Рыбаченко Олег Павлович : другие произведения.

Boy Junga Carrera Pirata Ukax Utjki Uka Jaqinakaru

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    Eduard, uñt"at wayna-cabina waynax pirataruw tukuwayi. Ukat gobiernon flotapampiw nuwasi, barconak lunthataraki, ukat qʼala kayuni esclavonakarus antutaraki. Chiqapar sarnaqañatakiw ch"amachasi.

  BOY JUNGA CARRERA PIRATA UKAX UTJKI UKA JAQINAKARU
  ANOTACIÓN ukax mä juk"a pachanakanwa
  Eduard, uñt"at wayna-cabina waynax pirataruw tukuwayi. Ukat gobiernon flotapampiw nuwasi, barconak lunthataraki, ukat qʼala kayuni esclavonakarus antutaraki. Chiqapar sarnaqañatakiw ch"amachasi.
  . JANK"A 1. 1.1
  Imantasisa, cubiertan serpenteanakan estanterías ukanaka taypin mä sanguijuela ukham chʼamaktʼatäkaspas ukhama, qʼala kayuni Eduard Osetrov waynajj istʼaskakïnwa. Barcon jichhak khuchhurat tablanakapax roble rastrillo sat quqat wali qʼapkir qullampiw qʼaphirïna ukat wiñay wayn tawaqun llampʼu ajanuparux chʼallxtayarakïnwa, jan ukax inas niya tunka kimsan marani yuqall wawarus chʼallxtayarakchïna. Terminador waynax wal amuyt"äna:
  ¿Kuna amtampis ajlliñapa?
  Mä yaqha markankir caracol-escarabajo ukaw cabina waynan qʼala, qʼañu suelapan jalnaqäna, ukajj esmeralda conchampiw lliphipiskäna. Jupax wali kusisitaw uka waynan muyu, rosa talonap kayunakapamp ch"allxtayäna, ukat Edik jupax jachaqt"asisaw lakap ch"allxtayäna.
  Ukham wayna, ch"amani, jan qarjata ukat ch"amani janchinïñax wali askipuniwa. Ukanx usuchjatanakax jan ch"usat qullasipxi, ukat thuqt"at kisunakax jilxattapxiwa, ukat wila q"añut hierro ukan jan wali uñt"atäñas utjarakiwa (¡ukham episodio de esclavitud ukax waynan canteranakapan utjawayi!) ukatx mä qawqha pachat jan ch"usat chhaqtawayxi .
  Jïsa, jan jilsusaw ukatakix pagasi, ukampis yaqha walja ventajanakaniwa ukat pluses ukanakas utjarakiwa. Ukat akax, amuyañasawa, taqi jan walt"awinakat sipanx juk"amp jach"awa, kunatix wiñay wawatpach utji.
  Lamar qotankir animalanak taypit jachʼa jaqenakajj jan kuna llakimpiw parltʼasipkakïna. Rubí sat lawanakampi wal warktʼatäki ukajja, esmeralda sacerdoteruw jisktʼäna.
  "Ukhamaxa, ¿arpa phustʼirinakampi nuwasiñax jan jarkʼatäkaspati?" - .
  Mä iglesiamp chikt"at kastax akham sasaw chiqanchawayi:
  - Jisa, ukat jilïr jilatax nayratpach jiwasan laykux utjani, inas mä jach"a mayacht"asiw lurañax wakischispa.
  Rubí cadenampi aljirix akham jiskt"äna:
  - Ukat Grandmaster Tornillo?
  Uka kʼari conspiradorajj akham sänwa:
  - Jupax mayninakat sipan juk"amp sum amuyt"i, doble bajo ukax akapachan iyawsäwipan jach"a pilarapawa, ukat arpa phust"irinakamp atipjayasiñatakiw yanapt"istani.
  Aljirixa k"arisiñampiwa jachaqt"asïna.
  - Ukhamatwa, Flauta reyiruki amuyt"ayañasa. Ukat tunka kimsani Dragón ukax mä toro apsuñapawa.
  Mä jukʼa samartʼañaw utjäna. Edik, titanio ukham ch"amani kisunakapaxa, cable ukan alquitrán ukamp ch"allt"ataw ch"akhutayna ukat masticatayna. Uka waynan purakapax, maynitix mä experimentado nuwasirir jawst"aspa, jupax patak patak maranakaw jakawayi, ukax ch"usawa. Jupax janïr reconocimiento ukar sarkasax janiw manq"kataynati, ukatwa kuns masticañ munäna.
  ¿Kunsa yaqha lurasma? Kunjamakitix jupanakar jiwayapxam.
  Mä esclavo tawaquw uka chiqat pasawayxäna, qʼala kayunakaparuw amuki taktʼäna, uka kayunakapax chocolate colorampiw chʼuxñachatäna. Jupajj mä jiskʼa túnica uchatänwa, ukhamatwa chacha warmi ikthapiñan kusisiñanakapar uñjäna. Chʼiyar ñikʼutäkchïnsa, uka esclavon ñikʼutapajj kʼajänwa, niya chʼiyar chʼiyar chʼiyar ñikʼutjamarakïnwa, ukat incienso qʼaphir tukjarakïna.
  Edward jilatajj wali yuqall wawakïtapat arrepentisirakïnwa, ukampis mayni toqetjja, qorit lurat estatuanaka, pavo real jan ukajj wali valorani qalanak uñjasma, ukhamajj ¿walikïskiti?
  Sacerdote-aljirix esmeralda cadena ch"allxtasaw jan axsaras akham säna:
  "Ukat jiwasan ordenasax utjani, "Dragón Laka", khitirus jiwayañkamaw ch"akhuni.
  Uka olla purakankir aruskipirix venenompiw chuym ch"allxtayäna:
  "Jichhakiw piratanakax patak pistolanakan crucero arpa phustʼirinakat apsupxäna. - Botas ukan talonanakap ch"allt"aña. - Akaxa mä juk"a kusist"añawa.
  Uka ordenan sirviripaxa, jesuitanakar uñtasita, akham sasaw jaysäna:
  - Ukhamawa jupanakaxa munapxi. Jupanakax taqi kasta jan wali jaqinakar jiwasanakar uñstayañ yatipxani.
  Aka chiqanx Edward, jupax wasitatw yaqha q"ala kayuni esclavo túnica ukan jach"añchañ qalltäna, jisk"a cinturani ukat ch"uxña caderas ukanïnwa, aka tuqinx wila coloraniwa, jupax pachaparuw amtasïna, nayrir jilïr irpirin Morgan ukan churat luraw jan tukuyatapa Palatu. Maysa tuqitxa, kunatsa phuqañapapuni. ¿Khitis aka Morgan, wila masi pirata ukat jan wali jaqi, jupax equipo ukan tesoro imantawayi? ¿Kunatsa jan mä rata ? Ukat phinqʼachasiñatakïnwa, jupax mä precursoränwa, phisqa minutonakatxa, Komsomol Eduard ukankir mä jilataw uka lurañan chikañchasïna. Qullqi munañasa ukat aventura umañ munañas juparuw parlañ qalltäna. ¡Walikiwa, ¡ukax Komsomol ukan ajllitapawa!
  Kunjams Eduard Osetrov jupax precursor ukhamaw tukuwayi ukax yaqha sarnaqäwiwa, mä planeta ukanx yaqha nivel tecnológico de desarrollo ukaniwa. Ukanx juk"ampirus Kimsïr Reich ukar uñtasit mä imperio ukamp jikisiwayi, ukakipkarakiw juk"amp jach"a, walja ukat tecnología tuqit nayrar sartata..
  Ukat juparux URSS sat markan análogopampiw uñisipxäna, uka tawaqux mä suma uñnaqtʼan ukat anqankir tawaqukiw irpxaruwayäna.
  Ukat ukanjja, cheqas mä precursoraw utjäna. Ukatjja, aka oraqenjja, wali muspharkañaw walja wawanakajj utjäna, ukat chachanakat sipansa warminakajj niya phesqa kuti jilaw utjäna. Muspharkañ pacha.
  Uka waynax mä taqpach wawanakan batallón ukan p"iqinchiripawa, ukat SBKR ukan heroen warawarap katuqawayi - ukax aka wila imperio ukan sutipawa. Eduard chachajj Cobra-13 sat tanque waranq tonelada pesañsa katjarakïna, ukat unidadanakaparuw irparakïna. Ukax chiqpachansa wali sumapunïnwa. Ukat jupan equipopax pä kimsatx mayniw imill wawanaka ukat mä kimsatx yuqall wawanakax wali sumaw uñacht"ayapxäna. Ukampis ukax chiqpachansa yaqha sarnaqäwiwa.
  Ukat jichhax Edward jupax mä barconkiwa, mä pachanx niya tunka paqallqun patak maranakanwa, aka uraqin nayrar sartañ pachamp chikachasiñataki.
  Ukat uka waynan wali chʼikhi jinchupajj taqe kunsa sum istʼi.
  - Walikiwa, Dragón ukaxa chhuxriñchjañapawa ukatxa jupa pachpata nina lawranakawa chhullunkhayañapa, ukaxa taqi kunawa mä filaru phichhantaraki. Ukat Grandmaster Screwup jupax mä jiwayir jaqiruw Arpa Rey ukar khithaspa. Mä venenoso sist"asiñaw ist"asïna. - Diosax yatkchisa kuna kasta apnaqiris utji, ukampis tronotak ch"axwañax janiw imperiorux ch"amanchkaniti.
  Esmeraldanakampi lurat contrapartejj mä larusisaw akham säna:
  - Jiwayirixa wali suma imantatawa, wakiyatawa chhuxriñchjasiñataki. Aka alaxpachanxa mä sapa Diosakiw utji, ukat mä jachʼa patriarca ukat jilïr jilatakiw utjañapa. - Iglesian príncipe ukat jiwayir reyin tonadapax viscoso ukhamaw tukuwayi. "Reyipajj iglesian pʼeqtʼiripäñ amtatapajj sacrilegio satawa, ukat qhuru castigow jupar suytʼaski.
  Uka aruskipt"irix rubí cadena ukar amparapamp luqxatasinx akham jiskt"äna:
  Abaldin chachax qhipharux jiwayatäni?
  Larusiñaw jaysañatakix:
  - Chiqapa pachana.
  Mä aruw umat pharjatax chhuxriñchjasïna:
  - Ukatxa ukaru umañäni.
  Jesuitax barcon uywatanakap taypit mä muyuntat waynaruw jawsäna, jach"at kamachi.
  Hisher sat mä barril apanipxita .
  Uka waynax q"ala talonanakap qhant"ayasaw mä jach"a phukhu apthapisinx ch"amamp irpirinakaruw ayxatäna. Niyaw jaquqanïna, tabla patxaruw lanktʼasïna, ukampis esclavax uka wali valorani liquidompiw uka phukhu katjañ atipjäna.
  Cabina waynax yuspajaränwa, jupax niyaw thujrunakampi talonanakapar jawq"jatäna, ukat vino warxatäna. Ukat kunapachatï mä bambú quqax uka waynan q"ala kayunakapat pasaski ukhaxa, pulmonanak patat arnaqasma. Ukat ukat kayunakax ninamp nakhantatawa, ukat sapa thakhix mä suma pä semanaw t"aqhisiñar tuku.
  Edward jilatajj uka waynaru ukat esclavoruw nayranakap chʼoqtʼäna, janis uñjapkchïnjja.
  Jïsa, chiqans aka chiqan jakawix aburrito ukhamawa, ukatx janiw mä consola de juegos ukanx mä muspharkañ, cuento de hadas ukar ch"allt"añjamäkiti.
  Mä pani jach"a jaqinakax jarraruw jalxatapxäna ukat ukham kusisiñampiw manq"antañ qalltapxäna, kunjamtï camellonakax Sahara wasar pampar jan umamp makhatapki ukhama. Kunapachatï uka amtar puripkäna ukanakajj umapkäna ukhajja, qʼañut jan walinak lurasaw uka waynarojj jaqunukupjjäna, asnupar wali khusa chʼakhampiw premiapjjäna, ukat qʼala chʼiyjat kayunakaparus mä chivompiw jawqʼjapjjäna. Cabinaruw mantapxta ukat mesaruw quntʼasipxta. Amuyatajja, mä conspiración lurañatakejj janiw tiemponïpkänti. Jupanakajj amukiw parlapkchïnjja, jiskʼa pantalonani Edik sat jiskʼa jiñchuni scout chachajj sapa arunak katjäna.
  Jichhax aruskipäwix juk"amp kusiskañawa. - Yaqha universo ukankir mä jesuita qalltawayi. - Tunka kimsani dragón ukaxa amuyasiwa, mä imperio ukhama Arpa ukaxa janiwa derecho ukankiti. Doble Bajo ukat Flauta ukanakamp jaljatäñapawa, ukat jan wali hereje República de Armonía uka tuqitxa, turnopax niyaw purini.
  Aka chiqanx rubí apt"at aljiri-conspirador ukax akham sänwa:
  - Muspharkañawa, ukampisa yaqhipa pachaxa jaqinakaxa juk"ampi religioso ukhamawa, Taqi Ch"amani Diosaru ukhamaraki luqtirinakaparu yäqasa. Amuyt"añataki, ¡republicanonakax sapa kutiw diezmo churapxistu!
  Jesuita, mä sacerdote, esmeralda collarampi, arnaqasïna:
  - Ukampisa janiwa kunasa juk"ampi, ukatxa yaqha payllawinakaxa jilïri jilata qullqi imaña utaruxa sayt"ayatarakiwa.
  Ukat masipax yaqha muxsa ukat suma q"apkir vino umasaw uka lik"i aychax salsa de chocolate ukamp ch"allt"at manq"äna. Uka uywan lip"ichit lurat juyrapax barbaparuw t"ijtäna, wali suma yatichatätapatxa, q"ala kayuni Edik waynan uñjäwipax wali ch"ullqhiw tukuwayxäna, ukat Edad Media tukuyan ch"amakt"at, k"uchi vidriotw uka detalles uñjäna. Ukatxa wali amuyumpiw akham säna:
  "Janiw kunas, nayax amuyta, ukan monarquía ukar kutt"ayañax wali askiwa" Mä lobo sonrisa ukat vampiro sonrisa. - Ukhamäpanxa, juk"ampi ordenanakaw utjani, ukhamaraki iglesian ch"amapaxa ch"amanchatarakiniwa.
  Jesuitax jank"akiw akham säna:
  - Jiwasax nayratpach mä suma príncipe ukaniwa. Jupax monasterio ukan jilsuwayi, ukat jiwasat chiqpachapuniw dependi.
  Larusiñaw jaysañatakix:
  -Ukaxa wali sumawa, ¿kuna yaqha munañasa?
  Mä katarix chhuxriñchjasiñapjamaw jiskht"asi:
  - Mayniru soborno, ukhamaraki jiwayaña.
  Rubí aptʼat conspiradorajj mä tabaco cajat droganak muxsañchäna ukat sistʼasïna:
  Patak maldicionanakat sipansa mä jiwayañaw jukʼamp askixa. Kuns lurañasa, janiw qheptʼañasäkiti.
  - ¡Mayamp umañäni, ukhamat jiwasakiw conspiraciónnak lurañasa, ukat mayninakax ukanakamp ch"allxtasipxañapataki!
  Machjayir umirinakax qullqit lurat mä jachʼa copa umtʼasipxäna. Uka vinojj wali jila alani ukat wali chʼamanïnwa, suma muxsasa. Nina wila, espuma ukham tukuwayxäna, mä wawar wilapas ola ukar warantatäkaspas ukhama.
  - Inas q"ucht"apxchiñäni, política tuqit parlt"asax qarjatäxtanwa.
  Ukanx mä sist"asiñaw ist"asïna:
  - Jutapxam, amukt"apxam, jan ukhamäkanixa, taqpacha barcor sartayañäni. Jiwasan markasanx qharüruw irnaqañax utji.
  Mä ch"allt"awimpi amparapampiw mesa patxaru, ukat vinox camisolaruw t"ijtäna, q"añut uñtat ch"akhanakampiw imt"äna:
  - ¿Jaqinakaxa kamsaraksnasa? Mä anunakat sipansa jukʼamp jan wali. ¿Jupanakar uñjañasati?
  Ukat mä jan wali larusiñaw mä silbatompi:
  - Ukampisa qullqi ch"uqt"añatakixa wali askiwa. Yämas jupanakax jupanakat llakisitam amuyasipxaspa ukat yatipxaspa ukhaxa, arunakampi jukʼampi luräwinakat sipansa.
  Esclavo imillanakax uñstapxäna. Jichha kutix jisk"a bragas ukamp isthapt"ataw jikxatasipxäna, ukat pechonakaparux jisk"a tela telampiw uchatäpxäna. Qʼala, olivo ñikʼutan kayunakapajja, amuki, muspharkañ arunak arsüna, cubiertaruw taktʼasipjjäna. Ukat thayax wila, quri, janq"u, ch"uxña saminakan jach"a, k"ajkir ñik"utanakap phust"askäna.
  Jupanakax jach"a jaqinakar mantapxäna, jach"a jaqinakan kuna munañap phuqañatakis wakicht"atäpxänwa.
  Qhiparusti, llakit q"uchunak ist"asïna;
  Mä qollqet sipansa janiw kunas jukʼamp cheqäkiti
  ¡Chiqpachansa jan kʼarinak parlkasax qhantʼiwa!
  Chiqansa, doble sat jaqix akapach apnaqiriwa,
  ¡Jupan yanaptʼapajj mä chʼamani espadampi escudompi!
  
  Ukanjja yaqha diosanakar yupaychir diosanakajj imantatäpjjewa,
  Inti ch"iyarjama, mä k"ajkir quri ajanu...
  Bandido-parásito ukanakax utjkchixa,
  ¡Khitis alman negociacionan sartawayi!
  
  Qullqi, akax mä idolo ukhamarak mä arcángel ukhamawa,
  Jupaw qhespiyiri, taqenin tʼunjiri.
  Jan qurimpixa, contratado damasco languishes, .
  ¡Jan qollqenïkaspa ukhajja, janiw nuwasïwin sum sarnaqañajj utjkaniti!
  
  Ukampis kunsa munta, chuymani jaqi, .
  Jumatakix jan jiwañar alañatakix caza ...
  Munañamp kusisiñataki punku jistʼarañataki, .
  ¡Patak patak maranakan jakañan mä hilo sawuñataki!
  
  Ukampis ¿mä doble jaqix uk katuqarakispati?
  ¿Quri muyuxa samkañjamati?
  Ukhamat uka jilïr jaqix jan aruntt'asis jutañapataki.
  ¡Ukat janiw morgue ukan nayraqatapar mä sello uchkänti!
  
  Mä qollqejj walja kusisiñatak munaskchejja,
  ¡Walja juchanak churañataki!
  Ukampis jaqejj janiw munañanakatjja chʼamanïkiti,
  ¡Juparux imill wawanaka, mijo ukham gallo ukar uñtasita!
  
  Jupax purakat walja jikxatañ muni, .
  Faisán, piña libra manq"aña.
  Janis sepulturar manqʼañjamäkchejja,
  ¡Qullqimpix wali thayakïsksta ukhasa!
  
