"äna:
  - Jupanakax nayan chachaxäpxañapawa. Jumax yatisktawa, nayax creativo ukhamätwa.
  - Nayax yattwa, ukampis uñch"ukipxam, envidiasiñax utjaspawa. Uka waynanakax suma uñnaqt"anipxiwa ukat nayratpach jaqichasipxaspa. Uka Sheikh jupax jach"at arsüna.
  - Jilapachaxa, jaqichasitas ukhamaraki! ¡Chiqpachansa, ¡uka esclavonakax wali chʼamani ukat kʼumara esclavonakawa, jupanakax achunïpxañapawa! Uka lik"i warmixa ñik"uta ch"allxtayäna.
  - ¡Gladiadores ukax katuntat jaqinakan colorapawa! Ukajj warminakapar tʼaqhesiyañatakïspawa. Uka sheik jupax jachaqt"asïna.
  - ¡Jiwasax lurañäniwa! Ukhamarus, imill wawanakax wasitatwa.
  Jichhajj warminakajj nuwasiñapänwa. Pä chika q"ala divas pachpa lomo isimp isthapt"ataw arena ukar mantapxäna. Jupanakax kunkaparux cadenampiw chint"atapxäna - janiw ch"iyjatäñapäkiti. Armanaka Sapa ampararu pä puñala. Qhanapuniw chʼaxwäwix wali chʼamakïni ukat janiw sinti jaya tiempox utjkaniti. Mä imill wawax ch"iyar ñik"utanïnwa, maynix ch"iyar ñik"utanïnwa, panpachaniw mä juk"a jach"a ñik"utanipxäna.
  -¡Ch"axwañataki! sasaw uka thuqhurix q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu q"ixu.
  - ¡Janiw nayajj apuestaskäti! - sasaw sheikh warmipax larusitayna. "Ukajj mä jan wali arur tukuwayjjewa.
  Uka pisinkir warminakax tantachasipxäna. Wali axsarkañänwa, maynix niya jank"akiw purakapax jist"arasïna, maynix pechopan usuchjataw uñjasïna. Uka imill wawanakax khuchhuqasiskakïnwa, kayunakapamp takt"asisaw jañchipar t"aqhisiyapxäna. Walja wilanakaw jalluntäna ukat janiw sarxañ puedkänti ukat t"ijtxapxarakïnwa. Qhepatjja, qʼal khuchhurat mayniw qonqortʼasiwayjjäna. Ch"iyar ñik"utan jaqix larusitaynawa, tukuyañ yant"asa, ukatx costillas manqhat manqhat mä k"ari ch"axwäwiruw t"ijtäna. Wali jachtʼasisaw jucha lurir jaqen pʼeqep qhepäjjat jawqʼjañ atipjäna. Panpachaniw suma mutilados warminakax grava patxar t"unjapxäna, walja kutiw khathatipxäna, congelapxäna. Shaggy "Janissaries" jupanakaruw t'ijtäna ukat mä wila hierrompiw ch'allt'äna. Ch"axwiri imillanakax janiw kuynt"apkänti.
  - Mayampiwa, janiwa mä apuestasa jani irnaqkiti. Panpachaniw jiwata.
  Uñch"ukirinakax chuym ch"allxtataw jikxatasipxäna, ukampirus jiwayañ pachpa uñjañax wali kusiskañawa. Ukampis jichhakamax janiw khitis atipt"kiti.
  Ukhamächi ukhajja, machaq nuwasiñakiw uka juchat qhespiyasispa. Jasakiw junt"uchasiñax tukusxi ukatx jach"a negocios ukanakan pachaw purini.
  Tunka phisqhani gladiadoranakax naranja túnicas ukan p"iyanakanïnwa, kimsa ch"iyar plumas limonakapanx arena ukar amparapamp luqxatapxäna. Jupanakajj jiskʼa, kurva espadanakampiw armatäpjjäna; amparanakapanxa jiskʼa cuadrado escudonakaw utjäna, uka escudonakax convexo ukhamänwa, pʼiqinakapax jan visera ukan casconakampi jarkʼaqatäpxänwa. Aka tamax ch"iyar wila túnicas ukan ch"axwirinakaw arktapxäna, pachpa jisk"a, ukampis chiqa espadanakampi, mä jisk"a muyu escudompi ukat hierro esposampiw ch"iqa ampar ch"uqt"ata, ukax janiw escudompi jark"aqatäkänti, ukat mä qunqur ch"iqa ch"iqa kayuruw jark"aqatäna. Chʼojjña plumanakajj llijulliju casconakanïnwa, ukanakaw uka foto tukuyäna.
  Maynit maynikam uñkatasisaw qunqurtʼasipxäna. Jichha kutix juk"amp jach"a qullqimpiw apuestas ukanakax lurasïna, qurix amparat ampararuw jallu purintäna.
  -Janiwa taqini jiwayatäkaspati! Sheikh chachan warmipax akham sänwa. ¡Maynix atiptʼanipuniwa!
  - Ukhama apuesta, akaxa qhipa ch"axwawiwa. ¡Uñjapxam, niyaw qhanax utjxi! - Uka qarjata sheikhxa irritacionampiwa säna.
  - ¡Ukhamaxa wali jach"apuniwa! Waranqa quri drakmas wila patxankiwa. - Uka lik"i warmixa chhuxriñchjasïna.
  - Ukatxa kunatsa jupanakaruxa? - ¿Kunatsa jupanakaxa? - Pä kuti mayampi, muspharata, jach"a jaqi.
  - ¡Kunalaykutix nayranakax juk"amp jan waliwa!
  Uka irpirixa kunsa arnaqasïna. Ukanjja, mä trompetan chʼoqtʼasitaw istʼasïna. Antorchanakas uka monstruonakan nayranakapansa kunas utjkaspa ukhamaw lliphipipxäna.
  Parlt"asiñanaka, ch"axwañanaka, larusiñanaka, ch"axwañanakax tukusxänwa: taqi nayranakaw ch"axwirinakar uñch"ukipxäna. Nayrïr ch"axwäwix wali axsarkañänwa: amukt"añ taypinx escudonakar espadanakan jawq"jatapax wali ch"amampiw ist"asïna. Plumanaka, casconakan jiskʼa tʼaqanakapasa, pʼakjata escudonakan jiskʼa tʼaqanakapasa, kusisita, jachaqtʼasir gladiadoranakax jawqʼjasaw jawqʼjasipxäna. Ch"axwäw qalltatapatxa janiw kimsa minutos pasawaykänti, ukat wilax niyaw warxatäna: pusi gladiadores ukanakax t"aqhisiñatw liwxatapxäna, ukat nuwasirinakax kayunakap manqhar takxatapxäna. Khitinakatï ikiskäna ukanakat maynïrejj masiparuw kayupat katthapïna ukat kayup muytayarakïna. Jupax t"ijtäna, amparap ch"iyjasa.
  Príncipe chachan warmipax, jan saciable Demeter, mä ch"akha ch"akha ch"akharuw anillo ukar jaquntäna.
  - Wilanakax atipt"apxäta ukhax mä vaso vino churapxäma!
  Kunjamtï sapa kutix luraskixa, contrario ukhamaw pasäna, kawkir equipotakitix Demeter jupax saphintatkäna ukat jach"a ch"axwirix phuqhantatänwa. Kimsa espadanakax jank"akiw mä jach"a pecho ukar ch"allt"apxäna, ukat jan pachapar apthapit mä ch"akhax jan suerteni irpirin amparapan qhiparäna.
  Uñch"ukirinakax wali kusisitaw ukat jan walt"awinakampiw ch"axwäwin wila wartäwinak arktapxäna. Mä tama usuchjat toronakjamaw arnaqasipxäna. Élite local ukax wali colerata, colerata, ch"axwirinakaruw kusisiyatayna. Gladiadoranakan filanakapajj jukʼampiw jiljjattäna, uka nuwasïwijj sapa mayniw chʼajjwapjjäna.
  Aka pachanx kunapachatix dignatario público ukax kusisita ukat francamente "going crazy" wila ch"allt"asiskäna, jan axsart"ir kutkatasirinakax ikiñ guardianakaruw jiwayapxäna. Pobedonostsev jupax mä qawqha jan axsart"ir jaqinakampiw guardaespaldas ukanakar t"unjapxäna, jupanakax nayrïr kutiw palacio ukar mantapxäna.
  kutkatasirinakax jak"achasipkäna ukat ch"axwañax ch"axwañ jark"aqañapatakiw wayt"äna. Nobles ukanakax, liwxatasinx espadanakap apthapiñ yant"apxäna. Uka kutkatasir wayna p"iqinchiristi wali jach"at arnaqasïna:
  - ¡Kunsa uñjta! ¡Jumanakax maynit maynikamaw jiwayasipxtaxa, jan wali jaqinakan kusist"añapataki! Jaktayat q"añu jaqinakax janiw mä espada apsuñs yatipkiti, purakapax sinti jark"aqapxi. Juman mä jiskʼa jachʼa jachʼa tukuñat imatächi ukhajja, aka ajjtaskañanak chhaqtayam.
  Gladiadoranakax ukham suyapkaspa ukhamänwa: jupanakax lik"i tamanakaruw jank"ak sarapxäna.
  Sirviri esclavonakax mä chiqaruw jaltxapxäna, janiw uñisit uywirinakataki jiwañ munapkänti, ukat yuqall wawanakax bandejas ukat manq"añanakas jach"a jaqinakar jaquntañ qalltapxäna.
  Demeter jupax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Taqi jupanakar jiwayapxam!
  Ukat mä cristal vino vaso pʼeqepar jaquqanïna, ukat uka perraruw jaquqanïna.
  Witcher jilatajj wal colerasïna. Jupax markan qamir markachirinakaruw khuchhuqäna, aychap khuchhuqasa.
  Janiw chʼamäkänti, jan ukasti chuym ustʼayirïnwa. Jupan jakʼapanjja, Pass sat chachan sapa kuti compañeropaw nuwasïna. Chupax janiw qhipharkänti, ukat gladiadoranakax carcela uñjirinakapat vengakupxäna.
  Llakit esclavonakax mayordomorux mä ganchompiw sartayapxäna, jupanakax akham sasaw arnaqasipxäna:
  - ¡Jiwasanakawa! ¡Jumanakjam esclavonaka!
  - ¡Ukhamaxa mä espadampiwa uñacht"ayañama! - Jupax arnaqasïna, ukhamatwa Witcher candelabronakapan velas ukanakax khathatipxäna.
  Sheikh jupax t"ijtxañ yant"äna, ukampis Bik jupax lankt"ayawayiwa ukat collar ukarux miel warantawayi:
  - Walikiwa, kawkhansa wakisi. Janiw kuna condimentos ukanakas utjkiti.
  Solntslav jupax pä jach"a jaqin p"iqip mäkiw khuchhuqäna, ukat kimsïr jaqin chhuxriñchjapxa qunquripampiw ch"allt"äna. Ukampis janiw nuwasiñas utjxänti, jan ukasti esclavonakax vengasipxänwa. Guardia ukan qhipharkir jaqinakax jaltxapxäna, ukat fiestanakax wali suma uñnaqtʼanïpkchïnsa, janiw mä jachʼa pallapallanakar uñtasitäkänti. Vedmakovax janïr thayt"kipanx taqiniw jiwayatäpxäna. Jilïr sheikh sapakiw jakaskäna, Bik jupax ñik"utap jaquntäna. Vedmakovax uka jan amuyt"asir waynarux jaqunukuwayi:
  - Akaxa mä jach"a jaqiwa. ¡Inas wali askïchiñäni!
  . #12 JAQTHAPI
  Alemania markankirinakajj Stalingrad markaruw nuwasipkakïna. Mä jukʼa utjkaspa ukhamänwa, ukampis qhep qhepa pasañajj janiw creyiñjam chʼamäkänti. Nayraqat "Sturmtigers" ukan jach'a apnaqawipax janiw yanapt'känti. Ukhampachasa, jet bombarderos ukanakan t"unjäwipax wali jach"apuniwa. Yaqha mediojj napalm sat bombanakänwa.
  Imill wawanakan batallónpax jisk"achatäxänwa, ukampis suma uñnaqt"aninakax wali ch"axwapxänwa. Octubre phaxsit 20 urunak saraqatarux chhijchhiw purïna, ukat suma uñnaqtʼaninakax taqiniw qʼala kayukïpxäna. Janq"u ikiñanx suma ch"akhanak jaytapxi.
  Suma imillanaka, mä juk"a ch"uqi taypina liwxatasinxa q"uma tukupxäna. Matryona, Seryozhka markar katuntapkäna uka qhipatxa, janiw jupatakix mä chiqa jikxatkänti. Wali ukham yatiñani ukat suma uñnaqt"an waynar chhaqhayañataki. Ukat ¿kunas fascista katuntat uñjasisin suytʼäna? ¡Nayraqatax t"aqhisiyaña, ukatx jiwayañ mutuña!
  Chiqansa, uka waynax niyaw balamp jiwayatäñampïskäna, ukampis minanakaruw tukuyäna. Tunka suxtani horanak urun irnaqaña, ukat mä juk"a racionanaka, uñjir jaqin chivopax Seryozhka suyt"äna.
  Juk"amp chiqapaxa, waynax niyaw q"añut q"umachatäxi, ukat mä asnu ukham wali ch"amampiw ukan irnaqt"i. Ukampis uraqi manqhanxa jukʼamp juntʼüxiwa. Ukat nuwasirinakax jan congelasiñatakix saltañatakiw t"ijtxapxi. Ukat imill wawanakax nuwasipxi. Akax ch'aman tank "León" ukawa. Jupax 150 mm pistola ukaniwa, juk"amp askiwa ukat markan ch"axwawinakatakix wali askiwa. Fritz jupanakax aka tank ukarux wal munapxi kunatix taqi tuqit wali jark"aqatawa.
  "Mouse" ukax mä juk'a qhipäxankiwa. Alemania markan maquinapax pä patak tonelada ukjat juk"ampi, 150 milímetros ukch"a cañón ukat paqallq tunk phisqhan cañón ukamp armat ukhamarakiwa. Ukhamajj jukʼamp wakiskiriwa. Ametralladoranakajj pusiruw jiljjattäna, ukat tanquer jakʼachasiñajj janiw faciläkänti.
  Anyuta, Maria ukat Alla jupanakax mastodón ukarux mayacht"asis ch"allt"añatakiw ch"amachasipxi. Jupatakix wali amuyumpiw ajllitäna.
  Anyutax wali kusisitaw q"ucht"awayi:
  - Kunjamasa nuwasisa jakasipxta, jani jiwañaru axsarasa ... Ukhama jichhürutxa, jumampi nayampixa jakapxäma! Ukat warawaranakamp phuqhantat alturanakana, ukat qullunakan amuktʼatapansa, naval chʼaxwäwinakansa ukat wali colerat ninampi! ¡Ukat wali colerat, ukat wali colerat ninampi!
  "Maus" ukax qhipa mayjt'äwiwa, suxta ametralladoranakampi, pä coaxial barril ukanakampi, ukatx pusix bisagranakan muyuntatänwa.
  Mariaxa, ch"uqi taypina jalnaqkasaxa, sist"asïna:
  - ¡Janipuniw jaytanukuñäniti! ¡Chiqpachansa, ¡Jesus Altu Pata Diosax jiwasanakampïskiwa!
  Imill wawax jak"achasisinx mä paquete explosivo ukaw Ratón laruman jaquntäna. Ukax thuqt"asïna, escudo manqhanxa, ukat pista ukax phallawayxänwa.
  Imill wawanakax akham sasaw kusisipxäna:
  - ¡Mä fascista katuqañani!
  Allax liwxatasinx mä granada fragmentación Fritz ukar jaquntäna. Fascista ukax mä ola explosiva ukamp jaquntataw uñjasiwayi, jupamp chikaw pä ch"iyar ch"iyar ch"axwirinakan p"iqinakapax colonial soldadonakan p"iqip ch"iyjatäna.
  Wila ñik"utan suma uñnaqt"an tawaqux akham sasaw sillp"äna:
  - ¡Tayka markataki ukhamaraki Stalin ukataki!
  Anyutax wasitatw uka explosivo paquete ukar jaquntäna... Aka kutix janiw ukhamakiti, armaduraruw ch"allt"äna ukat acero cáscara ukan patxaruw phallawayi.
  Uka tawaqux chuym ustʼayasisaw akham säna:
  - ¡Ay, nayaxa ch"allt"asta!
  Ukat utan lurat explosivonak machaq chiqa thaqhañatakiw jalnaqapxäna. Muyu talonanakapax thayat wila, ch"iyar ch"iyar ch"iyar ch"iyar uñtatänwa. Niya q"ala jan isin tawaqu, ch"uqi taypin jalnaqir, mä juk"a jan wali. Ukampis paciencianïñamawa. Yämas kunapachatï bombardeonakajj utjki ukhajja, chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼakhanakajj chʼamaktʼiwa.
  Anyuta ukax akham sasaw q"ucht"äna:
  - Yatxa, thayaxa niyaw chhaqtxani, .
  Uka jawirax wali jach"at t"ijt"i ...
  Ukat jupanakax niyaw charconak taypin t'ijtxapxi - .
  ¡Q"ala kayuni imillanaka!
  Imill wawax ch"axwanti, ukat árabe ukax colonial soldadonakat t"unjatawa. Uñisirinakax jisk"a tamanak lurañ yant"apxi, ukax jach"a chhaqtäwinakaruw puriyi.
  Ratón jisk"a cañón ukax fragmentación ukarux wasitatw phichhantawayi. Conchas ukanakax mä chiqanw chhullunkha taypin phallapxäna. Ukat walja samart"awinaka...
  Alemanes jupanakax niyaw Stalingrad markar katuntapxi ... Wali juk"akiw utji. Ukampis ukax chiqpachapuniw Wehrmacht ukar jach"a bomba ukat jach"a artillería ukanakamp apnaqañapatak jark"i. Fritz jupanakax yaqha markankirinakaruw nayrar sartayapxäna, jupanakax janiw arrepentisipkiti.
  Mariax fusilap ch"allxtayäna. Uka mercenario fascista ukax t"unjataw uñjasiwayi ukat t"unjatäki uka qalanak patxaruw liwxatasïna.
  Imill wawaxa q"ala chuchuparux escarla chuchumpiw ch"allt"asïna. Jupanakax taqpach ch"axwirinakaruw isthapiyapxäna - jupanakax shorts ukanakampiw saltapxi. Ukampis mayni tuqitxa, niyas janiw kuna hits ukanakas utjkiti. Amuyataxa q"ala jan isinïña, kunjamatsa juk"ampirusa suma uñnaqt"aninakaru jark"aqaraki. ¡Niyakejjay ukham infiernon jakasipjjchejja!
  Allax mä mistu ch"uqimp laq"ampi ch"allt"asi, ukat wasitat ch"iyar jaquntawayi. Mä ch"iyar jañchin pallapallaruw nayrapar chiqak ch"allt"äna. Jan wali warmi, jan kuns samti.
  Kimsa imillanakaxa wasitatwa Mouse ukar jak"achasipxi. Ukham thiya armadurani autorux taqi tuqit mantañax chʼamakiwa. Ukampis nuwasirinakajj suma amtäwinakampi phoqantatänwa. Janitï uka concha pachpa pʼakjañjamäkaspa ukhajja, kunatsa barril jan chʼiyjañama.
  Alla, q"ala kayunakapamp q"añuskir ch"uqi ch"akhanak ch"allt"asa, q"ucht"äna:
  - Jiwasana chiqapa, jiwasana chiqapa ... ¡Intin ch"iwiparjama! ¡Qharürojj wali qhanäniwa, qollunakat jawiranakaw jallusini!
  Ch"axwirinakax nayratpachaw MP-44s ukanakamp katuntat uñjasipxäna. Uka fusiles de asalto ukanakax wali jayaruw puri. Suma uñnaqt"anïñax confianzampiw nina nakhantäna. Ch"iyara jaqinakax wasitatwa jaltxapxi. Jupanakax wila wila phuch'unakaruw ch'axwapxi.
  Maria, ch"axwaña, mä fusil ukat mä katuntat ametralladora amparanakaparu, q"ucht"asa:
  - Uka insidioso arañaxa chhuxriñchjatawa, .
  Ukat jupax qullan, rusa wilax Rusia markat umaraki!
  Taqi kunas jisk'a jisk'akiwa uñisiripataki, jupaw jiwayani,
  ¡Khitis Rusia markar munasiñax utji!
  ¡Rusia markar munasiña!
  Imill wawax mä bala surtido "guardia" ukar khitäna, ukax ch'iyar ch'akhanakat mistuwayxäna. Suma uñnaqt"an warmix jachaqt"asïnwa, ajanupax ch"amakt"atäkchïnsa, suma uñnaqt"anïtapa ukat suma uñnaqt"apampiw qhiparäna.
  Jilapachax taqpach imill wawanakax batallón ukanx wali suma uñnaqt"anipxiwa. Aka chiqanxa, sañäni, Tatar Serafín. Awkipax Tatar satänwa, ukampis taykapax Bielorrusia markankirïnwa, ukat Serafima sat warmix puqut trigo colorampiw ñikʼutap herencia katuqäna. Ukhamaraki suma tawaqu, q"ala kayuni, niya q"ala q"ala. Ukat mä katuntat ametralladorampiw pallapalla, mä jukʼa phallawinakampi. Ukat yaqha soldadonakat fascistanakax ukaruw jalnaqapxi.
  Serafimax wali chiqaparuw ch"iyar jaquntawayi. Jupan jak"apanxa quri ñik"utan Mariax ikiskäna. Panpachaniw imill wawanakax ninamp phichhantapxi ukat q"uchupxi.
  - ¡Tayka marka! Mariax qalltawayiwa...
  - ¡Ukat ejercito! - Sarantaskakiwa, Seraphim ukarux ch"axwaña.
  Mariax akham sasaw tuiteó:
  - Aka...
  Nina p"iqinchasa ukat colores ukanakar ch"allt"asa, Seraphim jupax yatiyäna:
  - ¡Pä poste!
  Mariajj jachaqtʼasisaw akham säna:
  - Uka tuqitxa...
  Serafín chachajj fusilat jaqontäna ukat akham sasaw sarakïna:
  - Kawkiri...
  Mariax phisqa khuchhuqatayna, saskakiwa:
  - Suyaña!
  Serafín, fusilamiento, aruntt"aña:
  - ¡Planeta!
  Maria, ch"axwaña, ch"axwaña:
  - Ñuñu...
  Serafín, ch"axwaña, purt"aña:
  - Jark'aña...
  Mariax fascista p"iqip p"akjatayna ukat akham sasaw akham säna:
  - Jiwasax jumanakax ....
  Serafín chachajj nazis ukanakar balanakampi khuchhuqasajj akham sänwa:
  - ¡Mä marka!
  Mariaxa, suma amtampi balas apayanisaxa, chillqt"asïna:
  - Taqini....
  Seraphim, juk"amp chiqaparu ch"axwasa, saskakiwa:
  - Jaqi!
  Mariaxa, quri q"añuchata ñik"utap nayraqatapat jaqunukusaxa, q"ucht"äna:
  - Achaku...
  Seraphim bala, ukat disparonak khitasa, akham sasaw akham säna:
  - Jupana...
  Mariax fascista jaqirux kunkapar ch"allt"asax saskakiwa:
  - Junt'u!
  Tatar rubio, disparos apayanisa, sarantaskakiwa:
  - Qhixu qhixunaka...
  Mariax chiqaparuw ch"axwaski, sasaw satayna:
  - Phisirku!
  Serafín, jachaqt"asis, chillqt"asis:
  - Suma ukat...
  Mariaxa, chiqaparu ch"axwasa, qhuru arumpi arsüna:
  - Willka!
  Serafín sat chachajj wali chʼamampiw jawqʼjäna, jupajj akham sänwa:
  - ¡Zoy!
  Mariax larusisaw sarantaskakïna.
  - Automático ukaxa...
  Serafín, pallapallanakjamaw larusitayna:
  - Nather...
  Mariax suma amtat ch"axwawinakampiw yapxatäna:
  - Kallachi...
  Seraphim chachajj larusisaw akham säna:
  - Sultaru!
  Mariax wali kusisitaw q"ucht"awayi, ch"iyar jaquntawayi:
  - Nayaxa allsuña...
  Serafima, mä ch"axwiri nina naktäwi p"iqinchirix saskakiwa:
  - Lichu...
  Mariax africano jaqiruw t"unjawayxi ukat saskakiwa:
  - ¡Uñisiri!
  Imill wawanakax munición ukax tukusxiwa. Ukat jankʼakiw imantasiñatak tʼijtjjäna. Volga uksanx suministro ukax wali ch"amawa. Sapa kutiw bombardeo ukat bombardeo ukanaka. Akax mä compañía de refuerzos ukaw mayni tuqit juti.
  Spray sat phuchʼunaka ukat tʼaqa tʼaqanakajj botenak muytasinwa tʼamtʼasi. Tormenta soldadonakax alaxpachan arnaqasipxi. Aka chiqanx Focke-Wulfs ukanakax t"ijt"apxi. Ukat bombanak jaquntapxi.
  Walja botenakaw tʼunjasipjjäna. Soviético soldadonakax umamp chhaqhayasipxi ukat jiwapxi.
  Uñisirinakan artillería ninapax wali ch"amawa.
  Arumanakas Fritz sat barcojj taqe kunwa ninamp nakhantayaraki. Ukat buceo-bombarderonakapax usuchjatäxiwa. Ukhamarakiw Yu-87 achachilapax. Ukhampachasa, avionetas jet ukanakax nayraqatw uka serie ukar sarawayxi.
  Akax legendario soviético Yak-9 ukawa. Jupax alemán ME-309 ukampiw ch"axwaski. Maniobrabilidad acuerdo, contra velocidad ukat armas ukanaka. Alemán jaqix nayrïr jawsatapatpachaw soviético autopar atipt"añ yant"i. Ukampis janiw sum phuqkiti. Yak sat animalax chuymapar mantañatakiw chʼamachasi, ukampis nazi sat jaqinakax wali jankʼakiw sarxapxi.
  Mä alemán juk"amp jaya, juk"amp ch"aman armanakampi, mä juk"amp maniobrar ruso ukar saykatañataki. Ukampis jankʼak tʼijtʼañax sarantaskakiwa. Fascista ukax paqallq puntos de disparo ukampiw paqallqurux apnaqi, ukatx auto soviético ukaruw llamkt"i. Jupax janiw jank"akïkiti ukat jaquntañ qalltaraki.
  Ukajj chhullunkhanak mistu. Ukat motorax...
  ¡Kunas aka ch"axwäwixa! Mä maquinar uñisiñax ch"amawa, armamento tuqinx ME-309 ukham ch"amani, ukanx paqallq puntos de disparo ukanakax exceso de peso ukat jan wali maniobrabilidad ukanakaruw compensa.
  Jach"a velocidad ukax fascista ukarux buceo ukar mantañapatakiw jayti, ukat alemán ch"axwirin nayraqatapax suma blindat ukhamawa.
  Anyutaxa mayampiwa Ch"uqi jisk"achaña yant"i. Uka tawaqux jakäwip jan waliruw puriyi. Jupax niyaw taqpach ch"iyjatäxi, q"ala jan isinïki uka fortificacionanak taypin jalnaqt"aski. Taqi suma uñnaqt"ani rasguñanaka ukat pisuga. Ukampis uka qhepatjja, mä granada jaqontäna, uka granadajj uka phallañar chintʼatänwa. Ukat ametralladorampiw phallawayaraki. Suma uñnaqt"an warmin amparap ch"allxtayi.
  Ukampis mayni tuqitxa, uka explosivo paquete ukax 150 mm cañón ukan bozal ukar ch"allt"awayi. Ukat alemán jaqix nayratpach jach"a jan walt"awinak katuqawayi. Wali ch"amampiw autox kawkhantix utjkän ukat sarawayxi, ukat kawkhantix soldadonakapax utjkän ukaruw kutt"awayxi, usuchjatanakap laq"untañataki.
  Focke-Wulfs ukat walja TA-152s ukanakax alaxpachan uñstapxi. Jupanakax posición soviética ukanakaruw bombardeañ qalltapxäna. Mä qawqha qhipa HE-183, ataque jet autos ukanakaw uñstawayaraki. Uka buitrenakax sapa horax llätunk patak kilómetros ukchʼa jayaruw puripxirïna, ukat niyas janiw chʼaxwañjamäkänti.
  Imill wawanakax alemanes ukanakaruw kutt"ayapxäna. Uñisirinakar gancho ukamp chint"añax sapa kutiw utji, ataque avionanakax uraqin nina naktäwinakat wali ch"aman jark"aqatäkchisa.
  Anyuta ukat Alla jupanakax katuntat Luftfaust ukarux apsusipxataynawa. Aka arma, llätunk maynit maynikam chikt"ata pä tunk milímetros sin retroceso.
  Mä jisk"a antiaéreo pistola ukham ch"axwañamawa.
  Ukat nuwasirinakax uñisirinakaruw uñachtʼayapxi. Qalltarux sumakiw ch"allt"apxi ... Panpachani suma uñnaqt"aninakax q"ala kayunakap ch"usa uraqiruw samart"ayapxäna, mä suma kutt"aniñamp jikxatasisa.
  Focke-Wulf suxta aire armanakampi, fumañ qalltawayi - purakapax ch"iyjataw uñjasi.
  Imill wawanakax wali kusisitaw arnaqasipxi:
  - ¡Pukham! ¡Lavadora! Amta!
  Yaqha alemán avionanakax imill wawanakan p"iqip patxaruw muyuntañ qalltapxäna. Suma uñnaqt"ani jaqinakax uraq manqhankir pasajenakaruw jaltxapxi, Focke-Wulf cohetenakat esquivasa.
  Anyutax mä qhuru talón katuqatayna, mä chillqt"ata. Uka tawaquxa akham sasaw jiskht"asïna:
  - ¡Ay infierno nina!
  Uka tawaqun suelapax chʼakhanakampi chʼuqtʼatäxänwa ukat wali tʼaqhisiñampiw usutäna. Nayax kuns thaya ch"allt"añ munta.
  Ukat uñkatatax ch"usawjanakax sarantaskakiwa. Nina naktäwit chhijchhix sist"asi, t"unjäwinakax ch"iyjataw uñjasi. Alemanonakax ninampiw posición ukanakar umamp phuqhantayapxi, ukampis ukat juk"a amuyunakakiw utji. Ch"axwirinakax visón ukan ch"uqimp imantasipxäna. Jupanak pachpa planchasipxpan.
  Allax Anyuta jinchuparuw jiskht"äna:
  - Nayax amuyta, niyaw nazis ukanakax qhipharux vapor ukax tukusxani. ¡Wal ch"amanïpxiwa, ukampis Stalingrad markanx janiw kuna pachas kutt"añax utjkiti!
  Uka q"illu tawaqux jach"a jach"a tukusaw jaysäna:
  ¡Kimsa patak espartanonakjamaw akanktanxa! ¡Uñisirinakan jachʼa chʼamap uñachtʼayapjjta!
  Wila ñik"utan Allax lart"asisaw masipar imill wawaparux nayranakap ch"allxtayäna:
  - ¡Ukatxa janiwa jiwasaru muyuntkätati!
  Kunawsatix imill wawanakax uraqir puripkän ukhax uka ch"axwäwix tukusxänwa. Machaq ch"iyara kayu pallapallanakaw uñstapxäna. Nayraru makhatasipxäna, imillanakaxa pallapallana ch"axwapxañapänwa, uñisirinakaxa nayranakapampi uraqi allsupxañapänwa.
  Mayampiw "Leones" ukat "Tigres" ukanakax ch'axwañar sarapxäna. Alemanes jupanakax jach"a tanques ukanakampiw ejercito soviético ukar ch"amanchañ yant"apxäna. Sapa kutiw conchas ukanakax jallu purintäna. Juk'amp jan walt'ayat "Tigre" ukax formaciones ukanakat jan t'aqanuqtañ yant'äna. Morteronakax ukhamarakiw thuqt"apxäna.
  Imill wawanakax alemanes ukat mercenarios ukanakaruw pallapallanakamp jiwayapxäna. Uñisirinakaruw t"unjawayxi. Alla ukat Anyuta jupanakax paniniw pallapallanak jaquntapxäna. Uñisirinakan muxsanakapax uñstawayiwa ukat qamasipxarakïnwa. Ukatxa mä machaq capa nayrar sartaskir uñisirinaka.
  Imill wawanakax ch"axwañ pachanx q"uchupxäna.
  Allax qalltawayiwa, akham sasaw akham säna:
  - Nayrja...
  Anyuta, ch"axwaña, sarantaskakiwa:
  - Jumanakaxa...
  Alla lupanuv ukax akham sarakiwa:
  - Legión ukaxa...
  Anyuta, kimsa khuchhuqasa, shushed:
  - Uñisirinaka...
  Alla, uñisirinakapar clavasa, akham sasaw arsüna:
  - Jupanaka....
  Anyuta, árabe jaqin chikat p"iqip t"unjasax sarantaskakiwa:
  - Jupanakaxa munapxi...
  Allah, uñisirir t"unjasax saskakiwa:
  - Juma...
  Anyuta, ch"axwaña, colerata chhuxriñchjasïna:
  - Ch"ukuña...
  Allah, árabe jaqin p"iqip p"akjasa, qhuru arunak arsüna:
  - T'unjaña...
  Anyuta, clavo sarantaskakiwa, sist"asïna:
  - Qillqatanaka...
  Alla, ch"axwañjama, sillp"i:
  - Janiwa axsarañati...
  Anyuta, chiqaparu ch"axwasa, qhuru arumpi arsüna:
  - Jan wali amtani...
  Alla, francotirador ukham ch"axwasax saskakiwa:
  - Shtykov ukax mä...
  Anyuta, juk"ampi pallapalla, larusitayna:
  - Ukaxa...
  Alla, jan ch"axwañ jaytasaxa, sist"asïna:
  - Ch'ama...
  Anyuta, wali colerata fusilasa, qhuruchasïna, amigopar chiqañchasa:
  - Qamasa...
  Alla, mä jach"a éxtasis ukan africanonakan p"iqip ch"allt"asa, akham sasaw jach"at arsüna:
  - Ch'amanchawi...
  Anyuta, ninampi galopisa, chhuxriñchjasïna:
  - Jilxataña...
  Alla, wila rizonakap ch"allxtasaxa, saskakiwa:
  - Ukat uñisirinakax ...
  Anyuta, árabe jaqirux purakapar ch"allt"asax akham sasaw apsuwayxi:
  - Chiqapa...
  Alla, taqi calibrenakampi fusilasa, jach"at arsüna:
  - T'unjaña...
  Imill wawanakaxa mä samaña apsusipxäna. Ukat mä juk"amp ch"axwañ tukuyasax akham sasaw arnaqasipxäna:
  - Jiwasaxa francotirador rifle ukan caballeronakapawa, jiwayaña arupaxa ist"asi!
  Uka ola de pushing, colonial soldadonakax mä juk"a juk"ampiw jilxattawayi. Nazi sat jaqinakax wasitatwa tankinak nayrar sartayapxäna. "Tigres" -2 jupanakax jach'a bozal ukanakampiw uñstapxäna, ukatx taqi kunatix uñjañ atipkän ukanakaruw proyección ukanakamp jaquntapxäna.
  "Tigre" -2 ukax torre ukan nayrïr uñstawipawa ukatx laderas de las placas de armaduras ukanakax ladonakapat uñt'atawa. Ukhamatwa mä jukʼa chʼamañchtʼäna. Warmi nuwasirinakax wasitatw tanquen pistanakap ajllipxäna, jupanakan amtaparjama. Fascistajj mä sartenan mä katarir uñtasitäñapänwa.
  Anyutax mä paquete explosivo ukar jaquntawayi, "Tigre" -2 ukan nayrïr rodillo ukar ch'allt'asa ukat q'ucht'awayi:
  - Mä regalompiw jikista ... Chiqansa, ataúd ukan mä chiqawj uñacht"ayawayta!
  Allax kusisitaw sist"asïna, kusisitaw mä jach"a, explosivo paquete fascista ukar jaquntäna:
  - Ukampisa Pasaran!
  Ukat uka phallatapatjja, alemán tanquen jachʼa bozalpaw tʼijtjjäna. Ukat Tigre Reyix qhipäxar kutt"añ qalltäna. Mayampiw fascistax wali usuchjat uñjasïna. Allax aptasinx larusisaw q"ala kayunakapamp mä vaso jaquntäna:
  - ¡Mä encina ataúd ukan jumataki!
  Vidriox t"ijt"asaw mä indio jaqin kunkapar chiqak uraqir purintäna, alemán colonial soldadonak taypit.
  Anyutax masiparuw nayranakap ch"allxtayäna ukat q"ucht"äna:
  - ¡Aka barril ukarux p"iqijaruw ch"allt"ä! ¡Taqiniruw chʼalltʼä!
  Allax mä ametralladorampiw mä phallawimp jawq"jatayna. Alemania markankirinakajj wasitatwa atacatäpjjäna. Uka tawaqux akham sasaw sist"äna:
  - ¡Taqi kunsa luraraksnawa! ¡Ukat atipjañäni!
  Anyutax riflep apsusaw akham säna:
  - ¡Mä jach"a atipt"äwiw suyt"aski! ¡Achachilanakasax jach'añchatäpxpan!
  Allax saltonak luratayna ukat rollo luratayna, Navidad quqar uñtataw muyuntäna. Imill wawaxa mä ñik"utampi q"ucht"äna:
  - Tata suma sartawi, kawkirus saraskta ... Tata suma sartawi - fascistanakax larusipxiwa ...
  Alemania markankir tankanakajj janiw proyectilnak qhespiykänti, ukatwa nina naktäwip jukʼamp jiljjattayäna. Jupanakax p"akjat regalonak warantapxäna. Ukat jupanakax posición soviética ukar jak"achasipxänwa, jan ch"usawjanakar puriñ yant"asa.
  Anyuta, mä alambre apnaqasa, kunjamtï Seryozhka katuntat jaqix yatichkän ukhama, mä jach"a mina apsutayna. "León" ukax juk'at juk'atw posiciones soviéticas ukar jalnaqäna. 150mm pistolapax conchas ukanakaruw thuqhuntaskakïna. Imill wawanakax sist"asipxäna ukat nayranakap ch"irmthapipxäna.
  Anyutax akham sasaw q"ucht"äna:
  - Alemanes-pimintas, fascistas-nazis... ¡Mä pacifista tukusiñapaw suyt"apxtam!
  Allah jupax jachaqt"asisaw akham säna:
  - Pacifismo... ¡Nazis ukanakat parlkasax pacifismo tuqit arsuñax juk"amp llamp"u chuymanïñawa!
  Anyutax guardia colonial ukankir mä árabe jaqin nayrapan puenteparuw mä suma amtampiw ch"allt"äna ukat chillqt"äna:
  - Ukat amuyt"añanx jan ch"amanïpxiwa ... Ukat pallapallanakanx janiw sinti ch"amanïpkiti! ¡Niyaw ukanakxa aka Uraqinxa chhaqtayañäni!
  Allax yaqha phallawi churäna, q"ala chuchup grava ukar ch"allt"asïna ukat q"ucht"arakïna:
  - Nayaxa mä caballero ruso sallqa jaqina qunqurinakaparu ... ¡Pacha Pacha uñisirinakaparuxa Uraqpachat q"umachañani!
  Wila ñik"utan suma uñnaqt"an tawaqux nayranakap ch"irmthapïna, alaxpachar uñtasa. "Marcos", alemán artilleros ukanakax ukanw muyuntapxäna.
  Creeped up, sapa kuti, thaya jark'aqañan alemán "León" ukan ch'amakt'ata. Ukat pistolapajj thuqtʼaskakïnwa.
  Anyuta, mä mina alemán tank pista manqhan sarnaqasa, sist"asïna:
  - Seryozha markatakixa ....
  Alemán jaqix sayt"asisaw wasitat pallapallanak jaquntäna. Uka conchax imill wawanakan qhipäxaparuw phallawayi.
  Anyutax akham sänwa:
  - Conchas de leche, khitis mä wawa p"iqini!
  "León" ukaxa mä juk"a pachawa sayt"asïna. Alemania markankir experienciani tripulacionanakajj nayraqatapan jan walin uñjasipjjäna, jan ukajj nuwasiñ kit apnaqañ munapjjäna. Ukampis "León" ukax mä juk'a pachaw sayt'asïna ukat jiwayir conchas ukanakaw thuqt'äna.
  Anyutax alemán tank ukax juk"amp nayrar sartat pistola ukanïnwa ukatx KV-2 ukar sipanx juk"amp kutiw ch"axwawayxi sasaw qhanancht"awayi. Ukat ukax chiqans aka autox juk"amp jan walt"ayi. Anyutax ch"uqt"asisaw sist"asïna:
  ¡Jan wali jaqinakax infiernor sarapxpan!
  Allax plexo solar ukan fascista ukarux pallapallampiw jiwayatayna, ukat larusitayna:
  - ¡Jiwasan atipt"awisaxa jani jark"atawa! ¡Ukat taqi kunas wali sum tukuyasini!
  Anyutax turco jaqirux khuchhuqarakitaynawa, ukat q"ucht"arakïnwa:
  - Ukhampachasa, niyaw jakawix ch"amakt"ayatäkaspas ukhamawa, kunapachatix jan walt"awinakax ch"iyar wajjrapar thuqt"ani ukhaxa ... Caballonakax chhuxriñchjasipxi ukat wilax jawirjamaw jallu, ukat wasitat uraqix kayunakamat mistuwayxi!
  Alla, iraní jaqirux umamp warantasax akham sasaw saraki:
  - Ukampis aka uraqix jupan uñjiripax utjarakiwa ... Ukat warawaranak taypin jupar ch"allt"ata ... ¡Jan uñjkañ qhispiyañ hilos Hitler-ar Kolyma markar jaqunukuñataki!
  Imill wawanakax, fusilamiento, mäkiw q"uchupxäna:
  - ¡Adolf p"akjañäni, ¡juparux usuchjaniwa! ¡Fascismo ukax atipt"atäniw sasaw amuyta! Ukat jiwasan Rusia markanxa, mesiasax uñstaniwa, ¡Taqi markanakan jaqinakan Tatitupa!
  Ukat nuwasirinakax pallapallanak ch"axwasipkakïnwa. Ukampis uñisirinakan infantería ukanakax ikiñar puripxäna, ukat granadanak jaquntañ qalltapxäna ukat jaquntañ qalltapxäna. Fascista tamanakax imill wawanakarux mortero ninampiw fumañ yant"apxäna. Ukat walja granadanak jaquntaña.
  Allah jupax filosofía tuqitx akham siwa:
  - ¡Chhijllawinakanxa jakhüwixa, chhijllawinakanxa yatiñanaka jan ch"axwawimpi apthaptasmawa!
  Anyutax jacht"asisaw akham säna:
  - Ch"axwawix mä chiqawa kawkhantix calidad ukax cantidad ukar atipt"i, chhijllawinakax, kamachirjamaxa, contrario ukhamawa, ukat akax mä chist"awiwa!
  Ch"axwirinakax mä juk"a qhipäxar kutt"apxäna, granadas ukat fragmentos ukanakax sinti thithitaw warxatäna. Allax uka lanzat regalox kayupampiw katjatayna ukat qhipäxar jaquntatayna. Uka granadajj tʼijtʼasaw nazis ukanakar casconakapar chʼalljjtayäna. Ukat kunjams phallaski...
  Yaqha eslabón ukajj kawkhantï phallkaspa ukhamänwa.
  Allah jupax filosofía tuqitx akham siwa:
  - Suertexa payïri kusisiñawa, suma sartawixa kimsïri, ukampisa nayrïri yatiña!
  Anyutax chhuxriñchjasïna ukat akham sasaw akham säna:
  - ¡Suertexa mä premio ukhamawa jan axsarañataki, ukampisa janiwa jan amuyt"asisawa!
  Allax mä hindu jaqin nayrap ejercito colonial ukan apsusaw sist"äna:
  - ¡Khitis suerteni, almapaxa q"ucht"iwa!
  Anyuta jachaqt"asisaw chillqt"asïna:
  - ¡Suertenixa wali askiwa, Diosa qhispiyapxätam sañ muni!
  Imill wawanakax mä juk"a juk"amp amuyt"asirïpxiwa. Ukatx alemán "León" ukax ukhamakipans nayrar sartawayi, ukat mä minaruw ch'allt'awayi. Uka chhuxriñchjatax mä explosivompiw tʼijtäna ukat chʼiyjataw uñjasïna.
  Usuchjat "León" ukax muyuntasinx sayt'asiwayi ... Ch'axwirinakax wali kusisitaw pulmones patat q'uchupxäna:
  - Leonax amuyt"añanx jan ch"amaniwa, tigrex taqi kasta jan walt"awinakaruw puriyi ... ¡Janiw kunas jaqit sipan juk"amp muspharkañax akapachanx utjkiti!
  Anyutax mä jach"a fila churäna, ukakipkarakiw mä anqäx markankir ejercitox tormenta ukar sartasinx q"ucht"äna:
  Jiwasax cohetes, avionetas, .
  Uraqpachanx juk"amp ch"aman rusa ajayu...
  Uka timón ukanx wali suma pilotonakaw - .
  ¡Uñisirix laqʼaruw tʼunjatäni ukat tʼunjatäniwa!
  "León" ukax sinti jan walt'ayataw uñjasi. Jupajj congelasïna, mä qhawqha conchanak jukʼamp thuqtʼasa.
  Mä Pantera agil ukaw uñstäna. Ukampis soviético soldadonakan kawkhantï utjkäna uka cheqanakar manqhar mantañ ajjsarasaw chʼajjwañ qalltäna. Conchas ukanakax imill wawanakan p"iqip patxaruw sillp"äna. Ukat qʼañunaksa, ninanaksa pʼakjapjjäna.
  Anyutax mä granada jaquntañatak wakicht"äna, kunawsatix tanque fascista ukax mä jak"achasiñjam jayan jak"achaskäna uka pachar katjañatak wakicht"atäna. Ukampis Pantera ukanx janiw loqhe jaqinakax utjkiti. Alemanes jupanakax pallapallanakamp ch"axwapxäna, mä tabla de damas ukar uñtasit conchas ukanakamp uchasa, mä uraqis jan jaytjañatakiw ch"amachasipxäna. Ukat chiqpachansa sapa qalaruw rastrillawayxäna.
  Allax q"ala pechopar ch"allxtasaw akham säna:
  - Fritz ukan tácticas ukanakax pantjasipxiwa ... ¿Qhawqhas ukham jikxatapxani?
  Anyutax amuyt"asisaw akham säna:
  - ¡Mä gallinax grano grano ukar ch"allt"i, ukat jach"a t"aqanak manq"antat khuchhit sipanx juk"amp jank"akiw pesaje ukax jilxati!
  Panterax llätunk tunk jila ch"axwawinakampiw ch"axwawayxi, ukatx municionanakapax tukusxänwa, ukatx kutt"awayxänwa, ukatw qullupar kutt"awayxäna. Uka lantix mä machaq mastodón "Sturmtiger" ukaw uñstawayi. Uka maquinajj ancho troncoparuw mä tapampiw chʼoqtʼäna. Uñjasispawa, ukhamatwa, qhispiyasiñ suyt"asa.
  "Sturmtigr", jaya chiqatw soviético pallapallanakan posición ukanakarux ch'axwawayxi. Cohetejj wali chʼamawa. Oraqejj sartasjjänwa, mä nina phuchʼuw nina nakhantayäna.
  Imill wawanakax juk"akiw qhispipxäna, jupanakax mä juk"a ch"uqt"ataw jikxatasipxäna. Anyutaxa mä juk"a ist"asirakïnwa. Uka tawaqux mä akatjamat mä caballot tʼijtʼir uñjäna. Ukat jupax mä escuadrón p"iqinchiriwa, jupanakax tártaros ejercitoruw atacapxäna. Ukat nuwasir jaqinakax jupamp chikaw caballot sarapxi. Mongol-tátaros jupanakax janiw uka ch"axwäwir saykatañjamäkänti, qhipharuw kutt"apxi ukat waranq waranq jaqinakaw kayunakap manqhan jiwapxi.
  Maysatx Anyutax pä espadampiw uñisirinakarux khuchhuqaraki. Ukampis uka visionajj mä akatjamat chhaqtayatäjjänwa.
  Allax masiparux ajanunakaparuw ch"allt"äna, ch"allxtayäna, akham sasa:
  - Walikiwa, taqi kunasa! ¡Jichhajj ¡janiw kʼarisiñamäkiti!
  Anyutax colerat jaysäna:
  - ¡Janiw ikt"kti, jan ukasti ch"axwawaytwa!
  Uka tawaqux wali coleratapuniw jaltawayxäna ukat mä granada jaquntäna. Jichha pachanx, t'ijt'asax, tanque "Lev" ukan bozal ukar uraqir purintäna. Jan waltʼäwinak katoqasajj autojj wali jachʼa maleteroparuw arrugapjjäna.
  Anyutax pulmones patat akham sasaw jach"at arsüna:
  - ¡Nayax Rus"!
  Allax ametralladorat mä phallawi churäna ukat qhuruchasïna:
  - Uka waynaxa, ch"iqa ch"uqt"asisawa jaysäna, .
  Nayax Qullan Rus'...
  Mä quta wilax warantatäpan
  Ukampis ¡Diosax qhispiyistaspawa!
  Anyutax q"ala purakapampi ukat pechopampix ch"usawjaruw jaquntatäna. Tiempompejja, patak patak ametralladoranakaw pʼeqepar chʼalljjtäna. Imill wawaxa lakap ch"uqt"asinxa akham sänwa:
  - ¡Jan axsart"ir pallapallanakan locopax generales abstrusos ukanakan jakawip qhispiyiriwa!
  Allah ukax iyaw sataynawa:
  - ¡Pallapallax ch"amaniwa, generalax amuyt"asirjamawa, uñisirix k"arisiriwa, ¡sumax solidaridad ukax yatiñan ch"amampikiw!
  Imill wawanakax wasitatw pallapallanak jist"antapxäna ukat mayacht"asisaw chirpapxäna:
  Jupa patxanxa escuadrón ukanakaw utjäna
  Mä arumpi arnaqasiña
  Adolf sat chachajj wali chʼamani loqhewa - .
  ¡Sodoma markan yapuchaña!
  Yaqha blindat "León" ukaw uñstawayi. Pä pallapallanakaw jupat t"ijtxapxäna, ch"uxña ajanunakapat taripasax - árabes. Jupanakax mä cadena gancho ukar jaquntañ yant"apxäna, ukhamat desarrollado tanque ukar ch"axwäw chiqat apsuñataki.
  Alla ukat Anyuta jupanakax pallapallanakamp jiwayapxäna, uka pachpa pachan techies ukanakar jiwayapxäna. Ch"axwirinakax akham q"uchupxäna:
  - ¡Janiw juma pachpa t"unjasiñamäkiti ukat mä compañero ukar yanapt"amti, mayninakar nina naktäwit mistuñapatak yanapt"am!
  Kimsa ch"iyara jaqinakawa uñacht"ayapxäna. Jupanakax cadenampiw kunjamtï lurañjamäki ukhamarjam t"ijtapxäna, ukampis imill wawanakax ch"axwapxarakïnwa. Ukhamarus Anyutax pistolampiw ch"axwantäna, q"ala kayunakapamp allqamariruw ch"allxtayäna.
  Ukat jupax uñisirinakaparux sinti ch"allt"añ atipxatayna, Robin Hood ukham chiqaparu.
  Allah jupax akham sasaw qhanañcht"i:
  - ¡Markaxa janiwa suma ch"allt"irikiti, jan ukasti jan wali suertempiwa faltaski!
  Anyutax q"ala kayumpiw mä granada jaquntäna ukat sist"asïna:
  - ¡Puñala uñkatasiñampi juk"ampi chiqapaxa chhaqhayaspawa, ukampisa mä jan pampachañjam ch"ullqi amuyuxa, ¡janiw diana ukarux liwxataspa!
  Granadajj morteroruw chʼalljjtäna ukat phallañ qalltäna, ukat minanakaruw phallarakïna.
  Jïsa, Stalingrad markax aleman jaqinakatakix janiw faciläkänti. ¡Jupanakarux mä axsarkañ ciudadela de muerte ukham uñt"ayawayta!
  . #13 JAQTHAPI
  3 uru noviembre phaxsitx alemanes ukanakax Tikhvin markaruw muyuntapxäna, ukatx pachpa markanw nuwasiñanakax utjawayi. Wila Ejército ukax juk"at juk"at qhipäxar kutt"awayxäna. Jilpachax Baku markax nayratpach katuntatäxiwa, soviético soldadonakax península uksaruw kutt"apxi. Ereván markax wali juk"akiw katxaruwayi. Stalingrad markax t"unjañ jak"ankiwa.
  Ukampis ukhamäkchïnsa, Stalin chachajj aka markar jan katuyasiñatakiw mayïna. Astrakhan markatakiw ch"axwañax utjawayi. Aka markanx Fritz ukanakax nayrar sartañatakiw ch"amachasipxaraki. Taqi jak"achasiñanakaruw wali bombardeapxi ukat infraestructura uksa t"unjapxi.
  Juyphi pachax jutaski... Ukat ch"axwäwix kunjams saraski ukax juk"amp juk"amp yatxatañjamawa. Ukampis Stalingrad markax janiw katjañjamäkiti. Volga tuqi suministro ukax congelañax ch"amawa, ukat jach"a bombardeo ukanakaw utjaraki.
  4 uru noviembre phaxsitx sapa patakatx llätunk tunk Tikhvin ukax niyaw apsutäna. Ukat alemanonakajj Finlandia markankir territorioruw jakʼachapjjäna. Soviético soldadonakax wali jan walt"ayataw uñjasipxäna, janiw uñisirinakar jark"aqañatakix ch"am apthapiñjamäkänti.
  Finlandés ukat títere sueco soldadonakax uka tantachäwirux atacapxarakïnwa. Wali jachʼa chʼamanakaw apnaqasïna.
  5 uru noviembre phaxsitx alemán coalición ukat finlandés-escandinavo soldadonakax mayacht"asipxäna. Ukhamatwa, Leningrad markar muyuntat mä doble anillo jistʼantasïna. Mä machaq, jach"a atipt"äwi Kimsïr Reich ukataki.
  6 uru aka lapaka phaxsitx sector norte uksanx ch"axwawinakaw utjaskakïna. Nazi sat jaqinakax uka pasillo jachʼaptayapxäna. Uka jan waltʼäwejj wali chʼamänwa. Tikhvin markanx qhipa qhipharkir ch"axwawinakaw phichhantat uñjasiwayi. Alemanes jupanakax misiles balísticos ukanakamp Ereván markaruw jaquntapxäna. Kimsa uñacht"äwinak apsuwayxi. Jach"a jan walt"awinak utjayawayi, jan walt"awinakampi. Ukampis tukuyarojj janiw kuns pʼakjapkänti.
  Astrakhan markax uraqimpiw khuchhurata, soviético markan mayni uraqinakapat. Uka jan waltʼäwejj jukʼampiw jiljjattäna. Alemania ukat británico machaq barconakax Murmansk markaruw bombardeapxäna. Uka bombardeo ukanx guarnición ukan comandantepa, ukat walja oficiales ukanakaw jiwarapxäna.
  Ukat jukʼamp jan waliruw purtʼasïna.
  Ukat 7 uru noviembre phaxsitx nazis ukanakax Volkhov ukarux mantapxäna, ukatx qhipharux Tikhvin ukarux t"unjapxäna, soviético soldadonakan jan walt"ayatapampi. Ukhamatwa Leningrad markamp chikachasiñax wali jach"aptawayi. Uka bloqueo ukankir markax janiw qhispiñjamäkiti, ukax qhanstawayiwa.
  8 uru noviembre phaxsitx Lev-2 tank ukan yant"äwinakapax wali suyt"atänwa, ukax qhipharux lurasiwayi. Uka maquinajj mä mayjtʼat layout ukanïnwa. Motor, transmisión ukat caja de cambios ukanakax mä chiqan ukat nayraqatapan jikxatasïna, ukat nuwasiñ compartimiento ukax qhipäxankänwa.
  Alemanes jupanakax Porsche irpirin p"iqinchataw uka autox ch"amampiw lurapxäna, ukax putsch ukan aniversario ukanx wali ch"amampiw lurapxäna.
  Chiqansa, mä jisk"a silueta ukar yuspajarasawa, armamento ukat armadura "León" ukar uñjasax, auton pesajepax suxta tunk toneladaruw jisk"achasiwayi, mä motor 1200 caballos de fuerza ukampi. Chʼaxwañ yantʼanakax uñachtʼayäna, ukax mä tank taqpach katuqatäkaspas ukhamänwa. ¡Kuntï munkta uk chiqpachapuniw!
  Suma t"ijt"añampi ukhamaraki armadurampi chikt"ata.
  Ukampis Fuhrer sat chachajj janiw satisfackänti. Jupax ladonakapan ukhamarak popa ukan armadurap ch"amanchañ mayi, ukhamarak mä cañón 88 mm ukar uchañ mayi, mä barril largo 100 EL ukhakama.
  Yaqha yant"äw autox E-100 ukawa. Ukampirus aka tanquex wali jach"apuniw tukuwayi: 140 tonelada, ukampis taqi ángulo ukanakat wali suma jark"aqatawa ukat Ratón ukan armamentopawa. Jilapachax serie "E" ukax wali suyt'awiw sasaw arsuwayi. Amuyatajja, alemanonakajj janiw tiempo ina chʼusar aptʼapkänti.
  Ukhamarakiw tanque "Bars" ukax motor 1000 caballos de fuerza ukan uñacht'ayataraki, ukampis uka autox, ukampis Hitler ukarux janiw sum jark'aqatäkaspas ukhamaw amuyasïna.
  Uñacht"ayata aniversario ukanxa ukhamaraki kunaymana kasta avionanaka. Jisk"atpachax avión ataque ukat modificaciones de ME-262. Ukat ukhamaraki TA-183. Mä taqpach desfile de tecnología.
  Ch"aman gas lanzadores ukanakamp chika, taqpach markanakaru, ayllunakar t"unjañ yatipxi.
  Chiqansa, aka chiqanxa, wali chʼamani tʼunjäwinak uñachtʼayapxäna.
  Pantera-2 ukax yant"awinakx pasawayarakitaynawa, phisqa tunk tonelada pesa, 150 milímetros ukch"a armadura frontal inclinada ukampiw utjäna, ukatx mä arma King Tiger ukampiw utjäna. Lado armadurax 82 mm ukhanïnwa, mä ángulo ukankiwa. Ukham tanquejj Hitler chacharuw jukʼamp jan ukajj jukʼamp sumäjjäna, ukhamajj kimsa tunka pusini kutiw jakʼat nuwasiñan saytʼasïna.
  Jila partejja, nazis sat jaqenakajj menagería sat cheqaruw peinapjjerïna.
  Pasat ukat yant'at ch'axwirinaka "Gotha" ukanakax waranqa patak kilómetros sapa horar puriñ yatipxi.
  Mä jukʼa arumpixa, jaytxapxänwa.
  Volkhov ukax 9 uru noviembre phaxsitw jaquqaniwayi. Uka jan waltʼäwejj wali jachʼaruw puriwayi. Ukat mayampiw tanques soviéticos ukanakax contraataque lurañ yant"apxäna.
  Gringetax pistola jak"anw congelasïna. "Churchill" -2 ukax soviéticos ukan k'añaskunaka nayraqatan sayt'asiwayi ukat municiones ukanakaw thuqt'awayi.
  Tatitun Jane phuchapax hits ukanak jakthapitayna. Tanques soviéticos ukanakax zanja ukar sarapkäna ukhax juk"ampiw juk"aptawayapxäna. Ukat ukax alemán menaje ukan apnaqatäna.
  Nicolettax uka apt"asisaw q"ucht"äna:
  - Inglés ch"axwirixa janiwa jiwañaru axsarkiti, .
  ¡Warawaranakamp phuqhantat alaxpachan manqhanxa, jiwañax janiw irpkistaniti!
  Kunatix mä leonax coronani, jan axsarasaw nuwasini,
  ¡Nayaw uka chʼamani ametralladora cargañ munta!
  Malania kullakajj iyaw sasaw pʼeqep chʼoqtʼasïna.
  - ¡Ukaxa wali sumawa! ¡Ukat jiwasax cobrarakïniwa!
  Uka pistolajj wali chʼamampiw irnaqäna. Conchas ukanakax fósforos ukham lliphipipxäna ukat contornos ukanakax aire ukan jaytawayapxäna. Jïsa, chʼamani imillanakajj katjatäpjjänwa. Ukat jukʼamp wakiskirïki ukajja, cheqaparjam lurañawa.
  Gringeta, p"iqip ch"allxtasa, mä proyectil kimsa tunka pusini torreta base ukar khitäna. Ukajj akham sasaw arsüna:
  - ¡Akax jiwañawa! ¡Uñisirinakajaruw jutani! Ukat jichhat uksarojj yattwa, ¡bigote uñisirinakaruw suytʼaski!
  Nicoletta kullakajj jachaqtʼasisaw akham säna:
  - Taqi uywanakaxa bigotea jaqiruxa qunqurt"asipxäna ... ¡Ukhamaxa maldito jaqiru pantjasiñapataki!
  Gringetax wasitat larusitayna, ukat pallapalla, chhuxriñchjasïna:
  - Nayan proyectil ukaxa juk"ampi chiqapawa. ¡Chiqpachansa ukaruw puriñäni!
  Nicoletta kullakajj índice dedop jiltayasajj akham sänwa:
  - Pif, Paf - ¡janiw kunas utjkiti! ¡Uka gris conejitox jaltawayxänwa!
  Gringeta, fusilamiento, q"ucht"ata:
  Sapa mayniw jupanak pachpa ajllisipxi
  Warmi, religiona, thakhi...
  Supayar jan ukax profetar luqtapxam
  ¡Taqinipuniw jupanak pachpa ajllisipxi!
  Jane kullakajj pʼeqep chʼoqtʼasisaw protesta säna:
  - ¡Janiwa chiqpachansa ukhamakiti! Sapa patakatxa llätunk tunka llätunkani jaqin iyawsäwipax yurïwipat uñt"atawa, janiw yatiñampikiti. Aka chiqanx Iglesia Anglicana uksankirinakawa ... Ukat uñakipt"apxäta ukhax ¿kunatsa? ¿Ukax jiwasan ajllitasati?
  Gringeta kullakajj lartʼasisaw akham säna:
  - Naya pachpaw mä iyawsir familiankäyäta, ukampis jichhax juk"ampiw ateísmo ukarux munastxa!
  Nicoletta kullakajj lartʼasisaw lakap chʼoqtʼasïna.
  - Ateísmo... ¡Ukax wali askiwa!
  Malania markax filosofía tuqitx akham siwa:
  ¡Ukat taqi kunat wali jayaruw puri! Kunapachatï Diosax jan utjki, ukat jan uñjkañ chʼamanakas jan utjkchi ukhaxa, ¡kuna religionas kʼariwa!
  Gringetax p"iqip ch"allxtayäna, munañapampiw chiqanchasïna:
  - ¡Ukaxa comunistanakaru uñtasitawa! Taqi religionanakax jaqinakan fantasía ukanakakïkaspas ukham amuytʼapxäna. ¡Ukat uka patxaruw mä yatichäwi uttʼayapxäna!
  Malanyax pächasisaw lakap ch"uqt"asïna.
  - Ukat ¿kunas jiwatat suyt"aski?
  Gringetax aycha manq"irjamaw chhuxriñchjasïna. Jupajj mä proyectil apsusaw yaqha tanque soviético ukan cascop khuchhuqäna ukat akham sasaw jaysäna:
  - Akanxa walja amuyt"apxasmawa ... ¡Jiwatanakaru ciencia ch"amampi jaktayañasa!
  Malania kullakajj akham sasaw amtasïna, jachaqtʼasisaw akham säna:
  - Nayaxa mä panka ullart"ta jutïri pacha tuqita. Niya mä imperio espacial ukaw utji. Janiw jiwañasa, chuymankipstañasa, usunakas utjkiti. Ukat, chiqans manq"at awtjata ... Chiqpachansa, jilpach jaqinakax janiw irnaqäwinïpkiti, ukampis taqinitak wakisiwa.
  Amuytʼañataki, autonakajj inakiw churasi. Ukat maquinas electrónicas ukanakaw utjaraki, ukanakampiw uraqpachamp chiktʼatäsipkaki.
  Nicoletta kullakajj wali amuyumpiw akham säna:
  - Nayraru sartawixa jank"aki. Aka tankinak uñakipt"apxam... Kunjams nayrar sartapxi ukat juk"amp jan pantjasir tukupxi. Ukhampachasa, "Churchill" -2 ukax janiw "Matilda" ukamp chikachasiñapäkiti.
  Malania markax aka tuqitx iyaw sataynawa:
  - Jisa, tankanakax nayrar sartawayiwa ... ¡Akax chic!
  Yaqha ataque de tanques soviéticos ukanakax ch"amakt"awayiwa, ukat mä samart"awiw utjawayi.
  10 ukat 11 urunak saraqkipan noviembre phaxsitx alemanes ukanakax jisk"a operaciones ofensivas ukanakaw lurapxäna, alay tuqinx esquinanakaruw khuchhuqapxäna.
  Soviético soldadonakajj Stalingrad markan alay toqen contraatake lurañ yantʼapjjäna, ukampis janiw sum jikjjatapkänti. Uka markanxa qhipa utanakax utjxänwa. Uka pachpa pachana t"unjata, uraqiru. Ukampis jichhakamax Stalin jupax tukuykamaw ukax utjañapatak mayïna.
  Baku markax niyaw katuntatäxi. Ukampis petrolero phuch"unakax nina nakhantatawa ukat jupanak taypinx nuwasiñaw utjawayi. Alemananakax sapa kutiw bombardeanak lurapxi.
  Astrakhan markanx ch"axwawinakax wali jach"apuniwa...
  12 uru noviembre phaxsitx turcos ukanakax Ereván markaruw mä ataque uñstayapxäna. Uka presión ukax kutt"ayatäxänwa. Otomanonakax t"aqhisiwayapxi. Ukampis fau ukax wasitatw phichhantatäxäna. 13 uru aka lapaka phaxsitx alemanes ukanakax Baku markan qhipa chiqanakap katuntapxatayna - uka markar katuntañ yatiyasa. Península uksanx nuwasiñanakax utjaskakiwa, ukat alaxpachax nina nakhaskir phuch"unakat ch"iyarjamarakïnwa.
  Noviembre phaxsit 14 urunak saraqatarux nazis ukanakax Murmansk markaruw nuwasiñ qalltapxäna. Jupanakax artillería ukampiw apnaqapxäna, ukat avión...
