Рыбаченко Олег Павлович : другие произведения.

Балалар ЖӨнIндегI ПартиялыҚтар Мен Кортестерге Қарсы Сват

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    Эдуард Осетров бастаған жас жауынгерлер шетелдiктер армиясына, ең алдымен циклдарға қарсы күресуде. Алайда, содан кейiн батыл бала үндi болып, құдайлармен бiрге Майя мемлекетiн жаулап алғысы келетiн Кортес әскерiне қарсы күресу керек!

  БАЛАЛАР ЖӨНIНДЕГI ПАРТИЯЛЫҚТАР МЕН КОРТЕСТЕРГЕ ҚАРСЫ СВАТ
  АННОТАЦИЯ
  Эдуард Осетров бастаған жас жауынгерлер шетелдiктер армиясына, ең алдымен циклдарға қарсы күресуде. Алайда, содан кейiн батыл бала үндi болып, құдайлармен бiрге Майя мемлекетiн жаулап алғысы келетiн Кортес әскерiне қарсы күресу керек!
  . Љ1 ТАРАУ
  Арнайы жасақ балалар отрядының жас жауынгерлерi ерлiкпен шайқасты. Алайда, бiр жарым күш өрiсiнiң артында олардың өлуге мүмкiндiгi болмады. Бiрақ шабуыл циклдары орасан зор шығынға ұшырады және iс жүзiнде бу таусылды. Сондықтан нағыз қаһарманның кiм екенiн әлi де таласуға болатын едi.
  Бiрақ бiз құрмет көрсетуiмiз керек, жауынгерлiк киiм киген ұлдар мен қыздар дәл атылды. Компьютерлердегi ойындардың бекер еместiгi сезiлдi және олар жай ғана тамаша жауынгерлер.
  Едiктiң оң қолына оқ жаудырған Адала баласының аяғындағы етiгiн шешiп тастады. Ал маймылдың ептiлiгiмен келе жатқан жауға бiрнеше көкнәр тұқымын лақтырды.
  Бала командир басын изедi.
  - Бұл жақсы, айталық, жойылудың сыйы! Бiрақ оны қамалға шабуыл кезiнде қолданған дұрыс.
  Адала логикалық түрде атап өттi:
  - Сiзде таусылмайтын тосын сыйлар бар. Сонымен, барлық козировый карталар жасалмайды. Сондай-ақ козир де артық емес!
  Жоюдың кiшкентай көкнәр тұқымдары үлкен жауынгерлердi ұсақ, жыртылған бөлiктерге бөлiп, циклдарға соқты. Мiне, жойылу келедi.
  Қыз баланың аяғын қағып, сықырлап:
  Циклдердi жеңудi күтемiн, мен сенемiн
  Жаңа әндер болады...
  Мен өзiмдi аңға құлдыққа бермеймiн,
  Мен саған шайқаста ең биiк, бiлгiм, тап көрсетемiн!
  Сол жақта соғысқан бала жымиып:
  - Неге қолыңды емес, аяғыңды лақтырдың?
  Адала күлiп жауап бердi:
  - Ал одан да қызық!
  Эдик басын изедi.
  - Иә, кез келген ақымақ қолын лақтырады, бiрақ аяғыңмен тырыс!
  Балалар хормен айқайлады:
  - Жарықтың жауынгерлерiне даңқ,
  Жарқын Отаным даңқ...
  Бiздiң iстерiмiз жырланады,
  Жеңiс - басты мақсат!
  Циклдер, шынында да, орасан зор шығынға ұшырап, керi кете бастады. Бiрақ қабырғалар қайтадан көтерiлдi. Ал жаңа көлiктер қозғалды. Олар шынжыр табандардағы тегiстелген пирамидаларға ұқсайтын және дiңдерi бар үлкен өлшемдерi бар.
  Балаларға арналған арнайы жасақ әскерлерi оларға сәулелiк қарудан оқ жаудырған кезде, олар iс жүзiнде зиян келтiрмедi. Сәулелер болат сауыттан секiрiп түстi.
  Қыздардың бiрi дауыстап:
  - Мiне, жаудан тағы бiр әзiлкеш! Және тiптi әзiлкештердiң көшкiнi!
  Жауынгер бала дауыстап:
  Тiзе басып өмiр сүргенше, аяқ басып өлген артық! Мен қазiрдiң өзiнде тұтқында болдым, олар менi электр тогымен ұрып, тiлiмнен өкшеме дейiн бүкiл денеммен разрядтарды өткiзiп жiбердi. Ал оның ауырғаны сонша, өлiм жақсырақ!
  Қыз басын изедi.
  - Иә, мен азапталдым! Сонымен қатар, нәзiк, айнымалы ауырлық пен пульсирленген салмақсыздық. Және ол соншалықты ауырады, оның үстiне түнгi түстен басқа iз қалдырмайды!
  Ендеше, өлмес, ұлы қолбасшымыз бiрдеңе ойлап табады деп ойлаймын!
  Едiк ақ басымен келiсiп, басын изеп:
  -Ал ендi балалар, қабылдаңдар, мұрындарыңды қытықтап, түшкiрiңдер!
  Адала, сол тәжiрибелi жауынгер қыз таңдана сұрады:
  -Ал неге олай?
  Бала командир сенiмдi жауап бердi:
  - Мiне, әсердiң қандай болатынын көресiз!
  Жауынгер балалар дауласпады. Сондықтан олар кiшкентай қанжарлардың ұшымен сүйкiмдi балаларының мұрындарын алып, қытықтады. Ал олар мұны қалай қабылдап, түшкiредi.
  Атмосфера бiрден дiрiлдеп кеттi. Ал ұштары көп қоқыс жоғарыдан жаңбыр жауды. Олар пирамидалық танктерге соқты. Және оларды инемен кiрпiдей қағып алды. Ал үлкен құбыжықтар тоқтады.
  Едик басын изеп:
  - Ендi барып ән айтайық!
  Ал балалар арнайы жасағының жауынгерлерi оны алып, рахаттана ән шырқады;
  Менiң ханшайымым, сен гүлсiң
  Жаратқан Иенiң бағында жарқырайды!
  Сiздiң көзқарасыңыз балғын самал сияқты
  Тозақтың отын сөндiр!
  
  Қасиеттi қыздар жақсы көредi
  Намыспен сығып, батыр қылыш!
  Мен ағынмен қан төгемiн
  Перiште сенiмен мәңгi бiрге болады!
  
  Арманмен жарықтандырылған құпия
  Сiздiң бейнеңiз, тәттi хош иiс!
  Сiздi ғаламды жаратушы мүсiндiңiз
  Жамандықтың барлық құлдары арамдамайды!
  
  Мүмкiн тек көкте
  Тағдыр ғашықтарды бiрiктiредi!
  Бiрақ Құдай бiздi шаңға айналдырмайды
  Жүректер бiрлiгiн қатайтылған бөлекте бiрiктiрiңiз!
  Осындай тамаша және асқақ сөздерден кейiн бiр керемет болды. Пирамидалық резервуарлардың тұтас армадасы гүлзарлар каскады сияқты гүлдедi. Ал жайнаған гүлдер керемет болды. Және олар құтырған және керемет, дауылды күшпен өсе бастады. Және өте әдемi болып шықты.
  Адала командирдiң бетiнен сүйiп:
  - Сiз жай ғана сүйкiмдiсiз!
  Едiге күлiмсiреп басын изедi.
  - Техномагия!
  Жауынгер бала дауыстап:
  - Ну, ендi шабуылда! Жауларыңызды бiр соққымен жеңiңiз!
  Бала командир қарсылық бiлдiрдi:
  - Жоқ! Әлi ерте. Бiрiншiден, сiз менiң бұрынғы шытырман оқиғаларымды қарауыңыз керек. Олар сол жерде тiптi озық нанотехнологияларсыз әрекет етуге мәжбүр болды, және бұл өте қиын екенiн атап өткен жөн!
  Адала күлiмсiреп:
  - Әрине, технологиясыз қиынырақ екенiн түсiнемiн. Бiрақ сен сияқты бала кез келген мәселенi шешедi деп ойлаймын.
  Едiк күмiс үнiнде таңдаулы теңiз маржанындай жарқыраған күлiмсiреп әндедi:
  Барлық мәселемiздi шеше алмасақ та,
  Барлық мәселелердi шешпеңiз!
  Бiрақ бәрi бақытты болады
  Барлығы көбiрек көңiлдi болады!
  Осыдан кейiн бала голограмманы қосты. Балаларға арналған арнайы жасақ үнсiз қалды.
  Жiгiттер мен қыздардың жақұт пен изумруд көздерi көрiнiстi жалмады.
  Жарайды, ғаламның түкпiр-түкпiрiнде болып, бiр емес, бiрнешеуiн көрсеткен бала, әлi жетiлмеген кезде. Және бұл Жаңа әлемдегi орта ғасырлар дәуiрi, Жер планетасы сияқты балама тарихтың бiр түрi болды.
  Бұл жағдайда Эдиктiң бозарған жүздi топты аңдып жүрген үндi баласына айналғаны көрсетiлдi. Ол шорт киген, жалаң аяқ, өйткенi мокасиндер тек жолға түседi, бiрақ басынан аяғына дейiн түрлi-түстi суреттермен боялған. Тiптi айдаһарлармен және қылыштары бар перiштелермен қорқынышты татуировкалардағы баланың бетi.
  Мұндай сызбалар үндiлерге тән емес сияқты. Бiрақ, Едiктiң мыңдаған шытырман оқиғалары мен саяхаттары тағдырдың тастай қоймаған жерi. Барлық дәуiрлер, планеталар мен уақыттар араласып, араласып, тығыз шарға айналды.
  Оның қасында мұрнының астында дерлiк жалаңаш, домалақ, елiктiрер өкшесi кең жамбасы бар бұлшықеттi қыз жатыр. Неге екенi белгiсiз, жауынгер үндi болуы керек болса да, аққұба екен. Үстiнде киiмi жоқ дерлiк, тек бикини жиынтығынан труси, толық кеудеде iнжу-маржаны бар.
  Ол бұрылғанда, Эдвард иегi мен үлкен, бiрақ қалыпты кеудесi бар әдемi тұлғаны көрдi. Жауынгердiң қолдары бұлшықеттi, терiсi шоколадты, ол ақ түспен үйлескенде, сәл сарғыштықпен, дәлiрек айтсақ, алтын тозаң шаштарымен тартымды көрiнедi.
  Алайда аққұба жауынгер мазасызданып:
  - Бозарған жүздер осында келе жатыр, ей, көсем фонтан!
  Бiрдеңе жас жауынгердi бұлшық ет жағынан қағып жiбердi... Эдуард дiрiлдеп, сымбатты, жалаңаш, бойжеткен аяқты көрдi. Сондай-ақ бұлшықет және күштi. Содан кейiн қызыл шаштары жанып тұрған ханымның өзi. Мiне осындай сұлулық. Бал аққұба және қызыл шашты, жартылай жалаңаш, бұлшықеттi және спорттық. Жауынгерлер емес, садақ ұстаған құдайлар.
  Эдвард алдымен бiреуiн, сосын екiншi қыздың аяғын мұқият сипады. Олар мысықтарды сипалап жатқандай, риза болып мiңгiрледi. Жарайды, кәдiмгi әйел еркектердiң еркелеуiнен қашпауы керек. Ал содан кейiн аз ғана сипап немесе флирт үшiн сотқа беруге дайын болатын түрлi жанашыр адамдар өсiрiлдi. Бiрақ ер адам үшiн сұлу қызды, тiптi екi қызды бiрден сипап, сипау табиғи нәрсе.
  Рас, ол дене жағынан бала, бiрақ ол қазiрдiң өзiнде лайықты қартайған, ал жасы үлкен және жадында ол ересек адам, сондықтан ....
  Рас, өте бұлшықеттi, бiрақ спорттық Эдвард күштi ұрпақтар тудыратын күштi әйелдердi жақсы көрдi.
  Бiрақ содан кейiн жалынды сұлулық Эдвардқа ернiмен белгi бердi - қатып қал! Жақын арада жау келедi!
  Расында да шетiнен жасақ пайда болды... Уау, мұндай арнайы жасақ полковнигi күтпеген едi. Жоқ, олар мүлде тролльдер немесе гномдар емес - әбден қалыпты адамдар, бiрақ ... Ортағасырлық қару-жарақпен, адам жегiш сойылдай үлкен мушкеттерi бар, ұзын қылыштары бар. Осы армияның бәрi өте шынайы емес және сюрреальдi нәрсе сияқты әсер қалдырды. Және өте архаикалық. Сонымен бiрге ол шамадан тыс болмаса да, көптiгiмен ерекшелендi. Ат үстiнде, ауыр сауыт киген рыцарлар көбейiп кеттi. Айтпақшы, бозғылт жүздi, күштi әсiрелеу - тұмсығы тотыққан, қара, сақалы қара.
  Қызыл шашты шайтан жауынгердiң өзi Эдвардтың тiлiнен шығуға дайын сұраққа жауап бердi:
  - Бұл испандық Кортес отряды. Қорықпаңыз, олардың төрт жүзi ғана бар және олар жергiлiктi үндiстермен толықтыруға әлi үлгерген жоқ.
  Жауынгер бала ысқырып, сыбырлады:
  - Сүйкiмдi... Ал бiз қаншамыз?
  Бұл жолы аққұба жауап бердi:
  -Сенiмен бесеуi болады! - Ал Едiктiң абдыраған түрiн ұстап тұрып, ол қосты. - Ең дұрыс сан, пентаграмма!
  Жас жауынгер сәл ғана қалтырап кеттi. Күштердiң сандық тепе-теңдiгi олардың пайдасына емес екенi анық. Ең бастысы, оларда жарылғыштар, күш өрiстерi, тiптi антизат гранаталары да жоқ. Және бұл қорқынышты. Мысалы, бiр гипербластерлер бiр минут iшiнде Хиросимаға тасталған он атом бомбасының энергиясын лақтыратын бүкiл отрядты кесiп тастай алады.
  Қызыл шашты шайтан Эдвардқа еске салуды жөн көрдi:
  - Садақ бар, ей көсем... Менiң бұйрығым бойынша оқ жаудыр!
  Аққұба түсiнiктеме бердi:
  - Бала жалаң аяқ, тым қарапайым киiнген, бұл ұлы көсемге бұйырған бұйрық емес, тiптi қазiр қасында әскер жоқ. Қыз жалаңаш саусақтарын шұқыды. Бiрдеңе өзгердi, ал Эдуард бiрдеңе бұрынғыдай емес екенiн сезiндi.
  Жауынгер бала ендi ғана өзiне назар аударды. Ол шынымен де көйлексiз, бiрақ буйвол шалбарында және зергерлiк мокасиндерде. Басында үш қауырсын шығып тұрған гүл шоқтары бар. Жоқ, сұңқарлар емес, жер бетiнде өзгермейтiн қандай да бiр қауырсынды құс.
  Дененiң өзi әлдеқайда көрнектi және массивтi бұлшықеттерге айналды, бiрақ Эдвард әрқашан бұлшықеттердiң керемет дамуымен ерекшелендi, бiрақ соңғы жылдары ол тым құрғап кеттi, сондықтан қабырғалар тамақтанбау мен тұрақты қозғалысты көрсеттi. Бiрақ бұл жағдайда ол кәсiби фитнес чемпионы сияқты көрiндi - мiнсiз рельеф және бiрде-бiр май емес, оның терiсi қызыл-қоңыр күйгенмен құйылды.
  Кеудеде ягуар бар татуировкасы бар - Гурон символы. Қалған татуировкалар бiр жерде сиқырмен бөлiнген сияқты. Ал жауынгерлер мiнсiз, тегiс және жылтыратылған терiге, алтын реңктi шоколадқа ие болды және олардың терiсi Мексиканың жылы кешiнiң ымыртында жарқырайды.
  Олардың аяқтары жалаңаш қалды, бiрақ бұл олардың жауынгерлiк тиiмдiлiгiн арттырды.
  Олар садақтарын тартты. Тағы екi қыз, ал Эдуард бұл жерде әдемi қыздар екенiне сенiмдi болды, сондықтан олар көрiнбедi. Бiрақ бұл екеуiнiң ханшайымдардыкi сияқты сәндi садақтары бар, ал жебелердiң қауырсындары гауһар тастармен, топаздармен, лағылдармен және изумрудтармен тығыз шашылған.
  Ал Эдвардтың садағы да сән-салтанаттан кем түспейдi, бiрақ оның қара тондардағы сапфирлерi мен асыл тастары көбiрек. Ал сұлу қыздардың түсi ашық түстi.
  Олардың алдында испандық конкистадорлардың отряды толығымен орналасты. Төрт жүз кастилиялық кабаллеро. Теңiз бұл жерден алыс емес сияқты, тән иiсi естiлмейтiн болса да, жел жағадан дәл соғады. Бiрақ қыз денелерiнiң хош иiсi бал, гүлдер, аздаған мускат жаңғағы және дәмдеуiштердiң қоспасы сияқты елiктiргiш, мүлдем адамгершiлiкке жатпайды.
  Жауынгерлердiң өздерi өте керемет, бiреуi жалаңаш саусақтарымен жәндiктердi алып, оны тортқа айналдырды.
  Олардың қарсыластары, жауынгерлерi, сол кездегi қуатты Испания империясы жорықта шаң басып, өте әсерлi көрiнуге әлi үлгерген жоқ.
  Бәрiнен бұрын құдiреттi, кең иықты, ұзын бойлы, қызыл сақалды шабандоз тұр. Мүмкiн, бұл болашақта герцог атағын алып, жай ертегi байлығын иемденетiн граф Кортес шығар.
  Ол жай ғана қызыл және өте сау болып көрiндi. Бiр ғана сауыттың салмағы бiр центнердi құрайды және оның астында қарапайым емес, шалбар киiмдi жылқы.
  Полковник бала испан грандын мылтықпен алып, атуға дайындалды.
  Көптi көрген Едiк садақтан жақсы оқ атады, бұл қару түрiмен көптен айналыспаса да, ол заманауи және қолданысы жетiлдiрiлген болғандықтан, оның тиетiнiне ерекше сенiм болмады.
  Жалындаған қызыл сұлу бұйрықты өз қолына алды. Ол бiрiншi атылды, ал жебе жанама траекториямен ұшты. Алтын шашты бiр жаққа қарай оқ жаудырды да, қарама-қарсы қалың тоғайлардан құйрықты жұлдыздай ұшып, жойылу энергиясының шоқтарын жарып жiбердi.
  Атуға үлгермеген Эдвард көзiнiң қарашығын үшбұрыш етiп дөңгелетiп тастаған. Ол мұны бұрын ешқашан көрмеген. Жалындаған қызыл қыздың жебесi жарылып, қара толқын болып тарады. Осы толқынға түскен испан рыцарлары бiрден күйiп, аттарымен бiрге шаңға айналды. Тек ауада қатып қалған қаңқалар ғана қалды.
  Шашты алтын жапырақтың түсi бар қыз шығарған сыйлық кем дегенде деструктивтi әсер еттi. Тек ол сәл басқаша айтылды. Ақ толқын өтiп, тағы да жүз жауынгер кенет гүлдей бастады. Және, ең тура мағынада. Атап айтқанда, шырынды және жарқын бүршiктер Кастилия империясының конкистадорларын басынан аяғына дейiн жауып тұрды. Содан кейiн, жылдам өсiндiлер кеттi, керемет сұлулық аллеясы өсе бастады. Ал әлеуеттi қарақшылар мен тұншықтырушылар айналды , олардың әрқайсысы ең қанық түстi таңғажайып гүлдердiң бұтасына айналды ...
  Неплохо сработали и другие подарочки... Третья стрела разлетелась алыми молниями, и запылали испанцы, словно факельное, языческое шествие, а затем обратились в сотню костров... И пламя каждого костра имело свой цвет и оттенок, а искры разлетались, стараясь повыше задеть қара аспан.
  Ал, төртiншi сыйлық одан да керемет болып шықты. Жебеден рок-кристалдар, кiлттер мен болттар сияқты жарқыраған ұшты! Және олар Кортес отрядының құйрығына түстi. Аттар құртқа, шабандоздар экскаваторға айналып, төбе арасындағы кең жолға тығылып, бiртүрлi дизайндағы жүздеген техника тоқтап қалды.
  Ендi Испания империясының төрт жүз күштi және батыл жауынгерлерi өмiр сүруiн тоқтатты.
  Едик таңданып:
  - Техномагия! Мiне, керемет!
  Бiр ғана Кортес қалды, ол немiс турындай үлкен ат үстiнде қозғалмайтын блок сияқты қатып қалды және өзiнiң сабырлылығын сәттi сақтауға тырысты.
  Эдуард оған оқ атты, бiрақ екi жалаңаш, кесiлген өкшесi жарқ еттi, алтын шашты және қызыл шашты қыздар саусақтарымен жебенi ептiлiкпен ұстап алды, содан кейiн олар бiр ауыздан:
  - Жоқ! Кiмнiң қаны артық екенiн қылыштан бiлу керек!
  Ал, қылышта не бар, қылышта да солай. Эдвардтың таяқпен, сапер күрекпен, сондай-ақ штык пышақпен күресу шеберлiгi болды. Ол қылышты тапса ғой...
  Бала сиқырлы қылыш жинағышты - бiр серпiлтiп, иығынан жүз бас түсiретiнiн күткендей, жауынгерлерге сұраулы жүзбен қарады!
  Бiрақ қызыл шашты шайтан техно-сиқырдың жарылыс толқыны лақтырған ең қарапайым испан жүзiн нұсқап, қорқынышты үнмен сыбырлады:
  - Ендi сiз тең дәрежедесiз!
  Содан кейiн жел бағытын өзгертiп, тропикалық кеште қалаған салқындықты әкелдi. Теңiзден таза ауа, йодтың иiсi, асшаян, теңiз балдыры жаңғақ карамельiндей тәттi.
  Эдвард баяу басып алынған қаруға көштi, ол өзiн нағыз қызыл терiдей сезiндi. Ал Кортес, неге ол тiптi Мексикаға көтерiлдi? Ежелгi Майя мәдениетiн жойғыңыз келе ме? Жергiлiктi үндiстер қасиеттi металл деп санайтын алтынмен қалталарыңызды толтырыңыз. Ескi культтердi талқандаңыз және инквизиторлар мен иезуиттердiң одан да қатал билiгiн орнатыңыз ...
  Бұл жерде Эдвард кенеттен басқа дәуiрдегi шайқас үшiн оның сезiмдерi тым шынайы деп ойлады. Ол өзiнiң жалаңаш, бұлшық ет денесiмен жағымды, теңiз салқындығын және күштi иыққа тамшылап жатқан жылы шайырдың бiр бөлiгiн алып жүретiн ауаны сезiнедi.
  Жоқ, бұл арман сияқты емес. Түсiнде сiз әдетте бейсаналықсыз немесе сiздiң санаңыз өте қысқа уақытқа созылады. Содан кейiн тағы бiр нәрсе ... Тiптi мокасиндер де белгiлi бiр қолайсыздықты тудырады, ал сiз өзiңiз он екi жаста көрiнетiн бала емессiз, бiрақ жиырма жастағы еттен ендi жас емес. Қыздың арбауына қарап, қиялы осылай ойнады.
  Яғни, дене оны емес, дегенмен, жалпы, Едiк соңғы кезге дейiн жетiлуден өте алыс болды. Ол жиырма бiрiншi ғасырда ғана емес, салқын және ғарыштық дәуiрлерде бүкiл армия үшiн даңқы бар жауынгер болды. Бiрақ қазiр, шынында, ол не ол, немесе, керiсiнше, ол емес ... Ет сау болса да, бөтен, оның iшiнде энергия көп. Соңғы екi жылдағыдай емес, Эдуард соғыстар мен шайқастарда салқындағанын және өмiр сүру үшiн үздiксiз күрестi, ынта-жiгердiң төмендеуiн, жаттығулардағы тұтқыр жалқаулықты және таңертең тұрып жаттығуларды жасағысы келмейтiнiн сезiндi. . Иә, арман әйтеуiр бiр тұтқыр болды, сiзде бiрдей күш пен секiруге деген ықылас жоқ, бiрақ сiз ұйықтағыңыз келедi және сiз әртүрлi шайқастарда тәжiрибеңiз бар деп ойлайсыз, зейнетке шығатын уақыт емес пе? .
  Ойындарды толық, тәуекелсiз, ауыртпалықсыз және тек рахатпен ойнау. Ал шын мәнiнде, мәңгiлiк балаға не керек? Технологиялық тұрғыдан дамыған және салыстырмалы түрде қауiпсiз әлемге қоныстаныңыз және ойын-сауық пен қуанышты бос өмiрден ләззат алып, өзiңiз үшiн өмiр сүрiңiз.
  Бiрақ Эдвардтың зейнетақысына қатысты жағдайы бiршама тоқтап тұр. Ресми түрде ол Мечняда бiр дәуiрден астам соғысып, екi жүз елу циклдi орындаған эльван азаматы ретiнде сол жерде зейнетақы алатын көрiнедi. Бiрақ қазiр ол мойындалмаған мемлекеттiң Күн армиясында қызмет етедi. Сондықтан оның құқықтық жағдайы...
  Эдвард тым алаңдап, Кортес қалпына келдi. Ауыр испандық гранди өзiнiң ауыр мушкетiмен үндiлiк болып көрiнген адамға қаратты. Шақпақ құлыптау механизмi деген нәрсе әлi болған жоқ және Кортес үйкелiс механизмiн пайдаланып, мылтықты от жағуға тырысты. Жоқ, бұл өте қарапайым қару, жебелерi бар кәдiмгi садақтан әлдеқайда төмен. Мұндай мушкеттiң бiрден-бiр артықшылығы - ол өзiнiң қорғасынымен, тауық жұмыртқасындай болатын кез келген сауытқа мiндеттi түрде енедi. Дегенмен, ептi және ептi үндiге бұлай соққы беру өте қиын.
  Сондықтан Эдвард қобалжымай, сабырлы түрде қылышқа қарай жылжыды. Қалай болғанда да, сiз сақтандырғышты жағу кезiнде ғана атуға болады, бұл уақытты алады.
  Кортес испанша бiрдеңе деп айқайлады. Эдвард бұл тiлдi бiлмеген. Бiрақ екiншi жағынан ол немiс және ағылшын тiлдерiн, сонымен қатар аздап французша сөйледi. Жауынгер бала Кортес туралы немесе жалпы отаршылдық соғыстар туралы бiлгiр емес едi. Мектеп оқулықтарында не бар екенiн бiлдiм. Ал, әйгiлi кiтапқа сәйкес тағы бiр нәрсе: "Монтезума қызы". Бiрақ ол жерде, әрине, ақпарат үзiндi және көркем әдебиетпен араласқан.
  Теориялық тұрғыдан Кортес француз тiлiн бiлуi керек, өйткенi испандар лалагүлдер елiмен жиi соғысатын.
  Ал Эдвард болса, өзi тым еркiн сөйлемейтiн француз тiлiнде:
  - Маған қояр сұрағыңыз бар ма, монсеньор?
  Кортес абыржып, жанып тұрған фитильдi мушкетке қағып жiбердi, ал мына кiшкентай зеңбiрек атылды... Ал, тiптi бiр оқтан да гуiл. Бәлкiм, оқтардың өзi өтiп бара жатқанда үндiстердiң құлауына себеп болған қабыршақ тәрiздi осы дыбыс шығар!
  Бұл жағдайда дөңгелек қорғасынның бiр бөлiгi жүз метрден астам қашықтықта ысқырды және Эдвард үшiн мүлдем қауiптi емес. Жауынгер бала бiр адым қоспай, семсерге көтерiлiп, салмағы он шақты келi болса да қаруды оңай көтердi. Әрине, тым ұзақ шайқас, тiптi рыцарларды жаттықтыру арқылы шыңдалған, мұндай қылыштармен күресе алмайды. Сабер, әрине, әлдеқайда практикалық.
  Кортес ақыры француз тiлiнде сөйледi:
  - Сен кiмсiң?
  Эдвард Мефистофельдiң стилiнде жауап бердi:
  - Мен әрқашан жамандық тiлеп, жақсылық жасайтын күштiң бiр бөлiгiмiн!
  Оның француз тiлi өте жақсы болмаса да, испандық, әрине, түсiнедi. Әскери лицейде балама шындықтың бiрi, оларға болжалды жаудың тiлдерiн үйреткенi жақсы. Ең алдымен ағылшын және немiс, сонымен қатар қытай. Үйренуге арналған соңғы тiл - ең қиын және оны ешкiм бiлмейтiн. Испания бұл тiлдiң бүкiл әлемде таралуы немiс тiлiне қарағанда көбiрек болса да, елеулi қарсылас болып саналмады. Бiрақ немiстермен соғыс, оны болдырмау мүмкiн емес деп есептелдi.
  Кортес күлiмсiреп, француз тiлiнде өте таза болмаса да:
  - Қылышпен соғысқың келе ме?
  Эдвард қысқаша жауап бердi:
  - Рыцарь!
  Кортес одан да кеңiрек күлдi. Ол Испаниядағы ең мықты қылышшылардың бiрi саналды. Ал үндi деген кiм? Кастилия империясына қарсы шығуға батылы барған жай ғана жабайы. Сондықтан ол қауырсын жиынтығымен бос басынан айырылады.
  Эдвардтың пiкiрi басқаша көрiндi және қарсыласына жақындады.
  Граф Кортес өте оңай, өйткенi оның денелi және үлкен сауыт киген адам аттан секiрдi.
  Ол сиқырдың арқасында және ересек адам ретiнде аз уақыт болса да, қарсыласынан бiр басы биiк және кем дегенде екi есе ауыр болды. Бiрақ Эдвард сонымен қатар, әсiресе жаңа денеде, ептiлiгiмен және бұлшықеттiлiгiмен ерекшелендi. Ал тәкаппар граф оны менсiнбей қабылдауға тырыссын.
  Қылыш, әрине, таяқтан ауыр, ломды бұлғағандай. Бiрақ жаудың қаруы одан да ауыр. Кортес қаншалықты күштi болса да, үлкен дененiң маневрлiк қабiлетi әлi де төмен болады.
  Эдвард жақындап қалды, жау тепе-теңдiктi сақтауға тырысып, күттi.
  Тәкаппар Испанияның жауынгерлерi әр жауынгер бiр жебе атқаннан кейiн денелерiнен айырылды, бiрақ Кортестiң өзi бұған мүлдем ұялмайтын сияқты. Керiсiнше, испандық ерекше жинақы және сәнқой көрiндi.
  Эдвард кенеттен жылдамдатып, шабуыл жасады. Граф оны семсерiнiң әрең сезiлетiн қимылымен қайтарды. Үндi баласы күлдi - жау ойлағаннан да жақсы болды.
  Кортес, өз кезегiнде, шанышқы қабылдау өткiздi, бiрақ сонымен бiрге мақсатқа жете алмады. Эдвард жауап бердi.
  Қарсыластардың екеуi де қоршауға кiрiстi, бiрақ ерекше түрде. Жеңiл және ептi Эдуард жаудың қасында айналды, ал үлкен Кортес қозғалыссыз тұрды, тек анда-санда жарты қадам алға басып, жауға жетуге тырысты.
  Екi жауынгер де алғашқы он минутта үнсiз қалып, өте сақтық танытты. Эдвард сауытқа бiрнеше рет соқты, бiрақ қолға түскен қылыш шебер жасалған сауытқа өте алмады. Ал Кортес жас жауынгердi өткiр толқынмен ұстағанда, үндi жауынгерiнiң жалаңаш денесiнде қан пайда болды.
  Осыдан кейiн испандық тактикасын өзгерттi, бiреудiң қанын көргенде сабыры бұзылып, кенет алға шықты. Эдвард әлi де маневрлiк жағынан жаудан басым болды. Ол барыстай шегiнiп, артқа шегiндi, командалық баланың жаттығуы әсер еттi.
  Сiз Кортестi оның бетiнен дәл соғу арқылы ғана нокаутқа түсiре аласыз, сауыт оның екi қолын да, аяғын да жауып тастады, бiрақ осылайша жауды баяу қозғалуға мәжбүр етедi.
  Бұл жерде Эдвард өзiне сенiмдi болды, граф қаншалықты күштi және төзiмдi болса да, ол бәрiбiр шаршайды. Тiптi кәсiпқой боксшылар арасындағы әлем чемпиондары да шаршап, он екi раундта қарқынын сақтай бермейдi. Бiрақ олар бiр спорттық шортпен төбелеседi. Сондықтан бұл құбыжықтың буы таусылады.
  Шынында да, Кортес қатты дем алып, қатты терлей бастады, оның қозғалыс қарқыны төмендедi.
  Тiптi қалың щектерiнде сау емес қызару пайда болды.
  Эдвард қайтадан белсендi болып, шабуылға шықты. Сонымен қатар, жас терминатор арнайы жасақта үйретiлгенiн емес, шытырман оқиғалы әдебиеттен ерекшеленген әдiстердi қолданды. Атап айтқанда, жауды, әсiресе оның қолын барынша шаршату үшiн қылыштың сабының астына соғу.
  Кортес сәл артқа шегiне бастады, содан кейiн Эдвард сөйлеу күшiн қалпына келтiрдi:
  - Не, монсеньор, нан пiсiредi?
  Жауап ретiнде граф Эдвардтың көзiн тесiп кете жаздайтын өткiр соққы жасады, бiрақ оның өзi саусақтарына қылыш алды. Жас жауынгер тым көп сермеп соқты, қолғаптың буйвол былғары тек қана тырнақалды, бiрақ команда Кортестiң бiрнеше фалангасын сындырды. Оң қолымен қылышты ұстау ауыр болды, ал испандықтардың басшысы қаруды сол қолына лақтырды.
  Бiрақ, әрине, сол жақпен кесу оңға қарағанда әлдеқайда қиын, тiптi егер сiз бұрыннан дайындалған болсаңыз да.
  Эдвард бiраз сенiмге ие болды. Ол жауға басынан шабуыл жасап, бiр мезгiлде тiзе астынан теуiп те қойды.
  Құрыш тақтайшасы сәл жоғары болды, бiрақ бәрiбiр буйвол соққыны жұмсартты. Бiрақ екiншi жағынан, Кортес тебiренiп, қылыш сәл ауытқып кеттi, ал Эдвард соққылар комбинациясы орындалған кезде желдеткiш техниканы орындап, щекке испандық графты қатты тырнап алды.
  Соққы қастың астына түстi, бiрақ қан бәрiбiр төгiлiп, жаудың сөйлеуi қиындап, ауырсынудың өзi дуэльден алшақтады.
  Кортес қазiр қатты ашуланды, бiрақ оның қаһары шаршап, әйтеуiр әлсiз болды. Бiрнеше рет граф жiберiп алды, ақыры Эдвард балықтай ептiлiкпен сүңгiп, жаудың бетiне жүзiмен соққы бердi.
  Оң жақ қасы қанға толы доптай жарылып, Кортес шынымен де жүзiп кеттi. Оның жағдайын көрген Эдвард бiлегiнен ұрып жiбердi. Буйвол терiсi сәл "кернейлендi", жау әлi де сол қолында қылыш ұстады.
  Төрт жауынгер әйел жалаңаш, кесiлген аяқтарын қағып, өкпелерiмен айқайлады:
  - Жарайсың, бiздiң бала! Сiз өте ақылды болып шықтыңыз!
  Содан кейiн жас жауынгер саусақтарына соққыны тағы да қайталады. Ол, негiзiнен, басына шабуыл жасай алады, бiрақ ол Кортездi тiрiдей ұстағысы келдi.
  Испан көсемiнiң ауыр қылыш лайға батып кеттi де, жауыз қайтадан шегiнiп, французша шаршап жауап бердi:
  - Е, мен сенен жеңiлген сияқтымын, жабайы!
  Эдвард қисынды түрде жауап бердi:
  - Жабайылар французша сөйлемейдi. Ал жалпы, бөтен елге құлдыққа, өлтiруге келдiң!
  Испания басшысы былай дедi:
  - Бiз саған мәңгiлiк, тозақ азабынан құтқаратын иман келтiрдiк!
  Эдвард күлiмсiреп жауап бердi.
  - Мәңгiлiк болмаса да, бәрiне азапқа айналдың ғой!
  Екi жауынгер бiр-бiрiне қарама-қарсы тұрды. Екеуi де қанға боялған, бiрақ Кортес, әрине, қалыңырақ және жараланған. Өте өткiр емес, бiрақ өте өлiмшi қылышпен үндiге қарсы қарусыз испандық гранди.
  Кортес бiр көзiмен ғана көре алды, бiрақ оның жарылған бетiне қарамастан, ол анық сөйледi. Эдвард испан графымен не iстерiн бiлмедi. Оны тұтқынға алу керек едi, бiрақ бұл жағдайда оны қайда апаратыны белгiсiз.
  Шын мәнiнде, ол Майя империясының жауынгерлерiне берiлуi керек едi. Айтпақшы, олардың астанасы қалай аталады? Менiң басымнан ұшып кеттi! Ал мексикалық үндiстердiң бiрлiктерi қазiр қайда. Олардың империясы қазiрдiң өзiнде құлдырады, жағалау күзетi немесе тұрақты әскерi көрiнбейдi. Сондықтан төрт жүз испандық үлкен мушкеттермен қаруланған олар үшiн үлкен күш болды.
  Эдвард Кортес соғысы туралы кiтапты ұзақ оқыды, сондықтан ол үндiстердiң сол кезде кiм патшасы болғанын және олардың ең үлкен армиясы қандай болғанын есiне түсiре алмады. Бiрақ теорияда Испанияның өзiнен үлкен держава (шетелдiк иелiктерсiз!) шағын және халық болмауы керек.
  Кортес үнсiздiктi бұзып, тым анық айтпады:
  - Жеңсең, өлтiр!
  Эдвард жауап ретiнде күлдi де, ризалықпен сұрады:
  "Мүмкiн сен өзiң үшiн үлкен төлем берерсiң!"
  Испан графы шынайы жауап бердi:
  - Мемлекеттен қалған қарызымнан басқа ештеңем жоқ, барын экспедиция мен жалдамалы отрядыма жұмсадым!
  Эдвард Кортес үшiн жауап бердi:
  - Ал король жеңiлгендi жай ғана өлтiредi... - Содан жас жауынгердiң басына бiр қызық ой келдi. - Ал егер сiз жергiлiктi патшаның қызметiне кiрсеңiз? Басқа амалың жоқ сияқты!
  Кортес бұл туралы ойлады. Байлық жұмсалды, қарыздар көп, оларға пайыздық өсуде. Испанияда оны борышкер түрме күтiп тұр және, мүмкiн, азаптау. Әрине, олар өлген отрядты сұрайды - олар кешiрмейдi. Жергiлiктi патшаның қызметiне барасыз ба? Жалдамалы ретiнде қызмет ететiн испандар аз ба, оның қазiр жойылған отрядында Кастилия империясының тұрғындары бәрiнен алыс.
  Қалай болғанда да, моральдық шектеулер жоқ. Бұл жергiлiктi патша, бәлкiм, пұтқа табынушылардың бiр түрiнен. Бiрақ Кортестiң өзi христиан дiнiн шынымен түсiнбедi, иә, Құдай айқышта қорғансыз адам сияқты асылып, көптеген сұрақтар қойды. Расында, Құдiретi шексiз Құдай өзiнiң айқышқа шегеленуiне жол бере ме? Нелiктен Содом мен Ғомораны өртеп жiберген, бүкiл адамзатты дерлiк топан суға батырған Құдай кенеттен осындай оғаш бейiмдiлiктердi оятты?
  Қалай болғанда да, Кортес католиктен гөрi агностик болды. Оның үстiне шайқас кезiнде ол көп зардап шекпедi - сынған саусақтар да, қастар да тез жазылады. Қылқалам, бақытымызға орай, көгергенiмен, бұзылмай қалды.
  Граф күлiп, сыпайы түрде сұрады:
  - Қызметiңiзге барсам, маған қанша жалақы бересiз?
  Эдвард екi жақты жауап бердi:
  - Бұл менiң патшамды шешедi!
  Қызыл шашты жауынгер тұмсықтың астынан секiрiп шыққан саңырауқұлақтай көрiндi де:
  - Бұл баланың емес, күйеуiнiң әрекетi! Жүр, артымнан жүр!
  Ал ару жалаң аяғын бұлғады. Испания басшысы онымен бiрге жоғалып кеттi. Дәл фильмдердегiдей - кенеттен және отставкаға кеттi!
  Бiрақ алтын шашты қыз бар едi. Ол Эдвардқа ыңғайсызданып қарап, үнсiз сұрады:
  - Саған сатқындық жасауды ұсынды ма?
  Жас жауынгер мойынсұнып басын изеп, таң қалды:
  - Иә... Бiрақ сен оны қайдан бiлесiң!
  Жауынгер қарапайымырақ сөйледi:
  Қазiр көрiп отырғаныңыз арман емес! Бұл параллель шындық, бiз қызмет ететiн құдайлар айтарлықтай күшке ие ...
  Алтын шашы бар бұлшық ет қыз үнсiз қалды, ал екiншiсi жасыл шашы бар және жарқыраған лағыл көздерiмен пайда болды. Ол ақырын айтты:
  - Адамдар әртүрлi. Құдайлар да... Әдетте, олар араласпайды... араласу қажет болған жағдайдан басқа. Содан кейiн, бұл жағдайда олар адамдарға артықшылық бередi!
  Шашы iнжуден де аппақ тағы бiр қыз пайда болды, ол демсiз жауап бердi:
  - Ал сiз жұлдыз жорамалға ие болу бақытына ие болдыңыз, Құдайлар кеңесi сiздi ең маңызды миссияға таңдады!
  Эдвард қыздардың белiнен иiлiп, қорқақ жауап бердi:
  - Е, тiке бiлмеймiн... Бұл тұр ма?
  Шаштары Олимпиада алауынан да жарқыраған қызыл шашты рейдшi қыз қайта шықты да, қатал жауап бердi:
  - Әрине жоқ! Сiздiң тапсырманы жеңу ықтималдығы триллиондағы бiр мүмкiндiкке тең!
  Эдвард тұншығып, күңкiлдедi:
  -Бiрақ сонда?
  Қызыл шашты шайтан қатты жауап бердi:
  - Ал сенiң таңдауың жоқ! Сен менi таңдамадың, мен сенi таңдадым!
  Алтын шашты қыз өте жұмсақ үнмен түсiндiрдi:
  - Бiз сiздi сансыз параллельдi ғаламдардың бiрiне көшiремiз, онда сiз өзiңiздiң бiлiмiңiз бен дағдыларыңызбен iстеу мүмкiн емес нәрсенi iстеуге тура келедi!
  Изумруд шашы бар қыз былай дедi:
  - Ал, неге - бұл мүмкiн емес! Әртүрлi фантастикалық шығармаларда хитмендер болашақ туралы бiлiмдерiн пайдалана отырып, әртүрлi, кейде тiптi адам сенгiсiз болып көрiнетiн нәрселердi жасайды. Оның үстiне бұл кiсiлер жас жауынгерден де, мәңгiлiк ұлдан да, арнайы жасақтан да, тiптi, миыңыздың балалық еместiгiн көрсетiп, тамаша қорғаған техника ғылымдарының кандидатынан да әлдеқайда нашар!
  Ақ шашты жауынгер растады:
  - Иә, бұл кадр тек жұлдыз жорамалына сәйкес таңдалған емес, сонымен қатар өзi де өте құнды! Сондықтан мүмкiндiктер артады!
  Алтын шашты Рейнджер қыз ауыр күрсiндi де:
  - Уақыт аз! Бiз оны 1 маусымға дейiн тастап кете алмаймыз, яғни Сталинге ескерту жасау мүмкiндiгiмiз нөлдiк прогресспен төмендейдi!
  Эдвард қара кiрпiктерiн қатты жыпылықтап, күбiрледi:
  Мен не болып жатқанын толық түсiнбеймiн?
  Төрт сиқыршы қыз бiр-бiрiне қарады, содан кейiн олардың ең қызыл шаштысы:
  -Оған көрсетейiк. Сөздер - бұл Сахара шөлiндегi мұздың үнi ғана!
  Мiне, ең қызық жерде гонг естiлдi, ол хабарлады:
  Бұл қызықты хабарды тоқтататын кез келдi.
  
  ГУЛЛИВЕР ЖАСАУ БАЛА БОЛДЫ
  АННОТАЦИЯ
  Бұл жолы аты аңызға айналған саяхатшы Гулливер жалаң аяқтарын өткiр тастарға таңба басқан балаға айналып, жас құл болып шықты. Содан кейiн ол қарақшылар кемесiнiң каюташысы болды.
  . Љ1 ТАРАУ
  Ауысу өте ұзақ болды. Жол тасты, ал ыстық тастар тропикалық климат. Ал күн ендi ғана батады.
  Бала Гулливер ханым қызбен бiрге жүрдi. Ол он екi жасар жас болып көрiнген әрiптесiнен әлдеқайда сенiмдiрек жалаң аяқпен ұрды.
  Бала Гулливер күбiрледi:
  - Мен шаршадым, шөлдедiм!
  Қыз күлiп жауап бердi:
  - Сен құлсың! Ал құлдар қожайындарынан бiрдеңе сұрай алмайды!
  Бала күрсiндi. Соңғы кезге дейiн ол ересек, капитан болса, ендi олар қалағандай шақыратын жалаңаяқ шкет болып шықты!
  Бiрақ кейiн тоқтау келдi. Конвой демалып, тамақ iшудi ұйғарды. Ересек болған тұтқын балалар бiрнеше сағат бұрын тоқтады.
  Оларға су iшуге және iрiмшiк пен сарымсақ қосылған шелпек жеуге рұқсат етiлдi.
  Жергiлiктi тағамдар Гулливерге дәмдi болып көрiндi. Сонымен қатар, ол қазiр жас, сау, мүлдем бүтiн тiстерi бар екенiн бағалады. Сосын толқыды.
  Тек жалаңаш табандары ғана қатты қағып, қиыршық тастарды тырнап алған.
  Сосын олар қайтадан жолға шықты.
  Мұнда ұзақ күндер болды, әлде солай болып көрiндi ме?
  Қыз Гулливерден сұрады:
  - Демек, сен Құдайыңа сенесiң, бiрақ сен, мысалы, сенiм үшiн бағанаға бара аласың!
  Жас саяхатшы былай деп жауап бердi:
  - Мен экстремизм мен фанатизмге қарсымын!
  Қыз келiстi
  - Бұл дұрыс! Бiрақ араларыңда өлiмге барғандар болды!
  Гулливер күлiмсiреп жауап бердi:
  - Олар басқаша болды! Азапты өлiмге кiм барды, кiм опасыздық жасады! Тек қарумен ғана емес, өз мүддесi үшiн!
  Қыз күлдi. Оның жалаң аяқтары дөрекi қиыршық тасты ұрып жiбердi, шамасы, бұл оған тiптi ұнады.
  Ол ән айтты:
  Мәсiхтiң сүйiспеншiлiгi әдемi және таза,
  Ол қатты, жарқын сұлу ...
  Сонымен қатар, бiздiң әлемде көптеген зұлымдықтар бар,
  Әлi де күштi Шайтан шығар!
  Бала Гулливер таң қалды:
  Бұл жыр қайдан шыққан?
  Қыз жымиып жауап бердi:
  -Мен өзiм жаздым! Не жақсы?
  Гулливер күлiмсiреп жауап бердi:
  - Шынымды айтсам, жаман емес! Бiрақ сiз Мәсiхке сенесiз бе?
  Жас виконтесса қисынды түрде былай дедi:
  - Қай мағынада?
  Бала капитан күңкiлдедi:
  - Ну, ол Құдай!?
  Қыз иығын көтерiп:
  - Оның құдiреттi Құдай және ғаламның жаратушысы Љ. Бiрақ оның, мүмкiн, қандай да бiр сиқырлы қабiлеттерi болғаны - әбден!
  Гулливер былай деп түсiндiрдi:
  Нелiктен Оның Құдайлық болмысына сенбейсiз?
  Қыз сенiмдi жауап бердi:
  - Өйткенi ақымақтықпен құдiреттi Құдайға айқышқа баруға келiсесiз! Өте ақымақ, өзiңiздi қорғай алмайтындай күшке ие!
  Бала капитан жауап бердi:
  - Ол бiздiң күнәларымызды өз мойнына алу үшiн жасады!
  Жас виконтесса күлiп жауап бердi:
  - Құдiретi шексiз Құдайдың адамзатты құтқару үшiн крестке өзi барудан басқа жолы болмағанына сену қиын емес. Бiрақ жаратушының шексiз хикметi ше?!
  Гулливер иығын көтерiп жауап бердi:
  - Ал... Перiштелердiң де енгiсi келетiн құпиялары бар! Жалпы, бұл шынымен басқаша болуы мүмкiн және бұл мүмкiн емес!
  Қыз басын изедi.
  - Мiне, мен саған жалаңаш өкшеңе таяқша салуды бұйырамын, сонда болады!
  Ауыр үнсiздiк орнады. Гулливер не қосарын бiлмедi. Расында, теологтар ғасырлар бойы таластырып келедi. Және бұл шынымен парадокс: тағы бiр өте үлкен қылмысты қосып, адамдар құтқарылу мүмкiндiгiне ие болды. Әлi таласатын нәрсе көп. Және Ұлы өзiнiң құрбандығымен төлем әкелмегенi туралы. Тек кiмге? Әкеге - бұл бiртүрлi, Әке Ұлының өлiмi сияқты төлемдi алар ма едi. Бiрақ бұл Шайтанға да қорлық болып көрiнедi.
  Осылайша ол нашар және өте нашар болады.
  Гулливер күрсiнiп әндедi:
  Қаншама адамның пiкiрi көп
  Қасиеттi аспанның сыры
  Барлығының бiлгенiн қалаймын...
  Ақиқатты iздеп, бұтақтардың қараңғылығын,
  Жын ашуланып,
  Жоспар енгiзгiсi келедi,
  Ұрпақ махаббатының нұрын алу арман,
  Жауабын тек Ұлы Алла бере алады!
  Жас виконтесса басын изедi.
  - Жақсы көрiп тұрмын, тамақ iш!
  Гулливер атап өттi:
  - Иә, жартылай жалаңаш, ыстық күн астында, сендей сұлу қыздың қасында жүру тiптi жақсы!
  Бала тағы да өткiр тасты басып, ентiгiп қалды. Және ол бақытсыз көрiндi.
  Виконтесса былай дедi:
  - Әрине, иман орынды дәлелдерге негiзделуi керек! Мысалы, Иса өзiн Ең Жоғарғы Құдай деп мәлiмдейдi. Дегенмен, ол үйретедi: егер олар сенiң оң жағыңнан ұрса, сол жаққа бұрыл! Ал Ескi өсиетте, керiсiнше, әйелдердi де, балаларды да, тiптi үй жануарларын да жоюға бұйрық бередi!
  Гулливер былай деп жауап бердi:
  - Сiз Киелi кiтапты жақсы бiлетiн сияқтысыз!
  Виконтесса басын изедi.
  - Иә, оқыдым. Ал қатыгездiк пен сандырақтық көп! Жезөкшелерге үйлену туралы бұйрық немесе жазықсыздарды өлтiру туралы бұйрық сияқты. Ал Елiше аюларды балаларға қондырды, олар оны тек таз болғаны үшiн мазақтады!
  Бала Гулливер былай дедi:
  - Ал адамдар кейде қатыгездiк тудырып, осылай жасайды!
  Қыз растады:
  - Иә, олар iстейдi! Бiрақ бұл оларға ешқандай несие бермейдi!
  Бала капитан былай дедi:
  - Өкiнiшке орай, кейде қатыгездiктi қолдануға тура келетiн жағдайлар болады. Ендеше, тәрбиенiң басқа жолы болмаса! Ал жалпы, сiздi не шатастырады?
  Виконтесса былай дедi:
  - Бiр жағынан, Ескi өсиеттiң асқан қатыгездiгi және сонымен бiрге, тiптi айқышқа шегеленгенде де дұға еткен Иса Мәсiхтiң жазалаушыларға деген жұмсақтығы!
  Гулливер екi қолын жайып жауап бердi:
  - Мен бiлмеймiн! Нелiктен және ненi айту қиын болса да ... Бiз өз ойымызды жинақтауымыз керек. Бiрақ бәрiбiр. Бұл жерде сұрақ туындайды, бiрақ өмiр Жермен бiтпейдi. Мүмкiн, баланы Елiше аюдың көмегiмен өлтiрiп, оны отты тозақтағы мәңгiлiк азаптан құтқарып, бiрден жұмаққа ауыстырған шығар?
  Виконтесса күлдi де:
  - Демек, кез келген қанiшер айта алады - мен оған күнә жасауға жол бермедiм! Және жұмаққа көштi!
  Бала Гулливер қарсылық бiлдiргiсi келдi, әйтеуiр басына ой кiрмедi. Ал не туралы сөйлесуге болады? Бұл жерде тәжiрибелi теолог болу керек. Дiнтанушылар мен дiнтанушылар да барлық сұрақтарға қанағаттанарлық жауап бере алмайды. Мысалы, құдiреттi және сүйiспеншiлiкке толы Алланың алдында зұлымдық нелiктен бар? Құдай зұлымдықтың болғанын қалайды ма, әлде оны жоя алмайды ма?
  Ал мұнда нақты жауап беру өте қиын. Немесе солай болып шығады, немесе басқаша. Бiрақ парадокс бар, кез келген жауап бәрiне бiрдей сәйкес келмейдi.
  Бала капитан мұңды жымиып:
  - Мiне, сiз, мысалы, мың жыл қартаймай өмiр сүресiз. Сондықтан оған қуаныңыз. Өйткенi Алла саған рақым мен мәңгiлiк жастықты бердi. Бiрақ оны қарапайым халыққа бермедi. Бұл оның iсi!
  Виконтесса басын изедi.
  - Аумин! Бұл керемет!
  Гулливер ән айтты:
  Тұңғиықсыздардың ең үлкен мейiрiмi Алла,
  Сен жердi жараттың, аспанның биiктiгiн...
  Халық үшiн, Жалғыз Ұлың,
  Ол айқышқа барды, содан кейiн қайтадан көтерiлдi!
  Қыз басын изеп:
  Аспандағы шақыру кезiнде
  Менiң барлық достарым жиналады
  Аспандағы шақыру кезiнде
  Онда Жаратқан Иенiң рақымымен
  Мен боламын!
  Гулливер оған көз қысты да, жауап ретiнде ән айтты:
  Құдайым, бұл сенсiң, бұл сенсiң
  Мен сенi барлық жерде көремiн ...
  Өтiп бара жатып гүлдердi жұлып алсам,
  Және мен Саған сүйiспеншiлiкпен табынамын!
  
  Ехоба - сұлулықтың тәжi,
  Күндiзгi және түн ортасының жарығында ...
  Бұл менiң ойларым мен армандарым
  Бұл жастық - жарқын тiлек!
  Қыз күлiмсiреп басын изедi.
  - Иә, жақсы әнiңiз бар, дегенмен, көбiрек шырқағаныңызды қалаймын!
  Гулливер күлiп әндедi:
  Сендiкi қандай әдемi,
  Мен сiздiң дауысыңызды барлық жерде естимiн ...
  Құдайдың жүрегiнде оң қолы ән салады,
  Ал пiсетiн алпауыт сияқты жанға сыбырлайды!
  
  Бұл мүк басқан таулар,
  Бұл көбiктенген толқындар ...
  Бұл ыстық құмды жағажай
  Бұл шексiз ғаламнан шыққан күн!
  Сонда қыз ашуланып жалаң аяқты таптап, Гулливердiң сөзiн бөлiп:
  - Ал шiркiн кемпiрлер, Жаратқан Иенiң жаратқаны, олар да әдемi?
  Гулливер иығын көтерiп:
  - Егер басқа әлемдер мен планеталардың тұрғындары болса және олар бiзге ұқсамайтын болса, онда олар да бiздi ақымақ деп ойлауы мүмкiн. Оның үстiне, тiптi ең әдемi қыздарға қатысты!
  Виконтесса келiстi:
  - Диалектика тұрғысынан - қисынды естiледi!
  Гулливер күлiп әндедi:
  Құдiреттi Иемiз нұрландырған,
  Мәсiхте тыныштық табу...
  Күнәкар екенiмдi сезiндiм,
  Жаратқан Ие менiң құтқарушым!
  Қыз басын изеп, тiсiн сiлтеп әндедi:
  Аспан тағында
  Құдiреттi Патша отырды...
  Сiздiң ұлы еркiңiзбен
  Мәсiх бiздi басқарды!
  
  Олар Құдайды айқышқа шегеледi
  Иса Әкесiне дұға еттi...
  Бiздi қатал айыптамау үшiн,
  Күнә бiздi соңына дейiн кешiрдi!
  
  Мейiрiм шексiз
  Ол ұлын өлiмге жiбердi ...
  Құдайға жеке қызмет ету үшiн,
  Және өлмеңiз!
  Ал қыздар өз әрiптесiне көз қысты.
  Гулливер атап өттi:
  - Иә, әдемi. Өлеңдер, айтайық - тамаша! Бiрақ сiз Иса Мәсiхтi Иемiз және Құтқарушы ретiнде танисыз ба?
  Қыз күлiп, ән айтты:
  Иса кемелдiлiгi,
  Иса кемелдi...
  Күлiмсiреуден ым-ишараға дейiн
  Ең бастысы мақтау...
  О, қандай бақыт
  О, қандай бақыт
  Алланың кемел екенiн бiл!
  Құдай идеал екенiн бiл!
  Гулливер растады:
  -Жақсы, мәнерлi ән айттыңыз! Мен сенен үлкен әлеуеттi көремiн.
  Қыз қуана ән айтты:
  Ғажайып туған жердiң кеңдiгiнде,
  Соғыс пен еңбекте сабырлы...
  Бiз қуанышты ән шығардық
  Құдiретi күштi Құдай және басшы туралы ...
  
  Құдайдың нұры - шайқастың даңқы,
  Жастық ұшатын Алланың нұры...
  Әнмен күресiп, жеңiп,
  Халқымыз Жаратқан Иеге ередi!
  Гулливер күлiмсiреп жауап бердi:
  - Керемет ән айтасыз! Жай ғана супер!
  Қыз күлдi де:
  Ән бiзге құруға және өмiр сүруге көмектеседi,
  Бiз әнмен серуенге батыл асығамыз ...
  Ал өмiрде әнмен жүретiн адам,
  Ол ешқашан, ешқашан жоғалмайды!
  Балалар тасты жолмен жүрдi. Баланың құлаған аяғы ауыр болды, бiрақ ол шыдап, жүрдi. Әңгiме азаптан алшақтады.
  Сонымен қатар, сiзде барлық жеке және жас тiстердiң болуы қазiрдiң өзiнде көңiл-күйдi көтередi. Ал жас дене шыдамды, сау. Ал айналаның бәрi сондай жарқын, нұрлы, дүниенi тың қабылдау.
  Виконтесса сұрады:
  - Нелiктен, мысалы, Мәсiх Құдай болса және оның жердегi және көктегi барлық билiгi болса, барлық дәуiрлер мен халықтардың ең табысты билеушiсi және жаулап алушысы - Шыңғыс хан? Бiрде варвар, әрi пұтқа табынушы, әрi өте қатыгез және көп әйел алушы кiм!?
  Гүлливер балаша күлiмсiреп, жауап бердi:
  - Е, бұл қиын сұрақ... Шынымды айтсам, Iнжiлде Шайтан осы заманның құдайы деп айтылады, мүмкiн Шыңғыс ханның табысы Iбiлiске қарыздар шығар!
  Қыз жауап бердi:
  - О жоқ! Киелi кiтапта ештеңе жазылмаған - Шайтан бұл дәуiрдiң құдайы! Менiң мәңгiлiк жадым бар, қартайып, шiркiн, сiзден әлдеқайда жақсы!
  Бала капитан былай дедi:
  - деп жазылған - осы заманның құдайы олардың санасын соқыр етiп қойды!
  Виконтя күлдi де:
  - Шайтан деп айтпайды! Мүмкiн бұл адамның эгоизмiн бiлдiредi. Немесе, мысалы, шамадан тыс мақтаншақтық немесе басқа мiнездегi кемшiлiктер.
  Гулливер атап өттi:
  - Бұл iшiнара рас! Мүмкiн бұл екеуiн де бiлдiрген шығар!
  Қыз тiсiн жарқыратып ән айтты:
  Иемiз не айтқысы келдi?
  Гулливер абдырап жауап бердi:
  - Сен не туралы айтып тұрсың?
  Виконтя күлiмсiреп жауап бердi:
  - Иә, әртүрлi нәрселер туралы! Бұл туралы менiң әнiм де бар!
  Бала капитан иығын көтерiп:
  - Жүр, мен әуелi ән айтамын!
  Қыз жымиып басын изедi.
  - Қаласаң ән айт
  Тек демалу үшiн ән айтпаңыз!
  Гулливер өзiнiң таза, балалық дауысымен ән айтты;
  Сенiмсiз адам бақытсыз
  Күнәкар нәпсiқұмарлықпен өмiр сүру мүмкiн емес...
  Өйткенi Құдайдың қаһары өте қорқынышты
  Өйткенi қатаң Құдай - төрешi!
  
  Тозақтағы ет ыстықтан қажиды,
  Және бәрiмiзге ұзақ уақыт түсiнетiн уақыт келдi ...
  Иемiзге сенбейтiндер
  Тозақтың қамытының астында қал!
  
  Күнәкар адам оны алады
  Өртенген өрмекшi сияқты болады...
  Жындар жер асты әлемiнде азапталады,
  Шайтанға табынғандар!
  
  Жаратқан Иенiң жауынан қорқу және өкiну -
  Сен тура тозаққа тастайсың...
  Демалыс күнiн кiм құрметтемейдi -
  Мәңгiлiк отта қалады!
  
  Сiз пұтты құрметтедiңiз және бұл үшiн азаппен,
  Тозақта қыбырлау өте ауырады..
  Зұлым болады, ғылым -
  Мен пұтты Мәсiхтен артық көрдiм!
  
  Құдайдың бұйрығына сенбедiм
  Бiрiншi күндi сыйлағым келмедi...
  Үмiт етпеңiз, сiз бiрден күйiп кетпейсiз -
  Күнәһардың азабындағы мәңгiлiк - тағдыр!
  
  Кек алатын уақыт келер деп сенемiн,
  Ұлы Құдай Иса келедi
  Ал қиямет күнi келедi
  Ол адамдарға құтқару әкеледi!
  
  Киелi Құдай өлгендердi тiрiлтедi,
  Сенiмi барлар шiруге ұшырамайды...
  Мен де Алла Тағаламен бiрге болатыныма сенемiн,
  Жәннатта - ет күйредi!
  Маржандай жарқыраған күлiмсiреген қыз растады:
  - Өте жақсы ән! Бiрақ сiз жалғыз әнге толы болмайсыз! Керемет және ерекше нәрсе керек!
  Гулливер атап өттi:
  - Ақымақтық та ерекше!
  Виконтея шырылдады:
  - Аз да болса бала болып қалсақ, бәрi қандай жақсы болады!
  Және ұсынды:
  - Басқа ән айтайық!
  Бала капитан иығын көтердi.
  - Қалайсың ба?
  Қыз басын изедi.
  - Дәл, мен сенiң ән айтқаныңды қалаймын!
  Ал Гулливер алып ән айтты;
  Жаңа әлемдегi ғажайыптар
  Түрлi-түстi ертегiдей...
  Ондай сұлулық бар
  Көрсеткiшпен кемшiлiк таппаңыз!
  
  Ал, жаңа күн болса ше
  Жер бетiнде келе жатқан ...
  Сонымен, бiз тұруға жалқау емеспiз,
  Әлемде салқындатқыш жоқ!
  
  Даңқта жаңа нұр болады,
  Ағаштар кәмпит сияқты...
  Таңды қарсы аламыз
  Мәңгiлiк бақытта бiздiң балаларымыз!
  
  Жаңа заман келе жатыр
  Бұл жер өте әдемi...
  Адам бақытты болады
  Жол қауiптi болсын!
  
  Ғаламшар гүлдене берсiн
  Жақында жайнаған жұмақ болады...
  Жеңiмпаз шотты ашыңыз
  Әлем нұрлы болсын!
  
  Қандай жақсы
  Күн жарқырап тұрса...
  Тоқылдақ қашауды бұрғылайды
  Планетада барлығы керемет!
  
  Бiзде қанша қызық
  Бақытқа толы алқап...
  Бұл болады, сенiңiз, уақыттың гүлденген күнi,
  Алтын орта!
  
  Бiздiң тағдырымызды кiм жасайды,
  Өте батыл сымбатты...
  Қайта бөлу болса
  Сонда сiз күшейесiз!
  
  Бiз басымызды төмен түсiрмеймiз
  Мақтанышпен арқаңызды түзеп...
  Сары май, сүзбе құймақ,
  Бiрден үй иесi қосады!
  
  Сондықтан бақыт бар екенiн бiледi
  Ал Сварог есiмi бар жарық...
  Нағыз жұмақ болады
  Адамдар Құдайға дұға еттi!
  
  Жаратқан Ие бiр жауап бердi:
  Бiз бақытты жұмыс iстеуiмiз керек ...
  Содан кейiн сәлем келедi -
  Жүздерiңiз нұрланады!
  
  Мiне, жалаңаяқ қыз
  Мен тасбақаны ершiктедiм...
  Жұдырықпен ұру керек
  Үлкен қорқыныш сезiмiн тудырады!
  
  Өрт қай жерде болады
  Ал, от қайда жанады ...
  жаншу соққысы,
  Қатал жау шабуылдап жатыр!
  
  Бiз жауға берiлмеймiз,
  Осы ұмтылысты қарастырыңыз ...
  Керубты түзетедi
  Қанаттар мен жауларға кешiрiм!
  
  Жақында болады деп айт
  Жеңiс деген не...
  Цирк - Шапито,
  Ал кейде иттер үредi!
  
  Жақында ол жұмақтағыдай болады
  Әлемдi әдемi етейiк..
  Лада мен алғыс айтамын -
  Керубтар алтынмен жарқырайды!
  Бала әдемi ән айтты, дауысы балаша болып кеттi. Өте қатты және пирсинг.
  Виконтея шырылдады:
  - Жақсы тамақтан! Және бұл керемет!
  Бала капитан ысқырып:
  Мен ән айтамын, мен ән айтамын және барлық жындарды өлтiремiн!
  Қыз да ән айтты:
  Бiз Сварогтың мақтан тұтатын қыздарымыз,
  Ержүрек, батыл жауынгерлер...
  Бiз адал қызмет етемiз, бiз Отбасы атынан,
  Аталар мен әкелердiң мақтанышы болсын!
  
  Құдай Сварог және адамдардың ақыл-ойы,
  Әлемдi бақытты етiңiз ...
  Бiз жеңiлмеймiз, зұлымға сенiңiз,
  Бұл бiздiң еңбегiмiз бен туындымыз!
  Гулливер ысқырып, өз дауысымен сүйiспеншiлiкпен атап өттi:
  - Тамаша ән!
  Виконтесса басын изеп, шырылдады:
  - Иә, сұлулығы сол. Ән айту үшiн не жейсiң.
  Бала мен қыз жүре бердi. Олардың сәби аяқтары өздерiн үлкен сенiммен басып алды. Және олар сөзсiз өте әдемi ән айта алды.
  Балалар бәрi бар сияқты. Және бұл керемет дүние. Оның iшiнде құлдық бар болса да.
  Гулливер қуана ән айтты:
  Бiр планетадағы барлық адамдар
  Сiз тату өмiр сүрудi бiлуiңiз керек ...
  Балалар әрқашан күлу керек
  Және бейбiт әлемде өмiр сүрiңiз
  Балалар күлуi керек!
  Балалар күлуi керек!
  Балалар күлуi керек!
  Және бейбiт әлемде өмiр сүрiңiз!
  Осылайша олар жүрдi, жүрдi және қайтадан жүрдi ...
  Ақыры кеш те келдi. Ал тұтқынға түскен балалары бар колонна кешкi асқа салынды.
  Оларға шартты түрде жеуге болатын сорпа, сүт қосылған торттар көбiрек берiлдi. Құлдар жедi. Және ықыласпен ұйықтап қалды.
  Шынында да, қиын күнгi шеруден кейiн оларға демалу керек болды.
  Гулливер де мұрнын тұмшалап, тамаша түс көрдi.
  Жартылай жалаңаш қыздар ән айтқан;
  Дүние жарылып кеттi
  Жұлдыздар сөндi, апат-өлiм!
  Тозақ азабында жылап, ыңылдап,
  Ал аман қалғандар үшiн: шыдау ұят!
  
  Құдай сияқты - барлық заңдарды басқарады,
  Ар-ұжданды ұмытып, намысты жоққа шығару!
  Бөтен нәсiл жаңа әлемдi әкеледi,
  Бiзге сынақ жiбердi - жаңалық!
  . Љ2 ТАРАУ
  Гулливер айналдырған кабина баласы әдемi және өте талғампаз бригантинмен жүзiп кеттi. Оның желкендерi өте ашық түстi, ғажайып, керемет, гүлдер мен көбелектер мен инелiктердiң, сондай-ақ қылыш ұстаған қыздардың суреттерi бар.
  Және бұл экипажбен өте үйлесiмдi болды. Мұнда да тек қана қыздар болды. Және олар дерлiк жалаңаш болды, тек кеуделерi мен жамбастары зергерлiк бұйымдармен жабылған. Ал терiсi күйген, жылтыр, қола мүсiндей.
  Қарақшы қыздар жалаңаш, өте сымбатты және елiктiргiш аяқтарымен ұрады.
  Және олар ән айтты:
  Бiз кедеймiз, бiз кедеймiз, қарақшылар,
  Бiз өте, өте, өте өкiнемiз,
  Қыздар жазадан қашпа,
  Бiрақ олар бiзге имандылықты сiңiрмегендiктен!
  
  Қарақшыларға ғылым керек емес
  Неге екенi түсiнiктi...
  Қолымыз бен аяғымыз бар
  Ал бас бiз үшiн емес!
  Сол кезде алда гальон көрiндi, оны ең алдымен жоғарыдағы қыз байқады. Ол жалаңаш, дөңгелек өкшесiн жарқыратып, секiрiп түстi.
  Жалпы, мұнда қандай сұлулар болды, шаштары өте жарқын. Бал аққұбалардың көпшiлiгiнде алтын жапырақ сияқты жылтырақ шаштары бар, бiрақ мыс-қызыл қыздар, тiптi изумруд түстi шаштар да бар.
  Кейбiреулер брошь сырғаларын киедi. Және оларда қандай тамаша сызықтар бар!
  Ал олардың бұлшық еттерi, сынап шарлары сияқты, қола, жылтыр терiнiң астында домалап тұрады. Бұл нағыз күресуге қабiлеттi қыздар.
  Ендi бригантин галльонның артынан жүгiредi. Ал бұл кемеде жүндi орк аюлары жүгiрiп, желкендерiн қосып, қашуға тырысады.
  Желде әдемi соққан алтын жапырақты шашы бар, жалаңаяқ ерлердi айқайлағандай есiнен шығаратын капитан қыз:
  Қарғыс атқан аюларды құртамыз! Айдаһар банды оттай берсiн!
  Мұнда бригантин қашықтықты қысқартады. Ал үш қыз жалаң аяқтарын палубаға тiреп, садақ зеңбiрегiнен атып тұр.
  Содан кейiн өзек ұшып, доғаны сипаттап, тiкелей жау галлионының галлеясына түседi. Ал қатты соққы алған кеме еңкейiп кеттi.
  Қыздар жалаңаш, дөңгелек өкшесiн жарқыратып, секiрiп кеттi:
  Қарақшыларға даңқ, даңқ!
  Қыздар алға...
  Бiз қызыл тудың астында күресемiз
  Әскер шабуылда!
  Ал ендi бригантин гальонға барған сайын жақындап келедi. Ал қыздар iлмектердi жау кемесiнiң бортына лақтырады. Және олар бригантиндi құрбанына тартады. Сосын жалаңаш, жалаң аяқ жыпылықтайды. Олар оған секiрiп, орктармен соғысады. Ал жабайы серуен жүрiп жатыр. Қыздар өздерiн қылышпен шауып, жанып жатқан бұлақтарда жауды қандырады. Және олар құлап, орктар бастарын кесiп тастайды.
  Ал олардың бастары еденде домалап тұрады.
  Бұл шын мәнiнде жойылу және жойылу. Ендi жауынгерлер өздерiн бар даңқымен көрсеттi. Ал олардың жалаңаш, тотыққан аяқтары балғадай қатты соққы бердi.
  Қыздар өте әдемi және олардың қола терiсi күн сәулесiнде жарқырайды, оның iшiнде үшеу.
  Жауынгерлер ысқырып, айғайлайды:
  - Бiз жауларды өлтiремiз, бұл әрқашан бiздiң кредомыз. Емтиханның бәрi беске өттi, елiмiз киелi!
  Қыздар өте керемет болып шықты. Және олар әткеншектердi тоқтатуға болмайтындай етiп кесiледi.
  Ал жалаңаяқ Гулливер олармен төбелеседi. Өте батыл бала, айталық.
  Ал баланың жалаңаш өкшесi оркты алып, иегiнен ұрады. Ал оның иегi түсiп кеттi.
  Гулливер ән айтты:
  - Бiз қалай күресiп өмiр сүрдiк,
  Және өлiмнен қорықпайды...
  Сондықтан бұдан былай сен екеумiз өмiр сүремiз!
  Жұлдызды биiктiкте және жұлдызды тыныштықта,
  Теңiз толқынында және қаһарлы отта!
  Және қаһарлы және қаһарлы от!
  Кабиналық бала бұзып, жалаң аяқтары соқты.
  Бала болған жақсы ғой. Сiздiң денеңiз қандай жылдам.
  Бұл шынымен супермен бала.
  Өкпенiң шыңында ән айтады:
  - Мен жабайылардың тiзесiнде жарық рыцарьмын,
  Отан жауларын жер бетiнен сыпырамын!
  Бала осылай төбелесiп, ән салады. Және кесектер мен бөкселер.
  Ал басқа қыздар онымен төбелеседi. Қандай әдемi және тәттi.
  Әрине, биiкте күресiңiз. Сөздiң астарлы мағынасында.
  Мiне, жауынгерлер. Олар туралы айта аламыз: супер және гипер.
  Егер олар соғыса бастаса, оларды ештеңе тоқтата алмайды.
  Ендi соңғы орктар сұлудың соққысының астында қалды. Ал жауынгерлер арасында үлкен қуаныш болды.
  Және олар ән айтты:
  Бiз бәрiн сойып, кесемiз,
  Бiз бәрiн өлтiремiз! Бiз бәрiн өлтiремiз!
  Содан кейiн олар әлгiнi аралап, олжа iздей бастады. Сол кезде жауынгерлер әндедi:
  - Бiз түннен таңға дейiн өтiп бара жатқан адамдарды iздеймiз,
  Фраерадан өтiп көрейiк! Фраерадан өтiп көрейiк!
  Мұнда Гулливер ынтамен ән айтты;
  Ағасы iнiсiне қолын көтерiп:
  Қатал соғыс - қарсыластың айқайы!
  Машина сiздiң досыңыз болды,
  Жеңiлдiк үшiн жаза келдi!
  
  Адамдар бұзылса не iстеу керек
  Жарық оқтар ысқырып тұрғанда!
  Құдай соғысты күшпен бұзған дұрыс -
  Жыртқыш айдаһардың күндерi аяқталды!
  
  Бiрақ тозақ өлшем мен сызықты бiлмейдi,
  Жер напалмада жанып жатыр, балалар жылап жатыр!
  Мұнда қыздардың ерекшелiктерi бозарып кеттi -
  Қасиеттi Раббым бұл үшiн кiм жауап бередi?
  
  Қанша жақыныңды өлтiре аласың,
  Өйткенi, адам бақыт үшiн дүниеге келедi, сенiңiз!
  Ана баласын майданға жiбермейдi,
  Тiптi жазда соғыста қолайсыз ауа-райы бар!
  
  Бiрақ сарбаздың мiндетi - бұл мiндеттi мiндет:
  Ұрыста Отан үшiн соғысу үшiн не керек!
  Он алтыда, қазiрдiң өзiнде сұр ғибадатхана,
  Байғұс жүздiң жесiрлерi көз жасынан iсiп кеттi!
  
  Бiрақ бұл не, аға, сен жындысың ба?
  Жоқ, сен жындысың, сүйiктi адам жауап бередi!
  Тақта отырған бiздiң сарбаз үшiн,
  Жездесiн арам Қабыл деп ойлайды!
  
  Жерде қан ағындары тамырларды жыртады,
  Ал ядродан шыққан импульс соққымен жауап бередi ...
  Егiстiкте снаряд сынған соқа қатып қалды,
  О, күн қандай күлгiн болды!
  
  Бiрақ Исаның келетiнiне сенiм бар -
  Бауырларды татуластыру, Құтқару әкел!
  Олай болса, кек алуды ұмытайық -
  Барлығымыздың жүрегiмiзде билiк бар, кешiрiм болсын!
  Осыдан кейiн қарақшы қыздар кабинадағы балаға күлдi. Және бұл жай ғана тамаша болды.
  Осыдан кейiн сыра мен шараптың бөшкелерi гальон трюмiнен сүйреп шығарылды, олар iшiп, ашулана бастады.
  Әне-мiне дегенше жалаңаяқ билеген, арулардың бойжеткен аяқтары. Қандай керемет көрiндi.
  Ал олардың бұлшық еттерi жарқырап тұрды. Бұл шынымен қыздарға керек нәрсе.
  Бала Гулливер де iшiп, бар ынтасымен ән айтты;
  Әркiмнiң махаббатқа деген жеке көзқарасы бар -
  Сұлулық пен идеал ұғымы!
  Адамдар оған өспесе де,
  Бiрақ адам ендi маймыл емес!
  
  Ал мұнда, әрине, аздап афоризмдер алып, осындай тапқырларды қосуға болады;
  Қыздың жалаңаш өкшесi сәндi аяқ киiмге ие болады!
  Бiрақ оригинал нәрсе ойға келмейдi
  Мұнда, мысалы:
  Махаббат жасқа қарамайды,
  Ал бала өте мақтанышпен көрiнедi ...
  Оның көздерi қараңғыда жарқырайды
  Нәтиже керемет болады!
  Мұның бәрi болса да, мынаны айтайық - ақымақтық пен қарапайымдылық.
  Дегенмен, екiншi жағынан, бiз тiптi салқын деп айта аламыз.
  Гулливер ән айтты:
  Мен секiремiн. Бiрақ мен басқаша секiремiн
  Дәлiрек айтқанда, мен бит сияқты секiремiн ...
  Мен өзгертулердi арнайы енгiзе аламын,
  Жалаңаяқ бала екенсiң қалтырап!
  Содан кейiн Гулливер өркениеттiрек ән айтты;
  Бiз жұмақтың әдемi әлемiнде өмiр сүргiмiз келедi -
  Ешқандай ауру жоқ, тозған құнажындар ...
  Өмiрдiң жiбi шексiз болу үшiн,
  Әр күнiмiз бақытты және көңiлдi болсын!
  
  Көктемдегi кемпiрқосақ сияқты түсi қайда
  Су лалагүлдерi, изумруд қосылған алтын сияқты.
  Шындық бұрыннан арманға ұқсайтын жерде ...
  Кез келген бала ғажайып жасай алады!
  
  О, Отан, Құдайдың киелi мұңы;
  Сiздiң қайыңдарыңыз дақ, металдың жылтырлығы ...
  Мен Жаратқан Иеден бiр нәрсенi сұраймын,
  Отан даңқымен гүлдене берсiн!
  
  Бiрақ мұнда жауынгер жорыққа шықты,
  Ол варвар жауынгерiндей жүрiп жатыр!
  Бiз планетаға жақсылық жасаймыз -
  Өз анаңды оқ тесiп өтпесiн!
  
  Тролльдердiң шабуылы, ашулы қысым;
  Қарсыластар қабырға көшкiнi!
  Сондықтан бiзге қызу пiкiрталас не үшiн керек?
  Отан жұдырықтай жұмылғанда!
  
  Бiрақ тағы да орктардың жындары күледi,
  Тамағына қадалған сүйектей адам ғой!
  Ал гоблин жабайы ашуланып,
  Бiрақ бiз rati сыйлықтан өтiнiм бердiк!
  
  Бiрақ жауды жеңу жақын,
  Бiз Ресейдi батпақтан шығарамыз!
  Арамдардың жазасы келдi -
  Олардың жүндерi жыртылып, жүнi түктi болды!
  
  Сопақ қыз сүйкiмдi тұлға -
  Маған сенiм мен үлкен күш бердi!
  Мiне, Гулливер асқан сезiммен, жалынмен ән айтты. Және оның ән айтуы өте керемет болды.
  Содан кейiн бала-капитан тағы бiр стақан сыра мен кептiрiлген балықты тiстеп алған соң, қайта ән айта бастады;
  Ұлы, құдiреттi, киелi ел,
  Көк аспан астында бұдан артық нұр жоқ!
  Оны бiзге Құдiретi шексiз Құдай мәңгiлiкке бередi -
  Шексiз нұр, ұлы Мәсiх!
  
  Әлем мұндай күштi көрмеген, бiлмеген
  Сондықтан бiз ғарыш кеңiстiгiн мақтанышпен таптаймыз!
  Әлемдегi кез келген жұлдыз саған ән салады,
  Бiзбен бiрге бақытты болсын!
  
  Өйткенi, бұл - бiздiң Отанымыз, тағдыры осындай,
  Барлық мәселелердiң кеңiстiгiне бұйрық берiңiз!
  Бiздiң кез келгенiмiз, маған сенiңiз, мұны қалаймыз,
  Ешқандай ақымақтықсыз, әйелдiк ырымдар!
  
  Бас перiштелер күштi кернейлерiн тартады,
  Олар бiздiң әскерлерiмiздiң жорығын жiгерлi түрде дәрiптейдi!
  Ал жау өз жерiн көктерек табыттан табады,
  Ал ол салық пен алым алмайды!
  
  Бұл бiздiң Отанымыз, ондағы барлық нәрсе, маған сенiңiз, сұлулық,
  Ол бүкiл ғаламды еш қиындықсыз айналдырды!
  Салмақты өрiмi бар қыздар,
  Бөшке күштi болуы үшiн оны iздеңiз!
  
  Атамекен, мынау көк көздi ананың,
  Оның қолы әрi жұмсақ, әрi тас!
  Ал сiз оқпен өлтiрген қарсылас жас жiгiт -
  Жүректе жалын нұрлы болуы үшiн!
  
  Шексiз Отанға ант бер,
  Бұл сiзге де жақсы, әрине!
  Қан шайқастың қаһарында ағып тұрса да,
  Ендi жауға жаза келедi!
  
  Қару мен батылдық - күштi қорытпа,
  Оны зұлым адам жеңе алмайды!
  Бомбалары бар ұшақта мен ақылды ұштым,
  Ол жарылғанда, олар терезелерден бұршақ төгедi!
  
  Бiрақ билеушiнiң бұйрығы - баланы Марсқа ұшыру -
  Сiзге орын беру уақыты келдi!
  Марстың тәкаппарлығы көзге ауыр тиедi,
  Содан кейiн бiз Плутоннан әлдеқайда алыс көремiз!
  
  Ғаламның шетiн көрiп, ғарыштың биiгiне шығамыз,
  Бiздiң адамдық тағдырымыз осындай!
  Сондықтан, бала ерлiк туралы батылдықпен,
  Өйткенi, сауаптың пайдасы бар екенiн бiлiңiз!
  Қыздар да тепкiлеп, алақандарын соқты. Ал олардың жалаң аяқтары сондай ептi. Ал жалаңаш өкшелер күн сәулесiнде жарқырайды.
  Гулливер олармен бiрге, жалаңаяқ баланың денесiнде, сондай жанды және көңiлдi.
  Бiрақ олар бiрiншi нөмiрде биледi.
  Содан кейiн бiз карта ойнауды шештiк. Және бұл да өте тамаша жұмыс.
  Ал сiз шынымен өзiңiздi алып, майлай аласыз. Ал қыздармен өте ашуланшақ.
  Қарақшы қыз Гулливердiң жалаңаш, балаша аяғын қолына алып, оның дөңгелек, алқызыл өкшесiн уқалай бастады.
  Каюта баласы рахаттана күлiп, мырс еттi. Бұл өте керемет болды. Бұл шынымен де ғажайып бала.
  Ал оның жалаңаш, өте әдемi аяқтары тек ғажайып.
  Гулливер күлiп әндедi:
  Жалаң аяқ, тек жалаң аяқ
  Шiлденiң күркiреуi мен серфинг дыбысының астында ...
  Жалаң аяқ, тек жалаң аяқ
  Бiз билеймiз, бiз сенiмен бiргемiз!
  Бұл күлкiлi әндер. Ал әлi ұл болған жақсы. Сонымен бiрге сiз орасан зор ерлiк көрсетесiз.
  Бiрақ, әрине, бұл бәрi емес. Тек Гулливер әлi жасамаған.
  Ол ән айтты, би биледi және жалаңаш бала аяқтарымен екiге бөлiндi. Ол сондай-ақ өте керемет және белгiлi бiр дәрежеде жағымсыз көрiндi.
  Мұнда көптеген елдердi аралап, мұхитты бiрнеше рет жыртқан капитан бала болды.
  Иә, және оның көңiл-күйi, шынын айтқанда, өте агрессивтi.
  Бiрақ сондықтан әлi қызды қарақшылық туға алып, кiшкентай мылтықтардан акулаларды атпаңыз. Кiру оңай емес, бiрақ оның сұлулығы осында.
  Бала Гулливер жалаң аяқтарын демалып, балаша аяқтарын алып, атып жiбердi. Өзегi акулаға тидi. Және оның арқасын сындырып, iшегiн қағып жiбердi. Бала айқайлады:
  - Бала батылдық танытты,
  Ал экипаж табытқа айдалды!
  Қарақшылардың капитаны қыз бала мұрнынан жалаңаш саусақтарымен кабиналық баланы ұстап алып:
  - Жарайды, балақай, менiң орнымды алғың келедi. Мен сенен үлкен амбицияны көрiп тұрмын!
  Бала Гулливер былай деп жауап бердi:
  - Кiшкентай болса да, еркек болғаным жарасады. Ал әйел...
  Тағы бiр қызыл шашты жауынгер:
  Дүниеде әйелдерсiз өмiр сүре алмайсың, жоқ,
  Мамырдың күнi оларда, махаббат оларда гүлдейдi!
  Гулливер өте сүйкiмдi күлiмсiреудi ұсынды, ол әрi балалық, әрi бiр мезгiлде батыл:
  Ел қиын кезеңде.
  Қан тасқын сияқты ағып жатыр!
  Соңғы демiңiзге дейiн күресiңiз
  Бақыт, тыныштық, махаббат келсiн!
  
  Бiз бұзық коммунизмнiң балаларымыз
  Отанның шексiз ұлдары...
  Реваншизмнiң ордалары келе жатса да -
  Елiмiзге адал болайық!
  
  Ұлы және ғарыштық дәуiрде,
  Квазарларды саусақтан жасау керек ...
  Бiзде бәрi жақсы, маған сенiңiз,
  Жаман тозақтың әскерi шабуылдаса да!
  
  Бiз агрессордың әскерiн өлтiремiз,
  Бiз кварктардан лазерлер жасаймыз ...
  Ал адам кез келген батырға айналады,
  Үстiмiзде алтын қанатты керуб!
  
  Туған жердi бұлт жайнаса да,
  Жаумен күресуге дайын...
  Осындай құбылмалы жауынгерлер отряды,
  Дүниенiң шетiн етiкпен таптатпа!
  
  Бiз жаудың күштi және қу екенiн бiлемiз,
  Бiз оған жер бермеймiз...
  Ал адам даңқты прогрессiмен күштi
  Және бiр Раббысына сен!
  
  Бiз ұлы коммунизм саламыз,
  Туған жер гүлдене берсiн...
  Жау өте жабайы болса да,
  Шабуылдағы бiздiң тағдырымыз алға ұмтылу!
  
  Пионер, батыл, батыл бала,
  Оның әрқашан жауынгер болып туылғаны ...
  Арыстан қорқақ қоян емес,
  Арман орындалсын!
  
  Қорлыққа төзбеймiз, ағайын,
  Отан үшiн бәрiмiз таудай тiк тұрамыз...
  Бұдан былай қорлауды қабылдамайық
  Болат қолмен жауды талқандаймыз!
  
  Бәрiмiз бiр жеңнен қол шығарсақ
  Жәндiктердi жеңуге болады...
  Күндей киелi Отаным
  Ал аңшы ойынға айналады!
  Мiне, соңғы уақытқа дейiн капитан болған, тектiлiгi бар баланың айтқан әнi. Және бұл керемет.
  Бiрақ көкжиекте фрегат пайда болды. Оның үстiне үлкен класс - алпыс төрт мылтық. Не деген шындап. Ал ол тауықтарды көретiн батпырауық сияқты келедi.
  Капитан қыз айтты:
  - Бұл бiз үшiн сынақ! Бiз ұрысамыз ба, әлде...
  Қызыл шашты қыз:
  "Қашу мүмкiн емес!"
  Шашты көкшiл қыз маржандай жарқырап, жарқыраған iнжу тiстерiн көрсетiп:
  Бiз құрметтеуiмiз керек, қорқуымыз керек,
  Қыздардың ерлiгiн санау мүмкiн емес...
  Қыздар әрқашан күресудi бiледi
  Олар есектiң қапшығындай былғайды!
  Және ол ұзын және тiстейтiн тiлiн көрсеттi.
  Жарайды, бiр рет ұрыс болады, сондықтан неге өте агрессивтi мiнезiңiздi көрсетпеске. Және бұл дұшпандар үшiн өте ауыр болады. Иә, достар қайғылы болады.
  Ал шайқас, әрине, дұрыс орын мен маневрдi таңдауды талап етедi.
  Ал ендi қыздар өздерiнiң бригантиндерiн өте ақылды түрде жылжытады және сонымен бiрге ән айтуды ұмытпайды;
  Сiз Отан комсомолысыз,
  Эльф үшiн батыл соғысқанды ұнатасыз ба...
  Отанға көмектесе аларсың,
  Рыцарь буфонның жанымен емес!
  
  Қыз әдемi әншi екен
  Жалаңаяқ қар үйiндiлерiн аралап...
  Сiз нұрлы ханшайымсыз -
  Оркольфты жұдырықпен ұрыңыз!
  
  Ол гранатаны жалаңаш өкшесiмен лақтырды,
  Он шақты сарбазды жарып жiбердi...
  Жақында Фюрер төленедi,
  Рыцарь пулеметтi дайындайды!
  
  Бiз комсомол шайқасындағы қыздармыз,
  Шайқастағы ең ұлы жауынгерлердi қарастырайық ...
  Сұлулардың дауысы шырайлы,
  Аталар мен әкелердiң мақтанышы болсын!
  
  Эльфскэйдiң астында олар қатты шайқасты,
  Және олар зұлым орктарды ерлiкпен ұстай алды...
  Бiз қыздар анық жеңемiз
  Барлық емтихандарды тек беске тапсыру!
  
  Тамырымыздағы дауыл сияқты
  Тамырлардағы найзағай ұшқыны бiледi...
  Әлемде өте күштi елдер болады,
  Аюлардан, иттерден және маймылдардан!
  
  Вермахт қыздарды тiзерлетпейдi,
  Бiз ешқашан еңкеймеймiз, сiз бiлесiз ...
  Сталин және ең дана Ленин бiзбен бiрге,
  Ғасырлар өтсiн, жылдар өтсiн!
  
  Құдай ғаламды фотондардан жаратты,
  Өлiмсiз өмiр мәңгiлiктi дүниеге әкелдi...
  Бiз тәртiптi бiлемiз, жаңасын саламыз,
  Керуб бiздiң үстiмiзде қанаттарын ашады!
  
  Әкесiнiң атында батырлар көп,
  Комсомол мүшелерi әрқашан бiрiншi ...
  Әскер айбынды құраммен жүр,
  Қаланың эльфтерiн қорғау!
  
  Бiз Фрицпен Эльфскэйдiң қол астында күресiп жатырмыз,
  Олар астананы қорғай алды ...
  Қыз пакеттi жалаң аяқпен лақтырды,
  Ал құбыжықтарға оқ атайық!
  
  Бiз көптеген оркшисттердi қырып тастадық,
  Көптеген панктар кесiлдi ...
  Әрi қарай айналу мильдерi
  Бiз Шайтанның легиондарын кесiп тастадық!
  
  Бiз Орктлердiң барлық тiстерiн жұлып тастадық,
  Айдаһар президентi жеңiлдi...
  Қыз ернiн ашты
  Үлкен Армагеддон жалындады!
  
  Фюрердi аямаңыз
  Қыздар сендер әрқашан батыл болыңдар...
  Сұлуларды жомарт марапаттар күтiп тұр,
  Бiздiң арманымыз орындалатынына сенiңiз!
  
  Әлемнiң барлық әлемдерiн Жаратушы Құдай,
  Элфинистке батасын бердi...
  Өз күшiмен шайқастардағы өзгерiссiз,
  Қыз зұлым орцизмдi жояды!
  
  Ол гранатаны жалаңаш өкшесiмен лақтырды,
  Және керемет "Жолбарысты" айналдырды ...
  Содан кейiн оларды арқандарға қысты,
  Сұлулық көп ойын бiледi!
  
  Осылайша оркшистер тез ағылып кеттi,
  Қандай танктер мен снарядтар лақтырылды ...
  Бiз коммунизм берiлгенiн көремiз,
  Олар тролльдердiң бiр қатарын қырып тастады!
  
  Сонымен, сiз не алдыңыз,
  Сталинград сiздiң тамағыңызға қарсы тұрды ...
  Бiз әйгiлi мильдi желге айналдырамыз,
  Ендi Ұлы Сварог бақытты!
  
  Жақында Исаның сенiмi келедi
  Және басқа да әдемi құдайлар...
  Эльфтер өнер нұрын дамытады,
  Өсiру, қасқыр және зұлым пiлдер!
  
  Ақырында бiз бiр боламыз
  Дана Әкенiң даңқымен,
  Ұрыстағы қыздар жеңiлмейдi,
  Бiз Ладаның сенiмiнде боламыз!
  Жауынгерлер мен қарақшылар осылай ән шырқады. Әрине, Гулливер бәрiн түсiнбедi. Қолға түссе, әрине, жалаңаш, балалық өкшесiне таяқпен ұратын шығар деп ойлады. Оның үстiне, соққылар күштi және бiр мезгiлде мүгедек болып қалмас үшiн болады. Содан кейiн жазалаушы қызып тұрған қысқыштарды алып, баланың сүйектерiн сындырады. Ал Гулливер, әрине, аз таба алмайды.
  
  
  Мәңгiлiк ұлдар қарақшы болған кезде осылай болады. Мұнда команда өте жақсы болғанымен - тек бикини киген қыздар. Сонымен қатар олар жалаңаяқ, дөңгелек, қызғылт өкшесiн жарқыратып, асығады және әбiгерге түседi.
  Бала капитан оны алып, ән айтты:
  Қыздар әртүрлi
  Және олардың бәрi керемет ...
  Олардың кеуде емiзiктерi қызыл,
  Және олар өте алыс!
  Ал, жiгiттер қанды,
  Олар тролльдердi жаман соққылармен жеңдi!
  Ал егер орк табылса,
  Бұл сiзге қатты әсер етедi!
  
  СҰЛУ ЖАСТАРДЫҢ ҚҰЛЫНА АУКЦИОН
  АННОТАЦИЯ
  Аукционға өте сымбатты жас жiгiт Славка қойылады. Сауда-саттық кезiнде бұлшық еттерi көрнектi сымбатты жiгiттi шешiндiрiп, әйелдерге қомақты ақшаға сатып жiбередi.
  . Љ1 ТАРАУ
  Мiне, ақиқат сәтi де келiп жеттi, бас менеджер аукционның ашылғанын жариялады. Бiр түнге жас, әдемi, бұлшықеттi пәк қызды әйелге сатты. Әрине, бұл барлық жаңа стриптизшiлерге арналған дәстүр екенiн бiлдiрдi.
  Бiрақ жас жiгiттiң әдемi және сексуалды болғаны сонша, әйелдерге арналған бүкiл үлкен зал жиналды. Ал ерлерге жай ғана рұқсат етiлмедi. Және бұл, әрине, бiр жағынан пайданы шектедi, бiрақ екiншi жағынан, бұл гигололарға ұнады.
  Өйткенi, еркектердiң көпшiлiгi әйелдердi жақсы көредi. Оның үстiне, көбiнесе жас жiгiттер тәжiрибелi егде әйелмен ғашық болуға қарсы емес.
  Мiне, етiгiн қағып, төсек жапқан, кәмелетке әрең жеткен бала тұғырға көтерiлдi. Және ол одан да жас көрiнедi. Ол толығымен жабылды, бiрақ оны қазiрдiң өзiнде көптеген әйелдер бiрдей жүзу сандықтарында және толқудан өртенiп жатқанын көрдi.
  Ал мына ханымдар қосылды. Славканың өзi де селк ете қалды. Оның жас жiгiттiң жүрегi шайқаста барабандай соғып тұрды. Олар адамды сатады - қандай да бiр жануар сияқты.
  Және бұл ерекше және ерекше деп айту керек.
  Жiгiттiң екi жағында қара былғары костюм, етiк пен қолғап киген, беттерiнде қызыл маска киген қыз тұрды. Олар нәпсiқұмар жұртшылықты одан бетер ашу үшiн сымбатты жiгiттi бiрте-бiрте әшкерелеу керек. Әйелдер кейде азғындықта және жыныстық қатынасқа шөлдеуде еркектерден асып түседi, ал олардың оргазмы әлдеқайда күштi және ұзағырақ. Сондықтан, олардың көпшiлiгi жас, өте әдемi ер адамды көру үшiн жиналғанына таң қалмау керек, содан кейiн қаражат рұқсат етсе, оны сатып ала алады.
  Warbler өте күштi толқуды және қымбат парфюмерияның иiсiн сезiндi, бұл гиперсексуалды жас жiгiттi одан сайын қатты күйдiрдi.
  Мiне, басты менеджер жарияланды:
  - Ер Вячеслав Котовский аукционға қойылды. Он сегiз жаста, физикалық тұрғыдан толық сау. Өте әдемi, қисық, стрип-барға жаңа және сексуалды. Оған бәрiн жасай алатын әйелмен бiр түнге - тек өлтiрме немесе мүгедек етпе!
  Дәстүрлi түрде бастапқы баға он доллар!
  Ал былғары костюм, етiк, бетперде киген екi қыз бiрiншi қақпақты абайлап шешiп алды.
  Жiгiттiң әдемi биiк маңдайы көрiнiп, алтындай ұзын толқын шаштары.
  Ендi жүздеген нәпсiқұмар әйелдердiң алдында жалаңаш болады деген ой Славкаға қатты әсер еттi де, селк ете қалды.
  Бұл дiрiл, пәк қызды аукционға қойғандай сезiм тудырды, бұл әйелдердi қатты толғандырады.
  Және айқайлар болды:
  - Он бес доллар!
  - Жиырма!
  - Жиырма бес!
  - Отыз!
  Бiр семiз сиыр үредi:
  - Елу!
  Тағы бiр балапан ысқырып:
  - Алпыс!
  Айқай естiлдi:
  - Жетпiс!
  - Сексен!
  - Тоқсан!
  - Жүз!
  Үзiлiс болды. Балаға бiрте-бiрте әшкерелеудi жалғастыруға тура келдi, бұл әдiл жынысты ашты.
  Мiне, екi қыз бетiнiң төменгi бөлiгiндегi пердесiн шешiп алған. Жiгiттiң сұлу мұрны, сымбатты ауызы мен батыл иегi де, мойны да ашылды.
  Әйелдер қуанды.
  Бiреуi күбiрледi:
  - Жүз жиырма!
  Тағы бiреуi сықырлап:
  - Жүз отыз!
  Үшiншiсi:
  - Жүз елу!
  Семiз әйел ысқырып:
  - Жүз сексен!
  Ал өте жас және сүйкiмдi әйел:
  - Екi жүз!
  Тағы бiр үзiлiс болды. Қызметшi қыздар ендi жiгiттiң иығы мен қолын жалаңаштады. Олар бұлшықеттi, әдемi және сымбатты болды. Бодибилдер емес, актерлiк, әдемi жауынгер. Ал терi соншалықты елiктiрер жылтыр.
  Бегемотқа ұқсаған әйел күбiрледi:
  - Екi жүз елу!
  Әйел сәл жағымдырақ сөйледi:
  - Екi жүз жетпiс!
  Тағы бiр жас қыз сықырлап:
  - Үш жүз!
  Әйел, керiсiнше, жасында айқайлады:
  - Үш жүз елу!
  Әдiл жыныстың өкiлi шығарды:
  -Төрт жүз!
  Жас келiншектiң өзi, шамасы, стриптизбен айналысатын болса керек, күңкiлдедi:
  - Төрт жүз елу!
  Базарда жас әрi әдемi әйелдер көп болды. Сiз тiптi оларға жұқпалы және жақсы тозған гиголалар не үшiн қажет деп ойлайсыз, олардан сiз инфекцияны жұқтыра аласыз.
  Бiр өте құрметтi әйел айтты:
  - Бес жүз!
  Және тағы да үзiлiс болды. Бұл сома әлi де үлкен емес, әсiресе доллардың инфляциясын ескерсек. Иә, және жас, әдемi гиголо шешiнетiн ретiнде, ханымдар барлық түрлерiн көру үшiн күте алмайды.
  Мiне, қатты костюм, етiк және бетперде киген екi қыз тағы бiр жамылғысын шешiп жатыр.
  Ал өте әдемi, бедерлi баланың бүкiл денесi жалаңаш. Оның шоколад ағынындай орналасқан iш қуысын көруге болады. Ал көздiң жауын алатын жылтыр терi қандай тегiс, жылтыр.
  Әйелдердiң бiрi:
  - Алты жүз!
  Тағы бiреуi шырылдады:
  - Жетi жүз!
  Үшiншiсi күбiрледi:
  - Сегiз жүз!
  Кемпiр айқайлап:
  - Тоғыз жүз!
  Алмаз сырғасы бар жас әрi әдемi әйел ысылдап:
  - Мың!
  Және тағы да үзiлiс болды. Әрi қарай не болатынын көру үшiн бәрi шыдамсыз болды. Бұл жас жiгiт таңқаларлық. Кез келген Аполлоннан жақсы.
  Миллиардердiң әйелi Елена оған тәнтi болды, бiрақ әлi мәмiле жасамады. Негiзiнде ең қызығы соңында болады. Ал ендi қайда асығу керек. Бұл шынымен де өте құнды тауар. Екiншi жағынан, Елена әлi де әдемi және сексуалды болғандықтан, егер ол жамбастарын шайқаса, онымен жыныстық қатынас үшiн ақша төлейтiн сүйкiмдi жастардың бүкiл тобы жүгiредi.
  Былғары костюмдер мен бетперде киген екi қыз әдемi Славиктен тағы бiр перде ала бастады.
  Осылайша олар оның бұлшықеттi, әдемi пiшiндi аяқтарын тiзеге дейiн көрсеттi. Және суға арналған сандықтар. Баланың қуанғаны сонша, оның еркектiк мiнсiздiгi өршiп кеттi. Ол үлкен болды және әйелге қуаныш сыйлауға мүмкiндiк бердi.
  Зал iшiн дүбiр естiлдi.
  Гиппопотам әйел күбiрледi:
  - Бiр жарым мың!
  Неғұрлым жiңiшке шықты:
  - Екi мың!
  Мысық маскасын киген әйел твиттерде:
  - Екi бес жүз!
  Орамал киген әйел:
  - Үш мың!
  Алмаз сырғалы әйел:
  - Үш бес жүз!
  Кемпiр күбiрледi:
  - Төрт мың!
  Өте жас көрiнген қыз сықырлап:
  - Төрт жарым!
  Ал жамылған әйел шырылдады:
  - Бес мың!
  Және тағы да үзiлiс болды. Бұл жолы гиголомен бiр түнде өте лайықты сома аталды. Бес мың долларға ең нашар деңгейдегi елу жезөкше жалдауға болады. Ал кәдiмгi тәжiрибелi гиголо екi сағатқа екi жүз доллар тұрады. Жақсы, кейбiреулерi қымбатырақ, ал кейбiреулерi арзанырақ. Ал қазiр сома жинақы болды, аз емес. Оның үстiне соғыс болып, Ресей рублi құлдырап, доллар қымбаттап жатыр. Майға уақыт жоқ, мен өмiр сүрер едiм!
  Бiрақ, әрине, әзiрге барлық "козырлар" жасалған жоқ. Қыздар баланың аяғындағы үлкен етiктердi шешiп алады. Және олар қыздардың аяқтарына ұқсас сымбатты пiшiндi көрсетедi. Ал шашы жоқ - қола мүсiн сияқты. Тотыққан, жалаң аяқ, ертегiдей сымбатты жас жiгiт көптеген әйелдердi жынды етедi.
  Ал зал тағы да гүрiлдейдi.
  - Алты мың! - деп айғайлады құрметтi ханым.
  Жас қыз тiсiн шымырлатып:
  - Жетi мың!
  Жүзi жағымсыз жас, бiрақ семiз келiншек күңкiлдедi:
  - Сегiз мың!
  Бриллиант сырғалары бар жас және әдемi әйел твиттерде:
  - Тоғыз мың!
  Ал қалың жамылғысына байланысты жасын анықтау мүмкiн емес әйел:
  - Он мың!
  Алайда оның дауысы жас едi. Ал Славаның көңiлi көтерiлдi. Мұсылман әйелмен мұндай ақша үшiн жыныстық қатынасқа түсудi ойлаудың өзi керемет! Ал оның қалтасында екi жарым мың доллар бар.
  Рас, бұл бәрi емес. Бұлшық еттi, өте сымбатты, ежелгi грек құдайының мүсiнiндей жарқыраған бала жүзу сандықтарында болды. Ал оның әдемi қадiр-қасиетi әлi күнге дейiн барлық салтанатымен көрiндi.
  Ал қызыл костюмдер мен бетперде киген екi бойжеткен жас жiгiттiң жүзу сандықтарын әсем, тегiс қимылмен алып тастады.
  Баланың жалаңаш, тотыққан, бұлшықеттi және өте сымбатты, елiктiргiш аяқтарына мата жолағы түсiп, Славканы толығымен ашады.
  Ол терең ұятты сезiндi. Әйелдiң дәмiн татпаған жас қыздай қызарып.
  Шырылдаған тастай жүрегi дiр ете қалды.
  Ал оның дiрiл, ұят және анық ұялуы әйелдерге сиқырлы әсер еттi. Шындығында, бұл алтын шашы бар сондай тәттi, таңғажайып әдемi бала және оның үстiне әдiл жынысты дiрiлдеп тұрған пәк қыз.
  Бегемот сияқты семiз әйел айқайлады:
  - Он бес мың доллар!
  Әйел сәл сымбатты болып:
  - Жиырма мың!
  Монах киген әйел күбiрледi:
  - Жиырма бес мың!
  Жас қыз дiрiлдеп:
  - Отыз мың!
  Кемпiр айқайлап:
  - Отыз бес!
  Бриллиант сырғалары бар және өте сүйкiмдi әйел:
  - Қырық!
  Мойынында iрiктелген iнжу-маржаны бар үлкен алқасы бар әдiл жыныстың тағы бiр өкiлi айқайлады:
  - Қырық бес мың!
  Ақырында, жамылғы киген және өте жас дауысты әйел қатыгез және анық:
  - Елу мың!
  Әдеттегiдей дөңгелек нөмiрде үзiлiс болды. Шын мәнiнде, мұндай сомаға сiз жақсы және жаңа көлiк сатып ала аласыз. Немесе бес жүз жезөкше әйелдi бiр сағатқа жалға алады. Немесе екi сағат бойы екi жүз елу тәжiрибелi ер гиголос немесе бес жүз онша тәжiрибелi және классикалық емес. Бастау керек пе.
  Оның үстiне бұл әдемi жас жiгiттi кейiнiрек азырақ сомаға жалға алуға болады.
  Көп күткен Елена шыдамсыздан қалтырап кеттi. Ол қандай әдемi. Сол кезде жас қыздай қызарып, сойылған қозыдай дiрiлдейдi.
  Басқарушы шелегiн көтерiп, айта бастады:
  - Елу мың доллар есе! Елу мың доллар екi... Елу мың доллар...
  Елена өз дауысымен айқайлады:
  - Алпыс мың!
  Барлығы бұрылды. Бiз бетперде киген сымбатты әйелдi көрдiк. Және өте жағымды және таныс дауыспен.
  Славка бетперде киген бұл сұлуды тым болмаса бiр түнге сатып алғысы келдi.
  Сосын араб әйелiмен кездесу оны шошытып жiбердi. Шығыстың өзiнде қатыгездiк ерекшеленедi. Және жай ғана қорқынышты бұрмаланулар болуы мүмкiн. Оны өлтiрiп, мүгедек қыла алмаса да, оны сатып алған әйел не сұраса, соны iстеуi керек.
  Және ештеңеден бас тартпаңыз.
  Алайда, жамылғыдағы сұлулық көнуге тырыспады:
  - Жетпiс мың!
  Елена күбiрледi:
  - Сексен!
  Жабық әйел кенет лақтырып:
  - Жүз мың доллар!
  Зал iшiн дүбiр естiлдi. Иә, гиголомен бiр түнге арналған сома бұрын-соңды болмаған. Бiрақ аукцион өткiзiлгенде, мәмiленiң толқуы пайда болады, оған төтеп беру қиын.
  Ал көптеген әйелдердiң әлi күйеуi жоқ. Олар не жесiр қалды, не өз капиталын жасады, не некеге тұрғанға дейiн мұраға ие болды. Немесе жалған күйеулер.
  Сондықтан мәмiлеге кiретiн бiреу болды.
  Жас қыз айқайлап:
  - Жүз он мың!
  Орамал киген келiншек ырылдап:
  - Жүз жиырма!
  Алмас сырғалы әйел:
  - Жүз елу!
  Сонда орамалды әйел айқайлады:
  - Екi жүз мың!
  Елена құмарлана айқайлады:
  - Екi жүз елу!
  Лағыл алқа таққан қыз:
  - Үш жүз мың!
  Семiз әйел айқайлады:
  - Төрт жүз мың!
  Сонда паранжа киген келiншек өксiкпен айқайлады:
  - Миллион доллар!
  Бұл қазiрдiң өзiнде елеулi және үлкен сома. Мұндай сомаға олар картиналар, асыл тұқымды жылқылар немесе жезөкшелердiң тұтас армиясын сатып алады. Түнге элиталық жезөкшеге мыңға тапсырыс беруге болады. Оның үстiне рубль құлдырап, соғыс жүрiп жатыр, одан сайын нашарлайды деген болжам бар.
  Қатты үзiлiс болды. Еленаның миллиардер күйеуi үшiн миллион доллар өлiмге әкелетiн сома емес. Бiрақ тек күйеуiм үшiн. Және бұл оған тым анық. Ал шоттарды тастап кеткен тұтас миллионды оңай жасырып, ақтауға болмайды.
  Ал басқа әйелдер мұндай сомадан ұялғаны анық.
  Басқарушы балғаны көтерiп, ән айта бастады:
  - Бiр миллион доллар, миллион доллар екi, миллион доллар үш...
  Елена қатты айқайлады:
  - Миллион доллар және тағы бiр доллар!
  Бастау менеджерi:
  - Миллион доллар және тағы бiр доллар есе ... Миллион ...
  Паранжа киген әйел үрiп:
  - Екi миллион доллар!
  Зал iшiн дүбiр естiлдi. Сома он мың кәсiби гиголоны екi сағатқа немесе жиырма мың жезөкшелердi бiр сағатқа жалға алатындай болды. Мұндай сомаға картиналар, қымбат асыл тұқымды айғырлар сатып алынды, қазiрдiң өзiнде вилла салып, ең кiшкентай яхта сатып алуға болады. Және бiр түнге ғана.
  Слава аң-таң болып, көзi бақырайып кеттi: ол әлi қанша тұрады! Бiр байлық.
  Сауда-саттықтың қызығына бой алдырған сiрә, залдан келген жас қыздардың бiрi:
  - Екi миллион бiр доллар!
  Менеджер айқайлай бастады:
  - Екi миллион бiр доллар есе! Екi миллион және бiр доллар екi! Екi миллион және бiр доллар - үш ...
  Паранжа киген әйел айқайлап:
  - Бес миллион!
  Залда әйелдер арасында гуiл естiлдi. Бұл қазiрдiң өзiнде орасан зор сома, байлық десе де болады. Ал мұның бәрi бiр түнде. Жынды деп айтуға болады. Бес миллионға дейiн!
  Басы айналып, ұялғаннан қызарып, ұят пен толқудан дiрiлдеп тұрған балақай айқайлады:
  Мен бұл қараңғылықтан қорқамын, үмiтсiз және қорқынышты,
  Мен ешқашан оралмайтын жерден...
  Бұл әзiл, қандай тамаша әзiл
  Ал түс - түс, ендi мен оянамын!
  Ал бас басқарушы жариялай бастады:
  - Бес миллион доллар! Бес миллион доллар - екi! Бес миллион доллар үш...
  Сол кезде гауһар тасты сырғалы келiншектердiң бiрi алып бердi де:
  - Бес миллион бiр доллар!
  Зал iшiн дүбiр естiлдi. Сомалар жай ғана ақылсыз болды. Мысалы, өткен ғасырда Жапониядан бiреу Ван Гогтың картинасы үшiн жүз төрт миллион доллар төлеп, рекорд орнатты. Бiрақ ол жерде қандай сурет болды: дабыл! Ван Гогты көзi тiрiсiнде ешкiм сатып алғысы келмедi.
  Бiрақ бәрiбiр, гиголомен бiр түн үшiн сiз соншалықты көп төлейсiз.
  Басқарушы тағы да қолын көтерiп, ән айта бастады:
  - Бес миллион бiр доллар - бiр! Бес миллион және бiр доллар - екi! Бес миллион және бiр доллар - үш ...
  Паранжа киген әйел айқайлап:
  - Он миллион доллар!
  Залда тағы бiр шу. Ал кейбiр әйелдер бұдан былай өздерiн ұстай алмай, қатты толқудан арылу үшiн саусақтарын немесе дiрiлдеткiштердi аяқтарының арасына жабыстыра бастады. Осылайша, бұл ақылға сыймайтын сауда оларды алды. Бұл шынымен керемет болды.
  Даңқ есiнен танып қалды: он миллион доллар! Ал бұл соманың төрттен бiр бөлiгi оған тиесiлi. Ол мафияны төлеп қана қоймайды, ол өзi бай және құрметтi адамға айналады. Содан кейiн ол өте жарқын болашақ күтедi. Паранжа астындағы әйелдiң жас, жағымды дауысы бар едi, тiптi оған еркектердi тегiн түсiруге не кедергi болатыны да түсiнiксiз. Рас, көптеген әйелдер ерлердiң үстiнен толық билiкке ие болуды және төсекте оларға бұйрық берудi ұнатады. Сондықтан вибратордың орнына немесе көшедегi ер адамдар гиголо сатып алады.
  Ал Слава әлi өте жас және әдемi. Ал күлгенде, тiстерi қандай жылтыр. Шынында да, өте жағымды және сүйкiмдi, сымбатты жас жiгiт. Ал, осыдан қалай өтiп, қалай өтуге болады? Бұл шынымен де ғаламдағы ең үлкен сыйлық.
  Бұл сома әлдеқашан тыйым салынған болатын. Және мұндай өте қауiптi тоқтату.
  Ал басқарушы тiсiн сiлтеп айта бастады:
  - Он миллион доллар! Он миллион доллар екi! Он миллион доллар үш...
  Елена балға құламай тұрып, қатты айқайлады:
  - Он бiр миллион!
  Залдағы шу одан да қаттырақ. Әйелдердiң бiрi дауыстап:
  - Мiне, юбка киген саудагер!
  Славка күбiрледi:
  - Сiздiң гиголыңыз қымбатырақ,
  Шын мәнiнде не тұрарлық!
  Басқарушы балғаны көтерiп, ән айта бастады:
  - Он бiр миллион есе, он бiр миллион екi! Он бiр миллион үш...
  Бұл жерде Елена қорқып кеттi. Оның жеке өзiнде мұндай сома болмады, ол тек қыңырлығынан айғайлады. Ал егер күйеуi бұл жағдайды бiлсе, оның басына түседi. Ажырасқан жағдайда ол мемлекеттiң бiр бөлiгiн сотқа беретiн шығар. Және еркiн болыңыз. Кем дегенде, ол бүкiл әлем бойынша саяхаттайды, бұл өте керемет болады.
  Күйеуi оны Мәскеуден жiбермейдi - ол тезiрек өледi, бейбақ!
  Бiрақ соңғы секундта балға үшiншi рет соғылмай тұрғанда, перде киген әйел шырылдады:
  - Жиырма миллион доллар!
  Ханымдар дiрiлдеп, iшке кiрдi. Уокер. Содан кейiн Елена толқуды және өзiне сенiмдiлiктi сезiндi. Бұл бетперде киген ханым ертегiдей бай болса керек. Сондықтан оған өз қалауы бойынша ашуға рұқсат етiңiз. Сүйкiмдi, сүйкiмдi, бұлшықеттi баланың рахатын толық төлесiн.
  Ал Елена былай дедi:
  - Жүз миллион доллар!
  Зал көтерiлiп, айқайлады. Мәссаған! Жақсы, өте әдемi және қисық баламен түнгi сома. Жас гиголоға осындай жабайы соманы салу үшiн сiзге қаншалықты құмарлық немесе ғашық болу керек.
  Басқарушы балғаны көтерiп, айта бастады:
  - Жүз миллион доллар! Жүз миллион доллар екi! Үш жүз миллион доллар...
  Паранжа киген әйел айқайлады:
  - Екi жүз миллион! - Және қосты. - Цирктi аяқта. Сiзде ондай сома жоқ және сiз масқара боласыз!
  Елена күбiрледi:
  -Оны қайдан бiлесiң?
  Орамал киген әйел былай деп жауап бердi:
  - Мен бiлемiн! Мен айтсам, мен бiлемiн!
  Басқарушы қолын көтерiп, былай деп бастады:
  - Екi жүз миллион доллар! Екi жүз миллион доллар екi! Екi жүз миллион доллар үш...
  Сонда залдағы әйелдердiң бiрi сықырлап:
  - Екi жүз миллион бiр доллар!
  Менеджер еске салды:
  - Егер сiз соманы толық төлемесеңiз, сiздi лақтырып жiбередi және аукцион залына ешқашан кiргiзбейдi.
  Қара көзiлдiрiктi әйел басын изедi.
  - Мен бiлемiн! Бiрақ әбден дайын!
  Менеджер айқайлай бастады:
  - Екi жүз миллион бiр доллар! Екi жүз миллион және бiр доллар екi! Екi жүз миллион бiр доллар үш...
  Орамалдағы әйел:
  - Бес жүз миллион доллар!
  Зал iшiн дүбiр естiлдi. Әйелдер аяқтарының арасына массаж жасап, вибраторларды белсендiрек қолдана бастады.
  Славка кенет оның еркектiк кемелдiгiнiң сейiле бастағанын көрдi. Ол тым ұзақ уақыт бойы қобалжыған күйде болды. Сосын жанып кеттi.
  Нәпсiқұмар әйелдердiң арасында трибунада көңiлсiздiктiң гуiлi өттi.
  Басқарушы балғасын көтерiп, маржандай тiстерiн сiлтеп, ән айта бастады:
  - Бес жүз миллион доллар! Бес жүз миллион доллар екi! Бес жүз миллион доллар үш!
  Қатты үзiлiс болды, ал басқарушы былай деп хабарлады:
  - Он сегiз жасар жас гиголо Вячеслав Колобковты бетперде киген әйелге бес жүз миллион долларға сатып жiбердi!
  Әйел басын изедi.
  - Мен сенiң шотыңнан ақша аударамын! Ендi ол менiкi болады, түнi бойы!
  Олар Славканың үстiне перде тастады. Ал күштi, бұлшықеттi мойынға шынжыр салынды.
  Бала жалаң аяқтарын жаңа қожайынының артынан шапалақпен ұрды.
  Менеджер атап өттi:
  - Ол сенiң түнгi құлың! Тек оны өлтiрмеңiз немесе оны мүгедек етпеңiз!
  Жiгiтке бет перде киген әйел келдi. Оның қолы жiгiтке тән кемелдiк үшiн баланы ұстап алды. Ол бiрден көтерiлiп, iсiп кеттi. Ал Славка ұялу мен ұяттан қатты қызарып кеттi.
  Әйел бетiн ашты. Ол өте сұлу, шығыстық, қара шашты, жасы жиырма бестен аспайтын ару едi. Иә, оның бетiнде косметиканың iзi болмаса да, ол шынымен де өте әдемi болды.
  Славка сөйлеп:
  - Иә, түнге ақшаны өзiңiз ала аласыз!
  Әйел басын изедi.
  - Мен бiлемiн! Саған неге сонша ақша салғанымды кейiнiрек айтамын! Оған дейiн бөлмеге барайық! Уақыт өте қысқа, мен өмiрiмде соңғы рет махаббаттан ләззат алғым келедi!
  Бала таң қалды
  -Неге соңғысы?
  Әйел жауап бердi:
  - Өйткенi мен, Есмигүл ханшайым, зинақорлық үшiн өлiм жазасына кесiлдiм! Ал ертеңгi күнi таң ата басымды шауып тастайды!
  Славка ұсынды:
  Сондықтан қашу керек!
  Ханшайым күрсiнiп жауап бердi:
  - Мен қашпаймын деп Алланың атымен ант еттiм! Сондықтан, күйеуiм қайтыс болғанға дейiн маған өз есебiн бердi және маған осы күндерi қалағанның бәрiн жасауға және сатып алуға рұқсат бердi!
  Слава күлдi:
  "Сондықтан сiз сонша жомартсыз! Үнемдеуден пайда жоқ!
  Ол басын изеп жауап бердi:
  - Маған жақсы қызмет етсең, маған ұнаса, мен саған бүкiл сарай, яхта, тағы не керек, бүкiл көлiктер паркiн сатып аламын! Сондықтан көрiңiз!
  Жас жiгiт басын изедi.
  - Мен сiзге қызмет етуге дайынмын және қуаныштымын!
  Мұнда олар бөлек, сәндi бөлмеге кiрдi. Әйел онымен жалғыз қалды. Әдемi ол киiмiн шешiп, тамаша әдемi күйген денесiн көрсеттi. Славканың еркектiк мiнсiздiгi жарылып кетуге дайын болатындай өршiп кеттi.
  Жалаңаш ханшайым басын изедi.
  -Жүр менiмен жуын!
  Жас жiгiт пен қыз ваннаға толығымен алтынмен жабылған.
  Жылы бұлақтар төгiлдi. Және олар әдемi денелердi жууға кiрiстi.
  Әйел басын изедi.
  - Сiз тiлдi қалай қолдануды бiлесiз!
  Славка басын изедi.
  - Әрине!
  Есмигүл ханшайым басын изедi.
  - Ендеше еңбектен! Кел менiң сұлу балам!
  Жiгiт тiзерлеп отырды да, екi аяғының арасына бетiн тығып, сұлудың әдемi қырылған иiнiне кiрiп, тiлiмен жұмыс iстей бастады, жанқиярлықпен, ынтамен жұмыс iстей бастады.
  Жас, сұлу келiншек ерiксiз ыңылдады. Және ол өте риза болды.
  Слава да күшейе түстi. Оның асқынған қадiр-қасиетiн қалай шыдап, күйдiрiп жiбердi. Және ол жұмыс iстеп, батасын алды.
  Ханшайым ыңылдап, ақыры қаттырақ айқайлап, қатты оргазмда дiрiлдеп, салбырап кеттi.
  Сосын өзi тiзерлеп отырды да, бетi жiгiттiң жамбасына жақындады. Ендi ол ернiмен толқыған, ыстық, жағымды иiсi бар әтештi, жас және әдемi айғырды құшақтады. Және ол өз тiлiмен жұмыс iстей бастады.
  Шалбар тұқымды тастамауға мәжбүр болды. Әйелдi жалап, тегiс, тәттi, тәбеттi, ер кемелдiгiнiң басы, Мәскеудегi ең әдемi және сымбатты жастық процессiнен ләззат алсын.
  Ал ханшайым мүшемен, тiлмен, ерiнмен жұмыс iстеп, есiнен танып қалды. Ол үшiн бұл өте жақсы және әдемi болды.
  Ақыры, әлi де өзiн ұстай алмай, сөзiн аяқтады. Ол дауылды, тәттi жарма, жас тұқымды лақтырды. Ханшайым оны бiр тамшысын жiбермей, ашкөздiкпен тiлiмен жалады. Сосын ол бұйырды:
  -Ал ендi қарғаның позасына түсейiк! Мен сенi жалаймын, сен менi жалайсың!
  Слава келiскендей басын изедi. Оның тiлi қайтадан ханшайымның клиторын шебер және күштi уқалай бастады. Жас, әдемi әйелдiң тiлi мен ернi қайтадан iсiп, қызып кетуге мәжбүр болған кезде, бұлшық еттiң жас, серпiмдi мүшесi және өте әдемi және шебер гиголо!
  
  ХАНШАЙЫМ МЕН ЖАЛАНАЯҚ ҚҰЛ.
  АННОТАЦИЯ
  Бiздiң заманның жас жiгiтi алдымен патшайым болады. Бiрақ шамадан тыс қатыгездiк үшiн құдайлар оны жалаңаяқ құлға айналдырады. Алайда жас әйел эльфтердiң құлдығынан босатылып, супер приключения басталады.
  . Љ1 ТАРАУ
  Агрипина салтанатты рәсiмдi көрдi. Ол таққа көтерiлiп, асыл тастармен көмкерiлген таққа отырғандай. Оның басына жұлдызшалармен безендiрiлген тәж кигiзiлген. Әлемнiң барлық президенттерi, монархтары және басқа да билеушiлерi тiзе бүгiп, оны мақтайды.
  Ал сәлем аспанға көтерiлiп, зеңбiректер соғып жатыр. Және бәрi жарқырайды. Ол қазiр Жер планетасының императрицасы. Оған фанфарлар айтылады, оркестрлер ойнайды. Ал ол отырған тақ бөлмесi Лужники стадионынан елу есе үлкен. Ал оның бүкiл әскерi бар. Қысқа юбка киген, жалаң аяқ, артында пулемет бар мыңдаған сұлу қыздар оған сәлем берiп, ән айтады:
  Сiз ұлы құдайсыз
  Барлық адамдардың императоры...
  шексiз элемент,
  Барлық жауларыңызды өлтiрiңiз!
  Агрипина тiсiн сiлтеп, ақырды:
  Мен жанамадағы жауларды кесiп тастадым
  Мен оларды тез ұрдым ...
  Барлығы керемет болып шығады
  Мен патшайыммын, барлық көрермендi танымаймын!
  Осыдан кейiн оған бiрiншi құрбанды әкелдi. Бұл он төрттер шамасындағы сымбатты, ақшыл шашты, бұлшық етi бар жасөспiрiм Павлуша болатын. Ол тек қызыл сандықта, қолдары мен аяқтары кiсенделген. Баланы қамшымен қамшылап, тiзе бүктiрдi.
  Агрипина қолына тiкенек сымнан жасалған ауыр қамшыны алып, Павлушаны қағып жiбердi. Бала қатты ауырып айқайлады. Ал жас, күштi, бұлшық ет әйел оны қамшылауын жалғастырды және тiстерiн шыжғыртып ән айтты:
  -Балаларым, балапаным,
  Бұл сағатта сiз ұйықтамайсыз
  Сiз көрiнетiн шишка аласыз,
  Арқаға қамшы!
  Ал құдiреттi әйел баланы ұрып-соғып жатыр екен. Осылайша терi жарылып, қан ағынмен ағып кеттi. Ал Павлуша адам төзгiсiз азаптан айқайлады.
  Кенет қорқынышты гуiл естiлдi. Сарай қирап, қабырғалары құлады. Оның алдында екi қылыш ұстаған үлкен, жарқыраған перiште пайда болды.
  Күрделi дауыс айтты:
  - Сiз, әлемдiк императрица, барлық шектен өттiңiз! Бұл үшiн жазаланасың. Құдiретi күштi Алла сенен бар күш-қуатты алып, өзiн жоғары қойғанды қор қылады.
  Найзағай соқты. Сарай да, барлық қызметшiлер де, мемлекет басшылары да кеттi.
  Ал Агрипина сәндi халат пен тәждiң орнына жартылай жалаңаш, бұғауланған құл болып шықты. Оның жалаң аяқтары мен қолдарында ауыр, болат шынжырлар болды. Дене дерлiк жалаңаш болды - тек бiр белдемше.
  Оны басқа жалаңаш күң қыздармен бiрге бұғаулады. Ал оның жалаңаш, күштi аяғы шөлдiң ыстық құмын өртеп жiбердi.
  Агрипина, күштi, өте бұлшықеттi әйел, басын жоғары көтерiп, өзi құл болды. Ал бақылаушының қасiретi оның бедерлi арқасына түстi.
  Ал қамшы ысқырды. Бақылаушы тiптi адам емес едi. Бұл үлкен, жүндi аю және өте жағымсыз және ұсқынсыз саптыаяқ. Ол түйеге отырып, бұрынғы, әлемдiк императрицаға бар күшiмен соққы бердi.
  Агрипина қиналып, ыңырсыды. Ол қамауға алынғаннан кейiн оны iздеу бөлмесiне қалай апарғанын есiне алды. Олар менi барлық киiмдерiмдi шешуге мәжбүр еттi де, күштi, бойжеткен дененi тексере бастады. Мұны бiрнеше ақ халатты әйел жасады. Бұл аурухана, түрме емес, шмон емес, медициналық тексеру сияқты.
  Содан кейiн олар айна алдында еңкейiп, прожекторлармен жарықтандыруды бұйырды. Агрипина сквати, әрине, оңай. Бiрақ бiрнеше ақ халатты әйел сiзге ынтамен қараса, жағымсыз. Олар қызға қарағанда ер адамға қолайлы, қозғалған кезде қатты домалақтайтын күштi, бедерлi бұлшықеттерге таңданады.
  Ал олардың көздерi нәпсiқұмарлық. Терiсi тегiс, таза, дамыған кеуде және кең жамбас болғанымен, Агрипинаның денесi қыз емес, бұлшық еттерi бар өте күштi жастың денесi бар. Бiрақ иықтары кең.
  Агрипина еңкейедi, бiрақ бәрi оған тоқта деп бұйырмайды. Ол қазiрдiң өзiнде терлей бастады және оның күйген терiсi жарқырайды, сондықтан ол ежелгi грек жауынгер құдайының мүсiнiне көбiрек ұқсайды.
  Ақыры көзiмен жеуден шаршады. Ал форма киген күзетшi әйел алаңға тұрып, иегiн арнайы ойыққа салуды бұйырды. Осыдан кейiн ол жұқа резеңке қолғаптарын шешiп, иегiнен ұстап, саусақтарымен Агрипинаның аузына жеттi.
  Және олар жуылмаған, терлеп тұрады. Ол щектерi мен тiл астына көтерiлдi. Агрипина ашуланып, оны итерiп жiбердi де:
  - Қолғапты ки, қаншық! Сiз жұқтырасыз!
  Осыдан кейiн ол әйтеуiр ыңғайсызданып, iздеу тоқтатылды. Татуировкасы көрiнетiн етiп, жалаңаш суретке түсiрiлген. Олар саусақты ғана емес, жалаңаш табанын да айналдырды. Олар тiптi асқазанды рентген арқылы жарықтандырды, шамасы, ол жерде есiрткi болуы мүмкiн деп күдiктенедi.
  Осыдан кейiн олар менi душқа апарды. Олар тiптi сабын, содан кейiн орамал бердi. Одан кейiн форма келдi.
  Агрипина түрмеден аса қорықпады. Керiсiнше, ол ең маңызды және салқын болатынына сенiмдi болды.
  Бiрақ камерада аздап лық толы болды, он екi қыз бар, шелектердiң иiсi аңқып тұрды.
  Ол дереу оларды тұрғызып, тазартты. Сосын ол маған әжетхананы жөндеп беруiмдi өтiндi. Және олар оны тыңдады.
  Агрипина тiптi тергеу изоляторында да салқын болды. Және ол менi мойынсұнуға мәжбүрлей алды.
  Бiрақ қазiр оның айналасында шынжыр байланған екi ондаған қыз және қамшы ұстаған орктардың тұтас бiр отряды бар.
  Ал бұл аюлар Агрипинаны қатты ұра бастады. Оның азапты болғаны соншалық, бұл батыр әйелдiң өзi азаптан айқайлап, рақым сұрады. Шын мәнiнде, бұл қорқынышты түс болды. Содан кейiн олар оның мойнын шынжырмен байлап тастады, бұл мүлдем төзгiсiз.
  Агрипина құмның үстiмен қозғалды. Ал оның көңiл-күйi шамалы едi. Ол ұрып-соғып, тырнап, қанды дақтармен жабылған. Ал бұғаулар сықырлап, металл жылт-жылт етедi.
  Агрипина үнсiз тепкiлейдi. Құм ыстық, жалаң аяқты ауыртады. Оның әлi ештеңесi жоқ болса да - төбелес пен жаттығу кезiнде оның аяғы толтырылған. Ал күңдер ше. Көбiсi үнемi жалаң аяқ жүре бермейтiн, табандары да дөрекi емес. Және ол қатты күйiп кетедi, тiптi көпiршiктер пайда болады.
  Жас келiншек жүрiп, үреймен ойлайды: ол шынжырға байланып, арқасына анда-санда қамшы түсiп тұратын күң. Бiрақ көп ұзамай ол бүлiк шығарып, осы планетаның билiгiн басып алады.
  Күштi, бұлшықеттi ханым орктардың назарын аударады. Ал анда-санда олар қамшымен немесе тiкенек сыммен ұрады.
  Агрипина жауап қайтарды:
  - Әлсiз соққы!
  Және сол сәтте бәрi өзгердi. Дәлiрек айтқанда, төбенiң арғы жағындағы орктарға өткiр, ұшты жебелер ұшты. Олар қонжық аюларды жұдырықпен ұрып, көзiнен шығып, шап пен кеудеге тiгiс салды.
  Агрипина оны алды да, шынжырларды қағып, оркқа қарай жүгiрдi. Ол оның басын шынжырмен тесiп алды.
  Және ол ән айтты:
  - Мен шайтан сияқтымын! Мен астананы қиратамын!
  Эльфтер аман қалған орктарға тұтқиылдан секiрiп түстi. Олар осы сәндi адамдардың өкiлдерi, кiшкентай және әсем Unicorns-та.
  Орктарды тез өлтiрiп, кесiп тастады. Осыдан кейiн қыздар шынжырдан босатыла бастады. Сондай-ақ, сиқырлы таяқшалардың сиқырының көмегiмен Агрипина да шынжырдан босатылды.
  Жас әйел бостандыққа шықты. Және күштi, бұлшықет туберкулезiмен.
  Осыдан кейiн оның бүкiл қыздар командасы болды. Ендi мiне, сұлу жауынгерлер айдалада жалаңаш, кесiлген аяқтарын таптады.
  Агрипина тiсiн шымырлатып:
  Жол қисық бойымен өтедi,
  Жалаң аяқ қыздар...
  Жамандықты жою үшiн төсек құрттарынан шаршадым,
  Мен өз бақытымды күлдiргiм келедi!
  Қыздар да өте агрессивтi және күрескерлiк болды. Олар ән айтып, секiргiсi келдi. Ал олардың аяқтары, шын мәнiнде, қажығанымен, құлағанымен, тесiлгенiмен сымбатты.
  Мiне, команда шеруi. Олармен бiрге бiр мүйiздi және садақпен эльфтер.
  Агрипина бойында күш-қуатты сезiнiп, ән айтады:
   Спартак заманынан берi - бұл сенiм өмiр сүредi,
  Дүниеде ешқашан құл болмауы керек!
  Егер шебер намыссыз болса - ол асқазанды пешпен жылытады,
  Ал шаруа суықта қатып қалды - бұл тағдыр емес деп сенiңiз!
  
  Орыс жiгiтi Спартак - ол бiзге қылыш тартты,
  Ал оның арғы жағында езiлген дария шексiз көтерiлдi...
  Ер болсаң - намыс өмiрден қымбат,
  Дүние бақытында өмiрдiң ағуын қаласаңыз!
  
  Стенка Разин құлдардың лагерiн түзеткiсi келдi,
  Ерiк болуы үшiн әркiм басқара алады ...
  Ал ол сияқтылар ұятты қабылдай алмады,
  Ал олардың артында халық - сансыз әскер тұрды!
  
  Азаптау, тiреу және қазық - патшалардың дәлелдерi,
  Әркiм ғасырлар бойы бәрiн тартып алғысы келедi!
  Бiрақ бостандық, сенiңiз, бiр миль нан мен бал,
  Ал мұндай арман көптен берi жүрегiмiзде лаулап жүр!
  
  Күн күркiредi - қазан, ендi бiздiң күшiмiз,
  Ел отқа оранды, қан мен азап!
  Бiрақ Иса тозақтағы дұрыс тұңғиыққа жол бермейдi,
  Қатты қамшыланған адам жақсылыққа қуанады!
  
  Ленин есiктi ашты, Сталин батыл жетектеп,
  Қадам басқан сайын қасиеттi мақсатқа жақындап келемiз!
  Бiрақ шайтан келдi, қырық бiрiншi зұлым жылы,
  Ал ендi қанымыз ағыс сияқты, тамырдан құсады!
  
  Бiз сiздермен бiрге елмiз; бiздiң абыройымыз сенiң өмiрiң,
  Ешқашан орыс халықтарын тiзе бүкпе!
  Ресейдi ұстаңыз, Отан үшiн күресiңiз,
  Ұрпақ ерлiгiнiң мәнi де, тұзы да осында!
  
  Фюрер - сұмдық мәйiт, ал Рус - алып,
  Ал өзбек пен орысы бар шешен бiртұтас!
  Коммунизм - монолит, жан мұраты,
  Қарсыластардың полктары тортқа айналды!
  
  Ғарыш жастарды шақырады - керней шақырады,
  Марстан тыс жаңа шекара болады!
  Бiз коммунизм құрып жатырмыз - олар рубльдi жойды,
  Азаматтығы маңызды емес!
  
  Бүкiл ғалам, сенiңiз, қазiр қызылға айналады,
  Жұмаққа апаратын есiктер - қызыл жұлдыздар болады.
  Адам басқаларға бауыр - ертеде құтырған аң,
  Ал махаббат, сұлулық таза жырларда жырланады!
  
  Сондықтан, жалқаулығыңыз бен жалқаулығыңызды аямаңыз,
  Сұңқардай соғысып, Отанымыз үшiн!
  Ал сендер, жауынгерлер түнде де, күндiз де жұмыс iстейсiңдер,
  Едем бағы не гүлдеп, тәттi шырын бередi!
  Агрипина жалаң аяқ тобымен бiрге ән айтты. Кенет ол коммунизмдi жақтайтын сияқтымын деп ойлады. Агрипина кеңестiк кезеңдi бiлмедi: ол тым жас едi. Жақында ол отыз жетi жаста, ал қазiр 2023 жыл. Кеңес өкiметi туралы оның есiнде не қалды? Бұл оның көзiнде де, санасында да аңыз. Агрипина, айтқандай, өз заманының перзентi. Әрине, мен кеңестiк кезең туралы ең жақсы пiкiрлердi естiген жоқпын. Мысалы, тiптi банан сияқты нәрсе де тапшы болды. Иә, кәмпит, сағыз да. Ал джинсы сирек болатын. Ал Горбачев тұсында сөрелерден тiптi ащы арақ пен темекi де жоғалып кеттi. Ұзын кезек, талондар, карточкалар, бос дүкендер, жалпы тапшылық - Кеңес заманы халықтың есiнде осылай.
  Және оларды ешкiм қайтарғысы келмедi. Қалай болғанда да, Мәскеуде коммунистер қиын тоқсаныншы жылдары да мардымсыз дауыс жинады. Бiрақ Агрипина өте бай болды, әрине капитализм үшiн. Нелiктен ол кенеттен солшыл идеялар туралы ән айта бастады?
  Жас келiншек жұдырығымен иегiнен жұдырықтап, ысқырды:
  Көктегi таңдалған патшамыз,
  Бiздiң патша елес жын сияқты...
  Бiздiң патшамыз, тағдырдың хабаршысы
  Бiздiң патшамыз тек сенсiң!
  Люцифер! Люцифер! Люцифер! Люцифер!
  Агрипина оны жабайы қуанышпен қабылдады және ән айтты:
  - Сiз ұлы Люциферсiз, нұрға сәуле түсiрiңiз,
  Ал киелi соғыс қылыш - сырын кес!
  Және тағы да қыз, дәлiрек айтсақ, ересек және тәжiрибелi әйел ән айта бастады;
  Бiздiң патшамыз, аспанның елшiсi,
  Бiздiң патша елес жын сияқты.
  Тағдыр таңдаған патшамыз,
  Бiздiң патшамыз тек сенсiң!
  Люцифер! Люцифер! Люцифер! Люцифер!
  Жауынгер айдалада осылай ән салып, тепкiлейдi. Ал оның көңiл-күйi көтерiңкi болды. Неге ол кәмелетке толмаған болуы керек.
  Бiрақ бұл жерде тағы да толқулар байқалады. Эльфтер орктардың жақындағаны туралы сигнал алды. Және жарты шеңбер бойымен тiзiлдi. Шабандоздардың жартысы эльфтер болды. Әдемi қыздар, дерлiк жалаңаш, бiрақ асыл әшекейлермен жабылған.
  Олар қырғын шайқасқа дайын болғаны анық.
  Агрипина жалаңаш, күштi аяғын таптады. Оның қолында салмақты садақ пайда болды. Көптеген жебелердi ұстай алатын үлкен.
  Қыз, дәлiрек айтсақ, батыр әйел:
  Қансорғыштардан бұлттар ұшты,
  Жерден алыс емес жерде тозақ атылды!
  Жылан панзваледе жорғалайды, дiрiлдеген бейбақ,
  Бұлттар қанға бөлендi!
  
  Толқындар жанып, тозақ дауылындай шашырап жатыр,
  Және ол ең батылдардың әскерiмен кездеседi!
  Бiз әдемi сұлу әйелдердi қорғаймыз
  Бiз аталарымыздың ерлiгiне лайықты боламыз!
  
  Жерiм, сен қандай азаппен ыңылдадың,
  Қарсылас жүз жаралы iз қалдырды!
  Бiрақ орктарды тастайық, бiз бiрден тұғырдан түсемiз,
  Қаһарлы жылдардың iндетi ұзаққа созылмайды!
  
  Ал өлiм қазiрдiң өзiнде бұлттардың артында ағарып жатыр,
  Бiрақ бiздiң ойымыз көкке жыртылды!
  Атышулы зұлымдарды шаңға айналдырайық,
  Жыртыңыз, бiлiңiз, орктарды жартысына бөлiңiз!
  
  Бiз тыныштық пен кәрiлiктiң шiрiгенiн бiлмеймiз,
  Бiз - киелi Отанымыздың перзенттерiмiз!
  Барлық жарқын аюлармен шайқасты,
  Бiз бұл тамырларды атамыз!
  
  Зұлым бомба күшпен жарылды,
  Бiзге снарядтың не керегi бар, мына күн күркiреуi!
  Эльфи жауынгерлерi көп нәрсеге қабiлеттi,
  Ал үстiңгi жағы фюрер үшiн төменгi болады!
  
  Жер асты дүниесiнiң тозағы, тозақ тұтанды,
  "Жолбарыс" жыртқыш тұмсығымен рокад бойымен жорғалады!
  Барлық шаршау бiзден бiр сәтте ұшып кеттi,
  Көңiлдi ойындардың уақыты аяқталды!
  
  Қолдағы граната, өлiмге лақтыру,
  Мiне, тұмсықтағы "Жолбарыс" мықтап қабылданды!
  Ал Фюрер Татар қазандығындағы қазандықта,
  Эльфтерге әлемдi ашпау үшiн!
  
  Қаһарлы лақтырған аюдан дiрiлдейдi,
  Мiне, эльфтер Рейхстагының үстiнде ту желбiредi!
  Отанға күн нұрын шашып,
  Өйткенi, Орк рейхi шаң мен күлге айналды!
  Агрипина ән айтты, ал басқа күңдер және эльфтер көтердi. Барлығы керемет және керемет көрiндi.
  Ал күңдердiң қолдарында садақтар, тiптi ерлi-зайыптылардың арбалеттерi де болды. Олар жiптi тартып, жебелердi ата бастады. Олар доғамен жарысып, алға келе жатқан орктарды тесiп өттi.
  Бұл жүндi және иiсi бар аңдар жабайы және қызғанышпен шайқасқа шықты.
  Бұл шынымен шайқас болды. Жалаңаш дерлiк эльфтер садақтарынан атып тұрды. Ал еркек эльфтер күштiрек және өлiмге әкелетiн арбалеттердi пайдаланды.
  Олар болттарды үлкен күшпен лақтырды. Дауылға көтерiлiп бара жатқан орктарды айналдырып, тесiп өттi. Және оларға ауыр соққылар жасады.
  Зергерлiк тәж киген эльфтердiң бiрi айқайлады:
  - Қасиеттi соғыста бiздiң жеңiсiмiз болады! Эльвия туы алға - қаза тапқан батырларға даңқ!
  Сөйтiп, ол жалаң аяқпен жiптi тартып, үлкен жебенi атып жiбердi.
  Ол тағы да айқайлады:
  - Бiздi ештеңе тоқтата алмайды! Бiздi ешкiм жеңе алмайды!
  Ал эльфтер құлдармен бiрге орктарды жебемен лақтырды. Және оларды мұқият толтырды. Бұл олардың шайқастың өте агрессивтi панорамасы болды.
  Жауынгерлер феноменальды және түсiнiксiз күш көрсеткен супер болды.
  Содан кейiн тағы да ғажайып және өте ойнақы адамдардың әндерi.
  Тиыннан артық сенiмдi ештеңе жоқ
  Ол шын мәнiнде өтiрiксiз жарқырайды!
  Шын мәнiнде, дублон - әлемнiң билеушiсi,
  Оның тiрегi - мықты қылыш пен қалқан!
  
  Онда пұтқа табынушы құдайлар жасырылған,
  Күндей нұрлы алтын жүз...
  Қарақшылар-паразиттер әлi бар болса да,
  Жан саудасында жолға шыққан кiм!
  
  Монета, бұл пұт және бас перiште,
  Ол барлығын құтқарушы, жоюшы.
  Алтынсыз жалдамалы дамас тозып,
  Ақшасыз жеңiс шайқаста болмайды!
  
  Бiрақ не қалайсың, адам жүрегi,
  Сiзге өлместiк сатып алу үшiн аң аулау ...
  Бақыттың есiгiн ашкөздiкпен ашу үшiн,
  Ғасырлар өмiрiнiң жiбiн тоқуға!
  
  Бiрақ дублон мұны да ала ала ма?
  Алтын шеңбер армандауға қабiлеттi ме?
  Орақ ұстаған қария сәлеммен келмесiн,
  Ал мәйiтханада маңдайына мөр баспады!
  
  Тиынға көп бақыт керек болса да,
  Күнәға бой алдыруымыз үшiн!
  Бiрақ адамның құмарлыққа күшi жоқ,
  Әтешке тары сияқты, қыздар!
  
  Ол асқазанға көп түскiсi келедi,
  Қырғауылдарды, ананас фунтын жеңiз.
  Сiз көрге дейiн тамақ iше алмасаңыз да,
  Сiз ақшаға өте жақсы болсаңыз да!
  
  Ал табыт, тiптi тым қымбат тұрады,
  Өйткенi онда патшалардың орны бар!
  Өйткенi, перiште пiшiнде нөлдi салады,
  Маңдайға соққы, миға таяқ!
  Жауынгерлер, әрине, шайқаста кем түспейдi. Ал орктар үлкен шығынға ұшырап, шайқас қашықтығын бұзып өткенде, арулар қылыштарын ұшырды.
  Альбина күлдi. Оның қолында бiрден екi қылыш пайда болды. Ол оларды айналдырып, жел диiрменiн айналдырды, орктардың бiрнеше басын кесiп тастады және ысқырды:
  - Сiз қателесiп кеттiңiз!
  Осыдан кейiн ол оны жалаңаш өкшесiмен алып, орк генералының иегiнен теуiп жiбердi. Ол құм салынған қап сияқты құлады. Ал сынған иегiнен тiстерi түсiп кеттi. Және бәрi өте әдемi және керемет көрiндi. Қыздардың хормен асқан ынтамен ән айтқаны:
  Тәңiрiм, күннiң сөнбесiн сұраймын,
  Қыздың көзқарасы мәңгi жас болсын!
  Бiздiң рыцарь жартастардың үстiнен көтерiлуi үшiн,
  Көлдердiң жамылғысы кристалдан да таза болуы үшiн!
  
  Жаратқан Ие қандай әдемi дүние жаратты
  Олар ондағы күмiстi жедi, ал үйеңкi - рубин!
  Қыз iздеу, Құдайдың идеалы -
  Мұны iстеу үшiн ол шайқастарда жауларды кесiп тастады!
  
  Жiгiттiң жүрегiнде ауыр не бар?
  Ол бұл дүниеден не тапқысы келедi?
  Ал, ескек неге сынды?
  Үлкен мәселелердi қалай шешуге болады?
  
  Құдайым, мен де бақытты болғым келедi,
  Көктегi арманыңызды табыңыз!
  Сәттiлiк жiптi үзбеуi үшiн,
  Жолдың астына әкелу үшiн, балласт-линия!
  
  Бiрақ мен махаббатсыз өлшемде не iздеуiм керек,
  Қыз үшiн не қымбат болуы мүмкiн?
  Бақытты қанға салу қиын,
  Онда сiз тозақта ғана жүзе аласыз!
  
  Бөлу мен үшiн азап
  Соғыс әлi де қорқынышты түс!
  Мiне, үзеңгiде табан, ат мiнген,
  Зұлым орк жазалаушыға балта әкелсе де!
  
  Олар бiздiң қыздарымызды толықтай алады,
  Оларды азаптап, денелерiн отпен өртеп жiбередi!
  Бiрақ бiз фюрердi жеңiлiске ұшыратамыз,
  Бiздiң Эльф ешқашан өлмейтiнiн бiлiңiз!
  
  Той ойнаймыз зұлым соғыстан кейiн,
  Сонда балалар күледi!
  Олардың бәрi маған қандас,
  Мен аңға шықтым, майлы ойын болады!
  
  Ал емен, изумруд сияқты, оның жапырақтары,
  Жiгiт керемет жұмыс жасады дедi!
  Ар-ұждан кристалдай таза болсын,
  Және тек плюстерде баланста сандар болады!
  Бұл жерде әншiлер, керемет және ерекше қыздар. Егер олар қазiрдiң өзiнде күресе бастаған болса, онда аюлар оларға қарсы тұра алмады.
  Агрипина бетiн ашып, ысқырды да, қылыштарымен тағы бiрнеше орктың басын кесiп тастады:
  - Менiң қолымнан бәрi келедi, сiз оны көресiз!
  Содан кейiн ол жалаң аяғын агрессивтi және жүндi аюлардың бiрi офицердiң шап аймағында жылжытты. Ол шынымен де оның доптарын алып тастады. Бұл шынымен де қыз болды - Супермен.
  Бұған қарсы кез келген жүндi аю армиясы дәрменсiз болуы мүмкiн.
  Агрипина күлiп, саусақтарын аузына тықты. Және ол бар күшiмен үрледi. Қорқынышты, агрессивтi, тырналған дыбыс шықты. Ауадан терiсiн жұлып алғандай болды.
  Ал майдан даласын айналып жүрген бiрнеше жүздей алып лашындар жүрек талмасына ұшырап, бұршақтай құлады. Ал олардың өткiр тұмсықтары жорғалап келе жатқан орктардың бас сүйектерiн тесiп, сүйектерiн жарып жiбердi. Және, сөзбе-сөз айтқанда, миды қағу.
  Агрипина қылыштарымен көбелектiң техникасын орындап, үлкен банданың осы аюларының бiрнеше басын кесiп, ақырды:
  - Мен жақсымын, бәрi маған бағынады,
  Түсiнiктi, түсiнiктi!
  Ал бүкiл жер дiрiлдейдi,
  Оларды жалаңаш өкшеңiзбен жаншып тастаңыз!
  Осыдан кейiн шыдай алмаған орктар көтерме рейске айналды. Қыздар мен эльфтер оларды қууға асықты, сонымен бiрге жекпе-жек және агрессивтi ән орындады;
  Қорқыныш әрқашан жылан сияқты келедi
  Сiз оны күтпейсiз, бiрақ ол есiктен кiрiп кетедi!
  Сiз бақытты, кең пейiлдi отбасысыз,
  Адамдардың хайуан екенiн бiлмейсiң!
  Мiне, шабандоз орданың жорығы басталды,
  Татарлар бiзге жебелердi жауып жатыр!
  Бiрақ бiз батыл ерлiк үшiн туылғанбыз,
  Бiз ауыр соққыларға төтеп беремiз!
  
  Құдайдың жақсы екенiн ешкiм бiлмейдi
  Осылайша адам қатыгез болды!
  Ажал табалдырығын қағады -
  Ал Весельвул мүйiздерiн оттан шығарып алды!
  
  Иә, бұл көне заман,
  Онда бiз өте керемет болдық!
  Өйткенi, бұл менiң арманым емес едi,
  Бiз бұған барған жоқпыз, алыс таулар арқылы!
  
  Бiрақ егер сiз тозақта болсаңыз
  Керiсiнше, азап, құлдық, шайқас әлемiнде!
  Мен әлi де үмiтiмдi үзбеймiн
  Жүрегiңiз барлық ырғақтармен соқсын!
  
  Бiрақ сынақтар, бұл бiздiң тiзбек,
  Бұл ойлардың оңай болуына жол бермейдi!
  Қажет болса, бiз төзе аламыз,
  Ал айқайласаң, бар өкпеңмен!
  
  Ақын, ол - жыршы, әрi арамза,
  Бiрақ ыстық шайқас алаңында емес!
  Отанның жаулары өледi,
  Олар тез әрi тегiн жерленедi!
  
  Ендi оны алыңыз, Мәсiхке тағзым етiңiз,
  Белгiшелердi сүйiп, өзiңiздi кесiңiз!
  Мен адамдарға шындықты айтамын деп сенемiн,
  Сыйлық ретiнде Жаратқан Ие көп нәрсенi бередi!
  
  Дарт Вейдер Шайтанға қарсы
  Дарт Вейдердiң үлкен темiрге ұқсайтын флагмандық әскери кемесi Жер планетасына жақындап қалды. Оның артында галактикаға және ғаламның таңғажайып негiздерiне өлiм әкелетiн басқа кемелер бiр антиәлемнен екiншi әлемге көштi. Бұрыштық, ғарыш империясы Сит. Ал олардың жанында жыртқыш пиранхаларға ұқсайтын реттелген, бiлiмнен тыс тоталитарлық Стелзанат.
  Бетперде киген, кең иықтары мен дулығасында үлкен мүйiздi екi метрлiк қаскөй айуандықпен:
  Сiз Люк Скайволкерден құтыла алмайсыз! Бұл не сен, не мен, бiрақ екеумiзге де галактикада орын жоқ!
  Биiктiгi мен иық енi бойынша Дарт Вейдерден кем түспейтiн қисық және спорттық Лира Велимара оның керемет кеудесiн белсендi түрде шайқады. Генерал-қыздың жауынгерлiк костюмi мүлдем мөлдiр және оның бұлшық еттi, бойжеткен денесiн бiрде-бiр сызықты жасырмады. Оның қоладанған терiсi кiршiксiз болды, оның емшегi лағыл сияқты жарқырап, назарда болды.
  Дарт Вейдер сұлулыққа ашкөз қарады. Стальзанның екi жұлдызды генералы (ғарыш империясы соншалықты қанiшер және жаулап алуға бейiм, сондықтан қара Сит күшi оның фонында бейкүнә сәби!), өте сексуалды көрiндi.
  Бiрақ ол не iстей алады, байғұс мүгедек? Кибернетикалық протездi қолданасыз ба?
  Лира оның ойын тоқтатып, салтанатты үнмен айтты:
  - Үмiт үзбе, досым... Жер бетiнде Сүлейменнiң сақинасы бар, оның фонында Люк Скайуолкердiң құдiретi темекi түтiнiнiң бiр ұшы ғана!
  Дарт Вейдер маскасының астынан ауаны зорлықпен шығарып, ысқырды:
  - Мен өзiмдi нағыз, тiрi денеге айналдыра аламын ба?
  Бұлшық еттерi қоладанған терiсiнiң астында әйгiлi Лира күлiп:
  - Джин мен ифриттiң қолынан бәрi келедi! Бұл ғаламның билiгi!
  Дарт Вейдер әуенсiз ән айтты:
  - Иә, байғұс ғалам iлiндi,
  Зұлым жындардың сансыз қараңғылығы!
  Сүлейменнiң жек көретiн сақинасы -
  Iске қосылды және басын кесiп тастады!
  
  Бiрақ бiлiңiз, Вейдер, әрине, пешка емес,
  Және мәңгiлiк қамыт астында жүрмеу керек ...
  Зұлым жауларды отқа айналдырады,
  Әлемдердiң билеушiсi болады!
  Лира жауап ретiнде билеп, сымбатты, ұзын және өткiр саусағымен көк шарды көрсеттi:
  - Бұл Жер!
  Сұлу спортшы дауыстап ән салды:
  - Иллюминаторда жер, иллюминаторда жер, иллюминаторда Жер көрiнедi... Жарғыштарды көздедiк, қашықтықты өлшедiк, ал адамның үйiн жермен-жексен етемiз!
  Алайда, шетелдiктер тым ерте қуанды. Жер орбитасында ғарыштың қараңғылығынан шыққан ондаған үлкен әскери кемелер пайда болды деген жаңалық көк планетаның барлық қорқыныштары мен үкiметтерi арасында ең күштi дүрбелең тудырды. Мыңдаған жауынгерлiк қаруы бар бөтен жұлдызды кемелер, көптеген эмитенттер адамдарға таптырмас әсер қалдырды.
  Елу кеме - жиырма бес Император және жиырма бес Стелзанат.
  Жер үстiндегi тозақтық билiк... Ал неге екенi белгiсiз, адамдар жат планеталықтардың бейбiтшiлiкпен келгенiне шынымен сенбедi.
  Лира Велимара, Дарт Вейдерге:
  - Жерлестерге үндеу оқып берейiн!
  Қара Лорд бұл үзiндiге ашуланды:
  -Ал сен неге? Бiзде кемелер саны бiрдей!
  Сұлу бойжеткен күштi, өгiз мойнын шайқап, күлдi:
  - Иә, олар сiздiң бетiңiздi көргенде қорқады ...
  Дарт Вейдер саңыраулықпен айқайлады, оның даусы iлмектегi жолбарыстардай тұншығып:
  - Ал бiз жердегiлердi қорқытуымыз керек! Олар бiрден табандарын көтерсiн!
  Жер планетасын қиратып, жаулап алу тәжiрибесi бар Лира Велимара күлiп былай дедi:
  - Уақыт келдi, уақыт болды, радиода - Боярский сөйледi ... Өзiнiң мас дауысымен - ол бүкiл әлемдi қорқытты!
  Қара лорд бақылау сканерiн тартып алмақ болып, голограммаға қарай жүгiрдi. Лира Дартты ойнақы аяқтарының саусақтарымен, масканың артында ұстап алып, бұзақыны лақтырып жiбердi. Вэйдердiң жауынгерлiк костюмi қатты дауыстап, ұшқындар сөндi.
  Ал қола гарпи Лира күлдi:
  - Әй, әлгi әлгi әйелдi бiрiншi өткiзу керек екенiн бiлмейсiң бе!
  Стальзанат империясының гипериондық қарулары жер орбитасында айналатын спутниктерге және басқа да адам қалдықтарына өздерiнiң жарқыраған отын шығарды.
  Содан кейiн Лира Велимараның өзi пайда болды. Ол барлық экрандарда бiрден пайда болды, тiптi теледидарлар мен компьютер мониторларын өшiрдi. Ол жалаңаш және әдемi болып көрiндi, шашында төрт кибернетикалық шаш қыстырғыштары бар, сүйкiмдiлiк пен жойылу сиқырын шашады. Қатыгез күш әлемiндегi нағыз құдай!
  Жарқыраған құлыншақ бұлбұлдың сайрауымен сыбырлай бастады:
  - Жерлестер! Бiз сiздiң бейшара кiшкентай әлемiңiздi жаулап алмақ емеспiз. Үлкен гарнизонмен империяны өлшеу үшiн бiзден тым алыссың. Қыздың сапфир, топаз және изумруд көздерi қатты жарқ еттi, тiптi гиперлазер сәулелерi сияқты жарқ еттi. Ал дауыс әлдеқайда суық болды. - Бiз сiздi ұсақ-түйек кварктарға таратамыз, ал гипермагогравитатордың көмегiмен жаныңызды жер асты әлемiне, мәңгiлiк тозақ азабына жiберемiз!
  Бұл қорқынышты естiлдi, бiрақ мұндай қоқысты жалаңаш және өте тәбеттi әйел жеткiзуi күлкi сияқты қорқынышты емес!
  Осы кезде қара бетперде киген қорқынышты бет пайда болды және гипертитан желбезектерi арқылы гүрiлдегендей:
  - Қысқасы, бiз сенi мүлде құртқанша бiзге Сүлейменнiң жүзiгiн бер!
  Лира тотыққан кеудесiн сiлкiп, ысқырды:
  - Өте азаппен жойылды!
  Қызыл жарықпен жарқыраған қылыш мықтап қысылған жұдырығын сiлкiп, Дарт Вейдер қосты:
  - Ал бiз наркозсыз кастрация жасаймыз!
  Жер планетасында кiм күлдi, кiм жылады және жүйке коликiмен ауыра бастады. Көк ай астындағы бiр адам ғана шынайы қуаныш сезiмiн сезiндi. Түркия президентi Ердоған ақырын айнаға жақындады. Және печенье көрсеттi. Мен оң қолымның сұқ саусағымен үйлесiмдi безендiрiлген жарқыраған тасқа таң қалдым.
  Османлы сұлтандарының мұрагерi:
  - Сүлейменнiң жүзiгiн қалайсың ба? Нелiктен жүктеуге немiс вигвамын бермеске?
  Дарт Вейдер голографиялық суреттер арқылы жердегiлердiң тым көңiлдi реакциясын көрiп, ысқырды:
  - Халыққа ультиматум жариялау керек!
  Лира Велимар кемпiрқосақтың барлық түстерiмен жарқыраған Зенкидi шығарды:
  -Ал бұл не?
  Дарт Вейдер көзiнiң түпсiз ұңғымаларында жеңiске жеткен үнмен түсiндiрдi:
  - Бұл халықаралық сөз. Жоюға кепiлдiк берiледi!
  Лира күлдi де, оның ұзын, моноатомды үшкiрленген тырнақтарындағы ұшқындарды байқады:
  -Ой балалар! Тек еттi ғана жоюға болады... Ал Магогравитация - бұл одан да салқын болады!
  Дарт Вейдер жаңа, таңғажайып күшпен барлық гравомаг сәулеленушiлерiн қосты. Және ол саңыраулықпен белуганы итере бастады.
  Қара мырзаның дауысы қандай едi, тiптi сауыты да ақ болды:
  - Ультиматум! Ультиматум! Мен сенi жойып жiберемiн!
  Лира Велимара өзiнiң керемет кеудесiн тербетiп, сәндi жамбастарын бұрады. Сонымен бiрге ол жердегi фольклорды есiне алып, айқайлады:
  - Орыс мафиясы, сен өлiмдi дүниеге әкелдiң! Сутегi бар арақ - ерлердiң мүшесi бұзылды! Ал бiзде ғарыштық Сабантуя күшi бар!
  Ұлы Стелзанаттың жауынгерлерi ән айтады:
  - Бiз бақытсыз жәндiктер емеспiз - суперниндзя тасбақалар ... Зеңбiректер - Чебурашканың құлағы - бiз барлығын дақ тәрiздi күйдiремiз!
  Ғарыштық шетелдiктер ультиматум қойды, бiрақ нәтиже болмады. Содан кейiн Лира Велимара ұсынды:
  - Ал, мұны салқын түрде жасайық ... BASIC-тi жағамыз ба?
  Дарт Вейдер, оның барлық ақымақтығына қарамастан - гиперплазмалық зарядсыз мидан не алуға болады, күңкiлдедi:
  - Жарық қылыштың көмегiмен агрессивтi келiссөздер жүргiзiлуде ме?
  Лира көзiн қысты да, жалаң аяқпен ат басы бар дойбы иттi итерiп жiбердi. Шахмат тақтасы, ат пен қолтырауынның қоспасы сықырлап, ренiшпен төбенi айналдырды. Генерал-қыз аяғын тығып тастағандай ыстық ультраплазма оның жалаңаш өкшесiн қытықтап, жетi түстi басын шайқап:
  - Жоқ сұлу! Шамның орнына бiз термокварк бомбасын лақтырамыз!
  Дарт Вейдер өзiнiң ұзын, жылан тәрiздi клондалған тiлiн шығарып, оны маскасының тұзды жиектерiмен жүргiздi. Ал iштен жанатын қозғалтқыш сынғандай шын жүректен айқайлайды:
  - Мен термокварк бомбаларын, ал термопреон бомбаларын одан да жақсы көремiн!
  Лира қыңырланып, аяғын тағы да қозғады, бұл жолы қалақай жапырағы жабылған мысыққа:
  - Сен преонмен тамақ жасауды бiлмейсiң!
  Қара лорд қисынды түрде жауап бердi:
  - Қалай бiлмесең, үйретемiз, қаламасаң, мәжбүрлеймiз!
  Лира тырнақты солдаттың иегiн шайқады.
  - Гиперплазмалық атқылау! Бiр термокварк снаряды!
  Гравитациялық зеңбiректiң кең ұңғысынан көк толқын жайлап ұшты. Көлемi кәдiмгi қарбыздай шағын зымыран Жер планетасының бетiне шықты.
  Велимараның лирасы инелiктей секiрдi және онымен бiрге Стелзанаттың бiрнеше жалаңаш жауынгерлерi.
  Дарт Вейдер маскасын жымиып күлдi.
  -Ал ендi не болады?
  Бiрақ аннигиляциялық түсiрiлiм тiптi радарларға да көрiнбейдi - бұл шығарылған фотон ұшу жұлдызының жылдамдығынан асатын жылдамдық!
  Владимир Путиннiң шабуыл туралы бiлуге уақыты болмады. Кейде надандық Алланың рақымының соңғы әрекетi болып табылады.
  Гиперплазмалық Gehenna Жер планетасындағы ең қуатты армияның Жоғарғы Қолбасшысын жұтып қойды. Миллиондаған адамдар болған апатты түсiнбей тұрып плазма мен гиперплазмаға буланып кеттi.
  Жапырақтары жүздеген мың өлiмге әкелетiн жойылу тiлдерiмен гүлдедi, олардың әрқайсысының өзiндiк реңктерi мен динамикалық жойылу үлгiсi бар.
  Үлкен қоңыр саңырауқұлақ 500 шақырымнан астам биiктiкке көтерiлдi, ал жарылыс толқыны жер шарын бiрнеше рет айналып өтiп, тiптi Америка Құрама Штаттарында да барлық терезелердi қағып жiбердi. Жарқырау бүкiл ионосфераны, түстер мен гүл шоғырларының өлшеусiз көптiгiн қамтыды. Контузиядан алып цунами толқындары көтерiлдi. Екi жүз метрден астам су бiлiгi барлық континенттердi басып, ондаған мың кемелердi суға батырды. Электр желiлерi iстен шықты, қалалар қараңғылыққа батты, тек жалындаған жалындар мұнда және мұнда үзiлдi.
  Қазiрден бастап Жер планетасында жаңа дәуiр басталды. Айдаһардың сағаты келдi.
  Гиперэнергияның шайтандық ағындарына жауап ретiнде Сүлейменнiң сақинасы күштi разряд алды.
  Ердоған жүздеген мың жынның күшiн сезiндi. Түркия президентi әп-сәтте қызарып, iсiп кеттi. Кiшкентай тарақан мұрты бар қарапайым адам (оны Адольф Гитлерге ұқсатады!), Эвересттен құлаған көшкiн сияқты өседi.
  Османлы диктаторының азаматтық костюмi жарылып, бұлшық еттерi секiрiп кеткендей өсе бастады. Мiне, Едроғанның кең иықтары ежелгi Сұлтан сарайының қоймасына тiрелдi.
  Бiраз уақыт бойы үрленетiн көпiршiк кеңейдi, ақыры мәрмәр қабырғалары құлағанша. Көптеген түрiк оққағары әр жаққа шашырап кеттi. Ал Османлы диктаторының гаремiнен шыққан жартылай жалаңаш құлдар жалаңаш аяқтарын үрейлене жұлқылап, жаншылып қалу бақыты болмаса, шашылып немесе жорғалап кете бередi.
  Ал Одроган көлемi бойынша супермен сияқты өсе бердi. Түркия астанасы Анкараның ғимараттары оның етiгiнiң астында тегiстелдi. Мұнда Османлы диктаторы қазiрдiң өзiнде Эвересттен жоғары. Сталзанат пен Қара Сит империясының жұлдызды кемелерiнен оның биiк сұлбасы өте анық көрiнедi.
  Лира Велимара ашуланып:
  - Неткен алып жiгiт... Оның абыройы бар - көп шығар!
  Дарт Вейдер бетпердеге түртiп тұрды - сондықтан ондағы сурет лайланып, қарлығап, дiрiлдеп кеттi:
  - Аяқтары балшықтан жасалған алып тас!
  Лира көзiнен бiр-екi найзағай жiбердi де:
  - Ал дауыс перiштедей болуы керек! - Артынан көз қысты, өте қымбат жезөкшеге тән. - Гүлдi жырла, ұялма!
  Ал түрiк диктаторы Эдроган үрлемелi көпiршiктей тез iсiп кете бердi. Ең қауiптiсi, оның қолында ұзын және тез өсiп келе жатқан қылыш пайда болды.
  Ендi Эдроганның өсуi мың теңiз милiн құрайды және бұл шек емес. Түрiк диктаторы қаншалықты бұлшықеттi болды - үлкен бұлшықеттер сөзбе-сөз көтерiлiп, шайқалады - кез келген, тiптi ең дiрiлдеген бодибилдер де оларға қызғанады.
  Ал оның қылышы жеңiлмейтiн қазынаның гүл шоғырында тоғысқан жұлдыздардай жарқырайды.
  Ал Түркия Президентiнiң тiстерi ұзарып, зымыран вампирiнiң өте өткiр, қиғаш азу тiстерiне айналады. Ал жаңа пiскен батыр дәу қылышын сiлтей бастайды.
  Лира Велимара саңырау дауыспен айғайлайды:
  - Фюрердегi термокварк заряды... Уф, түрiк сұлтанында - от!
  Дарт Вейдер үлкен, алтын жалатылған басқару джойстiгiн қолғабымен түртiп, мысқылдай айқайлады:
  - Нелiктен Гиперплазма емес! От - бұл ескiрген жердегi өрнек!
  Лира Велимара оның сымбатты, қызға ұқсайтын аяқтары, жалаңаш, қызғылт табандары металл едендi қалай қағады:
  - Жылулық атқылауды берiңiз! Антипулярлық қателер!
  Ал термокварк зымырандар артына отты iз қалдырып, қалыңдықтың құйрығындай iз қалдырып, оған енген көптеген рухтар мен жындардан iсiнген Эдроғанға қарай ұмтылды.
  Өлшемi онсыз да аймен салыстыруға болатын Османлы диктаторы ғарыштық қылышын бұлғады. Ал Сит империясының жұлдызды кемесi - "Бабун" зымырандық крейсерi жан түршiгерлiк соққыдан сынып қалды. Шашыраған гиперплазмалық фрагменттер... Және керемет және фазмогориялық нәрсе құлады.
  Сонымен қатар, бұл өте тривиальды - клон сарбаздары өте прозалық түрде өлгендiктен. Биороботтардан артық емес эмоцияларды көрсету. Бiрақ олардың командирi Санта клон емес, қобалжығаны анық. Ол жасырын түрде қанша хатам құлын сатқанын есiне алды. Ендi ол анти-әлемнiң тозағын және күштiң қараңғы жағының азабын күткенi сөзсiз!
  Ердоғанның термокварк зымырандары. Олардың әрқайсысы Хиросимаға тасталған жүз миллиард атом бомбасының энергиясын алып жүрдi. Османлы диктаторының күштi, бұлшықеттi денесi жаралар мен жарылған ультра ядролық бомбалардың жарқырауымен жабылған.
  Лира Велимара жалаң аяғын әдемi мұрнының үстiнен өткiзiп, сықырлады:
  - Әрине жоқ! Мен шарап алғым келедi - бiр қорап Camel темекiсi!
  Дарт Вейдер тырнақты табанын қыздың жалаңаш, бұлшықеттi арқасына қойып, оны оның үстiнен жүгiртiп, ән айтты:
  - Байсалдылық - өмiр нормасы!
  Лира қара лордтың әлеуеттi қарсыласының иегiне тiзе бүгiп:
  - Ең алдымен тапсырыс бер!
  Ердоған айды жою үшiн жеткiлiктi зарядтармен тесiлген болса да, Меркурий жүктесе де, Османлы сұлтаны одан да үлкен болды. Ол қазiр шынымен де үлкен перi ифритке ұқсайды. Оның қылышы Стелзанат пен Сит империясының кемелерi арасында құрбандарды белсендi түрде iздедi.
  Дарт Вейдер термокварк зымырандары бұл мастодонға ертегiдегiдей зиян келтiрмегенiне және суперлазер тiптi Ердоғанның күшiн тамақтандыратынына қарап, Лираға ұсыныс жасады:
  - Бiз күшiмiздi бiрiктiремiз бе?
  Стальзан империясының жалаңаш сұлуы қара мырзаны түсiнбедi:
  - Қалай? Бiз сондай бiртұтаспыз!
  Бикини киген генерал Астара бұл ептi жауынгер қыз өз нұсқасын ұсынды:
  "Оған термопреон зарядын лақтырайық!
  Күштiң қараңғы жағын зерттеушi және ғалымның қызығушылығын оятқан Дарт Вейдер маскадан дауыстап сұрады:
  - Бұл преонды бiрiктiру процесiне негiзделген қару ма?
  Астара бұлшық етi мен сiңiрiн иiп, қара мырзаға иiлiп тағзым еттi.
  - Иә, тақсыр! Мұндай реакция зымырандағы 1000 пентатонға тең энергияны пайдалануға мүмкiндiк бередi. Немесе Хиросимаға он, жүз триллион атом бомбасы тасталған жоқ!
  Қара лордтың ұшқыр ойы лезде есептелдi және Дарт Вейдер таңдана ысқырды:
  - Апыр-ай! Мұндай жарылыстан тiптi Юпитер планетасы кварктарға айналады!
  Лира Велимара қандай да бiр себептермен мұндай оптимизммен бөлiспедi:
  - Мұндай соққыдан Жер планетасы жанады. Күн жүйесiндегi барлық тiршiлiк жойылады!
  Дарт Вейдер ғарыштық шайқасты тамашалады. Ердоған жыртқыш пираньяға ұқсайтын "Стелзанат" әскери кемесiн кеспек болған. Ол өзiнiң керемет маневрлiк қабiлетiн пайдаланып, жеңiлiске жол бермеуге тырысты.
  Алайда гипериондық қарулар мен суперлагер батареялары Ердоғанның ультра-магоплазмалық етiне мүлдем жарамсыз болды. Ол миллиардтаған жындардың энергиясын жинап, жылдамдығы жарықтан асып түстi.
  Сонымен, пышақпен шұжық сияқты кесiлген ептi армадилло болды. Сонымен бiрге жүздеген миль қашықтықта үлкен ұшқындар ұшып кеттi.
  Османлы диктаторы саңырау дауыспен:
  - Банзай! Сiзде табыттың дизайны болады!
  Дарт Вейдер қашықтықты есептей отырып, шынайы алаңдаушылықпен атап өттi:
  -Егер термопреон заряды жарылып кетсе, онда бiз өзiмiз де көбелектер шамындай ұшып кетемiз!
  Лира Велимара қара лордқа ұялып көзiн қысты да, сенiмдi түрде:
  - Қорықпа, менiң қара терминаторым! Термпреонның жинақталған ұшы бар!
  Лорд Вейдер үмiтсiз қолын бұлғады.
  - Жарайды, от! Осы арада мен күштiң барлық қараңғы жақтарын жинаймын!
  Құрамында перi рухтарының жетпiс екi тайпасының барлығын қамтитын Ердоған жер бетiнен ұшты.
  Түркия сұлтаны ұзындығы бойынша Айдың диаметрiнен екi рет асып, жын-шайтандық және феноменальды күшпен жарқырады. Мұндай шайқас қазiр ғарышта жүрiп жатыр. Ердоғанның қылышы найзағайдан да жылдам ұшып, оқ жаудырған жұлдызды кемелердi қиратады.
  Тiптi жартылай жойылатын бөлшектер де жындардың мұндай жай ғана жабайы күшiне мүлдем жарамсыз. Пышақтың ұшына түскен ғарыш империясының алып жойғышы сары-көк жалынмен жанып, тiптi сынықтарын да қалдырған жоқ.
  Бiрақ Лира Велимара жеңiнен "тромпэйс" - термопреон зымыранын суырып алды. Термопреон толық босатылған кезде термоядролық реакцияға қарағанда 7 квадриллион есе көп энергияға қабiлеттi.
  Кумулятивтiк термопреон заряды сәл әлсiз, бiрақ ол жойылуды салыстыруға келмейтiндей дәлiрек көрсетедi. Ал ендi олардың флагмандық кемелердiң iшi князь-плазмалық дақтарды шығарды.
  Басқарылатын және интеллектуалды бағытталған термопреондық зымырандар қораптың сыртында осылай көрiнедi. Оның тұрақты заты жоқ, сондықтан оны түсiру мүмкiн емес. Бiрақ сонымен бiрге зарядтың өзi нысананы таңдайды.
  Ханшайым-плазмалық дақ Ердоғанды қорқытады. Ол жалтарудан тартынады, бiрақ ультра жетiлдiрiлген зат жылдамырақ болды. Өрмекшi сияқты, гиперядролық бомба жаңа пiскен патша мен жындар императорының құдiреттi денесiн сорды!
  Лира Велимара табандарын қызу шапалақтап, ән айтты:
  - Мен оны жұлып аламын! Оны кварктарға бөлейiк!
  Геркулес сияқты құдiреттi Ердоған қатты қисық болды және ол гуттаперча шарындай еңкейiп кеттi.
  Өте жаңа жұлдыз жарылған. Жақын жерде орналасқан бiрнеше Сталзанат пен Сит империясының жұлдызды кемелерi артқа лақтырылды, бұл көптеген батареялардың платформалары мен бөшкелерiн өртеп жiберетiн гиперплазмалық бiлiк. Стальзан империясының көптеген клондары мен әдемi Амазонка қыздарын қиратты.
  Ердоғанның өзi бұралып, бұрылды да... Одан да үлкен әрi қорқынышты болды. Екiншi қылыш жыртқыш паразит өсiмдiктiң өркенiндей оң қолын тесiп өттi.
  Ал Осман империясының диктаторы саңырау күлдi:
  - Әй, бейшара ғарыштық келiншектер.... Сендер жай ғана Шайтанның қызметшiсiсiңдер, ал шын мәнiнде Шайтан менiң құлым!
  Осы кезде Жер планетасында торнадо соғып тұрды. Дүниежүзiлiк мұхит толқындары гиперядролық iндеттен әп-сәтте қызып, барлық тiршiлiк иелерiн күйдiретiн тiк қайнаған сумен қайнады. Ал ормандар мен зәулiм үйлер жанып тұрды.
  Жүз триллион Хиросима ай орбитасының қашықтығынан жарқ еттi - бұл әзiл емес! Ал бүкiл Жердi шарпыған өрт оны тура мағынада тозаққа өртеп жiбердi.
  Вашингтонның орнында жарқыраған, қатты жарық жалыны жарқ еттi, содан кейiн үлкен күлгiн-қоңыр гүл пайда болды. Жарқыраған бүршiктен жетi гиперплазмалық жапырақ бөлiнiп, аспанға көтерiлдi. Олар он секунд бойы кемпiрқосақтың барлық түстерiмен жарқырап тұрды , содан кейiн бiрден күңгiрттенiп, стратосферада қалқып тұрған үлкен күлгiн-қызыл ұшқындарды қалдырды.
  Көздi ашып-жұмғанша ондаған, жүздеген миллион адам жанып, элементар бөлшектердi шашыратып жiбердi. Алыстағылар соқыр болып, жанды шырақтай жанып тұрды. От адам етiн азаппен жалмады. Адамдардың терiсi сыпырылып, шаштары шаңға айналып, бас сүйектерi күйiп кеткен. Жарылыс толқыны аккордеон сияқты, зәулiм ғимараттарды бүктеп, талай жанды, соңғы уақытқа дейiн ыстық бетон қабiрлерге тiрiдей көмiп тастады.
  Техас штатындағы аққұба, жартылай жалаңаш мектеп оқушылары допты қуып келе жатқанда, олардан ауырлық толқыны өтiп, күйген шөпте күлгiн сұлбалар ғана қалды. Бейшара ұлдар, олар соңғы сәтте не туралы ойлады: мүмкiн олар анасын атаған шығар, немесе фильм кейiпкерлерiнiң бiрi, сансыз компьютерлiк ойындар.
  Дүкеннен қоржынымен оралған бойжеткен айқайлауға да үлгермей, күлiмсiреп, арғы әлемге кеттi. Бала жай ғана фотондарға жарылып, атмосфералық құйында ғажайып түрде аман қалған садақ лентасы ғана айналды. Метрода жасырынған, ақ және түстi адамдар қысым астында шыбын сияқты жаншылды, сол кезде ұшақта ұшқандарды стратосферадан тыс жаһаннам торнадолары лақтырды, бұл одан да жаман және баяу өлiм ... Салқын вакуумда жыртқыш пиранья ауа қалдықтарын жеп жатқанда, адамдар дюралюминий қабырғаларына бастарын ұрып, көздерi ұясынан шығып кетедi.
  Өлiм кедей мен миллиардердi, сенатор мен тұтқынды, кино жұлдызы мен қоқысшыны теңестiрдi. Миллиондаған жандар аспанға үңiлiп, дүние төңкерiлiп, адамдар өмiрдiң жiбi қаншалықты жiңiшке екенiн, бiр-бiрiне қаншалықты қажет екенiн алғаш рет сезiнгендей болды. Ана мен бала қиранды астында тұншығып, бiр-бiрiне қатты жабысып қалғаны сонша, оларды жер асты дүниесiнiң барлық күшi жұлып тастай алмады.
  Тiптi жартылай механикалық құбыжық Дарт Вейдер де күштiң қараңғы жағымен көз алмасына сiңiп кеткен миллиардтаған жердiң азабы мен азабын сезiндi.
  Ал шарасыздықта ол күштiң қараңғы жағының феноменальды көрiнiсiн барлық талшықтар мен массаларды өзiне шақырды.
  Лира Велимара бұл мәселеде оны қолдап, қара лордқа күштi қолын созды. Олар психикалық түрде бiрiктiрiлдi. Олардың биоплазмалық өрiстерi бiрден араласып, әйелдiк және еркектiк принциптер бiрiктiрiлiп, теоплазмалық күштердiң бiрлестiгiн құрады.
  Осыдан кейiн таңғажайып, сөзбе-сөз супер-фантастикалық өзгерiстердi жүзеге асыратын орасан зор гипергравиомагиялық коллапс пайда болды.
  Ғарыштық империя мен Стелзанаттың аман қалған жұлдыздары сынап шарлары сияқты бiр бүтiнге жинала бастады. Олар тез бiрiктiрiлiп, прицепс-плазмалық пластилинге басылып, олардың арасында бiртұтас және монолиттi тұтастықты құрады.
  Бөлшектер бүкiл кеңiстiкте айналып, индукциялық катушкадағы үгiндiлер сияқты шығып жатты. Содан кейiн Сит империясының флагмандық жұлдызды кемесiнiң орнына пулеметтiң жарқыл сияқты жарқырауы естiлдi, содан кейiн алып адам пайда болды.
  Оның фигурасы бiртүрлi болды. Лира Велимара сияқты дене мен аяқтар жалаңаш және елiктiргiш, бiрақ басы, иығы мен қолы Дарт Вейдердiң қара жауынгерлiк костюмiмен жабылған.
  Бұл қорқынышты гибрид болып шықты: қараңғы күштердiң иесi, СС әскерлерiнiң жауынгерi Стелзанат Велимара. Сонымен қатар, Венерамен диаметрi бұзақы өлшемдерi. Мұндай құбыжық туды және оны экстремалды көрiнiс, гипергравитациялық сиқыр жасады.
  Дарт-Лираның қолында екi шам қылыш жарқ еттi, қызыл және күлгiн. Екi қару да өте жарқын және қарқынды жарқырап, жарқ еттi. Жартылай қыз, жартылай кибернетикалық организм Ердоғанға қарай жылжыды.
  Әдемi, жалаңаш, бойжеткен аяқтарының астында вакуум саңырау етiп естiлдi. Бұл құбыжық жарылғыш заттар көрiнбейтiн мина алаңымен өтiп бара жатқан сияқты көрiндi, бiрақ бұл оларды одан да жойқын етедi.
  Диаметрi Венерадай iсiнген түрiк диктаторы әрiптесiне қарай жүрдi. Олар жақындап, бiреуi жалаңаш, қыздай аяқ астынан, ал екiншiсi биiк етiктiң астында миллиондаған күн күркiреуi сияқты гуiлдедi ... бос!
  Дарт Вейдер мен Лира бiр бөтелкеде Ердоғанды қылышпен қарсы алды.
  Османлы диктаторы жауап ретiнде ғана үредi:
  - Жауға мейiрiм жоқ!
  Дарт Вейдер жауап бердi:
  - Қайталау ана - кабанения!
  Ал олардың қылыштары жабайы айқаймен, миллиард Кракатау жанартауларының атқылауын кесiп өттi. Ал вакуум шайқалды. Эфир құйындарында кварктар биледi.
  Соққыдан дiрiлдеп, зұлымдық пен iзгi рухтардың сансыз топтары тоқыған денесiн сезген Ердоған:
  - Шайтанға! Сен мықтысың!
  Дарт Вейдер шабуылын жалғастырып, үредi:
  - Және ол ешқашан әлсiз болған емес!
  Ердоғанға қара лорд пен викс жауынгерiнiң гибридi шабуыл жасады. Ал оның қарсыласы күш-қуаты мен жылдамдығы жағынан кем түспесе де, қылыштасу өнерiнде, әрине, түрiк президентiн галактикадағы ең жақсы жауынгерлер мен қылышшылардан тәлiм алған жауынгер - Джедимен салыстыруға келмейдi.
  Лираның даусы әлдеқашан естiлдi. Мына тозақ қыз да жақсы оқитын. Олардың империясында ер адамдар болмағандықтан, қыздар кибернетикалық құрсақта тәрбиелендi. Оларды компьютерлiк бағдарламалардың көмегiмен қоректiк ортада эмбрион пайда болған кезде де өлтiруге және күресуге үйреттi .
  - Түрiк азаматының баласы, саған ұнамайды, сенде осындай қабылдау бар!
  Ал принцепс-плазмалық қылыш Ердоғанның жақсы тамақтанған кружкасын шауып тастады. Османлы диктаторының кесiлген мұрты құлап, эфирдiң құйынында бұралып, жыртыла бастады, жойылатын бомбалардың тұтас бiр шоғырындай опырылды. Ал кесiлген бетiнен қан төгiлдi. Оның үстiне әрбiр тамшыда сыпырғыштары бар жындар мен бақсылар шашырап жатты.
  Түрiк диктаторы жауап беруге тырысты, бiрақ Дарт Вейдер қылыштың қисық астына өте ептiлiкпен сүңгiп кеттi және ол жаудың бұлшық еттерiнiң тұтас қабатын кесiп тастап, жауды бүйiрден талқандады. Ердоған одан бетер айқайлап, қайта шабуыл жасады.
  Дарт Вейдер әткеншектi қайтарып жiбердi, ал лираның жалаң аяғы жаудың шап тұсына тидi.
  Ердоған қатты айқайлады және сықырлаған ноталар сезiлген жабайы ыңылдап:
  - Ендi сен өлдiң!
  Дарт Вейдер шабуылын жылдамдатып, шабуылдағанда ән айтты:
  - Әйтеуiр, соңы, бұл соңы емес! Соңы тек бастамасы ғана!
  Ендi ол өзiнiң қолтаңбасын ұстап тұр, оның көмегiмен граф Дуко жеңiлдi. Кесiлген қол семсермен бiрге вакуум толқынында iлiнедi. Содан кейiн ол да жыртыла бастайды. Бiр жерде олар қайта пайдалануға болатын, реактивтi, ұшырғыштар - сверхноваларды шығаратын сияқты.
  Төзгiсiз азаптан көзi томпайып кеткен Ердоған шегiнiп, басын айға соқты.
  Жер планетасының серiгi соққыдан деформацияланып, кең жарықтармен жабылып, магманың белсендi атқылауы басталды. Ай қатты ұрылған жүзге ұқсай бастады. Лира тағы да Ердоғанның аяғын тiзе астынан қозғады, ал қорғансыз жақтан Вадердiң семсерi оның иығынан ұстап, қалың ет пен бұлшықеттi кесiп тастады.
  Османлы диктаторы қазiрдiң өзiнде анық жүзiп келе жатқан едi, оның жалғыз аман қалған қылышы кең амплитудада ұшты, бiрақ қара лордтың қызыл қылышының ұшы қарсыласының қолына тидi. Содан кейiн анық бұрылыс және Ердоғанның тағы бiр кесiлген табаны жойылып, сиқырлы петардалармен жыртыла бастайды.
  Османлы диктаторы қарусыздандырылды және оның айдаһар сияқты соңғы шарасыз әрекетi ұшқынмен жану болды.
  Ол бiрден триллиондаған от шашатындай болды. Ал плазма атқылауы бүкiл күн жүйесiн дерлiк су басқан. Қызған жалын толқындары бiр-екi секундта Плутонның орбитасына қарай жүгiрдi. Дарт Вейдердiң маскасы мен қолдары аман қалды, бiрақ Лираның жалаңаш, қыз тәрiздi өкшесi әбден күйiп кеттi.
  Генерал-қыз ауырып айқайлады - от табанын қатты күйдiрiп жiбердi, тiптi үлкен көпiршiктер бiрден iсiнiп, күйiп, қарайып кеткен әйелдiң аяғы мен табанында. Тiземе жеттi...
  Бiрақ Дарт Вейдер кәсiби қозғалыспен, секiрумен және дененiң бұрылуымен және қылыштардың бiрiктiрiлген қозғалысымен Османлы президентi Ердоғанның үлкен, мүйiздi басын бұзды.
  Ұлы жауынгер мен билеушiнiң айға кем түспейтiн алып басы домалап кетiп, қалың көк ерiндер сыбырлады:
  - Бәрi бiттi!
  Осыдан кейiн жарылыстың күркiрегенi соншалық, құлақты естiртер, жойқын және орасан зор, мұның бәрi ғарышта сыналған сутегi бомбасының фонында болған қайғылы сiрiңке оты болды. Аннигиляциялық гиперплазманың ағындары ғарышты Күннен, содан кейiн Афла-Центавр мен Сириустан басқан...
  
  
  
  
  БАҚЫТСЫЗ ЖIГIТ
  Бiр бала өмiр сүрдi, ол әлi кiшкентай едi, бiрақ қатты бақытсыз. Мектепте ол ренжiп, қуғынға ұшырады, үйде ата-анасы үнемi қолы босамайтын және оны нашар бағалары үшiн сөгетiн, тiптi оны белбеумен ұратын. Ал оның барлық ақымақ, ақыл-есi кем, қорқақ - уланып, соққыға жығылған.
  Бала бұдан шаршап, зұлым қаласын тастап, көзi қайда қараса да, жек көретiн мектептен кетудi шештi.
  Бала әлi кiшкентай және аңғал едi. Ол тек өз қаласында ғана мұндай зұлым адамдар, әсiресе балалар тұрады, ал басқа қалаларда бәрi жақсы және мейiрiмдi деп ойлады. Басқаша болуы мүмкiн емес, өйткенi төртбұрышты теледидар қорапшасы олардың елi әлемдегi ең адамгершiлiгi мол, мейiрiмдi, әдемi және ең жақсысы екенiн толғаныспен қайталайды. Оның елiнде барлық балалар бақытты немесе мiндеттi түрде бақытты болады, ал партия мен оның ұлы көшбасшысы коммунизмге апарады - әркiм өз қалауын алған кезде.
  Ал ұрып-соққан және қудаланған бала мектептегi балалар соншалықты қатыгез және зұлым болғандықтан, оларды ЦРУ мен Моссад жұмысқа алды деп шын жүректен ойлады, бұл қалада бос сөрелер мен адамдардың болуына Американың майлы қарын буржуазиясы кiнәлi деп ойлады. ұзын-сонар кезекке тұрды. Түнде шекараны кесiп өтетiн буржуазиялық және диверсантшылар болмаса, бәрi жақсы болды. Картоптың шiрiп, балалардың тiстерiнiң ауырғанына олардың кiнәсi. АҚШ-та адамдарды азаптау үшiн инъекциялар ойлап табылған сияқты.
  Бiрақ оның кең-байтақ Отанының барлық қалаларында зұлымдық үстемдiк ететiндей болу үшiн, ЦРУ-ның зұлым агенттерi барлық балаларды азғырып, бүлдiредi, оларға күресуге және жатқандарды ұруға үйретедi.
  Жоқ, әлемдегi ең жақсы және ең адамгершiлiктi елде бәрi мейiрiмдi және бiр-бiрiне күлетiн және саусақтарыңыздың арасына жасырылған түйреуiш iлiнiп қалады деп қорықпай қол алысуға қауiпсiз қала болуы керек.
  Бала бұған нық сендi, әлi де мейiрiмдi және бейбiт қалалар бар. Ол көктемнiң алғашқы, жылы күндерiн әрең күтiп, ата-анасынан жасырын түрде тоңазытқыштан бәрiн алып шықты. Ал дүниедегi ең адамгершiлiгi мол, ең бай, мейiрiмдi, бейбiтшiлiктi сүйетiн елде онша көп өнiм жоқ едi. Мен сөмкем мен сөмкемдi осымен толтырдым, оқулықтар мен дәптерлердi алдын ала сiлкiп тастадым, олар қосымша ауырлық тудырды және ... Анда-санда қорқақтай қарап, есiктi ашып, көшеге секiрдi.
  Бала үнемi өз ауласына шығуға қорқатын. Оған ол жерде мiндеттi түрде ұрып-соғатын, мүгедек ететiн, қорлайтын, түкiретiнi немесе одан да жаман нәрсе жасайтыны көрiндi. Бiрақ әлi ерте көктемнiң таңы, бәрi мектепке барады, аула бұзақыларының жанынан тайып, әрi қарай жүруге мүмкiндiк бар. Өзi бөтен, күлкiге айналған осы тоқсаннан бастап, олар әлi бiлмейтiн жерлерге дейiн. Бұл жерде ол тек бойында қалпақ киген ақ шашты бала.
  Адамдар неге сонша ашуланады? Олар оны қатты жек көретiндей, ол оларға не iстедi? Оның үстiне олар оны жек көредi, жер шарындағы ең адамгершiлiгi мол, мейiрiмдi, адамгершiлiктi және әдiл елде емес пе? Ол оларға не iстедi? Бiреудi ренжiттi, жала жапты, қорлады, түкiрдi, сатқындық жасады ма?
  Қайырымды, жанашыр, бiр-бiрiне көмектесу керек деп бәрiне айтпады ма. Бұл шайқас жаман, ал әлсiздерге көмек керек пе? Бiрақ бұл үшiн олар бәрiбiр ақымақ, әлсiз, ақымақ ... және басқа да күрделi және түсiнiксiз сөздi - пацифист деп санады ма?
  Бiрақ мұны бiзге балаларға арналған барлық ертегiлер, кiтаптар, теледидарлар үйреткенi таңқаларлық емес пе. Асқақ бекзат, жанқиярлыққа бейiм, таудай тiк тұрған адамдар осылай соғуы керек емес пе. Адамның ағасы емес пе? Өмiрдiң мәнi жақсылық жасау емес пе?
  Нелiктен шын мәнiнде кiтаптарда, фильмдерде, тiптi информатика сабақтарында үйретiлген нәрселер жоққа шығарылады? Бұл ақымақ, абсурд, күлкiлi, жаман деп саналады!
  Нелiктен бiздiң балаларда және оның құрдастарында сонша ашу мен жек көрушiлiк, олардың ар-ұжданын тыңдағысы келмеуi, зорлық-зомбылық пен қиратуға деген ұмтылыс? Бiлiм қайда барады, игi iстерге табыну олардың дүниедегi ең адамдық және адамдық құдiретiнде. Жер шарының түкпiр-түкпiрiндегi жәбiрленгендерге көмектесiп, қорғайтын күште. Бұл қара нәсiлдiлердi, үндiлердi, ауыр және ауырғандардың барлығын аштық пен табиғи апаттардан құтқарады.
  Баланы шақырды... Ол қорқыныш сезiндi. Ендi оларды ұстап алып, қорқытады.
  Ол естiмегендей кейiп танытып, қарқынын үдете түстi.
  Жауап ретiнде жабайы айқай:
  - Тежегiштi ұстаңыз! Бiз сенi өлтiремiз!
  Оның дауысындағы жабайы ашуланшақтық, оған соншалықты жек көрушiлiк? Ал не үшiн? Ол оларға не iстедi? Әрi мейiрiм, достық, мейiрiм туралы айтатын, опасызды жек көрмейтiндей, өз анасын бауыздағанды жек көредi.
  Бiрақ бала бұл қаланы тастап кетуге, бұдан былай бұл қарғыс атқан, жек көретiн мектепке бармауға шешiм қабылдады. Осы тозақ канализациясынан қашып, басқа, мейiрiмдi, таза, мейiрiмдi қаланы табыңыз. Өйткенi, оның ең қайырымды елiнде мұндай қалалар болмаған шығар.
  Бала ебедейсiз, әлсiреген оны қуып жетiп, мойнынан ұрып жiбередi, кете алмай қалады деп қатты қорықты. Бiрақ автобус та бар. Сiз оған секiруiңiз керек, содан кейiн бұзақы мен қарақшы артта қалады.
  Бұл жолы баланың жолы болып, соңғы сәтте ол автобустың жабылатын табанына секiрiп үлгердi. Есiктi жiңiшке, балаша қол қысып қалды, бақытына қарай көп емес, ол азық-түлiк толы сөмкенi ұстай алды.
  Ол кезде автобуспен жол жүрудiң құны әлi шамалы едi, ал шағын қалада кондукторға жалақы төлеу тиiмсiз болатын. Оның үстiне адамдар адал, төрт тиынға жаны ашымайды. Бiр-екi құрдасы баланы қуып жете алмай, қоқыс жәшiгiне ашуын илейдi. Қалаған олжасының тайып кетуiне темiр кiнәлi дегендей аяғымен аяусыз тептi. Ал бала көлiк айдап, Құдай Иемiзге дұға еттi (айтпақшы, олар үйреткендей, ол мүлде жоқ!), есiк жақын арада ашылып, қолын босатады.
  Соңында келесi аялдамада қол бос және сiз орындыққа отырып дем аласыз. Бала өзiнiң жек көретiн ауласынан алыстаған сайын, оның жаны тыныштанды. Олар бiлмейтiн жерде қауiпсiз.
  Бәлкiм, басқа бала, керiсiнше, оның орнында үйге жақынырақ болуды, оның алынбайтын қабырғаларынан қорғауды iздеудi армандайтын шығар. Бiрақ үйдiң ауласы баланы үнемi үрей туғызатын. Ол тiптi түнгi түндердi және оның тозақтық, қатыгез құрдастарын армандайтын. Бала көшеде мүмкiндiгiнше аз жүруге тырысты. Сабақтан кейiн жеккөрiнiштi, қатыгез құрбыларым шығып, мазақ ете бастағанша, тiптi менi бiрден ұрып жiбергенше уақытында болу үшiн киiм ауыстыратын бөлмеге барынша жүгiрдiм. Бала жұбанышын тек кiтаптардан тапты. Ол кезде компьютер де, интернет те жоқ, тiптi теледидарда да болған жоқ - тек үш арна, ең жақсы жағдайда олар үздiк студенттердiң пионерлерiн көрсетедi немесе ән хоры - әлемдегi ең адамгершiлiктi және адамгершiлiктi елде өмiр сүру қандай жақсы . Ең сорақысы, егiстiктерден жалықтыратын репортаждар және егiн жинау үшiн үздiксiз шайқастар. Аптасына бiр рет, жексенбiде, шектеуге сәйкес, қызықты, көркем фильмдi немесе ертегiге баратын бағдарламаны көруге болады.
  Ал бала кiтапқа көмiлiп, оларда асқақ, асыл және ертегiлердi суреттейтiндi ұнататын.
  Ол жиi сабақта, егер құрбылары түтiктен түкiрсе немесе резеңке лентамен атса, шаршамаса, ол да ертегi, мейiрiмдi әлем туралы ойлайтын. Коммунизм түпкiлiктi салынып, жалпыға ортақ, жалпыға ортақ бауырластық болатыны туралы.
  Содан кейiн Альфа Кентавр, Сириус, Үлкен Урса, Стрелец шоқжұлдызының балалары бiрiктiрiледi. Және кең күлiп, олар қол ұстасып. Мысалы, Балықтар шоқжұлдызының балаларының басы күмiс қабыршақтармен жабылған және алтын түстi, жарқыраған желбезектерi бар. Ал Стрелец шоқжұлдызында олар кентаврларға ұқсайтын шығар.
  Барлығы өте тыныш және әдемi. Бiр-бiрiне сыйлық бередi, ән айтады. Жаулық та, арамдық та жоқ, бiреудiң артына түйме, өлi бақа да салмайды.
  Жақында коммунизм келер едi, бүкiл әлемдi өшпендiлiк торына айналдырған және бiздiң кеңестiк балаларды жақсылықты жек көруге үйреткен жеккөрiнiштi ЦРУ - ол жойылып, жойылсын! Өйткенi, үндiстердi қырып-жоюдан Ауғанстанға дейiн соғыс қорқынышын тудырған америкалықтар. Олар радио дауыстарымен адамдарды жынды қылып, қол көтередi, ағайынға қарсы, бесiктен жеккөрiнiш ұялатады!
  Автобус жол бойымен ақырын жылжып келедi. Мамырдың сыртында таң - күн ендi ғана басталып жатыр. Иә, бала қараңғыдан қорықпайды. Керiсiнше, қараңғы кезде байқамаған өткен құрдастардың сырғып кету, қараңғыда еру мүмкiндiгi көбiрек. Қыста, суық және түн ұзақ болған кезде, әсiресе қатты аязда, сiз көшеге шығып, ашуға толы жiгiттердiң жанынан өтiп кетудi күтуге болады.
  Қыста бұзақылар да тоңып, көшеге сирек шығады. Бiрақ жылы мезгiлде тек азап басталады. Ал дүкенге бару азапқа айналады. Ал бала ойлайды, қандай да бiр нөлдiк ауысу модулiн ойлап табады, сонда сiз дүкенде болған кезде, содан кейiн түйменi бассаңыз, сiз үйде боласыз.
  Жасанды қанаттар әлi ойлап табылмағаны жақсы болуы мүмкiн, оның пәтерiнде, биiк қабатта бала салыстырмалы қауiпсiздiктi сезiне алады. Жылдам жүгiруден терлеп, ақыры есiктi ашып, пәтерге секiресiз, Олимпиада чемпионы мәре сызығын кесiп өткендей сезiнесiз - сiз үйдесiз және қауiпсiзсiз. Ақырында сiз дем алып, қарапайым кiтапты оқу арқылы жұбаныш таба аласыз. Бiр қуанарлығы, олар академик қызғана алатын арғы атасынан кiтапхана қалдырған.
  Жүргiзушi соңғы аялдамада тұрғанын және барлығының кетуi керек екенiн айтты. Бала бейтаныс аймаққа тап болды. Ол соңына дейiн тоқтаған жоқ. Ал бұл жаңалық жағымды әрi таң қалдырарлықтай көрiндi. Бiр қадам жасау керек сияқты, және сiз Изумруд қаласының сиқыршысы Эли сияқты өзiңiздi ертегi және бақытты елде табасыз.
  
  ЖЕҢIСКЕ ДЕЙIН СОҒЫС
  1945 жылдың 13 сәуiрi. Берлин қаласы, императорлық канцлер ғимараты.
  Сыртқы iстер министрi Риббентроп Германияның атақты даушысы және жауы Молотов бастаған кеңес делегациясымен жүргiзген келiссөздерден жаңа ғана оралды. Соңғы шайқастарда төрт кеңестiк танк армиясы толығымен дерлiк жойылғанына қарамастан. Ал 1 сәуiрде Батыстың несие-лизинг бойынша көмегi тоқтатылды, Сталин әдейi көтерiлген талаптарды қойды.
  Риббентроп Роммельге өкiнiшпен былай дедi:
  - Кеңес делегациясымен келiссөздер тығырыққа тiрелдi. Компромисстiк нөлдiк нұсқа - 1941 жылғы маусымдағы шекараға оралу Сталинге сәйкес келмедi. Коба талаптары - Клайпеда облысы, Шығыс Пруссия және 1939 жылғы шекаралардағы бүкiл Польша. Сондай-ақ ол Словения жерлерiне, Венгрияның бiр бөлiгiне және Румынияның мұнай кен орындарына ие. Ол миллиондаған кеңес жауынгерлерiнiң бәрi басталған жерге келу үшiн өлген жоқ деп мәлiмдейдi. Сонымен қатар, Жүсiп бiзден өтемақы талап етедi, барлық әскерилер мен бейбiт тұрғындарды босатуды талап етедi ... Және ол бiздi тек төлем үшiн босатуға уәде бередi! Сонымен қатар, Сталин Финляндиядан аумақтық сатып алуларды алғысы келедi.
  Фельдмаршал Фюрер Роммель мұңайып:
  - 1944 жылғы маусымдағы төңкерiстен кейiн бiз шығыс майданда баяу әрi қыңыр шегiнудi жалғастыруға мәжбүр болдық. Нормандияда жеңiлген одақтастар олар үшiн салыстырмалы түрде құрметтi бейбiтшiлiкке бiзбен бiрге барғанымен, бiрақ ... Қызыл Армия тым күштi және бiз жауынгерлерге барынша қамқорлық жасадық, белсендi қорғаныс пен қысқа қарсы шабуылдарды жөн көрдiк. Иә, орыстар Вислаға барды және тiптi үлкен шығындардың құнына оны кесiп өттi, Словакияға басып кiрдi, Румынияны басып алды ... Бiрақ бұл табыстардың бәрi оларға қымбатқа түстi. Бiзде де қан кеттi, бiрақ мен азды-көптi қанағаттанарлық қорғаныс орнатып, жоғалту коэффициентiн өз пайдамызға үш-төрт есеге азайта алдым. Бiрақ Сталин оның елiнiң де таусылғанын түсiнбейтiн сияқты, ал одақтастар Ресейге көмектесудi тоқтатып, бiзге арқа сүйей бастайды ма?
  Риббентроп қуанышты күлiмсiреп жауап бердi:
  - Шетелдегi ең iрi акулалар бiзге КСРО-ны жаулап алу арқылы алатын жерлерге айырбас ретiнде қолдау көрсетуге уәде берiп жатыр! Ұлыбританиядағы лейбористер үкiметi әлi де тайсалдауда, бiрақ көптеген жеке құрылымдар бiздi қолдауға дайын! Бiзге Бразилия, Испания, Португалия, әсiресе Аргентина көмек көрсетедi. Перрон тiптi бiздiң жақта соғысқа ашық кiретiнiн де жоққа шығармайды. Финдер де соңына дейiн баруға ант бередi! Италияда Муссолинидiң солтүстiктегi позициялары нығая түстi, ал оңтүстiктi батысшыл күштер әлi де бақылап отыр. Бiз соғысты жалғастыруға дайынбыз, фюрерiм!
  Роммель қысқаша бұйрық бердi:
  - Маған сөйле!
  Императордың қару-жарақ және оқ-дәрi министрiнiң шебер, еңбекқор және дарындысы өз орнында отырды. Шпиер барлық қиындықтарға қарамастан, қару-жарақ өндiрiсiн айтарлықтай ұлғайта алды және тезiрек сериялық өндiрiске неғұрлым жетiлдiрiлген өздiгiнен жүретiн зеңбiректердi - "e", "LEV" және "Пантера" -2 шығарды.
  Үшiншi рейхтiң әлi жас және өте жiгерлi экономикалық диктаторы хабарлады:
  - Танк жасау саласында тек сапалық жағынан ғана емес, сандық жағынан да серпiлiске қол жеткiзiлдi. 1944 жылдың желтоқсанында 1960 танк пен өздiгiнен жүретiн зеңбiректер шығарылды. Бұл барлық әскери қиындықтарға және әлемдегi ең жақсы автомобильдердiң жаппай өндiрiске шығарылуына қарамастан! Атап айтқанда, E-25, Leo және Panther-2!
  Қазiргi уақытта танктер мен өздiгiнен жүретiн зеңбiректердiң өндiрiсi айына шамамен екi мыңды құрайды, оның iшiнде наурызда соңғы көлiктер: Е-10, Е-25, Лев, Пантера-2 үштен екiден астамын құрады. танк флоты!
  Роммель құрғақ сұрады:
  - Бiздiң танктер кеңестiк танктерден артық екенiне сенiмдiсiз бе?
  Спиер өзiнiң үнiн парасаттылықпен беруге тырысып:
  - Бiздiң дизайнерлер кеш болса да, азды-көптi сәттi орналасуы, қару-жарағы, қару-жарағы және жүргiзу қабiлетi бар көлiктердi жасай алды. Әсiресе E-25 сәттi болды. Қырық градус ұтымды қисаю бұрышы бар 100 миллиметр маңдай, бүйiрлерi мен артқы жағы 60 миллиметр және EL 71 калибрлi 88 мм зеңбiрекпен қаруланған кезде - өздiгiнен жүретiн зеңбiрек, 80 оқ қоры бар, тек салмағы бар. 26,6 тонна. Қозғалтқышы 700 ат күшi бар көлiк сағатына 75 шақырымнан асады. Сонымен қатар, салмақ резервiн ескере отырып, өздiгiнен жүретiн зеңбiректiң бүйiрлерi 30 мм экрандармен қосымша күшейтiлген. Осылайша, роликтер де, экран да бүйiрдi жабады, бұл машина Т-34-85 снарядтарының соққысын тек маңдайға ғана емес, бүйiрге де ұстайды. Дәл сол 88 миллиметрлiк мылтық 150 - 148 мм броньды 60 градус көлбеуде тесiп өтедi. Атыс жылдамдығын, бiздiң 88 мм зеңбiректiң дәлдiгiн ескере отырып, әлемдегi ең жақсы танкке қарсы мылтық! Ал маңдай қорғанысы тiптi ИС-2 де түсiруге мүмкiндiк бередi. Сонымен қатар, кеңестiк мылтықтардың ұшты снарядтары рикошетке өте сезiмтал. Бiздiң жоғары сапалы цементтелген бронь бетiнiң қаттылығы жоғары және ұтымды бейiмдiлiк бұрышында тамаша рикошеттерге ие!
  Роммель логикалық түрде атап өттi:
  - Ал мұның барлығына қозғалтқыш, берiлiс қорабы және берiлiс қорабы бiрге, бiр блокта орналасуының арқасында қол жеткiзiлдi. Осылайша, олар кардан бiлiгiн үнемдеп, көлiктiң биiктiгiн 144 сантиметрге дейiн қысқартты. Машина барлық кеңестiк үлгiлерден асып түседi және салыстырмалы түрде оңай жасалды. Мысалы, сiз әлi де мұндай танк жасай алмайсыз!
  Спиер жауап қайтарды:
  - "Пантера"-2 және әсiресе "Лев" танкi соңғы әзiрлемелер мен жақсартуларды ескередi. Атап айтқанда, "Пантера" -2 салмағы 47 тоннаны жеңе алды, қару-жарақ пен снарядтар қорын "Корольдiк жолбарыс" деңгейiне дейiн арттырды, ал қару-жарақ жағынан сәл төмен. Ал бұл жиырма бiр тонна айырмашылық. 700 ат күшi бар қозғалтқыш тас жолда 55 шақырым, ал тас жолда сағатына 30 шақырым жылдамдықпен жүруге мүмкiндiк бередi. Жаңа автомобильдер қазiрдiң өзiнде 900 ат күшi қозғалтқышы бар серияға енiп жатыр және сағатына 70 шақырымға дейiн үдей алады. 105 мм зеңбiрегi бар "Арыстанның" қару-жарағы бойынша теңдесi жоқ, алдыңғы сауытында "Король жолбарысынан" асып түседi, бүйiрлерi мен артқы жағы бiрдей. Және барлығы 51 тонна салмағы, қозғалтқышы 900 ат күшi. Бiздiң жаңа танктер - тамаша жүргiзу қабiлетi бар, яғни оларды шабуылдауға болады!
  Роммель күлдi де, тағы да бiлiмдiлiгiн көрсеттi:
  - Ал бұл резервуарда қозғалтқыш, берiлiс қорабы және берiлiс қорабы көлiк корпусының алдында орналасқан, ал мұнара артқа қарай жылжиды. Олар сондай-ақ орналасуды күшейттi. Бiрақ бiзге мықтырақ бүйiрлiк сауыты бар "Арыстан" керек!
  Спир иiлiп:
  - Е-50 танкiнде бiз салмағы жетпiс тоннадан аспайтын Маустың қорғанысы мен қарулануын бейнелеймiз!
  Роммель Спирдi босатып, императорлық әуе министрi Саурды шақырды. Сондай-ақ өте бiлiктi және қабiлеттi менеджер.
  Император Министр жеңiске жеткендей:
  - Бiздiң авиация толық әуе үстемдiгiн алды! Ал ең алдымен батыр немiс өнеркәсiбiне рахмет! 1944 жылы Luftwaffe-мен қызметке кiрген жаңа реактивтi ұшақтар жаппай шығарылады және үнемi өсiп келе жатқан көлемде. Олардың жылдамдығы сағатына 200-350 шақырым болатын кеңестiк көлiктерден артықшылығы бар және қуатты 30 мм зеңбiректермен және зымырандармен қаруланған! ME-163, Me-262, BA-349 истребительдерi және әсiресе арзан, жеңiл, маневрлi және оңай жасалатын HE-162 жаудың лагстары мен яктарынан басымдылығын дәлелдедi. Ар-234 жоғары жылдамдықтағы барлаушы және бомбалаушы ұшақтың жылдамдығы сонша, оны бiрде-бiр кеңестiк жойғыш қуып жете алмайды!
  Сонымен бiрге, ең бастысы, бiз машиналарды сандық өндiруде жаумен теңдiкке қол жеткiзе алдық. Аптасына 150 ME-262 истребителдерi шығарылады, өте күштi қарулар және шайқаста өмiр сүре алады, қазiрдiң өзiнде 300 және бұл сан HE-162 истребителдерi және АП-234 көбеюiмен 120-ға өсуде. Қанаттары сыпырылған ME-262, сыпырғышы реттелетiн қанаттары бар ME-1010, қарулануы мен ұшу сипаттамалары жақсырақ He-262, ең бастысы Ю-287 үлгiлерi жолға шықты. Керi сыпырылған қанаттары бар соңғы машина керемет бомбалау дәлдiгiне ие болады.
  Жалпы, бiз жауды толығымен басып, реактивтi ұшақтардың өндiрiсiн күнiне екi жүз ұшаққа жеткiзудi жоспарлап отырмыз!
  Роммель логикалық түрде атап өттi:
  - Ал бiздiң бұрандалы станоктар айтарлықтай табысты. Мысалы, Фокке-Вульф эволюциясы - ТА-152. Иә, алты қозғалтқышы бар реактивтi бомбалаушы нұсқадағы TA-400 үлкен үмiт бередi!
  Зәуiр мақтанышпен:
  - ТА-400 Оралдың арғы жағындағы кеңес зауыттарын бомбалап, 800 шақырымға дейiн жылдамдыққа жетiп, 10 тоннадан астам бомба таси алады! Ұшу қашықтығы 16 000 шақырым болатын XO-18 құйрықсыз бомбалаушы да солай! Ал реактивтi ТА-183 және басқа машиналар! Бiз ауаны басқарамыз!
  Фельдмаршал Фюрер Заурды босатып жiбердi. Ендi Шмейссермен сөйлесетiн кез келдi.
  немiс пулеметi
  StG 44 (нем. Sturmgewehr 44 - 1944) - Екiншi дүниежүзiлiк соғыс кезiнде жасалған немiс автоматы. 850 мыңға жуық дана шығарылды. Автоматтардың заманауи түрлерiнiң iшiнде ол жаппай шығарылған бiрiншi әзiрлеме болды.
  Ол Екiншi дүниежүзiлiк соғыстың автоматтарынан (ППШ және т.б.) көздеген атудың едәуiр ұзағырақ диапазонымен ерекшеленедi, ең алдымен автоматта қолданылатын тапанша патрондарына қарағанда аралық, күштiрек және жақсы баллистикасы бар деп аталатындарды қолдануына байланысты. мылтық.
  Автоматтандыру StG 44 - бөшке қабырғасындағы саңылау арқылы ұнтақ газдарды кетiрумен желдетiлетiн түрi. Бөшкенiң ойығы болтты тiк жазықтықта еңкейту арқылы бекiтiледi. Қисаю қақпа мен болт тасымалдағыштағы көлбеу жазықтықтардың әрекеттесуi нәтижесiнде пайда болады. Газ камерасы - реттеу мүмкiндiгiнсiз. Көмекшi штангасы бар газ камерасының тығыны машинаны тазалау кезiнде ғана арнайы дрейфпен бұрап шығарылады. Мылтық гранаталарын лақтыру үшiн 1,5 г (фрагментация үшiн) немесе 1,9 г (бронь-тескiш-куммулятивтiк гранаталар үшiн) ұнтақ заряды бар арнайы патрондарды пайдалану қажет болды. 7,92х33 Курц патронындағы оқтың стандартты салмағы 1,57 г. Штангасы бар газ поршенi болт өзегiмен бiрiктiрiлген.
  Шмейссер сондай-ақ жаңа машина - St 54 - оттың жоғары дәлдiгiмен сенiмдiрек және жақсырақ болатынына оптимизм бiлдiрдi.
  Фон Браун сонымен бiрге шынайы оптимизмдi бiлдiрдi - А-10 және А-11 зымырандары 1000 шақырымға дейiн ұшуға уәде бердi және радионың көмегiмен үлкен дәлдiкпен соққы бердi.
  Атом бомбасымен, ядролық реактор жаңадан iске қосылғанға дейiн жағдай нашар болды. Бiрақ бiрнеше жылдан кейiн олар бомбалардың патшайымы серияға түседi деп уәде бердi!
  Бiрақ ең бастысы, американдықтар мен ағылшындар Үшiншi рейх пен оның серiктерiне әлемдiк коммунизмге қарсы күресте көмектесуге уәде бердi!
  Фельдмаршал Фюрер Роммель шештi:
  - Сталинге айтыңыз, бiз соғыс қимылдарын толығымен қайта бастап жатырмыз, содан кейiн коммунизм толығымен және толығымен жойылады!
  1945 жылдың 13 сәуiрi үлкен бас тарту күнi болды!
  Немiс соғысы толыққанды Вислаға күш түсiрмеу үшiн Венгриядан басты соққы бердi. Шабуыл 20 сәуiрде, фашистiк дивизиялардың құрамы жеткiлiксiз болған кезде басталды.
  Немiстер қозғалыс үстiнде дерлiк қорғаныстың бiрiншi шебiн бұзып үлгердi. Олар орыстардың көптеген артиллериясын қолдануына жол бермеу үшiн түнгi шабуыл тактикасын белсендi түрде қолданды. Түнде, әрине, өрт соншалықты тиiмдi емес, ал фашистердiң түнде көру құрылғылары бар.
  Тез арада екiншi қорғаныс шебi де бұзылып, екi қазандық құрылды. Бiрақ штабтың бұйрығымен үлкен резервтер ұрысқа кiрдi. Фашистердi жеңу мүмкiн болмаса да, Майнштейннiң шабуылы тоқтатылды.
  Немiстер бiр ай бойы табанды шайқастан кейiн 70-80 шақырымнан аспай, Словакияның бiр бөлiгiн ғана қайтарып алды.
  Шығыс Пруссиядағы Фриц шабуылы одан да сәттi болмады. Олар қорғаныстың бiрiншi шебiн ғана бұзып өтiп, тығыз қорғанысқа тап болды. Қызыл әскер қазып, қорғануды бiлетiн болып шықты. Және ауыр зиян келтiрiңiз.
  Тек Румынияда ғана Киссельринг үлкен жетiстiктерге жеттi. Фашистiк әскерлер үш қазандық жасап, Молдова мен Буковинаның барлығын дерлiк басып алды. Бiрақ сонда да оларға Одессаға өтуге рұқсат етiлмедi, бұл Бугқа - табиғи су тосқауылына тоқтады! Бiрақ немiстер әлi де көп жердi басып алды. Соның iшiнде Қара теңiз жағалауында және Украинаның Черновцы облысы. Осылайша, майдан шебiн Румынияның мұнай кен орындарынан алыстату. Бiрақ олардың сәуiр мен мамырдағы жетiстiктерi мұнымен шектелдi.
  Қызыл Армия қорғаныста болды, өнеркәсiпте көптеген әскери техника шығарылды. Әсiресе Як-9 истребительдерi мен Т-34-85 танктерi.
  Жазда Роммель қиын жағдайға тап болды - Германияның адам ресурстары таусылды, ал шабуыл үлкен шығындарға әкелдi. Қырық бiрiншi жылдың қайталануымен санасудың қажетi жоқ едi. Кеңес әскерлерi шайқаста шыңдалған, генералдар жоғары бағаға тәжiрибе жинақтады, жеткiлiктi тығыз және терең қорғаныс салынды.
  Сондықтан шығысқа көшу үшiн ақша төлеуге тура келдi.
  Орталықта кеңес әскерлерi әлi де Висла арқылы өтетiн плацдармдарды ұстады. Сталин шегiнгiсi келмедi.
  Роммель КСРО-ға әуе шабуылын бастау туралы шешiм қабылдады. Өйткенi бомбалау ең болмағанда қымбат кәсiп, бiрақ мұндай шабуыл кезiнде адам шығыны әлдеқайда аз! Оның үстiне Америка Құрама Штаттары мен Англия өзiнiң отарлары мен үстемдiктерiмен қару-жарақпен, ресурстармен және тiптi ерiктiлермен белсендi түрде көмек көрсете бастады.
  Реактивтi ұшақтардың әуе шабуылы және үлкен танк әскерлерiнiң абайлап өту әрекеттерi.
  Бiрақ Сталин жеңiлiс күтiп, енжар отырғысы келмедi! 22 маусымда оның әскерлерi Словакия бағытында шабуылға шықты. Жауап ретiнде американдықтар Германияға несиеге мың В-29 бомбалаушы ұшағын сатты.
  Немiстер әуеде үстемдiк еттi және осы уақытқа дейiн танктер мен өздiгiнен жүретiн зеңбiректердiң сапалық артықшылығын пайдалана отырып, Қызыл Армияның шабуылдарына тойтарыс бере алды. Шiлде айының соңында немiс армиясының оңтүстiк тобы басқа қалта құруға әрекеттенiп, шабуылға шықты. Кеңес әскерлерi немiс шабуылын тоқтата алды. Фашистер отыз шақырымдай алға жылжып, үлкен шығынға ұшырамай, тоқтады. Тамызда Қызыл Армия Шығыс Пруссияда да алға жылжыды.
  Жаз бойы майдан шебi көп өзгерген жоқ.
  Ал АҚШ Жапонияға екi атом бомбасын тастады. Хирохито 16 тамызда тапсырылғанын жариялады. Америка қолын босатып, Үшiншi рейхке технология, шикiзат, құрал-жабдық жеткiзудi күшейттi.
  Немiс авиациясының қысымы күшейдi. Фашистер КСРО-ны бомбалауға үмiттендi. Күз екi жақтың да соққылары мен шабуыл әрекеттерiмен өттi. Екi тарап орынсыз шығынға жол бермеуге тырысты.
  Бiрақ жалпы алғанда, Luftwaffe-дiң әуедегi артықшылығы айқын болды. 1945 жылы Үшiншi рейх пен спутниктер алпыс мыңнан астам ұшақты, негiзiнен реактивтi ұшақтарды шығарды және одақтастардан тағы отыз мың алды. КСРО небәрi қырық бес мың көлiк шығарды. Оның үстiне жылдамдық, қару-жарақ және сауыт жағынан жаудан төмен.
  1946 жыл да Қызыл Армияның үлкен шабуыл әрекетiмен басталды. Бiрақ немiстер өздерiнiң ең жақсы пирамидалық танк E-50-iн ұрысқа тастап, кеңестiк бөлiмшелердi жеңiп, оларды Польша мен Словенияға керi итермеледi. Бiрақ қалың қар жауып, кеңес әскерлерiнiң жаппай ерлiгi Немандағы және Гроднодан сәл әрi қарай фашистiк ордаларды тоқтатты! Бандераның қолдауымен фриц Львовқа кiрдi. Соған қарамастан, кең ауқымды шабуыл, дәлiрек айтсақ, оның сәтсiздiгi КСРО-ның Шығыс Еуропадағы тiректерiнен айырылып, ендi соғыс қайтадан большевиктiк Ресей империясының аумағына толығымен көштi!
  Мамыр айында Роммельдiң әскерлерi табыстарын нығайтуға тырысты, бiрақ бiрнеше айлық шайқастан кейiн олар тек Барановичи, Вильна шебiне жеттi, содан кейiн Ригаға жақындады. Фашистер оңтүстiкте бiршама сәттi болды - олар Винница мен Житомирдi алды - Киевке жақындады! Ал Одесса Кеңес әскерлерiнен ажыратылды.
  Алайда немiстер де орасан зор шығынға ұшырады - он төрт жастан жасөспiрiмдер мен алпыс бес жастан бастап аталар әскерге шақырылды. Бiрнеше әйелдер дивизиялары, сондай-ақ әлсiз секс өкiлдерi соғысқан жеке снайперлiк және авиациялық полктар құрылды!
  Күзде немiстер қорғанды, кеңес әскерi оларды сезiндi. Қыста да шайқастар қызып жатты. Ауа үстемдiгiн сақтап қалған немiстердi сындыру мүмкiн болмады. Қоршауда қалған кеңестiк Рига мен Одесса қалалары құлады, бiрақ фрицтер шабуылды одан әрi дамыта алмады.
  1947 жылы кеңестiк Т-54 танкi сериялық өндiрiске кiре бастады, ол негiзгi немiс пирамидалық E-50-мен бәсекелесуi керек едi. Рас, кеңестiк машина әлi де қару-жарақ пен қару-жарақ бойынша немiс машинасынан төмен болды, бiрақ ол арзанырақ және жеңiл болды. Жаппай өндiрiс шiлде айында басталды.
  Авиацияда жағдай нашар болды, бiрақ 1947 жылы 30 желтоқсанда бiрiншi кеңестiк МИГ-15 реактивтi истребителiнiң ұшуы болды.
  Бұл ауадағы фашистiк монополияның аяқталатынын бiлдiредi.
  Жаппай өндiрiс 1948 жылдың мамырында басталды. Машинаның өзi жылдамдық пен қарулану жағынан ME-362-ден сәл ғана төмен болды. Рас, немiстер әлi де эйстердiң жақсы қалыптасқан өндiрiсi мен жауынгерлiк тәжiрибесiн бастады. Бiрақ ауада КСРО тепе-теңдiкке жететiнi белгiлi болды.
  1948 жылдың күзiнде жаңа келiссөздер басталды.
  Германияның халқы жойылды, бiрақ КСРО-ның да қаны құрғады. Сонымен қатар, немiс физиктерi кеңестiктерден озып кете алды, ал Үшiншi рейх ядролық бомбаны сәттi сынап үлгердi.
  Роммель қалыпты нұсқаны ұсынды - немiстер жеңiп алғандарының бәрiн алады. Ригадан Одессаға дейiн.
  Сталин жауап ретiнде нөлдiк нұсқаға келiстi. Не бiз саған, не сен бiзге!
  Келiссөздер қайтадан тығырыққа тiрелдi.
  Коба кез келген азды-көптi маңызды өнеркәсiпшiлермен, дизайнерлермен және әскери сарапшылармен кездестi.
  Ол халық алдында сөз сөйлегеннен кейiн: ол фашизмге қарсы ақырына дейiн соғысатынын жариялады!
  1948 жылғы 7 қараша күнi. Үлкен өзгерiстер мен шешiмдер күнi болды!
  Эпилог
  21 желтоқсан 1954 жыл... Нью-Йорк... АҚШ-тағы ең биiк зәулiм ғимарат қызыл жалаулармен iлулi тұр.
  Үлкен экрандар мен Америка халық республикасының барлық билбордтарында бейнеленген Сталин Ленин даңғылының бойымен өтiп бара жатқан кеңес әскерлерiне күлiмсiреп қол бұлғап тұр!
  Бүкiл әлем Жер планетасының бiрiншi императоры Сталиннiң жетпiс бес жасын тойлауда!
  
  ЛЮСИФЕРДIҢ БОЛУЫ
  Ол үшiн оңай болмаса да, әлi жас және жанын шыңдауға уақыт таппаса да, жауынгер Палпатин тосқауылдан өте алды.
  Каролина өз қолымен және шамдық қылышпен өлтiрiлуi керек едi. Бiрақ iздерiн жасыру үшiн сарайдың өзiне шағын ядролық заряд салынды.
  Дарт Сидиус шамды игерiп үлгердi, ал патшайымға барар жолда жеке күзетшiлерiн кесiп тастады. Содан кейiн ол тiзерлеп тұрып, қымбат туфлиiн шешiп тастауды бұйырды - ол әдеттегiдей жалаңаяқ орманда өледi.
  Каролина пайда болды. Палпатин оған өзiнiң шынайы бет-бейнесiн ашты, ал тамыз адам қатты жылап жiбердi. Осыдан кейiн, Дарт өмiрiнде алғаш рет найзағайдың күшiн қолданды ... Ал күйдiрiлген патшайым тынышталған кезде, аяусыз Сит Лорд детонаторға ядролық қаруды қойып, сарайдан шығып кеттi.
  Су асты әлемiнiң тұрғындары диверсия жасады деп айыпталды, соның салдарынан планетаның екi әлемi арасында қиян-кескi соғыс басталды. Технологиялық артықшылықтарға қарамастан, су астындағы жарыс аман қалды. Сонымен қатар, геноцидке жол бере алмаған Республикалық Сенат өкiлдерi де араласты.
  Палпатин өзiн бiтiмгершiлiкке қол жеткiзiп, галактикалық деңгейге жеттi, әзiрге тек Набудан келген сенатордың қарапайым көмекшiсi рөлiнде болды, бiрақ өзi үшiн өте тез танымал болды.
  Оның мұғалiмi Плагаст шәкiрттiң көтерiлуiн мақұлдады, бiрақ оның өзi магохлориялықтарды ғылыми зерттеуге көбiрек кiрiстi. Ол өзi өлместiкке ие болып, өлгендердi тiрiлтудi үйренгiсi келдi. Сонымен қатар, Плагаст сырттай қатыгездiкпен өзiнiң кейбiр туыстарына деген сүйiспеншiлiгiн сезiндi және олардың тезiрек қайта тiрiлуiн армандады.
  Палпатиннiң қызы өсiп, патшайым болды. Және көп ұзамай оның өз ұрпағы болды. Күйеуi ресми түрде патша болған жоқ, бiрақ ол толықтай заңды жұбай және бұрынғы Джеди офицерi болды, бiрақ шеберлiгi жоғары емес. Ресми түрде ол ханзада және кiшi тең билеушi атағын алды - патшайымның басшылығымен.
  Бiрақ Палпатин өзiнiң бейресми күйеу баласын ұнатпады: тым мейiрiмдi, тектi, сыртқы түрi өте әдемi және жасынан әлдеқайда жас көрiнедi.
  Иә, қара әмiршiнiң қызы өте мейiрiмдi, жанашыр болып өстi. Мiнезi бойынша әкесiне өте ұқсас - ол әлемдегi ең нашар адам болуды армандаған шығар.
  Қалай болғанда да, Плагаст ендi өз шәкiртiн көндiруге мәжбүр болмады. Палпатин өз бетiмен шешiм қабылдады - қызын да, күйеуiн де құрту.
  Бiрақ, әрине, өзiңiздi жарықтандырмайтындай етiп. Және бұл оңай емес, сондықтан барлық толқулар мен диверсиялардан кейiн сарайды қорғау айтарлықтай күшейтiлдi.
  Палпатин жұлдызды кемеде апат жасауға шешiм қабылдады. Ол өзiнiң ықпалын пайдалана отырып, корольдiк отбасының Корузанға, мегаполис планетасына және республика астанасына ұшуына қол жеткiздi. Айтпақшы, ұлы мерекеге шақыру - ұлы формацияның мыңжылдығы.
  Ол Мастер Плагасттың сабақтарын жақсы меңгердi;
  Мұғалiм оқушыға оның жаттығулары маңызды болғанымен, олар "Екi ережеден" босатылады деп уәде бердi. Дарт Бэйн белгiлеген тұйық шеңбердi бұзу арқылы олар бiр-бiрiнен ешнәрсе жасырмайды, қарым-қатынастарында қызғаныш пен сенiмсiздiктi бастан кешiрмейдi және осылайша қараңғы жағына бiрге қызмет етедi. Сидиус Муунның қол астында ондаған жылдар бойы оқыды, оның барысында Плагаст өзiнiң шәкiртiне өзi бiлетiн барлық нәрсенi үйреттi, осылайша Плагасттың барлық жаңа күшi жоғалып кетпейдi. Плагуасттың сабақтары Палпатиндi қорқынышымен бетпе-бет келуге мәжбүр еттi, оны барлық қуаныштарынан айырды және оны қымбат деп санайтын барлық нәрселерден айырды. Қараңғы Лорд Сидиусқа қызғаныш пен жек көрушiлiк сияқты сезiмдер қараңғы жағын меңгеру үшiн қажет болғанымен, үлкен мақсат үшiн әдеттегi мораль ұғымдарынан бас тартудың құралы ғана екенiн үйреттi. Плагаст сонымен қатар өзiнiң студентiне галактиканы басқарудың түпкiлiктi мақсатымен билiктi басып алу тәсiлдерi туралы дәрiс оқыды.
  Бiрақ оқытудың ең тиiмдi жолы виртуалды кедергiлерден өту және көп өлшемдi кино болды.
  Палпатиннiң қатарда алға жылжуына көмектесе отырып, шебер Талер Сидиусқа өзiнiң Сит голокронына, сондай-ақ басқа да көптеген адамдарға рұқсат бердi. Ол Палпатиндi шамдармен шайқаста, Күштi найзағаймен күресуге үйреттi, оны әртүрлi қару-жарақ пен қараңғы жағы техника туралы бiлiмнiң барлық түрлерiн сiңiруге мәжбүр еттi, бiрақ оларға орденнiң шынайы мақсаты үшiн қажет мәндi ғана беруге мәжбүр еттi. Сонымен бiрге, Плагаст Дамаск Грандиiнiң атын жамылып, оны ешкiм Палпатинмен туысқан деп күдiктенбеуi үшiн бәрiн жасады.
  Мiне, қарапайым нәрсе болды - жұлдызды кеме астероид ағынына соқты. Оның үстiне, көптеген ұшқыштар күштi сусындарды қабылдаған кезде, жұлдызды кеме қайтып келген.
  Палпатинге күдiктенiп қана қоймай, алаңдаушылық танытып, оны қауiптi жолдан тайдырғаны үшiн орденмен марапатталды . Бiрақ мұндай ақтау жолдары бар, адам мiндеттi түрде керiсiнше жасайды. Ал арандатушылық жұмыс iстеп, ол жерде құрылғылар аздап бүлiнген.
  Мұрагерлер де, жұбайы да қайтыс болды, Палпатиннiң немересi кiшкентай ханшайым Падме Амидала ғана аман қалды. Ол Набудағы тақты мұра еттi.
  Ал Дарт Сидиус оның қылмыстарының қатарына қосылды. Дегенмен, бәрi Plagast тарапынан мақұлданған жоқ.
  "Сiзде күш, шәкiрт және көшбасшылық талант бар. Ең бастысы, сiзде сериялық өлтiрушiнiң қанiшерлiгi бар, бiрақ оны резервте ұстауымыз керек - егер зорлық-зомбылық қандай да бiр ерекше мақсатқа қызмет етпесе. Бiз қасапшы емеспiз, Сидиус. өткеннiң кейбiр Ситтерi. Бiз болашақтың сәулетшiлерiмiз".
  "Недеген ұзақ?"
  "Онжылдықта - бiр күн бұрын емес".
  Бiрақ өзiн ұстаудағы шыдамдылық өзiн көрсеткiсi келмедi. Кейде Витттiң өзi неге кенет сонша қатыгез болып кеттi деп ойлайтын. Туғаннан сонша агрессия бар ма? Оның үстiне достық шеңберде Палпатин мейiрiмдi адамдай әсер қалдырды.
  Дарт Сидиус тiптi жаңа теорияны енгiздi: шынайы сит өз ойларын соншалықты шебер жасыруы керек, тiптi мұғалiмнiң ұстамдылығын түсiнбейдi! Ол өзiн Плагасты Дана деп атаса да!
  Палпатин галактикалық саясатқа кiрiсе бастағанда, оның тәлiмгерi өз зерттеулерiнде жаңа серпiлiс жасады. Бiр нәсiлдiң делегациясы Дамаскiге ұсынған қылмыскер Йинхорридiң еркi, жорғалаушылардың iшкi табиғи қарсылығына қарамастан, Күштiң әсерiнен бұзылды. Плагаст басқа үлгiлерде де көптеген тәжiрибелер жүргiзiп, өз мүмкiндiктерiн сынады. Кэштегi келесi кездесуде Плагаст Сидиусқа Сит әрекет етуi керек нұсқауларды айтып бердi, оның Керред Сантенiң ұзақ мерзiмдi жойылуы туралы айтты және Сидиусқа Палпатиннiң орнына келуi үшiн сенатор Видар Кимдi өлтiруге бұйрық берудi бұйырды. . Плагасттың өзi Камино планетасына барды, онда ол мойынсұнғыш Инхорри армиясын құру үшiн жергiлiктi клон жасаушылардың нәсiлiмен келiссөз жүргiздi. Кейiнiрек Дамаск пен оның қарамағындағылар Серенноға кеттi, онда Плагаст сол жерде болған Джедимен жеке сөйлестi. Осылайша ол Джеди Кви-Гон Джиннiң корпорацияларды ұнатпайтынын бiлдi және оның бұрынғы шеберi Дуку Республиканың жағдайын тұрақсыз деп санайды. Плагаст шеберлiкпен шебер Сифо-Дьястың жүрегiне күмән тұқымын себiп, оны республикаға әскер қажет деп сендiрдi.
  Рас, соғыссыз қымбат әскери машина жасауға кiм барады? Ал ситтер зорлық-зомбылық әдiсiн дәл басқарғысы келдi, өйткенi олардың iлiмдерiне басқа жол қайшы келедi.
  Республикаға оннан астам Сауда Федерациясы әлемдерiн қабылдау туралы саяси сессияда Плагуест пен Сидиус Дамаск пен Палпатиннiң атымен қайтадан кездестi. Алдын ала дайындалған жоспардан кейiн Палпатин Сенатта айқай мен хаос тудырған керемет сөз сөйледi. Плагаст риза болды, өйткенi Сауда федерациясының планеталары республиканың бiр бөлiгi болды және болашақта сит өз қолдарымен галактикалық соғысты аша алады. Бiрақ Плагаст ренжiген сенатор Пакс Тимнiң Дамасктың басқа жауларымен - Санте қауiпсiздiк құрылымымен сөз байласып, Дамаскты жою үшiн белсендiрек қадамдар жасайтынын бiлдi. Сондықтан Плагаст әдейi Палпатиндi Тиммен саяси сессияға шақырып, оны сынау кезiнде студенттi жем ретiнде пайдаланды. Сидиустың сәттi әрекеттерiне қарамастан, Тим Плагасттың маладиандық өлтiрушiлерiне тапсырыс беру арқылы Ситтiң екеуiн де жеңе алды. Соңғысы бар күшiн ұрлауды тоқтатуға және Тимнiң орнын анықтауға шоғырландырғандықтан, оған қарсы екiншi шабуыл жоспарланғанын бiлмедi.
  Ал Дарт Сидиус мұны сездi, бiрақ тәлiмгердiң қамқорлығынан құтылуды ойлап жүрдi.
  Корусканттағы орден ложасында Ларш Хиллдiң индукция рәсiмi кезiнде Дарт Плагасты жалдамалылар өлтiрiп кете жаздады. Палпатиннiң көмекшiсi Пестадж маладиялықтармен байланысқа шығып, қажеттi ақпаратты алған соң, бұл туралы дереу Палпатинге хабарлады. Екеуi де қастандық болған жерге келiп, жараны Күшпен орап алған жаралы және әрең тыныстап жатқан Плагасты ғана тiрi қалдырды; Дамаск астаналарындағы қалған муундар өлтiрiлдi. Кейiнiрек Палпатин Корусканттағы Маластаре елшiлiгiнде Тимнiң өзiн және Гран Протекторатының көптеген басқа мүшелерiн өлтiру арқылы Тимге жеке кек алды. Полиция сенатор Кимнiң өлiмiне байланысты осы өлiмдi тергеу үшiн арнайы топ құрғанымен, қылмыс жасағандарды таппай отыр. Нәтижесiнде Дамаск Капиталс көшбасшысын жоғалтпады, бiрақ Хего Дамаск Галактика iстерiнен зейнетке шықты.
  Дарт Сидиус жоспарларды өте қулықпен жасады. Ол немересi Падваны өлтiрмедi, керiсiнше онымен дос болды. Ал сырттай ықылассыз сенатор болды.
  Қара лордтың әсерi күшейдi, үшiншi Сит Дарт Маул пайда болды. Сондай-ақ варварлық әдiстерге үйретiлген және өте қабiлеттi жауынгер. Дегенмен, Мәуленiң күш-қуатындағы дарындылығы оның толыққанды мұрагер бола алатындай үлкен емес.
  Сонымен қатар, Плагаст пен Талер әлi де адамдар, және нәсiлшiлдiк белгiлерi жоқ. Олар болашақ Сит империясының тағының адам емес нәсiлге мұрагер болғанын шынымен қаламады.
  Сондықтан, мүмкiн, Дарт Маулдың өлiмi алдын ала анықталған. Сонымен қатар, Палпатин өзiнiң шәкiртiмен жекпе-жек кезiнде өлiп қала жаздады және тек күштегi артықшылық болашақ императорды өлiмнен құтқарды.
  Дарт Сидиус ғаламдағы бiреудiң жарық қылышын жақсырақ қолданғанына ашуланды. Бұл да өз iзiн қалдырды. Бақытымызға орай, ерлi-зайыптылар үшiн Маул өзiнiң шектеулерiне байланысты күштiң қараңғы жағын бiлуде олардан асып түсе алмады!
  Дамаск пен Палпатин Набу дағдарысы екеуiне де пайдалы болуы үшiн бәрiн жасады. Дарт Маул Джедидi жою үшiн Набу операциясын бастаған кезде, Дамаск жаңа дағдарысты ұйымдастыру үшiн белсендi қадамдар жасады. Корпоративтiк одақтың, Сауда Гильдиясының, Техноодақтың және басқа корпорациялардың басшыларымен байланыса отырып, Дамаск оларды республиканың өз дүниелерiне деген зұлым әрекеттерiне сендiрдi. Палпатин Галактика Республикасының Жоғарғы канцлерi болып сайлануын қамтамасыз етiп, Ұлы жоспарды жалғыз аяқтайтын уақыт келдi деп шештi. Плагуасттан өзiне қажет нәрсенiң бәрiн үйренiп, қожайынының байланысын пайдаланып, қалаған орынға қол жеткiзгеннен кейiн, Палпатин қартаюы Муунды тек кедергi деп санады. Плагаст болса шәкiртiне толық сенiм артқандай болды.
  Оның үстiне Дарт Маул қайтыс болды және екеуiнiң билiгi автоматты түрде қалпына келтiрiлдi.
  Алда әлi көп жұмыс пен уақыт бар едi, ал Дарт Сидустың жаңа студенттi дайындауға мүмкiндiгi болмады.
  Нелiктен олардың тандемi тағы бiрнеше жыл - Джеди тәртiбi жойылмайынша өмiр сүрмейдi?
  Бiрақ ең бастысы бұл емес едi. Плагаст ақыры қорқынышты құпияны ашты: "ол Палпатиннiң шын, биологиялық әкесi - Витт Талер".
  Иә, оның анасы өте сұлу шаруа әйелi Дамаск бай саудагер мырзаның басын айналдырды. Ал ол құмарлықты жеңе алмады.
  Жалпы, Ситке кiрiскеннен кейiн ұрпақты көбейту қабiлетi күрт төмендейдi. Содан кейiн мұндай сәттiлiк - сiздiң ұлыңыз бар! Сондай-ақ қабiлеттi және тек күшпен ғана емес, сонымен бiрге көрнектi саяси таланты бар.
  Бұл оның жас жiгiттi құтқаруының бiрiншi себебi болды. Өз қанымен жасалған жұмысты жеткiзу әлдеқайда жағымды. Жоғары деңгейдегi Сит дерлiк стерильдi болғанымен, отбасылық байланыстар ешқашан негiзгi болып саналмады.
  Плагаст қатты сезiндi... Мүмкiн ол шынымен өз ұлы оған тиiспейдi деп шештi.
  Бiрақ дәл осы Дарт Сидиусты әрекет етуге итермеледi. Өз әкесiн өлтiру сияқты қылмыс жасау - кез келген Сит Мастерiнiң арманы.
  Дамаск сайлаудың алдындағы түнi сенатор Палпатинмен бiрге бiрнеше жылдар iшiнде алғаш рет көпшiлiк алдына шықты: олар бiрге Галактикалық опера театрында Мон Каламаридiң жаңа қойылымының премьерасына қатысты. Кiрiспеден кейiн екi сит лордтары Палпатиннiң алда келе жатқан табысын тойлау үшiн Kaldani Spire ғимаратындағы Дамаск пентхаусына зейнетке шықты. Палпатин шараппен мұғалiмдi айналып өтiп, сенаттағы алдағы баяндамаға дайындық жасады.
  Көңiл-күйi жайсыз Плагаст Палпатинге оның магохлориандықтармен жасаған тәжiрибесi сәттi болғанын айтты. Бала Анакин жарыста жеңiске жеттi, ең бастысы, жауынгерлiк роботтардың бүкiл армиясын өшiре алды. Бұл бала ғаламда өмiр сүретiндердiң барлығынан күштiрек екенiн бiлдiредi. Баламен жұптасудан басқа, ол магохлориандармен және тоғрута нәсiлiнiң өкiлiмен ұрықтандыруға қол жеткiздi. Бұл гуманоид, бiрақ адам емес нәсiлдiң өкiлдерi магохлориандықтар бойынша адамдарға қарағанда кедей екенiн, бiрақ сонымен бiрге олардың арасында адамдардан бiрнеше есе аз санды иедилердiң пайызы өте жоғары екенiн ескере отырып, сосын...
  Жаңа қыз Ахсока Тано болашақта шеберлiктiң ерекше, бұрын белгiсiз шыңдарына қол жеткiзе алады. Тогруттың күшiн қабылдаудың балама тәсiлдерiнiң үйлесiмi мен магохлориялықтардың көптiгi - адам жасаған табиғаттың нағыз кереметiн тудыруы мүмкiн.
  Келесi не? Ол эксперименттердi жалғастырады және құдайларға тең күш-қуатқа ие адамдардың жаңа нәсiлiн жасайды. Және ол ситтерге ғаламның физикалық заңдарын өзгертуге мүмкiндiк беретiн, мүмкiн жаңа ғаламдарды құруға мүмкiндiк беретiн магохлорийлерден де жоғары деңгейдегi тiршiлiк иелерiн синтездей алады!
  Қара қожаның қорқып, таң қалатыны бар едi.
  Бiрте-бiрте мас болып, Плагаст көп жылдардан кейiн алғаш рет армандады, ал бiраз уақыттан кейiн, Сидиус, ойланғаннан кейiн (бәлкiм, оның басын семсермен шауып алған дұрыс шығар?) Күш ағынын түсiрдi. мұғалiмге найзағай.
  -Әкең бәрiне жауап бересiң! Менi тастап кеткенiң үшiн, азапталған патша жертөлелерiнде бiр жыл тозақпен өмiр сүруге мүмкiндiк бергенiң үшiн! Нелiктен ол менi жалғыз шынайы махаббатым Каролинаны өлтiруге мәжбүр еттi!
  Қара Сит ата-анасына найзағай шашып, ақырды. Ол оны шынымен жек көрдi.
  Плагасттың азабынан ләззат алған Дарт Сидиус оны баяу азаптап өлтiрдi, ал ол Күштiң көмегiмен шаршап, ештеңе iстей алмай қайтыс болды.
  Соңғы секундтарда қара лорд:
  "Сiз маған Галактиканы басқаруды үйретемiн деп шешкен күнi бұл ойында жеңiлдiңiз. Сенiң жаныңда әкең бар, дәлiрек айтқанда, өкшеңнiң астында. Сен менiң ұстазым едiң, әкем - иә, сол үшiн мен саған мәңгiлiк айтамын. , ол мәңгiлiк риза болсын, бiрақ сен ешқашан менiң қожайыным болмайсың".
  - Палпатин найзағай күштерiнiң отында өлiп жатқандармен және Дарт Плагастпен қоштасты.
  Осылайша сит өнертапқышы өзiнiң дүбiрлi өмiрiн аяқтады. Онымен бiрге жалпыадамзаттық тарихтың бетiн ашты.
  Бiрақ екi жаңа, керемет туынды болды: Ахсока мен Анакин, сондай-ақ галактикада билiкке қол жеткiзiп, Джедидi жеңген студент.
  Люк Скайуолкер осылайша Палпатиннiң шөбересi және Дарт Вейдердiң ұлы болды.
  Сондықтан Ситтiң қара қожасы күш-қуатымен дарынды өзiнiң тiкелей ұрпағын алып, бұйырмай, жойып жiбере алмады. Оның үстiне, не десек те, Лұқа жүз пайыз адам, ал оның балалары жарты Тогрута. Бiрақ император Палпатин адам емес адамдардың құқықтарын шектейтiн заңдарды енгiздi және әдетте жаңа штатта нәсiлшiл заңдарды орнатуға тырысты.
  Шынында да, бiр кездерi адамдар галактикадағы ең көп нәсiл, ал императордың өзi де адам болған кезде, оның айналасындағы адамдар, қатал нәсiлшiлдiк пен басқа нәсiлдердi қорлау Сит рухында өте жақсы. Басуды және үстемдiк етудi ұнатады.
  Ұлы маршал Таркин нәсiлшiлдiктi ақтау үшiн тұтас теория мен идеологияны әзiрледi...
  Бiрақ олар таққа мұрагер болды, халықтың жартысы ғана. Ахсока ұсқынсыз өсiндiлерден құтылса да, оның хамелеон терiсi әдемi көрiнедi.
  Император өз балаларын Тогруталар мекендеген Шило планетасындағы тiршiлiктi жоюға арнайы жiбердi. Ал қара қожаның ұрпақтары мұны қуанышпен орындады.
  Олар тұжырымдамадан бастап қызмет еттi және күштiң қараңғы жағын ғана бiлдi. Палпатин жас кезiнде бiр емес, бiрнеше рет жақсылық жасады. Егер ол азаптау жертөлесiне кiрсе, Плагастқа тап болмаса, ол ешқашан галактикадағы ең үлкен өлтiрушi болмас едi.
  Иә, оның балалары жақсылық жасаған жоқ, қуана-қуана жамандық жасады. Бiрақ қандай да бiр себептермен, бұл император үшiн жағымсыз нәрсе. Толя мен ондағы жақсылық соңына дейiн өлген жоқ. Толи Палпатин өз iшiндегi жеңiл жағын жеңген кезде, өзiңмен күреспей, нағыз сит болу мүмкiн емес деп есептедi.
  Оның балалары зұлымдыққа қызмет етудi ақылға қонымды және өкiнiшсiз, ғаламдағы ең табиғи нәрсе ретiнде қабылдады.
  Бiрақ Палпатин өзiмен-өзi күрестi және Каролинаны өлтiру оған қаншаға кеткенiн тек Құдiреттi Құдай бiледi.
  Оның үстiне император анасын өлтiруге батылы жетпедi. Плагасттың да оған деген сүйiспеншiлiгi болған сияқты, ешқашан мұндай сұрақ қоймаған.
  Ал Палпатиннiң анасы әлi тiрi және ол жүз жылдан астам уақыт өтсе де, терең кемпiрге мүлдем ұқсамайды. Керiсiнше, ол ұлынан жас көрiнедi, күштi аққұба - сыртқы түрi отыздан аспайды. Ауыр жұмыстан босағаннан кейiн ол шалғай провинцияға орналасып, сол жерде бақсылықпен айналысты.
  Иә, қарапайым, шаруа әйелi, сонымен бiрге генетикасы өзгерген ерекше әйел. Әйтпесе, қара қожадан жүктi болып қалуы екiталай едi.
  Жалаң аяқ, тек белдемше, жас қыздың белiндей жiңiшке белi далада ауыр жұмыс iстеп, түнде бақсылық жасады. Бiрақ Витт онымен бiрге тұрғанда, анасы оқуын жасырып, ұлын ештеңеге арнамады.
  Рас, ол мұны бiр-екi рет жiбердi: оның тағдыры оның жақындарын ғана емес, олардың балалары мен немерелерiн де жерлеуi мүмкiн.
  Палпатин анасына бiр жыл бұрын барған - ол Набуды бүлiкшiлер шабуылынан жабу керек болған кезде. Олар да қара императордың туған жерiнде құпияларды iздедi. Мүмкiн олар оның әлсiз жақтарын бiлгiсi келдi ме, әлде туыстарын тапқысы келдi ме?
  Императордың туған iнiсi болған. Мұнда Палпатин оны Набудағы дағдарыстың алдында қараңғы күштерге құрбан еттi - сәттiлiк күлдi деп қалай айту керек.
  Осы уақытқа дейiн ағасы немерелерi болды, сондықтан Дарт Сидиустың күткен тактикасы ақталды. Одан да көп құрбандар және өлтiрiлген қанның пантеонын толықтыру.
  Содан кейiн ол бiр уақытта келдi және анасын аяқтады. Бiрақ Палпатин кемпiрдi кездестiредi деп күттi: бiрақ оның анасы ұзақ жылдар бойы ажырасқанда мүлде өзгерген жоқ. Бойжеткен, бұлшық еттi, күнге күйгеннен өте қара, терiсi тегiс, ерке иегi бар сұлу тұлға. Алыстан оны қыз деп қателесуге болады, бiрақ жақыннан қарағанда оның бет әлпеттерi көрiнедi: әбден жетiлген, қалыптасып қалған, жасы отыздан асқан. Ал егер сiз изумруд-сапфир көзге қарасаңыз, ол одан да көп көрiнедi.
  Анасы көрiнгендей қарапайым емес деп күтпеген Витт Талер есеңгiреп, өлтiруден немесе өзi айтқандай, қара күштерге құрбан болудан бас тартты.
  Ол сол кезде ана-балгермен бiр-екi ауыз сөз айтуға батылдық таппай, араласудан қашып, кетуге асықты. Анасы ұлын таныған шығар, бiрақ ол да салқын, немқұрайлы кейiп танытты.
  Набуға соңғы сапары кезiнде ол императорлық колонна буксирге ұшып кеткен сәтте пайда болды. Палпатин сарайда жерленген едi, бiрақ оған жалаңаяқ әйел көрiндi, бұл жасырын шығуды көрсетiп, бүлiкшiлердiң тағы бiр тұтқыны қай жерде орналасқанын көрсеттi.
  Содан кейiн олар онымен бiрнеше сөз тiркестерiн алмастырды.
  Әлсiз ана Палпатиннiң маңдайына қолын қойып, ащы дауыспен:
  Қандай қатты қиналдың, балам. Сiзде бiрде-бiр танылатын қасиет қалмады!
  Дарт Сидиус анасына ашуланып жауап бердi:
  - Мен тек терең қарияға ұқсаймын! Негiзi, менiң денем бұрыннан адам заңдарына сәйкес емес өмiр сүрiп келедi. Мен әлi де кез келген Джедидi қылышпен жеңе аламын. Ал менiң тәнiмнiң физикалық өмiр сүру мерзiмi бiр ғасырдан астам уақытқа созылады!
  Жас ана тыржиған ұлына басын изедi.
  "Сiз вампир болу арқылы физикалық өмiрiңiздi ұзартуды шештiңiз бе? Әрине, вампирлердiң адамдардан артықшылығы бар. Күнiне үш рет қан iшу және күн сәулесiнен аулақ болу қажеттiгiн қоспағанда. Бiрақ бұл өмiр емес!
  Император Палпатин анасына ренжiп, тiптi оны ұрғысы келдi, бiрақ өзiн ұстады. Ол ашулана күбiрледi:
  "Мен жас кезiмнен күштiмiн, күмiстен басқа ештеңемен өлтiру қиынырақ. Ал кез келген күнде фильтрлерi бар ыңғайлы костюм киюге болады, ал жасанды жарық мен үшiн қауiптi емес.
  Бұл жерде Дарт Сидиустың үнi жұмсарды.
  - Жақсырақ, айтыңызшы, қарапайым адам бола тұра жастық шағыңызды қалай сақтап қалдыңыз?
  Лада Талер тәттi, ақ тiстi күлiмсiреп жауап бердi:
  - Мен өмiр бойы Набуда жалаңаяқ жүрдiм, өмiр бойы еңбек еттiм, пайдалы тамақ жедiм, тек шырын мен сүт iштiм. Әрқашан далада - қаладан алыс. Мен елордаға бiр-ақ рет бардым, содан кейiн үкiмдi тыңдауға әкелген кезде шынжырмен болдым. Тағы да кетменмен ауылға!
  Мен ең салауатты өмiр салтын ұстанамын және неге қартаюым керек?
  Палпатин бұл жолы тiптi ашуланбады, ол өзiн аздап күлкiлi сезiндi және қисынды түрде түсiндiрудi сұрады:
  - Миллиондаған шаруа әйелдерi сiз сияқты өмiр сүредi, бiрақ бұл олардың сiз сияқты ұсқынсыз кемпiрге айналуына кедергi емес. Мұның сыры неде - айтыңызшы!
  Анам мейiрiммен жауап бердi:
  - Ең бастысы, адам неге қартаяды? Табиғаттағы айналым мәңгiлiк, ал адам денесi осындай циклге ұқсайды. Объективтi түрде айтсақ, адам ағзасының өзiнде қартаюға тура келетiн ештеңе жоқ. Жас келбеттi келiншек кiдiрiп, тәңiрдей сенiммен сөзiн жалғастырды. - Мұның бәрi ойлау мен сену. Кәрiлiк табиғаттан тыс, ал мәңгiлiк жастық, керiсiнше, үлгi екенiне сенiңiз және сiз қартаймайсыз!
  Палпатин мұнымен мүлдем келiспедi:
  - Адамдар ғана емес, металл, заттар, ғарыш кемелерi, жауынгерлiк роботтар да қартаюда. Нелiктен адам ерiк-жiгерi мен иманының арқасында бұны болдырмайды деп ойлайсыз?
  Жас келiншек сенiмдi жауап бердi:
  - Адам ағзасы металдан айырмашылығы - жаңартылатын жүйе. Жасушалар миллиардтаған миллиард жылдар бойы бөлiнiп, жаңара алады. Кез келген ғалым ағзадағы сабақ қоры миллиондаған миллион өмiрге жетедi деп айтады. Сiзге бiр маңызды нәрсенi қалай жасау керектiгiн үйрену керек - жүйке жасушаларын қалпына келтiру және жаңарту. Сонда өлместiк шындыққа айналады!
  Палпатин ықыласпен сұрады:
  -Ал сiз мұны қалай жасайсыз апа?
  Әйел күлiп, сыбырлап жауап бердi:
  Нелiктен вампир бiлуi керек? Мiне, осы денеде бес-алты ғасырға созыласың. Ал сiз керемет өзгерiп жатырсыз ... Мәңгiлiк жастықтың сырын әлi де меңгеру керек пе. Әсiресе сiздiң өзiмшiлдiгiңiздi ескере отырып?
  Дарт Сидиус тұншықтырылған жыландай ысқырып, қызыл жүзiн суырып алды.
  - Мен сенi қара күштерге құрбан ете аламын!
  Ана ұлы императорға елдiң көлеңкесiнен қарады. Ол одан бетер күлiмсiреп жауап бердi.
  - Бұл құрбандық сенiң күресiңе көмектеспейдi! Қанды тиран болса да, дұғаларым сенi өлiмнен сақтайды. Бiр жылдан кейiн сiз тұңғиықтың ең шетiмен жүресiз. Ал сенiң жаныңды тозақтан тек анаң ғана құтқара алады!
  Палпатин көндi де, қолын немқұрайлы сiлтедi.
  "Жарайды, сiз айтқандай, вампирдiң әлi бес-алты ғасыры бар. Мүмкiн мен өмiрдi ұзартудың тиiмдi жолын табатын шығармын. Оның үстiне, рухты клонға енгiзу үшiн эксперименттер қазiрдiң өзiнде жүргiзiлуде!
  Анам Палпатиндi сүйiп, оған сәттiлiк тiледi. Ол сондай балғын және жағымды иiс шығарды. Ал Дарт Сидиус аңсады - жақсылықта сұлулық бар.
  Жамандық - зұлымдық, ал айнала қараңғылық пен жауыз шакалдар болған кезде өмiр сүру өте шаршатады. Кейде қорқыныштар айналады... Ауырсынатын және қорқынышты.
  Оның үстiне, император Палпатин таза зұлымдық емес ситтердiң мұрагерi болғысы келдi және мұрагер кем дегенде ғарыштық державаның өмiрiне шығармашылық нәрсе әкеле алады.
  Люк Скайволкер - жүз пайыз адам және бұл оның маңызды плюсы.
  Сонымен қатар, Анакин мен Палпатиннiң қаны әлi де оған ағып тұрды. Ал бұл баланы қараңғы жаққа жеткiзу үлкен күш-жiгердi қажет еттi.
  