  Ukat ataúd, ukax sinti qullqiruw puriraki,
  ¡Kunalaykutix reyinakatakix mä chiqaw utji!
  Chiqansa, mä angelax mä cero ukham formularioruw dibujani, .
  ¡P"iqir ch"allt"ata ukat p"iqir mä thujru!
  Conspiradoranakan lakanakapax juk"ampiw ch"axwawayxäna, ukat yaqha vaso qhipatxa, jaya pacha bazar ukax qhipharux amukt"xänwa.
  Qhipa aruchjanakax akanakawa:
  "Jack London markanx mä sartasiwiw utjäna, ukax pä, jan ukax juk"amp askix kimsa suma warminakan p"iqinchatawa, uk ist"apxtawa.
  Esmeralda aptʼat sacerdotejj lartʼasisaw qhuruchasïna:
  - Kunapachatixa katjatäni ukjaxa, pallapallanakaxa wali kusisipxani, ch"iyjata, cintaru khuchhurata!
  Rubí apt"at aljirix chhuxriñchjasïna ukat hipo lurarakïna:
  -Naya pachpaw uka uywa katuñan chikanchasiñax janiw kuna jan walt"awis utjkaspati.
  chhuxriñchjasiñampiw chʼamampi , asnaqapxäna:
  - Aka quta thiyanx mä luxus prostíbulo ukaw utji, qharüruw juk"amp junt"u ukat juk"amp temperamental perras ukanakar barcor apxañäni.
  - Janiwa llamp"u chuymanïkiti, kunatsa jichhaxa jani. Nayajj mä munañanïtwa. Uy, mä qawqha prostitutas sasaw sutichapxita. ¿Kawkhans arumax, lliphipi hadas ukanakax utji? - Machata jach"a jaqixa, cadena jaquqasa, wali jach"a ch"axwaña kayunakapata jaquqantäna.
  - Taqi ch"amanixa mä suma samka apayanipxpan. - -sasawa mä jach"a sacerdotexa, mä amuyt"asir frascot muxsañcht"asïna. Mä juk"a pachaw sayt"asïna, amuyt"asxäna, ukatsti khathatit amparapampiw ch"akkatasïna, ukat mä ch"axwañ thakhimpiw cabinapar saräna.
  Esclavo imillanakax amparanakapat katxarupxäna. Ukampis amuyataxa, alcohol umañanak askichasaxa, uka sacerdotex niyaw jan kun lurañ puedxänti.
  Ukat aka chiqan imillanakax wali suma uñnaqt"anipxiwa, ukat kuna suma q"aphinakas utji incienso ukat esbelto, atlético cuerpos de la sexo justo.
  Uka aruskipäwix Osetrov scout ukan ist"ata, walja jamasat yatiyawinakamp phuqhantatänwa, inas maynitakix wali askïchïna, ukampis pachpa scout waynatakix janiw kuna amuyunikïkänti. Tukuyañatakix arpa reyix venenompi uchatächi jan ukax jan venenompi uchatäkchisa, jupanakatakix janiw kuna mayjtʼäwis utjkiti. Ukat ch"axwawix, jan ukasti, filibuster, juk"amp botín, uñisirinakan ch"axwañ barconakapax jumamp juk"amp jan ch"am tukupxi. Jilïr Jilat parlkasaxa, corsarios ukanakax mä kamachirjamaxa, kʼari iyawsäwinakanïpxiwa, ukampis uka pachparakiw janiw iyawsirinakäpkiti, ukat awisax sacerdoterux chʼakhakamaw lunthatasiñatakix wakichtʼatäpxi. Eduard Osetrov jupa pachpaw janipuniw mayiskänti, ukat mamapan lechepampix taqi religionanakax k"ariwa, ukampis janiw diosanakax utjkiti sasaw jupa pachpar ch"amt"äna. Jan ukax kunjamtï sapkixa, Diosax Trinidadawa. Ukat ¿kunjamarak, kimsa diosanakaw utji ukat mä pachparakiw mä diosax utji? ¡Janiw ukhamäkiti! Uka taykax kunarus iyawsäna ukhaxa, wawanakamp jan jaljtañ munäna, ukat Aliciax alaxpachan mä kasta chʼamaw utji sasaw amuyäna, janis Bibliarjamäkchïnxa. Chiqansa, uka sartasiwix wali askiwa, ukampis Eduard chachax janiw amuyaskänti, jupax ukham samaraña ukat suma chuyman kullakax armas espaciales ukan wakicht"atawa. Uka amuyt"awix sinti sallqa ukhamarak jan iyawsañjamäkaspas ukhamaw amuyasïna, llätunk maranakanx walja mayjt"äwinakaw mayjt"aspa. ¡Yämas mä guerranjja! Mä pirata, ukat Eduard jupax jan pächasisaw pirata, ukampis akax mä maldito ukhamawa.
  - ¡Qhapaq jaqinakaxa wali ch"amampiwa chhuxriñchjapxäna! - Q"ala kayumpi encina sat quqaru takt"aña. - Wajcha jaqinakaxa manq"at awtjatapxiwa, ukatwa ch"axwañanakaxa utji. Janiw chiqpachansa nayan negociojaxäkiti. -sasawa terminador waynaxa jiskht"äna. "Aka t"aqa t"aqampi kuns lurañasa uk amuyt"añasawa.
  Nayranakapajj jan tukuyat barrilruw jaqoqtäna. Mä ch"iyar ñik"utan waynax jupar uñtasit wali uñt"at waynaw t"ijtäna ukat llamp"u chuymampiw arsüna.
  - Tiyunakaxa wali tornillowa. Janiw khitis uñjkiti, nayax jupanakan " vino " yant'ä . Uka waynax qunt"asisaw uka muxsa umañat mä juk"a umt"asïna. Ukat jukʼamp chuchuyäna ukat umarakïna, waynan pʼeqepas wal wararïna, ukat galeraruw jalnaqäna.
  - Ukatxa kunasa polvo almacén ukar mantasaxa ukan barrilanaka phust"añasa. Ukhamächi ukhaxa, aka cascox phichhantatäniwa ukat chhaqtxaniwa. - uka insidioso Edward ukax amuyt"awayiwa. "Luräwa.
  Ukampis uka waynax barcon suma esclavonakax utjatap amtasïna, ukat jiwapxaspänwa. Suma, walikiwa, jupax índice dedopanx mä jisk"a, qullqit lurat katari ukham uñt"atawa, ukham modesto ukat nayrïr uñtañanx jan uñjkañ anillo. Ukampis chacha warmi jan ukajj sapa mayniruw mä jukʼa jaya cheqanakar apayañ yati . Ukhamajj imill wawanakan qhespiyatäñapatakiw mä chʼamajj utji.
  Mä antorcha apt"asisa ukat, jan kuna jan walt"awis utjkchi ukhax ajanupar ukhamarak ñik"utap resina ukamp ch"allt"asisaw uka waynax barcon manqhapar mantawayi, uka pachparakiw, jupax clase de élite espadap ch"iyar ch"iyar uchatayna, jupar aljantañ axsarasa brillantez ukax wali sumawa. Uka amtax ch"axwañawa, ukampis janiw kuna lurañas utjkiti. Uka vaso manqhanjja chʼamaktʼatänwa ukat janiw sinti thujskänti. Cheqas barconkirinakajj janiw qʼoma sarnaqañ toqet mayj mayjäpkänti, kawkhansa samarañaw samartʼapjjerïna. Ukampis khititix minanak uñt"kän ukax q"ala jan isin, ñik"ut murur yuqall wawanakax cadenanakampiw wal irnaqapxirïna ukat mä jisk"a articulación ukatakix mä chivompiw jawq"japxirïna, jan ukax mä juk"a irnaqawip k"achat k"achat uñjasax mä espía waynaw tukuwayi, janiw fastidios ukanakat maynïrikiti . Amuytʼañataki, minanjja, chʼiwinak taypinwa samarapjjerïna, antorchanakas chhullunkhayatänwa. Jïsa, ukat yuqall wawanakax cadenanakampi chint"ata, walja maranakaw ch"uñump ch"uñuntata, janiw jariqapkiti, ukhamax chiqpachans Infiernox utjarakïnwa. Ukat akanxa, mä ordinario p"iyakiwa Edad Media tukuyataki.
  Thakinjja, waña chʼakhanakani yoqaparuw jawsapjjäna, jupajj gimnasta sat waynawa.
  - Mane, ron churapxita. machata marineroxa jiskht"asïna.
  Qunqurt"asisaw Edik jupax barril ukar jaltawayxäna, ukat jan amuyt"asisaw grifo thaqhaskäna, mä jarraruw warantasïna. Grifojj oxidatäjjänwa ukat wali chʼamampiw rollojjäna. Kunjamtï mä anclajj lamar qotankir algas katjatäki ukhama.
  Jumax wali jaya pachaw ch"axwawayxtaxa, jan wali wayna. - Scout Osetrov jupax p"iqip qhipäxan mä jach"a ch"axwaw katuqatayna. - Walikiwa, infiernoxa aka chiqatxa apsuñamawa, janiwa jichhakamaxa churktati.
  K"ari cabina waynax taqpach velocidadampiw t"ijtäna. Wali askiw jupar yaqha jaqitak irpapxi. Polvo depósitos ukanakax sapa kutiw ukham wakicht"añ yant"apxi, ukhamat probabilidad de golpe accidental del núcleo ukax juk"akiw utji. Mä arunxa, barcon manqhapansa chika taypinsa, mástil bruto ukan chiqap manqhanxa, ukat aka lineal barconsa, chʼamañchtʼasiñatakisa ukat atiniskañatakis mä laphiw broncet lurat patat uchapxirïna. Ukaw kawkirus sarañapa. Edik q"ala kayuni waynax saraqañ qalltäna, gradanakax liwxatatäxänwa, q"aphiw juk"amp ch"amanïxäna. Thakinjja, mä qhawqha kutiw marineronakampi jikisïna, jupanakajj jawsapjjäna, mä jiskʼa lurañanak phoqañapatakiw obligapjjäna. Uka nuwasir waynax taqi chuyma ukat jankʼakiw lurañanak phuqäna, chʼamakanxa janiw jupampi ukat uka markankir waynampix yaqhachasiñax utjkänti, jukʼampirus chiqpach Mane sat waynax jukʼampiw ikiskäna. Ukhamaw awisax espionaje ukax jan walt"ayat jaqinakar yanapt"i. Akapachax, kunjamtix nayrax ukhama, paradojas ukanakamp phuqt"atawa. Ukampis ukax jakkir jaqinakan akapachpawa. Kusisiñat Edward sat nuwasir waynax wali ch"uñumpiw ch"uñuyasïna ukat antorcha qhanan qhant"añ qalltäna.
  - Nervios ukanakampi saykatañaxa wakisiwa, jani ukaxa, kuna piratas nayaxa. Jupa pachpaw parläna.
  Tukuyañatakix mä jach"a encina punkux mä jach"a cerradurampiw uñjasi. Aka chiqanx Osetrov jupax sayt"asïna, janiw kuns jutïrin lurañap yatkänti. Uka horasanjja, mayampiw jawsapjjäna.
  Mä wali lik"i jaqiw mä jach"a cuchillo apt"ata jawsäna. Ukat wali qʼañu, qʼañu arumpiw akham säna:
  - Jumax hold slacker ukan warkt"atätawa, botas q"umachañ sarañamawa.
  Edward ch"uñut t"ijt"ataw jupar jak"achasïna, nina lawranakaw q"añut uñtat ajanuparux qhant"ayäna, ukatx kunjamtï suertex siskän ukhamarjamax lik"i jaqix juk"amp sum uñkatarakïna. Uka waynax naturaleza tuqitxa wali suma ajanunïtaynawa, ukat janchipasa, ukat mä angeljam suma ajanupasa, maynimp jan walt"ayasiñax wali ch"amawa.
  - ¡Janiwa Manexa! - Ukatxa mä histérico, ukampisa amukt"aña jach"a jach"a tukuña utjatapata. - Ay, jan wali ch"iwi, sapxita, khitis jumaxa?
  Edward jilatajj jaysañat sipansa, uñisiriparuw amparapamp kunkapar jawqʼjäna. Ukat uka waynax cuchillop chʼallxtayäna, ukat uka waynax costillanakapat jan amuytʼasis paskäna uka chʼaxwäwitxa, jukʼakiw jarkʼaqäna. Mä juk"a phichhantaña, ukat ch"uqitxa jan wali chhuxriñchjasiña.
  - Akaxa mä uywawa. - Esturión ch"axwiri, amparapa katxarusa, cuchillo t"ijt"ayasa, ukatxa purakaparux amparapakamaw jaquqanïna. Uka likʼi jaqejj arnaqasïna, ukat chʼamañchtʼat amparanakaw kunkapat katthapïna, ukhamatwa jachañap chhaqtayäna.
  Uka waynax uñisiriruw taqi colerat ch"allxtayäna, kunjams uñisirinakan sayt"asitapax jaltxi, ukat kunjams ch"allxtasi sasaw satisfecho jikxatasïna. Kunapachatï uka likʼi jaqejj qhepat mä jiwat cuerpor tukuwayjjäna ukhajja, Edward sat wali ajjsarkañ waynajj jaqunuküna. Jichhax, ukat jupax qhan amuyatayna, jank"akiw sartañapa, jan ukhamäkanixa, kunapachatix mä wakiskir marinero chhaqhatapat yatipkani ukhax alarma uñstayapxani, jan ukax juk"ampirus, mä oficial naval ukan chhaqhatapa. Ukampirus uka cerradurax janiw kuyntkänti, ukat waynax janiw jichhakamax mä lunthatat yatiñanïkänti, kunayman tuqitx ukham primitivo cerraduranakax (janiw códigos electrónicos ukanakat sañjamäkiti), inamayakiw cuchillo apnaqasa. Ukajj chʼamaktʼjjänwa ukat pʼakjatäjjänwa.
  Walja imill wawanakax mä jisk"a isimp isthapt"ataw, ukampis mä máximo encanto ukampiw cubierta uksan t"ijtapxäna, q"ala kayunakap ch"allt"asa.
  Q"ala suelanakax laq"a taypinx wali suma chimpunak jaytawayi, Leonardo Da Vinci jupan boceto ukar uñtasita.
  - Ukax jan waliwa, kunjamarak jichhax jist"arañax. Inas punku nina nakhantayaña? - Edwardux mä antorchampiw uchasïna. Qʼañu lawanakajj janiw sum nakhantkänti, patjjarojj hierrompiw forjatäjjäna. Uka saboteador waynax jank"akiw ukham thakhix inamayakïtap amuyasïna, ukat castillo junt"uchañ qalltäna. Ukan utjkäna uka aceitejj ninaruw katjäna ukat wali qʼaphiniwa.
  - Ukaxa phichhanta wanuru uñtasitawa q"añuchasi. - Eduard waynaxa colerata waynaxa mä p"akjata cuchillo p"iyaru ch"allt"äna, juk"ampi manqharu ch"allt"äna, mä juk"a ch"allt"asïna. Jupax nayra pachat mä pelicula amtasïna - "Espada oxidada", ukanx mä lunthatax granero ukan cerrojop ukham jist'arañ yant'äna. Chiqansa, jichhax uka thakhix janiw irnaqkiti.
  Mä ch"axwañaw ist"asïna, pä guardianakaw jak"achasipkäna. Jupanakax machatänwa ukat mä jan chiqapar uñjat q"uchumpiw wararisipkäna. Edward jan axsart"ir waynax janiw jupanakar axsarkänti, ukampis jan walt"awix wali jach"awa, ukatwa alarma uñstayapxani. Ukatwa chʼamakar tʼijtjjäna, amparapampiw jankʼak kuyntʼäna, ukhamatwa antorcha jistʼantarakïna.
  "Muxsa chacha warmi" punkuru purinipxäna. Uka panin jilïrix, mä juk"a jach"a ch"axwiriw sasaw säna.
  - Ukat kunatsa infiernox generalax kamachiwayistu, almacén de pólvora ukan jark"aqasiñap uñakipañataki, janiw khitis akan jutkaniti.
  - Jisa, ukata aka castillo ukaxa ukhama saxra pachpawa kayu p"akjasini. - payïr nuwasirix arsüna ukat jank"akiw chhuxriñchjasïna. Ukat ukatsti jan amuytʼasisaw jachäna:
  - Uñjapxam, mayniw punku jist"arañ yant"äna.
  Mä qhipa uñakipt"asax khitis ch"amaniwa, Edward wayna nuwasir waynax chuym ch"allxtataw nayraqatapar ch"allt"äna, ukhamax jan amuyt"asirïñamawa. Ukañkamasti, uka guardiax cuchillo apsuñ yantʼäna. Maynïristi chhuxriñchjasïna, uñch"ukiñ qalltäna, axsarañat kunkapar t"ijtäna:
  - Uka barconxa mä scout ukaw utji, ukax alarma uñstayañ pachaw purini.
  Janiw pächasiñax utjxänti, uka arux mä muelle ukamp jank"akiw jilxattawayi, Edward jupax embuscada ukanx jaltxataynawa ukat mä salto ukanx mä golpe ukaw luratayna.
  Jupax taqi ch"amampiw p"iqip qhipäxar ch"akhapampi thuqt"äna, p"akjat vértebranakan ch"allxtañapas ist"asïna. Uka horasanjja, payïr marinerojj cuchillo apsuñ yantʼasajj wal chʼalljjtäna, ukat uñjam, cerrojojj sapakiw jaljtäna.
  Janïr qhipa uñisirix sartañ atipkasaxa, lakapax llamp"u chuymampiw jist"arasïna, Edward waynax suma wakicht"at nuwasir waynax amparanakapamp kayunakapamp ch"axwäna. Kunawsatix jupar irpañ munapkän ukhax Osetrov jupax mä uppercut ukamp jawq"jaruw churäna, ukatx temploruw jawq"jäna. Uka nuwasir jaqix pamparuw liwxatäna.
  Walja suma imillanakax, juk"akiw jisk"a telampi ch"uqt"ata, kusisitaw apthapipxäna ukat ch"allxtapxäna, mäkiw arnaqasipxäna:
  ¡Suma lurawayta, q"ala kayuni cabina wayna! ¡Jumax heroe ukhamätawa!
  Uka terminador waynax kusisitaw akham säna:
  - Jichhaxa, ¡jank"aki lurañasawa!
  Bolsillonakap apthapisinx mä pedernal jikxatäna, ukax mä wakiskir yäwa, kunatix machjayir umañanak apt"at linternax mistuwayxän ukhax Esturión Guerrerox mä chispa apsusaw mä antorcha qhant"ayäna.
  - Jichhax sabotaje lurañäni, kunjamatix mä película nayra pachat parlki ukhama, precursorax nazis ukanakaruw phallawayi. - Wayna ch"axwirixa ch"uqi ch"uqi ch"iyjatayna, resinampi ch"allt"asa, utana lurata mecha luratayna. Ukatxa jach"a barril tuqiruw mä chiqa khuchhuqatayna, phuqt"ayasa ninampi phichhantatayna.
  - ¡Antimundo angelanakax nayar yanapt"ir jutapxpan! - Nayrir partidario uraq manqhan ch"axwirin nayranakapaxa wali ch"amampiw qhant"äna. Nayax suyt"twa, t"ijtxañatakix tiempox utjañapawa.
  Llamp"u chuymampiw kayunakap kayump takxatasinxa, Eduard waynax bronceado terminador muscular waynax punku jist"antäna, qhipäxar warkt"asïna ukat mä jach"a kuynt"awimpiw cerradurap ch"allt"asax jank"akiw patat jaltxatayna. Uka manqhankir thayajj pechojar chʼalljjtayaskäna ukat pʼeqejar chʼamaktʼaykaspa ukhamänwa. Kayunakajajj muspharkañ llaktʼatäjjänwa. Thakhinx mä pä kutiw jawsapxäna, ukat jach"a nuwasirix Eduard, jupax mä ordinario chika q"ala q"ala kayuni waynar uñtasitänwa, jupax ch"amakt"at arumpiw jaysäna:
  - Generalax jank"akiw jawsanitu.
  Chiqansa, ukax jisk"a amuyun nuwasirinakarux jan pantjasisaw irnaqäna, yaqha aru jiskt"añkama.
  - Ukatxa kunatsa generalaxa jumaru munapxi?
  Edward waynax cabinankir waynax q"ala, calloused talonanakap qhant"ayasaw mä cliché nayraqat wakicht"at jaysäna:
  - Nayax mä asignación urgente ukaniwa, cubierta ukar sarañaw wakisi.
  - Janiwa, nayraqatax jumaw luqtapxista. "Marinerojj arnaqasïna, musculonakan amparapat katthapïna, chʼakhapajj wali chʼullqhëkchïnsa.
  Uka nuwasir waynax jan pä kuti amuyt"asisaw uka thuqhurirux qunquripamp jawq"jatayna, ukatx mä barrer luratayna. Jupax amigonakan larusiñap ist"asaw t"unjasïna, ukat Sturgeon sat wali ch"ikhi waynax jank"akiw sarxäna.
  Tʼijuñapajj jukʼampiw jan chʼamanïjjäna ukat chuym chʼalljjtayasirakïna. Wiñay wawa-terminador ukan q"ala talonanakapax qhant"äna. Akax, tukuyañatakix, qhispiyasiñ cubierta, jupax uñt"at ch"iyar ch"iyar chiqaruw jank"ak saraski, espada ukar jikxatañ yant"asa. ¡Jupax janiw ukankiti!
  Esclavo imillanakakiw, kawkhans ajay tuqinx ruiseñor trillanakapampix kuns q"uchupxi, wali suma arunakampi. Ukat kuna kasta imillanakas jupanakax, generalmente muxsa uñnaqani .. Q"uma ukat suma ñik"utapampi.
  Ukampirus Edward jupax janiw ukar puriñjamäkiti - kunatix legendario ukat valiente espadapax sarawayxiwa.
  Ukampis akax janiw jasak armakiti, ukham cuchillax kuna metalas khuchhuqaniwa. Qʼala kayup colerat taktʼasajj Edward jilatajj chʼiyar lakapampiw akham säna:
  Jiwañajas wakiskchejja, janiw jaytanukkämati.
  Saboteador waynax barandillarux cuello p"akjañ velocidadampiw jikxatasïna, ukatx mä centinela ukaw jupar tinkutäna.
  Ukatxa, mä jachʼa arnaqasiñaw utjäna:
  - ¿Kunsa akan luraskta?
  - ¡General ukax chhaqhat medallón diamante chuymampi jikxatañatakiw kamachi! - Mä jank"a amuyt"ir wiñay wayna Osetrov ukaw utjäna. Chʼamaw jarkʼaqasïna, ukhamat jan jankʼak chʼamampi, palanca puntapjama, qʼala talonanakap nayraqatapan chʼalltʼañapataki.
  Ukat kusisiñampiw chʼamaktʼarakïna:
  - Ukhamawa, ukhamaxa mayaki manq"asipxañäni.
  Ch"axwirix cubiertaruw jank"ak purintäna ukat tablas ukanakar jikxatañ qalltäna, Edward waynan janchiparux pachax t"ijtkaspas ukhamaw amuyasïna, jank"akiw qhipa segundonak jupatakix tupuwayäna. Mä jank"a amuyunakax mä jach"a jach"a tukuñampiw jark"antatäna.
  - Uñjapxam kunsa jikxatta. - Jisa, yaqhipa pachaxa ukhamawa, khitis suerteni, ukampisa janiwa jumakiti. Suertejj mä relativo amuyunakakïkchisa. Uka nuwasirix mä jiskʼa kʼajkir espada apsüna.
  - Klasi! Uka kʼarinak uñachtʼayapjjäma. - Sataynawa wiñay terminador waynaxa, ukatxa muxsa jachaqt"asisawa, ch"iqa amparapa plexo solar uksaru ch"iqa amparanakapampi khuchhuqasa, técnica "Gra Tigre" ukampiwa. Ukatxa, amparax uñt"at llamp"u chuymanïtap amuyasïna. T"ijt"añ qalltasaw uka wayna ukat jan atipt"kay nuwasirix qutaruw jaltawayxäna.
  Esclavo imillanakax q"ala, cinceladas, graciosas, kunjamtï ukhamäñapäki ukhamarjamaw kayunakap ch"allt"asipxäna, jupanakax janiw zapatos uñt"apkänti, jupanakax q"uchupxäna;
  Jumaw jiwasan jach'a idolosätaxa
  Wayna nuwasir qhana...
  Taqi uraqpacharu atipt'aña - .
  ¡Munasiñax q'ucht'atäpan!
  Niya jankʼakiw mä jachʼa phallawayjjäna, barcojj pä tʼaqaruw tʼaqanuqtäna, qʼañu qʼañunaksa taqe cheqaruw chʼeqtʼasïna. Jupanakat maynix Eduard waynarux wali llakitaw q"ala ch"uxña amparanakapar ch"allt"äna, ukat nina naktäwix q"ala kayunakap mä juk"a phichhantäna, mä fragmento ukaw cabina waynan qhuru suelapar ch"allt"äna. Jupajj muspharaskchïnjja, janiw nayrar sartañapäkänti, jan ukasti piloto autot umampiw jalnaqäna.
  Ukat chiqansa, anillo chʼallxtañsa ukat mä jukʼa tiempo parlañsa janiw armaskänti.
  Uka magia thayax esclavo imillanakaruw apthapitayna. Ukat mä cuento uraqin phustʼat barcot mä suma chiqaruw apasxäna. Ukat puertoruw tukuyapxäna. Mä taqpach escuadrón suma imillanakax kunayman gradonak q"ala jan isinïpxiwa. Ukat jupanakat maynikiw perlanakampi bordat sandalianakanïna. Ukat ukax kunatix jupax janiw chiqpachapun esclavo ukhamäkänti.
  Imill wawanakax coro ukan apthapipxäna ukat q"uchupxäna:
  Ukampis chuyman ukat venanakasan pulsaciónpa, .
  Jiwasan wawanakasan jachaqt"asitapa, taykanakasan...
  Jupanakax mayjt"awinak munapxta sapxiwa
  ¡Esclavonakan cadenanakapan yugop jaqunukupxam!
  Ch"axwiri waynax jupanakarux kutt"ayasaw q"ucht"äna:
  Aka Uraqin yuqapax akham sasaw jaysani, janiw, .
  Janipuniw mä esclavo ukhamäkäti...
  Nayax iyawstwa, libertad ukax jilxattaspawa,
  ¡Intix mä chhuxriñchjat usuchjat qullani!
  
  Jach"a Awki markatakix nuwasïwinxa,
  Uka waynan chuymapax jumaruw jawsapxtam...
  Alwat sartasim valiente caballero
  ¡Ch"amakax tukusxaniwa, mayo phaxsin rosas ukanakax panqarxaniwa!
  Tiburones tigrenakax wasitatwa uka waynarux arknaqañ qalltapxäna, jupax sabotaje luratayna.
  Eduard wayna nuwasir waynax espadap t"ijtäna, ch"uxña amparapax jan aguantañjam usuchjatäkchïnsa. Uka manqʼa manqʼirinakat maynïrejj wali jakʼaruw nadasïna ukat khuchhuratänwa, ukat amigonakapaw jupar nuwantʼapjjäna.
  Ukat amigoparux tʼaqhisiyañ qalltapxäna ukat chiqpachapuniw tʼunjapxäna. Ukat oladanakax mä rubí inti jalantjam coloraruw tukuyäna.
  -Jumanakax tiburones ukanakax janiw sentido solidario ukanipktati. Mä liwitat masipar yanaptʼañat sipansa, tukuyañamawa. - Wayna ch"axwirixa irónicamente yapxatäna. ¿Kawkirus concienciamajj sarawayjje?
  Tiburones ukanakax jan ist"kañ kuns jaysañatakix chhuxriñchjapxäna, jupanakat maynikiw lila rayanakani ukat jan wajjranakani, mä akatjamat akham säna:
  - Khitis jumaxa, jisk"a wayna, millones de años evolución ukata ch"axwañataki.
  Muspharkasax Edward wiñay waynax niyaw espadap jaquntäna, ukampis wali askiwa, wali muspharkañ reacción ukar yuspajarasinx, uka wali aski trofeo ukarux ágil, mono ukham q"ala kayunakapamp jark"aqañ atipxatayna.
  Uka nuwasir waynax akham jiskt"äna:
  - ¿Jumax parlasktati?
  Tiburón ukax irónicamente ukham chhuxriñchjasïna:
  - ¿Kuns jumax amuyta, jaqinakakiw uk lurañ yatipxi? Akax jach"a jach"a tukuñamawa, janiw inamayakiti jilpachanix evolución ukarux janiw sapktati, juma pachpaw mä divino origen ukham uñt"ayasi. - Ukat qutanakan jach"a manq"iripax coleratapuniw uma patxarux chuymap ch"allxtayäna.
  Uka waynax amuytʼasisaw akham säna:
  - Nayax janiw jilpachäkti, ukat juk"ampirus, nayrax jan amuyt"ir mononakäpxtwa sasaw amuyta. Ukampis uka qhepatjja, sartañwa atipjapjjäna. - Ch"ama ch"axwirixa sartawayiwa. - ¡Waranqa maranakaw pasani, ukat jach"a jach"a tukuñanakaruw puriñäni, ¡ciencia ficción qillqirinakas jan axsart"ir qillqirinakas janiw samkaskaspati!
  Tiburón sat animalajj Edward jilatarojj mä jukʼa jayaruw arknaqaskakïna, ukat pächasisaw akham säna:
  -Jumax wali jach"a atinisitawa, chacha. Kuntï mayninakax Diosan khuyapayasiñap jan aptʼasis jikxatañ suytʼäwip wali askit uñjapki uk amuytʼañ yanaptʼampiw phuqañ suyasma.
  Uka waynax mä movimiento yapxatañ yant"äna, juk"ampirus uka phallatapat cuchillas ukanakax jik"atañampiw chhuxriñchjasïna, ukat wasitat muspharäna:
  - Ukatxa kunjamatsa aka tuqita yatipxtaxa, kunatixa janiwa qutata mistuñakiti.
  Tiburón sat chachajj yatkasaw akham säna:
  - Yaqhipanakaxa mä innata capacidad ukaniwa, khitinakatixa manq"atäpki ukanakana p"iqinakapata yatiyawinakxa ch"amthapiñataki. Ukatwa wali suma liytʼir mä obispompi jikista. Jumax ukhamarakiw waynäsksta, ukampis walja yatiñanak juma pachpan imañamawa. Jichhax jumaw nayan desayuno jan ukax jayp"u manq"añax utjani, kawkïr manq"añas jumatakix askïspa.
  - ¡Jan ukax yant"apxam! - Cobra ukham ágil, Edward, nayraqatar sartasir movimiento katjasa, espadap luqxatäna ukat jak"ankir tiburón ukarux ch"allt"äna, ukax juparuw t"ijtäna.
  Uka jawqʼjatajj juparuw chʼalljjtäna, nayrapa, pʼeqepsa ukat wajjrapas chʼiyjäna. Ukat mayampiw uka manqʼantirinakax juchaniparux taqpach mayachtʼat tʼijtxañat sipansa, uka janchirux chʼallxtapxäna.
  - Janiwa, janipuniwa p"iqixa mallt"kätati. - Sataynawa, larusiña jark"aqaña ch"amampi, tiburones ukanakaxa wali llamp"u uñnaqt"anipxiwa, jisk"a yuqalla. "Ukampis munsta ukhajja, jakʼaruw nadañama. - Wayna ch"axwirixa q"ala kayunakapampi higo uñtasita luratayna.
  Lamar quta lunthatax jupa pachpa nuwasiñ axsarasax wali ch"amampiw sist"äna:
  - Jichhaxa tukuyapxätamwa. "Amuyataxa, jupax janiw juramentompix sinti creativo ukhamäkänti, jupax chhuxriñchjasiwayi". - Jumaxa mä llamp"u chuyman jaqiwa.
  Uka manq"añ challwanakaxa, masipampi tukuyasaxa, mayampi waynaru arknaqapxäna. Taqi tuqitwa jupar nuwasiñ yant"apxäna, ukampis wali yatiñani, jamasat nuwasiñ yatiqapxäna, thaya armanakampi, Edward wiñay waynax umaruw chhaqtäna ukat mä purakap ch"iyjäna, maynix chuymap khuchhuqatayna. Tiburones ukanakax jan wali jaqinakäpkaspas ukhamaw mä juk"a pachax juparux jan munapkänti, jupanakpachaw chhuxriñchjapxäna.
  - Jumanakaxa, uñjtwa, janiwa kullakanakamar apnaqapktati. - Kusisiñampiwa jan atipt"ir waynaxa Edwarduxa arsüna. ¿Kunatsa jupanakax wali nayra pachanakanïpxi? Ukat jupanakax amukiw jiwapxi, kunjamatix partidos ukankirinakax jiskt"asipki ukhama?
  Jilïr tiburón sat animalajj cheqaparjamaw akham säna:
  - Nayjama jaqinakaxa juk"akiw yuripxi. Ukat mayninakax mä qullu llamp"u chuyman ch"akhanakawa, ukax instintos ukanakamp chiqanchatawa : usuchjatanakar tukuyaña - nayan kamachinakajat sipans juk"amp ch"amaniwa.
  Eduard wali ch"ikhi waynax espada pesatayna ukat kunats jan aka ballena visón ukar jaquntañax wakisispa sasaw amuyäna. Chiqansa, mä jachʼa arma chhaqhayañasa ukat chhaqhayañasa jan walinwa uñjasïna. Kuntï amtapkäna uk amuytʼkaspa ukhama, uka yatiñan tiburón sat animalajj jukʼampiw jukʼamp thaytʼäna ukat nuwasiri waynat jitheqtañwa qalltäna.
  - Ukat jumanakax, uñjtwa, axsarapxaraktawa. - Qhuru ch"axwirixa chhuxriñchjasïna, mä waynaru uñtasita, Edward. - ¿Pandillamar kutt"ayasmati?
  Uka aleta zorrojj venenompiw sistʼasïna:
  - Janiwa jakt"añati, janiwa sinti ch"amanïkätati.
  Tiburones ukanakax wasitat ch"iyjañ yant"apxäna, mä pä kutiw llamkt"apxäna, juk"ampis, kayupax kisunakapamp khuchhuqapxäna, niyaw amparapan amparanakap ch"iyjapxäna, mä pä t"aqhisiñ jawq"jawinak wajjranakapamp janchipar lurapxäna, amuyataxa mä pä costilla p"akjaña. Ukampis mä suma tunka payan jupanakpachaw jiwayatäpxäna. Compañeronakapar tukuyañkamax mä jukʼa samartʼasax wasitat tantachtʼasiñapatakiw yanaptʼäna. Jupanakax nayratpach barcon suyt"apxäna, artillero, nayra juchanchata, k"uchi ñik"utani ukat k"uchi nayrani. Jupampi chika, mä heroico warmi, ch"iyara warmir uñtasita, jisk"a cañonat ch"axwapxäna. Janiw muspharkañakkiti jupax Negro sutimp uñt"atawa mä jan uñt"at tirurista ukhama, pelotax tiburón ukarux chiqpachapuniw ch"allt"awayi, ukat ch"iyjawayi.
  - ¡ Boo -boo! - Sataynawa, kisunakapa uñacht"ayasa, Edward wayna ch"axwiri. - Wali llakiskañawa janiwa rayanakakiti. Jichhax nayat amtasiniwa, vengasxaniwa. - Jupaxa amparapampiwa kunka tuqiru t"ijtäna, yapxatasa. - ¡Jichhakiw jupat venganza, específicamente, mistuni ukat janiw ladokikiti!
  Uka nuwasir waynax amparanakapamp ukat q"ala kayunakapamp ch"allxtataw ch"amanchasi, ukax mä chimpancé ukhamarakiw envidiaspa, jank"akiw cubierta ukar makatäna, jupax wali kusisitaw jikxatasïna, janiw qarjaskänti. Capitán Kavarnava jupax nayrïr kutiw jupamp jikisiñatak t"ijtäna:
  - Walikiwa, ¿kunjamatsa, waynaxa, amuyt"asirïtayna?
  Uka nuwasir waynax wali kusisitaw jaysäna:
  - Jach"a, mä laphina bosqueja lurasmati kawkhantixa taqi pilanakapaxa ukhamaraki puestos avanzados ukanakaxa utjki. Nayax amuyta, mä ataque exitoso ukatakix mä ch"amaw utjistu.
  Kavarnava jupax aka amtäwin yanapt"awayi:
  - Nayaxa pachpa amuyta. - Ukat jach"a piratax mä puñalampiw barbap ch"allxtayäna. - ¿Ataque plan ukax pachpakïskiti?
  - Jïsa! ¿Naya pachpat uka mayjtʼäwinak lurawayta? - Jach"a jach"a tukusaw Edward jachaqt"asis säna.
  - ¿Kawkïrisa? - sasaw Kavarnavax jiskt"äna.
  Uka waynax wali kusisitaw akham säna:
  - Puerto ukanxa, yaqha yänakampi chika, pataka pä tunka armani ch"axwaña barcow utjäna, ukax Contrabass ukan wali ch"aman barconakapat maynïriwa.
  - Ukhamawa, ukampisa ukham ch"amampixa janiwa jaqukipkañäniti, ataque ukaxa apayañapawa. - Ajjsarasaw Kavarnavajj arsüna.
  Uka nuwasir waynax sarcasticamente chiqañchäna:
  - Nayaxa sapxsmawa.
  Pirata capitanax suyt"äwimpiw arsüna:
  - Ukhamaxa jupax sarxataynati?
  Terminador waynax k"arimp ch"allxtayäna:
  - Ukhama sasma, jupax infiernoruw saratayna manqharu.
  Kavarnavax akham sasaw muspharäna:
  - Uma chhaqhata, juma pachpa?
  Edward wayna nuwasir waynax janiw kuns imantañax wakiskiti sasin amuyaskänti:
  - Janiwa, mä juk"a yanapt"awaytwa. Pólvora almacén ukax ninamp phichhantatänwa, ukat kunjams phallawayi, ¿janit ist"apkta?
  Kavarnavax larusisaw phallarakïna:
  - Qhixu qhixuw sasaw amuyapxirïta. - Nayaxa jank"akiw waliptawayta. - Ukampirus ch"iyara warmi-hero ukat yaqhanakax pata cubierta ukanx nina uñjapxäna. Capitanajj wal muspharäna. - Ukhamajj ¿jumax uk lurtati?
  Edward waynax jachaqt"asisaw ladonak amparanakapamp sayt"ayasïna:
  - Jisa naya! Janiw yaqha amtar puriñjamäkänti. Jan ukhamäkaspa ukhajja, taqeniw umamp chhaqtjjaspäna, jan ukajj aka aventura jaytañaw wakisispäna.
  Kavarnavax mä jach"a amuyt"awimpiw jach"at arsüna:
  - Jisa, jumaxa mä heroe ukhamawa. Jiwasax jumanakarux premio churañasawa, ukampis jiwasax costa uksankir jila kullakanakax janiw ordenanakas cruzanakas utjkiti. Inas uka yänak jaljañkamax uka jach"a lurawimax uñjatächispa.
  Walja musculoso pirata imillanakax qhipäxan sayt"atäsipkäna, jisk"a, ch"uxña, ukampis pachpa pachanx janq"u ñik"utani, coro ukan akham sasaw arnaqapxäna:
  - Waliki!
  Edward terminador waynax kusisitaw muyuntäna, mä helicóptero hélice ukankaspas ukhama, mä ch"ullqhi espadampiw k"ajkir p"iqip patxarux muyuntäna:
  - Chiqapawa, nayatakix qamirïñax laq"akïkchisa, janiw sinti askïkiti.
  Ukanxa kunas jukʼampïski, taqi chuyma iyawsäwi jan ukax jan axsartʼirïñax janiw amuykätati.
  Kavarnavax ch"amampiw jaysäna:
  - Ukaxa wali jisk"akiwa. Nayajj jumamp chikäskäyät ukhajja, qollqet sipansa aventuraruw jukʼamp samkayäta. Ukat jichhax, qhipa tuqinakatx oficiales ukanakamp aruskipt"añäni.
  