  Stalingrad markax ninamp nakhantatänwa, ukampis soviéticos ukan ch"amanchatanakapax wasitatw ch"amanchatäpxäna, ukatw uka ch"amanchawix ch"amanchasiwayi. Marka thiyatakikchisa, ukat jach"a chhaqtäwinakampi.
  Murmansk markar nuwasipkäna ukhajja, mä jachʼa armada de nuwasiñ barconakaw tantachasipjjäna, ukat portaaviones ukanakas jakʼachasipjjarakïna. Uka markax mä rodillo de plasma ukham chʼalltʼatäxänwa. Ukat jupanakax bombanakampiw pallapallapxäna.
  Noviembre phaxsit 15 urunak saraqatarux fascista soldadonakax sarxañ qalltapxäna, uka markaruw atacapxäna, uka markax Océano Ártico uksanx sapa puerto jan congelado ukhamawa. "Ratón" ukanakax ch'axwawinakan chikancht'asipxäna, ukat "Rata" tank ukanakas chikancht'asipxäna, ukax nazis ukanakax practican yant'añ munapxäna.
  Ukampirus "Rata" ukax mä juk'a aynacht'ayawayiwa. Nayraqatax nayrar sartawayi, ukatx chhijchhi ch"uqi taypinw ch"amakt"awayi. Ukat marka anqäxaruw saytʼasipxäna. Alemanonakajj janiw uka ofensivatak sum wakichtʼatäpkänti. Ukampis bombardeonakajj janiw saytʼkänti. Noviembre phajjsit 16 urunak saraqatarojja, nazinakajj niyaw petroleo qʼomachañ tukuyapjjäna, phuchʼunakaruw ninamp nakhantayäna. Ukampis península uksan mä chiqax jupanakatakix janiw puriñjamäkänti, ninanakax paqallq alaxpachar puriñkamaw jilxattawayi.
  Noviembre phaxsit 17 urunak saraqatarux nazis ukanakax Delta de Volga uksan qhipa ramap katuntapxäna, ukhamat Astrakhan markarux juk"amp sum jark"antapxäna. Baku markax nayratpachaw khuchhurata.
  Ereván markax wali ch"amampiw thayt"anirakïna. Markax mä qullunkiwa, arxatañatakix wali askiwa, ukampis juk"ampirus tankinakampiw ch"axwañax ch"ama.
  Noviembre phajjsit 18 urunak saraqatarojja, soviético soldadonakajj Stalingrad markat alay toqenkir nazis ukan jarkʼaqasiñanakapan chʼamap wasitat yantʼapjjäna. Ukhamatwa Volga sat barcon kunatï maran utjkäna ukanak jan chʼamanïkänti, ukampis uñjkañ chhaqtäwinakaw utjäna.
  19 uru noviembre phaxsitx alemanes ukanakax Murmansk markar jan walt"ayañx sayt"ayapxäna, kunatix walja chhaqtäwinakaw utjawayi.
  Ukhamatwa, Fuhrer sat chachax jan kuna tuqitsa mistuñ puedkänti, walja chʼakhanakaw kawkhantï utjkäna ukat mistunipxäna. Nazis ukanakax URSS markar janïr juyphi pachan tukjañ amtapxäna ukax janiw phuqhaskänti.
  Taqi kunat sipansa, Japón markarjamaxa, ofensiva ukarux sayt"ayawayiwa, thaya pachata, ukat jach"a jaqinakan ch"amap chhaqhayatapata. Ukax mäkiw samurai jupanakax jupanakan kimsa tunk pusini lurawinakap jilxatayapxäna ukat Panteras ukanakar licencia churapxäna. Ukat jutir verano urunxa jan waltʼäwinakwa utjayapxaspäna.
  Noviembre phaxsit 20 urunak saraqatarux alemanes ukanakax nina naktäwinak mä juk"a jist"antapxäna ukat península uksan jilpach chiqanakap q"umachapxäna.
  Noviembre phaxsit 21 urunak saraqatarux soviético soldadonakax wasitatw alemanes ukanakarux nuwantapxäna, ukat Stalingrad markat alay tuqinx mä qawqha kilómetros ukch"a khurkataruw ch"axwapxäna. Nazinakajj jan chʼamanïpjjañapatakiw chʼamachasipjjañapäna, ukat wasitatwa cargonakap katoqañatak chʼamachasipjjañapäna.
  Ch"axwawinakax, kunjamtix ukham jan walt"awinakanx sapki ukhama, ¡mä freak nivel ukhamakiw!
  Noviembre phaxsit 22 urunak saraqatarux nazis ukanakax Turkmenistán suyun nayrar sartañ yant"apxäna. Ukat tunka kilometronak sarañ tukuyasax sayt"ayatäpxänwa. Ukampis 23 uru noviembre phaxsitx brigadas de Shah ukanakar ch"axwañar uñt"ayasa, wasitat nayrar sartapxäna. Asia Central uksanx jan walt"awinakax wali jach"anchatawa.
  24 uru aka lapaka phaxsitx janiw kuna jach"a mayjt"äwinakas frentes ukanx utjkänti ...
  Noviembre phaxsit 25 urunak saraqatarux nazis ukanakax Murmansk markaruw wasitat jan walt"ayañ qalltapxäna. Machaq chiqanakaruw nuwasiñar jaquntapxäna. Ukampis jichhakamax janiw kuna askis utjkiti.
  26 uru aka lapaka phaxsitx purinxiwa - tunka mayan maraw Reichstag ukar chhijllawinakatx utjawayi, ukatx Hitler jupax Canciller de Reich ukham utt"ayatawa.
  Nayrïr kutiw machaq tank E-100 ukax nayraqatar uñstayatäna.
  Ukajj ukham maquinan nuwasiñ yatichäwipänwa.
  Tanquejj mä jukʼa jaya uñnaqtʼanïnwa, niyas chʼiyjatäjjänwa. Mä 128mm cañón ukan jach"a bozal ukax ukat mistuwayi. Ukat armadura frontal ukax pusi tunk phisqhan grados ukch"a ángulo ukankiwa. Ukat jupax ladonakapat liwxatatawa.
  E-100 tank ukax qhipa 1500 caballos de fuerza motor ukar yuspajarasawa, Maus ukar sipanx juk"amp jank"akiw sarnaqäna. Ukat proyectilanakax jupat jaltxapxänwa.
  Ukat auto manqhanjja, mä kusisit pusi Magda, Christina, Gerda ukat Charlotte ukanakaw uñstäna.
  Imill wawanakax Fuhrer ukatakikiw wawanakar yuripxäna, ukatx SS niñeras especiales ukanakan uñjataw jaytawayapxäna.
  Ukat jichhakiw nayraqatar purinïna. Imill wawanakax wali k"uchikiw sarnaqapxi. Jupanakajj nuwasïwinakat faltapjjänwa. Ukat akax kuntï amuyapki uk arsuñatakix mä oportunidadakiw utji. Qhiparusti, aka norte de Sebastopol uksat amuyt"añäni.
  Ukat Tercer Reich ukan apnaqawip Océano Ártico uksan utt"ayañataki. ¿Qhawqha tiempos chiqpachapuni chʼaxwäwix jukʼamp jayarstʼaspa? Ukat pusinix akham amuyapxi: ¿jupanakamp chika kunas mayjtʼaspa?
  Murmansk jak"anx janiw sinti thayakiti - Gulf Stream ukax aislado ukhamawa. Imill wawanakax nuwasiñ chuymanïpxiwa. Sapa mayniw mä chacha warminïpxäna - mä yuqall wawampi mä imill wawampi! Ukhamatwa kusisiñama.
  Magda ukat Christina jupanakax pistolanak muyuntatw liwxatapxäna. Uka tankax machaqäxiwa ukat jankʼakiw apnaqañasa. Ladonakatxa 120 mm armadura inclinada ukampiwa jark"aqasi, ukatxa yaqha 50 mm escudo ukampiwa jark"aqasi. Ukhamajj autojj janiw taqe ángulonakat chʼiyjatäkaspati.
  Imill wawanakax mä q"uchu phust"asipkäna. Jupanakajj chuymapan jachʼa jaqenakäpjjewa.
  Gerda kullakajj ámbar lakapan jachaqtʼasisaw akham säna:
  - Jichhaxa Hitlerampixa mä común wawanïxtanwa. ¡Jiwasax reyin familiankirïpxtwa!
  Charlotte kullakajj akham sasaw akham säna:
  - Ukat nayraqatax - ¡ceros ukanakakiw!
  Tanque "E" -100 ukax posiciones soviéticas ukanakaruw jak'achasi. Taqi kunatix jak"an utjkän ukax wali t"unjataw uñjasiwayi, soviéticos ukanakan ch"axwawinakapax juk"akiw utjäna, ukat jilapartx k"acha pistolanakaw utjäna.
  Magdax 128mm cañonap uñch"ukiskäna ukat urra soviética ukarux ch"axwantäna. Uka miel rubio imillax akham q"ucht"äna:
  - Nayax tigretwa, ukat mä sonrisa... Ukat uka jan wali tigrex taqiniruw ch"iyjatayna!
  Pusi tunk phisqhan soviéticos ukanakax qhipäxar kutt"apxäna, walja rusa pallapallanakaw jiwarapxäna.
  Magda kullakajj mä pusir uñtataw purtʼasïna:
  - Nayax superman ukhamätwa, métodojax simplewa... ¡khitinakatix lanat lurat chuymanïpki ukanakaruw ch"akhurakï! Ukat uka tawaqux larusiñ qalltäna. Ukhama, kunjamtï mä sallqa diosax luraski ukhama.
  Hitler chachan prostitutanakapajj tank chʼalljjtayapjjänwa. Ukat jupanak pachpaw mä auton armadurampi jaltapjjäna.
  Ukampis uka qhepatjja, nuwasirinakajj autop muytayapjjänwa. Charlotte, aka suma uñnaqt"an tawaqux cobre color ñik"utaniwa, kunjams q"ucht"asi:
  - Tsok, tsok, tsok ... ¡Uka jawiraru rollo! ¡Nazi caballeronakajj taqe laqʼa manqʼantapjjänwa!
  Ukat uka qhipatxa, Charlotte, kunjams larusiñ muni ... Jupax kisunakaps ch"allxtayarakïnwa. Ukat mayampiw tankax muyuntäna. Alemanonakaw alambre púas ukamp lurat valle tʼunjapjjäna. Uka maquinajj Tyrannosaurus rex sat animalar uñtasitänwa, ukat qʼañu arunakampiw qʼañunak arsüna. Ukat nuwasirinakax wali munat ukat aycha manqʼir ajanunakapwa uñachtʼayapxäna.
  Imill wawanakax jupanakpachaw aguantapxäna ukat Adolf Hitler chachan wawanakaparuw yuripxäna. Ukat ukax nayratpach kuns sañ muni. Suma musgonaka, ukampis pachpa pachanx freaks morales. Aka chiqanx mä soviético soldadoruw t"unjapxäna, jupax ruedanak manqhar jaquntatäna. Ukat 76 mm ukchʼa cañón uraqiruw chʼalltʼapxäna. Uka patjjaruw autot sarapjjta. Ukax mä acero aplanado ukhamawa. Warriors ukanakax aerobatica figura uñacht"ayapxäna. Conchas ukanakax guisantes ukanakat sipan juk"amp jan kuna jan walt"ayirjam uñjatäpxänwa, mä wawax khathatiski uka ch"axwañanwa. Jutïr cañón ukax E-100 ukan ch"allt"atax 85mm ukawa.
  Magda kullakajj wali jachʼat arsüna.
  - ¡Ukat rusanakax chinchillanakjamaw t"unjapxta!
  Christina kullakajj akham sasaw amigapar cheqañchäna:
  - ¡Juk"ampi osonakaru uñtasita! ¡Mä osojj mä jachʼa animalawa!
  Wila ñik"utan Charlotte kullakajj akham sasaw säna:
  - ¡Ukat kisu!
  Alemania markankir tanquenakajj markan jarkʼaqasiñ lineanakap taypinwa thaknam sarapjjäna. Soviético soldadonakajj wali chʼamampiw nuwasipjjäna. Taqinipuniw armanak apthapipxäna. Tunka marani yuqall wawanakas milicia taypin ch"axwapxirïna. Walja imill wawanakas utjarakïnwa. Taqi markachirinakaw tantachasipxäna, ukampis janiw armanakax utjkänti. Heroísmo masivo ukax taqi kunanw uñacht"ayasïna. Precursoranakax utat lurat explosivos jan ukax granadas ukanakamp apnaqasaw tanques nazis ukanakar jak"achasipxäna ukat pistas ukar jaquntapxäna - markapatakiw jiwapxäna.
  E-100 tank ukax mä juk"a jan walt"awinak katuqawayi. Uka waynanakat maynïrejj mä jachʼa mina taypit mistuñ atipjäna. Jupa pachpaw jiwxäna, ukampis Alemania markankir mä autoruw jan waltʼayäna. Uka rodillojj phallawayjjänwa, ukat mä jukʼajj uka orugajj tʼijtjjänwa. Jach"a autoxa juk"ampi juk"ampiruwa puritayna. Ukat mä qhawqha nuwasirinakax granadanak apthapipxäna, ukat uka thiya pistanakaruw tʼunjapxäna.
  E-100, línea de frente uksat pasasax janiw movilidad ukax utjkänti.
  Gerdax suxta ametralladoranakaruw uñch"ukitayna, ukat kunapachatix soviético pallapallanakax contraataque lurañ munapkän ukhax jist"ararakïnwa. Tunka tunka rusanaka ukat Rusia markan yaqha markanakan representantenakapax ametralladoras ukan balas ukanakamp ch"allt"ataw jaquntatäpxäna. Ukampis soviético soldadonakajj nayrar tʼijtjjapjjäna. Granadanak jaquntasaw jiwarapxäna. Uka jiskʼa tʼaqanakat mä qhawqhajj E-100 sat cheqar purintäna, ukampis ametralladoranakajj sum irnaqtʼäna. Ukat Gerda saxrax wali chiqapawa. Ukat balanakapajj niya janipuniw ina chʼusat tʼijtkiti.
  Ukat rusa pallapallanakax jiwapxi...
  Christinax mä cañón 75 mm jank"ak jalxatat, proyectil fragmentación ukat ametralladora coaxial ukanakat jaquqaniwayi. Wila ñik"utan uywax soviético pallapallanakar balanakampi ch"iyjasaw sist"asïna:
  - Nayaxa jiwaña apt"iritwa ... ¡Supaya pachpawa nayatakixa wila ñik"uta!
  Magda kullakajj ajjsarasaw akham säna:
  - Walikiwa, janiwa wakiskiti. ¡Supayajj Diosan enemigopawa ukat nina qotaruw juchañchatäjje!
  Christinax q"ala kayumpiw metalar ch"allt"äna ukat akham sasaw jach"at arsüna:
  ¿Nina qutat kamsaraksnasa? ¡Chuymajax mä nina nakhantayañjamawa!
  Gerda kullakaxa wali ch"amampiwa säna:
  - Fuhrer jupa pachpaw kuna juchanakas pampachistani ... Juk"amp chiqaparux, juchat pachpa amuyunakax, ¿esencialmente anticuado ukhamäpachati?
  Magda kullakajj amparap chʼoqtʼasïna.
  - Jucha amuyt"awix nayra pachankiwa sañ munta ...
  Gerda kullakax wasitat ametralladoranakap jist"arawayi, ukat rusa pallapallanakan jan walt"ayat contraataque ukarux chhaqtayawayiwa. Infiernon regalonakjam balanakajj jiwayapjjäna. E-100 ukax wali jach"a jark"aqatawa aka modificación ukanxa. Llatunk ametralladoranakjama, pä ametralladoranak coaxial ukat cañonanakampi ukat mayninakax bisagranakampiw apnaqatäpxäna. Ukat wali chʼamampiw chʼalltʼasipjjäna.
  Gerda kullakax mä jach"a jach"a tukusaw arnaqasïna:
  - ¡Jucha, akax Kimsïr Reich ukan utjatapan chiqapawa! ¡Religionasajj cheqapuniw animalanakan iyawsäwipajja!
  Wila ñik"utan Christina, cañón ukan pallapallanakamp jiwayasa, rusa pallapallanakar jiwayasa, q"ucht"awayi:
  - Munat llamp"u chuyman uywaja... Nayax ñik"utamarux walpun munasta, iyawsapxita! ¡Nayan infierno ukat colmillo animalaja!
  Soviético antiaéreo armanakat maynïrejj wasitatwa pistanakar chʼalljjtayasin pʼakjañ atipjäna. E-100 ukax qhipharux sayt"awayiwa. Ukampis Magda kullakajj uka chuym ustʼayir antiavión armaruw mä jachʼa cargampi imtʼasaw mutuyäna. Ukhama, pistanakax p"akjatäxänwa.
  Gerda kullakajj nayranakap chʼoqtʼasisaw mä remolcador jawsäna ukat akham jisktʼäna:
  - ¡Jiskt"apxita, achikt"asipxam! ¡Jiwañasawa! ¡Pistanakax p"akjataw uñjasi!
  Uka jisktʼajj jankʼakiw akham säna:
  - ¡Uka remolcador ukaxa!
  Christinax jachaqt"asisaw q"ucht"äna:
  - ¡Akaxa sarantawiwa! ¡Uñisirinakax ina ch"usar apt"asipxañapataki!
  Magdax uka pistolaruw ch"axwantäna, uka pistola rusa pallapallanakax directo fusilamiento ukar apsuñ yant"apxäna. Jupax barril p"akjatayna, ukat soviético pallapallanakarux kunayman tuqinakaruw ch"iqiyatayna. Mä pallapallax chikat ch"iyjataw uñjasiwayi, ukat wali t"aqhisiñampiw nuwasïna.
  Uka q"illu ñik"utan cristianax cruzasïna, ukat nayranakap alaxpachar uñtat uñch"ukisaw mayisïna:
  - ¡Pampachayapxita Tatitu! ¡Jan munkasin jucha lurañata ukat jiwayañata!
  Christina kullakajj jachtʼasisaw akham säna:
  - Janiwa, janiwa ukhamakiti! ¡Jumax mä qalar uñtat chʼamanïñamawa! ¡Jiwasatakix mä qalar tukupxam!
  Magda kullakajj jan pächasisaw akham säna:
  - Mä qalakiw utji - ¡Jesucristo!
  Wila ñik"utan warmi saxraxa akham sänwa:
  - ¡Jesusax pacifista ukhamänwa! ¡Ukat iyawsäwisasa ukat profesionasasa chʼaxwäwiwa!
  E-100 tanque ukax remolcado ukat alemán ukan posiciónes ukanakaruw aynacht"ayata. Gerda kullakajj chʼiyar reina jachaqtʼasisaw akham säna:
  - Rodillos ukaxa juk"ampi ch"amanchatawa tanka tuqina. ¡Ukat akax ch"axwañapawa!
  Charlotte kullakajj pʼeqep chʼoqtʼasïna.
  - Janiwa taqpacha rodillos ukanakaxa escudonakampi ch"ukuñakiti. ¡Ukax janiw lurañjamakiti, kunatix mä chiqax larugas ukanakax jist"aratäniwa!
  Magda kullakajj akham sasaw amuytʼayäna:
  - Ukatxa, ¿jumax rodillonak jisk"a ukat jan paleta ukan lurasma?
  Wila ñik"utan warmi saxrax lart"asisaw perla kisunakap uñacht"ayäna:
  - Ukatxa kunjamasa jupanakaruxa juk"ampi jank"aki churasispa?
  Magda kullakajj qʼala suelapampiw metalar chʼalljjtayasïna ukat akham sasaw amuytʼayäna:
  - Ukatxa motores eléctricos ukanaka apnaqañaxa?
  Charlotte kullakajj purakap apsusaw kunkapar tʼijtʼayäna.
  - Mä opción posible... Ukat tankinakax juk"akiw phichhantapxani!
  Magda kullakajj jachtʼasisaw akham säna:
  - ¡Ukapachaw infiernor mantañäni, ¡antorchanakjamaw phichhantani ukat nakhantarakini!
  Wila p"iqin jaqix akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - Walikiwa, ukhamaxa kunasa ... Ukata angelanakaxa mä k"ajkir nina nakhantata luratäpxiwa! ¡Angelanakäpxañäni!
  Christina kullakajj uka aptʼasisaw istʼañjam qʼochüna:
  - Nayax janiw angeläkti, jan ukasti saxrakïtwa, ukampis jaqinakatakix santuruw tukuwayta .... ¡Calculación ukan uñisirinakapar katuqapxam, ukham jan aka uraqin t"aqhisiñamp t"aqhisiyata!
  Imill wawanakax amukiw jikxatasipxäna... Stormtroopers ukanakax alaxpachan muyuntapxäna, ukat cañonadas ukanakax thuqt"asïnwa. Ukat bombanakax jallu purintaskakïnwa ukat jallu purintaskakïnwa ... Chiqpach granizo ukham tʼunjañataki ukat tʼunjañataki.
  Murmansk markax phichhantatäxänwa ukat jaqinakax jiwapxarakïnwa. Alemania markankirinakajj mä misil balístico sat aparatompiw jawqʼjapjjäna. Janiw wali askïkiti. Yu-488 ukan phisqa tonelada bomba jaquntañax juk"amp jasakiwa, ukax juk"amp chiqapawa ukat juk"amp jila qullqini.
  Christinax nayrïr kutiw q"ala kayukiw chhijchhi taypir jaltawayxäna, kunapachatix tanquex estacionamiento de emergencia ukar apatän ukhaxa. Askichirinakax ukankapxänwa. Imill wawanakax mä junt"u ch"usawjaruw sarxapxäna. Colchones patxaru ikiñamawa. Gerda ukat Charlotte jupanakax ajedrez de bolsillo ukan anatt"añ qalltapxäna.
  Magda ukat Kristina jupanakax mä prensa lurañ qalltapxäna, ukhamat purakapax relieve ukhamañapataki ukat usurïkasin jan liwxatañapataki. Mä nuwasir jaqin lomopan khathatiñatakix wali sumawa. Wali fresco, ukampis akax nayratpach warminakaw wawanak yuripxi. Ukat jiwañax janiw jichhax sinti axsarañjamäkiti - ¡khitis t"ijtäw sarantañapatak utji! Hitler ukham jan wali jaqin jathapampis ukhamaraki.
  Ukampis SS batallón "Tigres" ukankir imillanakax, Fuhrer ukax chiqpachans Diosar uñtasitawa. Ukat janiw pagano diosäjjänti, jan ukasti Taqe Chʼamani ukat geniopan jan amuytʼkaya mä diosawa.
  Gerdax reyin gambit sat anatäwip anatäna ukat mä chʼaman ataque uñstayäna. Charlotte kullakajj qala chuymampiw arjjatäna. Ukanx mä ch"axwäwiw utjäna. Ukampis taqi kunas maynit maynikam chhaqtayañampiw tukuyäna, ukat mä empatempiw tukuyäna. Ukat Magdampi Kristinampix ajedrez anattʼañ qalltapxäna. Ukat Charlotte ukat Gerda jupanakax prensa ukat push-ups ukanakaw lurañ qalltapxäna. Imill wawax ch"amampiw suma uñnaqt"anïtayna.
  Magda, anatt"asa ukat uñisirir ch"amanchasa, filosofía tuqitx akham sänwa:
  - Wali muspharkañawa...
  Christinax jan juchani jachaqt"asisaw lakapan jiskt"äna:
  - ¿Kunas muspharkañaxa?
  Uka rubio superman ukax akham sasaw jaysatayna:
  - ¡Janq"u jaqinakaxa suma saminakapawa, ukampisa jupanakaxa nayraqata ch"axwaña qalltapxiwa!
  Wila saxrax amuyt"asisaw akham säna:
  - Ukampis jiwasax wali sumarakïtanwa ... Ukampis bolcheviques ukanakax Rusia markaruw nayraqat atacapxäna!
  Magda kullakax mä llaki tonadampiw jaysañatakix q"ucht"awayi:
  - Ukampis taqi kunas nayraqatasan panqarawa, taqi kunas qhipäxan phichhantatawa ...
  Christina kullakajj qhana arumpiw akham säna:
  - ¡Janiwa chhuxriñchjasiñamäkiti! ¡Jiwasampiw taqi kuns jiwasatak amtañapa!
  Gerda kullakajj akham sasaw qʼochtʼaskakïna:
  - Kusisiña, janiwa llakisiñakiti, utar sarañäni - rubio atletas ukanakaxa jiwasana premio jiwasanakanïniwa!
  Uka qhipatxa, pusinipuniw larusipxäna... Mä asistente waynaw uñstäna ukat imill wawanakarux mantequilla, queso, salchicha ukat waña frutanakampi sándwich churäna. Imill wawanakax manq"asipxänwa, ukat junt"u pachanx qarjataw jikxatasipxäna. Suma uñnaqt"aninakax ikiñar puripxäna. Wayna ukhamarak k"umara ukhax wali askiwa - jasakiw ikiñar sarasma.
  Qhepürojja, noviembre phajjsit 27 urunak saraqatarojja, E-100 sat aparatojj mä jukʼakiw wasitat saytʼayasïna. Imill wawanakax janiw uka jan walt"äwinx chikañchasipkänti. Ukampis mayni tuqitxa, mä bikinimpi, ukat qʼala kayukiw chhijchhi taypin tʼijtxapxäna. Jupanakarux loconakjamaw uñch"ukipxäna, thaya taypinx niya q"ala jan isin t"ijtxapxäna. Ukampis imill wawanakax jila partex aeróbicos ukan irnaqapxi. ¡Jupanakajj jutïrin wali suma jaqenakäpjjewa!
  Gerda kullakajj nayrar sartäna. Ukat janiw ukhamakiti q"ala kayuni Gerda tawaquxa, ukax Andersenan cuentopankänwa. Ukampis jan axsartʼir ukat qala chuymanirakïnwa. Ukat uka pachparakiw nasïwit jiwayir jaqer tuküna. Jach"a imilla, ch"amani muskulunakani.
  Ukampisa, pusi imillanakaxa wali sumawa. Jupanakax phisqa tunk kilómetros ukch"a t"ijt"asaw t"ijtapxäna ukat qhipäxar kutt"apxäna. Ukatxa, walja ejercicionak lurapxäna, qʼuchupxäna ukat liwxatapxarakïna. Mä juk"a practicañaw ch"axwañanxa.
  Qhipürux E-100 tank askichatäxänwa. Walikiwa, ukat janiw sinti jan walïkiti. Ukhamarus aka super-pesado maquinanx mä original arreglo de rodillos ukaw utjäna, orden escalonada ukat sipanx mayjawa, ukax juk"amp rendimiento de conducción ukarux chhijchhiruw jilxattawayi, ukampis yaqhip jan walt"awinak askichirinakatakix jan costumbre ukarjam utjayawayi. Ukhampachasa, E-100 ukax "Tigre" jan ukax "Pantera" ukat sipanx juk'amp jasakiwa.
  Noviembre phaxsit 28 urunak saraqatarux nazis ukanakax Murmansk markan mä juk"a manqhar mantañ atipxatayna. Ukampis soviético soldadonakan saytʼasitapajj janiw amuyañjamäkiti. Ukat Gran Bretaña ukat Alemania markanakan nuwasiñ barconakapan tunka sojjtan pulgadanakan conchas ukanakas janiw defensa ukan munañap pʼakintkänti.
  Ukampis nazinakajj nayrar sartaskakïnwa. E-100 tank ukax mä urux mä pä cuadras ukch"a pasawayi, ukampis wasitatw pistas ukanakar jan walt"ayawayi. Ukampis jichha kutin askichañatakejj mä qhawqha horanakakiw munasïna. 29 uru aka lapaka phaxsitx terminador imillanakax mä tank KV-3 ukamp ch"axwapxatayna. Soviético autojj mä pä kutiw armadura frontal ukar chʼalljjtäna, ukampis conchas ukanakajj laderat jaltjjänwa. Magdax rusa tank ukarux kutt"ayawayiwa, mä pila antorchanakjam ninamp phichhantawayi.
  Christina kullakajj burlasisaw masipar jisktʼäna:
  - ¿Janit uka rusanakatxa kunjamatsa khuyapt"ayasipkta?
  Magda kullakajj taqe chuymaw akham säna:
  - ¡Taqiniruw khuyapt"ayasta, khitinakatix jan khuyapt"ayasiñatakjamäpki ukanakatsa!
  Ukat imill wawax wali jach"atw chhuxriñchjasïna, nayranakap alaxpachar uñtasa. Chʼaxwirinakax jukʼamp amuytʼasisaw kuns lurañ yantʼapxäna. Askichawinakampi jan mayjt"ayasiñataki. 128mm ukat 75mm uka armanakax asnunakjamaw irnaqapxäna. Ukampis uka tanquejj jan waltʼayatäkchïnsa.
  Mä pirqaw phallawayäna ukat auto patxaruw tʼunjatäna. Rasguñado ukat mä juk"a dented armadura.
  Noviembre phajjsit 30 urunak saraqatarojja, nazinakajj jukʼampiw nayrar sartapjjäna. Yaqhip chiqanakanx marka taypiruw sarapxarakïna. Ukampis uka pachpa urux pusi tunk phisqhan disparo ukan mä suma amtat disparo ukaw 128 mm cañón ukan bozal ukar jan walt"ayäna, ukat imill wawanakax wasitat askichañatak sayt"asipxañapatakiw wayt"atapxäna. Ukat, amuyataxa, juk"amp jaya pachanakawa.
  Ukat pusinix tank lantix nuwasiñ amtapxäna, kunjamtï infantería simple ukhama. Suma uñnaqt"aninakax nuwasiñ yant"apxäna, mä bikini ukamp nuwasipxirïna. Ukampis thaya taypinxa, imill wawanakax mä qhawqha horanakakiw ukham chika qʼala jan isinïkaspas ukham aguantapxirïna, ukat juntʼuchasiñatakiw tʼijtxapxäna.
  Gerdax chhijchhiruw p"iysuwayxi, qhipa ametralladora MP-44 ukamp jaquqaniwayi, ukatx rusa pallapallanakarux wali ch"amampiw jiwayawayi. Akax, q"ala kayuni tawaqux janq"u ñik"utaniwa, mä coronel Ejército Rojo ukan p"iqiparuw ch"allt"awayi. Ukat jupax akham sänwa:
  - Janiwa, nayaxa wali ari!
  Charlotte kullakajj mayni toqet nayrar sartaskäna ukhajja, akham sasaw jachʼat arsüna:
  - Jumaxa ch"axwiriwa uñisirinakaru jiwaña apaniri. - Ukatxa mä wila p"iqini, q"ala kayuni tawaquxa mayor ukarux pallapallampiwa ch"ankhachatayna, ukatxa nayra manqharu ch"allt"atayna. Wali jach"a jach"a tukuña. - Uñjapxtawa, nayax ukhamarakiw ch"axwañ munta!
  Gerdax mä turno churäna, Komsomol markankir jaqir tukuyasa, ukat rusa soldadonakan capitanapax, kisunakap uñacht"ayäna perra:
  - Jisa, jumax ch"axwañamawa, ukat nayax uñjtwa! ¡Mä motosierra ukham!
  Charlotte kullakajj qʼala kayunakapampiw mä vidriot jaqontäna. Jupax teniente del ejército ruso ukaruw kunkapar jawq"jatayna, ukat chillqt"äna:
  - Ukat akax nayax, dabble in glass!
  Gerdax ch"uqi taypin t"ijtäna, q"ala, suma uñnaqt"an kayunakap jaytawayi. Jupax qunqurt"asisaw t"ijtäna. Ukat tigre tawaqux kutt"anxasinx mä salto luratayna. Jupajj tʼijtʼasaw pʼeqep mä soviético soldadon chinupar liwjjatäna. Jupax wila ch"allxtayäna. Gerda kullakax q"ala kayunakapamp kunkap ch"allxtayäna ukat ruso jaqirux ch"allxtayäna.
  Wila ñik"utan warmi saxra Charlotte kullakax precursoraruw ch"allxtayäna. Ukhamaw imill wawanakax jan wali ukat jan wali jaqinakäpxäna.
  Magdax rusa pallapallanakaruw jiwayarakïna, ukampis janiw wawanakar llamkt"känti. Janiwa, janipuniw mä wawar amparap luqtkaniti. Ukat jila partejja, wila wartatapajj janiw kusisiykänti. Ukampis ukhamakipans, jupax batallón SS ukan tigre ukhamawa, ukat kamachirjam phuqhañapawa.
  Aka chiqanx Christinax mä puñalampiw mä waynar jaquntäna, jupax niya tunka payan maraniw uñnaqäna. Nayratpach qhuru jaqi. ¡Janiwa, jilïrinakax janiw wawanakar jiwayapxañapäkiti!
  Magda kullakajj cruzasïna ukat akham sasaw jiskʼat arsüna:
  - ¡Tatitur pampachapxam! ¡Jumajj nayatakejj ajjtasktawa, ukampis nuwasiñajj guerrawa!
  Ukat uka rubiox francotirador ruso ukarux ch"iyar jaquntawayi, jupax jaquqaniwayi, mä chiqap ch"axwawimpiw nayra puente ukar ch"allt"ata. Ay, uñt"at pusiniw uñstapxäna. Imill wawanakax nayraqatx británicos ukat mä chiqanx estadounidenses ukanakaruw jiwayapxäna, ukampis jichhax jupanakax apnaqapxi
  Rusonakax ukham lurapxi. Ukhamaw Payïr Jachʼa Chʼajjwäwin wali jachʼa jachʼa tukuñanakajj utjäna. ¡Uka sonrisanakax juk"amp chiqpach, ukat ch"ullqhi colmillos uñacht"ayi!
  Christinax q"ala kayup lawaruw ch"allt"asïna, wali thaya jikxatasïna ukat akham sänwa:
  - Phiru? ¡Ukat ¿kunsa wila ñikʼutan layqanakat munta!
  . #14 JAQTHAPI
  Alemanes jupanakax juk"at juk"atw uka lurawix congelapxäna. Aviación ukamp chika - ukat ch"amanchata kunatix pachax jan walt"ayataw uñjasi. Uka ofensiva urun kuna lurañanaktï utjkäna ukanak phoqañax janiw taqpach phuqañjamäkänti. Chiqansa, Cáucaso markax niyaw katuntatäxi. Baku markan petroleo lurañax controlatäxiwa. URSS markax petroleo juk"amp jach"a phunchhawip chhaqhayatayna. Chiqansa, alemanonakax pachpaw uka phuchʼunak wasitat saytʼayañatakix tiempo apstʼasipxañapa. Katjata ukat Karelia, Arkhangelsk, alay tuqinkir costa uksankir mä chiqa. Rusia markan mayni markanakamp aruskipt"añat q"al ch"uqt"ata Leningrad. Yaqhip yaqha territorionakax markasan katuntatawa. Turkmenistán markanx chikatpachaw katuntat uñjasiraki. Japón markax taqpach Mongolia markaruw katuntawayi, ukatx Asia Central uksaruw cuña ukham uñt"ayaraki ukatx mä chiqanx Amur uksatx puente p"iqinak lurawayi, Usuri uksanx. Chiqansa, samurai sat jaqinakax mä jukʼa askinak jikxatapxäna. Vladivostok markax taqpach jark"antatawa ukatx bombardeo ukaw utji.
  Moscú markax niya 200 kilómetros ukch"a jayankakiwa. Ukat niyaw alemanonakax capital markarux misiles balísticos ukanakamp bombardeapxaspa ukat aviones jet ukanakamp bombardeapxaspa. Ukampis juyphi pachanx ukhamarak thaya pachanx Wehrmacht ukankirinakax juk"amp ofensiva lurañx apt"asipxäna. Yämas colonia soldadonakax: indionaka, africanonaka, árabenakax wali thayapxiwa. Ukat jila partejj nuwasiñ yatiñwa aptʼasipjjäna. Ukham jan waltʼäwit jan aprovechasiñajj juchawa. Ejército Rojo ukax walja jan walt"äwinakan uñjasiwaykchïnxa, sinti chhaqtawayxarakïnwa.
  Chiqans Estado Mayor ukax amtawayi, taqi jan walt"awinak utjkipans suministro ukat Cáucaso uksan chhaqhata, juyphi pachanx walja jach"a operaciones ofensivas ukanak lurañ amtawayi. Fascistanakax juyphi pachanx janis nayranakap ch"uqt"añ atinapkchixa, ukampis jiwasax ch"allt"añäni ukat ch"allt"añäni.
  Jan ukax, kunayman tuqitwa, jan wali pachan nuwasipxañapatak wayt"añäni.
  Vasilevsky, estado general ukan p"iqinchiripa ukhamarak viceministro de defensa, wali logicamente, URSS ukax janiw tecnológico carrera ukan atipt"kaspati taqi Europa ukat África ukanakamp atipt"añapataki, Asia markax bota ukar puriñapatakiw sasaw amuyt"ayi.
  Uka tuqitxa, juyphi pachanxa, uñisirinakan ventajapax juk"ampirus aviación tuqinx juk"ampiw jilxattaspa. Jïsa, chiqansa, diseñadores soviéticos ukanakax nayratpach machaq, jukʼamp nayrar sartat tankinak lurapxi ukat lurasipkakiwa. Jisk"atpachax T-34-85 ukax juk"amp jach"a torreta ukat ch"aman pistola ukaniwa. Suma, IS-2 ukax 122 milímetros ukch"a pistolampiw thakhinjam saraski. Ukampis alemanonakajj janiw saytʼapkaniti. Ukhamarus machaq autonakas janiw León jan ukax kuna jach"a autonakar atipt"añatakis askïkiti.
  Ukat jichhax janiw jakhüwinakat sipansa jukʼamp suma jaqïñax utjkaspati.
  Voznesensky jilatajj arstʼarakïnwa. Ukat nayraqat mä ofensiva lurañ tuqitxa akham sasaw arsüna:
  - Cáucaso markan chhaqhatapatxa, jiwasan ejercitosax combustible ukan sinti pist"ataw uñjasipxani. Jukʼamp sum amuytʼañatakejja, niyaw ukanak sum uñjtanjja. Ukampirus juyphi pachanx urux juk"amp jisk"akiwa, jan t"ijtir pachax wali uñt"atawa ukatx combustible ukax juk"akiw utjani.
  Jaqinakan comisario Zhdanov jupax jank"akiw yapxataraki:
  - Ukhamarus, jiwasan ch"axwirinakasa, sapirinakasa, Cáucaso markan taqpach petroleros phuch"unakaruw phichhantapxäna. Ukat ukax sañ muniw Fritz ukax janiw jichhakamax jiwasan aceites apnaqkaspati. Ukampis kunjams jank"ak jan sinti qhuru fascistanakax taqi kuns lurañ yatipxi ukat wasitat utt"ayañ yatipxi uk amuyt"asax, ukhamax primavera ukanx petroleo de Baku ukax arteria de la economía del Tercer Reich uksaruw jaqukiparakini.
  Stalin chachajj uka aruskipäwit mä jukʼa qhanañchtʼäna:
  - Diciembre phaxsit tukuyarux nayrïr juyphi pachan ch"axwawip ch"allt"añäni. Uka jisktʼajj kawkhansa?
  Pallapallanak taypinx janiw mayacht"asiñax utjkänti. Zhukov jupax marka taypin ch"axwañ amtäna, ukat uñisirinakar Moscú markat jaqunukuñ amtäna. Vasilevsky jupax Tikhvin markan mä jan ch"aman chiqawj jikxatañax juk"amp askiwa sasaw amuyt"ayäna. Uka pachparakiw Leningrad markar yanapt"apxam, ukax bloqueo ukan doble anillopax inas jan qhispkchiti.
  Rokossovsky jupax Voronezh ukan ofensiva ukar jawsatayna. Astrakhan markan jan ukax Arkhangelsk jak"an nazis ukanakar nuwantañatak amuyunakax utjarakïnwa. Stalin jupax taqi arsuwinakap ist"äna, kuns ch"iyjäna ukat amuyt"äna.
  Uñisirinakar Moscú markat jayarst"ayañ amtax sallqjañjama ukat limosna mayiñjamarakïnwa. Ukampirus marka taypinkiwa, jichhax nazis ukanakax juk"amp ch"amani ukat suma ch"amanchatawa.
  Ataque lurañax jan amuyt"kayakïkaspas ukhamaw amuyasïna, Volga jawiraruw wayt"äna, jawirax jach"änwa ukat phuqhantatänwa, ukat nayrïr phaxsinx operación ukax jaya pachaw utjañapäna.
  Don ukat Volga ukanakan ataque ukan mä variantepax lurasispawa, ukampis jiwasan ataque ukax nayratpach ukanx jawq"jataw uñjasi, ukatx alemanes ukanakax wali ch"amanchatarakiwa.
  Vasilevsky chachan amuyunakapax juk"amp logico ukham uñt"atawa. Norte tuqinx alemanes ukanakax juk"amp jan ch"amanïpxiwa, ukat soldadonakapax kunjamatsa juk"a ch"axwañ experiencianipxiwa. Ukhamarus Tikhvin markax jichhakiw katuntatäna, alemán soldadonakax ledge ukan jikxatasipxäna. Ukampis Fritz familiajj ukham amuyapjjpachänwa.
  ¿Taqi ch"amanaka Voronezh tuqiru churaña? Mä balcón formado en la configuración del frente, ukax wali racional ukhamäspawa mä cardo de cerda inclinada ukham khuchhuqañ yant"añaxa.
  Yaqhip juk"amp suma amuyunakax Arkhangelsk jak"an fuck ukawa. Fritz ukax quta thiyan refuerzonak mayjt"ayañapawa sasin amuyt"asax aka tuqinx grano racional ukaw utji.
  Jiwasan pachpa soldadonakasarux ch"amakïkchisa, juk"ampirus fascistanakan flota submarino ukanakax qutan taqpach apnaqapxi. Jïsa, ukat nazis ukan machaq cruceros ukanakax apnaqañ qalltasipki. Nayrajj umamp phoqantat Bismarck sat nuwasiñ barcos niya ukhamarakiw lurapjjäna. Ukhamarus machaq barcox Yamato ukan récord tamapar ukhamarak armamento ukar atipt"añapawa.
  Maysa tuqitxa, ¿kunatsa Fritz chachax nuwasiñ barconak munpacha? ¿Taqi akapachan nayranakaparu laqʼa jaquntañataki? Juk"amp llakisiñaw machaq kasta armas ukanakat datos ukanakat kunatix Tercer Reich ukan lurasiski. Yämas misiles ukat jet avionetas ukanakat parltʼañäni, ukat ukajj wali jachʼawa.
  Mä juk"a pächasiñatsti, Stalin jupax uka amtarux iyaw sataynawa: diciembre phaxsit tukuyaruw Tikhvin suyur mä ofensiva uñstayañataki, ukatx enero qalltanx Voronezh jak"an uñisirinakar jikxatañataki.
  En general, this looked logical ... Ukañkamax niya armat pusi imill wawanakax Frente Oriental uksanx heroísmo ukax sarantaskakiwa. Gerda ukat Charlotte ukat Christina ukat Magda von Singer - mä samart"añ tukuyatat kunatix taqiniw niya pachpa pachan usurïpxäna; ukatsti k"umara wawanakar yuritayna, nayraqatar kutt"awayxatayna.
  Pachax thayapunïnwa, suma uñnaqt"aninakax pä tunk phisqhan urunak saraqkipan diciembre phaxsit purinipxäna. Chhijchhix walpun thayt"ani ukat thayax kursunak phust"aski. Ukat jupanakax janiw jupanakpachatakix juk"amp junt"u chiqawj ajllisipkänti - Leningrad jak"ankiwa.
  Ukar purisax bikini isimp isthapt"at imillanakax chhijchhi taypin t"ijtapxäna. Chiqansa, chiqpach arianonakax uñacht"ayapxañapawa, janiw khitirus axsarapkiti, sinti thayarusa. Jupanakamp chikaw Japón markat purinir mä ninja waynaw jaltxapxäna, juparux taqiniw Karas sasin sutichapxäna.
  Aka wawax operaciones especiales ukan chikancht"asitapatw wali uñt"atäna. Oriente tuqin suma uñnaqtʼanïtapa, jan uñtʼat awkipat herenciat katuqat qʼillu ñikʼutampi chika, uka waynarux wali suma uñnaqtʼaniruw tukuyäna.
  Imill wawanakax jupar jaysañatakix nayranakapsa uñch"ukipxarakïnwa, Karas, inas jupanakatakix jan chacha warmikïkchisa. Ukampis musculonakan aliviopax mä alambrer uñtataw t"ijti, ukat uka qala chuyman ukat experienciani tigrenakas janiw ukampi chikachaskaspati.
  Imill wawanakax base de entrenamiento ukan yuripxatapatx taqpach uñnaqap kutt"ayapxäna, ukampis janiw sapa superman ukham hielo ritmo ukar saykatañatak churatäkiti.
  Christina, jupax Magda, von Singer ukham rusanakamp nuwasiñ atipjatayna, jupax akham siwa:
  - Frost ukat snow ukax jupanakan nayrïr aliadopawa. Ukat ukhamax ¡janiw kunas britániconakat sipan juk"amp thayäkiti!
  Magda kullakajj cheqapuniw akham säna:
  - Janiw nayax ukham siskäti. Rusonakax juk"amp ch"amanïpxiwa ukat unidades ukanakax niyas janipuniw qhipäxar kutt"apkiti!
  Charlotte kullakax mä salto salto luratayna, t"ijtkasax, jach"at lart"asisaw akham säna:
  - Ukampis akax jupanakan jan ch"amanïtapawa, mä plus ukat sipansa .... Nayax janiw amuykti uka métodos de comando ukat control de tropas ukanakax destacamentos de barraje ukanakan lurañapa ukhamarak unidades retiras ukan comandantenakar jiwayaña.
  Qʼala kayuni Gerda kullakajj tʼijtkasa ukat chʼalljjtayasisajj kuttʼasaw iyaw säna:
  - Chiqpachansa - janiwa suma ch"axwirinakxa ch"uqi manqhata jikxatkätati. - Aka chiqanxa, ukampisa, uka q"illu tawaquxa, chuyma ch"allxtasaw iyaw sañapatak wayt"ata. - Ukampis rusanakax wali sum ch"axwapxi, jupanakax pä mara chikataniw nayratpach ch"axwapxi. ¡Jupanakan chʼamanïpjjatap wal munapjjta!
  Christina kullakajj jiskʼachasaw chhuxriñchjasïna.
  - ¿Jiwasampi parlt"asktati?
  Gerda kullakajj jachtʼasisaw akham säna:
  ¡Jiwasax élite ukhamätanwa! ¡Yämas Marsella markanwa!
  Taqi pachan ukhamarak markanakan wali suma as, Hitleran categorial prohibición ukhamäkchisa, jupax aka símbolo de invencibilidad ukax yatichañ irnaqawirukiw uñt"ayañ munäna - qhiparusti, jupax wali teniente general ukhamaw jikxatasïna, ukhamakipans nayraqatar p"akintawayi.
  Jan ukax juk"ampirus Fuhrer jupax khuyapayasiñampiw alemananakax kawkhans jan wali jikxatasipxäna ukhax kutt"aniñapatakiw jaytawayi.
  Chiqansa, nazis ukanakax jan walt"äwinakax utjkchi ukhax arxatäwiruw ch"amanchapxäna ukat juyphi pachatakiw wakicht"asipxäna, ukampis rusanakax jach"a ch"axwäwinakatak yänakanïpxaniw sasaw wal pächasipxäna.
  Ukampis amuytʼasirïñaw yanaptʼäna. Mä arunxa, Tikhvin ukar qhispiyañatakix niyaw ofensiva ukax utjani uka tuqit yatiyawix ukhamakipans mistuwayxi. Ukatjja, soviético soldadonakajj mä jachʼa artillería wakichtʼañ qalltapjjäna, Navidad urun horasaparuw puripjjäna.
  Katyushas jupanakax jawq"jataw uñjasipxi, ukat mä qawqha nayrïr Andryusha jach"a ch"aman jet lanzadores ukanakas ukhamaraki. Ukat uka thuqtʼäwix wali jachʼänwa, ukat qʼala kayuni, chikat congelat imillanakax katjapxäna.
  Wali askiwa, ist"añax wali sumawa ukat nayranakapas chispanakampiw qhant"i.
  Maynit maynikam uñkatasisinx imill wawanakax akham amuyapxatayna:
  - ¡Kunas jichhax ch"axwañäni, kunjamtï lurañax wakiski ukhama!
  Ukat ninja waynax Karas sataynawa:
  - Nayan lurawijax Leningrad markar mantañawa ukat ukan uñt"ayasiñawa. ¡Jumax scouts ukanakatakix wali suma uñnaqt"anïtawa!
  Magda kullakajj llaktʼasisaw nayranakap chʼoqtʼasïna, akham sasa:
  - Ukat jumax, ukhamaraki... Ukat rusanakax muspharkañjamäpxchi ukhax, ¿acentomax?
  Karas chachajj wali amuytʼasisaw akham säna:
  - Kunawsatix ruso aru sinti chiqapar arsktan ukhax mä yaqha markankir jaqiruw juk"amp aljantasi. Kunjamakitix t"ijtxa, ukampis wali amuyumpiw flanco ukan uñisiriparux t"unjawayta ...
  Imill wawanakax tankiparuw jank"ak sarapxäna. Chiqansa, jupanakax yant"äw tanquenakäpxiwa. Ukat jupanak pachpaw ajllisipxäna, machaq kuna. Juk"amp chiqaparux pä tanques novicios ukanakas mä kutikiw utji, ukax nayrïr chiqan yant"atäñapawa.
  Mä arunxa, "Comadrejas", pä tripulantes ukan autonakax wali jisk'a silueta ukanipxi. Nayrïr modelos de tanques machaq generación, kawkhantix alemanes chiqpachanx sintipuniw compactación layout ukarux ch"amanchapxäna. Ukat mä qawqha yatiñanakax gestión tuqinx wali askiwa. Jisk"a tuqitxa, transmisión eléctrica ukatxa kawkhantixa caja de cambios ukaxa motor ukana utt"ayata. Ukat pachpa tanquenaka, mä chacha warmi, chiqpachansa ikisipkäna. Uka pachparakiw transmisión ukat motor ukax qhipäxar uchatäna, ukat imill wawanakax purakapanx wali sumaw jikxatasipxäna. Ukat kayunakapax qhipäxan engranajenaka ukat botonanakap tʼunjapxäna, ukat amparanakapax janiw ukhamäkänti, mayjtʼayasax sum sarnaqapxäna. Ukat jukʼamp qontʼasir asientojj ordenarjam luratawa ukat cuerpopan uñnaqap copiarakiwa. Chiqans janiw torrex utjkiti - autopropulsadas armas ukanakaw uñstawayi, ukat wali jisk"akiwa, rodillos ukanakax anqan jikxatasi.
  Cheqas cañonajj janiw muytkaspati, ukampis mä jukʼa muytaspawa. Suma, ch"axwirix pachpaw wali uñt"at eje ukar muyunti, ukat ukhamatw mä torre jan utjatapax compensa.
  Magda kullakax masi imill wawanakarux akham sasaw qhanañcht"äna:
  - Ukanxa, jan torreta utjkipanxa, tankanakaxa juk"ampi jila chaniniwa, juk"ampi jisk"achatarakiwa. Aka chiqanx alturap chiqañcharaksnawa, 1,2 metros ukjaruw jisk"acharaksna ukatx 1,5 ukjaruw jiltayaraksna ... Niya partidarionakjamaw plastuna uksanx jalnaqapxta.
  12 tonelada pesaje ukampi, uka autox wali suma armadura frontal 82 milímetros ukhanïnwa, ángulo de inclinación 40 grados ukhan horizontal ukar patat. Uka manqhanxa wali jisk"akiwa. Ladonakax 60 milímetros ukch"a juk"amp jan wali jark"aqatawa, ukampis rodillos ukanakax pachpakiwa. 400 caballos de fuerza motor ukax wali suma apnaqañ uñacht"ayi. Ukhamarus, kawkhantix rodillos ukanakax utjki ukat suspensión ukanakax janiw silueta ukar jisk"achañakikiti, jan ukasti wali suma cruzadas ukanakaw utjaraki.
  Munañani jan munaschi, ukampis mä juk"amp llamp"u menaje, Pantera ukamp qalltasina, juk"amp jach"a ukat torpe. Ukat snowdrifts ukat taqpach ataúd ukanakan.
  Gerda, jupax Charlotte sat jaya tiempo masipampiw qamasïna, ukat jan munkasaw tanquen jiskʼa, compacto ukat oblong cajapanx jan waltʼayasïna. Chiqansa, T-4 armamentoni ukat suma armadurani autox 12 tonelada pesajeruw mantaspa sasin jachʼañchañasawa. Uka rubio terminador ukax akham sasaw qhanañcht"i:
  - Jisk'a tankanakax "Tigre" ukat "León" ukanakawa. Aka autonxa, jiwasa imillanakas ch"amawa kutt"añaxa.
  Charlotte kullakajj akham sasaw jaysäna:
  - Ukampis jark'aqasiña ... Kunjamatix machaq "Pantera", ukax noviembre phaxsitx 60 milímetros ukjam caja ukamp pallapallanakar mantañ qalltawayi .... Chiqpachansa, nayraqatax jiwasan nayrat sipans juk'amp sum jist'antatawa 120-milímetros ukampi, ukampis wali wakiskiriwa ukaru ch"allt"añataki. Jiwasanakjam ángulo ukanx 85 milímetros ukch"a cañón ukax ricochet ukhamaw tukuni, punto-blank ukar jalxatkasas.
  Gerda kullakajj kayup jiñchup qhepäjjat chʼoqtʼasïna, ukampis uka sarnaqatapatjja, kayu dedopajj jiskʼa teja patjjaruw samartʼäna ukat akham sänwa:
  - Rusonakax 122 milímetros calibre ukan tanques ukanakax uñstaspawa sasaw yatiyapxitu. ¡Inteligenciajj janiw ikiskiti!
  Charlotte kullakajj jan pächasisaw säna, ajanunakap chʼalljjtayasa ukat colerat lakap tʼijtʼayasa:
  - Jiwasana yatiñasaxa, kunjamatixa nayraxa ukhama, pata tuqinakiwa. Mä jiskʼa cajaruw jistʼantatäpjjayäta.
  Machaq motorax 400 caballos de fuerza ukaniwa, kunjamtï yatichäwinakax siskänxa, umampi metalampi jan ukax nitrógeno ukamp mistusaw mä jukʼa tiempotakix chʼamañchasispa. Ukhamächi ukhajja, uka tankejj walja minutonakaw 100 jila kilometronak tʼijtjjaspa.
  Soviético soldadonakajj mä pʼeqtʼäwiruw sarapjjäna, janïr uka tiemponjja, nazis sat jaqenakan taqe trincheranakaparusa ukat bunkeranakaparuw chʼalljjtapjjäna. Ukampis nazis ukanakax jilpach soldadonakaruw payïr ukat kimsïr línea ukar apsupxäna. Uka qhepatjja, artilleríanakampi ukat ametralladoranakampiw infantería ukar jikisiñ yantʼapjjäna.
  Chiqansa, nayraqatapanxa, kustʼat tankinakaw utjäna. Niyakejjay jukʼamp chʼamani T-34-85 sat avionanakajj janïr walja lurañanakar mantawaykchïnjja, jiskʼa ukat jukʼamp móvil T-34-76 sat avionanakajj atacawayiwa. Jupanakax kuna chhaqtäwis utjkchïnxa, línea de zanja ukar makhatapxäna ukat ch"uqi taypinx wali suma auto apnaqañ yatipxatapampiw apnaqapxäna.
  Ukat akax alemán autonakax jaysañatakiw ch"amachasipxi. T-4 ukax nayraqatw jan lurañat apsutäxi, ukampis walja ukanakax wali ch"amanchatawa. Muspharkañawa, machaq monstruonakat sipansa, chhijchhi ch"uqi taypinx juk"amp sum sarnaqapxi. Ukanakax wali qalltañaw wakisi, ukhamat pistas de patinaje ukanakan ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uñuchañataki. Ukhamarakiw wali muspharkañawa kunjams Fritz ukax umax calderas ukan t"amt"i, ukatx pistas ukar waranta ukhamat aka jan wali crustax mistuñapataki.
  Nayraqatx wali suma tank alemán "León" ukax ukham rodillonakampiw t'aqhisi. Chiqans, juk"amp modificaciones ukanx francés jaqinakax nayraqatw ukax amuyapxi, ukatx maquinax pachpaw kimsa tunk pusiniruw atipt"añ yati ... Ukampis akax condicionalmente ukhamakiw ukhama.
  Ukampis akax mä qawqha alemán tanques wali sarnaqatawa... Ukampis qhipharux, kunjams sañjamawa... ¡Pata! Chiqans, "León" thaya tankers ukanakat T-34-76 ukar jaya chiqat ch'allt'añ yant'apxi. Uñt"añasawa, kunatix fragilidad de armadura de la torreta fundida diseñada soviética, llakt"asiñjamawa mä ch"amaw ch"axwañataki.
  Elementos aleación ukan jan utjatapax wali ch"amawa, Fritz ukan 50 mm armas ukanakas jan walt"ayiriwa. Ukampirus mä jisk"a cañón 37 mm ukan ch"allt"atanakax t"unjaña ukat armaduras wartata, jan ukax torreta ukamp cascox ch"iyjatawa.
  "Kimsa tunk pusini" jaqinakan relativa vulnerabilidad ukax "Panteras" ukanakar juk'amp ch'aman arma ukamp wasitat equipañ amtax juk'amp suma pachanakaruw apayasiwayi. Jan ukax juk"ampirus, juk"amp jan walinakax - IPs ukanakax serie ukar mantapxi ukhaxa. Ukampis jichhakamax IS-1 ukax janiw mä serie masiva ukar tukuwaykiti. Ukampis yatiyawinakax nayraqatw cuenta IS-2 ukar uñt"ayasiwayi. Kunjamakitix walja generalanakax nayratpach amuyapxänwa URSS markax niyaw t"unjatäxi, ukat janiw qullqi layku markapar aljantañax phinq"añjamäkänti. Ukhamatw uñch"ukirinakax wali jilxattawayi, Estado Mayor ukankirinakas ukhamarakiwa.
  Akax mä jach'a modificación "León" ukax 128 mm cañón ukampiw lurasi. Jupax kimsa tunk pusiniruw jach"a kayupampix puriñ yant"i ... Ukampis ch"allt"añ yant"am.
  Ukampirus, tanques soviéticos ukanakax jupanakpachaw Fritz ukar atacañ amtapxi. Wehrmacht armas ukanakan tasa de fuego ukar uñt"ayatäkchisa, ukax suicidio ukhamawa.
  Aka chiqanx "León" ukax torre ukx ch'iyjañ atipxatayna ukatx pusi masinakapax palomanakjamaw jutir pachar jaltxapxäna ... Ukampis yaqha tanques ukanakax juk'amp ch'amampiw tukusxi ... Aka chiqanx artesanonakax juk'amp jan walt'ayataw jikxatasipxi kunjamas motores diésel ukanakar ch'amanchañataki, ukax jupanakax mä juk"a pachatakis ukhamaraki, ukampis jan kuna mistuñanakampi, tank 70 kilómetros ukch"akamaw jank"ak sartayapxi. Uka qhipatxa motorax p"akjañapawa. Ukampis akanx desesperado waynanakaw ataque ukar jutapxi, jupanakax janiw kutt"aniñas utjkiti. Ukhamajj ¿kunas? Yaqha tuqit jakañax jan chʼamäkaspa ukhaxa, jakañ tuqitxa armasipxam.
  Ukat jichhax mä saxra ch"uqi uraqpachat jutirjamaxa, mä tank soviético, jupatakikiw juk"amp jila chanini jan walt"ayat jaqir ajlliwayxi, mä jach"a ukat jiwayir "León" ukar rams. Alemania markankir autojj jichhakiw hangar utat mistuñ qalltäna.
  Uka ch"axwawix ch"amaniwa, maquina soviética ukan bozal ukax doblado ukhamawa. "León" ukax wali jisk'akiwa ukatx panpacha maquinan casconakapax ch'allt'atawa. Ukat ukat nayraqatankir alemán motorax phallawayxiwa. Ukat ninax qalltawayiwa, ukat nazis ukanakax t"ijtxarakïnwa, alaya escotilla tuqi.
  Chiqansa, janiw taqpach tanques soviéticos ukanakax ramming distance ukar p"akintapkänti. Fritz ukan herramientanakapax irnaqapxi ukat molino. Ukampis khititix atipt'ani, ¡kunjams ch'axwani!
  Gerda ukat Charlotte jupanakax amigonakapat mä juk"a nayrar sartapxäna ukat kunapachatix soviético autonakax nayratpach uñjaskäna ukhax límites ukankapxänwa. Walikiwa, ch"axwañamawa, ukampis jak"achasiñax juk"amp askiwa. Phisqa kilómetros ukjatx kimsa tunk pusini armaduras frágiles ukanakas apsuñatakix jan walt"awiwa.
  Fiery Charlotte kullakajj filosofía toqet akham sänwa:
  - Ukhamapuniwa. ¡Janiw jaya chiqat ch"axwañjamäkiti!
  Gerda kullakajj akham sänwa:
  - ¡Jumaxa wali amuyumpiwa lurasma!
  Ukampis jichhakamax janiw uka jan walt"awix jaya chiqanakat pallapallanak jist"arañapatak wayt"kiti. Ukat janqʼo pintat tankapjja, janiw khitis uñjkaniti. Ukat autox wali sum tʼijtʼi. Janiw khitis chasis ukarux juchañchkaniti.
  Ukat jïsa, uka thakhi sarnaqañax wali sumawa. Ukhamarakiw autos soviéticos ukanakax jan jan walïkiti, ukat akanx nayrïr línea de defensa alemana ukarux hackeapxiwa ukatx payïr línea ukarux p"akintapxi. Ukat pachax janiw jaltkiti, mä chhijchhiw jalsuwayxi, ukatx walja Wehrmacht avionanakax sarawayxiwa.
  Aviación roja ukan jakhüwipan jan ch"amanïtapat amuyt"asa, ukat combustible ukan sinti pist"atapat amuyt"asax janiw juk"amp suma pachax utjkaspati.
  Fritz ukax imantasiñapataki. Nayratpachaw yaqhepajj janqʼo traponak luqtañ qalltapjjäna. Hitler jupax kaput ...
  Gerdax pä kilómetros ukch"a jayaruw pallapallanakamp ch"axwäna. Principio tuqitxa, akax janiw jichhakamax mä atipt"äwikiti chiqpachansa, ukampis uñjasax qawqha alemanes rusanakax jan ch"amanïñ atipjapxäna, ukatx kunas suyt"añax wakisispa. Ukhamarus kimsa tunk pusinix ch"axwäw qalltawit sipanx juk"amp jan ch"amanchatawa, ukatx janiw machaq depósitos uñstayañx atipkanti. Ukatsti...
  Rubio terminador ukax wali llakitaw jikxatasïna kunapachatix pistolan gatillop jaquntäna. Jupax nayratpachx jakkir ch"axwañ costumbrep chhaqhayawayxänwa - jan ukax Murmansk markar ch"axwañat sipansa, ukampirus usurïkasinx campos de tiro ukat entrenamientos ukanakanw yatiqaskakïna, ukhamarak nayrïr phaxsinakax apnaqäwipanx yatiqaskakïnwa. Ukampis amuyataxa, bikini ukat q"ala kayuni nuwasiñax juk"amp jasakiwa, automp mayakïxtawa ... Conchax torreruw ch"allt"awayi ukat warkt"awayi ... Janiwa, janiw nina nakhantkänti, ukampis amigox kunjamakitix ukhamakiw sayt"añapa. Ukat jichhax yaqha jan walt"ayat...
  Charlotte kullakajj akham sasaw jiskʼat arsu:
  - Khitinakasa atipjañataki ch"axwaña yatipxi. Jupax jiwasanakamp chikaw sepulturar sarxani ... - Gerdax pallapalla, ukat wila ñik"ut ch"axwirix chiqañchawayiwa. - Jan ukaxa, taqiniw mayacht"asis uñisirinakarux sepulturar puriyañäni.
  Blanca Nieves Terminator ukax colerat akham sasaw arsüna:
  - Jisa, janiwa kuna inspiración utjkiti, janiwa q"uchu distrayañakiti!
  Charlotte kullakajj akham sasaw achiktʼasïna:
  - ¡Juma pachpaw q"ucht"añama! ¡Jumajj wali chʼamanïtawa!
  Ukat Gerda kullakax nina p'iqinchir q'ucht'äna;
  Markampi ejercitompixa pä pilaranakawa,
  ¡Uka patxaruw planetax samartʼi!
  Nanakax chuchumpiw jark'aqapxäma,
  ¡Ejercitomax taqpach jaqinakan junt"uchatawa!
  