  
  ШАЙТАННЫҢ ТУЫЛУЫ
  Қарапайым жас жiгiт, үздiк студент және үлгiлi мiнез-құлқымен ерекшеленетiн Палпатин әмбебап пен зұлымдықтың бейнесiне айналып, күштiң қараңғы жағына қалай ауысты?
  Набу планетасындағы өмiр салыстырмалы түрде жақсы болды - жұмсақ климат, жомарт жер, ешқандай көтерiлiс пен өзгерiстердi талап етпедi. Басқару нысаны - конституциялық монархия... Бiрақ корольдiң билiгi зор, оның жарлықтарының күшi заңдармен тең, тек Падла Амидала ғана монархтың билiк ету мерзiмiн де, оның өкiлеттiктерiн де шектейтiн түзетулер енгiздi.
  Палпатин жас кезiнде өте сымбатты, сымбатты және, әрине, физикалық дамыған жас жiгiт, ол Авиаболда планетааралық жарыстарда жеңiске жеттi. Дәл сол кезде Набу командасына соңғы сәтте енгiзiлген Палпатин күшке деген сезiмталдықты сезiндi. Ол ең күрделi виртуалды ойында пульсарлардың ұшуын және астероидтардың бұрылыстарын алдын ала көрдi. Және ол өлiмшi, шешушi соққы беру уақыты келгенде сезiне алатынын түсiндi. Содан кейiн оның есiмi басқаша болды: Витт Талер. Қарапайым ана және белгiсiз әке. Рас, өзiнiң туа бiткен қабiлетi мен еңбекқорлығының арқасында Витт беделдi колледждiң тегiн факультетiне оқуға түстi. Ол үшiн өте жоғары балл жинау керек болды.
  Әкесiнiң, өте әдемi және қисық анасының есебiнен ол өзiнiң асыл джентльмен болғанын, мүмкiн тiптi жақсы туған Джедидiң арасынан шыққанын айтты.
  Бiрақ оның атын атай алмады. Дегенмен, Витт өз ойында әртүрлi болжамдар жасады - мүмкiн оның әкесi көршi галактикадан шыққан император болуы мүмкiн бе?
  Бала кезiнiң өзiнде Талер - болашақ Палпатин жабық оқулықты - қағаз түрiнде немесе электронды кiтапты - бәрiбiр оқу мүмкiндiгiн сезiндi. Ол достарын спорттың нәтижесiн болжай бiлу қабiлетiмен таң қалдырды немесе жұмбақтарды жұдырықтасады.
  Бiрақ дәл осы ойында ол сирек сыйлық бар екенiн түсiндi. Сенсациялық жеңiс Витт Талердi Набудың қаһарманына айналдырды, ал... Жарайды, дәл ертегiдегiдей, ең сұлу қыз Кэролайн Амидала ханшайымның оған ғашық болып қалуына әкелдi.
  Ал Витттiң өзi жас, ыстық қанымен жанашырлық пен өзара түсiнiстiктiң толқынын сезiндi. Олар бiр-бiрiн есiнен танып, ғашық болды, ал таққа ресми мұрагер Каролина Амидала Наберри қарапайым баладан жүктi болды.
  Патша ашуланды. Набу планетасының әдет-ғұрыптары мен заңы бойынша түсiк жасатуға қатаң тыйым салынған, бiрақ тәж ханшайымы мен оның ұрпақтары таққа отыру құқығынан айырылды. Витт Талер ауыр азаптаудан кейiн ең ауыр жолмен өлiм жазасына кесiлуi керек едi. Ал Каролина бала туылғаннан кейiн плантацияларға құл ретiнде жiберiлдi. Бiр ханшайым бар: жалаң аяқ, тек жыртық көйлек киген ол басқа түрмедегi қыздармен бiрге ауыр жұмыс iстеуге мәжбүр болды. Казармада, жалаңаш тақтайларда түнеп, қарапайым, дөрекi тамақ жеу. Болашақ патшайым аз да болса баяу жұмыс iстесе, бақылаушылар қамшымен ұратын.
  Жазаның бiр түрi - құлдарды сөреге iлу, жалаңаш өкшесiн шырақ жалынымен қытықтау.
  Витттiң өзi зынданда азапталды. Олар менi аяусыз, нәзiк, бiрақ өте кәсiби түрде азаптап, есiнен танып қалуыма немесе мезгiлсiз өлiп қалуыма жол бермедi.
  Витт Талер тозақтың мың шеңберiнен өттi. Ол өлiм жазасына кесiлгенге дейiн бiр жыл бойы азапталды. Содан кейiн оны миллиондаған Набу тұрғындарының алдында егеуқұйрық кене тiрiдей жеу керек едi.
  Бiрақ өлiм жазасына кесу кезiнде құбыжық кенет жарылып кеттi... Ал түтiн сейiлгенде Витт Талер iз-түзсiз жоғалып кеттi. Көпшiлiгi мұны жоғарыдан келген белгi деп қабылдап, тiзе бүктiрдi. Ал патша дiрiлдеп, бетi көгерiп кеттi - ол инсульт алды.
  Көптеген айлар азаптауға ұшыраған Витт жарқын өсiмдiктермен жабылған ылғалды гротода оянды. Ол үшiн бұл өте ауыр болды, бiрақ сонымен бiрге ашулы күш сезiмi қайта оралды. Қандай да бiр себептермен, азаптау жертөлелерiндегi азаптау кезiнде Витт өз мүмкiндiктерiн пайдалана алмады және жазалаушыларды өртеп жiбердi.
  Ол көзге көрiнетiндей өзiнен ұшатын отты, пульсарлардың атқылауын және қорқынышты плазмалық зеңбiрек қаруынан ағуды бейнелегенiмен (ескi республикада тыйым салынған - оның өте үлкен жойқын күшi болғандықтан!). Бiрақ содан кейiн күш сезiмi қайта оралды.
  Ал жазалаушылардың салған терең жаралары баяу, бiрақ сөзсiз жазылды.
  Витттiң жанында қоректiк қоспасы бар канистр болды және ол оны анда-санда сiңiрiп, ұйқыға кеттi.
  Мұнда ол, мысалы, армандады ... адасушылық және сонымен бiрге қаһармандық;
  Мәйiттi жеу өте жылдам процесс болды, мутант арыстанның етi балғын әрi жылы болғанша асығыс. Ол аяқтаған кезде қаңқа қалды. Сиқырлы таяқшалармен қаруланған халат киген бiрнеше қара жауынгер оны қуып жiбердi, содан кейiн қаңқаны алды.
  - Ерлiкпен қаза тапқан ержүрек гладиатор жергiлiктi әдет-ғұрып бойынша барлық құрметпен жерленедi. - дедi комментатор жiгерлi үнмен.
  - Керемет! Соңы жаман емес! - дедi болашақ ғарыш императоры. Витт әлi армандаған жас жiгiт, оған жақында өткен өмiрiнде жүргендей көрiнедi.
  Ал белгiсiз комментатор ашулы қуанып тұншығып кете бердi:
  -Ал ендi сайыстың жалғасын жариялаймыз. Қазiргi уақытта өлтiрушi арыстанмен жұртшылық арасында кез келген адам күресе алады.
  Витт Талер бiрден орнынан тұрып, қатты айқайлады:
  - Мен қалаймын!
  - Адамға бәс тiкпегенiңiз үшiн кiнәңiздi өтегiңiз келетiнiн түсiнуге болады. - Кэролайн Амидала ханшайым оны мазақ еттi.
  Жас жiгiт ашуланып:
  - Ал егер солай болса! Адамды өлтiрген жануар өмiр сүруге лайық емес!
  -Бiрақ сенiң бәсекелестерiң бар, мiне қара. - Кэролайн ханшайым пiлдiң тұмсығы бар тiк қолтырауынға ұқсайтын, көтерiлген аңды көрсеттi. Бұл жiгiт те күрескiсi келедi!
  Комментатор жариялады:
  - Сонымен екi адам бiрден төбелеске қосылғысы келетiнiн бiлдiрдi, содан кейiн алдымен бiр-бiрiмен төбелесу керек.
  Жұртшылық бұл шешiмдi құптады, көзiлдiрiк көп, қан көп!
  Жауынгер Витт дiңi қабыршақты сауытпен жабылған құбыжыққа қарады, ол алғашқы секундтарда iшiн жағымсыз сорып алды. Одан кейiн жаудың қауiптi екенi даусыз жас жiгiт толқуды жеңдi.
  - Сiзге стандартты қару берiледi! - дедi комментатор салқындаған дауыспен.
  Жауынгерлер әдет бойынша бас идi. Содан кейiн оларға қылыш пен қалқан берiлдi. Содан кейiн Витттi тағы бiр тосынсый күтiп тұрды, оған бiр қылыш, оның оң қолына берiлдi, ал жау бiрден екi қаруды жүктеп алып, екiншi қаруды жүктеп алды.
  - Бұл әдiл емес! - деп қарсылық бiлдiрдi жас жiгiт. - Бiреуiне қарсы екi жүз.
  - Бұл Мәйiт-сорғыш, ол ұрыстарда үнемi мұрнын пайдаланады. Мұндай әдет! - деп жауап бердi көзге көрiнбейтiн комментатор дауысындағы жеккөрiнiштi жасырмай, қару-жарақтарды нимфаларға өте ұқсас сұлу, салмағы жоқ дерлiк қыздар бердi. Оларға қарап, Витт (болашақ Палпатин) құмарлықты сезiндi және оның шиеленiсi байқалатынына қатты ұялды. Сондықтан ол ашуланып сөйледi.
  - Ендеше ебедейсiз қалқанның орнына екiншi қылыш берiңiзшi. - Мен ақымақ болғым келмейдi.
  - Сiздiң ондай құқығыңыз бар! - дедi сәл подрев, комментатор.
  Нимфа екiншi қылышты жiгiтке берiп, пафоспен:
  - Рыцарь шайқас, абыройды түсiрме.
  Комментатор тағы да жариялады:
  - Өлтiру немесе кешiру құқығы жеңген қаруы бар жауынгерге тиесiлi! Және де жұртшылыққа. Осыны ескеру керек деп ойлаймын.
  - Мен батыл сымбатты жiгiттi мiндеттi түрде аяқтаймын. - дедi Мәйiт сорғыш.
  - Балға соғусыз сiз қамалды жармайсыз! - Сөйттi, тапқыр афоризм Витт.
  Олар орнынан тұрды, қолтырауын пiл жiгiттен әлдеқайда үлкен болды және сигналды күте бастады.
  Қауырсындай жеңiл перi оған ұшып келiп, жас жiгiттiң қызғылт бетiнен сүйдi.
  Витт қызарып, жарты қадам жасады, сол кезде ұрыс сигналы естiлдi. Мәйiт жегiш семсерлерiн сiлтеп, оған қарай жүгiрдi, ол оны намыссыз қабылдайды деп күттi. Жiгiт сергек болып, бүйiрiне секiрiп, шығып бара жатып тептi. Соққы қалқанға түстi, ол жағымсыз дыбыспен шырылдады.
  -Эй балам! Аяқ киiмiңiздi күтiңiз, олар әдемi.
  Жас Витт өзiнiң кроссовкасын шешпегенiне қатты өкiндi, олар оның туған күнiне сыйлық болды, ерекше бояуы бар және олардың күштi терiсiне қарамастан, оларды бұзғысы келмедi. Ол кедей әйелдiң баласы, қымбатты жақсы аяқ киiм. Ал ол жалаң аяқ жүруден тартынбау үшiн Витт әлi бала.
  Шайқас жалғасты, содан кейiн жас жiгiт жаудың оның дiңiн өте ептiлiкпен иеленетiнiн атап өттi. Қылыш қаншалықты жылдам қозғалады, ал қолдар соншалықты мобильдi емес, тiптi ұзындығы бойынша артықшылық.
  - Мен өмiр бойы күресудi емес, пiлге мiнудi армандадым. Сiз қазiрдiң өзiнде жиiркенiштiсiз.
  Жауап ретiнде қарлығаш естiлдi:
  -Адамға не ұнамайды. Сiздiң нәсiлiңiз соншалықты төмен.
  Витт траекторияны өзгертудi жалғастырды, диiрменшiге жасады, бұл тиiмдi трюктердiң бiрi
  Кендо, бiрақ шебер күрескердiң даңқы қарсыласына бекер келмеген сияқты. Ол бәрiн жеңiп, тiптi өзi де сезiмтал соққылар жасады. Бұл жерде, мысалы, шабуылдардың бiрi Виттiң кеудесiне тидi, футболка кесiлдi, жас жiгiт ауыр жеңiлiске ұшыраудан әрең қашып, артқы жағын айналдырды. Қос басты орыс қыраны зақымданған, жартысы кесiлген.
  - Бұл сұмдық! - дедi Витт "Көбелек" техникасын орындады, бiрақ тағы да барлық шабуылдар болып шықты
  тойтарыс бердi. -Мұрын шайтан.
  Ол қайтадан жараланып, қолын тырнап алды, содан кейiн иығына соққы бердi. Витт шегiндi, ол кенеттен ұрыста үмiтсiз жеңiлiп жатқанын түсiндi, өзiнен гөрi шебер жау серiктесiмен бетпе-бет келдi. Оның үстiне жас жiгiт кендодан әлi тәжiрибелi емес едi.
  Кэролайн ханшайым да уайымдады:
  - Мен жiгiтiмдi тоқтатпаған соңғы ақымақпын. Бұл ғаламда ол толығымен
  Бөтен, басын жатқызып, не екенi белгiсiз.
  Ол аренадан секiргiсi келдi. Мiне, жолы болып, таныс сиқыршы шықты.
  - Не деген сұлу, таяқтан ату, аяғын бұлғау ол үшiн емес. Мен өлексенi бiлемiн! Не, ол мiндеттi түрде өлтiредi, тiптi мәйiттi мазақ етедi. Сондықтан қаласаң да, қаламасаң да маған бағынуың керек.
  - Ешқашан! - дедi Кэролайн ханшайым.
  Күштiң қараңғы жағының сиқыршысы ысқырды:
  - Бұл жағдайда сiздi полкке сатуға болады, ал сiз күнiне жиырма солдатқа қызмет етесiз. Немесе, керiсiнше, мыңдаған адам бар қожаның гаремiне және сiз мұң мен тыйылудан қурап қаласыз.
  Ханшайым батылдықпен айқайлады:
  - Мен жауынгер боламын!
  Сиқыршы айқайлады:
  - Сiз қарапайым сиқырлы трюктерге ие емес нәзiк қызсыз. Иә, сiз бiрiншi шайқаста жанып кетесiз.
  Каролина ренжiдi:
  - Маған Даңқ шеберi үйретедi! Иә, мен физикалық күштiмiн!
  Сиқыршы жиiркенiштi күлдi:
  - Даңқ шеберi? Иә, ол өзiмшiл. Оның лайықты нәрсеге қол жеткiзуi екiталай. Сондықтан мен сенi әйел етiп, туған жерiм ретiнде өнерiмдi бере аламын.
  Ханшайым күлдi.
  - Сен құдай болғың келе ме?
  Сиқыршы асқақ дауыстап:
  - Неге болмасқа! Мен басқа үмiткерлерден нашармын ба?
  Каролина шын жүректен және менсiнбеушiлiкпен былай дедi:
  - Сiз жиiркенiштiсiз. Мен сенiң жанасуыңды жек көремiн.
  Азғырушының көздерi қызыл нұрмен жарқ еттi.
  - Жарайды, мен оны есiме аламын.
  Екеуi сөйлесiп жатқанда Виттiң жарасы көбейiп кеттi. Жас жiгiт шегiндi, ол қан жоғалтудан басы айнала бастады. Мәйiт сорғыш тағы бiр iлiндi, сұмдық әткеншек басын кесiп тастап, жiгiттiң бетiн кесiп тастады.
  - дедi ол бейбақ. - Ұрыс кезiнде оның кроссовкаларының бiрiндегi Velcro жабысып қалды.
  Ал аяқ киiм әрең-әрең жарасады. Бiрақ қабiлеттi жас шабыттанып, күрт секiрдi. Ол аяғын бұлғап жiбердi, ал кроссовка итарқадан түскен тастай көзiне тойтармалары бар шегеленген өкшесiн қағып, Мәйiт жегiнiң аузына ұшып түстi. Ол бiр сәт көңiлiн аударып, айқайлады.
  Витт Джеди Кендоның ең қиын қимылдарының бiрi үштiк желдеткiштi орындап, құбыжықтың дiңiн кесiп тастады. Қан фонтан атқылап, мәйiт жегiш аяқтарын алшақ тастап, артқа шегiндi. Оның тамағы қорқынышты айқайлады.
  Витт ашулы қарады.
  - Жау толығымен жойылу алдында тұр! Мен жеңемiн!
  Жас жiгiт жауға шабуыл жасады, бiр қылышпен ол қорқынышты емес. Мәйiт сорғыш керi шегiнiп, теңселiп, соққыларды өткiзiп алды. Көп ұзамай ол бiрнеше ауыр жарақат алып, қылышын түсiрдi. Содан кейiн ол қалқанды айналдырып, конвульсиялық реакция жасады. Толқу кезiнде Витт айыр техникасын орындап, жауды алдымен басынан пышақтап, оған жауап бере алды, содан кейiн асқазанға. Пункция терең болып, iшектерi шықты. Содан кейiн жаудың ақыры әлсiрегенiн көрген Витт "щетка" әдiсiн орындап, бас сүйегiн тесiп өттi. Ол құлап өлдi.
  - Аруақ лақап аты бар жауынгер Витт жеңдi. Оның дiңiн жарып жiберген қарсыласы Трубосос өлiп қала жаздады. Ендi жеңген жас жiгiт оны аяқтауға немесе аяқтамауға құқылы.
  Жұрт шулы болды, бәс тiгудiң бiр бөлiгi ұтты, бiр бөлiгi ұтылды, бiрақ бәрi қанға шөлдедi.
  Бiрiккен, жабайы екпiнмен және ашулы айқаймен:
  - Оны ұр! Басын кесiп, қазыққа iлiп қой! - Олар айқайлады. "Бұл жеңiлгендермен қарым-қатынас жасау әдетi.
  Витт басын шайқады, шайқастың қызған шағында ол әлi де өлтiре алар едi, осылайша, бәрi бiткен кезде оның ашуы буланып кеттi. Суық қанмен басын кесiп, әлi де қиянат жасау оның ережелерiне кiрмейдi. Жiгiт нұрлы басын иiп: "Адамның сөзiн сөйлеген жоқпын.
  - Жоқ, дәрменсiз жанды өлтiрмеймiн.
  - Бұзыңыз! Аяқта! - деп айғайлай берген жұрт, түрлi мүшелер секiрiп кеттi. Ал сықырлайды - Бiзге рахат сыйла!
  Болашақ император Палпатин естiмеген асылдық танытты:
  - Жау жеңiлдi, тiптi мүгедек, одан басқа не керек!
  -Сенiң досың ақымақ. Мәйiттi тiрi қалдырып, ол өзiн ажал жауына айналдырады.
  Дiңнiң қорлығын, жоғалғанын кешiрмейдi. - дедi бақсы тот басқан ысқырып. Неге ақымақсың. Айқайламаңдар, бiтiрiңдершi?! Ол сенi тыңдайды!
  - Қаным жеткiлiктi! - деп жауап бердi ханшайым қыз. -Ал неге бәрiң қаталсыңдар? Шынымен де көңiл көтерудiң басқа жолы жоқ па?
  Бетпердесiнiң астына тығылған бақсы ысқырып:
  -Бiрақ қалай?
  Кэролайн ашуын әрең жасырып, былай деп жауап бердi:
  - Әндер, мысалы тыңдау үшiн! Немесе көркем нөмiрлердi орындау, ойын-сауық бағдарламаларының барлық түрi, бұл жануарлармен мүмкiн.
  Жүзi жасырын, бiрақ жанып тұрған бастары қараңғыда жарқырап тұрған сиқыршы:
  - Бұл қандай алаяқтық? Жоқ, қызық емес! Түрлi буфондар мен буфондар қанның көрiнiсiн алмастыра алмайды.
  Ханшайым бетiн жыбырлатты.
  - Шынымен бе?
  Қабағын түйiп, жылт-жылт еткен сиқыршы айқайлады:
  - Ал, тамағы қақаған әншiлер ше. Сиқыр мен сиқырдың көмегiмен сiз кез келген музыка мен дауысты қайта жасай аласыз. Бiз жасай аламыз. Ал егер қаласақ, онда жалаңаш сағаттар билейдi.
  Сиқыршы ұзын, тырнақты саусағын көтердi.
  -Жоқ, қыздың байыпты гладиаторлық жекпе-жегi жақсы.
  Кэролайн ханшайым мұнымен үзiлдi-кесiлдi келiспейдi, бiрақ қарсылық бiлдiрмедi.
  Витт Талер лотереяда бiрдеңенi қысқарту кезiнде жекпе-жек үшiн ақша алды. Содан бұрынғы шайқастан әлi кетпеген жас жiгiт пен жараланғандармен соғысуға тура келдi.
  Арыстан мутант. Бiрақ егер жыртқыш сиқырдың көмегiмен барлық жараларды емдеген болса, онда жас жiгiт барлық жаңа кесектермен шықты. Витт кесiлген футболкасын шешiп, кроссовкасын шешiп, оларды абайлап бiр жаққа қойды, екi қолына қылыш алды. Жартылай жалаңаш джинсы шалбар киген ол Кэролайн ханшайымға әсiресе әдемi болып көрiндi. Рельефтiң денесiнде кең кесiндiлер көрiндi. Бала ауыртпалықты ашуына көмектесуге тырысып, сiңiрлi иықтарын көтердi. Оның жалаң аяқтары жасанды жылытылған еденнiң ыстық бетiн сездi.
  Витт Талер сүйiсiп жiбердi. Көрермендер қол шапалақтады.
  Қатты айқайлады:
  - Жекпе-жектердi таныстырудың қажетi жоқ! Жекпе-жек қызықты болсын!
  Арыстан саңырауқұлақты күтпестен, жауды семсермен қууға тырысып, секiрдi. Ол сәттi болмады, керi серпiлсе, Витт оның көзiне өкшесiмен ұрып үлгердi. Жыртқыш ашуланып, алға қарай секiрдi де, қылыштың ұшына сүрiндi. Мұнда гладиатор бала қазiрдiң өзiнде таң қалды - бұрын қызыл болған қан жасыл түстi.
  - Мұның бәрi неден? - деп сұрады таң қалған ханшайым Кэролин.
  - Бұл аңның қайсар әрi күштi болғанын, бейiмделгiштiгiнiң артқанын көрсетедi. - деп жауап бердi сиқыршы күңiренген үнмен.
  Қыз бiржақты қорытынды жасады:
  - Бұл жаман!
  Сиқыршының дауысы әлдеқайда көңiлдi болды:
  - Неге! Жiгiтiңiз керемет жекпе-жек, тек балағаттау қызық болады.
  Айдаһар арыстан қанды елемей, секiрудi жалғастырды, ол өте жылдам болды және жастар әрең қашып үлгердi. Бұл жерде Витт сальто жасады, секiрдi: акробат сияқты, содан кейiн луч сияқты сүңгiп, арыстанның қарнын жарып жiбердi. Саңырауқұлақ терминатор бұған мән бермеген сыңайлы, ринг айналасында жас жiгiттi қуа бердi.
  - Шайтан Алғыр! - дедi Витт ашуланып. - Сiздi жүзi алмайды.
  Қан жоғалтудан жас жiгiт шаршай бастады. Дәл соққымен ол арыстанның көзiн тесiп үлгердi, бiрақ бiр көзi болса да, жыртқыш қауiптi болып қала бердi және осы сәттi ұстап алып, тырнақты табанын қабырғаға кесiп тастады. Тырнақтар алты терең жолақ қалдырды.
  - Бұл сұмдық! Еттi жұлып ал! - дедi жас жiгiт.
  Арыстан қан жоғалтқаннан ұзақ уақыт бойы әлсiреу керек сияқты көрiндi, бiрақ оның шабуылдары барған сайын тезiрек болды. Бiрнеше рет тiстер пресстi тесiп кете жаздады, ал бiреуi Талердiң кеуде бұлшықетiне тесiлiп, оны қатты тырнап алды. Жiгiт тебiренiп, тiстерi жарқ еттi,
  иығына жабысып қалды. Витт терлеп, қансырап, сыртқа шығып, тiптi пышақпен тамағын шауып үлгердi. Жануар қансырап, негiзгi артериясы үзiлгенiмен жылдамдығын жоғалтпаған.
  - Қанша реакция болса да зомби сияқтысың. Мүмкiн сiз дұрыс арыстан емес шығарсыз. - дедi жас жiгiт.
  Ол соңғы көзiн жұлып алу үшiн қарсы шабуылға ұмтылды, бiрақ оны өткiзiп алды, мұрынында тағы бiр қанды жолақ қалдырды. арыстан
  оны қайтадан табанмен қағып алды.
  - Бұлар қайдан шыққан? - Амалсыздан жас жiгiт бар күшiн салып, қарсыласын азу семсерге қағып алды. Қатты соққыдан сүйек жарылып, одан ақ шырын шықты.
  - Еге! - Аса риза үнмен, - дедi сиқыршы. - Досың жүздi қайрауға бел буған сияқты, қалай болғанда да, адам бойында ауыр менмендiк сезiледi.
  -Сен не қаладың? Витка - ақылды бала. - деп жауап бердi ханшайым Лея, ыңылдап.
  Келесi соққы, ақыры азу тiсiн кесiп тастады. Жыртқыш әлгi жерде иығынан айырылғандай айнала бастады. Витт ары қарай басып, оның соққылары барған сайын өткiр болды, мутант арыстанның жүзiп кеткенiн көрiп, жас жiгiт қуат қосты.
  - Қандай арыстанның етi, ұнамайды! - деп айқайлады батыл жiгiт.
  - Оны жеңiңiз Витек, сiз сондай сексуалдысыз. Кэролайн ханшайым айқайлады.
  Нысана ыңғайлы болғандықтан, жiгiт екiншi азуын соқты. Алғашқы кезден бастап сүйек көнбедi, мен оны қосуға тура келдi. Ақыры бұл нүкте құлады, арыстанның аң-таң болғаны анық.
  - Қалайсың, ендi азу тiссiз, өлiмге кесiлген үлкен мысық! - дедi ашулы Витт.
  Оның жауабы тiс қайрап, ыңырсыған. Жекпе-жек жалаңаш түрде жалғасты, арыстан-айдаһар мыс шабуылдады, бiрақ оның қимылдары өзiнiң өткiрлiгiн жоғалтты. Бала өз кезегiнде күш-қуатының көтерiлуiн сезедi
  үнемi қарсы шабуылға шығып, ақыры соңғы көздi тесiп өттi. Бұл жолы жүзi әлдеқайда тереңдеп, миға жеткендей.
  - Браво, сулаңыз! - деп айқайлады ханшайым Каролин.
  Бүкiл зал хормен қосылды.
  - Оны бiтiр, бiтiр!
  Жас гладиатор аяғымен тағы бiр тептi де, артына секiрiп, айналма жолдан тептi. Мутанттық арыстан тұмсығын бiрнеше рет шұқылап, күшiн жоғалтқандай болды. Ақырында бала үйренiп қалғанда, пышақты кеудесiне сүңгiтiп, оны тереңiрек, жүрегiне дейiн тесiп жiбермек болды. Тырнақты табандар қабырғаларға соғылып, оларды тырнады, содан кейiн еттi тесiп өттi, бiрақ Витт қыңырлықпен пышақты босатпады, бiрақ ол сөзбе-сөз жыртылды. Мұнда бәрi ерiк-жiгермен шешiлдi, тырнақтар жас еттi тырнап, жыртуды жалғастырды.
  - таста! Кэролайн ханшайым үредi. Оның жылағаны жалғыз қалды.
  - Соңына дейiн жеткiз! - деп жұрт шулады.
  Ақырында, ашуланған Витттiң жүзi жүрекке тесiп, аң соңғы рет тырнақтарын ұзақ уақыт еттiң үстiнен өткiзiп, үнсiз қалды.
  - Жарайды, бәрi солай сияқты! Жас жiгiт дем шығарды. - Қараңғылықтың жаратылысы шаңға лақтырылды.
  Сиқыршы комментатор хабарлады.
  - Тағы да жеңiмпаз Витт болды - өлiм елесi; аренаның өсiп келе жатқан жұлдызы. Ол алған жүлдесiн алады.
  Бұл сөйлемде Талердiң көзқарасы күштi жел туннелi iске қосылған кезде тұман сияқты тарады.
  Ал бұл тұманнан ... адамның күштi, ұзын фигурасы немесе капюшондағы гуман тәрiздi тiршiлiк иесi шығады. Түсiндегi әлгi сиқыршының даусына өте ұқсас сықырлаған дауыс естiледi.
  - Жақсы шайқасты Витт... Мен сенен туған жауынгердiң өнерiн көрiп тұрмын!
  Талер орнынан тұрды. Ұйқы кезiнде оның жаралары жазыла жаздады, ал тыртықтары бозарып, байқалмайды.
  Жiгiт жiгiтке қолын созып:
  Менi құтқарғаныңыз үшiн рахмет айтамын мырза...
  Әлгi адам жас алақанын дөрекi лақтырып жiберiп, ысқырды:
  - Жоқ рақмет! Барлық шүкiрлiк мейiрiм мен әлсiздiкке жетелейдi!
  Витт күлдi де, күбiрледi:
  -Бiрақ сен менiң өмiрiмдi сақтап қалдың... Ендеше, мен саған рахмет айтуым керек!
  Ер адам кенет капюшонын лақтырып жiбердi. Жас жiгiт ашылған жүзге қарады. Сырт келбетi сыпайы, қырықтан сәл асқан, мойыны күштi, бұйра, қысқа сақалды кiсi екен. Көз қарасы өте өктем, бұйрық беруге дағдыланғаны бiрден аңғарылады, ал мiнездерi жiгерлi, күштi.
  Бұл джентльмен Виттке бейтаныс болса да, жас жiгiтке оны бұрын бiр жерден көргендей көрiндi. Мұндай мәнерлi де жiгерлi бет әлпетiн, патшалық қалпын, бесiктегi билеушiнiң көзiн ұмыту өте қиын болғанымен. Бiрақ сонымен бiрге, сыртқы келбетi асыл болғанымен, дауысы қарлыққан, жағымсыз, дыбыс қаттылығына қарамастан жыртылғандай.
  Әлгi адам Виттке қарады да, қатал өңiн өзгертпестен:
  - Мен сенi махаббат үшiн емес, маған керек болғандықтан құтқардым!
  Сөйлеушiнiң көздерi ұшқындап кеттi.
  -Мен сенi өзiмнiң шәкiртiм етiп аламын және Джедилер армандауға батылы жетпейтiн күш туралы бiлiмiмдi ашамын... Бiрақ азаптау жертөлесiнде бастан өткергендерiңiз сiздi күтiп тұрғанмен салыстырғанда әлi гүл екенiн бiлiңiз!
  Витт орнынан тұрып:
  - Мен дайынмын! Барлығына дайын - тек Каролинаны құтқарыңыз!
  Ер адам тым жеккөрiнiштiлiкпен күрсiндi.
  - Үйрену - әлсiздiк! Сит көтере алатын ең үлкен әлсiздiк! - Бұл жерде қара әмiршiнiң дауысы қоқан-лоққы болды. - Дәлiрек айтсақ, олар мүмкiн емес, олар оны көтермеуi керек, бiрақ ... Бiр қызығы, мен Каролинаны құлдықтан босатамын! Тек толық мойынсұнғаныңыз үшiн, менiң кез келген бұйрықтарымды өз уақытында орындауға ант етiңiз!
  Витт мойынсұнып, тiзе бүгiп, үлкен ант бердi.
  Сонда ол кiсi:
  - Бұдан былай сiздiң жаңа есiмiңiз Дарт Сидиус! Мен Дарт Плагуимiн, сiздiң ұстазыңыз және шеберiңiз!
  Сол күннен бастап, Витт немесе қазiр Дарт Сидиус қылышта және қараңғы күште жаттыға бастады. Қатал және мейiрiмсiз доктрина. Бiрақ жаңа қара лорд оның iшiнде тез өсiп келе жатқан күштi сезiндi. Ол күн сайын, апта сайын және ай сайын күшейiп, жетiлдiрiлдi.
  Дарт Плагеис, өлместiк арманынан басқа, Ситтердiң билiгiн қалпына келтiрудi жоспарлаған. Витт Талер атын Палпатин деп өзгертiп, сыртқы түрiн, сондай-ақ саусақ iздерiн сәл өзгерттi. Ол Палпатин тектi отбасынан шыққан ұқсас адамды ауыстырып, басқа адамға айналды.
  Ол шенеунiк ретiнде асықпай мансап жасай бастады, сонымен бiрге қараңғы күштi меңгерудi жетiлдiре бастады. Сонымен қатар, iрi кәсiпкердiң толық заңды мәртебесiне ие болған Дарт Плагеис сөзiнде тұрды.
  Патша қайтыс болғаннан кейiн оның жас ұлы табысқа жеттi. Дарт Плагеис Хуттардың сарайға шабуылына түрткi болды. Мұрагер, оның әпкесi, ағасы және ағасы өлтiрiлдi.
  Осыдан кейiн сарай күзетiнiң генерал-капитаны халық арасында танымал Каролинаны таққа отырғызды.
  Бiрнеше жыл тұтқында болу күштi әйелдi жiгерлендiрдi және ол одан да қатты басқара бастады. Ал монастырда тәрбиеленген қызы Серафим Набу патшалығының мұрагерi болды.
  Бұрынғы ғашық билiкке оралғанымен, Палпатин өзiнiң жеке басын жасыруға және әзiрге шетте қалуға мәжбүр болды. Оның патшалықтағы ықпалы үнемi күшейiп отырса да.
  Көп ұзамай генерал-капитан қайтыс болды - шамасы, апаттан, бiрақ оның артында Палпатин болды. Көп ұзамай Сит Лорд Витт Талерден өзiнiң алғашқы махаббаты - патшайым Каролиндi құрбан етудi талап еттi.
  Бұл Плагеиспен өлiм жекпе-жегiне келдi. Оның үстiне күштер шамамен тең болды. Екi Сит те шайқастан шаршаған кезде, Палпатин көнiп, күбiрледi:
  - Мен өз махаббатымды және сонымен бiрге iшiмде әлi күнге дейiн жанып тұрған адамның қалдықтарын өлтiремiн! - Бұл жерде қара лорд дауысын көтерiп, батыл қосты. -Бiрақ ант етемiн, мен сенi бұл үшiн кешiрмеймiн және оны мiндеттi түрде жоямын!
  Мәртебесi жоғары адамдарды жоюға деген ұмтылыс Сит табиғатына тән. Менiң қол жетпес күшiм сенiң қызғанышыңды тудырады; менiң даналығым сенiң бiлiмге деген шөлiңдi қандырады; менiң жетiстiктерiм оларды қайталауға деген құштарлықты оятады! - дедi Дарт Плагеис Дарт Сидиусқа және күлiмсiреп жалғастырды. - Өзiңiзге ең жақын және ең қымбат адамдарды өлтiру арқылы сiз бойыңыздан түсiнiксiз күш көзiн ашасыз. Сiз өз бойыңыздағы соңғы адамдық әлсiздiктi жойған кезде, сiз Ситтердiң ең ұлысына айналатыныңызды сеземiн!
  
  
  КЕРЕМЕТ ТҰРҒАН
  - Кезiнде Ауған соғысы кезiнде қатты снарядқа ұшыраған Әскери-әуе күштерiнiң полковнигi болған. Және ол шынымен қаласа да, өз балалары болу мүмкiндiгiнен айырылды. Әйелi полковниктi қатты жақсы көрiп, кездесуге барады, олар балалар үйiнен екi мықты ұлдың тәрбиесiн алды. Оларды асырап алған әкелерi спартандықтар етiп өсiрдi. Бiрақ бәрiбiр олай емес едi. Жiгiттер күштi, денi сау болып өстi, бiрақ ерекше күштердi көрсетпедi.
  Ванга әжесi полковникке оның ұрпақтарының өкiлi оғаш пен ғаламның тағдырына төрешi болатынын болжады. Содан кейiн полковник әйелiне ғажайып жолмен жүктi болуға көмектесу үшiн әйгiлi сиқыршыға баруды шештi.
  Сиқыршы шынымен де айтарлықтай қабiлеттерге ие болды, бiрақ ол ең жоғары стандартты шарлатан болды. Ол мұны iстей алатынын және полковникке ұл бере алатынын айтты, бiрақ орасан зор ақша талап еттi.
  Полковниктiң Мәскеуде бiрнеше жылжымайтын мүлкi, сондай-ақ душмандармен және шешендермен соғыс кезiнде қайтарып алынған бағалы олжалары болды.
  Ол бұл жабайы соманы жинады - бiр жарым миллион доллар ... Тiптi тәжiрибелi адам таң қалдырады, сондықтан алдауды сатып алды. Бiрақ сиқыршыда гипнозға, ұсынысқа, шеберлiкке, Кашпировскийдiң өзi немесе әлемдiк деңгейдегi саясаткер қызғанатындай ақымақтық қабiлетi болған сияқты.
  Сиқыршы болса, полковниктiң әйелiн тривиальды түрде ұйықтатып, өте түрлi-түстi сахналық ырым жасады. Содан кейiн ол Венераның кеудесiне донордың тұқымын енгiздi.
  Тым күрделi емес алаяқтық болып шықты. Бiрақ тиiмдi. Әйелi (пәк Мария сияқты) мiнсiз бала туды - ол, айтпақшы, пәк болып қалды, сондықтан күйеуi жарақаттың салдарынан еркектiк күшiн толығымен жоғалтты.
  Барлығының көңiлiнен шығып, дәл уақытында әйел сау қыздың ауыртпалығынан құтылды. Алайда ол брюнетка әкесi мен қара шашты анасынан мүлдем басқа болып шықты. Бiрақ әкесi ұлдарына сенсе де, қызын жақсы көрдi. Тек өзiнше, оны спартандық ретiнде тәрбиелеу - сабырлылық пен жаттығу.
  Қыз тез дамып, жоғары бейiмдiлiк пен қабiлет көрсеттi. Әсiресе физикалық. Оның шашы қалың, толқынды, алтын түстi және керемет әдемi.
  Бiрақ қыз жалаңаяқ болғандықтан, қаңтардың қарында жүгiре бастағанда - әдеттегiдей таңғы бес жарымда оянғанда - оқиға болды. Оның күнi әдетте осылай басталды. Таң алдындағы қараңғылықта әлi таңғы жүгiру. Өте спартандық.
  Ол күнi бойы сергектiк зарядын алу үшiн кез келген ауа-райында дәстүрлi он жарым шақырымды жүгiрдi. Әрине, бұл жаттығудың басы ғана, өйткенi Владлен (Ленин мен Сталиннiң құрметiне есiмi!) жауынгерлiк өнермен шындап айналысқан. Ол тiптi жарыстарда - қыздарды өзiнен үлкен және үлкен болу үшiн ұрып-соқты.
  Бiрақ ол әлi он шақты қыз, тек суға шомылумен ғана жүгiредi. Ал алтын шаш жалын сияқты. Ал қарғыс атқан маньяк баланы буксирде күтiп отыр. Ол қақпанды алдын ала дайындап қойған болса керек, өйткенi қыздың асығатыны сонша, ересектердiң бәрi бiрдей қуып жете бермейдi.
  Қыздың жолында бiрнеше жақсы камуфляжды тұзақтар жатты. Жағдайды қар жауып, барлық iздер басып қалғаны қиындата түстi. Ал Владлен, кез келген ауа-райында жалаңаяқ және жартылай жалаңаш жүгiретiн қыз, тiптi мұндай экстремалды қуантты. Өйткенi, қиындықтар тек сабырлылық танытады, ал бiздi өлтiрмейтiн нәрсе бiздi тек күштi етедi.
  Тұзақ қыздың аяғын қатты қысып, жұмыс iстедi. Бақытымызға орай, жаттығулар арқылы сүйектер аюдың тұзағына түспейтiндей күштi болды.
  Бiрақ Владлен күрделi жөндеуден өттi. Және бұл қатты ауырды. Ал жауыз каратэшi қызды лақтырып, зорламақ болған. Владлен әп-сәтте әрекет етiп, өкшесiмен иегiн ұрды. Бiрақ қылмыскер күштi болды. Қыңқылдап, көгерген жақтарын сипалап, артқа секiрдi. Сосын пышағын суырып алды.
  Қыз ұзын пышақ ұстаған маньякке қарсы қарусыз және жалаңаш дерлiк тұзаққа түстi.
  Артынан үлкен шабуыл болды, Владлен еңкейiп, жауды басымен күн өрiмiне соқты. Пышақ қыздың арқасын тырнап өтiп кеттi. Владлен щетканы ұстап алып, соққының бағытын өзгерттi. Ұшы қылмыскердiң дәл тамағын тесiп өткен. Маньяк өз қанына тұншығып, кенеттен демалды.
  Ал қыз бiрiншi жазаны алып:
  -Болды!
  Соған қарамастан, бұл кiсi өлтiру болды, қақпандағы аяғы ауыр жарақат алды.
  Өкiнiшке орай, маньяктың өте ықпалды ата-анасы болды, ал Владлен қиын жағдайға тап болды. Оған қастандық жасалып, олардың үйiне есiрткi отырғызылған. Полковник қызды алыс жерлерге жiберуге мәжбүр болды. Сiбiрдегi орыс жауынгерлiк өнер мектебiне.
  Онда, терең жер астында Родноверлер ғасырлар бойы өмiр сүрiп, қызмет етiп келедi.
  Алайда бұл полковниктi құтқара алмады. Оны мерген атып өлтiрдi, ал әйелi есiрткi сатты деген айыппен қамауға алынды. Бiреу шынымен отбасымен есеп айырысқан сияқты. Кiшi iнiсi де қамауға алынды, ағасы, бақытымызға орай, әскерде болған. Он төрт жасар бала кәмелетке толмағандар колониясына жiберiлдi. Сондай-ақ тағайындалған препараттар.
  Iс басында жалған болғанымен. Бiрақ бақытымызға орай, жаңа заңдар бойынша оған алты жылдан артық уақыт берiлмедi.
  Анам спортшы әйел болды, сонымен қатар спартандық сияқты жаттығады. Сондықтан әйелдер колониясында ол көп ұзамай беделге ие болып, жақсы жұмысқа орналаса алды. Күштi, ұрыс техникасын жақсы меңгерген iнiсi де жауынгерлердiң бiрi болып, кейiн отряд командирi болды. Мерзiмiнiң үштен бiрiн өтегеннен кейiн ол шартты түрде мерзiмiнен бұрын босатылды. Ресейде кәмелетке толмаған құқық бұзушыларға арналған заңдар адамгершiлiкке негiзделген, тiптi оның алғашқы сапарға он төрт жасында барғаны бақыт болды деп айтуға болады.
  Жалпы, полковниктiң дәстүр бойынша спартандық бiлiмге жанкүйер болғаны оның отбасына пайдасын тигiзгенi анық. Күштiлер түрмеде салыстырмалы түрде жақсы, ал әлсiздер мен таққа отырғандар салыстырмалы түрде нашар! Бала өзiне зиян келтiрместен аймақтан өттi, тiптi жоғары құқықтық (!) бiлiм алды. Оны ұрылардың романтикасы қызықтырмаған сияқты, ал заман өзгердi - бандит болу сәннен шықты. Керiсiнше, бұл бизнестi қызықтырды.
  Кәсiпкер үшiн құқықтық бiлiм өте маңызды. Анасымен жағдай күрделiрек болды - ол ол кезде ересек адам, ал қылмыс оған жалған iспен iлiндi. Допингтi тасымалдау және сату бойынша синдикаттың ұйымдастырушысы. Және оны қайта қарау мүмкiн емес. Сонда көптеген жоғары дәрежелер ақымақ болып шығады.
  Бiрақ анасы оны Каспий теңiзiнiң жанындағы жақсы аймаққа ауыстырып, сол жерде общак қамқоршысы болып жұмысқа орналасты. Түрме қызметкерi бiрнеше кiтап жазды, тiптi фильмдерде де ойнады. Неге болмасқа?
  Ол жасынан асқан сымбатты, дене күшi күштi, жүзi мәнерлi, иегi ерке әйел.
  Осылайша, ол негiзiнен аймақта жаман отырмады, ол өмiрден қол үзбедi. Тiптi ұрпақ алды. Бала бесiктен жаттығып, түрменiң күнделiктi өмiрiн көркейттi. Алайда, құдаға лайық анасы жұмыс iстемейтiндiктен, бос уақыты көп болатын.
  Владлен жетi жылдан кейiн оралды - жекпе-жек өнерiнiң ең жоғары деңгейiнен өттi. Кек алу қаупi әлi толық өтпегенiмен, жауынгер тек фамилиясын Шамановаға ауыстырды - бұрынғы атын қалдырды.
  Әкесi атақты генерал Шамановпен достық қарым-қатынаста болғандықтан, фамилиясын өзгерту өте символдық болып шықты.
  Қабiлеттерi феноменальды, мектебi өте қатал және сонымен бiрге өте ұтымды Владленнiң жекпе-жек өнерiнде теңдесi жоқ едi. Ол орыс күресiнiң ерекше стилiн үйрендi. Жекпе-жектiң атауы, әрине, шартты немесе Рускундо сияқты.
  Владлен Техвандоға ұқсас жекпе-жек өнерiн игердi - орысша жұдырықпен соғу, айкидоға ұқсас күрес - лақтыру тәсiлдерi және қарсыластың инерциясын қолдану, тай боксынан - шынтақ, тiзе, баспен соғу әдiстерi. Родновери синкретикалық жекпе-жек өнерiн жасады, оның техникасы ғасырлар бойы жылтыратылды, шебер сиқыршылар басқа халықтар мен мектептерден барлық жақсылықты алды.
  Әрине, Владлен Шаманованы үйреттi, қару-жарақ ұстау да... Бiрақ бәрiн бiлу және меңгеру мүмкiн емес. Нағыз жекпе-жек шеберi арсеналда, ерекшелiксiз, бәрiнде шебер болуы керек. Бiрақ жеке трюктар мен олардың фишкалары тамаша орындайды.
  Владлен бәрiнен де күштi болса да, аяғымен күресудi және жалаңаш саусақтарымен өлiмге әкелетiн заттарды лақтыруды жақсы көретiн.
  Каратэшi атанған қыз мүлде каратэмен айналыспаса да, өз мектебiн ашты. Ол түрлi байқауларға қатысқанымен, атақ-даңқ пен атаққа ұмтылмады.
  Ол кейбiр коммерциялық жарыстарға, тiптi ережесiз астыртын жекпе-жектерге қатысқанымен, оған ақша керек болды.
  Әлi өте жас қыз болған Владлен үйленуге және ұрпақ әкелуге асықпады. Ол жекпе-жек өнерiнде өзiн жетiлдiрiп, балаларға үйреттi. Әсiресе, Волка Рыбаченко үлкен үмiт артты. Айтпақшы, ол да аяғымен өткiр заттарды өте ептi лақтыратын. Каратэшi бала (қайтадан, шындыққа еш қатысы жоқ лақап ат!) Ең үлкен шеберге айналуға уәде бердi.
  Содан кейiн кенеттен Волка фильмдерге түсуге шақырылды, оның ағасы Олег Рыбаченко мен Владлен Шаманованың өзi онымен бiрге жүрдi. Ал бұл басқа әңгiме.
  
  
  ӘУЕСКЕР
  Бұл шынайырақ және сенiмдiрек. Дәлiрек айтқанда, ең қарапайым және қарапайым адамның рухы Сталиннiң денесiне ендi. Өйткенi ол қарапайым адам, тұрғын болды. Және ол Гитлердiң 1941 жылы 22 маусымда соққы беретiнiн ғана бiлдi және оның нәтижесi апатты болды.
  Немiстер Мәскеудi ала алды, ал қарапайым өлтiрушi өз айналасындағылармен уланды. Бiрақ астана құлағаннан кейiн бiрдеңенi түзетуге кеш болды. Жапондар оңтүстiктен Қиыр Шығысқа, Түркияға соққы бердi. Кавказ да құлады.
  Ал Сталиндi бастапқыда Молотов ымырашыл тұлға ретiнде ауыстырды. Бiрақ содан кейiн өршiл Берия басын iшке кiргiздi. Ал Жуков оның жолын кестi. Ал ригмарол басталды. Қысқасы, немiстер жазда және одан тыс жерлерде Оралға барып, жапондықтармен қосылып, қарсылықтың барлық көрiнiстерiн басып отырды.
  Бiрақ Батыста соғыс жалғасты. Америкалықтар тартынды - Франклин Рузвельт, күткендей, соңына дейiн тартты. 1941 жылы Рождествода немiстер Гибралтарға шабуыл жасады. Осы уақытқа дейiн Мәскеу мен Ленинградты алып, оңтүстiкте немiстер Едiл мен Терекке дейiн кесте тiгедi. Оларға кеңес әскерлерiнiң нашар ұйымдастырылған қарсылығынан гөрi, созылған байланыс пен кең-байтақ орыс кеңiстiгi кедергi келтiрдi.
  Гитлер Франкомен жеке кездесiп, оның болашағын айтты: КСРО әскери күш ретiнде жоқ. АҚШ бәрiбiр соғысқа бiрiншi болып кiрмейдi. Сондықтан Ұлыбритания мүлдем қауiптi емес. Сонымен қатар, қарашада, Мәскеудi басып алғаннан кейiн, Роммель күшейтулердi, бiрнеше таңдалған дивизияны және бүкiл әуе әскерiн алды. Ал британдықтар шаң сияқты құлады. Немiстер қазiрдiң өзiнде Александрияда... Демек, Франконың Ұлыбританияның кек алуынан гөрi Гитлердiң қаһарынан қорқуына көбiрек негiз бар. Бiрақ егер ол әлi де африкалық және ағылшын отарларынан алғысы келсе, онда ...
  Вермахттың қолы босап, өзi де бәрiнен айырылып қалуы мүмкiн екенiн түсiнген Франко алдымен немiс әскерлерiн өткiзуге келiсiп, кейiн өзi Англияға соғыс жариялады. Сонымен бiрге ағылшындардың жағдайы күн сайын нашарлай бердi. Гибралтар үш күнде алынды. Көп ұзамай немiстер Палестинаны, түрiктермен бiрге Сирияны, Таяу Шығыспен Иракты басып алды.
  Америка 1942 жылы 4 шiлдеде соғысқа тартылды. Жапония Тәуелсiздiк күнi Перу-Хабарға шабуыл жасады.
  Немiстер Ресейдiң, Еуропаның, одан кейiн Африка мен Азияның ресурстарын пайдалана отырып, әуе шабуылы мен су асты соғысын жүргiздi.
  Германия қару-жарақ өндiрiсiн арттырды және Оңтүстiк Африкадағы шабуылға жетекшiлiк еттi.
  1942 жылдың аяғында Африка, айтпақшы, Үндiстан сияқты фашистердiң толық бақылауында болды. Ал Үндiқытай, Сингапур және Австралияға дейiнгi аралдар жапондардың бақылауына өттi. Рас, Гавайи архипелагын басып алудың қысқы әрекетi самурайлардың жеткiлiксiз ұйымдастырылуына байланысты сәтсiз болды.
  Дегенмен, жапондықтар, әскери тәжiрибесi көбiрек, теңiзде үстемдiк еттi. Сонымен қатар, немiс сүңгуiр қайық флоты өте тез өсiп, Ұлыбритания мен Америка Құрама Штаттарының қуатын азайтты.
  1943 жылы мамырда ағылшын мегаполисiне немiс десанты болды. Немiстер десанттық планерлердi, су астындағы цистерналарды, тiптi алғашқы реактивтi бомбалаушы АП-161 мен төрт моторлы Ю-488 ұшақтарын да пайдаланды.
  Сүңгуiр қайық соғысынан қажыған Ұлыбритания ұзақ шыдай алмады, бiрақ өте қатты шайқасты.
  Бiр айға созылған қанды шайқастардан кейiн Лондон құлап, Англия үшiн шайқас аяқталды.
  Америка келесi қадам болды. Канада Черчилль қашып кеткен АҚШ жағында соғысты, бiрақ Латын Америкасы елдерi Үшiншi рейхке соғыс жүргiзуден бас тартты. Ал Аргентина, одан кейiн Бразилия немiстерге өз территориясындағы одақтастарының әскери базаларын бердi.
  Соғыс ұзаққа созылатын сипат алды. АҚШ шетелде. Олардың құрлықтағы әскерi күштi, флот өте жылдам құрылуда.
  Бiрақ бiрте-бiрте немiстер мен жапондықтар қолға түстi. Олардың жағында шығыс жарты шардың барлық ресурстары және батыстың бiр бөлiгi болды. Иә, жарияланған жалпы соғыс өз жемiсiн берiп жатты.
  "Икар" операциясы сәттi аяқталып, Исландия құлады. Осыдан кейiн фриц Гренландияға ауысты. Алайда 1944 жыл ешкiмге шешушi артықшылық бермедi. Алайда Жапония мен Үшiншi рейх Шығыс жарты шарда өз орнын алып, Латын Америкасында күшейдi. Қырық бес жылдың қысында самурайлар фашистермен бiрге Гавай аралдарын басып алды. Ал көктемде олар Панаманың истмасына көштi.
  Рузвельт қайтыс болғаннан кейiн АҚШ Үшiншi рейхпен және Жапониямен бейбiтшiлiкке ұмтыла бастады. Бiрақ ымыраға келу қиын. Әсiресе Гитлер қанның иiсiн сезiнген. Фашизм барракудасы тым көп нәрсенi қалады. Соғыс жалғасты. Фашистер Гренландияда бекiнiп, 1945 жылдың жазында Канадаға қонуға тырысты, бiрақ теңiзге лақтырылды. Канада капитуляцияланғысы келмедi. Рас, қырық бесiншi жылдың күзiнде Австралия құлады - Шығыс жарты шардағы Батыс әлемiнiң соңғы маңызды тiрегi. Жапония мен Германия теңiзде толығымен үстемдiк еттi. Олардың суасты флоты теңдесi жоқ едi.
  Сонымен қатар, сутегi асқын тотығы суасты қайықтары өте күштi және қозғалмалы болып шықты. Олардың жылдамдығы сағатына қырық түйiнге жеттi.
  Ал, қырық бес-қырық алтының қысында Зеландияның кезегi келдi. 1946 жылдың көктемiнде Америка Құрама Штаттары Латын Америкасының барлық дерлiк елдерiне соғыс жариялады.
  Ал атом бомбасын жасау жобасы қаржыландырудың қысқаруына байланысты нақты нәтиже бермедi. Сондықтан американдықтар бұл трамп-эйстi жеңiлген ойында лақтыра алмады!
  Ал танк жасау саласында Үшiншi рейх Америка Құрама Штаттарын айтарлықтай басып озды. Салмағы қырық екi тонна болатын ең жақсы американдық "Першинг" өндiрiстiк танкi 102 миллиметр фронтальды броньға және сағатына 810 шақырым жылдамдықпен 90 мм зеңбiрекке ие болды. Ал 1946 жылғы ең жақсы және ең массивтi немiс танкi "Корольдiк арыстан" - салмағы 65 тонна, алдыңғы броньы 250 миллиметр болды. Сондай-ақ бүйiрлерi мен артқы жағы 200 мм және ұңғы ұзындығы 100 EL болатын 105 мм мылтық.
  Резервуардың пирамидалық пiшiнiн ескере отырып, оны Першингтен кез келген бұрыштан өту мүмкiн болмады.
  Сериядан қуатты танктердi шығару әрекетi сәтсiз аяқталды. Айтпақшы, салмағы небәрi 93 тонна болатын Т-93-тiң маңдайындағы броньы 305 миллиметр және 120 калибрлi мылтығы ғана немiстерге қарсы соққы беру кезiнде бiршама мүмкiндiктерi болды. Бiрақ автомобильдiң өте төмен жүргiзу өнiмдiлiгi, сондай-ақ айналмалы мұнараның болмауы оны лайықты бәсекелес етпедi.
  "Супершингтiң" дамуы ұзақ уақытқа созылды, бiрақ бәрiбiр бұл танк немiс танкiнен төмен болды.
  Ал реактивтi авиация, сапа жағынан толық артықшылық фашистер жағында. Америкалықтар тек санға қарсы тұра алды. Бiрақ ескi дүниенiң ресурстарына ие болған немiстер күнiне үш жүз-төрт жүз көлiк шығара алатын, саны жағынан АҚШ-тан кем түспейдi. ME-362, Non-262, Non-323, ME-1010, TA-283 - бұл реактивтi истребительдер американдық жетiлмегендiкке қарсы бәсекелестiктен тыс - "F" класы!
  Ал ТА-400, ТА-500, Ю-387, АР-383, ОД-18, ГО-270 реактивтi бомбалаушы ұшақтары да бәсекелестiктен тыс. Құрама Штаттарда әлi толыққанды реактивтi бомбалаушы ұшағы жоқ. Бұл В-29. Рас, жобада В-36 бар, бiрақ әзiрге ол сериялық өндiрiстен алыс.
  Ал немiстiң "А" класындағы баллистикалық зымырандарының әлемде теңдесi мүлде жоқ.
  Дискiлерде бәсекелестер жоқ ...
  Технологиялық тұрғыдан, Үшiншi рейх Американы мұқият жабдықтады, сондықтан Гитлер АҚШ-ты соңына дейiн аяқтауға бел байлады. Және ымыраға жол жоқ. Қырық алтыншы жылы Мексика мен Кубаға шабуыл басталды. Күзде Техас пен Калифорнияда шайқас қызып тұрған едi. Ал немiстер мен жапондар Аляскадан Канадаға басып кiрдi.
  Бiрақ, мiне, қырық алтыншы жыл өттi. Екiншi дүниежүзiлiк соғыс әлi жалғасуда. Қырық жетiншi жыл Канада үшiн өлiмге әкелдi, оны солтүстiктен кiрген Фриц басып алды.
  В-36 реактивтi бомбалаушы ұшағы ақыры Америкада пайда болды, бiрақ Германия мен Жапонияны алу әлi мүмкiн болмады. Сонымен қатар, Вашингтон танкi жылдың соңында 120 мм ұзын ұңғылы зеңбiрекпен, алпыс үш тонна салмағы бар салыстырмалы түрде қолайлы құрыш пен жүргiзу өнiмдiлiгiмен пайда болды. Ол қорғалған және немiстiкiнен нашар болғанымен, ол сауыт тесiп өтетiн күшi жағынан ендi кем түспедi.
  Алайда, қырық жетiншi жылдың аяғында Құрама Штаттар территориясының жартысынан көбiн жоғалтып алды және жойылды.
  Немiстер тiптi iрi қалаларды басып алу кезiнде аса ауыр "Рат" және "Монстр" танктерiн сынақтан өткiзiп үлгердi. Соңғысында салмағы он тонна зарядты шығаратын бомба тасығыш болды!
  Қарудың қаншалықты қорқынышты болғанын елестетiп көрiңiзшi!
  Ал Жаңа жыл қарсаңында Нью-Йорк, оныншы қаңтарда Вашингтон құлады.
  Соған қарамастан, янкилер тағы алты айға жуық шыдады. Бiр қызығы, екiншi соғыс дәл 1948 жылы 9 мамырда аяқталды.
  Бiрақ содан кейiн де тыныштық ұзаққа бармады. Экономикалық жағынан Үшiншi рейхтен әлдеқайда артта қалған Жапонияның өзi үшiн сонша жердi басып алғаны Гитлерге ұнамады.
  Нацистер кеш болса да, 1948 жылы тамызда өздерiнiң атом бомбасына ие болды. Кешiгудiң бiр бөлiгi фюрердiң жаппай қырып-жою қаруы идеясына қандай да бiр түрде салқынқандылығына байланысты болды. Гитлер елдердi жою емес, жаулап алу керек деп есептедi.
  Бiрақ қандай да бiр себептермен одақтас Жапония үшiн қатыгез тиран ерекшелiк жасауға шешiм қабылдады.
  Үлкен баллистикалық зымырандар мен ядролық зарядтарды басып алған фашистер 1951 жылы 4 шiлдеде Үшiншi дүниежүзiлiк соғысты бастады.
  Токиоға және Жапонияның басқа қалаларына қуатты ядролық соққы бердi. Содан кейiн теңiз және құрлық күштерi соққы бердi.
  Үшiншi дүниежүзiлiк соғыс алты айда аяқталды, жалпы алғанда ол бiр бағытта жүрiп жатты. Ал соғыс қимылдарының белсендi кезеңi үш айға созылды.
  Осылайша Үшiншi рейх соңғы әлемдiк гегемонияны орнатты. Мұндай әдiлетсiздiк Ұлы Сталиннiң денесiне қарапайымдылықтың енуiне байланысты болды. Оған болашақ туралы ешқандай бiлiм көмектеспедi! Атап айтқанда, әуесқой реактивтi ұшақтарды әзiрлеуге шешiм қабылдады және барлық зауыттар мен фабрикаларға осындай бұйрық бердi. Бұранданы өшiрiп, ағын шығармағаны белгiлi болды.
  Хитменнiң стратегиялық шешiмдерi бұдан ақымақ емес. Қызыл Армияның желге ұшып кеткенi таңқаларлық емес. Ал онсыз Германияға, оның одақтастарына және Жапонияға қарсы тұратын ешкiм жоқ.
  Гитлердiң өзi империялық бiрiгу туралы шешiм қабылдады. Атап айтқанда, Жер планетасының барлық күштерi ерiктi-мiндеттi түрде енгiзiлген әлемдiк унитарлық державаның құрылуы. Бiрыңғай валютамен, әрине, және генетикалық сұрыптаудың айуандық бағдарламасымен.
  Сондай-ақ жаппай ғарыш кеңеюiн дайындаумен!
  
  
  БАЛА РЕСЕЙДI САҚТАСЫН
  Сыртта қаңтардың салқыны. Мiне, Олег Рыбаченко деген бала көшеде мектепке бара жатып, кенеттен көршi панельдiк үйдiң қабырғасы бiртүрлi жарқырап тұрғанын көредi. Бала ерекше қоңырауды сезiнедi - сонда жүгiрiңiз, сiз төрешi боласыз. Бала бар күшiмен жүгiрдi.
  Таңғаларлықтай көлiктердiң аз болғаны жақсы болды, ол олардың мұрындарының астына тайып үлгердi. Ептi сүңгу және сiз қабырғаның жасыл шағылысындасыз.
  Жiгiт оған лақтырады. Қолдар Гарри Поттер фильмiндегiдей, бұл желеге еш қиындықсыз кiредi, ал бiр секундтан кейiн баланың өзi жиырма бес градустық аяздан жасыл шөп өскен жазғы көгалдарға тап болады.
  Тiптi инерция кезiнде бала шөпке құлап, бiрден секiредi. Аяздан кейiн әлi өлмеген жаздың құшағында болу жақсы. Тәжiнен секiрiп кетсе де.
  Бала жан-жағына қарады - айналада ешкiм жоқ, тек сарғайып үлгерген ағаштар ғана және ... темiр жол жағалауы. Биiк, гранитпен қапталған және оның алдында тiкенек сым тiптi жолақты сырықтарға оралған.
  Мұның бәрi олай емес екенiн Олег Рыбаченко сезiндi. Ал ол шын мәнiнде шешушi нәрсеге тап болады... Оның басында бұйрық естiлдi: темiр жолға жақындау. Мұны iстеу оңай емес, жолда қалың сым қабаты бар - Бруно спиралы.
  Ыстықтың өзi балаға шығудың жолын ұсынды. Қысқы киiмдерiн тез шеше бастады. Және оны тiкенекке лақтырыңыз. Бала психикалық тәртiптiң ерекше түрiн сезiнедi. "Ендi сiз тарихты жасаушы бола аласыз. Сiз бұдан былай қиялыңыз тым дамыған мектеп оқушысы емессiз, Олег Рыбаченко керемет iстер жасайды!"
  Бала сымды толтырып, тек джинсы мен футболка қалдырды. Қысқы жылы етiкпен де ыстық болды, бала оянды. Өткiр, жасыл шөптi жалаң аяқ сезiну өте жағымды. Тамыздағы топырақ тамаша жылынып, бала онымен жүрудi ұнатады.
  Ал қыс - жылдың тәттi мезгiлi - тәттi жаздан айырмашылығы. Баланың аузын ашып тұруға уақыты жоқ, өйткенi ол төрешi. Бала сым арқылы тез көтерiледi. Ол арқылы электр тогы жiберiлдi, ал киiмдерi арқылы жалаңаш өкшесiне ұшқындар шықты.
  Бала айқайлады, ауыр соққы болды және кенепке секiрдi. Табандары өткiр тастармен шаншып кеткен. Бiрақ бала тез арада жағалаудан өтiп кеттi. Мұның бәрi себепсiз емес, ұлы жоспардың бiр бөлiгi екенiн сездi!
  Мiне, олар ыстық рельстер, күн түстен асып кеттi, ауадан линден мен балдың иiсi аңқиды. Тыныштық соншалық, алыстан аралардың ызылдағанын естисiз.
  Бала қызған темiрдiң үстiнде жалаңаяқ тұрып, "әр рельске жетi тас қой" деген жаңа бұйрықтарды естiдi. Бала екiленiп, дауыстап айтты:
  - Бiрақ содан кейiн пойыз рельстен шығып кетуi мүмкiн бе?
  Дауыс құлақ қалқаныма тидi:
  - Саған дәл осы керек! Мұнда Ресейдiң жаулары барады!
  Бала бұдан былай дауласпады. Ал Құдайдың дауысы нақтыланды: тек болат түстi тастарды таңдаңыз.
  Қолдар әлдеқашан қозғалып кеттi. Олег Рыбаченко өзiн-өзi қуантты - ол арбитр, қарапайым мектеп оқушысы тарихта қалады!
  Екi темiр жол жолағында да тастар жеңiл: тура он төрт дана - әрқайсысынан жетi. Және олар iс жүзiнде ажыратылмайды!
  Бұл орындалды! Бала ақыры қайта айналып өтiп, "Бiздiң Әкемiздi" оқыды да, жалаңаш өкшесiн жарқыратып, қайта қалпына келдi. Ол тастарды дiрiлдеп, табандары ауырып, жүгiре жөнелдi. Мен жағалаудан секiре жаздадым...
  Ағыс арқылы қайта көтерiлгiм келмедi, бiрақ амал жоқ. Бала жүгiрудi пайдаланып, жағалаудан соңғы бөгетке бiрден дерлiк ұшып кеттi. Аздап таң қалды, бiрақ бұл қорқынышты емес. Мiне, ол жаздың жылы жерiнде қайтадан Олег Рыбаченко. Алда, дәл ауада жасыл тұман жарқырайды: керi жол.
  Баланың жылы жаздан аяз бен қысқа оралғысы келмейдi. Бiрақ сол кезде жұмбақ дауыс соңғы бұйрықты бередi:
  - Асығыңыз, әйтпесе портал жабылады, сонда сiз 1914 жылы мәңгi қаласыз және ата-анаңызды ешқашан көрмейсiз.
  Олег Рыбаченко асығыс киiмдердi сымнан жұлып алып, кездейсоқ тартады. Портал әлсiрей бастайды және бала аяқ киiмсiз, шығуға асығады. Ол серпiмдi нәрсеге соқтығысады және күшпен секiредi. Қаланың тапталған қарына жалаң аяқ күйiп қалды. Көшеде аяқ киiм киiп, қысқы куртка кию керек - өтiп бара жатқан адамдардың таңғаларлық көзқарастарын ұстайсыз.
  Тiптi бiреу: "жынды" деп айқайлады. Бiрақ бала назар аудармайды - ол өз жұмысын iстеп, үлкен миссияны орындады ...
  1914 жылы 22 тамызда Гинденбург пен Эрих Людендорф, Макс Хоффманн ерген пойыз апатқа ұшырады. Шығыс Пруссиядағы операциялардан бастап, шығыс майдандағы ұрыстарда шешушi рөл атқарған үш әскери қолбасшы да қаза тапты.
  Нәтижесiнде ұйымдаспаған немiс әскерлерi ауыр жеңiлiске ұшырады. Қорғаныссыз Кенигсберг қозғалды, ал немiс әскерлерi жартылай қоршауға алынды және жартылай жойылды немесе тұтқынға алынды.
  Орыс әскерлерiнiң жеңiсi соғыстың бүкiл барысына шешушi әсер еттi. Ал ең алдымен солдаттар мен офицерлердiң моральдық рухы тұрғысынан. Жасыратыны жоқ, Жапониядан жеңiлгеннен кейiн орыс әскерiнiң беделi күрт төмендедi. Тiптi, кейбiр көздерi қысық азиялықтарды ешкiм салмақты қарсылас санаған жоқ. Содан кейiн орыстар төрт iрi шайқаста жеңiлiп, барлық шайқастарда сан жағынан артықшылыққа ие болды.
  Теңiзде де олар толығымен жеңiлiске ұшырады, тек жеке, жеке табыстары болды. Әсiресе Владивосток крейсерлерi ерекшелендi.
  Дүниедегi ең жақсы құрлық жауынгерлерi саналатын немiстермен қай жерде соғысу керек?
  Содан кейiн Фрицтi жарып, он мыңдаған тұтқындарды айдап әкетуге болатыны белгiлi болды!
  Орыс әскерi мен халқының ынта-жiгерi жан-жақты өстi. Австрия майданында алға жылжу жылдам болды. Австрия-Венгрия соғысқа дайын емес едi. Ал славян бiрлiктерiнiң моральдық жағдайы, әсiресе, өте төмен. Олардың көпшiлiгi барабанның соғуы мен оркестрдiң үнiне бағынды. Славяндар жек көретiн австриялықтар үшiн бауырларына қарсы соғысқысы келмедi. Тек венгр және этникалық немiс бөлiмдерi азды-көптi ұрысқа дайын болды.
  Орыс әскерi австриялық әскерлердi құлатып, бiрден Львовты, Пржемысль бекiнiсiн басып алды және табысқа жетiп, Венгрияға кiрдi. Немiс майданы тiзе бүктiрдi. Жоғары орыс әскерлерi Познаньда пруссиялықтарды талқандап, Одерге қарай ұмтылды. Немiстер алты корпусты Австрияға ауыстырды.
  Бiрақ бұл жеткiлiксiз болды. Оның үстiне орталықта қызмет атқаруға күш жетпедi. Ал батыста ауыр шайқастар жалғасты.
  Содан кейiн Германия шығысқа жаңа күштердi көшiруге мәжбүр болды. Жағдай Австрияға Италияға қарсы соғысқа кiрiсумен қиындады. Бұл елдер ғасырлар бойы дұшпандық қарым-қатынаста болды. Ал үшжақты одақ көп жағынан жасанды формация болды. Соғыс Германия мен Австрия үшiн қолайлырақ болғанымен, Италия ең күштiлерге қосылатын едi. Сонымен, орыс әскерлерi Будапештке жақындап қалды, ал Орталық державалардың iстерi қоқыс! Румыния соғысқа қосылуға асықты.
  Румыния королi Николай II-нiң туысы екенi анық, оның ыдыраған Австрия империясы есебiнен өз жерлерiн кеңейтудi қалайды.
  Ал Болгария нақты тарихқа қарағанда соғысқа Ресей жағында кiрдi.
  Тек Осман империясы ғана немiстерге адал болып шықты. Бұл қорғаныс министрi премьер-министр мен сұлтанды iстiң алдына қойып, соғыс қимылдарын бастауға бұйрық бергендiктен ғана. Түрiк армиясы тым күштi емес, бiрақ ол Ресейдi Антантамен қамтамасыз етуде қиындықтар туғызды. Бiрақ екiншi жағынан, бұл Ресейдiң оңтүстiкке қарай өз аумақтарын айтарлықтай кеңейтуiне тамаша мүмкiндiк. Жапония, әрине, Германия мен Австрияға соғыс жариялады. Тынық мұхитындағы немiс колонияларын басып алу үшiн.
  Бұл Ресейдiң Қиыр Шығыстағы қолын босатып алды. Ал батыста немiстер жаншылды.
  Тек Одер өзенiнде ғана Германия орыс әскерiнiң шабуылын тоқтата алды. Ол үшiн Батыстағы барлық шабуыл операцияларын тоқтату қажет болды. Австрия-Венгрия жерiнiң жартысына жуығын орыс әскерлерi азат еттi.
  Осылайша, Австрия империясы iс жүзiнде ойыннан шығып, Германия үшiн ауыртпалыққа айналды. Болгарлар Стамбулға қарсы шабуылға шықты.
  Қыста Еуропада соғыс қимылдары тынышталды. Бiрақ орыс әскерi Түркияға қарсы шабуылға шықты. Мұнда бәрi сәттi дамыды. Оның үстiне арабтар мен армяндар Осман билiгiне қарсы шықты.
  Орыс әскерлерi ақпан айында Бағдадта болды, ал ағылшындар Басраны басып алды. Наурыздың аяғында Ресей Кiшi Азияны түгел басып алып, Стамбулдағы болгарлар мен сербтермен бiрге шабуылға шықты. Түркия ойыннан шықты. Сирия, Палестина, Ирактың оңтүстiгi Ұлыбритания мен Францияға кеттi - қалғанының бәрiн Ресей алды. Сауд Арабиясы - осы уақытқа дейiн формальды түрде тәуелсiз аумақ болып қала бердi, бiрақ ол Германияның берiлуiнен кейiн де бөлiнуi керек едi. Және ол алыс емес едi. 1915 жылы 25 сәуiрде АҚШ немiстермен соғысқа кiрiстi. Американдықтардың практикалық адамдар екендiгi және жеңiс пирогын бөлуге уақытында болғысы келгенi анық. Көктемге қарай орыс армиясы үлкен көлемде қарудың жаңа түрiн шығарды: пулеметтерi бар "Луна" -2 жерүстi көлiктерi. Жаңа цистерналар жеңiл болса да, тас жолда сағатына 40 шақырым жылдамдықты дамытты және тамаша жүргiзу сипаттамаларына ие болды.
  Орыс әскерлерi мамыр айының басында жолдар құрғаған бойда Венгрияда және бүкiл оңтүстiк майданда шабуылға шықты. Австрия әскерi күйредi, немiс әскерлерi майданды ұстауға жеткiлiксiз болды.
  22 маусымда орыс әскерлерi Венаға кiрдi. Ал 24 маусымда Брюссельге ағылшын, француз, бельгиялық және алғашқы американдық батальондар кiрдi. Голландия Германияға, одан кейiн Швецияға, Данияға қарсы соғысқа кiрдi. Немiстер Одер бойындағы тосқауылды әрең ұстады, бiрақ орыс, патша әскерi Мюнхенге қарсы шабуыл жасады. Германияның оңтүстiгiндегi ең үлкен қала 1915 жылы 7 тамызда құлады. Ал 11 тамызда Германия, өзi үшiн мүлдем үмiтсiз жағдайда, тапсырылды.
  Осыдан кейiн аумақты бөлу басталды. Австрия-Венгрия мен Осман империясы әлемдiк саяси картадан жоғалып кеттi. Болгария 1913 жылы Османлылар басып алған түрiк территориясының бөлiгi болып шықты. Сербия едәуiр кеңейiп, Югославияға айналды. Румыния Трансильванияны қабылдады. Ресей оның құрамына: Буковина, Галисия, Чехословакия, Краков облысы және Венгрияның жартысы, Будапешттiң өзiне дейiн шекараны сызып тастады. Германия өз территориясын айтарлықтай қысқартты. Батыста ол Эльзар мен Лотарингияны Данияның бұрын жаулап алған жерлерi Францияға қайтаруға мәжбүр болды. Ең қиыны шығыс.
  Ресей шекараны Одер бойымен, ал Франция үшiн Рейн бойымен сызуды талап еттi. Бiрақ АҚШ пен Англия Ресей мен Францияны тым нығайтып, Германияны тым әлсiретудi қаламады. Нәтижесiнде ымыраға келу туралы шешiм қабылданды. Ресей поляктар басым болған Шығыстағы барлық жерлердi алады.
  Шығыс Пруссия Клайпедадан, Данцигтен айырылып, Германиямен байланысы үзiлген болып шықты, бiрақ ол кем дегенде кесiлген түрде аман қалды. Кенигсберг немiс болып қалды. Бiрақ Германия көп жерден айырылды. Шекара өте бұзылған болып шықты. Кейбiр жерлерде ол тiптi Одерге дейiн жеттi және көбiнесе халықтың этникалық құрамына байланысты болды. Алайда немiстер Померанияны толығымен дерлiк сақтап қалды. Бiрақ Берлиннен Ресей шекарасына дейiн жүз шақырымнан аспайтын.
  Демек, немiстер мылтықпен қаруланып жатыр. Немiс әскерiнiң саны жүз мың солдат пен офицермен шектелдi. Немiстерге үлкен репарациялар салынды. Соғыс бiр жылдан сәл астам уақытқа созылды.
  Орыс, патша империясы дағдарысқа ұшырап үлгермей, iрi территориялық иемденулермен шықты. Патша билiгi нығайып, революциялық қозғалыс толқыны төмендей бастады, ал экономикада, керiсiнше, әдеттен тыс қарқынды өсу кезеңi басталды.
  
  
  ЛЕНИН ҚАЛАЙ АҚШ ПРЕЗИДЕНТI БОЛДЫ
  Биiк көрiнуге тырысқан Владимир Ильич Ленин бар күшiмен бойын түзеп алды. Оның құрғақ, кiшкентай, бiрақ өте қозғалмалы қолдары сирек сандал ағашынан жасалған жылтыр, қара үстелде қобалжыды. Оның қарсысында бұқаның мойнына ауыр алтын шынжыр байланған ақ костюм киген алып адам:
  - Жарайды, Ульянов мырза. Мен сiздiң шарттарыңызбен келiсемiн - айына бес мың доллар, сонымен қатар балғаның астына қойылған әрбiр бизнестiң пайызы! - Бұл жерде қаскөйдiң дауысы қатайып, тiптi ауыр шынжырды қатты шайқады. - Жалған, шаңы жоқ сол Ленин жолдас қана!
  Тер басқан қолдарын рахаттана уқалап отырып, Владимир Ильич:
  - Әрине, Рокфеллер мырза, тек бiздiң iсiмiзде жалғандықсыз жұмыс iстеу мүмкiн емес! Барлығы тату және өте шынайы болуы керек!
  Ал екi алаяқ та қатты күлдi...
  ----------------------------------
  Қазан төңкерiсi Ресейде болған жоқ. Бiрiншi дүниежүзiлiк соғыс майдандарында уақытша тыныштық болды. Немiстер мен австриялықтар Батыста табысқа жетуге тырысты.
  Орыс әскерi тек түрiк майданында белсендiлiк танытып, ақырында ағылшындармен қосылып, Кiшi Азияның көп бөлiгiн басып алып, жауды бiрқатар жеңiлiске ұшыратты.
  Бiрақ содан кейiн Құрылтай жиналысы жиналды, онда большевиктер үмiтсiз азшылыққа айналды, ал социалистiк-революционерлер басым болды.
  Алғашқы шешiмдердiң бiрi: шаруаларға жер беру және соғысты жеңiспен аяқтау!
  1918 жылы шiлдеде Парижге қарсы немiс шабуылы сәтсiз аяқталып, жеңiске жеткен орыс әскерi алдымен австриялықтарға, кейiн немiстерге соққы бердi.
  Германия қатты қарсылық көрсеттi, бiрақ желтоқсанда шығыстағы орыс әскерлерi Варшава мен Краковты басып алған кезде, батыстағы одақтастар Брюссельдi басып алды - олар әлi де жаулап алды. Рас, екi аптадан кейiн - революцияның болмауы әсер еттi.
  Вильгельм, алайда, таза номиналды монарх болып қала отырып, өз өкiлеттiктерiнiң барлығынан дерлiк бас тартуға мәжбүр болды.
  Ал генерал Корнилов жаңа Ресей республикасының президентi болды. 1917 жылдың тамызында оның көтерiлiсi сәттi болды, бiрақ Керенский ресми түрде премьер-министр болып қалды, бiрақ ол президенттiк қызметтi Корниловқа тапсырды.
  Ол Корнилов Жоғарғы Бас қолбасшы болды.
  Одан кейiн Ресейде жалпыхалықтық президенттiк сайлау және жаңа конституция бойынша референдум өттi.
  Басқарудың авторитарлық түрi жақсы таныс адамдар - Корниловтың нұсқасын қолдады.
  Ресей Германия, ыдыраған Австрия-Венгрия, дүниежүзiлiк картадан жоғалып кеткен Түркия есебiнен өз иелiгiн кеңейттi.
  Соңғысы ақыры ұлы державалар арасында бөлiндi. Ресей Кiшi Азияны, бұғаздарды және Константинопольдi алды. Француздар Сирияны, ағылшындар Палестинаны, Иракты алды.
  1926 жылы Ресей мен Жапония арасында қайтадан соғыс басталды. Оған Маньчжурия мен Порт-Артурдың мәртебесi себеп болды. Келiсiмге сәйкес Порт-Артурды жалға алу құқығы Жапонияға берiлдi, ал жалға беру мерзiмi аяқталды. Алайда жапондар Қытайға басып алғандарын қайтарғысы келмедi.
  Оның үстiне жас Хирохито билiкке ендi ғана ие болды - жаңа жеңiстердi армандады.
  Дегенмен, орыс қазiрдiң өзiнде басқаша болды. Бiрiншi дүниежүзiлiк соғыстың майдандарында шыңдалған, тәжiрибелi командирлер, жаңа танктер мен ұшақтармен ол жапондарға сәттi шабуыл жасай бастады.
  Төрт жарым айдан кейiн орыс әскерi Порт-Артурды алып, жапондарды құрлықтан қуып жiбердi!
  Бiраз уақыт Жапония әлi де теңiзде тұрды - Балтық және Қара теңiз эскадрильяларының кемелерi жақындағанша.
  Осыдан кейiн Күншығыс елi бас тартты.
  Ресей өте тез дамыды, бiрақ 1929 жылы бүкiл әлемде үлкен депрессия басталды.
  Тәртiпсiздiктер Ресей империясын да шарпыды. Оның үстiне Корнилов белсендi орыстандыруды жүргiздi.
  Әйтсе де ол таққа отыра алды, ал АҚШ-та... билiкке Ленин бастаған америкалық большевиктер келдi!
  Депрессиядан шығып, жаңа большевиктiк режим жаңа соғысқа дайындала бастады!
  Испаниядағы революция коммунистердiң жеңiсiмен аяқталды, осылайша Еуропада қуатты большевиктердiң тiрегi құрылды...
  1938 жылдың 1 қаңтары. Владимир Ильич Ленин Ақ үйдегi зәулiм кеңсенiң айналасында қобалжиды. Дүние жүзiнде жағдай қызып барады. Испаниядан кейiн Францияда коммунистер табысты болды.
  Генералиссимус пен президент Корнилов басқаратын Ресей большевизмнiң Еуропаға кеңеюiне жол бермейтiнiн қазiрдiң өзiнде ашық айтты. Он миллион орыс армиясындағы бес жүз дивизия мүлдем әзiл емес!
  Владимир Ильич мұны жақсы түсiнедi. Және Ресейге қарсы Ұлыбританияның тактикалық альянсын ұсынады.
  Британдықтар әрқашан Ресейдiң экспансиясынан өте сақ болады. Бiрақ радикалды коммунизм оларды одан сайын қорқытты. Олар мен Ресейдiң арасына сына салу керек болды.
  Ленин Қорғаныс министрi Черчилльдi қабылдауға дайындалып, сонымен бiрге британдықтарға АҚШ-тың мызғымас күшiн дәлелдедi.
  Ал ең алдымен, тақыр диктатор жаңа қару - "атом бомбасы" туралы баяндаманы тыңдады.
  Оппенгеймер өз баяндамасын өте ұстамды үнмен жеткiздi. Иә, қазiрдiң өзiнде жетiстiктер бар, тiптi ядролық реактор iске қосылды, бiрақ атом бомбасының пайда болуы әлi де алыс. Негiзгi мәселе - байытылған уран мен плутоний алу. Сонымен қатар, бұл жаңалық тiптi жағымды емес - мұндай бомбаның бiреуi көптеген жауынгерлiк кемелердiң құнына түседi. Сонымен, егер сiз жүз мың кiшкентай бомба жасай алсаңыз, бiр үлкен бомбаға ақша жұмсауға тұрарлық ба?
  Кiшкентай, таз, бiрақ әлi ұялы қария Ленин кабинетiнiң үлкен залында жiгерлi қадам басып келе жатып (алпыс жетiде, айтпақшы, әлi кәрiлiктен алыс!)
  - Жолдас, диалектиканы түсiнбейсiң! Ия, бомба әлi де қымбат болады, бiрақ содан кейiн оның құны жаппай өндiрiске көшу арқылы арка тапсырысымен төмендейдi!
  Оппенгеймер қорықпай:
  - Ал орыстар қол қусырып отырмайды!
  Владимир Ильичтен қисынды және қатал қорытынды:
  "Сондықтан сiз кез келген жағдайда олардан озып кетуiңiз керек!"
  Мұнда Оппенгеймердiң қара көмекшiсi ән айтады:
  - Өйткенi, бiзге жеңiс керек! Барлығы үшiн бiр, бiз бағаны көтермеймiз! Барлығы үшiн бiр, бiз бағаны көтермеймiз!
  Оппенгеймер АҚШ президентi Ленинге бас иiп:
  - Сен данышпансың! Әрине, бiз бағаға төтеп бермеймiз және орыстардан озамыз, бiрақ бiзге ақша керек!
  Ленин өкшесiн қағып, қолтырауын терiсiнен тiгiлген туфлиiн сенiмдi түрде айтты:
  - Ақша болады!
  - Ал құлдар!
  Владимир Ильич тарихи сөздi айтты:
  - Мен сiздi қаражатпен шектемеймiн! Мен сiздiң уақытыңызды шектеймiн!
  АҚШ империясының әмiршiл-әкiмшiл машинасының тетiктерi айнала бастады.
  Бiрақ бұл ең маңызды нәрсе емес. Владимир Ильич Ресейдi жеңу үшiн оны iштен бүлдiрiп алу керектiгiн ешкiм сияқты түсiндi.
  Владимир Ильич биiк, ұзын, тегiс емес маңдайын әжiм еттi де, телефоннан трубканы алып, Даллеске телефон соға бастады.
  Бас барлаушы аппаратқа жақындағанда, Ленин саңырау дауыспен айқайлады:
  - Көтерiлiс, халықты алдап, арбау жағынан маған тең, тым болмаса кем түспейтiн адам керек!
  Даллес өте сенiмдi үнмен жауап бердi:
  - Мен Владимир Ильичтi бiлемiн!
  Ленин шайтандай секiрiп тұрып:
  - Сонда ол кiм? Бұл адам жасаған данышпан кiм?
  Даллес буынды әнге айналдырып, былай дедi:
  - Иосиф Виссарионович Сталин! Сiз оны бiлетiн шығарсыз, Владимир Ильич!
  Ленин алтын жалатылған және гауһар таспен көмкерiлген айнаға көзiн қысып:
  - Бұл аспаз тек ащы тағамдар дайындайды!
  Даллес сенiмдi жымиып, растады:
  Бiрақ бiзге дәл осы керек!
  Ленин тағы да көзiн қысып:
  сұрағанының бәрiн бер . Және оған сол елеусiз генералиссимус Корниловтың орнын уәде ет!
  Даллес саңырау дауыспен айқайлады:
  - Владимир Ильич орындалады!
  
  ЕШҚАШАН ВИТЯЗДАН БАСТАЛМАҢЫЗ
  Көпшiлiк Батыстың көмегiнсiз орыстар Екiншi дүниежүзiлiк соғысты өз бетiнше жеңе алар ма едi деп таласады? Сондықтан құдайлар оны iс жүзiнде сынауға шешiм қабылдады. Және бiр параллель әлемде олар одақтас күштер, колониялар және КСРО-мен бiрге Үшiншi рейх арасында тосқауыл қойды. Бұл эксперименттiң тазалығы үшiн 1941 жылдың маусымында болды.
  Одақтастар КСРО-ға да, Үшiншi рейхке де көмектесе алмады. Ал эксперименттiң толық тазалығы үшiн Жапония да тосқауылдың артына жасырылды. Лабораториядағыдай бәрi таза болсын.
  Алғашқы күндерi шынайы оқиғадан еш айырмашылығы болмады. Фриц, нақты тарихтағыдай, күнiне шамамен 30-40 шақырым алға жылжыды, бiрақ бiрте-бiрте баяулады. Әрине, Роммель корпусының жанында британдық бомбалаулардың және қарсыластардың болмауы күштердiң бiр бөлiгiн, әсiресе авиацияны босатуға мүмкiндiк бердi. Бiрақ немiстер мұны әлi жасаған жоқ, сондықтан майдандағы iстер бәрiбiр сәттi өттi. Алайда шiлденiң аяғында Смоленск шайқасы Фрицтiң алға жылжуын бәсеңдеттi. Гитлер Италияның басқыншы күштерi жеткiлiктi деп шешiп, Роммельдi және оның бөлiмдерiн Ливиядан шығаруға шешiм қабылдады. Фашистiк басшылық уақытты босқа өткiзбеу үшiн қарулы күштердi, әсiресе авиацияны Франция мен Балқаннан көшiре бастады. Гитлер әлi де орталықтағы кеңес әскерлерiн бұзып өтiп, қысқа дейiн жетуге үмiттендi.
  Фриц оңтүстiкке бұрудың орнына, Смоленскiге қапталдан шабуыл жасаған кеңес әскерлерiн қоршауға тырысып, орталықта шабуылын қайта бастады. Ал 13 тамызда Роммель корпусы шабуылға шығып, Днепрден өтiп, Киевтi қорғаған кеңес тобының тылына өтуге тырысты.
  Сталин жеңiлiске ұшырады. Африкадағы Еуропа мен Францияның барлық дерлiк иелiктерi кенеттен бiр одақтас емес, оған қарсы шықты.
  Ендi Жапониядан қауiп күтпеу керек пе. Ал Жоғарғы Бас қолбасшы бұйрық бередi: Қиыр Шығыстан барлық дивизияларды шығару.
  Сiбiр корпусы Мәскеуге дерлiк енiп бара жатқан немiс әскерлерiн тоқтатты. Бiрақ оңтүстiкте команданың өзгеруi мен Роммельдiң әрекеттерiнiң арқасында фрицтер кеңестiк оңтүстiк тобын кесiп тастай алды.
  Украинадағы соғыс қимылдарының барысына Сталиннiң барлық резервтердi Мәскеуге қорқақтықпен тартып, сол арқылы өз тылын әшкерелегенi де керi әсерiн тигiздi.
  Дәлiрек айтсақ, өзiне емес, оңтүстiк тобына. Жаман күй болып шықты. Бiрақ нақты тарихта Киевтiң қорғанысы жеңiлiске айналды. Тек осы жерде бiр нюанс болды, немiстер Мәскеудiң қасында болды, ал фашистер Еуропаның есебiнен, Қиыр Шығыстың есебiнен Сталиннен жылдамырақ күшейдi. Ал немiстерге қашықтықты аз еңсеру керек болды, ал Еуропадағы жолдар жақсырақ. Транссiбiр темiр жолында барлығын бiр-бiрден жылдам өткiзуге тырысыңыз.
  Нәтижесiнде немiстер Харьков пен Ворошиловградқа нақты тарихтан да ертерек өтiп, көптеген өнеркәсiп пен зауыттарды басып алды.
  Ленинград та тосқауыл болып шықты, бiрақ алынбады. Ал немiстер Қырымға кiрдi. Ал фрицтер Дон бойымен Сталинградқа қарай жылжып, оңтүстiкте Воронеждi басып алды.
  Мәскеу соған қарамастан қорғанды, ал қыста олар тiптi қарсы шабуылға шықты. Бiрақ оңтүстiк қапталда Роммель Сталинградқа өтiп үлгердi. Дәл осылай Керчьге десант жасалмады. Кеңес әскерлерi үлкен қиындықпен жауды Сталинградтан алыстата алды. Бұл тек климат Вермахт жағында болмағандықтан және олар аязда және қар құрсауында күресуге мылқау болған.
  Иә, Роммель Доннан ары қарай жылжуға мәжбүр болды. Ал бұл фюрердiң бетiнен қаққан соққы болды.
  Бiрақ 1942 жылдың көктемiнде күштердiң ара салмағы өзгердi. Өз одақтастарына үлкен қысым көрсеткен немiстер өз әскерлерiнiң санын, оның iшiнде Хиуа есебiнен де, серiктерiнiң санын көбейттi. Атап айтқанда, Италия мен Францияның сомасы. Шығыс майданда қара дивизиялар да пайда болды. Бақытымызға орай, Африкадан шыққан британдық және американдық майдан әскерлер мен ресурстарды тасымалдауға кедергi келтiрмедi.
  Ал де Голль одақтастардың қолдауынан айырылған кезде, өз серiктерi сатқындық жасады.
  Осылайша, КСРО-ға қарсы шындығына қарағанда маңызды күштер жиналды. Фриц әуедегi артықшылықтарын сақтай отырып, әсiресе ұшақтарға қосылды. Құрлық әскерлерi 5,6 миллион кеңес жауынгерлерiне қарсы жетi миллионнан асты.
  Ал фашистер оңтүстiкке шабуыл жасады. Роммель 27 маусымда Сталинградты басып алды. Фриц қалаға бiрден жүздеген танктердi жинай алды. Қарсылас авиациясының әуедегi үстемдiгi де әсер еттi, бұл кең Едiл өзенi арқылы кеңестiк күшейтулердi өткiзудi қиындатты.
  Әттең, батыр Сталинград АИ-де болған жоқ. Ал Роммель Едiл мен Каспий теңiзiне дейiнгi жоспарлардағы соқпақ жолымен жылжыды.
  Орталықта қарсы шабуылдармен немiстердi бұзып өту әрекетi сәтсiз аяқталды. Оның үстiне Ржев шетi қалыптаспаған. Осылайша, Фриц кеңестiк қарсы шабуыл кезiнде бiркелкi фронтқа ие болды және олар да бiркелкi шегiндi. Бiрақ Ржев, өкiнiшке орай, фашистермен бiрге қалды.
  Фрицтi бұзып өту мүмкiн болмады, ал Сталинград құлағаннан кейiн Кавказды сақтау өте қиын. Едiлдегi жеткiзу артериясы кесiлгендiктен. Ал шiлденiң аяғында немiстер Каспий теңiзiне жеткенде, жағдай үмiтсiз болды. Ендi тек сумен қамтамасыз ету мүмкiн болды.
  Фашистердiң әуеде басымдығы бар екенiн ескерсек, бұл оқиға өте қиын және үмiтсiз болды.
  Каспий жағасындағы жау Бакуге жеткенше тамыз бен қыркүйек айлары кескiлескен шайқастармен өттi. Ал сонда, Роммельмен бiрге олар қазан айының соңына дейiн қарсылық көрсеттi. Жағдайды Түркияның соғысқа кiруi қиындата түстi.
  Жапонияның есебiнен тәжiрибе жасаушы құдайлар қамқорлық жасады, бiрақ османдықтардың есебiнен емес. Бiрақ қыста фашистер әлi де Мәскеуге шабуыл жасауға батылы жетпедi, олар қыста тоқтады.
  Қызыл Армия бiрнеше рет шабуылдады. Бiрақ жау адам күшi жағынан да, тәжiрибелi кадрлардың саны жағынан да, авиацияда да басым болды. КСРО-да осы уақытқа дейiн тек танктер мен артиллерия шығарылды. Бiрақ танктер негiзiнен жеңiл болды, ал құрыштың сапасы өте маңызды емес едi. Ұшақтар да көп шығарылып жатқан сияқты, бiрақ дюралюминий тапшылығына байланысты олар эталондарға қарағанда ауыр және аз маневрлi. Як-9 да толығымен дерлiк ағаштан шықты. Және бұл, әрине, минус болды.
  Гитлер де өзiнiң жаңа атақты танктерi - "Пантера" және "Жолбарыстарға" сендi.
  Олардың саны өстi. Пайда болды, және менжерияның үшiншi өкiлi: "Арыстан". Нақты тарихта мұндай машина 1942 жылы жасалған, бiрақ ресурстардың жетiспеушiлiгiне және ауыр салмаққа байланысты ең ауыр құбыжық қабылданбады.
  Бiрақ мұнда салмағы 90 тонна болатын "Арыстан" серияға шықты. Оның артықшылықтары, күштi құрыш және 105 мм зеңбiрек, ең нашар жүргiзу өнiмдiлiгiн iшiнара өтедi. Сериялық 76 мм кеңестiк зеңбiректер "Арыстанға" барлық жағынан өте алмады.
  Қорғаныс сызығы өте күштi және терең эшелондар болса, бұл жаман серпiндi танк болған жоқ.
  Ал кеңестiк қолбасшылық Кеңес астанасында жан-жақты нығайды. Және осы жерден өтуге тырысыңыз.
  Менжерияның төртiншi өкiлi: "Маус", серияның iске қосылуымен бiраз кешiктiрiлдi.
  Қызыл Армияның саны алты миллионға дейiн ұлғайтылды, бiрақ солдаттардың көпшiлiгi жаңадан келгендер болды.
  Оларға тоғыз миллионнан астам адам қарсы тұрды, бiрақ сандық артықшылық жау әскерiнiң тым аласапыран сипатын iшiнара өтедi.
  Авиацияда жау саны жағынан да, сапасы жағынан да күштi. Соңғы ME-309 және Ю-288 пайда болды. Бұған жауап ретiнде бiлiктi жұмыс күшi мен тапшы материалдардың салдарынан сапасыз кеңестiк машиналар соғысуда. Танктер әлi де ескi Т-34, ал жеңiлдердiң көпшiлiгi, сонымен қатар КВ.
  Жазда Вермахт шабуылды басқарды: Мәскеуге шабуыл және Едiл бойымен Саратовқа шабуыл. Қаһарлы шайқастардан кейiн Мәскеу күздiң аяғында қоршауға алынды. Саратов, Куйбышев, Пенза, Ульяновск те алынды. Сталин Свердловскiге қашып кеттi. Жағдай қиын болды.
  Елордаға ешбiр жағдайда берiлмеу бұйырылды. Немiстер шабуылдар жасады, бiрақ керi шегiндi немесе көшедегi шайқаста батып кеттi. Қыста Вермахттың шабуылы тоқтатылды. Рас, қос рингте немiстер Кеңес астанасын ғана емес, Ленинградты да қорытындылады.
  Мамыр айында фашистердiң шабуылы қайтадан басталды, бiрақ Горький мен Қазан қалалары бағытында. Кеңестiк танк құрылысы, барлық қиындықтарға қарамастан, өндiрiске енгiзе алды: Т-34-85 және ИС-2, алайда, аз мөлшерде.
  Горький шiлдеде ғана құлады, ал Қазан тамыз айының соңына дейiн шыдады.
  Ленинградта қорқынышты ашаршылық орнады, ал Фриц оны басып алуға тырыспады. Ал Мәскеу бiртiндеп бақылауға алынды. Ал 30 қыркүйекте өте қанды шабуылдан кейiн Кремль құлады.
  Бiрiншi дәрежелi бекiнiс қатты қирады. Ал бұл кеңес халқына жаңа соққы болды. Немiстер Оралға көштi, бiрақ олар қар үйiндiлерiне батып кеттi. КСРО-мен соғысу қиын. Сталин соңына дейiн тұруды жақтады. Бiрақ бұл елдiң өзi үшiн және әсiресе немiстер үшiн өте қымбат болды.
  Оңтүстiкте фашистер де Орта Азия арқылы алға шықты.
  1945 жылы КСРО СУ-100 және ИС-3 алды, бiрақ тек шағын серияларда. Әттең, маусымның аяғына қарай фашистер Орта Азияны да жаулап алды. Ал шiлдеде Свердловск те құлады. тамызда немiстер Қорған мен Түмендi басып алды. Ал 3 қыркүйекте Тобыл қ. Қыркүйектiң аяғында Ханты-Майсийск қ. Ал қазан айының ортасында және Омбыда.
  Бiрақ Новосибирск әлi фашистерге бағынған жоқ. Қазiрдiң өзiнде қатты аяз Фрицтi қалаларға жабысуға мәжбүр еттi.
  Сондықтан 1946 жылдың мамырына дейiн фашистер белсендi ұрыс қимылдарын жүргiзбедi.
  Содан Новосiбiрге бардық. Ұрыстарға диск тәрiздi тiкұшақтар мен "Е" сериясының соңғы танктерi қатысты. Алайда, бұл фюрерге көп көмектеспедi. Крауттар Новосiбiрдi маусымның аяғында алды . Обь өзенiн мәжбүр еттi. Әрi қарай шiлдеде құбыжықтар Кемерово мен Томскiнi және Алтай өлкесiн басып алды. Қатты шайқастан кейiн тамызда Абакан құласа, қыркүйекте Иркутск жаулап алды.
  Қатты қан құсқан немiстер оны да алып кеттi. Бiрақ олар тағы да тығылып қалды. Қарым-қатынаста кең таралған. Сонымен, бiз Читаға жақындауға тоқтадық. Бiрақ, негiзiнен, олар қайда асығады? Жазды күтiп, жаңа жабдықты сынауға болады.
  Дискотека немесе ұшақ болсын. 1947 жылы кеңестiк конструкторлар ИС-4, ИС-7 және Т-54 танктерiн серияға шығарды. Рас, таза символдық көлемде. Адамдар немесе ресурстар жеткiлiксiз болды. Фашистер iлгерi жылжуды қайта бастады. Агинское маусым айының соңында Благовещенск қаласын басып алды. Хабаровск шiлдеде, Владивосток тамызда құлады. Осылайша фашистер кеңестiк iрi қалалардың барлығын дерлiк басып алды. Мүмкiн Пертопавлдан басқа. Қыркүйек айында шайтандар Магаданды басып алды. Бiрақ бәрiбiр, Сталин капитуляцияға барған жоқ.
  Соңында фашистер әлi де жеңiлдi!
  
  
  Ғарыштық бағыттағы соғыстар
  Бiрнеше салыстырмалы түрде гүлденген жылдардан кейiн Ресей үшiн ауыр сынақтар келдi. Аспан империясы өзiнiң орасан зор адам ресурстарын және тоталитарлық саяси жүйенiң артықшылықтарын пайдалана отырып, әлемдiк гегемон бола алды. Ресейде оңтүстiк шекараларда аяусыз қырғын болды. Ал исламдық көтерiлiс басылғанымен, лаңкестiкке қарсы соғыс көптеген ресурстарды жұмсады. Жағдайды Батыспен қатаң қарсыласу қиындата түстi.
  Барлығы ядролық тежеуге негiзделген кезде, ауқымды соғыстар болған жоқ. Бiрақ американдық ғалым Веллингтон жасанды түрде синтезделген радиоактивтi элементте Меркурийге зымыранның ерекше түрiн ұшыруды ойлады.
  Бiрақ навигацияда қате болды. Зымыран бағытынан ауытқып, Күнге құлады... Тiрi организмдер үшiн қауiптi емес, атом құрылымын бұзып, атом ядросындағы нейтрондар арасындағы байланыстарды аздап өзгерткен өте сирек плазманың атқылауы болды. Бақыланбайтын ядролық және термоядролық реакцияларды мүмкiн емес ету үшiн жеткiлiктi.
  Соның салдарынан: ядролық қару жарамсыз қоқыс үйiндiсiне айналды.
  Әскери және экономикалық жағынан әлемдегi ең қуатты мемлекет: халқының шамадан тыс көп болуына байланысты тұщы су мен энергияның тапшылығы өткiр болған Аспан империясы Сiбiрдi жалға беру туралы ультиматум ұсынды.
  Ресей түбегейлi бас тартумен жауап бердi ...
  Үлкен соғыс басталды: Батысқа қарсы Азия коалициясы. Бiздiң Отанымыз ауқымды шайқастардың басты аренасына айналды. Бейбiт өмiр өткеннiң еншiсiнде: соғыстың тозағы барлық жерде болды. Ең қиян-кескi шайқастар сырықтан сырғаға дейiн өршiп тұрды.
  Майдандардағы жағдай қиын болды: Азиялық одақ Орал тауларына жақындап қалды.
  Екатеринбург маңында жарқыраған от шары құлап, бiрде-бiр адам бiр минут өмiр сүре алмайтын өлiм аймағы пайда болды.
  Отан, қасиеттi Ресей -
  Саған жүрегiм ашық...
  Майдан даласының қаны суарылды -
  Отанға деген сүйiспеншiлiкте гүлдей бер!
  
  Жердiң соғуы ыңылдап,
  Соғыс жанып тұрғанда қиын...
  Бiрақ даңқты күн Ресейдiң үстiне шығады -
  Сiз бiздiң өлмейтiн жалғыз анамызсыз!
  
  Шексiз өрiстегi қара бидай алтын,
  Қар жарқыраған күмiс түстi.
  Ал беттер белгiшелерден мақтанышпен көрiнедi -
  Рыцарь, шайқаста қыран бол!
  
  Қарсыластың шайқасында бiз жеңемiз,
  Қанатты арманды қорғайық.
  Орыс солдатынан асқан батыл жоқ,
  Мен Құдайға дұға етемiн!
  . Негiзгi мазмұн.
  Жүрек мейiрiмге толса, неге екенi белгiсiз, әмиян бос!
  Орал тауының шыңдары кариес жеген ауыздан шыққан азу тiстерге ұқсайды. Ресейдiң құйрықсыз истребительдерi төмен деңгейде ұшады. Орыс рыцарлары жүйрiк сұңқарлар сияқты Аспан империясының ебедейсiз, бiрақ күштi сауытты қанатты кемелерiне шабуыл жасайды.
  Әуе күштерiнiң ұшқышы Андрей Огнев күрделi бұрылысты орындайды. Жалын мен металды шашатын ауыр бес ұңғылы қытай зеңбiрегi. Өрт торнадосы ресейлiк истребительдiң мөлдiр сауытынан бiрнеше миллиметр қашықтықта өтедi. Жауап ретiнде құйрықсыз ырылдады. Ұсақталған пульсар үшкiр мұрыннан сырғып кетедi. Алып қытай тiкұшағының айналатын мұнарасы соқтығысу кезiнде қисайып кеттi... Бақырған айқайлар естiледi.
  Андрейдiң маңдайы биiк қоңырқай жүзi ақ тiстi күлкiге бөленедi.
  Оның серiктесi, таңғажайып әдемi аққұба Васса Кольцова бөшке жасап, басқарылмайтын зымыранның болат пираньясын сырғып өтуге мәжбүр етедi және әскери кеме тiкұшағының он екi үлкен винтiнiң бiрiне "сыйлық" жiбередi.
  Үлкен, үш қатарлы қалақшалары бар пропеллер құлап жатыр. Васса, оның аты патшайым деп аударылуы бекер емес, қалай ұру керектiгiн бiлдi. Ол әрқашан бiр ғана қысқа юбка мен хаки футболкасымен күресетiн, бiрақ жалаңаш өкшесiнде ол өзiн және күрескердi бiртұтас сезiнетiн.
  Көптеген ұшқыш әйелдер оған елiктеп, керемет сезiмталдыққа қол жеткiзуге тырысты. Жауынгерлiк тiкұшақ - бұл жер бетiне түсiрiлген жүз жиырма өрт нүктесi - өрт алаңы. Көмiр шаңымен жұмыс iстейтiн машина, бiрақ сонымен бiрге динамикалық қорғанысты қолдана отырып, мыңдаған тонна металды тасымалдайды.
  Жапондық, қытайлық, үндiлiк дизайнерлер көлiктi ресейлiк әуе шабуылына қарсы қорғаныс жүйелерiне қолайсыз етiп жасады, бiрақ күтпеген жерден әуе шабуылына ұшырады.
  Жабайы ашуланып, қысық көздi генерал Макли айқайлады да, қара қолғапты қолымен нұсқады:
  - Оларды құрт! Бұл құбыжықтарды ерiтiңiз!
  Толық кеуделi, бiрақ белi жiңiшке үндi полковнигi:
  - Бұл жұп қара ханзада мен патшайым. Оларды ешкiм құлатқан емес!
  Мак сенбей күлiп, күңкiлдедi:
  - Болуы мүмкiн емес. Өрттiң тығыздығын арттырыңыз.
  Әне-мiне дегенше вертолет тағы да селк ете қалды. Айналмалы мұнара кептелiп, титан корпусы өртенiп кеттi. Жалындаған сары және даршын сарбаздары ақырып өтiп кеттi. Детонация болып, алып тiкұшақтың корпусында напалма тиелген зымыран жарылған.
  Васса "слайд" техникасын ойнап, өрт соқпақтарынан өтiп бара жатып:
  - Барлық жастағы адамдар соғысқа бағынады, тек сiз уақытсыз жеңiлiске ұшырай отырып, соңғы күнiңiздi жеңе алмайсыз!
  Эндрю жақсы. Әкесi Ангола армиясының ең жас генералы болған және Мәскеуге оқуға келген. Онда ол атақты спортшы, PhD докторы Лидия Огневаға үйлендi. Содан әкесi қайтыс болып, оны қара шашты шешесi өсiрдi. Мектепте олар Андрейдi мазақ етуге тырысты, бiрақ бала әлi де балабақшада жекпе-жекпен айналысты. Оның анасы өзiмен күресудi бiлетiн, ал өгей әкесi аралас стильде чемпион болған.
  Андрей жақсы оқыды, керемет есте сақтау қабiлетiне ие болды және көп ұзамай ол жiгiттердiң көшбасшысы, олардың көшбасшысы болды. Әрине, ол ұшу мектебiн таңдап, Отаны Ресей үшiн соғысуға аттанды. Ол атақ пен құрметке ие болды. Ешкiм Ресей батырын қара терiмен қорлауға батылы жетпедi, әсiресе негрлердiң бет әлпеттерi славяндықтармен араласып, спорттық тұрғыда жасалған ұшқышты өте әдемi еттi.
  Оның махаббат iстерi туралы, әскери ерлiктерi туралы аңыздар кем емес едi. Андрейдiң өзi оған жатқызылғаннан әлдеқайда қарапайым болғанымен.
  Ендi ол мiнсiз кеменi жоюдың жолын iздедi. Белсендi, көп қабатты бронь Аспан империясының ең қуатты машинасының негiзгi құрамдас бөлiктерiн қамтыды.
  Савва винттерге оқ жаудырып, құрылымды қозғалыссыз қалдырмақшы болды...
  Сөйтiп жүргенде жер бетiнде ұрыс өршiдi. Шығыс блоктың мұнарасыз танктерi шабуылға шықты. Кейбiреулерi үлкен, ал басқалары бiр метрден аспайды.
  Оларға қарсы Батыс коалициясының жауынгерлерi жылжымалы миналар мен басқарылатын снарядтарды керi қайтармай пайдаланды.
  Мұнда тек орыстар ғана емес, сонымен қатар еуропалықтар да соғысты: британдықтар, француздар, шведтер және басқалар.
  Ортақ жау терi ақ, христиандық моральдi адамдарды бiрiктiрдi. Демократия туралы пiкiрталастар басылды. Оның үстiне Ресейде шығыстан басқыншылық келгеннен кейiн батысқа қарсы көңiл-күй жойылды. Расымен де, пацифист және толерантты Еуропа Шығысқа қайдан шығады. Олар да, адамдар да қалай соғысу керектiгiн ұмытты. Ал ядролық қару жойылған кезде, қуатты және халқы тым көп Азия өзiнiң сансыз ордасын солтүстiк пен батысқа жылжытты.
  Орыс позициясына көтерiлгендердiң арасында арабтар көп. Кейбiр фанаттар шабуылға бетпердесiз, ақ комбинезонмен шығады. Өлiмдi ерiндерiмен күлiмдеп қабыл алыңыздар.
  Мыңдаған танкiлер мен жаяу әскерлердiң соғыс машиналары құстың көзiмен қарағанда құмырсқа сияқты көрiнедi. Савва тағы бiр бұранданы зақымдап, сәл бозарып, сыбырлады:
  - Сонда да олардың саны тым көп... Ресейге Құдай жәрдем берсiн.
  Азиялық коалиция басып алған қалаларда не болып жатқанын қыздың өзi көрдi. Жаппай погромдар, кiсi өлтiрулер, қырғындар. Ерлердi сымға iлiп, әйелдер мен балаларды арнайы лагерьлерге апарды. Содан кейiн олар сатты немесе белгiлi бiр жұмыстарға таратады. Ал әскери тұтқындарды азаптау қазiрдiң өзiнде жиi кездеседi, тiптi мiндеттi.
  Генерал Макли тiптi өзiнiкiн де аямайды. Кiшкентай Чиж-3 истребителдерiне төтеп бере алмайтын дәрменсiз құтыруда ол қабырғадағы семсердi алып, зениттiк қаруды басқаратын арабтың қолын кесiп тастайды. Айқайлап, қанды дүбiрдi кеудесiне басады.
  Ал ендi ғана кесiлген, ұзын шегелерi бар қолдың айбатты командирi орыстың арсыз эйстерiне қарай қорқытып, айқайлайды:
  - Жой! Өрт! Өрт!
  Ашуланған Савва тағы бiр зымыранды атады... Оқ-дәрi таусылады. Бiрақ әуе шайқасы да тұрақтылығын жоғалтады.
  Оның өлiмге әкелетiн артиллериясы ойыннан шығып қалды... Жауынгерлiк күшiнiң арыстандық үлесiнен айырылған гауһар керi бұрылады. Олар жөндеу және қайта жабдықтау үшiн мүмкiндiгiнше тезiрек базаға оралуы керек.
  Төменде орыс зеңбiректерi жаудың бұрышты, жалпақ шойын танктерiне дәл оқ жаудыруда. Аспанға түтiн шығарған бiрнеше көлiк тоқтады. Бiр "бандурада" оқ-дәрiлер жарыла бастады. Ол гимнасттың тұмсығындай төңкерiлiп, үйiндi қиыршық тасқа тигенше ұшып кеттi.
  Алыс қашықтықтағы ресейлiк зеңбiрегi флагшток бағытына қарай снаряд жiбередi. Аққұба орақ ұстаған зеңбiрекшi қыз екi саусағымен айқасып, немiс тiлiнде сыбырлайды:
  - Бiзге сәттiлiк болсын!
  Азиялық коалицияның туы ашық сары түстi, ортасында қызыл шеңбер бар. Бұл Жапонияға жақынырақ, бiрақ бұл коалиция таңдаған символ. Дәлдiгi жоғары зеңбiректен шыққан шағын снаряд қалың шыбықты сындырып, стадионның еденiн жауып тұратын үлкен кенеп құлап кетедi. Он шақты азиялық танк бiрден барқыттай жамылғымен жабылған.
  Батыс коалициясы жағынан да, ресейлiк позициялардан да бiрауыздан дауыс естiледi:
  - Ура!
  Шынымен символдық. Ал жау он есе көп болсын, бiрақ орыс рухының күшi мызғымас.
  Екi ресейлiк жауынгер де бiр сәт қанаттанады. Бiртұтас - дерлiк үшбұрышты сұңқарлар - Ресейдiң қорғаушылары. Савва Андрейдiң иығына қара күштi қолын қалай қоятынын елестетiп те қойған. Бұл сенуге болатын шынымен күштi адам.
  Бiрақ дәл осы сәтте мың фото блиц бiрден жарқ еткендей болды. Ал жекпе-жек жұптың көзiнде ол түнерiп кеттi. Содан кейiн қара түстi май суға төгiлген кезде пайда болатын дақтарға ұқсас түрлi-түстi дақтармен боялған.
  Андрей көзiн уқалауға тырысты. Қарсылықты қинаған қолы суды тырмалағандай болды.
  Алыстан келе жатқандай Савваның даусы тұнық:
  - Бiз өлдiк пе?
  Қара капитан қатты жауап бередi:
  - Жоқ! Бiз тiрiмiз.
  Кенеттен бұл қалың, жабысқақ сезiм жоғалып, олар еркiн құлау жағдайында болған сияқты. Ол тiптi салмақсыздықта болғандай бiрнеше сәтке жеңiл болды.
  Савва тiптi аздап ренжiген дауыспен сыбырлады:
  Әлем үмiтсiз жоғалып кеткен сияқты
  Ал рыцарь жұлдыздарына жол жабылды ...
  Шексiз орбиталардың осы иiлулерiнде,
  Тағдырға жазылмаған - иман - суға бату!
  Содан кейiн ол жалаңаш табанымен өткiр, тау тастарына қонып, дем алды. Жарық дақтар мен толқындар араласқан қараңғылық сейiлдi.
  Мамыр, күндiзгi жарықтан көз аздап ауырады. Савва төрт аяғынан тiк тұрып, бiрден секiрiп кеттi.
  Андрей кәсiби түрде секiруде аяқтарын бүгiп, шебер жерге түстi. Еркек иегi, биiк кең маңдайы байсалды жүзiн сақтап қалды. Ол тiптi серiктесiне күлдi.
  - Көрiп тұрсың! Бұл жарық бар, мен бұрыннан күдiктенгенiмдей - бұл жұмақ емес!
  Савва селт еткiзiп, екi қадам жасады. Қону кезiнде ол жалаңаш табанын ауыртып, тiзесiн жыртып алды. Бiрақ бойжеткен кәдiмгiдей ерiк-жiгерiмен оның жүзiнен шейiттiк лебiзiн алып тастап, саусағын оның алдына көрсетiп:
  -Мәссаған!
  Андрей Савва нұсқаған жерге қарады. Олардың алдында қираған төбе болатын. Оның үстiңгi жағында жарықтар сынған, доп тұрды. Дәлiрек айтқанда, сфералық, жартылай қорғасын, жартылай платина реңктерi бар, жоғарыда өткiр тұмсығы бар және осы футуристiк нысанның шеттерi бойымен бiркелкi орналасқан ондаған жұқа шатырлы аппарат.
  Қыз абдырап, сыбырлады;
  - Бұл Ньютонның биомасы! Ал ол қалай зардап шектi?
  Андрей мұқият қарап, басын иығына басып, ауаны иiскедi. Ауа озонның иiсi мен күйген дөңгелектердiң иiсiн сезiндi. Жан-жағына сақтықпен қарап, капитан әрең естiлетiн дауыспен:
  - Мiне, бiз буктурмага тап болуымыз мүмкiн!
  Савва сенiмдi түрде допқа қарай қадам басып, дауысын төмендетпей:
  - Жоқ! Мен қайда екенiмiздi бiлемiн! Бұл дәл ғарыш кемесi құлаған аномалия аймағы. Бұл бiз соғысқан жерден солтүстiкке қарай жүз миль ғана!
  Капитан тағы да иығын көтердi де, даусынан байсалдылық көрiнiсiн сақтай отырып:
  - Бiр минуттан астам аномальды аймақта ешкiм аман қала алмады. Тiптi роботтар сынып, тот басып қалды!
  Савва, оған оңай болмаса да, батылдықпен:
  -Ал бiз аман қаламыз!
  Ал ол төбеге қарай жүгiрдi. Оның күзде тырналған шаң басқан, дөңгелек өкшесi тегiс емес, тасты жотадан тез өтiп кеттi.
  Эндрю таң қалды. Өткiр тастарда жалаң аяқ ауыртпай ма? Жалпы, Кольцова әдеттегi ұшу формасын елемей, жалаңаш киiммен шайқасқанда көпшiлiкке оғаш көрiндi . Ал егер Месопотамияның немесе Африканың бiр жерiнде, ол бiр камуфляждық футболкада ыңғайлы болуы мүмкiн, бiрақ көктемде Оралда әлi де салқын.
  Қыз оңтүстiк шекарадан келген. Ресей мен еуропалық әскерлер Сирияда, Иракта соғысып, азиялық коалицияның серпiлiсiн тежеуге тырысты. Оның үстiне исламдық күштердiң бiр бөлiгi Ресей, бiр бөлiгi Азия жағында болды.
  Тiптi оңтүстiкте ерекше майдан шебi де болған жоқ. Жалпы Африкада, тiптi бiр елдiң өзiнде әртүрлi тайпалар бiр-бiрiмен соғысқан. Оның үстiне дiн шешушi рөл атқарған жоқ. Көптеген христиандар, сондай-ақ пұтқа табынушылар, солшыл ұрандармен азиялықтардың соңынан ердi. Африка шынымен Айболит туралы мультфильмдегi әндегiдей болып кеттi.
  Бiрақ шөл далада жалаң аяқ жүгiру тау бөктерiмен жүгiруден де қиынырақ шығар. Ал Савва, магистр дәрежесi бар бұл жабайы, биология ғылымдарының кандидаты ауруды да, қорқынышты да бiлмейтiн.
  Андрей оның артынан жүгiрiп, шайтанды қуып жетуге тырысты. Ғарыш кемесi бiр қарағанда көрiнгеннен әлдеқайда алыс болып шықты.
  Бойжеткен әдетте шашын өрiп жүретiн болса, ендi шашы таралып, алтын пойыз желде алау жалындай тербелiп жатты.
  Бұрын-соңды қара капитан өзiнiң сүйiктiсiн соншалықты әдемi көрмеген.
  Андрей әлсiз спортшы болмаса да, ол қашықтықты қиналмай ғана қысқарта бiлдi, бiрақ сүрiнiп, мұрны ауырып қала жаздаса да, оны ешқашан қуып жете алмады.(Айтпақшы, африкалық емес, сәл ғана сәл-пәл. дөңес және сәл көтерiлген, тiптi , бүкiл денесi сияқты.) Ал Савваның жалаңаш, шоколад түстi аяқтары, қара джентльменнiң дәл басына дерлiк жарқ еттi және ... қыз қабырғадан өтiп кеттi, ол жай голограмма сияқты. .
  Өзiнен озып кеткенiне ашуланған Андрей артынан секiрдi. Абайсыз, бiрақ өте рыцарь.
  Қорғасын бетi жылы теңiз суындай шайылып, содан кейiн еденге ұшып, бетiн Савваның жалаң аяқтарына көмiп тастады. Андрей механикалық түрде оның тобығын сүйдi, бiрақ қыз оны ашуланып:
  - Қараңдар, мұнда қандай қызықтар бар!
  Огнев сенiң жаныңда мұндай сұлулық болса, одан қызық ештеңе жоқ екенiн айтқысы келсе де, мұрнына өкшесiн алған ол тез секiрiп кеттi. Және көңiлi қалмады.
  Қабырғаларға тұлыптар мен жәндiктер iлiнiп тұрды. Оның үстiне жердiң сыртында болмаған және бола алмайтындар. Ал оншақты краб тырнақтары бар сәбiз, бақа аяқтары мен әтештерi бар кактус және ауыздары тартылатын қолтырауындар бар қауырсын тарақандар. Әрине, мұны пiсiрiлген ханзадамен салыстыруға болмайды.
  Андрей таңғалып орнынан секiрiп, қатты дауыстады:
  - Сәлем бердiк ағайындар!
  Жауап ретiнде үнсiздiк ... Савва өте қисынды және ұтымды атап өттi:
  - Бiз айқайламауымыз керек, жұлдызды тексергенiмiз жөн.
  Ғарыш кемесiнiң iшi сырттан көрiнгеннен әлдеқайда үлкен болды. Дәлiздер тарылып, кеңейдi. Адамдар жақындаған сайын брондалған есiктер бөлiнiп кеттi. Және ол жерде кездеспеген нәрсе.
  Тұлыптардың барлық түрлерi, мүсiндер, голограммалар. Сондай-ақ картиналар: жылжымалы, майлы және кибернетикалық мозаикамен. Голограммалар шынайы фильмдi түрлi-түстi етiп көрсеттi. Ұрыс көрiнiстерi және әртүрлi бейбiт, өте идиллиялық суреттер.
  Эндрю таңғалып:
  - Оғаш. Бұл ұшатын мұражай сияқты.
  Савва ұтымды түрде қарсылық бiлдiрдi:
  - Бiздiң әлемде бәрi де мұражай, әрi қоқыс алаңы! Жақсырақ тамақтанайық...
  - Қару! - деп сөйледi қара капитан. Және тез қосылды. - Бiз Отанымызға Үшiншi дүниежүзiлiк соғыста жеңiске жетуге көмектесуiмiз керек.
  Савва басын көтерiп:
  Өркениеттi сақтауға көмектесiңiз! Адамзатқа қауiп төнiп тұр!
  Жауап ретiнде төмен, әдеттен тыс терең басс естiлдi:
  - Сiз, жерлестер, бiзден бiрдеңе алғылары келетiн сияқты?
  Қыз қолын алға созып, жалынышты түрде сыбырлады:
  - Бiз емес! Бұл бүкiл адамзаттың тағдыры туралы. Үшiншi дүниежүзiлiк соғыс шешедi - не жеңедi: айуандық, қатыгездiк немесе гуманизм мен өркениет?
  Басс жұқа сопраноға және керемет тонға ауысты:
  - Әй, солай ма? Өйткенi, адам қателесуге бейiм, оның iшiнде өз ниетi туралы. - Қызғылт сары желдер ауадан өтiп, дауыс жарты октаваға төмендей бердi. - Әдеттегiдей, ғаламдағы нәсiлдердiң басым көпшiлiгiнiң тенденциясы бар: тiлiңмен айтсаң, өзiн адамгершiлiгi жоғары, ал жауды жәй ғана жау ретiнде көрсету.
  Савва бейтаныс металдың қаптамасында аяғымен үрейлене барабандауды тоқтатпастан, күбiрледi:
  - Ал сен өзiң қара! Қараңдаршы, олар бiзге қарсы қандай жабайы әдiстермен соғысып жатыр!
  Дауыс сәл жылынып, ауа жұмсақ болып көрiндi:
  - Иә, жауың қатал, бiрақ сен де перiште емессiң. Сайып келгенде, кiмнiң жер бетiнде билiкке ие болатынын шешетiн математика емес!
  Андрей қазiрдiң өзiнде айтты:
  - Сонда кiм?
  Бiрақ жауап берудiң орнына астындағы еден теңселiп, қыз қара жiгiтпен бiрге төбенi беттерiмен қарсы алды. Содан кейiн бәрi бiрден өзгердi. Олар үлкен, қатты қираған қаланың орталығында болды . Мылтықтар құлақ тұндырарлықтай шуылдады. Үлкен снарядтар жарылып, бомбалар құлады. Орыс және еуропалық солдаттардың топтары алға шықты. Азиялық Одақтың сары-қоңыр сарбаздары шығынға ұшырап, жолды тау-төгiлген мәйiтпен жауып, шегiндi. Савва бiр адым басып, қанды ағысқа аяқ басты.
  Жоқ, бұл, әрине, оттан, судан және мыс құбырлардан өткен жауынгердi шатастыра алмады (соңғылары ең аз дәрежеде!) Бiрақ жүрегiм жайсыз болды. Бiрақ Андрейдiң көңiлi көтерiлiп, пулеметiн көтерген қысық көз сарбаздың сарғайған бетiне оң қолымен тас лақтырып, құлап қалды. Капитан дауыстап:
  - Бұл Пекин! Бiздiң жiгiттер жеңiске жеттi!
  Шынында да, ұқсас иероглифi бар қисық көрсеткiш көк жалынмен жанып кеттi. Савва неге екенi белгiсiз қуанышын сезбедi. Ол интернеттен Бейжiңнiң суреттерiн және Қытай астанасына тән ғимараттарды көргенiмен.
  Бiрақ бұл жерде қорқынышты. Әйелдер жанып жатыр, балалар жылайды. Және көптеген мәйiттер. Өлгендер барлық тәсiлдердi толықтай толтырды және олардың саны өстi. Қыз бұрын-соңды өлiлердiң үйiндiлерде үйiлiп жатқанын көрмеген.
  Андрей бiреу түсiрген пулеметтi алып, өлтiру үшiн оқ жаудырып үлгердi. Ол туғаннан жауынгер. Әке жағынан зулу тайпасынан, шеше жағынан: арғы атасы екi мәрте КСРО батыры, атасы Вьетнам мен Ауғанстанда соғысқан, әкесi Сирия, Донбасс және Шешенстанда соғысқан.
  Савваның басында жарқ еттi:
  Ер адам жауынгер болып туады,
  Бұлай болды - горилла тасты алды!
  Есепсiз жаулар легион болғанда,
  Ал жүректе ыстық жалын жанады!
  Ал қыздың өзi пулеметтi қолына алды. Күштi қолдар әдетте тұтқада жеңiл. Менiң санамда ержүрек марштар естiлдi: жой, Ұлы Отаныңа қызмет ет.
  Бiрақ күтпеген әлсiз сықырлау қызды тоңып қалды. Оң жақта балалардың жылаған дауысы анық естiлдi. Савва бұрылды да, оның қыран көзқарасы түтiннiң iшiнен кiшкентай, сарғыш фигураларды көрсеттi. Сарғайған, көздерi қысық балалар жылап, жанып жатқан үйден шығуға тырысты. Бiрақ олардың жолын шайыр сiңдiрiлген бөренелер бiтеп тастады. Ал жiгiттердiң артында жыртқыш жалын тарады.
  От шашатын айдаһар жаһаннамға құрбандық шалуға асық сияқты...
  Бұған шыдау Савваның күшiнен де жоғары болды. Қыз отқа қарай жүгiрдi. Кiшкентайларды құтқару керек: орыс па, қытай ма маңызды емес!
  Кенет напалма ағыны жалаңаяқ жауынгердiң жолын жауып тастады.
  Жабайы жылаумен
  - Раббым сақта!
  Ол өзiн отқа тастады. Жүз қызыл түйреуiш жалаңаш табанға тесiлгендей болды, жалын қорғансыз тiзелердi күйдiрiп жiбердi. Нәзiк, зәйтүн терiсi, жағымсыз, қызыл қызыл көпiршiктермен жабылған. Савва үшiн бұл қаншалықты ауыр болды. Өкпеден айқай қашты. Артқа бұрылып, тозақтың отынан секiрiп кеткiм келдi.
  Бiрақ қыз сезiндi: бiр секундқа кешiктiру мүмкiн емес. Балалар өлуi мүмкiн. Және олардың кiмдiкi екенi маңызды емес. Достоевский: "Дүниенiң барлық қазынасы баланың бiр көз жасына тұрмайды. Үйiр-үйiр жылқылар сияқты жалаңаш өкшеден бастың артқы жағына дейiн ауырсыну жүйке ұштарын болат өткiр тұяқтармен ұрады.
  Оның ғажайып алтын шаштары қазiрдiң өзiнде өртенiп кеттi, ал жалындар жыртқыштың бетiнен жалауға тырысады. Ол ендi ешқашан бұрынғы сұлулық болмайды. Мiне, оның нәзiк, барқыт бетiнде күлгiн жара бар.
  Савва шарасыз секiредi, мақсатқа қаншалықты жеткен сияқты. Түтiн мен жанып тұрған ауа қоспасы өкпеге енедi. Үстiңiздегi дақ футболка жанып кеттi, ал сiз Жанна Д сияқты ауыр оттасыз. Сәл көп, сәл артық. Құдай-ау, оның денесi алапес жарасы.
  Отты қабырға үзiлiп, Савва салқындыққа секiредi. Ол қазiрдiң өзiнде күйiп кеткен, оның керемет денесi үздiксiз жара сияқты, ал күйген табаны ең өткiр қанжарларды басып тұрғандай. Алда тосқауыл бар. Ал сiз тағы да гүрiлдеген, аяусыз жалынға секiруiңiз керек.
  Ал бойжеткен күш-қуаты мен қайратының таусылып бара жатқанын сезедi. Ауырсыну шокынан есiнен танып қала жаздады. Бiрақ күңгiрттен кiшкентай қолдарын жұлып алып, шырылдап оттан секiрiп бара жатқан қызды да, басы қырылған баланы да, жүрудi әрең үйренген өте кiшкентай баланы да көруге болады.
  Қалған күшiн жинаған Савва секiредi, ашуланады және әдiлеттiлiк сезiмi оған төзгiсiз ауырсынуды жеңуге батылдық бередi. Жалындаған бөренелер мен арқалықтар бүйiрлерге ұшады. Тағы бiраз күш салу. Күйзелiп кеткен қыздың күйген қолдары қызарған торды ұстайды. Жүз тонналық қошқардай ауырсыну басына, кеудесiне, бүкiл денесiне соңғы ұяшыққа дейiн түседi. Тор қозғалмайды, содан кейiн Савва оны тiсiмен ұстайды. Сiз мұндай азаптан ақылсыз болып, жалынға ұшырамаған дене сұлуларының соңғысын құлатып, құлап кетуiңiз мүмкiн. Бiрақ содан кейiн, ақырында, Жаратқан Ие күш-жiгердi марапаттады, ыстықтан қызыл тор цемент негiзiнен ұшып кеттi.
  Ыстықтан тiстерi сынып, жарылған мүгедек қыз есiнен танып қалады. Сананың соңғы иiрiмiнде бүлiнген терi азат етiлген баладай күй кешiп, опат болған батыр қыздың күйдiрiлген аяғының үстiнен секiредi.
  Савва оянды... Ол Андреймен бiрге ең биiк қарлы шыңда тұрды. Архи перiштелердiң мың дауыстан тұратын хорындай күркiреген дауыс:
  - Сiз сынақтан өттiңiз! Жер бетiнде бейбiтшiлiк болады! Ресей жер бетiндегi барлық адамдардың анасы болады!
  Қара өңдi жас, одан бетер сымбатты, сұлулана түскен аққұба гүл жайнаған бақтарды, көз алдымызда өскен шұңқырларды, қару-жарақ лақтырып, сарбаздарды құшақтап көрдi. Өшпендiлiк пен соғыс дәуiрi мәңгiлiкке аяқталды.
  Және бұл бүкiл планетада естiлдi;
  Ресей мен Қытай мәңгiлiк бiрiктiрiлдi,
  Ислам, Христиандық: жауыз достар!
  Ең Жоғарғы Жаратқан Иенiң есiмiн дәрiптейiк -
  Дүние жүзiндегi барлық халықтар - Туған отбасы!
  
  III ПЕТР - ҰЛЫ ПАТША
  Үшiншi Петр атақты реформатор генералды өз командасына қосылуға және фельдмаршал шенiн қабылдауға көндiре алды. Николай Папин қорғаныс министрi болып, бiрқатар реформалар жүргiздi. Бұл күштi және беделдi адам Петр III-ге ағайынды Орловтардың қастандығын ашуға және жолын кесуге көмектестi. Барлық бес қастандық дарға асылды. Екатерина азғындық үшiн ажырасып, монастырға жер аударылды.
  Үшiншi Петр өз билiгiн күшейтiп, тәж кидi. Оның билiкке келуiмен Ресейде айтарлықтай өзгерiстер болды. Шынында да, Үшiншi Петр, атасы сияқты, түбегейлi реформаларды белгiледi. Сонымен қатар, өзгерiстер сыртқы саясатқа әсер еттi.
  Фридрих II-мен одақтың жақтаушысы Петр Румянцевке немiстермен бiрге австриялықтарды жеңудi бұйырды. Осыдан кейiн Германия бұрын жоғалтқан жерлерiн қайтарып бердi.
  Бiрақ Ресей сонымен бiрге Даниядан бұғаздарды бақылауды алды, оны пруссиялықтармен бөлiстi. Дегенмен, Петр практикалық қырағылық танытты және бұл мемлекеттiң барлық дерлiк иелiгiн алып, тәждiң тек символдық бөлiгiн өзiнiң "сүйiктi" Фредерикке қалдырды. Папиннiң ықпалы Ұлы Петрдiң немересiне пайда әкелдi деп айту керек.
  Үшiншi Петрдiң идеяларының бiрi Польшаны Ресей мен Пруссия арасында бөлу идеясы болды. 1965 жылы Достастықпен соғыс басталды. Жарқын Александр Суворов онда тез алға шықты. Үшiншi Петр зиялы болып шықты және өзiнiң империясына алғашқы орыс жерлерiн ала алды, ал пруссиялықтар Польшаның этникалық бөлiгiн бiлетiн.
  Шынайы тарихтағыдай Ресейге Осман империясымен соғысуға тура келдi. Орыстар үшiн шайқас одан да сәттi болды. Папин реформалары, Румянцевтiң таланты және тез алға жылжыған Суворов әсер еттi. Патшаға тынымсыз Александр Васильевич, Үшiншi Петр ұнады, оның өзi де өте әбiгерге түсiп, үнемi аяғынан тұрып жүретiн. Сондықтан олар өте жақсы араласты.
  Ел iшiнде император Петр бiрқатар реформалар жүргiздi. Мемлекет қазынасының пайдасына немқұрайлы помещиктерден мүлiктер тәркiлендi, корвеге және шаруаларды сатуға бiрқатар шектеулер енгiзiлдi. Бiрақ осы уақытқа дейiн Петр патша крепостнойлық құқықты толық белгiлеуге батылы жетпедi.
  Сонымен қатар, шiркеу реформалары православиелiк синодтың қатты қарсылығын тудырды. Патша Iнжiл Құдайдан басқаға құлшылық етуге және оған қызмет етуге тыйым салады деп уәж айтып, әулиелер культiн жойды.
  Бұл жерде лютерандық бiр нәрсе болды - реликтер мен иконалармен күрес.
  Тәңiр Иемiзге ғана сиын, Оған ғана құлшылық ет!
  Бiрақ бұл қарсылықты тудырмай тұра алмады. Кейбiр жерлерде тiптi дiни қызметкерлер халықты көтерiлiске итермеледi.
  Соған қарамастан реформа өтiп, шiркеулерде, ғибадат орындарында тек Мәсiх пен Мәриямның бейнелерi ғана қалды.
  Халық негiзiнен патшаны тыңдауды жөн көрдi. Сонымен қатар, Үшiншi Петр қамқор билеушi ретiнде танымал болды. Монастырлар мен шiркеулерден барлық жердi тартып алу одан да маңызды болды.
  Түркияны жеңгеннен кейiн патшаның беделi бұрынғыдан да арта түстi. Үшiншi Перт крепостнойлық құқықты жоюға шешiм қабылдады. Мұндай шешiм штатта елеулi сiлкiнiстердi тудырмауы мүмкiн емес едi. Жер иелерi үлкен шығынға ұшырады, бiрақ өнеркәсiптiк революция басталды. Ел барлық қиындықтарды бастан өткере отырып, қарыштап, тежелумен алға жылжыды.
  Түрiктермен екiншi соғыс бұдан да қысқа болып, Суворов басқарған орыс әскерлерi тез жеңiске жеттi. Оның үстiне Франциядағы революция Еуропаның назарын басқа жаққа аударды.
  Мұны үшiншi Петр пайдаланып, Константинополь тағына өзiнiң кiшi ұлын түрiк сұлтаны Константин Воронинадан отырғызды.
  Осылайша Осман империясы Ресеймен одақтас болғандай болды.
  Содан кейiн Мысырда соғыс болды. Жергiлiктi сұлтан Ресейдiң Африкадағы үстемдiгiн мойындағысы келмедi. Мiне, алғаш рет данышпан Суворов пен Наполеон Бонапарт бiр-бiрiмен соқтығысты.
  Сол кезде 70 жыл көп өмiр сүрген Үшiншi Петр қайтыс болды. Ол тарихқа Ұлы Азаттық деген атпен ендi. Бұл өте құрметтi!
  Мүмкiн оның харизматикалық атасынан асып түсетiн шығар! Ал таққа император Павел отырды. Суворов әлi тым жас және тәжiрибесiз Наполеонды жеңiп, Африканың солтүстiгiн, тiптi Марокконы да жаулап алды.
  Осы балама тарихта Суворовтың денсаулығына нұқсан келтiретiн әйгiлi швейцариялық жорық болмағандықтан, әйгiлi шыңдалған фельдмаршал ұзағырақ өмiр сүрдi.
  Наполеон Францияның императоры бола алмады, өйткенi ол қолбасшы ретiнде танымал болуға үлгермедi және бiрнеше рет соққыға жығылды. Анықтама ыдырағаннан кейiн билiкке Он сегiзiншi Луи келдi. Реформация, яғни монархияны қалпына келтiру болды.
  Бiрiншi Павел әлi де қастандықтан құтыла алмады, бiрақ бұл бес жылдан кейiн болды. Ал оның ұлы Александр император болды. Бұрылыс осы жерден басталды. Константин жасөспiрiм едi, сонымен қатар Осман империясының Ресей сұлтаны болғандықтан, ол билiкке ие болды.
  Бiрақ Александр Суворов әлi тiрi едi және жиенi мен ағасын татуластыруға қол жеткiздi. Әрине, Осман империясының iшкi автономиясы үйкелiс тудырды.
  Сонымен қатар, Ресей Англияның қарсылығына тап болды. Ұлыбританияның күшеюi көршiсiне риза болмады. Тiптi АҚШ-пен екiншi үлкен соғыс басталды. Британдықтар Джордж Вашингтон қайтыс болғаннан кейiн Америкаға хаос пен масқара келедi деп күткен шығар. Бiрақ есеп ақталмады.
  Америка Құрама Штаттарының халқы ағылшын королiнiң қол астына қайта оралғысы келмедi. Соғыс он жылға созылды, әр түрлi табыстармен аяқталды, ақыры Англия өз күшiн таусылып, шабуылды тоқтатты.
  Бiрақ американдықтар сабырға келмедi және Канадаға қарсы шабуыл жасады. Ұлыбританияның жағдайын американдықтарға көмек көрсеткен Ресейдiң позициясы қиындата түстi.
  Тағы он бiр жыл қанды соғыс, Америка Канаданы қайтарып алды. Ұлыбритания әлсiредi, бiрақ жаңа геосаяси құбыжық пайда болды: АҚШ.
  Ресей Австриямен соғысып, оны жаулап алды, iшiнара Пруссиямен бөлiстi.
  Сонымен бiрге Канадаға экспансия жалғасты. Ел жоғары индустрияландыруға айналды. Қуатты және көп флот салынды. Орыстар Австралияға қонып, Африкаға кеңейдi.
  Александр Бiрiншi қайтыс болғаннан кейiн, тармақтар арасында билiк үшiн күрес қайтадан басталды. Александрдың ағасы Константин тақтан бас тартты, ал басқа Константиннiң ұлы Андрей Николайға қарсы шығып, таққа көтерiлдi.
  Ресми түрде Николай патша болып жарияланды, бiрақ таққа отырғызу кезiнде патша өлтiрiлдi.
  Кейiнгi шатасуда Эндрю бiрiншi болып тақты заңды түрде басып алмады. Жаңа патша дереу дерлiк Иранмен соғыс бастады және Үндiстанға қарсы жорық жасады. Ұлыбритания Канадада әлi соғыста болды және өзiн байланған деп тапты. Ал шығыс жорығы Андрей Бiрiншiнiң беделiн нығайтты және оның Романовтар әулетiнiң тармағын ашуға мүмкiндiк бердi. Сонымен бiрге Ресей мен Осман империясы бiртұтас мемлекетке бiрiктiрiлдi. Иә, Парсы мен Үндiстанды аннексиялау.
  Бiрiншi Андрейдiң орнына Александр Екiншi болды. Бұл монархтың тұсында Ресей Үндiқытайға және Қытайдың өзiне экспансиясын жалғастырды. Пруссия да немiс жерлерiн бiрiктiрiп, Францияны жеңген ең күштi империяға айналды.
  Алайда Ұлыбритания француздарды қолдап, кек алу соғысы болды. Британ империясы табанды қарсылық көрсеттi. Соғыс бiрнеше онжылдықтарға созылды.
  Ресей болса Азияны толығымен жаулап алып, Сингапурға жеттi. Ол Азия мен Африканы басып өтiп, әлемдегi ең үлкен, ең күштi державаға айналды.
  Бiрақ сонымен бiрге Америка Құрама Штаттары да көтерiлдi. Америкалықтар Канаданың дамуын аяқтады, онда олар Ресеймен ықпал ету салаларын бөлiстi. Содан кейiн олар Мексикадан Техас пен Калифорния штаттарын басып алды.
  Америка Құрама Штаттары басқарудың республикалық түрiн сақтап қалды, ал Ресей әзiрге абсолюттi монархия болып қалды. Александр II, орнына Андрей II келдi. Романовтар әулетi жалғасты.
  Англия мен Францияның Германияға қарсы ұзаққа созылған соғысы немiстердiң бұрын жаулап алған жерлерiн, соның iшiнде Лотарингияны сақтап қалуына әкелдi, бiрақ одан әрi iлгерiлей алмады және толығымен таусылды. Дегенмен, британдықтар мен француздар да қансырап өлдi.
  Осындай жағдайда патшалық Ресей әлемге үстемдiк жасап, ықпалын күшейте бердi.
  Рас, АҚШ-тың алдында құбыжық өсiп келе жатқан едi. Оның үстiне Америка Канаданың есебiнен нақты тарихтағыдан да ауқымды болып шықты.
  Бiрақ бұл әлi алаңдатарлық мөлшерге жеткен жоқ. Сонымен қатар, АҚШ-та азаматтық соғыс басталып, ол жаппай құрбандар мен қирауларға әкелдi. Оның үстiне, нақты оқиғадан айырмашылығы, генерал Ли Конфедерация конгресiнен өтiп, оңтүстiк штаттардың армиясында қызмет еткен қара нәсiлдiлердiң құқығы: еркiндiк пен азаматтық алу құқығына ие болды.
  Бұл соғысты қатты созып жiбердi және, әрине, құрбандықты арттырды. Қақтығысты созуға да қызығушылық танытқан айлакер орыс дипломатиясы да әсер еттi. Таза тактикалық тұрғыдан алғанда, оңтүстiктер соғыстың бiрiншi кезеңiнде үлкен жетiстiкке жетiп, Вашингтон мен Нью-Йорктi ала алды. Филадельфия Солтүстiк альянстың жаңа астанасы болды.
  Азаматтық соғыстың өзi кейiнгi кезеңге түстi: 1881 - 1905 жылдар, онда динамит, тiптi пулеметтер де жаншылды.
  Ресейде II Андрей патшаның орнына Александр III тағайындалды. Жаңа патша мүлдем тыныш болмады. Ресей Африкада жаңа отарлар құруға тырысқан Франция және Англиямен бетпе-бет келдi. Және олармен қақтығысты.
  Әлемдi қайта бөлу үшiн жаңа соғыс басталды, онда Пруссия дәстүрлi түрде Ресеймен одақтастықта әрекет еттi. Бұл жолы немiстер дұрыс тапты. Франция орыстармен бiрге бiрнеше аптада жеңiлдi. Ұлыбритания шетелде отырды, бiрақ Африка мен Австралиядағы және Тынық мұхитындағы барлық колонияларынан айырылды.
  Немiстер өздерiне ие болды және кеңейтiлдi, Париж маңындағы шекараны және Порт-де-Калеге дейiн, тiптi Нормандияны да қосады. Африканың өзiнде бiр нәрсе.
  Ал Ұлыбритания кiшi держава деңгейiне батып кеттi, Франция толығымен ағынға айналды.
  Бiрақ келесi соғыс Пруссиямен, Үшiншi Владимирдiң тұсында болды. Осы уақытқа дейiн танктер, ұшақтар, суасты қайықтары сияқты қару түрлерi пайда болды.
  Пруссиялықтар Жапониямен одақтас әрекет еттi. Бастапқыда соғыс Ресей үшiн сәттi дамымады. Патша әскерiндегi жемқорлық, генералдардың консерватизмi, АҚШ-тың Жапонияға көрсеткен белсендi көмегi әсер еттi. Оған қоса Швеция мен Норвегия, Ұлыбритания мен Франция Ресейге қарсы шықты.
  Соғыс 1921 жылы, ирониялық 22 маусымда басталды. Бұл дерлiк дүниежүзiлiк шайқас болды. Еуропа мен Азиядан қалғаны Ресейге қарсы шықты. Испания мен Португалия да осындай шытырман оқиғаға тап болды. Португалия Африкада өзiн қалдырғандай сезiндi, ал испандықтар орта ғасырлардағы бұрынғы даңқын қалпына келтiрудi армандады.
  Осы сәттен бастап Шығыс жарты шарда орыс патшасы басқармайтын көп кеңiстiк жоқ.
  Айтпақшы, соғыста патшалық Ресейдiң адам ресурстарының басымдылығы, күштi самодержавие жүйесi, iшкi оппозицияның әлсiздiгi шешушi рөл атқарды.
  Иә, немiс танкiлерi алғашқы екi айда Неманнан Днепрге дейiн жарып өтiп, Риганы қоршауға алды, ал оңтүстiкте орыс әскерлерiн Венгриядан қуып шықты. Ал құдайлар Күншығыс елiне орыс флотын жеңуге мүмкiндiк бердi. Бiрақ тағы да, әзiрге.
  Дарынды генералдар шайқастан кейiн шайқаста жеңiлiп қалуы мүмкiн. Бiрақ жаңасы өсiп келе жатты. Ал король ақырында жемқорлықпен күрестi күшейтiп, азды-көптi шыдайтын қамтамасыз етудi ұйымдастырды. Ал адам ресурстары: қытай, үндi, араб дивизиялары қозғалыста болды. Немiстер Днепрден өте алмай, қыста орыс әскерлерi қарсы шабуылға шықты.
  Айта кету керек, Швеция мен Норвегия өте күштi қарсылас емес, 1922 жылдың наурызында Стокгольм алынды. Ал Осло мамыр айында құлады. 1922 жылдың маусымына қарай патша әскерлерi соғысқа дейiнгi жағдайды қалпына келтiрiп, пруссиялықтарды бұрынғы шептерiне қайтара алды.
  Оқиғаның мұндай дамуын көрген Франция соғыстан асығыс шықты. Бұған жауап ретiнде Пруссия королi Вильгельм Париждi және оның оңтүстiк аймақтарын басып алды. Орыс әскерлерi алға жылжыды. Қыркүйек айында олар Вислаға кесте жасады. Шығыс Пруссия үшiн шайқастар басталды. Кенигсберг желтоқсанда құлады ... Ал Вена жаңа жылға азат етiлдi.
  Флоты ауыр зардап шегiп, бастамасынан айырылған жапондықтарға да оңай болған жоқ.
  1923 жыл орыс әскерлерiнiң Польшаға үлкен шабуылымен және үш ай iшiнде оңтүстiктегi Одер мен Альпi тауларына шығуымен басталды. Немiстердiң Берлин маңында төтеп беруге мүмкiндiгi болды, бiрақ сәуiр айында орыс әскерлерi Баварияға шабуыл жасады. Жаздың соңына қарай әскерлер баяу және тұрақты түрде алға жылжып, орыстар Рейнге жеттi. Күзде Рур аймағы немiстерден қайтарылып алынды, ал желтоқсанда кескiлескен шайқастардан кейiн Берлин қоршауға алынды.
  Германияның соғыста жеңуге мүмкiндiгi болмады. 1924 жылы тағы алты ай континентте бұрын немiстер басып алған Испания, Португалия, Германия: Голландия мен Бельгия бағындырылғанша шайқасты.
  Тек Ұлыбритания қалды, ал Жапония Окинава мен Хоккайдодан айырылды.
  Черчилль мегаполистiң қорғанысын басқарды. Бiрақ британдықтардың мүмкiндiгi болмады.
  Рас, олар күзгi қонуды жеңдi.
  1925 жыл келдi. АҚШ-та не iстеу керектiгi туралы бiрлiк болмады. Ұлыбритания мен Жапонияны аяқтауға рұқсат етiңiз. Әлде әлi де қиын соғысқа кiрiсесiз бе?
  Ақыл-парасат дамыған индустрияға қарамастан, Америка сандармен аздап жеңiлетiнiн айтты. Бiрақ орыс аюымен жалғыз болу өте қорқынышты.
  Маусым айында ресейлiк әскерлер Ұлыбританияға сәттi қонды, бұл жолы Лондон құлады. Ал тамыз айында Жапония да аяқталды.
  Осылайша тағы бiр соғыс аяқталды.
  Ресей Шығыс жарты шардың барлық елдерiн өз бақылауына алды. Сонымен бiрге империяның өзi автократиялық және унитарлық күйiнде қалды. Немесе дерлiк унитарлық. Еуропалық иелiктер автономияның кейбiр сыртқы атрибуттарына ие болды. Бiрақ бәрiбiр патшалық билiк барлық жерде үстемдiк еттi. Ол Польша Корольдiгi болсын, Владимир патшасы бар Швеция Корольдiгi болсын.
  1933 жылы 5 наурызда Ұлы Владимир патша қайтыс болды, ал оның ұлы Кирилл жаңа патша болды. Бiрақ жаңа монархтың билiгi қысқа болды, тура жүз күн. Ал таққа он бес жасар төртiншi Александр отырды. Ал елу күннен кейiн ол апатқа ұшырады. Николай II таққа он жасында ғана отырды. Бiр жылда төрт император бар... Е, не болады!
  Тек өте сирек, әрине, және әлемнiң барлық елдерiнде емес!
  Әрине, көпшiлiгi Николай Бiрiншi өте қысқа уақыт билiк жүргiзiп, зорлық-зомбылық нәтижесiнде қайтыс болғанын есiне алды.
  Бiрақ Николай II билiгiнiң басталуы өте жақсы болды. Екi жылдан кейiн Жер планетасының тарихындағы алғашқы жасанды серiгi ұшырылды, ол планеталарды айналып өттi.
  Ал 1937 жыл нақты тарихтағыдай қорқынышты емес болып шықты. Осы жылдан бастап тұңғыш орыс жiгiтi ғарышқа ұшты. Жоқ, Гагарин емес, князь Игорь Трубецкой. Юрий Гагариннiң жолы әлi болған жоқ. Ал сен қайда барасың?
  Ең кең империя Ресей ғарыш кеңеюiне орасан зор қаражат бөле алады.
  Келесi жылы, 1938 жылы, бiрiншi ресейлiк атом бомбасы сынақтан өттi.
  Жаңа патша Николай II әлi өте жас және, әрине, шыдамсыз болды. Сонымен қатар, АҚШ Ресейдiң жалғыз қауiптi бәсекелесi болып қала бердi. Басқасын айтпағанда, американдықтар да атом бомбасына ие болуы мүмкiн.
  1940 жылы 1 наурызда формальды түрде есейген II Николай патшаның бұйрығымен Америка Құрама Штаттарына басып кiру басталды. Ресми себеп американдықтардың Ресейдегi республикалық оппозицияны парламенттiк сайлау өткiзу талаптарымен қолдауы болды.
  Жас Николай II-нiң шешiмi ең дана қадам болуы мүмкiн. Өйткенi, әлеуеттi қарсыластың да ядролық қаруға ие болуына жол беруге болмайды.
  Орыс әскерлерiнiң үлкен танк колонналарын қолданатын шабуылы бастапқыда сәттi және жылдам дамыды. Бiрақ кейiн американдықтардың қарсылығы күшейе түстi. Бiрнеше ай бойы орыс әскерлерiнiң алға жылжуы өте баяу болды. Бiрақ бәрiбiр, жау жеңiлiске ұшырап, адам күшiнiң санына мойынсұнды, ал танк флотының сапасы жойылды.
  Бiрақ Африка мен Қытайда көтерiлiс басталды. Оның үстiне көтерiлiстi басу үшiн айтарлықтай күштер басқа жаққа бұрылды.
  1941 жылы АҚШ әскерлерi қарсы шабуылға шықты, бiрақ сонымен бiрге өз мақсатына жете алмады. Бiрнеше шабуылдар, содан кейiн 1941-1942 жылдардағы қыста американдықтар Канаданың барлығын дерлiк жоғалтты. Сәуiрде Торонто мен Квебек бiр мезгiлде дерлiк құлады.
  Американың дәстүрлi аумағында соғыс басталып та кеттi. Соққылар алмасып жатты. Бiрақ үлкенiрек ресейлiк боксшы американдық әтештi жеңдi.
  Филадельфия 1942 жылдың тамызында құлады. Ал 1942 жылдың қазанында орыс әскерлерi Нью-Йоркке жақындады. Содан кейiн АҚШ үкiметi ядролық қаруды қолдану туралы шешiм қабылдады.
  Бiрақ олардың әлi де Ресей аумағын алу мүмкiндiгi болмады, сондықтан ставка шабуылдаушы әскерлерге қарсы соққыларға жасалды.
  Бомба түнде атылды. Бұл шешiмге жарқыраған жарқыл сарбаздардың көзiн соқыр етедi.
  Әсерi айтарлықтай болмады, мыңнан сәл астам адам қайтыс болды, жиырма мың адам соқыр болды, бiрақ олардың көпшiлiгi уақытша болды. Бiрақ мұндай соққыны шешушi деп атауға болмайды.
  Оның үстiне, патшалық Ресейдiң ядролық зарядтары әлдеқайда көп, сондықтан ядролық рационның мұндай алмасуын ашудың ұтымды екенi әлi ақиқат емес.
  Бiрақ қайда бара жатырсың? Жаман позицияда барлық қимылдар нашар, ал ақылды саясаткерлер жаман жағдайға түспейдi.
  Желтоқсанда Нью-Йорк пен Вашингтон құлады, ал оған дейiн американдықтар дизайны жағынан өте күштi және сәттi емес бес бомбаны қолданды. Ал патша генералдарының жауабы олардың жиырма айыптауын алып тастады. Осылайша ол қорқынышты бомбаны сериялық түрде қолданған болып шықты.
  Соғыс 1943 жылдың 23 ақпанына дейiн созылды, бiрақ ешкiм атом бомбасын тастаған жоқ.
  Америка капиталдың үстемдiгiнен толық босатылып, автократиялық монархтың билiгiне өттi.
  Патша жаңа жерлер мен ұлы даңққа ие болды. Ал ендi онымен дауласуға ешкiмнiң батылы бармады.
  1945 жылы Ресей ғарышкерлерi Айға қонды. Ал 1947 жылы Ресей әскерi Мексикаға кiрдi. Патша бiр планетада көптеген мемлекеттердiң болуы сияқты жәдiгерлiкке нүкте қоюдың уақыты келдi деп шештi. Ал оның әскерi бағындыруға болатын барлық нәрсенi бағындыруға көштi.
  1949 жылы Аргентина Ресей империясына қосылған соңғы егемен ел болды.
  Және бүкiл әлемде бейбiтшiлiк орнады. 1953 жылы ресейлiк ғарышкерлер де Марстың бетiне табан тiредi. 1956 - Венера адаммен. 1960 - Меркурий. 1961 - Марстың серiктерiнiң бiрi. 1967 жылы - Нептундағы адам, ал 1968 жылы - Сатурнда. 1970 жылы - Уран, ал 1971 жылы - Плутон.
  Николай II тарихқа лақап атпен ендi: финишшi! 2016 жылы патша тоқсан үш жаста едi. Бiрақ жердегi медицинаның жетiстiктерi патшаны тым тозған және әлсiз деп санауға әлi мүмкiндiк бермейдi. Ол билiкте 83 жыл болды, бұл билiк мерзiмi азды-көптi сенiмдi билеушiлер арасындағы абсолюттi рекорд. Тарихта ұзағырақ билiк жүргiзген жағдайлар болған дейдi олар.
  Жер бетiнде бәрi дерлiк жақсы жүрiп жатыр. Рас, қазiрдiң өзiнде сегiз миллиардтан асқан халық санының өсу мәселесi бар. Үлкен үмiттер ғарыш кеңеюiмен байланысты.
  Айда бiрнеше қалашық салынды. Белгiлi болғандай, жердегiден алты есе аз гравитация кезiнде жылыжайларда өсiрiлген көкөнiстер мен жемiстер орасан зор мөлшерге жетуi мүмкiн.
  Марста да, Венерада да қалалар, сондай-ақ Меркурийде зауыттар салынды. Күнге ең жақын орналасқан бұл планета металдарды өндiру мен прокаттауға өте ыңғайлы. Осы мақсатта күн энергиясы пайдаланылады.
  Сондай-ақ Юпитер, Уран, Сатурн серiктерiне адам қоныстанған. Ғарыш бiрте-бiрте көбiрек игерiлуде.
  Ал дәл 2016 жылы Сириус жұлдызына алғашқы жұлдызаралық экспедиция Айдан басталды. Монарх бауырластармен байланыс орнату сияқты қуанышты оқиғаға төтеп берудi күтедi.
  
  
  
  ӘЛЕМНIҢ түнгi таңы
  Испан диктаторы Франко, нақты оқиғадан айырмашылығы, немiс әскерлерiне ағылшынның Гибралтар бекiнiсiне шабуыл жасауға келiстi. Оның орнына Испания Африкадағы кейбiр британдық және француз жерлерiн алды.
  Майнштейннiң қолбасшылығымен шабуыл 1940 жылдың 25 қарашасынан 26 қарашасына қараған түнi болды. Белгiлi болғандай, британдықтар мұндай әскери қимылға онша дайын емес едi, ал фашистер мұндай қуатты бекiнiстi соққыдан басып алды.
  Оның құлауы соғыс барысына айтарлықтай әсер еттi. Вермахт Африкаға ең қысқа қашықтыққа күштерiн ауыстыра алды, ал британдықтардың Жерорта теңiзiне шығыстан кiруiне тосқауыл болды.
  Немiс қолбасшылығы бiрнеше дивизияларды экваторлық Африкаға жiбердi. Сонымен қатар, Роммель корпусы шындықтан бiрнеше ай бұрын Ливияға ауыстырылды.
  Ағылшындар өз кезегiнде Эфиопиядағы итальяндықтарға қарсы шабуылдан бас тартып, Египеттегi позицияларын нығайта бастады. Алайда, Роммель олардан озып шығып, алдын ала жасалған соққының нәтижесiнде отаршыл әскерлердi талқандап, Александрия мен Каирдi басып алды. Ұлыбританияның Африкадағы жағдайы күрделене түстi. Немiстер Суэц каналына дейiн жетiп, Таяу Шығысқа қарай iлгерiлеймiз деп қорқытты. Сонымен қатар, Суданға қарай жылжу мүмкiн болды.
  Рас, итальяндықтардың Грекиядағы iстерi онша сәттi болмады, бiрақ Германиядан қосымша күштердiң жақындауы жағдайды сақтап қалды.
  Гитлер дилеммаға тап болды: КСРО-ға шабуыл жасау немесе Ұлыбританияны аяқтау? Африкадағы Вермахттың табыстары екiншi шешiмге - Батыста қолдарын шешуге түрткi болды. КСРО-ның әскери дайындықтары Фюрерде қорқыныш тудырды.
  Қызыл Армия күшейе түстi, бiрақ немiстер де қол қусырып отырған жоқ. 1941 жылы танк өндiрiсi 1940 жылмен салыстырғанда екi есе, ал авиация екi жарым есеге жуық өстi.
  Фашистер Мальтаға бомбалауды және қонуды жүзеге асырды. Содан кейiн Роммель Суэц каналындағы қорғанысты бұзып, Британ билiгiне қарсы көтерiлiс жасаған Иракқа кiрдi. Немiстер Кувейттi де, Таяу Шығысты да оңай жаулап алды. Ал Сталин болса күту тактикасын ұстанды. Бiрақ Черчилль қыңырлықпен соғысты жалғастырды. Иранға жеткен Вермахт Оңтүстiк Африкаға бұрылды.
  1941 жыл аяқталуға жақын қалды. Сүңгуiр қайықтардың шығарылуы көбейiп, Ұлыбритания өз колонияларынан айырылды. АҚШ пассивтi болды. Бiрақ Жапония қол қусырып отыра алмады және 7 желтоқсанда Перу айлағына шабуыл жасады. Тынық мұхитында жаңа қарқынды соғыс басталды. Гитлерге КСРО-ға шабуыл жасау жоспарынан тағы да бас тартуға тура келдi.
  Жапондарға көмектесiп, Иран мен Үндiстанды, Оңтүстiк Африканы басып алу керек. Ең бастысы, Ұлыбританияның өзi. Оның үстiне америкалық бомбалаушы ұшақтар ойыншық емес. Олар Үшiншi рейхке көп қиындық тудыруы мүмкiн. Ал бомбалық соққыларды Ұлыбритания аумағынан жеткiзу ең қолайлы.
  Сондықтан Фюрер 1942 жылы шығысқа басып кiру идеясын тоқтатуға мәжбүр болды.
  Майданды Сталиннiң өзi ашады деген қауiп бар едi, бiрақ... Сталиннiң мiнезiн бiлу керек. Ол сыртқы саясатта өте ұстамды. Финляндиямен соғыс қызыл диктаторды одан сайын сақтық танытты.
  КСРО күш-қуатын арттырып жатқанда. 1942 жылдың 1 қаңтарында авиацияның саны отыз екi мың көлiкке, ал танктер жиырма бес мыңнан астам, тағы үш мың танкетке жеттi. Барлығы Сталин 20 механикаландырылған корпусты жинақтауды аяқтауды жоспарлады, олардың жалпы саны 32 мың автокөлiк, оның iшiнде әр түрлi маркадағы соңғы КВ және Т-34, 16,5 мың. Сонымен қатар, көлiк жеңiл болып шыққанымен, Т-50 танктерiн әзiрлеу әлi де жалғасуда.
  Немiстер Матильда мен кейбiр крейсерлiк танктердi кездестiрiп, британдықтардың ауыр танктердi жасап жатқаны туралы ақпаратқа ие болып, өздерiнiң мастодондарын жасай бастады. Ең алдымен, 88 мм зеңбiрегi бар "Жолбарыс" және ұзын ұңғылы өтпейтiн 75 мм зеңбiрегi бар сауыт.
  Кеңестiк танк құрылысы туралы мәлiметтер де болды. КВ-2 танкi Қызыл алаңдағы 1 мамыр парадында өттi, ал отыз төртте бiраз деректер болды.
  Қалай болғанда да, Спир империялық қару-жарақ және оқ-дәрiлер министрлiгiн басқарған кезде, технологияның дамуы жылдамырақ болды. Гитлер әлемдегi ең жақсы және ауыр танктерге ие болғысы келдi. Бiрақ Германия КСРО-дан анық төмен болды. Ал көлiктердiң саны мен сапасы. 1941 жылдың тамызында КВ-3 танкi шығарыла бастады. Көлiктiң салмағы 68 тонна болатын, бiрақ бастапқы жылдамдығы секундына 800 метр болатын 107 мм зеңбiрекпен қаруланған. Бұл оған, айтпақшы, әлi сериалға түспеген "Жолбарысқа" артықшылық бердi.
  Салмағы 125 тонна және екi зеңбiрегi бар КВ-5 одан да күштi болды. Рас, мұндай ауыр машина кеңес армиясына жақсылықтан гөрi көп қиындық тудырды. Ал 1942 жылы салмағы 107 тонна болатын КВ-4 нұсқасы қабылданды . КСРО әлемдегi ең ауыр, тiптi ең қуатты танктерiмен мақтана алады.
  Бiрақ екiншi жағынан, Германия авиацияда жақсы дамыды. Ю-188 серияға шығып, жауынгерлермен салыстырылатын жылдамдықты дамытты. DO-217 де лайықты көрiндi. Реактивтi ұшақтар да белсендi түрде дамыды. Ұлыбритания басты нысана болғандықтан, реактивтi бомбалаушы ұшақтарға нақты тарихқа қарағанда көбiрек көңiл бөлiндi.
  Немiстер құл еңбегiн белсендi пайдаланды. Африкадан көптеген қара нәсiлдiлер әкелiндi. Қара жұмысшылар мойынсұнғыш, төзiмдi, бiрақ шебер емес едi. Олар қосалқы жұмыстарға пайдаланылды.
  Бiрақ Еуропаны бақылау арқылы немiстер жеткiлiктi сан мен бiлiктi жұмыс күшiн тарта алды.
  Спир тiптi еврейлердi жою бағдарламасын әлi жүргiзбей, оларды ұшақтар мен жабдықтарды өндiруде қолдануға Гитлердi көндiре алды.
  Бәс Ұлыбританияға қарсы әуе шабуылына және жаппай сүңгуiр қайық соғысына қойылды.
  Дегенмен, Американың қақтығысқа кiруi Фрицке бас ауруын қосып, қасқыр үйiрлерiнiң санын күрт арттыруға мәжбүр еттi.
  Германия бомбалаушы ұшақтар мен стратегиялық ұшақтарды шығаруды кешiктiруге мәжбүр болды. Ең алдымен Ю-288 және Ю-488 - төрт қозғалтқышы бар. Бiрақ оларды дамыту және еске түсiру уақытты талап еттi. ME-109 модификациясы "F" тұтастай алғанда британдық автомобильдер үшiн лайықты қарсылас болды. Бiрақ ME-209-ның дамуы ME-210 сияқты сәтсiз аяқталды.
  XE-177 сүңгуiр бомбалаушы да сәтсiздiкке ұшырады. Бiрақ Спир санмен ойнады. Сонымен қатар, Фокке-Вульф ME-109-ның кейбiр әлсiз жақтарын өтей отырып, қарулану тұрғысынан ең қуатты жауынгер болды. Иә, немiстердiң ұшу мектебi ағылшын тiлiне қарағанда жақсырақ болды, тiптi американдық. 1942 жылы мамырда фашистер Оңтүстiк Африканы басып алды. Ал Мадагаскарға америкалық эскадрилья келдi. Мидуэйдегi шайқаста американдықтар жеңiлiп қалды: осылайша бұл шайқаста шешушi рөл атқарған үшiншi дәрежелi капитан Мадагаскарда ирониялықпен аяқталды. Америка Құрама Штаттары Африкада базаны ұстап тұруды және нацистердiң босаңсуына жол бермеудi қалады. Бiрақ бұл олардың Тынық мұхитындағы жағдайын айтарлықтай нашарлатты.
  Рас, жапондар талапқа сай әрекет етпедi. Гавайи архипелагы үшiн шайқас ұзаққа созылды.
  Фашистер Африканы және стратегиялық шикiзаттың орасан қорларын бақылауға алды, сонымен қатар Үндiстан мен Иранды басып алды. Үшiншi рейхтiң бақылауындағы ресурстар өте үлкен, бiрақ олар әлi де қорытылуы керек.
  Ұлыбритания үшiн әуе шайқасы оңай емес. Ұшақтардың өндiрiсiн үнемi арттыра отырып, немiстер қысым көрсеттi, бiрақ толық басымдық болмады. Стратегиялық авиацияның қуатының жоқтығы және Америка Құрама Штаттарының көмегi, тiптi сол кезде де суасты қайықтарының жеткiлiксiздiгi әсер еттi. Көптеген үмiттердi бiрiктiрген ғажайып торпедо бiздi ренжiттi.
  Фюрер 1942 жылы Ұлыбританияға қонуға батылы жетпедi. Бәс теңiз күшi мен суасты флотын нығайтуға жасалды. Сонымен бiрге авиатасымалдаушы кемелер мен әскери корабльдер жасалды. Өндiрiстiк қуат жеткiлiктi болды, бiрақ бәрi уақытты талап еттi.
  А класындағы баллистикалық зымырандар да дәл реттеудi қажет еттi. Бiрақ FAU-1 роботты снарядтары жаппай шығарыла бастады. Қарапайым отынды пайдаланатын салыстырмалы түрде арзан автомобильдердiң сөзсiз артықшылығы болды, олар ұшқыштарды қажет етпедi.
  Шексiз табиғи ресурстар мен еңбек қорларына қол жеткiзген Гитлер немiс ұшқыштарының өмiрiн сақтап қалғысы келдi. V-1 өндiруге оңай және ұшқышсыз ең жақсы шешiм болып көрiндi. Ал осындай мыңдаған робот снарядтар 1942 жылдың күзiнен берi Лондонға құлаған.
  Сонымен бiрге немiстер Арадо реактивтi бомбалаушы ұшағы мен баллистикалық зымырандарды жасауды жеделдете түстi.
  Сталин күтудi және күш жинауды жалғастырды. 1942 жылы КСРО бес жарым мың жаңа КВ және Т-34 танктерiн және мыңға жуық ескi маркаларды, бес жүзге жуық жаңа жеңiл Т-50 және Т-60 және екi жүз амфибия шығарды. Әуе кемелерiнiң паркi де ұлғайды - он бес мыңға жуық жаңа және ескi ұшақтар пайдалануға берiлдi. Тiптi ұшқыштар жетiспейтiн. Катюшалардың өндiрiсi баяу өстi.
  Фашистiк Германия отыз мыңнан астам ұшақ шығарды, бiрақ шайқастарда айтарлықтай шығынға ұшырады. Немiстер алты жарым мыңдай танк шығарды. Ең бастысы, Т-3 және ұзын ұңғылы 75 мм мылтығы бар Т-4 жаңа модификациясы. Жүзден астам жаңа "Жолбарыстар" шығарылды, ал "Пантера" әлi тек прототиптерде.
  Бiрақ Шмейстер жасаған MP-44 автоматы серияға ене бастады. Шынайы оқиғадан айырмашылығы, машинаны түстi металдардың тапшылығын ескере отырып әзiрлеудiң қажетi жоқ. Бұл легирленген болатпен қарапайым шабуыл винтовкасының дамуын жылдамдатты.
  Осылайша, жеңiл қаруларда немiстер артықшылыққа ие бола бастады. Бiрақ оларға машинаның барлық әскерлердi қайта қаруландыруы үшiн уақыт қажет болды.
  Бiрақ шығарылым айына қырық-елу суасты қайықтарына жеткен сүңгуiр қайық флотында немiстердiң шынымен де теңдесi жоқ.
  Тiптi сутегi асқын тотығында өте жоғары жылдамдықты суасты қайықтары болды. Ядролық бағдарламадағы жеделдетiлген жұмыс. Бақытымызға орай, ресурстар өте көп. Тiптi немiс физиктерiнiң графит модератор ретiнде жарамсыз деген қателiгi де апатты болып шықпады. Ауыр су өндiретiн бiрнеше зауыттар салынды, соның iшiнде Африкада.
  Демек, бұл жуу арқылы емес, айналдыру арқылы, бiрақ фашистердiң ядролық реакторы 1942 жылдың желтоқсанында жұмыс iстей бастады. Тiптi американдықтардан сәл ертерек. Тынық мұхитындағы жеңiлiстерден кейiн олар күрделi бөлшектеуге кiрiстi. Ал ядролық бағдарламаны қаржыландыру күрт қысқартылды.
  1943 жылдың басы Гитлердiң жалпы соғыс жариялауымен және оккупацияланған аумақтарда жалпыға бiрдей еңбек қызметiн енгiзуiмен ерекшелендi. Лондонға жаппай V-1 соққылары өзiн ақтамады. Британдықтар мұндай соққыларға iшiнара тойтарыс берудi үйрендi, бiрақ немiстер нөмiрдi алды.
  Бiрақ сүңгуiр қайық соғысы Ұлыбритания үшiн шынымен апатты болды. Шикiзаттың жетiспеушiлiгiнен аралдағы қару-жарақ өндiрiсi күрт төмендедi. Мегаполис күйреу алдында тұрды. Сонымен қатар, нацистер Мадагаскарды басып алды, ал жапондықтар фашистермен бiрге Австралияға басып кiрiп, салыстырмалы түрде тезiрек оның берiлуiне қол жеткiздi.
  Сталин күту тактикасының қауiптi екенiн түсiнсе де, ұрысқа түспей, өзiне адал болды. Капиталистер өздерiн соңына дейiн құртқаны дұрыс. Ал бiз көремiз...
  Бiрақ бұл тактиканың кемшiлiктерi де болды. Үлкен ресурстарды пайдалана отырып, Үшiншi рейх қазiрдiң өзiнде КСРО-ға қарсы соғыс дайындады. 1943 жылы Үшiншi Рейхтегi танктердiң өндiрiсi күнiне орта есеппен 1200 көлiкке, сонымен қатар үш жүз елу өздiгiнен жүретiн зеңбiректерге жеттi. Оның үстiне, өздiгiнен жүретiн зеңбiректер мүлде әлсiз емес. "Фердинандтар", "Аралар", "Джагдпантер". Немiстер танктерде дерлiк шығынға ұшырамағанын ескерсек, олардың панцваленi толықтыру Қызыл Армияға қарағанда екi есе жылдам болды. Ал техникадағы сандық алшақтық КСРО пайдасына қысқара бастады.
  Сапасы жағынан Фриц салмағы бойынша КВ-3-ке ұқсас "Король жолбарысы" алды, ену қуаты жағынан зеңбiрек снарядтың сапасы мен күштi фронтальды құрыштың арқасында сәл жоғары болды. Өте ауыр кеңестiк КВ-5 пен КВ-4 техникалық жағынан өте сенiмсiз болып шықты, әсiресе олардың асты. Сондықтан мұндай құбыжықтардың жауынгерлiк қолданылуы күмән тудырды.
  Сондай-ақ Сталин жетi зеңбiрек пен екi зымыран қондырғысы бар КВ-6 жасауды бұйырды. Олар көлiк жасады. Бiрақ оның ауыр және ұзақ болғаны сонша, сiз оны пойызға апара алмайсыз немесе шайқаста пайдалана алмайсыз. Т-34-76 өте сәттi көлiк, бiрақ Пантера немесе Жолбарысқа қарағанда бетпе-бет шайқаста әлсiз. Ал КВ-1 мен КВ-2 салмағы жағынан немiстермен салыстыруға болады, бiрақ соғуы жағынан пантера мен жолбарыстардан төмен. Немiс Т-4 қару-жарағы бойынша отыз төртеуiн қуып жетiп, қару-жарақ, көрiну және оптикадан асып түстi, ал егер ауыр модификацияларды салыстыратын болсақ, бұл тең салмақта немесе одан да аз.
  Қысқасы, Фриц тартылып, сапасы жоғары болды. Ал ME-309 және ME-262 ұшақтарының пайда болуы авиация сапасында артықшылық бердi. Ю-488 сияқты, ең жақсы төрт қозғалтқышты бомбалаушы. Ал олардың артында реактивтi модельдер тұр. Ю-287 және Арадо сияқты.
  1943 жылы қыркүйекте фашистер Ұлыбританияға сәттi қонды. Екi апталық шайқастан кейiн - Англия капитуляция болды. Черчилль Канадаға қашып кеткенiмен, Батыстағы соғыстың нәтижесi алдын ала болжам болып көрiндi.
  Рузвельт негiзгi одақтасынан айырылып, Үшiншi рейхтiң күшеюiнен қорқып, бейбiтшiлiк сұрады.
  Гитлер қасындағылармен талқылаудан кейiн АҚШ-қа шарт қойды: ядролық бағдарламадан бас тарту және Жапония мен Үшiншi рейхтiң барлық жаулап алуларын мойындау. Сондай-ақ, Фриц сүңгуiр қайық флотымен шынымен қаптаған Исландиядан әскерлердi шығару. Шайқас әлi тоқтамаған Гаядағы Күншығыс жерiнiң бақылауы. Сонымен қатар, Гитлер АҚШ пен Ұлыбритания келтiрген барлық қираулар мен әскери шығындар үшiн Үшiншi рейх пен Жапонияға материалдық өтемақы талап еттi.
  Бейбiтшiлiк шарттары өте қиын болғанымен, Рузвельт оларды Конгресс пен Сенатта қабылдауға үлкен қиындықпен қол жеткiздi.
  АҚШ-тың талаптарын орындауда Сталиннiң осьтiк державалардың коалициясына қосылуға қарсы еместiгi және кем дегенде Алясканы қайтарып алуға дайын екендiгi туралы кеңестерi үлкен рөл атқарды.
  Американдық прагматизм жеңдi, ол ынта мен эмоциядан жоғары болды. Сонымен қатар, немiстердiң ядролық бағдарламасы американдықтарға қарағанда жылдам дамыды және бұл болашақта апатқа ұшырады.
  Екiншi дүниежүзiлiк соғыстың бiрiншi кезеңi аяқталды. Бiрақ фюрер ендi КСРО-ны жойғысы келдi.
  Сталиннiң күтпеген күту тактикасы мен оның дүниежүзiлiк бейбiтшiлiк жолындағы адалдығы сұмдық әзiлге айналды. Джозефке Үшiншi рейх пен Жапония Шығыс жарты шардың барлық ресурстарымен, соның iшiнде Австралиямен және Батыс әлемiндегi кейбiр плацдармдармен қарсы болды.
  Алайда Күншығыс елi Қытайды әлi аяқтаған жоқ, бiрақ ол екiншi майдан ашуы мүмкiн едi. Гитлер, керiсiнше, белсендi түрде отарлық әскерлер мен шетелдiк легиондарды құрады. Сонымен бiрге қару-жарақ өндiрiсi де өстi.
  1944 жылдың бiрiншi жартысында Үшiншi рейхтегi танктер мен өздiгiнен жүретiн зеңбiректердiң өндiрiсi күнiне жүз көлiкке жеттi және одан да асып түстi. Пантера-2 өз деңгейiнде барлық кеңестiк автомобильдердi айналып өттi. Немiстiң неғұрлым жетiлдiрiлген танкi "Лион" және көп ұзамай "Корольдiк арыстан" болды.
  Ең бастысы, реактивтi авиация сериялық түрде дамыды. Жауап ретiнде Т-34-85 және ИС-1 және ИС-2 танктерi КСРО-да өндiрiске ендi, және ешкiм КВ сериясын өндiрiстен алып тастаған жоқ. Үшiншi рейхтiң 1944 жылғы ең ауқымды танкi Пантера-2 және КСРО Т-34-85 болды. Ауыр модельдер айтарлықтай - шамамен бiрнеше рет, он аз мөлшерде шығарылды. Ал немiстер кеңестiк жолдарда ауыр салмақты көп жүргiзгiсi келмедi , ал Сталин КВ серияларына сенiмсiздiк таныта бастады, ал ИС тым шикi болып шықты.
  Дегенмен, немiс "Пантера" -2 71 л калибрлi 88 мм зеңбiрегi бар қарудың броньды тесу күшi бойынша, алдыңғы сауытында және бүйiр жағынан аздап Т-34-85-тен асып түстi, сонымен қатар жоқ. қозғалтқышы 900 ат күшi және 47 тонна салмағы бар көлiк жүргiзуде жеңiлiске ұшырады. Немiс танкiнiң салмағы 50,2 тоннаға дейiн өссе де, ол өлiмге әкелмедi.
  Ал немiс реактивтi ұшағында лайықты қарсылас мүлде болмады.
  Гитлер резеңке сүйреп кетпеген дұрыс деп шешiп, 1944 жылы 22 маусымда соғысты бастады. КСРО-ға өздерiнiң және шетелдiк үш жүз елу дивизиясын, жүз жиырма дивизияны спутниктердi лақтыру. Үшiншi рейх жағында: Румыния, Венгрия, Словакия, Хорватия, Финляндия, Швеция, Италия, Португалия, Испания, Болгария, Аргентина, Түркия болды.
  Сондай-ақ немiстер Вермахтта көптеген шетелдiктер мен хивилердi пайдаланды. Жалпы алғанда, Үшiншi рейх бiрiншi эшелонның өзiнде он екi жарым миллион жауынгердi ұрысқа тастады, олардың қырық пайызынан аспайтын ұлты немiстер болды. Спутниктер тағы үш миллион қосты. Бiрiншi эшелонда барлығы он алты миллионға жуық жаяу әскер, отыз үш мыңға жуық танк, елу бес мыңнан астам ұшақ, екi жүз елудей зеңбiрек пен миномет бар.
  КСРО жұмылдырудан кейiн он үш жарым миллион жауынгердi орналастырды, бiрақ күштердiң бiр бөлiгi Қиыр Шығыста және iшкi аудандарда сақталуы керек болды. Бiрiншi эшелонда сегiз миллион жауынгер, отыз мыңға жуық танк, қырық мыңға жуық ұшақ, екi жүз мыңдай зеңбiрек пен миномет болды.
  Осылайша, Үшiншi рейх жағында жаяу әскерде екi есе артықшылық, ал күштiк ұтқырлықта жақсырақ пулеметпен бес есе артықшылық бар. Рас, КСРО-да пулемет көп, паритет дерлiк.
  Танктердiң айырмашылығы үлкен емес, бiрақ КСРО-дағы ескiрген көлiктердiң пайызы, сондай-ақ бұрынғы шығарылымдардың цистерналары.
  Немiс реактивтi авиациясының қарсыласы жоқ, ал Үшiншi рейхтiң винтiмен басқарылатын ұшақтар жылдамырақ және жақсы қаруланған. Рас, кеңестiк көлiктер көлденең маневрлiк жағынан артық.
  Артиллерия мен минометтерде күштердiң тепе-теңдiгi теңдiкке жақын. Саны да, сапасы да.
  Рас, Үшiншi рейхтiң флоты әсiресе су астында, кеңестiк флоттан бiрнеше есе күштi. Жапониядағы жағдай сияқты.
  Сонымен қатар, нацистер жаппай өндiрiсте А класындағы баллистикалық зымырандарға ие болды және алғашқы дискеттер ұшты.
  Жалпы алғанда, фашистер күштiрек болады, ал Сталин қорғанысқа кеш болса да жеткiлiктi түрде дайындалды. Бiрақ көп нәрсе жасалмады. Сталиндiк шеп толығымен қалпына келтiрiлмедi, ең бастысы, әскерлер сапты ұстап тұруға жеткiлiктi түрде дайындалмады. Олар шарасыз түрде қайта дайындалғанымен.
  Молотовтың шекара сызығы, үш жыл бойы, әдетте, аяқталды, бiрақ ол шекараға тым жақын орналасқан және жеткiлiктi тереңдiкке ие болмады. Сонымен қатар, Сталин Днепрдiң артында үшiншi эшелонды салуға бұйрық бердi, бiрақ бұл Америка Құрама Штаттары тапсырылғаннан кейiн ғана басталды.
  Рас, Кеңес әскерлерiнен басқа НКВД бөлiмшелерiне сенуге болады, олардың саны миллионға жеткен солдат пен милиция. Бұл тек батыс қалаларында төрт миллионға жуық адам. Әрине, олардың жауынгерлiк тиiмдiлiгi қарапайым бөлiмшелерге қарағанда әлдеқайда нашар.
  Немiстер, нақты тарих сияқты, орталықта негiзгi соққыны берiп, Белостоктың қыры мен Львов жұдырығын кестi. Соғыстың алғашқы күндерi немiстердiң шетелдiк бөлiмшелердiң көптiгiне қарамастан, шабуылды азды-көптi тегiс жүргiзiп жатқанын көрсеттi. Бiрақ Кеңес әскерлерi жиi жоғалады.
  Сонымен қатар, украиндық бөлiмшелердiң жауынгерлiк қабiлетi күмәндi болып шықты. Көптеген дезертирлер соғыстың алғашқы күндерiнде-ақ берiлдi.
  Шекарадағы шайқастарда жауды ауыздықтау мүмкiн болмады. Содан кейiн Сталин бөлiмшелердi негiзгi сапқа шығаруға тыйым салып, майданды тiктеудi талап етiп, қателестi. Алайда қате түзетiлдi, бiрақ кешiктiрiлдi. Немiстер 28 маусымда орталықтағы сталиндiк сызықты бұзып, Минсктi басып алды.
  Шатасу тек күшейе түстi. 30 маусымда Жапония мен оның спутниктерiнiң күтiлетiн соғысқа кiруi болды. Демек, әзiрге Қиыр Шығыстан әскер жiберудi ұмытуға тура келдi.
  Орталықтағы немiс серпiлiстерi кеңейе түстi. Үлкен бос орын болды, олар оны жабуға тырысты. Бiрақ фашистер алға басып, 16 шiлдеде Смоленскiге басып кiрдi.
  Қолда бар барлық резервтердi ұрысқа салып, милицияларды қару-жараққа салып, Сталин мен Жуков Фрицтiң орталықтағы алға жылжуын тоқтата алды. Бiрақ Гитлер әскерлерiн оңтүстiкке бұрды. Фашистер Киевте үлкен қазан жасап, бүкiл Украинаны басып алды.
  Ленинградты жауып, Қырымды басып алды. Соғыс қимылдарының барысы 1941 жылға, тынымсыз карма сияқты көрiндi. Бiрақ айырмашылықтар да айтарлықтай болды. 1941 жылы КСРО-да бiраз бос резервтер болды, ал қазiр бәрi жұмылдырылды. Қазан айында шабуыл болған кезде қорғанысты ұстап тұратын ештеңе жоқ екенi белгiлi болды.
  1944 жылдың қараша айының басында фашистер Мәскеудi қоршап алып, Сталиндi Куйбышевке қашуға мәжбүр еттi.
  Нацистер нақты тарихтан айырмашылығы айтарлықтай сандық артықшылыққа ие болды. Оларда Мәскеудi солтүстiк пен оңтүстiктен айналып өтуге жеткiлiктi дивизиялар болды . Бiрақ кеңестiк бөлiмшелер әртүрлi майдандарда тым көп тарады.
  Шындығында, 1941 жылы жұмылдырылғаннан кейiн Сталин Вермахттан персонал саны бойынша артықшылыққа ие болды және соғыстың басынан берi Үшiншi рейхтегi ұшақтар мен танктерден төрт есе көп болды. Ал соғыстың алғашқы бес айында нақты тарихта кеңестiк техника көбiрек шығарылды.
  Бiрақ қазiр фашистер қару-жарақтың саны мен сапасы жағынан да, жеке құрам жағынан да көзбояушы болып табылады. Ал Қызыл Армияда 1941 жылғыдай жара бар. Соның iшiнде украиндықтардың, бальттардың және көптеген ұсақ ұлттардың кеңестiк жүйе үшiн өлгiсi келмеуi. Жаппай опасыздық және қуғын-сүргiн құрбандарын, иелiктен айырғандарды және басқа да ренжiткендердi аралап өту. Соның iшiнде Кеңес өкiметiнiң идеологиялық жаулары.
  Ал немiстердiң де Батысты жеңуi сатқындардың қатарын көбейтедi.
  Сондықтан Мәскеудi қоршап алып, немiстердiң Донбассты, Воронеждi басып алып, Сталинградқа қарай жылжуы ғажап емес.
  1944 жылдың қысы, өкiнiшке орай, 1941 жылғыдай аязды және қарлы болған жоқ. Алайда Мәскеу 1944 жылдың желтоқсан айының соңына дейiн ерлiк көрсеттi. 1945 жылы қаңтарда Сталинград құлады, ол үшiн шайқастар ұзаққа созылмады. Ақпан мен наурыз айының басында немiстер мен олардың серiктерi Кавказ бен Баку мұнай ұңғымаларын толығымен басып алды.
  Содан кейiн шабуыл Едiл бойымен жүрдi. Саратовқа, Куйбышевке, одан әрi Орынбор мен Қазанға дейiн.
  Сталин Свердловскiге қашып кеттi. Қазан мамыр айында құлады. Жазда немiстер мен жапондар Ресейдiң тереңдiгiне жылжуды жалғастырды. Кеңес әскерлерiнiң қарсылығы төмендедi. 1945 жылы 5 тамызда Свердловск алынды. Ал 1945 жылдың 3 қыркүйегiнде Сталин ақыры берiлуге келiстi. Өз өмiрi мен бостандығына айырбас ретiнде.
  Екiншi дүниежүзiлiк соғыс аяқталды. Бiрақ татулық ұзаққа бармады. Ядролық қаруды сынаған Гитлер олардың керемет жойқын күшiне көз жеткiздi.
  Ендi Жапония мен Америка Құрама Штаттары әлi де Үшiншi рейхтiң әлемдiк үстемдiк жолында екенi көрiндi. Фюрер Шыңғыс хан, Ескендiр Зұлқарнайын, Наполеон, Троя императоры және Сүлеймен Зұлқарнайынның қосындысынан да көп жердi жаулап алса да, Жапонияны да жеңуге бел буды.
  Екiншi дүниежүзiлiк соғыс аяқталғаннан кейiн тура үш жылдан кейiн қуатты ядролық зарядтары бар жүз баллистикалық, құрлықаралық зымырандар Күншығыс елiн бiрден қамтыды.
  Содан кейiн Вермахт пен флоттың жердегi бөлiмшелерiнiң шабуылы басталды. Немiстер Жапонияның Азиядағы иелiктерiн салыстырмалы түрде тез басып алды, ал мегаполистiң өзi атом бомбаларымен жермен-жексен болды.
  Азды-көптi ұзақ қарсылықты Күншығыс елiнiң Тынық мұхиттық иелiктерi қамтамасыз еттi. Бiрақ 1949 жылдың маусымында бәрi аяқталды. Ендi АҚШ-ты жеңу ғана қалды. Оның үстiне себеп болды. Америкалықтар келiсiмге қайшы, ядролық қару жасап, жасырын сынақ жүргiздi.
  Гитлер соғысты 1950 жылы 1 қаңтарда бастап, жаңа жылда бiрден үш жүз ядролық зымыранды тастады. Жойқын ядролық соққы Американың жүз iрi қаласын қиратып, бiрнеше ондаған миллион адамның өмiрiн қиды. Ең жиiркенiштi зұлымдықтардың ең ұзын тiзiмiне Адольф Гитлердiң тағы бiр ең үлкен қылмысы қосылды. Содан кейiн Канадаға басып кiру, оңтүстiктен Латын Америкасы диктатураларымен бiрге келдi. Америкалықтар әлсiреп, есеңгiреп қалды, бiрақ олар аянбай шайқасты. Олар жеңiлiс тек құлдық пен баяу, азапты өлiм екенiн түсiндi. Сондықтан бұл барлық соғыстардың ең үмiтсiзi болды. Және бұл бiр жылдан астам уақытқа созылып, Үшiншi рейхтi тағы екi жүзге жуық ядролық зарядтарды тастап, көптеген құнарлы жерлердi радиоактивтi шөлге айналдыруға мәжбүр еттi. Бiрақ соған қарамастан мақсат орындалды және Үшiншi рейхтiң соңғы жауы жеңiлдi. Ал содан кейiн әлемдiк жаһандану деп аталатын процесс басталды. Немiс маркасы жалғыз әлемдiк валютаға айналды. Ресми түрде тәуелсiз елдердiң өзi шектеулi жергiлiктi өзiн-өзi басқаруды сақтай отырып, Үшiншi рейхтiң отарлары деңгейiне дейiн төмендедi. Еврейлер мен сығандар заңсыз деп танылды: олар iздестiрiлiп, жойылды. СС жаппай тазарту жұмыстарын жүргiзiп, қатты қобалжыды. Нағыз қорқынышты түс келдi - айдаһардың сағаты. Немесе, дәлiрек айтқанда, дәуiр. Фюрер ғарыш кеңеюiн талап ететiн нағыз әлемдiк тоталитарлық империя құрды. 1959 жылы Фюрердiң жетпiс жылдық мерейтойын тойлау кезiнде ресми тәж кигiзу салтанаты өттi, бүкiләлемдiк плебисцит супер-император атағын заңдастырды. Ал 1967 жылы Адольф Гитлер қайтыс болғанда, оның атағы мен билiгi оның ұлына мұрагер болды. Осы уақытқа дейiн Жер планетасы Айда және Марста Венерамен бiрге елдi мекендер орнатып үлгердi және сыртқы жұлдызды әлемдерге кеңеюге белсендi түрде дайындалды ... Фашистер әмбебап империяны - Жұлдыздық рейхтiң салынуын қалайды. бүкiл ғаламды қорқынышты түске батыру.
  
  
  ЖҮЗ МЫҢ СҰЛУ ҚЫЗ
  Эльфарая өзiн шайқаста көрдi... Ол қазiр жауынгер әрi әлсiз емес әскердiң басшысы.
  Әдемi қыздар: олардың тек кеуделерi мен жамбастары жеңiл брондалған тақталармен жабылған. Ал қол-аяғы, iшi жалаңаш, күйген.
  Ал мына қыздар жалаң аяқпен ұрады. Олардың жүз мыңы болды. Бiр еркек емес, барлық қыздар! Және бәрi әдемi, сымбатты, спорттық, бұлшықеттi, күйген, iнжу тiстерi бар!
  Амазонкалар сияқты... Топ-топ болып тiзiлген. Қолында қылыш, артында садақ. Қалқандар жоқ - жауынгер қалқанға қарағанда қылыштың шынайырақ екенiне сенедi.
  Ал қыздардың үстiнде жалаулар мақтанышпен желбiредi. Олар күресуге дайын және сенiмдi жеңiске жетудi қалайды!
  Бiрақ алыстан орктардың топтары қозғалады. Шашты, жағымсыз аюлар. Ал олардың командирi ретiнде қызмет ететiн тролльдер шамамен жүз есе аз.
  Ендi мына орда қыздарға қарай жылжып барады.
  Эльфарая бұйрық бередi:
  - Садақтан, биiк доғада ат!
  Қыз әдемi аяқтарының жалаңаш саусақтарын пайдаланып, садақтың жiптерiн тартады. Және өлiмге әкелетiн жебелердi атыңыз.
  Сол кезде жауынгерлер тiстерiн жалаңаштап:
  Чемпион болайық!
  Ал олар қалың жебемен жауға ұшады. Олар қарсыластарын инемен кiрпi сияқты шаншып алады.
  Орктар мен тролльдер құлайды, қанiшер және қатыгездiкке ұшырады.
  Ал Эльфарая былай дейдi:
  - Империяның жаңа шекаралары үшiн!
  Жауынгерлер синхронды әрекет етедi. Олардың күйген денелерi сондай керемет және жылтыр. Ал жалаң аяқ тотыққан тобықтарды жарқыратады. Ал саусақтары төменгi аяғында табанды. Ал жойылу сыйлықтары қарсыластарын соғып, өзiне ұшады.
  Орктар мен тролльдер сынды. Және олар жануарлардың бетiн ауырсынудан бұрап алған.
  Жауынгерлер жай ғана таңдануға тұрарлық. Олар жiңiшке, бұлшық ет белдерi және сiңiрлi аяқтар. Бiрден мыңдаған жебе қалай атылады.
  Және олар орктардың көп бөлiгiн соғады. Және ән айт:
  - Бiздiң зор құрметiмiз үшiн,
  Қарақшыларды жеймiз!
  Және тағы да көп жебелер, және олар оны босатады. Олар өздерi орналасқан төбелердiң барлық жақындауын мәйiттермен қоқыстайды.
  Иә, олар керемет жауынгерлер. Онда мұндай жабайы күлiмсiреу және дене қарсыластарын жою арқылы дұрыс бағытта бұрылады.
  Эльфараяның өзi садақ атады. Ол жалаңаш саусақтарымен жiптi тартады және өте дәл соғады.
  Сол кезде қыз өз-өзiне ән айтады:
  - Зорлық әлемдi сақтайды,
  Қаһарлы жанартау үлкен мағынада жарқырайды!
  Жоғары кернеу,
  Ауырсыну мен қорқыныштан оянады!
  Әне-мiне дегенше, жауынгердiң жалаң аяқ ұшып жiберген жебесi тағы да ұшады. Және бiрден үш оркты ұрады.
  Олар қан көздерiнен тұншығады. Ал Эльфарая қалай сықырлайды:
  - Менiң сиқырыма даңқ!
  Және тағы да жалаң аяқпен жебе салады. Бұл қыз - ең жоғары сыныптағы, оның денесi де, басқаның бәрi бар.
  Орктар мен тролльдердiң шабуылдарының бiрiншi толқыны батып кеттi. Мәйiттердiң бiр тобы ғана қалды. Бiрақ қазiр жүндi тiршiлiк иелерiнiң жаңа отрядтары пайда болды.
  Эльфарая қайтадан атып, дәл жасайды және бiр уақытта:
  - Бiздiң әлемге даңқ!
  Оның жалаң аяғынан найзағай ұшады. Ал орктардың массасы отқа жағылып, ұсақталған.
  Иә, бұл жауынгер ханшайым. Онымен кез келген ер адам өзiн сенiмдi қорғалған сезiнедi.
  Ал қалған жүз мың қыздан бұдан жаман емес. Және олар өте жақсы түсiредi. Ең бастысы, тез.
  Олардың жалаңаш, бұлшықеттi аяқтары тек жыпылықтайды.
  Мiне, олар бiр ауыздан:
  - Бiз белсендi пас беремiз,
  Бiз жаудың дәл көзiне тидiк!
  Тағы да олар жалаң аяқпен өлiмнiң жаңа сыйлықтарын шығарады. Бұл, әдетте, олардың жауынгерлiк энергиясын iске қосу.
  Тiптi Эльфарая әндедi:
  - Орктар айқайлайды - қайғылы жүздер,
  Бiлiңдер, достар, мен өлтiрушiмiн!
  Мен бәрiн өлтiремiн, бәрiн құртамын,
  Ал кiмнiң түктi бетiн сындырамын!
  Иә, қыз шынымен де өте күрескерлiк. Ал орктардың ордасы жақындағанда, пульсар сияқты соғылады. Ал бiрден елу жаратылыс етiмен бiрге ұсақ-түйек болып жыртылды.
  Эльфарая айқайлап:
  - Барлық жаратылыс жанып кететiндей үлкен идеялар үшiн!
  Содан кейiн жауынгер оның кiндiгiнен найзағайды алып, босатады. Ал бiр-екi оншақты орк шаншықпен тесiлген қошқардай болып шықты. Олар бiрден дерлiк қуырылды.
  Ал қалған қыздар айқайлады:
  - Киелi жер үшiн!
  Мен оны да аламын және олар жалаңаш өкшеден энергияны төгедi! Және талай түктi жауынгерлердi жыртып тастады.
  Отты жалғастыра берген Эльфарая бұл жолы садақтың жiбiн қолымен тартып, сықырлады:
  - Бiздiң сиқырымыз үшiн!
  Ол сондай-ақ жалаңаш өкшесiнен найзағай сiлкiп тастады ... Және оның қатты соққаны сонша, жүздеген орк пен тролль күйiп кеттi. Жалын сөндiргiшке iлiнген кептiргiштер сияқты.
  Эльфарая айқайлады:
  - Мен керемет сиқыршымын!
  Тағы да, ол жауға қалай ұрады. Ал оның көздерi жарқырап кеттi. Ал қыздар өзiнiң үлкен құмарлығымен орктар мен тролльдерге жебе лақтырады.
  Мәйiттерден қорғандар өседi. Олардың бәрi үйiлiп, үйiлiп жатыр. Ал өлгендер көбейiп кеттi.
  Эльфарая оны алып, күлiп:
  -Басыңда патша болса не iстеу керек?
  Сосын оған сарай сал!
  Тағы да, жалаң аяқпен ханшайым өлтiретiн және өлiмге әкелетiн жойылу сыйын бастайды.
  Бұл қыз өлiмнiң бейнесi ғана. Бiрақ сонымен бiрге оның нұрлы көздерi сондай мейiрiмдi.
  Ал қалған қыздар көптеген жануарларды қырып тастайды, олардың үстiне цунами толқыны келедi, бұл өте керемет. Осылайша жауды жебелермен жаудырыңыз. Көбiнесе дәл соғу.
  Эльфарая айқайлап:
  -Мен сондай заманда тудым,
  Ардақты елiм менi еске алсын!
  Ал жауынгер оның қолында тұрып, жалаң аяқтарын басына айналдырып, үлкен, отты кесектi айналдырды. Және ол қарсыластарға энергияны қалай тастайды.
  Бiрден мың орк жарылып кеттi. Ал олардың терiсi отқа жағылып, бiрден қабыршақтанды.
  Эльфарая айқайлап:
  "Мен G-сыныптағы жауынгермiн!
  Және ол қалай күледi.
  Сонда тiлден найзағай шығады. Және көп жауды өртеп жiберiңiз.
  Сонда ханшайым қыз айқайлады:
  - Мен үшiн бүкiл әлем!
  Сұлулықтың жасыл көздерiнен найзағай құлады... Және олар осы сансыз жаратылыстың бәрiн қалай соқты.
  Эльфарая тiптi ән айтты:
  - Миллиарддаған шакалдар, шайтандар! Ал менiң ұраным қарапайым - бәрiн өлтiр!
  Жалаңаш саусақтарымен ханшайым қыз тағы бiр өте өлтiретiн пульсарды шығарды.
  Және бұл бәрiн қалай жыртады ...
  Ал басқа қыздар одан кем түспейдi. Әркiм қарсыластарын жебелерiмен қағып, жаншып жатыр. Қолдану, әрине, олардың өте икемдi, қажетсiз аяқ киiмсiз аяқтары.
  Орктардың тынысы тарылғаны анық. Бiрақ өте көп. Және көбiрек жаңа тiршiлiк полктары жорғалап жатыр.
  Дегенмен, мұндай қыздарды ұятқа қалдыруға немесе селт еткiзуге болмайды. Егер олар төбелесетiн болса, онда олар соғысады. Ал олар қорқуды бiлмейдi. Немесе олар бiлгiсi келмейдi.
  Мiне, олардың жалаң аяқтары өлiмнiң өлiмге әкелетiн сыйлықтарын iске қосады. Орктардың маңдайын жарған.
  Бұл қыздар - олар шынымен де өте қысқа юбка киген супермендер. Және соншалықты тартымды және әдемi.
  Ал жүз мың қыз - бұл орасан зор күш! Бұған ештеңе төтеп бере алмайды!
  Эльфарая шырылдап:
  - Бiздiң феноменiмiзге даңқ!
  Ал жалаңаш өкшеден қайтадан жойылу пульсары шықты. Ал орктардың массасы тозақ тұрғындары болды.
  Нелiктен мұндай жүндiлердi жұмаққа жiбередi?
  Эльфарая бақырайып:
  - Мен абсолюттi әлем чемпионы боламын!
  Тағы да, жалаңаш саусақтары бар қыздар қызыл-ыстық және өлiмге әкелетiн пульсарды шығарады.
  Барлығын өртеп жiберiп, күйдiредi.
  Эльфарая қуана ән айтты:
  -Мен қарапайым қыз емеспiн,
  Және алтын тәж!
  Сұлулықтың кiндiгiнен тағы да найзағай ойнайды. Ол жүндi жануарларға соғылып, оны күйдiрiлген отын сияқты күйдiредi.
  Эльфарая айқайлап:
  Мен сенi өртеп жiберемiн, күлге айналдырамын!
  Кiндiктен қайтадан найзағай жарқырайды ...
  Ал котлеттер сияқты қуырылған табада орктардың массасы.
  Эльфарая соны алып, қуана әндедi:
  - Орк iлмекпен өлшенедi,
  Оны отқа қуырыңыз!
  Ендi қыздың жалаңаш өкшесiнен өте қатал және өлiмге әкелетiн нәрсе ұшып кетедi. Неден қорғауға болмайды.
  Тағы да жүз орк бiрден жанып кеттi. Ол күлге, жүнмен бiрге күлге айналды.
  Ал қыздар қалай сықырлайды:
  - Ұлы Отан үшiн!
  Тағы да, олардың жалаңаш өкшесi өлiм сыйларын тозақтық жылдамдықпен лақтырады. Бұлар дауылды да, дауылды да, тосқауылдарды да тоқтатпайтын қыздар!
  Мiне, Терминаторлар!
  Жауынгерлер орктарға жақын шайқас жүргiзуге және жауды қашықтықта ұстауға мүмкiндiк бермейдi.
  Дегенмен, жүндi тiршiлiк иелерi жақынырақ өтуге тырысуда. Бiрақ жауынгерлер оларға оны мiндеттi түрде бермейдi.
  Эльфарая қайтадан құшағында, жалаң аяқпен сегiздi қайта шығарады. Ал отты бұлт пайда болады. Және ол орктарға жабайы ағын сияқты құлайды.
  Бiр-екi мың түктi мақұлық бiрден алып, өртенiп кеттi.
  Эльфарая айқайлады:
  - Шыбындай айқайлаған қара тiршiлiк иелерi! Аштықтан ненi жеңуге болмайды!
  Ендi жауынгер жалаң аяқпен садақтың жiбiн тартып, бiрден үш жебенi жiбередi және ондаған орк жарып өтедi!
  Бұл терминатор қыз. Және оның сондай жабайы және құтырған энергиясы бар.
  Эльфарая оны алып, ән айтты:
  - Қыздар әртүрлi
  Тек олар жұқпалы емес!
  Құлап кетсе,
  Бұл тозақта сақталмайды!
  Ал қыздың жалаңаш өкшесiнен қанiшер пульсар ұшып келедi. Әр жаққа шашыраңқы аюларды таратады.
  Эльфарая қатты толқуда:
  - Мен сондай тайпаданмын, сенi Құдай үшiн өлтiремiн!
  Тағы да, жауынгер кез келген сауыт-сайманды тесiп өтетiн жебелердi және жыртылған, жалтыраған орк етiн шығарады.
  Оның серiгi, қызыл шашты өте әдемi қыз:
  - Мықты достық үшiн!
  Ол сондай-ақ жойылу пульсарын жiбередi!
  Ал жаудың өлiмшi массасы жаншып кетедi.
  Эльфарая сықырлап:
  - Менiң жын әлемiм үшiн!
  Осыдан кейiн ханшайым қыз сүйектердi құмға қайта сала бастайды. Салтанат жауынгерi бiлмейдi.
  Қызыл шашты серiктес, де Ла Валььер ханшайымы айқайлайды:
  - Болашақ бiздiкi!
  Эльфарая жауап ретiнде, өлтiрушi пульсардың жабайы болтын жiбермес бұрын, дiрiлдеп жiбердi.
  - Ал өткен күн бiздiң болашақ жеңiстерiмiзге көмектеседi!
  Ал қазiр қыздардың бәрi жүз мың, олар оны алып, жалаңаш саусақтарымен жабайы найзағай шығарады.
  Ал орктардың әскерi алып, өртеп жiбередi. Иә, мұндай жауынгерлердiң бөлiнуiне түсу қорқынышты.
  Сондай-ақ олар жұлдыздардың сәулелерiн көрсететiн тiстерiн күлдiредi және көрсетедi.
  Содан кейiн қыздар оны алып, жалаңаш өкшелерiмен таптайды, ал толқын жердi басып өтiп, орктардың бүкiл әскерiн қамтиды. Және жерлеу!
  Жарқыраған тiстерден шыққан жауынгерлер күн сәулесiн босатады және түктi сарбаздардың қатарын соқыр етедi.
  Эльфарая сықырлап:
  - Менiң шешiмiм мен мiнез-құлқым үшiн!
  Қыздар барған сайын күресiп жатыр. Мiне, олар жалаң аяқпен дисктердi алып, лақтырады. Олар сыпырып өтедi, ал орктардың саны азайды.
  Ханшайым қатты айқайлады:
  - Мен сенi кесемiн, мен сенi кесемiн, мен бәрiңдi тез арада кесемiн!
  Мен сенi өлтiремiн, мен сенi өлтiремiн, мен сенi өлтiремiн!
  Ал ендi жалаңаш өкшесi бар жауынгер күн сәулесiн және лазер сияқты орктарға шағылысатын болады.
  Және тұтас, тегiс сызықты кесiңiз. Ал орктар бұл әскердi нәжiске айналдырды.
  Тағы да орктар жабайы шабуылда, ал қыздар оларға жалаң аяқтарымен өлiм заттарын лақтырады.
  Ал кеуделер дiрiлдейдi. Сонымен, әрбiр кеуде бiр тұтас танк мұнарасы!
  Сөйтiп, қыздар оны алып, кiндiктерiнен найзағай атады. Жүз мың қыздың барлығы кiндiктерiмен лазер сәулелерiмен кесiлген.
  Жарты миллионға жуық орк бiрден қуырылды. Ал оларды тек кеңiстiк қана сiңiре алды.
  Эльфарая айқайлады:
  - Мен сенi жыртып, өртеп жiбердiм,
  Мен қызбын - тек Шайтанмын!
  Және тағы да кiндiктен найзағай шығады. Және бұл өлiмге әкеледi. Содан кейiн жебелер қалай ұшады. Және олардың бәрi барға айналды.
  Ал ендi орктар саңылауларға толы барлар сияқты.
  Ал қыздар сиқырмен кеуделерiн қағып, көптеген сасық орктарды шабады. Және олар нокаутқа түстi.
  Эльфарая әндедi:
  - Барлығын өлтiремiз!
  Сiз сондай қызсыз - тек ханшайымсыз!
  Жауынгер айқайлады:
  - Мен сенi жыртып аламын, аямаймын!
  Мiне, осылайша кеудесiн шайқайды. Және қайтадан босату, ол нағыз өлiм әкеледi.
  Орктар жау позицияларын мәйiттермен жаудыруға тырысады. Және олар әрi қарай және әрi қарай және әрi қарай жүредi. Мұнда өлiлердiң жаңа таулары өсiп жатыр. Бiрақ орктар берiлмейдi.
  Олар әрi қарай және әрi қарай қозғалады. Және олар аяусыз өледi. Бiрақ жауынгерлер орктарды жаңбырдай жауды. Ал жауынгерлер бұл сұмдықты тоқтата алмайды. Бiрақ бiр төбе толқын өзiне қарай ұмтылады. Ал мына желбезек теңiз қозғалады.
  Жабайы толқудағы қыздар. Және бұлшық еттерiн бүгiңiз. Ал орктар тағы бiр цунами толқыны кеткендей, өздерi үшiн қозғалады. Бiрақ бұл ешкiмдi алаңдатпайды.
  Эльфарая тiптi ән айтты, бұған дейiн ол жалаңаш саусақтарымен бiрден бес садақпен жiптi тартып, сиқырлы жебелердi атады:
  - тiкелей жалаң қолмен,
  Мен цунамимен күрестiм...
  Мен кез келген тоғызыншы толқынмын,
  Менiң сүйiктiм жыртты!
  Жауынгер тiптi секiредi де, бiрден кiндiктен ағып кетедi. Және жауды талқандайды.
  Және айқайлап:
  - Менiң әскерiм күштi,
  Ол әлемдi жаулап алады!
  Эльфарая толығымен тарап кеттi. Олар және басқа қыздар, әрине, жауынгерлердiң тамаша класы. Кiм ешкiмге мейiрiм көрсетпейдi.
  Олар жай ғана жауыз жануарлар. Немесе тiптi орктар сияқты нәрсе болуы мүмкiн! Тек әдемi, ұсқынсыз емес.
  Эльфарая найзағайдың аузынан қалай босатады. Жүз оркты өртеп, ән айт:
  - Менiң тәттi жаным үшiн!
  Ал жауға көз қысыңыз!
  Осыдан кейiн оның жалаңаш саусақтары пульсарларды түсiредi. Және олар бүкiл қаптаманы ұсақ, жыртылған бөлiктерге бөледi.
  Сонда Эльфарая сықырлап:
  - Кiсi өлтiру - менiң сенiмiм!
  Оның қызыл шашты серiктесi үредi:
  - Ал менiкi де, алаңда!
  Эльфарая жойылу сарқырамасын жiберiп, былай дедi:
  - Ал менiкi негiзiнен текшеде!
  Ал екi жауынгер де жалаң аяқтарын басады. Сиқырдың жаңа толқыны көтерiлдi.
  Ал ендi орктардан қайтадан чиптер мен жыртылған ет шыбындары. Содан кейiн олар табада қуырылады.
  Эльфарая айқайлады.
  - Жаңа рекордтар орнатыңыз!
  Қызыл шашты серiктес жалаңаш саусақтарымен отты пульсарларды атып, ақырын дауыспен растады:
  - Жердi өсiру үшiн!
  Эльфарая орктарды ұрып-соғып, сықырлады:
  - Нормадан екi, үш есе жоғары!
  Қызыл шашты жауынгер жалаңаш өкшесiмен сиқырлы қуат көпiршiгiн берiп, толқумен қосты:
  -Елiмнiң гүлденуi үшiн!
  Сонымен, қыздар өте мұқият қоштасты. Және олар өздерi үшiн үлкен иемдену арқылы бұл жүндi жаратылыстардың әскерiн талқандайды.
  Эльфарая тағы да кiндiгiнен сиқырлы лазердi лақтырып жiбердi де, жарқыраған көздерiн айқайлады:
  - Менде бiр бөтелкеде кобра мен гюрза бар!
  Ол жауға орктарды тiрiдей күйдiретiн жаңа сәуленi қалай шығарады.
  Ханшайымның қызыл шашты серiктесi кенеттен:
  - Ендi менiң атым де Лавалье!
  Эльфарая бiрден растады:
  - Де Лавалье, де Лавалье! Одан да әдемi!
  Қызыл шашты жауынгер сықырлап:
  - Мен жабайылардың тiзесiнде жарық рыцарьмын,
  Мен бұл орктарды жер бетiнен сыпырып тастаймын!
  Ал ол жалаңаш, кесiлген аяқтарын олардың бойымен қалай жылжытады ... Ал қалған қыздар, бүкiл жүз мың сарбаздық әскер оны алып, ауыздарын ашып, олардан от шығарады.
  Және тағы да жалындар каскады орктарға түсiп, еш ойланбастан өртенiп, мүмкiндiк бермейдi.
  Бiрден үш миллион жүндi жаратылыс отқа оранды. Оларға напальма жағылғандай болды. Немесе тiптi күкiртпен бiрге фосфор. Барлығы бiрден миллиард сiрiңке сияқты өршiп кеттi.
  Және бұл масса қалай жанады. Осының бәрiнен бiрден қанша айқай мен қарғыс шығады.
  Эльфарая үрiп:
  - Орктарды аямаңыз
  Өлтiрiңдер оларды бейбақтарды...
  Төсек құрттарын қалай ұсақтауға болады -
  Тарақандар сияқты жырт!
  Және ол жалаңаш саусақтарын алып, найзағай жiбередi. Және өте үлкен тролльдi өтiнемiн. Ол алып, ұшып кетедi. Динозаврды жарып жiбердi деп елестетiңiз.
  Қызыл шашты серiктес сықырлап:
  - Бұл сұмдық!
  Жауап ретiнде Эльфарая жалаңаш өкшесi магоплазма көпiршiгiмен айқайлады:
  - Аруақтарға жауабымыз бар!
  Жалынды жауынгер айқайлады:
  - Ал оған табыт қойылып, гүл шоқында сәлем берiледi!
  Эльфарая атап өттi:
  - Венок жерлеу де, лавр да болуы мүмкiн! Ендеше тым қызықпаңыз!
  Қызыл шашты ханшайым айқайлады, сонымен бiрге кiндiгiнен найзағай атып, аман қалған бiрнеше орктарды құлатты:
  - Бiз оларға гүл шоқтарынан да салмақты нәрсе дайындап қойдық!
  Ал ендi жауынгерлер, барлығы жүз мың қыз, оны алып, Эльфарайдың бұйрығымен секiрiп, жалаңаш, бұлшықеттi аяқтарын аспанға бұрады. Нәтижесiнде дауыл көтерiлiп, нағыз сиқырлы дауыл болады. Ал үлкен күш толқыны және сиқырлы цунамидiң миллионыншы бiлiктерi өтедi.
  Нәтижесiнде соңғы орктар жойылып, толығымен тегiстеледi.
  Қуырылып, котлетке айналды.
  Эльфарая пафоспен айтады:
  -Жүректерде Отан әнұраны, шырқаймыз,
  Бiз ғаламдағы барлық нәрсенi бақытқа жеткiземiз...
  Аты аңызға айналған Мұхаммедтi алайық,
  Аспан мен жердiң күшi зор!
  
  САШКАҒА ҚАРСЫ ЭЛФ ұшқышы
  Баламалы ғаламдардың бiрiнде, Екiншi дүниежүзiлiк соғыс кезiнде перi келдi. Ол Жапонияның Әуе күштерiне кiрдi, нәтижесiнде ол жерде бiрiншi эйс болды. Өйткенi, эльфтер өте қабiлеттi, жылдам, ептi, күштi. Олардың реакциясы және барлық рефлекстерi адамдарға қарағанда әлдеқайда жақсы, сонымен қатар шайқастың сиқырлы көрiнiсi бар. Перi жаудың не iстейтiнiн көргенде.
  Қысқасы, Конан деген лақап атқа ие болған перi тұқым жарып жiбергендей оп-оңай ұшақтарды атып түсiрдi.
  Оның арқасында Жапония Мидуэйдегi теңiз шайқасында жеңiске жеттi. Iрi жеңiс Екiншi дүниежүзiлiк соғыстың бүкiл барысына әсер еттi. Алдымен жапондықтар Тынық мұхитындағы бастаманы өз қолдарына алды. Және олардың флоты теңiздерде қорғаныс периметрiн салуды аяқтап, өте күштi позицияға ие болып, Гавай архипелагын басып ала алды.
  Алайда, егер осы жеңiстерден кейiн самурайлар КСРО-ға қарсы екiншi майдан ашуға шешiм қабылдамаса, мұның шешушi маңызы болмас едi.
  Қиыр Шығыста күтпеген шабуыл болды. Ал Күншығыс империясының әскерлерi Владивостокқа да шабуыл жасады. Мидуэйдiң жеңiсiнен кейiн милитаристiк Жапонияның шабуыл қаупiнiң нақты болғанына қарамастан, Микадо агенттерi парақорлық пен опасыздықтың көмегiмен Владивосток командасын әскерлердi толық жауынгерлiк дайындыққа келтiрмеуге сендiрдi. Соның салдарынан Дамоклдың қылыштары әкелiнiп, мейрамханада той жасап жатыр. Майор Сталинградова жас офицердiң шашынан ұстап алды, ол одан бiр басы биiк және күштiрек:
  - Не деген сұмдық пен маскүнем! Неге сенде осындай тараған команда бар! Бұл жiгiт офицерден гөрi кабинаға ұқсайды. Мүмкiн, бастау үшiн, барлық құлмақ шығуы үшiн оны жақсылап жарып жiберiңiз.
  Полковник Палацев ыңғайсызданып қалды:
  - Бұл Саша Соколовский. Ол қысқартылған бағдарлама бойынша Суворов мектебiнен тiкелей курстарға жiберiлдi. Ол әлi бала, екi айдан кейiн туған күнi он беске келедi.
  Сталинградова ыңғайсызданып:
  - Апыр-ай! Он төрт жаста және қазiрдiң өзiнде офицер! Соғыс осылай жасайды! Мен сүттердiң толыққанды атақ алып жатқанын бiлмедiм.
  Пальцев иығын көтердi.
  - Соғыста балалар ерте есейедi! Оның үстiне, оның басынан Мәскеудi қорғау туралы ең жақсы әңгiме жазғандай оқиға болды, ал Жуков мұны атап өтiп, баланы курсанттардан офицерлерге ауыстыруға кеңес бердi.
  Сталинградова бұл сөздерден мейiрiмдi болды:
  - Жақсы! Оның ақымақ емес екенiн. - деп саусағымен мектеп мұғалiмiндей қорқытты. - Жалпы, жаман емес, бiрақ ендi iшпеу керек! Мен оның иiсiн сеземiн, ал мұрным ит сияқты, бiрден трибуналдың астында! - Ересек, бiрақ спорттық үйлесiм мен сергектiгiн жоғалтпаған күштi әйел полковникке саусағын қағады. "Шын мәнiнде, сiз бұл үшiн төлейсiз. Қазiрдiң өзiнде орта жастағы адам, бiрақ өзiн ұстайды.
  Палацев ашуланып жөтелiп:
  "Шындығында, мен отыз үштемiн, бiрақ мен жетi рет жарақат алдым, сондықтан мен қартайған сияқтымын ...
  Таң алдындағы тыныштықты кенет құбыжық айғай бұзған кезде Сталинградова бiрдеңе айтқысы келдi. Аспаннан ауыр тастар құлағандай болды, терезе әйнегi бiрден жарылып кеттi. Бұршақтардың сынықтары үстелге қағылып, тiптi мас офицерлердiң қолдары мен беттерiне қонды. Сталинградова командир сияқты айғайлады:
  - Барлығы дереу сыртқа.
  Пальцев жауап ретiнде айқайлап жiбергенi сонша, оның дауыс байламы үзiлiп кете жаздады:
  - Бұл он екi және он сегiз дюймдiк снарядтар! Ең үлкен тоннажды жапондық әскери кемелер аң аулауда, бұл дегенiмiз.
  Сталинградова ашуланып, етiгiмен қабырғаға соқты. Трофей етiк айтпақшы, зерекпен қағып, плитка жарылып кеттi:
  - Бастадық, бiрақ бiз жоспарлағандай емес! Ештене етпейдi! Қарғыс атқыр, тез арада эскадронды теңiзге апарып, қысық жауынгерлер елiнiң флотын суға батыру керек.
  Төрт аяғымен жығылып, бiрiншi дәрежелi капитан (Әйтпесе полковник) күбiрледi:
  - Менiң жойғышымда және бiр-екi шағын науада ғана қару бар. Бiзде тiптi жауап жоқ.
  Сталинградова ауыр жұдырық көрсеттi:
  - Ендеше, есектер екеуiң! Құтырған цунамидей көк шашы бар жауынгер әйел айқайлады. - Бiрақ сiзде жағалау артиллериясы болуы керек! Өйткенi, батыс майданға, сондай-ақ авиацияға барлығы бiрдей жiберiлген жоқ. Өйткенi, Жапонияның соғысқа кез келген уақытта кiре алатыны жылдар бойы айтылып келедi.
  Палацев қазiрдiң өзiнде жараланған, деп айтқысы келдi, бiрақ ол қайтадан шуылдады, фрагменттерi құлады. Әуе кемелерiнiң келуiн ескертiп, сирена дауыстады. Әскери-теңiз күштерiнiң полковнигi қатты қиналып тұрып, Сталинградованың дауысын бөгеп айқайлады:
  - Бiзде авиация бар, жағалық аккумуляторлар толық жинақта болмаса да, бар. Жауап берейiк!
  Ұшқыш көше бойымен жүгiрiп келе жатқанда айқайлады:
  - Мен жай ғана жауынгерiме жүгiрiп барып, мына самурай жауынгерлерiн отырғызамын, бұл жеткiлiксiз болып көрiнедi. Олар бәрiбiр Цусима мен Мидуен үшiн төлейтiн болады.
  Түсiнде құлағының жартысы кесiлген құл емес, офицер Сашка Соколовский келiстi:
  - Иә, төлейдi! Иә, тiптi пайызбен де!
  Жарылыстар мен зениттiк зеңбiректердiң кешiктiрiлген шырылдаулары болды. Жалпы, Владивостоктың әуе қорғанысының көп бөлiгi Мәскеудiң қорғанысын нығайту үшiн қырық бiрiншi жылы шығарылды, сондықтан Күншығыс елiнiң москит колониясының көптеген нүктелерi онша мән бермеген сияқты. мұндай "шуға". Жапондық сүңгуiр бомбардировщиктерi көктемгi "сыйлықтарын" тесiлген дауыспен тастады. Соққы қалаға да, флотқа да тидi. Жапон ұшақтары тым үлкен емес, бiрақ икемдi, бiрақ жауынгерлiк кемелер, керiсiнше, ауыр. Мұнда олардың ең үлкенi тiптi мұхитта тар, ұзындығы үш жүз метр, ал мылтықтар 460 миллиметр. Әзiрге американдықтар бұл сұлулардың ешқайсысын суға батыра алмады, ал аман қалғандар крейсерлермен бiрге жағалауды қиратып жатты. Ол 1904 жылы 27 қаңтарда Күншығыс елiнiң зұлым шабуылына қатты ұқсайды. Сонда ғана авиация болған жоқ.
  Пальцев жүгiргеннен тұншығып бара жатқанын сездi. Ол супермен емес, өкпесi ауырған, қиын жағдайға тап болған қарапайым адам. Бiрақ Виктория Сталинградова одан көп озған жоқ. Қызық, жасы нешеде, түрi отыздан әрең асқан, омырауы үлкен, иығы еркектiкiндей кең.
  Сталинградова кенет бұрылып, қолын бұлғады:
  - Ақсақал жүгiрме, артымнан ер! - Ол қатты айғайлағаны сонша, дыбыс толқыны оның құлағына тидi. - Эсминецтi мүмкiндiгiнше тезiрек теңiзге шығарыңыз.
  Жақын жерде жарылыстар шуылдады, қоқыс құлады, олардың бiрi Сталинградованың үстiне құлады және ол оны қолымен механикалық түрде ұстады. Терминатор қыз өзiн пенальтидi сәттi жеңген қақпашы сияқты сезiндi, фрагмент дөңгелек, жылы және доп сияқты болды. Виктория кенет оның қолынан бiрдеңенiң ағып жатқанын сездi. Қыз үзiндiге қарады, содан кейiн оның үш жылдық соғыста шыңдалған темiр жауынгерi (Испандықтармен және азаматтықтармен бiрге тағы да болады) оның тамағына жүрек айнуы келдi. Оның қолында сәбидiң басы болды. Байғұс қыз (мұны қысқа шоқшадан, көзi ойылып кеткеннен байқауға болады. Сталинградова басын жарылған асфальтқа абайлап қойып, айқасып кеттi:
  - Күнә жасауға, өмiр сүруге уақытыңыз болмады! Алайда Құдайдан асқан күнәкар жоқ, сондықтан балалардың азаптарына немқұрайлы қараудан үлкен күнә жоқ.
  Қайтадан айқай-шу, сынықтар, бiрi етiктегi қыздың терiсiн тырнап соқты. Сталинградова қазiрдiң өзiнде артқа бұрылып, ұшу-қону жолағына мүмкiндiгiнше тез асығуды қалады, онда оның MIG агрессивтi үй иесiн шыдамдылықпен күттi, бiрақ ...
  Қанжардың жүзiндей өткiр жауынгердiң жүзiнен бiрiншi дәрежелi капитан Владимировичтiң кесiлген денесiнiң жоғарғы бөлiгi жарылыс толқыны ұшып бара жатқанда, оның жүзiнен адам төзгiсiз ауырсынуды байқады. Қыздың өзi фрагменттен әрең құтылды. Ол қандай қыз болса да, ол алғаш рет Николай II кезiнде орыс-жапон дәуiрiнде қолына қару алды. Ол бiр кездерi Испаниядағы халықаралық шайқаста да оның бетiн ұстады. Нәтижесiнде терең тыртық қалды, ол ұзақ уақыт бойы оның келбетiн бұзды. Оған қоса полковниктi тұтқындау және концлагерьге жiберу. Рас, Сiбiрде ағаш кесу орнында оны бiр өте күштi сиқыршы таныстырды, ол жақпа майлар мен рухтардың шақыруымен ол ешқашан емделмегендей, осы және тағы бiрнеше жараны емдей алды. Жапондармен, немiстермен, ақ чехтермен, Колчак, Деникин, Врангель әскерлерiмен шайқастар кезiнде алынған тыртықтар. Ол оған көп нәрсенi үйреттi, сондықтан Сталинградова таңдалған адамдар түрiне жататын сияқты.
  Ол әйел сүйкiмдiлiгiн пайдаланып мерзiмiнен бұрын кетуге мүмкiндiк алды, сондықтан қиын бапқа қарамастан рақымшылыққа ұшырады. Әңгiме, әрине, ер адамды көндiруде емес, кештi ұйымдастырушының бұл жайдан хабардар болмауында. Әр түрлi алаяқтардың көп болғаны сонша, оларды тайға таңба басқандай қуып жiбередi. Сондықтан, егер сiздiң мансабыңыз сiзге қымбат болса, сiз шынымен жылдамдамайсыз.
  Бұл Жапонияның жаяу әскерде, авиацияда, тiптi танктерде де үлкен артықшылығы бар деген сөз. Ал, танктерде бұл бiздiң тарапымыздан сапалық артықшылықпен өтеледi, ал қалғаны әлдеқайда нашар. Егер сiз атыс қаруын алсаңыз да, Жапония да пулеметтердiң саны бойынша артта қалады, негiзiнен мылтықтары бар. Дегенмен, Қиыр Шығыс дивизиялары автоматтармен нашар жабдықталған. Барлығына машиналар жеткiлiксiз. Сонымен ... Сапа жағынан жаяу әскерде артықшылық жоқ, одан да сорақысы, барлық үздiк офицерлер кеңестiк майданға ауыстырылады, мұнда ең нашар әскерлер, әдетте, атыспайды, минимумы бар . әскери дайындық туралы. Бұл соғыс КСРО үшiн өте қолайсыз жағдайда басталады дегендi бiлдiредi. Ал жаңадан құрылған бiраз қорықтар шығысқа лақтырылады...
  Сталинградова кенеттен алауыздыққа ұрындырды. Бомбыланған қалалық аурухана отқа оранды. Картинаның шын мәнiнде ақырзаман, әйелдер, балалар мен қарттар тiрiдей жанып жатыр. Мiне, сәби тура отқа құлап, айнала жан түршiгерлiк айқай мен ыңырсыған.
  Сталинградова бас перiштелердiң кернейлерiн басынан сезiп, өзiн отқа тастады. Өрт тiлдерi қыздың жалаңаш қолдары мен ашық бетiн жалады, бiрақ ұшқыштың жылдам қозғалғаны сонша, ол баланы қирау құшағынан алып шықты.
  Терiнiң сәл ғана қышынғанын сезген қыз балаға бiр қарады. Әттең-ай, бала тұншығып, өкпесiне жалын тартып, домалақ бетi күйiп қалды. Терiдегi мұндай жыртылған көпiршiктер ромашка бүршiктерiне қарағанда жұмсақ болады. Сталинградова айқайлады:
  - Мiне, бұл адамдық хаос!
  Ол етiгiмен үйiлген қоқыстарды соқты, содан кейiн ол тағы кiмдердi құтқаруға болатынына көмектесуге асықты. Бұл газ жанарғыларының арасында билеген кобра сияқты болды, қыз өте бiртүрлi бұралып, биледi. Күйiп-жанып, етiгi еридi, киiмi күйдi, бiрақ ол баланың әрбiр көз жасы үшiн, кiшкентай жүректiң әрбiр соғуы үшiн, әрбiр нәзiк өмiр үшiн, бiрақ елге керек болса да, жанкештiлiкпен күресе бердi! Бәтеңкелер құлап түстi, ендi қыз жалынның құйындарымен биледi, оның жалаңаш, сүйкiмдi, аяқтары. Ол шейiт болды, бiрақ Құдайға да, адамдарға да пайда әкелмейтiн ораза мен қамшымен өзiн азаптаған монах әйел емес, белгiлi бiр өмiрдi сақтап қалған шейiт болды. Жауынгер қыздың аяқтары кiшкентай көпiршiктердiң қабатымен жабылған, бiрақ олар ауырсынудан тезiрек және дәлiрек қозғалды.
  Медициналық қызмет капитаны сөмкесiнен үлкен етiк алып, оған айқайлады:
  - Оларды ал, тез кигiз! Жалында билеп, шал болып кетесiң.
  Майор шенiндегi жауынгер бiрден жауап бердi:
  - Моральдық жағынан ақымақ болғанша, физикалық тұрғыдан мүгедек болған жақсы! Өзiң үшiн бiр секунд емес, бәрi майдан үшiн, бәрi жеңiс үшiн!
  Медициналық қызмет капитаны былай деп жауап бердi:
  - Бұл нағыз совет адамы!
  Жалынды таптап жатқан Сталинградова қарғыс айтты:
  - Ал сен не тұрсың, адамдарды құтқар!
  Капитан күрсiндi.
  - Менде аяқтың орнына протездер бар!
  Бетi жартылай күйiп, есiнен танып қалған тағы бiр қызды жұлып алған Сталинградова ашулы дауыспен айқайлады:
  Құдай қандай қатыгез!
  Капитан иығын көтердi.
  Оған Құдай емес, адамдар кiнәлi!
  Сталинградова өте орынды және сенiмдi түрде қарсылық бiлдiрдi:
  - Бұл - ата-ана емес, балалар кiнәлi дегенмен бiрдей!
  Капитан бiрдеңе айтқысы келдi, бiрақ түтiннiң бұлты тамағына кiрiп, ашуланып жөтелдi.
  Жарылыстар басылды, бiрақ атқылау жалғасты. Кеме зеңбiректерiнде снарядтардың жеткiлiктi қоры бар, дегенмен от ендi қарусызданған кеңестiк кемелерге көбiрек бағытталды. Ямамото теңiздегi үстемдiк бұл соғыстағы бастаманы ұзақ уақыт бойы Жапонияға беретiнiн түсiндi. Ал кемелердi жасау үшiн процесс қымбат және ұзақ, дегенмен, мысалы, сүңгуiр қайықтар, мүмкiн мөртабандау оңайырақ. Бұл, әрине, назарға алынуы керек, бiрақ құрылымды бұзу маңызды. Император Хирохитодан кейiнгi Жапонияның ең құдiреттi адамы адмирал Ямамото өзiн құдайдай сезiндi. Нағыз құдай, сондықтан Күншығыс елiнiң дiнi құдайландырудың ең жақсы жолы - әскери ерлiк деп үйреттi! Ал ендi ұлы қолбасшы өзiнiң айналасындағы кеңiстiктi ерiктi түрде азаптап, қиратуы мүмкiн. Владивосток үстiнде көп шақырымға созылған қалың, қара түтiн бұлттары жатыр, бұл мұнай қоймалары мен отын қоймалары өртенiп жатыр. Жүздеген, мыңдаған адамдар өртенедi, тозақ, жарайды, содан кейiн ғасырлар бойы қорлықпен орыстардан кек алған құдайдай сезiнбеу керек, ұлы халықпен салыстырғанда соншалықты кiшкентай аралдарға тiгуге мәжбүр. Ресейдiң кеңiстiгi. Қазiр орыс флоты батып бара жатыр, Перу айлағынан айырмашылығы олар бiр кеменi де қалдырмайды.
  Халхин-Гол шайқасы кезiнде Ямамото Владивостокқа дәл осындай соққы берудi ұсынды, ол үшiн егжей-тегжейлi жоспар жасалды. Бiрақ Гитлер күтпеген жерден Сталинмен бiтiмге келдi. Жалпы, ақымақ Гитлер еврейлердi қырып-жоюды бастап, сол арқылы Польшаны да, Батыс елдерiн де өзiне қарсы қойды. Және бұл оған не үшiн қажет болды? Еврей байлығын алғыңыз келдi ме? Бiрақ алдымен КСРО-ны, содан кейiн басқа елдердi жеңiп, әлемдiк держава болған дұрыс едi. Батыстың менталитетiнде фанатизм мен жанқиярлыққа бейiмдiлiк әлдеқайда аз болғандықтан жеңу оңайырақ. Американдық ұшқыштардың соққыға жығуы туралы кем дегенде бiр жағдай белгiлi ме? Рас, бiрнеше соқтығыс болды, бiрақ бұл апат болуы мүмкiн. Орыстар фанат, бұл таңқаларлық, өйткенi православие дiнi өз-өзiне қол жұмсауды құптамайды және ерлiкпен жұмаққа жетуге болатынын мүлде санамайды. Жалпы, Мәсiхтiң iлiмi өте ақымақ және практикалық емес. Ол Ямамото Киелi кiтапты оқып, адамдардың мұндай пацифист Құдай деп санайтын ақымақтығына таң қалды. Мысалы, ол үйретедi: оң жағыңнан ұрады - солға бұрылады, олар бiр көйлек сұрайды - екi бер, жауыңды жақсы көр! Тек психикалық ауру адам Мәсiхтi Құдай деп санай алады. Мұндай дiн тек құлдарға, байлаулы вассалдарға ғана жақсы. Ал бүкiл Еуропа мен әлемнiң жартысы сенген болуы керек. Рас, Исаның iлiмi ескi өсиет қағидасын жоққа шығарып, жауларыңызды сүюге үйрететiнiне қарамастан, британдықтардың бүкiл планетаның үштен бiр бөлiгiн жаулап алуына кедергi келтiрмедi. адамзат тарихындағы ең ауқымды империя. Бұл Ұлыбританияның дiндарлығына қарамастан, онда Құдай тiптi мемлекеттiк әнұранда да айтылған. Бiр қызығы, АҚШ президенттерi Киелi кiтапқа ант бередi, бiрақ соған қарамастан жапон қалаларын напалм бомбаларымен бомбалап, мыңдаған әйелдер мен балаларды тiрiдей өртеп жiбердi. Оның үстiне, бейбiт тұрғындар кездейсоқ емес, әдейi өлтiрiлдi, бұл қарапайым халықты қорқыту тактикасы болды: адам және экономикалық ресурстарға нұқсан келтiру. Бiрақ жапондар әлi АҚШ-ты бомбалаған жоқ. Бiрақ олар болады! Және олар самурайларға ерекше қатыгездiктi де жатқызады. Өйткенi, ол Ямамото, егер қаласа, бомбалаушы ұшақтармен АҚШ қалаларына, әсiресе Перу айлағындағы Янки флоты жеңiлгеннен кейiн өте алады. Иә, еуропалықтар моральдық бейбақ. Олардың түсiнiгi, сенiмi, тәлiм-тәрбиесi бұзылған, iстемейтiн! Жапонияда олай емес! Бiзге үйрететiн нәрсе - бiз не iстеймiз. Құдайдың басқа бетiн бұру дегенi жоқ, бiрақ оның қызметшiлерi кiшкентай балаларды әдейi өлтiрдi. Иә, жалпы, Алланың жалғыз, құдiреттi екендiгiне сену ақиқат бола алмайды. Егер ол жалғыз болса, әрине, ол адамдардың өзiне дұрыс, иман мен ақиқатпен ғибадат етуiне және бiр iлiмге ие болуына қамқор болар едi. Сөйтiп, әркiм өз қалауынша, қалағанынша намаз оқиды. Ал дүниенi бiр құдiреттi Алла жаратқан тым ұсқынсыз және қате. Өйткенi, кез келген жауапты билеушi бiрiншi кезекте тәртiп пен әдiлеттiлiкке ұмтылады. Ол бiрiншi орында күштi, дана, асыл, адал болғанын қалайды, ал қалғандары не өздерiн түзеп, физикалық және рухани жағынан өскенiн қалайды, немесе ... Алайда, егер Алла Тағала бүкiл әлемдi Жаратушы болса, онда ол мұны жасамас едi. денелiк және психикалық фриктердi жасау. Нелiктен император кейде адамдардың әлсiз жақтарына төтеп беруге мәжбүр болады? Басқа амал болмағандықтан, ол көздi ашып-жұмғанша ақымақтарды әдемi жiгiтке, қорқақтарды батылға айналдыра алмайды. Бiрақ егер қолымнан келсе, мен мұны бiрден жасайтын едiм!
  Өкiнiшке орай, мен бар нәрсенi қабылдап, маған берiлген адам материалымен айналысуым керек. Бiрақ кiмнен алғаны басқа мәселе. Иә, императордың өзiнiң әлсiз тұстары бар: ол жай ғана адам - ол қартайып, ауырып, тозып барады. Бiр қызығы, құдай императоры көбiнесе қарапайым қызметшiден аз өмiр сүредi, көптеген генералдар мен көптеген сарбаздарға қарағанда қару-жарақ дағдылары аз. Онда құдiреттi Алладан не бар. Бiрақ ақ одан жақсы емес! Еуропаның бүкiл тарихында Гитлерден асқан қорқынышты және табысты жаулаушы болған жоқ. Иә, ол шын мәнiнде ақ нәсiлдiлердiң әскери ерлiгiнiң символы! Соған қарамастан, барлық дәуiрлер мен халықтардың ең ұлы қолбасшысы гимназияны бiтiрiп, Жапонияда мiндеттi орта бiлiм ала алмады!
  Оның үстiне Гитлер денсаулығына байланысты әскерге қабылданбады. Бiр ғажабы, бұл күш культiнiң жанкүйерi, соғыс арыстанының физикалық тұрғыдан әлсiз болып шыққаны сонша, тiптi Германияның өзiнде әр постта әскери пост бар, оны қатардағы жауынгер ретiнде шақырмаған. Еуропа қандай азғындалған.
  Алайда, бiздiң заманымыздың тағы бiр көрнектi саясаткерi Сталиннiң де орта бiлiмi жоқ едi, ол кесек болды. Бiр қызығы, ол да денсаулығына байланысты әскерге шақырылмаған. Бiр қызығы, кездейсоқтықтар, екi қаскөй жаудың орта бiлiмi жоқ, денсаулығына байланысты әскери қызметке шақырылмаған, iшiмдiкке салынған әкелер болған, Гитлердiң әкесi де алғашында етiкшi болып жұмыс iстеген!
  Мiне, осындай кездейсоқтық, бiртүрлi, сұмдық. Геринг Гитлердiң оң қолы ондай емес. Ол ақсүйектер отбасынан шыққан, Герингтiң арғы атасы Германияның нақты билеушiсi Бисмарктың орынбасары болған. Геринг - бизнесмен, олигарх, ақсүйектер және прагматист. Олар сондай-ақ иеленген Фюрердi ауыстыру мүмкiндiгiн көредi. Америка мен Ұлыбритания да, жасырын болса да, билеушi режимге қарамастан, Ресейдi құртқысы келедi, бiрақ олар жеке меншiк деген ұғымды жоққа шығаратын коммунистердi тоқтатқысы келетiнi соншалық, олар тiптi шектен тыс күшейтуге көз жұмады. Германияның.
  Дегенмен, Германия геосаяси бәсекелес, бiрақ капиталистiк және аристократиялық ойын ережелерi аясындағы бәсекелес, ал большевиктiк Ресей мүлдем жат және жау. Қырық бiрiншi жастан бастап Черчилльдiң өзi Сталинге көмектескенi таң қалдырады, бұл оның антикоммунизммен, дәстүрлi, ағылшындық Ресейге деген өшпендiлiгiмен. Неге десеңiз, қызылдар астындағы Германия - кеңес арбасына тiгiлген жауынгерлiк ат, ал қоңыр астындағы КСРО - мәңгiлiк партизандық аймақ. Өйткенi, фанат большевиктер өзара бiтiмге келмей, ұзаққа созылған партизан соғысын жүргiзедi, бұл Үшiншi рейхтi шаршатқаны сонша, одан әрi кеңею туралы барлық армандар найзағайдан кейiнгi кемпiрқосақтай жоғалады! Германияның астындағы Ресей, Ресейдiң астындағы Германиядан жақсы! Осыны түсiнген АҚШ пен Ұлыбританияның соғыстан шығудың жолын нелiктен iздейтiнi түсiнiктi.
  Ямамото - прагматист, ол АҚШ және Ұлыбританиямен соғысқан. Бiрақ бұл екi империяның өзi мұнай өнiмдерiн жеткiзуге эмбарго салып, Жапонияны арандатты . Өйткенi, Күншығыс елiнiң өз құдықтары, басқа да шикiзаттары жоқ. Жапондар келiссөздер жүргiздi, американдықтар барған сайын қорлайтын талаптарды орындады.
  Сонымен қатар, соғысты тудырған янкилер армия мен флотты жауынгерлiк әзiрлiкке келтiруге мүлде мән бермедi. Азғыру тым күштi болып шықты, Мәскеу құлап, Германия мен оның одақтастары көмекке келедi деген үмiт оты ұшты. Бұған қоса, Америка Құрама Штаттары бұрынғысынша салыстырмалы түрде демократиялық ел болғандықтан, қоғамдық пiкiрге қатты тәуелдi, егер соғыс созылса, бөтен аралдарға қан төгудi қаламайды деген үмiт болды. Шынында да, Америка Құрама Штаттарының территориясын қорғау туралы айтпасақ, тiптi үлкен әскери салықтарды төлейтiн болсақ, көшеде қарапайым американдық адам неге туыстарымен мырыш табыттарын алады! Патшалық Ресей солдаты көп болып, жеңiлiске ұшырағандықтан болар, бiрақ орыс халқы Маньчжурияны өз жерi деп санамаған, абстрактiлi мүдде үшiн қан мен тер төккендi қаламаған. Әттең, Гитлер Мәскеудi бiр жағынан қатал қысқа дайын болмағандықтан, бiр жағынан большевиктерге тән фанатизмнен ала алмады. Алайда, ұлы мақсаттар үшiн большевиктер ғана емес, орыс халқы да жанқиярлыққа бейiм. Өйткенi, әуелi қошқарды орыс жiгiтi Мессер жасаған. Тiптi, оның бұл әрекетiн жұмақ сағаттары үшiн емес, Отан үшiн жасағаны таң қалдырады. ... Мессер iшiнара ақымақ болса да, ол пилотаждың шеберi, өнертапқыш, дизайнер және әрине тiрi адам Отанға әлдеқайда көп пайда әкеледi. Мүмкiн, Янкилер соншалықты қателеспейдi, принциптi қайталайды: шайқаста бастысы - аман қалу! Өлгендер ендi өлтiре алмайды ғой!
  Адмирал Наумо былай дедi:
  - Бiз оқ-дәрiлердiң үштен екiсiнен астамын қолданып үлгердiк. Мылтықтар өте ыстық, олар шелектермен су құйылады!
  Ямамото саусағымен крест жасап, бәсең, аздап қарлығыған дауыспен:
  - Менiң ойымша, зеңбiректер снарядтардың соңғы үштен бiр бөлiгiне төтеп бередi. Жоқ болғанымен, тоқсан бес пайызға дейiн нокаут.
  Адмирал Наумо иығын көтерiп, маңдайындағы тердi сүрттi.
  - Бiрiншi күнi барлық жақсылықты беруге тұрарлық па?
  Ямамото жұдырығын түйдi.
  - Шығындар! Әрине, бұл тұрарлық! Бiз орыстарды 1904 жылы, немiстердi 1941 жылғыдай таң қалдырдық, бiрақ Сталин команданы қатаң жазалайды және бұл ендi қайталанбайды. Сондықтан айдаһардың құйрығы ұйықтап қалғанын пайдалану керек. Шындығында, Сталиндi түсiнемiн, Германиямен соғыс оның назарын өзiне аударып алғаны соншалық, ол Қиыр Шығысқа қарауды қойды. Ал көшбасшысы жоқ оның төңiрегiндегiлер бастама көтеруге қорқады. Мiне, бiз өз соққымызды жiберiп алдық. Американдықтар сияқты . Iстiң дайындалып жатқаны, бұлттардың жиналып жатқаны, көп ұзамай найзағай ойнайтыны бәрiне белгiлi болды, бiрақ ...
  Наумо белбеуiнде iлулi тұрған самурай семсерiнiң сабын ұстады немесе оны әдетте катана деп те атайды:
  - Орыстар әрқашан кеш әрекет етедi! Соғыс ұзаққа созылмайды, Жайыққа да жетемiз.
  Ямамото көзiн аспанға көтердi.
  "Құдайлар бiзге көмектессiн, бiрақ мен олай ойламаймын!" Олар тез үйренедi, Халхин Гол орыстардың деңгейi 1904-1905 жылдардағы соғыс кезiндегiден жоғары екенiн көрсеттi. Оған қоса мен сiзге бiр сырды айтайын. Владивостоктағы бiздiң құпия агентiмiз бiршама қуатты жағалау артиллериясының снарядтары жоқтығына және ұшақтың уақытында көтерiле алмауына бiраз көмектестi. Бұл жасырын соғыс.
  Наумо таң қалды:
  - Ал СМЕРШ пен НКВД қайда қарады?
  Ямамото саусақтарын шайқап күлдi.
  "Ресейдiң ең нашар кадрлары Қиыр Шығыста қызмет етедi, кеңес-герман майданында өлуге қорқатындар Владивостокқа ұмтылуда. Сондықтан, бұл жерде жоғары жақтан сатқын немесе ақымақ, сондай-ақ өз-өзiне қызмет ететiн адамды табу әлдеқайда оңай. Ал НКВД ойдан шығарылған қастандықтарды әшкерелеуге дағдыланғаны сонша, нағыз сатқындарды байқамайды. Сондықтан жұмыс iстеуге әбден болады. Айтпақшы, бiрнеше генерал немiстер жағына өтiп кетсе, олардың отбасылары, туыстары мен достары бұл үшiн өлiм жазасына кесiлетiнiне қарамастан, жоғарыдан бiреуге пара беруге әбден болады. Немесе оны қараңғыда қолданыңыз, бұл одан да жақсы. Сондықтан бiз көп жұмыс жасадық. Бiз жапондықтар, әдетте, әскери iс-қимылдар туралы ойлануда және барлық ұсақ-түйектердi ескеруде мұқияттылығымен ерекшеленедi.
  Наумо катанасының сабын сипады.
  - Дұрыс! Бiрақ Халхин Голдың ұяты ашу мен қатты тiтiркену сезiмiн тудырады! Бiз қалай...
  Ямамото жұбатып:
  - Жапондарға қарағанда маньчжурлар көп болды, жалпы, үнемi жеңу мүмкiн емес. Айта кету керек, соған қарамастан, ең жақсы бөлiмшелер бiздiң жақта соғысқан жоқ, ал орыстар авиация мен танктерде үлкен артықшылыққа ие болды.
  Наумо катанасын жартылай тартты.
  - Бiздi ақтамаймыз! Самурай ешқашан түтiккен жүз мен шаршаған атты, көп жауды және әлсiз қаруды айтпайды!
  Ямамото түзетiлдi:
  - Самурай, әрине, жоқ, бiрақ адам, өкiнiшке орай, иә! Адамдар қателесуге бейiм!
  Ямамото алаңдап, құбырларға бiрдеңе деп айқайлады, содан кейiн сөзiн жалғастырды:
  - Самурай ешқашан иiлмейдi! Ол қошқарға және ағысқа қарсы барады.
  Наумо басын изедi.
  - Шынымен! Бiрақ бiз АҚШ пен Британ арыстанымен күрестiк.
  Ямамото доңғалақ үйiн саусағымен түрттi.
  - Иә! Рас, бiрақ АҚШ-тың тiстерi соқты, Ұлыбритания колонияларынан айырылды, Германия қиыншылықта болды. Бiз Вермахттың шабуылға шығуын жеңiлдету үшiн Ресейдiң Батысынан мүмкiндiгiнше көп күштердi шығарғымыз келдi. Соққы мамыр айында, жолдар кеуiп бара жатқанда жоспарланған болатын, бiрақ американдықтар алдын алды.
  Наумо катанасын тартып алып, оны ауаға шауып тастады:
  - АҚШ-қа өлiм! Олар әрқашан Жапонияға араласады.
  Ямамото қулықпен күлдi.
  - Әрдайым емес, әрине, мысалы, бiз Ресеймен алғаш соғысқанда янкилер бiзге несие берумен қатар, қару-жарақпен де көп көмектестi. Бiздiң флоттың жартысынан астамы АҚШ пен Ұлыбританияның ақшасына және өздерiнiң кеме жөндеу зауыттарында жасалды. Сондықтан Америка әрқашан жаман емес, бiрақ бұл жағдайда емес.
  Наумо таңдана сұрады:
  - Ал неге?
  Ямамото түсiнiктеме бердi:
  - Алыс қашықтыққа ұшатын бомбалаушы ұшақтар Токиоға басып кiрiп, напалм бомбаларын қолданып, астанаға жасырын соққы бердi. Жүздеген ағаш үйлер өртенiп кеттi, император кез келген жағдайда бақылау аймағын астанадан алысқа көшiрудi бұйырды. Ең алдымен, жапон қаңқаларына жақын Мидуэй архипелагындағы американдық базалардың жауынгерлiк кешенiн басып алу. Және бiз жетiстiкке жеттiк!
  Наума қылышын ауада бұлғап:
  Бiз әлi жеңдiк!
  Ямамото сөзiн бөлiп:
  - Ақтардың арасында да ақылдылар бар! Таңқаларлық емес, император өз кеңсесiнде Наполеонның бюстiн қойды. Бiрақ тағы бiр Цезарь болды, дедi ол: жеңгеннен гөрi жеңгендi сақтау қиынырақ. Бұл жағдайда бұл бiрiншi кезекте бiзге қатысты. Наума сегiздi семсермен қайталады:
  Мен ақылмен түсiнемiн, бiрақ жүрегiммен!
  Ямамото орнынан тұрып, әрiптесiнiң иығына шапалақтады.
  - Иә, ренжiмеңiз, бұл жағдайда қайтуға кетемiз. Бiз КСРО-ны жеңемiз және қайтадан АҚШ пен Британға асығамыз, бiрақ немiстермен және макарондармен бiрге.
  Адмирал Наума сезiлмейтiн қимылмен катананы қынына тығып, сөйлеп, сыбырлады:
  - Болашақ жақсы, бiрақ бүгiнгi күн жақсы! Әуе кемелерiн тыңдаңыз, бомбалардың барлық қоры таусылды, ал ...
  Ямамото қысқаша бұйрық бердi:
  - Палубаға шық, айналаға қара, жарты сағаттан кейiн бiз бұрылып, ең жақын базамызға жолға шығамыз.
  Наума мұрнынан ысқырып:
  - Командирдi тыңда!
  Адмирал есiктi тарсылдатпау үшiн ұстап тұрып, сыртқа секiрдi. Оның қадамдары басылмай тұрғанда, есiктен бiр көлеңке сырғып түстi, ол аяқтың ұшымен жүрiп, жамылғысын лақтырып жiбердi.
  Ал, уақыт деген не, ал махаббат түн.
  Осы уақытта Саша Соколовский LAGG-5 истребительiне көтерiлдi.
  Бала төбелескiсi келдi. Ол қорқынышты Конанды қарсы алу үшiн ұшып кеттi. Сондықтан бұл арман, керемет сәйкестiктер болады.
  Конан бес жүз алпыс американдық және британдық ұшақты атып түсiрдi. Ал ол тұмсығын Кеңес Одағымен айқастырып жiбердi.
  Алайда оны қандай тосын сый күтiп тұрғанын сезбейдi.
  Саша Соколовскийдiң өзi оған қарсы.
  Бала жүзу сандықтарында жалғыз, бұл ыңғайлы және ұтымды. Ол кескiлескен шайқасқа асығады.
  Оның қарсыласы Қонан да ақшыл шашты және он төрт жастағы балаға ұқсайды, тек өте әдемi және бұлшық еттерi көрнектi.
  Екi бала да терминаторлар.
  Олар алыстан бiр-бiрiне оқ жаудыра бастайды. Және олар бiр уақытта қашып кетедi.
  Атыс жолынан аулақ болыңыз.
  Саша айқайлайды:
  - Отан үшiн Сталин үшiн!
  Конан айқайлап:
  - Жапония үшiн, император үшiн!
  Ол самурай емес, перi болса да. Мiне, бала Конан кеңес машинасын құлатып жатыр.
  Саша симметриялы жауап бередi - жапондықты кесiп тастайды.
  Екi жауынгер де батыр болуға лайық.
  Олар не үйiрленедi, содан кейiн әртүрлi бағыттарға шашылады, бiрақ ешқайсысы екiншiсiн түсiре алмайды.
  Саша айқайлайды:
  - Жаман қорқақпен күрес!
  Конан жауап бередi:
  - Бұл сен қорқақсың!
  Олар қайтадан жиналады. Олар бiр-бiрiн ұрып-соғады, бiрақ қайтадан әртүрлi бағытта шашырап кетедi. Жоқ, ешкiм ешкiмдi ұра алмайды. Бұл, өкiнiшке орай, олар үшiн мүмкiн емес.
  Және олар қайтадан тарап кеттi.
  Саша айқайлады:
  - Қасиеттi Русь үшiн!
  Конан айқайлады:
  - Жоқ, Жапония қасиеттiрек!
  Саша ысқырып жауап бердi:
  Бiрақ сен жапон емессiң! Тiптi адам емес!
  Конан жалаңаш тiстерiмен ырылдады:
  -Ал мен кiммiн?
  Саша шынайы жауап бердi:
  - Сiз жеңiл эльфтердiң бiр түрiненсiз!
  Конан күлдi де, тағы бiр кеңестiк ұшақты кесiп тастады:
  -Осылай бiлесiң!
  Сашка iнжу тiстерi күлiп:
  - Мен көп нәрсенi бiлемiн!
  Содан кейiн Конан ұсынды:
  -Соны iстейiк! Мен үшiн бұл соғыс ойын-сауыққа көбiрек ұқсайды, сен де жиырма бiрiншi ғасырдың баласысың! Екiншi дүниежүзiлiк соғыста не қалайсыз?
  Саша қисынды түрде жапон көлiгiн құлатып:
  - Мен Ресейден келдiм, бұрын Ресей КСРО болған. Сондықтан мен Отаным үшiн күресiп жатырмын деп айта аламын!
  Конан күлдi де:
  - Ал менi жапон перi Конан ойлап тауып, анимеде сурет салдым. Сондықтан мен Жапония үшiн күресемiн. Демек, бұл да белгiлi бiр дәрежеде менiң Отаным!
  Саша тағы да жақындасуға жiбердi. Олар барлық пулеметтердiң артынан оқ жаудырды, бiрақ бiр-бiрiне тигiзе алмады.
  Олардың оқ-дәрiлерi таусылды.
  Конан ұсынды:
  - Былай iстейiк! Сiз де, мен де Екiншi дүниежүзiлiк соғысты тастап жатырмыз! Мен өз әлемiмдемiн, ал сен өзiңдiкiндесiң... Ал оқиғалар өз жолымен жүрсiн!
  Саша жауап бердi:
  - Жоқ, олай болмайды! Жапония КСРО-ға шабуыл жасап, осыған байланысты проблемалар туғызды. Немесе екiншi дүниежүзiлiк соғыста болмағандай етiп жасаймыз. Немесе мен соғысу үшiн осында қаламын!
  Конан күлдi де жауап бердi:
  - Екеуiмiздiң де екiншi дүниежүзiлiк соғыстағы уақыт таусылып барады! Ал бiз өз әлемдерiмiзге ораламыз! Өзгерiске келсек, мен сiзден де көп жетiстiкке жеттiм, жас офицер, өйткенi мен перiмiн! Иә, олар сiздi ұшақтың тiзгiнiне бiрден кiргiзбедi!
  Саша айқайлады:
  - Сiз болыңыз ...
  Бiрақ үлгермей жатып, жарқыл жанып, екi ұшақ, ұшқыш-эйс те әуеден жоғалып кеттi.
  Сосын соғыс екi түрлi дүниеден келген екi жауынгерсiз жалғасты. Жапондық аниме мультфильмдерiнiң бiрi, ал екiншiсi жиырма бiрiншi ғасырда дүниеге келген бала өз заманына оралды.
  Бiрақ iс жасалды, ал Жапония АҚШ-ты теңiзде жеңiп, шығыстан КСРО-ға шабуыл жасайды.
  Сталин Шығысқа айтарлықтай күштердi аударуға мәжбүр болды және Сталинград түбiндегi шабуылды кейiнге қалдырды. Рас, Ржев-Сычов операциясы әлi де жүрiп жатыр, бiрақ нақты тарихтағыдан да аз табыспен. Немiстер кеңес әскерлерiнiң шабуылына тойтарыс берiп, оларға үлкен шығын келтiрдi.
  Рас, Африкада одақтастар бастаманы қолға алды. Бiрақ Паулюстi қазандықтан құтқару қажеттiлiгiнiң болмауына байланысты Роммель қосымша күштер алды және Алжирдегi американдықтарға өте тиiмдi шабуыл жасап, елу мыңнан астам солдаттар мен офицерлердi тұтқынға алды.
  Ауыр залал американдық қолбасшылықта келiспеушiлiктердi тудырды және Рузвельт Африкаға әскерлердi көшiрудi тоқтатты және әдетте Тынық мұхиты Америка үшiн ең маңызды деп мәлiмдедi.
  АҚШ армиясының бiр бөлiгi және өнеркәсiпшiлердiң көпшiлiгi Жапонияға назар аударуды талап еттi.
  Нәтижесiнде АҚШ-та оқшаулануды жақтаушылар Американың Еуропадағы соғысқа қатыспау жобасын бұзып шыға алды. Тiптi Вермахтқа бiтiмге келу туралы ұсыныс жасалды.
  Гитлер резервтермен проблемаларды бастан кешiрiп, американдықтармен бiтiмге келiстi.
  Ұлыбритания да АҚШ-сыз соғысқысы келмедi, сонымен қатар бiр жылға бiтiмге келудi ұсынды.
  Фюрер мұнымен келiстi. Қыста немiстер майданды ұстай алды. Тек Ленинград маңында "Искра" операциясы сәттi аяқталып, дәлiздi бұзып өту мүмкiн болды.
  Немiстер желтоқсанда Сталинградты толық басып ала алды, бiрақ одан әрi алға жылжымады.
  Ақпан айының аяғында Қызыл Армия Воронеж маңында ойдағыдай соққы жасап, айтарлықтай iлгерiлей алды. Бiрақ Майнштейн наурыздағы қарсы соққымен кеңес әскерлерiн қоршап, жағдайды қалпына келтiре алды.
  Қызыл көп зиян келтiрдi. Және бiраз уақыт тынышталды.
  Ал немiстер ақпан айында толық соғыс жариялады. Ал одақтастар бомбалауды, соғысуды тоқтатты.
  Үшiншi рейхте қару-жарақ, әсiресе танктер өндiрiсi күрт өстi.
  Фриц "Жолбарыстарды", "Пантераларды" және "Фердинандтарды" пайдаланып, соғыстың нәтижесiн өз пайдасына шешудi жоспарлады.
  Бiрақ бұл, әрине, жеткiлiксiз болды. Олар негiзгi соққыны Сталинград аймағында, Едiл жағалауында, Каспий теңiзi бағытында бердi.
  Жоспар Кавказды КСРО-ның қалған бөлiгiнен құрлық арқылы ажырату болды. Содан кейiн Каспий жағалауымен Бакуге көшiңiз.
  Осы кезде немiстер Түркияны соғысқа тартуға дипломатиялық күш салды.
  Олар Вермахт Каспий теңiзiне шықса, соққы беруге принциптi уәде бердi.
  Жапония әлi де соғыста болды. Ол Владивостокты кесiп, Моңғолияны басып алды.
  Самурайлардың жаяу әскерi көп және фанаттық соғысады. Резервуарлар өте әлсiз, бiрақ олар жеңiл, қозғалмалы және арзан. Ең бастысы жақсы трафикпен.
  Бiр сөзбен айтқанда, жаудың күшi зор. Ал Сталин не iстерiн бiлмейдi.
  Әзiрге бүкiл ставка отыз төртке. Бiрақ олар немiс көлiктерiнен, әсiресе Tigers көлiктерiнен әлсiз. КВ танкi одан да нашар және ауыр.
  45 мм зеңбiрек ескiрген, ал 76 мм күштi емес.
  Практикалық тұрғыдан алғанда авиация жаман емес. Әсiресе Як-9, алайда, қару жағынан әлсiз.
  Немiстер табиғи түрде Фокке-Вульфке бәс тiгедi! Бiрақ көлiктi басқару қиын болды. Өте күштi және жылдам болса да.
  ME-309 жетi атыс нүктесi бар жылдам машина келе бастады, бiрақ сонымен бiрге жүргiзу өте оңай емес және ауыр. Және бұл маневр қабiлетi нашар дегендi бiлдiредi.
  Жаңа әзiрлемелердiң азды-көптi Ю-188 және Ю-288 сәттi болды, олар жақсы бомбалаушы.
  Және, әрине, алғашқы реактивтi вагондар пайда бола бастады. Бiрақ әлi жаппай емес.
  Немiстер шабуылды тек 15 маусымда бастады, танктердiң массасын ауыстырды. Және, әрине, олар әу бастан күтiлген болатын. Күштi қорғаныс құрылды.
  Нағыз цитадель.
  Сонымен қатар, ИЛ-2 немiстерге шағын жинақталған бомбалар түрiнде жақсы тосын сый дайындады.
  Бiрақ бұл жеткiлiксiз... Немiстер әлi де күштiрек болды. Олар барған сайын тәжiрибелi жаяу әскердi, авиация мен танктердi жинады.
  Батыс майданы болмаса, фашистер ауада күштiрек. Танктерде олардың саны бойынша аз ғана артықшылығы бар, бiрақ ауыр көлiктердiң арқасында сапасы бойынша.
  Артиллерияда КСРО-дан аздап көп бөшкелер. Бiрақ, әрине, калибр бойынша жау алда.
  Күштi қорғаныс пен кеңес халқының төзiмдiлiгiне сену ғана қалады.
  