  GULLIVER UKAXA ESCLAVOR UKANWA
  ANOTACIÓN ukax mä juk"a pachanakanwa
  Conan ukan ruedap muytayañapatakiw wayt"ata . Ukat suma viscondesa tawaqux mä chivompiw jawq"jatayna. Jichhax ukax legendario viajero ukan jan envidiañjam destinopawa.
  . JANK"A 1. 1.1
  Gulliver waynax mayni marineronakat jithiqtatäxänwa. Khitinakatix wawar tukupkäna ukanakax mä sapa cuartelruw khitapxäna, ukanwa kunayman chʼama irnaqäwinakar khitapxañapäna. Ukat wiñay yuqall wawanakax q"ala q"ala kayukiw qalanakamp phuqhantat canastanak q"ala q"ala ch"uqt"asiñapäna, ukat trineonakampi, piqutanakampi qalanak khuchhuqapxañapänwa.
  Ukhamaw esclavonakan destinopax utji. Ukampis Gulliver jilatajj mä jukʼa suertenirakïnwa. Ukampis viscondesajj ruedapar chintʼañapatakiw mayïna, ukat molino qalaruw muyuntayäna, ukanjja granonak jakʼuruw muyuyapjjerïna. Irnaqawix ch"amawa, ukampis inti jalsu tuqinwa. Ukat mä juk"a troncos de natación jaytawayapxtamxa. Yaqha yuqall wawanakax canteras ukankapxi ukat q"al q"ala q"ala jan isinïpxiwa economía ukataki, ukat yaqhip pachax phaxsinakaw jan intix uñjapkiti, thujrunakampi, ch"akhanakampi jawq"jataw uñjasipxi, cadenanakampiw uchasipxi ukat qalanak patxaruw ikipxi. Ukhamarus kunayman heces ukat chhullunkhayat antorchanakat q"añut q"añut q"añut q"añuchapxi.
  Ukat ukhamat Gulliver jupax inti jalsun ukhamarak suma thaya taypin irnaqaski. Ukat Vizcondesa imillax uka jak"an sarnaqäna. Awisax uka waynan qʼala qʼala qʼala chʼakhanakap jawqʼjasaw jachaqtʼasis jisktʼi:
  - Walikiwa, ¿kunjamasa? ¡Jichha kutix jumax kusisitaw jikxatasïta!
  Gulliver chachajj filosofía toqet akham sänwa:
  ¡Jaqix proposituwa, ukampis Diosax dispone!
  Imill wawax q"ala kayunakap ch"allt"asaw akham säna:
  - ¡Demagogía ukaxa! Waynäkasin wasitat wawatpach jikxataskchiyätsa ukat wali askipuniwa!
  Tunka payan marani mä waynan janchipanxa, chiqpachansa wali fresco ukhamarak kusisita jikxatasi.
  Qʼala kayunakamax wali chʼullqhi qalanak chʼuqtʼkchixa, wali chʼullqhi qalanakäxiwa, ukat waynax wali chʼamaniwa, ukatwa mä suma chhuxriñchjasiñak jikxatastaxa.
  Ukat niyas janipuniw qarjatäkaspas ukham amuyaskiti.
  Ukatwa uka tawaqux jupamp parltʼasiñ muni. ¿Kunsa jupajj jukʼamp luraspäna? Janiw TV, ni radio, ni anatañanakas Internetas uñstayatäkiti, ukhamax janiw kunas utjkiti ukat janiw khitis kusistʼañatakis utjkiti.
  Vizcondesa kullakaxa jachaqt"asisaw jiskt"äna:
  - Ukat kunapachatix jach"a jaqinakan reinopankäyät ukhax ¿janit jisk"a jach"a jaqit phinq"achasirïkta?
  Gulliver jilatajj akham sänwa:
  - Mä sanu jaqitakixa, janiwa jisk"a jaqïkti. Ukat promedio alturat sipansa jukʼampi. Ukampis chiqpachanxa, chiqpachansa, mä jisk"a imill wawax jumat sipan juk"amp jach"äkchisa, ¡p"inqaskañawa!
  Uka tuqitxa, mä larusiñaw utjäna. Ukat uka chivox qʼala musculoso qhipäxaparuw uka waynarux jukʼamp llakimp jawqʼjäna.
  Gulliver jupax juk"amp ch"amanchawayi. Ukhamäkchisa, wiñayatak waynäñajj walikïskiwa, ukampis esclavot servisajj janiw sinti sumakïkiti. Ukampis wawar tukupki uka yaqha barconkirinakatakejja, jukʼamp chʼamawa. Ukat chiqansa, janiw akapachan jukʼamp llakit wawamäkaspas ukham amuyañamäkiti. Aka chiqanx intix qhant"aski, mä q"ala, musculoso cuerpox mä suma, fresco thaya phust"aski. Ukat qʼaphir qʼapkir qʼañunakankir yuqall wawanakat kamsaraksnasa, ukanjja wal irnaqtʼasajj tʼaqhesipjje?
  Gulliver jupax mä jach"a familiankir tawaquruw akham jiskt"äna:
  ¿Kunatsa jan subasta lurapkitänti?
  Vizcondesa kullakajj jachaqtʼasisaw akham säna:
  - Mä machaq mina jach"anchayañ amtaw purini, ukatx jank"akiw jaqinakan ch"amapax munasiraki. Kunapachatixa minaxa tukusxi ukhaxa. Inas jupanakax subasta ukar uñt"ayatäpxchispa. ¿Kunatsa q"ala jan isin podium ukan sayt"asiñ munta ukat yuqall wawanakan amparanakap jikxatañ munta, jupanakax cuerpom jikxatapxani ukat lakamar amparanakap uchapxani?
  Gulliver jupax phiñasitaw jikxatasïna ukat, janiw kuns siskänti. Ukat vizcondesajj wasitatwa jupar jawqʼjäna
  ch"axwaña. Qhipäxanx mä wila raya ukaw utji.
  Uka tawaquxa q"ala kayumpiwa ch"allt"äna. Jupax cómico uñnaqt"anïnwa - mä luxus isi ukat q"ala kayunaka, mä esclavo jan ukax mä común jaqir uñtasita.
  Ukampirus jupax tuiteó:
  - ¡Jumaxa nayan yänakajakiwa! ¡Ukat kusisipxam nayax jumanakan munat masimätwa! Ukat ukat nayax orconakaruw aljapxsma! ¡Ukat jukʼamp jan walipunïniwa!
  Gulliver waynax akham sasaw muspharäna:
  - ¿Chiqapunit orcos ukanakax utji?
  Imill wawax iyaw sasaw p"iqip ch"allxtayäna.
  - Ukhampuni! ¿Kunsa jumajj jan yatkayäta?
  Nayrir capitanajj wawar tukuwaykäna ukajj taqe chuymaw akham säna:
  - ¡Nayax jupanakax fabulosos creaturas ukhamakiw sasaw amuyayäta!
  Vizcondesax larusisaw akham sasaw jaysäna:
  - ¡Walikiwa, taqiniw mä kasta cuento ukanipxtanxa! Ukat uka qhipatxa janiw juk"amp apsuñax utjxiti ukat janiw yapxatañas utjxiti!
  Gulliver jilatajj akham sasaw qʼochüna:
  mä cuentompiw iyawstxa , jaqinakax janiw despedida sapkiti, .
  ¡Ukat taqe chuyma serviri amigonakajj wiñayatakiw qheparapjjani!
  Imill wawaxa tunka maya kuti aptasa larusitayna. Ukampirus - janiw decente ukhamäkiti sapa kuti larusiñataki.
  Gulliver jupax jichhax amukiw jikxatasïna. Jachʼa jaqenak taypinkañajj wali ajjsarkañänwa, uk jupajj amtasïna. Mä pusinis jumatakix jan walt"ayiriwa, ukampis kunjams mä monox niyaw jiwayatayna. Ukatwa ukapachax jan waltʼäwin uñjasïna. P"iqip patxan tejapax phuqt"atäkchïnsa, ukat luxus, thithi isimp isthapt"atas ukhamäkchïnsa.
  Ukampis jukʼamp jachʼa jaqenak taypinjja, juma jakʼan jan mä warmi utjatapajj janiw walïkiti. Cheqas jichhajj mä wawan cuerpopankjjewa, janis mä munañajj utjkaspa ukhamawa. Ukampis wali aburrido...
  Gulliver jupax romance ukap q"ucht"äna;
  Infierno paraíso jakʼanjja, uka chʼamaka manqha patjjanjja,
  ¡Diosan khuyapayasiñap katuqañ munta!
  Juparuw kutt'ä, almajampi nakhantata,
  Punto-blank jiskt"awi: ¡jiwañamawa jan ukax jakañamawa!
  
  Mä llijullijux jan walinak uñacht"ayäna,
  ¡Chʼiyar amuyunakan wawanakapan ukham munañapa!
  Ukat uñisiña, chuymax ch"iyjaski,
  ¡Kunas kutkatasir amuyujar chʼamañchitu!
  
  Munat masijat jachʼañchasiristwa
  ¡Cadenanak uchañ verdugot jithiqtapxam!
  Qullan jaqinakax ajanu templon kusisipxpan,
  ¡Jupanakarux jan wali urunak mä oracion dedicä!
  
  Janiw yaqha jaqin jach'a kankañapax munaskiti,
  ¡Munat masijan rizonakap trenzayäta!
  Taqi ch'aman Diosan nayraqatapan pänikiw jiwarapxtanxa,
  ¡Arcángel chachajj espadap aytäna, metalajj lliphipirakïnwa!
  
  Nayax imill wawarux akham sasaw sista: mayacht"asipxañäni,
  ¡Inti manqhan kusisita jakasipxam!
  Ukat suma uñnaqtʼanïñ jarkʼaqañax jachʼañchañawa,
  ¡Ukham warawarajj jan wiñayatak mistuñapataki!
  
  Ukhamajj alajjpachankir cabinanakan suma qʼapkir qollanakap yatipjjam,
  ¡Janiw mä muxsa jamp"att"asiñ lantix utjkaspati!
  Fabuloso muspharkañ acariciado ukan amparanakapanxa, .
  ¡Ukat janiw jakäwin thayanakapat llakiskti!
  Gulliver jupax mä suma q"uchu q"ucht"awayi. Ukat kusisita ukat perky uka pachparakiw.
  Ukat qʼuchtʼaskäna ukhajja, cheqapuniw orconakajj lunthatasiñanak lurapjjäna. Yamas mä katuntat waynaruw t"aqhisiyapxäna, kawkirus marqués de Sade sat chachax saratayna uk yatiñataki.
  Orcos ukanakax uka nuwasiriru ukat layqa jaqirus mä pachan katuntañatakix walpun ch"amachasipxäna.
  Uka waynaxa, niya tunka payani marani uñnaqani, aka pachana taqinixa mä wawaru uñtatäkchisa, kuna maranisa, nayraqataxa mä cabraru chint"asaw jawq"japxäna.
  Uka waynax llamp"u chuymampiw jachäna ukat lakap ch"allxtayasïna. Ukampis janiw kuns yatiyañ munkänti.
  Walja pachaw jawq"japxäna, waynan k"ajkir p"iqipax liwxatasïna, ladopar jaquntatäxäna.
  Orcox mä cubo ukanx hielo ukham thaya umaw ajanupar ch"allt"äna. Ukat nuwasir waynax amuyt"asiwayxänwa.
  Orc ukax akham sasaw qhuru arsüna:
  - Arsuña!
  Uka waynax sist"asïna, jaysañatakix, ch"amaw samañap katjañataki:
  - ¡Janiw nayax siskti!
  Verdugojj wasitatwa uka waynarojj jawqʼjäna. Jupajj wal khathatïna.
  Jilïr Orc jilatajj akham sänwa:
  - ¡Talonanakap mä chispampiw qhatiyañax wakisispa!
  ¡Orcos ukanakax wali gruñidos ukhamawa!
  Ukat ukat maynix chimenea ukar makhatasinx antorcharuw ninamp phichhantawayi. Uka waynax niya q"ala jan isinïnwa ukat chivomp jawq"jatax taqpach ch"uqt"ata, khuyapt"ayasiri ukat chuym ch"allxtayiri uñnaqäna. Qʼala muruqʼu talonanakapajj mistüna ukat jan kuns lurañjam ukat rosa uñnaqtʼanïnwa, mä wawar uñtasita.
  Ninax, manq"añ lakapampi, aycha manq"irjamaw wawarux ch"allt"äna. Ukat waynax kunjams arnaqasispa, infierno llakit. Ukat uka nina nakhantayañax wali llakitaw waynan kayunakap phichhantäna.
  Wiñay wawax wali ch"amampiw arnaqasïna ukat liwxatasïna, ukampis soganakax wali ch"amanïpxänwa.
  Ukat orconakax uka waynan t"aqhisiñapat wal larusipxäna. Ukat wali munañjamaw thujsäna, mä barbacoa ukham thujsa.
  Gulliver, wali askiwa, janiw uk uñjkänti. Jan ukhamäkaspa ukhajja, cheqapuniw chuym ustʼayasisin arnaqasispäna.
  Vizcondesa kullakajj wasitatwa uka waynarojj mä chivompi jawqʼjäna ukat akham jisktʼäna:
  - ¿Jumajj jakäwiman mä urus Diosjam Taqe Chʼamani jaqëñ muntati?
  Uka waynax capitanax p"iqip ch"allxtayäna:
  - Awisaxa munaraktwa... Awisaxa amuyaskstaxa, ¿kunsa lurasma jaqinakaru jumampi kusisipxañapataki?
  Uka tawaqux akham sänwa:
  - ¡Sañäni, jiwasanakamp chik ukham taqi jaqinakarux wawanakar tukuyapxañäni!
  Gulliver jupax p"iqip ch"allxtayäna:
  - Sañäni, pä tunka marani yuqalla imilla tukuñatakixa, nayaxa amuyta, niya taqpacha jaqinakawa munañapampi iyaw sapxaspa. Ukampis wawanakar jan waltʼayasa, ¡wali pächasiñaw utjitu! Chiqansa, ¡mä wawan cuerpopanxa janiw munasiñampi kusistʼkasmati!
  Vizcondesa kullakajj jachtʼasisaw akham säna:
  - Walikiwa, kunjamatsa jiwasaxa janiwa sinti chuym ust"ayasktanti aka tuqita. Jiwasax mä dragón ukan apanit wawanakanïtanwa. ¡Ukat taqi jan waltʼäwinakwa askichi! Cheqas mä jukʼa jiwañar ajjsarañaw utji . ¡Jaqinakax jan jiwir almaruw iyawsapxi, ukampis ¡janiw khitis uka alman utjatap uñachtʼaykiti! ¡Ukat jumanakax ukhamarakiw jaqinakax!
  Gulliver jupax amparanakap t"axllirt"asisaw akham säna:
  - Jani jiwiri almaru iyawsiri cristianonakaxa utjiwa. Chiqpachansa uka arunak amuyapxi: juchar purtʼki uka almax jiwañapawa. ¡Diosan nayraqatapanx jaqinakax niyaw jiwatäxapxi sasin Bibliax siskchixa!
  Imill wawax jacht"asisaw akham säna:
  - ¡Mä p"iqi ch"uqi! Juk"amp chiqapaxa, maynix religionatx wali jaya pachaw ch"axwaspa ukat jan kuna amuyuni.
  ¡Jumajj kuna larusiñatak qʼochtʼañamajj jukʼamp askiwa!
  Gulliver jupax apsuwayiwa ukat q"ucht"araki;
  Uraqpachan uñstawipanx janiw kuna jisk"a yänakas utjkiti, .
  Supayatakix kuna pretextos ukanakas mä gancho ukar uñtasitawa.
  Tatitun khuyapayasiñapatix akapachan jan utjkchixa,
  ¡Ukax sañ muniw infierno piscinax janiw jayankkiti!
  
  Chiqansa, jan walinakax akapacharux walpun munasi,
  Kunjamatix islanakax jan brújula ukan aski...
  Ukhampachasa, heroísmo de valor ukax q"ucht"atawa - .
  Chiqpachansa, ¡Uraqpachan Reyipax Supayawa!
  
  Qhuru jaqejj aka oraqenwa sum jikjjatasi,
  ¡Khititix khuyapt'ayasiñ jan yatki ukax mä reyiwa!
  Alaxpachankir palmera quqanakan manqhanxa sipitanakaw utji,
  ¿Kawkinsa askixa? ¡Ukax mä jisk"a cero ukhamawa!
  
  Kuna iyawsäwis tʼunjatäspawa
  Kuna jach"anchawis mä lazo ukham thujsa...
  Uka bastardos ukanakax insidioso ukhamaw laq'a manqhan sist'apxi - .
  ¡Ukat mä samkampiw akapach qhant"ayañ munta!
  
  Jumax qhanatakiw ch'amachasta, ukampis ch'amakanktawa,
  ¡Chʼusawjar churañ munta, ukampis bolsillojajj chʼusakiwa!
  Janitï mä llakit loro ukham jakañ munksta ukhajja,
  !
  
  Mä capa de mucosidad ukan jakañas wali jikthaptañawa,
  Kawkhantix jan teja soporte - janiw mä paso!
  Almanakax altu patat mä falcón ukham tʼijtʼapxi, .
  Ukampis jañchix pantano ukankiwa, espadax uñisiriruw qhant'i!
  
  ¿Kunjamatsa kusisiñax chhaqtawayxäna?
  Ukat ¿kunatsa jan walinakajj taqe cheqan apnaqaski?
  ¿Janit Diosax chʼamanïki?
  Ukhamat taqinis suma sapüru sarnaqapxañapataki?
  
  Chiqansa, jaqix janiw mä fanatico jaqin luratäkänti,
  Taqi kunat sipansa, sapa chuymanx munasiñ phuch"uw utji...
  ¿Kunatsa jaqinakax jan yatipkiti límites ukanaka?
  ¿Kusisiñax wilampi luratäpachati?!
  
  Ukampis llakisiñawa, janiw juma pachpax uka jaysäwi jikxatkasmati,
  Ukax akapachanx patak patak maranakaw wali axsarañjama...
  Ukat saxranakax jumarux axsarkañ ajanunak uñacht'ayapxi,
  ¡Ukat Tatitux jaqinakat armasxaspa ukhamawa!
  
  Ukampis janiw nayax iyawskti jan walinakax janiw taqi ch"amanïkiti,
  ¡Uka voluntad mä puñchuruw ch"allt"añama!
  Ukatxa infiernor puriñ munañax chhaqtxaniwa,
  ¡Ukat jiwasanak taypin sumankaña ukat sumankañaw utjani!
  Gulliver jilatajj wali suma ukat wali amuyumpiw qʼochüna. Ukat qʼochupajj suma uñtʼatäñapawa.
  Ukañkamax orconakax uka waynan talonanakap sum asxatapxatayna, ukampis janiw kuns jikxatapkänti.
  Ay, akax mä jach"a jan walt"awiwa.
  Ukat uka tawaqurux tʼaqhisiyañ qalltapxäna. Nayraqatax cabritonakaruw chint"ata, ukat q"ala talonanakaparux mä hiladompiw jawq"jatayna.
  Imill wawax wali llakitaw arnaqasïna, jachäna, t"ijtäna, ukampis janiw aski yatiyäwinak churkänti.
  T"aqhisiyawix mä juk"a aynacht"awayiwa... Uka thujrunakax jan irnaqatap uñjasax orcos ukanakax nina apnaqañ qalltapxäna ukat mayamp phichhantañ thujsaw utjäna.
  Jïsa, ukax jan wali monstruonaka ukat verdugonaka.
  Ukat Gulliver, ukañkamax apthapïna ukat q"ucht"äna, wasitat mä suma q"uchu;
  Amuyunakajajj walpun muspharayitäna
  ¡Taqi kunas qhanaruw tukuwayxäna, octubre phaxsinakjamas!
  Ukatsti ñanqha saxran lakanakaparuw ch'uqi uchapxta,
  ¡Ukat aka Uraqin wali sumaw uñjasini!
  
  Ukham warawaranakax jiwasan alaxpachansa - .
  ¡Yaqhipajj rubí, yaqhepasti diamantenaka!
  Jan wali jaqinakat impuesto apthapipxta - .
  ¡Uka jawqʼjajj mä martillomp sasiwa ukat janiw cejarukiti, jan ukasti nayraruw jawqʼjasi!
  
  Tienda ventanas ukanakax quasars ukanakampiw lurasi, .
  ¡Uka hipódromo kʼajkirïki ukajj lliphipi!
  Nayan almajanx gaping usuchjatanakaw utji - .
  ¡Ukanjja, mä jachʼa pogrom utjkaspa ukhamänwa!
  