  Qhixu qhixunakax thayakiwa, junt'u thayas qhant'awayi,
  ¡Uka ametralladorajj soldadon amparaparuw chʼalljjtäna!
  Wiñay marka nanakax jumampïpxtwa,
  ¡Jan wali jaqitakix mä sepultura allsuñäni!
  
  Jïsa, awisax fortuna ajanupax qhurupuniwa,
  ¡Uka balajj chuymasar chʼalljjtayañatakiw chʼamachasi!
  Jisk"a jaqix qhipharuw kutt"awayxi ukat ch"axwirix jiwxiwa,
  ¡Tatitun punkup jist"arañamawa heroeru!
  
  Jan manqhankir alaxpachanxa sumankañaw utjistu,
  ¡Paraíso, bendito nuwasir jaqix janiw qhant"kiti!
  Awki markan sumankañaw nayamp chika apt'ata,
  ¡Wawanakasajj atipjäwin achup malltʼapjjani!
  Q"ucht"kasax Gerdax juk"amp llätunk tanques ukanakaruw atipt"äna, ukax puntuación ukarux wali sumaw jilxattawayi.
  Ukat Charlotte kullakajj akham sasaw qʼochüna:
  warawaranakan altunakapar señas uñachtʼayasa, .
  ¡Jan tukuskir jaya chiqanakar jawst"añamawa!
  Ukat akapachan amuyt"ir jaqinakasaxa,
  ¡Mä t"ijtir Icarus samkañawa!
  