  
  
  НАПОЛЕОН СУ АСТЫНДА ЖЕҢIС ЕТТI
  Ұлы Наполеон Гамильтонға бiрнеше сағат бұрын шабуыл жасап, Блюхер жақындағанға дейiн оны жеңе алды. Содан кейiн ол Блюхердi жеңдi.
  Осындай жағдайда Александр Бiрiншi бастаған Ресей Наполеонмен соғыспауға шешiм қабылдады. Онымен туыс болып көрiнетiн австриялықтар қалыпты жағдайда бiтiмгершiлiктi ұсынды.
  Франция Италиядағы француздар тұратын екi шағын аумақты және Нидерландыны өз құрамына қайтарды. Одан өтемақы алынып, Бiрiншi Наполеонның билiгi мойындалды.
  Уақытша тепе-теңдiк орнады. Франция соғыстардан тым шаршады, Наполеон бiраз уақыт тыныш отырды. Кейбiр реформалар жүргiзiле бастағанымен. Ең маңыздыларының бiрi - төрт әйелге дейiн серiктес болу құқығымен көп әйел алуды ресми түрде енгiзу.
  Католик шiркеуi қарсылық көрсеткенiмен, папа билiгi қатты құлдырады. Ал протестанттар бұл мәселеде икемдiлiк танытты.
  Наполеонның өзi дерлiк атеист болды. Ол шiркеудi мемлекеттен қатты бөлдi. Зайырлы заңдардың сiзге қатысы жоқ сияқты.
  Ұлы Наполеон Францияның билiгiн сәл қалпына келтiрiп, Алжир мен Мароккоға басып кiрдi. Ол Африкадағы колонияларды өз иелiгiне қоса бастады. Көп ұзамай оның әскерлерi Ливияны басып алды. Бiрақ Египеттi Ұлыбританияның басып алуына кедергi болды, оның өзi оған ешқандай көзқарасы жоқ.
  Наполеон жаудан әлдеқайда әлсiз болған теңiзде соғысты бастамаған дұрыс деп шештi. Сонымен қатар, Африкада басып алынғандарды қорыту керек.
  Француздар Нигерге көшiп, Батыс пен Африканың орталығындағы жерлердi жаулап алуды ұйғарды.
  Наполеон Ресеймен, әсiресе олар дос болған Николай I билiкке келгеннен кейiн және Австриямен жақсы қарым-қатынас орната алды. Оның үстiне 1829 жылы Австрия мен Франция Ресей жағында Түркияға қарсы соғысқа кiрiстi. Бұл жалпы күштi қадам болып шықты.
  Түркия ақыры Балқан түбегiнен қуылды. Босния және Герцеговина Австрияның құрамына кiрдi, Ресей Румынияның шығыс бөлiгiн алды, ал батыс бөлiгi австриялық болды.
  Болгария мен Сербия формальды түрде тәуелсiздiк алды, бiрақ болгарлар Ресейдiң, ал Австрия сербтерiнiң вассалына айналды. Франция өз бақылауына Сардиния және Неаполь корольдiгiн алды. Сонымен қатар, француздар Грециядан Криттi және аралдардың бiр бөлiгiн басып алды. Континенттегi Грецияның өзi ресми түрде тәуелсiздiк алды, бiрақ Францияның қамқорлығымен.
  Еуропадағы Түркия тек Ыстамбұлдың иелiгiнде қалды.
  Ресей сондай-ақ Закавказье, Батуми, Карс және Эрзурумды - армяндар мен күрдтер мекендеген барлық дерлiк жерлердi алды. Ирактың солтүстiгi Ресейге айналды, ал оңтүстiгi ағылшындарға қосылды.
  Түркия кiшi державалар санатына жатқызылды. Ал Ресей, керiсiнше, нақты тарихтағыдан күштiрек болып шықты. Наполеон 1837 жылы қайтыс болып, Францияны Африкада, Еуропада және Азияның кейбiр бөлiктерiнде отаршылдық иелiктерi бар ұлы және қуатты держава қалдырды.
  Осыдан кейiн билiкке оның ұлы Наполеон II келдi. Бойы ұзын, аққұба ол әкесiнен үлкен амбицияларды мұра еттi. Және ол Ұлыбританияға қарсы коалиция құру әрекетiн жасады.
  Австрия мұнымен келiсiп, сол кезде Кавказдағы соғыста батып қалған Ресей коалициялық соғыс жүргiзуден бас тартты. Содан кейiн 1846 жылы Австрия мен Франция Германиямен соғысты. Ол әлi Пруссияның қол астында бiрiккен жоқ. Иә, және күштер тең емес едi. Австрия өз күшiнiң шыңында, Франция да... Ал Пруссия онша күштi емес.
  Соғыс нәтижесiнде Германияның барлық жерлерi басып алынып, француздар мен австриялықтар арасында бөлiндi. Содан кейiн Наполеон II Данияны тез арада өзiне қосып алды. 1851 жылы Норвегияны француздар басып алды.
  Ал 1853 жылы Николай I ақыры коалицияға қосылды. Ресей, Австрия және Франция Түркия мен Англиядан қалған жерлерге түстi.
  Құрлықта сәттiлiк коалицияға ықпал еттi. Теңiзде британдықтар үшiн жағдай бiршама жақсы болды. Бiрақ коалиция бүкiл Таяу Шығысты, Египеттi, Суданды басып алды. Сосын Иран. Ал 1857 жылы Ресей, Франция және Австрия Үндiстанға көштi. Және олар оны да басып алды.
  Африканы оңтүстiкке қарай басып алу болды. Ал Ұлыбританияның өзi континенттiк блокадамен тұншықтырылды. Бiр уақытта үш империя флоттарын құрды.
  Олардың жауынгерлiк күшi мен ресурстарындағы артықшылығы барған сайын күшейе түстi.
  Ал 1862 жылы Ресейдiң, Францияның және Австрияның мегаполистiң өзiне қону қаупiн ескере отырып, ағылшындар бейбiтшiлiктi сұрады. Ұлыбритания қорлайтын бiрқатар шарттармен келiсiп, отарларынан бас тартуға мәжбүр болды.
  Бiрiншi Николай 1864 жылы қайтыс болды ... оның тағына Александр II отырды. Бiрақ бұл патшаның жолы тағы болмады. 1866 жылдың сәуiрiнде оны дворян Қарақазов атып өлтiрiп, шаруалардың көптен күткен азаттығы жүзеге аспады.
  Ал жаңа жас патша Александр Үшiншi шаруаларды азат етуге қарсы болды. Және консервативтi бағытты жалғастырды. Алайда Ресей Азия мен Қытайда алға жылжып жатты.
  АҚШ-та азаматтық соғыс ұзаққа созылды. Әсiресе Авраам Линкольн өлтiрiлгеннен кейiн. Солтүстiктiктер арасында елеулi келiспеушiлiктер туындады. Соғыс он жылдан астам уақытқа созылды, ал Америка Құрама Штаттары бытыраңқы күйiнде қалды. Соғыстың созылуына Наполеон II-нiң оңтүстiкке көмектесуi және Францияның Канаданың колониясы мен вассал Мексикамен шекарада күштi АҚШ-тың болуын қаламауы ықпал еттi. Наполеон II 1879 жылға дейiн билiк еттi және оның билiгi өте ұзақ болды: қырық екi жыл және даңқты. Француздар Африканы толығымен басып алды, тек Австрия ғана оны аздап алды, Сириядан, Палестинадан, Үндiқытайдан, iшiнара Үндiстаннан, Ираннан және т.б.
  Канадада нығайған Мексика, Латын Америкасына ене бастады. Испания мен Португалияда французды қолдайтын корольдер билей бастады. Ұлыбритания кiшi елге айналды.
  Рас, Ресей күшейдi, аздап Австрия. Бiрақ бұл қорқынышты емес.
  Таққа II Наполеонның ұлы Наполеон III отырды. Ол қазiрдiң өзiнде отыз сегiз жаста едi. Әжептәуiр жетiлген император ол әкесiнiң саясатын жалғастырып, Латын Америкасында соғыс жүргiзiп, Австралия мен Тынық мұхитын игердi.
  Ресей ол кезде Қытай мен Үндiстанды, көп жердi жаулап, сiңiрдi. 1904 жылы орыстар да бұрын Кореяны жаулап алған Жапонияға қонды. Жапониямен соғыс бiршама созылып, партизандық кезеңге көштi. Наполеон III Латын Америкасын, бүкiл Қызыл құрлықты дерлiк жаулап алды. Бiрақ ол Америка Құрама Штаттарына кiрiп үлгермей, 1909 жылы қайтыс болды.
  Төртiншi Наполеон - барлық үлкен ұлдар дәстүрлi түрде Наполеон деп аталды, жердi бiрiктiрудi аяқтау үшiн Америка Құрама Штаттарына шабуыл жасады. Ал Америка Құрама Штаттары үш бөлiкке бөлiнiп, салыстырмалы түрде артта қалды. Көптеген француз әскерлерi оларды басып алды.
  Ресей әлi күнге дейiн жапон партизандарымен ұзақ уақыт соғысты, Қытайда үнемi көтерiлiстер болды.
  1913 жылы Александр III қайтыс болып, таққа Николай II отырды. Жаңа патша әкесiнiң жолын жалғастырды.
  Америка Құрама Штаттарын жаулап алғаннан кейiн Төртiншi Наполеон көп нәрсенi қалады. Әзiрге отарлары жоқ Ұлыбритания онша күштi емес. Австрия мен Ресей, бұл Франциядан басқа әлемдегi екi негiзгi держава.
  Оның үстiне екi империяда да абсолюттi монархиялар болса, патшалық Ресейде де крепостнойлық билiк әрекет етедi!
  Төртiншi Наполеон бұл туралы ойлайды... Бiрақ бiрден екi құбыжықпен күресу мүмкiн емес iс. Немесе тым күрделi. Солардың бiрiн таңдап алып, бiрге жеңу керек.
  1916 жылы алпыс сегiз жыл билiк еткен император Франц Джозеф қайтыс болғаннан кейiн - әлемдегi ең ұзақ билiктердiң бiрi, таққа оның үлкен жиенi Карл I отырды. Содан кейiн Австрияда қақтығыстар басталды. Жалғыз арғы атасы Франц II император болған жаңа мұрагердi бәрi бiрдей мойындамады.
  Және бiрнеше көтерiлiс пен төңкерiс болды.
  Франция мен Ресей Австрияға әскер жiбердi. Бiрлескен соққы патчворк империясының тез жеңiлiске ұшырауына және оның бөлiнуiне әкелдi. Көп ұзамай Швеция екiге бөлiндi.
  Францияға Испания мен Португалия да кiрдi.
  Осылайша, әлемде екi ғана мемлекет қалды: Франция мен Ресей, ол барлық аумақтарды бөлдi ...
  Николай II және Наполеон IV. Мұндай комбинация. Ал екi монарх бiр-бiрiне қарама-қарсы тұрады... Бiрақ соғыс ешқашан басталған жоқ... Николай II 1936 жылы қайтыс болды. Оның орнына Алексей II келдi. Ал Төртiншi Наполеон бiр жылдан кейiн 1937 жылы қайтыс болды. Оның орнына үлкен ұлы емес, ол да қайтыс болды, бiрақ орта Луис он тоғызыншы болды.
  Жаңа патша жас, ал Алексей жас болды. Ал 1941 жылы олар мамырдан желтоқсанға дейiн бiрнеше ай шайқасты... Содан кейiн олар аннексиясыз және өтемақысыз шарттармен бiтiмге келдi.
  Бұл екi дүниежүзiлiк империяның соңғы соғысы болды. 1943 жылы француздар Айға ұшты. Ал орыстар 1945 ж. Ғарыш кеңеюi басталды.
  Ал екi империя: орыс пен француз, Бонапарт пен Романовтар әулеттерi бейбiт қатар өмiр сүрдi.
  Сонымен, жалпы алғанда, жердегi ғаламның басқа жүйесiнде өмiр өте тыныш дамыды.
  ХХ ғасырдың аяғында орыстар мен француздар Күн жүйесiнiң барлық дерлiк планеталарын аралап, ғарыш саласын дамыта алды.
  Жалпы, жер бетiнде iндет пен ашаршылық болған жоқ. Екi империяда да бала туу деңгейi бақылауға алынды, ал дiндер шектеулi болды.
  Шiркеу мемлекеттен бөлiнiп, атеизм мен жаңа пұтқа табынушылық сәнге айналды.
  Ал соғыстар мүлдем жоғалып кеттi, өйткенi үлкен толқулар дерлiк болмаған.
  
  ЕГЕР РАСПУТИН АМАН ҚАЛСА
  Распутин қандай да бiр ғажайыппен, улы және асқазандағы жараға қарамастан, қастандықтан кейiн де аман қалды. II Николай патшаның көптен жоспарлаған төңкерiсi нәтижесiнде сарай төңкерiсi жасалмады. Патша Ресей тарихындағы ең қиын кезеңнен сәттi өттi. Ал сәуiр айының аяғында жолдар құрғаған бойда оңтүстiкте көптен күткен шабуыл басталды.
  Уақытша үкiметтiң ақымақ жарлықтары патша армиясының жауынгерлiк тиiмдiлiгiне нұқсан келтiрмей, көрнектi қолбасшы Брусиловтың басшылығымен үлкен жетiстiктерге жеттi. Айтпақшы, нақты тарихта алғашында үлкен жетiстiктер болды, большевиктердiң де, басқа да деструктивтi элементтердiң, соның iшiнде Уақытша үкiметтiң iрi буржуазиясының және министрлерiнiң диверсиясы нәтижесiнде шабуыл сәтсiз аяқталды.
  Демек, диверсия жоқ, әскер әлi де патша генералдарының тәртiбiмен мықты. Ал австриялықтардың және әсiресе славяндық бөлiмшелердiң моральдық жағдайы төмендейдi.
  Брусилов Львовты алып, Пржемысль қоршауына дейiн алға жылжыды.
  Орталықта майданды айтарлықтай әлсiрету арқылы ғана немiстер орыс шабуылын әйтеуiр тоқтатты.
  Алайда орыс әскерлерi Румынияға да соққы бердi. Үлкен табыстар болды. Тiптi Бухарест пен Трансильванияны қайтарып алды.
  Немiстер австриялықтарды құтқарып, басқа секторлардан да әскерлерiн шығарды. Германияның жағдайын 1917 жылы сәуiрде АҚШ-тың соғысқа кiруi қиындата түстi. Нелiктен американдықтарға қосылмасқа? Германияның қазiрдiң өзiнде жүзiп келе жатқанын байқауға болады және жеңiмпаздар қатарында болу қуантады.
  Күзде, қар жауа бастағанда, орталықта орыс әскерлерiнiң нақты немiс бөлiмшелерiне қарсы шабуылы басталды.
  Ылғалды қарда нашар көрiну немiс пулеметшiлерi мен артиллеристтерiнiң жұмысына кедергi келтiрдi. Сонымен қатар, суықта фрицтер әрқашан қатал климатқа үйренген ресейлiктерге қарағанда нашар жылайды.
  Сонымен, шешушi және қабiлеттi командир Корнилов орталық, батыс майданды басқарды, ол соншалықты батыл емес предшественниктi ысырып тастады.
  Орыс әскерлерi әлсiреген немiс қорғанысын бұзып өтiп, көптеген тұтқындар мен олжаларға қол жеткiзiп, сәттi алға жылжыды.
  Тек Висла өзенiнде ғана батыста өз әскерлерiн әлсiретiп алған немiстер орыс әскерлерiнiң алға жылжуын тоқтата алды. Патша әскерi Прибалтика елдерiн азат етiп, Шығыс Пруссияға кiрдi.
  Орыстар Түркияға қарсы майданның оңтүстiк секторында да үлкен жетiстiктерге жеттi. Жылдың аяғында олар ағылшындар мен француздармен бiрге Кiшi Азияны толығымен дерлiк басып алып, Стамбулға жақындады.
  Қаңтарда Ыстамбұл ең алдымен орыс әскерлерiнiң қысымына ұшырап, Осман империясы жауға берiлдi.
  1918 жыл келдi. Ресейде олар тез жеңiске сендi және ел барлық әскери қиындықтарға қарамастан ұстады. Одақтастар да немiстердi Батыста аздап қысып, олардың табысына сендi.
  Америка барған сайын жаңа бөлiмшелердi ауыстырды. Австрия-Венгрия ыдырап, әскерi қашып бара жатты. Болгария орталық мемлекеттер одағынан шығып, Германия мен Австрия-Венгрияға соғыс жариялады. Ал Түркия жеңiлдi.
  Әрине, Германияда бұл соғысты тезiрек аяқтау үшiн көңiл-күй пайда болды.
  Бiрақ әлi бiраз шешiлмеген. Ал сен қайда барасың? Наурызда Ресей ауа-райының жылынғанын күтпестен онсыз да бұзылған Австрия-Венгрияға соққы берiп, майданды жарып өттi. Немiстер шабуылға төтеп бере алмай, ағып кеттi. Олар үлкен шығынға ұшырады. Будапешт құлап, Австрия империясы бағынышты.
  Бiраз уақыттан кейiн Германияда төңкерiс болып, 1918 жылы 9 мамырда Германия империясы капитуляцияға ұшырады.
  Осылайша Бiрiншi дүниежүзiлiк соғыс аяқталды. Осыдан кейiн Версальдағы келiссөздер және жаңа бейбiтшiлiк жүйесiне қол қойылды.
  Осман империясы картадан жоғалып кеттi. Оны Ресей, Англия, Франция бөлдi. Патша империясы Константинопольдi, Кiшi Азияны Армениямен қайтарып алды. Ұлыбритания Ирак, Палестина, Сауд Арабиясындағы Османлы иелiктерi және Франция Сирия. Австрия-Венгрия да Еуропа картасынан жоғалып кеттi. Ресей поляк жерлерiмен Галисия, Буковина, Краковты алды. Чехословакия бiраз автономиясын сақтап, Ресейдiң құрамына кiрдi, бiрақ Николай II Чехия мен Словакияның королi болды. Краков Познань және немiс жерiнiң бiр бөлiгi ретiнде Польша Корольдiгiне кiрдi. Соның iшiнде Данциг. Ресей де Клайпеда аймағын алды. Меншiк құқығын айтарлықтай кеңейту.
  Батыста Германия Бисмарк кезiнде басып алған француз және дат иелiктерiн қайтарды. Сондай-ақ ол Рейн бассейнiнде демилитаризацияланған аймаққа келiсiм беруге мәжбүр болды. Германия да жеңiске жеткен елдерге орасан зор репарация төлеуге мәжбүр болды. Ең алдымен немiстерден Ресей мен Франция зардап шектi.
  Югославия да пайда болды, ол өзiн Ресейдiң вассалы деп мойындады, бiрақ ресми түрде оның құрамына кiрмедi. Венгрия қысқартылды және өзiн Ресейдiң вассалы деп таныды. Австрия ресми түрде тәуелсiз болып қалды, бiрақ өтемақы төледi. Румыния Трансильванияны қабылдады.
  Жеңiлгендерден басқаның бәрi азды-көптi риза болды. Түркия мен Австрия-Венгрия Еуропа мен Азия картасынан жоғалып кеттi. Ал Ресей халқын да, аумағын да көбейттi. Сондай-ақ Франция, Жапония, Ұлыбритания және АҚШ қана репарацияның аз ғана бөлiгiн алды. Германияның Тынық мұхиттағы иелiктерi Жапония мен Англия арасында бөлiндi. Африкада, көбiнесе Ұлыбританияда.
  Бiрнеше айдан кейiн Ресей Ауғанстандағы соғысқа британдық жағына қосылды. Жылдам жеңiске жетiп, алғаш рет Менделеевтiң ұлы жасаған танк шайқаста сыналды. Жаңа көлiк өте тиiмдi және жақсы жүргiзу сипаттамаларына ие болды.
  Ол тақ мұрагерiнiң құрметiне "Алексей" деп аталды. Және бұл көлiк өте перспективалы болып көрiндi.
  Ауғанстанды жаулап алып, бөлгеннен кейiн бейбiтшiлiк кезеңi басталды. Бiрнеше шағын соғыстар өтсе де. Ресей мен Ұлыбритания Иранды екiге бөлдi. Содан кейiн одақтастар Сауд Арабиясын бөлудi аяқтады.
  Ресей экономикасы жылына шамамен он пайызға жылдам өстi және 1929 жылы екiншi орынға шықты. Америка Құрама Штаттары да тез көтерiлдi, Франциядан сәл аз, тiптi Германиядан да аз. Ал Ұлыбритания соғысқа дейiнгi деңгейге әрең жетiп, мүлде тоқырауға ұшырады.
  Алайда, Ұлы Депрессия басталғанда, ол қайтадан қиындап, көтерiлiс пен толқулар күшейе бастады.
  Николай II Бiрiншi дүниежүзiлiк соғыста жеңiске жету арқылы өз билiгiн нығайтты. Патша жұмыс күнiн он жарым сағатқа, сенбi және мереке алдындағы күндерi сегiз сағатқа дейiн қысқартты. Ресейде жалақы өстi. Бағалар тұрақты болды, ал патшалық рубль жер бетiндегi ең күштi валюта болды.
  Сонымен қатар, патша 1925 жылы тегiн жетi жылдық бiлiм берудi енгiздi. Ал 1929 жылы жетi сыныптық бiлiм беру мiндеттi болды. Тегiн медициналық көмек те қолжетiмдi болды.
  Ал тегiн жоғары бiлiм алу әлдеқайда жеңiлдедi. Зейнетақы өстi, тiптi жұмысшылар мен үй шаруасындағы әйелдерге, мүгедектерге төлендi.
  Бiрақ Ұлы Депрессия қайтадан барлық проблемаларды ушықтырды. Олар патша таратқан Думаны тағы есiне алды, бiрақ жаңа сайлау ешқашан өткiзiлмедi. Абсолютизмнiң қайта жандануына не себеп болды.
  Король қайтадан заң шығару құқығын алды және айтарлықтай белсендiлiк көрсете бастады. Дегенмен, Мемлекеттiк Думасыз да жақсарды, Мемлекеттiк кеңес жұмыс iстедi, Ресей империясының Азаматтық кодексi қабылданды.
  Дегенмен, жаңа буржуазия демократияның көбiрек болуын, ең болмағанда Думаның қайта жандануын қалады. Күйзелiс кезiнде пролетариат та, шаруа да бас көтере бастады.
  Бүкiл ауыл, кулак табы әлдеқайда күшейдi. Бiрақ помещиктер жер меншiгiн сақтап қалды. Туу деңгейi жоғары болып қалды, ал өлiм деңгейi төмендедi, әсiресе медициналық көмектiң жақсаруы. Бұл халықтың өсуiне және жердiң бөлшектенуiне әкелдi. Рас, бұл өсiмнiң бiр бөлiгiн қала сiңiрдi. Депрессия кезiнде жұмыссыздық күрт өстi.
  Бiрақ патша үкiметi жiгерлi шаралармен күйзелiстiң салдарын жеңiлдете алды. 1931 жылы Жапония Қытайға басып кiрiп, Маньчжурияда қуыршақ үкiмет құруға әрекеттенгенде. Бұл бұрынғы келiсiмдердi бұзып, Ресейдiң соғысқа кiруiне себеп болды.
  Патша армиясында осы уақытқа дейiн әлемдегi ең дамыған және қуатты танктер, ең жақсы ұшақтар, оның iшiнде алты моторлы бомбалаушы болды. Осылайша, патшалық Ресейде әлемде алғашқы сериялық тiкұшақтар пайда болды, ал ең табыстысы - керi қайтарылмайтын зеңбiректер.
  Оның үстiне патшалық Ресейде генералдардың деңгейi көтерiлдi. Ал флотты кемеңгер адмирал Колчак басқарды.
  Бiрiншi дүниежүзiлiк соғыс кезiнде патша әскерi гидроұшақтарды көбейтiп, кемелдiлiкке жеткiздi. Жапондарды теңiзде белсендi түрде талқандады.
  Әу бастан соғыс жапондықтар үшiн қолайсыз өттi. Патша тұсында тағы бiр Байкал-Амур магистральi салынып, орыс әскерiн қамтамасыз ету еш қиындықсыз жүзеге асырылды.
  Жапон фельдмаршалдары Деникин мен Корниловтардың саны мен сапасынан асып түсiп, сәттi шабуылды басқарды. Жас генералдар арасында Бiрiншi дүниежүзiлiк соғыс кезiнде жиырма үш жасында полковник атағын алған Василевский ерекше көзге түстi. Ал жиырма бес жасында ол генерал болды.
  Әрине, басқа командирлер де болды. Тухачевский де мансаптық өсудi бастан кешiрдi. Будённыйға көтерiлдi. Бiрқатар жеңiстер және ең басынан бастап патша әскерi қазандар жасап, Порт-Артурды қоршауға алды. Алайда қоршау ұзаққа созылмады, шабуыл кезiнде бұл алынбайтын цитадель екi аптада құлады. Ал төрт айлық шайқаста Қытай мен бүкiл Корея азат етiлдi.
  II Николай патша АҚШ-тың Ұлы күйзелiс кезiнде әлсiрегенiн, сондай-ақ Англияның соғысқа араласа алмайтынын пайдаланып, Жапонияны толығымен басып алып, Ресей империясына қосуға бұйрық бердi.
  Колчак теңiзде самурайларды толығымен жеңдi, сонымен қатар әлемдегi ең жақсы гидроұшақтарды қолданды. Сонымен қатар, Балтық және Жерорта теңiзiнен флот келдi.
  Ал 1932 жылы наурызда патша әскерi Жапонияға қонды. Үш айға созылған табанды шайқастан кейiн Күншығыс елi жаулап, Ресей губерниясы болды. Онда Ресейге қосылу туралы референдум өттi. Ал Николай II жапондық микадо және император болды. Ресей Тынық мұхитындағы иелiктердi де жаулап алды.
  Гитлер Германияда билiкке 1933 жылы қаңтарда келдi. Және, әрине, оның қосылуы катаклизмдерге әкелуi мүмкiн.
  Фюрер бiрден Николай II-ге ант берiп, Ресеймен одақтастық жариялады.
  Гитлер жеке кездесуiнде француз және ағылшын отарларын бөлудi ұсынды.
  Николай II келiстi. Ал Италия, Германия және Ресейдiң одағы жасалды. Әрине, Ұлыбритания мен Францияға қарсы. 1937 жылы Германия Австрияны аннексиялады. Сонымен бiрге, қырық үш жылға жуық билiк еткен Николай II қайтыс болды. Тақта оның жас немересi - төртiншi Александр болды. Мұрагер Алексей үйленiп, ұлды болды және емделмейтiн аурудан қайтыс болды. Немересi небәрi алты жаста едi, ал патшаның ағасы Михаил Романов билеушi және регент болды. Жас емес, жалпы тәжiрибелi патша. Айтпақшы, ол Жапонияны басып алуға жалпы басшылықты жүзеге асырды және генералиссимос сияқты ұлы маршал атағын алды.
  Регент Михаил Романов Германия және Италиямен одақтасу бағытын жалғастырды. Ал 1940 жылы 15 мамырда Үшiншi рейх Францияға, Бельгияға және Голландияға, сондай-ақ Ұлыбританияға шабуыл жасады. Ресей де ағылшын отарларына шабуыл жасады. Ал Италия Африкаға көштi.
  Соғыс айтарлықтай сәттi дамыды. Орыстар үш айда Англия мен Францияның Азиядағы барлық иелiктерiн басып алды. Содан кейiн Австралияға қонды. Ресей Африкада да алға шықты.
  Немiстер Францияны тез талқандап, Бельгия мен Голландияны басып алғаннан кейiн Англияға әуе шабуылын бастады. Бұл Ресей авиациясы соғысқа кiргенше сәттi болмады.
  Ал Ұлыбритания өте нашар болды. Және олар қолдарынан келгеннiң бәрiн бомбалады. Австралияны орыс әскерлерi тез жаулап алды. Ал Африка баяуырақ басып алынды, бұл ағылшын және француз әскерлерiнiң қарсылығынан емес, үлкен қашықтыққа және жолдардың жоқтығына байланысты.
  Олар 1940 жылы Ұлыбританияны басып алуға үлгермедi, бiрақ қырық бiрiншi жазда десант болды және британдықтармен бiрге ол аяқталды.
  Содан кейiн Америка Құрама Штаттарымен соғыс басталды. Рузвельт байқаусызда төбелеске шығып, кешiгiп қалды. Ал патшалық Ресей Алясканы қайтарып алғысы келдi.
  Бiрақ бұл ғана емес... Қырық бiр - қырық екi жылдың қысында патша әскерлерi АҚШ территориясына мұздан өтiп, сол жерде шайқастарды бастады.
  Орыс әскерлерi жағында, әскерлердiң саны мен сапасы бойынша артықшылық.
  Америкалықтар жеңiлiп жатты. Ал немiстер Канададан кiрiп, үлкен жетiстiкке жеттi. 1942 жыл тәуелсiз Американың соңғы жылы болды. Ресей мен Германияның соққылары астында Америка Құрама Штаттары 8 қазанға дейiн, Нью-Йорк пен Вашингтон құлағаннан кейiн олар тапсырылды.
  Осылайша Екiншi дүниежүзiлiк соғыс аяқталды. Нақты тарихтан қысқа, Ресей мен Үшiншi рейх үшiн жеңiске жеттi. Соғыс кезiнде немiстер Испания мен Португалияны да басып алып, өз отарларын қосып алды.
  Әлемде өзгерiс болды. Патшалық Ресей Англия мен Францияның Азия мен Тынық мұхиттағы барлық отарларын, сондай-ақ Австралияны өзiне қосып алды. Аляска, Канада мен Америка Құрама Штаттарының көп бөлiгi Ресейге айналды, ал Германия аз ғана бөлiгiн алды. Африканың көп бөлiгi орыстарға айналды. Бiрақ немiстер француз, бельгия, португал, испан колонияларының бiр бөлiгiн басып алды.
  Немiстер Дания мен Норвегияны да басып алды. Ал Швеция Ресеймен екiге бөлiндi. Франция, Бельгия, Голландия, Испания, Португалия, марка аймағы мемлекеттерiнiң арнайы одағының құрамына ендi. Нацистер ресми қуыршақ үкiметтерiн сақтап қалғанымен, оларды әскерлерiмен басып алды. Швецияның бiр бөлiгiмен Дания мен Норвегияда да солай.
  Ресей Ұлыбританияны бақылауға алды. Төртiншi Александр патша ағылшын патшаларымен туысқан болғандықтан, ол Ұлыбританияның монархы болып танылды.
  Италия Африкада бiраз иелiктерге ие болып, Эфиопияда өз орнын алды.
  Патшалық Ресей әлемдегi ең қуатты және кең империя екенi сөзсiз. Бiрақ Үшiншi рейх күштi. Және уақытша үзiлiс болды. Жаңа сатып алуларды қорыту керек. Регент Михаил тiптi ресейлiкке төрт әйел алуға рұқсат беру үшiн бұрын-соңды болмаған қадам жасады.
  Тiптi синодтың өзi шеттегi ассимиляцияны тездету үшiн мұны мойындауға мәжбүр болды.
  Және қандай жақсы идея! Төртiншi Александр жас кезiнде қол астындағыларға үлгi болу үшiн екi рет үйлендi. Осылайша жағдай тұрақтанды.
  Майкл 1947 жылы қайтыс болды, ал патша Александр шынымен де билiкке келдi. Осы уақытқа дейiн ол жетiстiкке жеттi. Бiрақ Гитлерге жер жеткiлiксiз болды, ал иеленген Фюрер әлемге үстемдiк етудi армандады.
  Ал 1955 жылы 20 сәуiрде патшалық Ресейге қарсы үлкен соғыс басталды. Үшiншi рейх пен кiшi Муссолинидiң ұлы басқарған Италия төртiншi Александр патшаның империясына шабуыл жасады.
  Үшiншi дүниежүзiлiк соғыс басталды. Аргентина, Бразилия, Венесуэла, Мексика және бiрқатар Латын Америкасы елдерi де Үшiншi рейх жағына шықты. Ал үшiншi дүниежүзiлiк соғыс басталды...
  
  
  РОКОСОВСКИЙДIҢ ҚАТЕЛIГI
  Параллель ғалам, жердегi әлем. Ұлы Отан соғысы жылдарында нақты тарихпен бiр ғана кiшкене сәйкессiздiк болды. Рокоссовский Сталиндi 2-шi гвардиялық армияны Паулюске және басқа резервтердi Майнштейн жақындағанға дейiн жою үшiн әкелуге көндiрдi. Шешушi рөл атқарған аргумент: "Егер бiз Паулюстi жойып, Сталинградты Жаңа жылға дейiн азат етсек, бұл орасан зор саяси нәтиже болады! Католицизм Рождествосы Сталинградта тойланады!".
  Сталин саясаткерлер ең алдымен Паулюске шабуыл жасауды бұйырды деп келiстi, ал Майнштейн әзiрше ұстамды болды. Бiрақ бұл стихиялық шешiмнiң нәтижесiнде келесi жағдай орын алды. Желтоқсанда да салыстырмалы түрде ұрысқа дайын және күштi қорғаныс құрылымдарына сүйенген Паулус әскерлерi табанды қарсылық көрсетiп, өз позицияларын ұстай алды. Ал 25 желтоқсанда Майнштейн сәл оңтүстiкке қарай Сталинградқа дәлiз арқылы өттi.
  Және қиян-кескi ұрыстар басталды. Гитлер Едiлдегi плацдармды қалай болса да ұстап тұруды бұйырды, Сталин Сталинградты кез келген бағамен қайтарып алуға бұйрық бердi. Немiстер Сталинградты басып алған кездегiдей шайқастар қайнады, бiрақ қазiр керiсiнше.
  Кеңес әскерлерi алға ұмтылды, ал немiстер аянбай шайқасты.
  Үш жарым ай бойы ең қыңыр шайқастар жалғасты. Соғысқа көбiрек резервтер кiрдi. Ақырында, наурыздың аяғында немiстер Сталинградтан шығып, Донға шегiнуге мәжбүр болды. Бiрақ Кеңес әскерлерiнiң шығыны тым жоғары болып шықты және шабуылда ұзақ операциялық үзiлiс болды.
  Немiстер де өз әскерiн толық жұмылдырумен нығайтты, ауыр "Жолбарыс" және "Пантера" танктерiн ауыстырды, жараларын жалады. Бiрақ шайқастардағы шығындардың арақатынасы Фриц үшiн нақты тарихқа қарағанда қолайлы болды. Фашистер қазандықтарға түсiп кетпегендiктен және өздерi үшiн қолайлы қорғаныс жағдайында шайқасты. Бұл оларға алдыңғы шептi өздерi үшiн қолайлы шепте ұстауға көмектестi.
  Иә, Африкада одақтастар соншалықты батыл әрекет етпедi. Шығыста немiстер үшiн апаттың болмауы олардың қатарында белгiсiздiк пен алауыздық тудырды. Ауыр шығындардан қорыққан американдықтар өздерiн пассивтi ұстады, ал кейбiр британдықтардың күшi жетпедi.
  Осыған сәйкес, фашистер әлi де Тунисте бекiнiп, Италияға алаңдай алмады.
  Ал 6 шiлдеде Сталинград түбiнде фашистердiң жаңа шабуылы басталды. Алайда бұл жолы фрицтер айлакер болып шықты және кеңестiк қолбасшылық қаланың өзiн күткендей шабуыл жасауға батылы жетпедi, бiрақ броньды қысқыштарын оңтүстiкке жылжытты. Және қорғаныс шебiн бұзып өте алды.
  Алға жылжып, Майнштейн Сталинградтан оңтүстiкке қарай жүз шақырым жерде Едiлге жеттi, содан кейiн оңтүстiкке бұрылды. Бұл батыл және күтпеген маневр болды. Сонымен қатар, шабуыл ұрыстарында "Жолбарыс" бүйiрлерi мен артқы жағын мықты қорғайтын серпiндi танк ретiнде өзiнiң айбатты күшiн көрсеттi.
  Кеңестiк қолбасшылық қатты бекiнген аймақтың бойымен қарсы шабуылға кешiкпей жауап беруге тырысты. Пантера алғаш рет қорғаныста және тұтқиылдан өз күшiн көрсеткен танк шайқастары басталды. Немiстер жаңа танктерiмен кеңес әскерлерiнiң қарсы шабуылдарын шебер тойтарды. Фердинанд да жаман емес екенiн көрсеттi.
  Бiрақ сандық басымдық әлi де КСРО жағында. Немiстер алысқа iлгерiлей алмай, тоқтауға мәжбүр болды. Едiлдегi жағдай қатып қалғандай болды. Бiрақ Шешенстанда антисоветтiк көтерiлiс басталды. Ал Грозный қаласы қос соққының нәтижесiнде Кавказдың Терек қақпасының құлауымен алынды. Жағдай өте қиындай түстi. Түркия толқыды. Османлы генералдарының бiрi немiс агентi болып шықты. Ол жай ғана өз корпусына кеңес әскерлерiне озбырлықпен шабуыл жасауды бұйырды, осылайша басшылықты соғысқа тартылу фактiсiнен бұрын қойды. Черчилль мен Рузвельт үнсiз қалды, миллионға жуық солдаты бар отыз түрiк дивизиясы шабуылға шықты.
  Арқадан жасалған бұл опасыздықпен соққы және сонымен бiрге Едiл бойындағы жеткiзу артериясын қысу жағдайды айтарлықтай қиындата түстi.
  Майнштейн кеңес әскерлерiнiң оны Едiлден ығыстыру әрекеттерiне тойтарыс берiп, шабуылды дамытуға тырысты. Содан кейiн кеңестiк қолбасшылық Дала майданының бiр бөлiгiн ұрысқа тастады. Немiстер тоқтатылды, сексен кеңестiк дивизияға қарсы елу немiс дивизиясы. Бiрақ олар тек алға жылжуын бәсеңдете алды, бiрақ жауды жеңе алмады. Кавказда болған кезде жағдай нашарлады. Түрiктер Ереванды қоршап, Батумидi толығымен дерлiк басып алды. Закавказьеде кеңестiк резервтер өте аз, Грозный алынғаннан кейiн он бес немiс дивизиясы оңтүстiк бағытта жылжып, Тбилисиге жақындап, оны қоршап тұрды.
  Кенеттен Сталин орталыққа шабуыл жасауға бұйрық бердi, үшiншi Ржев-Сычов операциясы. Бiрақ немiстер бұған дайын болды және мұндай шешушi шабуылды жүзеге асыру үшiн жеткiлiктi күштер бөлiнбедi. Жағдайды Жапонияның соғысқа кiруi қиындата түстi. Рас, самурайлар КСРО-ның өзiне шабуыл жасаған жоқ, Моңғолияға қарсы шабуыл жасады. Бiрақ кеңестiк қолбасшылық жауап ретiнде, әрине, әскерлердi ауыстырып, жапондықтармен шайқасқа кiрдi. Жапон армиясының алты жүз мыңыншы жұдырығы соққыға бағытталды, ал тағы жиырма бес дивизияны Фрицке қарсы күштерiн әлсiретiп, Қиыр Шығысқа шұғыл көшiруге тура келдi.
  Зұлымдыққа келетiн болсақ, одақтастар күту тактикасын ұстанды, тiптi еуропалық континент пен немiс қалаларын бомбалаудың қарқындылығын төмендеттi. Ал Тунистегi плацдармға әлi де шабуыл жасалған жоқ. Жалпы, одақтастар каштанды өрттен шығаруға асықпады. Және iс жүзiнде соғысты бұзды. Ал немiстер мен олардың серiктерi Кавказда бiрте-бiрте жеңiске жеттi.
  Содан кейiн Сталин Солон сияқты әрекет етудi шешiп, Гитлерге бiтiмге келудi ұсынды. Оның үстiне жағдай немiстерге өте қолайлы. Барлық әскери тұтқындар оларға тегiн берiледi, ал орыстар қомақты төлем үшiн қайтарылады. Сонымен қатар, КСРО үшiншi рейхке бiтiм мерзiмi iшiнде мұнай мен мұнай өнiмдерiн, сондай-ақ шикiзаттың бiрқатар санаттарын тегiн жеткiзуге мiндеттендi.
  Гитлердiң миы Сталиннiң ұсынысын қабылдауға шешiм қабылдады. Бiтiм ұзарту мүмкiндiгiмен бiр жылға созылды. 1943 жылы 1 қыркүйекте шығыстағы соғыс тоқтатылды. Ал шайқас жаңа күшпен қайта жалғасты. Тек осы жолы Батыста. Ең алдымен, теңiзде. Тунис нацистiк басқыншылықтың жарқырау нүктесi мен трамплинiне айналды.
  1943 жылы 25 қарашада Майнштейн басқарған немiстердiң жоғары күштерi Гибралтарға шабуыл жасай бастады. Франко нацистердi өткiзуге ультиматум алды, әйтпесе оны құлату қаупi төндi. Үш күн, үш түн қиян-кескi шабуыл болды. Онда немiстер алдымен жаңалықты пайдаланды: реактивтi бомбамен қаруланған Штурмтигр. Бұл машина британдық позицияларды жай ғана жыртып, жауды экспоненциалды түрде жойды.
  Гибралтар - Жерорта теңiзiн бақылаудың кiлтi және оны екi тарап та түсiндi. Өкiнiшке орай, немiстердiң күштерiн шоғырландыруға көбiрек мүмкiндiктерi болды. Ал бекiнiс құлады.
  Теңiзде де ұрыс күшейдi. Үшiншi рейхтегi суасты қайықтарының өндiрiсi айына қырық бiрлiктен асты және өсудi жалғастырды. Теңiз өсiндiлерiндегi одақтастардың жоғалуы. Ал Африкада нағыз соғыс басталды. Немiстердiң "Пантералары" мен "Жолбарыстары" жаудан артықшылығын көрсеттi. Немiс шабуылы, отыз дивизиядан тұратын топтың бөлiгi ретiнде Мароккодан шабуылдан және жиырма бес дивизиядан Алжирге шабуылдан басталды ...
  Жаңа 1944 жыл барлығын ұрыс толыққанды кезде тапты ...
  1944 жылдың қаңтар айының соңында Алжирде американдық және британдық әскерлердiң үлкен қалтасы құрылды. Және бұл күштер салыстырмалы түрде аз қарсылықтан кейiн жай ғана берiлдi. Содан кейiн немiстер итальяндықтармен бiрге Ливияға басып кiрдi. Жаңа африкалық әткеншектер жиналды. Роммель тобы Мысырға, ал Мэйнштейндiкi Нигер iлмегiне қарай жылжыды.
  Немiстер "Пантера" -2-мен күштi қару-жарақ пен мылтықпен, сондай-ақ 900 ат күшi бар қозғалтқышпен қаруланған. Ал американдықтар Шерман М 4 танкiн ала бастады.Сталин өз кезегiнде Т-34-85 және ИС-2 танкiнiң жұдырықтарын қайта қаруландырды. Тағы бiр немiс танкi "Жолбарыс" - 2 сериялық өндiрiске енгiзiлген сәттен бастап моральдық тұрғыдан ескiрген болып шықты. "Пантера" -2-мен бiрдей қару-жараққа ие және салмағы жиырма бiр тоннаға артық, немiс "Жолбарысы" -2 мастодоны қару-жарақтары бойынша өзiнiң жас әрiптесiнен сәл ғана асып түстi, жүргiзу өнiмдiлiгi мен техникалық сенiмдiлiгi жағынан айтарлықтай төмен.
  Бiрақ ең жаңа ME-262 реактивтi истребителiнiң қарулануында да, жылдамдығында да теңдесi жоқ едi. Сондықтан оның сапалық артықшылығы одақтастардың сандық артықшылығын өтеуi керек едi. Тұтастай алғанда, Батыс коалициясы әскерлерiнiң көптеген ұшақтары ұрыс даласында шешушi артықшылық бере алмады. Немiс шайқастарының шеберлiгi батыстық әрiптестерiнен жоғары болды, бұл әуе шайқастарының статистикасына әсер еттi. Ал фашистердiң зениттiк артиллериясы жоғарыда. Сонымен қатар, одақтастар командаларының шешiмсiздiгiнен жеңiлiске ұшырады, бұл күштердi шайқасқа бөлiктерге әкелдi, соның салдарынан олар көптеген шығындарға ұшырады. Ал Африкада орналастыру ыңғайсыз болды.
  Роммель наурыз айының ортасында Ливияны басып алып, Эль-Аманға барды. Мұнда британдықтардың күштi қорғаныс бекiнiстерi болды. Монтгомери өте тиiмдi басқарды, әсiресе ол арматура алған кезде. Бiрақ немiстер соншалықты кешiрiмсiз. Сәуiр айының аяғында қосымша оқ-дәрiлер мен отын алып, немiстер шөл арқылы айналмалы маневр жасап, ағылшын қорғанысын айналып өтiп, Нiл өзенiнiң басына жеттi. Мамыр айында Александрия құлап, немiстер Суэц каналына жеттi. Түркия Сирия мен Палестинаға да басып кiрдi.
  Маусым Таяу Шығыс үшiн шайқаста бетбұрыс болды. Оның құрамында жетпiстен астам немiс дивизиясы мен жиырма түрiк болды. Ағылшындар мен американдықтар жеңiлдi. Ал шiлдеде Сауд Арабиясы да Үшiншi рейхтiң бақылауына өтiп, фашистiк әскерлер Иранға кiрдi, онда олар британдық әскерлердiң фокустық қарсылығын ғана кездестiрдi. Тамызда немiстер мың шақырымнан астам жорық жасап, Үндiстанға кiрдi. Қыркүйек айында Үндiстанның барлығы дерлiк басып алынды. Жергiлiктi халық Вермахты азат етушiлер ретiнде қарсы алды. Ақырында Жапония өзiнiң өте күштi одақтасымен құрлықтағы шекараға ие болды.
  1 қазан келдi. КСРО-мен бiтiм жарияланған жыл. Немiстер жапондықтармен бiрiгiп, Мароккодан Бирмаға дейiнгi жерлердi, соның iшiнде Үндiстанды басып алды, Африканың көп бөлiгiн өздерiне алып, экваторға жеттi. Осылайша, Үшiншi рейх кеңейдi, бiрақ екiншi жағынан өз әскерлерiн континенттерге шашыратып жiбердi.
  Осы уақыт iшiнде Сталин үш жүзге жуық дивизияны, оның iшiнде танк дивизиясын дайындап, жасақтады. Кеңес әскерiнiң жалпы саны он бiр миллионға жеткiзiлдi, оның сегiзi Кеңестiк Германия майданында қолданыла алады. Бiрақ Вермахт өз құрамында шетелдiк бөлiмшелердi күрт iздегенiмен, күшейдi. Сонымен қатар, реактивтi ұшақтардың қуаты артты. ME-262 күнiне мыңдаған отыз-қырық ұшақта шығарылды және сөзсiз Екiншi дүниежүзiлiк соғыстың ең жақсы жауынгерi болды. Оның екi қозғалтқышы сағатына 900 шақырым жылдамдыққа жеттi, ал төрт 30 мм зеңбiрек пен плюс зымырандар автомобильдi кез келген ұшақ үшiн өте маңызды қарсылас еттi.
  "Пантера"-2 танктiң жиынтық сипаттамалары бойынша теңдесi жоқ, қару-жарағы мен қару-жарағы жағынан "Шерман" М 4 және Т-34-85-тен айтарлықтай жоғары болды. Рас, салмағы 47 тонна, бiрақ 900 ат күшi бар қозғалтқыш мұны өтедi. Сонымен қатар, Пантера-2 броньды тесу және алдыңғы сауыт жағынан ИС-2-ден жоғары болды, жүргiзудi айтпағанда.
  Бұл, әрине, Сталиндi алаңдатты. Бiрақ Үшiншi рейх әлi қалыптасу кезеңiнде.
  Жаңа шетелдiк және отаршылдық дивизиялар құрылуда. Одан да күштi қозғалтқыштары, қалың құрыштары және күштi қарулары бар E сериясының танктерiн дамытуға жақындау. Және ұшақтардың жаңа үлгiлерiн жасаңыз. Нацистердiң сериялық өндiрiсте Арадо реактивтi бомбалаушы ұшағы бар, ал NE-162 пайда болды. Ал Вермахттың артықшылығы артады.
  Сондықтан Сталиннiң ойлайтыны бар едi: Гитлердiң бiтiмгершiлiктi тағы бiр жылға ұзарту туралы ұсынысын қабылдау немесе қабылдамау. Бiр жағынан халқымды тағы да соғыс тұңғиығына тастағым келмедi. Екiншi жағынан , одан да жаман болары анық - уақыт КСРО-ға қарсы жұмыс iстейдi.
  Сталин соған қарамастан бiтiмгершiлiктi ұзартты. Ол ақылдылар соғыспайды деп шештi.
  Бiрақ фюрер күтпеген жерден 1944 жылдың желтоқсанында Ұлыбританияға қонды. Қыста фашистер келедi деп ешкiм ойлаған жоқ. Ал британдықтарды таң қалдыра алды. Таңқаларлық, жақсы ұйымдастыру, өте тиiмдi шағын өздiгiнен жүретiн зеңбiректер E-10, мұның бәрi Фрицтiң қолында ойнады.
  Бiр аптадан кейiн Ұлыбритания басып алынды! Бұл жалпы Вермахттың орасан зор жетiстiгi!
  Лондон құлады! Ал фюрер өзiн жеңiлмейтiндей елестеттi! Наурыздың өзiнде Исландия басып алынды.
  Осыдан кейiн нацистер Америкаға ұсыныс жасады - олар айтады, сiз не қалайсыз: одан әрi күресу керек пе, әлде әлi де ықпал ету салаларын бөлесiз бе? Рузвельт қайтыс болғаннан кейiн АҚШ-та прагматикалық көзқарас басым болды - немiстерге бейбiтшiлiк ұсынылды. Алайда Фюрер бiрқатар қатыгез шарттарды қойды, соның iшiнде репарация төлеу және немiс қалаларын бомбалау үшiн өтемақы төлеу.
  Америкалықтар сәл кiдiрдi, бiрақ теңiздегi кезектi жеңiлiске ұшырағаннан кейiн олар татуласты. Және олар Гитлердiң шарттарын қабылдады.
  Фюрер соғыста азғана үзiлiс жасады... Жаулап алынғандарды қорытып, Еуропа, Африка, Азиядағы позициясын нығайту.
  Бiрақ 1947 жылдың 1 мамырында фашистер күштерiн жинап, негiзгi танк Е-75 - Вермахттағы ең массивтi - КСРО-ға басып кiрдi.
  Дәлiрек айтсақ, олар шабуылды сонда жалғастырды. Және көптеген жаңа танктердi орналастырды.
  Е-75 негiзгi болды, өйткенi Гитлер үлкен көлiктердi жақсы көредi. Мастодон толығымен сәттi болмаса да: барлығы тоқсан тоннадан астам, қозғалтқышы бар болғаны 900 ат күшi бар, яғни резервуар тым жылдам емес болып шықты және жиi бұзылды. Қуатты 128 мм зеңбiректе 88 мм-ге қарағанда снарядтар азырақ болды және баяу ату болды.
  Мұнара жақсы қорғанысқа ие болды - маңдайы 252 мм, жақтары 160 мм бұрышта, бiрақ корпусы одан да нашар болды - 160 мм маңдайы, 45 градус көлбеу болса да, жағы 120 мм және өте жоғары.
  Тұтастай алғанда, E-75 айтарлықтай өскен "Король жолбарысы" болды, сондықтан белгiлi бiр проблемалар болды. Әдiлдiк үшiн, қозғалтқыш пен берiлiс қорабы бiрге орналасқанын атап өткен жөн, бұл резервуардың орналасуын нығыздады. Сонымен қатар, далада қалқандармен корпустың қорғанысын күшейтуге мүмкiндiк болды.
  Сонымен, E-75 жақсы қорғалған, күштi қаруланған, бiрақ тым ауыр, өте мобильдi емес және жиi бұзылатын.
  E-50, әрине, кiшiрек, жеңiл, пiшiнделген қозғалтқышы бар және сағатына алпыс километрден астам жылдамдықты дамытатын. Оның 88 мм және ұңғылы ұзындығы 100ЭЛ болатын мылтығы болды . Ол минутына 12 рет ату жасады. E-50 корпусының алдыңғы броньы E-75-пен бiрдей, бүйiрлерi мен мұнарасының қорғанысы нашар. Бiрақ iс жүзiнде E-50, кез келген жағдайда, оның ұтқырлығымен, аз салмағымен және үлкен сенiмдiлiгiмен E-75-ке қарағанда тиiмдiрек.
  Бiрақ Гитлер жаппай машинаны ауырлатуды бұйырды. Жалпы, фюрер елу тоннадан жеңiл цистерналарды шығаруға тыйым салды. Арий қанын қорғау үшiн. Барлаушы E-10 және E-5 ұшақтарының аз ғана саны шығарылды.
  Е-100 танкi де солай болды. Және оның бiрнеше модификациясы, соның iшiнде бомбаны iске қосу қондырғысы бар.
  Фюрер жалпы барлық үлкен нәрсенi жақсы көретiн. TA-400 реактивтi модификациясы ең массивтi бомбалаушы болды. Иә, бұл қорқынышты күш.
  Ю-488 қызметке әрең кiрдi, ескiрген деп саналды және оны реактивтi аналогымен алмастырды. Немiстердiң В-2 және В-18 құйрықсыз бомбалаушы ұшақтары болды. Сондай-ақ Еуропадан Америка Құрама Штаттарын бомбалауға қабiлеттi өте тиiмдi машиналар.
  Және бұл жай ғана ауада емес едi. Тiптi дискотекалар пайда болды, олар ағып жатқан ламинарлы ағынның арқасында атыс қаруынан қорғанбайды.
  Қысқасы, күштер тең емес. Гитлер КСРО-ны оңай аяқтайды деп күтедi.
  Бiрақ ол жерде болмады. Рас, Кавказда түрiктермен бiрге фашистер де алға шықты. Олар Бакудi, Ереванды және барлық мұнай ұңғымаларын басып алды. Ал шығыстан Приморьенi басып алып, Владивостокты қоршауға алып, Жапония алға шықты.
  Бiрақ төрт қыз: Наташа, Зоя, Августина және Светлана фашистерге қарсы шығып, Мәскеуге қарсы үлкен шабуыл басталған кезде олар шайқасқа кiрiстi.
  Наташка оқ атып, жалаң аяқпен өлтiретiн гранатаны лақтырды. Ол фашистердi лақтырып жiбердi де:
  - Кеңестiк Ресейге даңқ!
  Зоя да Фрицтiң сызығын алып, шабады. Ал жалаңаш саусақтарымен ол өлiм сыйлықтарын лақтырды. Көптеген фашистердi өлтiрдi.
  Және ол ән айтты:
  - Жаңа жетiстiктер үшiн!
  Келесi Августин қозғалыста. Жауларды талқандады. Оларды күштi жұдырықпен әр түрлi бағытта таратып жiбердi. Сондай-ақ жалаң аяқпен жойылу сыйын бастайды.
  Және ән айт:
  - Зұлым орда шабуылын талқандаймыз!
  Мiне, шабуыл Светлана. Ол көптеген фашистердi кесiп тастады. Осыдан кейiн оның жалаңаш саусақтары тағы да өлтiретiн сыйлықты iске қосты.
  Ал жауынгер сыбырлап:
  - Мен супер чемпионмын!
  Төрт жауынгер әйел шынымен де бүкiл дивизия үшiн жұмыс iстедi. Бiрақ бiр дивизия, тiптi төртеуi бүкiл Вермахтқа қарсы тым аз. Әсiресе күштiрек және жетiлдiрiлген қарулармен.
  Осылайша тамыз айының соңына қарай фашистер Мәскеудi қоршап алды. Және бұл өте өкiнiштi. Ал 1947 жылдың желтоқсан айының аяғында КСРО астанасы құлады. Соғыстың келесi кезеңi аяқталды.
  Содан кейiн ол бұрынғыдай емес едi... 1948 жылы фашистiк әскерлер жапондықтармен бiрге КСРО-ның бүкiл аумағын толығымен басып алды. Ал одан да нашарлады...
  Бiраз уақыт фашистер партизандармен соғысып, шыдағысы келмеген Сталиндi ұстады. 1951 жылы сәуiрде КСРО көшбасшысы жойылғаннан кейiн партизан соғысы төмендей бастады.
  Немiстер өздерiнiң қуыршақ Ресей үкiметiн құрып, жергiлiктi күштермен партизандарға қарсы соғысты. Және олар табысқа қол жеткiздi ... Америка Құрама Штаттары осы уақытқа дейiн шетелде қалды және ядролық қаруға ие болды.
  Гитлер Америкаға жорығын тым ұзақ уақытқа кешiктiрдi. Ал Америка Құрама Штаттары атом, содан кейiн сутегi бомбаларының жаппай өндiрiсiн жолға қоя алды. Содан кейiн олар немiстерден кейiнiрек болса да, баллистикалық зымырандар жасады.
  Екеуi де соғысқа баруды шешпедi. Әсер ету салаларының бөлiнуi болды. АҚШ та, Германия да, Жапония да көп нәрсенi басып алды, сондықтан осы уақытқа дейiн иелiктердi қорытуда.
  Гитлер 1957 жылы 20 сәуiрде, дәл алпыс сегiз туған күнiнде апатқа ұшырады. Одан кейiн жойылған Гиммлердiң орнына Регент Шелленберг билiкке келдi. Ал Геринг нашақорлықтан қайтыс болды.
  Шелленберг оккупацияланған территорияларда iшiнара ырықтандыруды жүзеге асырды. Және колонияларда өзiн-өзi басқаруды көбiрек енгiздi. Цензура да жұмсақ болды. Нацистiк партиядан басқалар да болды.
  Шелленберг нәсiлшiл теорияны жұмсарта бастады. Бiрте-бiрте капитализм рельсiнде дамып, сонымен бiрге жоспарға сәйкес Үшiншi рейхтiң экономикасы өмiр сүру деңгейiн көтердi.
  Партизан жасақтары құлап жатты. Адамдар тәртiп пен жаңа тәртiпке үйрендi. 1961 жылы Айға алғашқы ұшу болды. Ал 1976 жылы Марсқа.
  Әйтеуiр аштық мәселесi шешiлiп, бала туу көрсеткiшi реттелдi.
  Шелленбергтен кейiн Клейман басқарды. Ол сондай-ақ либерализацияны жалғастырды.
  Үшiншi рейх көппартиялы демократиялық империяға айналды. Бiрақ одан бөлiну мүмкiн емес едi.
  Жапония да демократияландыруды басынан өткердi. Ал Америка бұрыннан демократиялық мемлекет.
  Мұнда Үшiншi рейхте Клейманнан кейiн жаңа президент сайланды. Олар Наташа Ростова болды. Бұл шынымен керемет!
  Ал демократияландыру мен теңдiк дәуiрi келдi.
  Жауынгер тiптi ән айтты;
  Халқымыз азапқа шыдамас,
  Мылтықтар - соғыстың тозақ үнi дiрiлдей берсiн!
  Бiз тұрамыз: леп үмiтпен,
  Иық тiрестiрiп: жиналды, кәрi-жас!
  
  Мылтықтарда штыктарды көтеру,
  Жауынгерлердiң қатал көзқарасы - тек жiгiттер!
  Қайғыдан жердiң шашы ағарған,
  Қыздар бұрымын тартынбай тартады!
  
  Бiз даңқты совет халқының балаларымыз,
  Бiздi сындыру мүмкiн емес, не болат, не от!
  Азаттық үшiн бар күш-қуатымызбен күресейiк!
  Фашизмнiң отары - бiз оны бұзатынымызға сенемiн!
  
  Олар қызметке алынбасын - тiтiркенуден ащы,
  Бiрақ пионер шайқасқа жиналды!
  Галстук жанып тұр - онда барлық көздер ашылды,
  Даңқты большевиктердiң iзiмен!
  
  Қаптаған сарбаздар ашумен шабуылға қашты,
  Фашистер үнсiз, зеңбiректiң гүрiлдеген дауысы үзiлдi!
  Металдың ұсақталған қызыл күшiнен,
  Свастикасы бар сынған ту төмен түсiп кеттi!
  
  Бiздiң аккумуляторлар қай жерде дәл бiлетiн
  Ал неге? батыл бала,
  Қар кесек болса да, ауыртады, зұлымдықты азаптады,
  Түнде жалаңаяқ жүргенде сөмкеде жүрдi!
  
  Кiшкентай кезде барлау оңай, оңай,
  Кез келген жарықшақта сiз мұрынды жабыстыра аласыз!
  Суықта, тоғайда ант бердiң,
  Бiрақ бiреу күлдi: жiгiт жетiлмеген!
  
  Қыздар да қорқақтықты бiлмедi,
  Олар бұдан жаман күрескен жоқ, батыл ұлдар!
  Демалыста бiз жұп болып биледiк,
  Олар аз-кем сөйлестi - сөздi босқа кетiру өкiнiштi!
  
  Қатыгез Гитлер - Шайтанның қызметшiсi,
  Есепсiз адамдар, құрдымға кеткен бейбақ!
  Бiрақ азат етушi орданы талқандайды,
  Өйткенi, күштер кеңестерiнде шек жоқ!
  
  Коммунистiк партия сүйдi және өсiрдi,
  Бiз пионерлер бұл үшiн батылдық танытамыз!
  Фриц мырзасына төзбеу үшiн,
  Сiз қамыт киiп алмас үшiн!
  
  Бiзге түсiнде қасиеттi түрде сенудi үйреттi,
  Ел үшiн жасалған күш-жiгерiңiзге өкiнбеңiз!
  Бiз шыдағанымызды өлшеу мүмкiн емес,
  Құрметтi, Кеңес әскерiнiң ұлдары!
  
  Ешқайсымыз жасқа қараған жоқпыз,
  Өзiңiздi аяңыз - басқаларды сыйламаңыз!
  Өлу қорқынышты, бiрақ мен қорықпадым
  Русь жеңiлмейдi - кеңестер армиясы!
  
  Жерде бақытты әлем келедi,
  Ешқандай ауырсыну, көз жасы, қайғы, мұқтаждық болмайды!
  Бүкiл коммунизм планетасының туы,
  Құлағандар сұлулық әлемiнде қайта тiрiледi!
  
  
  Фюрердi бөлшектеп тастаңыз
  Фюрер шынайы оқиғадан сәл ауытқып, Роммелге Толбук гарнизоны берiлгеннен кейiн британдықтарға тоқтаусыз алға жылжуды бұйырды. Осылайша олардың қорғанысқа қонып, алдын ала дайындалған шептердi басып алуына жол бермеу.
  Шабуылды жалғастыра отырып, Роммель айтарлықтай аз күшке қарамастан, британдықтарды жеңе алды, ал отаршыл әскерлер шайқассыз дерлiк тапсырды.
  Нәтижесiнде ағылшындар Египеттен және Суэц каналына бақылаудан айырылды. Бiрақ бұл антигитлерлiк коалиция үшiн қиындықтардың соңы болған жоқ.
  Фюрер төртiншi танк армиясын оңтүстiкке бұрмады, сонымен қатар ол Сталинградқа шабуылды Қырым батыры Майнштейнге тапсырды. Нәтижесiнде немiстер Едiл бойындағы қаланы дерлiк басып алды, ал кеңес әскерлерi бұл жерде бекiнiп үлгермедi.
  Майнштейн әскерлерiнiң жетiстiгiне сүйене отырып, олар Едiл бойымен жүрiп, Каспий теңiзiне жеттi. Содан Түркия миллиондық әскерiмен күштi соққы берiп соғысқа кiрiстi. Жапония да бұған дейiн Мидуэй шайқасында жеңiске жетiп, Гавайи архипелагын басып алды.
  Осылайша самурайлар Қиыр Шығыста екiншi майдан ашты. Олар жаяу әскерлердiң үлкен тобында алға шықты. Және олар Владивостокты кесiп, Хабаровскiнi ала алды, сондай-ақ Моңғолия жерiнiң көп бөлiгiн басып алды.
  Нәтижесiнде КСРО қысқы қарсы шабуылға күш таппады. Ал немiстер, түрiктер және үшiншi рейхтiң басқа серiктерi қыста бүкiл Кавказды, ал Бакудегi мұнайды басып алды.
  Кеңестiк Ресей стратегиялық қысым жағдайында болды. Сталин тiптi Германиямен кез келген шарттарда бөлек бiтiмге келуге келiстi.
  Фюрер АҚШ-та атом бомбасын жасау бойынша жұмыс жүрiп жатқаны туралы барлау ақпаратын алды. Осыған алаңдаған ол КСРО-мен бөлек бiтiмге келiстi. Бiрақ, әрине, жаулап алған барлық нәрсенi, сондай-ақ Ленинградты және бүкiл Карелияны, Архангельскiнi қоса алғанда. Кеңестiк Ресейге үлкен құрмет көрсетiлдi. Жапония теңiз жағалауын және Қиыр Шығыстағы басқа жерлердi басып алды.
  Сталин екi майданда соғыс жүргiзудiң үмiтсiздiгiн түсiнiп, сонымен қатар жаңа немiс танктерi - Пантера мен Жолбарыстан қорқып, өте қиын бейбiтшiлiк шарттарын қабылдады, бiрақ Мәскеудi және өзiнiң жеке билiгiн сақтап қалды.
  Ал фрицтер Африкадағы шабуылын жалғастырып, Үндiстанға көштi. Бастапқыда олар Ұлыбританиядан барлық колонияларды тартып алуды, содан кейiн ана елдi басып алуды жоспарлады.
  Британдықтар Африкада төтеп бере алмады. Фашистер жапондықтармен бiрiгiп, өте әлсiз қарсылықпен бүкiл қара құрлықты, сондай-ақ Үндiстанды басып алды.
  Ұлыбританияға қондыру 1944 жылдың маусым айында болды, сол кезде немiстер реактивтi ұшақтарды жасап, сапалық артықшылығының арқасында теңiздегi және әуедегi үстемдiктi толығымен басып алды.
  Америка да жапондықтардан жеңiлiп қалды, өйткенi олар Янки флотын iшiнара жеңдi. Және бұл азырақ экономикалық әлеуеттiң орнын толтыруға мүмкiндiк бердi.
  Ана елдегi Ұлыбритания тез жеңiлiп қалды. Содан кейiн ол жерде жаңа германшыл король, Мосли басқарған үкiмет орнатылды. Ағылшын флотының кемелерiнiң көпшiлiгi Үшiншi рейхтiң астына өттi. Тамызда немiстер Ирландияны басып алды, ал қыркүйекте Исландияны басып алып, "Икар" операциясы өттi.
  Осылайша, Үшiншi рейх АҚШ-ты бомбалаудан қорғанды.
  Бiрақ бұл фюрер үшiн жеткiлiксiз болды, ал Фриц Америкаға шабуыл жасай бастады.
  Әскерлердiң бiр бөлiгi Аргентина мен Бразилияға ауыстырылды. Ал бiр бөлiгi Гренландия мен Канада арқылы көштi.
  Әрине, жапондармен бiрге немiстер де Австралияны басып алды.
  1945 жылы фашистер Батыс жарты шарда айтарлықтай аумақтарды басып ала алды. Америка Шермандардан және тiптi Першингтерден әлдеқайда жоғары болатын жаңа немiс E сериялы танктерiмен бетпе-бет келдi. Гитлердiң E-75 американдық зеңбiректерi кез келген бұрыштан iс жүзiнде өтпейтiн болып шықты және тез арада немiстiң негiзгi танкi болды. 1946 жылы наурызда Америка Құрама Штаттары капитуляция болды.
  Және уақытша әскери үзiлiс болды. Сталин тыныш отырды және қайықты тербетпедi.
  Гитлер бес жыл демалып, дүние-мүлкiн қорытты. Содан кейiн, соған қарамастан, ол 1951 жылы 20 сәуiрде Жапонияны басып алып, шабуыл жасады. Оның мүлкi тым көп болды.
  Соғыс сегiз айға созылып, Жапония мен оның барлық отарларын басып алумен аяқталды.
  Осыдан кейiн фюрер Латын Америкасында тағы бiрнеше операция жүргiзiп, Испания мен Португалияны және басқа да бейтарап елдердi басып алды.
  Түркияны да жаулап алды.
  Үшiншi рейхтiң империясы дерлiк әмбебап болып шықты. Бiрақ әлi де жойылған КСРО болды.
  Сталин 1953 жылы наурызда қайтыс болды, содан кейiн Берия да атылды. Никита Хрущев билiктi басып алды. Сталиннiң жеке басына табынушылықты әшкерелеумен 20-шы съездi ұйымдастырған, тiптi соғыста масқара болып жеңiлген.
  Ал Гитлер шешiм қабылдады:
  - Әлемдегi соңғы тәуелсiз державаны басып алу.
  Мiне, 1956 жылы 1 мамырда Үшiншi рейхтiң дүниежүзiлiк орасан зор армиясының КСРО-ға үлкен шабуылы басталды. Тағы да соғыс және үлкен қан.
  Гитлер жақында алпыс жетi жаста едi, бiрақ каннибал тынышталғысы келмедi.
  Шекара Мәскеуге өте жақын өттi - ең қысқа қашықтықта небәрi екi жүз жиырма шақырым. Ржев бұрыннан немiс қаласы болған. Сондықтан фрицтер тiптi жазға дейiн олар КСРО астанасын алып, империяны планетарлық масштабта бiрiктiрудi аяқтайды деп күттi.
  Бiрақ Наташа бастаған төрт қыз олардың жолын кестi.
  Бикини киген сұлу, жалаңаяқ қыздар кеңестiк Калинин қаласын қорғап, 1956 жылы 4 мамырда немiс әскерлерi оны басып өтiп, шабуылға шықты.
  Алда AG сериясының немiс, пирамидалық танктерi болды. Олар күштi болды және барлық жағынан атылған кезде кеңестiк зеңбiректерге мүлдем қолайсыз болды.
  Бiрақ бұл жағдайда фашистердiң жолы болмады: оларға төрт қыз - өте күштi бақсылар қарсы тұрды. Ал бұл жауынгерлер жаумен қалай күресудi жақсы бiлген.
  Наташа жалаң аяқпен гранатаны лақтырды. Ол пирамида тәрiздi немiс танкiнiң шынжырын соқты. Салдарынан көлiк солға бұрылып, көршiсiн соққан.
  Ал екi танк те бiрден жарылып кеттi.
  Ал Наташа шырылдады:
  - Бұл менiң стратегиям!
  Оның серiгi Зоя да жалаңаяқ саусақтарымен гранатаны ұшырды. Және ол пирамидалық нацистiк мастодонның құрттарын соқты. Сол жеңiлiс керi бұрылып, көршiсiн қағып кеттi. Тағы да екi танк жарылды.
  Зоя айқайлап:
  - КСРО даңқы!
  Одан әрi от Августиндi жетелейдi. Ол сондай-ақ жалаң аяқты лақтырды, бұл өте өлiмге әкелетiн нәрсе. Ал немiс көлiгiн шынжырдан соғып жiбердi. Нәтижесiнде фашист танктерi қайтадан соқтығысты.
  Ал қызыл шашты шайтан:
  Бiз құл болмаймыз
  Жалаң аяқты лақтырайық!
  Содан кейiн Светлана жауға шабуыл жасады. Иә, соншалықты дәл және дәл. Сондай-ақ жалаңаш саусақтардың көмегiмен. Ал фашист машиналары соқтығысты. Және олар қалай жарылады.
  Ал Светлана ән айтады:
  - Менiң Отаным даңқ!
  Қыздар батыл күреседi!
  Наташа тағы да жалаң аяқпен гранатаны лақтырып, екi немiс танкiсiн итерiп жiбердi:
  - Сталинге даңқ!
  Зоя да жалаңаш саусақтарымен өлiмге әкелетiн бiрдеңенi лақтырып жiбередi де:
  - Қасиеттi Русь үшiн!
  Августина жалаңаш өкшесiмен гранатаны берiп, фашистiк мастодондарды итерiп жiберiп, сықырлады:
  - Жаңа шекаралар үшiн!
  Абыржыған Светлана ажал сыйын әсем табанының жалаңаш саусақтарымен лақтырып жiберiп, ысқырды:
  - Үлкен жеңiс үшiн!
  Қыздар пирамидалық машиналармен күрестi, өте керемет. Бiрақ мұндай үлкен күштерге қарсы не iстеуге болады? Ал ендi фашистер Калининдi толығымен қоршап алып, жауынгерлерге қоршаудан шығуға тура келдi.
  Немiстер мамыр айында Саратов, Куйбышев, Тула, Пензаны басып алып, Мәскеудi толығымен қоршап, қаланы жан-жағынан қоршап алды.
  Ал маусым айында елордаға шабуыл жасалды.
  Ержүрек төрттiк тағы да төбелесiп, жанталасып соғысады.
  Наташа кезек берiп, жалаң аяқпен гранатаны лақтырып, ән айтты:
  - Бiздiң әлемге даңқ!
  Зоя да оқ жаудырды да, жалаң аяқпен гранатаны тағы лақтырып жiбердi де, өкпесiнiң ұшымен сықырлады:
  - Жаңа Сталин менiң кумирiм!
  Содан кейiн Августин атқылайды, сонымен қатар белсендi түрде атады. Жалаңаш саусақтарымен гранатаны лақтырып, ақырады:
  - Жаңа жеңiстер болады! Жаңа жауынгерлер көтерiледi!
  Содан кейiн Светлана атып, қарсыластарын шабады. Жалаң аяқпен ол өлтiрушiнi қарсыластарына лақтырып, айқайлайды:
  - Бұл бiздiң қасиеттi соғыстағы жеңiсiмiз болады!
  Төртеуi Мәскеуде жан аямай шайқасты. Бiрақ күштер бiрдей емес. Қаланы сөзбе-сөз орда, зеңбiрек жемiндей пайдаланылған қара, сары, қоңыр жауынгерлердiң түр-түрi басып қалды.
  Ал 3 шiлдеде Мәскеу ақыры құлады... Осы кезде немiстер Қазан мен Ульяновскiнi, Горький қаласы мен Рязаньды, шынында да Орал өзенiне дейiнгi жердi басып алып, Орынборды басып үлгердi.
  Шығыстан да үлкен күштердiң шабуылы болды. 1956 жылы 4 шiлдеде Никита Хрущев өзiнiң және Саяси бюроның басқа мүшелерiнiң қауiпсiздiгiне кепiлдiк алу үшiн Үшiншi рейхке бағынуды ұсынды.
  Гитлер бұған келiстi... Соғыс екi айдан сәл астам уақыттан кейiн аяқталды. Ал күш тепе-теңдiгi әу бастан үмiтсiз болды.
  Алайда төрт қыз жеңiлiстi мойындамады. КСРО толығымен басып алынғандықтан, Гитлердi алып, өлтiруге бола ма?
  Ал 1956 жылы 9 тамызда таныс төрт қыз бала Олег Рыбаченкомен бiрге Гитлердiң бункерiне шабуыл жасауды ұйғарып, барлық уақыт пен халықтардың басты қылмыскерiн жойды.
  Осылайша, он екi жаста көрiнетiн, өте бұлшықеттi, жай ғана шорт киген төрт қыз мен ұл Кипрдегi оны таңдаған Гитлердiң резиденциясына көштi.
  Қыз жалаң аяқ және бикини киген, бала шорт киген, сонымен қатар жалаң аяқ болған. Осылайша бесеуi де сиқырмен айыпталды.
  Шабуыл үстiнде бiр бала мен төрт қыз.
  Олег Рыбаченко жалаң аяқ, балаша аяқ пульсарын лақтырып, фашистердi шашыратып жiбердi де:
  - Ресейдiң ұлылығы үшiн!
  Наташа кiндiгiнен найзағай атып, Фрицтi өртеп жiбердi, ал жалаңаш саусақтарымен отты шар ұшырып, фашистердi өртеп жiбердi және ән айтты:
  - Жаңа орыс үшiн!
  Зоя да шабуылда. Жалаңаяқ саусақтарымен ол өлтiрушi сыйлықты лақтырады. Және кеуденi ашады, одан найзағай шашады!
  Сонда ол ән айтты:
  - Иә, орысша атақ бол!
  Августин де кеудесiн ашты. Ол алқызыл емшегiнен пульсарды түсiрдi. Және ол жалаңаш саусақтарымен найзағай бүркедi.
  Және ол ән айтты:
  - Бiрiншi сұңқар - Ленин, екiншi сұңқар - Сталин!
  Ал қазiр Светлана шабуылда. Жалаң саусақпен пульсарды қалай лақтырмақ... Фашистердi талқандайды. Содан кейiн қызыл емiзiк найзағайымен. Және ол көптеген фашистердi қырады.
  Және ән айт:
  - Отан және Сталин үшiн!
  Олег Рыбаченко тағы да шабуылға шықты. Ол сиқырлы қылышпен фашистердi шауып, жалаңаш саусақтарымен найзағай жарқыратады.
  Ал бала айқайлайды:
  - Елдiң ұлылығы!
  Фашистердi қылышпен басып, жалаң аяқпен тозақ пульсарларын лақтырып жатқан Наташа айқайлайды:
  Бiз Шайтанның балаларымыз!
  Ал қыздың жалаңаш өкшесiнен өлiмшi көпiршiк ұшып кеттi. Және бәрiн балқытты.
  Зоя да шабуылда. Барлығын қылышпен жаншылады. Ал қызыл емiзiктерден отты найзағаймен Фриц сулайды. Ал жалаңаяқ саусақтарымен тозақ пульсарларын лақтырады.
  Айқайлап тұрғанда:
  - Шынайы Отан үшiн!
  Августин де шабуылда. Оның рубин емiзiктерi найзағайдың каскадтарын шашыратып жұмыс iстейдi. Ал қолдар қарсыластарын қылышпен кеседi. Ал жалаң аяқ саусақтары пульсарларды лақтырады.
  Жалынды сұлу айқайлайды:
  - Қара құдай үшiн!
  Мiне, Светлана шабуылда. Сондай-ақ терминатор қыз. Құлпынай емiзiктерiнен найзағай мен пульсарлар ұшып кеттi. Олар қыздың айналасындағылардың бәрiн өртеп жiбердi. Әсiресе фашистер зардап шектi, үшiншi рейхтiң рыцарлары.
  Ал қыз оны алып:
  - Ең ұлы Русь үшiн! Мен күресемiн!
  Бiр ұл мен төрт қыз шабуылда.
  Олар бункердiң дәлiздерiмен қозғалады. Олар фашистердi құртады. Олар Гитлерге барады. Шындығында, бұл дүниеде бұл морель алпыс жетi жыл өмiр сүре алды. Бес терминатор осылай шештi: Гитлерге жеткiлiктi, олар оны өлтiредi! Сонымен қыздар мен жiгiт қозғалады.
  Олег фашистердi семсермен шауып, жалаң аяқпен энергетикалық тромбтарды тастап, ән айтады:
  - Ұлы Руське даңқ!
  Наташа кеудесiнiң қызыл ұштарын пайдаланып, фашистердi қылышпен шауып, жалаңаш саусақтарымен пульсарларды лақтыра отырып:
  - Ақ Русь үшiн!
  Зоя шабуылда. Ол да қылышпен шауып, қызыл емшекпен фашистерге найзағай лақтырады. Және ол өзiне-өзi айқайлайды:
  - Ақ Құдай жеңсiн!
  Жалаң аяқпен пульсар сияқты ұшып кетедi.
  Мiне, Августин шабуылда. Сондай қатал және жылдам. Ол сондай-ақ қызыл емiзiктен найзағай төгедi, мысалы, корнукопиядан. Және ол фашистердi қылышпен жояды. Ал жалаңаш саусақтарымен бiрдеңе жанып, лақтырылғандай.
  Сонда қызылбас ән айтады:
  - Қара құдай жеңiстi бередi!
  Ал фашистерге қарсы шабуылда Светлана. Оларды да қылышпен шауып тастайды. Рубин емiзiктерiнен ол найзағай төгедi, ал жалаң аяқпен жарып жiберетiн пульсарларды шығарады.
  Өкпенiң басымен айқайлайды:
  - Сварогқа даңқ!
  Бесеуi құтыру, танктердi төңкеру, фашистiк бункерлердi қирату және т.б. Қарсыластарды шегiрткедей жояды.
  Олег шабуылда. Бала қылыштай шауып жатыр. Ал жалаң саусақтарымен балалардың аяқтарын лақтырады. Ал фашистер еш қиындықсыз жатып қалады.
  Содан кейiн ән айтыңыз:
  - Иә, Ұлы Русь! Мен сенiмен бiргемiн!
  Наташа да шабуылда. Фашистер өздерiн талқандап жатыр. Жалаң аяқпен пульсарларды лақтырады. Қып-қызыл емiзiк, найзағай сарқыраған.
  Және өз-өзiне ән айтады:
  - Ресейдiң ұлылығы, Сварог - менiң Мессиям!
  Зоя шабуылда. Сондай-ақ найзағай лақтырады. Ал оның рубин емiзiктерi энергия ағынынан серфинг қалтқылары сияқты дiрiлдейдi.
  Ал жалаңаяқ саусақтар, пульсарлардың отты ұйығандары өздерiн шерттi.
  Зоя айқайлап:
  - Ресей ғарышқа даңқ!
  Ал жалаңаш өкшесi үлкен масштабта алып, жойылады.
  Ал мұнда шайқаста және Августин. Жалаңаяқ саусақтарымен жауға жойқын және өлтiретiн қаруды да лақтырады. Ал оның қып-қызыл емiзiктерi пулеметтен шыққандай, жауға құтырған қуат пен жойқын ағындарды түсiредi. Мiне, қызылбас, ол фашистердi қалай жеңедi. Шын мәнiнде ғашық болу.
  Ал ол жалаңаш өкшесiн қалай ұрады!
  Және айқайлап:
  - Қара орыс құдайының күшi мен даналығы үшiн1
  Содан кейiн Светлана шабуылға шығады. Сондай-ақ фашистердi қылышпен жояды. Ал қызыл емiзiк өлiмнiң сыйлықтарын шашады. Ал ол қалай алып, ән айтады:
  - Бiздiң ұлы Ресейге даңқ.
  Ал жалаңаш өкшесiмен жауды пульсармен ұрады. Ол қылыштарды алып, кеседi ...
  Иә, Гитлердiң бес гвардиясы өте танымал шабады. Бұл шынымен қыздарға керек нәрсе.
  Ал онымен бiрге бала Олег Рыбаченко өте керемет! Ал нацистер өте әйгiлi түрде қырады.
  Бұл терминатор бала.
  Қылыш қиғаш тәрiздi. Және ол бiр айналдырып, фашистердi қылышпен шауып тастайды. Ал пульсар жалаң аяқпен лақтырады.
  Және айқайлап:
  - Еуропаның ұлылығы үшiн!
  Мiне, Наташа шабуылда. Сондай ашулы. Сондай-ақ қызыл емiзiктерден пульсарлар шығады. Және фашистердi жояды. Және мұндай өлiмге әкелетiн пульсарларды жалаң аяқпен лақтырады.
  Және ол өкпесiнiң шыңында айқайлайды:
  - Орыс құдайларына даңқ!
  Зояның өзi шабуылда. Ол барлық фашистердi қылышпен өлтiрдi. Және олардың терiсiн барабанға кесiңiз. Немесе електен. Ал фашистердiң қолына түскендей жалаңаш өкшесiмен бағынады. Ал қызыл емiзiктерден энергия ағындарымен зарядтаңыз. Нацистер шынымен зардап шегуi керек.
  Ал Зоя өзiне-өзi айқайлайды:
  - Киелi Русь үшiн!
  Содан кейiн Августин одан да белсендi болды. Ол сондай-ақ жалаңаяқ саусақтарымен пульсарларды ұшырды. Және найзағай жарқылындай қызыл емiзiктен. Ал жалаңаш өкшесiнен найзағай жарқылдаған пульсарды шығарады.
  Және айқайлап:
  - Қара Құдайдың рақымы бiзбен бiрге!
  Ал қызыл шайтан жауды алып, шапалақтайды.
  Мiне, Светлана шабуылда. Жай ғана ашық түстi гүл болған қыз.
  Фашистер сенiмдi түрде жанады. Ал рубин емiзiктерiнен осындай пулемет жарылыстарын жiбередi. Бүкiл ғаламды отқа жағуға болады. Олар оны алды, олар барлық фашистердi өртеп жiбердi.
  Иә, Гитлер қиын болады, өйткенi мұндай күш оған қарсы.
  Бiрақ Светлана айқайлады:
  - Ал, Ақ Құдайдың махаббаты бiзбен бiрге!
  Өзiне бес қимыл. Фашистердi аямай талқандайды. Және тозақтық жоюды көрсетедi. Мiне, осындай қыздардың жолын кесуге кiм батылы барады, ол өледi.
  Олег шабуылда. Барған сайын бала Гитлердiң кеңсесiне келедi. Ол қылыштарын қалай жабайы езедi. Ал баланың жалаң аяқтары пульсарлар шығарады.
  Иә, фашистердiң жолы болмады, олар осындай ептi қыздармен, жiгiтпен араласты.
  Мiне, Наташа алқызыл емiзiктерiнен осындай отты тұманды шығарады. Қаншама фашист өртендi. Бұл қыз, нағыз терминатор бар.
  Мiне, жауға жалаңаш саусақпен өлтiрушiнi қалай жiберу керек. Және арнайы сиқыршы.
  Осыдан кейiн Наташа дiрiлдейдi:
  - КСРО даңқы!
  Зоя да шабуылда. Мұнда құлпынай емiзiктерiнен отты ағын бередi. Және қарсыластарын жеңедi. Және бұрылыстан кейiн кезек бередi. Ал ол қызыл емiзiк алып, жауға оқ жаудырады.
  Ал жалаңаш саусақпен жауға тиедi.
  Сонда ол ән айтады:
  - Бiздiң Жерiмiздiң даңқы!
  Одан әрi Августиннiң шабуылында. Сондай-ақ жабайы жағында. Қарсыластарына соққы бередi. Және қызыл емiзiктердi жауларға лақтырады, өте жанып тұрған дискiлер. Олар фашистердi өртеп күлге айналдырады.
  Ал жауынгер айқайлап:
  - Үлкен жеңiс үшiн!
  Бiрақ шабуылда Светлана. Сондай қатал және агрессивтi. Ол жалаң аяқтарымен Фрицтi жабады. Құлпынай емiзiктерiнен, ол өте өлiмге әкелетiн нәрсе шығарады.
  Және ол фашистердi алып, оларды өртедi, содан кейiн шаң.
  Қыз оны алып, айқайлады:
  - Күштi, орыс құдайлары үшiн!
  Бесеуi алып, Фюрердiң кеңсесiне кiрiп кеттi. Гитлер қартайған. Сұр шаш пайда болды, маңдайда тақыр дақтар пайда болды. Бойы қысқа адам. Қыз бен жiгiттiң алдында тiзерлеп жығылды.
  Наташа оның жалаңаш, қанды аяғын оның қолына итерiп жiберiп, айқайлады:
  - Иттi сүй!
  Гитлер сүйiп қорқып кеттi...
  Зоя да фюрердi жалаңаш өкшесiн сүйуге мәжбүрледi. Гитлер бағындырылды.
  Сосын Августиннiң де жалаңаш, дөрекi табанынан сүйдi. Ол бiраз пiсiрдi.
  Светлана да оның жалаң аяғын сүюге мәжбүр болды. Содан кейiн фюрердiң қыздары оны қолдары мен аяқтарынан алды. Ал олар тартқанда төртке бөлiндi.
  Гитлер 1956 жылы 9 тамызда ауыр соққыдан қайтыс болды.
  Бүкiл әлемдi жаулап алған барлық дәуiрлер мен халықтардың ең iрi қылмыскерiнiң билiгi аяқталды.
  Ұлы және қанды диктатордың орнына Гиммлердi алмастырған Шелленберг келдi. Ал жасанды ұрықтандыру арқылы алынған Гитлердiң ұлдарының ең қабiлеттiсi ресми мұрагер болып жарияланды.
  Бiрақ... Билiк үшiн күрес басталып, Шелленбергтi Мейнштейн құлатып, қанды шайқастар басталды.
  
  ТОЗАҚ ТЕРМИНАТОРЫ КЛИП
  1942 жылдың көктемiнде немiс мамандарының бiрi немiстiң жалған құжаттарында тот баспайтын болаттан жасалған қыстырғышты, ал орыстар қарапайым темiрдi ғана пайдаланатынын анықтады. Сосын ол мұны жоғары қолбасшылыққа жеткiздi.
  Осыдан кейiн бұл нюанс ескерiлдi және немiс агенттерi әлдеқайда жиi сәтсiздiкке ұшырай бастады.
  Нәтижесiнде Фриц Сталинград маңындағы флангтарға шабуыл жасау жоспарларын ашты. Ал әскерлер қайта топтастырылды. 19 қарашада шабуыл басталғанда Қызыл Армия өте мықты қорғанысқа тап болды. Оның үстiне, шабуыл күнi ауа-райы ұшпайтын болып шықты, бұл авиацияны мүгедек етiп, артиллериялық дайындықтың әсерiн азайтты.
  Немiстер содан кейiн төтеп бере алды, ал ұрыс бiр айдан астам уақытқа созылды, Қызыл Армия көп табысқа жете алмады.
  Африка да аздап ерекшеленедi. Роммель Еуропадан қосымша күштер алды және американдықтарға қарсы керемет шабуыл жасай алды. Жүз елу мыңнан астам аз дайындалған және тәжiрибесiз американдық сарбаздар тұтқынға алынды. Ал Роммель әскерлерi Алжир мен Марокконы да басып алды.
  Осыдан кейiн АҚШ Вермахтпен бiтiмге келудi сұрады. Американың соғыстан шығуын пайдаланған немiстер Роммельдi одан әрi нығайтып, Ливия мен Египетте Англияны жеңдi. Сонымен бiрге, қыста немiстер Ленинград маңындағы Қызыл Армияның шабуылын тойтарып, Сталинград маңында, Ржев-Сычов бағытында шабуыл жасаудың жаңа әрекетiне тойтарыс бердi. Көктем салыстырмалы түрде тыныш өттi. Қыста табысқа жете алмаған КСРО күшiн үнемдедi. Ал немiстер Африка мен Таяу Шығыста алға жылжыды. Египет, Ирак және Кувейт құлағаннан кейiн басып алынды. Сирияның бiр бөлiгiн Түркия басып алды. Ол Ұлыбританиямен соғысты.
  Жазда да шығыс майданда тыныштық орнады. Фашистер Суданда iлгерiлеп, Иран мен Таяу Шығысқа қарай жылжыды. Тамыз айында ғана сталиндiк әскерлер Сталинград маңында алға ұмтылды. Бiрақ олар тағы да немiстiң қатал қорғанысына тап болды.
  Құрыш тесетiн, дәл және жылдам атылатын зеңбiрегi бар "Пантера" қорғаныс ұрыстарында өзiн ерекше көрсеттi.
  Немiстер қырық үшiншi жыл бойы шығыста қорғаныста өттi. Бұл арада олар Африканы басып алып, Иран Үндiстанға кiргеннен кейiн жапондармен бiрiгiп кеттi.
  Қыста Қызыл Армия алға жылжымады. Сталин бейбiтшiлiктiң мүмкiндiктерiн зерттедi. Ал немiстер ағылшын отарларын сiңiрдi. Черчилль ауырып қалды және өзiн сенiмсiз сезiнiп, колониялардан айырылғаннан кейiн немiстермен бiтiмге келдi. Бұл шығыстағы фашистердiң қолын шештi.
  Ал 1944 жылдың мамырында Вермахттың Каспий теңiзi бағытында шабуылы басталды.
  Ұрыстарға "Пантера" -2 және "Жолбарыстар" -2 қатысты. Бұл машиналар өздерiнiң күшiн көрсеттi, бiрақ ең бастысы реактивтi ұшақтар болды, олар ендi тең емес. Атап айтқанда, ME-262 және XE-162.
  Иә, көптеген арабтар, африкалықтар, үндiлер жаяу әскерге алынды. Бұлар зеңбiректiң жемiндей алға шықты.
  Ал, шайқаста ше!
  Мәйiттердi лақтырып жатқан жау Каспий теңiзiне өтiп, Кавказды құрлықпен жоққа шығарды. Ал түрiктер оңтүстiктен, Роммельдiң әскерлерi соққы бердi.
  Толық тосқауыл...
  Вермахт шабуылға үш жүзден астам дивизияны тастады, негiзiнен шетелдiктер. Және ол айтарлықтай жетiстiктерге жеттi.
  Қызыл Армия ерлiкпен шайқасты.
  Әсiресе Наташа, Зоя, Августин және Светлана деген төрт қыз.
  Олар әсiресе жалаң аяқпен жауға өлiм сыйлықтарын лақтырған.
  Бiрақ тiптi батыл төрт және әдемi бақсылар да, жалпы алғанда, дәрменсiз болып шықты.
  Жаз бойы Кавказ толығымен басып алынды. Күзде фрицтер оңтүстiктен алға қарай Саратов пен Куйбышевтi де басып алды. Сондай-ақ Орал, Гурьев және Орынборға жақындады.
  Қыста олар тоқтады. Уақытша тыныштық орнады. Тек Орынбордың өзiнде шайқастар болды. Бұл қала қайтадан аңызға айналды. Олар Емельян Пугачевтiң дәуiрiн есiне алды.
  Фюрер бiраз уақыт Америка Құрама Штаттарымен және Ұлыбританиямен түпкiлiктi бейбiтшiлiк туралы келiссөздер жүргiзуге тырысты. Содан кейiн олар Жапониямен соғысты жалғастырды. Сәтсiз болса да. Теңiздегi самурай бiрнеше жеңiске жеттi.
  1945 жылдың көктемiнде 20 сәуiрде Мәскеуге шабуылмен "Кремль" операциясы басталды.
  Ұрыс өте тартысты болып шықты. Немiстер қанды шайқастарға тартылды. Кеңес әскерлерi ерлiкпен шайқасты. Соған қарамастан, үш айлық қыңыр шайқастардан кейiн реактивтi ұшақтарды, соңғы E сериялы танктердi қолданып, немiстер Мәскеудi қоршап алды. Басқа бағыттарда олар Тамбовты, Пензаны, Ульяновскiнi алып, Уфаға қарай iлгерiлей алды.
  Тамызда Рязань құлдырап, Мәскеумен арадағы айырмашылық одан да кеңейдi.
  Сталин бейбiтшiлiктi кез келген жағдайда ұсынды. Фюрер бұған мән бермедi. Бiрақ Мәскеу желтоқсанға дейiн шыдады, ақырында ол алынды.
  Фриц жыл соңына қарай Горькийдi де, Қазанды да басып алды.
  1946 жылы мамырда қысқы демалыстан кейiн Фриц Оралға көштi. Ұрыстар қазiрдiң өзiнде қарқынды жүрiп жатқан жоқ. Көптеген генералдар опасыздық жасап, шайқассыз берiлдi. Иә, Сталиннiң өзi инсульт алды және соғысқа дайын емес едi.
  Свердловск алынғаннан кейiн КСРО үкiметi Новосiбiрге көштi.
  Бiрақ Вермахт әскерi олардың соңынан ердi.
  Қалалар жыл бойы басып алынды. Новосiбiрдi жаулап алғаннан кейiн Сталин жеке қауiпсiздiгi үшiн берiлуге келiстi.
  Көп ұзамай Жапония мен Америка Құрама Штаттары арасында бейбiтшiлiк келiсiмi жасалды. Англия мен Америка, сайып келгенде, Вермахттың барлық жетiстiктерiн мойындады.
  Гитлер көптеген аумақтарды басып алып, жапондықтармен бiрге өзiнiң отарлық империясын құрды.
  Бiрақ оған баруға көп уақыт болмады. 1957 жылы 20 сәуiрде бақсы қыздар фюрерге қарсы операция жасауға шешiм қабылдады. Қазiрдiң өзiнде орта жастағы диктатордың резиденциясында төрт бақсы шабуыл жасады.
  Бикини киген жауынгерлер қолдарында сиқырлы қылыштарды ұстап, жалаң аяқтарымен найзағай мен пульсарларды лақтыруда.
  Наташка жел диiрменiн жүргiзiп, фашистердi кесiп өтiп, жалаң аяқ саусақтарымен энергияның ұйығышын лақтырып, айқайлады:
  - Отан даңқы!
  Зоя сиқырлы қылыштармен шауып тастады. Ол фашистердiң қарындарын жарып, шырылдады:
  - Жаңа шекаралар үшiн!
  Ал жалаңаяқ саусақпен пульсарды қалай босатуға болады.
  Содан кейiн Августиннiң шабуылында. Ол сиқырлы қылыштары бар диiрмендi де басқарады. Сосын жалаң аяқпен өлiмге әкелетiн нәрсенi лақтырады.
  Сонда қызыл гарпи айтады:
  - Қара құдай үшiн!
  Келесi шабуылда Светлана. Ол сондай-ақ қылышпен кесiп, жалаңаш саусақпен найзағай ойнап, фашистердi кесiп өтедi.
  Содан кейiн Наташа шабуылға шығып, Гитлердiң оққағарларын кесiп тастады және айқайлады:
  - Ал мен болсам, нацисттердiң бәрiн шауып тастаймын!
  Ал пульсар қыз сияқты жалаң аяқпен, ол лақтырады.
  Мiне, Зоя шабуылда. Қылыш иiрудi ұнатады, ет кеседi. Ал жалаңаш саусақтарымен ол найзағайды шығарады.
  Сонда ол айғайлайды:
  - Менiң супер қызым бар!
  Одан әрi Августиннiң шабуылында. Ол да айналады... Және ол кеудесiнен бiр-екi найзағай түсiрдi. Жалаң аяқпен пульсар лақтырып, айғайлайды:
  - Мен супер жауынгермiн!
  Ал оның қызыл шашы пролетарлық тудай желбiредi.
  Мiне, Светлана шабуылда.
  Оның қылыштары айналып, жалаң аяқ күш-қуат шашып, кiндiгiнен найзағай ұшады.
  Қыз ән айтады:
  - Айдаһарды шауып, фюрердi өлтiремiз!
  Наташа да шабуылда қылыштарын сермеп, фашистердi қырып тастайды. Оның жалаң аяқтары өлiмге әкелетiн снарядтарды лақтырады.
  Ал табыт фашист гвардиясында жүредi.
  Ал қыз өз-өзiне ән айтады:
  - Мен жойғыш күрескермiн,
  Ал ұлы терминатор...
  Атомды бiрден ыдыратып,
  Және қабырғаға тiрел!
  Зоя шабуылға шығып, оны алып, жалаңаш саусақтарымен лақтырып жiбердi, төбенi үрлейдi.
  Және қалай ән айту керек:
  - Ғарыштық қашықтыққа даңқ!
  Тағы да оның қылыштары жауларды ұсақ-түйек сынықтарға және жыртылған ет кесектерiне айналдырды.
  Мiне, Августиннiң қозғалысында. Ол фашистердi қалай жеңедi. Ал қанды ет кесектерi жан-жақта ұшады.
  Жалаңаяқ қыз да пульсарға көнiп, үредi:
  - Мен керемет сұлумын! Оны бәрi жақсы көредi!
  Мiне, Светлана қозғалуда. Ол сондай-ақ кiндiктен найзағай шығарады. Ал жалаң аяқпен пульсар фашистерге түседi. Ал оның қылыштары, жай ғана жазалаушылар.
  Сонда қыз шырылдап:
  - Отан даңқы!
  Наташа қатты ашуланады. Фрицке шабуыл жасайды. Оларды ұсақтап, жалаңаш өкшесi бар отты көпiршiктердi лақтырады.
  Және өз-өзiне ән айтады:
  - Бiздiң үйге даңқ!
  Сондай-ақ ол кiндiгiнен бiр түйiр қуат түсiрдi.
  Зоя семсермен жел диiрменiн жүргiзедi. Бiр топ фашистердi қырып тастайды. Содан кейiн, жалаңаш саусақпен бiрге, ол жауға лақтырады. Қарсыластарды жан-жақты таратыңыз.
  Сонда ол ән айтады:
  - Орыс патшаларына даңқ!
  Мiне, Августин қатал шабуылда. Қарсыластарды қысқартады. Ендi оның жалаң аяғы найзағай лақтырады... Ал оның жалаңаш кiндiгiнен пульсар ұшып шығады. Және Гитлердiң оққағарлары бағытында шашыраңқы.
  Сонда қызыл шашты қыз әндедi:
  - Менен рақым күтпе!
  Светлана да шабуылда... Қарсыластарды шабу, талқандау. Кiндiктен найзағай лақтырады. Жалаңаш саусақтармен, жарқырағандай, энергияның тұтас каскадтары ағып жатыр.
  Және өзiне ән айтады:
  - Мен өте ризамын
  Мен маймылдан да салқынмын!
  Наташа да шабуылда ... Ол қылышпен қалай кеседi. Ал жалаң аяқпен қанiшер iске қосылады. Мiне, кiндiктен найзағай ұшады.
  Сонда қыз айқайлап:
  - Отан даңқы үшiн!
  Артынан Зоя келедi. Ол сондай-ақ жауларды жояды. Аузының арғы жағынан найзағай ойнайды. Ол кiндiгiмен энергияның тоқырауын шашады. Және ол өзiне-өзi айқайлайды:
  - Мен лақтыру чемпионымын!
  Ал жалаң аяқ айналуды ұнатады.
  Одан әрi Августин шабуылда. Ол фашистердi қылышпен шауып, оларды кiшкентай салатқа кеседi. Ал жалаң аяқпен пульсар сияқты лақтырады. Тiптi кiндiктен екi найзағай... Ал он шақты фашист сол жерде қуырылған!
  Жауынгер ән айтады:
  - Анамның атымен!
  Тағы да, пульсар соққандай жалаң аяқ!
  Содан кейiн шабуылда Светлана. Бұл салқын бола алмайтын қыздың түрi. Бұл жауынгер оны алып, жалаң аяқпен найзағай лақтырады. Ал жойылу көпiршiктерi кiндiктен ұшып шығады. Жауынгер осылай айқайлайды:
  - Тоқылдақтың қашауы бар екен деп таң қалдым!
  Наташа қозғалыста. Айналдырып, он шақты фашист кесiп тастады. Ал қыз әлi күнге дейiн жалаңаш саусақтарымен жойылатын өнiмдi шығарды. Кiндiктен найзағай ойнап, ән айтты:
  - Мәңгiлiк менiң, әлемдегi ең үлкен патша!
  Ал қыздың жалаңаш өкшесiнен пульсар ұшып кеттi.
  Зоя қозғала бердi. Ол оны қылыштарымен алып, шауып тастады. Дұшпандар жаншылды, жақұт көздерiн қысты. Ал кiндiктен қуат тiрегi. Ал жалаңаяқ жойылу пульсарлары.
  Және қалай ән айту керек:
  - Мен чемпион боламын!
  Содан кейiн Августиннiң қозғалысында ... Оның қылыштары, диiрмендердiң жүздерi сияқты. Ол ойланбастан өзiн кесiп тастайды. Ал кiндiктен сиқырлы оттан өткiр жебелер шығады. Ал қыздың жалаң аяқтары осындай жойылу сыйларын бередi.
  Ал қызылбастың өзi айқайлайды:
  - Үлкен чемпионат!
  Светлана да сыйлық емес. Ол оны алып, жалаң аяқпен сынған стақанның сынықтарын лақтырды. Ал жиырма шақты фашист өлiп жатты. Ал кiндiктен қалай тұтас сызық бередi. Ол барлық фашистердi еш қиындықсыз қырып тастайды.
  Және көзiн қысып:
  - Мен үлкен арманмын!
  Наташа үштiк жел диiрменiн сиқырлы қылыштармен айналдырады. Ол сыйлықтарды жалаңаш саусақпен алып, лақтырады. Жалаңаш өкшесiмен оттысы бiрнеше көпiршiктер бередi ...
  Ал кiндiктен тұтас найзағай сарқыраған.
  Сонда ол ән айтады:
  - Лазерлiк қылыш,
  Жауларды кескiсi келедi!
  Зоя шабуылда. Ал оның қылыштары нағыз алмас бұрғылары. Фрицтi жүз фунттың қабығы сияқты ұсақтаңыз. Бiрақ қыздар жалаң аяқты алып, қанды бiрдеңе лақтырған кезде.
  Содан кейiн алып, сынды.
  Зоя айқайлады:
  Бiз жаңа чемпионмыз!
  Мiне, Августин қозғалыста. Ол жауларды қалай кеседi. Ал оның қылыштарының тербелiсi бәрiн кесiп тастайды.
  Ал жалаң аяқпен өлiмнiң түрлi сыйлықтары ұшып кетедi.
  Августин ән айтты:
  - Менiң қасиеттi найзағайым!
  Оның аузынан от шығады!
  Мiне, Светлана қозғалуда. Кiндiктен қанды күштiң сыйлығы шығарылды.
  Сонда қыз ән айтты:
  - Мен абсолюттi чемпионмын!
  Ол жалаң аяқтарын алып, пульсар жiбердi. Ал оның көмейiнен тозақ оты ұшып кеттi. Ал ендi жалаңаш өкшесi көпiршiктерге көндi.
  Ал кiндiктен өлiмшi және қанды найзағай ұшады.
  Наташа қылыштарды да қолданған. Көптеген фашистердi қырды. Және найзағаймен кiндiктен қалай шығарылады. Фюрердiң оққағарларын ұсақ-түйекке бөлiңiз.
  Осыдан кейiн ол ән айтады:
  - Отан мен Бостандық үшiн соңына дейiн!
  Ал жалаңаш саусақпен мүлдем өлiмге әкелетiн нәрсе босатылады.
  Зоя жауларға шабуыл жасап, тiстерiн шымырлатып:
  - Жабайы экипаж! Жауды талқандаңыз!
  Оны да жалаң аяқпен лақтырып жiбередi. Ал кiндiктен осындай өлiм кезектерi шықты.
  Қыз айқайлап:
  - Үлкен ұят!
  Содан кейiн Августин көштi. Ол сондай-ақ изумруд көздi жарқыратты. Және ол кiндiгiнен бiр топ найзағай лақтырды. Ол жалаң аяқпен жауға аттанды.
  Және ол қылышпен ұрып, айқайлады:
  - Мен әлем чемпиондарынан жоғарымын!
  Содан кейiн шабуылда Светлана. Сөйтiп, бәрi бастырып, шабады. Және ол сондай сымбатты және ұялшақ қыз. Сондай-ақ кiндiктен, тура мағынасында, пулемет жарылған ұшады. Және талай фашисттi құлатады. Ал жалаң аяқ осындай энергия шоғырларын ағындарға шашады.
  Жауынгер ән айтты:
  - Мақсат жақын!
  Ал лақтыру үшiн күш жинаңыз!
  Иә, ақырында төртеуi Гитлердiң кеңсесiне баса-көктеп кiрдi. Оның барлық күзетшiлерiн өлтiрдi. Ал бiрiншi нөмiрлi фашист төсек астынан суырылып шықты.
  Гитлер ырылдап:
  - Мен Польшаға беремiн!
  Наташа мысқылмен сұрады:
  - Әлде Кавказ болуы мүмкiн бе?
  Фюрер айқайлады:
  - Иә, кем дегенде екi Кавказ, тек өлтiрме!
  Қыздар бiр ауыздан жауап бердi:
  - Бiздiң аяғымызды сүй!
  Гитлер еңiреп, алпыс сегiзге ендi ғана толған едi, тiзесiн басып, жалаң аяқ, дөңгелек өкшелi қыздарды сүйдi. Олар күлiп, күлдi.
  Фюрер қыздың шаң басқан, қанды табанын үш рет сүйдi.
  Осыдан кейiн Наташа Гитлердi оң қолымен жалаңаш саусақтарымен, Зояны сол қолымен, сонымен қатар жалаң аяқпен алды. Августина мен Светлана фюрердi жалаңаш саусақтарымен тобықтарынан ұстап алды.
  Осыдан кейiн қыздар барлық уақыттағы және халықтардың ең үлкен қылмыскерiн жан-жақты тартып, оны алып, бөлшектеп тастайды.
  Гитлердiң екi қолы да, аяғы да жұлынып, ауыртпалықтан айдаһар билеушiсi сол жерде қайтыс болды.
  Сол кек өлтiрушi мен әлем тарихындағы ең ұлы жазалаушыны тапты.
  Мiне, ертегi аяқталды, бiрақ бұл планетада бұл қорқынышты шындыққа айналды және кiм тыңдаса да орындалды!
  
  
  ГИТЛЕРГЕ ҚАРСЫ СЫЙҚЫЛАР
  Қырық бiрiншi жылы Гитлер Крит аралын басып алғаннан кейiн КСРО-ға бару туралы ойын өзгерттi. Сталиннiң Югославияға шабуылы кезiнде Германияға шабуыл жасамағаны фюрердi шығыстан соқтығысудың жоспары жоқ екенiне сендiрдi.
  Сонымен қатар, алдын ала болжам бойынша шығыста оңай жеңiс болмайды, ол жаққа бармаған жөн.
  Фриц Роммельдiң тобын нығайтты және Түркияны әскерлерiн Таяу Шығысқа жiберуге көндiре алды. Ағылшындар Мысырда мүлде жеңiлiп, Ирак пен Таяу Шығыстан қуылды. Көп ұзамай Франко Гибралтарды басып алуға келiстi.
  Осыдан кейiн немiстер Африкаға, одан әрi Таяу Шығысқа әскерлерiн еш қиындықсыз жiбере алды.
  Пал Үндiстан. Осыдан кейiн, қажетсiз проблемаларсыз, небәрi алты айдың iшiнде Қара құрлық басып алынды. Ал оның шарықтау шегi Ұлыбританияға қарсы шабуыл және 1942 жылдың қарашасында туған елге әскерлердiң қонуы болды.
  Екi аптада Англия құлады. Ал Фриц ақыры шығыс жарты шарда орнықты.
  Бiрақ АҚШ-пен соғыс әлi де жалғасып жатты. Ал ол мұхиттың шалғайлығы мен әскерлердi тасымалдаудағы қиындықтарға байланысты созылды.
  Африканың, Азияның және Австралияның едәуiр бөлiгiнiң ресурстарына сүйенген немiстер үлкен флот құруда. Жапониямен бiрге олар да сүңгуiр қайық соғысын жүргiзуде.
  Қырық үшiншi, қырық төртiншi жыл теңiздегi шайқастарда өттi. Исландия мен Гренландия басып алынды. Қырық бесiншiде "Е" сериялы танктерi бар немiстер Канадаға келiп, Аргентинаға күштерiн шоғырландырды.
  Олардың жоспарлары осындай болды. Ұзаққа созылған байланыс Америка Құрама Штаттарына шабуыл жасауды қиындатқанымен.
  Бiрақ қыркүйекте Канаданың көп бөлiгi басып қалды.
  Немiс және жапон әскерлерi Америка Құрама Штаттарының солтүстiк аймақтарына кiрдi.
  Бiрақ содан кейiн Фрицтi төрт қыз қарсы алды.
  Моника, Лея, Гертруда және Анджелина.
  Соғысқа төрт ару шықты. Моника, Лия, Гертруда аққұбалар, ал Анджелина қызыл.
  Ал қыздар үшiншi рейхтiң үлкен армиясын жойсын.
  Олар пулеметтен оқ жаудыруда.
  Мұнда Моника жалаң аяқпен граната лақтырып, ән айтады:
  - Менiң күш-қуатыма даңқ! Барлығын шауып тастады!
  Лея кезек бередi. Ол сондай-ақ жауларын шабады және өкпенiң жоғарғы жағында сықырлайды:
  - Менiң әскерiм күштi!
  Ал жалаң аяқпен өлiм сыйлығын лақтырады.
  Жалынды немесе қызыл шашты Анджелина жалаңаш саусақтарымен және дiрiлдеп өлiм сыйын бастайды:
  - Менiң жеңiсiм!
  Және де кезек бередi!
  Әрi қарай, Гертруда қазiрдiң өзiнде жалаң аяқпен өлiмдi соғып жатыр және қалай саңырау етiп айғайлайды:
  - Мен чемпионмын!
  Және қайтадан өлтiрушi желiнi iске қосады.
  Моника фашистiк ордаға тағы да оқ атып, ән айтады:
  - Менiң әлемiм даңқ!
  Ал жалаңаш саусақтарымен ол өлiмге әкелетiн сыйлықты лақтырады, қарсыластарын талқандайды.
  От пен Леяны басқарады. Ол өте ақылды қыз. Ал жалаң аяқ жауға граната лақтырғандай.
  Ал қыз айқайлап:
  - Мен АҚШ-тың гипер жауынгерiмiн!
  Содан кейiн Анджелина атып кетедi. Мұны өте ұқыпты жасайды. Оның жалаңаш саусақтарынан өлiмге әкелетiн сыйлық ұшады.
  Ал сұлу қыз айқайлап:
  - Мен әлемнiң абсолюттi чемпионы боламын!
  Ал жауынгер оның ұзын тiлiн қалай көрсетедi!
  Содан кейiн Гертруда тырысты. Сондай-ақ кезек қалай бередi. Содан кейiн ол жалаңаш саусақпен өлiм сыйлығын лақтырады.
  Және барлық қарсыластарды ет қалдықтарына шашыңыз.
  Осылайша төрт қыз белсендi жұмыс iстеп жатыр. Қысым, жау әскерi таусылғаны анық.
  Жоқ болғанымен, күштi танктер пайда болады, E сериясы.Ал, қыздар оларды күтуде.
  Моника жалаң аяғымен гранатаны лақтырып, сықырлайды:
  - Бiз ғарышта соғысамыз!
  Оның жалаңаш өкшесiнен өлiм сыйы E-50 құртынан секiрдi. Бұл көлiк зақымданып, тоқтап қалған.
  Жауынгер айқайлайды:
  - Тамаша!
  Келесi Лея шайқаста. Сондай-ақ жалаң аяқпен, ол өлiм сыйлығын лақтырған кезде. Жауды талқандайды. Ал резервуар тарылып қалды.
  Ал жауынгер айқайлап:
  - Мен бикини киген қызбын!
  Келесi орында Анджелина. Ол да жалаң аяқпен Е-75-ке граната лақтырады, немiс вампирi қиналады.
  Ал жауынгер айқайлайды:
  - Супер класс көрсететiн менмiн!
  Ал Гертруда төбелеседi. Сондай-ақ аяушылық пен күмәндi бiлмейтiн жауынгер.
  Сұлу оны алып, сықырлап:
  - Үлкен регата!
  Ал жалаң аяқтан өлiмшi граната ұшып кеттi.
  Моника тағы атып тұрып:
  - Пилотаж және экипаж!
  Оның жалаң аяқ-қолы да алып, ажал ағыны лақтырады. Және барлық жауларды жойыңыз.
  Осыдан кейiн жауынгер вякнет:
  -Мен супер қызбын!
  Ал Лея - шайқаста нағыз қаһарман. Және жауларға соққы беру. Ал жалаң аяқпен гранатаны лақтырып, қалың жауды алып, жарып жiбередi. Ал айқайлаған соң:
  - Мен сол супермен қызбын!
  Ал шайқаста Анджелина да жалаң аяқпен өлiм сыйын лақтырады. Жауды жыртып, жырлайды:
  - Тозақ, мен жынмын!
  Қарсыласқа оқ жаудырыңыз.
  Мiне, Гертруда допта. Ешқандай рәсiмсiз, немқұрайлылықсыз өзiн-өзi атып тастайды. Ол оны алып, жалаңаш саусақтарымен жойылып, жауларды жарып жiбередi. Бұл өте ұрыс па?
  Төрт қыз рыцарлар немесе перiштелер сияқты шайқасты. Бiрақ әр нәрсенiң шегi бар. Осылайша жауынгерлер шегiндi ...
  Қырық бесiншi жылдың күзi мен қысы, Қыңыр шайқастарда өттi. Күштер тең емес едi. Немiстердiң E сериялы танктерi Шермандардан және тiптi кiшкентай Першингтерден де күштiрек. Ал реактивтi авиацияның теңдесi жоқ. Тiптi кез келген атыс қаруына мүлдем зиянсыз дискiлiк ұшақтар пайда бола бастады.
  Осылайша, АҚШ-ты бiртiндеп Үшiншi рейхтiң барлық шетелдiк бөлiмшелерi басып алады.
  Американың көп бөлiгi күзде және қыста басып алынады. Оған қоса, АҚШ-тың оңтүстiгiндегi көтерiлiстер, немiс тамыры бар генералдардың сатқындығы. Сондай-ақ жаңа пулеметтердiң, тiптi Вермахттың жерасты танктерiнiң сөзсiз артықшылығы.
  Ал 1946 жылдың сәуiр айының көктемiнде Үшiншi рейхтiң ордасы Вашингтон мен Нью-Йорктi қоршап алып, басып алғаннан кейiн Америка Құрама Штаттары бағынышты.
  Осылайша соғыстың тағы бiр бетi ашылды.
  Бiрақ 1947 жылы мамыр айында тағы бiр шайқас басталды, бұл жолы Жапониямен.
  Ал КСРО-ға қарсы науқан тағы кейiнге шегерiлдi.
  Ендi мiне, АҚШ-тан келген төрт қыз тайынбай, жаумен қайтадан соғысуда.
  Жаз қырық жетi және ыстық, бикинидегi жауынгерлер. Және олар өздерiмен күреседi.
  Моника жалаң аяғымен гранатаны лақтырып, сықырлайды:
  - Мен терминатормын!
  Және кезек бередi.
  Лея да түсiредi және өте жақсы ойнайды. Тағы да оның жалаң аяқтары бiрдеңе лақтырады. Және олар құртады.
  Ал қыз айқайлап:
  - Жауынгерлiк пилотаж!
  Одан әрi Анджелина атқылап жатыр. Қарсыластарды жеңедi. Оларды топ-тобымен қуып жiбередi. Оның жалаңаш саусақтары тағы да қатыгездiкпен өлтiретiн нәрсенi лақтырады.
  Жауынгер айқайлайды:
  - Мен болат тырнақпын!
  Ал Гертруда өзiн атып, жауларды шабады. Одан кейiн жалаң аяқпен ажал сыйын лақтырып, күбiрледi:
  - Әскери тақырып және математика!
  Тағы да, ол қалайша бәрiн алып, ессiздiкке ұшырайды!
  Иә, төртеуi төбелеседi. Бiрақ күштер бiрдей емес. Е-50 U сериясының жаңа танктерi, орналасуы тығызырақ, биiктiгi екi метрден аз және 170 бүйiрлiк сауыт, 250 мм маңдай және 1800 ат күшi бар қозғалтқышы бар салмағы алпыс бес тонна.
  Мұндай жапондарға қарсы тұрмаңыз. Сондай-ақ ешқандай салтанатсыз колобок сияқты жаудың барлық ұшақтарын жойып жiберетiн МЕ-462-ге қарсы.
  Және қарсы, сондай-ақ ұшатын дискiлер. Және олар бәрiн бұзады.
  Қысқасы, алты айдың iшiнде Жапония толығымен жеңiлiп, оның барлық колониялары басып алынды.
  Ал не болды. Фюрер көп ұзамай КСРО-дан басқа әлемнiң барлық елдерiн жаулап алды.
  Осы уақытқа дейiн бәрi азды-көптi бейбiт болды. Бiрақ содан кейiн Сталин қайтыс болды, ал Никита Хрущев билiктi басып алды. Үшiншi рейхпен тағы да күрделi қарым-қатынастар.
  КСРО ядролық қару жасап жатқанын айтпағанда. Сондай-ақ бұрынғы саясатты айыптаған жиырмасыншы съезд өттi.
  Ал 1956 жылы 22 маусымда Үшiншi рейх онсыз да орта жастағы, бiрақ өте агрессивтi Гитлердiң бұйрығымен басып кiрудi бастады. Оның ордасы жылдам жеңiске үмiттендi, бiрақ оны күтпеген тосын сый күтiп тұрды!
  Вермахт әскерлерiмен соғысқа төрт американдық қыз ғана емес, төрт орыс арулары мен бақсылары да шықты. Әскердiң әртүрлi салаларындағы қыздардың тұтас тобы, сонымен қатар барлық ведьмерлер!
  
  НАПОЛЕОН АЛЕКСАНДР I-НIҢ КЕҢЕСI
  Наполеон Ресейге бармады және жалпы Александр Бiрiншiнiң сiңлiсiне үйлендi. Бұл тарихта бiраз өзгерiстерге әкелдi.
  Бiрiншiден, патшалық Ресей Австрияға қарсы соғысып, Галисияны басып алды. Екiншiден, Франция Италияны ұйымдастырып, оған Наполеонның ұлы мен орыс ханшайымын қойды.
  Содан кейiн Ресей мен Франция Түркияны жаулап, екiге бөлдi.
  Одан әрi бiрлескен күш-жiгермен Ұлыбритания жаулап алынды. Испанияның колониялары, ақырында, Африканың көп бөлiгi сияқты француздарға айналды. Содан кейiн Үндiстан мен Иран оккупацияланды!
  Александр Бiрiншi қайтыс болып, Константин тақтан бас тартқаннан кейiн төңкерiс болып, он төрт жасар римдiк Цезарь Наполеон II Ресей тағына көтерiлдi. Ал 1836 жылы Наполеон қайтыс болғаннан кейiн Наполеон II Францияның және бүкiл Еуропаның және көптеген колониялардың билеушiсi болды.
  Бiртұтас супер империя пайда болды, ол кеңейе бердi. Содан кейiн Наполеон II Қытай мен Үндiқытайды және бүкiл Африканы жаулап алды. Және Австралия мен Канада. Ал ол 1879 жылы алпыс сегiз жасында қайтыс болды.
  Содан кейiн таққа Наполеон III отырды. Ол да соғысқысы келдi. Бiрақ бүкiл әлемде тек АҚШ территориясы ғана Франциядан бағындырылмай қалды!
  Ал Үшiншi Наполеон 1890 жылы Америкамен соғысты. Француз иелiгiнде болмаған соңғы ел.
  Ал әлемнiң түкпiр-түкпiрiнен бес миллионнан тұратын орасан зор әскер АҚШ аумағына кiрдi.
  Күштер тең емес болар едi. Бiрақ американдықтар Наполеон III-ке қарсы өте қаһармандықпен шайқасты.
  Әсiресе төрт қыз: Моника, Лея, Гертруда, Анна! Және олар кобралар мен батырлар сияқты шайқасты.
  Моника қылыштармен және жалаңаш металл саусақтарымен өткiр дискiлердi ұрды. Және қарсыластарын жұдырықпен ұрды.
  Ал жауынгер ән айтты:
  - Америкаға даңқ!
  Лея да бөтен әскердi қылышпен шауып, агрессивтi түрде ысқырды:
  - Әлемдегi ең жақсы елге даңқ!
  Сондай-ақ жалаң аяқпен өлтiрушi iске қосылды.
  Гертруда үлкен әскермен, сонымен қатар жалаң аяқпен шайқасты, өте өткiр инелердi лақтырып, жауларға соққы бердi.
  Сол кезде қыз сықырлап:
  - Мен сондай таптың күрескерiмiн, бұл супер!
  Анна да жалаң аяқпен өлтiретiн сыйлықтарды лақтырып, төбелестi.
  Және айқайлады:
  - Бiздiң жетiстiктерiмiз үлкен!
  Бiрақ олар қалай шайқасқанымен, тiптi өте батырлықпен, бұл төртеуi, бiрақ француздардың жоғары күштерi соған қарамастан оларды жеңдi.
  Қыздар тұтқынға алынды. Онда оларды шешiндiрiп, аяусыз азаптады. Олар қолдарын сөреге бұрап, қамшымен және қызарған сыммен ұрды. Жалаңаш табандарды отпен күйдiрiп, жалаңаш өкшеге қызарған үтiк жағылған. Бiрақ қыздар Наполеон III-тiң жаңа үстемдiгiн ешқашан мойындамады.
  Осыдан кейiн оларды карьерлерде жалаңаш күйiнде жұмысқа жiбердi. Ал Америка Францияның жаңа провинциясына айналды.
  Наполеон III 1903 жылы алпыс сегiз жасында қайтыс болғанда, Наполеон IV император болды. Оның келуi жаңа билiктiң белгiсi болды. Парламенттiң рөлiн күшейту, дворяндардың ықпалын азайту. Бiрте-бiрте әлемдiк империя демократиялық сипатқа ие болды.
  Ал 1917 жылы тұңғыш адам ғарышқа ұшты. Осылайша астронавтика дәуiрi ашылды.
  1922 жылы адамдар Айға ұшты. Ал 1933 ж. Марсқа. Ал 1950 жылға қарай олар күн жүйесiнiң барлық планеталарына барды. Бiрақ 2000 жылы жұлдыздарға алғашқы ұшу, бүкiл ғарыштық экспедиция басталды. Мiне, осындай AI Наполеон Бонапарттың орыс ханшайымымен бiр үйленуiнiң арқасында ғана.
  Бүкiл адамзаттың тағдыры қалай болатыны кiшкентай мүмкiндiкке байланысты.
  
  ҚЫТАЙҒА ҚАРСЫ ЖҮРЕДI
  АННОТАЦИЯ
  Олег Рыбаченко мен Маргарита Коршунова ХVII ғасырда Сiбiрге қоныс аударып, Маньчжур әулетiнiң қол астындағы Қытай империясымен соғысқа аттанды. Өлмейтiн хитмендер Қытайда ғана емес, тарихтың бағытын өзгертедi.
  Соғыс дауыл сияқты өршiп тұр
  Бала үлкен әскермен соғысып жатыр ...
  Бiз қаһарлы тұманды кесiп өттiк
  Бұл кейде тым қиын болса да!
  
  Жау өте күштi,
  Үздiксiз қар көшкiнi келе жатыр ...
  Жарқын қызыл ұшқыр тулардың сыбдыры астында,
  Бiрақ бiз мамыр айында шайқас аламыз деп ойлаймын!
  
  Бiздi жаулап аламыз деп ойламаңыз
  Бiз Құдайдан келген ұлы жауынгермiз...
  Ол үзiлмейдi, өмiрдiң жiбiн бiлемiн,
  Кейде бұл өте қатал болуы мүмкiн!
  
  Ресейдiң ұлылығын осыдан бiлiңiз
  Отан бәрiнен қымбат...
  Және өте күштi орыс үйi болады,
  Ал фашистiк зұлымдықты бетке жылжытыңыз!
  
  Сенбе, Орда Русын бұзба,
  Тiзе бүкпейтiн...
  Тынымсыз күрес, қорықпа,
  Жаңа ұрпақтар атынан!
  
  Ресейдiң үйi үшiн, оның шөптерi үшiн,
  Бiз өте қызу күресемiз...
  Шексiз арман орындалады
  Сiз буфонның жаны бар жауынгер емессiз!
  
  Мiне, сен Отанға ант бересiң,
  Ұлы Сварогтың жауынгерi бол...
  Жоқ, бақытты қанға салма,
  Исаның жүрегiнде Құдай болмаған кезде!
  
  Бiз жаңа жолдарға қол жеткiзе аламыз,
  Өркендеген елдiң ұлылығы...
  Көзiлдiрiк көздi құбыжықты өлтiрiңiз,
  Жақында планета жұмаққа айналуы үшiн!
  . Љ1 ТАРАУ
  Бiр ұл, бiр қыз, төрт бақсы қыз оңтүстiк Сiбiрге жетiп, қытайлардың шабуылына тойтарыс бердi. Бұл Азияның әртүрлi аймақтарында белсендi түрде кеңейiп жатқан маньчжурлар Қытайда билiк құрған кездегi аз белгiлi соғыс болды.
  Сөйтiп олар Тибет аймағындағы орыстарға шабуыл жасады. Ал нақты оқиға, олар аумақтың бiр бөлiгiн тартып алды. Оның үстiне, Ресей сол кезде шаруа әйелi мен Стенка Разиннiң казак соғысынан әлсiреп қалды. Иә, және әскерлердi өте ұзақ қашықтыққа ауыстыру керек едi.
  Бiрақ өлмейтiн ұл мен қыз, төрт терминатор қыз орыс қамалына көмекке келдi.
  Қытайдың үлкен әскерi жаңадан салынған орыс бекiнiсiне шабуыл жасады. Ал күштердiң тең еместiгi анық болды.
  Небәрi мың орыс, екi жүз мың қытай бар. Ал мүлде мүмкiндiк жоқ сияқты.
  Бiрақ алты сыныпты жауынгерлер соғысуға өте дайын.
  Олег Рыбаченко қабырғада. Он екi жас шамасындағы өлмейтiн бала жалаңаш саусақтарымен ине лақтырады. Ал алға басып келе жатқан қытайларға соққы бередi. Бiрден ондаған.
  Инелер мен Маргаританы жалаң саусақтарымен лақтырады. Қыз қарсыластарын жойып, сықырлайды:
  - Менiң ұлы күшiм!
  Және ол батыл күреседi.
  Наташа да жалаңаяқ саусақтарымен қуатты бумеранг лақтырады. Қарсыластарды қалай жеңу және сықырлау керек:
  - Ұлы даңқ атынан!
  Сосын Зоя қытайларды қылышпен кесiп тастайды, сонымен бiрге жалаң аяқпен уланған инелердi лақтырады. Және өз-өзiне ән айтады:
  - Ресейдiң кеңдiгiнде,
  Бiз барлығын құтқара аламыз!
  Және тағы да қылыштар қарсыластарға түседi. Ал егер олар кессе, онда ешқандай аяушылықсыз.
  Бiрақ Аврора бұзып, жалаң аяқ саусақтарымен бумерангтарды лақтыра бастағанда, бұл толығымен жойылу. Ал қырылған қытайлар қызыл шайтанның соққысына түседi.
  Ал қыз айқайлап:
  - Мен бәрiн жаншып, жыртамын!
  Ал ол екi қылышпен қалай шауып алады!
  Оның жалаңаш өкшесiнен өткiр және тесiп өтетiн диск ұшып кетедi. Бұл жалпы өлiмге ұшыраған қыз.
  Мiне, Светлана шешушi шайқаста. Қытайларды қалай қинап, қылышпен ұсақтайық.
  Қыз көбелектi айналдырды, ал Аспан империясының жетi жауынгерi өлтiрiлдi.
  Содан кейiн жалаңаш саусақтардан өткiр, улы инелер ұшады. Қытайларды таң қалдырады.
  Олег Рыбаченко сары жауынгерлермен жұдырықтасады. Оның қылыштары бұрандадай дiрiлдейдi.
  Бала қуана ән айтады:
  - Мен ең күштi әлем чемпионы боламын,
  Бiз Американы, Қытайды жеңемiз!
  Бала тағы да балалардың аяқтарының жалаң саусақтарымен өткiр ойындарды лақтырады. Екi ондаған қытай бiрден құлады.
  Мiне, осындай шайқас. Нақты тарихта Петрге дейiнгi патшалық Ресей өз территориясының бiр бөлiгiн жоғалтты. Бiрақ мұнда орыс рыцарлары шайқасып жатыр және берiлмек емес.
  Олег Рыбаченко күресiп, ән айтады:
  - Бiрақ бiз орыс рухына толы рыцарлармыз,
  Бiздiң тұншыққан ыңылдағанымызды жазалаушылар ешқашан естiмейдi!
  Және тағы да бала өте өткiр және күштi умен, бақсылар қайнатқан, өте жұқа инелермен лақтырады!
  Оның қасында Маргарита деген қыз бар. Сондай-ақ оның аяғы осындай өлiмге әкелетiн инелердi лақтырады. Ал қолдары шабуылдаған қытайларды кесiп тастады. Жауынгер қарсыластарды жояды және ән айтады:
  - Мен сондай керемет, барлық елдiң жындары сияқтымын ...
  Дима, Дима, Билан! Дима, Дима Билан!
  Барлық елдердiң билеушiсi!
  Наташа да қытайларды қысқартып, ән айтады:
  - Кешкi таң атқанда Шайтанның жеңуiне жол бермеймiз!
  Оның жалаң аяқтарынан өлiмшi инелер де ұшады.
  Содан кейiн Зоя жауларды жояды. Ал бұл қыздан орасан зор энергия дiрiлдерi шыққан сияқты.
  Ал арудың жалаң аяқтарынан бумерангтар мен өткiр инелер ұшады.
  Жауынгерлер дiрiлдеп:
  - Мен үлкен жалаңаяқ арман мен сұлумын!
  Және тағы да ол қарсыластарына өте қауiптi нәрсе лақтырады.
  Бiрақ Аврора диiрмендi басқарып, қытайларды қысқартқанда, бұл жойылудың шыңы.
  Содан кейiн қызыл жалаңаш саусақтарымен тесетiн инелердi лақтырады. Ал өлген сары жауынгерлер құлайды.
  Бiрақ Светлана лупанет кезде. Сонымен бiрге оның жалаң аяқтарынан инелердiң тұтас бiр шоғыры ұшып, барлығын тесiп өлтiредi.
  Ал жауынгерлер сықырлап:
  - Солай, солай, солай - бiр тиынға фашист ал!
  Оның жалаң аяқтары тағы да қытайларға өлiмшi түрде лақтырылады.
  Наташа сары жауынгерлердi қылышпен шауып, былай дедi:
  - Фашистермен оңайырақ және қиын болды!
  Светлана диiрменнiң жанынан өтiп бара жатып:
  - Ал бiзде қыздар әрқашан оңай!
  Аврора, желдеткiштiң қабылдауын жаңғыртып, күрсiнiп:
  -Менен мүлде жалықпайсың!
  Оның жалаң аяқтарынан өлiмшi шаққан ұшады.
  Ал Зоя оны алып, сықырлайды:
  - Бiз тарақан емеспiз, бiз қыздар - ұлы даңқты!
  Оның жалаң аяқтарынан тағы бiрдеңе ұшып, жауға тиедi.
  Қыздар бұл жұмысты шын жүректен қабылдады.
  Бұл бекiнiс Ресейдiң аймақтағы жалғыз бекiнiсi болып табылады. Салынып жатқан тағы бiрнеше қала бар. Қытайлардың Амурға басын шайқамағаны жақсы. Бiрақ Ресей нақты тарихта өз территориясының бiр бөлiгiн жоғалтты. Қытайда билiк басындағы өте агрессивтi әулет. Дегенмен, Люцифердiң полктерiн ұшуға қабiлеттi нәрсе қыздар.
  Олег Рыбаченко қытайларды қысқартады. Ал бала ән айтып жатқанда:
  - Ең жоғары сынып ... болады.
  Сосын баланың жалаң аяғы лақтырған бумеранг ұшып, айқайлады:
  - Кiрпi бәрiн кесiп тастайды!
  Маргарита да кiсi өлтiру дегендi жауға лақтырды. Ол оны ұсақтап, сықырлады:
  - Мен жалаңаяқ арманмын және керемет сұлумын!
  Оның аяғы жабайы дискiлердi лақтырады.
  Келесi шайқаста Наташа. Сондай-ақ ол қарсыластарды екiге бөлетiн жауға лақтырады.
  Және ол мұны өте ақылды түрде жасайды.
  Оның жалаң аяқтары кәдiмгi, өлiмге әкелетiн инелердi лақтырады.
  Содан кейiн Зоя шайқаста. Сондай-ақ ол жауға әр түрлi свастикалар мен бумерангтарды лақтырады.
  Және жауды шабады.
  Содан кейiн, өтiп бара жатқанда:
  - Жақсы патшаға даңқ!
  Бiрақ шайқаста және Аврорада. Қытайдан келген жауларды да жояды. Ал лақтырса, өлтiретiн күшпен лақтырады.
  Ал ән айтып жатқанда:
  - Иә, орыс жерiнiң атынан!
  Сондай-ақ оның жалаң аяқтарынан өлiмшi зарядтар ұшады.
  Светлана да жауды жерге қаратпайды. Оның жалаң аяқтарынан анық өлiмге әкелетiн нәрсе ұшады.
  Ал жауынгер ән айтады:
  - Бiз ешқашан берiлмеймiз! Ресейге қиындық келмейдi!
  Тағы да қытайлар зардап шегедi. Және оны салтанатсыз алып, ұсақтайды.
  Алты жауынгер мен жауынгер қатты соққы бердi. Ал жауды кесiп, жалаң аяқ лақтырады.
  Олег Рыбаченко қытайларды қырқып: "Қытайларды қиып:
  - Жұлдызды жауынгер, мүйiзiңiз бекер соғады -
  Сiздiң жерiңiз күмәндi даңққа толы...
  Ұрыс жалыны қатарлар арасында дiрiлдейдi -
  Ережесiз бiр жақты ойында!
  Ал тағы бiр бумеранг оншақты қытайдың тамағын кескен баланың жалаң аяқтарымен ұшады.
  Бала, бiз көрiп отырғандай, күрескер.
  Маргарита да шайқаста. Осылайша оның жалаң аяқтары жұмыс iстейдi. Ол ешқандай күмәнсiз жауларды өте керемет жояды.
  Ал оның қылыштары жазалаушы сияқты.
  Жауынгер дiрiлдеп:
  - Даңқ болсын!
  Наташа да жалаң аяқпен оқ атып, өлiмшi лақтырады. Сонымен бiрге ол қылышпен белсендi түрде кеседi.
  Бiр уақытта дыбыстық сигнал:
  - Менiң айналам - мемлекеттiк экипаж!
  Келесi белдесуде Зоя. Сондай-ақ жойылудың ең жоғары деңгейiндегi шайтан. Көбелектi қылышпен қалай ұстау керек. Содан кейiн ол жалаң аяқпен соққы элементтерiн алып, лақтырады.
  Осыдан кейiн ол өтедi:
  - Армия қуанады - алға!
  Ал қиық қытайдың тұтас бiр сызығы түседi.
  Қыз өз-өзiне ән айтады:
  - Зоя өлтiргендi жақсы көредi! О, Зоя!
  Мiне, Аврора жылдам шабуылда. Немесе агрессивтi қорғаныс. Ал жалаң аяқтың көмегiмен жауларды қағып тастайды.
  Сонымен қатар ол сықырлайды. Оның қылыштары қопсытқыштың жүзiндей өтiп бара жатқанда, онда үш ондаған қытайлар жыртылады!
  Ал Аврора айқайлап:
  - Үйлесiмдi аккордтар, Ресей туы өте мақтаныш!
  Ал ендi оның жалаңаш өкшесi қытай генералының иегiне сыйып кетедi. Ол алады және құлап кетедi.
  Зоя шайқаста агрессивтi. Ол жауларын шауып, айқайлайды:
  - Бiз күмәнданамыз және бәрiн өлтiремiз!
  Ал жалаң аяқтан мұндай қанжарлар ұшады.
  Светлана да ешкiмнiң көңiлiн қалдырмайды. Ал орақ шөп шабатындай жауды жояды. Қытайлар сәтсiздiкке ұшырады.
  Қыз айқайлап:
  - Crazy Needle! Ауладан шық!
  Олег Рыбаченко бiр шоғыр сары жауынгердi қылышпен шауып жатыр. Содан кейiн ол жалаң аяқпен жұлдызшаны лақтырып, айғайлайды:
  - Менiң армиям ең күштi!
  Терминатор бала, өздерiңiз көрiп отырғандай, жаулардың жойылуының шыңында. Және ол мұны үлкен құмарлықпен жасайды.
  Оның жалаңаш саусақтарынан тағы бiр өлiм сыйы ұшады. Ал қабырғаға өрмелеп бара жатқан қытайларды қалай толтырады.
  Сары жауынгерлер фанаттар. Олар мәйiттердiң тұтас үйiндiлерiн үйiп қойған. Және олар өрмелеп, өрмелеп, өрмелей бередi!
  Бiрақ ұл мен қыз - бұл өлiмге әкелетiн күштiң көрiнiсi. Ал олар кескенде, шашыраған қан барлық бағытта және өте алыс ұшады.
  Олег Рыбаченко ән айтты:
  - Батырлық - дәрiптелген ерлiк,
  Бiз планеталарды жаулап алушымыз!
  Маргарита, бұл беймаза қыз ән айтты:
  Бiр сәтке де тоқтамаймыз.
  Бiреудiң күңгiрт айқайы естiледi!
  Сондай-ақ қыздың жалаң аяқтарынан жойқын және өлтiрушi инелер ұшады. Қытайларды бидайдың орағындай ұрып. Иә, қыз Маргарита - нағыз терминатор.
  Наташа қытайларды қиып, ән айтты:
  - деп ойлады қыз, сарғайып,
  Өмiр жақсы, өмiр жақсы!
  Сосын оның жалаң аяқтарынан тағы да инелер ұшады.
  Зоя семсерлерiмен жел диiрменiнiң жанынан өтiп, сықырлады:
  - Мен барлық жауларды өлтiремiн, маған сенiңiз, мен қалжыңдамаймын!
  Ал жауынгердiң аяғы бiрнеше жұлдызды ұшырды.
  Ал ару әндедi:
  - Әскери әрекет - мен никельдi соқтым!
  Аврора, қажетсiз эмоцияларсыз кесу, шығарылды:
  - Бiздi үлкен жетiстiк күтiп тұр! Маған сенiңiз, одан да жақсы болмайды!
  Сондай-ақ жалаң аяқ сияқты, өлтiретiн нәрсе iске қосылады.
  Сонда ол сықырлайды:
  - Мен қанды кобрамын!
  Светлана қытайларға аямайды. Және ол құмырсқа сияқты жойылады. Сонымен бiрге ол ән айтады:
  - Қоқысқа жол болмайды,
  Тезiрек аяғыңды ал!
  Ендi оның жалаңаш саусақтарынан өлтiретiн сыйлықтар қайтадан ұшып келедi. Бұл ең керемет ханым!
  Сондай-ақ айқайлайды:
  - Бiздiң жеңiсiмiз қасиеттi соғыста болады!
  Олег Рыбаченконың белсендiлiгi артып келедi. Ал екi қолымен кесiп, тiптi аузына түтiк алып, инемен қытайларға түкiредi. Қарсыластарын жойып, өзiне сықырлайды:
  - Бұл бiздiң жеңiсiмiз
  Толық бұрылыңыз және кетiңiз!
  Тағы да, терминатор бала есiнен танып қалғандай. Сонымен қатар, аямай өлтiретiн нәрсенi лақтырыңыз.
  Маргарита да шайқаста. Үмiтсiз қыз. Егер ол бумерангты жалаң аяқпен ұшырса, онда бұл кесiлген қытайлық оннан кем емес.
  Сонда қыз ән айтады:
  - Әй, менiң үлкен тiкұшағым бар,
  Е, жүрегiм бақыттан ән салады!
  Ал қыздың жалаңаш өкшесiнен ажал жұлдызы ұшады. Иә, бұл ең биiк пилотаждың көркi. Ал өлiм оңды-солды егедi.
  Наташа да қытайларды жан-жақты қырып салады.
  Ол ән айтып жатқанда:
  - Сықырлау, сықырлау, сықырлау ...
  Оливер Twist тапты!
  Оның жалаң аяғынан өлiмшi сыйлық ұшады.
  Сонымен Зоя өзiн тартып алды... Оны алып, түтiктен жауға түкiрiп жiбердi. Содан кейiн ол диiрмендi қылышпен шауып тастады. Содан кейiн оның жалаң аяқтары алып, өлiмнiң тозақ сыйын бастады.
  Ал қытайлар құлады. Оларды от шашатын құрал жалағандай.
  Ал мұнда шайқаста және Аврора. Сондай-ақ жылдам қыз. Және қызыл өлiм, және тозақ жанып тұрған сәуле. Ал өзi алады, кеседi.
  Жоқ, оны ештеңе тоқтата алмайды.
  Тiптi Маус танкi.
  Мiне, Аврора және қытайларды шегелейдi. Бұл өте керемет және ақылсыз белгiлермен және қылышпен.
  Ал қызыл гарпияның қылыштары бiр сәтке де тоқтамайды.
  Сол кезде Аврора сықырлап:
  - Менiң Отаным - коммунизмнiң Отаны!
  Сондай-ақ оның жалаң аяқтарынан, өте өлiмге әкелетiн нәрсенiң ұшуы сияқты.
  Ал қыз тағы да ауада.
  Содан кейiн Аврора балама әңгiмелердiң бiрiнде тышқанмен қалай шайқасқанын есiне алды. Содан кейiн одақтастар Үшiншi рейхпен бiтiм жасасып, бомбалаудың жоқтығын пайдаланып, немiстер тiнтуiрдi өндiрiске шығарды.
  Иә, бұл цистерналар шынымен де жануарлар сияқты маржан. Және олардың iлгерiлеуi қорқынышты болды.
  Бiрақ терминатор қыздар үшiн емес. Олар фашистермен бiр мезгiлде салқын қанды және жылдам шайқасты.
  Және олар Кузьманың анасын көрсеттi! Ал жауынгерлер ерлiкпен шайқасты.
  Ендi қызыл шашты Аврора қылышпен кесiп жатыр. Ал дұшпандарды қопсытқыш сияқты шабыңдар.
  Сонда ол сықырлайды:
  - Өлтiремiн!
  Светлана да шайқаста тартынбайды. Қытайлар қырылып жатыр. Сонымен қатар, жалаң аяқпен, өлiм сепкен нәрсе, лақтырады.
  Бiр уақытта ол айқайлайды:
  - Ғарыштық батылдық -
  Үлкен серенада болады!
  Және жауларға көз сүзiңiз!
  Сонда ол түтiктен түкiредi!
  Содан кейiн Олег Рыбаченко тарайды. Ал қытайларға ине лақтырмай, аяқпен бумеранг лақтырайық.
  Бұл ұсталған жылдам терминатор бала.
  Сонымен бiрге ол ән айтады:
  - Дұшпандар бiздi тоқтатпайды,
  Әлсiздер көмектессе!
  Ал жүгiрме, жүгiрме...
  Алға болмаса!
  Ал Олег ысқырады.
  Маргарита оны алып, жалаңаш саусақтарымен жойқын және өлiмшi өлтiрудi лақтырды. Сонымен бiрге ол ән айтты:
  - Бұл кобраның хабары болады!
  Ал қыз көз қысып, сықырлайды!
  Наташа да шайқасқа қатыспаған. Ол оны алып, жалаңаш саусақтарымен өткiр свастика лақтырды. Ол көптеген қытайларды жұдырықпен қағып:
  - Отаным үшiн!
  Сосын соғыста Зоя бар. Сондай-ақ ол жалаң аяқпен жауларға соққы бередi.
  Және тiстерiн жыбырлатып:
  - Мен сондай жауынгермiн, шынында да терминатормын!
  Осыдан кейiн қыз қылышпен ұрады. Және оның өкпесiнiң жоғарғы жағында айқайлаңыз.
  - Банзай!
  Қыз, өздерiңiз көрiп тұрғандай, күрестi тоқтатпайды. Және ол қажетсiз сурьмасыз кеседi.
  Аврора да жоюды қолға алады. Қытайлар мысқылсыз, өздерiн жаншып жатыр. Ал сары жауынгерлер екiге жарылғандай құлайды.
  Ал қызыл шашты қыз айқайлайды:
  - Дүние жүзiндегi коммунизм жалыны!
  Ал тағы да екi қылышпен шауып тастайды. Содан кейiн түтiктен түкiрiңiз. Және оны жауға отырғызыңыз.
  Иә, Аврора сұлулық пен кемелдiктiң өзi.
  Светлана бұдан жаман емес. Сондай-ақ ол қытайларды ұрып-соғуды және заттай өлтiрудi ұйымдастырды.
  Оның жалаң аяқтары сары жауынгерлерге жойылу сыйлықтарын лақтырады. Иә, олар мұның бәрiн жоғары толқында жасайды.
  Светлана айқайлайды:
  - Жекпе-жек қанды, қасиеттi және дұрыс болады!
  Оның жалаң аяғынан тағы да өлiмшi нәрсе сынды. Ал қытайларды қалай алып, соғады!
  Мiне, қыздар шынымен ажырасып кеттi. Және олар бiр тамшы да бермейдi. Мiне, әйелдер - барлық әйелдер!
  Олег Рыбаченко шапшаң шабуылда. Олар қазiрдiң өзiнде мыңдаған қытайларды өлтiрдi. Бұл сары империяның жауынгерлерiнiң шабуылы әлсiредi.
  Олег дiрiлдеп:
  - Жеңiстiң ең жоғары өлшемi!
  Маргарита оны алып, жалаңаш саусақтарымен ажалды, ұстарадан да өткiр нәрсенi лақтырды.
  Сонда қыз ән айтты:
  - Бiз дауылдарға қарсы тұрамыз,
  Нелiктен және неге?
  Әлемде тосынсыйсыз өмiр сүру -
  Ешкiм үшiн мүмкiн емес!
  Маргарита қытайларға түтiкшелердi түкiрдi де, сөзiн жалғастырды:
  - Сәттiлiк болсын - сәтсiздiктер,
  Және жоғары және төмен секiрiңiз!
  Тек осылай емес, басқаша емес -
  Тек осылай, басқаша емес ...
  Сюрприз аман болсын!
  Таңқаларлық! Таңқаларлық!
  Сюрприз аман болсын!
  Таңқаларлық! Таңқаларлық!
  Сюрприз аман болсын!
  Және тек жоғары - бiр миллиметр төмен емес!
  Қыз өте тартысты көңiл-күй көрсеттi.
  Наташа да шайқастың ошағында. Жанартау атқылағандай. Және инелердi жалаң саусақпен лақтырады. Қарсыластарға соққы бередi. Және олардан мәйiттердi қалдырады.
  Сонда қыз тiсiн шымырлатып ән айтты:
  - Бiз арман роботтары сияқты терминаторлармыз және керемет сұлумыз!
  Мiне, қызды семсермен шауып жатыр. Және көптеген адамдарды қысқартыңыз.
  Зоя да төбелестiң қызу ортасында. Ол өзi үшiн күресiп, тiстерiн сiлкiп, ақырады:
  - Бiздi ешкiм тоқтатпайды!
  Оның жалаң аяғынан диск қытайларды сыпырып өттi. Бұл көп тамақты кесiп тастады. Ал көктегi империяның әскерлерi тұншығып қалды.
  Ал қыздар одан сайын итермелейдi.
  Мiне, Аврора металды кесетiн нәрсенi қалай iске қосады. Ол үйiндiлерге айналған бастарды кесiп тастайды. Ол секiредi, ұшып кетедi және оны алады, айқайлайды:
  - Менiң атым менiң жұдырығым!
  Тағы да екi қылыш сермеп, қытайлар iшек-қарнын босатып жiбердi. Бiрақ сонымен бiрге, аздап ұялмаңыз.
  Оның жалаң аяқтары өлiмге әкелетiн бумерангтарды жiбередi. Қандай бастар қатарда шабылады.
  Сонда қызыл шашты жауынгер:
  - Бiз кабельде болмаймыз!
  Жер бетiнде бақыт болсын!
  Ал қызыл аузымен түтiктен көбiрек алып, түкiредi. Ал аспан империясының жауынгерлерi ұн құйылған салқындар сияқты күйредi.
  Осылайша Светлана шайқаста көрсеттi ..
  Ол қайнаған судың қарсыластарын құлатты. Ал сол күйдiрiлгендер оны алып, қатты айғайлайды.
  Светлана дiрiлдеп:
  - Менiң өлтiргенiм!
  Ал жалаң аяқпен бiр-екi бумеранг лақтырады. Көптеген қытайларды қысқартады.
  Және көптеген мәйiттердi сығып шығарады.
  Соққылар осылай жұмыс iстейдi.
  Және олар Қытай империясын өздерi үшiн қиып тастады, әрi қарай созбай. Жоқ, оларда тiптi ерекше әдептiлiк бар.
  Қазiрдiң өзiнде қаза тапқан қытайлардың саны ондаған мың. Ал қыздар тек көңiл көтерiп, доп сияқты секiредi.
  Олег Рыбаченко сiз елестете алатын барлық пилотаждың ең кереметiн көрсетедi.
  Ал бала екi қылышпен қол-аяғы мен басы жан-жағына ұшатындай етiп кеседi.
  Олег айқайлайды:
  - Болады, мен бiздiң шешушi жеңiсiмiзге сенемiн!
  Маргарита жалаң аяқпен жойқын лақтырып, растады:
  - Иә, болады!
  Ал бүкiл алтауы одан да белсендi түрде шаба бастады.
  . Љ2 ТАРАУ
  Қытайдың екi жүз мыңдық әскерi түгел дерлiк жойылғаннан кейiн, алты жауынгер Аспан империясының тереңдiгiне қарай жылжыды. Қытайлардың Сiбiрдегi орыс қалаларына қайта оралмауы үшiн.
  Мұнда жауынгерлер ең жақын үлкен қаладағы сары жауынгерлерге шабуыл жасады.
  Олег Рыбаченко сары жауынгерлердi шауып, екi қылышын сермеп:
  - Орыс патшалары да!
  Ал жалаң аяқтарынан үшкiр инелер ұшып кеттi. Олар қытайлық жауынгерлерге соққы бердi.
  Маргарита сары жауынгерлердi қылыштарымен шауып, оны алып, ән айтты:
  - Ендi бiз тарих жасаймыз!
  Оның жалаң аяқтарынан сары жауынгерлерге ине ұшты.
  Содан кейiн Наташа шайқаста. Ол сондай-ақ өлiм сыйлықтарын лақтырып, айқайлайды:
  - Болашақ бiздiкi! Ұлы Ресейге даңқ!
  Оның жалаңаш, кесiлген аяғы оны қорқынышты күшпен лақтырып жiбередi. Ал қытайларды қанды қырғынға бөледi.
  Зоя да амалсыз кесiп тастайды. Ал қытай генералын екiге жарып жiбердi. Және сүйектерiн кесiп тастады.
  Осыдан кейiн ол айқайлады:
  - Ұлы жеңiсiм үшiн!
  Жалаң аяқпен қайтадан өлтiретiн сыйлықты iске қосады. Және көптеген қытайлық жауынгерлердi нокаутқа түсiрдi.
  Бiрақ Аврора шайқаста болған кезде, бұл әдетте қорқынышты. Ол қытайлық сарбаздарды екiге бөлiп, жалаң аяқпен өлтiретiн сыйлықтарды жiбередi. Сөйтiп, сары әскердi талқандайды.
  Жоқ, Аврора шынымен қызыл сиқыршы деп аталады. Және ол жеңiлмейтiн.
  Оның жалаңаш саусақтарынан өлiмшi инелер ұшып кетедi. Олар қытайларға соқтығысып, олар құм салынған қаптар сияқты құлап жатыр.
  Аврора өкпесiнiң шыңында айқайлайды:
  Менi орыстар таниды
  Және олар мұны керемет деп атайды!
  Тағы да сұлулық өлiмшi ине лақтырғандай. Ал жауды қоңыздай қадады.
  Аврора ырылдап:
  - Армандауға болады, жаман армандауға болады!
  Ал қыз қайтадан бумеранг сияқты ұрады.
  Иә, бұл қызылбас - әскери iстерде бiр фунт тұз жеген жоқ. Басса, басады.
  Тағы да жүйрiк, жалынды қыз шабуылға шықты.
  Мiне, Светлана жекпе-жекке құмар. Сөйтiп ол барлығын қиып, құртады. Оның қылыштары жарқыраған найзағай сияқты.
  Ал инелер жалаң аяқтан ұшып кетедi.
  Қыз айқайлап:
  - Менiң үлкен күшiм -
  Крокодилмен дос болу үшiн менiмен ойна!
  Бала Олег Рыбаченко, әдеттегiдей, шабуылда. Ол жүйрiк мангус. Жұлдыздарды жауға шауып, лақтырады.
  Ал жас жауынгер жылап:
  - Шабуылға көшейiк
  Барлық қытайларды жеңейiк!
  Мiне, бала шабуылда.
  Ал қыз Маргарита қатты толқуда сары жасақтарды талқандайды. Оның жалаңаш саусақтары өлiм сыйларын лақтырады.
  Ал қыз айқайлап:
  - Мен жеңемiн!
  Оның жалаң аяғынан тағы да инелердiң жаңбыры ағып жатыр.
  Ал инелер өлiмге әкелетiн және уланған.
  Маргарет шабуылда. Қытайлықтар оған қатты қарсы. Ал қыз - сұмдықтың бейнесi.
  Әдемi жауынгер болса да.
  Ендi оның жалаң аяғынан өлiмнiң бiр үзiгi қайтадан ұшып кеттi. Бұл жауларға соққы бередi.
  Наташа жабайы ұшуда. Қытайларды кесiп тастайды. Ал оның қылыштары мейiрiмдiлiк танытпайды.
  Жауынгер айқайлайды:
  - Бұл бiздiң үлкен жеңiсiмiз болады!
  Ал сұлудың жалаң аяқтарынан өте өлiмшi және қауiптi инелер қайтадан ұшады.
  Олар қытайларды көптеп соқты. Қыздар қандай керемет.
  Ал шабуылда олар ешкiмге тегi бермейдi.
  Бiрақ Зоя бiлмейдi, ешқашан сөз жоқ. Қарсыластарды жеңiп шығады. Ал оның қылыштары жазалаушы сияқты.
  Зоя қатты айқайлайды:
  - Мен мейiрiмдiлiктi бiлмеймiн - тек өлiм!
  Оның жалаң аяқтары қытайлар қарсы тұра алмайтындай лақтырады!
  Керiсiнше, жауынгер минут сайын үдей түсуде. Мiне, мұз айдыны шабуылда.
  Аврора да сондай сүйкiмдi қыз. Қайтпайды және берiлмейдi. Және ол бәрiнде жетiстiкке жетедi.
  Мұнда ол жалаңаш саусақтарымен болат желдеткiштi лақтырды. Ол қытай сарбаздарын кесiп тастап, ысқырды:
  - Қызыл империяда бүкiл планетаны жылытатын от болады!
  Тағы да, оның жалаң аяғынан арнайы өлтiретiн нәрсе.
  Ал жауынгер қайтадан жоғары қызметте.
  Мiне, Светлана шайқаста. Жоспардан ауытқымайды. Және ол жабайы қысыммен өзiн кесiп тастайды. Оның жалаң аяқтарынан өткiр диск ұшады. Қарсыластарды қысқартады.
  Светлана қатты ашуланып:
  - Мен бәрiңдi жұлып аламын!
  Ал қыз шабуылда. Ал оның жалаң аяқтары сондай ептi.
  Әрi қарай шайқаста Олег Рыбаченко жыртылады. Мiне, үмiтсiз бала-терминатор. Ол орасан зор күштердi және жабайы баланың қысымын қамтиды.
  Ал мынау бала жалаң аяқпен бумеранг лақтырып жатыр. Иә, қарсыластар бiрден екi ондаған басынан айырылды.
  Бұл шынымен де өлiмге әкелетiн күш.
  Олег ән айтты:
  - Менiң қолжазбам қарапайым -
  Мен мысықтың құйрығынан тартқанды ұнатпаймын!
  Ал баланың жалаңаш өкшесiнен пышақ ұшып кеттi, қытайлар қалай ұрылады. Олар сөзбе-сөз рухы мен батылдығын жоғалтты.
  Олег жабайы ашумен:
  - Ешқашан жоқ деген сөздi айтпа!
  Бала шабуылдап жатыр... Сосын Владимир Кличко есiне түстi. Иә, бұл боксшы шаршы алаңға қайта оралуы мүмкiн едi. Ал неге тырыспасқа? Әлi де денсаулық болса, Алланың өзi соғысуды бұйырған!
  Терминатор бала шабуылда. Қытайларды жаншып, ән айтады:
  Жас дос әрқашан жас болсын
  Демалуға асықпа...
  Көңiлдi, батыл, шулы болыңыз -
  Сiз күресуiңiз керек - сондықтан күресiңiз!
  Қатты адам -
  Барлығыңызды қатарынан жеңу үшiн!
  Мен мәңгiлiк рухты баламын,
  Нәтижеге не әкеледi!
  Мәңгiлiк ұл жаным
  Және артқа қадам жасамаңыз!
  Қытайларға қаһарлы шабуыл жасаған жас жауынгер және мәңгiлiк бала. Ол өзiн жақсы жағынан көрсетедi.
  Маргарита да сары жауынгерлердi жаншып, ән айтады:
  - Бiз ешқашан берiлмеймiз!
  Ол көп қытайларды кесiп тастап, күлiп қосты:
  - Жоқ, сен маған ешқашан!
  Ал қыз тағы да өткiр, улы инелердi лақтырды.
  Ол жылдам және ерекше қозғалыста.
  Наташа шайқаста Валькирия сияқты жылдам және күштi. Батыл күреседi. Және қытайларды құлату.
  Ол жиi аспанда шайқасатын. Ол тамаша ұшқыш болды. Ол жаяу әскерде соғысуға мәжбүр болды.
  Бiрақ қазiр Наташа қытайларды қабылдады. Ал бар ынтамен басайық.
  Ал оның жалаң аяқтарынан бумерангтар мен инелер ұшады. Ол жауды жеңедi.
  Қыз ән айтады:
  -Бiрақ мен күннiң шығуына сенемiн,
  Түрме зынданының қараңғылығын сейiлтедi!
  Зоя қытайларға шабуыл жасайды. Және қатты шығып кетедi. Оның жалаң аяқтары жауларын тоқтаусыз құлатады.
  Қозғалыстағы жауынгер. Ол секiретiн және өзiне секiретiн кобра сияқты.
  Алтын шашты қыз айқайлайды:
  - Болашақ бiздiкi
  Бiз Джеди рыцарлары сияқтымыз!
  Ендi ол бұрылыстан алып, оны шапалақтайды.
  Келесi шабуылда Аврора. Қызыл түстi қызды жаншып, ұрысқан. Ол қарқынын одан сайын арттырып, шабуылға шықты. Оның қылыштары жел диiрменiнiң жүзiндей.
  Жарқын сұлулық шығарылды:
  - Бүкiл әлемде осындай бақыт болады!
  Ал қыз тағы да жабайы қарқынға түседi. Бұл нағыз соғыс құдайы.
  Светлана да секiрiп ән айтады:
  - Жүзден кейiн жүз, полктен кейiн полк,
  Орыс рыцарьлары қылышпен кестi!
  Ендi оның жалаңаш саусақтары қалқанмен қайтара алмайтын нәрсенi лақтырады.
  Мiне қыз. Нағыз бiрiктiрушi.
  Наташа тiстерiн жыбырлатып:
  - Маған үйретпе!
  Ал ол жалаң аяқпен өлiмдi лақтырады.
  Аврора келiседi:
  - Бiзге мүлдем үйрететiн ештеңе жоқ!
  Жауынгерлер қозғалыстарын жылдамдатады. Әзiрге қала түгелдей дерлiк мәйiттерге толы. Иә, қытайлар қырғынға ұшырады. Бар болғаны алты адам, бiрақ олар тұтас бiр армия үшiн жұмыс iстейдi.
  Олег Рыбаченко эльфтер тектес бiр адамның әңгiмесiн есiне алды. Ол Үшiншi рейхте аяқталды және оны Люфтваффаға жiберуге сендiре алды.
  Иә, эльф кiшкентай болса да, өте жылдам, керемет реакциямен күштi. Жалпы, эльфтер физикалық жағдайы мен ойлау жылдамдығы жағынан адамдардан жоғары. Ал ұшақта перi, тiптi патша қаны да өзiн бүркiттей сезiнедi.
  Ал бұл жауынгер 1944 жылы 20 сәуiрде фюрердiң туған күнiнде жаудың 538 ұшағын атып түсiре алды, өзi де бiрде-бiр рет атып түсiрiлген жоқ.
  Алғашқы екi жүз ұшақ үшiн эльф емен жапырақтары, қылыштар және гауһар тастармен темiр кресттiң рыцарь крестi алды. Қазiрдiң өзiнде үш жүзден астам гауһар тастары бар немiс қыраны орденi. Алтын емен жапырақты қылыштары мен гауһар тастары бар төрт жүзден астам темiр кресттiң рыцарь крестi. Ал бес жүз мерейтойлық ұшақ үшiн - Темiр Кресттiң Үлкен Крестi. Осылайша, эльф рекордтық марапаттар жинады және осыған байланысты ол тiптi Герман Герингтi жеңiп, полковник шенiн алды.
  Ол ұшақта қатардағы жауынгер ретiнде соғысқанымен.
  Осылайша, Люфтваффте осындай көрнектi эйс пайда болғанымен, ол соғыс барысына аса әсер еткен жоқ. Шынында да, егер бiз нақты тарихтағы Luftwaffe-дiң алғашқы алты эйсiн алатын болсақ, олар барлығы бiр жарым мыңнан астам ұшақты атып түсiрдi. Бұл Вермахтқа қаншалықты көмектестi?
  Геббельстiң үгiт-насихатының арқасында құлаған ұшақтардың саны артып кеткен болуы мүмкiн.
  Бұл сандардың көпшiлiгi қатты күмәнданды.
  Бiрақ эльф адалдықпен көптеген көлiктердi атып түсiрдi, бiрақ оның өзi бiрде-бiр жауынгердi жоғалтпады.
  Бiрақ содан кейiн Олег Рыбаченко кездесiп, сұрады:
  - Зұлымдық күшi саналатын Үшiншi рейхке неге жабысып қалдыңыз?
  Эльф логикалық түрде атап өттi:
  - Өйткенi дүниеде жақсылық күшi мүлде жоқ! Сiз Сталин мен одақтастарды әулие деп ойлайсыз ба?
  Олег жымиып:
  - Бiрақ КСРО-да сонша ұшақты атып түсiрiп, бас әрiппен Құдай деп санайтын едiңiз! Сондықтан сiзге түкiру және қарғыс айту керек!
  Эльф шынын айтты:
  - Қырық екiншi жылдың қазанында ол рейх үшiн шайқаса бастағанда соғыстың нәтижесi әлi көзге түсе қойған жоқ. Қалай ойлайсыз, менiң жеңiмпаздар қатарында болуға мүмкiндiгiм жоқ па?
  Олег Рыбаченко шынайы жауап бердi:
  - КСРО-ға өтiп кетсең, сенi кешiрiп, қабылдайды деп ойлаймын. Батырлар мен ұлы жауынгерлер барлық жерде бағаланады!
  Эльф нұрлы күлiмсiреп жауап бердi:
  - Ұсынысқа рахмет! Бiрақ екiншi дүниежүзiлiк соғыс бiткенде, мен өз планетама марапаттармен ораламын... Және, әрине, мен үшiн Германияның жеңiлгенi маңызды емес. Ең бастысы, мен өзiмдi қаһарман ретiнде көрсеттiм және авиация тарихына барлық уақыттағы ең үздiк Эйс ретiнде ендiм!
  Олег Рыбаченко ашуланып:
  Сенiң кесiрiңнен қаншама жақсы жiгiттер өлдi!
  Перьф сықырлап, логикалық түрде есiне алды:
  - Рудель де бар... Ол да супермен!
  Олег басын изедi.
  - Рудель... Иә, бұл комикстердiң кейiпкерi сияқты!
  Перi күбiрледi:
  - Мен жауынгер болдым және боламын! Сондықтан мен өз аккаунтымды мыңға жеткiзуге тырысамын!
  Олег Рыбаченко күмәнданды:
  - Жете аласың ба? 1945 жылы 9 мамырда Үшiншi рейх капитуляция болды!
  Эльф ықыласпен сұрады:
  - Қызылдар мен одақтастардың қашан және қай уақытта, қандай күштермен шабуыл жасайтынын дәлiрек айта аласыз ба?
  Олег таңдана сұрады:
  -Ол не үшiн керек?
  Перi шынайы жауап бердi:
  - Мен қызық ұзағырақ болуы үшiн соғысты тривиальды түрде созғым келедi!
  Олег мылтығын алып, былай деп жауап бердi:
  - Мен сенi атып алар едiм, бiрақ олай етпеймiн!
  Эльф таң қалды
  - Ал неге?
  Олег Рыбаченко батыл айтты:
  - Сенi ар-ұжданың жазаласын!
  Ал олар ажырасып кеттi...
  Олег Рыбаченко бұл перiлердi бекер өлтiрген жоқпын деп ойлады. Тағы қанша ұшақты атып түсiредi. Бұл жай ғана қорқынышты болады.
  Ал бала тағы да жалаңаяқ саусақтарымен өлiм бумерангын ұшырды.
  Маргарита қытайларды шайқаста белсендi түрде жояды. Оның жалаң аяқтарын өлтiретiн сыйлықтармен ұрып-соққаны сонша, сiздi таң қалдырасыз.
  Супермен қыз.
  Және оның шайқастағы белсендiлiгi, сарғыш жануар сияқты.
  Жоқ ондай қызды ешкiм ешқашан қорқытпайды, екi миллиард қытай болса да.
  Бiрақ Маргарет не iстеу керек?
  Ол өз елiн қорғайды.
  Олег Рыбаченко қытайларды қырқып: "Қытайларды қиып:
  - Ресейдiң бұдан әдемi Отаны жоқ,
  Ол үшiн күрес және қорықпа...
  Әлемде бұдан әдемi ел жоқ -
  Бүкiл ғалам - жарық Русьтiң шырағы!
  Бала орнынан секiрiп, жылдамдатып, барлығын аяғымен сойып жiбередi.
  Наташа да төбелесiп, ән айтады:
  Қайғылы жыл, сене алмайсың
  Бiр мың тоғыз жүз тоқсан тоғыз...
  Шеңберде жүрудi тоқтатыңыз
  Алтын мүйiздi шайтан айналады!
  Ал қыз тағы да жалаң аяқпен өлтiрушi сыйлықты лақтырады.
  Зоя да шайқаста, жараланып, шайқасады. Белсендi қыз. Ал қылышпен кессе, бәрi ұшады.
  Оның жалаң аяқтары сондай белсендi түрде сыйлықтарды лақтырады. Және көптеген жауларды нокаутқа түсiредi.
  Иә, қытайлардың зұлматты күндерi бар екенi анық.
  Аврора еш аянышсыз соқты. Оның жалаң аяқтары өлiмнен де көп нәрсе. Бұл әдетте жойылу құдайы.
  Ал оның iшiнде мыңдаған шайтан бар.
  Светлана қытайларды қатты құмарлықпен ұрып-соғып:
  - Болашақ
  Бiз мысық болмас үшiн!
  Оның жалаң аяқтары тағы бiрдеңе лақтырады, ал жаулары жыртылады.
  Жауынгерлiк қыз - ондағы пилотаж!
  Қаланы қытайлардан тазартып, алтауы демалды. Бiрден қабанды толтырып, оны толығымен қуырды.
  Олар оны кесектерге кесiп, жей бастады.
  Наташа атап өттi:
  - Мiне, Уолтер Скотттың рыцарлары бiр уақытта көп тамақтанатын!
  Олег Рыбаченко күлiп, еске салды:
  - Дюманы да жаса! Портос бiр қошқарды осылай жеп қойды!
  Наташа күлдi.
  - Қой? Неге қабан емес?
  Олег жауап ретiнде ән айтты:
  Сiздiң барлық отбасыңыз
  Қабан алған ағам...
  Ол тiрi кезiнде - ол маған ескерттi -
  Каннибалдардан әйел алу мүмкiн емес!
  Маргарет растады:
  - Бұл жабайы ән! Мен одан да жанға жайлы нәрсенi қалаймын!
  Олег атап өттi:
  - Рухани? Бұл жақсы!
  Ал бала бiрдеңе ән айтты ...
  Бiрақ Аврора оның сөзiн бөлiп:
  - Ән айту емес, әрекет ету керек.
  Ал қыз белбеуiнен iPhone телефонын алып шықты. Олег жымиды, Наташа оған өзiнiкiн берiп:
  - Қызылбаспен танк ойнаңыз!
  Аврора келiстi:
  - Маған бұл ойын ұнайды!
  Ал батыр қыз параметрлердi ала бастады.
  Олег Рыбаченко танк флотын қабылдады.
  Аврора ескерттi:
  - Бiрге бiр танк! Дуэль жасап көрiңiз!
  Бала келiстi.
  - Бұл дұрыс!
  Олег қырқыншы жылдардағы ең керемет кеңестiк танктi - ИС-7-нi таңдады. Ешқашан серияға айналмаған тамаша көлiк. Оның бәрi де, сауыттары да, қарулары да, жылдамдығы да бар. Нағыз гало!
  Аврора E-75. Көлiк нашар. Ал ауыр және аз жылдамдық, қуат қоры, сәл әлсiз және мылтық. IS-7 E-75 үшiн 128-ге қарсы 130 миллиметрге ие. Немiстердiң құрыштары қалыңырақ болуы мүмкiн, бiрақ бұл IS-7-нiң үлкен көлбеуiмен өтеледi. Ал Фрицтiң бүйiрлерi жоғарырақ ... Барлығы солай, бiрақ ...
  Аврора E-75-тi M деңгейiне аударады ... Ал машина жақсаруда. Қозғалтқыш күштiрек және силуэт әлдеқайда төмен, ал мылтық ұзағырақ оқпанға айналды. Ал қазiр сауыт қалыңдады. Немiс танкiнiң салмағы әлi де тоқсан бес тонна, ал Кеңестiк танк үшiн алпыс сегiз тонна. Ал жаңартудан кейiн оның орналасуы ұқсас және ендi күштiрек болады.
  Ал ИС-7 бәрiбiр дамусыз қалды. Сондықтан нақты тарихта оны ешкiм болжаған жоқ.
  Кәне, Олег, өзiңдi қолға алайық.
  Алайда бала жоғалған жоқ. Жау модернизацияланғандықтан, бала бiрдеңе iстеп, қауырсынды қабықтарды пайдаланады. Содан кейiн өте жақсы жекпе-жек болады.
  ИС-7 жақындап келедi. Дегенмен, немiстiң жүргiзу қабiлетi әлi де жақсы.
  Аврора ұзын ұңғылы зеңбiрекпен атқылайды. Бiрақ әлi кiре алмай жатыр.
  Ал терминатор бала жақындап, жолдарды бұрады. Кiшкентай жiгiт өзiне сенiмдi сияқты.
  Аврора кезектi атудан кейiн моральдық ойды шығарды:
  - Тышқан пiлдi өлтiруi мүмкiн!
  Ал шайқас жалғасты, Олег 130 мм зеңбiрек снарядын корпустың түйiскен жерiне қағып, жеңiске жеттi. Барлық жеңiлдiктерге қарамастан.
  Бiрақ, жалпы алғанда, қырқыншы жылдардағы цистерналарда әртүрлi машиналар бар. Өте қорқынышты жоба - "Корольдiк арыстан". Салмағы жүз тонна, мылтық 210 мм калибрлi, алдыңғы сауыт 300 мм көлбеу, бүйiрлерi 200 мм, қозғалтқышы 1800 ат күшi.
  Бұл машина - тiптi ИС-7 тек бүйiрiнен өтiп, жабыла алады. Және бұл шынымен керемет!
  Аврора тiс жарып әндедi:
  - Бұл күннiң үстiнде ұшатын қыран құс!
  Ал үндеме...
  Тамақтанып болған алтауы Қытай қалаларына көштi. Әзiрге бейбiтшiлiктiң аяқталуына қол жеткiзiп, маньчжурларды шабуылдан тайдыру керек.
  Қыздар мен бала қытайларға шабуыл жасап, қылышпен, жалаңаяқ саусақпен тағы да көптi өлтiрдi.
  Содан жауынгерлер қолға түскен зеңбiректерден оқ жаудырды. Ал қытайлардың бiразы қырылды.
  Олег Рыбаченко былай деп атап өттi:
  - Мүмкiн қорғаныста ойнаған дұрыс шығар? Сосын әйтеуiр ұсқынсыз болып шығады?
  Аврора жауап бердi:
  - Профилактикалық соғыс деген ұғым бар!
  Олег еске салды:
  - Фашистiк Германияның КСРО-ға қарсы соғысының алдын алу болғанын Виктор Суворов та дәлелдеуге тырысты!
  Аврора күлiп жiбердi де:
  -Осылай емес пе?
  Олег басын шайқады.
  - Күмәндi!
  Маргарет есiне алды:
  - Мен бұл кiтапты оқыдым. Ол бiр қарағанда сенiмдi көрiнедi. Бiрақ егер сiз тереңiрек қазсаңыз ...
  Аврора келiскендей басын изедi.
  - КСРО шабуыл соғысын дайындап жатқан едi, бұл - ақиқат!
  Маргарет атап өттi:
  - КСРО соғыстан кейiн де шабуылдау соғысына дайындалып жатты. Бiрақ шабуыл ешқашан басталған жоқ!
  Олег қисынды түрде былай дедi:
  - Егер Сталин шабуылды жоспарлаған болса, кейiнiрек оның дивизияларын танктермен және басқа да техникамен қамтамасыз етудi аяқтады. Ал соңғы авиация бөлiмшелерге ендi ғана келе бастады, тiптi ұшқыштар оны игермеген!
  Аврора да қисынды түрде қарсылық бiлдiрдi:
  - Кеңес әскерi қайта қаруланса, немiс әскерi де бiр орнында тұрған жоқ. КСРО ең жаңа ұшақтарды шығарып жатқанда, Фриц соңғы технологияның өндiрiсiн арттырды.
  Кешiктiру Сталиннiң артықшылығы артпайды. Керiсiнше, Еуропаның әлеуетi бар нацистер Ресейдi сапалы техниканың саны бойынша қуып жететiн едi!
  Олег Рыбаченко күмәнданды:
  - Олардың сапасы жақсырақ болды деп не ойлайсыз?
  Аврора шынайы жауап бердi:
  - Бiрақ олар қырық бiрiншi жылы жеңдi! Егер олар сан жағынан төмен болса, сапасы жағынан да жоғары болған шығар!
  Данышпан бала күмәнданды:
  - Мен олай ойламаймын!
  Маргарет атап өттi:
  - Қырық бiрiншi жыл - жұмбақ. Нелiктен ресми түрде күштiрек Қызыл Армия шайқастан кейiн шайқаста жеңiлдi. Содан кейiн ол формальды түрде және шын мәнiнде әлсiреп, жеңе бастады ма?
  Олег Рыбаченко былай деп жауап бердi:
  - Бұл Екiншi дүниежүзiлiк соғыстың үлкен құпиясы!
  Наташа ұсынды:
  - Жоғары күштердiң араласуы болды!
  Олег басын изедi.
  - Шынымен бiрдеңе болды!
  Августин айқайлады:
  - Бiздiң пұттарымыз қанға боялған, бiздiң құдайларымыз соғыс құдайлары!
  Зоя келiстi.
  - Қанға боялған және соғыс құдайлары!
  Олег пен Аврора екiншi дүниежүзiлiк соғыстың стратегиясын ойнай бастағаннан кейiн. Гитлер үшiн Аврора, Сталин үшiн Олег.
  Қазiрдiң өзiнде нақты соққылар алмасу болды. Аврора жалған кодты қолданды және Мәскеуге дейiн "Е" сериялы танктердiң массасын пайдаланды. Того мен Олег алаяқтық кодты және ИС-7-нi немiстердi ұрып-соғу үшiн пайдаланды. Ал орақ тастың үстiне жиналды. Және көптеген табыттар. Рұқсат етiңiз және виртуалды.
  Олег Рыбаченко құмар ойнайды, оның әскерлерi немiс қорғанысын бұзып өттi. Қазандықтарды салу. Аврора жалған кодты қайтадан iске қосады. Қозғалыстың өте жабайы алмасуы бар.
  Данышпан бала әндедi:
  - Каманың бiр жерiнде - бiз өзiмiздi бiлмеймiз,
  Кама өзенiнiң бiр жерiнде аналар!
  Қолмен жетпе, аяқпен жетпе,
  Қажет болса, покерлердi жылжытыңыз!
  Ал кеңес танктерi фашистердi талқандауда. ИС-7-ден артық ештеңе жоқ. Ал сiз "Тышқандармен" және "Е" -100-мен қауiпсiз күресуге болады. Кеңес танкi мұндай құбыжықтардан қорықпайды.
  Олар ауырырақ, бiрақ бұл олардың күштiрек екенiн бiлдiрмейдi.
  Ал Олег машиналармен жылдам қозғалып, алға жылжуда. Ал бұл мың шайтан сияқты.
  Вундеркинд бала ән айтады:
  - Фрицтi сындырайық, чики-чики-чики-та!
  Ендi кеңес әскерлерi тағы бiр тосқауыл алды. Олар төбелес пен тартыстың данышпандары сияқты!
  Аврора да қарапайым емес. Және ол агрессивтi жұмыс iстейдi. Жаңа, жаңа және жаңа күштердi Қызыл Армияның дөңгелегi астына тастайды.
  Ал қызыл шашты жауынгер ән айтады:
  - Жаулар менi тоқтатпайды! Мен ғаламның кеңдiгiн бағындырамын!
  Жаңа және жаңа полктар ұрысқа түседi.
  Олег Рыбаченко қуана ән айтты:
  Фриц ашуланып,
  Полктың жауы алға жылжыды ...
  Бiрақ жынды арийлер -
  Орыстар дұшпандықпен кездеседi!
  Шошқаның терiсiн қазып алар,
  Жау шаңға айналар -
  Орыстар қатты шайқасады
  Күштi сарбаздың жұдырығы!
  Ал бала тағы бiр айналма маневр жасап, Аврора әскерлерiн рингке шығарады.
  Иә, бала ақылды, сөз жоқ.
  Аврора ырылдап:
  - Жоқ, мен берiлмеймiн, бiрақ мен әрқашан күресудi бiлетiнмiн!
  Олег Рыбаченко келiстi:
  - Берiлмейiк! Бiз сенi жай ғана құртамыз!
  Ендi Кеңес әскерлерi қайтадан шабуылға шықты. Ал қазiрдiң өзiнде алаяқтың коды Фрицке көмектеспейдi.
  Содан кейiн Аврора опцияны қулықпен өзгертедi. Ал Англия мен АҚШ соғысқа оның жағында кiредi. Бұл армияның жауынгерлерi шайқасқа шықты. Ал жауды басайық.
  Бiрақ кеңестiк ИС-7 танктерi АҚШ-тың Шермандары мен Першингтерiн, сондай-ақ ағылшын Черчилль танкiн оңайырақ жояды.
  Олардың өздерi ешқандай зиян келтiрмейдi.
  Аврора айқайлады:
  - Ал, сен және кiшкентай император!
  . Љ3 ТАРАУ
  Жиырма бiрiншi ғасырдағы жауынгерлер XVII ғасырдағы қытайлармен қайтадан қақтығысты.
  Аспан империясында сарбаздар тым көп. Олар шексiз өзен сияқты ағып жатыр.
  Қытайларды қылышпен шауып жатқан Олег Рыбаченко:
  - Ешқашан берiлме!
  Ал баланың жалаң аяғынан өткiр диск ұшып кеттi!
  Маргарита қарсыластарын тас-талқан етiп:
  - Дүниеде ерлiкке орын бар!
  Ал қыздың жалаң аяғынан шашылған улы инелер қытайларға тидi.
  Наташа да жалаңаш саусақтарын лақтырып, өлтiрiп, айқайлады:
  Бiз ешқашан ұмытпаймыз және ешқашан кешiрмеймiз.
  Оның қылыштары қытайларға диiрмен арқылы өттi.
  Зоя жауларды кесiп, сықырлады:
  - Жаңа тапсырыс үшiн!
  Оның жалаң аяқтарынан жаңа инелер шашылды. Ал қытай солдаттарының көзiнде, көмейiнде не бар.
  Иә, жауынгерлердiң толқып, қаһарлана бастағаны анық едi.
  Аврора сары сарбаздарды кесiп, сықырлады:
  - Бiздiң темiр ерiк!
  Оның жалаң аяғынан жаңа, өлiмге әкелетiн сыйлық ұшады. Ал сары жауынгерлер құлап жатыр.
  Светлана диiрменшiге кеседi, оның қылыштары найзағай сияқты.
  Қытайлар бау сияқты құлап жатыр.
  Қыз жалаң аяқпен ине лақтырып, сықырлайды:
  - Ресей ана үшiн жеңедi!
  Олег Рыбаченко қытайлықтарға қарсы шықты. Терминатор бала сары әскерлердi кесiп тастайды.
  Ал бұл кезде баланың жалаң аяқтарының саусақтары уы бар инелердi сыртқа лақтырады.
  Бала айқайлап:
  - Болашақ Ресейге даңқ!
  Ал қозғалыс кезiнде барлығының басы мен тұмсығын кесiп тастайды.
  Маргарита қарсыластарын да жеңедi.
  Жалаң аяқтары дiрiлдеп жатыр. Қытайлар жаппай қырылып жатыр. Жауынгер айқайлайды:
  - Жаңа шекаралар үшiн!
  Содан кейiн қыз алып, кесiп тастайды ...
  Қытай солдаттарының мәйiттерiнiң массасы.
  Бiрақ Наташа шабуылда. Өзi қытайша кесiп алып:
  - Рус ұлы және жарқын,
  Мен өте бiртүрлi қызбын!
  Оның жалаң аяқтарынан дискiлер ұшады. Қытайлардың тамағын кескен кiм. Иә, бұл қыз.
  Зоя шабуылда. Екi қолымен сары сарбаздарды кеседi. Түтiктен түкiру. Және жалаң саусақтарымен өлiмге әкелетiн инелердi лақтырады.
  Сонымен бiрге ол өз-өзiне ән айтады:
  - Ей, балджан кеттiк,
  О, менiң сүйiктiм барады!
  Қытайларды шауып, сары сарбаздарды қырып жатқан Аврора:
  - Барлық жүндi және жануардың терiсiнде,
  Ол сойылмен ОМОНға жүгiрдi!
  Ал жалаңаяқ саусақпен, жауға қалай ату керек, пiлдi өлтiретiн нәрсе.
  Сосын сықырлап:
  - Қасқырлар!
  Светлана шабуылда. Қытайларды кесу. Жалаң аяқпен ол оларға өлiм сыйлықтарын жiбередi.
  Қылышпен диiрмендi басқарады.
  Ол көптеген күрескерлердi басып тастады және айқайлады:
  - Үлкен жеңiс келе жатыр!
  Ал қыз тағы да жабайы қозғалыста.
  Оның жалаң аяқтары өлiмшi инелердi ұшырады.
  Олег Рыбаченко орнынан секiрдi. Бала сальтомен бұрылды. Секiруде көп қытайды кесiп тастады.
  Ол инелердi жалаңаш саусақтарымен лақтырып жiбердi де:
  - Менiң әдемi батылдығыммен танымал бол!
  Ал бала тағы да шайқаста.
  Маргарита шабуылға шығады. Барлық жауларды қатарынан ұсақтайды. Оның қылыштары жел диiрменiнiң жүздерiнен қаттырақ. Ал жалаңаш саусақтар өлiмнiң сыйлықтарын лақтырады.
  Қыз шабуылда. Сары жауынгерлердi салтанатсыз жояды.
  Және анда-санда секiредi және бұрылады!
  Ал одан жойылу сыйлықтары ұшады.
  Ал қытайлардың өздерi өлiп қалады. Ал тұтас үйiндiлер үйiлiп жатыр.
  Маргарита дiрiлдеп:
  - Мен американдық ковбоймын!
  Оның жалаң аяқтары тағы да иненi лақтырды.
  Содан кейiн тағы оншақты инелер!
  Шабуылдағы Наташа да өте керемет.
  Жалаң аяқпен лақтырады, сабаннан түкiредi.
  Өкпенiң басымен айқайлайды:
  - Мен жарқыраған өлiммiн! Сiзге тек өлу керек!
  Және тағы да сұлулық қозғалыста.
  Зоя қытай мәйiттерiн жауып тастайды. Оның жалаң аяқтарынан жойылу бумерангтары да ұшады.
  Ал, сары жауынгерлер құлап, құлай бередi.
  Зоя айқайлап:
  - Жалаңаяқ қыз, сен жеңесiң!
  Ал қыздың жалаңаш өкшесiнен оншақты ине ұшады. Қытайлардың көмейiне тiкелей қазып жатқан.
  Олар өлдi.
  Немесе мүлдем өлi.
  Аврора шабуылда. Сары әскерлердi жояды. Оның қылыштары екi қолында. Және ол сондай керемет жауынгер.
  Қытай әскерлерiн торнадо басып жатыр.
  Қызыл шашты қыз айқайлап:
  - Болашақ жасырын! Бiрақ бұл жеңiске жетедi!
  Ал шабуылда шашы жалындаған ару.
  Жабайы экстаздағы Аврора айқайлайды:
  - Соғыс құдайлары бәрiн жыртып тастайды!
  Ал шабуылдағы жауынгер.
  Ал оның жалаң аяқтары өткiр, улы инелердi көп лақтырады.
  Светлана шайқаста Және соншалықты жарқыраған және шайқас. Оның жалаң аяқтары көптеген өлiмге әкелетiн заттарды шығарады. Еркек емес, сары шашты өлiм.
  Бiрақ егер ол бұзылса, сiз оны тоқтата алмайсыз.
  Светлана ән айтады:
  - Өмiр бал болмайды,
  Бұл дөңгелек бидегi секiру!
  Арман орындалсын -
  Сұлулық адамды құлға айналдырады!
  Ал қыздың қимылында одан сайын қаһар.
  Шабуылдағы Олег бәрiн жылдамдатады. Бала қытайларды ұрады.
  Жалаң аяқтары өткiр инелердi лақтырады.
  Жас жауынгер сықырлап:
  - Қаһарлы империя - бәрiн бөлшектейдi!
  Ал бала тағы да қозғалады.
  Маргарита - өз әрекетiнде дауылды қыз. Және жауларды жеңедi.
  Мұнда ол жалаң аяғымен, жарылғыш заттары бар бұршақпен ұшырды. Ол жарылып, бiрден жүз қытайды лақтырып жiбередi.
  Қыз айқайлап:
  - Жеңiс бәрiбiр бiзге келедi!
  Ал диiрмендi қылышпен басқар.
  Наташа қимылдарын тездете түстi. Қыз сары жауынгерлердi кесiп тастайды. Ал айқайлап жатып:
  - Ресей империясын жеңiс күтiп тұр.
  Ал қытайларды тездетiлген қарқынмен құртайық.
  Наташа - терминатор қыз.
  Тоқтап, баяулатуды ойламайды.
  Зоя шабуылда. Оның қылыштары ет салатын кесетiн сияқты. Қыз бақырайып айқайлайды:
  - Бiздiң құтқаруымыз күшiнде!
  Ал жалаң аяқ саусақтары да мұндай инелердi лақтырады.
  Ал тамағы тесiлген, өлi үйiндiлерде жатқан жұрт.
  Аврора жынды қыз. Және ол гиперплазмадан шыққан робот сияқты барлығын жаншып тастайды.
  Қазiрдiң өзiнде жүз қытайды жарып үлгердi. Бiрақ бәрi өз қарқынын арттырады. Ал жауынгер әлi күнге дейiн айқайлайды.
  - Мен жеңiлмейтiнмiн! Әлемдегi ең керемет!
  Және тағы да шабуылдағы сұлулық.
  Ал оның жалаңаш саусақтарынан бұршақ ұшып шығады. Ал үш жүз қытайды күштi жарылыс жарып жiбердi.
  Аврора ән айтты:
  - Бiздiң жерiмiздi басып алуға батылы бармайсың!
  Светлана да шабуылда. Және бiр грамм да үзiлiс бермейдi. Жабайы Терминатор қыз.
  Ал жауларды шауып, қытайларды қырып тастайды. Ал сары жауынгерлер топырағы арық пен жол бойына түсiп үлгердi.
  Алтауы ашуланды. Жабайы шайқас жасады.
  Олег Рыбаченко ойынға қайта оралды. Ал екi қылышты сермеп алға ұмтылады. Ал терминатор бала диiрмендi басқарады. Өлген қытайлар құлап жатыр.
  Мәйiттердiң массасы. Қанды денелердiң тұтас таулары.
  Бала жабайы стратегияны есiне алады. Мұнда да аттар мен адамдар араласқан.
  Олег Рыбаченко сықырлап:
  - Ақылға қасiрет!
  Ал ақша көп болады!
  Ал жаңа қозғалыстағы терминатор бала. Ал жалаң аяқ бiрдеңенi алып лақтырады.
  Данышпан бала айқайлады:
  - Мастер-класс және Adidas!
  Шынымен керемет және керемет өнiмдiлiк шықты. Қаншама қытай өлтiрдi. Ал ең көп саны сары жауынгерлердi өлтiрдi.
  Маргарита да шайқаста. Сары әскерлер мен айқайлайды:
  - Үлкен соққы полкi! Бiз бәрiмiз табытқа кiремiз!
  Ал оның қылыштары қытайларды ұрып жатыр. Сары жекпе-жектердiң бұқарасы әлдеқашан күйредi.
  Қыз ырылдап:
  - Мен пантерлерден де салқынмын! Барлығының үздiк екенiн дәлелдеңiз!
  Ал қыздың жалаңаш өкшесiнен күштi жарылғыш заты бар бұршақтай ұшып шығады.
  Және жауға соққы берiңiз.
  Және ол қарсыластардың бiразын алып, талқандайды.
  Ал Наташа билiкте. Және ол қарсыластарын жеңедi және ол ешкiмге түспейдi.
  Қаншама қытайдың сөзiн үздi.
  Ал оның тiстерi сондай өткiр. Ал көздерi сапфир. Бұл қыз - басты жазалаушы. Оның барлық серiктестерi жазалаушылар болса да!
  Наташа айқайлайды:
  - Мен жындымын! Сiзге пенальти болады!
  Тағы да қыз көп қытайды қылышпен шауып тастайды.
  Зоя қимылдап, талай сары жауынгердi кесiп тастады.
  Ал жалаң аяқ инелердi лақтырады. Әрбiр ине бiрнеше қытайды өлтiредi. Бұл қыздар шынымен әдемi.
  Аврора қарсыластарды алға жылжытады және жояды. Сонымен бiрге ол айқайлауды ұмытпайды:
  - Табыттан қашып құтыла алмайсың!
  Ал қыз тiсiн алып, тiсiн ашады!
  Ал сондай қызылша... Шашы пролетарлық тудай желге желбiредi.
  Және бәрi ашудан шығады.
  Светлана қозғалыста Мұнда ол көптеген бас сүйектердi кесiп тастады. Тiсiн ашқан жауынгер.
  Тiл көрсетедi. Сосын сабаннан түкiредi. Сосын айқайлап:
  -Балалар, өлесiңдер ме!
  Оның жалаң аяқтарынан тағы да өлiмшi инелер ұшады.
  Олег Рыбаченко секiредi және секiредi.
  Жалаңаяқ бала бiр топ ине шашып, ән айтады:
  - Кемпингке барайық, үлкен есепшот ашыңыз!
  Жас жауынгер ең жақсы жағынан.
  Ол әбден қартайған, бiрақ балаға ұқсайды. Тек өте күштi және бұлшықет.
  Олег Рыбаченко ән айтты:
  - Ойын ережеге сай болмасын - бiз ферадан өтемiз!
  Оның жалаң аяқтарынан тағы да өлiмшi және сынғыш инелер ұшып кеттi.
  Маргарита қуана ән айтты:
  - Бәрi де мүмкiн! Мен еркiндiктiң таңы келетiнiне сенемiн!
  Қыз қытайларға тағы да өлiмшi инелердi лақтырып, сөзiн жалғастырды:
  - Қараңғылық кетедi! Раушан гүлдер гүлдей берсiн!
  Жауынгер жалаңаш саусақтарымен бұршақ лақтырған бойда мың қытай бiрден аспанға ұшып кеттi. Иә, Аспан империясының әскерi көз алдымызда ерiп жатыр.
  Наташа шайқаста. Кобра сияқты секiредi. Жауларды жарып жiбередi. Ал қаншама қытай өлiп жатыр.
  Олардың қызы мен қылыштары, көмiрдегi дәндерi мен найзалары. Және инелер.
  Сонымен бiрге ол да айқайлайды:
  - Жеңiстiң келетiнiне сенемiн!
  Ал орыстардың даңқы табылар!
  Жалаңаш саусақтар жаңа инелердi лақтырады, қарсыластарын ұрады.
  Зоя жабайы қозғалыста. Қытайларға шабуыл жасайды. Оларды кiшкене бөлiктерге бөледi.
  Жауынгер әйел жалаңаш саусақтарымен инелердi лақтырады. Қарсыластарды жарып өту және қалай айқайлау керек:
  Бiздiң толық жеңiсiмiз жақын!
  Және қылыштары бар жабайы диiрмендi басқарады. Бұл шынымен қыз сияқты қыз!
  Бiрақ Аврора кобра шабуылға шықты. Бұл әйел - барлық кошмарлар үшiн қорқынышты түс.
  Ал кесiп тастаса, кеседi деген сөз.
  Осыдан кейiн қызыл шашты алып, ән айтады:
  - Мен барлық бас сүйектердi ашамын! Мен керемет арманмын!
  Ендi оның қылыштары әрекет етiп, еттi кесiп жатыр.
  Светлана да шабуылға шығады. Бұл қыздың тежегiшi жоқ. Қалай кесуге болады, сондықтан мәйiттердiң массасы қоқыспен.
  Аққұба терминатор айқайлап:
  - Қандай жақсы болады! Бұл қаншалықты жақсы болады - мен оны бiлемiн!
  Ендi одан өлтiрушi бұршақ ұшып жатыр.
  Олег тағы жүз қытай, метеорит алып, кесiп тастады. Ал ол бомбаны алып тастайды.
  Көлемi кiшкентай, бiрақ өлiмге әкелетiн...
  Кiшкене бөлiктерге қалай бөлуге болады.
  Терминатор бала айқайлады:
  - Қорқынышты техникалардың дауылды жастары!
  Маргарита мұны шайқаста қайталайды.
  Және талай сары жауынгерлердi қысқартты. Және үлкен бос орындарды кеседi.
  Қыз айқайлап:
  - Ламбада - бiздiң құмдағы биiмiз!
  Және жаңа күшпен соққы.
  Шабуылдағы Наташа одан да қатты ашуланады. Осылайша қытайларды тiзе бүктiредi. Оларға мұндай қыздарға қарсы тұру өте жақсы емес.
  Наташа оны алып, ән айтты:
  - Орынында жүгiру - кәдiмгi татуластырушы!
  Ал жауынгер бойжеткен қарсыластарына осындай сарқырама соққылармен соқты.
  Және ол жалаң аяқпен дискiлердi лақтырады.
  Мұнда ол диiрмендi басқарды. Сары әскердiң басы артқа қарай ауды.
  Ол күресетiн сұлу. Өзiңiздi осындай сары армада жеңiңiз.
  Зоя қимылдады, барлығын ешкiмге ұқсатпай басып-жаншып жатыр. Ал оның қылыштары өлiм қайшысындай.
  Қыз жай ғана сүйкiмдi. Ал оның жалаң аяқтары өте улы инелердi лақтырады.
  Қарсыластарды жеңу. Тамағын тесiп, табыт жасайды.
  Зоя оны алып, сықырлап:
  - Кранда су болмаса...
  Наташа қуанып айқайлады:
  Демек, сен кiнәлiсiң!
  Ал жалаңаш саусақтарымен мұқият өлтiретiн нәрсенi лақтырады. Бұл нағыз қыздардың қызы.
  Оның жалаң аяқтарынан, жүзi қалай ұшады. Және көптеген жауынгерлерге соққы бердi.
  Аврора қозғалыста. Жылдам және сұлулығымен ерекше.
  Оның шашы қандай ашық. Пролетар туы желбiреп тұрғандай. Бұл қыз нағыз қыз.
  Және ол қарсыластарын кесiп тастайды - ол қолында қылышпен туған сияқты.
  Қызыл бас, сұмдық!
  Аврора оны алып, ысқырып:
  - Өгiздiң басы болады - күрескерлер есiнен кетпейдi!
  Мiне, ол тағы да көптеген күрескерлердi жеңдi.
  Олег Рыбаченко күңкiлдедi:
  - Саған не керек! Мiне қыз!
  Жалаң аяқпен қанжар лақтырған Маргарита растады:
  - Үлкен және әдемi қыз!
  Аврора мұнымен бiрден келiстi:
  - Мен кiмдi болса да тiстейтiн жауынгермiн!
  Тағы да жалаңаш саусақтарымен ол кiсi өлтiретiн адамды iске қосады.
  Шайқаста Светлана қарсыластарынан кем түспейдi. Қыз емес, жалын бiткен.
  Және айқайлайды:
  - Қандай көк аспан!
  Жалаң аяқпен жүздi босатқан Аврора растады:
  - Бiз тонауды жақтаушы емеспiз!
  Светлана жауларды қырып, шырылдады:
  - Ақымаққа пышақ керек емес...
  Зоя жалаңаш, тотыққан аяқтарымен инелердi лақтырып жiбердi:
  - Сен оған үш жәшiктен өтiрiк айтасың!
  Наташа қытайларды кесiп тастады:
  - Ал онымен бiр тиынға iсте!
  Ал жауынгерлер алып, секiредi. Олар сондай қанды және салқын. Жалпы, олардың толқулары көп.
  Олег Рыбаченко шайқаста өте стильдi көрiнедi.
  Маргарита ән айтты:
  - Соққы күштi, ал жiгiттiң қызығушылығы бар ...
  Данышпан бала аяғымен тiкұшақ винтiне ұқсайтын нәрсенi ұшырды. Қытайдан бiр-екi жүз бас кесiп алып, сықырлады:
  - Өте спорттық!
  Және екеуi де - толық ашық жұмыстағы ұл мен қыз.
  Олег сары сарбаздарды кесiп тастап, дiрiлдеп:
  - Ал бiз үшiн үлкен жеңiс болады!
  Маргарита жауап ретiнде ысқырып:
  - Бiз бәрiн өлтiремiз - жалаң аяқпен!
  Қыз шынымен де сондай белсендi терминатор.
  Наташа шабуылда ән айтты:
  - Қасиеттi соғыс!
  Ал жауынгер өткiр диск-бумерангты iске қосты. Доға болып ұшты, талай қытайды кестi.
  Зоя жоюды жалғастыра отырып:
  - Бұл бiздiң жеңiсiмiз болады!
  Оның жалаң аяқтарынан жаңа инелер ұшып кеттi. Және олар көптеген жауынгерлерге соққы бердi.
  Аққұба қыз:
  - Қарсыласқа мат жасаңыз!
  Және ол тiлiн көрсеттi.
  Аяқтарын бұлғап, өткiр қырлы свастикаларды лақтырып жатқан Аврора шуылдады6
  - Император туы алға!
  Светлана бiрден растады:
  - Қаза тапқан батырларға даңқ!
  Ал қыздар бiр ауыздан қытайларды басып айқайлады:
  - Бiздi ешкiм тоқтатпайды!
  Ал ендi жауынгерлердiң жалаң аяқтарынан диск ұшып келедi. Ет жыртылған.
  Және тағы да айқайлап:
  - Бiздi ешкiм жеңе алмайды!
  Наташа ауаға ұшып кеттi. Ол қарсыластарын жұлып алып:
  - Бiз ана қасқырмыз, жауды қуыр!
  Оның жалаңаш саусақтарынан өте қауiптi диск ұшып шығады.
  Қыз тiптi экстаздан бұрылып кетедi.
  Сосын күңкiлдейдi:
  - Бiздiң өкшемiз отты жақсы көредi!
  Иә, қыздар шынымен сексуалды.
  Олег Рыбаченко күрсiнiп:
  - О, ерте, қауiпсiздiктi бередi!
  Және жауынгерлерге көз қысты. Олар күлiп, жауап ретiнде тiстерiн жалаңаштады.
  Наташа қытайларды шауып, сықырлады:
  - Бiздiң әлемде күрессiз қуаныш жоқ!
  Бала былай деп жауап бердi:
  "Кейде төбелесу де қызық емес!"
  Наташа келiстi:
  - Егер күш болмаса, иә ...
  Бiрақ бiз жауынгерлер әрқашан саумыз!
  Қыз жалаңаяқ саусақтарын қарсыласының инелерiне лақтырып:
  - Сарбаз әрқашан сау,
  Және әрекетке дайын!
  Осыдан кейiн Наташа тағы да жауларды қырқып тастады.
  Зоя өте жылдам бала. Мiне, қытайлық бiр баррель ұшырылды. Бiр жарылыстан екi мыңды жұлып алды.
  Сосын ол айқайлады:
  - Тоқтама, өкшемiз жарқырап тұр!
  Ал жауынгерлiк шiлтердегi қыз!
  Шайқастағы Аврора да әлсiз емес. Осылайша қытайларды тiзе бүктiредi. Бiр байлам шынжырдан қаққандай.
  Қарсыластарды кесу - ән айтады:
  - Сақ болыңыз пайдалы болады,
  Күзде бәлiш болады!
  Қызылша шайтан шынында да шайтанның шайтанындай шайқаста жыртады.
  Мiне, Светлана осылай төбелеседi. Ал қытайлар оны одан алады.
  Ал ұрса, соғады.
  Одан қанды шашыраңқылар ұшып шығады.
  Светлана оның жалаң аяғынан металл шашырандылары ұшып, бас сүйектерi ерiгенiн қатты байқады:
  - Ресейге даңқ, тiптi даңқ!
  Танктер алға қарай асығады ...
  Қызыл жейдедегi бөлiм -
  Сәлем орыс халқы!
  Мұнда қыздар қытайлықтарға қарсы шықты. Сондықтан олар кесiлiп, ұсақталады. Жауынгерлер емес, шынжырды үзген пантералар.
  Олег шайқаста қытайларға шабуыл жасайды. Оларды аямай ұрып-соғып:
  Бiз бұқалар сияқтымыз!
  Маргарита сары әскердi басып, көтерiп алды:
  Бiз бұқалар сияқтымыз!
  Наташа оны алып, сары жауынгерлердi кесiп айқайлады:
  - Өтiрiк айтудың қолынан келмейдi!
  Зоя қытайларды жыртып, сықырлап:
  - Жоқ, қолымнан келмейдi!
  Ол да жалаң аяқпен жұлдызшаны алып, босатады.
  Наташа оны алып, сықырлады:
  - Бiздiң теледидар қосулы!
  Оның жалаңаш аяғынан өлтiрушi ине ұшады.
  Зоя да қытайларды жаншып, сықырлады:
  - Бiздiң достығымыз бiртұтас!
  Және тағы да осындай лақтыру, шеңберлер барлық бағытта бұлыңғыр. Бұл қыз - қарсыластардың таза жойылуы.
  Жалаңаш саусақтары бар қыз үш бумерангты алып ұшырады. Ал мұнан мәйiттер көбейiп кеттi.
  Осыдан кейiн сұлулық бередi:
  - Бiз жауға аямаймыз! Мәйiт болады!
  Тағы да өлiмшi нәрсе жалаңаш өкшеден ұшып кетедi.
  Аврора да өте қисынды түрде атап өттi:
  - Тек бiр мәйiт емес, көп!
  Осыдан кейiн қыз оны алып, қанды шалшықтарды жалаң аяқ басып жүрдi. Және көптеген қытайларды өлтiрдi.
  Және ол қалай айқайлайды:
  - Жаппай өлтiру!
  Сосын қытай генералына басын ұрады. Оның бас сүйегiн сындырып, берiңiз:
  - Банзай! Сiз жұмаққа барасыз!
  Шабуылға қатты ашуланған Светлана сықырлайды:
  - Сiздi аямайсыз!
  Оның жалаңаш саусақтарынан оншақты инелер ұшып кетедi. Ол бәрiн қалай жеңедi. Тiптi жауынгер де ұсақтап, өлтiруге тырысады.
  Олег Рыбаченко сықырлап:
  - Керемет балға!
  Ал бала да жалаң аяқпен свастика түрiндегi осындай салқын жұлдызды лақтырады. Күрделi гибрид.
  Ал қытайлардың массасы күйредi.
  Олег айқайлады:
  - Банзай!
  Ал бала тағы да жабайы шабуылға ұшырайды. Жоқ, ол жай ғана қуаттанады, ал жанартаулар сылдырлайды!
  Маргарет қозғалыста. Әркiмнiң қарны жарылады.
  Аяғы бар қыз бiрден елу иненi лақтырады. Ал бұқараны жаудың неше түрi өлтiредi.
  Маргарита көңiлдiлiк тұрғысынан ән айтты:
  - Бiр екi! Қайғы - проблема емес!
  Ешқашан түңiлмеу керек!
  Мұрын мен құйрықты түтiкпен жоғары ұстаңыз.
  Нағыз дос әрқашан жаныңда екенiн бiл!
  Бұл өте агрессивтi компания. Қыз дiрiлдеп айқайлап:
  "Айдаһар президентi мәйiтке айналады!"
  Наташа шайқастағы терминатордың бiр түрi ғана. Ал айқайлады:
  - Банзай! Тез алыңыз!
  Ал оның жалаң аяғынан граната ұшып кеттi. Ал қытайлықтар шеге сияқты. Және соққы.
  Мiне, жауынгер! Барлық жауынгерлерге - жауынгер!
  Зоя да шабуылда. Сондай ашулы қаншық.
  Ол оны алды да, ырылдады:
  - Бiздiң әкемiз - Ақ Құдайдың өзi!
  Ал қытайлықтар үшiн үштiк диiрмен кеседi!
  Ал Аврора жауап ретiнде айқайлады:
  - Ал менiң Құдайым қара!
  Шынында да, қызыл шаш - алдау мен ақымақтықтың көрiнiсi. Әрине, жаулар үшiн. Ал достары үшiн ол сүйiктi.
  Ал жалаңаш саусақпен қалай алып тастайды. Және аспан империясының жауынгерлерiнiң үйiндiлерi көп.
  Қызылша айқайлады:
  - Артымызда Ресей мен қара Құдай!
  Жауынгерлiк әлеуетi өте жоғары жауынгер. Жоқ, мұның астына араласпаған дұрыс.
  Аврора сыбырлап:
  - Бiз барлық сатқындарды ұнтақтаймыз!
  Және серiктестерiне көз қысыңыз. Иә, бұл отты қыз дәл тыныштық сыйлайтын нәрсе емес. Бейбiтшiлiк өлiмге әкелмесе!
  Светлана жауларды талқандап, шығарды:
  - Бiз сенi кезекке қоямыз!
  Аврора растады:
  - Барлығын өлтiремiз!
  Оның жалаң аяқтарынан толық жойылу сыйы қайтадан ұшады!
  Олег жауап ретiнде ән айтты:
  - Толық банзай болады!
  Аврора қытайларды жалаң қолымен жыртып, қылышпен шауып, жалаңаяқ саусақтарымен инелердi лақтырып жiбердi:
  - Қысқаша айтқанда! Қысқаша айтқанда!
  Наташа сары жауынгерлердi жойып, сықырлады:
  - Қысқасы - банзай!
  Қарсыластарды жабайы ашумен кесейiк.
  Олег Рыбаченко қарсыластарын кесiп тастады:
  - Бұл гамбит қытайлық емес,
  Ал дебют, маған сенiңiз, тай!
  Тағы да баланың жалаң аяғынан үшкiр, темiр кесетiн диск ұшып кеттi.
  Маргарита, Аспан империясының жауынгерлерiн қиып, ән айтты:
  - Ал шайқаста кiмдi табамыз,
  Ал шайқаста кiмдi табамыз...
  Мұнымен қалжыңдамай-ақ қояйық.
  Бөлiп алайық!
  Бөлiп алайық!
  . Љ3 ТАРАУ
  Қытайларды жеңген соң, бiраз демалуға болады. Бiрақ, өкiнiшке орай, сiзде көп демалуға уақыт жоқ.
  Жаңа сары ордалар енiп жатыр.
  Олег Рыбаченко оларды тағы да кесiп тастады да:
  - Қасиеттi соғыста - орыстар жеңiлмейдi!
  Маргарита өлiмшi сыйлықтарды жалаңаш саусақтарымен лақтырып, растайды:
  - Ешқашан жеңiлме!
  Олег тағы бiрдеңе айтқысы келдi...
  Бiрақ ендi олар бақсының сиқырымен уақытша басқа затқа ауыстырылды.
  Ал Олег Рыбаченко немiс лагерлерiнiң бiрiнде пионер болды. Маргарита онымен бiрге көштi.
  Әрқашан қытайлармен қиюға болмайды.
  - Отан даңқы! - деп пионер Олег Рыбаченко айқайын қайталап, бұрынғы iсiп кеткен тыртықтардың бiрiне дәл құлап қалса да, иығына тиген соққыға үнсiз шыдады. Екiншiден және мүлде диссекциядан - қан ағып кеттi! Маргарита Олег Рыбаченкоға таңдана және ризашылықпен қарап, ағылшынша бiрдеңе сұрады. Бала вундеркинд Олег Рыбаченко ойлады - мүмкiн, ол түсiнде көргенiмдi тағы сұрайды - синхронизм бар ма? Бала қолтығындағы әпкесiне күлiмсiредi және он жасар бала үшiн кең иықтарын иiндi. Маргарита Олег Рыбаченконың өзiн пролетарлық кино стилiнде айқайлауға не түрткi болғанын түсiнбегенiн және оның берiлмейтiнiн көрсеткiсi келгенiн түсiнген сияқты.
  Оның өзi ғана емес, мынау арық, тақыр Марат Қазей. Бiрақ жiгерлендiре көз қысып, батыл балаға басын изедi...
  Олег Рыбаченко кенет ренжiдi де, дауысының ауырғанын басып, былай дедi:
  - Бравадо - бәрi!
  Маргарита сыбырлап қарсылық бiлдiрдi:
  - Жоқ, батылдық емес! Айтқандай - сөзден штык иiс шығады!
  Олег байыпты түрде айтты:
  - Жүз краутқа қарғыс айтқанша, бiр фашисттi өлтiрген жақсы!
  Шу болды, қозғалтқыштардың гүрсiлi және дiрiл естiлдi, СС шабандоздары мен жазалаушы дәрiгерлер - жануарлар жылқыларынан гөрi мутанттарға ұқсап, жерге секiрiп түстi. Тұтқындар шөпте - шынжырда отырды. Олар кiсендердi тексердi: сондықтан олар қатты кiсенделдi. Олег Рыбаченко кiшi СС дәрiгерлерiнiң бiрi оған қалай жақындағанын көргенде таң қалмады. Немiс тiлiнде ол дөрекi түрде айтты - тұр, бала примат - пионер баланы жұмсақ етiктiң ұшымен жамбасына немесе тiптi сәл жоғарырақ бүйрекке итерiп жiбердi. Олег Рыбаченко шиеленiсiп кеттi... сосын салқын Аврора араласты. Жалынды шайтан (Сондықтан ол өзiнiң табиғи емес және ашық қызыл шаш түсi мен әйелдiк төзiмдiлiгi мен күшi үшiн әскерлерде лақап атқа ие болды!) Бiр нәрсенi мазақ етiп түсiндiрдi - және бұл мазақ Олегтiң үстiнен түспедi. Мұны фашист дәрiгердiң де сезiнгенi көрiнiп тұр! Фашист Аврораның бұлшық ет иығына аяғымен соққы бердi. Ол жай ғана күлдi. Содан кейiн фашист айналма жолдан соғып, батыл қыздың икемдi арқасын қатты қағып кеттi. Олег шайқаудан жан-жаққа серпiлдi. Аврора бiрден қайта отырды да, үнсiз бұғауланған қолдарын көрсеттi. Семiз профессор кенет төмен қараған кiшi әрiптесiн шақырды. Содан кейiн ол кептiрiлген хизердiң бiр бұтағын сындырып, Олег Рыбаченкоға көрсеттi. Мұрнының алдында қол бұлғады - бала ерiксiз керi шегiндi. Фашист дәрiгер тағы да бiр қолтығын алып, басын шайқап, бiртүрлi қимыл жасады. Түсiнбедiм, СС адам қасықпен жейтiн сияқты ...
  Олег Рыбаченко ашуланып немiс тiлiнде:
  Сiз өзiңiздi адами тiлмен жеткiзе алмайсыз.
  Фриц жұмыртқадан шықты: адамнан төмен, шебер нәсiлдiң тiлiн бiледi ме?
  Кiшi Рыбаченко босқа опасыздық жасағанын түсiндi, сыр сақтағанның жақсысын ашты, бiрақ... Сөз торғай емес - сағынасың, ұстамайсың. Рас, семiз, ұзын бойлы дәрiгер немқұрайлылық танытты, бұл сөз баланың аузынан шыққан немiсше сөздi тұншықтырды. Тағы да алдыңғы қимылды қайталап, бүктелген қолтығын көрсеттi.
  Олег Рыбаченко түсiндi - олар оны отынға қызметшi етiп жiбередi ...
  Мақтанышпен бас тартқаннан кейiн тағы да соққыға жығылғым келмедi. Иә, сiз мүмкiндiктi жiберiп алмайсыз.
  Ал, жүзбасы, дәлiрек айтсақ, патриций сындыру үшiн қандай мақтаныш бар. Қашып кету ойы, әрине, келдi - ауыр қол кiсендер үлкен кiлттiң астын шерткенде-ақ жеттi. Ол мүлдем кетпедi деп айту қисындырақ болуы мүмкiн! Бiрақ азғантай ойдың өзi, шын мәнiнде ұсталғанын бiлмей, шамда жүгiрген шошып кеткен қоян сияқты болып шықты. Сонда да - Олег Рыбаченко тұрақтан ұзай бергенде - бала қасқырдың артынан келе жатқанын көрдi. SS басқаратын колоннаны күзететiн бiртүрлi, оқытылған мутанттардың бiрi. Бұл ретте колоннаның ешқайсысы төбешiкке асығыс өрмелеп келе жатқан жалаңаяқ балаға қарсылықпен қарамайды. Олег Рыбаченко жасырын камера оның қимылдарын түсiрiп жатқанын сезсе де. Фрицтiң техникалық жағынан қаншалықты дамығаны таң қалдырады. Бiздiкiлер адекватты жауап бермесе, жаман болады.
  Қорғаныссыз балалардың аяғының онсыз да айыққан табанын сыздап ауыртты. Қатты құлаған аяқтар дөрекi бола бастады, бiрақ бұл процесс өткiр тастарды басқанда өте ауыр болады. Олег ауырып жатқанын көрсетпеуге, қайтадан шыққан қанға қарамауға тырысып, ақырын ғана ыңылдады. Бiрақ содан кейiн бұл оның үстiнен түсiнiксiз цунами сияқты болды.
  Қорқыныш бiрден және түсiнiксiз түрде пионер баланы өз ойлары мен қалауларынан айырды. Тек қасқырдың (?) бағытына бұрылғысы келдi. Фашистiк хайуанның адамгершiлiкке жатпайтын көздерiнiң астында Олег Рыбаченко ерiксiз қатып, қатып қалды. Бiрақ бiрден жаңа пiсiрiлген пионердi жалындаған ыстық шайып, бала зауыттан пулемет сияқты қозғалды. Жарықтарда өскен, қыстан соң әлi жасыл түске боялмаған қайың мен кипаристiң қураған дiңiн сындырды - көп, әрең сүйреп. Мен оны үлкен, мөлдiр сөмкеге бүктеп, тұраққа апаратын жолды ажыратпай, сүйреп апардым.
  Олег Рыбаченко жолда келе жатқан жан түршiгерлiк сұмдықты жеңуге тырысты. Пионер - тамаша ол немесе жоқ! Бiрақ бұл суда қалуға тырысқан епсiз жүзушi сияқты болды. Ол пайда болады, содан кейiн ол қайтадан толып кетедi ...
  Қасқыр оның соңынан ердi: анда-санда тоқтап, баланың қалдырған жалаңаш iздерiн иiскедi.
  Кемеңгер пионер лагерь орнына қайтып келгенде ғана қорқыныш толқынынан жеңiлдеп қалғанын сезiндi.
  Адам емес жауыз фашистер Олег Рыбаченкоға қарамайтын сияқты. Шындығында бiрнеше СС жiгiтi көздерiн алмағанымен. Тек әкелгенiн бүктегенде ғана, аға дәрiгер-жалдыз қысқаша қарап тұрып, балаға бiрдеңе лақтырып жiбердi... ә! Олег ақыры есiн жиды. Шоколадты немесе жұмысқа дәнекерлеуден басқа бiрдеңенi берген шығар деп ойлап, ашкөздiкпен ұстап алды. Ал жұмыртқадан шыққан - төсенiш, шақпақ тас және болат. Шақпақ тас, ең алдымен, кварц болған. Ал орындық файлдың бiр бөлiгiне ұқсайды. Мұның бәрiн қалай пайдалану керек - дамыған пионер Олег теорияда және тiптi қызығушылықпен бiлдi, ол Полесье Робинзондарын да сынап көрген болар едi ... егер бiртүрлi жағдайлар болмаса.
  Олег дымқыл бұтақтарды аяғымен, сосын қолымен түртiп, басын шайқады.
  - Тиндер... - дедi пионер орысша ақырын ғана, кенет жөтелiп, қайталады. - Tinder керек. - Немiс тiлiне ауысудан қиналдым. - Ол жанбайды.
  Олег оларға қарады... Жанында оттықтары да, сiрiңкелерi де, тiптi, от шашқышы да бар фрицке от алудың бұл көне тәсiлi не үшiн керек екенi түсiнiксiз. Олар пионерлердiң тапқырлығын сынамақшы. Олар кеңес адамының психикалық дамуын өлшей ме? Әлде тұтқынға түскен баланы елеусiз келемеждеу ме? Оларды басқа планетадан келгендей кiм түсiнедi!
  Фашистер бiрiне-бiрi қарады, тiстерiн ашты. Олег Рыбаченко үшiн ең оғаш және ... және ең қорқыныштысы - олардың беттерi зұлымдық емес, қатыгездiк емес, тiптi мазақ емес болып шықты, жоқ! Ерекше жануарды еске алғандай өте қызық аға профессорға ерекше қызығушылық пайда болды, ол әдейi көзiлдiрiгiн шешiп алғандай болды. Бiр тамшы немқұрайлылық жоқ, ғалымдардың эксперименттi қалай ұстанғаны соншалықты қызықты.
  Олег Рыбаченко сыбырлап қайталады даусындағы толқуды тыйуға тырысып:
  Қыста бәрi дымқыл болды! Бармайды!
  Шынайы түсiнiспеушiлiктен гөрi жасанды, бiрақ ашусыз. Бiрақ сол кезде Олегтiң шынжырын босатқан емес, жастардың бiрi күңкiлдедi, орнынан тұрды, созылып, қалған СС жiгiттерiнiң күлкiсi үшiн ершiкке соғылған есегiн сипады ... Немiстер жылқыларды жылжыту үшiн пайдаланады - отын тапшылығы. Қандай да бiр себептермен көлiктер олардың артынан жүгiрiп келе жатқанымен? Фашистiк жау бүктелген ер-тұрмандардан қорап әкелдi, одан бiрдеңе шығарды ... Пионер оны мақта деп ойлады, бiрақ жоқ. Ол қашықтан жiңiшке жiптердiң бiр бөлiгiне ұқсайды. Олег Рыбаченко оны қолына алып, құрғақ мүк екенiн түсiндi.
  Қайтадан, пионер бала вундеркинд нелiктен бұл Фриц болды, тiптi соқада шөп тасыған дәрiгер де таң қалды ... Мүмкiн бұл мүк соншалықты қарапайым емес пе?
  Ойлануды доғар, басым ауырып тұр. Бұл сiзге қарағанда қарапайым және ақымақ болып көрiнуi керек. Бiр ғажабы, бiрақ шұңқыр бiрден көтерiлдi - Олег шақпақтасқа соқпады, бiрақ тегiс тырнады (бiр жерден оқыңыз) - және ұшқындар бұршақтай жауды. Және ол бiрнеше жыл бойы, өмiрiнiң көп бөлiгiнде от жағуға (қазiр кәдiмгi "саяқ" салды) қол жеткiздi. Көп ұзамай от күштi және негiзгi биледi - қайың жақсы жанады және ылғалды. Мұнда СС жас сақшылары жiгерленiп, оттың бүйiрлерiндегi темiр көтергiштердi жерге түсiре бастады.
  Ал Олег Рыбаченконың басы айналып, мұрнына қатты күйдiргiш нәрсе кiрiп, оның санасын шындықтан бiрден ажыратты. Бiрақ бiрден реализмде таңғаларлық көрiнiс аударылды.
  Баланың мiнезi де өзгердi, ол өзiн байғұс жетiм, тiрi ата-анасы бар елестететiн. Сонымен қатар, әкем мен шешем ештеңе қалдырмады - олар ата-бабаларын қарыздары үшiн құқықтарынан айырды және баланы түзеу, түрмеге жiбердi. Кiнәсiз, бiрақ сiздiң ата-анаңыз қарыз болғандықтан, сiз диктаторлық, ғарыштық империядағы сот шешiмiмен кәмелетке толмаған қылмыскер болып табыласыз.
  Балаларға арналған балалар үйi астананың өнеркәсiптiк аймағында орналасқан және шынымен түрмеге ұқсайтын. Барлық жерде казарма, камера-казармалар. Олег Рыбаченко шынайы көзқараста түндi нашар өңделген ағаш төсенiштерде өткiздi. Жақын жерде адам тұқымынан да, жат планеталықтардан да басқа ұлдар жатты. Көрпелер, матрацтар, жастықтар жоқ, шамадан тыс жұмыс iстеп, жиi ұрып-соғылған дене жалаңаш ағашта жатыр. Ал түнде олар қашып кетпес үшiн аяғын шынжырға байлайды. Камерада жүзге жуық бала отыр, өте тұншығып, денелерi терлеп-тепшiп, жақын жерде шелектiң бұрышында ұрып-соғады, тiптi кәрiз жүйесi де жоқ. Бұл жұлдызды кемелерi галактиканың кеңiстiгiн жыртатын және тулары ондаған мың қоныстанған әлемдi тәжiн таққан мемлекетте! Дегенмен, жiгiттер көшеде жеңiлдетуге тырысады, олар күннiң үштен екiсiне жуығы жұмыспен айналысады. Дүкенде ең қиыны шаңды және жалықтырғыш болып саналады. Артқы және қолдар одан қатты шаршады, ал көз алдында ол "сәтсiздiкке" бастайды, операциялар қарапайым, бiрақ ауыр, қайталауды қажет етедi. Ашық ауада далада немесе құрылыс алаңында әлдеқайда жағымды жұмыс. Олар аз шаршап, релаксация алу үшiн әртүрлi еңбек процестерiнде кезектесуге тырысады. Бiрақ бәрiбiр, денесi ауырады, көптеген ұлдар, балалар үйiнде - адамдардың жартысына жуығы ұйықтап жатқанда жылайды.
  Олег Рыбаченко қобалжығандай лақтырып, бұрылды, шынжыр шырылдады, сақина оның аяғын қанға айналдырды. Сирена естiледi, бұл көтерiлу, жұмыс iстеу дегендi бiлдiредi. Баланың денесi әлi демалған жоқ, басқа ұлдар - жалаңаш адам баласы мен өзге дүниелердiң жүндi ұрпағы - көтерiлу үшiн күресуде. Құлдық айлар бойы жинақталған шаршау бұлшық еттердiң түтiккен ауырсынуына әкеледi. Кiрiстiрiлген чиппен басқарылатын шынжырлар аяқтарынан автоматты түрде ұшып кетедi, олар аралау мүмкiн емес өте күштi қорытпадан жасалған. Бақылаушылар пайда болып, қорқытқан айқайлар естiледi.
  Жiгiттердi шомылуға апарады, көп уақыт алмайды, резервуарлардың суы тот басқан. Олег Рыбаченко аузын шайып, тердi жуу үшiн шашады. Камерада желдету жоқ, тер иiсi шыққан бөлме ұйқыны сергiте алмайды. Одан кейiн таңғы асқа апарады, тұрып тамақ iшу керек, кәмелетке толмаған сотталғандарға орындық қажет емес. Олар нанмен және сүрлеммен қоректенедi, ет қымбат, балаларды жеуге болмайды, сондықтан олар жайылымды жақсы көредi. Дегенмен, жылқы вегетариандық болып табылады және ол қалай жұмыс iстейдi, жыртқыштар ет жеп болған кезде, төсекке жатады. Олегтiң қасында оның досы Тимур бар. Екеуi де осы пайымда он екi жаста, дәлiрек айтсақ, басқа шындыққа қарағанда, мықты ұлдардың жасы құлдық лотпен тiл табысу өте қиын болатын бетбұрыс кезеңi.
  Нашар жуылған стақанда қалақай шырынын iшкен Тимур ыңырсып:
  - Тағы да осы цехта жұмыс iстеу! Мен қаламаймын!
  - Мен тұрып, бiр қозғалысты он мың рет қайталағым келмейдi. - деп жауап бердi жағымсыз естелiктерден қалтырап, Олег Рыбаченко.
  -Мүмкiн дала жұмыстарын сұрап қалармыз! - Тимур бұл ғаламшарда бiрден үш жұлдыз жарқырап тұрған аспанға қиялдай қарады. - Атап айтқанда, тұқы шабдалыларын тазалаңыз. Олар сондай дәмдi, әсiресе алтын желбезектерi бар, бiрақ күзетшi ашкөздiкпен қарамайтындықтан, сiз бәрiбiр аузыңызға бiрдеңе терiп аласыз.
  Олег Рыбаченко ауыр күрсiндi:
  - Мен де нәзiк табиғаттың қойнында дәл осындай жұмысты қалайтын едiм. - Содан кейiн кейiнгi пионердiң жайдары болды. - Робот-бақылаушыны алдауға болады, мұнда бақылау жабдығының көп бөлiгi ұрланған!
  Таңғы ас бiттi, оларды сымға апарып жатыр...
  Балалар парад алаңында тiзiлiп тұрады, адамзат ұлдары бiр-бiрiне жабысуға тырысады, шетелдiктер өздерiнiң бойына сәйкес құрамды сақтайды. Жасы мен көлемiне қарай топтарға бөлiнедi. Бес жастан он алты жасқа дейiнгi ұлдар, сондай-ақ басқа әлем өкiлдерiнiң жүндi және қабыршақты жастары бар.
  Оларды бiрiктiретiн жалғыз нәрсе - бұл киiм, дәлiрек айтсақ, оның мүлдем жоқтығы, тек ұлдарда сәйкестендiру нөмiрi бар шорт.
  Империя оларға азамат болып саналуын тоқтатқандардан өздерiне көбiрек пайда сығу принципiмен қарайды! Киiмге, аяқ киiмге бәрiне үнемдеу, алайда кейбiр ұлдар бос өмiрiнде аяқ киiм бiлмеген.
  Бiрақ таяқтармен және жалаңаш өкшелi резеңке стекпен олар жиi алды. Бастар қырынылады, екi апта сайын ваннаға түседi, онда олар күйдiрiледi. Содан кейiн олар тез арада доғал машинамен қырынады, содан кейiн көп нәрсе қайта өсе алмады. Жiгiттер жалаң аяқ үшкiр тастардың үстiнде жүредi. Егер Олег бұған үйренiп, кедiр-бұдыр аяғы ауырмаса, ең кiшкентай балалар қан кеткенше өкшелерi мен жалаңаш саусақтарын қағып алады.
  Бүкiл гвардия ғаламдағы ең қатыгез нәсiлдердi бiлдiретiн шетелдiктерден тұрады, тек баспана басшысы, қарт Фрау Понтус садисттiң қатыгез көзiмен қарайды.
  Бақылаушы рөлiн атқаратын жолбарыс мүйiзтұмсық бүгiн кiмнiң қайда жұмыс iстейтiнiн, дәлiрек айтсақ, есiн жиғанша тынымсыз еңбек ететiнiн нұсқайды. Олег сүйектi иықтарын төмен түсiрiп, ауланың екiншi жартысына қарайды. Кiшкентайдан ересектерге дейiн қыздар бар. Олар ең дөрекi зығыр матадан жыртылған шүберек киген қайыршылардай киiнген. Беттерi құрғақ, көздерi үлкен және мұңды көрiнедi. Қап қысқа, жiңiшке, бiрақ астынан сiңiрлi аяқтары көрiнедi. Қыздар да жалаңаяқ, барлығы қырынған таз. Бұл олардың ешнәрсе емес екенiн тағы бiр рет көрсету үшiн оларды масқаралау үшiн жасалса керек. Бiрақ бұл жерде қылмыскерлер - байғұс тастанды балалар жиналмайды.
  Мұнда олар бiр топ ұлдар тiгiн цехына барады, ең жалықтыратын және шаршайтын профильде жұмыс iстейтiнiн хабарлайды. Бұл жерде Темiр шыдай алмай, мұңайып айқайлады:
  - Мен олай жұмыс iстегiм келмейдi! Менi плантацияға немесе бақшаға жiберiңiз.
  Ұлдар тоңып, тотыққан, арық денелерi керiлген.
  Понтус өлiм жазасына кесудiң жаңа жағдайына қатты қуанды:
  - Кеше үнсiз едiң, отбасың көрнекi сабақсыз қала ма деп қорықтым. Баланың қатардан бес рет айдалатыны.
  Балалардың арасынан бiр толқу өттi.
  - Дұрыс. - дедi матрон өктем үнмен. - Барлығына таяқтарды таратыңыз.
  Соққылар арнайы тiкендi таяқтармен жасалған. Оларды, әдетте, жұмыс болмаған кезде, қалың тоғайдан жiгiттердiң өздерi терiп алатын. Алайда, шынында да, ол кезде де балалар империяға пайдасыз болса да, мысалы, жарты күн қазып, жарты күн көмуге мәжбүр болды.
  Олег Рыбаченко балаларының қолдарына қарады, олар мозолеймен құлап қалды.
  Жiгiттер торларды автоматты түрде бұзды, Олегке азаптау құралдары саусақтарын күйдiрiп, аяғы ауыр болып көрiндi. Ол досын ұрғысы келмедi, бiрақ қарсылық көрсетуге батылы жетпедi. Ол ештеңе көрмедi де, аяғының бас бармағын жатқан тасқа қатты соқты. Бiр қызығы, бiрақ ауырсыну сезiмi жиналып, көз алдымдағы тұман сейiлдi. Саусақ көгергенiмен, қадам қаттырақ болды.
  Олар ұзын сапта жарты шеңбер бойымен салынған. Тимурды қолынан таяқпен байлап, ренжiткен баланы ұрып-соғуға ыңғайлы болу үшiн иығын қайырып тастаған. Жiгiттер көздерiн қысып, басқа жаққа қарауға тырысады. Фрау Понтустың бұйрығымен олар тұзды ерiтiндiнi шашыратып, оның арық, бiрақ сiңiрлi арқасына көк тұзды себедi. Баланың өңi бұрқырағанына қарағанда, ол күйе бастады.
  Үй иесi ернiн қағып алды.
  - Ендi бәрiң сабақ аласыңдар. Қаттырақ соқ, кiм алдаса, жазаланады.
  Бұл жағдайда көмекшi мүйiзтұмсық егеуқұйрық азу тiстерiн ашты:
  Бiз олармен дәл қазiр айналысамыз! - деп күбiрледi құбыжық.
  Бала қатарлардың арасына көштi. Жiгiттер шыбықтарды ақырын көтерiп, алғашқы соққылар Тимурдың арқасына түстi. Артқы жағындағы және бүйiрiндегi тыртықтарға қарағанда, бала бiр емес, бiрнеше рет жазаланды, сондықтан ол айқайды басуға тырысқан барлық балалар сияқты күрсiнiп, ауыр дем алды.
  - Қаттырақ соғыңыз! - деп айғайлады Понт. - Айқайласын.
  Алғашқы соққыларды ауыр ауру тудыруға күшi жетпеген ең кiшкентай ұлдар жасады. Бiрақ кейiн үлкендер менi ұра бастады. Баланың арқасы қызыл жолақтармен кесiлген, қан тамшылаған. Көк тұзбен күшейген ауырсыну Тимурды айғайлап жiбердi, ол тiптi құлап кеттi, тақтайшаны шегемен қағып, кеудесiн шаншып жiбердi.
  - Керек емес! - деп айқайлады бала. - Мен қайда десең де жұмыс iстеймiн.
  - Әрине болады! - деп жауап бердi Понт. -Бiрақ алдымен ұру.
  Кешегi жолдастар тым қобалжып, кешегi ағасын ұрып-соқты. Адамдар да, бөтен планеталықтар да бiрдей қатыгездiкпен соқты. Бала айқайлады, жалаң аяқтары қанды iздерiн қалдырды. Егеуқұйрық мүйiзтұмсық ырылдап, баланың жалаңаш, тотыққан аяғына сойылмен ұрды. Ол балаға көбiрек ауыртпалық түсiргiсi келдi. Соққы сiңiрлi балтырға, келесiсi өкшеге түстi. Тимур шырылдап, салбырап қалды. Содан кейiн азаптаушы сұйықтықты құйып, қалың иненi бөксеге батырды.
  - Дұрыс! - дедi Понтус. - Ендi есiнен танып қалғанша өлгенi артық. Ешкiм жазадан құтылмайды.
  Олег Рыбаченко саптың ең соңында тұрды және оған қамшының соққысы түскендей көрiндi. Тимурды ренжiтiп жiбердi, баланың өзi тек дiрiлдеп, айғайлап, жылап жiбердi. Оның дөңгеленген бетi аурудан қып-қызыл болып кеттi, азаптың дiрiл дiрiлi оны айналдырды.
  Олегтi көрген ол бозарған ернiмен сыбырлады:
  - Рақым етiңiз!
  Бала екiлендi: ол қатып қалды.
  Мүйiзтұмсық егеуқұйрық айқайлады:
  - Ал, не күтiп тұрсың! Бей!
  Олег Рыбаченко былай деп жауап бердi:
  - Жоқ, мен iстей алмаймын! Ол менiң досым!
  Мүйiзтұмсық егеуқұйрық күлдi:
  Сiзге де соны қалайсыз ба?
  Олег дiрiлдеп, бозарып кеттi:
  - Жоқ, бiрақ!
  Понтус оның сөзiн бөлiп:
  - Жеткiлiктi! Бала өз үкiмiне өзi қол қойды. Сiз мордоворотқа қандай тұрсыз. Оны жақсылап құйып, оны басқалар таң қалдыратын етiп сөреге iлiп қойыңыз.
  Олег әрекеттен шығарылды, ешкiлерге тартылды. Бала қарсылық көрсетуге тырысты, бiрақ мүйiзтұмсық жолбарыстар онымен котенка сияқты әрекет еттi. Қолдар ауырды, сүйектер сықырлады. Олар оны тақтайларға қойды, бала оның бетi мен асқазанындағы шығыңқы шегелердiң ұшының кедiр-бұдырын сездi. Олар бұлшықеттi, кеуденi, иектi, санның алдыңғы бөлiгiн, тiзелердi тесiп өткен. Оның бетi қанға боялғанша тырналған.
  - О, болмайды! - деп сұрады Олег.
  - Қажеттi! - дедi егеуқұйрық мүйiзтұмсық, барлығына үлгi болсын деп.
  Бала арқасына тұзды су құйып, сосын тұз құйып жатқанын сездi. Ол қыша сылақтары сияқты тiтiркендiредi. Олег мырс еттi, шалдыған аяқтары жағылды (ол осы көрiнiсте пайда болған оғаш жадында соңғы рет болды - ол шамамен алты жыл бұрын сандал киген), олар бiрден қатты қыши бастады. Егеуқұйрық мүйiзтұмсық иненi бөксесiне батырып, дөрекi және ауыр шаншып, жанып тұрған сұйықтық iшке кiрiп кеттi.
  -Ендi қатты қорқып, есiн жимайсың. - Құбыжық айқайлап, бетiн ашпай, кекештенiп, қорқынышты фильмнiң продюсерi болар едi!
  - Не үшiн? - деп күңiрендi жазықсыз қамаудағы бала. - Мәсiх үшiн мейiрiмдiлiк таныт.
  Улы сiлекей шашып жатқан мүйiзтұмсық егеуқұйрық былай деп жауап бердi:
  - Мен бұл жақсы Иса туралы ертегiлерге сенбеймiн! Жалпы, Құдай бар болса, ол зұлымдық, жауыздық. Ал жақыныңа қаншалықты зұлымдық пен қасiрет әкелсең, о дүниеде соғұрлым күш пен бақытқа кенелесiң.
  - Абсурд! - дедi ол қорқыныштан бозарып, кенет Құдай шынымен сондай бала екен.
  - Сен көресiң! - Ғарыштық Тартар ұрпақтары күлдi. - Бiрақ үмiттенбе, бүгiн сен өлмейсiң.
  Понтус үрген үнмен бұйрық бердi:
  - Бастаңыз! Қамшының сүйгенiн мәңгi есте сақтасын!
  Тұтқында болған пионер вундеркиндiнiң дiрiлдеген ысқырығын, сосын белiндегi терiсi жарылып кеткен қатты соққыны естiгенде дiрiлдеп кеттi. Мүйiзтұмсық егеуқұйрықтар қатты соқты, бiрақ сонымен бiрге өлтiрмеу үшiн күштерiн тежедi. Баланың тамағынан айғай қашты, селк ете қалды, жас шықты. Ерiн қан кеткенше тiстеп алған бала өзiн ұстады. Бiраз уақыттан кейiн тағы бiр соққы бүкiл дененi шайқады. Олег Рыбаченко терең тыныс алды, тұз бен тұзды ерiтiндiмен күшейген ауырсыну шыдамсыз болды.
  Понтус айқайлады:
  - Жүр!
  Тағы да ысқырып, соғып тұр! Сүйекке дейiн кеседi. Баланың iшi түгел күйiп қалған. Асқазаннан шыққандай болды. Бар күш-жiгерiне қарамастан, айқайдың бiр бөлiгi оның тар ернiнен ағып кеттi.
  - Анашым!
  Тағы да соққылар! Артқы жағында, өткiр иық пышақтарының арасында және, ең соңында, жалаңаш өкшелерде. Бала айқайлайды, ендi өзiн ұстауға күшi жетпейдi. Айқай жұлдырудан және мұрыннан шыққан жанартау сияқты атқылайды. Понтус қанағаттандырады:
  "Ендi көрiп тұрмын, сiз оны өзегiше ұрып жатырсыз. Оны жақсы ұр, бiрақ өлтiрме!
  Әрбiр соққымен ауырсыну күшейедi. Көз жасы қан араласып, төсекке түседi. Артқы жағындағы қанды жолақтар қосылып, қып-қызыл аласа болып қосылып, баланың жiңiшке ақ сүйектерi ашыла бастайды. Олег Рыбаченко тұншығып жатыр, ауа жетпейдi, сым иiлген балтырын қазып алған. Жалаңаш өкшесi дiрiлдеген, кедiр-бұдырлы, қабыршақты терi бiрден қозғалмайды, бiрақ әлi де қан тамшылары шығады. Соққылар күшейедi, найзағай жүйке ұштары арқылы ең жотаға өтетiн сияқты. Басқа ұлдар үндемейдi, ар-ұжданы мақұлдамайды, репрессиядан қорқу айыптауға мүмкiндiк бермейдi. Жiгiттердiң бастары қалай салбырап кеткенiн көруге болады, бiрақ олардың көздерi өлiм жазасына iлеседi. Қызық және жүйкенi бұзатын, көпшiлiгi қазiрдiң өзiнде ұқсас немесе күрделiрек жолмен ұрылған. Сiз бұл мен үшiн болмаса екен деп ойлайсыз, кейде сiздiң ойларыңызда зұлымдық бар: ол айғайлайды, бiрақ Олег сияқты әлсiз емес, әрине, шыдай алды.
  Соққы қазiрдiң өзiнде жалаңаш сүйектерде, арқа, бүйiр, жамбас қатты жара. Егер стимулятор инъекциясы болмаса, бала дiрiлдеп өлетiн едi - ол ауыр соққыдан қайтыс болды. Сөйтiп ол Дантенiң тозағынан да жаман нәрсеге сүңгiп кеттi. Бұл әрбiр молекула, әрбiр жасуша, әрбiр тамыр қорқынышты ауырсынумен қаныққан кезде.
  Пионер Олег Рыбаченко өзiн ауыртпалықтан арылтуға тырысты. Ата-анасын, сонау балалық шағының бақытты кезеңiн еске алып, ол азаптың қызыл ыстық лавасынан аяғымен итерiп кеткендей болды, бiрақ ол оны қайтадан сорып алды, басымен жауып тастады. Осылайша олар азап мұхитымен, азаптан құтқарушы ретiнде өлiм арманы арқылы жүздi. Мен Әулие Жоханның Аянының сөздерiн есiме түсiрдiм. - Олар өлгiсi келедi, бiрақ өле алмайды. Балаларды қинайтын күнәкарларды тағдыр осылай күтiп тұр. Иемiз оларға жүз есе сый бередi және Иса Матай Iнжiлiнде айтқандай, ең маңызды жаза мәңгiлiк болады. Ал кейбiреулер мәңгiлiк өмiрге, басқалары мәңгiлiк азапқа түседi. Бұл қандай да бiр жұбаныш, жауларға деген өшпендiлiк, аман қалуға және жеңуге деген ұмтылысты оятады. Бала айғайлап үлгердi:
  - Осының ақысын төлейсiң, баланың әрбiр төгiлген көз жасы үшiн Алланың қиямет күнi жауап бересiң.
  -Ауызыңды жап! - мүйiзтұмсық егеуқұйрық айқайлайды.
  - Шындықты тұншықтыра алмайсың. Пионер күрсiндi.
  - Көбiрек алыңыз!
  Олар оны қайтадан ұрып, бар ашуын салып, сүйектердi сындырды, бiрақ ауырсыну соншалық шегiне жеттi, ол жай ғана күшейе алмайды. Бұл темiр, оны белгiлi бiр температураға дейiн қыздыруға болады, содан кейiн ол таралады.
  Понтус мұны түсiнедi, кемпiрдiң (дәлiрек айтсақ, ол қырықтан асқан емес, бiрақ бiрнеше ғасырдан асқан) жазалаушы ретiнде үлкен тәжiрибесi бар:
  - Жарайды, жетедi! Содан кейiн ол өледi! Кiшкентай тұтқынды емдеп, компьютердiң көмегiмен азаптайық. Менде жай ғана "Олимпиадашыларды азаптау" бағдарламасы бар.
  Мүйiзтұмсық егеуқұйрық әдейi есiнейдi:
  -Ендi қайда? Ауруханаға?
  - Сөреде жоқ! - Матрон апелляциясыз үзiлдi. Басқаларға ескерту ретiнде iлулi болсын. Жүрекке қолдау көрсету үшiн тек инъекцияларды енгiзiңiз. Ал Тимурды тағы қатардан айдап өтсiн, қалған соққыларды сенен алсын. Бiрде көбею үшiн тамаша. Жұмыс iстеу керек!
  Қамшысы бар шетелдiк басын еңкейтiп, түктi құлағын қимылдатып:
  - Үй иесiнiң сөзiн тыңда. Қайтадан iске қосыңыз.
  Темiрге жаңа соққылар тидi. Бұл жолы ешкiм наразылық бiлдiруге батылы жетпедi. Жазалаушылардың қолына түскiсi келетiнi шамалы едi. Тимур анда-санда айқайлайды. Оны көтерiп алып, тағы ұрады. Ереуiлдердiң екiншi сериясы аяқталуға жақын. Бiрнеше ұл ғана қалды. Бiреуiнiң үлкенi, он алты жаста, сақалы жарылып, мұрты көрiнiп тұр. Ол екiленетiнi анық, соғады, бiрақ оны оңай жасайды, әрең тигiзедi.
  Фрау Понтус ашуланып:
  - Мына жалқау жiгiттi сөреге iлiп, аяғына тас байла. Ол қиналсын.
  Бала ұсталып қалады, ол ауыр жұмыстың жемiсi, жеңiл бұлшықеттерiн қатайтып, айқайлайды:
  - Е, не қарап тұрсыңдар, жiгiттер соларды ұрды!
  Жiгiттер дiрiлдейдi, шуыл қатарларды сыпырады, бiрақ олардың азаптаушыларына асығуға шешiм қабылдамайды.
  Жiгiттi сүйреп апарады, әр мүйiзтұмсық егеуқұйрық өзiнен кемiнде жетi есе ауыр. Қарсыласу мағынасыз. Бiрақ содан кейiн империяның тағдырын өзгертетiн оқиғалар деңгейiнде орын алады. Екi атыс естiлдi, мүйiзтұмсық егеуқұйрықтар құлады, құбыжықтардың арқалары кесiлiп, терең кратерлер ашылды. Жас жiгiт өзiн босатып, құлап қалды, бiрақ бiрден айқайлап орнынан секiрдi:
  - Қараңызшы, Құдайдың әдiлдiгi бар.
  Қараңғылықтан перiштедей көрiнген алтын шашты қыз өзiнiң жеңгесi Маргаритаға қатты ұқсайды:
  - Неғұрлым адам. Бiлiңдер, шайтанмен мәмiле жердегi жәннат пен тозақтағы жылы орынға кепiлдiк бермейдi. Шайтанға сүйену - электрлiк орындыққа отырумен бiрдей!
  Осы отты Аврораға екiншi дауыстап:
  - Бұл жерде не болып жатқаны - қорқынышты фильмнiң сюжетi. Мұны балалармен жасаңыз. Баланы сөреден түсiрiңiз.
  Олег Рыбаченко басын шайқап,... оянды. Көру кезiнде ол жатқан жоқ, жай ғана тұрып қалды...
  Және бiраз уақыт өттi. Фашистер әлi де iстедi
  Тағамдық препараттар. Бiрақ SS дәрiгерлерiнiң бiртүрлi мүк түтiнiн жұтуынан пайда болған бұл қорқынышты допинг қысқа болып көрiндi.
  Олег Рыбаченко бұл крауттардың неге әсер етпейтiнiн бiрден ойлады. Оларда сүзгi маскалары жоқ па? Нелiктен бұл галлюцинацияда мұндай кошмар. Олар онымен не iстеп жатыр?
  Бiрақ нацистер өздерiн табиғи түрде ұстады, тiптi олар бiзбен бiрге тамақтануға болатынын айтып, мейiрiмдi болды.
  Расында да олар жергiлiктi тұрғындардан ұрланған сиырдың бiр жұп үлкен жамбасын жұлып алған. Содан бiр фашист үлкен қазанды сүйреп, екiншi фашист Олегпен бiрге суға кеттi. Iзденiмпаз пионерге тағы да оғаш көрiндi, екi былғары шелек, ең нашар жағдайда қарапайым металл немесе ағаш. Оның үстiне, бiр СС адамы, ол да тән емес, өзiн сүйреп бара жатты.
  Пионер аяғына сенiмдi емес едi, бұл орындаудағы соққылар тым шынайы сезiмде болды, ал Ломоносовтың ұрпағы мұның артында қарапайым немесе тiптi қарапайым емес галлюцинациядан да көп нәрсе бар деп болжады.
  Лагерьден жүз қадамдай жерде су ағады, балконды асып тұрған екi тастың астынан күмiстей, жарқыраған хрусталь ағыны. Олег Рыбаченко ашкөздiкпен оған қарай еңкейдi. Бала iштегiнiң бәрi тасқа, дәлiрек айтсақ, көмiрге айналғанын ендi ғана сездi. Жағымды салқындыққа ашкөздiкпен жабысып, ... құлаққа қондырды.
  Жартасты қабырғаның артына тығылған СС жiгiттерiнiң бiрi күрделi құрылғының панелiнде бiрдеңенi басып, егеуқұйрықтай күлдi.
  Соққыны фашист жауыздықсыз жасады, бiрақ Олег тасқа лақтырылғандай күшпен сол құлағымен естiмей қалды, басының бұл жағы шынымен де жансызданып қалды.
  Халат киген, алтын шынжыр киген бұзақы дәрiгер күлiп жiбердi де:
  - Бокс! Бокс!
  . Љ4 ТАРАУ
  Пионер бала орнынан атып тұрып, жас СС жiгiтiне қарай жүгiрдi. Оң қолмен алдамшы түрде асқазанның астына көздеу, ал сол қолмен қулықпен артына тығылу. Ол бiрнеше бокс сабақтарына қатысты, бiрақ оның есте сақтау қабiлетi абсолюттi. Мысалы, жалған соққы және өткiр жартысы бар және жартысы сол қол. Содан кейiн соққыға дене, жамбас, абс, тiптi аяқтың ұзартылуы кiредi. Ең бастысы, әдетте оң қолмен жекпе-жек өткiзетiн боксшылар сол қолынан инвестиция салуды күтпейдi. Тосын фактор жұмыс iстедi, Олег Рыбаченко жасады! Жас және жақсы дайындалған СС жiгiтi Олегтiң тым болмаса солақай емес екенiн, бiрақ "мылтықты" сол жаққа лақтыра алатынын бiлмедi. Және жаққа iлмек ұстады. Ал салқыны - СС солдаты мөлдiр тас блокқа қайта соғылғандықтан ғана аяғынан тұрып қалды ... Ал жартылай аш баланың салмағы таңдалған жауынгердi СС-ке тастауға жеткiлiксiз болды, олар жоқ. әлсiздердi алыңыз!
  Егер Олег Рыбаченко осы қозғалыста тәжiрибелi боксшы болса, бәлкiм, бiрнеше мәре қимылдарына барар едi. Бiрақ шеберлiк мақтау емес, физикалық сипаттамалар да.
  Бiрақ ол мұны өте жақсы орындады, әсiресе соққының жаттығуда жаттықпағанын ескерсек, Олег Рыбаченконың өзi табиғи қабiлеттерiне қарамастан, боксқа салқынқанды болды.
  Ендi ол тiптi бапкер Фараненко айтқан секцияға жазылмағанына өкiндi - сен үлкен жiгiт болып өсесiң, бiрақ тез және жеңiл реакциямен. Жақында КСРО Олимпиада ойындарына қатысады - және сiз медаль үшiн лайықты күресе аласыз!
  Не айтасың? Олег Рыбаченко бұған былай деп жауап бердi:
  "Бiр-бiрiнiң иiсiн тазартқанша, елге пайдалы iстерге басымды жинағанды жөн көремiн!" Мысалы, егер сiз үгiндiлермен немесе тiптi қарапайым қоқыспен жұмыс iстейтiн трактор жасасаңыз, онда әлдеқайда көп
  Отанға пайдасы тиер!
  Бiрақ қазiр баланың өзi капитал алды.
  Демек, Олег Рыбаченко өмiрiнде бұрын-соңды соққы көрмеген. Ересек СС адам он жасар баланың жасына қарай ұзын болса да ұйымдасқан қарсылығын тез басып тастады (соған қарамастан ол бiрнеше рет көрсетiп, сәттi ұрды) және шеберлiкпен жұдырығын ұрды - құлағанды көтерiп, қайтадан ұрды. Олег Рыбаченко қарсылық көрсетудi тоқтатқанда (Яғни есiнен танып қала жаздады, яғни сiздiң басыңызда әлi де ойлар бар, сiз қара емессiз, бiрақ сiздiң денеңiз бағынбайды. Рингте шындап күрескендер оның не екенiн бiлетiн шығар. Грогта болғанды ұнатамын.). Фашист оның құлап кетуiне жол бермедi және бiр қызығы, ол ешқашан құлағанды ұрмады. Алайда, жазалаушы дәрiгер оған анаграмма тiлiнде бiрдеңе деп айғайлады. Ол шелек алып, көгерген бетiне су құйды.
  Суға батып бара жатқан котенка сезiмi және жаңа ғана ерiген мұздың суы соншалықты суық - жай ғана қысқы жүзу!
  Олег өзiн-өзi сiлкiп, орнынан тұрды да, iшi жарылған сол жақ бетiнiң қаны ағып жатқан етiгiне түкiрдi. СС адамы оны ендi ұрмады - ол кенеттен қандай әскерлерде құбыжықтың таңқаларлық, дерлiк жанашырлықпен қызмет ететiнiн күрсiндi және өзi қолтырауыннан жасалған шелектерге су тарта бастады (сонымен бiрге мұндай ысырапшылдық емес) терi шелектерi ...
  Кiшi Рыбаченко бұл жағдайды бiр мезгiлде жақсы және жаман деп атап өттi. Жақсы жаңалық - олар, кем дегенде, эксперимент логикалық аяқталмайынша, өлтiрiлмейдi. Рас, мәре сызығы өте тар және мүмкiн азаптан құтылу болуы мүмкiн! Ең жаманы, олар қатты күзетiлетiн болады және қашу үшiн, шын мәнiнде, тапқыр тапқырлықты пайдалану керек!
  Көп ұзамай Олег Рыбаченко теңiз шошқасы болу басқа соғыс тұтқындарынан белгiлi бiр артықшылықтарға ие болу дегенге сенiмдi болды.
  Тұтқындар мен тұтқындарға да ыстық тамақ берiледi екен. Құрметтi, бұл СС күзетшiлерiнiң баяғыда банкалардан бiрдеңенi жеп, жай ғана төсек-орынға жатып, айқайлап немесе ұйықтап жатқанын бiлдiредi. Қасқырлар аң аулады, патрульдi алып жүрдi, немесе екеуi де болды . Алайда Олег бұған риза болмады. Ол Аврора мен тағы бiр жас қыздың (ылғалды, әлi суық жерге құлап кетпеуi керек пе?) жылжыған жалаң аяқтарына жатып , ысқырды - Маргарита Олег Рыбаченкодан алынған ерiген суға малынған матрос пальтосының шетiмен бетiн сүрттi. мақұлдап:
  Сен ендi нағыз еркексiң. Жұдырықтан жеңiлдi, ақымақтан жеңдi!
  Аврора ұсынды:
  - Иә, мен оған бет массажын жасаймын, кесiлген жер тезiрек жазылады.
  Олег Рыбаченко күшпен күлдi. Өте табиғи емес. Ол тұяғында плазмалық коньки киген шайтандарды билейтiн дәрежеге дейiн ауырып қалды. Сонымен бiрге... ол ендi көңiлдiрек болды ма? Жалғастыруға бiраз қорықтым: ендi тасқа төсеп, шын жүректен қамшымен ұрады, әлде жымыңдап көретiн шығар. Бiрақ нацистер мұнда да қарамады және қазаннан дәм татып, өздерiнiң құс диалектiнде бiр нәрсе туралы сөйлестi.
  Маргарита оның құлағына сыбырлады:
  - Әрине, жарайсың... Бiрақ ақылдырақ бол! Күштi әлсiз болып көрiнген кезде және керiсiнше!
  Олег Рыбаченко күңкiлдедi:
  - Әттең, әлсiз болып көрiнудiң қажетi жоқ, өйткенi солай!
  Е-е, мүйiзге қатты соқты... Кесiлген жаққа қоса, көп болмаса да, омыртқасы мықты - екi тiстерi дiрiлдеп тұрды. Қабырғалары ауырып, құлағы ауырды.
  Алайда, фантастикалық көрiнiс кезiнде орындау әлдеқайда азап әкелдi.
  - Болды, жарайды, - Олег Рыбаченко Аврораның ұзын саусақтарын жаңа кiсендеген қолдарымен итерiп жiбердi де, матрос костюмiнiң етегiне отырды. Қалтырап. - Жоқ, суық. Ал аң аулап жеп...
  Өйткенi, сана болмысқа қалай байланысты - сiз байқамай марксист болып кетесiз. Аман болсаң болды!
  Түрме груэлi алюминий ыдыстарға салынды - олар брондалған көлiктердiң бiрiнде тасымалданды. Бiрақ қасықтар болмады. Шамасы, құлдар бәрiбiр қою ботқа жейдi деп есептелген. Немесе олар көңiл көтерудi шештi, өйткенi бұл қасықтар мұндай тапшылық емес. Жақсы... бұл жақсы!
  Нағыз жабайы болдың - бала күлiп жiбердi де, оны алмас үшiн бiрден аузын қысып алды.
  Ботқа iнжу арпа араласқан қарақұмық ботқасы болды - қою, дерлiк тұзсыз және, әрине, етсiз немесе ұқсас нәрсе жоқ, жақсы, мүмкiн олар иiс үшiн аздап балық қосқан шығар. Екi дәннiң қарапайым, бос дерлiк қоспасы (және олар иiсi бойынша ысталған етпен жарылған). Бiрақ пионер баланың iшi әлдеқашан шегiне жеттi: аштық аздап басылды, ботқаны көргенде ғана оралды, бiрақ үш есе күшпен.
  Рас, жеу жаман болды - ыстық қоспасы iшiнен жаралы щекке бiрнеше рет түсiп, ауырсынудан көзден жас ағып кеттi - бiрақ бұл не ?! Иә, "бiлезiктер" кедергi келтiрдi, Олег Рыбаченко екi қолын жұлқып жiбердi, ашулы көзiнен ұшқындарды айналасына лақтырып жiбердi ... және бiр сәтте оның оң қолы рингке осы жұлқалардың бiрiнен ортасына дейiн жорғалағанын түсiндi!
  Керемет - SS шынымен қарабайыр тесiп өттi ме? Бұл жазалаушылар үйреткен қасқырлардан да құтылар едi!
  Олег Рыбаченко қатып қалды. Бiрден тостағанның артына тығылып шайнауға мәжбүр болды. Ал оң қолымен шыңдалған болат терiге шыдатпай тiлiп кеткенше айналдырды.
  SS-де бәрi бiрдей керемет емес сияқты!
  Және ол, мүмкiн, қолын жұлып алатынын түсiндi. Үлкенiрек қолға арналған сақина - ер адамға немесе жергiлiктi жастарға, мүмкiн, тiптi көп жұмыс iстеген үлкен балаға. Бiрақ жасөспiрiм Олег Рыбаченконың терлеген қолдары үшiн қақпан кең болып шықты.
  Бала сыбырлады:
  - Жеңiстi күтемiз! Жеңiс күтемiз! Бұғауларды үзудi аңсағандар! Аталар Фрицтi жеңiп алды! Бiз оларды ойын сияқты толтырамыз!
  Аврора Олег Рыбаченкоға сүйiспеншiлiкпен қарап, бiрқалыпты қимылмен қолын артқа итерiп жiбердi (қолының кең кесiлген жерiнен қан шықты). Екiншi көршi сол кезде орын алған оқиғаны жасырып, қозғалды. Олег отты шайтанның көзiне қарап, көзiн қысты. Ол сондай-ақ кобра сияқты - ажырамас қашықтықта изумруд лазерлерiмен бұрғылауды бастады. Сосын ол басын шайқап, қасқырларға сақтықпен нұсқады. Содан кейiн, тоқтаусыз, жеуге - көтерiлген тiзеде тұрған шыныаяқтан қызыл жөкемен тiкелей ұстап, қолдарын түсiрiп, ылғалды жерге толқынға айналатын иiлу сызықтарын сыза бастады.
  Олег Рыбаченко ештеңе түсiнбедi, бiрақ оның басында жеңiстi ән естiлiп тұрды;
  Жас, тәттi, таза;
  Қызыл Кеңес елi!
  Күн нұрлы болып шығады
  Жүрекпен берiлген!
  