  Jupanakax mä cometa ukan rizonakapjamaw liwxatapxani,
  Cordero qhana - leche thakhix qhant'iwa!
  O jan jiwir jach"a lurawinakaw q"ucht"ata, .
  ¡Dus ukax wiñayatakiw jach"añchäwin qhiparañapa!
  
  ¿Kunsa mä llakit jaqejj luraspa?
  Mä jachaqt'asiñakiw ch'uxña nayranakat mistuñapa ...
  Kunapachatï taqi kunas grisäki ukhaxa, wali llakkañawa,
  Kunawsatix junio phaxsin mä qhixu qhixu suyt"añampi suyt"apkta ukhaxa.
  
  Mä jachaqt'asis jan wali laka ch'ukuña - .
  Akapachaxa janiwa quqa taypina mä baya satäkiti, ukxa amuyapxañani.
  Imill wawax mäkiw, kisunakap q"al ch"uqt"asisma, .
  ¡Ukajj samkamar phoqañapatakiw yanaptʼani!
  Aka chiqanx ukham k"uchirt"ayir q"uchunakax yuqall wawatakis imill wawatakis mistuwayi.
  Ukampis viscondesajj jan kusisit akham sänwa:
  - Janiwa! ¡Qʼochunakajj cheqas wali sumawa! Ukampis ¡jakäwin amuyunakatakix mä qawqha uñt"at arunak churapxita!
  Ukat Gulliver jupax uka apthapisinx mä usuchjat loro ukham parlañ qalltäna;
  ¡Mä warmin qʼala kayupax tiempoparuw kuna botan galosh ukar uchani!
  !
  ¡Q"ala kayuni warmi kayux talon manqharux sum mantaspa ukat mä galosh ukarux wali sumpun mantaspa!
  ¡Mä chachax mä imill wawan zapatop ch"iyjañatakix manqhat mistuñatakiw wakicht"ata!
  !
  ¡Warmin qʼala kayupajj khiti chacharus manqhat anqaruw tukuyani, qhep qhepa botakïkchisa!
  Mä chachar manqhat anqaru turkañ munsta ukhaxa, zapato apsuñamawa, mä galosh ukar uchañ munsta ukhaxa, ¡talón uñachtʼayañamawa!
  ¡Kunatsa wawax q"ala kayuni, kunatix q"ala warmi kayupax chachanakaruw p"iqip apt"ayi, yuqall wawanakas ukhamaraki!
  ¡Warmi qʼala jan isin uñjañ munañajja, mä chacharuw manqhat mayjtʼayi!
  ¡Warmi isi apsuñatakixa, nayraqatax zapato uchasiñaw wakisi!
  !
  ¡Tiempompejj qʼala jan isinïki uka warmejj janiw qʼala kayuni ukat sum zapatompi uchat chachar tukuskaniti!
  ¡Q"ala kayuni warmix mä botampiw chacharux uchani, ukat mä galosh ukar uchani, ukat manqhat anqaru muytasin qhip qhipa q"ala kayuniruw tukuyani!
  Mä chachax mä gibón ukar uñtasitawa, ¡llakt"asiñjamawa, juk"ampirus amuyunakapanx ch"amanïñat sipansa!
  Uka jaqix asno qala chuymaniwa, mä león jach"a amtäwiniwa, ukampis chiqpachanx mä cabrito ukhamawa!
  Warmitakix chachax mä wakatakix mä slop place ukhamawa, janiw jan ukax lurañjamäkiti, ukampis jak"achasiñax jik"asiwa!
  Kunas mä chachampi ukat mä aseompix warminakan cuartopanx utji - kunatix warminakax chachanakarukiw chhuxriñchjasipxi!
  ¡Warmix mä k"ari zorrowa, kuna leonarus mä conejo ukham manq"antaspa!
  Warmix ch"axwañ waynar uñtataw chachax munasi, janitix chachar jawq"jkani ukhaxa, ¡janiw jakañax utjkaniti!
  Mä warmix khuchhi wajjranakapjamaw chachanak munasi, chachanakan churat lipʼichit lurat abrigokiw jila alan!
  ¡Janiw taqi kunas lliphipir qurikïkiti, janiw taqi kunas juykhuptayir tesoro ukhamäkiti!
  Ukampis ¡poke sat pusinix uwija ñikʼut isimpi isthaptʼat zorrot sipansa wali askiwa!
  !
  ¡Pisi ch"amampis mä leonarux mä zorro sat k"arimp atipjasmawa!
  ¡Jan laqʼu jaqïñatakejja, ¡janiw cuervonak jaktʼañamäkiti!
  ¡Mä cuervo ukarux ruiseñor uñtat q"ucht"ayañax juk"amp jasakiwa, mä político jaqit sipansa, chhijllawin arsutanakap phuqhañataki!
  ¡Mä políticomp ch"axwañataki, ¡mä cuervo jakthapiña ukat qhipa ch"uqi ch"uqi!
  ¡Ukax janiw uywanak taypinx juk"amp jach"a ch"akhanakanïkiti, ukampis jaqinak taypinx juk"amp jan walt"ayataw uñjasi!
  ¡Jan jawilltʼat invitadojj mä khuchhit sipansa jukʼamp jan waliwa!
  ¡Amuyunakaman jan amuytʼasirïsta ukhaxa, Papa Carlo ukham chʼamachasïta, ukat janiw quri llave jikxatkätati!
  ¡Janitï Pinocho ukham yatiqañ munksta ukhaxa, ¡jakäwimkamax mä tronco ukhamaw qhiparäta!
  Jumatix Pinocho ukham amuyt"asirïsta ukhaxa, ¡walja p"iqinïtawa!
  ¡Amuyunakax mä tronco ukar uñtasitawa, khititix Pinocho ukham yatiqañ utar sarañat sipans teatro ukar t"ijtki!
  ¡Uraqir quri imtʼasaxa, jan amuytʼasir jaqinakan markapan apnaqatäxtawa!
  ¡Quri talentonakam imtʼäta ukhaxa, mä cobre qullqimpikiw chhaqtxäta!
  ¡Qullqi arst"äwinakan quri qullunakax janiw mä qullqis askïkiti!
  Mä políticox amuyunakap chhaqhayaspa ukhax ¡chhijllawinx ventanapat mistu!
  Mä yatxatat artesanox mä troncot Pinoquio luraspawa, ukampis khititix amuyump phichhantatäki ukax quri llavempiw pantano ukar sarnaqani!
  Jaqinakax democracia ukar jilxattañatakix libertad intix munapxi, ukat despotismo ch"amakanx wiñayatakiw política tuqit ch"uxña qhiparapxani!
  ¡Munat botas, mä warmix q"ala kayumpiw qullqi jikxati!
  Mä políticox walja kutiw chhijllasirinakar yugo uchañatakix jisk"achasi !
  ¡Mä gallo políticox chhijllasirinakarux wallpanakjamaw ch"allt"i!
  ¡Políticox janq"u caballot sarañ amti, chhijllawinkirinakar yugo uchañataki!
  ¡Zorrox jisk"akiwa, ñik"utaniwa, ukat manq"antañ munasax, ¡jilapartx imantaspawa!
  ¡Mä políticox jaqi kankañat wal arsu, jupax típico caníbal ukhamawa!
  ¡Ukat mä osorojj miel ukham muxsa arstʼäwinakampiw ikiñar sallqjayasispa!
  ¡Machat jaqitakix, k"allk"u vodkax miel ukar sipanx juk"amp muxsawa!
  Mä sastrex k"arisiniwa ukat janiw q"illu ch"allxtañapakiti, mä políticox "q"illu ch"uxñaruw tukuni" ukat k"arisispawa!
  Mä warmix zapatonakap jaquntasaw mä chachar uchasi, ¡mä sarnaqir jaqir puriñkama!
  ¡Ch"axwäwix janiw warmin ajanupankiti, jan ukasti fisiognomía ukaniwa, ukax thrill thaqhirinakaruw jawst"i!
  ¡Warmix mä palomawa, ukax mä khuchhura jaqiruw cometa ukham ch"akhusi!
  Mä warmix semanan paqallq viernes uruw utjapuni, ukat jaqichasïw manupat domingo urux jan regalonïki ukhaxa, ¡mä uru samarañ urux utjapuniwa!
  ¡Diosax janiw taqi kunan chʼamanïkiti, jan ukasti mä warmir chʼaxwañatakix janiw chʼamanïkiti!
  ¡Diosajj taqe chʼamanïkchisa, janiw mä warmin lakap jistʼantañ puedkiti, ukat politicas jaytanukuñsa janiw puedkiti!
  ¡Mä políticox janiw conciencianïkiti, warmix mä sensación de proporción ukaniwa, ukat mä warmi políticox taqi kunas jan tupuñjamawa!
  ¡Warmix panqarawa, rosa ukham ch"aphiniwa, ukampis muxsa q"aphipax cabritonakaru, drones ukanakaruw jawst"i!
  ¡Chhijllawix wawatpach jaquntatawa, uñisir nayra encinas ch"usawjanakaruw voto churasi!
  Mä rusa pallapallarux mä biselado tronco ukham t"unjatäspawa, ukampis janiw qunquripar uchatäkaspati, ukat álamo ukham khathatiñapatakiw lurasispa!
  ¡Pallapallanakan chiqañchäwip jan uñjañ munkäta ukhaxa, mä katuntat jaqjamaw qhipäxar quntʼasisma!
  ¡Jiwasan akapachanx walja q"añunakaw utji, juk"a príncipenakakiw ukanx utji!
  Políticon lakapax jach"awa, ukampis kuntix jawq"jawayki uk phuqhañataki - amparanakapax jisk"akiwa!
  ¡Políticox jank"akiw arsuwayxi, jank"akiw phuqhi, limosna mayi, sallqjatapat pampachañ mayi!
  ¡Kunapachatix mä warmix jan zapatonïki ukhaxa, qʼala kayukiw chacharux uchasi!
  Warmix nayraqatax mä zorro ukhamawa, jupax leonarux lasso lurañ muni, ukampis jilapartx asnonakax lassopan katjasipxi!
  ¡Warmix mä gallinawa, jupax quri laq"unakaruw wal munasi, ¡apthapiriparux chhaqtäwikiw apani!
  ¡Warmix wallpawa, chiqpach zorro chacharux quri laq"unak apanispa!
  ¡Chiqpach zorro ukat gallo ukanakax quri laq"unak uñstayapxätam!
  ¡Jichhax janiw leonan garranakanïkiti, ukampis animalanakan reyipat kimsa ñikʼutap chʼiyjaspawa!
  ¡Khititix jan zorro amuyun utjki ukax janiw león ukhamäkiti!
  ¡Mä zorro warmix khiti chacharus león sasaw amuytʼayaspa, mä sanu asnor uñtataw uywasi!
  ¡Mä leona warmix mä zorro amuyuni ukat mä lobo katxaruñakiw!
  ¡Leonajj janiw warariskiti, jan ukasti walja chʼojjñanak chʼiyjaski!
  Kunawsatix mä políticox jan zorro ukhamäki ukhax kimsa ñik"ut ch"iyjasi ukat collar uchatawa!
  Mä políticox pä sillun qunt"asiñatakix mä jach"a asnuniwa, ukampis ¡arunakakiw mä ancho alma ukaniwa!
  Mä tanquex proyectil de núcleo de uranio ukamp ch"uqt"atawa, mä políticox jan chuymampiw patat saraski, ukampis quri bolsampiw!
  ¡Q"ala kayumpiw mä warmix mä millonario jaqirux t"unjañ barrio pobre ukar irpxaspa, mä sarnaqir jaqir puriñkama!
  ¡Políticonakax yupaychapxi, ukat q"ala kayunakampi warminakaru ukhamarak chhijllawinakaru zapatos uchasiñataki!
  ¡Políticox warminakar isi apsu, ukat chachan zapatonakap uchasi!
  ¡Políticox warminakan kayunakap q"ala ch"iyjañ muni, ukat chachanakarux jinchuparuw zapato uchañ muni!
  ¡Políticonakax ikiñan warmirux isi apsuñ munapxi, ukat urna jak"ankir chachanakarux zapatompiw ch"ukuñ munapxi!
  Mä políticotakix mä imill wawar q"ala kayupax dignidad jach"anchayañawa, ukampis calificación ukax jilxatiwa, ¡chhichhiñchirinakar zapatos ukham uñt"ayasa!
  Políticox p"iqipanx warminakan q"ala talonanakapaw utji, ukat chhijllawinx jupatakix mä bota blunt ukhamawa!
  ¡Políticox warminakarux jan isimp isthapt"ataw munaraki ukat chhijllasirinakarux taqpach zapatonakampi!
  ¡Mä warmix zapatonakap tiempopar jaquntasaw mä políticorux talon manqhar irpxani, ¡mä sazonado bota ukhamäkchisa!
  ¡Mä político khitirutix mä warmix q"ala kayumpiw talón manqhan auto apnaqañ yati, loqhe botas!
  ¡Q"ala warmi kayunak munasiña, ukampis ¡janiw fieltro bota ukhamäñamäkiti!
  ¡Warminakan qʼala kayunakapax wali jan walipuniwa, talon manqhar irpapxañamatakix wali axsarañawa!
  ¡Imill wawanakan qʼala kayunakap jachʼañcham, ukampis ¡janiw mä bota de fieltro ukham uchapjjätamti!
  ¡Warminakan q"ala kayunakapax mä políticot mä phuqhat botas lurani, jupax chhijllawinkirinakar zapatos ukamp yatintatawa!
  ¡Mä warmix zapatonakap jaquntasaw qunquriparux janiw fieltro bota ukak uchañ yati!
  ¡Mä warmin jawq"japax juk"amp ch"amaniwa kunapachatix apsuski ukhaxa, zapatonakap ch"allt"asi!
  ¡Mä políticox mä bota de fieltro redondo ukhamawa, warminakan q"ala kayunakapamp talón manqhar irpata!
  ¡Imill wawanakan qʼala kayunakapajj wali chʼamaniwa, ukatwa jukʼamp sazonado bota talon manqhan apnaqani ukat jukʼamp nayra botas de fieltro ukanakamp sum uchasini!
  Ukhamaw Gulliver jupax ch"iyar arunak arsüna.
  Uka tawaquxa akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - Jiwaki! ¡Uka arunakamax super ukat hiper ukhamawa !
  Ukat qʼala, cincelat kayuparuw sellompi chʼalljjtayäna.
  Yaqha cheqanakankir orqonakajj wali amuytʼatäpjjänwa. ¡Katjata yuqall wawax janiw yatiyawinak churapkiti!
  Ukat uka pachparakiw thujrunakas jan chʼamanïkänti. Ukat qʼala talonanak tostañax janiw lakanakap jistʼarkänti.
  Ukat ¿kunsa lurañasa? Orcos ukanakax janiw t"aqhisiyañanx sinti creativos ukhamäpkiti. Ukhama, inas estante patxaru ch"allxtañ yant"apxchisma?
  Ukatwa orconakajj uka qollampi yanaptʼasipjjäna. Uka waynarux apxarusaw amparanakap t"ijtayapxäna ukat estante patxaruw juk"amp altor apxarupxäna. Uka waynax jachäna ukat chhuxriñchjasïna. Ukatxa antutatäxänwa, ukat uka waynax tʼunjatäxänwa. Ukat uka patatpachaw sogax ch"allxtäna ukat wawax infierno llakit arnaqasïna.
  Ukat orcos ukanakax khuchhinakax chhuxriñchjasipxi ukhamaw larusipxi.
  Akax empresan...
  Gulliver jupax jan suyt"ataw q"ucht"äna;
  Nayan markaja, ch"amaka pacha, .
  ¡Infiernonkir chʼamanakan hachapaw juma patjjar liwjjatäna!
  Jupax mä akatjamat taqi ch"amaniruw tukuwayi - axsarkañ Supaya,
  ¡Taqi universo patxaruw amparap luqxatäna!
  
  Jiwasax janiw Uraqix utjkiti, mä Tártaro - .
  ¡Chʼamakax nina nakhantat, jan wali chʼamakampiw qhantʼi!
  Nayax mä sawkasirjamakiw amuyasta - jan wali arunak arnaqasiyäta, .
  ¡Ukat jichhax taqpach akapachax jupan talonapankxiwa!
  
  Ukampis janiw Awki Markan jakäwip ch"akkatañjamäkiti,
  ¡Uka walja jaqenakarusa ukat jaqenakarus atipjañäniwa!
  Taqi kunat sipansa, elfonakat wali ch"aman jaqix, oso chhaqhayañapawa,
  Jupax Fuhrer p"iqip phust"ä sasaw säna!
  
  Uñisirix wali chʼamanïspa ukhaxa, jiwasatakix wali chʼamawa,
  Jupax mä movimiento jaytawayi...
  Vampirox phaxsi manqhan qinayanak taypit arnaqasi,
  ¡Jupajj ina chʼusar tukuyañ munistu!
  
  Elfonakan ajayupax ukhamawa, janiw cadenanakax jikxataskiti, .
  ¡Q"añu chuymampi munasiñampi taqi kunas mä almankiwa!
  Askiwa jan ch'axwañati - jumanakax targets ukhamäpxätawa, .
  ¡Ukat mä ch"usawjans munat paraisomampi!
  
  Akapachan jutïr pachapax sapa demiurge, .
  ¿Kusisiñat walja maranak esculpismati
  Ukampis mä bandido jutäna, wali thaya ukhamaraki, .
  ¡Ukat jichhax samkax pitchjamaw phichhantaski!
  
  Ukampis suytʼäwix utjiwa, jachʼa amuyuniwa,
  ¡Tatitux jutani - Fuhrer ukar taripañataki!
  Jumax wali qhanawa - jaqin amuyt'awipa, .
  ¡Awisax jiskʼakïkchisa, seda hilot lurat hilonaka!
  
  Mä machaq pachaw utjani, ukanx taqiniw librëpxani
  ¡Kawkhantix jiwasanakat maynis qullu jaqix utjki!
  Ukat mayjt"añ pachax purinxiwa,
  ¡Venanakajat jaqunukuta, jumax lunthatan instintopawa!
  . JANK"A #2
  Gulliver jupax wali suma q"ucht"awayi. Aka waynax janiw jilïr jaqir tukuñatak destinatäkiti. Ukampis khitis uñacht"ayäna, janiw wawanïñax jan walïkiti. Q"ala kayunakamax wali ch"ullqhi qalanak takt"askchisa, janiw usuchjktamti, jan ukasti chhuxriñchjasiñas utjarakiwa.
  Imill wawaxa chhuxriñchjasïna ukatxa chillqt"asïna:
  - Ukat jumax wali suma, ukat wali thaya yuqall wawa! ¡Wawäñax wali askïspawa!
  Gulliver jupax wali kusisitaw q"ucht"äna:
  Saña
  samkanakamata, .
  Samkanakam nayamp chika yatiyañamawa...
  Juma pachpakïñamawa
  Ukat jist"arañawa
  Wawa pachanxa, punku - amtawinaka ...
  
  Munaña
  Nayax jardinanakaruw irpapxäma
  Kawkhantix cereza panqaraski
  Ukat arunakamax janiw ukan inamayäkaniti,
  Jumax uñjtawa - .
  Jiwasajj jilsuwaytanwa
  Ukat kawkhantï utjki uka cheqanakat armasjjänwa
  Sauce sat quqanakax trenzanakapampix amparamp luqxatapxistu...
  ¿Amtastati - ¿espacio ukar sarañ munasmati?
  Ukat taqiniw capitanäñ munapxäna ...
  Taqi ukanakax jiwasanakankiwa - .
  qallta jallupachanxa, parkinaka, .
  Bola, algodón ch"uxñanaka - .
  Jilatan urupax...
  Kusisiña patio vecino Anton - .
  Taqi urux qutan, llätunk pacharuw - utan ...
  ¿Khitis tiempoj lunthatawayi?
  Ukat muyuntat - taqi kunas mä akatjamat ch"iyar tukuwayxi ...
  Kawkirus thayajj saräna
  Lamar quta ch"alla, .
  Veranda ukat uvas ukat ukax
  Jamp"att"asiñax mä granizo emocionanakampi - .
  ¡Kuttʼaniñajawa!
  Nayax qhiparañ munta
  Kawkhantix jan jachaqt"asiñanakax utjki
  Ukat kawkhans larusipxta - .
  Mä jach"a q"ixu q"ixu q"ixu q"ixunakan...
  
  Saña
  Samkanakamaxa
  Samkanakam nayamp chika yatiyañamawa...
  Juma pachpakïñamawa
  Ukat jist"arañawa
  Wawäñ punkux amtawinakatakiwa...
  
  Nayax sapa kutiw amukt'añ samkasta!..
  Jupax mä jaqiwa
  Pationakan sarnaqaña
  ¡Chhaqhat jaqinakan amtatapat!
  Ukat ukatsti ukhama
  Kunas kunasa ukaxa
  ¡Janiw phisqa pisos jan pintat edificionakanïkiti!
  Jiwasax jilïr jaqïtanwa...
  Ukax juk"amp jach"awa, ukax teja ukan fathom ukankiwa
  Uka castillonakax samkanakan - .
  Jupanakan torrenakapax...
  Ukhama jan wali jak"achasiña
  Ukhama thaya jiwasampi...
  Ukat samkanakas utjarakiwa
  Janiw coloranakanïñamäkiti
  Ukat jupanakax acero ukham thujsa!..
  Nayax kunjams jupanakar jaytañ yatiristxa...
  Kawkhana
  ¿Nayranakasat mistuñataki?
  Kawkhans aka Ermitanakax utji ?
  Ukat ¿kawkinkis Misha amigojajj jikjjatasi?
  Ukat khitis jichhax utji
  Tsoi tuqit parlt"añäni
  Ukat ¿jupan descongelación ukax?
  Bolas de chismes jach"a mamanaka
  Ukax mä q"ipi bolsas ukanakampi
  Jan jiwir "Inas" ukax jiwasankiwa,
  Kostyax kamisapax janiw mayjt"ayatäkiti,
  Turquía markat jutiriwa
  caballo chuyma ch"axwawinakampi ch"axwaña, .
  Nayrïr phust"awinaka
  Camioneta, vallenaka...
  Mä milagro suytʼatäkaspas ukham amuyaña
  Jupan phuqhawipax thaya - .
  kawkhans juti
  Uka pilat jan uñt'at yänaka - .
  Wawatpacha, .
  ¡Uñt"ayapxäma!..
  Tinta alaxpacha
  Warawaranakan laq"apa satawa
  T"ijtxapxam
  Samkanakan misteriopa
  Janipuniw jan jarkʼatäkaspati
  Nayra pachan mistuñ amuyunaka ...
  Ukat tiempojj janiw mayjtʼkaspati
  Uka puntos de aspiraciones - 1.1.
  Jachʼa jachʼa tukuñar jampʼattʼañamawa
  Mä katuntat jaqi
  Ukhamajj janiw uka toqet anqäxar tukuñamäkiti - .
  Traicionero jachʼa jaqenaka
  Jupatakikiri...
  Ukatxa, mä amuyuw utji - .
  Ukax mä significado thaqhañawa...
  
  Saña
  Samkanakamaxa
  Samkanakam nayamp chika yatiyañamawa...
  Juma pachpakïñamawa
  Ukat jist"arañawa
  Wawäñ punkux amtawinakatakiwa...
  
  Saña
  Samkanakamaxa
  Samkanakam nayamp chika yatiyañamawa...
  Juma pachpakïñamawa
  Ukat jist"arañawa
  Wawa pachanxa, punku - amtawinakaru
  Uka waynax wali kusisitaw q"ucht"äna, mä jach"a rueda ukar mä pack asno ukham ch"allt"añapäkchïnsa. Ukat ukax wali jachʼa ukat wali achuyir irnaqäwipänwa.
  Vizcondesa imillax q"ala jisk"a kayuparux tunka kutiw ch"allt"äna ukat chillqt"äna:
  - Phawulusu! ¡Jumajj wali sum qʼochtʼaskta! ¿Londres markankir Ermita sat cheqajj wali sumati?
  Gulliver jupax jachaqt"asisaw jaysäna, rosa, suma uñnaqt"an, wawar uñtat ajanunakap phust"asa:
  - Londres markanx Ermita ukax uraqpachanx wali suma ukat qamir jaqiwa!
  Imill wawaxa chhuxriñchjasïna ukatxa mayampiwa uka waynaruxa wali kusisitaw jawq"jäna. Jupax q"ala janchipanx mä punkit wila rayaniw utjäna.
  Vizcondesa kullakaxa jachaqt"asisaw jiskt"äna:
  - ¿Jumaxa munasmati?
  Uka waynax p"iqip ch"allxtasaw jach"at arsüna:
  - Inas jumax mä wawar jawq"jañat sipan q"ucht"añ munsta?!
  Imill wawax p"iqip ch"allxtayäna, ukat wasitat q"ala, bronceado, suma kayupax sellompiw qillqt"äna:
  - ¡Akax wali jach"awa ukat nayax q"ucht"ä!
  Gulliver jupax akham sänwa:
  - Mä panqar q"ucht"am, jan phinq"asimti!
  Vizcondesa, salta ukat salta, thuqt"añ qalltäna, q"uchuñ qalltäna;
  Nayax wawatpach kutt"awaytwa
  Jan nayar arkapjjamti.
  Nayax uñjtwa taqiniw akanx ch"axwawimp kusist"apxi.
  Jupatakikiwa
  Jumanakatakikiwa
  ch'axwa.
  Akax janiw wawanakatakïkiti
  Jilïr jaqinakatakix - ch"axwaña.
  Jupampi qhiparapxam
  Jan nayar arkapjjamti.
  Jupatakikiwa
  Jumanakatakikiwa
  ch'axwa.
  Ukat ukanx wali askiwa
  Ukanx nayax manq'añ utaruw qunt'asiñ munta.
  Ukat ukanx wali askiwa
  Ukanx nayax manq'añ utaruw qunt'asiñ munta.
  
  Janiw qullqix munaskiti:
  Circo ukat piruletas ukanakaw utji
  Ukanx mä leche quta thiyaw utji
  Caballonakax freno manqhankiwa
  Nayatakik ukhama
  caballotakikiwa
  Jupanakaw pʼeqtʼasipki.
  Pastilla, columpio, ukat juk"ampinaka.
  Janq"u arconaka, .
  muxsa galleta, .
  Mamajan samkanakapa.
  jupatakik ukhama
  Nayatakik ukhama
  Jupanakax jutapxi.
  Ukat wali sumwa jikjjatasta
  Ukanx nayax manq'añ utaruw qunt'asiñ munta.
  Ukat wali sumwa jikjjatasta
  Ukanx nayax manq'añ utaruw qunt'asiñ munta.
  