  Nayranakajax alaxpacharuw uñtatäxi
  Uka esferajj llamktʼañajj chʼamakiwa.
  Arquímedes chachan nayrïr tornillonakapat - .
  ¡Jupanakarux jaya tiempo ukat qarjataw planeapxta!
  Ukat imill wawax janiw sayt"añjamäkänti ukat jupapachpaw amtañar ukat pallapallañ qalltäna ... Tanqueros soviéticos ukanakax janiw uka ch"axwawinakarux yäqapkänti, Magdan autopropulsado pistolapax mayachatarakiwa. Ukhampachasa, mä thaya thayt"anx janiw chiqpachans kawkhans, kunas ukat kunjams ch"allt"asi uk uñjkasmati. Ukatjja, panpacha tankenakaw qontʼasipjjäna ukat niyas janiw chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼakhanakat yaqhachatäjjänti. Jïsa, ukat machaq pistolajj jukʼamp jan uñjkañänwa, ukat tukuyarojj mä silenciador ukaw utjäna, ukajj mä qhanampiw utjäna. Akax Fritz ukan juk"amp insidioso autopawa.
  Carpa cruciana, uka pachax ladopat liwxataskäna, wali kusisitaw q"ucht"äna:
  - Warminakax ch"axwapxi ukhax juk"amp askiwa jan nuwasiña!
  Sapa mayni tunka payan toneladanak pä autonakajj kuna jan walinaksa apanispa ukham amuyasïna? Ukampirus, aka tuqinx marcos ukanakax taqi kunawa. Imill wawanakax niyas janiw faltasipkänti, janis taqpach golpes ukanakax jiwayañjam jikxataskchïnxa. Kimsa jan ukax pusi armadura inclinada kimsa tunk pusini ricocheta, niya tunka payan aterrizaje ukanakax kunayman grados de autos ukanakaruw jan walt"ayawayi, ukampis categoría ukanx khitinakatix pampanx jasakiw askichapxi. Ukampis niya phisqa tunka jan wali armaduranakax soviético autonakan wali jan waltʼayataw uñjasiwayi.
  Aka chiqanx, sañäni, comandantex kimsa tunk pusinix ch"iyjañ qalltäna, kunapachatix municionanakax phallawaykäna ukhaxa. Uka torrejj wali jayaruw jaqontäna, ukat bozalpajj volanteruw tukuwayjjäna. Jaqinakax jiwapxarakïnwa.
  Soviético sat tanquenakajj qhepatwa chʼajjwatäpjjatap amuyapjjäna, ukat contra ataque lurañwa munapjjäna.
  Tigre imillanakax wali ch"amanchatawa, ukampis 82 proyectil ukan munición cargapax Pantera ukar uñtasitawa. Ukhampachas munición ukax nayraruw samart"i ukat imill wawanakax codos ukanakap jupanak tuqit apsusipxi. Ukampis kunas ch"axwañax utjaskakiwa, ukat jak"achasiñax juk"amp jasakiw rusanakax ch"axwañataki.
  Gerdax wali jank"akiw ch"akkatasi ukat yaqha tank chatarra ukar khitasax akham sasaw jisk"at arsu:
  - ¡Diosax pampachapxita! ¡Akanakax jan axsart"ir waynanakawa, ukampis mä comandantepax wali loco ukhamawa!
  Charlotte kullakajj histérico ukham akham sasaw akham säna:
  - Jiwasaru mantanipxani ukhaxa, ¡tukuyxa!
  Chiqansa, kimsa tunka pusini jaqinakaxa, chhullunkhayampi chʼamaktʼata, uka chʼaxwäwit khathattʼasis sarnaqkasax pallapallanak apsupxäna. Chiqansa, jupanakan golpenakapax jukʼakiw utji, disparonakapax janiw chiqapäkiti, ukampis tanquex thuqtʼatawa.
  P"iqipax wali suma jark"aqatawa ukat armadurax, kuntix maynix sischispa, wali sumawa, cementado ukhamawa. Ukat ukax sañ muniw juk"amp ch"amanïki uka patax mä suma rebote churaraki, kunjamatix mä salt"ir conejo ukhama.
  Ukampis taqi kunas pachpakiw, manqhanx muxsa, tambor ukar makhatañamp kikipakiw ukat jupanakax jach"a ch"akhanakampiw jawq"japxani.
  Chiqansa, cabinax wali junt"ünawa, ukampis kunapachatix bikini ukan jikxatasktan ukhax juk"amp sumaw ch"uqi ch"uqiruw ch"allt"asi. Ukampis mä proyectil soviético ukan pista ukan chiqap delantal ukar ch"allt"atapax juk"amp jan waliwa. Ukax auton apnaqañapatakix wali askiwa, nayra manqhan mä palanca ukham. Ukampirus, rodillos ukanakax janiw ajedrez ukhamäkiti, jan ukasti sapa carrito ukhamawa, tanquex wali sarnaqaspawa. Muytasin sarxapxam. Ukajj nayratpach luratäñapänwa. Ukat ukhamatwa popa jarkʼaqasiñajj jukʼamp jan chʼamanïjje. Ukat ángulo de inclinación ukax juk"amp jisk"akiwa. Ukax ch"allt"asispa ukhaxa, p"akjaspawa. Rusia markan armanakapax janiw ukhamakiti.
  Gerdax jisk"at arsüna, wasitat infiernon regalop cañón semiautomático ukan antutasa:
  - Ukampisa Pasaran!
  Ukhampachas aka aruxa, jan ukax juk"ampirus español comunistanakan lema ukax alemán tigre nuwasirinakatakix janiw taqpach askïkiti. Chiqansa, nazis sat jaqinakax Franco tuqitwa chʼaxwapxäna. Awisax pallapallanakax mayninakan kʼarinakapsa taqi chuyma apnaqapkchisa.
  Kunawsatix ch"axwañax utjkän ukhax Charlotte jupax Laska autopropulsada arma ukx mä juk"a turkatayna, chiqap rodillo ukx mä proyectil ukamp p"akjatayna, jupanakatakix mä jan walt"äwiw uka tuqitx utjawayi.
  Tanques soviéticos ukanakax janiw jach"a thakhinjam jank"ak ch"uqi ch"uqi taypin t"ijtapkänti, ukampis wali jank"ak saltapxatapax uñjañaruw jark"äna, ukat jank"akiw t"ijtapxäna.
  Aka chiqanx conchas ukanakax chiqpachanx punto-blank ukan warantatawa.
  Ukat Gerda kullakajj wali chʼamampiw ninamp nakhantäna, chʼuñumpi chʼalltʼata. armadura inclinada ukaxa
  rebotes ukax nayraqatapanx utjiwa, ukampis jupanakax punto-blank ladonakaruw ch"allt"apxi ...
  Charlotte kullakajj akham sasaw arnaqasïna:
  - Ukat infierno manqharu jaquntatäskchiyätsa - ¡janiw cuna ukar kutt"käti!
  Imill wawanakax tukuykamaw ch"axwapxi, ukampis conchas ukanakax ladonakat jank"akiw jaltxapxi ukat rodillos ukanakar p"akjasaw ch"uqt"asipxi. Armadurax ch"iyjataw ukat autox ninamp nakhantawayi.
  Gerda kullakajj akham sasaw amti:
  - ¡Autonak t"unjapxta ukat sarxapxta!
  Charlotte kullakajj wali llakitaw akham säna:
  - ¿Jumaxa hierro jaytañ muntati?
  Gerda kullakajj jan pächasisaw akham säna:
  - ¡Metalat sipan juk"amp wakiskir yänakax utjiwa, sañäni, marcos!
  Charlotte kullakax mä jisk"a cámara de películas ukar ch"iyjasaw arnaqasïna:
  - Ukampis jiwasan jach"a lurawinakasax wiñayatakiw qillqt"atäni!
  Gerda kullakax q"ala amparanakapamp palanca ukarux muyuntayäna, ukax explosivo ukar activarïnwa, ukax tanque experimental ukar bases ukar t"unjañataki. Tigre tawaqux ukham obra de arte t"unjatapatx walpun llakisïna, ukampis kawkirus sarasma jan ukhamäkanixa, soviéticos nuwasirinakax, jupanakax janiw jan axsarañjamäkiti, jan uñt"at tecnologías ukanakaw katuntasipxani.
  Ukatwa Laska sat jawir phallapjjäna ukat jan uñtʼat jakäwinakap qhespiyañatakejj chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar jaqontatäpjjäna.
  Magda von Singer ukat Christina jupanakax janiw qhipäxar kutt"añ munapkänti, ukat autopax chiqap conchas ukanakamp ch"iyjataw uñjasiwayi. Ukhamaw destino - kuna ch"axwäwin jan khuyapt"ayasir Pallas. Kunapachatixa qhipäxaru kutt"añaxa wakisi, chuyma jaytaña. Ukampis imill wawanakax wali yatiñampiw nuwasipxäna, ukat niya taqpach munición cargap aptʼasipxäna. Ukampis jichhax katarinakjamaw mä chhijchhi ch"uqiruw p"iyapxañapäna ukat ukanw jan jark"at armas soviéticas ukanakat qunt"asiñ yant"apxañapäna.
  Kunawsatix ch"uñump ch"uñuntatäki ukat bikini ukan jikxatasktan ukhax, ukatx ch"uqi manqharuw makhatañax janiw juk"amp kusiskañ amtäwikiti. Ukampis qawqha kutis akapachanjja, kunatï jumar kusisiyki uk lurapjjtajja. Kunjamakitix, sañäni, qhanax sintipuniw Christinax suelanakapar phichhantañ atipjatayna, divin kayunakap, tukuykamaw ch"axwañ atipjatayna. Ukampis uka tuqit jutir tawaqux jukʼamp colerasisaw arnaqasïna:
  - ¡Honor ukat valor por peso ukax janiw aljatäkiti!
  Magda kullakajj ninamp phichhantatänwa, qʼomachat ñikʼutapas chʼakhanakampi chʼoqantatäjjänwa, jupajj akham sänwa:
  - ¡Ninax junt"upuniwa, janiw ninakiti!
  Ukampis tanques soviéticos ukanakax jupanakpachaw uka lurañax jan chʼamäkänti. Mä colerasisaw jaytjata "Comadrejas" ukanakarux jan kuna khuyapt'ayasisaw ch'axwapxäna, walja tunka conchas ukanakaw p'akjat metal ukar uchapxäna. Uka pachparakiw tanquenakat mä chiqax escotillanakat jaltxapxäna ukat mä cascada ukham cascada ukham ch"iwipax pachpa alemán autonakan ch"iwipawa ukat khitinakatix q"añu arunak apnaqapkän ukanakan ch"iwipa.
  Magda kullakajj akham sänwa:
  - ¡Jupanakaxa, bolcheviques, chiqpachansa, ch"amanipxiwa, ukampisa sinti jan culturanipxiwa!
  Christinax lakapar chhijchhi thuqhusaw jan suyt"at qhuru chiqapar uñjañ uñacht"ayäna:
  - ¿Jumaxa jiwasana ch"axwirinakasaxa juk"ampi suma amuyt"tati?
  Magda kullakajj sawkasisaw akham säna:
  - Chiqpachansa, atipjañänixa wali askiwa. Cáucaso markax nayratpach jiwasankiwa, Moscú markar juk"ampirus mä pä patak kilómetros ukch"akiwa ... - Ukat miel rubia ukax wali ch"amampiw jach"a ñik"utanakap q"al ch"allxtayäna. - Jan ukaxa traición ukana arst"awinaka apt"asiñ muntati?
  Christina, jupax nayratpach taqi kuns ukat taqinirus phuqt"at uñjäna, ukax kayupampiw mä ch"uqi laq"u phuch"u jiltayäna ukat jach"at arsüna, akham sasa:
  - Awisax amukt"añax juk"amp axsarkañ kasta aljantañawa.
  Arumax, thaya thayt"awi ukat chhijchhix pusi imill wawanakarux mä suma ch"am churawayi.
  . #15 JAQTHAPI
  Ukatjja, janiw uñisirinakarojj chʼiyar chʼiyar peinañasa ukat qʼala kayuni saxranakar chʼiyar chʼiyar chʼiyar thaqañasa amtapkänti. Ukatwa chʼiyar chʼiyar imtʼat nuwasirinakajj anqan qontʼasipjjäna, ukat soviético tanquenakajj nayrar sartapjjäna, mä pʼeqtʼäwi lurasa. Patak jila autonakas pʼakjata, kʼuchikiw jaytatäjjäna,
  kunjamatix tigre imillanakax lurapki ukhama.
  Jilapachax soviético soldadonakax nayrïr urunakanx mä juk"a askinak jikxatapxäna ukatx uñisirinakan formacionanakaparux uñjkañaw mantañx atipjapxäna.
  Fritz ukax pachpa Tikhvin uksaruw kutt"awayxi ukatx markanx kayuk ch"amanchañatakiw ch"amachasiwayi. Natural ukhamawa, utanakas ukat residenciales ukanakax, jupanakpachax niyaw wali jach"a jark"aqasiñanakax nayrar sartaskir soldados soviéticos ukanakarux.
  Tigre imillanakat pusi jan axsart"ir jaqinakax Tikhvin markar kutt"añ atipxatayna. Ukampis markar arxatañatakix ametralladoranak apthapipxañapänwa. Ukat tanquenakatakix janiw ukax juk"amp kusiskañ kusist"añäkiti.
  Charlotte, nayrar sartaskir infantería ukanakat kutt"ayasa, yaqha wila pallapallaruw yaqha pachar khitasax akham amuyt"äna:
  - Walikiwa, ¿janit monstruonakäktanti... Ukat mä tesoro katuqañ munaraktanwa!
  Tikhvin markax alemanonakan markar katuntapkän ukhax wali jan walt"awinak katuqawayi.
  Jichhax Fritz ukax barricadas ukanakaruw silla de ruedas ukar uchasïna ukat mä jan atipjañjam línea de defensa lurañ suyt"äna.
  Gerdax sapa ch"axwawinakampiw pallapallanak jist"arawayi - cartuchos ukanakar qhispiyañatakix wakisiwa. Soviético soldadonakax sinti walja tanques ukanakaruw chhaqhayapxäna, ukatwa infantería ukanakax uka ataque ukar sarapxäna.
  Chiqansa, modelo soviético ukan blindat aptʼatanakax janiw utjkänti. Ukatwa soldadonakar jiwayañatak perlanak uchapxäna. Ukat ametralladoranakampi, ametralladoranakampiw jupanakarux jikisipxäna. Pusi jaqinakax wali sumwa chʼaxwapxäna ukat wali yatiñampiw barricadas ukar imantasipxäna.
  Gerda kullakajj yaqha soviético soldadoruw ikiyäna ukat akham sasaw qʼochüna:
  - Mä hazaña de armas phuqhañasawa - jan ukhamäkanixa janiwa kuna amuyunikisa, jakañataki!
  Uka nuwasïwijj markpachanwa wali chʼamachasïna. Ukat bombanakax niyaw alaxpachat jallux purintäna, juk"ampirus pachax wali sumaw jilxattawayi, ukat Fritz ukax p"iqinchäwiruw puri.
  Gerda kullakajj wali coleratapuniw suma qʼala amparanakapamp puñalap jaqontäna ukat akham sasaw arnaqasïna:
  - Jiwasan ch"axwawisax atipjaniwa, jan ukhamäkanixa janiw lurañjamäkiti!
  Charlotte, ukhamarakiw kutt"ayasax, saskakiwa:
  - Mä atipjawi, ukampisa mä jach"a atipt"awi!
  Gerda, mä jisk"a ch"axwawinx walja ch"axwirinakaruw khuchhuqawayi, saskakiwa:
  Ukampis ¡atipjañax janipuniw jiskʼäkiti!
  Soviética autopropulsadas armas ukanakax Tikhvin ukarux jalxatawayi, artillería de campo ukat sitio de sitio ukanakax mä juk"a qhipatwa sartawayi. Fritz jupax defensa ukat presión aérea ukanakaruw ch"amanchawayi. Soviético soldadonakajj machaq avionanak apsupjjäna.
  Legendario Marsella ukan uñstatapax equilibrio de poder ukarux wal mayjt"ayäna.
  Jach"a as ukax ME-309 ukaruw jalxatäna, ukax armamento tuqitx wali ch"aman armawa. Ukat chiqpachansa thakipan taqiniruw qʼal chhaqtayäna. Soviético ejercito taypinsa, ukham monstruojj aire taypin uñstatapatwa qhan yatiyapjjäna.
  Marcel jilatajj janiw kunatsa jan wali jaqëkaspas ukham amuyaskänti, janirakiw qhoru jaqëkaspas ukham amuyaskänti. Jupax Wila Ejército ukamp nuwasisax Pachamamar qullan lurawip phuqhañakiw sasaw amuyäna. Ukatjja, nazi sat jaqenakan jan wali luratanakapat walja cheqa yatichäwinakaw jupatak jan yatkänti. Jïsa, ukat sintipuniw chʼaxwäwit sapxirïna.
  Ukampis akax nayrïr superass nuwasïwiw kutt"aniñat qhipat. Bombarderos soviéticos, ataque avionetas ukat ch"axwirinaka. Jupanakax qhanaw Wehrmacht ukan unidades terrestres ukanakar mä jach"a ch"axwäw churañ munapxi . Ukampis Marcelax taqi ukanak uñjasax phisqa jan ukax suxta kilómetros ukch"a jayatw pallapallanak jist"arawayi, ukat nayrapat sillp"i.
  Soviético autonaka ukat jan axsart"ir as ukanakax waliw jan chiqpachapun uñisirinakarux uñjapkänti, kunatix avionanakapax phallañ qalltapxäna, ukat ch"iwipax t"unjataw uñjasïna. Marsella markax jan amtampiw ch"axwawayxi, ukampis amuyt"asisaw ch"axwawayxi. Jupajj nayratpach yatkaspa ukhamänwa, kawkirus sapa pilotojj tʼijtʼani ukat chʼiyar monstruopar irpapjjani. Ukatwa mä waynax wawar uñtat ajanunïki ukax ch"iyar armada ukarux q"umachawayi sasaw amuyasïna.
  Machaq marajj thayajj utjkchïnjja, wali juntʼüjjänwa. Soviético soldadonakax jan ch"amampi ukat qala chuymampiw atacapxäna, Tikhvin ukar katuntañ yant"apxäna. Fritz jupax qala chuymampiw arxatasipxäna, markan qhiparañ yant"apxäna, kawkhantix arteria ukax jikxatasïna, jan atipt"kay Leningrad markar manq"ayasa. Ukatjja, alemán soldadonakan jachʼañchatäpjjatapatwa parläna, jupanakajj jachʼa markanakar jaytañajj chʼamakiwa ukat phenqʼasipjjewa.
  Kunjamtï suertex siskänxa, pachax juk"amp sumaptawayxänwa ukatx walja uñisirinakan bombarderonakapax, juk"ampis jach"a Yu-288 ukanakax soviéticos soldadonakan posición ukanakap ch"allt"apxäna ukat comunicaciones ukanakaruw bombardeapxäna.
  Yak-9 ukat Lagg-5 uka avionanakax soviéticos ukanakax armamento ukat jank"ak sarnaqañ tuqitx uñisirinakat sipanx juk"amp jisk"akiwa. Jisk"atpachax ME-309 ukax mä dragón ukham jan ch"aman soviético autonakarux t"unjatayna. Ukhamarus, alemanes jupanakax doble ala táctica uka lurapxäna, ukax ventaja numérica ukap sum apnaqañ yanapt"äna ukat yaqhip maniobrabilidad jan walt"awinak jisk"acharakïna, ukax tenaz, jach"a armado, ukampis jach"a alemán autos qhipa Focke ukat ME ukanakan. Ukhamarus, jet ME-262s ukax frentenakan uñstañ qalltawayi, ukampirus aka maquinax janiw jichhakamax taqpach técnicamente confiable ukhamäkiti, ukhamarak mä juk"a k"acha, juk"amp maniobrable ukat juk"amp barato modificación HE-162 ukataki. Qhipa maquinanakax lurañax juk"amp jasakiw ukat técnicamentex juk"amp atiniskañänwa, jet Messerschmites ukanakat sipansa. Ukampis apnaqañapatakix mä juk"a jach"a yatxatat pilotonakaw munasïna. Kunatix mä juk"a depreciado, ukhama suma cualidades aka desarrollo ukhama jisk"a peso avión - ukhamakiw 1,6 tonelada ch"usat uñstawayi, jisk"a qullqi ukhamarak fabricación de producción ukat suma maniobrabilidad uraqpachan.
  Ukampis khitinakatix alemán as ukanakax aka autot sum yatxatapkäna ukanakax wali jach"añchapxäna. Huffman sat jilatajj jukʼamp sumwa jikjjatasïna, jupajj Marsella markat qhepatwa payïr numeron pilotojj jikjjatasïna, jupajj janiw jakʼachaskänti. 300 autonak jaquqanitapat sipan juk"ampi, Huffman jupax Cruz de Caballero de la Cruz de Hierro ukan jach"a premio katuqawayi, roble laphinakampi, espadanakampi ukat diamantenakampi. Jupan tácticas ukanakax mä mínimo ukar jak"achasiñataki, ukatx ukatx ch"allt"asisinx kutt"aniñatakix HE-162 ukanx juk"amp askiwa. Ukatwa Huffman chachajj jakʼat nuwasiñan wali suma yatjjatatätap uñachtʼayäna. Ukhampachas Marsella markan 3117 maran - jaquqanir avionanakax wali jan jikxatañjamawa.
  Ukatjja, 1944 maran enero phajjsit 2 urunak saraqatarojja, uka legendario pilotojj alajjpachan uñstäna, ukhampachasa Hitler chacharuw amuytʼayäna, alemán soldadonakajj jan walin jikjjatasipjjäna, ukat Alemania markankir jukʼamp chʼamani equiponakajj qhanaw chʼiyar chʼiyar pasaskäna sasaw amtasïna. Ukhamatw Tikhvin markar muyuntat markar avión ukamp yanapt"añax wakisi, kawkhantix alemán soldadonakax qamasipxäna ukat markar jak"achasiñatak taqi chiqanakaruw bombardea.
  Tigre imillanakax uraqiruw ch"axwapxirïna, ukat superace ukax alaxpachanw gol apt"asiskäna.
  Nayrïr urux Marsella markax suxta kutiw mistuwayäna ukat patak jila avionanakaruw soviético ukarux jaquqanïna. Chiqansa, 4 uru anata phaxsitx pachax wali jan walt"ayataw uñjasiwayi ... Mä chhijchhi thayaw sartawayi, ukatx soviético soldadonakax uka markaruw mantapxäna.
  Uka jach"a pusi terminador imillanakax mayacht"asis nuwasiñ munapxäna - amparat amparkama. Ukhamajj jan uñtʼat suma ukat jiwayirjama. Thaya utjatapatxa, camuflaje uchasiñataki ukat janqʼu isimpiw nuwasipxirïna.
  Karas ninja waynax yanapt"asir jutarakitaynawa. Mä jan axsart"ir terminador wawa, jupax janiw thaya ajjsarkänti ukat sapakiw shorts ukamp nuwasïna. Jupan junt"uñapatakix crema camuflaje ukakiw utjäna, ukax chocolate ukamp intimpi phichhantat ñik"utaparux janq"uruw tukuyäna, uka chhijchhix jalluskakitaynawa, taqi callinakaruw ch"amakt"ayäna. Ukatjja, nuwasïwinjja, metalat lurat wali jiskʼa disconakampi ukat katana espadampiw jaqontasirïna. Ukampis chiqans wali sumwa chʼaxwäna, ukat katuntat armanakatwa chʼaxwäna. Ukampis imill wawanakax janiw automático fusiles apnaqañ jaytapkänti.
  Ukham armanakax ametralladoranakat sipanx juk"amp chiqapawa, ukat juk"amp askixa, juk"amp atiniskañawa. Ukampirus MN-44 fusiles de asalto, kamachirjamax janiw alemanes ukanakarux aynacht"aykänti. Kimsïr juyphi pachatakejja, Alemania markankir suma aceitempi uchat chʼajjwañ maquinajj wakichtʼatäjjänwa. Jisk"atpachax mä chhijchhi thaya pachanx Focke-Wulf ukat ME jupanakax calefacción apnaqasaw soviético soldadonakarux usuchjat inyeccionanak churañ atipxatayna, ukampirus mä juk"a inyeccionanak churañ atipxatayna.
  Gerda, jan amuyt"asis ch"axwaña, kawkhantix soviético pallapallanakax jaquqanipkän uka tuqir jan uñch"ukiñ yant"asa. Walja ch"axwirinakax wali waynäpxänwa, tunka paqallquni jan ukax tunka suxtan maranipxänwa. Infantería ukax uraq khathatinakampiw jawillt"ata, taqi yänak apthapisin. Chiqpachansa, walja yänakaw chhaqtawayxi.
  Ukampis Fritz taypinx yaqha markankir jaqinakamp phuqhantatänwa. Jisk"atpachax Suecia markanx nazis ukanakax jichha chhijllawinakan atipt"apxi, ukat aka territorio títere ukax Tercer Reich ukan apnaqatawa. Suma, niyaw pä divisiones ukat pusi brigadas Suecia markat voluntarios ukham purinipxäna. Pachpa markanx tantachawinakaw utji, walja jaqinakaw ch"axwañ mayipxi. Ukat Hitler ukat Karl tunka payan jaqinakan fotonakap uchasipxi.
  Ukhamajj Suecia markan directo guerrar mantañapajj mä jukʼa tiempokiwa. España ukat Portugal markanakax niyaw ch"axwapxi, ukampis juk"amp jaya sur tuqiruw soldadonak khitapxi. Ukat jichhax juyphi pachanx jilpachax Cáucaso Cordillera uksat juk"ampiruw makhatañ yant"apxi. Cuerpo brasileño ukax Asia Central uksar mä salto lurañatakix wakicht"ataw uñjasi, kawkhantix movimiento Basmachi ukax niyaw machaq ch"amampiw sartaski.
  Ukampis ukax taqpach detalles ukhamawa, Vlasov divisiones ukanakax Tikhvin markanx ch"axwapxarakiwa. Aka waynanakaw jan walinak ch"axwapxi, amuyapxiwa, wali axsarkañ t"aqhisiñanaka ukat mä jan jark"at lazo ukaw katuntat suyt"aski. Ukat ¿aleman jaqenakat kamsaraksnasa? Ukampisa, ¡janiw azúcar utjkiti! Ukhamarakiw jan walt"awinakax utjani, waljaniw Siberia markan jiwapxani, ukampis ukhamakipans janiw jan yaqhachas warkkatatäpkaniti.
  Gerda, clip ukar mayjt"ayasa, ukat gris abrigos ukamp isthapt"at pallapallanakar khuchhuqasa - rusanakax janiw taqinitak camuflaje ukanipkiti, amuyt"awayiwa kunas jupanakar suyt"aspa katuntatäspa ukhaxa ... Ukat jupax jachaqt"asiwayiwa uka posible aventura sexual, fresca . Chiqansa, ukhamax Siberia markanx juk"amp jan waliw uñjasini. Kunjams aka thayax puri - llamayuñ junt"u umax juk"amp askiwa. Aka wasar pampanxa, jank"akiw junt"u laq"ampi yatintasipxäna ukat q"ala kayukiw t"ijtxapxäna, ukampis janiw ukhamäkänti. Mä pä horanak bikini ukan thaya taypin sarnaqasax khathatiñ qalltäna ukat baño ukan junt"uchasiñax wakisïnwa. Ukanjja, SS sat batallón élite ukankir waynanakapajj mä escoba de abeto sat animalan jawqʼjasaw cuerponakar juntʼuchapjjerïna. Suma, ukat janiw ukakikiti, chiqans, mä escoba ukampi - ajllit suma uñnaqt"an ariano waynanakaw utji, kunatix munaski!
  Nayra phinq"asiwipax q"al chhaqtawayxi, jan ukax inas, jan ukasti, mä warmi macho ukan suelto ukham jikxatasipxchi. Ukampis jichhax mä juk"a qhipäxar kutt"apxañapawa - infantería soviética ukanakax jak"achasiñ utanakar jiwat jaqinakamp phuqhantat uñjasisinx sinti jan walt"ayir jak"achasipxäna ukat granadas ukanakamp jaquntañ qalltapxäna.
  Uka jayarstʼañaw wakisïna, ukhamat jan tʼaqa tʼaqa granizo manqhar jaqontañataki.
  Magda, jupax mä jisk"a khuchhuqt"ataw mä metralla ukamp katuqatayna, ukat jaysañatakix llätunk balas ukanakaw kimsa segundos ukjanx jalxatäna. Pallapallanakax soviéticos ukanakax niyas jan p"akjataw jaltxapxäna, mä juk"a qunqurt"asisaw jaltxapxäna ukat, clip ukax jan walt"ayatanakaruw jikxatäna. Llatunk cartuchonaka ukat Christina. Agresiva wila p"iqin warmi-supayax akham sasaw qhanañcht"i:
  - ¡Jan axsart"ir jaqinakan locoparux, mä q"uchu q"ucht"apxta!
  Ukampis soviético soldadonakajj ukajj jakañan yatiñapätap uñachtʼayañwa amtapjjäna. Alemán ametralladora de asalto ukax taqi ch"amampiw thuqt"i, ukat disparos ukanakax jan yäqatäkaspas ukhamawa. Pallapallanakax liwxatasipkchisa, qhispipki ukanakax t"ijtasipkakiwa ukat granadas ukanakas niya ch"usat jaquntasipkakiwa, ukax nayratpach lurasispawa.
  Crucianox wali yatiñampiw disconak jaquntäna, mä pallapallampiw pä jan ukax kimsa pallapallanakar khuchhuqäna. Ukatx espadapampiw atacaraki, ukax ametralladoras ukat fusiles ukanakaruw khuchhuqaraki - ¡fósforos ukanakar uñtasit jasakiw khuchhuqaraki!
  Ninja waynax wali jisk"akiwa, tunka mayan jan ukax tunka payan maraniw uñtasi, ukampis wali jaya... Janiw jupar ch"axwañatakis ni arxatasiñatakis pachapax utjkiti. Wawax yurïwipatpachaw uywata ukat yatichatäna, espadanak wawar jaquntäna, cintanak apsuñapataki ukat khuchhuqañapatakiw wayt"äna, hielo p"iyaruw ch"allt"asïna, especialmente yatichat pusinakaruw uñstayäna. Suma, ukat juk"ampinaka, mä genética tuqit yatxatat waynar chiqpach jiwañ maquinar tukuyaña. Taykapax pä tunk phisqhan generación ninja ukhamawa, awkipax mä ch"aman layqa siberiano ukhamawa, ukat soviético, "soviético" autoridadanakan ideológico uñisiripawa. Suma genética ukat magia ukamp entrenamiento - uka waynarux ninjas ukanakat sipanx juk"amp sumaruw tukuyäna. Ukat chiqans Hirohito emperadorax alemanes ukanakar uñacht"ayañatakix janiw jupanakax wali suma supermenes ukhamäpkiti, jan ukasti Japón markanx qhuru waynanakaw utji, uka waynarux frente alemán-soviético uksaruw khitäna.
  Ukat Karas (carpa challwax samurai ukan jach"a jach"a tukutapa ukat ch"amanïtap uñacht"ayi!) mä suma nuwasirjamaw tukuwayi.
  Amuytʼañataki, qʼala amparanakapampi, walja horanak wali thaya taypin sarnaqatapat mä jukʼa wilaruw tukuwayxi, ukat mä ñikʼutat sipansa jukʼamp jiskʼa acerot lurat mä disco jaqonti. Ukat mä kutiki pä espadanakan amparapan, ukhamat uñisirinakan thiya chʼakhanakap khuchhuñax jan chʼamäñapataki. Kunjams aka terminador wawax wali axsarañjama, nayrïr kutiw soviético pallapallanakax espadanakan jawq"jata ukhamarak disco lanzamientos ukanakamp jan jark"aqasisa, qhipäxar jaquntasipxäna, chiqpach axsarañ uñjasa.
  Imill wawanakax clips mayjt"ayasax juk"amp jank"akiw viga qalltapxäna, jan ukax juk"ampirus janiw kawkhans viga ukar puriñ qalltapxäna.
  Infantería ukankirinakan jiwat cuerponakapax montículos ukar muyuntatänwa. Niya jankʼakiw thaya taypin congelasipjjäna, ukat jukʼamp soldadonakaw jupanakar makatapjjäna. Ukhamaw jupanakax makhatapxäna ukat chhaqtäwinakap jakthapipxäna. Ukampis ninjax nuwasiñaruw mantawayxäna ukat wasitatwa, axsarañ oladanakax mistunispa ukhama.
  Mä jan chʼamani ataquejj niya mä uruw utjäna. Jach"a chhaqtäwinakampixa, soviético soldadonakax mä pä cuartonak apnaqapxäna, alemanes ukanakarux walja líneas ukar jaquntapxäna. Ukampis artillería ukan jan ch"aman yanapt"awipax - aviación alemana ukax nayrax ferrocarril pistas ukanakaruw bombardeatayna, ukax suministro ukat walja jiwatanak unidades nayrar sartaskir ukanakanx jark"ata, mä juk"a pachatakiw infantería ukan sarnaqawip sayt"ayañatak wayt"ata.
  Ukham jan walinak lurañax wali chʼamäkchïnsa, tankinakaw nuwasiñar jaquntatäna. Tikhvin jak"an uñisirinakar p"akjañax wakisïnwa, Fritz jupanakax tecnología ukan ventajap apnaqasa, markar jan jark"aqañkama.
  Ukat aka asalto ukanx mä juk"a jan walt"ayir amtäwiw lurasiwayi - tanque IS-2 uka apnaqañataki. Mä autojj mä tanque de ruptura ukham luratawa. Niyakejjay mä chʼamani pistolajj jukʼa nina nakhantatapata ukat jan sum nina nakhantatapatjja, yaqha jaqenakan tankinakapamp nuwasiñatakejj jan walïkchejja, ukampis jan blindat cheqanakar sum tʼunjaspa.
  Ukhamasti, markanakankir tankinakax bomba suicida ukhamäkchisa, kawkhantï utjki ukanak pʼakjañaw wakisi, nayraqatamampis pʼakjañaw wakisi.
  Kimsa tunka pusini jaqinakawa nayraqata sarxapxani. Mä juk"a k"acha ukat jan jach"a autonakax mä jisk"a pista ukanw t"ijtapxäna ... Granadas ukat cocteles molotov ukanakax tejas ukanakat jupanakarux jallu purintäna. Ukat gasolina ukat napalmo sat tanques disfrazados ukanakaw phallawayi. Ukampis jachʼa chhaqtäwinakajj janiw URSS sat barcon tankeranakap jarkʼkänti. Jupanakax patak patak autonak chhaqhayasax marka taypiruw mantapxäna, ukat ukanx qala chuyman jawq"jawinakaruw mantapxäna. Kimsa tunk pusini jaqinakan jan ch"aman armadura lateral ukar t"unjapkäna uka faustpatrones wali sumäpki ukanakas janiw soviético pallapallarux axsarayapkänti.
  Kimsa tanque ejercitonakax mäkiw nuwasiñar jaquntatäpxäna. Stalin jupax Voronezh tuqir payïr huelga ukar jan iyaw sañs amtawayi, Tikhvin ukar mä amtañ atipt"äwimp "Cuna de la Revolución" ukar qhispiyañataki. Combustible ukax mä jach"a límite ukan apsutäkchisa, mä pä horanak urux auto apnaqañax petroleo caucásico ukax chhaqhawa, ukat machaq yapunak lurañax pacha ukat qullqiw munasispa, uka recursos humanos ukax imperio soviético ukax ch"axwäwitx sinti pist"iwa pä frente ukanxa.
  Ukampis Tikhvin ukax Leningrad markan arteria ukat jakañ thakhiwa, ukat juk"amp askixa, ukax mä chimpuwa, kunatix soviéticos soldadonakax walja ukat suma armat fascistanakaruw atipt"apxaspa ukat atipt"apxaspawa. Ukhamajj janiw uka preciojj aguantkañäniti...
  IS-2 tank ukax wali muspharkañ uñtatawa - kimsa tunk pusiniruw uñtasi, ukakipkarakiw torreta ukax juk"amp nayrar sartayata. Chiqansa, barril pachpax thithita ukat jach"arakiwa, janiw T-34-76 ukampi chikachasiñakiti, ukax wali ch"axwañ chiqanx apnaqatawa. Taqi jallu qallta phaxsikamax T-34-85 ukan titanic ch"amanchawipax janiw patak jila achuykaniti.
  Chiqaw muspharkañax vulnerabilidad de la frente de la torre - plano ukat jan sinti thithi blindado.
  Crucianox jisk"a ukampis wali ch"aman granadas explosivas ukanakaw tankinakar jaquntäna, ukat imill wawanakar t"ijt"asaw akham amuyt"ayäna:
  - ¿IS-2 ukata katxaruñani?
  Magda kullakajj uka amuyuruw yanaptʼäna:
  - Chiqpachansa, ¡muyuntañäni! Uka cabinaruw faltapjjta.
  Gerda kullakajj akham sasaw uka waynar ewjjtʼäna:
  - ¡Aka tankaxa pusi ametralladoraniwa!
  Karas imill wawanakarux nayranakap ch"irmthapïna, akham amuyasa:
  - Ukhamaxa wali sumawa. ¡Mä jukʼa tiempotjja, infantería ukankirinakajj wasitatwa nuwantapjjani, ¡jumajj chʼiyjapjjarakïtawa!
  Magda kullakax ninja waynarux ch"allxtayäna.
  - ¡Jank"aki terminador!
  Rosa talonanakax ch"uqi ch"iwinakjamaw qhant"äna, karate wawax juk"amp jank"akiw t"ijtäna, campeón de sprint olímpico ukat sipansa. Qalltañatakix mä jisk"a t"una mä chhullunkhampiw wali axsarkañ IS ukar jaquntäna. Mä reacción ukaw utjäna, thiya chhuxriñchjasiñaw mistunïna. Uka pachparakiw chʼiyar avionanakax kunayman tuqinakar chʼiqintapxäna, ukat ametralladoranakarux juykhuptayapxäna.
  Walja infanterías ukanakar khuchhuqasaxa, Karas jupax mä balistat mistur adoquines ukham t"ijtäna ukat torreruw makatäna. Mä gancho especialampiw escotilla apsusin uka jachʼa tapa qhepar jaqontäna. Ukhamarus, taqi kunas sapurukiwa - mä pä columpio pä espadampi ukat phisqa tripulacionanakax mä jach"a tanque ukan p"iqinakapan jaljatawa. Jupan qhipäxapanx imill wawanakax saltapxarakïnwa, jupanakax camuflaje de piel ukanak jaquntasaw wasitat bikini ukamp tukuyapxäna. Kunas tank manqhan junt"üki ukax auto apnaqañkama. Mä motor diésel 520 caballos de fuerza ukax metales ukarux sum junt"ucharaki. Jïsa, qʼala imill wawar uñtat suelanakajj autojj jukʼamp sumwa jikjjatasi, juyphi pachan botas especiales ukanakampi, suelas de goma sintética costillas ukanakampi. Servicio alemán cuartelmaster ukax wali ch"ama juyphi pachan experienciap uñjäna, ukat mä machaq munición uñstayäna, ukanx thaya pachanx kayunakax janiw ukhamakiti. Ukat chiqpachans mä p"inqaw, Fritz jupanakax botas de fieltro ukanak local población uksat apsusipxäna ukat jupanakpachaw jaquntapxäna. Jan ukajj lipʼichit lurat pañuelonakampi llawuntatänwa.
  Karas kullakax Magda kullakaruw lakapat despedida jamp"att"äna ukat akham sänwa:
  - ¡Walikiwa, tankaxa jumatakikiwa! Kawkhantï jukʼamp jiwayañ yatkta uka cheqanwa nuwasï.
  Gerda kullakajj uka waynarojj wali jachʼañchasisaw jampʼattʼäna, ukat uka talonjja, elástico satänwa, ukat akham sänwa:
  - ¡Jumaxa mä milagrowa!
  Christinax saskakiwa:
  - ¡Ariano jaqinakan estandartepa!
  - Yattwa! - Tomboy sata jaqixa chika jist"arat escotillata mä saltampiwa thaya tuqiru jaltxatayna ... Ukatxa tapaxa mä chhuxriñchjawimpiwa jaquqanïna ... Ukata imillanakaxa uñisirinakan armanakapampi ch"axwañatakixa aski pacha katuqapxäna. Ukat uka pistolajj cheqapuniw wali chʼamani. Jichhak uñstki uka Lev-3 ukakiw juk"amp ch"amani, jan ukax kunjamtix "León Real" satäkis ukax 128 mm cañón ukampiw juk"amp ch"amani. Ukampis aka tanquex wali frentenakankiwa, sapa copianakanwa. Juparux 8 uru noviembre phaxsit jach"a phunchhäwinx saxranakan phuqhantat Fuhrer sat jaqiruw uñacht"ayapxäna. Chiqansa, kunapachatï jupax janïr uka serien uñstki ukhaxa. Kunjamatix chiqans, IS-2 ukax pasaski, nayrïr t"ijtawipa.
  Jichhakamax tanques soviéticos ukanakas janiw mä disparos ch"axwapkiti, amuyataxa, pistola ukanx chiqpachapuniw kuna disparos ukanakas ajllisipxi.
  Christinax sarcasmo ukham arsüna, mecanismo ukar turkasaw akham säna:
  - Oh, junk ... Aka chiqanx janiw automatizacionax utjkiti ukat taqi kunas manualmente lurañawa ...
  Gerda, jupax uñacht"ayaskir anunakar manq"antatayna, jupax akham amuyatayna:
  - Ukat uñjañax gallim ukhamarak uñjañax janiw wakiskirïkiti. Jupanakax janiw sinti suma amtanakar puriñ yatipkiti.
  Magda kullakajj qʼala kayumpiw transmisión llamktʼäna, ukat caja muytasajj akham amuyäna:
  - Ukat ukhampachasa, kimsa tunka pusinimpi chikachasiñatakixa, mä juk"a nayraru sartawiwa utji. Yamas engranajenak mayjtʼayañajj jukʼamp facilakiwa. Cabinajj jiskʼakiwa, ukampis jukʼamp jan ukajj jukʼampejj yaqha cheqaruw sarasma. Chiqpachansa municionanakax jiskʼakiwa. Pä tunka llatunkani muyuntata...
  Gerda kullakajj wali amuytʼasisaw akham säna:
  - Inas mä qawqha bunkers ukar ch"axwañatakix wakischispa, ukampis qhanaw mä phuqhat tank ch"axwañatakix janiw wakiskiti.
  Charlotte kullakax tank manqhanx mä suma yänak jikxatäna:
  - Ukampis ametralladora armamento ukax pataruw puri! Pusi ametralladoranakax suma jark"aqasiñatakiw yanapt"aspa. Ukat ukjatx aka "Ratón" uñakipt'awayta - pä "thuqhuñakiw" ukanx utji ukham autotaki ...
  Christina, motor ukar jank"ak sartayasa, akham sasaw qhanancht"awayi:
  - ¡Ukhamawa! ¿Aka armamentox ukham jach"a tanque patak llätunk tunk toneladanakatakiti?
  Magda, mä pantera ukham mä búfalo jiwayirjama, qhuruchasïna:
  - ¡Wallpanakax larusipxiwa!
  Motor diésel ukax wali ch"amampiw tank ukarux jank"ak puriyi. Uñakipataw IS-2 ukax wali jach"a thakhinjam saraski, ukampis kunapachatix jan thakhinjam saraski ukhax centro de gravedad ukax nayrar sartayatax mä efectow utjani. Ukampis janiw kunas, kunapachatix samart"asïta ukat juma pachpatak mä aski amtar ajllisma ...
  Magda kullakajj tank torreta jistʼaräna, ukhamat jukʼamp sum uñjañapataki.
  Ukat akax yaqha IS-2 ukawa, ukax wali askiwa ukham tanques ukanakar juk"amp jach"a apnaqaña. Jupan qhipäxapanx kimsa juk"amp IS ukanakaw utji, ukampis maynix 85 mm ukjam juk"amp k"acha cañón ukaniwa. Ukhamarus, juk"amp jan walt"ayiriwa, ukhamax auto p"iqit p"iqir apkatañ yati, ukat juk"amp jank"ak ch"allt"añ yati...
  Magda kullakax pä kilómetros ukch"a jayatw ch"axwañ amtäna. Jupajj mä jiskʼa tonadampiw mayïna:
  - Torre nayraqataru chiqaparu ch"axwañani ... Ukatxa ... ¡Amuyastawa!
  Autojj saytʼasjjänwa, ukhamajj janiw sumankañas utjkänti, ukat Gerda kullakajj óptica ukan jan wali luratapat quejasïna, uka autojj inas jan yatichat wayn tawaqonakan pulitächïna, ukat barril uñachtʼayäna. Imill wawanakax mä libra chikatani concha cargañ yanapt"apxäna. Uka rubio nuwasirix ajanuparux calzoncillo ukar uchasaw yaqha jaqin autop jikxatañ yant"äna. Chiqansa, janiw nayrax uka cañón, modelo 1931, ukat disparirïkänti. Ch"amani, ukampis jan apnaqañjamawa, mä proyectil puntani, ricochet-sensitivo ukampiwa. Jila partejja, uka pistolajj cheqas janiw tankinakatakis amtapkänti. Ukampis amuyataxa, 107 mm arma ukan antitanque modificación ukax 1940 maran luratawa, ukax sinti jan atiniskañjamaw tukuwayi ukat jaytañaw wakisïna. Ukat akanx wakisiwa condiciones de pobre visibilidad ukanx 2000 metros ukch"a jayatx diana ukar puriñatakiwa. Jïsa, ukat uñisirinakatakix jaysañax ch"amakïniwa ukat ch"axwañax ch"amakïniwa, ukampis ...
  Gerdax pistolan calzoncilloparuw jamp"att"äna, jank"akiw escotillat mistüna, lakapampiw mä qawqha chhijchhi apthapïna, manq"antasïna, q"ala talonanakap palancanakaruw samart"ayäna ukat ... ¡pallawayäna!
  Ukax churi, ukhamat muñecanakaparu, vaca qallunakaparu, ukat chhullunkhayat thujsa.
  Jichha pachax mä jach"a arco ukanw jaltxatayna ukatx ... IS-2 ukax nayraqatar saraskäna ukax sayt"awayiwa, fumañ qalltawayi, ukatx munición carga ukax p"akjañ qalltawayi ...
  Magda kullakajj kusisitaw akham säna:
  - ¡Ukhamaw jupanakarux churapxta! - Ukat lógicamente, juk"ampirus ilógicamente confusos conceptos, sasaw arsuwiyi. - ¡Janiwa jaqixa arma pintkiti, jan ukasti jaqina armapawa!
  Gerda kullakajj akham sänwa:
  - ¡Recargar!
  Ukat imillanakax tensión ukar puripxäna... Chiqans janiw akanx "Tigre" ukax utjkiti, jupanakax ch'uñupxañapawa, ukampis juk'amp kusiskañawa aka tuqitxa, juk'ampirus sayt'at tanquex jank'akiw thayt'i. Hierrox mä suma conductorawa.
  Payïr kutix Gerdax juk"amp jank"akiw ukat jan axsaras pallapallanak apsuwayxäna. IS-anakax sartasipkakïnwa, ukat amuyataxa, janiw kawkhans pistolanakax jaltxapxi ukx yatipkänti. Jïsa, ukat stop ukax janiw rusa costumbre ukankiti. Kunjamakitix mä orden ... Ukat payïr conchax niyaw jan axsaras diana ukar ch"allt"aski ...
  Gerda kullakax lakap liq"i ukat akham kamachi:
  Ukat kimsïrix akanx...
  Mä jach"a qhiphart"awimpiw pusir IS-1 ukax sarkasax pallapallanak jist"arawayi ... Ukat muspharkañawa, ch"allt"asiwayi, ukhamakipans mä sarnaqir autot ukham jaya chiqatx niyas jan lurañjamäkiti, ukampis ¡disparos ukanakax taqi kuns amtapxi! Ukampirus 85 mm pistola ukatakix jayankxatapax wali jach"awa, límite de penetración ukat sipanx juk"ampiwa. Ukampis torrejj mä jachʼa thuqtʼäwiw istʼasïna ukat nayraqatankir armadurajj chʼiyjatäjjänwa. Gerdax jaysañatakix pusir "carta-paquete" ukx mä libra chikataniw pesa ... IS-1 tank ukan nayraqatapax jaljtawayi ukatx naranja laxranakapax alaxpacharuw wali jach'at jaltxatayna.
  Imill wawanakax wali sumaw nuwasipxi... Uka urux suertenipxänwa. Ukampis ejercito soviético ukan chʼamapajj janiw kikipakïkiti.
  Fritz ukan taqi ch"amanchawinakapamp chika, 13 uru anata phaxsitx jach"a ch"amanchawinakamp jach"a chhaqtäwinakamp qullqimp Tikhvin ukarux apsuwayapxi ... Sapa unidades alemanas ukanakax muyuntat utat mistuñ yant"apxäna, mä pasillo jupanakaruw ch"allt"ata - suxta divisiones alemanas mäkiw ajllit tanques Lev ukanakamp chika, heroico defensa ukar qhispiyañ yant"asa.
  Ninja waynax pusi imill wawanakax kimsa mosqueteronakan estiloparjamaw mä sapa destacamento ukan thakhinak lurapxäna. Mä arunxa, kawkhantix jan amukt"asis nuwasiñampi ukat jiwat jaqinakxat sarnaqañax utjkäna. Natural ukhamawa, IS-2 ukax jaytañaw wakisïna, ukampis thakhinx jan suyt"ataw mä juk"a T-34-85 tank ukar tinkupxarakïna, uka autox nayra pachan ukat jan ch"aman T-34-76 armanakaruw lantintañapa, mantañ tuqitxa .
  Uka maquinan cascopasa ukat carro manqhankir carropas niya ukhamarakiw utjäna, ukampis jukʼamp jachʼa torretajj jachʼa cañón ukat thiya pistolanirakïnwa. Pistolax Pantera ukar sipanx mä juk"a jisk"akiwa, bozal ukan juk"amp jisk"a velocidadapata ukhamarak munición ukan calidad ukan utjatapata. Ukampis wali mayjt"awix janiw sinti jach"a uñtaskänti 76 - papel gráfico.
  Mä ordinario "Tigre" ukatakix nayratpach jan walt'ayiriwa, mä "León" ukatakix janiw jichhakamax - ukhamax 100 - milímetros ukjaw inclinatäxi. Mä ángulo ukanx mä chance utjkchïnsa. Jan ukax casco manqhanxa, ukampis caterpillar guardianakas utjarakiwa.
  Uka tanqueruw mantapxäna ukat tripulacionanakat qʼumachapxäna. Chiqansa, manqhanxa wila chʼallxtataw utjäna. Maquinax pachpa machaqäxiwa, ukampis munición carga ukax juk"amp jisk"akiwa - 35 conchas ukanakakiw utji. Cabinax janiw sinti jach"äkiti, jan ukasti nayra kimsa tunk pusini cabinat sipanx juk"amp askiwa.
  Gerda kullakajj akham sänwa:
  - Ukat akax comandante torrepawa. Ukax sañ muniw mä ch"aman atipt"asir jaqinïtanwa. Jichhax rusanakax janiw ukham juykhüpkaniti.
  Magda kullakajj jan wali jachaqtʼasisaw akham säna:
  - Ukat rusanakax niyaw suma ch"axwapxirïna, juk"amp jan wali uñjañampïkchïnsa. Ukatjja, ¡torrejj jukʼamp jachʼaruw tukuwayjje ukat janiw chʼamäjjeti!
  Gerda kullakajj uk istʼasajj wali jachʼat larusitayna.
  - Walikiwa, jïsa! ¡Akax jiwasan tanques ukanakatakix jach"a jan walt"awiwa ukat, inas, aka tank corona dignidad ukax utjchispa! ¡Yant"apxam, ch"allt"apxam!
  Charlotte kullakajj akham sasaw qʼochüna:
  - Maya, pä, phisqha! "Tigre" ukax ch'axwañatakiw mistuwayxi!
  Christina kullakajj akham sänwa:
  - T-4 ukampi jikisiñatakixa, kayunakaxa amparanakata sipansa juk"ampi jach"awa!
  Ukat ukhamatw mä tank ukar jank"ak sarapxäna, ukax EI ukar sipanx juk"amp jasakiw sarnaqäna ... Gerdax amtasïna kunjams infantería soviética ukar pusi ametralladoranakamp jawq"japxäna. Jupanakax wali sumaw yapuchapxäna, ukatx rusanakax janiw kawkhans ukham ataque jupanakar purin ukx amuyapkänti. Ukampis mayni tuqitxa, sarawayxasax ataque ukaruw sarapxäna, granadas ukanakamp jaquntasaw ... Mä pä chimpunakax, wali jayankkasas, torre patxan phallasaw jaltxapxäna. Chiqans, 100 ukat 90 milímetros IS ukan armaduratakix akax mä elefantetakix mä pellet ukhamawa, ukampis jan waliw thuqt"asi. Jisa, ukat larugas ukanakax khuchhuratarakispawa.
  Ukhama, motor qalltañajax wakisïna ukat qhipäxar kutt"añaw wakisïna. Ukat ukat munición ukax tukusxänwa. Patak jila wila soldadonakaruw khuchhuqapxäna.
  Gerda kullakajj soviético markankir jaqenakan jiwañar ukham jiskʼachapjjatapatwa wal muspharäna. Árabe jaqinakax harén ukat perla palacionak lurañ arsutanakapampix janiw ukham dedicación ukanipkänti. Ukampis akax ateos ukhamawa - jaqinakax janiw iyawsapkiti jiwatat qhipa jakawiru ukhamarak cuentos de hadas ukanakaru Edén jardinanakatxa. Ukat ¿kunas jupanakarux ukham qala chuymamp nuwasipxañapatak chʼamañchi, kunattix chʼaxwäwin tukusiñapax niyaw mä amtar puriwayxi ukat akax jan kuna jan waltʼäwin uñjasir jaqinakan colerasiñapat sipansa jukʼampïki ukhaxa?
  Ukajj amuyañasa ukat amuytʼañas wali chʼamawa.
  Chiqansa, rusa traidores ukanakanx waljanipuniw utji. "Ejército de Liberación" Vlasov jupax suxta phaxsiw suxta divisiones ukat llätunk sapaqat brigadas ukanakamp utt'ayawayi. Ukhampachasa, chiqans qhanawa, Wehrmacht pallapallax tunka phisqhan jan ukax tunka suxtan horanak maquinan irnaqañat sipanx juk"amp jasakiwa, juk"amp jan wali soldadurataki, ukampis ukhamakipans ... Kunatsa, nayrir ch"axwañ katuntat jaqinakat alemán divisiones ukanakax janiw uñjatäkiti frentes ...
  Ukhampachasa, chiqans, alemanes ukanakax juk"akiw katuntat uñjasipxi, ukampis soviéticos ukanakax ... Niya suxta millones chikatat jilaw uñt"ayasi. Inas jan sinti vlasovitas ukanakax utjkchiti, walja katuntat jaqinakax divisiones nacionales ukat legiones ukanakar SS ukan apnaqat ukar ch"iqiyatäpkchïnxa. Ukhamarus, mä chikat rusanakax nobles ukat monarquistas ukanakan utt"asiñapatakiw khithatäpxäna.
  Ukampis kunayman tuqitx Tikhvin ukarux ukham apsuñ atipxatayna, pachax juk"amp sumaptawaykchisa ukat jach"a bombardeos ukanakas utjkchispas. Jupanakajj walja qollqe pagapkchïnjja.
  Gerdax uka kamachi katuqasax kimsa tunk pusini encendedor ukarux pallapallampiw ch"axwantäna. Pistolajj jukʼamp jachʼawa, ukhamatwa jukʼamp confiyasma. Mä kutix, ukatx payïr, ukat qhiparusti kimsïr tank ukax vertedero ...
  Ukhamajj jukʼamp amuytʼasiñamawa. Jan ukhamäkanixa, aka autonx ch"axwapxaniwa, armadura frontal ukakiw torrex juk"amp ch"amani ukat thixniruw tukuwayxi, ukat ukhamat niya pachpa formato ukhamawa. Cuerpojj jukʼamp jan walinwa uñjasi. Ukat rusa tanquenak taypinx artesanonakaw utji. Ukampirus mä juk"a tank IS-2 jan ukax IS-1 ukatakix mä jan ch"aman jaqix janiw carcelar jist"antatäkaniti. Ukat kimsa tunk pusini formato sapürunjam sapuru ch"axwirinakampix utjaspawa. Comandanten torrepan chʼiyjatapatjja, caballonakan bozapapar uñtasitaw uñstapjje, mä bozal bozalnipjje. Ukham suma uñnaqt"aninakarux mä amtat disparo lurañax kunjamas jan walt"ayatarakiwa.
  Crucian aka kutix imill wawanakamp torre ukanx jupanakan guia ukham irnaqañatakiw mistuwayi ukatx janiw imill wawanakarux caldera ukan jaytkaspati. Chiqansa, Magda kullakax amuytʼasisaw akham säna:
  - Kunjamakitixa sarxaraksnawa, jan ch"axwañampi ukhamaraki jan provocar ...
  Cruciano, wawar uñtat bozal ch"allxtasa, jach"at arsüna:
  - Janiwa - janiwa ch"axwañakiti, janiwa walikiti!
  Ukhampachasa Magda kullakax imill wawanakarux akham sasaw iwxt"äna:
  - Nina jist"araña jiwayañataki kunapachatixa jani kimsa jani ukaxa pusi autos jila utjki ukhaki. Jiwasax aka machaq tank unidades ukanakar jan kuna jan walt"ayat kutt"ayañasawa.
  Gerda kullakajj iyaw sänwa.
  - Jichhakamax aka novedad ukax janiw trofeonak taypinkiti, ukax sañ muniw jiwasatakix wali askïniwa.
  Tigre imillanakax mä juk"a ch"amampiw thaqhañ sarantapxäna. Janiw sinti sum lurapkänti, jan ukasti juk"amp paqallq tanques ukat phisqa camionanakampiw yänakapar yapxatapxäna. Mä kutejja, gasolina uchañatakejj auto anqanwa nuwasiñajäna.
  Mä juk"a arumpixa, pusi jan wali ch"axwirinakaw calderat mistuwayapxäna, ukat niyaw artillería ukan ninamp jiwapxatayna. Mä esvástica-arañampiw bandera jach"anchayañatakix pachapar qhispiyata.
  Jichhax trinchera uksa chiqancht"asipki ukat juk"ampirus mä qawqha ramos papel panqaranakampiw utji, ukax heroína ch"axwirinakaruw katuyataraki.
  Oleg Rybachenko, jupax aka sawkasiñ pelicula uñch"ukiñat qarjataw jikxatasïna, jupax akham sasaw arnaqasïna:
  ¡Kunatsa taqi maldecido perras uñacht"ayapxita! ¡Qhawqhas jumax uñjasma rusa jaqinakar jiwayapxi!
  . #16 JAQTHAPI
  Chʼaxwäwix Jane kullakaru ukat equipopar jakäwipan jikxatasiñatakiw chʼamañchäna. Ukatwa imill wawanakax munañapamp inti jalsu tuqir campaña ukanx chikañchasipxäna. Ukat ¿kunatsa jan ukhamäki? Ukajj qollqe ukat wali uñtʼatäñawa.
  Arsenal de tanques soviéticos ukax janiw sinti mayjt"kiti. Jilïr tankax wali T-34-85 ukhamawa. Chasis ukat casco armaduranakax pusi tunk maratpachaw qhiparäna. Uka pachpa phisqa patak caballos de fuerza motor diésel, pachpa 45 milímetros armadura frontal inclinada. Casco ladonakapan juk"amp jan ch"aman jark"aqasiña, alemán faustpatrones ukanakatakix jan walt"ayata.
  Mä jach"a torreta ukakiw uskt"ata, armadura frontal 90 mm ukat arma 85 mm ukampi. Chiqansa, uka tanquex nayra pachankiwa, ukat alemanes ukanakatakix janiw kuna jan walt"äwis utjkiti!
  Imill wawanakax Goering-5 auto apnaqapxi, qhipa mayjt"ayata. Armadura lateral ukax 178 milímetros ukjaruw jilxattawayi, ukatx armadura frontal ukax 250 milímetros ukjaruw inclinado. Pachpa tanque ukax motor turbina de gas ukampiw utji ukatx británicos ukanakarux 60 kilómetros por hora ukharuw jank"ak puriyi.
  Jane kullakajj Gringeta sat artilleroruw akham jisktʼäna:
  - ¿Suma uñjtati?
  Campesino nuwasirix jan axsarasaw akham säna:
  - ¡Akan uñjañax wali sumawa! ¡Taqi kunwa uñjta!
  Malanya kullakajj lartʼasisaw akham säna:
  - ¡Rusianakaru ch"allt"añäni!
  Matildax jan axsarasaw akham säna:
  - Jisa, jiwasaxa!
  "Goering" -5 turkakiptawi, pistolax mä proyectil thuqhu. Soviéticot kimsa tunk pusini torre p"akjaña. Imill wawanakaxa wali kusisitaw arnaqasipxi. Chiqpachansa taqi kunas wali jachʼawa sasaw amuyapxi. Ukat uka tanques soviéticos ukanakax jiwañaruw puripxi, ukax wali kusiskañawa.
  Jane kullakajj mä muxsa arumpiw chillqtʼasïna:
  - Taqiniruw laq"ar chhaqtayañäni ... Ukat Moscú markax jiwasan manqhankaniwa!
  Ukampis minanak utjki uka cheqanakar tinkusajja, alemán tanquejj saytʼañapänwa. Rusonakax wali ch"amampiw ch"amanchasipxäna. Ukat walja antitanque erizos ukanakaw utji. Artillería ukax activo bombardeo ukanakaw lurasi.
  Gringeta, chuym ust"ayata, akham siwa:
  - Ukhamawa ... ¡Mä ch"ama bloque ukar tinkupxta!
  Jane kullakajj akham sasaw qhanañchi:
  - Janiwa, janiwa alwa pachakamakiti ... ¡Opera p"akjapxañäni!
  Alemania markankir guerra maquinajj mä jukʼa saytʼatäjjänwa. Alaxpachan avión ataque jet ukanakaw uñstäna, ukat teletanques ukanakaw apnaqasïna. Amuyatajja, minanak tʼunjañwa munapjjäna.
  Radio tuqiw explosivonakampi controlat autonaka. Ukat gas lanzadores móviles ukanakax apnaqatarakiwa. Chiqpachansa, Ejército Rojo ukan utjki uka chiqanakarux ninampi ukat ninampiw bombardeapxäna.
  Gringeta kullakajj jan kusisita akham sänwa:
  - Ch"axwawinxa juk"ampi juk"ampi q"añunakawa utji, ukatxa juk"ampi juk"ampi ch"amampiwa!
  Jane kullakajj aka toqet iyaw sañapatakiw obligat uñjasïna:
  - ¡Selyavi ukaxa! ¡Ay, kunjamatsa chhaqtxtanwa!
  Gringeta jupax comandante ukarux chiqañchawayiwa:
  - Jan ukasti, janiwa jiwasaxa, jan ukasti jiwasana uñisirinakasa! Jichhax janiw kunas, impasse ukanx mistuñäni, ukat ch"axwañaw utjani ...
  Alemania markankir tanquejj chʼiyar jañchinïkchïnsa, cheqapunis janiw kunas uñjaskänti. Jane kullakajj qʼala kayunakap chʼalljjtayasïna ukat akham sasaw qʼochüna:
  - Janiwa jan wali amuyt"apktanti - ¡chiqpachansa chhaqtxañäniwa! ¡Laberinto ukan mistuñatakix mä thakhiw utji, kuna impasse ukanakat mistuñataki!
  Gringetax mä jachaqt"asisaw chirpäna:
  - Khitis kusisita, jupax larusi ...
  Khitis munki - jupax jikxatañapawa ...
  ¡Khititï thaqki ukajj jikjjataskakiniwa!
  Malanya, melodiosa ukat lliphipikir kisunakapampix akham sasaw saraki:
  - ¡Khitis atipt"añataki ch"axwaña yatintata, jiwasampi chika q"ucht"añapa!
  Canonadas ukax walja horanakaw utjäna, ukatx alemán tanques ukanakax ukhamakipans nayrar sartapxäna. Jupanakarux artillería soviética ukamp jikisipxäna, ukat kunayman calibres antitanques armas ukanakampiw jikisipxäna. Ukampis qhanaw uka chʼamajj jan wakiskirïtap amuyasïna. Alemanonakax nayrar sartasipkäna... Kunapachatï 203 milímetros ukchʼa cañonanakax chʼaxwañ qalltapxäna ukhakiw nayrïr tʼunjatäki uka autonakax nazis ukanakat uñstäna.
  Jane kullakajj jan sum amuytʼasisaw akham säna:
  - Tatitu... ¡Aka copa pasañapataki!
  Gringetax jan axsarasaw akham säna:
  - ¡Pä jiwataxa janiwa utjkaspati, mayaxa janiwa qhispiñjamakiti! Ukhamajj ¡kunatï utjchi ukhajja, jutïr pachanwa jakañäni!
  Malaniax mä jisk"a arumpiw jiskt"äna:
  ¿Kunjamsa uka qhanaxa?
  Gringetax janiw sinti jan axsaras arskänti:
  - ¡Jiwasat sipansa juk"amp askiwa sasaw amuyta!
  Malanyax jaysañatakix akham sasaw jiskht"äna:
  - ¡Diosax juykhunakax nayranakap jist"arañapataki ukat chhuxriñchjatanakarux qhipäx chiqachañapatak jark"pan!
  Chiqansa, Jane kullakax kunas uka qhanax utjaspa sasaw jisktʼasïna. Inas aka pachax juk"amp jan amuyt"asir ukhamarak jan seguro ukhamächi. Jane kullakajj cinturap tʼijtʼayasaw caderanakap kuyntʼayäna ukat chirpachasïna:
  - Akax wali suma amtawiwa - jiwañataki ukat jutir pachar tukuyañataki! ¿Kunas ukan suyt"askistu? ¿Ukanx aka Uraqin wali munat jaqinakamp jikisiñäni jan ukax machaq amigonak jikxatañasa?
  Gringetax q"ala kayumpiw allqamarirux kuynt"ayäna, ukat sist"asïna:
  - Machaq patak maranakaw utjani, generacionanakan mayjt"awipaw utjani ... Ukampis janiw khitis Lenin sutit armaskaniti!
  Ukat larusisaw phallawayi, mä juk"a loco larusiñapa. Jupax nuwasir-campesino ukhamänwa, q"ala suma kayunakaparux ch"amampiw amparanakapamp luqxatäna, ukat amparanakapamp anatt"asirïna.
  Akax IS-3 ukarux alcance ukan katjawayta ... Chiqa tuqit jayaruw katjawayta. Janiw taqinix ch"allt"apkaniti, ukat ch"allt"aspa ukhax proyectil ukax, lucio hocico ukar ch"allt"asisaw ricochet ukar purispa. Ukampis uka tawaqux kuntï luraskäna uk sum yatïna. Jupajj fusilat jaqontäna ukat akham sasaw arsüna:
  - ¡Costa de niebla, ¡cebo ukamp ch"allt"asipxta!
  Matilda kullakax juk"amp q"ucht"awayi:
  - Ukat aka "Agdam", ¡warminakataki umañäni! ¡Super señora!
  Gringeta kullakax wali ch"amampiw ch"allt"awayi. Uka conchax torren armadura frontal ukan alaya tuqiruw ch"allt"äna, chiqaw uka ch"usawjaruw ch"allt"äna. Ukat mä ricochet ukar jan mantasax mä jan walt"äwiw lurawayi. Ukhamaw jan waltʼäwix utjawayi. Juk"amp chiqaparux phisqa tanker soviéticos ukanakax niya jank"akiw jiwapxatayna. Ukat inglés warminakax jan wali luratanakapat listapar yapxatapxäna.
  Malanya kullakajj ametralladoranakapan phallasipkäna ukhajj wal arnaqasïna. Walja wayna soldadonakaw Hitleran taknus ukar jaltʼañ munapjjäna.
  - Ukampis pasaran, jan jak"achasimti wayna! - Mä suma tawaquruw arnaqasïna, ukat ametralladoranak phallatanak warantasïna, jan axsart"ir precursoranaka.
  Jane kullakajj qʼala talonap armaduraparuw chʼalljjtayasïna.
  - Ay, yuqallanaka, yuqallanaka, yuqallanaka ... ¡Akatjamat jan wali jaqir tukuwayxtaxa! Aka maldecit uraqitakix uñjasispawa, ¡jumax sinti jach"a jaqiwa!
  Ukat imill wawax, tatin phuchapa, uka q"ala kayuni, ch"uxña, q"añut uñt"at yuqall wawanakat sintt"asïna, jupanakax jan khuyapt"ayasir balanakampi ch"allt"atäpxänwa. Taqi kunas wali llakiskañawa ukat ch"amawa.
  Gringetax wasitatw ch"axwantäna, SU-100 autopropulsado pistolaruw ch"allt"äna, ukat chirp"äna:
  - ¡Ukat saltamontes ukax t"ijt"aniw botellanak katuyañataki!
  Malanyax mä escarlata lakampiw lakap ch"allxtayasïna, ukat mä plástico botella Coca-Cola ukan umt"äna, akham sasa:
  - Chiqpachansa janiwa! ¡Vino ukat mä paquete cigarro churapxita!
  Matilda, wali amuyumpi tank nayrar sartayasa, sist"asïna:
  - Cigarronakax veneno ukhamawa...
  Jane kullakajj ritmo apthapisin akham saskakiwa:
  - ¡Ukhamawa, jaqinakaxa sapxiwa!
  Gringeta ukax jaysañatakix, ch"axwaña ukat sist"aña:
  ¡Janiw nicotinat sipansa jukʼamp jan walijj utjkaspati!
  Malanya kullakajj lartʼasisaw akham säna:
  - ¡Mä paquete cigarro ukaw horno ukan utji!
  Matildax jaysañatakix akham sasaw yapxatäna, pechopan escarlata chuchup ch"allxtasa:
  Jisa, jaqinakax sapxiwa...
  Jane kullakajj jachaqtʼasisaw tukuyäna, lakap apsusaw tukuyäna.
  - Ukampis nayax cigarro ....
  Manyax wali jach"a jach"a tukusaw tukuyäna.
  - ¡Ukat wali kusisita!
  Imill wawanakax larusipxäna, jach"a, cereza laxranakap uñacht"ayasa. Jane kullakajj jachaqtʼasisaw akham säna:
  - Cigarro ukaxa juk"ampi achuyiriwa jiwayiri, juk"ampirusa aljiriruxa!
  Malania ukax akham sasaw yapxati:
  - Cigarroxa mä amukt"iri fusiljamawa, ukampisa mä amateur jaqina amparapanxa jiwayañawa!
  Gringetax cañonap jaquntäna ukat jachaqt"asisaw akham säna:
  - Cigarro ukaxa juk"ampi atiniskañ francotirador, sapa kutiwa jiwayaña!
  Matildax qullu patat tank mä juk"a llamp"uchasïna, shushed:
  - Cigarroxa wali k"allk"u muxsawa, ukampisa muxsa manq"anakatxa juk"ampiwa jawst"i!
  Jane kullakajj wali samsusaw akham säna:
  - Cigarrox jan wali tawaqur uñtasitawa, ukat jaljtañakiw juk"amp llakisi!
  Gringeta kullakajj lartʼasisaw pallapallanak jaqontäna, ukat akham sasaw arnaqasïna:
  - Mä cigarro, janiwa granada ukar uñtaskiti, kunapachatix jaquntatäki ukhaxa, ¡jakañ jayaruw puriyi!
  Imill wawanakaxa amukt"apxäna. Tanquepajj wasitatwa saytʼasïna, mä zanjaruw tukuyäna. Nayajj mistuñajänwa. Ch"axwirinakax mä juk"a axsarapxänwa. Defensa soviética ukax wali ch"amaniwa.
  Jane kullakajj filosofía toqet akham sänwa:
  - Ch"axwawinxa, amtaru puriñkamaxa jisk"a thakhixa mä desvío ukhamawa, ukatxa q"uma chiqaxa mä jan wali sallqjañawa!
  Gringeta, cañón soviético ukarux mä suma amtampiw t"unjatayna, ukat akham sänwa:
  - ¡Mä maniobra muyuñampixa, ¡jumax juk"ampirus meta ukar puriñ thakhix khuchhuqatäspawa!
  Malanya kullakajj ametralladorap apsusaw akham säna:
  - Jakawixa wilawa, ukampisa laphinakawa wila wilampi!
  Matilda kullakajj mä yaqha amtaruw qhanañchäna:
  - Ch"axwawinxa, jakawixa janiwa askikiti, ukampisa mä amuyu katuqaraki!
  Imill wawanakaxa ch"axwaña sarantaskakiwa. Jupanakax pallapallanak lurapxäna, ukat uka pachparakiw sarkasax aforismonak lurapxäna.
  Jane kullakajj qʼala kayumpiw pallapallanak jaqontäna, ukat akham sasaw jaqontäna:
  - Ch"axwawix mä novio ukar uñtasitawa, traición ukar munasiri, ukampis janiw rancio ukar jayskiti!
  Gringetax pallapallaruw jaquntäna ukat amuyt"asisaw akham säna:
  - ¡Ch"axwawixa chacha janchi manq"añanxa munañani warmiwa!
  Manya kullakajj akham sasaw sistʼasïna:
  - Ch"axwawixa, munasiñjamawa, taqi maraninakaru katuyasi, ukampisa kusist"añaxa janiwa sumakiti!
  Matilda kullakax akham sasaw yapxati:
  - Ch"axwawixa, mä cortesana ukhamawa, wali jila qullqiwa, mayjt"ayatarakiwa, ukampisa sapa kutiwa mä heroico amuyu jaytawayi!
  Jane kullakajj suma uñnaqtʼan qʼala amparanakapampejj uka anunakar muytayäna ukat akham sasaw arsüna:
  - Ch"axwawixa janiwa samkjamakiti, janiwa ch"ama chuymampixa luraskaspati!
  Gringetax mä jamuqaw chhuxriñchjasïna ukat akham sasaw jaysäna:
  - Akapachaxa aburrido ukhamaraki samarañawa, ch"axwawixa wali sumawa, wali kusiskañawa!
  Matilda, wali kusisitaw Coca-Cola umañamp sarantaskakïna:
  - ¡Ch"axwawix wilawa, ch"uñuwa, abono ch"uqi ch"uqiruw ch"amañchi!
  Malanya kullakajj lartʼasisaw akham säna:
  - ¡Qhawqha ch"axwañ thakhix wali askiwa, taqiniw tukuyañ munapxi!
  Jane kullakajj qʼala kayunakapampiw pistolan calzoncillop patjjar wasitat tʼijtäna, ukat akham sasaw qʼochüna:
  - Ch"axwawixa janiwa mä pankakiti, janiwa ch"uqt"ayaskaspati, janiwa almohada manqharu imantkasmati, ¡jan wali ch"axwañakiwa!
  Gringeta kullakajj jachʼa jachʼa tukusaw akham säna:
  - Ch"axwawix mä religionawa: ukatakix fanatismo, disciplina, jan jiskt"asis ist"asiñaw wakisi, ukampis diosanakapax jiwañjamapuniwa!
  Malanyax llamp"u chuymampiw jach"at arsüna ukat akham sänwa:
  - Ch"axwawinxa, kunjamatixa casino ukanxa, riesgoxa wali jach"awa, ukatxa ganancia ukaxa mä juk"akiwa!
  Matilda kullakajj jachaqtʼasisaw akham säna:
  - Mä pallapallax jiwañjamawa, jach"a kankañax armatäxiwa, trofeonakax tukusxiwa, ukat machaq jiwayañ qalltañatakix kuna razonanakas utji ukakiw jan apsuñjamakiti!
  Jane kullakajj jan amuyasisaw akham arsüna:
  - Jiwayiriruxa jisk"achapxtanwa, jani ukaxa nayraqata pallapallaxa, lunthataruxa jisk"achapxaraktanwa, ch"axwaña chiqanxa pä kuti lunthata!
  Gringetax mayamp clavatäna ukat sist"asïna:
  - ¡Pallapallaxa mä caballero satawa, armadurapaxa ch"amampi ukhamaraki jach"añchatawa! Barón general, khititix coronaniwa: ¡prudencia ukat inteligencia!
  Manyax jachaqt"asisaw akham säna:
  - ¡Pallapallax jach"a jach"a tukusaw ist"asi, privado ukax pejorativamente!
  Matilda kullakajj wali yatiñampiw akham säna:
  - Nayrïrix ataque ukanx, inas jiwchispa, ukampis qhipïrix janiw amuyupan qhiparakaniti!
  Jane kullakajj jan samsusaw akham säna:
  - ¡Trofeonak jaljañanx nayrïr chimpuntañax juk"amp askiwa, ataque ukanx nayrïr chimpuntañax juk"amp askiwa!
  Gringetax mä jachaqt"asisaw yapxati:
  - ¡Ch"axwawix warmir uñtasitawa, chachanakarukiw jan p"akjasis aynacht"ayi!
  Malanyax jach"a jach"a tukusaw jaysäna:
  - ¡Warmixa, janiwa ch"axwañjamakiti, janiwa mä chacharu ikiñaru uchañatakixa jank"akikiti!
  Matildaxa wali larusisaw säna:
  - Ch"axwawixa, janiwa warmir uñtaskiti, janiwa kunapachasa qhawqha chachanakarusa utt"ayata ukampixa satisfactakiti!
  Jane kullakajj qʼala amparanakapamp palanca wasitat muytayäna ukat akham sänwa:
  -Ch"axwawix juk"amp insaciable warmiwa, jupax sapa kutiw juk"a chachanakani, ukat janiw warmirux jan iyaw sañ munkiti!
  Gringetax aka amuyt"asir aforismo ukar wasitat uñstayañax wali askiwa:
  - Warminakax janiw nuwasiñ munapkiti, ukampis chachar ikiñ munañax janiw mä balat sipanx juk"amp jisk"achatäkiti!
  Malanyax mä cobra ukham sist"asïna, rosa lakap chhuxriñchjasa:
  - ¡Mä chacha, inas mä jisk"a bala, kusisiyaña, jach"a chuymani warmi!
  Matilda kullakax mä sardónico jachaqt"asisaw yapxatäna:
  - Jach"a chuyma, walja kutiwa jisk"a munañanakaru puriyi!
  Imill wawanakax amuyt"asir arunak mayjt"ayañ tukuyapxäna, ukat ch"axwäw chiqaruw chuym churañ qalltapxäna. TA-311 ataque avionanakax alaxpachanw jaltxapxäna, ukax soviéticos soldadonakan posición ukanakaruw ch"axwapxäna. Kʼachat kʼachat sipansa, Tercer Reich sat partidon mayachtʼasitapajj nayrar sartaskäna. Ukat mä jukʼa manqʼañatakis tiemponïjjänwa, jiwat cuerponak manqʼantasa.
  Imill wawanakax aburridos ukhamaw wasitat aforismos ukanakamp sawkasiñ qalltapxäna:
  Jane kullakajj akham sänwa:
  - ¡Ch"axwawix janiw warmin ajanupax utjkiti, ukampis warmit sipans juk"amp akatjamat chachanak wilaruw puriyi!
  Gringetax pallapallaruw arsüna, ukat sist"asïna:
  - ¡Ch"axwawix janiw kusisiñ apankiti, jan ukasti instintos agresivos ukanakaruw satisface!
  Malanya kullakajj akham sasaw sillpʼäna:
  - ¡Kusisiña ch"axwañanxa, uñisirinakan jiwatañapaxa chanipampikiwa!
  Matilda, pistanak desplazamiento ukanx akham sasaw saraki:
  - Ch"axwawixa yapu yapuchañawa: jiwat jaqinakampiwa yapuchasi, wilaxa umampi warantatawa, ukampisa atipt"añampiwa sartasi!
  Jane kullakajj pallapallampiw kuttʼayäna.
  - ¡Atipjäwix jiwat jaqinakar wilaruw yapuchasi, ukampis jan ch"aman jaqimpiw achu!
  Gringetax nina nakhantäna, kimsa tunk pusiniruw vidrio qalar uñtat t"unjäna, ukat sist"asïna:
  - ¡Ch"axwawixa jaqi manq"iri panqarjamawa, qhana, aycha manq"iri ukhamaraki jan wali q"aphini!
  Malanyax q"ala kayumpiw pedal pichthapïna ukat akham sasaw arsüna:
  - ¡Ch"axwawix nayrar sartañ taykawa ukat q"ixu q"ixunakan madrastrapawa!
  Matilda ukax apt"ani, ukat kunjams arnaqasini:
  - Ukat ch"axwawinxa, mä pallapallan jakäwipax janiw chanipankiti, jan ukasti generalanakatwa ukat mä chhaqtäwiw utji!
  Jane kullakajj amparapampiw pechopar tʼijtʼayäna ukat akham sänwa:
  - Sumankañ munsta ukhax - axsarañ ch"amanchañamawa, ch"axwañ munsta ukhax - larusiñanak utjayañamawa!
  Gringeta ukax apthapisinx pallapallampiw ch"axwantäna, q"ala kayumpiw pistola uñacht"ayäna, q"ucht"asa:
  - ¡Larusiñax janiw juchakiti, jumatix pallapallanakan jan larusiñatakïksta ukhaxa!
  Malanyax lart"asisaw arsüna, ukat suma jikxatasisaw qhuru arsüna:
  - Ch"axwawixa mä circo ukhamawa, atipirixa qhipa larusiñaniwa!
  Matilda kullakajj tank pʼeqtʼäna, mä qhawqha precursoranakaruw tʼunjasajj akham säna:
  - Ch"axwawinxa, kunjamatixa circo ukanxa, mä alfombrampi, sinti jiwayirikiwa!
  Imill wawanakaxa mayampi amukt"apxäna. Jupanakax wali ch"ullqhi sarnaqañat qarjataw jikxatasipxi. Jila partejja, guerrajj janiw sinti sumakïkiti.
  Jane kullakajj chuym ustʼayasisaw akham amuyäna: Gran Bretaña markajj aleman jaqenakaruw katuyasjjäna. Ukhampachasa, qawqha uraqinaksa britániconakax katuntapxäna. ¡Ukat ¡uka Alemania markax wali jachʼawa! Gran Bretaña markajj mä jachʼa imperioruw tuküna. Ukampis janiw colonianakap digerir puedkänti. Kimsïr Reich ukax Ángules ukan ch"amapat sipanx juk"ampiwa ukatx comandantes ukanakas juk"amp ch"amani ukat juk"amp ch"amanïpxänwa.
  Ukat kunapachatï nazis ukanakax Londres markar puripkäna ukhaxa, Inglaterra markatakix sarnaqäwix tukusxänwa. Mä machaq imperiow sartasïna, uka imperiojj jan uñjkañ chʼamaniwa. Ukan soldadonakapax walja markanakaru, markanakaruw yanapt"apxi. Ukat kuns sissna: Tercer Reich ukax ch"iwinakap ch"allxtasaw Gran Bretaña markar umamp chhaqhayatayna.
  Ukampis pusi tunka maran Francia markar katuntasaxa, Hitler chachax taqi chuymaw Churchill chacharux sumankañ arsüna. Ukat ukax iyaw sañax wakisïnwa: sentido común ukax Gran Bretaña markax janiw kuns ch"axwäwit jikxatkaspati, teóricamente ukhamaraki, jan ukasti chhaqhayaspawa sasaw amuyt"ayäna. Hitler chachajj Inglaterra markampiw chika chʼamampi avionat nuwasïna. Wali qhipt"ataw África uksar soldadonakar apayäna. Unión Soviética markaruw saräna. Ukampis taqe ukanakajj jan waltʼäwiruw qheptʼayäna.
  Alemanonakax territorios ocupados ukanakamp apnaqasa, pä frente ukan nuwasiñatakiw ch"am jikxatapxäna, Japón markax jan axsarasaw estadounidenses ukanakar atipt"äna. Ukat ukat Stalin chachajj aljantäna, tregua tukuyasa. Gran Bretaña markax qunqurtʼasisaw Tercer Reich sat apnaqäwir tuküna.
  Walja atipt"äwinakaw Wehrmacht ukarux jan atipt"añjam jach"añchäwip katuqawayi. Jane ukat masinakapax munañapampiw nazi ejercito ukar sarapxäna - kusisiña ukat filanak katjañataki. Ukat mä jukʼa askinak lurapjjäna.
  Ukhamajj ¿kunas? Jichhax pä Patrimonio ukanipxi: Jach"a Alemania, Gran Bretaña.
  Jane kullakajj kunkapat mä Coca-Cola umtʼasisaw akham säna:
  - Munasiñampi jiwañampi, aski jan wali ... Kunas qullanaxa, kuna jucharasa, jiwayirinakaxa janiwa llakisipkiti!
  Gringeta ukax jaysañatakix q"ucht"awayi, yaqha proyectil apayani:
  - Munasiñampi, jan axsarañampi, jan walinakax apnaqapxpan, ukat ajllipxam, mä sapakiw churatästanxa!
  Imill wawanakaxa mä juk"a kusisipxatayna. Ukhama, chiqpachansa, kunjamtï lurañjamäki ukhamarjamax mä jiskʼa tuqitwa sintonizañama. Jupanakax wayn tawaqunaka, kusisita, ch"amani ukat wali suertenipxiwa. Ukhama walja nuwasiñanaka ukat janiw mä rasguños utjkiti. Jan ukasti, jupanakax tank patxaruw ch"iyjasipxani.
  Malanyax wali ch"amampiw akham säna:
  - Eh, Churchill jupax Hess jupan amtaparux iyaw sañapawa, ukat URSS ukamp ch"axwañaruw mantañapa. Ukatxa, taqpach planetaruw apnaqapxirïta, ukat tukuyarux Alemania markax tʼunjatäspawa!
  Matildax wali kusisitaw q"ucht"äna:
  - Alemania markax ch"axwañanx wali askiwa, británico leonax wali sumawa!
  Malania ukax akham sasaw qhanancht"i:
  - Jisa, Gran Bretaña markankir leonasax wali sumawa!
  Jane kullakajj jachaqtʼasisaw akham säna:
  - ¡Jiwasax wali ch"amanïtanwa! ¡Akanwa Hitler jiwata, ukat Alemania markankir Imperiojj tʼunjatäniwa!
  Gringetax mä proyectil ukamp jaquqaniwayi ukat mä chiqanx iyaw sataynawa:
  - ¡Ukaxa t"unjatäpan! Chiqansa, aycha manqʼir animalanakäpxiwa, ukampis ¿jiwasatakix jukʼamp askïspati?
  Malanya kullakajj filosofía toqet akham sänwa:
  - ¡Mayacht"asiñax modo dura, juk"amp askiwa mess ukat sloppiness en modo blando!
  Matildax q"ala suelanakap pedales ukar ch"allt"äna, ukat jach"at arsüna:
  ¡Jiwasax Marte sat planetankarakiñäniwa! ¡Ukat sistema solar uksat sipansa jukʼampiwa!
  Jane kullakajj Mona Lisa kullakaruw jachaqtʼasis jaysäna:
  - Nayraqatax mä sapa modalidad planeta Uraqin utt"ayañaw wakisi!
  Gringeta, ukax apthapisinx taqi chuymaw q"ucht"äna:
  - Ukat jiwasax ukham régimen ukhamätanwa, janiw mayjt"ayañax jayskañäniti!
  Malanya kullakajj wali amuytʼasisaw akham säna:
  - Ukampisa jumaru mä nayrampi jaytañatakixa, ¡nayaxa mayjt"ayañajawa!
  Imill wawanakax nayrjax ukhamarakiw suertenipxi. Aka chiqanx tankipax nayrïr línea de trincheras ukar puri. Ukat laq"unakampiw uraqi p"akjasi. Ch"axwirinakax larusipxiwa.
  - ¡Taqi jupanakaruxa apasipxañäni!
  Mä pistolajj rodillonak taypinwa chʼamaktʼäna, ukat tanquejj saytʼjjänwa. Imill wawanakax autot saraqapxäna, ukampis tanquex wali phuqhantatänwa ukat wali juntʼürakïnwa. Ukat anqanx risqiwa, phichhantasmawa.
  Chʼaxwirinakax jankʼakiw sarxapxäna, qʼala talonanakap qhantʼayasa, ukat qʼuchupxäna:
  - Jiwasax frisky imillanaka, suma amigonaka, walikiwa, ukampis q"ala kayunakampi, ¡jawq"japxpan, briskly scares!
  Jane kullakajj tʼijtjjänwa, akham sasa:
  - ¡Akanx marines espaciales ukanakaw utjistu!
  Manyax mä jachaqt"asisaw chiqanchawayi:
  - ¡Ukat espacio ukan ukhamarak aterrizaje ukan!
  Ukat Gringetax uka apt"asisaw amparanakapamp sarnaqäna, jach"at arnaqasisa:
  - ¡Nayaxa mä super guerrero ukhamawa! ¡Taqiniruw pächasta!
  Matilda kullakajj akham sasaw jaysäna:
  - ¡Veneno gota mä gota Fuhrer ukar mantañapataki!
  Jane kullakajj lartʼasisaw qʼochüna:
  - ¡Ch"axwawix ch"amaniwa, ukat Fuhrer ukax taqi ch"aman jisk"akiwa!
  Ch"axwirinakax q"ala kayukiw sarnaqapxäna, ch"usa t"unanak patxan, t"unjata, wali junt"uchat hierro, taqi kasta vigas ukat p"akjata p"iqi ch"akhanaka.
  Jane kullakajj akham sasaw qʼochüna:
  - Jumanakax amuyapxitätawa ... Jumanakax amuyapxitätawa ... Jumanakax amuyapxitätawa, ukat janiw juk"amp suma marka jikxatkätati!
  Imill wawax wali kusisitaw t"ijti, kayunakapax janiw sinti ch"amanïkiti, mä ch"ullqhi thakhinjam, ukat q"añunakampi. Chiqpachansa wali kusiskañawa.
  Gringetax akham sasaw q"ucht"äna:
  - Jallu pacha, intix wali jach"a qhant"i ...
  Manyax uka q"uchuruw yanapt"awayi:
  - Altu... ¡Altu!
  Matildax akham sasaw arsuwiyi:
  - ¡Jichha pacha, jiwañat jayaruw puripxta! Jaya!
  Chʼaxwirinakax uñjkañaw kusisipxäna. Chiqansa, wali kusiskañawa wali chʼamampi sarnaqañasa ukat saltañasa.
  Jane kullakajj jachtʼasisaw akham säna:
  - Jiwañax mä jach"a tantachäwiwa, infamia ukax mä absoluto ukhamawa!
  Gringetax mä q"ala kayu mayniruw ch"allt"asïna ukat sist"asïna:
  - ¡Jiwasax mä fiesta lurañäni! ¡Ukat ukampi chikasti atipjaña!
  Malania kullakajj pächasisaw akham säna:
  - Jiwasana jan ukaxa alemán?
  Matilda kullakaxa jachaqt"asisaw q"ucht"äna:
  - Mä jiwayir nina suyt"askistu ...
  Jane kullakajj akham sänwa:
  Ukampis jupax janiw ch"amanïkiti...
  Gringetax mä pantera ukham jach"at arnaqasïna:
  - Taqinipuniwa sapa mayni ataúd ...
  Malanyax uka apt"asisaw, ch"axwasax, chhuxriñchjasïna:
  - ¡Boshey batallón ukax sepulturaruw chhaqtxatayna!
  Matilda kullakajj akham sasaw arnaqasïna:
  "¡Mä legión taqpachaw sepulturar jaquntatäxi!"
  Ukat imillanakax apthapisinx miw ... Jupanakax jisk"a caballonakar uñtasitawa. Ukat wali munatawa, kayunakax q"ala, bronceado.
  Jane kullakajj uka aptʼasisaw kusisitaw sistʼasïna:
  - Ukat nayax mä cobra! ¡Ukat nayax mä cobra ukhamätwa! ¡Janiw mä oso ukhamäkiti!
  Gringeta kullakajj akham sasaw arsüna:
  - ¡Ukat mä cobrax qinayanak tuqir t"ijt"añax wali askiwa!
  Ukat imillanakax panpachaniw nayranakap apthapipxani ukat ch"axwapxani. ¡Nayranakat chispanakax warantaskakiwa, horas purinkaspas ukhama!
  Malanyax uka apthapisinx akham sasaw sist"äna:
  - Hitler kaput!
  Matilda kullakajj akham sasaw yanaptʼäna:
  - Ukat Stalin kaput!
  Jane kullakajj caderanakapwa chʼalljjtayasïna ukat akham sänwa:
  - Nayax qhanan nuwasirïtwa, qunqurinakapan sallqa jaqinakätwa... Taqi khitinakatix k"arinak parlapki ukanakax, ¡Uraqpachat q"umachañani!
  Malanyax uka apthapisinx akham sasaw arnaqasïna:
  - Ukat Hitler jupax mä loqhjamawa, jupax tabaco fuma! Fósforo lunthatasi, janiw utan ikiskiti!
  Matildaxa jan wali jachaqt"asisaw jiskt"äna:
  - ¿Kuns jumax amuyta, Fuhrer ukax utjiti?
  Gringetax q"ala kayumpiw laq"arux takt"äna, ukat qhuruchasïna:
  - Chiqpachansa janiwa! ¡Juparux pusini, mamada churañäni!
  Malanya kullakajj nayranakap chʼoqtʼasisaw akham säna:
  - ¡Ay, wali sumawa mä pulsante jade varilla lakaru uchaña ukatxa lakampi jikxatasiña!
  Matilda kullakaxa samañampi jiskht"äna:
  - Ukatxa wali jach"apuniwa! ¡Ukat taqi kunas wali sumapunïniwa!
  Imill wawanakax juk"amp jach"aruw jaltxapxäna. Ukampis tankipax askichatäxänwa ukat kuttʼañaw wakisïna. Ch"axwirinakax wasitatw mantapxäna ukat sist"apxäna:
  - ¡Akaxa jiwasana tankañawa! ¡Jupajj wali jachʼäniwa!
  Jane kullakajj mä akatjamatwa Robin Hood sat chachan sarnaqäwipat amtasïna. Jisk"a Joe jupax ukankiwa, uka waynax alcalden ukan katuntataw uñjasiwayi. Uka waynax t"aqhisiyataw uñjasiwayi: mä estanteruw jaquntatäna, talonanakapax qhatiyatäxänwa.
  Kunjamtï nina lawranakajj uka waynan qʼala chʼamaktʼat kayunakapar chʼalljjtaykäna ukhajja... Jane kullakajj akanjja, chʼamañchtʼataw jikjjatasïna, ukat cheqapuniw chacha warmi ikthapiñ munäna. Akaruw mantapxäna. Yämas japonés ninja Karas ukanakawa. Aka rubio wayna, wali suma uñnaqt"ani, ukat jupax wali jach"a chacha perfección ukaniwa. Ukat ukham qʼoma ukat suma ñikʼut chuchumpi llamktʼañax wali askiwa.
  Jane kullakajj kayunakap kayunakap taypiruw chʼuqtʼañ munäna, ukampis phenqʼasisaw amtap mayjtʼayäna. Chiqansa, ¡ukham lurañax wali kusiskañawa!
  Tatitun phuchapax akham sänwa:
  - ¡Lamar quta ola ukat colerat nina! ¡Ukat wali colerat, ukat wali colerat nina!
  Imill wawanakax wasitatw "Goering" -5 ukax soviético soldadonakan cargonakapar apayapxäna. Inas Stalin chachajj nazis sat jaqenakan nayrar sartatapat yatisajj wal muspharachïna. Chiqansa, kunjamarak jan akan chhaqkasmati. Mä coloso sat animalaw jumar jankʼak purintäna, ukampis janiw kunas jaysañatakejj utjkiti. Kimsa tunk pusini, janiw serie E ukarux atipt"kasmati. Ukat juk"ampirus AGs piramidales ukanakat.
  Ukat Stalin, amuyataxa, wali mulljataw jikxatasi. Ukhamarusa, mä cucaracha jawst"añamawa iwxt"irinakamaru. ! ¡Grifonak katuqañjamawa!
  Jane kullakajj jachaqtʼasisaw akham säna:
  - Ukat Stalin chachax Churchill ukar uñtasitax sapa kutiw Hitleran qillqatanakap munañapamp katuqatayna ukat sumankañar saratayna!
  Gringetax wali kusisitaw q"ucht"äna:
  - ¡Kunas akapachan utji uk yatiyapxita! Jupanakax jaysapxätamwa - intimpi thayampi!
  Malanya kullakajj wali kusisitaw akham säna:
  - ¡Ukatsti ch"amani, k"umara wawanaka utjani!
  Matilda kullakajj jachtʼasisaw akham säna:
  - ¡Akapachax janiw ajedrez tabla ukhamäkiti, ukat Hitler jupax janiw reyïkiti!
  Jane kullakajj akham sasaw amigapar cheqañchäna:
  ¡Jupajj mä reyit sipansa jukʼamp jachʼawa! ¡Ukat aka planetan uñnaqapat qʼomachañäni!
  Gringeta ukax aptasinx akham sasaw arnaqasïna:
  - Británico jaqinakan jach"a kankañapa, uñt"atawa planeta! ¡Fascismo ukax mä espadampiw t"unjatäna!
  Malanya kullakajj wali kusisitaw akham säna:
  - ¡Uraqpachankir taqi markanakan munat ukhamarak jach"añchatätanwa!
  Matilda, nayrïr munasiñap jikxatir tawaqun kusisiñapampix akham sasaw arsuwiyi:
  - ¡Iyawstwa, qullan comunismo uñstayañäni!
  Jane kullakajj larusisaw akham säna:
  - Ukat alemanonakan p"iqinchatapampixa, chiqpachansa, comunismo ukax lurasispawa!
  Gringetax nayrapampiw pistolan calzoncillopar ch"allt"äna, ukat q"ucht"äna:
  - Comunismo tuqitxa sawkasipxtanwa, jichhaxa lurapxañäni! Ukat Stalin jupax jiwasan super héroe ukhamäniwa!
  Malanyax saskakiwa, qhanancht"asa:
  - ¡Ataúd ukanxa chiqpachansa!
  Gringetax jank"akiw chiqanchawayi:
  - Chiqpachansa, ¡ataúd ukanxa!
  Jane kullakajj filosofía toqet akham sänwa:
  - ¡Qhawqha jach"as reyix ataúd ukar mantani, perrera ukar uñtasita!
  Gringeta jupax mä k"ari sonrisampiw yapxatäna:
  - Mä políticox k"arisipuniwa, ¡chiqpachapuniw jiwxi!
  Malanyax q"ala kayunakap ch"iqt"asaw akham säna:
  - ¡Jan jiwañax chiqpachapuniwa, ukampis jiwañax mä ilusorio ukhamawa!
  Matildax mä aforismo ukham apsuwayaraki:
  - ¡Reyinakax taqi kuns lurapxaspawa, ukampis janiw mä, mä reyix ataúd uraqin jaytkaspati!
  Jane kullakax akham sasaw tuiteó:
  - Mä juk"a pachatxa jakawixa tukusxaniwa ....
  Gringeta jupax wali jach"a jach"a tukusaw yanapt"awayi:
  - Jutirina!
  Malanyax ametralladoranakampiw infantería soviética ukar jaquntäna, ukat sist"asïna:
  - ¡Ay mama, mama, wawat khuyapt"ayasim!
  Matilda, larusiñap jark"aqañax ch"amawa, ukat akham sasaw saraki:
  - Taqi kunat sipansa, jupax jakañapawa, janiw mä urus utjañapäkiti!
  Jane kullakajj filosofía toqet akham amuytʼäna:
  - ¡Taqinipuniw suma jakañ munapxi, ukampis mä qawqhanikiw jach"añchäwimp jiwapxi!
  Gringeta kullakajj jachaqtʼasisaw akham säna:
  - Jiwañax jan walt"awinak arsuwayi, jan ukax jikxatañan rayunakapamp ch"amakt"ayaspa!
  Malanyax wali colerat sonrisampiw sist"asïna:
  -¡Suma jiwañajj jan wali jakañat sipansa jukʼamp askiwa!
  Matilda kullakajj akham sasaw jisktʼäna:
  - ¡Diosäñax wali askiwa, sallqa uraqinxa, zona ukankir saxratakix jan waliwa!
  Gringetax mä venenoso sonrisampiw akham säna:
  - Ukat conchas ukanakax tukusxapxtwa ... Iyaw sapxsma, akax mä jach"a llakiwa! ¡Janiw kuna presente de anniquilación ukax utjkiti!
  Jane kullakajj jiskʼachasaw chhuxriñchjasïna.
  - ¡Machaq uñacht"awinaka ukhamaraki yaqha p"iqinchirinakawa utjani!
  . 17 JAQTHAPI
  Friedrich chachajj aka uru, octubre phajjsit 10, 1947 maranjja, kunjamtï nayrajj mä galgo ukat jan qarjataw mä caballo de aire Me-362 sat caballot jankʼak tʼijtäna. Uka waynax janiw mä ch"amakas qarjatäkaspas ukham amuyaskänti, wali kusisitaw jikxatasïna, ukat wali ch"amampiw ch"axwantäna. Arumanakax askichir equiponakax, nayraqatax estadounidenses ukanakaw jan walt"ayat yänak mä chikat irnaqañapatak mayipxäna. Jisk'atpachax "Pattons" ukanakax wasitatw larugas ukanakamp muyuntapxäna, ukatsti mä pä patak uka maquinanakax quta thiyat apayataw irnaqapxäna, nayratpach depuración ferrocarriles ukanakan. Chiqansa, partidonkirinakax yantʼapxäna, ukampis sapürut sipansa jukʼamp jan walinak lurapxäna. Banderax Batka ucraniano ukaruw chhijllawinakan atipt"awayi, ukatx traición ukat deserción ukax partidos ukanakanx jilxattawayiwa. Ukhamarus, movimiento partidario ukan p"iqinchiripaxa, Voroshilov, usutaw uñjasiwayi ... Ukatx janiw jupatakix mä lantix pachapar apthapipkänti ... Ukhamat, suministro del grupo internacional de fascistas de choque ukax wali satisfactorio ukhamawa. Jïsa, uraq manqhan jan axsart"ir irnaqirinaka, ukat heroico saboteadores ukanakax awisax suma jikxatasipxäna, ukampis janiw nivel táctico ukat sipans juk"ampïkänti. Ukhamaraki, machaq aliados capitulados ukanakan uñstatapax URSS ukan atipt"awiparux iyawsäwipax wali juk"ampiw jilxattawayi, ukat ukax mayjt"ir elementonakax qhanan jan ukax jamasat nazis ukan chiqaparuw sarapxäna.
  Ejército Rojo de Kraikov ukat Ejército Polaco ukanakanx juk"ampiw jaltxapxäna. Polaco jaqinakax nazis ukat juk"ampirus occidental capitalistanakan arsutanakaparuw iyawsapxäna, ¡inti jalsu tuqin mä jach"a imperio uñstayañarux walpun jakthapipxäna, ¡Rusia markan jan walt"äwipa! Janiw taqpach chiqans, comunistas polacos ukanakax soviéticos ukanakarux chiqa chuymamp qhiparapxäna, ukampis mayni sombras políticas ukanakax ... Liberales ukanakax juk"amp jan atiniskañjamawa ... Ukhamat unidades polacas ukanakax niya jank"akiw Bulge de Moscú ukar katuyasiñ qalltapxäna ofensiva ... Wali askiwa, juk"anikiw utjäna ukat akax janiw jichhakamax ch"axwäw saräwiparux mä amtañ ch"amanchawaykiti .
  Friedrich jupax nayrïr pä mistuwinak jupa pachpaw luratayna, mayni pilotonakat jithiqtasa. Uñisirinakax janiw nazi tamamp ninampiw ukham chʼamampiw jikisxapxäna, ukat tanquenakan cuñanakapan thakipanx niyas janiw kuna minanaksa utjxänti. Ukampis soviético soldadonakajj wal chʼajjwapjjäna. Infantería ukax janiw pallapallanak jist"arkänti ukat yant"apxäna, tanques ukanakar jist"antañ jaytasa, pistanakapar jan ukax mä qutu granadas ukar jan walt"ayasa, jan ukax botellas de mezcla combustible ukamp ninamp phichhantapxäna.
  Terminador waynax chiqpachanx puntuación ukar jilxatayawayi, armas soviéticas ukanakat utjatapata. Ukhamaraki, plano horizontal ukan ch"iyar jaquntaña, buceo ukar jan tiempo apt"añataki. Chiqansa, embuscada ukankapkäna uka walja tankanakaw tʼunjatäpxarakïna. URSS markan aviación ukanakax jan ch"amanïsaw lurapxäna. Uka pachpa alwax paqallq U-2 avionanakakiw uñstawayi, ukatx pusi Laggas ukanakaw uñstawayi. Jilapachax Friedrich jupax jupanakamp mä juk"a aruskipt"awayi, mä juk"a gatillo ukar ch"allt"asa ... Ukat ukxarusti, kunjamtix nayrax lurapxirïk ukhama!
  Nayratpach jan ch"amanïki uka ch"axwañ chiqanakar chhaqtayasaxa, tanques nazis ukanakax juk"ampiw pampar t"ijtapxäna ukat trincheras ukar mantapxäna ... Ukampirus antitanque zanjas ukat erizos ukanakax aka niya suxta ukat mä chikat phisqhïr línea de defensa ukanx jikisipxarakïnwa (taqpachanx llätunk ukhaniw utjäna ). Soviético artilleronakajj ajjsarayasisajj jaya cheqatwa fusilañ qalltapjjäna. Nazis ukanakan artilleríapax jan sinti khuyapt"ayasiriwa, ukat aviación .... Jichhakamax mä pista de patinaje ukham taqi kunas ch"iyjatäxänwa. Suma, Friedrich, kunjamtix nayrax lurapxirïk ukhama, taqit sipan nayrar sartaski, juk"amp jank"aki ukat juk"amp thaya. Mayjt"awinakax pallapallanakan utt"asiwipanx utjawayi, Pattons ukanakax ch"aman ametralladora armamento ukamp nayrar sartapxäna. Mä forzado amtawix kamikaze infanterías ukanakan chhaqhatanakap jisk"achañataki, jupanakax sacrificios lurapxi ukampis janiw katuyasiñ munapkiti...
  Friedrich jupax kimsïr salida Helga amigapampiw lurawayi. Aka chiqanx nayrïr kutiw mä juk"a jan ukax juk"amp jach"a lote de aviones soviéticos ukanakamp jikisipxäna. Jupanak taypinjja, phisqa Br-3 (kawkhantï allsusipkäna) ukanakas utjarakïnwa. Muspharkañawa, ukampis URSS ukan bombarderonakapax alemán as ukanakar uñjasax jank"akiw kutt"apxäna, ukat ch"axwirinakax jupanakamp jikisiñatakiw jank"ak sarapxäna.
  Friedrich chachajj thaya wilampiw jakʼachasiñ munapkäna uka autonakar chʼalljjtayäna. Ukanx mä as ukaw fuselaje ukan URSS ukan heroe ukan warawarapampi. Ukampis wali yatxattʼat nuwasiriw qinayanak taypir mantañ yantʼäna, ukampis Friedrich Bismarck sat mä monstruo contrax jukʼamp jan waliruw puripxäna. Terminador waynax jan chhaqhata, kimsa tunk suxtan ch"axwirinakamp pusi ataque avionanakampiw mä kutikiw jaquqaniwayi, turkakipt"asa, ch"amanchasa, bombarderos ukanakar arknaqasax jank"akiw jaltxatayna.
  Ukampirus aka chiqanx Friedrich jupax autopax janiw sinti jank"ak sarnaqirïkänti, ukatx janiw 740 kilómetros ukch"a thakhinak forzado motorampis t"unjkänti. Kunatsa ukhamaxa, Friedrich jupan 30 milímetros cañones Mr-108 ukaxa Mr-103 ukampiwa turkata, ukaxa, qallta proyectil velocidad 960 metros por segundo ukhamawa, tanques teja ukarux juk"ampi suma mantaraki ukatxa uñisiri ch"axwirinakaxa wali jaya chiqata, ukampis niya chikat kuti juk"amp llamp"u ukat juk"ampi juk"ampi 420 muyuntat nina naktäwimp mä minuto (ukampis Friedrich jupax jilapartx juk"amp askiwa, mä trance ukar jaquntata, sapa conchas ukanakamp ch"allt"aña!). Jïsa, ukat pistolanakatakix munición carga ukax juk"ampiw jilxattawayi juk"ampirus Friedrich ukataki. Ukhamasti, bombarderonakar katjañax janiw faciläkänti. Walja He-362 ágil ukanakax jan axsart"ir, wayna as ukarux atipt"awayiwa. Juyranakaruw granizo ukham jaquqanipxäna, soviético autonakar tʼunjapxäna ukat tʼaqhisiyapxäna. Ukhamarus Br-3, juk"amp k"achat k"achat sarnaqir ukhamarak jan suma armatjama, terrorista pilotonakatakix jasakiw jan walt"ayat uñjasiwayi. Frederick jilatajj fiesta tukuyañkamajj niyaw puqutäjjäna, ukampis tunka payan jaya cheqanakaruw jukʼamp tukuyäna, phisqa tunka jayaruw jaqontäna. Ukampis uka waynax janiw nayrax pä patak phisqa tunk kimsan autonak apnaqañ jikxatkänti.
  Friedrich jilatajj wali kusisitaw kuttʼanïna, almapan wali kusisitaw kuttʼanïna. ¡Jupax atipt"awayiwa ukat atipt"askakiwa! Ukat aljantatätapat amuyunakax qʼal chhaqtawayxiwa. Uka waynax akham sasaw chuymapan säna:
  - Ukat kunatsa uka yaqhachasiñanakax utji! ¡Utax kawkhantix amigonakamax wawanakamax jilsupxi! Ukat URSS markax janiw Pachamamakïkiti, jan ukasti jaqinakan carcelapawa!
  Helga kullakajj uka arunak istʼäna, ukampis cheqpach kun sañs muni uk jan amuyasaw akham säna:
  - ¡Jumaxa chiqawa! ¡Ukat niyaw wawanïñäni! Ukampirus, janiw puraka jikxatañ munkti, ¡ukham ch"axwäwix utjaskakiwa!
  Friedrich jilatajj wali jachʼat arsüna.
  - Taqi ch"amani Diosan munañaparjamawa. Ukampirus, ¡Papa ukat mä qawqha metropolitanos ukanakax jiwasan chikäpxiwa!
  Pusïr salida en asalto, jet-powered Fokken-Wulf-5 ukax armas ukanakar thaqhañaruw tukuwayi, kunatix mä qawqha tanques ukanakakiw katjapxatayna. Ukampis cheqpach yantʼajj jutañapänwa.
  Rotmistrov jupan Ejército de Tanques de Quintas Guardia ukax Krasnogvardeisky uksankir transferencia ukarux tukuyawayiwa. Ukampis janiw taqpach muspharkañar puriñjamäkänti. Nazi sat avionanakax walja tankinakan sarnaqatap qillqtʼapxäna, ukat nazis ukanakax jankʼakiw jan waltʼäwinak askichapxäna. Niya phisqa patak unidades SS 2do Ejército Panzer SS, ukhamarak pä patak k"añaskunakaw reserva estratégica uksat mistuwayapxäna, llätunk patak phisqa tunk tanques ukat armas autopropulsadas ukanakamp ch"amanchata reservas de puño blindado de Rotmistrov ukanakamp jikisiñataki. Jisk"atpachax ch"axwawix pampanw utjawayi, granja colectiva Pervomaisky jak"an, kawkhantix granadas alemanas ukat armas ukanakax línea capturada ukan jikxatasipxäna.
  Friedrich ukat alemán as wali suma jaqinakaw jawillt"atäpxäna, uraqit ukhamarak thaya tuqit mä jach"a ch"axwäw saykatañataki.
  Teniente general Rotmistrov, Stalingrad ch"axwäwin heroe, jupax pachpa Jach"a Comandante ukan kamachip phuqhawayi, taqi chuymaw Moscú jak"an ch"axwäwix janïr chhaqtkiti sasaw amuyäna. Jupax amparanakapan ch"amanïxänwa, URSS markax kuntix nayrax apt"awaykatayna uk wasitat katuqañapatakiw suyt"äwix qhant"askäna. Ukampirus, columnax, jupan ch"amapampiw sarnaqäna, wali ch"amanchataw jikxatasïna. Ukax mä chiqanx Tercer Reich ukan avión de reconocimiento ukar jan sarañ munatapatw utjawayi, yaqha pachax marcha ukax líneas ferroviarias ukanakar jan walt"ayatapatw utjawayi, uñisirinakan avionanakapan jan walt"ayatapata.
  Jach"a bombarderonakax jach"a ch"aman tanques ukanakaruw patak patak kilómetros ukch"a ch"amapampi sarnaqañapatak wayt"awayi. Ukhamarus, marcha ukax máxima velocidad ukanïnwa ... Flota de tanques ukan mä juk"a heterogeneidad ukar uñjasax yaqhip autonakax filtros ukar mayjt"ayañ atipxatayna, yaqhipanakax, jan ukasti, nayra kasta, transmisiones imperfectas ukanakamp chika, motores diésel ukanakarux juk"amp juk"ampiw juk"amp ch"amanchapxäna.
  Uñisirinakan avionanakapax jan sinti qhuru ukat jach"a jan walt"awinak utjatapatxa, phisqhïr ejército de choque ukax línea de frente ukanx wali jayaruw jikxatasïna ukat ukax aka pista de acero ukarux jayp"ut alwakamaw sarañapatak wayt"äna.
  Nazis sat jukʼamp compacto grupojj Rotmistrov sat chacharuw suytʼapjjäna. Taqpach tanques ukanakan rendimientop uñacht"ayasa, nazis ukanakax juk"amp sumaw calidad ukanx utjäna: niya patak chikatani "Panteras" -5 ukat "Tigres" -5 ukanakaw utjäna, ukhamarak tunka payan "Goerings" L (inglés autos 17-pies ukanïnwa armas, niya kipka ch"amampiw penetración ukax mä arma "Panthers"), E-50, AG-50 ukat "Patton". Superferdinanda tank t"unjirinakax wali thakinkapxänwa.
  Chiqansa, nazis ukanakar waljanimp nuwasiñax wali askïspawa, ukampis wali axsarkañ Zhukov chachax Rotmistrov ukarux sinti jank"akiw luratayna, chiqapuniw nazis ukanakax ch"amampiw contramedidas ukar puripxani sasin axsarasa. Ukampirus, ukax nayratpach luratäxiwa...
  Ukampis akanx ejercito soviético ukax mä trumpeta ukanïnwa - akax mä jach"a tapa aérea ukhamänwa ... Avionanakax dirección Ural ukat reserva de tasa ukanakaruw apsuwayxi, ukat entrenamiento ukan autonakas ukhamarakiw equipos ukanakas línea de montaje uksat chiqak ch"axwañar jaquntatäna . Ukax ch"iqa lado ukat qhipäx p"akjañ ch"amapunïnwa, fascista cuña ukax wali nayrar sartawayiwa.
  General Gota, ukat yaqha comandantes, nayratpach nayrïr aruskipäwinakanx plan de operación de Moscú ukat amuyapxäna, chiqpachans Krasnogvardeysk markax mä tanque ukan ch"axwañ chiqaruw tukuni, reserva de combate de los ejércitos soviéticos ukamp, ukax sañ muniw mä tapa ukaniñaw wakisi plan.
  Alemania markan avionanakax especiales, juk"ampis Xe-362, ukanakax espacio aéreo ukar uñjapxäna, ukhamat Krasnogvardeisky ukan ch"axwäwix janiw tanque ukakikiti, jan ukasti Segunda Guerra Mundial ukan aéreo ch"axwäwiruw tukuñapäna!
  Friedrich jupax uñisirimp nuwasiñatakiw jawsatäna, jupax Luftwaffe ukan wali suma aspawa, aéreo ukan ch"axwäwinakan reyipax Tercer Reich ukan atipt"äwipan chimpupawa. Ukat jak"an, jan ukax niya jak"anx ch"iqa amparamp, asalto, ukat ukatw juk"amp ch"aman modificación Fokken-Wulf-5, Helgax jank"akiw jaltxatayna.
  Uka waynax akham sasaw qʼuchtʼäna:
  - ¡Warawarawara barconakanxa olas taypinwa t"ijtxapxta! ¡Quarks ukanakax vórtices éter ukanakan espuma ukham uñt"atawa!
  Helga kullakax akham sasaw qhanancht"awayi:
  - Wila uywanaka, utjani Gancho jumanakaru! ¡Uka manqhankir infierno pachan wawanakaparux!
  Friedrich chachajj larusisaw kuntï jupajj gustki uk arsüna:
  - ¡Walikiwa, tornillo ukata! ¡Jiwañ angel, uñstañapatakix sillp"iñakiw wakisi! ¡Taqi q"añunak ch"iyjañapawa asnu!
  Helga kullakajj uka jisktʼar jaysañatakejj chuym chʼalljjtayasïna.
  - ¡Walikiwa, jumaxa amuyt"asirïtawa!
  Friedrich jupax mä juk"a llakitaw jikxatasïna, avión ukan pesaje ukan jilxatatapata, jaya chiqanakar sarañ armas ukanakamp chikt"atapata ukhamarak municiones ukan jilxatatapata. Taqi kunat sipansa, 30 milímetro cañón ukan proyectil , 20 mm cañón ukan proyectil ukax kimsa kutiw juk"amp llamp"u, ukat inas pusi kuti juk"amp ch"amanïchi t"unjir ch"ama tuqita, ukax mä arma universal ukhamawa, armaduranakax panpachaniruw apasiñatakix wakicht"ata planeta ukat aire ukan! As waynax ametralladoranak jaytañs munarakïna, pusi jach"a calibre ukanakap apsuñ munarakïna, ukampis ... Helgax janïr jaltkasax janiw sasaw arsuwayi:
  - Taqi kunat sipansa, jak"a ch"axwañaruw purispa. Aka trumpetax juk'amp askiwa ...
  - ¡Fuerza Mayor ukat pä "tirurista" ukanakatakix suficiente! Friedrich jilatajj mä jiskʼa toqetwa parläna. Nayatakix kunas jak"at ch"axwañax - ukax wakisiwa. Jilapachax nayax amuyta ametralladora armamento ukax akanx redundante ukhamawa.
  Helga kullakajj kusisitaw lartʼasïna ukat uka waynarojj qhepäjjaparuw chʼalljjtäna.
  - ¡Janiw taqinixa, llakt"asiñjamakiti, jumar uñtasit jan atipt"ir caballeronakaxa! Walja asnakax wali qalltirinakapxiwa, jupanakax juk"amp denso nina munapxi chiqpachan ch"allt"añataki ...
  Friedrich chachajj wali amuytʼasisaw akham säna:
  - Ukhama jila chanini autoxa ME-362 U ukaxa janiwa mä piloto novice ukarux churatäkaniti. Aka ch"axwirix as ukanakatakiw.
  Helgax jaysañat sipansa, ch"axwañ avionaparuw t"ijtäna, ch"iyar ch"iyar, q"ala, rosa talonanakapa. Ukat kun lurañas wakisispa, emergencia jawsañax ist"asïna.
  Friedrich chachajj pä extrema ametralladoranak apsutapatwa jila partejj kusisïna, jachʼa maquinajj jankʼakiw qalltäna, ukat jankʼakiw jukʼamp jalnaqäna, ukat chʼiwinakapajj kʼachachtʼatäjjänwa, ukatwa jukʼamp sum maniobrañ yanaptʼäna. Puntos de fuego ukanakax carenados ukanakamp ch"uqt"atäkchïnsa, jisk"achatätapax auton aerodinámica ukarux walpun yapxatäna. Me-362 ukax cualidades aerodinámicas tuqitx wali jan uñt"atäkchisa, motores de pistón ukanakanx ukhamarakiw universal caballo de guerra.
  Aka aynachanxa, juk"a quqanaka, yapunakaw qhant"apxi ... Urux junt"ukiwa ukat ch"axwañax janiw jasakiskaniti sasaw uñt"ayasi. Yämas rusanakax, jupanakax aka jach"a ch"axwäwinx atipjapxiwa. Aka chiqanx, ch"iqa tuqiru ukat mä juk"a aynacharu, mä tama cuervos ukanakaw t"ijtapxi ... Mä jach"a tama, ukat yaqhip cuervos ukanakax wali jach"a ... Mä jan wali chimpu, cuervos ukanakax taqi ch"axwawinakamp chikt"atawa, aka qhuru pachax jan sentimentalidad ukaniwa. Kunjamtï Boyarskyx wali uñt"at musical ukan q"ucht"känxa:
  - Ukampisa kunatsa! ¡Janiw amuyun jakañax utjkaspati! Ukampis kunatsa - ¡jakäwix janiw kuns yatichistuti!
  ¡Akax nuwasiñawa, nuwasiñawa ukat juk"amp ch"axwañawa! ¡Crueldad, crueldad ukat mayamp crueldad ukax markar cimenta!
  Mä tama cuervonakax jan tukuskirjamawa, tunka, patak waranq cuervonakaw utji, ukat herméticamente sellado cabañansa istʼasiñapatakiw chhuxriñchjasipxi. Friedrich chachajj Helga kullakarojj radio toqew akham jisktʼäna:
  - ¿Ametralladoranakampi jawq"jassnati?
  Uka as tawaqux akham sasaw uñch"ukitayna:
  - Janiwa! ¡Sapa balax akan jakthapitawa!
  Friedrich jilatajj wali jachʼat arsüna.
  - ¡Kunas wali ch"amaxa! Reyix trono manqhanxa, mä bolsa cartuchonakan ikiski.
  Mä tama buitrenakan qhipäxapatxa, nayrïr t"aqa avión soviético ukanakax mä akatjamat jaltxapxäna. Nayraqatax salamandras ukanakaw jupanakamp jikisipxäna. Pä tuqinx chhaqtäwinakaw utjäna, juk"amp rusanakaw jiwarapxäna. Friedrich chachajj qhepatwa fusilamp jiwayäna ukat llätunka autonakarukiw jaquqanïna. Ukampis wali jan wali qalltawiwa. Ukampis mä par alemán "Salamanders" -3 ukanakax jaquqaniwayi, ukhamarak Me-262, janiw qhanakiti kunjams taqinir nayrar sartañx atipjawayxi.
  Ukampis kunatï jukʼamp wakiskirïki ukajj janïraw jutañapäkänti. Cuervos ukan tamapax tukusxänwa, alemán pilotonakax Krasnogvardeisky pampan patankir espacio ukar jaltasaw qalltapxäna.
  Mä taqpach ejercito ukaw escuadrón alemán ukar t"ijtäna, ukat akanx chiqans URSS ukan walja ejércitos aéreos ukanakan aviación ukaw utjäna. Mä jach"a armada de aviones taqi kasta, ukampis taqi kunat sipansa Yakov ukat mä juk"a Laggs ukanakaw utjäna.
  Friedrich jupax suxta kilómetros jila jaya chiqatw pallapallanak jiwayatayna. Jupax wasitatw sallqa trance jawiranakar jaquntäna, kunapachatï jan amtkta ukhaxa, ukat amparanakamax taqiniw automáticamente chʼallxtapxi. Kunapachatix jan kuna amuyt"awi, amuyunaka, janchix jumankkaspas ukhamawa, ukampis jumax niyaw jan uñt"at ch"amanakan títere ukar uñtasita ... Ukax sañ muniw janchix janiw jumankkiti, jan ukasti manqha pachan ajayupaw - q"uma, jan wali ch"amanaka ...
  Suma, ukat terminador waynan p"iqipanxa, qawqha kutis q"uchupax ist"asi:
  Amigonakan muyuntata, ukampis uka pachparakiw sapaki, .
  ¡T"aqhisiñanakan katuntat uñjasisinxa, llakisiñ llakinaka!
  Akapachasax wali qaritäxiwa, .
  ¡Janiw jach"a uraqis ni suma uñnaqt"anïñas uñjatäkiti!
  ¿Kawkirus irpapxista - jan wali ñanqha saxra?
  ¡Kunapachatix ñanqha saxrax ejercito turkañapa!
  Jiwasaxa, chiqpachansa, pallapallanakan jach"añchäwipa, .
  ¡Almajax mä jan wali parásito ukhamäkchisa!
  