  Бiздiң көлдер таза
  Өзеннiң дауылды хрусталы!
  Ұлдар допты алып жүгiредi
  Төбеге бiрге жүгiрiңiз!
  
  Кеуде ауадан жарылып,
  Әр шөпте көктем!
  Мен Жаратқанға жүгiнемiн
  Жамандық, бәле-жаладан желпiлейiк!
  
  Уақыт қатал болды
  Фашизм Ресейге басып кiрдi!
  Бiз шайқас үшiн жаңасын жасаймыз,
  Коммунизм орнасын!
  
  Бiрге заттар әрқашан дауласады,
  Бiз жұдырықтай жұдырықтаймыз!
  Атты әскер мiнетiн
  Ал, ендi болат резервуар!
  
  Лениннiң ұлы еңбегi
  Бiз бұрынғыдай жалғастырамыз!
  Дана данышпан Сталин
  Бiзге жеңiске не үйреттi!
  
  Соңында мен сiзге айтамын
  Кiм құтқарды - жоғалды!
  Дәлiрек ойладым - айтамын,
  Жақында финал келедi!
  Олег Рыбаченко, мұндай құмнан кейiн теңiз тiзеге дейiн жеткендей болды! Ал таулар, әрине, иығында!
  Қыздардың да көңiлдерi көтерiлiп, құлақтан құлаққа сыбырлады. Барлығында үмiт болды.
  Ломоносов пен Стенька Разиннiң ұрпағы екi бетiн үрiп, содан кейiн дем алды - қарғыс атқыр кесу ауырады.
  Егер сiз қашып үлгерсеңiз ше? Олег Рыбаченко СС эскорттарын естiгендей, оның ойлары (және кiм бiледi, егер олар оны жiбере алатын болса, ақаулар бар, оларда қандай жабдық бар екенi белгiсiз!) тез жағына қарады.
  Көзiнен оттай жалт-жұлт еткен шайтан пионер баланың қолындағы болат сақиналарға қолын тигiзiп, мақұлдағандай басын изедi: иә, байқап көруге болады! Бұл тiптi талқылаусыз және әрi қарай созылмай анық.
  Түлкi жүндi жауынгер сыбырлады:
  - Бiреуi аман қалса да... Кек алатын адам болады!
  Бiрақ содан кейiн Олег Рыбаченко iштей қатып қалғандай тасқа айналды. Және бiр қарапайым ой оны мұздатты: ол қолдарын бұрады. Содан кейiн ... бiрақ содан кейiн қалған қыздарға өздерiн босатуға көмектесу керек болады. Әйтпесе, ол пионер-үздiк студент емес, бiрақ кiм ?!
  Мына сөздер есiме түстi: көшбасшы өзi алға басатын адам емес! Кiм басқаға қадам басып, көмектеседi!
  Ал сендерге олар кiмдер - аяғы қанға боялған сондай сұлу қыздар. Жас лениншiлiктiң iшiнде бiрдеңе ызаланды - мыңдаған торнадолардың гуiлдерiмен бас көтердi! Шықты - мүмкiндiгiнше тез жүгiрiңiз және ...
  Расында, қашып кетсек, қашан басқа мүмкiндiк болмайды. Әйтпесе, бұл сатқындық.
  Ол алдымен Маргаритаға, сосын Аврораға тағы да көзi түстi, оның да көңiлi көтерiлгенi анық, тостағанды дәммен жалап тұрған. Ал ол мұрнын ыдыстан шығарып, көзiн қысты.
  - Бiз сенi ұстап тұрған жоқпыз! - От шайтан қосылды. - Кетсең мiндеттi түрде көмекке келесiң!
  Олег Рыбаченко басын изеп жауап бердi:
  - Мен ант беремiн! Адал пионер партизандармен байланысады және сiз құтқарыласыз!
  Мiне, бiз осылай шештiк! Одан кейiнгiсi әлдеқайда прозалық болды. Тостағандарды жууға Олегтiң келмегенi жақсы болды - шамасы, олар оны қайтадан босатып алудан қорықты немесе қыздарға қатты жұмыс iстеуге рұқсат бердi. Ұсақ-түйек, бiрақ бұл позицияда бұл жағымды. Нашар жерi, мен қайтадан баруым керек болды, бұл фашистер тынышталған кезде. Азды-көптi тұрақты ештеңе таба алмайды.
  Кiшкене салқын, жел басылғанымен, ат үстiнде бұлттар көтерiлiп, олардан суық жаңбыр шашырай бастады. Қасқыр қасқырларымен бiрге дымқыл иiс болса да, СС жiгiттерi қазiр тiптi риза сияқты.
  Маған көп бару керек болды. Мұндағы мұндай әлем Қырымның ерекше микроклиматы болып табылады. Әдетте жаңбыр жаумайды, бiрақ бұл жағдайда желдiң екпiнi бар.
  Қыздар әлдеқашан жақсы ұйықтап үлгерген, суық олардың күш-қуатын арттырды.
  Бiрақ қандай да бiр себептермен Олег Рыбаченко ұйықтағысы келдi, көздерi бiр-бiрiне опасыздықпен жабысты.
  Иә, мұндай салмақ, жүз тонналық қаңқа басып, терең тыныстамайтындай.
  О, мен ауырып қаламын, - деп ойлады Олег Рыбаченко, қайтадан қатайып бастаған аяқтарын қатты қалпына келтiрiп. "Мен қазiр мiндеттi түрде ауырамын, бiрақ содан кейiн ше?" Нацистер мiндеттi түрде аспириндi қолданбайды немесе пенициллиндi енгiзбейдi, тiптi балға да өкiнетiн шығар. Әлде әлi жоқ па? Эксперимент үшiн сақталды ма? Ендi бiз бейшаралар қайда бара жатырмыз?!
  Тағы да жаңбыр мен азап бар шындық жоғалып кеттi, ол жолда ұйықтап қалды. Бұл, бәлкiм, бұл позицияда ғана пайдалы;
  Кеңiстiк белгiлi бiр мағынада - шайқас;
  Пионерлер Дмитрий мен Олег Рыбаченко оқу озаттары және үздiк спортшылар ретiнде КСРО мен Германияның балалар спорт клубтары арасында ұйымдастырылған бокстан жолдастық жарыстарда өз елiн КСРО-да қорғау құқығына ие болды. Екi ел де бұрынғысынша одақтас болып саналады және алдағы соғыс туралы қауесет басылды. Шынында да, немiс әскерлерi шекарадан шығып кеттi, ал Вермахт Африкада жеңiстi шабуыл жасауда және Египеттi жаулап алды және Гибралтарды басып алу туралы жаңа ғана айтылды. Сталиннiң Фюрердi өзi құттықтаған байланыстары!
  Алдасқан көзқарас сөз жоқ, бiрақ ғаламда не болмайды. Олег тағы да кейбiр сәулелердiң жасанды әсерiнен немесе басқа нәрседен шабыттанды деп ойлады. Бiрақ бәрi соншалықты шынайы, бұл адасуға қарсы тұруға күш жоқ.
  Сонымен, сiз достық дерлiк елге қауiпсiз ұша аласыз. Немiс баспасөзiнде Кеңес Одағы туралы тек жақсы сөздер айтылып, коммунизмдi тiптi Национал-социализмнiң туысқандық идеологиясының қатарына жатқызады. Оның үстiне Стахановтық қозғалысқа ұқсас қозғалыс пайда болды ...
  Дмитрий мен Олег Рыбаченко - ең кiшi жас тобындағы боксшылар, олар небәрi он бiр жаста, жарыстардағы өнер көрсетудiң төменгi шегi. Бiрақ ұлдар өздерiнiң жасына өте үлкен, тiптi дәуiр жиырма бiрiншi ғасырдың соңындағыдай жылдам үдеу емес.
  Олег, алайда, кiшiрек, жұқа, жеңiл салмақ санатындағы, бiрақ өте жылдам. Дмитрий үлкенiрек, сүйегi кеңiрек, оған кем дегенде он төрт жастан асқан батыр жiгiттiң көрiнiсiн беруге болады.
  Ұлдар шаш түсi бойынша ерекшеленедi. Олежек ақшыл, табиғи аққұба сияқты, қарлы. Қоңыр шашты, қоңыр шашты Дмитрий. Олег бiрнеше ай кiшi, оның дөңгелек бетi әлi балаға ұқсайды, ал Дмитрий жай ғана әдемi, насихаттық плакатқа лайық. Қыздар қазiрдiң өзiнде оның үлкен бала екенiне сенбей, оған қарап тұр.
  Дегенмен, Олег Рыбаченко Дмитрийге қарағанда әлдеқайда бiлiмдi, бiрақ екi бала да өте ақылды және бiрдей бестiкке оқиды. Расында, кеңестiк елде жақсы спортшылар үздiк студенттер болуы керек.
  Қалған жiгiттер үлкенiрек, бiрақ он сегiзге дейiн, бiрақ бiрнеше батырдың бойы екi метр, салмағы бiр центнер болса да ...
  Боксшылар, елiмiздiң үздiк жас кадрлары... Ал Германия мен оған бағынатын елдердiң чемпиондары олармен жұдырықтасады... Балалар арасында, әрине, немесе жасөспiрiмдер арасында.
  Олар Мәскеу-Берлин бағыты бойынша Үшiншi рейхтiң ең үлкен жолаушылар лайнерiнде тоқтаусыз ұшады.
  Боксшылар бөлек отырады, бiрақ палуандар, зiлтемiршiлер, футболшылар, жүзушiлер де бар. Барлық жасөспiрiмдер және тамаша өнер көрсету. Кеңес өкiметi тұсында дүниеге келген жаңа ұрпағымыз бар жақсылықты көрсетсiн, бет-бейнесiн жоғалтпасын деп Сталин бұйырды. Және, әрине, бәрi күресуге ынталы ...
  Дмитрий Олегтен сұрады:
  - Ұрыстың тактикалық жоспарын жасадыңыз ба?
  Пионер бала былай деп жауап бердi:
  - Менiң әр қарсыласқа оншақты жоспарым бар... Бiрақ алдымен оған қарап, содан кейiн ғана шешiм қабылдау керек... Әрбiр жеке көзқарас үшiн ең аз қозғалыс пен ерекшелiк, оның iшiнде қарсыластың физиологиялық құрылымы таза түрде айтады. жеке тактика.
  Димитри менсiнбей күрсiндi:
  - Бiрақ мен әлдеқайда оңай iстеп жатырмын! Мен тактикасыз жауға асығамын, қаттырақ және жиiрек соққы беремiн және сынамын.
  Олег Рыбаченко былай деп атап өттi:
  - Сiздiң жасыңызда сiздей iрi денелi жiгiттер аз. Сондықтан қысымның тактикасы өтедi. Сiз жай ғана айналдыра аласыз. Бiрақ бұл жерде менiң бойым кәдiмгiдей дерлiк, мүмкiн, орташадан сәл жоғары, ал КСРО-ның, мұндай алып елдiң чемпионы болу үшiн бiр ғана қысым жеткiлiксiз. Өйткенi, сiз жауды дөрекi күшпен жеңе алмайсыз, өйткенi ол да жаттығады, салауатты өмiр салтын ұстанады, дұрыс тамақтанады, тактиканы зерттейдi. Сосын шахмат ойынындағыдай қайталау керек. Кейде тiптi бiрдеңе, төсенiш үшiн құрбандық.
  Дмитрий қатты қарсылық бiлдiрдi:
  - Ал менiң қарсыластарым жаттығуда, ал финалда бала менен үлкенiрек, салмақтырақ шықты. Көп нәрсе сiздiң жаттығуыңызға байланысты. Кейбiреулер шаршағанша жұмыс iстеп, екi аптада Олимпиада чемпионы атануға болады деп ойлайды... Бұл - адасушылық. Өйткенi, спорттық жаттығулардағы ең маңызды нәрсе - супержүктеме беру емес, қайта қалпына келтiру. Бiрақ дұрыс таңдалған жаттығулар жиынтығы бар, ең бастысы - кейiнгi қалпына келтiру және күш-қуат алу ... Осыдан кейiн сiз бiр деммен күресесiз, үш раундта жүздеген соққыларды лақтырасыз, дәлiрек айтсақ, шын мәнiнде. , әлдеқайда аз.
  Олег Рыбаченко былай деп атап өттi:
  Ал, бұл да рас! Атап айтқанда, дұрыс тыныс алудың құпиясы және баланың денесiнiң өсу нүктелерiне инъекциялар ... Бұл жерде бiздiң гурудың кейбiр ноу-хаулары бар. Бiрақ мен оны неге басқа жаттықтырушылармен бөлiспейтiнiн түсiнбеймiн?
  Дмитрий сыбырлады:
  - Ол маған сенiммен айтты, бiз сенiмен бiргемiз... Тек боксшылар ғана емес, ең алдымен жауынгерлер. Бiзге әлi де ерекше нәрсе iстеу керек... Өте маңызды, Олимпиада алтынынан да маңызды!
  Олег жарқыраған басын еңкейтiп:
  - Тағы бiр маңызды нәрсе .... Мүмкiн ол маған мұны да айтқан болар ... Адамзаттың тағдыры екi кеңестiк пионер жiгiттiң ерлiктерiне байланысты болуы мүмкiн. Ертегiдегiдей.
  Дмитрий философиялық тұрғыдан былай дедi:
  - Ал ертегiлер өмiрден болмаса, қайдан шығады. Мүмкiн бұл шынымен де солай болар! Бiз ұсқынсыз үйрек болмасақ та, бiрақ ... Бiздi Бүркiт деп атауға әлi ерте.
  Олег Рыбаченко әңгiме тақырыбын оңай өзгерттi:
  - Немiс басып алу қаупi ақыры сейiлдi деп ойлайсыз ба?
  Димитри аң-таң күйде кең иықтарын көтердi.
  - Мiне, менiң ойымша, сiз көбiрек мамансыз. Менiң ойымша, сiз бiрден барлық қолдарыңызбен және аяқтарыңызбен соққы бере алмайсыз, содан кейiн барлық бағытта шабуыл жасау мүмкiн емес. Рас, егер сiз секiрумен қозғалсаңыз ...
  Олег Рыбаченко күлдi:
  - Бұл өте қисынды естiледi ... Бiрақ бiз Гитлердiң нақты не ойлағанын бiлмеймiз, бiрақ шиеленiс шынымен бәсеңдеп, немiс ұшақтары бiздiң әуе кеңiстiгiн бұзуды тоқтатты, ал құрттардың шырылдауы шетелде естiлмейдi, бұл факт. Иә, фюрер, жұмысшылардың бiр бөлiгi машиналарға қайта оралды. Яғни, Үшiншi рейх азу тiстерiн жасырды... Бiрақ босаңсуға болмайды.
  Дмитрий сөмкесiнен балық пен арнайы майсыз iрiмшiк қосылған пiсiрiлген бутерброд шығарып, Олегке бердi. Сосын өзi үшiн екi есе көп шығарды. Ұсынылған:
  - Тамақтаныңыз ... Азық-түлiк пен ақуызды қабылдауда ұзақ үзiлiс жасай алмайсыз. Денедегi аминқышқылдарының концентрациясы төмендеген кезде бұлшықеттер күшiн жоғалтады.
  Олег Рыбаченко былай деп атап өттi:
  - Көп жұмыс iстейтiн бодибилдерлер үшiн бұл өте дұрыс, бiрақ боксшылар үшiн ... Өйткенi, бiзде ет жоқ, дененi бояйды, және одан да көп жауынгерлiк тиiмдiлiктi арттырады!
  Дмитрий сэндвичтi тiстеп алып, оған қызанақ қосып, келiстi:
  - Бәрi емес, бiрақ... Амин қышқылдарының концентрациясы төмендеп кетпес үшiн мен тiптi түнде жұмыртқаның ағын жеймiн немесе iшемiн. Ең бастысы, тауық жұмыртқасы емес, бөдене немесе түйеқұс жұмыртқасы, шынында да, соңғылары сирек кездеседi... Орталық Азияда түйеқұстар көбейе бастаған сияқты...
  Олег байсалды түрде (тонмен) қалжыңдады:
  - Бақаның алдыңғы аяқтарында өте бағалы ақуыз. Мен тырысуға кеңес беремiн!
  Димитри бала сияқты күлдi:
  - Иә, бiрақ қызыл үндi бұрышы қосылған устрицаларда одан да көп!
  Алайда Олег сэндвичтен мұқият тiстеп алып, бiр бөлiгiн сiңiре бастады. Балық қызыл, дәмдi, ұсақталған сарымсақ қосылған кетчупқа малынған. Кiшкене күш қосуға болады ... Мысалы, Винни Пух сияқты ...
  - Винни Пух әлемде жақсы өмiр сүредi! Оның әйелi, бала-шағасы бар, төбет!
  Олег кенеттен:
  - Ән айта аламыз ба?
  Дмитрий аса ынтасыз былай дедi:
  - Ән айтуға әлi ерте емес пе?
  Олег Рыбаченко күлдi:
  -Дұрыс, әсiресе бiз КСРО шекарасынан ұшып өткеннен берi!
  Дмитрий серiктесiнен сұрады:
  -Қағаз немесе қайшы?
  Олег қолын созды.
  "Мүмкiн, балалардың әзiлдерiнсiз жасаған дұрыс шығар. Бiз бейбiт халықпыз, бiрақ бронды пойызымыз жарық жылдамдығына дейiн үдей алды...
  Димитри сөзiн бөлiп:
  - Жоқ! Бiзге мұндай балабақша әндерiнiң керегi жоқ. Кәне, тағы бiр нәрсе... патриоттық!
  Олег толық өкпесiн шығарып, ән айта бастады, бара жатқанда ән жаза бастады. Өз кезегiнде Данка әндi жақсы орындады. Дәлiрек айтсақ, оның дауысы маршалдың кернейiндей болды, тiптi Иерихондiкi де шығар;
  Пионер деген мақтаныш сөз
  Сталин Родной байлады.
  Үйде тойдан басқа жоқ,
  Мен үшiн коммунистiк идеал!
  
  Мен Отанға мәңгiлiк қызмет етуге ант бердiм
  Отан гүлдене берсiн,
  Өмiрдегi бәрiне жақсырақ ету үшiн,
  Ұшу қыраннан да кенет болуы үшiн!
  
  Күн күркiредi - соғыс келдi,
  Сонымен, батылдықпен, балалар лагерьге барыңыз!
  Вермахт сасық тұмсық қойды,
  Сондықтан бiз оны шығынға жiберемiз!
  
  Олар жiгiттерге мылтық бермедi,
  Жауап бар едi сiз жылдар - кiшкентайсыз!
  Бәрiбiр олар сарбаздарға қашты,
  Өйткенi штыктар өте қажет!
  
  Мәскеу маңында бiз қарлы үйiндiлерде соғыстық,
  Олар аяздан жалаңаяқ жүгiрдi ...
  Әдемi пионерлер халатпен жүгiредi -
  Граната жоқ, сондықтан жұдырықпен ұр!
  
  Фашистiк каттар қаншалықты қатыгез -
  Олардың қанын қанша iшуге болады,
  Бiрақ фашистер жазаға келедi,
  Құштар ойынға айналады!
  
  Түскi асқа қарапайым рацион - аштық,
  Сарбаздардың аяқтары үсiк шалды...
  Мен негiзi баламын
  Бiрақ әкелер ерлiкпен мақтанады!
  
  Танк асығады, "Жолбарыс" тұмсығын итерiп жiбердi,
  Бiрақ жас жауынгер гранатаны сығып алды!
  Фашистiк бейбақ минаға тап болды:
  Мiне, оның ыстық алауы құшақталды!
  
  Кiшкентайдың өзi алып болып шығады
  Батылдықты тәрбиелесең!
  Сiлтемелер ретiнде пионерлер бiрiктiрiлген,
  Жан күштi: титан - металл!
  
  Вермахт өтпедi, олар оны маңдайына алды,
  Болат табыттар тұншығып қалды!
  Ресейде осындай ұлдар бар
  Ұрпақтары мақтан тұтады!
  
  Тағы да шайқас, бұл жолы Едiл бойында,
  Пионер - терминатор болды!
  Фашистердiң мәйiтханалары толық
  Ал жағада ажал қорғаны бұзылды!
  
  Қаншама өлдi - есеп жоқ,
  Қайтадан қанша адам өледi - көз жасы жоқ ...
  Бiрақ мұндай күрескерлер жұмысқа сенедi;
  Мәсiхке лайық адамды қайта тiрiлт!
  
  Олар Берлинде комсомол болды,
  Сол жерде ол адалдық ант бердi!
  Еуропаның жартысы Одақпен жалаң аяқ,
  Бiздiң жас команда шықты!
  
  Ендi бiз жаңа әлем саламыз,
  Әр адам жасаушы-демиург болады....
  Азаптың тұңғиығына бату - соғыс,
  Бiз қорқыныштың не екенiн бiлмеймiз!
  
  Ғаламдағы мейiрiмдiлiк билей бастайды
  Содан кейiн ауырсыну жоғалады, маған сенiңiз ...
  Бiзбен бiрге барлық данышпандардың ең жақсысы, Сталин,
  Гитлердiң тозақ жануарын жеңдi!
  
  Бiз бұл үшiн ерлiкпен күрестiк.
  Мәңгi құрмет...
  Және партия маңызды екенiн түсiнiңiз -
  Ғалам арманға жетелейдi!
  Хабарлама ұшағы бұл әндi қос дауыспен айтты. Бұл салтанатты естiлгенi сонша, көз жасына ерiксiз ...
  . Љ5 ТАРАУ
  Көрiнiс жоғалып, бала жазушы және данышпан тағы да кезбе бағанның шындығына тап болды.
  Бiреумен болмашы әңгiмелесудiң мүмкiн еместiгiнен (көргеннен кейiн тiл мүлде ұйып қалды!) Олег Рыбаченко қосымша ашуланды. Мен олардың орманға жақындағанын бiрден байқамадым. Ол бiттi - сiңiп кеттi, аяқ астынан арбалардың, көлiктердiң, жеңiл цистерналардың шынжыр табындарының, мотоциклдердiң, тiптi ат тұяқтарының iзi суланғанымен, мөлдiр болса да, мөлдiр жол болды.
  Сабырлы сабынға ұқсайтын суық лай тайғақ болып шықты, Олег Рыбаченко ғажайыппен бiрнеше рет тепе-теңдiгiн сақтап қалды, ал колоннада екi-үш қыз құлап, тез тұрды.
  Маргаританың өзi әбден шаршап, iнiсiн жiгерлендiрдi:
  - Қараңғы түсiп қалды, тез арада демалуға мүмкiндiк бередi!
  Жаңбыр басталғаннан кейiн бiр жарым сағат өткен соң олар алыстан төбешiктер сияқты көрiнетiн жерден өттi. Олег Рыбаченконың қасында бұл төбелер емес, пулемет мұнаралары бар бiлiк екенiн түсiндi. Көзге көрiнетiндей шығыс пен батысқа қарай созылып жатқан көне, Қырым қорғаны. Белгiлi бiр уақытта "төбелерде" жермен теңестiрiлген сұр тас сақиналар - қарауыл мұнараларының қирандылары көрiндi. Осы екеуiнiң арасы - бiр кездерi, сiрә, қақпаның ашылуы болған ойпаңға, тұтқын бағана өтiп кеткен.
  Содан кейiн оларды қайтадан ұйықтауға апарды. Олар тiптi бұғауларды шешпедi және тамақтандыруды да бастамады. Ұйқы қарғаның қанатындай қыздарды қаптады;
  Кенеттен қыздардың алдындағы пейзаж өзгердi (және бұл армандар тым жиi жалаңаш!) Және олар теңiзге, дәлiрек айтқанда, теңiз көрiнiсi мен салқын пирстерге жеттi.
  Комсомол қыздар портқа барды, эсминецтiң сұлбасы алыс емес, бiр-екi шақырымдай жерде едi, бiрақ көкжиек сызығымен қосылып кете жаздады. Мұнда оларға тағы да бес тарақан егеуқұйрықтар бiрнеше рет шабуыл жасады. Мынау алты аяқты жексұрын жаратылыстар ғой, қарап тұрып құсап тартасың. Әйтсе де, екi секундтың iсi, қанжармен шаншып, бәрi бiттi.
  Әдемi Маргарита тiптi ән айтты:
  - Ал мен үшiн құсу сияқты, содан кейiн махаббат сусыны!
  Қызыл Аврора танауынан ысқырды:
  - Бiрақ мiнез-құлқы жақсы - ал мен аяғыммен иығымды қысып қалдым!
  Ең қауiптi тiршiлiк иелерi шағала балталары болды. Олардың тұмсығымен ату қабiлетi болған. Нүкте сыртқа лақтырылып, терiнi тесiп, қышқылды енгiздi. Содан кейiн балта құс жеңiлген құрбанға отырды - еттi жыртып алды. Рас, мұнда олар негiзiнен атылды. Бiрақ басы бiр-бiрiне қайраған төрт жыртқыш барлаушыларға шабуыл жасамақ болды.
  - Мiне, олар табиғаттың тағы бiр бұрмалануы! - Жалынды шайтан Аврора байқады ...
  - Оларды кiм жаратқан, ешқашан ештеңенi бұзбайды! - Маргаританың жаңа миссиясында атавистiк дiни сезiмдер қайтадан пайда болды. Егер санада белгiлi бiр күштер оянса, тұлға өзгередi. - Мiне, құдiреттi Алла разы болсын!
  Қысқа юбка киген қызыл шашты жын тағы да қарсылық бiлдiрдi:
  - Жоқ, бұл мутацияның құдiреттi күшiн тағы бiр рет көрсетедi. Осыған ұқсас әсерлер сериясы өмiрге әкелуi мүмкiн!
  Екi чакра лақтырып, қыздар жыртқыштарды кесiп тастады, содан кейiн оларға оралған дискiлердi ұстады.
  - Бумеранг сияқты, бiрақ титан кеседi! Жалындаған шайтан күлдi.
  - ЖАРАЙДЫ МА! Тек осы титан кесiлмейтiндiктен, бұл металл тазартқышқа қарағанда әлсiз.
  Қыздар қайықты бұра бастады. Жалындаған шайтан күтпеген жерден жалынып сұрайды:
  - Ең соңында Маргарита әнiн шығарайық!
  Күннен де жарқын күлiмсiреген аппақ аққұба сұрады:
  - Бiзге сәттiлiк әкелсiн!
  Салқын Аврора сөйлеп:
  - Дәл! Жеңiлген жыласын - арамза қызғаныш!
  Комсомол қыз еңкейiп, ақырын ән айтты, сөздер қалықтап, жылт-жылт еттi:
  Сиқырлы тастардың арасында Oracle,
  Дауылдан туған - жарық күн!
  Бiз уылдырық емеспiз - ақаулы қараңғылық,
  Сәуледе ән қалай боялады!
  
  Кейде рок, әрине, зиянды -
  Бiз қиыншылықта, қайғыда, өлiмде, пайғамбарлықта!
  Ақшыл жарқыраған елестер,
  Түнде белгi сияқты жарқыра!
  
  Бiрақ бiз ырымшыл болмаймыз
  Орыс жауынгерi - қолында қылыш!
  Исаға адал қызмет ет
  Iбiлiс мәңгiлiк ақымақ болсын!
  
  Одан күштi Отан жоқ,
  Өйткенi, бiздiң ерiк-жiгерiмiз металл сияқты!
  Дана Сталин шабуылды басқарады,
  Кельн металлындағы "Андрюша" торнадосы!
  
  Бiз Ресейге қасиеттi қызмет етемiз,
  Мен оған жүрегiмдi арнауды армандадым!
  Солдатта ең өткiр штык бар,
  Ал диктордағы жалын - сөз сөйлеулер!
  
  Сiзге Рустi гимнмен мадақтаңыз,
  Бiз оған ән айтамыз,
  Қарсыластарға кек келедi -
  Қарғамен айналысайық!
  
  Бiз жаңа киелi дүние саламыз,
  Құдай бiзге жар болсын!
  Қыздар сәнi мен жаңартулары,
  Бiр сағатқа халифа болмайсың!
  
  Бiздi керемет көзқараспен марапаттаңыз -
  Жаратқан Иенiң дауысы семсерге шақырады!
  Өмiр қантты джемге айналады
  "КАМАЗ" болып мықты болғанда!
  
  Туған жер емен ормандары,
  Жаныңды қайдан бiлесiң, тынығасың!
  Сiз мұхиттарды аласыз - даңқ,
  Сiз Кремльге шебер ретiнде кiресiз!
  
  Сiз рыцарьсыз - алыптар тайпасы,
  Теңiздердiң кеңдiгi мен мұздар жарқырайды!
  Алтын үлкен шөлдiң құмы,
  Ал изумруд барқытпен - орман!
  
  Бiз қанды шайқасқа батыл барамыз,
  "Жолбарыстар" айқайлағанымен!
  Фашистердiң табандарының тырнақтары,
  Сыртқы түрi бойынша Адольф, әрине, керемет!
  
  Бiрақ бетiнде мұрты бар,
  Тұмсық бұралған, жақ!
  Ал бiздiң халқымыз ұлы, мақтаныш,
  Фашистiк жаратылысқа ашылған күш!
  
  Ендi жарықтың уақыты келдi
  Аспанның рақымы келдi...
  Өлеңдерде ерлiктер айтылады -
  Жандағы қасиеттi Мәсiх қайта тiрiлдi!
  Аврора қол шапалақтап, шыбындардың бұлты көтерiлдi:
  - Маргарита жақсы ән айтты, бiрақ шiркеу хорында забурлар айту керек. Барлық ойлар дiни тақырыпта кептеледi!
  - Күнәңдi өтеуiң керек. - дедi тағы да дiни экстазға түскен Коршунова пiсiп-жетiлдi. - Жанын сатқан адам әрқашан шығынға ұшырайды - ол өлмейтiндi өлiмге бередi!
  Жалындаған шайтан күлдi.
  - Байқаймын, сiз де әдемi сөйлей аласыз! Жарайды, жаным, қазiр бiзде серуендеу қызықты.
  Түнгi көбелектiң астындағы бояуы бар радарлармен ерекшеленбейтiн үрлемелi қайықта отырып, комсомол қыздар ауыр эсминецке жүзiп кеттi. Ендi оларға үлкен бiр нәрсе жасау керек болды. Қауiптi сәтте барлық рефлекстер мен реакциялар күшейе түстi. Комсомол қыздары талай шақырымға созылған дыбыстарды, шашыраған толқындарды, шағалалардың сайрағанын, тiптi балықтың есiнегенiн сездi. Олар бiреудiң жүзiп келе жатқанын естiдi! Автоматты лақтырып жатқан комсомолшылар пневматикалық төсенiште тұрған жiгiттi көрдi. Ол маскасын шешiп, Денис Барановтың жүзi көрiндi. Зомби офицерi, бұрын сотталған, бұл көрiнiсте айтарлықтай жасарған және әлдеқайда әдемi, оларға көз қысты.
  Ауаны сықырлаған қарлығаң дауыспен:
  - Менi ұлы қара фюрер жiбердi!
  -Бiрақ бiз ештеңе жазған жоқпыз! Қыздар бiр ауыздан айқайлады.
  Мирабела олардың батальонындағы қатал қылмыскердiң пайда болуына мүлде риза болмады, бiрақ Аврора, керiсiнше, риза күлдi. Айтпақшы, таңғаларлығы, сотталушы он жарым жылды тастап, тыртықтан арыла салысымен, ол өте жақсы жiгiтке айналды. Алдын ала бiлмесе, Барановты танымайтын да болар едi.
  - Және бұл қажет емес! - деп айқайлады бұрынғы сотталған. - Менiң жалғыз мақсатым - өлу! Келесi өмiрiмде сұлтан боламын, гаремiмде жүз мың қыз болады.
  - Тым болмаса бiреуiмен айналысыңыз. Әйтпесе ништяк болады, керiсiнше! - дедi ол Маргаритадан да тапқыр болып көрiнуге тырысып.
  Денис үндемедi, әдетте мұндай зомбилер әсiресе сөйлемейдi. Бұл жолы соғыс машинасы болғанымен.
  - Әскери тәжiрибеңiз бар ма? - деп сұрады Аврора. Шынында да, олар Екiншi дүниежүзiлiк соғысты басынан өткерiп, болашақта өздерiн тапты. Кеңестiк фантаст-жазушылар сипаттағандай футуристiк тұрғыдан әдемi емес, сонымен қатар соғыстарға және ең бастысы, әртүрлi мутацияға ұшыраған жаратылыстарға толы.
  Мұндай нәрсе бар - магорарадиация және радиациясыз.
  Магорарадиация - тiрiлердi өлтiрмейтiн, бiрақ материяның қасиеттерiн өзгертетiн, оның iшiнде түрленудi, тiршiлiктiң әртүрлi формаларын, соның iшiнде жанды және жансызды бiрiктiретiн сәулелену.
  Антер-сәулелену - кәдiмгi сәулеленуден айырмашылығы, атомдардың иондануын емес, олардың молекулаларда, ал ең белсендi түрде ДНҚ мен генетикалық ақпаратты тасымалдайтын жасушаларда алмасуын тудырады. Кейбiр жағдайларда оны медициналық мақсатта, тез қалпына келтiру үшiн қолдануға болады.
  - Әрине! - дедi Баранов сенiмдi түрде. - Мен талай рет ұрыстым!
  Қызыл Аврора күмәнданды:
  -Ал сен кiмдi өлтiрдiң?
  Бұрынғы сотталушы сөйлеп:
  - Кәпiрлер!
  Жалынды шайтан оның тұмсығын мыжып:
  - Орыс офицерi қалайсыз?
  - Мен моджахедпiн, менiң мiндетiм кәпiрлердi жою! - деп күңiрендi Баранов. - Демек, менiң тағдырым мәңгiлiк.
  Аврора Маргериттiң құлағына сыбырлады:
  - Сөз таластырма! Жұмысты жақсырақ орындаңыз.
  Араб тiлiнде сөйлеген зомби. Радио соңғы жаңалықтарды таратады.
  - Шешенстанда содырлар айтарлықтай белсендi бола бастады. Атап айтқанда, үкiмет үйiн атқылау әрекетi жасалды. Ұрыс барысында бес полицей қаза тауып, он бiр полиция қызметкерi жараланды, содырлардың шығыны нақтыланып жатыр. Кейбiр мәлiметтерге қарағанда, шариғат сотының бұрынғы төрағасы шетелдiк демеушiлерден жүз миллион долларға жуық ақша алып, соларды шешуге белсене кiрiскен. Тауда арнайы операция жүргiзiлдi: қарақшылар таратылды.
  Зомби қайта жанданды:
  "Жақында бiз опасыздықты ұрамыз, олар ысқырып, мазақ етедi!" Оның сөзiн дөңес толқын үзiп, қайықты жоғары лақтырып жiбердi. -Дұрыс айтамын!
  - Негiзiнде, дұрыс! Аврора оның көзiнен ұшқын шығарды. - АҚШ - Исламның үлкен жауы. Ол оны Голливудтың, порно газеттердiң, мистикалық сериалдардың көмегiмен ыдыратады. Ендi бiз янкилердi атуымыз керек.
  Қыздар эсминецке дейiн жүзiп кеттi. Бiрiншi дәрежелi капитан Рудольф Рейган сүйiктi коньягын бiр жұтып алғаннан кейiн (бұл американдықтардың бәрi маскүнемдер, Америка Құрама Штаттарының дұрыс емес өмiр салты мен ыдырау символына айналуы тегiн емес!), төсек, басын жезөкшенiң кеудесiне қойып. Жастық шағында ол жiгiттердi жақсы көретiн және Франклин Трумэн гомосексуалдарға армияда қызмет етуге рұқсат бергеннен кейiн, ол тiптi адмиралдармен қарым-қатынас тәжiрибесiне ие болды. Үндi соғысының төрт жұлдызды батырымен де. Бiрақ терминатор президенттiң, тiптi мұсылманның кезiнде мораль басқаша болып, гейлерге қысым жасалды. Осыдан кейiн Рудольф Рейган жезөкшелердi шақыру арқылы өзiнiң барлық жегiштiгiн көрсетуге шешiм қабылдады. Соған қарамастан, нәзiк әйел денесiн сипалап, ол бұлшық ет, қара, сөзбен жеткiзгiсiз ләззат беруге қабiлеттi жiгiттердi елестетудi тоқтатпады.
  Әрине, олар бұзық болады!
  Рудольф Рейган жезөкшеге оны мiнуге рұқсат бердi, бiрақ ол өзiн босатпай, шаршады. Жоқ, оған тез арада жiгiт керек. Ерлер әйелдерге қарағанда бiршама нашар болса да, олардың ақшасы аз - олар мансаптық өсудi қалайды. Галина бұл туралы атап өттi - бұл кеңестiк Ресейдiң жауларын жоюда пайдалы болады; Америкалықтар және олардың одақтастары.
  Күзетшiлер немқұрайлылық танытып отыр. Бұл суық және олар сұйылтылмаған вискимен жылынуды жөн көредi. Маргарита қабағын түйдi (мiне, дайын маскүнемдер - ақыр соңында, алкоголь молекуласы дененiң, әсiресе әйелдiң жойылуын бiлдiредi), янкилер ақымақ!
  Мониторларда толқындар жарқырап, кейде тiршiлiк иелерi пайда болды. Осы қауiптi жануарлардың бiрi ара шаян және бiр мезгiлде қалақай акуласы болды. Құрлықта да, теңiзде де қауiптi қорқынышты жануар. Тырнақты инелерi бар тырнақпен ол адамды екiге немесе одан да жаман уға шағып алады. Ешқандай қыздар көрiнбедi, оларға шағылыстырғыш шашыранды, ал зомбилерде қоршаған орта температурасы бiрнеше градусқа суық болады.
  Жезөкшенi бiр жаққа лақтырып, Рудольф Рейган қарлыққан дауыспен:
  - Кет, менiң ұйықтағым келедi. Иә, сiз үлкен төсекке барасыз!
  - Қалағаныңызша төлеңiз! - деп дiрiлдеп кеттi.
  -Сенiң ептiлiгiң жетпейдi, саған жарты шабақ жетедi! - деп жауап бердi Рудольф Рейган, сосын күңiренiп қалудан өзiн әрең ұстап қалды. - Сiздiң қалауыңыз бiлсiн! Бiрақ бұл тонау.
  - Қандай жоспарда? - Әскери жезөкшелер таң қалды.
  - Жұмысың жақсы. - деп күңiрендi Рудольф. -Ләззат алып, байып, мен тозақтай шайқаймын! Генерал шынында дiрiлдеп, қос иегi дiрiлдеп кеттi.
  - Жалаңаш жүрме! - деп, жезөкшелер түңiлiп айқайлады (адамгершiлiк енгiзiлгенде ұят!). - Мен басқа клиент iздеймiн!
  - Есiңiзде болсын, бiздiң матростар мiнездi. - дедi Рудольф Рейган түсiнiксiз қауiппен.
  Комсомол қыздары жақын болды. Зомби жауынгер Галинаға сүйенiп, басын оның иығына қойды. Өлген офицер бетiн оның жiбектей, хош иiстi шашына басып, басынан сүйдi. Суық ерiндер шашын жағымсыз күйдiрдi, офицер мәйiттiң иiсiн сезiндi.
  - Шегiну! - дедi ашуланған Маргарита қорқытып.- Мен де ғашық таптым.
  -Мен сенi ренжiтейiн деген жоқпын! Сiз жай ғана гурия сияқтысыз. - Ақылды мәйiттiң кейпi сыбырлай бастады.
  Бiз маска киiп күресемiз. Бiздiң қыз екенiмiздi ешкiм көрмеуi керек. - Оның досы Аврора Файрфайр стимуляторы бар колбаны алып шықты. Ол бiр-екi жұтым алды. Колба ерекше қу емес, аккордеонмен жасалған, сондықтан онда ауа жоқ. Осылайша өмiр беретiн сұйықтық өздiгiнен бiтедi. Жауынгердiң өзi жазба - қосылды. - Босаған сайын кiшiрейедi: нәтижесiнде су шашырамайды, үнсiз қозғалуға болады.
  Басқа жағынан алғанда, тiптi дыбыстар да әртүрлi, саңырау, күш-қуатсыз сияқты. Қыздың шырылдаған дауыстары қарлығып қалған сияқты. Толқындар қараңғылықта кейде шамдары жыпылықтайтын қара көрпе сияқты, төртбұрышты дерлiк балықтар аузынан бiрдеңе түкiруге тырысады. Мiне, жарқын силуэт судан секiрiп, Аврораның жарылуымен жартысына жуық кесiлген. Бұл балықтың қанаттары өткiр және оларға зиян тигiзгiсi келмедi.
  Комсомол қыздары көрiнбейдi, костюмдер хамелеондардың қасиетiн көрсеткендей, қайық автоматты түрде теңiз пейзажына қарай түсiн өзгертедi. Маска тамаша. Теңiзшiлердiң мутантты балықты қалай ұстайтынын әсiресе көруге болады. Олар мұны өте қарапайым жасайды: Алдымен олар резеңкеге батырып, оны мотор майымен және бензинмен қалың майлайды: иiс алысқа таралады. Тасбақа егеуқұйрық оны жақсы көредi, ол химияны тарақан сияқты жейдi. Iлмекке жабысып ұстайды, жұтады. Шындығында, сiз бұл қоқысты жей алмайсыз. Бiрақ тiрi жем жаман емес. Iрi балықтар, кейде дельфиндiкiндей шақпақтайды. Олардың кейбiреулерi жеуге жарамды, тiптi деликатес болып саналады.
  Улылары да бар, бiрақ тәжiрибелi аспаздар оларды бейтараптандыруға қабiлеттi, бұл оларды одан да қымбат етедi. Атап айтқанда, изумруд тұқы балығы радиоактивтi Радикал көлiнде ғана кездеседi, оны Байкалмен үндес атағанымен, қазiр ғана ластанған. Уран дақтары бар изумруд тұқы есiрткiнiң улануын тудырады, мен дұрыс қуырамын, тiптi бiр минуттағы қателiк гурманның азапты өлiмiне әкеледi. Ал мұндай "ақаулар" әдеттен тыс, ашық түстi, сiз мұны тiптi блокбастерде де көресiз. Өте пайдалы балық аулау, мета-квази-өлтiретiн мутанттар, изумруд және радиоактивтi, тұтынған кезде қауiптi, сонымен бiрге олар сом сияқты үлкен тұқыларды аймақтан тыс жерде өсiруге тырысты, бiрақ олар сонда өлдi.
  Мұны көрген қыздар мылтықтарын көтердi. Маргарита кенет керi шегiндi; құлағыма жiңiшке сықырлау естiлдi:
  - Кемеге төрт жүз метр қалды.
  Аққұба терминатор қуанып былай деп жауап бердi:
  - Бiз жақындасуды жалғастырамыз.
  Аврора мен Маргаританың көздерi қараңғыда да, мысықтың көзiнен де жақсы көрiнетiн. Бортта тағы бiраз адам болды, олардың iшiнде жалдамалы балықшыларды қосқанда отыз беске жуық адам болды, олардың көпшiлiгi мас болған. Зомби де қарсыласын нысанаға алды, бұрынғы сотталған офицерде дыбыс өшiргiшi бар пулемет болды.
  Ол сүйiп алды, қауiпсiздiк iлмегiн ақырын басып, түнгi әйнектi қосты. Ол өзiн кәсiби сезiндi, әсiресе жасыл түстi жарқылмен қарап тұрған адамдарға позициясын бермеу үшiн резеңке көзiлдiрiктi бетiне ұстаған кезде.
  Қыздар қарсыластарына компьютерлiк оптика арқылы қарады. Ол бiрден нысаналарды бекiтiп, оларды максималды атыс жылдамдығына қойды: минаға бiр мың бес жүз ату. Бұл кезде қыздар зардап шеккендердi таратып жiбердi, бiрден отыз төрт адамды шығару керек болды. Компьютер қалай және кiмге ату керектiгi туралы нұсқау бердi.
  Бақылаушы сарбаз қоршау желдеткiшiнiң қасында тұрды, ол темекi шегедi және анда-санда колбадан виски жұтып қойды.
  - Америкалықтар абайсызда қызмет етуде! - Аврора байқап қалып, даусына улы қосылды. - Бұл олардың шiрiген либералдық демократиясының нәтижесi.
  - Бiз жақсырақ ойлаймыз! Маргарет бұртиды. - Әсiресе, славян тектi емес әскерге алынғандар?
  - Iшуге де ақымақ болмаңдар! - комсомол қыз мұрнын уқалады. - Жаңбыр жауған шығар. Немесе үлкен хит болуы мүмкiн!
  - Мен оны шешемiн! Үшiншi рейхтiң қарсыласы... - деп сыбырлады зомби сотталушы.
  - Жалпы, темекi шегу реакцияны бәсеңдетедi және көздi соқыр етедi! Маргарет айтты. - Мен жеке өзiм темекiге тыйым салар едiм.
  Үлкен эсминецтiң артқы жағында бартер көрiнедi, бiрнеше егiз жылдам атыс қаруы бар, Линкольн класы - олардың жанында отырғышта бiрнеше зеңбiрекшiлер бар. Қалған екеуi балық аулаумен айналысады. Оң жақтағы жұпталған "грободон". Сосын американдық негр сияқты "ұялы телефонынан" бiрдеңе қарап кетiп қалды. Шамасы, "порнух", бейненiң бiр түрi. Жалпы, мылтық атылса қауiптi, "бронь" тастарды құтқара ма, белгiсiз, үрлемелi қайық сөзсiз кранты.
  - Сонымен, мақсаттар таратылды. Бiз жақындаймыз. - дедi отты шайтан. - Қарапайым малды ренжiту үшiн көру керек.
  - Жыландар сияқты сытылып жүр! - деп белiн бұлғап Маргаританы қолдады.
  Зомби шешен сөйледi.
  Әдеттегiдей байқағыш, қызыл шашты Аврора сүйемелдеуiмен садақ мылтықтарын және әзiрге қауiпсiз екенiн атап өттi. Бiрнеше пулемет, ауыр, мүмкiн PKM-ден әлдеқайда күштi. Сосын экипаж, жiгiт көрiнедi, қытай болуы мүмкiн, өте шиеленiскен, тiптi жүйкесi жұқарған күзетшi. Бұл жердегi жаңадан келген адам осылай созылған шығар. Жақын жерде рельске бейқам сүйенiп тұрған офицер, оның жанынан антеннасы бар радиооператор өттi.
  Мақсаттарды бөлейiк! - Аврора сағызымен ойнап, лай ұсынды.
  - Мен оңға қарай iлгерiлеймiн, сен солға қарай үлкен аумақты басып аласың! - Маргарита қолының шетiн тамағынан жүгiрттi.
  Үрлемелi қайық екiге бөлiнiп, қыздар бұрылды.
  - Мен пулеметшiлердi сыпырамын! Аврора тiсiн жарқыратып жiбердi.
  - Ал мен зеңбiрекшiмiн! Маргарет күлдi.
  Эсминец кiшкентай емес және оған кенеттен кiрiп, оны үзiп, кабиналарға түсiп кету өте маңызды. Комсомол қыздары қобалжыды, кiсi өлтiру тәжiрибесi аз болмады, бiрақ бәрiбiр жүректерi тез соға бастады, қанның ағуынан бастары шулады.
  Олар өздерiн сабырға шақырып, салқын әрекет ету үшiн ақыл-ой бұйрығын бередi. Мұны кез келген тәжiрибелi жауынгер немесе дәрiгер жасай алмайды, бiрақ импульс тыныштандырады. Өткiр құлақ әңгiмелердi қабылдайды, өйткенi барлық Янкилер көрiнбейдi, бiрақ оларды бiрден алып тастау керек.
  Кiм, атап айтқанда, жоғарғы қондырмада. Онда, шамасы, олар карталарға кесiлген. Иә, тiптi қарабайыр ақымақта да. Кеңестiк Ресейдiң қарсыластары янкилер қаншалықты азғындалған. Сондықтан күштi американдық сөздер естiледi. Бес солдат, олар да шығарылуы керек.
  - Тек бiзде қарапайым операция жасалған сияқты! Маргарет байқады. - Ешқандай қиындық болмас үшiн қажетсiз шудан аулақ болыңыз!
  - Бiз Найзағай Жел диверсия патшасының рөлiндемiз! Тек осы жерде бiз янкилердi жеңдiк. Шынымды айтсам, осындай керемет экшн фильмдерiн түсiретiн ел бiзге одақтас әрi жақын дос болуы керек. - Комсомол мүшесi Аврора қасын әжiмдедi, ерекше бiр иiлiсi.
  - Егер мен КСРО-да туылмасам, АҚШ-та туғанды жөн санар едiм. Американың өркениетi - әлемнiң түкпiр-түкпiрiнен келген жүздеген мәдениеттер! - Маргарита бiреудi мазақтап, ұзын тiлiн көрсеттi.
  - Күштi қарсыласты жеңу әдетте қымбатқа түседi, бiрақ сiз оны бекер бермейсiз! Аврора айқайлады.
  - Жемiсi жоғалған ғұламалар мен тролльдерге қарсы Ұлы соғысты қоспағанда. Маргарет ауыр күрсiндi.
  - Уақытша! - Отты шайтанды қатаң түрде кесiңiз.
  Қыздар үлкен тәуекелге барды. Оларды байқасаңыз, ауыр пулеметтер бiрден жұмысқа кiрiсетiн. Олар зеңбiректерден де қауiптi, көздеу үшiн көп болмаса да, уақыт керек. Сонымен қатар, Янкилерде компьютерлер, сондай-ақ түнде көру құрылғылары бар. Ал олардың әсемдерiн шығару үшiн сiзге қанша қабық қажет? Содан кейiн олар тiптi соқыр ату арқылы немесе ең қуатты радарларды қосу арқылы батып кетуi мүмкiн. Иә, және прожектор, сiз анық емес нәрсенi, атап айтқанда, зомбилердi көре аласыз. Бұл жiгiт комсомолдық барлаушылардың бетiн ашады. Жоғарғы жағында басқа түрi пайда болды, тұмсығы көк түске боялған, балықшыларға кеттi.
  Бiз тағы қиындыққа тап болдық! - Маргаританың дауысында алаңдаушылық бар.
  - Барлығын бiрден суретке түсiремiз! Бұл бес секундтың мәселесi! Аврора стимуляторынан бiр жұтым алды. Ол серiгiн шынтағымен түртедi. - Иә, сен iшесiң!
  Бүйiр жағында жарық жолағы бар, бiрақ бұл проблема емес.
  Маргарита, дәлiрек айтсақ, зомбилерге бұйрық бередi:
  - Бұйрықсыз атпа.
  - Тыңдаңыз, ханым! - деп жауап бердi "сотталған қуыршақ".
  Ендi барлық мақсаттар орындалды, мiне сәттiлiк. "Балықшылардың" бортында мен лағыл жарқыраған аңды шығарамын: ғажайып балық пастасы. Тiптi төрт жiгiт тығылған жерiнен еңкейген, қазiр барлық нысана қолға түстi.
  - Уақыт келдi! Гиперволей! - деп сыбырлайды Аврора. - Ол ерекшеленудi ұнатады.
  Пулеметтер толқындардың шашырандысын үнсiз ұрып, олардың атуын толығымен бөгедi. Бiр секундта жиырма бес, ал екiде елу оқ атылады. Ал қырық алты адамды бiрден алып тастау керек. Тiптi жiберiп алу және сөзсiз дубляжда болса да, толық тексеру үшiн екi секунд жеткiлiктi. Оқтардың қозғалысының жiңiшке ысқырығы ғана, тiптi жапқыштар да шерткен жоқ. Қол шапалақтаулары әрең сезiледi, тек иығына бөксесi сәл басылған.
  - Электромагнит пен жеделдету дегендi бiлдiредi! - дедi отты шайтан сүйсiнiп.
  - Сонымен қатар бiздiң қабiлеттерiмiз! Маргарет ырылдады. - Ұлы жаратушыға мадақ!
  - Құдай берген жоқ, ғылым! Аврора қарсылық бiлдiрдi.
  Олар әртүрлi нүктелерден соқса да, шағын рациялар арқылы тiптi алыс қашықтықта сөйлесе алды.
  - Ешкiм шектен шықпасын, түсiрудi бастайық! - деп бұйырды жауынгер комсомол.
  Бiр қызық, десантшылардың барлығы үш адам, екi комсомол қыз және тiрi сотталған мәйiт. Әйел рейдшiлер мақсатты белгiлердi лақтырып жатыр. Мiне, тағы үш қараның шыққанын көруге болады.
  - Құдай кешiрсiн! - деп сыбырлады тақуа Маргарита жауынгерлердi жақсы әлемге жiберiп.
  Зомби бүйiрiнен темекi шегiп, алысқа қараған екеуiн ғана атып тастады. Мұнда, жалпы, сүйсiнетiн нәрсе бар едi, және достық портта босаңсыған теңiзшiлердi кiм айыптайды.
  Маргарита көзiнiң қиығымен бос басынан ұшып бара жатқан қанды бұлттарды байқады.
  - Есеп келе жатыр! - дейдi аққұба терминатор. - Есептiк жазба ашу!
  - Бiр секундты да босқа өткiзбейтiн сияқтысың! Аврора бұйырды.
  Жоюшы борт барлаушылардың алдына бiрден көтерiлдi. Палубада тек мәйiттер бар, әдетте тыныш емес, тек құйрығын бүйiрiне соғып жатқан сүзiлген балықтар ғана.
  Тағы да ең қызықты жерде оянады. Комсомол қыздар асығыс тұрып, орнынан секiрiп, қайта жүгiрдi. Оларға таңғы асқа да рұқсат етiлмедi, сондықтан оларды ыстық құмның үстiнде жалаңаяқ аш қалдырды. Сондықтан қайтадан жүгiрiп, жылдамдықты төмендетпеңiз. Олар көп жұмыс iстеу керек сияқты ...
  Аврора досын жiгерлендiрiп:
  - Мұрныңды тiк ұста, кеңес әйелi! Сонда резервуардың астына сынбаймыз!
  Маргарит қатты дауыстап:
  - Иә, мен сындырамын деп ойламаппын! - Ал мұндай өрнектiң қос мағынасын түсiнiп, түсiндiрiп бердi. - Одан да иiлiңiз!
  Комсомол-жауынгерлер жағына жерлендi. Артқы жағы онсыз да күңгiрт жарықты бiр сәт бөгеп қалды. Кеңес скауттары өрмекшi адам сияқты өрмелеп, Velcro етiктерiн пайдаланады. Маргарита да "балластқа" көмектеседi: зомби мойнынан дерлiк тартады. Бұл кiсiнiң үлкен үлгiлерден болмағаны жақсы. Мiне, олар палубада. Жауынгерлердiң бiрi басын көтерсе, комсомол қыз оны бумеранг дискiмен кесiп тастайды.
  - Тыныш ал қаншық! -Ол айтады.
  Олар тез көтерiлiп, бiр мезгiлде қайықтарды жабыстырды. Ендi бәрi дұрыс! Бүкiл палуба сұлулардың қаруының астында. Мұнда екi матрос еңкейiп, жарты секундта бастарында саңылаулар болды, олар жай ғана бұртиды.
  - Мен жауды мылтықпен ұстаймын! Ендi барлығын үнсiз алып тастаңыз! Августин бұйырды. - Жалпы, ол тым "мейiрiмдi" және дiндар Маргарита бiр нәрсенi бүлдiредi деп қорқып, аға командирдiң мiндетiн атқарды. Коршунова мұны байқамауға тырысады. Оның үстiне кеңес маршалдарының бiрi айтқандай - екi адам отряд емес, үшеуi рота емес!
  Маргарита етiгiн шешiп, рюкзактарына салып, жағалай жалаңаяқ жүрдi. Ол камерада жасырынған пулеметшiнi лезде шешiп алды, ол әлi не болғанын түсiнбеген сияқты. Комсомол қыздар ғажайып пулеметтерiн арқаларынан тартып, күлiмсiреп, бiреуi бүкiл өткелдi көздедi, бүкiл өткелдi тазарту керек.
  Аврора кенеттен олимпиадалық спринттен жылдамырақ жүгiрдi. Бiр-екi және ол садақ мылтықтарының жанында. Он екiге жуық жауынгер бар, олардың жартысы "баспанада", басқалары картаға кесiлген. Олардың қасында екi жезөкше бар. Қыздарға өкiнiштi, бiрақ жезөкшенiң ащы тағдыры осындай. Төлем бөлек, ал бөлшектеу көтерме. Аврора үнсiз қарудан барлығын қысқа соққымен кесiп тастайды. Мұнда оған коллиматор көзiнiң қажетi жоқ, сондықтан артқы жарық бар, ал матростар артқы жақтан шабуыл күтпейдi. Иә, жалпы алғанда, үлкен менмендiк рөл атқарады: солдаттар мен матростар толы жойғышқа кiм шабуыл жасауға батылы барады.
  - Түлкiдей оң жақтағы дәлiзбен қозғал! Аврора ақырын күбiрледi. - Зомби тұра берсiн, ол қытай етiгiмен ғана бередi.
  - Әрине, өзiм тазалаймын. Маргарита жауап бередi.
  Қыздардың қимылдары көптеген виртуалды машиналарда өңделдi, оларды кемелердi, танктердi басып алуды, лабиринттерде соғысуды, дауыл ұшақтарын, жарылғыш заттарды орнатуды үйреттi.
  Иә, басқа әлемнен осындай жалған немесе шынайы естелiк осы таңғажайып футуристiк көрiнiсте пайда болады.
  Қажет болса, барлаушылар "G-2-нi" алдап, Ұлыбритания премьер-министрiнiң кеңсесiне жарылғыш заттарды әкелiп, басқа да көптеген нәрселердi жасай алады. Ендi Маргарита қоршау арқылы жылжып, қолайлы бұрыштан от астындағы өткелдердi тез алды. Бiр-екi қара, бiр сары түстi. Маргарита жақындап қалды. Тағы бесеуi соңынан ердi. Бiр кезде қысқа кезек барлығын жайғастырып қойды.
  - Бәрi оңай болады! - деп жауап бердi ол. Неге екенi белгiсiз, ар-ұждан шегiндi, өз iсiн барынша жақсы атқаруға деген құштарлық пайда болды.
  . Љ6 ТАРАУ
  Танкке комсомол қыз жүгiрдi, сонда тағы жетi жауынгер болды. Мен мұрынға жүгiргеннен кейiн оларды шешiп алдым, бiрақ екiншi жағынан. Зомби, бұйрыққа қарамастан, бiр орында тұрмады, бiрақ палуба бойымен артқы жағымен жүрдi, бiрақ бақытымызға орай ол көрiнбедi.
  Маргаританың мұрнына барып, ол тағы төрт қойды, өйткенi олар құшақтасып жүрдi, тiптi сүйiсiп жатқан сияқты.
  -Мен есiкке бардым! - аққұба терминаторды лақтырды.
  Одан қалыспайтын Аврора да растады:
  - Ал мен мылтықтарды тазаладым.
  - Янкилердi сулаңыз! Маргарита тiлiн шығарды.
  - Және өте тиiмдi! - Аврора түсiп қалған темекi тұқылын жалаң аяқ саусағымен алып, американдық "бүркiттiң" тұмсығына тура түскендей етiп лақтырды.
  - Мен бүйiрден қозғаламын! - Ол жалынды жынды лақтырды.
  Сұлулар әрi қарай жүрдi. Аврора қара жiгiтпен бетпе-бет келе жаздады. Ол айқайлағысы келдi, бiрақ қыз оның аузын сүйiп:
  - Тынышталыңыз мысық.
  - Сен менiң құдайымсың! - Ол айтты.
  - Ерiнiңiз жақсы, балам, бiрақ менiң уақытым жоқ. - Комсомол қыз саусағымен мұрнының жанындағы артерияны қысып қалды. - Кейде теннис чемпионы мамандығын таңдамағаныма өкiнемiн. Ақша, атақ-даңқ, әдемi жiгiттер көп, кiсi өлтiру болмайды.
  Жiгiт артқа еңкейiп, тiлi аузынан шығып кеттi.
  Қызыл шашты Аврора ерлi-зайыптыларды тiзе бүгiп, келесi жiгiттердi жойып жiбердi. Бұйрықты:
  - Галина шеңбер жасап, артқы жағына жақындады.
  - Әрине, бұл бiз үшiн ең маңыздысы. - Мирабела шығарған
  Комсомол қыз сандалымен орталықтан өтiп, жолда тағы бiрнеше содырларды өлтiрдi, атап айтқанда, ол жоғарғы қондырманы бойлай жүгiрдi. Содан кейiн жылдамдық оның жағында, бiр-екi түсiнiксiз айқай, тiптi ешкiм атып үлгермедi.
  - Ал ұрпағы ковбойларды тез қуады дейдi. Өтiрiк, бәлкiм!
  Автомат (түсiнде сөйлейтiн қару сирек емес, оның не қабiлеттi екенiн ешқашан бiлмейсiң, подсознание!) ескертуге қарсы тұра алмады:
  Сiздiң кәсiби шеберлiгiңiз мақтауға тұрарлық емес.
  - Мүмкiн сiз тағы бiрдеңе айта аласыз! Мирабела жалаңаш аяғымен құлаған, жанып тұрған оттықты басып, ауырғанынан мырс еттi.
  - Сiз кемелдiксiз, сiз кемелдiксiз,
  күлiмсiреуден ым-ишараға дейiн мақтауға тұрарлық!
  Жаумен қиянат жасау, үлкен фанатизм,
  Жанып тұрған күлi бар қорғасын нөсерiн түсiрiңiз - напалм!- пулеметтiң кибернетикалық құрылғысы құлаққапқа ақырын ән салды.
  - Сiз соққыны ақылмен бұрмалайсыз! Мирабела күлiп жiбердi (бiрақ ол әндi қайдан естiгенiн есiне түсiре алмады!) және ауырған өкшесiн дөрекi темiрге сипады.
  Машина жауап бердi:
  - Бағдарламада әзiл-оспақ бар. Жауынгерлердiң рухын көтеру үшiн!
  - Бұрын фильмдер салқын болды, сондықтан рух күн сайын күшейе түседi,
  бiрақ маған не көтередi, порно фильм "Эммануэль"! - деп әзiлмен жауап бердi Мирабела (Ал Эммануэль деген кiм, менiң басымда мұндай бейне қайдан пайда болды. Эммануэль сөзiнен шығар?).
  Ал ол әзiлге күлдi.
  Дуалдың шетiнен көтерiлген бойжеткен стратегиядағы префикстi кесiп тастаған төрт кедейдi ұстады.
  - Команда толығымен тас-талқан болды! Сiздiң соңғы сәтiңiз бақытты болғаны жақсы!
  Аврора баспалдақпен үнсiз түсiп, қондырғыға апаратын есiктiң алдынан орын алады. Жаппай, жүз алпыс килограмдық негр шығады. Дәлiздiң бүйiр қабырғаларына бөксесiн сүйеп, жоғарыдан оның үстiне комсомол қыз iлулi тұр. Соққы, күбiрлеп.
  - Факю! Неге сонша тыныш! - Аврора - оны ғибадатханада бөксесiмен ұрады. Содан кейiн ол ұшаны ақырын түсiруге мүмкiндiк бередi.
  Өйткенi махаббат саған келдi! - деп жауап бередi.
  Комсомол қыз бiздi мұнда да жiбермедi, жел соққандай кезек-кезек кiрдi, жартысы ұйықтап жатқан екi оншақты шабады. Алкогольдiң күштi иiсi янкилердiң бiрдеңенi тойлауға үлгергенiн айтты.
  Арман үзiлдi, сирена төмен тембрде гуiлдейдi. Қыздарды аяқтарына резеңке қамшымен оятып, сапқа тұруға мәжбүрлейдi.
  Олар оларды көтерiп, қайтадан бұғаулайды, әрi қарай итередi.
  Бұған дейiн тамақ бердi. Тағы да тым жаңа емес балықпен араластырылған ботқа. Бiрақ бұл нормадан да көп тұздалған. Трофейлердiң арасынан ескi, мерзiмi өтiп кеткен консервiлер арпаға лақтырылды. Және дезинфекциялау үшiн балыққа тұз қосты. Қолға түскен кадрлар фашистер үшiн әлi де құндылығын жойған жоқ!
  Олармен бiрге Олег Рыбаченко да жүр. Ұйқыға уақыт жеткiлiктi, тiптi одан да көп сияқты, бiрақ көңiлдiлiк жоқ. Арман баланы қатты шаршатты.
  Осылайша ол осылай жүредi және нацистiк экспериментаторлар шабыттандырған оғаш галлюцинациялардың жемiстерi туралы естелiктердi басынан тықылдатқандай сезiнедi;
  Мiне, түсiнде ол Дмитрийдi көредi. Ол олармен бiрге бұғауланған арық және ұзын балаға ұқсайды, бiрақ ұзын және бұлшықеттi. Дегенмен, бет-әлпетi мен есiмi ұқсас. Сондай-ақ бiртүрлi кездейсоқтық. Ал бұл бала Словениядан, одан кейiн Румыниядан келген ұлдар командасына қарсы бiрнеше жеңiл жекпе-жек өткiздi. Екi жекпе-жек те жылдам нокаут, бiрiншi минутта! Үшiншi жекпе-жек қиынырақ болды. Арық итальяндықтың қорғанысы мен аяғының қозғалғыштығы тамаша болды. Ол өзiн бiрден нокаутқа түсiрмей, жақсылап кеттi. Дмитрийдiң қарсыласы бiрiншi раундты аяқпен аяқтады...
  Содан кейiн екiншi раундтағы бала қарсыласына қарсы тұру мүмкiндiгiне назар аудармай, екi қолынан соққылар лақтырып, қарсыласына жүгiрдi. Және ол дәл иек нүктесiнде өзiне қарай дәл және жылдам тiкелей соққы алды.
  Алғаш рет жас боксшы селк еттi, бiрақ бұл Дмитрийдi ашуландырды. Жолбарыстай секiрiп, қарсыласын оң жағымен iлiндi.
  Вис-а-вис тебiренiп, тiзе бүгiп қалды... Төрешi нокдаунды санап, белгi бердi:
  - Бокс!
  Итальяндық, қимыл-қозғалысын жоғалтқанға ұқсайды және ғибадатхана мен жақ сүйегiне жылдам қадалған соң, құлап, қолдарын соншалықты үмiтсiз жайып жiбердi, төрешi тiптi санай да қоймады, бiрақ бiрден жекпе-жектi тоқтатты. Көбiнесе мектеп оқушыларына толған трибуналар ысқырып, гуiлдедi. Дегенмен, жұртшылық арасында жоғары шендi СС офицерлерi болды. Жеңiлген бала сорыла бастады, қыз оның бетiне массаж жасап, мойнын илей бастады ...
  Дмитрий тiптi қорықты:
  - Мен оны өлтiрдiм бе?
  Бiрақ бiр минуттық күштi манипуляциядан кейiн жас боксшының бетi қызғылт болып, көзiн ашты. Ол ақырын бiрдеңе деп күбiрледi. Дмитрий оны көтеруге көмектестi, ал бала мейiрiмдi түрде құшақтады.
  Олег Рыбаченко, өз кезегiнде, боксты ұқыпты жүргiздi, жекпе-жек әуесқойлық болды, әрқайсысы үш минуттан төрт .... Бала өзiнiң алғашқы екi қарсыласын үшiншi және төртiншi раундтарға жiбердi. Маған үшiншiсiмен үңiлуге тура келдi... Ал Олег Рыбаченко тамаша қорғаныс танытып, ұпай саны бойынша сенiмдi алға шыққанымен, бесiншi раунд тағайындалды.
  Белiне дейiн жалаңаш, тотыққан ұлдардың денелерi термен жылтырап, бұлшық еттерi дiрiлдеп, тамырлар мен тамырлар одан да қатты көзге түстi. Қарсыласы Олег Рыбаченко белсендiлiк танытқан жағдайда оған осы раунд берiледi деп есептеп, алға ұмтылды. Бiрақ батыл пионер әрiптесiнiң қазiрдiң өзiнде шаршағанын байқап, реакциясы баяулады. Одан кейiн иектiң сол жағына жылдам жағы және келе жатқан қозғалыс. Қарсыласының жас жiгiтi бүгiлiп, алға құлады... Шамасы, нокаут болғандықтан, онға да тұра алмады.
  Содан кейiн үзiлiс болды, кубок жүйесiнде бiр күнде үш жекпе-жек өте көп!
  Дмитрий белгiлi бiр сарказммен атап өттi:
  - Мұнда кәсiпқойлар он бес раундтық жекпе-жек өткiзедi, ал Бiрiншi дүниежүзiлiк соғысқа дейiн уақыт шектеулерi мүлде болмаған. Боксшылар бiрi шаршап құлағанша айқасты.
  Олег Рыбаченко бұл жерде iшiнара ғана келiстi:
  - Бiлесiз бе, бұл кәсiпқой бокс, маған әйтеуiр ұнамайды. Әуесқой бокста сiз тек торды айналып өтесiз, ал кәсiпқой бокста тым көп нәрсе промоутерлерге байланысты. Мысалы, олар өте дарынды боксшыға жекпе-жек бермей-ақ шiрiтедi. Иә, чемпиондардың тым қауiптi қарсыластың жекпе-жекке шығуына жол бермеуге мүмкiндiгi бар. Мысалы, әртүрлi кешiктiрулердiң көмегiмен келiсiм-шартқа қол қоюдан бас тарту.
  Дмитрий жұдырығын сiлкiп:
  - Тек оған тырысуға рұқсат етiңiз!
  Түскi ас кезiнде жас спортшылар лайықты тамақтандырылды ... Тiптi апельсиндер мен десертке арналған банандар, кокос жаңғағы мен манго болды, оларды бұрын кеңестiк жасөспiрiм спортшылар сынап көрмеген.
  Шамасы, байқаудың нацистiк ұйымдастырушылары Үшiншi рейхтiң бәрi жақсы, өте қанағаттанарлық және сән-салтанатқа қол жеткiзе алатынын көрсетуге тырысты.
  Дмитрий мен Олег Рыбаченко кокос пен бананды алғаш рет жаңа денеде, ананасты екiншi рет қолданып көрдi (КСРО-да апельсиндер болса, Орталық Азияда өздерiн жеу оңайырақ!). Бұл жерде жiгiттер жиi кездесетiн қателiк жiбердi - олар артық тамақтанды ... Командада ересек жаттықтырушылар болған жоқ ... Егер Гитлер жастарының ұраны болса - жастарды жастар басқаруы керек, онда кеңестiк спорт делегациясы осы үлгiнi орындаңыз.
  Мүмкiн бұл ең жақсы идея емес шығар!
  Қалай болғанда да, десерт пен торттары бар тәттi түскi астан кейiн тағы үш жекпе-жек өткiзу керек едi (егер сiз жеңiлмесеңiз!) ... Және күштi жiгiттермен!
  Тамақтан кейiн балалар қатты ренжiдi, Олег Рыбаченко тiптi оларды бiр нәрсемен араластырды деп күдiктендi ...
  Қалай болғанда да, қазiр кеңестiк жас спортшылардың класы түсiп, олар бiрiнен соң бiрi жеңiле бастады... Оның үстiне төрешiмен бiрге төрешiлер де әбден дөрекi болды.
  Иә, кеңестер немiстерге қарсы соғысып жатқан едi ....
  Алғашында Дмитрий шыдамдылық танытты, ал бiрiншi раундта ширек финалға өттi...
  Алайда, жартылай финалда ол қолдары мен аяқтарының әлсiздiгiн сезiндi ... Үлкен әлсiздiк және қозғалыстардың баяулауы ... Бiрақ Дмитрий менмендiгiн сақтап, көп жiберiп алғанына қарамастан, алға шықты .. .Бiрақ баланың басы күштi болды, ал үлкен, техникалық және жылдам қарсыластың дәл соққылары оны тек ашуландырды ... Ал ашу мен мақтаныш, өз кезегiнде, оған жекпе-жектi сенiмдi түрде жалғастыруға мүмкiндiк бердi ....
  Ақыры үшiншi раундта Дмитрий қарсыласының мұрнын жарып жiбердi...
  Немiс сәл таңданды да, иегiнен қабылдады. Үшiншi рейхтен келген бала қайтып кеттi, ол өрiлген. Дмитрий жетiстiкке жеттi, жеткiлiктi жылдам емес, бiрақ сонымен бiрге нақты үштiк ... Қарсылас құлады, төрешi нокдаунды өте баяу санай бастады ... Немiс баласы орнынан тұрды, бiрақ аяғына нық тұрмады. ...Шабыт алған Дмитрий оны аяқтауға асықты. Бiрнеше дәл тербелiстер... Бала құлады...
  Судья оған жақындауға асықпайды. Ол шетiнен бiрдеңе сұрайды. Олар оған жауап бередi ...
  Жаңа әлсiреген санау басталады... Тоғызға санағанда бала әлi жатыр... Бiрақ раундтың аяқталу белгiсi естiледi. Олар оны көтерiп, алып кетедi ...
  Дмитрий сенiмдi түрде былай дейдi:
  - Төртiншi раунд болмайды! Ол жай ғана шықпайды!
  Бұл ретте орыс баласы дұрыс болып шығады, секундтар жол бердi...
  Олег Рыбаченко, өз кезегiнде, ештеңе болмағандай төбелеседi ... Ол суық қанмен ұпай жинайды, содан кейiн төртiншi раундта аяқталады ... Ал қозғалыстар әлi де дәл және жылдам ...
  Кеңестiк спортшылар - ең кiшi жас тобының өкiлдерiнен тек екеуi ғана финалға шықты. Балалар арасындағы ауыр салмақтағы және орта салмақтағы ... Шыбық салмақтағы чемпион кетуге бiрнеше сағат қалғанда жарақат алды, және олар оны алмастыратын адамды таба алмады ...
  Осылайша финалға тек екi ресейлiк шықты, ал қалғандары, әрине, өзара алтын ойнайтын немiстер ...
  Байқау қызу түсiрiлуде... Дмитрий жиренiп:
  - Мiне, бiздi масқара қылғылары келедi! Бiз орыстар немiстерден де жаманбыз, арийлерден де жаман сияқтымыз!
  Олег Рыбаченко басын шайқады.
  - Жоға! Ұлттарды толыққанды және толық емес деп бөлудiң өзi мәселенi өзiнше тұжырымдау арқылы абсурд болып табылады. Ал бiздiң идеяларымыз жалпы халықаралық болса, мен не айта аламын!
  Димитри күлiп, келiстi.
  - Бiз оларды халықаралық деңгейде жеңемiз ...
  Финалдық шайқас алдында, әрине, үзiлiс болды... Содан кейiн немiстер кеңестiк жiгiттерге тағы бiр лас трюк жасапты... Олар кроссовкаларын жылтырмен жылтыратуды ұсынды. Бiрақ нәтижесiнде ұлдардың аяғындағы аяқ киiм кенет жұмсарып, ыдырай бастады ...
  Мен оны лақтырып, раковинаға жуу үшiн жүгiруге тура келдi ... Дмитрий қатты ашуланды:
  - Нелiктен олар мұны iстедi? Олар бiздi төбелеске шығарып, сосын жарыстан шеттеткiсi келдi ме?
  Олег Рыбаченко қисынды түрде былай дедi:
  - Иә, бұл ғана емес! Олар сондай-ақ КСРО-да кедейшiлiк барын, тiптi жетекшi спортшылардың да жалаңаяқ жарысқа баратынын көрсеткiсi келедi. Ресейде қандай кедей балалар бар!
  Дмитрий ұсынды:
  - Мүмкiн, үлкен жолдастарымыздан кроссовка сұрап алармыз ба? Рас, олар сiз үшiн керемет болады, бiрақ мен үшiн болады!
  Олег Рыбаченко басын терiс шайқады.
  - Оның қажетi жоқ! Бiз оларға ең қиын жағдайда да жеңiске жететiнiмiздi көрсетемiз. Оның үстiне бiздiң жаста ұлдардың жалаң аяқ жүруi ұят емес... "Жалаңаяқ балалық" дегендей...
  Дмитрий жұдырығын қатты түйiп алғаны соншалық, жұдырығы сықырлап кеттi. Жас боксшы былай дедi:
  -Олар менi ашуландырды! Жоқ, олар жай ғана ашуланды!
  Олег Рыбаченко былай деп жауап бердi:
  - Ендеше ашу сiзге де, маған да күш берсiн.
  Сосын естелiк оның қасында шынжырланған Диманың жанасуымен үзiлдi, бала сыбырлады:
  -Оны да көрдiңiз бе?
  Олег Рыбаченко қысқаша жауап бердi:
  -Иә!
  Қайтадан жаңбыр жауа бастады, бұл Қырым көктемiне мүлдем тән емес. Бұл әрi жиiркенiштi, әрi суық. Ол тiптi лас, ал табандарда пайда болған мозоттар малынған суық судан жиiркенiштi ауырады. Жалаңаяқ тұтқындар бар колонна бiрнеше сағаттан кейiн, түстен кейiн орманға кiрдi. Шамасы, СС жiгiттерi жаңбырдан қорғануға асықты. Пионер бала өзiне не болғанын ұмыта жаздады. Иә, жас лениншiнiң жүзiне суық, суланған киiмдер, қатайған аяқтары мен тозбайтын болаттан жасалған болат бұғаулар, бiлектерiн қанға өшiрдi.
  Дмитрий тыныштықты бұзып:
  - Қыс бойы Қырымды айналып үлгерген сияқтымын, бiрақ... Әйтеуiр жер бетiнде жоқ!
  Олег Рыбаченко басын шайқап:
  - Ал бiзде, жалпы, бәрi адамдар сияқты емес!
  Орман үлкен болды. Қарағайлар жолдың жиегiнде тұрды - үш-төрт қоршау, үлкен балық қабыршақтары тәрiздi қызыл-қоңыр жарықшақты немесе сары-қызғылт сары қабығы бар, олар жинақы мәңгi жасыл немесе көк тәждердi жабайы биiктiкке көтердi.
  Бұтақтарда да гүлдер бар, олар петунияға ұқсайды. Орман емес, ертегi, басқа әлемге құлау сезiмi. Бiрақ минусы да бар - жолдағы топырақта тiгiн машинасының болат инелерiндей өткiр, өте көп тiкенектер болды.
  Кейбiр қыздар аяқ басқан кезде ыңырсып үлгердi. Дима қолын қысып, Олег Рыбаченкоға:
  - Бұл қорқынышты түс! Аяндарға сенбеңiз!
  Мирабела Диманың өсе бастаған аққұба кiрпiсiне қолын қойып, сыбырлады:
  - Сенсеңiз де, сенбесеңiз де! Ал аяғыңның астына қара! Өзiңiзге инфекция әкелу жеткiлiксiз болды!
  Арша бұталардың арасында қалың өстi және ... құлпынаймен пiскен жабайы құлпынай. Рух тұрды - көктемгi қарағай мен көктемгi құлпынай мен арша хош иiсi қоспасы. Одан да жылынып кеткендей болды. Мен бұл жерден жүз қадам - дымқыл, тундра болмаса, Қырымда қандай тундра болуы мүмкiн екенiне сене алмадым? Бiрақ бәрiбiр, қолайсыз ауа-райы мен қара суық тастар, олардың астында фашистiк ордалар жүрiп жатыр. Таңданудың ұзаққа созылмағаны өкiнiштi - қолдардағы, ауыздағы және арқадағы ауырсыну, суық, ылғалдылық қайта оралды, Олег Рыбаченко өзiн өте бақытсыз сезiндi. Тек шегiне дейiн.
  Алайда... озат студент-пионер кенет күлдi. Мұнда тұтқында болған қысқа уақыт iшiнде ол бiр емес, бiрнеше рет ойлады: бәрi нашар, одан әрi нашарлау мүмкiн емес! Әр жолы белгiлi болды - тiптi көп нәрсе бар.
  Бiртүрлi бұл ой оны бiраз жұбатты. Олег тiптi Атластағы Қырым картасын есiне түсiре бастады. Бiрақ ол мұны есiне түсiре алмады - мүлдем мүмкiн емес нәрсе болды деген түсiнiксiз ойларға батты. Сiз басқа уақытқа түсе аласыз - бұл Марк Твеннiң ғашық болған кезiнен берi ғылыми фантастика. Заманауирақ басқа кеңiстiкке, басқа планетаға - делiк! Тозаққа, ақылға - кенеттен бұл супер өркениеттер; дамуында адамзаттан миллион жыл озып кеткен адамдар ерiккен! Барлығы мүмкiн емес - мен анық бiлемiн !!!! Бiрақ сол уақытта сiздiң болмысыңыз, жадыңыз, барлық көрiнiстерiңiз және сiздiң ғана емес, өзгеретiнi үшiн бе?! Бұл мүлдем - шексiз және трансцендент ...
  Олег Рыбаченко Дмитрийден:
  - Жекпе-жекке жоспарыңыз бар ма?
  Бала былай деп жауап бердi:
  - Жоспар қарапайым - соққы! - Әр сүйегi арқасымен көрiнiп тұрған арықты сiлкiп тастады. - Бiрақ сiз жай қаңқа емес, күштi бұлшықеттер ойнайтын болсаңыз, бәрiбiр жақсы. Жақсы ұйықтаңыз... Бiрақ сiз кiшiрейiп кеттiңiз!
  - Кiшкентай, бiрақ батыл! - Олег байсалды, бiрақ орынды жауап бердi.
  Ал жол тегiстелдi, бұл арада тездедi. Қырымда, бiрақ бәрi сөнiп қалған сияқты. Бiр-екi рет жек көретiн қара свастикасы бар мотоциклшiлер бiзге қарай секiрдi. Содан кейiн бес минуттай колонна оларға қарай сүйреп келдi - жабылған дорбалы жүгi бар философиялық көрiнiстегi битюгтер мiнген үлкен вагондар, олардың үстiнде камуфляжды пальто мен сатқындық бинттерiн киген, бұдырлы полицей-мужиктер отырды. Сондай-ақ тасымалдаушымен бiрге жүредi. Гитлерде танктерден айырмашылығы олар көп. Содан кейiн жүк машиналарындағы тағы бiр отряд, оған қоса арбалы мотоциклдер тұтқынға алынған күңдердi оңай басып озды. Жүз машина бар, кем емес, барлығы дерлiк хаки түске боялған.
  Қозғалыс кезiнде фашистер тұтқындардың бағаналарымен бiр-бiрiн шақырды және шын мәнiнде, салт аттылар, құлдар және Олег Рыбаченко дауыстар мазақ еттi деп ант бердi. СС күзетшiлерi үнсiз қалды. Дәрiгерлер тасбақа тәрiздi брондалған көлiктерге мiнiп, ауыр, әлi де тартылатын шынжыр табанды. Олар пулеметтермен оқталды. Бiрақ, - деп ойлады Олег, олар бұл рөлдi - күзетшiлердi ұнатпайтын сияқты... Олар тiптi хайуандық тұмсықтарын жасырды.
  Дима атап өттi:
  - Германияда жазалаушыларды да сыйламайды!
  Мирабела тағы бiрдеңе дедi, СС солдаттарының артынан басын изедi. Олег күрсiндi.
  - Оларды өлтiр! Барлығы бiреуге, Гитлерге!
  Дима күрсiнiп:
  - Е, мен олардың тiлiн түсiнбеймiн. Содан кейiн мен жақында келемiз бе деп сұрар едiм ...
  Олег Рыбаченко ыңғайсызданып:
  - Мен немiс тiлiн бiлемiн, бiрақ оның пайдасы аз!
  Осы кезде жаңбыр басылып, ағаштардың үстiнен аспан ашылды, күн көрiндi. Олег Рыбаченконың тағы бiр мәселесi болды - ол екi жолмен де дәретханаға барғысы келдi. Және бiр нәрсе түрткi болды: олардың осыған байланысты тоқтауы екiталай. Неге екенi белгiсiз, мұндай қарапайым мәселенiң мүмкiн еместiгi, бұл жерде де бiреудiң еркiне байланысты екенiне пионер бала әбден ашуланды. Сонымен қатар, тiлек өте ауыр болды. СС жiгiттерi де, олардың көмекшiлерi де бұл мәселенi тоқтаусыз шештi, бiрақ бұл олардан үлгi алуды емес, жиiркенiштi тудырды.
  Кейде сiз қажеттiлiк тудыратындай тамақтанғаныңызға өкiнесiз. Фашистер қиындық тудыруды бiледi - туылған садистер. Әлде партия оларды осылай тәрбиеледi ме?
  Олег Рыбаченконы қатты қудалай бастаған едi, ол кенет дымқыл, түтiнмен ауаны жұлып алғанда, ит үрiп, адам дауыстары естiлдi, оң жақта, күрт, дереу тазалау басталды, солдаттар бiрдеңе iстеп жатыр - оншақты-үшеуi ғана, ал оның артында тастар мен зәулiм ғимараттардың үстiне түтiн көтерiлдi. Камуфляж киген балалар жолдан далада тұрғандарға қарай бет алды. Орыстар емес, айқай мен свастика бар қол байлауларына қарағанда, олардың жиырмасы бар - олар жүгiрiп, айқайлады. Колонна ауылға жақындаған кезде олардың алдынан үлкен гранатометтерi мен кең гранатометтерi бар портативтi пулеметтерi бар кемiнде оншақты жауынгер шықты. Оларды СС генералының формасын киген зәулiм қарт басқарды.
  Немесе атасы емес, жай ғана ақ шашты, өйткенi оның бойында кәрiлiктiң басқа белгiлерi жоқ және алтын бiлезiктермен безендiрiлген ұзын түйiндi қолдың қимылы патшалық және әмiршiл көрiндi.
  Оның марапаттары бар ... Олег Рыбаченко анықтамалықтан оқып, таң қалды - жинақта соншалықты көп жинауға болады. Ең биiк - емен жапырақтары мен қылыштары бар Рыцарь крестi. Жоғарыда тек бiрдей, бiрақ гауһар тастармен, сондай-ақ Темiр Кресттiң Үлкен Крестiмен, бiрақ тек Герингте мұндай марапат бар. Темiр кресттiң Ұлы крест жұлдызы одан да жоғары және Германияның бүкiл тарихында ол екi адамға - фельдмаршал Блюхер мен Гинденбургке берiлдi. Ал, гауһар тасты бүркiттiң ретi жоғары болады.
  Тұтқындар колоннасы тоқтады. Олег Рыбаченко колонна бастығы деп атаған қазан қарын "дәрiгер-бастық" аттан түсiп, ақ шаштымен сөйлестi. Қалғандары конвойға қабағын түйiп, керней қарады. Олег Рыбаченко даладағылардың бәрi жұмысын тастап, қашып кеткен балалардың жақындап қалғанын байқады. Бiрiншi немiс, олар колоннада жүрдi. Ал олардың артында жергiлiктi тұрғындар - арық: жалаңаяқ немесе тоқылған бас аяқ киiм. Жергiлiктi қайыршы жiгiттер тек ақ-қара түстi дойбы көйлектер болып шықты.Осындай жыртық-жұмсақ көйлектер жiгiттердiң қайда, қыздардың қайда екенi бiрден бiлiнбейдi; бәрi жүндi, ақшыл шашты, бiрақ шаңды сұр немесе қоңыр-қызыл, ұзын шашты, құбыжық лас, бiрақ тiрi, мөлдiр көздерiмен - қызық, аздап қорқып, анық аянышты. Олег Рыбаченко СС колоннасының мүмкiндiгiнше құлдарға жақын, жергiлiктi халықтан аулақ жүруге тырысатынын да байқады. Фашистер айғайламады, қорқытпады, әдетте тыныштықпен жүрдi.
  Маргарита бұған қарап:
  - SS батырлары қайда кеттi?
  Олег Рыбаченко тапқыр жауап бердi:
  - Қамшылар мен iлмектерге барды!
  Сұр шашты генерал болса, тұмсығы бұзылған СС жiгiттерiн бiр-екi рет нұсқады, содан кейiн семiз адам аузынан көбiк бар бiрдеңеге қарсылық бiлдiре бастағанда, ол қолын қатты сiлкiп жiбердi. қылыш. Семiз кiсi де қолын бұлғады, бiрақ ренжiген келiскен көзқараспен, сосын қысқа пәрмен бердi. Бронды көлiктер гүрiлдеп, Қасқыр шабандоздар жол бойымен iлгерiлей түстi. Артынан жарты он шақты жергiлiктi жауынгер келдi. Қалғандары тұтқынға түскен құлдарды қоршап алып, бағана қайтадан қозғалды. Сұр шашты балаларды да, даладағы жұмысшыларды да айғайлап, өзi аттан түскен адам жолаушылардың қасында жүрдi.
  Дима, қалтырап, атап өттi:
  -Олар бөлiспеген нәрсе!
  Мирабела күлiмсiреп:
  - Иә, ұрысып, бiрiнiң iшегiн босатсын!
  Олег Рыбаченконың жанынан орын алған жергiлiктi СС жауынгерлерiнен шыққан сақалды жас жiгiт пионер балаға қабағын түйiп, жеңiл пулеметiн шайқап, басынан айқайлады:
  - Сiз орыс шошқасысыз ба?
  Және күлiмсiреп, қосты:
  - Мәскеу мен Вашингтонда боламыз ба, жоқ па?
  Олег Рыбаченко одан не қалайтынын түсiндi, тез басын бұрды, Маргареттiң көзiн көрдi - шарасыз және бiр мезгiлде: "Бәрекелдi, бiздi үлкен iстер күтiп тұр!" дегендей. - дегенмен, сұр шашты генерал оны бiр сiлтеп жiбердi, ал сақалды адам тағы бiрдеңе деп күңiренiп, Олегке өкiнiшпен қарап, басқа ештеңе айтпады. Олег Рыбаченко оның не қалайтынын дерлiк түсiндi ... Тiптi бұлыңғыр болсын.
  Бiрақ соғұрлым жақсырақ, сондықтан эксперименттер әлi де мағынасы бар ма? Немiстер шынымен де болашақты осылай бiлгiсi келедi ме? Бiрақ бұл қайшылық болып шығады. Мұндай соғыстан кейiн бокстан жолдастық жарыстар өткiзу мүмкiн емес. Фашизм мен коммунизм мәңгiлiк жау. Немесе тағы бiр нәрсе бар ма ... Храмдар қаншалықты ауырды.
  Әскери қалашық аласа, бiрақ қатты палисадтың артында болды - құбыжық СС ұйымының жауынгерлерiне арналған платформасы бар, күштi, бiрақ кең ашық қақпалары бар. Олег Рыбаченкоға бiр ғана нәрсе оғаш көрiндi - шексiз иiлген гүлдер мен сабақтар түрiндегi оюлармен қапталған тас қақпа бағаналары. Бұл бағаналар ауылдың жалпы көрiнiсiне мүлдем сәйкес келмедi, ол лас (бiрақ, қыстан кейiн болған шығар?), ал тас тақтайшалардан салынған, сарғыш мүкпен кең жарықтарға жабылған үйлер қоңыр түстi. жалпақ саман шатырлары бар.
  Бiрақ ACS болды. Өздiгiнен жүретiн мылтық жоқ, ал шынжыр табанды жолында iзденiмпаз Олег Рыбаченкоға бейтаныс модификация. Мұнда, мысалы, қару - сыртқы түрi 350 миллиметрден кем емес миномет. Ол мұндайды естiмегенiн мойындады.
  Оның үстiне көлiк салмағы сексен тоннадан аспайтын сияқты және ол Қырым тауларының бойымен қалай сүйретiлген? Шабуыл кезiнде алынбайтын Севастопольдi сезiнгiңiз келе ме? Бұл болжамнан аш қарынның аздап ауыруы. Мұндай соққылардың астында орыс жауынгерлерi не iстеу керек? Мұнда бәрi заманауи және техникалық жаңалықтармен араласқан ортағасырлық тыныс алды. Қоңыраулар мен ысқырықтар бар тесiктер сияқты. Мұнда теледидар бар болса, тiптi түстi болса да таң қалмайсыз. Қара және ақ емес.
  Олар әкелген, дәлiрек айтсақ, құлдарды айдаған бөлме бiрдей болып шықты. Дегенмен, жоқ - одан да жаман, өйткенi мұнда ешкiм сызаттарды цемент ерiтiндiсiмен жабуға алаңдамады және Олег Рыбаченкоға өте таныс иiс - шошқалар. Ангардың астында құлдар қараусыз қалған немесе уақытша бос сарайды бейiмдеудi шештi (мұндай жерлерден иiс ешқашан жоғалмайды).
  Маргаританың қабағын түйгенi сонша, ол шошып кеттi:
  - Мiне, бiз тағы да төмендедiк! Гитлер, сен менi ғана аласың!
  Бiрақ бұл олардың төбесi болды. Оның үстiне құлдар шынжырдан босатылды. Олег қорқатындай, олар мұнда дәретхана бермеген. Бұрынғы түрме заманауи болған үй-жайларда әлдеқайда ыңғайлы. Фриц, бiрақ шошқа кiрдi ұнатпайды.
  Әйтсе де сонау қабырғада шаруасын iстеп қойған ол ойланып қалды. Және күрсiндi. Не айтайын... Бұл пионер емес, мүлде әдемi емес. Барлығы шалбарда емес, қазiрдiң өзiнде шағын жеңiс. Ал қыздар да осында болуы керек едi... Қарамағаны дұрыс...
  Алайда Аврора көңiлiн жоғалтпайды:
  - Тағы бiр шытырман оқиға... Бiз осы бақытта өмiр сүрiп, тыныстап жатырмыз!
  Олег Рыбаченко сөйлеп:
  - Ал келесi дүниеде ол әлдеқайда жақсы болуы мүмкiн!
  Жалындаған шайтан балаға көз қысты:
  - Мен дауласуға дайынмын, оның арғы дүниеде бiзден қалай қалқып кетпейтiнiн тексеру мүмкiндiгi!
  Олег Рыбаченко жауап ретiнде ақырын ән айтты. Бұл қорлау мен ұятпен күресуге көмектестi;
  Мен Отанға iз-түзсiз беремiн -
  Ерлiк болсын, жауынгер асқақ!
  Қылыш пен қолғаптың соққысы лақтырылды,
  Жердiң қатыгез патшасы заңы!
  
  Жанартау жанып жатыр - су қайнады,
  Менiң кәрiптас махаббат ерiндерiм!
  Мен бiр сәт еркiндiк алғым келедi
  Сiз қандай таза және тазасыз!
  
  Алтын асыл шаштай жанып,
  Ол қолдарын бұлғады - қанат өстi!
  Жаратқан Ие маған баға жетпес сыйлық бердi
  Ол бiрден қуанышты болды, жарық!
  
  Құдай өткен жерде: алқап өстi;
  Гүлденген, ақ раушан гүлдер!
  Абырой болады - бүкiл әлемнiң ортасы -
  Мен ұсынған құрбандық үстелiндегi сыйлық!
  
  Иә, мен бiлемiн, күнәкар, сиқыршылықпен байланысты,
  Ал жұмақ пен тоғайға лайық емес!
  Бiрақ Голготта Мәсiхпен бiрге,
  Мен жылап жiбердiм, белгiшенi плащқа орап!
  
  Менiң сен барлық қалыңдықтың ең жақсы бейнесiсiң,
  Мен Алла Тағалаға сенемiн, рух өзгередi!
  Мен лайықсыз крестiмдi көтеремiн,
  Ал мен қолымнан түскен қалқанды көтеремiн!
  . 7-тарау
  Олар қораға орналасты, егер фашистер малды кеңестiк азаматтардан да жақсы ұстауға дағдыланған болса, неге шыдаймыз?
  СС бақылауындағы жергiлiктi үш бала сабанның iшiне сүйретiлген. Олар жалаңаш, шаң басқан өкшелерiн жарқыратып, жылдам жүгiрiп, үлкен қолтықтарды қайтарды. Өткен жылы олар оны сүйреп апарды, бiрақ көп, шөп дерлiк. Жетi-сегiз минут өткен соң, екi жергiлiктi қызбен бiрге үлкен жалпақ торттар мен екi үлкен iрiмшiк әкелген бiр әйел пайда болды. Украин тiлiнде сөйлеген ол тамақты барлығына ептiлiкпен бөлдi. Олег Рыбаченко қызық болды: көбi одан да, ұлдардан да бiрдеңе сұрады, үшеуi де ықыласпен жауап бердi.
  Немiстер көп, олар мұнда бiрдеңе монтаждауда. Бiрақ тағы да ешкiм бiлмейдi! Ақыры баяғы балалар бiр шелек суды сүйреп, есiктердi мықтап жауып тастады. Олег Рыбаченко серiктерiнiң мiнез-құлқынан түсiндi: бұл сыртқа шығарылды, оларды бүгiн ешқайда айдамайды.
  Маргарита ағасына суды ұсынып:
  - Сергiту зиян тигiзбейдi!
  Нан жаңа пiскен, бiрақ ерекше, қандай да бiр ауыр болып шықты (таңертең жеген ескi кесек Олег Рыбаченко дәмiн салыстыру үшiн есiне түсiре алмады). Не пiсiрiлмеген, немесе олар үнемi осында жейдi (дәлiрек айтқанда, екiншiсi, қалғандары жеп, наразылық бiлдiрмедi). Бiрақ iрiмшiк, әрине, жергiлiктi жерде шығарылды - өте жақсы, Олег Рыбаченко ұнататын фета iрiмшiгi сияқты. Бұл кесек алақанның үштен бiр бөлiгi ғана болғаны өкiнiштi. Иә, тiптi жасөспiрiм бала, еркектiкi емес.
  Маргарита қажыған ағаны қолдады. Кесiлгендей сабанға құлап, алғанын шайнап, жатып, iшуге де кiрiспедi. Олег Рыбаченко кенет оның қалтырап жатқанын түсiндi. Бұл суықтан кейiнгi дiрiл, әсiресе жабайы көрiнiстер болды деп үмiттенуге болады. Ұйқыдан кейiн бұл дiрiл өтедi. Рыбаченко Олег өзiне көбiрек сабан жинап, мүмкiндiгiнше оны қазып алуға тырысты. Ол еш жерде аппетитiн жоғалтпады, ол өзiн-өзi сендiрдi, бiрақ ол адамдарды естiгенде; Температурада, бiрiншi кезекте жеуге деген құштарлықты тоқтатады. Олег Рыбаченконың өзi ешқашан ауырмаған - генетикалық құрылымның арқасында. Рас, мен оған ұқсас эксперименттердi, соның iшiнде суықта көп сағат серуендегенiмдi орнатқан жоқпын. Сондықтан... Бiрақ, мүмкiн. Егер жоқ болса, ғылым үшiн олар оны емдеуге мүмкiндiк бар ...
  Кейбiр қыздар дәл солай шайқайды, бiрақ ешкiм жөтелмейдi.
  О, пионер баланың басынан аяғына дейiн шаршау қандай болды! Бiлектер қанға малынған, арқадағы тыртықтар iсiнген, жарақаттанған, құлаған және жылый бастаған аяқтар - бәрi ауырды, бiрақ бұл ыңырсылғы ұйқы мен ұйықтауға деген құштарлықты арттырды.
  Ұйықтау қорқынышты - сiз оянбауыңыз мүмкiн, тiптi одан да жаманы, қайтадан аянда болуыңыз мүмкiн. Дегенмен, өте қызықты.
  Олег Рыбаченко көзiн жұмып, бiрден Морфейдiң құшағына шомылды - арманға толы, түрлi-түстi және саңырау дыбыс.
  Бiреуi және сынақтар мұнымен бiтпедi ... Сақина қақпағы ұлдардың жалаңаш өкшесiн аяусыз қазып алған шыбықтары бар темiр парақтарды орнату арқылы өзгертiлдi ...
  Олег Рыбаченко тiптi дем алды, бiрақ шыдады, бiрақ ол бiр орында тұра алмады, ал Дмитрий тiптi билеп, айқайлай бастады ...
  Олардың бәсекелестерi күштi және ресми жарияланғаннан жасы анық. Мысалы, Дмитрийдiң қарсыласы өзiнен бiр басы биiк, ал оның мұрты қазiрдiң өзiнде жарылып жатыр... Бiрақ, он бiр жаста мұрт қалай жарылады?
  Олег Рыбаченконың қарсыласы да анағұрлым үлкенiрек, салмақтырақ, сонымен қатар, бандиттiң жүзi балаша емес .... Дегенмен, бала бөтен емес, сақина - сақина, онда әртүрлi адамдар кездеседi!
  Екi шайқас бiр уақытта өттi .... Бiз тез бiтiруiмiз керек, өйткенi түн ортасы жақындап қалды ...
  Өзгерген Дима бiрден бетiнен ауыр соққыларды өткiзе бастады. Оның қарсыласы қолының ұзындығы, салмағы бойынша артықшылыққа ие болды және физикалық жағынан да, техникалық жағынан да мiнсiз дайындалған сияқты болды ... Жалпы бұлшық еттер спортшының соққысына ұқсайды ... Дегенмен , Димка өте мүсiндi және жылдам... Ол жылдам, ендi баяу...
  Уланған Дмитрий бiрiншi раундта-ақ бiр және қос соққыларды көп өткiзiп алды. Тiптi оң көздiң астында гематома iсiнiп кеттi...
  Второй раунд выдал еще хуже, его противник пошел вперед и бил, бил, бил... А Дмитрий почти не защищался, лишь откидывая голову назад смягчал удары, редко, но зато неожиданно всаживая в ответ, и порой доставая соперника... Тот рыкнул Немiсше:
  - Орыс дегенiңiз толық емес деген сөз!
  Дмитрий немiс тiлiнде де қатты жауап бердi:
  - Ал сен немiссiң, орыстан әбден аласың!
  Ол ашуланып, шынтағын мұрнына қойды ...
  Әдетте бұл ғаламда Дмитрийдiң мұрны өте күштi, ұрса да ешқашан сынбаған, бiрақ бұл жағдайда бұл қолғаппен жұмсартылған соққы емес, шынтақтың қатты сүйегiнiң нүктесi болды.
  Ал қан баланың бетiнен төмен қарай ағып, оны жалап кетуге мәжбүр еттi... Димка жауап бердi... Қарсы алды Жау сәл сiлкiнiп, iркiлiп қалды, бiрақ табысқа жетуге күшi жетпедi - табаны тесiлген аяқтары көрiндi. төсенiш болуы.
  Үшiншi раундтың қиындығы кем болмады, қарсыласы қатты қысты, бiрақ Дмитрий соққыларды көрсете отырып, жиi тосқауыл қоя бастады ... Финалдың ережелерi өзгертiлдi, өйткенi бiз халықаралық алтын медаль туралы айтып отырмыз. раундтар он беске дейiн өстi ... Профессионал сияқты. Сол күнi бес рет жекпе-жек өткiзген жасөспiрiмдерге қатысты өте қатыгез шешiмдi айтуым керек... Рас, Димка да тез бiтiп, қарсыласы көп күреспей-ақ жеңiлiп қалғаны анық...
  Бiрақ өте белсендi өткен алғашқы төрт раундтан кейiн Дмитрийдiң қарсыласы бiршама бәсеңдедi. Ол сондай-ақ шаршағанын сезiндi, тынысы әлдеқайда турбуленттi және сонымен бiрге ауыр болды ...
  Димка, гематомаларға және жалаң аяқтың қатты күйiп қалуына қарамастан, тiптi қосымша күштiң толқынын сезiндi. Алтыншы раундта ол тiптi қарсыласының иегiн бiрнеше рет ұрды ... Бiрақ ол сондай-ақ табанды, iрi және допинг қолданған болуы мүмкiн ...
  Жетiншi раундта Дмитрийдiң сұмдық қарсыласы тактикасын сәл өзгертiп, ережеге қайшы, мүмкiндiгiнше көп соққылар жасай бастады, шынтағымен, тiптi басымен де соға бастады... Дима одан да жиi соға бастады, ал сегiзiншi раундта ол жеке табысқа жеттi, ақыры, қарсыласының үлкен тұмсығынан юшка ағып кеттi... Ал ол тағы да шынтағын қозғалтқанда, өзi қарсы келе жатқан бағанаға соқтығысты... Оны келекелеген Дмитрий:
  - Ну, бұл ұсталды, тiстеп алды!
  Немiс одан бетер бытырап кеттi, ол әлi де бөлек оқ ату iлмегiмен есептелдi!
  Олег Рыбаченко бiркелкi, мүлт кетпей дерлiк күрестi және қарсыласының тым кең серпiлгенiн пайдаланып, иегiне сол жақ жебемен немесе оң жақ айқышпен қарсы алды... Бiрақ үлкен немiс баласы бұл соққыларға еш әрекет етпедi. кез келген жолмен. Содан Олег Рыбаченко тактикасын өзгертiп, қарсыласының жалпақ мұрнына жұмыс iстей бастады... Немiс иiсшiл ұзаққа созылды, бiрақ жетiншi раундқа қарай ағыла бастады...
  Айтайын дегенiм, Олег Рыбаченконың қарсыласы тағы бiр жеңiл әрi жеңiл баланың орнына шықты. Бұрынғы жараланғандай көрiндi (Әрине, бұл фашистердiң айласы болса да!)... Сондықтан ол шайқастың басында балғын едi, құтырған қарқынын жеңе алды.
  Бiрақ тоғызыншы раундта Олег Рыбаченко да сәл саңылау жасап, соққыны өткiзiп алды, содан ол нокдаунға түстi... Жiгiттердiң жалаңаш, құлаған аяқтары дәрменсiз айналдырылды... Алайда Олежек тез көтерiлiп, нокаутқа түстi. есептелмейтiн едi. Лақтыру, жауға iлу ...
  Ол оны сiлкiп тастады, оны аяқтауға асықты ... Тоғызыншы раундтың аяқталуына жақын дыбыс естiлдi, бiрақ төрешi естiмегендей болды ...
  Олег Рыбаченко бiрнеше ауыр соққыны өткiзiп алды, бiрақ басын шайқау арқылы оларды жұмсартты. Ештеңенi байқамай, жау ашуға булыққан. Мiне, кеңестiк бала рефлексивтi, бiрақ өте қатты дененi өзiне қарай соқты... Соққы дәл бауырға тидi... Өте қауiптi соққы...
  Қарсылас тағы бiрнеше соққы жасап, оның үлкен бетi күлгiн түстi. Ауа жұтып, ол алға құлап, бұртиды... Төрешi бiрден жекпе-жектi тоқтатты, ал дәрiгерлер рингке жүгiрдi... тамшылатып...
  Бұл Дмитрийдiң досына аяусыз әсер еттi және ол айтарлықтай шаршаған қарсыласына қарсы шабуылға шықты ... Оныншы, он бiрiншi, он екiншi раундтар ... Қатты соққылармен алмасу, бiрақ Дмитрийдiң айқын басымдылығымен ... Он үшiншi раунд бiршама теңестiрiлдi. өшiп, шарасыз сегiзаяқ немiстiң кесiрiнен кеңес баласының қабағын жарып алды .... Бiрақ он төртiншiде көңiлi көтерiлген Димка қайтадан бастаманы өз қолына алды. Бұл жiгiттер, мысалы, Мұхаммед Әли туралы әлi ештеңе бiлмедi, бiрақ көптеген жолдармен оның тактикасын көшiрдi.
  Он бесiншi раундта немiстiң қолдары шаршағандықтан түсiп қалды, ол ендi соққыларға жауап бермей, жай ғана тұрып, арийлiк шыдамдылықты көрсеттi .... Сонымен қатар, Дмитрий, шашылған доп пен құбыжық шаршаудан әдетте соққылар әлдеқайда әлсiреп қалды. . Болсын! Бiрақ бiр жағынан көп, көп, жаудың жабылмаған иегiне жаңбыр жауды. Ақыры, басшы, немiс шыдай алмай, шыдамының шегi таусылып, соңғы раундтың аяқталуына он бес минуттай уақыт қалғанда "арий" ұлтының өкiлi болды...
  Төрешi ұятсыз баяу санай бастады, бiрақ бестi санаған соң, Дмитрий Лебедевтiң қарсыласының қандай қорқынышты қозғалыссыз екенiн көрiп, тоқтап, айқайлады:
  - Дәрiгер сияқты!
  Ал тағы бiр кәмелетке толмаған "супермен" ауруханаға жеткiзiлдi.... Осыдан кейiн жеңiмпаз финалистер колоннаға тiзiлiп, маршпен жүре бастады... Биiктен раушан жапырақтары жауды.
  Ұзын бойлы бала Дмитрий кең күлдi, ол көңiлдi болды. Бiрақ содан кейiн ол кенеттен камераның оларға жақындағанын байқады және кеңестiк жiгiттердiң жалаңаш, қатты қадалған және аздап қансырап жатқан аяқтарын жақыннан түсiрiп жатқанын байқады ... Оның көңiл-күйi бiрден нашарлап, аяқ-қолын жасыруға тырысты. басқа жас немiс спортшыларының сәндi алтын жалатылған кроссовкалары немесе оларды жапырақшаларға көмiңiз.
  Олег Рыбаченко оның қолынан тартып:
  - Болма! Күлкi мен күмән тудыратын сiздiң ұятыңыз... Сонымен қатар, Германияда толық соғыс жарияланғаннан кейiн балалардың барлығы дерлiк жалаңаяқ жүредi, оны Берлин көшелерiнде өзiңiз де көрдiңiз. Сондықтан арқаңызды мақтанышпен түзетiңiз.
  Оларға берiлген медальдар қоңыр ленталарда және салмағы елу граммға жуық және 900 таза алтыннан жасалған. Әрине, кеңестiк ұлдар үшiн бұл үлкен сома - шамамен ... Есептеу қиын, өйткенi кеңестiк ақша ресми түрде қамтамасыз етiлгендей көрiндi, бiрақ iс жүзiнде бұл шығарылым алтын қорысыз жасалды.
  Кеңес пионерлерi перронға көтерiлген кезде КСРО әнұраны шырқалды. Айтпақшы, бұл әлi Александровтың музыкасы емес едi. Олег мұнда үлкен шабыт алып, ән айтуға рұқсат сұрады...
  Жарысқа қатысқан Гиммлер мейiрiммен рұқсат бердi:
  - Ұлы Ресейден келген қонақтарымыздың құрамын естiгенде өте қуанышты боламыз.
  Олег Рыбаченко алдымен оңға, сосын солға иiлдi, содан кейiн олар Дмитриймен бiрге ән айтты;
  Өмiрде сiз рыцарьсыз, қырандай ұшасыз -
  Ал сiз қонатын жерлердi бiлгiңiз келмейдi!
  Бiз үшiн марапаттар мүлде фетиш емес -
  Бiзде патшаларға бiр ғана қолайлы жол бар!
  
  Алдымен қызыл галстук байлап,
  Сосын соғыс келгенде...
  Арық бала қолына күрек алды -
  Ине кеудеге жабысып қалмас үшiн!
  Балалар жалаң аяқ окоп қазды,
  Үш адамға ескiрген кесек ...
  Суықта қайнаған сумен жылытып,
  Тiстеген пакеттерден, өте ашулы!
  
  Жауынгер өлiп, пулемет құлады,
  Оны кiшкентай баласы көтерiп алды!
  "Катюша" соққыға айналғандай құдiреттi,
  Қорықпайтын, жас команда!
  
  Қара көлеңкелер тiзбегiне атып тұрамын
  Өткiрлiгiңдi қайдан алдың?
  Ежелгi заманда ең өткiр қылыш сияқты,
  Сiз жазаны бiлу үшiн жүгiрдiңiз!
  
  Аяусыз соғыс, өкiнiшке орай, ана емес,
  Онда шөл даланың құрғауы - сұмдық ыстық!
  Бiрақ Отан үшiн жаныңды беру керек,
  Сонда сiз сыйлық ретiнде бақыт аласыз!
  
  Бiрақ ғашық болу қандай?
  Мұны әр бала бiле бермейдi...
  Ағындар қан құйғанда -
  Нацистер айуандықпен өлтiредi!
  
  Бiрақ Отан - махаббат,
  Онда жарқын ұрпақтардың даңқы бар ...
  Және жүрегiңiздi кесiп алмаңыз
  Онда Сталин - Болат пен Жалын - Ленин!
  
  Жарқыраған уақыт болыңыз -
  Коммунизмнiң қасиеттi iсi...
  Зұлым орда бұзылды -
  Және нацизмдi жойды!
  
  Бүкiл адамзат ...
  Кеңестер бiрiккен!
  Жер бетiнде жұмақ болсын
  Мен рыцарьмын - Русь жеңiлмейдi!
  Олег Рыбаченко мен Дмитрий соңғы сөздерiнде жоғары секiрдi, осылайша олардың әнiнен алған әсерiн одан әрi арттырды.
  Трибуналар ықыласты ысқырып, қол шапалақтады...
  Ұлдар, жалпы алғанда, олар үшiн өте қызықты және қолайлы арман көргенде, қыздар бұрын үзiлген кеменi басып алуға оралды. Сериялық көрiнiстер сирек кездеседi, бiрақ оның артында тағы бiр нәрсе бар екенi анық.
  Дәлiрек айтқанда, мiнез-құлық емес, Гипер-Веди мен Ресей Демиург құдайларының миссиясын орындау. Сiздiң өлместiгiңiздi жаттықтыру.
  Ендi келесi купе, мiне, есiктiң қай жағынан ашық және қай жақтан қадалғаны туралы мәселелер. Оны болдырмау немесе тәуекелге барған дұрыс. Дегенмен, егер ол тұтқаны бұрса, олар оны маскүнем ретiнде қабылдайды. Сосын иллюминатордың астынан қырынбаған бiреу қарады, қыз әрең дегенде жұлқынып үлгердi. Дегенмен, ол мұны соншалықты тез қарастырмайды. Есiк жабық, соғу керек.
  - Кiм бұл? - дiрiлдеген дауыс естiлдi.
  -Сенiң! - деп жауап бердi Аврора ағылшын тiлiнде анық тександық реңкпен тiлге деген күтпеген дарындылығын көрсеттi. - Бiз жергiлiктi ром әкелдiк, виски ауырады.
  - О Иә! Тезiрек! Есiктiң арғы жағындағы матрос шошқадай шырылдады. - Әрине ром!
  Сiз гранатамен өте алмайтын үлкен есiктер ашық. Шатастырылған түрi бар түрi таңдалады, онымен бiрге тағы бiрнеше жартылай киiнген субъектiлер. Олардан газ шабуылы кезiнде ол түтiн шығарады, дәлiрек айтсақ, қарқынды соққы бередi,
  -Ром қайда! - деп бiр ауыздан айқайлады.
  -Сен сондай жақсысың! - Қызыл шашты Аврора теңiзшiлердiң үйiндiлерiн төсеп, үлкен қуанышпен атып жатыр. Мен үш жарым ондай қойдым, клиптi ауыстыруға тура келедi. Оқтардың кiшкентай, жинақы болғаны жақсы, сiз өзiңiзбен бiрге көп нәрсенi ала аласыз.
  - Тағы бiр купе тазартылды! - Даусында белгiлi бiр күзгi салқындық бар, дедi ол. - Бiр-екi кадр түсiрiп алдық, бiрақ бұл жерде естiлмейдi деп үмiттенемiн.
  Ақшақар Терминатор жауап бердi:
  - Ал естiгендер - саңырау болыңдар!
  Маргарита Аврора келесi купеден өтiп, сәл бұрылып, дәлiз бойымен аздап атып, артқа қарай жүрiп, өзiнiң зомби серiктесi янкилермен қалай күрескенiн көрдi. Алайда өлген адам мойын омыртқаларын сындырып, үлкен күш көрсетпедi.
  Сен бiзге опасыздық жасай жаздадың! - деп сыбырлады комсомолец қыз.
  - Ал не iстеу керек едi! Ол менi байқап қалып, дабыл қаға жаздады! - Зомби ренжiген ит кейпiн алды.
  - Ал, сiзде бiр идея бар! Жатып, кiшiпейiл болыңыз. - Маргарита "қызметкердi" саусағымен қорқытып, аяғын ақырын палубаға ұрды.
  Артқы жағына оқ атуға тура келдi, солдаттардың бiрi гранатаны лақтырып жiбердi, ол қорқытты, бәрi құлап кетедi. F-1 американдық аналогы баяу қозғалыс сияқты ұшты. Шешiм күтпеген жерден туды, бұл арнайы жасақта оқытылмады. Маргарита кенет диск бумерангты лақтырды. Ол үшiншi көзiн бұрып, ауыр металдың жұқа бөлiгiмен бiрiктiрiлдi. Ақылдың көзi дискiнiң қозғалысын қадағалады, содан кейiн ұшы плиткалар арасында тұрып, мылтықты кесiп тастады және сақтандырғыш қышқылға қол жеткiзудi болдырмайды. Аққұба Терминатордың маңдайынан моншақ тер ағып кеттi.
  - Ой, мен құсып кете жаздадым! Бұл жай ғана ғажайып. Менi күнәкардан құтқарғаныңыз үшiн Құдайдың Анасы рахмет.
  Қызыл шашты Аврора оны естiп, алаңдап:
  - Не болды?
  - Олар граната лақтырды! - деп жауап бердi тазы Маргарита.
  - Мен жарылысты естiмедiм! - деп таң қалған аю-комсомолец.
  -Сенбейсiз, мен оны бумеранг дискiсiн жасадым. Ақ жауынгер күлдi.
  - Мiне осылай болады. Негiзiнде, егер сiз плиткалардың арасына түссеңiз, бұл табиғат заңдарына қайшы келмейдi. - Аврора жалаңаяқ саусақтарымен iнжiрдiң бейнесiн жасады.
  - Мiне, солай болды! - Маргарита күлiп жiбердi.
  Жалынды шайтан қызық болып:
  - Артқы жағында қанша адам өлтiрiлдi?
  Сұлу Коршунова мақтанышпен жауап бердi:
  - Жиырма сегiз адам, ал жиырма тоғызыншыны зомби тұншықтырып өлтiрдi.
  - Өте көп емес! Ендi мен бүкiл кеменi тазарту үшiн кабиналарды аралап жүрмiн. Маған көмектесшi! - Қызыл Аврора дауысында ендi шыдамсыздық естiлдi.
  -Жарайды мен сенiмен бiрге көшемiн. - Маргарита кенет шашынан қан басқан сүйектiң бiр бөлiгiн лақтырып жiбердi.
  Жалынды Аврора палатаға тез енiп кеттi, мұнда бiрнеше офицер ұйықтап жатыр, ал күзетшiлер iшiмдiктi бiр жаққа жылжытып жатты. Алайда олар айқайлады:
  -Сен мұнда келе алмайсың!
  - Гамильтонның шұғыл есебi. - деп жалынды комсомол қыз жауап бердi де, тiксiнiп тұрғандай кезек бердi. Оқ үнсiз ұшады, жарық та дұрыс емес, мына пулемет сiзге оқ жаудыратынын бiрден түсiне алмайсыз. Сондықтан бiреу жауап берсе, таңқаларлық болды. Он сегiз мәйiт болды, көп ұзамай оларға тағы төртеуi қосылды, жуынатын бөлмеден, тiптi алтауы - бiр-екi мәйiт бөшкеден құшақтасып құлап кеттi. Күлдiң бiрi жезөкшеге тиесiлi болған.
  Бұрылыстағы үнсiз қабiр,
  Өлiмдi тапты - кiшкентай аң!
  Бүгiн доллар - ертең маңдайға оқ тиедi,
  Мұндай қауiптi мамандық!
  
  Иә, қыз сенi қаламады
  Азаптау, емтихан тапсыру ...
  Басқа да шатастырылған армандар болды
  Тек жылдам есектердi айналдырыңыз!
  
  Шампан өзенi ағу үшiн
  Яхталар, машиналар - бәрi құрмет!
  Бакс есепсiз қолмен ұсталды,
  Қыз жамандықты шештi!
  
  Бiрақ тек ақымақ ойлайды
  Жезөкшелiк үйi жақсы және көңiлдi!
  Мен аузымды қара уылдырықпен толтырдым -
  Мен сенiң өзiңе СПИД жұқтырғаныңды бiлмедiм!
  
  Ал бейiтке ешкiм келмейдi,
  Шомылдыру рәсiмiнен өтуден қорқып, әке!
  Нәтижесi өте нашар болды.
  Бұрынғы клиент тiптi ренжiдi!
  
  Сiздiң балаларыңыз жақсы есiне алмайды,
  Мұндай ананы бiлу ұят!
  Оларға не қалды - түрмеге баспана -
  Жазаға үнсiз шыда...
  
  Сондықтан, қыз, сен оқисың
  Ал Отан үшiн еңбек ет - ару!
  Сонда рецессиясыз жол болады...
  Әйтпесе, жер асты әлемiнде мәңгi қуырыңыз!
  Отты Iбiлiс құлаған жезөкшеге тағзым етiп, қорытындылады.
  Осылайша ол қабырғаға жабысып қалған көлеңкедей өтiп, дәлiзден әрi қарай өттi. Желдеткiш бүйiрден үрлеп, жылуды ұстап тұр, Аврора шаштарын тiстеп өрiп жiбердi, сондықтан сезiмдер жағымды. Ол есiкке барады, егер ыстық ауа ашылса, үстелдiң артындағыларды оятуы мүмкiн. Сәл кiдiредi, содан кейiн оның бойымен жайлап, тар жарықшақ жасайды. Мен кiлемнiң қытықтай кедiр-бұдырын жалаң пресспен сездiм. Мен жаңа ғана баспалдақпен түстiм, мұнда көптеген адамдар ұйықтап жатыр, олар үстелде сыра жұтып жатыр. Жеңiл шуылда Аврораның жалаңаш болып қалған аяқтары естiлмейдi, жалаңаш табаны аяқ киiмге қарағанда жақсырақ дыбыс шығарады, сондықтан қыз жалаң аяқ жүрдi. Қазiрдiң өзiнде бiр оқтан артық жұмсауға тырысып, жарылысқа монотонды жойылу. Ұйқыдағыларды жалпы союға болады. Егер сiз бiрден ұйқы артериясын қыссаңыз, онда жаудан максималды есiнеу болады.
  Содан кейiн жалаң аяқ Аврора жұмыс iстедi, бортта Янкилерден басқа, тұрақтылық жауынгерлерiнiң жартысы ыңылдады, бiрақ олар тек тәртiптi төмендеттi.
  - Кiмдi кiм бiлсiн, экипажды кiргiзу деген осы.
  Қыз баспалдақпен көтерiлдi, жоғарыдан шашыраңқы жарық түседi. Кәдiмгi шу, аяқ астындағы кiлем қайдан болса да жыртылады. Ирак тұлғасына қарағанда. Бұл қандай мағынада
  команданың тәжiрибесi туралы айтса да жаман емес. Бiрақ шамадан тыс жайлылыққа деген құштарлық Янкилер үшiн өлiмге әкеледi. Сөйтiп ол баспалдақпен көтерiлiп, тоқтады. Көпiрде үшеу, тасбақа костюмiнде екеуi бар. Ал, тасбақа костюмi тiптi танк емес, оны гранатометтен алуға болады, бiрақ шу шошқа қырынғандай болады. Сондықтан мұндай жақсы майланған операцияны бұзуға ниет жоқ.
  Мен досым Маргаритадан көмек сұрадым:
  - Бiзде бiр, дәлiрек айтсақ, тасбақада екеуi бар!
  -Түсiн! - Маргарита салқын ойнауға тырысады. күлдi.
  Жалынды шайтан айқайлады:
  -Қалай тастау керек?
  Маргарита көзiн сығырайтып жiбердi де, ешкi жорғалап жүрген Сфинкске күмәнданып:
  - Гранататқыш жоқ па?
  - Тым шулы! Аврора терең тыныс алды.
  - Ең дұрысы, әйнек орналасқан жердегi бронь-визорды кесу арқылы бетке бумерангты iске қосу. Содан кейiн үштiк режимде үш оқ қойыңыз. Жұмыс iстеу керек. - дедi Маргарет сенiмдi түрде.
  - Маған кел, синхронды жасайық! - деп үрейлене саусағын жарып сұрады отты шайтан.
  - Әрине, мен асығып тұрмын! - Маргарита тағы бiрнешеуiн жатқызып, қарсы жақтан кiрiп кеттi. Жалаңаяқ Аврора шоғырланып, төмен тонмен қосылды:
  - Мұнда жiберiп алмайсың.
  - Дұға ет, көмектеседi! - Ұсынды, комсомол мүшесi Маргарита тағы да дiни экстазға түстi.
  - Мен Құдайға сенбеймiн! - Аю жауынгерiн кесiп тастаңыз. - Бұл әлсiздiктiң белгiсi!
  Аққұба жауынгер крест белгiсiн жасап:
  - Ендеше көмек сұраңыз - адамның ең жоғарғы ақылы. Кеңестiк Ресей атынан жеңiске жетуге көмектессiн.
  Қыздар бес секунд бойы қатып қалды, сыбырлады, содан кейiн жоспарын орындады. Бумеранг дискi, жұқа тор сияқты, шашыраңқы жарықта дерлiк көрiнбейдi. Бiр рет және визордағы екi қозғалыссыз пұтқа соқты. Олар үнсiз оқтар аздап кесiлген визорға тиiп, снарядтарды жарып өтiп, миды айналдырып жiбергендiктен, олар әрекет етуге үлгермедi. Ал, үшiншiсi бiр мезгiлде өлтiрiлгендiктен, ол әрекет етуге үлгермедi. Рас, тасбақа костюмдерi құлап, шу шығарды. Қызық матрос сыртқа секiрiп түстi, қызыл шашты Аврора оны бiр секiрумен және сұқ саусағымен бастың артқы жағына дейiн басып озды.
  -Ұйықта, балам!
  Содан кейiн төменде бiрнеше бастар, қос желдеткiш желiсi және тыныштық пайда болды.
  - Маргарита бұл кезеңнен өттi!
  - Мiне, капитанның кабинасының қасында бiз оны тастармен бiрге ұстаймыз. - деп ұсыныс жасады ашулы аққұба комсомолец.
  - Әрине.
  Капитанның кабинасына жету үшiн мен екi сыпыруға тура келдi, бiр жезөкше екi метрлiк қара жiгiтте жанқиярлықпен жұмыс iстейдi, Маргарита Коршунова аяды. Ол тым жас едi, жасы он сегiзден асқан жоқ, тiптi он алтыда. Ол сондай жалынышты көрiндi.
  - Мен ештеңе айтпаймын жауынгерлер...
  -Аллаһ! Жеңiлмейтiн және сәттiлiк қанатында. - деп жауап бердi айлакер Маргарита арабша.
  Шынында да, олардың жүздерi көрiнбейдi, бұл бұлыңғыр, қыз әлi танымайды, бұл түрiк сұлтаны деген нұсқа күшейе түседi.
  -Капитан қайда? Аврора ағылшын тiлiнде араб акцентiмен сұрады.
  Махаббат священнигi кекiрдi:
  - Люкс кабинада! Бұл "педрил" махаббатта мүлдем тыныш емес. Иә, қаласаңыз, мен сiзге қызмет етемiн, тегiн!
  - Жұмақта қыздар бiздi сенен мың есе жақсы күтедi! - Аю жауынгерлерi шетке беттедi.
  Путана өлтiрушiлердi ашуландырғысы келмедi, бiрақ жезөкшелiк рефлексi ақылдың дауысынан күштiрек болды:
  - Мен саған қолымнан келгендi ғана көрсетемiн! Менiң тiлiм мамықтай жеңiл, балдай тәттi!
  Қатты ашуланған Маргарита саусағын қабағына тықты да, жезөкшенiң сөзiн өшiрдi:
  Тағы бiраз болса, бiз оны өлтiруiмiз керек едi. - Дiни комсомол Кракатау мұндай арсыздықты көргенде ашуланды.
  Кiре берiсте екi күзетшiнi абайсызда жатқызып, артына секiрiп, мойындарын сындырған.
  Капитан онсыз да екi түрдi, қара адам мен тайды құшақтап, жуылған бейбақтай қорылдап отыр. Бұлар да көнсе де, қобалжыды.
  Қыздар компьютерден капитанның суретiн көрiп, еш ойланбастан екi "транс-баланы" да төсекке жатқызды. Бiрiншi разрядты капитан, адмиралдан кейiнгi екiншi адам орнынан тұрып, бiр-екi шапалақпен өзiне келдi. Тұтқынға алғаш рет түскен ұсқынсыз жаратылыс дiрiлдеген жоқ, тек ажалына таңырқаған көздерiмен қарады.
  Маргарита оны екi қолымен көтерiп, аузын қолғаппен жауып тұрды, ал Аврора көзiне жарқыраған жүзi бар қанжарды көтердi. Қаһарлы кобра сыбырлады:
  - Бiр ауыз сөз, көздi жұлып ал!
  Маргарита иегiн сәл босатып жiбердi, бiрақ капитан үндемедi.
  - Мiне, ұстаңыз! - деп отты шайтан оның даусындағы тонды одан сайын қорқынышты етiп жiбердi. - Ауырсыну командирiн қолданыңыз.
  Галина жүйке ұшын сәл басып, аузын жапты, сондықтан американдық капитанның тамағынан айқай естiлдi.
  - Ендi тыныш болады. - Қызыл Аврора жерлеу марштарына тән ырғақ тәрiздi жалаңаш саусақтарымен еденге соға бастады. - Қабан дұрыс емес сөйле! Немесе абыройыңды кесiп, аузыңа саламыз.
  Бұзық капитан сәл тынышталғанда, Маргарита сәл қысып қалды. Аққұба жауынгер де жауап алуға ауызша үлес қосуды шештi:
  - Ит азаптан аулақ болғыңыз келсе, өзiңiздi бiлдiрiңiз. Әйтпесе, тек бiздi қуантасың.
  Капитан анық сөйлеген жоқ.
  -Мен саған бәрiн айтамын!
  -Жарайды, бұл жақсы. Жауап алу оңай жолмен қалай айтуға болады! Қыздар мысқылдай күлдi.
  Капитан қоян құлағы дiрiлдеп еңiреп:
  - Тек өмiрден кет!
  Аврора логикалық түрде атап өттi:
  - Бұл ең құнды тағам, сiз көбiрек табуыңыз керек!
  - Мен iскер адаммын. - Тұтқынға түскен американдық неге қуанды. - Қаласаң қызмет ете аламын!
  - Ал мынау да, түкiр, кетпей, жезөкше еркек! - дедi Маргарита ыңғайсызданып.
  Тiптi кеме тарақанының өзi қыздың аяқтарының тегiс терiсiне сүрiнiп, мұндай ұсынысқа ашуланып, саңылауларға қайта оралды.
  -Кемеде қанша адам бар? - Тәкаппар қызыл шашты Аврора соңғы сөйлемдi естiмегендей кейiп танытты.
  Американдық бұзық екiлендi, сұрақты естiмегендей жүзi ақымақ болып кеттi, көздерi шапалақтады, шапалақтайды!
  Отты Iбiлiс оның кiшкентай саусағын қанжармен шауып тастады, қан ағып кеттi. Ол бiрден есiн жиды:
  - Жарайды, эсминецте қанша адам бар?
  - Төрт жүзге жуық! Мен "тұрақтылық" содырларының жағадан келгенiн нақты бiлмеймiн. Бiрақ жезөкшелер аз. Жағалаудағы жiгiттерге де олар жетпейдi. - деп жалбарыну мен ақымақ ыңылдап, шошқаның мойнын тартты.
  . Љ8 ТАРАУ
  - Толық мәлiметтердi өткiзiп жiберейiк! - Жалынды Аврора бiрден практикалық мәселелерге көштi. - Артефактiлер қайда?
  Капитан ақымақ ойнауға тырысты:
  - Қандай жәдiгерлер?
  Жалаңаяқ Аврора тiзесiн сәл қысып қалды, сүйегi сықырлап кеттi.
  - Ендi түсiндiң бе?
  Ауырсыну есiрткiнi жеңудiң ең тиiмдi құралы болды:
  - Иә, олар кеменiң сейфiнде.
  Салқын Аврора айқайлады:
  - Ал сейф?
  - Мiне, есiктiң артында! - шошқа примат сықырлады.
  Аю жауынгерi жасыл көздерiн жарқыратып жiбердi. Маргарита титан есiктi өзiне қарай тартып, көңiлi қалғандай айқайлады:
  - Кодталған!
  Капитан аман қалуға тырысты:
  - Иә, менде кiлт бар.
  - Қайда? - Жалаң аяқтың бармағындағы жауынгер қыз орындықты аяғынан көтердi.
  Жануар анық емес ырылдады:
  - Шкафта!
  Жалаңаяқ Аврора жылдам шкафқа секiрдi де, чипi бар құрылғыны алды.
  - Бұл?
  - Иә! - деп егеуқұйрық сықырлады.
  -Мен оны өзiм ашамын! - Жүйрiк Аврора капитанның қолына тидi. - Қарашы, ақылды бол.
  -Неге екеуiң ғанасыңдар? - Шошқа қызыққанға батылы барды.
  - Тым қызықпа. Сiз ұзағырақ өмiр сүресiз. Аврораның жалаңаш өкшесi Форлейндтiң әлсiреген асқазанына тиiп, оны ауырсынып жiбердi. Қыз сейфке апаратын есiктi ашты. Бөлменiң iшiнде бiрнеше ноутбук, гранатомет болды. Кеңестiк RPG - 39, бiр данада және оның неғұрлым күрделi американдық аналогы.
  Сiз қауiпсiз кодты бiлесiз бе? - деп айқайлады Аю жауынгерi.
  - Соңғы екi саннан басқа олар туралы тек командирде ғана ақпарат бар. - Бiздiң адмирал Джордж Арнольд.
  - Маған телефон соқ! - Маргарита аяғын тұтқынның жалаңаш тұмсығына қағып, жалаңаш саусақтарымен мұрнын ұстады.
  Сүрiнiп, тұтқындалған американдық тым ұзақ емес комбинацияны тiзiп бердi. Аврора көзiн сәл ашты.
  -Жарайсың, өтiрiк айтпадым. Сiздiң пайдаңызға ұпай.
  - Сосын қалай айтасың... Ендi нөмiрдi үш рет қате терсең, дабыл қағады. - деп қорқып кеткен капитан кенет сөйледi.
  - Бiз оны бұрыннан бiлемiз! - Комсомол қыз тез кодты терiп, қалыңдығы төрт жүз миллиметрлiк есiктi ашты. Қиыршық тастар бөлек жәшiктерге салынып, мұқият алынып тасталды.
  - Шексiзден келген стингерлер, сiз оларды әлi өңдедiңiз бе?
  - Көбiне иә! - деп сықырлады тұтқын егеуқұйрық. - Кешке тексерiлдi.
  Жалынды шайтан қуанып:
  - Тамаша, шаншулар қайда сақталады?
  Кекештенiп, капитан тұншығып:
  - Ангарда, трюм қай жерде. Онда екi "Першинг" танкiмен бiрге "Орланның" мөрi бар.
  Бұл қораптар тек металл сынықтары үшiн жарамды. Бiрақ жетiлдiрiлген "стингерлер" моделi өте қолайлы. - Ақылсыз Аврора тұтқынды мазақ етiп, тiлiн көрсеттi.
  - Олар компьютерлiк чиптермен, соншалықты ерекше, олар силуэттi ұстайды. - деп күбiрледi американдық өз өмiрiн сатып алмақшы болып.
  - Бiз бiлемiз! - деп отты шайтан серiгiне бұрылды. - Қалай ойлайсың, Мирабела, төрт жүз елу адамның қаншасы қалды?
  - Жартысынан аз. Бiзде барлығы екi жүз отыз сегiз мәйiт бар. - Комсомол қыз тiптi рахаттана күлдi.
  Ашулы Аврора өзiнен дем шығарды:
  - "Тұтқындарды" тиеу үшiн тұтқындар керек болады, ғалымдардың жұмыс iстейтiнi бар.
  Тұтқынға түскен арамза сөйлеп:
  -Сен орыссың ба?
  - Бiздi моджахедпiз деп ойлайтын нәрсе. - дедi комсомол-жауынгерлер.
  Капитан күтпеген ақыл мен тапқырлық танытты:
  - Бiрге үлкен кеменi басып алуға қабiлеттi мұндай мықты жауынгерлер тек орыстарда ғана болуы мүмкiн!
  Қатты Аврора келiспедi:
  - Ал түрiк сұлтанының жәдiгерлерi бар жауынгерлерi!
  -Солай ма? Бәрi мүмкiн, бiрақ сен арабтар үшiн тым ақылдысың. - Шошқа приматы селк ете қалды. - Немiс болсаң да?
  Свифт Аврора оның сөзiн жоққа шығарып, оның жамбасын асқазанға соқты, содан кейiн екi аяғы сынды, ешкi капитаны ауырған соққыдан есiн жоғалтты.
  - Жалпы, бiзге керегi жоқ, бiлгенiмiз жеткiлiктi. - деп түйiндедi қызыл шашты жауынгер. "Ендi бiзге тек экипажды алу керек.
  Маргарита бiрден:
  - Каюталарға барайық, бiзде кiлттер жинағы бар!
  Аврора қуанып:
  - Иә, жедел электронды ашу бар.
  Комсомол қыздар үнсiз төмен түсiп, кабинаның есiктерiн ашты, тағы да қирау. Тек бiр қырман, соғыс емес, бидайдың шұңқыры.
  - Љ6 кабина таза! - дедi Аврора тiсiн жыбырлатып.
  - Мүмкiн Љ6 бөлмеде! Маргарет күлдi. - Жақсырақ барайық.
  - Бiз үйiндiде жайылып жүретiн қаз емеспiз. - деп отты шайтан ақырды. - Дәлiрек айтқанда, қаздар, бiрақ жабайы!
  - Дұрыс емес! - Бұл жерде аққұба терминатор ренжiп қалды. - Ол жалдамалылар ақша үшiн соғысып жатыр, ал бiз тек коммунистiк Отан үшiн.
  Комсомол қыздар экипаж палубасынан әрi қарай жылжып, жалғыз атумен болды. Маргарита бар жылдамдықпен әрi қарай машина бөлмелерiне, қоймаларға, трюмдерге, камизге қарай жүгiрдi. Әскери бөлiктердi ұсақтап, мұқият бұғатталды. Кезекшi жарықтандырудың әлсiздiгi барлаушылардың қолына ғана тидi, он метрде жау дiрiлден басқа ештеңенi көрмейдi және олар айқын көрiнедi.
  Компьютер өз пiкiрiн автоматты түрде бердi.
  - Ал егер сiз вирустың үлгiсiн қолдансаңыз.
  - Ал бiз қазiрдiң өзiнде батареямен жұмыс iстейтiн смартфонды қолдандық. - дедi роботқа ренжiп Маргарита Коршунова. - Мұнда сiз күту күйiндегi барлық бақылау жүйелерiн көресiз.
  - Қалай сонда! - Чипi бар машина таң қалды.
  - Қайта адмиралдың кабинетiнде арна арқылы құрт пен вирустың будандарын жiбердi. Бұл байқалмайтын сияқты, бiрде-бiр антивирустық бағдарлама дабыл қағатын емес. Мiне, таза жұмыс, көзге көрiнбеу барлық бақылау жүйелерiн тоқтатты. - Комсомол қыз, көндiру үшiн қолындағы өткiр бицептерiн көрсеттi.
  - О, жарайды, бересiң! - дедi ол қыздардың тапқырлығына, автоматына таңданып. - Сiз менi қайта бағдарламалай аласыз ба?
  - Шынайы! Ал саған не керек?! - Бұл жерде Маргарита өте мейiрiмдi жүзбен көрiндi.
  - Өзiңiздi тұлға ретiнде тану! - Электронды құрылғы сұрады.
  - Артық, сiз түсiрiп жатқанда. - Аққұба терминатор ақымақ iстер жасау үшiн ақымақ емес. - Кейiнiрек мен саған Мәсiх туралы айтамын.
  Маргарита арқасын гангпланға тiреп тұрып, орнықты болу үшiн бiр тiзерлеп отырды да, тұмсығын қарсы есiкке қаратты. Сырттан бiр жiгiт шықты, бұл жолы аппақ, аз ғана "шалақ" ғана допинг шегетiн көрiнедi.
  - Нашақорлар Құдай патшалығын мұрагер емес. - дедi комсомол-жауынгер олардың сөзiн. - Ол мәйiттердi лақтырып жiберiп, тез өтiп кеттi.
  Жалаңаяқ Аврора басқа периметр бойынша зигзаг жасады, есiкке барды, ол құлыптаулы, әмбебап кiлтпен ашылды. Негр оған жастық лақтырды.
  - Китти Скат!
  Комсомол қыз әп-сәтте әрекет етiп, жастықты да, африкалық пен оның серiктестерiн де жұлып алды; - Жартысынан аз. Бiзде барлығы екi жүз отыз сегiз мәйiт бар. - Комсомол қыз тiптi рахаттана күлдi.
  О, төсекке сүйреп апару үшiн, серiктестер.
  - Мiне, гейктер, қорқыта алды! - деп жауап бердi қызыл шашты аю жауынгер. - Ендi қайда бару керек? Шамасы, депутаттың кабинасында. Ол ұйықтап жатқан сияқты.
  Капитанның жолдасының мекенi соншалықты кең емес, бiрақ сол жерден музыка естiледi. Меломания дегендi ме? - Iстi жеңiлдетедi.
  Жалаңаяқ комсомол қыз көлеңкедей кiрiп, бiр жауынгердi құлатып жiбердi де, екiншi разрядты капитанды шынтағын бұрап сәл тұншықтырды:
  - Өмiр сүргiң келе ме?
  - Қалаймын! - деп жауап бердi ол, жалпы, американдық күтуге болатын едi.
  - Мүмкiндiк болады! - Жүгiрiп бара жатып, Аврора оны өшiрудi жөн көрдi, бiрақ көп ұзамай. - Кентке көмектес! Ол жылжыды, дәлiз тарыла бастады, матростардың дәрежесiн төмендете бастады. Комсомол қыз алыстағы есiктi көздеп, қарауылдың басынан алып тастады. Осылайша атыс үнсiз болды, - дедi ол сыбырлап.
  - Банг-банг!
  Комсомол қыз кабина есiгiнiң тұтқасын мұқият сынап көредi. Құлыпталған. Жарайды, бұл жарты секунд, кабинада жетi адам бар, үшеуi ұйықтап жатыр, қалғандары домино кесiп жатыр, орысша айтқанда. Маргарита триггердi күшпен тартады, бұл жағдайда кiсi өлтiру қуаныш әкелмейдi. Бiрақ iс бiттi, бетiне бiр тамшы қан да тамған.
  - Өлi өрiмдер тұр, үндеме! - деп күлдi комсомол қыз.
  Жаңа кабина, мұнда Маргарита ұйықтап жатқан екi адамға өмiр қалдырды, ол оны жай ғана өшiрдi, олар ыңғайлы болады.
  - Адам өлтiру жеке бас пен пайданы ақтай алмайды - тек ар-намыс, бостандық және Отан зорлық-зомбылықты жақтайды! - дедi ол - сүйкiмдi философ-терминатор.
  Аврора желдеткiш құбырды таңдау арқылы да оңай қозғалады. Ол өте тар және рюкзакқа кедергi келтiредi. Мен тiптi кiшiрейту үшiн машинаны бүктеуге тура келдi. Тәуекелге барса да, қазiр комсомол қыз әлдеқайда тапқыр болып кеттi. Мұнда әулиелер күнәһарға ашуланғандай, мутантты өрмекшi шабуыл жасады. Және ол жай ғана өтiп үлгерген кезде. Ауырсынып, бiр-екi рет жұдырығын қалдырды. Комсомол қыз басын тырнап жiбердi, бiрақ оны шатырдың ұшынан ұстап, шынтағының астына жылжытып үлгердi. Ол қолын тартып алды да, қатты қорап жарылып, толтырылған шынтағын ауыртып жiбердi.
  - Масқара! - деп жауап бердi аю жауынгер. - Мен өзiме антидот беремiн.
  Әйтеуiр Маргарита шығып, солдаттар қорылдап жатқан кабинаға кiрiп кеттi. Есiк ашылғанда, олар секiрмек болды, бiрақ оларды бiрден өлiмшi жаңбыр жауып кеттi. Бiреуiн қалдырып, жiгiттi өшiрiп, комсомол қыз жолын жалғастырды.
  Мiне, оның сол жағындағы есiк айнала бастайды. Басы қырылған саңылау тiстi жiгiттiң зәр шығарғысы келгенi байқалады.
  - Мұнда кiм бар? - деп сұрады матрос мас дауыспен.
  - Жалаң аяқ арманың! - Комсомол қыз серiппемен иiлiп, есiктi тарқатып, маңдайына соқты. Бұл әлi легирленген болат. Маңдайы бiрден iсiп кеттi, "боксшы" түрiне ұқсайды, оған қоса, басының артқы жағымен кесiлген. Маргарита iшке ұшады, темiр тiзесiн жаққа ұрады, ал өте өткiр, тiстерiн қағып алады. Оның массасы жоқ, бiрақ оның жылдамдығын өтейдi.
  - Дайын сияқты. - деп өлтiрушiнi құдайдың бейнесiмен түйiндедi.
  Артында тағы бес адам отыр. Сондықтан бiр доп, жақсы қабылдау. Маңдайынан жұдырықтай тағы бiр бейбақ. Мойындағы алақанның үшiншi шетi. Сiз өзiңiздi қайталауыңыз керек, бiрақ бұл әдiс өлiмге әкеледi. Бiр түрi үстiңгi сөреден құлап кетедi, бiрақ Маргарита оны басымен күн өрiмiне ұрады.
  -Балам демал. - дейдi комсомол қыз.
  Соңғы түрi үш қабатты ұятсыз сөзбен, ағылшынша, орысша сөздердi араластырып балағаттайды. резидент емес пе? Маргарита кобра жүргiзедi, саусақтарымен көзiне соққы, дерлiк өлiмге әкеледi. Барлық "серiктестер" үнсiз қалды. Рас, келесi кабинада дауыс көтерiлдi.
  - Не болды!
  - Жеңiл күрес! - деп жауап бердi арамдықпен, мас дауыспен, ысқырғандай, Маргарита. Жаралыларымызға көмектес. -
  Кабинаның есiктерi ашылып, бұрылыс болады, жауынгерлер қайтадан құлады.
  Жақсы пулеметпен болуы керек,
  Отан жауларына зұлым өлiм!
  Жұлдыздарға ұшу үшiн,
  Аспандағы сол аспанды бағындыру үшiн!
  
  Бiз Күн коммунизмiнiң балаларымыз,
  Құйындай туылған күрескерлер...
  Нацис қасқырдың ақырғанына жауап бередi,
  Үлкен аю оны жұлып алады!
  
  Жақсылық жаманнан күштi,
  Қаттырақ болса да, жаман болуы мүмкiн ...
  Бiз аспан астында күресемiз
  Гүлденген көктем келдi!
  
  Онда бұлбұл әндер - трилликтер,
  Және бұлақтардың күмiс қоңырауы!
  Мұз, қар мен боран басылады,
  Ыстық күн астында!
  
  Гүлдену - түймедақ, көкнәр, раушан,
  Осындай жайқалған жазғы шалғын!
  Ал егер бiлсең, аяз келедi!
  Сонда да қорықпаңыз!
  
  Үлкен мысықтар - бұл "жолбарыстар",
  Олар айқайлайды және тұмсықтырады - олар дiрiлдейдi!
  Олар Фрицтi зұлым ойындарға лақтырады,
  Бiрақ капут әлi де келедi!
  
  Күннiң шығуын күтейiк!
  Әскерлер Ресейдiң Берлинiне кiредi,
  Отан әнұранмен жырланады -
  Ал Тартар тұңғиығында сағыныш бар!
  
  Сонда елдердiң халықтары бiрiгедi,
  Бауырластық пен махаббат келедi!
  Балды шыныаяқтарға, тәрелкелерге құйыңыз -
  Қан ағынмен ағып кетпеуi үшiн!
  Маргарита ақырғы өлеңдi саңырау етiп шырқады, ал қалған өлеңдерi оның басындағы аттар сияқты шаба жөнелдi. Сiз әнмен түсiргенде, әрқашан қызықты:
  - Бұл соншалықты қатыгез болса да, тiрi адамдармен осылай әрекет ету! - Қазiрдiң өзiнде өкiнiшпен "Христиан" дедi.
  Қыздар қанша қадағалап, бәрiн бақылауға тырысса да, төрт көзбен бұл мүмкiн емес. Ақылсыз зомби есепке алынбайды. Белгiсiз бiреу дабыл қағып үлгердi. Апаттық шамдар бiрден қосылып, сирена естiлдi.
  - Ерiксiз жағдай болды және бұл өте сәттi болды. - дедi қызыл шашты Аврора.
  Комсомол қыз кабиналарға жүгiрдi, олардан матростар мен арнайы жасақ жүгiрiп шықты. Ол оларды салтанатсыз атып тастады. Қаншама адам төселдi, Янкилер ондаған болып құлады.
  Автоматты жарылыстар естiлдi, гранаталар жарылды, бiрден бiрнеше. Дегенмен, жауынгерлер өздерiне көбiрек зиян келтiруi мүмкiн. Мұнда дыбысты өшiргiштер де өз рөлiн атқарды,
  Қылмыстық арнайы күштер мұны бiрден түсiнбедi, оларды iштен өлiм күтiп тұр. Маргарита сарбаздардың шығуын жауып, өзi қолға түскен бiрнеше граната лақтырды. Айқайлаған сүйектердiң қанды сынықтары шашылып жатыр, мұнда комсомол қыз жалаң аяқпен бiр кесiлген басын ұстап алды. Оның жылжымалы аяғы қандай болды, кез келген бұрышта бүгiледi. Сiз физикалық заңдар өзгердi және ет гуттаперча деп ойлауыңыз мүмкiн.
  Жау жақтан кезек жарылып жатыр, бiрақ көбiне соқыр. Маргарита оқ жаудырады, жасырмай дерлiк сиқырлы тастар "Колчуга" барлық атуды сенiмдi түрде бұрады.
  - Менiң жолдасымның аты Қар ханшайымы болмағаны өкiнiштi. Сондықтан бiздiң жұп символдық көрiнедi!
  Бұл жолы Олег Рыбаченко оқтау мен қамшының соққысынан емес, өзiнiң жылағанынан оянды - сабырлы әрi жұбатпайтын. Қыздар әлi ұйықтап, ерлiк жасап жатты.
  Ал оның ерлiгi фашистер сiздi мазақ еткенде жиi болатын қорқынышты түспен алмастырылды.
  Олег Рыбаченко сия шайырына түсiп кеткендей, төмен түсiп бара жатқанын сездi, тiптi оның көздерiн жей бастады. Содан кейiн ол шынымен қорқып кеттi және кенеттен фашистер басқа әлемге билiк еттi. Үйiндiнi тырналаған ит сияқты тырналған дыбыс бар, тек қаттырақ, ол құлақты тiстеп, оларды бұрап жiбередi. Құлақ қалқандары қысқышпен сынған. Содан кейiн қараңғылықтан жанартау лавасы сияқты жарқыраған тiстерi бар ауыз шығады. Кiшi Олег Рыбаченко құбыжықтың мұндай жиiркенiштi кружканы бұрын-соңды көрмеген, оның фонындағы қорқынышты фильмдердiң кейiпкерлерi қорқынышты арманның аянышты пародиясы ғана болатын.
  Содан кейiн басқа да қорқынышты жақтары пайда болды, олардың кейбiреулерi Эверест сияқты үлкен, ал басқалары өте жауыз иттер сияқты кiшкентай болды. Мiне, олар оның етiне қисық улы тiстерi жабысып тұр. Кiшi Рыбаченко өзiнiң қысқа ғұмырында мұндай азапты ешқашан бастан өткермеген. Ең бастысы, сезiмнiң аналогын табу мүмкiн болмады. Бұл әрi жанып тұрған жалын, әрi коррозиялық қышқыл, сонымен бiрге мұздатылған жылдар және күңгiрт кесетiн ара.
  Ал олар оны қинауды жалғастыра бердi, еттiң қолынан қалай үзiлгенi, сүйектерi ашылғаны, iшектiң ашық асқазаннан қалай жорғалап жатқаны анық болды. Зұлым жаратылыстар оларды тiстерiне орап, кемiредi. Кiшi Рыбаченко еңiреп, көзiнен жас ағып жатыр.
  - Құдай не үшiн. Өйткенi, мен өмiрiмде ешкiмдi өлтiрген емеспiн, сатқындық жасаған емеспiн.
  Күлкi естiлiп, одан қызыл инелер құлақ қалқанын тесетiн сияқты. Ақырында, алып ауыз пайда болады, ол оны толығымен жұтады. Кiшi Олег Рыбаченко тамағындағы жалынды көредi, ол мүлдем басқа түстi жетi жапырақшаға бөлiнедi.
  - Мiне, бұл жер асты әлемiнiң аты аңызға айналған оты. - деп сыбырлады бала қолының терiсi бiрiктiрiлiп, ұсқынсыз тыртықтармен жабылған. Ол ұшуын бәсеңдетуге тырысады, бiрақ ол тiптi миллиметрдi де жылжыта алмайды. Мiне, оның отты ағын суға тиген сүйiктi жас денесi. Ол бұрын-соңды мұндайды басынан өткерген емес, көзi қараңғыланып, аузынан атқылау басталғандай болды, iшi бүлiк шығарып, ядролық қарумен шабуыл жасады. Бұл жалын қаншалықты ыстық болды, жалаңаш терiде үлкен абсцесстер пайда болды, сүйектер қараңғыланып, жарылып, қайғы-қасiрет туғызды.
  - Жоқ, қаламаймын, керегi жоқ - деп пионер бар дауысымен айқайлады. - Өтiнемiн, менi босат!
  Өрттiң әрбiр түсi - бұл ерекше ерекше ерекше үлгi. Азапқа әртүрлi реңктердi беруге болады, олардың әртүрлiлiгi таң қалдырады, тiптi Маркиз де Сад жер асты әлемiнiң тұрғындарының тапқырлығы қаншалықты жететiнiн ойлаған жоқ.
  - Жарайды, әйтеуiр, бiр-бiрiңдi танисыңдар. - Таныс СС профессордың дауысы жиiркенiштi сықырлайды.
  Алайда олардың сыртқы түрi қорқынышты, бiрақ қашықтан акулалар мен қолтырауындардың қоспасы сияқты көрiнетiн тiкендi ауыздарға қарау өте жағымсыз. Бiрақ мүйiздер, бiртүрлi, сендiрдi. Пионер бала тесiлген ауырсынудан аулақ болу үшiн фольклорды еске түсiре бастады, онда бұл сүйкiмдi кiшкентай күлкiлi шайтандар, кейде ұсқынсыз, кейде керiсiнше күлкiлi және аңғал, кейде адамдарға көмектесiп, кейде зиян келтiредi. "Дiн қызметкерi және оның жұмысшысы Балда" туралы ерекше есте қаларлық ертегi. Мұндай "адамдармен" күресуге әбден болады. Ал мұнда олар тек айырмен шаншуды бiледi.
  - Күнәһар жан национал-социалистердi тыңдамағаны ма? - Iбiлiстiң мүйiзi өсiп, тұмсық пен сынықтағы тырнақтың түрiне айналды.
  Басынан сүйек сынғанда қатты ауыратыны сонша, сөзбен айтып жеткiзу мүмкiн емес. Бiрақ сонымен бiрге сана бұлыңғыр емес, егер Олег Рыбаченко қарапайым адам етiнде болса, ол есеңгiреп өлетiн едi. Осылайша ол миына дөрекi тигенiн сездi, содан кейiн құбыжық миды iше бастады. Сорттап отырғандай ақырын жасады. Тағы бiр жын оның тырнақтарын тесiп, астына өткiр инелердi қадады.
  Олег Рыбаченко айқайлайды, аузы өздiгiнен ашылады.
  - Жiберме.
  Олар оны тiлiнен ұстап, тартып алады, оны таңдайдан ақырын жұлып алады.
  Сондай-ақ ауырсыну, бiрақ сәл басқаша, ендi айқайлар жоқ, тек жылап, айқайлайды.
  Шайтандар тырнақтарды аңдып, тырнақтарын үзе бастады және олар мұны азаптан дәм татуға баяу жасайды.
  - Мүйiзсiз ешкi сенiң сыбағаңды осылай алады. - Бiр аға императордың айқайы бар шығар.
  Олег Рыбаченко ессiз күйге жеттi, оны азап толқыны басып қалды. Бiрақ шайтандар шегiнбейдi, олар тiстерiн жұла бастады, содан кейiн олар сағызды нүктемен тесiп, бұрғылады.
  - Мұндай қатыгездiкке қалай батып кетесiң, оларда шынымен ана жоқ па. - деп ойлады азапталған пионер. Оның ойларын оқитын болса керек, шайтандар айғайлап жiбердi.
  - Анасы, әкесi Гитлер-Шайтан жоқ.
  Содан кейiн олар жаңа ұн тапты, бұрғыны қыздырды, соңғы тiстердi кескiшпен аралауды аяқтады. Содан кейiн сүйектердiң кезегi келдi. Олар ыстықтан қызыл қысқыштармен сындырылды. Терi ысталған, сүйектер күйген. Жүрегi жарылып, бомба боп жарылып кете жаздағандай болды.
  Бұл жерде Олег Рыбаченко кенет тiлiнiң үлкейiп, бiрдеңе айта алатынын сездi.
  - Мәсiх үшiн рақым етiңiз.
  Бұған жауап ретiнде жындар оның iшiне айырды батырды.
  - Сiз күнәкарсыз және Мәсiхтiң бейшара адамдардың ойлап тапқаны екенiн бiлуiңiз керек. Шынайы құдайлар екi адамның бiрi және бүкiл ғаламды, сондай-ақ фашистердi өз бейнесiнде және ұқсастығында жаратты. Ал сендер адамдарсыңдар және жаратылыстарды оқисыңдар, олар кез келген бұйрықты орындап, қорлыққа ұшырайтын құлдар болуы керек. Елеусiз құл бiздiң барымызға сенбей, ендi соның бәрiн өз терiңде бастан кешiрiп жатырсың.
  - Ендi мен сенемiн! - деп айқайлады шошып кеткен пионер.
  -Кеш! - деп СС-тен шайтан айқайлады. - Сiздiң мүмкiндiгiңiз жоқ.
  Олар Олег Рыбаченконы азаптауды жалғастырды, оны бiрнеше рет қатарынан сындырып, өртеп жiбердi, содан кейiн ол ойға келмейтiн түрде қалпына келдi. Содан кейiн ол жаңа әдiспен ұсақталды. Содан кейiн SS-шайтандардың өздерi одан шаршады және оны аспанға көтерiп, жер асты әлемiне апарды.
  "Қараңдаршы, мойынсұнбағандар қалай жазаланады.
  Олег Рыбаченко айқышқа шегеленген қыздарды көрдi. Олардың бiр кездегi әдемi денелерi жан түршiгерлiктей бұзылып, қан тамшылаған. Iрi шошқалар крест отырғызды, кейде құрбандар құлап, қабандар олардың үстiне ұрып-соғып, аналық етiн жыртып тастады. Бұл байғұстардың қалай қиналғаны, кейбiреулерiнiң беттерiнен тер, қан аралас жасы ағып жатты. Көзiнен үмiтсiздiк жарқ еттi. Олар жалбарынғандай болды: бiз кiнәсiзбiз, бiздi аямаңыз.
  Бұл байғұстарды неге жазалап жатыр?
  Жын бар күшiмен жалаңаяқ пионер баланың өкшесiне қызыл ломмен ұрып:
  - Әртүрлi заттар. Бiрi үй иесiне дөрекiлiк танытты, екiншiсi сүйiктi вазасын сындырды, үшiншiсi жыныстық қатынастан бас тартты, төртiншiсi шегiндi. Яғни, мұнда жету үшiн үлкен күнәкар болу шарт емес, кiшiгiрiм құқық бұзушылықтар жеткiлiктi.
  - Ал олардың азабы ешқашан бiтпейдi ме? - деп күңiрендi Олег Рыбаченко.
  - Ал бұл құдiреттi Құдайдың және рақымсыз фюрердiң шешуi. Егер Мәртебелi Адольф бiрiншi болып кешiрiм туралы жарлық шығарса, онда оларды ауыртпалықсыз басқа жерге ауыстыруға болады.
  - Аспанға!? - дедi Олег Рыбаченко сенiммен.
  Таза емес СС адам домалап:
  - Приматтар үшiн жұмақ жоқ. Сiздi секунд сайын ұрып-соғып, азаптамайтын және қайтыс болғаннан кейiн қожайындарыңызға қызмет ете алатын орындар бар.
  Олег Рыбаченко қорқыныштан дiрiлдеп:
  - Ал қылмысы аса ауыр адамдарды не күтiп тұр.
  Мұны да көрсетемiз.
  Шайтан оның көзiне айырмен шаншып, алмалар жарылып, сұйықтық төгiлiп, бала-жазушы жансызданып қалды. Содан кейiн бiрнеше секундтан кейiн ол көру қабiлетiн қалпына келтiрдi, дегенмен әрбiр жыпылықтаған кезде адам төзгiсiз қышу тудырды. Олар қайтадан ұшып, одан да жиiркенiштi жаратылыстар олардың алдынан ұшып шықты.
  Олег Рыбаченко оларды мұқият қарап шықты. Сыртқы түрi шынымен де ештеңе емес: жалаңаш, түксiз және қышыма бас сүйек; тозақ нұрымен жанып тұрған көздер; қысқа, ортасында қара шұңқыры бар кесiлген мұрын сияқты. Және, бәлкiм, ең сұмдық - төменгi жақтың болмауы, оның орнына бес қалың, жұлдыз тәрiздi шайтанның шатыры iлулi және қозғалады. Сондықтан ол Олег Рыбаченкоға жабысып, тiстерiн ернiне батырып, өзiнiң әйгiлi сүйiсiн хиккиде бердi. Содан оның тырнақтай қолдары сүйектердi сындыра бастады. Пионер-жазушы Олег шынтағының қатты ауыруынан дем алды, буындары қысылды.
  - Бiрiншiлiк осылай болады, танысуға iшейiк.
  Жазушы Рыбаченконы жұлып алып, құбыжық тостағанға қолын созды, ол бiрден шарапқа толып кеттi. Ол оны пионердiң бетiнен ұрды.
  Мен тiптi айқайлай алмадым. Танаудан жанартау атқылағандай, пионер бала оның жылаған дауысынан оянып кеттi.
  Тырналған аяқтарында Олег Рыбаченконың басы жатқан Мирабела дiрiлден ғана жыбырлап, ұйқысында күлiмсiрей бердi. Фашистер тозаққа батырғанша бақытты қыз. Мiне, олардың тозақтық технологиясы келдi - сiздiң ойларыңызға ешқандай күшiңiз жоқ!
  Бiрақ бәрiбiр, шындық: тұнық және сонымен бiрге салқын - жынның арманынан мың есе жақсырақ болып шықты. Бала-пионер-жазушыда жел ұшып кеткендей, қалтырау. Дегенмен, кейде ол тiптi ауырып қалғысы келдi, сондықтан олар оны аяп, оған шоколад батондарын берсiн. Бiрақ егер сiз ауырмасаңыз, онда бұл үлкен бақыт! Бала дем алды да, қолын жастан суланған жiңiшке бетiмен жүргiздi, ол нацистiк Аидтың сұмдығын тек армандадым деген ойға үйрендi. Құлдықтан асқан жаман нәрсе жоқ, - деп ойлады Олег дiрiлдеп. Салыстырмалы түрде құлдық тек сөзбен ғана жаман болатын нәрселер бар екен... Дегенмен, әрине, тозақ шынайы емес шығар. Бiрақ фашистер оны қайтадан және одан да қарқынды түрде қайтарса ше?
  Олар тот баспайды. Бұл крауттарды жеңу үшiн, кез келген бағамен аман қалу керек. Ол тiптi сынғандай көрiнуi мүмкiн немесе өзiнен оларға қызмет етудi сұрай алады. Әрине уақытша!
  Бiрақ... бұл таңқаларлық. Бiрден дерлiк Олег Рыбаченкода бiр нәрсе бұл ойға қарсы шықты. Өткен күндердегiдей емес, үрей аралас дiрiлдеп, ымырасыз және ашулы түрде бүлiк шығарды. Ол өзiн және олардың қарғыс атқан қожайыны фюрердi басып алған СС-ке деген өшпендiлiгiн сөзбен ғана емес, тiптi оймен де кигiзбедi. Түсiнiктеме немесе сылтау iздемедiм. Бiрақ мен өзiм үшiн нақты шешiм қабылдадым: бiрiншi нақты мүмкiндiкте жүгiру. Ал жоғарылары бередi, және кем дегенде, ең аз мүмкiндiк болады, ол қалғандарына қашуға көмектеседi. Неге?! Өйткенi ол пионер! Пионер жолдастарына - комсомолға көмектесуi керек! Өйткенi ол осылай қалайды, бiрақ фашист оны мүлде қаламайды! Эх!!! Ешкiммен сөйлеспеу және ол құлаған жер асты әлемiн бiлмей, жүгiру қиын ... Олег Рыбаченко сабанды мыжып, оның жастығын жұдырығымен ұрды. Ол Гитлер мен оның қоржынына құл болмайды! Кеңестер елiнiң пионерi: ол қорлық пен азапты қаламайды - бұл жеткiлiктi және мәреге дейiн бәрi осында !!!
  Қыздардың бiразы оянып үлгердi... Байғұс таусылды, әсiресе қаланың өкшесi жарылып кеттi.
  Бiрақ, өкiнiшке орай, сiз көрiнуiңiз керек. Ол кiшiпейiлдiлiк маскасын кигенше! Мен гестапоның жертөлесiне барғым келмейдi, ал бетiнен жұдырықпен ұру - бұл үлкен рахат емес ...
  Сондықтан ол әлi де өз мүмкiндiгiн табады.
  Ең зұлым - бұл қасқыр қасқырлар. Мен көздi есiме түсiрдiм, ал қазiр, сезiмдер шыңдалған кезде, бала-пионер-жазушы анық түсiндi: бұл мүлде қасқырлар емес, ақылды тiршiлiк иелерi, бағытталған мутацияның туындысы. Гендердiң ығысуынан - олардың азғындаған SS шабандоздарынан әлдеқайда ақылды. Мәселе мынада, олар совет адамдарынан ақылды ма?
  Қазiрдiң өзiнде жарық бола бастады, бiз асығуымыз керек.
  Олег Рыбаченко бүйiрiне аунап, төрт аяққа мiнiп, ұйықтап жатқандардың арасымен жарылған қабырғаға қарай сүзе жөнелдi. Ол шебер салынған, күштi, бiрақ тесiктерi бар және цементсiз - сiз оны шусыз шайқай алмайсыз. Ауыл әлi ұйықтап жатыр едi, бiрақ қақпаның алдында от жанып, қасынан көлеңкелер көрiндi. Мотоциклдер мен броньды машиналар еш жерде көрiнбейдi... Жергiлiктi тәртiп сақшылары, әлде не?
  Қыздар жалаңаш iз қалдырды.
  Олег Рыбаченко дiрiлдеп қалды - олар оны иығынан ұстап алды да, өзiн қорғауға дайындалды. Бiрақ саңылаудан өткен шағылыстарда салқын Аврораның көздерi жарқ еттi.
  От шайтан сұрады:
  -Таз қайда бара жатыр?
  - Мен шынымен жүгiргiм келедi, - дедi Олег Рыбаченко ақырын, бiрақ ызаланып. Түсiнесiң бе, олар менi мұнда қалай әкелдi!?
  Салқын Аврора жымиып:
  - Мына қасқырлар бiздi жайып жүргенде... Мүлдем қасқыр болмаса да, бiрдеңе... - Қыз түсiндiрме iздеп абдырап қалды. Содан кейiн ол сенiмсiз түрде қосты. - Оларда ғарыштық нәрсе бар. Мен өзiмдi бiлмеймiн...
  Олег Рыбаченконың өзi қорытындылады:
  - Сiзге кетуге рұқсат етiлмейдi!
  Қызыл шашты қыз иығын көтердi.
  - Олар жай ғана бермейдi, бiрақ мүмкiндiк әрқашан келедi! Оған дейiн күшiңдi жина. Род-Жаратушы бередi, бiздiкiлер Қырымға келiп, фашистiк зұлым рухтарды сыпырып тастайды.
  Қырымда таңертең күн ашық және суық болды, бiрақ желсiз болды. Кешегi жаңбырдың лайы аязды басып қалды. Е, қыстың ұрыс-керiссiз кеткiсi келмедi. Қырғақ шашыраған және iлулi күмiстей жарқырап тұрды, бiрақ бұл сұлулық оны алаңдатты. Оның үстiне, қоңыр нан мен үлкен қазанды (артынан өте жағымсыз көрiнетiн СС эскорттарының бiрi, тостағандары бар) тәбеттi иiсi бар үлкен қазандықпен әкелiп, он екi жасар үш ұл қыздарға анық түсiндiрдi. сарай-каземат, бұл Суықтың сыртында. Рас, олардың өздерi де нацистiк оккупациядағы балаларға жарасады, жалаң аяқ. Тiптi, жастардың аяқ киiмiн жыртуы үшiн мұндай тәртiп бар көрiнедi. Бiрақ олар үйден еш жерде ұрмауы мүмкiн.
  . Љ9 ТАРАУ
  Дегенмен, ештеңе жоқ, бұл нағыз аяз емес, аязды аяз. Қыс аяқталды, ал көктемде Қырымда боранды!
  Олег Рыбаченко кенет тiстерiн тазалағысы келдi. Аузында қатты ащы. Тiптi одан да көп - қолдар тiстерiн тырнау үшiн созылды.
  Пионер есiкке қарай жүгiрдi, орнынан секiрiп, мұзды сындырды. Оны өз тұқымына салып, шайнап, түкiрiп жiбердi. Содан кейiн фонтанды қайта-қайта шайыңыз. Бiрден сергiтiлген және, менiң жанымда, Сәуiрде лоач болсын.
  Қазанда сұйық ұн және саңырауқұлақ қосылған бiр нәрсе бар едi. Мен оны тостағандардың шеттерiнен жұтып қоюға тура келдi, және, айтпақшы, бұқтырылған тағам дәмдi болып шықты. Тек аштықпен емес, расында да құмарлықпен. СС-тiң азып-тозған эскорты бар саңылаусыз, ұрық аузымен есiнеп, ұйқылы-ояу жан-жағына қарады. Бiрақ қазiр оны бұраңыз, ал басына Олег Рыбаченко украин нандарын шайнап, кенеттен ойлады.
  Бiрақ ол қайда барады? Олар бүкiл ротамен, тiптi жергiлiктi гарнизонмен де қамтылады. Ал олар үшiн бұл одан да жаман болады ... Сол аянда - фашистер оны шланг сияқты тастаған жерде.
  Оның өзiн осылай әшкерелейтiн ақымақ екенiн... Өзiн емес, басқа қыздар мен үш жiгiттi. Иә, өзiм де - ол әлi елге керек.
  Олег Рыбаченко ойланып қалды. Мысалы, ұшақты алайық - оның дизайнында дуралюминий болуы керек пе? Оны толығымен ағаштан жасауға болады ма, бiрақ оған титанның қаттылығын бередi! Теориялық тұрғыдан алғанда, оның формуласы мен молекулаларындағы ағаштың валенттiлiгi сонша, ол шын мәнiнде титаннан аз салмақпен асып түседi.
  Осылайша, ұшақтар маневрлiк және аман қалу мүмкiндiгiн арттырады.
  Ия, және оқ өткiзбейтiн кеудешелердi супер класс жауынгерлерi жасай алады және мұндай танктер болады ...
  Сiз оларды бұзбайсыз. Тiптi аянда көрген "Патша жолбарысы" да сәтсiздiкке ұшырайды. Ал бiздiң танктер кiрден қорықпайды. Сондықтан раковиналар оларды қабылдамайды.
  Олег Рыбаченко тамақты жеп отырып, қолтығындағы әпкесiнен ыңғайсыз дауыспен сұрады:
  - Тыңдаңыз, егер сiз үгiндiлердi аква реагенттермен байланыстырсаңыз, қандай әсер аласыз?
  Маргарита бiрден жауап бердi:
  - Түтiн... - Қыз таң қалды. -Не сынап көрдiңiз?
  Олег Рыбаченко сыбырлап:
  - Мен ағаштың берiктiгiн арттырудың жолын iздедiм. Маған сенiңiз, менiң ұшағы металл бөлшектерсiз жасаудың практикалық мүмкiндiгiн көрсеттi!
  - Сiз нағыз Ломоносов Олегсiз... - Қарындасы саусағын ернiне апарып, баланың маңдайынан сүйдi.
  Олар тамақтанып жатқанда, тағы екi СС эскорты жақындап қалды. Олармен кешегi немiс генералы болды. Оның артында сырт келбетi сүйкiмдi екi күрескер, жас жiгiт пен қыз. Сондай-ақ SS, бiрақ басқа сектордан. Мұнда бесеуi де қолдарында темекi шегетiн бiрдеңе бар кружка ұстаған. Ал тағы бiр жас фашист серiктесiн әкелдi. Даршынның, балдың, қауынның және алманың хош иiсi каземат арқылы қалқып кеттi. Генерал сұрақпен:
  - Қыздарды бiрден асып алайық немесе әуелi көңiл көтерейiк!
  Айналадағы тұтқындар күлдi, тiптi СС эскорттары да қолдады, ал сұр шашты генерал таңқаларлықтай күштi және ұзын азу тiстерi бар бульдог сияқты аузын ашқанша күлдi.
  Бәлкiм, қыздардың бұған күлетiнi ессiз шығар, бiрақ... Фашистерге өкiрiп, көз жасын көрсеткеннен артық.
  Олег Рыбаченко ойланып қалды: оларды осында қалдыра ма, әлде тағы айдап кете ме? Ал, шын мәнiнде, олардың ауысуының мәнi неде, егер бастысы нақты мақсаты жоқ эксперименттер болса. Немiстер техника айдағанда жанармай жағып жатыр. Егер олар кем дегенде бiр жерге жеткiзiлсе, онда қарапайым нәрсенi ойлап табуға болады. Жүк машиналарына немесе пойыздарға жүктеңiз. Иә, және көлiк ұшағы, егер эксперименттер соншалықты маңызды болса, неге өкiну керек?
  Қойларды шынжырға салып айдап жүргендерiнiң не керегi бар. Әлде олар өздерiнiң төзiмдiлiгiн сынап жатыр ма? Шынында да, қыздардың ешқайсысы әлi құлаған жоқ. Иә, бiрiншi ауысу кезiнде олар құлады, бiрақ ештеңе болмады. Ендеше неге қазiр тексеру керек?
  Немесе төзiмдiлiк бұрын-соңды болмаған құрылғылардың әсерiнен жақсаруы мүмкiн. Бұл әсер өлшенедi ме? Сонымен, олар жалаң аяқ, бұралған жолмен жүрiп, белгiлi бiр мақсатқа тез жетуге тырыспайды ма?
  Және бұл қисынды - егер сiз эксперимент жасасаңыз, соңына дейiн. Және ең кiшкентай нюанстарды тексеру үшiн. Олар айтқандай болсын - бәрi пайда әкеледi.
  Бәлкiм, олардың солдаттары осылайша кеңестiк тұтқынға, Сiбiрге жер аударуға дайындалып жатқан шығар!
  Осы ойлардың артында Олег Рыбаченко оларды шынжырлап, дөрекi түрде итерiп жiберген сәтiн жiберiп алды. Қайталау - азаптың анасы! Жалаңаш кесiлген мұз кесектерi қатқан балшық, балалардың аяғы сынған шыныдай.
  Маргарита қарулас ағасын жiгерлендiрдi:
  - Жақсы қуаттандыратын массаж, бiзге қар ханшайымы берген инелерi бар аппликатор!
  Олег Рыбаченко да:
  - Қорқынышты ауру емес, тiптi оны тудыратын нәрсе де емес - батылдықты кетiретiн ең жаман нәрсе - ауырсынудан қорқу!
  Тағы бiр жаңа, дәлiрек айтқанда, ескi азаптау - қорлаудың ұпайы көбiрек болады. Иә, жеңiстер де.
  Өйткенi, ол, осылайша, шыдауға үйренедi, ал егер кек алуға мүмкiндiк болса, одан да жақсы!
  Мүмкiн, көңiлдiлiк үшiн ән айтуға тырысыңыз. Бұл тек бiрiншi мотив.
  Ауылдың оянғанына көп болды. Керуендi әр жерде жүрген балалар ғана шығарып салды. Ақырында: орманда, бiреуi колоннаның семiз басына жаңа көңдi ұшырды, ал жалаңаяқ балалардың күлкiлерi қашып кеттi. Ал шетiнен мен он төрт жас шамасындағы ұзын бойлы баланы кездестiрдiм. Қара бұйралары мен тозығы жеткен киiмдерi, лас етiктерi бар, қолында найзасы бар, екi арық ақ иттерi бiрден иесiнiң бүйiрiнде тұрып, қажыған, бiрақ сұлу тұтқындар әрең көрiндi. Қаракөз баланың оң қолы қанды шүберекке оранған, жалпы, немқұрайлы, немқұрайлы көрiнетiн. Сығандар немесе тiптi сығандар екенi анық: мойын, бiлек және құлақ бұралған қалың гривенмен, жаппай жеңдермен және сырғалармен безендiрiлген. Одан кейiн төрт жас кiшi сыған баласы пайда болды - күш салып, бiрақ үлкен қабанды сүйретiп сүйреп бара жатқанда, олар шерудi көргенде сол жерде қатып қалды.
  Олар саусақтарын көрсетiп ысқырды. Жартылай киiнген тұтқындар туралы әдепсiз әзiлдер естiлдi. Оның үстiне ашық үш қабатты төсенiш.
  Жауап ретiнде СС жiгiттерi мәдениетсiз деп айқайлап, тiптi атуға кiрiстi
  балалар әдепсiз қимылдарды көрсетедi. Германияда ұқсасты көрсету.
  Үлкен сыған бала панктарға бiрдеңе деп айқайлады. Олар кенет тынышталды
  Тыныш болыңыз және тыныш тұрыңыз.
  Мирабела сыбырлап:
  - Баронның баласы шығар! Дегенмен, бұл не маңызды?
  Олег Рыбаченко қисынды түрде былай дедi:
  - Гитлер сығандарды жек көредi. Демек, сығандар бiздiң одақтасымыз. Бiрақ мұндай мiнез-құлқымен олар Ромулус отбасын қорлайды!
  Олег Рыбаченко қасынан өтiп бара жатып, сыған көсемiнiң көгiлдiр, қысық көздерiне тап болды. Оларда мақтаныш болды - өмiрде әлi жеңiлiске ұшырамаған жас жыртқыштың туа бiткен және бейсаналық мақтанышы. Қатты жек көрушiлiк болды, бiрақ Олегке де, басқа шынжырланған тұтқындарға да емес.
  Пионер жазушы еркiн көсемнен сұрады:
  - Фрицке дем берейiк! Бiз иттердi ұрамыз ба?
  Ол қысқа жауап бердi:
  -Табытқа тапсырыс берiлген!
  Ал олар пионерлер айтқандай, бiз соқыр қоян емес, қыранбыз, суықта ерiксiз көтерiлдi.
  Олег Рыбаченко тiптi естiлетiн болса да, үлкен сергектiк үшiн ән айтуды шештi. Сiз өзiңiздi жеңiске дайындауыңыз керек;
  Найзағайлар соғып, мүйiздер дiрiлдейдi
  Дүние қайтадан соғысты!
  Қазаннан бiздiң отряд болды,
  Орда атамекенге шапқанда!
  
  Галстук байланған - Мәскеу маңындағы Фриц,
  От шашылған мылтық оқтары ...
  Жалаңаяқ қызбен окоп қазамын,
  Ресейдiң жүрегiне жақындауды қорғау үшiн!
  
  Бiреу өлтiрiлдi, бiрақ Ленин тiрi,
  Әрбiр күлiмдеуде және күлiмдеуде!
  Кернейдiң дауысы күштi - жақында жорықта,
  Бiз жалынды ерлiгi бар пионермiз!
  
  Танктер жанып жатыр, Фриц капут,
  Бiз батылдықпен ұрдық - халықтың балалары!
  Қорқынышты Катюша жексұрындарды жояды -
  Құдiреттi Раббы - Родты мадақтаймыз!
  
  Бiз дүниеге келдiк - жеңудi бiлемiз
  Қорқақтық кешiрiлмейдi!
  Емтиханнан өттi - беске анық,
  Адольф тырмаға басып кеттi!
  
  Орыс солдаты - нағыз батыр,
  Ол сөздi бiлмейдi - AWOL!
  Қызыл түспен туғаныңды бiл,
  Бiз шыңдалған қасқырды ұстай аламыз!
  
  Бiздiң Сталинград, бiздiң Ленинград,
  Барлық жерде алыптардың киелi жерi!
  Қаһарлы бұршақтай снарядтар соғып жатыр,
  Ал, iзашарлар Отанмен бiрлiкте!
  
  Бiз Марсқа ұша аламыз деп ойлаймын,
  Бiз Венераға зымырандар жасай аламыз!
  Фашист көзiңiзге пышақ сұғып алады,
  Иманды орыстан күштi ешкiм жоқ!
  
  Сынған, Фрицтiң арқасына сенiңiз,
  Бiз жеңемiз, қазiр де аштан өлемiз!
  Құтырған хайуан жаншып кетедi,
  Ал, жеңiс жылы мамырда келедi!
  
  Анашым жыламаңыз, көз жасыңызды төкпеңiз,
  Мен өлсем, менi коммунист деп санаңдар!
  Өзiн-өзi аяды, бұзылған желiм сияқты,
  Фашистерге ғана пайда!
  Қар үстiнде жүру қиын, бiрақ бақытымызға орай, балшық тез еридi.
  Содан кейiн бәрi бұрынғыдай. Үнемi таудың артқы көшелерi арқылы, елдi мекендердi болдырмай, тебумен, шеңберге дерлiк.
  Жоқ, егер сiз Күнге спираль бойымен қарасаңыз, олар жүрдi. Севастополь бағытында және бұл сөзсiз.
  Бiрақ сонымен бiрге баған әлi доғалы. Гүрiлдеген транспортерлер, шулы локаторлар. Және тағы да сынақтар.
  Оларды казематқа, тек осы жолы бұрынғы қантөгiске айдады. Тiптi көңнiң иiсi де кетпеген.
  Бiрақ шөп көп, ол ұйықтауға жұмсақ болады. Қажетсiз рәсiмдерсiз шынжырдан босатылып, кешкi асты күтудi бұйырды.
  Және олар шынымен құрметтейтiн: сүт сорпасы құйылған үлкен банканы көтерген бес жергiлiктi әйел пайда болды.
  Маргарита таң қалып, капитан Наташаны сұрады:
  - Елеуiште де, елеуiшсiз де ғажайыптар бар. Бiрақ шын мәнiнде, немiстер бiздiң насихатымыз оларды бейнелегеннен әлдеқайда мейiрiмдi, немесе бiз құнды құстармыз!
  Қызыл шашты Аврора дөрекi түрде айтты:
  - Өзiңдi көп мақтама! Гвинея шошқалары әрқашан теңдестiрiлген диетамен қоректенедi.
  Олег Рыбаченко дұрыс емес жерге қойды:
  Және одан да көп шошқалар! Осылайша, бұл салмақ тезiрек қосылды!
  Қызыл шашты жауынгер растады:
  - Шындық сәбидiң аузынан шығады! Жомарт дәнекерлеуге қуанбаңыз! Әсiресе ол түрмеде болғандықтан!
  Олег Рыбаченко қисынды түрде былай дедi:
  -Жақсы жегенiмiз дұрыс, сосын көремiз!
  Сорпада вермишель қалың қалқып, тiптi бал қосылған сияқты. Ал нан өте жаңа, хош иiстi әкелiндi. Олар курортта жүргендей. Қорада жылы. Ана қысты шетке ысырып, көктем қайтып келдi делiк.
  Олег Рыбаченко тостағанды iшiп алды да, үлкен банканың әлi босамағанын көрiп, тағы да сұрады.
  Осыдан кейiн оған да, қыздарға да метеорит құлаған толқындай арман келдi - кенеттен және ерiксiз.
  Артынан зомби терминаторы көтерiлдi. Мен тiптi Дмитрий Барановты аяймын. Оқ оның кеудесiнiң дәл ортасына тидi. Бiрақ бұрын сотталған зомби байқамай, атқылайды.
  - Менiң денем ерте өлген және артық қорғасын ешбiр жолмен ауырмайды. - Дмитрий күлдi, бiрақ өлi адам сияқты қорқынышты.
  - Фу және қорқыныш! Хадестi еске түсiредi. - деп Маргарита айқайлап байқадым.
  Қызыл шашты Аврора көпiрдiң жоғарғы сатысына жатып, әскери купеден шығатын жолды ғана емес, дәлiздiң маңызды бөлiгiн де оқ жаудырды. Бұл жерден отпен кабиналардан секiрiп бара жатқан түрлi-түстi жiгiттердi сыпырып тастау ыңғайлы. Сонымен қатар, мезгiл-мезгiл ол өз орнын ауыстырып, өзiн-өзi жылжытуы керек:
  - Уайымдамаңыз, Маргарита апа, қазiрдiң өзiнде жүзден аз жау бар. Бiз қалай болғанда да жеңемiз!
  - Жетпiске жетпесе де "қатты сыпыруды" бастап жатырмын! - деп аю-комсомол тұмсығын қағып жiбердi.
  - Машина бөлмесiне өтiңiз, жау қазандықтарды жарып жiберiп, кеменi су басуға тырысуы мүмкiн! - Қазiр қызыл шашты Аврораның алаңдағаны анық. Бiрақ, әрине, ол одан да жаман атпады, керiсiнше, ол оны тот басқан, зiмбiрмен тазартады. Ал оның жойылу сүйiсу қаны - бөшкелерi бар ванналар!
  - Кәне! Бұрандалар арқылы! Маргарита өзiнiң сүйiктi мультфильмiндегi фразаны айтты. Дәлiрек айтқанда, нацистiк шындықты аяусыз бұрмалаған осы мультфильм. - Өлген денелер!
  Комсомол қыз дәлiзде жойылудың құйынындай жүрдi. Мiне, бөлiмдер, титан есiктер, болат қалқалар. Оның артында зомби бар. Жасырынбайды, мiне, кезек келедi. М-18 мылтығы, калибрлi 7,45. Ол дәл жүректiң дәл алдына тиедi. Зомби қылмыскер құлады, ол құлады, бiрақ кейiн секiредi. Гранатаны лақтырады.
  - Ал, сен және тынымсыз мачо. Маргарет таң қалады.
  Мiне, бiр комсомол қыз машина бөлмесiнiң есiгiн қағады. Бумеранг дискiсiн шығарды, бiрнеше адамды кесiп тастады. Қалғанын ол қанжарды сермеумен аяқтады. Жапондық ерекшелiктерi бар жойғыш ұшағы қалың буға түстi. Оның тұмсығы бiрден күйiп кеттi, есеңгiреп есiн жоғалтты, мүмкiн, арықтап та кеттi.
  - Тазалық жақсы жүрiп жатыр! - Маргаритаға хабарлады.
  -Мен де қателеспеймiн! - Жауаптар, қуанған Аврора. Жоғарыдан ұзақ пулеметтiң, сосын тағы екеуiнiң даусы естiлдi. Қарсыластың аузын жабуға мәжбүрлеп, комсомол қыз атып жатыр.
  - Жан-жақтан жарып өту. Сiз Annihilation ойынында жүрген сияқтысыз. - деп отты шайтан үрледi.
  -Мен де көшiп жатырмын. Бiрнеше мәйiт көрiнедi. Дегенмен, негiзгi қарсыластар қазiрдiң өзiнде тынышталды. Маргарет хабарлады.
  Гранаттың сынығы, жараланған Дмитрий. Арқасынан ұшып өтiп тесiп өттi. Тұтқын Баранов ернiне саусағын ғана басып:
  - Айқайлама, бұл маған зиян тигiзбейдi.
  - Ыстықта апайдан озып кетпе!- дедi Маргарита оң көзiн жұлып.
  - Мен тыңдап отырмын! - Бiрақ зомби мүлдем керiсiнше әрекет еттi.
  Маргарита дәлiзден өттi, тағы да жарылыс болды, бiреудiң тырнақ суырылып жатқандай созылған айқайы, ауыр граната жарылды.
  Жалаңаяқ Аврора қашқындарды өлтiрiп, бiр, екiншiсi, үшiншi кабинаға кiрдi. Төртiншiсiнде ғана олар оны отқа күйдiргiсi келдi, бiрақ комсомол қыз олардан озып, жауларды мәңгiлiкке тыныштандыруға мәжбүр еттi.
  - Барған сайын азайып барады, бiрақ кейбiреулерi қойма маңындағы камераға тығылды. Аврора айқайлайды. - Граната лақтыру қауiптi, бiттi.
  - Мына иiс, науаның капитанының дауысына елiктеңiз. - деп кеңес бердi Мирабела Коршунова. Олар сiзге оны ашады, содан кейiн оны мұқият кесiп тастаңыз. Стингтер батып кетпеуi керек. Мен қазiр қозғалтқыштың артында бумерангпен жүрмiн. Гранаттың сынығы қатты Диманы жаралады. Арқасынан ұшып өтiп тесiп өттi. Тұтқын Баранов ернiне саусағын ғана басып:
  ng, мен тағы үшеуiн түсiрдiм.
  Қатты Аврора шынымен алаңдаушылықпен айқайлады:
  - Жарайсың, жақында тiкұшақтар пайда болады, одан да жаман болады.
  Жауап ретiнде айқай:
  - Сен бiлмейтiн сияқтысың!
  & Flame Devil Terminator келiстi:
  - Бiлемiн, үмiт жанды жылытады!
  МЭ-198 жеңiл және дыбыс гранаталары Аврораға қарай ұшты. Комсомол қыз оларды денесiмен тойтарып, қарсы алды. Алты тастың алаңы резеңкедей жұмыс iстеп, гранаталарды қайтарды. Қайтадан мәйiттер ұшып жатыр, санаудан да шаршадым.
  Комсомол қыз бұрышты айналып жүгiрiп, жатып алып, оқ атып, арт жағынан кiрмек болғандарды шаба жөнелдi. Жануарлардың костюмiнде бiр тип пайда болды, бiрақ оны ессiз Аврора күтiп тұрды және бiр рет ол Янки солдатынан құлаған гранатометпен ұшып кеттi. Түсiрiлiм өте күштi және ең осал жерде - визор. Басының еденi ұшып, сауытында шырылдаған үлкен металл массасы опырылып түстi.
  -Тамақ iшу керек! - деп мазақ еттi Аврора тазы.
  Ендi комсомол қыз қоймаға жақындап, командирдiң даусына елiктеп:
  -Мен жараландым! Моджахедтер менiң артымнан! Бұл тапсырысты енгiзiңiз.
  Ал, кiм бағынбауға батылы барады. Комсомол қыз төбеге секiрiп, өзiн қорғап, есiктiң басынан оқ атып, үрейi ұшқан он тоғыз жауынгердiң басын қағып өлтiрдi.
  - Ең қауiптi жердi тазартудың бiрiншi кезеңi аяқталды. - деп жариялады комсомол қыз.
  Маргаританың жанында жарылыс болды, ол саңылауға секiрдi. Бұл жерде трюмде қатты жанып жатқан металдың иiсi шығып, жарылғыш заттарды теседi. Басқа бiреу "жыртуға" тырысады және тесiлiп құлады. Соқыр екi жiгiт қолдарын көтерiп, ағылшынша айқайлайды:
  - Атпаңдар! Бас тартайық! Женева конвенциясының атынан бiздi құтқарыңыз.
  Ең мейiрiмдi Маргарита Коршунова қарусыздарды өлтiре алмады, сондықтан ол қарапайым саусақтарын басу арқылы оларды өшiрдi. Аю жауынгерiнiң дауысы өкiнiшпен естiлдi:
  Бiз әлi де сондай жас жiгiтпiз. Бұл НАТО әскерi сiзге не үшiн керек? Құдай сақтасын, арандатушылық ұйымдастырсаң, бiз сенi котят сияқты еземiз. Қызғылт сары Аврора деп айтыңыз, бiз тазалауды аяқтадық.
  - Жау жасырынып қалуы мүмкiн. Мазасыз тынысты тыңдап, ұстап көрiңiз, бiздiң хош иiсiмiз керемет! - деп қызыл шашты қаһары әдейi қатты ырылдады.
  - Иә, мен сасық иiстi сездiм. Мәйiттер ыдырай бастайды, сонда қабiлеттер бiзге қарсы ойнайды! - Мирабела сөйледi, бiрақ қатты жылады.
  Комсомол қыздар кабиналардың жанынан сырғып өттi. Аврора әсiресе жылдам жүгiрдi. Мiне, адреналиннiң иiсi, мiне, үш жаңа жауынгер. Дайындалды, буксирде қатып қалды.
  - Бұл маңызды емес.- Жауап ретiнде РПГ-дан оқ естiлдi. Снаряд ұшып өттi, бiрақ құрыш тақтасының бiр бөлiгiн тесiп өттi. Дегенмен, бұл қуат Т-7-ге қарсы атуға арналған. Комсомол қыз диск-бумерангты соқыр лақтырып жiбердi, бiреудi кесiп тастады, айғай естiлдi. Ол бiр-екi оқпен кiрiп, батылдарды өлтiрдi. Қалғандары айқайлады:
  - Бiз де бас тартамыз!
  Ашуынан Аврора жалаң аяқпен ұрғаны сонша, ол бiрден үшеуiн қағып кеттi.
  - Халықтың жақсылығын бұзыңыз! - деп күрсiндi комсомол-терминатор.
  Тек бiр жас сотталушы аяғынан тұрып қалды.
  Трюмдегi Маргарет а да қарсылыққа тап болды. Жолда ол бiр сарбазды атып түсiрдi, анық жасыл берет. Олар: "Қол - қолға!" деп айқайлады.
  Маргарита айқайлап жауап бердi:
  - Iске сәт! - "Қос тырнақ" әдiсiн орындады. Соның салдарынан жасыл бөрiктiң мойыны сынып қалды.
  Мен гранаталарды алдым, бұл жерде сәл қауiпсiз болды, ондаған сарбаз барлаушылардың ережесiн iс жүзiнде қолдануға тырысты: кез келген жағдайда аман қалу. Алайда Маргарита бұл ойынды өзiнше ұнатты:
  - Жарайды, солай талап етсең. Бейсболға барайық, сiздiң сүйiктi американдық, құмыраның рөлi.
  - Қаласаң, мен олардың ойнағанын көремiн! Қызыл шашты Аврора күлдi.
  - Қарсы емес! Аққұба киллер одан да қатты күлдi.
  - Мен дәлiзбен жүрдiм, әлi тазаланбаған кабиналар бар. - Комсомол қыз қозғалып үлгердi, қысқа дүмпулер естiлдi, олар соңғы болды. Қорықпайтын Аврора кеудесiн мақтанышпен үрлеп, өзiн жасырмады.
  - Мен терминатор робот сияқтымын. - Тек менде тiптi ойықтар да қалмайды.
  Комсомол қыз баспалдақпен үнсiз түстi. Инфрақызыл шағылыстырғыш қосылды. Мен кабиналарды тексердiм. Олар әлi қозғалатын сияқты. Жүйрiк Аврора мәйiттердiң үстiнен басып өтiп, қанқұйлы немесе ниндзя сияқты секiрдi. Ол оқ-дәрiнi ысырап еткiсi келмедi, ол жай ғана кабинаға ұшып кеттi. Ол қанжармен жүрдi, ал жаулар үнсiз қалды. Содан кейiн келесi, ұқсас тактикаға.
  Маргарита да гранаталарды қисық доғаға лақтырып, уақытты босқа өткiзбейдi. Бiр жарылыс, содан кейiн екiншiсi. Сынықтарға ұшыраған сарбаз дәлiзден жүгiрiп шығып, бумеранг дискiне тап болды.
  - Ал мынау да сонда! Маргарет таң қалды. - Сiз қалайша ащы дәмдi жақсы көресiз.
  Оның алдында әлi де жiгерленбеген зомбилер жарқ еттi. Ол израильдiк пулеметтен оқ жаудырды, ол "Армагеддон" деген қорқынышты аты бар, трофейлердiң арасынан алынған көрiнедi. Шамасы, ол бiреудi жатқызды, оқтар бүйiрлерiнен секiрiп, жаңа қан дақтарын қағып кеттi.
  Маргарита зомбиден мәйiттiң иiсiн сездi, ол қаттырақ өлiп жатқаны анық. Мұнда тағы да оқ пен ғұламаның сүйектерiнiң сынықтары құйылады.
  Маргарита дәлiздi айналып жүгiрiп, қолға түскен М-18 ұшағынан оқ жаудырды. Қайта жүктеуге тура келетiнi өкiнiштi. Бiрақ сiз басып алынған гранаталарды пайдалана аласыз. Өзiңiздi аямаңыз. Қыз олардың жалаңаш, бойжеткен аяқтарын саусақтарымен көтерiп, ерекше түрде лақтырады.
  "Лимондар" ұшып жатыр, iшектердi айналдырады. Мәйiттер көрiнiп, бәрi тыныш. Тiрi қалмауы керек.
  Олар тынышталған сияқты. - дейдi комсомол қыз.
  Agile Aurora растайды:
  - Жолдамын. - Терминатор барлаушы тағы бiр топпен айналысты. Ендi мәлiметтер қалды. Қоянды аулап жүрген түлкiдей, сол жақтағы соңғы есiкке қарай жүгiредi. Ол тiптi ән айтты:
  - Менiң шәкiрттерiмде қорқынышты түс билейдi, сiз болат соққыдан жаншып кетесiз! Мен Рэмбоның жұмыртқасын атып, сүйектерiн ұнтақтаймын! Мен барлығын таң қалдырамын!
  Сол жерден дәлiзге граната ұшып шығады. Жауыз Аврора оны кетiп бара жатқанда құлатады. Жарылыс, фрагменттер ұшады. Тағы бiреуi қабырғаға соғылып, қолмен басқарылып керi ұшып кеттi.
  Ашылуда шуылдады. Айқайлар естiледi. Комсомол қыз кабинаға қарады. Офицер iшегiн жинауға тырысады. Қорқынышты сурет.
  Иә, өзiңдi жазаладың. - Ақырын Аврора мейiрiмдiлiк сезiмiмен аяқталды. - Жалпы, менiң ойымша, гранаталар эстетикалық тұрғыдан ұнамайды. Дегенмен, бұл қарапайым жұдырықтан гөрi жақсы. Соңғы кабина тазартылды! Қалайсың, Маргарита?
  - Тұтқынды сүйреп! - дедi комсомол қыз. - Бәрi бiткен сияқты.
  Аврора оған радио арқылы қоңырау жiбердi:
  - Тыңдашы менi Дон Кихот. Бiз операцияны жаңа ғана аяқтадық, бәрi тазартылды, бiз команданың қондырылуын жүзеге асыра аламыз.
  - Миниатюралық сүңгуiр қайық жолға шықты. Бiрақ Blink тiкұшақтарымен айналысуды ұмытпаңыз. - Металл, кескiш дауыс сияқты.
  - Әрине, бiз оларды күтiп отырмыз. - қызыл шашты аңды аяқтады.
  Үш "Сачков" шынымен де жақындап қалды. Маргарита мен Аврора РПГ - "суперкобра", жиырма тоғыз және алты RPG аналогын алды. Үш граната атқыш дайындалды. Қарсыластың қашықтықты жауып, жылдамдықты бәсеңдетуi маңызды. Ең алдымен, "Желi" әлемдегi ең жақсы армияға шабуыл жасауға батылы барған палубалар мен қарақшыларды тексеру үшiн төмен түсуге тырысады. Желiнiң жетiлдiрiлген нұсқасында күштi қарулар бар, жаман құрыш емес және үш винт бар. Әрбiр зениттiк кешен оны қабылдамайды, сiз термиялық зымырандар қалай қайтарылғанын көре аласыз. RPG айналмалы үстелiне қарсы не жаман? Өзiн-өзi басқармайтын нәрсе. Сондықтан одан шығу қиынырақ. Соған қарамастан, қыздар нысанаға алады, жетекшiнi ескередi.
  Маргарита қайтадан дұға етедi. Өйткенi, жақсылар тiкұшақта. Терi қазiрдiң өзiнде пышақтардың қозғалуын сезiнедi. Желдiң жанасуы жағымды және алаңдатады.
  - Әй, тағы бiр өнер туындысын бұзып жатырмын! Бiр әскери жұбаныш!
  Көңiлдi Аврора күлдi:
  - Барлық өнер туындыларының iшiнде адамдардың жадында берiк сақталып, ең көп көз жасын тудыратын - әскери жауһарлар!
  - Дұрыс! Қанмен жазылған сурет: майдан да жарқын және әлдеқайда баяу өшедi! - амалсыз қатыгездiкке қынжылған Маргарита келiстi. Сондықтан бәрi ескерiледi, сiз түсiре аласыз!
  - Техастағы әдiлдiк орнасын! - Әдеттегiдей Аврора әзiл-қалжыңын жоғалтқан жоқ.
  Снарядтар көлiктердiң iшiн жарып жiбердi. Айналмалы табақтар ұсақ-түйек бөлiктерге бөлiнiп кеттi. От шайтан бiрден екi қолынан оқ атып, үш машинаны да жауып тастады.
  Үзiндiлер өтiп бара жатқан қыздарға тиген жоқ.
  Қара-132 алыстан көрiндi. Аргентинадан сатып алынған ұшақ биiкте ұшты. Олар соқырларға оқ жаудырды, өздерiнiң ессiз ұшуында.
  - Бұл кезектi түсiк. Маргарет байқады. - Ақылдың азаюы.
  Қызыл шашты комсомолшы келiстi:
  - Менiң ойымша, иә! Оларды RPG ойынынан алып тастау қиын болады.
  - Мен бәрiбiр тырысамын! - Маргарита, ендi мейiрiмдiлiктi ұмытып, ашуланды. - Бiрақ жылдам әрекет ету цистерналарына қарсы жасалған тағы бiр ашулы және ұзаққа созылатын гранатомет. - Аққұба аққұба комсомолец әсерлi қару көрсеттi.
  - Немесе "стингтердiң" жақсартылған қасиеттерiн қолданып көрiңiз бе? - деп ұсынды Аврора маржандарынан тiстерiн шығарып.
  -Осындай керексiз нәрселерге жұмсау өкiнiштi! Маргарет тарс еткiздi.
  - Сонда да жетiлдiрiлген демонстрация болады. Бiздiң жiгiттер де бiр қарап алсын. - Аю-терминатор аяғының саусақтары кесiлген қанжарды лақтырып жiбердi, ұшы түтiктiң арғы жағынан сыртқа қарағысы келген қара адамның көзiне дәл қадалады.
  - Онда бiр ғана Стингер, мен гранатометпен өтемiн. - деп жауап бердi жарқын дос.
  -Жарайды, солай iстейiк. Аврора қоймаға қарай жүгiрдi. Бұзылған бұрынғы айып алаңы Дмитрий Баранов немесе тiрi мәйiт олардың жанынан әдейi оқ тигендей өттi. Мүмкiн, соңғы үлгiдегi компьютерлiк құрал-жабдықтардың көмегiмен зомбилер қашықтығына қарамастан көре алатын болды. Iрi калибрлi пулеметтер оқ жаудырды, оқтардың көпшiлiгi өтiп кеттi. Бiрақ сегiз атқыш бар, мыңдаған оқ атылады. Олар зомбидi ұрды, ол құлады! Мүлдем жеңiлген жауынгер сыбырлады:
  Мен өз мiндетiмдi орындадым!
  - Соған ұқсайды! Қайда гүрiлдеген Аврора, егер "сауыт" болмаса, менi баяғыда соғып алар едi. Маргарита артына қарады.
  - Мен мұндамын! - Комсомол қыз "Бамблби" мен "Стингер" гранатометтерiн алып шықты. - Ендi мақсат қой.
  Маргарита қайтадан қаруымен қосылып, жаудың әрбiр қимылын көрдi, стартты жұмсақ басып. Снаряд ұшып жатыр! Бiрақ "Стингер" жұмыс iстедi және ол нысанаға әлдеқайда ертерек жеттi. Америкалық қару жарылып, тiптi жақын маңдағы тiкұшақ керi лақтырылды. Осы күтпеген жағдайдың нәтижесiнде Маргарита жiберiп алды:
  - Қорқынышты! Бұл менiң басымнан бiрiншi рет болып тұр!
  - Траекторияны өзгерттi, ренжiме, комсомол қыз ! - деп сыбырлады өлiп бара жатқан Дмитрий Баранов.
  - Мүмкiн! Бiрақ түйсiгiм менi сәтсiздiкке ұшыратты. - Маргарита ендi жылауға дайын болды.
  - Қайтадан көрiңiз. Аврора жiгерлендiрдi.
  Бiрақ Қара-132, құлаған әрiптесiнiң фрагменттерiнен зақым алған көрiнедi, бүйiрiне өтiп, төмендей бастады. Маргарита күйзелiспен абдырап:
  "Мүмкiн, әзiрге осы жеткiлiктi шығар!"
  Жақсы iсi бар қызыл қаншық:
  - Жарайды, Стингерлердi түсiру уақыты келдi. Жол анық.
  Оның сөздерiмен бiр уақытта сүңгуiр қайық шықты. Кiшкентай, бiрақ өте көлемдi, электронды костюмдегi төрт жауынгер катапульт сияқты секiрдi. Маргарита оларға қарады: олар брондалған костюмдер киген, бiрақ бұрынғы модельдер сияқты ебедейсiз көрiнбейдi.
  - "Стингтердi" тиеймiз бе? - деп сұрады Ломоносов пен Стенка Разиннiң шөбересi.
  - Қойма ашық! - деп жауап бердi қызыл шашты Аврора. - Саған берейiк!
  . Љ10 ТАРАУ
  Десантшылардың командирi полковник салқын түрде:
  - Ендеше, тез жүктеп алайық та, мына айлалы қарумен күресiп көрейiк.
  Палубада комсомол қыз жүрдi, немiстiң G-5 мылтығы жатыр. Жақын жерде тағы бiр гранатомет бар. Германияға тән, ол өте жоғары сапалы, мүмкiн M-18-ден де жақсырақ немесе кез келген жағдайда сенiмдiрек. Ең соңғы заманауи модель MG-8, сонымен қатар немiс, жараланды, бiрақ зерттеушiлер үшiн ерекше қызығушылық тудырмайды.
  Стингерлер ұзартылған контейнерлерде сақталды, мұқият орналастырылды, бекiтiлдi және гидролизденген жастықшаны пайдаланып, соққыға қарсы торлармен толтырылды. Оларды бөлiп алып, бiрiктiрдi. Комсомол қыздар өздерiнiң сауытты жiгiттерiне белсендi түрде көмектестi. Табылғандардың бiрi күтпеген RPG-49, соңғы үлгi болды.
  - Бiр қызығы, бiз бұлай экспорттамағанбыз. - Операцияға жауапты полковник байқады. Содан кейiн ол қыздарға бұрылып, ынтамен жауап бердi:
  - Ешбiр экшн фильмiнде сiз сияқты әйелдердi кездестiре алмайсыз. Жүздеген мәйiт және үлкен кеменi басып алу. Жақында сiздiң тақырыпта фильм түсiрiледi деп ойлаймын. - Және күн күркiредi. - Олар Маргарита мен Аврораны аймақты жасырады деп атайды!
  Шынында да, мұнда не жоқ;
  Сондай-ақ жақсартылған OG және PG үлгiлерi, қуатты жарылғыш заттары бар модельдер болды. Атап айтқанда, PG төрт түрлi қышқылды және электр индукциясын қолданды, бұл жарылғыш толқынды шығаруға мүмкiндiк бердi, көп қабатты белсендi броньды антикумулятивтi экранмен бiрге тар бағытта жарып жiбердi (Ал Маргарита мұндай фантастиканы қайдан оқыды? ). Бiраз қымбатырақ, бiрақ тиiмдi.
  - "Першинг" әлдеқашан ескiрген. - Мен Ломоносов пен Коршуновтың жалған естелiгiн оятқан қызын байқадым. - Неғұрлым жетiлдiрiлген Пауэлл танктерi қызметте пайда болды, олардың тек екi экипаж мүшесi бар және олар жатып орналасқан. Бiздiң кеңестiк ИС-10-ға өте ұқсас, тек құрышы сәл қалыңырақ. Бұл түсiру жақсы болды.
  - Зонада барлығын ұстау мүмкiн емес. Бiз Антарктида үшiн аздап аламыз. - деп әзiлдедi ол Аврораның тiсiмен күн сәулесiн жiберiп. Бiз аяздан қорықпаймыз.
  - Мен оны бiлемiн! Маргарита iнжу тiстерiн одан сайын жарқыратып жiбердi.
  Әңгiмелесу барысында "Стингерлер" түсiрiп алды. Олардың дәл жүз бесi болды. Бесеуi Ресейге жетуi керек едi, ал қалғандары өңделгеннен кейiн лаңкестерге тапсырылды.
  Комсомол қыздар полковниктен:
  -Тастар қайда?
  Арнайы жасақтың тәжiрибелi жауынгерi аруларға орынды түсiндiрдi:
  - Мәселе мынада, олар Кеңестiк Ресейге апарса, тез арада қасиетiнен айырылады және қашан қалпына келтiрiлетiнi белгiсiз.
  - Әрине! - Комсомол аюлары растады.
  Полковник Юрий (мұнда Маргарита оның Петухов деген күлкiлi тегi бар екенiн есiне алды!), Солоновый нұсқасын ұсынды:
  "Олай болса, олар сiзбен бiраз уақыт тұрсын. Тек түрiк сұлтанына жетi емес, алтауын бер. Бәрiбiр ол қару-жарақ күшейткiштерi мен стингерлерiн пайдалана алмайды және лаңкестердiң сiзге деген сенiмi артады.
  Жалынды шайтан, әрине, бұл ұсыныспен келiстi:
  - Сөзсiз. Ал қандай тас қалдыру керек?
  Полковник биiк маңдайын әжiм еттi, әжiмдер теңiз толқынындай ай сәулесiнде дiрiлдеп, кейiн тегiстелдi. Алайда ол шешiм қабылдады:
  - Радиацияны жұтатын адам сiзге қажет болуы мүмкiн. Ал қалған алтауы түрiк сұлтаны бiткен соң бiзге қайтады. Полковник қолының шетiн тамағынан жүгiрттi.
  Ендi Маргарита қызығушылық тудырды:
  - Стингерлердi қайта жасау қанша уақытты алады?
  - деп сенiмдi түрде айтты полковник етiгiнiң түктi бетiн аймақтың сарғыш-қызғылт-сары шөбiне ысқылап.
  - Көп емес, бiз мұны арнайы робот-конструкторлармен жасаймыз. Және ол жұдырығын сiлтедi. Бiр немесе бiр жарым сағатта жасаймыз! Бiз сiзге хабарлаймыз.
  Орнынан секiрiп, Аврора тiстерiн шымырлатып күлдi:
  - Жақсы, бiрақ бiздiң тапсырма ше?
  SWAT командирi былай дедi:
  - Жолыңдағылардың бәрiн өлтiрiп, қалаға бар! Осылайша сiз американдық "Constancy" тобын әлсiретiп, көбiрек шу шығарасыз. Иә, түрiк сұлтаны сiзге риза болады.
  - Бұл қисынды ма? - Екi комсомол да идеяларға анық күмәнданды.
  Арнайы жасақтың полковнигi қатты күлдi.
  - Бiз логикалық есептедiк! Сондықтан аң аулау үшiн юбкадағы ресейлiк Рембо.
  - Жарайды, әзiрге жаулардың назарын сенен айырамыз деп ойлаймын. Аврораның көздерi сау емес жарқылмен жанып кеттi.
  - Саған оқ-дәрi керек пе? - деп сұрады жауынгер полковник.
  Екеуi де келiскендей бас изедi.
  - Екеуiне мыңнан аспағанымызбен, зияны жоқ.
  Дiни қызметкерлердiң үлгiсiндегi полковник дiрiлдеп сөйледi.
  - Бергеннiң қолы қалмайды! Уайымдамаңыз, URSH бюджетi айтарлықтай өстi.
  - Бiрақ бұл әскерилер немесе зейнеткерлер, әлеуметтiк сала қызметкерлерi қосымша ақша алмайды деген сөз! Маргарита бетiн бұртиды.
  Полковниктiң өзi ыңғайсызданып, абдырап:
  - Мұнай таусылғанша бiзге қауiп төндiрмейдi. Сiз американдықтардың тастарын жеңгенiңiз өте жақсы. Кiм бiледi, арзан мұнай алып, табысымызға керi әсерiн тигiздi. Мұнда бiз сондай орасан зор жаулаулар мен платформаларды игердiк, олар отынды жерден тiкелей сорып алады. - Полковник погондардағы жұлдыздарды жарқыратты.
  - Бюджет кiрiсiнiң басым бөлiгiн мұнай мен газ құрайтын мемлекеттi дамыған деп айту мүмкiн емес. - Маргарита Корушнова қатал үнмен байқады. - Азаматтық салада ғылымды алға жылжыту керек, әйтпесе бәрi милитаризмге кетедi.
  Қыздар сендер осылай iстейсiңдер. Бiз қазiрдiң өзiнде жаңа супермендердi өсiрiп жатырмыз. Ол талшықпен немесе тiптi сұйық металдармен бiрiктiрiлуi мүмкiн. Полковник тiсi ауырғандай мырс еттi. Сағызды шығарып аузына тықты. Көрiнiс елең еткiздi.
  - Сосын "Құдайдың азғыруы" немесе "Құдiретi күштi Құдайдан да күштi" деген басқа атаудағыдай! көп теогиперплазма Жаратушыға ұқсайды! Маргарет байқады.
  Командир абыржып көзiн жұмып алды.
  - Мен мұндай романды оқымадым, бiрақ теогиперплазма деген не?
  Екi қыз да бiр уақытта:
  - Болашақ энергиясы! Жюль Верннiң электр тогы қандай болды материяның түбегейлi жаңа түрлерi болды.
  Дегенмен, сөйлесуге уақытымыз аз. - дедi комсомол қыз қайыққа "шашқандарды" түсiрiп.
  - "Құдайдың азғыруын" оқу керек. - дедi полковник ерiксiз дiрiлдеп.
  - Жауынгерлiк стратегия үшiн өте пайдалы. Аврора байқады. - Жалпы, АҚШ пен Англияға қарсы жүргiзген үшiншi дүниежүзiлiк соғысымыздың бiлiксiз жүргiзiлгенi сонша, одан сатқындықтың иiсi анық сезiледi.
  - Мойында, солай болды! Бiздiң генералдар стратегия мен тактиканың қарапайым негiздерiн де бiлмейтiндей ақымақ емес. - деп атап өттi полковник.
  Нелiктен ешкiм қамауға алынбады? Қатты Аврора жұдырығын қатты шайқады.
  Полковник абыржып күбiрледi:
  - Ешқандай саяси тәртiп болған жоқ, оның үстiне олар прецедент жасағысы келмедi, өте ықпалды адамдар зардап шегуi мүмкiн.
  - Әдептi адам әдiлдiктi отбасы мен достық қарым-қатынастан жоғары қояды! Дұшпандар мен достардың заңы күйеу мен әйелге бiрдей болуы керек! Түрлi заңдардың болуы әдiлдiктi жезөкшеге айналдырады! - дедi Маргарита өктем үнмен.
  Полковник шынымен таң қалды:
  - Уау, немiс Екатеринаны көрiп тұрмын. Сiз әдiлдiктi қалайсыз!
  - Мен шындықты, тәртiптi және, әрине, еркiндiктi қалаймын! - дедi Маргарита айқайлап.
  -Қандай партия? Полковник таң қалды.
  - Қазiргiден жоқ! - Михаил Ломоносов пен Стенка Разиннiң жас шөбересi қосылды. Ол атын жамылды. - Ол интеллектуалды жастар басым жаңа қозғалысқа айналуы керек. Ал ең алдымен экономиканың шикiзаттық бағыттылығымен күресу қажет. Гитлерге ұрысу әдеттегiдей, бiрақ оның тұсында өнеркәсiп, атап айтқанда машина жасау нөлден үлкен секiрiс жасады. Ешқандай мұнай долларсыз елдi модернизациялауға қол жеткiздi. Өкiнiшке орай, Штах кезiнде шикiзат экспортына және халық тұтынатын тауарлар, азық-түлiк импортына бәс тiккен. Өкiнiшке орай, бұл саясат күнi бүгiнге дейiн жалғасып келедi. Мен ғалымдарды елдегi ең бай адамдар етер едiм. Олигарх профессорлар ерекшелiк емес, ереже болар едi. Сонымен қатар, жоғары бiлiм тек тегiн емес, мiндеттi болуы керек, кәсiпорын директорының диссертациясы болуы керек, оны пара беруге болмайтын компьютерге тапсыру керек. Жалпы, бiз жастардың интеллектуалдық деңгейiн айтарлықтай көтеретiн боламыз, бұл принцип үстемдiк етпеуi үшiн: сатып алу және сату!
  - Иә, жоғары бiлiмi барлардың көбi жеңiл нан iздейдi, сауда саласына жүк артылғаны анық. - дедi полковник күрсiнiп, одан бетер мұңайып қосты. - Ғылым саласы жоғары бағаланбайды.
  Қару-жарақ тез толтырылды. Комсомол қыздар бiр уақытта жұмыс iстеп, бiр мезгiлде сөйлестi:
  - Менiң ойымша, бiзге нарықтық экономикалар үшiн неғұрлым қатаң шектеулер қажет және. - Әңгiмеге ақылды Аврора кiрдi. - Мұндай аса бай болмас па едi. Содан кейiн еврей тамыры бар бiр ресейлiк олигархтың байлығы бiрден Қытайдағы ең байлардың екi жүзiне жетедi.
  Полковник қазiрдiң өзiнде ашуланшақ болды, бiрақ сонымен бiрге ол сирек ұстамдылық танытты:
  - Дұрыс, тiптi миллиардерлердiң көпшiлiгi славян ұлты емес. Бiз соны ойлап, соларды шымшуға тырысамыз.
  - Әлсiз шымшу! Иә, мұнда мұқият арамшөптер қажет. Маргарет қарсылық бiлдiрдi. - Ендеше, барлық "Стингер-крекер" жауды жеңетiн кез келдi.
  Жағада олар шабуыл туралы бiлетiн және янкилер күш жинап жатыр. Тiкұшақтардың өлiмi жауды көрсеттi, олар өте күштi, ал американдықтар тозаққа басын жұлып алатындай ұлт емес. Олар мiндеттi түрде соққы беруге дайын болды. Сонымен қатар, "тұрақтылық" тобы өз бөлiмшелерiн тартып жатты.
  Бұл жағдайда сiз өзiңiзге шабуыл жасауыңыз керек. Сонда артықшылық болады. Дәл осылай жүру немесе айналма маневр жасау. Маргарита Коршунова ұсынды:
  - Тура портқа барайық, олардың бәрiн сонда өлтiрейiк!
  - Жаман ой емес, бiрақ бiрден қанжардың астында қалуыңыз мүмкiн. Мен жұмсақ нұсқасын ұсынамын. Жылдам айналма жол, орман жағынан кiру. - Аврора жалаңаш саусақтарымен шеңбер жасап, содан кейiн бесбұрышты қайта шығарды.
  - Уақытты босқа өткiзуге тұрарлық па!? - Ғалым Маргаританың даусынан скептицизм естiлдi.
  - Қысқы түн өте ұзақ. Аврора қарсылық бiлдiрдi. "Оған қоса, жау бiздiң екеумiз ғана екенiмiздi бiлмеуi керек. Шабуыл да құрлық жағынан келе жатыр деген елес туғызу керек, оларға қарсы үлкен күштер бар сияқты.
  - Бұл жолы мен сенiмен келiсемiн, кеттiк! - Маргарита дереу жүзу мекемесiн жауынгерлiк әзiрлiкке әкелдi.
  Комсомол қыздар үрлемелi қайықпен үлкен жылдамдықпен қозғалды. Виртуалды бақылау және радар үшiн әлi де көрiнбейтiн сарбаздар.
  Ауаны кесiп өтiп, олар бiрнеше кемелердi айналып өтiп, ғимараттардан өтiп, еркiн суларға тап болды. Жолда оларды мутантты акулалар күтiп алды, бiрақ Анакондадан айырмашылығы комсомол қыздары қанның иiсiн сезбедi. Сондықтан олар шабуыл жасауға тырыспады. Сонымен қатар, Аврора жалаң саусақтары бар диск бумерангты iске қосты:
  - Оларға жаңа мақсат берсiн.
  Акуланы жарақаттап, ол оның денесiнен қан фонтанын қағып тастады. Жануар дiрiлдеп, оның серiктерi бiрден тартылатын жақтарымен және мамонттардың тiстерiмен қағып кеттi. Бұл қорқынышты көрiндi, құбыжық аңдар досын бағанға қадады, ол жауап ретiнде тiспен қағып, ұрды. Бетiне жасыл, майлы қан таралады. Жыртқыштар шайқасқа кiрiп, мүгедектердiң саны өстi, олар өз кезегiнде басқалармен аяқталды.
  - Уау, Маргарет ! Бiрақ олармен күресу оңай. Ол алды, бiреуiн жаралады, ал қалғандары өздерiн жаралайды. - Аврора қатты шашыранды да, оның жалаң аяқтарын таптады.
  - Көрдiңiз бе, шайтанның адамгершiлiгi рөл атқарады. Жақыныңды жек көрудi және әлсiздердi аяқтауға деген ұмтылысты уағыздаудың қажетi жоқ. Ақшақар Терминатор көз қысты.
  Бiз әлсiздермен күрескен жоқпыз. - дедi өте мақтанышпен изумруд көздерi жарқыраған Аврора. - Екеумiзге қарсы төрт жүз сексен болды, алда кемiнде екi мыңдай шайқас бар, оның үш жүз елуiнде Ирак, Ауғанстан, Сомали арқылы өткен арнайы жасақ таңдалды. Ал басқа жауынгерлердiң тәжiрибесi жоқ емес.
  - Күштi қарсылас тән мен ерiк-жiгердi шымырлатады, күштi етедi - әлсiз жанды бұзады және тәндi әлсiретедi, сiздi әлсiретедi! Сондықтан қиын жол әлдеқайда оңай жеңiс бередi! - дедi дана Маргарита.
  Комсомол қыздың портын айналып өтiп, каналға бардық. Бұл порттан алыс емес едi, тiптi кемелердiң гуiлдегенi де естiледi. Барлаушы жауынгерлер каналда болды. Бұл өте ұзақ және таңқаларлықтай айналды. Жолда комсомол қыздар аномалияға тап бола жаздады. Ол ауаны мөлдiр бұлақтай қисық еттi. Жәндiктер оған ұшып, жарқын уылдырықпен жанды. Соған қарамастан ол қанатты тiршiлiк иелерiн қызықтырды.
  - Бұл шыбындарды жоюшы сияқты нәрсе. - Аврора жалаңаш өкшесiн жарқыратып, назар аударды.
  - Мүмкiн, қандай да бiр радиация жәндiктердi тартады. Мен терiмен ауаның ультрадыбыстық тербелiстерiн сезiнемiн. - Маргарита тiптi қорқақтай дiрiлдеп қалды.
  - Бiз үшiн жаңа мәселе! Жалпы алғанда, аймақтың бұл оғаш табиғаты жүрек соғысына әкелуi мүмкiн. - Жалынды Аврора дауысында ирония естiлдi.
  -Сен екеумiздiң жүрегiмiз екi, сондықтан бiрден өлмеймiз! - Маргарита көңiлдi болып кеттi.- Адам болмағаның жақсы ғой.
  Жалындаған шайтан бұған айқайлады:
  -Келiсемiн! Содан кейiн ол пеште тұрар едi, тiптi жүктi болды!
  Соған қарамастан, қыздар тоқтап, тырнақтардан итерiп, артқа қарай тепкiлеп, бiрнеше рет шетке жылжуға мәжбүр болды.
  Бiр аномалияның артында бiрден екiншiсi пайда болды, бұл жолы сопақша үзiк-үзiк. Мұның бәрi қозғалысты қиындатты. Соған қарамастан, олар өтiп кеттi, олардың алдында ағынның түрi көрiндi.
  Оған көтерiлу қиын, қарсы қозғалыс бар, бiрақ ешқандай ауытқулар жоқ. Аяз басқан шөпте жалаңаш iздер қалады.
  Одан кетер алдында комсомол қыздар тоқтады. Бiрнеше "қырыққабаттың" басы қалай жүгiргенiн көруге болады. Мутанттық өсiмдiктер бiр-бiрiнен айырмашылығы жоқ дерлiк қыздарды көрмедi, олардың екеуi етiкке (Аю жауынгерлерi иiсiн жасыру үшiн жаңа ғана аяқ киiмдерiн киiп алған) сүрiндi, бiрақ олардың жеуге болмайтындығына сенiмдi болған сияқты, олар артта қалды .
  - Бiзге сәл алға қарай жүзу керек! - дедi Аврораның аңдыған күлкiсiн шығарып. - Бiз қайықты сонда жасырамыз.
  - Оны өзiңiзбен бiрге алып жүру оңай емес! - дедi Маргарита Коршунова.
  Дизайнерлер үшiн реактивтi қозғалтқышты дыбыссыз ету оңай жұмыс емес, бiрақ балық бiрдей принциптi пайдаланады және бiрiншi дәрежелi аңшы.
  Кездейсоқ адам оны басып алмас үшiн жасырынатын орын табу оңай емес. Бұл жерде қауiптi аңның ұясы өте қолайлы. Мысалы, құндыз егеуқұйрық. Жануар қауiптi, оны өлтiру қиын және жабайы қабанның өлшемi. Жүн таразы емес, кәдiмгi бөбек өз ұясына жабыспайды. Әсiресе түнде. Сонымен, қыздар қалтаға ұқсайтын үрлемелi қайықты жасырып, ойға келдi. Жоғарыдан судың үстiнде бұталар iлiнетiн жерде. Дәл сол жерде қыздар бұтаның бұтақтарымен жасырынған қазыналарын қалдырды.
  - Жақсы жасырылған ба? - деп сұрады Маргарита жолда жаттығулар жасап.
  - Таң атқанша жатып, таң атқанша жуынамыз! Ашуланған Аврора өкшесiмен тасты түзетiп алды.
  - Ал егер егеуқұйрық егеуқұйрық болса! - Әжiмдi жауынгер-комсомолец.
  - Атайық! Оның терiсi аллигаторға қарағанда күштi және жоғары бағаланады. Аврора жас баладай изумруд көздi жымиды.
  - Сатайық! Бетпердемiздi өзгертейiк, бiздi ешкiм танымайды! - Маргарита Корушнова арандатушылықпен тiлiн көрсеттi.
  Аврора айқайлады.
  - ЖАРАЙДЫ МА!
  Қыздар сәл артқа шегiндi, өйткенi егеуқұйрықтың өзi пайда болды. Олар аңды әзiрге тiрi қалдыруға бел буып, қатып қалды. Бiр жағынан олар бiр отбасын өлтiрген, бiрақ тордан құс шығарған қарақшыға ұқсайтын. Егеуқұйрық егеуқұйрық қыздардың дерлiк анықталмайтын иiсiн ұстай алмады, сонымен қатар ол тоқ болды, өлексенiң дәмiн татып, төсекке кеттi.
  Оның әдеттен тыс қорылдауы орташа скрипкашының шырылдауына ұқсайды.
  Комсомол қыздары тез қозғалуға тырысты, сонымен бiрге оларды ешкiм көрмедi, қозғалыс соншалықты жасырын болды. Олар тiптi етiктерiн де шештi.
  Жалаңаяқ Аврора досынан ақпарат алу үшiн емес, тек шиеленiстi жеңiлдету үшiн сұрады:
  - Ал, айналма жол қалай сәттi өтедi?
  Маргарита уайымсыз жауап бердi:
  - Аномалияға тап болмасақ.
  Жалынды шайтан саусағын ернiне апарып:
  - Мiне, осындай бiр сұмдық.
  Жер астынан алынған аномалия iнжу-маржаны. Ол тiптi топырақты қопсытып жiбердi. Үлкен мең сияқты, құм, саз, шөп. Май сияқты шырышты нәрсенi итерiп жiбердi. Соққылай бастағаннан кейiн.
  - Бұл жиiркенiштi! - дедi жалынды Аврора. Бұл екi шошқаның сүйiсiп жатқаны сияқты.
  Аномалия оларды естiп, мазасызданып, қыздарға қарай жылжыды.
  -Бүйiрлерге барайық! - деп бұйырды Маргарита.
  Agile Aurora түсiнбедi:
  -Ал неге олай?
  Ақшақар Терминатор күлдi.
  - Екi қоянды қууға мәжбүр етейiк!
  Комсомол қыз тiлiн көрсетiп, онымен араны ұстап, шайнап жiбердi, мұндай ұсынысқа қызық болды. Барлаушылар тарап кеттi, аномалия қатып қалды. Аздап дiрiлдеп, құлай бастады, майдың шалшық арасынан кiшкене жалын өттi. Алайда жанған бойда ол да тез сөнiп қалды.
  - Бұл Пиромания емес! - Мен жалаңаяқ Аврораның көзiн қысып тұрғанын байқадым және дереу артқа бұрылып, секiрдiм.
  - Иә, Пиромания аномалиясы апатқа әкелуi мүмкiн! Маргарет келiстi. - Ендi тезiрек алға, сондықтан бiз уақытты жоғалтып жатырмыз.
  Комсомол қыздары бүршiктердегi қалың бұталардың, ағаштардың, бiр-бiрiмен бiте қайнасып жатқан мутантты лианалардың арасына тереңдей кiрген бойда, оларды өтпейтiн қараңғылық қоршап алды. Ағаштардың қабығы ғана жарқырап, пейзажға қорқынышты, басқа дүниелiк сезiм сыйлады. Дегенмен, қыздарға түнгi көру монокулярлары қажет емес, бұл әлсiздерге, тәуелсiз шешiм қабылдауға қабiлетсiз және қараңғыда көретiн адамдарға арналған. Аврора ағашты соғып кете жаздады, радиоактивтi артқы жарық қашықтықты елес еттi, жиi қашықтықты алдайды.
  - Шайтан Алғыр! - Жалынды шайтан арамды өте орынды айтқан. Аномалия жоқ сияқты, бiрақ жарық иiлген.
  - Бұл фосген мен фосфор! - дедi Маргарита және әдемi мойнын бұрап. Өйткенi, олар ауаның параметрлерiн жиi өзгертедi.
  - Ендеше, мұны ескеру керек! - Қызыл Аврора нашар жасырылған ирониямен келiстi.
  Жауынгер қолын ауамен сiлтедi.
  - Басында баяу, кейiн үйренiп ал.
  Комсомол қыздары табан астындағы түйiнмен де жарылып кетпеуге тырысып, бiрте-бiрте үдей түстi. Кездейсоқ бақылаушылардан емес, дыбысқа жауап беретiн әртүрлi тiршiлiк иелерiнен қорқу.
  Алғашында құрғақ болды, бiрақ қыздар бұталарды жылжытқанда, оларға нағыз сарқырама төгiлдi!
  - Су, менiңше, ауыр! Аврора ұсынды.
  - Әрине, он пайыз! Маргарет келiстi.
  Жалынды шайтан гипертитан өкшесi бар жәндiктердi құлатып, өз ойын бiлдiрдi:
  - Демек, шық соншалықты үлкен және буланбайды!
  Саз етiгiнiң табанының астына түстi. Оның түсi қабiр тәрiздi ерекше жасыл-күлгiн. Бұл аймақтың орнынан басқа жердiң ешбiр жерiнде болған жоқ.
  Аяқтар оны екi жаққа бөлуге тырысты, бiрақ iздер бiрден асып кеттi, бұл барлауды жеңiлдеттi. Тек қозғалу қиын, ол аяқ киiмге жабысып, күш жұмсауға мәжбүр етедi. Аврора мен Маргарита тiптi концентрлi шоколадты жұтып қойды. Шөп анда-санда кездесiп, негiзiнен жыртқыш болды. Ол балшықпен жорғалап, жәндiктердi ұстауға тырысты. Биiк лианалардың, бұталардың, бұтақтардың, жапырақтардың, кейде иiссiз, кейде күштi хош иiсi бар нәзiктiктер.
  - Ал жорғалаушылар қайдан? - деп сұрады Маргарита. - Қоңыржай аймақ.
  - Мутацияның нәтижесi, тамырды алыңыз. Сонымен қатар, аймақ оған қарағанда жылыырақ! Шамамен он бес градус. Мұнда жазда экваторлық Африкаға қарағанда ыстық. Немесе шамамен бiрдей температура емес. - Әдемi Аврора бiр кезде оқығанын есiне түсiруге тырысқан сияқты маңдайын әжiм еттi.
  Маргарита өте сенiмдi түрде айтты:
  - Бұл ештеңе емес! Кем дегенде бiз үшiн.
  Жалаң аяқты Аврора ауада аударылып, сальто жасап:
  - Бiз комсомол аюлармыз және бұл бәрiн айтады!
  - Бiздi әйтеуiр Сахараға алып кеткенi есiмде. Мен бiр апта бойы тамақсыз, сусынсыз өттiм, табаны пештегiдей жалаңаяқ өртеген құммен жол тарттым және ештеңе тiрi қалмады! - деп байқадым, көзiмнен ұшқын шығып (бейнелi емес, тура мағынада!) Маргарита. - Әрине, ұнады, бұл жеткiлiксiз болды.
  - Әрине! Мен де басынан өттiм! Аяқ тез үйренедi, бiрақ кейiн ғана қышиды. Ал терi күн сәулесiнде қарайып кетедi. - Вирия Аврорадан шыққан мысық сияқты расталған, көңiлдi және ойнақы.
  - Дененiң аппақ болғанын ұнатпаймын, тым еркелеу көрiнедi. - Маргарита бетiн тыржитқандай кейiп танытпады.
  - Шоколадты күйдiргi қазiр сәндi. Жалындаған шайтан пантераның тiстерiн ырылдады. - Оңтүстiкке баратын ақшаң бар деген сөз.
  Қыздар Чернобыль джунглиiнiң қыр-сырынан шығып кете жаздады. Арасында кең арнаның жағасы орналасқан. Тығыз бұта, тамыры шығып тұрған, мутантты жолжелкен, кең жапырақтары - ыңғайлы жабық жағдайды жасады.
  Маргарет айқайлады:
  - Мiне, алдымызда Вижница тұр.
  - Иә, бұрынғы кеңестiк қала! Украина неге мақтанады, Кеңес Одағының құрамында дерлiк бөлек ел болды. Өйткенi, бiз олармен ғасырлар бойы соғысып келемiз ! Сондықтан КСРО жеңдi, ендi украиндар бiздiң ағайын. Қызыл Аврора екi қолын кең жайып, ұшып кетуге тырысты.
  - Ал бұрын оларға орыс ағайындар болған. Киевтiң Ресей қалаларының анасы екенiн әр бала бiледi. - дедi Маргарита кеңiрек жымиып. - Оларды қасиеттi православие сенiмi мен славяндық тамыр бiрiктiрдi. КСРО-ның бiртұтас мемлекет болуын Құдайдың өзi бұйырды. Бiрақ Бандера келiп, төсек жасады - бұл соғыс болды. Дегенмен бiз жеңдiк.
  - Тәртiп цемент - сенiм, құм - ерiк болатын iргетасқа салынады! Және бұл үшiн көптеген зұлымдарды отырғызу керек! - деп жауап бердi Аврора қатты дауыстап.
  Қаланы көру қиын емес. Бұл жерде арық қоқыс, қоршаудан өту қиын емес. Үйлер негiзiнен ескi, бес қабатты үйлер, сталиндiк дәуiрдегi зәулiм ғимараттар көзге түседi. Қыздар заманауи ғимараттарды аралап үлгердi. Сол кезде Маргарита есiне түстi:
  - Он сегiз баланы алып шығуымыз керек емес пе?
  - Бiздiң жiгiттер көмектеседi! Қалада бiздiң қозғалысымызды бақылай алмайтындай дүрбелең тудырайық! Жалаңаяқ Аврора мылтығын шайқады.
  Ақ қардай жауынгер жан-жағына қарады да, кене масаны кесiп, дауысын бәсеңдетiп:
  -Төңкерiп кетсе ше?
  Жалынды шайтан қисынды түрде былай дедi:
  - Мен оның қарапайым ашкөздiгiне сенемiн. Оның үстiне, мен қазiр бұл ергежейлi дейтiн боламын. Мен оның жауынгерлiк рухын қолдаймын.
  Маргарита Коршунова ұқыпсыз ырылдады:
  - Жақсылап ұрып-соққан дұрыс.
  Аврора жалаң аяқтың саусақтарын жылдам жүгiртiп, түймелерi бар нөмiрдi терiп, қатты дауыстады:
  - Дайынсыз ба!
  - Иә, бiрақ мұндай тәртiпсiздiк болды! - деп жауап ретiнде жiңiшке сықырлаған дауысты естiдiм.
  - Шығару оңайырақ деген желеумен үмiтiңiздi үзбеңiз. Оның үстiне мұндай дауылды түннен кейiн балалардың жоқтығы ешкiмдi таң қалдырмас едi. Қу, қызыл шашты шайтан дауысын төмендеттi.
  -Келiсемiн! Олар ендi бiзге тәуелдi болмайды! - Гном пырред - кидемпингтiң маманы.
  - Қандай жағдай болмасын, бiздi күт! Мүмкiн тағы бес пайыз қосу. - дедi Аврора сүйсiнiп.
  Соңғы сөздер сиқырлы әсер еттi. Ақымақ қарақшы мiңгiрледi:
  - Ақырзаман болса да күтемiн!
  Салқын Аврора ұзын кiрпiктерiн ирониямен көтерiп, түсiрiп: "Бұл маған көктерек бағанасын күтiп тұрған Яһуданы еске түсiредi" деп ойлады.
  - Ендеше, ендi америкалықтарды да, олардың қолбасшыларын да жеңемiз, - дедi жасыл көздi Аврора батыл түрде.
  - Мен Американы ешбiр жағдайда кешiре алмайтынымды бiлесiз бе? Галина жұдырығын түйдi.
  - Не? - деп таң қалған қызыл қонжық комсомолец.
  - Бiздiң және Жапонияның қалаларын бомбалау! Бұл варварлық! Мен тiптi өлең жаздым! - Маргарита гранатасын шайқады, тiптi ашуланғаны сонша, түктi мутант жәндiктердiң бiр тобы құлап кеттi.
  Аврора орнынан секiрiп, қуанып:
  - Ән айтайық! Бұл қызық.
  Ал Коршунова ән салады, оның дауысы әдеттегiдей Гималайдан да биiк;
  Отан жұлдызын Жаратқан ием берген,
  Маған сенiңiз, ол Күннен де нұрлы!
  Сен менiң туған елiмсiң -
  Сiз үшiн бiлiңiз, жүрек мұңмен соғады!
  