  Tatitu, kunatsa akanktxa.
  Wasitampi
  T"ijt"aña, atipt"aña
  Kisunakampi ch"iyjaña - .
  nayatakik ukhama
  Jumanakatakikiwa
  Jichha.
  Dios, amuytʼasim
  Kunsa jiwasataki qillqañasa, .
  Taqi chuyma líneas, .
  Almam ch"iyjañakiw wakisi
  Jumatakix ch'amawa
  Nayatakix ch"amawa,
  Iyawsapxita.
  Sumakiwa, walikiwa, .
  Wawanakaxa manq"aña utaru qunt"asipxani.
  Walikiwa , walikiwa, .
  Wawanakaxa manq"aña utaru qunt"asipxani.
  Akax mä imill wawan q"ucht"at ukham suma q"uchuwa. Ukat akax wali suma ukat wali sumawa! ¡Mä ataúd ukan mä calvo Fuhrer ukar uñjañ munta!
  Imill wawax lart"asisaw masiparux nayranakap ch"irmthapïna.
  Gulliver jupax jupamp chikaw iyaw säna:
  - Jumax wali munasirïtawa ukat ukhamakiw super!
  Ukhamajj ¿kunas yaqhajj sañasa ukat kuna toqetsa parltʼañasa? Mä juk"a q"ucht"añamawa, mä juk"a cuervo.
  Ukhama, wali, taqi kunas wali jank"aki ukat wali sumapunïnwa.
  Ukañkamax orcos ukanakax jan juk"amp samart"asax estante ukankir tawaqurux ch"allxtayañ qalltapxäna. Ukax wali suma uñtatawa, ukat pachpa thakhiparjamax wali k"uchikiw.
  ¿Kunjamarak akan jan qʼochupkasmasti?
  Ukat Gulliver jupax wasitat q"ucht"ani;
  Nayax mä qullan uraqin yurir yuqall wawakïtwa
  Khitis jan tukuskir Elfia satawa...
  Ukat janiw jukʼamp suma cheqajj utjkaspati, uraqpachan yatipjjam,
  ¡Ukat kunjamsa Diosar wali iyawsäwimpi mayisksta!
  
  Ukampis jupax wali ch"amampiw Diosar jan iyawsir yuritayna, yatipxam
  Mä cínico, aka pä tunk mayan pachanx...
  Amparajampiw mä suma paraiso lurañ munta,
  ¡Kawkirus diosanakajj pachpa jaqenakar tukupjjaspäna !
  
  Ukampis jichhax pä tunk thaya pacharuw mantawayta,
  Ukat nayax waynäkasaw ukan nuwasiñajax wakisïna...
  Elfi caballero ukan lurawipax jach"añchatäpan,
  ¡Inglés nuwasirinakax nuwasiñ yatipxayätwa!
  
  Jiwasan jan axsart"as sarnaqañax uka wayna chuyman jakasi,
  Ukat wilajajj venanakajan wali chʼamampiw chʼalljjtayasi...
  Atipjäwinakax mä jan tukuskir cuenta jist"arawayi,
  ¡Uruy arumaw sallqa waynanakampi nuwasipxta!
  
  Jiwasan ch"aman Elfie kullakasan jach"añchäwipataki,
  Kawkïr Ladas ukax gracia churani...
  Taqi chuymaw remonak Edén markar remaspa,
  ¡Jan tukuskir premio katuqañäni!
  
  Akax iyawsäwisawa, ukat ch"aman diosa Svarog , .
  Ukat uka llijullijunakax Perun jupa pachpaw jaquntäna...
  Wiñay Familiax jiwasatakiw mä juramento firmapxani,
  ¡Ukat mayo phaxsinx atipjäwiw suyt"aski!
  
  Jiwasax elfos - uraqin jach"a wawanakan qhanapawa,
  Nayax amuyta, niyaw Marte markar avionat sarañäni...
  Nayax yattwa nayax atipt"äwinak lurañatakiw yurita,
  !
  
  Jiwasax Tayka Markatakiw chuymas churañäni,
  Amuyunakax Elfos ukat bayonetas ukanakar luqtañatakiw ...
  Querubín reyejj paraisot chʼiwinakap jiljjattayani,
  ¡Orconakarux puñchumpiw jawq"jañäni!
  
  Janiw kunas uñisirix mä ch"am jikxatkaniti,
  Okrmaht ukax janiw qunqurinakar puriykistaniti ...
  Orconakarux nayraparuw chiqak ch"allt"apxta
  ¡Wali wakiskir generacionanakan jachʼañchäwipataki!
  
  Elfsia , sapa ch"axwiriw uywa manq"añ utatxa, .
  Mä wawax ametralladoraruw amparap luqxati...
  Orden de Svarog - jiwayaña Fuhrer - .
  ¡Ladax mä jach"a premio churapxätam!
  
  Akapachanxa janiwa yaqhaxa utjkiti
  Juk"amp jila chaninix atipt"ir bandera, escarlata, wila...
  Botejj pʼakjatäjjänwa, remojj chʼiyjatäjjänwa, .
  ¡Awki Markampi nuwasiñax wali axsarañawa!
  
  Janiw khitis yatkiti kawkhans aka pachax jikxatasi,
  Kawkirus astronautanakax sarapxi...
   Svarog sat jachʼa jachʼa tukuri, taqe chʼamani reyi,
  ¡Ukat caballerox jupat subvencionanak katuqani!
  
  
  Jan axsarapxamti, orkshistanakax janiw p'akjapkistaniti,
  Aka pachanx jupanakamp chika Estados Unidos, leonanakampi ...
  Ukat jakäwix janiw jark"atäkaniti, nayax yattwa hilo,
  ¡Janiw tata markarux botas ukamp atipt"apkaniti!
  
  Jiwasax pallapallanakan ch"amanïtanwa, iyawsapxam
  Ukat tanques, avionetas de demonios ukanakax juk"amp thaya ...
  Orksismo sat animalajj atipjatäniwa , .
  ¡Putin ukat Duce jupanakan cómplicepax warkkatatawa!
  
  Banderax wilawa, akax wali ch"amani banderawa, .
  Jupax mä wila bolsa ukham universo patxaruw lliphipi ...
  Elsomolka ukax mä orco ukarux ingle ukan yapuchatayna , .
  ¡Talonampi, q"ala jan isinïta, ukat jan janq"u!
  
  Orklin markanx nayax iyawstwa niyaw mantañäni,
  Mä atipt"ir q"uchumpi, elfinismo ch"aman...
  Ukat taqi orcistanakaruw qʼumachañäni,
  ¡Ukham jan revanchisismo ukan bastardos ukanakax utjañapataki!
  
  Ukat ukapachaw alaxpachan paraisox utjani,
  Chʼamani querubines ukanakan trompetanakapaw phustʼasiski...
  Pachamamatak ch"axwañani ukat atrevimiento, .
  Elfiya Rod ukampi ukat jiwasax jan atipt"kayawa!
  Akax ukham q"uchuñawa ukat wali sumawa ukat wali muspharkañawa.
  Ukañkamasti, orcos ukanakax wila junt"u hierronak yuqall wawamp imill wawamp q"ala kayunakapar apapxarakïna, ukat ukatw phichhantat aycha thujsax juk"amp ch"amanchasïna, ukat wawanakax arnaqasipxäna ukat sallqa usump jan amuyt"asisaw chhaqtxapxäna. Uka ch"axwawix wali ch"amapunïnwa.
  Ukat orcos ukanakax qhuruchasipxäna ukat wasitat arnaqasipxäna, ukat infierno ritmo ukan thuqt"añ qalltapxäna. Ukanakax chiqpachansa ch"aman osonakawa, ukat llamp"u chuymani ukat thujsa. Kunjams kusisiña ukat ch"aman manq"añanakax utji.
  Gulliverax molino qala turkatayna, ukat imill wawax juparux siwa:
  - Walikiwa, jutam, ch"ikhi jaqi, mayampi ch"iyar aforismonakampi cargaña!
  Wayna-capitanax wali ch"amampiw p"iqip ch"allxtayäna ukat machaq ch"amampiw amuyt"äwinak perlanak arsuñäni;
  !
  Mä warmix moda zapatonak wal munasi, ukampis ¡q"ala kayukiw sarañax juk"amp askixa, fieltro botas ukan político ukamp zapato uchasiñat sipansa!
  Akapachanxa pä jan walt"awiwa utji, mayax qullqiwa, kunas yaqhax jakasispa, maynix qullqi jan utjatapawa, ukax janiw aguantañjamäkiti!
  ¡Qullqix mä jan waliwa, kunapachatix walja jilxattaski ukhax chhaqtawayxiwa!
  Mä gallo-de-armas políticox quri laq"unak uñstayi, ukampis janiw chhijllasirinakan bolsillupankiti!
  ¡Jan qullqinix janiw jakañax utjkiti, qullqimpix janiw sumankañax utjkiti!
  Vodka ukax estado ukarux qullqi apaniwayi, ukampis machjayir umañat t"unjawix reinoruw puri!
  ¡Janiw quri qullunak arsuwayki uka políticorux iyawsañamäkiti, mä cobre qullqit mä barrancaruw t"ijtxäta!
  ¡Mä políticox mä arsuwitak jach"a lakaniwa ukat arsutap phuqhañatakix jisk"a amparanakaniwa!
  ¡Janiw mä políticox uwija isimp isthapt"asir iyawsañamäkiti, inas chiqpachapuni uwijax utjchispa!
  ¡Qullqix kusisiñ apani, ukampis janiw mä qullqis askïkiti!
  ¡Janiw qullqimpix kusisiñax tupuñjamäkiti, ukampis janiw jachaqtʼasiñampix tupuñjamäkiti!
  Mä políticox mä chhijllawinx virutanak apsu, jupax mä tocón ukham muxsa ukhamäspa ukhaxa, ukat roble qala chuymanïñampi!
  ¡Janiw phuch"urux thuqhuñamäkiti, inas akax jan mä ch"amaka promesas políticos ukanakan apsutanakapakïkchiti!
  ¡Janiw wila arst"äwinakar iyawsapxamti, ukat mellifluous verdugonakarus iyawsapxamti!
  ¡Políticox ruiseñor uñtataw warxati, ukampis mä cuervo ukarux zorro ukham uywasi!
  ¡Jan kisu apnaqirix mä sujeto ukarux juk"ampiw ch"akhuspa!
  ¡Políticox taqi kunat jaysäwiniwa, ukampis janiw jaysäwiparux atinisiñax utjkiti!
  ¡Janiw khitis yatkiti kuntix políticox amtki ukxa, mä llamp"u chuymanïñax lakapankchisa!
  ¡Qullqix jakäwinx juk"amp wakiskiriwa, wiñayatakikiw taqpach jakäwim jan walt"ayi!
  ¡Janiw mä tocón ukhamäkaniti, lip"ichit luratjam apsusipxani ukat pino quqar uñtat khuchhuqapxani!
  ¡Mä políticox mä chhijllawiruw miel arst"äwinakamp sallqjaspa, mä ch"uspa ukham swat lurañapataki!
  ¡Políticox arsuwayki uka quri qullunakax wali qhant"atawa, ukampis k"arinakan q"aphipax q"añuchatawa!
  ¡Janiw amuyañamäkiti, mä políticox jan wali arunak parli, jan amuytʼasirïspa, mä qullqit mä qullqiruw tukuyañ muni!
  Politicox janiw santukiti, ukax taqinitak qhanawa, ukampis kunats mayninakax mä icono ukham uñch"ukipxi?
  ¡Mä políticox uwija isimp isthapt"at zorrowa, jupax uwijanak khuchhuqasi ukat bolsillonakaparuw mantani!
  Uwija isimp isthapt"at lobox desayunotakix cutlets churani sasin amuyta ukhaxa, ¡mä típico uwijawa!
  ¡Suma poeta ukax janiw kunka ch"iyjañakiti, jan ukasti esencial tuqit q"ucht"ir jaqiwa!
  Nayax janiw uka carnerox ch"amanïkaspas ukham amuyktti, chiqpachans llamp"u chuymanïñawa, jupax nayratpach chhijllawiruw ch"allt"awayi!
  ¡Político ukax mä q"añut cabrito ukhamäkchisa, jupax carnero chhijllawiruw leche churaspa!
  ¡Janipuniw chuymampix voto churañamäkiti, llamp"u chuymanïñawa, ukat khititix p"iqinïki ukax janiw chhijllañ utar sarkiti!
  Jumatix ajlliwimat jan aynacht"ayañ munksta ukhax mä anqäx jaqiruw voto churañama, kunatix irpirix k"aripuniwa!
  ¡Jaqinakax apnaqirir diosanakar tukuyapxani ukhaxa, ¡jakañax infiernoruw tukuni!
  ¡Janiw taqinir kusisiyañ yantʼañamäkiti, janiw taqpach sillunak katuntkätati, janiw taqpach ataúd ukanakan ikipkätati!
  ¡Janiw as ukhamäktati, ¡janiw póquer ukakix atipt"kätamti!
  ¡Khititï jan trumpetanïki ukajj jukʼamp jiskʼa trajeruw jaqoqtawayi!
  ¡Jan mä extra trumpeta amparan utjkani ukhajja, kuna traje ukan tarjetapas jawqʼjataw uñjasini!
  ¡Mä ch"aman chachax warminakarux janiw mä jan ch"aman imán ukham jawst"kiti!
  ¡Aceron musculonakapax billeteranakar qurimpi phuqantañ yanapt"i, acero nervios ukanakax billeteranakax jan jisk"a tukuñapatakiw jark"i!
  ¡Mä heroes ukhamarakiw mä ch"usat billetera ukham jach"a q"ipimpi qarjasi!
  Ukanakax Gulliver chachan aforismonakapawa, jupax yuqall wawaruw tukuwayi.
  Ukañkamasti, orcos ukanakax katuntat wawanakampiw jan walinak lurapxäna. Payïri: mä yuqall wawampi mä imill wawampix niya jiwañkamaw t"aqhisiyapxäna ukat jan amuyt"asisaw ikipxäna, t"aqhisiyat qhipatx samart"apxäna.
  Ukat mayni waynanakaw marka lurañ amtapxäna. Q"ala jan isin yuqall wawanakamp mä imill wawampiw apsusipxäna, ukat turkakipt"asax mä wila q"añut hierrompiw amparanakapar uchañ qalltapxäna.
  Kunjamtï wiñay wawanakax jan axsaras arnaqasipkäna ukat wali llakit tʼijtʼasipkäna ukhama. Jupanakajj esclavoruw tukupjjäna.
  Ukat ukat sipansa, ñikʼutapsa phichhantapxarakïnwa, ukat phisqa puntani warawarar uñtat mä jan wali chimpu jaytapxäna.
  Mä waynaw akham säna:
  - ¡Jan jaytjañäniti!
  Ukat púas alambrempiw jawqʼjapxäna, ladoparu ukat qhipäxaparu. Wiñay waynax wali llakitaw jachäna.
  Orcos ukanakax tunka kutiw pulmones patat larusipxäna. Ukat lakanakapxa chhuxriñchjasipxäna.
  Akax jupanakan q"uchunakapawa, ukhamax wararita ukat wali thaya, ukat jinchunakax jupanakat wañsu, ukat jumax chhuxriñchjasiñ munta.
  Akax nayra orcox mä jan khuchhurat oveja arumpiw arnaqasi:
  Wila jawiranakax utjpan
  Uraqin jallu purintata...
  Uka llakix jach"at arnaqasiñapataki
  ¡Taqi chiqan nina naktäwinak!
  
  Jiwañajj manqʼantpan
  Jaqinakan janchipan apthapiñapa...
  Planetax t'aqhisiñawa - .
  ¡Mayhem ukax apnaqiwa!
  
  Ukat jiwañakiw utjañapa
  Mä colerat pelot apnaqi, .
  Taqeniw jiwapjjtajja
  ¡Supayajj jumaruw cuenta churtam!
  
  Tatitux janiw yanapt'kaniti
  Infiernon wiñayatakiw phichhantäta...
  Nanakax ajanuman kuynt'ayapxäma,
  ¡Ukham orcox samkapawa!
  
  Janiw khuyapayasiñax utjkaniti
  Jiwaña khuyapayasir uñisirinakataki...
  Janiw jukʼamp suma premiojj utjkaspati
  ¡Taqiniruw mä p"iqi churapxam!
  
  Uñisirinakax janiw yatkiti
  Uka orcos ukanakax taqi ch"amanïpxiwa...
  Uka despertador ukax - .
  ¡Uka chʼaxwäwix wali chʼamaniwa!
  
  Jiwasax uka elfonakaruw qhatiyañäni
  Jiwasax imill wawan kayunakapan talonanakap q"ala kayuni ...
  Ukat jiwasax elfonakaruw t"unjañäni,
  ¡Suma uñnaqt'ani trenzas ukanakar khuchhuqañäni!
  
  Ukat maynix blather luraspa ukhaxa
  Jupax ch"amaruw purini...
  P"iqinxa wali ch"amani phust"awiwa utji, .
  ¡Ukat alaxpachanxa mä qinayampiw qhixu qhixunakax utji!
  
  Ukat atipjañäni ukhaxa
  Kunjamatix wasar pampankir lobonakax...
  Wawanakaxa marchasipxani
  ¡Q"ala kayukiw uka chopping block ukan jikxatasi!
  Ukanakax chiqpachansa uywanakawa. Ukatx katuntat jaqinakarux markachapxi, jupanakax walja maranakaw jan wawanakäpkänti, chiqpachansa, ukampis anqax tuqitxa, jan ukax suma ch"akhanakanïpxänwa, ukat tunka payan marat jilaw ukax waynanakarux jan churapkätati. Ukat ¿janit ukham jaqit sawkasiñasa tʼaqhisiyañasa juchakïpacha?
  Ukampis kuns orconakat apsusma: animalanakat sipansa jukʼamp jan walinakawa. Ukat ukhamatwa uka wayna katuntat jaqinakar irpapxäna. Ukat jukʼamp llakisiyañatakejja, katuntat wayn tawaqonakan qʼala, wawar uñtat kayunakap manqhar nina nakhaskir qʼañunak jaqontañ qalltapjjäna.
  Uka jan wali wawanakax jachapxänwa ukat jachaqt"asipxäna. Ukatxa mä yuqall wawaxa, ch"amapa uñacht"ayañataki ukhamaraki jan mayjt"ayata uñacht"ayañatakixa, apthapïna ukatxa q"uchupxarakïnwa:
  Atipjäwix suyt"aski, atipt"añax suyt"aski
  Khitinakatix grilletes p"akjañ munapki ukanakax ...
  Atipjäwi suyt"aña, atipt"aña suyt"aña - .
  ¡Jan wali orcos ukanakarux atipt"añ yatiñäniwa!
  
  Uñnaqansa ukat qʼala kayunis wawanakakïkstansa,
  Jila partejja, nuwasiñanakarus sarapjjaraktanwa ...
  Ukat waynanakan chuymanakapax quri, .
  ¡Uka q"añunakax mutuyatäniwa!
  
  Orco ukax mä oso ukhamawa, qhuru, .
  Ukat mä usuchjat elefante ukham warari...
  Ukampis nuwasiñanxa muellenakan wawanakapäpxtwa,
  ¡Jurduonakajj janiw jiwasan jachañas istʼapkiti!
  
  Janipuniw qunqurtʼasiñäniti
  Jiwasax janiw jach"a jach"a tukuñ campamento chiqañchkañäniti ...
  Janiw kuna afluencias utjkiti, yatipxam q"ixu q"ixu
  ¡Martillor uñtat chʼalltʼañäni!
  
  Mä orcox awisax mä freak jaqin talonanakap frit"i, .
  Imill wawanakan kayunakap phichhantapxi ...
  Akax ñanqha jaqinakawa, .
  Ukampis ¡juparux jiwayä!
  
  Wawan chuymapanxa, mä nina naktäwiw wali ch"amampi warariski,
  Ukat ninax chiqpachansa wali ch"amampiw sartaski...
  Banderam jukʼamp jachʼar aptam, nuwasiri, .
  ¡Jan límites ukan mä regalonïtawa!
  
  Jisa, yuqall wawanakax kusisitaw jikxatasipxaspa, .
  Jichhax wiñayatakiw wawanakax tukupxta...
  Ukampis awisax talentompiw qhant"tanxa,
  ¡Ukat mä warawaraw akapachan qhantʼi!
  
  Janiw khiti uñisirix mä phuch'uruw tukjkaspati,
  Jiwasax Uraqin jach"a jach"a tukur wawanakapätanwa...
  Ukat waynax orconakarux mä espadampiw jawq"jatayna,
  ¡Jupax Diosan titan familiapat jutiriwa!
  
  Tatitux wiñayatak nanakampïpan
  Jupax wayn tawaqunakarux patak patak maranakaw jakthapiñ churäna ...
  Q"ala kayumpiw qhant"tanxa,
  ¡Ukat jawirax jan tukuskir jalluqpan!
  
  Orc janiw munaskiti, chiqa arunakar iyawsam, .
  Jupan jan wali, jan wali traje ...
  Uka osonakarux branquias ukanakat katxaruñäni
  ¡Wiñay suma chʼamaw utjani!
  
  Orco colmillos ukanakax taqiniruw axsarayistu,
  Janiw uraqinak munañanïkiti...
  Jupax infierno Caín sat jaqiruw kʼari chuyman jakʼachasïna,
  Ukat ceros sólidos ukanakaw dibuja!
  
  Osonakataki, iyawsapxita,
  Jupanakax thuqt'añakiw t'aqhisiyapxi ...
  Ukampis jiwasax wiñay nuwasirinakätanwa, wawanaka,
  ¡Janiw sayt"añjamäkiti, iyawsapxita, k"arinaka!
  
  Supayax orcos, lurayirinakan uñjatawa, .
  Jupanakax wararipxiwa, asnunakjamaw arnaqasipxi...
  Tawaqux wali suma isimpiw isthapita
  ¡Suma uñnaqt"an kayunakapax q"alakïkchisa!
  
  Janiwa, jumax orco - mä colmillo, jan wali lobo, .
  Ukat mä osox janiw miel ukhamäkiti...
  Ukampis iyawsapxam ñanqha awkix janiw taqi ch'amanïkiti,
  Ukat jiwasax, ¡avion uñt"apxañäni!
  
  Taqi kuns suma lurt"añ yattanxa,
  Mä machaq kusisiñ pacha luraña...
  juk"amp mayacht"at wawanakax equipo ukan utjxiti ,
  ¡Mä machaq idolo nuwasir jaqiw utjani!
  
  Wayna chuymanakax Awki markatakiw phichhantapxi,
  Ukax jach"a jach"a tukur jaqinakaparuw munasi...
  Machaq pachanakaru punku jist"arañäni,
  Ukhama, orco ukax mä miserable freak ukhamawa!
  
  Yuqanakaru, imill wawanakaru, .
  Jupanakax munapxi, iyawsapxita, lurañataki ...
  Wawanakan arunakapax jawsañaruw tukuni,
  ¡Chakinakax puñalanak jaquntapxani!
  
  Ukapachaw machaq pacha lurañäni
  Ukanx machaq jaqinakatakix kusisiñaw utji ...
  Ukat wali jach"a jach"a tukusaw pasañäni, lurasktanwa,
  ¡Ukat jan wali jaqix pagatäniwa!
  Diosax janiw jachir jaqirux munaskiti,
  Honors, ukampis, suma ...
  Iyawsapxita, imill wawampi yuqall wawax janiw jach"a jach"a tukurïkiti,
  ¡Suma sarnaqañatak ajllitapax mä ventanawa!
  
  Ukat kunapachatï sumankañax alaxpachar purinxi ukhaxa,
  Ciencia tuqit tʼunjatäpkäna ukanakaruw jaktayañäni ...
  Patak patak maranakan jan tukuskir iyawsäwimampi,
  ¡Ukat ch"iwipanx mä querubín apt"ata!
  Wawanakax q"uchupxi ukat ukampiw uñacht"ayapxi jan wali orcos ukanakarux janiw axsarapkiti, ukampirus uka luratanakax sallqa q"uchunakapampix katuntat wayn tawaqunakan q"uchunakap umamp chhaqhayañ yant"apxi. Ukatwa jaya chivonak jawqʼjapxäna. Wawa heroes ukanakan q"ala kayunakapamp jawq"japxäna. Ukampis janiw uka uñacht"äw jark"apkänti, ukat sinti jawq"jatanakarux janiw yäqapkänti ukat jach"a jach"a tukusaw p"iqip jaquntapxäna.
  Ukat chika qʼala jan isinïpkchïnsa ukat markan esclavonakapäpkchïnsa, olímpico diosanakan kastapa ukat titanes ukanakan razapax jupanak taypinwa amuyasïna.
  