  Ukham ch"usax jiwañampïskir ajayunwa
  ¡Pantano muytapanxa janiw thakhi uñjkasmati!
  Ukat jiwaña, aka jakthapiwi jan khuyapt'ayasir chuymankipstat warmiru,
  ¡Kunas qullan Rus" ukan impuesto apthapiski!
  
  Sapuru amuytʼañax janiw qhantʼkiti, .
  Taqi kunas web ukankiwa, jan tukuskir ch"ama!
  Aka Uraqin jakañ munaña, .
  ¡Muxsa muxsa, kusisiña, kusisiñampi mallt"aña!
  
  Ukampis destinojj wawaparuw guerrar khitäna,
  ¡Kawkhantï sumankañat armasiñajj wakiskäna!
  Ukham luratapatjja janiw Supayarojj maldecañajj wakiskiti,
  ¡Janiw yaqhanak munapkti!
  
  Avionanjja, thaya thaytʼanitwa, .
  ¡Mä trik lurasax, ukat katuqañax coronawa!
  Iyawsapxita, Awki Pacha ch"axwirixa janiwa jiwkiti, .
  ¡Uka q"añunakatak mä marcha funeraria anatt"añäni!
  
  Uñisirinakax waljani, ch"amani, .
  ¡Autonaka, ch"axwirinaka, misiles ukanaka!
  Jiwasax infierno Wehrmacht ukarux t"unjañäniwa,
  ¡Rusia markan jach"a lurawinakapax q"ucht"atäniwa!
  Aka Uraqir jutani, nayax comunismo ukarux iyawstwa,
  Kusisiñampiw jakañäni - ¡Chiqpachapuniw yatxa!
  Jaqinakar jiwayir jaqix t"unjatäniwa - fascismo, .
  ¡Atipjäwix suma chuymampiw utjani, mayo phaxsin qhana!
  
  Awki marka, jank"aki t"ijt"aña, .
  ¡Ukajj qollan jakañ churistu!
  Pachamaman q"uchupax chuymasan q"ucht"i,
  ¡Chiqpachansa, ¡jupa laykux wal chʼaxwta!
  
  Ukat pachax, nayax iyawstwa qhana, puriniwa,
  ¡Janiw jiwayañanakax utjkaniti, chuymankipstañanakax manqha manqharuw chhaqtxani!
  Género ukax jan borde ukampiw jilxattaspa, .
  ¡Platax líneas ukan jikxatatanakap jank"akiw sartayani!
  
  Ukat uka pacha jak"achasiñasataki;
  ¡Rus" soldador uñtataw nuwasiñama!
  Ukhamat taqi khitinakatix jan moron ukhamäpki ukanakar puriñapataki,
  ¡Uka rusanakax nuwasiñ yatipxipuniwa!
  Friedrich chachan pʼeqepanjja, mä suma patriótico qʼochuw istʼasïna, ukampis traicionir amparanakapasa kayunakapasa janiw ukhamäkänti. Mä arunxa, soviéticos sat avionanakaruw taqi kasta ukat kunayman markan conchas ukanakamp apayapxäna. Pilotos soviéticos jupanakax jak"achasiñ yant"apxäna ukat mä vertedero qalltañ yant"apxäna ... Volka, phisqa tunk jila autonak sarkasax ch"axwañ tukuyäna, mä turno luratayna ukat jan ch"axwawinakat ukhamarak ramming yant"äwit jithiqtawayi (jupax aka kamikaze ukx ametralladora jisk"a phallawinakampiw khuchhuqatayna) . Ukat as waynan avionapax mayjt"awayiwa, ukat mä trance de combate ukankatapatxa, waynax walja armas aéreas ukanakaw churasïna. Wali mowed down mä qawqha soviéticos ch"axwirinakaw qhipäxat mistunipxäna.
  Aka chiqanx Friedrich jupax niyaw ch"axwawayxi, ukampis nina linea ukar liwxatañ atipxatayna, ukat uñisirinakar tukjañax sarantaskakiwa. Aka kutix gemelo motor "Pawns" ukax jupan jan walt'ayatanakaparuw tukuwayi. Mä aforismo ukaw yuqall wawanakan p"iqipanx qhant"äna (peones ukax janiw nueces ukhamäkiti, jutïr reinas!). Helga kullakajj radioparuw chhuxriñchjasïna.
  - ¡Ay, munat mama! ¡Kunjamsa jupanakax ch"amanchapxi!
  Friedrich, mä jan tukuyat jiwat lazo lurasa, soviético ch"axwirinakaruw jaya chiqat khuchhuqawayi, Helga qhipäxar sarañ yant"asa. Jupanakat maynix "Tienda ukan irnaqiri" (Lagg-5), fuselaje ukan mä jach'a wila warawarampiw jikxatasïna ... Ukhamat URSS ukan heroe. Pachpa imill wawax Fokken-Wulf ukan modificación de asalto ukanx Rotmistrov ejercito ukan tankinakaparuw alemanes ukan posición ukar nayrar sartayañatak ch"axwawayxi. Ukat uka pachparakiw wali chiqaparu chʼalltʼasïna, wali sumwa bucear sararakïna.
  Ukampis Friedrich chachajj uñisirinakan avionanakampiw nuwasïna, amuyunakapanjja, municionanak jiljjattatapatwa uka suministronakar yuspäräna. Jupax mä terminador traidor T-34-85 tank ukar uchañs atipxatayna, ukatx comandante ukan ajllitapatxa (ukax antenanakat uñjasispawa, ukax laq"ampi jayankkasas Friedrich ukan ch"ullqhi nayranakapax jasakiw uñjasi!).
  Tapa de escotilla ukax kimsa conchas ukanakamp mä kutikiw ch"uqt"ata ukat tanquex sayt"awayiwa...
  Ukhamarakiw alayax wali junt"üna, Ejército de Tanques de Quinta Guardia ukan vanguardiapax nayratpach granadas SS ukat payïr cuerpon chiqanakaparuw liwxatasïna.
  Nayrïr autos soviéticos ukanakax antitanque zanja ukar liwxatasinx juk"ampiw juk"ampi. Jank'ak ch'axwañ armas "Tigres" -5 ukat "Panteras" -5 ukanakaw jupanakar jaquntatäna. Ukaw machaq alemanes ukanakax ch"amanchasipxi jaya chiqan ch"axwapxi, jupanakar ventaja jikxatañatakix tanques soviéticos ukanakax jak"at ch"axwañar mantapxañapänwa. Mä vertedero wakicht"aña ... Ukampis tácticamente amtäwix janiw chiqapäkänti, kawkhantix zanjanakax allsutäkän uka jist"arat pampar ch"iyjañataki, "presa" suyt"ir autonakamp jikisiñataki. Jïsa, ¿janit mä pachpa horasa en masa pilanak lurapkta?
  Chiqansa, Ils soviéticos ukanakax uñjkañ chhaqtäwinakas utjkchïnxa, mä jiskʼa boxeador ukham jachʼa jaqin jam manqhan bucear uñtataw uñisirinakan tankinakaparux jan waltʼayapxäna, ukat jiskʼa bombanakampiw jan waltʼayapxäna. Chiqans yaqhip "Tigres" -5 ukanx rejilla patxaruw sayt'asipxäna, ukampis walja k'añaskunaka, infantería alemana, chiqpachan sarkasax jark'aqasiñ utt'ayañatakiw wayt'atapxäna.
  Friedrich jupax amuyataynawa, rusanakax mä huelga juk"amp concentrada ukar puriyapxaspän ukhax juk"amp sumaw "mä qutu jisk"a" ukat qullqimp jak"at nuwasiñax utjaspa.
  Ramming ukax wila pilotos ukanakan sarantaskakiwa, ukampis sañäni, wali ágil "Salamander" -3 ukarux, aka táctica ukax janiw suyt'at askinak apankänti. Alemania markan aviación ukan chhaqhatapax juk"ampiw jilxattawayi, ukhamarak soviéticos ukanakan chhaqhatapax juk"ampiw jilxattawayi. Ukampis janiw jan jaysat nuwasiñax utjxänti. Walja pilotos soviéticos ukanakax suma experiencianipxänwa, janiw inamayakïkänti Moscú markarux ch"amanchapxäna, ukatwa nazis ukanakax wali jan waliruw puripxäna.
  Friedrich, khititix yatiñapax jan iyawsañjam ch"amanchatawa, sapa kutiw jan ch"axwawinakat jithiqtawayi ukat intuitivamente juk"amp jan walt"ayir ch"axwirinakaruw ch"axwawayxi. Jilïr irpirinakar jaqunukuñ yant"aña. Jupaw uk luräna, ukat jan pantjasisaw irnaqäna. P"iqijanx, chiqans, ch"usaw utjäna, ukat ch"axwäwx ukham jan uñjañjamarakïnwa. Cuerpox reaccionawayiwa, diana ukanakax katjatawa, janiw kuna faltas ukanakas utjkänti. Mä qawqha kutiw tankinaksa katuqarakta.
  Ukat walja patak, jan ukax waranq waranq avionanakaw nayranakaj nayraqatan liwxatapxäna ukat chʼiyar chʼiyar tukupxäna. Aka chiqanx, sañäni, Huffman jupax Non-362 ukapanx ... Mä especial ukham ch"axwaski, velocidad, mä jerk de una máquina de jet, ukat q"añunakaw taqi tuqir jaltxaski ... Ukat rusanakax janiw jan walïpkarakiti .... Ukax kawkhantix Kozhedub ukax utjki ukakiw, jupar des-energizar pachaw purinispa ... Friedrich jupax mä mínimo ukanw sarnaqaski, jichhax janiw turkakiptañax wakiskiti, qullqi tuqit atipt"añax wakiskiti, ukampirus ukakipkarakiw, ukhamax mä juk"a atipt"añat mayjt"ayasi.
  Municiones ukanakax tukusxiwa, ukhamarak tanques ukan combustible ukanakax tukusxiwa, ukatx wali muspharkañ refuerzos ukanakaw Alemania markan posición ukanakat purini. Salamandras, ukat walja axsarkañ Me-362s ukanakas nayrïr kutiw ch"axwäwir mantapxi, ukat jupanakan qhipäxapanx nazis ukan chhichhillankhanakapaw qhipharux mantapxi. Mayampiw costa a costa... avionetas soviéticas ukanakax qhipäxar kutt"añ qalltapxaraki. Jupanakan combustiblepax tukusxiwa, ukat chhaqtäwinakax juk"ampiw jilxattawayi: taqpach amuyt"añjam ukhamarak jan amuyt"añjam límites. Friedrich jilatajj kuttʼanjjänwa ukat Helga kullakaruw akham jisktʼäna:
  - Taqi kunasa sumaki?
  Imill wawax akham sasaw jaysatayna:
  - ¡Avionaxa wali ch"amawa! Nayax suxta tanques ukat mä ch"axwiriruw t"unjawayta...
  Friedrich jilatajj akham sänwa:
  - Jisa, jumax nayat sipans juk"ampiw tankinak t"unjawaytaxa. ¡Naya pachpaw phisqa autonak bozal ukamp tʼunjawayta!
  Helga kullakajj wali jachʼat arsüna.
  - Ukat ¿qhawqha avionanakas utji?
  - ¿Avionanaka? - Friedrich p"iqipaxa jakhunakawa lliphipi ... - ¡Chiqpachansa kimsa pataka mayani! Machaq uraqpachan récord. Akax mä aski lurawiwa...
  Helga kullakajj akham sänwa:
  - Jisa, jumaxa mä caballero ukhama! Janiwa, mä juk"a pachatxa t"unjañ diosa. Jach"a Kali jupa pachpa ... universal ch"axwiri!
  Friedrich chachajj wali amuyumpiw cheqañchäna:
  - Chiqpachansa, Kalixa janiwa diosäkiti, jan ukasti jan wali diosawa. Mä arunxa, warmi, hinduismo tuqinxa wali jach"añchata ukat wali uñt"at diosa ukhamäkchisa. Walja templonakaw jupatak lurasiwayi, ukat mayisiñanakas utjarakiwa.
  Uka waynax mä akatjamat palancan qunqurip wal chʼallxtatap amuyasïna. Ukat maldecita:
  - ¡Maldita! Janiw mä turno lurañax wakiskänti, ukham wali armat autonxa.
  Helga kullakajj llakitaw akham säna:
  - Ukat jutïr vuelo ukax nayamp jan nayamp utjktamti?
  Friedrich chachajj jankʼakiw akham säna:
  - Jisa, Fokken ukax wali gasolina ukat cargado ukhamawa, ukat nayanx niyaw wakicht"ata. ¡Janiw parlañamäkiti, jan ukasti juma pachpaw sum uñjasiñama!
  Helga kullakajj wali chʼamampiw akham säna:
  - Janiwa! Nayan iwxt"awijax jumanakatakix ch"axwañawa ukat ch"axwañawa kunatix wali askiwa... Ukhamächi ukhax.
  Avionanakax uraqiruw puripxäna ukat Friedrich jupax jutir autoruw t"ijtäna. Uka ajllit combinación Me-362 ukat asalto F -490 ukax wali askiwa superass taqi pachan ukhamarak jaqinakan.
  Friedrich chachajja, qʼala kayunakapamp Fokken-Wulf-4 sat avionan wali chʼullqhi, qʼañu pedalenakap amuyasaw jankʼak chʼalljjtayañ qalltäna ukat qʼochtʼañ qalltäna:
  - ¡Nayaxa nuwasiñaruwa sarä! ¡Uka luratarux laq'aruw t'unjä!
  Krasnogvardeisk markan ch"axwäwix sarantaskakiwa. Janiw ukakikiti, Rotmistrov ejercito ukan tankinakapat sipansa, patak chikatani autos soviéticos ukanakax sur uksankir flanco ukat Frente Soviético Kashirna ukan chiqanakapat apsutawa, ch"axwäw chiqarux pachaparuw puripxäna. Chiqansa, jichhakamax nayrïr lote autonakakiw purinipxi. Aviación soviética ukax janiw katuyasiñ amtkänti, ukampis jichhakamax janiw sinti ch"amanchatäkiti.
  Friedrich chachajj uka tankinakan irnaqtʼañ qalltäna, ukatakejj cañonanakapampiw yanaptʼasïna, uka cañonanakapajj uka amtampiw lurasïna. Jupan amuyt"awiparjamax calibre 37 milímetros ukax wali sumaw ukatakix wali askiwa. Aka chiqanx, sañäni, Rudel ukham armanakampi, jan kuna trance de combate ukampix t"unjawayi, jan ukax juk"amp chiqaparu, 534 tanques ukanakaruw taqpach ch"axwäw pachanx jaqunuqawayi. Ukampis jupax mä común jaqipunïnwa, janiw Friedrich jupax... Uka waynax amtasïna kunjams awkipax mamaparux säna, uka efecto combinado ukax wawar purakapan apaski uka fetorux, ukatsti pubertad ukham phenomenal capacidades uñacht"ayañat sipansa, wawanakarux psicópataruw tukuyaspa ...
  Inas jupan trance de combate, ukat aka superpoder de un guerrero, ukax mä consecuencia ukhamarakiw mä impacto ukanxa, kunatix jupax janiw yatiskiti.
  Ukampis jichhax tankinakaw jutaski, pilototakix sarnaqawipax juk"at juk"atjamawa, ukat Friedrich jupatakix juk"ampiw jutaski. Uka as waynax mä plano horizontal ukanx offhand ukhamaw q"al ch"allxtañ qalltäna. Ukax nina naktayañakiw ukat thuqt"añakiw. Qhana ch"iyar ch"iyar, jisk"a phallawinakat, escotillas ukanakax ch"uqt"atawa. Uka pachparakiw walja autonakajj qhantʼi, kunattejj gas tanquenakajj nuwasiñ cheqanwa utji. Ukat tʼunjatäsajj T-34 sat barcojj mä honda barril ukham tʼijtjjäna.
  Jila partejj conchas ukanakar chʼalltʼasaw municionanakajj phallawayjjäna. Ukat akax turkakipt"asax...
  Friedrich jupax janiw ukham jisk"a yänakat lup"känti, jupax uka jamuq uñch"ukiskäna, kunawsatix, jach"a chhaqtäwinakamp t"aqhisiyata ukat amuyasinx inamaya yant"awinakax, p"akjaña, zanjanak soviético jaqinakan allsutapat sipansa, guardianakan tanques ukanakax muyuntapxäna.
  Ukampis akanxa, mä jan wali muspharkañaw jupanakar suytʼäna. Pä tunka "Superferdinands" ukanakax jak'achasiñ atipxatayna. Jupanakax, llakt"asiñjamawa, juk"amp ch"aman apnaqañ uñacht"awinakampiw jikxatasipxäna, motores estadounidenses ukanakan apnaqawipar yuspajarasawa.
  Soviético autonakax mä jist"arat pampan sarnaqapxäna, ukax sañ muniw legendario ch"axwirinakax kimsa kilómetros ukch"a jayatx niyaw ch"axwapxaspäna. Chiqans "Superferdinands" jupanakax janiw jikxatapkänti, ukampis antiaéreos armas ukanakan jach'a tasa de fuego ukanakax jupanakarux walja kutiw ch'axwañapatak jaytawayi. Ukatjja, uka yapujj wal allsutäna ukat conchas ukanakampiw yapuchasïna, ukat T-34-85 sat avionajj janiw jankʼak sartañjamäkänti. Ukampis mä erupción ukan oladanakjamaw sarnaqasipkakïna. Ukat Panteras -5 ukat ágil American Witches -5, jach"a thakhinak t"unjiri, jank"akiw Ferdinands -4 ukar yanapt"añatak sarapxäna.
  Friedrich jupax (purapat subconscientemente) comandantenakar jaqunukuñ yant"äna. Uka jan waltʼäwitjja, amparanakajas chʼiyjatäjjänwa. ¡Ukat frutanakax utjarakïnwa! Uka wayna terminador, mä proyección horizontal ukanx pusi tunk payan T-34 tanques, kimsa KV-s ukat pä Su-122 ukanakaruw ch"allt"awayi. Kimsa autonakampïspawa, ukampis jupanakax ch"axwirinakan soviéticos ukanakan ch"axwatapampiw mayjt"ayapxäna, ukat juk"amp askix ataque avionanakax mayjt"ayatäpxänwa. Jupanakan arsutaparjamax Friedrich jupax 37 milímetros ukch"a aire arma ukat pä 20 milímetros ukan yapuchañ qalltawayi (ukax wali muspharkañawa, linterna jan ukax gas tanque, jan ukax motor ukar ch"allt"ata ukhaxa.
  Pä tunk paqallqun avionanakakiw, ukat tunka llatunkani ukanakax Ils ... Janiw jan walïkiti, sapa tank ukan wakiskirïtapat amuyt"asax, aka qala chuyman ch"axwäwinx jan walt"ayatarakïnwa ... Akax mä qawqha T-34-85 ukanakaw jank"ak puri, ukat wali p"akjataw jist"antañataki ranju. Akax jan ch'aman blindat americano "Brujas" -5 ukanakax nina nakhantawayi.
  Friedrich jupax Hans-Ulrich Rudel jupan ataque avión ukar uñjäna. Aka nayratpach nayratpach uñt'at as, ukhamaw amuyasi, "Shtuka" ukx mä juk'amp ch'aman ukat juk'amp jaya Fokken-Wulf-5 ukamp lantintañ amtawayaraki. Jupan antorcha emblemapax taqiniw uñt"apxi. Jupajj Friedrich jilataruw akham jisktʼäna:
  - ¡Kunjamarak jumax jiwañ angela!
  Terminator waynax akham sasaw jaysatayna:
  - Asuntos Gestapo ukanxa, ukatxa nayaxa lurawinakaniwa!
  Rudel jupax akham sasaw arsuwayi:
  - Ukat nayax wali suma! Ukampis ¿kunjamatsa ukham chiqaparu ukat jankʼak disparasma, ukat mä plano horizontal ukansa disparasma?
  As waynax larusisaw jaysäna jan ukax q"ucht"arakïna:
  - Taqi kunatix jan lurañjamäki ukax lurasispawa ¡Nayax chiqpachapuniw yatxa! ¡Uraqinkir reyinakan diamantep uma jalsun jikxatapxam!
  - Janiwa kunasa, nayaxa kimsa tunka uru tukuyaruxa katjäxa! Rudel jilatajj akham sasaw arsuwayi.
  Kutt"ayaña, avión lantintaña, ukat mayamp nativo Me-362, uka avión, ukax, jan ukax balas ukan ch"iwinakapat sipanx janiw kuna jan walt"awinaks katuqkänti Volka irpirin p"iqinchata. Ukat chiqans tank ch"axwawix....
  Krasgvardeisky markanx wali junt"ünawa. Ejército de Quinto de Guardia ukat yaqha frentenakat apsut brigadas ukanakan columnanakapax jilxattawayxänwa. Refuerzos ukanakax alemanes ukanakaruw jalxatapxäna, tunka payan tanques estadounidenses ukanakaw t"unjapxäna, qhipa M-18 ukanakax 110 milímetros armas ukanakampiw utjäna. Uka maquinanakax janiw Tiger-5 armas, calibre 105, ukat sipanx juk"amp jisk"a ch"amampiw jiwayirïkänti, ukat T-34 ukarux juk"amp sum atipt"apxäna, kunatix janiw ricochet ukar puriñ munapkänti. Pachpa pistola, uka pachparakiw mä convertido antiaéreo arma estadounidense ukat apsutaraki, ukax sañ muniw jank"akiw ch"axwañapa. Aka chiqanx armadurax alemán armaduranakat sipanx juk"amp jan ch"amaniwa, ukampis wali 186 milímetros ukhakiw proyectil ukar nayraqatar katxaruñatakix wakisi. Yämas sarkasax T-34-85 ukax wali ch"amampiw ch"allt"ata.
  Friedrich chachajja, jaya cheqankkasas mä tsunami jakʼachasisin amuyasïna, ukajj Ejército Rojo ukan machaq olapawa. Ukax sañ muniw janiw tankinakarux puriñapakiti, niyas mä t"iju t"ijuruw ch"axwapxi, ukhamax ataque avión ukanakax jupanakar uñjapxpan. Jupanak taypinx, chiqans, wali jach"a armat ukhamarak blindat He-329 ukanakaw uñjasi. Kunjamakitix avión de ataque ukat tanque destructores ukanakax ch"amaniwa. Yämas 88 mm Ra-44 armas ukanakampi, ukax janiw tanque ukan tejapak ch"allt"kiti, jan ukasti nayraqatarus ch"allt"arakiwa. Aka chiqanx aéreo ch"axwañanx aka maquinax, llamp"u chuymamp arsuñatakix janiw "yegua irnaqir" Fokken-Wulf ukar uñtasit versatil ukhamäkiti.
  Uka ataque avión taypinxa, Friedrich chachax Helga sat warmin avionap uñjäna. Ukhama, chiqansa, kutt"aniña filanaka.
  Terminador waynax thakhin mä juk"a saraqasinx kimsa tanques ukat autopropulsadas armas-76 ukanakaw khuchhuqañäni, q"ucht"awayi:
  - ¡Jiwasax mä uñacht"äwiw utjani! ¡Jan ukax wali jach"a superclase!
  . 18 JAQTHAPI
  Helga kullakajj jankʼakiw akham säna:
  - Chiqpachansa nayax iyawstwa! ¡Chuymax janiw mä animalar churkti! Uka jaysäwix jumaruw churatäni - jumax iyawstati janicha?
  Friedrich jupax jaysañat sipansa, manqhat jaya chiqatw ch"axwañ qalltäna ... Ukat ukatsti jach"aruw jilxattawayi.
  Ukanjja, soviético avionanakajj waljaw utjäna, ukampis nayrïr kutit sipansa jukʼamp jiskʼakïnwa. Luftwaffe ukan pilotonakapax wali atinisisaw jikxatasipxäna, mä nayrïr grado yatiqirix mä jan uñt"at yatiqañ utan mä chuym ust"ayir masipar jawq"jatayna ukhama, uka qhipatx chiqpachans ch"amampiw ch"amakt"ata.
  Soviético pilotonakax juk"amp k"arisiñaruw tukupxäna, ukat ch"axwawinakan jaquntatäsax jank"akiw tama tama t"aqanuqtapxäna, alemanes jupanakar jupanak tuqir jaquntañ yant"apxäna. Friedrich jupanakarux atacatayna, qullu pataruw makhatatayna. Ukampis jupatakejja, uñisirinakan cheqaparjam ataque lurañat jan munatapajj tácticas ukanakak facilakïnwa. Ukampis Alemania markankir yaqha nuwasirinakax nuwasiñaruw makatapxäna.
  Friedrich chachajja, He-362 sat avionajj nayrankañapänwa sasaw chuym ustʼayasis säna. Ukampis walikïskiwa, walja kilómetros ukch"a jayat saratapatxa, janiw khitis kunjamatsa khuchhuqañ yatkiti.
  Ukat "Salamanders" -3, kunjamatix wawanakan papel avión ukanakax saltapxi, saltapxi, tiburón ukham oladanakar jaltapxi, ukat jupanakpachaw ...
  Friedrich chachajja, janïr kunjamsa aka autojj jaquqaniwayi uk amuytʼañatakejj janïr tiemponïkasajj víctimaparuw ajlliwayi, uka avionajj comando satänwa. Uka waynax uka moral uñacht"ayäna:
  - Mä ch"axwäwinxa atipt"asmawa, janiwa deportes ukarjamakiti, mä kutixa, mä ch"axwäwinxa atipt"asmawa, janiwa mä anatt"awiru uñtasita, jan tukuskir! Ukampirus tabla ukan chimpunakapax chhaqhat jaqit t"ijt"i, atipirix tabla ukar ucharaki, ¡nayra unidades de combate ukanakarus jaquqaniwayi!
  Ukampisa, uka chʼaxwäwix pampanwa amuyasïna. Amuyt"añataki, Wittmann jupax nayratpach mä as tank ch"amanchatawa, jupax "Tigre" ukan ch"axwawayiwa. Jupasti, artillerompi chika, walja kutiw faltapjjarakïna, tanquejj jasakiw muytarakïna. Artillero Schleich, juk"akiw ajanupat ch"uñu pichthapiñatakix tiempox utjäna. Aka acero monstruon nayraqatapax walja kutiw ch"allt"ata, ukampis jichhakamax ricochet ukar puriñx atipjawayiwa. Wittmann chachajj pulmonanakapan patat akham sasaw arnaqasïna:
  - Jak"achasipxpan, jan axsarapxamti, achikt"asipxam...
  Mä ch"axwäwin chikancht"asir jaqin amuyunakapax, subjefe de gabinete de la 31n brigada, jupax jichhakiw Heroe de la Unión Soviética ukar tukuwayi, Grigory Penezhko, jupax uka jan wali condicionanakan mä jaqin estadopatw arsuwayaraki. ... Janïr amuyun uñacht"äwinakapax jach"a jamuqanakaw utjäna ... Ukham q"ixu q"ixunakaw utjäna, ukat membranas ukanakax ch"allt"asipxäna, wilax jinchut jalsuwayxäna. Motoranakan sapüru thuqt"awipa, metalan thuqt"awipa, thuqt"awipa, conchas ukanakan phallatapa, hierro ch"iyjata sallqa ch"axwawipa ... Punto-blank disparos ukanakatxa, torretas ukanakax turkata, pistola torcido, armaduranakax phallawayi, tanques ukanakax phallawayi.
  Uka jan mantañjam jach'a "Patton" -3, niyas punto-blank ukax T-34-85 soviético ukar apsuñ yant'äna. Jupax chhuxriñchjasïna, escudo armaduranakax jilxattaskäna. "Layqanakax" -4 jupanakax liwxatasinx jupanakpachaw maniobra ukar apnaqañ yant'apxäna. Ukajj nayra caballeronakan caballeronakan ejercitopamp jiwayatäñampïkaspas ukhamänwa. Jila partejja, panpachan tanquenakajj jan kun imtʼasaw pallapjjerïna ukat maynit maynikamaw phallapjjerïna.
  Gas tankinakar chʼiyar jaquntatanakatxa, jankʼakiw tankinakax nina nakhantäna. Escotillas jistʼarasïna, ukat tanquenkirinakajj mistuñ yantʼapjjäna. Grigoriox mä teniente waynaruw uñjäna, chikat phichhantat, armadurapar warkt"ata. Usuchjatajja, janiw uka escotillat mistuñ puedkänti. Ukat ukhamatwa jiwxäna. Uka jakʼanjja, janiw khitis jupar yanaptʼirïkänti. Pallapallanakax pachap apt"asipxäna, janiw umat pharjata, janirakiw junt"u umañs jikxatapkänti, janirakiw tanquen jisk"a cabinapanx ch"axwañanakas jikxatapkänti. Mä amuyt"awi, mä munaña - jakkasaxa, uñisiriru ch"axwaña. Soviético tankeranakax t"unjata autonakapat saraqasinx uñisirinakan tripulacionanakaparuw pampan thaqhapxäna, jan kuna yänakampis sarxapxarakïna, ukat pistolampiw jawq"japxäna, amparat amparat katjapxäna.
  Mä uñacht"awix estilo surrealismo capitan ukankiwa, jupax mä kasta frenesí ukanw armadura alemán "Tigre" -5 ukan t"unjata ukar makhatawayi ukat ametralladora ukamp escotilla ukar ch"allt"awayi, nazis ukanakar "q"añuchañataki". khayana. Chertorizhsky sat tanque empresan pʼeqtʼiripajj kunjamsa jan ajjsartʼas luräna. Jupax liwxatasïna, conchas ukanakan thaya thayt'anitapatxa, uñisiri "Tigre" -5 ukan ladopar p'akjasa, ukampis jupa pachpaw ch'allt'ata. Autot jaltasaw tankeranakax nina jiwayapxäna. Ucatsti wasitat nuwasiñaruw sarjjapjjäna.
  Helga kullakax Grigory Penezhko tankipan tejaparux qhipa conchampiw ch"allt"atayna. Uka conchajj gas tanqueruw chʼalljjtäna, ukat taqe kunas nina nakhantatänwa. Nina naktäwix soviético tanquenakaruw phichhantäna, ukat escotillanakapat jaltxapxänwa. Ukampis Grigorio pachpaw usuchjatäna, janiw saltañatak tiemponïkänti ... Jupax jakkirpachaw phichhantäna, kunas manqha pachax uk amuyasa ...
  Friedrich, uñisirinakan aviación ukax nayratpach yatiñan jilxattatap uñjasax ukat mä mayacht"at thakhin jaltxañ yant"ata, jupa pachpaw tankinakarux atacatayna ... Chiqpachans alemanes ukanakax ch"amampw jikxatasipxäna, ukampirus inglés Challenger tanques ukanakax juk"amp armados ukanakax ch"axwawiruw mantapxäna (The tripulacionanakax Gran Bretaña yuqanakapat jutirirakiwa ukat wali chiqaparuw ch"axwapxi!) .
  Friedrich jupax saxra ch"amampiw phuqt"ata ukat kusisiñampiw phuqt"ata, jupax sapakiw taqi kuns ukat taqinirus q"umachañatakix wakicht"ata, mä taqpach tanque ejercito ukamp ch"axwañax wakisispa ukhas, ukat juk"ampirus aire ukamp ch"axwañaw wakisispa. Ukampis kutt"añamawa, combustible ukat munición ukax tukusxiwa, ukatakix mä avión, phisqa tunk paqallqun avionanakaruw jaquqaniwayi ukat kimsa tunk mayan tanques ukat suxta autopropulsadas armas ukanakaruw jaquqaniwayi, ukat juk"amp pä portaaviones blindados, kimsa Katyushas, pusi Andryushas, autonakax qhipäxar sarañ yant"apxäna .
  Helga kullakajj akham sänwa:
  - ¡Rusanakax jiwasan ayllunakasan warminakat mä q"uchuw utji! Ukat janiw nuwasir warminakakix utjkiti, jan ukasti chachanakaw utjistu, ¡kuntix jumanakax munapkta!
  Friedrich chachajj akham sasaw iyaw säna:
  - Jiwasana chachanakasa, kunsa munapxtaxa, ukampisa warminakaxa juk"ampi sumawa!
  Helga kullakajj kʼari chuymampiw akham säna:
  - ¡Warmixa jachaqt"asisawa atipt"i, chachaxa jachaqt"asisawa atipt"i!
  Friedrich chachajj kisunakap qhantʼayasaw akham säna:
  - Niyakixay jiwasax ch"ullqhi ukhamästanxa, ukhamax taqi kunas janiw ukhamakiti jichhürunakanxa!
  Jutïr t"ijtäwitak sapakiw avionat sarañama ... Walikiwa, ukhamächi ukhax janiw kuna askis chuyma chhaqhayañax utjkiti ... Focken-Wulf ukanx niyaw junt"üxi, mä motor aire-cooled ukampi. Wali junt"u, motor, ukatsti inti, ukatsti juk"a pacha thayt"añataki. Friedrich jilatajj kunjamsa janïr ukham jan wali qʼepimpi jaquqanïkäna uksa musphararakïnwa. Taqi kunat sipansa, elemental ukhamawa ... taqi manq"añanaka manq"anti ...
  Tanques soviéticos ukanakax taqpach jisk"achataw uñjasiwayi ... Ukhampachasa, refuerzos ukanakax wasitatw alemanes ukanakar purintäna, ukatx niya taqpach avionetas de ataque ukanakax nuwasiñaruw jaquntatäna ... Ukampis refuerzos ukanakax Rotmistrov ukarux wali askirakiwa ... Yaqha frente ukankir pachpa tanques ukanaka.
  Ukampis thayax juk"amp samarataw jikxatasi, kunayman lotes de combatientes, jan ukax ataque avionanakax utjkchispas ukhama.
  Friedrich jupax nayra uñacht"ayat tácticas ukanakax wasitat arsu, jupax nayratpach yatiw jupax janiw juparux aynacht"kaniti. Ukat alemanonakax...
  Mä regrupo ukax lurasirakiwa, kunatix jilpach tanques soviéticos ukanakax nayratpach t"unjatawa, ukatx juma pachpaw atacañ yant"asma ... Wittmann jupax llakitaw akham arsuwayi:
  - Llatunk tankinakaw jaquqanitäna ... Mä urutakix wali askiwa, ukampis ukham urutakix jan waliwa ...
  Uka guiajj akham sasaw cheqañchäna:
  - Chiqpachansa, tunka payani ....
  Wittmann jupax akham sasaw arsu:
  - Pusi t"unjata autonakaw kunapachatix rusanakax mä manqhankir antitanque zanja taypit makhatapxäna - ¡janiw jakt"apkti! Ukajj elementalänwa. Jisa, ukat municionanakax wasitat phuqhantatäñapawa ...
  Ukampis tanques soviéticos ukanakax wasitat nayrar sartapxäna, kunapachatix ataque avión ukanakax juk"ampirus jupanakar katuqañ qalltapxäna. Jisk"atpachax Friedrich, jupax phisqa tunk phisqhan profundas ukanakaw ch"axwawayxi, ukat pusi tunk llätunkan T-34 tanques ukat suxta autopropulsadas armas ukanakaw ch"axwawayxi. Ukat phisqa minuto chikataniw juparux sarawayi ... Ukaw ch"axwawix ... Chiqans juk"ampirus utjaspawa ... Friedrich jupax amuyt"ataynawa, kunats pä cañones ukanakat mä pachan pallapallaspa? Ukat Maynix wali askiwa ... Ukañkamax ...
  Helgax aeropuerto ukan uñt"asiwayi, wali munasiñampiw jamp"att"awayi, jisk"at arsüna:
  - Akax caballeriza ukan uñacht"ayatawa - ¡Don Quijote!
  - ¿Kunsa jumaxa sasma? Friedrich jilatajj akham sänwa.
  Uka tawaqux jank"akiw waliptawayxäna:
  - Disculpa lobo wawa... ¡Lancelot sañ munta!
  Uka as waynax akham sasaw akham säna:
  - Ukatxa yaqha tuqitxa! Taqi kunat sipansa, Don Quijote jupax mä caballero ukan parodiapawa. ¡Jan amuytʼasir caballeriza ukat jan interesat noblezanakajj mä jukʼa larusipjjewa!
  Helga kullakajj iyaw sänwa.
  - ¡Nayaxa, taqpachanxa, amuyasta! Ukampinsa...
  Friedrich chachajj uka tawaqoruw akham säna:
  - ¡Avionanakanxa jakaskiwa!
  Soviético tanquenak apnaqirinakasa ukat pilotonakas mä chʼaxwäwin jan waltʼäwip mayjtʼayañatakis qhip qhipa yantʼanak lurapkaspa ukhamawa. General Gota, mä yatxatat comandante ukhama, jupax nayratpach sum yatxatatayna rusanakan tácticas ukanakapa, janiw jank"ak ataque lurañatakix utjkänti, ukat mä juk"a qhipäxar jaquntatäxarakïnwa, ukhamat ventaja ukax nina naktäwin sapa patakat patak apnaqañapataki. Ukat chiqansa, reserva luraña. Akax mä jach"a boxeadoran tácticapawa, jupax jisk"a jaqi nayraqatan qhipäxar kutt"awayxi, payïr jakhüwirjam irnaqaraki, ukampis janiw pinscher subtamaño ukarux jaya jist"antañapatak jaytkiti ukat ventaja jikxatañataki. ¡Walikiwa, ¡Rotmistrov jupax janiw yaqha amtäwinïkiti! ¡Ataque jan ukajj jiwaña! ¡Qhipïrix jukʼamp askiwa, inas panpachanix mayachtʼasipxchispa!
  Suma, Friedrich jupax avionanakampiw ch"axwañaparaki ... Ukax mä ch"axwawiwa, ukat uñisirix jan axsart"arakiwa ...
  Ukampis nayraqatax terminador waynax tunka phisqhan tanques atacantes T-34-85 ukanakaruw ch"axwantäna. Ukhama etéreo mä phallawi ...
  Helga kullakajj akham sänwa:
  ¡Jumaw alaxpachankir emperadorätaxa! ¡Ukhamaw Tercer Reich ukax wali uñt"atäni!
  Friedrich jilatajj akham sasaw jupar jaysäna:
  - Ukat jupax niyaw uñt"atäxi! ¡Ukat janiw jachʼañchañamäkiti!
  Helga kullakajj akham sasaw arsüna:
  - ¡Ukat jumanakax juk"amp jach"añchapxtaxa!
  - ¡Yant"asiniwa! Friedrich jilatajj akham sänwa:
  Jupax wasitatw mä trance ultra-combat ukar jaquntatäna. Uka waynan pʼeqepanjja, muspharkañ amuyunakaw muyuntäna. Sañäni, ¿Kimsïr Reich sat apnaqäwin atipjatapatxa, ¿kunas juparux pasani? Chiqansa, emperadoran warmipan yanaptʼatapax wali jachʼa cargo katuqani, ukat yuqapaw Jachʼa Imperio herencia katuqani. ¡Kusisiñ vistas ukanaka! Ukat rusanakax, qhiparuxa, kuna orden ukat disciplina ukanak yatiqapxi, Stalin, wila wartañ georgiano, jupanakarux janiw yatintañ puedkänti.
  Chiqansa, atipt"añax wali jayankkchisa ... Jan ukax Fritz ukar ch"axwañ ch"axwirirux apt"asispawa ukat turkaspawa. Ukhama, walja tunka fascista autonak jiwayaña ukat URSS markar mä heroe ukham kutt"aña?
  Ukampis ¿juparux yanapt"aspati ch"axwäwin heroes ukanakax katuntatäñat qhispipkäna ukanakax balamp jiwayatäpxani ukhaxa, ukampis .... Stalin jupax janiw khitirus atiniskiti, jupax janiw mä yuqall wawanïkti sasaw säna, Yakovlev! Ukhamat janiw Friedrich ukar kutt"añ puedkiti ... Yämas kuntix lurawayki ukat qhipatxa ... URSS uksaruw jank"ak jaltxañax utjäna, kunawsatix "Stuka" ukak churapkäna ukhaxa. Uka waynax pampachatäspawa... Walikiwa, inas batallones penales ukar khitapxchispa, ukat jupax yaqhip nazis ukanakar jaquqanirakchispa... Jïsa, kutt"aniñatakix mä ch"amaw utjäna... Ukampis jichhax, URSS markanx jupanakax janiw khuyapt'aykaniti, jupax sinti wilaruw tukuwayxi....
  Friedrich chachajj akham sänwa: Suma, walikiwa, jupax Hitler Wayn tawaqunakaruw mantawayi, Berlín markan chika taypinkxatapata, ukatx janiw yaqha thakhin jakañatakix utjkänti. Ukampis ¿kunatsa comisarionakar jiwaypachäna? Ukhamakiwa jist"antasma ... Kunatsa mä sallqa uywax akatjamat ukan sartpacha ... Janiw mä uywas ukhamäkiti, kunatix uywanakax manq"añatakikiw jiwayapxi jan ukax manq"at awtjataw jikxatasipxi. Maysa tuqitxa, jaqix jiwayañarux kusistʼañaruw tukuyäna, mä tigret sipansa jukʼamp jan waliruw tukuwayxäna ...
  ¿Kunas juparux pasäna ukat jiwayañax kusisiñ qalltäna, ukat Tercer Reich ukan jach"añchañ munañax, mä carrera lurañatakix taqpach esenciap katjäna? Khitirus tukuwayi, .. ¿Kunatsa markapar munasiña ukat markapar munasiñap chhaqtayawaypacha?
  Ukampisa, ¿jupax ukham utjpachati? Akax pachpa general Vlasov jan ukax Boris Alekseevich Smyslovsky ukanakawa. Aka chiqanx ukhamarakiw mä jan uñt"at jaqi, Rusia zarista ukan noble cuerpopan mä uñacht"äwipjamaw uñjasi. Ukat Hitlerampi ukat yaqha fascistanakampi chikaw sarañapäna. Ejército Imperial Ruso ukan oficialapa, capitan. Guerra Civil qhepatjja, Polonia markanwa carcelan jistʼantatäjjäna, ukat Alemania markaruw sarjjäna. Jupajj Alemania markankir ejercitoruw serviñ qalltäna. 1928 marat 1932 marakamax Departamento Militar (Academia General de Estado Mayor) de Reichswehr ukan Cursos Superiores ukan yatxatäna. Segunda Guerra Mundial ukanxa, unidades voluntarias rusas ukanakan utt"asiñapatakix walpun yanapt"asiwayi. Alemananakax Rusia markar wasitat utt"ayañatak yanapt"apxaspawa sasaw amuyäna: "Aleman ejercitonakan atipjatapax Moscú markaruw irpañasa ukat juk"at juk"at amparanakasar ch"amap katuyañasa. Alemanes jupanakax Rusia Soviética uksan mä juk"a atipt"atapatx jaya pachaw anglosajón uraqpachamp ch"axwapxañapa. Tiempojj jiwasan askisatakiw yanaptʼistani, janiw jiwasatak wakiskaniti. Mä aliado ukham wali wakiskirïtasajj jukʼampiw jiljjattani, ukat política toqet sum sarnaqañajj taqe chuymaw utjani" sasa.
  Uka waynan p"iqipax kuntix nayraqat Internet uksan ullart"kän ukaruw jalnaqäna ... Mä juk"a pachakiw nayranakapax referencia libron pankapat t"ijtäna - "cómplices del nazismo - la p"inqaw markan!"
  Chiqansa, uka pachparakiw janipuniw A. A. Vlasov generalamp chiktʼatäkänti, kunattix janiw kuntï amuyki ukat kun lurañsa amtkäna ukanaksa yatiykänti, ukampis kimsa kutiw jupamp jikisïna, jilpachax Alemania markankir Estado Mayor ukan yatichäwiparjamaw jikisïna.
  Friedrich jupax amuyunakaparux jark"awayiwa... Llatunk tunk kimsan avionetas soviéticas ukanakaw jaquqaniwayi, ukat qhipa conchas ukanakax tankinakan yapuchatäxiwa, ukat kutt"añax niyaw utjxi... Walikiwa, kuna jan wali jaqis jupax... Kunjams jupax utji liwxatata... ¡Wila q"añu q"añu warmi! Nayranakapaxa jank"akiw q"añuchatäxäna... Ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uñumpi ch"uñumpi ch"uñuyata... ¡Qhawqha k"allk"u, juma pachpa ch"axwañas!
  Kuttʼanjjasajja, mä qarjata ukampis kusisit Helga warmir uñjasajj jankʼakiw chuymap chʼamañchtʼäna, ukat wasitatwa nuwasiñar tʼijtjjäna ... ¡Jupajj nuwasir jaqewa! Ukhamasti, atipt"añatakiw yuritayna, ukat khitin markapas juk"amp jan ch"amanïki, ¡janiw jupamp amigopäkiti!
  Helga kullakajj mä akatjamat akham amuyäna:
  - Jumax jachasktati?
  Friedrich jilatajj pʼeqep chʼoqtʼasïna.
  - ¡Niya nayranakajaxa umawa, qarjata! ¡Kunja chʼaxwäwis utjäna! ¡Jichhax suxta uruw jan nayranakaj jist"antkti! Ukat janïr uka urux niyas janiw ikiwaykti!
  Helga kullakajj akham sasaw chuymachtʼäna:
  - Aka chiqanxa caldera jist"antasiniwa mä juk"a ikiñäni ... Mä juk"a qhipararaki. ¡Mä jukʼa atiptʼañatakiki!
  Focken-Wulfach-4 ukan jaltxatapatxa, uñisirinakan avionanakapax janiw uñjatäkiti, ukat tankinakax juk"akiw qhiparxi. Ukampis ukankapki ukanakas tukuyañaw wakisi.
  Helga kullakajj radioruw akham säna:
  - Walikiwa, ¡jupanak katuqañäni! ¡Ukhamajj llätunkaruw tʼijtjjäna!
  Friedrich jilatajj wali jachʼatwa arsüna.
  - ¡Llatunk t"ijt"añax juk"amp askiwa, suxta ch"akhanakar ch"ukuñat sipansa!
  Imill wawax buceo ukan autopar ch"allt"asax akham sasaw jach"at arsüna:
  - Janiwa, janiwa suxta jaqjama amuyt"añjamäkiti. Jumax mä reyin razanïtawa.
  Phisqhïr Guardia Ejército ukanx wajjranaka ukat kayunakaw utjäna. Jichhax Gotha ukax nayrar sartañapatakiw kamachi churäna, juk"ampirus niyaw jayp"üxäna, pachax manq"añ tukuyxänwa, ukat ch"amakax jak"achasiñ qalltäna.
  Ch"axwäw chiqanx waranqa patak jila tanques soviéticos ukanakaw t"unjata ukat t"unjatäna, ukat niya kimsa patak alemán tanques ukanakaw mä juk"a jan walt"awinak katuqapxäna. Ukanakatxa, niya suxta tunka phisqhani autonakax janiw kunjamatsa wasitat saytʼayatäkänti.
  Ukat Friedrich chachajja, amigapar mä cuna patjjan ikiñar jaytasajj wali avionat saraskäna. Jichha kutix artillería ukar chhaqtayañatakiw mayjt"ayatäna. Rotmistov chachan jan ch"amani sarnaqatapax mä chikat ch"amanchirinakaruw mayjt"ayäna, Meinshein ejercitonakaru, ukat jupanakax mä uru ukat jayp"uruw tunka payan kilómetros ukjat juk"amp nayrar sartapxäna. Arumax purinxänwa, ukampis thayankir soldadonakax wali irnaqasipkänwa. Jupanakax mäkiw pilotonak mayjt"ayapxäna.
  Mä kutimpiw Friedrich chachajj U-2 arumanthi bombarderonakampi jikisïna. Autonakax niya uraqi jak"anw jaltxapxäna - jisk"a nivelan jaltxapxäna. Ukham disfraz ukampix mä ch"am jikxatapxaspänwa, ukampis aka situación ukanx terminador waynan saxra instintopax irnaqawayiwa.
  Ukatjja, Friedrich chachajj mä akatjamat jachaqtʼasitapat wal phenqʼasïna, ukat wal colerasïna ... Uka waynan uñnaqapas mayjtʼjjänwa. Ukat taqpach mayj mayj arunaka, yaqha q"uchu, p"iqijaruw t"ijtäna;
  Colerasiñax nina oladampiw janchirux jilxattaski,
  !
  Aka manqha pachaxa taqi ch"iyara ch"akhanaka almana jist"aratayna, .
  Nayax palacionak munta - ¡janiw nayatakix wakiskiti mä munat masimpi ukat mä ch"usawjan paraíso ukamp!
  
  Ukat kunjamsa taqe ukanakajj pasäna ukjja, janiw Diosas yatkiti,
  Nayax traidor bastardoruw tukuwayta, ukampis jichhakamax jiwatäxtwa!
  Kawkitsa aka qhanañchäwix, khitis yuriwayi,
  Nayax mä manq"añanw inspiración apsu - ch"aman ch"amanaka!
  
  Supayajj mä qʼiwiruw aynachtʼayitäna, mä jan wali muyuruw jaqontapjjetäna,
  ¡Ukhamaw pasäna, ¡redan katjataw uñjasta!
  Ukampis web pʼakjä, ukat Diosaruw chuymajampi katoqarakï,
  ¡Jan alaxpachankir phaxsiruki maldecañamäkiti!
  ¡Ukat aka jilatanakaw armtʼasipxi, nayax chiqpachapuniw uñtʼta!
  
  Oh mä ch"am churapxita qullan Tatitu
  ¡Nayan naturalezaja, jumax traición ukat infamia ukhamätawa!
  Nayajj jañchin munaraktwa, jan ukasti jañchikiw munta,
  ¡Ukat manqha chʼamakaruw tukuyäna, ukanwa yatiñajj ikirïna!
  
  Fascista ukax akham sänwa: jumanakax jiwasaruw luqtapxista - .
  ¡Uraqi, qullqi, títulos uñt"ayaña katuqapxäta!
  Ukampis almam jaytxam
  ¡Ukat akax akapachan jukʼamp jan wali castigowa!
  
  Ukampis nayax jan ch"amanïtwa, mä jan walt"äwiruw mantawayta, .
  ¡Ukat jupa pachpan jakirinaka, jachʼañchäwi ukat concienciap tʼunjäna!
  Ukhamajj ukhamäpan, chʼama cheqawa
  Taqi kunat sipansa, janiw mä novelakiti, jan ukasti mä sarnaqäwikiwa!
  