  Сенде қырандай комсомолбыз,
  Бiз фашистердi талқандаймыз, сынықтарды сыпырамыз!
  Бiз тiптi Юпитерде де үлгердiк,
  Жемiстердi өсiрiңiз - орындалмайтын жұмақ!
  
  Венера - махаббат орны
  Марста жауынгердiң сезiмi ең биiк!
  Сiз зұлымдықтың, күмәндiң тiзбегiн бұзасыз,
  Өйткенi, Құдай ең жақсыны жасауды қалайды!
  
  Ғарыштық қысымды жойыңыз
  Мықты iлмекпен иектi ұстайық!
  Дүниенiң құдiретiмен жауды басады,
  Ал Юнкерлер кәдiмгi балалардың садақпен атып түсiрiлдi!
  
  Бiрiншi теңестiру - ал және жең,
  Басқа нәтиженi бiле алмаймыз!
  Сiз рейхтiң қасқырын жыртпайсыз,
  Жауынгердiң бетiне штык ал!
  
  Ал штык болашақта сiзге сәйкес келмейдi,
  Бульдозерге динамит қосамыз!
  Сондай жылдам ұшу
  Пролетар балғаны соққанда!
  
  Келесi көш дауыл сияқты өтедi
  Ал ойынның соңы жеңiмпаз жұбай болады!
  Өйткенi, бiздiң қаһарымыз - жынды жанартау,
  Қасқырға қырғын, сұмдық мысық!
  
  Бiз Берлинде кенелердi қыстық,
  Париж Ресей туы астында еркiн!
  Бiз Отанның қыздарымыз бен ұлдарымыз,
  Бiз тойда бал жеймiз!
  
  Тұманды Альбион ендi ағайындай,
  Нью-Йорк тәрелкедегi бәлiш сияқты болды!
  Қызыл, алқызыл көкнәр түстi туымыз,
  Оның астында еркiндiгi бар адамдардың бәрi бақытты!
  . Љ12 ТАРАУ
  Олег Рыбаченконың да арманы қарапайым емес, бiрақ керемет. Дима екеуi әскери мансабын жалғастырып жатқандай;
  Екеуi жын-шайтан фюрер құрған балалар СС бөлiмшесiне ерiктi болып жазылды. Бұл шындықта Гитлер ақыры есiнен танып қалған сияқты. Рас, екiншi жағынан, оның КСРО-мен үмiтсiз соғыс ашпау үшiн парасаттылығы бар едi.
  Екiншi жағынан, бала неге әскери дайындықтан өтпейдi? Нелiктен олар медбикелердi жiберiп, барчуктер сияқты тамақтандыруы керек?
  Олег Рыбаченко мен Дмитрий кiшi батальонның басқа жiгiттерiмен бiрге Африкаға ұшып кеттi. Алты моторлы немiс көлiгi екi жүзге дейiн қарулы десантшыны тасымалдай алады. Бiрақ Гитлер жастарының кiшi нұсқасының үш жүз жауынгерiнен тұратын тұтас батальон болды. Он екi жас шамасындағы үш жүздей ұлдар әлi күнге дейiн мұрны жарқырап көрiнгенiмен, шын мәнiнде олар әскери дайындықтан өткен, арнайы iрiктелiп алынған ұлдар едi.
  Фюрер соғысқа мүмкiндiгiнше көп жасөспiрiмдердiң қатысуын қалады. Африкада британдық негiзгi күштер қазiрдiң өзiнде жеңiлiске ұшырады, дегенмен Суданда әлi де күштi гарнизондар бар. Рас, отарлық әскерлер толығымен сенiмдi емес, ал шын мәнiнде британдық бөлiмшелер. Олар дәл ағылшын емес. Олар соншалықты жақсы қаруланбаған, әсiресе танктермен, оны көрiңiз, сондықтан жабдықты мегаполис бойынша тасымалдаңыз. Сондықтан ұлдарда үлкен жоғалту қаупi минималды. Ол кәдiмгi тактикалық оқу-жаттығулар деңгейiнде өтуi тиiс, жас ұрпақ соғыс тәжiрибесiн жинақтайды.
  Олег Рыбаченко мен Дмитрий немiс (болжамды жау), сондай-ақ ағылшын, испан және француз тiлдерiн жақсы бiледi. Олардың мектебi де элиталық және кеңестiк балалар теория бойынша ең ақылды болуы керек.
  Немiс баласы, көсемдердiң бiрi болса керек, ұзын бойлы, бұлшықеттi Ганс Фейер қол алысып, шынын айтты:
  - Орыстардың соншалықты күштi, ақылды болады деп күтпеген едiк. Мысалы, бiрiншi сортты немiстер сияқты бiздiң жолымызды түкiрiңiз!
  Олег Рыбаченко қарапайым түрде:
  - Ал несi таңқаларлық. Бәлкiм, соғысуымыз керек шығар, бiрақ барлаумен айналысып, немiс тiлiн бiлмесеңiз, қанша ақпарат жинайсыз?
  Ганс келiстi:
  - Бұл рас! Бiрақ жалпы бiзге сендердi орыстың адамсыздары деп үйреттi. Славяндар - маймылдар мен адамдар арасындағы өтпелi кезең. Яғни, интеллектiнiң дамуы жағынан орыс тiлi үй жануарынан сәл жоғары тұрады.
  Димитри ашуланып жұдырығын түйдi.
  - Иә, мен мұндай сөздерге кiрiстiре аламын.
  Ганс жұдырығын түйiп, батыл жауап бердi:
  - Тек қару таңдау менiң қолымда. Қолғап киiп, сiз жарты әлем чемпионысыз, бiрақ нунчак бойынша дуэль туралы не айтасыз?
  Дмитрий таң қалды:
  - Ал бұл не?
  Немiс элиталық баласы өзiнiң бiлiмдiлiгiн көрсетiп, жауап бергiсi келдi, бiрақ Олег Рыбаченко одан озып кеттi:
  - Бұл Қытайда бауды қағып кететiн ауылшаруашылық құралы. Моңғол-татарлар қытайларға қару ұстауға тыйым салды, сондықтан олар бұл сыртқы зиянсыз құрылғыны өлiмге әкелетiн сойылға айналдырды. Нучактармен күресудiң тұтас жүйесi жасалды. Содан кейiн оны ХIХ ғасырдың аяғында жапондықтар қабылдады. Бәлкiм, олардан СС әскерлерiне дейiн барған шығар.
  Ганс жауап бердi:
  - Олай емес. Осыдан он жыл бұрын Ұлы Фюрер Қытайдан бiрнеше гуруларды шақырып, Үшiншi рейхтiң қоян-қолтық ұрыс мектебiн әлемдегi ең озық мектеп болуын бұйырды. Бiз немiстер ең жоғары ұлт болғандықтан басқа халықтардан ештеңе үйренгiмiз келмейдi деп ойлауға болмайды. Бiздiң немiс әскери мектебi адам факторын барынша ескерудi талап етедi.
  Дмитрий басын изеп, бұл ойды растады:
  - Кеңестiк те. Сталин айтты - қайта құру кезеңiндегi технология бәрiн шешедi! Сосын екiншi бесжылдықта ол идеяны дамытты - кадрлар бәрiн шешедi!
  Олег Рыбаченко басқаша айтты:
  - Айтайын дегенiм, адам факторында бәрi дұрыс емес. Мысалы, КСРО-да жауынгерлердiң техникалық даярлығының деңгейi артта қалды. Бiрақ жалпы алғанда бiз кереметпiз!
  Ханс ұсынды:
  - Гитлер-хэштi ойнағыңыз келе ме?
  Кеңес жiгiттерi таң қалды:
  - Ал бұл не?
  Ганс көзiн қысты.
  - Ұлы Фюрердiң соңғы өнертабысы. Екi емес, төрт, екi екi ойнайтын шахмат сияқты. Бiрақ төрт жүз ұяшықтан тұратын бiр тақтада. Оның танкiлерi, өздiгiнен жүретiн зеңбiректерi мен жауынгерлiк кемелерi бар. Барлығында әр сан қырық, ал барлығы жүз алпыс. Кейбiреулер шахмат сияқты қозғалады, басқалары жоқ. Оған қоса, басқа да жаңалықтар... Мысалы, танк пен кеменi тек танктер, өздiгiнен жүретiн зеңбiректер мен зеңбiректер, жаяу әскерлер не бiрге атып түсiре алады , не белгiлi бiр шепке жетсе, қаруларын күшейтедi. Жалпы ойын өте қиын, шахматқа мүлде ұқсамайды.
  - Оған көрсет. - деп сұрады Олег Рыбаченко.
  Ганс рюкзактарынан жиналмалы тақтаны алды. Ол топсалы және өте жинақы болды. Фигуралар магниттелген. Қырық бiрдей. Басқарманың өзi өте консервативтi, тiктөртбұрыш. Ережелер қызық, атап айтқанда, танктерден басқа фигуралардың барлығы дерлiк қозғалғандай соқпайды. Олар ұрып-соғуы да, басып алумен жүруi де мүмкiн.
  Күтiлгендей, ең күштi бөлiк - бұл жауынгерлiк кеме, ең әлсiзi - жеңiл жаяу әскер. Өздiгiнен жүретiн зеңбiректер осында болып шықты, ал ұшақтарға кiм қызығады, бiр-бiрден, бiрақ содан кейiн шабуылдаушы ұшақ, истребитель, бомбалаушы және гидроұшақ. Жауынгерлiк кемелерден басқа эсминецтер де бар. Жаяу әскер де әртүрлi, механикаландырылған, қарапайым және атты әскер. Яғни, ережелердi түсiну оңай емес. Олег Рыбаченко бiрден атап өттi:
  - Жоқ, бұл шахмат ойыны танымалдылыққа ие бола алмайды. Қиындық деңгейi өте жоғары!
  Ганс келiстi:
  - Иә, бұл жерде стратегия әзiрлеу оңай болмайды. Ал сiз ақылды кiтаптар жаза алмайсыз. Бiрақ бұл арийлер үшiн!
  Дмитрий келiстi:
  - Иә, арийлер үшiн! Ойнайық!
  Олег Рыбаченко ескерттi:
  - Аз ғана рахат болады!
  Ганс басқа баланы шақырып, жұп құрып, жiгiттерге қарсы ойнай бастады. Бұл жағдайда мен қоңыр түстi таңдадым. Олег пен Данка табиғи қызыл!
  Ойын басында өте қызық болған жоқ, кейiн балалар да араласып кеттi. Олег Рыбаченко туғаннан стратег ретiнде бастаманы қолға алып, жауларды қапталдан итермелей бастады. Фюрер ойынында, жалпы алғанда, король болмаған, штаб-пәтердi бiрде-бiр рет жоғалтпай ығыстыруға болатын.
  Бiрақ жiгiттерге ойнауға рұқсат етiлмедi. Дабыл қағылды...
  - Әуе шабуылы!
  Жiгiттер бiрден иллюминаторларға қарай жүгiрдi. Терезелерi тар болғанымен, олардан өте жақсы көрiнбейтiн болды, тiптi жаншылды.
  Ұшақтар колоннада ұшты, әрине, жақсы қаруланған жауынгерлердiң сүйемелдеуiмен.
  Ағылшындардың саны оннан аспады. Немiстердiң пулеметтен көбiрек оқ жаудырғанын көрген Спитфирлер алыстан атуға тырысты. Бiрақ олар жауап алды. Корольдiк әуе күштерiнiң үш ұшағы түтiндей бастады, ал қалғандары қашып кеттi.
  Жiгiттер қатты ысқырды, бiрақ ешкiм ұятсыздықты - тәртiптi ант еткен жоқ. Бiрақ олар етiгiмен тепкiлеп, неше түрлi тұзды әзiлдердi шығарды.
  Әрине, көлiк жауынгерлердi қуып жете алмайды, жылдамдықтардағы айырмашылық үлкен тәртiп, сондықтан балалар тынышталып, өз iстерiне оралуға мәжбүр болды. Кейбiреулер тiптi еденнен отжимание жасай бастады, басқалары пресспен айналысты.
  Алайда, Олег Рыбаченконың шабыттанғаны сонша, ол патшаны ғана емес, өтiрiкшiлердiң императорын (Гитлердi!) қуып жiберетiн дауыспен ән айтты;
  Бiз қатал, өлiмшi шайқаста ұшамыз,
  Пионерлер - коммунизм перзенттерi!
  Бiздiң Иемiз Сварог әрқашан менiмен бiрге,
  Реваншизмнiң iргетасын тастайық!
  
  Бiзде батылдық пен табандылық бар
  Әрбiр машина құрастыруды бiледi!
  Нацистердi ашулы жеңiлiс күтiп тұр,
  Фрицтiң нонсенсiмен айналыспаңыз!
  
  Мәскеу маңында Вермахт қатты соққыға жығылды,
  Бiз батылдық таныттық!
  Тайғақ паразит жаншып кеттi
  Бiз жеңдiк, бiз нақты санаймыз!
  
  Фриц әрi қарай не iстей алады?
  Тек лаптар жоғарыға - тез бас тартыңыз!
  Ал тамағындағы Адольф - өткiр Шпиц,
  Рөлдi сайқымазақ есек ойнасын!
  
  Бiздiң мiндетiмiз - жеңiмпаз мүйiздi тарту,
  Қызыл легиондарды жинау!
  Ал агрессордың басын аяусыз кесiп,
  Тым болмаса мектептен тiке майданға келдi!
  
  Бауырымен жорғалаушыларды Марста туғандай ұрдық,
  Фриц барлық жерде мейiрiмдiлiк сұрайды!
  Бiз ұлының перзенттерiмiз, онда барлық тең елдер -
  Олар бет белгiшесiнен маршты мақұлдасын!
  
  Гитлер бiздiң Жердi басып алуды ойлады,
  Ал ендi оның төмпешiгi бар!
  Немiстер бәрiн ойынға айналдырғысы келдi,
  Ал оларды қарапайым бала салған!
  
  "Жолбарысқа" не болды - ол металлға түстi,
  Одан тәттi шай қосылған самауырларды пiсiремiз!
  Фриц оны алды - мүйiздегi қатты жеңiлiс,
  Бiз Берлинде нұрлы, жылы мамырдамыз!
  
  Адольф галстук орнына iлмек болды,
  Жалаудың мойнын қатайтты!
  Күнәлары үшiн ауыр жаза келдi,
  Ендi мен Германияны танктермен таптап жатырмын!
  
  Ұлы Сталиннiң өзi комсомол мүшесiн марапаттады.
  Ол бұйрық бердi - "Жеңiстiң" үлкен жұлдызы!
  Бiз күштердiң қасиеттi Отанына қанша жұмсадық,
  Аталарымыз о дүниеде қуансын!
  Бұл бiртүрлi, бiрақ мұндай аласапыран ән үшiн олар оны қатты шапалақтады - мұндағылардың бәрi мүлде ессiз, әлде не?
  Олег Рыбаченко ән айтып болған кезде, арманы үзiлiп, олар қайтадан оятты, бұл жолы әдеттегiдей емес, суық сумен шайқалды. Осыдан кейiн, тағы да, бұл шынжырлар, олар қолдарындағы қорқынышты абразияларға толы болды және бағана қозғалды ... Олар маған таңғы ас бермедi! Дөңгелек! Дұрыс, немiстер орнында қалды, ал тұтқындар айналма жолмен ақырын жылжыды. Мұның мәнi неде екенi белгiсiз. Асфальт пен тас төселген жол. Бiрнеше сағаттан кейiн жалаңаш өкшесi күйiп, қатты қыши бастады. Қыздардың көбi қансырап жатты.
  Сосын, кешке әлi алыс болса да, салтанатсыз оны артқа қуып жiбердi және асығыс оны босатып, жатуды бұйырды.
  Олег Рыбаченко мен қалған қыздар асығыс мойынсұнды. Менiң мүлдем ұйықтағым келмесе де, ұйқы құдайының қолдары мен Гипноз көрiнiстерi (оны Құдiретi күштi Зевстiң өзi көзiн жұмып алған!) кенеттен және ерiксiз түрде домалап кеттi.
  Және тағы да, егер олар шетелдiк армияға тиесiлi болса да, құрметтi әскери iстердегi пионер ұлдары;
  Юнгволктан үш жүз он екi жасар ұлдардан тұратын батальон сол жерде қайта құрылып, оңтүстiкке қарай жылжыды. Алғашында балаларды көлiктермен бiр-екi шақырым жерге апарған, бiрақ кейiн басшылық ойларын өзгертiп, ұлдарға аман қалу жүгiрiсiн ұйымдастыруға шешiм қабылдағанға ұқсайды.
  Ұлдар әскери шорт киiп, иықтарында сөмкелерi бар жалаңаяқ және жалаң аяқ киiмдерiн шешiп, оңтүстiкке жүгiруге мәжбүр болды.
  Әрине, оларға жаңа, жеткiлiктi тиiмдi күннен қорғайтын креммен жағуға рұқсат етiлдi, ал жол шөлдi аралап емес, Нiл өзенiнiң бойымен өтетiн жұмсақ және соншалықты жанбайтын шөптер арқылы өттi. көзi, шөптер мен ағаштар өстi, бiрақ бәрiбiр сынақ ең қиын болды. Өйткенi мен жабайы африкалық шiлденiң аптап ыстығы жағдайында, тiптi автоматтармен, сондай-ақ керек-жарақтары бар рюкзактармен қашуға тура келдi.
  Әрине, арнайы батальонда немiс ұлтының өңiн көрсететiн, дене шынықтыру дайындығы жақсы ұлдар болды, бiрақ бәрiбiр.
  Жас жауынгерлер құрастырылды және олардың командирi, олар сияқты, бойлары өте ұзын болса да, Аполлонның бұлшықеттерi бар, былай деп бұйырды:
  - Жарайды, аға! Сiзге қиын болатынын бiлемiн, бiрақ қарыз - бұл қарыз! Кешке дейiн елу сегiз шақырым жол жүру керек! Бұл бұйрық.
  Олег Рыбаченко былай деп атап өттi:
  -Хмм иә! Бұл команданың сөзi заклинание сияқты естiледi! Оны елемеу мүмкiн емес.
  Дима атап өттi:
  - Бiз мұны iстемейтiнiмiзге бәс тiгуге дайынмын!
  Ханс Фейер қарсылық бiлдiрдi:
  - Орындауға мiндеттi, өйткенi бiз арийлермiз! Ал сендер де орыссыңдар, арийлер, егер Джунгфолктың ең жақсы батальонында жазсаңдар.
  Оның артындағы рюкзак оқ-дәрiмен, сумен және дәнекерлеумен бiрге он сегiз килограмм, сонымен қатар үш килограмм автомат. Жиырма бiр килограмм, егер сiз ұзақ уақыт жүрсеңiз, содан кейiн жүгiрсеңiз, тiптi күннiң астында жүрсеңiз, ересек адам үшiн қиын.
  Олег Рыбаченко аяғын шөпке сипады. Ұлдар аяқ киiмнен құтылуға, былғары етiк киюге ынталы болды (былғары шынымен жасанды, бiрақ бәрiбiр кирзач емес), мұнда жүгiру қиын. Спортзалға арналған аяқ киiм немесе теннис аяқ киiмi жақсырақ болар едi, бiрақ Германияның соғыс жағдайында бұл сән-салтанат және олар ұлдарды бұзбауды шештi.
  Бұйрық естiлдi, ал Джунгволк жауынгерлерi формацияның көрiнiсiн сақтауға тырысып, жүгiруге асықты.
  Нiлден жаңа жел соғып, жас жауынгерлердiң жалаңаш, бұлшық еттерiн сүйсiндiрдi. Олар аспанға шабуыл жасауға дайын жасөспiрiм титандарды еске түсiрдi. Олар жүгiрдi, өлшеп дем алды, аяғының ұшына дейiн дерлiк. Алда ең ұзын, және, әрине, ұзын Димка тұрды, дегенмен алты бала, оның iшiнде командир, одан ұзын. Стандарттан сәл ғана жоғары тұрған Олег Рыбаченконың он бiр жасар өсуi (батыр ата-бабаларының соңынан ерген шындыққа қарағанда!) ең соңында дерлiк асығуға тура келдi. Рас, бұл артықшылық болды, өкшесiн басып кету немесе олар отырған жердiң астына аяқ алу мүмкiндiгi аз болды. Ол мұндағы ең жас, бiрақ, әрине, ең әлсiз немесе одан да ақымақ емес.
  Жүктеме айқын, бiрақ бәрiбiр қолайлы, және әр адамның жүкпен жүгiру тәжiрибесi бар. Тiптi үлкен салмақ болса да, олар, мысалы, серiктестi иығында көтерген кезде.
  Жалаң аяқтың жалаңаш аяқтарының астында мезгiл-мезгiл сықырлап немесе жарылып, сынған пальма бұтақтарына немесе конустарына, кейде ұлдар айналып өтуге тырысатын тiкенектi өсiмдiктер бар. Шөп жылытылады, жиi құрғақ, бiрақ, әрине, шөл құмы сияқты жанбайды. Жалпы, сiз әлi де өмiр сүре аласыз, тек Күн көтерiлiп, жылуды күшейтедi.
  Ұзын бойлы Ханс, Дмитрийдiң бойымен бiрдей және олар иық тiресiп жүгiредi. Немiс жауынгерi жас совет солдатынан сұрайды:
  - Ал, ендi соғысып жатырсың! Мылтық, әрине, әлi иiскеген жоқ, бiрақ бәрi алда. Сiз қандай да бiр толқуды сезiнесiз бе?
  Дмитрий шынайы жауап бердi:
  - Әзiрше емес! - деп қосты басын тағы бұрып. - Шынымды айтсам, жоқ!
  Ганс менсiнбей күрсiндi.
  - Мен iстеймiн! Мен шынымды айтайын, иә! Менiң жасымдағы ұлдардың қайсысы заңды түрде соғысқа бара алады. Соғыс, ату, өлтiру, жару, басып алу. Өйткенi, бұл романтика. Өйткенi, Олежка екеуiң де өздерiңдi тiрi жауынгердей сезiнгiлерiң келiп, әдет-ғұрыптан алшақтаңдар!
  Димка үзiлдi-кесiлдi қарсылық бiлдiрдi:
  Бiздiң өмiрiмiз қарапайым емес. Жалпы, пионер, тiптi көшбасшы және спортшы болу өте қызық.
  - Сонда не, сен бiзге тiркелдiң бе? Сiз өлiп қалудан немесе мүгедек болудан қорқасыз ба? - деп әзiлдедi Ганс.
  Илья Муромец лақап аты бар Димка - мазақ еттi:
  - Сондықтан мен орыстардың немiстерден кем шайқаса алмайтынын көрсету үшiн жазылдым. Содан кейiн бүкiл әлем сiздiң жеңiстерiңiз туралы жазады және айтады ...
  Ганс күлдi.
  - Иә! Бiздiң жеңiстерiмiз туралы, бүкiл әлемге даңқ. - Ұзын бойлы жауынгер бала кең кеудесiн мақтанышпен үрлей бердi. - Ал сендер орыстар, шағын фин армиясын әрең итермелейсiңдер. Сiзде мақтанатын ештеңе жоқ!
  Ренжiген Дмитрий жұдырығын пайдаланбау үшiн өзiн ұстай алмай, қарсылық бiлдiрдi:
  - Бiзде де Халхин Гол бар!
  Ганс менсiнбей күрсiндi.
  - Азияның бiр жерiнде шағын қақтығыс болды. Ал бiздiң жiгiттер Еуропаны, Африка мен Азияны түгел дерлiк алып үлгердi. Бiз Ресейдi басып аламыз, түкiретiн кез келдi!
  Дмитрийдiң көздерi ашуланып:
  - Ұстамаңыз, қол қысқа!
  Ханс күлдi.
  - Ал бiз сiздi Брест-Литовск шартына қол қоюға қалай мәжбүрледiк? Сiз бiзге жер бердiңiз, Днепрге дейiн санап, үш есе көп штык пен қылышқа ие болдыңыз. Бұл жағдайда солдат ретiнде орыс туралы не айтуға болады?
  Димка топтасып, Ганстың тұмсығынан жұдырықтасуды көздедi және оның "жарты әлем" чемпионы ретiндегi күшiн бiле тұра, ол арсыз немiс баласын нокаутқа түсiрер едi, бiрақ ... мен сындырғым келмедi. сапқа тұрып, ұрыс ұйымдастырыңыз. Иә, дау-дамай кезiнде жұдырықпен жұмыс iстеу жақсы емес. Бұл жағдайдан басқа, ол тұтқынға алынуы мүмкiн және орыстардың немiстерден кем емес соғысып жатқанын көрсетуге уақыты болмайды. Сондықтан Дмитрий сабырмен қарсылық бiлдiрдi:
  - Бiз орыстар Фредерик II-нiң тұсында сiздi ұрып-соғып, тiптi Берлиндi де тартып алдық. Ал Ұлы Наполеон саған қолбасшылық еткенде, оның әскерiнiң жартысы немiстер болды, бiрiншi дүниежүзiлiк соғыста Брусиловский серпiлiс болды. Иә, сiз Париждi алған жоқсыз, өйткенi бiздiң әскерлер Кенигсбергтi басып ала жаздады.
  Ганс өте салмақты қарсы дәлел тапты:
  - Әйтеуiр, бiзбен болған соңғы шайқастарда жеңiлдiң! Ал олар ең алдымен адамды, ұлтты ақырғы iстерiне қарай бағалайды!
  Дмитрий орынды қарсылық бiлдiрдi:
  - Патша тұсында бiзде артта қалған өнеркәсiп, әсiресе, әскери-техникалық сала болды. Ендi, мiне, бiзде маңызды сала дамыды. Мысалы, сiз КВ-2 танкiн көрдiңiз. Ол 152 мм гаубицамен жабдықталған. Сiзде немiстерде мұндай нәрсе бар ма?
  Ганс күлдi.
  - S-2 танктерiндегi француздарда 155 миллиметрлiк калибрден де үлкен гаубицалар болды, бiрақ бұл бiзге қазiргiге қарағанда әлсiз жабдықтары бар бақаларды жеңуге кедергi болмады. Вермахттың басты күшi - адам факторының артықшылығы!
  Дмитрий бетiн бiркелкi күйдiрдi:
  - Ал, "жарты дүниенiң" чемпионы атанған болсаңыз, адами факторда бiзден артықшылығыңыз не үшiн деп ойлайсыз? Жiгiттерiңiздiң ең жақсысын жеңесiз бе?
  Ханс өте орынды айтты:
  - Ерекшелiктер кейде ережелердi ғана растайды. Iс жүзiнде әрқашан дерлiк! Ендi жеке құбылыстарды емес, жалпы әскери дайындық деңгейiн алатын болсақ, мұнда ...
  Дмитрий ашуланып:
  - Бiздiң жауынгерлiк дайындықтың қандай деңгейде екенiн, кеңес армиясында жаттығулардың қалай өтетiнiн бiлмейсiз. Сондықтан болжам жасаудың қажетi жоқ!
  Ганс логикалық түрде былай дедi:
  - Испанияда кеңестiк әскери мектеп, доктрина және немiс тiлi арасында жарыс өттi. Бiз техникамыз бен қаруымызды сынап көрдiк. Нәтиже - бiздiң әскери мектептiң, стратегиялық өнердiң жеңiсi және Франко режимiнiң нығаюы. Сонымен, бiз сiздiң жiгiттерiңiзбен күресiп, жеңiске жеттiк!
  Дмитрий Муромец өкiнiшпен былай дедi:
  - Сiздiң әскерiңiз бiзден әлдеқайда көп едi! Сiз жай ғана соманы алдыңыз!
  - Мен олай айтпас едiм. - Ганс басын төмен түсiрiп, үнсiз қалды, шаршаудың алғашқы белгiлерi көрiнiп, сөйлеу қиындай бастады.
  Ең қиыны, әрине, жылу. Күн ерiксiз шарықтау шегiне шықты. Жiгiттердiң ешқайсысы оған үйренбеген. Германия мен Ресей - солтүстiк елдер, ал жазда олар отыз градустан асады. Ал бұл шiлдеде Африка, ал Нiлден жел соғуды тоқтатты.
  Жiгiттердiң жалаң аяқтары құрғақ шөппен тiкенектенiп, кейiн кенет бiттi, тұтас бiр шақырым жердi жанып тұрған қиыршық тас басып қалды. Бұл өте ауыр болды, тым ұстамды емес ұлдардың кейбiрi шырылдады. Олардан тер шығып, ыстық қиыршық тасқа ысқырып тамды.
  Олег Рыбаченко мен Дмитрий және спарталық рухта тәрбиеленген басқа ұлдардың көпшiлiгi күлiмсiреп, ұн бермеуге тырысты. Олар басқа нәрсе туралы ойлады. Сондықтан Олег Рыбаченко оның жалаң аяқтарын сөредегi жалын жалап жатқанын елестетiп, одан маңызды мемлекеттiк құпияны тартып алмақ болды. Және ол оған шыдап, ренжiгенiн немесе қорқатынын көрсетпеуi керек. Оның үстiне жiгiттер қатал жағдайда өсiп, өкшелерi соншалықты еркелетпеген, ақын мен қара қиыршық жанғанмен, дөрекi терiсi сыпырылғандай емес.
  Көп ұзамай ыстық соққылар болды. Бiр мезгiлде дерлiк қызып кеткен бiрнеше бала есiнен танып қалды, оларды жеңiл, жиналмалы зембiлге көтеруге тура келдi.
  Олег Рыбаченко немiстердiң, жалпы алғанда, жақсы техникасы бар екенiн атап өттi. Қызыл Армияда сiз дюралюминнен жараланғандарды тасымалдауға арналған құрылғыны таба аласыз, ол бiр уақытта рюкзакта оңай жасырылады.
  Бiрақ қолыңызда қосымша жүктемемен жүгiру қиынырақ, ал қысым артқан сайын жалаңаш өкшелерiңiз қатты күйiп кетедi. Сондықтан олар ерiктi-мiндеттi тозақта. Олег Рыбаченко тiптi: оның жолдастары мұндай сынаққа қалай қарайды, бәрi аман қалар едi деп ойлады.
  Қып-қызыл, қарайған қиыршық тастардың кең алқаптары пышақталған, кептiрiлген шөптермен бiрiктiрiлдi. Сонымен қатар, қолбасшы Мысырдың елдi мекендерiне кiрмеу үшiн балаларды бiртiндеп Нiл өзенiнен алып кеттi.
  Қайтадан кейбiр ұлдар құлай бастады да, күн сойылынан шаршаған немесе таңырқаған балалар суға малынған шүберекпен бастарын жауып, зембiлге жатқызды. Бұрын жеңiл соққыға ұшыраған кейбiреулер орнынан тұрып, жүгiрудi жалғастырды.
  Бiрақ жас жiгiттердiң күшi азайып, жартысы iстен шықты.
  Ақыры да әбден шаршаған командир:
  - Мен бәрiне демалуды бұйырамын! Бiз шекке жеттiк! Өзiңiздi күн қорғанысымен жабыңыз, сiрке суы мен шоколад қосылған су iшiңiз. Содан кейiн тыныс алу жаттығуларын жасау үшiн жатасыз!
  Жауынгер жiгiттер әлсiз хормен:
  - Бiз кез келген тапсырысты орындауға дайынбыз!
  Күннен қорғайтын кремге қарамастан, баланың терiсi қызарып, көгерген. Тiкендi құрғақ шөптiң үстiне жату ыңғайсыз болды, ал балалар астына целлофан төседi.
  Дмитрий мен Олег Рыбаченко бiр шатырда бiр-бiрiне жақын орналасты. Ұлдар аздап кеуiп қалғандай болды, терiсi қарайып кеттi. Жалаң аяғым күйiп, қатты қышиды, қан ағып кетуi үшiн аяғымды жоғары көтеру керек болды, тым болмаса, жеңiлдедi.
  Дмитрий атап өттi:
  - Соғыстың бал емес екенiн бiз бiлдiк, бiрақ ондай дәрежеде емес!
  Олег Рыбаченко мұңайып уәде бердi:
  - Бұл әлi гүлдер. Егер сiз қанды көрiп, алғашқы мәйiтiңiзге қарасаңыз, сiз ыстық бетпен айналып өтiп жатқанның бәрi ештеңе емес екенiн түсiнесiз!
  Дмитрий iшiн тартып алып:
  - Кiтаптарда, әрине, адам бiрiншi рет өлтiргенде қандай сезiмде болатынын жазады. Тiптi жаман адам және сiздiң жауыңыз, iшектердi босатуға дайын. Бiрақ бәрiбiр..
  Олег Рыбаченко былай деп атап өттi:
  - Бусенардтың "Капитан Даредевил" кiтабында ағылшындармен соғысқан сорғыштардың тұтас бiр батальоны да болды. Бiрдеңе еске түсiредi. Бiрақ бұл жерде психология мәселесi, адам өлтiру деген не, оқ жас барабаншыны абайсызда шауып кеткенде ғана қысқаша қозғалады дейдi. Осылайша, жалпы өлiмге деген немқұрайлы көзқарас бар. Бұл тiптi соғыс емес, мереке сияқты!
  Дмитрий қисынды түрде қарсылық бiлдiрдi:
  - Бұл балалар мен жасөспiрiмдерге арналған кiтап; психологиялық тәжiрибелер туралы оқудан жалыққандар. Соңы соншалықты жаман, сүттi батальонның барлығы дерлiк өлдi, ал жалғасы ешқашан жазылмады!
  Олег Рыбаченко шынайы қайғысын бiлдiрiп:
  - Бiрақ бұл кiтаптың тез бiткенiне өкiнетiндей кiтап. Бiрақ көбiнесе керiсiнше болады, сiз осы немесе басқа жұмысты жеңуге тырысып, азап шегесiз!
  - Егер сiзде Лев Толстойдың "Соғыс және бейбiтшiлiк" романы болса, Олежектiң айтқаны сөзсiз! Дмитрий келiстi.
  Сонда жас серiктес қарсылық бiлдiрдi:
  - "Соғыс және бейбiтшiлiк" кiтабында интрига, бiрнеше оқиға желiсi, жан-жақты ашылған кейiпкерлер бар. Жоқ, ол бос емес. Ешқандай қызықсыз! Әрине, басында ең қызықты емес.
  Дмитрий келiстi:
  - Иә, солай... Көптеген жазушылар ең қызық әрекет басталмай тұрып, iш пыстырарлықтай болып көрiнетiн кiтапты тастап үлгергенде, жалқау сюжетпен күнә жасайды.
  Жiгiттерге күннiң ең шыңында күтуге рұқсат берген командир он төрт жас шамасындағы өте бұлшықеттi бала едi. Бетi әдемi, бiрақ қатал, балаша және бiр мезгiлде ересек. Қасқырдың өзi әлi де Юнгволктан, бiрақ оның командалық қағидасы - жастарды жастар басқаруы керек. Ал Штихтiң тәжiрибесi жоқ және баланың ешкiмдi алаңдатпайтынын ескерiңiз. Ең бастысы, ол арий және арийлерге әмiр етедi, яғни ол мүмкiн емес нәрсенi қарапайым адамдарға жасай алады. Ал не? Олар iстеп жатыр!
  Қайта жүгiрiп, ауырғанын, шаршағанын ұмытып, тiптi ұялатын ұлдар (тәрбие деген осындай!), Ананы, әкенi еске алу немесе нәзiк нәрсе туралы ойлау. Мiне, қасiретке төзе бiлу, ал сынақтың өзi үлкен бақыт.
  Жас жауынгерлер мойынсұнбауды ойламай жүгiредi, ал егер олар бiрдеңенi қаласа, бұл ұрыс!
  Ыстық әлi де қатты, балалар қайтадан тiкендi қиыршық тасқа жүгiредi. Ал ол тiптi соңын да көрмей тұр. Ауырсыну шыдамсыз болып, көптеген жас жауынгерлер ыңырсын ұстай алмайды.
  Одан кейiн Олег Рыбаченко өзi шығарған әндi жүрiп бара жатып айта бастады, нағыз марш;
  Кеңестiк Отанның даңқы зор -
  Бiз сенемiз, бiз осы даңқ боламыз!
  Қатал жауды шайқаста жеңемiз,
  Орыс үшiн, ең нұрлы Күш!
  
  Жырлайды Отанда не бар,
  Адал, жалаңаяқ пионердiң жүрегiнде!
  Бiз құстай ұшамыз,
  Бiздiң сенiмiмiз қандай қасиеттi болды!
  
  Автомат маған сенiңiз аға
  Ал граната мүлде артық емес!
  Егер сiз батыл болсаңыз, онда нәтиже
  Сiздiң ұл болғаныңызға қарамастан, солай болады!
  
  Пионер - тәкаппар және қатал ...
  Бiрақ Құдайдың күлкiсi бiздi нұрландырады!
  Әттең, дүниеде зұлымдық көп,
  Олар жұмақтағы жердi бұзғысы келедi!
  
  Фашистiк шакалды бiзге қарай тартады,
  Ол баланың жүрегiн жұлып алғысы келедi!
  Оның шошқалары күлiмсiредi,
  Оның бетiнен қатты ұрсын!
  
  "Жолбарыстар" танкiлерi "етiк",
  Елеусiз - өте бұрыштық!
  Ал сен олардан қашпайсың,
  Жарайды, гранаталарды дайындаңыз!
  
  Бiз осындай әлемдi жасаймыз, маған сенiңiз,
  Миллиондар бақытты болатын жерде!
  Жыртқыш аң ұяға қашады,
  Бiз зұлым легиондарды жерге тастаймыз!
  
  Жырлайды Отанда не бар,
  Және барлық нацистердi өте әйгiлi түрде жояды ...
  Күштi рыцарь сәулесiн сығыңыз ...
  Бұл планетада бейбiт және тыныш болуы үшiн!
  
  
  
  
  Қызыл ту жарқырайды
  Онда Исаның киелi есiмi жазылған!
  Пионер емтиханын беске тапсырыңыз -
  Танымал болу - сiздiң Ресейiңiз!
  
  Бiрақ бұл емтихан тақтада емес -
  Оны окоптан тапсыру керек!
  Сұр шаш вискидегi балаға жүгiредi,
  Дос қайтыс болды - ендi қабiр басында жоқтаңыз!
  
  Қарғыс атқан соғыстың сұмдығы қандай,
  Тiптi хайуан деуге де лайық емес!
  Ал орда ұстауды бiлмейдi
  Адольф кейде буфоннан да күлкiлi!
  
  Бiз артқа шегiнбеу керектiгiн бiлемiз,
  Пионерлер басқа бiреуден мәңгi қорқады!
  Бiз адал доспыз,
  Ал моральдық тұрғыдан мен мүгедектерге сенбеймiн!
  
  Бiз Берлиндегi даңқты маршты аяқтаймыз,
  Бiз әрқашан сенемiз, күресудi бiлдiк!
  Бiрден батылдық танытты,
  PKK сөмкеде жүгiрiп келе жатыр!
  Олег Рыбаченко ойнақы да батыл әндi аяқтаса, немiс жiгiттерi оны ысқырып, күлiп мақұлдады. Олар мақтанған фюрерiнiң басынан аяғына дейiн тайраңдағанын байқамағандай!
  Жүгiру қызық болды, күш қосылды... Көп ұзамай қиыршық тас бiттi және жұмсақ шөп кеттi, бұл өртенген аяқтардың, батыл ұлдардың қуанышына айналды.
  Димитри жымиып:
  - Өлең өмiр сүруге көмектеседi деседi, артымыздағы ауыр жүктi де жеңiлдететiнi туралы ештеңе айтылмаған!
  Олег Рыбаченко қарсылық бiлдiрдi:
  - Ежелгi Мысыр өркениетiнiң өзiнде-ақ музыканың адам ағзасына өмiр беретiн әсерi, әндер де белгiлi болған. Мысалы, егiстiкте және карьерде әлi тиiмдi жұмыс iстей алмаған кiшкентай құлдар мен күң әйелдер ересек құлдардың көңiл-күйiн көтеру үшiн ән айтуға мәжбүр болды. Өйткенi мұндай валлиология ғылымы Мысырдан шыққан.
  Командир Вольф айқайлады:
  - Өсу үшiн қайта құрыңыз! Және сөйлеме!
  Жауынгер жiгiттер бiрден қайта құрылды да, үнсiз жүгiрдi.
  Күн батып кеттi (Солтүстiк Африкада шiлдеде ортаңғы жолаққа қарағанда ерте қараңғыланады.). Тоқтауға жақын болды, кенеттен сигнал естiлдi.
  - Барлығы жатып, бетпердесiн ки!
  Себебi белгiлi болғандай. Алда алыстан шу естiлдi. Ал балалар сапер күректерiмен белсендi түрде жұмыс iстеп, үстiне шөп лақтырды. Қазiрдiң өзiнде жеткiлiктi қараңғы болды ...
  Ханс былай деп атап өттi:
  - Бiздiкi шығар! Бұл әлi де алдыңғы шепке тым алыс, өйткенi Вермахт лайықты түрде алға шықты.
  Димитри жымиып:
  "Бiрақ бетперделеу өнерiн үйрену ешқашан ауырмайды!" Нағыз соғыста бұл пайдалы болады!
  Ганс келiстi:
  - Иә, ешқашан, бiрақ бұл бiздiкi екенiне сенiмдiмiн!
  Қасқыр ысқырып:
  "Тағы бiр ауыз сөз, мен сенi сол жерде атып тастаймын! Барлығы күтуде! Және анар жасаңыз.
  Көп ұзамай, Ганс және, шын мәнiнде, қателестi. Британдық танктер пайда болды. Дегенмен, балалар буксирде тыныш отырды: егер олар қолға түскен көлiктерде өздерi болса ше.
  Танктердiң солтүстiкке қарай бет алғанымен. Олардың төртеуi ғана бар, үш жеңiл және бiр ену қиын "Матильда". Соңғы танк үлкен проблема болып табылады, өйткенi гранаталар оның iздерiн ғана зақымдауы мүмкiн. Өкпе, керiсiнше, шатырға немесе артқы жағына дәл лақтырылуы мүмкiн. Егер "Матильда" iзiн бұзса, онда ол екi пулемет пен зеңбiрекпен жiгiттердi шығынға ұшырата алады.
  Қасқыр достарының Африкаға келгеннен кейiн екiншi күнi, дәлiрек айтсақ, үшiншi күнi өлгенiн қаламады. Рас, пулемет дәл соққыларды өшiре алады. Бiрақ сұрақ: бұл танктер кiмдiкi? Кенеттен, немiстер олжа алған олжалар?
  Қасқыр бұйырды:
  - Қатардағы жауынгер Юнгфолковец Олег. Қарусыз және сөмкесiз танктерге шығып, олардың кiм екенiн бiлiңiз!
  Олег сыбырлады:
  - Командирдi тыңда!
  Жартылай жалаңаш, қара шорт киген бала қорғаныш кремiнен қара болып, ақшыл шашын жасыру үшiн газеттерден сәлде киiп алған. Ендi ол кәдiмгi, кедей араб баласы сияқты көрiндi. Оның жауға алынуы екiталай.
  Танктер баяу қарқынмен қозғалып, қозғалтқыштар ең аз шу шығаратын берiлiске ауысты, бұл да күдiк тудырды. Оларға секiрiп бара жатып, Олег қолдарын қатты бұлғап, сынған ағылшын тiлiнде айқайлады.
  - Миналар бар! Миналар бар!
  Танктер тоқтап, Матильдадан дулығалы басы шығып, ағылшын тiлiндегi ашулы дауыс жауап бердi:
  - Неге арапчонок, қалайсың?
  Жауынгер бала жылап жiбердi:
  - Немiстер жолға мина қойды! Сақ болыңыз патша әскерлерi!
  Погоннан екiншi бас пайда болды, мен оны естiдiм, ол жауап бередi:
  Сол сорақы немiстер өлсiн! Менiң патшам бiзбен бiрге! Ендi бiз оларды жеймiз!
  - Кел осында отыр! - Бұйрықты, погондарға қарағанда, Корольдiк британдық танк армиясының полковнигi!
  Бала жалаңаш, кiшкентай көпiршiктелген аяқтарында сауыттың жағымды салқындығын сезiнiп, мұнараға көтерiлдi. Сосын артқа шегiнiп, ағылшындарға жол көрсете бастады.
  Олардың бесеуi болды, ал Matilda орташа танкiнiң өте кең емес мұнарасында ол бiршама тар болды. Мұнда Олег Рыбаченко батыр болуға шешiм қабылдады. Оның кәсiпқой қалта ұрының қолдары сияқты ептi, жаттыққан қолдары белбеуiне қолын созып, револьверлерiн суырып алды. Бас бармақтар сақтандырғыштарды бiрден алып тастады.
  Әрине, бұл арамдық болды, бiрақ "ерлiктi" орындауға азғырудың күштi болғаны сонша, Олежек сол жақ жауырынның астынан көздеп отырып, әр револьверден бiр-екi рет оқ атады.
  Мұндай алыстан сағынып қалу қиын, танкте отырғанда оқ өтпейтiн жилет киетiн жынды адам немесе соңғы қорқақ. Полковник аң-таң болып, желкесiнен тапаншаның аузын сездi. Бала ең таза Лондон диалектiсiнде сыбырлады:
  - Өмiр сүргiң келсе, қалған үш танкке берiлуге бұйрық бер! Әйтпесе, бiздiң батальон оларды экипаждармен бiрге жояды!
  Полковник таң қалды:
  - Сен кiмсiң?
  Олег Рыбаченко ашық жауап бердi:
  - Сiздiң өмiр сүрудiң соңғы мүмкiндiгi! Үш жеңiл танк гранатамен атқылап, отпен азапталады. Адамдар өледi! Мен үшке дейiн санаймын, не оларға тапсырып, көлiктен түсуге бұйрық бересiң, не аяғыңның етiне оқ жаудырып, өтiнiштi басынан бастап қайталаймын! Бiр екi...
  Полковник жылап жiбердi.
  -Келiсемiн! Тек бiздi өлтiрме!
  Олег Рыбаченко мақтанышпен айтты:
  - Бiз немiстер тұтқындарды өлтiрмеймiз! Содан кейiн Ұлыбритания капитуляцияланғаннан кейiн сiз жаңа Корольдiк күштерде, жаңартылған Ұлыбританияда қайтадан қызмет ете аласыз.
  Полковник дiрiлдеген дауыспен бұйрық бердi. Танкистер қаруларын қойып, танкiлерден мойынсұнып шықты. Бiрнеше iрi немiс ұлдары камуфляж шөптерiн лақтырып, өмiрлерiндегi тұтқындардың алғашқы партиясын қабылдауға дайындалып, оларға қарай жүгiрдi.
  . Љ13 ТАРАУ
  Алтылық тағы да қытайлармен соғысады. Тағы да олардың гиперведьмы оларды XVII ғасырға лақтырды. Жау қалың әскер жинап үлгердi. Аспан империясының әскерлерi орыс қаласын қоршауға алды.
  Ендi, мiне, бiр ұл, бiр қыз, төрт қыз сары әскердi қылышпен басып жатыр.
  Олег Рыбаченко жел диiрменiн жүргiзiп, бiрнеше қытайды кесiп тастап, ән айтты:
  - Қанды шайқасқа...
  Ал бала жалаң аяқпен бiрнеше улы иненi лақтырған.
  Қылышпен шапшаң шабуыл жасап, диiрмен ұстаған Маргарита растады:
  - Қасиеттi және дұрыс!
  Сондай-ақ ол жалаңаш саусақтарымен инелердi лақтырды. Бiрнеше ондаған қытайды ұрып-соқты.
  Наташа, жауларды қылышпен басып, былай деп қосты:
  - Наурыз, наурыз, алға ...
  Сондай-ақ иненiң жалаң аяқтарын iске қосыңыз.
  Екi қолмен де, аяқпен де жұмыс iстейтiн қыздар қытайларды өте танымал еттi.
  Зоя да жалаңаш саусақтарымен инелердi лақтырып, шырылдады:
  - Еңбек адамдар!
  Жалаң аяқпен бумеранг ұшырып, сары жауынгерлердi кесiп тастаған Аврора бiрден растады:
  - Наурыз, наурыз, алға ...
  Светлана қытайларды жаншып, жалаңаш саусақтарымен болат жұлдыздарды босатып, жауға тиiп, сықырлады:
  - Еңбек адамдар!
  Қыздар нағыз жауынгер қырандардай әрекет еттi. Ал олардың қылыш соққылары мен соққы элементтерiнiң лақтырылуынан жаулар құлап, құлады.
  Олег "Көбелек" техникасын қылышпен ұстап, ән айтты:
  - Өлiм жүздерi!
  Ал бала жалаң аяқпен өлтiрушiнi тағы лақтырып жiбердi.
  Маргарита диiрменде қабылдау өткiздi. Ол қарсыластарын жеңiп, агрессивтi түрде:
  - Бұл бiздiң жолымыз, күресiмiз!
  Оның жалаңаш саусақтарынан бiрнеше өлiмге әкелетiн дискiлер түсiп кеттi.
  Олег Рыбаченко - терминатор бала, қайтадан өлтiретiндi лақтырады және ән айтады:
  - Бiрiншi мамыр - еңбек мерекесi!
  Ал жас өлтiрушiнiң жалаң аяғынан дискiлер қайтадан ұшып, аспан империясының жауынгерлерiн кесiп тастайды.
  Наташа тағы да өлiмшi лақтырып, сықырлайды:
  - Бұл менiң жақсылығым!
  Ал оның жалаңаш өкшесi қытай генералының иегiне тиiп, жақ сүйегi сынып қалады.
  Зоя семсермен көбелектiң қабылдауын өткiзiп, айқайлайды:
  - Мен жынды пантерамын!
  Оның жалаңаш саусақтарынан жылдар бойы өткiр кiшкентай диск өлтiрушi. Осылайша олар барлығын алып, кесiп тастады.
  Содан кейiн тағы да қылыштар әрекет етедi және бәрi кесiледi. Бұл терминатор қыз.
  Аврора қытайларды шауып, денелерiн жаншып, дiрiлдеп:
  Бiз таңдаймыз...
  Ал өлiм сыйы оның жалаңаш өкшесiнен ұшады.
  Светлана сары империяның жауынгерлерiн қырып, маржандай тiстерiн сiлтеп, растайды:
  - Бiз таңдаймыз!
  Оның жалаң аяқтарынан қайтадан жойылу ұшуы.
  Олег Рыбаченко қарсыластарын жеңiп, былай деп қосты:
  Қаншалықты жиi...
  Баланың жалаңаш саусақтары өлiм туралы хабарды бастады.
  Маргарита, қарсыластарды жойып, жою презентацияларын бастады:
  - Сәйкес келмейдi!
  Аяғы икемдi қыз сияқты.
  Наташа жауға оқ жаудырып, өлiм сыйларын жiберiп:
  -Мен сенiң артыңдамын...
  Бизнесте әдеттегiдей жалаң аяқ.
  Зоя жауларды жарып жiбергеннен кейiн оны алып, кобрамен агрессивтi түрде ысқырды:
  - Көлеңкенiң артынан...
  Оның жалаң аяқтары бизнеске қайта оралды ...
  Аврора қаруын жалаңаш төменгi аяғымен жауларға лақтырып, оны мұқият ұсақтап, агрессивтi түрде сықырлады:
  -Мен үйренiп жатырмын...
  Светлана жалаң аяғымен оншақты иненi алып, лақтырып, бiр топ қытайды ұрып жiбердi де:
  - Сәйкес келмеу үшiн!
  Олег Рыбаченко тағы да шабуылға шықты. Жауларын қырқып, анда-санда жырлайды:
  - Жақсылық перiштелерi, екi ақ қанат, екi ақ қанат әлемде!
  Оның жалаңаш аяғынан қайтадан жойылу сыйы ұшады.
  Көрiп отырғанымыздай бала өте тазы екен. Әрдайым жалаң аяқ, әрi қиын. Нағыз мачо. Он екi жаста көрiнсе де. Бiрақ бұл жойылудың көрiнiсi.
  Маргарита да жалаң аяқпен ине лақтырып, сықырлайды:
  - Жынды арман! Толық сұлулық!
  Тағы да жалаңаш өкшесiнен мүлде өлiмшi нәрсе секiредi.
  Бұл қыз өлiм мен жойылудың бейнесi.
  Ал мына қытайлықтар, иә, түсiнедi.
  Наташа әдемi терминатордың жылдам қозғалысында. Қарсыластарын шауып, қылышпен шауып, жырлайды:
  - Алексей патшаны мадақтаңыз!
  Ал оның жалаң аяқтарынан ине ұшады.
  Қытайларды қырып, жауды жойып жатқан Зоя растайды:
  - Жаман адам жеңiледi!
  Оның жалаң аяқтарынан жабайы өлiмнiң сыйы ұшады.
  Аврора жауларды жеңiп, агрессивтi түрде растайды:
  - Ал дұшпаннан рақым сұрама!
  Оның жалаң аяқ, қайтадан лақтырады, мүлдем өлiмге әкелетiн нәрсе. Қарсыластарды жыртылған ет кесектерiне ұрады.
  Светлана, қарсыластарын құлатып, жауға жаңа инелердi ұшырды, кобра ысқырады:
  -Айға айқайлама!
  Оның жалаңаш саусақтарынан қауiптi өлiмнiң сыйлықтары ұшып кетедi. Барлығын ренжiтетiн және өлтiретiн.
  Олег Рыбаченко қозғалыста... бала әдеттегiдей шаршамайды...
  Қытайлықтар қиналып жатыр. Ол оларды қатты жаншып, аралады.
  Данышпан бала дiрiлдеп:
  - Бұл менiң күресiм!
  Және тағы да оның жалаң аяқтарынан жойылу сыйлықтары ұшады.
  Ал жас жауынгер айбынды әрi агрессивтi қаһарман сияқты шайқасады. Оның қылыштары Қара Құдайдың сойылдары сияқты.
  Маргарита оны алып, орнынан секiрiп, қытайлардың бiр бөлiгiн кесiп тастады. Өлтiретiн күш сияқты қабылдау өттi.
  Содан кейiн ол қанды жын сияқты әрекет етiп, жалаңаш саусақтарын қайтадан сiлкiп тастады.
  Қытайлардың мәйiттерi тұтас қорғандар жасап үлгерген. Жас жауынгер сыбырлады:
  - Менiң өмiрiм жауларды жеңуде!
  Ал қыз тағы да жалаңаяқтан иненiң бұлтын шығарады. Ал сары жауынгерлер өледi.
  Наташа сары жауынгерлердiң мәйiттерiнен алдынан дәлiздi кесiп алды. Ол өткiр дискiлердi лақтырып, сықырлады:
  - Марсқа лақтыр, сонда сабақ болады!
  Оның жалаң аяғынан тағы да өте жағымсыз өлiмнiң өлтiрушi сыйы ұшады.
  Қаншама қытай өлiп жатыр. Жүздеп, мыңдап, жаншылған алтының соққысы астында.
  Зоя да қозғалыста. Қобра сияқты мiнедi, жауға мүмкiндiк бермейдi. Ал қытайлық құлады.
  Жалаңаяқ қыз уы бар өткiр инелердi ұшырып, ән айтты:
  - Орыс батырлары қылышпен кескен!
  Ал жауынгер толқын көтерiлетiндей, содан кейiн құлап кетедi.
  Ал Аврора жауға қарай қадам басып, оны одан әрi созбай кесiп тастайды.
  Қытайларды өлтiрiп, ысқырады:
  - Менiң ұлы ерлiгiм!
  Және оның жалаң аяқ, қайтадан қарындаштар iшiне бөлiктерiн сындырып, ұшып.
  Қызыл шашты қыз қытайларды аямайды. Мұнда бiрден жетi адам кесiлдi.
  Ал оның жалаңаш өкшесi Аспан империясының генералы маңдайын сындырды. Ол, әрине, қайтыс болды.
  Светлана да қозғалып, жауларды кеседi. Оның екi қылышы қайшы сияқты қытайлардың денесiн кесiп өттi.
  Қозғалыста қыз оншақты қарсыласын басып тастады. Ол дисктердi жалаң аяқпен алып, iске қосты. Ал ол көп қытайларды кесiп тастады.
  Оның бәрi жабайы құтыруда.
  Светлана былай дейдi:
  - Жаулар өтпейдi!
  Аврора келiстi:
  - Әрине, олар өтпейдi - мүмкiндiксiз!
  Ал қызыл қаншық тағы да айқайлап, қытайларды қылышпен ұрып-соқты. Содан кейiн шұңқырдың жалаңаш саусақтары бiрнеше иненi босатады. Бiр-екi ондаған қытайдың келесi әлемге жiберiлетiнi.
  Олег Рыбаченко сары сарбаздарды кесiп алып, сықырлады:
  - Ақылдың жойылуы!
  Бала тағы да жалаңаш саусақтарымен өлiмге әкелетiн және өлiмге әкелетiн инелердi лақтырып жiбердi.
  Сосын ол шырылдады:
  - Менiң арманымда - әрқашан жеңiс!
  Маргарита жаумен шайқасып, қарсыластарын жойып, келiстi:
  - Тiптi өте үлкен жеңiс!
  Ал қыз тағы да жалаңаш саусақтарымен оны алып, жауға ажал әкелетiндi ұшырды.
  Көптеген қытайлықтарды жұптары өлтiрiп үлгердi. Иә, төрт қыздан кем емес.
  Наташа көмiр шаңынан жасалған қолдан жасалған гранатаны жалаң аяқпен лақтырды. Бiреуi жарылып, қытай солдаттарын жарып жiбередi.
  Ал қыз айқайлайды:
  - Мен - дүние жүзiндегi билiктiң қыранымын!
  Зоя қытай әскерiн талқандауда да ептi. Ол қылыштарын сермеп, ән айтады:
  - Бiз мақтан тұтатын қырандармыз!
  Тағы да оның жалаң аяғынан өте өлiмшi нәрсе ұшады. Ал қытайлықтар өте нақты өлтiрулер.
  Бiр ине де түспей, соқпай, ептi де агрессивтi қозғалыстың жабайы экстазындағы қыз.
  Аврора да қозғалады. Оның жалаң аяқтары өткiр инелердi лақтырады. Қызыл шашты қыз шақалдарды қуған пантера сияқты әрекет етедi. Ол қытайларды қант қамысы сияқты кеседi.
  Өкпенiң басымен айқайлайды:
  - Болашақ менiкi!
  Және тiлiн шығарады.
  Светлана қытайларды да қырып тастайды. Оның жалаң аяқтары олардың жылдам қозғалысын тездетедi.
  Аққұба қыз, кобра сияқты. Және қарсыластарын аямай қияды.
  Оның қылыштары жел диiрменiндей айналады. Ал жаудың тыныштықта тоңуына жол бермеңiз. Бейбiтшiлiк толық және мәңгiлiк болмаса.
  Светлана қытайларды кесiп тастайды:
  - Бiздiң форма ең биiк!
  Оның жалаң аяғынан өлiмге әкелетiн және түсiнiксiз ұшады. Қарсыластарды қалай ұруға болады, сондықтан өлiмге дейiн.
  Аврора растайды:
  - Таза жеңiлiс!
  Ал қыздың жалаң аяғынан оншақты ине ұшады. Иә, дәл солай елу қытай бiрден құлады.
  Наташа мұны байқап, Аспан империясының жауынгерлерiн қырып тастайды:
  - Сенiң ашуың керемет!
  Ал жалаңаяқ саусақтар дискiлердi iске қосады.
  Зоя қарсыластарын кесiп, былай дейдi:
  - Арман орындалсын!
  Сондай-ақ жалаң аяқ, қанды қырғын сияқты жiбередi.
  Ал қытайлардың массасы мәйiтке айналады.
  Аврора, сары жауынгерлердi қиып, ән айтады:
  - Жауға мейiрiм жоқ!
  Оның жалаңаш аяғынан сары жауынгерлердi өлтiретiн нәрсе ұшып шығады.
  Ал жабайы қозғалыстағы қызыл шашты жауынгер.
  Светлана бiр топ жауды кесiп тастап, оны алып, маржандай жарқыраған тiстерiн көрсетiп:
  - Бiз ешқашан тоқтамаймыз! Сондықтан орыс әскерi жеңiске жету үшiн дүниеге келдi!
  Содан кейiн қыз жалаң аяқпен көмiр гранатасын лақтырып, қарсыластарын қанды ет кесектерiне ұрады.
  Қытайлықтарды жеңген Олег Рыбаченко ептiлiк танытты.
  Ал терминатор бала:
  - Орыс әскерi жеңу үшiн дүниеге келген!
  Ал секiрген баланың жалаңаш өкшесi мандаринге иегiне тиiп, оны тура мағынасында басып қалды.
  Жас жауынгер қатты дауыстап:
  - Жеңiс бiзге келедi!
  Маргарита қытайларды шауып, бастарын кесiп, былай дедi:
  - Егер бар болса...
  Жалаң аяқпен қыз бiрнеше иненi лақтырды ...
  Олег Рыбаченко былай деп жауап бердi:
  - Саған кiм келедi!
  Сосын баланың жалаң аяғы иненiң бұлтын шығарды. Бiрден жүз қытайды сабап тастады.
  Маргарита дiр ете қалды:
  - Ондайлар болады...
  Оның жалаңаш саусақтары өлiмге әкелетiн бумерангты iске қосты.
  Олег, Аспан империясының жауынгерлерiн кесiп, растады:
  - Саған кiм келедi!
  Ал баланың жалаң аяқтары өлтiрушiнi және бiрегейдi iске қосады. Қытайлардың сүйегiн езетiн нәрсе.
  Және оларды уландырыңыз.
  Иә, бала қорқақ ондықтан емес ...
  Наташа қос баррельдi қабылдауды өткiздi - қытайларды кесiп, дiрiлдеп:
  - Бұл бiздiң қыздар!
  Оның жалаң аяқтарынан ұшу - толық жойылу сыйы.
  Ал қыз ызылдап:
  - Ауызыңды жап!
  Оның қылыштары барлығының басын кесiп тастады.
  Қозғалыс кезiнде Зоя қарсыластарын кесiп, ән айтады:
  - Менiң махаббатым бесiншi қабатта!
  Және тағы да қыздың жалаң аяғы бумерангты ұшырып жiбередi. Ал қарындары ашық сары жауынгерлер шоғыры құлады.
  Наташа, сарыларды кесiп, сөйледi:
  - Сүйiспеншiлiк пе? Фаберж жұмыртқалары ше?
  Және тағы да жалаңаш өкшесiнен өлiм босап шықты.
  Зоя қытайларды шауып, былай дедi:
  - Ал сiз қазiрдiң өзiнде ессiз қалдыңыз!
  Және досына көз қысты!
  Қыздар қарапайым емес сияқты. Және, әрине, бақа емес.
  Зояның жалаң аяғы зақымдайтын элементтi босатады. Ал қытайлардың көбi оқудан шығып қалады.
  Аврора шабуылда. Бiрегей және жойқын. Жауларын шауып, қылыштары жел диiрменiнiң қанатындай.
  Қызыл шашты шайтан, жылдам шабуылдың классикалық қозғалысында. Егер ол шынымен кесiп алса, онда ол арнайы кеседi.
  Және айқайлаңыз:
  - Тәуекел - асыл iс!
  Оның жалаң аяқтарынан тағы да қытай шыбындарына сыйлық. Барлығы кесiлiп, жаншылады.
  Светлана қозғалыста Аспан империясының сарбаздарын талқандайды. Сiзге кiшкене мүмкiндiк бермейдi.
  Ал ендi оның жалаң аяқтары соншалықты виртуоз, ал өлтiрушiлердi лақтырып тастайды. Ал қытайлардың шабылғаны сонша, сiз таң қаласың.
  Ал қыз Светлана айқайлайды:
  - Мақтанышпен планетаның үстiнде қалықтайды...
  Ал ол жалаңаш өкшесiмен қытай қолбасшысының мойнын сындырып алған.
  Олег Рыбаченко жауларды талқандап:
  - Орыстың қос басты қыраны ...
  Ал баланың жалаң аяғынан Қытай әскерi үшiн тағы бiр өлiм сыйы ұшады.
  Маргарита жауларды кесiп өтiп, тiстерiн шымырлатып қосты:
  - Халық әндерiнде ....
  Жауынгердiң жалаңаш өкшесiнен көмiр лимоны ұшып, қарсыластарын сындырды ..
  Наташа ауада айналып, он жарым қытайды кесiп тастады. Ол көп жауды кесiп, сықырлап:
  Ол өзiнiң ұлылығын қалпына келтiрдi!
  Ал қыз қайтадан қозғалыста және өлiм биiнде.
  Оның жалаң аяқтары бiрдеңенi лақтырып жiбередi, ал жаулары өте ерекше өлтiрiлдi.
  Иә, қытайлықтар үшiн бұл қара күн.
  Зоя да оларды ұсақтап, кесiп, сықырлайды:
  - Ресей империясының ұлылығы!
  Оның жалаңаш саусақтары тағы бiр өлiмге әкелетiн бумерангты iске қосады. Бұл қарсыластарды бастарынан айырады.
  Ал қыздың өзi оны алып, керi кесiп тастайды.
  Бiрақ шайқаста Аврора ұялшақ емес. Dolbanet қырылып жатқан болса, сондықтан ешқандай аяушылық жоқ. Оның қылыштарын кесiңiз - жазалаушылар сияқты.
  Қызыл шашты шайтан өксiкпен айқайлады:
  - Мен шынымен де Шайтанмын!
  Оның қылыштары қайтадан көтерiлiп, қытай жауынгерлерiне түседi.
  Жалындаған аң айқайлағалы тұр, оның жалаң аяғынан үгiндiлердiң гранатасы ұшып кетедi.
  Жарылыс болады. Ал көптеген қытайлықтар табытта жатыр.
  Дәлiрек айтсақ, олардың мәйiттерi әр жерде шашылып жатыр.
  Аврора сықырлайды:
  - Менiң сенiмiм - жойылу!
  Оның жалаң аяқтарынан өлiмге әкелетiн өлiм сыйы сияқты ұшады.
  Ал қызыл қаншық - бұл динамиттi өлтiру!
  Светлана, сiздi жалықтырмайтын, бiрақ өлтiретiн нәрсе де бар.
  Ол оны алады, жалаң аяқпен бумерангты iске қосады. Ал қытайлардың бiразын кесiп тастады. Бұл қыз жай ғана темпераменттi аққұба.
  Ал бұл жауынгерлiк бейiмдiлiкте өткiр тiстi және жанып тұрған араның көмегiмен басын кесу.
  Ал жауынгер ән салады:
  - Сiздi аямайсыз! Бiз өте бақытты боламыз!
  Және тағы да қыз өте батыл және дана қимылдар жасайды. Және қарсыластарын сындырады, олардың айналасына қарауға мүмкiндiк бермейдi.
  Қытай әскерiне шабуыл жасаған қыздар. Олар қарсыластарын қылышпен шауып, жалаң аяқпен жойып жiберетiн сыйлықтарды жiбередi.
  Олег Рыбаченко пантера сияқты қозғалады. Және ол толқынның артынан толқын жасап, жауларды кеседi. Бiр секундта өлмейтiн бала он бес-жиырма рет тербеле алады.
  Бас сүйектерi кесiлген көптеген жауынгерлердi тастаңыз.
  Мәңгiлiк бала айқайлайды:
  - Арманның қирауы!
  Оның қылышы тағы да қозғалыста және қарсыластарын жоюға бейiмдiлiгiн көрсетедi.
  Маргарита да өзiн кесiп алды да, дiрiлдеп:
  - Мен өлiм жанартауымын, мен саған ханымдар сияқты мүйiз беремiн!
  Оның жалаң аяқтары жауларды өлтiретiн өткiр дискiлердi лақтырады.
  Ал қыз айқайлап:
  - Жаңа жеңiстер болады - жаңа жауынгерлер болады!
  Ал жауынгер барлығын қаһарлы шабуылмен жояды.
  Ал оның жалаңаш, кесiлген аяқтары табытқа шеге қағып жатқандай.
  Наташа бiр топ қытайды кесiп тастады да:
  - Бiздiң жеңiсiмiз үшiн!
  Оның жалаң аяқтарынан тағы бiр өлiм сыйы ұшты.
  Зоя да қарсыластарын қысқартады. Барлық мүмкiн және мүмкiн емес агрессивтiлiкте әрекет етедi.
  Мiне, оның жалаң аяғы көмiрге лимон салды. Әне-мiне дегенше жүз сары солдат лақтырып жiбердi.
  Қыз күлiп әндедi:
  - Мен жылқыны кепiлге аламын, менi сәттiлiк күтiп тұр!
  Ал қыз тағы да жауға тиедi. Және ол жауларды кесiп тастап, оларға ешқандай мүмкiндiк қалдырмай жүредi.
  Аврора - шайқастағы таза аң. Бұл әйел терминаторы - шайтандық ақылдың көрiнiсi.
  Ал кессе, кеседi.
  Ал қытайлардан тек жыртылған ет құйылады.
  Қарсыластарын жойып жiберген Аврора айқайлады:
  - Кобраның темпераментi!
  Содан кейiн оның жалаң аяғы нағыз бомба лақтырды. Ал талай сары сарбаз жыртып тастады.
  Светлана қытайларды басып тастайды. Оларды қылышпен шауып, ән айтады:
  - Болашақ - өткен шақ, тек жақсы болғанда ғана!
  Ендi оның жалаң аяғынан өлтiрушi сыйлық қайтадан ұшып кеттi. Ол қарсыластарын таратады. Ал қол, аяқ және басқа да қанды көбiк сынықтары бар.
  Ұрыстағы қыздар өте жабайы, үнемi шабуылда.
  Бiрақ қытайлықтар өте көп, сондықтан оларды жою тәуелдiлiк тудырады. Қылыш пен жұмыс болса да.
  Әсiресе, Олег сабаннан түкiре бастады. Бұл сонымен қатар жоюды қосады.
  Шынымды айтсам, бала өте тазы екен. Оның қимылдары маятниктi тербеткендей.
  Және бұл сағаттардан әлдеқайда жылдам. Және олар қылыштарды өте тез және жылдам кеседi.
  Бала сыбырлап:
  - Бұл бiздiң арманымыз, жеңу және жою!
  Оның жалаң аяқтары тағы да өлiмшi сыйлықты қағып кетедi.
  Маргарита жабайы қозғалыста. Жауларды кесiп, айқайлайды:
  - Жеңiс болады, мен анық бiлемiн!
  Ал қыз өлiмшi гранатаны лақтырады.
  Және сары жауынгерлердiң бөлiктерiн жыртып тастаңыз.
  Наташа да қозғалыста. Кедергiлер мен ұялшақтықты бiлмейдi. Оның қылыштары қарсыластарын шауып тастады. Және үштiк диiрмендi орындаңыз.
  Сонда қыз:
  - Үлкен каскад!
  Ал жалаң аяқ бумерангты лақтырады. Он шақты қытайлық мақсатсыз қалды. Мiне, жауынгер олармен айналысады.
  Зоя да қозғалыста. Қарсыластарды жаншып, дiрiлдейдi:
  - Қанды және дұрыс шайқас!
  Оның жалаң аяғы қозғалыста, бiрдеңе лақтырылады. Және аспан империясының жауынгерлерiнiң массасын жыртып тастаңыз.
  Аврора да қозғалады. Сондай-ақ қытайларды жоюды да жүргiзедi. Ал ол қылқаламмен тырмалағандай жасайды.
  Және ол айғайлайды:
  - Банзай трендi!
  Оның жалаң аяғынан тағы да граната ұшып келедi. Және көптеген сынған жауларды талқандайды.
  Светлана да шайқаста. Және көп рәсiмсiз берiлмейдi. Ал қылыштар кесiлгендей. Ал жалаң аяқпен алып, жiбередi. Ал одан энергияның осындай найзағайлары шығады.
  Аврора досын жiгерлендiредi:
  - Байланыс бар!
  Светлана Қытай қолбасшысын екiге бөлiп, растады:
  - Байланыс бар!
  Ал екi қыз бiр-бiрiне жалаңаш өкшелерiн соқты.
  Аврора қайтадан қозғалады. Қарқынды және жеңiлмейтiн. Ешбiр әлсiздiк пен күмәндi бiлмейдi.
  Оның қылыштары адам етiн кесiп өттi.
  Қызыл шашты шайтан тағы бiр қытайды басып, сұрайды:
  -Шынымен қалай ойлайсың?
  Светлана жауап бердi:
  - Рас, ұғым салыстырмалы!
  Аврора күлдi де:
  - Иә, ол дұрыс!
  Оның жалаң аяғынан тағы бiр граната ұшып кеттi. Және ол жауларға қалай соққы бердi. Қытайлардан тек жыртылған ет кесектерi әр жаққа ұшып кеттi.
  Светлана жымиып:
  - Бiздiң өлтiруiмiз де, жаратуымыз да солай!
  Сондай-ақ қыз жалаң аяқпен өлiмшi және аяусыз өлiм сыйын бастады.
  Наташа қытайларды қылышпен ұрып-соғып, логикалық түрде атап өттi:
  Олардың өз шындығы бар, бiзде өз шындықтары бар!
  Ал қыздың жалаң аяғынан тағы бiр граната ұшып кеттi.
  Зоя бұған ерiктi түрде келiсiп, жауды кiшкене бөлiктерге бөлдi:
  - Әркiмнiң өзi бар. Және өте үлкен шындық!
  Оның жалаң аяғынан тағы да өте өлiмшi ұшады. Және анардың кiшкентай бөлiктерiне еттi жырту.
  Наташа логикалық түрде атап өттi:
  - Ғылым мен құдайдың бiзге бергенi осы!
  Қарсыластарды жойып жiберген Зоя келiстi:
  - Ол көп нәрсе бердi!
  Оның жалаң аяғы тағы бiрнеше дискiлердi лақтырды. Және бiр топ қарсыластарына соққы бердi.
  Наташа тiстерiн сiлтеп:
  - Дегенмен тренд!
  Ал оның жалаңаш саусақтары тағы да оншақты иненi лақтырды. Олар өлiмшi және жабайы саясат көрсеттi.
  Қазiрдiң өзiнде ондаған мың қытай қырылды. "Алтылық" балама тарихты жасауда тамаша жұмыс жасады.
  Әрине, қыздар мен ұл - өте үлкен және орасан зор күш!
  . Љ14 ТАРАУ
  Қытайлар шабуылға шыққанша қатыгез сабақ алды, данышпан бала Олег Рыбаченко тағы бiр шедеврдi жазды;
  СЫЙЛЫҚ УАҚЫТ!
  ПРОЛОГ
  Жаңа жыл қарсаңында астана Мәскеу шамдармен боялған алып ара ұясына ұқсайды. Мерекелiк көңiл көтерудiң тәттi құйынына сүңгу үшiн әркiм жыл бойы жинақталған сансыз дүниелердi аяқтауға асығады .
  Ал жас Алекс өзiнiң құрбысы Анджелинамен бiрге көптеген сыйлықтарды жеткiзiп, айналдыруға мәжбүр болды. Киiз етiк астындағы жабысқақ, лас қар сықырлап, Аяз атаның мақта-мата тонында ыстық, ал талшық сақалының астында жас жiгiттiң қызыл, ұстарасыз екi бетi тұзды терге шаншып кеттi. Ангелина, қар қызының костюмiнде, бұл бiршама оңайырақ, бiрақ жиырмасыншы үйден кейiн сiз бейнелi түрде аяғыңыздан құлап кетпейсiз.
  Бiрақ жаңа жылдық жұп ретiнде қосымша ақша табу мүмкiндiгiнен қалай бас тартуға болады?
  Жаңа жаңартулар үшiн ақша жеткiлiксiз, ал стипендия өте аз, ақылсыз бағамен ...
  - Чапает қайда құдлаты сенсiң? - Мен ыңғайсыз дауысты естiдiм.
  Шам кенет сөнiп, қараңғыда қорқынышты көлеңкелер жыпылықтай бастады. Сақалды, қысық көздi қарақшы ұзын қанжарын шайқады, оның артынан тағы бiрнешеуi жер астынан қашқан шайтандар сияқты.
  - Кәпiрлердi кес! - Құлақ қалқанын азаптайтын, бетон дауыста тот басқан араның сықырлағанындай жағымсыз естiледi.
  Әрине, Голливуд сценарийi бойынша, ерлi-зайыптылар бiрден тұрып, құтырған қарақшыларды нокаутқа түсiруi керек едi, бiрақ өмiр прозалық. Алекс пен Ангелина қаз бердi. Әрине, олар жас, спортшы, бiрақ артында сыйлықтары бар ауыр сөмкелер мен үлкен халат жүгiрудi қиындатады...
  Оның артында қатты түтiн, лас төсенiштер естiледi, бұл жерде жас жiгiттi арқасынан қанжармен шауып, пальтосын кесiп тастады ...
  Қашып бара жатқан студенттердiң аяғының астында сұр зат ұшып барады, бұл құйрығы жарқыраған (сақтандырғышы жанып тұр!) егеуқұйрық сияқты. Ангелина айқайлады: ол егеуқұйрықтарды ұнатпайды, бiрақ одан да қорқыныштысы ...
  Күрделi! Асфальт жабыны күрт көтерiлiп, бетке соғылып, дененi өткiр, жыртатын ауырсыну бiрден тесiп кеттi ...
  АДАМЗАТТЫҢ СОҢҒЫ МҮМКIНДIГI
  Осындай сансыз армада жақындағанда қорқынышты, алыстан түрлi-түстi, жарқыраған тұмандық жорғалап бара жатқандай көрiндi. Оның үстiне, әрбiр ұшқын - жауыз жын немесе сиқыршы сиқыршының сиқырынан туындаған дiрiлдеген рух. Алдыңғы жағы бiр-екi парсектерге созылды, мұндай масштабта тiптi флагмандық ультра шайқастардың өзi Сахарадағы құм түйiршiктерiне ұқсайды.
  Адам конфедерациясы метагалактиканы мекендейтiн басқа нәсiлдермен бiрге шешушi шайқасқа шықты.
  Мұнда таңғажайып кемелер өте көп, бiрақ көп жағдайда тиiмдi жауынгерлiк әртүрлiлiкке кедергi келтiредi. Мысалы, арфа iшектерiнiң орнына рамродқа оралған клавесин түрiндегi немесе ұзын саңылаулары бар жұлдыз кемесi, тiптi төртбұрышты танк мұнарасы бар контрабас. Бұл әлсiреген адамдарға әсер етуi мүмкiн және әсер етедi, бiрақ қорқыныштан гөрi күлкi тудыруы мүмкiн, әсiресе күрделi жауынгерлер арасында.
  Олардың қарсыласы - өзiн әмбебап держава деп санайтын империя. Барлығы соғысқа арналған Ұлы табыт, басты ұран - тиiмдiлiк пен мақсатқа сай. Коалициядан айырмашылығы, табыт тасушы жұлдызды кемелер тек көлемi бойынша ғана ерекшеленедi. Ал пiшiнi дерлiк бiрдей - сыртқы түрi өте жыртқыш, терең теңiз балығы. Мүмкiн бiр ерекшелiкпен: қалың, болат құйылған қанжарларға ұқсайды - аннигеландар.
  Ғарыштың бұл бөлiгiндегi жұлдыздар аспан бойынша тым тығыз шашыраған емес, бiрақ олар түрлi-түстi, жарық диапазонында ерекше. Неге екенi белгiсiз, бұл жарық жұлдыздарға қарап, перiштелердiң көзiне үңiлгендей мұңды сезiм бар, олар ғаламдағы тiрi жандарды өздерiнiң арам, нағыз жабайы қылықтары үшiн айыптайды.
  Гробзагонат әскерi кездесуге асықпады, тек жекелеген жылжымалы бөлiмшелер өздерiнiң жоғары жылдамдығын пайдаланып, тез арада жауға шабуыл жасап, зиян келтiрiп, шегiндi. Жауап ретiнде олар оларды тосқауылмен қарсы алуға тырысты, бiрақ неғұрлым икемдi және технологиялық жағынан жетiлдiрiлген табыт бункерлерi әлдеқайда тиiмдiрек әрекет еттi. Миналар жарылғандай жарылып, крейсер мен эсминецтердiң фрагменттерiнiң гейзерiнде атқылайды. Бiрақ бұл жерде қоқысқа және үлкен ойынға мүмкiндiк болды. Адамзат конфедерациясының алып шайқастарының бiрi атып түсiрiлдi, кеме қою түтiн түтiндеп жатыр, ал "Сталинград" атты алып жұлдызды кеменiң бортында дүрбелең орнады.
  Олар оны бар күшiмен құтқаруға тырысуда, қыздар мен ұлдардың терiсi қатты ыстықтан сөзбе-сөз қабыршақтайды. Ал ауада, сәнқой сияқты, раушан суы шашылды, азот пен оттегiнiң молекуласы әрекеттесiп, адам үшiн онсыз да тыйым салынған температураны көтердi. Бұл жерде қыз тiзерлеп құлап, Перун тұмарын сүйедi, көз жасының тамшылары ауыр металл жабынға жетуге үлгерместен буланып кетедi. Мiне, өлiм, жарты сағат бұрын оны көтермек болған жас жiгiт еденге құлап, жалындап, қызыл ет сүйектерiн жұлып алды ...
  Жауынгерлiк робот, кең аузынан майлау тамшыларын тамызады, бұл машина екiлiк кодқа негiзделген электронды құдайларға дұға жолдап, азап шегiп жатқан сияқты. Желдету жүйесi бұзылып, кiшкентай, бiрақ көптеген қара тесiктерге айналады, бәрiн және бәрiн сiңiру қаупi бар.
  Мiне, екi сүйкiмдi әйел жауынгер, қолдарымен минометке жабысып, өлiмдi кешiктiруге тырысады. Нәзiк, қызғылт жүздерi бұзылып, әдемi келбеттерi адам төзгiсiз ауырсынудан бұзылған. Бiрақ сору торнадосының қысымы артады. Ол саусақтарын жұлып алады, бұлшық еттерi мен сiңiрлерiнен қызыл қан атқылайды, ал қыздар еттартқышқа асығады. Шыбында қызыл шашты қыз түлкiдей басын қарынға соғып, жас жiгiтпен соқтығысады.
  Олар қайтып келмейтiн жерге кетер алдында бiр-бiрiне қарап күлiп үлгередi. Жартысынан астамы күйiп кеткен тағы бiр әйел қабырғаға жанып тұрған қолымен сурет салды: "Батыл бiр рет өледi, бiрақ мәңгi өмiр сүредi, қорқақ бiр рет өмiр сүредi, бiрақ мәңгi өледi". Көкшiл-жасыл жалын бiрнеше минут бұрын ең беделдi подиумдарға лайық керемет дененi құшақтап, жылуды қосады. Мұнда қыз сүйектерi ашылып, сәби кезiнен шыңдалған күштi бұлшықеттер ақ күлге айналады.
  Жауынгерлiк кеме қатты жалындап, жарқыраған ауа көпiршiктерiн вакуумға шығарып жiбердi, содан кейiн жарылып, көптеген фрагменттерге бөлiндi.
  Гипермаршал Гробзагонат ханзада "Алып сойыл" бұйырды:
  - Бес миллион сегiз жүз елу мың суперфрегаттарды, сондай-ақ қатал аннигендi тасымалдаушыларды алға жылжытыңыз. Ғаламдардың ордасы жау тiзгiнiн басып өтсiн!
  Фрегаттар жеке саптарға тiзiлiп, құрамды сақтауға тырысты. Зымыран крейсерлерi мен грейптерi истребительдермен бiрге жұқа торлы желiнi құрады. Бастапқыда олар ендi ғалам үшiн жаңа емес, бiрақ өте жойқын қаруды: термокварк зымырандарын пайдаланып, жауды үлкен қашықтықта бомбалауға тырысты. Үлкен соққының бокс тактикасы сияқты: Ұзын сол жақ соққыны лақтырыңыз және серiктесiңiздi бос ұстаңыз. Коалиция кемелерi артқа шегiндi, жұлдызды кемелердiң тылдық бөлiгi алға ұмтылып, ұрыс алаңына дер кезiнде өтуге тырысты. Ұйымдастырушылық пен маневрлiк артықшылықтарды пайдаланатын табыттар, балта ұстаған жазалаушы сияқты, оларға қарсы тұрған күштердiң бос құрылымын кесiп тастады. Шетелдiктерге шабуыл жасамақ болғандардың арасында шығын көбейдi.
  Шайтан сұлу генерал герцогиня де Фурия өзiнiң жоғары жылдамдықтағы анниген тасымалдаушысына асығады. Бұл жауынгерлiк жұлдызды кеменiң түрi, кәдiмгi крейсерлерден айырмашылығы, оның мылтықтардың орнына антенналық сәуле шығарғыштары бар, олар ұрыста пайдаланылған кезде жау кемелерiнiң сауыттарын өздерiнiң әсерiмен тоздырады. Мұнда гравиоплазмалық толқындар келедi, олар вакуумды тез таратады. Олардың ғарыштық тасқын қозғалыстарынан қара кеңiстiк төгiлген бензиннiң суындай боялады. Әрекет өте жойқын. Олар бөтен планеталықтардың қаруларын бұрап, оларға қарсы тұруға тырысады, компьютерлiк басқаруға кедергi жасайды немесе тiптi жоғары қарқындылықта термокварк зымырандарының жойылу сақтандырғыштарында жарылысты тудырады. Жаудың жұлдызды кемелерi мотор майы қабықшасының астындағы балықтар сияқты, олардың кейбiреулерi металдан немесе керамикадан емес, биологиялық шығу тегi және ең қорқынышты конвульсияларда шынайы түрде бұралған.
  Бұл жерде тағы бiр әскери кеме жанар-жағармай құйылған домино тастарынан диаметрi Каналдың енi бойынша алып кеме жасалғандай жанып, күйрей бастайды. Кiшiгiрiм жұлдызды кемелердiң шығыны туралы ештеңе айта алмаймыз. Шетелдiктер мен жердегiлердiң коалициясы анық берiлуде, шамасы, стальзандардың ең жаңа қаруы - шығарылған гравиоплазма, бiрнеше жүздеген империялардың ғарыш күштерiн таң қалдырды.
  Конт де Барсов саусақтарды сканердiң алдында белгiлi бiр ретпен жылжыту арқылы отты басқарады. Сырттай қарағанда, "Алты жұлдыздың генералы" табыт жәшiгi жолбарыс жүздi адамның құдiреттi, қаһарман құрылымына ұқсайды. Агрессивтi әдемi аң, бiрақ бұл зұлым сұлулық - Люцифер. Гробзагон ашулы күлiмсiреп, аяусыз соққылар бередi. Ол бiрнеше галактикадан жиналған төбелестiң шатасуын сезiнедi. Олар одан да көп жиналсын, дүрбелеңдi арттырыңыз. Мейiрiмсiз, мол империяның негiзгi күштерi шайқасқа кiргенде, бiреулер үшiн жеңiспен, қуанышты соң, ал бiреулер үшiн қайғылы аяқталады.
  Коалиция ұйымдасқан тойтарыс берудiң, түсiнiксiз маневрлердiң орнына бiршама ретсiз әрекет етедi, тiптi екi үлкен шайқас ғарыштық қашықтыққа қарамастан, соқыр, бiр-бiрiне қарай жүзiп кеттi, содан кейiн гравитациялық толқындар арқылы гравитациялық толқындар арқылы құлағынан ауырады. жақын орналасқан жауынгерлер соқтығысты.
  Олардың iшiнде қалқалар сынып, жауынгерлiк купелер, казарма кабиналары, оқу-сауықтыру залдары қирады. Мұның бәрi толқынның жылдамдығымен болды, құтылудың кез келген мүмкiндiгiн жоюға жеткiлiктi жылдам, бiрақ әлi де азапты баяу, миллиондаған тұзақтағы тiрi тiршiлiк иелерiне ымырасыз өлiмнен қорқынышты қорқынышты сезiнуге мүмкiндiк бердi.
  Мiне, чип жарысының графинясы, алтын бұйралардағы қызғылт бақа аяқтары бар шегiргүл гүлiне өте ұқсас, өзiнiң жауынгерлiк эмитентiне ... мойындап, азапты өлiмдi қабылдайды. Компьютерлiк голограмма дұғаларды оқиды және күнәларды тездетедi. Бұл әсем халықтың дiнi осындай, сiздiң жоғары технологиялы қаруыңыз дiни қызметкердiң рөлiн атқарады, тек кибернетикалық интеллект солай деп есептеледi, оның тiрi ағза мен Ұлы Құдайдың арасында делдал болу үшiн жеткiлiктi қасиеттiлiгi мен тазалығы бар. Дiни қызметкердiң соңғы сөздерi:
  - Дүние сүйкiмдiлiктен ада емес, бiрақ жексұрындық Құдайға құрбан емес!
  Герцогиня де Фури - арнайы режимде команданың сымбатты және спорттық көмекшiсi, қос рөл атқаратын қысылған сөйлеу коды. Команданың ықтимал тыңдауларынан шифрдың бiрiншi қалқаны. Екiншi маготелепатикалық импульс.
  Крейсерлер, эсминецтер, бригантиндер және тiптi бiр ғарыш кемесi - бұл оның жұлдызды кемесi зақымдалған немесе толығымен жойылған кемелер. Де Фурия логикалық түрде атап өтедi:
  - Батылдық жеткiлiксiз дайындықтың орнын толтыра алады, бiрақ жаттығу ешқашан батылдықты өтемейдi!
  Олардың шайқауы реактордың термокварк энергиясын (әзiрше оны пайдалану онша жақсы емес) шегiне дейiн жойып жiбердi және команданы тағатсыздана күтуде. Көптеген жүздеген мың жаудың негiзгi кластағы кемелерi жойылды, шайқас кең майданда жүрiп жатыр.
  Бұйрық берiлдi, олар жүк стансаларында - арнайы жұлдыздық контейнерлерде зарядтау үшiн артқа шегiнудi ұйымдастырды.
  Ал ханзада "Алып сойыл" шайқасқа жаңа күштер салды:
  Атап айтқанда, оның жеке флагмандық ультра-батл кемесi "Beast".
  Содан кейiн тағы екi алып "Шоқ пен үрей" мен "Қызыл iлмек" алға жылжыды. Олар он мыңдаған үлкендi-кiшiлi зеңбiректер мен эмитенттердi орналастырды. Олардың үстiнде бiрнеше қорғаныш қабаттары жыпылықтайды: гравиоматрица, маг-кеңiстiктiк өрiстер (тек бiр бағытта өткiзгiш зат), күш шағылыстырғыш. Барлық кибернетикалық құрылғылар кедергiлерге төзiмдiлiк беретiн төменгi деңгейлi теоплазмада жұмыс iстедi. Сонымен қатар, жау электроникасына иезуит iлмектерiн жасаған үлкен радарлар қолданылды.
  Егiнге ажал құшқан бұршақ жауғандай, өлiм арқалаған "сыйлар" құлады... Үш алпауыт жауды барынша тиiмдi жою үшiн кеңiрек тарауға тырысты. Олар iс жүзiнде осал емес, мысалы, шардың найзағайы, ұшатыны, ғарышта ұшатын теректiң үлбiрiн күйдiредi, олардың шетелдiктердiң ғарыш кемелерiне өлiмге әсерi. Оларды дүрбелеңмен шегiнуге мәжбүрлеу. Таблетка тәрiздi сансыз құтқару модульдерi вакуумда шашырап жатыр, олардың көбi теңiздегi қалқымалар сияқты зымыран жарылыстарынан дiрiлдейдi. Әзiрге, табыттар оларға назар аудармайды, ең алдымен қауiптi және күштi сындырады, содан кейiн олардың ақыл-ойының қалдықтарын қорқыныштан жоғалтқан шетелдiктердi аяқтауға болады. Шайқас әлi жеңiске жеткен жоқ, мейiрiмсiз империяның әскерлерi де жаумен салыстырғанда аз шығынға ұшырады.
  Бiрақ сонымен бiрге, жанып жатқан ғарыш кемелерiнде ешқандай қобалжу мен дүрбелең жоқ. Эвакуация тiрi организмдер емес, биороботтар сияқты өте тегiс жүредi. Оның үстiне өлiмдi келемеждегендей шегiнiс ерлiк жырларға ұласады.
  Ал, мiне, де Фурияның аннигендi тасымалдаушысы: жойқын күшi жағынан күтпеген болып шыққан гравитациялық плазманың осындай ерекше тасымалдаушысы. Жойылу энергиясын зарядтау шайқаста бiрден және қайта-қайта өттi.
  Ғарыш кемесi максималды жеделдетуде, герцогиня тiптi тұрақтандырғышты ұстайды, жауынгерлiк костюмнiң мөлдiр матасы арқылы сiз оның үлкен бицепсiнiң әйелдiк жолмен емес, қалай керiлгенiн көре аласыз. Ол және басқа экипаж мүшелерi арқаларына құлап қалмауға күш салуы керек. Жолбарыс басы бар герцогиня комикстердегi жауынгер сияқты қайталанбас, оның көздерi тесiлген, өте жарқын, ұзын және қалың шаштары қарсы ауадан желбiредi.
  Бұл батыр қыздың екi жүз циклдi басып үлгергенiне сену қиын. Оның жүзi қаншалықты сергек және таза, өте мобильдi, кейде ашулы, кейде керiсiнше перiште немесе ойнақы. Оның артында талай шайқас бар, бiрақ ол одан ешқашан шаршамайтын сияқты. Әрбiр жаңа жекпе-жек өзiнiң сөзбен жеткiзгiсiз сұлулығымен және суретiнiң байлығымен, қызықты ырғағымен ерекше.
  Ендi оларда жұмыс принципi бойынша ең соңғы қару бар, оған қарсы жаудың, ең болмағанда, Гробзагонаттың түпкiлiктi жеңiсiне дейiн тиiмдi қорғаныс таба алмауы екiталай.
  Физт нәсiлiнiң қорқыныштылығы қандай дәрменсiз. Соқыр, бағытты жоғалту. Бiр-екi сәттен кейiн оның құрамдас бөлiктерi галактиканың кеңiстiгiне шашыраған спортшы шығарған дискiмен айналдыру. Немесе тағы бiр бақытсыз құрбан, гравиоплазманың құшағында бiрден өлiп жатқан үш эсминец, кемелер дiрiлдеп, күйiп жатқан құмға серфинг тастаған шабақтар сияқты тегiстеледi.
  Барон де Аллигатор сәуле шығарушылардың мақсатын түзете (және сәттi емес, жаңа өртенген крейсерден тек моноблок таяқшалары қалды) өкiнiшпен атап өттi:
  - Өлтiру оңай, тiрiлу қиын, зорлықсыз өмiр сүру мүмкiн емес!
  Дефурия өзiнiң жұлдызды кемелер тобын басқарып, тағы бiр жойылу ағынын шығаратын және жүк көлiгiнен түрлендiрiлген кемеге ұқсайтын, сонымен қатар плазмалық желiге оралғанын көрсеттi:
  - Адал дос боп ажал мiндеттi түрде келедi, ал егер сiз шымыр өмiрмен ұзағырақ қыдырғыңыз келсе, ақылға адалдығыңызды, батылдығыңызды дәлелдеңiз!
  Конт де Барсов өзiнiң тапқыр сөзiн жалғастыра отырып, қарлығып үредi:
  - Заңдар ақымақтар үшiн жазылмайды, бiрақ олар осы заңдарды жазған ақылды адамдар үшiн оларды бұзғаны үшiн жаза алады!
  Әртүрлi армияның ұйымдасқан қарсылығы жойылды. Ғарышта қашу тiптi тау құлауы сияқты, бұл торнадо миджалар мектебiн бiрден жауып, бәрiн құлатып, бiрден жинайды ... Iздеу басталды. Бiр отар қойды айдап бара жатқан қасқырлар сияқты. Тек табыттар қасқырдан әлдеқайда қатыгез, мейiрiмсiз. Олар үшiн бұл тiптi өмiр сүру мәселесi емес, қайсар ерiк пен аяусыз ашуды көрсету. Қуда, азаптау, жiбермеу. Көптеген балалар ата-аналарын күтпейдi (және мұнда бiр жыныстыдан оншақты жынысқа дейiнгi тiршiлiк иелерi жиналды), бiрақ аналар, әкелер, бейтараптар, олардың ұлдары, қыздары және кiм бiлсiн ... Мұндайда қандай ерлiк бар. кiсi өлтiру, тiптi кекiлiктердi ату да көбiрек шеберлiк пен күш-жiгердi қажет етедi. Қоқыс кеңiстiктi басып, жарықтандырғыштардың үстiне құлап, корональды бұзылыстарды, беткейлердi және плазмалық құйындыларды тудырады. Жеке жұлдыздар тiптi олардың бетiне түскен көптеген бөгде заттардың түстерiн өзгертедi. Бәрi емес, жүрегi барлар түсiнедi: әсiресе, мiнезi бар жаратылыс тiрiдей жанып кетсе, ал кiсiлiк тұтас бiр қисынсыз, болжауға келмейтiн дүние болса өте қорқынышты.
  Тiптi вакуум да жылауы мүмкiн, мұндай азғырудан...
  Бiрiншi курс студенттерi Алекс пен Ангелина мұның бәрiн, тiптi кинодағыдай емес, бiрден, көптеген нүктелер мен бөлшектерде, бәрi енген кезде, сананы қабылдау калейдоскопымен толтырды.
  Сонда олар адам жұлдызды кемелерiнiң бiрi - дельфин сәбиiнiң контуры бар бригантиннiң келе жатқанын байқады ... Кемпiрқосақтың барлық түстерiмен жарқыраған ұйықтап жатқан квазарға қарай. Бүкiл тiрi жанды күйдiретiн сәулелер болмаса да, бiр нәрсе студенттерге оның квазар екенiн айтты. Бiрақ тiптi қысқартылған түрде ол барлық материалға өлiм қаупiн жасырды. Ал бұл бригантин батыл суицид сияқты көрiндi.
  Аннигенос герцогиня де Фурияның қолбасшылығымен: "Кiшi, жердегi жұлдыздар!" деген бұйрық алды. Борттағы үш мыңдаған сарбаздар мен он мыңдаған жауынгерлiк роботтар дерлiк зақымданбаған, бригантиннiң артынан жүгiрдi.
  Жыртқыш акулалар құтырған мұхиттың дауылды суларында тұншығып бара жатқан кiшкентай үйректердi қуып бара жатқандай.
  Алекс кенет оның тек қана қалықтап қана қоймай, қозғала алатынын сезiп, досына: "Олардың артынан перiште болсын", - деп айқайлады. Қыз: "Иә, қолымнан келетiнiн сеземiн", - деп жауап бердi.
  Михаил Боярский жырласын: "Жансыз дене тән емес, бiрақ тәнсiз жан қандай әлсiз!" Бәлкiм бұл рас, бiрақ... Рух басқа бiреудiң тәнiне енiп, оны басқара отырып, ертегiлiк күште өзiн көрсете алады...
  Үш қанжардың iшiнен жойып жiберетiн радиацияның жанып тұрған ағындары лақтырылып, ержүрек капитан Алена Снегова басқарған адамдық бригаданың мүмкiндiгi жоқ сияқты. Магоплазмалық толқындар корпусты тесiп өтiп, күмiс сауытты деформациялап, жеңiл зеңбiректер оқпандары қатты пiскен макарон сияқты құлауға мәжбүр болды. Экипаж мүшелерi қатты ауырсынуды бастан кешiредi, жауынгерлiк костюмдер ыдырап, терiсi сыпырылып, көздерi соқыр болып қалады.... Мүмкiндiк жоқ сияқты... Бригантин артына антиматерия уылдырығы бар шылым шегетiн шылым қалдырып, жарқырай бастайды.
  Бiрақ осы соңғы сәтте, жоқтық тозақтың үмiтсiз тұңғиығына құлаған кезде, қапталда орналасқан екi анниген тасымалдаушы бұрылмай, ортасына радиация салады.
  Бұл басталды, орталық қанжардан иридесценттiк толқындар өттi, автоматика қорғанысқа ауысты. Алыптардың фонында кiшкентай болып көрiнген адам кемесi өзiнiң құрылымының бөлiктерiн жоғалтып, иридесценттi магоплазмалық тордан құтылды.
  Алекс Барон де Аллигатордың денесiнде отырды, ал Ангелина граф де Барсовтың санасын секiрдi. Қарапайым табыт бункерлерi де офицерлер сияқты командирлердiң бұйрығын талқыламай, оны орындауға дағдыланған. Егер денелердегi соққылар өздерiнiң "аттарының" жадын пайдаланып, өрт объектiсiн өзгертуге бұйрық берсе, онда ... Сондықтан бұл қажет. Гробозагонаттың негiзгi ережесiнде айтылғандай: "Мен Гипер-императорға, оның жеке өзiне, сондай-ақ ол тағайындаған кез келген бастыққа сөзсiз бағынуға ант етемiн!".
  Бұйрық берiлдi, орындалып жатыр... Бiрақ табыт тасымалдаушылардың тұлғалары жас тұтқындардың тәнсiз жандары олардың денесiн иемденгенiмен келiспеушiлiк танытады. Қаһарлы шайқас басталып, Аллигатор мен Барсов қатып қалады, жолбарыстың көзi шағылысады. Бұйрық әлдеқашан берiлген және ол жойылғанға дейiн орындалады ...
  Дегенмен, бригантин өлiмшi жараларды алды, сәл артық ... Алена Морозова өзiнiң соңғы күшiмен сананың жiңiшке жiпiне жабысады. Оның костюмi, формасымен бiрге күйiп кеткен, жалын оның онсыз да жалаңаш денесiн аяусыз сипады. Терi үлкен көпiршiктермен жабылады, содан кейiн қабығы кетедi. Шапанның кесектерi түсiп жатыр... Тағы да...
  Мiне, бұл квазардың жiңiшке құйрығы, оның бригантин алуы керек, дәлiрек айтқанда, одан не қалды ... Аллигатор мен Барсовтың тұлғалары қайтып келдi, магоплазма қайтадан кесiлген .... Аленаның күйген сүйектерi. ыдырап жатыр, ал оның санасы қара шұңқырға күйiп кеттi ... Ал наносекундтың аз ғана бөлiгi үшiн, түпкiлiктi жойылу, командирдiң бригантин фрагментi квазардың Пробомеранына ұшады ...
  Бәрi ешқашан басталмағандай кенет тоқтады. Күлгiн шоқжұлдыз флотының армадасы қатып қалды және оның қарсыластары бiрден жоғалып кеттi. Бұл қанатты сияқты көрiндi, ал ғарыш лашындарының табандары ғарышқа жабысып, қозғала алмай қалды. Сонымен қатар, ешкiм шамалы дүмпу мен сiлкiнiстердi сезiнбедi. Болған оқиғаның бәрi қарапайым физиканың шеңберiнен шықты.
  Герцогиня де Фури қатты айқайлады:
  - Бiздi тоқтатқан мынау кiм?
  Генхир Вольф өшпендiлiкпен қарады:
  - Түсiнбеймiн... Негiзiнде бұл мүмкiн емес...- генерал-табытшы даусын бәсеңдетiп, сыбырлай қорқып кеткенi анық, көздерi мұздай жан-жаққа жүгiрiп кеткенi анық, - деп қосты ол. . - Бiздiң агент жер уақыт өте келе әзiл-қалжың шығара алатынын хабарлады.
  Герцог байсалды, тiптi немқұрайлы жауап бердi:
  - Бұл, әрине, тiтiркендiредi, бiрақ ешкiм тiрi адамдарға төбелесуге, ал бiздер жеңу үшiн табыт аулаларына тыйым сала алмайды!
  Аллигатор ыңғайсызданып есiнеп, қатты дәмделген сэндвичке ұқсайтын нәрсенi аузына лақтырды. Жолбарыстың бағынбаған шашын сипалап- адъютант, аспаздық өнiмдi қатты қытырлақ шайнап, бiрақ сонымен бiрге толықтай түсiнiктi және күштi дауыспен қорытындылады:
  - Аяқталмаған жау емделмеген ауру сияқты - асқынуды күтiңiз!
  Анджелина мен Алекстiң соққыға жығылған жандарының қасында мұзды тесiктен шыққандай Алена рухының нұрлы субстанциясы пайда болды. Азат болған жанның жүзi күндей жарқырап тұрды. Студенттердiң түсiнiксiз көзқарастарын байқаған капитан қыз қуанышты ынтамен түсiндiрдi:
  -Бiз жеңдiк! Адамзатқа төнген қауiп жойылды, бұл және болашақ сын-қатерлер.
  Анджелина абыржып күбiрледi:
  - Ал қалай?
  Аленка түсiндiре бастады:
  - Ұлы ғалым Павел Карпов уақыттың көптеген миллиондаған тәуелсiз ағындары бар толық ағып жатқан, шексiз өзенге ұқсас құрылымы бар екенiн анықтады. Сондай-ақ, толқынды толқындарды орналастыру арқылы белгiлi бiр ағынның бағытына әсер етуге болады. Өкiнiшке орай, ол қайтыс болды, осылайша әсер ету тетiктерiн соңына дейiн ашты, және басқа мұндай данышпан болған жоқ. Бiрақ мiне, осындай толқынды жасаудың бiр жолы және ол ашқан. Егер сiз ұйықтап жатқан квазардың энергиясын белгiлi бiр диапазонда және Жаңа жыл Жер планетасында дәл түн ортасында мерекелеу кезiнде ғана шығарсаңыз, онда босатылған энергия планетаның өткенiнде белгiлi бiр толқынды тудырады және оның екi еселенуiн тудырады. уақыт ағыны Күн жүйесiнде болады ...
  Алекс абдырап қалды да, қабағын жыпылықтатып, сыбырлады:
  - Ал оның не қатысы бар?
  Жауынгер Алена түсiндiрдi:
  - Күн жүйесiндегi барлық адамдар қосымша бiр жыл өмiр сүредi, яғни Павел Карпов өзiнiң бiрегей жаңалықтарын аяқтауға үлгередi... Дәлiрек айтқанда, ол қазiрдiң өзiнде бар, алдымызда жау армадасы жоқ!
  Ангелина дiрiлдеп айқайлады:
  -Олардың бәрiн құрттың ба!
  Бригантин капитаны мейiрлене күлiп, көз қысты:
  - Жоқ деп ойлаймын! Уақыт өзенiнде орналасқан толқын суы ғана олар үшiн хронологиялық ағымды шеңберге айналдырды. Бұл табыт жәшiктерi мәңгi өмiр сүретiнiн бiлдiредi, бiр уақыт циклiнде, бiр жылда шексiз өмiр сүредi!
  -Ал бiз? - деп сұрады Алекс.
  - Сiз өз уақытыңызға қайтасыз және келесi жолы қарақшылармен көшеде жүрмейсiз деп үмiттенемiн ...
  Жас жiгiт пен қыз Қызыл алаңда Кремль шыршасының дәл алдында тұрып оянды. Алып сағат түн ортасын өлшеп, айбынды соға бастады.
  Жаңа жыл келдi.
  . Љ15 ТАРАУ
  Бiраз үзiлiстен кейiн соғыс қимылдары қайта жалғасты. Қытайлар Ресейдiң алыс жерлерiне шабуыл жасау үшiн күш жинап, тағы да әрекет еттi.
  Бұл жолы алтауы тағы бiрнеше заманауи қаруды алды.
  Бұл жағдайда олардың алтауы да сиқырлы алмастырылмайтын снарядтар мен патрондармен ИС-7-ге көтерiлдi.
  Және олар қажетсiз рәсiмдерсiз қытай әскерiн атып, оны құрттармен талқандауды бастады.
  Олег Рыбаченко да зеңбiректен оқ атып:
  - Бiздiң жеңiсiмiз сөзсiз, бұрынғыдай қазiр болмайды!
  Дегенмен, түсiру кезiнде, тiптi кезекпен түсiргенде де басқа нәрсе туралы ойлауға болады.
  Шынында да, Владимир Владимирович Путин неге сонша бақытты саясаткер және президент? Атап айтқанда, Ельциннiң ресми мұрагерi болып тағайындалған күннен бастап бәрi ойдағыдай өттi.
  Коммунистер мен "Яблоко" бiртұтас формация ретiнде әрекет етуi керек сияқты көрiндi - Ельциннiң мұрагерi - бiрiншi жау.
  Бiрақ сөз болған жоқ. Ал ұрлық жасаған Собчак есiне түскен жоқ. Мақұлдау әдеттегiдей өттi. Коммунистер түсiнуi керек едi: бұл олардың болашақ қорымшысы!
  Иә, Явлинский - өзiн ешқашан бюджетке дауыс бермеген ең оппозициялық саясаткер ретiнде көрсетуге тырысқан, неге қарсылық бiлдiрмедi.
  Бұл бiртүрлi болып кеттi.
  Сосын әйтеуiр жолы болды. Зорлық-зомбылық пен аш Дағыстан уахабшылардың әрекетiн қолдамады, дегенмен Басаев пен Хаттаб бұған сенген болуы мүмкiн. Думадағы оппозиция билiкпен қақтығысқан жоқ. Немесе шешен факторын қолданыңыз.
  Қысқасы, бәрi әу бастан Путиннiң пайдасына болды. Ал Думадағы оппозиция Мәскеу мен Волгодонскiдегi жарылысты билiкке қарсы пайдалануға тырыспады.
  Коммунистер түсiну керек болғанымен, олар екiншi қатарға ығысқан.
  Явлинский мұны өте кеш түсiндi.
  Олег қытайларға оқ жаудырды, сары жауынгерлердi снарядтармен жарып жiбердi.
  Және күрсiндi...
  Жарайды. Саясат туралы ойлаудың өзi бiраз тiтiркендiредi. Мысалы, Герданы алайық. Ол суреттердiң бiрiнде қолы жалаң аяқ артына байланған қарақшылардың тұтқыны ретiнде бейнеленген. Ал аяғы тiптi қызыл, оны жылытылмаған хайуанаттар бағында бұғымен бiрге көруге болады, қарақшы суық, ал Герданың аяғы өте суық.
  Байғұс қыз, патшайымнан жалынып сұраған аяқ киiмiн алды. Ендi ол тұтқында азап шегуде.
  Бала аспан империясының әскерiне тағы да оқ жаудырды, жалаңаяқ саусақтарымен джойстиктiң түймесiн басып тұрды.
  Сосын олар басқа жаққа кеттi.
  Жириновский Ельциндi тiкелей қолдамады, оның мұндай мәлiмдемелер жасайтын бiрде-бiр видео жазбасы жоқ! Екiншi жағынан, жаңа сайлау, тiптi партиялық тiзiм бойынша да оған өте тиiмдi болды. Iс жүзiнде әскери төңкерiс жасап, Ельцин билiктi басып алды, толыққанды диктатор болды, ресми түрде ештеңемен шектелмейдi! Тiптi конституциялық соттың қызметi тоқтатылып, президент ресми түрде шексiз өкiлеттiктерге ие болды! Осындай жағдайларда жаңа конституцияның қабылдануы оны бекiткен диктатордың билiгiн шектедi! Сондай-ақ, сауалнамаға сәйкес, Ресей халқының 80 пайызға дейiнi президенттiк конституция жобасына дауыс беруге дайын болғанын айту керек. Сондықтан Жириновскийдi конституцияны қолдағаны үшiн қатаң айыптауға болмайды. Бiрiншiден, әйтпесе, ол жай ғана сайлауға қатысуға рұқсат етiлмедi, екiншiден, Владимир Ельциннiң көптеген жақтастарының кейбiрiнiң қолдауына ие болады деп үмiттендi. Партияның атауына келсек, сол кезде халық арасында елес пайда болды - коммунистiк-фашисттiк (медиа терминi) парламент тарап кеттi, реформаларға ешкiм араласпайды, жақында Америкадағыдай өмiр сүремiз! Мұндай жағдайларда либералдық-демократиялық атау сайлау тұрғысынан өте тиiмдi болды! Сайлау блогы билеушi партия болды: Гайдар бастаған Ресей таңдауы! Либерал-демократиялық партияның мүмкiндiгiне ешкiм сенбедi, көбiсi Жириновский бес пайыздық тосқауылдан да өтпейдi деп ойлады!
  Иә, Жириновскийдiң мүмкiндiктерi өте әлсiз болып көрiндi. Ал "Ресей таңдауы" өз қолында барлық козировы бар. Басқа, бәлкiм, ең бастысы, экономикада нақты жетiстiктер болған жоқ. Бiрақ кейiн орасан зор үгiт-насихат аппараты мен әкiмшiлiк ресурстардың қолында. Қазақстанның және басқа елдердiң тәжiрибесi көрсеткендей, бұл көбiне сайлауда жеңiске жетуге, тiптi сенсациялық нәтижелерге қол жеткiзуге жеткiлiктi!
  Бiрақ Владимир Вольфович өзiнiң тамаша саяси қабiлетiн көрсеттi: атап айтқанда, ол Ельциннiң айналасындағыларды өзiнiң адалдығына сендiре алды және оған, мысалы, Бабурин блогында және басқаларында болғандай, тiркелуiне кедергi болмады! Ол демеушiлердi ақылы эфир уақытына сендiру арқылы ақша ала алды (және өзi бизнеспен айналысып бiрдеңе тапты!). Ең бастысы, ол сайлау кезiнде таңғаларлық сайлау науқанын жүргiзiп, тамаша сөз өнерiн көрсеттi! LDPR веб-сайтында сiз 1993 жылғы сайлау науқаны туралы ескi жазбаларды таба аласыз: бұл шынымен де күштi сөздер, олармен салыстырғанда Гитлер спикердiң аянышты көлеңкесi ғана. Демократтар бiр-бiрiмен жанжалдасып, Либерал-демократиялық партияның танымалдылығының өсуiн ұзақ кешiгумен байқады! Айтайын дегенiм, әлеуметтанушылар нақты көрiнiстi емес, билiк көргiсi келген суреттi көрсеттi! Гайдар Жириновскийдi гитлершi деп атап, Ельциннен Либералдық-демократиялық партияны тiркеуден шығаруды талап еттi. Бiрақ президентке жақын сарапшылар Ельциннiң рейтингi төмендеп , конституцияны қолдау азайып бара жатқанын хабарлады. Мұндай жағдайларда дисквалификация билiкке қиындықтар тудыруы мүмкiн. Сонымен қатар, 1993 жылы сайлау жәшiктерiне қарабайыр лақтырылған бюллетеньдердi қоспағанда, жаппай сайлауды алдау технологиялары әлi пысықталған жоқ, сондықтан халықтың еркi салыстырмалы түрде адал болды! Жириновский өз кезегiнде Руцкой мен басқа да оппозиционерлердi босатуға уәде бердi!
  Бұл жерде Олег Рыбаченконың назары ауып, таптырмас снарядтан қайта атылды.
  Маргарита қыз жалаң аяқпен мылтық сiлтеп тұрғанда, бала ойланып, түсiндi.
  Сайлау нәтижесi сенсациялық болды, ал Либералдық-демократиялық партияның жетекшiсiне режимнiң жаулары да, Ельциннiң көптеген жақтастары да дауыс бердi! Партия 13 мүшесiнiң 24 пайызға жуығын жинап, бiрiншi орынды иелендi. Алайда, аралас сайлау жүйесi болғандықтан, Жириновский 60 орынға, яғни Парламенттiң төменгi палатасы Мемлекеттiк Думаның 15 пайызына ғана ие болды! Сонымен қатар, Мемлекеттiк Думаның өкiлеттiгi жаңа конституциямен қатаң шектелдi, сондықтан шын мәнiнде Жириновский айтарлықтай билiк алмады. Сiрә, оның Мемлекеттiк Думадағы фракциясы билiкке одан әрi шабуыл жасау үшiн трамплин ретiнде ғана қарастырылуы мүмкiн! Жириновскийдiң өзiн Гитлермен салыстыра бастады! Айтпақшы, 1930 жылы Гитлер 18 пайыз дауыс жинап, сайлауда екiншi орынға ие болды, бiрақ сонымен бiрге билiкке әлдеқайда нақты рычагқа ие болды. Бiрiншiден, Рейхстагта бiр ғана палата болды, екiншiден, сайлау тек пропорционалды жүйе бойынша өттi, үшiншiден, парламенттiң билiгi Ресеймен салыстыруға келмейтiн күштi болды! Ал Жириновскийдiң жағдайы әлдеқайда нашар болды: жеңiстiң пайда болуы сайлаушылардың тым жоғары үмiттерiн тудырды, бiрақ нақты күш пен гугулкиндiк мұрыннан бiр нәрсенi өзгерту мүмкiндiгi!
  Бұл жерде, әрине, ғажайыптар басталады: бұрын сарабдал саясаткер ретiнде әрекет еткен Жириновский кенеттен екпiндi және өте қисынсыз болды. Атап айтқанда, ол гитлеризммен айыпталды, сондықтан ол билiкке келсе, үшiншi дүниежүзiлiк соғысты тұтандырамын деген үрей тудырып, Батысқа қарсы риториканы күшейттi! Ал кейбiр мәлiмдемелер мүлдем ақылсыз болды, соның iшiнде Қазақстанға және басқа елдерге атом бомбасын қолдану. Атап айтқанда, Жириновский Тбилисиге атом бомбасын тастайтынын да мәлiмдеген! Сонымен қатар, кейбiр жетiстiктер болды: сайлау алдындағы уәделердi орындай отырып, рақымшылық жасау мүмкiн болды .... Бiрақ тұтастай алғанда, Владимир Вольфович ұпай жинамады, үнемi жанжалға түсiп отырды ... Иә! Әрине, ол арандатты, көптеген жанжалды жағдайларды ЦРУ және Либералдық-демократиялық партияның қарсыластары, ең алдымен, Ресейдiң iшiндегi батыс демократтары жасады, бiрақ бәрiбiр, сарабдал және прагматикалық саясаткер бұған көнбеуi керек едi, немесе кем дегенде. арандату мүмкiндiгiн минимумға дейiн азайтыңыз! Мысалы , Зюганов он жетi жыл бойы Кремльдiң басты саяси қарсыласының намысын жамылып келе жатқанына қарамастан, әйтеуiр келеңсiздiктерден құтыла алды, ешқашан өзiн үлкенге арнаған емес және жемқор ретiнде беделге ие емес. саясаткер! Рас, коммунистер Ресей Федерациясының Коммунистiк партиясының негiзгi қаржыгерi делiнетiн Ходорковскийдi орнатумен бiр сәт те болды, бiрақ бұл жағдайда Зюганов ешбiр беделiн түсiретiн мәлiмдемелер қалдырған жоқ. Өте сақ саясаткер Геннадий Андреевич, кейде тым сақ! Атап айтқанда, 1999 жылы мамырда Ельцин Степашиннiң кандидатурасын ұсынған кезде, коммунистер оған тосқауыл қойып, не концессияға мәжбүрлеу керек, не Мемлекеттiк Думаны таратуға және кезектен тыс парламенттiк сайлауға арандату керек едi. Бiрақ Зюганов тәуекел етпеудi жөн көрдi, дегенмен Мемлекеттiк Дума сол кезде таратылса, коммунистер оны сақтап қалар едi, тiптi бақылауды кеңейтер едi. Иә, 1999 жылдың тамызында коммунистер Путиндi ұрыс-керiссiз мақұлдады, дегенмен Ельциннiң оны мұрагерi деп жариялауы оппозицияның бұл кандидатураға қарсы бiртұтас майдан ретiнде әрекет етуiн ғана талап еттi. Бiрақ Зюганов депутаттық мәртебе беретiн артықшылықтарды пайдаланып, сайлауға барған дұрыс деп шештi және Путин үш айдың iшiнде ұлттық қаһарманға айнала алады, тiптi ең батыл Кремльдiң басшысына да кiре алмады. талдаушылар.
  Олег Рыбаченко баланың жалаң аяқпен қытайларға тағы да оқ жаудырып, ойын жалғастырды.
  Данышпан бала Жириновскийдiң өзiне лайықты емес екенiне шын жүректен сендi;
  Бiр сөзбен айтқанда, 1993 жылдың желтоқсаны Либералдық-демократиялық партия көшбасшысының саяси мансабының шыңы болды, содан кейiн құлдырау басталды, бiрақ бастапқыда әртүрлi ауытқулармен көшкiн болмаса да. Ельцин де танымалдылығын тез жоғалтты: экономикадағы дағдарысты еңсеру мүмкiн болмады, керiсiнше, одан сайын нашарлады. Бұл жерде Жириновский тағы бiр қате есептеп, бейбiтшiлiк пен келiсiмге қол қойды. Өйткенi, ол орасан зор президенттiк билiктi заңдастырған конституцияны қолдағаны үшiн (екiншi жағынан, конституция қабылданбаса не болар едi? Азамат соғысы болуы әбден мүмкiн едi!) деп айыпталып та үлгердi. содан кейiн қол қою үшiн бейбiтшiлiк келiсiмi болды. Рас, Жириновский оны күзде қалдырды. Бiрақ тұтастай алғанда, ЛДПР жетекшiсiнiң қандай қателiктер жiбергенiн және неге президент болмай қалғанын нақты сипаттау өте ұзақ уақытты қажет етедi. Оның басты қателiгi - стратегиялық қате пиар! 1993 жылғы сайлаудан кейiн қазiргi билiктiң және жеке Ельциннiң басты жауының бейнесiн қалыптастыру керек едi! Яғни, ең популистiк риторикамен, ең алдымен iшкi жауларды, жемқорлықты, ұрлықты, т.б. Ал басты ұран - Ельцин банды сотта! Сонымен қатар, солақай ұрандарды, әлеуметтiк демагогияны, әдiлдiк уәдесiн менсiнбеу! Атап айтқанда, Беларуссияда президенттiк сайлаудың екiншi турында Лукашенко 80 пайыздан астам дауыс жинады, бұл оппозициялық саясаткер үшiн керемет ! Бiрақ сiз Лукашенконы Жириновскийге қарағанда шешендiк жағынан күштi деп айта алмайсыз, керiсiнше, Владимир Вольфович әлдеқайда бiлiмдi және интеллектуалды дамыған! Бiрақ Жириновскийдi оның тым агрессивтi және тез ашуланшақ мiнезi, екiншi жағынан Ельциннiң төңiрегiндегiлер және Ельциннiң өзi оны мұрагер етiп таңдап алады деген сенiмi ренжiттi. Әңгiменi кiм бiледi: олар Гитлер мен Гиндебрунер арасындағы қарым-қатынасты есте сақтайтын шығар, алдымен сақтықпен, содан кейiн серiктес! Бiрақ iстiң мәнi мынада: Гиндебруг Бiрiншi дүниежүзiлiк соғыстың батыры, өз елiнiң патриоты және онсыз да тозығы жеткен қария болды. Ал КСРО-ны жоюшы, империялық идеологияның қас жауы Ельцин Жириновскийге стратегиялық қарсылас болды. Иә, Ельциннiң төңiрегiндегiлер сол кездегi жас әрi агрессивтi Жириновский тәртiптi қалпына келтiре бастайды, содан кейiн бастары айналады деп қорықты! Демек, Ельциннiң төңiрегiндегiлер Вольфовичтi президенттiкке немесе премьер-министрлiкке итермелеуге құлшынысы жоқ едi, оның билiкке жету мүмкiндiгi тек Ельциннiң мүрдесi арқылы ғана болды. Яғни, Жириновскийге ең болмағанда режимге қарсы тұрудың ең жоғары деңгейiне сырттай елiктеуге тура келдi! Халық билiктiң Жириновскийден асқан жауы жоқ деп ойлап, Жириновский немесе Ельцин, Ельцинге қарсы Жириновский қауымдастығы пайда болуы үшiн! Алайда Владимир Вольфовичтiң ортасында не мықты аналитик, не пиаршы жоқ едi, не ешкiмдi тыңдағысы келмедi. Немесе ол тiптi Ельциннен қорқатын шығар, бiрақ егер ол рақымшылықтан бас тартса және оның жаулары: Руцкой мен Мақашов босатылса, Ельцин әлi де тиран емес екенiн айту керек. Иә, Ельцин парламенттi таратуға барды, өйткенi халық оған 1993 жылы 25 сәуiрде өткен референдумда бұған рұқсат бердi. Бұған қоса, парламенттiң және Ельциннiң өзi оны қатты қорқытқаны соншалық, ол өз шешiмiн жоғалтты. Демек, Жириновский оның басты қарсыласына айналуы әбден мүмкiн едi, әсiресе Зюганов Ельциндi қанша шаншып алса да, жазасын алды!
  Бала жалаң аяқпен қыздардың соңынан тағы да ауыр снарядты атып, ойын жалғастырды.
  Жириновскийдiң тағы бiр қателiгi - Шешенстандағы соғыста ұстанған ұстанымы. Ұлтшыл сияқты, ол конституциялық құрылысты орнатуды қолдауы керек едi, бiрақ қандай формада! Соғыс басынан-ақ нашар өттi, орыс әскерлерi, ең алдымен, Ельцин қолбасшылығының қылмыстық ортанқолдығынан үлкен шығынға ұшырады. Оның үстiне Ауғанстандағы соғыста тәжiрибесi бар генералдар, мысалы, Қорғаныс министрi Грачев бiрiншi сынып оқушыларына қарағанда нашар басқарды. Тiптi журналистер генералдарға қалай соғысуды үйреттi! Бұл парадокс болды!
  Бұл жағдайда позицияны ұстану керек болды: Ресей армиясының орасан зор шығынға Ельцин мен оның бандысы кiнәлi! Билеушi режимдi сынауды күшейту керек едi, бiрақ сонымен бiрге әскерге тигiзбей. Грачевты да қорғамау керек едi! Зюганов оңтайлы жеңiске жеттi! Ельциндi сынау, әскермен таласпау, сепаратистердi қолдамау. Жалпы, Зюганов дұрыс әрекет жолын таңдады: Ельцин саясатынан барынша алшақтау, қарсыласу. Дегенмен, Думаның бiрiншi шақырылымындағы коммунистер оппозицияда үнемi бiрiздi бола бермейдi. Атап айтқанда, Жириновскийдiң Черномырдин үкiметiне сенiмсiздiк бiлдiру туралы ұсынысы қолдау таппады. Жалпы, коммунистер сенiмсiздiк вотумын алғаш рет 1994 жылдың қазан айында, Черномырдиннiң экономикалық саясатын пассивтi мақұлдау оларға қымбатқа түсуi мүмкiн қара сейсенбiден кейiн ғана дауыс бердi. Зюганов басқарған коммунистер көп болған екiншi шақырылымдағы Мемлекеттiк Думада сенiмсiздiк вотумы ешқашан (!) дауысқа қойылмаған! Ал парламент премьер-министр лауазымына бес үмiткердi де мақұлдады, бiрақ бұл басқа әңгiме! Зюгановтың жеке басы, сондай-ақ 1996 жылы Ельциннен әлi күнге дейiн нелiктен жеңiлгенi туралы бөлек мақалаға лайық.
  Жириновскийдiң өзi Ельциннiң төңiрегiндегiлермен ымыраға келiп, олигархтарды оның адалдығына сендiргiсi келедi, осылайша олар оны коммунистердiң таққа отыруына тосқауыл қоя алатын жалғыз адам етiп қояды деп үмiттенген сияқты. Бiрақ мәселе сол кезде Ельциннiң төңiрегiндегiлер өзгерiстi қаламады, айтпақшы, Батыстағы көзқарасын нашарлатып алған Вольфовичке сенбедi. Президентке жақын көптеген олигархтардың Батыста бизнесi бар және сол жерде қомақты қарыздар жинап алған. Иә, мұнай бағасы баррелiне шамамен 10 доллар болды, сондықтан арзан газ болды, ал элита НАТО елдерiнiң несиелерiне әбден iлiнiп кеттi. Ал Батыста олар Жириновскийдiң өздерi үшiн қолайсыз екенiн ашық айтты.
  Мұндай жағдайларда Ельцин элитасымен одақтасуға сүйену Либералдық-демократиялық партия көшбасшысының беделiн түсiрiп, коммунистер мен ұлтшылдармен блокқа араласты. Сондай-ақ, орыс армиясының ауыр шығындары, жалпы алғанда, бiрнеше және әсiресе жақсы қаруланбаған жауды жеңуге дайын еместiгi жауынгерлiк ұрандардың танымалдылығын және соғыс арқылы бақытқа жетуге деген ұмтылысты төмендеткенiн айту керек. Халық орыс әскерiнiң Үндi мұхитында аяқтарын жуып, мұнай қорымен Таяу Шығысты жаулап алуға дайын емес екенiн көрдi. Иә, теориялық тұрғыдан алғанда, Таяу Шығысты басып алу мұнай доллары мен энергия бағасының сөзсiз секiруiне байланысты көп ақша бере алады, бiрақ Шешенстанды жеңу мүмкiн болмаса да... Пацифистiк көңiл-күй өрши бастады, ал Жирик сайлауда ауыр шығынға ұшырады!
  Вундеркинд бала қайтадан тура атады. 130 миллиметрлiк зеңбiректен шыққан снаряд қытайларды шашыратып жiбердi.
  Маргарита мақұлдап:
  - Сен ақылдысың!
  Және ол жалаңаш саусақтарымен өзiн-өзi атқылай бастады.
  Ал Олег Рыбаченко өз ойын жалғастырды.
  Дегенмен, Зюгановтың өте сақ болғанын айту керек. Мысалы, Борис Федоров үкiметке сенiмсiздiк рейтингi үшiн дауыс берудi ұсынғанда, Ресей Федерациясының Коммунистiк партиясы мұны қолдамады. Жалпы, Зюганов пен оның төңiрегiндегiлер Черномырдинге өте мұқият қарады, дегенмен соңғысы олигархтардың мүддесi үшiн саясатын жалғастырып, Ельцинге адалдық танытты. Бiрақ бiр қызығы, Зюганов Ельцинге қарсы нөмiр бiрiншi оппозиционер бола алды. Бұған қоса, оған президенттi жақтайтын үгiт те көмектестi, бәлкiм, әдейi, өйткенi екiншi турда коммунист Зюганов коммунист емес кандидатқа қарағанда жақсырақ.
  1995 жылдың қысы мен көктемiнде ЛДПР партиясы күрделi дағдарысты бастан кешiрдi, оны бiрнеше депутаттар тастап кеттi, оның iшiнде жарқын, харизматикалық Марычев.
  Бiрақ Шешенстандағы соғыс бiрте-бiрте жеңiске жеттi, содырлар да үлкен шығынға ұшырады және қансырап, рухы тозды, орыс әскерi алға жылжуда. Маусым айында Шамиль Басаев Буденовскiдегi перзентхананы басып алған. Негiзiнде, содырлардың мұндай әрекетi әскери жағынан ештеңе бермедi, ал үгiт-насихат тұрғысынан бұл тiптi соғыс партиясының пайдасына болды ... Бiрақ Ельцин 3-4 қазандағы оқиғалар мен миллиондардың қарғысын бұзды. Орыстар оны құлатып, Черномырдинге соғысты тоқтатып, келiссөздердi бастауды бұйырды ...
  Орыс әскерi бiржақты тәртiппен соғысты тоқтатты. Ал Мемлекеттiк Дума ақыры бiрқатар қауiпсiздiк шенеунiктерiнiң отставкаға кетуiн талап етiп, үкiметке сенiмсiздiк вотумын өткiзу үшiн жеткiлiктi дауыс жинады. Ельцин көндi, тек Грачевтi қалдырды, бiрақ Егоровты, Ериндi, Степашиндi бердi. Бұл жерде Жириновский бастапқыда дұрыс позицияны ұстанды: ол бiтiмгершiлiктi айыптап, сенiмсiздiк вотумын қолдады. Ал Черномырдин министрлер кабинетiне сенiм туралы мәселенi Мемлекеттiк Думаның дауысына қоямын деп қорқытқан кезде (бiр ескерту бар, егер үкiметке сенiм бiлдiру үшiн 450 дауыстың 226-дан азы дауыс берсе, онда президент белгiленген мерзiм iшiнде мiндеттi. не үкiметтi таратуға, не Мемлекеттiк Думаны таратуға бiр апта қалды), Жириновский мерзiмiнен бұрын парламенттiк сайлауға баруға берiк және дайын екенiн көрсеттi. Мерзiмiнен бұрын сайлаудың артықшылығы - шейiттердiң бейнесi, табыстың болмауы - Ельцин мен үкiметтi кiнәлау, Ресей қауымдастығы конгресiнiң Кремль жобасын iлгерiлетуге уақыт бермеу және билiктегi партия: Бiздiң үй - Ресей . Және, әрине, басқа ұйымдар - кiшiрек!
  Черномырдин блефтiң болмайтынын, жаңа парламенттiң бұрынғыдан да оппозициялық сипатқа ие болатынын түсiнiп, дауыс беруден бас тартты. Мемлекеттiк Дума тағы да сенiмсiздiк бiлдiрдi, Жириновский өте агрессивтi әрекет еттi, бiрақ дауыс жеткiлiксiз болды. Бұл жерде Яблоко қорқып кеткенiн айту керек, Явлинский депутаттық мандаттардың артықшылығын жоғалтқысы келмедi. Сонымен қатар, оның нақты рейтингi жоғары емес едi, жай ұшып кету қаупi бар едi.
  Жириновскийдiң танымалдылығы бiрден өстi, бiрақ Вольфович импичмент процедурасы бойынша өз партиясының қолдарын қайтарып алу арқылы тағы қате есеп жасады. Маңызды емес, оппозиция айыптау үшiн комиссия құру үшiн 300 дауысқа ие болды, бiрақ бұл рейтингтi бұзды! Жириновский өзiне тағы да өзiн бiтiмгершiлiк саясат жүргiздi деп айыптауға негiз бердi, осылайша өсiп келе жатқан наразылық электоратының бiр бөлiгiн алшақтады.
  Соған қарамастан, содырлар өрескел бұзған Шешенстандағы бiтiм, түрлi лаңкестiк әрекеттер, әсiресе Романовқа қарсы, оқ жаудырғандар қоғамда содырлардың көңiл-күйiн көтерiп, Жириновский ұпай жинай бастады. Сонымен қатар, 1995 жылдың қыркүйегiнде НАТО босниялық сербтердi бомбалай бастады, бұл Батысқа қарсы көңiл-күйдi күшейттi, бұл да Либерал-демократиялық партияның рейтингiн көтердi.
  Рас, Жириновский арандатушылыққа көндi, парламентте әйелдi ұрып-соғып, оны жалпы қоқыс үйiне бiрнеше рет жеңiл жылжытты. Содан Ельциндiк баспасөз Жириновскийдi қарақшы етiп көрсетiп, бәрiн дүр сiлкiндiрдi! Алайда, мұндай үзiндi кейбiреулерге ұнауы мүмкiн: әсiресе әйелдерден зардап шеккен ер адамдар немесе барлық кандидаттар арасында ең қатыгез диктаторды iздеп, ол жағдайды реттейдi деп үмiттенген адамдар! Қалай болғанда да, "сталиншiлер" Жiрiк үшiн болды.
  Олег Рыбаченко атуды жалғастырды. Бала Қытайдың Маньчжур әулетiнiң қол астындағы әскерiн талқандау арқылы осылай iстедi де, ойына қалды.
  1995 жылы қазанда Либералдық-демократиялық партия Мемлекеттiк Думада үкiметке сенiмсiздiк вотумын қою үшiн 100 қол жинады, бiрақ Жириновский соңғы рет бұл ниеттен бас тартты.
  Айта кету керек, бұл оның қателiгi болды және ештеңе ақталған жоқ. Бiрiншiден, Жириновский сайлау қарсаңында сенiмсiздiк вотумын қойып, сол кезде көпшiлiктi құрайтын наразылық бiлдiрушi электораттың көзайымына айналды. Екiншiден, дауыс Жириновскийдiң басты бәсекелесi Черномырдинге қарсы бағытталып, Ельцин мен оның төңiрегiндегiлердi Жириктi мұрагер етемiз деп көндiру әрекетiне көшкен жоқ.
  Оған қоса, Жириновский түсiнуi керек едi; ол Думаға сайлауда неғұрлым жоғары нәтиже көрсетсе, соғұрлым "отбасының" оған бәс тiгуi ықтимал!
  Ол үшiн ең жақсы науқандық тактика коммунистердiң қарсыласу деңгейiнен асып түсетiн нөмiрi бiрiншi оппозиция рөлiн ойнау болды.
  Жириновский, жалпы, мұны түсiндi, бiрақ ол екi орындыққа отыруға тырысты және сәйкес келмедi. Жаңа сайлау бұрынғылардан әлдеқайда қиын болды! Бiрiншiден, 1993 жылғыдай шешендiк қабiлетiн барынша көрсетуге мүмкiндiктерi болмады, кештерге тым аз эфир уақытын бердi, олардың саны 13-тен 44-ке (!) дейiн өстi. Екiншiден , Жириновскийге қарсы ақталмаған үмiт пен үмiт факторы болды. Өйткенi, ол бiрiншi болып көрiндi, бiрақ ол халықтың өмiрiн жақсартпады... Жiрiктiң нақты күшi жоқ, сол коммунистердiң ЛДПР-дан әлдеқайда көп дауыс қадағалайтыны зиялы адамға анық болғанымен. : 60-қа қарсы 102, бiрақ ... Ол кезде қаншама ақылды адамдар болды, әсiресе тоқсаныншы жылдары.
  Үшiншi себеп, олар ЛДПР көшбасшысына кiрдi төгiп тастады, құбыжық пен бұзақы бейнесi болды, ол үшiншi дүниежүзiлiк соғысты бастайды деп қорқады.
  Төртiншi себеп те көп бәсекелестердiң пайда болуының негiзгi себептерiнiң бiрi болып табылады. Ең танымалдары: Скоков (Ельцин кезiндегi қауiпсiздiк кеңесiнiң бұрынғы хатшысы) басқарған Орыс қауымдастығы конгресi және Приднестровьедегi рөлiн бұқаралық ақпарат құралдары қатты арттырған Ельциннiң адамы Александр Лебед. Бұл белсендi PR блогы, бiрақ олар жеткiлiктi болған сияқты, шетiнен. Өйткенi, адамдар билiк ойлағандай жаман емес және олардың көпшiлiгi ҚРО мүлдем оппозиция емес, ең алдымен Либералдық-демократиялық партия мен Ресей Федерациясының Коммунистiк партиясына қарсы бағытталған Кремль жобасы екенiн түсiндi. Бiрақ бәрiбiр бұл ұйым төрт пайыздан астам табысқа жеттi!
  Төбенiң үстiнде басқа бәсекелестер болды, Марычев қашып кеткен Держава-Руцкой, КСРО үшiн блок - Тюлькин-Ампилов, Лысенконың Ұлттық Республикалық партиясы және көптеген басқалар. Айта кету керек, коммунистер де өз электоратын шашыратып жiбердi: КСРО блогы төрт жарым пайыздан астам дауыс жинады, бiрақ парламентке кiрмедi, Ресей Федерациясының Коммунистiк партиясы, аграрлық партия үшiн дауыстар жоғалды. басқа солшыл ұйымдар сияқты бес пайыздық кедергiнi де көтермедi. Атап айтқанда, бұрынғы премьер-министр Рыжковтың блокпен сайлауда ненi күткенi белгiсiз: Еңбек одағы немесе Говорухин блогы ма? Алайда 1995 жылғы сайлау Ресейдiң бүкiл тарихындағы билiктегi партияның ең әлсiз нәтижесiн және наразылық бiлдiрушiлердiң дауыс беруiнiң ең көп пайызын көрсеттi.
  Бала жалаңаяқ саусақтарымен джойстик түймесiн басып, тағы да оқ атты да, ойын жалғастырды;
  Жириновский сайлау науқаны кезiнде жалпы билiктi ұрсып тастады, бiрақ оны жеткiлiктi түрде агрессивтi түрде жасамады. Бұған қоса, оның фракциясы келесi жылдың бюджетiн қолдап, кремльшiл бағытты айыптауының тағы бiр себебiн келтiрдi. Бұл сайлауда бүкiл дерлiк сайлаушылардың наразылық көңiл-күйiн ескерсек, бұл билiкпен ымыраға келудiң қажетi жоқ едi! Сонымен қатар, Мемлекеттiк Дума күтпеген жерден Дубининдi Орталық банктiң басшысы етiп бекiттi, дегенмен соңғысы Ельциннiң айналасындағы адам, радикалды Гайдар нұсқасындағы нарықтық реформаларды жақтаушы болды. Айтпақшы, Дубинин "Қара сейсенбiге" араласса да, бұл кандидатураны Зюганов та қолдап, өзiнiң де принциптi оппозиционер емес екенiн көрсеттi!
  Сайлау кезiнде Жириновский ешқандай сайлау блогын құрғысы келмедi, дегенмен бiрнеше ұсақ ұлтшыл партиялар құрғысы келетiнiн бiлдiрдi. Сонымен қатар, Венгеровский партияның атауын саяси тұрғыдан лайықты және эвфониялыққа өзгертуге кеңес бердi - мысалы, Ұлы Ресей! Жириновский бұл мәселеде қыңырлық танытты, бiрақ бұл кезде либерал-демократ деген сөз қорлық болып кеткен!
  Сондай-ақ, ЛДПР партиясының тiзiмiне ықылас бiлдiрушiлер жеткiлiктi болғанымен, белгiлi әншiлер немесе өнер адамдары енгiзiлмедi. Атап айтқанда, баспасөздiң назарын өзiне аударуды жақсы көретiн Алла Пугачева ЛДПР партиялық тiзiмiнде екiншi орынға келiсе алар едi. Бұл оны ешбiр жағдайда алаңдатпады, бiрақ ол өзiн атап өтуге қосымша ақпараттық себеп тудыруы мүмкiн. Сонымен қатар, Мемлекеттiк Думаның талқылауына белгiлi бiр жобалар мен заңдарды ұсыну мүмкiндiгi. Тiптi композитор Антоновты облыстық тiзiмге ғана енгiзiп, кейiн олар әбден таласып қалды. Жалпы, Жириновский: мiнезде өте жаман қасиет бар: өз ортасындағы күштi тұлғаларға, өз көзқарасын қорғайтындарға шыдамауы. Мысалы, атақты гипнозшы Анатолий Кашпировскийдiң кештен кетуi дәл осы себептi болды; Владимир Вольфовичтi басқарудың авторитарлық әдiстерiне және өзiн жалмауыздармен қоршауға ұмтылуға айыптаған. Айтпақшы, тiптi Гитлер де өзiне қажет адамдармен ымыраға келiп, олар оған пайдасыз немесе қауiптi болғанша өз ортасында шыдамды болды. Солшылдығымен, билiкке қарсылығымен ерекшеленетiн Рем, Штрассер, Геббельстердi еске алайық. Бiрақ дәл осындай тұлғалардың арқасында Гитлер коммунистер мен социал-демократтардан максималды дауыс жинай алды. Жириновскийдiң тым жиi айтатынын да айта кетейiн: ол ойланбастан Сталиндi не мақтады, не сөктi. Жалпы алғанда, Либералдық-демократиялық партия жетекшiсiнiң өзi белгiлi бiр дәрежеде Сталинге елiктедi, өз культiн құрды, басқарудың авторитарлық әдiстерiн ұстанды, бiрақ сонымен бiрге ол коммунистердi зорлық-зомбылық үшiн айыптады, бiрақ өзi тек зорлық-зомбылықты, зорлық-зомбылықты жақтады. және одан да зорлық!
  Солшыл идеялардың танымалдылығының артуы жағдайында Жириновский коммунистiк идеяларға салмақты көзқараспен қарауы керек едi және электораттың айтарлықтай бөлiгi кеңестiк кезеңге сағынышпен қарайтынын есте ұстаған жөн. Сонымен қатар, солшылдықтың сыртқы атрибуттары кедергi жасамайды: мысалы, LDPR туының көк түсi өте өкiнiштi! Бiрiншiден, бұл "көк" гейлермен қарым-қатынасты тудырады, екiншiден, көк түс тыныштандырады, бұл Жириновскийдiң жалынды сөздерiмен жақсы үйлеспейдi! Оның кешi үшiн ең жақсы нұсқа күлгiн-қызыл болады. Күштi сергiтетiн, ерлiктерге шақыратын, бiрақ бәрiбiр коммунистер сияқты емес! Сонымен қатар, күлгiн - роялтидiң символы және егемендiк, монархиялық және коммунистiк емес сендiрудi жақтаушылардың дауысын тарта алады!
  Данышпан бала джойстик түймелерiн қайта басып, сықырлады:
  - Менiң жеңiсiм даңқты болады!
  Және ақылды пайымдауды жалғастырды.
  Жириновскийдiң әзiлкеш ойнаған видеолары да жақсы идея емес, атап айтқанда, ол өте жақсы ән айтпады! Бұл жағдайда бұл ең жақсы қадам емес едi, өйткенi 1995 жылы халық ол кезде аштыққа ұшырап, елеулi өзгерiстер мен байыпты басшыны қалайды және оның әзiлге көнбейтiн көңiл-күйi болды! Айту керек, Кремльшiл БАҚ бұған дейiн де Жириновскийден әзiлкеш пен сайқымазақ жасауға тырысты және бұл әсердi күшейтiп, дұшпандарына жаңа тұлпарлар берудiң қажетi жоқ!
  1995 жылғы сайлауда ОСК алдымен "Державаны" - Руцкойды, содан кейiн "Яблоконы" тiркеуден бас тартты. Осыдан кейiн Жоғарғы сот арқылы екi тарап та қалпына келтiрiлдi. Бұл эпизод туралы бiрнеше нұсқалар бар: атап айтқанда, Кремль мен оның пиаршылары Явлинскийге Дума сайлауында демократ және батысшыл ретiнде көмектескiсi келдi, ал Руцкой болса, оның дауысын алуы керек едi. коммунистердiң өзiне...
  Нұсқа бiр қарағанда қисынды, егер олар шынымен де Яблоко мен Державаның жойылуын қаласа, Ельциндер отбасының ұйғарымымен құрылған Жоғарғы Сот оларды қалпына келтiрмес едi! Өйткенi, "Яблоко", "Басқа Ресей" және "Отан" партияларына ешқандай заңды негiзсiз сайлауға қатысуға рұқсат етiлмеген соңғы мысалдарды еске түсiре аламыз. Мысалы, 2006 жылы Мәскеудегi сайлаудан "Отан" блогын алып тастау заң тұрғысынан мүлдем заңсыз болды! Сонымен, дисквалификацияға себеп болған видеода: зорлық-зомбылыққа, погромға, нәсiлдiк тазартуға және тiптi "кавказдықтарды" депортациялауға тiкелей шақырулар болған жоқ. Бұл жай ғана Мәскеудi қоқыстан тазарту туралы айтылды ... Иә, тәртiп пен эмигранттарды қалпына келтiру қажеттiлiгi туралы меңзедi. Бiрақ... Бiрiншiден, бұл заңға қайшы емес, екiншiден, кез келген ең зиянсыз видеода кез келген нәрсенiң iзiн табуға болады. Сiз, мысалы, тiптi мультфильм "Тек күтiңiз!" педофилияны насихаттау ретiнде тыйым салу. Ал қоянның балаға ұқсайтыны, балалар билетiмен сапарға шыққаны, қасқырдың онымен сырласатыны, еркелететiнi... Бұл жағдайда судьяның Родина блогын тiркеуден алып тастауға заңды құқығы жоқ едi! Ходорковскийдiң соты - бұл бөлек тақырып, бiз бұл мақалада бұл туралы айтпаймыз. Бiрақ Кремльдiң санкциясы болмаса, бұл болмайтынын бәрi түсiнетiн сияқты ...
  Иә, иә, бiрақ шын мәнiнде емес! Атап айтқанда, Руцкой сол кезде Ельциннiң жалынды жауы болып саналды - ол бәрiбiр тiкелей қарулы қақтығысқа келер едi! Қуат рейтингi өте жоғары болды және оның бес пайыздық кедергiден өту мүмкiндiгi жоғары! Нелiктен Кремль өз жауының мүмкiндiгiн алдайды? Иә, "Яблоко" демократиялық партия болғанымен, ол айтарлықтай оппозициялық: ол осы Думада да, келесi Думада да бiр рет болса да бюджеттi қолдаған жоқ, Явлинский Ресей президенттiгi үшiн күресетiнiн жариялады. Сонымен, "Яблоконы" нығайтудың ерекше себебi неде: әсiресе болашақ президенттiк сайлау жағдайында бұл өте тиiмсiз! Явлинский бiрiншi раундта Ельциннен дауыс алды, ал "Яблоконың" жас және спорттық көшбасшысы беделiн түсiрген, тозған Ельцинге қарағанда әлдеқайда тартымды көрiндi.
  Сонымен, бiрiншi нұсқа толығымен сенiмдi емес және ресейлiк соттар әлi Ресей Президентiне соншалықты тәуелдi емес едi. Атап айтқанда, ГКЧП мүшесi, армия генералы Вареников ақталды, сот әрқашан билiктiң жағына шықпаған басқа мысалдарды келтiруге болады.
  Сiрә, Явлинскийдiң дисквалификациясына Батыстың терiс реакциясы рөл атқарды және Ельцин режимiне елде гүлдену келбетiн жасау үшiн сайлау қарсаңында несие қажет болды. Руцкой дәл сол жағдайда алынып тасталды, сондықтан олар компанияға қалпына келтiрiлдi. Алайда бұл Державаға 5 пайыздық тосқауылдан өтуге көмектеспедi. Руцкойдың 2,7 пайыздық нәтижесiн әмбебап деп санауға болады, әсiресе оның қаншалықты танымал болғанын ескерсек. Алайда Кремльдiң КРО жобасы да ұтылды. Жириновский Дума мiнберiн жеткiлiктi түрде тиiмдi пайдаланбады, бiрақ Кремльшiл үгiт-насихаттың бәрi оған қарсы жұмыс iстегенi оның пайдасын көргенiн айту керек. Жириновский билiктiң нөмiрi бiрiншi жауы, егер Владимир Вольфович қарсыласуында дәйектiлiк танытса, оның нәтижесi әлдеқайда жоғары болар едi деген образ тудырғандай болды.
  Олег Рыбаченко Қытай полкiн жарылғыштығы жоғары фрагменттi снарядпен тағы да өте ақылды түрде жауып тастады. Осыдан кейiн оның ойлары бұрынғыдан да үйлесiп кеттi.
  Алайда, Либерал-демократиялық партия жетекшiсiнiң теледидардағы билiкке қарсы қоқан-лоққылармен қысқаша сөйлеген сөздерi, бiршама жауынгерлiк үндеулерi жалпы дұрыс болды, тек Ельцин мен Ельциннiң жеке басын белсендiрек сөгу керек едi.
  Қысқасы, 1995 жылғы желтоқсанда өткен сайлауда Ресей Федерациясының Коммунистiк партиясы 23 пайыз дерлiк, екiншi ЛДПР 11,5 пайыз, үшiншi НДР 10,3 пайыз және төртiншi Яблоко 6,7 пайыз дауыс жинап, бiрiншi орынды иелендi.
  Қалған қырық партия 5 пайыздық межеге жете алмады!
  Жириновскийдiң ұқсас нәтижесiн қалай бағалауға болады? Пайыздық көрсеткiште бiрiншi сайлаумен салыстырғанда екi есе азайған. Бiрақ егер сайлаушылардың 12 пайызға жуық өскенiн ескерсек, Жириновский 1993 жылғы нәтиженiң шамамен 62 пайызын алды. Көп пе, аз ба?
  Барлық қолайсыз жағдайларды ескере отырып, бұл нәтиже қанағаттанарлық және жай жақсы арасында. Жағымсыз факторлар:
  1. Мемлекеттiк Думадағы Либералдық-демократиялық партияның қызметiне электораттың қанағаттанбауы. Бiрiншi орын алған үмiткерден халық бұдан да көп үмiт күткенiмен, тiрлiк оңала қоймады. Рас, халықтың көпшiлiгi Жириновскийдiң нақты билiгi жоқ екенiн түсiндi, бiрақ бәрiбiр көңiлсiздiк болды.
  2. Либералдық-демократиялық партияның содыр көшбасшысы апатты салдарымен үшiншi дүниежүзiлiк соғысты бастайды деген қорқыныш. Оның үстiне Жириновскийдiң ұстамдылығынан қорықпай, тоталитарлық диктатура орнатып, елдi қанға батып кете ме деп қауiптенгендер көп болды. Оның истериясы көпшiлiктi қорқытты.
  3. Либералдық-демократиялық партия лидерiнiң қарсылығы жеткiлiксiз. Әсiресе, алғаш рет Шешенстандағы соғыс айлары және кремльшiл үгiт-насихаттың өзi бұл үшiн Жириновскийдi кiнәлап, оның билiкке деген адалдығын қатты арттырды. Алайда Владимир Вольфовичтiң өзi қазiргi билiктiң басты жауы имиджiн жоғалтып, Кремльмен достыққа ұмтылды.
  4. Халықтық, қаржылық саясатты жүзеге асыру үшiн Дума тұтқаларын пайдаланудың жеткiлiксiз тиiмдiлiгi. Атап айтқанда, халық үшiн жұмыс iстейтiн популистiк заңды бiрiнен соң бiрiн дауысқа салуға мүмкiндiк туды. Бұл Ельциннiң әсiресе, съезде орындалмайтын нәрсенi ұсынып, өзi үшiн ұпай жинауы болды. Иә, Ельцин сайлау кезiнде барлығының жалақысы мен зейнетақысын көтердi, сосын не бермедi, не инфляция жеп қойды. Лукашенко да, басқалары да солай iстедi, бiрақ Юлия Тимошенко өзiнiң қатал ақша-несие саясатынан бас тартпады және сайлауда жеңiлiп қалды, сонымен қатар бостандығынан айырылды!
  5. Жириновский өзiнiң сыртқы келбетiне байланысты тағы бiр қате есеп жасады. Ол қажетсiз семiз болды және нәтижесiнде әлдеқайда нашар көрiне бастады. Оның үстiне аш адамдар қазан қарын, семiздердi ұнатпайды. Бұл жерде Жириновский айтпақшы, өзiнiң тағы бiр кемшiлiгiн, саясатта фанатизмнiң жоқтығын, денесiн қалыпты күйде ұстауға, артық тамақтанбауға ерiк-жiгердiң жеткiлiксiздiгiн көрсеттi. Айтпақшы, 1991 жылғы сайлау кезiнде де Жириновский қырық бесте сымбатты, тiптi нормадан да арық болды. Бұл "Жириктiң" табиғаты бойынша артық салмаққа бейiм емес екенiн көрсетедi, яғни, мысалы, Гайдардан айырмашылығы, оған өзiн қалыпты ұстау соншалықты қиын болған жоқ.
  Бұл да айтарлықтай кемшiлiк!
  7. Бiрiншi сайлаумен салыстырғанда Жириновский пайдалана алатын эфир уақыты күрт қысқарды. Тегiн эфир уақыты 44 партия арасында бөлiндi, ал ақылы эфир уақыты тегiн эфирден артық бола алмайды, тек түнде ғана сатып алуға болатын. Сондықтан Жириновский өзiнiң көрнектi шешендiк қабiлетiн 1993 жылғыдай толық пайдалана алмады. Мысалы, оның ақшасы сол кездегiден көп болғанымен!
  6. Бәлкiм, ең маңыздысы: саяси бәсекелестiк күрт өстi және Либералдық-демократиялық партияның сайлау алаңында партиялар мен елiктеушiлердiң тұтас бiр шоғыры пайда болды. Оның iшiнде, ең алдымен, КРО, Power, ТЭЦ және басқа да партиялар. Ал билiктi "Ресейдiң үйi" билеушi партиясынан басқаның бәрi сынға алды. Жиiлiгi бойынша олар Борис Федоров пен оның "Алға Ресей" блогын Черномырдин мен үкiметтi сынай отырып, теледидарда белсендi түрде насихаттап, көп көрсеттi. Рас, Борис Федоровтың өзi наразылық бiлдiрген электоратты жеңуге үмiттенiп, тек оппозиция ойнады. Бiрақ көпшiлiк оған сенбедi! Содан кейiн Борис Федоров тiптi NDR-ге қосылды. Лысенконың Ұлттық Республикалық партиясы да өте белсендi болды және оның жетекшiсi Жириновскийдiң эмоционалды жындылығын көшiрiп алды және БАҚ-тың назарына еш ренжiген жоқ. Сонымен қатар, Либералдық-демократиялық партия жетекшiсiнiң бұрынғы көмекшiсi және шектен шыққан ұлтшыл Веденкин блогы, сондай-ақ Бабурин блогы белсендi болды. Бабурин де өте белсендi адам, бiр кездерi Хасболатовтың орнына спикер болып кете жаздады. Бiр сөзбен айтқанда, Жириновскийдiң электоратын дәл осындай дублер мен елiктеушiлер тарқатып жiбердi. Сонымен қатар, сол жақта да жаңа ағымдар болды, оның iшiнде сталиндiк сендiру.
  Мұндай жағдайларда 44-тiң 11,5 пайызы шын мәнiнде лайықты нәтиже, дегенмен неғұрлым ақылға қонымды сайлау саясаты мүмкiн болатыннан төмен. Мәселен, Зюганов бәсекелестер көбейсе де, өз ұпайын 13,5 пайыздан 22,9-ға дейiн көтере алды. Бiр блок "КСРО үшiн!" сайлаушылардың 4,5 пайыздан астамын алып кеттi! "Яблоко" шығынға ұшырады, бiрақ бiр пайыздан аз болды және тосқауылдың артында жоғалып кеткен партияларды ескере отырып, ол өзiнiң фракциясын көбейттi. Олардың бiрiгiп, бiр мандат ретiнде 46 депутаты болды. Бiрақ "Ресей таңдауы" Шахрайдың PRESS-i сияқты екiге бөлiнгеннен кейiн жоғалып кеттi.
  . Љ16 ТАРАУ
  Қытай армиясы ИС-7 танкiнде толығымен жойылды. Және тағы да Аспан империясымен шайқаста үзiлiс болды. Ал Олег Рыбаченко екi рет ойланбастан, әдемi де қызықты оқиғаны сызып тастады;
  Кеш күздiң ауыр күндерi болды. Аспан жылап, жердi қорғасын тамшыларымен мол суарды. Дүние сұрғылт түстi, алтын жапырақтары сарғайып, ағаштардың бұтақтары жалаңаш жақтаудай желмен тербеледi. Терезелерге өзiнiң күрделi өрнектерiн түсiруге, қоңыр сұр жердi көздiң жауын алатын кiлемге жабуға уақыт таппай күмiс қарлы ерiдi.
  Тоғыз жасар бала Слава Иванов мұңайып, бүкiл ғаламды тiкенек сым қаптап кеткендей болды. Басын иiп, сүймеген мектептен оралды, оны да сыныптастары таяқ жедi. Бетiнде көгерген жерлер көгерген, портфель жыртылған, үйге барғысы келмейдi, мұнда ата-аналардың интрузивтi сұрақтары сiздi күтедi. Одан да сорақысы, ертең тағы да мектепке баруға тура келедi, жастар үшiн Дантенiң тозағына батып кетесiң. Осы кезде кiреберiске сойысқа айдалып бара жатқан қой тәрiздi бiр жiгiт кiргенде, тұмсық қораптан шыққан шайтандай бiр кiшкентай адам секiрiп шықты. Ол балаға ұқсайтын, бiрақ сонымен бiрге ол Буратиноның өткiр мұрны емес едi, үш көздi - қызыл, сары, жасыл үнемi жыпылықтайды.
  -Сәлеметсiз бе! - дедi бағдаршамның көзiмен кiшкентай адам. Ағаш қолдары ұсталғандай болып, қолын созды.
  Слава оларды сенiмдi түрде сiлкiп жiбермедi, ол балалар ғажайыптар болмайтынын түсiнетiн жаста едi және ол мұндай маскарадқа қатты таң қалды.
  "Оның кибернетикалық көзi бар болуы керек", - деп ол арнайы картон костюмiн киiп алды.
  -Е, неге сонша мұңайып! Өзiмдi таныстыруға рұқсат етiңiз, мен Chrome планетасынан шыққан Кроремiн. Сiз нақты көресiз, планетаның тұншықтырғыш атмосферасы басып кеткен. Атың кiм.
  -Слава немесе Вячеслав. - деп күбiрледi бала.
  - Демек, бұл Даңқ. Бiз - мен және Винт - сiздiң планетаңыздың жанынан ұшып өттiк, жергiлiктi тұрғындар оны Жер деп атайды, ал бiз оны Эрбана деп атаймыз. Бiздiң гипертелепатиялық дискiмiз толығымен дерлiк күшiн жоғалтып, тоқтап қалды. Бұл сiздiң планетаңызда мәңгi қалуымыз мүмкiн екендiгiмен байланысты. Бiзге көмектес. - Бiрақ мен баламын, ғарыш қозғалтқыштарын түсiнбеймiн.
  Бала сенiмсiз жұқа иықтарын көтердi.
  - Оны анықтаудың қажетi жоқ. Винт келдi, ол сiзге бәрiн түсiндiредi.
  Олардың алдында "Көңiлдi суреттер" журналындағы Самоделкинге қатты ұқсайтын тақырып пайда болды. Оның мұрынға арналған бұрандамасы, аузы крест тәрiздi болды және ұшатын табақша тәрiздi бағдаршамның үш көзi ғана оған ерекше ғарыштық көрiнiс бердi. Қолдардағы саусақтар көптеген буындармен бүгiлген кiлттер түрiнде болды. Олар қол тигiзгенде болат сияқты сезiнсе де, Винт қолды өте жұмсақ қысты.
  -Адамдық досымыз, нәзiк денемiз.
  Винттiң дауысында өкiнiш бар.
  -Ол маған қатты ұнайды, мұңмен тыныстайды, ол сондай мiнездi.
  Кроре оның иығынан сипады. Винт сәл өзгерген үнмен жалғастырды.
  -Балам, сен бiзбен бiрге бiр жерге ұшып, басқа дүниелердi көргiң келедi.
  Даңқ дiрiлдеп кеттi. Оған ол ұйықтап, түс көрiп жатқандай көрiндi. Шындықты көру - өзiңiздi шымшудың ең жақсы жолы. Ол не iстедi. Бұл қатты ауыртпады, бiрақ Винт пен Кроре әлi де қатар тұрды, оның бойынан кiшкентай, кең, сәл күлкiлерi бар.
  -Жоқ, бiз балауыздан жаралған жоқпыз, күнде ерiп кетемiз.
  Винт күлдi.
  -Ендi жыртайық.
  Үшбiрлiк кiре берiстен шығып кеттi, аулада батпақ болды, шалшықтардың арасынан етiктер сығылды.
  - Мен сiздiң қарапайым тасымалдау тәсiлiңiзден шаршадым. - дедi Крор қалтасынан Рубик текшесiндей құралды алып шықты.
  Өткiр ысқырық тыныштықты бұзды. Славаның бес сыныптасы оларды кездесуде отырғызды. Оны ұрып-соққан баяғы жеңiлген жеңiлгендер болды. Ендi мiне, олардың аузында садистiк күлкi пайда болды.
  -Ол Ақшақар (Славаның шашы ақшыл едi) және екеуiң киiнген жұлқалар. Ең қолайлы компания
  Олар жақындап келдi, олардың iшiндегi ең үлкенi, "Баран" деген семiз адам Крор саңылауды шапалақпен ұрмақ болды. Ол кенет саусақтарын қысып ұстап алды.
  - Сәлем сен "Буратино". Қошқар ашудан тұншығып қалды. - Жарайды, жiбер, әйтпесе аласың.
  Қошқардың досы оның бетiнен теууге тырысты, бiрақ Крор орнынан қозғалып, оның iшiн қатты теуiп жiбердi. Бұзақы бала аузын кеңге жайған күйi дем алып, құлап қалды.
  - Есептiк жазба ашық. Буратино күлдi.
  Сосын саусақтарымен бiр қимыл жасады: Баран дiрiлдеп, ауырсынудан есiн жоғалтты.
  - Өзiн-өзi былғап, бiз оны галактикаға фотондарға шашпағанымызға рахмет айтсын.
  Қалған үш бала бекiтiлген нүктеге қадала қарап тұрып қалды да, әр жаққа қарай жүгiрдi.
  -Осылай олар кеглидей ыдырап кеттi. Айтпадым ба, Слава, адам баласы қорқақ.
  Бала iркiлiп қалды.
  -Мен бiлмеймiн.
  -Сонымен бiл. Әзiрше бiраз серуендеп жатырмыз.
  Бұранда рычагты айналдырды, олар жерге құлап кеткендей болды. Айналада ғарыштық түнек болды.
  Слава дiрiлдеп, қалқанға кiрдi, ол есеңгiреп қалғандай болды, соққы соншалықты күштi болды. Бүкiл бөлме дiрiлдеп, қызылға толып кеттi, жаңадан ашылған достардың күлкiлi жүздерi қызыл тонмен биледi.
  - Сен бұздың. - дедi Кро рахаттанып. Бiрақ мұны iстеудiң қажетi жоқ, тек қатып қалу керек болды. Ендi не iстеймiз?
  -Ештеңе. Винт ырылдады. Зарядтайық, сосын көремiз.
  Винт Славаның басына дулыға кигiздi.
  -Квазар батареямыз ойланайық.
  -Не ойлау керек.
  - Жаман және қорлайтын кез келген нәрсе туралы. Сiздi ең көп ренжiткен нәрсенi есте сақтаңыз.
  Ал ол сiзге не көмектеседi? Даңқтың көздерi таңырқай қарады.
  Крор аяғын артқа қойды, оның "бағдаршамы" толқудан жанды.
  -Әрине, бiздiң гипертелепатиялық генератор жағымсыз эмоциялармен қоректенедi. Ол оларды жұлдыздарды орбиталарынан ауыстыруға қабiлеттi күшке айналдырады. Ақыр соңында, сiз дәл осылай тартымды болып шықтыңыз - сiзде көптеген жағымсыз эмоциялар бар.
  Осының бәрiнен Слава оның бойында бұрын-соңды болмаған қуат жасырылғанын және қандай да бiр себептермен ондағы ең жамандықтың бәрi кiшкентай балалық шайқастардың күндегi шам сияқты сөнiп қалуына қабiлеттi екенiн түсiндi.
  -Ал мен күштiмiн.
  Бала жұдырығын түйдi.
  - Сiзде қуатты биоөрiс бар, - деп жауап бердi Бұранда. Бiздiң кiшкентай жұлдызды кемемiз суперғарыштық жылдамдыққа дейiн жылдамдатады.
  Жұлдызды кеменiң кабинасында ол бiрден жарық болды. Слава құрылғыларды ойын автоматтары залындағыдай ұқыпты көрдi. Крор оның көзiне түсiп, голографиялық құрылғыны қосты. Жұлдызды аспан прожектор сияқты жарқырап тұрды.
  -Бұл сенiң галактикаң, көрдiң бе, балақай, ол спираль түрiнде бұралған.
  Бала осы уақытқа дейiн ешкiмге беймәлiм кеңiстiкке таңдана қарады. Ол бөтен технологияның осы ғажайыбына қарап қуанып, аздап қорықты.
  -Мына қызыл нүкте қазiр қайықтың тұрған жерi.
  -Мен түсiнемiн, және қазiр Жерде.
  - деп сұрады Даңқ.
  - Жоқ, бiз айдамыз. Ал қаласаңыз, ай пейзажына тамсана аласыз.
  Бұранда киберсканер қосылды, кеменiң қабырғалары мөлдiр болды және айдың таңғажайып пейзажы кабинаның бүкiл бетiн жарықтандырды.
  - Сiз ғарыш кратерлерiнен жүгiргiңiз келетiн кiшкентай адам.
  Винт жалынды үнмен ұсынды.
  Даңқ iркiлiп қалды.
  Бiрақ ол жерде ауа жоқ.
  -Бiрақ құм бар. Таусылып қалудан қорықпаңыз, ал вакуум сiзге қорқынышты емес.
  Бала өзiнiң бiртүрлi досына бiрден сендi. Айдың бетiне секiрiп шыққан бойда дененi түсiнiксiз жеңiлдiк басып алды. Ол ауасыз кеңiстiкте секiрмей, суда қалқып бара жатқандай көрiндi. Бiр күрт секiргенде, сiз жерге тегiс қонасыз. Слава бiр жерде осындай сезiмдi басынан өткергенiн сездi. Дәл осы жерде - карусельде, әткеншектерде? Жоқ, бұл арманда секiру сияқты. Баяу құлаған сол бiр сезiм, ауада қалықтаған жапырақтайсың. Ол қаншалықты биiктiкке секiре алады. Бұл жай ғана ақылға түсiнiксiз.
  -Супермен! Бала айғайлап, бар күшiмен тепкiлейдi.
  -Астероидқа соқтығысқан кезде абай болыңыз және ұшып кете аласыз.
  -Олай болса қуып жету ойынын ойнайық. Даңқ ұсынды.
  -Не ойың бар. Винт бағдаршамның көзiн жыпылықтады.
  -Онда жүр, кiмге тиiссе, ұстайды.
  Ойын басталып, Винт пен Кроре баладан әлдеқайда жылдам болғанымен, ол өте шебер берiлдi, нәтижесiнде ойын қызық болды. Крор Славаға дулығаға бiрдеңенi ауыстыруды ұсынғанда, ол дененiң белiне күштi күштiң ағып жатқанын сезiндi.
  -Мәссаған! Мен өзiмнiң толық өзгерiстi алғаш рет сезiндiм.
  Бала бiрден ауаға отыз метрге секiрдi, содан кейiн терең iздер қалдырып, жер бетiне күрт секiрдi.
  -Эй, менi қуып жетiп көр.
  Әйтсе де, Вирту қатты секiруден ұялмай, баланы қуып жетiп, саусақтарымен кеуде тұсынан жеңiл ұрды.
  -Балам, сенi әлi де бiзбен салыстырасың. Сiз қанша тырыссаңыз да, бiз сiздi қуып жетемiз.
  Осыдан кейiн Слава ойнаудан ауырып қалды, ол қолдарын бiрiктiрiп, басын еңкейдi.
  - Екi жүректi өтiрiк жiгiттер - маған көндiңдер екен.
  - Бiз неге өтiрiк айтамыз, өйткенi бұл ойын, ал ойында олар төбелеседi, ал әркiм өз тактикасына құқылы. Бiздiң стратегиямыз - ғаламда өмiр сүретiн барлық әлсiздерге көмектесу.
  Менiң ойымша, бiзде ай жеткiлiктi болды. Винт ойды жалғастырды. Қолымыздан бәрi келедi, ұл баланың басқа дүниелер мен ғаламдарды көргенiн қалайсыз ба?
  -Әрине қалаймын! Славиктiң жүзi тағы да қуаныштан нұрланды. Тiптi көгерген жерлерi де қызғылт жүзге сән берiп тұрғандай.
  -Олай болса кемеге мiнiп кет.
  Славик бас ұшқыштың креслосына отырды - аспан пейзажының керемет суретiне таңданды. Жер бетiнде бiрден сонша жарық жұлдыздарды көру мүмкiн емес, жердегi қалың атмосфера жұлдызды аспанның орасан зор ұлылығын байқауды қиындатады.
  Ал мұнда вакуумда ең кiшкентай жұлдызды тасқа дейiн бәрiн көруге болады. Слава аспанға тамсанды, өзiн жақсы сезiндi және риза болды, өйткенi ол бiрнеше ондаған, ең көп жүздеген адамдар көре алатын нәрсенi байқады.
  - Ендi ғарыш кемесi гипердрифтке түседi және сiз бұрын ешкiм көрмеген нәрсенi байқай аласыз.
  Слава саусақтарын панельге созды.
  Винт көзiн айналдырды. Сосын қолдарын ақырын, бiрақ қатты соқты.
  -Құрылғыларға қол тигiзбеңiз. Сiз дұрыс емес iлмектi бұра аласыз және ғаламның жартысын қара тесiкке айналдыра аласыз.
  Славик көзiн бақырай ашты.
  - Ысқырық.
  -Жоқ, бiз одан да дамыған басқа ғаламнан келдiк. Бiздiң iшiмiзде жасырылған энергияның орасан қоры бар, онымен салыстырғанда миллиардтаған жұлдыздар шаң болып табылады. Қараңызшы, бiз жылдамдықты қалай аламыз.
  Алғашында аспан денелерi конденсацияланды, олар алда көп сияқты көрiндi және спектр көк жаққа ауысты. Артында, керiсiнше, жұлдыздар сирек және күңгiрттенiп, қызыл реңкке ие болды.
  - Жылдамдықты арттыруды жалғастырыңыз. Крор айқайлады.
  Жұлдыздар тез жарқ еттi, олардың спектрi жылжып, қатты күлгiн жарқылға айналды. Даңқ артына қарады. Абсолюттi бостық болды. Бүйiрлердегi жұлдыздар сирек және күңгiрт болды. Таңданып аузын ашқан балаға қарап Винт тiптi түсiндiрмедi.
  - Бұл суперлюминалды жылдамдықтар. Артымызда тұрған жұлдыздардың фотондары кемеден артта қалады, яғни бiз оларды жай көрмеймiз. Бұл ғана емес, бiз алға қарай ұшқан фотондарды қуып жетемiз, яғни сiз бiр уақытта барлық жұлдыздарды, артқы және алдыңғы және iшiнара ұшатын бүйiрден көресiз. Мiне, олар мониторда сiздiң алдыңызда жиналып қалды. Егер бiз жылдамдықты аздап қоссақ, олар спектрдiң ультракүлгiн бөлiгiне енiп, сiзге көрiнбейтiн болады. Қараңыз.
  Бұранда руль дөңгелегiн айналдырды, ал күлгiн жарқырау бiрден сөнiп, содан кейiн мүлдем жоғалып кеттi.
  - Жарайды, бұрандадан. Ендi сiз ештеңе көре алмайсыз.
  Қара кеңiстiк бiрден мұңайып, күңiренiп кеттi. Крор қулықпен көз қысты.
  -Ендi жылдамдықты қосамыз. Ғарыш кемесi ұшқындардан өтiп, экран қайта жарқ еттi.
  - Гамма-сәулеленудiң кәдiмгi жарыққа түрлендiргiшiн қосқан бiз. Ендi сiз қайтадан жұлдызды аспанды көресiз.
  Жұлдыздар шынымен де ессiз режимде борттан ұшып жатты. Олар қазiрдiң өзiнде галактиканың жерге iргелес бөлiгiн басып өтiп, оның орталығына қарай жылжыды. Бұл жерде олар бiраз баяулады. Бейтаныс гүл шоғырына таңдану. Сансыз қалың жұлдыз шоғырларының жымыңдағаны менiң көзiмдi ауыртты. Мұндай таңғажайып гүл шоғырын жер бетiнде бiрнеше адам көрмеген. Рубиндер, гауһар тастар, сапфирлер, топаздар, изумрудтар, агаттар және басқа тастар ғарышта ұнтақталған жарқырағандай болды. Олардың жарқыраған нұры басылып, барлық iштей жарқырады. Даңқ жыпылықтады. Бұранда күлдi, ол шиеленiстен бұралып қалды
  - Ол кiсi мұндайды көрген емес. Бұл галактиканың орталығы. Қараңыз, соқыр болып қалмаңыз.
  "Көңiлдi кiшкентайлар" үнсiз күлдi.
  - Бiз қаншалықты жылдам ұштық?
  Ең кiшiсi секундына мың парсек. Бiр парсек шамамен үш жарық жылына тең. Яғни, бiз бiр секундта жарық үш мыңға жуық жер жыл бойы жүретiн жолды жүрiп өтемiз.
  Даңқ таңғалуын тоқтатқан жоқ - Уау, жақсы, жылдамдық.
  Винт қулықпен көз қысты.
  - Жылдамдық әлi ғаламнан ғаламға ұшуға жеткiлiктi үлкен емес, бiрақ бiз жылдамдықты бiрнеше есе арттыра аламыз. Сiз әлем бойынша жарысқыңыз келе ме?
  - Мен қалаймын дедiм ғой!
  -Онда мықтап ұстаңыз, жаңа жеделдету алдыңғыға қарағанда тiк болады.
  Жұлдыздар бiр сәт сөнiп, содан кейiн олар құтырған кавалькадада жүгiрдi. Шағын жұлдызды кеменiң қозғалысы үдеп, үдей түстi. Бүкiл галактикалар борттан асып кеттi. Жарық бұлдырап, жарқырап, жұлдызды кеменiң ессiз жүгiрiсi күшейiп, ұлғая бердi.
  Бiз қазiрдiң өзiнде секундына миллион парсек жылдамдықпен қозғаламыз. Бұл әлi де үлкен үдеткiш емес. Кiшкентай ғаламыңыздың шетiне ұшу үшiн бiр күн қажет. Бiрақ бiз Винт саусағын ернiне басты - гиперультраплазмалық үдеткiштердi қоссақ, одан да жылдамдатуға болады.
  Славаны орындыққа сәл қысты, ол жұлдыз сәулелерiнiң көптiгiнен соқыр болып қалмас үшiн бетiн қолдарымен жабуға мәжбүр болды. Тiптi саусақтары жарқырап кеттi.
  - Бiздiң жылдамдық секундына он миллион парсек. Бiз жылдамдатуды жалғастырамыз.
  Жалындаған нұр ыстық болды, нұр iштей жанып кеттi. Мұны көрген Крор жарық сүзгiсiн қосты.
  - Жердегiлер әлсiз деп айттым ғой. Одан да көбiрек үдеу берiп, күш өрiсiн күшейтiп, оны сәулелер өткiзбейтiн етiп жасау керек.
  -Бiздiң жылдамдығымыз жүз миллион парсек. Бұранда сықырлады.- Жақында бiз субтелепатиялық жылдамдыққа жақындаймыз.
  - Бiрақ бұл екiталай, ойлау жылдамдығы шексiз және гипертелепатиялық қозғалтқыш шексiздiкке дейiн үдей алады. Оның үстiне жағымсыз эмоциялардың қаншалықты нәрлi екенiн бiлмейсiң. Бiз ғаламның жартысын жарысып үлгердiк, ал жүзден бiр пайызын әлi пайдаланған жоқпыз.
  Кроре жауап бердi.
  - Иә, бұл бала нағыз қазына. Айтпақшы, Славка, бiздiң жылдамдығымыз секундына миллиард парсекке жеттi.
  Кенет борт үстiндегi жарық ойнауы үзiлiп, қараңғыланып, тек миниатюралық жұлдызды кеменiң iшiндегi жарық қара вакуумды жарықтандырды.
  -Бiз қайдамыз? - деп сұрады Слава аңғал үнмен.
  - Ал ғаламаралық кеңiстiкте еш жерде жоқ. Киберсканерлер әлi өлген жоқ, бiрақ айналада дерлiк материя жоқ, тек вакуум, гиперкеңiстiк және көптеген өрiстер бар.
  - Бiз бос тұрмыз. Бала қорқыныш сезiндi.
  -Солай айтуға да болады. Бiрақ қорықпаңыз, көп ұзамай бiз өзiмiздi басқа, сiздiң әлемiңiзден әлдеқайда үлкен ғаламда табамыз. Онда бiзде шығармашылық әрекетке орын болады.
  - Ғаламдар өте көп және олар тек үш өлшемдi ғана емес, көп өлшемдi кеңiстiкте де орналасқан. Миллиондаған өлшемдер бар, олар үнемi өзгерiп отырады, түрленедi. Сiздi әртүрлi пiшiндермен таң қалдырмау үшiн бiз әдеттегi үш өлшемдi ғаламға барамыз. Ең бастысы, оның сiздiң сферадан айырмашылығы - онда бақсылық пен сиқырлық жоғары дамыған. Мұның бәрi телепатияның интригалары, сөздiк әсер ету арқылы материалдық ортаға әсер ету мүмкiндiгi. Сiз өзiңiздi керемет супер патшалықта, қиял мен арман әлемiнде табасыз.
  Мен сонда не iстеймiн! Өйткенi, мен үшiн бақсылық жетi мөрдiң ар жағындағы жұмбақ.
  -Бұл әлi жұмбақ, ал басқа әлемде сиқырды тез үйренесiң. Гарри Поттердiң өзi сiзге сәйкес келмейдi. Алайда, егер бұл ғалам сiзге сәйкес келмесе, бiз сiзге басқасын табамыз. Мүмкiн сiзге гиперплазмалық технология ұнайтын шығар - бiз сiзге тағы бiраз нәрсенi үйретемiз, бiрақ әзiрге үшеумiздiң орындауымыз керек арнайы тапсырма бар, ол үшiн бiзге сiз сияқты ұл керек.
  -Не үшiн?
  -Себебi сен адамсың.
  - Бiздiң жылдамдығымыз секундына он миллиард парсекке жеттi. Бұл жақында жұлдыздар үстiмiзде айналады дегендi бiлдiредi. Винт аузынан түтiннiң бiр бөлiгiн шығарды.
  Шынында да, ертегiдегiдей, олардың алдында ғажайып жарық таразы жанды. Жұлдызды кеменiң жылдамдығы төмендеп, олар ертегi әлемiне түстi. Бұл ғаламның жұлдыздары дөңгелек емес, төртбұрышты, үшбұрышты, конустар мен призмалар түрiнде ерекше болды. Әрбiр жұлдыз ерекше және ерекше болды, олар пiшiнi бойынша немесе жарықтың көрiнбейтiн көлеңкесiнде ерекшеленедi.
  Даңқтың аузы ашық тұрғаны соншалық, көргендерi ең батыл болжамдардан асып түстi.
  Жұлдыздар баяу жүздi, олар қара барқыт теңiздегi отты аралдар сияқты көрiндi.
  Ақырында олардың көз алдында диаметрi он шақты күн цилиндр тәрiздi үлкен планета пайда болды. Бұл цилиндрдiң дәл ортасында готикалық стильдегi алып құлып болды. Оның мың шақырымдық қабырғалары орбитадан оңай көрiнетiн.
  -Мiне, мына сарайда патша мен патшайым өмiр сүредi, олар шынымен тақ мұрагерлерi болғысы келедi. Бiрақ оларға қорқынышты сиқыр ауыр тиедi. Бұл сиқырды басқа ғаламнан келген бейкүнә бала ғана бұза алады. Кроре айтты.
  Ал ендi бiз, адамдар айтқандай, планетаның бетiне қонуға тиiспiз.
  Қону сәттi өттi, бұрылыс жасап, олар құдiреттi қырандардың алып мүсiндерiнiң жанынан ұшып өттi.
  - Барлық Даңқ шық. Бұранда қолын берiп, шағын кемеден секiруге көмектестi.
  - Планетаға тағзым ет.
  Слава сәл иiлдi. Алып сарай таң қалдырғанымен, күшi жердегiдей болды. Сосын олардың алдынан ұзындығы бiр шақырымдық хрусталь қақпа ашылды. Үш дос алтын және бағалы мүсiндермен безендiрiлген дәлiзге кiрдi. Сондай-ақ төрт құйрықты дельфиндер, мегаплазмалық қарулары бар шетелдiк сарбаздар болды. Лағылдан ойылған табиғи гүлдердiң әдемi шоқтары тербелiп, бастарын тарта бердi. Жарқыраған қабыршақтармен жарқыраған бейтаныс балықтар залды айналып өттi.
  -Олардың ауада қалай қалқып жүретiнi қызық? Бала сұрады.
  - Антигравитация! Кроре жауап бердi. - Сiз оны әлi көрмейсiз.
  Тоғыз жасар баланың көзiн таң қалдыратын және қиялын таң қалдыратын басқаның бәрi, алуан түрлi нәрселер болды, бiрақ мұндай кереметтi сипаттау өте ұзақ уақытты алады.
  Жүз шақырымдық дәлiзде жүру тым ұзақ болды, сондықтан Винт түйменi басып, олар тiкелей тақ бөлмесiне телепортацияланды. Жұлдызды патшалардың негiзгi орналасуы таңқаларлық болды. Залдың ортасында шағын, бiрақ жарқыраған қайықтар ерiтiлген спиральды су құбыры тәрiздi тау тәрiздi таңғажайып тақ болды. Ара-тұра олар отшашуды атқылап, айналаны билеп тұрған ымырттың айналасындағы кеңiстiктi су басқан ұшқындардың ең жарқын каскады. Содан кейiн зәулiм музыка ойнай бастады, жанартау жарқырайды. Отты қызыл лава атмосфераны кесiп өтiп, жарқыраған бұлттан патша жұптары шықты. Олар талғампаз киiнген бiр мезгiлде жас және бай көрiндi. Патшаның кеудесiнде көк пудельдiң бейнесiмен бiрге изумрудтары бар шынжыр болды. Ал патшайымның мойнына сән берген шынжыр, керiсiнше, жақұттан жасалған. Балаға бетiн еңкейтiп едi, ит ақырын айқайлап, құйрығын шайқады. Король тiстерi шамдардай жарқырап күлдi.
  -Слава атты қонағымды қарсы аламын. Сiз, менiң бойтұмарым айтқандай, сiз өте жақсы баласыз және өз тағдырыңызды орындай аласыз.
  Корольдiк адам сөз тiркестерiн бiршама адамгершiлiкке жатпайтын етiп орналастырды, бiрақ мағынасы аудармасыз да түсiнiктi болды. Басқа ғаламның тұрғыны орыс тiлiн қалай бiлгенi қызық болса да.
  - Бұл телепатия. Крор сыбырлады.
  - Бiзде үлкен қайғы бар сәби. Жалғыз қызы галактикааралық тиран Элетромендостың тұтқынында болады. Бiзге оны босатуға қабiлеттi рыцарь керек. Ұлы пайғамбарлық оның дөңгелек жұлдыздары бар кiшкентай ғаламнан келетiнiн айтады. Менiң екi ескi достарым Винт пен Крор сiздi сарайға әкелдi, ендi сiз ауыр сынақтан өтiп, гипер-тиранды жеңуiңiз керек.
  Слава күлдi, оған оның артында қанаттары өсiп жатқандай көрiндi және ол бүкiл шексiз ғаламды үрейлендiретiн құбыжықты жеңе алады.
  -Мен жаулармен соғысып, қызыңды босатуға дайынмын.
  -Онда Винт пен Крон жолда келе жатыр және сiзге бағыт-бағдар бередi, бiрақ алдымен сiз кiшкене сынақтан өтуiңiз керек. Кәсiби жарамдылық туралы мәтiн түрi.
  -Қуана-қуана.
  Винт пен Кроре баланың қолдарынан ұстап, шағын жұлдызды кемеге оралды.
  -Тексте мәтiн бар, ендi бiз үлкен жұлдыздың қасында орналасқан планетаға ұшамыз.
  Миниатюралық кеме артына бұрылды, олар бұлттары көп көгiлдiр планетаның алдында болды.
  Винт құрылғыны алып шықты.
  - Қош бол Ақшақар.
  Саусақтар мен Даңқ сiз ойлаған жерде болды. Оның алдында шетiне қонған боз мектеп ғимараты тұрды. Артында ауыр портфель бар, яғни ол қызықсыз және ашулы сабаққа бару керек. Және бұл өте жағымсыз. Аяқтары сынғыш болып, дiрiлдеп кеттi. Бұл шынымен арман немесе галлюцинация болды ма? Бала көзiн уқалап, ебедейсiз өзiн шымшып алмақ болды. Жарақат. Демек, бұл шындық, ол шынымен де мектепке баруы керек. Ал аспан жылап тұрды, дымқыл және суық болды, салқын жел соқты. Алыстан қоңырау естiлдi. Аяқтар ерiксiз жүгiруге көштi. Сабақ басталу үшiн уақытында болу керек.
  Сәл ентiгiп қалған бала сыныпқа жүгiрдi. Мұңайған мұғалiм Рудольф Франкенштейн оны жануарлардың дауысымен қарсы алды.
  Сен тағы да кеш ақымақсың. Өкiнiштiсi, қазiр ескi заман өтiп, сiздi қамшылауға болмайды. Сабақтан кейiн қаласың, сыныпты жуасың.
  Артқы жақтан улы күлкi. Қошқар сыбырлайды, жұдырығы мен ортаңғы саусағын көрсетедi.
  - Бiз сенi үзiлiсте жеңемiз. Оны Ақшақарға айналдырайық.
  Және қатты күлкi. Мұғалiм естiмегендей кейiп танытады.
  Сабақ ұзақ және қызық болып көрiнедi, оны аяқтау үшiн "Баран" және оның компаниясы сабаннан шайналған қағазды түкiрiп бастайды.
  Қорқыныш жанға ерiксiз енедi, iшi ауырады, дененi тоңазытады. Қалтылдап, жаман бестiк сiзге жабысып қалғанда, өзгерiс күтесiз. Ақыры қоңырау соғылып, аяқтары ерiксiз жүгiре жөнеледi - бала сұмдық құрдастарынан шаршауға асығады. Ол вампирлер оны таба алмайтын мектептiң ең қараңғы бұрышына тығылуға тырысып жүгiредi. Слава сарайдың астына шығып, көшеде өзiн тапты. Ол аударды, тыныс болды, әр жақтан құбыжық балалардың көлеңкелерi көрiндi, олар дәл сол жерде болды.
  - Е, ақымақ қашып кеттi. Сiз "Белоснежка" болдыңыз, ал бұл шай "дымқыл" болады.
  Қошқар садисттiк күлдi.
  -Мүкке тұр, бiз сенi ұрамыз, әйтпесе өлiктей жатасың.
  - Жоқ, ұлдар жоқ. - деп күбiрледi Слава.
  - Бiзге ешкi керек. Ненi баяулатсаңыз да, жүре берiңiз.
  Ол Славадан бiр бас дерлiк биiк қошқар болды және бетiнен бiр жарым есе қатты соққы бердi. Бала дiрiлдеп, көзi бiрден iсiп кеттi. Содан кейiн мұрнына бiр соқпалы, Юшка ағып кеттi. "Баранның" серiктесi қабырғасын қағып, шайқасқа аттанды, бiрақ iрi басшы оны сәл ұстап қалды.
  - Тоқта, тiзерлеп отырсын. Ал, "Ақшақар" мүкке айналады.
  Славаның мұрнынан қан тамды, көзiнен жас тамды, бiрақ оның жан дүниесiнде қорқыныштан бөлек, басқаша мақтаныш пен ар-намыс ояна бастады.
  Жоқ, мен тiзе бүкпеймiн.
  "Баран" таң қалғандай кейiп танытты.
  -Мына ақымақ маған осылай қарсылық танытады. Содан кейiн тамақ iшiңiз.
  Және ол бар күшiн құлаққа салып қозғалды. Славаның басы дiрiлдеп, құлағы күрең түстi.
  - Жоқ, мен әлi де алмаймын. Оның дауысында қорқынышты жеңетiн қайсарлық бар едi.
  - Онда сен өлдiң. Бiз сенi өлтiремiз.
  Көшбасшы тағы бiр серпiлтiп, бар күшiмен жақ сүйегiне айдады. Слава сәл шегiндi де, соққы бұлыңғыр шықты.
  - Ақшақарды ұстаңыз. "Баран" қорқытатын қимыл жасады.
  Бұзақы Славаға шабуыл жасап, олардың қолдарын жайып, қабырғаға қадады. Содан кейiн жас бастық сiрiңке алып, темекi тұтатты.
  -Қазiр мен сiзге каутеризация жасаймын. Тiзеңiзге отырыңыз немесе ақылсыз дыбысты сезiнiңiз.
  Слава адам төзгiсiз қорқып кеттi, ол Крораның көңiлдi түрi мен Винттiң мазақ еткен түрiн есiне түсiрiп, тiзе бүгiп, бас тартқысы келдi. Әсiресе, басқа бiр ұлан-ғайыр ғаламнан келген патшаның ерекше қатал да мейiрiмдi жүзi туралы естелiк адам төзгiсiз болды. Тiзерлеу оларға опасыздық жасау дегендi бiлдiредi. Егер қарапайым бұзақылар оны өлiмге душар етсе, ол тиран Элетромендосқа қарсы шығуға дайын қандай қаһарман.
  Темекi оның маңдайына тигенде, Слава айқайлап, оң қолын қатты жұлып алды.
  Қатты қаһарлы жұдырық "Баранның" иығына түстi.
  Ол таңырқап көзiн дөңгелетiп жiбердi де, есiнен танып қалды да, ызыңдап шалқасынан құлады. Мұнда Слава ерекше ашу-ыза мен күштi сезiндi. Ол кәсiпқой кикбоксшы секiлдi жұдырықтай соғып, тепкiлеп жатты. Жарты минут өттi, бесеуi де ес-түссiз жатты. Слава басын мақтанышпен көтерiп, қолдарын жоғары көтерiп тұрды.
  -Жеңiс! Мен мұны қалай жасадым!
  Сабаққа қоңырау соғылды, тек осы жолы әдеттегiдей дiрiл тудырмай, бұлбұлдың дiрiлiндей болды. Бала сыныпқа қанат қаққандай ұшты. Мiне, ол күтпеген жерден сәтсiздiкке ұшырады. Слава ғарышқа ұшып бара жатқанда бiр ауыз сөз айтуға отырмады. Ол қорықпады - ендi шайтанның өзi одан қорықпай, көзiн бақырай ашты. Жұлдыздар тәттi және қымбат болып көрiндi, бұл мүлдем қорқынышты емес, керiсiнше, салмақсыздықта бiртүрлi жеңiлдiк сезiнедi. Бала басын сәл бұрды. Оның қасында Скру мен Кроре қалықтады.
  -Әлгi "Ақшақар" қорқып кеттi. Кешiрiңiз, бiрақ бiз басқаша iстей алмадық: сiз жаныңыздағы қорқынышты жеңуiңiз керек едi.
  Сондықтан бұл нағыз сынақ емес едi.
  -Жоқ! Мұның бәрi шынайы болды, бiзде сiздi Жерге апаруға және тiптi уақыт кестесiн сәл өзгертуге күшiмiз бар. Қалай? Бұл миллион өлшемге ие болмыстардың құпиясы. Ендi сiз сынақтан өттiңiз, бiз басқа маңызды мәселелерге көшемiз.
  -Не?
  Бұранда металл дауыспен сықырлады.
  -Мысалы, Езарам патшаның жалғыз мұрагерiн босат. Элетромендосты жеңу оңай емес, оның өкшесi астында квинтилиондаған әлемдер ыңырсып жатыр. Бiрақ сiз өз қорқынышыңызды жеңiп, бiрiншi жеңiске жеттiңiз.
  - Кiшкентай өлiмнен қорқу - оны жеңiп, бiз өлмейтiндiкке жақындаймыз.
  - Кроор ойды аяқтады. Алда цилиндрлi планетаның таныс пiшiнi пайда болды.
  . ЭПИЛОГ
  Бiрқатар соққылар мен жеңiлiстерден кейiн Аспан империясы бейбiтшiлiкке келiсiп, патшалық Ресейдiң иелiгiне ендi шабуыл жасамауға уәде бердi.
  "Үлкен алтылық" Қытайды жаулап алу әлi ерте екенiн және олар қолайлы шарттармен келiсе алатынын дәлелдедi. Шын мәнiнде, Моңғолияның бiр бөлiгi, оңтүстiк Усури аймағы, Приморье, тiптi Корея Ресейден кеттi. Бұл тиiмдi келiсiмдер болды - Алексей Михайловичтiң патшалық Ресейiне Сiбiр мен Тынық мұхиты жағалауында бекiнуге мүмкiндiк бердi. Және салыстырмалы түрде қауiпсiз сезiнесiз.
  Осымен даңқты практикалық соғыс аяқталды және алты батырды басқа нәрселер күтiп тұрды!
  
  
  ӨЛМЕГЕН ҒАРЫШ ПАТШАЙЫМЫ
  Королева шынымен жас көрiнгiсi келдi. Осылайша ол өлместiк айнасын iздеуге бүкiл экспедиция жiбердi . Оған қарап, сiз жас қызға айнала аласыз.
  Ақырында iздеу сәттi болды, бiрақ ... Айнадағы жын қарт патшайымға:
  - Мен сенiң жастық шағыңды қайтарамын, бiрақ сен құл боласың!
  Королева саңылаусыз күлiмсiреп жауап бердi:
  - Жастық мәңгiлiк болса, құлдыққа келiсемiн!
  Жын сиқырлады. Патшайым бiр белдемшеде жалаңаш дерлiк, кетменiмен егiн қазған қызға айналды. Және ол өз бетiмен жұмыс iстеп, көп жұмыс iстедi.
  Тек жас денесi дерлiк ауырмай, қатты шаршаған жоқ. Бiрақ бұл өте қорлайтын және қызықсыз болды. Ол екi күн бар планетада болды. Ал құрылымы соңғы орта ғасырлардағыдай.
  Оның үстiне, формацияларда қатып қалған. Ханшайым күндер бойы жұмыс iстеп, мұңайып қалды. Ол жануар сияқты болды, тек түсiнде оған еркiндiк келдi. Және ол әрқашан бұғауларда көп жұмыс iстейдi. Бұрынғы патшайымға бұл өте қиын. Ал бақылаушының қамшысының жалаңаш денеге тигенi қызып тұрған темiрдей.
  Ақыры оның өмiрiнде өзгерiс болды. Тек нашар үшiн. Иесi қайтыс болып, мұрагерi мүлде құрдымға кеттi. Ал қызды карьерге сатып жiберген.
  Ендi мен ауыр қоржындарды көтерiп, шынжырмен жалаңаш жұмыс iстеп, қамшы алып, тас үстiнде ұйықтауға тура келдi.
  Королева ендi әлдеқайда азап шектi. Жын, әрине, оған тұзақ құрды. Иә, ол өлмейтiн және қартайған жоқ, бiрақ тозақ сияқты азапта.
  Күштi дене стресске үйренгенiмен. Ал патшайым қашуға бел буды.
  Ұзын шаштың көмегiмен ол шынжыр жасай бастады, оның көмегiмен түнде оның жалаң аяқтары мен күштi мойнын байлап тастады. Сiз қатайтылған үтiктi шашыңызбен баяу саласыз, бiрақ патшайымның жеткiлiктi уақыты бар - өлмейтiн. Тағы бiр нәрсе, карьерлердегi ауыр жұмыстан кейiн ұйықтау керек, ал сiз күн сайын аздап көрдiңiз.
  Бiрақ бәрiбiр iшесiң.
  Патшайым өзiн аралап көрдi, содан кейiн түс көредi. Содан кейiн келесiде қайтадан аралады.
  Ақырында, ол сiлтемелердi бұзғанша .... Алайда ол қашып құтыла алмады. Күзетшiлер дабыл қағады.
  Ханшайымды қамшымен аямай ұстап алып, ұрады. Сосын өкшесiн қызарған темiрмен күйдiрдi. Содан кейiн олар қашқан құлдың брендiн өртеп жiбердi. Және тағы да шахталарға жiберiлдi.
  Құлдар жиi өледi, ол көп жылдар бойы ауыр жұмыс iстейдi. Сондықтан олар бұғауда жұмыс iстесiн.
  Әр түнде олар оның тiзбегiн тексердi.
  Королева кiсенде ұйықтап, оны үнемi қамшылап отырды.
  Олар оған ауыр шынжыр тағып, сәл баяу жұмыс iстегенде оны қамшымен ұрды.
  Королева сасық иiске әлдеқашан иiскеп қойған, ауырмаған. Инфекция оны қабылдамады, аз және монотонды диетада ол асқазанның ауырсынуын тудырмады. Мәңгiлiк қыз азап шектi, бiрақ өлмедi. Ал жылдар өте бердi. Шахталар бiрте-бiрте игерiлiп, таусылды.
  Мұнда ол қайтадан басқа жұмысқа ауысады. Кiрден жуылған, сатылымға қойылған.
  Мiне, патшайымның жолы болды. Сатып алушы аренаға гладиаторларды жеткiзушiлердiң бiрi болып шықты.
  Жүз жылдан астам шахтада ауыр жұмыста болған патшайым өте құрғақ және сымбатты болды. Ол өте күштi, басына ауыр тасты ұстаған.
  Әрине, оның күшi жеткiзушiнi тартты. Ол оның тiстерiне қарады: бiрде-бiр тесiк емес және соншалықты үлкен және күштi. Мен болат, құйылған бұлшықеттердi сезiндiм - тас сияқты!
  Және, әрине, мен осындай қабiлеттi көшiрменi сатып алдым!
  Осыдан кейiн патшайымның тағы бiр өмiрi басталды. Сондай-ақ жаттығу, төбелес, қорлау, ұру, бiрақ әлдеқайда қызықты.
  Королева екi жүз жылдан астам уақыт бойы жас болды және үнемi ауыр жұмыста мәжбүрлi жаттығулардың арқасында үлкен күш пен төзiмдiлiкпен ерекшелендi.
  Бұл оған басқа қыздарға белгiлi бiр бастама бердi. Оның үстiне, оның бұлшық ет денесiндегi барлық тыртықтар мен кесектер өте тез және iзсiз жазылды.
  Королева да жылдам, жақсы өлмейтiн реакция болды және өте мұқият оқыды. Оның бәрi бiрден болған жоқ, бiрақ оның денесi өте берiк.
  Сондықтан ол алғашында күш-қуат, төзiмдiлiк және өмiршеңдiк есебiнен жеңiске жеттi. Содан кейiн оның шеберлiгi арта бастады.
  Бастапқыда олардың мықты қарсыластары болмады, бiрақ бiртiндеп тәжiрибенiң арқасында оның деңгейi көтерiлдi.
  Осылайша патшайым атақты әйелдердi жеңе бастады. Тiптi адамдармен және жануарлармен күресу!
  Империяның әдет-ғұрпы бойынша, гладиаторлар шайқасында жүз рет жеңiске жеткеннен кейiн сiз бостандыққа қол жеткiзе аласыз.
  Қайсар патша азу тiстерiнен жаралар мен сызаттар болса да, ақыры жүзiншi шайқаста жеңiске жеттi.
  Содан кейiн ол Цезарьдың қолынан бостандық алды. Ол шайқастарда өзi ақша таба алады немесе қыздарды семсерлесудi үйрете алады.
  Көп ұзамай патшайым, әдемi және қазiрдiң өзiнде бай және денесi әлi жас, асыл патрицийге үйлендi.
  Және ескi және ұсқынсыз. Бiрақ ол өлмейтiн емес және көп ұзамай қайтыс болды.
  Қазiр мәңгi жас жесiр болған патшайымның ғашықтары ретiнде он шақты әдемi жiгiт болды.
  Және үлкен байлық.
  Сондықтан ол бақыт тапқан сияқты... Прогрестiң жемiсi болмаса, бұл империяда ғылым әйтеуiр дамымайды. Және жалпы планетада. Ал мылтық пен мушкет ең қарабайыр. Барлығы сөзбе-сөз қатып қалды.
  Осылайша, империя ыдырауға ұшырады, варварлардың жаңа шабуылы ... Королева қайтадан тұтқында және құлдықта. Бiрақ жас сұлудан берi ол жергiлiктi ханның кәнизаты болды.
  Және ол өлгенше және оны мұрагерге сатқындық жасағанша. Ол да бiраз уақыттан кейiн қайтыс болды.
  Ал патшайым аукционға қойылды. Жалаңаштанып, асыл шейхке сатты. Және ол шейх қайтыс болғанға дейiн онымен бiрге болды. Ал қыз тағы да аукционға қойылды. Бұл жолы ол Сұлтанның сарайына келдi. Өлмейтiн болғандықтан, ол монархты орап, бiрiншi әйелi бола алды.
  Бiрақ бақытсыздық, өлмейтiн қыз бала туа алмады. Ал сұлтан қайтыс болғанда оның мұрагерi патшайымды тағы да шынжырмен байлап, шахталарға жiберудi бұйырады.
  Және тағы да тозақтағы патшайым. Бұғауда, ауыр жұмыс кезiнде ол себетке тастарды сүйреп, тасты ломмен кесiп тастады. Сондай-ақ аз, бiрсарынды тамақ, қамшы, сасық, шынжырлы. Әрi түнде күзетшiлер оны зорлайды. Бұл патшайымға тiптi ұнағанымен, оның жас денесi оргазмға оңай жетедi.
  Осылайша мәңгiлiк қыз жылдан жылға, онжылдықты өткiздi.
  Ақырында, бұл кенiш таусылмады, бiрақ екi жүз жыл өттi. Бұл патшайымның кiм екенi ешкiмнiң есiнде жоқ. Және ол қайтадан аукционға шығарылды. Әдеттегiдей жалаңаш және бұлшықеттi. Әрине, бұған дейiн жуу.
  Олар оны қайтадан әскерге сатып алды, сондықтан ол физикалық тұрғыдан өте күштi болды. Иә, ол ептi, қылышпен күресудi бiлдi.
  Ал патшайым әскери мансабын бастады. Ол көптеген шайқастарға қатысты, қайсар, қайратты, төзiмдi, ол үнемi жалаңаяқ жүгiрдi. Бiрте-бiрте оның мансабы жоғары көтерiлдi.
  Мұнда ол қазiрдiң өзiнде әйелдер полкiнiң командирi және айтарлықтай байлыққа ие. Және тағы да ол өзiне пайдалы партия тауып, иелiгiнде үлкен мүлiкке ие болады.
  Өлмейтiн өмiрдiң иректерi осындай: ендi жоғары, ендi төмен!
  Королева, әрине, жесiр қалды, содан кейiн жас ханзадаға үйлендi. Бала тәжiрибелi, бiрақ сырттай жас әйелден басын жоғалтты. Сөйтiп олар үйлендi. Содан кейiн жас жiгiт патша болды. Ал оның әйелi үлкен әсер еттi.
  Патшалық соғыстар жүргiзiп, кеңейдi. Ол күшейiп, күшейе түстi. Ал кешегi жастар алдымен есейiп, кейiн қартайды. Сырттай қарағанда, жас патшайым өлiп жатқан патшаның императрица боламын деген еркiнен тыс соққыға жығылған. Және ол қол қойды.
  Ол қайтыс болғаннан кейiн бұрынғы патшайым императрица болды. Және соғысты. Мәңгiлiк жас болу бүкiл әлемдi жаулап алды!
  Ол абсолюттi бақыт тапқандай көрiндi ... Бiрақ содан кейiн үш жүз жыл өттi және шетелдiктер қонды. Және олар планетаны басып алды.
  Ал императрица қайтадан карьерлерде болды. Ал қазiрдiң өзiнде жағасы бар, жалаңаш, жалаң аяқ, бiрақ шынжырсыз. Мен белгiлi бiр уақыт жұмыс iстедiм, содан кейiн ұйықтар алдында теледидар көрдiм.
  Бұл сондай-ақ өмiр ... Ол жүз жылдан астам түрмеде отырды, кейiн шартты түрде босатылды және ғарыш империясының басып алынған планетасында өмiр сүрдi.
  Ол жоғары дамыған өркениеттiң барлық артықшылықтарын пайдаланды және ... Бұл жолы ол ғарыш армиясына кiрдi.
  Ол жұлдызды соғыстарда мансап жасай бастады. Ол өлмейтiн! Ештеңе қорықпайды!
  Осылайша ол маршал болғанға дейiн қызметте алға жылжыды. Содан кейiн ол бүкiл планетаны иемдендi.
  Кейбiреулерi әкiм болды. Содан кейiн ол әскерге оралды. Соғысты және бұйрық бердi. Гипер-Супермаршал болды.
  Содан кейiн олар әскери төңкерiс жасап, ғарыштық империя императорының тағын басып алды - галактиканы басқарды.
  Содан кейiн ол басқа әлемдердi бағындыра бастады. Ол бұйрық бердi, шабуыл жасады, жеңдi, кейде жеңiлдi, бiрақ кек алды ....
  Ол гибридтi маса мен тырнақтардың империясына кiргенше бәрi жақсы болды.
  Олар тым тез көбейiп, гуманоидтық өркениеттi сандармен басып тастады.
  Солайша шайқастар жалғасты, шайқас... Соңында адамдар жеңiлдi. Ал бұрынғы патшайым қайтадан шахталарда құл болған жоқ.
  Тағы да шынжырға байланып еңбек етесiң, тастарда шынжырланып ұйықтайсың. Және роботтардың толық бақылауында.
  Мәңгiлiк бойжеткен түсiнде ғана өзiн еркiн, ұлы көретiн. Ал қалған уақытта өзi үшiн аянбай еңбек еттi, еңбек еттi, жалаңаш шыңдалған аяғымен өткiр тастар.
  Бiрақ патшайым үмiтiн үзген жоқ. Ол өлмейтiн және мәңгiлiкке өзгеретiнi сөзсiз! Құлдық мәңгiлiк болмайды!
  Бұрынғы патшайым оның жалаңаш, бұлшықеттi арқасына қасiрет түскенiне қарамастан, тiптi ән айтты:
  Жердiң қызы жауап бередi, жоқ,
  Мен ешқашан құл болмаймын...
  Мен еркiндiктiң таңы келетiнiне сенемiн -
  Жел жаңа жараны жаңартады,
  Отан үшiн қасиеттi шайқас,
  Өйткенi Ұлы Жаратқан Ие шақырады...
  Ерте сағатта ержүрек рыцарь көтерiл,
  Қараңғылық кетедi, мамырдың раушандары гүлдейдi!
  