  IMILLA UKAT JANQ"U AWTIRI
  ANOTACIÓN ukax mä juk"a pachanakanwa
  Mä jisk"a circo tama - Mishka waynampi Alyonushka imillampi, sarapxi, q"ala kayunakap Crimea markan qala thakhinakapan takt"asis. Ukat jupanakamp chikaw mä janq"u awatirix utji - ¡ukax jan uñtaskañjamakiwa!
  . JANK"A 1. 1.1
  Niya tunka payan marani mä waynampi mä suma tawaqumpi niya pä tunka maranimpi Crimea qullunak taypin sarnaqasipkäna. Q"ala ch"uxña kayunakapax qullu thakin wali ch"ullqhi, wila q"añu qalanakaruw ch"allt"äna. Uka waynampi imill wawampix nayratpach walja thakhinak sarapxatapax qhanänwa. Suelanakapax wali ch"amanïxänwa, ch"amanïxänwa, ch"amanïxänwa ukat niyas janiw qalanakan ch"ullqhipa ukat junt"uñapatakix jikxataskänti.
  Ukat viceversa, q"ala kayunakax mä juk"a kusiskañawa ukat ukham qhuru uraqit cosquillas ukhamarakiwa.
  Circo chacha warmin ñikʼutapajj chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar ñikʼutapänwa, ukat intimpi nakhantata ukat laqʼampiw ajanunakapajj niya chʼiyarakïjjäna. Jupanakajj mä alfombra ukat circon jan chʼamäki uka aparatonak amparanakaparuw aptʼasipjjäna. Mä yatichat janqʼo Alemán Awatiriw jupanak jakʼan tʼijtʼaskäna. Akaxa wali suma uywawa. Ukat taqi kunas wali suma uñtasïna - mä suma, ágil circo chacha warmi, ukat mä allqamari, jupar kusist"ayaspa ukat jach"añchaspa.
  Ukampis Alemán Awatirirux janiw anu satäkaspati.
  Uka waynax shorts ukamp isthapt"ataw jikxatasïna, ukat camisap apsuwayxäna, ukax sinuoso cuerpopa, waña, alivio musculonakan, uñacht"ayäna. Imill wawax cuchillanakap uñkatasaw jiskt"äna:
  - Mishka, ¿janit qarjatäkta?
  Uka waynax jan axsarasaw akham säna:
  - Janiwa, ¡Alyonushka! ¡Jumasa nayasa qala chuymanïpxtwa!
  Nayraqatax quta thiyankir dachanakan tejanakapax nayratpach uñstawayxänwa. Uka tawaqux akham sänwa:
  Jisa, mä qamir chiqawa. ¡Inas qullqi apthapissna!
  Osojj jachaqtʼasisaw akham säna:
  - Quta taypina challwa katjañänixa. Inas aka chiqanx mä suma chhuxriñchjasiñax utjchispa.
  Nayrïr dacharuw jak"achasiñ qalltapxäna. Alyonushkax wali suma uñnaqt"anïnwa, mä juk"a jan manq"añat jan ch"amanïkchïnsa ukat jaya pachaw sarnaqäna, ukampis alambre, ch"amani ukat ágil ukhama. Isipax jisk"akïnwa, ukax janiw uka pachanakanx sinti uñt"atäkänti. Ukampis ukham chʼamani kayunaka.
  Nayrïr dachax jupanakax taqi chuymaw katuqatäpxäna. Uywirixa uka tawaquru ukhamaraki thuqt"awipa wali kusisita uñjañ munäna. Uka waynampi thuqt"asipxäna. Ukat gimnasia lurapjjerïna. Ukat ukhamarakiw mä janq"u awatirirux muyu taypin salt"äna.
  Ukat uka waynax mä pä k"arinak uñacht"ayäna. Uywirimpi warmipampi ukat mä qhawqha yuqall wawanakapampix wali kusisitaw uñch"ukipxäna. Ukatxa, cobret lurat mä níquel jaquntasaw imill wawarux akham säna:
  - ¡Akaxa janiwa uñnaqamampi lurañaxa wakiskiti!
  Mä yoqapajj niya tunka phesqani marani wayn tawaqowa, jupajj akham sasaw amuytʼayäna:
  - Nayaxa mä qullqi churapxäma, kayunaka ch"allxtayañataki.
  Alenkax jachaqt"asïnwa, ukat jachaqt"asitapax wali janq"u kisu ukat muxsa, ukat jaysäna:
  - ¡Pä kopeque!
  Uka waynaxa, janïra bigote uñstayiri, p"iqip ch"allxtayäna:
  - Ukhampuni! ¡Ukajj wali askïspawa!
  Ukat bolsillupat pä copeck qullqit apsuwayxäna. Ukat imill wawaruw jaquntäna. Qʼala amparanakapampi, bronceado ukat jankʼak sarnaqir kayunakapampejj wali yatiñampiw katjäna.
  Uka wayna-yatiyirix wali musphataw akham säna:
  - ¡Akax clasewa!
  Alenkix qhanaparuw p"iqip ch"allxtayäna, mä juk"a quri q"ala jan isinïsa ukat jaysäna:
  - ¡Ukatwa nayax profesionalätxa!
  Ukat uka waynarux kayup luqxatäna. Jupax wali amuyumpiw jupanakar amparamp luqxatañ qalltäna. Amparanakapax imill wawan suma ukat ch"uxña ñik"utapxarux wali llamp"u chuymampiw sarnaqäna, ukat Alenkax kusisitaw chhuxriñchjasïna.
  Chiqansa, kunapachatï mä munat waynax amparamp luqxatki ukhaxa, chiqpachansa wali kusiskañawa, ukat akanxa amparamp luqxatasiñaw utji.
  Ukat chiqansa, ukatakix qullqi katuqaraktawa. Ukajj wali sumawa.
  Uka waynax qhuru, ukampis elástica suelanakaparuw amparamp luqxatäna, talonax mä suma kurvampiw amparamp luqxatäna. Chuymaparux ch"allxtayäna.
  Ukat Alenkax larusitaynawa ukat kusist"añat sipansa. Ukat wali kusiskañawa.
  Ukat patronan warmipax Mishka waynaruw mä qullqi jaquntäna, ukat akham jisktʼarakïna:
  - ¡Nayax talonamar ch"allxtayapxäma!
  Uka waynax qʼala kayupwa jupar luqtäna. Ukat yaqha suma uñnaqtʼan tawaqux uka waynan qʼala kayuparux chhuxriñchjañ qalltäna.
  Osox jachaqt"asisaw chhuxriñchjasïna.
  Uywirixa warmiparu jisk"achata uñkatatayna. Ukampis jachaqtʼasisaw akham säna:
  -Janiw wawajat envidiaskätati, ¿janich ukhamäki?
  Barin jilatajj akham sänwa:
  - ¡Juparux kunjamtix munkta ukhamarjamaw cosquillas, ukampis janiw permisible decencia ukat juk"ampi sarañamäkiti!
  Uka señorax larusitaynawa ... Ukat amparanakapampix uka waynarux q"ala, muyu, rosa talonapamp kusisitaw chhuxriñchjatayna.
  Tawaqux jachaqt"asisaw chhuxriñchjasïna. Ukatxa, kayunakap mayjtʼayarakïnwa. Ukat mayampiw jachaqt"asïna. Chiqpachansa wali kusiskañarakïnwa.
  Ukampis cosquillas ukanakax aburritopuniwa. Barrinojj wali qhurutwa arnaqasïna:
  - Ukhakiwa! ¡Mistxapxam jan ukax policiaruw jawsapxäma!
  Uka waynax imill wawax jupanakan yänakap apthapipxäna ukat, allqamarimp chika - janq"u awatiri allqamari, qamir utat mistuwayxapxäna.
  Alenka kullakajj jila partejj wali suma uñnaqtʼanïnwa. Ukat nayax qullqi katuqta ukat wali askiwa kunapachatix juk"amp munat yuqall wawanakax q"ala kayunakax masaj lurapxi ukhaxa.
  Ukat qhipïr dachax taqi chuymaw waynampix mantayapxäna. Chiqansa, nayraqatax suma tawaqu layku. Khitin faldapax ukhamarakiw wali jisk"a, ukat bronceado, ch"amani, musculoso, wali suma uñnaqt"an kayunakapax wali qhanaw uñjasi.
  Chiqpachansa uka tawaqux nayra Grecia markankir mä esclavoruw wali uñtasita. Isipax mä túnica ukar uñtasitawa. Ukat kunjamarak ukham suma ukat musculoso tawaqux qʼala kayukiw saraspa ukat niya taqpach muspharkañ, muspharkañ, extraordinario seductora kayunakap uñachtʼayaspa. Ukat jupat nayranakam apsuñax chʼamakiwa.
  Aka dachaxa mä uywirikiw utjäna. Familiajj yaqha cheqanwa jikjjatasi. Jupax Alenkaruw thuqt"añapatak mayïna, ukhamat suma ukat wali suma, janchi tuqit jilxattat cuerpopan sarnaqatap uñjañapataki.
  Ukatxa, mä qullqi jaquntasaw akham säna:
  - ¡Q"uchupxañani suma!
  Alenkax wali kusisitaw q"ucht"äna;
  Nayax mä simple rusa tawaqutwa
  Walja kutiw anqäx markan sarnaqawayta...
  Nayax mä jisk"a faldanïtwa
  ¡Gris águila ukarux walpun munasta!
  Barman chachajj colerat akham sasaw arsüna:
  - ¡Q"uchumax janiw sinti sumakiti! ¡Jutapxam, kunas juk"amp agresivu ukat sexy!
  Circo waynax akham amuyt"ayäna:
  - Jan ukax inas juk"amp suma patriótico ukhamächispa?
  Barin jilatajj iyaw sänwa.
  - ¡Ukax patriótico ukhamäspawa! Ukampis ¡janiw qʼala kayuni qʼochupkta! Ukat nayatï jan gustkchitu ukhajja, ¡mä thujruw talonamar uchasma!
  Mishka kullakajj akham sasaw pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - ¡Jumatix mä yatichiri munsta ukhaxa, mä rublo qullqit mä suma ch"allt"awiw q"ala talonanakajarux mä thujrumpi churasma!
  Barman chachajj larusisaw akham säna:
  - Aka tawaquruxa ch"ukuñampiwa jawq"jañaxa wali askixa. ¡Yämas uka nayrajj isi apsusma ukhajja!
  Alenkax jachaqt"asisaw qunqurt"asïna:
  - Juman munañamaxa, yatichiri!
  Qamiri jaqixa jachaqt"asisaw q"ucht"äna:
  Qullqi jikxataña, .
  Qullqi jikxataña, .
  Aburrimiento ukat qʼañu chuymanïñat armasisa, .
  Qullqi jikxataña, .
  Qullqi jikxataña, .
  ¡Ukat mayninakax taqpach q"añunakawa!
  ¡Ukat mayninakax taqpach q"añunakawa!
  Alenkax akham sasaw arsuwayi:
  - Kusisiña jani qullqini
  Jumax...
  Jan wali jaqinaka - .
  ¡Qhawqha qullqinak jakthapipxam!
  Uka patronajj akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Waranq laq"unak katuqapxäta!
  Circo waynax akham sänwa:
  - Munasmaxa, yatichiri, q"uchunaka lanti, nayaxa yatiña arunakwa churapxäma!
  Uka qamir jaqix chuym ch"allxtasaw akham säna:
  - ¡Jutam wayna, ¡juk"ampi sumawa!
  Osox ch"iyar ch"iyar arunak arsuñ qalltäna;
  ¡Patjar deber ukax wilawa, devoción desinteresada payllañamp!
  ¡Ch"axwawix yatiñaninakatakix mä yant"awiwa, ch"amaninakatakix templado, loqhenakatakix kusiskañawa! - .
  ¡Larusiñatakix janiw kusiskañakkiti, mayninakar jachayañax janiw aburritokiti!
  Mä suma apnaqirix azucar miel ukar uñtasitawa, nayraqatax liq"ipxi, ukatsti thuqhupxi !
  ¡Ukat ñanqha apnaqirix, ajenjo ukham nayraqat thuqhuntatäniwa , ukatsti laq"untatäniwa!
  Jïsa, ¡qurix llampʼukiwa, ukampis jan mantañjam escudox jankʼakiw forjasispa!
  Calidad ukax sapa kutiw cantidad ukat sipanx juk"ampi - ¡mä océano de gaseosa de cebada ukax janiw mä hacha ukar jark"atäkiti!
  ¡Jan walix ch"amampiw phuqt"ata kunapachatix askix axsarañamp jan ch"amanïki ukhaxa!
  Mä chist"awix uka chiqatakix wali askiwa, chika urutakix mä cuchara, ukampis yanapt"awix jan walt"awinakan jikxatasi!
  Inas mä kuti jan ukax pä kuti suertenïsta - jan yatiñanïsax suertex tukusxiwa!
  ¡Khititï jan Leo Tolstoy ukhamäki ukax literario tramp ukhamawa!
  ¡Janiw Tolstoy yuriñax wakiskiti, qillqatanakat sarnaqir jaqir tukuñataki!
  !
  ¡Warminakan khuyapayasiñapat sipansa, munañanakax chachanakaruw jukʼamp tʼunjawayi!
  Chiqapa nayra inclinado amparanaka, uñisirixa janiwa mä faltakiti - ¡juk"a pacha uñjiri!
  ¡Filosofía ukax janiw jakäwip jayarst"aykiti, jan ukasti k"achacht"ataw tukuyi, t"aqa t"aqanakaruw ch"allxtayi!
  ¡General ukax yatiñampiw atipt"i, carnicerox jakhüwinakampiw atipt"i, geniox artempiw atipt"i, pretendientex sallqjañampiw atipt"i!
  Ukhamax umañäni, ukhamat suyt"äwix jan jiwañapataki, ukat khitinakatix jan chiqapar uñjapki ukanakakiw jiwapxi!
  ¡Suyt"awix qhipa jiwxiwa... Ukat nayrïrix khitinakatix jan chiqapar uñjapki ukanakawa!
  Ch"axwawinx lógica ukax mä relativo concepto ukhamawa - chocolate ukar uñtasita, janïr barras ukanakar jach"añchañatak pachax utjkipanx lakamanx nayratpach utji, janïr manq"antañ pachax utjkipanx ladoruw mistu!
  ¡Awisax suma jikxatasiñax q"aphiniwa, jikxatañax mä jiwat jaqir uñtataw thujsa, ukampis kusisiñax janiw q"añuchkaspati!
  kunanwa uñsti , ukat Supayajj uka toqetwa uñsti!
  ¡Jichhax jawq"jatäñax mä masoquistatakix janiw askïkiti!
  Kuntï Diosajj jan yatki uk - mä jisktʼakiwa, uka jisktʼarojj janiw qhanañchirjamäkänti!
  ¡Mä monox jaqit sipanx juk"amp askiwa, kunatix chiqpachanx mä uywakïspawa!
  ¡Askiru jan irpki uka yatichäwix mä hachar irpki uka thakjamawa!
  ¡Evangelio qillqatan kuna yatichäwinaksa lurañax Grimm jilatan cuentonakapat mecánica cuántica tuqit yatxatañamp sasiwa!
  ¡Diosar tukuñax chʼamawa, ukampis saxrat qhiparañax janiw aguantañjamäkiti!
  ¡Amuyunakax pusi kutiw ch"amamarux jilxattayi, uñisirinakax pä kutis jilxattaskchisa!
  ¡Jakäwix mä taqpach compromiso ukhamawa, janiw jaqinakampikiti, jan ukasti naturalezampi!
  P"iqipax campana ukham uñt"atawa , ukax sañ muniw sílaba ukax thaya!
  ¡Leyes ukax janiw loqhe jaqinakatakix qillqatäkiti, naturaleza tuqit kamachinakax janiw genionakatakis kamachitäkiti!
  !
  ¡Khititï llakinakan larusiñanak uñjki ukajja, wali kusisiñat juykhüniwa!
  - Jan jank"aki jank"aki - jank"aki jan jank"aki! Yatichäwit phisqa katuqañamawa - mä ch"amäki uka lurawi askichasa!
  Atipjirinakax janiw taripatäpkiti... ¡Awisax taripatäpkchisa!
  - ¡Jaqinakan llamp"u chuymanïñax jaqinakar uñisir diosanakan aliadopawa!
  ¡Jaqix graneronkir jaqiwa, ukampis palacionkir khuchhix janiw jabalí ukar sipan jukʼamp jachʼar sartkaniti!
  Pä jan tukuskir yänakaw utji: universo ukat jaqin ingenio - ukampis nayrïrix relativo ukhamawa, ukatx payïrix absoluto ukhamawa!
  ¡Kunas ruso jaqix jan jank"ak apnaqañax gustki, ukat maldito rápido vuelo!
  - ¡Infiernonxa, janiw taqinix munapkiti, ukampis mä qawqhanikiw mä diabólico oportunidad munañap mallt"apxaspa!
  Ukampis jan jachaqt"asis umamp warantasax janiw kusisiñ yapu apthapiskaspati, ukat qhipat jan umamp warantañax janiw laureles de éxito ukax jilxatkiti!
  ¡Diosax taqi kunan jan ukax uraqpachankiwa, ukat Supayax jan yänakankiwa, jan ukax yänakan jan utjatapan manqhankiwa!
  ¡Khititï amuyasiñatak tiempo apstʼasini ukajja, amay imäwipan wiñayatak qhespiyañapawa!
  ¡Amuktʼañajj qoritawa, arojj qollqewa, ukampis mä warmin lakapat wal warjjattʼasi, diamantenakas chʼamaktʼiwa!
  !
  ¡Ukat qurix amukiw oraqer imtʼatäspa ukhaxa, janiw valoranïxiti!
  Uka waynax wali sumaw aforismonak jach"a chuymampi ukat q"ala kayunakap ch"allt"asisaw arsüna.
  Uywirixa jachaqt"asisaw mä qullqi circo wawaru jaquntäna. Ukat Mishkax q"ala kayunakapamp katjatayna. Ukat ukatsti shorts bolsilluparuw jaquntäna.
  Bogach chachajj akham sänwa:
  - ¡Janiwa jan walïkiti! Ukampis ¡janiw wakiskiti!
  Uka tawaqux akham sasaw amuytʼayäna:
  - ¿Q"uchuñ muntati?
  Barin jilatajj akham sänwa:
  - ¡Akaxa janiwa wakiskiti! ¡Q"ala kayunakam nayar uchañax juk"amp askiwa!
  Alena kullakajj pʼeqep chʼoqtʼasïna.
  - Waliki! ¡Juman munañamax!
  Uka qamir jaqix imill wawan q"ala kayup amparapar katxarusinxa, qhuru chuymampiw jikxatasiñ qalltäna. Uka tawaqux amukiw jaysañatak qhiparäna. Ukat mä jachaqtʼasirakïnwa.
  Uywirix yaqha qullqi apsusaw waynar jaquntäna ukat jach"at arnaqasïna:
  - ¡Wali aforismonak arsuñäni! ¡Nayaw jachä!
  Mishka circo waynax wasitat jupan warantañ qalltäna. Chiqansa, janiw wawanakan yatiñapäkiti;
  
  Awisax chhaqtxapxirïtwa, awisax jiwapxirïtwa, ukampis rusanakax janipuniw qunqurt"asipkänti!
  ¡Yatiñax walja yänak lantiw utji, ukat walja yänakax yatiñanak falsificañakiw wakisispa!
  - K"umara janchinxa, ukhamaraki ajayuxa ch"amani - ukhamaraki jañchin jan ch"amanïtapaxa - almaxa ch"amakt"iwa!
  ¡Wilajj qorit uñtataw qhantʼi, ukampis metalat lurat almanakaruw herrumbre tukuyi!
  !
  T"aqhisiyañax janiw kusist"añakiti, jan ukasti sector servicio ukan ch"ama irnaqawipawa, ukanx cliente ukar khuyapt"ayasiñax jumatakix jiwayañjamawa!
  Mä qamir jaqin almapax patriótico ukhamawa, janiw mä quri qullqit sipan juk"ampikiti, kawkhans apthapipxi ukat ukarux ch"amanchasipxi!
  ¡Qurix traición ukan coloraparjam q"illu, oportunista ukan munañaparjam llamp"u, traidor ukan concienciapjam llamp"u!
  Llakisiñax mä suegrar uñtasitawa, obsesiva, jan wali, nayax ukat qhispiyasiñ munta, ukampis ... jan ukax janiw atipt"añampi jaqichasiñax utjkaniti!
  Kunapachatï uñisirinakax jan katuyasipki ukhaxa, tʼunjapxi, ukat jan katuyasxi ukhaxa, ¡ingenio ukax atipjäwi apaniwayi!
  ¡Uñisirin warminakapax jiwapxi ukax janiw kunäkisa, ¡mä jan walt"awiwa jiwasan chachanakasan p"iqip t"ijt"ayapxchi ukhaxa!
  ¡Chʼaxwäwinxa janiw chʼamäkiti, kunapachatï yatiqañax janiw tʼaqhisiyatäñapäkiti, jan ukasti wali askïki uka kusistʼañanakawa!
  ¡Criston arunakapansa, servirinakapajj kunatï jan Diosar yupaychir munañar yanaptʼki uk thaqhasipki!
  ¡Mä jachʼa armariojj wali chʼamampiw jaqoqani, ukat khititï tʼunjkäna ukaruw jachʼat jachʼañchäwipajj purini!
  ¡Kunapachatix mascarax yatiñani ukhax janiw mä excusa munaskiti!
  ¡Jichhax wila jawiranakax wila arst"awinakampi, ch"iyara lurawinakampiw jalluqapxi!
  - ¡Khitis ch"ankhampi ch"ankhachatäñapa, janiwa q"ipiru khathatiñapäkiti!
  Kunjamtï nayrax lurapxirïktxa, ukhamaw jikxatasïna, ukampis janiw munapkänti!
  ¡Jiwañajj jakañat sipansa jukʼamp suma partenak katoqañaw wakisi, kunattejj kuna tiempos utji ukajj jan uñtasit jukʼamp cheqanak ajlliñatakiw jayti! - .
  Garantías ukax garantizada lunthatatawa!
  ¡Qurit lurat qullqix llampʼukiwa, ukampis balat sipansa jukʼamp jiwayirjamawa, ¡chuymaruw chʼalltʼi ukat pʼiqiruw apsu!
  Tecnología ukax ch"axwañ diosawa - ukat saboteador ukax ateo ukhamawa!
  ¡Diosax suxta uruw alaxpachar luratayna, ukampis ¡jaqix wiñayatak mä juk"a pachatakiw jaqin lurat jan ch"amanïtapat qullqi churaraki!
  Kisunakapan ñik"utapampiw mantapxäna, ukampis janiw teleférico ukamp kutt"apkänti !
  T"ijt"am, ukampis jan t"ijt"amti, ch"axwam, ukampis janiw kutt"ayañamäkiti, ch"axwamti, ukampis janiw kutt"ayañamäkiti, ukat juk"amp askixa, umaña, ukampis jan machjayasiñamäkiti!
  ¡Janiw khitis jiwat asnu jinchup munaskiti, ukampis mä jakkir zorro ist"añax mä regalowa khitinakatix jan asnunakax munapkiti amtanakap phuqhañataki!
  ¡Amuyumar zapatonak uchasaxa, wiñayatakiw qʼala kayukïsma!
  ¡Ch"axwäwix pulmones ukanakatakix thayawa, ukampis gas binario ukampiw mistu!
  ¡Uñisiritï jan jaytjañ munkchi ukat jan atipjañ yatkaspa ukhajja, jaytañapatakiw obligañäni ukat atipjañatakejj destete apsuñäniwa!
  Jan wali jaqinakax ch"iyara magia munapxi, suma jan wali jaqinakax janq"u!
  Mä ch"axwäwin jiwayañax ch"amawa, amuyt"añanx jik"asiwa, ukampis ¡qhiparux ¡kunja jach"as! ¡Ukhamajj nuwasiñajj almaruw kʼumaräñapatak apani, cuerpor qalar puriyi ukat billetera qʼomacharaki!
  Awisax ch"axwawix billeteranakaruw jach"a phuqhantäna, ukat directo proporción ukhama phuqt"ata wila wartata, ukat ch"usa chuyma ch"usañapataki!
  Uka waynax wali sumaw aforismonak arsüna, ukat uñnaqampiw arsüna.
  Uywirixa imilla q"ala kayunakapwa jikxatäna. Ukat qʼala, elástico suelapar jampʼattʼasajj mä qollqe jaqontasaw akham säna:
  - Walikiwa! ¡Chakinakamax wali munasiñawa! ¡Jichhax waynax q'ucht'pan! Jan ukax jan q"ucht"añjamäkani ukhaxa, ¡q"ala kayuparux mä encendedor ukamp ninamp phichhantasma!
  Osojj jachaqtʼasisaw akham säna:
  - ¡Suma ikiña!
  Qamiri jaqixa akham sasaw qhuru arsüna:
  - ¡Ukhamaxa q"ucht"apxam!
  Ukat circo waynax uka apt"asisinx wali amuyumpiw q"ucht"äna;
  Kuntï lurawaykta ukajj wali muspharkañawa
  Graciax jaqi jaqinakarux wartawayiwa...
  Jumaw qullan Diosar churtaxa
  ¡Alma amuyunaka chuyma khuyapayasiña!
  
  Luciferax Sodoma markaruw saräna,
  Juchampi jachʼa jachʼa tukuñampi lurata...
  Jupax espadap qullan chiqaruw apxaruyäna, Tatitun qunuñaparu,
  Ukat jichhax taqi ch"amanïxtwa sasaw amtäna!
  Barrinojj wali qhurutwa arnaqasïna:
  - Janiwa! ¡Janiw religionat parlir qʼochunak munkti! ¡Nayax juchararätwa ukat jucharux walpun munasta!
  Mishka kullakajj akham sänwa:
  - ¡Yaqha luraraksnawa!
  Uka qamir jaqix janiw sasaw säna:
  -Janiwa! ¡Uka imill wawax juk"amp sum q"ucht"pan! ¿Kuna sutis ukan utji?
  Uka circo tawaqux akham sasaw jaysatayna:
  - ¡Alenka!
  Uka patronajj akham sasaw jiskʼat arsüna:
  - ¡Alenka q"uchupxam!
  Imill wawaxa wali munasiñampiwa q"ucht"äna, wali ch"amampiwa q"ucht"äna;
  Nayajj akapachan wali chʼamani tawaqotwa
  Khitis q"uma yuritayna...
  Janiw nayax juk'amp suma uñnaqt'anïkti aka planetanxa - .
  ¡Taqi chiqanwa sum jakasiñäni!
  
  Rusia markax taqit sipan juk"amp muspharkañäpan,
  Uraqpachar atipt'ir markax ...
  Jaqinakax jank"akiw juk"amp munañanïpxpan
  ¡Kawkïr nuwasiris chiqpach idolowa!
  
  Nayaw qullan marka arxatä
  Kawkhans nayra achachilanakax iyawsapxi taqi ch"amani ...
  Jaqinakaru yatxatapxañani imillaxa q"ala kayuni, .
  ¡Jupax mä águilawa, janiw mä gorrión ukhamäkiti!
  
  Nayax nayra jakäwinx Komsomol ukankirïtwa,
  Nazis ukanakax wali uñt"ataw ch"axwapxäna ukhamat ch"axwañ ...
  Ukat uka tawaqun arupax wali llakt"asirakïnwa,
  ¡Ukat mä qhana aire alma!
  
  Moscú marka jakʼanjja wali chʼamampiw nuwasta,
  Uka thaya taypinx mä imill wawaw q"ala kayuni ...
  Ukat presión ukax wali muspharkañawa, .
  ¡Fritz chachan ajanuparux puñchumpiw p"akjayäta!
  
  Jesusan banderasan jach'añchañapataki,
  Ukat ukhamaraki jach"a Dios Svarog ...
  Wiñayataki Lada wali qullan jiwasampi,
  ¡Ukat akapachan jukʼamp kʼajkir Janqʼo Diosa!
  
  Inti qhanan yurir jaqinakätanwa,
  Yarilo jupax mä jach'a lurawiruw ch'amanchawayitu ...
  Ukat imill wawanakan q"uchupax wali ch"amampiw warantasi,
  !
  