  Kun lurañajaxa, nayra pachanakanxa;
  ¡Janiw juk"ampi utjxiti, jichhax mä juk"a kunkax mä lazoruw puri!
  Ukampis saxrax akham sänwa: "Aka q"añunak tukuyapxam" sasa.
  Ukham axsaraña, iyawsapxita, janiw katuqkti!
  Friedrich jupax aka "vocal" tukuyäna, "jiñchup" t"unjasa ukat ukjatx wali qarjataw jikxatasïna ... Ukat kunatix nayratpach panqarawayki, ukax sañ muniw machaq urux 11 uru lapaka phaxsit purini. Ukat jupax paqallq uruw kayunakapamp sarnaqäna...
  Uraqir purisax uka waynax juk"akiw cama ukar t"ijtxäna ukat jank"akiw jaquntatäna;
  Samkax wali ch"amäxänwa ... Friedrich jupax yatiqirïtwa ukat mä arst"äw ist"askäna sasaw samkasïna. Ukhamaraki, jach"a jiltañ yatichirix wali kusisitaw ukat taqi chuymampiw yatiyaraki, ukat jumax jan munkasaw ist"ta. Ukanx Rusia, Estados Unidos markan nayra uñisiri sarnaqäwipatw parlasktanxa. Markapanxa, qhiparuxa mä aski arma uñstayapxatayna ukhamawa, kutkatasiñataki;
  - Jumax yatiñamawa, Ejército de Pentágono ukax wali suma fuerza de huelga ukar uñstayawayiwa, jiwasan yaqha pachanakar thakhi p"akintañ munañasatak ch"axwañataki. OTAN ukan pallapallanakaparuw mä telegrama apayaniyäta, ukanjja janiw aka Oraqe katuntkäti, taqe jaqenakan askipatakiw sumankañamp yatjjataskta sasaw sista. Jupanakax janiw yatiyawix katuqapkänti, taqiniruw pächasir ukhamarak egoísta escala de valores ukarjam tupupxi. Aka megalomaníaco bastardos jupanakax taqi jaqinakar apnaqañ yatipxi sasaw amuyapxi. Jupanakax amuyapxiw jupanakax mä manía pasión ukanipxchi ukhax katuntañataki ukhamarak t"unjañataki, ukhamax yaqha pachanakan yaqha representantes ukanakax pachpa uywa pasión ukanipxañapawa.
  Arstʼirix mä jukʼa saytʼasisaw wali khuyaptʼayasir tʼaxllirtʼir istʼäna. Ukat Volkax wali ch"amampiw ch"allxtayarakïna, janis qhipäxankir autoridadanakar uñt"añ munkänti. Ukhama, uka ch"amani jach"a jaqix saskakiwa:
  - Janiwa mä uywa jani ukaxa manq"iri, jan ukasti naya pachpa arxatasiñatakixa ch"amawa ukatxa amtaraktwa, civilización ukana askipaxa ch"axwañajawa, ukatxa uñisirinakajaxa, ukhamaraki civilización ukana uñisirinakajaxa nuwasiñ amtapxchi ukhaxa, arxatañwa amtasta nayapacha. Khitinakatix nayamp qhispiyasiñampi chika sayt'asipki ukanakarux tukjarakïwa. Khitinakatix jaqinakar niya esclavo tukuyapki, jupanakpachax jach"a marka, jaqinakan jurisdicciónpat sipan juk"ampi, jupanakax kutkatasiñampiw uñjasipxani. Nayax mä tama oligarcas ukanakarux sapa mayniruw mä qullqi churawayta, jupanakarux mä uñacht"äwiw uñacht"ayarakï, mä jaqiw nuwasiñ yati, ukat janiw hacha manqhar sarkiti, mä ist"asir uwijar uñtata. Taqinipuniw mayacht"asiñasawa, kunatix akax jiwasan mayacht"at amtäwisawa, kunatix aka Uraqinxa, niyaw samañatakix janiw kunas utjkaniti. Jichhax negocios ukar sarañataki. Flota estadounidense ukat OTAN ukanakar atipt"añatakix jach"a, jan tukuskir reservas de energía ukanakaw munasispa, fundamentalmente machaq arma, ukat ukax utjistu. Waljanitakix, jumanakat wali suma jaqinakatakix, H-bomba ukax qhip qhipakïkaspas ukhamawa. Waljaniw, jumanakat wali suma jaqinakax janiw yaqha juk"amp ch"aman thakhix ch"ama jikxatañatakix utjkaspati sasaw amuyapxi, jan ukasti t"unjawix ch"amakïspawa, ukax lurawinx ch"amakïspawa. Taqinipuniw reacciones termonucleares, átomos de hidrógeno ukanakan fusión ukat helio ukan uñstatapat yatipxtaxa. Ukhama, yaqha elementonakax hierrokama. Fusión nuclear ukax waranq waranqa waranqa maranakaw warawaranakar qhan churaraki. Ukat waljanitakix janiw iyawsayañjamäkiti , fundamentalmente machaq reacciones de síntesis ukanakax lurasispawa: prácticamente janiw naturaleza ukanx utjkiti. Waljaniw estereotipo amuyunakampi phuqt"atäpxtaxa, uka reacción ukax naturaleza ukan jan utjkchi ukhax janiw principio ukarjam utjkaspati. Kunjams mä engaño absurdo, ciencia de super-civilizaciones ukax mä thakhiw jach"a masas de energía ukanakar mä escala ukat reacciones ukanakar jikxatañataki, ukax janiw naturaleza ukan utjkiti. Jumax yatisktawa quarks ukan utjatapa: mini-partículas ukanakax partículas elementales ukanakaruw lurapxi. Cienciamasa, patak patak elemental partículas ukanakaw jikxatawayi. Jupanakat sipansa, cienciamax qillqtʼarakiwa, kunayman kasta partículanakaw utjaraki, ukanakat waljax jumatakix muspharkañjamawa, jan ukax inamayakïkaspas ukhamawa. Kunayman quarks ukanakan utjatapatx musphart"atawa, ukax sapürunjam logico ukham qhanañchañax ch"amawa. Jichhakiw cientificonakamax preón sat partículanak jikxatapxatayna, uka partículas ukanakax quarks ukanakaruw uñstayi, ukat janiw sum yatxatañjamäkiti. Suma, janiw jichhakamax núcleo ukan apsuñx atipktati, janiw preones ukanakaki, quarks ukanakas apsuñs atipktati. Suma, kuna kasta ch"amas jupanakan fusión jan ukax jaljawipat jikxataspa: jan tupuñjamawa mä reacción termonuclear ukamp chikachasiñatakis. Jichha pacha, juk"amp jisk"a nivel de ciencia terrestre ukampixa, cálculos teóricos ukanakaw utji, ukax uñacht"ayiwa, juk"amp jisk"a partícula ukax juk"amp ch"ama apsu. Ukax uñacht"ayiwa, ukham ch"amamp sum yatxatañax wakisispa ukhax niya jan tukuskir ch"amanchawiw utjaspa. Ukampirus janiw mä cientifico terrestre ukax micropartículas ukan reacción de fusión ukar wasitat uñstayañakikiti, jan ukasti núcleo ukan mä quark libre apsuñs janiw ch"amäkiti.
  Mä libre, jan watat quark katuqañas janiw jichhakamax askïkiti. Kunatsa reacción ukax p"akjaña jan ukax mayacht"asis partículas ultraligeros ukanakax wali ch"amawa, janiw mayamp lurañakikiti, jan ukasti naturaleza ukan askichañatakis ukhamarakiwa. Razón ukax akhamawa: ukatwa reacción termonuclear ukax wali ch"amawa, ukat figurativamentex wali jisk"a amparanakan heroe satarakiwa. Reacción termonuclear uñstayañatakixa, mä bomba atómica ukan chʼamapaw munasiraki, mä bomba atómica ukan phallañapatakixa, convencionales explosivos ukanakaw munasiraki. Mä reacción de fusión de quark lurañatakixa, janiwa mä carga termonuclear ukana phallawipata reacción ukaxa utjkiti, ch"amapaxa janiwa reacción ukatakixa wakiskiti, ukatwa quarks superpesados ukanakaxa janiwa naturaleza ukanxa jikxataskiti. Janiwa chika taypinkiri thakhixa utjkiti, mä thakhixa fusión atómica ukana reacciones ukanaka jaljañataki ukhamaraki clasificañataki. Fusión termonuclear ukanxa, maynit maynikamaw etapas ukanakax utji, ukax energía liberada ukanx jilxattaskakiwa. Mä reacción ukax mä explosión termonuclear ukar sipanx juk"amp ch"amampiw mistu ukatx wali juk"akiw utji: mä reacción de aniquilación. Ukax materia ukat antimateria ukanakan contactopat juti. Pachamamanx juk"akiw utji, sinti juk"akiw utji, kunatix chiqpach pachanx niyas janiw antimateriax utjkiti. Aka reacción de aniquilación ukaxa juk"akiwa naturaleza ukanxa, janiwa mä paso intermedio ukaxa utjkiti reacción de fusión de elementos ukatxa reacción termonuclear ukanakampi. Jan walt"awix chiqpachanx antimateria ukax janiw simple materia ukat luratäkiti. Jiwasan uñjkañ sistema taypinxa, janiw uñjksnati. Ukampis jumatix espacio ukan sarnaqasma ukat universos ukanakan junt"u uraqin jikxatasma, akapachan ukat anti-mundo ukan fronterapan jikxatasma ukhaxa, kunjams chhaqtayañ thakhix jach"a escalar saraski uk uñjasma. Uka jan walt"äwin esenciapax antimateria ukax mä suficiente cantidad ukan jikxatasiñawa, mä arunx materia ukax chiqpach pachanx janiw utjkaspati. Chiqpach materia ordinaria ukampix sapa kutiw jikisispa, t"unjañapawa jan ukax phallañapawa, kunjamatix pä elemento químico sapa mayni jan kuna jan walt"ayir ukanakax jikthaptapki ukhax phallaspa ukhama. Protones, neutrones, electrones, positrones, antineutrones, antielectrones ukanakamp jikisisax fotonanakaruw tukuspa ukat yaqha partículas ukanakax kunayman tuqinakaruw jank"ak saraspa. Jupanakan jach"aptañapatakix wali jach"awa ukat qhanan jank"akïtapat sipans juk"ampiwa. Jïsa, jachʼa tʼunjañ horasanjja, uka partículanakajj superluz velocidadaruw pasapjje, ukat maynit maynikamaw jayarstʼasipjje. Anti materia ukax mä sanu thakhin jikxatañax ch"amawa, aceleradores ukan partículas ukanakar jank"ak puriyasa. Ukham jikxataski ukax janipuniw qullqinak chiqapar uñjkaniti. Ukhampachasa, antimateria ukax mä escala sólida ukan apsuñatakix mä aski thakhiw experimental ukan jikxatasïna. Uka esencia ukaxa akawa kunatixa probabilidad ukaxa antimateria, ukhamaraki materia, ukaxa niya pachpakiwa, ukaxa sañ muniwa antimateria ukatxa materia ordinaria ukanakana mayjt"awipaxa janiwa jach"äkiti ukatxa janiwa walja ch"amaxa munaskiti polaridad de materia uksa mayjt"ayañataki. Ukax mä campo especial ukan jan sinti ch"aman radiación ukat ola de naturaleza especial ukanakamp lurasispawa. Ukhamaraki, quarks, preones, creón, resones, forkons, ryumones, corodones, romons, juk"ampinaka utjarakiwa, radiación ukanakaxa nivel telepático especial ukanxa materia ukana estructura ukarux mayjt"ayiwa nivel de creón-resonancia ukanxa, mä juk"a mayjt"ayatarakiwa, ukaxa mayjt"ayiwa estructura de la micropartículas ukanaka wakicht"aña. Olas especiales ukanakan jikxatasitapax ciencia ukat sociedad ukarux mayjt"ayawayiwa. Ukampis khitin radiación, kuna nivel ukax tipo de materia ukar mayjt"ayaspa, mä nivel cualitativamente machaq nivel ukar mayjt"ayaspa, materia ukan características ukar mayjt"ayaspa. Mä machaq kasta radiación ukaw jaqin ch"amanakapat yatxatañanx jikxatasïna, jupax wali muspharkañ ch"amanïtapawa. Jiwasax Hitlernadoranakax yaqha markanakat nayrax juk"amp askinak lurañ yatipxta. Machaq radiación telepática ukax plomo ukat juk"amp denso supermateriales sólidos ukanakaruw mantawayi, ukax pachpakiwa, yaqha sistema ukat yaqha rango de radiación uñacht"ayi. Nivel de ciencia ukat civilización ukanakanx qhanan velocidadapat sipan juk"amp radiación ukaw utji ukat uñstayatawa. Radiación radioactiva Alfa, Beta, Gamma, niya Beta rayunakax qhanan jank"akïtapat sipanx mä juk"a juk"ampiw sarnaqapxi, ukatx Gamma-AS radiación ukampixa, qhanan jank"akïtapat sipanx niya mä chikat kutiw jilxati. Planeta Uraqinxa, jupanakax nayraqatw yant"awinak tuqix Klekon ukat Der olas ukanakan radiación ukar jikxatapxi, ukax pä kutiw qhanan velocidadapat sipans juk"ampi. Chiqansa, microdosis ukan lurasipkchisa, janiw kuna suytʼäwinakas utjaspa uksa yatipkiti. Nayax juk"ampiw sañ munta radiación ukan velocidad ukat materia ukar mantañapataki, mä conexión directa ukaw utji. Olas ukanakax juk"amp jisk"akiwa, juk"amp jach"a ch"amaw penetrante ukax juk"amp jach"a radiación ukax juk"amp velocidad ukhamawa. Rayos gamma ukax mä centímetro plomo pasañ tukuyatat chikatpach ch"amanchatawa. Klecon ukat Der ukanakan radiaciones ukanakatakix, penetrante ch"amapax juk"amp jach"awa. Radiación extra-alcance, ukaxa aura, teleportación, telecinesis, telepatía, cibercinesis, tormocinesis, plasmocinesis, ukaxa juk"ampi velocidad ukhamaraki taqpacha alcance penetrante. Mä arunxa, ajay tuqit superestructura satäkis ukanwa akapachanakar apnaqañataki, jan uñjat chʼamanak sum apnaqañatakix llavex utji. Machaq kasta ch"amaxa machaq tupunakaru thakhi jist"araraki, micromundo tupunakaxa saphinchañataki ukhamaraki macrocosmos ukana phuqhasiñapataki, ukaxa tupunakaxa micro-fundamentales partículas ukanaka taypina chiqapa pacharu pasayaraki, ukaxa rollo satawa ukatsti espacio. Mä machaq kasta ch"amaw machaq arma churani, rayos Z-56 ukanakaw mistuni ukat agresor ukan armada ukarux polvo ukar t"unjañapawa. Jichhax machaq ch"aman esenciap juk"amp qhanañcht"iristwa ukat kunjams uñstaski uk sum qhanañcht"asma, ukhamarak mayachasiñan efectopa, ukampis nayratpach mä ultimátum ukaw churasiwayi. Uka gorilanakajj ajjsarayañwa amuyapjje, ukampis capitulatäñäni ukhasa, janiw uka isla yapuchañ yantʼarux saykatapkaspati, ukat jachʼa pistolanakan bombanakampi ukat voleibolnakampi planchañ yantʼarux janiw saykatapkaspati. Janitï pallapallanakan acción ukax utjkchixa, ukhamax kunats Yankees ukanakax ukham armada apthapipxäna, jupanakax mä acto de amenaza ukaruw munapxi, mä uñacht"äwiw taqpach uraqpachataki. Jakäwinakamax nayat dependiwa. ¡Agresor jaqirux mä yatichäw yatichä, uka yatichäwix wiñayatakiw amtasi, ukat khititix jakaskaki ukax jiwatanakar envidiasiniwa!
  Uka arunakampixa, Friedrich chachan samkapax chhaqtayatäxänwa. Jupajj wali mulljataw nayranakap jistʼaräna. Helga kullakajj nayraqatapan saytʼasisaw panqaranakamp amparanakapamp katthapïna, ukat qʼala imill kayun amparanakapanjja, mä rosa sat rosaw utjäna, ukampiw uka waynan qʼala rosa talonap munasiñampi chʼalljjtayasïna.
  - Walikiwa, mä juk"a ikiña. ¡Manqʼañ horasäjjewa!
  Friedrich jupax jaltawayxäna ukat jank"akiw purakaparux chuchuyäna ... Ukampis jïsa, mä semanaw niyas jan kuns manq"kataynati. Jupax umamp ch"allt"at chocolate fortificado ukak umatayna. Uka waynaxa inti uñkatasina wali muspharatayna:
  - Muspharkañawa, niya phisqa pachawa sarnaqawayta, ukampisa juk"ampi jisk"akiwa. ¡Janiw machaq armanakat juk"amp suma arst"äw ist"añatakis tiempox utjkitänti!
  Helga kullakajj wali jachʼat arsüna.
  - ¿Machaq arma tuqita? Jïsa, jach"a nuwasirinakax nuwasipxi ukhax nayra técnica ukax taqiniruw atipt"añapatak jayti. Ukampis nayraqatax mä jukʼa challwa sopa manqʼañamawa. Mä qawqha imillanakax, jumanakan fans ukanakamax jumatakix especialmente soldadorapxiwa. Manq"asipxam ukat machaq ch"amanakaw jutani.
  Friedrich chachajj wali kusisitaw chawlla sopa manqʼir saräna, ukajj jupatakejj aka Oraqen jukʼamp suma manqʼäkaspas ukhamänwa. Uka waynax bowler sombrero ch"usaruw tukuyäna ukat purakapanx mä llakt"ataw jikxatasïna. Ukampis ukhamäkchïnsa, kusisitaw jaltawayjjäna ukat autoruw jankʼak sarawayjjäna.
  - Walikiwa, Helga, mayampi ch"axwañani!
  Uka tawaqux anattʼasisaw akham säna:
  - Ukat kunjamatsa!
  Ukat jichhax atiniskañ caballo Me-362, jan jaljañjam satélite Fokken-Wulf-4 ukamp chikt"ata, wasitatw hélices ukanakamp atmosfera ukar t"aqhisiyapxi. Ukat ukax ch"axwäwinx kunjamatix ch"axwäwinx ukhama. Friedrich chachajj Helga kullakaruw akham jisktʼäna:
  Nuwasiñat sipansa, ¿kuna kusistʼañas jumatakix wali askïspa?
  Imill wawaxa llamp"u chuymampiwa chhuxriñchjasïna, ukatxa akham sänwa:
  - ¡Janiw sañax ch"amawa! Jumax yatiskchisa. Nayajj lawat lurat lurañanak lurañ wal munirïta. Ukham suma patrunanakax uñstawayiwa ... Ukat nayax fantastico sarnaqäwinak qillqañ yant"arakta. Mä chacha warmi qillqt"asax taqiniw nayat larusiñ qalltapxäna. Ukat wali phenqʼasitaw jikjjatasiyäta, ukatwa ukanak qellqañ jaytjjayäta. ¡Jumat larusipki ukhajj kunja jan walis uk yattati!
  Friedrich chachajj akham sasaw iyaw säna:
  - Jisa, nayaxa amuyaraktwa! ¡Jichhax wali uñtʼatäñkamas purinktwa! Ukampis jiwxasax niyaw...
  Helga kullakajj akham sasaw akham säna:
  - Janiwa! ¡Confiam, janiw armasipkaniti! Nayax amuyta sutimax ejército aéreo satäniwa, jan ukax inti jalsu tuqinkir yaqhip atipt"at markanaka. Jan ukax inas Berlín markan mä callin utjchispa!
  Friedrich jilatajj larusisaw säna.
  - ¡Jïsa, jumaw chuymacht"apxista!
  Helga kullakajj wali amuyumpiw saskakïna:
  - Inas aviación tuqin mä pedido ukax retrato ukamp apsutächispa. Nayraqatxa, jumax ukham muxsa ajanunïtawa, ukat payïrix, resultadomax, niya pä tunk waranqa phisqa patak uñisirinakan avionanakapat jilaw utji, ¡janiw khitirus sipans juk"ampïkaspati!
  Friedrich chachajj walpun uñchʼukïna:
  - Janiwa, jupanakaxa atipt"apxaspawa URSS markampi ch"axwawixa wali jaya pachanakata, jan ukaxa wali qharüru aliados ukanakampi apasiñaxa wakisispa ukhaxa. Ukhamat taqi kunas lurasispa ... Ukampis principio tuqitxa, ¡waranq avionanakaruw puriñjama! ¡Kunsa nayajj luraristjja ukat aka!
  Uka aruskipäwix chhaqtayatäxänwa, uñisirinakan nuwasir mä jisk"a escuadrón ukaw nayrar sartapxäna, ukatx pistolanak wali amuyumpiw apthapipxañapäna.
  wali qarjata ukat qarjatakïkchïnsa , Krasnogvardeisky markan atipjatapajja, Fritz ukat walja tribunakankir jaqenakarojj machaq lurañanakaruw chʼamañchäna.
  Nazis jupanakax janiw Moscú markar nuwasiñ atinasipkänti, ukat Pavlovsky Posad markaruw nuwantapxäna, ukax inti jalsu tuqin jikxatasi, ukat uka jak"ankir chiqanakaruw ch"amanchapxäna.
  Soviético pallapallanaka, jan ukhamäkaspa ukhax janiw jan axsaras ch"axwapkaspänti, ukampis alemán cuñas ukanakan pasillopax jayp"urux wali jisk"aptawayxänwa, ukat niyaw ch"axwañampïxäna.
  Friedrich ukat Helga jupanakax wasitatw tankinakar ch"axwapxañapäna, ukax contraataque ukat ch"usawjaruw jist"antañ yant"apxäna. Ukat ukatsti jupanakax uñacht"ayasipxarakïnwa ukat perfectamente. ¡Uka waynax phisqa patak jila tankinakan sarnaqañ atipjatayna! Ukat akax aksa tuqinx ultra-clase ukan mä aski lurawipawa!
  ¡Friedrich chachajj wali suma jaqëtap laykojj wal kusisïna! ¡Jupax taqi pachan ukhamarak jaqinakan wali suma nuwasirïtapax mä clase de clases sañ muni! ¡Ukat taqe jaqenakat sipansa jukʼamp jachʼa ukat thaya jaqëñajj kunjamakis jikjjatasi! Friedrich jupax Lobo satawa, ukax lobo sañ muni!
  Niya ch"amakt"atäxänwa, uka nuwasïwix wali ch"amakt"atäxänwa. Alemania markan columnanakapax alay tuqinkiwa, kawkhantix wali uñt"at Rommel ukan walja jaqinakax ch"iyjatäpxänwa, ukat aynach tuqinx kawkhantix Mainstein Pass ukax Pavlovsky Posad markar muyuntatänwa. Niya chika arumaruw Gotha markan tankinakapax ukat nayraqatax walja Fernando-4s ukanakax aka ayllun anqäxaparuw mantapxäna ... Ukampis sayt"apxañapatakiw wayt"atapxäna. Ukat Gota jupax juk"amp qala chuyman arxatäwinakar jan yäqañatakiw kamachi churäna. Pavlovsky Posad markat inti jalsu tuqirux pä alwax payïr cuerpo de SS ukat nayrïr cuerpo de tanques ukanakan chiqanakapax URSS uksat jutirinakäpxarakïnwa, jupanakax jikisiñatakiw mistupxäna. Ukhamajj 1947 maran octubre phajjsit 12 urunak saraqatarojja, ¡Moscú markankir pallapallanakan grupop jakʼanjja, ¡mä anillo de bloqueo ukaw jistʼantasïna!
  . #19 JAQTHAPI
  1947 maran octubre phajjsit 13 urunak saraqatarojja, Friedrich jilatajj kunjamtï nayrajj jan kuns munkaspa ukat wali yatiñampiw nuwasïna. Taqi chuyma tʼijtir caballopax alturat chʼiyjatäxänwa, ukat motorax mä kutit sipansa jukʼamp kutis uka waynax chʼamañchtʼkchïnxa, jan pantjasisaw irnaqäna ...
  Soviético soldadonakan sayt"asiwipax amuyasiw jan ch"amanïkänti ... Nazis ukanakax janiw Moscú markar nuwantañx atinapkänti, uka markax mä jan atipt"kay fortalezaruw tukuyatäna, jan ukasti inti jalsu tuqiruw sarapxäna. Pavlovsky Posad markanx ch"axwawinakax wali ch"amampiw sartawayi, fascista comandantes ukanakax wali amuyt"ataw markan tanques ukanakamp apnaqañ jan munapkänti, ukat rumano, italiano, árabe, indio ukat yaqha unidades extranjeras ukanakaruw ch"axwañar jaytawayapxi.
  Friedrich chachajj pä jan ukajj kimsa jiskʼa avionanakan nuwasiñanakanwa chikañchasïna, ukat jan chʼamäki ukhajj niya tunka payan avionanakaruw khuchhuqäna. Yaqha amtanakax uraqit luratänwa: cañones, obus, morteros, Katyushas ukat suertenipxsta ukhax tanques ukanakaw utjäna.
  Maysa tuqitxa, qhipïrix janiw sapa kuti uñstkänti. Uka iwxtʼanakax tukusxaspa ukhamawa. Chika urukamaxa, kunapachatix octubre phaxsin parijupax jan aguantañjamäxän ukhax mä juk"a pachax samarañaw utjäna ukatx Frederick, jan ukax kunjamtix oficialmentex Frederick the Great Bismarck satäkän ukhamarjamax Smolensk markaruw jawsatäna.
  As-terminador waynax wali kusisitaw uñnaqäna ukat kusisitarakïnwa. Friedrich chachajj wali chuym ustʼayatäkchïnsa ukat aljantatätapat phenqʼasïnwa, ukampis fascista sat premionak katoqañ suytʼäwijj uka waynaruw kusisiyäna.
  Helga kullakarojj jupamp chikaw jawsapjjäna. Imill wawax wali kusisitaw jikxatasïna ukat perla kisunakapax mä suma pantera jachaqt"asisaw qhant"äna. Jupajj akham sänwa:
  - Uñjapxtawa, lobo wayna, jiwasax rusanakaruw atipt"apxta!
  Friedrich jupax janiw aka tuqinx suma amtäwimp chikachaskänti:
  - Jichhakamax akax mä chika taypin suma sartawi ukhamarak ch"axwawikiwa ... Ch"axwawinakas ch"axwawinakas juk"amp ch"amanchasipki. Ukampis qalltawi ukat chiqans, suma ...
  CPSU ukan comité regional ukan utapax premio ukar ajllitänwa. Uka jachʼa estacionamientonjja, walja luxus autonakaw utjäna, jila partejj Estados Unidos markan luratawa.
  Chiqansa, Ejército de Estados Unidos, Imperio Británico, Dominio Canadiense ukanakat generales títeres ukanakax tantachasiñ utanwa ukankapxatayna. Inglés príncipes ukanakat maynis utjarakïnwa... Ukat chiqans Hermann Goering jupa pachpa ukat Adolf Hitler... Ukakiw Friedrich juparux muspharayäna, Margaret jupax janiw jupampïkänti. Muspharkañawa, inas usurïñakix utjchispa, aka jach"a, jan uñt"at warmix janiw jupapachpa ukat as ukan katuqat wawar jan walt"ayañ munkiti... ¡Chiqpachansa, ch"axwawix janiw mä chist"awikiti!
  Jan ukax inas jan Hitler machaq munat jaqimp chachapampix aruskipt"añ munkchiti? Aka chiqanx, taqpachanx taqi kunas lurasispawa ukatx niyas janiw uñakipt"añjamäkiti kunatix mä warmin amuyupanx suma uñnaqt"ani, Afrodita ukham, ukat Hera ukham insidiosa ...
  Ukampis Friedrich jilatajj uka toqet wal kusisi. Fuhrer chachan nayraqatapanx janiw wakiskänti, jupa pachpasa ukat juparus chuymapan utjki ukanak aljantañ jan walt"äwir uñt"ayañaxa, mä jan munkasin mä gesto ukamp jan ukax mä jan amuyt"at arumpi. Chiqansa, wajjrani chachanakaxa, jukʼampisa chika pacha apnaqirin jaqipanxa, wali axsarkañawa. ¡Juparjam ukham ch"ama jaqitakix ukhamarakiw Kimsïr Reich ukan nayrïr pallapallapaxa!
  Jilpachax khitinakatix premio ukar puripkän ukanakax pilotos ukanakawa - Goering jupa pachpaw mä as, mä ardent admirador de la teoría del general Dua - aviación, dios de guerras, chiqans, nayraqatax fuerzas aéreas asignadas. Ukampis tanquenakajj utjarakïnwa, ukanakatjja Wittmann sat wali uñtʼat barconakaw utjäna. Ukat premio churañax caballero cruzanakampi qalltawayi.
  Helga sat tawaquruw jawsapxäna ukhaxa, chiqpachansa uka tawaqux mä caballor uñtataw jaltawayxäna, talonanakap chʼalltʼasa. Jupax mä cruz de caballero ukat mä insignia especial de un luchador, tanques ... Uka patxaruxa, Fuhrer Adolf jupa pachpaw imill wawarux mä sable nominal diamantes ukamp katuyatayna, kunatix wali suma warmiw uñt"ayasi, jupax ch"axwatapatw uñt"ayasi Moscú markan ch"axwäwipa.
  Wittmann jupax roble laphinakampi, espadanakampi ukat diamantenakampi cruz katuqatayna, Quri roble laphinakampi, espadanakampi diamantenakampi, Estrella de la Cruz del Caballero ukax "wawa" Huffman juparuw churataraki. Ukhamarakiw as estadounidense ukax invariable camisa vaquero ukampiw mä premio katuqaraki.
  Friedrich jupax qhipa ... Ukax wali logicopunïnwa, kunatix jupax wali suma jaqit sipanx wali sumawa. Jach"a premio, Gran Estrella de la Cruz del Caballero de la Cruz de Hierro ukat encina laphinakampi, espadanakampi ukat diamantenakampi, ukax nazi himno ukan axsarkañ ist"awinakaparuw churasïna. Ukhamarus pusi insignias ukanakaw pusi patak phisqa patak avionanakataki, pusi patak phisqa patak tankinakatakis churataraki. Uka insignianakajj qorit luratänwa, phesqa patakajj jiskʼa diamantenakampirakïnwa.
  Hitler jupax Friedrich chachan amparap jaya pachaw ch"allxtayäna ukat wali kusisitaw kuns arsüna ... Uka waynax nayranakapamp uñt"at cruzaruw manq"antäna. Diamantenakaw encina platino sat laphinakampi ukat espadampi kʼachachtʼatäna. Mä chimpuw amuyujan qhant"äna, ordinario caballero cruzanakas diamantenakampi, pä tunk paqallqun ukham ordenanakakiw taqpach ch"axwäw pachanx churasïna. Suma, aka pachanx juk"amp jisk"akiwa ... Mä jach"a grado de premio, Cruz de Caballero, kawkhantix qullqi laphinakax quri laphinakampi lantintatawa, ukax janiw jichhakamax utt"ayatäkiti.
  Ukampirus premios ukanakax janiw ukakipkakänti. Hitler jupax Friedrich juparux Fuerza Aérea ukat Guardia SS ukanakan Mariscal de Campo Mayor ukham uñt"atawa sasaw yatiyäna, armas personalizadas ukanakamp mä millón phisqa patak waranqa qullqimp bono ukamp (tunka phisqhan machaq Panteras ukanakan qullqipa).
  Uka arma nominal ukax Helga markar churat sable ukampiw kikipäna, ukax Damasco acerot luratawa, mä amparapampiw diamantenakampi ukat esmeraldanakampi suma k"achacht"ata.
  Friedrich jupax janiw yant"awirux saykatañjamäkänti ukat walja kutiw Sultan ukarjam mä arma uñacht"ayäna. Uka amparapax wali sumapunïnwa, ukat sable ukax wali equilibrado ukhamänwa, ukat mä ch"aman wayna amparatakix k"achakïkaspas ukhamaw amuyasïna.
  Ukatxa general americano Mankurt jupaw arsüna, jupax sarnaqäwiruw mantawayi, uka expresión popular ukan qillqiripjama: markajax pantjasipxpan, ukampis akax markajawa!
  Ukatjja, uka comandantejj wali qhoru jan sinttʼasirïtapat wali uñtʼatäjjänwa, guerran katuntat jaqenakarus wali uñtʼatäjjänwa.
  Mankurt jupax qhuru arumpiw akham säna:
  - Rusia markan bárbaronakax walja uraqinak katuntapxi, mä jach"a cuartel uñstayapxi, ukanx wiñay jan walt"awiw apnaqaski. ¿Qhawqha pachas jupanakan régimen terrorista ukax jaqinakar suxta t"aqa t"aqhisiyatapat t"aqhisiyani? Rusia markan jaqinakax qhispiyasiñ suyt"apxi ukat libre Europa ukat Estados Unidos uka ejercitox uraqinakapar puriñapataki. Ukat ukatw, América markax URSS markar atipt"añatakix taqi ch"amampiw ch"amanchani. ¡Taqi uraqpachat equiponakasan ukhamarak voluntarios ukanakan saratapax juk"amp ch"amanchasiniwa ukat juk"ampiw jilxatani! (tormenta ch"allxtawinaka). Taqi uraqpachankir markanakax contagio bolchevique ukarux mayacht"asipxäna. Tatitu Diosasa, alaxpachankir ejercitopas jiwasampïsipkiwa. ¡Atipjañatakix nayrar sartapxam!
  Mä inglés jaqiw jupar arktäna ukat uka qhipatx Fuhrer jupax ceremonia ukan parte oficial ukarux jark"awayiwa, pelot qalltawip yatiyasa. Jank"akiw walja imill wawanakax warminakax mä qawqha uñt"at heroes ukanakar lurañatakix wakicht"at uñstapxäna.
  Friedrich jupax Helga kullakaruw mä masiparjam ajlliñ munäna, ukampis jupax jan suyt"ataw jan munkänti - uka costumbrex janiw masinakapamp thuqt"añ kamachikiti, jan ukax pallapallanakan armanakapamp chikaw thuqt"añax kamachikiti sasaw saraki. Suma, kunats uka waynax yaqha señorar ajlliwayi, juk"ampirus akanx taqpach warminakax suma uñnaqt"anipxiwa - amuyataxaw jupanakax especialmente ajllitäpxäna. Friedrich jilatajj jachaqtʼasisaw thuqtʼäna, ukampis uka waynan amuyunakapajj yaqha toqetwa parläna.
  Ukhamatw mä jach"a orden katuqawayi ukat jichhax mä jach"a mariscal de campo ukhamawa ... Carrerapax jilxattaskiw, ukat avión jaquqanitapata ukhamarak tanques t"unjatanakatxa, ¡janiw akapachanx jupar uñtasitax utjkiti! Taqi kunas walikïkaspas ukhamawa, ukampis kunatsa pusinix chuymanakap ch"allxtasipxi ... Ukampis wali uñt"at jaqinak apsuñäni, sañäni, Robert Artrois, wila príncipe ukax capetianonakan reyin ramapat apsutawa. Chiqansa, Francia markapampiw nuwasïna, janiw mä jukʼsa tʼaqhiskänti, marka masinakapan wilapax amparapankchïnsa.
  Ukat patak waranq rusanakax nazis ukanakan laykux ch"axwapxi. Gran duque Kirill Romanov jupasti oficialmentex inti jalsu tuqin campaña ukat marka bolcheviques ukanakat qhispiyasiñatak yanapt"atap yatiyatayna. Romanov jupanakax nazis ukat jupanakan qhipäxankir occidental markanakatakiw irnaqapxi.
  Suma, wali uñt"at príncipes, ukat Tercer Reich ukax Stalin ukar uñischi ukhax kunats Federicox t"aqhisiñapa. Ukhamarus, inas nayra achachilanakapax URSS markan jan jakapkchiti. Suma, logicamente amuyt"añäni... Taqi kunat sipansa, sarnaqäwix nayratpach juk"amp jach"a thakhin mayjt"awayi. Jichhax akapachax janipuniw mayjäkaniti, ukhamax Moscú markan ch"axwäwipax soviéticos ukanakan chhaqhata ... Ukat ¿kunas ukax sañ muni? Ukat kunatix, nayraqatax mä pachanx wali mayjt"atawa, awk taykapan (chiqpachansa, kunayman markanakan yurita) uñt"asipxañapataki ukat familia qalltapxañapatakix wali juk"ampiw jilxattaski. Ukampis ukhamarakiw tatampi mamampix janiw 1947 maran yuripkänti... ¡Ukax sañ muniw pä achachilampi pä achachilampi jikisiñax juk"amp jisk"akiwa!
  Ukhamarus, sapa wawax mä conjunto de genes tuqitx mayj mayjawa ukat purapat sapa mayniwa. Ukat ukax sañ muniwa, concepción uka pachax mä hora, jan ukax tunka minutos ukhas mayjt"aspa ukhax janiw jupax ... Janiw Friedrich ukax mä sapa personalidad ukat conjunto de genes ukampikiti, jan ukasti taqpach mayjt"atawa, inas jan anqäxatpachas ukhamäkchiti uñtasit wayna.
  Mä arunxa, nayra pachanx mä jiwayir jaqin intervencionapax, kunayman yänakan lógica ukarjamaxa, pachan jan p"akintat kamachinak p"akintirix chhaqhayañapawa ... Mä arunxa, Friedrich, Hitleran munatapar tukutapatxa, ¡jasakiw chhaqtañapa! Ukat jupax, ukat jilapa, ukat inas awk taykanaka ukat yaqhanaka.
  Ukampis niyakixay as waynax jakaski, ukat ch"amani, k"umara, janiw yaqhax aka desgraciado planetan ukhamäkiti, ukhamax inas aka nayra pachax jan jupan pachapäkchiti! Inas akax jan jupan universopas ukhamäkchiti, mä kasta universo paralelo ukhamäkchiti, ukat mä tiempo qhiphart"atas ukhamaraki. Mä arunxa, janiw Friedrich nayra achachilanakaparux jiwaykiti, janiw nativo compatriotanakaparux jiwaykiti, jan ukasti yaqha markankir jaqinakaruw jiwaykiti, jupanakax terminador waynan abstracto pasado ukampix mä general uñtasitakiw utji.
  Ukax sañ muniw jupax, chiqpachanx janiw traidor ukhamäkiti - mä jaqikiw, kunayman series de ciencia ficción ukan jiwayir jaqinakjama, jupax nayra pachanx jichha pachan yatiñanakapampix apnaqi, ukat juk"ampirus providencia ukamp dotada ukhamarak jan iyawsañjam ch"amampiw. Suma, jupax superpoderes ukaniñatak destinatächi ukhaxa, ¡jan apnaqañax juchakïskiwa ! Suma, niyakixay destino, alaxpachan ch"iqa amparapa, nayraqat Hitler Wayn tawaqunakar khitäna, ukatx Tercer Reich ukar khitäna, ukatx mä carrera lurañatakix taqi ch"amampiw ch"amachasiñama. Tunka pusini marani mä jach"a -mariscal de campo ukhamäñax wali askiwa , mä wayna marani, ukampis pä tunk maranix mä general completo, jan ukax mariscal de campo ukhamäñax juk"amp askiwa. Ukat khitis yatpacha, inas Tercer Reich ukat América ukax qhipharux digerirïchispa, ukatx yuqapax nayrïr dictador Mundial ukar tukuspa!
  Ukat mä akatjamat uñstawayi khitirutix waynax juk"amp jan uñjañ suykäna: Eugene Porsche ... Jach"a, suma uñnaqt"ani, ch"amani, mä juk"a rústico ukhamarak muspharkañawa janiw aristocrático ukhamäkiti mä jach"a magnates del Tercer Reich ukan phuchapataki.
  Chiqansa, nayrïr tantachäwit sipansa, imill wawax wali jila chanininak uchasïna, diamantenakampi, ukampis uka pachparakiw qhana uñachtʼayapxäna ukat janiw gracioso ukan encantonakap imantapkänti, janis jiskʼa kayunakäkchïnxa.
  Jachʼa talonanakanïtap laykojja, uka nayratpach jachʼa imill wawajj niya jachʼa warmir uñtasitänwa. Friedrich jupa pachpaw mä ordinario ukat juk"amp jisk"a wayn tawaqunïnwa, jupat sipanx juk"amp jisk"akiwa, niya pä tunk kimsani, pä tunk phisqhan centímetros ukhamarak tacones ukat juk"ampinakat amuyt"asa ...
  Friedrich jupax phinq"asirakïnwa, janipuniw aka suxta libra imill wawat sipan juk"amp jilt"kaspa ukhax kamachaspa (jupax Porsche awkipan atipt"awayi, qhiparuxa, janiw mä gigante ukhamäkiti, janis yatiskiti kuna kasta taykapasa, ukat khitis falda manqhar makhatatayna !), jupat sipansa sapa kuti sartañapataki. Jïsa, juk"amp askiwa jupax, qhipa kutix q"ala kayump saratapax ...
  Ukampis Evgenia kullakajj wali kusisitaw uka as waynar uñkatäna, ukat amparanakap luqtasaw lakapar jampʼattʼäna:
  - ¡Jumaxa nayan caballerojawa! ¡Qhanajj janiw aka oraqenkkiti!
  Friedrich chachajj akham sasaw jan amuytʼasirïna:
  - Jisa nayaxa....
  Eugene jilatajj akham sasaw akham säna:
  - ¡Janiwa arunakaxa wakiskiti! Jumajj jachʼañchatäñamawa. Ukat janiw piloto ukhamakikiti .... - Magnet phuchhapax ñik"utap ch"allxtayäna. - Amuyt"añäni, jumax mä ingeniero ukhamarak diseñador ukan mä fantastico regalo ukaniwa. Ukham amuyunaka uñacht"ayaña... Jinyu! Leonardo Davinci jilatat sipansa.
  Friedrich jilatajj akham sasaw arsüna:
  - Walikiwa, jïsa! Nayax iyawstwa, aka artistax janiw mä ch"axwäwis atipt"kiti. ¡Uka jachʼa luratanakapajj oraqpachar atipjkchïnjja!
  Jupanakax thuqhuñ qalltapxäna. Evgeniax ukhamarakiw suma uñnaqt"ani, patinador artístico, ukampis Volkatakix wali jach"a uñnaqt"anïnwa ... Ukat perfume ukax machjayir thujsarakïnwa ... Uka waynax, luxus pechopan cuello uñkatasinx, mä físicamente ch"aman ukat desarrollado ukar munañaw wali natural ukham jikxatasïna wayna tawaqu. Ukatjja, Helga kullakajj jan kuns amuyasaw jan kuns amuykaspa ukham luräna. Ukampirus aleman wayn tawaqunakarux yatichapxäna, mä warmin jikxatasiñax jan waliwa ukat juk"ampirus envidiasiñ uñacht"ayañax wali askiwa, ukat mä chachax ch"axwäw heroe ukhamächi ukhax sallqjañapawa . ¡Kunas uka razarux juk"amp askinak lurañapa! Kunjamtï Hitler chachajj siskänjja: mä jaqechat warmin yaqha chachapat wawa ususiñajj janiw juchakïkiti, chachapat sipansa jukʼamp suma datos físicos ukaniwa. Ukampis Evgenia kullakajj wali amuyumpiw uka waynar jisktʼäna:
  - Ukat kawkhans yatxatawayta, jumax principios de control de tanques ukat armas autopropulsadas ukanak sum uñt"ta, ukham yatiñanak uñstayasa?
  Friedrich chachajj janiw cheq arsuñ puedkänti ukat janirakiw munkänti, ukat mä jan uñtʼat tawaqorusti, awkipajj magnate ukhamäkchïnsa, Tercer Reich sat tunka qamir jaqenakat maynïri ukat Hitler ukat Goering sat chachan wali munatänwa. Jupajj jan amuytʼasisaw akham säna:
  - Wawa pachatpach pasatiempos ukanakax akanx mä rol uñacht"ayi ... Kunayman literatura científica, inventar munaña! Janiw mä escritorio ukan qunt'asiñax wakiskiti kunatix amuyt'ir lurañax ...
  Evgenia kullakajj pʼeqep chʼoqtʼasïna.
  - Jisa, nayax deportes ukarux walpun munasta, uka pachparakiw ciencia ukan granito ukarux chhuxriñchjasta, jan ukax juk"ampirus masticaraktwa ... Ukhampachasa, ¿Piston kullakax oficina ratar uñtasitati?
  Friedrich, lobo kisunakap qhanstayasax akham sasaw qhanancht"awayi:
  - Jisa, mä rata patxaru, ukatxa janiwa mä gabinete ukaruki, janiwa kunjamatsa uñtasktati! Jila partejja, jumarus uñtasitäsmawa ...
  Evgeniya jupax akham sasaw iwxt"awayi:
  - ¡Janiwa mä wakampi chikachasiñakiti! ¡Ukax mä suma jan wali iwxt"awiwa!
  Friedrich chachajj filosofía toqet akham sänwa:
  - Khititixa jani negocio lurañatakixa jisk"achaski ukaxa, mä cabrito rango katuqaraki! Ukhama ... Jiwasax mä loqhe bazar ukaniwa.
  - Bazar ukax argot sañ muni? Evgenia kullakajj akham sasaw amuyäna. - Taqi kunat sipansa, alemán aru arst"awix chiqaw sañjamawa, ukampis kunjamakitix ... Sinti chiqapa, chiqaparu uskt"ata estreses, qhana arunaka, tensión de habla ... Ukatx janiw acento ukax utjkiti, ukampis jumax kuntix jan sinti nativo ukhamäki ukax aka chiqapar uñjañanx jikxatasi. .
  Friedrich chachajj janiw llakisitap uñachtʼaykänti:
  - Nu ukat ukax akampi? Inas jumax suyt"asta ukax mä espía soviética ukhamawa, ukat rusanakax pä tunk waranqa churapxi, americano ukanakamp chika ukhamarak chika waranqa jan jakt"kay avionanakapampi, Kimsïr Reich patat nayar mantañataki?
  Evgenia kullakajj pʼeqep chʼoqtʼasïna.
  - Janiwa, janiwa nayaxa ukhama amuyktxa! Ukax sinti jach"änwa, rusanakatakis ukhamaraki. Mä suma uñt"at aruxa utjkchisa: Rusia markax janiw amuyumpi amuyañjamäkiti. Ukampis akanx nayatakix yaqha ukhamaw amuyasi, inas jumax, kunjams sañax ... Mä producto de ingeniería genética de la SS. ¿Kuna kasta jutïr jaqis? Nayax genética tuqit cientificonakan lurawinakap uñxatt"awayta ukat jaqin naturalezapax mayjt"ayasispawa, juk"amp sumaptaspa jan ukax juk"amp jan walt"ayatarakispawa intervención artificial tuqi. Ukat mä ch"axwirin cualidades superhumanas ukanakamax... Chiqpachansa...
  Friedrich chachajj jaysañat sipansa, jachʼa amigaparuw pʼeqep altʼasïna ukat phoqat lakaparuw wali munasiñampi jampʼattʼäna. Ukatxa akham sänwa:
  - Janiwa suma p"iqi churañakiti. Jumatix nayat jan walt"ayat wawanakar katuqañ axsarayassta ukhaxa, ¡janiw ukhamäkiti sasin iyawsam! Jila partejja, kuna toqettï parltʼasktan uk mayjtʼayaraksnawa.
  Evgenia kullakajj akham sasaw iyaw säna:
  - ¡Aski mayjt"ayaña! Tanques ukanakat aruskipt'aña... Jisk'atpachax jach'a sede operativa Guderian p'iqinchatax mä atipt'asiñ luraw apsuwayiwa: pä kasta tanques... Kunjamatix mä medio "Pantera Imperial" ukax 88 milímetros cañón El 100 jan ukax juk'amp jisk'a ukampis armadura-piercing, ukhamaraki armadura inclinada frontal ukaxa 250 milímetros ukhamaraki jach"a "Tigre Real" ukampi mä arma calibre El100 105 mm ukampi, mä armadura frontal ukampi 300 ... Ukhamaraki, nayrïri tanque ukaxa janiwa phisqa tunka tonelada ukjata jilakiti, ukatxa payïrix 65 maraniwa.
  Friedrich jilatajj jiskʼachasaw chhuxriñchjasïna, kunjamtï mä león mä gopher nayraqatan uñstki ukhama:
  - ¿Janit kunasa chiqäki? ¡Yämas amuyt"asax juk"a materialanakampiw juk"amp jasakiw tukuwaytaxa, ukat aliados bombarderos ukanakax janiw Tercer Reich uraqinak t"unjapkiti!
  Eugenia kullakajj wali jachʼatwa akham säna:
  - Principio tuqitxa, lurasispawa, ukampisa janiwa pachaxa utjkituti, jani ukaxa janiwa pachaxa utjkiti metal tuqina mä prototipo lurañataki pachaparu. Jumax kunjamatsa wali qhipürux wali suma yatiñanakam churapxista. Ukat Hitler jupax qhipa tanques ukanakax Tercer Reich ukan ejercitonakapamp aka marax servicio ukar mantañ qalltañ muni.
  Uka as waynax musphataw jikxatasïna:
  - ¿Kunatsa mä prototipo lurañatakixa walja pachaxa munasispa?
  Uka tawaquxa p"iqip ch"allxtayäna.
  - Janiwa mä juk"akiti, juk"ampirusa modelo ukaxa fundamentalmente machaqächi ukhaxa ... Mä folklórico ukhamawa: auto apnaqañaxa, mä barranca ukar jaquntatawa!
  Friedrich jupax amuyt"awayiwa: chiqans akanx jan walt"awinakaw utji ... Amuyt"añataki, diseñadores soviéticos ukanakax walja maranakaw tanque IS-10 ukan luratapat t"aqhisiwayapxi, jan ukax pä mara phuqhat T-54 ukamp anatt"asipxäna. Ukhamarus aka tanquex ch"axwäw qhipat luratawa, ukat Payïr Jach"a Ch"axwäwin ch"axwäwinakan experiencianïtapata. Ukhamarus, janiw fundamental machaq modelo ukhamäkänti, jan ukasti T-34 ukan juk"amp evolución ukakiw utjäna. Aka chiqanx, sañäni, T-44 ukax janiw taqpach askinjam phuqhaskänti ukatx niyas janiw uñisiñanakanx apnaqatäkänti ... Ukhamajj janiw kuna milagros especiales ukanakas suyañamäkiti.
  Tanque Tigre, alemanonakan jan experienciap uñjasax aka kasta maquinanak lurañanx (janitï, chiqans, chasis ukar jakt"apkchixa, sañäni, nayrïr jach"a ch"axwäw pachanx 150 tonelada Colossal ukaw lurasiwayi).
  Friedrich chachajj akham sänwa:
  - Ukaxa wakisiwa nayraqata lurata "Pantera" -5, jan ukaxa AG. Uka carro inferior ukax mä pistola janiw calibre 88 mm ukakikiti, jan ukasti 128, jan ukax 150 obusas ...
  Evgenia kullakajj wali jachʼatwa arsüna.
  Ukampis ¡ukhampun lurapxta! Ukampirus Porsche ukax nayratpachx "Tigre Real" ukaniwa, ukampirus 88 milímetros calibre armas ukaniwa. Ukampis inas, mä modelo intermedio ukhama, akax luraspa. Qalltan lurawix 250 milímetros ukjam reservañax ukanx tukuyatawa, ukampirus pesaje ukax juk"amp jach"awa - 63 tonelada. Maysatxa, torre ukax mä jach"a ángulo de inclinación racional de la armadura ukaniwa, elegante ukat aerodinámico... Inas mä intermedio ukan atipt"añax wakischispa, ukampis jutïrinx jan walt"awinakaw utjani. Ukampis yatiñanakamarjamaxa, mä tanque lurañax wakisispawa, ukax taqi tuqit jan mantañjamawa, kuna arxatäwis t"unjasispa. Chiqansa, mä maquina de ruptura ukatakixa, wali wakiskiriwa suma lado jark"aqasiña utjañapataki, ukaxa, llakt"asiñjamawa, Pantera ukaxa janiwa jach"añchañjamäkänti wali jaya pachana.
  Friedrich chachajj akham sänwa:
  - Inas, jichha pachatakix tankinak tuqit jan llamkt"kchiñäniti ... Jan ukax juk"amp askixa, uka tuqit aruskipt"añ tukuyañäni. Jiwasax nayra yatichirinaka jan ukax wayn tawaqunaka, imill wawanaka.
  Evgenia kullakajj akham sasaw iyaw säna:
  - Chiqpachapuniwa, kunjamtï nayraxa, kuna juk"ampi akapacha tuqita parlt"añäni. Amuytʼañataki, británico reyin utapat parltʼañäni.
  Friedrich jilatajj ñikʼutap chʼoqtʼasïna.
  - Walikiwa, uka tema! Jisa, pachax puriniw Winsors ukanx janiw kunas utjkaniti. Jan ukax jumax amuyta, Moscú markar katuntasax, jiwasan tanques ukanakax janiw Londres markar nayratpach katuntat markar pulverizañjamäkaniti?
  Evgenia kullakajj akham sasaw kisunakap chʼalljjtayasïna:
  - Walikiwa, chiqpachansa jupanakaxa lurapxaspawa!
  Pelota tukuyatatxa, mä jach"a manq"äwix jupanakpachaw suma manq"anakamp arktapxäna, ukampis janiw ch"aman alcohol umañanakax utjkänti. Janiw kunas suxta gradonakat sipan juk"amp ch"amanïkiti. Suma, ukhamax Friedrich ukat Evgenia, kunjamtï mä waynampi mä imill wawampix askïki ukhamarjamax mä sapa cuartoruw jubilasipxäna.
  Jachʼa rubionakajj janiw mayj mayjäpkiti sasin sapkchejja, Evgenia kullakajj walja horanakaw jan ukajj jan walïtap uñachtʼayäna, ukajj wali amuytʼasisaw uñachtʼayäna. Ukhamajj Frederick jilatajj cheqas janiw ajanupar aptʼaskänti. Ukatwa wali chʼamampi qhumanttʼasis ikintjjapjjäna.
  Uka waynax samkasïna, jupax ninja japonés ukhamawa, jupax Nicolás II zar rusa ukan kamachip katuqatayna, mikado, mä arunx emperador jiwayañataki.
  Friedrich chachajj qʼañu pirqanakar makhatañwa samkasïna, ukat mä jiskʼa chʼiyar chʼiyar jan ukajj chʼiwiruw amparanakapamp kayunakapamp chʼalltʼasïna. Uka waynax palacioruw mantäna, ukanx mä jach"a ch"axwäwiw qalltawayi ...
  Ninja waynax, kunjamtix yatiqapkän ukhamarjamaw khuchhuqatayna, ch"ankhampiw ch"ankhachatayna, uñisirinakaruw p"iqinakap phust"atayna ... Samkax sinti ch"axwañänwa, sinti wila, khuchhuqaña, ukat juk"a amuyunirakïnwa. Ukhamarus, q"ala kayuni espada apt"at imillanakax taqi chiqanw saltapxi... Mä juk"a arumpixa...
  Kimsa jan ukax pusi horanak jan juk"amp ikiñar puripxta ... Friedrich juparux mä mensajero imill wawaw sartayatayna, jupax akham sänwa:
  - ¡Ch"axwawix wali ch"amampiw sartaski! Janiw kuna jan mayjt"ir jaqinakax utjkiti, jan ukasti jumar uñtasit jaqinakakiw utji, Friedrich Bismarck.
  Uka waynax jaltawayxänwa ukat jan despedidasa, jank"akiw jak"ankir pista ukar saräna.
  Ukat kunjamtix jikxataskän ukhamarjamax janiw inamayakïkänti jupar jawsatapax ... General del Ejército Rokossovsky jupax Stalin jupat mä kamachi katuqatayna, jan suyt"asa, taqpach ch"amanchawinaka, Rommel jupan ejercito tamapar huelga lurañataki. Uka tuqinx jakthapiwix alemanes ukanakax janiw Voronezh markar ataque ukar pallapallanakap uñstayañatak pachax utjkänti. Ukhamajj alemán soldadonakan nayra nuwasïwinakapat qarjataw uka flanco chʼalljjtayat mä jiskʼa chʼakhanak lurañatak chʼamajj utjäna.
  Friedrich jupax Focken-Wulf ukan qunt"asiñapatakiw wayt"ata, ukatx janiw mä modificación de asalto ukhamäkänti, jan ukasti mä modelo ordinario ukhamawa, pusi pä tunk milímetros cañones ukat pä ametralladoras ukanakampi. Ukatwa, sinti jankʼak sarnaqatapatjja, uka waynajj jan uka armampiw tukuyäna, uka armajj tankinakampi nuwasiñatakejj wali sumwa uñachtʼayasïna. Chiqansa, fuselajepanx tunka bombanakaw utjaskakïna ...
  Alaxpachax wali junt"ürakïnwa, soviético ataque avionanakax utjarakïnwa, ukat Yaki-9 ch"axwirinakax utjarakïnwa. Ukampirus qhipa k"añaskunakax, jan wali jark"aqasiñata ukhamarak jakañ utjatapata, jaya chiqanakanx jan walt"ayatarakïnwa, 20 mm calibre armanakataki. Friedrich chachajj nayraqatjja, nuwasirinakarojj wajjranakwa churäna, cheqas uka wajjranakajj jukʼamp kʼachat Ilys sat barcot nayrankapjjänwa. Pusi avión pistola, ukax ch"amawa... Nayrïr pä tunka yaks ukanakax t"unjatäxänwa, jan kuna k"ari chuyman chuymapar jak"achasiñas utjkchïnxa.
  Friedrich chachajj janiw muytkänti, janiw maniobrar sarkänti, jan ukasti aire armanak mä jukʼa mayjtʼayäna ukat jachʼa maquinapan cuerpop chʼalljjtayäna.
  Pä tunka phisqhani, pä tunka suxtani, pä tunka paqallquni... Jan mä faltampi, impudent Yaks ukanakataki, jupanakaxa, chhaqhata t"aqhisiyata, ukhamakipansa janiwa jist"antapkiti, jan ukasti jank"aki apthapiñatakisa ch"amachasipxarakiwa... Friedrich jupax mä juk"a musphataw jikxatasïna kunatsa, literatura militar soviética ukanx aka jach"a Focken maquinax wali jisk"achatäna -Wulf. Jïsa, jupax mä turno completo 22 segundos ukan 19 ukar uñtasit luraraki, Yaks ukanakataki (ukatx modificación ligero ukanx Yak ukax 17 segundos ukjakamaw uk lurañ yati!). Ukampis Friedrich chachajj janiw maniobra lurañajj wakiskiti, jan ukasti jukʼamp jukʼampiw jupanakar tʼijtjjäna. Mä segundonjja, cheqapuniw paqallqo jan ukajj llätunka autonak jaqontasma.
  Friedrich jupax estado de trance de combate ukan pachapax wali juk"at juk"atw sarawayxi, ukat jupax amuyt"añatakis ukat municionanakap chhaqtayañatakis pachaw utji. Principio tuqitxa, taqiniw amuyapxi, juk"amp yatiñan as ukanakas, Rudel ukham fenómenos ukanakas janiw ch"axwäw saräwiparux sinti ch"amanchañ atkiti. Aka chiqpach sarnaqäwinx suxta suma as alemanas ukanakax mä taqpach ejercito aéreo ukarux t"unjapxäna, ukampis nazis ukanakax jan suyt"awimpiw atmosfera ukan dominación ukan ch"axwawipanx atipt"apxäna.
  Ukampis aka tuqinx walja yaks mä chiqan mä jaqir jaquntañax phuqt"atawa ... Suxta tunk mayan nuwasirinakaw mä minuto ukjatx jaquqanipxäna . Ukhamaw ch"iwipax jaquqani, jan ukax cabinanakan vidrio blindadopax p"akjasi. Qhipïrix juk"amp jan waliwa, kunatix aka tuqinx janiw pilotox qhispiyatäkaspati. Ukat Ejército Rojo ukanx niyaw juk"a experienciani asnakax qhiparxi.
  Jaqukipki uka k"añaskunakatxa, pusix guardianakankiwa, jupanakax phisqa jila avionanakaruw jaquqanipxäna ... Ukampis mayamp ukax janiw yanapt"känti, kunatix Volkax kawkhans ch"allt"añapa ukat kunjams ch"allt"añapa uk yatïna ... Kunjamatix mä chachax mä tama gansos ukar t"unjki ukhama ametralladora ukampi. Ukhamawa, mä tama, mä phallawi, intuitivamente, instintivamente determinando y dirigir las movimientos del barril, munat diana ukar puriñkama, kunapachatix jan mä balas pasawayki ukhaxa. Gansos, ukat aka tuqinx avionetas soviéticas ukanakax jaquqanipxiwa, ukat kawkhantix cabinas ukanakax p"akjatäki, ukat ch"ukut pilotonakax juk"amp pachaw chiqak jaltxapxi. Ukampis yaqhip ch'iwinakax chhaqtxapxi ...
  Friedrich jupax akanx amtasïna, suma amtan vaqueros estadounidenses ukanakat películas ukanaka, ukat DiCaprio ukan uñt'at película - "Fast but Dead!". Ukampis uka tiemponjja, Estados Unidos markankir vaqueronakajj janiw automático ametralladoranaka ukat aire rápido fusilañ armanak uñtʼapkänti. Jan ukhamäkaspa ukhajja, tʼunjir chʼamanïtap laykojj kunja jachʼa armas uk amuyapjjasapänwa.
  Jak"a uñjañ yaks ukanakax tukusxänwa ukatx Friedrich jupax Ila markaruw mayjt"awayxäna. Aka chiqanx alaxpachat jupanakar atacañax wali askiwa, jan ukax qhipa hemisferio tuqit atacañax wali askiwa. Ukat wali askïspawa, ukhamaraki, jan jayarst"ayasa.
  Yaqha tuqitxa, juk"amp jan ch"amani ch"iwinakarux ch"iyar jaquntañawa, janiw armaduranakax warkt"añjamäkiti.
  IL-2 ukax jorobado satawa. Payïr chiqax ukan utt"ayat qhipatxa, mä qalltiritakix mä qalltiritakix mä uñtasit auto jaquntañax juk"amp ch"amaw tukuwayxi, ukampis ch"axwiritakix, jupax qhipa hemisferio uksaruw jark"aqawayi, ukampis ... Chiqans, aka avión ukan aerodinámica ukax juk"amp jan walt"ayataw uñjasiwayi . Ukhama, jupanakampiw juk"amp faciläni ...
  Ilam ukax kunayman tuqinakar ch"iqiyañax juk"amp logico ukhamäspawa, ukampis akax sistema ukawa ... Mä juk"a arumpixa, legendario avión de ataque ukar atipt"asaw qalltawayi. Ukampirus, ágil "Salamanders" -3 ukax nayratpach pachaparuw purini. Ukhamarakiw uka silt ...
  Friedrich jupax jupat nayrar sartapxaspawa sasaw amuyäna, wali jak"achasisinx yaks ukanakamp jikisipxatapata ... Ukampirus, khitis yati ... Luftwaffe ukan pilotonakapax janiw jan axsart"ir rusa pallapallanakäkiti, ukat jilapartx janiw nuwasïwirux juk"amp jakhüwimp mantapkiti, ukampis inas jan ukhamäkchiti kunawsatix uraqinkir ch'amanakarux sinti jan walt'ayañax utjki ukhaxa .
  Friedrich, ukampis, ukhamarakiw jan jan walt"awinak jikxatkiti ... Bahía cañones ukanakat hemisferio blindado trasero ukar mantañapataki, jan ukax tapicería de wings - ukax pachpakiw. Ukat kunjams uka autonakax ukat jaltxapxi, thayarus mä chimpu jaytawayapxi ... Kunjamatix mä jawq"jat esclavo qhipäxan rayanakax utjki ukhama.
  Friedrich jupax kimsa tunk paqallqun laq"anakaruw jaquqanïna ukat juk"amp pä Empeños ukanakaruw katjatayna. Wasitat sawuña, nayrax patak mayan registro ukax janiw p"akintatäkiti. Ukax uñisirinakax avionanakanïpxatapakiwa. Jichhax bombanak jaquntañakiw ukat kutt"aniñakiw wakisi.
  Jichhax tanques soviéticos ukanakax ataque ukaruw puripxäna, janiw aviación ukan yanapt"apampïkänti, ukat juk"ampirus artillería ukan yanapt"atarakïnwa. Ataque avionanaka ukat bombarderonakaw jupanakar jaquqanïna. Soviético tanques ukanakatakix wali askiwa , jupanakax autonakan apnaqañ uñacht"äwinakap apnaqapxaspänwa. Ukampis taqi kasta avionanakax jilxattaskakïnwa.
  Friedrich chachajj taqe bombanakap jaqontäna ukat aeropuerto toqeruw kuttʼäna. Ukampirus Focken-Wulf-4 Rudel, uñt"at tanques t"unjir uñt"ayañ atipxatayna.
  As waynax "nativo" aeropuerto ukar kutt'awayxäna, kawkhantix Pegasus-terminador Me-362 ukax jupar suyt'askäna.
  Friedrich chachajj Focken-Wulf sat barcor uraqir puriyasajj uka jakʼankir pilotoruw arnaqasïna:
  - Khititix audacia ukan F -490 ukax jan wali ch"axwiriw sasin arsuñax k"ariwa. Janiw jan wali avionanakax utjkiti, jan wali avión apnaqirinakakiw utji.
  Jutïr sortie ukax tanques ukanakamp ch"axwañatakikiw jisk"achasiwayi. Jichhakamax alemanonakax janiw armadurampi jikisiñatakix mä ch"aman puñchu apaniñatakix tiemponïpkänti, ukat avionanakaruw tantachasipxäna.
  Uka jan axsart"ir tripulantes de tanques soviéticos ukanakax nayratpachw línea de frente rasgo ukx chiqancht"apxatayna, ukatx unidad de infantería ukaruw atacapxäna, ukax voluntarios árabes ukanakaw utjäna.
  Musulmananakax janiw suyt"apkänti, jan axsarasaw ch"axwapxäna ukatx janiw t"ijtxañ amtapkänti, ukampirus uka pachparakiw sinti jan yatiñan sarnaqapxäna. Jisk"atpachax bazooka americano ukax kunjamakitix janiw jaqirjam apnaqatäkänti, ukat juk"ampirus granadas ukanakaw apnaqatäna.
  Ukampis unidades soviéticas ukanakan ataquepax janiw phuqhaskänti. Yamas fascista tormenta soldadonakax walja jisk"a bombanak apnaqapxäna, cargas formadas ukanakampi, uka amuyux diseñadores soviéticos ukanakat copiata, ukampis juk"amp yatiñampiw phuqhapxäna. Ukampis soviético sat tanquenakajj janiw alajjpachat mä llika warktʼapjjañapatak mä orden katoqapkänti.
  Ukat Friedrich chachajj jichhakiw cañones de aire ukanakamp tejanakar ayruntäna. Ukajj jukʼamp facil tácticawa. Punch through the torre escotilla ukat atipt"añama. Ukat qawqha autonakas ukham jaquntasispa, mä avión horizontal ukan ch"allt"asis ...
  Ukat tanquen jank"akïtapax janiw qhispiykiti, ch"axwirix intuitivamente, jan amtasisa, mä capricho ukar ch"allt"aspa ukhaxa ...
  Mä simulador ukar uñtasitawa tanques ukanakampi, jumakiw modo dios ukanïta, ukat sapa disparox chiqapawa, ukat sapa kutiw ch"axwañax, sapa kutiw ...
  Aka chiqanx tanques t"unjatanakax phisqa tunk jilaw jilxattawayi, ukhamat Rudel jupax samart"aski ... Ukampis jichhax distraer sarañaw wakisïna. Uñstawayiwa lado "Jichha". Suxta chiqanakaw jaquqaniwayi, ukat mayninakax salamandras ukanakar t"unjapxpan. Jilapachax uka siwara irnaqirinakax urux nuwasiñaruw mantapxi, q"uma suicidio.
  Tanques ukanakax juk"amp wakiskiriwa...
  Kutt"añ ... Focken-Wulf-4 ukan jaltxaña, ukat jupan jak"apanx Helga ukaw utji.
  Uka tawaquxa akham sasaw jiskt"äna:
  - Walikiwa, ¿kunas jumatakixa Evgeniya?
  Friedrich jilatajj jiskʼachasaw radior arsüna:
  - ¿Kunatsa jumanakax envidiasipxta?
  Uka tawaquxa wali jach"at arsüna.
  - Chiqpachansa janiwa! Jiwasax librëtanwa, janiw jaqichasktanti. ¡Khitis ikiñan jukʼamp sumäspa, nayasa jan ukajj jupatsa jukʼamp sumäspa sasaw jisktʼasiñaki!
  Frederick jilatajj wali chʼamampiw akham säna:
  - Chiqpachansa jumaxa! ¡Janiw sinti jachʼätati, ukat jukʼamp chʼamanïtawa!
  Helga kullakajj kusisitaw larusitayna.
  - ¡Janiw jumat yaqhanak suykayätti! Ukampis chiqans, taqi kunat sipans wali askiwa ... Fu jupax mä rata de diseño ukhamawa, ukat wali juk"a warminakat mayniwa, ¡Cruz de Caballero de la Cruz de Hierro ukham uñt"atawa!
  Friedrich chachajj akham sänwa:
  - Nayaxa amuyta encina laphinaka, jumaxa mä juk"a pachana!
  Uka nuwasïwix uñacht"ayäna, uka waynax, inas, chiqaw saskchïna. Helga kullakajj jan ajjsarasaw tankinakar jawqʼjäna. Amuyatajja, mä nuwasir jaqejj nuwasir jaqet sipansa jukʼamp akatjamat jaqëspawa, uk uñachtʼayañ munäna. Chiqansa, janiw Friedrich chachampi chikachasiñax utjkaspati.
  Mä qhawqha tiempotjja, alemán ukat americano autonakan jachʼa tanque columnanakapaw uñstäna. Yämas ágil ukat anatt'asir americano tanques destructores "Brujas" -3. Ukax wali jach"änwa, juk"ampirus soviético autonakax nayratpachx avión ukan ataques ukanakamp jilpach t"unjatäxänwa. Pantera-5 ukax jan walt"awinakaruw puriraki ... Jaya barril cañón rápido de fuego ukat armadura frontal impenetrable ... Ukhamaw velocidad de obturación ukax jan walt"ayañ qalltawayi, tripulantes de tanques soviéticos. Yaqhipanakax, janiw comandantenakar ist"apkänti, qhipäxar kutt"apxäna, aka infierno tecnotrónico ukan qhispiñ yant"asa.
  Ukat mayamp kutt"añax ukat sarxañax, tanques ukar ataque ...
  Niyaw chika urux purinxäna, ch"amakt"xänwa... Ejército Rojo ukan contraataquepax vapor tukusxänwa. Jupampi Helgampix kawkhantix yanapt"apkän ukaruw kutt"ayatäpxäna, alemán ejercitonakan tamapax Ryazan uksaruw sarapxäna. Uka pachparakiw Vatutin pallapallanakapax caldera ukan ch"amanchañ yant"apxarakïna ...
  Inti jalsu tuqinxa, alemanes ukanakax juk"at juk"at nayrar sartasipki. Aka chiqanx jupanakax jark"atawa, soviéticos soldadonakan ch"amapampi, ukat Frente Estepa ukan líneas defensivas ukanakampi, janis Moscú markan anqäxapanx ukhamakiti.
  Ukampis nazi soldadonakajj jukʼampiw maniobranak lurapjjäna, ukat Goth sat chachajj ukham columnanakampiw jachʼa nodos de defensa ukanakar jan pasañ yantʼäna. Yaqhip chiqanakanx unidades alemanas ukanakan nayrar sartawipax jank"akiw ...
  Friedrich chachajj Helga kullakaruw akham jisktʼäna:
  ¿Jumax samkanakajan imill wawat qarjatati?
  Uka rubio ch"axwirix akham sasaw jaysatayna:
  - ¡Kusisiña chuymaxa qarjaña jaqunuku, waka ch"axwañat sipansa juk"ampi askiwa! ¡Leche lantix qarjañax wila pus ukamp jutkchisa!
  Friedrich chachajj akham sasaw iyaw säna:
  - ¡Janiwa chiqa chiqaru takt"añaxa utjxiti!
  Arumanakax uka waynax t"ijtaskakïnwa, qinayanakax alaxpachar purintäna ukat jallus purintäna. Alemania markan pallapallanakan yatichäwiparjamaxa, aviación ukax nayrïr chiqan arxatäwinakar chhaqtayañatakiw apnaqatarakiwa ... Ukat pusi tunk mayan marat sipanx Luftwaffe ukax Pindostan ukan yanapt"apat walja avionanakanïtaynawa.
  Friedrich jupax bunkers ukanakaruw atacatayna, ukat juk"amp jisk"a diana ukanakaruw atacatayna ... Arumanakax janiw ch"axwäwix juk"amp jisk"achatäkänti, ukat soviético soldadonakax contraataques ukanakaw qalltapxäna. Jisk"a jaqinakäpxpan, ukat juk"amp ch"axwañanakanïpxpan, ukampis janiw juk"amp ch"amanïpxañapäkiti aka ...
  Arumanakax escuadrón U-2 ukat sipanx janiw kuna dianas aéreas ukanakax jikxataskänti. Ukat jupanakax bunkers ukanakaruw bombardeapxäna ... Mä juk"a.
  15 urunak saraqkipan octubre phaxsit 1947 maran alwakamax markatakix mä ch"axwäwiw qalltawayi, uka pachparakiw tren ukan junt"uñapataki: Elektrostal. Ukanx wali junt"ünawa ukat juk"amp askixa, Friedrich juparux Helga jan jaljtañjam amigapampiw chikt"ata.
  - Walikiwa, ¿kuna jach"a caballerosa, uñisirinakaru ch"amanchapxtanxa?
  Friedrich jilatajj kusisitaw akham säna:
  - Bums ukanakax cerveza aljiriruw ch"allt"asipxi, ukat jiwasax atipt"apxtanwa. Ukat kunjamatsa atipt"sna...
  Elektrostal markax pachpa suma ch"amanchatawa. Unidades de ejército ukanakat sipansa, pä machaq divisiones de NKVD ukanakax arxatäwipanx chikancht"asipxarakïnwa. Jupanakajj jila partejj janis SS sat soldadonakjam mä jachʼa guardia militaräpkchïnjja, artillería ukat tanque ligero ukanakamp armatäpjjänwa.
  Nazis jupanakax ukhamarakiw jupanakan caldera lurañ yant"apxäna ... Ciudadela uksat pasapxam, laq"unakampi ch"uqt"apxam ...
  Aka chiqanx chiqans aire soporte ukax wali askiwa, juk"ampirus kunkax ch"ukutächi ukhaxa.
  Helga, kunjamtï mä imill wawax siskixa, akham sasaw akham säna:
  - ¡Atipjañax jiwasanakäniwa! ¡Trineo ukarux verano ukar wakicht"apxam!
  Friedrich chachajj akham sasaw iyaw säna:
  - ¡Ukat janiw jallupachankiti! Jiwasax jach"a tanques ukat conchas de aire ukanak apnaqañäni.
  Uka waynax Mainstein chachan ejercitopan kutt"anipxaspaw sasaw amuyäna, ukampis juk"amp uñt"at Rommel ukax Occidente uksanx juk"amp uñt"atawa. Niyakejjay chʼajjwäwinjja uka waynajj jukʼamp trance ukan sarnaqchïnjja, mä infierno ajayump irpata, ukhamajj kunatsa jan aka comandanten jachʼa luräwinakap amtañapa. !
  Rommel, Línea Marret uksar purisax amuyasïnwa, pä uñisir ejercitonak taypin mä "posición central" napoleón ukankatapa ukat jichhax mä amtañ golpe ukamp maynir atipt"aspa ukat ukakipkarakiw kutt"awayxi ukat payïr ejercito ukar uñkatasiñapataki.
  Friedrich chachajj akham sasaw jachʼat arsüna: Napoleón chachajj Leo Tolstoy chachajj pächaskchïnjja, wali jachʼa comandante ukhamarak apnaqirirakïnwa, janiw pächasiñasäkiti. Yämas kunanaktï jikxatki ukanak uñakiptʼañäni ukhaxa. Ukampis jupax janiw ukanak imañ munkänti. Hitler uka tuqitxa, juk"amp jan wali.... Ukampis principio tuqitxa, ¡Fuhrer ukat Napoleón ukar uñtasitäspawa!
  Rommel wali yatiñan comandantex yaqhanak amuyarakïnwa: estadounidenses ukat francés jupanakax inti jalsu tuqir jayaruw Túnez chika taypir sarapxäna ukatx Fonduk, Faid ukat Gafs uksanx Gargantas Dorsal Oriental ukanakaruw katjapxäna, ukax Gargantas Dorsal Occidental ukanakaruw 60-70 millas ukch"a inti jalant tuqir puripxäna.
  Ukhamaw amuyasïna, italo-alemán soldadonakax Faid ukat Gafsa ukanakar katuntapxaspäna ukat inti jalant tuqir Feriana ukat Kasserine ukanakar pasapxaspäna ukhax chiqak jach"a base de suministro estadounidense ukat Tebesse ukan sede ukar sarapxaspäna. Tebesse markanx italo-alemán soldadonakax Túnez markan línea aliada ukan inti jalant tuqin jayaruw jikxatasipxäna ukatx niyas wali yatiyawinakapanw jikxatasipxäna. Ukat Rommel jupax tankinakap muytasinx alay tuqir qutar khithaspa, uka chiqat patak kilómetros ukch"a jayankaspa ukhaxa, alemanonakax Túnez markan taqpach aliados ejercitoparuw ch"iyjapxaspa jan ukax Argel markar kutt"apxañapatakiw wayt"apxaspa.
  Friedrich chachan amuyunakapax pä Laggs ukan qinayanak qhipäxat jaltxapxatapampiw jark"antatäna... Ukanakax manq"añankxiwa... Ukat ukxarusti suma amtampiw pistolanakarux ch"axwapxi... Jupakiw ukham ch"axwaspa... Pusi Yaks juk"ampi... ukat ukankapxiwa, jïsa.... Ukat jichhax, Katyusha uksanx nina ... Ukhamat fragmentos ukanakax taqi chiqar jaltxañapataki ... Yaqha lanzadera de jet ... Ukhamat Helgax ladopat yant"aski. Juparux akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Hero, ¡juk"amp ch"amampiw ch"amanchañäni!
  . 20 JAQTHAPI
  Oleg Rybachenko ukat Margarita Korshunova jupanakan misión ukax paralelo uraqpachanx janiw tukuykiti.
  Alemania markankirinakajj Gorky sat markaruw nayrar sartasipkäna. Jupanakax mä q"al muyuntäwiruw irpapxäna. Mä yuqall wawampi mä imill wawampiw aka jach"a marka arxatasipkäna.
  Moscú markarux taqpach muyuntat ukhamarak asfixia. Nazis jupanakax nayratpachx Kremlin uksaruw chiqanakanx p"akintapxatayna. URSS markan capitalapajj niya jan suytʼäwinïkchïnjja. Moscú markan guarnición ukan conchas ukanakax tukusiñampïskänwa. Ukat capitalan tʼunjäwipampixa, yaqha chʼaxwäwiw utjaspäna.
  Oleg Rybachenko ukat Margarita Korshunova jupanakax Volga jawir thiyan markatakix ch"axwapxäna.
  Uka waynampi imill wawampixa, kunjamtï nayrax lurapxirïk ukhama, nuwasiñ chuymanïpxiwa.
  Jupanakax ninamp phichhantapxi ukat q"uchupxi:
  Precursoranakax janiw aynachtʼapkiti
  Jupanakax janiw t"aqhisiyañ ajjsarapkiti...
  Kunjamatix águilanakax nuwasipxi
  ¡Fritz sat chachar Infiernor khitañasawa!
  