  
  
  
  АДАМ ЖЕГЕНМЕН ЖҮРГIЗМЕҢIЗ
  1941 жылы қарашада Гитлер күтпеген жерден Сталинге бейбiтшiлiк ұсынды. Нақты жағдаймен таныс ешкiмге екiталай болып көрiнетiн шешiм.
  Немiстер Мәскеудi басып алмақшы сияқты. Нелiктен мұндай жағдайда бейбiтшiлiктi ұсыныңыз?
  Бiрақ Гитлердiң, өздерiңiз бiлетiндей, өте дамыған түйсiгi болды. Ал ол Мәскеудi алғанын сездi, олай емес. Олай болса, Сталиндi қорқытқанда, бейбiтшiлiктi ұсынатын кез. Әрине, мұнымен барлық әскерилер келiспейдi, бiрақ Гитлердiң күшi мен билiгi болды.
  Оның үстiне бейбiтшiлiк шарттары немiстер үшiн тиiмдi болады деп уәде бердi. Шын мәнiнде, Украина Германияға және онымен бiрге қара жер мен ауыл шаруашылығын, Беларусь пен Балтық елдерi мен Смоленск облысына өтедi.
  Сталин, жалпы алғанда, немiстер басып алғанның бәрiн беруге келiстi.
  Севастополь немiстерге шегiндi. Жауап ретiнде фриц Мәскеу облысынан кетiп қалды. Ленинград КСРО-дан артта қалды және оған дәлiз апарды. Немiстер немiстер әлi толық басып ала қоймаған Ворошиловоград және Донецк облыстарына айырбас ретiнде Ленинград облысынан кетуге келiстi.
  Жалпы алғанда, фашистер Донбассты көмiрiмен, металдарымен және зауыттарымен, боксит кен орындарымен және ауылшаруашылық жерлерiмен, бүкiл Қырыммен, тiптi оңтүстiк Донның бiр бөлiгiмен қабылдады. Немiстер Ленинград облысынан, Мәскеуден, Туладан, Ржевтiң бiр бөлiгiнен, Калинин облысынан шықты. Донбасстың бiр бөлiгiне, Донның бiр бөлiгi бай қара жерi мен Севастопольге айырбас. Финдер Петрозаводскты өздерiне алды, ал ненi басып алды. Олар тату-тәттi қоштасты.
  Сонымен қатар, КСРО мұнайды нарықтық бағадан төмен жеткiзуге, соғыс тұтқындарына үлкен төлем төлеуге мiндеттендi.
  Соғыста жеңiлiп, Мәскеуден айырылып қалудан қорыққан Сталин мұндай шарттарға келiстi. Вермахт табысының шыңында.
  Ал, табиғаттан тыс инстинктi бар Гитлер бұл ең жақсы нұсқа екенiн түсiндi.
  КСРО-мен соғыс аяқталды. Фашистер ең алдымен Африкаға әскерлер жiбере бастады. Оның үстiне британдықтар Роммельге қарсы шабуылға шықты. Ал, не? Ал Фриц Мальтаға әскерiн алып, қондырды. Әрине, алдымен ол жерде ағылшындарды бомбалау арқылы.
  Әрi қарай, әрине, Гибралтарға шабуыл. Гитлер Франкомен жеке кездестi.
  Сiз Германияның қаншалықты күштi екенiн көрдiңiз. КСРО-ны жойды. Ол төрт миллион орыс тұтқыны мен мыңдаған танктердi алды. Бiз үшiн Испания картадағы жағынды сияқты. Егер сiз әскерлердi өткiзбесеңiз, басып аламыз. Ал сағынып қалсаңыз, Африкада бiрдеңе алуға болады. Оның үстiне Ұлыбритания құрдымға кеттi және ешқайда кетпейдi!
  Испанияны басып алуға болатынын және оған ешқандай мүмкiндiк жоқ екенiн түсiнген Франко келiсiмiн бердi.
  Гибралтарға шабуыл сәттi және өте жылдам болды. Цитадель құлады. Содан кейiн немiстер Экваторлық Африкаға кiрдi.
  Британдықтар үлкен шығынға ұшырады. Олар сорғыштар сияқты тұтқынға алынды.
  Роммель Ливияда Ұлыбританияны жеңiп, Египетте шабуыл жасады. Александрияны басып алды.
  Сосын сыртқа шығып, Суэц каналынан өттi. Табысты дамып келе жатқан немiстер Иракты, Кувейттi және бүкiл Таяу Шығысты басып алды.
  Вермахт шығыста тым көп солдаты мен офицерiн жоғалтқан жоқ. Оның әскерлерi ағылшындарға және әсiресе отаршыл күштерге қарағанда көп және тәжiрибелi және жақсы дайындалған.
  Британдықтар мұндай нәрсенi қамтуы мүмкiн және, сөзсiз, олар жеңiлiске ұшырады. КСРО-сыз фриц Ұлыбританиямен сәттi күресе алды.
  Жалпы, Ұлыбритания өз отарларынан айырылуға мәжбүр болды. Оның құрлық армиясы тым әлсiз және қолонияларды Вермахттың көп және тәртiптi әскерлерiне қарсы ұстау үшiн әлсiз болды.
  Ал флоттағы тариф жұмыс iстемедi. Гибралтар мен Мальта құлағаннан кейiн Африканы сақтап қалу мүмкiн болмады. Мұнда Роммель Суэц каналын жауып тастады. Ал құрлықта да немiстер ағылшындарды бiр голда жеңдi. КСРО-мен соғыстан кейiн Вермахт бұрынғыдан да күшейiп, өзiне сенiмдi болды, көптеген жауынгерлiк тәжiрибе жинақтады.
  Осылайша Африка бiрте-бiрте жаулап алынды. Ал Иран арқылы немiстер Үндiстанға ендi. Онда да жергiлiктi сепойлар Ұлыбритания үшiн өлгiсi келмедi. Жалпы немiстерге британ әскерлерiне қарағанда қашықтық, жолдың жоқтығы, ұзақ байланыс, жабдықтау проблемалары көбiрек кедергi келтiрдi.
  АҚШ соғысты болдырмау үшiн шаң жинап жатыр. Олар тiптi Жапонияға қарсы барлық санкцияларды алып тастады.
  Дегенмен, самурайлар Перу айлағына шабуыл жасады. Бiз өзiмiздi қауiпсiздендiруге және Азиядағы британдық иелiктердi басып алуға тура келдi. Ал жапондар мұны iстедi.
  Қысқасы, қырық екiншi жыл мен қырық үшiншi жылдың бiрiншi жартысында немiстер мен жапондар Африканы, Австралияны, бүкiл Азияны басып алды. Ал 1943 жылдың қыркүйегiнде Ұлыбританияға қонды. Әрине, жаппай бомбалаулардан кейiн. Немiстер Ю-288, Ю-188 және басқа машиналарды пайдаланды.
  Колонияларынан айырылып, су асты соғысынан қажыған Ұлыбритания қарсылық көрсете алмады.
  Ал немiстердiң ресурстары, әсiресе адам күшi тым көп болды. Олар Англиядағы барлық қалалар мен зауыттарды бомбалады. Содан кейiн, әрине, "Пантера", "Жолбарыстар", "Арыстандар" және тiптi "Тышқандар" қонуы және қолданылуы. Әрине, жүзбелi цистерналар мен су астындағы көлiктер.
  "Тышқан" операцияның басын жасап үлгердi, тiптi төбелестi. Бiрақ тышқандар тым ауыр.
  Герданың Пантерадағы экипажы ұрыстарда ерекшелендi. Немiстер Ұлыбританияны басып алғаннан кейiн бiраз уақыт АҚШ-пен соғысты. Американдықтарды Исландиядан қуып шықты. Бiрақ байланыс ұзақтығына байланысты Американы басып алу қиынға соқты. Дегенмен Атлант мұхиты әзiл емес. Егер олар досын бомбалап, теңiзде өздерiн кесiп тастамаса.
  Немiс суасты қайықтары, соның iшiнде сутегi асқын тотығымен дамып, американдық флоттың барлығын дерлiк суға батырды.
  Дегенмен, АҚШ-ты басып алу әлi де өте қиын. Соғыс созылып, ақыры немiстер алып, бiтiмге келдi.
  Немiстер КСРО-ға бұрылғаннан кейiн.
  1945 жылы E-50 және E-75 өндiрiске шықты. Гитлер барлау машиналарының шағын сериясынан басқа салмағы елу тоннадан асатын танктердi шығаруға тыйым салды.
  Пантераның салмағы қырық төрт жарым тонна болды. "Пантера" -2 қазiрдiң өзiнде елу екi тонна. E-50 қазiрдiң өзiнде алпыс бес тоннаға жуық тартты. Соңғы танк 45 градус көлбеу кезiнде корпустың 150 мм, ал мұнараның маңдайы 185 мм, сонымен қатар бұрышта өте жақсы фронтальды құрышқа ие болды. Ұзындығы 100 EL болатын 88 мм мылтық. Бүйiрлерiнде 82 мм бронь, сонымен қатар беткейлерде. Күшейтiлгенде 1200 ат күшiне дейiн үдететiн қозғалтқышпен бiрге өте қуатты орташа резервуар.
  Плюс минутына он екi ату.
  Тоқсан тоннадан асатын салмағы одан да ауыр E-75. Бұл танк өте сәттi болмады. 128 мм зеңбiрек 88 мм E-50-мен салыстырғанда баяу ату жылдамдығына ие болды, аузының жылдамдығы төмен болды және жақын қашықтықтағы артықшылықтарға ие болмады.
  Корпустың алдыңғы броньы 45 градус бұрышта 160 мм-ден сәл жақсырақ. Дегенмен, көбiрек қажет емес. Оның қолында барлық американдық, тiптi кеңестiк қарулар бар. Қорғаныс мұнарасы керемет: маңдайы 252 мм, бүйiр және артқы жағы 160 мм. Кем дегенде, мұнараның, әсiресе жағының сенiмдi қорғанысы бар екенiн көруге болады.
  Корпустың жағы 120 мм, бұл қолайлы, сонымен қатар экрандарды iлiп қоюға болады. Дегенмен, қозғалтқыш 900 ат күшiнде әлсiз. Жалпы алғанда, резервуар, әрине, аяқталмаған, өте биiк. Осыған ұқсас проблемалары бар "Жолбарыс" -2-нi еске түсiредi.
  Екi немiс көлiгi де жетiлмеген, бiрақ E-50, әрине, практикалық.
  Ал, және E-100. Бiрақ бұл көлiк E-75-ке қарағанда, одан да ауыр және жүргiзу өнiмдiлiгi жағынан нашар.
  E-100 үлкен массасына байланысты аз мөлшерде шығарылды.
  Әскерилердiң өзi E-50-дi жалпы мақұлдады.
  1946 жылдың көктемiнде, дәл 20 сәуiрде, Фюрердiң туған күнiнде немiстер КСРО-ға көштi.
  Олардың көлiктерi мен жабдықтары көп болды. Әртүрлi нұсқадағы он мыңдаған танктер. Сондай-ақ КСРО-да Т-34-85 және ИС-2 және ИС-3 сериялары жұмыс iстедi. Т-44 толығымен сәттi болмады. Ал Т-54 әлi дайын емес едi.
  Немiстер E-50 және E-75-тi көптеп шығарды.
  Сталин елдiң едәуiр бөлiгiн жоғалтқаннан кейiн салмағы қырық жетi тоннадан асатын машиналарды жасауға тыйым салды.
  Көптеген Т-34-85 және бiршама кiшiрек IS-2 және IS-3-тен басқа, СУ-100 салыстырмалы түрде қарапайым және тиiмдi өздiгiнен жүретiн зеңбiрек болды.
  Айта кету керек, ең массивтiк танк Т-34-85 немiс E-50 сериясын тек бүйiрiне ене алды, ал E-75, тiптi бүйiр жағынан да тым қатал болды және тек СУ-100 жасай алды. оны, содан кейiн жабыңыз.
  Демек, күштер бiрдей емес. Немiс танктерiнiң өзi алыс қашықтықтан кеңес танктерiн тесiп өттi. Ал тек ИС-3-де маңдайдан азды-көптi қанағаттанарлық қорғаныс болды, содан кейiн үстiңгi бөлiк.
  Мiне, немiстер КСРО аумағында.
  Герда, Шарлотта, Кристина және Магда E-50-де. Олар ән шырқап, ысқырады.
  Қошқар мүйiзге бәрiмiз күмәнданамыз,
  Құдай бiз үшiн болады!
  Ал олар жауды қалай алып, оқ атады.
  Мұнарадан отыз төртеуi ұшып кеттi. Иә, жауынгерлiк экипаж, сiз ештеңе айтпайсыз.
  Шарлотта наразылықпен:
  Бiзде әлi де көп сауыт жоқ. Жау мүмкiн, және борт және iлмек!
  Кристина атап өттi:
  - Бiрақ мылтық дәл, әрi өлiмшi! Сондықтан бiреуi екiншiсiнiң орнын толтырады!
  Герда сыбырлап:
  - Бiз олардың бәрiн бұзамыз!
  Осы уақытта Наташа экипажымен СУ-100 ұшағында Фрицке қарсы соғысады.
  Олег Рыбаченко Наташа, Зоя, Августина және Светланамен бiрге СУ-100 экипажының бесiншi мүшесi болды.
  Қыздар мақұлдағандай бас изедi.
  - Сiз күрескерсiз, бұл керемет!
  Наташа жауға оқ жаудырды. Снаряд немiс көлiгiнiң маңдайына тиiп, секiрiп кеттi. Қыз ашуланып жалаң аяқты таптады. Және ол тексердi:
  -Ал ендi сен ұлсың! Сiз ақылды сияқтысыз, солай емес пе?
  Олег басын изедi. Ол өлмейтiн бала, сондықтан оның қолынан көп нәрсе келедi. Мiне, алда немiс E-75. Оны қалай бұзуға болады?
  Кемеңгер бала мұны түсiндi де, снарядқа сыбырлады:
  - Бiз металлбыз, қанымыз бiр - сен екеумiз!
  Ал жалаңаш, балаша аяғының көмегiмен көздi ашып, оқ жаудырды.
  Немiс танкi фронтальды броньмен қаншалықты күштi болса да, егер сiз дәл ұшымен немесе күш сызықтарының тiркесiмiн соқсаңыз, танк өзiн бередi. Содан кейiн металл жарылып, жауынгерлiк жиынтық жарыла бастады.
  Олег Рыбаченко сықырлап:
  - Бұл ең жоғары сынып!
  Наташка баланың жалаңаш өкшесiн қытықтап, басын изедi:
  - Ат!
  Олег Рыбаченко СУ-100 ұшағынан тағы да оқ атты. Олар алыс қашықтықтан соққы бердi, содан кейiн 100 мм кеңестiк зеңбiрек соңғы немiс танктерiн алмады: Е-50 және Е-75. Бiрақ бала керемет. Ал ол жауды соққыға жығып үлгередi.
  Терминатор бала тағы да атады. Және ол E-50 арқылы өтедi. Бұл танк жылдам және соғу керек. Ал немiстердiң бәрi таяқ пен таяқ.
  Зоя атады. Және өте орынды.
  Мұнарадағы жауды ұрады. Содан кейiн Олег Рыбаченко тағы да оқ жаудырады. Жүз миллиметрлiк зеңбiрек ғажайыптар жасайды.
  Данышпан бала айқайлайды:
  -Мен сенi жыртып аламын! Мен сенi жыртып аламын! Бұл жақсы болмайды!
  Тағы да, бала сияқты, ол оны алып, оны өте орынды ұрады. Және шынымен жауды жыртып тастаңыз.
  Осыдан кейiн ол шығарады:
  - Мен дыбыстан жылдам жауынгермiн!
  Және тағы да жалаң аяқтың көмегiмен атылады.
  Бала он екiде ғана көрiнедi, бiрақ ол өте жылдам және керемет.
  Мұнда ол жалаңаш саусақтардың және Августиннiң көмегiмен түсiрдi.
  Ал қыз E-50 ұшағын апатқа ұшыратты.
  Немiстер айтарлықтай шығынға ұшырауда. Бiрақ олардың танкi көшкiнi барған сайын жақындап келедi. Мiне, E-100 қозғалыста. Сондай-ақ күштi қару-жарақ, қару-жарақ және қалқандар.
  Бiрақ оның қыздары мен жiгiттерi де бұзады.
  Немiс көлiгi өртенiп, жарылып жатыр.
  Олег Рыбаченко ән айтты:
  - Киелi Отан даңқы,
  Ерекше ашумен!
  Бала тағы да оқ жаудырып, фашистi талқандап, қыздарға көз қысты. Және тағы да лақ жауды атып тастайды.
  Ұрыс, бала дейiк. Және снарядты атады. Ал ескiрген, бiрақ қуатты "Тигер-2" танкi қазiрдiң өзiнде құрбан болды. Немiс "Пантера" -2 де жеңiлiстiң зардабын тартып отыр. Бiрақ ол Американы өзi жаулап ала жаздады.
  Ал қазiр КСРО қысым жасап жатыр.
  Олег Рыбаченко болса, көзге ұрып, соққыға жығады.
  Осылайша олар кезекпен атып, ән айта бастады ...
  Наташа жалаң аяғын теуiп, айқайлады:
  - Бұл тайгадан ...
  Зоя да жалаңаш саусақтарын жұдырықпен жұдырықтай қағып, сықырлады:
  - Британ теңiздерiне ....
  Августина да снаряд атып:
  - Қызыл Әскер!
  Светлана жалаңаш саусақтарымен снаряд атып:
  - Бәрiнен де күштi!
  Олег Рыбаченко ашуланып:
  Ал қызыл болсын...
  Наташа атып тұрып:
  - Күштi қысады!
  Зоя да шапалақпен ұрды да:
  - Қолың бар штык!
  Августин шыңғырып, айқайлады:
  - Ал бiз...
  Светлана өлiм жазасына кесiп, айқайлады:
  - Тоқтату мүмкiн емес!
  Олег Рыбаченко тағы да оқ атып:
  - Соңғысына барыңыз...
  Наташа снаряд жiберiп, айқайлады:
  - Өлiм шайқасы!
  Ал қыздар тарап кеттi, мылтық снарядтар таусылғанша соқты.
  Иә, Олег Рыбаченко тағы да соғыс бастады.
  Бiрақ Қызыл Армия қиынға соғып жатыр. Немiстер алға жылжуда. Оларда техника, жаяу әскер көп. Ал жапондар шығыстан кiрiп жатыр.
  Мұндай күшке қарсы тұрмаңыз.
  Герда мен оның экипажы E-50 ұшағында соғысуда. Немiстер қазiрдiң өзiнде Воронеждi басып жатыр. Шайқас қызу жүрiп жатыр.
  Бiр жағынан, немiс танкi, өзiндiк жауынгер ретiнде, өте жақсы. Бiрақ тақта өте әлсiз қорғалған. Бұл оның минусы, сондықтан қыздар қырағы болуы керек.
  Т-34-85 әлi де көп шығарылады. Бұл машина әлi де жаппай өндiрiсте және 100EL-дегi немiс 88 мм зеңбiрек алыс қашықтықтан мол өнiм жинауда.
  СУ-100 де барған сайын шығарылуда, ол өздiгiнен жүретiн зеңбiрек болғандықтан, танкке қарағанда оңайырақ, бiрақ мылтық күштiрек.
  Дәл қазiр джойстик түймесiн жалаңаш саусақтарымен басып, Герда кеңес кептiргiшiн жарып жiбердi. Жақын қашықтықта мұндай машина өте қауiптi болуы мүмкiн.
  Аққұба терминатор оны алып, ән айтты:
  - Менiң жүйкем болаттан емес,
  Сiз менi толығымен түсiндiңiз!
  Содан кейiн Шарлоттаның зеңбiрегi атылып, отыз төрттi басып қалды.
  Ал минутына он екi оқ ататын мылтық үлкен қашықтыққа жетедi.
  Әрi қарай, Кристина түсiргенде. Және ол мұны өте орынды және дәл жасайды. Ол Қызыл Армияның танкiсiн талқандады да:
  - Қатты өрт! Уа, Сталин!
  Содан кейiн лупанула мен Магда. Ол мұны жалаң аяқ саусақтарының көмегiмен өте дәл орындады.
  Және ол ән айтты:
  - Мәңгiлiк Отанның даңқы үшiн!
  Сол кезде қыз күлiп жiбередi...
  Немiс машинасы ақаусыз жұмыс iстейдi.
  Мұнда ИС-2 оның құрбаны болды, өте күштi және қауiптi танк болды, бiрақ мұнараның маңдайы нашар қорғалған.
  Тек маңдайдағы ИС-3 салыстырмалы түрде жақсы қорғанысқа ие, бiрақ бұл резервуар әлi де шағын партиялармен шығарылады. Оның тым күрделi мұнара пiшiнi бар. Әскери тәжiрибе көрсеткендей, IS-3 кем дегенде жақын қашықтықтағы E сериялы көлiктерге қонуға мүмкiндiгi бар.
  КСРО-да одан да ауыр танктер әлi шығарылмаған, тiптi олардың дамуы тоқтатылды. Бұл, әрине, проблема тудырады. Немiстерде жеңiл серияда тек E-25 өздiгiнен жүретiн зеңбiректер бар, бiрақ оның өндiрiсi дерлiк мұздатылған. Машина жаман болмаса да.
  Тек екi экипаж мүшесi және биiктiгi бiр жарым метр. Пантераның 75 мм мылтығы бар кiшкентай. Кеңес машиналарына арналған аңшы.
  Бiрақ Фюрер билiктi артық көредi. Тiптi E-50 бiрте-бiрте E-75-тен төмендейдi, ол да бүйiрлерiнен қалқандармен жабылады.
  E-75 тiптi бүйiрiне ену қиын. Ал немiстер оны серпiлiс кезiнде қолданады ...
  Екi немiс ұшқышы Альвина мен Альбина құлаған ұшақтардың санынан үш жүзден асып үлгердi және олар: күмiс емен жапырақтары, қылыштар және гауһар тастармен темiр кресттiң рыцарь крестi алды.
  Қыздар өте керемет жауынгерлер және әлемдегi ең керемет. Иә, тiптi Хаффманның әзiрге түсiрiлген ұшақтары көп болса да, бiрақ олар әлдеқайда әдемi.
  Және олар, әдетте, тек бiр бикиниде және жалаң аяқпен күреседi.
  Альвина өзiнiң ME-262 X-тен 30 мм зеңбiректерi бар үш кеңестiк ұшақты атып түсiрiп, твиттерде жазды:
  - Мен жойылудың шырағымын!
  Осындай отты жүргiзген Альбина растады:
  Бiз толығымен жойылып жатырмыз.
  Ол тағы төрт кеңестiк ұшақты кесiп тастады ...
  Жауынгерлердiң көңiл-күйлерi өте тартысты, бiрақ олар үнемi күлiмсiрейдi.
  Олар ер адамдарды қатты жақсы көредi, тiлiмен жұмыс iстейдi. Және олар оны жақсы көредi. Осындай жауынгер сұлулар.
  Мұнда олар кеңестiк ТУ-3 ұшағын атып түсiрiп, оны бөлшектеп тастады ... Бұл олардың жалынды сәлемi.
  Қыздар, қысқасы, берiлмеңiздер. Ал Қызыл Армия олардан алады.
  Бiрақ, екiншi жағынан, Анастасия мен Мирабела да бiр бикиниде және жалаң аяқпен төбелеседi - олар өздерiнiң есептерiн алуда! Бұл қыздар өте агрессивтi.
  Ал Анастасия немiс ұшағын атып түсiрiп:
  - Мен керемет ұшқышпын!
  Мирабела 37 мм немiс машинасына зеңбiрек лақтырып, сықырлады:
  - Мен супер жауынгермiн!
  Қыздар және шын мәнiнде сiзге не керек ....
  Бiрақ олар, әрине, реактивтi немiс көлiктерiне қарсы тұра алмайтын ескiрген Як-9Ц-де соғысады. Бiрақ арулар күресе алады. Және соққыдан аулақ болыңыз.
  Ал неге? Өйткенi олар жалаң аяқ және бикини киген. Сондықтан оларды кесiп алмаңыз.
  Жауынгерлер, бiз көрiп отырғандай, жалаңаш терiнiң не екенiн түсiнедi.
  Анастасия тағы бiр немiс жауынгерiн атып түсiрiп, сықырлады:
  - Отан үшiн!
  Мирабела HE-162-нi кесiп алып, былай дедi:
  - Сталин үшiн!
  Ең қауiптi немiс истребитель ME-262 X, оның бес пневматикалық зеңбiректерi және үлкен жылдамдығы, қанаттары, күштi құрышы бар.
  Жеңiл, арзан, бiрақ өте маневрлi HE-162 көлiгiн атып түсiру оңайырақ.
  ME-1010 немiстер үшiн мүлде сәттi емес болып шықты, бұл сөзсiз ұшу сипаттамалары бойынша тамаша ұшақ, бiрақ оның қанаттары сыпырғышын өзгертедi және жоғары бiлiктi ұшқыштарды қажет етедi. TA-183 практикалық болып шықты, сонымен қатар майданға барады.
  Бiрақ Гитлер күштi қаруы бар ауыр брондалған ME-262 X-тi жақсы көредi.
  Әзiрге Luftwaffe бұрандалы машиналары әлi өндiрiстен шығарылған жоқ. TA-152 - ең табысты көп мақсатты көлiк, ал ME-309 әлi де шайқаста. Олар жылдамдық пен қарулану жағынан кеңес жауынгерлерiнен басым. Ю-488 бұрандалы машина болғанымен, кеңестiк яктар оны қуып жете алмайды. Иә, тiптi жетiлдiрiлген LA-7 жылдамдығы бойынша бұл машинадан төмен.
  Ал реактивтi бомбалаушы ұшақтарға қарсы не iстеу керек: "Арадо", Ю-287 және т.б.
  Реактивтi ұшақсыз кеңестiк авиация әлсiз.
  Дегенмен, Анастасия мен Мирабела мұндай жағдайда да жақсы ұпай жинай алады.
  Осылайша олар қайтып оралды, жанармай құйып, қайтадан шайқасқа шықты. Немiс машиналарын тағы да құлатыңыз. Және олар мұны керемет әсермен жасайды.
  Кеңестiк авиацияда ешкiм олардың жұбымен салыстыра алмайды. Сонымен қатар, қыздар күштiрек болу үшiн жыныстық қатынасқа түседi. Әдетте оларда әр түрлi ер адамдар болады. Бұл қыздарға сондай күш бередi!
  Бұл олардың керемет табысының бiр сыры.
  Қыздар КСРО батырының алтын жұлдызын алып, бiр-бiрiне көз қысты.
  Олар қайтадан ұшып, бiреудi атып түсiрдi.
  Анастасия Ю-288 ұшағын, өте күштi бомбалаушы ұшағын өзiнiң 37 мм ұшағымен атып тастады.
  Мирабела 37 миллиметрлiк мылтықпен Ю-287 ұшағын атып түсiрдi. Мұндай зеңбiректер қыздардың керемет дәлдiгiмен жаудың көлiктерiне қашықтықтан соққы беруге мүмкiндiк бердi. Оқ-дәрiлер шектеулi болса да, сiз өлу қаупi бар.
  Қыздар жалаң аяқпен ұрып, ән айтады:
  - Бүркiттей сұңқарларды ұшыр,
  Бiз Сталин үшiн алға!
  Бiздiң жетiстiгiмiз де алыс емес
  Жеңiмпаз шот ашыңыз!
  Сондықтан жауынгерлер, әрине, фашистердi жерге қаратпайды. Және олар оны қатты соғады, бұл фюрерге зиян тигiзедi.
  Анастасия Ведмакова, әрине, маневрлер. Як-9 алты жүз шақырымнан асады, ол ауыр мылтықпен сығып кетпейдi, бiрақ азды-көптi лақтырылады және бұрылады.
  Як-3-тен сәл жақсырақ, бiрақ ол қымбатырақ және жоғары сапалы дуралюминийдi қажет етедi. Ал КСРО көп жерiнен айырылды. Ал Як-9-ды үлкен көлемде шығаруға болады.
  Бiрақ Жапониямен бiрге Үшiншi рейхтi ұстап тұру мүмкiн емес.
  Мирабела ME-262-нi атып түсiрiп, ән айтты:
  - Ресейдiң Отанының даңқы үшiн,
  Бiз бүкiл әлемдi бақытты етемiз!
  Анастасия тағы бiр немiстiң сөзiн кесiп, сықырлады:
  - Бұл ең нұрлы махаббаттың аты!
  Сондай-ақ қалай айқайлау керек. Және Фрицке соққы.
  Қыздар, әрине, өте керемет.
  Ал немiстер болса КСРО-ның аумағына барған сайын тереңдей түсуде.
  Бұл әрекетке жапондықтар да кiрiсiп кеттi. Ал ондайлар көп, қытайларды алға айдап барады.
  Сары сарбаздар серпiлiске ұмтылуда. Және олар мәйiттердi барлық жақындауларға лақтырады.
  Бiрақ олардың көптiгi сонша, олар ақырында бұзады.
  Жапондар мен олардың сары әскерi Хабаровскiне шабуыл жасайды. Шығындар толығымен ескерiлмейдi.
  Бiрақ оларды сол жерде кеңес қыздары қарсы алады.
  Аленка және оның командасы.
  Қыздар Хабаровскiнi қорғайды. Жалаң аяқпен жауға граната лақтырады.
  Олар күлiп ән айтады:
  Бiз жақсы қыздармыз
  Және барлық жауынгерлердiң жеңiлiсi ...
  Дауысы сондай қатты
  Ақылсыз әкелердiң даңқында!
  Тағы да арулардың жалаң аяқ лақтырған гранаталары ұшады.
  Аленька бұрылыс берген бойда қытайларды шауып, сықырлайды:
  - Елiмiздiң даңқы!
  Анюта жалаңаш саусақтарымен гранатаны лақтырып, ақырады:
  - Жоғары күштердiң атынан!
  Сондай-ақ өлiмге әкелетiн жарылысты ұрыңыз.
  Одан әрi Анжелика түсiредi. Және де жалаң аяқпен гранатаны лақтырады.
  Және айқайлайды:
  - Жаңа шекаралар үшiн!
  Содан кейiн Мария соққы бередi. Ол сондай-ақ сары жауынгерлердiң қатарын үзiп, ән айтты:
  - Құйрық-құйрық! Көзге көз!
  Және достарыңызға көзiңiздi қысыңыз.
  Содан кейiн Олимпиада самурайлар мен қытайларға бiр қорап жарылғыш затты лақтырады.
  Және айқайлап:
  - Отан даңқы үшiн!
  Тағы да бесеуi шетелдiк әскердi құртады.
  Бiрақ жапондар қытайларды көп жинап үлгердi. Олар көтерiледi және көтерiледi. Ал тұтас үйiндiлер өседi.
  Алёнка атып, жалаңаш өкшесiн лақтырып жiбердi де:
  - Сталин үшiн!
  Анют та жалаң аяқпен гранатаны лақтырып, айқайлайды:
  - Мұғалiмдер!
  Анжелика кезектi лақтырып жiбередi. Сыйлықты жалаң аяқпен лақтырып, сықырлайды:
  - Ленин үшiн!
  Содан кейiн Мария, жауға төбелесшi сияқты. Ал жалаң аяқтың саусақтары жойыла бастайды.
  Осыдан кейiн қытайлар жан-жаққа тарады ...
  Сосын Олимпиада сияқты бiр бөшке нитроглицериндi алып, өшiредi. Және бәрiн сулаңыз.
  Ал милитаристер өздерiне түседi ...
  Олег Рыбаченко мен оның командасы әлi де Тула үшiн күресуде. Немiстер Мәскеудi қоршауға тырысуда. Тула қаласы Фрицтiң шабуылын қырық бiрде тойтарып үлгердi.
  Бiрақ қазiр жау әлдеқайда күштi. Және агрессивтi снарядтар жүргiзедi. Қызыл Армияға, басқа да өлiмшi күштерге бомбалар жауып жатыр.
  Өте күштi қарсылас. Және олар тым көп қара жауынгерлердi, арабтарды, үндiлердi шайқасқа шығарады. Және бұл тоқтамайтын сияқты.
  Олег Рыбаченко Е-75-ке оқ атып, ән айтты:
  Жауынгер әрқашан сау
  Солдат бәрiне дайын...
  Кiлемнiң шаңындай,
  Бiз жолдан шығып жатырмыз
  Және тоқтамайды!
  Және аяқты ауыстырмаңыз
  Жүзiмiз жарқырайды
  Жылтыр етiк!
  Ал бала тағы да алыстан нацистi жұдырықтасады. Бiрақ күштер шынымен де тең емес.
  Тула қаһармандықпен тұрса да. Ал оңтүстiкте фашистер Сталинградқа жақындап келедi.
  Бiрақ олар сонда ненi жеңемiз деп ойлады?
  Олег Рыбаченко тағы да фашистерге оқ атып:
  Және осындай хаос
  ғаламды толтырды ...
  Адамзаттың қайғылы тағдыры -
  Азапқа, азапқа шыда!
  Тағы да бала құлап, фашистiк "Маус" -2, өте күштi машина өртенiп жатыр.
  Наташа логикалық түрде атап өттi:
  Ешқандай күш бiзге қарсы тұра алмайды!
  Және балаға көз қысты.
  Әрi қарай лупанула мен Зоя. Сондай-ақ айқайлап:
  - Жеңiске жеткенiм үшiн!
  СУ-100 өзi үшiн жұмыс iстейдi және атқылауды тоқтатуды ойламайды.
  Немiстер бiрте-бiрте Туланы айналып өтуде. Олардың күшi көп, жаяу әскерi көп. Әртүрлi маркадағы жылжымалы цистерналар.
  Мiне, мысалы, сол "Лев" -2, өте қуатты машина: оның салмағы жүз тонна, ал фронтальды бронь 300 миллиметр еңкейтiлген. Ештеңе бұзылмаған сияқты.
  Бiрақ Олег Рыбаченко әлi де жұдырықтасады. Өзiнiң ең жоғары дәрежесiн - мергендi көрсетедi.
  Және ол өзiн ұрады, және ол ұрады ...
  Фашистерден тек фрагменттерi ұшып кетедi. Бiрақ олар әлi де қарқынын бәсеңдетудi қаламайды.
  Олег Рыбаченко сықырлап:
  - Болашақ бiздiкi
  Бiз қырандармыз, Джеди!
  Ал бала тағы да аттарды көтередi. Тағы да бiр тиынға фашистер.
  Герданың танк экипажы қазiрдiң өзiнде Сталинградта. Мiне, осындай агрессивтi жекпе-жектер қызып жатыр.
  Герда, атып тұрып, айғайлайды:
  - Менiң денем темiр!
  Шарлотта джойстиктiң түймелерiн жалаңаш саусақтарымен басып, шырылдады:
  - Ұрыс үшiн өте пайдалы!
  Және серiгiне көз қысты.
  Содан кейiн ол қайтадан лупанула және отыз төрттi сындырды.
  Содан кейiн оқ пен Кристина бердi. Ол Қызыл Армияның құрғауын бұзып, шуылдады:
  -Мен жынды қызбын! Мен бәрiн жұлып аламын!
  Сосын Магда жалаң аяқпен оқ атты.
  Жалпы Германиядан келген қыздар жақсы жүр. Және жауды былғаңыз.
  . Љ2 ТАРАУ
  Бiрақ кейiн олардың көлiгi бүйiрiнен соғылды. Мен тоқтап, жөндеуге тура келдi.
  Герда ашуланып:
  Бiз тағы да уақытты босқа өткiзiп жатырмыз!
  Шарлотта жалаң аяғымен сауыттың бетiн ысқылап, ырылдап:
  Бiз кек аламыз және жеңемiз!
  Содан кейiн ол оны алып, тiстерiн көрсеттi. Және меруерт тiстерден күн сәулесiн шығарды.
  Кристина оны алып, дiрiлдеп:
  - Кеңессiз Отан үшiн!
  Сондай-ақ сауытқа жалаңаш өкшесiмен ұрыңыз!
  Магда келiстi.
  - Ал бос сөз жоқ!
  Қыздар әзiрге шахмат ойнауды шештi. Жұпқа арналған жұп. Және олар сол жерде стратегия құра бастады.
  Ойын қызық. Бiрақ қыздар әр қимылына таласып, бастарын шайқады.
  Герда тiстерiн жыбырлатып:
  - Мен ең жоғары аксиома боламын!
  Ал қалай күлу керек..
  Мен Андерсеннiң ертегiсiндегi аттасымды елестеттiм. Мұнда оны тонаушылар орманда ұстады. Олар вагонды бөлшектеп тастады, киiм-кешек пен қымбат етiктiң барлығы дерлiк Герданың өзiнен алынды. Сонымен, Герда тағы да жалаңаяқ, азалы киiнген. Қолын артына байлаған ол мынау едi.
  Ол күзгi салқын орманды аралайды. Жалаңаш табан әр түкпiрдi, әр бұтақты, әрбiр бұтақты сезiнедi. Герда қорқып, тамақтанғысы келедi.
  Ол тiптi сарайда қалпына келтiрiлдi. Ал күзгi шөпте оның жақында басынан өткен суықты еске түсiретiн аяз бар.
  Герда күлдi... Ол Андерсеннiң ертегiсiнде тост өкшесi жеткiлiксiз деп ойлады. Және бұл тамаша болар едi!
  Резервуар тез арада жөнделдi. Зақым аз. Жүз миллиметрлiк зеңбiректiң снаряды бүйiрiне тисе де. Бұл қауiптi болуы мүмкiн.
  Шарлотта джойстиктiң түймелерiне жалаңаш саусақтарын басып, ән айтты:
  - Мен танк жоюшымын,
  Жүрек отқа оранды...
  Мылтық - менiң үйiм!
  Ал снаряд тағы отыз төртiн сындырды. Әзiрге ұрыс алаңында Т-34-85 басым. Ал Қызыл Армияда ауыр көлiктер салыстырмалы түрде сирек кездеседi.
  Бiрақ содан кейiн ИС-3 пайда болды. Оның әлсiз жерi бар: дененiң төменгi бөлiгi. Маңдайда үлкен көлбеу бұрышы бар. Оның пiшiнi бар: шортанның тұмсығы. Бiрақ егер сiз маңдайдың төменгi бөлiгiн ұрсаңыз, онда мейiрiмдiлiк болмайды.
  Магда жалаң аяқтың көмегiмен зеңбiрекпен жауға қарады. Ал қалай ұрды, снаряд ұшып кеттi.
  Ал кеңес көлiгi iшекке кiрiп кеттi. Мұнара жұлынып, снарядтар жарыла бастады.
  Герда дауыстап:
  -Ал сен әдемi арусың!
  Магда керемет кеудесiн шайқап, айқайлады:
  -Менi ешкiм тоқтатпайды!
  Шарлотта сенiмдi түрде растады:
  - Және ешкiм жеңбейдi!
  Кристина жауап ретiнде дiрiлдеп:
  - Зұлым қасқырлар жауларды жояды!
  Герда айқайлады:
  - Зұлым қасқырлар - батырларға сәлем!
  Фашистер Тула мен балаларды қоршап алды, төрт қызбен бiрге рингтен шығуға тура келедi.
  Бала, қыз, қыздар өздерiне жүгiрiп, жалаңаш саусақтарымен граната лақтырады.
  Ал фашистер шығынға ұшырап, оларға соққы бере алмайды.
  Олег, атып, ән айтты:
  - Қасиеттi Отан атымен,
  Бiздi тiзе бүктiрме!
  Маргарита өлiм сыйын жалаң аяқпен лақтырып, сықырлады:
  - Жоқ! Ешқашан қоймаңыз!
  Наташа атып, секiре отырып, қосты:
  - Бiздiң үйге бәле келмесiн!
  Сондай-ақ жалаң аяқпен, өлiмге әкелетiн гранатаны қалай ұшыру керек.
  Әрi қарай, Зоя фрагменттен жалтарады, сонымен қатар оның жалаңаш саусақтарымен ұсақталған нәрселердi сындыруға мүмкiндiк бередi ...
  Және айқайлап:
  - Керемет болады!
  Содан кейiн Анжелика жауға оқ атады. Оны жабайы қаһармен кесiңiз. Және тағы да айқайлап:
  - Мен iшiмдiкке құмармын!
  Ал граната жалаңаш өкшеден ұшып шығады.
  Содан кейiн Светлана оны алып, ауыр тиедi.
  Бұл, әрине, қыздар - өлiм жауларға әкеледi.
  Жауға оқ атқан Наташа сықырлап:
  - Бiздi ешкiм тоқтатпайды, тiптi шайтан да жеңе алмайды!
  Оның жалаң аяқтарынан ұшады, доғадағы граната. Ал лупанет, иә, ол бәрiн шашыратады және, оның үстiне, алыс.
  Қыздар, әрине, зардап шеккен аумақты жеңе алады. Оңтүстiкте Қызыл Армияның қолындағы Сталинградта ұрыс қызу жүрiп жатыр. Жапондықтардың орасан зор шығыны Хабаровскiнi алып, Владивостокқа қарай жылжыды.
  Ал, сол жерде оларды мұқтаж жандар күтiп алады.
  Анна Ведмакова өзiнiң адал ұшатын атымен қоштасу рәсiмiн өте жағымды емес өткiздi. Көптеген немiс ұшағы атып түсiрiлген отандық МиГ-4 болған истребитель жапондық армаданың әуе соққылары кезiнде, сондай-ақ басқа да көлiктер мен кемелердiң жеткiлiктi мөлшерi өртенiп кеттi. Күншығыс елiнен келген лашындар қаланы шұқыған соң, Владивосток мұңды көрiнiске айналды. Дегенмен, қайтыс болғандарды жерлеу рәсiмi қарапайым және жеткiлiктi түрде әскери түрде өттi. Ұшқыш Ведмакова аяғын күйдiрiп алды, қыздың аяғы көпiршiктермен жабылған, сондықтан ол саусақтарын мұқият басып, жалаң аяқ жүрдi. Жапондықтар рейдтердi әлi қайталаған жоқ, олар күш-жiгерiн алға басып келе жатқан майдандарды қолдауға шоғырландырды. Ведмакова бiтелудi айналып өттi, ол қатты тазартылды, жұмысшылардың арасында балалар көп болды. Арық, жалаңаяқ, көктемнiң жаңа күнiнде беттерi қызарған, олар сынған тақтайшаларды тырмалап, құлаған телеграф бағандарын көтердi, көшелердi жай ғана сыпырды.
  Пионер галстук киген, бiрақ жейдесiз (ол бөлек iлулi тұрған, балалар киiмдерiн күтiп алған сияқты) ұшқышқа қарай жүгiрген аға.
  - Бiз жеделдетiлген қарқынмен жұмыс iстеп жатырмыз, жолдас майор, жақында бәрi дайын болады! Көше сыпырамыз, соғысқа дейiнгiдей тегiс болады!
  Ведмакова күлiмсiреп, оған кәмпит лақтырды:
  - Мiне, алыңыз! Бұл американдық улы емес, бiздiң кеңестiк табиғи шоколад.
  Бала қызғанышпен көз қысты.
  - Ал бiз американдықтар үшiн жаңа лақап ат ойлап таптық! Олар Гитлер мен Хирохитомен бiрге болғандықтан, олар Янки емес, Пиндос!
  Майор қыз баланың алдында иiлiп:
  - Олардың кiм екенiн қалай айттыңыз?
  Жас пионер қайталады:
  - Пиндос! Ендi бiзге опасыздық жасаған янкилердi жойамыз!
  Ведмакова баланың басынан сипады, содан кейiн оның үлкен, күштi қолы баланың жiңiшке, тамырлы иықтарынан өттi. Бала күлiмсiредi: тiстерi аппақ болып, қытырлақ алақанын созды. Майор баланың қолын қысып, былай деп жауап бердi:
  - Бiз есiмдi есте сақтауымыз керек! Бiрақ бiз әлi Америкамен соғысып жатқан жоқпыз, сондықтан лақап аттарды ойлап табу ерте!
  Бала былай деп жауап бердi:
  - Америкалықтар жапондар мен немiстерге қарағанда нашар, өйткенi олар сенiмхат арқылы соғысқанды жөн көредi. Күншығыс империясының жауынгерлерi қаншалықты қатыгез болса да, олардың ерлiгi бәрiне белгiлi!
  Witcher сөзiн бөлiп:
  - Мен мына батырларды өлтiремiн! Және мүмкiндiгiнше тезiрек!
  Жаңа әрекет ететiн гарнизон Кротов күтпеген жерден логикалық емес бұйрыққа қол қойды және жауынгер ұшқышты матростар тобымен Хабаровскiге жiбердi. Бұйрық бiрден орындалды, жапон бөлiмшелерiнiң шабуылын көрсету қажет болды. Ведмакова, әрине, олар оған истребитель бередi деп күткен едi, бiрақ ... Ал майданның қарамағында бос ұшақтар болған жоқ, ал олардың орталығының күшейткiштерi әлi келген жоқ. Владивостоктан Хабаровскiге дейiнгi сапар аз уақытты алды, ал майор қайнап жатқан шайқаста рельстен шығып кеттi.
  Жапондықтар бекiнiстi қаланы айналып өтiп, оны қоршауға тырысты. Жауынгер шабуыл басталғанша окопқа пулеметпен секiруге әрең үлгердi.
  Сиқыршы қасында жатқан капитан Синициннен сұрады:
  - Демек, жау Фридрихтiң, дәлiрек айтсақ, генерал Ногидiң бекiнiстердi айналып өтiп, бiздi тылға қою тактикасын жоспарлап отыр.
  - дедi капитан.
  - Орыс жылқысының құйрығын күйдiрiп көрсiн! Ендеше оны тұяқпен ұрады, бұл жеткiлiксiз болып көрiнедi!
  Эйс ұшқышы қалжыңдады:
  - Жылқының тұяғы, бәлкiм, Круп болаттан емес, бiздiң кеңестiк!
  Оның сөзiн снарядтардың дауысы үздi. Бұл жерде ол ұзақ қазылған окопта жатыр, Хабаровск төңiрегiнде негiзiнен бекiнiстердiң асыл тiзбегi бар, жапондық басқыншылық қаупi бiр жылдан астам уақыт болды. Окоптардың алдынан-артынан снарядтар жарылып жатыр, олардан гүрiлдеген. Жалпы, әйгiлi жапондық шимоса көп шу мен түтiн тудырады. Жауынгер қорықпай, тiптi немқұрайлы қарайды. Снарядтардың жарылуынан лас субұрқақтар пайда болады, мiне, соның бiрi жердi шайқады. Бұл зеңбiректiң калибрi үш жүз миллиметрге жететiн мылтық соғып жатқанын бiлдiредi. Жаралылардың ыңырсыған дауысы естiледi... Зеңбiрек арқылы олар кез келген құлақ ұстай алмайтын жеңiл булар сияқты көрiнедi. Мұнда ұшқыш-жауынгерге топырақ шашылды. Әйтсе де, түшкiрген қыз қызыл бұрымының шаңын қағып:
  - Әрқашан солай болады, жатсаң былғайды! Ал тұрсаң бiр-екеуi қалды!
  Артиллериялық дайындық қысқа болып шықты, бәлкiм, жапондарда онша снарядтар болмаған шығар. Шабуыл басталды. Алда бiрнеше жапондық тако жүрдi. Кiшкентай, сәл дөңгеленген машина корпусы бар. Шығыс күн империясының ең үлкен танкi: Чичиха. Ведмакова оның сипаттамаларын есiне алды. Алдыңғы бронь 30 мм, мылтық 47 мм, дизельдiк қозғалтқыш 320 ат күшi. Бұл машина T-34-тен кем түспейтiн жүргiзу өнiмдiлiгiн қоспағанда , ол 1943 жылғы немiс T-3 моделiнен де нашар. Оны тiптi Қиыр Шығыста дейдi, түшкiр! Бiрақ, айтпақшы, дала ханшайымы танк емес, жаяу әскер. Мiне көрiңiз, мина алаңдарына жақындаңыз. "Бронды пойыз өтпеген жерден мылтық ұстаған солдат жорғалайды" дегендей.
  Жапондықтардың мылтықтары немiс маузерiнен көшiрiлген. Бiрiншi дүниежүзiлiк соғыстан белгiлi "Шмейстерден" үзiлген автоматтар. Жалпы, қысық көздер басқа жақтан жақсыны көшiруге құмар. Жапондық дизайнерлер "Пантера" және Т-34 гибридтерiн жасаумен айналысып жатқаны сөзсiз!
  Жапон танктерi оннан аспайды, ал кеңес артиллериясы оларды қарсы алуға асықпайды. Жаяу әскер олардың соңынан дәстүрлi қалың сапта жүгiредi. Күншығыс елiнiң сарбаздарының өздерi сарғайып, хаки даланың түсiн аздап беретiн форма киген. Ведмакова оларға қарап, шабуыл жасаушылардың санын тез есептейдi. Қарап отырсақ, бес-алты мың, ал майданның осы секторын қамтыған окопта ең көбi мың орыс отыр. Ал қарулар... Қиыр Шығыс армиясы қалдық принципi бойынша жабдықталған, тек офицерлерде автоматтар бар. Ақыр соңында, ол қандай майор, бiрақ қызметi жоқ, қатардағы деңгейге дейiн төмендедi.
  Капитан Титмаус (әлi өте жас жiгiт) Сиқыршыдан сұрады.
  - Немiстермен соғыстың ба?
  Қыз жауап бердi:
  - Жоқ! Мен оларды сүйдiм!
  Кенет бозарып кеткен капитан былай дедi:
  - Алғашқы мәйiтiңiз есiңiзде ме!
  Ведмакова жымиып, басын шайқады.
  - Мен ұшқышпын, мен кiмдердi атып түсiрдiм, бiрге соқтым, менде өлiк деген ұғым жоқ! Айтпақшы, бүкiл Ұлы Отан соғысы кезiнде менiң ұшағымды ешқашан атып түсiрген емеспiн!
  Капитан сәл ыңғайсыз ысқырды.
  - Сен жай ғана эйссiң! Ал сiзде қаншама немiстер бар!
  Witcher одан да кеңiрек күлдi.
  - Батырдың жұлдызын жиырма бесiншi тапсырған соң! Бар болғаны жиырма сегiз.
  Синицин айқайлады:
  - Ой! Сiз жай ғана өз iсiңiздiң шеберiсiз!
  Қыз қарапайым жауап бердi:
  - Өз мiндетiн адал атқаратын адамды батыр етудiң қажетi жоқ. Ендi жаяу әскер жақындайды, бiз оларды қарсы аламыз.
  Капитан он келi салмақты ауыр автоматтың бұрандасын жұлқып алды. Мен итке қол тигiздiм, ұшыру өте тығыз, бөкселерi керi қайтарылды. Бұл өте ыңғайлы колосс емес, бiрақ ол соққыға түседi ... Рас, қауесеттерге сәйкес, немiстерде әлдеқайда күштi пулемет бар, бiрақ кеңестiк дизайнерлер жақсырақ нәрсенi ойлап таба ма, кiм бiледi. Синиц бұл сұраққа қарсы тұра алмады:
  - Ал, мұндай салқын ұшқышты жаяу әскерге неге ауыстырдыңыз?
  Ведмакова автоматының кептелiсiн басып, жартылай әзiлмен жауап бердi:
  - Ал мен жай ғана от астында отырудың қандай екенiн бiлгiм келдi! Бұл тамаша болар едi!
  - Ал, алдыңғы шепке жетуге сонша асықсаң, етiгiңнен айырылған сияқтысың!
  Ведмакова, шын мәнiнде, көпiршiктердi тезiрек түсiруге тырысып, жалаңаяқ жүрдi. Соғыс кезiнде әйелдер мен балалардың көпшiлiгi жазда жалаңаш өкше кигенiмен, бұл офицерлер арасында, әсiресе қоғамдық орындарда қабылданбады. Бiрақ Witcher тiптi оны осылай ерекшелеудi ұнатты. Ол Синицинге жай ғана жауап бердi:
  - Ақшаны үнемдеу үшiн, шын мәнiнде, бүкiл капиталистiк әлем бiзге қарсы. Өйткенi, етiк тозады, бұл көптiң iсi!
  Капитан қызғанып көзiн қысып келiстi.
  - Сiздiң аяқтарыңыз өте әдемi! Мен оларды еркелете аламын ба!
  Ведмакова саусағын шайқады:
  - Қазiр емес! Сонда аман болсаң түнге дейiн жылытамын.
  Синицин көзiн айналдырды.
  - Ой, сен жылдамсың! Әдетте әйелдер ұзақ уақыт бойы үзiледi!
  Ведмакова жауап бергiсi келдi, бiрақ жарылыс естiлдi, алда келе жатқан жапон танкi минаға соқтығысты. Қыз ән айтты:
  - Гитлер көлiкпен келе жатыр едi, бейбақты мина жарып жiбердi! Бөлшектерге бөлiнген - бiрақ бұл аз ғана пайда!
  Тағы бiр жапон танкiсi жарылып, тоқтап, аузын бұрып, кеңес окоптарына оқ жаудырды. Үшiншiсi оның соңынан ердi. Алайда жапондар тоқтауды ойламады. Қысық көздер дiрiлдеп: олардың пулеметтерi жартылай шеңберлi, жылжымалы мұнараларға орналастырылды.
  Капитан күбiрледi:
  - Бұл тамаша! Парад қалай өтедi! Мiне, әскер!
  Ведмакова жаяу әскерге дейiнгi қашықтық рұқсат етiлгендiктен, мылтығын алып, жапон офицерiне оқ атты. Көзi қысық құлап, винтовканы күшпен лақтырып жiбергенi сонша, көктемгi шөпте штыкпен ойнады. Басқа жапондықтар жүгiрудi жалғастырды, денесiн сәл қисайтты, бұл жеңiлiске ұшырамас үшiн, дәлiрек айтсақ, оның ықтималдығын азайтады деп үмiттенген сияқты. Ведмакова "Квантуд" армиясындағы сарбаздар осылай дайындалатынын, уақытында еңкейiп үлгермеген адамның бамбук таяқшасымен басынан ұратынын еске салды. Патша-әкеге Ирод қатты әсер еткен сияқты! Бұл Николай II туралы. Ендi олар Жапониямен бiр емес, бiрнеше майданда қайтадан соғысуда. Дегенмен, мұның да өз артықшылықтары бар. Қыз ән айтты:
  Келедi - Вермахт күлде жеңiледi,
  Наполеон жеңiлмейтiндi жеңдi!
  Жау Кеңес туын таптай алмайды,
  Халық пен партия ынтымағы жарасқанда!
  Қираған жапон танкiлерi бiрiнен соң бiрi тоқтады, бiрақ мылтықтары бар жаяу әскер бұрынғыдан да жылдам жүгiре бастады. Кеңес әскерлерiнiң позициялары жыпылықтайды, мылтықтар шапалақтады, анда-санда автоматты атқылаулар болды. Ол Ведмаковаға оқ жаудырды. Қозғалыста қайта оқ атқан жапондықтар мылтықтан оқ жаудырды. Олар өкпелерiмен айқайлады:
  - Банзай! Ресей бас тарт!
  Оқ олардың өлекселерiн қаңбақтай тесiп өттi. Қан аралас сүйек шаңы құлады. Дегенмен, оқтардың көпшiлiгi, шайқаста болғандай, өтiп кеттi. Жапондықтар мина алаңын кесiп өттi, кiшкентай сарбаздар танктерге дайындалған сыйлықтарды жарып жiберуге тым жеңiл болды.
  Ведмакова пулеметтiң аяусыз керi иығын иығынан сездi, ал Күншығыс елiнiң жауынгерлерi нағыз құбыжық болып көрiндi. Олардың истерикалы айқайлары күшейiп, жақындай түстi, олардың сары, жағымсыз жүздерi терлеп жылтырап тұрды. Ведмакова бiр мезетте жаудың барынша көп солдатын түсiруге тырысады. Бойжеткен кәдiмгiдей ыстық, ұялы түрде атады. Бiр қыстырғыш таусылды, екiншiсiн салды. Журнал тым үлкен, дөңгелек, оны камераға сынау оңай емес. Тағы да от, жапондар төңкерiлiп ұшып жатыр.
  Ведмакова екiншi оқ-дәрiнi атып, оқ-дәрiсiз қалды. Ал гранаталар қазiрдiң өзiнде алға қарай тар көздi жүндi. Олар лақтырумен жауап бередi, ендi ыңылдаған айқайлар әлдеқайда көп, кеңес жауынгерлерi құлап жатыр. Сынық Ведьманың басындағы кiшкене тал шашын кесiп тастады. Қыздың жүйкесi сыр берiп, орнынан атып тұрып:
  - Отан үшiн Сталин үшiн!
  Оның соңынан қалған жауынгерлер айғайлап, секiрiп, штыктарын шайқайды. Кеңес жауынгерлерi жапондықтарды қарсы алу үшiн қашып, мылтықпен шайқасқа түседi.
  Ведмакова ең жақын "самурайдың" iшiн жылдам соққымен кесiп тастайды. Айғайлап жауап беруге тырысып, сойылған қабандай құлап қалады. Қыз қуанып:
  - Ресей футболы: Ресей - Жапония, екi-нөл!
  Шынында да, тағы бiр жапондық штык пышақпен тамағын кесiп құлады. Ал, үшiншi жауынгер ұшқыш оны шап тұсынан тептi. Тар көздi созып жiбердi, ал қыз инерциямен қозғалып, қарсыласының көзiне нүктенi қадады!
  - Жапондарды ал! Неге қақпашылар алдында тұрсың!
  Мылтықтың жауап соққысы майордың көйлегiн жыртып жiбердi, қан шықты, бiрақ бұл қызды ұятқа қалдырмай, қосымша ашуландырды.
  - Хирохитоның өлiмi! - деп үредi қыз, жiлiншiгi тар көздi ғибадатханаға соғылып, қыз винттер, соңғы жауынгер сияқты жылдам қозғалды.
  Жапондар шегiндi, тiптi артқа шегiндi де, шабыттанған қыз шабуылға шықты, пулеметi дәу қолында шоқпардай айналды. Мiне, тым құлшынысты офицер басының артындағы бөксесi бар қатты соққыдан кейiн. Анна дем шығарды.
  - Мiне, шахен-хаш!
  Бiрақ, жалпы алғанда, орыстарға қиын болды. Көзi тар, бес есе артықшылық жағынан жапондықтардың физикалық дайындығы жаман емес, сонымен қатар, олармен КСРО-ның ең жақсы жауынгерлерi күресуде. Әрине, осындай ауыр соғыс кезiнде Қиыр Шығысқа үшiншi санаттағы әскерге шақырылғандар немесе фашистермен шайқаста ауыр жарақат алған жауынгерлер жiберiлдi. Солдаттар құлады, кейде бiр орысқа он шақты мылтық қағып жатты, олар тұтастай қан кештi, бiрақ олар батырлар сияқты шайқасты, ешкiм мейiрiмдiлiк сұрамады.
  Синицин жапон офицерiн штыкпен тесiп өттi, бiрақ оның өзi бүйiрiнен ұпай алды. Жас жiгiт шабуылдаушы жапонды кеуде тұсынан ұрып құлатты, бiрақ қан бүйiрден тым көп ағып кеттi. Төрт самурай бiрден жiгiтке қарай жүгiрдi.
  Ержүрек Ведмакова көмекке жетiп, офицердiң иық жүзiне штыкпен пышақтап, тағы бiр Жапты тiзе астынан қағып құлатты.
  -Петруханы ұстаңыз! ол айтты.
  Ол бiрден кеудеге бағытталған екi мылтықты шағылыстырып, жауап бердi:
  - Мен Петр емес, Аркадиймiн!
  Тағы бiр жапонды құлатқан бойжеткен:
  - Соғыста әр ат тебiренген балғаның шерткен дыбысындай болады, оқ атпай-ақ соқпау керек!
  Аркадий сәл артқа шегiндi де, оның бетiн аяусыз штык жарып жiбердi. Төзгiсiз азаптан жас жiгiт ыңылдап:
  - Құдай Ана!
  Ведмакова қарсылық бiлдiрдi:
  - Мүмкiн мен ана шығармын, бiрақ Құдайдiкi емес! Жалпы, Құдай жоқ және ешқашан болған емес!
  Аркадий Аннаға қайта барып, түсiнiксiз күбiрледi:
  - Ал өлген жоқтықтан кейiн бiздi не күтiп тұр?
  Қыз терiс басын шайқады.
  - Жоқ! Коммунистiк ғылым өлгендердi тiрiлтедi! Ал жаңа өмiрге бiрiншi болып Отан үшiн шайқаста қаза тапқандар қайтарылады.
  Синицин басын шайқады.
  - Құдай қаласа!
  Ведмакова тағы бiр жапонды жатқызып, дiр ете қалды:
  - Құдай жоқ! Егер ол солай болса, онда бiз ғаламның жаратушысының садист екенiн мойындауымыз керек! Және ол жаратылысты азаптауды ұнатады!
  Осы кезде Аркадийдiң жамбасы штыкпен жыртылып, құлап қалмас үшiн қызыл шашты жауынгерге сүйенiп:
  - Ал мен ауырып тұрмын! Жай елестету мүмкiн емес!
  Күншығыс сарбаздарының бес-алты есе артықшылығы әсер еттi. Елу самурай кiрпi әскерiндей штыктарын сiлкiп, оларға қарсы шықты. Аркадий асқазанына штыкпен бiр-екi соққы алды, содан кейiн оның көзiн жұлып алды. Жiгiт құлаған кезде, олар оған жиырма рет укол салып, оны мәңгiлiкке тыныштандыруға мәжбүр еттi. Бiр қызығы, оның жаны ұшып бара жатқанда не сезiндi: таң қалу немесе қорқыныш, немесе дененiң зынданынан шыққаннан кейiн керемет жеңiлдiк.
  Сиқыршы сиқырланғандай болды. Әрине, оның киiмi штыктармен жарылып құлап түстi. Жауынгер толығымен жалаңаш болып шықты, көптеген сызаттармен жабылған, бiрақ самурай оған бiрде-бiр ауыр жарақат бере алмады! Ол төбелесiп, алқызыл емiзiктерi бар жалаңаш кеуделерi теңiздегi қалқығандай дiрiлдеп кеттi. Ал жалаңаш балтырлары жарқ еттi. Қыз шынымен хайуандық және эротикалық күштiң бейнесi болды. Оның жалаңаш табандары қанға боялып, қирау мен зұлымдықтың ұлы құдайы: Қалимен байланысы бар едi! Кеңес әскерлерiнiң барлығы дерлiк пышақталған, шайқас аяқталды, бiрақ Афродита оның жарқыраған сұлулығында мезгiл-мезгiл арсыз тар көздi ұрады.
  Жапон генералы Нуги бұл кереметке таңдана қарады. Сол кезде оның басына бiр ой келдi. Жiңiшке дауыспен тамақтанбаған масаның бұйрығы шықты:
  Оның үстiне тор тастаңыз, оны тiрiдей алыңыз!
  Үнемдi жапондардың торлары да болды. Кенеттен орыстардың бiрiн тiрiдей алып кету керек. Ал веб бұл үшiн өте қолайлы. Бiрден оншақты ұстаушы қыздың үстiне кiсен лақтырды
  Ведмакова бар күшiн салып күрестi, өзiн босатуға бар күшiн салды. Бiрақ бәрi бекер, саналы жапондар торды пiлге төтеп бередi деген негiзде жасады. Қызды жақсылап орап, қолтығына сүйреп апарды. Барлығына қарағанда, тактикалық жетiстiкке қол жеткiзiлдi, әсiресе бұл бағыт артиллериямен де, пулеметпен де қамтылмаған.
  Қыз өзiне ғашық болған Аркадийдiң тегiс қырынған жүзiн және оның қанатты сөзiн есiне алды:
  - Соғыста әр ат тебiренген балғаның шерткен дыбысындай болады, оқ атпай-ақ соқпау керек!
  Мазасыз және жағымсыз ой пайда болды, ол оны тегiстедi емес пе! Өйткенi, бұл жиi болады, жай ғана адамға ғашық болды және ол қайтыс болды!
  Жапондықтар Хабаровск төңiрегiндегi кеңес әскерлерiнiң позицияларын айналып өтудi жалғастыра отырып, бұл жерде нашар жабылған окоптарды басып алған сияқты. Ал оның Ведмакова тұтқынға алынды, олар әлi алынбаса да, сiздi тылға апару үшiн боялған брондалған көлiкке тиелген. Машина, бәлкiм, Бiрiншi дүниежүзiлiк соғыстан бұрын, ол жаяу әскердiң артына көрiнбейдi. Жылдамдығы сағатына шамамен 12 шақырым. Брр! Дүниедегi ең алғашқы танк Прохоровтың барлық жерүстi көлiгiнiң салмағы кем емес, бiрақ тас жолда сағатына 40 шақырым және жолда 25 шақырым жылдамдыққа ие болды. Бiр жағынан, КСРО бүкiл Еуропаға, екiншi жағынан Азияның маңызды бөлiгiне шабуыл жасайды. Қыз бүйiрiне бұрылды, шалқасынан жатқызу қаупi бар сияқты. Бронды машинаның бұл бөлiгiнде қаншалықты қараңғы, шамасы, онда десантшылар бөлiмi немесе сарбаздарды тасымалдау орналасқан. Әуелi шыбықтар мен күштi арқандардан құтылу, әрине, жақсы болар едi. Және оны қалай жасауға болады? Қыздың, әрине, шеберлiгi бар, бiрақ ол бiр уақытта кiсендi шешiп, аяғымен байланған шынжырды кесуге мәжбүр болады. Бiрақ мұнда арқандар да өте жақсы сәйкес келедi. Жұмыс жалықтырады, бiрақ оны Маньчжурия аумағына апарса, үлгередi. Қыз дымқыл терiсiнен арқандарды алып тастап, шынжырды аралап, бiр уақытта ойға қалды. Хмм, Кеңестiк Ресейге қарсы күрделi коалиция болды: Ал ең ауыр құбыжық - Германия. Технологиясы озық, әскерi мықты ел. Мысалы, ол жаңа ME-309 жойғышы туралы естiдi. Олар қазiрдiң өзiнде ұшып бара жатқан сияқты. Оның қару-жарақ туралы нақты деректерi жоқ, бiрақ қауесеттерге сәйкес, бұл ұшақта жетiге жетедi! Өрт нүктелерi. Як = 9-да олардың екеуi ғана бар екенiн және кеңестiк жауынгерлерде үш ұпайдан артық машина жоқ екенiн ескерсек, бұл өте маңызды қару. Бұл құбыжықтарды жеңуге тырысыңыз! Фоккен-Вульф өте күрделi машина, қару-жарағы бойынша кеңестiк ұшақтардан асып түседi және тiптi екi тоннаға жуық бомбаны тасымалдауға қабiлеттi. 1942 жылдың аяғында ол екi 20 мм зеңбiрекпен және 4 13 мм пулеметпен қаруланған. Бiрақ екi 30 мм және төрт 20 мм зеңбiрегi бар жойғыш-шабуылдаушы ұшақтар мен бомбалаушы ұшақтардың жаңа түрi пайда болған сияқты. Бұл құбыжық болды, барлық құбыжықтар үшiн құбыжық! Ал қауесеттерге сәйкес, сегiз 30 мм зеңбiрегi бар жойғыш ұшақ қазiрдiң өзiнде өндiрiске енгiзiлдi! Мұндай сұмдықты жеңуге тырысыңыз! Кеңестiк дизайнерлер бұған қалай жауап бергiсi келедi? Ведмакова Як-3 ұшағында жұмыс жүрiп жатқанын естiдi. Бұл куратор туралы оған Берия кафедрасынан айтты. Ұшақтың басты ерекшелiгi қосымша қозғалтқыштарсыз және қарусыз құрылымның салмағы аз болатын сияқты. Әрине, маневрлiк жақсы, бiрақ мен қаруланудың көбейгенiн қалаймын! Шынында да, бокста, әрине, жеңiл салмақтағы жеңiл спортшы ауыр салмаққа қарағанда маневрлi, бiрақ ол бәрiбiр одан жеңiлетiнi сөзсiз. Салмақ категорияларының болуы тегiн емес, ал кәсiпқой боксшылар арасында соққы күшi ең жоғары бағаланады. Кеңестiк ұшақтардың қарулануын күшейту керек, сонда ғана Вермахты ... тең дәрежеде жеңе ме? 1942 жылдың екiншi жартысынан бастап Люфтваффенiң әуедегi басымдығы булана бастады, тiптi 1943 жылдың наурызында КСРО артықшылыққа ие болды, бiрақ ... Одақтастардың сатқындығы күштердiң теңгерiмiн өзгерттi. Уау, Гитлер 13 наурызда өлтiрiлдi, ал қазiр сәуiрдiң соңы ғана, бiрақ күштердiң ара салмағы қаншалықты өзгердi. Осылайша тез, стратегиялық жеңiске жеткен позициядан стратегиялық тұрғыдан жеңiлуге жақын позицияға дейiн. Себебi Германия КСРО-дан стратегиялық және технологиялық артықшылыққа қол жеткiзбей тұрып жеңедi деген үмiт әлi де бар. Атап айтқанда, одақтастар фашистердi үлкен көлемде ұшақпен қамтамасыз ете алады, бiрақ немiс ұшқыштарына оларды басқаруды үйрену үшiн уақыт қажет. Сонда да технологияда, аспаптық панельдерде айырмашылық бар. Танктер сонымен қатар дайындалған экипаждарды қажет етедi, сонымен қатар, Шевронның ресейлiк қыста жүргiзу өнiмдiлiгi әсiресе жақсы емес. М-18 автоматы ... Жаман емес, бiрақ атыс жылдамдығы бойынша ол кеңестiк ең жақсы үлгiлерден төмен, дегенмен дәлдiгi жағынан асып түседi! Қысқасы, мәселе - мәселе! Сондай-ақ күштi сауыттары бар, жақсы жүргiзу қабiлетi бар шын мәнiнде әйгiлi "Черчиллдер" бар... Әрине, оларға да соғысуға тура келетiн сияқты. Соғыс неғұрлым ұзақ болса, фашистер соғұрлым көп техника алады. Демек, қорытынды қарапайым, жазда Германияны талқандау керек. Жапонияға келетiн болсақ, танктердегi сапалық артықшылықты пайдалана отырып, белсендi қорғаныспен шектелiп, қарсы шабуылдар жасаған дұрыс. Бiрақ тағы да, қуатты максималды үнемдеу. Ұзақ уақытқа созылған шайқастарға қатыспау және алдын ала дайындалған шептерде қорғаныс құру. Қытайдың Қызыл Армиясын пайдалануға әлi де мүмкiндiк бар, бiрақ Чан Каши режимi оған бар күшiмен құлады. Сондықтан әзiрше сiз өз күшiңiзге сене аласыз. Қашан келу керек? Ең бастысы, мамыр айының соңында, жолдар құрғап, әскерге толықтырулар келген кезде. Ведмакованың өзi немiстердi өнеркәсiптiк Донбасстан ығыстыру үшiн бiрiншi соққысын Орел бағытында, содан кейiн Харьков облысында, содан кейiн мәжбүрлi маршпен Украина арқылы, Днепрдi қозғалыста кесiп өтiп, әрi қарай берер едi. Румынияға. Дегенмен, Белоруссияны азат ету үшiн солтүстiкке бұрылып, орталық топтың тылына өтуге болады. Тұтастай алғанда идея жақсы, кемшiлiктерi бар, Орел бағытындағы шабуыл ең айқын және оны фашистер сонда күтедi. Бекiнiстердi бұзуға тура келедi.
  . Љ3 ТАРАУ
  Мұнда, әрине, мылтық пен Катюшалар пайдалы болады. Соңғы жүйе күштi, әсiресе моральдық әсер бередi. Қалай болғанда да, жау қорғанысына снарядтар лақтыру үшiн көп мылтық пен "катюшалар" керек. Тұтастай алғанда, Бiрiншi дүниежүзiлiк соғыс тәжiрибесi көрсеткендей, шабуылдан гөрi қорғаныс оңайырақ, ал егер Кайзерлiк Германия 1918 жылғы көктемгi шабуылмен күштерiн сарқып алмаса, соғыс тағы бiрнеше жылға созылуы мүмкiн. Бiрақ Екiншi дүниежүзiлiк соғыс шабуыл тактикасының қорғанысқа қарағанда артықшылығын дәлелдедi. Мысалы, Польшаның тез жеңiлуi, әсiресе одақтастардың күштi Батыс коалициясы. Фашистер бiр жарым айдың iшiнде Мажино сызығын айналып өтiп, басым күштердi жеңдi. Бастапқыда Италияның жоғары күштерi британдықтардың шешушi соққысымен жеңiлген Африкадағы шайқас. Содан кейiн Роммель жылдам шабуылда әлдеқайда күштi британдық әскерлердi жеңдi. Бiрақ, әрине, КСРО-ның ең жарқын мысалы 1941 жылы күштi армияның үлкен апаты болды. Немiс бөлiмшелерiн нокаутқа түсiрiп, жауап қайтару шабуылдары. Сондықтан ең бастысы - жаңа немiс танктерiнiң қысымын күтпей-ақ өзiмiздi соғу. Әрине, кеңес ғалымдары ғажайып қару жасамайынша, ұзаққа созылған тонау соғысы түкке тұрғысыз болады! Соңғысы негiзiнен мүмкiн, мысалы, ол теориялық тұрғыдан қаланы қиратуға қабiлеттi бомба жасау мүмкiн екенiн естiдi. Оның үстiне мұндай бомбаның салмағы үш-төрт тонна болады. Ертегiге ұқсайды, бiрақ ... Бiз ертегiнi шындыққа айналдыру үшiн туылғанбыз.
  Одан да тартымды жол - инженер Гариннiң гиперболоидiнде сипатталған лазерлiк қару. Мұндай нәрсе танктердiң, ұшақтардың, кемелердiң бүкiл армиясын жоюға қабiлеттi. Әрине, егер сiз осындай қаруды жасасаңыз және үшiншi рейхтi ғана емес, сонымен қатар Пиндостарды сатқындарды да жасасаңыз, бүкiл капиталистiк әлем жойылады. Ал коммунизмнiң жарқын туы жер шарында жарқырайды. Бiрақ қандай да бiр себептермен мұндай қару жасалмады. Айна жану энергиясын бiр ағынға жинаудың ең жақсы тәсiлi емес. Иә, және энергия, кемелердi кесу үшiн сiзге көп нәрсе қажет. Дегенмен ... егер ол микронның нәзiктiгiне дейiн шоғырланған болса, онда ұшақтарды да, әскери кемелердi де кесуге әбден болады. КСРО-ны сақтап қалуға көмектесетiн ғажайып қару. Мiне, лазерлiк эффект, басқа формада. Ақырында, шынжыр босап, босап қалды, ал арқан бөлiктерi жатыр.
  Ведмакова былай дедi:
  - Сабыр мен еңбек, қасыңда болсаң өлiк емессiң!
  Қыз орнынан тұрып, жалаң аяғын еденге ұрды. Реакция жоқ. Ол қаттырақ ұрды. Жауап ретiнде жапон тiлiнде балағат сөздер айтылып, ешқандай реакция болмады. Содан кейiн Ведмакова ренжiп ән айтты. Ол мерейтойлық кеште примадонна сияқты бар дауысымен ән айтты:
  Вермахттың әскерлерi қатты ашуланады,
  Зеңбiректердiң дүбiрi мен қылыштардың даусы!
  Түтiн бiр айға дейiн көтерiледi
  Аспаннан бұрмаланған сәулелер!
  
  Мәңгiлiк заманда атажұрт даңқы,
  Мен Ресей үшiн етiмдi беремiн!
  Мен сенi жақсы көремiн орыс - сұлулық,
  Барлық патшалардың Иесi бiзбен бiрге!
  
  О, елдiң бұйра тоғайлары,
  Алтын көктерек сыбдырлайды!
  Православиелiк сұңқар ағайындар,
  Құдай әскердi ерлiктерге шабыттандырды!
  
  Күнде суық немесе жылы
  Мүмкiн бұлтпен ол тұман әкеледi!
  Бiз сыпырғыш сияқты фашистiк шошқамыз,
  Бетiңiзден кiрдi кетiру үшiн!
  
  Бiздiң партия дұрыс
  Кеңес халқы үшiн күресiңдер!
  Бiз батыл ән айтамыз
  Қыран ұшып бара жатқандай ой!
  
  Сталин дана - билеушiнiң мұраты,
  Бiз қорқынышты өлiм шайқасына апардық!
  Отан туы - жеңгеннiң желегi,
  Паллас-тағдырмен таласуға дайын!
  
  Лениннiң ерлiктерi мәңгiлiк,
  Бiз қасиеттi коммунизмдi саламыз!
  Адамның iлiмiне сенiңiз,
  Фашизм қараңғылық тұңғиығына жаншып кетедi!
  
  Бүкiл планета еркiн құс сияқты,
  Алыстағы жұлдыздарға, әлемдерге ұшайық!
  Жарқын және асыл нәрсе
  Бiз мүсiншiлер ретiнде жасаймыз!
  
  Ал Ресей қызыл тудың астында,
  Көктегi Едем гүлдегендей!
  Ленин iсi, Сталиннiң өсиетi,
  Бiздi жақсылыққа жетеле!
  Олег Рыбаченко мен Маргарита Коршунова, сондай-ақ аты аңызға айналған төрт қыз Туладан шығып, Мәскеуге жеттi.
  Ендi астананың жағдайы ең ауыр болды. Немiстер оның қоршауын аяқтап жатыр едi, ұзындығы отыз-қырық шақырымдық дәлiз болды, ол күн сайын тарылып, тарыла бастады.
  Алты жауынгер Мәскеудiң шетiнде қорғаныс позициясын алды. Қатты шабуыл болды.
  Олег Рыбаченко атып тұрып:
  - Болашақ бiздiкi!
  Ал бала жалаң аяқпен гранатаны лақтырып, сөзiн жалғастырады:
  - Ал бiз керемет боламыз!
  Маргарита Коршунова атып тұрып:
  - Ал мен бәрiнен де крутой боламын!
  Ал жалаң аяқпен өлiмге әкелетiн гранатаны лақтырады.
  Және қарсыластарын әртүрлi бағытта лақтырады.
  Ал содан кейiн, қазiрдiң өзiнде ұрыста, Наташа, ол немiстердi пулеметпен шабады және жалаң аяқпен өлiм сыйын лақтырады.
  Мынау сондай әйел...
  Қырық бiрiншi жылы Наташа Брест қамалынан ағып кеттi. Шығысқа кеттi. Жаңа аяқ киiм оның аяғын тез ысқылайды, ал қыз оларды шешiп, жалаңаяқ жүрдi.
  Бiр-екi сағат ештеңе болмады, содан кейiн жалаңаш табаны қыши бастады. Бiр-екi сағаттан кейiн олар отқа оранды және қазiрдiң өзiнде ауырсынудан жарылып жатты.
  Наташа мәскеулiк болғандықтан жалаң аяқ жүруге дағдыланбаған. Және, әрине, анда-санда ағынға батырылады.
  Иә, бұл оның аяғын азаптау болып шықты. Бiрақ жас қыз тез үйренiп кеттi.
  Содан кейiн ол үнемi жалаңаяқ жүрдi, тiптi қарда да, аяқ киiмiн қатты аязда ғана кидi.
  Қазiр Наташа аңызға айналған құдайдай күреседi.
  Мiне, Зоя жалаң аяғымен гранатаны лақтырып, айқайлайды:
  - Жалпы, бұл супер кездесу!
  Және мақсатты кезек бередi.
  Ал немiстер мен олардың жалдамалылары құлап жатыр.
  Содан кейiн Анжелика отты басқарады ... Және ол өте дәл түсiредi.
  Оның жалаңаш аяғынан граната да ұшып келедi.
  Және жалдамалыларды таратады.
  Одан әрi Светлана атып жатыр. Оның жалаң аяғы ешкiм қарсы тұра алмайтындай етiп лақтырады.
  Және қарсыластарын өте алысқа таратады.
  Және ол өзiн-өзi атып, жарылғыш толқынмен жауларды басып тастайды.
  Бұлар КСРО-да дүниеге келген қыздар!
  Олег Рыбаченко жаудың жаяу әскерiне оқ атады, гранаталарды автоматты түрде балалардың аяғымен лақтырады. Сонымен бiрге бала өзi үшiн жазады.
  Украинаның жаңа президентi Зеленскиймен қақтығысқа тап болған Виталий Кличко Киев мэрi қызметiнен кетуге шешiм қабылдады. Негiзi, позицияға жабысып, қыңыр болу не керек. Мәселенi өзiңiз шешкенiңiз дұрыс.
  Ал Виталий Кличко мэр қызметiнен кеткеннен кейiн мансабын қайта жалғастырды. Бiрден сенсация Вайдердi шақырады. Ешқандай аралық шайқастарсыз! Бұл сегiз жылдан астам үзiлiстен кейiн.
  Вайдер, әрине, келiседi. Қоңырау қабылданды!
  Ал шындықтың сәтi келедi. Бiр жағынан, әлемнiң бiрнеше дүркiн чемпионы он екi жылдан астам уақыт бойы ешкiмдi жеңiп көрмеген. Ал екiншi жағынан, Киевтiң қырық тоғыз жастағы бұрынғы мэрi. Хопинстiң рекордын жаңарта алатын адам, бiрақ оның жарамдылығы өте күмәндi.
  Шындығында, көп адамдар осындай ұзақ үзiлiстен кейiн тiкелей Вейдерге бару өзiн-өзi өлтiру деп ойлады.
  Бiрақ Виталий Кличко Рокки Балбоаға ұқсайды. Ең күштi ауыр салмақтағы жұдырықтасуға шешiм қабылдады. Денотай Уайдер - барлық қарсыластарынан жеңiлген боксшы. Барлығына, соның iшiнде Тайсон Фьюриге!
  Сонда Виталий Кличконың мүмкiндiгi болса ше?
  Бiрақ Виталий Кличко үнемi жаттығып, пiшiнiн сақтап, жұмысқа велосипедпен барды. Және, әрине, ол физикалық жағынан жаман емес едi. Оның үстiне оның болат иегi болды.
  Ал, Виталий Кличко фаворит болмаса да, жекпе-жектi қалай қабылдайды?
  Олег Рыбаченко пулеметтiң қысқышын ауыстырды. Боксшылармен болған жекпе-жек қызық.
  Расында да, Виталий Кличко рингке қайта оралып, Хопинстiң рекордын неге қайталауға тырыспайды?
  Бұл өте күштi идея болар едi.
  Терминатор бала кезек берiп, тағы бiрнеше ондаған фашистердi қырды.
  Сонда бала күлiп, тiлiн көрсетiп:
  - Менiң керемет адамым бар!
  Маргарита жалаң аяғымен байланған екi лимонды лақтырып жiбердi де, сықырлады:
  - Сiз кез келген адамға қарағанда салқынсыз!
  Олег атуды жалғастырып, дәлелдедi ...
  Қырық тоғызда Виталий Кличко шынымен де Хопинстiң рекордын жаңартпақ болды. Ол тiптi баспасөз мәслихатында: "Мен Форманның рекордын бұзбайтынымды айттым, бiрақ Хопинс туралы ештеңе айтқан жоқпын! Сондықтан мен оны қабылдап, оның рекордын жаңартамын!"
  Алайда, егер жұртшылықтың едәуiр бөлiгi қырық сегiз жасында Хопинс әлем чемпионы атағын жеңе алады деп сенсе, ал Виталий Кличко қырық тоғыз жасында сенiмi әлдеқайда аз болды. Оның iшiнде оның қарсыласы қазiрдiң өзiнде өте күштi болғандықтан.
  Ауыр салмақтың тарихында мұндай жұдырықшы болған емес. Рас, Уайдер ендi жас емес, бiрақ отыз бес жастың барлығы қырық тоғыз емес.
  Виталий Кличко дегенмен оптимизмдi жоғалтпайтыны анық. Қатты жаттығыңыз, формаға келiңiз. Мен Киев мэрiнiң креслосынан бас тартқаныма өте қуаныштымын.
  Негiзi Украинада мэр болу үлкен бақыт емес, мәселе көп.
  Бiрақ Уядермен жекпе-жек үшiн Виталий Кличкоға өте жақсы ақша ұсынылды. Сондықтан, қалай болғанда да, мен әмиянмен жеңiлген жоқпын. Виталий Кличко есiмi әйгiлi.
  Жаман тiлдер тiптi Уайдердiң бiр рет ұратынын, ал Виталий Кличконың өзi жатып алатынын айтты. Содан кейiн ол ақша алады, естелiктер немесе ғылыми фантастика жазады.
  Немесе фильмде болуы мүмкiн.
  Айтпақшы, Владимир Кличко да бокстасқысы келген. Тек айлакер Владимир тұрақты әлем чемпионы арасынан әлсiз қарсыласты таңдады. Бiрақ бәрiбiр, кiм десе де, ол чемпион және керемет!
  Бiрақ Денотай Уайдер, не айтса да, бәрiбiр ең жақсылардың ең жақсысы!
  Бiрақ Виталий қызу жаттығуда. Ол өзiне максималды жүктеменi беретiн жас жiгiт сияқты. Және ол бiрнеше спарринг сессиясын өткiзiп, тамаша пiшiн мен жақсы төзiмдiлiк көрсеттi. Жоқ, Виталий дайын. Тек олай емес, рингке шығады.
  Шынында да, қиямет күнi келгенде, ең үлкен жұдырықшы Уайдер, осы жағынан ең ауыр салмақтағы Виталий және Виталий жиналды. Киевтiң бұрынғы мэрi, ол бокстағы мансабынан бас тартты. Бiрақ қазiр аты аңызға айналған екi тұлға қосылды.
  1999 жылы алғаш рет әлем чемпионы атанған Виталий. Ойлап көрiңiзшi, бұл оқиғадан қанша уақыт өттi және жиырма жылдан астам уақыт өттi.
  Ал Уайдер өз атағын өте ұзақ уақыт бойына сақтап қалды. Сондай-ақ Холмстың белбеулер бөлiнгеннен бергi ең ұзақ титулды иелену рекордын жаңартуға жақын.
  Және, әрине, егер Вейдер бiреуден қорқатын болса, бұл Виталийдiң атасы емес. Шындығында, бәрi бiрдей Хокинс бола алмайды. Ал Хокинстiң қарсыластары Вейдер сияқты күштi емес!
  Бiрақ Виталий үмiткер ретiнде рингке шығады. Оның денесi әлi де керемет және бұлшықеттi, бiрақ оның шашы сұр түстi. Виталий ата, оны құрметпен немесе мысқылмен атайды. Бiрақ бұлшық еттердiң рельефi жас бала сияқты.
  Виталий дайын екенiн айтты. Тiптi ол емес, тарифтер сәл көтерiлдi.
  Вейдер сонымен қатар арық, кесiлген және сүйектерi жұқа, салмағы аз.
  Күштi соққышы болғанына қарамастан, оның қорғаныста қиындықтары бар және әрқашан аяғында жақсы емес. Бiрақ қазiрдiң өзiнде күрес тәжiрибесi көп. Жекпе-жек саны бойынша ол Виталийдi қуып жеттi. Және осы уақытқа дейiн жеңiлген жоқ.
  Алайда, Виталий Кличко екi жекпе-жегiнде тек жарақат пен кесiлуiнiң арқасында жеңiлiп қалды. Сондай-ақ ұрып-соққан жоқ деп айтуға болады.
  Бiрақ сегiз жылдан астам үзiлiс және жасы елуге жуық. Виталий жас болса, әрине, мүмкiндiгi болар едi. Бiрақ ол Хопинстiң рекордын жеңе ала ма? Дэвид Хэй, қазiрдiң өзiнде отыз бес жасында, нөлдiк боксшы болды.
  Бiрақ әңгiме көп, тек сақина ғана көрсетедi. Виталий Кличко Хопинстiң рекордын жеңе ме, әлде Уайдер уәде еткендей, оны зембiлмен алып кете ме?
  Мiне, ол қарға маскасымен шығады. Ұзын бойлы, өте құрғақ, тiптi Кощей сияқты арық.
  Бiр жұп боксшылар оған рингте күрделi мәселелер туғызды. Бұл - ұпай саны бойынша көш бастап, нокаутпен жеңген кубалық Острикс және ұпай саны бойынша да көш бастап, жекпе-жектi тең аяқтаған Тайсон Фьюри. Осылайша, әлемдегi ең үлкен соққышы құлап кетуi мүмкiн.
  Бiрақ ықтималдық Уайдердiң пайдасына оннан бiр дерлiк. Дегенмен, Виталийдiң жасы мен мансабындағы үлкен үзiлiс тым керемет. Тiптi оның ағасы Владимир бiр-екi күштi орта шаруалармен жылынуға кеңес бердi. Шынында да, Германияда Виталий Кличко орташа боксшымен жекпе-жекте оның үлкен атына байланысты көбiрек ақша ала алатын едi.
  Өйткенi, Виталий боксшы ғана емес, саясаткер, елорда әкiмi, Майдан батыры ретiнде де әлемге танымал.
  Жоқ, қалай болғанда да, Виталий Кличко асығыстық танытып, мұндай тауға қарсы тұрудың қажетi бар ма деп ойлануы керек едi.
  Бiрақ таңдау жасалды: Виталий Кличко оңай жолдарды iздемейдi!
  Жекпе-жек Америкада. АҚШ пен Украинаның әнұрандары шырқалды. Қызметтер тiзiмдерi жарияланады. Соңында ұрыс сигналы естiледi.
  Көпшiлiк көрiнiс пен қанды көргiсi келедi.
  Вейдер ол дұрыс болмаса да, сақтықпен бастады. Кенет Виталий тот басқан. Кличко аға да асықпайды. Бiрақ оның аяғы жеңiл, арық, бұлшықеттi, салмақты екенiн бiрден байқауға болады. Қалай болғанда да, көпшiлiк күткен нәрсе: олар бiрден қалқып кетедi дейдi, болмады.
  Сенiмдi түрде, Кличко соққымен жұмыс iстедi, әдеттегiден сәл жоғары ұстады, блоктарды қойды.
  Алғашқы екi раунд еш қиындықсыз өттi. Содан кейiн Уайдер, күткендей, қарқынды едәуiр арттырды. Шабуыл мен шабуылда белсендiлiк танытты. Бiрақ Виталий басын жоғалтпады. Соққыға тосқауыл қойды, сол жақ төбемен кездестi. Және кенеттен, өткiр сегiзаяқ кезiнде ол оң қолын денеге соқты. Вейдер ауырғанынан екi есе болды.
  Виталий екi жекпе-жек өткiздi, ал өз мансабында екiншi рет әлем чемпионы және барлық уақыттағы ең жақсы соққышы еденде болды.
  Виталий жымиды... Ал залдағылар қуанып шулады. Бұл Виталий қариядан күтпеген едi. Мәссаған! Жақында елу жыл сияқты! Сондықтан әлi де қозғалыңыз және ұрыңыз! Ол белгiлi болуы керек!
  Вайдер орнынан тұрды, бiрақ артқа шегiндi. Виталий ақырын оны тiсiмен тiстей бастады. Және тағы екi. Және тағы соқты. Соққышы керi кетедi.
  Қиындықпен, бiрақ Уайдер раундтың соңына жеттi. Содан кейiн келесi нөмiрде Виталий бiрiншi нөмiр болып жұмыс iстедi. Бiрақ ештеңе, бәрi жоспар бойынша өттi. Бiрнеше раунд бойы Уайдер артқа шегiнiп, дәрменсiз көрiндi. Бiрақ тоғызыншы раундта қайтадан жарылып кеттi. Және соққылар лақтыра бастады. Және тағы да дусты өткiзiп алып, құлап қалды. Екiншi нокдаун.
  Виталий жымиды. Алға жүредi. Вайдер аяғынан тұрмайды. Ол антидот таппай, екiжүздi қайта өткiзiп жiбередi. Ал келесi соққыдан түседi.
  Ол әрең тұрады, ал төрешi жекпе-жектi тоқтатады!
  Жеңiс! Виталий Кличко, қазiр әлем чемпионы! Және тағы да оның белбеуi! Рас, бұл әлi абсолюттi емес, бiрақ ат үстiнде!
  Хопинстiң рекордын жаңартты және, әрине, Форманның ауыр салмақтары үшiн, Холифилдтi теңестiрiп, төртiншi рет әлем чемпионы болды.
  Уайдер, әрине, жекпе-жектiң тым ерте тоқтатылғанын айтып, реваншты талап етедi.
  Виталий мансабын жалғастыру немесе тағы бiрнеше жекпе-жек өткiзу туралы шешiмдi кейiн қабылдайтынын айтады. Бiрақ бәрi оның өте жақсы екенiн, тiптi жас кезiндегiден де жақсы екенiн және оны жалғастыру керектiгiн айтады.
  Әсiресе, iстейтiн ештеңе болмағандықтан. Киевте тағы бiр мэр бар, Рада мен Президент сайлауы әлi алыс, сонда неге күреспеске?
  Келесi үш жекпе-жек үшiн Виталийге жүз миллион доллар, сонымен қатар трансляциялардың тағы бiр пайызы ұсынылады.
  Әрине, джекпот үлкен, Киевтiң бұрынғы мэрi өз ойын айтады.
  Тiптi, ол әлi де көп нәрсеге қабiлеттi екенiн көрсеттi. Ендеше, талантты жерге көмудiң не қажетi бар? Ең бастысы, бәрiбiр басқа ештеңе жоқ!
  Мүмкiн, барлық белдiктердi бiрiктiруге тырысасыз ба? Бұл өте керемет болар едi!
  Виталий ұсынысты қабылдап, тағы үш жекпе-жек өткiзуге келiсiм-шартқа отырады.
  Ал оның келесi қарсыласы... Әрине, Тайсон Фьюри! Ешқашан жеңiлген жоқ, үлкен салмақтағы. Рас, оны Ұйдар мен одан кiшiрек бiреу құлатты. Ең бастысы, iнiсiнiң қылмыскерi. Ал, мұнымен қалай күреспеуге болады?
  Әрине, жаңа жекпе-жек, керемет гонорар және тамаша көрiнiс.
  Олег Рыбаченко немiстер мен шетелдiк жауынгерлерге тағы да оқ жаудырды. Жалпы, жаяу әскерде немiстер жоқтың қасы. Олар Е-50 және Е-75 танктерiнiң артында жылжып келедi. Және олар тәуекелге бармауға тырысады.
  Мұнда, әлдеқайда алыс жерде Пантера-2 көрiнедi. Бұл танк, нақты оқиғадан айырмашылығы, қырық үшiншi жылы пайда болды. Ал Пантераның өзi тым массивтi емес едi. Иә, және "Пантера" -2, көп шығарылғанымен, бiрақ 1945 жылы КСРО-мен соғысқа дайындалып жатқан немiстер зауыттарды Е-50 және Е-75 танктерiне толтырды.
  Жеңiл өздiгiнен жүретiн зеңбiректердiң барлық практикалық мүмкiндiктерiне қарамастан: E-10 және E-25, Фюрер ауыр танктерге артықшылық бердi. Қиындықпен Гудериан ең үлкен жылдамдықты E-50 жасауға көндiрдi. Фюрер, керiсiнше, E-75-тi көбiрек жақсы көрдi, ол өте сәттi болмады және салмағы тоқсан тонна болды.
  Бiрақ қазiр E-75 M модификациясы пайда болды, төменгi силуэт, жеңiл және қуатты қозғалтқышы бар. Мүмкiн ол болашақта ең танымал болады.
  Мәселен, Олег Рыбаченко айлакер тактиканы қолданады. Берет жалаң аяқпен гранатаны Е-50 шынжыр табанына лақтырады. Осыған байланысты танк бұрылып, әрiптесiмен соқтығысады.
  Ал нәтиже - екi мастодон өртенiп жатыр.
  Олег, көрiп отырғанымыздай, өте айлакер.
  Мiне, ол ендi осылай әрекет етiп, немiстер үлкен шығынға ұшырауда. Баланың аяқтары икемдi. Ол сияқты жалаңаяқ, сымбатты болғаны жақсы.
  Бiрақ жалпы менiң басыма боксшылар туралы ойлар келедi. Мәселен, Денис Лебедев неге мансабын қайта жалғастырмауы керек? Қырық жыл соншалықты аз уақыт емес. Сонымен қатар, ауыр салмақтағы негiзгi бәсекелестер кеттi, сiз белдiктердi бiрiктiруге тырысуға болады.
  Бұл шынымен де iстеуге болмайтын нәрсе, сондықтан билiкпен алты болу керек. Асыл бокспен өзiңiз айналысқаныңыз немесе оппозицияға кеткенiңiз дұрыс.
  Мiне, Сергей Ковалев Мәскеудiң мэрi болды. Бұл жай қиял болса да.
  Ал Денис Лебедев одан да конструктивтi нәрсе жасай алар едi. Оның үстiне боксты әлi жеңiлiссiз қалдыруға әлi ерте. Нағыз спортшы барлық жолмен жүруi керек.
  Владимир Кличко да оралуы мүмкiн. Бiрақ кейбiреулерi, Александр Устинов сияқты, қатарынан үш рет ұрып-соғып үлгердi, зейнеткерлiкке шықпаңыз!
  Расында да, батырлар адам емес, құрыштан түзу!
  Бiрақ мұндай нұсқаны елестетiп көрейiк, Путин ұшақта құлады, ал Ресейде жаңа президент сайлауы өтiп жатыр.
  Ал бiз бүгiн не көрiп отырмыз? Коммунистерден мықты кандидаттар жоқ. Грудин масқара болып, оған деген сенiм жоғалды. Зюганов тым кәрi және бәрiнен шаршаған, ал харизмасы аз. Сурайкин алдыңғы сайлауда сәтсiздiкке ұшырады. Басқа аз танымал тұлғалар. Жириновский де тым кәрi, бәрiнен шаршаған. Либералдық-демократиялық партиядағы басқалары аз белгiлi. Оппозициядан тағы кiмдердi ұсынуға болады? Андрей Навальный мықты, бiрақ оны сайлауға жiбермейдi. Ксения Собчак маңызды үмiткер емес. Демушкин түрмеде болды және онша танымал емес. Ол түрмеде болды, ал Удальцов мүмкiн болса да, коммунистер қолдап, ашық айтты.
  Бiр сөзбен айтқанда, оппозицияда салмақты бәсекелестер жоқ. Демек, президенттiң мiндетiн атқарушы Медведев әлi де басты фаворит. Ал егер интрига болса: екiншi раунд немесе бiрден бiрiншiсiнде.
  Медведевтiң рейтингiнiң төмендiгiн және, ең алдымен, президенттiкке үмiткерлердiң көптiгiн ескерсек, екiншi турдың өтуi әбден мүмкiн.
  Дегенмен, Медведев бiрiншi раундта өте үлкен артықшылыққа ие болады, ал екiншiсiнде өте әдемi қарсылас емес.
  Оның Зеленский соңғы сәтте пайда болуы және барлық карталарды шатастырып жiберуi мүмкiн!
  Олег Рыбаченко тағы да граната лақтырып, фашистердiң танктерiн итерiп жiбердi. Айқай-шу мен снаряд көп.
  Ал жер анда-санда ұшып, тура ауада жанады. Және төңкеру, балқу, сынықтар.
  Олег былай дейдi:
  - Бiздiң империяның даңқы!
  Жалаң аяқпен өлтiрушi сыйлықты лақтырып жiберген Маргарита сықырлады:
  -Батырларға үлкен даңқ!
  Тағы да жалаңаш өкшесi бар қыз лимон лақтырады.
  Фашистер ағылып жатыр, о, құйылып жатыр.
  Амал жоқ, тiптi вакуумдық бомбамен де тоқтап, жеңе алмайсыз! Мiне, осындай керемет жауынгерлер, сұмдық!
  Олег айқайлап:
  - Қасиеттi соғыстағы жеңiсiмiз!
  Маргарет растады:
  - Жүз пайыз кепiлдiкпен!
  Ал қыз тағы да жалаң аяқпен гранатаны лақтырды.
  Жоқ, бұл балалар осылайша берiлмейтiнi анық.
  Олег Рыбаченко айқайлады:
  - Жаңа кеңестiк тәртiп үшiн!
  Маргарита белсендi түрде жарылды және растады:
  - Банзай!
  Олег болса одан әрi шығарма жазуға тырысты. Мiне, Виталий Тайсон Фьюриге қарсы өз еркiмен қорғаныс жүргiзiп жатыр. Бұл уақытта Владимир Руиспен бiрдей қызықты жекпе-жек өткiзедi.
  Шын мәнiнде, Руис үш нұсқа бойынша әлем чемпионы болды. Онда Владимир неге онымен көп ақша үшiн күресе алмайды? Барлық ыңғайлырақ қарсылас - әлдеқайда қысқа және майлы. Владимир оны ұзақ соққылармен ата алады.
  Кiшi Кличко әлем чемпионы болған кезде онымен жекпе-жек өткiзiп алғаны өкiнiштi. Ал сiз көшуiңiз керек едi.
  Мұны қалай ойламадың, Владимир?
  Ал үш нұсқа бойынша әлем чемпионы қазiр Усық. Алайда таққа тез отырды.
  Ал Виталиймен бiрiгу күресi мүмкiн. Бiрақ бұл әзiрге болжамдар ғана.
  Витали Тайсон Фьюридi жеңуi керек, ал Вайдермен реванш қызықты. Және басқа да көптеген қызықты күрескерлер бар. Дәл сол Энтони Джошуа. Онымен күресу де өте қызықты болар едi. Менiң де ағамның кекiн ал.
  Виталий Вейдердi жеңiп, сенсация жасады. Бұл дамудың табысты болуы мүмкiн.
  Нелiктен елу жылдан кейiн чемпиондық жекпе-жекте жеңiске жеткен әлемдегi бiрiншi боксшы болмасқа? Бұл бұрын-соңды болмаған!
  Сәлем Виталий! Киевтiң қандай мэрi болғаныңыз маңызды емес, бiрақ қазiр сiз керемет әлем чемпионы ретiнде танылдыңыз!
  Бiрақ бұл жерде атақты бiрiншi, ерiктi қорғау. Үлкенiрек және ұзын қарулы қарсылас Виталийге қарсы. Уайдер сияқты күштi соққышы емес, бiрақ техникалық және ептi, қолдары ұзын. Сондай-ақ ол құлап кетсе де, әлi сынған жоқ.
  Ең бастысы, ол әлi жас Владимир Кличконы жеңдi, бұл Тайсон Фьюридi мықты бәсекелес ететiнi сөзсiз.
  Мүмкiндiктер шамамен елу елуге жеттi. Әрине, Уайдердi нокаутпен жеңу әсерлi болды. Бiрақ ендi бұл оған қарсы ренiш емес, әлi ешкiм сыртқа шығара алмаған бiлiктi күрескер болады. Ең бастысы, Владимирдiң өз күшiнiң таңында жеңiмпазы.
  Виталий елу жасында мұндай техниканы жеңе ала ма? Бұл интеллект дуэлi. Бұл Уайдер Виталидi бағаламады және оны бейресми түрде қабылдауға тырысты. Ал мұнда ендi олай жұмыс iстемейдi.
  Мiне, екi боксшы да дайындалып жатыр. Виталий, әдеттегiдей, салмақты және жинақы. Ол сенiмдi және сабырлы.
  Тайсон Фьюри де дайындалуда. Ол Виталийден биiк, қолдары ұзын, оны қолдануға тырысады.
  Бiрақ ендi жекпе-жек Ұлыбританияда өтедi және ақылы трансляцияланады.
  Тайсон Фьюри ендi бiрiншi болып шықты. Ол сыртқы сенiмдiлiктi көрсетедi. Таз, ыңғайсыз және өте спорттық емес. Егер Виталий Кличконың шашы боялған болса, олардың жасы он жетi жаста болса да, олардың қайсысы үлкен екенiн түсiнбейсiз. Бұл әлi чемпиондық жекпе-жек рекорды емес, бiрақ рекордқа жақындап қалды.
  Мүмкiн, Витали де Тайсон Фьюриден кiшi бiреумен жұдырықтасатын шығар.
  Мұнда Виталий керемет музыкаға шығады. Олар бiр-бiрiне қарайды.
  Тайсон еңкейiп, бойы ұзын болып көрiнбейдi. Виталийдiң иығында, мүмкiн және кеңiрек. Ең бастысы, оның фигурасы әлдеқайда әдемi, бұлшық еттерi бедерлi.
  Ал, әнұрандар қалай естiледi? Алдымен британдық, содан кейiн украиндық.
  Содан кейiн көзқарас алмасу.
  Ал ендi мүйiз дыбысы естiледi, бiрiншi айналым.
  Виталий жеңiл соққы жасайды, жақсы қозғалады. Тайсон кетуге тырысады. Бiрақ Витали өте ептi және оның соққылары ебедейсiз траекториямен қозғалып, Тайсон Фьюридiң басына жетедi.
  Барлығы мамандар болжағандай жүрiп жатыр. Виталий тамаша жылдамдыққа ие.
  Және бәрi сәттi болады.
  Бiрiншi раундта жеңедi... Сосын бiр минуттық демалыс және екiншi раунд. Тағы да Фьюри тактиканы өзгертпейдi. Виталий шаршайды деп үмiттенсе керек.
  . Љ4 ТАРАУ
  Және тағы да Кличко ағаның сәл артықшылығы бар. Ағайындылар рингте үстемдiк етедi.
  Владимир бiр апта бұрын кiшi Руиздi техникалық нокаутпен жеңдi.
  Ал, ұрыс жалғасуда.
  Үшiншi раунд тағы да Виталийдiң диктантымен өтедi. Бiрақ төртiншi раундта Тайсон Фьюри кенеттен жарылып кетедi. Алға асығыс ... Және екi соққы. Және нокдаунға түседi.
  Ол не тiледi? Витали сергек.
  Әйтеуiр Тайсон бұл раундты соңына дейiн қорғады. Одан кейiн Виталийдiң басымдығымен бiржақты тартыс қайта басталды. Оның үстiне әлем чемпионы Кличко ағаның асықпағаны анық.
  Ендi, мiне, сегiз раундтан кейiн Тайсон Фьюри кенеттен шығып қалды. Ал жекпе-жектi жалғастырудан бас тартқандықтан, жеңiс техникалық нокаутпен жарияланды.
  Осылайша, Виталий Кличко жаңа рекорд орнатты: бокс тарихындағы елу жасында әлем чемпионы атағын қорғаған алғашқы боксшы. Және Хопинстiң тағы бiр жетiстiгiн басып озды.
  Ендi ол шынымен де Виталий суперменге айналды. Және ол ағасының кекiн алды.
  Бiрақ келесi жекпе-жек - Уайдермен реванш. Олар өте жоғары төлемдердi уәде етедi. Сiз онымен жекпе-жек өткiзiп, Джошуаға барыңыз.
  Содан кейiн сiз Усикпен бiрiгу туралы жекпе-жек туралы ойлай аласыз. Жалпы, Виталий Кличко абсолюттi әлем чемпионы болғысы келедi. Және бұл тiлек өте күштi.
  Оның ойына Олег Рыбаченко күледi. Иә, бұл мүмкiн. Бала фашистердiң бүкiл линиясын шауып, былай дейдi:
  - Сiздi халық есiне алады Кличко! Халық сiздi бағалайды Кличко! Адамдар сенi Кличко қалайды! Кличко тезiрек орал!
  Данышпан бала өзiнiң керемет әнiне күлдi және гранаталардың iшiндегi ең өлiмiн қалай ұшыру керектiгiн тағы да күлдi. Ал фашистердiң үш танкi соқтығысады.
  Кеңес әскерлерiнiң қаһармандық қарсылығына қарамастан, фашистер Мәскеудi КСРО-ның басқа бөлiктерiмен байланыстыратын дәлiздi алып, кесiп тастай алды.
  Осылайша, Ресей астанасы толығымен блокадада. Ленинградты қалай бұғаттайды.
  Сталинград әлi де қарсыласуда. Немiстер Кавказдағы Грозный мен Орджоникидзе қалаларына да шабуыл жасап жатыр. Жағдай өте ауыр. Әсiресе Мәскеу толығымен қоршалған кезде.
  Оның көп әскерi бар, милицияда жүздеген мың жауынгер бар. Бiрақ шайқастарда снарядтар мен патрондар өте тез жұмсалады. Оқ-дәрi бiтуi мүмкiн. Содан кейiн астана құлайды. Ал азық-түлiк қоры онша көп емес. Бұл да жақында бiтедi.
  Ал Мәскеусiз бұл тағы бiр соғыс болады. Ал Сталин мұны түсiнедi.
  Қазiр Куйбышев қаласында. Бiрақ фашистер Едiлге өтiп кеткеннен кейiн ол майдан шебiнен алыс емес едi.
  Және плюс самурайлар да басылады. Олар бомбалап, сансыз жаяу әскермен өрмелейдi. Мүмкiн күш жетпейдi.
  Сталин мұны түсiнедi және Жапониямен сахна артында бөлек бейбiт келiссөздер жүргiзуге тырысады. Олар тiптi Қиыр Шығыстан бас тартуға және алтынмен өтемақы төлеуге дайын.
  Бiрақ Хирохито: бiзге бүкiл Сiбiр керек, Оралға дейiн. Әттең, мұнша өнiм беру мүмкiн емес.
  Владивосток қазiрдiң өзiнде дерлiк қоршалған. Жалпы, бәрi өте ақымақ ...
  Бiрақ кейбiр батыр қыздар соғысып, фашистер мен жапон милитаристерiне берiлмейдi.
  Әншi Ведмакова келе жатқан брондалған түрме көлiгi тоқтап, ашылған есiктiң сықырлаған дыбысы естiлдi. Анастасияның көзiн бiр сәт соқыр етiп жiберген жарықтан бiрi үлкен әрi семiз, екiншiсi кiшкентай және арық екi жапон еңкейдi . Сосын қыз ойланбастан бiрiн жiлiншiгiмен ғибадатханаға, екiншiсiн жұдырығымен шынжырмен жаққа итерiп жiбердi. Күншығыс елiнiң мақтанған жауынгерлерi күлкiлi түрде нокаутқа түстi.
  Ведмакова тiптi ән айтты:
  - Мен ол кiсiнi он екiншi раунд деймiн! Өйткенi, мен супер әйелмiн және атасқа толымын, мен жауды шайқаста ұстамдылық танытып, терең нокаутқа жiберемiн!
  Қыз Шмейстерден көшiрiлген жапондық пулеметтi алып, ысырманы басып, кабинаға қарай жүгiрдi. Тағы үш жапон сол жерде секiрдi, Ведмакова олардың басын көздеп, қатыгездiкпен күлдi.
  - Клуб басқарған жындар не алды!
  БТР жалаңаш жауынгер ханымның қолына түстi. Witcher үредi:
  Байғұс Ресейдiң үстiнде,
  Қараңғылықты қайнатқан құбыжықтар!
  Басқыншының балтасы жаңбырлы,
  Басыңызды қайрап, кесiңiз!
  Тозақтағы шайқастағы коммунист - пешка емес,
  Бiз әрқашан қамытпен жүре бермеймiз!
  Үшiншi рейхтi отқа айналдырыңыз,
  Ал, адалдық жақсылыққа баға бередi!
  Жиренгенiне қарамастан, Ведмакова өлiлерден алынған жапондық әскери киiмдi кидi. Бұл қандай жағымсыз болды, бұл сарбаздар көптен берi жуынбаған және ол қорқынышты иiс. Ұшқыш қыз айқайлады:
  - Осындай дәрежеде оскотиниця керек! Азиялық болса да!
  Алайда бронетранспортер оңай оралып, солтүстiк бағытта жолға шықты. Көлiкте 12 миллиметрлiк екi пулемет болды, сондықтан кейде жаяу әскердiң шабуылын жеңуге болады. Тағы бiр нәрсе, 20 миллиметрлiк сауыт 37 миллиметрлiк жапондық "мылтықтардың" калибрiне төтеп бере алмады. Ведмакова: коммунистердiң билiкке келуi Ресейдi қалай өзгерттi деп ойлады. Егер патшалық дәуiрде жапон әскерi техникалық жағынан орыстардан айтарлықтай басым болса, қазiр керiсiнше, артта қалды. Күншығыс елiнде ғылым жiгерленбейдi деп айтуға болмайды. Мiндеттi орта бiлiм беру ХIХ ғасырдың аяғында енгiзiлдi. Рас, Жапонияда бiлiм сапасы жоғары болған жоқ. Олар оны шектен шыққан пруссиялық мектептен көшiрiп алып, бiлiмдi адамдар жеткiлiксiз болғандықтан, бiр мұғалiм мүмкiндiгiнше көп оқушыларды өткiзетiн етiп, оны сәл жеңiлдетедi. Жалпы жапондықтар еуропалықтарға елiктеген, мысалы, хаки киiмiнiң сыртқы түрi бойынша ағылшындарға, құрылуы мен әскери ережелерi бойынша немiстерге, әскери-теңiз флотының формасы мен түрi бойынша американдықтарға, қаржы институттары жүйесiне елiктеген. Рас, олардың да өздерiнiң, мысалы, Бушидо коды, әйгiлi Шимоса жарылғыштары болды (бiрақ бұл еуропалықтан жақсырақ болған жоқ). ХIХ ғасырдың ортасына дейiн Жапония тiптi темiр жолы болмаған, зеңбiрек оғы бар зеңбiректермен қаруланған орта ғасырдағы артта қалған ел болды. Ол Түркия мен Ираннан да, патшалық Ресейден де архаикалық болды. Бiр қызығы, Күншығыс елiне халыққа жетуге көмектескен және оларды өркениеттi әлемге қосылуға мәжбүрлеген Америка болды. Жарылғыш снарядтары бар заманауи бу крейсерi артта қалған Жапонияға қатты әсер еттi. Әсiресе, бiрнеше желкендi қайықтарды суға батырып, зеңбiрек оқтары бар зеңбiректiң дәрменсiздiгiн көрсеттi.
  Мүмкiн, американдықтар Жапонияны әлемге ашуға мәжбүрлегенi үшiн бiрнеше рет өкiнетiн шығар. Олар Азияда бәсекелес шығарды, бiрақ кейiн бiрнеше онжылдықтарда Күншығыс елi Батыс ғасырлар бойы жүрiп өткен жолмен жүретiнiне сену қиын болды.
  Ведмакова тас жол бойымен жүрiп өтiп, жүк көлiктерiн күшейткiштерiмен, сондай-ақ көлiктердi алға жiберiп, дәлелдедi. Тiптi Александр II тұсында, дәлiрек айтсақ, Николай I тұсында да патша үкiметi Қытайды Ресейге қосу жоспарын құрды. Бiрақ Николай экспансия нысаны ретiнде түрiк бағытын таңдады. Негiзiнде бұл ыңғайлырақ болды. Бiрақ Ресейдi жек көретiн Англия мен оның ықпалындағы Франция Османлыға қарсы шықты. Ширек мыңжылдықта (1612 жылғы мақсаттан берi) Ресей алғаш рет ауқымды соғыста жеңiлдi (жеке шайқастар, әрине, есепке алынбайды, сiз мыңжылдықтың ширек бiрiне дерлiк Ресей соғыстарда жеңiлген жоқ дегендi бiлдiресiз. жалпы, айтпақшы, Николайдың тұсында бiрiншi болып ол өлшемi бойынша максималды деңгейге жеттi). Бiрнеше себептер болды, ең бастысы, әскерлердi технологиялық жабдықтауда батыс державаларының басымдығы. Николай бiрiншi өзiн-өзi өлтiргеннен кейiн тағына Александр II отырды: мүмкiн Ресей тарихындағы ең бiлiмдi және бiлiмдi патша. Ол кең ауқымды реформаларды бастады, крепостнойлық құқықты атап өттi, оның тұсында өнеркәсiптiң қарқынды өсуi, темiр жолдар мен электр станцияларының құрылысы басталды! Бiрақ сонымен бiрге крепостнойлық құқықты жою шаруалар есебiнен жүзеге асты, көптеген қирандылар болды, тәртiпсiздiктер басталды, әсiресе Польшада жаппай тәртiпсiздiктер болды. Александр Ресейдi алға жылжытты, бiрақ түбегейлi мәселелердi шеше алмады, тiптi Алясканы Америкаға бiр тиынға сатып жiбердi, Гавай аралдарын тегiн бердi. Рас, ол Түркияны жеңе алды, бiрақ Осман империясы бұл уақытқа дейiн өте әлсiз және көтерiлiстерден шайқалған болатын. Иә, бұл соғыста Ресейдiң жоғалтулары пропорционалды емес үлкен болды, бұл Ресей армиясының реформаға қарамастан әлi де кемелден алыс екенiн дәлелдедi. Дегенмен, Суворов кезiнде де бәрi кiтаптарда жазылғандай анық емес едi. Жеңiстер айтарлықтай қымбатқа түстi, ал Екiншi Екатерина, мысалы, екiншi орыс-түрiк соғысы кезiнде өзiн салыстырмалы түрде қарапайым территориялық иемденумен шектедi, тiптi Молдоваға шағымданудан бас тартты. Бұл жерлердi православиелiк славяндар мекендегенiмен және бiр кездерi Киев Русiнiң құрамында болған. Жалпы, Ресей монғол-татар қамытынан азат етiлгеннен кейiн барлық бастапқы славян жерлерiн қайтару курсы жүргiзiлдi. Бiрнеше ғасырлар қажет болды, мысалы, Галисия 1939 жылы поляк қамытынан босатылғаннан кейiн ғана қайтарылды. Ал Пржемысль қаласы iргелес жерлерiмен венгрлер мен словактарда қалды.
  Ведмакова тас жолға қарады: әр түрлi машиналар соншалықты көп емес, мұнда жапондық жаяу әскерлер жүрдi. Жапония халқының саны жүз миллионға жуық, тiптi Германиядағыдан да көп, әскерге шақыру алдындағы дайындық мектептегi сабақтардың жартысын алады. КСРО-мен соғыс олар үшiн АҚШ-пен шайқасқа қарағанда құдайдың сыйы. Сiз мөр басуға болады, көбiрек және көбiрек жаңа бөлiмшелер.
  Сiздiң екi жылдам атыс пулеметiңiздiң жарылуы үлкен азғыру бар, өйткенi мұны кабинадан гидравликалық жетекпен басқару арқылы жасауға болады. Бiрақ шындық, ол кезде оның бұл жерден кетуге мүмкiндiгi аз болады. Жоқ, бәрiбiр оны майдан шебiне жақынырақ немесе түнде жасаған дұрыс. Иә, кеш батқан сияқты... Сонда қасқырлар тойып, қой аман қалады. Бiрақ жоқ, ол қой емес.
  Сонымен, Жапония ше? 1904-1905 жылдардағы бiрiншi соғыс жеңiлiске ұшырап, Ресей бiр ғана тұтқын ретiнде екi жүз елу мыңнан астам солдаты мен офицерiнен айырылды. Патша әскерi сан жағынан басымдыққа ие болғанымен. Жапония болса екi мыңнан аз тұтқынынан айырылды, тiптi әрбiр тұтқынға түскен сары жүздi солдат пен мың офицерге жүз алтын рубль сыйақы белгiлендi. Бұл тарих бетi Ресей үшiн өте жағымсыз. Ел iшiнде ең тiтiркендiретiн нәрсе жапондықтарға жеңiс тiледi. Мысалы, Мәскеу университетiнiң студенттерi Микадоға Порт-Артурдың құлауымен құттықтаулар жiбердi. Қаншама талан-таражға түстi: сiз тiзiмдей алмайсыз!
  Ведмакова басқа марш колоннасына соғылып қалмас үшiн газды баяулатты. Қыз қарғыс айтты:
  - Е, олар шегiртке сияқты! Жабайы тiршiлiк иелерi!
  Құлақ зеңбiректiң гүрiлiн аңғарып тұрды, алдыңғы шеп таяп қалды. Ұшқыш ырылдап, сосын ән айтты:
  Орыс жауынгерi ауырып жыламайды,
  Орыс жауынгерi жапондарды жояды!
  Бiзде қатты қайғы бар,
  Бүкiл иiлген қалқан дiрiлдеп кеттi!
  Қыз тағы үнсiз қалды. Сол соғыста АҚШ пен Англия Жапонияға ақшамен және қару-жарақпен көмектестi, бiрақ батыста майдан болмады. Шынында да, Күншығыс елi Германия осы сәттi пайдаланып, Ресейге шабуыл жасайды деп күткен едi. Негiзiнде, бұл нақты және Германия үшiн тиiмдi болды. Балқандағы мүдделерiмен қақтығысқан одақтас Австрия-Венгрия да Ресейге қарсы тұра алады. Тарихи тұрғыдан Ресейден ренжiген, тiптi Германияның қаржылық бақылауында болған Түркия да соғысқа кiрiсуi мүмкiн. Үштiк альянс құрамында болған және бай украин жерлерiне талап қоя алатын Италияның соғысқа кiруi жоққа шығарылмайды. Қалай болғанда да патшалық Ресей жаман болар едi. Егер ол Антантамен одақтасуда жеңiлсе де, екi майдандағы соғыс апатпен аяқталар едi. Францияның шайқасқа қосылу мүмкiндiгi аз, өйткенi ол кезде Ұлыбритания Ресейге қарсы болды. Жалпы, бұл, әрине, мұндай мүмкiндiктi жiберiп алған қайзердiң үлкен қателiгi. Бiрiншi дүниежүзiлiк соғыс басталғаннан кейiн де негiзгi стратегиялық қателiк Фрицтiң Бельгия мен Францияға қарсы шабуылы болуы мүмкiн. Бәлкiм, егер олар Ресейге бар күшiмен басып кiрудi бастаған болса, 1939 жылы Польшамен болған жағдай қайталанар едi. Бақытымызға орай, немiстер екi майданда соғысты таңдап, тым сенiмдi болып шықты.
  Witcher, көптеген отандастарынан айырмашылығы, жолы болды: ол Mine Kaif-тi, тiптi түпнұсқада да оқи алды. Әрине, Гитлер не Ресейге қарсы Англиямен бiрге болу керек, не Ұлыбританияға қарсы Ресеймен бiрге болу керек деп дұрыс айтты. Және әбден қисынды түрде болашақ Фюрер Бисмарктың мәйiтiн жарыққа шығаруға тырысқандарды сынға алды.
  Гитлер шынымен де Ресеймен кез келген одақ құру мүмкiндiгiн жоққа шығарды, әсiресе онда большевиктер билiкке келген кезде және орыс жерлерi немiс отарына айналуы керек деп есептеген кезде.
  Бұл оның сөзсiз Ресейдiң жауы болғанын және фюрер үшiн кез келген келiсiм-шарттың жай ғана қағаз екенiн бiлдiредi. Оның үстiне Сталин бұл соққыға тойтарыс беруге дайындалып, жасақтарды әзiрге дайындап алғанымен, ашық иектен қатты соққыны өткiзiп алған ақымақ. Немесе жақсырақ, оны өзiңiзге қойыңыз! Немiс әскерi де кеңес армиясының шабуылына дайын емес едi. Олар үшiн бұл өте қиын болар едi, бiз немiс әскерлерiн қазандықтарда қоршап, жойып жiбере аламыз. Ал бұл не соғыс! Сөйтiп, бастама Вермахтқа өттi. Ал майдан батыстан шығысқа қарай ағып жатты. Сталиннiң немен санағаны түсiнiксiз? Ал, Берия төбеттiң баласы. Ол оның таз жiгiтiн жақсы бiледi. Е, ол Сталинге неге ескертпедi. Нелiктен шара қолдануға көндiрмейдi? Бұл қалай болды? Өйткенi, нарком айлакер, ешкiмге сенбеген! Өйткенi, шынымен де маңызды барлау деректерi болды, Үшiншi рейхтiң әскерлерi шекараға тартылды және әрбiр екiншi әже соғысты болжады. Тұтастай алғанда, ымырасыз, қорқынышты нәрсе келе жатқандай сезiм болды!
  Тек Сталин мен оның төңiрегiндегiлер ғана миллиондаған адамдарды жоғалтып, өлтiргiсi келгендей шелектердi ұрды. Ал жалпы алғанда, мұртты грузин ондай данышпан емес... Ол семинарияны бiтiре алмады, Берияның мойындағанындай, ол жиi iшедi. Соғыс басталғанда, ол жалпы ызылдады ... Ал қазiр бүкiл әлем Ресейге қарсы тұрды! Бұл жерде, әрине, Сталиннiң икемсiз саясаты кiнәлi. Атап айтсақ, майданда азық-түлiк тапшылығынан тұншығып жатқанына қарамастан, шешендердi Қазақстанға жер аудару үшiн мыңдаған пойыздар шақыртылды. Және бұл соғыс кезiнде, әрбiр вагон есептелген кезде жасалды! Осыған байланысты, айтпақшы, Майнштейн кеңес армиясының айтарлықтай сандық артықшылығына қарамастан, қызыл әскерлердi жеңу үшiн қарсы шабуыл жасай алды. Эшелондардың жоқтығынан қосымша күштер дер кезiнде жiберiлмедi, кеңес әскерлерiнiң қамтамасыз етiлуi үзiлiп, нәтижесiнде шабуыл тоқтап қалды. Ал егер бiздiң әскерлер қазiр Киевте, мүмкiн Румынияда болса, Ұлыбритания мен АҚШ КСРО-ға опасыздық жасауға батылы жетпеуi мүмкiн!
  Оның үстiне Гитлердi өлтiре жаздаған кiм? Осылайша Үшiншi рейхтi жаңа агрессияға итермелеу ме?! Сiрә, бұл Берия бастаған операция болса керек... Троцкийдi қалай бiтiретiнiн бiр кездерi ойлаған. Содан кейiн, алайда, бұл халықаралық бөлiнудi болдырмау қажеттiлiгiне байланысты болды. Ендi бұл керi нәтижеге әкелдi, Ресейдiң жаулары бiрiгiп кеттi. Ал тарихи жаулар! Оның Ведмаков, айта кету керек, Черчилльдiң 24 маусымда КСРО-ны қолдайтынын жариялаған сенсациялық сөйлегенiне қатты таң қалды. Қойдың қасқырмен одақтасу үшiн келгенi таңқаларлық, егер, әрине, британдық арыстанды қоймен салыстыруға болады. Сталин дегенмен кәдiмгi қасқыр! Ендi бәрi қалпына келдi, капиталистер-демократтар мен капиталист-фашистер бiрге! Бiрақ коммунистер ынтымағы жарасқан, ар-ұжданмен ымырасыз адал! Бәлкiм, Сталин осыны қалаған шығар? Қалай десек те, жаудың күшi көбейiп, шығыста Жапония аузын көрсеттi. Бiрақ, тұтастай алғанда, Күншығыс елдерiнiң басшылығының бағыты қисынды: қанағаттанбаған үлкен аумақтық жеңiлдiктермен және нақты берiлумен әскерилердiң тамағын жабу керек, олар жаңа шайқастар мен жерлерге уәде бердi. Егер Америка Құрама Штаттары 24 шiлдеде санкциялар, дәлiрек айтсақ, Жапонияға қарсы блокада қолданбаған болса, онда мүмкiн самурайлар қысты күтпей-ақ тамыз айында да КСРО-ға соққы берер едi! Жапондар - ержүрек халық және оларды Халхин Голды еске алу әрең тоқтатады, ол жерде, айтпақшы, екiншi дәрежелi әскерлер, оның iшiнде маньчжур патшалық үкiметiнiң қуыршақтары соғысқан!
  Бұл Мәскеудiң құлауына қауiп төндiруi мүмкiн ... Дегенмен, Сталин Мәскеудiң берiлуiне бүкiл Сiбiрдi берудi жөн көрген болар едi. Қатал тайга қысы жапондарға тым алысқа iлгерiлеп, Жайық немесе Едiл бойындағы немiстермен байланысуға мүмкiндiк бермейдi деп, сонда ғана жасыратын едiм.
  Содан кейiн, әрине, проблемалар туындайтын едi... Гитлер Мәскеу түбiнде сәтсiздiкке ұшырады және Жапонияны КСРО-ға қарсы жауап беруге мiндеттеместен, АҚШ-қа соғыс жариялау арқылы қате есеп жасады. Гитлер логикасымен, хайуандық антисемитизмiмен ерекшеленбедi, өзiне негiзгi қаржылық элитаны, тiптi Ватиканды да қарсы қойды. Рас, бұл оның арабтар арасындағы танымалдылығын арттырды, бiрақ олар Роммель корпусына айтарлықтай көмек көрсете алмады.
  Бронды көлiк бұрынғы кеңестiк шекараға дейiн барды. Қазiрдiң өзiнде бiраз қирау болды. Мiне, шекара бекетi әлi күнге дейiн iлiнiп тұр.
  Жапондық жаяу әскер, сондай-ақ 20 мм автоматты зеңбiректерi және әрқайсысында екi пулемет бар бiрнеше жеңiл танкеттер. Қытай жаяу әскерiне қарсы бұл жақсы қару болуы мүмкiн, бiрақ Т-34-ке қарсы ... Рас, Қиыр Шығыста мұндай танктер аз, негiзгi күштер батыста қадалған. Сонымен қатар, төбесi ашық көлiктерде тасымалданатын тағы бiрнеше бронетранспортерлер мен минометтер көрiнедi. Кiшiгiрiм калибрге қарамастан жақсы минометтердi айту керек ...
  Ведмакова екiлендi: не iстеу керек? Жапондар көп, сондықтан сiзге ауылдық жолға шығу керек сияқты. Немесе, мүмкiн, әлi күнге дейiн тар көзге кезек бересiз бе?
  Қараңғы түсiп кеттi, аспанды бұлт басып, жаңбыр жауады. Әрине, сiз мүмкiндiктi пайдалана аласыз, әсiресе жапондықтар осылай жиналды, жаяу әскерлер тығыз сапта жиналды. Иә, олардың тұтас полкi бар, сары жүздi сарбаздар, өте жағымсыз, оларды өлтiру өкiнiштi емес.
  Ведмакова күбiрлеп:
  - Құдай одан да көп самурай қоймасын!
  Екi iрi калибрлi - 12 миллиметрлiк пулемет қысық көздi жаратылыстарға қарсы оқ жаудырды. Қанды қырғын басталды. Қыз тiптi ән айтты:
  Бiз жаумен соңына дейiн күресемiз
  Жауынгерлердiң ерлiктерi - санды санамаңдар!
  Орыстар әрқашан күресе бiлген,
  Қиындық келгенде берiлме!
  12 - миллиметр - бұл үлкен және өткiр картридж, ол дененi тесiп өтедi, кейде бiр уақытта бiрнеше жапон. Ведмакова қаруды жапондықтар авиациядан алған гидравликалық жетектердiң көмегiмен басқарды. Алғашқы секундтарда Шығыс Күн империясының жауынгерлерi не болып жатқанын және шабуылдың қайдан келгенiн түсiнбедi. Олар жай ғана құлап, асқазандары мен кеуделерiнен тамшыларды босатып жiбердi. Бұл тыныш болып көрiнетiн әлемде өлiмнiң күтпегендiгi соншалықты. Жоқ дегенмен, соңғы мәлiмдеме мазаққа ұқсайды.
  Ведмакова жау қимылдап, шашырай бастағанша бiрнеше шеп шабуға үлгердi. Ұшқыш броньды машинаны танкеттердiң оқ астында қалмайтындай етiп жылжыта отырып, атуды жалғастырды. Соған қарамастан, ұшақ зеңбiректерi тiптi мұндай броньды тесiп кете алады. Дегенмен, бұл әлi де снарядтың бастапқы жылдамдығына байланысты, танкеттерде ол истребительдiк зеңбiректерге қарағанда әлдеқайда жоғары.
  Ұшқыштың жолы болғанымен, жапондықтар өлiмдi кiм жiберiп жатқанын бiрден анықтай алмады, әсiресе көктемгi жаңбыр тамшылап, нәтижесiнде жарқырауды ажырату қиын болды. Бәлкiм, самурайлар оларды артқа қарай бұзып өткен орыс отряды шабуылдап жатыр деп ойласа керек, танкеттер бұталарға оқ жаудырды. Ведмакова жапондарды басып, ән айтты:
  Мұхиттың қиыр шетiнен
  Арқа аспан дiрiлдеген жерде!
  Сұлтанның ордасы сыпырып жатыр,
  Антихрист қайта көтерiлген сияқты!
  
  Соғыс аяусыз, зұлымдық,
  Ресейге түскен батпырауық сияқты!
  Жерiм жарадан боз,
  Анашым аман болсын, Алладан сұраймын!
  
  Дүние қандай қатыгез, қандай сұмдық
  Бала құлап, жұлынып қалды!
  Олар оны азаппен итерiп, босанды,
  Сонымен зұлым Найзағай шешiм қабылдады!
  
  Бұл жерде Құдай ашудың өлшемiн бiлмейдi,
  Ол адам баласын бақытсыздыққа ұшыратты!
  Және әрбiр тiршiлiк иесi зардап шегедi
  Тек қайғы ғана жеңiске жетедi!
  
  Ресей қанға боялған,
  Құдай қандай қатыгезсiң!
  Сiздiң миссияңыз қайда кеттi?
  Әрине, Мәсiх үшiншi, артық!
  
  Сен неге тозақ пен Хауасың
  Жұмақтарының күнәсi үшiн жер аударылды!
  Каннибалдың уақыты келдi,
  Кенеттен рейдпен Мамай!
  
  Қыздар көз жасын төгiп,
  Немiстер ата-анасын өлтiрдi!
  Ол жалаң аяқ, аяз,
  Қатаң, барлық өзендер қатып қалды!
  
  Бiздi ешкiм аямайды
  Ендi мижелер, сосын жыландар бiздi шағып жатыр!
  Кейде идея туындайды
  Қандай азап шегедi!
  
  Құдайдан үмiт күту
  Ол, әрине, ауырмайды!
  Ал нашар және нашар өмiр сүрген жақсы,
  Бiрақ бiз айттық - бұл жеткiлiктi!
  
  Бiзде коммунизм туы,
  Бұл ағаға сiлтемесiз деген сөз!
  Фашизмнiң зәрiне шыдамай,
  Бiздiң этика қарапайым: бұл тозаққа!
  
  Жүгерiде қолдар үмiт,
  Бастағы ақылға!
  Ерiк бiздi жетiстiктерге жетелейдi,
  Шеберлiк, жұдырықтай ынта!
  
  Сонымен, қадамдарды өлшеу,
  Бостандық пен бақытқа сiздiң жолыңыз!
  Бiз қызыл құдайларға айналамыз
  Бiздi ешкiм қия алмайды!
  Ведмакова пулеметтен ән айтып, сызып тастады, шашыраңқы келгендердi атып, көздерiн қысып жатып алды. Бiрақ кейiн оның жолы өзгерiп, бiрнеше жапон офицерi не болғанын түсiнiп, бронды көлiкке бiрнеше граната лақтырды. Ведмакова денесi дiрiлдеп кеттi. Дегенмен, жапон гранаталары фрагменттi гранаталар болды және броньға ене алмады, олар 14 миллиметрге дейiнгi калибрлi пулемет атуларын ұстауға арналған.
  Витчер күлдi.
  - Мiне, қыңыр шайқас адасқан ақымақ оқ! Коррозияға ұшырады, кенеттен ақылдырақ және нысанаға жиi тиедi!
  БТР-де пулеметтер белбеу арқылы қоректенедi. Бұл оқтардың үлкен қорын бередi, сонымен қатар суды салқындату қамтамасыз етiледi, бұл түсiру ұзақтығын арттыруға мүмкiндiк бередi. Сондықтан жауынгер оған қарсы граната лақтырған жапондықтарды салтанатсыз кесiп тастады. Бiрақ қалған жауынгерлер мұны байқаған сияқты. Гранаттар қайтадан ұшып кеттi. Айқай естiлдi. Бiр граната ауыр, салмағы бiр келiге жуық және танкке қарсы болып шыққанға ұқсайды. Жапондықтар да дәл осындай бланкiлермен қамтамасыз етiлген. Шеврондар мен Т-34-терге қарсы әлсiз, бiрақ сiз брондалған машинаны бұза аласыз! Тесiлген жағы арқылы Ведмаковаға шаң түстi. Қыз қарғыс айтты:
  - Иә, Жапония кiшкентай, бiрақ үлкен қиындық тудырады!
  Бронды машина қозғалуды тоқтатты, ал фрагменттi гранаталардың жұбы iшке қарай ұшып, олар жарылып кеттi.
  Сынықтар Ведмаковты киiмiн жыртып алды. Оның үстiне сынған газ багы өртенiп кеткен. Қыз тағы да қарғыс айтты.
  - Көлiк емес - Генерал! Мен саған қиянат берер едiм!
  Кабинадан секiру үшiн тағы бiрнеше ондаған шабу керек болды. Бойжеткен мұны жапон сарбаздары байқамай жасап, жорғалап кеткен. Ол өзi үшiн Күншығыс елiнiң армиясының формасы туралы алаңдамады. Ал қараңғыда және жаңбырда бет тым ерекшеленбейдi. Ендi сiз тас жолдан түсiп, бұтаға еруiңiз керек.
  Қыз тез жорғалап, бiр-екi рет мәйiттерге тап болды. Әдемi күңкiлдедi:
  - Жаман емес, самурайға шам бердiм! Ендi тек өзiңдi құтқарсаң болғаны!
  Жауынгер бұталарға сүңгiп, көтерiлiп, жүре бастады. Олармен әзiлдесу, мүмкiн олар алмайды. Шындығында, ол лайықты шайқасты және оның ерлiгi деп ойлады: олар бұған сенбес едi, әйтпесе, кiм бiледi, олар батырдың тағы бiр жұлдызын берер ме едi!
  Жалпы, бiртүрлi нәрсе соғыс, мұнда сiз адамдарды өлтiрiп жатырсыз және бұл қарапайым қалыпты емес, бiрақ ерлiк. Киелi кiтапта айтылғандай, сен өлтiрме! Соған қарамастан, Құдай тек өлтiрудi емес, жалпы амалектiктер мен олардың әйелдерiн, балаларын, тiптi малдарын жоюды бұйырды! Соғыс кезiнде де бейбiт халықты қырып-жою азғындық, арамдық болып саналады.
  Алайда, Батыс одақтастары бейбiт тұрғындар сияқты әскери нысандарды ғана емес, сонымен бiрге бомбалады. Бұл iшiнара биiктiктегi бомбалаушы ұшақтардың төмен дәлдiгiне байланысты болды, бұл таза әскери нысандарды жеңудi қиындатты, бiрақ ең бастысы - кек. Жапония да АҚШ-тан жарық алды. Олардың жауап беретiн ештеңесi болмады! Оларда Янкилердi алып кетуге жеткiлiктi ұзындықтағы ұшақтары болмады!
  Шамасы, американдықтар Перу айлағы үшiн кек алуды жеткiлiктi деп санады, дәлiрек айтсақ, ең жоғары қаржылық элита бiр уақытта прагматикалық әрекет етудi және Маоның Қызыл Армиясын тоқтатуды шештi. Жапония Маньчжурияны КСРО-ға қарсы соғыстың трамплинi ретiнде тастап, Моңғолияға қарсы еркiндiк бердi, ал қалғаны Чан Кайшидiң iсi! Сонда бүкiл Қытайды өзiне қаратып алуға болады. Ал Күншығыс елi КСРО-мен соғысып, қан кешсiн. Ең қызығы, жапондар Ресейдi жеңiп, Германия мен АҚШ-тың көмегiмен Америкамен қайта теңесемiз деп санап, қажыған Жапониядан Сiбiр мен басқа жерлердi тартып алуды ойластырса керек.
  Әр тарап мұны өте ақылдылықпен жасады деп есептейдi, әсiресе Америка мен Ұлыбритания оқ атпай-ақ байтақ аумақтарды бақылауға алған соң. Әйтпесе, оларды ұзақ және жалықтыратын уақыт iшiнде қайтарып алу керек едi, бұл кем дегенде бiрнеше жыл қажет едi, өйткенi бұлар әлi арал!
  Ведмакова алдыңғы шептен өтуге үмiттенiп жүрдi. Алшақтыққа тайып, өзiңе жабысып қалу әбден мүмкiн. Және, мүмкiн, тiптi самурай тұтқындарының бiрiн алуға болады. Бұл кеңес армиясының ең озық позицияларына жақын. Әйтпесе, оны алып жүру қиын болады.
  . Љ5 ТАРАУ
  Дүниежүзiлiк олигархия үшiн: КСРО кезiндегi Германия мен Еуропа үшiн бұл жоғалған ықпал аймағы болып саналады, тiптi күшейген коммунистiк империяға және большевизмнiң одан әрi кеңеюiне қауiп төндiредi. Ал Германияның қол астындағы Ресей - оның ықпал ету аясының кеңеюi және бай елдердiң барлық шырынын сорып алу мүмкiндiгi. Бiрақ бұл шын мәнiнде француз олигархтары Германиядан жеңiлген кезде жоғалтқан нәрсе: олар Гитлермен аздап бөлiсуге мәжбүр болды, бiрақ олар байлықтың көп бөлiгiн сақтап қалды, тiптi жұмысшыларды қанау оңайырақ болды - немiстер кәсiподақтарды талқандады. Прибалтикада олигархтар не жоғалтты? Бүкiл астананы санаңыз, ал кiм қашып үлгермедi, содан кейiн бостандық немесе өмiр! Керемет мысал! Сондықтан бұл жерде таңқаларлық ештеңе жоқ! Ал егер Гитлер соншалықты жалынды антисемит болмаса, КСРО-ға ешкiм көмектеспес едi!
  Айта кету керек, Францияның салыстырмалы түрде оңай ыдырауының себептерiнiң бiрi - жалпы халық пен қаржылық элитадағы еврейлердiң айтарлықтай төмен пайызы. Польшада, Ұлыбританияда, АҚШ-та: бұл мүлдем керiсiнше болды. Әсiресе АҚШ-та, айтпақшы, янкилердiң Америкаға бiрде-бiр бомба түспегенiне қарамастан, немiс халқына ағылшындарға қарағанда нелiктен қатыгез болғанын түсiндiредi!
  Вишу Вермахттың қол астында қуыршаққа айналды, ал немiстер гармоника ойнап, Париждi аралады. Гитлер экономиканы әскери негiзге көшiру және жаулап алған Еуропаның ресурстарын пайдалану туралы алаңдамай, Англияға басып кiруге дайындала бастады. Бұл оған қымбатқа түстi, сонымен қатар антисемитизмдi қабылдамау арқылы бұрыштармен келiссөздер жүргiзуге деген ынтаның жоқтығы . Соңғысы, бәлкiм, фюрерге КСРО-ға қарсы соғысқа барлық күштерiн шығарып, мамыр айында шабуыл жасауға мүмкiндiк бередi. Рас, Ұлыбританиямен бейбiтшiлiк Сталиндi жұмылдыру туралы жариялауға итермелеуi мүмкiн. Бұл жаудың табалдырықта тұрғанының белгiсi болар едi.
  Немесе болмау, содан кейiн бұл Америка Құрама Штаттарының Жапонияға қатысты ұстанымына әсер етуi мүмкiн. Олар Күншығыс елiн арандатпайды, ал құдiреттi империя екiншi майданды аша алады! Ендi не болды. Тек одан да сорақы жағдайда, КСРО армиясы жеңiлiске ұшырай жаздаса, қару-жарақ жасау әлi жолға қойылмаған, олар әлi соғысуды үйренбеген!
  Қазiр қырық бiрiншi жыл емес - Кеңес әскерлерi жауынгерлiк тәжiрибе жинақтады, соғысуды және жеңудi үйрендi! Ендi олар бiр автоматта жетi атыс нүктесi бар ауыр танктер мен ұшақтардан қорықпайды!
  Жалғыз жапон адам ағаштың жанында тұр. Сонымен кәдiмгi сары манекен.
  Ведмакова оның артынан секiрдi. Ол басын көтердi, сосын бұрылды ... Қарсыластың "боулингiн" күрт тартсаңыз, мойын бұлшықеттерi ендi тиiмдi қарсылықты қамтамасыз ете алмайды және "бас" оңай бүгiледi!
  Бiр самурай кем! Ведмакова көңiлдi және қанағаттанарлық көрiнедi, ол тiптi тiстерiн ашады:
  Жапония бiздi ешқашан жаулап алмайды! Өйткенi мен сияқты күрескер бар!
  Расында да, Ресейдiң бүкiл тарихында тек моңғол-татарлар ғана жеңе алды! Нелiктен бұл болды және ұлы славян халқы неге дәрменсiз болып шықты, бұл, әрине, бiр ұрпақ үшiн емес!
  Оның басты себебi - феодалдық бытыраңқылық, әркiм өзiне тиесiлi жердi алған кезде: тауық бағып, еншiсiн күзетiп отырды: жұмыссыз!
  Ведмакова тар және ыңғайсыз жапон етiгi оның аяғын ысқылағанын сездi. Ұшқыш бұл жағдайда азапқа шыдаудың мағынасы жоқ деп шештi. Ол жай ғана тарылтып, саусақтарындағы "подкаларды" басып, доғалды тастады. Туған жерiмнiң түнгi салқынын жалаң аяқпен сезiнiп, әлдеқайда көңiлдi болдым! Ол бiр қадам қосты, тiптi сәл секiре бастады!
  Орыстардың екiге бөлiнуi славяндардың ең үлкен трагедиясы болды. Батыста оларды Литва мен Польша, шығыста қатыгез татарлар бағындырды. Алайда қамыт мәңгiлiкке созылмады: оған дейiн шағын қала Мәскеу өсiп, тiптi шағын империяның бiр түрiне айналды. Иван Калита орыс жерлерiн жинаушы болды. Ол бiрiншi және ең табысты емес, ең бастысы бiрiншi болды! Ал большевиктер жырында бұл қалай естiледi: екiншiден өлген жақсы!
  Сталин орыс емес, бұл оның басты кемшiлiгi! Титулды ұлтқа деген сенiмсiздiк, негiзсiз жаппай қуғын-сүргiн осыдан! Мiне, мүйiздi шошқаға, патшалықты тоқпаққа бер!
  Чучмек таққа, Русь падокаға!
  Мысалы, Тухачевский де, Егоров та өте қабiлеттi маршал болды, айтпақшы, қуғын-сүргiнге ұшыраған қалған командирлер туралы айтуға болады! Мұртты маймылмен салыстыруға болмайды! Сондықтан бiз кептелiп қалдық!
  Дегенмен, шын мәнiнде Сталиннiң егемен билеушi бола алғаны қалай болды? Сауатсыз грузиндi Құдайға айналдырды!
  Орыс халқын орыс патшасы билеу керек! Романовтар, айтпақшы, орыс қаны жоқтың қасы, сондықтан да олар азғындады!
  Жапонияда да басқарудың өзiндiк формасы болды, мұнда сегун императордан жоғары болды, сондықтан кейбiр артықшылықтар болды, өйткенi ол ақымақ мұрагердiң кесiрiнен империяны бұзу ықтималдығы аз. Ғасырлар бойы жапондар жаулап алу соғысын жүргiзген жоқ, бiрақ бiр-бiрiмен белсендi түрде таласып отырды. Бұл ұлттың менталитетiне бiраз әсер еттi. Бiрақ ХХ ғасырда Күншығыс елi Ескендiр Зұлқарнайыннан да көп жердi жаулап алды! Ендiгi кезек Ресейде. Тек қазiр патша заманы емес, ұлы коммунистiк партия басқаратын, әлемдегi ең озық әрi кемел экономикалық және саяси жүйе!
  Ведмакова кенет басын шайқады. Саяси жүйеде де, басқару жолында да бәрi дұрыс емес! Мысалы, халық мемлекет басшысын балама ерiк бiлдiру нәтижесiнде сайламайды, бiрақ солай болады... Айтайын дегенiм, заңда да, конституцияда да штаб құру және оның өкiлеттiгiн төтенше жағдаймен қамтамасыз ету қарастырылмаған. өкiлеттiктер. Жартылай бiлiмдi семинаристтiң қабiлеттерiне оның жеке өзi үлкен күмәнмен қарады! Берия сияқты: өте тар дүниетанымы мен эрудициясы бар айлакер, бiрақ нашар бiлiмдi адам!
  Бiрақ қазiр алдыңғы шеп бұрынғыдан да жақындап, жарқ-жұрқ көрiнiп, айқай одан сайын күшейе түстi. Тiл табудың уақыты келдi және .... Ведмакова жапондардың жорғалаушы отрядын байқады. Ендi мұқият болу керек, олардың құйрығына отыру керек. Шамамен ол Ю-188-ге шабуыл жасағандай, өте жылдам бомбалаушы, оны жылдам МиГ-ге жету оңай емес. Айтпақшы, бөренелер, әдетте, маневрлi емес және бұл жағынан Фокен-Вульфтардан жақсы емес! Мiне, самурайлар траншеяға жақындап келедi, олар май шалшыққа қарай жорғалап бара жатқан қошқарларға ұқсайды. Жапондар көп, бұл жерде мұқият әрекет ету керек ... Мiне, Күншығыс елiнiң әскерiнiң капитаны, тұмсығы суыр сияқты. Жұдырығы мен қанжарын сiлкiп, бiрдеңе айқайлайды.
  Самурайдың шабуылын шыдамдылықпен күтiп тұрған Ведмакова мылтық ұңғысымен оның басының арқасынан ұрады. Алайда ол соққыны "жап" бiрден арық етпейтiндей есептедi. Содан кейiн ол шабуылға жүгiрген жапондарға автоматтан атылды! айқайлады:
  - Соғыстағы қулық кемедегi желкен сияқты, бiрақ ол оны емес, тек қана үрлейдi!
  Бала Олег пен қыз Маргарита Сталинградта төбелеседi. Олар бұл қалада титандар сияқты тұрады.
  Олег Рыбаченко он екi жаста көрiнедi. Ал бала жалаң аяқпен гранатаны лақтырады.
  Ол фашистердi лақтырып жiбередi де:
  - Ұлы Отан даңқы!
  Маргарита да жақсы бағытталған бұрылыс бередi. Фашистердi шабады және ән айтады:
  - Сталинге және коммунизмнiң шуағына даңқ!
  Олег Рыбаченко атып тұрып:
  - Батырларға даңқ!
  Қыз атады, фашистердi шабады. Жалаң аяқпен гранатаны лақтырып, сықырлайды:
  - Ал Отан ғасырлар бойы даңқ!
  Осылайша, ұл мен қыз шынымен ажырасып кеттi. Олар фашистерге оқ жаудырып, граната лақтырады.
  Баланың жалаң аяғы өлтiрушi сыйлықты лақтырады. Бала ашуланып:
  - Бiз бәрiн қинаймыз!
  Маргарита жауды атып, шауып жатыр, сықырлап:
  - Ал шайтанның пiшенi болады!
  Ал қыз өлiм сыйын жалаң аяқпен лақтырады. Мiне, бүкiл әскердi қырып тастауға қабiлеттi жауынгер.
  Сталинградта ұл мен қыз төбелеседi. Олар нағыз батырлар. Ал батыл рухқа толы рыцарьлар.
  Гитлер 1941 жылғы апаттан кейiн орыстар ештеңе үйренген жоқ деп не ойлады?
  Ал сенi құрт! Қызыл Армия "Е" сериясындағы құбыжықтарға қарсы тұруға дайын, олар жалғастыра берсiн: тоқсанға Е-75 тонна, ал жүз қырық үшiн Е-100 тонна. Тайгадан Британ теңiздерiне дейiн Қызыл Армия бәрiнен де күштi.
  Ұл мен қыз соғысып жатыр, сондықтан фашистер олардан балғаның шынысындай алады.
  Балалар өлмейдi және ештеңеден қорықпайды. Олар үшiн бұл фашистер не? Тұқымдағы келесi қояндар!
  Олег Рыбаченко күбiрлеп әндедi:
  - Е, Гитлер, эй Гитлер, сен ешкi Гитлер,
  Неге Ресейге кiрдiң...
  Сiз бiзден арнайы тиын аласыз -
  Мықты баланың жұдырығына тап боласың!
  Сосын бұлшық ет бала жалаң аяқпен гранатаны лақтырады. Ал немiстiң екi танкi Е-50 және Е-75 бетпе-бет соқтығысып, жарылып кетедi.
  Олег Рыбаченко қуана айтады:
  - Мен жас супер класстың жауынгерiмiн!
  Тағы да бала кезек бередi.
  Сосын қыз атады. Ол дәл соғып, қатты соққы бередi. Ол ән айтып жатқанда:
  - Мен фашистердiң бәрiн талқандаймын, ал Адольфке май құямын!
  Ал қыз тағы да қырылу толқуында. Барлығы атып, атып жатыр.
  Ал жалаң аяқтан граната тағы ұшады. Ол фашистердi жеңедi. Допқа тигеннен кегли сияқты лақтырады.
  Маргарет ән айтады:
  - Күштi соққы өте жақсы бағытталған,
  Ең керемет Поветкин рингке ұшады!
  Олег Рыбаченко, оқ жаудырғанын бiрден растады:
  - Поветкиннiң лайықты көшiрмесi және күштi қарсыластардан қашпайды!
  Осыдан кейiн бала тағы да жалаң аяқпен гранатаны лақтырып, фашистердi тас бөтелкелердей жарып жiбередi.
  Фашистер қаншалықты ақылды түрде соқтығысады. Олар не тiледi? КСРО-ға шығудың қажетi жоқ едi.
  Тек Олег Рыбаченко ренжiдi. Америка Құрама Штаттары немiстердi босатты, ал Ресей олар үшiн рэптi қабылдауы керек.
  Жалаң аяқпен гранатаны тағы лақтырып жiберген бала әндедi:
  - Ақымақ Американы ойнама,
  Қазiр бiзге Алясканы берiңiз...
  Бұл бiздiң екi жағадағы жерiмiз -
  Аю - қаһарлы аң деп бекер айтылмаған!
  Ал Олег Рыбаченко тағы да кезек бердi... Ол фашистердi шабады. Және тағы да баланың жалаңаш саусақтары гранатаны қысып, жауға лақтырады. Олар оны әртүрлi бағытта шашыратады.
  Бала айқайлап:
  - Ресейге даңқ!
  Маргарита тағы да жалаң аяғымен гранатаны лақтырып, сықырлады:
  - II Николай патша үшiн!
  Бала қызды түзетiп:
  - Бұл жерде Николай II емес, Сталин билейдi!
  Маргарита бiрден келiстi:
  Иә, Сталин! Каннибалмен кiм татуласты!
  Ал қыз тағы да жалаң аяқпен өлтiрушi сыйлықты лақтырды.
  Олег Рыбаченко қисынды түрде былай дедi:
  - КСРО-ға тыныс керек! Үшiншi рейх мұны жақсырақ пайдаланғанымен!
  Ал балалар қайтадан ата бастады ...
  Немiстер Сталинград маңында және Сталинградтың өзiнде қорқынышты тозаққа тап болды.
  Бiрақ шын мәнiнде, сiз немен келсеңiз, сол нәрсемен кетесiз.
  Немесе олар өледi. Жекпе-жек өте қанды және қасиеттi.
  Олег Рыбаченко шайқас кезiнде адамдар кейде тым аңғал болады деп ойлайды. Не Сталиннен данышпан жасайды, не жалпы Лукашенконы жасайды. Бiрақ жиырма бiрiншi ғасырдағы Беларусь үшiн колхозшыны жеке басына табыну - ақымақтық. Дана болатын кез келдi.
  Және жаңа, жас, озық көшбасшыны сайлаңыз. Ал құмсалғыштағы сәбидiң интеллект деңгейiн көрсетпеу.
  Келесi анекдот Лукашенконы бәрiнен де жақсы сипаттайды:
  Беларусьте бәрi қымбаттаған кезде, ең арзаны қайсысы?
  Президент Лукашенкоға уәде бердi!
  Ал неге?
  Өйткенi олар ештеңеге тұрмайды!
  Әлi күнге дейiн мұндай диктаторға дауыс берiп жүрген белорустар үшiн ұят. Бiрақ ақылға қонып, Еуропа халқы екенiн көрсететiн уақыт жеттi. Мәселен, Ресейде Путин тым болмаса Қырымды оқ атпай аннексиялап, өзiне құрмет көрсете алды.
  Бiрақ бұл оның керемет сәттiлiгiнiң арқасында. Путинге сәттiлiк. Мысалы, Израиль премьер-министрiнiң сапары кезiнде Киевте әйелiмен жағымсыз эпизод болғаны бақыт болды. Иә, тағы да феноменальды сәттiлiктiң көрiнiсi. Бiрақ нақты қайтарым аз! Ал егер Николай патша осындай керемет сәттiлiкке ие болса ше? Дәлiрек айтсақ, 1935 жылға қарай Ресей дүниенiң жартысын игердi.
  Ал ендi не болады... Николай патша 1935 жылы 28 мамырда өзiнiң туған күнiне орай ғарышқа ұшуды жоспарлады. Ресейлiк ғарышкер әйелдiң адамзат тарихындағы ең алғашқы ұшуы.
  Ал бұл дүниеде КСРО аман қалумен айналысады.
  Сталинградтағы шайқастар 1942 жылғы нақты тарихтағыдай. Тек осы жолы жау әлдеқайда күштiрек. Ал отаршыл әскерлердiң есебiнен және технологиялық жағынан саны.
  Әсiресе Кеңестiк Ресейдiң аспанында қиын. Фашисттердiң күштi, реактивтi ұшақтары көп. Бұған қарсы тұру оңай емес.
  Мiне, немiс ұшқыштары Альбина мен Альвина өздерiне есепшот жинап жатыр. Олар осы саладағы тамаша мамандар.
  Мысалы, жалаң аяқтары бар бикини киген немiс қыздарын қалай тоқтатуға болады?
  Олег Рыбаченко бұл қыздарды сезiнедi.
  Жалаң саусақтарымен тағы бiр гранатаны лақтырады. Фашистердi жан-жаққа таратып:
  - Ресейдiң үлкен жүрегi!
  Ал терминатор бала өте агрессивтi от. Әрбiр оқ нысанаға тиедi. Ал арабтар, қаралар, үндiлер шабуылда. Үлкен халық келедi.
  Данышпан бала тағы да жалаң аяқпен гранатаны лақтырып, екi үлкен немiс танкiсiн итерiп жiберiп, ұшады:
  Сiзбен бiрге самурай қылыш
  Жүрек пен ой таза...
  Шабуылды батыл басқарады -
  Сұлулық жолы!
  Жауға оқ жаудырған Маргарита фашистердi базукадан алып, оқ жаудырды да, сықырлады:
  - Ерекше сұлулық!
  Ал жауынгер жалаңаяқ саусақтарымен өте жойқын өлiм сыйын лақтырды. Қарсыластарды талқандады. Содан кейiн ол тағы да жалаң аяқтың саусақтарымен жабайы қиратуды лақтырды. Ал екi фашист танкi алып, соқтығысты. Тiптi ұшқындар мен түтiндер түсiп, төгiлдi!
  Олег айқайлады:
  -Мәңгiлiк қыз жарайсың!
  Маргарита жалаң аяғымен жаңа өлтiретiн лимонды лақтырып жiбердi де, сықырлады:
  - Бiздер сүт жолындағы мәңгiлiк перзенттермiз!
  Терминатор бала басын изеп, күрестi өзi жалғастырды. Бәрi ойдағыдай. Дәлiрек айтқанда, бұл қалыпты жағдайда. Ал олардың аймағында фашистер бұзбайды.
  Сондықтан фашистер қанша тырысса да, шын мәнiнде тек өз қанына тұншығып қалады.
  Ал олардың цистерналары металл сынықтарына айналады! Ал Ресейдiң туы планетада жарқырайды!
  Олег Рыбаченко үлкен энергиямен әрекет етедi. Жалаң аяқ граната лақтырып, ән айтады:
  - Бiз әрқашан бақытты боламыз
  Жарқын арман болады ...
  Ал сұлулық келедi
  Дау-дамай жойылады!
  Бала-гений белсендiлiкпен әрекет етедi, ол немiстердiң ағынына пропорционалды ашумен өседi.
  Маргарита екiншi сан ретiнде әрекет етедi. Бiрақ қыздың жалаң аяқтары барған сайын белсендi түрде гранаталарды лақтырады.
  Ал фашистер оның соққыларының астында қалады.
  Олег Рыбаченко да атады... Бiрақ ойлар секiредi, қазiргiге қайтады. Шындықтағы нәрсеге.
  Шын мәнiнде, белорустар Еуропадағы ең үлкен ми массасына ие болып көрiнедi, бiрақ олар өздерiн жағаға киюге мүмкiндiк бередi, жеке адамның диктатурасына шыдайды.
  Ал егер президент қандай да бiр супермен болса! Сонымен колхозшы, тiптi заңды әкесi жоқ. Оларды сонша жылдар бойы айдап жүрсiн.
  Оның үстiне оған дауыс беретiн тар ойлы адамдар әлi де бар.
  Иә, Олег Рыбаченкода тiптi дәмдеуiштер болған.
  Достар айтыңдаршы қанша уақыт
  Әкесi Коляға дауыс...
  Олегтi таңдайтын кез келдi -
  Көбiрек ақша алу үшiн!
  Иә, әрине, өзгерiстер қажет және мүмкiндiгiнше тезiрек. Шын мәнiнде, тоқырау жаман салдарға толы.
  Оның үстiне Лукашенконың өзi не қалайтынын бiлмейдi. Ол дұрыс, ол сол. Бұл капитализмге, содан кейiн социализмге барады. Ал оның жақсы командасы жоқ. Ал өзiндiк партия, идеология жоқ. Өте ортаңқы, сөйлейтiн кiсiге табыну осындай. Сталин мен Ленин ең болмағанда не қалайтынын бiлдi! Ал мына диктатор? Өзiнiң оң не сол екенiн де бiлмейдi!
  Жоқ, идеологиясыз, тұрақты партиясыз қоғамда тұрақтылық болмайды.
  Және де алға!
  Сталин, өкiнiшке орай, коммунизмдi қорқауға айналдырып, террор мен жойылудың символына айналды.
  Оңтайлы басқару нәтиже бермедi. Ал Брежневтiң тұсында ақылсыздық болды - КСРО-ның мұндай басшысын қалай қоюға болады. Ал жастық шағында Брежнев зиялыға тартпаса да, қартайған шағында ессiздiкке ұшырады. Ал, жалпы, елбасының екi ауыз сөздi бiр жапырақ қағазсыз байланыстыра алмағаны ұят. Ал сiз мұны қалай жасау керектiгiн бiлуiңiз керек!
  Олег Рыбаченко жалаң аяқпен өлiмге әкелетiн қос гранатаны лақтырып, ән айтты:
  Бiрақ әлi өмiр сүр
  Бiрақ Брежневке сай өмiр сүрiңiз!
  Мен мылқаумын, мылқаумын, алмаймын!
  Және боранды айдамаңыз!
  Маргарита жарылғыш пакеттi жалаңаш саусақтарымен лақтырды. Ол фашистердi бұтақтан шайқалған алмадай шашып жiбердi.
  Қыз ән айтты:
  - Алма ағаштары гүлдейдi
  Соловьев әуендерi...
  Мен саған келемiн -
  Жаттығулар болады!
  Қыз кең және таң қалдырарлықтай күлдi. Оның тiстерi iнжу-маржан сияқты, сондай жарқыраған.
  Иә, бұл жұп керемет.
  Оны Олег Рыбаченко алып, ән айтты:
  - Болатпен, тырнақтармен, тiстермен және азулармен жұдырықтарымыз
  ...
  Олар нағыз жекпе-жектi қалайды!
  Тағы да, терминатор бала өте дәл атады. Ал фашистерден қанды тамшылар төгiлiп жатыр.
  Жоқ, мейiрiмдiлiк болмайды. Жаулар тұншығып қалады.
  Осы уақытта Наташка мен оның командасы Сухумиде төбелесiп жатыр.
  Фашистер жағаға шабуыл жасап жатыр. Жекпе-жек, әрине, өте тең емес
  Бiрақ қыздар. Олар дерлiк жалаңаш болғанда, бұл керемет!
  Наташа жалаң аяқпен гранатаны лақтырып, он шақты фашисттi қырып тастап, ән айтты:
  - Әлемнiң болашағы бiздiкi,
  Бiз Джеди сияқты қыздармыз!
  Зоя да жалаң аяқпен гранатаны ұшырды. Фашистердi шашыратып, сенiмдi түрде сықырлады:
  - Мен әркiмдi көрге жерлей алатын адаммын!
  Аврора одан әрi атқылайды. Сондай-ақ, ол соққанда, шыбынның соққысы болмайтын қыз.
  Қызыл шашты шайтан оны алды да:
  - Мен түлкiнiң түсiмiн, ең ұлы сұлумын!
  Тағы да жалаң аяқпен алып, өлiм сыйын лақтырып тастайды! Бұл шынымен қыз, саған не керек.
  Одан кейiн Светлана керемет! Және ол жан-жақтан шайтандар кiрiп кеткендей, бәрiн шашыратып, ұсақтайды.
  Иә, мұндағы қыздар, әрине, мұндай тiстерi бар, олар кез келген иектi еш қиындықсыз бұзады.
  Ал қажет болса, бастың жартысы!
  Наташа жауға оқ атып:
  - Мен сондай қайсар жауынгермiн, менi өгiз де таптамайды! Мен оның басын сындырамын!
  Зоя сенiмдi түрде растады:
  - Мен мүйiздi сындырамын!
  Ал қыздың жалаң аяқ гранатаны лақтырады. Ал фашистердiң екi танкi бiрде алып, бiрде соқтығысады.
  Содан кейiн Аврора қалай соғады. Сондай-ақ жалаң аяқпен қанiшердi iске қосады.
  Және айқайлап:
  - Сталинге даңқ, одан сайын дана бола берсiн!
  Аврора шынымен жаман. Екi майданда соғысу қандай? Шын мәнiнде, бұл суицид дегендi бiлдiредi.
  Ал Сталин Ресейдi нелiктен бұған әкелдi?
  Қыз тағы да жалаңаш саусақтарымен өлiмдi өлтiретiн сыйлықты iске қосады және сықырлайды:
  - Жаңа басшыға даңқ!
  Жақсы, дұрыс! Сталиннiң маңдайы тiптi төмен. Ал бұл интеллектiнiң төмендiгiнiң белгiсi.
  Светлана өзiн атып тастайды. Ал гранатаны жалаң аяқпен лақтырады. Қарсыластарды таратады. Оларды құртып, айқайлайды:
  - Орыс құдайларына даңқ!
  Және тағы да жалаңаш өкшесiмен ол өте жойқын нәрсенi лақтырады.
  Мұндағы қыздар соншалық, фриц оларды қабылдамайды.
  Төрт қыз деген үлкен күш. Ең бастысы, олар бiр трусикте.
  Және бұл оларға күресудiң орасан зор қабiлетiн бередi.
  Наташа жанып жатыр. Африкалық жауынгерлер, тiптi индустар мен арабтар да көшкiн астында қозғалуда.
  Немiстер оларды зеңбiрек жемi ретiнде пайдаланады. Ешқандай өкiнiшсiз және шайқаста қолданғаныңызға өкiнбейсiз. Және, әрине, олар нөмiрдi алады.
  Сухуми қазiрдiң өзiнде құрлықпен кесiлген. Және бұл өте нашар. Жақында оқ-дәрi таусылып, шегiнуге тура келедi.
  Бiрақ қыздар әлi де берiлгiлерi келмейдi. Олар жеңiстi армандайды. Тiптi күштер тең болмаса да. Ал Мәскеу қоршалған.
  Наташа бұл үшiн алаңдайды. Жалаң аяқпен гранатаны лақтырады. Жауды сындырып, ән айтады:
  - Елорда тұрса!
  Зоя да жарылғыш пакеттi жалаң аяқпен лақтырып, сықырлады:
  - Ресейдiң өзенi құрғамайды!
  Және ол жауды барлық оқпандардан, үйдегi қайшылықсыз ашу-ызамен атып тастады.
  Және бiрнеше танк сындырды ...
  Бiрақ жоғарыдан шабуылдаушы ұшақтар басыла бастайды.
  Сонда олар реактивтi болса ше?
  Аврора зымыран тасығышын ұшырды. Немiс көлiгiн соқты. Оны құлатты.
  Сонда қызыл шашты аң:
  - Шекарасыз коммунизм!
  Содан кейiн Светлана оқ жаудырды. Қара жауынгерлердi қырды. Сосын жалаң аяқ сияқты лимонды лақтырады.
  Және айқайлап:
  - Жаңа құдайларға даңқ!
  Наташа жауға оқ жаудырып, сықырлады:
  - Орыс құдайлары!
  Оның жалаң аяқ лақтыруынан ұшақ жарылып кетедi.
  Бұл терминатор қыздар. Егер олар қазiрдiң өзiнде соғысып жатса, онда олармен ешкiм күресе алмайды.
  Зоя да жауға кез келген күштi өлтiретiн нәрсенi лақтырады. Және жауды жойып жiберетiн нәрсе. Ал жауынгер тiсiн шымырлатып:
  - Табыттағы ұшақтар!
  Ал жалаң саусақтар өлiм сыйын тағы да лақтырады.
  Содан кейiн Аврора жауға лимон жiбередi. Алыңыз және айқайлаңыз:
  - Болашақ бiздiкi!
  Светлана тiсiн шығарып:
  - Коммунизм және жаңа жетiстiктер үшiн!
  Тағы да жалаң аяқпен гранатаны қалай лақтырды. Және ол бәрiн өлтiредi. Бәрi болмаса, кейбiреулерi сөзсiз.
  Фашистер құмыраға көтерiлдi. Ал бұл олардың мәселесi. Мұнда сiз Jagdtigr өздiгiнен жүретiн зеңбiрегiн көре аласыз. Ескiрген көлiк, бiрақ өте қауiптi көлiк. Оның жанына пионер бала жүгiрiп келедi. Және минаны тайдырды.
  Ал өздiгiнен жүретiн мылтық тривиальды түрде жарылып кетедi.
  Бала тiлiн шығарып, ән айтады:
  - Отан үшiн iшейiк, Сталин үшiн iшейiк!
  Iшiп алайық, тағы да iшейiк!
  Бiз пионерлер Гитлердi өлтiремiз!
  Фашистер түсiнедi. Қызыл Армия үшiн қиын болғанымен. Грозный қаласы фашистердiң қоршауында, бiрақ олар әлi де онда шайқасып жатыр. Мұндағы қыздар жоғары деңгейде.
  Мiне, Тамара төбелесiп жатыр. Ол шомылу костюмiнде және жалаң аяқ. Ал ауа райы ыстық, қыздың өзi сондай ептi. Сұлулық жанып тұр. Фашистерге жалаң аяқпен ол жарылғыш пакеттердi ұшырып, ән айтады:
  - Гитлер жақын арада табытқа шеге алады,
  Бұл өрмекшi сияқты болады ...
  Жындар жер асты әлемiнде азапталады -
  Шайтанға табынғандар!
  Тағы да, өте өлiмшi лимон сұлудың жалаңаш өкшесiнен ұшып, фашистердi талқандайды.
  Мэри күлiп:
  - Гранаталар өлтiредi!
  Ал Тамараның иығынан ұрады. Екi қыз төбелесiп жатыр, төбесiнде оқ тесiп өткен Қызыл Ту.
  Қыздар жалаң аяқ, киiмсiз дерлiк, бiрақ олар кеңестiк қалаларды беруге ниетi жоқ.
  Мария көңiлдi ән айтты. Сонымен бiрге ол аяусыз және қанды отты басқарды;
   Ұлы тұлғалар көп,
  Iстерi ғасырлар бойында, Ұлы есiмдер көп, Өлмейтiн дейтiн.
  
  Көптеген ертегi кейiпкерлерi Эпос әуенiн сақтаған, Бiрақ бәрiнен қарапайым батырлар Бәрiмiзге қымбат - бiр.
  
  Балалық шағы тау арасында өттi, Құстардың ұшқанына iлестi, Таудан еншi алды қыран қанатының сұлулығын.
  
  Оның есiмi күн күркiрегенде, Мұхит асып, Бар ел пролетарларына жақын, таныс болды.
  
  Қытай материгiнде, Барша жүректерге қымбат, Бұл атау Фанзамды - бейбiтшiлiктi, ақыры - сарайларды бiлдiредi.
  
  Сталин - бақыт туы, адамзаттың таңы! Сүйiктi Сталин көп, ұзақ жылдар өмiр сүрсiн!
  Қыздар жақсы ән айтты. Мария, Тамараға Вероника да, Виктория да қосылды.
  Төрт ару түгел қоршалған, бiрақ олар қалай күреседi.
  Мұнда Мария жалаң аяқпен граната лақтырып, немiс шабуылдаушы ұшағын атып түсiредi. Ал сұлу сықырлап:
  - Бiздiң партияға даңқ!
  Вероника да жалаң аяқпен өлiм сыйын жiбередi, ал HE-162 атып түсiрiледi. Ал жауынгер айқайлап:
  - Даңқтан биiк тұрған даңқ!
  . Љ6 ТАРАУ
  Қарсыластарына оқ жаудырған Виктория жымиып:
  - Коммунизмнiң болашақ кеңiстiгi үшiн!
  Ал төрт ару, жалаңаш дерлiк, жалаңаяқ күледi.
  Олар жоғары дәрежелi қыран қыздар.
  Мирабела мен Анастасия аспанда шайқасып жатыр. Олар да фашистердiң миын жуады.
  Мирабела күлiмсiреп, твиттерде:
  Дүниеде бәрi жақсы болады
  Туған жерiңдi сүйiңдер!
  Тағы да жалаңаш саусақпен, ашық терезеден лимон лақтырғандай. Ал фашистерге шапалақпен ұрыңыз. Тағы бiр көлiк құлады.
  Бұл қулық - сiз сонда жетуiңiз керек.
  Анастасия күлiп:
  - Ленин сенi мақтаған болар едi!
  Мирабела бiр-екi немiс көлiгiн атып түсiрiп, байқады:
  - Сталин де, сөз жоқ!
  Анастасия үш фашист ұшағын кесiп тастады және растады:
  -Еш күмәнсiз!
  Қыздар сондай керемет. Және ең бастысы әдемi. Олар ыстық және бiр мезгiлде суық есептеу.
  Мирабела басқа ұшақты атып түсiрiп, байқады:
  Дүниеде бәрi салыстырмалы...
  Анастасия күлдi де, ашулана күбiрледi:
  - Ешқандай артық философия жоқ!
  Ол да терезенi ашып, жалаң аяқпен гранатаны лақтырды. Бұл жолы ME-262 жарылған.
  Мирабелла келiскендей басын изедi.
  - Тамаша жасадың!
  Анастасия тiсiн сiлтеп, қосты:
  - Ол не iстесе, солай iстедi!
  Ал екi жауынгер де күледi. Және бiр-бiрiне көз қысыңыз.
  Иә, ерлiгi әсерлi.
  1946 жылдың жазында қала сыртында Едiл бойында кескiлескен шайқастар болды. Капитан Алена Огурцованың басқаруындағы әйелдер мергендiк батальоны Володарский көшесiндегi қирандыларда қорғаныс позициясын алды. Қолдарына пулемет пен винтовка ұстаған, граната байлаған қыздар қирандылардың артына тығылды.
  Аленаның өзi жалаңаш денесiнiң үстiнде ала киiмде, қысқа шалбар киiп, жалаң аяқ. Жамбастары күштi, белi жұқа, жартылай қораптың астына қысқа шаш қиылған әдемi және қисық қыз. Бет-әлпетi өте мәнерлi, ерке иек, көк көздерi бiр-бiрiнен алшақ. Ашық қоңыр шаш шаңнан сұрланып, кеудесi биiк, түрi қатты. Капитан Алена екi жылдан астам күресiп келедi және жастығына қарамастан көп нәрсенi көрдi. Қыздың аяқтары кесiлген және көгерген. Қыз бала дөрекi және ебедейсiз етiкке қарағанда жалаң аяқ жүруге икемдi.
  Жалаңаш табан топырақтың шамалы дiрiлiн сезедi, шахтаның жақындығын ескертедi, ал жер ананың өзi төзiмдiлiк қосады. Бiр жағынан қыздың аяғы қатайып, қызған металдан да, қираған үйiндiлердiң өткiр қиыршықтарынан да қорықпаса, екiншi жағынан қимылының гүрiлiмен ескертiп, сезiмталдығы мен икемдiлiгiн жоғалтпады . танктер.
  Қымбатты Аленка жарылғыш пакетi байланған гранатаны ұстап тұр. Көшелердi пулеметпен суарып, немiстiң "Арыстан" танкiсiне дейiн бару керек.
  Мэри оның қасына келедi. Сондай-ақ жалаң аяқ, сондықтан батальондағы қыздардың барлығы командирiне елiктеп, етiк киiп шықты. Шаң басқан табаны қыз төрт аяғымен жорғалағанда қайрайды. Марияның сары шашы дабырап, ұзын... Сәл бұйра. Қыздың өзi сымбатты, арық, бойы кiшкентай. Оны тiптi тар иықтары және үлкен көрiнетiн басы бар қыз деп қателесуге болады.
  Бiрақ Мэри көп нәрсенi бастан өткердi. Ол қатыгез азаптаулардан аман өтiп, фашистiк тұтқынға да, миналарға да барды, ол жерден түсiнiксiз ғажайыппен қашып үлгердi. Бiрақ оның балаша, нәзiк жүзiне қарап, өкшесiне резеңке таяқпен ұрды, денесiнен ағын өттi деп айта алмайсың.
  Мария атып жатыр... Үшiншi рейхтiң солдаты, бұл жағдайда араб, тұмсығы құм мен үйiндiлердi көтерiп, құлап өлдi.
  Аленка бiр топ гранаталарды үйiлген қоқыстың астына сырғытып жiбередi. Ендi мұнда тоқсан тонналық "Арыстан" жорғалап, жарып жiбередi. Қыздың көгiлдiр көздерi бетiнде жақұттай жарқырап, күнге күйiп, шаңнан қара түстi.
  Тәжiрибе көрсеткендей, жақсы қорғалған танк ендi орнын өзгертедi. "Арыстан" 100 мм бүйiрлiк броньға ие, тiптi бұрышта. Оны отыз төрт те бұза алмайды, тек ауыр Кевештердiң ғана мүмкiндiгi бар. Бiрақ шынжыр табандар - мақсат. Ең бастысы - көлiктi ұтқырлықтан айыру ...
  Анюта автоматтан оқ атады... Қай ұлт екенiн ешкiм бiлмейтiн солдат құлап қалады. Шығыс жарты шардың көп бөлiгiн жаулап алған немiстер арийлiк қанды қастерлеп, отарлық әскерлердi: арабтарды, африкалықтарды, үндiлердi, әртүрлi азиялықтарды және еуропалықтарды шайқасқа шығарады. Большевиктiк Ресейдi жек көруге бесiктен үйренген поляктар да көбейдi. Мұнда украин ұлтшылдары, дон казактары, шешендер, бүкiл Кавказ қағанаты соғысып жатыр. Гитлер бүкiл интернационалды көтердi.
  Көп жау...
  Анюта автоматтан ептiлiкпен жалтарады. Оқ жарылып кете жаздады, шаңнан қарайып кеттi, домалақ, қыздай өкшесi. Сұлу капитан тiптi үлкен калибрлi сыйлықтың қаншалықты жақын ұшып кеткенiн сездi. Қыз сыбырлап:
  Тiптi оқ бiздi тоқтата алмайды!
  Мария керi атып тұр... Тағы бiр қыз Алланың шашы өте қызыл, бойы орташадан жоғары, аз болса да бұлшық етi бар. Сондай-ақ сән-салтанат жамбастары бар, белi жоғары, әйелдiк емес кең иықтарды және биiк кеуделi өте әдемi қыз.
  Алла жай ғана шорт киiп төбелеседi, киiмi жыртылып, шаң-тозаңға айналады, ал Едiл бойына жаңа формалар жеткiзiлмейдi. Амалы таусылған Кеңес әскерлерiне бұдан артық оқ-дәрi, бiр тамшы тамақ беруден Құдай сақтасын.
  Демек, Алла жалаңаш дерлiк, аяғы тырналған, әсiресе тiзесi. Оң аяқтың табанына сынық сынық тиiп, ауырады, жүру қиын.
  Қызыл шашты, шаң басқан, жалаңаш дерлiк Алла оның әдемi, бiрақ сонымен бiрге қатал бетiн бұрады. Қыз атып тұрып:
  - Тәңiрiм, Мәскеу мен Сталин үстiмiзде!
  Ол шабуылдаушы нацистердi кесiп тастайды, ол керi оралуға әрең үлгередi.
  Үйiндiлер мен тар көшелер немiстердiң зәулiм танктерiнiң бұрылуын қиындатады. Мiне, екi жүз тоннаға жуық "тышқандар" және олар мүлде өте алмайды ...
  Анюта күткендей, "Лев" аздап жүрiп, қоқыс үйiндiсiне көмiлдi. Жарылыс болды. Шынжыр табан жарылып, бiрнеше зақымдалған ролик ұшып кеттi.
  Жаралы танк тоқтап, ұңғысынан снаряд ұшып кеттi...
  Бiр жерде қиранды қалдырып, алыстан шуылдады. Анюта жылан сияқты ысқырды:
  - Бұл менiң есебiм! Есептiк жазба ашылды...
  Капитан қыз қайтадан жорғалап кетуге мәжбүр болады. Немiстер мен олардың серiктерi үйiндiлердегi техникалық артықшылықтарын пайдалана алмайды. Қыңыр Гитлердiң кiнәсiнен Үшiншi рейхтiң әскерлерi айтарлықтай үлкен және бекiнiстi қалада позициялық шайқастарға тап болды.
  Мария гранатаны лақтырады. Оларды құлаған немiстерге немесе арабтарға аударылып, сальто жасауға мәжбүрлеу. Нацистiк содырлардың бiрi қолын жұлып алып, оған компасы бар ағылшын сағатын iлiп қойды.
  Мэри күлiмсiреп айтады:
  - Компас саған ненi көрсетедi - тозаққа апаратын жол!
  Ал сұлу қыз шаң басқан өкшесiнен жабысқан керамиканың бiр бөлiгiн сiлкiп тастайды.
  Алла шаңды да сiлкiп тастайды, қатты, толық кеуделерiмен. Емiзiктерi кiрден және қышудан қара дерлiк. Және жууға тырысыңыз. Немiс автоматтары сызып жатқанда, тағы да қазып алу керек. Және пластуналық жолмен жорғалау.
  Қыздардың батальоны оқ жаудырса да, өз орындарын сақтап отыр. Олар ауыр снарядтарды жыртып, аспаннан бомбалар түседi ... Бiрақ кеңестiк батыр қыздардың батылдығын ештеңе бұза алмайды.
  Бұл жерде Анюта пантераны көредi. Бұл танк ендi соншалықты қорқынышты емес.
  Сiз оны бүйiрден соғуға болады. Қыз түшкiрдi, талғампаз аузына шыққан шаңды түкiрiп жiбердi. Ол қолына жарылғыш пакетi бар гранатаны алды. Сiз байқамай қашып кетуiңiз керек. Бiрақ айнала өте көп түтiн.
  Анюта жалаңаш саусақтарымен және шынтағымен дренажға сүйенiп, жылай бастады. Ол тышқанды аңдыған мысықтай болды. Қыз қырық бiрiншi жылдың сол сұрапыл жазындағы соғысты есiне алды, Вермахт КСРО кеңiстiгiне опасыздықпен басып кiрдi. Қыздың екеуi де, дерлiк қыз қорықпады ма? Басында иә, бiрақ кейiн үйренiп кетесiң. Ал сiз үнемi снарядтардың жарылуын кәдiмгi шу ретiнде қабылдайсыз.
  Ал ендi ол өте жақын жарылып кеттi. Қыз оның iшiнен шапалақпен ұрды. Сынықтар жабайы аралар тобындай жоғарыдан асығады. Анюта ерiндерi жарылып сыбырлайды:
  - Әдiлдiк үшiн, Раббым!
  Бойжеткен жорғалауын жылдамдатып, жарылғыш заты бар пакетi бар гранатаны лақтырады. Қазiргi доға болып ұшады. Жарылыс естiледi, Пантераның бүйiрлiк сауыты жұқа. Немiс танкi жанады, жауынгерлiк жиынтық жарылады.
  Анюта күлiмсiреп сыбырлайды:
  Иемiз Исаға рахмет! Мен саған ғана сенемiн! Мен саған жалғыз дұға етемiн!
  Пантераны бұзады. Жыртылған, ұзын дiңi үйiндiге көмiлген. Бүйiрлiк сауыттан ажыратылған маңдай сауыты шөмiшке ұқсайды.
  Шаңнан және күнге күйiп кеткен қоңырқай көздерi жүгерi гүлдерiмен жарқыраған Анюта былай дейдi:
  - Жаудың емен ағаштары неғұрлым көп болса, қорғанысымыз да соғұрлым күштiрек!
  Алла өзiнiң қара трусикиiнде өте сексуалды және жалаңаш, шаңды, күштi денесi. Қыз өте ақылды. Ол жалаңаш саусақтарымен әйнектiң сынықтарын лақтыра алады.
  Ендi ол әсем, шаң басқан аяғымен үшкiр затты лақтырды. Фашисттiң тамағына тығылды. Сұлу Алла күбiрлеп:
  - Ал мен секс-символмын және өлiмнiң символымын!
  Қыз, содан кейiн ол қайтадан жорғалап, атып тұрды. Анюта да отты басқарды.
  Сұлу капитан фашисттi кесiп тастап, шырылдады:
  - Өмiр - бұл тiзбек, ал ондағы ұсақ-түйектер - бұл буындар ...
  Мария оқ атып, Фрицтiң басын кесiп, былай деп қосты:
  - Сiлтемеге мән бермеу мүмкiн емес!
  Анюта тағы да дәл атып:
  - Бiрақ сiз ұсақ-түйекпен циклмен жүре алмайсыз ...
  Мария оқ жаудырғандай қосты:
  Әйтпесе, тiзбек сiздi орап алады!
  Тағы бiр қыз Матрена, өте әдемi, пионер Серёжкамен бiрге сымға шахта дайындады. Екеуi оны итерiп жiбердi... Құлақ бугер "Жолбарыс-2" шынжыр табанына кiрiп кеттi. Ал бұл ұзын ұңғылы немiс көлiгi қалай жарылады.
  Аққұба бала Сергей айқайлады:
  - Бiздiң Ресей, шелегiң бар!
  Ал құлап жатқан төбесiнен өкшесi қара түстi, жыпылықтап секiруге әрең үлгердi.
  Матрёна баланың мойнынан сипап:
  -Сен өте ақылдысың!
  Пионер майданға жол тартып, әйелдер батальонына кiредi. Бала да өте шығармашылық. Мысалы, ол фашистердiң шабуылдау ұшақтарын атып түсiру үшiн ұшақтар жасады. Фокке-Вульфтар немесе ТА-152 көтерiлгенде, керемет саңырау дауыс естiледi.
  Немiстер Вагнер симфониясының сүйемелдеуiмен соққы бередi. Сондай керемет әуен.
  Матрена ашуланып:
  -Олар әлi де бiздi қорқытпақшы!
  Пионер бала пафоспен ән айтты:
  - Орыс жауынгерi өлiмнен қорықпайды,
  Ажал бiздi жұлдызды аспанның астына апармайды!
  Қасиеттi Русь үшiн күреседi,
  Мен күштi пулеметтi оқтадым!
  Кең жамбас пен иықты, ұзын бойлы, бұлшықеттi қыз Матрёна қарапайым шаруа әйелi. Киiмдерi ұрыс кезiнде жыртылып, шүберекке айналған, күштi аяқтары жалаңаш, шаштары екi өрiлген және қатты шаң болған.
  Серёжка небәрi он бiр жаста, тамақтанбаған арық, тырналған және кiр бала, тек шорт киген. Баланың табиғи ақ шашы ағарған, қабырғалары жұқа, күйген және кiр терi арқылы көрiнедi. Аяқтары қатты қағып, күйiктерде, көгерулерде, көпiршiктермен. Рас, тағдыр баланы ауыр жарақаттан сақтады.
  Матрёна өз фонында үлкен және семiз болып көрiнедi, дегенмен қыз мүлдем семiз емес, бiрақ сүйектерiнде күштi, үйретiлген ет бар. Оның үстiне аштық оның сымбатты және iрi фигурасына мүлде әсер етпеген сияқты.
  Қыз танкке қарсы ауыр винтовкадан оқ атады. Немiс көлiктерiнiң маңдайын тесуге болмайды, бiрақ жолдарда мүмкiндiк бар.
  Ал, жүйрiк "Арыстан" көлiктiң астына салмақты жарылғыш затты алып, қатты темекi шегетiндей түтiндi үрлей бастады.
  Серёжка зұлымдықпен ән айтты:
  - Сасық Фриц ойланбастан, кiре берiсте темекi тұтатты! Әрине, ол үлкен қиындыққа тап болды!
  Бұлшық еттерi тотыққан бұзауларымен жыпылықтап тұрған Матрена жалаңаш, әдемi аяқтарымен кран биiн жеңдi. Қыз ән айтты:
  - Қасиеттi орыстың жүздерi белгiшеден жыпылықтайды ... Құдай сiзге кем дегенде мың фрицтi сiңiрсiн! Ал егер бiреу фашистерден көбiрек ызылдаса, ешкiм, сенiңiз, бұл үшiн сiздi айыптай алмайды!
  Содан кейiн ол танкке қарсы винтовкасын қайта оқтап, қайтадан оқ жаудырды. Немiс тасымалдаушысы тағы да түтiн шығарды.
  Қыздар батальоны Фрицке айтарлықтай зиян келтiрдi. Бiрақ ол да шығынға ұшырады. Мұнда бiр қыз екiге жарылып, бетi шаңға қарамастан бозарып кеттi.
  Сталинградтың көп бөлiгiн фашистер басып алды, бiрақ қаладан қалғандары берiлудi және берiлудi қаламайды.
  Анюта болса "Жолбарысты" жарып өтуге тырысады. Немiстiң қуатты көлiгi бүйiрiнен граната алды, бiрақ көнбедi. Зеңбiрекпен ату үшiн бұрылады. Қазiргi уақытта шығарған жарылыс толқыны басып қалмас үшiн, қыз жерге және үйiндiлерге үңiлу керек.
  Анюта ақырын сыбырлайды:
  - Мама, әке, кешiрiңiз!
  Мария Жолбарысқа граната лақтырған, ол маңдайында жарылған. Қыз сыбырлап:
  - Жарық көктемде қыста оқытатыны туралы... Мен Гитлердiң оба сұмдығы екенiн қайталаймын!
  Фашисттердiң көзiн бұзып, үстiнен су құйған Алла:
  - Табытта мен фюрердi қазiр көрдiм! Ал ол бейшараның көзiнен бiр тептi!
  Қызыл шашты қыз шынында танкке жалаң саусақтарымен граната лақтырған. Бөшкеге тидi... Артынан жарылыс болып, "Жолбарыстың" тұмсығы жыртылып қалды.
  Қорқақ немiс оны алып, керi шегiндi.
  Анюта танауынан күрсiндi:
  - Бiздiкi, сенiкi көнбейдi!
  Мария гитлерлiк жалдамалыны оқпен кесiп тастап, ән айтты:
  - Ал жауыз әзiлдеп тұрған жоқ! Қол-аяғы, орыс арқандарын бұрады! Тiсiн жүрекке батады... Отанды түбiне дейiн iшедi!
  Анюта күлiп, үрiп:
  - Фюрер айқайлайды, көзiнен жас алады!
  Мария, атып тұрып:
  - Ендеше, өлiм иiскейдi, күледi!
  Одан да қауiптi "Штумртигер" пайда болды. Ол бүкiл ғимараттар мен бункерлердi бұзады. Оның үстiне ол кеңес әскерлерiнiң позицияларына жақындамайды. Көлiктi немiс пулеметшiлерi қақпақ астында ұстайды.
  Анюта Фрицтiң позицияларына жақындаудың шындыққа жанаспайтынын көредi. Бiрақ аспанда Фокке-Вульфс. Бұл машиналардың бiрi кеңестiк позицияларға жақынырақ ұшады. Қыздар оған оқ жаудырады.
  Алла гранатаны лақтырып, ашуланып:
  - Терең өлiмде - кешiрiм жоқ!
  Осыдан кейiн қыз автоматтан кезек бередi. Тез оралады. Кiшкентай мұнарасы және төменгi сұлбасы бар салыстырмалы түрде жаңа немiс танкi "Пантера" -2 тез көтерiледi.
  Бiрнеше қыз немiс көлiгiне граната лақтырады. Сыйлықтарды алған ол қатып қалады және бұрыла алмайды.
  Алла ысқырып:
  - Бұл жаңа шабуыл! Бiз оның аузын жыртамыз!
  "Пантера-2" айқайлап, одан да күштi қаруын атады.
  Өрт бағанасы ауаны жарып, атмосфераны бiрден қыздырып, электролиздедi.
  Алла күлдi, снарядтар жартылай жалаңаш қыздың жанынан ұшып өттi. Ұятсыз қызылша жамбасын бiр сiлкiп: "Әй, шiркiн!
  - Ал Ньютон жауларды жеңдi, тақтан қамыт тастады! Фриц өзiнiң Ньютон заңын шығарды!
  От тiлдерi аспанды жалап, күлгiн, қызғылт сары, алқызыл ұшқындарды сықырлатып жiбергенде, Сталинградтың бәрi отқа оранған! Ал әрбiр ұшқын тозақ қамалынан қашқан елес сияқты.
  Анюта немiс жауынгерiн құлатып, көк көздерiн жарқыратып, ән айтты:
  - Жаман кемпiр не деп жылайсың? Маған сенiңiз, сiз үшiн психиатриялық аурухана жылап жатыр!
  Мария нацистерге оқ жаудырып, ән айтты:
  - Шөпке жатып, Фрицтiң басынан ұрған қандай жақсы! Фюрерге сыбаға дайындаңыз, пулеметтен оқ жiберiңiз!
  Қыз жабайы күлдi де, iшiнен арқасына аударылды. Мен аяқтары бар велосипед жасадым. Граната ұшып кеттi. Ұшып бара жатқан Фокке-Вульф қарын астына снарядтарды алып, жылдам жоғары көтерiлдi. Оны өткiр сынықтар жаралағанын байқауға болады. Фашистiк жаратылыс отқа оранып, сынған қанаттарын жоғалта бастады.
  Анюта Фоккенiң биiктiктен қалай айырылып бара жатқанын көрiп, айқайлады:
  - Бұл семафор! Бортта балта iлулi тұр!
  Немiс ұшағы жарылып, күл-қоқыс аспанның барлық қиыр бұрыштарына шашылды. Ал фашистiк эйс қайда кеттi. Соңғы бұрылысымды жасадым. Ұшқыш емес, жазалаушы күлге айналды!
  Мария шаңын шашып, түшкiрдi де:
  - Болу немесе болмау? Бұл сұрақ емес!
  Алла тағы да аяғымен әйнек бөлiгiн лақтырғаны сонша, ол көзге тиiп, басының артқы жағынан Фрицке шықты:
  - Мен танк армиясымын! Ал сiзге емделу керек!
  Немiстер мен олардың серiктерi алдарынан граната лақтырып, алға ұмтылды. Қыздарға қарсы мұндай тактика нәтиже бермедi. Мұнда Серёжка катапультты орналастырды және оның жауға қалай соққы бергенi туралы.
  Пионер бала айқайлады:
  - Аяз ата Гитлердiң аузын жыртып жатыр!
  Фашисттердiң тобырына тесiп өткен катапульттың соққысы оларды шашыратып, бiр мезгiлде ауада айналдырды. Фриц құлап, қабырғалардың қирандыларын сындырды.
  "Жолбарыс" -2 танкi тепе-теңдiгiн жоғалтып, "Арыстанмен" соқтығысты. О, Лева, сенiң керемет атың қайда?
  Анюта жымиып жауап бердi:
  - Жарайсың Серёжка!
  Бала агрессивтi түрде айқайлады.
  - Пионер әрқашан дайын!
  Капитан қыз тағы шегелей бастады. Ал Матрёна Серёжканың тар аяғын қытықтап жiбердi, ол қандай қиын! Баланың оттың арасынан жүгiруден қорықпайтыны таңқаларлық емес.
  Мэри әнде былай дедi:
  - Жастық жақсы - кәрiлiк жаман!
  Алла, бұл көңiлдi қызылша келiстi:
  Кәрiлiктен жаман ештеңе жоқ! Бұл шынымен де мүмкiн болатын ең жиiркенiштi жағдай!
  Ал қыз төңкерiспен секiрдi. Ол бiр сәт жиiркенiштi әжелердi елестеттi. Жоқ, салыстырмаңыз, қызбен кемпiр. Ал, сымбатты денелерде қандай сұлулық.
  Алла оны алып:
  - Жылдан жылға ағыс, керуендегi жылдар,
  Кемпiр шөгiндiге қына сүртiп жатыр...
  Ал менiң сымбатты денем ше?
  Жастық шақтың қалай өткенiн түсiнбеймiн!
  Анюта көзiн жарып жiбердi де, немiстi шапынан ұрып құлатты да:
  - Жоқ! Сонда да соғыста осындай сүйкiмдiлiк бар - мәңгi жас болып қалу! Әрқашан мас!
  Матрёна катапультқа жаңа заряд қойды. Бұл жақсы ерiтiндi сияқты нәрсе. Қыз сыбырлап:
  - Өтпе, бiрақ өт!
  Серёжка жiңiшке, бiрақ ептi аяғын сiлкiп жiбердi де:
  - Фриц бетi!
  Ал граната жарылыс пакетiмен бiрге фашистердiң позицияларына ұшты.
  Иә, Сталинград оларға берiлген жоқ. Маусым айының соңынан берi үшiншi ай бойына шабуыл жүрiп жатыр, бiрақ қала барлығын ала алмай отыр. Майданның басқа салаларында фашистер табысқа жеттi, бiрақ бұл емес.
  Анюта тапаншасынан оқ атып:
  - Бәрi де мүмкiн емес, болуы да мүмкiн... Ғаламды аса күрделi етудiң қажетi жоқ!
  Ал мотоциклдiң жанармай багын соқты. Машина жарылып, отты құйындар түтiндi пейзажды жарқыратып жiбердi. Ал немiстi отты табан жарып жiбердi.
  Капитан қыз айқайлады:
  - Мен зұлымдықты өлтiргендi жақсы көремiн! Және бұл ең жоғары жақсылық!
  Мария немiстердi қатты соққыға жығып, ысқырды:
  - Кiрпi ойнаймыз!
  Алла дәлiрек оқ жаудырды. Найзамен жабылған қирандылардың үстiнде бiрнеше қаралар қалды:
  - Жауды өлтiр! - деп сыбырлады қыз.
  Мария көңiлдi ән айтты:
  - Гитлердi ерiн далабымен, Мэйнштейндi лакпен боядым, мен сенi ханшайымның тұтқынына апарамын, адал ит сенi кемiредi!
  Анюта, атып тұрып:
  -Кешке кел, Адольф, асылып өл... Басыңды алдауды доғар! Кешке келiңiз, сұңқардай ұшыңыз - фашистердi қатты жеңу үшiн!
  Мария ашуланып, дауылпаздың басындағы дулығасын қағып:
  - Бiз iстей аламыз! Ал бiз жасаймыз!
  "Ленин" батальонының қыздары шетел әскерлерiнiң iлгерiлеуiн тоқтатты. Фриц алға жылжып, мәйiттердi ғарышқа лақтырды. Үмiт артқан "Лев" танкi де көмектеспедi. Мiне, 150 мм зеңбiрекпен автоматтың модификациясы.
  Алла жалаңаш емшегiне жабысқан тасты қағып алады. Қыздың кеудесi сондай әдемi және толық. Қыз аяғымен гранатаны лақтырады. Аяқ қолынан күштi, ал лақтыру одан әрi жүредi.
  "Арыстан" шынжырдан саңылау алды да, тоқтады. Оның күштi аузынан атылды. Дауыл және құлау.
  Алла тағала түкiрiп былай дейдi:
  - Орыс жауынгерi қиналып ыңылдамайды!
  Ал қыз тағы да атады. Және ол мұны өте жақсы жасайды. Мұнарадан еңкейген фашист керi құлады.
  Қызыл шашты, жалаңаш дерлiк қыз былай дейдi:
  - Бекер жау орыстарды сындырды деп сенедi! Кiмнiң батылы бар, ол шайқаста шабуыл жасайды, бiз жауларды қатты жеңемiз!
  Алла өзi бедерлi өрнек салған пресстiң бұлшық еттерiн айналдырады.
  О, қыздар қандай әдемi! Мен олардың ешқайсысының өлгенiн қаламаймын.
  Екатерина жүгiрдi... Өте әдемi қыз, үлпiлдек, ақ шашты. Ол әйтеуiр оларды ластамау үшiн қандай да бiр дәрiмен жағып алады.
  Қыз өте әдемi, Венера фигурасы бар, тек тонды және бедерлi. Үстiнде киiм, тек көкiрекше мен труси. Қалғанының бәрi әлдеқашан жарылып кеткен. Бiрақ аяқтар қандай әдемi! Бұл қыз емес, кемелдiктiң мөрi, сұлулықтың тәжi.
  Ол тиiн сияқты ерекше қимылдайды. Жалаң аяқ және жыпылықтау және өкше таңқаларлық таза болып қалады. Екатерина атып, фашист кеудесiне жара алады.
  Қыз айтады:
  - Отанға деген адалдық - ең биiк сөз!
  Аллаһ күлiп былай дедi:
  - Бюстгалтерiңiздi шешiп, мен сияқты шортпен жүре берiңiз!
  Кэтрин терiс басын шайқады.
  - Бұл дұрыс емес!
  Алла жамбастарын шайқап, орынды атып, ән айтты:
  - Бiрдеңе комсомолец ерекше болып қалды! Бұлай жалаңаш жүру өте әдепсiздiк!
  Кэтрин күлдi де:
  - Нелiктен Фрицке қуаныш әкеледi, бiздiң сұлулығымызды қараңыз!
  Аллаһ батыл жауап бердi:
  - Бiздiң сұлулығымыз өлiмшi!
  Катя күлiп, ТА-200-ге оқ атты. Фашистiк көлiк отқа оранды. Әдемi аққұба айқайлады:
  - Жамандыққа өлiм!
  Алла күлдi.
  - Ал өмiр жақсы!
  Немiстiң құлап бара жатқанын көрген Екатерина:
  - Бұл ең жоғары баға! Нацистер жеңдiм деп ойламаңыз!
  Аллаһ ән салады:
  - Жеңiстi күтемiз! Жеңiс күтiп тұр... Бұғау үзудi аңсағандар! Жеңiс күтемiз! Жеңiс күтемiз! Бiз фашистердi жеңе аламыз!
  Сұлу қыз, жалаңаш кеудесi дiрiлдеп тұр. Отпен күшейетiн ыстықта жалаңаш торспен жақсы.
  Анюта ендi әлдеқайда батыл болып көрiндi. Ол Фрицке автоматпен оқ жаудырып, үрiп:
  - Мен сенi кастрациялаймын!
  Шынында да, фашистер өлiмге әкелетiн сыйлықтар мен табыттарды алды! Ал қыз оларға фигураны көрсеттi, жалаңаяқ саусақтарды құрастырайық. Және бұлбұл қарақшыдай ысқырды. Және төменгi аяқтардың саусақтары арқылы.
  Капитан қыз өте ақылды. Және жарқыраған. Және мүлде қатыгез емес. Ол да кейде өлген әкелерiн жылататын балалары бар жау сарбаздарын аяйды.
  Алайда Анюта мұндай ойларды өзiнен алшақтатады, олардан көзiне жас алғысы келедi. Бiрақ немiстерге тонау, өлтiру үшiн келген орыстар емес. Жоқ, бұл немiстер және әлемнiң түкпiр-түкпiрiнен келген шетелдiктердiң агрессивтi тобы Ресей кеңiстiгiне енiп кеттi.
  Анюта өзiн қиып өтiп, орыс фрицтерiнiң позицияларына үнсiз жақындауға тырысқан фрицке қарай оқ атады ... Оның оқ тиiп кеткен көзi мен миы ағып кеттi.
  Капитан қыз жымиып, тапқырлықпен:
  - Тiке көз - көз, бас - бас!
  Анюта дәл атып, мотоциклдi арбамен соқты. Машина жыртыла бастады, пулемет ұшып, бiрнеше рет аударылды. Содан оның тұмсығы үйiндiге батып кеткен.
  Қыз жалаңаш, шаң басқан табанын үйкеп тастады. Және ол тағы көздедi. Оның көңiлдi, жас жүзi жымиып күлдi. Қыз ән айтты:
  - Жоқ, фашистерге айттық, орыстың хош иiстi нанын форд деп атағанына халқымыз шыдамайды!
  Мария өте дәл соққы жасады, одан Фокке-Вульф жанып, шырылдады:
  Алаяқ үшiн, әрине, таңдау анық,
  Доллар үшiн ол Ресейге опасыздық жасауға дайын ...
  Бiрақ орыс жiгiтi сондай әдемi
  Ол Отан үшiн жанын беруге дайын екенiн!
  Қыз сальто жасап, нацистерге iнжiрдi көрсеттi де, айналдырып жiбердi, ал оқтар сұлулыққа тимедi.
  Алла пайда болды, бұл ару, дерлiк жалаңаш және шайтандай былғары, бiрден екi аяғымен граната лақтырды. Және ол тексердi:
  - Менде бар ... Фриц өткiр жағында!
  Матрена Алланы түзетiп:
  - Өткiр, бүйiрде, қырында емес!
  Қыз қарбыз төсiн сiлкiп күлiп, жарылғыш пакетi бар гранатаны пайдаланып гранатаны ұшырды. "Жолбарыстың" тұмсығынан қағылып, бұл қисық өнерi жалтарып кеттi.
  Осыдан кейiн фашистiк жаратылыс керi шегiндi. Ол отқа оранған тасбақадай жорғалай бастады.
  Анюта көңiлдi көз қысып ән салды:
  - Ал "Жолбарыс" керi шегiнiп, немiстер тығылып жатыр!
  "Қыз батальоны" шабуыл, әуе соққылары мен ауыр зеңбiректердiң астында маневр жасады. Мұнда реактивтi бомбалаушы ұшақтар соғылып, сынған, қызыл-қызғылт тiк аспанға көтерiлдi. Ал тастар отқа оранды. Бақытымызға орай, қыздардың ешқайсысы қайтыс болды, бiрақ ерлер келесi әлемге кеттi - олар өкiнбейдi! Ал жандар ұшады - бiреулер жұмаққа, ал басқалары тозаққа! Айыры бар шайтандар Исаға сенбегендердi күтiп тұр.
  Алла - ашуланған жауынгерлердiң ең сексуалдысы: фашистер өздерiнiң "Штурмтигрiнен" кеңес әскерлерiнiң позицияларына оқ жаудырып, қызыл жауынгерлердi өлтiре ала ма?
  . Љ7 ТАРАУ
  Ал қыз жалаң аяқпен гранатаны ұстап алып, каскадты сальтомен айналдырды. Және тезiрек және жылдам айналдыру. Содан кейiн ол бар күшiмен өлiм сыйын Дауыл жолбарыстың кең аузына лақтырды. Сұлулықтың жалаңаш, тотыққан аяқтары жарқ ете түстi, граната кең тұмсығына ұшты. Ал қуатты машина әуелi тұншығып, кейiн асықты. "Түрлi жолбарыстың" бүйiрiнде тұрған екi "патша жолбарысы" лақтырып, әр жаққа шашырап кеттi. Роликтер олардан жыртылып, олар патшайымның сынған алқасындай ұшып құлап түстi.
  Жарылыс толқыны Алланы лақтырып жiбердi, қыз төңкерiп ұшып кеттi. Және ол аударылып, шайқалып, лақтырылды. Әйтсе де, сұлу қонды, оның жалаңаш табанына өткiр қиыршық тастар мен қиыршық тастар қазылды. Бойжеткен ауырды, тiптi мылжың табан арқылы ұшы тесiлiп кеттi.
  Бiрақ Алла орнынан тұрып айқайлауға күш тапты:
  - Фашистер күлге айналасыңдар!
  Анюта мен басқа қыздарды жарылғыш толқын лақтырып жiбердi, тiптi аздап жаншып кеттi. Бiрақ сұлу жауынгерлердiң ешқайсысы өлмедi. Қыздар дауыл мен жақсы бағытталған отқа тап болды. Секiрген фашистердi және КСРО-ны қоршап алған басқа да агрессивтi жәндiктердi басу.
  Мария үлкен ынтамен ән айтты:
  - Ал Жаратқан Иенiң кернейi бiздi шайқасқа апарғанда, комсомолмен дос боламыз! Ехобаның қалауымен мен көктегi шақыруда боламын!
  Алла табанының шаңын қағып, қанға боп:
  - Ленин, партия, комсомол! Фюрердi жындыханаға жiберемiз!
  Қыздар саңырау күле бастады, Серёжка дабыл қағып, ренжiдi:
  - Ал менiң катапултым Алланың жалаңаш әрi күштi аяқтары сияқты дәл емес!
  Матрена қолының бұлшық еттерiн бүгiп:
  - Бәрi жақсы! Сiз әлi ойланып отырсыз. Салқынырақ нәрсе!
  Алғы шептен оралған Ведмакова Владивостокқа шұғыл қоңырау шалды. Үлкен шығынға ұшырап, Хабаровскiнi дерлiк қоршап алған (бұл қаламен байланыс Амур арқылы жүргiзiлген) жапондықтар өз әскерлерiн қайта жинақтау және толықтыру үшiн тоқтатты. Кем дегенде жүз миллион Жапония, тағы жетпiс миллион Манчжурия мен Таиланд жаяу әскердi көптеп жiбере алады. Белгiлi бiр мағынада, АҚШ-қа қарағанда КСРО-мен күресу оңай, өйткенi соңғысымен күресу үшiн сiзге көптеген қымбат кемелер қажет және арзан ұшақтар қажет емес. Бiрақ жеңiл және арзан винтовкалар мен Schmeisters-тен көшiрiлген пулеметтерi бар жаяу әскердi көп мөлшерде жеткiзуге болады! Жетi жастан бастап әрбiр жапон баласы пулеметтi жинауды және бөлшектеудi бiледi! Тек, әрине, әскерлердi аралдан құрлыққа көшiру үшiн уақыт керек. Ал толықтыру алған соң, қайтадан Кеңес аумағына көшiңiз!
  Қоңырау шалған Ведмакова ақыры жаңа жауынгердi қабылдап, аспанда шайқасады деп үмiттендi. Қызды Владивостокқа эмкамен алып кеттi. Ұшқыш өзiн терминатор сияқты сезiндi. Жолдас сержанттық жолақты ғана киген, жасы бiршама болса да, ақ боз ата болып шықты.
  Ол мақтанышпен мәлiмдедi:
  - Әй, жастар! Сонау патша заманында жапондармен соғысқанымды бiлесiң ғой!
  Ведмакова күмәнмен сұрады:
  - Шынымен бе? Немесе сiз де крест алған шығарсыз?
  Сұр сақалын шайқаған ата қарғап:
  - Крест, медаль жоқ! Сөйтiп бiр жыл үш ай қатардағы жауынгер ретiнде соғысты! Қалай ойлайсыз, әркiм атақ пен медаль ала алады ма? Әсiресе, патша тұсында қатардағылар онша жақсы көрiнбеген!
  Ведмакова келiстi:
  - Иә, патша тұсында таптық теңсiздiк болды! Бiрақ қазiр заман басқаша. Айтпақшы, жапондар қалайсыңдар! Айтайын дегенiм, жау күштi болды ма?
  Қарт темiр тiстерiн жарқыратып жауап бердi:
  - Әлсiз емес, бiздiң қолбасшылық ақылдырақ болса да, олар Порт-Артур мен Маньчжуриядан бас тартпас едi! Олар соншалықты күштi жау емес.
  Эмка баяу жүрiп келе жатты, жолды бомбалар мен артиллерия ойып тастады. Әңгiмелесуге болатын едi.
  Ведмакова сәл үнсiз сұрады:
  - Ал бiздiкiлер неден күштiрек болды?
  Қарт сағат ойнайтын ойыншықтай қимылдап, бiр-екi рет басын изедi:
  - Бiраз иә! Мысалы, жапондықтардың атыс алаңы бiздiкiнен жиырма есе көп. Майданға жiберiлгенге дейiн тек үш тирге қатыстым. Содан кейiн әрқайсысы бес ату. Әйтсе де, атыс кезiнде жапондардан жаман болды деп айта алмаймыз. Бұл олардың хаки формасында болғанына, ал бiз ақ шинель кигенiмiзге қарамастан. Әрине, бiз әскери тәжiрибе алғаннан кейiн. Жапондықтардың ұзақ дайындыққа қарамастан, әскери iстерде қабiлетi бiздiкiнен әлдеқайда төмен. Бiрақ олардың мылтықтары бiздiң Мостина клубынан әлдеқайда дәл тидi.
  Ведмакова ескертпестен келiстi:
  - Иә, әрине! Бұл жағынан сiз дұрыссыз! Жапондықтар немiстер сияқты бұрғылауға тым көп көңiл бөледi.
  Қарт басын шайқады.
  - Қарама-қарсы! Патша әскерiндегi бiздегiден аз болуы екiталай! Егер Бiрiншi дүниежүзiлiк соғысқа дейiн олар сарбаздарды жақсырақ дайындай бастаса және кем дегенде киiмдерiн ауыстырса, онда ... Армия емес, берiк қадам!
  Ведмакова жамандықсыз атап өттi:
  - Соғысқа дейiн бiз де шерулерде жүруге көп көңiл бөлетiнбiз! Ақылды өзгенiң қателiгiнен, ақымақ өз қателiгiнен үйренетiн сияқты, кiм мүлде үйренбейдi, кiм?
  Атам былай дедi:
  - Оқу уақытпен келедi! Бiрақ жеткiзiлiммен бiзде жалпы тосқауыл болды. Мылтық та, оқ те жоқ! Олар жиi аш болды, сарбаздар ауырды - дәрi-дәрмек болмады! Жапон оқтарынан гөрi iш сүзегi мен басқа да жиiркенiштi нәрселерден көп адам өлдi. Бұл сондай жаман соғыс болды. Куропаткин - ақымақ! Айналма жол, камуфляж жоқ, ол адамдарды пулеметтердiң астына окоптарға тiке лақтырып жiбердi. Бiздi зеңбiрек жемi ретiнде пайдаланды. Мұның бәрi өте нашар аяқталды, жеңiлiс. Айтқандай, аяғымды әрең сүйредiм. Рас, мен тұтқыннан аман қалғанымды мақтан ете аламын! Жараланған сияқты!
  Қыз қызығып:
  - Ал жапондардың өздерi жақсырақ немесе нашар болып кеттi! Олардың жауынгерлiк қасиеттерi бойынша.
  Қарт алдымен темекi тұтатып, содан кейiн ғана жауап бердi:
  - Бұған объективтi баға беру қиын. Армиялар өзгердi, танктер, ұшақтар, автоматтар пайда болды. Прогресс бойынша кемелер де зеңбiректер сияқты көп өзгерген жоқ. Бiрақ команданың ақымақтығы сол қалпында қалды, сондықтан бұны, Владивостокқа шабуыл!
  Сиқыршының жасыл көздерi жарқ еттi.
  - Бұл үшiн ешқандай ақтау жоқ!
  Қарт келiстi.
  - Ал олай болуы мүмкiн емес! Өйткенi, олар жаудың қулық дайындап жатқанын бiлдi, оған қарсы амал жоқ! Орнатылған сияқты. Бiрақ Пиндостармен бiтiмге келу - бұл күштi соққының алда тұрғанының айқын белгiсi.
  Витчер күлдi.
  - Пиндоспен бе?
  Атасы растады:
  - Иә, қазiр Америка мен Ұлыбритания деп атайды! Атау "ұрлау", яғни ұрлау деген сөзден шыққан. Ал мынау паразит елдер, мылқау, әлсiздердiң қанын соратын ұрылар!
  Ұшқыш қызыл басын изеп:
  - Мiне келiсемiн!
  Қарт:
  - Бiздiң команда ақымақ, тiптi сатқындар екенiне келiсесiз! Сондықтан бiздiң флотымызды Пиндостардан да нашар ауыстырыңыз!
  Ведмакова қарсылық бiлдiрдi:
  "Мүмкiн олар жапондықтардың тез соққы бередi деп ойламаған шығар. Жалпы, Қиыр Шығыс демалыс орны болып, қорқақтар мен жалқаулар қоныстанған. Өйткенi, әскерде тылда жұмысшы немесе колхозшы болып ауыр жұмыс iстеудiң қажетi жоқ, бiрақ сiз жақсы рацион мен жалақы аласыз. Екiншi жағынан, Қиыр Шығыста қызмет ету арқылы өз өмiрiңiздi қатерге тiгесiз. Иә, лоферлер мен қорқақтар үшiн жұмақ.
  Қарт былай деп жауап бердi:
  - Солдаттар мен офицерлер соншалықты жаман соғыспайды. Мiне, Хабаровск, әлi өткен жоқ.
  Ведмакова келiстi:
  - Орыс жауынгерi, ерекше жауынгер! Бiрақ Брусилов айтқандай: бiздiң солдаттар тамаша, офицерлер жақсы, генералдар орташа, ал патша мүлдем нашар!
  Атасы ренжiп:
  - Егер командирiмiз Куропаткин емес, Брусилов болса: жеңер едiк! Әттең, қайта жазылды! Патша тұсында орыс генералдары кiшiрейгенiн айтуым керек: Суворовтың тұсында көрнектi генералдардың тұтас галактикасы болды! Дегенмен, Сталин грузин, бiрақ грузиндер айтқандай...
  Атасы Witcher сөзiн бөлiп:
  - Мұндай мәлiмдемелерден абай болыңыз! Сондықтан сiз арнайы бөлiмге түсе аласыз! Дегенмен, мен үшiн Сталин гений емес! Мысалы, ақпан айындағы өткiзiп алған штрих осыны растайды! Айтпақшы, 1 мамырда Мәскеуде Кеңес Одағының әуе қорғанысы дәрменсiз болып, мыңдаған кеңес азаматтары қаза тапты деп естiдiм!
  Қарт былай деп ескерттi:
  - АҚШ пен Ұлыбританияға рахмет! Олар Вермахтқа жаңа ұшақтар бердi! Оның үстiне, мен жаппай диверсия болғанын естiдiм, соның салдарынан Яктар ауада бөлiнiп кеттi! Және бұл жаңа Яктар!
  Сиқыршы басын изедi.
  - Мен бұл туралы естiдiм! Шынында да масқара! Бiрақ кiнәлiлер жазасын алып, мәселе шешiледi деп сенемiн!
  Атасы басын изедi де, кенет:
  - Басты мәселе бiздiң басымызда! Кеңестiк менталитеттiң бiр түрi! Адамды тiске, кәдiмгi құлға айналдыру әрекетi!
  Ведмакова дауласпады. Ол кiдiрiп, терезеге үңiле қарап отырды. Ендi КСРО-ның жеңiлу қаупi әлдеқайда айқын болды. Тiптi Мәскеудiң де әуе шабуылынан қорғалмағаны белгiлi болды. Кем дегенде, оның жаппай әуе шабуылына төтеп беру үшiн жеткiлiктi сенiмдi қорғанысы жоқ!
  Ал, соғыс сәл басқа кезеңге өтiп жатыр... Рас, Сталинград түбiндегi шайқастарда немiстердiң де әуе үстемдiгi болды, бiрақ ол қалаған жеңiстi әкелмедi! Дегенмен, соншалықты басым емес, Фрицтiң артықшылығы болды! Өйткенi, жаңа кеңестiк ұшақтар үнемi майданға келiп тұрды! Бiрақ ұшқыштардың жауынгерлiк дайындық деңгейi өте төмен болғанын айта кету керек. Көптеген жаңадан бастағандардың ұшу уақыты 8 сағаттан аспады. Бұл үлкен минус, әсiресе немiстерде әдетте 250 сағатқа дейiн бар! Алайда, Сталинградтан кейiн немiстер бағдарламаны 150-ге дейiн қысқартты, бiрақ қазiр жанармаймен жұмыс әлдеқайда жеңiл болды. Дегенмен, көптеген жаңа ұшақтардың пайда болуы Фриц үшiн қиындық тудырады.
  Айтпақшы, құлаған бомбалаушы ұшақтардың ұшқыштарының арасында бiрнеше АҚШ азаматы да тұтқынға алынғаны хабарланды. Соңғысы не болды, таң қалмады! Luftwaffe-де жаңа бомбалаушы ұшақтар үшiн ұшқыштар жеткiлiксiз, сондықтан ерiктiлер болды!
  Қызық, кеңестiк қолбасшылық бұған қалай жауап бередi? Өйткенi, Берлиндi алатын ештеңе жоқ па? П-8 қоспағанда, КСРО-да ұзақ қашықтыққа ұшатын стратегиялық бомбалаушы ұшақтар жасалмады. 1936 жылы жасалған жылдамдығы сағатына 400 шақырымнан сәл асатын соңғы ұшақтың ескiргенi анық. Сонымен қатар, Берлинге соқтығысқан кезде ол әуе эскортысыз қозғалады, ал немiстер оны өз ұшақтарымен ұстап алады. Өйткенi, оларда Берлинге қарай ұшатын массаның қозғалысын жазатын өте жақсы радарлар бар. Иә, бұл машиналарды Германияға қарсы соққылар үшiн жеткiлiктi түрде шығару үшiн уақыт қажет. Немiстер әлсiз халық емес, техниканы жақсы көредi! Олардың өздерi Еуропадағы немесе тiптi әлемдегi ең тәртiптi және жоғары ұйымдасқан халық шығар! Жалғыз жеңу өте қиын , тiптi екiншi майданда әлсiз Жапония болмаса да.
  Бұл жағдайда ең жақсы нәрсе - одақтастар мен Германияның арасына сына салу. Бiрақ мұны қалай жасауға болады? Берия оны американдықтардан алған эсминецтi пайдаланып орындауды тапсырған болатын. Жақсы арандатушылық болуы мүмкiн едi, бiрақ Аннаның уақыты болмады.
  Оның кiнәсi жоқ сияқты - тағдыр емес, бiрақ ол әлi де жағымсыз дәмдi кемiредi. Мүмкiн ол бiр күн бұрын келген сияқты, бәрi басқаша болар едi!
  Дегенмен, бұл жоққа шығарылмайды! Бiрақ ол Бериядан тапсырыс алған бойда келдi!
  Жалпы, Лаврентий Палыч арандатушылықтың шеберi. Жапония оның қатысуынсыз Перу айлағына шабуыл жасады!
  Өйткенi, АҚШ-тың ұшақ тасығыштарын, соның iшiнде Перу айлағында орналасқан кемелердi пайдалана отырып, бiрқатар профилактикалық соққылар жасауды жоспарлап отырғаны туралы құжаттар Күншығыс елiнiң барлау қызметiнiң қолына кездейсоқ түскендей!
  Оған қоса, американдықтар ақымақ: олар Жапонияны соғысқа итермеледi, Англиямен бiрге мұнай мен басқа да шикiзатты жеткiзуге эмбарго енгiздi, бiрақ олар соғысқа дайын емес едi!
  Шынында да, 1941 жылы Америка Құрама Штаттарының Жапониямен соғысу үшiн, әсiресе танктерде жеткiлiктi күшi болмады. 1940 жылы оларда бар болғаны 400 танк болды, ал 1941 жылғы ақпарат құпия, бiрақ сол кезде де мыңнан астам болуы екiталай! Осылайша Америка соғысқа мүлдем дайын болмай шықты! Жапония да онша қаруланған емес. Егер оның екi жарым мыңға жуық танкi болса және жеңiл танкi болса, онда, мысалы, ұзақ қашықтыққа ұшатын авиация мүлде болмаған!
  Сонымен, Күншығыс елiнiң АҚШ-тың батыл ұшқыштары бомбаламады! Және олар жай ғана личке түстi! Ендi олар бiрiншi кезекте өздерiнiң жаяу әскерiне сүйене отырып, II Николай патшаның сәттiлiгiн қайталауды армандап, КСРО-ны қайтаруды шештi!
  Witcher жалығып, ән айтты:
  Өмiр қандай қиын, Раббым, өкiнiшке орай,
  Сiз өзiңiз тiкендi гүл шоқтарын қойдыңыз!
  Жоқ, басымды ұрмаңыз
  Жаңа күн бiзге қиындықтарды уәде етедi!
  
  Армандар шаңға айналды
  Қатал құрт құмарлықтан кемiредi!
  Және сiздiң көзiңiзде ауырсыну мен қайғы
  Ненi тежеу керек, билiкте ешкiм жоқ!
  
  Бiрақ, Құдай, сен не iстей аласың
  Кольдiң өзi Голгота айқышына көтерiлдi!
  Бақыт туралы елес армандар
  Олар жесiрдiң жылауында ыңырсып, ыңырсып жатыр!
  
  Жерден жаман дүние жоқ,
  Соғыс нобайы қанға сiңген!
  Анкерлiк көбiк эфир,
  Сiз вебтi бiрден бұзасыз!
  
  Ал егер менiң өмiрiмдi қаласаңыз
  Олай болса Раббым менi тозаққа таста!
  Мен сенi бәрiбiр жақсы көремiн
  Орындалуда, мен өзгерiске сенемiн!
  
  адам деп сенемiн
  Таза, жоғарырақ болуға қабiлеттi!
  Заман азабы бiтер деп,
  Бiз Құдай Тағаланың бауырындай боламыз!
  
  Не бұйырамыз
  Жұлдызды кемелердiң кеңiстiгiнде!
  Бiздiң ержүрек армиямыз
  Квазардан күштiрек жарқырайды!
  
  Өмiр ешқашан сөнбейдi
  Және бәрi адам болады!
  Жылдың шексiз сәулесi сияқты
  Шексiз және бақытты жасыңызбен!
  