  Ametralladorat chiqaparuw chʼiyar jaquntawayta,
  Jupax q"ala kayumpiw mä regalo jaquntäna...
  Nayax fascistaruw llika jaquntawayta,
  ¡Jupax mä jisk"a imill wawar uñtasitawa!
  
  Nayajj Diosan nuwasir jaqjamaw amuyasta,
  Mä pacha lurawayi kawkhantix suma uñnaqt"ani...
  Jach"a Svarog ukan sutipxaru,
  ¡Suma uñnaqt"an almapanxa, suma uñnaqt"anïñax puqurxiwa!
  
  Kremlin markaruw nazis ukanakat arxatapxta,
  Jiwasax taqiniruw jakthapiñ mä kutin umañ yatipxta ...
  Janiwa, mä desmovilización ukax janiw mä imill wawat jutkaniti,
  ¡Ukat Fritz sat jaqirux nayraparuw chʼalltʼapxta!
  
  Wiñay comunismo ukan jach'añchäwipataki,
  Nayax Komsomol ukankirjamax q"ala kayukiw ch"axwawaytxa ...
  Jiwasax fascismo ukan tamanakaparux t"unjañäniwa,
  ¡Ukhamajj uka acerojj Rus chachan uñisirinakapar jan katuyasiñapataki!
  
  Imill wawanakax Stalingrad jak"anw ch"axwapxäna
  Aleli mä rubí ukham jupanakax chuchunïpxiwa ...
  Comunismo ukax niyaw churat uñjañäni,
  ¡Janiw llakisiñas munañas yatiskiti!
  
  Jiwasax Awki Markanx wali suma imill wawanakawa,
  Nayax niya q'ala jan isinïtwa Komsomol miembro...
  Ukampis ukhamatwa Reich sat markajj ametralladorat tʼunjäna,
  ¡Alemananakax janiw jiwasan empresasar mantapkänti!
  
  markan juk"amp k"ajkir sutipxarux ,
  Nayax iyawstwa taqi kunas wali sumapunïniwa...
  Jach"a Jesusax misión ukar iyawsi, .
  ¡Cincel conchas ukanakax thuqtʼasipkchisa!
  
  Jach"a Mama Markan sutiparu,
  Jiwasax jan wali fascistanakaruw t"ijtxañäni...
  Sallqa tama tamanakaru jark'aqañäni,
  ¡Jan wali lunthatax wali colerat atacatäkchisa!
  
  Jesusan sutipax inti jalsur uñtat qhant'pan,
  Maria mamax jach'a paraiso churpan...
  Lada Taqi Ch"aman Diosatakix wawanakapätanwa,
  ¡Ukat jumax jan axsarasaw nuwasta ukat atrevista!
  
  Jach"a Mama Markan sutiparu,
  Kuntix comunismo ukax taqi chiqan churawayki...
  Nayax santonakan ajanunakap icononakat qhant"ir uñjta,
  ¡Mä United Lord familianjja!
  
  Taqi ch"aman Svarog sat jaqin sutipxaru,
  Qhispiyiri Wali jach'a Cristo...
  Familian Diosapjamäñasawa,
  ¡Taqi Jan tukuskir Luririru!
  
  Rus' ukax banderap jupat sipan juk'amp jach'ar aptañapawa,
  Jiwasax juk"amp ch"amani ukat yatiñaniruw tukuñäni...
  Genghis Khan jupax mä jach"a ch"amampiw atacchixa,
  Ukampis ¡jiwasax imill wawanakax jukʼamp yatiñanïpxtwa!
  
  Ukhamajj jumanakajj jan ajjsarir jaqenakaruw sapjjsma
  Jiwasatak chiqa chuyman Rusia Diosanakar luqtapxam...
  Ukat ch"axwäwin rusanakan almanakap qhispiyapxam,
  ¡Infiernonkir mä enjambre ukar chʼalltʼkchisa!
  
  Jiwasax atipt"añäniwa, nayax chiqpachapuniw yatxa
  Taqi nazis ukanakaruw atipt'añäni ...
  Cainax janiw Awki Markan nuwasirinakaparux t'unjkaniti,
  ¡Ukat mä axsarkañ warariñampiw osox jakani!
  
  Taqi kuns wali thaya lurañäni,
  Taqi Fritz ukat Mongol ukanakar atipt'añäni ....
  Taqi kunat sipansa, imill wawanakamp nuwasiñax wali axsarañawa,
  ¡Rusia markankirinakax jan atipjañ yatipxi!
  
  Taqinipuniw axsarkañ sonrisanak uñacht"ayañäni,
  Jiwasax Genghis Khan jupan wajjranakap p"akjañäni...
  Jan tukuskir jach'a jach'a tukuñ sutimpi,
  ¡Mä wali qhana destino utjpan!
  
  Jisa, suma uñnaqt'ani imillanakampi nuwasiñäni,
  Uraqpachan jach"a clase uñacht"ayaña...
  Nayax mä nuwasiritwa, ukat almax iyawsäwipax janiw payaso ukhamäkiti ...
  ¡Ukat Diosax atipjatapatxa Cristoruw premio churarakini!
  
  Genghis Khan jupan tumens ukanakap p"akintañäni ,
  Kalka markanx imill wawanakaw nuwasiñanx utjani...
  Infiernon jawqʼjatarojj janiw saykatañamäkiti,
  ¡Jesusaru ukat Stalinar wal munasta!
  
  Ukhamatwa uñisirinakarux ch"iyjä, jan jakt"asisaw iyawsapxä,
  Nayax jupanakarux midges ukham atipt'iristwa ...
  Iyawsapxita, mä ch"ama irnaqawiw utjistu,
  ¡Jakäwix mä seda hilo ukham jan chʼamanïkchisa!
  
  Lada, Qullan Marian sutiparu,
  Kuntix wayn tawaqunakax munasiñas churapkän ukax...
  Jiwasax q"ala q"ala q"ala kayuni imill wawanakakïtanwa,
  ¡Uñisirirux laqʼampi wilaruw takxatañäni!
  
  Cristow jutani ukat jiwatanakas jaktanipxaniwa
  Perú, Yarilo, Janq'u Dios, Svarog ...
  Jupanakax mayakïpxiwa, jaqinakax chiqaparuw yatipxi
  ¡Ukat alajjpachanjja, ¡Taqe Chʼamani Varajj utjarakiwa!
  
  Mä juk"a arumpixa, kusisiñasax wiñayatakiw utjani,
  Muspharkañ ukat muspharkañ maranakataki...
  Alaxpachasa, akapachasa wali ch'aman ch'amanïpxiwa,
  ¡Ukat jan jiwaña, ukat wiñayatak waynäña!
  
  JISK"A DIOSAN DOBLE UTJAÑAPA
  ANOTACIÓN ukax mä juk"a pachanakanwa
  Mä yuqall wawampi mä imill wawampix pä tunk kimsan pachanx Moscú markanw tukuyapxi. Taqi kunas walikïkaspas ukhamawa, ukat aka Uraqinxa chiqpach paraíso, wiñay wayn tawaqunakaw utji, ukat mä jachʼa imperio espacial ukaw utjaraki. Ukampis mä akatjamat Vitaly waynax jañchin Altu Pata Diosar wali uñtasitätap yatïna.
  . JANK"A 1. 1.1
  Akulov waynampi Albina heroe tawaqumpi jach"a markan. Moscú markar uñtasitawa, ukampis pä tunk kimsan patak maranakan pachapatpacha. Akax pä patak marat jutïr pachawa. Uka markax, chiqpachansa, jilxattawayiwa. Rascacielos ukanakax qullunakar uñtataw uñstapxäna, ukat wali saminakanïnwa. Ukhamarakiw formas exóticas ukanakax utjaraki, sañäni, kuna kasta helado colores ukanakas quri vaso ukan utji. Jan ukax, sañäni, platino ukan paqallq tortuganakaw maynit maynikam patat sayt"atäsipki.
  Ukat musicanak tocañ instrumentunakar uñtat edificionakaw utjarakïna, kuna suma yänakampi lliphipiri.
  Ukat thaya taypinjja, kunayman kasta walja avionanakaw jankʼak sarapjjäna. Ukampis jila partejj gota ukham uñtʼatawa, jan ukajj qori aletanakani lamar qotankir chawllanakjamawa.
  Jïsa, ukat uka chimpunakax t"ijt"asaw qhant"äna. Ukanx jilïr jaqinakas wawanakas utjarakïnwa. Ukhamarus taqi jilïr jaqinakax uñnaqapanx wayn tawaqunakawa, janiw tunka suxtani marat jiläpkiti.
  Ukat pavimento patxanxa, plásticos ukanakaw utjarakïna. Jisk"a wawanakax ukaruw jaltasipxäna, kayunakap ch"allt"asipxäna, ukatx ping-pong bolas ukham jaltxapxäna.
  Vitalik jupax jachaqt"asisaw akham säna:
  - ¡Muspharkañ pacha!
  Albinax iyaw sasaw säna:
  - Jïsa, k"uchiki ukat milagronakatakix decente!
  Uka waynampi imill wawampix mä espejot uñtat mä chiqan sarnaqasipkäna, ukat qhantʼki uka chiqanwa sarnaqapxäna. Kayunakapax q"ala q"ala, wawanakan kayunakapjama. Ukat khathattʼir oladanakampis chhuxriñchjasipkaspa ukhamwa amuyasipxäna.
  Nayraqatapanjja, mä jachʼa phujuw uñjasïna, ukajj mä kilómetro chikatani alturani mä jet sat avionaruw liwjjatäna, ukat thaya taypinwa diamantenakamp chispiyäna. Ukat pachpa estatuanakax, uka phuch"un lurataparjamax mä juk"a especial, jan uñt"at metalampiw qhant"apxäna, ukax qurit sipan juk"amp qhant"äna ukat arco iris ukan taqi coloranakapamp qhant"äna.
  Ukat pachpa estatuanakajj wali suma uñnaqtʼanïnwa, kuyntʼarakïnwa.
  Vitalik jupax p"iqip ch"allxtayäna.
  - Mä muspharkañ jikxatawi. Akax mä phuju - Peterhof ukar sipan juk"amp thaya!
  Albinax jachaqt"asisaw akham säna:
  - Aka pachaxa mä qhana, thaya jutïri pachana.
  Uka waynampi tawaqumpixa mä juk"a ch"amanchasipxäna. Albinax Vitalik jilatat sipan jukʼamp jachʼänwa, ukatwa maynix tayka yuqapäkaspas ukham amuyaspa. Ukhamarus aka jutïrinxa janiw chuymankipstat jaqinakax utjxänti. Jaqenakajj wiñay wayn tawaqöjjapjjänwa, ukat jaqenakajj inamaya ukat jan wali ñikʼut muruñampi jan tiempo ina chʼusar aptʼasipjjatap laykojj kusisipjjaspänwa.
  Futurista Moscú markan yaqhip edificionakax quri ukat platino rayanakanïnwa. Ukatxa, kʼajkir carteleranakaw phichhantaskarakïna, mä kilómetro ukchʼa jachʼänwa, ukanwa wali suma caricaturanakax uñachtʼayasïna.
  Wayra taypin tʼijtʼir avionanakajj janiw suma ukat kʼajkir coloranakani ukat suma uñnaqtʼanïpkänti, jan ukasti francés markan wali jila alani perfumenakjamaw thujsapjjarakïna, jan ukajj inas jukʼamp suma qʼapkir qollanakjam thujsapjjchïna.
  Ukat uka plazanakan patapax mä espejor uñtatänwa, juntʼu, uka pachparakiw lliphipirakïna. Kunapachatï wayn tawaqunakan qʼala kayunakapax, mä yuqall wawampi mä imill wawampi, uka chiqar kayump taktʼapxäna ukhaxa, suma uñnaqtʼani, niya wawar uñtat kayunakan chʼakhanakapaw uñstäna. Ukajj kunayman saminakanwa qhantʼäna, fieltro puntampi dibujatäkaspas ukhama. Ukat uka qhipatxa chhaqtxapxänwa.
  Albinax jachaqt"asisaw akham säna:
  - ¡Kunjamatix ch"uqi reinan castillopan utjki ukhama!
  Vitalik jupax p"iqip ch"allxtayäna.
  - Janiwa! Aka chiqanx junt"upuniwa ukat akapachax saminakampi phuqt"atawa.
  Mä waynampi mä tawaqumpiw jupanakar jakʼachasipxäna. Wali suma uñnaqt"anipxänwa, ukampis ajanunakapax pintatänwa, mä torta patxan dibujonakjama.
  Waynaxa wawanakaru jiskt"äna:
  - Kawkhatatäsa?
  Vitaly kullakajj akham sasaw jaysäna:
  - ¡Moscú markata!
  - ¿Kunatsa sarnaqaskta?
  Albinax akham sasaw jaysäna:
  - Nayaxa mä avión alañ munta. ¿Kawkins tiendanakamax utji?
  Wayna jak"ankir tawaqux larusisaw akham säna:
  - Janiwa khitisa aljirinakaxa apnaqkiti. Mä red Hipernet ukaw utji , ukat uka tuqiw taqi kunas taqpach inakiw puriyasi.
  Vitalik jupax mä jachaqt"asisaw tuiteó:
  - ¿Qhawqhakamas nayrar sartawix purini?
  Jan uñjat milagronakaruw...
  Taqi kunas q"al librëxänwa
  ¡Beneficiampiki, wali amuyumpi!
  Uka waynax akham sänwa:
  - Ukat jumax yatisktawa kunjams jupax jiwasan Diosasarux uñtasi. Inas jumax jupan wawapästa?
  Uka waynax chuym ch"allxtasaw akham säna:
  - Janiwa! Nayax janiw tatajarux uñt'kti. Ukampis jupatï Diosäspa ukhajja, janiw muspharkayätti.
  Tawaquxa wali jachaqt"asisawa säna:
  - Jiwasana pachasaxa, janiwa kuna muspharkañasa kuna uñnaqansa utjkiti, janiwa! Hipernet ukan mä programa especial ukamp cuerpox mayjt"ayasispawa . Jaqinakakiw juk"akiw ukham lurapxi, kunatix matriz de juegos de la Hipernet , ukax lurasispawa, taqpachanx, amuyun ch"amanchawimpi ukat mäkiw lurasispa. Ukat chiqpachan mayjtʼayasma ukhaxa, janiw uñtʼapkätamti. Jïsa, ukat Ministerio de Amor ukan permisopawa.
  Albinax akham sasaw muspharäna:
  - Ministerios de amor ukaxa?
  Tawaqux uñkatasinx akham sasaw jaysäna:
  - ¡Ukat jumax janiw jiwasan imperiosat jutkasmati! Inas jumax amuyuman jan waltʼäwinïsta?
  Vitalik jupax akham sasaw qhuru arsüna:
  ¡Jiwasax tiempon sarnaqir jaqinakätanwa!
  Uka waynax akham sänwa:
  Ukax janiw mä chist"awikiti, ukhamax...
  Uka pachpa pachanxa, tunka payan suma imillanakaxa naranja mononakampi isthapt"ata uñstapxäna. Ukat mä qhawqha thaya sallqjat ametralladoranak uñachtʼayapxäna.
  Vitalik jupax akham sasaw qhuru arsüna:
  - ¡Sumankañampiw jutapxtanxa!
  Albinax akham sasaw tuiteó:
  - Jiwasaxa wali jisk"a wawanakawa, janiwa jiwasaru ch"axwañaxa wakiskiti!
  Mä imill wawax wila ñik"utan uniformenix akham sänwa:
  - Janiwa kuna jan walt"ayapkämati. Ukhamakiwa, janiw nanobots ukanakax utjkiti ukat kawkhans jutta uk yatxatañamawa.
  Vitalik jupax akham sasaw qhuru arsüna:
  - ¡Mä camellot jutiriwa!
  Uka pachanx ch"uxña, ancho vigas ukanakaw uka panin ch"allt"äna, llamp"u chuymampi ukat jan usuchjasisa, conciencia jist"antasa.
  Vitalik jupax janiw kuns uñjañatakis jan ukax amuyt"añatakis tiemponïkänti, kunapachatix wasitat mä qhana amuyun jikxataskäna ukhaxa.
  Albina jupamp chikaw mä qhana chiqan warkt"asipxäna. Jupanakan jakʼapanjja, mä chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼakhanakjamaw utjäna. Ukat uka pachparakiw jiskʼa ampar lukʼanamsa janiw kuyntʼañamäkiti.
  Mä wali suma tawaquw nayraqatapan uñstäna, ñik"utapax taqi saminakan arco iris manqhankiwa.
  Jupax akham sänwa:
  - Mä uñakipäw lurapxta, ukatx 2023 maranx Moscú markatäpxtwa sasaw jikxatapxta. Jiskt"awix akawa, ¿kunjamatsa jumanakax nanakar puripxta? Ukat jukʼampisa, jan sum sarnaqir chacha warmikïpkasmas ukhamawa. Computadorax akham siwa, inas jumax uka tiempon Taqe Chʼamani ukat Diosan Taykapästa.
  Vitalik jupax jach"at arsüna, arupax ist"asirakïnwa:
  "Ukhamäpachati... ¡Jutïrin aka imperio apnaqañjamawa!"
  Tawaqux kutikipstasinx mä muxsa arumpiw jaysäna:
  - Janiwa kunasa jaqunukutakiti. Ukampis Taqi Ch"aman Diosax jichhax hipercapital ukankiwa Ultravillians , ukat akax mä jak"a galaxia ukhamawa! Juparuw katuyatäñama, ukatwa chacha warmjam kunsa lurapjjani uk amtapjjani.
  Albinax akham sänwa:
  -Ukampis janiwa nayra pachana jiwayasksnati, ¿janich ukhamäki?
  Uka tawaquxa akham sasaw jaysatayna:
  - ¡Diosa ukat Diosan Taykapan amtañapawa! Jichhax uñnaqamax mayninakatxa mä jach"a imantatawa. Jichhax Ultra-Babylon markaruw mä jach"a escolta ukamp khithatäpxäta, mä cápsula cero espacio ukar apkatasa. Ukhamat jan t"ijt"añan aburriñataki, concienciamax supermatriz ukankiwa Hiperneta ukaxa sapa sawutanakatakixa anatañanakampiwa kusist"añapa. ¿Amuyawaytati?
  Vitalik jupax akham sasaw jaysatayna:
  - Pä tunka kimsani patak maranakanxa anatt"aña - ¿kunas juk"amp askïspa!
  Albinax jachaqt"asisaw akham säna:
  - ¡Nayatakix wali askiwa!
  Imill wawaxa jachaqt"asisaw amparap luqxatäna. Ukat mä rosa, llamp"u olax Vitalik ukat Albina ukanakaruw ch"allt"äna.
  Uka waynampi tawaqumpixa markankapxänwa. Janiw pä tunk kimsan patak maranakan Moscú markar uñtasit qhana ukat saminakanïxiti. Ukat niya pä tunk payan patak mara tukuyaruw purini.
  Mä jach"a dinosauriox qhipa kayunakaparuw callinakan ch"allt"asïna, ukat jak"ankir utanakaruw chuymapampi llamkt"äna ukat t"unjarakïna. Ukhamaraki, kayunakapax jach"aptawayiwa, jan ukax viceversa, jisk"aptawayi, jaqinakarux t"unjañataki ukat jiwañataki.
  Ukat taqi chiqaruw tʼijtxapxäna. Ukampisa, taqiniw tunka payan marat jilïr wawanakapäpxäna. yuqall wawanakas imill wawanakas t"ijtxapxänwa. Jupanakat yaqhepajj policianakan uniformenïpjjänwa. Ukat janiw mä sapa jilïr jaqisa, janirakiw qʼaxu wayn tawaqusa.
  Mä suma, warmi aru ist"asïna:
  - ¡Dinosaurio sayt"ayaña ukatxa wawanakaru qhispiyaña!
  Albinax akham jiskt"äna:
  - Ukatxa kunjamasa lurañaxa?
  Uka aruxa akham sasaw jaysäna:
  - Ukhama anatañawa. Juma pachpaw amuytʼasiñama.
  Vitalik jupax amparanakap t"axllirt"asisaw q"ucht"äna:
  - Jutam, jakañ qhispiyiri , .
  ¡Jank"akiw mä salto soga ukar tukuñama!
  Albinax jachaqt"asisaw jiskt"äna:
  - Kamisaraki?
  Uka genio waynax jan axsarasaw jaysäna:
  - Jaya jan ukaxa qhiparuxa, ch"uqi ch"uqi taypina p"iqinchanaka ukhamaraki pianos ukanakawa anatañanxa uñstani. Akanxa, sañäni, ¡ukham!
  Ukat uka nuwasir waynax q"ala kayunakapampix pavimentot mä azulejo apthapisin apthapisin mä jach"a utaruw jaquntäna. Uka fragmentojj mä arcoruw tʼijtäna ukat baseruw chʼalljjtäna. Uka jach"a utax liwxatasïna, ukat taqi ch"amapampiw dinosaurio ukar apt"asïna ukat t"unjarakïnwa. Togo markax wali ch"amampiw khathatitayna, ukat uka monstruox t"unjañ qalltäna.
  Albinax wali kusisitaw akham säna:
  -Ukaxa chiqpachansa mä caballero ukhamawa!
  Vitalik jupax chhuxriñchjasïna ukat akham sasaw jaysäna:
  - ¡Inas mä semental ukham sarnaqchi!
  Uka dinosauriox edificio ukan pintatänwa, ukat apthapisinx walja chicle ukat misk"inakaruw t"unjasïna. Aka markan jakasir wawanakax jank"akiw mä manq"a apthapiñatak t"ijtapxäna. Sandalianaka, zapatillas ukat yaqhepajj qʼala talonanakanïpjjänwa.
  Walja ch"axwañanakaw utjäna.
  Vitalik jupax jachaqt"asisaw q"ucht"awayi:
  Wawäkasaxa wali suma pachawa
  Ukax wali sumawa, kusiskañawa waynanakataki ...
  Jach"a anatt"awix jutaski
  ¡Maquinat jallumpiw garabato lurapxta!
  Albina kullakajj jukʼamp jachʼa jachaqtʼasisaw akham säna:
  - ¡Jïsa, jiwasax qillqt"asipxtanwa!
  Uka qhepatjja, jukʼamp pä jan wali jaqenakaruw uñjapjjäna. Ukanakax monstruonakänwa: maynix jabalí p"iqini, maynix rinoceronte p"iqini. Mä sallqa thuqt"awimpiw Albina ukat Vitalik tuqir t"ijtapxäna.
  Uka waynaxa sillp"i arsüna.
  Mä semáforox liwxatasinx mä rinoceronte p"iqiparuw jaquntatäna. Jupajj wali chʼamampiw jawqʼjäna ukat uka thuqhurirojj muspharayarakïnwa.
  Vitalik jupax kisunakap qhanstayasax chillqt"asïna:
  - Phuqaña, phust"aña, yaqha ch"axwaña, .
  Yaqha ch"axwawi ukat ukat...
  Q"ala kayuni superestrella wayna
  ¡Mä uppercut jaquntaña!
  Albinax lart"asisaw akham säna:
  - Qullan Ch"axwäwi
  ¡Imill wawanakax pä kutiw thayt"apxi!
  Ch"axwirix khuchhi p"iqimpiw mä ametralladora láser sat bolsapat apsusinx ch"axwañ qalltäna.
  Uka waynampi imillanakampixa mä chiqaru jaltxapxäna. Albinax q"ala talonapampiw mä platano ch"uqi jaquntäna. Jupax t"ijtäna ukat khuchhi p"iqimpiw ch"axwirinakan bota manqhar uraqir puritayna. Ukajj tʼijtʼasaw tʼijtjjäna, qalat lurat mä perqa pʼakjasaw samarasïna.
  Vitalik jupax wali kusisitaw q"ucht"awayi:
  - Nayax uñjañ tuqirux qunt"asiwaytwa, ukat misiles ukanakax jank"akiw diana ukar puripxi! ¡Yaqha t"ijtäwix nayrar sartañapawa!
  Albinax wali t"unjir amuyunak jupa pachpan jikxatasïna. Ukat qʼala, bronceat kayunakasar taktʼañäni, ukhamatwa asfaltojj khathati ukat chʼiyjasi.
  Ukat dulces, chocolates, porciones de helado, chicle, piruletas ukat juk"ampinakaw uka ch"akhanakat jaltxañ qalltapxäna. Kunjamsa taqi kunas wali jach"a ukat kusiskañ uñtasïna.
  Vitalik jupax akham siwa:
  - ¡Akanakaxa chiqpachansa wali suma t"ant"anakawa !
  Tawaqux kuns sañ munäna, ukampis walja wawanakaw t"ijt"ir jutapxäna, ukat taqi uka manq"anak apthapiñäni. ¡Ukat munañani manq"apxam!
  Albinax akham sasaw tuiteó:
  - ¡Yuspära sañjamawa!
  Wawanakax sayt"asisaw coro ukan arnaqasipxäna:
  - Pay suma!
  Vitalik jupax jachaqt"asisaw akham säna:
  - ¡Niya divinjamawa!
  Imill-heroe ukax mä witticismo churañ munäna, ukampis mä akatjamat paisaje ukax mayjt"awayi. Ukat mä chhijchhi qulluruw tukuyapxäna. Uka taypitjja, mä trampolín ukhat jutkaspa ukhamawa, yuqall wawanakas imill wawanakas mistjjapjjäna.
  Ukat jupanakax kusist"apxänwa...
  Vitalik ukat Albina, magia lurapkaspa ukhama, kayunakapan esquís ukanakas utjarakïna. Uka waynampi imill wawampixa jank"akiw sarapxäna, mä sallqa chhuxriñchjasiñampi ukat ch"axwañampi.
  Vitalik jupax jachaqt"asisaw q"ucht"awayi:
  Muspharkañ suma uñnaqtʼan almanakan impulsonakapa, .
  Pachamamatakix mä ch"axwiriw warawaranak taypin ch"axwawayxi ...
  Chiqansa, jan axsartʼas samkanakax phuqasiwayi,
  ¡Jan wali uñisirinakan armadapax janiw axsarkänti!
  Albina kullakajj nayranakap chʼoqtʼasisaw irónicamente akham säna:
  - ¡Warawaranaka taypinxa, ¡taqi kunat sipansa!
  Vitalik jupax chhuxriñchjasïna ukat akham sasaw jaysäna:
  - Jïsa!
  Ukat waynax ch"uqi ch"uqitxa thujrunakampiw jaltxañ qalltäna. Aka qhipa maranakanxa, juyphi pachanakax janiw kusisiykiti. Ukat Moscú marka jakʼan esquí lurañajj amukiw utjäna . Ukat ¿kunjamarak yaqhax Olimpiadas de Invierno Sochi markan apasïna?
  Uka waynanakat maynïrejj mä pista paralelo sat cheqanwa autot saraskäna, jupajj akham sasaw jisktʼäna:
  - ¿Jumaxa aventura muntati?
  Albinax akham sasaw jaysäna:
  - Chiqpachansa jïsa! Chiqansa, ¡jïsa! Chiqansa, ¡jïsa!
  Ukat ukat walja oso polares ukanakaw jupanakan nayraqatapan uñstäna. Ukat Vitalik ukat Albina jupanakax jichhax ametralladoras amparanakaparuw puripxi.
  Uka waynampi imill wawampixa wakicht"atawa, ch"amampi, nuwasiñataki. Ukat ukatsti gatillonak apsusipxi, ukat troncos ukanakat t"ijtapxi, mä cascada ukham, wali phichhantat ukat ch"ullqi, t"unjir jets.
  Vitalik jupax kunjams mä balax oso polar ukar asnupar ch"allt"atayna uk uñjasax akham sasaw arsuwayi:
  - ¡Taqi akaxa wali sumawa, wali sumawa!
  Albinax p"iqip ch"allxtasaw q"ucht"äna:
  Mä chiqan akapachanxa
  Kawkhantix sapa kuti thayax utjki...
  Osonakax eje ukarux ch"allt"asipxi, .
  ¡Ay aka uraqin eje!
  Vitalik jupax akham sasaw jaysatayna:
  - ¡Jiwasax jupanakar qhipäxankxtanwa!
  Ukat yaqha lote balanak apsuwayxäna. Jupanakax ukham jach"a ukat ch"ama ch"axwirinakawa.
  Ukat chʼuqtʼat oso polares ukanakajj jaqontatäjjänwa. Ukat ukatsti mä wali suma ukat manq"añ yänakaruw tukupxäna. Ukat ukax tortanaka, ukat pastelerías, ukat walja taqi kunaw crema ukat suma q"apkir qullampi qamirïna.
  Albinax jachaqt"asisaw akham säna:
  - ¡Akanakax chiqpachapuniw wali suma manq'anaka !
  Vitalik jupax akham siwa:
  yummy uka aru munastawa ! Ukampis ukham sapxiwa, jilapart jisk"a wawanaka, ukampis wali chuymanïxtanwa, ukat nayratpach walja lurañanak lurañ atipxta!
  Albinax p"iqip ch"allxtayäna:
  - Iyawsaña! Ukampis wiñayatakiw wawanakax qhiparapxta, ¡maranakakiw mayjtʼi!
  Uka waynampi imill wawampix wasitatw saltapxäna ukat esquínakapamp chikaw salto salto ukar t"ijtapxäna. Ukat wasitatwa qʼochupjjäna:
  Kunas qhipäxankäna, uñakipt"apxam
  Wawäkaspas ukham uñt"asiñamawa, jan q"añu jaqïñamawa...
  Kunatix walja maranakaw t"ijt"awayxi, t"ijt"awayxi,
  ¡Jachaqt"asiña, jachaqt"asiña, jachaqt"asiña!
  Vitalik jupax Albinarux nayranakap ch"allxtayäna ukat akham sänwa:
  - ¡Jichhax wali muspharkañawa!
  Imill wawanakax akham jiskt"asipxäna:
  - Kuna?
  Uka waynax akham sasaw jaysäna:
  - Jutïr pacharuw mantawayta, ukanx akapachan ch"amap katuntawayta, ukat pä patak maraw apnaqawayta. Ukat ukjatx nayra pachat doble ukaw uñstawayi ukat jiskt"awix uñstawayiwa - ¿kunas ukampi lurañaxa?
  Albinax amparanakap tʼaxllirtʼasisaw akham säna:
  - Janiwa! ¡Gemelomarux mä planeta churañamawa, ukat jupax kusisitaw jakañapa!
  Vitalik jupax pächasisaw akham säna:
  -¿Jupax tronotak ch"axwañ munta sasin amuyaspa ukhaxa, ¿kamachasmasa?
  Uka tawaqux amparanakap tʼaxllirtʼasisaw akham jisktʼäna:
  - ¿Jumax ch"axwañ muntati?
  Uka waynax akham sasaw jaysäna:
  "Imperio espacial ukan jaqinakax wali kusisitaw jikxatasipxi. Taqi kunas walikïskiwa, janiw kunatsa chʼamanïñataki chʼaxwañax wakiski uk uñjkti. Chiqansa, janiw mä jaqix chʼamanïñatakïkiti, jan ukasti mä jaqitakiw chʼama!
  Albinax akham sasaw sillp"i:
  - ¡Ay, ¡kunja noble! ¿Jumax mä caballero ukhamätati?
  Vitalik jupax logicamente akham sasaw arsuwayi:
  - ¡Janiwa chiqpachansa! Caballeronakax decencia tuqit kamachinak phuqhapxirïna, maynit maynikam uñt"ayasiñatakikiw sarnaqapxirïna, ukat sirvientenakax janiw jaqinakjam uñjatäpkänti. Ukat sapa maynin sum jakasiñapatakiw llakista.
  Hero imillax nayranakap ch"irmthapïna ukat chirpachasïna:
  Anchowa nayan yurïwijaxa, .
  Ukanx walja quqanaka, yapunaka ukat jawiranakaw utji ...
  Janiw yaqha markar uñt'kti.
  ¡Kawkhans mä jaqix ukham libre samsuspa!
  Boy Genius jupax akham sänwa:
  - ¡Mä taqpach imperio estelar!
  Maysatxa, tunka mayani kutiw matriz ukanx paisaje ukax mayjt"awayi.
  Uka waynampi imill wawampixa jichhaxa mä trincheraruwa puripxäna. Amuyatajja, nayra tiempon utjkäna uka disparo anattʼäwipunïnwa . Kunjamtï Payïr Jachʼa Chʼajjwäwejj luraskäna ukhama. Uka pampa taypin sarnaqir tankinakakiw mä jukʼa mayjäpjjäna. Amuyt"añataki, "León" ukar uñjañamawa, chiqpach sarnaqäwinx janipuniw producción ukar mantawaykiti. Ukat, chiqpachansa, "León", mä ch'aman tank ukhamäkchisa, ukampis nuwasiñ askinjam luratapax pächasiriwa. 90 tonelada pesaje ukampixa, armadura frontal de la torre ukanx Tiger-2 ukanx juk"amp suma jark"aqatawa, ukatx 105 milímetros ukch"a cañón ukaniwa. Ch"amani, ukampis Tigret sipanx juk"amp jan jank"ak nina naktäwi. Ukampis akanx aka tank ukaw utji. Ukat jachʼa chʼamapampiw tʼijtʼi.
  Ukat pistolanakaw juparux chʼaxwapxi. Suma imillanakaxa, jisk"a faldanakampi, q"ala kayunakampi, cañonanakaru muyuntapxi.
  Jupanakax cañonanakaruw cargapxi, ukat paqallquw utji.
  Ukat kimsa Lev tankinakaw utjaraki. Mä juk"akïkaspas ukhamawa, ukampis janiw kunas p"iqin p"akjañas utjkiti.
  Komsomol imillax Vitalik ukar uñtasinx akham jiskt"äna:
  - ¿Jumaxa precursorätati?
  Uka genio waynax jan axsarasaw jaysäna:
  - Janiwa! ¡Janipuniw ukhamäkänti!
  Uka tawaquxa wali musphataw jiskt"äna:
  - Ukat kunatsa?
  Vitalik jupax jachaqt"asisaw jaysäna:
  - ¡Kunalaykutix nayax yaqha pachat jutirïtwa!
  Yaqha tawaqux akham sasaw qhanañchäna:
  - ¿Janiw Lion tankaparux mantksnati? ¡Jiwasan 76mm pistolax wali ch"amawa!
  Albinax akham sänwa:
  - ¡Janiw mä alemán tank ukarux ch"axwañamäkiti!
  Mä Komsomol imill wawax jachaqt"asisaw jiskt"äna:
  - Ukatxa kunatsa jani?
  Uka hero imillax akham sasaw jaysatayna:
  - Kunatix mä anatt"awikiwa. Ukat jan mantañjam tankinakarux yaqha tuqit atipjañamawa, janiw cañones ukanakamp atipjañamäkiti.
  Komsomol ch"axwirinakax coro ukan jiskt"asipxäna:
  - Ukat kunjama, suma uñnaqt"ani!
  Albinax akham sasaw jachʼat arsüna:
  - ¡Q"uchuña!
  Ukat jupax ruiseñor arumpiw q'ucht'äna, ukat mayninakax jupar qhipäxan apthapipxäna:
  Awki Marka Warawaraxa Tatitun churatawa,
  ¡Jupax, iyawsapxita, Intit sipan juk"amp qhant"atawa!
  Jumax nayanktawa, aka markax juti - .
  ¡Chuymamax llakimp thuqtʼatap yatiñamawa!
  