  Jupanakat waljanejj heroenakäpjjewa
  Walja locos wawanakaw...
  Ukaxa wakisiwa saraña formación - .
  ¡Maquinaruw cargañapa!
  Ukat jichhax mä yuqall wawax niya tunka payan maraniw uñtasi, ukampis chiqans mä qhuru veterano ukhamawa, jupax niya walja maraniwa, Oleg Rybachenko jupax mä turno churäna, nazis ukanakar ch"uqi ch"uqitxa.
  Ukat ukxarusti kunjams q"ala kayupampix uñisiriparux granada jaquntäna.
  Ukat Fritz ukax taqi chiqaruw ch"iqiyaña.
  Ukatxa waynax akham q"ucht"ani:
  - Nayax mä rusa ch"axwiritwa sallqa jaqinakan qunquripata,
  Rusia markan uñisirinakapa, ¡uraqpachat q"umachañani!
  Margarita, aka imill-heroe, jupax q"ala kayumpiw mä jiwayir regalo jiwatat jaquntaraki. Jupax mä masa nazis ukanakaruw jaquqani, ukat chirp:
  - ¡Jach'a Rus' ukataki!
  Ukat mayamp kunjams larusiñasa.
  Waynampi imill wawampix heroico ukhamaw nuwasipxi. Chʼaxwäwix niyaw chhaqtxchixa. Alemanonakax nayratpach Orenburg markaruw ch"allt"apxi ukat Ejército Rojo ukarux taqi chiqanw ch"allt"apxi.
  Juk"amp chiqaparux Orenburg markax nayratpachaw apsutäna. Mä castillokiw ukan sayt"atäski. Nazis ukanakax nayratpach Ufa markaruw muyuntapxi.
  Ukhamarus, sur uksat jutir soldadonakapax niyaw Kazán markar jak"achasipki. Uka jan waltʼäwejj janiw sinti jan walïkiti.
  Ukatx juk"amp jan walt"awix juk"ampiw jilxattawayi kunatix samurai ukanakax inti jalsu tuqit jutapxi ukat Asia Central uksanx nayratpach alemanes ukanakamp chikt"ataw jikxatasipxi.
  Ukampis liwxatat jaqinakan jan axsart"ir wawanakapax nuwasipxiwa. Jupanakajj atipjataparuw creyipjje. Jan ukajj pʼeqep jachʼar aptasisaw jiwañatakejj wakichtʼatäpjje. Ukampisa, ¿kunjamatsa jiwañaxa? ¡Jan jiwir jaqenakäpjjewa!
  Ukat walja maranakaw wawanakäpxaraki. Ukat kawkhantï yaqha pachanaka ukat misiones ukanakas utjarakiwa.
  Oleg jupax yaqha ch"iyar ch"iyar uñacht"ayi. Ukatxa qʼala kayunakapampix mä granada jaquntasaw qʼuchtʼi:
  - ¡Stalin ukax wiñayatakiw jiwasamp chikäni!
  Margaritax Fritz ukarux nayranakap ch"allxtayäna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Diosax jan walïpan! ¡Aka canibal jiwasataki!
  Ukat uka tawaqux wali colerat qʼala kayumpiw mä granada jaquntäna.
  Oleg Rybachenko jupax wali amuyt"asisaw akham säna:
  - ¡Taqinipuniw mä juk"a manq"irinakäpxtanxa!
  Ukat uka waynax qʼala kayunakapampiw jiwañan regalop jaquntäna.
  Margarita kullakajj akham sasaw iyaw säna:
  - Mä juk"a pachatakixa, ¡jisa!
  Ukat qʼala kayumpiw mä jiwayir jaqerojj jaquqanïna, ukat uka autot pä alemán autonakaw chʼalljjtayasipjjäna.
  Oleg Rybachenko jupax irnaqawiruw jaqunukuwayi ukat amuyt"awayiwa, URSS markanx kunatix utjki ukax, inas, nayratpach jan suyt"awinïkchiti ukatx janiw ch"axwañax sinti askïkiti. Ukatpï inamaya jaqinakar jiwayapxi.
  Uka waynax q"ala kayumpiw pä granadanak jaquntäna. Hit the caterpillar, alemán tanques de la serie "E" ukanakax mayacht'asisaw ch'axwapxäna.
  Terminator Wawax akham q"ucht"awayi:
  - Kunapachatixa pachaxa purinixa
  ¡Jan axsarasaw nuwasiñäni!
  Ch'axwirinakan sartasiwipax alwa pachan - .
  ¡Ukat sum nuwasipxam!
  Chiqansa, uka waynax mä pä minutonakanwa kuna ejercitorus tʼunjañatakix wakichtʼatäxäna.
  Margaritax q"ala kayumpiw jiwañat regalop jaquntarakïna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Jach'a Rus' ukataki!
  Wawanakax jan axsartʼir nuwasirinakäpxiwa, janiw khitis jupanakar takxatkaniti. Jupanakax ukham jach"a ch"axwirinakapxiwa.
  Uka waynampi imill wawampixa, kunjamtï nayrax lurapxirïk ukhama, wali kusisitaw jikxatasipxi. Ukat jupanakamp chikaw jan axsart"aña, jach"añchäwi ukat jan axsart"aña. Jupanakax titanes ukham nazis ukanakamp nuwasipxi. Ukat uñisirinakax janiw paskaniti, kawkhantï mä qalar uñtat saytʼatäpki uka chiqanakanxa, qhanaw amuyasi. Inas mä qalat sipansa ukat mä monolito ukanakat sipansa jukʼamp chʼamanïchi.
  Margarita, fusilamiento, jupax akham sänwa:
  -Uraqpachan ch"amanchatäñäni
  ¡Jiwasax colegionkir gigantenakätanwa!
  Ukat imill wawax wasitat qʼala, cincelat kayupampiw jiwañ regalo churäna. Ukat uñisirinakaruw tʼunjäna.
  Aka tawaqux wali thayawa, janiw kunas juparux apnaqañjamäkiti.
  Kunjamatixa janiwa kuna katuqañas utjkiti chatarra ukanakaru. Ukampirus, akax janiw chatarra ukhamäkiti, jan ukasti kunatix juk"amp jiwayir ukhamarak thaya.
  Oleg Rybachenko, fusilamiento, croaked:
  - ¡Janiw nayax yuqall wawakïkti, super waynatwa ukat akapachan taqi jaqinakat sipan juk"ampïskä!
  Ukat mayampi, kunjams q"ala kayupampix mä t"unjir coágulo de explosivos jaquntäna. Ukat mayampiw pä alemán tanques ukanakax ch"axwapxi.
  Wayna ch"axwirix wali ch"axwañ thakhin utt"ayatawa. Ukampis jupax amuyasi, akanx janiw mä chivompix chhuxriñchjasiñax p"akjañjamäkiti. Janis jan suyt"äwin situacionanakax utjkchixa, ukhamarak jan atipt"kay uñisirinakax utjkchixa, ukhamaraki.
  Uka waynax kunjams Bielorrusia markan presidencial chhijllawinakatak ditties uñstayatayna uk amtasïna:
  Suxta kuti jan wali arunak istʼañax janiw askïkiti,
  ¡Ukat janiw amuyañjamäkiti qawqha "tata" ukar iyawsata!
  Paraíso ukax Lukashenka lurañ arsuwayi - .
  Ukampis qhanampi chikt"ataw ch"amakar sarapxta!
  Jïsa, sistema ukat culto de personalidad ukatakix mä chʼamäxänwa. Chiqansa, ¿kunatsa Europa markankir mä markax dictadorar tolerañapa, Edad Media ukankaspas ukhama?
  Jïsa, ukat Stalin jupax dictador ukhamarakiwa, ukat aka universo ukanx juk"at juk"atw ch"axwäw atipjañatak jisk"achaski ...
  Wawa-heroes ukanakax yaqha kimsa uruw ch"axwapxäna. Ukañkamasti, nazis ukanakax Kazán markaruw muyuntapxäna ukat Ufa markaruw katuntapxäna.
  Uka nuwasïwix niyaw Kremlin markanx utjaskäna. Pusi layqa imillanakax espadanakampi ukat jiskʼa disconakampiw jaquntañatakix nazis ukanakamp nuwasipxäna, qʼala kayunakampi.
  Kremlin markax "Sturmlions", "Sturmtigers", bombardeos ukat jach"a cañones ukanakamp bombardeo ukanakamp jan walt"ayataw uñjasiwayi.
  Chiqansa, Stalin pachpaw Sverdlovsk markanx wali jikxatasi. Ukat URSS markan posición ukax niyas jan suyt"añjam uñt"atawa. Ukampis jichha pachatakix Pancarta Roja ukax Rusia markan capitalapanx wali jach"anchatawa, ukax sañ muniw janiw taqi kunas chhaqtkiti!
  ¡Jaqenakajj niyaw mayjtʼäwejj purini sasaw amuyapjje!
  Natasha kullakax árabe jaqirux chikat khuchhuqatayna. Jupax q"ala kayumpiw mä disco jaquntäna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Jan jiwir Awki markarux jach"añchapxam! ¡Hitler chachajj janiw pʼakintksnati!
  Zoyax fascista ukarux pä sable ukamp khuchhuqarakitaynawa ukat chillqt"arakïnwa:
  - Janiwa, ¡janiwa p"akjapxistati!
  Uka qhepatjja, qʼala kayupaw nazis ukanakar jiwayañatak mä disco jaqontäna.
  Ukat mä qhawqha chʼiyar jañchin nuwasirinakaw Kremlin sat cheqan tʼunjat perqapat tʼunjatäpjjäna.
  Aurora kullakajj jukʼampiw fusiltʼäna. Jupajj jukʼakiw disparäna, ukampis cheqaparjamaw disparäna. Ukat ukatsti sabres ukanakap lanzawayäna. Ukat warawaranaka ukat wali chʼullqhi jiskʼa esvásticas ukanakaw qʼala kayunakapat tʼijtjjäna.
  Ukat akanx Svetlanax q"ala kayumpiw mä ch"ullqhi disco jaquntani, ukat Fritz ukx khuchhuqani. Ukatxa akham sasaw qʼuchtʼi:
  - Kolovrat, Evpatiy Kolovrat ukax Awki markan arxatiripawa, Perú markax pallapallawa!
  ¡Kolovrat ukax wali jach"awa! ¡Evpatiy Kolovrat ukax mä jach"a uñacht"äwiwa! ¡Heroes de Rus' ukax alarma apthapi!
  Aka chiqanx pusiniw nuwasipxi. Niya taqpach Moscú markax nayratpach apsutawa, municiones ukanakax tukusxiwa. Ukat rusa yuqalla imillanakax jiwapxi. Ukampis janiw aynachtʼapkiti. Qhawqha tiempos uka muyuntäwix utjkchixa.
  Kremlin pirqankir imillanakax ch"axwapxi. Kunjamatix qamir jaqinakjama. Ukat diciembre phaxsinx q"ala kayuni ukat mä bikini ukankapxiwa. Ukampis janiw thaya jikxatapkiti. Jan ukasti, chʼamapajj jukʼampiw jiljjattaski.
  Ukat wali chʼullqhi, wali chʼullqhi disconakaw qʼala kayunakat tʼijtjjaraki. Ukax Wehrmacht ukan anqäx markankir soldadonakan t"unjatawa.
  Ch"axwirinakax ch"axwañ heroes ukham nuwasipxi. Ukat juk"a isimpi. Ukham suma uñnaqt"aninakax janiw p"inqachapkiti ni serie E ukat AG ukan jach"a tankinakapatsa, jan ukax nazis ukan yaqha axsarkañ inventonakapatsa.
  Janiw kuna imill wawas kunayman fascismo ukar atipt"kaspati. Akapachanjam jan pantjasirïkchisa.
  Natasha kullakajj espadampiw chʼiyjäna, qʼala kayumpiw mä disco jaqontäna, nazis ukanakar khuchhuqasajj akham sasaw qʼochüna:
  - Kunjamas wali sumax mä soviético markan jakañaxa,
  ¡Ukat Wehrmacht sat barcor tʼunjañax wali sumawa!
  Zoyax sabres ukamp molino pasasax akham sänwa:
  - ¡Wehrmacht ukax wali llakitaw ch"amanchasiwayi! ¡Akanx Kremlin ukar arxatasktanwa!
  Ukat imill wawax qʼala kayunakapampix mä asterisco Fritz sat jaqir chʼalltʼir jaquntäna.
  Ukatxa akham sasaw qʼuchtʼäna:
  - ¡Akaxa uñisirinakaru sallqa uywañawa!
  Ukat ukatsti Aurora kullakax nuwasïwinx utjarakiwa. Ukhama, imillaxa wila ukhamaraki thaya. Juyphi pachan thayapanxa, cobre wila ñik"utapax nuwasiñ bandera ukham liwxatasi. Janiwa, ukham tawaqux janiw khiti nayraqatan qunqurtʼaskaniti.
  Ukat qʼala kayupar jaquntatapatxa, aychampi wilampi khuchhuratapatxa, jukʼamp chʼullqhi discow tʼijti.
  Ukax uñisirinakan janchiparuw khuchhuqaraki. Ukat Aurorax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Nayaxa mä super imilla!
  Ukat ¿kunjamsa Svetlana kullakajj nuwasiñan uñnaqtʼani?
  Aka rubio terminador ukax mä saxra nina ukhamakiwa, ukat mä tornado de aniquilación ukhamawa.
  Ukat qʼala kayupat mä jiwayir muspharkañaw tʼijtʼaraki. Ukat mä imill wawax mä nuwasïwinx wali chʼamampiw sarnaqäna.
  Pusipachaw nuwasïwinkapxi. Ukat janiw qhipäxar kuttʼañapäkiti ni aynachtʼañapäkiti.
  Jupanakax pusi layqanakawa - ¡mä super! ¡Chiqpach cuarteto taqi kuna ukat taqinir t"unjañataki!
  Warriors ukax sector de defensa ukaruw katjapxi. Ukampis Kremlin ukax jach"awa ukatx janiw taqi chiqan sayt"kaspati. Ch"amanakax wali jan kikpakïpxiwa.
  Natasha kullakajj chuym ustʼayasisaw akham säna:
  ¡Jiwayañasawa, janiw atipt'ktanti!
  Ukat uka tawaqux wasitat qʼala kayupampiw jiwayir juchañchäna.
  Zoyax logicamente akham sänwa, uñisirir ch"uqt"asa:
  - Janiwa taqi kuna atipt"kasmati... Jani ukaxa computadora anatt"awina!
  Ukat quri ñik"utan tawaqux wasitat jiwañ disco jaquntäna.
  Aurora, sablenakapampix uñisirinakar khuchhuqasa, chillqt"asisaw akham säna:
  - ¡Atipjañaxa, nayaxa iyawstwa, jiwasanakanïniwa! ¡Qullan Rusia markan sutipxaru!
  Ukat qʼala kayunakap jaquntatapatjja, tʼunjañ churäwiw tʼijtʼi.
  Ukat uka khuchhurat nazis ukanakax jaltxapxiwa.
  Ukat ukat Svetlanax nuwasïwinwa. Fascistas ukanakarux lanzamientos ukanakampiw khuchhuqaraki. Ukat sinti, jan ukax jan tukuskir yatiñampiw luraraki. Qʼala kayunakapajj wali chʼamanïpjjewa. Ukat mä axsarkañ tʼunjäwi uñachtʼayañamawa.
  Ukat ukat imill wawax akham q"ucht"i:
  - ¡Awki markaru ukhamaraki machaq pachanakaru jach"añchaña!
  Ukat mayamp qʼala kayunakapatjja, jiwañan muspharkañapajj tʼijtʼiwa.
  Ukat akanx Natashax wasitat ch"axwañan jikxatasi. Ukat Fritz ukarux khuchhuqaraki, mä cometa ukham t"ijt"asa. Ukat pulmones patat arnaqasi:
  - ¡Jach"a Tayka Markaru jach"añchaña!
  Ukat espadanakapax mä césped khuchhuñ maquinar uñtataw mistu.
  Ukat imill wawax akham sasaw qʼuchtʼaraki:
  - Rusia jach"añchatäñapawa kunjamatix patak patak maranakanxa,
  ¡Samkasajj phoqasiniwa!
  Ukat imill wawax qʼala talonampi mä jachʼa boomerang churäna. Ukat jupax t"ijtäna, ukat tunka payan ch"iyara ukat ch"uxña p"iqinak khuchhuqäna.
  Chiqansa, imill wawanakax janiw alemanes ukanakarux jiwayapkänti, jan ukasti unidades coloniales ukanakaruw jiwayapxäna, jupanakax jupanak contraw apnaqapxäna. Ukampis nuwasirinakax aka tuqitx juk"amp thayakiwa.
  Jupanakax chispi ukat frisky ukhamawa.
  Natasha kullakajj wasitatwa uñisirinakapar chʼiyjäna. Ukat jupax q"ala kayukiw ukham yänak jaquntaski.
  Ukat arnaqasi:
  - ¡Stalin ukat gloria!
  Ukat ukatsti Zoya. Ukhamaraki kunjamasa mä jaqi jiwayiriru antutaña. Ukat qʼala kayunakapajj jiwañ yatiyäwiw thuqtʼäna.
  Ukat nuwasir jaqix kunjams arnaqasi:
  - ¡Jiwasanjama Tayka Markatakixa, janiwa jiwañaxa axsarañakiti!
  Ukat ukjatx Aurorax uka apt"asisaw ch"axwäwir mantarakini. Ukat ukhamarakiw q"ala kayunakampix mä boomerang uñstayapxani. Ukat uñisirinakarux wasitat uñstayañamawa.
  Ukatxa, kunjamtï jupax qʼuchtʼki ukhama:
  - ¡Rus soviético ukatakixa! ¡Kunas alajjpachar apnaqani!
  Ukat ukatsti Svetlana sat chʼaxwäwinxa. Ukhamaraki mä imilla khititixa janiwa sayt"ayañjamäkiti jani ukaxa janiwa juk"ampi ch"amanchatäkaspati. Akax kunjams jupax atipt"i. ¡Ukham nuwasirit jan qhispiñjamätajakiwa!
  Ukat qʼala kayumpiw jiwayir paquetenak jaquntäna. Ukat uñisirinakaparux jan khuyaptʼayasisaw jiwayaraki.
  Ukhampachasa ukapachaxa Yarile jupanakatakixa mayisispawa. Jan ukax inas Perun. ¡Jiwatat qhipatxa juchararanakatakix ch"amawa, Chernbog reinox jupanakar suyt"aski! Ukampis jupanakan thakhiparjamax wali askiwa - ¡ch"axwawinakax sapa kutiw utji! ¡Ukat walja chʼaxwäwinakaw utjaraki! Ukhamajj inas juchararanakan destinopat llakisiñajj jan sinti wakiskchiti?
  Svetlanax mä juk"a k"uchikiw jikxatasïna: janiw cristianonakarux envidiaskätati - wiñayatakiw walja kusisiñanakat apt"asipxani. Kuntï aka Oraqen utjkäna ukanakas utjkchïnjja.
  ¡Ay, pisinkir juchararanaka! ¡Ukat juk"amp llakisiñ chiqa jaqi!
  Ukat imill wawax wasitatwa jiwañan regalop cincelat qʼala kayupampi jaquntäna. Ukatxa akham siwa:
  - ¡Akapachaxa jiwasanakiwa! ¡Rusia markar jach"añchaña!
  Natasha kullakajj espadanakapampiw kimsa kuti mä mariposa dibujäna ukat akham sänwa:
  - ¡Jach"a Rusia markan wiñay jach"añchäwipax utjpan!
  Ukat qʼala kayunakapax jiwayir ukat jan uñtʼat jaqinakarux jaqunukupkaspa ukhamawa. Uka qhipatxa, imill wawax q"ala talonax mä ch"iyar jaqin nayraqataparuw ch"allt"äna, ukat pirqat jaquqanïna, ukat juk"amp phisqa árabenakaruw jaquqanïna.
  Jutïr ch"axwäwinx Zoya ukaw utji. Janiw kunas juparux jark'kaspati. Jupajj nazi sat walja jaqenakampiw nuwasi. Ukat mä kimsa molino gasta. Ch"axwirinakax jupar jaquntatapat khuchhuqapxäna.
  Ukatxa imillaxa siwa:
  - ¡Wiñay Rus', Svarog ukamp chikaw utjani!
  Ukat masinakaparux wink"i.
  Jutïr ch"axwäwinx Aurora sat warmiw utji. Jupax pantera ukham q"umachasïna. Jupax taqiniruw khuchhuqatayna. Ukat qʼala kayumpiw jiwañ regalo churäna. Jupax walja fascistanakaruw khuchhuqatayna ukat q"ucht"atayna:
  - ¡Awki markana jach"a uñnaqapataki!
  Ukat ukat ch"axwäwin ukat Svetlana. Kunjamsa uñisirinakapar khuchhuqaraki. Ukat wali sum irnaqtʼaraki.
  Uka qhepatjja, qʼala kayupatjja, mä jiwañ regalow tʼijtäna. Ukat nazis ukanakarux wali sum khuchhuqaraki, kunjamtï mä peluquerox navaja ñikʼutap lurki ukhama.
  Ukat imill wawax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Nayan maraja ukat chiqapa! ¡Jach"a Rusia markar jach"añchaña!
  Jïsa, aka pusix chiqpachapuniw heroico ukham nuwasi. Ukampis pusi qʼala kayuni ukat niya qʼala jan isin suma uñnaqtʼanakajj janiw Payïr Jachʼa Chʼajjwäwin atipkaspati. Ukat ukhamatwa Moscú markax t"unjawayi.
  Imill wawanakax katuntat capitalatw jaltxapxäna, espadanakapampix ukhamarak jan uñjkañ manto ukamp apnaqasa.
  Jila partejja, walja lurañanakanïpjjewa. Imill wawanakax jach"a amtäwi, ukax janiw juk"amp jach"a ukat suma uñnaqt"anïpkiti.
  Ukat Oleg Rybachenko ukat Margarita Korshunova jupanakax Gorky markat katuntat markat sarxapxäna.
  Nazis, ay, niya taqi chiqanwa askinak jikxatapxäna.
  Uka waynax imill wawax sarxapxänwa, ukat q"ala kayunakapamp sarkasax agujanak jaquntapxäna, ukat Fritz ukar t"unjapxäna.
  Oleg Rybachenko jupax akham q"ucht"awayi:
  - Janiwa, vigilantexa janiwa chhaqkaniti, .
  Mä falcón, águila ...
  Jaqinakan arupax sonorous - .
  ¡Uka jiskht"awix katariruw t"unjani!
  
  Nayax iyawstwa taqpach uraqpachax sartani - .
  Fascismo ukax tukusxaniwa...
  Ukat intix qhantʼani
  ¡Thakhi, comunismo ukar qhant"ayaña!
  Margaritax q"ala kayunakapan amparanakapamp mä qawqha agujanak jaquntäna ukat chiqancharakïna:
  - Janiwa, janiwa chhaqkaniti!
  Ukat ametralladorampiw mä phallawimp jalxatäna, pä tunka fascistanakaruw chhuxriñchjarakïna.
  Ukhamawa wawanakaxa. Ch"ama, jan ch"axwañjama. Chiqpachansa, akax janiw ukham chʼaxwäwikiti. Ukat tʼijtxapxañapawa.
  Moscú markax t"unjatawa, Gorky markax t"unjatawa. Nazis ukanakax Kazán markaruw ch"axwapxi. Akax Volga quta thiyan qhipa soviético markawa. Uka ch"axwawix heroico ukhamawa, ukampis juk"amp juk"ampi, ukat juk"ampirus jan suyt"añjam jikxatasiña.
  Nazis jupanakax serie AG ukanx juk"amp nayrar sartat tanques piramidales ukanakaw katuqapxäna, ukax janiw kuna armas soviéticas ukanakas mantañjamäkiti. Ukat akax, nayax sañajawa, wali jan waliwa.
  Kunawsatix yuqall wawamp imill wawanakan q"ala kayunakapax granadanak larugas ukar jaquntapxi ukhakiw alemán monstruonakax ch"axwapxi. Ukampis ¡mä chacha warmikiw kuns lurapxaspa, kunapachatï niya taqpach uraqpachax URSS contra saytʼasini ukhaxa!
  Oleg Rybachenko jupax q"ala kayumpiw granada jaquntäna, AG-50 ukat AG-75 ukanakarux nayranakapamp ch"allt"äna, ukat qhipatx akham sänwa:
  - Uka fortaleza ukaxa thakinkiwa, .
  Uñisirinakax lurapxäna...
  Ukax qhipäxat bypass lurañaw wakisi - .
  ¡Jan mä disparompiw jupar irpañama!
  Margarita kullakajj akham sasaw iyaw säna:
  - ¡Ch"axwaña sallqjañaxa mä jach"a lurawiwa! ¡Yämas ch"amanakax jan igualäpkchi ukhaxa!
  Oleg Rybachenko jupax akham sasaw arsuwayi:
  - Ukat nayax Entente estrategia ukan anatt"awayta. Mä kipka armanakampiw patak tunka pusini millón uñisiri soldadonakar tʼunjäna, ukat jupa pachpas cero ukhakiw chhaqhayasïna. Ukhama, tácticas ukanakat chiqpachansa, ¡taqi uraqpachampiw ch"axwasma!
  Margarita kullakajj akham sasaw iyaw säna:
  - ¡Wali askipuniwa! ¡Ukat nuwasiña ukat atiptʼaña!
  Oleg Rybachenko jupax q"ala amparanakapamp agujanak jaquntäna. Kimsa tunka fascistanakaruw jiwayatayna, ukat akham sänwa:
  - ¡Qullan Rusia markan sutipxaruw atipt"añäni!
  Uka waynampi imill wawampixa t"ijtxapxarakïnwa ... Ay, chiqpachansa ch"amanakaxa sinti jan kikpakiwa.
  Kazan markax taqi kasta armanakampi t"unjataw uñjasiwayi. Stalin chachajj qhep qhepa wila gotakamaw katjatäñapatak mayïna. Ukampis chiqansa, Moscú markan tʼunjatäxatapatxa, Ejército Rojo ukan nuwasiñ ajayupax sinti pʼakjataw uñjasiwayi. Taqinipuniw jukʼat jukʼat jiwañ munapxäna. Jïsa, ukat nazis ukanakax jakhüwinakansa, armanakapansa sinti jachʼawa.
  Ukat jet avionanakapax taqi markanakaru ukat ayllunakaruw bombardeapxi, kawkhantï nazis ukanakax janïr katuntañ puedipki ukanakaru.
  Oleg Rybachenko ukat Margarita Korshunova jupanakax janïr Kazan markar puripkipanx aka markax t"unjataw uñjasiwayi.
  Ufax apsutarakitaynawa. Ukhamasti, juyphi pachax wali chʼamakïkchïnsa, nazis ukanakax Sverdlovsk markaruw sarasipkäna.
  Stalin chachan sede centralapajj ukanwa utjäna. Ukat inti jalsu tuqitxa samurai sat jaqiruw makhatapxäna. Japón markankirinakax ch"amanïpxarakiwa.
  Jupanakan nuwasirinakapax juk"amp jan walt"ayiriwa - ninja imillanaka. Siberia markan juyphi pachas utjkchixa, q"ala kayukiw chhijchhi taypin t"ijtapxi, ukat jupanakpachaw pachpa trajes de baño ukankapxi. Ukham nuwasirinak amuytʼañas wali axsarañawa. Wali suma uñnaqtʼanïpkchisa.
  Akax jupanakat maynix ch"uxña ñik"utani, maynix q"illu, kimsïrix wila, pusinix janq"u.
  Ukhamaw wali suma jiwayirinakaxa. Mä espadampiw irnaqapxi, ukat jisk"a discos jan ukax chakras ukanakaw infantería ukarux jaquntapxi. Ukat ninja explosivos ukanakax tanques ukarux jaquntatawa - mä guisante ukham jach"akiwa, ukampis juk"amp jach"a tanques soviéticos ukanakax altu pataruw jaltxapxi ukat ch"iyjapxi.
  Nayraqatx wali axsarkañ IS-7, ninja imillanakax janiw jark"atäkiti. Jupanakajj wali jachʼa nuwasirinakäpjjewa, ukatwa guardianakasa jan chʼamanïpkiti.
  Akax mä ninja imillawa, ch"uxña ñik"utaniwa, mä guisante ukat kimsa tanques soviéticos ukanak mä kutikiw q"ala kayunakapamp jaquntawayi, altu pataruw t"ijtäna, ukatx chiqanakaruw phallawayi.
  Ukat ukatsti mä imill wawax q"illu ñik"utani ukat q"ala kayumpiw mä guisante jaquntaski. Ukat mayampxa, soviético autonakax kunayman tuqinakaruw t"ijtapxi, ukat tortanakaruw t"unjapxi. Aka chiqanx ukham nuwasirinak sañani - juk"amp jan axsart"ir caballeros jupanakan nayraqatapanx phinq"asirïniwa.
  Ukampis nuwasiñanxa, ukat mä ninja tawaqux wila ñik"utaniwa. Kunjamtï qʼala kayumpi jiwayir guisante jaqontatäki ukhama. Ukat jupar chʼalltʼatapatjja, jachʼa IS-12 sat barcon armadurapajj phallawayjjänwa.
  Akax terminador imillawa.
  Ukat ukatsti mä ninja tawaqux janq"u ñik"utanïnwa. Ukhamarakiw aptani, taqi ch"amapampiw Wila Ejercito ukan nuwasirinakaparux espadanakap ch"allt"ani. Jupanakar khuchhuqasa ukat q"uchupxam:
  - ¡Janiw nayax patético insecto, ninja, ukampis janiw tortuga ukhamäkti!
  Ukat mayamp nuwasiñanxa, pusi jiwayir imillanaka.
  Ejército Rojo ukax taqi frentes ukan ch"axwañanx atipt"aski. Ukampis nuwasiñatak chʼamachasiskakïnwa.
  Oleg Rybachenko ukat Margarita Korshunova jupanakax juyphi pachan ch"uqi taypin sarnaqapxi. Jupanakax q"ala kayuni pisin jakasir wawanakawa. Jan jiwir cuerponakatakix thayax janiw ukhamakiti. Usuñataki jan ukax kunas thaya katjañataki, uka supermenanakax janiw congelañjamäkiti. Ukampis taqi kunas pachpakiw, kunapachatix Urales ukar jak"achasktan ukhax thayax janiw askïkiti, ukat wawanakan q"ala talonanakap ch"akhuraki.
  Oleg jilatajj wali llakitaw akham säna:
  - ¡Janiw yatktati kunas juk"amp jan walïki - thaya ukat manq"at awtjata, jan ukax qullan markaman chhaqhatapat amuyasiña!
  Margaritajj wali amuytʼasisaw akham säna:
  - Jiwasatakix thaya ukat manq"at awtjatax janiw kunas ... Ukampis nazis ukanakamp chhaqhatax chiqpachanx jan waliwa!
  Oleg jupax aka tuqitx iyaw sataynawa:
  - ¡Janiw juk"amp jan walt"ayaskiti! Jila partejja, ¿kunatsa Tercer Reich ukajj jiwasan universonakat sipansa paralelo universonakan jukʼamp sum jikjjatasi?
  Margaritax mä asumción lógica ukham luratayna:
  - Kunatixa nazis ukanakaxa wali ch"amani ukhamaraki wakicht"atapxiwa. Ukat walja kutiw suertenipxta. ¡Yämas Stalingrad markamp chika!
  Oleg Rybachenko jupax q"ala kayumpiw mä bola de nieve ukar ch"allt"äna ukat akham sasaw akham säna:
  - Jisa, ¡Stalingrad markampixa wali suertenipxtwa! ¡Fritz familianakax jan amuytʼasisaw uka sipitar makatapxäna!
  Marguerite kullakajj akham sänwa:
  - Jan walt"awinakaru jan mantañataki ch"amachasiña, .
  Jan pantjasiñataki ukat jan chhaqañataki ...
  Mä qullqit mä qullqi apthapiñax wakisispawa,
  ¡Jan ukax ¡machaq yuriñaw sañ muni!
  Wawanakax thakhinx, mä destacamento nazis ukarux atacapxäna. Patak jila pallapallanakaruw jiwayatayna. Maynïrejj katuntat jaytatäjjänwa. Margaritax waynarux wali elástico suelanakap jamp"att"añapatakiw wayt"äna, thayat wila. Llampʼu chuymampiw uk luräna. Ukat alemananakax niyaw Sverdlovsk markar jakʼachasipxi ukat muyuntapxi sasaw sarakïna.
  Oleg jilatajj akham sänwa:
  - ¡Muspharkañawa jumampi nayampi Margot juk"ampi jaya, ukampisa kunasa sapuru jaqinakjama jan ukaxa juk"ampi llamp"u chuymampi sarnaqaña!
  Margaret kullakajj akham sasaw iyaw säna:
  - ¡Mä jach"a ch"axwañan katjata! Amuyataxa aka universo ukanx taqi kunas URSS ukarux uñisiñawa. ¡Naturaleza ukat espacio ukanakas ukhamaraki!
  Ukat Oleg jilatajj akham sasaw amuytʼayäna:
  - Ukat jiwasatakix Hitler jiwayañax jan yäqañjamati?
  Margaritax jan walit p"iqip ch"allxtayäna.
  - ¡Hiper-brujax janiw ukham orden churapkituti! Ukhamajj jan jiwas pachpa lurañanak lurañäni. Ukhamarus, ¿kunsa churaraki?
  Oleg Rybachenko jupax jan axsarasaw akham jaysäna:
  - Mä qutu! Ukhamarus, Fuhrer, akax África uksan Fuhrer ukawa!
  Margaret kullakajj akham sasaw ewjjtʼäna:
  - Jichhaxa nayraqataru ch"axwañäni, ukatxa, Hitleran qullqipampixa, uñjañäni! Kunjamtï sapkixa - ¡k"at juk"at jank"ak sartapxam!
  Oleg jilatajj akham sasaw qʼochüna:
  - Jark"awixa wali askiwa, janiwa cincel p"akjañakiti ... ¡Chachaxa janiwa ch"uqi ch"uqixa, ukatxa jank"akiw loco tukuwayxi!
  Uka waynampi tawaqumpixa taqi urinapampiwa t"ijtapxäna. Ukat Sverdlovsk markar jankʼak sarañwa atipjäna. Ukat nazis sat jaqenakan nuwasipkäna uka markar arjjatañwa qalltapjjäna.
  Ataque ukax maynit maynikamaw arktawayi.
  Wawanakax q"ala kayukiw sarnaqapxäna. Margaritax túnica ukan jikxatasi, Oleg Rybachenko jupax shorts ukan yuqall wawawa. Ukampis jupanakajj wali cheqpach ukat jan qontʼasir heroenakjamaw nuwasipjjäna.
  Oleg jupax q"ala kayunakapamp mä aguja jaquntäna, Fritz-arux kunkapar ch"allt"äna ukat chillqt"äna:
  ¡Janiw mä pulgada uraqis jaytkañäniti!
  Margaritax q"ala kayumpiw mä granada jaquntäna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Janiwa mä gota, jani span, jani centímetro!
  Wayna tawaquxa thaya taypinwa nuwasipxäna. Ukat jupanakamp chikajj yaqha precursoranakaw sarapjjäna. Ukat ukhamarakiw waljanix q"ala kayukiw sallqa thayas utjkchixa. Ukat jan jiwir wawanakax sallqa thaya jan axsarapkchi ukhaxa, kunayman tuqitxa, janiw usuchjapkaspati, ukhamax sapürunjam wawanakatakix wali axsarañawa.
  Akax q"ala kayuni precursorawa, amparanakapax thayat ch"uxñaruw tukuwayxi, kisunakapas thayampiw usuntawayi, ukat chhuxriñchjasiñapas punkitänwa. Uka waynax wali llakitaw jikxatasi. Ukampis ukhamäkchisa, wali coleratapuniw mä granadanak apsu, ukat nazi tank manqhar jaquntäna, ukat jupa pachpaw ametralladorax chʼalltʼatax jaquntatäna.
  Akax mä jan axsart"ir waynawa...
  Jan ukajj mä imill wawajja, qʼala kayunakapajj escarlata amapolanakar uñtataw nina nakhantäna, ukat alemán mastodones sat animalanakan oruganakap manqhar mä minaruw jaqontäna. Jupa pachpaw jiwxi, jachasa:
  - ¡Tayka markataki ukhamaraki Stalin ukataki!
  Juyphi pachanx q"ala kayuni sarnaqañax wali llakiskañawa, Siberia markanxa, kunapachatix jan jiwir aychampi jark"aqatäkta ukhaxa.
  Oleg ukat Margarita jupanakax wali thaya pachanx janiw chika q"ala jan isinïñax sinti kusisipkiti. Ukampis jachaqt"asisaw q"uchupxi, waynanakar kusisiyañ munapxi:
  - Eh, escarcha, escarcha, janiwa congelapxitati,
  jani congelapxitati! ¡Nayan caballojajj! ¡Nayan caballojajj!
  ¡Janq"u ñik"uta!
  Uka yuqalla imillanakaxa, wila ch"iyara kayunaka ch"allt"asisawa, wali thaya thayampi ch"allxtasa, q"uchupxäna:
  ¡Uka ch"uqixa janiwa jark"kistaniti! ¡Uka thayajj janiw atipjistaniti! ¡Jiwasax Fritz ukan precursoranakätanwa! ¡Fascistax wali jawq"jataw uñjasini!
  ¡Wawanakax wali sum nuwasipxi! Ukampis llakisiñatakix jan igual ch"amanakaw utji. Stalin jupax muyuntat Sverdlovsk markat Novosibirsk markaruw jaltxatayna. Ukampirus japoneses ukanakax niyaw inti jalsu tuqit aka markar jak"achasipxi. Siberia markan thaya thaytʼatapatjja janiw ajjsarapkiti.
  Jïsa, chʼaxwäwix niyaw tukusxi.
  Ukampis precursoranakax janiw aynachtʼapkiti. Ukat jan waltʼäwinakansa, wawanakax jan axsarasaw qʼuchupxi;
  Jiwasax comunismo wawanakan nayrïr irpirinakapätanwa - .
  ¡Mä nina, mä carpa ukat mä corneta timbre!
  Invasión del fascismo maldito - 1.1.
  ¡Khitis mä colerat atipjäwi suytʼi!
  
  ¿Kunsa uka nuwasïwinakan atipjawaytanjja?
  Ukat ukatsti uñisirimpi nuwasïwinakanx adquirido?
  Nayrajj akapachankir wawanakakïpjjayätwa - .
  ¡Ukat jichhax yurïw uraqin nuwasirinaka!
  
  Ukampis Hitler jilatajj capitalasar mä paso sarawayjjäna,
  ¡Jan cascada jakthapisin bombanak jaquntatäna!
  Jiwasax Awki Markax alaxpachat sipan juk'amp suma - .
  ¡Jichhax wila inti jalantux purinxiwa!
  
  Jiwasax agresión ukarux qhuru chuymampiw jaysañäni - .
  ¡Jupa pachpas jiskʼa jachʼäpkchisa!
  Ukampis espadax mä fragil waynan amparapankiwa - .
  ¡Supayan legionanakapat sipansa jukʼamp chʼamaniwa!
  
  Tanques ukanakax avalancha ukat avalancha ukar jank"ak puripxpan, .
  ¡Ukat uka fusil kimsaruw jaljapxta!
  Policianakajj qhepäjjat jan walinak lurapjjpan, .
  ¡Ukampis Qullan Diosaw jupanakar wal mutuyani!
  
  ¿Kunsa amtapjjta? akapachan lurañanakap lurapxam
  Ukat ukatakix ¡ay, ¡disparañaw wakisïna!
  Samarañajj niyaw ajjtaskchejja.
  ¡Ukhamarakiw nuwasiñanakax utjaraki!
  
  Imill wawampixa q'ala kayukiw t'ijtxapxta - .
  ¡Qhixu qhixus purintäna ukhasa, mä chhijchhix qʼañunakjamaw nakhanti!
  Ukampis jan axsarapxamti, wawanakar uñt'apxam -
  ¡Fascista ukax jan axsarasaw ataúd ukar mä bala ukamp jaquntatäni!
  
  Aka chiqanx Fritz uka jan wali empresaruw uchapxi,
  ¡Ukat mayni axsaririnakax jaltxapxiwa!
  Jiwasax infantería ukarux ch"axwañanx mä guadado ukham t"unjapxtanwa - .
  ¡Janiw wayn tawaqunakan verano urun jark"atäktanti!
  
  Atipjawi phuqhawi, mayo phaxsina, 2016 marana.
  Jichhax thaya thayt"awix ch"uxña, ch"ullqhi chhijchhiruw puri!
  Uka waynax q'ala kayuniwa, kullakapax q'ala kayuniwa,
  ¡Trapos ukanx wawanakax jach"a pachan uñt"asipxäna!
  
  ¿Kawkitsa uka chʼamanakajj juti?
  ¡Llakinaka ukat thaya aguantañamawa, uka munañaxa!
  Kunapachatï mä amigojajj sepultura manqha tupunïkäna ukhajja,
  Kunapachatix mä amigox jacht'asi - ¡jiwañ munta!
  
  Cristow precursoranakar bendiciwayitu,
  Jupasti sänwa: ¡Awki markajj Diosan churatawa!
  Ukaw taqi kunat sipansa nayrïr iyawsäwixa,
  ¡Soviético, qullan marka!
  Ukat lakapan jachaqtʼasisaw jiwapxi. Wawanakax janiw jan ch"amanïñ yatipkiti... Oleg Rybachenko ukat Margarita Korshunova jupanakax mä semana tukuyaw ch"axwapxäna. Ukampis Sverdlovsk markajj jaqontatäjjänwa. Mä chiqax guarnición ukanx katuyasiwayi - mä jan suyt"äwin jikxatasisa. Precursoranakakiw jan katuyasiñ munapkänti.
  Ukat mä qawqha jan axsart"ir, q"ala kayuni waynanakaw mä jan ch"aman ch"amanchawiruw sarapxäna. Jupanakax chhijchhi taypin t"ijtapxäna, chiqpachansa wali ch"uxña thaya laykux ch"uxña ch"uxñaruw tukupxäna. Ukat ametralladoranakampi cañonanakampiw jiwarapxäna.
  Oleg Rybachenko ukat Margarita jupanakax wali ch"iyjatäpxarakïnwa, ukampis Sverdlovsk markat qhispipxarakïnwa. Ukat Novosibirsk markaruw sarjjapjjta. Ch"amaka, juyphi pacha, jaya arumanaka.
  Uka waynampi tawaqumpixa t"ijt"apxi, llakita, wali colerata.
  Margaret kullakajj akham sänwa:
  - ¡Hiperbruja ukax aka pachar yanapt"aspawa! ¡Ukat uka qhepatjja, ¡nazinakajj atipjapjjewa! ¡Chiqpachansa akax taqi chiqan jan chiqapar uñjañawa!
  Oleg Rybachenko jupax juk"amp jach"aruw jaltawayxäna, paqallq kutiw salto salto ukanx t"ijtäna, ukatx wali amuyt"ataw akham arsüna:
  - Jilapachaxa, ¡akapachanxa juk"a chiqaparu uñjañawa utji! Sañäni, ¿kunatsa chuymankipstat jaqinakax tʼaqhisipxi? Ukat, ¡niyas jan yaqhachasisaw! Ukat maynejj waynäki ukhajja, cigarro fuma, umaña, jukʼamp jan waliruw puriyi, ukat kʼumarakiwa! ¿Kawkhansa nayra jaqinakax tʼaqhisiyapki uka chiqapar uñjañaxa?
  Margaritajj jankʼakiw uka toqet iyaw säna:
  - ¡Janiw kunas chiqapar uñjañax utjkiti!
  Oleg Rybachenko jupax mä juk"a ingenuo ukham jiskt"äna:
  - Ukat kawkirus Diosax uñch"ukiski?
  Margarita, aka q"ala kayuni tawaqux mä p"iya túnica ukanïnwa, jupax akham amuyt"ayi:
  - Inas, jiwasax diosanakar uñtasitäñasa, ukhamat chiqapar uñjañax akapachan apnaqañapataki! ¡Ukax Luririn yatiñapawa!
  Oleg Rybachenko jupax jan axsarasaw akham sasaw qhanancht"awayi:
  - ¡Jiwatanakaru jaktayañäniwa sasaw iyawstxa!
  Terminator Girl ukax akham sasaw qhanancht"i:
  - Jisa, nayax iyawstwa, chiqpachansa!
  Wawanakax Novosibirsk markaruw t"ijtapxäna ukat aka markar arxatañanx chikancht"asipxäna.
  Jupanakax niya qhipa jach"a markanx Ejército Rojo ukan apnaqataw ch"axwapxäna.
  Stalin chachajj Hitler jilatampiw nayratpach aruskiptʼäna, jupajj jan kuna jan waltʼäwin uñjasiñapatakiw iyaw satayna. Fuhrer ukax ukatakix wakicht"ataw jikxatasïna, juk"ampirus partidos ukankirinakax samarasipxaspa ukhaxa.
  Japón markankirinakajj inti jalsu toqet Novosibirsk markaruw nayratpach mantapjjäna. Ukhamajj niyas janiw qhespiñajj utjkänti. URSS markax jiwañampïskänwa.
  Oleg Rybachenko ukat Margarita Korshunova jupanakax nazis ukanakaruw pallapallanak jaquntapxäna, q"ala kayunakapamp granadanak jaquntapxäna. Ukat kuns suyasipkakïnwa.
  Jupanak jakʼanjja, precursoranakaw utjäna. Siberia markan wali thaya thaytʼanitapatjja, taqe wawanakajj qʼala kayukiw sarapjjarakïna, ukat verano urun precursorjam uniformenakampi corbatampiw isthapisipjjäna. Jupanakax heroes ukham jiwapxäna.
  Kayunakapax gansos kayunakjam wilapunïnwa, kayunakapax ch"uxñaruw tukurakïna.
  Ukampis precursoranakax janiw aynachtʼapkänti.
  ¡Jupanakax fascismo ukarux katuyasipxaniwa!
  Oleg Rybachenko jupax q"ala yuqall wawar uñtat kayumpiw mä granada jaquntäna. Jupax kimsa alemán tankinakaruw mä kutikiw nayraqatapamp jaquntäna ukat akham sasaw jiskʼat arsüna:
  - ¡Atipjañaruw iyawstxa!
  Margaritax q"ala amparanakapamp mä jiwayir regaloruw jaquntarakïna ukat chillqt"asirakïnwa:
  - Nayax iyawsaraktwa, ¡tukuykamaw iyawsarakï!
  Ukat qhipa, soviético markatakix jan suyt"äwin colerasiñampiw ch"axwapxäna. Ukat ukhampachasa janiw qunqurtʼasiñ munapkänti.
  Oleg Rybachenko, niya jiwayir congelado precursor wawanakar kusisiyañatakix wali kusisitaw q"ucht"awayi;
  Nayax Rusia taykan nuwasir waynatwa,
  Ch"amani markanaka, Taqi markanakan Taykapa...
  Uraqpachanxa janiwa kuna markasa utjkiti, yatipxañani juk"ampi suma, .
  ¡Qullu manqhanjja, Stalin chachajj mä corbata chintʼäna!
  Precursoräñax wali kusiskañawa ukat jawstʼatarakiwa,
  Taqi kunat sipansa, markan luqtiripäta sañ muni.
  Ukat jumax universo ukarux waljaptayasmawa - .
  Infierno-Supayan maquinanakapar tʼunjaña.
  Kunapachatixa pusi tunka mayani marana jallupacha purinkäna ukhaxa
  Junio phaxsin qhixu qhixu qhixu qhixuw jiwasatakix thuqt"i...
  Jiwasax janiw uka suyun pisin jakasiñap munktanti,
  Kusisiñatakixa, iyawsapxam - ¡Awki Markax luratawa!
  Mä imill wawampiw nazis ukanakar embuscada ukan suyt"apxta,
  Uka nayrajj mä ametralladora apsusipjjayätwa.
  Ukat Hitler chachan loco chuym ustʼayañatakejja,
  ¡Jiwasan destacamentox nazis ukanakarux wali sum atipt"i!
  Amiganakax q"ala kayukiw q"añuchasipxi, .
  Chhijchhix niyaw q"ala suela manqhan ch"uqt"asiski.
  Thaya ukat t"unjäwix ch"uxñaruw tukuwayxi,
  ¡Ukampis qullan ninax almasaruw junt"uchayistu!
  Uñisirinakan tupunakap jan yatisaw nuwasipxtanxa,
  ¡Janiw uruy arumaw samarañ churktanti!
  Jupanakax mä jach"a granadanakampiw escalonanakar t"ijtapxi,
  Ukat oficialanakax mä rifle de francotirador ukampi.
  Janiw kawkhans fascistanakax yanapt"a jikxatapkaspati,
  Jiwasan precursor, valiente destacamento...
  Capable, qullunak khuchhuñax wakisispa ukhaxa, .
  Akax Hitleran tankinakapax velas ukham phichhantatawa.
  Jaqinakax wali colerasiñampiw tantachasipxäna - .
  Chiqapar uñjañataki, jan axsarañataki ukhamarak jach"añchañataki.
  Ukat thaya qutanx janiw kuna arrecifes utjkiti - .
  ¡Ukajj qontʼasiñapatakiw yanaptʼistaspa!
  Berlín markar mantapxta, Komsomol ukar mantapxta,
  ¡Uraqpachan imill wawanakamp q"ala kayump takt"asiñat qalltasa!
  Jiwasax alaxpachan mayo phaxsin 2016 maran atipt"añ miel samsustanxa.
  Jichhax wiñayatakiw tukuwayxi, ¡jichha suma askinakasax!
  
  
  
  
  . ALEXANDRO III JAQINAKAX SUXTA TUNKA LLACH"A MARANAKAN JAQÄNA
  Reyejj qollqe toqetsa uka imperioruw chʼamañchtʼäna. Janiw kuna ch"axwawinakas utjkänti, janirakiw revolución ukax utjkänti, ukhamax economía ukax sapa kutiw jilxattaski. Ukat Rusia markax Nayrïr Jach"a Ch"axwäwkamax ukat jaqinakax juk"ampiw utjatayna kunatix juk"a jiwata ukat China ukat Corea uksan norte uksankir regiones ukanakar anexionatapata. Ukat ejercitojj jukʼamp jachʼänwa. Ukat nayrïr k"acha tankinakaw uka serien uñstawayi, ukat walja avionanakaw kunayman markan uñstawayi.
  Ay, Alejandro III chachajj janiw Nayrïr Jachʼa Chʼajjwäwin atiptʼañatakejj jakkänti, ukampis Nicolás II chachajj niyaw uka chʼajjwäwi katoqäna.
  Machaq reyix mä ch"aman trono, yaqha warmi, jach"a heredero, pä patak llätunk tunk millones jaqinakanïnwa, ukat pä millón chikatani pallapallanakax sumankañ pachan estadonakanïnwa.
  ¡Ukhamajj jan ajjsartʼasa ukat wali yatiñampiw nuwasiñama! Ukhamarus rusanakax k"acha ametralladoranakampi tanques ukanipxarakiwa, ukampis jichhakiw uñstapxi ukat llamp"u chuymanïpxiwa. Ukax Mendeleev yuqapan luratawa.
  ¡Ukhamajj reyin ejercitopar jan jarkʼamti!
  Nicolás II jupax alemanes ukat austriacos ukanakamp ch"axwañar saratayna... Rusia pallapallanakax Galicia, Bukovina uksaruw katuntapxatayna, ukatx austriaconakarux walja atipt"äwinakampiw ch"axwapxatayna. Qalltanx Prusia Oriental uksanx jawq"jataw uñjasipxäna, ukampirus ukatx venganza ukat Koenigsberg markaruw khuchhuqapxäna. Aliados ukanakax alemanes ukanakaruw París markat jayarst"ayapxäna... Rusia pallapallanakax Cracovia markaruw katuntapxäna, ukatx mä superioridad numérica ukanipxatapa, juyphi pachanx ofensiva ukax sarantaskakiwa, Budapest markar jak"achasisa. Alemania markax uñacht"ayäna, kunatix mä juk"a términos ukan suman jakasiñatakix atipt"atäkaspas ukhamaw thujsäna.
  Alemanes jupanakax Rusia Klaipeda, ukat Polonia markan mä chikat uraqip churañ amtapxäna, ukhamarak indemnización payllañ amtapxäna. Francia markax nayrax Bismarck jupan apnaqatapat katuntat uraqit mä chiqaw kutt"ayatäna, ukatx mä juk"a Dinamarca markaruw kutt"ayapxäna.
  Austria-Hungría markax Galicia markaruw katuyatayna, uka markax Bukovina ukat Cracovia uksankiwa. Ukampis uka imperiojj janiw tʼunjkänti. Rusia markax eslavonakan uraqinakap wasitat katuqäna, taqi kunatix nayrax Kievan Rus markan utjkän ukanakxa, ukat Polonia markan reinop jach"aptayarakïna.
  Türkiye ukat Japón markanakax janiw ch"axwäwir mantañatakix tiemponïpkänti, Italia markax ukhamaraki. Mä arunxa, Nayrïr Jachʼa Chʼaxwäwix chiqpachansa janiw utjkänti. Ukhama juk"a jan walt"awinaka. Nicolás II chachajj autoridadaparuw chʼamañchtʼäna, ukatsti walja tiempow sumankañamp apnaqäna.
  Ukampirus Rusia markax Afganistán markanx mä ch"axwäw lurawayi - qhipharux británicos ukanakamp jaljawayi. Ukat Irán markax Gran Bretaña markamp jaljtawayi.
  Ukhamatwa Rusia markax yänakap jilxattayäna. Ukampis qullqi tuqit jan walt"äwi ukat 1929 maran Jach"a Depresión ukax purintäna ... 1931 maranx Japón markax Turquía markamp chikt"ataw Rusia zarista ukar ch"axwañ qalltawayi. Ukampis cheqansa, jiwañakiw utjäna. Pacífico uksan flota zarista ukax Kolchak jupan p"iqinchataw japoneses ukanakar atipt"awayi. Ukat uraqinkir ejercitox jila partex walja kutiw jukʼamp chʼamanïna.
  Turkunakatxa ukhamarakiw sasispa. Jupanakax qhanaw makhatapxäna janiw uka uñisiri contrakiti.
  Rusia zarista ukax soldadonakar uraqir puriyañ atipxatayna ukat Japón markar katuntapxatayna. Ukat ukatx rusa soldadonakax qhipharux Turquía markaruw katuntapxäna. Ukhamaw Imperio Otomano ukan pachapax tukusxäna.
  Ukat Nicolás II zar chachajj jukʼampiw jachʼañchäna ukat Rusia markan chʼamapsa jukʼampiw jiljjattayarakïna. Uka jach"a jach"a tukur emperadorax 1936 marakamaw apnaqäna, ukatx suxta tunk llatunkan maraniw jiwxarakïna.
  Jupat lantix Alexei II sat jilataw irnaqäna. Jilapachaxa, mä taqpacha k"umara chacha kimsa tunka payani marani. Mamapajj mayjänwa, ukatwa Alejandro Kimsïr chachajj jan jiwayañjam jaqechasiñatak jaytkänti.
  Alexei II jupax Arabia Saudita markar katuntañ tukuyäna, Gran Bretaña markamp jaljasa.
  Wilhelm II chachajj 1941 marakamaw Alemania markan tronopan apnaqäna. ¡Aka reyix phisqa tunk mayan maraw apnaqawayi! ¡Wali jaya tiempo!
  Ukampis aka trononjja, Fernando sat yoqapaw utji. Janiw Hitler ukar uñtasit thujsañapakiti. Yaqha sarnaqäwi.
  Sumankañax utjki ukhakama. Taqi colonia ukanakax jaljatawa. Mussolini chachajj Etiopía markaruw katuntäna.
  Janiw kunas juk"amp uñt"ayañax utjkiti ... Ukampirus Gran Bretaña markax jan walt"äwinakanw jikxatasi. Ukat mä crisis económica ukan jikxatasi.
  Ukat ukhamatwa Fernandox Alexei II chacharux Francia ukat Gran Bretaña markanakan colonia uraqinakap jaljañapatak amtäna. Kunjamatix, chiqpachansa, qawqhas uka uraqinak uñakipt"asma.
  Ukhamatwa Mussolini, Fernando ukat Alexei II jupanakax pacto lurapxäna.
  Ukampis chiqans uka pachakamax Rusia markax niya taqpach China markaruw katuntañ atipxatayna ukat taqit sipans walja kutiw economía tuqin, pallapallanakan ukhamarak jaqinakan utjatapat juk"amp ch"amanchawayxatayna.
  Zar Alexei jupax iyaw sataynawa, taqpachanx, ukham amtawix ukat amtawayiw mayacht"asis qalltapxani.
  Fernando chachajj janiw waynäjjänti. Ukat wali amuyumpiw sarnaqäna.
  Ukampis 1945 maran mayo phaxsit 15 urunak saraqataruw chʼaxwäwix qalltäna. Alemananakax wasitatwa yaqha chiqar sarxapxäna
  Bélgica markamp chika...
  Ukat zarista ejercitojj británico colonianak taypinwa Egipto markar jankʼak sarapjjäna.
  Rusia markax tunka millón pallapallanakanïnwa ukat phisqa patak divisionanakanïnwa, ukat jan axsaras ukhamänwa
  Atipjiwa. Janis khitis jarkʼkaspa ukhamänwa.
  Pä phaxsinx ejercito zarista ukax India, Irán uksan sur uksankirinakaruw katuntawayi, británicos ukanakan yänakap Arabia Saudita, Egipto, Sudán, jilpach Indochina uksankirinakaruw katuntawayi.
  Ukampis alemanonakax Bélgica markarukiw katuntapxäna, ukat París markan anqäxapanx sayt"ayatäpxänwa. Países Bajos markax uka ch"axwäwiruw mantarakïna.
  Rusia zarista ukax yaqha pä phaxsiw Asia uksan Gran Bretaña markan yänakap katuntawayi, ukatx Indonesia markaruw tukuyawayxi. Ukat Australia markaruw purinïna, África toqeruw sarjjäna.
  Alemanonakaw París markar katuntañ munapjjäna, ukampis jupanakan nuwasiñapajj janiw utjkänti. Ukampisa, uka chʼaxwäwix chhaqtawayxänwa. Italia markax Gran Bretaña ukat Francia markanakan africano yänakap katuntarakïna.
  Phisqa phaxsikiw zarista soldadonakax Europa markar puriñ qalltapxäna. Jichhakamax África ukat Australia markanakanx ch"axwäwinakax wali ch"amanchatawa, ukampis niyaw tukuyatäxi. Austria-Hungría, uraqi chhaqhayatapat wali ch"ama tukuta, ukhamarakiw ch"axwawirux mantawayi, uka mayacht"asiwi taypinxa.
  Alemanes jupanakax Holanda markaruw katuntapxäna. Ukat jupanakax juk"amp sumaw jikxatasipxäna.
  Yaqha pä phaxsiw Rusia zarista ukax Australia ukat África uksan katuntañ tukuyäna. Ukat noviembre phaxs tukuyaruw thaya pachanx alemán-ruso soldadonakan machaq ofensivapax qalltawayi, París uksatx pasawayxänwa.
  Uka tuqinx ch"amanakax nayratpach sinti jan igualäpxänwa. Francés-inglés soldadonakax atipjataw uñjasipxäna. Ukat París markax muyuntatänwa.
  Ukat machaq marax guarnición ukax capitulawayiwa ... Ukatx zarista ukat alemán soldadonakax kimsa semananx taqpach Francia markaruw katuntapxatayna. Ukatx Gran Bretaña markar bombardeo ukax qalltawayi ... Ukat taqpach colonias ukanakax coalición ukan katuntatawa.
  Gran Bretaña markax mayo phaxsin 1946 maranx niyaw wilax mistuwayxi ukat bombanakampiw jaquqaniwayi
  Capitulatäxiwa.
  Ukhamatwa yaqha jachʼa chʼaxwäwix tukusxäna. Rusia markax niya taqpach colonianakaruw katuntawayi. Alemania markax mä juk"a katuqawayi, Italia markax kuns katjawayi, Austria-Hungría markax mä chimpunak katuqawayi.
  Alemanonakax jach"a colonianak suyapkchïnsa, ukat Marruecos ukakiw taqpachanx juk"amp juk"ak katuqapxäna, Alemania markax composición ukarux uñt"ayarakïnwa: Bélgica, Holanda ukat Francia ukat Puerto de Calais uksakama.
  Ukhamarus, Rusia zarista ukax alemán jaqiruw Namibia markar kutt"ayäna ukat kunatix nayrax utjkän ukanak kutt"ayarakïna.
  Mä juk"a arumpixa, kunjamatsa amuyt"apxta ukat sumankthapipxta ...
  Sumankañax purinxiwa ... 1953 maranx Rusia markanx mä bomba atómica ukaw utjawayi, ukatx mä mara qhipatx Alemania markaw utjawayi. EE.UU. markax 1960 maranw armas nucleares ukanakamp katuqatayna.
  Ukhamatwa, axsarañan equilibriopax lurasïna.
  Ukat 1955 maranjja, nayrïr cosmonauta rusajj espacioruw tʼijtäna, pelot muyuntat tʼijtʼasaw tʼijtäna. Ukat 1961 maranjja, rusanakajj phajjseruw kayup uchasipjjäna.
  Ukat 1983 maranjja, ¡Marte sat planetaruw puripjjäna! Estadounidenses ukanakax 1971 maranw phaxsir jaltxapxäna, ukatx alemanes ukanakax 1984. Austria-Hungría ukat Alemania ukanakax mä estado ukar mayacht"asipxäna. Suecia ukat Noruega markanakax Rusia markaruw tukupxäna, autonomía ukat autogobierno ukanakampi.
  Yaqha markanakax jukʼat jukʼatwa independenciap aptʼasipxäna.
  1987 maranjja, Rusia markankir cosmonautanakajj Venus sat cheqar qollu pataruw avionat sarapjjäna. 1992 maranjja, Mercurio sat cheqanwa uñstäna. Ukat 1999 maranjja, Plutón.
  Sistema solar ukax wali yatxatatawa.
  Kimsa imperio nuclear ukanakaw utjäna: Jach"a Alemania, EE.UU. ukat Jach"a Rusia.
  Alexei II jupax suxta tunk llatunkan maraniw 1972 maran jiwxarakïna. Jupat lantix Alejandro pusi yuqapaw apnaqäna. Aka reyix pusi tunka mayani maranïxänwa, kunapachatix tronopar makhatkäna ukhaxa. Muspharkañawa, ukampis Alejandro pusinix suxta tunk llatunkan maranakaw pasawayxäna, ukatx 1999 maranw jiwxäna. Ukat Vladimir III yuqapaw tronopar makatäna. 2013 maranx pusi patak maraw dinastía Romanov ukax amtasïna.
  Jichhakamax Rusia markax kayunakap ch"amampiw sayt"asi. Ukampis aka uraqpachanx Alemania ukat Estados Unidos ukanakax atipt"asirinakapampiw utji. Imperio zarista, colonias ukanakamp chikt"ata, uraqpachan chikat mä juk"a jila uraqinaka ukat pä kimsatx jila uraqpachan jaqinaka. Rusia markax ch"amaniwa, ukampis janiw ukakipkakiti.
  Rusia marka apnaqi, Vladimir kimsïr 2019 maranx suxta tunk paqallqun maraniw phuqhawayi. Waljaniw jiskt"asipxi - ¿jupax nayrir reyinakjamax suxta tunk llatunkan marat jakani, jan ukax uka muspharkañ coincidencianak jark"aqani ?!
  Ukañkamax Rusia markax antinuclear armas ukanakaw lurasiski. Janiw armas nucleares ukanakax utjkaniti, ukat Rusia markax Alemania ukat Estados Unidos ukanakarux q"al atipjani, ukax qhanawa. Ukanx juk"amp jaqinakaw utji ukat juk"amp pallapallanakaw utjaraki. ¡Ukat armanakan calidadapajj jukʼamp sumawa!
  Ukampis armas nucleares ukanakax utjkchixa, ukat janiw taqpachax atipjatäkiti. Ukampis jupanakax wali ch"amampiw antinucleares armas ukanakax lurapxi, ukhamax yaqhip ch"amaw atipt"añax utji.
  