  Коммунизм шынайы болады
  Бұл сiз ойлағаннан да жақсы болатынына сенiңiз!
  Алға, төмен емес, жоғары,
  Қуаныш болсын - қайғы жоқ!
  Ведмакова әндi аяқтап, "Эмка" ақыры Владивостокқа жеттi. Ұшқыш қалаға қызыға қарады. Владивостоктағы қирау айтарлықтай өстi, кейбiр ғимараттар темекi шегуде, көшелерде өрт сөндiру топтары жұмыс iстедi, көптеген жасөспiрiмдер күректерi, шоқтары және басқа да өрт сөндiруге арналған жинақтары болды.
  Атам былай дедi:
  - Патша тұсында жастар да аянбай еңбек еттi, бiрақ күлкiсiз, ынтасыз! Сiз жалаң ынта-жiгермен алысқа жете алмайсыз!
  Ведмакова қарсылық бiлдiрдi:
  - Өнеркәсiп экономиканың қозғалтқышы болса, ынта - жоғары октанды отын!
  Қарт қуана басын изедi.
  -Жақсы айтасың қыз!
  "Эмка" комендатура ғимаратының жанына тоқтады да, Ведмакова қашып кете жаздады. Ол өзiнiң қанатты тұлпарына қайта мiнгiсi келдi.
  Бойжеткен күн тәртiбiне жiберiлген кеңсенiң есiгiн қақты. Артынан ұйқылы дауыс шықты.
  - Кiру!
  Витчер иығын мақтанышпен түзеп iшке кiрдi. Орындықта НКВД полковнигiнiң формасын киген адам отырды. Мұндай таз және жағымсыз түрi. Ол ұшқыштан мұңайып сұрады:
  - Аты Тегi Әкесiнiң аты!
  Қыз тез жауап бердi:
  -Анна Петрова Ведмакова!
  Полковник қосты:
  - Әскери атағы?
  - Әскери-әуе күштерiнiң майоры және Кеңес Одағының батыры! - дедi ұшқыш мақтанышпен.
  Полковник телефон тұтқасын алып, қысқаша айтты:
  - Әуе күштерiнiң майоры Ведмакова келдi!
  Сосын қызға бұрылды.
  - Өзiңдi қалай сезiнiп тұрсың? Денiң сау ма?
  Ұшқыш тiсiн ашты.
  - Мен өзiмдi жақсы сезiнемiн! Арыстан сияқты күресуге дайын!
  Полковник басын изедi.
  - Тамаша! Жапондықтар бағалайды деп ойлаймын!
  Шу болып, етiктердiң сықырлаған дауысы шығып, арнайы бөлiмшенiң алты қатардағы қызметкерi арнайы форма киген адаммен бiрге кабинетке баса-көктеп кiрдi. Ол бұйырды:
  - Мына қаншықтың қолына кiсен сал!
  Сиқыршы абдырап қалды:
  - Бұл тағы не?
  Полковник үрiп:
  - Және бұл! Сiз қамаудасыз, азамат Ведмакова! Ал сенi түрмеге жiбередi!
  Арнайы форма киген адам ескерттi:
  - Бұл әйел төбелесуге өте шебер! Сондықтан қырағы болыңыз!
  Витчер күлдi.
  - Мен бiздiң ержүрек құқық қорғау органдарының өкiлi болмаймын! Берияға және осы түсiнбеушiлiкке бiрден қоңырау шалыңыз, түсiндiрiңiз!
  Полковник менсiнбей күрсiндi.
  - Мiне, Берияның назарын аударту үшiн! Оны түрмеге жiберiңiз, тергеу оны анықтайды!
  Бақсы басын изедi.
  - Мен Кеңес Одағының Батырымын, оны тергеу, әрине, анықтайды, бiрақ Бериямен тезiрек болар едi! Мен тезiрек ұшақтың басқаруында болғым келедi!
  Полковник жұбатып:
  - Соғыс кезiнде көпке дейiн ешкiм тартпайды! Оны алып кет!
  Ведмакова қарсылықсыз жүрдi және оны қысқартылған үлгiдегi пулеметтердiң ұңғылары аздап итерiп жiбердi, олар барлаушыларды жабдықтай бастады. Сосын менi қара воронкаға тығып алып кеттi. Анна Петровна сабырлы болды, ол өзiн кiнәлi сезiнбедi, оның Бериямен ерекше қарым-қатынасы туралы НКВД бiлетiн шығар, сондықтан олар оны анықтайды. Түрмеге бару тiптi қызық. Нағыз ер адам баласын өсiрiп, әскерде болып, түрмеде отыруы керек! Сондықтан, мүмкiн, жауынгер! Көптеген атақты адамдар түрмеде болды: Сталин, Ленин, Гитлер!
  Түрме комендатурадан онша алыс емес едi, сондықтан Ведмакованы шығарып алып, аулаға кiргiздi. Онда иттер қатты үредi, он сегiзiншi ғасырда салынған зынданның тас қабырғалары күңгiрт және сұр болды. Қызды iшке кiргiзiп, дәлiздер арқылы алып шыққанда ерiксiз толқып кеттi. Мұнда тiркеу терезесi: кезекшiлiк сұрақтары:
  - Аты, тегi, әкесiнiң аты, жынысы!
  Содан кейiн плиткамен қапталған бөлмеге оңға бұрылыңыз. Сол жерде үстел басында НКВД формасы мен былғары алжапқыш киген офицер, онымен бiрге ақ халатты дәрiгер мен қолдарына жұқа резеңке қолғапты тартып алған орта жастағы екi әйел отырды.
  Ведмакованы ертiп келе жатқан күзетшi оның қолындағы кiсендi жылдам, жаттыққан қимылмен шештi. Офицер бұйырды:
  -Шешiндiр!
  Ведмакова таң қалды:
  - Не?
  Офицер сабырмен қайталады:
  -Шешiндiр дедiм! Тiнту және жеке тексеру қажет!
  Қыз қызарып кеттi.
  Бiрақ мiне ерлер!
  Алжапқышты офицер үрiп:
  - Саған көмек керек пе! Ендеше, шүберектерiңдi тастаңдар!
  Ведмакова дiрiлдеп, иә, түрмеге отырғызылған кезде жеке тiнту мiндеттi екенiн есiне алып, киiмiн шеше бастады. Әйелдер оны алып, әрбiр тiгiстi мұқият тексердi. Трусикиде қалған Ведмакова ұялып қалды, бiрақ офицер үрiп:
  - Ал қаншық трусигiңдi шеш! Iздеу аяқталады!
  Бiрнеше ер адамның алдында мүлде жалаңаш (оны әкелген конвой бiр орында тұрып қалды, кез келген сәтте соғысуға дайын) қыз ұялып, оны қолымен жабуға тырысты.
  Олар оны бөкселерiне сойылмен қатты ұрды:
  - Қаншық қолдар!
  Ведмакова айқайлады, бiрақ шыдады. Олар оның киiмiн тексерiп, етiгiн жыртып болған соң, офицер былай деп бұйырды:
  Ендi оны өзiңiз тексерiңiз!
  Түрмедегi әйелдер басынан бастады. Олар шаштарын қолғап киген саусақтарымен сипады, содан кейiн құлақтарына қарады, тiптi фонарь бар түтiкшенi де қолданды. Құлақтар бүгiлiп, иiлмей, бiрнеше рет тартылды. Сосын танауларына қарады:
  - Жөтел, өтiнемiн! Мiне, күштiрек!
  Қыздың мұрны жаншылып қалыпты. Одан кейiн ауыз қуысын тексеру жүргiзiлдi. Бұл өте жағымсыз болды, дөрекi қолдар тiлiн басып, анда-санда оны тартып алды, содан кейiн қаттырақ тартты, тiптi жұлып кете жаздады.
  Офицер сөз сөйледi:
  - Саған көбiрек сақ болу керек! Ол тыңшы болуы мүмкiн!
  Түрме қызметкерлерi маңызды ақпаратты қамтуы мүмкiн пломба бар-жоғын тексере отырып, саусақтарын тiстерiне баса бастады. Ведмакова өзiн қорланғандай сезiнiп, түкiрiп жiбердi, оның КСРО батырын жезөкше сияқты iздедi, ештеңенi жоғалтпады. Содан кейiн қолғап киген әйелдер қолдары қыздың жалаңаш кеудесiн сезе бастады. Олар оны жаншып, әрбiр миллиметрдi сезiндi, фонарь арқылы жарқырайды. Қыздың кеудесi опасыздықпен iсiп кеттi, ал түрме қызметкерлерi барған сайын басып, сосын дiрiлдей бастады:
  - Жоқ! Ол мұнда таза!
  Содан кейiн кiндiк пен саусақтар зерттеледi. Кiндiк артқа тартылды, сонымен бiрге бұралған, содан кейiн оны инемен тескен. Саусақтарды мұқият тексердi.
  - Ал ендi гинекологиялық iздестiру! - деп бұйырды офицер.
  Түрме қызметкерлерi бұйырды:
  - Еңкейiп, аяғыңызды жайыңыз, өтiнемiн!
  Бұдан кейiн түрме бастығының қолғаптағы қолы қыздың кеудесiне дөрекi түрде кiрген кезде ең қорлық болды. Ведмакова азап пен қорлықтан ыңылдады. Ал қолы әйел өзiнiң ең құнды қазынасын сақтайтын үңгiрге қатты құлап бара жатты, оның iшi ауырып, қытықтайды. Бойжеткен аздап дiрiлдеп, офицер арам оймен күбiрледi:
  - Мүмкiндiгiнше мұқият тексерiңiз! Өйткенi, тыңшылар құжаттарды әдетте интимдiк жерлерде жасырады, кейде маңызды ақпаратты бiлу үшiн шағын жазба жеткiлiктi.
  Бiр түрме қызметкерi екiншiсiмен ауыстырылды, содан кейiн iздеу одан сайын ауыр және өрескел болды. Ведмакова iздеудi азаптауға айналдырып, оны қорлауды қалайтынын түсiндi.
  Қарау анус кем емес дөрекi болды, оның үстiне, iшек пайдаланылды, және үлкен клизма. Ұшқыш шынымен де күдiкке iлiнген сияқты. Осыдан кейiн саусақтарды, аяқтарды, аяқтарды тексеру кiшкентай нәрсе сияқты көрiндi.
  Алайда мұнымен бiтпедi, офицер бұйырды:
  - Ендi асқазанның рентгенографиясында! Оның жұта алатын ештеңесi жоқ едi!
  Жақсы, бұл соншалықты ауыртпайды. Мұнда дәрiгер болды, ол бәрiн мұқият қарап шықты, тiптi жүрек пен өкпенi де. Ақыры рұқсат бердi:
  Ол таза және денi сау!
  Офицер ашуланып:
  - Өкiнiштi, бәрiбiр оны атып тастаймыз! Дегенмен, әзiрге фортепианода ойнауға рұқсат етiңiз!
  Қорлықтан таң қалған ұшқыш автомат сияқты мойынсұнып жүрдi. Витчердiң қолдары бояумен жағылып, қағазға мұқият сығылды. Содан кейiн барлық өлшемдер орындалды, профильде, толық бетiнде суретке түсiру. Ұзақ уақыт бойы олар денедегi барлық белгiлердi, тыртықтарды және меңдердi қайта жазып, жалаңаш тұруға мәжбүр болды. Осыдан кейiн оны суық душпен жуды, айтпақшы, бұл КСРО-да тұтқындар үшiн ғана емес, оларға түрме киiмдерi де берiлдi.
  - Киiнiп ал қаншық!
  Бұл халат шын мәнiнде торлы матадан тiгiлген және түрме нөмiрiмен кестеленген. Олар қызға аяқ киiм бермедi, оны халық жаулары үшiн қажетсiз сән-салтанат деп санайды, сондықтан оны әрең жауып, камераға апарды.
  Жаңа ғана жаппай тұтқындаулар болды, түрме толып, шуылдады. Ведмакова тар торға лақтырылды, онда қазiрдiң өзiнде жүзден астам әйелдер, негiзiнен жас қыздар мен әскери қызметшiлер болды. Ұшқышты камераға кiргiзгенде, ол бiр қадам баса алмады, тұтқын бүкiл едендi жинап алды. Камера өте қараңғы болды, терезе тақталармен қапталған, ол тұншыққан және қатты иiс шығарған, шамасы, олар көптен берi шелектi шығармаған.
  Қыздар жартылай жалаңаш, ал кейбiреулерi мүлде жалаңаш, киiмдерiн алды. Олардың бiразы естерi шығып, сусын сұрады. Бақсы тоқтап сұрады:
  - Мен бiр қадам баса алмаймын! Мен қайда баруым керек!
  - Қайдан әкелдi, тоқта! - Қараңғыдан бұйырды, камераның үлкенi шығар. - Бiзге орын жоқ.
  Ведмакова мұның ақымақ екенiн түсiнiп, соған қарамастан:
  -Қыздар сендер не үшiн жүрсiңдер?
  Келесi дауыстар:
  - Иә, мiне, 58-бап, тiптi ешқандай айып тағусыз! Сiз не үшiнсiз?
  Witcher күлдi:
  - Иә, Берия зорланды!
  Қыздардың достық күлкiлерi мен лебiздерi болды:
  - Иә, ол бiздiкi!
  Қараңғылықтан сықырлаған кiм:
  - Мына Берияны аздап iлiп қойыңыз!
  Қорқынышты дауыс үзiлдi:
  -Жеткiлiктi! Аулада жарты мыңнан астам адам оққа ұшты! Бiздi де бүкiл камерамен серуендеуге болады!
  Witcher үредi:
  - Жоқ, егер олар менi атуға апарса, мен олай көнбеймiн!
  . Љ8 ТАРАУ
  Олег Рыбаченко қыз Маргарита Коршуновамен бiрге жарқын ертең үшiн күрестi жалғастырды.
  Олар Сталинградта шайқасты. Олар бар ерлiкпен шайқасты. Ал мәңгiлiк перзенттер жауға шегiнiп, берiлудi ойлаған жоқ.
  Бiрақ күштер тең емес және фашистер бiрте-бiрте алға жылжыды. Бiрақ өте баяу және үйлерге жақындау және жалдамалылардың мәйiттерi бар көшелер.
  Мәскеу қоршауға алынды, бiрақ әлi де соғысуда. Оның да әдемi қыздары болды. кiм шынымен бай.
  Олег Рыбаченко мен Маргарита Сталинградта керi оқ жаудырды. Сонымен бiрге бала АИ-дiң айтуынша, бiрдеңе құрастыруға тырысты.
  Беларусь президенттiгiне кандидат Александр Лукашенконың сайлауға қатысуына рұқсат етiлмедi. Олар Славян соборының қолдарды қайтарып алуынан кiнә тапты. Нәтижесiнде алты емес, бес үмiткер болды. Ал негiзгi күрес Зенон Поздняк пен Кебич арасында өрбiдi. Ресейшiл әрi байсалдырақ Кебич аз ғана басымдықпен екiншi айналымға өттi. Содан кейiн ол Ресейге қарсы Познякты үлкен айырмашылықпен жеңдi.
  Лукашенко оны заңсыз алып тастады деп наразылық бiлдiрдi. Бiрақ жалпы алғанда, шудан басқа ештеңе болмады.
  Кебич өте сенiмдi жеңiске жеттi. Және ол бiрiншi Беларусь президентi болды.
  Көп ұзамай Беларусь рубль аймағына ендi. Экономикадағы жағдай дағдарыс күйiнде қалды. Ақша жеткiлiксiз болды. Бiрақ ел рубль аймағында болды.
  Кебич Ресеймен интеграция процесiн ұсынды. Заңдардың жақындасуы басталды, шекаралар ашылды, экономика бiрiктiрiлдi. Ұлттан жоғары органдар құрылды.
  1999 жылы Беларусьте жаңа президент сайлауы өттi. Ресей дефолтынан кейiн экономика терең дағдарысқа ұшырады. Бiрақ коммунистердiң ықпалы айтарлықтай артты. Ал Лукашенко болса, әркiммен жанжалдасып, өз партиясын құрмай, басқа күштердiң ықпалымен шетке ығыстырып жiбердi. Негiзгi күрес Калякин мен Кебич арасында өрбiдi. Зенон Позняк осы уақытқа дейiн танымалдылығын жоғалтты. Жалпы Беларусь Халық майданы сияқты.
  Коммунистер күшейе түстi.
  Ресейде де тарих аздап өзгердi. Зюганов жеңiске жете алмаса да, президентке сәл артық дауыс жинады. Лебед бiрнеше ай бойы Қауiпсiздiк кеңесiнiң хатшысы болды. Бiрақ, жалпы алғанда, бұл соншалықты маңызды емес. Ең басты айырмашылығы - Черномырдиндi жұмыстан шығарған жоқ. Нәтижесiнде ол дефолттан кейiн де премьер-министр болып қалды. Алайда, Кебич Черномырдиннiң көмегiне қарамастан, екiншi раундта бәрiбiр жеңiлiп, Калякин Беларусь президентi болды.
  Ал Ресейде Ельцин кеткеннен кейiн Черномырдин президенттiкке барды. Ресей экономикасы өсуге көштi және Виктор Степанович үлкен қиындықпен болса да, үшiншi орын алған Жириновскийдiң көмегiмен Зюгановты жеңдi.
  Осылайша, Ресейде Черномырдин президент болды, Жириновский қауiпсiздiк кеңесiнiң хатшысы және президенттiң бiрiншi көмекшiсi болды. Путин осы уақытқа дейiн шетте қалды. Зюганов оппозицияның жетекшiсi. Примаков бұрынғысынша Сыртқы iстер министрi.
  Осылайша бәрi жоспар бойынша өттi. Калякин интеграция процесiн жалғастырды, бiрақ әлi бiрiккен жоқ. Экономикалар көтерiлдi. Черномырдин Шешенстанда соғысты. Масхадовпен келiссөздер жүргiздi. Және ол жерде тұрақтылыққа қол жеткiздi.
  Черномырдин келесi сайлауда Зюгановты оңай жеңдi. Калякин де екiншi мерзiмге оңай сайланды. Бәрi азды-көптi бiр қалыпты жүрiп жатты. Беларусь экономикасы көтерiлдi.
  Бiрақ Калякин үшiншi мерзiмге барған жоқ. Оның мұрагерi әрiптесi Новиков болды.
  Черномырдин де үшiншi мерзiмге сайланбады. Черномырдиннiң орнына Жириновский келдi. Соңғысы, әрине, әлдеқайда қалыпты болды, бiрақ Беларуське қысымды күшейттi - Ресейге қосылуды талап еттi.
  Жаңадан келген жiгiт тебiрендi. Себебi ол санкцияға ұшырады.
  Жириновский қаттырақ болды және қаттырақ қысты... Нәтижесiнде ресейшiл күштер Белоруссияда ауыр экономикалық дағдарыспен тұспа-тұс референдум өткiздi. Ал Беларусь Ресейдiң құрамына ендi. Бұл Батысқа қарсы көңiл-күйдi күшейттi.
  2014 жылы Жириновский Украинадағы Майдан және Януковичтiң билiктен кетуiн пайдаланып, әскер жiберген. Украина әскерi ұрысқа дайын емес едi, орыстар оны қарусыздандырды. Янукович пен Рада қару алып референдум жариялады. Ресей бұл республиканы өзiне қосып алды.
  Украиналықтар азырақ көтерiлiс жасау үшiн Жириновский Ресей астанасын Киевке көшiрдi. Ал бұл референдум нәтижесiне әсер еттi. Владимир Вольфовичтiң өзi келесi президенттiк сайлауда референдумда барлық шектеулердi алып тастап, үшiншi мерзiмге салтанатты түрде сайланды.
  Александр Лукашенко зейнеткерлiкке шығып, ұмытылды. Путин 2012 жылға дейiн, яғни алпыс жасында ФСБ төрағасы қызметiн атқарды. Ал, команданы жасартқанды ұнататын Жириновский оны қырық жастағы қабiлеттi офицерге ауыстырған жоқ. Новиктiң орнына келген Беларусь губернаторы да жасарып қалды.
  Алайда Ресей Батыстың санкцияларына ұшырады, бiрақ олар айтарлықтай маңызды болмады. Жириновский Сирия мен Иракта соғысқан. Ол күрдтер үшiн өз мемлекетiн құрды және тұтастай алғанда Владимир Путиннен гөрi батыл әрекет еттi. Оның үстiне Ресей Сауд Арабиясына зымырандық шабуыл жасап, мұнай бағасын күрт шарықтатты.
  Содан кейiн Иран мен АҚШ арасында үлкен соғыс басталды. Мұнай бағасын одан бетер көтерген нәрсе. Бұл кезде Ресей Балтық елдерi мен Молдованы алып, аннексиялады. Содан Назарбаев кеткеннен кейiн Қазақстандағы дүрбелеңдi пайдаланып, бұл республиканы өз айналымына қосты.
  Референдум да өтiп, Ресей тағы бiр провинцияны алды.
  Бiртiндеп КСРО-ны қалпына келтiру басталды.
  2020 жылы Жириновский Ресей президентiнiң төртiншi мерзiмiне сайлаудағы рекордты жаңартты. Ол кеткенше.
  Ал Ресей Орталық Азияға көштi. Өзбекстанда, Тәжiкстанда, Қырғызстанда, Түркiменстанда орыс әскерлерi пайда болып, Ресейге қосылу туралы референдум өттi.
  Осылайша ел КСРО-ның бұрынғы шекарасына дейiн қалпына келтiрiлдi.
  Бiрақ бұл Жириновскийге жеткiлiксiз болды. Және ол қажетсiз алғышарттарсыз Финляндияны әскерлерiмен басып алды. Және бұл жерде, әрине, референдум өткiзу арқылы 100% дерлiк нәтиже. Және оған қосылу.
  Осылайша, Ресей өзiне қайтарылды. Қытаймен қарым-қатынастар Порт-Артурға шағымдану және сарылардың Сiбiрден қуылуы салдарынан бiршама нашарлады.
  Бiрақ Қытай Ресейден қорқып, қорқады.
  Бiрақ Аляскада әскери төңкерiс болып, оны орыс әскерлерi басып алды. Және олар Ресейге оралу туралы референдум өткiздi. Сонымен бiрге Америка Алясканы Ресейге сату туралы келiсiмнiң жарамсыздығын тануға мәжбүр болды.
  Осылайша...
  Олег Рыбаченко тоқтап қалып, қайта атуды бастады.
  Бала оқ атып, одан кейiн жалаң аяқпен граната лақтырған. Фашистердi таратып, твиттер жазды:
  - Бiз жеңiлмейтiнбiз!
  Маргарита да оқ атып, жалаңаш саусақтарымен гранатаны лақтырып, Фрицтi басып, айқайлады:
  - Әрқашан бiрлiкте!
  Балалар өте батыл шайқасты.
  Бала тағы да дұшпандарға оқ жаудырды. Жалаңаяқ саусақтарымен құртқа гранатаны лақтырды. Нәтижесiнде екi танк соқтығысты. Олег Рыбаченко ән айтты:
  - Даңқ саған, бiздiң орыс жерi,
  Қасиеттi Ресей атынан,
  Жергiлiктi кеңестер отбасы!
  Қыз тағы да жалаң аяқпен гранатаны лақтырды. Он шақты фашисттi атып өлтiрiп, ән айтты:
  - Тауда сиыр бар,
  Денi сау балалар болсын!
  Бала бұрылып, Фрицтi шауып, шырылдады:
  - Жүрегiмде Отан,
  Бақытымызға орай, бiз есiктi ашамыз!
  Содан кейiн оның балалық аяғы граната лақтырды. Ол шынымен де өлiмге әкелетiн жойқын тасымалдаушы бала.
  Маргарита - бұл өте дәлдiгi бар жебе.
  Қыз оны алып, ән айтты:
  - Жоқ, қырағы өшпейдi,
  Сұңқардың, қыранның көзқарасы-
  Халықтың үнi сыңғырлы -
  Сыбыр жыланды басып тастайды!
  Жалаң аяқпен гранатаны лақтырып жатқан қыз оны алды да, ары қарай шырылдады;
  Сталин менiң жүрегiмде тұрады
  Бiз қайғыны бiлмеуiмiз үшiн -
  Ғарыш есiгiн ашты
  Бiздiң үстiмiзде жұлдыздар жарқырап тұрды!
  Ал қыз күлдi. Ол фашистерге қарсы соққы бердi. Ол олардың қатарын құлатып, дiрiлдеп:
  Мен бүкiл әлем оянатынына сенемiн -
  Фашизмнiң ақыры болады...
  Күн нұрлы болады
  Жол, нұрландыратын коммунизм!
  Ал қыз тағы да ептiлiкпен жалаң аяқпен гранатаны лақтырады. Нацистiк танктердi бiр-бiрiне итермелеу.
  Наташа да төбелеседi. Сталинградта қыздар жай ғана батырлар.
  Және батылдықпен өздерiне ән айтады:
  - Туған жерiм - ғаламның қараңғылығы,
  Мен зұлым жаулардың шабуылын жеңе аламын ...
  Мен сенсiз бiр күндi сүйе алмаймын
  Мен сен үшiн өмiрiмдi беруге дайынмын!
  Ал Наташа жалаң аяқпен гранатаны лақтырады.
  Келесi кезекте Зоя атып жатыр. Бикинидегi әдемi қыз. Кезектi бередi, фашистердi шабады.
  Содан кейiн оның жалаң аяғынан өлтiретiн сыйлық ұшады.
  Зоя тiсiн шымырлатып ән айтты:
  - Мен жауларды жойғанды жақсы көремiн! Сондай қыз!
  Тағы да, жалаңаш саусақтары бар сұлулық жойылады.
  Сосын Аврора оттайды. Сондай-ақ қызыл шашты шайтан фашистердi қалай айдауға болады.
  Жалаң аяқпен атылған граната Вермахт жауынгерлерiн қиыршық тасқа жағып жiбередi.
  Қыз шырылдап:
  - Тiлi, тiлi, трал, вали ...
  Менiң күшiммен фашистердi жеңдiм,
  Мен ендi бас тарта алмаймын!
  Және тағы да жауынгер дәл атады.
  Одан әрi отты Светлана басқарады. Сондай-ақ жалаңаш саусақтарымен ол жарылыс пакетiн лақтырды.
  Фриц оны түсiндi.
  Қыз, шынын айтсам, жартас жауынгер.
  Және қалай ән айту керек:
  - Ресейдiң жер бетiндегi даңқы,
  Бiз әрқашан арманмен бiрге боламыз!
  Ал фашистердегi төрт қыз және олар қалай соғады. Жалпы, олар өлiм перiштелерiнiң батальонынан шыққан әулиелер сияқты. Ал Сталинградтағы фашистер оны алады.
  Бiрақ барған сайын қиындап барады.
  Сталинград әлi де шыдап тұр, бiрақ фашистер Құрғақтарды алып үлгердi. Фашистер арасында теңiзден күштi флот та бар. Соның iшiнде басып алынған британдық кемелер.
  Олар бүкiл жағалауды жаралады. Ал түрiктер оңтүстiктен iлгерi басып келедi. Бұл шынымен қорқынышты болады.
  Наташа мен оның қыздары Сухимиден немiс фанер ұшағын басып алып, Сталинградқа ұша алды.
  Ал қазiр де Сталинградта. Қанша жерден алмауға тырыссаң да, бұл қала фашистер сияқты.
  Наташа қанiшер сыйлықты жалаң аяқпен лақтырып, фашистердi жыртылған етке жыртып, ән айтады:
  - Бiздiң өмiрiмiз керемет болады!
  Жалаң аяқпен гранатаны лақтырып жатқан Зоя тiсiн шымырлатып қосты:
  - Әрине, жеңсек!
  Ал қыз алқызыл емшегiн шайқады.
  Аврора, атқылап, айқайлады:
  - Ал, Отанымыз даңқы болсын!
  Ал, жалаңаш саусақпен ол өлтiретiн сыйлықты лақтырады. Қарсыластарды жеңiп, сықырлаңыз:
  - Ұлы Ресейге даңқ!
  Содан кейiн Светлана желiнi алып, оны жарып жiбердi. Мен жүз нацистi ойып шығардым. Сосын ол жалаң аяқпен гранатаны ұшырып, сықырлап:
  - Ғылым мен өркендеудiң жаңа нұрына!
  Ал төрт қыз тағы да төбелесiп жатыр, мұрнын түсiрмек емес.
  Наташка жарылғыш пакеттi екi жалаң аяқпен көтердi. Ал бар күшiнiң арқасында ол оны фашистiк танкке лақтырды.
  Зақымданған E-75 тоқтап, темекi шеге бастады.
  Наташа ән айтты:
  - Рус күлдi, жылады және ән айтты,
  Барлық заманда, сондықтан ол және Рус'!
  Содан кейiн Зоя оны алып, жалаңаш саусақтарымен өлтiрушi сыйлықты iске қосты. Ал фашистердiң тағы бiр танкi сап түзеп тоқтады.
  Зоя твиттерде:
  - Иә, болашақ бiздiкi!
  Ұлы Ресейге даңқ!
  Аврора пулеметтен оқ атты. Көптеген фашистердi қырды. Сосын ол агрессивтi түрде:
  - КСРО батырларына даңқ!
  Оның жалаң аяқ лақтыруынан граната қайтадан ұшады. Мiне, қызыл шашты қыз. Жай ғана жеңiлмейтiн терминатор.
  Светлана оны қалай алып, фашистердi талқандады. Және оларды өткiр шабындық сияқты құлатты.
  Сосын ол шырылдады:
  - Ресей жерiне даңқ!
  Оның жалаң аяқ лақтыруынан мұндай өлiмге әкелетiн граната ұшып кетедi.
  Жауынгер дiрiлдеп:
  - Кеңес империясы үшiн!
  Наташа атып, былай дейдi:
  - Ең үлкен империялар үшiн!
  Тағы да, оның жалаң аяғынан нацистердi үлкен кепiлдiкпен өлтiретiн нәрсе ұшады.
  Ал қыз ән айтады:
  - Отанымның даңқы -
  Ресейге даңқ!
  Зоя да жалаң аяқпен гранатаны лақтырды. Ол көптеген фашистердi кесiп тастады және сықырлады:
  - Ұлы Ресей - ұлы даңқ!
  Және серiктерiне көз қысты.
  Қыздар, әрине, дерлiк жалаңаш. Бикиниде, күйген, бұлшықеттi, әдемi және қисық.
  Жалаңаш болған кезде қыздар қандай сүйкiмдi көрiнедi! Неге тiптi киiм!
  Содан кейiн Аврора белсендi түрде түсiредi. Ал жалаң аяқпен фашистердi өлтiретiн нәрсенi лақтырады.
  Сонда ол ән айтады:
  - Ұлы Отан үшiн!
  Светлана атуды жалғастырды. Ол фашистердi қырып, шырылдады:
  - Үлкен жетiстiктер үшiн!
  Ал жалаң аяқпен гранатаны қалай ұшыру керек. Тағы да фашистер мылқау.
  Жарайсыңдар орыс қыздары. Олар пилотаждың адамдары.
  Содан кейiн ұшқыштар: Мирабела мен Анастасия. Фрицке шапалақпен ұрғанмен бiрдей.
  Иә, ондай қыздардан Гитлердiң ордасы тарайды.
  Жауынгерлер Як-9-да соғысады. Көлiк ескiрген сияқты. Бiрақ жеткiлiктi тиiмдi. Жылдамдығы мен қарулануы бойынша Люфтваффеден төмен.
  Бiр ғана 20 мм зеңбiрек пен қыздарға арналған пулемет, бес 30 мм зеңбiрегi бар МЕ-262-ге қарсы.
  Бiрақ бұл жерде Мирабела ептiлiкпен маневр жасайды, қанатты фашистiк лашынның құйрығына түседi. Және оны атып тастайды. Металды қағып тастайды, жауды таза күйдiредi.
  Сонда Мирабела ән айтты:
  - Жоғары және жоғары және жоғары
  Ұшақтар құстар сияқты ұшады...
  Бiз фашистiк төбелердi қиратамыз
  Ал сарбаздардың ерлiгi шекарадан асып түседi!
  Мiне, Анастасия, оны қалай қабылдап, нацистерге соққы бередi. Ол терминатор қыз.
  Ол фашистiк қарақшылардың бетiн басып, сықырлайды:
  - Ресейге үлкен даңқ келедi!
  Сондай-ақ жалаң аяқпен педальдарды басады. Тағы бiр Мессершмит құлады.
  Қыздар трусикиде жалғыз төбелеседi. Және олар өте жақсы. Олар әлсiз қозғалтқыштарда тез дiрiлдейдi. Ал олар жау оғынан кетедi.
  Мирабела Фрицтi кесiп, дiрiлдеп:
  - Қарғалар жоқ, сен бiздi жеңе алмайсың!
  Жауынгер тағы да өлiмге әкелетiн қашықтыққа шығады.
  Ал жаңа нацистiк машина құлады.
  Сандал қыз не iстеп жатқанын бiледi. Және ол керемет жұмыс iстейдi.
  Мiне, фашист жауынгердi алыстан жасыруға тырысады. Ал ол кетiп қалады. Қандай да бiр ғажайыппен, қайтадан жаудың құйрығында.
  Фрицтi қағып, сықырлап:
  - Орыстар үшiн мүмкiн емес нәрсе жоқ!
  Жауынгер тағы да үмiтсiз керi бұрылыс жасайды. Ал тағы бiр көлiк тесiп құлады.
  Мирабелла твиттерде:
  - Шынымен де дүние Ресей үшiн жаралған!
  Тағы да, қалай шығу керек. Ал жауға қалай берiлу керек!
  Анастасия да немiс көлiгiн қағып алып:
  - Бүкiл жерiмiз атақ-даңқ болады, бiрақ бiзден олжа болмайды!
  Ал қыздар барған сайын әртүрлi!
  Олармен не күресуге болады? Бұл агрессивтi дауыл ма!
  Дәлiрек айтқанда, дауыл оларды жеңе алмайды!
  Наташа төбелесiп, ән айтады:
  Бiз Ресей үшiн күресемiз!
  Сондай-ақ жалаң аяқпен, өлтiретiн калибрлi гранатаны қалай ұшыру керек.
  Ал фашистердi металдың чиптерiне және қанды етке айналдырыңыз.
  Зоя да жалаң аяқпен өлiмшi, қызарғанды лақтырып жiбередi де, секiрiп тұрып:
  - Ал бүкiл әлемде коммунизмнiң жаңа тәртiбi үшiн!
  Және тiстерiн жалаңаштады.
  Содан кейiн Аврора қатты атылады. Ол өзiн-өзi атып, фашистердi шабады және тiстерiн шықырлатып:
  - Прогресс үшiн!
  Оның жалаң аяғынан кез келген кедергiнi талқандауға қабiлеттi нәрсе шығады.
  Содан кейiн шайқаста Светлана. Сондай өлтiрушi қыз.
  Және ол аққұба. Ол фашистердi қалай ұрады ... Содан кейiн оның жалаң аяғынан қанiшер сыйлық ұшады. Ол фашистердi талқандап, оларды шайтандық жалынға айналдырады.
  Терминатор қыздар қалай ысқырады:
  - Менiң сөзiмдi мақтаңыз!
  Комсомол сөзi!
  Жауынгерлер фашистерге қалай ату керек. Ал оларды құтырған иттердей атайық.
  Мiне, Терминаторлар! Және олар фашистердi басып тастайды - жарайды, шайтандар!
  Наташа пафоспен айтты:
  - Бiз социализм үшiн күресемiз,
  Бiздiң Кеңестiк Ресей үшiн
  Жаңа керемет тапсырыс үшiн!
  Тағы да оның жалаң аяғынан өлiмшi сыйлық ұшады.
  Зоя да өте жiгерлi әрекет етедi. Фашистердi талқандайды. Және олардың көңiлiн қалдырмайды. Ал оның жалаң аяқтары винттей жыпылықтайды.
  Жауынгер жiгермен былай дейдi:
  - Қасиеттi Русь атынан,
  Ресейдiң даңқы болады!
  Тағы да жауынгер толық толқумен шайқасады.
  Содан кейiн Аврора өлiм сыйын жалаң аяқпен лақтырады. Ол фашистердi жан-жақты қалай сыпырып алады. Және ашумен былай дейдi:
  - Мен бокстан әлем чемпионымын!
  Содан кейiн Светлана өлтiрушi және жойғышты iске қосады. Ал оның жалаң аяғы сондай ептi.
  Ал жауынгер сайрап:
  - Мен әлемдегi ең күштiмiн,
  Фашистердi дәретханаға сiңдiремiз -
  Отан жыртатынына сенбейдi,
  Ал мидағы зұлым олигархтарды беремiз!
  . Љ9 ТАРАУ
  Ауыр шайқастарға қатысқан Ведмакова бiрнеше күн бойы әрең ұйықтады, сондықтан түрме камерасындағы қатты тарлыққа, тұншығуға және иiске қарамастан, ол бiрден ұйықтап қалды.
  Ол өзiнiң орта ғасырларда болғанын және құлдар көтерiлiсiн басқарып, юбка киген Спартактың бiр түрiне айналғанын армандады! Алғашқы табыстан кейiн ержүрек жауынгер қыз, бұлшық ет қыз бүлiкшiлердi жинап, өз басшыларын таңдауды ұсынады.
  Ведмакова, күткендей, онсыз да үлкен отрядтың басшысы болды және оның бiрiншi орынбасары ретiнде құдiреттi батыр Тұранды ұсынды.
  Ал мұнда құлдар бiрауыздан болды. Сосын олар он кiсiнi сайлады. Ондық жүйе ең қарапайым және Ведмакова ештеңе күрделi болмауы керек деп шештi.
  Трофейлермен қаруланып, тарақан ұлуларын алып (ауыр түсiнде, ведьмалардың санасы бұзылды) олар қозғалды.
  Билiгiн нығайту және аяғын созу үшiн Ведмакова мысықтай қозғалып жүрдi. Сосын қыз жалаң аяқтың табанымен тас жолдың ұсақ, үшкiр тастарын сезiп жүгiре жөнелдi. Бiрақ жауынгер ауырғанына мән бермедi, оның үстiне ол бәрiнен де озып кеттi. Белгiлi болғандай, бекер емес. Жаудың үш жауынгерi буксирде отырды және олар уақытынан бұрын дабыл қаға алды. Көтерiлiс басшысы ағашқа шығып, жауларға жоғарыдан секiрдi. Оның қимыл-қозғалысы жолбарыстар мен кобралар будандарының биiне ұқсайды, аздап айқайлап, бастары кесiлген.
  - Мен қарсылықты осылай бұзамын!
  Ведмакова құлдарға кесiлген бастарды көрсетiп, көпшiлiк үшiн ойнауға қарсы тұра алмады. Жауап ретiнде мақұлдаған дауыс естiлдi.
  Көп ұзамай плантациялары бар учаскелер пайда болды. Кесiлген үйлер әшекейлерi мен мүсiндерi бар нағыз сарайлар. Мұнда және мұнда субұрқақтар көрiндi. Iшiнде, аяқтарында және кеудесiнде көбелек қанаттары мен ауыздары бар Зевс түрiндегi бiр мүсiннен: жетi ұшқыш соғылды. Егiстiктер бай, семiз, алтын мақтаға ұқсайтын, iрi масақ, ноқат және т.б. Олар көптеген құлдарды жұмысқа алды. Ерлер де, әйелдер де, балалар да көп болды. Әрине, бақылаушылар, күзетшiлер. Бiрақ жалпы алғанда, әрине, құлдар әлдеқайда көп және күрек пен кетмен бар.
  Ведмакова күң қыздар асығыс тiккен үй жалауын көтердi: Қылыш пен кетмен бейнеленген! Басқа құлдар шабуылға шықты.
  Бұл кезде бiрнеше еркек пен әйел құлдар бағаналарға iлiнiп, қолдары мен аяқтары шегемен тесiлген. Бұл әдiлетсiздiктiң балалары азапқа ұшыраған сияқты. Азат етушiлердiң жақындап келе жатқанын көрiп, айқышқа шегеленген қыз күтпеген жерден қатты дауыспен айқайлады:
  - Жазалау келдi, қожайындарды ұр!
  Witcher көшбасшысы, әрқашан алда. Оның тарақан ұлуы көтерiлiп, екi күзетшiнi бiрден құлатты. Қалғандары артқа шегiндi, бiреуi қорқып, тiптi өз найзасына да соқты. Тесiлген қарыннан iшектер шығып тұрды. Қыз күлдi.
  - Жылқыдан қорқатын болсаңдар, әлсiз жауынгерсiңдер!
  Оның сарбазына айналған Милослава оң қолында, қыздың қолындағы балталар ақылды шаштараздың ұстарасындай шайқасты. Осылайша әйгiлi күрескерлердi кесiп тастайды.
  Тұран да көнбедi. Күзетшiнiң кеудесiн сындырған тасты ұшырып, төбелеске қосылды. Диiрменнiң бұлшық еттерiне емес, ауыр жұмыс оған жақсылық жасағаны көрiнiп тұрды. Рас, Ведмакова жылдамырақ қозғалды.
  Құлдар жұмысын тастады, бiрақ әлi ұрысқа қосылмаған. Шамасы, олар абдырап қалды. Рас, баяғы беймаза бала жұмысшы жiгiттерге секiрiп келiп:
  - Қорқақтар! Артымда кiм тұр - батыр, менсiз - сұм шошқа!
  Жiгiттер бiрiншi болып жауап бердi. Олар бақылаушыларға жүгiрдi. Мiне, он төрт жастағы бiр жiгiт "қамқоршысын" кетменмен ұрып, басы асқабақтай жарылып кеттi. Бұл жұмыс iстедi, ал басқа құлдар, тiптi әдетте қарапайым және шыдамды қыздар да күреске кiрiстi.
  Ендi шайқас бейберекет болды, бiрақ сандық басымдық та, шарасыздық та құлдар жағында болды. Және, әрине, олар өз қолдарына алды.
  Пасса - көз алдында оқыған қыздан күту қиын. Ол күзетшiмен ұрысты, ол оны итерiп жiбердi. Сөйтiп, ол оны алдап, қылышын алып, мойнынан ұрды.
  - Мен тiске басар деймiн! - деп дiр еткiздi қыз. - Қарағым, мас болма!
  Алғашқы иелiк тез азат етiлдi, отряд бiздiң көз алдымызда өстi. Көтерiлiс егiс алқабын шарпыған өрттей тарады. Ведмакова алға қарай жүгiрдi. Аттылар оған қарай жүгiрдi, әдетте, олар бастың ең жоғарғы жағына жеттi. Бiрақ күзетшi берiлмедi. Ерекше қаһарлы шайқас жетi iшектi субұрқақтың жанында болды. Мұнда отырғызушылар жылқы қорын шайқасқа көшiрдi.
  Ержүрек Ведмакова жан-жақтан қоршалған. Оны тек арнайы бордақыланған тарақан ұлудың ерекше шапшаңдығы ғана құтқарды. Мiне, дәл соққы және ұсақталған қарсылас құлады. Алайда қыз алдымен иығынан, содан кейiн асқазанынан жараланып, аяғын кесiп ала жаздады. Содан кейiн Ведмакова кiшкентай қанжарларды лақтыра бастады. Ұстарадай өткiр олар көзге, кейде ауызға түседi. Алайда, жауынгерлердiң көпшiлiгi аптап ыстықтан жартылай жалаңаш болған, мұндай сарбаздар үшiн кеуденi тесiп өту жеткiлiктi. Бiрнеше салт аттылар құлады, бiрақ қалғандары алға ұмтылды. Қылыштардың көп болғаны сонша, олар қозғалыстағы тарақтай көрiндi. Сондықтан олар жан-жақтан төгiлiп жатыр.
  Бiрақ Милослава, Пасса, Тұран және басқа құлдар дер кезiнде келдi. Қатар тiзiлген олар мұз айдынындай жүрдi, мәйiттердiң қалай ұшып кеткенiн көруге болады, әйтеуiр қарулы құлдар бар күш-қуатынан оларға көмекке асықты.
  Жаяу әскер шабандоздарға шабуыл жасады, таусылған құлдар азап пен қорлық үшiн кек алды.
  - Жаудың сақинасын тартып ал да, жiберме! - деп бұйрық бердi Ведмакова.
  Оның көз алдында басы кесiлген құл құлады, бiрақ оның артынан оншақты күзетшi құлады.
  - Нөмiрдi ал! - деп бұйрық бердi көтерiлiстiң жас басшысы.
  Соғысқа құлдар көбейе түстi. Жiгiттердiң жүйрiкпен аттарға өрмелеп, шабандоздарға қарай жүгiрiп, тiстерiн, үшкiр тастарды қалай пайдаланғаны көрiндi.
  Құлдар қорқынышты бiлмейтiн сияқты, ешкiм оларды адам деп санамағанда ұзақ жылдар қорлықпен кек алды. Сонымен қатар, олардың көпшiлiгi азат болып туылған және ерiк-жiгердiң иiсiн әлi ұмытқан жоқ.
  "Атшылар" отрядын аяқтап, Ведмакова ары қарай жылжыды. Оның жолындағы соңғы күрделi кедергi үлкен ағаштардан кесiлген цитадель болды. Ол жерде қауiпсiздiк өте жоғары болды.
  - Жылжымайтын мүлiктi iздеп, баспалдақтарды ұстаңыз. - деп айқайлады ол. - Егер бұл жеткiлiксiз болса, оларды өзiңiз жасаңыз.
  Құлдар асығыс шабуыл құрылғыларын жасады.
  - Баспалдақтар кең болуы керек, олардан бiр уақытта көптеген жауынгерлер өте алады. - деп атап көрсеттi Ведмакова.
  Қанды қырғын басқа иелiктерде әлi де болды. Кейбiр жерлерде қызметшiлер көтерiлiсшiлер жағына өттi, бiрақ бiрқатар жағдайларда әдеттен тыс қарсылық көрсеттi. Бақылаушылар тез өлтiрiлдi - бұл ең қатал жауынгерлерден алыс. Жау қарсыласуының соңғы тiрегi детинец болды. Ведмакова, әдеттегiдей, қабырғаға бiрiншi болып шықты. Оған бiрнеше рет жебе тидi, бiрақ өлiмге әкелетiн сыйлықтарды қалқанмен жеңдi. Жақын маңдағы жауынгердiң қатты соққыға жығылғаны соншалық, ол өзiн қайтарып үлгерсе де, қабырғадан құлап кеттi.
  Милослава iлмекпен күзетшiнi жұлып алып, жауды да лақтырып жiбердi. Қардай аппақ Пасса өзiнiң сыртқы түрiмен жау сарбаздарын таң қалдырды. Екеуi оның елiктiргiш кеудесiне қарап тұрғанда, қыз аяғымен жамбас тұсынан теуiп, сосын шауып тастады. Ведмакова қабырғаларға өрмелеп, аямай кесiп тастады. Дұшпанның рухы әлдеқашан жойылып, қабырғаға құлдар көбейе түстi. Олар бұзып өттi, баспалдақтар көп болды, ал күзетшiлер олардың бәрiн ұрып-соғуға үлгермедi. Түбiнде шындық өлi және жараланған құлдар жатыр, шабуыл шығынсыз өте алмады. Мұнда құл мен күзетшi бiр-бiрiне таласып, лайықты биiктiктен құлады. Олар жарақат алды, бiрақ тiрi қалды, бiр-бiрiн тұншықтырды.
  Фамилиясын сұрауды ұмытып кеткен беймаза бала Ведмакова да қабырғада болды. Ол өзiнiң кiшкентай бойын пайдаланып, офицердiң екi аяғының арасына тайып, екi аяғымен арқасынан теуiп, бiр мезгiлде тiзе астынан қағып кеткен. Ол алға қарай ұшып, ересек құл ұстаған айырға соғылды.
  - Тiстегенi соншалық! - Бала күзетшiлердi мазақтап, жiңiшке тiлiн шығарып.
  - Әй, жалаңаяқ жылан! - деп оң жақта тұрған жауынгер балаға қарғып, қылышпен шауып жiбердi.
  Бала артқа еңкейiп, құбырынан оның көзiне түкiрiп жiбердi. Жау қалай жанталаса айқайлап, талқандады. Бала тойға тұрмай, оны қылышпен аяқтады. Баланың қолы жұқа болғанымен, сiңiрлi, күштi болды - еңбекпен шыңдалған.
  Басқа ұлдар да қысым көрсеттi, тозақ сияқты шайқасты, шырылдап, балағат сөздердi таңдады!
  Қабырға тез тазартылды, шайқастың iшiнде құлдардың кек алуынан қорқып, қожайындары жан аямай шайқасты. Рас, қайта өскен қарындар құтырған құлдармен күресте жаман көмекшi болады.
  Негiзгi қожайын шейх Самума жер асты өткелi арқылы кетуге әрекеттенген. Ол өзiмен бiрге бiр дорба тас пен алтын алып кеттi. Мүмкiн оның мүмкiндiгi болған шығар, бiрақ ашкөздiк оны тастап кеттi. Сұлу қыз Рахита, тiптi терiсiнiң мыс түсiмен де тым азғырылады.
  - Ал менiң артымнан ер! - деп шейх оны жайнаған шашынан ұстады.
  -Керек емес, өзiм барамын, мырза! - деп жалбарды ол.
  - Жезөкше емес! Мен сенi алып жүрудi ұнатамын! Садистiк төрешi күлдi.
  -Бiрақ ауырады! - деп құл оның жалаңаш аяғын дiрiлдеп қалды.
  - Бiз кеткен соң шашыңнан асып, отқа қоямын. Шейх оның ернiн жыртқыштай жалады.
  -Сен хайуансың! Бiрақ мен сенi жақсы көремiн, сен маған!
  Бойжеткен кiр тұмсығын тап-таза жүзiне тығып, жалай бастады. Осы жерде Рахитаның қолы шейхтiң белбеуiнен қанжар тауып алып, оны бар күшiмен iсiп кеткен iшiне қадап жiбердi.
  Мiне, қараңғылық жаратылысы.
  Шейх сөмкенi тастап, шашын жiбердi. Қолдары терең тесiктi жабуға тырысты, iшектер шығып кеттi.
  - Жаратылыс! Эхидна! - деп күбiрледi.
  - Жоқ! Мен дұрыс жасадым! Қанша қыз бен еркектi қинадың. Ол тiптi балаларды бағанға қадап, бағанаға шегелеп та қойды. Бұл тек кек алу! - деп айқайлады қыз.
  - Шайтан алғыр!
  - Богиня! Сен менi ұрдың! - деп күң шейхтiң қансыраған томпақ iшiн теуiп жiбердi.
  - Аз соққы! - деп сыбырлады.
  - Бiрақ менiң бойымда асыл қан ағады! - Жалаңаяқ құл тiсiн жарқыратып жiбердi.
  - Ештеңе емес! Әскерлер бүлiктi басып-жаншып, сенi азаптайтыны сонша, мен саған перiштедей көрiнемiн! - Мен шейхты арылдатуға күш таптым.
  - Олардың қиялы сiзден де бай ма? Қыз тiлiн шығарып алды.
  - Саған жетедi! Бай дiр-дiр етiп, ыңырсыды. - Ауырсын! Маған фасифи жақпаларын әкелiңiз.
  - Неге? - деп қулықпен сұрады қыз.
  -Мен саған мына дорба алтынды беремiн. Шейх жалынды.
  - Ол менiкi! Жарайды, тек мейiрiм үшiн, фатсифи мазь қайда? Қыз жымиып күлдi.
  Сiз ұшатын сиыр түрiндегi шкафты бiлесiз бе? - деп, мырс еттi бай.
  - Иә! Мен сондай әдемi тасты көрдiм.
  - Демек, қолыңызды басыңызға қою керек, сонда сiз бiр қорап жақпа майын оңай ала аласыз. Маған келiп, жағасың. - деп күбiрледi шейх есiнен танып қала жаздады.
  "Тiптi зұлым адам медициналық көмекке лайық. Менi күт!
  Қыз жүгiрiп бөлмеге кiрдi. Ол байдың қамын ойлаған жоқ, бiрақ мұндай құнды жақпа бүлiкшiлерге өте сирек және пайдалы. Содан кейiн ол жек көретiн жеккөрiнiштi бүлiкшiлерге сатады.
  Құлдар бөлмелерге қашып үлгердi. Олардың екеуi жартылай жалаңаш сұлу қызды көрдi. Әйелдiң мейiрiмiн аңсаған сау жiгiттер оған жүгiрдi. Қыз көп жұмыс iстедi, бұлшық еттi, сондықтан шабуылдаушыны күштi аяқтарымен оңай итерiп жiбердi және айқайлады:
  - Ақша алғың келсе. Бiлiңiз, сонда, жертөледе, бiр қап алтынмен агрессивтi түр жылайды.
  - Бiз агрессияны ұнатпаймыз! - деп ирониямен қарсылық бiлдiрдi жiгiттер.
  Бiрақ ол да бай! - деп дiр еткiздi қыз.
  -Олай болса жақсы, ұрысайық! Жертөле қайда? - деп бас көтерген құлдар күбiрледi.
  - Менiң қолымды сонда ұстаңыз! Құл оның оң қолын бiр сiлтедi.
  Жас, қара құлдар оның пестi көрсеткен жерге қарай жүгiрдi. Қыз жымиып бөлмеге жүгiрдi. Жиһаздар өте бай, бiрақ ретсiз болды. Мiне, алтын құйылған шкаф. Рахита екi рет ойланбастан қолын қысты. Ол iшке қарай сырғанап кеттi де, сол кезде жақ сүйегi жабылды.
  Сұлулық қырылдап, бiлегiн ұстарадай өткiр тiстерi кесiп тастады.
  - О, қандай ауыртпалық! - деп айқайлады, сосын сығып жiбердi. - Бұл өте дөрекi!
  Жабайы ауырғанына қарамастан, қыз қолын таңуға тырысты. Әйелдердiң айқайын естiген Ведмакова бiреудi зорлап жатыр деп шешiп, бөлмеге тез кiрiп кеткен. Қанға боялған сұлуды көрiп, айқайлады:
  - Бұлай жасауға кiм батылы барды?! Мен оның қадiр-қасиетiн есесiне қоямын! - Ашуланғанда жауынгер дөрекi болуы мүмкiн.
  Рахитаның көзiнен жас ағып кеттi, тiптi оның қасiретiнен де емес, оның қазiр мүгедек екенiн түсiнгеннен кейiн қамшыланған құлға бөтен емес.
  - Бұл ол! Қыз шкафты нұсқады.
  Егер солай болса, онда бұл қорқынышты! - деп Ведмакова жымыңдаған жәндiктiң басын күшпен шауып тастады. Соққыдан құрылым майысқан, жұмсақ алтын кесiлген. Жауынгер шкафты бөлшектеп тастағанша ұра бердi.
  Қыз айтарлықтай бозарып кеттi, ал қардай аппақ Пасса оған секiрдi. Қан кетудi тоқтатып, ептiлiкпен жгут салды. Ведмакова кесiлген қолын шығарды, аяқ-қолы бозарып кеттi, бiрақ әлi де жылы болды.
  - Тамаша! - Бiз Хировты шақыруымыз керек. Мүмкiн ол өсiредi. Жауынгер қатты ысқырды.
  Пасса сұрады:
  - Бұл жерде қолыңды қоюға кiм кеңес бердi?
  - Самма!
  -Өзiңе не салдың? - деп таң қалды Ведмакова.
  - Жоқ, бұл сұмдықтың аты Самума. - деп түзеттi қыз.
  - Егер солай болса, онда оны төрттен бөлу керек. Жауынгер көзiн жұмып алды.
  - Ол жертөледе жатыр және қатты жараланған. Сiз оны ұстай аласыз. Егер сiз дем алмасаңыз.
  Ведмакова қылқаламды ұстамақ болды, кенет ол тайғақ кесiрткеге айналды, ол жасырынып кетуге тырысты. Егер жауынгер туғаннан соншалықты ептi болмаса, мүмкiн ол сәттi болды. Әсiресе, кiм құйрығынан емес, мойнынан ұстады.
  - Уау, бiртүрлi сиқыр. Бiз Хировты көрсетуiмiз керек.
  Жаралы қыздың бетi күңгiрттенiп, есiнен танып қалды.
  Пасса оны дер кезiнде алды:
  - Жүйке қыз, бiрақ әдемi! Ол шал болып қала берсе өкiнiштi.
  Бұл түзетiледi деп үмiттенемiн. Ендi ғана Хиров бiр жерден сағынып қалды, ол менiң қасымда болуға уәде бердi. - деп Ведмакова разы болмағандай иығын көтердi.
  - Мен мұндамын! Сиқыршы есiктiң арғы жағынан секiрiп шықты. - Мен сиқырды сезiнемiн.
  - Ал мен оны қолымда ұстаймын! - деп ырылдады Ведьма.
  - Жақсы, бұл жаман емес! Бұл медуза мен кесiрткенiң қоспасы, мөлдiр екенiн көресiң, үш жүректiң қалай соғып тұрғанын көресiң. Батыр күлдi.
  -Не әсерлi. Қыз қолынан айырылып, оның орнына кесiртке медузасы шықты. Менiң ойымша, мұндай жаратылыстың барлық ептiлiгiне қарамастан, бұл мүлдем баламалы ауыстыру емес! - Жауынгер әзiлдеуге мүлде бейiм емес едi.
  - Бiрақ дене мүшелерiнiң бiрi жүзе алады, бұл мүлде жаман емес. Қандай да бiр супер күш! Сиқыршы қулықпен көз қысты.
  - Бұл ненi бiлдiредi, бұл мүгедектiк пе? - Мен Сиқыршыны түсiнбедiм.
  - Қалай айтайын! Өйткенi, ол ендi тек жануар емес, әйел денесiнiң бiр бөлiгi. Ал жануарларды ұстау қиын. Ендi бұл кiшкентай кесiртке кiшiрейiп, кез келген бос орынға сырғып немесе қабырға арқылы көтерiле алады. Сонымен қатар, бұл дерлiк көрiнбейдi, бұл түр хамелеонға ұқсайды. - деп сиқыршыны түсiндiре бастады.
  - Пульсарно! - дедi Пастың құлшынысын танытып. - Мен бұл мүмкiн емес деп ойладым. Қылшақты кесiп тастаңыз және оны шпион етiңiз.
  - Жеңiлiс үлкен қиындықтарды уәде етедi, бiрақ бұл болашақ жеңiстiң көрiнiсi ғана. Сиқыршы байқап қалды.
  - Демек, сiз оның көңiлiн қалдырмайсыз ба? - деп түсiндiрдi Ведмакова.
  - Жоқ! Соғыста ерлiк пен жақсы ақыл жеңiс әкеледi. Соққылау үшiн алдымен нысананы көру керек, әйтпесе жұдырығың шығып кетесiң. Бiрақ қиындықты болдырмау үшiн жараны емдеу керек. - деп ақырын жауап бердi Хирово.
  - Қыздың мүгедек болғаны жақсы емес. Өйткенi, бұл оны бұзады! Сiз оны нағыз мүшеге, адамның қолына ұқсата аласыз ба? - деп сұрады Ведмакова.
  - Мен ойланып көремiн! Мүмкiн мен оны түзете аламын. Жалпы, сиқыршылардың көпшiлiгi емдеуден гөрi өлтiруде әлдеқайда жақсы. - дедi Хирово қысыммен.
  - Мен мұнымен келiсемiн! Кез келген ақымақ мүгедек ете алады, кез келген ақылды емдей алмайды. - Ведмакова, көндiру үшiн вискиге саусағын бұрап та жiбердi.
  - Дөрекi жазалаушылар көп - дәрiгерлер аз!
  Құлдар Самумның иесiн сүйреп апарды, ол өлген сияқты. Рахита есiн жиды, ызадан жүзi бұртиды.
  -Ол тағы да бәрiн алдады! Ол ақшасын төлемей кетiп қалды.
  - Мен оны дарға асып өлтiремiн! - дедi Ведмакова. - Оның мәйiтi арам, сараңдардың бәрiне ескерту болсын. Ашкөз адам көңiлсiз көз жасымен әрқашан жомарт!
  - Бұл ақылға қонымды! Бiрақ қолымды кiм қайтарады? Қыз жылауға дайын болды.
  - Мiнеки! - деп көрсеттi көтерiлiс басшысы.
  Хиров тағзым еттi, қолында бау отқа оранды.
  - Мұңайма! Сiзге мүгедек болу керек емес. Сондықтан Рахита сiз үшiн керемет тыңшы болуы керек. Өйткенi, сiз осы империядағы барлық байлар мен күштiлерден кек алғыңыз келедi.
  - Әрине. Құл болма, тозаңда қорланған! - деп айқайлады қыз.
  - Ендеше сен бiзге көмектесе аласың! Бұл империя нашар басқарылған, сондықтан қабiр бөкселi жүйенi түзетедi! - Сиқыршы сұқ саусағынан қуат сәулесiн шығарды.
  - Оғаш! Мен сенен үлкен энергияны көрiп тұрмын. Және даналық! Мен сiзге қосылуға дайынмын! - деп айқайлады құл.
  - Сен жараласың, бiрақ жеңе аласың! Ауырмай ерлiк жоқ, ерлiксiз жеңiс жоқ! - деп мәлiмдедi ол сиқыршының философиялық ой-өрiсiн көрсетiп.
  - Мен әйелмiн - сондықтан шыдауға дағдыланғанмын. Рахита басын изедi.
  - Шыдам аз болған соң, ән айту көмектеседi! - деп қалжыңдады Хиров.
  Барлығы күлдi. Ведмакованың көңiл-күйi жақсы болды. Басы жеңiспен аяқталды, яғни босқа кететiн уақыт жоқ. Ең алдымен құлдар бытырағанша әскер жасақтау керек. Сондықтан халық темiрдей, суығанша, қалаған пiшiнiн бер. Жауынгер қыз қабырғаға шығып, шатырға шығып, күркiреген дауыспен бұйрық бердi:
  - Керней коллекциясы барлығын жинаңыз!
  Пасса сұрады:
  - Әйелдер де?!
  - Иә! Бiзге әр қылыш керек болады. Асығыңыздар, бiрақ тонау болмайтынын бiлiңiздер, бәрiн тең бөлемiз.
  Құлдарды жинау бiраз уақытты алды, тiптi қамшыны да қолдануға тура келдi. Ведмакованың өзi басын жоғалтпағандардың бiрнешеуiне көмектесуге және тонауды ауыздықтауға мәжбүр болды. Қыз бес жалынды қарақшының құлағына жақсы соққы бердi, тiптi бiреуi басын кесiп тастады. Бетiне қан тамшылары түстi, Ведмакова ашкөздiкпен жалады. Бұл жұмыс iстедi. Жалпы жиын алаулардың жарығымен қараңғыда өттi. Мыңдаған азат етiлген құлдар болды, Ведмакова тiптi олардың арасында балалар мен әйелдер көп болса да, олардың кем дегенде он екi мың екенiн көзбен есептедi.
  Ол цитадельдiң ең биiк мұнарасынан өнер көрсеттi. Сиқыршы қарсы жағында тұрды, ол бүкiл жиынды басқарды. Құлдарды аяусыз қанады, ал әлсiздердi өлтiрдi немесе өлтiрдi. Жалпы, физикалық көрсеткiштердi алатын болсақ, олар жақсы жауынгерлер сияқты көрiндi. Тек оларға дайындық керек. Ведмакова жалынды сөз сөйледi. Ол әсiресе үлкен азаттық армиясын құру қажеттiгiн түсiндiруде табанды болды.
  - Бiрлiк, батылдық, жанқиярлық - жеңiстiң, еркiндiктiң, бақыттың кiлтi! Тәртiпсiз әскер жоқ, әскерсiз бостандық та болмайды! Еңбек бiздi нығайтты, ақылмен көбейсе бостандық бередi, сәттiлiкпен бiрге бақыт әкеледi!
  Ендеше бiр болып, шынжырларды үзейiк! - дедi жауынгер.
  Құлдар олардың мақұлдауын қуантты! Тек бiр құл, көп тыртық, намысқой түрi үнсiз қалды. Оның көзқарасы ең шектен шыққан жек көрушiлiктi бiлдiрдi.
  Ведмакова тағы да көтерiлiстiң жалғыз басшысын таңдауды ұсынды!
  - Қолбасшы пирамиданың төбесiндей - бiр ғана болуы керек, әйтпесе мұндай берiк құрылымның өзi қирады!
  Құлдар айқайлады:
  -Дұрыс! Бiздi басқар.
  Сiз ұлы жауынгер бiздiң көшбасшымыз боласыз! - деп күтпеген жерден баланың бәрiн айқайлап жiбердi.
  Бұл Ведмакованы таң қалдырды: бұл қалай мүмкiн. Ол мұқият қарады, баланың қолында жел құбырына ұқсас нәрсе қалыңырақ болды. Ал осы құрылғының көмегiмен ол дiрiлдеген.
  - Бала алысқа кетедi! Оның аты кiм? - деп сұрады жауынгер.
  - Дик! арнайы таныдым. - дедi пас.
  - Қарапайым есiм! - Ведмакова бұдан да экзотикалық нәрсенi күткенi анық.
  - Неге күрделiлiк!
  - Дауыс берейiк! - деп хабарлады сиқыршы. Оның күркiреген дауысы болғаны сонша, пальмалар дiрiлдеп кеттi. - Кiм Witcher жауынгерiнiң көшбасшы болуын қолдаса, оң қолыңды көтер! Шындық, бостандық және абырой үшiн дауыс берiңiздер! Ал сенiң өмiрiң құдайлар қызғанатындай болады! -
  Ынтаға батқан құлдар бiрауыздан оң қолдарын лақтырып жiбердi. Олар жауынгер сияқты көрiндi және олардың бiрауыздылығы, егер Хиров осы жерде өзiнiң сүйкiмдiлiгiн қолданса деген ойға әкелдi.
  Оның келуi оларға еркiндiк берiп, өзiн нағыз адам ретiнде сезiнуге мүмкiндiк бергенi рас емес пе. Демек, Ведмакованы қуаңшылықта жаңбырдай кездестiру заңдылық. Бұрынғы құлдардың жүзiнен қуаныш оқылды. Бұл оянғандай болды.
  Мiне, жалпы қуанышпен, тыртықтармен безендiрiлген күштi құл алға шықты. Ол өзiнiң терең дауысымен сөйледi.
  - Бақытқа жетелеудi қалайтындар көп болды, бола бермек. Бiрақ сiздiң моральдық құқығыңыз бар ма!
  - Қайсысы!? - Сиқыршы тiске толы аузын жымиды. Жалаңаш қолдарындағы қос аяқтары дөңес болды.
  - Сен кiмсiң?! Асыл әулеттiң ұрпағы немесе қарапайым адам. Әлде Ғисор сияқты қашқан құл да болар. Ол да көп уәде бердi, бiрақ өмiрiн бағанада аяқтады. Онымен бiрге жиырма мың құл. - Күштi құл кесiп тастады.
  - Көп нәрсе өзiмiзге байланысты болады. Мен сенен тыртық көрiп тұрмын, сен құл болып тумаған шығарсың, найзамен қамшыдан немесе қылыштан алған жараларды ажырата аламын! - дедi Ведмакова.
  - Маған бейтаныс жауынгердi таптың! Мен Конт де Форсамын, қорқынышты патшалардың ұрпағымын. Бiрақ сiз әкеңiздiң атын бiлесiз бе? - деп сұрады асыл құл.
  - Әулеттiң тектiлiгi ерлiкке, шаштың ұзындығы ақылға бiрдей! - дедi Ведмакова және бiрден қосты. -Қорқаққа ата-бабаның ерлiгi көмектеспейдi!
  -Әдемi сөйлейсiң. Жәрмеңкедегi әзiлкеш сияқты, сенiң жүрегiң қаншалықты батыл? Құл қорқытып қабағын көтердi.
  - Е, сен батырсың! Сан, бiрақ құлдың тағдырымен өлшенген, мақтаныш пен ерлiгiң қайда едi! - Ведмакова қазiрдiң өзiнде желдей бастады.
  Бұған менiң өз себептерiм болды. Ал не керек, бiлудiң қажетi жоқ, бiлiм аз - өлу оңай! Мен сiздi өлiмге дейiн күресуге шақырамын, егер сiз тек сөзбен ғана емес батыл болсаңыз, онда сiз шақыруды қабылдайсыз! - деп айқайлады Конт де Форс.
  - Бұған сенуге болады! Жауынгер қағып кеттi.
  Құлдар алаңды тазартты. Witcher түсiп, қылышты тексердi. Қарсыласы оның алдында тұрды. Оның бiрден өз қаруы, екi өткiр семсерi болды. Әйтеуiр, жауынгер кеудесiнен тағы бiр қылыш суырып алды.
  Граф де Форс Witchers-тен әлдеқайда ұзын, иықтары әлдеқайда кең, бiрақ ол соншалықты бұлшықеттi және бедерлi болып көрiнбесе де, фитнес бойынша әлем чемпионы болуға лайықты қыз едi. Бiрақ, май жоқ, сiңiр байламдары тарылып, iсiнген. Сонымен қатар, әрбiр қозғалыста үлкен тәжiрибе болды, ал секiру жүрiсi көп нәрсенi айтты. Олардың жүздерiнде күлкi ойнады, бұл ендi менсiнбеу емес, керiсiнше жанашырлық болды.
  - Е, тығылып қалдың, қыз! Сiз қызғанбайсыз. Граф оған жұдырығын көрсеттi.
  -Неге өзiңе сенiмдiсiң? Сиқыршының ашуы күшейе түстi.
  - Көптеген жекпе-жектерде, турнирлерде жеңiске жеттiм. Менiң патшалығымда мен ең жақсы жауынгерлердiң бiрi саналдым, көбi менi тiптi ең жақсы деп санады. - Форса, қатар тұрған екi қалқан тәрiздi кеуде бұлшық еттерiн шайқады.
  - Тек тектiлермен соғысып, олар азып-тозып, семiрiп кеткендiктен. Ендi талантты қарапайым адаммен тiл табысып кетсең, сенiң даңқың аз қалды! - деп сенiмдi жауап бердi Ведмакова.
  - Иттi арқамнан таяқ басып кеткенше жатқыз, дәлiрек айтсақ, менiң қылышымды! - Тәкаппарлықтың бар толықтығы графқа қайта оралды.
  - Бұл өте қызық! Күштi болаттан жасалған жүз сөзшi мен қорқақтың қолында тот басады! - Ведмакова шешендiгiмен жарқырап тұрған жоқ.
  - Е, бұл сiзге де қатысты шығар, бейбақ! Форса айқайлады.
  - Мүмкiн, тiлде семсерлесудi тоқтатып, қиынырақ нәрсенi қолданыңыз! - Ведмакова талғампаз сегiздiк фигураны жаңғыртты.
  - Өзара!
  Граф пен көтерiлiсшiлердiң басшысы бетпе-бет кездестi. Қылыштар ұшқыр қозғалып, бар күшiмен соққы бердi. Соққылардан ұшқын ұшты, сыңғыр естiлдi.
  Граф бiрнеше рет шабуыл жасады. Ол қос бөшкелiк техниканы қолданып көрдi, бiрақ Ведмакова өзiнiң асыл қарсыласының лайықты жылдамдыққа ие екенiн атап өтiп, шабуылдарға тойтарыс бердi.
  -Не ойнап жатырсың!
  - Өлiм жiбiнде!
  Граф тағы да бiрқатар соққыларды түсiрдi, ол күрделi комбинацияларды қолданып көрдi. Ведмакова сәл шегiнiп, жауды кеудесiнен аздап ұстап, қарсы шабуылға шықты.
  Ол төсекке асықпай, тәжiрибелi жауынгердiң қимылдарын зерттедi. Граф күлiп, көздерi жымыңдады:
  - Сiз соншалықты қарапайым емессiз! Жалаң аяқ жүрсең де құл емес шығар.
  - Мен еркiн туып, орманда өмiр сүрдiм! Менiң мойным ешқашан қамыт бiлмеген. Күшке бағыну ақылға сыймайды. Нағыз еркiн адам үш нәрсеге бағынады - ақылға, махаббатқа, Құдайға. Жанында құл бағынған - нәпсiге, нәпсiге, Алланың құлдарына! - деп әдемi жауап бердi Ведмакова.
  Соңғысы туралы дұрыс айтасыз! Сiз шынымен дұрыс айтасыз, менi осы дiни қызметкерлер мен дiни қызметкерлер отырғызды! - Граф қос желдеткiштi жасады, содан кейiн "клик" техникасын жасады, бiрақ сәттi болмады. - Мен сенiмен бiр стақан шарап iшiп сөйлесуге қуаныштымын, егер сенi өлтiрмеймiн.
  - Бiр кесе шарап - мұхит сияқты - тасып кетсең, аяғыңның астындағы жерден айырыласың! - дедi жауынгер.
  - Бiрақ сiз өзiңiздi еркiн сезiнесiз. Бұл тәсiл туралы не деуге болады.
  Ол триденттi, содан кейiн көбелектi ұстады. Бұған жауап ретiнде Ведмакова кездесуге қаттырақ соққы бердi. Граф тебiренiп артқа шегiндi. Содан кейiн жарыс қайта жалғасты, Форса желдей қозғалып, қарсыласының оны күтпеген жерден алып кетуге тым күштi екенiн түсiндi. Содан кейiн, Ведмакованы белгiлi бiр қозғалыс тiзбегiне үйренiп, граф кенеттен қылыштың траекториясын өзгертiп, қызды бұлшықетке, бiрақ әйелдiк кеудеге соқты. Қан ағып кеттi, сызат терең болды. Жара Ведмакованы сындырмады , керiсiнше оған күш бердi. Қыз шабуылға шықты, қылыштары бiртүрлi биде жарқ еттi. Сыртынан қарағанда жауынгер басынан мүлде айырылып, ашуланғандай көрiнгенiмен, ормандағы өмiр мен аңшылық бала кезiнен оны ең кескiлескен шайқаста ақыл-ойын сақтауға үйреттi. Графқа мұндай қысымды ұстап тұру қиынға соқты, ол шегiнiп, қиналып кеттi. Ведмакова тiзе астынан жұдырықтай жұдырықтай жұмылған құл қадiрмендi керi шегiнiп кеткен сәтiн ұстады. Соққы сiңiрге тиiп, графы бүгiлiп, жылдамдығы төмендедi. Содан кейiн қыз өз қабылдауын өткiздi, оны өзi ойлап тауып, оны тоғыз басты айдаһар деп атады. Мұндай iстi тек жақсы дайындалған жауынгер ғана жүзеге асыра алады. Оның үстiне соңғы тоғызыншы шабуылға тойтарыс беруге болмайды. Мұнда шабуылды көрсететiн механика мәселесi болды, қылқалам тым әлсiреп, шабуылдарды тойтарып, соңғы шабуыл аяқталды. Жауынгер алғаш рет өте шебер және жылдам серiктеске қабылдау жүргiздi, және ол семсерiн түсiрiп, жаңалықтың сәттi болғаны белгiлi болды.
  Граф бозарып кеттi, күшiн жоғалтты.
  - Сен бақытты жезөкшесiң!
  - Жоға! Сәттiлiк құм сияқты тұрақсыз - тек еңбекқорлық оны цементпен байланыстырады.
  Ведмакова жауды тағы да жаралады, бiрақ терең емес - ол өлтiргiсi немесе мүгедек еткiсi келмедi. Қайтадан соғып, ол соққы жасады, граф механикалық түрде қайтарылды және жауынгер сойылдай семсерiн қағып түсiрдi. Құл беделдi мүлде қарусыз болып шықты. Ведмакова қылыштарын лақтырып, жауға шапты да, керi санауды қағып кеттi. Оның қолдары оның мүшесiн құлыппен бекiттi.
  - Бас тарту? Пантераның көздерi жарқ еттi.
  - Мен графпын, жалаңаяқ құлға бағынамын!
  Ведмакова қызу қарсылық бiлдiрдi:
  - Құл емес, әдiл жол үшiн күресушi! Сiз өзiңiз құл болдыңыз және қорлықтың не екенiн түсiндiңiз, бiрақ олар бiзден кем емес басқа адамдар. Сондықтан ар-ұжданыңызды сұраңыз!
  . Љ10 ТАРАУ
  Алдыңғы шепте Олег Рыбаченко мен Маргарита Коршунова шайқасты. Ұзақ уақытқа созылған соғыстан қыз бен жiгiт әбден жалықты. Үнемi өлтiру, ату да тiтiркендiредi.
  Ойындағыдай. Баяғы атқыш ерте ме, кеш пе жалықтырады.
  Балалар жалаң аяқпен атудан, үнемi граната лақтырудан шаршады.
  Бала кезегiн бердi. Фашистердi өлтiрдi.
  Және айтты:
  - Маэта!
  Қыз жалаң аяқпен гранатаны лақтырған. Ол Фрицтi шашыратып жiбердi де, қуанып:
  - Бiздi жаңа, өте үлкен жеңiстер күтiп тұр!
  Бiрақ бұл қазiрдiң өзiнде қызықсыз. Баланың жалаң аяқ лақтыруынан фашист танкiлерi жан-жаққа итерiлiп жатқаны да.
  Содан кейiн Олег ән жаза бастады.
  Тағы бiр балама тарих. Зюганов Степашиннiң кандидатурасына дауыс берген жоқ, үш коммунистiк фракция да дауыс берген жоқ.
  Ол Мемлекеттiк Думаның таратылуымен және 1999 жылғы қыркүйекте мерзiмiнен бұрын сайлаумен аяқталды.
  Әрине, коммунистер бұрынғыдан да күштi болды. Және олар Примаков үкiметiнiң жетiстiктерiне сүйене отырып, сайлауға барды, онда олар көрнектi рөл атқарды. Бiрлiк блогы әлi құрылған жоқ. Путин премьер-министр ретiнде көрiнбедi. Ал содырлардың Дағыстанға басып кiруi сол жаққа дауыс қосып, билiктiң күшiн жойды.
  Жалпы, үкiмет ұйымдаспаған болып шықты. НДР әлсiреп, күйредi, жаңа дайын партия болмады. Иә, ал Степашин премьер-министр болып тағайындалып, билiк партиясын басқармады. Содан кейiн Ельцин оны мүлдем жұмыстан шығарды.
  Бiр сөзбен айтқанда, парламенттiк сайлау солшылдардың басым жеңiсiмен аяқталды.
  Коммунистердiң жеңiсi әсерлi болды. Сонымен қатар, Примаков-Лужков блогының босаңсуға уақыты болмады. Бiрақ сонда да шаруалармен бiрге тiркелiп үлгердi. Және екiншi орынды иелендi. Үшiншiсi жақсы көтерiлген "Яблоко". Төртiншi орынды Либералдық-демократиялық партия алды. Бiрақ көбiне президентшiл арналардың бұл партияны белсендi түрде алға жылжытуымен байланысты.
  Ельцин тiптi, дәлiрек айтсақ, Жириновскийге генерал шенiн бердi.
  Сондықтан бәрi арнайы сценарий бойынша болды.
  Мемлекеттiк Думадағы билiктi оппозиция басып алды. Ал Ельцин өз еркiмен кетуге келiстi, Примаковты ресми түрде мұрагер етiп тағайындады. Зюганов та премьер-министр және оң қол болды.
  Бұл, жалпы, коммунистердiң көңiлiнен шықты. Және ымыраға келдi. Басаев пен Хаттаб Дағыстаннан ығыстырылды. Бiрақ олар Шешенстанның өзiне әскер жiбермедi.
  Көп ұзамай ол жерде азаматтық соғыс басталып, бiрнеше фракцияға бөлiндi.
  Масхадов пен Қадыровқа Ресей көмектестi. Примаков Ресейдегi президент сайлауында оңай жеңiске жеттi. Екiншiсi күтпеген жерден Жириновский болды - оның электоратында басқа бәсекелестерi жоқ, ал либералды Явлинский оған қарсылас болмады.
  Композицияны Олег Рыбаченко үздi. Жоқ, қызық емес. Тағы да, Примаков, Зюганов және КСРО-ны қалпына келтiруден кейiн қарастырылған тақырып. Шаршадым!
  Бiрдеңе құрастыру қызықтырақ болуы мүмкiн. Мысалы, ғарыш туралы.
  Бала ойлана бастады.
  Ұлы Ресей империясының жаңа астанасы Петроград-Галактик деп аталды. Ол Стрелец шоқжұлдызында, галактиканың дәл ортасында құрылды. Мұнда жұлдыздар да, планеталар да ескi Жер пана тапқан Құс жолының шетiне қарағанда әлдеқайда тығыз болды. Батыс конфедерациясының әскерлерi өзегiнен толығымен қуылды. Дегенмен, соғыс iз-түзсiз өткен жоқ: мыңдаған планеталар жойылды, тек Жер туралы естелiктер қалды. Бұл астананы галактикадағы ең бай және ең тыныш жерге көшiрудiң басты себебi болды. Бұл жерден өту өте қиын, сондықтан майдан шебi абстрактiлi ұғым, ал тыл - конвенция болып табылатын жалпы ғарыштық соғыс жағдайында да ядро Ресейдiң негiзгi базасы мен өнеркәсiптiк бекiнiсiне айналды. Елорда өсiп, Кишиш планетасын толығымен жұтып, алып мегаполиске айналды. Кез келген парасатты адамды таң қалдыра алатын алып қала. Көптеген ұшатын машиналар күлгiн аспанды кесiп өттi.
  Маршал Максим Трошев Қорғаныс министрi, супермаршал Игорь Рерихке шақырылды. Алдағы кездесу жаудың белсендiлiгiнiң күрт артқанының белгiсi болды. Барша жұртты алаңдатқан соғыс қорларды жыртқыш шұңқырдай жалмады, соның салдарынан триллиондаған адам өлдi, ешкiм қалаған табысқа жете алмады. Петроград-Галактик сәулетiнде милитаризация өз iзiн қалдырды. Зәулiм зәулiм ғимараттар бiркелкi қатарда тұр, олар қаланың шахмат тақтасындағы ұяшықтар. Бұл маршалға ғарыштық армадаларды салуды ерiксiз еске түсiрдi. Соңғы шайқаста үлкен ресейлiк жұлдызды кемелер де өз позицияларын алды, содан кейiн кенеттен құрылымды бұзып, жау флагманына соққы бердi. Жақсы жоспарланған шайқас ұрыс-керiске ұласты, өйткенi бiрнеше кеме соқтығысып, жан түршiгерлiк жарқыраған жарқылмен жарылды. Вакуум бiрден алып жанартаулар атқылап, отты өзендер ағып жатқандай боялған, тозақ отының ағындары жойқын толқынмен жабылған. Бейберекет шайқаста Ұлы Ресейдiң әскерi сәттi болды, бiрақ жеңiс өте қымбат болды. Бiрнеше мың ғарыш кемесi қарапайым бөлшектер ағынына айналды. Рас, жау одан да көп шығынға ұшырады. Орыстар қалай күресудi бiлдi, бiрақ көптеген нәсiлдерден тұратын конфедерация табанды қарсылық көрсетiп, ашуланып кеттi.
  Негiзгi мәселе Том галактикасында орналасқан конфедерация орталығын жою өте қиын болды. Осы жұлдыздар шоғырында миллиондаған жылдар бойы өмiр сүрген үйеңкi тәрiздес таулар өркениетi алынбас қамал тұрғызып, қақпанға толы қуатты қорғаныс шебiмен қоршалған.
  Бұл "Маннергейм" кеңiстiгiне ену үшiн бүкiл орыс әскерi жеткiлiксiз. Соғысты тоқтату мүмкiн болмады. Планеталар мен жүйелер бiрнеше рет қол ауыстырды. Маршал елорданы сағынышпен шолып шықты. Жүгiрiп бара жатқан грав-ұшақтар мен фланерлер камуфляждық түстерге боялған, ұшақтардың қосарлы мақсаты барлық жерде сезiлдi. Кейбiр ғимараттар үлкен танктерге немесе кiреберiстердiң орнына құрттары бар жаяу әскерлерге ұқсайтын. Осындай қанатты резервуардың аузынан сарқыраманың қалай атқылағанын, көгiлдiр және изумруд суының төрт "күндi" шағылыстырғанын, ондаған реңкте ойнағанын және дiңi мен қанатында экзотикалық ағаштар мен алып гүлдер өсiп, бөтен iлмектi құрағанын көру қызық болды. бақтар. Қазiргi заманғы, тек алып өлшемдi зәулiм ғимарат танктерi, әдетте, жеңiлдетiлген, көптеген мылтықтармен қаруланған. Мұндай үйлерде тұру ыңғайлы және ыңғайлы, дегенмен астанаға шабуыл жасалған жағдайда, ұқсас ғимарат бес минут iшiнде қуатты жауынгерлiк бөлiмшеге айналды. Барлық сыныптағы адамдар, тiптi кiшкентай балалар да әскери киiм киген немесе әртүрлi әскерилендiрiлген ұйымдардың киiмдерiн киген. Үйге арналған киберминалар түрлi-түстi шарларға ұқсайтын стратосферада жоғары көтерiлдi. Шамдар аспан қоймасын нұрландырды, тегiс айналы даңғылдарды жарқыраған сәулелермен толтырды. Максим Трошев мұндай шектен шығуға үйренбеген.
  "Бұл жерде жұлдыздар тым тығыз. Ал мен үшiн тым ыстық".
  Маршал маңдайындағы тердi сүртiп, желдетудi қосты. Әрi қарай ұшу қиындықсыз өттi, көп ұзамай Қорғаныс министрлiгiнiң ғимараты пайда болды. Кiре берiсте төрт жауынгерлiк машина тұрды. Сорғыштары тiкендi лучиарлар - иiсi иттiкiнен он бес есе күштi жануарлар - Трошевты қоршап алды. Супермаршалдың циклоптық сарайы терең жер астында өттi, оның қалың қабырғаларында плазмалық зеңбiректер мен каскадты лазерлер орналасқан. Терең бункердiң iшi қарапайым болды - сән-салтанат ынталандырылмады. Бұған дейiн Трошев өз бастығын тек үш өлшемдi проекцияда ғана көрдi. Супермаршал жүз жиырма жастағы қарт, тәжiрибелi жауынгер болды. Маған оншақты шақырым жер астына енiп, жоғары жылдамдықтағы лифтпен түсуге тура келдi.
  Маршал элиталық күзетшiлер мен жауынгерлiк роботтардың қоршауынан өтiп, кеңсеге кiрдi, онда плазмалық компьютер ресейлiк әскерлердiң шоғырлану белгiлерi мен жаудың болжамды соққыларының орындары бар галактиканың орналастырылған голограммасын модельдедi. Жақын жерде кiшiрек голограммалар iлулi тұрды, басқа галактикалардың суреттерi көрiндi. Оларды бақылау үздiксiз болған жоқ, жұлдыздар арасында парасатты, кейде өте оғаш нәсiлдер мекендеген тәуелсiз мемлекеттер болды. Трошев бұл сән-салтанатқа ұзақ қарамады, тағы бiр баяндама жасауға тура келдi. Игорь Рерих жас көрiндi, бетi әжiмсiз дерлiк, қалың ақшыл шаш. Ол өмiр сүрiп, өмiр сүре алатын сияқты көрiндi, бiрақ соғыс уақытындағы орыс медицинасы адам өмiрiн ұзартуға онша мүдделi емес едi. Керiсiнше, ұрпақтардың жылдам ауысуы эволюцияға түрткi болды, аяусыз соғыс селекторының пайдасына болды. Өмiр сүру мерзiмi жүз елу жылмен шектелдi. Тiптi элита үшiн. Туу деңгейi өте жоғары болды, түсiк тек мүгедек балаларға ғана жасалды, ал контрацептивтерге тыйым салынды. Супермаршал iшке кiрген Трошевқа көзiн бұрды.
  - Мiне, Максим. Барлық деректердi компьютерге қалпына келтiрiңiз, ол өңдейдi және шешiм шығарады. Соңғы оқиғалар туралы не айта аласыз?
  - Конфедерациялар мен олардың одақтастары жақсы сабақ алды. Таразы бiздiң пайдамызға ауып барады.Соңғы он шайқаста шайқастардың басым көпшiлiгi жеңiске жеттi.
  Рерих басын изедi.
  - Мен оны бiлемiн. Бiрақ Конфедерациялардың одақтастары Даги айтарлықтай белсендi болды. Олар үлкен қауiп төндiре бастайды.
  -Келiсемiн.
  Рерих голограммадағы суреттi аударып, сәл үлкейтедi.
  - Сiзден бұрын Galaxy Smoor. Мұнда Дагтардың екiншi үлкен бекiнiстерi орналасқан. Мiне, бiз негiзгi соққыны осы жерде соғамыз. Сәттi болса, жетпiс, ең көбi жүз жыл iшiнде соғысты жеңiп шыға аламыз. Ал егер сәтсiздiкке ұшырасақ, соғыс талай ғасырларға созылады. Сiз өзiңiздi сауатты командир екенiңiздi дәлелдедiңiз, сондықтан мен сiзге "Болат балға" операциясын басқаруды ұсынамын. Ол түсiнiктi?
  "Иә, дәл, мәртебелi.
  Игорь қабағын түйдi.
  Нелiктен мұндай атаулар? Жай ғана хабарласыңыз: Жолдас супермаршал. Мұны қайдан алдың?
  Максим ұялып қалды.
  - Мен, супермаршал жолдас, Биингтермен бiрге оқыдым. Олар ескi империялық стильдi уағыздады.
  - Таза. Бiрақ қазiр империя басқаша, төраға бұрынғы әдет-ғұрыптарды жеңiлдеткен. Оның үстiне жақын арада билiк ауысады, бiзде жаңа аға, бас қолбасшы болады. Мүмкiн менi жұмыстан шығарып жiбередi, егер "Болат балғасы" операциясы сәттi аяқталса, олар сенi менiң орныма қояды. Алдын ала оқу керек, бұл үлкен жауапкершiлiк.
  Маршал Рерихтен үш есе жас едi, сондықтан қамқорлық үнi өте орынды болды және ренжiтпедi. Көшбасшы ауысуға жақын болса да, олардың жаңа басшысы екеуiнен де жас болады. Әрине, бұл ең жақсы болады.
  - Мен дайынмын. Мен ұлы Ресейге қызмет етемiн!
  - Ендеше кет. Менiң генералдарым сiзге мәлiметтердi толтырады.
  Сәлем берiп, маршал отставкаға кеттi.
  Бункердiң дәлiздерi хаки боялған. Операциялық штаб төменде орналасты. Көптеген фотоникалық және плазмалық компьютерлер метагалактиканың әртүрлi нүктелерiнен ағып жатқан ақпаратты жеделдетiлген қарқынмен өңдедi. Алда ұзақ жұмыс күтiп тұрды, маршал бiр жарым сағаттан кейiн ғана босатылды. Ендi ол көршi галактикаға ұзаққа созылған гиперсекiрудi күттi. Онда үлкен күштер жиналуы керек, бұл бүкiл Ресей ғарыш флотының алтыдан бiр бөлiгi. Бiрнеше миллион жұлдызды кемелер. Ұсақ бөлшектер шешiлгеннен кейiн маршал жер бетiне көтерiлдi. Қатты салқынның орнын қатты ыстық басты. Төрт шамшырағы зенитке жиналып, аспанды аяусыз жалаған тәждерiмен жарқырап, планетаға бөлшектердiң ағындарын төгiп тастады. Жарық шашыраңқы шашыраңқы көшелер бойымен ағып жатты. Максим гравитациялық ұшаққа секiрдi, iшi ыңғайлы және салқын болды және шетке қарай жүгiрдi. Ол Петроград-Галактикада бұрын-соңды болмаған және үш жүз миллиард тұрғыны бар астананы өз көзiмен көргiсi келдi. Ол әскери саладан кеттi, бәрi өзгердi, көңiл-күй көтерiлдi. Түпнұсқа құрамы бар ғимараттар пайда болды, ол оларды, мүмкiн, сәндi деп атады - оларда артықшылықты таптың өкiлдерi қоныстанды. Жалпы соғыс кезiнде олигархтар қабаты азайды, бiрақ ол толығымен жойылған жоқ. Сарайлар нағыз өнер туындылары болды. Олардың бiрi парапет тiстердiң орнына пальмалар көтерiлген ортағасырлық қамалға ұқсады. Екiншiсi жiңiшке аяқпен тұрды және оның астында тас жолды созып, ол ашық түстi, жұлдыз тәрiздi өрмекшiге ұқсады. Кедей адамдар тұратын көптеген ғимараттар казармалармен байланысты емес, керiсiнше, өткен ғасырлардағы көсемдер мен генералдардың мүсiндерiмен безендiрiлген әсем қасбеттер жылтыр болды. Барлығын хаки бояумен бояуға болмайды, деп ойлады Трошев. Сонымен қатар, мүмкiн әлемдегi ең көп қаланың сәулетi әдемi болуы керек. Әсiресе жылжымалы серуендерiмен, алып раушан гүлдерiне ұқсайтын ғимараттарымен, гүлдеген және бiр-бiрiмен өрiлген қызғалдақтарымен, ромашка гүлдерiмен және экзотикалық жануарлар бiр-бiрiмен араласқан туристiк сектор ерекше әсем болды. Аюда немесе қылыш тiстi жолбарыста өмiр сүру қызық сияқты, бұл балаларға ұнайды. Дегенмен, мұндай құрылым қозғалғанда немесе ойнағанда ересектер де таң қалдырады. Он екi басты айналмалы айдаһар маршалға өшпес әсер қалдырды, неонмен жарықтандырылған түрлi-түстi субұрқақтар әр ауыздан соғып тұрды. Жалпы, аспанға жүздеген метр биiктiкте түрлi-түстi ағындарды лақтыратын өте таңғаларлық пiшiндегi көптеген субұрқақтар болды. Ал олар қандай әдемi, төрт күннiң нұрында су ою-өрнегiн өрiп, таңғажайып, ерекше түстер ойыны. Мұндағы балалар көңiлдi және әдемi болды: түрлi-түстi киiмдер оларға ертегi эльфтерiне ұқсастық бердi. Мұнда адамдар ғана емес, көрермендердiң жартысы шетелдiктер болды. Дегенмен, бөтен балалар адам балаларымен ойнағанды ұнататын. Трошев интеллектуалды өсiмдiктермен де кездестi. Төрт аяқты және екi жiңiшке тұтқасы бар гүлдi алтын басты одуванчиктер. Олардың кiшкентай балаларының екi аяғы ғана болды, ал алтын бастары изумруд дақтарымен қалың қадалған. Максим бұл жарысты жақсы бiлетiн - Гапи, үш жынысты өсiмдiк жаратылысы, бейбiт, бiрақ тағдырдың қалауымен бүкiл жұлдызаралық соғысқа тартылып, Ұлы Ресейдiң табиғи одақтастарына айналды.
  Басқа нәсiлдердiң өкiлдерi жеткiлiктi - негiзiнен бейтарап мемлекеттер мен планеталар. Олар империяның керемет астанасын көргiсi келдi. Бұл жерде соғыс алыс және шындыққа жанаспайтын болып көрiнедi, оны мыңдаған парсектер алып тастады, бiрақ маршалдан мазасыз сезiм кетпедi. Менiң басымда ақылды тiршiлiк иелерi де сол планеталарда өмiр сүредi, олар шабуыл жасауға мәжбүр болады және миллиардтаған ойлайтын жаратылыстар өледi деген ой пайда болды. Қан ағындары төгiледi, мыңдаған қалалар мен ауылдар жойылады. Бiрақ ол империяның маршалы және ол өз мiндетiн орындауы керек.
  Туристiк орталықты тамашалаған маршал гравитациялық ұшақты орналастыруға бұйрық берiп, өндiрiстiк аудандарға қарай бет алды. Мұндағы үйлер сәл төменiрек, қарапайым орналасу болатын. Зауыттар терең жер астында орналасты.
  Гравиплан жерге түсе салысымен жалаңаяқ жiгiттер тобыры шүберек пен тазалағыш заттарды алып бiрден оған қарай ұмтылды. Үлкен жыртылған саңылаулары бар жыртылған, бозарған хакидегi арық рагамуффиндер. Терең күйген, қара дерлiк. Ұзаққа созылған соғыс олардың белбеуiн қатайтуға мәжбүр еткендей. Трошевқа жанашырлық танытты. Жүргiзушi капитан Фокс мұндай пiкiрдi бөлiспедi.
  - Ал, егеуқұйрықтар, кетiңдер бұл жерден! Маршалл келедi! - деп тарс еттi.
  Үйсiз-күйсiз балалар жан-жаққа жүгiрдi, тек лас өкшелердiң жыпылықтайтыны көрiндi. Төрт "күнге" бiрден ысыған жерде жалаңаяқ жүру қиын, ал бейшара балалар аяқ киiм не екенiн бiлмей қалды. Бiр бала басқаларына қарағанда батыл болып шықты да, бұрылып ортаңғы саусағын көрсеттi. Капитан жарылғышын алып, арсыз балаға оқ атты, ол оны өлтiрер едi, бiрақ маршал соңғы сәтте капитанның қолын итерiп үлгердi. Заряд ұшып өтiп, тротуарда воронка жасап, балқыған тастың сынықтары баланың жалаң аяқтарына құлап, асфальтқа құлады. Ерiк-жiгерiнiң арқасында болашақ жауынгер жылауын тежеп, азапқа шыдап, орнынан тұрды. Максим капитанның бетiнен қатты ұрды.
  - Үш күн гауптвахтада. Тыныш, қолдарыңыз тiгiсте! - дедi маршал қорқытқан үнмен - Балалар - бiздiң меншiгiмiз, бiз оларды өлтiрмей, қорғауымыз керек. Түсiндiм бе?
  Лиза екi қолын екi жаққа созды. Ол қысқа ғана басын изедi.
  - Жарғы бойынша жауап беру.
  - Дәл солай.
  Максим балаға қарады. Ол ақшыл шашты, сымбатты, қу жүздi, бұлшық еттi. Жыртылған футболканың астынан шоколад батончиктерiмен қапталған күштi пресс көрiнедi.
  -Атың кiм?
  - Джанеш Ковальски! - Өкпенiң басында рагамуффин үредi.
  - Мен сенiң бойыңнан мықты жауынгердiң қыр-сырын көрiп тұрмын. Жуков мектебiне түскiңiз келе ме?
  Баланың көңiлi қалды.
  - Мен қуанар едiм, бiрақ менiң ата-анам қарапайым жұмысшылар, оқуымды төлей алмайды.
  Маршал күлдi.
  - Сiз оқуға тегiн жазыласыз. Сiз, менiң ойымша, физикалық күштiсiз, ал көздерiңiз ақыл-ой қабiлеттерiн айтады. Ең бастысы жақсы оқу керек. Бұл қиын кезеңдер, бiрақ соғыс аяқталғанда тiптi жұмысшылар жақсы жағдайда өмiр сүредi.
  - Жау жеңiледi! Бiз жеңемiз! - деп Янеш тағы да айқайлады.
  - Олай болса, қатардан орын ал, солдат. Ал жаңадан бастағандар үшiн - менiң көлiгiмде.
  Лиза көзiн қысты. Бала лас болды, одан кейiн iшiн жуу керек.
  Жоғары көтерiлген гравитациялық ұшақ үкiмет үйiне қарай жүгiрдi.
  Янеш демiн басып, зәулiм, сәндi безендiрiлген үйлердi зерттедi.
  - Бiздi орталық секторға кiргiзбейдi, бұл өте қызық.
  - Көбiрек көресiз.
  Соған қарамастан, жанашырлық сезiмi жетелеген маршал туристiк орталыққа ұшуды бұйырды. Бала оның көзiне қарап, көргенiн жеп қойды. Көлiктен секiрiп түсiп, жылжымалы жаяу жүргiншiлер жолымен жүгiргiсi келетiнi, ақылға қонымды аттракциондардың бiрiне көтерiлгiсi келетiнi байқалды.
  Әдетте қатал Максим сол күнi бұрын-соңды болмаған мейiрiмдi және жұмсақ болды.
  - Қаласаңыз, "шаттық тауына" мiнiңiз, содан кейiн бiрден маған. Ақшаны ал, әйтпесе сенi кiргiзбейдi.
  Маршал бiр жапырақ қағазды ұсынды.
  Янеш аттракциондарға жүгiрдi, бiрақ оның сыртқы түрi тым көзге түстi.
  Ғарыштық ниндзя-залға кiре берiсте оны үлкен роботтар тоқтатты.
  -Бала, сен нашар киiнгенсiң, кедей аудандардан екенi көрiнiп тұр. Сiздi ұстап алып, станцияға жеткiзу керек.
  Бала қашып кетпек болды, бiрақ олар оны таң қалдырып, асфальтқа қағып кеттi. Трошевке көлiктен секiрiп түсiп, тергеуге баруға тура келдi.
  - Тоқта, мына курсант менiмен бiрге.
  Өздерiн тартып алған милиционерлер маршалға қарап тоқтады. Максим далалық киiм кигенiмен, командирдiң погондары төрт күнде жарқырап тұрды.
  Патрульдердiң үлкенi, полиция лейтенанты сәлем бердi.
  "Кешiрiңiз, маршал, бiрақ нұсқаулар бiз галактиканың түкпiр-түкпiрiнен қонақтарды қабылдайтын орталыққа қайыршылардың кiруiне тыйым салады.
  Максимнiң өзi осындай құрметтi жерде рагамуффин шығару арқылы қателескенiн түсiндi. Бiрақ ол өзiнiң надандығын көрсеткiсi келмедi.
  Бұл бала тыңшы. Ол жоғары қолбасшылықтың тапсырмасын орындады.
  Лейтенант басын изеп, тапаншасының түймесiн басты. Джанеш Ковальски жыбырлап, есiн жиды. Маршал күлiп, қолын созды. Осы кезде төрт Иногалакт кенеттен бөренелермен қылшық еттi. Сырттай қарағанда, бөтен адамдар көк-қоңыр қабығы бар дөрекi кесiлген дiңгектерге ұқсайды, олардың аяқ-қолдары түйiндi және қисық болды. Құбыжықтар оқ жауып үлгергенше Максим еденге құлап, жарылғышын суырып алды. Отты соқпақтар төбеден өтiп, түрлi-түстi мүсiнге соғылып, көркем тұғырды фотондарға шашады. Трошев екi шабуылдаушыны лазер сәулесiмен кесiп тастады, аман қалған екi иногалактар бүйiрiне қисайған. Бiреуiн де шыдамайтын бөрене басып озды, бiрақ екiншiсi қасбеттiң кертпесiн басып үлгердi. Құбыжық бiрден үш қолынан оқ атып, Максим жылдам қозғалғанымен, ол аздап жарақаттанды - ол жағын күйдiрiп, оң қолын жарақаттады. Тангенсте жаудың сәулелерi "жынды су лалагүлi" аттракционына тидi. Артынша жарылыс болды.
  Маршалдың көзi қалқып кеткенше, Янештiң тақтаның бiр бөлiгiн жұлып алып, жауға қалай жiбергенiн көрiп таң қалды. Максим бұл әлжуаз жасөспiрiмнiң бойында жасырылған адамгершiлiкке жатпайтын күшке таң қалды... Лақтыру дәл бес көздiң қатарында болды. Тәндiк бiр дiрiлдеп, iлгерi жылжи бердi. Бұл құбыжықтың өмiрiн аяқтау үшiн Максимнiң дәл көздеген соққысы үшiн жеткiлiктi болды.
  Ұрыс тез аяқталды. Оның барысында полицейлер оқ атуға әрекет те көрмеген. Маршал мұны бiрден байқады.
  - Майданда, тылда, қала көшелерiнде ең жақсы шайқастардың бәрi қорқақтар отырады.
  Толқын лейтенант бозарып кеттi. Максимге барды.
  - Маршал жолдас, кешiрiм өтiнемiн, бiрақ оларда ауыр сәуле лақтырушылар болды, ал бiз...
  - Ал бұл не! Максим патрульдiк белбеудегi жарылғышты нұсқады. - Шыбыншы? Өкiнiштi, елордада саған жұмыс болмайды. Сiз бос отырмайсыз, мен сiздi майданға жiберуге тырысамын.
  Баланы ымдап, Максим оған гравитациялық ұшақтың бортына секiруге көмектестi, содан кейiн оның қолын қатты қысты.
  - Е, сен қырансың ғой. Сiз туралы қателеспегенiме қуаныштымын.
  Ковальский мейiрiмдi түрде көз қысты, оның дауысы өте қатты және қуанышты естiлдi.
  - Мен бiр ғана сәттi лақтырдым. Менiң қолымнан келедi...
  - Сiзге мүмкiндiк болады. Колледждi бiтiру - және бiрден шайқасқа. Сiздiң алдыңызда бүкiл өмiрiңiз бар, сiз әлi де көз алмасына дейiн күресесiз.
  - Соғыс керемет! Бала жiгерленiп айқайлады. - Мен дереу майданға шығып, пучокты алғым келедi ...
  - Сiз мұны бiрден жасай алмайсыз, сiз бiрiншi шайқаста өлтiресiз. Алдымен диплом алыңыз.
  Янеш ренжiп иiскедi. Ол өз қабiлеттерiне сенiмдi болды, ол соншалықты көп нәрсенi, соның iшiнде атуды да бiледi деп ойлады. Осы уақытта гравитациялық планер үлкен Мичурин саябағында ұшып бара жатты. Онда алып ағаштар өстi, олардың кейбiреулерi бiрнеше жүз метр биiктiкке жетедi. Жемiстер соншалықты үлкен болды, ортасын жеп, iшiне орналасуға болады. Алтын қабығы бар генетикалық түрлендiрiлген ананас тәбеттi көрiндi. Рас, күткенге қарамастан, олар балаға үлкен таңданыс тудырмады.
  - Мұндай ормандарда бұрын да болғанмын. - деп түсiндiрдi Жәнеш. - Орталық кварталдарға қарағанда, ол жерге барлығын кiргiзедi. Ол жерге жету үшiн ұзақ жаяу жүру болса да.
  - Мүмкiн! - дедi Максим. - Дегенмен, мұнда қандай өсiмдiктер бар екенiне таңданыңыз ... Саңырауқұлақ бар, оның астына тұтас взвод сыйды.
  - Жай ғана үлкен шыбын-шiркейдiң ұқсастығы. Ол жеуге жарамсыз. Кесiлген жемiс кесектерiн бiр қап жинағаным есiмде. Маған паварара ұнайды - жұқа терi, ал дәмi жай ғана дәмдi. Онымен салыстырғанда iнжiр ештеңе емес. Кесу кезiнде абай болу керек. Ол жарылып кетуi мүмкiн, ал ағын сарқырамаға ұқсайды - ол сiздi ұшырып жiбередi, тiптi сөз айтуға уақытыңыз болмайды. Мұндағы жемiс тым үлкен. Сiз оларды пластикалық қапшықта бөлшектеп алып жүруiңiз керек, бұл өте ыңғайсыз.
  Максим Жәнештiң иығынан қағып жiбердi.
  - Барлығы тамақпен өлшенбейдi. Төмен түсiп, гүлдер терейiк.
  - Сыйлық ретiнде қыз! Неге жоқ!
  Баланың қолдары рульге жеттi. Капитан Фокс саусақтарын қатты ұрды.
  - Дөңгелектi ұстама, күшiк.
  Сосын жауап ретiнде маршалдан тағы бiр сөгiс алды.
  "Сiзде тек баламен күресуге батылдық жетедi.
  - Кешiрiңiз, Мәртебелi!
  Жәнеш күлкiсiн тыя алмады.
  - Қаласаңыз, көрiңiз. - Максимге рұқсат.
  - Тренажерлерде тәжiрибем бар, - дедi Янеш.
  Ковальски ешбiр күдiк пен қорқынышсыз қолын рульге қойып, көлiктi басқарды. Шамасы, оның шынымен де керемет қабiлеттерi болған. Гравиплан алып ағаштардың басын сыпырып өттi.
  Максим балаға ұшақты басқаруға мүмкiндiк берiп, кедергi жасамады. Айта кету керек, ол өз мiндетiн өте сәттi орындады, алып дiңгектердiң арасында маневр жасады, ол ешқашан құлап қалмады, виртуоздық техниканы өзiнiң жылдарында көрсеттi. Дегенмен, ол апатқа ұшыраса да, бұл үлкен мәселе емес, гравиопланның тамаша қауiпсiздiк жүйесi бар. Ақырында олар кiшкентай, бiрақ керемет әдемi гүлдермен көмкерiлген ашық жерге отырды. Жақсы сиқыршы асыл тастарды жомарттықпен шашыратқандай болды. Оның көздерi түрлi түстi реңктерден дiрiлдеп, иiсi сөзбен жеткiзгiсiз қуанышқа бөлендi.
  Янеш тiптi таңдана ысқырды. Олар жерге қонған кезде, бала секiрiп түсiп, гүлдердi жұлып, тұтас бiр құшақ жинай бастады. Максим салқын болды, оған пейзаж ұнады, соған қарамастан бiр нәрсе алаңдатты. Қауiптi сезiну. От пен судан өткен маршал оның интуициясына сенетiн, оны сирек түсiретiн. Негiзiнде адамға қауiптi тiршiлiк формалары ұлы империяның астанасында кездеспеу керек. Мұнда басқаша нәрсе бар. Максим баланы ымдап, құлағына ақырын сыбырлады:
  - Жаулар бiзбен бiрге. Гүлдердi жасырып, менiмен бiрге жүр.
  Джанестiң көздерi ұшқындап кеттi.
  - Мен дайынмын.
  Капитан Фокстың бақылауымен гүл шоғын көлiкке қалдырып, Максим мен Янеш орманға тереңдеп кеттi. Әрине, әскердi шақырып, аймақты таразылау керек едi. Бiрақ Максимдi толқу баурап алды. Джанеш, әрине, романтикалық ұмтылыстарға ие болды, ол өзiн әскери барлау офицерi деп елестетiп, бұған қуанды. Ешқандай шу шығармауға тырысып, олар джунгли арқылы өттi. Янеш күлгiн қалақайға жалаңаш аяқтарын күйдiрiп үлгердi, бiрақ тiзеге дейiнгi терiсi үлкен көпiршiктермен жабылғанымен, өзiн ұстады.
  - Абайлаңыз, - деп сыбырлады Максим. - Орманда, әр тал шөпте қауiп жасырылады.
  "Бұл жерде бiзге қорғаныс камуфляжы керек", - деп сыбырлады Джанеш. Шүберектер мәйiттi әрең тығып, аяқтарын бiрдеңе жорғалап жатты. Үлкен жәндiктер, ал Джанеш мұны мектепте бiлдi, бұл планетада адамдар жемейдi. Буынаяқтылардың аса қауiптi түрлерi генетикалық деңгейде жойылды, елорда орталығы инфекция немесе iндет ошағына айналуы жеткiлiксiз болды. Олар үнсiз жүре бердi. Кенет Максим қатып қалды. Кiшкентай тiршiлiк иелерi оны бiреу қорқытып жiбергендей ыңғайсызданды. Маршал баланың қолынан ұстап, құлағына сыбырлады:
  - Алда буксир бар!
  Максим қалтасынан дыбыс пикапты шығарып, айналаны мұқият тыңдады. Шынында да, жақын жерде бес адам жауынгерi және шамамен бiрдей иногалакттар жатты. Жарайды, мұндай күш тепе-теңдiгiмен шайқасқа шықпай, жауды айналып өткен дұрыс.
  Олар солай iстедi.
  Тәжiрибелi солдат пен жасыл бала үндесе қозғалды. Мен қалың бұталарды аралап, мүкке батып бара жатқаныма тура келдi. Маршал үлкен қиындықпен тiрi тiзбектегi алшақтықты есептеп, осы жерден сырғып үлгердi. Олардың жолы болды, шетелдiктердiң ешқайсысында жануарлардың инстинкттерi немесе феноменальды есту қабiлетi болмады. Дыбыс қабылдау құрылғысы ақырын айтылған сөздердi ажырата алды.
  - Тұрғын мырза, сiз менен мүмкiн емес нәрсенi талап етесiз.
  Жауап ретiнде қарқылдаған дауыс шықты.
  - Ал сiз, генерал, ақшаны толықтай жұмсамай-ақ алуға дағдыланғансыз.
  Тембрiне қарағанда, ол гуманоид емес нәсiлге жататын.
  - Сiзге жарты миллион төледi, сонда ше? Шпиондық спутниктер туралы ескiрген ақпарат.
  - Бұл менiң кiнәм емес, - деп адам дауысы әлсiреп ақталды. - Мұндай ақпарат, негiзiнен, өте тез ескiредi. Мен құдiреттi емеспiн.
  - Мұны бiрден түсiндiк, әлсiз деуге оңай. Кремль жүйесiне шабуыл жасауға келгенде, сiздiң және сiздiң сыбайластарыңыздың пайдасы шамалы.
  Максим селт еттi. Ол шынымен астана мен галактиканың бүкiл орталығын қамтитын ең қуатты қорғаныс сызығына шабуыл жасай ма? "Кремль" жүйесi, оны жасаушылардың пiкiрiнше, алынбайды және соған қарамастан, егер жаулар империяның дәл ортасында белсендiрiлсе, бұл қайғылы ойларға әкеледi.
  - Бiлiңiз, адам, жақында бiз түбегейлi жаңа қаруды қолданамыз және оның көмегiмен ресейлiк жұлдыздар тиiмдi қашықтыққа жетпей шаңға айналады. Сонда бiздiң армия, бүкiл енiп жатқан гравитациялық толқын сияқты, Ресей кеңiстiгiн басып алады, империялық әлемдi бағындырады.
  Максим қысылған күрсiнiп алды, шамасы, мұндай перспектива сатқынға ұнамады. Алайда ол былай деп жауап бердi:
  - Бесiншi колонна бұрынғыдай белсендi және сiздiң шабуылыңыз жоспар бойынша өтедi.
  - Сiздiң алдағы уақыттағы мiндетiңiз - бiздiң ереуiлшi топтарымыз үшiн астанада он шақты бекiнiс құру. Мұнда жалдамалылар туристер атын жамылып, орманға тығылып, жалпы ереуiлге өз үлесiн қосады.
  - Солай болады.
  - Ал қарашы, аға, егер бiздiң жұлдызды кемелердiң шабуылы сәтсiз аяқталса, саған одан да жаман болады. Меншiктi қарсы барлау бөлшектенедi, ал орындау баяу және ауыр болады.
  Максим кiмнiң сөйлеп тұрғанын көрмесе де, SMERSH-тiң даусынан сатқынды анықтайтынына сенiмдi болды.
  - Бiзге жау басшылығындағы соңғы тағайындаулардың барлығы туралы ақпарат керек. Сiз бiлетiн барлық нәрсе.
  - Менiң мәлiметiм бойынша, жас маршал Максим Трошев Смур галактикасындағы жұлдыздар флотын басқаруға тағайындалған. Ол туралы нақты ақпарат жоқ, бiрақ...
  - Бәрi түсiнiктi, орыстар ол жерде үлкен шабуылға дайындалып жатыр. Әр қашан. Жаңа командир үлкен күштердiң кенеттен соққысы.
  Максим дiрiлдеп, алға ұмтылып, азғынды тұншықтырғысы келдi. Операцияға қауiп төнiп тұр.
  - Менiң ойымша, солай. Басқа тапсырмаларға келсек...
  Сатқын ұзақ және жалықтырды, бiрақ Максим оның басында жоспар құрып қойған. Бiрiншiден, сiз бұл жерден тыныш кетуiңiз керек, екiншiден, SMERSH-ке шұғыл хабарласыңыз. Онда олар шпиондық желiнi дереу бейтараптандыру немесе күту туралы шешiм қабылдайды. Өйткенi, анықталған сатқындар қауiптi емес, олар арқылы жалған ақпарат тарауы мүмкiн. Ең бастысы - бастама жоқ. Әйтсе де осы уақытқа дейiн тып-тыныш отырған бала толқып кеттi, жастық жiгердiң қайнап тұрғаны байқалды.
  "Мүмкiн бiз оларды лазермен соққыға аламыз, маршал мырза?"
  "Жоқ, мүлдем жоқ", - деп сыбырлады Максим. - Бұл үшiн барлау және ақпаратты жинау және оны қажеттi адамға хабарлау үшiн барлау. Ал егер бұйрықты бұзсаң, мен сенi жеке атып тастаймын.
  Маршал зеңбiрек мылтығын қорқытқандай көтердi.
  Янеш басын изедi.
  - Тапсырыстар талқыланбайды.
  Максим баланы өзiмен бiрге алып кеткенiне өкiндi. Ал егер олардың сыбырын естiсе ше... Осы уақытта дыбыс пикапта сықырлау естiлдi, бөтен планеталық тағы да сөйледi.
  - "Юпитерге" айтыңыз, егер ол бiзге көмектеспесе, бiз оны осы пешканы құрбандыққа шалып, опасыздық жасай аламыз. Сонда сенiң Жоғарғың ашуланады, мейiрiм оның кемшiлiктерiнiң қатарында емес.
  "Иә, - деп ойлады Максим, - көшбасшы қатал болуы керек". Бiр кездерi ол таңдалған мыңның бiрi болғанымен, билеушi диктатор кенеттен қайтыс болған жағдайда ғана көшбасшы болу мүмкiндiгiне ие болды. Жыл сайын мың таңдалады, ал жоғарғы билiктiң айналымы отыз жылда бiр рет болады. Бiрақ бұл мүмкiндiк те мүлт кеттi. Бiрiншiден, Максимнiң мiнезi тым жұмсақ болса, екiншiден, балалық шағында зорлық-зомбылық танытатын паранормальды қабiлеттер жасына қарай әлсiрей бастады. Әйтсе де, жоқта маршал болу, қырық... бiрдеңе дейдi.
  - Юпитерге тиiспе. Ол сенiң басты үмiтiң. Онсыз соғыста жеңiске жету мүмкiндiгi шамалы.
  Иногалакт жауап ретiнде түсiнiксiз бiрдеңенi тықылдатты. Сосын ол былай дедi:
  - "Юпитер" белсендi кезде құнды. Оның әрекетсiздiгiнен бiздiң әскерлер тым көп шығынға ұшырауда. Қалай болғанда да, сен оған бiздiң нұсқауларымызды бересiң. Оған дейiн баруға болады.
  - Болды, кете беруге болады, - Максим жеңiлдеп күрсiндi. Осы кезде оның сөзiн жоққа шығарған жарылыс күркiредi. Атыс болды.
  - Шайтан Алғыр! Қайтадан өзгерту...
  Маршал еңкейiп, Янештiң көзiнде тек қуанышты ұшқындар жыпылықтады.
  . Љ11 ТАРАУ
  - Ар-ожданды айтасың! - деп күбiрледi тәкаппар құл.
  - Демек, бұл бақыт таңдаулыларға емес, барлығына тиесiлi. Осы қасиеттi мақсат үшiн мен қылышты көтердiм! - деп айқайлады Ведьма.
  Граф күмәнмен қарады:
  - Жоқ! Сiздi не ренiш, не билiкке деген құштарлық жетелейдi деп ойлаймын! Құлдардың көтерiлiстерi болды, ол тек қырғынмен аяқталды. Бұл кез келген көтерiлiстiң салдары.
  - Бұл бүлiк емес, революция болады. Ең бастысы кейiнiрек, жеңiстен кейiн болады! - дедi жауынгер қатты ынтамен.
  - Революция? Бiртүрлi сөз, оны өзiңiз ойлап таптыңыз ба? Форса таң қалды.
  - Онша емес! Бұл терминдi маған түсiнде бiр перiште шақырды. - Шабытпен мен Ведмаковқа қосылдым.
  - Перiште немесе қара құдайлардың бiрi! Пайғамбарлық армандар айлакер. Граф iркiлiп қалды.
  - Қалай болғанда да, сiзде адамдардың өмiрiн жақсы жаққа өзгертуге және өзiңiз жақсы болуға мүмкiндiк аласыз! Барлық қиындықтар өзiмшiлдiктен туындайды, өркендеу тек ортақ күш-жiгермен мүмкiн. Ұжымсыз адам шоқ сияқты, отсыз, аз жарық берiп, тез сөнедi! - деп Ведмаковтың шешендiк легiн тарқатты.
  - Сiз айтып отырған адам ұжымда болуы керек. Бiрақ сiз жануарлардың табиғаты қандай екенiн бiлесiз бе? Форса зұлымдықпен сұрады.
  - Ал, мал табында жақсырақ! Ал жалпы, құл болып, құнын өтемеген соң, тектiлер сенен бет бұрды, сөзбен айтқанда, шынайы достар өздерiнiң шынайы келбетiн көрсеттi. Демек, жолдастарды басқа ортадан iздейтiн кез келдi. - деп Ведмакова сабырлырақ ұсынды.
  Конт де Бора бiрнеше секунд үнсiз қалды да, қолын созды:
  "Мен түпкiлiктi табысқа сенбесем де, менiң жүзiм қанды iшедi.
  - Логика инстинкттерге - нәпсiнiң ақылына қызмет етпеуi керек! - дедi Сиқыршы.
  -Жарайды, менi оқытуды доғар! Соғыс болады - ерлiк болады! Граф қанды өзi сүрте бастады.
  - Сiз тәжiрибелi және ержүрек жауынгерсiз, сiздi отряд басшысы етiп таңдау керек! - дедi жауынгер.
  - Жаман емес, бiрақ әр командирдi сайлау шарт емес. Команда бiрлiгiнiң қатаң қағидаты болуы керек. Сiз таңдадыңыз, сондықтан тағайындайсыз! -Граф шынжырлы поштамен киiне бастады. Оған көмекке бiр-екi бала жүгiрдi.
  Еркiн бәсеке туралы не деуге болады? - деп күдiктендi Ведмакова.
  - Әскер үшiн бұл апатты! - Күштi кесу. - Шаруашылық - көп саланың тамыры, әскер - бiр дiңгек!
  Witcher мазақ еттi:
  - Бiрақ көбiнесе емен, және билiк пен ұстанымда емес, бақылау деңгейiнде!
  Жартылай жалаңаш бала графқа қылыш бердi. Ол бұған жауап ретiнде оның сүйегiнен ұрып-соғып, бiрнеше рет ұрып жiбердi. Бала айқайлап, қоңыр аяғын дiрiлдеп, артқа секiрдi.
  Витчер батыл айтты:
  "Мен әрқайсысы екi жарым сарбаздан тұратын бес қысқартылған легион құрып жатырмын. Сiзге үшiншi командалық жүктелдi! Қалғанын құлдар таңдасын!
  Соңғы ұсыныс дау тудырып, төбелеске айналып кете жаздады. Содан кейiн, шын мәнiнде, шайқас басталды, бiрнеше құл жараланды, ал Witcher араласуға мәжбүр болды. Қатты қағып, ол айқайлады:
  - Таяқшаны айналдыру жеткiлiктi! Ендi командирлердi тiкелей тағайындауға көшейiк.
  Құлдар ренжiген жоқ, бiрақ жауынгер дауысқа осындай ұсыныс жасағанда, олар бiр ауыздан қолдарын көтердi.
  Бұл жерде көтерiлiстi басқарған Сиқыршыға көп жұмыс iстеуге тура келдi. Шындығында, лайықты адамды көзбен анықтау қиын, ол болашақ үмiткерлерге сұрақ қоя бердi. Соңында легиондарға тапсырмалар берiлдi, ал кiшi бөлiмдерге уақытша командирлер тағайындалды.
  - Шайқастар бiткен соң, жауынгерлердiң көрсеткен ерлiгi мен тапқырлығына қараймыз! - деп түсiндiрдi қыз.
  Легиондардың бiрi толығымен балалар мен жасөспiрiмдерден тұрды. Ведмакова бала Биктi оларға қолбасшылық етiп қойды. Жiгiттер ашуланып:
  - Ол әлi тым кiшкентай! Бiзге кiшкентай керек емес. Үстiмiзге ең үлкенiн және ең күштiсiн қойыңыз.
  -Ал сен кiмдi қалайсың?
  - Мен сенi сағындым! Ол ең лайықты!
  Спорттық денелi жас жiгiт алға шықты, ол әлi бала едi, бiрақ емендей ұзын. Рас, оның жүзi күңгiрт болып көрiндi. Ведмакова командир үшiн ақылдың қаншалықты маңызды екенiн жақсы бiлетiндiктен:
  - Сегiз адамнан тұратын отбасы қандай болады!
  Жас жiгiт оған қарап, күбiрледi:
  - Мен бiлмеймiн! Негiзгi бұлшықеттер мен күштер.
  Бик дауыс зорайтқышқа үредi:
  - Миы жоқ бұлшықеттер, мынау бiр уыс ет - үстiнде табаны жылап тұр!
  - Жап аузыңды жап! Мен сенiң аузыңды үрлеймiн! - деп айқайлады жас батыр.
  - Жетi - елу алты жұдырығын мұрнынан әрең соғатынын кiм бiлмейдi! Бала оған тiлiн көрсеттi.
  Жас бұзақы өксiкпен:
  Мен сенi өлгенше күресуге шақырамын!
  -Сен маған егеуқұйрық-маймылға ұқсайсың! - дедi конт де Форса. - Дегенмен, тығырықтан шығудың жалғыз лайықты жолы - бұл.
  - Екi дуалдың бiрi - ақымақ, бiрi - арамза! - деп байқады Ведмакова. "Дегенмен, ұлдар дене шынықтыру жаттығуларының пайдасын көредi.
  Бик жауының алдында тұрды, бойының айырмашылығы үлкен, қарсыласы бес есе ауыр. Бала, алайда, оның рельефтi бұлшықеттерiне менсiнбей қарады, бала арық, бiрақ сiңiрлi болды. Дөңгелек жүзi дiрiлдеп, қолында қылыш айналып тұрды.
  - Е, қалай төбелесемiз, не шыдаймыз! - деп мысқылдап сұрады.
  - Иә, мен сенi жақсы көремiн! - Спортшы балаға шабуыл жасады. Қолмен соқты, қылышы ұзын әрi ауыр, екi қолдың бiрi болса керек. Бик соққыны қайтарып тастады, тiптi қайтаруға тырыспайды, тек траекториядан жоғары секiрдi және қылышын мұрын көпiрiне қадады. Бала тек есептеу негiзiнде ұрды - тырнау, бiрақ өлтiру үшiн емес.
  Қаскөй одан бетер қаһарланып, екiншi қылышты сермеуге кiрiстi. Мұнда тiптi Буку ағып кетуге мәжбүр болды. Баланың жалаңаш өкшесi кiшiрейiп, пышақтары олардың соңынан жүгiре жөнелдi. Кенеттен Бик тоқтады, тiсiнде түтiк пайда болды. Жау күшейiп, жуан екi қолын екi жаққа созып шаба жөнелдi. Бала мысқылдай күлiп, түкiрiп жiбердi де, спортшының бетiне бiрдеңе соқты. Бик пышақтардың жанынан өтiп кеттi, тiптi жалаң өкшесiмен қарсыласының кеудесiне соқты.
  Таңырқап, құдiреттi жiгiт айқайлап жiбердi, содан кейiн аяғы әлсiреп, құлай бастады.
  Әскердi достық күрсiнiп, кiшкентай бала алыпты жеңедi деп күткен жоқ. Сонда балалар қуанып айқайлады, ең алдымен, әрине, құлдардың ең кiшкентайы. Кiшкентай және әлсiреген адамдар сiздiң басты бастығыңыздың да керемет емес екенiн көрiп қуанады. Демек, көтерiлiске бала да бiрдеңе жасай алады.
  Жеңiлген спортшыға құлдар жүгiрдi, оның iшiнде жергiлiктi дәрiгерлер де бар. Шаштары сирек жас батырдың өрескел бетiнде күлгiн дақ бұлдырап тұр. Дәрiгер таңғалып:
  - Базилика! Оның iшiне уы бар ине қадалып, аяқ-қолды шал етедi.
  - Уақытша! Бик айтты. -Сосын оянады. Ол ештеңенi есiне түсiрмейдi, ол жай ғана ұятты байқамайды.
  Витчер баланың жанына барды:
  - Улар жасауды қайдан үйрендiң?
  - Ешқайда! Үйлердiң бiрiнен табылған. Байлардың да қоғамдағы жағдайына көңiлi толмайды. Мұнда олар улардың барлық түрiн жасайды. Егер сусын мөрленген болса, ешқандай проблема жоқ, мен құлыптарды қалай ашу керектiгiн бiлемiн! - Бик сиқыршыға көз қысты.
  - Қайда? - деп сұрады жауынгер.
  - Бiр ұры үйреттi! Ол уақытша құл болып шықты, мен онымен бiр жұпта болдым, көп жұмыс iстедiк, орманды кестiк. Құлыптарды қалай ашу керектiгiн айтты, тiптi бiрдеңе көрсеттi. Менiң есiме таң қалдым, содан кейiн қашып кеттi. Кiшкентай бала қулықпен көз қысты.
  - Оның соңынан ерген жоқсың ба? - деп таң қалды Ведмакова.
  - Жоқ! Бұл қашу үшiн бәрiмiздi қамшылады, мен де ағып кетсем, әрбiр бесiншi бағанға шегеленедi. Екi қазiрдiң өзiнде қастандық. - деп түсiндiрдi шымыр бала.
  - Варварлар! Егер сiз есте сақтау қабiлетi жоғары адам болсаңыз, Хировпен танысу сiзге пайдалы болар. - деп ұсынды Ведмакова.
  - Жоққа шығаруға болмайды! Мен ең күштi және ең ақылды болғым келедi! - Бала қос аяқтың допын көрсеттi.
  - Менен күштiрек, ақылдырақ па? - Жауынгердi ойнақылап тастады.
  - Жоқ! Өйткенi, сiз көшбасшысыз! Бiрақ оң қолыңызбен, неге жоқ! - Бик көндiру үшiн қолына тұрды.
  - Адам қаншалықты биiкке ұшса, соғұрлым өз лауазымына көңiлi толмайды! - деп байқады Ведмакова.
  - Адамдар ұшпайды! Оның ғана қанаты бар - санасы жорғалауға көнбеген! - Бала жасынан да дамыған ойлау қабiлетiн көрсеттi.
  - Бiздiң армияда қанаттар болады! Мен бiрдеңе ойлап табамын деп уәде беремiн. - деп уәде бердi Ведмакова.
  - Ал мен сiзге сенемiн апа! Өйткенi, сiз бiзге басшы ғана емес, қарындассыз, тiптi анасыз. Бiз бiр отбасы болып өмiр сүремiз! Бик айтты.
  - Ел басшысы халыққа ағайын емес, ағайын болуы керек! - Ұлт көшбасшысы - ең алдымен халықтың қызметшiсi. Дегенмен, мақтау алмасуды қалдырайық, сiз қабылдаған қаруды басқалар пайдалануы керек. Құбырлар жасайық! - деп бұйырды Ведмакова.
  "Олар ұзақ емес!" Өткiзу байқалды. -Жақсарту керек.
  - Мен қазiрдiң өзiнде бұл туралы ойлап жүрмiн, өйткенi ерiн мен щек қысқа қашықтыққа соғуға мүмкiндiк бередi. Бiрақ егер бiрдеңе болса, ол кеңейiп, күшпен соғылады. Кейбiр минералдар мен шөптер. - Ведмакова қатты психикалық шиеленiстi сезiндi.
  Бала оның сөзiн естiген сияқты:
  Жасайық, элементтердi таңдаңыз! Бiзде әлi уақыт бар, көптеген құлдарға соғыстың негiзгi әдiстерiн көрсету керек.
  -Дұрыс айтасың, iнiм, бiр жағынан бақсы бiзге көмектеседi. Дегенмен, бiзге үлкен күштер лақтырылғанша, бiз шабуыл жасауымыз керек. Дегенмен, бiз мұқият дайындалуымыз керек. Әскери мақсатта пайдаланылмаған өнертабысқа қарағанда мұхиттан құрғақ тасты табу оңайырақ! - деп түйiндедi Ведмаков.
  Өйткенi, көтерiлiсшiлер күнiн жаттығулармен өткiздi, сонымен бiрге Бик барлау жiбердi.
  Қаладан бiр әскер шықты. Өте үлкен емес, бiрақ жақсы қаруланған. Кiшкене шаян тәрiздi тарақанды мiнген барлаушы бала тiптi бiр абсурдқа назар аударды:
  - Жауынгерлерде бес қылыш бар, олар әрең қозғалады!
  - Ендеше жақсы! Бик айтты. - Дәлiрек айтсақ, бұл тiптi керемет, олар бiзге келгенге дейiн артық салмақтан шаршады.
  Ведмакова қулықпен атап өттi:
  - Оң қолыңа бес саусақтан артық қару алма, - дедi тәжiрибелi жауынгерлер. Әрине, жаман емес, олардың ақымақтығы тезiрек жеңуге көмектеседi. Осы арада құлдар бiр-екi сағат ұйықтасын. Олар қиын күндi бастан өткердi, ал күрес оңай болмайды. Жаулардың нақты қанша жауынгерi бар?
  - Бес жарым мың. - дедi Бик сенiмдi түрде. "Бұл олардың барлығын шымшып алсақ, қалада бес жүзден астам адам қалмайды деген сөз.
  - Бұл әбден орынды, жан-жақтан шығу керек болады. Түнде олар бiзге шабуыл жасауға батылы бармайды, өздерiн кесiп алады. Бұл олардың лагерьге айналатынын бiлдiредi, сондықтан олар кейiнiрек таң ата бар күшiмен шабады. Бәлкiм, қоршау мақсатында әскерлердi бөлу де мүмкiн. - деп ұсынды Ведмакова.
  Конт де Форса қарсылық бiлдiрдi:
  - Сұлтандықта қалыптасқан әдеттердi жақсы бiлемiн, бiз олармен бiр емес, бiрнеше рет соғысқанбыз. Түнде олар бiздiң лагерьге алтын дорбалары бар тыңшыларды жiбередi. Олар құлдарға пара беруге тырысады, содан кейiн оларды бағанға шегедi немесе ең жақсысы олардың танауларын жыртады.
  - Барлаушыларды жiберу - ежелгi тактика. - Мен Ведмаковтың саусақтарын илеп отырып байқадым. -Бiрақ олардың көзге көрiнбейтiн қалпақтары жоқ, сақшы жiгiттер соншалықты байқағыш, айлакер, барлығын ұстап алады. Оның үстiне, бiз оларды таңға жақынырақ ұрамыз. Ал құлдар жақсы ұйықтап, жау тереңiрек ұйықтайды.
  - Логикалық! Мен бiрiншi болып шабуыл жасаймын! Бик айтты.
  - Қорғаныштарды алып тастау қажет болады және бұл отты түтiктердiң көмегiмен жасалуы мүмкiн. - деп Ведмакова аппаратты көрсеттi. - Мұнда поршеньдiң бiр түрi, шөптiң үш түрi, карбид қосылған май бекiтiлген. Сiзге тек сақ болу керек, әйтпесе керi итеру ұлдардың тiстерiн қағып жiбередi. Өзiңiзбен бiрге ең ақылды балаларды алыңыз.
  - Көбiнiң бау-бақшаларды басып алу, ұрлық жасау тәжiрибесi бар. Кiм еркiн туылды, кiм емес, әсiресе үй құлдары қожайындарынан ұрлады. - Бик бәрiн жұбатты. - Сонымен олар аман қалу мектебiнен өттi.
  - Бәрi жақсы! Жалпы, күзетшiлер көп болмайды деп ойлаймын. Өйткенi, олар үшiн бiз кiмбiз? Құлдар ақымақ! Ақымақтық кiшiпейiлдiлiкке жақын - ақылдың ұшқырлығы зұлымдыққа жақын.
  Әңгiмеге сиқыршы Хиров ендi:
  - Бiзде шамамен екi есе немесе сәл артық артықшылық бар, бiрақ жау жақсырақ дайындалған және қаруланған. Ал Сұлтандық әскерiнде әйелдер тек өлмейтiндердiң жеке легионында қызмет етедi. Әр түрлi елдерден келген алты мың жалдамалы бар. Бiзде армияда әйелдер көп болады, сирек ерекшелiктердi қоспағанда, олар ерлерге қарағанда әлсiз.
  Сондықтан әрбiр шайқас мұқият жоспарланған болуы керек. Әсiресе, бiрiншi жеңiлiске жеткенде құлдар бiзден тарай бастайды.
  - Әйел ретiнде Жеңiс - жарқырап тартады, бiрақ бағасын қорқытады! - деп тағы да мысқылдай сөйледi Ведмаков.
  - Тамаша! Қазiр көрiп отырмын, жұмыс жоспары әбден келiсiлген. Мәлiметтердi нақтылау ғана қалды. Шайқас кезiнде жау қатарында дүрбелең басталып, сарбаздардың көпшiлiгi Жит қаласына қарай жүгiредi. - дедi Хиров
  - Ол түсiнiктi! Күштi құлдар отряды тылдан, дәл қала жағынан соққы бередi. Мүмкiн мен оны басқаратын шығармын. - деп ұсынды граф Форса.
  -Мүмкiн емес, бiрақ сен! - Сиқыршыны нақтылады.
  - Оған қоса, бiзде май құйылған кәстрөлдер бар, оларға фитильдердi бекiтудi бұйырды. Лагерьге тастаңыз, дүрбелеңдi күшейтiңiз. - деп ұсынды Ведмакова.
  Және бұл да ақылға қонымды. Сиқыршы келiстi. - Әзiрге мұндай айыптарды тек сiз ғана дайындадыңыз.
  - Дұрыс! Соғыс құдайы және басқа құдайлар сияқты назар аударуды және құрбандықты қажет етедi! Бiрақ бәрiн дайындауға уақытымыз жетпей қалды. - Сиқыршының өзi аузына келгенiне ұялып қалды.
  - Келесi жолы күрделiрек болыңыз. Осы уақытқа дейiн ұйықтай алмадық. - Хиров ешбiр сылтаусыз есiней бердi.
  Witcher басын изедi.
  - Менiң хайуандық әдетiм бар, аз ұйықтаймын, сезiмтал, бiрақ бiздiң ағаларымыз демалуға лайық.
  - Ұйқы - стратегиялық қару, оның жоқтығы - шаршаудың себебi, бұл өз кезегiнде жеңiлiстiң ұрығы. Өткiзу байқалды.
  Құлдар ашық ауада болғаннан кейiн өлiлер сияқты ұйықтады. Тек сақшылар дабыл қағуға дайын, буксирде отырды. Жау қолбасшысының кенеттен көрегендiгiнен не болатынын бiлмейсiң. Алайда, үкiмет легионының басшысы, темник Этиримонның қолбасшысы күтпеген түнгi шайқасты қаламағаны белгiлi болды. Сонымен қатар, қараңғыда құлды жасыру оңайырақ, содан кейiн оларды ұстайды. Сондықтан олар жай ғана тапсырылуы мүмкiн, содан кейiн азаптау және өлiм жазасына кесу болады. Темник Этиримон ернiн жалады, әсiресе жас әйелдердi мазақ ету, аяқтың саусақтарын сындыру, шашқа от жағу - өте қызықты.
  Шатырларын асығыс тiккен сарбаздар ұйықтап қалды. Жиырмадан астам күзетшi қалмады. Ұйықтар алдында Этиримон мыңдаған адамдармен бiрiгiп дастархан жайды, жалаңаш бишiлер, олардың көз алдында арбаларын шайқады. Бұл әдемi және көңiлдi болды. Мыңдаған адамдар оларға сүйек лақтырып, оларды елiктiретiн позалар жасауға мәжбүр еттi. Сосын олар еш ойланбастан иемденiп, хайуандық нәпсiсiн тойдырып, мас ұйқыға кеттi.
  Олардың өлiмi хабарсыз өттi. Көтерiлiсшiлер орманнан өттi, бiр топ ұлдар алға жылжыды. Ағашқа жабысып, жапырақтарға тығылған Бик бiрiншi күзетшiнi көрдi.
  - Мiне, ол дәмдi скучно.
  У аздап жақсарып, лезде сал ауруын тудырды. Бетке соққы қажет емес, өйткенi Сұлтандық сарбаздары, әдетте, жеңiл жүрiп, тек кеудеге снаряд жабылған және күзетшi жатыр.
  - Бiреу бар!
  Арт жақтан Ведмакованың өзi қозғалады. Ол күзетшiнi ешқандай ату түтiгiсiз алып тастайды. Ол тек артқы жағынан кiрiп, мойынды бұрады.
  - Қозғалыс - бұл өмiр! Тек ән айтпаңыз - бейбiтшiлiк үшiн! Және өте өкiнiштi - асқазан бос!
  Жауынгер сәл көңiлдi болды. Айналадағы ағаштар биiк, лианалар көрiнедi. Сүйiктi жақын маңда, ал ең ақылды құлдар. Ересек жауынгерлердiң салмағы ауыр, сондықтан артта қалады. Ауыр жануар әрқашан көбiрек шу шығарады.
  Ведмакова колбадан кокос сырасын сорып жатқан тағы бiр күзетшiнi жолда өлтiрдi. Олардың алдында лагерь ашылды.
  Әсiресе үлкен лагерь емес, сарбаздар кейде шатырларда, кейде жай ғана қалың шөпте ұйықтады. Түн жылы, күзетшiлер көп емес, есiнейдi, назар аудармайды.
  Мұнда ең бастысы - оларды бiрден алып тастау, олар дабыл қағуға уақыт таппайды. Бұл үшiн аққу көкегi жақсырақ, жағымды дауысы бар. Ол ешқандай күдiк тудырмайды, керiсiнше, оның дауысы үздiксiз дерлiк естiледi, бiрақ егер сiз дыбысты өзгертсеңiз, сiз ақпаратты ұстай аласыз.
  Сиқыршы дәл солай iстейдi. Олар оған жауап бередi. Күзетшiлер жауап қатпайды, несi "бақытты", өлiм оңай болып шықты.
  - Жаңбырдың тамшысындай бiр қылыш құлап, шашырап, көп болғанда жеңiс туады!
  Ведмакова ұйықтап жатқандарды сойа бастады. Бiр жағынан, бұл рыцарьлық емес едi, бiрақ екiншi жағынан, жеңiстi құрметтеуге тұрарлық! Ар-намыс салыстырмалы ұғым және ең алдымен сiздiң жауынгерлерiңiзге қатысты болуы керек!
  Әуелi киiнгендердi бiтiрiңдер, командирлер. Қылыштар, әдетте, бөлек үйiндiге жиналды.
  Алайда, ар-ождан азабы көпке созылмай, құлдар да қырғынды бастап, нәтижесiнде дабыл қағады. Түнде сiзге шабуыл жасағанда, дүрбелең сөзсiз, әсiресе бұлтты болса, бұлтты болады . Құлдардың барлығы жартылай жалаңаш және бiр-бiрiн оңай ажыратады, ал жауынгерлер бiр-бiрiне қарсы тұрады, жиi бiр-бiрiне шабуыл жасайды. Ал бiреу айқайлайды:
  - Өзiңдi құтқар!
  - Күзет! Жындар шабуыл жасайды!
  Дүрбелең кезiнде командирдiң рөлi бұрынғыдан да маңызды. Ведмакова мұны бiлiп, басты шатырға қарай жүгiрдi.
  Әлi жартылай мас болған Этиримон көзiн әрең ашты. Жалпы, төбелес алдында кiм iшедi - жер асты әлемiнде асхана.
  - Не болды! Құбырлар неге үнсiз! - деп айғайлады.
  - Құбырлар үнсiз, өйткенi жүздер ән салады - болат мыстан күштi! - деп айғайлады Ведьма. Ол Эхиримонға секiрдi. Темник, әрине, пышақты шебер ұстады, бiрақ ол әлi толық жиналмаған едi, ал Witcher бұлшықеттерi керемет жылынған. Ол қына боялған жүзi қараңғыда әрең көрiнетiн ашуланған үштiктi тартты. Жолы болмаған асылдың басы ұшып кеттi.
  Ведмакова оған жүгiрген мыңыншыны аяғымен теуiп құлатты. Ол түтiктен түкiрген басқа командирдi шешiп алды.
  - Қандай аруақтар, оянбаңдар!
  Тағы да қылыштың анық соққысы, шаншыған жау құлады! Арт жақтан оған екi мыңдық кiруге тырысады, бiрақ олар бишiге тап болады. Ол айқайлайды, керi тебедi. Ведмакова сәттi жiбермейдi, бiрiн қысқартады, екiншiсiн аяқтайды. Е, қолбасшысы жоқ әскер қойшысыз отар қоймен тең, оны бiр қасқыр жемесе, қорқытады!
  Ендi көбiсi сойылмен, ең жақсысы мүйiзiмен қаруланған бүлiкшi құлдар қанаттарын алды. Өте тиiмдi тактика - бесеумiз бiр жерге лақтырдық. Сондықтан оны төгiп, таптау оңай болды.
  - Олардың қашып кетуiне жол берме! Аяғыңызды кесiңiз! - деп айқайлады ол Ведмаковтың дауыс күшейткiшi арқылы.
  Солнцлавты бәрiмен бiрге кесiп тастады. Бұл диваның бұлшықеттерi қалай ойнады. Көптеген адамдар ашулы әйелдi жыннан да қорқынышты деп санайды. Осылайша ол жауынгерлердiң бiрiн екiге бөлдi, ал оның жүзi инерция арқылы оның артында тұрған офицердiң тамағын кесiп тастады. Жүз басылар тәртiптi қалпына келтiруге тырысты, бiрақ тез арада жойылды. Сонымен қатар, Сұлтандық сарбаздың бастаманың не екенiн ұмытуы үшiн бәрiн жасады. Көтерiлiсшiлер, өз кезегiнде, сұлтандық әскерлерiн тарақан ұлуларынан ептiлiкпен итерiп жiбердi.
  - Оларды ер-тоқымға отырғызба! - деп айқайлады Солнцлав.
  Тауар қосылды:
  - От, аттарды тiзгiндi.
  Бұл көмектестi, тарақан ұлулары қатарға кiрiп, қосымша дүрбелең тудырды. Соның салдарынан не iстерiн бiлмей, көптеген жауынгерлер жүгiруге асықты. Бiрақ бұл Витчер мен құлдардың күткенi едi. Шайқас қырып-жою мен қудалауға ұласты.
  Жауынгер оң көзiн жұлып алып, үш қанжар лақтырды:
  Бiз олардың қашып кетуiне жол бермеймiз!
  Ұшу - қорқақтықтан гөрi ақымақтық! Өйткенi, сарбаздардың көпшiлiгi ұрыста емес, қуғында қаза табады!
  Бик өте жүйрiк бала сияқты офицерлердiң бiрiнiң мойнына секiрiп, үстiне мiнiп кеттi:
  - Тезiрек тарақан!
  Қанжар шпордың орнына қызмет еттi, ал бейшара оны лақтыруға тырыспады.
  Мұны байқаған Ведмакова:
  - Соғыс домино ойыны сияқты, ендi тек сынған сүйектердi жинау мүмкiн емес - жер ұстайды!
  - Ештеңе емес, сүйегiм жас, мықты! - Бала секiрiп түстi, мойнын қағып алды. Осыдан кейiн ол тiптi жылдамдықты арттырды.
  Ведмакова мәйiттiң үстiнен сүрiндi, бiрнеше мәйiт жатыр едi, бiрақ дива құламады, бiрақ олардың үстiнен секiрдi. Сосын ол қылыштарын қағып жiбердi. Оларға қарсы соғысқан жасақтардың жауынгерлiк рухы буланып, ендi жауынгер жазалаушыға айналды. Тiптi қанға деген жеккөрiнiш те болды. Witcher айқайлады:
  - Құрмет атымен! Қаруды кiм лақтырады - тiрi қалады! Сұлтандық сарбаздарын тапсырыңыз.
  Бұйрықты орындағандар да болды, бiрақ көбi шарасыздан қаша бердi, кейбiрi тiзе бүктi.
  Мысалы, он күштi жауынгер Бикке бiрден берiлдi. Мүмкiн олар тағдырын баланың қолына тапсыру қауiпсiз деп ойлаған шығар. Бала айқайлап:
  - Құлау!
  Жауынгерлер құлады. Бик жалаңаяқ арқасымен жүрдi, баланың салмағы аз болса да, сарбаздар қорқып ыңылдады. Содан кейiн бала жеңiлген жауларды кiшiгiрiм мұқтаждықтан арылту керек пе деген ойға келдi. Бiрақ содан кейiн ол жаман азғыруларды қуып жiбердi, өйткенi құлдар жақсы қоғам құруды қалайды және өз қожайындарының жолын қайталамайды.
  - Жарайды, өмiр сүр - аспанды түтiн!
  Бiрте-бiрте шайқас аяқталды! Қанды қырғын ұзаққа созылған сияқты. Witcher өте шебер жауынгерге тап болды. Қатты шабуылдардан кейiн ол оны әлi де қарусыздандырды, содан кейiн оны таң қалдырды.
  - Бiзге олар керек!
  Кейбiреулерiне тор лақтырылды, олар қарсылық көрсетпедi. Шайқас аяқталуға жақын қалды, тек ұшу мен қуу созылды. Ведмакова қууды өзi басқарды, көптеген адамдарды өлтiрдi, бiрақ ол бүкiл әскердi соңғы сарбазға дейiн жоя алмады.
  Соған қарамастан, бiрнеше жүздеген құлдары бар жас жауынгер батыл шытырман оқиғаға, атап айтқанда, қозғалыс кезiнде қорғанысқа дайын емес қаланы басып алуға шешiм қабылдады.
  - Бұл күштi қадам болады. Байлықты тартып алуға жол бермеймiз, ең бастысы иығымызды жарамыз.
  Жеңiлген армияның бiрнеше ондаған жауынгерлерi соған қарамастан тарақан ұлуларына секiрiп, қақпаға қарай жүгiрдi.
  Олар бiрден ашылмады, жанжал болды. Қақпалар түсiрiлгенде, Ведмакова салт аттылармен бiрге орманның артынан секiрдi. Ол баланың құрылғысын пайдаланып айқайлады:
  - Ұлы Сұлтан Эрифефтiң атымен! Күштi күштер сiзге қарай асығады! Қаланы қорғағың келсе, қабырғалардағы орнын жауынгерлерге берсiн.
  Оянған күзетшiлер бiрден түсiнбедi, әсiресе Ведмакова мәйiттерден шешiп алған бай киiмiн киген. Бiр дулығаның құны бар, күндей жарқыраған мұздай жарқырайды, иә, мұндай асыл әкiмнен кiм бас тартады.
  Ал мырзалар, бургомистрлер, тағы басқа дворяндар, әрине, ұйықтамады, халқына "қамқор" болды!
  Кiшкентай төбеде ежелгi римдiк және ежелгi шығыс стильдерi аралас жасалған бағандар мен мүсiндерi бар әдемi сарай болды. Оның алдында, бұл елдегi әдет бойынша, аузынан фонтан ағып жатқан Эрифеф сұлтанның алып мүсiнi тұр. Ең үлкен залда шулы және көңiлдi болды, музыка естiлдi - тау басындағы мереке. Сұлтандықтың асылдары Сабантой өткiздi. Қымбат алтын кестелi тогаларда олар жайқалған жастықтарда жатты, аласа үстелдерде үйiлген ыдыс-аяқтар, шараптар мен тұнбалар болды. Үстелдер мен қабырғаларда жүздеген шамдар жарқырап тұрды. Бүкiл иелiкте және колоннадтарда сарайды күзететiн сансыз құлдар, құлдар, күңдер мен оққағарлар жарқ еттi. Мәртебелi меймандар тост айтты. Бас гранди шейх ду Пустеморов екi жалаңаш гетайраның құшағында қатып қалды. Ол кiсiдей дiрiлдеп, айқайлады да, ақыры өзiн босатып, айқайлады.
  - Ал ендi гладиаторлар жекпе-жегiн ұйымдастыру керек. Және соншалықты қызықсыз, қан жоқ, шарап жанда жоқ.
  Керней соғылды, жауынгерлер аренаға шақырылды. Әдет бойынша ең жеңiл және ең жас жауынгерлер алдымен соғысуы керек. Бiрақ шейх жаңа ғана дайындалған құлдардың партиясын алды және ол ойын-сауықтың эротикалық және қанды екi түрiн бiрiктiргiсi келдi.
  Миниатюралық Колизейдiң ортасында алау жағылды, әйнекпен күшейтiлген алаулар күрең реңкпен бiршама жарқын жарық бердi, ақ қиыршық тас жарқырап, мiнбеге көңiлдi көрiнiс бердi. Сахнаға бiрiншi болып былғары белдiк киген бұлшық ет, сымбатты қыз шықты. Ол бiрiншi дәрежелi гимнаст сияқты екi сальто жасап, қолымен жүрдi. Содан кейiн ол князьдiң алдында тұрып, семсерi мен қанжарын осындай қарулармен айқастырып, оны мирмиллон деп атады. Қыз сұлулық байқауында өнер көрсете алатынына қарамастан, оның жұмсақ, барқыт терiсi, ақшыл шашы болғанымен, оның бетiнде кең тыртық болды. Келесi секiрушi де қолымен жүрдi. Оның қаруы тридент және қысқа тор - ретиарий болды. Созылған соң жаудың алдына шықты. Бұл жас жiгiт дерлiк ұл едi, әлi сақалсыз, нәзiк қыз жүзi, аралас жұптардың болуы әрекетке ерекше эротика бердi. Әрiптестер бiр-бiрiн бұрыннан танитын, көз қысты.
  - Қандай Кайска! Бұлай кездесемiз деп ойламаппын! - дедi бала мұңайып.
  - Жақсы жiгiт едiң, ендi жаның да әуелгi жалынға түседi! - деп дөрекi жауап бердi қыз.
  - Е, сен неге сонша қатыгезсiң! Бiз әлi пәкпiз, өмiр сүруiмiз керек! - дедi жас жiгiт қорқақ үмiтпен.
  - Бұл бiзге көмектеспейдi! Құлдар тiптi құдайларды да менсiнбейдi!
  Гладиаторлар мектебiндегi жаттығулар қиын болды және жас жауынгерлердiң жалаңаш жылтыр денелерiнде тыртықтар көрiнедi.
  Жиналған жұрттың көңiлi көтерiлiп, бәс тiгедi, жабайы айғайлар жас гладиаторларды қуантты, олар шайқасқысы келмейтiнi анық.
  Шейхтың әйелi былғары дорбаны алып шықты.
  - Қайскаға елу алтын! Ол үлкен тiстерiн жарқыратып жiбердi.
  -БАСТА! Шейх белгi бердi.
  Әртүрлi және сонымен бiрге көп нәрсе ортақ болғандықтан, жауынгерлер жиналды, олардың қозғалыстары жылдам және ретсiз болды. Алғашында үштұмсықты жауынгер торды лақтырмақ болған, бiрақ қарсыласы мүлт жiберiп алып, оған секiрiп барып, оның iшiн қанжармен шауып үлгердi. Жiгiт артқа секiрдi де, тридендi кеудеге соқты, бiрақ терiсiн сәл ғана тырнап алды. Алайда оның айласы жауды шегiнуге мәжбүр еттi. Ол алыстап, торға сүйенiп, бiр кездерi сүйiктi гладиатордың жақындауына жол бермедi.
  - Сендер ақымақсыңдар! Сонымен, сәтсiздiкке ұшырады! - дедi қыз тәкаппарланып.
  -Не туды! Жас жiгiт абдырап қалды.
  Кенет тридентi бар ретиарий қолына қиыршық тасты алып, бетiне лақтырып жiбердi. Маневр әсер еттi, қыз көзiн жұмды, сол секундта тридент оның iш қуысын тесiп кеттi.
  Ауырсынумен айқайлап, жас гладиатор бұртиды, бiрақ соған қарамастан пышақты оның иығына түсiре алды. Ретиари айқайлап, қаруын алды. Қылыш найзағайдай жарқ етiп, мойнын тесiп кете жаздады. Гладиатор артқа шегiндi, кеудесi ашылды. Жiгiт ауырғанынан ыңылдап, тридентi тастап кеттi. Сонда қарсыласы оның үстiне секiрiп, қанжар лақтырды. Әткеншек әлдеқайда әлсiз болды, ал ұшы аяғының етiн тесiп өттi. Ретиарий айқайлап құлап қалды, сосын қанжарын алып, тұрмақ болды, сол кезде қылыш оның мойнына тидi. Қазiрдiң өзiнде есiн жоғалтып, ол күн өрiмiндегi мирмиллонның жүзiн соқты. Бiр кездерi сүйген жұп (Ромео мен Джульетта сияқты) қиыршық тасқа құлап кеттi. Iшiмдiк iшкен көрермендер күлiп, күлiп жiбердi. Аренаға маңдайы аласа, жақтары шығыңқы үш мұңлы құл жүгiрiп шығып, жеңiлген, бiрақ рухани еркiндiк алғандардың денесiн қып-қызыл темiрмен өртеп жiбердi. Олардың өлгенiне көз жеткiзген соң, қабырғаларымен iлмектеп, сахнадан сүйреп түсiрдi. Қан төгiлген жердi көмiр шашқан.
  -Олар жәндiктермен қоректенуге барады. - деп шейх Деметердiң әйелi тiсiн ашты. - Өкiнiштiсi, сүйектерi тым кiшкентай жануарлар аш қалады.
  -Ештеңе ет пен понаваристей болмайды. Өкiнiшке орай, олардың кейбiреулерi болашағы зор спортшылар болуы мүмкiн! - деп күбiрледi шейх.
  - Төсегiңде ме? - деп сұрады дива зұлымдықпен.
  - Неге болмасқа! Қыз әдемi, бiрақ жiгiт сенiкi болуы мүмкiн. - Шейх өзiнiң көзқарасы бойынша айтарлықтай прогрессивтi болды, өйткенi әйелi жас құлда жақсы тамақтанған денесiн тамашалай алады деп сендi.
  - Кiшкентай және нәзiк! Бiзде әлi бiрдей жұп жоқ па? - деп сұрады Деметер.
  - Өкiнiшке орай жоқ! Көршi мектептен бiзге жiберiлген жас ауысымды қарастырайық. Шейх күлдi.
  - Бәлкiм, олардың есейгенi дұрыс шығар! Сонда бiз тұтқындарымызды осылай өлтiремiз. - деп күтпеген жерден асылдың әйелi жанашырлық танытты.
  - Құлдар көтерiлiсi туралы хабар тым қуанышты, мен оны толығымен тойлағым келедi. Үлкен кiсi iшiн шайқады.
  - Әрине, Этимон сенен озып кетпесе! - деп семiз келiншек тарс еттi.
  - Ондай болмыссыз! Ендi барлық гладиаторларды аяқтап, ақымақты көрiнiстен айырғанымыз дұрыс. Жаңадан бастаушылар келiңiздер! - деп күбiрледi шейх.
  - Бұл жаңадан келгендер емес. - Деметер оның ернiн жалады
  Гонг қайтадан естiледi де, жауынгер балалар аренаға жүгiредi. Олар он төрт-он бес жаста көрiнедi, иықтары мен кеуделерi кең. Бұрынғы жауынгерлер сияқты сальто жасап, қолмен жүгiредi. Мiнбеге жүгiрiп шыққан олар қару-жарақ, дулыға, кеуде сауыты, қалқан мен қылыш кидi. Бiрiнiң жүзi түзу болса, екiншiсi қылыш тәрiздi иiлген. Рельефтi пресс ашық және оның үстiнде тыртықтар көрiнедi. Оң жақта тұрған баланың кеудесiн үш сызықпен кесiп өтетiн жарақаттары жазылды.
  Терi майланған және жылтыр.
  Менеджер хабарлайды.
  - Рингте иiлген қылышты Фудорос пен тiк семсерлi Сафлоров атақты жауынгерлер өнер көрсетедi. Фудорос алты, Сафлоров жетi жекпе-жек өткiзген. Бәсекелестерiнiң барлығы сол жерде өлтiрiлдi немесе халықтың шешiмiмен пышақталып өлтiрiлдi. Стюарт саусағымен аудиторияны нұсқады. Тағы да бәс тiгуге ниет бiлдiрушiлер болды. - деп күбiрледi шейх.
  - Сафлоровқа жүз алтын тиын.
  Бәс тез аяқталды, асылдар ант бердi. Тiптi екеуi төбелестi. Бiрi стақан шарапты шашып жiберсе, екiншiсi семiз аяғын бетiнен ұрды. Алушылар мен күзетшiлер ашуланған жұртшылықты тыныштандыруға асыға бастады. Шайхтың әмiршiл, арсыз, семiз әйелi үрiп:
  -Алға! Өлтiр!
  Гладиаторлар жиналды. Бұл жолы олар бiр-бiрiн мұқият соққылармен сынап, уақыттарын алды. Қылыштар соқтығысқанда олар аздап ұшқындап, қалқандар дiрiлдеп кеттi. Жұртшылыққа бұл сақтық ұнамады, ол наразылықпен айқайлады, сүйектер жауынгерлерге қарай ұшып кеттi. Шейх науаны төңкердi, барлығы шарап пен джеммен жабылған. Сосын түкiрiп, ашуланып айқайлады.
  Төбелеспесең, мен сенi төңкерiп тастаймын. Бiрнеше итермелейтiн жабайы "янцерлер" мiнбеге жүгiрiп шықты, олар найзаларын сiлкiп, арқаларын қағып көрсеттi. Сафлоров шабуылға шығып, ашулы шабуыл жасап, әрiптесiн тiзеден тептi. Жасөспiрiм артқа шегiндi, семсерiн сәл бүйiрiне бұрып, қарсыласы кеудесiн шауып жiбердi. Нашар бұрандалы табақ түбiне құлап түстi. Келесi соққы терiде терең iз қалдырды, қою қан төгiлдi. Фудорос артқа шегiндi, түктi жауынгерлердiң бiрi оның аяғынан теуiп жiбердi. Ал бала екiлене бергенде, Сафлоров дулығаны қатты қағып жiбергенi сонша, ол селт етiп, құлап қалды. Мидың шайқалуынан "шлем" ұшып, маңдайында iсiнген төмпешiк бар ақ басы көрiндi. Сафлоров пышағын қобалжыған кеудесiне тақты. Ол "жұртшылыққа" көзiн қысты.
  Белгiнi күту. Көпшiлiк шаштарын аралап өтсе, бұл өлтiрудi бiлдiредi, ал алақандарын қамалға бiрiктiрсе, бұл мейiрiмдiлiк бiлдiредi.
  Алайда, жауыз жүздерден мейiрiм оқылмады. Барлығы дерлiк, тiптi әйелдер мен жасөспiрiмдер де қолдарын жұлдыруда.
  -Өлiм! Оны ұр!
  Шейхтың әйелi мазақ етiп үредi.
  - Ол тым арзан түстi. Оны маған бiр түнге берiңiз.
  Сафлоров екiленiп, жеңiлген жасөспiрiмнiң жалаңаш кеудесiн жеңiл басып, бiр тамшы қан шықты. Сосын шарасыздан қылышын лақтырып жiбердi:
  -Мен iстей алмаймын! Ол менiң досым.
  Шу бiрден үзiлдi, ажал тыныштығы орнады.
  -Не! - деп ашуланды шейх. "Сiз жеңiлгендердi өлтiруден бас тартасыз. Екеуi де торда, содан кейiн бүкiл гладиаторлық мектептiң алдында қорқынышты азаптау болады.
  Жауынгерлер Фудоросқа секiрiп, бетiне су шашып жiбердi, сосын тезiрек есiн жию үшiн жалаңаш өкшесiн қызарған темiрмен күйдiрдi. Бала айқайлап, орнынан атып тұрып, бiрден оның мойнына екi лассо лақтырып жiбердi. Сафлоров қарсы тұруға тырысты, ол бiрден оншақты қылышпен шайқасты, қорқыныш оған күш бердi. Бiрақ оқ атқандардың бiрi оның аяғына жебемен тиген. Удан жас жiгiт сал болды, бiрақ өлтiрiлмедi. Екеуiн байлап, торға салды. Сафлоровтың қабырғасын қызыл иiстi таяқпен пышақтап, терiсi түтiндей бастады, соққыға жығылған бала инъекцияларға төзiмдiлiкпен шыдады. Бiрақ, шамасы, екi тiлазар ұлды азаптау десертке кейiнге қалдырылды.
  Шейхтың әйелi көздерiнен ұшқындап:
  -Олар менiң күйеуiм болса керек. Менiң шығармашылықпен айналысатынымды бiлесiз.
  - Бiлемiн, бiрақ қарашы, мен қызғанып кетуiм мүмкiн. Жiгiттер әдемi және үйленуге болады. Шейх күлдi.
  - Сiрә, тiптi үйленген шығар! Өйткенi, бұл ең күштi және ең сау құлдар жемiстi болуы керек! Семiз әйел көзiн қысты.
  - Гладиаторлар - тұтқынның түсi! Бұл олардың әйелдерiн азапқа салу едi. Шейх күлдi.
  - Бiз жетемiз! Айтпақшы, тағы да қыздар.
  Ендi әйелдер күресуге мәжбүр болды. Аренаға бiр белдемше киген жартылай жалаңаш екi дива кiрдi. Олар мойынға шынжырмен байланған - үзiлмеу үшiн. Қару - екi қолында екi қанжар. Жекпе-жек тартысты және ұзақ болмайтыны анық. Бiр қыз әдемi, екiншiсi қара шашты, екеуi де ұзын жалды.
  -Шабуылға! - деп күркiредi бұзақы.
  - Мен бәс тiкпеймiн! - деп үредi шейхтың әйелi. "Бұл жаман белгiге айналды.
  Кедей әйелдер жиналды. Бұл қорқынышты болды, бiреуiнiң асқазаны бiрден ашылды, екiншiсi кеудеден жарақат алды. Кесудi жалғастыра берген қыздар аяқтарымен теуiп, етiн азаптайды. Қаншама қан ағып, кете алмай қашып кеттi. Ақырында, олардың бiрi толығымен кесiлiп, тiзеге дейiн құлады. Қара шашты сөздi аяқтауға тырысып күлдi, содан кейiн қабырға астынан төменнен жасырын соққыға ұшырады. Еңiреп отырып, ол әлi де қылмыскердi желкесiнен ұрып үлгердi. Мүсiркеген сұлу екi әйел де қиыршық тасқа құлап, бiрнеше рет дiрiлдеп, қатып қалды. Шалғай "Жаңысарлар" оларға жүгiрiп келiп, қызған темiрмен қағып жiбердi. Жауынгер қыздар қозғалмады.
  - Тағы да айтамын, бiрде-бiр ставка нәтиже бермедi. Екеуi де өлген.
  Көрермендердiң көңiлдерi қалды, дегенмен кiсi өлтiрудi көру өте жағымды. Бiрақ әзiрге ешкiм жеңiске жеткен жоқ.
  Бұл жағдайда тек жаңа жекпе-жек iстi құтқара алады. Оңай қыздыру аяқталды және маңызды бизнеске уақыт келдi.
  Iшiнде саңылаулары бар қызғылт сары тон киген, шламында үш қара қауырсын бар он бес гладиатор манежге қол бұлғады. Олар қысқа, иiлген қылыштармен қаруланған; қолдарында дөңес бетi бар кiшкентай төртбұрышты қалқандар болды, бастары қалқасыз дулығамен қорғалған. Бұл топтың соңынан ашық қызыл тон киген, қысқа, бiрақ түзу қылыштары бар, шағын дөңгелек қалқаны және қалқанмен қорғалмаған оң қолын жабатын темiр кiсендi және сол аяқты қорғайтын тiзе қақпағы бар жауынгерлер келдi. Сырғақ дулығадағы жасыл қауырсындар суреттi толықтырды.
  Бiр-бiрiне қарама-қарсы тұрып тағзым еттi. Бұл жолы бәс тiгулер әлдеқайда үлкен сомаларға жасалды, алтын қолдан қолға ағып жатты.
  -Олардың бәрi өлтiрiлген болуы мүмкiн емес! - дедi шейхтiң әйелi. Бiреу мiндеттi түрде жеңедi!
  - Ендеше бәс тiгесiз, бұл соңғы жекпе-жек. Қараңызшы, ол қазiрдiң өзiнде жарық! - дедi шаршаған шейх ашуланып.
  - Сонда бұл ауыр болады! Қызыл түсте мың алтын драхма. - деп семiз келiншек сықырлады.
  - Ал неге оларда? -Неге олар? - Екi рет қайталады, таң қалды, асыл.
  - Өйткенi көздер мұңайған!
  Менеджер бiрдеңе деп айқайлады. Кернейдiң тарсылдаған дыбысы естiлдi. Тiптi алаулар да құбыжықтардың көздерiне бiрдеңе түскендей жыпылықтай бердi.
  Әңгiмелер, шу, күлкi, чемпиондық тоқтады: барлық назар жауынгерлерге ауды. Алғашқы қақтығыс қорқынышты болды: билiк еткен тыныштық ортасында қалқандарға қылыштардың соққылары қатты естiлдi. Қауырсындар, дулыға сынықтары, сынған қалқандар алаңдап ұшып кеттi, ентiгiп жатқан гладиаторлар бiр-бiрiн соққыдан соқты. Ұрыс басталғалы үш минут та өтпедi, қан төгiлдi: төрт гладиатор азаптан бұралып, жауынгерлер оларды аяқ астынан таптады. Айналада жатқандардың бiрi серiктесiнiң аяғынан ұстап, аяғын айналдырды. Қолын жұлып алып, ұшып түстi.
  Ханзаданың әйелi тойымсыз Деметер сақинаға кемiрген сүйектi лақтырып жiбердi.
  - Қызылдар жеңсеңдер, мен сендерге бiр стақан шарап беремiн!
  Көбiнесе керiсiнше болды, Деметер тамырлас болған команданың ең iрi жауынгерi толтырылды. Үш семсер бiрден кең кеуденi тесiп, сәтсiз көсемнiң қолында мезгiлсiз алынған сүйек қалды.
  Көрермендер қанды шайқастарды қуанышпен және шиеленiспен қадағалады. Олар жаралы өгiздердiң табынындай айғайлады. Жергiлiктi элита қаһарлы, ашуланып, жауынгерлердiң көңiл-күйiн көтердi. Гладиаторлардың қатары сиреп, шайқас жеке шайқастарға бөлiндi.
  Мәртебелi жұртшылық мәз болып, шынын айтсақ, "жынды болып" қан төбелесiп жатқан осы тұста ержүрек көтерiлiсшiлер ұйқылы-ояу сақшыларды қырып тастады. Победоносцев бiр уыс ержүректермен бiрге оққағарларды талқандап, сарайға бiрiншi болып кiрдi.
  Көтерiлiсшiлердiң жақындаған шуы шайқасты үзуге мәжбүр еттi. Дөңгелене тұрған төрелер қылыштарын алуға тырысты. Көтерiлiсшiлердiң жас көсемi қатты айғайлады:
  - Мен не көрiп тұрмын! Бiр-бiрiңдi өлтiрдiңдер, арамзалардың ермегi үшiн! Қылыш көтеруге де шамасы келмейтiн жаңғыған бейбақтардың қарны тым араласады. Егер сiзде тым болмаса мақтаныштың бiр бөлшегi сақталған болса, бұл жиiркенiштi кесiңiз.
  Гладиаторлар дәл осыны күтiп тұрғандай болды: олар семiз табынға қарай жүгiрдi.
  Қызметшi құлдар жек көретiн қожайындары үшiн өлгiсi келмей, шетке секiрiп кеттi, ал балалар тiптi құрметтi қонақтарға науалар мен тамақтарды лақтыра бастады.
  Деметер айқайлады:
  - Олардың бәрiн өлтiр!
  Содан кейiн оның басына кристалды шарап бокал түсiп, қаншықты құлатты.
  Витчер ашуланды. Ол қаланың бай азаматтарын кесiп, етiн турады.
  Бұл қиын емес, бiрақ жиiркенiштi болды. Оның қасында Асудың тұрақты серiгi шайқасты. Тұмсығы да қалыспай, гладиаторлар түрмешiлерiнен кек алды.
  Көңiлсiз құлдар басқарушыны iлгекке көтерiп, айқайлады:
  - Бiз бiздiкiмiз! Сен сияқты құлдар!
  - Ендеше қылышпен дәлелдеңдер! - деп айқайлады, сондықтан Witcher шамдарындағы шамдар дiрiлдеп кеттi.
  Шейх қашып кетпек болды, бiрақ Бик оны аяғынан шалып тастап, жағасына бал құйып жiбердi:
  -Жарайды, сен қайда керексiң. Дәмдеуiш жоқ.
  Солнцлав екi дворянның басын бiрден кесiп тастады, ал үшiншiсiнiң тiзесiмен иегiн басып қалды. Алайда, бұдан былай тiптi төбелестiң көрiнiсi де болмады, тек құлдар кек алды. Күзетшiнiң қалдықтары қашып кеттi, ал мерекелер, тiптi ең жақсы түрiнде болса да, елеулi әскери күштердi бiлдiрмедi. Олардың барлығы Ведмакова суығанша өлтiрiлдi. Бас шейх қана тiрi едi, Бик шашын тартқан. Ведмакова арсыз баланы қуып жiбердi:
  - Бұл асыл адам. Бiзге пайдалы болуы мүмкiн!
  . Љ12 ТАРАУ
  Немiстер Сталинградқа шабуылын жалғастырды. Бiраз қалған сияқты, бiрақ соңғысынан өту өте қиын болды. Тiптi "Sturmtigers" жаппай қолдану да көмектеспедi. Реактивтi бомбалаушы ұшақтардың жойылуы үлкен әсер еттi. Тағы бiр құрал напальма бомбалары болды.
  Қыздардың батальоны азайып кеттi, бiрақ арулар әлi де күрестi. 20 қазанда қар жауып, арулардың бәрi жалаңаяқ. Олар ақ төсекке әдемi iз қалдырады.
  Сұлу қыздар, қарда аздап домалап, таза болды. Матрена, олар Серёжканы басып алғаннан кейiн, өзiне орын таба алмады. Әлi де сондай ақылды, сұлу баладан айырылу керек. Ал фашистiк тұтқында оны не күтiп тұрды? Алдымен азаптау, сосын өлiм жазасы!
  Бала шынымен де атуға жақын едi, бiрақ шахтаға түсiп қалды. Тәулiгiне он алты сағат жұмыс, аз мөлшердегi азық-түлiк, бақылаушының қамшысы Серёжканы күтiп тұрды.
  Дәлiрек айтсақ, бала қазiрдiң өзiнде карьер, ол жерде есектей тер төгедi. Бiрақ жер бетiне қарағанда жер астында әлдеқайда жылы. Ал жауынгерлер тоңып қалмау үшiн секiрiп, жүгiруге мәжбүр. Ал қыздар ұрысады. Мiне, "Арыстан" қуатты танкi. Оның 150 мм мылтығы бар, қаладағы шайқастар үшiн тиiмдiрек және практикалық. Фриц бұл резервуарды жақсы көредi, өйткенi ол барлық жағынан жақсы қорғалған.
  "Тышқан" сәл артта қалады. Екi жүз тоннадан төмен немiс машинасы 150 миллиметрлiк зеңбiрекпен және жетпiс беспен қаруланған. Бұл әлдеқайда практикалық. Автоматтардың саны төртке жетiп, танкке жақындау оңай болмады.
  Анюта, Мария және Алла бiрге мастодонды ойып алуға тырысады. Оған мұқият таңдалған.
  Анюта бар ынтамен ән айтты:
  - Бiз қалай күресiп, өлiмнен қорықпай өмiр сүрдiк... Ендеше бұдан былай сен екеумiз өмiр сүремiз! Жұлдызды биiктiкте және тау тыныштығында, теңiз соғысында және қаһарлы отта! Қаһарлы және қаһарлы отта!
  "Маус" соңғы модификациясы болды, алты пулемет, екi коаксиалды бөшкелерi және төрт iлмектерi бар.
  Қарды аралап келе жатқан Мария ысқырып:
  - Бiз ешқашан берiлмеймiз! Өйткенi, Құдай Тағала Иса бiзбен бiрге!
  Жақындаған қыз тышқан құртына жарылғыш пакет лақтырды. Ол дiрiлдеп, қалқанның астында, мұз айдыны жарылды.
  Қыздар қуана:
  - Фашист алыңыз!
  Алла тербелiп, Фрицке фрагменттi гранатаны лақтырды. Фашистi жарылғыш толқын лақтырып жiбердi, онымен бiрге отаршыл әскерлердiң екi қара жауынгерiнiң басы жұлынды.
  Қызыл шашты сұлу ысқырды:
  - Отан және Сталин үшiн!
  Анюта жарылғыш пакеттi тағы лақтырып жiбердi... Бұл жолы онша сәттi болмай, сауытқа тиiп, болат снарядтың бетiнде жарылып кеттi.
  Қыз ашуланып:
  - Әй, мен жағып жiбердiм!
  Және қолдан жасалған жарылғыш заттардың жаңа бөлiгiн iздедi. Суықтан қызарған дөңгелек өкшесi жыпылықтай бердi. Жалаңаш дерлiк қыз, қарда жорғалап, сәл ыңғайсыз. Бiрақ сабырлы болыңыз. Әсiресе, оқ жаудырған кезде қар еридi.
  Анюта тiптi ән айтты:
  - Мен бiлемiн, суық жақында жоғалады,
  Өзен қатты ағып жатыр ...
  Олар қазiрдiң өзiнде шалшықтардан өтiп жатыр -
  Жалаң аяқ қыздар!
  Қыз атады, ал отаршыл әскерлерден келген араб құлады. Қарсыластың шағын топтарда әрекет ету әрекеттерi елеулi шығындарға әкеледi.
  Тышқанның қысқа зеңбiрегi қайтадан бөлшектенедi. Түтiннiң бiр жерiнде снарядтар жарылды. Және көптеген үзiлiстер ...
  Немiстер Сталинградты басып ала жаздады... Өте аз қалды. Бiрақ бұл Вермахтқа үлкен бомбалар мен ауыр артиллерияны қолдануға кедергi келтiретiн нәрсе. Фриц шетелдiктердiң алға шығуына мүмкiндiк бердi, олар өкiнбейдi.
  Мария мылтығынан оқ атты. Фашисттiк жалдамалы құлап, қирандылардың тастарын домалап кеттi.
  Қыз жалаңаш кеудесiн алқызыл емiзiкпен сипады. Олар жауынгерлердi толығымен киiндiрдi - олар шортпен секiредi. Бiрақ екiншi жағынан, оларда хит жоқтың қасы. Шамасы жалаңаштық, әйтеуiр, сұлуларды ерекше қорғайды. Өйткенi олар мұндай тозақта өмiр сүре алады!
  Алла қар мен лайдың қоспасын сiлкiп тастап, қайтадан атылады. Қара сарбаздың көзiне дәл тидi. Жаман қаншық, ештеңе айтпа.
  Үш қыз қайтадан Тышқанға жақындайды. Осындай қалың сауыты бар көлiкке жан-жақтан ену қиын. Бiрақ жауынгерлер оптимизмге толы. Егер сiз раковинаның өзiн бұза алмасаңыз, онда бөшкенi неге жыртып алмасқа.
  Жалаң аяқпен лас кесектердi теуiп жатқан Алла:
  - Бiздiң шындығымыз, шындығымыз... Күннiң нұрындай! Ертеңгi күнiмiз нұрлы, таудан бұлақ ағады!
  Жауынгерлер бұрыннан қолға түскен МП-44-термен қаруланған. Бұл автоматтардың қашықтығы ұзақ. Сұлулық сенiмдi түрде жанады. Қаралар қайтадан құлайды. Олар қызыл қанның фонтандарын атады.
  Иығында мылтық пен қолға түскен пулеметпен атып тұрған Мария әндедi:
  - Жабайы өрмекшi шаншуын қайрап алды,
  Ал ол Ресейден қасиеттi, орыстың қанын iшедi!
  Қарсыласы үшiн бәрi де кiшкентай, ол өлтiредi,
  Кiмде Ресейге деген сүйiспеншiлiк бар!
  Ресейге деген махаббат!
  Бойжеткен жарықшақтар арасынан шыққан түрлi "күзетшiлерге" оқ жiбердi. Сұлу күлдi, оның жүзi арық болса да, өзiнiң сүйкiмдiлiгi мен сүйкiмдiлiгiн сақтап қалды.
  Жалпы олардың батальонындағы қыздардың бәрi әдемi. Мұнда, мысалы, татар серафимы. Оның әкесi татар, бiрақ анасы беларусь, ал Серафима шашынан пiскен бидайдың түсiн мұра еттi. Сондай-ақ, жалаң аяқ, жалаңаш дерлiк сұлу қыз. Ал қолға түскен пулеметтен қысқа оқпен атқылайды. Оның үстiне басқа әскерлердiң фашистерi жорғалайды.
  Серафима өте дәл түсiредi. Оның қасында алтын шашты Мария жатты. Қыздардың екеуi де от шашып, ән салады.
  - Отан! Мария бастады...
  - Ал армия! - деп жалғастырды, Серафимдi атып.
  Мария твиттерде:
  - Бұл...
  Отты басқарып, түрлi-түстiлерге соғып, Серафим хабарлады:
  - Екi тiрек!
  Мария күлдi де:
  - Үстiнде...
  Серафим атып тұрып:
  -Қандай...
  Мария бесеуiн кесiп, сөзiн жалғастырды:
  - Күте тұр!
  Серафим, атып, сәлем бердi:
  - Планета!
  Мария атып тұрып:
  - Кеуде...
  Серафим, атып тұрып:
  - Қорғаңыз...
  Мария фашистiң басын жарып жiбердi де:
  - Бiз сен....
  Серафим фашистердi оқпен шауып, ысқырды:
  - Мемлекет!
  Мария дәл көздеген оқтарды жiберiп, шырылдады:
  - Барлығы....
  Барған сайын дәлiрек атып тұрған Серафим қосты:
  - Адамдар!
  Алтындай кiр шашын маңдайынан лақтырып жiберген Мария әндедi:
  - Егеуқұйрық...
  Серафим оғы мен оқ жаудырды:
  - Сiздiң...
  Фашисттiң тамағынан ұрған Мария сөзiн жалғастырды:
  - Жылы!
  Аққұба татар оқ жаудырып, сөзiн жалғастырды:
  - Бұлттар...
  Мария дәл түсiрiп, қосты:
  - Керемет!
  Серафим күлiп, шырылдады:
  - Жақсы және...
  Мария дәл атып тұрып:
  - Күн!
  Серафим дiрiлдеп, ысқырды:
  - Зой!
  Мэри күлiп жалғастырды.
  - Автоматты...
  Серафим атқылағандай үрiп:
  -Натер...
  Мария жақсы бағытталған соққыларды қосты:
  - Иық...
  Серафим күле қосты:
  - Солдат!
  Мария құлшыныспен ән айтты:
  - Мен қазып аламын...
  Стикер отын басқаратын Серафима былай деп қосты:
  -Қабiр...
  Мария африкалықты құлатып, сөзiн жалғастырды:
  - Қарсылас!
  Қыздардың оқ-дәрiлерi бiттi. Ол жасырыну үшiн тез жүгiруге мәжбүр болды. Едiл арқылы жеткiзу өте қиын. Тұрақты бомбалау және атқылау. Мiне, арғы жақтан күшейту ротасы келедi.
  Қайықтардың айналасында спрей мен фрагменттердiң фонтандары қайнап жатыр. Аспанда дауылпаздар шулайды. Мұнда Фокке-Вульфтар ұшып келедi. Және олар бомба тастайды.
  Бiрнеше қайық бұзылды. Кеңес жауынгерлерi суға батып, өлiп жатыр.
  Қарсыластың артиллериялық атысы тым тығыз.
  Тiптi түнде де Фриц бәрiн от астында ұстайды. Ал олардың сүңгуiр бомбардирлерi тозған. Оның iшiнде Ю-87 атасы. Реактивтi ұшақтар серияға ендi.
  Мiне, аты аңызға айналған кеңестiк Як-9. Ол немiстiң ME-309 ұшағымен соғысады. Жылдамдық пен қаруға қарсы келiсiлген маневрлiк. Немiс алғашқы қоңыраудан-ақ кеңес машинасын жеңуге тырысады. Бiрақ ол табысқа жете алмайды. Топоз өз кезегiнде құйрығына түсуге ұмтылады, бiрақ нацис жоғары жылдамдыққа байланысты кетiп қалады.
  Немiс жылдамырақ, қаруы күштiрек, маневрлi орысқа қарсы. Бiрақ жылдам ұшу жалғасуда. Фашист жетiге қарсы жетi нүктенi пайдаланып, кеңес машинасына тиедi. Ол жылдамдығын жоғалтып, құлай бастайды.
  Ол түтiн түтiндерiн шығарады. Ал қозғалтқыш қосулы...
  Бұл не соғыс! ME-309 сияқты қару-жарақпен қуатты машинаға қарсы тұру қиын, онда жетi атыс нүктесi артық салмақ пен нашар маневрлiк өтейдi.
  Жоғары жылдамдық фашистке сүңгуiрге түсуге мүмкiндiк бередi, ал немiс истребителiнiң маңдайы жақсы брондалған.
  Анюта тағы да тышқанды бұзуға тырысады. Қыз өз өмiрiне қауiп төндiредi. Ол қазiрдiң өзiнде тырналып, бекiнiстердiң арасынан жалаңаш жорғалап жүр. Барлық сұлулық сызаттар мен пизуга. Бiрақ содан кейiн ол жарылысқа байланған пакетi бар гранатаны лақтырады. Оған тiптi пулеметтiң жарылуы да тидi. Сұлулықтың иығын тырнады.
  Бiрақ екiншi жағынан, жарылғыш зат 150 мм зеңбiректiң аузына тидi. Ал немiс қазiрдiң өзiнде айтарлықтай шығынға ұшырады. Машина қатты қиналып, орнынан қозғалып, жарасын жалау үшiн әскерлерi орналасқан жерге оралады.
  Аспанда Фокке-Вульф және бiрнеше ТА-152 пайда болады. Олар кеңестiк позицияларды атқылай бастайды. Соңғы бiрнеше HE-183 шабуылдаушы реактивтi көлiктер де пайда болды. Бұл лашындар сағатына сегiз жүз шақырымға дейiн жылдамдыққа жеттi, оларды соғу мүмкiн болмады.
  Қыздар немiстерге оқ жаудырды. Шабуылдаушы ұшақтардың жердегi атыстан күштi қорғанысына қарамастан, әрқашан жауды iлмекке алу мүмкiндiгi бар.
  Анюта мен Алла тұтқынға алынған Люфтфаустты қайтарып алды. Бұл қару тоғыз бiр-бiрiмен байланысқан жиырма миллиметрлiк керi қайтарғыштан тұрады.
  Сiз кiшкентай зениттiк қару сияқты атуға болады.
  Ал жауынгерлер жауды меңзейдi. Олар стартты бiркелкi басады ... Екi ару да жалаң аяқтарын қирандыларға тiреп, тегiс оралуды сезiндi.
  Фокке-Вульф алты пневматикалық мылтығы бар, темекi шеге бастайды - оның iшi жарылған.
  Қыздар қуанып:
  - Шайба! Кiр жуғыш! Мақсат!
  Немiстердiң басқа ұшақтары қыздардың басын айналып өте бастайды. Арулар жер асты өткелдерiне түсiп, Фокке-Вульф зымырандарынан жалтарып барады.
  Анюта жымыңдаған дөрекi өкшесiн алды. Қыз күңкiлдедi:
  - О, тозақ оттары!
  Қыздың табаны көпiршiктермен жабылған және қатты ауырған. Мен бiрдеңенi салқындатқым келдi.
  Ал бетiнде олқылықтар жалғаса бередi. Жалыннан қар ысқырады, үйiндiлер жыртылады. Немiстер позицияларды отпен толтырды, бiрақ мұның мағынасы өте аз. Жауынгерлер күзендегi тышқандар сияқты тығылды. Өздерi үтiктесiн.
  Алла Анютаның құлағына сыбырлады:
  - Менiң ойымша, көп ұзамай фашистердiң күшi таусылады. Олардың күш-қуаты мол, бiрақ Сталинградта айналып кетуге мүмкiндiктерi жоқ!
  Аққұба қыз мақтанышпен жауап бердi:
  Бiз мұнда үш жүз спартандық сияқтымыз! Бiз жаудың жоғары күштерiн бейнелеймiз!
  Қызыл шашты Алла серiгi қызға күлiп, көз қысты:
  - Ал сен бiздi айналып өтпейсiң!
  Қыздар су бетiне шыққанда, рейд аяқталды. Жаңа қара жаяу әскерлер пайда болды. Олар алға өрмелеп, қыздар оқ жаудырып, жауды мұрындарымен жер қазуға мәжбүр еттi.
  Тағы да "Арыстандар" мен "Жолбарыстар" шайқасқа шықты. Немiстер кеңес әскерiн ауыр танктермен қыспақ болды. Анда-санда снарядтар жауды. Неғұрлым осал "Жолбарыс" өз құрылымдарынан ажырамауға тырысты. Минометтер де шуылдады.
  Қыздар немiстерге және олардың жалдамалыларына оқ жаудырды. Қарсыластарын нокаутқа түсiрдi. Алла мен Анюта екi-екiден оқ жаудырды. Жаудың тұмсығы көрiнiп, қонды. Содан кейiн алға басып келе жатқан жаулардың жаңа қабаты.
  Ұрыс кезiнде қыздар ән айтты.
  Алла атып тұрып:
  - Бұрын...
  Анюта, атып тұрып, жалғастырды:
  - Сiзден...
  Алла Лупанув қосты:
  - Легион...
  Анюта үшеуiн кесiп тастап, үнсiз қалды:
  - Жаулар...
  Алла қарсыластарын шегелеп тұрып:
  -Олар....
  Арабтың бас сүйегiнiң жартысын қиратып алған Анюта сөзiн жалғастырды:
  - Олар қалайды...
  Аллаһ жауды талқандап, сөзiн жалғастырды:
  - Сiз...
  Анюта атып тұрып, ашуланып:
  - Ұсақтау...
  Аллаһ арабтың бас сүйегiн жарып жiберiп:
  - Жою...
  Анюта шегесiн жалғастырып, ысқырды:
  - Жазбалар...
  Алла атып тұрғандай ысқырды:
  - Қорықпа...
  Анюта дәл атып тұрып:
  - Жау...
  Алла мергендей оқ жаудырып, сөзiн жалғастырды:
  - Штыков...
  Анюта ары қарай оқ атып, үредi:
  - Iстей алу...
  Алла оқ жаудырмай ысқырып:
  - Күш...
  Анюта ашуланып атып, құрбысын түзетiп:
  - Батылдық...
  Алла, африкалықтардың басын атып тұрып, қатты қуанып:
  - Күш...
  Отпен жүгiрген Анюта ысқырды:
  - Арттыру...
  Алла қызыл бұйраларды сiлкiп, сөзiн жалғастырды:
  - Ал қарсыластар...
  Арабтың iшiн ұрған Анюта:
  - Лезде...
  Алла барлық калибрлерiмен оқ жаудырып, үредi:
  - Жою...
  Қыздар дем алды. Тағы бiраз атылған соң, олар айқайлады:
  - Бiз мерген мылтығының рыцарларымыз, кiсi өлтiрудiң даусы шырылдап тұр!
  Отаршыл әскерлердiң итермелеу толқыны бiршама басылды. Фашистер тағы да танктердi алға жылжытты. "Жолбарыстар" -2 ұзын тұмсықтарымен көрiндi және олар байқағанның бәрiне снарядтар атып тастады.
  "Жолбарыс" -2 мұнараның бастапқы пiшiнi мен бүйiрлерiнен сауыт тақталарының беткейлерi болды. Бұл оны бiршама табанды еттi. Әйел жауынгерлер тағы да танк iздерiн нысанаға алды. Фашист табада жыландай болу керек едi.
  Анюта жарылғыш пакеттi лақтырып, "Жолбарыстың" -2 алдыңғы шығыршығын басып, ән айтты:
  - Мен сенi сыйлықпен қарсы алдым... Әрине, мен табыттағы орынды белгiледiм!
  Алла ысқырып, үлкен жарылғыш пакеттi фашистке қуана лақтырып жiбердi:
  - Бiрақ Пасаран!
  Ал жарылыстан немiс танкiнiң ұзын тұмсығы бұралып қалды. Ал патша жолбарыс керi бұрыла бастады. Тағы да фашист ауыр жараланды. Алла оны алды да, жалаңаш саусақтарымен стақанды лақтырып үредi:
  - Емен табытында сен болу үшiн!
  Шыны ұшып өтiп, отарлық немiс әскерлерiнiң арасынан шыққан үндiстiң тамағына қонды.
  Анюта серiгiне көз қысты да:
  - Мен мына бөшкеге басымды батырамын! Мен бәрiн суға түсiремiн!
  Алла автоматтан оқ атты. Немiстер қайтадан шабуылға ұшырады. Қыз сыбырлап:
  - Бiздiң қолымыздан бәрi келедi! Ал бiз жеңемiз!
  Анюта мылтығын атып:
  - Алда үлкен жеңiс күтiп тұр! Аталарымыз абыройлы болсын!
  Алла сальто жасап, шыршадай айналды. Қыз көзiн қысып әндедi:
  - Сәттiлiк мырза, қайда барасыз... Сәттiлiк мырза - фашистер күледi...
  Немiс танктерi снарядтарды құтқармай, атыстарын арттырды. Олар жарылған сыйлықтарын төгiп тастады. Және олар кеңестiк позицияларға жақындап, олқылықтарды болдырмауға тырысты.
  Анюта тұтқын Серёжка үйреткендей сымды пайдаланып, салмақты минаны көтердi. "Арыстан" ақырындап кеңестiк позицияларға дейiн көтерiлдi. Оның 150 мм зеңбiрегi снарядтарды түкiрiп тұрды. Қыздар ысқырып, көз қысты.
  Анюта ән айтты:
  - Немiстер-бұрыштар, фашисттер-нацистер... Сiздi пацифисттiң ақыры күтiп тұр!
  Аллаһ күлiп былай дедi:
  - Пацифизм... Нацистерге келгенде пацифизм туралы айтудың өзi ақымақтық!
  Анюта отарлаушы гвардиядан арабтың мұрнының көпiрiне дәл көздеген оқпен тиiп, шырылдады:
  - Ал олар ойлауда шал... Ал әскери iстерде олар соншалықты күштi емес! Жақында бiз оларды Жер планетасының бетiнен өшiремiз!
  Алла тағы да жарып, жалаңаш омырауын қиыршық тасқа ысқылап, ән айтты:
  - Мен жабайылардың тiзе бүккен орыс рыцарьiмiн... Отан жауларын жер бетiнен сыпырып тастаймын!
  Қызыл шашты сұлу аспанға жалт қарады. "Жақтаулар", немiс зеңбiрекшiлерi сол жерде айналып жатты.
  Ара-тұра жорғалап, Немiстiң "Арыстанына" iлiнiп. Ал оның мылтығы түкiре бердi.
  Немiс танкiнiң iзiмен минаны жылжытып жатқан Анюта ысқырды:
  - Серёжа үшiн ....
  Немiс тоқтап тағы да оқ жаудырды. Снаряд қыздардың артынан жарылды.
  Анюта былай дедi:
  - Баланың миы бар сүттiң қабығы!
  "Арыстан" бiраз уақыт тұрды. Немiс тәжiрибелi экипажы алда қауiп сезiндi ме, әлде олар жауынгерлiк жиынтықты пайдаланғысы келдi ме. Бiрақ "Арыстан" бiраз уақыт тұрып, өлiмшi снарядтарды түкiрiп тастады.
  Анюта немiс танкiнiң КВ-2-ге қарағанда жетiлдiрiлген мылтығы бар екенiн және жиi оқ ататынын атап өттi. Және бұл, әрине, бұл көлiктi әлдеқайда қауiптi етедi. Анюта айқасып, ысқырды:
  Зұлымдар тозаққа кетсiн!
  Алла фашистке күн өрiмiнде оқ атып:
  - Бiздiң жеңiсiмiз сөзсiз! Және бәрi жақсы аяқталады!
  Анюта да түрiктi кесiп алып:
  - Әйтеуiр, қара мүйiзiн пәле қаққанда, көп ұзамай өмiр үзiлетiн сияқты... Жылқылар киiсiп, өзендей қан ағып, аяғыңның астынан қайтадан жер кетедi!
  Алла ирандықты сусындатып:
  - Бiрақ жердiң де өз қамқоршысы бар ... Және оған созылған жұлдыздар арасында ... Гитлердi Колымаға жер аудару үшiн көрiнбейтiн құтқару жiптерi!
  Қыздар оқ жаудырып, қос дауыспен әндедi:
  - Адольфты сындырайық, бұл оған зиян тигiзедi! Фашизм жеңiледi деп сенемiн! Ал бiздiң Ресейде Мәсiх пайда болады, барлық елдердiң халықтарының Иесi!
  Ал жауынгерлер оқ жаудырды. Бiрақ жаудың жаяу әскерi жатып алып, гранаталарды атып, лақтыра бастады. Фашистердiң ордалары қыздарды минометпен түтiндеп шығаруға тырысты. Және көптеген гранаталарды лақтыру.
  Аллаһ философиялық тұрғыдан былай деп ескерткен:
  - Сайлаудағы санды, соғыссыз сайлаудағы шеберлiктi алуға болады!
  Анюта күлдi де:
  - Соғыс - саннан сапаны жеңетiн сала, сайлау, әдетте, керiсiнше, бұл әзiл!
  Жауынгерлер сәл шегiндi, гранаталар мен олардың сынықтары тым қалың төгiлiп жатты. Алла тiптi лақтырылған сыйлықты аяғымен ұстап алып, керi лақтырып жiбердi. Граната ұшып өтiп, фашистердiң бас киiмдерiне тидi. Және ол қалай жарылады ...
  Бiр жерде тағы бiр буын жарылғандай болды.
  Аллаһ философиялық тұрғыдан былай деп атап көрсеткен:
  - Сәттiлiк - екiншi бақыт, табыс - үшiншi, бiрақ бiрiншi шеберлiк!
  Анюта күлiп жiбердi де:
  - Сәттiлiк - батылдық үшiн марапат, бiрақ абайсыздық үшiн емес!
  Алла отаршыл әскерден келген бiр индустың көзiн ойып алып:
  - Кiм бақытты, оның жаны ән салады!
  Анюта жымиып, шырылдады:
  - Сәтi түскенде жақсы ғой, құдай сақтайды деген сөз!
  Қыздар сәл тапқыр. Содан кейiн немiс "Арыстаны" соған қарамастан алға жылжып, минаға соғылды. Шынжыр табанды жарылғыш затқа соғып, жарылып кеткен.
  Жаралы "Арыстан" иiрiлiп, орнынан тұрды... Жауынгерлер қуанып, өктемдiкпен жырлады:
  - Арыстан - ойы шал, жолбарыс - неше түрлi пәленiң көзi... Дүниеде адамнан асқан қызық жоқ!
  Анюта ұзын-сонар кезек бердi, жай ғана шетелдiк әскер дауылға көтерiлiп, ән айтты:
  Бiзде зымырандар, ұшақтар,
  Әлемдегi ең күштi орыс рухы...
  Үздiк ұшқыштардың тiзгiнiнде -
  Жау шаң-тозаңға айналады!
  "Арыстан" қатты зақымданған сияқты. Ол тағы бiр-екi снарядты түкiрiп, қатып қалды.
  Шапшаң Пантера пайда болды. Алайда ол кеңес әскерлерiнiң позицияларына терең кiруге қорықты, бiрақ атуға кiрiстi. Қыздардың басына снарядтар ысқырды. Олар үйiндiлер мен өрттердi сындырды.
  Анюта лақтыратын гранатаны дайындады, фашист танкi қол жетiмдi қашықтықта жақындаған сәттi ұстауға дайын болды. Бiрақ Пантерада да ақымақ жоқ. Немiстер бiрде-бiр жердi жiберiп алмауға тырысып, шахмат тақтасында снарядтарды төсеп, оқ жаудырды. Және сөзбе-сөз әрбiр тасты тырмалады.
  Алла оның жалаңаш кеудесiн сипалап:
  - Фрицтiң тактикасы кемшiн... Бұлай олар қаншаға жетедi?
  Анюта тапқырлықпен:
  - Тауық дәндi дәнмен жұтады және үлкен кесектердi жұтқан шошқаға қарағанда тезiрек салмақ қосады!
  Пантера сексеннен астам оқ жаудырды да, оқ-дәрi таусылған соң, артына бұрылып, өз ұясына қайтады. Оның орнына "Sturmtiger" жаңа мастодон пайда болды. Машина оның кең дiңiн қалпақпен жауып тастады. Бұл өзiн құтқаруға үмiттенгенiн байқауға болады.
  "Штурмтигр" алыстан кеңес әскерлерiнiң позицияларына оқ жаудырды. Зымыран атылды. Жер көтерiлiп, отты фонтан жалын ағындарын төгiп жiбердi.
  Қыздар әрең аман қалды, олар жеткiлiктi түрде жабылды. Анюта тiптi сәл саңырау болды. Қыз кенет өзiн атқа мiнiп келе жатқанын көрдi. Ол татар әскерiне шабуыл жасаған отрядты басқарады. Ал жауынгерлер онымен бiрге атқа мiнедi. Моңғол-татарлар соққыға төтеп бере алмай, шегiнiп, мыңдап тұяқ астында өледi.
  Анюта болса, екi қылыш сермеп, жауды қырады. Бiрақ көру кенет үзiлдi.
  Алла жарының бетiнен ұрып, сiлкiп:
  - Болды! Ендi жатуды доғар!
  Анюта ашуланып жауап бердi:
  - Жатқан жоқпын, күрестiм!
  Қыз ашуланып орнынан атып тұрып, гранатаны лақтырды. Сыйлықтар ұшып бара жатып, "Лев" танкiнiң аузына қонды. Зақымданған көлiк ауыр жүк салғышын мыжылған.
  Анюта қатты дауыстап:
  - Мен Ресейдiң серiмiн!
  Алла автоматтан атып тұрып:
  - деп жауап бердi бала қабағын түйiп,
  Мен Киелi Руське қызмет еткiм келедi...
  Қан теңiзi төгiлсiн
  Бiрақ Құдай бiздi құтқара алады!
  Анюта жалаңаш iшi мен кеудесiмен үйiндiнiң үстiне құлады. Дәл уақытында оның басынан жүздеген пулемет атылған. Қыз тiлiн шығарып:
  - Ержүрек сарбаздардың ессiздiгi - абструк генералдардың құтқарушысы!
  Алла тағала келiстi:
  - Жауынгер - ержүрек, генерал - парасатты, жау - айла, табыс - дана ерлiкпен ғана ауызбiршiлiк!
  Қыздар тағы да оқ жаудырып, ынтымақпен шырылдады:
  Оның үстiнде эскадрильялар
  Бiр ауыздан айқайлап
  Адольф күштi ақымақ -
  Содомды отырғызу!
  Тағы бiр сауытты "Арыстан" пайда болды. Одан екi сарбаз қашып кеттi, қара жүздерiне қарағанда, арабтар. Олар дамыған танктi ұрыс даласынан шығару үшiн iлмекке шынжыр лақтырмақ болған.
  Алла мен Анюта оқ жаудырып, техникаларды бiр уақытта өлтiрдi. Жауынгерлер ән айтты:
  - Өзiңiздi құртып, жолдасыңызға көмектеспеңiз, басқаларды алауыздықтан шығаруға көмектесiңiз!
  Үш қара түстi. Олар шынжырмен мүмкiндiгiнше тез жүгiрдi, бiрақ қыздарға да оқ тидi. Оның үстiне, Анюта мылтықтан иттi жалаңаш саусақтарымен басып атып тастады.
  Және ол Робин Гуд сияқты қарсыластарына өте дәл соққы бере алды.
  Аллаһ ескерттi:
  - Таңба - сәттi соққанда емес, сәтсiздiгiмен жiберiп алғанда!
  Анюта жалаң аяғымен гранатаны лақтырып, ысқырды:
  - Қанжарды көргенде ең дәл көзден қашып кетуi мүмкiн, бiрақ кешiрiлмес өткiр ақыл нысанадан өтiп кетуi мүмкiн!
  Граната минометке тиiп, жарылып, миналар жарылған.
  Иә, Сталинград немiстерге оңай болған жоқ. Олардың iшiнде қорқынышты өлiм қорғаны бар!
  . Љ13 ТАРАУ
  3 қарашада немiстер Тихвиндi қоршап алды, қаланың өзiнде шайқас болды. Қызыл Армия ақырындап шегiндi. Баку қаласының көп бөлiгi басып алынды, Кеңес әскерлерi түбекке шегiнуде. Ереван әлi де әрең ұстап отыр. Сталинград жойылудың алдында тұр.
  Дегенмен, Сталин бұл қалаға берiлмеудi бұйырды. Астрахань үшiн шайқас басталды. Бұл қалада фрицтер де алға ұмтылуда. Олар барлық тәсiлдердi қатты бомбалап, инфрақұрылымды бұзады.
  Қыс келе жатыр... Ал соғыстың барысы азайып барады. Бiрақ Сталинград ұстамайтын сияқты. Едiл арқылы жеткiзу қатуды және жаппай бомбалауды қиындатады.
  4 қарашада Тихвиннiң тоқсан пайызы алынды. Ал немiстер фин территориясына жақындады. Елеулi шығынға ұшыраған кеңес әскерлерi жауды тоқтатуға жеткiлiктi күш жинай алмады.
  Кездесуге финдер мен қуыршақ швед әскерлерi де шабуыл жасады. Айтарлықтай күштер қолданылды.
  5 қарашада немiс коалициясы мен фин-скандинавия әскерлерi бiрiктiрiлдi. Сөйтiп, Ленинградтың төңiрегiнде қос сақина жабылды. Үшiншi рейхтiң жаңа, iрi жеңiсi.
  6 қарашада солтүстiк секторда ұрыс әлi де жалғасып жатты. Фашистер дәлiздi кеңейттi. Жағдай өте қиын болды. Тихвинде қарсылықтың соңғы қалдықтары өртенiп жатты. Немiстер Ереванға баллистикалық зымырандармен атқылаған. Үш презентация шығарды. Зардап шеккендермен айтарлықтай зиян келтiрдi. Бiрақ соңында олар ештеңенi бұзбады.
  Астрахань қаласы Кеңес Одағының қалған бөлiгiнен құрлықпен ажыратылды. Жағдай ушығып кеттi. Жаңа немiс және ағылшын әскери кемелерi Мурманскiнi бомбалады. Атыс кезiнде гарнизон коменданты мен көптеген офицерлер қаза тапты.
  Одан да нашарлады.
  Ал 7 қарашада фашистер Волховқа басып кiрiп, ақыры Кеңес әскерлерiнiң қарсылығымен Тихвиндi талқандады. Сөйтiп, Ленинградпен алшақтық күрт өстi. Қоршаудағы қаланың аман қалуы екiталай екенi белгiлi болды.
  8 қарашада Лев-2 танкiнiң көптен күткен сынақтары аяқталды. Машинада өзгертiлген макет болды. Қозғалтқыш, берiлiс қорабы және берiлiс қорабы бiр жерде және алдыңғы жағында, ал жауынгерлiк бөлiм артқы жағында болды.
  Немiстер Porsche басшылығымен машинаны соққының мерейтойында жiгерлi күшпен жасады.
  Шынында да, төменгi силуэттiң арқасында "Арыстанның" қару-жарағы мен сауыт-сайманын сақтай отырып, машинаның салмағы 1200 ат күшi бар қозғалтқышы бар алпыс тоннаға дейiн төмендедi. Жауынгерлiк сынақтар оның толығымен жарамды танк болып шыққанын көрсеттi. Дәл сiзге қажет нәрсе!
  Жақсы жүгiру және қару-жарақ қасиеттерiнiң үйлесiмi.
  Алайда Фюрердi қанағаттандырмады. Ол бүйiрлерi мен артқы жағының сауыттарын күшейтудi, сондай-ақ ұңғысының ұзындығы 100 EL болатын 88 мм зеңбiрек қоюды талап еттi.
  Тағы бiр сынақ көлiгi E-100 болды. Алайда, бұл танк тым ауыр болып шықты: 140 тонна, бiрақ ол барлық жағынан және тiнтуiрдiң қарулануынан тамаша қорғанысқа ие. Жалпы, "Е" сериясы өте перспективалы болады деп уәде бердi. Немiстер уақытты босқа өткiзбеген сияқты.
  Қозғалтқышы 1000 ат күшi бар "Барс" цистернасы да көрсетiлдi, алайда Гитлерге машина жеткiлiктi түрде қорғалмаған болып көрiндi.
  Мерейтойға және түрлi ұшақтардың түрлерiн көрсетедi. Атап айтқанда, шабуылдаушы ұшақтар мен ME-262 модификациялары. Сондай-ақ ТА-183. Тұтас технология шеруi.
  Қуатты газ ұшыру қондырғыларын қоса алғанда, олар бүкiл қалалар мен ауылдарды бұзуға қабiлеттi.
  Мұнда, шын мәнiнде, олар өте күштi жою жүйелерiн көрсеттi.
  Пантера-2 де сынақтардан өттi, салмағы елу тонна болды, оның 150 миллиметрлiк еңiстi фронтальды құрышы және King Tiger зеңбiрегi болды. Бүйiрлiк бронь 82 мм, бұрышта болды. Мұндай танк Гитлерге азды-көптi сәйкес келдi, сондықтан ол жақын шайқаста отыз төртке төтеп бердi.
  Жалпы, фашистер менжердi таратты.
  Сағатына мың жүз шақырым жылдамдыққа жетуге қабiлеттi "Гота" жауынгерлерi сынақтан өттi.
  Қысқасы, олар бас тартты.
  Волхов 9 қарашада құлады. Жағдай шарықтау шегiне жеттi. Кеңес танктерi тағы да қарсы шабуылға шықты.
  Грингета мылтық жанында қатып қалды. "Черчилль" -2 кеңестiк көлiктердiң алдында тұрып, оқ-дәрiлердi түкiрiп тастады.
  Лордтың қызы Джейн хиттердi санады. Кеңес танктерi арыққа кiре бергенде жылдамдығын бәсеңдеткен. Ал мұны немiс жануарлары пайдаланды.
  Николетта оны алып, ән айтты:
  - Ағылшын жауынгерi өлiмнен қорықпайды,
  Жұлдызды аспан астында өлiм бiздi алып кетпейдi!
  Тәжi бар арыстан ерлiкпен соғысады,
  Мен қуатты пулеметтi тиеймiн!
  Малания мақұлдағандай басын изедi.
  - Керемет! Және бiз де төлем жасаймыз!
  Мылтық өте белсендi жұмыс iстедi. Снарядтар сiрiңкедей жыпылықтап, ауада контурлар қалдырды. Иә, жiгерлi қыздар ұсталды. Ең бастысы, дәл.
  Грингета басын изеп, отыз төрттiк мұнарасының түбiне снаряд жiбердi. Мыңғырып:
  - Бұл өлiм! Ол менiң жауларыма келедi! Мен бiлемiн, ол бұдан былай мұртты жауларды күтедi!
  Николетта күлiмсiреп:
  - Барлық жануарлар мұрттыға тағзым еттi ... Қарғыс атқаннан жеңiлiп қалуы үшiн!
  Грингета тағы да күлдi де, ысқырып атып:
  - Менiң снарядым ең дәл. Бiз оған мiндеттi түрде жетемiз!
  Николетта сұқ саусағын көтерiп:
  - Пиф, Паф - сағындым! Сұр қоян секiрдi!
  Грингета, атып, ән айтты:
  Әркiм өзi таңдайды
  Әйел, дiн, жол...
  Шайтанға немесе пайғамбарға қызмет ету
  Әркiм өзi таңдайды!
  Джейн басын шайқап, наразылық бiлдiрдi:
  - Олай емес! Адамның иманының тоқсан тоғыз пайызы бiлiмiмен емес, туылуымен анықталады. Мiне, бiз Англикан шiркеуiне жатамыз... Ал қарасаңыз, қандай негiзде? Бұл бiздiң таңдауымыз ба?
  Грингета күлдi де:
  - Мен өз басым иманды отбасында болдым, бiрақ қазiр атеизмге көбiрек бейiммiн!
  Николетта күлiп, тiлiн шығарды.
  - Атеизм... Бұл қызық!
  Малания философиялық тұрғыдан атап өттi:
  Және бәрiнен алыс! Құдай жоқ, табиғаттан тыс күштер болмаса, кез келген дiн жалған!
  Грингета басын изеп, ықыласпен растады:
  - Бұл коммунистер сияқты! Олар барлық дiндер тек адамдардың қиялынан тұрады деген ойға келдi. Осыған байланысты олар доктрина салды!
  Маланья күмәнмен ернiн қайырды.
  - Ал өлгеннен кейiн оларды не күтiп тұр?
  Грингета жыртқыш болып күлдi. Ол басқа кеңес танкiнiң корпусын кесiп, снарядты атып, былай деп жауап бердi:
  - Бұл жерде көп нәрсенi ойлауға болады... Тiптi ғылым күштерi өлгендердi қайта тiрiлтедi!
  Малания күлiмсiреп есiне алды:
  - Мен болашақ әлемi туралы бiр кiтап оқыдым. Қазiрдiң өзiнде ғарыштық империя бар. Өлiм, кәрiлiк, ауру жоқ. Және, әрине, аштық... Рас, халықтың көпшiлiгiнiң жұмысы жоқ, бiрақ барлығына жетедi.
  Мысалы, көлiктер тегiн берiледi. Бүкiл әлеммен байланыста болатын электронды машиналар бар.
  Николетта байыпты түрде айтты:
  - Прогресс жылдам. Мына танктерге қараңызшы... Олар қалай iлгерiлеп, кемелдендi. Дегенмен, "Черчиллдi" -2 "Матильдамен" салыстыруға болмайды.
  Малания мұнымен келiстi:
  - Иә, танктер алға шықты... Бұл керемет!
  Кеңес танктерiнiң кезектi шабуылы батпаққа түсiп, үзiлiс болды.
  10 және 11 қарашада немiстер солтүстiктегi бұрыштарды кесiп, шағын шабуыл операцияларын жүргiздi.
  Кеңес әскерлерi Сталинградтың солтүстiгiне қарсы шабуыл жасауға тырысты, бiрақ айтарлықтай табысқа жете алмады. Қалада соңғы үйлер болды. Бiр мезгiлде жойылды, жерге. Бiрақ әзiрге Сталин оны соңына дейiн сақтауды бұйырды.
  Баку қаласы дерлiк басып алынды. Бiрақ мұнай ұңғымалары өртенiп, олардың арасында ұрыс басталып кеттi. Немiстер үнемi бомбалауда.
  Астраханьдағы шайқастардың шарықтау шегi...
  12 қарашада түрiктер Ереванға шабуыл жасады. Қысым керi қайтарылды. Османлылар зардап шектi. Бiрақ фау қайтадан жұмыстан шығарылды. 13 қарашада немiстер Бакудiң соңғы кварталдарын басып алды - қаланы басып алғанын жариялады. Тек түбекте шайқас әлi жалғасып, аспан жалындаған құдықтардан қап-қара болды.
  14 қарашада фашистер Мурманскiге шабуыл жасай бастады. Олар артиллерияны, ұшақтарды...
  Сталинград отқа оранды, бiрақ қайта орналастырылған кеңестiк күштер оны ұстап тұруға мүмкiндiк бердi. Тек қаланың шетiнде болса да, орасан шығынға ұшырады.
  Мурманскiге шабуыл кезiнде үлкен әскери корабль жиналды, авиатасымалдаушылар да жақындады. Қала плазма роликiндей басылды. Және олар бомбалап, оқ жаудырды.
  15 қарашада фашистiк әскерлер Солтүстiк Мұзды мұхиттағы мұздамайтын жалғыз порт қалаға шабуыл жасай бастады. Ұрыстарға "тышқандар" қатысты, тiптi фашистер тәжiрибе жүзiнде сынап көргiсi келген "Рат" танкi де болды.
  Дегенмен, "егеуқұйрық" бiраз көңiлiн қалдырды. Ол алдымен алға шықты, содан кейiн қар үйiндiлерiне кептелдi. Және қаланың шетiне тоқтады. Немiстер шабуылға дайын емес едi. Бiрақ атқылау тоқтаған жоқ. 16 қарашада фашистер мұнайды, жанатын ұңғымаларды тазартуды iс жүзiнде аяқтады. Бiрақ жетiншi аспанға дейiн өскен өртке байланысты түбектiң бiр бөлiгi олар үшiн қол жетiмдi болмады.
  17 қарашада фашистер Едiл атырауының соңғы тармағын басып алды, осылайша Астраханьды мұқият жауып тастады. Баку бұрыннан берi үзiлген.
  Ереванға да шабуыл жасалды. Қала төбеде орналасқан, қорғанысқа өте ыңғайлы, бiрақ оны әсiресе танктермен басып алу қиын.
  18 қарашада Кеңес әскерлерi Сталинградтың солтүстiгiнде фашистiк қорғаныстың берiктiгiн тағы да сынады. Бұл Едiлдегi жылдың қалған бөлiгiне шабуылды әлсiретiп жiбердi, бiрақ айтарлықтай шығындарға тұрды.
  19 қарашада немiстер үлкен шығынға байланысты Мурманскiге шабуылын тоқтатты.
  Осылайша, иеленген Фюрер өз позициясынан көптеген сынықтарды ешбiр жолмен шығара алмады. Фашистердiң КСРО-ны қыс келмей жою жоспарлары жүзеге аспады.
  Ең сорақысы, Жапония суық ауа райына және адам күшiнiң үлкен шығынына байланысты шабуылды тоқтатты. Жалғыз нәрсе - самурайлар өздерiнiң отыз төрттерiн және лицензияланған Пантералардың өндiрiсiн арттырды. Және олар келесi жазда қиындық тудыруы мүмкiн.
  20 қарашада немiстер өрттердi жартылай сөндiрдi және түбектiң көп бөлiгiн тазартты.
  21 қарашада кеңес әскерлерi немiстерге тағы да шабуыл жасап, Сталинградтан солтүстiкке қарай бiрнеше шақырым жерде сынады. Фашистер шабуылын әлсiретiп, позицияларын қалпына келтiруге тырысуға мәжбүр болды.
  Төбелес, олар айтқандай, мұндай жағдайларда, ақымақтық деңгейiнде!
  22 қарашада фашистер Түркiменстан аймағында алға ұмтылды. Ал он шақырым жүргеннен кейiн оларды тоқтатты. Бiрақ 23 қарашада шах бригадаларын ұрысқа енгiзiп, олар қайтадан алға шықты. Орталық Азия аймағындағы жағдай өте ушығып кеттi.
  24 қарашада майдандарда айтарлықтай өзгерiстер болған жоқ ...
  25 қарашада фашистер Мурманскiге шабуылды қайта бастады. Ұрысқа жаңа бөлiктердi шығарды. Бiрақ әзiрше мағынасы аз.
  26 қараша келдi - Рейхстаг сайлауына он бiр жыл болды, содан кейiн Гитлер рейх-канцлер болып тағайындалды.
  Алғаш рет ең жаңа Е-100 танкi майданға жiберiлдi.
  Мұндай машинаның жауынгерлiк тәжiрибесi болды.
  Резервуар бiршама ұзын болып көрiндi, дерлiк тегiстелдi. Одан 128 мм зеңбiректiң ұзын аузы шығып тұрды. Ал қырық бес градус бұрышта фронтальды құрыш. Және ол бүйiрлерiнен еңкейтiлген.
  E-100 танкi соңғы 1500 ат күшi бар қозғалтқыштың арқасында Маусқа қарағанда жылдамырақ қозғалды. Ал снарядтар оның үстiнен секiрдi.
  Ал көлiктiң iшiнде көңiлдi төрт Магда, Кристина, Герда және Шарлотта пайда болды.
  Қыздар фюрер үшiн балаларды дүниеге әкелдi және оларды арнайы SS күтушiлерiнiң қамқорлығына қалдырды.
  Ал ендi ғана майданға келдi. Қыздар өте күлкiлi. Олар шайқастарды жiберiп алды. Ал мұнда тек өз ойын көрсетуге мүмкiндiк бар. Ақырында, солтүстiк Севастопольдi алайық.
  Және Солтүстiк Мұзды мұхиттағы Үшiншi рейхтiң үстемдiгiн орнату. Соғыс шынымен қанша уақытқа созылуы мүмкiн? Ал төртеуi ойлайды: олармен бiрге ең болмағанда бiрдеңе өзгере ала ма?
  Мурманск маңында тым аяз емес - Гольфстрим оқшаулайды. Қыздардың төбелескен көңiл-күйi. Олардың әрқайсысында жұп болды - ұл мен қыз! Сондықтан сiз қуана аласыз.
  Магда мен Кристина мылтықтарды айналып жүрдi. Резервуар жаңа және өңдеуге оңай. Бүйiрлерiнен ол 120 мм көлбеу броньмен және тағы 50 мм қалқанмен қорғалған. Сондықтан машинаны барлық жағынан тесу мүмкiн емес.
  Қыздар ән шырқады. Олар жүректерi керемет.
  Герда кәрiптас ернiнде күлiмсiреп:
  - Қазiр Гитлермен ортақ ұрпағымыз бар. Бiз корольдiк отбасының мүшелерiмiз!
  Шарлотта күлiп жiбердi:
  - Ал алда - тек нөлдер!
  "Е" -100 танкi кеңестiк позицияларға жақындады. Айналаның бәрi қирап қалғаны сонша, Кеңес Одағының оқтары сирек болатын, әдетте жеңiл мылтықтардан.
  Магда өзiнiң 128 мм зеңбiректерiн көздеп, кеңес соқырына оқ атты. Бал сары қыз әндедi:
  - Мен жолбарыспын, менде күлiмсiрей бар... Ал жауыз жолбарыс жұрттың бәрiн жарып жiбердi!
  Кеңес қырық бесi керi шегiндi, бiрнеше орыс солдаты қаза тапты.
  Магда мысықтай мiңгiрледi:
  - Мен суперменмiн, менiң әдiсiм қарапайым... Жүннен құйрығы барларды тiстеймiн! Сосын қыз күле бастады. Жарайды, жабайы құдай сияқты.
  Гитлердiң жезөкшелерi танктi дүр сiлкiндiрдi. Олардың өздерi көлбеу сауыттары бар көлiкке секiрдi.
  Бiрақ содан кейiн жауынгерлер көлiгiн бұрды. Шарлотта, мыс түстi шашы бар бұл сұлулық, қалай ән айту керек:
  - Цок, цок, цок ... Ағынды айналдыр! Фашистiк атты әскер барлық құмды жеп қойды!
  Осыдан кейiн, Шарлотта, оның қалай күлкiсi келедi ... Ол тiптi тiстерiн шытырлатты. Тағы да танк айналды. Немiстер тiкендi сым қоршауды бұзды. Көлемi Тиранозавр рексiндей машина ұятсыз айқайлады. Ал жауынгерлер сүйкiмдi де жыртқыш жүздерiн көрсеттi.
  Қыздар өздерiне шыдап, Адольф Гитлерден балаларды дүниеге әкелдi. Және бұл қазiрдiң өзiнде бiрдеңе дейдi. Әдемi бұзақылар, бiрақ сонымен бiрге моральдық ақымақтар. Мұнда олар дөңгелектiң астына түскен кеңес жауынгерiн басып тастады. Және олар 76 мм зеңбiректi жерге басты. Бiз оның үстiнен өттiк. Тегiстелген болат. Жауынгерлер фигуралық пилотажды көрсеттi. Раковиналар бала дiрiлдеп тұрған дiрiлде бұршаққа қарағанда зиянсыз болып көрiндi. E-100 тегiстейтiн келесi зеңбiрек 85 мм болды.
  Магда күлдi.
  - Ал бiз орыстарды төсек құртындай басып жатырмыз!
  Кристина досын түзетiп:
  - Аюларға көбiрек ұқсайды! Аю - үлкен жануар!
  Қызыл шашты Шарлотта тiстерiн ашып, қосты:
  - Және тiстерi!
  Немiс танктерi қаланың қорғаныс шебiн басып өттi. Кеңес әскерлерi өте табанды шайқасты. Барлығы қолдарына қару алды. Тiптi он жасар ұлдар да милицияда соғысқан. Қыздар да көп болды. Барлық тұрғындар жиналды, бiрақ қару-жарақ жеткiлiксiз болды. Жаппай ерлiк бәрiнде де көрiндi. Пионерлер қолдан жасалған жарылғыш заттарды немесе гранаталардың бумаларын пайдаланып, фашистiк танктерге жақындап, өз Отаны үшiн жанын қиды.
  E-100 танкi бiраз зақымданды. Балалардың бiрi ауыр шахтадан өтiп үлгердi. Ол өзi қайтыс болды, бiрақ немiс көлiгiн зақымдады. Ролик жарылып, құрттың бiр бөлiгi ұшып кеттi. Үлкен көлiк жылдамдығын төмендеттi. Сосын бiр-екi жауынгер гранаталардың бумаларын лақтырып, қалың iздердi қиратты.
  Е-100 майдан шебiнен өтiп, ұтқырлығын жоғалтты.
  Герда алты пулеметтi көздеп, кеңес жауынгерлерi қарсы шабуылға шыққанда оларды iске қосты. Ондаған орыстар мен Ресейдiң басқа халықтарының өкiлдерi пулемет оқтарынан тесiлiп, құлады. Алайда кеңес жауынгерлерi алға қарай жүгiрдi. Олар граната лақтырып, қаза тапты. Фрагменттердiң бiр бөлiгi E-100-ге жеттi, бiрақ пулеметтер дұрыс жұмыс iстедi. Ал Герда шайтан өте дәл. Оның оқтары еш уақытта бекер ұшпайды.
  Ал орыс әскерлерi өлiп жатыр...
  Кристина 75 мм жылдам атылатын зеңбiректен, фрагментациялық снарядтардан және коаксиалды пулеметтен атылды. Кеңес жауынгерлерiн оқпен жыртып жатқан қызыл шашты аң:
  - Мен өлiмнiң иесiмiн ... Шайтанның өзi маған қызыл шашты!
  Магда қорықпай:
  - Жарайды, керек емес. Шайтан Құдайдың жауы және отты көлге ұшырайды!
  Кристина жалаң аяғымен металды ұрып, айқайлады:
  Ал отты көл туралы не деуге болады? Менiң шашым жалын сияқты!
  Герда күлiмсiреп:
  - Фюрердiң өзi күнәларымызды кешiредi... Дәлiрек айтсақ, күнә ұғымының өзi ескiрген бе?
  Магда иығын көтердi.
  - Сiз күнә ұғымының ескiргенiн айтқыңыз келедi ...
  Герда орыс солдаттарының шарасыз қарсы шабуылын басып, пулеметiн қайта iске қосты. Оқ оларды тозақ сыйындай өлтiрдi. Бұл модификацияда E-100 өте қатты қорғалған. Сегiзге жуық пулемет, екеуi зеңбiректерi бар коаксиалды, ал қалғандары топсаларда басқарылды. Және олар қатты соққы бердi.
  Герда күлiмсiреп:
  - Күнә, бұл Үшiншi рейхтiң өмiр сүруiнiң негiзi! Бiздiң дiнiмiз нағыз хайуандардың сенiмi!
  Қызыл шашты Кристина зеңбiректен оқ атып, орыс солдаттарын өлтiрiп:
  -Менiң мейiрбан да жұмсақ жануарым... Мен сенiң азу тiстерiңдi жақсы көремiн, сенiңiз! Менiң қасiреттi және азулы аңым!
  Кеңестiк зениттiк зеңбiректердiң бiрi қайтадан мұз айдындарына соғылып, оларды бұзып үлгердi. E-100 ақыры тоқтады. Алайда Магда тiтiркендiргiш зениттiк зеңбiректi ауыр зарядпен жауып, жазалады. Жақсы, жолдар бұзылды.
  Герда қабағын түйiп, буксирдi шақырып алып:
  - Өтiнемiн, бiздi шығарыңыз! Бiз өлемiз! Жолдар бұзылған!
  Жауап бiрден келдi:
  - Сүйреткiш болады!
  Кристина күлiмсiреп ән айтты:
  - Бұл қозғалыс! Жоғалтқан жаулар!
  Магда орыс сарбаздары тiкелей оқ атуға тырысқан мылтыққа оқ атты. Ол бөшкенi сындырып, кеңес жауынгерлерiн әр жаққа шашыратып жiбердi. Бiр сарбаз екiге жарылып, қиналып шайқасты.
  Аққұба христиан өзiн айқастырып, көзiн аспанға көтерiп дұға еттi:
  - Раббым кешiр менi! Ерiксiз күнә және кiсi өлтiру үшiн!
  Кристина күлдi де:
  - Жоқ, бұл мүмкiн емес! Сiз тастай қатты болуыңыз керек! Бiз үшiн тас бол!
  Магда сенiмдi жауап бердi:
  - Бiр ғана жартас бар - Иса Мәсiх!
  Қызыл шашты шайтан үрiп:
  - Иса пацифист болды! Ал бiздiң сенiмiмiз бен кәсiбiмiз - соғыс!
  Е-100 танкi сүйретiлiп, немiс позицияларына қарай сүйретiлдi. Герда қар ханшайымының күлiмсiреуiмен:
  - Роликтер резервуардың ең осал бөлiгi болып табылады. Және бұл күресу керек!
  Шарлотта басын шайқады.
  - Бүкiл роликтердi қалқанмен жаппаңыз. Бұл мүмкiн емес, өйткенi құрттардың бiр бөлiгi әлi де ашық болады!
  Магда ұсынды:
  - Ал егер сiз роликтердi кiшкентай және паллетсiз жасасаңыз?
  Қызыл шашты шайтан күлiп, iнжу тiстерiн көрсеттi:
  - Ал оларға жылдамдықты қалай беруге болады?
  Магда жалаңаш табанымен металды ысқылап, ұсыныс жасады:
  - Ал егер сiз электр қозғалтқыштарын қолдансаңыз?
  Шарлотта iшiн көтерiп, мойнын бұрады.
  - Ықтимал нұсқа... Ал танктер азырақ жанады!
  Магда жылап:
  - Мiне, тозаққа кiремiз, ол жанады, алаудай жанады!
  Қызылша ырылдап:
  - Ендеше, не... Ал перiштелер жарқыраған жалыннан жаратылған! Перiште болайық!
  Кристина оны алып, саңырау ән айтты:
  - Мен перiште емеспiн, жай шайтанмын, бiрақ адамдар үшiн мен әулие болдым .... Есептiң жауларын алыңыз, осындай жерсiз азаптың астында!
  Қыздар үнсiз қалды... Аспанда штурманшылар айналып, зеңбiректiң дыбысы шықты. Ал бомбалар жаңбыр жауып, жаңбыр жауды ... Нағыз қирату мен қирату сияқты.
  Мурманск өртенiп, адамдар қырылып жатыр. Немiстер тiптi баллистикалық зымыранды ұшырды. Өте тиiмдi қару емес. Ю-488-ден бес тонналық бомбаны тастау оңайырақ, ол дәлiрек және арзанырақ болады.
  Резервуарды апаттық тұраққа апарған кезде бiрiншi болып Кристина жалаңаяқ қарға секiрдi. Жөндеушiлер сонда болды. Қыздар жылы үйге көштi. Матрастарға жатыңыз. Герда мен Шарлотта қалта шахматын ойнай бастады.
  Магда мен Кристина жүктiлiк кезiнде iштерi бедерлi және салбырап кетпеуi үшiн пресс жасай бастады. Жауынгердiң белiнде дiрiлдей әдемi. Әлi жаңа, бiрақ бұл балаларды дүниеге әкелген әйелдер. Ал өлу қазiр соншалықты қорқынышты емес - жарысты жалғастыратын бiреу бар! Тiптi Гитлер сияқты бейбақтың тұқымымен.
  Бiрақ "Жолбарыстар" СС батальонының қыздары, фюрер шынымен Құдайға ұқсайды. Ендi пұтқа табынушы құдай емес, құдiреттi және оның данышпандығы түсiнiксiз нәрсе.
  Герда патшаның гамбитiн ойнап, күштi шабуыл жасады. Шарлотта қыңырлықпен өзiн қорғады. Соққылар алмасу болды. Бiрақ мұның бәрi бiр-бiрiн қырып, тең аяқталды. Содан кейiн Магда мен Кристина шахмат ойнай бастады. Ал Шарлотта мен Герда пресс пен отжиманиямен айналыса бастады. Қыз белсендi түрде пiшiнiн сақтап қалды.
  Қарсыласын ойнап, итерiп жатқан Магда философиялық тұрғыдан былай дедi:
  - Әлi бiртүрлi...
  Кристина ернiнде бейкүнә күлiмсiреп сұрады:
  -Не қызық?
  Аққұба супермен жауап бердi:
  - Ақтардың iзгiлiк түсi болғанымен, соғысты бiрiншi бастаған солардың екенi!
  Қызыл шайтан ұтымды айтты:
  - Бiрақ бiз де жақсымыз... Бiрақ большевиктер алдымен Ресейге шабуыл жасады!
  Магда мұңды үнмен жауап ретiнде ән айтты:
  -Бiрақ бәрi алдымызда гүлдейдi, артымызда бәрi жанып тұрады ...
  Кристина анық дауыспен жауап бердi:
  - Саған айқайлаудың қажетi жоқ! Бiз үшiн бәрiн шешетiн адам бiзбен бiрге!
  Герда әнiн жалғастырды:
  - Көңiлдi, көңiлсiз емес, үйге қайтайық - аққұба спортшылар бiздiң марапатымыз болады!
  Осыдан кейiн төртеуi күлiп жiбердi... Қызметшi жасөспiрiм шығып, қыздарға май, iрiмшiк, шұжық, кептiрiлген жемiстер қосылған бутербродтар бердi. Қыздар тамақ iшiп, ыстықта талып қалды. Сұлулар ұйықтап қалды. Жас және сау болған кезде жақсы - сiз оңай ұйықтай аласыз.
  Келесi күнi, 27 қарашада E-100 жартылай ғана қалпына келтiрiлдi. Қыздар шабуылға қатысқан жоқ. Бiрақ екiншi жағынан, бiр бикини киiп, жалаң аяқ қар үйiндiлерi арқылы жүгiрдi. Оларға жынды сияқты қарады, суықта жалаңаш дерлiк асығады. Бiрақ қыздар әдетте пилотажбен айналысады. Олар болашақтың ерекше адамдары!
  Герда алға шықты. Ал Андерсеннiң ертегiсiндегi жалаң аяқ қыз Герда емес. Бiрақ сонымен бiрге батыл және шыңдалған. Сонымен бiрге ол туған өлтiрушi болды. Бұлшық еттерi күштi, жүйрiк қыз.
  Дегенмен, төрт қыздың бәрi жақсы. Олар елу шақырым жылдамдықпен жүгiрiп, керi қайтты. Содан кейiн олар бiрнеше жаттығулар жасап, ән айтып, тербелдi. Атуға аздап жаттығу.
  Келесi күнi ғана Е-100 цистернасы жөнделдi. Жақсы, және бұл соншалықты жаман емес. Сонымен қатар, бұл өте ауыр машинада қарда жүргiзудiң өнiмдiлiгiн арттыратын, бiрақ әдеттен тыс жөндеушiлер үшiн белгiлi бiр қиындықтар тудыратын, сатылы тәртiптен өзгеше роликтердiң түпнұсқалық орналасуы болды. "Жолбарыс" немесе "Пантераға" қарағанда E-100 орнату оңайырақ болса да.
  28 қарашада фашистер Мурманскiден сәл тереңiрек өтiп кеттi. Бiрақ кеңес әскерлерiнiң қарсылығы түсiнiксiз. Тiптi Англия мен Германияның әскери кемелерiнiң он алты дюймдiк снарядтары да қорғаныс ерiк-жiгерiн бұза алмады.
  Бiрақ фашистер әлi де алға жылжыды. Е-100 танкi бiр күнде бiрнеше блоктан өттi, бiрақ тағы да жолдарды зақымдады. Бiрақ бұл жолы жөндеу бiрнеше сағатқа ғана созылды. 29 қарашада терминатор қыздар КВ-3 танкiмен соқтығысқан. Кеңес машинасы алдыңғы сауытқа бiрнеше рет соқты, бiрақ снарядтар еңiстен ұшып кеттi. Магда орыс танкiне қарсы оқ жаудырып, оны үйiлген алаулар сияқты жанып жiбердi.
  Кристина серiктесiнен мазақ етiп күлiп сұрады:
  - Әлгi орыстарды мүлде аямайсыз ба?
  Магда шын жүректен жауап бердi:
  - Бәрiне, тiптi аяуға лайық еместердi де аяймын!
  Ал қыз көзiн аспанға бұрып, ауыр күрсiндi. Жауынгерлер барған сайын мұқият әрекет етуге тырысты. Жөндеу жұмыстарына алаңдамау үшiн. 128 мм және 75 мм зеңбiректер есек сияқты жұмыс iстедi. Бiрақ бәрiбiр резервуар бүлiнген.
  Қабырғалардың бiрi жарылып, көлiктiң үстiне құлаған. Бронды тырнап, сәл ойып жiбердi.
  30 қарашада фашистер одан да алға жылжыды. Кейбiр жерлерде тiптi қала орталығына да барған. Бiрақ дәл сол күнi қырық бестен дәл көздеген оқ 128 мм зеңбiректiң аузын зақымдап, қыздар жөндеуге қайта тұруға мәжбүр болды. Және, шамасы, ұзағырақ.
  Сонда төртеуi қарапайым жаяу әскер сияқты танктiң орнына соғысуды ұйғарды. Арулар бiр бикини киiп төбелесуге тырысты. Бiрақ суықта қыздар мұндай жартылай жалаңаш күйде бiрнеше сағатқа ғана шыдады, содан кейiн олар жылынуға жүгiрдi.
  Герда қарға үңiлiп, соңғы МП-44 пулеметiнен оқ жаудырды және орыс жауынгерлерiн өте белсендi түрде өлтiрдi. Мiне, ақ шашты жалаңаяқ қыз қызыл әскер полковнигiнiң басынан ұрып қалды. Және ол былай дедi:
  - Жоқ, мен әлi ариймiн!
  Арғы жақтан келе жатқан Шарлотта күлдi:
  - Сiз жауға өлiм әкелетiн жауынгерсiз. - Сонда қызыл шашты, жалаң аяқ қыз майорға оқ атып, тура көзiнiң астынан ұрды. Әдемi күлдi. - Көрдiңiз бе, мен де түсiремiн!
  Герда кезек берiп, комсомолецтi аяқтап, орыс әскерлерiнiң капитаны тiсiн көрсеттi:
  - Иә, сен түсiрдiң, мен көрдiм! Шынжырлы ара сияқты!
  Шарлотта жалаңаш саусақтарымен әйнектiң сынығын лақтырды. Ол орыс әскерiнiң лейтенантының желкесiнен қағып, шырылдады:
  - Мiне, мен стақанға мiн!
  Герда жалаңаш, әсем iздерiн қалдырып, қардың арасынан жүгiрдi. Ол еңкейiп жүгiрдi. Содан жолбарыс қыз аударылып, сальто жасады. Ол бұрылып, басын кеңес солдатының иегiне айналдырды. Ол қанды түкiрiп жiбердi. Герда жалаң аяқпен тамағын қысып, орысты тұншықтырып өлтiрдi.
  Қызыл шашты шайтан Шарлотта пионердi тұншықтырып өлтiрдi. Мiне, қыздардың арам, зұлым болып шыққаны.
  Магда орыс жауынгерлерiн де өлтiрдi, бiрақ балаларға тиiспедi. Жоқ, ол ешқашан балаға қол көтермейдi. Жалпы, қан төгу оған рахат әкелмедi. Бiрақ бәрiбiр ол СС батальонының жолбарысы және ол бұйрықты орындауы керек.
  Мұнда Кристина он екi жас шамасындағы балаға қанжар лақтырған. Қазiрдiң өзiнде қатыгез. Жоқ, үлкендер балаларды өлтiрмеуi керек!
  Магда өзiн айқастырып, сыбырлады:
  - Раббыңды кешiр! Сiз маған жиiркенiштiсiз, бiрақ соғыс - бұл соғыс!
  Ал аққұба орыс снайперiне оқ жаудырды, ол құлап, мұрын көпiрiне дәл соққы бердi. Әй, атақты төртеуi шықты. Қыздар алдымен британдықтарды және iшiнара американдықтарды өлтiрдi, бiрақ қазiр олар бастады
  орыстар. Екiншi дүниежүзiлiк соғыстың дiрiлдеген күлкiлерi осындай. Ең шынайы және өткiр тiстердi көрсететiн күлiмдер!
  Кристина жалаң аяғын ағашқа ысқылап, әлi де салқындап, былай дедi:
  - Ұсқынсыз ба? Ал қызыл шашты бақсылардан не қалайсың!
  . Љ14 ТАРАУ
  Немiстер бұл әрекеттi бiрте-бiрте тоқтатты. Соның iшiнде авиация - және ауа-райының нашарлауына байланысты мәжбүрлi. Шабуыл қарсаңында қойылған мiндеттердi орындау толық мүмкiн болмады. Рас, Кавказ iс жүзiнде басып алынды. Баку мұнай өндiрiсi бақылауда. КСРО ең iрi мұнай көзiнен айырылды. Рас, немiстердiң өздерi әлi де ұңғымаларды қалпына келтiруге уақыт жұмсауы керек. басып алды және Карелия, Архангельск, солтүстiк жағалауының бөлiгi. Ленинград Ресейдiң қалған бөлiгiмен байланысын толығымен үздi. Орталықта кейбiр басқа аумақтар басып алынған. Түркiменстанның жартысы да оккупацияланған. Жапония бүкiл Моңғолияны басып алды, сондай-ақ Орталық Азияға ығысып, Амурдың арғы жағында, Усури аймағында жартылай плацдармдар жасады. Рас, самурайлар азырақ жетiстiкке жеттi. Владивосток толығымен жауып, оқ жаудыруда.
  Мәскеу шамамен 200 шақырым жерде. Қазiрдiң өзiнде немiстер астананы баллистикалық зымырандармен және реактивтi ұшақтармен бомбалай алады. Бiрақ қыста және аязда Вермахт одан әрi шабуыл жасау мүмкiндiгiнен айырылды. Әсiресе отаршыл әскерлер: үндiлер, африкалықтар, арабтар өте суық. Және олар өздерiнiң жауынгерлiк қабiлетiнiң көп бөлiгiн жоғалтты. Мұндай жағдайды пайдаланбау - күнә. Қызыл Армия орасан зор шығынға ұшырағанымен, ол да қатты сарқылды.
  Шынында да, Бас штаб Кавказды жеткiзу мен жоғалтудағы барлық қиындықтарға қарамастан, қыста бiрнеше iрi шабуыл операцияларын жүргiзуге шешiм қабылдады. Фашистер қыста мұрнын шығаруға батылы жетпесе де, бiз оларды шымшып, жаншып аламыз.
  Немесе, кез келген жағдайда, бiз оларды ауа-райының қолайсыз жағдайында күресуге мәжбүрлеймiз.
  Бас штабтың бастығы және Қорғаныс министрiнiң орынбасары Василевский қисынды түрде КСРО бүкiл Еуропа мен Африкаға қарсы технологиялық жарыста жеңе алмайды, ал Азияны алға тартады.
  Осыған байланысты, қыста жаудың, әсiресе авиациядағы артықшылығы тек өседi. Иә, әрине, кеңестiк дизайнерлер жаңа, жетiлдiрiлген танктердi әзiрледi және жасауды жалғастыруда. Атап айтқанда, үлкенiрек мұнарасы бар Т-34-85 және қуатты зеңбiрек. Ал, 122 миллиметрлiк мылтығы бар ИС-2 жолда. Бiрақ немiстер де бiр орында тұрмайды. Оның үстiне, тiптi жаңа көлiктер де Lion немесе кез келген ауыр көлiктi жеңуге жарамайды.
  Ал ендi сан жағынан басымдыққа қол жеткiзу екiталай.
  Вознесенский де сөз сөйледi. Ол сондай-ақ ерте шабуылды жақтады:
  - Кавказды жоғалтқаннан кейiн бiздiң армия жанармайдың қатты тапшылығын бастан кешiредi. Дәлiрек айтсақ, бiз оны толығымен бастан өткерiп отырмыз. Дегенмен, қыста күндiзгi уақыт әлдеқайда қысқа, ұшпайтын ауа райы жиi кездеседi және отын шығыны да азаяды.
  Халық комиссары Жданов та асықты:
  - Сонымен қатар, бiздiң жауынгерлер мен саперлар Кавказдағы барлық мұнай ұңғымаларын жарып жiбердi. Бұл фрицтер бiздiң мұнайды әлi пайдалана алмайды дегендi бiлдiредi. Бiрақ қатыгез фашистердiң бәрiн тез салып, қалпына келтiре алатынын ескерсек, көктемде Баку мұнайы да Үшiншi рейх экономикасының тамырына құйылады.
  Сталин талқылауды қорытындылады:
  - Желтоқсан айының соңында бiз бiрiншi қысқы ереуiлге шығамыз. Жалғыз сұрақ - қайда?
  Әскерилер арасында бiрлiк болмады. Жуков орталыққа соққы берiп, жауды Мәскеуден алыстатуды ұсынды. Василевский Тихвиннен осал жердi тапқан дұрыс деп ұсынды. Сонымен бiрге блокаданың қос сақинасы аман қалмауы мүмкiн Ленинградқа көмектесiңiз.
  Рокоссовский Воронеж бағытында шабуыл жасауға шақырды. Астраханьда, тiптi Архангельск маңында фашистерге шабуыл жасау идеялары болды. Сталин барлық пiкiрлердi тыңдап, бiрдеңенi тырнап, ойланып қалды.
  Жауды Мәскеуден ығыстыру идеясы елiктiргiш және қайырлы көрiндi. Дегенмен, дәл осы орталықта фашистер қазiр ең күштi және жақсы тамырланған.
  Едiлдi мәжбүрлеп, шабуыл жасау қисынсыз болып көрiндi, өзен үлкен және толы болды, операцияның бiрiншi кезеңi ұзаққа созылатын болды.
  Дон мен Едiл арасындағы шабуылдың нұсқасы болуы мүмкiн, бiрақ бiздiкiлер сонда соққыға жығылды, немiстер де жақсы бекiнген.
  Василевскийдiң идеясы ең қисынды болып көрiнедi. Солтүстiкте немiстер әлсiз, ал олардың әскерлерiнiң жауынгерлiк тәжiрибесi азырақ. Сонымен қатар, Тихвин жақында басып алынды, немiс әскерлерi шетiнде орналасқан. Бiрақ Фрицтiң осылай ойлауы әбден мүмкiн.
  Воронеж бағытында барлық күштердi берiңiз? Алдыңғы конфигурацияда балкон пайда болды, оны қиғаш ошаған тәрiздi кесуге тырысу өте ұтымды болар едi.
  Тағы бiрнеше қызықты ойлар Архангельск маңында. Фрицке теңiз арқылы арматура жiберуге тура келетiнiн ескерсек, бұл бағытта ұтымды астық бар.
  Өз әскерлерiмiздi қамтамасыз ету қиын болса да, әсiресе теңiзде фашистердiң сүңгуiр қайық флоты толығымен басым болғандықтан. Иә, фашистердiң жаңа крейсерлерi iске қосылып жатыр. Олар тiптi бұрын су басқан Бисмарк кемесiн де жасап шығарған сияқты. Сонымен қатар, жаңа кеме Яматоның рекордтық өлшемi мен қарулануын жеңуi керек.
  Екiншi жағынан, Фрицке соғыс кемелерi не үшiн қажет? Бүкiл әлемнiң көзiне топырақ шашу үшiн бе? Үшiншi рейхте жасалып жатқан қарудың жаңа түрлерi туралы деректер көбiрек алаңдатады. Әсiресе зымырандар мен реактивтi ұшақтар туралы және бұл маңызды.
  Сталин сәл ойланғаннан кейiн жоспарды бекiттi: желтоқсанның аяғында Тихвин облысына шабуыл жасау, ал қаңтардың басында Воронеж маңында жауды сезiну.
  Жалпы, бұл қисынды көрiндi... Бұл арада ұмыт бола жаздаған төрт қыз Шығыс майданда ерлiгiн жалғастырды. Герда мен Шарлотта және Кристина және Магда фон Сингер - олардың барлығы дерлiк бiр уақытта жүктi болғанына байланысты үзiлiстен кейiн; кейiн денi сау балаларды дүниеге әкелдi, майданға оралды.
  Ауа райы салқын, арулар желтоқсанның жиырма бесiнде ғана келдi. Қар жауып, жел бұйраларды соғып жатыр. Олар өздерi үшiн ең жылы жердi таңдамады - дәл Ленинград маңында.
  Келгеннен кейiн бикини киген қыздар қар үйiндiлерiмен жүгiрдi. Шын мәнiнде, нағыз арийлер ешбiр, тiптi ең қатты суықтан қорықпайтынын көрсетуi керек. Олармен бiрге Жапониядан келген, барлығы Карас деп атайтын ниндзя баласы қашып кеттi.
  Бұл бала арнайы операцияларға қатысқаны үшiн танымал болды. Жағымды шығыс ерекшелiктерi, белгiсiз әкеден мұраға қалған ақшыл шаштары баланы өте сымбатты еттi.
  Қыздар тiптi оған жауап ретiнде қарады, бiрақ Карас олар үшiн әлi жұп емес шығар. Бiрақ бұлшық еттердiң рельефi сым сияқты жүгiредi, тiптi бұл шыңдалған және тәжiрибелi жолбарыстар оған төтеп бере алмайды.
  Жаттығу базасында босанғаннан кейiн қыздар өздерiнiң пiшiнiн толығымен қалпына келтiрдi, бiрақ мұндай мұзды қарқынға төтеп беру кез келген суперменге берiле бермейдi.
  Магда, фон Сингер сияқты орыстармен шайқаса бiлген Кристина:
  - Аяз бен қар - олардың басты одақтасы. Сондықтан британдықтардан артық ештеңе жоқ!
  Магда дұрыс айтты:
  - Мен олай айтпас едiм. Орыстар әлдеқайда күштi және бөлiмшелер ешқашан шегiнбейдi!
  Шарлотта сальто жасап, жүгiрiп келе жатып, күлiп, былай дедi:
  - Бiрақ бұл плюс емес, олардың әлсiздiгi .... Мен әскерлердi басқарудың тосқауыл отрядтарын құру және шегiнiп жатқан бөлiмшелердiң командирлерiн өлтiру сияқты әдiстерiн түсiнбеймiн.
  Жалаңаяқ Герданың өзi жүгiрiп, созылып жатқанда аударылып, келiстi:
  - Әрине, таяқтың астынан жақсы жауынгерлер шықпайды. - Бұл жерде аққұба қыз жүрегiн елжiретiп мойындауға мәжбүр болды. - Бiрақ орыстар екi жарым жыл бойы шыдаса жақсы күресiп жатыр. Бiз олардың өмiршеңдiгiн қалаймыз!
  Кристина менсiнбей күрсiндi.
  - Бiзбен сөйлесiп тұрсың ба?
  Герда күлдi де:
  Бiз элитамыз! Әсiресе Марсель!
  Барлық уақыттар мен халықтардағы ең жақсы эйс Гитлердiң үзiлдi-кесiлдi тыйымына қарамастан, бұл жеңiлмейтiндiк символын тек ұстаздық жұмысқа бағыттауды қалайды - ол әлi де генерал-лейтенант болды, соған қарамастан майданға өттi.
  Дәлiрек айтқанда, немiстер бiр жерде өзiн нашар сезiнсе, фюрер оған қайтып оралуға рұқсат бердi.
  Фашистер, әрине, кез келген жағдайда қорғанысты нығайтып, қысқа дайындалды, бiрақ олар ресейлiктердiң ауқымды шабуыл әрекеттерi үшiн ресурстарға ие болатынына қатты күмәнданды.
  Дегенмен, барлау жұмыс iстедi. Яғни, Тихвиндi азат ету үшiн алдағы шабуыл туралы ақпарат әйтсе де сыртқа шығып кеттi. Оның үстiне, Кеңес әскерлерi Рождество мерекесiне орай күштi артиллериялық дайындықты бастады.
  Катюшалар, тiптi алғашқы "Андрюша" жоғары қуатты реактивтi ұшыру қондырғылары да соққыға жығылды. Ал дүбiрi сонша, оны жалаңаяқ, жартылай тоңған қыздар ұстап алды.
  Бақытымызға орай, олардың есту қабiлетi керемет және көздерi ұшқынмен жарқырайды.
  Бiр-бiрiне қарап, қыздар мынадай қорытындыға келдi:
  - Ендi не керек, солай күресемiз!
  Ал ниндзя баласы Карас:
  - Менiң мiндетiм Ленинградқа кiрiп, сонда барлау болады. Сiз барлаушылар үшiн тым әдемiсiз!
  Магда кiрпiктерiн қисайтып, жауап бердi:
  - Ал сiз де... Ал орыстар бiртүрлi болып көрiнсе, сiздiң акцентiңiз?
  Карас қисынды түрде былай дедi:
  - Орысша тым дұрыс сөйлегенiңiз, iшiңiздегi шетелдiктi әлдеқайда көп сатады. Қалай болғанда да, мен жүгiрдiм, бiрақ қарсыласты қапталдағы мұқият басып тастадым ...
  Қыздар танктерiне қарай жүгiрдi. Өйткенi, олар сынақ танкерлерi. Және олар өздерi үшiн жаңа нәрсенi таңдады. Дәлiрек айтқанда, бiрден екi жаңа танк, олар майданда сыналуы керек.
  Атап айтқанда, "Weasels", өте төмен силуэтпен екi экипаж мүшесi бар автомобильдер. Жаңа буын танктерiнiң алғашқы үлгiлерi, мұнда немiстер орналасуды тығыздаумен шындап айналысты. Менеджменттегi кейбiр қызықты ноу-хау. Атап айтқанда, электр берiлiс қорабы және қозғалтқышқа орнатылған редуктордың орналасуы. Ал танкерлердiң өздерi, ерлi-зайыптылар, шын мәнiнде жатып қалды. Сонымен бiрге берiлiс қорабы мен қозғалтқышы артқы жағына орналастырылды, ал қыздар асқазанға ыңғайлы орналасты. Ал олардың аяқтары артқы жағындағы тiстi доңғалақтар мен түймелердi басып, қолдары, керiсiнше, ауысқанда ыңғайлы қозғалды. Ең көп отыратын орындық тапсырыс бойынша жасалады және олардың дене пiшiнiн көшiредi. Шынында да мұнара жоқ - бұл өздiгiнен жүретiн зеңбiректер болып шықты, сондықтан роликтер сыртта орналасқан.
  Әрине, зеңбiрек бұрыла алмайды, бiрақ ол аздап айнала алады. Ал, жауынгердiң өзi әйгiлi өз осiнен айналады және осылайша мұнараның жетiспеушiлiгiн өтейдi.
  Магда серiк қыздарға түсiндiрдi:
  - Онда мұнарасыз танктер арзандап, төмендейдi. Мұнда бiз биiктiктi реттей аламыз, оны 1,2 метрге дейiн түсiрiп, 1,5-ке дейiн көтере аламыз ... Партизандар сияқты дерлiк бiз пластунамен жорғалаймыз.
  Салмағы 12 тонна болатын көлiктiң жоғарғы жағындағы көлденеңiнен 40 градус көлбеу бұрышында 82 миллиметрлiк тамаша фронтальды құрыш болды. Төменгi жағы өте кiшкентай. Бүйiрлерi 60 миллиметрде нашар қорғалған, бiрақ роликтердiң өздерi әлi де жабылады. 400 ат күшi қозғалтқышы тамаша жүргiзу өнiмдiлiгiн қамтамасыз етедi. Сонымен қатар, роликтердiң орналасуы мен суспензия силуэттi азайтуға ғана емес, сонымен қатар тамаша кросс-дрейфтердi қамтамасыз етуге мүмкiндiк бередi.
  Ұнаса да, қаламауға да болады, бiрақ Пантерадан бастап, әлдеқайда көлемдi және ебедейсiз. Ал қар үйiндiлерiнде және толығымен табытта.
  Бұрынғы серiктесi Шарлоттамен бiрге қоныстанған Герда резервуардың тар, ықшам және ұзын қорабында ерiксiз ыңғайсыздықты сезiндi. Дегенмен, әрине, бiз Т-4 қару-жарағы мен ең жақсы броньы бар көлiктiң 12 тонна салмағына сәйкес келетiнiне құрмет көрсетуiмiз керек. Аққұба терминатор былай дедi:
  - Ең ыңғайлы танктер "Жолбарыс" пен "Арыстан" болды. Бұл көлiкте бiз қыздардың өзi бұрылып қиналады.
  Шарлотта былай деп жауап бердi:
  - Бiрақ қорғаныс... Қараша айынан бастап әскерге 60 миллиметрлiк корпуспен кiре бастаған ең жаңа "Пантера" сияқты .... Рас, маңдайы 120 миллиметрлiк бiздiкiнен жақсы жабылады, бiрақ сiзге әлi де қажет. соғу үшiн. Бiздiкi сияқты бұрышта 85 миллиметрлiк зеңбiрек оқ ату кезiнде де рикошет болады.
  Герда аяғын құлағының артына тырнап алды, бiрақ бұл қозғалыстан оның саусағы еңiс төбеге тiрелiп, былай дедi:
  - Ресейлiктер 122 миллиметр калибрлi танктер пайда болуы мүмкiн деп ескерттi. Интеллект ұйықтамайды!
  Шарлотта ашуланып, аузын бұртиып, сенiмдi түрде айтты:
  - Бiздiң интеллект, әдеттегiдей, жоғары. Тек бiз тар сандықта қамалып қалдық.
  400 ат күшi бар жаңа қозғалтқышты, нұсқаулықта айтылғандай, су-металл немесе азот қоспасы арқылы қысқа уақытқа күшейтуге болады. Бұл жағдайда танк бiрнеше минут бойы 100 шақырымнан асатын жылдамдықпен жүгiре алады.
  Кеңес әскерлерi серпiлiс жасады, оған дейiн олар фашистердiң барлық окоптары мен бункерлерiн ойсырата алды. Бiрақ фашистер әскердiң көп бөлiгiн екiншi және үшiншi шепке шығарды. Осыдан кейiн олар жаяу әскердi артиллериялық атыс пен пулемет қатарларымен қарсы алуға тырысты.
  Алда, әрине, танктер қозғалды. Неғұрлым қуатты Т-34-85 жаппай өндiрiске әлi кiрмегендiктен, кiшiрек және мобильдi Т-34-76 шабуылдады. Олар шығынға қарамастан траншея сызығына көтерiлiп, қарда тамаша жүргiзудi пайдаланды.
  Мiне, немiс машиналары жауап беруге тырысады. Т-4 қазiрдiң өзiнде өндiрiстен шығарылды, бiрақ олардың бiрнешеуi әлi де қызмет етуде. Бiр қызығы, олар жаңа құбыжықтарға қарағанда қар үйiндiлерiнде жақсы қозғалады. Мұз айдындары арасында бiтелiп қалған қарды тазалау үшiн оларды әлi де бастау керек. Фрицтiң қазандықтарда суды қайнатып, содан кейiн бұл сорақы қыртыс шығуы үшiн оны жолдарға төгетiнi тiптi күлкiлi.
  Тiптi ең жақсы немiс танкi "Лион" тiптi мұндай роликтермен зардап шегедi. Рас, көптеген модификацияларда француздар мұны ескердi, ал машинаның өзi отыз төрттi жеңе алады ... Бiрақ бұл тек шартты түрде өте қарапайым.
  Бiрақ, мiне, бiр-екi немiс танкiсi әлi қозғалды... Бiрақ, қалғаны, қалай айтсақ... Жоғарыда! Рас, "Лионнан" салқын танкерлер алыс қашықтықтан Т-34-76 соғуға тырысады. Айта кету керек, кеңестiк құрастырылған құйма мұнараның сауытының нәзiктiгiн ескере отырып, өкiнiшке орай, соққыға мүмкiндiк бар.
  Легирленген элементтердiң жетiспеушiлiгi соншалықты өткiр, тiптi Фрицтiң 50 мм зеңбiректерi де қауiптi. Дегенмен, 37 мм шағын зеңбiректен соққылар да құлап, сауыттың немесе мұнарасы бар корпустың жарылуына әкеледi.
  "Отыз төрттiң" салыстырмалы осалдығы "Пантераларды" неғұрлым күштi мылтықпен қайта жабдықтау идеясы жақсы уақытқа дейiн кейiнге қалдырылды. Дәлiрек айтқанда, ең нашарлары - егер IP-лер серияға кiрсе. Бiрақ әзiрге ИС-1 жаппай серияға айналған жоқ. Бiрақ ақпарат қазiрдiң өзiнде IS-2 есептiк жазбасына өтiп кеткен. Көптеген генералдар КСРО-ның жойылуға жақын екенiн түсiндi және ақша үшiн өз Отанына опасыздық жасауды ұят санамады. Сонымен, Бас штабты қоса алғанда, барлаушылардың саны айтарлықтай өстi.
  Мiне, 128 мм зеңбiрегi бар "Арыстанның" ауыр модификациясы. Ұзын табанымен отыз төртке жетуге тырысады... Бiрақ соғып көрiңiз.
  Дегенмен, кеңес танкистерi Фрицке өздерi шабуыл жасауды шешедi. Вермахт зеңбiректерiнiң атыс жылдамдығын ескерсек, бұл өз-өзiне қол жұмсау.
  Мұнда "Арыстан" мұнараны жұлып алды және төрт дос көгершiн сияқты келесi әлемге ұшып кеттi ... Бiрақ басқа танктер одан да белсендi түрде таусылып жатыр ... Мұнда шеберлер дизельдi қозғалтқыштарды қалай да күшейтуге тырысты. олар қысқа уақытқа болса да, бiрақ ешқандай қоспаларсыз резервуарды 70 километрге дейiн жылдамдатады. Осыдан кейiн мотор үзiлсiн. Бiрақ бұл жерде шарасыз жiгiттер шабуылға шығады, олардың қайтарылмайды. Ал, не? Егер басқаша өмiр сүру мүмкiн болмаса, онда аман қалуды ұмытыңыз.
  Ендi, мiне, қар әлемiнiң жынындай, кеңестiк танк өзi үшiн ең қымбат құрбанды таңдап, ауыр және өлiмге әкелетiн "Арыстанды" ұрады. Немiс көлiгi ендi ғана ангардан шыға бастады.
  Соққысы күштi, кеңестiк машинаның тұмсығы қайырылған. "Арыстан" айтарлықтай төмен және екi машинаның корпустары тегiстелген. Сосын алдындағы немiс моторы жарылып кетедi. Өрт басталып, фашистердiң ұшуы төменгi люктен өтедi.
  Әрине, кеңестiк танктердiң бәрi бiрдей қашықтығын бұзып өте алмады. Фрицтiң құралдары жұмыс iстейдi және ұсақтайды. Бiрақ кiм сәттi болса, ол қалай соғады!
  Герда мен Шарлотта достарынан сәл алда болды және кеңес машиналары көрiнiп тұрған кезде шектерде болды. Жарайды, атуға болады, бiрақ жақындаған дұрыс. Бес шақырымнан тiптi отыз төрттiң нәзiк сауыттарын алу қиынға соғады.
  Отты Шарлотта философиялық тұрғыдан былай деп атап өттi:
  - Әрқашан солай. Алыстан ату мүмкiн емес!
  Герда былай деп жауап бердi:
  -Егер мұқият болсаң болады!
  Бiрақ әзiрге жағдай оларды алыс қашықтықтан оқ атуға мәжбүрлеген жоқ. Олардың ақ боялған танкiн ешкiм байқамайды. Ал көлiк өте жақсы жүредi. Шассидi ешкiм кiнәламайды.
  Иә, жүрiс тегiс. Кеңес көлiктерi де жаман емес, мұнда олар немiс қорғанысының бiрiншi желiсiн бұзып, екiншiсiн бұзып жатыр. Ал ауа-райы ұшпайды, қарлы боран көтерiлдi, көптеген Вермахт ұшақтары ұшып кеттi.
  Қызыл авиацияның сандық әлсiздiгiн және жанармайдың өткiр тапшылығын ескере отырып, жақсы ауа-райы болуы мүмкiн емес.
  Фриц жасырынсын. Қазiрдiң өзiнде кейбiреулерi ақ шүберектердi сермеп те бастады. Гитлер тұтқын болады...
  Герда екi шақырым жерден оқ атты. Негiзiнде, бұл әлi жеңiлiс емес, бiрақ орыстардың қанша немiстi мүгедек ете алғанын көргенде, не күтуге болады. Оның үстiне отыз төртi соғыстың басындағыдан да шыдамдылығы төмен, жаңа кен орындарын игеруге әлi үлгерген жоқ. Сондықтан...
  Аққұба терминатор тапаншаның триггерiн басқанда қатты қобалжыды. Ол жүктi кезiнде, сондай-ақ билiгiнiң алғашқы айларында тирлер мен жаттығу алаңдарында жаттығуды жалғастырса да, Мурманск шабуылынан басқа, тiрi ату әдетiнен айырылды. Бiрақ бикинимен және жалаң аяқпен күресу оңайырақ сияқты, сiз көлiкпен бiрге боласыз ... Снаряд мұнараға тиiп, мұнараны қиратты ... Жоқ, ол өртенген жоқ, бiрақ досы бәрiбiр тоқтауға мәжбүр болды. Ал ендi тағы бiр құрбан...
  Шарлотта сыбырлайды:
  - Жеңiс үшiн күресуге кiм үйренген. Ол бiзбен бiрге бейiт басына барады... - деп Герда оқ жаудырды да, қызыл шашты жауынгер түзелдi. - Дәлiрек айтсақ, бәрiмiз бiрiгiп жауларды көрге апарамыз.
  Ақшақар Терминатор ашуланып сөзiн бөлдi:
  - Иә, шабыт жоқ, әннен жаңылма!
  Шарлотта жалынды:
  - Өзiң ән айт! Сiз өте қабiлеттiсiз!
  Ал Герда отты басқарып, ән айтты;
  Отан мен әскер екi тiрек,
  Ғаламшар қай жерде орналасқан!
  Бiз сенi кеудемiзбен қорғаймыз,
  Сiздiң армияңызды барлық халық жылытады!
  
  Бұлттар салқын, жылу жарқырайды,
  Автомат солдаттың иығын сипады!
  Мәңгi туған жер бiз сенiмен бiргемiз,
  Жауызға көр қазайық!
  
  Иә, кейде тағдырдың жүзi қатал,
  Оқ бiздiң жүрегiмiздi тесiп өтуге ұмтылады!
  Кiшкентайлық шегiнiп, жауынгер өлдi,
  Батырға Жаратқанның есiгiн аш!
  
  Түбi жоқ аспанда бiзде тыныштық,
  Жәннәт, берекелi жауынгер нұрланбайды!
  Өзiммен бiрге алып жүремiн отандағы тыныштық,
  Жеңiс жемiсiн балаларымыз татады!
  Ән айту кезiнде Герда тағы тоғыз танктi жеңiп, ұпайын айтарлықтай жақсартты.
  Содан кейiн Шарлотта ән айтты:
  жұлдызды биiктердi шақырып,
  Шексiз қашықтыққа тартыңыз!
  Ал ой әлемiндегi халқымыз,
  Ұшатын Икарды армандаңыз!
  