  GIBRALTAR MARKAN UTJAWIPA
  Franco dictador español jupax chiqpach sarnaqäwit sipanx alemán pallapallanakarux inglés Gibraltar fortaleza ukar atacañatakiw iyaw satayna. Uka mayjt"ayañatakix España markax África uksan yaqhip británico ukat francés uraqinak katuqatayna.
  Mainstein chachan pʼeqtʼatapajj arumanakaw 25 urunak saraqkipan noviembre phaxsit 1940 marat 26 urunak saraqatarux lurasïna, kunjamtï yatktanxa, britániconakax janiw ukham pallapallanakar sarañatakix sum wakichtʼatäpkänti, ukat nazis ukanakax mä chʼamani ukham chʼamani fortalezaruw katuntapxäna.
  Ukham tʼunjatätapajja, guerrajj kunjamsa saraskäna ukaruw wal yanaptʼäna. Wehrmacht ukax África uksar mä juk"a jayaruw ch"amanchañ atipxatayna, ukatx británicos ukanakax Inti jalsu tuqit Mediterráneo qutar mantañapatakiw jark"atapxäna.
  Alemania markan comandopax walja divisiones ukanakaruw África ecuatorial uksar khitäna. Ukhamarus Rommel-an cuerpopax Libia markaruw apayatäna, chiqpachanx mä qawqha phaxsi nayraw apayatäna.
  Britániconakax ukhamarakiw Etiopía markan italianonakar nuwasiñ jaytawayapxäna, ukat Egipto markanx ch"amanchañ qalltapxäna. Ukampirus Rommel jupax jupanakat nayrar sartañ atipxatayna, ukatx mä huelga preemptiva ukanx colonial soldadonakaruw atipt"ayatayna, Alejandría ukat El Cairo uksa markanakaruw katuntatayna. Gran Bretaña markax África uksanx kunjams jikxatasi ukx juk"amp ch"amäxänwa. Alemania markankirinakajj Canal de Suez sat cheqaruw puripjjäna, ukat Oriente Medio uksaruw jukʼamp nayrar sartañ amtapjjäna. Ukhamarus Sudán markar sarañax ch"amanchasiwayi.
  Chiqansa, Grecia markankir italianonakan asuntonakapax janiw sinti askïkänti, ukampis Alemania markat yaqha chʼamaninakan jakʼachasiñapaw uka jan waltʼäwit qhispiyäna.
  Hitler chachajj mä dilema ukanïnwa: URSS markar nuwantañataki jan ukajj Gran Bretaña markar tukjañataki? África markan Wehrmacht ukan askinak jikxatatapax payïr amtäwiruw ch"amanchawayi - Occidente uksan amparanakap jist"arañataki. URSS markan pallapallanakan wakicht"asitapax Fuhrer ukan axsarañ utjayawaykchisa.
  Ejército Rojo ukax juk"amp ch"amanïxänwa, ukampis alemanes ukanakax janiw mayni jak"an jan kun lurasa qunt"atäpkänti. 1941 maranjja, 1940 marat sipansa pä kutiw tanquenak lurañajj jiljjattäna, ukat aviación sat aparatojj niya pä kuti chikataniw jiljjattäna.
  Nazis ukanakaw Malta markar bombampi ukat uraqir puriyapxäna. Ukat Rommel chachajj Canal de Suez sat cheqan jarkʼaqasiñanak pʼakjasaw Irak markar mantäna, uka markajj británico apnaqäwi contraw kutkatasïna. Alemanes jupanakax mä juk"a jasakiw Kuwait markar ukhamarak Oriente Medio taqpach markanakar katuntapxäna. Maysa toqetjja, Stalin chachajj suytʼañ amtaruw istʼäna. Ukampis Churchill chachajj qala chuymampiw uka guerrajj sarantaskakïna. Wehrmacht sat barcojj Irán markar purisajj Sudáfrica markaruw kuttʼjjäna.
  1941 marajj niyaw tukusjjäna. Submarinonakajj jukʼampiw antutatäjjäna, ukat Gran Bretaña markajj colonianakap aptʼasjjänwa. EE.UU. markax pasivo ukhamaw jikxatasi. Ukampis Japón markax janiw ina ch"usat qunt"asiñjamäkänti, ukat 7 uru diciembre phaxsitx Puerto de Perú markaruw atacatayna. Pacífico uksanx machaq ch"axwäwiw qalltawayi. Ukat Hitler chachajj URSS markar ataque lurañ amtanakap wasitat jaytañapänwa.
  Japón markar yanapt"añax wakisiwa, Irán ukat India markanakar katuntañataki, ukhamarak Sudáfrica uksa markar katuntañataki. Ukat jukʼamp wakiskirïki ukajja, pachpa Gran Bretaña markanwa. Ukhamarus bombarderos estadounidenses ukanakax janiw mä anatt"añ yänakäkiti. Jupanakax Tercer Reich ukarux walja jan walt"awinak utjayaspa. Ukat Gran Bretaña markan territoriopat bombardeonak puriyañax jukʼamp askiwa.
  Ukatwa Fuhrer sat barcojj 1942 maran inti jalsu toqer mantañ amta jaytañapatak obligat uñjasïna.
  Stalin pachpaw frente jist"arañapatak jan walt"äwix utjäna, ukampis... Maynix Stalin chachan sarnaqäwip uñt"añapawa. Jupax política exterior ukanx wali reservado ukhamawa. Finlandia markamp ch"axwañax Dictador Rojo ukarux juk"amp amuyt"ayawayi.
  Kunawsatix URSS markax ch"amanchaski ukhaxa. Aviación ukax 1 uru jallu qallta phaxsit 1942 maranx kimsa tunk payan waranqa k"añaskunakaruw puri, ukatx tanques, pä tunk phisqhan waranqa jila, ukatx yaqha kimsa waranqa tankettes ukanakaw utjaraki. Taqpachanx Stalin jupax 20 cuerpo mecanizado ukan irnaqañ tukuyañ amtäna, taqpachax 32 waranqa k"añaskunakaw utji, ukat qhipa KV kunayman markan ukhamarak T-34, 16,5 waranqa. Ukhamarus, T-50 tankinakan lurañapax wali ch"amakïskänwa, ukampirus uka autox k"achakïkaspas ukhamaw tukuwayi.
  Alemanes jupanakax Matilda ukat yaqhip crucero tanques ukanakamp jikisipxäna, ukat británicos ukanakax jach"a tanques ukanakamp lurasipki sasin yatiyawinak utjatapatx jupanakan mastodones ukanakap lurañ qalltapxarakïna. Nayraqatax "Tigre" ukax 88 milímetros ukch'a cañón ukaniwa, ukatx armadurax mä impenetrable arma 75 milímetros ukan mä jach'a barril ukaniwa.
  Soviético tanque lurañ tuqit yatiyawinakax utjarakïnwa. KV-2 tank ukax mayo urun desfile ukanx Plaza Roja ukanw sartasiwayxi, ukatx kimsa tunk pusinix mä qawqha datos ukanipxi.
  Kunjamakitix kunapachatix Speer jupax ministerio imperial de armamentos y municiones uksan p"iqinchirïkän ukhax tecnología ukan nayrar sartawipax juk"amp jank"akiw sartawayi. Hitler jupax akapachan wali suma tanques ukanakaniñap munäna, ukat juk"amp llamp"u tanques ukanakas utjañap munäna. Ukampis Alemania markax URSS markat sipan jukʼamp jiskʼäkaspas ukhamaw qhan amuyasïna. Ukat qhawqha autonakas utji ukat qhawqha sumas utji. Agosto phaxsin 1941 maranx KV-3 tank lurañ qalltawayi. Uka autox 68 tonelada ukhan wali jach"apuniw jikxatasïna, ukampis 107 mm cañón ukamp armatänwa, qalltanx proyectil ukan 800 metros por segundo ukhanïnwa. Ukax juparux mä ventaja "Tigre" ukar churawayi, ukax, chiqans, janiw jichhakamax serie ukar uñstayatäkänti.
  Ukat jukʼamp chʼamanïki ukajja, KV-5 sat avionajj 125 toneladanak pesa ukat pä pistolanakanïnwa. Chiqansa, ukham jachʼa maquinax soviético ejercitotakix jukʼamp jan waltʼäwinakwa utjayäna, janiw askïkänti. Ukat 1942 maranxa, KV-4 sat versión ukax 107 tonelada pesaje ukanïnwa. URSS markax chiqapuniw uraqpachan jach"a tankinakapat jach"añchasispa, ukat wali ch"aman tankinakapatsa jach"añchasispa.
  Ukampis mayni tuqitxa, Alemania markax aviación tuqinx wali sum nayrar sartawayi. Yu-188, serie ukar sarasinxa, mä velocidad uñstayatayna, ch"axwirinakamp chikachasiñataki. DO-217 ukax wali suma uñnaqt"anirakïnwa. Ukat avión jet ukanakax wali chʼamampiw lurasïna. Niyakejjay Gran Bretaña markajj nayrankchïnjja, avion bombarderonakajj cheqpach sarnaqäwinakat sipansa jukʼamp uñjatäjjänwa.
  Alemania markankirinakajj esclavonak lurañampiw wal chʼamachasipjjäna. África uksatx walja ch"iyar jaqinakaw apanipxi. Ch"iyar jañchin irnaqirinakax ist"asirïpxänwa, ch"amanïpxänwa, ukampis jan yatiñanipxänwa. Jupanakajj yanapirinak lurañatakiw apnaqapjjerïna.
  Ukampis Europa markar apnaqasajj alemanonakajj walja jaqenakaru ukat wali yatiñan jaqenakaruw jawstʼapjjaspäna.
  Speer chachajj Hitler chacharuw amuytʼayañsa atipjäna, janiw judionakar tukjañatakejj mä programa lurkänti, jan ukasti avionanaka ukat equiponak lurañatakiw jupanakar apnaqäna.
  Uka apuesta ukax Gran Bretaña marka contra aéreo ofensiva ukat submarino ukan jach"a ch"axwäwipatw lurasïna.
  Ukampirus América markan ch"axwawipar mantatapax Fritz ukarux p"iqi usump yapxatawayi, ukatx lobos ukan tamaparux wali jilxatañapatakiw wayt"awayi.
  Alemania markax qhipüruw bombarderonaka ukat avionetas estratégicos ukanakan lurañap juk"amp turkakiptañapatak wayt"ata. Nayraqatax Yu-288 ukat Yu-488 - pusi motoranakaniwa. Ukampis jupanakan nayrar sartañapataki ukat amuyupar apaniñatakix tiempow munasïna. ME-109 modificación "F" taqpachanx mä digno uñisiriw británico autonakataki. Ukampis ME-209 ukan lurawipax janiw phuqhaskänti, ukhamarak ME-210 ukan lurawipax janiw phuqhaskänti.
  Ukhamarakiw XE-177 bombardero de buceo ukax jan walt"ayawaykiti. Ukampis Speer jupax quantidad ukampiw anatäna. Ukhamarus Focke-Wulf ukax armamento tuqitx juk"amp ch"aman ch"axwiriruw tukuwayi, ukax ME-109 ukan yaqhip jan walt"awinakaparux kutt"ayawayiwa. Jïsa, ukat alemanonakan vuelo escuelapax inglés arut sipanx juk"amp askiwa, ukat juk"amp americano ukhamarakiwa. Mayo phajjsin 1942 maranjja, nazis sat soldadonakajj Sudáfrica markaruw katuntapjjäna. Ukat mä escuadrón estadounidense ukaw Madagascar markar purinïna. Midway ch"axwawix estadounidenses ukanakan chhaqhata ukhamaw tukuwayi: ukhamat kimsïr rango ukan capitanapax, khititix aka ch"axwäwinx mä amtañ lurawimp phuqhawayi, ukax tukuyawayiwa, irónicamente, Madagascar markan. Estados Unidos markax África uksan mä base uñstayañ munäna, ukat nazis ukanakarux janiw samarañapatak jaytkänti. Ukampis ukax Océano Pacífico uksanx juk"amp jan walt"ayawayiwa.
  Chiqansa, japonés jaqinakax janiw sum sarnaqapkänti. Hawaiano archipiélago ukar ch"axwañax wali ch"amawa.
  Nazis jupanakax África uksanx apnaqapxäna, ukat jach"a reservas de materia prima estratégica ukanakaw utjäna, ukat India ukat Irán uksa markanakaruw katuntapxäna. Tercer Reich ukan apnaqat yänakax wali jach"awa, ukampis wali digerir lurañaw wakisi.
  Gran Bretaña markatakix aéreo ch"axwäwix janiw ukhamakiti. Sapa kutiw avionanak lurañax jilxattawayäna, ukat alemanonakax ch"amanchapxäna, ukampis janiw taqpach apnaqañax utjkänti. Aviación estratégica ukan jan ch"amanïtapa, ukat Estados Unidos markan yanapt"apa, ukat ukapachas janiw submarinos ukanakax utjkiti, ukax jan walt"ayatawa. Ukat walja suytʼäwinakampi chiktʼatäpkäna uka milagro torpedojj aynachtʼayapxitu.
  Fuhrer sat barcojj janiw 1942 maran Gran Bretaña markar puriñ atinakänti. Uka apuesta ukax quta ch"amampi ukhamarak flota submarino ukar ch"amanchañatakiw lurasiwayi. Uka pachparakiw avionanaka ukat nuwasiñ barconakas lurasïna. Ukanx capacidad de producción ukax waljaw utjäna, ukampis taqi kunas tiempo apt"asiwayi.
  Misiles balísticos clase A ukanakax suma askichañaw wakisïna. Ukampis FAU-1 sat robot conchas ukanakax walja lurañ qalltapxäna. Mä jukʼa jila qollqeni autonakajja, jan chʼamäki uka combustible apnaqasa, jan pächasisaw ventajanïpjjäna, janiw pilotonakajj munaskänti.
  Hitler chachajja, jan tukuskir recursos naturales ukat reservas de trabajo ukanakar purisajj alemán avión apnaqerinakan jakäwip qhespiyañ munäna. V-1 ukax lurañax jasakiwa ukat jan khitin apnaqatäki ukax wali suma solución ukhamaw uñjasi. Ukat waranq waranqa ukham robot conchas ukanakax 1942 maran otoño phaxsit Londres markar jaquqaniwayi.
  Uka pachparakiw alemanes ukanakax Arado jet bombardero ukat misiles balísticos ukanakan jank"ak lurapxäna.
  Stalin jupax suyt"askakïnwa ukat ch"ama apthapiskakïnwa. 1942 maranx URSS ukax phisqa waranqa chikatan machaq tanques KV ukat T-34 ukanakaw lurawayi, ukatx niya waranqa nayra markanaka, niya phisqa patak machaq k"acha T-50 ukat T-60 ukat pä patak anfibios ukanakaw lurawayi. Ukhamarakiw flota de aviones ukax jilxattawayi - niya tunka phisqhan waranqa machaq ukat nayra avionanakax servicio ukar mantawayi. Ukat avión apnaqirinakax pistʼapxarakïnwa. Katyushas ukan lurawipax juk"at juk"at jilxattawayi.
  Alemania nazi ukax kimsa tunk waranqa jila avionanak luratayna, ukampis ch"axwäwinakanx wali ch"amampiw chhaqhawayi. Alemananakax niya suxta waranqa chikataniw tankinak lurapxäna. Taqi kunat sipansa, T-3 ukat machaq modificación T-4 ukax mä jach"a barril 75 mm arma ukampiwa. Machaq "Tigres" ukanakax patak patak mä juk'a jilaw lurasiwayi, ukatx "Panteras" ukanakax wali prototipos ukanakankiwa.
  Ukampis Schmeister jupan lurat fusil de asalto MP-44 ukax serie ukar mantañ qalltawayi. Chiqpach sarnaqäwit sipansa, uka maquinax janiw metales no ferrosos ukanakan pist"atap amuyt"asin luratäñapäkänti. Ukat ukhamatwa mä fusil de asalto jukʼamp facil lurañajj jankʼak lurasïna, ukajj acero de aleación satänwa.
  Ukatwa jiskʼa armanakampi alemanonakajj ventaja jikjjatañ qalltapjjäna. Ukampis uka maquinajj taqe soldadonakar wasitat armañatakejj tiempow munasirakïna.
  Ukampis flota submarino ukanx kawkhantix antutañax pusi tunk jan ukax phisqa tunk submarinos ukar phaxsitx puriwayxi, chiqpachans alemanes ukanakax janiw mä kipkakïpkiti.
  Ukat peróxido de hidrógeno sat manqʼampiw wali jachʼa velocidadamp sarir submarinonakajj utjarakïna. Programa nuclear ukan jank"ak irnaqaña. Wali askiwa, walja yänakaw utji. Ukat alemán físiconakan pantjasitapajj grafitojj janiw mä moderadorjam askïkiti sasin sapkäna ukajj janiw jan waltʼaykänti. Jach"a uma lurañatakix walja fabricanakaw lurasiwayi, África uksanx ukhamarakiwa.
  Ukhamat janiw jariñampikiti, jan ukasti rollo ukamp luratawa, jan ukasti nazis ukan reactor nuclear ukax diciembre phaxsin 1942 maranw irnaqañ qalltawayi. Nayraqatax mä juk"a nayraw estadounidenses ukanakat sipansa. Pacífico uksan atipjatapatxa, sinti desmontañ qalltapxäna. Ukat programa nuclear ukatakix qullqix wali jisk"achatawa.
  1943 mara qalltanxa, Hitler chachax Guerra Total sasaw yatiyäna, ukat territorios ocupados ukanx servicio universal de trabajo ukaw utjarakïna. Londres markar V-1 sat jachʼa huelganakajj janiw sum qhanañchaskänti. Britániconakax ukham jawq"jawinakarux mä juk"a jark"aqañ yatiqapxäna, ukampis alemanes jupanakax uka jakhüwiruw katuqapxäna.
  Ukampis uma manqhankir chʼaxwäwix Gran Bretaña markatakix chiqpachansa jan walipunïnwa. Islan armas ukanakan lurawipax waliw jilxattawayi, kunatix materia primas ukanakax janiw utjkänti. Metrópoli ukax niyaw t"unjatäñampïskäna. Ukatjja, nazis sat jaqenakajj Madagascar markaruw katuntapjjarakïna, ukat japonés jaqenakajj nazis sat jaqenakamp chikaw Australia markar mantapjjäna, ukat mä jukʼa tiempokiw katuyasipjjäna.
  Stalin chachajj suytʼañajj kunja jan walisa uk amuykchïnjja, jupa pachpaw jan jitheqtkänti, janiw nuwasiñar purkänti. Askiwa capitalistanakax tukuykama chhaqtayasipxañapa. Ukat uñjañäni...
  Ukampis uka taktikajj jan walinakanïnwa. Jach"a yänakampixa, Tercer Reich ukax niyaw URSS ukar ch"axwañatak wakicht"askäna. Kimsïr Reich markanx 1943 maranx tanques ukanakax sapa urunx 1.200 autos ukanakaruw puri, ukatx kimsa patak phisqa tunk autopropulsadas armas ukanakaw utjaraki. Ukatjja, autopropulsor pistolanakajj janiw kunjamatsa jan chʼamanïkiti. "Ferdinands", "Abejorros", "Jagdpanther" ukanakaw utji. Alemanes ukanakax niyas janiw tanques ukan chhaqhayasipkänti, panzvale ukar wasitat phuqhantañax niyaw pä kuti juk"amp jank"ak Ejército Rojo ukan phuqhantatänxa. Ukat URSS markar askipatak tecnología tuqit jan waltʼäwix jukʼamp jiskʼachañwa qalltäna.
  Calidad tuqitxa, Fritz ukax "Tigre Real" ukaruw puri, KV-3 ukar uñtasit pesaje ukanx, ch"ama penetrante tuqitxa, pistola ukax juk"amp sumaw proyectil ukan calidad ukat armadura frontal ukan juk"amp ch"aman utjatapata. Suma, super-pesado soviético KV-5 ukat KV-4 ukax técnicamente wali jan atiniskañjamaw tukuwayi , juk"ampis carro inferior ukanakapa. Ukhamajj ukham monstruonakajj nuwasiñatak apnaqapjjatapajj pächasïnwa.
  Ukat Stalin jupax mä KV-6 paqallq armas ukat pä lanzadores de cohetes ukanakamp lurañapatakiw mayïna. Jupanakaw uka auto lurapxäna. Ukampis wali jach"a ukat jaya ukhamaw jikxatasïna, janiw trenan apt"añjamäkänti, janirakiw nuwasïwins uñstayañjamäkänti. T-34-76 ukax wali suma autowa, ukampis p"iqimp nuwasiñanx Pantera jan ukax Tigre ukanakat sipanx juk"amp jan ch"amaniwa. Ukat KV-1 ukat KV-2 ukax alemanes ukanakamp chikachasiñaw pesaje tuqitxa, ukampis Panteras ukat Tigres ukanakat sipanx juk"amp jisk"akiwa butting ukanxa. Alemán T-4 ukax kimsa tunk pusiniruw armadura ukanx katjatayna ukatx armamento, visibilidad ukat óptica ukanx jilxattawayiwa, ukat akax mä kipka peso ukaniwa, jan ukax juk"amp jisk"akiwa, juk"amp jach"a modificaciones ukanakamp chikancht"asiñäni ukhaxa.
  Mä juk"a arumpixa, Fritz ukax jaqukipatawa ukat calidad ukax par ukhamawa. Ukat ME-309 ukat ME-262 ukanakan uñstatapax aviación ukan calidad ukan mä ventaja uñacht"ayäna. Kunjamatix Yu-488, pusi motoran bombardero ukax wali sumawa. Ukat jupanakan qhipäxapanx modelos reactivos ukanakaw utji. Kunjamatix Yu-287 ukat Arado.
  1943 maran septiembre phajjsinjja, qhepatjja, nazinakajj Gran Bretaña markaruw suma uraqir puripjjäna. Pä semanas ch"axwañ tukuyatat - Inglaterra markax capitulawayiwa. Ukat Churchill chachajj Canadá markar jaltjjchïnjja, Occidente toqenkir chʼajjwäwijj kunjamsa jikjjatasïna ukajj mä nayratpach amtatäkaspas ukhamänwa.
  Roosevelt, jach"a aliadopar chhaqhayatapata ukhamarak Tercer Reich ukan jilxatir ch"amap axsarasa, sumankañ mayitayna.
  Hitler, jupamp chik saririnakamp aruskipt"asax Estados Unidos markatakix mä condición ukaw utt"ayawayi: programa nuclear ukar jan iyawsañataki ukhamarak Japón ukat Tercer Reich ukanakar taqi atipt"äwinak uñt"ayañataki. Ukhamarakiw Islandia markat soldadonakan mistutapa, ukax Fritz ukax chiqpachapuniw flota submarina ukamp ch"amanchawayi. Inti jalsu tuqinkir Uraqin Gaia markar apnaqañapataki, kawkhantix ch"axwäwix janiw jichhakamax sayt"kiti. Ukatjja, Hitler chachajja, Estados Unidos ukat Gran Bretaña markanakan taqe tʼunjäwinakapa ukat pallapallanakan gastonakapatjja, Tercer Reich ukat Japón markanakaruw materialanak pagapjjañapatak mayirakïna.
  Sumankäwin términos ukanakax wali ch"amäkchisa, Roosevelt jupax wali ch"amampw Congreso ukat Senado ukanakan apsuñapatak ch"amanchawayi.
  Stalin jupax janiw coalición Eje ukar mantañax uñiskiti, ukat Alaska markar wasitat katuntañatak wakicht"ataw sasin arsutanakapax Estados Unidos markan kamachirjam phuqhañapatakix mä jach"a lurawiw utjawayi.
  Pragmatismo americano ukax atipt"awayi, ukax entusiasmo ukat emociones ukanakat sipans juk"amp jach"aruw tukuwayi. Ukatjja, alemanonakan programa nuclearapajj americanonakat sipansa jukʼamp jankʼakiw jiljjattäna, ukat jutïrinjja, mä jan waltʼäwiw utjarakïna.
  Payïr Jachʼa Chʼaxwäwin nayrïr phaxsipax tukusxiwa. Ukampis Fuhrer sat chachajj jichhajj URSS markar tukjañwa munäna.
  Stalin chachan jan suytʼat suytʼañ amtapa ukat oraqpachan sumankañ utjañapatak chʼamachasitapajj mä jan wali chiste ukhamänwa. Joseyarux Tercer Reich ukat Japón ukanakax Hemisferio Oriental uksan taqi yänakapampix uñch"ukipxänwa, Australia markamp chika, ukat occidental uraqpachan yaqhip puente p"iqinchirinakampi.
  Ukampirus Inti jalsu tuqinkir uraqix janiw China markarux tukuykiti, ukampis payïr frente jist"araspawa. Maysa tuqitxa, Hitler chachax wali chʼamampiw colonial soldadonaka ukat yaqha markankir legiones ukanakar uttʼayäna. Uka pachparakiw armanak lurañax jilxattawayi.
  1944 maran nayrïr chikatapanxa, Kimsïr Reich markanx tanques ukat autopropulsadas armas ukanakax mä urux patak autonakar puriñkamaw puri, ukat juk"ampiruw puri. Pantera-2 ukax nivel ukanx taqpach autos soviéticos ukanakaruw pasawayi. Mä juk'amp nayrar sartat tank alemán "León" ukaw uñstawayi, ukatx mä juk'a pachatxa "León Real" ukaw uñstawayi.
  Ukat juk"amp askixa, aviación jet ukax serie ukan luratawa. Uk uñjasax T-34-85 ukat IS-1 ukat IS-2 uka tanques ukanakax URSS uksanx lurañ qalltawayi, ukatx janiw khitis serie KV ukax lurañ utat apsuwaykiti. Tercer Reich ukax 1944 maranx juk"amp jach"a tanque serial ukax Pantera-2 ukawa, ukatx URSS T-34-85 ukawa. Juk"amp llamp"u modelonakax wali jach"a - niya pachanakanwa, tunka jisk"a t"aqanakan lurasiwayi. Ukat alemanonakax janiw soviético thakinakanx pesos ukanakax sinti apnaqañ munapkänti, ukat Stalin jupax serie KV ukarux jan atinisiñ qalltäna, ukat IS ukanakax sinti crudo ukhamaw tukuwayi.
  Ukampirus alemán "Panther" -2 ukax 88 mm cañón calibre 71 L ukampiw utji, T-34-85 ukarux cañón ukan armadura-piercing ch'amampiw jilxattawayi, armadura frontal ukat mä juk'a ladopanx, ukat ukhamarakiw janiw ukhamäkiti concede en rendimiento de conducción ukaxa mä motor 900 caballos de fuerza ukhamaraki peso 47 tonelada. Alemania markankir tanquejj 50,2 toneladanak peskäna ukhasa, janiw jiwayañjamäkänti.
  Ukat alemán jet avionajj janiw mä suma uñisirinïkänti.
  Hitler chachajja, caucho jan apsuñajj jukʼamp askiwa sasaw amtäna, ukat 1944 maran junio phajjsit 22 urunak saraqataruw chʼajjwañ qalltäna. URSS markar kimsa patak phisqa tunk jupanakan ukhamarak anqäx markan divisionanakap jaquntaña, ukat patak pä tunk divisiones satélites ukanaka. Kimsïr Reich tuqinx akanakaw utjäna: Rumania, Hungría, Eslovaquia, Croacia, Finlandia, Suecia, Italia, Portugal, España, Bulgaria, Argentina, Turquía.
  Alemanonakax Wehrmacht ukanx walja yaqha markankirinakaru ukat hiwies ukanakaruw apnaqapxarakïna. Taqpachanx Kimsïr Reich ukax nayrïr escalón sapakiw tunka payan millón chikatani pallapallanakar ch"axwañar jaquntäna, ukat sapa patakatx pusi tunk jilaw alemanes ukhamäpxäna, markaparjama. Satélites ukanakax yaqha kimsa millón yapxatatäna. Taqpachanxa niya tunka suxtani millones de infanterías ukanakawa nayrïri escalón ukanxa utji, niya kimsa tunka kimsani waranqa tanques, phisqa tunka phisqhani waranqa jila avionanaka, niya pä pataka phisqa tunka cañones ukhamaraki morteros ukanaka.
  URSS ukax movilización ukat tunka kimsan millones chikatani pallapallanakaruw khithawayi, ukampis mä chikat fuerzas ukanakax Lejano Oriente ukat distritos internos ukanakan imatäñapänwa. Nayrïr escalón ukanx llätunk millones pallapallanakaw utjäna, niya kimsa tunk waranqa tanques, niya pusi tunk waranqa avionanaka, ukat niya pä patak waranqa armas ukat morteros ukanakaw utjäna.
  Ukhamatwa, Tercer Reich uksanx doble superioridad infantería ukanx utji, ukatx phisqa kutiw movilidad de fuerza ukanx superioridad ukaw utji, mä juk"amp suma ametralladora ukamp. Chiqans URSS markax walja ametralladoranakaniwa, niyas paridad ukhamawa.
  Tanques ukanakan mayjt"awipax janiw jach"äkiti, ukampis URSS markanx sapa patakatx jan apnaqañjam k"añaskunakax juk"amp jach"awa, ukhamarak nayrir antutatanakan tanques ukanakas utjarakiwa.
  Alemania markan jet aviación ukax janiw khitis uñisirinïkiti, ukat Tercer Reich hélice ukamp apnaqat avionanakax juk"amp jaya ukat juk"amp suma armado ukhamawa. Chiqansa, soviético autonakax maniobrabilidad horizontal ukanx juk"amp askiwa.
  Artillería ukat mortero ukanakanx equilibrio de fuerzas ukax igualdad ukaruw juk"amp jak"achasi. Jakhuwi ukhamaraki suma uñt"ata.
  Chiqansa, Tercer Reich sat barcon flotapax jukʼamp uma manqhankiwa, soviético sat barcot sipansa, walja kutiw jukʼamp chʼamani. Kunjamtï Japón markan luraski ukhama.
  Ukhamarus nazis ukanakax misiles balísticos clase A ukanakax walja lurañanakanïpxiwa, ukat nayrïr disquetes ukanakax sartawayiwa.
  Jilapachax nazis ukanakax juk"amp ch"amanïpxani, ukat Stalin jupax wali amuyt"ataw wakicht"asiwayi, qhipa pachas arxatañataki. Ukampis janiw walja lurañanakax utjkiti. Línea Stalin ukax janiw taqpach wasitat utt"ayatäkänti, ukat juk"amp askixa, pallapallanakax janiw sum yatichatäpkänti línea katxaruñataki. Jupanakajj wali chʼamampiw wasitat yatichatäpkchïnjja.
  Molotov markan fronterapax kimsa maraw jan walt"äwinakax utjäna, ukax taqpachanx tukuyatäxänwa, ukampis frontera jak"anx wali jak"ankxänwa, ukatx janiw sum manqhanïkänti. Ukhamarus Stalin jupax kimsïr escalón Dnieper qhipäxan lurañapatakiw mayïna, ukampis ukax Estados Unidos markan katuyatäxatapatw qalltawayi.
  Chiqansa, soviético soldadonakat sipansa, maynix NKVD ukan chiqanakaparuw jakt"asispa, jupanakan jakhüwipax mä millón pallapallanaka ukat milicia ukanakaruw puriyatäna. Ukax niya pusi millón jaqinakawa, inti jalant tuqinkir markanakankiwa. Chiqansa, nuwasiñanakan sum sarnaqatapax unidades regulares ukanakat sipansa jukʼamp jan waliwa.
  Alemanes, ukhamarak chiqpach sarnaqäwix markasanx jach"a ch"axwawiruw puri, Bialystok ukan ledge ukat Lvov puñchup khuchhuqasa. Nayrïr urunakax ch"axwawix uñacht"ayiwa, alemanes ukanakax walja unidades extranjeras ukanakax utjkchispas, juk"amp jan ukax juk"amp sumaw ofensiva ukar puripxäna. Ukampis soviético soldadonakax walja kutiw chhaqtxapxi.
  Ukhamarus unidades ucranianas ukan ch"axwañ ch"amapax pächasiñaruw tukuwayi. Walja desertores ukat entregasipxäna nayrïr urunak ch"axwäwi.
  Fronteranakan nuwasiñanakanjja janiw uñisirinakar jarkʼaqasiñajj utjkänti. Ukat ukatx Stalin jupax pantjasiwayi, unidades ukanakax línea principal ukar apsuñ jark"awayi ukat frente chiqañchañ mayi. Ukampis pantjasitapax chiqachatäxänwa, ukampis qhipatwa. Alemanes jupanakax Minsk markarux 28 urunak saraqkipan chinuqa phaxsitx katuntañ atipxatayna, marka taypin línea Stalin uksa p"akintasa.
  Uka jan waltʼäwix jukʼampiw jilxattawayi. 30 uru chinuqa phaxsitx Japón markan ch"axwäwipar mantañax suyt"ata ukat satélites ukanakax utjawayi. Ukhamasti, jichha pachatakix Lejano Oriente uksat soldadonak yaqha chiqar apañ armasiñaw wakisïna.
  Alemania markan markasan p"akintatapax jilxattaskäna. Mä jachʼa chʼusawjajj utjäna, uka chʼusawjarojj wal chʼamachasipjjäna. Ukampis nazis ukanakax nayrar sartapxäna ukat julio phaxsit 16 urunak saraqatarux Smolensk markaruw mantapxäna.
  Taqi kunatix utjkän uka reservas ukanakax ch"axwañar jaquntasaw, ukat milicias ukanakar armas ukar jaquntapxäna, Stalin ukat Zhukov jupanakax Fritz ukan nayrar sartawip marka taypin jark"aqapxäna. Ukampis Hitler chachajj soldadonakaparojj sur toqeruw kuttʼayäna. Nazis jupanakax Kiev markanx mä jach"a caldera lurapxäna, ukatx niya taqpach Ucrania markaruw katuntapxäna.
  Leningrad markaruw jark"antawayi, Crimea markaruw mantawayi. Ch"axwawinakan saräwipax wali 1941 marar uñtasitaynawa, jan jaytjasir karma ukar uñtasita. Ukampis mayj mayjäpjjatapajj wali askirakïnwa. URSS markax 1941 maranx mä qawqha libre reservas ukanïnwa, jichhax taqi kunas niyaw movilizatäxäna. Ukat kunapachatix octubre phaxsinx ataque ukax luraskäna ukhax niyas janiw kunas defensa ukar katxaruñax utjkänti.
  Noviembre phaxsit 1944 maran qalltatapatxa, nazis ukanakax Moscú markaruw muyuntapxäna, ukat Stalin chacharux Kuibyshev markaruw jaltxapxäna.
  Nazis sat jaqenakajja, cheqpach sarnaqäwit sipansa, jakhüwinakat sipansa jukʼamp jachʼänwa. Jupanakax Norte ukat Sur uksat Moscú markar jan sarañatakix walja t"aqanuqtawinakanïpxänwa. Ukampis unidades soviéticas ukanakax kunayman frentes ukanakanx sintiw jilxattawayi.
  Chiqansa, 1941 maranx movilizacionanak tukuyatatxa, Stalin chachax Wehrmacht ukar sipanx juk"amp ventaja jikxatäna, ukatx pusi kutiw juk"amp avionetas ukat tanques ukanïnwa, Tercer Reich ukan ch"axwäw qalltawitpach utjkäna ukat sipansa. Ukat chʼaxwäwin nayrïr phisqa phaxsinakanxa, chiqpach sarnaqäwinxa jukʼamp equipo soviético ukanakaw lurasïna.
  Ukampis jichhax nazis ukanakax taqiniw trumpeta ukham uñt"atäpxi, armas ukat personal ukanakax qawqhas ukat kuna calidad ukanakas utji. Ukat Ejército Rojo ukax 1941 maranx pachpa usuchjatanakaniwa. Uka taypinx ucraniano, baldo ukat walja jisk"a markanakan sistema soviético ukatak jiwañ jan munapxatapa. Traición masiva ukat t"ijt"añax represión ukan jan walt"ayatanakaru, desposeídos ukat yaqha ofendados taqi rayas ukanakampi. Ukhamaraki régimen soviético ukan uñisirinaka ideológicos ukanaka.
  Ukat alemanes ukanakax occidental uksar atipt"apxarakïnwa, ukax traicioneronakaruw juk"amp jilxattayi.
  Ukatwa, Moscú markax muyuntat uñjasitapax janiw muspharkañakkiti, ukat alemanes ukanakax Donbass, Voronezh uksaruw katuntapxi ukat Stalingrad uksaruw sarapxi.
  1944 maran juyphi pachanx janiw 1941 maranjam thaya ukat chhijchhix utjkänti, ukampis Moscú markax diciembre phaxsit 1944 mara tukuykamaw wali ch"amampiw ch"amanchawayi. Stalingrad markax enero phaxsin 1945 maranw t"unjatäna, ukat uka markatakix ch"axwäwinakax janiw sinti jaya pachanakäkänti. Febrero ukat marzo qallta phaxsinx alemanes ukat satélites ukanakax Cáucaso ukat Baku petrolero phuch"unakaruw q"al katuntapxäna.
  Ukat Volga sat jawir thiyaruw ofensivax sarawayxäna. Saratov markaru, Kuibyshev markaru, ukat jukʼampi Orenburgo ukat Kazan markaru.
  Stalin chachajj Sverdlovsk markaruw jaltjjäna. Kazan markax mayo phaxsinw jaquqaniwayi. Jallu pachanx alemanes ukat japoneses ukanakax Rusia markan manqhaparuw sarxapxarakïna. Soviético soldadonakan saytʼasitapajj chhaqtawayjjänwa. 1945 maran agosto phajjsit 5 urunak saraqatarojja, Sverdlovsk markaruw katuntapjjäna. Ukat 1945 maran septiembre phajjsit 3 urunak saraqatarojja, Stalin chachajj qhepat katuyasiñatakiw iyaw satayna. Jupanakan jakawipa ukhamaraki qhispiyasiñap mayjt"ayañataki.
  Payïr Jachʼa Chʼajjwäwejj tukusjjewa. Ukampis sumankañax janiw jaya tiempox utjkänti. Hitler chachajj armas nucleares ukanakamp yantʼasajja, wali muspharkañ tʼunjir chʼamanïtap amuyasïna.
  Jichhax Japón ukat Estados Unidos markanakax Tercer Reich ukan uraqpachan apnaqañ thakinkapxatapaw uñstawayi. Ukat Fuhrer sat chachajj Genghis Khan, Alejandro Magno, Napoleón, Troyano emperador ukat Suleimán Magnífico sat chachanakat sipansa jukʼamp oraqe katuntaskchïnjja, Japón markarus atipjañwa amtäna.
  Payïr Jachʼa Chʼaxwäwi tukuyatatxa, niya kimsa maraw pasxäna, ukat patak misil balístico, intercontinental ukanakax wali chʼamani cargas nucleares ukanakampiw Inti jalsunkir markar mä kutikiw chʼamaktʼäna.
  Ukat ukatx Wehrmacht ukat flota ukan unidades terrestres ukanakan ofensivapax qalltawayi. Alemanes jupanakax jank"akiw Japón markan Asia tuqin yänakap katuntapxäna, ukat pachpa metrópoli ukax bomba atómica ukanakamp uraqiruw t"unjatäna.
  Jilpacha jan ukax juk"amp jaya pachaw sayt"asiwix Pacífico uksankir yänakax Inti jalsu tuqinkir markan utji. Ukampis 1949 maran junio phajjsitjja, taqe kunas tukusjjänwa. Jichhax Estados Unidos markar atipt"añakiw qhiparäna. Ukatjja, mä razonajj utjarakïnwa. Ukhampachasa, estadounidenses ukanakax uka acuerdo ukar jan yäqasa, armas nucleares ukanakaw lurapxäna ukat jamasat yant"äwip lurapxäna.
  Hitler chachajja, 1950 maran enero phajjsit 1 uru saraqataruw chʼajjwañ qalltäna, machaq marajj mä kutikiw kimsa patak misil nuclearnak jaqontäna.
  Mä jan waltʼayir ataque nuclear ukaw Estados Unidos markan patak jachʼa markanakar tʼunjäna, ukat walja tunka millón jaqenakaw jiwarapjjäna. Adolf Hitler chachan jachʼa jan wali luratanakapatjja, jukʼamp uñisiñjam jan wali luratanakapat jukʼamp jachʼa listaruw yapxatäna.
  Ukatx Canadá markaruw mantapxäna, ukatx sur uksatx dictaduras latinoamericanas ukanakamp chikaw mantapxäna. Estadounidenses jupanakax jan ch"amanïpxänwa ukat wali mulljataw uñjasipxäna, ukampis jan ch"amanïsaw ch"axwapxäna. Jupanakatakix atipjatäñax esclavöña ukat jukʼat jukʼat wali llakit jiwañakiw sañ muni sasaw amuyapxäna.
  Ukhamasti, taqi chʼaxwäwinakat sipansa jukʼamp jan chʼamanïñänwa. Ukat mä mara jilaw ukax utjäna, ukat Tercer Reich ukax niya pä patak juk"amp cargas nucleares ukanakar jaytañapatakiw wayt"äna, ukat walja suma uraqinak radioactivo wasar pampar tukuyäna.
  Ukampis uka amtax ukhamakipans phuqhasxänwa ukatx Kimsïr Reich ukan qhipa uñisiripax atipjataw uñjasiwayi. Ukat uka qhipatxa, globalización mundial satäkis ukax qalltawayiwa. Alemania markan markapax uraqpachan qullqi sapakïxänwa. Nayraqat independiente markanakas ukhamarakiw nivel de colonias del Tercer Reich ukar jisk"achatäpxäna, ukampirus autogobierno local ukax mä juk"akiwa.
  Judionakas gitanos ukanakas janiw kamachirjam uñjatäpkänti: thaqhatäpxänwa ukat tʼunjatäpxarakïnwa. SS ukax jach"a q"umachawinak lurapxäna, ukat walpun colerasipxäna. Chiqpach jan wali samkaw purini - dragón ukan pachapa. Jan ukax, juk"amp chiqaparux mä era. Fuhrer ukax chiqpach pachan mä imperio totalitario ukham luraskäna, ukax espacio jach"anchayañ tuqit arsusaw lurasïna.
  1959 maranx Fuhrer paqallq tunk mara phuqhasiñap amtasax mä coronación oficial ukaw utjawayi, uraqpachan plebiscito ukaw utjawayi - ukax super-emperador ukan sutip legitima. Ukat Adolf Hitler chachajj 1967 maran jiwjjäna ukhajja, wawapajj titulopa ukat chʼamap herencia katoqäna.
  Uka pachakamax planeta Tierra ukax Venus ukampiw Phaxsi ukat Marte uksanx asentamientos ukanakax utt"ayatäna, ukatx anqäx warawaran pachanakar jilxatañatakix wali ch"amampiw wakicht"asiskäna ... Nazis jupanakax mä imperio universal ukar munapxäna - Star Reich ukan lurawipa, ukhamat... taqpach universo mä jan wali samkaruw jaquntaña.
  
  MACHAQ AVENTURAS UKANAKA CABALLEROS DE LAS PUSI TUNKA ISLAS UKANAKA
  Dimkax espadap ch"iyjatayna ukat amukt"ataw nayranakap ch"irmthapisin callin sayt"asïna. Amparanakapax wilampiw ch"allt"ata ukat kunatix espadat qhiparkän ukax wilampiw ch"allt"ata. Sirenanakaw istʼasïna. Jallu pacha markan calle. Ukat tʼijtʼir policianakas utjarakiwa. Ukatxa, qhipäxarux mä thujrumpiw jawqʼjapxäna. Dimkax juk"akiw ist"asi:
  - ¡Nayaxa jaytxaraktwa!
  Amparanakap kutt"ayasax esposanakap ch"iyjapxi. Uka waynax muñecanakapar inyectat metalat usuchjataw jikxatasi. Jupax mä camionetaruw apayatäski - mä ch"iyar cuervo.
  Dimkax colerasiñampi axsarañampiw mistu. Nayra sarnaqäwinakat amtasi. Mä isla kawkhantix wawanakax espadanakamp utjañapatak ch"axwapxirïna. Madera, ukampis kunapachatï waynax colerasiñamp katjatäki ukhaxa, wali chʼullqhi aceroruw tukupxi. Dimkax mä pä phaxsit jilaw ukan qhiparäna. Jupax nuwasïna, nuwasïna, usuchjataw jikxatasïna ukat jupa pachpaw usuchjasïna. Nayraqatx jupa pachpaw uka traidorar jiwayatayna. Taqi kunas ukhamänwa. Ukat tukuyarojj atipjapjjäna.
  Uka t"unjat barcon wawanakakiw qhiparapxäna, ukax wali llakiskañawa. Ukat imill wawapampikiw qhispiñ atipxatayna. Ukham aventuranak lurasaxa, carcelax janiw mä markar uñtasitäxänti.
  Uka jisk"achasir waynarux espadapampiw jawq"jatayna, ukat ikiskir uñjäna, ukat mä estanque wilaw mistunïna.
  ¿Uka jawqʼjatajj jiwayañatakïpachänti? Ukhama jan suerteni, Dimka, kunjamatix janïr aka nayrax p"iqipanx aventuranakax utjkaspa ukhama. Ukat jupatï jiwayaspa ukhajja, ¿kunsa? Mutuñ uta? ¿Jan wali jaqinakamp chika qʼañut qʼañuchata, qʼapkir celdaru irpapxani?
  Ukat ¿qhawqhakamas quntʼasini? Jupax tunka pusini maranikiwa. Tunka jila, kamachirjamaxa, janiwa churañatakixa derecho ukanipkiti. Inas taqi kunas sumächispa!?
  Uka patio ukanxa llätunka tunka payani marana. Mä pachax democracia ukat libertad ukanakat walpun arsusipxi, ukampis bandido ukanakax juk"ampiw jilxattaski.
  Embudo ukax sayt"atäxänwa ukat Dimkax apsutäxänwa. Mä suma uñnaqtʼan, chʼiyar ñikʼutan ñikʼutan ñikʼutanïki uka waynax janiw bandidor uñtaskiti, jan ukasti cadenanakampi chintʼat esposat jan waltʼayataw uñjasi.
  Dimkax niya jank"akiw yatxatiriru ukhamarak fiscal ukar apayatäna.
  Mä silluruw uchapxitu.
  Yatxatirix mä qawqha jiskt"awinak rutinarjam jiskt"äna ukat jachaqt"asisaw akham säna:
  - ¡Jumampi usuchjata wawaxa jiwxiwa! ¡Ukhamajj Diosar mayisim jan jiwañapataki!
  Dimkax mä jach"a jach"a tukusaw jaysäna:
  - Nayaxa janiwa munkti...
  Fiscalax mä papel uñacht"ayäna:
  - Akaxa mä confesión satawa. Firmaskäta ukhajja, juicio suytʼañkamaw fianzampi antutatäyäta. Ukat ukanx, wayn tawaqut uñjasax ukat policía ukar jan autonak sarañax utjki ukanak uñjasax, ¡condicionalmente ukax katuqapxätawa!
  Dimkax uka papel uñkatasinx jank"akiw ullart"äna, ukat negativo ukarux p"iqip ch"allxtayäna:
  - Aka chiqanxa siwa, waynaxa pachpawa empresa ukarux atacatayna. ¡Ukat nayarukiw atacapxitäna!
  Jiskt"irix fisiognomía mousy ukanïnwa, ukat thixni cejas ukanïnwa, jupax chhuxriñchjasïna:
  - ¡Kunjamtix iwxt"apkta ukhamarjam qillqt"am! Jan ukhamäkanixa, carcelan jistʼantatäsmawa. Jichhax chiqpachansa juchanakampi phuqantatätanwa, ukat wali jaya pachaw tribunal nayraqatan qunt"asiñama. Ukat uka celdanxa kimsa fila literanakaw tablanakan utji, esquinapanx mä cubo slop ukat jumar uñtasit phisqa tunk nervioso, manq"at awtjata yuqall wawanakaw utji. Kunayman kasta jan wali jaqinaka. Ukat usuchjapkta uka waynax jakaskakispa ukhasa, kimsa maraw uka yatxatäwix utjani, ukat yaqha mara ukat mä juicio! ¡Jakäwiman wali suma maranak infiernon sarnaqäta!
  Fiscalax iyaw sasaw p"iqip ch"allxtayäna ukat akham sasaw qhanancht"äna:
  - Mä medida de restricción jumataki jan ukaxa detención, jan ukaxa mä qillqata compromiso jan sarañataki ukatxa mamampi tatampi apt"asipxätam. ¡Ajlliñax jumanakankiwa! Ukat iyawsapxita, colonia juvenil ukanakax niyaw sinti phuqhantat uñjasi, ukat jupanakax wali kusisitaw probación ukar churapxätam. Ukampis nanakamp chʼaxwapxäta ukhaxa, ¡chiqpachansa mä chiqaw utjani!
  Dimkax yatxatirimpi fiscalampix janiw sawkasipkiti sasaw amuyasïna. Ukat chiqpachansa, carcelan ismusipxaspawa. Maysa tuqitxa, jupax firmaspa ukhax antutatäpxaniw sañax janiw chiqäkiti. ¿Policianakax sallqjapxi ukhaxa, walja uñachtʼäwinakaw utji? Ukampis Dimka markanx jilpachax qala chuymanïñawa, ukat qala chuymanïñax qhanaw jiwañ islanakan qhiparañ tukuyatat uñacht"ayasi. Ukat uka waynax amtañat akham säna:
  - Janiwa!
  Yatxatirix wali qhuru arumpiw arsüna:
  - Kunas jani?
  Dimkax qhuru arumpiw säna:
  - ¡Janiw nayax firmkäti! ¡Atacapxitäna, mä cadenampiw chʼuqtʼañ munapxitäna, ¡ukax naya pachpat jarkʼaqasiñatakïnwa!
  Uka yatxatirix akham sasaw qhuru arsüna:
  - ¡Jichhaxa! ¡Carcelanjja, ¡mä semana jukʼamp yatiñan qontʼasim!
  Fiscalax p"iqip ch"allxtayäna, akham sasaw firmäna:
  - Pä phaxsi jist"antatäkasaxa. Ukampis chiqpachansa ¡nayraqatw antutasma!
  Uka yatxatirix akham sasaw qhuru arsüna:
  - ¡Nayax amuyta detención ukax waynarux askinjam lurani!
  Dimkax oficinapat apsusaw carcelar apapxatayna. Esposanakax chhuxriñchjasïna, ukat Waynax thakhi chiqan cadena chiqancht"añakiw wakisïna. Ukanjja, katoqatäñapänwa.
  Dimkax cadenampiw sarnaqäna, pä policiaruw cadenamp chint"ata. Wali jan waliw jikxatasïna. Carcel, celda, jan wali juchañchatanaka. Jïsa, ukat jan waliruw purtʼasïna, janiw mä confesión firmañ munkänti. Maysa tuqitxa, uka qhipatxa janiw gancho apsuñ munktati.
  Dima kullakarojj sala de turnoruw apapjjäna. Suti, apellido, patronímico, valores ukanaka jumamp chika.
  Ukatxa shmon. Mä policiampi ukat janqʼo abrigompi isthaptʼat pä warminakampiw uka waynarojj mä espejoni cuartoruw irpapjjäna ukat yaqha lamparanak qhantʼayapjjäna. Uka kamachijj akham sänwa:
  - ¡Jist"asiñamawa!
  Dimkax akham sasaw säna - shmon! ¿Kunatsa warminakax ukham jisktʼasiski? Uka waynax vaqueros, camiseta, zapatillas, chaleco ukanak apsuwayxäna. Jupax shorts ukampikiw qhiparäna.
  Mä tawaqux janq"u abrigompiw akham säna:
  - ¡Jupax suma lurt"atawa!
  Uka oficialajj akham sasaw jawsäna:
  - ¡Ukat bragas apsuñamawa! Jakawi!
  Dimka, phinq"asis phichhantasa, jupanakarus apsuwayxaraki. Jan munkasaw qʼillu ñikʼutanïxäna ukat imtʼasirakïnwa. Uka policiajj akham sasaw jawsäna:
  - ¡Amukiw! ¡Amparanakax sawutanakaruw puri! Mä juk"a uñakipt"añäni - ¡mä jiwayir jaqiwa!
  Mä warmix janq"u abrigompi isthapt"ataw enfermerar uñtat jachaqt"asis jisk"a, qullañ guantes uchasïna:
  - ¡Janiw ukham uñjapkti! ¡Samarañamawa wayna, tiamax jumaruw jikxatätam!
  Jupax Diman janchipa uñakipañ qalltäna. Uka waynan ñikʼutap taypinwa sarnaqayäta, uka ñikʼutajj islanakan qheparakäna ukhajj jiljjatänwa. Sapa hilo wali amuyumpiw peinado, kuna imantat thaqhasa. Inas qullqis ukhamaraki. Ukatxa uka waynan jinchunakaparu, nayranakaparuw qhantʼäna. Wali amuyumpiw uk luräna, kuns jikjjatañ suykaspa ukhama.
  Ukatxa p"iqip jist"arañapatakiw mayïna, ukat amparanakap chinuparuw p"iysutayna. Jupax amparapampiw lakapar uchasïna. Dimkax lakapampiw caucho thujsäna ukat mallt"äna. Warmix encías qhipäxan, kisunakapa, ajanu qhipäxan jikxatasïna. Kunapachatï laka saphipar chʼalltʼaskäna ukhajja, uka waynajj chhuxriñchjasiñapwa amuyasïna. Jïsa, kunja phenqʼaskañawa. Amparapajj amígdalas ukanakakamaw purïna, ukat samsuñajj chʼamakïjjänwa.
  Ukatxa, qhiparuxa, warmixa apayanitaynawa, ukatxa jachaqt"asitaynawa:
  - ¡Janiwa kunasa utjkiti!
  Uka oficialajj akham sasaw mayïna:
  - ¡Olga sarantaskakiwa! !
  Janq"u isimp isthapt"at warmix Dimkan pechop jikxatañ qalltäna. Jupax amparanakap jach"ar aptasinx axilas manqhar uñtäna. Ukat jan suytʼat chʼamampiw ombligopar chʼalljjtayasïna. Dimkax jachaqt"asïna...
  Ukatxa warmixa sayt"asisaw jiskt"äna:
  - Walikiwa, jichhaxa jupax chhuxriñchjañapawa!
  Uka policiajj akham sasaw qhuru arsüna:
  - ¡Janiwa sinti atiniskañakiti! ¡Uñjapxarakim anus ukapa!
  Janq"u isimpi isthapt"ata warmixa p"iqi ch"allxtayäna.
  - ¡Ukatakixa mä permiso especial ukawa wakisi! Ukhamaraki, ¡uka waynan íntimo chiqanakap uñakipañataki!
  Uka oficialajj jan kuns lurasaw akham säna:
  - Qunt"asim, jisk"a saxra...
  Dimkax jach"a jach"a tukusaw jaysäna:
  - ¡Nayaxa yuqallawa!
  Ukat quntʼasiñax facilakïxänwa. Sat tunka kutiwa. Uka qhipatxa, warminakax kayunakap uñakipapxäna, ukat kayunakap taypit pasapxäna.
  Uka qhipatsti, Dimkax uta jak"ankxänwa. Ukanjja, yaqha wawajj carcelan uniformeni, amparapan mä maquina de escribir aptʼataw cero markar khuchhurata, akham säna:
  - ¿Kunas machaqäpacha?
  Uka policiajj akham sasaw jaysäna:
  - Jïsa, ukat wali galgo!
  Uka waynax larusisaw akham säna:
  - ¡Jupax janiw ukhamakiti! ¡Walikiwa, sillun quntʼasisin ñikʼutam khuchhuqasim!
  Dimkaxa qunt"asitaynawa. Janiw qʼala jan isinïñajj walïkiti. Ukat ukatsti mä jan wali jaqir uñtataw calvo khuchhuqapxtamxa. Uka tuqitxa, maquinax ch"amakt"atawa ukat ñik"uta khuchhuñax wali llakiskañawa. Thixni, ch"iyara ñik"utax pamparuw jaquntatäna. Mä juchañchat waynan tʼunjat botas ukanakapaw jupanakar taktʼäna. Sapa ñik"utampiw jan jiwir alman mä jisk"a t"aqapax sarxaspa ukhamänwa, ukat jumax juk"amp juk"ampiw librëxtaxa. Diman chuymapax llamp"u chuymanïxänwa. Jupan nayraqatapanx mä carcelan mä celda ukaw utjäna, ukat juvenil delincuente ukanakamp tantachasiñaw utjäna.
  Ukampisa, Dimkax janipuniw masinakaparux axsarkänti. Ukat Pusi Tunk Islas ukanakar ch"amanchañ tukuyasax janiw axsarañjamäxiti. Ukhamächi ukhajja, nuwasiniwa. Ukat carcelanjja?
  Kunas yaqha yant"awixa. Jupax tunka pusini maranikiwa, taqi jakäwipaw nayrar sartaski.
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"