  Менiң көзiм аспанға қадалады
  Шарды ұстау қиын.
  Архимедтiң алғашқы бұрандаларынан -
  Оларды ұзақ және жалықтыратын жоспарланған!
  Сонда бойжеткен қарсылық көрсете алмай, нысанаға алып, оқ жаудыра бастады... Магданың өздiгiнен жүретiн зеңбiрегi де қосылса да, кеңес танкистерi атысқа мән бермедi. Дегенмен, боранда оның қайда, ненi және қалай соғатынын көре алмайсыз. Сонымен қатар, екi танк те отырды және қар үйiндiлерiнен айырмашылығы жоқ болды. Иә, және жаңа мылтық көзге түспейтiн болды, соңында жарық розеткасы бар дыбыс өшiргiш болды. Бұл Фриц жасаған ең қу көлiк.
  Осы кезде бүйiрiнен қалықтап келе жатқан мөңке балық толқып әндедi:
  - Әйелдер төбелесiп жатса, ұрыспағаны дұрыс!
  Әрқайсысы небәрi он екi тонналық екi көлiк қандай зақым келтiруi мүмкiн сияқты көрiндi? Дегенмен, бұл жағдайда жақтаулар бәрi болып табылады. Қыздар iс жүзiнде жiберiп алмады, дегенмен барлық хиттер өлiмге әкелдi. Отыз төрттен тұратын үш-төрт көлбеу бронь, он шақты қондыру әртүрлi дәрежедегi көлiктердiң зақымдануына әкелдi, бiрақ далада оңай түзетiлетiндер санатынан. Бiрақ кеңестiк көлiктердiң елуге жуық сапасыз броньдары айтарлықтай зақымдалды.
  Мұнда, мәселен, оқ-дәрi жарылған кезде командирдiң отыз төртi жыртыла бастады. Мұнара алысқа лақтырылып, тұмсық рульге айналды. Адамдар да өлдi.
  Кеңес танкистерi шаншып жатқанын кеш түсiнiп, шабуылға тойтарыс беруге тырысты.
  Жолбарыс қыздары өте көп, бiрақ 82 снарядтың оқ-дәрiлердiң салмағы Пантерамен салыстыруға болады. Оқ-дәрi мұрынға тiрелсе де, қыздар олардың айналасында шынтақтарын жұлып алады. Бiрақ әлi де оқ ататын нәрсе бар, жақындағанда орыстарды ұру оңайырақ.
  Герда өте тез кесiп өтiп, тағы бiр танк жiберiп, сыбырлады:
  - Құдай кешiрсiн! Бұл батыл жiгiттер, бiрақ олардың командирлерiнiң бiрi әбден ақылсыз!
  Шарлотта қатты сыбырлады:
  - Егер олар бiздiң бортымызға шықса, онда ақыры!
  Расында да, отыз төрттiк сiлкiнiстен дiрiлдеп, түтiнге оранып, жүрiп бара жатып оқ жаудырды. Әрине, олардың соққылары сирек, атыстары дәл емес, бiрақ танкi ызылдайды.
  Маңдай әлi де тамаша қорғалған және сауыт, не десек те, жоғары сапалы, цементтелген. Бұл жоғары қаттылық бетi секiретiн қоян сияқты керемет серпiлiс бередi дегендi бiлдiредi.
  Бiрақ бәрiбiр, бұл iштей мылқау, бұл барабанға көтерiлумен бiрдей және олар оны салмақты сойылдармен ұрады.
  Рас, кабина хиттерден қатты қызып кеттi, бiрақ сiз бикини кигенде, қар үйiндiлерiне сүңгуден кейiн тiптi жақсы. Бiрақ кеңестiк снарядтың мұз айдынының оң жақ перронына тигенi әлдеқайда жағымсыз. Бұл көздiң астындағы лом сияқты көлiктi басқаруға арналған. Роликтер шахмат емес, жеке арба екенiн ескерсек, танк әлi де қозғала алады. Айналыңыз және кетiңiз. Мұны ертерек жасау керек едi. Сондықтан арқа сүйегiнiң қорғанысы әлсiз. Ал көлбеу бұрышы кiшiрек. Соқса, жарылып кетуi мүмкiн. Орыс қарулары соншалықты әлсiз емес.
  Герда жартылай автоматты зеңбiректен тозақ сыйын тағы да босатып, сыбырлады:
  - Бiрақ Пасаран!
  Бұл сөз, дәлiрек айтсақ, испандық коммунистердiң немiс жолбарыс жауынгерлерiне арналған ұраны мүлдем сәйкес келмейдi. Өйткенi, фашистер Франко жағында соғысты. Кейде сарбаздар басқа адамдардың айла-амалдарын ықыласпен қабылдайды.
  Шарлотта атыс кезiнде "Ласка" өздiгiнен жүретiн зеңбiректi аздап айналдырып, дұрыс роликтi снарядпен сындыру оларға осыған байланысты қиындық тудырды.
  Кеңес танктерi тас жол бойындағыдай қар үйiндiлерiмен жүгiрген жоқ, бiрақ олардың жылдам секiрулерi көзге кедергi келтiрiп, жылдам болды.
  Мұнда раковиналар шын мәнiнде нүктелiк бос диапазонда құйылады.
  Ал Герда терге малынған жылдамдықпен оқ жаудырады. көлбеу бронь
  Маңдайдағы соққылар, бiрақ егер олар оларды бүйiрлерiнен анық соғып кетсе ...
  Шарлотта айқайлады:
  - Ал тозақтың тереңiне түссем де - бесiкке қайта оралмаймын!
  Қыздар аяғына дейiн атады, бiрақ снарядтар бүйiрлерiнен жүгiрiп, роликтердi тесiп өтедi. Құрыш жарылып, көлiк отқа оранады.
  Герда шешедi:
  - Бiз машиналарды бұзып, кетемiз!
  Шарлотта мұңайып айқайлайды:
  - Темiрден бас тартқыңыз келе ме?
  Герда батыл айтады:
  - Металдан да маңызды нәрселер бар, мысалы, жақтаулар!
  Шарлотта кiшкентай камераны жұлып алып, айқайлайды:
  - Бiрақ бiздiң ерлiктерiмiз мәңгiлiкке жазылады!
  Жалаң саусақтарымен Герда жарылғышты iске қосатын рычагты бұрады, ол эксперименттiк цистернаны негiздерге дейiн сындыруға қабiлеттi. Жолбарыс қыз мұндай өнер туындысын жойып жiбергенiне қатты өкiндi, бiрақ, әйтпесе, ерлiктi жоққа шығаруға болмайтын кеңес жауынгерлерi бiрегей технологияларды басып алса, қайда баруға болады.
  Сондықтан олар Ласканы жарып жiберiп, бiрегей өмiрлерiн сақтап қалу үшiн қар үйiндiсiне сүңгiп кеттi.
  Магда фон Сингер мен Кристина да шегiнгiлерi келмедi, олардың көлiгi дәл снарядтармен жарылып кеттi. Тағдыр осындай - кез келген соғыстың аяусыз Палласы. Жүрегiңдi тастап, шегiнуге тура келгенде. Бiрақ қыздар шебер шайқасты және оқ-дәрiлердiң барлығын дерлiк пайдалана алды. Бiрақ ендi олар жыландай қар үйiндiсiне үңiлiп, сол жерде кеңестiк мылтықтардан құтылуға тырысуға мәжбүр болды.
  Сiз терлеп, бикини кигенде, қардың тереңдiгiне көтерiлу - ең жағымды идея емес. Бiрақ бiздiң әлемде сiз өзiңiзге ұнайтын нәрсенi қаншалықты жиi жасайсыз. Қалай болғанда да, мысалы, жарық Кристинаның табанын, құдайдың аяғын күйдiрiп, соңына дейiн түсiре алды. Бiрақ қыз одан бетер ашуланып:
  - Салмақпен намыс пен ерлiк сатылмайды!
  Магда да отқа оранған, тiптi оның күйген терiсi көпiршiктермен жабылған:
  - От - жылу, от емес!
  Алайда кеңестiк танктердiң өзi бұл тапсырманы жеңiлдеткен. Ашуға булығып, тастап кеткен "Везельдердi" аямай-ақ атып тастап, сынған темiрге талай ондаған снарядтарды салады. Бұл кезде танкерлердiң бiр бөлiгi люктерден еңкейiп, сарқыраманың сарқырамасындай немiс көлiктерiнiң өздерi мен ұятсыз сөздердi айдағандардың қанаттары шықты.
  Магда мырс етiп:
  - Олар, большевиктер, әрине, ержүрек, бiрақ өте мәдениетсiз!
  Аузына қар түкiрген Кристина күтпеген жерден қатал әдiлдiк көрсеттi:
  - Қалай ойлайсыңдар, бiздiң жауынгерлер жақсы ма?
  Магда қалжыңдап:
  - Әрине, жеңгенiмiз жақсы. Кавказ қазiрдiң өзiнде бiздiкi, Мәскеуге дейiн небәрi бiр-екi шақырым жерде... - Ал, аққұба ұзын азу тiстерiн қатайтты. - Әлде сатқындық сөздерiн жеткiзгiңiз келе ме?
  Бәрiн де, бәрiн де көрiп үлгерген Кристина тек аяғымен қар шаңының субұрқағын көтерiп, күлдi де:
  - Кейде үндемеу - сатқындықтың ең қорқынышты түрi.
  Түн, боран мен қар үйiндiлерi төрт қыздың аман қалуына жақсы мүмкiндiк бердi.
  . Љ15 ТАРАУ
  Оның үстiне қарды тарамдап, қар үйiндiлерiнен жалаң аяқ шайтандарды iздеу қарсыластардың ойына да келмеген. Осылайша, қарға көмiлген жауынгерлер отырды, ал кеңес танктерi серпiндi дамып, алға жылжыды. Жүзден астам көлiк сынық, майысқан күйде қалды.
  жолбарыс қыздарының әрекетi нәтижесiнде.
  Тұтастай алғанда, кеңес әскерлерi алғашқы бiрнеше күнде бiраз табысқа жетiп, жау құрамаларына айтарлықтай енiп үлгердi.
  Фриц Тихвиннiң өзiне қарай шегiнiп, қалада бекiнуге тырысты. Әрине, үйлер мен тұрғын аудандардың өзi алға басып келе жатқан кеңес әскерлерiнен айтарлықтай қорғаныс болып табылады.
  Жолбарыс қыздың төртеуi Тихвинге шегiнiп үлгердi. Бiрақ олар қаланы қорғау үшiн автоматтар алуға мәжбүр болды. Ал танкерлер үшiн бұл ең жағымды уақыт емес.
  Шарлотта, келе жатқан жаяу әскерден оқ жаудырып, басқа бiр қызыл солдатты арғы әлемге жiберiп, өз ойын бiлдiрдi:
  - Е-е, құбыжық емеспiз бе... Бiз де қазына алғымыз келедi!
  Тихвин қаланы немiстердiң басып алуы кезiнде ауыр зардап шектi.
  Ендi Фриц баррикадаларға жиналды және алынбайтын қорғаныс сызығын салады деп күттi.
  Герда жалғыз оқпен оқ жаудырды - патрондарды құтқару керек болды. Кеңес әскерлерi тым көп танктен айырылды, сондықтан жаяу әскер шабуылға шықты.
  Әрине, кеңестiк үлгiдегi бронетранспортерлер жеткiлiксiз болды. Сондықтан, олар сою үшiн сарбаздарды маржан жасады. Ал оларды пулемет пен пулемет қарсы алды. Төртеуi жақсы атып, ептiлiкпен баррикадаларға тығылды.
  Герда тағы бiр кеңес солдатын жатқызып, ән айтты:
  - Бiзге қарулы ерлiк жасау керек - әйтпесе өмiр сүрудiң мағынасы жоқ!
  Ұрыс бүкiл қалада болды. Жоғарыдан бомбалар жауып тұрды, әсiресе ауа-райы айтарлықтай жақсарып, Фриц басын бастады.
  Герда ашулы жалаңаш саусақтарымен қанжарын лақтырып, айқайлады:
  - Бiздiң шайқас жеңiске жетедi, әйтпесе бұл мүмкiн емес!
  Шарлотта да оқ жаудырып, қосты:
  - Бiр жеңiс, бiрақ үлкен жеңiс!
  Герда бiрнеше жауынгердi қысқа уақытта кесiп тастап, қосты:
  Бiрақ жеңiлiс ешқашан аз емес!
  Кеңестiк өздiгiнен жүретiн зеңбiректер Тихвинге оқ жаудырды, далалық және қоршау артиллериясы сәл кейiнiрек көтерiлдi. Фриц қорғаныс пен әуе қысымын күшейттi. Кеңес әскерлерi жаңа ұшақтарды шығарды.
  Аты аңызға айналған Марсельдiң пайда болуы күш тепе-теңдiгiн түбегейлi өзгерттi.
  Ұлы Эйс қарулану жағынан өте қуатты қару ME-309 ұшағын ұшты. Және жолындағылардың барлығын сыпырып тастады. Тiптi кеңес әскерiнiң өзiнде олар мұндай құбыжықтың ауада пайда болғанын арнайы ескерткен.
  Марсель өзiн ешбiр жағдайда зұлым, қатыгез адам деп санамаған. Қызыл Армиямен соғысу арқылы тек Отан алдындағы қасиеттi борышын өтеп жатырмын деп есептедi. Оның үстiне фашистердiң жауыздығы туралы көптеген фактiлер оған беймәлiм болды. Иә, және тым көп соғысқа жатқызылды.
  Бiрақ бұл оралғаннан кейiнгi бiрiншi суперасс жекпе-жегi. Ұшатын кеңестiк бомбалаушы ұшақтар, шабуылдаушы ұшақтар мен истребительдер. Олар Вермахттың құрлықтағы бөлiмшелерiне қиян-кескi ұрыс бергiсi келетiнi анық . Бiрақ Марсель мұның бәрiн көрiп, бес-алты шақырым жерден оқ жаудырады, тiптi мұрнымен ысқырып жiбередi.
  Кеңес машиналары мен ержүрек эйстер жауды әлi де көрмедi, өйткенi олардың ұшақтары жарылып, қанаттары қағылды. Марсель көздеген жоқ, бiрақ интуитивтi түрде оқ жаудырды. Ол әр ұшқыштың қайда ұшып, қанатты құбыжығын бағыттайтынын алдын ала бiлгендей болды. Сөйтiп, бала жүздi жiгiт қанатты армаданы сыпырып тастайды екен.
  Жаңа жыл аязды болса да ыстық болып шықты. Кеңес әскерлерi үмiтсiз және қыңыр шабуыл жасап, Тихвиндi алуға тырысты. Фриц қыңыр Ленинградты тамақтандырып, артерия жатқан қалада қалуға тырысып, өзiн қорғады. Бұған қоса, үлкен қалалардан бас тарту қиынға соғатын және ұялатын немiс әскерлерiнiң беделi туралы болды.
  Сәтi түсiп, ауа-райы жақсарып, жаудың көптеген бомбалаушы ұшақтары, әсiресе массивтiк Ю-288 кеңес әскерлерiнiң позицияларын шаншып, коммуникацияларды бомбалады.
  Кеңестiк Як-9 және Лагг-5 ұшағы қарулануы мен жылдамдығы жағынан жаудан әлдеқайда төмен болды. Атап айтқанда, ME-309, айдаһар сияқты, әлсiз кеңестiк машиналарды құлатты. Сонымен қатар, немiстер қос қанат тактикасын әзiрледi, бұл олардың сандық артықшылығын тиiмдi пайдалануға мүмкiндiк бердi және ең соңғы Focke және ME немiстердiң табанды, ауыр қаруланған, бiрақ ауыр машиналарының кейбiр маневрлiк мәселелерiн азайтты. Сонымен қатар, ME-262 реактивтi ұшақтары фронттарда пайда бола бастады, дегенмен бұл машина әлi толық техникалық сенiмдi емес, сонымен қатар HE-162 жеңiл, маневрлi және арзан модификациясы. Соңғы машиналар реактивтi Messerschmites қарағанда оңай өндiру және техникалық сенiмдiрек болды. Бiрақ оны басқару үшiн жоғары бiлiктi ұшқыштар қажет болды. Әуе кемесiнiң салмағының төмендiгi - бос күйiнде небәрi 1,6 тонна, өндiрiстiң төмен құны мен өндiргiштiгi және әлемдегi ең жақсы маневрлiк сияқты осы дамудың оң қасиеттерi бiршама құнсызданды.
  Бiрақ бұл машинаны игерген немiс эйстерi оны мақтады. Әсiресе Марсельден кейiнгi екiншi ұшқыш Хаффман сәттi болды, ол қол жетiмсiз қалды. 300 құлаған көлiктiң нәтижесiнен асып түскен Хаффман емен жапырақтары, қылыштар және гауһар тастармен темiр кресттiң рыцарь крестi жоғары наградасын алды. Оның минимумға жақындау, сосын соғу және керi ұшу тактикасы HE-162-де ең қолайлы. Осылайша Хаффман жақын жекпе-жектiң көрнектi шеберi екенiн көрсеттi. 3117 жылы Марсельдiң нәтижесi - құлаған ұшақ әлi де қолжетiмсiз.
  Оның үстiне, 1944 жылдың 2 қаңтарында бұл аты аңызға айналған ұшқыш аспанда пайда болды, соған қарамастан ол Гитлердi көндiрдi, немiс әскерлерiнiң өзiн нашар сезiнгенiн және одан да күштi немiс техникасы қарда анық өтiп бара жатқанын еске алды. Сондықтан немiс әскерлерi қоныстанған және қалаға баратын барлық жолдарды бомбалаған қоршалған Тихвиндi әуемен қамтамасыз ету керек.
  Жолбарыс қыздары жерде оқ жаудырды, ал суперэйс аспанда гол соғып жатты.
  Алғашқы күнi Марсель алты рет ұшып, жүзден астам кеңестiк ұшақты атып түсiрдi. Рас, 4 қаңтарда ауа райы күрт нашарлады... Қарлы боран көтерiлiп, кеңес әскерлерi қалаға басып кiрдi.
  Терминатор қыздардың тамаша төртеуi иық тiресiп, бiрге күрескендi жөн көрдi. Бiрегей әдемi және өлiмге әкелетiн. Суықтың салдарынан олар камуфляж киiп, ақ киiммен күресуге мәжбүр болды.
  Ниндзя баласы Карас та көмекке келдi. Қорықпайтын терминатор бала, ол суықтан қорықпай, жалғыз шортпен шайқасты. Оның жалғыз жылу көзi - камуфляж кремi оның шоколадқа күйген терiсiн барлық көшелердi жауып жатқан қар астында ағартты. Оның үстiне ол шайқаста өте жұқа металл дискiлер мен катана қылышын лақтырған. Бiрақ, әрине, ол мiнсiз атылды және қолға түскен қарудан. Дегенмен, қыздар да автоматты винтовкаларды қолданудан қалмады.
  Мұндай қарулар автоматтарға қарағанда дәлiрек, ең бастысы сенiмдiрек. Дегенмен, МН-44 автоматтары, әдетте, немiстердi түсiрмедi. Үшiншi қыста жақсы майланған немiс соғыс машинасы дайын болды. Атап айтқанда, тiптi қарлы боран кезiнде Фокке-Вульф пен ME жылытуды қолдана отырып, кеңес әскерлерiне шектеулi болса да ауыр инъекциялар жасай алды.
  Герда, кеңес жауынгерлерi құлап жатқан жаққа қарамауға тырысып, оқ жаудырды. Жауынгерлердiң көбi он жетi-он алты жастағы өте жас едi. Жаяу әскер барлық ресурстарды жинап, көшкiн арқылы алынды. Расында, көп нәрсе жоғалды.
  Бiрақ фрицтердiң арасында шетелдiктер толып жатыр. Атап айтқанда, соңғы сайлауда фашистер жеңген Швеция және бұл қуыршақ аумақ Үшiншi рейхтiң бақылауында. Қазiрдiң өзiнде Швециядан екi дивизия мен төрт бригада волонтер ретiнде келдi. Елдiң өзiнде соғысты талап ететiн митингiлер мен жаппай шерулер өтiп жатыр. Олар Гитлер мен он екiншi Карлдың портретiн киедi.
  Сондықтан Швецияның тiкелей соғысқа кiруi уақыт талабы. Испания мен Португалия қазiрдiң өзiнде соғысуда, бiрақ олар оңтүстiкке әскерiн жiберiп жатыр. Ал ендi қыста олар Кавказ жоталарынан тыс жерге шығуға тырысады. Бразилия корпусы босмашылар қозғалысы жаңа күшпен жанып тұрған Орталық Азияға секiруге дайын сияқты.
  Бiрақ мұның бәрi егжей-тегжейлi, Тихвинде Власов дивизиялары да соғысуда. Бұл жiгiттер тұтқында оларды қорқынышты азаптаулар мен сөзсiз цикл күтiп тұрғанын түсiнiп, зұлымдықпен күреседi. Ал немiстер ше? Дегенмен, қант жоқ! Олар да қиналады, көбiсi Сiбiрде өледi, бiрақ бәрiбiр оларды елеусiз дарға асылмайды.
  Герда қыстырғышты ауыстырып, сұр шинел киген сарбаздарды шаба бастады - ресейлiктердiң барлығына камуфляж киiмi жетпейдi, тұтқынға түскен жағдайда оларды не күтiп тұрғанын елестеттi ... . Рас, ол кезде Сiбiрде нашар болады. Бұл аязды қалай алады - жалынмен қыздыру одан да жақсы. Мұнда шөлде олар ыстық құмға тез үйренiп, жалаң аяқ жүгiрдi, бiрақ олай болмады. Суықта бикиниде бiрнеше сағат өткеннен кейiн ол дiрiлдей бастады және ваннада жылыну керек болды. Онда олардың таңдаулы СС батальонындағы жас жiгiттерi шырша сыпырғышының соққыларымен денелердi қыздырды. Әрине, тек сыпырғышпен ғана емес - әдемi арий жiгiттерi таңдалған, сiзге не керек!
  Олар бұрынғы ұялшақтығын толығымен жоғалтты, немесе, мүмкiн, керiсiнше, әйелдер мачосының босаңдығын алды. Бiрақ ендi оларға сәл шегiнуге тура келедi - кеңестiк жаяу әскерлер мәйiттермен жақындап, тым қауiптi жақындап, гранаталарды лақтыра бастады.
  Бөлiнген бұршақ астында қалмас үшiн қашықтықты бұзу керек болды.
  Магда сынықтардан кiшкене кесiндi алды және жауап ретiнде үш секундта сегiз оқ атты. Кеңес жауынгерлерi аздап еңкейiп, үзiлмей қашып кеттi және клип өз құрбандарын тапты. Сегiз патрон мен Кристина босатылды. Агрессивтi қызыл шашты шайтан былай дедi:
  - Ержүректердiң ессiздiгiне ән айтамыз!
  Бiрақ кеңес сарбаздары бұл өмiрдiң даналығы екенiн дәлелдеуге бел буған көрiнедi. Немiс автоматы бар күшiмен ұрып-соғып, оқтары елеусiз қалғандай. Сарбаздар құлағанымен, аман қалғандар жүгiрудi жалғастырып, тiптi гранаталарды лақтыра бередi, дегенмен мұны ертерек жасауға болады.
  Crucian екi немесе үш солдатты бiреуiмен кесiп тастап, дискiлердi өте ептiлiкпен лақтырады. Содан кейiн ол пулемет пен мылтықтарды кесетiн қылышымен шабуыл жасайды - сiрiңке сияқты оңай!
  Ниндзя бала әлi кiшкентай, он бiр-он екi жаста көрiнедi, бiрақ соншалықты шапшаң... Оны ұрып-соғуға да, қорғануға да уақыттары жоқ. Баланы туылғаннан бастап, сәбиге қылыш лақтырып, ленталарды шешуге және кесуге, мұзды шұңқырға батыруға, арнайы үйретiлген мысықтарды орнатуға мәжбүрлеген. Және тағы басқалары, генетикалық дарынды баланы нағыз өлiм машинасына айналдыру. Оның анасы - жиырма бесiншi ұрпақ ниндзясы, әкесi - күштi сiбiр сиқыршысы және кеңестiк, "кеңес" билiгiнiң идеологиялық жауы. Тамаша генетика және сиқырлы жаттығулар - баланы ниндзялар арасында ең жақсы еттi. Әрине, император Хирохито немiстерге олардың ең керемет супермендер емес екенiн, бiрақ Жапонияда қатал жiгiттердiң бар екенiн көрсету үшiн баланы немiс-кеңес майданына жiбердi.
  Ал Қарас (сазан балығы самурайдың мақтанышы мен өмiршеңдiгiн бiлдiредi!) лайықты жауынгер болып шықты.
  Мысалы, қақаған аязда талай сағаттан аздап қызарған жалаңаш саусақтарымен шаштан да жiңiшке болат дисктi лақтырып жiбередi. Ал бiрден екi қылыштың қолында, жаудың қалың шебiн кесу оңайырақ болады. Бұл терминатор бала қандай қорқынышты, Кеңес жауынгерлерi алғаш рет қылыш пен дискiлердiң соққыларынан қорғансыз болып, шынайы қорқынышты бастан кешiрдi.
  Клиптердi ауыстырған қыздар одан да жылдам, дәлiрек айтқанда, еш жерде жарқырай бастады.
  Жаяу әскерлердiң мәйiттерi үйiндiлерде үйiлген. Олар бiрден суықта тоңып қалды, ал оларға көбiрек сарбаздар көтерiлдi. Олар осылай өрмелеп, шығынмен есептестi. Бiрақ ниндзя төбелеске қайта кiрдi, қорқыныш толқындары шыққандай.
  Үмiтсiз шабуыл бiр күнге дерлiк болды. Ең көп шығынға ұшыраған кеңес әскерлерi немiстердi бiрқатар шептерге ығыстырып, бiрнеше кварталды басып алды. Бiрақ артиллерияның әлсiз қолдауы - немiс авиациясы бұрын темiр жолдарды бомбалап, алға жылжып келе жатқан бөлiмшелер арасында жеткiзiлiм мен көптеген шығындардан айырылып, жаяу әскердiң қозғалысын уақытша тоқтатуға мәжбүр болды.
  Мұндай тактиканың қаупiне қарамастан, танктер ұрысқа тасталды. Фриц техникадағы артықшылығын пайдаланып, қаланы жауып тастамайынша, Тихвин маңындағы жауды бұзу керек болды.
  Бұл шабуылда өте қауiптi шешiм қабылданды - ИС-2 танкiн пайдалану. Серпiндi танк ретiнде арнайы жасалған көлiк. Күштi зеңбiрек атыс жылдамдығының төмендiгi мен атыстың салыстырмалы түрде нашар дәлдiгiне байланысты басқа адамдардың танктерiмен күресуге жарамсыз болғандықтан, ол қарусыз нысандарды сәттi жоя алады.
  Сонымен, қала жағдайында танктер жанкештiлер болса да, сiз позицияларды, тiптi маңдайыңызбен бұзып өтуiңiз керек.
  Алдымен отыз төрт адам қозғалады. Салыстырмалы түрде жеңiл әрi үлкен емес көлiктер тар жол бойымен жүгiрдi... Төбелерден гранаталар мен молотов коктейльдерi жауды. Содан кейiн бензин мен напалманың жасырын цистерналары жарылды. Бiрақ ауыр шығындар КСРО танкерлерiн тоқтата алмады. Олар жүздеген көлiктерiнен айырылып, қала орталығына кiрiп, сол жерде қыңыр соққыға түстi. Тiптi отыз төрттiктiң әлсiз бүйiр сауыттарын талқандаған тиiмдi фаустпатрондар да кеңес жауынгерiн үрейлендiрмедi.
  Үш танк әскерi бiрден шайқасқа шықты. Сталин тiптi Тихвиндi шешушi жеңiске жету және "Революция бесiгiн" құтқару үшiн Воронеж бағытында екiншi соққыдан бас тартуға шешiм қабылдады. Жанармай қатаң лимитпен берiлсе де, күнiне бiр-екi сағат жол жүргенде Кавказ мұнайы жоғалады, ал жаңа кен орындарын игеру уақыт пен ақшаны талап етедi, Кеңес империясы соғыс салдарынан адам ресурстары қатты жетiспейдi. екi майданда.
  Бiрақ Тихвин - Ленинградтың артериясы және өмiр жолы, ең бастысы, бұл кеңес әскерлерiнiң көптеген және жақсы қаруланған фашистердi жеңе алатынының және жеңе алатынының символы. Сондықтан бiз бағаға шыдамаймыз...
  ИС-2 танкi әсерлi көрiнедi - ол да отыз төртке ұқсайды, тек мұнара одан да алға жылжиды. Әрине, оқпанның өзi қалың және ұзын, оны әлi де ұрыс даласында үстемдiк ететiн Т-34-76-мен салыстыруға болмайды. Бүкiл қаңтарда Т-34-85-тiң титандық күш-жiгерi жүзден аспайды.
  Бiр қызығы, мұнараның маңдайының осалдығы - тегiс және тым қалың брондалмаған.
  Кiшкентай, бiрақ өте күштi жарылғыш гранаталарды танктерге лақтырған крест қыздарға жүгiрiп келiп:
  - ИС-2 ұшағын алып, мiнейiк пе?
  Магда бұл идеяны қолдады:
  - Әрине, мiнейiк! Кабинаны сағынып қалдық.
  Герда балаға ескерттi:
  - Мына танкте төрт пулемет бар!
  Қарас қыздарға көзiн қысты да:
  - Демек жақсы. Көп ұзамай жаяу әскер қайтадан шабуыл жасайды, сiз оны шабасыз!
  Магда ниндзя баланы түртiп жiбердi.
  - Терминатор асығыңыз!
  Қызғылт өкшесi масаның қанатындай жарқ еттi, каратэшi бала спринт бойынша Олимпиада чемпионынан жылдам жүгiрдi. Бастау үшiн ол қорқынышты ИМ-ге түтiн шоғыры бар кiшкене кесек лақтырды. Реакция пайда болды, қою түтiн шықты. Осы кезде әр жаққа тараған қара реактивтi ұшақтар пулеметшiлердi соқыр еттi.
  Бiрнеше жаяу әскердi кесiп тастаған Карас баллистадан босатылған тас сияқты ұшып, мұнараға көтерiлдi. Арнайы iлмекпен ол люктi жұлып алып, ауыр қақпақты артқа тастады. Әрi қарай, бәрi қарапайым - екi семсер мен ауыр танк экипажының бес мүшесi бар бiрнеше әткеншек бастарын бөлдi. Оның артынан қыздар да секiрдi, олар өздерiнiң түктi камуфляждарын тастап, қайтадан бикини кидi. Көлiк жүргiзу кезiнде резервуарда не жылы болады. 520 ат күшi дизельдi қозғалтқыш металды жақсы қыздырады. Иә, жасанды резеңке табаны бар арнайы қысқы етiкке қарағанда, жалаңаш қыздардың табандары көлiктiң өзiн жақсы сезiнедi. Немiс квартермейстер қызметi қатал қыстың тәжiрибесiн ескере отырып, суықта аяғы соншалықты суық емес жаңа оқ-дәрi жасады. Бұл шынымен ұят, фриц жергiлiктi тұрғындардан киiз етiк алып, үстiнен тартып алды. Немесе түктi шарфтарға оралған.
  Карас Магданың ернiнен сүйiп қоштасты да:
  - Жарайды, танк саған! Мен өлтiрудi жақсы бiлетiн жерде соғысамын.
  Герда баланы тайғақ, серпiмдi өкшесiне сүйсiнiп сүйiп:
  - Сен ғажайыпсың!
  Кристина қосты:
  - Арийлердiң эталоны!
  - Мен бiлемiн! - дедi де томпақ жартылай ашық тұрған люктен бiр секiре салқынға секiрiп түстi... Сосын қақпақ шуылдап құлап кеттi... Ал қыздар жаудың қаруына таласу мүмкiндiгiне ие болды. Ал мылтық шынымен күштi. Тек жақында пайда болған Лев-3 немесе оны 128 мм зеңбiрегi бар "Король арыстаны" деп те атағандықтан, күштiрек. Бiрақ бұл танк әлi күнге дейiн бiр данада майданда. Оны 8 қарашадағы мерекеде жын-шайтан фюрерге көрсеттi. Әрине, ол әлi сериалда болмаған кезде. Айтпақшы, ИС-2 өтiп бара жатыр, оның алғашқы ұшуы.
  Осы уақытқа дейiн тiптi кеңес танкистерi бiрде-бiр оқ атпаған, шамасы, зеңбiректен нысананы таңдаған сияқты.
  Кристина мысқылмен айтып, механизмдi айналдырып:
  - О, қоқыс ... Мұнда автоматтандыру жоқ және барлығын қолмен жасау керек ...
  Көрсеткен иттi жеген Герда байқап қалды:
  - Ал көру - галлим, ал көру маңызды емес. Олар көздеуде онша жақсы емес.
  Жалаң аяғымен берiлiс қорабына тиiп, қорапты бұрған Магда байқады:
  - Дегенмен, отыз төрттiкпен салыстырғанда бiршама iлгерiлеушiлiк бар. Атап айтқанда, берiлiстердi ауыстыру оңайырақ. Кабина тар, бiрақ азды-көптi қозғалуға болады. Оқ-дәрiлер өте аз. Жиырма сегiз раунд...
  Герда қисынды түрде былай дедi:
  - Шектеулi бункерлердi ату үшiн бұл жеткiлiктi болуы мүмкiн, бiрақ толыққанды танк шайқасы үшiн бұл жеткiлiксiз.
  Шарлотта резервуардан жақсы нәрсе тапты:
  - Бiрақ пулеметтiң қаруы жоғары! Төрт пулемет жақсы қорғанысты қамтамасыз ете алады. Содан кейiн мен мына "Тiнтуiрге" қарадым - мұндай көлiк үшiн онда екi ғана "түкiру" бар ...
  Қозғалтқышты үдеткен Кристина растады:
  - Дәл осы! Бұл жүз сексен тонналық осындай ауыр танк үшiн қару ма?
  Магда буйволды өлтiрген пантера сияқты:
  - Тауықтар күледi!
  Дизельдi қозғалтқыш резервуарды қатты жылдамдатады. IS-2 әлi тас жол бойымен жүрiп келе жатқанын көруге болады, бiрақ жолсыз кезде оның ауырлық центрiнiң алға жылжуы әсер етедi. Бiрақ ештеңе жоқ, егер сiз демалсаңыз және өзiңiзге лайықты мақсат таңдай аласыз ...
  Магда жақсырақ көру үшiн танктiң мұнарасын ашты.
  Мiне, тағы бiр ИС-2, мұндай танктердi жаппай пайдалану жақсы идея. Оның артында тағы үш ИС бар, бiрақ бiреуi жеңiлiрек 85 мм зеңбiрекпен. Айтпақшы, ең қауiптi, көлiктi бетпе-бет алып, тезiрек соғуға қабiлеттi...
  Магда екi шақырым қашықтықтан атуға шешiм қабылдады. Ол жеңiл үнмен тапсырыс бердi:
  - Дәл мұнараның маңдайынан ат... Ал... Түсiнесiң!
  Машина тоқтады, сондықтан тегiстiк болмады, ал Герда оптиканың сапасыздығына шағымданды, бәлкiм, оқымаған жасөспiрiмдер жылтыратып, бөшкенi көрсеттi. Қыздар салмағы бiр жарым фунт болатын снарядты тиеуге көмектестi. Аққұба жауынгер екi бетiн желкеге қойып, басқа бiреудiң көлiгiн сезiнуге тырысты. Өйткенi ол 1931 жылғы осы зеңбiректен бұрын-соңды атпаған. Қуатты, бiрақ ескiрген, үшкiр, рикошетке сезiмтал снаряд. Жалпы, мылтық, әрине, танктерге жоспарланбаған. Бiрақ, шамасы, 1940 жылы жасалған 107 мм зеңбiректiң танкке қарсы модификациясы тым сенiмсiз болып шықты және оны тастауға тура келдi. Ал мұнда нысанаға тию үшiн 2000 метр қашықтықтан нашар көрiнетiн жағдайда қажет. Иә, жауға жауап беру және соққы беру қиын болады, бiрақ ...
  Герда мылтықтың желкесiн сүйiп, тез люктен қарады да, тiлiмен бiр уыс қарды алып, жұтып қойды, жалаңаш өкшесiн рычагтарға тiреп, ... атып жiбердi!
  Бiлегi мен балтырын шаншып, түтiн иiсiн аңқып жiбердi.
  Сыйлық ұзын доғамен ұшып, ... Алдында келе жатқан ИС-2 тоқтап, түтiндей бастады, содан кейiн оқ-дәрiлер жарылып кеттi ...
  Магда қуана жауап бердi:
  - Мiне, бiз оларға бердiк! - Және логикалық тұрғыдан алғанда, қисынсыз шатастыратын ұғымдар, деп қосты ол. - Қаруды бояйтын адам емес, адамның қаруы!
  Герда айқайлады:
  - Қайта жүктеңiз!
  Қыздар болса шиеленiсiп қалды... Әрине, бұл жерде "Жолбарыс" емес, олар терлеуi керек, бiрақ бұлай қызықырақ, әсiресе тұрған резервуар тез суығандықтан. Темiр жақсы өткiзгiш.
  Екiншi рет Герда жылдамырақ және сенiмдiрек атылды. ИМ қозғалысын жалғастырды және олар мылтықтардың қайдан атылғанын әлi түсiнбеген сияқты. Иә, тоқтау орыс әдетiнде жоқ. Тапсырыс бар болғандықтан ... Ал екiншi снаряд нысанаға сенiмдi түрде жетiп жатыр ...
  Герда ернiн жалап:
  Ал үшiншi осында...
  Үлкен кiдiрiспен төртiншi ИС-1 қозғалыста оқ жаудырды ... Бiр таңқаларлығы, ол соқты, бiрақ қозғалатын көлiктен мұндай қашықтықтан бұл мүмкiн емес, бiрақ оқ бәрiн шешедi! Дегенмен, 85 мм зеңбiректiң қашықтығы тым үлкен, ену шегiнен асып түседi. Бiрақ мұнарада қатты дүмпу болды және алдыңғы сауыт үңгiрлеп кеттi. Герда жауап ретiнде салмағы бiр жарым фунт болатын төртiншi "хат пакетiн" жiбердi ... ИС-1 танкiнiң маңдайы жарылып, сарғыш тiлдерi аспанға көтерiлдi.
  Қыздар әдемi күресiп жатыр... Сол күнi олардың жолы болды. Бiрақ Кеңес әскерiнiң мүмкiндiктерi оған сай емес.
  Фрицтiң барлық күш-жiгерiне қарамастан, 13 қаңтарда үлкен шығындардың құнына Тихвин алынды ... Немiстердiң жекелеген бөлiмшелерi қоршаудан шығуға тырысты, оларға дәлiз соққы бердi - алты немiс дивизиясы Таңдалған Лев танктерiмен бiрден ерлiк қорғанысты құтқаруға тырысады.
  Бала ниндзя мен төрт қыз үш мушкетер стилiнде бөлек отрядта жолға шықты. Дәлiрек айтқанда, төбелес пен мәйiттердiң үстiнен тыныш жүру мүмкiн болмады. Әрине, ИС-2-ден бас тартуға тура келдi, бiрақ жолда олар күтпеген жерден сирек кездесетiн Т-34-85 танкiне тап болды, ол ескiрген және жеткiлiксiз қуатты Т-34-76 зеңбiректерiн ену тұрғысынан ауыстыруы керек. .
  Машинаның корпусы мен жүрiс бөлiгi ұқсас болды, бiрақ ұзын ұңғылы және қалың мылтығы бар үлкенiрек мұнарасы болды. Мылтық "Пантераға" ену қуаты жағынан аздап төмен болды, бұл саңылау жылдамдығының төмендiгi мен оқ-дәрiлердiң сапасына байланысты. Бiрақ бәрiбiр айырмашылық 76 - графикалық қағаз сияқты қатты көрiнбедi.
  Кәдiмгi "Жолбарыс" үшiн бұл қазiрдiң өзiнде қауiптi, "Арыстан" үшiн бұл әлi емес - сондықтан 100 - миллиметр қисайған. Белгiлi бiр бұрышта мүмкiндiк болғанымен. Немесе корпустың төменгi бөлiгiнде, сонымен қатар шынжыр табандар.
  Танк отырғызылып, экипаждан босатылды. Әрине, iшiнде қан шашыранды. Машинаның өзi жаңа, бiрақ оқ-дәрiлердiң жүктемесi өте қарапайым - бар болғаны 35 снаряд. Кабина тым кең емес, бiрақ ескi отыз төрттен жақсы.
  Герда атап өттi:
  - Ал мынау командирдiң мұнарасы. Бұл бiзде мықты бәсекелес бар деген сөз. Ендi орыстар соншалықты соқыр болмайды.
  Магда жаман күлдi де:
  - Ал ресейлiктер нашар көрiнсе де жақсы түсiрiп жатты. Сонымен қатар, мұнара үлкенiрек болды және соғу оңай болды!
  Герда бұған қатты күлдi.
  - Иә! Бұл бiздiң танкистер үшiн ең үлкен мәселе және, бәлкiм, осы танктiң тәжiнiң абыройы! Байқап көрiңiз, соғыңыз!
  Шарлотта ән айтты:
  - Бiр, екi, бес! "Жолбарыс" атуға шықты!
  Кристина көтерiп:
  - Т-4-тi қарсы алу үшiн аяқтар қолдарынан кеңiрек!
  Сөйтiп, олар ИМ-ге қарағанда оңай қозғалатын танкке беттедi... Герда олардың төрт пулеметпен кеңестiк жаяу әскерге қалай соққы бергенiн есiне алды. Олар шабындықты жақсы жинады, ал орыстар мұндай шабуылдың қайдан келгенiн сезбедi. Бiрақ екiншi жағынан, жолға шығып, олар гранаталарды лақтырып, шабуылға шықты ... Бiр-екi бөлiк, лайықты қашықтыққа қарамастан, мұнарада жарылып ұшып кеттi. Әрине, 100 және 90 миллиметрлiк қару-жарақ үшiн бұл пiлге арналған түйiршiк сияқты, бiрақ ол жағымсыз ызылдайды. Иә, және құрттарды кесуге болады.
  Сөйтiп, қозғалтқышты iске қосып, шегiнуге тура келдi. Сосын оқ-дәрi таусылды. Олар жүзден астам қызыл солдаттарды қырды.
  Герда кеңес адамдарының өлiмге деген жеккөрiнiшiне қатты таң қалды. Гаремдер мен iнжу сарайлар туралы уәделерi бар арабтарда мұндай арнау болмаған. Бiрақ бұл атеистер - ақырет өмiрiне және Едем бағы туралы ертегiлерге сенбейтiн адамдар. Соғыстың нәтижесi алдын-ала болжанған және бұл өлiмге ұшырағандардың қаһарынан басқа ештеңе болмаған кезде, оларды соншалықты қыңыр күресуге не итермелейдi?
  Мұны түсiну және түсiну өте қиын.
  Әрине, орыс сатқындары көп. "Азат ету армиясы" Власов алты ай бойы алты дивизия мен тоғыз жеке бригада құрды. Әрине, Вермахт жауынгерi болу он бес-он алты сағат станокта жұмыс iстегеннен гөрi әлдеқайда нашар дәнекерлеу үшiн оңай екенi анық, бiрақ бәрiбiр ... Неге екенi белгiсiз, бұрынғы әскери тұтқындардан немiс дивизиялары көрiнбейдi. фронттар...
  Айтпақшы, тұтқында болған немiстер аз, бiрақ кеңестiктер ... Бұл алты жарым миллионнан астам сияқты. Көптеген тұтқындар СС басқаратын ұлттық дивизиялар мен легиондарға тарап кеткенiмен, власовшылар көп емес шығар. Сонымен қатар, орыстардың бiр бөлiгi дворяндар мен монархисттердiң қалыптасуына жiберiлдi.
  Бiрақ кез келген жағдайда олар ауа-райының жақсаруына және жаппай бомбалауға қарамастан Тихвиндi осылайша алып үлгердi. Олар қомақты баға төлесе де.
  Герда бұйрықты алып, отыз төртiншi шамға қарай оқ атты. Мылтық ату жылдамдығы жоғарырақ, сондықтан сiз өзiңiздi сенiмдiрек сезiнесiз. Бiрде, содан кейiн екiншi, соңында үшiншi резервуар қоқысқа ...
  Сондықтан көбiрек сақ болу керек. Әйтпесе, олар бұл жерде машинаға соғылады, тек мұнараның алдыңғы сауыттары күшейiп, қалыңдады, сондықтан ол бiрдей форматта. Дене әсiресе осал. Ал ресейлiк танкистер арасында қолөнершiлер де бар. Алайда ИС-2 немесе ИС-1 сияқты сирек танк үшiн әлсiз адам түрмеге қамалмайды. Ал кәдiмгi форматтың отыз төртi қарапайым жауынгерлермен болуы мүмкiн. Командир мұнарасының тесiгi арқылы олар жылқылардың тұмсығына ұқсайды, тұмсығы бар. Мұндай сұлуларға нысанаға түсiру тiптi ыңғайсыз.
  Crucian бұл жолы қыздармен бiрге мұнарада, ол оларға жол көрсету үшiн шықты және қыздарды қазандықта қалдыра алмайды. Рас, Магда логикалық түрде былай дедi:
  - Бiз бәрiбiр, атыссыз және арандатпай кете аламыз ...
  Crucian, балаша тұмсығын бұрап, ыңылдап айтты:
  - Жоқ - түсiрмеймiн, қызық болмайды!
  Магда соған қарамастан қыздарға ескерттi:
  - Өлту үшiн отты үш-төрт көлiктен артық болмаған кезде ғана ашыңыз. Бiз бұл жаңа танктi өз бөлiмшелерiмiзге бүтiн күйде қайтаруымыз керек.
  Герда келiстi.
  - Әзiрге бұл жаңалық жүлделер қатарында жоқ, яғни ол бiзге әлi де пайдалы болады деген сөз.
  Жолбарыс қыздары қалыпты ынтамен аң аулауды жалғастырды. Олар тым жақсы болмады, бiрақ олар өздерiнiң активтерiне тағы жетi танк пен бес жүк көлiгiн қосты. Бiрде жанармай құю үшiн жанармай алу үшiн көлiктiң сыртында соғысуға тура келдi.
  Қысқасы, қазаннан төрт бұзақы шығып, зеңбiректiң оғынан өлiп қала жаздады. Свастика-өрмекшi бар туды көтеру үшiн уақытында ғана құтқарылды.
  Қазiр олар траншеядан өтiп бара жатыр, тiптi батыр жауынгерлерге тапсырылған қағаз гүлдерi бар бiрнеше гүл шоқтары бар.
  Бұл мазақ фильмдi көрiп шаршаған Олег Рыбаченко:
  Неге маған қарғыс атқан қаншықтарды көрсетiп жатырсың! Орыстардың қырылуына қанша қарауға болады!
  . Љ16 ТАРАУ
  Соғыс Джейн мен оның командасына өмiрде өздерiн табуға мүмкiндiк бердi. Сондықтан қыздар шығысқа жорыққа ықыласпен атсалысты. Ал неге жоқ? Бұл ақша мен атақ.
  Кеңестiк танк арсеналы көп өзгерген жоқ. Негiзгi танк әлi де Т-34-85. Шасси мен корпустың сауыттары қырқыншы жылдан берi қалды. Дәл сол бес жүз ат күшi бар дизельдiк қозғалтқыш, дәл сол 45 миллиметр көлбеу фронтальды құрыш. Корпустың бүйiрлерiнiң қорғанысы әлсiз, немiс фаустпатрондарына осал.
  Тек үлкенiрек мұнара орнатылды, 90 мм алдыңғы сауыт пен 85 мм зеңбiрек. Танк, әрине, ескiрген және немiстер үшiн мүлдем қауiптi емес!
  Қыздар Goering-5 көлiгiн басқарады, кейiнгi модификацияда. Бүйiрлiк сауыт 178 миллиметрге дейiн ұлғайтылды, ал алдыңғы сауыт 250-ге дейiн еңкейтiлдi. Резервуардың өзi газ турбиналы қозғалтқышпен жабдықталған және британдықтарды сағатына 60 шақырымға дейiн жылдамдатады.
  Джейн зеңбiрекшi Грингетадан сұрады:
  - Жақсы көре аласың ба?
  Жауынгер шаруа сенiмдi түрде жауап бердi:
  - Мұнда көрiну өте жақсы! Мен бәрiн көремiн!
  Маланья күлiп, үрiп:
  - Орыстарды жаншамыз!
  Матильда сенiмдi түрде растады:
  - Иә, аламыз!
  "Горинг" -5 айналым, мылтық снарядты түкiредi. Кеңестiк отыз төрт мұнараны бұзады. Қыздар қуаныштан айқайлайды. Олар мұның бәрi керемет деп ойлайды. Кеңес танкистерiнiң өлiп жатқаны тiптi қуантады.
  Джейн тәттi дауыспен шырылдады:
  - Бiз бәрiн күлге айналдырамыз ... Ал Мәскеу бiздiң астымызда болады!
  Алайда, миналанған алқаптарға тап болған немiс танкi тоқтауға мәжбүр болды. Орыстар өте қатты бекiндi. Және танкке қарсы кiрпi көп. Артиллерия белсендi атқылауды жүргiзедi.
  Грингета ашуланып:
  - Солай болып шығады... Қатты блокқа сүрiнiп қалдық!
  Джейн асқан сенiмдiлiкпен жауап бередi:
  - Жоқ, таң атқанша болмайды... Операны жарып жiберейiк!
  Немiс соғыс машинасы бiраз тоқтап қалды. Аспанда реактивтi шабуылдаушы ұшақтар пайда болды, телетанктер қолданылды. Шамасы, олар миналанған жерлердi жоюға тырысқан.
  Жарылғыш заттары бар машиналар радио арқылы басқарылады. Сондай-ақ жылжымалы газ ұшыру қондырғылары пайдаланылды. Олар Қызыл Армияның позицияларын отпен және жалынмен бомбалады.
  Грингета наразылықпен атап өттi:
  - Соғыста кiр көбейiп, ерлiк азайып барады!
  Джейн мұнымен келiсуге мәжбүр болды:
  - Селяви! Әттең, әйтеуiр жеңiлiп қалдық!
  Грингета командирдi түзетiп:
  - Бiз емес, қарсыластарымыз! Ендi ештеңе жоқ, тығырықтан шығайық, сонда ұрыс болады...
  Немiс танкi шынымен ештеңе көрiнбесе де оқ жаудырды. Джейн жалаң аяқтарын ысқылап, ән айтты:
  - Жаман ойламаймыз - сөзсiз адасып қаламыз! Лабиринттен шығудың, кез келген тығырықтан шығудың жолы бар!
  Грингета жымиып:
  - Кiм көңiлдi, ол күледi ...
  Кiм қалайды - ол қол жеткiзедi ...
  Iздеген адам әрқашан табады!
  Әуездi және тiстерi жарқыраған Малания қосты:
  - Жеңiс үшiн күресуге дағдыланған кiм, бiзбен бiрге ән салсын!
  Зеңбiрек бiрнеше сағатқа созылды, содан кейiн немiс танктерi соған қарамастан қозғалды. Оларды кеңес артиллериясы мен әртүрлi калибрлi танкке қарсы зеңбiректер күтiп алды. Дегенмен, енiп кету күшi жеткiлiксiз екенi анық сезiлдi. Немiстер iлгерi басып келе жатты... 203 миллиметрлiк зеңбiректер ата бастағанда ғана фашистерден алғашқы қираған машиналар пайда болды.
  Джейн сенiмсiз сыбырлады:
  - Тәңiрiм... Мына кесе жанымнан өтсiн!
  Грингета сенiмдi түрде:
  - Екi өлiм болуы мүмкiн емес, бiреуiн болдырмау мүмкiн емес! Демек, бiз, егер бiр нәрсе болса, келесi әлемде өмiр сүремiз!
  Малания сыбырлап сұрады:
  Бұл жарық қандай?
  Грингета тым сенiмдi сөйлеген жоқ:
  - Менiңше, бұл бiздiкiнен жақсы!
  Маланья жауап ретiнде сыбырлады:
  - Құдай соқырлардың көзiн ашып, арқасын тiктеуiнен бұзбағандарға!
  Шынында да, Джейн бұл жарықтың не екенiне таң қалды. Мүмкiн бұл әлем одан да қисынсыз және қауiпсiз емес шығар. Джейн белiн бұрап, жамбастарын қозғалтып, шырылдады:
  - Бұл өте қызық нұсқа - өлiп, келесi дүниеде қалу! Онда бiздi не күтiп тұр? Жер бетiнде бiз үшiн қымбат адамдармен кездесемiз бе, әлде жаңа достар табуымыз керек пе?
  Грингета жалаң аяқпен иттi қозғалтып, ысқырды:
  - Жаңа ғасырлар болады, ұрпақтар ауысады... Бiрақ Ленин есiмiн ешкiм ешқашан ұмытпайды!
  Және күлдi, оның сәл ессiз күлкiсi. Ол жалаңаш, сымбатты аяқтарын белсендi саусақпен сипап, саусақтары ойнайтын жауынгер-шаруа болды.
  Мiне, мен ИС-3-тi ауқымда ұстадым ... Шындықтан алыс. Барлығы бiрдей тимейдi, егер тисе, шортанның тұмсығына соғылған снаряд рикошет алады. Бiрақ қыз не iстеп жатқанын бiлдi. Ол атып тұрып:
  - Тұман жағасы, бiз жеммен жаншамыз!
  Матильда қосымша ән айтты:
  - Ал мына "Агдам", ханымдарға iшейiк! Супер ханым!
  Грингетаның соққысы дәл болды. Снаряд мұнараның алдыңғы сауытының төменгi бөлiгiне, дәл саңылауға тидi. Және рикошетке бармай жойқын әсер еттi. Мiне, қалыптасқан жағдай. Дәлiрек айтсақ, кеңестiк бес танкер бiрден қаза тапты. Ал ағылшын әйелдерi олардың қылмыс тiзiмiн толықтырды.
  Малания пулеметтерi өшiп бара жатқанда айқайлады. Бiрнеше ұл солдат Гитлердiң такнусына дейiн барғысы келдi.
  -Бiрақ пасаран, балаға жақындама! - деп айқайлады сүйкiмдi қыз, пулеметтердiң оқтары, ержүрек пионерлер.
  Джейн жалаңаш өкшесiн сауытына тигiзiп, шырылдады.
  - Ой, балалар, ұлдар, ұлдар... Сiз кенет қарсы болып қалдыңыз! Бұл қарғыс атқан ел үшiн көрiнiп тұр, тым асылсың!
  Ал қыз, қожаның қызы мынау жалаңаяқ, тырналған, мейiрiмсiз оққа шаншыған лас ұлдарды аяды. Мұның бәрi қаншалықты қайғылы және қиын.
  Грингета тағы да оқ жаудырды да, СУ-100 өздiгiнен жүретiн зеңбiректi тесiп, шырылдады:
  - Ал шегiртке бөтелкелердi беруге жүгiредi!
  Маланья қызыл тiлiмен ернiн жалады да, пластик бөтелкедегi кока-коладан жұтып қойды:
  - Әрине жоқ! Маған шарап пен бiр қорап темекi берiңiзшi!
  Матильда резервуарды абайлап алға жылжытып, ысқырды:
  - Темекi - улы...
  Джейн ырғақты алып, сөзiн жалғастырды:
  -Дұрыс, дейдi халық!
  Грингета жауап берiп, атып тұрып:
  Никотиннен асқан жаман нәрсе жоқ!
  Маланья күлiп, айқайлады:
  - Пеште бiр қорап темекi!
  Матильда кеудесiнiң алқызыл емшегiн тырнап, жауап ретiнде қосты:
  Иә, адамдар айтады ...
  Джейн тiлiн шығарып, күлiмсiреп аяқтады.
  -Бiрақ мен темекi шегемiн....
  Малания шыдамдылықпен аяқтады.
  - Және өте қуаныштымын!
  Қыздар ұзын, шие тiлдерiн көрсетiп күлдi. Джейн күлiмсiреп айтты:
  - Темекi - ең өнiмдi өлтiрушi, әсiресе тұтынушыға қарсы!
  Малания қосты:
  - Темекi үнсiз мылтық сияқты, бiрақ әуесқойдың қолында өлiмге әкеледi!
  Грингета зеңбiрегiн атып, күлiмсiреп айтты:
  - Темекi - ең сенiмдi мерген, әрқашан өлтiредi!
  Матильда төбедегi резервуарды аздап баяулатып, үнсiз қалды:
  - Темекiнiң дәмi ащы, бiрақ тәттiден гөрi өзiне тартады!
  Джейн терең дем алып, күңкiлдедi:
  - Темекi жаман қыз сияқты, онымен қоштасу ғана әлдеқайда азапты!
  Грингета күлдi, атып жiбердi және айқайлады:
  - Темекi гранатаға ұқсамайды, лақтырғанда өмiрдi ұзартады!
  Қыздар үнсiз қалды. Олардың танкi тағы да тоқтап, ақыры шұңқырға түстi. Маған шығуға тура келдi. Жауынгерлер аздап қобалжыды. Кеңестiк қорғаныс өте күштi.
  Джейн философиялық тұрғыдан былай дедi:
  - Соғыста мақсатқа апаратын ең қысқа жол - айналып өту, ал таза шындық - арам алдау!
  Грингета кеңестiк зеңбiректi дәл көздеген оқпен талқандады:
  - Айналмалы маневр арқылы сiз мақсатқа апаратын жолды кесiп тастауыңыз мүмкiн!
  Маланья пулеметiн атып, шырылдады:
  - Өмiр қызыл, бiрақ қызыл қанмен жапырақтар!
  Матильда ерекше қорытынды жасады:
  - Соғыста өмiр өз құнын жоғалтады, бiрақ мәнге ие болады!
  Қыздар соғысты жалғастырды. Олар оқ жаудырды, сонымен бiрге жол үстiнде афоризмдер құрастырды.
  Джейн жалаң аяғымен оқ атып, құлап қалды:
  - Соғыс - күйеу жiгiт сияқты, сатқындыққа сараң, бiрақ ескiруге жол бермейдi!
  Грингета атып тұрып:
  - Соғыс - еркек денесiн жалмаудағы нәпсiқұмар әйел!
  Маланья жауап ретiнде ысқырды:
  - Соғыс, махаббат сияқты, барлық заманға бағынады, бiрақ ермек көңiлдi емес!
  Матильда қосу орынды деп тапты:
  - Соғыс, сыпайылық сияқты қымбат, өзгермелi, бiрақ ол әрқашан өзiнен ерлiк есте қалдырады!
  Джейн сүйкiмдi, жалаңаш саусақтарымен иттi айналдырып:
  - Соғыс арман сияқты емес, күштi эмоциясыз болмайды!
  Грингета күлiмсiреп оқ атып, былай деп жауап бердi:
  - Дүние қызық және босаңсытады, соғыс қызықты және қызықты!
  Кокасын рахаттана жұтып отырған Матильда сөзiн жалғастырды:
  - Соғыс - қан мен тер, ерлiк тудыратын өркендердi ұрықтайды!
  Маланья күлдi де:
  - Соғыс процесi қаншалықты қызық болса да, бәрi де бiткендi қалайды!
  Джейн жалаңаяқ саусақтарын мылтықтың арқасына тағы да жүгiртiп, ән айтты:
  - Соғыс - кiтап емес, оны тарс жауып тастай алмайсың, жастығыңның астына тығып тастай алмайсың, тек бүлдiрiп аласың!
  Грингета ырылдап:
  - Соғыс - бұл дiн: ол фанатизмдi, тәртiптi, сөзсiз мойынсұнуды талап етедi, бiрақ оның құдайлары әрқашан өледi!
  Маланья ақырын күлдi де:
  - Казинодағы сияқты соғыста да тәуекел үлкен, ал табыс аз!
  Матильда күлiп, үрiп:
  - Сарбаз өледi, даңқ ұмытылады, жүлделер тозады, ал жаңа қырғын бастаудың себептерi ғана жойылмайды!
  Джейн ақырын сөйледi:
  - Қанiшердi менсiнбеймiз, ол майдандағы жауынгер болмаса, ұрыны, майданда екi есе тонаушы болса, менсiнбеймiз!
  Грингета тағы да шегелеп, ысқырып:
  - Жауынгер - сауытында батылдық пен намысты бар рыцарь! Тәжi бар генерал барон: сақтық пен зерделiлiк!
  Маланья күлiмсiреп:
  - Солдат мақтанышпен, қатардағы жауынгер - кемсiтедi!
  Матильда ақылмен жауап бердi:
  - Шабуылдың бiрiншiсi өлуi мүмкiн, бiрақ соңғысы есте қалмайды!
  Джейн тынысы тарылып:
  - Шабуылдан гөрi, жүлделердi бөлуде бiрiншi болған жақсы!
  Грингета күлiмсiреп қосты:
  - Соғыс әйел сияқты, тек еркектердi бұзбай жерге түсiредi!
  Малания абыроймен жауап бердi:
  - Әйел соғыстағыдай емес, ер адамды төсекке жатқызуға асықпайды!
  Матильда күлiп:
  - Соғыс, әйелге қарағанда, тағайындалған ерлердiң санына ешқашан қанағаттанбайды!
  Джейн рычагты жалаңаш саусақтарымен қайта бұрып:
  -Соғыс - ең тойымсыз әйел, оның әрқашан еркектерi аз, ол әйелден бас тартпайды!
  Грингета бұл тапқыр афоризмдi қайта шығаруды жөн көрдi:
  - Әйелдер төбелескендi ұнатпайды, бiрақ еркектi жатқызу оқтан онша кем емес!
  Маланья кобра сияқты ысқырып, қызғылт тiлiн шығарды:
  - Еркек, бәлкiм, оқ шығар, бақытты ет, үлкен жүректi әйел!
  Матильда күлiмсiреп қосты:
  - Үлкен жүрек, көбiнесе кiшiгiрiм мүддеге жетелейдi!
  Қыздар тапқыр сөздермен алмасуды аяқтап, майданға назар аудара бастады. Аспанда кеңес әскерлерiнiң позицияларына оқ жаудырған ТА-311 шабуылдаушы ұшағы ұшып жатты. Баяу болса да, Үшiншi рейхтiң коалициясы алға жылжыды. Оның мәйiттердi жұтып, аздап жеуге уақыты болды.
  Жалықтырған қыздар тағы да афоризмдермен әзiлдей бастады:
  Джейн күлдi:
  - Соғыстың әйелдiң бетi жоқ, бiрақ әйелден гөрi ер-азаматтарды күрт қандырады!
  Грингета атып тұрып:
  - Соғыс қуаныш әкелмейдi, бiрақ агрессивтi инстинкттердi қанағаттандырады!
  Маланья жауап ретiнде ысқырды:
  - Соғыстағы қуаныш, жаудың өлi тек бағасында!
  Матильда жолдарды айналдырып, қосты:
  - Соғыс - егiстiк жер жырту: өлiлермен тыңайтылған, қан суарылғанымен, жеңiспен көтерiледi!
  Джейн оқ атып, керi бұрылды.
  - Жеңiс мәйiт пен қанда өседi, бiрақ әлсiзден жемiс бередi!
  Грингета отыз төрттi шыны тастай жарып жiбердi де, ысқырды:
  - Соғыс адам жегiш гүл сияқты, жарқыраған, етқоректi және жағымсыз иiстi!
  Маланья жалаң аяғымен педальды сүртiп, айқайлады:
  - Соғыс - прогрестiң анасы, жалқаулықтың өгей анасы!
  Матильда оны қабылдайды және ол қалай айқайлайды:
  - Ал соғыста жауынгердiң өмiрi бағада емес, генералдардан және мүлде шығында!
  Джейн қолының шетiн кеудесiне апарып, шырылдады:
  - Бейбiтшiлiктi қаласаң - үрейлендiр, соғысты қаласаң - күлкi тудыр!
  Грингета оны алды да, жалаң аяғымен мылтығын сiлтеп атып:
  - Әскери iстерде күлкi болмаса, күлкi күнә емес!
  Маланья күлдi де, табысқа кенелдi:
  - Соғыс цирк сияқты, соңғы күлкi тек жеңiмпаздың ғана қолында!
  Матильда танктi жетектеп, бiр-екi пионердi жаншып, айқайлады:
  - Соғыста цирктегiдей кiлем төселген, ауыр өлтiрушi ғана!
  Қыздар тағы үнсiз қалды. Олар өткiр болудан шаршады. Жалпы, соғыс өте әдемi емес.
  Джейн ызаланып ойлады: Ұлыбритания немiстерге бердi. Ағылшындар қанша жердi жаулап алса да. Ал Германия қаншама! Ұлыбритания орасан зор империяға айналды. Бiрақ ол колонияларын сiңiре алмады. Үшiншi рейх бұрыштардың күшiнен асып түстi, тiптi қолбасшылар да әлдеқайда күштi және қабiлеттi болып шықты.
  Ал фашистер Лондонға келгенде Англия үшiн тарих аяқталды. Бұрын-соңды болмаған күшке ие жаңа империя пайда болды. Оның әскерлерi көптеген халықтар мен елдерге қызмет етедi. Ал бiз не айтамыз: Үшiншi рейх қанаттарын жайып, Ұлыбританияны тұншықтырды.
  Бiрақ қырқыншы жылы Францияны жаулап алған Гитлер Черчилльге бейбiтшiлiктi жомарттықпен ұсынды. Және оны қабылдау қажет болды: парасаттылық Ұлыбритания соғыстан тiптi теориялық тұрғыдан ештеңе ұта алмайды, бiрақ жоғалтады. Гитлер Англиямен әуе шайқасында жарты күшпен соғысты. Үлкен кiдiрiспен ол Африкаға әскерлерiн ауыстырды. Кеңес Одағына барды. Бiрақ мұның бәрi апатты кешiктiрдi.
  Немiстер оккупацияланған аумақтарды пайдаланып, екi майданда соғысуға күш тапты, Жапония американдықтарды сенiмдi түрде жеңдi. Содан кейiн Сталин сатқындық жасап, бiтiмге келдi. Ұлыбритания тiзе бүгiп, Үшiншi рейхтiң бiр бөлiгi болды.
  Көптеген жеңiстер Вермахтқа жеңiлмейтiн даңқ әкелдi. Джейн және оның достары бақыт пен қатарға жету үшiн фашистiк армияға барды. Және олар белгiлi бiр дәрежеде жетiстiкке жеттi.
  Ендi не? Қазiр олардың екi Отаны бар: Үлкен Германия, Кiшi Британия.
  Джейн тамағынан кока-коланы жұтып қойды да, шырылдады:
  - Махаббат пен өлiм, жақсылық пен зұлымдық... Не қасиеттi, не күнә, өлтiрушiлер бәрiбiр!
  Грингета тағы бiр снаряд жiберiп, жауап ретiнде ән айтты:
  - Сүю және батылдық, зұлымдық билесiн және таңда, бiзге бiр ғана берiлген!
  Қыздардың көңiлдерi сәл көтерiлдi. Шындығында, мүмкiндiгiнше, өзiңiздi кiшiгiрiм жолмен баптаңыз. Олар жас, көңiлдi, жiгерлi және өте бақытты. Қанша төбелес болды, бiрде-бiр сызат жоқ. Тек олар резервуарды тырнап алады.
  Малания қатты ескерттi:
  - Е, Черчилль Гесстiң ұсынысын қабылдап, КСРО-мен соғысқа кiрiсуi керек едi. Сонда бiз бүкiл планетаны басқарар едiк, ақырында Германияны талқандайтын едiк!
  Матильда қуана ән айтты:
  - Германия шайқаста жақсы, британ арыстаны үздiк!
  Малания растады:
  - Иә, бiздiң Ұлыбританиядан келген арыстанымыз ең жақсы!
  Джейн күлiмсiреп:
  - Бiзде әлi мүмкiндiк бар! Мұнда Гитлер өледi, ал Германия империясы ыдырайды!
  Грингета снарядты атып, iшiнара келiстi:
  - Бөлiнiп кетсiн! Өйткенi, олар жыртқыш жыртқыштар, бiрақ бiзге жақсырақ бола ма?
  Малания философиялық тұрғыдан былай деп атап өттi:
  - Қатты режимдегi бiрлiк, жұмсақ режимдегi тәртiпсiздiк пен жалқаулықтан жақсы!
  Матильда жалаңаш табанын педальдарға басып, үредi:
  Бiз де Марста боламыз! Және күн жүйесiнен тыс!
  Джейн Мона Лизаның күлiмсiреп жауап бердi:
  - Алдымен Жер планетасында бiрыңғай режим орнату керек!
  Грингета, оны алып, қызу ән айтты:
  - Ал бiз сондай режиммiз, оның өзгеруiне жол бермеймiз!
  Маланья тапқырлықпен айтты:
  -Бiрақ сенi мұрынды қалдыру үшiн мұрнын ауыстыруым керек!
  Қыздар бұрынғыдай бақытты. Мұнда олардың танкi окоптардың бiрiншi сызығына жетедi. Және құрттармен жердi бұзады. Жауынгерлер күледi.
  - Бiз олардың бәрiн аламыз!
  Мылтықтардың бiрi шығыршықтардың арасына кептелiп қалып, танк тоқтады. Қыздар көлiктен түстi, бiрақ резервуар тым көп және тым ыстық болды. Ал сырты қауiптi, күйiп қалуыңыз мүмкiн.
  Жауынгерлер жалаңаш өкшелерiн жарқыратып, ән шырқап жүгiрдi.
  - Бiз қызық қыздармыз, жақсы доспыз, бiрақ жалаң аяққа қамшы ұрсын, тез қорқытады!
  Джейн жүгiрiп барып:
  - Мiне, бiз ғарыштық теңiзшiлер!
  Малания күлiмсiреп растады:
  - Ал ғарышта және қонуда!
  Грингета оны алып, қолымен жүрдi, айқайлады:
  - Мен супер жауынгермiн! Мен бәрiне күмәнданамын!
  Матильда жауап берiп, ысқырды:
  - Фюрерге тамшылап у!
  Джейн күлдi де ән айтты:
  - Соққы күштi, ал фюрер - құдiреттi бит!
  Жауынгерлер қиранды, қатты қызған темiр, әр түрлi арқалықтар, бас сүйектерi сынған үйiндiлердiң үстiнен жалаңаяқ жүрiп, қашып кеттi.
  Джейн ән айтты:
  - Менi түсiнесiң... Түсiнесiң... Түсiнесiң, одан артық ел таппайсың!
  Қыз өте қатты емес аяқтарымен, өткiр жолмен және қоқыспен жүгiруге қуанышты. Расында, бұл үлкен қуаныш.
  Грингета ән айтты:
  - Жаз, күн жоғары жарқырайды ...
  Маланья әндi қолдады:
  - Жоғары... Жоғары!
  Матильда қосты:
  - Жаз, бiз өлiмнен алыспыз! Алыс!
  Жауынгерлердiң көңiлдерi көтерiлдi. Расында да, жiгерлi қимылдап, секiру қандай ғанибет.
  Джейн күлдi де:
  - Өлiм - шарт, масқара - абсолюттi!
  Грингета бiр жалаң аяқты екiншiсiне ысқылап, ысқырды:
  - Бiзде мереке болады! Және онымен бiрге жеңiс!
  Малания күмәнмен айтты:
  - Бiздiкi ме, немiс пе?
  Матильда күлiмсiреп ән айтты:
  - Бiздi өлiмге әкелетiн өрт күтiп тұр ...
  Джейн жауап бердi:
  Бiрақ ол қауқарсыз...
  Грингета пантера сияқты айқайлады:
  - Әркiмнiң жеке табыты бар ...
  Маланья оны алды да, атып тұрып ысқырды:
  - Бошей батальоны көрге батып кеттi!
  Матильда айқайлады:
  "Бүкiл легион қабiрге құлады!"
  Ал қыздар оны алып мияулады... Олар жiңiшке аттар сияқты. Сондай сүйкiмдi, аяқтары жалаңаш, күйген.
  Джейн оны алып, қуана ысқырды:
  - Ал мен кобрамын! Ал мен кобрамын! Мүлдем аю емес!
  Грингета айқайлап:
  - Ал кобраның бұлтқа ұшқаны қандай жақсы!
  Ал қыздар маңдай терiн әрi алады, бiрде соқтырады. Көзден ұшқын ағып жатыр, Сағат жеткендей!
  Маланья оны алып, ысқырып:
  - Гитлер капут!
  Матильда оны қолдады:
  - Ал Сталин капут!
  Джейн жамбастарын шайқап, шырылдады:
  - Жарық жауынгермiн, тiзе бүккен жабайылар... Жала жапқанның бәрi, Жер бетiнен сыпырамын!
  Маланья оны алып, айқайлады:
  - Ал Гитлер ақымақ, темекi тартады! Сiрiңке ұрлайды, үйде ұйықтамайды!
  Матильда жаман күлдi де:
  - Қалай ойлайсыңдар, фюрерде бар ма?
  Грингета күлдi жалаң аяқпен тепкiлеп:
  - Әрине жоқ! Бiз оған төрттiк, минет беремiз!
  Маланья көзiн жұмып сыбырлады:
  - Әй, нефрит таяқшасын аузыңа салып, тiлiңмен сезiну өте жақсы!
  Матильда дем алмай сыбырлады:
  - Бұл қандай керемет! Және бәрi керемет болады!
  Қыздар биiктен секiрдi. Бiрақ олардың танкi жөнделiп, қайтып оралуға мәжбүр болды. Жауынгерлер iшке кiрiп, ысқырды:
  - Бұл бiздiң танк! Ол керемет болады!
  Джейн кенеттен Робин Гуд туралы ертегiнi есiне алды. Кiшкентай Джо сонда, баланы шериф тұтқынға алды. Баланы азаптады: оны тартпаға тартты, өкшесiн қуырды.
  Жалын баланың жалаңаш, қатайған табанын жалап жатқанда... Джейн бұл жерде қозуды сезiндi, ол шынымен жыныстық қатынасқа түскiсi келдi. Мiне, олар кiрдi. Әсiресе жапон ниндзясы Карас. Бұл аққұба бала, өте әдемi және ол өте үлкен ер кемелдiгi бар. Сондай таза және тегiс терiге кеудеңiздi тигiзу өте жақсы.
  Джейн саусағын аяғының арасына салғысы келдi, бiрақ ұялып, өз ойын өзгерттi. Шынымен де, мұндай әрекет өте жағымды!
  Мырзаның қызы:
  - Теңiз толқынында және қаһарлы өртте! Және қаһарлы және қаһарлы от!
  Қыздар тағы да "Горинг" -5-iн Кеңес әскерлерiнiң позицияларына ауыстырды. Сталиннiң өзi фашистердiң iлгерi басуы туралы бiлгенде қатты шошып кеткен шығар. Шынында да, бұл жерде қалай адаспауға болады. Сiзге үлкен қопа жүгiредi, бiрақ жауап беретiн ештеңе жоқ. Отыз төрт, сiз E сериясын жеңе алмайсыз. Және одан да көп пирамидалық AGs.
  Ал Сталин, шамасы, есеңгiреп қалды. Тым болмаса кеңесшiлерiңiзге тарақан шақырыңыз. Дыбыс жоқ, мағынасы жоқ, су шашырамайды! Сiз шүмек алатын сияқтысыз!
  Джейн күлiмсiреп айтты:
  - Ал Сталин, Черчилльге қарағанда, әрқашан Гитлердiң үлестiрмесiн ықыласпен қабылдап, бейбiтшiлiкке барды!
  Грингета ынтамен ән айтты:
  - Маған дүниенiң не екенiн айт! Олар сiзге жауап бередi - күн мен жел!
  Малания ынтамен былай дедi:
  - Ал бiзде мықты, денi сау балалар болады!
  Матильда күлiп, сыбырлады:
  - Дүние шахмат тақтасы емес, Гитлер де патша емес!
  Джейн досын түзетiп:
  Ол патшадан да биiк! Бiз оны планетаның бетiнен сыпырамыз!
  Грингета оны алып, айқайлады:
  - Ғаламшарды мойындаған британдықтардың ұлылығы! Фашизм қылыштың соққысымен талқандалды!
  Малания ынтамен қосты:
  - Бiздi әлемнiң барлық халықтары жақсы көредi және бағалайды!
  Матильда алғашқы махаббатын тапқан қыздың ынтасымен қосты:
  - Мен сенемiн, бiз қасиеттi коммунизмдi саламыз!
  Джейн күлiп жiбердi де:
  - Ал немiстердiң басшылығымен, шын мәнiнде, коммунизм салуға болады!
  Грингета маңдайын мылтыққа ұрып, ән айтты:
  - Коммунизмдi қалжыңдаймыз, ендi соны саламыз! Ал Сталин бiздiң супер қаһарманымыз болады!
  Маланья қосты, түсiндiре отырып:
  - Әрине, табытта!
  Грингета оңай растады:
  - Әрине, табытта!
  Джейн философиялық тұрғыдан былай дедi:
  - Патша қанша ұлы болса да, питомник сияқты табытқа кiредi!
  Грингета жымиып:
  - Саясаткер әрқашан өтiрiк айтады, ол тек шынайы өледi!
  Маланья жалаңаш саусақтарын басып:
  - Өлмейтiндiк шындық, ал өлiм елес!
  Матильда сонымен бiрге афоризм шығарды:
  - Патшалардың қолынан бәрi келедi, бiрақ бiр емес, бiр патша табытты елде қалдыра алмайды!
  Джейн твиттерде:
  - Жақында өмiр бiтедi ....
  Грингета апломбпен қолдау көрсетедi:
  - Жақында шығады!
  Маланья кеңестiк жаяу әскерге пулеметпен оқ жаудырып, ысқырды:
  - Әй, ана, ана, балаңды ая!
  Матильда күлкiсiн тежей алмай, қосты:
  - Өйткенi, ол бiр күн емес, өмiр сүруi керек едi!
  Джейн философиялық тұрғыдан ойлады:
  - Барлығы әдемi өмiр сүргiсi келедi, бiрақ олардың санаулысы ғана абыроймен өледi!
  Грингета күлiмсiреп жауап бердi:
  - Өлiм қиыншылықты уәде етедi, егер ол жетiстiк сәулелерiмен жарқырамаса!
  Маланья ашулы тiстерiмен ысқырды:
  "Жаман өмiрден жақсы өлiм жақсы!"
  Матильда қарсылық бiлдiрдi:
  - Тәңiр болған жақсы, жабайы жерде, зонада шайтанға жаман!
  Грингета улы жымиып:
  - Ал снарядтарымыз таусылды... Келiсiңiз, бұл үлкен трагедия! Жоюдың сыйы жоқ!
  Джейн менсiнбей күрсiндi.
  - Жаңа тұсаукесер және басқа президенттер болады!
  . 17-тарау
  Фридрих дәл осы күнi, 1947 жылдың 10 қазанында, әдеттегiдей тазы және шаршамайтын, Ме-362 әуе атымен жылдам жарысты. Бала шаршағанының көлеңкесiн де сезiнбедi, ол тым толқып кеттi, әлi де сәтсiз түсiрдi. Түнде жөндеу топтары, ең алдымен, американдықтар зақымдалған жабдықтың бiр бөлiгiн пайдалануға бердi. Атап айтқанда, "Паттондар" тағы да шынжыр табандармен иiрiлдi, сонымен қатар бұл машиналардың бiрнеше жүзi мұхиттың арғы жағынан, жөндеуден өткен темiр жолдар бойымен тасымалданып iске қосылды. Партизандар, әрине, тырысты, бiрақ олар әдеттегiден әлдеқайда нашар болды. Бандера сайлауда украиндық батканы жеңдi, партизандық қатарда сатқындық пен дезертирлiк күшейдi. Сонымен қатар, партизан қозғалысының қолбасшысы Ворошилов ауырып қалды ... Және олар оны уақытында алмастырмады ... Осылайша, фашистердiң соққыға жығылған халықаралық тобының жеткiзiлiмi өте қанағаттанарлық болды. Иә, ержүрек жер асты қызметкерлерi мен қаһарман диверсанттары кейде табысқа жеттi, бiрақ тактикалық деңгейден жоғары емес. Сонымен қатар, бағынышты жаңа одақтастардың пайда болуы КСРО-ның жеңiсiне деген сенiмнiң күрт төмендеуiне әкелiп соқты, бұл тербелiс элементтердiң ашық немесе жасырын түрде фашистер жағына өтуiне әкелдi.
  Дезертирлердiң саны әсiресе Крайков Қызыл Армиясы мен Поляк армиясы арасында өстi. Фашистер мен әсiресе батыс капиталистерiнiң уәделерiне сенген поляктар шығыста Ресейдiң есебiнен ұлы империя құруды шындап есептедi! Әрине, поляк коммунистерiнiң бәрi кеңестерге адал болған жоқ, бiрақ қалған саяси реңктер... Либералдар әсiресе сенiмсiз... Сондықтан поляк бөлiмшелерi Мәскеудiң бұлдығының басынан бiрден дерлiк берiле бастады. шабуыл ... Бақытымызға орай, олардың саны аз болды және бұл әлi соғыс барысына шешушi әсер еткен жоқ.
  Фридрих қалған ұшқыштардан бөлiнiп, алғашқы жұпты өзi жасады. Ол жаудың ендi фашистiк ордаларға соншалықты тығыз оқ жаудырмайтынын, танк сыналарының жолында мина алаңдары қалмағанын көрдi. Бiрақ кеңес жауынгерлерi қатты шайқасты. Жаяу әскер оқ жаудырмай, танктердi жабуға, олардың iздерiн немесе бiрнеше гранаталарды бұзуға немесе жанғыш қоспасы бар бөтелкелермен өртеп жiберуге тырысты.
  Терминатор бала негiзiнен кеңес мылтықтарының арқасында есептi көбейттi. Сонымен қатар, сүңгуге уақытты жоғалтпау үшiн көлденең жазықтықтан түсiру. Рас, буксирленген бiрнеше танк те жойылды. КСРО авиациясы белсендi емес әрекет еттi. Таңертең жетi ғана U-2 ұшағы, содан кейiн төрт Лагга пайда болды. Жалпы, Фридрих триггердi жеңiл басып, олармен қысқаша сөйлестi ... Содан кейiн, әдеттегiдей!
  Әлсiреген ұрыс нүктелерiн басып, фашистiк танктер өрiстi әрi қарай және окоптарға қарай жүгiрдi ... Дегенмен, осы алтыншы және бесiншi қорғаныс шебiнде танкке қарсы шұңқырлар мен кiрпiлер де кездестi (барлығы сегiз болды). ). Кеңес атқыштары қобалжып, алыстан атқылай бастады. Фашистер артиллериясы аяусыз болды, ал авиация .... Әзiрге мұз айдыны сияқты бәрi ұсақталып кеттi. Ал, Фридрих, әдеттегiдей, бәрiнен алда, жылдамырақ және салқын. Әскерлердiң қалыптасуында өзгерiстер болды, күштi пулеметпен қаруланған Паттондар алға шықты. Өздерiн құрбан ететiн, бiрақ берiлуге дайын емес камикадзе жаяу әскерлерiнiң шығынын азайту туралы мәжбүрлi шешiм...
  Фридрих өзiнiң құрбысы Хельгамен үшiншi рет сапарға шықты. Мұнда олар кеңестiк ұшақтардың азды-көптi үлкен партиясын алғаш рет кездестiрдi. Олардың арасында тiптi бес Бр-3 (олар қазылған жерден) болды. Бiр қызығы, КСРО бомбалаушы ұшақтары немiс эйстерiн көргенде дереу артқа бұрылды, ал жауынгерлер оларды қарсы алуға асықты.
  Фридрих жақындауға тырысқан машиналарды суық қандылықпен атып тастады. Оның iшiнде фюзеляжда КСРО батырының жұлдызы бар эйс. Тәжiрибелi жауынгер, алайда, бұлтқа баруға тырысты, бiрақ Фридрих Бисмарк сияқты құбыжықпен күресу одан да нашар болды. Терминатор бала жоғалып кетпей, бiрден отыз алты истребитель мен төрт шабуылдаушы ұшағын атып түсiрiп, қосылып, бомбалаушылардың артынан жүгiрдi.
  Бұл жерде Фридрих оның көлiгi соншалықты асықпайтынын және тiптi мәжбүрлi қозғалтқышта да 740 шақырымды қағып кетпейтiнiн анықтады. Мұның себебi түсiнiктi, Фридрихтiң 30 миллиметрлiк Mr-108 зеңбiректерi Mr-103-ке ауыстырылды, олар бастапқы снаряд жылдамдығы секундына 960 метр, танктердiң төбесiнен әлдеқайда тиiмдiрек өтедi және жау жауынгерлерiн өте ұзақ қашықтықтан, бiрақ минутына 420 оқ ату жылдамдығымен бiр жарым есеге дерлiк ауыр және азырақ (бiрақ Фридрих әдетте трансқа түсiп, жалғыз снарядтармен атуды жөн көрдi!). Ия, әсiресе Фридрих үшiн зеңбiректерге арналған оқ-дәрiлердiң жүктемесi артты. Демек, бомбалаушыларды қуып жету оңай болған жоқ. Бiрнеше ептi He-362 ұшағы батыл, жас эйстi басып озды. Олар егiнге бұршақ жауып, кеңес машиналарын жаншып, қинады. Оның үстiне, Br-3, баяу қозғалатын және нашар қаруланғандықтан, террорист ұшқыштар үшiн оңай олжаға айналды. Фредерик мерекенiң соңына қарай пiсiп үлгердi, бiрақ ол елу қашықтықты нокаутқа түсiрiп, тағы оншақты қашықтықты аяқтады . Алайда бала өзiнiң бұрынғы рекордын екi жүз елу үш көлiктi жеңе алмады.
  Фридрих өзiнiң жан дүниесiнде үлкен ынтамен оралды. Ол жеңдi және жеңiп жатыр! Ал оның сатқындығы туралы ойлар мүлдем жойылды. Жас жiгiт тiптi өзiне:
  - Ал неге бұл терiс пiкiр! Үй - бұл сiздiң достарыңыз бен балаларыңыз өсетiн жер! Ал КСРО - Отан емес, халықтардың түрмесi!
  Хельга бұл сөздердi естiдi, бiрақ олардың шынайы мағынасын түсiнбей, ол растады:
  - Сенiкi дұрыс! Жақында балалы боламыз! Әйтеуiр, қарын алғым келмейдi, әлi де осындай соғыс жүрiп жатқанда!
  Фридрих күлдi.
  - Бұл Алла Тағаланың қалауына байланысты. Дегенмен, Рим Папасы мен бiрқатар елордалықтар бiз жақта!
  Шабуылдың төртiншi сұрыпталуы, реактивтi қозғалтқышы бар Фоккен-Вульф-5 зеңбiректердi iздеуге айналды, өйткенi бiрнеше танк ұсталды. Бiрақ нағыз сынақ әлi алда едi.
  Ротмистровтың бесiншi гвардиялық танк армиясы Красногвардейск ауданына түбегейлi көшудi аяқтады. Алайда толықтай тосын сыйға қол жеткiзу мүмкiн болмады. Фашистiк барлау ұшақтары танктердiң үлкен массасының қозғалысын тiркедi, ал фашистер қарсы шараларды қабылдауға асықты. 2-шi СС танк армиясының бес жүзге жуық СС бөлiмшесi, сондай-ақ стратегиялық резервтегi екi жүз машина Ротмистров броньды жұдырығымен күшейтiлген тоғыз жүз елу танк пен өздiгiнен жүретiн зеңбiректердi қарсы алуға шықты. Атап айтқанда, ұрыс "Первомайский" колхозының маңында немiс гранаташылары мен зеңбiректерi басып алынған шепте орналасқан далада өрбiдi.
  Фридрих пен ең жақсы немiс эйстерi құрлықтан және ауадан үлкен соққыға қарсы тұру үшiн шақырылды.
  Сталинград шайқасының қаһарманы генерал-лейтенант Ротмистров Жоғарғы Бас қолбасшыдан келген бұйрықты өзi орындап, Мәскеу түбiндегi шайқас әлi жеңiлген жоқ деп шын жүректен сендi. Оның қолында билiк болды, КСРО бұрынғы жоғалтқанын қайтарады деген үмiт жылтылдады. Дегенмен, өз күшiмен қозғалатын баған әдемi созылып кеттi. Бұл iшiнара Үшiншi рейхтiң барлау ұшағынан аулақ болу ниетiмен байланысты болды, марштың тағы бiр ұзақтығы жау ұшақтарының әсерiнен темiржол желiлерiнiң зақымдануынан болды.
  Ауыр бомбардировщиктердiң соққылары үлкен танк күштерiн өз күштерiмен жүздеген шақырымға жүруге мәжбүр еттi. Оның үстiне, марш жылдамдықта максималды болды ... Танк паркiнiң белгiлi бiр гетерогендiлiгiн ескере отырып, кейбiр автомобильдер сүзгiлердi ауыстыра алды, ал басқалары, керiсiнше, ескi түрлер, соның iшiнде жетiлмеген трансмиссиялар, дизельдi қозғалтқыштарды баяулатты.
  Жау ұшақтарының аяусыз және жаппай соққысының салдарынан бесiншi соққы армиясы алдыңғы шептен жеткiлiктi қашықтықта орналасты және бұл болат мұз айдынын кештен таңға дейiн жүруге мәжбүр еттi.
  Нацистердiң ықшам тобы Ротмистровты күтiп тұрды. Танктердiң жалпы саны бойынша фашистер сапа жағынан жоғары болды: бiр жарым жүзге жуық "Пантера" -5 және "Жолбарыстар" -5, сондай-ақ ондаған "Горингс" L (17 футтық ағылшын көлiктерi) бар. "Пантера" зеңбiрегi), Е-50, АГ-50 және "Паттон" зеңбiректерiнiң ену қуаты шамамен бiрдей. Superferdinanda танк жойғыштары әлi жолда болды.
  Әрине, фашистерге жаппай шабуыл жасаған дұрыс болар едi, бiрақ айбатты Жуков фашистер жiгерлi қарсы шаралар қолданады деп дұрыс қорқып, Ротмистровты тым асықтырды. Дегенмен, ол қазiрдiң өзiнде жасалды ...
  Бiрақ бұл жерде кеңес армиясының бiр тұлпары болды - бұл маңызды әуе қақпағы болды ... Ұшақтар Орал бағытын да, мөлшерлеме резервiн де алып тастады, тiптi жаттығу машиналары, сондай-ақ жабдықтар тiкелей конвейерден ұрысқа тасталды. . Бұл оң қаптал мен тылды, алда келе жатқан фашистiк сынаны бұзып өту мүмкiндiгi болды.
  Генерал Гота және басқа командирлер Мәскеу операциясының жоспарын алдын ала талқылау кезiнде Красногвардейск кеңес әскерлерiнiң жауынгерлiк резервiмен танк шайқасының алаңына айналады деп болжады, бұл сiзде қақпақ болуы керек дегендi бiлдiредi. жоспар.
  Арнайы немiс ұшақтары, әсiресе Xe-362 әуе кеңiстiгiн бақылап отырды, осылайша Красногвардейскийдегi шайқас Екiншi дүниежүзiлiк соғыстың ең үлкен танкi ғана емес, сонымен бiрге әуе шайқасы болуы керек едi!
  Фридрих жаумен күресуге шақырылды, ол Люфтваффтың ең жақсы эйсi, әуе шайқастарының патшасы Үшiншi рейхтiң жеңiсiнiң символы болды. Оның қасында немесе оның жанында дерлiк оң жақта, шабуылда, сондықтан Фоккен-Вульф-5-тiң әсiресе күштi модификациясында Хельга жүгiрдi.
  Бала тiптi ән айтты:
  - Жұлдызды кемелерде бiз толқындар арқылы асығамыз! Эфир құйындарында кварктар көбiктенуде!
  Хельга растады:
  - Қызыл жаратылыстар, сендерге iлмек болады! Аспан асты әлемiнiң балаларына!
  Фридрих күлiп, сүйiктiсiн бердi:
  - Ал, бұрандадан! Өлiм перiштесi, көрiну үшiн ысқырыңыз! Барлық қоқысты жыртып тастайды!
  Хельга жауап ретiнде күлдi.
  - Ал, сен тапқыр екенсiң!
  Фридрих өз ұшағы салмағының артуы, алыс қашықтықтағы қару-жарақтардың орнатылуымен байланыстылығы және оқ-дәрiлердiң көбеюiне бiраз алаңдады. Өйткенi, 30 миллиметрлiк зеңбiректiң снаряды 20 мм зеңбiректен үш есе ауыр, ал жойқын күшi жағынан төрт есе күштiрек болуы мүмкiн, қару-жарақ бетiнде де броньды алып жүруге бейiмделген әмбебап қару болып табылады. планетада және ауада! Жас Эйс тiптi пулеметтерден бас тартқысы келдi, олардың төрт үлкен калибрлiлерiн алып тастағысы келдi, бiрақ ... Хельга ұшу алдында қарсылық бiлдiрдi:
  - Өйткенi, ол жақын шайқаста болуы мүмкiн. Бұл козирдi сақтаған дұрыс ...
  - Форс-мажорға және екi "атқышқа" жетедi! Фридрих қысқарды. Мен үшiн жақыннан түсiру керек - бұл жеткiлiктi. Жалпы, бұл жерде пулеметпен қарулану артық деп ойлаймын.
  Хельга көңiлдi күлдi де, баланың арқасынан қақты.
  - Өкiнiшке орай, бәрi сiз сияқты жеңiлмейтiн серiлер емес! Көптеген эйс әлi бастаушы, олар мiндеттi түрде соққы беру үшiн тығызырақ отты қажет етедi ...
  Фридрих орынды қарсылық бiлдiрдi:
  - ME-362 U сияқты қымбат көлiк жаңа бастаған ұшқышқа берiлмейдi. Бұл жауынгер Эйстерге арналған.
  Хельга жауап берудiң орнына, жыпылықтайтын, жалаңаш, қызғылт өкшесi бар жойғыш-шабуылдаушы ұшағына соқтығысты. Тағы не iстеу керек, жедел қоңырау соғылды.
  Фридрих екi экстремалды пулеметтi алып тастағанына риза болды, массивтiк машина оңайырақ iске қосылды, ал жылдамдық өстi, ал қанаттардың жарықтануы маневрдi жақсартты. Атыс нүктелерiнiң өзi жәрмеңкемен жабылғанымен, олардың азаюы автомобильдiң аэродинамикасына айтарлықтай қосты. Ме-362 аэродинамикалық қасиеттерi бойынша поршендi қозғалтқыштар арасында әлi теңдесi жоқ болса да, бұл әмбебап соғыс жылқысы.
  Төменде сирек ағаштар, егiстiк алқаптар жыпылықтайды ... Күн ыстық, онымен күресу оңай емес сияқты. Әсiресе, бұл орасан шайқаста жеңiлiп жатқан орыстар. Мiне, сол жақта және сәл төменде қарғалар тобы ұшып келедi ... Үлкен отар, ал кейбiр қарғалар өте үлкен ... Қауiптi белгi, қарғалар барлық соғыстарды сүйемелдейдi, бұл қатыгез дүние сентиментальды емес. Боярский атақты мюзиклде жырлағандай:
  - Неге! Ақылмен өмiр сүру мүмкiн емес! Бiрақ неге - өмiр бiзге ештеңе үйретпейдi!
  Бұл зорлық, зорлық және одан да зорлық! Қатыгездiк, жауыздық және тағы да ұлтты нығайтқан жауыздық!
  Қарғалар тобы шексiз болып көрiнедi, олардың ондаған, жүздеген мыңдары бар және олар герметикалық жабық кабинада да еститiндей қыңырлайды. Фридрих радио арқылы Хельгадан сұрады:
  -Оларды пулеметпен ата аламыз ба?
  Эйс қыз қарсылық бiлдiрдi:
  - Болма! Мұнда әрбiр оқ маңызды!
  Фридрих күлдi.
  - Не болуы мүмкiн! Тақтың астындағы патша, патрон салынған қапта жатыр.
  Лашындар тобының артынан кенеттен кеңестiк ұшақтардың бiрiншi партиясы секiрiп кеттi. Оларды алдымен саламандрлар қарсы алды. Екi жақтан да шығын болды, одан да көп орыстар қаза тапты. Фридрих кеш оқ жаудырып, сегiз машинаны ғана атып түсiрдi. Бiрақ бұл әлi жаман бастама. Бiрақ немiс "Саламандрлары" -3 жұбы, сондай-ақ Ме-262 атып түсiрiлдi, оның барлығынан қалай озып кеткенi белгiсiз.
  Бiрақ ең бастысы әлi алда едi. Қарғалар тобы аяқталды, немiс ұшқыштары Красногвардейский кен орнының үстiндегi кеңiстiкке секiрiп, бастады.
  Бүкiл армия немiс эскадрильясына қарай беттедi және мұнда КСРО-ның бiрнеше әуе әскерлерiнiң авиациясы болды. Барлық түрдегi ұшақтардың үлкен армиясы, бiрақ бәрiнен де бұл Яков және бiршама аз Лаггс болды.
  Фридрих алты шақырымнан астам қашықтықтан оқ жаудырды. Ол қайтадан жабайы транс ағындарына сүңгiп кеттi, сiз мақсат етпеген кезде және саусақтарыңыз автоматты түрде басылған. Ешқандай ойлау, ой, дене сенiкi сияқты болып көрiнсе де, сен қазiрдiң өзiнде белгiсiз күштердiң қуыршағы сияқтысың ... Бұл тән сенiкi емес, жер асты әлемiнiң рухы - таза емес, зұлым күштер екенiн бiлдiредi. ...
  Ал, терминатор баланың басында ән қанша рет естiледi:
  Достар ортасында, бiрақ сонымен бiрге жалғыз,
  Азап тұтқынында, қайғылы уайымдар!
  Бiздiң дүние ұрысудан шаршады,
  Кеңдiк те, сұлулық та көрiнбейдi!
  Бiздi қайда апардың - зұлым зұлым шайтан?
  Зұлым жын әскердi айналдырғанда!
  Бiздi аулау, әрине, әскери даңқ,
  Менiң жаным жаман паразит болса да!
  
  Өлiп бара жатқан рухтағы мұндай бостық
  Батпақтың айналасынан жол көрiнбейдi!
  Ал өлiм, бұл қатыгез кемпiрге,
  Қасиеттi Русьте қандай құрмет жиналады!
  
  Қарапайым түсiнiк жарқырамайды,
  Барлығы интернетте, шексiз қуат!
  Жер бетiнде өмiр сүруге деген ұмтылыс,
  Тәттi тәттiден дәм тату, қуаныш, бақыт!
  
  Бiрақ тағдыр ұлын соғысқа жiбердi,
  Бiз тыныштықты ұмытуымыз керек едi!
  Бұл үшiн шайтанды қарғаудың қажетi жоқ,
  Бiз басқа ештеңе қаламадық!
  
  Ұшақта мен құйыннан өттiм,
  Бiр трюк жасап, қабылдау - тәж!
  Маған сенiңiз, Отан үшiн күрескен адам өлген жоқ,
  Көңiлсiздерге жерлеу маршын ойнайық!
  
  Жау көп, күштi,
  Автомобильдер, истребительдер, зымырандар!
  Бiз тозақ Вермахты бөлшектеймiз,
  Ресейдiң ерлiктерi жырланады!
  Жерге келедi, мен коммунизмге сенемiн,
  Бiз бақытты өмiр сүремiз - мен анық бiлемiн!
  Адамдарды жазалаушы - фашизм,
  Жеңiс - мейiрiмдiлiкте, мамырдың нұры!
  
  Отан, жылдам ұшу,
  Бұл бiзге қасиеттi өмiр сыйлады!
  Әнұраны шырқалады жүрегiмiзде,
  Өйткенi, мен ол үшiн қатты күресемiн!
  
  Ал уақыт, мен сенемiн, жарқын болады,
  Адам өлтiру болмайды, қарттық тұңғиыққа батады!
  Тұқым шетсiз дамиды,
  Жоғарғы сызықтардың жетiстiктерiне асығады!
  
  Және сол уақытты жақындату үшiн;
  Сiзге Ресейдiң солдаты сияқты соғысу керек!
  Ол ақымақ еместердiң бәрiне жетедi,
  Орыстар әрқашан қалай күресудi бiледi!
  Фридрихтiң басынан жақсы патриоттық ән естiлдi, бiрақ сатқын қолдар мен аяқтар керiсiнше жасады. Атап айтқанда, олар барлық үлгiдегi және маркадағы кеңестiк ұшақтарға снарядтар жiбердi. Кеңестiк ұшқыштар жақындап, қоқыс тастауға тырысты ... Волка қозғалыста елуден астам машинаны атып тастап, бұрылыс жасады және оқ пен соққыдан аулақ болды (ол бұл камикадзенi пулеметтiң қысқа атқылауымен кесiп тастады) . Содан кейiн жас эйстiң ұшағы ауысып, жауынгерлiк транс кезiнде бала көп пневматикалық қару бердi. Тылдан шыққан кеңес жауынгерлерiнiң бiразын қырып тастады.
  Мұнда Фридрих өзiн ұрып-соғып кете жаздады, бiрақ от сызығына түсiп, қарсыластарын жоюды жалғастырды. Бұл жолы қос моторлы "Пошкалар" оның құрбаны болды. Жiгiттердiң басынан афоризм өттi (пешкалар да жаңғақ емес, болашақ ханшайымдар!). Хельга өзiнiң радиосына шырылдады.
  - О, аяулы анашым! Олар қалай басады!
  Фридрих аяқталмаған өлi циклды орындап, Хельганың артына өтуге тырысып, алыс қашықтықтан кеңес жауынгерлерiн кесiп тастады. Солардың бiрi "Дүкеншi" (Лагг-5), фюзеляжда үлкен қызыл жұлдызы бар едi... Сонымен КСРО батыры. Қыздың өзi Фоккен-Вульфтың шабуыл модификациясында немiстердiң позицияларына қарай алға жылжып келе жатқан Ротмистров армиясының танктерiне оқ жаудырды. Сонымен бiрге ол өте дәл, сәттi сүңгудi.
  Фридрих болса, оқ-дәрiлердiң көбеюi үшiн жеткiзiлiмдерге алғыс айтып, жау ұшақтарымен шайқасты. Ол тiптi Т-34-85 танкiне опасыздық терминаторын салып, командирдiң бiреуiн таңдады (мұны шаң мен қашықтыққа қарамастан, Фридрихтiң өткiр көздерi оңай көрiнетiн антенналардан көруге болады!).
  Люк қақпағын бiрден үш снаряд тесiп, танк тоқтады...
  Төменгi қабатта да ыстық болды, Бесiншi гвардиялық танк армиясының авангарды SS гранаташылары мен екiншi корпустың бөлiктерiне түсiп үлгердi.
  Алғашқы кеңес машиналары танкке қарсы шұңқырға түсiп, жылдамдығын бәсеңдете бастады. Оларға "Жолбарыстар" -5 және "Пантера" -5 жылдам атыс қарулары түстi. Мiне, жаңа немiстердiң мықтылығы - қашықтықта соғысу, олардан артықшылыққа ие болу үшiн кеңес танктерi жақын шайқасқа түсуге мәжбүр болды. Қоқыс үйiндiсiн ұйымдастырыңыз... Бiрақ тактикалық шешiм дұрыс болмады, арықтар қазылған ашық алқапты жарып өту, "олжасын" күтiп тұрған көлiктердi қарсы алу. Иә, бiр уақытта жаппай үйiп алмайсыз ба?
  Рас, кеңестiк Илс айтарлықтай шығындарға қарамастан, алпауыт кептелiстiң астына сүңгiп бара жатқан кiшкентай боксшы сияқты жау танктерiн басып өтiп, зиян келтiрдi, соның iшiнде шағын бомбалар. Рас, кейбiр "Жолбарыстарда" -5 олар тордың үстiнде тұрды, бiрақ көптеген көлiктер, немiс жаяу әскерлерi жолда қорғаныс орнатуға мәжбүр болды.
  Фридрих, егер орыстар неғұрлым шоғырландырылған соққы берсе, олардың "бiр топ аз" және тиiмдi жақын шайқасқа мүмкiндiгi әлдеқайда жоғары болар едi деп ойлады.
  Қызыл ұшқыштардың соққылары жалғасты, бiрақ, мысалы, өте икемдi "Саламандрға" қарсы -3, бұл тактика күткен нәтиже бермедi. Немiс авиациясының шығындары, сонымен қатар кеңестiк авиацияның шығыны өстi. Бiрақ бұл ендi жауапсыз тартыс емес едi. Көптеген кеңестiк ұшқыштар жақсы тәжiрибеге ие болды, олар Мәскеудi тегiн қамтыған жоқ, сондықтан фашистер өте нашар болды.
  Фридрих, оның қабiлеттерi керемет шыңдалған, әрқашан соққылардан аулақ болды және ең қауiптi кеңес жауынгерлерiне интуитивтi түрде соққы бердi. Көшбасшыларды нокаутқа түсiруге тырысады. Ол мұны iстедi және ол қателiктерсiз жұмыс iстедi. Айтпақшы, менiң басымда бостық және шайқасты қабылдаудың жоқтығы болды. Дене әрекет еттi, нысаналар ұсталды, жiберген жоқ. Бiрнеше рет тiптi танктерге ие болды.
  Әртүрлi жүздеген, мыңдаған ұшақтар көз алдымда жыпылықтап, жыпылықтай бердi. Мұнда, мысалы, Хаффман өзiнiң Non-362 ұшағында ... Ерекше түрде шайқасады, жылдамдық, реактивтi машинаның серпiлiсi және қоқыс жан-жақты ұшып жатыр ... Ал орыстар да жаман емес .... Дәл осы жерде Кожедуб бар, оны қуатсыздандырудың уақыты келдi ... Фридрих минимумда қозғалады, ендi бұрылу, экономикалық тұрғыдан ұрудың қажетi жоқ, бiрақ жеңiлiске аздап ауысады ..
  Оқ-дәрiлер, цистерналардағы жанармай таусылып, немiс позицияларынан әсерлi күшейтулер келедi. Саламандрлар, тiптi бiрнеше керемет Ме-362-лер ұрысқа бiрiншi болып кiредi, ал олардың артында нацистiк москит лагерiнiң қалған бөлiгi. Тағы да жағадан жағаға... Кеңес ұшақтары да шегiне бастайды. Оларда жанармай таусылып, шығын да асып кеттi: барлық мүмкiн болатын және мүмкiн емес шектен. Фридрих қайтып келiп, Хельгадан сұрайды:
  - Бәрi жақсы?
  Қыз жауап бередi:
  - Ұшақ қозғалуда! Мен алты танк пен бiр жауынгердi нокаутқа түсiрдiм...
  Фридрих ысқырып:
  - Иә, сiз жойылған танктердiң саны жағынан менен де асып түстiңiз. Мен өзiм аузым бар бес машинаны ғана жойдым!
  Хельга күлдi.
  - Ал қанша ұшақ?
  - Ұшақтар? - Фридрихтiң басынан сандар жарқ еттi... - Дәл үш жүз бiр! Жаңа әлемдiк рекорд. Мiне, жетiстiк...
  Хельга дауыстап:
  - Иә, сiз жай ғана рыцарьсыз! Жоқ, жақын арада жойылу құдайы. Ұлы Қалидiң өзi ... әмбебап күрескер!
  Фридрих сыпайы түзетiп:
  - Негiзi Қали құдай емес, зұлымдық тәңiрi. Яғни, әйел индуизмде өте құрметтi және танымал құдай болғанымен. Оған көптеген храмдар салынып, дұғалар оқылады.
  Бала кенеттен оның рычагтағы тiзесiн қатты тырнап алғанын байқады. Және қарғыс айтты:
  - Қарғыс атсын! Мұндай ауыр қаруланған көлiкте бұрылыс жасаудың қажетi жоқ едi.
  Хельга алаңдаушылықпен:
  - Ал менсiз келесi рейсiңiз бар ма?
  Фридрих оңай растады:
  - Иә, сiздiң Фоккене әлi де жанармай құйылады және тиеледi, ал менiкi дайын. Тек сөйлеме, өзiңе қамқор бол!
  Хельга қатты айтты:
  - Жоқ! Менiң саған айтар кеңесiм, қолыңнан келгенше күресiп, күрес... Мүмкiн болса.
  Ұшақтар қонып, Фридрих келесi көлiкке жүгiрдi. Me-362 және F -490 шабуылының таңдалған комбинациясы барлық уақыт пен халықтардың суперастары үшiн оңтайлы болды.
  Жалаң аяқпен Фоккен-Вульф-4-тiң өткiр, өрескел педальдарын сезген Фридрих жылдамдықты сығып, қосыла ән айта бастады:
  - Мен ұрысқа барамын! Мен жаратылысты шаңға айналдырамын!
  Красногвардейскiдегi шайқас жалғасты. Ротмистров армиясының танктерiнен басқа, оңтүстiк қапталдан және Каширна Кеңес майданының ауданынан алынған бiр жарым жүз кеңестiк техника ұрыс даласына уақытында келдi. Рас, әзiрге көлiктердiң алғашқы партиясы ғана келген. Кеңестiк авиация да берiлу туралы ойлаған жоқ, бiрақ әзiрге ол ерекше белсендiлiк танытқан жоқ.
  Фридрих осы мақсат үшiн арнайы жасалған зеңбiректерiн пайдаланып, танктерде жұмыс iстеуге кiрiстi. Оның пiкiрiнше, 37 миллиметр калибрi осы мақсат үшiн әлi де оңтайлы болды. Мұнда, мысалы, Рудель осындай зеңбiректермен, ешқандай жауынгерлiк транссыз, жойылды, дәлiрек айтсақ, бүкiл соғыс кезiнде 534 танктi нокаутқа түсiрдi. Бiрақ ол Фридрих емес, қарапайым адам едi. Бала әкесiнiң анасына баланың құрсағында жатқан ұрыққа әсер ету, жыныстық жетiлу сияқты феноменальды қабiлеттердiң көрiнiсiнен басқа, ұрпақты психопатқа айналдыруы мүмкiн екенiн айтқанын есiне алды ...
  Бәлкiм, оның жауынгерлiк трансы және жауынгердiң бұл керемет күшi де оған табиғаты белгiсiз әсердiң салдары шығар.
  Бiрақ қазiр танктер келе жатыр, ұшқыш үшiн олардың қозғалысы баяу, ал Фридрих үшiн одан да көп. Жас эйс көлденең жазықтықтан өздiгiнен қабығын ала бастады. Ол жай ғана жанып, ұрады. Кiшкентай жарылыстардан жарықтың жарқырауы, тесiлген люктер. Сонымен бiрге көптеген көлiктер жанады, өйткенi жанармай бактары жауынгерлiк бөлiмде орналасқан. Ал қирату, Т-34 оқпан тәрiздi ұшып кеттi.
  Көбiнесе снарядтар оқ-дәрiлердiң жарылуына әкелдi. Ал бұл өз кезегiнде...
  Фридрих мұндай ұсақ-түйектер туралы ойлаған жоқ, ол үлкен шығынға ұшырап, кеңес халқы қазған арықтарға қарағанда, бұзып өту әрекетiнiң бекер екенiн түсiнiп, сақшылар танктерi қозғалған кездегi суреттi көрдi.
  Бiрақ мұнда да оларды жағымсыз тосынсый күтiп тұрды. Екi ондаған "Суперфердинандтар" жақындай алды. Олар, өкiнiшке орай, американдық қозғалтқыштарды қолданудың арқасында күштi жүргiзу сипаттамаларына ие болды.
  Кеңес машиналары ашық далада жүрiп өттi, яғни аты аңызға айналған жауынгерлер үш шақырым жерден соқтығысуға қабiлеттi. Әрине, "Суперфердинандтар" жiберiп алды, бiрақ зениттiк зеңбiректердiң жоғары ату жылдамдығы оларға жиi соққы беруге мүмкiндiк бердi. Сонымен қатар, егiстiк жер қатты қазылып, снарядтармен жыртылды, ал Т-34-85 жылдамдықты көтере алмады. Бiрақ олар атқылау кезiнде толқын сияқты қозғалды. Ал Пантерлер -5 және ептi американдық ведьмалар -5, жылдам танк жойғыштар, Фердинандтарға -4 көмекке асықты.
  Фридрих (таза бейсаналық) командирлердi нокаутқа түсiруге тырысты. Кернеуден саусақтарым да қысылып қалды. Және жемiстер болды! Жас терминатор көлденең проекциядан қырық екi Т-34 танкiн, үш КВ-ны және екi Су-122-нi қағып түсiрдi. Бұл тағы үш машина болуы мүмкiн едi, бiрақ олар кеңестiк жауынгерлердiң рейдiмен, ең бастысы шабуылдаушы ұшақтармен алаңдады. Олардың айтуынша, Фридрих 37 миллиметрлiк пневматикалық мылтық пен екi 20 миллиметрлiк пневматикалық зеңбiректi де (сонымен қатар, егер сiз шамға немесе газ цистернасына немесе қозғалтқышқа соғылған болсаңыз, өте таң қалдырады) отырғыза бастады.
  Небәрi жиырма жетi ұшақ, оның он сегiзi Илс... Жаман емес, әрбiр танктiң маңыздылығын ескерсек, тiптi осы қыңыр шайқаста бүлiнген... Мiне, бiрнеше Т-34-85 жылдамдатылған, әлi де жабылуға дейiн сынған. диапазон. Мұнда әлсiз броньдалған американдық "ведьмалар" -5 жалындады.
  Фридрих Ганс-Ульрих Рудельдiң шабуылдаушы ұшағын көрдi. Бұл әлдеқашан атақты Эйс "Штуканы" күштiрек және жылдамырақ Фоккен-Вульф-5-ке ауыстыруды шешкен сияқты. Оның алау эмблемасы баршаға белгiлi. Ол Фридрихтен сұрады:
  - Қалайсың, өлiм перiштесi!
  Терминатор бала былай деп жауап бердi:
  - Гестаподағы iстер және менiң жетiстiктерiм бар!
  Рудель сендiрдi:
  - Ал мен жақсымын! Бiрақ қалай дәл және жылдам, тiптi көлденең жазықтықтан түсiруге болады?
  Эйс бала күлiп, жауап бердi немесе тiптi ән айтты:
  - Мүмкiн еместiң бәрi мүмкiн, мен анық бiлемiн! Жер патшаларының гауһарын ағын судан табыңыз!
  - Ештеңе, мен күннiң соңына дейiн отызға дейiн жетемiн! Рудель уәде бердi.
  Қайтару, ұшақты ауыстыру және тағы да туған Ме-362, қанаттардағы оқ тесiгiнен басқа, Волканың басшылығымен ешқандай зақымданбаған ұшақ. Және, әрине, танк шайқасы....
  Красгвардейскийде күн ыстық болды. Бесiншi гвардиялық армияның колонналары мен басқа майдандардан шығарылған бригадалар көтерiлдi. Арматура немiстерге, соның iшiнде американдық оншақты танк жойғыштарды, 110 миллиметрлiк зеңбiректерi бар соңғы М-18-дi қоса алды. Бұл машиналар өлiм күшi жағынан Tiger-5, калибрлi 105 зеңбiректерiнен кем түспедi, тiптi Т-34-тi жақсы ұрды, өйткенi олар рикошетке азырақ бейiм болды. Мылтықтың өзi, сонымен бiрге, конверсияланған американдық зениттiк зеңбiректен, яғни ол тез атылады. Тек мұнда ғана құрыш немiстерге қарағанда әлсiз, бiрақ снарядты маңдайға ұстау үшiн әлi де 186 миллиметр жеткiлiктi. Әсiресе жолда Т-34-85 өте жиi жағылады.
  Фридрих, тiптi алыста болса да, цунами жақындап келе жатқанын сездi, Қызыл Армия ұшақтарының жаңа толқыны. Бұл дегенiмiз, бұл танктерге байланысты емес, олар қатты соқтығысты, сондықтан шабуылдаушы ұшақтар оларға қамқорлық жасаңыз. Олардың арасында, айтпақшы, өте ауыр қаруланған және брондалған He-329 көрiнедi. Өйткенi шабуылдаушы ұшақтар мен танк жойғыштар күштi. Әсiресе, танктiң төбесiн ғана емес, маңдайын тесiп өтетiн 88 мм Ра-44 зеңбiректерiмен. Тек мұнда әуе шайқасында, бұл машина, жұмсақ тiлмен айтқанда, "жұмысшы бие" Фоккен-Вульф сияқты жан-жақты емес.
  Шабуылдаушы ұшақтардың арасынан Фридрих Хельганың ұшағын байқады. Әрине, қатарға қайта оралды.
  Терминатор бала жолда сәл төмен түсiп, үш танк пен өздiгiнен жүретiн зеңбiрек-76-ны кесемiз, деп жырлады:
  - Бiзде шоу болады! Жай ғана ең жоғары суперкласс!
  . 18-тарау
  Хельга тез жауап бердi:
  -Әрине мен саған сенемiн! Мен жүрегiмдi хайуанға бермедiм! Сiзге жауап берiледi - сенесiз бе, сенбейсiз бе?
  Жауап берудiң орнына Фридрих төменнен ұзақ қашықтықтан ата бастады ... Содан кейiн биiктiкке ие болды.
  Кеңестiк ұшақтар өте көп болды, бiрақ бiрiншi ретке қарағанда әлi де аз. Luftwaffe ұшқыштары өздерiн бейтаныс мектепте тiтiркендiргiш құрдасын ұрып-соққан бiрiншi сынып оқушысы сияқты өзiн сенiмдi сезiндi, содан кейiн ол шын мәнiнде күшке ие болды.
  Кеңестiк ұшқыштар айлакер болып, соққының астына түсiп, немiстердi өздерiне қарай тартуға тырысып, бiрден топтарға бөлiнiп кеттi. Фридрих төбеге шығып, оларға шабуыл жасады. Бiрақ ол үшiн жаудың тура шабуылдан бас тартуы тек тактиканы жеңiлдеттi. Бiрақ басқа немiс жауынгерлерi шайқасқа шықты.
  Фридрих ашуланып, He-362 әдетте одан алда болатынын атап өттi. Бiрақ, жарайды, бiрнеше шақырымдық алыс қашықтықтан, бәрiбiр, ешкiм қалай кесудi бiлмейдi.
  Ал "Саламандрлар" -3, балалар қағаз ұшақтары сияқты секiредi, толқындарда акула сияқты секiредi және олар өздерi алады ...
  Фридрих бұл машинаның қалай атып түсiрiлгенi туралы ойлануға уақыт таппай тұрып, өзiнiң құрбаны - командалық ұшақты таңдады. Бала моральды шығарды:
  - Сiз соғыста жеңiле аласыз, спортқа қарағанда, бiр рет, соғыста жеңесiз, ойыннан айырмашылығы шексiз! Дегенмен, тақтадағы фигуралар тек жеңiлгеннен ұшып кетедi, жеңiмпаз тақтаға қояды, тiптi бұрын атып түсiрiлген жауынгерлiк бөлiмшелер!
  Дегенмен далада төбелес сезiлдi. Мысалы, Виттманн қазiрдiң өзiнде әбден шыңдалған танк Эйс, ол "Жолбарыспен" шайқасты. Ол зеңбiрекшiмен бiрге танк оңай айналып кетсе де, жиi жiберiп алды. Зеңбiрекшi Шлейх, бетiндегi тердi әрең сүртiп үлгердi. Бұл болат құбыжықтың маңдайы бiрнеше рет соғылғанымен, әзiрге ол рикошетпен айналысты. Виттманн қатты айқайлады:
  - Жақын келсiн, қобалжымаңыз, өтiнемiн...
  Шайқасқа қатысушы, жуырда Кеңес Одағының Батыры атанған 31-шi бригада штаб бастығының орынбасары Григорий Пенежконың да сол сұрапыл жағдайдағы адамның хал-жағдайынан алған әсерi. ...Ақыл-ой бейнелерiнен бұрын ауыр суреттер болды ... Қабықшалар басылғандай гүрiлдеу болды, құлақтан қан кеттi. Қозғалтқыштардың үздiксiз гүрiлдегенi, металдың сықырлаған дауысы, гүрiлдеген снарядтардың жарылуы, жыртылған темiрдiң жабайы сылдыры... Ашық оқтардан мұнаралар бұрылды, бұралған мылтықтар, сауыттардың жарылуы, танктер жарылды.
  Өтпейтiн ауыр "Паттон" -3, дерлiк ұшқыр кеңестiк Т-34-85-тi алуға тырысты. Ол дiрiлдеп, қалқаланған сауыттары дөңес. "Бақсылар" -4 тайып кетiп, маневрдi өздерi жасамақ болды. Бiрiн-бiрi өлтiруге шақ қалған ежелгi рыцарьлардың атты әскерi секiлдi. Көбiнесе екi танк те оқ жаудырып, бiрiн-бiрi жарып жiберетiн.
  Жанармай бактарына оқтан бастап, цистерналар бiрден жанып кеттi. Люктер ашылды, танк экипаждары сыртқа шығуға тырысты. Григорий сауытына iлiнген жартылай күйiк шалған жас лейтенантты көрдi. Жараланған ол люктен шыға алмады. Сөйтiп ол қайтыс болды. Айналасында оған көмектесетiн ешкiм болмады. Сарбаздар уақытты сезiнбей қалды, олар танктiң тар кабинасында шөлдi де, ыстықты да, тiптi соққыны да сезбедi. Бiр ой, бiр тiлек - тiрiсiнде жауды жең. Қираған көлiктерiнен шығып, далада жау экипаждарын iздеп, техникасыз қалып, тапаншамен ұрып-соққан кеңес танкистерi қол ұстасып ұстады.
  Небiр құтырумен қираған немiс "Жолбарыстың" сауытына көтерiлiп, фашистердi сол жерден "түтiнiн шығару" үшiн пулеметпен люктi ұрған капитанның сюрреализм стилiндегi бейнесi. Танк ротасының командирi Черторижский қаншалықты батыл әрекет еттi. Ол снарядтардың дауылынан өтiп, жаудың "Жолбарыс" -5 жағына енiп кеттi, бiрақ өзi соққыға жығылды. Көлiктен секiрiп түскен танкерлер өрттi сөндiрдi. Және олар қайтадан шайқасқа шықты.
  Хельга соңғы снарядпен Григорий Пенежконың танкiнiң төбесiн тесiп үлгерген. Снаряд жанармай багына тиiп, бәрi жанып кеттi. Жалын кеңестiк танкерлердi күйдiрiп, люктерiнен секiруге мәжбүр еттi. Бiрақ жараланған Григорийдiң өзi секiруге үлгермедi ... Ол жер асты әлемiнiң не екенiн түсiнiп, тiрiдей өртендi ...
  Фридрих жау авиациясының әлдеқашан дана болып, бiрiккен түрде ұшып кетуге тырысып жатқанын көрiп, танктерге өзi шабуыл жасады ... Немiстер шынымен де қиын болды, дегенмен ең ауыр қаруланған ағылшын Челленджер танктерi шайқасқа кiрдi. экипаждар да Ұлыбританияның ұлдары және өте дәл түсiредi!) .
  Фридрих жын-шайтандық қуат пен толқуға толы, ол бүкiл танк әскерiмен, тiптi одан да көп ауамен соғысуға тура келсе де, бәрiн және бәрiн жалғыз өзi жоюға дайын. Бiрақ қайту керек, жанармай мен оқ-дәрi таусылды, бұл үшiн рейс, елу жетi ұшақты атып түсiрiп, отыз бiр танк пен алты өздiгiнен жүретiн зеңбiректердi, сонымен қатар тағы екi БТР, үш Катюшаны, төрт андрюша, артқы жағына бармақ болған көлiктер.
  Хельга атап өттi:
  - Орыстарда бiздiң ауылдардағы әйелдер туралы ән бар! Бiзде тек әйелдер ғана емес, ерлер де бар, сiзге не керек!
  Фридрих келiстi:
  - Бiздiң еркектер, сiзге не керек, бiрақ әйелдер жақсырақ!
  Хельга қулықпен:
  - Әйел көз жасын төгiп жеңедi, ер адам көз жасын төгедi!
  Фридрих тiстерiн сiлтеп, былай дедi:
  - Бiз өткiр болғандықтан, бүгiнде бәрi жаман емес!
  Сiз келесi рейске жалғыз ұшуыңыз керек ... Егер солай болса, онда жүректi жоғалтудың қажетi жоқ ... Ауамен салқындатылған қозғалтқышы бар Фокен-Вульфте қазiрдiң өзiнде ыстық. Өте ыстық, мотор, сонымен қатар күн, сонымен қатар салқындауға аз уақыт. Фридрихтiң өзi де мұндай жабайы жүктен әлi құлап кетпегенiне таң қалды. Өйткенi, бұл қарапайым ... ол барлық iшкi нәрселердi жейдi ...
  Кеңес танктерi толығымен жұқа болды ... Соған қарамастан, немiстерге тағы да арматура келiп, шабуылдаушы ұшақтардың барлығы дерлiк шайқасқа жiберiлдi ... Бiрақ Ротмистров үшiн күшейту де жарамды ... Басқа майданның сол танктерi.
  Бiрақ жауынгерлердiң жеке топтары немесе шабуылдаушы ұшақтар бар болса да, ауа әлдеқайда тыныш.
  Фридрих ескi дәлелденген тактиканы қайталайды, ол оның оны жiбермейтiнiн бiледi. Ал немiстер...
  Қайта топтастыру да жүрiп жатыр, өйткенi кеңестiк танктердiң көпшiлiгi жойылған, содан кейiн сiз өзiңiзге шабуыл жасай аласыз ... Виттман мұңайып айтты:
  - Сегiз танк қағып кеттi ... Бiр күн жақсы, бiрақ мұндай күн үшiн жаман ...
  Нұсқаулық түзетедi:
  -Негiзi, он екi ....
  Виттманн сөзiн бөлiп:
  - Орыстар танкке қарсы терең арықтан өткенде қираған төрт машина - есептеме! Бұл бастауыш болды. Ия, және оқ-дәрiлер толтырылуы керек ...
  Бiрақ шабуылдаушы ұшақтар оларды ерекше ала бастағанда кеңес танктерi қайтадан алға ұмтылды. Атап айтқанда, елу бес снаряд атқан Фридрих, оның iшiнде қырық тоғыз Т-34 танкi және алты өздiгiнен жүретiн зеңбiрек. Ал оған бес жарым минут уақыт кеттi... Бұл шайқас... Әрине, одан да көп болуы мүмкiн едi... Фридрих ойлады, неге ол бiр уақытта екi зеңбiректен оқ атуы керек? Бiреуi жеткiлiктi... Әзiрше...
  Хельга оны әуежайда күтiп алып, қатты сүйiп, сыбырлады:
  - Мiне, рыцарлықтың бейнесi - Дон Кихот!
  - Сен не дедiң? Фридрих тарс еткiздi.
  Қыз бiрден қалпына келдi:
  - Кешiрiңiз қасқырдың күшiгi... Мен Ланселотты айтқым келдi!
  Эйс бала сөйлеп:
  - Онда басқа мәселе! Өйткенi, Дон Кихот - рыцарьға пародия. Ақымақ рыцарьлық пен мүддесi жоқ тектiлердi бiр жағынан келеке етедi!
  Хельга келiстi.
  - Мен, жалпы, түсiнемiн! Бiрақ...
  Фридрих қыздың сөзiн бөлiп:
  - Тiрi ұшақтарда!
  Кеңестiк танк экипаждары мен ұшқыштар өте сәтсiз шайқастың бағытын өзгертуге соңғы рет әрекет жасаған сияқты. Генерал Гота орыстардың тактикасын жан-жақты зерделеген тәжiрибелi қолбасшы ретiнде шабуылға асықпады, тiптi атыс күшiндегi артықшылығын жүз пайыз пайдалану үшiн сәл шегiнiс жасады. Және, әрине, брондау. Бұл - аласа бойлы боксшының алдынан шегiнiп, екiншi нөмiр болып жұмыс iстейтiн, бiрақ кiшi пиншердiң арақашықтықты жақындатып, артықшылыққа ие болуына жол бермейтiн тактикасы. Ротмистровта басқа амал жоқ! Не шабуыл, не өл! Соңғысы жақсы, бiрақ екеуi де бiрге болуы мүмкiн!
  Фридрихке де ұшақпен соғысу керек... Бұл да шайқас, ал жау батыл...
  Бiрақ алдымен терминатор бала Т-34-85 шабуылдаушы он бес танктi атып тастады. Бiр серпiлiстегi эфирлiк ...
  Хельга дауыстап:
  Сiз ауаның императорысыз! Үшiншi рейх осылай атақты болады!
  Фридрих оған былай деп жауап бердi:
  - Ал ол қазiрдiң өзiнде танымал! Және мақтаудың қажетi жоқ!
  Хельга айқайлады:
  - Ал сен оны одан сайын дәрiптейсiң!
  - Тырысып көремiн! Фридрих айқайлады.
  Ол қайтадан ультра-жауынгерлiк трансқа түстi. Баланың басына оғаш ойлар оралды. Мысалы, Үшiншi рейхтiң жеңiсiнен кейiн оның тағдыры не болады? Әрине, император әйелiнiң қамқорлығы оған ең жоғары лауазымды бередi, ал оның ұлы Ұлы империяның мұрагерi болады. Қызықты көрiнiстер! Ал орыстар, ақыры, қанды грузин Сталиннiң өзi үйрене алмаған тәртiп пен тәртiптi үйренедi.
  Дегенмен, әрине, жеңiс әлi алыс ... Немесе ол Фрицке соғылған истребительдi алып кетуi мүмкiн. Осылай бiрнеше ондаған фашист машинасын өлтiрiп, КСРО-ға батыр болып ораласыз ба?
  Бiрақ тұтқыннан қашқан соғыс батырлары атылып кетсе, оған көмектесе ме, бiрақ .... Сталин ешкiмге мүлде сенбейдi, ұлы жоқ дедi, Яковлев! Сондықтан ол ендi Фридрихке қайтып бара алмайды... Әсiресе оның iстегенiнен кейiн... КСРО-ға "Стуканы" жаңа ғана бергенде бiрден қашып кетуге болатын едi. Бала кешiрер едi... Жарайды, штрафтық батальондарға жiберген шығар, ол да фашистердiң бiразын атып түсiрсе... Иә, оның қайтуға мүмкiндiгi болды... Бiрақ қазiр КСРО-да олар оны аямайды, ол тым қанды болып кеттi....
  Фридрих неге кеңестер жағына өтпедi деп ойлады. Жарайды, ол Берлиннiң орталығында болғандықтан Гитлер жастарына қосылды, содан кейiн аман қалудың басқа жолы болмады. Бiрақ ол комиссарларды неге өлтiрдi? Сiз оны жай ғана өшiре аласыз ... Нелiктен онда кенеттен жабайы аң оянып кеттi ... Тiптi аң емес, өйткенi жануарлар әдетте тамақтану үшiн немесе аштық сезiмiнен өлтiредi. Адам, керiсiнше, өлтiрудi ермекке айналдырып, жолбарыстан да жаман болды ...
  Оған не болды, бұл кiсi өлтiру қуаныш әкеле бастады, ал Үшiншi рейхте көтерiлуге, мансапқа жетуге деген ұмтылыс бүкiл мәнiн жаулап алды? Кiм болды, .. Нелiктен ұлтжандылық, халқына деген сүйiспеншiлiк сезiмiн жоғалтты?
  Дегенмен, оның бiреуi бар ма? Мiне, сол генерал Власов немесе Борис Алексеевич Смысловский. Мұнда да бiртүрлi адам патшалық Ресейдiң асыл корпусының үлгiлi өкiлi болып көрiндi. Ол Гитлер мен басқа фашистер жағына өтуге мәжбүр болды. Ресей императорлық армиясының офицерi, капитан. Азамат соғысынан кейiн ол Польшада интернацияланды, кейiн Германияға эмиграцияланды. Ол немiс армиясында қызметке кiрдi. 1928-1932 жылдары рейхсвердiң Әскери кафедрасы (Бас штаб академиясы) жанындағы жоғары курстарда оқыды. Екiншi дүниежүзiлiк соғыс кезiнде ол ресейлiк ерiктi жасақтарды құруға белсене қатысты. Ол немiстер Ресейдi қалпына келтiруге үлес қоса алады деп есептедi: "Немiс әскерлерiнiң жеңiсi бiздi Мәскеуге апарып, билiктi бiрте-бiрте бiздiң қолымызға беруi керек. Немiстер Кеңестiк Ресей iшiнара жеңiлгеннен кейiн де англосаксондық әлеммен ұзақ уақыт күресуге мәжбүр болады. Уақыт бiздiң пайдамызға жұмыс iстейдi, ал олар бiзге байланысты емес. Бiздiң одақтас ретiндегi маңыздылығымыз артып, саяси әрекетте толық еркiндiкке ие боламыз".
  Баланың басы бұрын интернеттен оқығанына қалқып кеттi... "Нацизмнiң сыбайластары - ұлттың ұяты!" - деген анықтамалық кiтаптың бетiн кездейсоқ басып кеттi.
  Рас, сонымен бiрге ол ешқашан генерал А.А.Власовпен жұмыс iстемедi, өйткенi ол өзiнiң көзқарасымен де, iс-қимыл жоспарымен де бөлiспедi, бiрақ ол онымен үш рет, негiзiнен Германия Бас штабының нұсқауы бойынша кездестi.
  Фридрих оның ойын бөлдi... Сексен үш кеңес ұшағы атып түсiрiлдi, соңғы снарядтар танктерге салынып жатыр, қайтуға да болады... Е, ол неткен бейбақ... Ол қалай? құлады... Қанды жезөкше! Көздер лезде суланып кеттi... Тұзды жас тамшылары тегiс балаша беттерiнен ағып кеттi... Қандай ащы, тiптi өзiңдi атып таста!
  Қайтып оралғанда, шаршаған, бiрақ көңiлдi Хельганы көргенде, оның көңiл-күйi бiрден көтерiлiп, ол қайтадан шайқасқа аттанды ... Ол жауынгер! Демек, ол жеңу үшiн туған, ал кiмнiң ұлты әлсiз болса, онымен дос емес!
  Хельга кенет байқады:
  - Сен жылап тұрсың ба?
  Фридрих басын шайқады.
  - Шаршағандықтан көзiм суып кеттi! Қандай шайқас! Алты күннен берi көзiмдi жұмадым! Ал оған дейiн дерлiк ұйықтамадым!
  Хельга жұбатып:
  - Мiне, қазан жабылады, аздап ұйықтаймыз... Бiраз ғана қалады. Жеңiске аз ғана уақыт қалды!
  Фокен-Вульфах-4 ұшағы, жау ұшақтары көрiнбейдi, танктерден аз ғана қалды. Бiрақ ондағыларды да аяқтау керек.
  Хельга радиоға сыбырлайды:
  - Ал, оларды алайық! Сондықтан сегiздi бұраңыз!
  Фридрих күледi.
  - Алтауды иық белдiктерiне алғанша, сегiздi бұрау жақсы!
  Сүңгуiрден көлiктi соққан қыз үрiп:
  - Жоқ, сiздi алтылық деп елестетуге болмайды. Сiзде патшаның тұқымы бар.
  Бесiншi гвардиялық армиядан мүйiздер мен аяқтар болды. Ендi Гота iлгерiлеуге бұйрық бердi, әсiресе кеш батқандықтан, кешкi астан бiраз уақыт өтiп, қараңғылық жақындай бастады.
  Ұрыс даласында бiр мың жүзден астам қираған және қираған кеңестiк танктер және қандай да бiр зақымданған үш жүзге жуық немiс танктерi болды. Оның iшiнде алпыс беске жуық көлiк қалпына келтiруге жатпайды.
  Ал Фридрих қызын төсекке ұйықтауға қалдырып, әлi де ұшып жүрдi. Бұл жолы артиллерияны басу үшiн қайта бағытталды. Ротмистовтың шарасыз жорығы күштердiң бiр бөлiгiн, Майншейн әскерлерiн басқа жаққа бұрып жiбердi және олар күндiз және кешке он екi шақырымнан аспады. Түн болды, бiрақ дауылпаздар әлi де жұмыс iстеп жатты. Олар жай ғана ұшқыштарды ауыстырды.
  Фридрих тағы да U-2 түнгi бомбалаушы ұшақтарын кездестiрдi. Автокөлiктер жерге жақын ұшты - төмен деңгейдегi ұшу. Олардың мұндай бетпердемен өтуге мүмкiндiгi болатын едi, бiрақ бұл жағдайда жас терминатордың шайтандық инстинктi жұмыс iстедi.
  Сонымен қатар, Фридрих кенеттен көз жасына қатты ұялып, ашуланды ... Тiптi баланың түрi де өзгердi. Ал мүлде басқа, басқа әннiң сөздерi менiң басымды шарпыды;
  Ашу денеге жалынды толқынмен таралады,
  Ондай нәрсенi және қазiр маған не болып жатқанын түсiну мүмкiн емес!
  Мұнда жер асты әлемi жанның барлық қаралығын ашты,
  Мен сарайларды қалаймын - мен үшiн сүйiктiм мен саятшылықтағы жұмақ жеткiлiксiз!
  
  Мұның бәрi қалай болды, тiптi Құдай бiлмейдi,
  Мен сатқын бейбақ болдым, бiрақ әлi күнге дейiн мен өлдiм!
  Бұл аян қайдан, кiм дүниеге әкелдi?
  Мен шабытты ыдысқа саламын - құдiреттi күштер!
  
  Iбiлiс бiздi торға сүйреп, тұйық шеңберге тастады,
  Солай болды, мен желiге түсiп қалдым!
  Бiрақ мен торды бұзып, Құдайды жүрегiммен қабылдаймын,
  Аспандағы айды тек қарғамаңыз!
  Бұл мен анық бiлетiн қарулас ағалар!
  
  О, маған қасиеттi Раббым мүмкiндiк бер
  Менiң табиғатым, сен сатқындық пен масқарасың!
  Мен ет алғым келдi, тек еттен басқа,
  Ақылдылық ұйықтап кеткен тұңғиыққа тап болды!
  
  Фашист: сен бiзге қызметсiң
  Сiз жердi, ақшаны, құқықтарды мойындауды аласыз!
  Бiрақ жаныңды бер
  Ал бұл дүниедегi ең ауыр жаза!
  
  Бiрақ мен әлсiзмiн, тәртiпсiздiкке ұшырадым,
  Ал ол өз бойындағы жанды, ар-намысты, ар-ожданды жойды!
  Солай болсын, қиын факт
  Өйткенi, бұл роман емес, бұл жай әңгiме!
  
  Мен не iстеуiм керек, керi қайтар;
  Ешқайсысы қалмады, ендi әйтеуiр мойын iлмекте!
  Бiрақ жын: "Тәртiпсiздiктi тоқтат,
  Мұндай қорқақтық, бiзге сенiңiз, мен қабылдамаймын!
  Фридрих бұл "вокалды" аяқтап, "құлағын" қағып жiбердi, содан кейiн ол қатты шаршады ... Ал қазiрдiң өзiнде гүлденген нәрсе, яғни 11 шiлдеде жаңа күн келдi. Ал ол жетi күннен берi аяққа тұрды...
  Қонғаннан кейiн бала керегеге әрең жүгiрiп, бiрден құлап кеттi;
  Түс өте шиеленiстi болып шықты ... Фридрих өзiнiң студент болғанын және лекция тыңдағанын армандады. Оның үстiне алпауыт өсудiң мұғалiмi мұны соншалықты ынтамен, ынтамен айтады, сiз ерiксiз тыңдайсыз. Онда бiз Ресейдiң бұрыннан келе жатқан тарихи жауы АҚШ туралы айтып отырмыз. Туған жерiнде олар ақыры есе қайтарудың лайықты қаруын ойлап тапқан сияқты;
  - Пентагон армиясы бiздiң басқа әлемдерге жолды бұзуға ұмтылуымызға қарсы күресте өзiнiң ең жақсы соққы күшiн орналастырғанын бiлуiңiз керек. Мен НАТО әскерiне жеделхат жолдап, онда жердi басып алмайтынымды, бүкiл адамзат игiлiгiне бағытталған бейбiт зерттеулер жүргiзiп жатқанымды айттым. Олар менiң хабарымды алған жоқ, олар барлығын өздерiнiң күмәндi және өзiмшiл құндылықтар шкаласымен өлшейдi. Бұл мегаломандық бейбақтар бүкiл адамзатты басқара алады деп ойлайды. Олар басып алу мен жоюға деген маникальды құмарлыққа ие болса, басқа әлемнiң басқа өкiлдерiнде де дәл осындай хайуандық құмарлық болуы керек деп ойлайды.
  Баяндамашы кiдiрiп, жомарт қол шапалақтауды тыңдады. Волка да оның артындағы билiктi мойындағысы келмесе де, оны қатты қолпаштады. Ал, құдiреттi алпауыт сөзiн жалғастырды:
  - Мен хайуан немесе жыртқыш емеспiн, бiрақ мен өзiмдi қорғай аламын және қорғай аламын, менiң өркениетiмнiң игiлiгi менiң күресiме байланысты, ал егер менiң жауларым мен өркениетiмнiң жаулары шабуыл жасауға ниеттi болса, мен қорғауға ниеттiмiн. өзiм. Мен бостандық пен менiң арамызда тұрғандарды құртамын. Адамдардың құзырынан тыс, өзiн ең жоғары ұлт санап, адамзатты құлдыққа айналдырғандар жазаға ұшырайды. Мен бiр топ олигархтарға бiр тиын бердiм, оларға бағынышты қойдай балтаның астына кетпей, күресуге қабiлеттi адамның үлгiсiн көрсетемiн. Бiз бәрiмiз бiрiгуiмiз керек, өйткенi бұл бiздiң ортақ iсiмiз, өйткенi Жерде жақын арада тыныс алатын ештеңе болмайды. Ендi бизнеске. Америка мен НАТО флоттарын жеңу үшiн бiзге энергияның үлкен, шексiз қорлары, принциптi жаңа қару қажет және бiзде ол бар. Көптеген адамдар үшiн, тiптi ең жақсыларыңыз үшiн де, H-бомбасы ең керемет болып көрiнедi. Көптеген адамдар, тiптi ең жақсыларың да, iс жүзiнде жүзеге асыру қиын болуы мүмкiн жойылудан басқа, энергия алудың басқа күштi әдiсi жоқ деп есептейдi. Барлығыңызға термоядролық реакциялар, сутегi атомдарының қосылуы және гелийдiң түзiлуi таныс. Ал, темiрге дейiн басқа элементтер. Ядролық синтез миллиардтаған жылдар бойы жұлдыздарға жарық бередi. Ал сiздердiң көпшiлiгiңiзге синтездiң түбегейлi жаңа реакцияларын жүзеге асыруға болатыны сенгiсiз болып көрiнедi: олар iс жүзiнде табиғатта жоқ. Сiздердiң көпшiлiгiңiзде реакция табиғатта жоқ болса, онда ол негiзiнен болуы мүмкiн емес деген стереотиптiк ойларға толы. Қандай ақылға қонымсыз адасушылық, суперөркениеттер туралы ғылым табиғатта жоқ масштабта және реакцияларда үлкен энергия массасын алудың жолын ұсынады. Сiз кварктардың бар екенiн бiлесiз: элементар бөлшектердi құрайтын шағын бөлшектер. Тiптi сiздiң ғылым жүздеген элементар бөлшектердi ашты. Сiздiң ғылымыңыз да жазып алған олардан басқа әртүрлi типтегi бөлшектер бар, олардың көпшiлiгi сiзге оғаш, тiптi артық болып көрiнедi. Сiздi кварктардың әртүрлiлiгi таң қалдырады, оны әдеттегi логикалық жолмен түсiндiру қиын. Жақында ғалымдарыңыз преондар деп аталатын бөлшектердi, кварктарды құрайтын бөлшектердi тапты, сiз оларға дұрыс жете алмайсыз және зерттей алмайсыз. Сiз әлi ядродан тек преондарды ғана емес, тiптi кварктарды да шығара алмадыңыз. Ал, олардың қосылуы немесе бөлiнуiне байланысты қандай энергия алуға болады: тiптi термоядролық реакциямен салыстырғанда да өлшеусiз. Жер туралы ғылымның қазiргi заманғы, бiршама төмен деңгейiне қарамастан, бөлшек неғұрлым аз болса, соғұрлым көп энергия бөлетiнiн көрсететiн теориялық есептеулер бар. Бұл мұндай энергияны игеру мүмкiн болса, энергия ресурстарының шексiз дерлiк көзiн алуға болатынын көрсетедi. Дегенмен, бiрде-бiр жер бетiндегi ғалым микробөлшектердiң синтез реакциясын қайта құру ғана емес, тiптi ядродан бос кваркты алу да сәтсiз болды.
  Тегiн, байланысы жоқ кваркты алудың өзi әлi табыс емес. Нелiктен ультра жеңiл бөлшектердi ыдырату немесе бiрiктiру реакциясы әлi күнге дейiн қайталану ғана емес, тiптi табиғатта бекiтiлу мүмкiн емес. Мұның себебi мынада: термоядролық реакцияның қиындығы сонша, оны бейнелi түрде тiптi қолдары өте қысқа батыр деп те атайды. Термоядролық реакцияны тудыру үшiн атом бомбасының энергиясы қажет, атом бомбасының жарылуы үшiн кәдiмгi жарылғыш заттар қажет. Кварк синтезi реакциясын тудыру үшiн термоядролық зарядтың жарылу реакциясы жеткiлiксiз, оның күшi реакцияға жеткiлiксiз, сондықтан табиғатта аса ауыр кварктар кездеспейдi. Аралық қадам жоқ, атомдық синтездегi реакцияларды бөлетiн және жiктейтiн қадам. Термоядролық синтезде бөлiнетiн энергия бойынша ұлғаятын кезеңдерi бiрiнен соң бiрi болады. Термоядролық жарылысқа қарағанда әлдеқайда көп энергия бөлетiн және өте сирек кездесетiн реакция: аннигиляция реакциясы. Ол зат пен антиматерияның жанасуынан туындайды. Табиғатта ол сирек, өте сирек кездеседi, өйткенi нақты әлемде антиматерия жоқтың қасы. Аннигиляция реакциясы табиғатта сирек кездеседi, элементтердiң синтез реакциясы мен термоядролық реакция арасында аралық саты жоқ . Мәселенiң мәнi мынада: антиматерияның өзi қарапайым материядан жасалмайды. Бiздiң көрiнетiн жүйеде бiз оны байқай алмаймыз. Бiрақ егер сiз ғарышта қозғалып, өзiңiздi ғаламдардың түйiскен жерiнде, әлем мен антиәлемнiң шекарасында тапсаңыз, онда жойылу процесiнiң кең ауқымда қалай жүретiнiн көресiз. Мәселенiң мәнi антиматерияның жеткiлiктi мөлшерiн, яғни нақты дүниеде болуы мүмкiн емес материяны алуда болып шықты. Ол үнемi нағыз кәдiмгi материямен жанасады, бiр-бiрiнен бөлек зиянсыз екi химиялық элемент жанасқанда жарылып кететiн сияқты жойылып немесе жарылып кетуi керек едi. Протондар, нейтрондар, электрондар позитрондармен, антинейтрондармен, антиэлектрондармен байланыста фотондарға және әртүрлi бағытта қозғалатын басқа бөлшектерге айналады. Олардың кеңею жылдамдығы орасан зор және жарық жылдамдығынан асып түседi. Иә, кең ауқымды аннигиляция кезiнде бөлшектер бiр-бiрiнен алыстап, супержарық жылдамдығына өтедi. Қарапайым жолмен, бөлшектердi үдеткiштерде үдету арқылы қарсы затты алу қиын. Осылайша алынған нәтиже ешқашан шығындарды ақтамайды. Соған қарамастан, антиматерияны қатты масштабта алудың тиiмдi жолы эксперименталды түрде табылды. Оның мәнi мынада: антиматерияны, сондай-ақ материяны алу ықтималдығы шамамен бiрдей, яғни антиматерия мен қарапайым материя арасындағы айырмашылық үлкен емес және заттың полярлығын өзгерту үшiн көп энергия қажет емес. Мұны ерекше өрiстiң күштi емес сәулеленуiн және ерекше сипаттағы толқынды қолдану арқылы жасауға болады. Кварктардан, преондардан басқа креондар, резондар, форкондар, рюмондар, хородондар, ромондар және т.б. бар.Арнайы телепатиялық деңгейдегi сәулелену креон-резонанс деңгейiнде материяның құрылымын өзгертедi, тек сәл ғана өзгередi, құрылымын ауыстырады. микробөлшектердiң орналасуы. Арнайы толқындардың ашылуы ғылым мен қоғамда төңкерiс жасады. Бiрақ кiмнiң сәулеленуi, қандай деңгей материяның түрiн өзгерте алады, оны сапалы жаңа деңгейге көшiрдi, материяның сипаттамаларын өзгерттi. Адамның қабiлеттерiн, оның ерекше қабiлеттерiн зерттеуде сәулеленудiң жаңа түрi ашылды. Бiз гитлераторлар басқа ұлттар мен халықтардан бұрын қосымша қабiлеттердi игердiк. Жаңа телепатикалық сәулелену қорғасынға және одан да тығызырақ қатты суперматериалдарға енiп кеттi, бұл өздiгiнен басқа жүйе мен сәулеленудiң басқа диапазонын көрсеттi. Тiптi ғылым мен өркениет деңгейiнде жарық жылдамдығынан асатын радиация бар және жаратты. Радиоактивтi сәулеленулерден Альфа, Бета, Гамма, қазiрдiң өзiнде бета сәулелерi жарық жылдамдығынан сәл көбiрек қозғалады, ал Гамма-AS сәулеленуiмен жарық жылдамдығының асып кетуi шамамен бiр жарым есеге жетедi. Жер планетасында олар жарық жылдамдығынан екi есе асатын Клекон және Дер толқындарының сәулеленуiн тәжiрибе жүзiнде анықтады. Рас, олар микродозаларда шығарылып жатқанда, олар тiптi болашағын бiлмейдi. Сәулелену жылдамдығы мен оның затқа ену қабiлетi арасында тiкелей байланыс бар екенiн айтайын. Толқын диапазоны неғұрлым қысқа болса, соғұрлым ену қуаты жоғары, сәулелену жылдамдығы соғұрлым жоғары болады. Гамма сәулелерi қорғасынның бiр сантиметрiнен өткеннен кейiн ғана екi есе әлсiрейдi. Клекон және Дер сәулелерi үшiн ену күшi одан да жоғары. Аура, телепортация, телекинез, телепатия, киберкинез, тормокинез, плазмокинез болсын, экстра-радиацияның ең жоғары жылдамдығы және барлық ену диапазоны бар. Яғни, дүниелердi басқарудың, энергияның бұрын-соңды болмаған түрлерiн меңгерудiң кiлтi рухани қондырма деп аталатын құрылымда жатыр. Энергияның ең жаңа түрлерi макроәлемде тамыр жайып, жүзеге асырыла алатын микроәлемнiң өлшемдердiң, өлшемдердiң жаңа түрлерiне жол ашады, микрофундаменталды бөлшектер арасындағы өлшемдердi нақты әлемге ауыстырады. кеңiстiк. Энергияның жаңа түрi жаңа қару бередi, Z-56 сәулелерiн шығарады және агрессордың қару-жарағын ұнтақ етедi. Мен ендi жаңа энергияның мәнiн егжей-тегжейлi түсiндiре аламын және оның қалай пайда болатынын, сондай-ақ қосылудың әсерiн егжей-тегжейлi сипаттай аламын, бiрақ бiзге ультиматум қойылды. Бұл гориллалар бiздi қорқытуды ойлайды, бiрақ бiз берiлсек те, олар аралды жыртуға және оны бомбалар мен ауыр мылтықтармен үтiктеуге азғыруға қарсы тұра алмайды. Әскери әрекет болмаса, янкилер неге мұндай армада жинады, оларға қорқыту актiсi, бүкiл әлемге үлгi керек. Сiздiң өмiрiңiз маған байланысты. Мен агрессорға өмiр бойы есте қалатын сабақ беремiн, ал кiм тiрi қалса, өлiге қызғанышпен қарайды!
  Осы сөзден Фридрихтiң арманы үзiлдi. Ол ашулана көзiн ашты. Хельга оның алдында тұрып, қолына гүл шоқтарын ұстады, ал қыздың жалаңаш аяғының саусақтарында ол баланың жалаңаш, алқызыл өкшесiн еркелете қытықтайтын раушан гүлi болды.
  -Жарайды, ұйықтап ал. Түскi асқа уақыт келдi!
  Фридрих орнынан тұрып, бiрден асқазанын сорды ... Бiрақ иә, ол бiр апта бойы ештеңе жеген жоқ. Ол тек сумен сұйылтылған нығайтылған шоколадты iшкен. Бала күнге қарап, таң қалды:
  - Бiртүрлi, мен бес сағаттай уақыт жұмсадым, бiрақ әлдеқайда аз сияқты. Жаңа қарулар туралы ең қызықты лекцияны тыңдауға да уақытым болмады!
  Хельга күлдi.
  - Жаңа қару туралы ма? Иә, ұлы жауынгерлер шайқаса, ең көне техника барлығына жеңiске жетуге мүмкiндiк бередi. Бiрақ алдымен балық сорпасын iшiңiз. Бiр-екi қыз, сiздiң жанкүйерлерiңiз, сiзге арнайы дәнекерленген. Тамақтаныңыз және жаңа күштер келедi.
  Фридрих балық сорпасын қуана қабылдады, бұл оған Жер планетасындағы ең дәмдi тағам болып көрiндi. Бала шляпаны босатып, iшiнiң ауырлығын сездi. Бiрақ соған қарамастан көңiлдi орнынан атып тұрып, көлiкке қарай жүгiрдi.
  - Жарайды, Хельга, бiз тағы ұрысамыз!
  Қыз ойнақылап жауап бердi:
  - Ал қалай!
  Ендi сенiмдi жылқы Ме-362 ажырамас спутнигi Фоккен-Вульф-4пен бiрге атмосфераны қайтадан бұрандалармен азаптайды. Және бұл соғыстағыдай соғыста. Фридрих Хельгадан сұрады:
  Ұрысудан басқа сүйiктi iсiң қандай?
  Қыз ақырын күлдi де:
  - Оны айтудың өзi қиын! Бiлсеңiз де. Мен ағаш оюмен айналыстым. Осындай әдемi өрнектер шықты... Мен де фантастикалық әңгiмелер жазуға тырыстым. Бiр жұп жазғанымда ғана бәрi маған күле бастады. Мен ұялғаным сонша, оларды жазуды қойдым. Бiлесiң бе, олар саған күлгенде қандай жағымсыз!
  Фридрих келiстi:
  - Иә мен түсiнемiн! Қазiр мен атақ-даңқтың шыңындамын! Бiрақ мен өлген бойда мен...
  Хельга сөзiн бөлiп:
  - Жоқ! Маған сенiңiз, олар ұмытпайды! Сiздiң атыңызды әуе әскерi немесе жаулап алған шығыс қалаларының кейбiрi деп атайды деп ойлаймын. Немесе Берлиндегi көше болуы мүмкiн!
  Фридрих күлдi.
  - Иә, сен менi жұбаттың!
  Хельга байыпты түрде қосты:
  - Сiздiң портретiңiзбен авиациядағы тапсырыстың өзi бекiтiлетiн шығар. Бiрiншiден, сiзде сондай тәттi жүз бар, екiншiден, сiздiң нәтижеңiз, қазiрдiң өзiнде жиырма мың бес жүзден астам жау ұшағы, ешкiмнен асып түсуi екiталай!
  Фридрих де қатты қарсылық бiлдiрдi:
  - Жоқ, егер КСРО-мен соғыс өте ұзақ уақытқа созылса, немесе кешегi одақтастармен әлi де күресуге тура келсе, олар асып кете алады. Демек, бәрi де мүмкiн... Бiрақ, негiзiнен, мың ұшаққа жетуге болады! Мен не iстей аламын және бұл!
  Әңгiме үзiлiп, жау жауынгерлерiнiң шағын эскадрильясы алға ұшты, содан кейiн олар мылтықтарды шындап алуға мәжбүр болды.
  қатты шаршағанына және қажығанына қарамастан , Красногвардейскийдегi жеңiс Фриц пен көп тайпалы топты жаңа ерлiктерге шабыттандырды.
  Фашистер Мәскеуге шабуыл жасауға батылы бармай, шығыста орналасқан Павловский Посад қаласына шабуыл жасап, оған iргелес жатқан аудандарды бекiнген.
  Кеңес жауынгерлерi, әйтпесе ерлiкпен шайқасу мүмкiн емес едi, бiрақ немiс сыналары арасындағы дәлiздiң кешке қарай тарылып кеткенi сонша, ол қазiрдiң өзiнде атылып жатыр.
  Фридрих пен Хельга қарсы шабуылға шығып, саңылауларды толтыруға тырысқан танктердi қайтадан қабылдауға мәжбүр болды. Содан кейiн олар өздерiн және тамаша көрсеттi. Жас жiгiт танктерде бес жүзден асып түстi! Бұл жалпы алғанда ультра класстың жетiстiгi!
  Фридрих өзiнiң керемет болғанына шынымен қуанышты болды! Оның барлық дәуiрлер мен халықтардың ең жақсы жауынгерi болуы таптар класын бiлдiредi! Әркiмнен биiк және салқын болу қандай сезiмде болады! Фридрих - қасқыр, яғни қасқыр!
  Қараңғы түсiп, шайқас әлi сөнген жоқ. Әйгiлi Роммельдiң ордасы жыртылған солтүстiктен, ал оңтүстiктен Майнштейн асуы Павловский Посад қаласын қоршап тұрған немiс колонналары. Түн ортасында Гота танктерi және ең алдымен бiрнеше Фердинанд-4 осы ауылдың шетiне кiрiп кеттi ... Бiрақ олар тоқтауға мәжбүр болды. Содан кейiн Гота ең қыңыр қорғаныстарды айналып өтуге бұйрық бердi. Таңғы сағат екiде Павловский Посадтың шығысында екiншi СС корпусының бөлiмдерi мен бiрiншi танк корпусы, сонымен қатар КСРО-дан бiр-бiрiн қарсы алуға шықты. Осылайша, 1947 жылдың 12 қазанына қараған түнi Мәскеу әскери тобының айналасында блокада сақинасы жабылды!
  . Љ19 ТАРАУ
  1947 жылы 13 қазанда таңертең Фридрих әрқашан жанқиярлықпен және шеберлiкпен шайқасты. Оның адал ұшатын жылқысы биiктiкте жыртылды, ал қозғалтқыш, бала оны бiрнеше рет мәжбүрлегенiне қарамастан, ақаусыз жұмыс iстедi ...
  Кеңес әскерлерiнiң қарсылығы айтарлықтай әлсiредi... Фашистер алынбас қамалға айналған Мәскеуге шабуыл жасауға әлi батылы жетпедi, бiрақ шығысқа қарай жылжыды. Павловский Посадта шайқастар әлi де қызып тұрды, фашистiк командирлер румындарды, итальяндықтарды, арабтарды, үндiлердi және басқа да шетелдiк бөлiмшелердi шабуылға қалдырып, қалада танктердi пайдаланудан негiздi түрде бас тартты.
  Фридрих екi-үш шағын әуе шайқасына қатысып, еш қиындықсыз он шақты ұшақты кесiп тастады. Басқа нысаналар жер болды: зеңбiректер, гаубицалар, минометтер, Катюшалар, ал егер сәттiлiк болса, танктер.
  Соңғысы, керiсiнше, жиi бола бермейтiн. Кеңес өшiп қалған сияқты. Түске қарай, қазанның жұптасуы төзгiсiз болған кезде, қысқа тыныштық болды және Фредерик немесе ресми түрде Фредерик Ұлы Бисмарк Смоленскiге шақырылды.
  Жас ace-терминатор өте риза және көңiлдi көрiндi. Фридрих өзiнiң сатқындығы үшiн қатты ащы және ұялса да, фашистiк марапаттарды алу мүмкiндiгi баланы қуантты.
  Онымен бiрге Хельга шақырылды. Қыздың да көңiлi көтерiлiп, маржандай тiстерi сүйкiмдi пантера күлiмсiреп жарқырап тұрды. Ол айтты:
  - Көрдiң бе, қасқыр бала, орыстарды жеңдiк!
  Фридрих бұл жағдайда оптимизммен бөлiспедi:
  - Әзiрге бұл тек аралық табыс пен күрес... Шайқастар мен шайқастар тек қана қарқын алып келедi. Бiрақ бастамасы және iс жүзiнде сәттi ...
  Марапаттауға КОКП облыстық комитетiнiң ғимараты таңдалды. Үлкен автотұрақта көптеген қымбат көлiктер болды, негiзiнен американдық өндiрiс.
  Расында да, акт залында АҚШ армиясының, Британ империясының, Канада Доминионының қуыршақ генералдары болды. Тiптi ағылшын ханзадаларының бiрi де болды... Және, әрине, Герман Герингтiң өзi және Адольф Гитлер... Тек Фридрихтi таң қалдырған мынау, Маргарет оның қасында болмады. Бiр қызық, мүмкiн жай ғана жүктi болса керек, бұл көрнектi, бiрегей әйел өзiнiң де, баласына да қауiп төндiргiсi келмейдi... Өйткенi, соғыс әзiл емес!
  Немесе ол Гитлердiң жаңа сүйiктiсiмен күйеуiмен сөйлескiсi келмейтiн шығар? Мұнда, жалпы алғанда, бәрi мүмкiн және Афродита сияқты әдемi және Гера сияқты арамза әйелдiң ойындағы нәрсенi оқу мүмкiн емес ...
  Алайда Фридрих бұған тiптi қуанады. Фюрердiң қатысуымен өзiн және оның эмоцияларына опасыздық жасау қаупiн, ерiксiз қимылмен немесе ойланбаған сөзбен көрсету жеткiлiксiз болды. Өйткенi, мүйiздi күйеулер, әсiресе жарты дүние билеушiсiнiң тұлғасында өте қауiптi. Тiптi ол сияқты қатал жiгiт үшiн Үшiншi рейхтiң бiрiншi нөмiрлi сарбазы!
  Марапаттауға келгендердiң көпшiлiгi ұшқыштар болды - Герингтiң өзi әуесқой, генерал Дуа теориясының жанкүйерi - авиация, соғыс құдайы, әрине, бiрiншi кезекте әуе күштерiн бөлдi. Бiрақ танкерлер де болды, олардың арасында әйгiлi Виттман да бар. Ал марапаттау рәсiмi рыцарь крестiнен басталды.
  Хельга шақырылғанда, қыз өкшесiн түртiп, ат сияқты секiрдi. Ол рыцарь крестiмен және жауынгердiң арнайы төсбелгiсiмен, танктермен марапатталды ... Оның үстiне фюрер Адольфтың өзi қызға гауһар тастары бар номиналды қылыш бердi, ол соғыста ұрыс нәтижесiнде өзiн ерекшелеген ең жақсы әйел ретiнде. Мәскеу шайқасы.
  Виттман емен жапырақтары, қылыштары мен гауһар тастары бар крест алды, алтын емен жапырақтары, қылыштар мен гауһар тастары бар Рыцарь крестiнiң жұлдызы "бала" Хаффманға да берiлдi. Өзiнiң өзгермейтiн ковбой жейдесiн киген американдық эйс те марапатқа ие болды.
  Фридрих соңғы марапатқа ие болды ... Бұл өте қисынды болды, өйткенi ол үздiктердiң ең жақсысы болды. Нацистiк гимннiң қоқан-лоққы әуендерiне жоғары награда, Темiр кресттiң рыцарьлық крестiнiң Үлкен жұлдызы және емен жапырақтары, қылыштар мен гауһар тастар берiлдi . Сонымен қатар, төрт жүз бес жүз ұшақ, төрт жүз бес жүз танк үшiн төрт төсбелгi берiлдi. Бұл белгiлер де алтын болды, тiптi кiшкентай гауһар тастармен бiрге бес жүз.
  Гитлер ұзақ уақыт бойы Фридрихтiң қолын қысып, бiрдеңенi ынтамен айтты ... Бала атақты кресттi көзiмен жұтып қойды. Гауһар тастар платина емен жапырақтары мен қылыштың сабын безендiрдi. Менiң жадымда қарапайым рыцарьлардың гауһар тастармен кесiп өткенi, бүкiл соғыс кезiнде тек жиырма жетi осындай ордендермен марапатталғанын еске түсiрдi. Ал, қазiр бұл одан да аз ... Күмiс жапырақтар алтынмен ауыстырылатын Рыцарь крестi жоғары дәрежелi марапат әлi белгiленбеген.
  Алайда марапаттар мұнымен тоқтап қалмады. Гитлер Фридрихке Әскери-әуе күштерi мен СС гвардиясының майор фельдмаршалы атағы берiлгенiн, жеке қару-жарақпен марапатталғанын және бiр миллион бес жүз мың марка (ең жаңа он бес пантераның құны) сыйақы алғанын хабарлады.
  Номиналды қару Хельгаға сыйға берiлген, Дамаск болаттан жасалған, сапты гауһар тастармен және изумрудтармен әдемi безендiрiлген қылышпен бiрдей болды.
  Фридрих азғыруға қарсы тұра алмай, сұлтанға лайық қаруды бiрнеше рет сiлтедi. Тұтқаны ыңғайлы, ал қылыш өте теңдестiрiлген және күштi бала қолына жеңiл болып көрiндi.
  Одан кейiн тарихқа танымал сөздiң авторы ретiнде енген америкалық генерал Маңқұрт сөз сөйледi: менiң елiм қателессiн, бiрақ бұл менiң елiм!
  Сонымен қатар, бұл қолбасшы өзiнiң жантүршiгерлiк қатыгездiгiмен, соның iшiнде соғыс тұтқындарына да танымал болды.
  Мәңгүрт қатты сөйлеп:
  - Орыс варварлары көп жердi басып алып, мәңгiлiк тәртiпсiздiк орнаған үлкен казарма құрды. Олардың лаңкестiк режимi қашанға дейiн адамзаттың алтыдан бiр бөлiгiн азаптайды? Ресей халықтары азаттық пен өз жерiне еркiн Еуропа мен АҚШ армиясының келуiн күтуде. Сондықтан Америка КСРО-ны жеңу үшiн бар күш-жiгерiн салады. Әлемнiң түкпiр-түкпiрiнен бiздiң техникаларымыз бен волонтерлар ағыны күшейiп, көбейедi! (дауыл шапалақтау). Дүние жүзiнiң барлық елдерi большевиктiк iндетке қарсы бiрiктi. Жаратқан Ие және көктегi әскер бiзбен бiрге. Жеңiс үшiн алға!
  Ағылшын оның соңынан ердi, содан кейiн фюрер балдың басталғанын жариялап, салтанатты рәсiмнiң ресми бөлiгiн үздi. Бiрден көптеген қыздар мен әйелдер атақты кейiпкерлердi жасауға дайын болды.
  Фридрих Хельганы серiктес ретiнде таңдағысы келдi, бiрақ ол күтпеген жерден бас тартты - әдет-ғұрып серiктестермен немесе әскери қарудағы серiктестермен билеуге бұйрық бермейтiнiн айтты. Нелiктен бала басқа ханымды таңдады, әсiресе мұндағы әйелдердiң бәрi әдемi болғандықтан, олар арнайы таңдалған сияқты. Фридрих күлiмсiреп, жеңiл биледi, бiрақ баланың ойы басқа нәрсе туралы болды.
  Сондықтан ол жоғары орден алды және қазiр iрi фельдмаршал... Оның мансабы өрлеу үстiнде, құлаған ұшақтар мен қираған танктердiң саны жағынан әлемде теңдесi жоқ! Бәрi жақсы сияқты, бiрақ қандай да бiр себептермен мысықтар жүректерiн тырнап жатыр ... Бiрақ егер бiз белгiлi тұлғаларды алсақ, мысалы, капетиялықтардың корольдiк тармағынан шыққан қан ханзадасы Роберт Артроис. Өйткенi, ол туған жерi Францияға қарсы соғысып, жерлестерiнiң қаны қолында болса да, аздап қиналған жоқ.
  Ал жүз мыңдаған орыстар фашистер жағында соғысуда. Тiптi Ұлы Герцог Кирилл Романов шығыс жорығын және отаны большевиктерден азат етудi қолдайтынын ресми түрде жариялады. Романовтар фашистер мен олардың артында тұрған Батыс елдерi үшiн.
  Егер атақты князьдер мен Үшiншi рейх Сталинге қарсы болса, Фредерик неге зардап шегуi керек? Оның үстiне оның ата-бабалары КСРО-да мүлдем тұрмауы да мүмкiн. Ендеше, қисынды ойланып көрейiк... Өйткенi, тарих ағымы ең байсалды түрде өзгердi. Ендi әлем ешқашан басқаша болмайды, сондықтан Мәскеу шайқасында кеңестер жеңiлдi ... Ал бұл ненi бiлдiредi? Ал, бiрiншiден, айтарлықтай өзгерген әлемде оның ата-анасы (айтпақшы, әртүрлi қалаларда туған) кездесiп, отбасын құру ықтималдығы күрт төмендейдi. Бiрақ әкем мен шешем де 1947 жылы туылған жоқ... Бұл екi ата мен екi әженi кездестiру ықтималдығы одан да аз болады дегендi бiлдiредi!
  Сонымен қатар, гендер жиынтығы бойынша әрбiр бала бiрегей және таза жеке болып табылады. Бұл дегенiмiз, егер тұжырымдама сәтi тiптi бiр сағатқа, тiптi он минутқа өзгерсе, онда ол ендi ол болмайды ... Бiрегей тұлғасы мен гендер жиынтығы бар Фридрих емес, мүлдем басқа, мүмкiн тiптi сырттай емес. ұқсас бала.
  Яғни, бұрын болған китменнiң араласуы, заттардың қисыны бойынша, уақыттың мызғымас заңдылығын бұзушының жоғалып кетуiне әкелуi керек ... Яғни, Фридрих Гитлердiң сүйiктiсiне айналғандықтан, жай жоғалуы керек! Және ол және оның ағасы, мүмкiн ата-анасы және басқалары.
  Бiрақ жас эйс тiрi және күштi, сау, бұл бақытсыз планетада ешкiмге ұқсамайтындықтан, бұл өткен оның әлемi емес шығар! Мүмкiн, бұл тiптi оның ғаламы емес, параллельдi ғаламның қандай да бiр түрi және тiптi уақыт кiдiрiсiмен. Яғни, ол Фридрихтi өзiнiң ата-бабаларын өлтiрмейдi, өзiнiң туған жерлестерiн емес, терминатор баланың абстрактiлi өткенiне жалпы ұқсастығы бар бөтен тұлғаларды өлтiредi.
  Бұл оның шын мәнiнде сатқын емес екенiн бiлдiредi - жай ғана адам, әртүрлi ғылыми-фантастикалық сериялардағы хитмендер сияқты, бұрын бүгiнгiнiң бiлiмiн пайдаланатын, тiптi керемет күшке ие болды. Ал, егер ол керемет күштерге ие болса, онда оларды пайдаланбау - күнә ! Тағдыр, көктiң оң қолы оны алдымен Гитлер жастарына, содан кейiн Үшiншi рейхке жiбергендiктен, мансап жасау үшiн бар күш-жiгерiңiздi салуыңыз керек. Он төрт жаста майор-фельдмаршал болу жақсы , бала жаста, бiрақ жиырма жаста толыққанды генерал, тiптi фельдмаршал болған да жақсы. Кiм бiледi, мүмкiн Үшiншi рейх пен Америка ақыры қорытып, содан кейiн оның ұлы бiрiншi Әлемдiк диктатор болады!
  Содан кейiн кенеттен жас жiгiт күтпеген адам пайда болды: Евгений Порше ... Ұзын бойлы, әдемi, күштi, тiптi аздап қарапайым және Үшiншi рейхтiң iрi магнаттарының бiрiнiң қызы үшiн таңқаларлық ақсүйек емес.
  Рас, бұрынғы кездесуден айырмашылығы, қыз өте қымбат, гауһар тастар кигiздi, бiрақ сонымен бiрге олар мөлдiр болды және кiшкентай аяқтары болмаса да, сымбатты сүйкiмдiлiгiн жасырмады.
  Биiк өкшелi туфлидiң арқасында онсыз да ұзын бойжеткен алпауыт қызға ұқсайтын. Фридрихтiң өзi жасы бойынша қарапайым, тiптi кiшiрек жасөспiрiм едi, одан қысқа, шамамен жиырма үш, жиырма бес сантиметр, өкшесiн және тағы басқаларын ескере отырып ...
  Фридрих тiптi ыңғайсызданып қалды, егер ол алты келi салмақты қыздан (оның әкесi Поршенiң орнында болған, алпауыт емес, оның қандай ана екенi және оның етегiнiң астына шыққаны белгiсiз) ешқашан өспесе ше? !), әрқашан көтерiлу үшiн оның үстiнде болады. Иә, оның соңғы кездегiдей жалаңаяқ жүргенi жақсы...
  Евгения жас эйске таңдана қарады да, қолын созып, оның ернiнен сүйдi:
  -Сен менiң серiлiгiмсiң! Жарық жерде емес!
  Фридрих абдырап қалды:
  - Ия мен....
  Евгений сөзiн бөлiп:
  - Сөздiң қажетi жоқ! Сiз мақтауға лайықсыз. Ұшқыш ретiнде ғана емес .... - Магнаттың қызы шашын шайқады. - Ойланыңызшы, сiзде инженер мен дизайнердiң керемет сыйы бар. Осындай идеяларды ұсыныңыз ... Гений! Леонардо Давинчиден жоғары.
  Фридрих үндедi:
  - Иә! Келiсемiн, бұл суретшi бiрде-бiр соғыста жеңiске жеткен жоқ. Оның шедеврлерi бүкiл әлемдi жаулап алғанымен!
  Олар билей бастады. Евгения дәл сондай әдемi, мәнерлеп сырғанаушы едi, бiрақ Волка үшiн ол тым үлкен болып көрiндi ... Ал иiссудың иiсi мас болды ... Бала оның сәндi кеудесiнiң мойын сызығына қарап, физикалық күштi және дамыған адамға табиғи тiлегiн сезiндi. жасөспiрiм. Оның үстiне Хельга ештеңенi байқамағандай кейiп танытты. Дегенмен, немiстердiң жас ұрпағы әйелдiң қызғаныш сезiмiн сезiнуi және одан да көп қызғаныш танытуы әдепсiз, ал ер адам, егер ол соғыс батыры болса, тiптi алдауға мiндеттi деп үйреттi . Тұқымды жақсарту үшiн не қажет! Гитлер айтқандай: үйленген әйелдiң басқа еркектен бала тууы күнә емес, күйеуiнен гөрi физикалық деректерi жақсы бiреу бар. Алайда Евгения баладан шындап сұрады:
  - Ал сiз танктер мен өздiгiнен жүретiн зеңбiректердi басқару принциптерiн соншалықты жақсы бiлетiнiңiздi, осындай ноу-хауларды ойлап табатыныңызды қайдан оқыдыңыз?
  Фридрих шындықты айта алмады және айтқысы да келмедi, ал бейтаныс қызға, тiптi егер оның әкесi магнат, Үшiншi рейхтiң ең бай адамдарының ондығына кiретiн және Гитлер мен Герингтiң сүйiктiсi болса да. Ол жалтарып жауап бердi:
  - Мұнда балалық шақтағы хобби рөл атқарады ... Түрлi ғылыми әдебиеттер, ойлап табуға деген ұмтылыс! Ақылға қонымды нәрсе жасау үшiн үстелде отырудың қажетi жоқ ...
  Евгения басын изедi.
  - Иә, мен де спортты жақсы көремiн, сонымен бiрге ғылымның гранитiн кемiремiн, тiптi шайнаймын... Соған қарамастан Пистон ханым кеңсе егеуқұйрығына ұқсайды ма?
  Фридрих қасқыр тiстерiн ашып, растады:
  - Иә, егеуқұйрықта, тек шкафта емес, сен мүлдем ұқсамайсың! Сiрә, тiптi сiздi салыстыруға болады ...
  Евгения ескерттi:
  - Тек сиырмен салыстырма! Бұл өте жағымсыз кеңес!
  Фридрих философиялық тұрғыдан былай деп атап көрсеттi:
  - Кiмде-кiм iсiн бұзбаса, ешкi дәрежесiн алады! Сонымен ... Бiзде ақымақ базар бар.
  - Базар деген жаргон ма? Евгения болжады. - Жалпы алғанда, немiс тiлiнде сөйлеу дұрыс сияқты, бiрақ әйтеуiр... Тым дұрыс, дәл қойылған екпiндер, анық сөздер, сөйлеу шиеленiсi ... Ал екпiн жоқ, бiрақ бұл дұрыстықта сiз өзiңiздi тудырмайтын нәрсенi сезiнесiз .. .
  Фридрих уайымдағанның белгiсiн көрсетпедi:
  - Ну және мұнымен бе? Бәлкiм, сiз бұл кеңестiк тыңшы деп күдiктенетiн шығарсыз, ал орыстар американдықтармен бiрге жиырма мыңын және олардың жарты мың сансыз ұшағын маған Үшiншi рейхтiң шыңына ену үшiн сыйға тартқан шығар?
  Евгения басын шайқады.
  - Жоқ мен олай ойламаймын! Бұл тiптi орыстар үшiн де тым көп болды. Белгiлi сөз бар: Ресейдi ақылмен түсiнуге болмайды. Бiрақ бұл жерде маған басқа нәрсе сияқты көрiнедi, мүмкiн, сiз қалай айтасыз ... СС гендiк инженерия өнiмi. Қандай болашақ адам? Мен генетика бойынша ғылыми еңбектердi оқыдым және жасанды араласу арқылы адам табиғатын өзгертуге, жақсартуға немесе нашарлатуға болатынын бiлемiн. Ал сiздiң жауынгерге тән адамдық қасиеттерiңiз... Бұл рас...
  Фридрих жауап берудiң орнына ұзын бойлы дос қызына басын иiп, оның толған ернiнен құмарлана сүйдi. Сонда ол:
  - Өзiңе әдемi басыңды берме. Менен кемiстiк балаларды аламын деп қорқатын болсаңыз, олай емес деп сенiңiз! Жалпы, әңгiме тақырыбын өзгертуге болады.
  Евгения келiстi:
  - Өзгерген дұрыс! Әңгiме танкiлер туралы... Атап айтқанда, Гудериан басқаратын негiзгi жедел штаб конкурстық тапсырма бердi: танктердiң екi түрi... 88 миллиметрлiк El 100 зеңбiрегi немесе одан да қысқа, бiрақ сауытты тесетiн орташа "Императорлық пантера" сияқты, және 250 миллиметрден кем емес фронтальды көлбеу бронь және 105 мм El100 калибрлi зеңбiрекпен ауыр "Корольдiк жолбарыс", фронтальды сауыты кемiнде 300 ... Сонымен қатар, бiрiншi танктiң салмағы елу тоннадан аспайды, ал екiншiсi - 65.
  Фридрих гофердiң алдындағы арыстандай менсiнбеушiлiкпен күрсiндi:
  - Мұндай нәрсе шындық емес пе? Әсiресе, сiз тапшы материалдармен әлдеқайда жеңiл болғаныңызды және одақтас бомбалаушы ұшақтар Үшiншi рейхтiң жерлерiн жоймайтынын ескерсек!
  Евгения күрсiнiп жауап бердi:
  - Негiзiнде бұл мүмкiн, бiрақ бiзде уақыт болмады, дәлiрек айтқанда металдан прототиптi қажеттi уақытта жасауға уақыт жоқ. Сiз бiзге керемет ноу-хауды тым кеш бердiңiз. Гитлер соңғы танктердiң осы жылы Үшiншi рейх әскерлерiмен бiрге қызмет ете бастағанын қалайды.
  Жас Эйс таң қалды:
  - Прототип жасауға неге көп уақыт кетедi?
  Қыз басын изедi.
  - Аз емес, әсiресе, моделi түбегейлi жаңа болса... Бұл халықтық нәрсе сияқты: айдап кетсең, сайға құлайсың!
  Фридрих ойлады: бұл жерде, әрине, қиындықтар бар... Мысалы, кеңестiк конструкторлар ИС-10 танкiн жасаудан соншама жыл зардап шектi немесе Т-54-пен екi жыл ойнады. Сонымен қатар, бұл танк соғыстан кейiн жасалған және Екiншi дүниежүзiлiк соғыс кезiндегi шайқастарда тәжiрибесi бар. Сонымен қатар, бұл түбегейлi жаңа модель емес, тек Т-34-тiң одан әрi эволюциясы болды. Мұнда, мысалы, Т-44 толығымен сәттi болмады және iс жүзiнде соғыс қимылдарында пайдаланылмады ... Сондықтан сiз ерекше кереметтердi күтпеуiңiз керек.
  "Жолбарыс" танкi, немiстердiң осы типтегi машиналарды жасау тәжiрибесiнiң жоқтығын ескере отырып (егер, әрине, шассидi санамасаңыз, мысалы, Бiрiншi дүниежүзiлiк соғыс кезiнде жасалған 150 тонналық Colossal болды).
  Фридрих былай деп атап өттi:
  - Қазiрдiң өзiнде жасалған "Пантера" -5 немесе AG негiзiнде жобалау керек. Оның жүрiс бөлiгi 88 мм калибрлi мылтықты ғана емес, тiптi 128 немесе 150 гаубицаны алып жүруге мүмкiндiк бередi ...
  Евгения күлдi.
  Бiрақ бiз дәл солай iстеймiз! Дегенмен, Porsche-де 88 миллиметрлiк калибрлi зеңбiректерi бар болса да, өзiнiң "корольдiк жолбарысы" бар. Бiрақ, мүмкiн, аралық үлгi ретiнде, бұл жасайды. Онда 250 миллиметрдi брондау бойынша бастапқы тапсырма орындалды, бiрақ салмағы айтарлықтай үлкен - 63 тонна. Екiншi жағынан, сауыттың ұтымды қисаюының өте үлкен бұрышы бар мұнара, талғампаз және реттелген... Аралық бәсекеде жеңу мүмкiн болуы мүмкiн, бiрақ болашақта проблемалар туындайды. Бiрақ сiздiң ноу-хауыңыз бойынша, кез келген қорғанысты бұзатын, барлық жағынан өтпейтiн танк жасауға болады. Шынында да, серпiндi машина үшiн, өкiнiшке орай, Пантера ұзақ уақыт бойы мақтана алмайтын жақсы бүйiрлiк қорғаныстың болуы өте маңызды.
  Фридрих былай деп атап өттi:
  - Бәлкiм, бiз әзiрше танк тақырыбын қозғамаймыз... Дәлiрек айтқанда, оны талқылауды аяқтаймыз. Бiз ескi профессорлар немесе жас жiгiттер мен қыздармыз.
  Евгения келiстi:
  - Дұрыс айтасыз, әдеттегiдей зайырлы бiр нәрсеге тоқталайық. Мысалы, британдық корольдiк үй туралы.
  Фридрих күлдi.
  - Ал, тақырып! Иә, Уинсорлардан уақыт келедi, ештеңе қалмайды. Әлде Мәскеудi басып алған соң, бiздiң танктер басып алған Лондонды ұнтақтай алмайды деп ойлайсыз ба?
  Евгения тiсiн жарқыратып:
  - Әрине, олар мүмкiн!
  Балдан кейiн дәмдi тағамдармен, бiрақ күштi алкогольдiк сусындарсыз асыл түскi ас берiлдi. Алты градустан күштi ештеңе жоқ. Содан кейiн Фридрих пен Евгения жiгiт пен қызға лайық болып, бөлек бөлмеге кеттi.
  Ұзын аққұбалардың темпераментiнде ерекшеленбейтiнi жалпы қабылданғанымен, Евгения бiрнеше сағат бойы керiсiнше өте сенiмдi түрде дәлелдедi. Әрине, Фредерик де бет-әлпетiн жоғалтпады. Сөйтiп екеуi қатты құшақтасып ұйықтап қалды.
  Бала өзiн орыс патшасы Николай II-ден микадоны, яғни императорды өлтiру туралы бұйрық алған жапон ниндзясы екенiн армандады.
  Фридрих дөрекi қабырғаларға өрмелеудi армандады, саусақтары мен саусақтарымен шамалы жарықтарға немесе жарықтарға жабысады. Бала сарайға кiрдi, онда қызу шайқас басталды ...
  Жас ниндзя, әдеттегiдей, кесiп, пышақтап, жаулардың бастарын ұшырды ... Арман тым хаотикалық, тым көп қан, кесу және мағынасы аз. Оның үстiне жалаңаяқ қылыш ұстаған қыздар әр жерде секiредi... Қысқасы...
  Үш-төрт сағат ұйықтай алмадық... Фридрихтi хабаршы қыз оятты:
  - Шайқас қызу жүрiп жатыр! Сiздей адамдардан басқа таптырмайтын адамдар жоқ , Фридрих Бисмарк.
  Бала орнынан атып тұрып, тiптi қоштаспастан жақын маңдағы ұшу-қону жолағына қарай асыға жөнелдi.
  Белгiлi болғандай, оны бекер атамаған... Армия генералы Рокоссовский Сталиннен күштердiң толық шоғырлануын күтпестен Роммельдiң армия тобына соққы беру туралы бұйрық алды. Бұл жағдайда есептеу немiстердiң Воронежге шабуыл жасау үшiн әскерлерiн орналастыруға әлi үлгермегендiгiне негiзделген. Осылайша немiс әскерлерiнiң алдыңғы шайқастарынан шаршаған керiлген қаптал бойымен төмен соққы жасау мүмкiндiгi болды.
  Фридрих Фокен-Вульфке отыруға мәжбүр болды, бұл шабуылдың модификациясы емес, төрт жиырма миллиметрлiк зеңбiрек пен екi пулемет бар қарапайым модель. Сонымен, бала шамадан тыс асығыстықтың салдарынан танктермен күресу үшiн өзiн жақсы көрсеткен қарусыз қалды. Рас, оның фюзеляжында әлi он бомба болған ...
  Аспан да ыстық, кеңестiк шабуылдаушы ұшақтар мен Яки-9 истребительдерi болды. Дегенмен, соңғы көлiктер нашар қорғаныс пен аман қалуға байланысты 20 мм калибрлi зеңбiректер үшiн ұзақ қашықтықта осал болды. Фридрих алдымен жауынгерлерге мүйiздердi бердi, олар, әрине, баяуырақ Iлиядан алда болды. Төрт самолет, мiне, құдiрет... Алғашқы екi ондаған топоздың құйрығына айласыз жақындау болмаса да, бөлiнiп кеттi.
  Фридрих айналмады, маневр жасамады, ол пневматикалық зеңбiректердi сәл жылжытып, үлкен машинасының корпусын дiрiлдедi.
  Жиырма бес, жиырма алты, жиырма жетi... Жоғалса да сөнбей, тiптi жылдамдықты арттыруға тырысатын намыссыз Яктар үшiн... Фридрих тiптi аздап таң қалды. Нелiктен кеңестiк әскери әдебиетте бұл даңқты Фокен машинасы соншалықты төмендетiлдi - Вульф. Иә, ол Якс үшiн 19 секундқа қарсы 22 секундта толық айналым жасайды (және жеңiл салмақта Як оны 17 секундта жасай алады!). Бiрақ Фридрихке маневр жасаудың қажетi жоқ, ол жай ғана баяулайды және оларға қарай ұшады. Бiр секундта сiз жетi-сегiз көлiктi түсiре аласыз.
  Фридрихтiң жауынгерлiк транс күйiндегi уақыты өте баяу өттi және оның ойланып, оқ-дәрiлерiн залалсыздандыруға уақыты бар. Негiзiнде, тiптi ең шебер Эйс, соның iшiнде Рудель сияқты құбылыстар да соғыс барысына айтарлықтай әсер ете алмайтыны жалпы қабылданған. Мұнда нақты тарихта алты ең жақсы немiс эйстерi бүкiл әуе армиясын жойды, бiрақ фашистер атмосферадағы үстемдiк үшiн шайқаста үмiтсiз жеңiлiп қалды.
  Бiрақ бұл жағдайда адамға қарсы осыншама топозды бiр жерге лақтырып тастаудың қиындығы бар... Алпыс бiр жауынгердi бiр минутқа жетпей атып түсiрдi . Дәл осылай қанаттары түсiп қалады немесе кабиналардың бронды шынылары сынып қалады. Соңғысы одан да нашар, өйткенi бұл жағдайда ұшқышты құтқару мүмкiн емес. Қызыл Армияда тәжiрибелi эйстер аз қалды.
  Құлаған көлiктердiң iшiнде төртеуi бестен астам ұшақты атып түсiрген күзетшiлерге тиесiлi... Тек бұл да көмектеспедi, өйткенi Волка қайда және қалай соғу керектiгiн бiлдi... Бiр топ қазды құлатып жiберген аңшы сияқты. пулемет. Мiне, бiр отар бiр оқ өтпегенде, оқпанның қимылын интуитивтiк, инстинктивтi түрде анықтап, қажеттi нысанаға бағыттайды. Қаздар, ал бұл жағдайда кеңестiк ұшақтар атып түсiрiлiп, кабиналар бұзылған және тiгiлген ұшқыштар тағы бiраз уақыт тiке ұшады. Бiрақ кейбiр қанаттар жоғалады ...
  Фридрих мұнда американдық ковбойлар туралы жақсы мақсатты фильмдердi және Ди Каприо ойнаған әйгiлi фильм - "Тез, бiрақ өлi!" фильмiн есiне алды. Бiрақ ол кезде американдық ковбойлар автоматты пулемет пен жылдам атыс пневматикалық қаруды бiлмедi. Әйтпесе, жойып жiберу күшi жағынан қандай құбыжық қару екенiн түсiнген болар едi.
  Жақын жерде топоздар аяқталып, Фридрих Илаға ауысты. Мұнда оларға жоғарыдан немесе артқы жарты шардан шабуыл жасаған дұрыс. Және бұл қашықтықты қысқартпай оңтайлы болар едi.
  Тағы бiр әдiс - нәзiк қанаттарды атып тастау, оларға қару-жарақ iлiп қоюға болмайды.
  IL-2 лақап аты - өркештi. Оған екiншi орын орнатылғаннан кейiн, жаңадан бастаған адамға ұқсас машинаны түсiру қиын болды, бiрақ артқы жарты шарды қорғаған атқыш үшiн, бiрақ ... Әрине, бұл ұшақтың аэродинамикасы нашарлады. . Сонымен, олармен оңайырақ болады ...
  Иламның әр жаққа шашырап кетуi қисындырақ болар едi, бiрақ жүйе мынау... Қысқасы, аты аңызға айналған шабуылдаушы ұшақты соғудан басталды. Дегенмен, ептi "Саламандар" -3 дер кезiнде жетiп үлгердi. Олар да лай басып алды ...
  Фридрих тiптi жақындап келе жатқанда топоздарды кездестiрiп, олар одан озып кете алады деп ойлады ... Дегенмен, кiм бiлсiн ... Люфтвафф ұшқыштары ержүрек орыс жауынгерлерi емес, және әдетте олар шайқасқа көп кiрмейдi, бiрақ мүмкiн құрлықтағы күштерге қауiп төнген кезде.
  Фридрих, алайда, сондай-ақ проблемаларды бастан емес ... Артқы бронды жарты шарға зеңбiректерден шығанағы, немесе қанаттарын қаптау - нәтиже бiрдей. Ал бұл машиналар кейiн қалай домалап кетедi, олар тiптi ауада iз қалдырады ... Соққыланған құлдың арқасындағы жолақтар сияқты.
  Фридрих отыз жетi шұңқырды атып түсiрiп, тағы екi Пешканы басып алды. Бұрынғы жүз бiр рекорды жаңармаса да, қайта тоқу. Тек жаудың ұшақтары қалды. Ендi тек бомбаларды тастап, оралыңыз.
  Кеңес танктерi ендi авиацияның, тiптi артиллерияның қолдауынсыз шабуылда болды. Олардың үстiне шабуылдаушы ұшақтар мен бомбалаушы ұшақтар құлады. Бақытымызға орай , кеңестiк танкерлер үшiн олар көлiктердiң жүргiзу сипаттамаларын пайдалана алды. Бiрақ барлық түрдегi ұшақтардың саны өсе бердi.
  Фридрих барлық бомбаларын тастап, аэродромға қарай бұрылды. Алайда ол әйгiлi танк жойғыш Фокен-Вульф-4 Рудельдi көре алды.
  Жас Эйс өзiнiң "туған" аэродромына оралды, онда оны Pegasus-терминатор Ме-362 күтiп тұрды.
  Фридрих Фокен-Вульфты қондырып, көршi ұшқышқа айқайлады:
  F-490 ұшағы нашар жауынгер деп айтуға батылдық танытқан адам өтiрiк. Жаман ұшақтар жоқ, тек нашар ұшқыштар бар.
  Келесi сұрыптау тек танктерге қарсы күреске қысқарды. Немiстер әзiрге сауытты қарсы алу үшiн күштi жұдырық әкелiп үлгермей, ұшақтарға үйiлiп жатты.
  Ержүрек кеңестiк танк экипаждары жыртылған майдан шебiнен өтiп, араб ерiктiлерiнен тұратын жаяу әскер бөлiмiне шабуыл жасады.
  Мұсылмандар күткенге қарамастан, батыл соғысып, қашуды ойламады, бiрақ сонымен бiрге олар өте епсiз әрекет еттi. Атап айтқанда, американдық базука қандай да бiр жолмен адамдық емес, тiптi гранаталарда да қолданылған.
  Бiрақ кеңес бөлiмшелерiнiң шабуылы тоқтап қалды. Әсiресе фашистiк штурманшылар кеңестiк конструкторлардан көшiрiлген, бiрақ шеберлiкпен жүзеге асырылатын пiшiндi зарядтары бар көптеген шағын бомбаларды қолданды. Бiрақ кеңес танкистерi жоғарыдан тор iлу туралы бұйрық алған жоқ.
  Ал Фридрих тек шатырларға пневматикалық зеңбiректер отырғызды. Бұл ең қарапайым тактика. Мұнара люкiнен өтiп, жеңiске жетiңiз. Егер сiз көлденең жазықтықтан соғылған болсаңыз, қанша көлiктi осылай тастауға болады ...
  Егер истребитель интуитивтi, мақсатсыз, ерiксiз соқса, танк жылдамдығы үнемдемейдi ...
  Бұл танктерi бар тренажер сияқты, тек сiзде құдай режимi бар, және әрбiр ату дәл, сiз жиi, жиi түсiресiз ...
  Мұнда қираған танктердiң саны елуден асып кеттi, сондықтан Рудель демалып жатыр... Бiрақ ендi мен шегiнуге тура келдi. "Құлақтар" жағынан пайда болды. Алты бөлiк атып түсiрiлдi, ал қалғандары саламандрды жойсын. Жалпы, бұл жүгерi жұмысшылары күндiзгi шайқасқа рұқсат етiледi, таза суицид.
  Танктер маңыздырақ ...
  Қайту ... Фокен-Вульф-4 ұшағы, оның жанында Хельга.
  Қыз одан сұрады:
  - Евгения саған не ұнады?
  Фридрих радиоға менсiнбей сөйлеп:
  -Ненi қызғанасыз?
  Қыз күлдi.
  - Әрине жоқ! Бiз боспыз, үйленбеймiз. Тек төсекте кiм жақсы, мен немесе оның?
  Фредерик қатты жауап бердi:
  -Әрине сен! Сiз соншалықты үлкен емессiз және әлдеқайда ептiсiз!
  Хельга көңiлдi күлдi.
  - Мен сенен басқа ештеңе күтпедiм! Бiрақ, әрине, бәрiнен де жақсысы ... Фу ол дизайнерлiк егеуқұйрық және темiр кресттiң рыцарь крестiмен марапатталған өте аз әйелдердiң бiрi!
  Фридрих былай деп атап өттi:
  - Менiң ойымша, емен жапырақтары, сiз дәл бұрышта тұрсыз!
  Шайқас баланың дұрыс екенiн көрсеттi. Хельга танктердi сенiмдi түрде ұрды. Ол жауынгердiң жауынгерден гөрi кенет болуы мүмкiн екенiн дәлелдегiсi келген сияқты. Әрине, оны Фридрихпен салыстыруға болмайды.
  Көп ұзамай немiс және американдық көлiктердiң үлкен танк колонналары пайда болды. Әсiресе ептi және ойнақы американдық танк жойғыштар "Витч" -3. Бұл өте маңызды болды, әсiресе кеңестiк көлiктер әуе шабуылдарымен айтарлықтай жойылған болатын. "Пантера-5" де проблемалы болып шықты... Оның ұзын ұңғылы жылдам атыс зеңбiрегi мен өтпейтiн фронтальды сауыттары... Ысырма жылдамдығы сәтсiздiкке ұшырай бастаған сияқты, кеңес танктерiнiң экипаждары. Кейбiреулер командирлердi тыңдамай, осы технотрондық тозақтан құтылуға тырысып, керi бұрылды.
  Қайта оралу және кету, танктерге шабуыл ...
  Түс болды, қараңғы түсiп қалды... Қызыл әскердiң қарсы шабуылы таусылды. Ол Хельгамен бiрге қолдау бағытына, немiс әскерлерiнiң тобы Рязаньға қарай бағытталды. Сонымен қатар, қазандықтағы Ватутиннiң сарбаздары да қатайтуға тырысты ...
  Шығыста немiстер әлi де баяу алға жылжуда. Бұл жерде оларға Кеңес әскерлерiнiң табандылығы, Мәскеудiң шетiндегiдей тығыз болмаса да, Дала майданының қорғаныс шебi кедергi жасайды.
  Дегенмен, нацистiк әскерлер маневр жасауға көбiрек орын алды, ал Гот мұндай бағандармен негiзгi қорғаныс түйiндерiн айналып өтуге тырысты. Кейбiр жерлерде немiс бөлiмшелерiнiң алға жылжуы жеделдедi ...
  Фридрих Хельгадан сұрады:
  Менiң арманымдағы қыздан шаршадыңыз ба?
  Аққұба жауынгер жауап бердi:
  - Қуанышты көңiл-күй шаршауды кетiредi, сиырды қамшыдан да жақсы! Сүт орнына шаршау қанды iрiңмен бiрге келсе де!
  Фридрих келiстi:
  - Ендi шындықты таптау жоқ!
  Түнде жас бала аспанға бұлт шығып, жаңбыр жауғанына қарамастан ұшуын жалғастырды. Немiс әскери доктринасына сәйкес, авиация алдыңғы қатарда қорғанысты басу үшiн де пайдаланылды ... Ал қырық бiрiншi жылдан айырмашылығы, Luftwaffe Пиндостанның көмегi арқасында көптеген ұшақтарға ие болды.
  Фридрих ендi бункерлерге, одан да кiшiгiрiм нысандарға шабуылдады... Түнде шайқас басылмай, кеңес әскерлерi қарсы шабуылдарға шықты. Олар кiшкентай және хаотикалық болсын, бiрақ бұл үшiн кем емес батыл ...
  Түнде, U-2 эскадрильясынан басқа, әуе нысаналары кездеспедi. Және олар бункерлердi бомбалады ... Аздап.
  1947 жылдың 15 қазанында таңертең қала үшiн шайқас басталды және сол уақытта темiр жол торабы: Электросталь. Ол жерде өте ыстық болды, ең бастысы, Фридрихке оның ажырамас досы Хельга қосылды.
  -Ал, қандай ұлы рыцарь, бiз жауларға басамыз?
  Фридрих қуана жауап бердi:
  - Бомждар сыра дүңгiршегiн итерiп жатыр, бiз жеңiп жатырмыз. Ал бiз қалай жеңемiз...
  Электросталь қаласының өзi лайықты түрде нығайтылған. Оны қорғауға армия бөлiмдерiнен басқа НКВД-ның екi жаңа дивизиясы да қатысты. Олар, жалпы алғанда, СС сияқты таңдаулы әскери гвардия болмаса да, олар артиллериямен де, жеңiл танктермен де қаруланған.
  Фашистер өз кезегiнде өздерiнiң қазандықтарын жасауға тырысты ... Цитадельдi айналып өтiңiз, оны кенелермен жабыңыз ...
  Мұнда, әрине, ауа қолдауы маңызды рөл атқарады, әсiресе мойын созылған болса.
  Хельга, қызға тән, сендiрдi:
  - Жеңiс бiздiкi болады! Шанаңызды жазға дайындаңыз!
  Фридрих келiстi:
  - Жазда ғана емес! Бiз ауыр танктер мен әуе снарядтарын қолданамыз.
  Бала олар Майнштейннiң әскерiне оралды деп ойлады, бiрақ ең танымал Роммель Батыста көбiрек танымал. Ұрыс кезiнде жас жiгiт жаһандық рух жетегiнде көбiрек қимылдағандықтан, ол қолбасшының даңқты iстерiн неге еске алмасқа? Жеңiлген орыстардан гөрi, жеңiлген британдықтарды еске алу әлдеқайда жағымды!
  Маррет сызығына жеткен Роммель өзiнiң екi жау әскерi арасында наполеондық "орталық позицияда" тұрғанын және ендi шешушi соққы берiп, олардың бiреуiн жеңiп, содан кейiн ғана бұрылып, екiншiсiне қарсы тұра алатынын түсiндi.
  Фридрих өзiне-өзi күлдi: Наполеон, Лев Толстой бұған күмәнданса да, сөзсiз ұлы қолбасшы және билеушi болды. Әсiресе жетiстiктерге қарасаңыз. Тек ол оларды ұстамады. Бұл үшiн Гитлер, одан да сорақы.... Бiрақ негiзiнен Фюрердi Наполеонмен салыстыруға болады!
  Дарынды қолбасшы Роммель тағы бiр нәрсенi түсiндi: американдықтар мен француздар алыс шығысқа орталық Туниске көштi және Батыс Дорсаль шатқалдарын батысқа қарай 60-70 мильде қамтитын Фондук, Фаид және Гафста Шығыс Дорсаль шатқалдарын ұстады.
  Егер итальяндық-немiс әскерлерi Фаид пен Гафсаны басып алып, батысқа қарай Фериана мен Кассериндi басып өтсе, олар Американың орасан зор жабдықтау базасы мен Тебесседегi штаб-пәтерiне тiкелей барар едi. Тебесседе италиялық-немiс әскерлерi Тунистегi одақтас сызықтың батысында және iс жүзiнде өздерiнiң байланыстарында болды. Егер Роммель содан кейiн танктерiн бұрып, оларды солтүстiкке теңiзге, осы жерден жүз миль қашықтықта жiберсе, немiстер Тунистегi одақтастардың бүкiл әскерiн кесiп тастауы немесе оларды Алжирге кетуге мәжбүр етуi мүмкiн.
  Фридрихтiң ойларын бұлттардың артынан қашып бара жатқан екi Лаггтың пайда болуы бұзды ... Бұл тұтынылуда ... Сосын мылтыққа дәл бағытталған оқтар ... Тек ол осылай ата алады ... Тағы төрт Як... және олар да, иә.... Ал ендi, Катюшада, өрт ... Фрагменттер жан-жақты ұшып кетуi үшiн ... Тағы бiр реактивтi ұшырғыш ... Сондықтан Хельга бүйiрден тырысады. Оған айқайлайды:
  - Батыр, итермелейiк!
  . 20-тарау
  Олег Рыбаченко мен Маргарита Коршунованың параллель әлемдегi миссиясы әлi аяқталған жоқ.
  Немiстер Горький қаласына қарай iлгерi басып келе жатты. Олар оны толық қоршауға алды. Осы үлкен қаланы бiр ұл, бiр қыз қорғады.
  Толық қоршап, тұншықтырған Мәскеу. Фашистер кейбiр жерлерде Кремльдi бұзып өттi. КСРО астанасының жағдайы iс жүзiнде үмiтсiз болды. Мәскеу гарнизонының снарядтары аяқталуға жақын қалды. Ал астананың құлауымен тағы бiр соғыс болар едi.
  Олег Рыбаченко мен Маргарита Коршунова Едiл бойындағы қала үшiн шайқасты.
  Бала мен қыз әдеттегiдей төбелескен күйде.
  Олар от пен ән айтады:
  Пионерлер берiлмейдi
  Олар азаптаудан қорықпайды...
  Бүркiттер сияқты олар соғысады
  Фрицтi тозаққа жiберу!
  
  Олардың көпшiлiгi батырлар
  Көптеген ақылсыз балалар...
  Егер сiзге формаға бару керек болса -
  Машина жүктелуде!
  Ендi мiне, жасы он екiге жуықтайтын бала, шынында да жасы тым қатқан майдангер Олег Рыбаченко фашистердi қырып тастап, кезек бердi.
  Сосын жалаң аяқпен жауға гранатаны қалай лақтырады.
  Және Фрицтi барлық бағытта шашыратып жiберiңiз.
  Сонда бала ән айтады:
  - Жабайылардың тiзе бүккен орыс жауынгермiн,
  Ресейдiң жаулары, жер бетiн сыпырамын!
  Маргарита, бұл кейiпкер қыз да жалаң аяқпен өлтiрушi өлiм сыйлығын лақтырады. Ол фашистердiң қалың тобын нокаутқа түсiрiп, шырылдап:
  - Ұлы Ресей үшiн!
  Және тағы қалай күлу керек.
  Жiгiт пен қыз ерлiкпен күреседi. Соғыс жеңiлiске ұшыраса да. Немiстер Орынборды жауып, Қызыл Армияны барлық жерде қысып үлгердi.
  Дәлiрек айтсақ, Орынбор әлдеқашан алынған. Онда әлi бiр ғана қамал тұр. Фашистер Уфаны қоршап үлгердi.
  Оның үстiне олардың оңтүстiктен келген жасақтары Қазанға жақындап қалды. Жағдай қиын емес.
  Ал самурайлардың шығыстан келе жатқаны және Орталық Азияда немiстермен қосылып үлгергенi жағдайды қиындатады.
  Бiрақ қаза тапқандардың ержүрек балалары күреседi. Олар өз жеңiсiне сенедi. Әйтпесе, басын көтерiп өлуге дайын. Дегенмен, бұл қалай өлiм? Олар өлмейтiн!
  Және жылдар бойы бала болды. Және бiр жерде басқа әлемдер мен миссиялар бар.
  Олег тағы бiр соққы бередi. Сосын жалаңаш саусақтарымен гранатаны лақтырып, ән айтады:
  - Сталин бiзбен мәңгi бiрге болады!
  Маргарита Фрицке көзiн қысып, сықырлады:
  - Құдай сақтасын! Бұл каннибал бiзге!
  Ал ашуланған бойжеткен жалаң аяқпен гранатаны лақтырып жiберген.
  Олег Рыбаченко қисынды түрде былай дедi:
  - Бiз бәрiмiз белгiлi бiр дәрежеде адам жегiшпiз!
  Ал бала өлiм сыйлығын жалаңаш саусақтарымен лақтырды.
  Маргарита мұнымен келiстi:
  - Қандай да бiр дәрежеде, иә!
  Сондай-ақ ол жалаң аяқпен өлтiрушiнi iске қосты, одан екi немiс көлiгi соқтығысты.
  Олег Рыбаченко жұмыстан шығып, КСРО-дағы жағдай қазiрдiң өзiнде үмiтсiз және соғыс жүргiзудiң қажетi жоқ деп ойлады. Сондықтан олар бекерге адамдарды өлтiредi.
  Бала жалаң аяқпен екi граната лақтырған. Шынжыр табанды соқтығысып, немiстiң "Е" сериялы танктерi соқтығысты.
  Терминатор бала ән айтты:
  -Уақыты келгенде
  Бiз батыл күресемiз!
  Таңертеңгi жауынгерлердiң көтерiлуi -
  Және жақсы күресiңiз!
  Бала кез келген әскердi бiр-екi минутта талқандауға дайын едi.
  Маргарита да жалаң аяқ өлiм сыйын лақтырып жiберiп, сықырлап жiбердi:
  - Ұлы Ресей үшiн!
  Балалар сондай батыл жауынгер, оларды ешкiм таптамайды. Олар сондай керемет күрескерлер.
  Жiгiт пен қыз әдеттегiдей қатты қуанады. Және олармен бiрге батылдық, намыс және батылдық. Олар титандар сияқты фашистермен соғысады. Ал жау тастай тұрған жерден өтпесi анық. Мүмкiн, тiптi тас пен монолиттен де күштi нәрсе.
  Маргарита атып тұрып:
  -Әлем чемпионы болайық
  Бiз орта мектептiң алыптарымыз!
  Ал қыз тағы да жалаңаш, кесiлген аяғымен өлiм сыйын бастайды. Және жауды талқандады.
  Бұл қыз өте керемет, сiз оған қарсы ештеңе пайдалана алмайсыз.
  Өйткенi сынықтарға қарсы қабылдау жоқ. Дегенмен, бұл сынықтар емес, одан да қауiптi және салқын нәрсе.
  Олег Рыбаченко атып тұрып:
  - Мен бала емеспiн, мен супер баламын және мен әлемдегi барлық адамдардан жоғары боламын!
  Тағы да, оның жалаң аяқпен жойқын жарылғыш ұйығанын қалай лақтырады. Тағы да екi немiс танкi соқтығысты.
  Жас жауынгер өте жауынгерлiк жолмен құрылған. Бiрақ ол бұл жерде қамшымен бөксенi сындыра алмайтынын сезедi. Үмiтсiз жағдайлар болмаса да, жеңiлмейтiн қарсыластар да жоқ.
  Бала Беларусьтегi президенттiк сайлауға қалай сөйлегенiн есiне алды:
  Алтыншы рет бос сөздi тыңдау қызық емес,
  Ал мен "әкеге" қаншалықты сенетiнiмдi түсiнбеймiн!
  Жұмақ Лукашенконы салуға уәде бердi -
  Бiрақ жарықпен бiрге бiз қараңғылыққа барамыз!
  Иә, бұл жүйеге, жеке басына табынушылыққа сын болды. Расында да, Еуропа елi неге орта ғасырдағыдай диктаторға шыдамдылық танытуы керек?
  Иә, және Сталин де диктатор, және бұл ғаламда ол соғысты бiрте-бiрте жеңу үшiн төмендетедi ...
  Батыр балалар тағы үш күн шайқасты. Осы кезде фашистер Қазанды қоршап, Уфаны алды.
  Соғыс Кремльдiң өзiнде жүрiп жатқан болатын. Төрт бақсы қыз семсер мен лақтыруға арналған жұқа дисктердi пайдаланып, жалаң аяқпен фашистермен шайқасты.
  Кремль "Штурмильон", "Штурмтигрлердiң" атқылауынан, бомбалаудан және үлкен зеңбiректерден қатты зардап шектi.
  Сталиннiң өзi, әрине, әлi де Свердловскiде. Ал КСРО-ның жағдайы дерлiк үмiтсiз болып көрiнедi. Бiрақ әзiрге Ресей астанасының үстiнде Қызыл Ту желбiреп тұр, демек бәрi де жоғалған жоқ!
  Адамдар бұрылыстың жақындап қалғанына сенедi!
  Наташа арабты екiге бөледi. Жалаң аяқпен дискiнi лақтырып, сықырлайды:
  - Мәңгiлiк Отан даңқ! Гитлер бiздi сындыра алмайды!
  Зоя да фашистi екi қылышпен кесiп, шырылдады:
  - Жоқ, бiздi сындырма!
  Осыдан кейiн оның жалаң аяғы фашистердi өлтiретiн дискiнi лақтырды.
  Ал бiр-екi қара жауынгер Кремльдiң қираған қабырғасынан құлады.
  Аврора одан әрi оқ атты. Ол сирек, бiрақ дәл түсiрдi. Содан кейiн ол қылыштарын ұшырды. Оның жалаңаш саусақтарынан жұлдыздар мен өткiр жiңiшке свастикалар ұшып кеттi.
  Мiне, Светлана жалаң аяқпен өткiр дискiнi лақтырып, фрицтi кесiп тастайды. Сонда ол ән айтады:
  - Коловрат, Евпатий Коловрат - Отан қорғаушысы, Перун - солдат!
  Коловрат! Евпатий Коловрат! Ресейдiң батырлары дабыл жинайды!
  Мұнда төртеуi де төбелесiп жатыр. Мәскеудiң барлығы дерлiк алынды, оқ-дәрiлердiң жеткiзiлiмi аяқталды. Ал орыстың ұл-қыздары қырылып жатыр. Бiрақ олар берiлмейдi. Қоршау қанша уақытқа созылғанымен.
  Кремль қабырғасындағы қыздар төбелесiп жатыр. Бай адамдар сияқты. Желтоқсанға қарамастан олар жалаң аяқ және бiр бикиниде. Бiрақ олар суықты сезбейдi. Керiсiнше, олардың энергиясы тек артады.
  Ал өткiр, өте жалпақ дискiлер жалаңаш саусақтардан ұшып кетедi. Оларды Вермахттың шетелдiк әскерлерi жарып жiбердi.
  Жауынгерлер соғыс қаһармандары сияқты шайқасады. Және минималды киiммен. Мұндай сұлуларды E және AG серияларының үлкен танктерi де, нацистердiң басқа да қорқынышты өнертабыстары ұятқа қалдырмайды.
  Ешбiр қыз фашизмнiң кез келген түрiн жеңе алатын нәрсе емес. Бұл дүниедегiдей мiнсiз болса да.
  Наташа қылышпен шауып, жалаң аяқпен диск лақтырып, фашистердi кесiп тастады және ән айтты:
  - Кеңес елiнде тұру қандай жақсы,
  Ал Вермахты талқандау қандай әдемi!
  Зоя семсерiмен диiрменнiң жанынан өтiп бара жатып:
  - Вермахт қатты күшейдi! Мiне, бiз Кремльдi қорғаймыз!
  Ал қыз жалаңаяқ саусақтарымен жұлдызшаны лақтырды.
  Сонда ол ән айтты:
  - Бұл жауларды аң аулау!
  Содан кейiн Аврора шайқаста. Ал, қыз қызыл және салқын. Қысқы желде оның мыстан қызыл шашы жауынгерлiк тудай желбiредi. Жоқ, ондай қыз ешкiмнiң алдында иiлмейдi.
  Оның жалаң аяқ лақтыруынан ет пен қанды кесiп, ең өткiр диск ұшады.
  Ол қарсыластарының денесiн кесiп тастайды. Ал Аврора айқайлайды:
  -Мен супер қызбын!
  Ал Светлана шайқаста қалай көрiнедi?
  Бұл аққұба терминатор - жай ғана қасiреттi өрт және жойылу торнадосы.
  Оның жалаң аяғынан да өлiмшi тосын ұшады. Ал қыз төбелесте бар жылдамдықпен.
  Төртеуi де шайқаста. Және ол шегiнбеуi де, берiлмеуi де керек.
  Олар төрт сиқыршы - жай ғана керемет! Барлығын және барлығын жоюдың нағыз квартетi!
  Жауынгерлер қорғаныс секторын ұстайды. Бiрақ Кремль үлкен және ол барлық жерде қарсы тұра алмайды. Күштер өте тең емес.
  Наташа ашуланып:
  Бiз өлтiремiз, бiз жеңбеймiз!
  Ал бойжеткен тағы да жалаң аяқпен өлiмшi соққыны лақтырды.
  Зоя қисынды түрде жауды шауып тастады:
  - Бәрiн жеңе алмайсың... Компьютер ойынында болмаса!
  Ал алтын шашты қыз өлiм дискiсiн тағы лақтырып жiбердi.
  Қарсыластарын қылыштарымен кесiп жатқан Аврора шырылдады:
  - Жеңiс бiздiкi болады деп сенемiн! Қасиеттi Ресей атынан!
  Оның жалаң аяқ лақтыруынан жойылу сыйы ұшады.
  Ал кесiлген фашистер құлады.
  Содан кейiн Светлана шайқаста. Лақтыруларымен фашистердi қырады. Және ол өте, тiптi шексiз ептiлiкпен әрекет етедi. Оның жалаң аяқтары сондай ептi. Және қорқынышты жойылуды көрсетiңiз.
  Сонда қыз ән айтады:
  - Отан даңқы және жаңа дүниелер!
  Тағы да оның жалаң аяқтарынан ажал таңы ұшады.
  Мiне, Наташа тағы да шайқаста. Және Фрицтi кесiп тастайды, комета сияқты асығады. Өкпенiң басымен айқайлайды:
  - Ұлы Отан даңқы!
  Оның қылыштары шөп шабатын машина сияқты ұшып кетедi.
  Ал қыз тiптi ән айтады:
  - Ресей ғасырлар бойы даңқталсын,
  Бiздiң арманымыз орындалады!
  Ал қыз жалаңаш өкшесiмен өткiр бумеранг бердi. Ол бұрылып, оншақты қара және қара бастарды кесiп тастады.
  Әрине, қыздар немiстердi емес, оларға қарсы қолданылған отарлық бөлiмдердi өлтiрдi. Бiрақ жауынгерлер тiптi бұл жалғыз салқын.
  Олар жарқыраған және жылтыр.
  Наташа тағы да жауларды кесiп тастады. Ал ол жалаң аяқ, осындай заттарды лақтырып жатыр.
  Және айқайлап:
  - Сталин және даңқ!
  Сосын Зоя. Сондай-ақ, өлтiрушiнi қалай босатуға болады. Ал оның жалаңаш саусақтары өлiм туралы хабарды түкiрiп тұр.
  Ал жауынгер қалай айқайлайды:
  - Бiздей Отан үшiн өлу қорқынышты емес!
  Содан кейiн Аврора да оны алып, шайқасқа кiредi. Сондай-ақ жалаң аяқпен бумеранг ұшырылады. Және жаулардың пiшiнiн өзгертiңiз.
  Сосын ол ән айтып:
  - Кеңестiк Ресей үшiн! Әлемдi не билейдi!
  Содан кейiн шайқаста Светлана. Сондай-ақ тоқтауға болмайтын және жылдамдығын төмендетпейтiн қыз. Мiне, ол қалай ұрады. Тек ондай жауынгерден құтқара алмаймын!
  Жалаң аяқпен ол өлiмге әкелетiн сәлемдемелердi лақтырады. Және ол жауларын аяусыз өлтiредi.
  Сонда Яриле олар үшiн дұға ете алады. Немесе Перун болуы мүмкiн. Өлгеннен кейiн күнәкарларға қиын, оларды Чернобог патшалығы күтiп тұр! Бiрақ бұл өзiнше қызықты - соғыстар үнемi жалғасады! Және көптеген ұрыстар! Ендеше, күнәһарлардың тағдырын тым ащы мұңайтудың қажетi жоқ шығар?
  Светлана тiптi аздап күлкiлi болды: сiз христиандарды қызғанбайсыз - олар мәңгiлiкте көптеген қуаныштардан айырылады. Тiптi олардың Жер планетасында болғаны.
  О, бейшара күнәкарлар! Одан да бақытсыз әдiл!
  Ал қыз тағы да кесiлген, жалаң аяқпен ажал сыйын лақтырады. Сосын былай дейдi:
  - Дүние бiздiкi болады! Ресейге даңқ!
  Наташа қылыштарымен үш көбелек тартып, шырылдады:
  - Ұлы Ресейдiң мәңгiлiк даңқы болсын!
  Оның жалаң аяқтары қанiшердi және бiрегейдi лақтырып жiберетiн сияқты. Осыдан кейiн қыздың жалаңаш өкшесi қара жiгiттiң маңдайына тиiп, қабырғадан қағып, тағы бес араб.
  Келесi белдесуде Зоя. Оны тоқтататын ештеңе жоқ. Ол фашистiк әскерлермен соғысады. Және үш диiрмендi жұмсайды. Жауынгерлер оның құлауын кестi.
  Сонда қыз:
  - Мәңгiлiк Русь, Сварогпен бiрге болады!
  Және серiктестерiне көз қысты.
  Келесi шайқаста Аврора. Ол пантера сияқты сыпырылды. Ол бәрiн кесiп тастады. Жалаң аяқпен ол өлiм сыйын бастады. Ол талай фашисттi кесiп, ән айтты:
  - Отанның ең биiк түрi үшiн!
  Содан кейiн шайқаста және Светлана. Ол жауларды қалай кеседi. Және бұл өте жақсы жұмыс iстейдi.
  Осыдан кейiн оның жалаң аяғынан өлiм сыйы ұшады. Және ол шаштараздың ұстара шашындай фашистердi әбден қырқып алады.
  Ал қыз айқайлап:
  - Менiң жасым және менiң шындығым! Ұлы Ресейге даңқ!
  Иә, бұл төртеуi нағыз ерлiкпен күреседi. Бiрақ төрт жалаңаяқ және жалаңаш дерлiк арулар Екiншi дүниежүзiлiк соғыста жеңе алмайды. Осылайша Мәскеу құлады.
  Қыздар семсерлерiн де, көрiнбейтiн жамылғысын да қолданып, басып алынған астанадан өтiп кеттi.
  Жалпы, олар көп нәрсеге қабiлеттi. Ең биiк бастаманың қыздары, олардан биiк және әдемi болып табылмайды.
  Ал Олег Рыбаченко мен Маргарита Коршунова басып алынған Горький қаласынан шықты.
  Нацистер, өкiнiшке орай, барлық жерде дерлiк жеңiске жеттi.
  Бала мен қыз кетiп, жалаң аяқтарымен инелердi лақтырып, Фрицтi жойды.
  Олег Рыбаченко ән айтты:
  - Жоқ, қырағы өшпейдi,
  Сұңқардың, қыранның көзқарасы ...
  Халықтың үнi сыңғырлы -
  Сыбыр жыланды басып тастайды!
  
  Мен бүкiл әлем оянатынына сенемiн -
  Фашизмнiң ақыры болады...
  Ал күн жарқырайды
  Жол, нұрландыратын коммунизм!
  Маргарита жалаң аяқ саусақтарымен бiрнеше иненi лақтырып, растады:
  - Жоқ, ол өшпейдi!
  Ол автоматтан оқ атып, жиырма шақты фашисттi қырды.
  Балалар осындай. Қатты, мызғымас. Шынында да, бұл соғыс түрi емес. Және олар қашуға мәжбүр.
  Мәскеу құлады, Горький қаласы құлады. Фашистер Қазанға шабуыл жасап жатыр. Бұл Едiл бойындағы соңғы кеңес қаласы. Қарсылық ерлiк, бiрақ одан да көп және үмiтсiздiк сезiмi.
  Нацистер AG сериясынан бұрынғыдан да жетiлдiрiлген пирамидалық танктерге ие болды, оларға кеңестiк қарудың ешқайсысы кiре алмайды. Және бұл, мен айтуым керек, өте жаман.
  Бала мен қыздардың жалаң аяқтары құрттарға граната лақтырғанда ғана немiс құбыжықтары соқтығысады. Бүкiл әлем дерлiк КСРО-ға қарсы шыққанда бiр жұп не iстей алады!
  Олег Рыбаченко жалаң аяқпен гранатаны лақтырып, АГ-50 мен АГ-75-тi маңдайларымен итерiп жiбердi, содан кейiн:
  - Егер бекiнiс жолда болса,
  Жау салған...
  Артқы жағынан айналып өту керек -
  Оны атпастан алыңыз!
  Маргарита мұнымен келiстi:
  - Соғысты алдау - бұл үлкен мәселе! Әсiресе күштер тең емес болса!
  Олег Рыбаченко былай деп атап өттi:
  - Ал мен Антанта стратегиясын ойнадым. Бiрдей қару-жарақпен ол жаудың жүз он төрт миллион жауынгерiн жойды, ал өзi нөлден ғана айырылды. Сонымен, тактиканың арқасында сiз бүкiл әлеммен күресе аласыз!
  Маргарита мұнымен келiстi:
  - Әбден мүмкiн! Және күресiңiз және жеңiңiз!
  Олег Рыбаченко инелердi жалаңаш саусақтарымен лақтырды. Ол үш ондаған фашисттi өлтiрiп, былай дедi:
  - Бiз Киелi Ресей атынан жеңiске жетемiз!
  Бала мен қыз жүгiрудi жалғастырды ... Әттең, күштер шынымен де тең емес.
  Қазан барлық қару-жарақпен жойылды. Сталин оны соңғы тамшы қанына дейiн ұстауды бұйырды. Бiрақ шын мәнiнде Мәскеу құлағаннан кейiн Қызыл Армияның жауынгерлiк рухы тым бұзылған. Барлығы аз өлгiсi келдi. Иә, фашистер саны мен қару-жарағы жағынан тым артық.
  Ал олардың реактивтi ұшақтары фашистер әлi басып ала алмаған барлық қалалар мен ауылдарды бомбалап жатыр.
  Олег Рыбаченко мен Маргарита Коршунова Қазанға жеткенше бұл қала құлады.
  Уфаны да алды. Сөйтiп, қақаған қысқа қарамастан фашистер Свердловке қарай жылжи бастады.
  Сталиннiң штабы сонда орналасты. Ал шығыстан самурай көтерiлдi. Жапондықтар да мықты.
  Олардың жауынгерлерi әсiресе қауiптi - ниндзя қыздары. Сiбiр қысына қарамастан, олар қарды жалаң аяқ басып өтедi, өздерi де сол купальниктерде. Мұндай жауынгерлердi елестетудiң өзi қорқынышты. Олар өте әдемi болса да.
  Мiне, олардың бiреуi көк шашты, екiншiсi сары, үшiншiсi қызыл, төртiншiсi ақ түстi.
  Бұл ең әдемi өлтiрушiлер. Олар бiр қылышпен жұмыс iстейдi және жаяу әскерге жұқа дискiлердi немесе чакраларды лақтырады. Ал ниндзялардың жарылғыш заттары танктерге лақтырылады - олар тек бұршақтай ғана, бiрақ ең ауыр кеңес танктерi биiкке ұшып, оларды жыртып тастайды.
  Тiптi қорқынышты ИС-7, ниндзя қыздары да кедергi емес. Олар сондай жоғары дәрежелi жауынгерлер, тiптi оларға қарсы қарауылдар да қауқарсыз.
  Мiне, көк шашты ниндзя қыз жалаңаш саусақтарымен бiрден бұршақ пен үш кеңес танкiсiн лақтырып, биiкке ұшып, жарылып кеттi.
  Сосын сары шашты, жалаң аяқ бұршақ лақтырған қыз. Тағы да кеңестiк көлiктер әртүрлi бағытта ұшып, торттарға айналады. Мұндағы жауынгерлердi айтайық - тiптi ең батыл рыцарь да олардың алдында ұялшақ болады.
  Бiрақ шайқаста және қызыл шашты ниндзя қыз. Жалаң аяқпен өлтiретiн бұршақты лақтырғандай. Оның соққысынан үлкен ИС-12 қару-жарағы жарылып кеттi.
  Бұл терминатор қыз.
  Сосын ақ шашты ниндзя қыз. Дәл солай қабылдап, бар күшiмен қылыштарын Қызыл Армия жауынгерлерiне қағады. Оларды кесiп тастаңыз және ән айтыңыз:
  - Мен аянышты жәндiк емеспiн, ниндзя, бiрақ тасбақа емеспiн!
  Тағы да шайқаста төрт өлтiрушi қыз.
  Қызыл Армия соғыста барлық майданда жеңiлiп жатыр. Бiрақ әлi де күресуге тырысады.
  Олег Рыбаченко мен Маргарита Коршунова қысқы қарды аралап жүр. Олар жалаңаяқ кедей балалар. Өлмейтiн денелер үшiн аяз соншалықты қорқынышты емес. Ауру немесе суық тию үшiн бұл супермендер тоңа алмайды. Бiрақ бәрiбiр, Жайыққа жақындағанда аяз жағымсыз, балалардың жалаңаш өкшесiн тiстейдi.
  Олег өкiнiшпен былай дедi:
  - Сорақысы - суық пен аштық па, әлде киелi Отаның жоғалып бара жатқанын сезiну ме!
  Маргарита өте қисынды түрде атап өттi:
  - Бiз үшiн суық та, аштық та ештеңе емес... Бiрақ фашистерден жеңiлгенiмiз шын мәнiнде жаман!
  Олег мұнымен келiстi:
  - Одан да жаман болмайды! Жалпы, үшiншi рейх нелiктен параллельдi ғаламдарда бiздiкiнен гөрi көбiрек табысқа жетедi?
  Маргарита логикалық болжам жасады:
  - Өйткенi фашистер өте күштi және ұйымшыл. Ал бiзге талай рет жолымыз болды. Әсiресе Сталинградпен!
  Олег Рыбаченко жалаң аяқпен қарды теуiп, былай дедi:
  - Иә, Сталинградта жолы болдық! Фрицтiң өзi ақымақтықпен тұзаққа түстi!
  Маргарит:
  - Қиындыққа түспеуге тырысу,
  Шатасып кетпеу және адаспау үшiн ...
  Бiр тиынға тиын жинау керек едi,
  Немесе қайта туылу керек!
  Балалар жолда фашистердiң отрядына шабуыл жасады. Жүзден астам жауынгердi өлтiрдi. Бiреуi тұтқында қалды. Маргарита жас жiгiттi олардың өте серпiмдi, суықтан қызарған табанын сүйуге мәжбүр еттi. Ол мұны жұмсақтықпен жасады. Ал ол немiстердiң Свердловке жақындап, оны қоршап алғанын айтты.
  Олег атап өттi:
  - Бiр қызығы, сiз және бiз Марго жылдамырақ, бiрақ бiр нәрсе қарапайым адамдар сияқты немесе одан да баяу қозғалады!
  Маргарет келiстi:
  - Жеңiлiс толқынында ұсталды! Шамасы, бұл ғаламда бәрi КСРО-ға қарсы. Тiптi табиғат пен кеңiстiк!
  Содан кейiн Олег ұсынды:
  - Ал егер Гитлердi өлтiру бiзге түк емес пе?
  Маргарита терiс басын шайқады.
  - Гиперведьма бiзге ондай бұйрық берген жоқ! Ендеше, өздiк белсендiлiксiз жасайық. Оның үстiне ол не бередi?
  Олег Рыбаченко сенiмдi жауап бердi:
  - Көп! Оның үстiне фюрер, бұл Африкадағы фюрер!
  Маргарет ұсынды:
  - Әзiрше майданда соғысайық, сосын Гитлердiң есесiне көремiз! Олар айтқандай - баяу асығыңыз!
  Олег ән айтты:
  - Жылдамдық жақсы, қашауды сындырмаңыз ... Адам тоқылдақ емес, асығыс жынды болды!
  Бала мен қыз бар зәрiмен жүгiрдi. Свердловскiге асығып үлгердi. Және олар фашистер басып алған қаланы қорғауға кiрiстi.
  Шабуыл бiрiнен соң бiрi жалғасты.
  Балалар жалаң аяқ болды. Маргарита көйлек киген, ал Олег Рыбаченко шорт киген бала. Бiрақ олар ең нағыз және қайсар батырлар сияқты шайқасты.
  Олег жалаңаш саусақтарымен иненi лақтырып, Фрицтiң тамағын тесiп, шырылдады:
  Бiр қарыс жердi де бермеймiз!
  Маргарита жалаң аяғымен гранатаны лақтырып, сықырлады:
  - Тамшы да, аралықты да, сантиметр де емес!
  Суықта ұл мен қыз төбелестi. Олармен бiрге басқа пионерлер де болды. Сондай-ақ, көптеген аязға қарамастан жалаң аяқ. Ал егер өлмейтiн балалар жабайы аяздан қорықпаса, кез келген жағдайда олар зиян тигiзе алмаса, бұл қарапайым балалар үшiн өте қауiптi.
  Мiне, суықтан саусақтары көгерiп, тiсiне суық тиiп, жақ сүйегi iсiп кеткен жалаңаяқ пионер. Бала қатты қиналып жатыр. Бiрақ соған қарамастан, ол ашуланып гранаталардың бiр шоғырын алып, оны фашистiк танктiң астына лақтырады, ал өзi пулеметтiң жарылуынан құлап қалады.
  Бұл батыл бала...
  Немесе жалаң аяғы қызыл көкнәрдей жалындап тұрған қыз немiс мастодондарының құрттарының астына минаны итерiп жiбередi. Ол өзi жылап өледi:
  - Отан және Сталин үшiн!
  Қыста, Сiбiрде өлмейтiн ет қорғанбай жалаң аяқ жүру өте азапты.
  Тiптi қатты аязда Олег пен Маргарита да жартылай жалаңаш жүруге онша риза емес. Бiрақ олар күлiмсiреп ән айтады, жiгiттердiң көңiл-күйiн көтергiсi келедi:
  - Е, аяз, аяз, менi тоңдырма,
  тоңдырма! Менiң атым! Менiң атым!
  Ақ жалды!
  Қаһарлы суықтан қызылды-көк аяқтарын тербеткен ұл-қыздар:
  Қар бiздi тоқтатпайды! Аяз бiздi жеңе алмайды! Бiз Фрицтiң пионерiмiз! Фашист қатты соққыға жығылады!
  Балалар жақсы күреседi! Бiрақ ауыр тең емес күштер. Сталин қоршаудағы Свердловскiден Новосiбiрге қашты. Дегенмен, жапондар қазiрдiң өзiнде бұл қалаға шығыстан жақындап келедi. Олар Сiбiрдiң аязынан да қорықпайды.
  Иә, соғыс аяқталуға жақын.
  Бiрақ пионерлер берiлмейдi. Ал қиын уақытта да балалар ерлiкпен ән салады;
  Бiз коммунизм перзенттерiнiң пионерiмiз -
  Өрт, шатыр және шырылдаған шылбыр!
  Қарғыс атқан фашизмнiң шапқыншылығы -
  Қаһарлы жолды кiм күтiп тұр!
  
  Бұл шайқастарда не жоғалттық?
  Содан кейiн жаумен шайқастарда сатып алынды?
  Бұрын бiз әлемнiң балалары едiк -
  Ал ендi туған жердiң жауынгерлерi!
  
  Бiрақ Гитлер бiздiң астанамызға қадам жасады,
  Сарқыраманы есептеместен бомба тастады!
  Бiз Отанымыз аспаннан да әдемi -
  Ендi қанды күн батуы келдi!
  
  Бiз агрессияға қатал жауап беремiз -
  Өздерi кiшкентай болса да!
  Бiрақ қылыш нәзiк жасөспiрiмнiң қолында -
  Шайтанның легиондарынан да күштi!
  
  Танктер қар көшкiнiнен кейiн қар көшкiнiн тездетсiн,
  Ал мылтықты үшке бөлемiз!
  Полиция дөрекi түрде артқы жағын нысанаға алсын,
  Бiрақ Қасиеттi Құдай оларды қатты жазалайды!
  
  Бiз не шештiк? дүниенiң жұмысын iсте
  Ал ол үшiн, өкiнiшке орай, атуға тура келдi!
  Тыныштық қазiрдiң өзiнде жиiркенiштi.
  Сондай-ақ зорлық-зомбылық бар!
  
  Қызбен бiрге жалаңаяқ жүгiремiз -
  Қар жауса да, қар үйiндiсi көмiрдей жанады!
  Бiрақ қорықпаңыз, балаларды бiлiңiз -
  Фашист оқпен табытқа батыл айдалады!
  
  Мұнда олар жаман Fritz компаниясын қойды,
  Ал қалған қорқақтар қашып жүр!
  Бiз жаяу әскердi шайқаста орақ сияқты талқандаймыз -
  Бiз жас жазға кедергi емеспiз!
  
  Жеңiс мамыр айында болады,
  Қазiр боран тiкендi, қатты қар!
  Бала жалаң аяқ, әпкесi жалаң аяқ,
  Шүберекпен балалар гүлденген кездi қарсы алды!
  
  Бұл күштер қайдан келедi?
  Ауырсыну мен суыққа шыдаңыз, бұл қажет!
  Бiр досы моланың түбiн өлшегенде,
  Дос ыңылдаса - мен өлемiн!
  
  Мәсiх бiзге iзашарларға батасын бердi,
  Ол: "Отанды саған Құдай бердi!
  Бұл бiрiншi сенiм,
  Кеңестiк, киелi ел!
  Ал олар ерiндерiнде күлiмсiреп өледi. Балалар әлсiздiктi бiлмейдi... Олег Рыбаченко мен Маргарита Коршунова бiр апта бойы төбелестi. Бiрақ Свердлов құлады. Гарнизонның бiр бөлiгi тапсырылды - үмiтсiз жағдайды сезiндi. Тек пионерлер ғана тапсырудан бас тартты.
  Ал бiр уыс ержүрек, жалаңаяқ жiгiттер шарасыз серпiлiске шықты. Олар қатты аяздан көгiлдiр қар үйiндiлерi арқылы жүгiрдi. Ал олар пулеметтер мен зеңбiректердiң астында қаза тапты.
  Олег Рыбаченко мен Маргарита да әбден тырнап алды, бiрақ Свердловскiден қашып кеттi. Содан Новосiбiрге көштiк. Аяз, қыс, ұзақ түн.
  Бала мен қыз өздерiне жүгiредi, олар мұңайып, қатты ашуланады.
  Маргарет атап өттi:
  - Гиперведьм бұл әлемге көмектесе алады! Сонда фашистер жеңедi! Бұл нағыз әмбебап әдiлетсiздiк!
  Олег Рыбаченко жоғары секiрiп, жетi есе бұрылып, қисынды түрде былай дедi:
  - Жалпы, әлемде әдiлдiк аз! Мысалы, қарттар нелiктен зардап шегедi? Және дерлiк ерекшелiксiз! Ал адам жас кезiнде темекi шегедi, iшедi, тiптi жағдайды нашарлатады, оның үстiне сау! Қарттардың қиналған әдiлдiгi қайда?
  Маргарита мұнымен бiрден келiстi:
  - Ғаламда әдiлдiк жоқ!
  Олег Рыбаченко аңғалдықпен сұрады:
  - Ал Құдай қайда қарап тұр?
  Тесiк киген жалаңаяқ қыз Маргарита:
  - Дүниеде әдiлдiк орнауы үшiн өзiмiз де құдайдай болып кетуiмiз керек шығар! Бұл Жаратушының хикметi!
  Олег Рыбаченко сенiмдi түрде растады:
  - Мен өлгендердi тiрiлтетiнiмiзге сенемiн!
  Терминатор қыз растады:
  - Иә, мен оған сенемiн, әрине!
  Балалар Новосiбiрге жүгiрiп, осы қаланы қорғауға атсалысты.
  Олар Қызыл Армияның бақылауындағы соңғы iрi қалада дерлiк шайқасты.
  Сталин Гитлермен келiссөздер жүргiзiп, егер оның жеке қауiпсiздiгiне кепiлдiк берiлсе, берiлуге келiскен болатын. Фюрер бұған дайын болды, әсiресе партизандар тынышталса.
  Жапондар Новосiбiрдi шығыстан басып үлгердi. Сондықтан қашып кетуге iс жүзiнде ешқандай мүмкiндiк болмады. КСРО өлiп бара жатты.
  Олег Рыбаченко мен Маргарита Коршунова фашистерге оқ жаудырды, жалаң аяқпен граната лақтырды. Және олар әлi де бiр нәрсеге үмiттендi.
  Олардың қасында пионерлер болды. Сiбiрдегi қатты аязда барлық балалар жалаңаяқ және жазғы пионер формасы галстукпен болды. Олар батырлар сияқты өлдi.
  Аяқтары қаздың аяғындай қызарып, саусақтары көгерiп кеттi.
  Бiрақ пионерлер берiлмедi.
  Олар фашизмге көнедi!
  Олег Рыбаченко жалаңаш балаша аяғымен гранатаны лақтырды. Ол маңдайымен бiрден үш немiс танкiсiн итерiп жiбердi де, сыбырлады:
  - Мен жеңiске сенемiн!
  Маргарита да жалаңаш саусақтарымен өлтiрушi сыйлықты лақтырып, шырылдады:
  - Мен де сендiм, соңына дейiн сенемiн!
  Және олар ең соңғы, кеңестiк қала үшiн үмiтсiздiктiң қаһарымен шайқасты. Сонда да олар иiлуге келмедi.
  Олег Рыбаченко өлiм аузында жатқан пионер балалардың көңiл-күйiн көтеру үшiн үлкен ынтамен ән айтты;
  Мен Ресей-Ананың жас жауынгерiмiн,
  Қуатты елдер, Барлық елдiң Отаны...
  Ғаламда Отан жоқ, одан да көрiктi бiл,
  Тау астында Сталин галстук байлады!
  Пионер болу - қуаныш пен шақыру,
  Өйткенi, елге қызметшi екенiңдi бiлдiредi.
  Сiз ғаламды көбейте аласыз -
  Тозақтың айла-амалдарын жою - Шайтан.
  Қырық бiрде жаз келгенде
  Маусымның найзағайы бiз үшiн дiрiлдейдi...
  Бiз аймақтың кедей болғанын қаламаймыз,
  Бақыт үшiн сенiңiз - Отан жаралған!
  Бiр қызбен бiз фашистердi буксирлеуде күтемiз,
  Оған дейiн бiзде пулемет бар.
  Гитлердiң ессiз ашуына,
  Бiздiң отряд фашистердi ойдағыдай жеңдi!
  Жалаң аяқ құрбы қыздар,
  Жалаңаш табанның астына қар қазiрдiң өзiнде шаншып жатыр.
  Суық пен қираудан көгiлдiр түстi,
  Бiрақ қасиеттi от жанымызды жылытады!
  Қарсыластардың шарасын бiлмей ұрдық,
  Күндiз-түнi тыныштық бермеймiз!
  Олар гранаталар тобында эшелондарға ұшады,
  Ал мергендiк мылтық ұстаған офицерлер.
  Фашистер еш жерден қолдау таба алмайды,
  Бiздiң пионер, ержүрек отряд...
  Қабiлеттi, тауды кесу керек болса,
  Мiне, Гитлердiң танктерi шырақтай жанып тұр.
  Ашуланған халық жиналды -
  Әдiлдiк, батылдық және абырой үшiн.
  Ал дауыл теңiзiнде риф жоқ -
  Бұл бiздi отыруға мәжбүр етедi!
  Берлинге кiрдiк, комсомолға кiрдiк,
  Бүкiл әлемде қыздармен жалаң аяқ басудан!
  Көктегi мамырда жеңiс балын жұтамыз,
  Ендi ол мәңгiлiкке айналды, бiздiң жарқын жетiстiгiмiз!
  
  
  
  
  . АЛЕКСАНДР III АЛПЫС сегiз жыл өмiр сүрдi
  Патша империяны экономикалық жағынан да нығайтты. Ешқандай тәртiпсiздiк пен революция болған жоқ, сондықтан экономика үнемi өсуде болды. Бiрiншi дүниежүзiлiк соғыс кезiнде Ресей мен халық саны өлiм-жiтiм деңгейiнiң төмендеуiне және Қытай мен Кореяның солтүстiк аймақтарының аннексиялануына байланысты көбiрек болды. Ал әскерi одан да көп болды. Ал сериядағы алғашқы жеңiл цистерналар және әртүрлi брендтердiң көптеген ұшақтары пайда болды.
  Өкiнiшке орай, Александр III Бiрiншi дүниежүзiлiк соғыста жеңiске жету үшiн өмiр сүрмедi, бiрақ Николай II оны алды.
  Жаңа патшаның берiк тағы, басқа әйелi, ұлы мұрагерi, екi жүз сексен миллион халқы және бейбiт уақыттағы мемлекеттерде екi жарым миллион жауынгерi болды.
  Сондықтан сiз батыл және шебер күресе аласыз! Сонымен қатар, ресейлiктердiң жеңiл пулеметтерi бар танктерi де бар, бiрақ олар ендi ғана пайда болды және ауыр. Менделеевтiң ұлы әзiрлеген.
  Сондықтан патша әскерiн тоқтатпаңыз!
  II Николай немiстермен және австриялықтармен соғысқа аттанды... Орыс әскерлерi Галицияны, Буковинаны басып алып, австриялықтарды бiрнеше рет жеңiлiске ұшыратты. Алдымен Шығыс Пруссияда соққыға жығылды, бiрақ кейiн кек алып, Кенигсбергтi кесiп тастады. Одақтастар немiстердi Парижден ығыстырды... Орыс әскерлерi Краковты алды да, сан жағынан басымдыққа ие бола отырып, қыс мезгiлiне қарамастан шабуылды жалғастырып, Будапештке жақындады. Германия қалыпты шарттарда бейбiтшiлiк үшiн жеңiлiстiң иiсi шыққанын көрiп, ұсынды.
  Немiстер Ресейге Клайпеданы және Польшадағы жердiң бiр бөлiгiн беруге, сондай-ақ өтемақы төлеуге келiстi. Францияға бұрын Бисмарк басып алған аумақтың бiр бөлiгi және Данияның бiраз бөлiгi қайтарылды.
  Австрия-Венгрия Галисияны, Буковина мен Краковты бердi. Бiрақ империя ыдыраған жоқ. Ресей славяндардың жерлерiн, бiр кездерi Киев Русiнiң құрамында болғанның бәрiн қайтарып алып, Польша патшалығын кеңейттi.
  Түркия мен Жапония Италия сияқты соғысқа кiрiп үлгермедi. Яғни, бiрiншi дүниежүзiлiк соғыс, шын мәнiнде, болған жоқ. Сондықтан аз қиындық. Николай II өз билiгiн нығайтты, содан кейiн бiраз уақыт бейбiт түрде билiк еттi.
  Алайда Ресей Ауғанстанда соғыс жүргiзiп, ақырында оны британдықтармен бөлiстi. Содан кейiн Иран Ұлыбританиямен екiге бөлiндi.
  Ресей осылайша өз иелiгiн кеңейттi. Бiрақ экономикалық дағдарыс пен 1929 жылғы Ұлы күйзелiс келдi... 1931 жылы Жапония Түркиямен одақтаса отырып, патшалық Ресейге қарсы соғыс бастады. Бiрақ iс жүзiнде бұл суицид болды. Колчак басқарған Тынық мұхитындағы патша флоты жапондарды талқандады. Ал құрлық әскерi негiзiнен бiрнеше есе күштi болды.
  Түрiктер туралы да осыны айтуға болады. Олар бұл жауға қарсы емес, анық көтерiлдi.
  Патшалық Ресей әскерiн түсiрiп, Жапонияны басып алды. Содан кейiн Ресей әскерлерi Түркияны басып алды. Осылайша Осман империясының дәуiрi аяқталды.
  Ал Николай II патша өзiнiң даңқын арттырып, Ресейдiң қуатын арттырды. Бұл даңқты император 1936 жылға дейiн билiк еттi және алпыс сегiз жасында қайтыс болды.
  Оның орнына Алексей II келдi. Жалпы, отыз екi жастағы толық сау адам. Оның анасы басқаша болды, сондықтан Александр Үшiншi өлiмге әкелетiн некеге жол бермедi.
  II Алексей Сауд Арабиясын Англияға бөлу арқылы жаулап алуды аяқтады.
  II Вильгельм Германияда тағы 1941 жылға дейiн билiк еттi. Бұл монарх елу бiр жыл билiкте болды! Ұзақ!
  Бiрақ таққа оның ұлы Фердинанд отыр. Гитлердiң иiсi жоқ. Басқа әңгiме.
  Бейбiтшiлiк болғанша. Барлық колониялар бөлiндi. Муссолини Эфиопияны жаулап алды.
  Басқа бөлiсетiн ештеңе жоқ... Алайда Ұлыбритания қиын кезеңдердi бастан өткеруде. Және экономикалық дағдарыста.
  Сөйтiп, Фердинанд II Алексейге Франция мен Англияның отаршылдық иелiктерiн бөлудi ұсынды. Шындығында, бұл жерлерге қаншалықты қарауға болады.
  Осылайша Муссолини, Фердинанд және Алексей II өздерiнiң келiсiмiн жасады.
  Бiрақ, әрине, осы уақытқа дейiн Ресей Қытайды түгел дерлiк жаулап алып, экономикада, әскери салада және халық саны бойынша барлығынан бiрнеше есе күштi болды.
  Алексей патша, жалпы, мұндай ұсынысты мақұлдады және олар бiрге бастайды деп шештi.
  Фердинанд ендi жас емес едi. Және ол сақ болды.
  Алайда 1945 жылы 15 мамырда соғыс басталды. Немiстер қайтадан көштi
  Бельгияға қарсы...
  Ал патша әскерi Ағылшын отарларынан өтiп, Мысыр жерiн басып өттi.
  Ресейде он миллион солдаты мен бес жүз дивизиясы болды және сенiмдi
  жеңдi. Оны ешкiм тоқтата алмайтындай көрiндi.
  Екi айдың iшiнде патша әскерi Үндiстанды, Иранның оңтүстiгiн, Сауд Арабиясындағы ағылшындардың иелiктерiн, Египеттi, Суданды, Үндiқытайдың көп бөлiгiн басып алды.
  Бiрақ немiстер тек Бельгияны басып ала алды, ал Париждiң шетiнде олар тоқтатылды. Соғысқа Нидерланды да кiрдi.
  Патшалық Ресей тағы екi ай бойы Англияның Азиядағы иелiгiн басып алып, Индонезияны аяқтады. Содан кейiн ол Австралияға қонды, Африка арқылы көштi.
  Немiстер Париждi алуға тырысты, бiрақ олардың шабуылы тойтарыс бердi. Алайда соғыс жеңiлiске ұшырады. Италия сонымен бiрге Ұлыбритания мен Францияның африкалық жерлерiн басып алды.
  Тек бесiншi айда патша әскерлерi Еуропаға келе бастады. Осы уақытқа дейiн Африка мен Австралияда шайқастар қызып тұрды, бiрақ қазiрдiң өзiнде аяқталды. Жерiнен айырылып қатты әлсiреген Австрия-Венгрия да коалиция жағында соғысқа кiрдi.
  Немiстер Голландияны басып ала алды. Және олар өз позицияларын жақсартты.
  Патшалық Ресей тағы екi ай бойы Австралия мен Африканы басып алуды аяқтады. Тек қараша айының соңында ғана, суықта, Париждi айналып өтiп, немiс-орыс әскерлерiнiң жаңа шабуылы басталды.
  Бұл жағдайда күштер тым тең емес едi. Француз-ағылшын әскерлерi жеңiлiске ұшырады. Ал Париж қоршалған.
  Ал жаңа жылда гарнизон тапсырылды... Содан патша және немiс әскерлерi үш аптаның iшiнде бүкiл Францияны басып алды. Содан кейiн Ұлыбританияны бомбалау басталды ... Ал барлық колонияларды коалиция басып алды.
  Ұлыбритания 1946 жылдың мамырында бомбадан қансырап, құлап қалды
  Тапсырылды.
  Осылайша тағы бiр ұлы соғыс аяқталды. Ресей отарлардың барлығын дерлiк басып алды. Германия салыстырмалы түрде аз алды, Италия бiрдеңе алды, Австрия-Венгрия символдық бөлiкке ие болды.
  Немiстер үлкен колонияларды күткенiне қарамастан және тек Марокко толығымен азырақ алды, Германия оның құрамына Бельгияны, Голландияны және Францияны Порт-де-Калеге дейiн енгiздi.
  Сонымен қатар, патшалық Ресей немiстердi Намибияға және олардың бұрын иелiк еткен жерлерiн қайтарды.
  Қысқасы, бiз әйтеуiр түсiнiп, татуластық ...
  Бейбiтшiлiк келдi... 1953 жылы Ресейде атом бомбасы болды, бiр жылдан кейiн Германияда. АҚШ 1960 жылы ядролық қару алды.
  Осылайша қорқыныш тепе-теңдiгi құрылды.
  Ал 1955 жылы тұңғыш ресейлiк ғарышкер шарды айналып ұшып, ғарышқа ұшты. Ал 1961 жылы орыстар Айға аяқ басқан.
  Ал 1983 жылы Марсқа! Америкалықтар Айға 1971 жылы, немiстер 1984 жылы ұшты.Австрия-Венгрия мен Германия бiр мемлекетке бiрiктiрiлдi. Швеция мен Норвегия автономия және өзiн-өзi басқару арқылы Ресейдiң құрамына кiрдi.
  Басқа елдер бiрте-бiрте тәуелсiздiгiн жоғалтты.
  1987 жылы ресейлiк ғарышкерлер таудан Венераға ұшты. 1992 жылы Меркурийде. Ал 1999 жылы Плутон.
  Күн жүйесi игерiлдi.
  Үш ядролық империя болды: Ұлы Германия, АҚШ және Ұлы Ресей.
  II Алексей де 1972 жылы алпыс сегiз жасында қайтыс болды. Оның орнына ұлы Александр төртiншi болды. Бұл патша таққа отырғанда қырық бiр жаста едi. Бiр қызығы, төртiншi Александр да алпыс сегiз жыл өтiп, 1999 жылы қайтыс болды. Ал оның ұлы Владимир III таққа отырды. 2013 жылы Романовтар әулетiнiң төрт жүз жылдығы тойланды.
  Әзiрге Ресей аяғынан нық тұр. Бiрақ әлемде әлi де Германия мен АҚШ оның бәсекелестерi бар. Патша империясы отарлармен бiрге жер шарының жартысынан сәл астамын және жер бетiндегi халықтың үштен екi бөлiгiн қамтиды. Ресей күштi, бiрақ әлi жалғыз емес.
  Ережелер Ресей, Владимир үшiншi 2019 жылы алпыс жетi жасқа толды. Көбiсi ол бұрынғы патшалар сияқты алпыс сегiз жыл өмiр сүре ме, әлде бұл оғаш кездейсоқтықтарды үзе ме?
  Осы аралықта Ресейде антиядролық қару жасалып жатыр. Ядролық қару болмайтыны анық, ал Ресей Германия мен АҚШ-ты толығымен жеңедi. Халық саны да, сарбаздары да көп. Ал қарудың сапасы жақсырақ!
  Бiрақ ядролық қару бар, бiрақ олардың бәрi әлi жаулап алынған жоқ. Бiрақ олар антиядролық қаруды өте белсендi түрде жасап жатыр, сондықтан жеңiске жетудiң белгiлi бiр мүмкiндiктерi бар.
  
  ГИБРАЛТАРДЫҢ ҚҰРУЫ
  Испан диктаторы Франко, нақты оқиғадан айырмашылығы, немiс әскерлерiне ағылшынның Гибралтар бекiнiсiне шабуыл жасауға келiстi. Оның орнына Испания Африкадағы кейбiр британдық және француз жерлерiн алды.
  Майнштейннiң қолбасшылығымен шабуыл 1940 жылдың 25 қарашасынан 26 қарашасына қараған түнi болды. Белгiлi болғандай, британдықтар мұндай әскери қимылға онша дайын емес едi, ал фашистер мұндай қуатты бекiнiстi соққыдан басып алды.
  Оның құлауы соғыс барысына айтарлықтай әсер еттi. Вермахт Африкаға ең қысқа қашықтыққа күштерiн ауыстыра алды, ал британдықтардың Жерорта теңiзiне шығыстан кiруiне тосқауыл болды.
  Немiс қолбасшылығы бiрнеше дивизияларды экваторлық Африкаға жiбердi. Сонымен қатар, Роммель корпусы шындықтан бiрнеше ай бұрын Ливияға ауыстырылды.
  Ағылшындар өз кезегiнде Эфиопиядағы итальяндықтарға қарсы шабуылдан бас тартып, Египеттегi позицияларын нығайта бастады. Алайда, Роммель олардан озып шығып, алдын ала жасалған соққының нәтижесiнде отаршыл әскерлердi талқандап, Александрия мен Каирдi басып алды. Ұлыбританияның Африкадағы жағдайы күрделене түстi. Немiстер Суэц каналына дейiн жетiп, Таяу Шығысқа қарай iлгерiлеймiз деп қорқытты. Сонымен қатар, Суданға қарай жылжу мүмкiн болды.
  Рас, итальяндықтардың Грекиядағы iстерi онша сәттi болмады, бiрақ Германиядан қосымша күштердiң жақындауы жағдайды сақтап қалды.
  Гитлер дилеммаға тап болды: КСРО-ға шабуыл жасау немесе Ұлыбританияны аяқтау? Африкадағы Вермахттың табыстары екiншi шешiмге - Батыста қолдарын шешуге түрткi болды. КСРО-ның әскери дайындықтары Фюрерде қорқыныш тудырды.
  Қызыл Армия күшейе түстi, бiрақ немiстер де қол қусырып отырған жоқ. 1941 жылы танк өндiрiсi 1940 жылмен салыстырғанда екi есе, ал авиация екi жарым есеге жуық өстi.
  Фашистер Мальтаға бомбалауды және қонуды жүзеге асырды. Содан кейiн Роммель Суэц каналындағы қорғанысты бұзып, Британ билiгiне қарсы көтерiлiс жасаған Иракқа кiрдi. Немiстер Кувейттi де, Таяу Шығысты да оңай жаулап алды. Ал Сталин болса күту тактикасын ұстанды. Бiрақ Черчилль қыңырлықпен соғысты жалғастырды. Иранға жеткен Вермахт Оңтүстiк Африкаға бұрылды.
  1941 жыл аяқталуға жақын қалды. Сүңгуiр қайықтардың шығарылуы көбейiп, Ұлыбритания өз колонияларынан айырылды. АҚШ пассивтi болды. Бiрақ Жапония қол қусырып отыра алмады және 7 желтоқсанда Перу айлағына шабуыл жасады. Тынық мұхитында жаңа соғыс басталды. Гитлерге КСРО-ға шабуыл жасау жоспарынан тағы да бас тартуға тура келдi.
  Жапондарға көмектесiп, Иран мен Үндiстанды, Оңтүстiк Африканы басып алу керек. Ең бастысы, Ұлыбританияның өзi. Оның үстiне америкалық бомбалаушы ұшақтар ойыншық емес. Олар Үшiншi рейхке көп қиындық тудыруы мүмкiн. Ал бомбалық соққыларды Ұлыбритания аумағынан жеткiзу ең қолайлы.
  Сондықтан Фюрер 1942 жылы шығысқа басып кiру идеясын тоқтатуға мәжбүр болды.
  Майданды Сталиннiң өзi ашады деген қауiп бар едi, бiрақ... Сталиннiң мiнезiн бiлу керек. Ол сыртқы саясатта өте ұстамды. Финляндиямен соғыс қызыл диктаторды одан сайын сақтық танытты.
  КСРО күш-қуатын арттырып жатқанда. 1942 жылдың 1 қаңтарында авиацияның саны отыз екi мың көлiкке, ал танктер жиырма бес мыңнан астам, тағы үш мың танкетке жеттi. Барлығы Сталин 20 механикаландырылған корпусты жинақтауды аяқтауды жоспарлады, олардың жалпы саны 32 мың автокөлiк, оның iшiнде әр түрлi маркадағы соңғы КВ және Т-34, 16,5 мың. Сонымен қатар, көлiк жеңiл болып шыққанымен, Т-50 танктерiн әзiрлеу әлi де жалғасуда.
  Немiстер Матильда мен кейбiр крейсерлiк танктердi кездестiрiп, британдықтардың ауыр танктердi жасап жатқаны туралы ақпаратқа ие болып, өздерiнiң мастодондарын жасай бастады. Ең алдымен, 88 миллиметрлiк зеңбiрегi бар "Жолбарыс" және ұзын ұңғылы 75 миллиметрлiк өтпейтiн зеңбiрегi бар сауыт.
  Кеңестiк танк құрылысы туралы мәлiметтер де болды. КВ-2 танкi Қызыл алаңдағы 1 мамыр парадында өттi, ал отыз төртте бiраз деректер болды.
  Қалай болғанда да, Спир империялық қару-жарақ және оқ-дәрiлер министрлiгiн басқарған кезде, технологияның дамуы жылдамырақ болды. Гитлер әлемдегi ең жақсы және ауыр танктерге ие болғысы келдi. Бiрақ Германия КСРО-дан анық төмен болды. Ал көлiктердiң саны мен сапасы. 1941 жылдың тамызында КВ-3 танкi шығарыла бастады. Көлiктiң салмағы 68 тонна болатын, бiрақ бастапқы жылдамдығы секундына 800 метр болатын 107 мм зеңбiрекпен қаруланған. Бұл оған, айтпақшы, әлi сериалға түспеген "Жолбарысқа" артықшылық бердi.
  Салмағы 125 тонна және екi зеңбiрегi бар КВ-5 одан да күштi болды. Рас, мұндай ауыр машина кеңес армиясына жақсылықтан гөрi көп қиындық тудырды. Ал 1942 жылы салмағы 107 тонна болатын КВ-4 нұсқасы қабылданды. КСРО әлемдегi ең ауыр, тiптi ең қуатты танктерiмен мақтана алады.
  Бiрақ екiншi жағынан, Германия авиацияда жақсы дамыды. Ю-188 серияға шығып, жауынгерлермен салыстырылатын жылдамдықты дамытты. DO-217 де лайықты көрiндi. Реактивтi ұшақтар да белсендi түрде дамыды. Ұлыбритания басты нысана болғандықтан, реактивтi бомбалаушы ұшақтарға нақты тарихқа қарағанда көбiрек көңiл бөлiндi.
  Немiстер құл еңбегiн белсендi пайдаланды. Африкадан көптеген қара нәсiлдiлер әкелiндi. Қара жұмысшылар мойынсұнғыш, төзiмдi, бiрақ шебер емес едi. Олар қосалқы жұмыстарға пайдаланылды.
  Бiрақ Еуропаны бақылау арқылы немiстер жеткiлiктi сан мен бiлiктi жұмыс күшiн тарта алды.
  Спир тiптi еврейлердi жою бағдарламасын әлi жүргiзбей, оларды ұшақтар мен жабдықтарды өндiруде қолдануға Гитлердi көндiре алды.
  Бәс Ұлыбританияға қарсы әуе шабуылына және жаппай сүңгуiр қайық соғысына қойылды.
  Дегенмен, Американың қақтығысқа кiруi Фрицке бас ауруын қосып, қасқыр үйiрлерiнiң санын күрт арттыруға мәжбүр еттi.
  Германия бомбалаушы ұшақтар мен стратегиялық ұшақтарды шығаруды кешiктiруге мәжбүр болды. Ең алдымен Ю-288 және Ю-488 - төрт қозғалтқышы бар. Бiрақ оларды дамыту және еске түсiру уақытты талап еттi. ME-109 модификациясы "F" тұтастай алғанда британдық автомобильдер үшiн лайықты қарсылас болды. Бiрақ ME-209-ның дамуы ME-210 сияқты сәтсiз аяқталды.
  XE-177 сүңгуiр бомбалаушы да сәтсiздiкке ұшырады. Бiрақ Спир санмен ойнады. Сонымен қатар, Фокке-Вульф ME-109-ның кейбiр әлсiз жақтарын өтей отырып, қарулану тұрғысынан ең қуатты жауынгер болды. Иә, немiстердiң ұшу мектебi ағылшын тiлiне қарағанда жақсырақ болды, тiптi американдық. 1942 жылы мамырда фашистер Оңтүстiк Африканы басып алды. Ал Мадагаскарға америкалық эскадрилья келдi. Мидуэйдегi шайқаста американдықтар жеңiлiп қалды: осылайша бұл шайқаста шешушi рөл атқарған үшiншi дәрежелi капитан Мадагаскарда ирониялықпен аяқталды. Америка Құрама Штаттары Африкада базаны ұстап тұруды және нацистердiң босаңсуына жол бермеудi қалады. Бiрақ бұл олардың Тынық мұхитындағы жағдайын айтарлықтай нашарлатты.
  Рас, жапондар талапқа сай әрекет етпедi. Гавайи архипелагы үшiн шайқас ұзаққа созылды.
  Фашистер Африканы және стратегиялық шикiзаттың орасан қорларын бақылауға алды, сонымен қатар Үндiстан мен Иранды басып алды. Үшiншi рейхтiң бақылауындағы ресурстар өте үлкен, бiрақ олар әлi де қорытылуы керек.
  Ұлыбритания үшiн әуе шайқасы оңай емес. Ұшақтардың өндiрiсiн үнемi арттыра отырып, немiстер қысым көрсеттi, бiрақ толық басымдық болмады. Стратегиялық авиацияның қуатының жоқтығы және Америка Құрама Штаттарының көмегi, тiптi сол кезде де суасты қайықтарының жеткiлiксiздiгi әсер еттi. Көптеген үмiттердi бiрiктiрген ғажайып торпедо бiздi ренжiттi.
  Фюрер 1942 жылы Ұлыбританияға қонуға батылы жетпедi. Бәс теңiз күшi мен суасты флотын нығайтуға жасалды. Сонымен бiрге авиатасымалдаушы кемелер мен әскери корабльдер жасалды. Өндiрiстiк қуат жеткiлiктi болды, бiрақ бәрi уақытты талап еттi.
  А класындағы баллистикалық зымырандар да дәл реттеудi қажет еттi. Бiрақ FAU-1 роботты снарядтары жаппай шығарыла бастады. Қарапайым отынды пайдаланатын салыстырмалы түрде арзан автомобильдердiң сөзсiз артықшылығы болды, олар ұшқыштарды қажет етпедi.
  Шексiз табиғи ресурстар мен еңбек қорларына қол жеткiзген Гитлер немiс ұшқыштарының өмiрiн сақтап қалғысы келдi. V-1 өндiруге оңай және ұшқышсыз ең жақсы шешiм болып көрiндi. Ал осындай мыңдаған робот снарядтар 1942 жылдың күзiнен берi Лондонға құлаған.
  Сонымен бiрге немiстер Арадо реактивтi бомбалаушы ұшағы мен баллистикалық зымырандарды жасауды жеделдете түстi.
  Сталин күтудi және күш жинауды жалғастырды. 1942 жылы КСРО бес жарым мың жаңа КВ және Т-34 танктерiн және мыңға жуық ескi маркаларды, бес жүзге жуық жаңа жеңiл Т-50 және Т-60 және екi жүз амфибия шығарды. Әуе кемелерiнiң паркi де ұлғайды - он бес мыңға жуық жаңа және ескi ұшақтар пайдалануға берiлдi. Тiптi ұшқыштар жетiспейтiн. Катюшалардың өндiрiсi баяу өстi.
  Фашистiк Германия отыз мыңнан астам ұшақ шығарды, бiрақ шайқастарда айтарлықтай шығынға ұшырады. Немiстер алты жарым мыңдай танк шығарды. Ең бастысы, Т-3 және ұзын ұңғылы 75 мм мылтығы бар Т-4 жаңа модификациясы. Ең жаңа "Жолбарыстар" жүзден сәл артық шығарылды, ал "Пантера" әлi тек прототиптерде.
  Бiрақ Шмейстер жасаған MP-44 автоматы серияға ене бастады. Шынайы оқиғадан айырмашылығы, машинаны түстi металдардың тапшылығын ескере отырып әзiрлеудiң қажетi жоқ. Бұл легирленген болатпен қарапайым шабуыл винтовкасының дамуын жылдамдатты.
  Осылайша, жеңiл қаруларда немiстер артықшылыққа ие бола бастады. Бiрақ оларға машинаның барлық әскерлердi қайта қаруландыруы үшiн уақыт қажет болды.
  Бiрақ шығарылым айына қырық-елу суасты қайықтарына жеткен сүңгуiр қайық флотында немiстердiң шынымен де теңдесi жоқ.
  Тiптi сутегi асқын тотығында өте жоғары жылдамдықты суасты қайықтары болды. Ядролық бағдарламадағы жеделдетiлген жұмыс. Бақытымызға орай, ресурстар өте көп. Тiптi немiс физиктерiнiң графит модератор ретiнде жарамсыз деген қателiгi де апатты болып шықпады. Ауыр су өндiретiн бiрнеше зауыттар салынды, соның iшiнде Африкада.
  Демек, бұл жуу арқылы емес, айналдыру арқылы, бiрақ фашистердiң ядролық реакторы 1942 жылдың желтоқсанында жұмыс iстей бастады. Тiптi американдықтардан сәл ертерек. Тынық мұхитындағы жеңiлiстерден кейiн олар күрделi бөлшектеуге кiрiстi. Ал ядролық бағдарламаны қаржыландыру күрт қысқартылды.
  1943 жылдың басы Гитлердiң жалпы соғыс жариялауымен және оккупацияланған аумақтарда жалпыға бiрдей еңбек қызметiн енгiзуiмен ерекшелендi. Лондонға жаппай V-1 соққылары өзiн ақтамады. Британдықтар мұндай соққыларға iшiнара тойтарыс берудi үйрендi, бiрақ немiстер нөмiрдi алды.
  Бiрақ сүңгуiр қайық соғысы Ұлыбритания үшiн шынымен апатты болды. Шикiзаттың жетiспеушiлiгiнен аралдағы қару-жарақ өндiрiсi күрт төмендедi. Мегаполис күйреу алдында тұрды. Сонымен қатар, нацистер Мадагаскарды басып алды, ал жапондықтар фашистермен бiрге Австралияға басып кiрiп, салыстырмалы түрде тезiрек оның берiлуiне қол жеткiздi.
  Сталин күту тактикасының қауiптi екенiн түсiнсе де, ұрысқа түспей, өзiне адал болды. Капиталистер өздерiн соңына дейiн құртқаны дұрыс. Ал бiз көремiз...
  Бiрақ бұл тактиканың кемшiлiктерi де болды. Үлкен ресурстарды пайдалана отырып, Үшiншi рейх қазiрдiң өзiнде КСРО-ға қарсы соғыс дайындады. 1943 жылы Үшiншi Рейхтегi танктердiң өндiрiсi күнiне орта есеппен 1200 көлiкке, сонымен қатар үш жүз елу өздiгiнен жүретiн зеңбiректерге жеттi. Оның үстiне, өздiгiнен жүретiн зеңбiректер мүлде әлсiз емес. "Фердинандтар", "Аралар", "Джагдпантер". Немiстер танктерде дерлiк шығынға ұшырамағанын ескерсек, олардың панцваленi толықтыру Қызыл Армияға қарағанда екi есе жылдам болды. Ал техникадағы сандық алшақтық КСРО пайдасына қысқара бастады.
  Сапа жағынан Фриц салмағы бойынша КВ-3-ке ұқсас "Корольдiк жолбарыс" алды, ену күшi жағынан зеңбiрек снарядтың сапасы мен күштi фронтальды құрыштың арқасында бiршама жоғары болды. Өте ауыр кеңестiк КВ-5 пен КВ-4 техникалық жағынан өте сенiмсiз болып шықты, әсiресе олардың асты. Сондықтан мұндай құбыжықтардың жауынгерлiк қолданылуы күмән тудырды.
  Сондай-ақ Сталин жетi зеңбiрек пен екi зымыран қондырғысы бар КВ-6 жасауды бұйырды. Олар көлiк жасады. Бiрақ оның ауыр және ұзақ болғаны сонша, сiз оны пойызға апара алмайсыз немесе шайқаста пайдалана алмайсыз. Т-34-76 өте сәттi көлiк, бiрақ Пантера немесе Жолбарысқа қарағанда бетпе-бет шайқаста әлсiз. Ал КВ-1 мен КВ-2 салмағы жағынан немiстермен салыстыруға болады, бiрақ соғуы жағынан пантера мен жолбарыстардан төмен. Немiс Т-4 қару-жарағы бойынша отыз төртеуiн қуып жетiп, қару-жарақ, көрiну және оптикадан асып түстi, ал егер ауыр модификацияларды салыстыратын болсақ, бұл тең салмақта немесе одан да аз.
  Қысқасы, Фриц тартылып, сапасы жоғары болды. Ал ME-309 және ME-262 ұшақтарының пайда болуы авиация сапасында артықшылық бердi. Ю-488 сияқты, ең жақсы төрт қозғалтқышты бомбалаушы. Ал олардың артында реактивтi модельдер тұр. Ю-287 және Арадо сияқты.
  1943 жылы қыркүйекте фашистер Ұлыбританияға сәттi қонды. Екi апталық шайқастан кейiн - Англия капитуляция болды. Черчилль Канадаға қашып кеткенiмен, Батыстағы соғыстың нәтижесi алдын ала болжам болып көрiндi.
  Рузвельт негiзгi одақтасынан айырылып, Үшiншi рейхтiң күшеюiнен қорқып, бейбiтшiлiк сұрады.
  Гитлер қасындағылармен талқылаудан кейiн АҚШ-қа шарт қойды: ядролық бағдарламадан бас тарту және Жапония мен Үшiншi рейхтiң барлық жаулап алуларын мойындау. Сондай-ақ, Фриц сүңгуiр қайық флотымен шынымен қаптаған Исландиядан әскерлердi шығару. Шайқас әлi тоқтамаған Гаядағы Күншығыс жерiнiң бақылауы. Сонымен қатар, Гитлер АҚШ пен Ұлыбритания келтiрген барлық қираулар мен әскери шығындар үшiн Үшiншi рейх пен Жапонияға материалдық өтемақы талап еттi.
  Бейбiтшiлiк шарттары өте қиын болғанымен, Рузвельт оларды Конгресс пен Сенатта қабылдауға үлкен қиындықпен қол жеткiздi.
  АҚШ-тың талаптарын орындауда Сталиннiң осьтiк державалардың коалициясына қосылуға қарсы еместiгi және кем дегенде Алясканы қайтарып алуға дайын екендiгi туралы кеңестерi үлкен рөл атқарды.
  Американдық прагматизм жеңдi, ол ынта мен эмоциядан жоғары болды. Сонымен қатар, немiстердiң ядролық бағдарламасы американдықтарға қарағанда жылдам дамыды және бұл болашақта апатқа ұшырады.
  Екiншi дүниежүзiлiк соғыстың бiрiншi кезеңi аяқталды. Бiрақ фюрер ендi КСРО-ны жойғысы келдi.
  Сталиннiң күтпеген күту тактикасы мен оның дүниежүзiлiк бейбiтшiлiк жолындағы адалдығы сұмдық әзiлге айналды. Джозефке Үшiншi рейх пен Жапония Шығыс жарты шардың барлық ресурстарымен, соның iшiнде Австралиямен және Батыс әлемiндегi кейбiр плацдармдармен қарсы болды.
  Алайда Күншығыс елi Қытайды әлi аяқтаған жоқ, бiрақ ол екiншi майдан ашуы мүмкiн едi. Гитлер, керiсiнше, белсендi түрде отарлық әскерлер мен шетелдiк легиондарды құрады. Сонымен бiрге қару-жарақ өндiрiсi де өстi.
  1944 жылдың бiрiншi жартысында Үшiншi рейхтегi танктер мен өздiгiнен жүретiн зеңбiректердiң өндiрiсi күнiне жүз көлiкке жеттi және одан да асып түстi. Пантера-2 өз деңгейiнде барлық кеңестiк автомобильдердi айналып өттi. Немiстiң неғұрлым жетiлдiрiлген танкi "Lion", ал көп ұзамай "Корольдiк арыстан" пайда болды.
  Ең бастысы, реактивтi авиация сериялық түрде дамыды. Жауап ретiнде Т-34-85 және ИС-1 және ИС-2 танктерi КСРО-да өндiрiске ендi, және ешкiм КВ сериясын өндiрiстен алып тастаған жоқ. Үшiншi рейхтiң 1944 жылғы ең үлкен сериялық танкi Пантера-2 және КСРО Т-34-85 болды. Ауыр модельдер айтарлықтай - шамамен бiрнеше рет, он аз мөлшерде шығарылды. Ал немiстер кеңестiк жолдарда ауыр салмақты көп жүргiзгiсi келмедi, ал Сталин КВ серияларына сене бастады, ал ИС-лер тым шикi болып шықты.
  Дегенмен, немiс "Пантера" -2 71 л калибрлi 88 мм зеңбiрегi бар қарудың броньды тесу күшi бойынша, алдыңғы сауытында және бүйiр жағынан аздап Т-34-85-тен асып түстi, сонымен қатар жоқ. қозғалтқышы 900 ат күшi және 47 тонна салмағы бар көлiк жүргiзуде жеңiлiске ұшырады. Немiс танкiнiң салмағы 50,2 тоннаға дейiн өссе де, ол өлiмге әкелмедi.
  Ал немiс реактивтi ұшағында лайықты қарсылас мүлде болмады.
  Гитлер резеңке сүйреп кетпеген дұрыс деп шешiп, 1944 жылы 22 маусымда соғысты бастады. КСРО-ға өздерiнiң және шетелдiк үш жүз елу дивизиясын, жүз жиырма дивизияны спутниктердi лақтыру. Үшiншi рейх жағында: Румыния, Венгрия, Словакия, Хорватия, Финляндия, Швеция, Италия, Португалия, Испания, Болгария, Аргентина, Түркия болды.
  Сондай-ақ немiстер Вермахтта көптеген шетелдiктер мен хивилердi пайдаланды. Жалпы алғанда, Үшiншi рейх бiрiншi эшелонның өзiнде он екi жарым миллион жауынгердi ұрысқа тастады, олардың қырық пайызынан аспайтын ұлты немiстер болды. Спутниктер тағы үш миллион қосты. Бiрiншi эшелонда барлығы он алты миллионға жуық жаяу әскер, отыз үш мыңға жуық танк, елу бес мыңнан астам ұшақ, екi жүз елудей зеңбiрек пен миномет бар.
  КСРО жұмылдырудан кейiн он үш жарым миллион жауынгердi орналастырды, бiрақ күштердiң бiр бөлiгi Қиыр Шығыста және iшкi аудандарда сақталуы керек болды. Бiрiншi эшелонда сегiз миллион жауынгер, отыз мыңға жуық танк, қырық мыңға жуық ұшақ, екi жүз мыңдай зеңбiрек пен миномет болды.
  Осылайша, Үшiншi рейх жағында жаяу әскерде екi есе артықшылық, ал күштiк ұтқырлықта жақсырақ пулеметпен бес есе артықшылық бар. Рас, КСРО-да пулемет көп, паритет дерлiк.
  Танктердiң айырмашылығы үлкен емес, бiрақ КСРО-дағы ескiрген көлiктердiң пайызы, сондай-ақ бұрынғы шығарылымдардың цистерналары.
  Немiс реактивтi авиациясының қарсыласы жоқ, ал Үшiншi рейхтiң винтiмен басқарылатын ұшақтар жылдамырақ және жақсы қаруланған. Рас, кеңестiк көлiктер көлденең маневрлiк жағынан артық.
  Артиллерия мен минометтерде күштердiң тепе-теңдiгi теңдiкке жақын. Саны да, сапасы да.
  Рас, Үшiншi рейхтiң флоты әсiресе су астында, кеңестiк флоттан бiрнеше есе күштi. Жапониядағы жағдай сияқты.
  Сонымен қатар, нацистер жаппай өндiрiсте А класындағы баллистикалық зымырандарға ие болды және алғашқы дискеттер ұшты.
  Жалпы алғанда, фашистер күштiрек болады, ал Сталин қорғанысқа кеш болса да жеткiлiктi түрде дайындалды. Бiрақ көп нәрсе жасалмады. Сталиндiк шеп толығымен қалпына келтiрiлмедi, ең бастысы, әскерлер сапты ұстап тұруға жеткiлiктi түрде дайындалмады. Олар шарасыз түрде қайта дайындалғанымен.
  Молотовтың шекара сызығы, үш жыл бойы, әдетте, аяқталды, бiрақ ол шекараға тым жақын орналасқан және жеткiлiктi тереңдiкке ие болмады. Сонымен қатар, Сталин Днепрдiң артында үшiншi эшелонды салуға бұйрық бердi, бiрақ бұл Америка Құрама Штаттары тапсырылғаннан кейiн ғана басталды.
  Рас, Кеңес әскерлерiнен басқа НКВД бөлiмшелерiне сенуге болады, олардың саны миллионға жеткен солдат пен милиция. Бұл тек батыс қалаларында төрт миллионға жуық адам. Әрине, олардың жауынгерлiк тиiмдiлiгi қарапайым бөлiмшелерге қарағанда әлдеқайда нашар.
  Немiстер, нақты тарих сияқты, орталықта негiзгi соққыны берiп, Белостоктың қыры мен Львов жұдырығын кестi. Соғыстың алғашқы күндерi немiстердiң шетелдiк бөлiмшелердiң көптiгiне қарамастан, шабуылды азды-көптi тегiс жүргiзiп жатқанын көрсеттi. Бiрақ Кеңес әскерлерi жиi жоғалады.
  Сонымен қатар, украиндық бөлiмшелердiң жауынгерлiк қабiлетi күмәндi болып шықты. Көптеген дезертирлер соғыстың алғашқы күндерiнде-ақ берiлдi.
  Шекарадағы шайқастарда жауды ауыздықтау мүмкiн болмады. Содан кейiн Сталин бөлiмшелердi негiзгi сапқа шығаруға тыйым салып, майданды тiктеудi талап етiп, қателестi. Алайда қате түзетiлдi, бiрақ кешiктiрiлдi. Немiстер 28 маусымда орталықтағы сталиндiк сызықты бұзып, Минсктi басып алды.
  Шатасу тек күшейе түстi. 30 маусымда Жапония мен оның спутниктерiнiң күтiлетiн соғысқа кiруi болды. Демек, әзiрге Қиыр Шығыстан әскер жiберудi ұмытуға тура келдi.
  Орталықтағы немiс серпiлiстерi кеңейе түстi. Үлкен бос орын болды, олар оны жабуға тырысты. Бiрақ фашистер алға басып, 16 шiлдеде Смоленскiге басып кiрдi.
  Қолда бар барлық резервтердi ұрысқа салып, милицияларды қару-жараққа салып, Сталин мен Жуков Фрицтiң орталықтағы алға жылжуын тоқтата алды. Бiрақ Гитлер әскерлерiн оңтүстiкке бұрды. Фашистер Киевте үлкен қазан жасап, бүкiл Украинаны басып алды.
  Ленинградты жауып, Қырымды басып алды. Соғыс қимылдарының барысы 1941 жылға, тынымсыз карма сияқты көрiндi. Бiрақ айырмашылықтар да айтарлықтай болды. 1941 жылы КСРО-да бiраз бос резервтер болды, ал қазiр бәрi жұмылдырылды. Қазан айында шабуыл болған кезде қорғанысты ұстап тұратын ештеңе жоқ екенi белгiлi болды.
  1944 жылдың қараша айының басында фашистер Мәскеудi қоршап алып, Сталиндi Куйбышевке қашуға мәжбүр еттi.
  Нацистер нақты тарихтан айырмашылығы айтарлықтай сандық артықшылыққа ие болды. Оларда Мәскеудi солтүстiк пен оңтүстiктен айналып өтуге жеткiлiктi дивизиялар болды. Бiрақ кеңестiк бөлiмшелер әртүрлi майдандарда тым көп тарады.
  Шындығында, 1941 жылы жұмылдырылғаннан кейiн Сталин Вермахттан персонал саны бойынша артықшылыққа ие болды және соғыстың басынан берi Үшiншi рейхтегi ұшақтар мен танктерден төрт есе көп болды. Ал соғыстың алғашқы бес айында нақты тарихта кеңестiк техника көбiрек шығарылды.
  Бiрақ қазiр фашистер қару-жарақтың саны мен сапасы жағынан да, жеке құрам жағынан да көзбояушы болып табылады. Ал Қызыл Армияда 1941 жылғыдай жара бар. Соның iшiнде украиндықтардың, бальттардың және көптеген ұсақ ұлттардың кеңестiк жүйе үшiн өлгiсi келмеуi. Жаппай опасыздық және қуғын-сүргiн құрбандарын, иелiктен айырғандарды және басқа да ренжiткендердi аралап өту. Соның iшiнде Кеңес өкiметiнiң идеологиялық жаулары.
  Ал немiстердiң де Батысты жеңуi сатқындардың қатарын көбейтедi.
  Сондықтан Мәскеудi қоршап алып, немiстердiң Донбассты, Воронеждi басып алып, Сталинградқа қарай жылжуы ғажап емес.
  1944 жылдың қысы, өкiнiшке орай, 1941 жылғыдай аязды және қарлы болған жоқ. Алайда Мәскеу 1944 жылдың желтоқсан айының соңына дейiн ерлiк көрсеттi. 1945 жылы қаңтарда Сталинград құлады, ол үшiн шайқастар ұзаққа созылмады. Ақпан мен наурыз айының басында немiстер мен олардың серiктерi Кавказ бен Баку мұнай ұңғымаларын толығымен басып алды.
  Содан кейiн шабуыл Едiл бойымен жүрдi. Саратовқа, Куйбышевке, одан әрi Орынбор мен Қазанға дейiн.
  Сталин Свердловскiге қашып кеттi. Қазан мамыр айында құлады. Жазда немiстер мен жапондар Ресейдiң тереңдiгiне жылжуды жалғастырды. Кеңес әскерлерiнiң қарсылығы төмендедi. 1945 жылы 5 тамызда Свердловск алынды. Ал 1945 жылдың 3 қыркүйегiнде Сталин ақыры берiлуге келiстi. Өз өмiрi мен бостандығына айырбас ретiнде.
  Екiншi дүниежүзiлiк соғыс аяқталды. Бiрақ татулық ұзаққа бармады. Ядролық қаруды сынаған Гитлер олардың керемет жойқын күшiне көз жеткiздi.
  Ендi Жапония мен Америка Құрама Штаттары әлi де Үшiншi рейхтiң әлемдiк үстемдiк жолында екенi көрiндi. Фюрер Шыңғыс хан, Ескендiр Зұлқарнайын, Наполеон, Троя императоры және Сүлеймен Зұлқарнайынның қосындысынан да көп жердi жаулап алса да, Жапонияны да жеңуге бел буды.
  Екiншi дүниежүзiлiк соғыс аяқталғаннан кейiн тура үш жылдан кейiн қуатты ядролық зарядтары бар жүз баллистикалық, құрлықаралық зымырандар Күншығыс елiн бiрден қамтыды.
  Содан кейiн Вермахт пен флоттың жердегi бөлiмшелерiнiң шабуылы басталды. Немiстер Жапонияның Азиядағы иелiктерiн салыстырмалы түрде тез басып алды, ал мегаполистiң өзi атом бомбаларымен жермен-жексен болды.
  Азды-көптi ұзақ қарсылықты Күншығыс елiнiң Тынық мұхиттық иелiктерi қамтамасыз еттi. Бiрақ 1949 жылдың маусымында бәрi аяқталды. Ендi АҚШ-ты жеңу ғана қалды. Оның үстiне себеп болды. Америкалықтар келiсiмге қайшы, ядролық қару жасап, жасырын сынақ жүргiздi.
  Гитлер соғысты 1950 жылы 1 қаңтарда бастап, жаңа жылда бiрден үш жүз ядролық зымыранды тастады.
  Жойқын ядролық соққы Американың жүз iрi қаласын қиратып, бiрнеше ондаған миллион адамның өмiрiн қиды. Ең жиiркенiштi зұлымдықтардың ең ұзын тiзiмiне Адольф Гитлердiң тағы бiр ең үлкен қылмысы қосылды.
  Содан кейiн Канадаға басып кiру, оңтүстiктен Латын Америкасы диктатураларымен бiрге келдi. Америкалықтар әлсiреп, есеңгiреп қалды, бiрақ олар аянбай шайқасты. Олар жеңiлiс тек құлдық пен баяу, азапты өлiм екенiн түсiндi.
  Сондықтан бұл барлық соғыстардың ең үмiтсiзi болды. Және бұл бiр жылдан астам уақытқа созылып, Үшiншi рейхтi тағы екi жүзге жуық ядролық зарядтарды тастап, көптеген құнарлы жерлердi радиоактивтi шөлге айналдыруға мәжбүр еттi.
  Бiрақ соған қарамастан мақсат орындалды және Үшiншi рейхтiң соңғы жауы жеңiлдi. Ал содан кейiн әлемдiк жаһандану деп аталатын процесс басталды. Немiс маркасы жалғыз әлемдiк валютаға айналды. Ресми түрде тәуелсiз елдердiң өзi шектеулi жергiлiктi өзiн-өзi басқаруды сақтай отырып, Үшiншi рейхтiң отарлары деңгейiне дейiн төмендедi.
  Еврейлер мен сығандар заңсыз деп танылды: олар iздестiрiлiп, жойылды. СС жаппай тазарту жұмыстарын жүргiзiп, қатты қобалжыды. Нағыз қорқынышты түс келдi - айдаһардың сағаты. Немесе, дәлiрек айтқанда, дәуiр. Фюрер ғарыш кеңеюiн талап ететiн нағыз әлемдiк тоталитарлық империя құрды.
  1959 жылы Фюрердiң жетпiс жылдық мерейтойын тойлау кезiнде ресми тәж кигiзу салтанаты өттi, бүкiләлемдiк плебисцит супер-император атағын заңдастырды. Ал 1967 жылы Адольф Гитлер қайтыс болғанда, оның атағы мен билiгi оның ұлына мұрагер болды.
  Осы уақытқа дейiн Жер планетасы Ай мен Марста Венерамен бiрге елдi мекендердi құрып үлгердi және сыртқы жұлдызды әлемдерге кеңеюге белсендi түрде дайындалды ... Фашистер әмбебап империяны - Жұлдызды рейхтi салуды қалады. бүкiл ғаламды қорқынышты түске батыру.
  
  ҚЫРЫҚ АРАЛ РЫЦАРЛАРЫНЫҢ ЖАҢА ШЫҚҚАНУЛАРЫ
  Димка қылышын сындырды да, аңырап, көзiн жыпылықтатып, көшеде тұрды. Қолдары қанға боялып, қылыштан қалғаны қанды. Сиреналар естiлдi. Жазғы қала көшесi. Және полиция қызметкерлерi. Артқы жағындағы таяқшамен соққы. Димка әрең естiледi:
  - Мен берiлемiн!
  Олар оның қолдарын қайтарып, кiсендерiн қағып алады. Бала бiлегiне құйылған металдан ауырсынуды сезiнедi. Оны фургонға - қара қарғаға апарып жатыр.
  Димка ашу мен қорқынышты сезiнедi. Өткендi еске түсiредi. Балалар семсермен өмiр сүру үшiн күрескен арал. Ағаш, бiрақ баланы ашуланғанда, олар күрт өңделген болатқа айналады. Димка бiр-екi айдан астам сонда болды. Соғысты, соғысты, жараланды, өзi жараланды. Тiптi сатқынды жеке өзi өлтiрдi. Бәрi болды. Және соңында олар жеңдi.
  Қираған кемеде балалар ғана қалғаны өкiнiштi. Ал ол қызымен ғана қашып үлгердi. Осындай шытырман оқиғалардан кейiн түрме ендi елге ұқсамайтын болды.
  Ол бұзақы баланы семсерiмен ұрып, оның жатқанын көрдi де, қан төгiлдi.
  Соққы өлiмге әкелдi ме? Бақытсыз, Димка, бұған дейiн оның басында шытырман оқиғалар аз болғандай. Ал егер ол ненi өлтiрсе? Түрме? Олар оны қылмыскерлерi бар лас, сасық камераға апара ма?
  Ал ол қанша отыратын болады? Ол небәрi он төрт жаста. Оннан астам, заң бойынша, беруге құқығы жоқ. Мүмкiн бәрi ойдағыдай шығар!?
  Тоқсан екiншi жылдың ауласында. Демократия мен бостандық туралы көп айтылып, бiрақ бандитизм белең алып бара жатқан заман.
  Воронка тоқтап, Димканы алып шықты. Қара шашты әдемi, тотыққан бала қарақшыға ұқсамайды, керiсiнше, қолына шынжыр байланған құрбан.
  Димканы дереу тергеушi мен прокурорға апарды.
  Олар менi орындыққа отырғызды.
  Тергеушi кәдiмгi бiрнеше сұрақ қойып, күлiмсiреп:
  - Сiзден жараланған бала өлiп жатыр! Сондықтан оның өлмеуiн Алладан тiле!
  Димка күрсiнiп жауап бердi:
  - Мен қаламадым...
  Прокурор қағазды ұсынды:
  - Бұл мойындау. Егер сiз қол қойсаңыз, сотқа дейiн кепiлдiкпен босатыласыз. Ал сонда, жастықты және полицияға көлiктiң жоқтығын ескере отырып, сiз оны шартты түрде аласыз!
  Димка қағазға қарап, тез оқып шықты да, терiс басын шайқады:
  - Мұнда жеткiншектiң өзi компанияға шабуыл жасағаны жазылған. Және олар маған шабуыл жасады!
  Сұраушының тышқанды физиогномиясы, қалың қасы бар едi, ол дiрiлдеп:
  - Бiз сiзге кеңес бергендей қол қойыңыз! Әйтпесе, түрмеге түсесiң. Қазiр бiз iстерге толы болдық, сондықтан сiз сот алдында ұзақ отыруға тура келедi. Ал камерада үш қатар тақтайшалар, бұрышта бiр шелек және сен сияқты жүйкесi тозған, аш-жалаңаш елу бала жатыр. Әр түрлi қылмыскерлер. Ал сiз жаралаған бала тiрi қалса да, тергеу үш жылға созылады, содан кейiн тағы бiр жыл және сот болады! Сiз өмiрiңiздiң ең жақсы жылдарын тозақта өткiзесiз!
  Прокурор келiскендей басын изеп, растады:
  - Сiзге бұлтартпау шарасы немесе қамауға алу, немесе кетпеу туралы жазбаша мiндеттеме, сонда сiздi ана мен әке алып кетедi. Таңдау өзiңде! Маған сенiңiз, кәмелетке толмағандар колониялары қазiрдiң өзiнде толып кеттi, олар сiздi сынақтан өткiзуге қуанышты болады. Бiрақ егер сiз бiзбен ұрысып қалсаңыз, онда мiндеттi түрде орын болады!
  Димка тергеушi мен прокурордың қалжыңдамағанын сездi. Ал шын мәнiнде олар түрмеде шiрiп кетуi мүмкiн. Дегенмен, керiсiнше, қол қойған жағдайда олардың босатылатыны шындық емес. Полицейлер алдайтын мысалдар көп пе? Бiрақ Димкадағы ең бастысы - өлiм аралдарында болғаннан кейiн айқын көрiнетiн қыңырлық пен қыңырлық. Ал бала батыл түрде:
  - Жоқ!
  Тергеушi қатты дауыстап:
  - Не жоқ?
  Димка қатты сөйледi:
  - Мен қол қоймаймын! Олар маған шабуыл жасады, олар менi шынжырмен жаралағысы келдi және бұл өзiн-өзi қорғау болды!
  Тергеушi күбiрлеп:
  - Ал жақсы! Түрмеде, бiр апта ақылдырақ отырыңыз!
  Прокурор басын изеп, қол қойды:
  - Екi ай қамауда отырған кезде. Бiрақ, әрине, сiз ертерек шығара аласыз!
  Тергеушi күбiрлеп:
  - Ұстау балаға жақсылық жасайды деп ойлаймын!
  Димканы кеңседен шығарып, түрмеге отырғызды. Қол кiсендерi шырылдап, Балаға жолдың арғы жағындағы шынжырды кесiп өту ғана қалды. Сол жерде оны қабылдау керек едi.
  Димка екi полицейге шынжырмен байланған. Өте нашар сезiндi. Түрме, камера, зұлым сотталғандар. Иә, ол мойындауға қол қоюдан бас тартып, қиындыққа тап болды. Дегенмен, екiншi жағынан, одан кейiн сiз iлмектен босатылмайсыз.
  Диманы кезекшi бөлмеге алып кеттi. Өзiңiзбен бiрге тегi, аты, әкесiнiң аты, бағалы заттар.
  Сосын Шмон. Полиция қызметкерi мен ақ халатты екi әйел баланы айнасы бар бөлмеге кiргiзiп, қосымша шамдарды қосқан. Бұйрық келесiдей болды:
  -Шешiндiр!
  Димка күрсiндi - шмон! Нелiктен әйелдерге таң қалдыңыз? Бала джинсы шалбарын, футболкасын, кроссовкасын, курткасын шештi. Оның шорттары ғана қалды.
  Ақ халатты жас келiншек:
  - Оның дене бiтiмi жақсы!
  Офицер дауыстап:
  -Ал трусиктерiңдi шешiңдер! Тiрi!
  Ұялғанынан күйген Димка оларды да шешiп алды. Ерiксiз қызарып, бетiн жауып тастады. Полиция қызметкерi дауыстап:
  - Тыныш! Қолдар тiгiстерде! Мұқият қараңыз - бұл өлтiрушi!
  Медбикеге ұқсайтын ақ халатты әйел жымиып, жұқа, медициналық қолғап киiп:
  - Бiз мұндайды көрмедiк! Сабыр ет балам, сенi нағашың сезедi!
  Ол Диманың денесiн зерттей бастады. Мен баланың аралдарда болған кезде өскен шашын араладым. Жасырын нәрсенi iздеп, әрбiр жiптi мұқият тараңыз. Мүмкiн тiптi ақша. Содан ол баланың құлағы мен танауында жарқырайды. Ол бiрдеңе табамын деп ойлағандай мұқият жасады.
  Содан кейiн ол басын тесiкке қоюды бұйырды да, қолдарын иегiне қазып алды. Ол қолын аузына салды. Димка тiлiмен резеңкенiң иiсiн сезiп, дәмiн татты. Әйел қызыл иектiң, тiстiң, щектiң артында сезiндi. Ол тiлдiң түбiрiн басқанда, бала құсу ұстамасын сездi. Иә, қандай ұят. Оның қолы бадамша бездерге дейiн барды, тыныс алу қиындай бастады.
  Сосын, ақыры, әйел оны жiберiп, күлдi:
  - Ештеңе жоқ!
  Офицер бұйырды:
  - Ольга жалғастыр! Субъектiнiң ерекше қауiптiлiгiн ескере отырып, жеке iздеу барынша мұқият болуы керек!
  Ақ киiмдi әйел Димканың кеудесiн сезе бастады. Ол екi қолын көтерiп, қолтығының астына қарады. Және күтпеген күшпен кiндiкке басылды. Димка дем алды...
  Сонда әйел тоқтап:
  - Ендеше, ендi иiлiп отырсын!
  Полиция қызметкерi айқайлап:
  - Бұл өте сенiмдi емес! Оның анусын да қараңыз!
  Ақ халатты әйел басын шайқады.
  - Бұл үшiн арнайы рұқсат керек! Сол сияқты, баланың интимдiк жерлерiн тексеру үшiн!
  Офицер үнсiз бұйрық бердi:
  - Отыр, кiшкентай шайтан...
  Димка абыроймен жауап бердi:
  - Мен ұлмын!
  Ал еңкейу оңай болды. Он рет отырды. Осыдан кейiн әйелдер оның табанын тексерiп, саусақтарының арасынан өттi.
  Осыдан кейiн Димка көршi бөлмеде болды. Сол жерде түрме формасын киген, қолында жазу машинкасы бар тағы бiр бала:
  - Не жаңалық бар?
  Полиция қызметкерi былай деп жауап бердi:
  - Иә, өте тазы!
  Бала күлдi де:
  - Ол соншалықты қорқынышты емес! Ал, орындыққа отырыңыз да, шашыңызды қиыңыз!
  Димка отырды. Жалаңаш жүру жақсы емес. Сосын сенi қылмыскердей таз етiп кесiп тастайды. Оның үстiне, машина тоқырау болды және шаш қию өте ауыр болды. Қалың, қара шаш еденге түстi. Жас сотталушының қағылып қалған етiгi оларды тепкiлей бердi. Әрбiр тал шашта өлмейтiн жанның бiр бөлшегi кетiп бара жатқандай көрiндi, ал сен азайып бара жатырсың. Димаштың көңiл-күйi басылды. Оның алдында түрме камерасы, жасөспiрiм қылмыскерлермен кездесу болды.
  Дегенмен, Димка құрбыларынан ешқашан қорықпайтын. Қырық аралды қатайтқаннан кейiн бұл ендi қорқынышты емес. Егер солай болса, ол күреседi. Ал түрме?
  Тағы қандай сынақ. Ол небәрi он төрт жаста, оның бүкiл өмiрi алда.
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"