  Jumanak taypinxa, Komsomol markankirinakäpxtwa, águilanakjama,
  ¡Nazis ukanakarux t"unjapxta ukat ch"usa yänak q"umachapxta!
  Ukat Júpiter sat planetansa atipjapjjayätwa,
  ¡Achunaka yapuchapxam - jan amuyt"kay paraíso!
  
  Venus ukax munasiñ chiqawa
  ¡Marte sat planetanjja, ¡mä nuwasiri jaqjam jikjjatasiñajj jukʼamp jachʼawa!
  Jumax jan wali, pächasiña, .
  ¡Chiqpachansa, ¡Diosax wali sum lurañ muni!
  
  Presión cósmica uka t"unjaña
  ¡Mä ch"aman ganchompiw chinuñ amtaña!
  Uñisirinakax akapachan ch'amapampiw t'unjatäpxani,
  Ukat ¡Junkers sat jaqinakax mä ordinario wawanakan arcopampiw jaquqanipxäna!
  
  Alineación mä - apsuña ukat atipt"aña, .
  ¡Janiw yaqha tuqit yatksnati!
  Ukat jumanakax Reich lobox janiw arnaqasipktati,
  ¡Mä nuwasirit ajanupar bayoneta apsuñamawa!
  
  Ukat bayonetax janiw jutïr pachatakix askïkaniti,
  Buldozer ukarux dinamita ukamp yapxatañäni !
  Ukhamajj jankʼakiw tʼijtjja
  ¡Kunapachatix proletario ukax martillo ukar ch"allt"äna!
  
  Jutïr saräwix mä huracán ukham pasani
  ¡Ukat tukuyañ anatäwix mä atipt"ir masikïniwa!
  Taqi kunat sipansa, jiwasan colerasiñasa, mä loco volcán, .
  ¡Masacre ukax bastardo, mä axsarkañ pusi!
  
  Berlín markanx uka laq"unakaruw abrazadera, .
  ¡París markax rusa markan banderapan librëxiwa!
  Jiwasax Awki Markan phuchhanakapäpxtwa, yuqanakanïpxtwa,
  ¡Manqtʼasipkta ukhajja, miel ukat amapola jathanak manqʼapjjta!
  
  Foggy Albion jichhax mä jilatarjama, .
  ¡Nueva York markax mä plato ukan mä pastel ukham mistunïna!
  Jiwasan wila, escarlata amapola color banderasa,
  ¡Uka taypinjja, ¡taqe jaqenakaw libre jakasiñampi kusisit jakasipjje!
  Imill wawanakax q"uchupxäna, ukat kimsa León tankinakax jach"a, muxsa tortanakaruw tukupxäna, ukax rosas ukanakamp pintatänwa. Ukat jupanakatjja, wali chʼamani ukat manqʼañjam qʼapkir qʼapkir qollaw mistunïna.
  Ukampis uka qhepatjja, mayampiw autojj jupanakan qhepap uñstäna. Jichha kutix juk"amp ch"aman ukat llamp"u Ratón. Jupanakan jankʼakïtapajj jiskʼakiwa, ukampis nina chʼamapasa armadurapasa teja taypinkiwa.
  Albinax Komsomol ukankirinakaruw jiskt"äna:
  - ¿Mayamp q"ucht"añäniti?
  Imill wawax capitanax akham sänwa:
  - ¿Chiqapuniti akaxa mä juk"a umañampi umañaxa wakisispa?
  Vitalik jupax akham q"ucht"awayi:
  Q"uchuñax uta lurañatakis jakañatakis yanapt"istuwa,
  Ukat uka qʼochumpi chikajj mä chʼiyar tʼijtäwinwa ...
  Ukat khititix mä lirampi jakäwin sarnaqki ukaxa,
  ¡Janipuniw kawkhans chhaqkaniti!
  Komsomol imill wawanakat maynïrejj akham sänwa:
  - ¡Janiw uka tuqitxa ch"axwañjamäkiti!
  Albinax akham sasaw qhanancht"awayi:
  - Waliki! Jan ukajj ¿yaqha lurañ munasmati?
  Komsomol imillanakax mä proyectil calzoncillo ukar jaquntapxäna, ukatx ch"amampiw ch"axwapxäna. Ukax t"ijtäna, tankar ch"allt"asïna ukat mä guisante ukham t"ijtäna.
  Imill Capitanax akham sänwa:
  - Jisa, wali ch"amawa apsuña!
  Vitalik jupax p"iqip ch"allxtayäna.
  - ¡Ukhamaxa q"ucht"apxañani!
  Ukat ukhamatwa nuwasirinakampi waynampix wali kusisitaw uñacht"ayañ qalltapxäna:
  Pachamama Soviética ukan jach'a kankañapaxa wali jach'awa - .
  ¡Jiwasax askïtanwa, nayax iyawstwa, aka jach"a kankañax utjañäniwa!
  Mä qhuru uñisiriruw nuwasïwin atipjañäni,
  juk"amp k"ajkir Poder ukan askipataki !
  
  Kunas Pachamaman utji ukax q"ucht"i, .
  ¡Honrado, qʼala kayuni precursoran chuymapanjja!
  Mä jamachʼirjamaw tʼijtjjapjjta, .
  ¡Iyawsäwisajj wali qollanäjjewa!
  
  Automático, iyawsapxita, jilïr jilaja, .
  ¡Ukat granadanakajj janiw kunäkisa!
  Jumatix jan axsart"irïsta ukhaxa, ukax resultadowa
  ¡Ukhamäniwa, jumax waynäsksta ukhasa!
  
  Pionerox cocky ukat qhuru ...
  Ukampis ¡Diosax mä jachaqtʼasisaw qhantʼistu!
  Akapachanx walja jan wali asnakaw utji, ay, .
  ¡Alaxpachan mä chiqa tʼunjañ munapxatapa!
  
  Chacal fascista ukax jiwasaruw puri,
  ¡Jupax mä wawat chuyma ch"iyjañ muni!
  Ukat khuchhinakapax pockmarked grin, .
  ¡Jach"at ch"axwañ katuqpan!
  
  Tigre tankinakax "botas" satawa.
  ¡torpe, wali axsarkañ angular!
  Ukat jumanakax janiw jupanakat jaltxapktati,
  ¡Walikiwa, ¡granadas wakicht"añax juk"amp askiwa!
  
  Jiwasax ukham akapach lurañäni, iyawsapxita,
  ¡Kawkhantï millón millón jaqenakajj kusisitäpjjani!
  Mä jan wali animalaw uka pʼiyanakar tʼijtjjani,
  ¡Jan wali legionanakaruw jaquntañäni!
  
  Wila banderax qhant"aniwa
  ¡Ukanwa Jesusan qullan sutipax utji!
  Precursor examenanx phisqa - 10 maraw pasawayi.
  ¡Rusia markar jach"añchañataki!
  
  Ukampis uka examenax janiw pizarra ukankiti - .
  Juparux trincherat katuyañamawa !
  Gris ñik"utax wiski uchat waynaruw jank"ak puri,
  Mä amigow jiwata - jichhax sepulturan jachapxam!
  
  Kunas, escoria maldito guerra, .
  !
  Ukat uka hordax janiw kunjams katxaruñ yatipkiti
  ¡Adolf jilatajj jukʼamp larusiñatakïkchisa, awisajj ¡bufón ukhamawa!
  
  Janiw qhipharxañasäkiti, jumax yatisktawa, .
  ¡Precursoranakax yaqha jaqin wiñayatakiw axsarapxi!
  Jiwasax waynanakaw chiqa chuymampi suma jaqinakäpxtanxa,
  Ukat moralmente, nayax iyawstwa, janiw jan ch"amanïkti!
  
  Berlín markan jach"a marcha tukuyañäni,
  ¡Sapa kutiw, iyawsapxita, nuwasiñ yatipxayäta!
  Ukat mäkiw tʼijtʼir jan ajjsarir katjasïna, .
  PKK ukax t"ijtäwinx mochila ukan apt"atawa!
  Komsomol imillanakax q"uchupxäna, ukat jach"a Maus tankinakax jach"a platonakaruw tukupxäna, esturión ukat mä lado plato ukanakampi.
  Ukat ukhamaraki wali apetitoso.
  Albinax jacht"asisaw q"ucht"äna:
  - Kuna kasta manq"anaka, kuna kasta manq"anaka, .
  Taqi ukanak jumamp chika apt'asipxam...
  Jan sapa kuti nuwasiñax wali llakiskañawa
  ¡Jiwañ laykukiw manqʼapjje!
  Vitalik jupax larusisaw akham säna:
  - Jisa, ukham anatt"añanakaxa utjiwa! Kunjamatix wali jisk"a wawanakatakisa.
  Komsomol tawaqux logicamente akham sänwa:
  - ¡Wawanakax janipuniw jaqit q"al chhaqtkiti!
  
  KENNY JANIW JANIW JANIW ARSUÑATAKIX AVENTURAS UTJKITI
  ANOTACIÓN ukax mä juk"a pachanakanwa
  Kenny Hamilton jupakiw qullu patat qhispiwayi , mä waynax tunka mayan maraniw jiwayat uñjasiwayi ukatx taqpach qullu patat jaktawayiwa, ukat Duncan Muncloud , jupax, ukampis janiw jan jiwirïkänti, ukampis jichhakamas utjaskakiwa janiw chuymankipstatäkiti, ukat suman jakasiñwa sarnaqaraki. Wiñay waynax sarnaqañapatakiw wayt"ata, ukatx qhipharux wawanakan carcelan jist"antatawa, estado estadounidense - Texas uksanx juk"amp jan wali jaqiwa.
  . JANK"A #1
  Kenny sat altu patankir waynax taqpach jupat maynïriw qhiparäna. Taqi mayni jan jiwir jaqinakax Armagedón sat chʼaxwäwinsa ukat qhip qhipa nuwasïwinsa jiwapxänwa. Duncan Mancloud sat altu pata markankir jaqekiw jupat sipansa qheparäna . Niya jupa sapakiw qhispiwayi. Ukampis uka misión tukuyasax Duncan jupax jan jiwañap chhaqtayawayxi, ukat mä sanu jaqiruw tukuwayi. Ukhamajj jichhajj Kenny jilatajj janiw yaqha recompensanak thaqhirinakampejj ajjsarayatäjjeti. Jan ukasti, uka waynax sapakïkaspas ukham amuyasïna. Tunka mayan maranïkäna ukhajja, jan jiwir jaqëjjänwa, ukat 1182 maranwa ukajj pasäna. Jupax llätunk patak phisqa tunka jila maranakaw jakawayi. Ukat jupax tunka mayan maranipuniwa.
  Mä suma uñnaqt"an, jan jiwir wayna, niya tunka mayan marani. Mä angelar uñtatawa, suma ajanu, q"illu ñik"uta. Ukampis cheqansa, qawqha jaqenakarus nayratpach jiwayawayi. Altu pata markankirinaka ukat jiwat jaqinakas ukhamarakiwa.
  Kenny jilatajj walja kutiw jiwañampïskäna, ukampis jupa pachpaw qhespiyasiñ atipjäna. Duncan Muncloud jupax mä juk"a pachax jupan amigopäxänwa. Kenny jilatajj jiwayañ munkäna ukhakama . Ukatxa mayampi yaqha jaqina amparapampiwa luraña yant"äna.
  Ukat niyaw jiwxäna. Ukampis Armagedonax niyaw jiwxi. Aka Uraqinx janiw juk"amp Highlanders ukanakax utjxiti, pä qhispiyirinakakiw qhiparapxi, Kenny jupa pachpa ukat Duncan Muncloud . Ukampis qhipïrix janiw altu patankir jaqïxiti, jan ukasti jiwir jaqikïxiwa. Ukhamajj taqpach planetanjja, mä Kenny sapakiw janipuniw jiwkaniti jan pʼeqep khuchhuqatäkani ukhajja.
  Samkapax phuqhasxänwa. Ukampis Kennyx llätunk patak phisqa tunk pusini maranakan jakaskäna ukhaxa , wawatpach qarjatäxänwa.
  Janiw jiltkiti, janiw chuymankipstkiti, janiw puqurkiti. Chiqansa, mä tuqitxa, altu pata markankir jaqïñax wali askiwa. Kisumax chʼiyjatäni ukhaxa, mä qhawqha minutonakatwa wasitat jilsuwayxani. Ukat jumax janiw usunak yatktati. Yamas Kenny jilatajj qʼala kayukiw sarnaqañ wal munäna. Ukat janiw kuna pachas chhuxriñchjasirïkänti. Uka waynax Cruzada Infantil ukan chikancht"asirakïnwa.
  Ukat Kenny jilatajj mä grupo waynanakaruw pʼeqtʼäna. Wawanakax q"ala kayukiw sarnaqapxirïna, qullunak taypin, qala thakhinak taypin sarnaqapxirïna. Kenny jilatajj jan wali zapatonak jaytawayaraki. Ukat qʼala kayunakapajj botas ñikʼutapat sipansa jukʼamp chʼamarakïnwa.
  Ukat uka waynax walja jan walinakanwa uñjasïna, ukat esclavöñaruw purirakïna. Kenny jilatajj janis jiwkchejja, janiw mä sapa wawat sipansa jukʼamp chʼamanïkiti. Ukat jupax piratanakan esclavoparuw purirakitayna, ukat Bagdad markan califaparuw aljatäna.
  Galileankir juntʼu laqʼanakaw wawanakan qʼala kayunakap phichhantäna. Ukhamajj Kenny sat chachan suelanakapajj walja tunka maranakaw camellon kayunakapjam tukuwayjje. Ukat ¿kunjamakis sapüru, jiwir wawanakatakejj utjäna? Yämas imill wawanaka. Wawanakapan kayunakap phichhantapxäna ukat chiqpachapuniw sarnaqapxäna, ch"amampiw sarnaqapxäna. Ukat liwxatirinakax ch'akhanakampiw jaktayapxäna.
  Kenny jilatajj mä imill wawaruw amparapamp katjjatäna, kayunakapajj phichhantatänwa ukat wilapas misturakïnwa. Ukat wasar pampan apatäna. Ukhampachasa, chʼamakïkchisa. Chiqansa, jan jiwir cuerpox jukʼamp aguantañ tuqitwa yaqhachasïna. Ukampis ukhamakipansa, ch"amapax janiw Hércules ukhamäkänti ukat niya mayninakjamaw qarjataw jikxatasïna.
  Ukatx wawanakarux mä amtaw churapxäna: islam ukx katuqapxam jan ukax canteras ukar sarapxam.
  Kenny jilatajj jila parte wawanakar uñtasitaw esclavöñ ajllïna. Ukat mä mina taypinkasmas ukham amuytʼañäni. Ukat ¿khitis ukan utji? Antorchanakat qʼañuchata ukat esclavonakan qʼañunakapasa, wali jachʼa irnaqäwinakapa. Walja wawanakaw nayrïr urunakan ukat semananakan jiwarapxäna. Kennyx q"ala jan isinïnwa, jan lomo isimpi, mayni wawanakar uñtasita. Juparojj mä jukʼa colerasiñatakejj uñjirinakaw jawqʼjapjjerïna. Ukat kimsatx pä tʼaqaruw irnaqapxañapatak waytʼapxäna, kimsïr mayaw ikiñatak jaytapxäna. Ukajj infierno chʼama trabajopunïnwa.
  Wawanakax jiskʼakïnwa, ukat qhuyanakan irnaqañax jupanakatakix jukʼamp askipunïnwa. Manqʼat jan jiwapjjañapatakik manqʼapjjerïna, ukat trabajisipkakïnwa. Kennyx qhispiñ yant"äna, ukampis guepardonakan yanapt"apampiw katjapxäna, jupanakax qhuru jaqinakäpxänwa, ukat cadenanakampiw waynarux uchapxäna.
  Ukat intix jan uñjasax walpun irnaqäna.
  Kenny chachan jakäwipan jukʼamp jan wali tiempopunïnwa . Jupajj wali cheqpach infiernonwa jikjjatasïna. Ukat qalanak patxankir qalanakax amparanakap katuqasinx t"ant"ampi umampiw manq"apxäna, mä maldecido ukham irnaqapxäna.
  Ukat jiwañsa samkasipxarakïnwa, qhispiyasiñjama. Ukat janiw qhispiñax utjkänti: guepardonakatakix ch"aman guardianakäñax wali llakiskañawa - janiw alemán awatirinakamp chikachasiñax utjkaspati.
  Walja maranakaw pasawayjjäna. Kennyx janiw jiwkänti, juk"at juk"at aka infiernoruw yatintäna. Niya taqpacha wawanakaxa q"añuchata, gases, sinti irnaqawi, jan suma manq"aña ukhamaraki sapa kuti jawq"jata jiwapxatayna. Ukat khitinakatï qhespiyasiñ atipkäna ukanakajj jilïr jaqenakaruw pasapjjerïna.
  Ukampis Kenny jilatajj jakaskakïnwa. Jupanakax yaqha wawanakar apanipxatayna ukat irpapxatayna. Uka jiskʼa minanakanjja, jukʼa irnaqerinakaw munasïna.
  Kenny jilatajj mä esclavotänwa, amparanakaparus kayunakaparus cadenanakampi chintʼatänwa, ukat uka isi sapakiw utjäna. Wayna esclavonakarus janiw mä lomo tela churapkänti, ukampis ¿kunatsa qollqe apthapipjjaspäna? Ukhamaraki, Oriente Medio uksankir minanakanx juyphi pachanx wali junt"upuniwa. Kenny jilatajj mayninakat sipansa jukʼamp jan walinwa jikjjatasïna, kunattejj cadenanakampiw uchasïna. Mayni wawanakax jilpachax llamp"u chuymampiw irnaqapxirïna. Janiw kunjamatsa qhispiñjamäkiti, ukat cadena ukax qullqiruw puriraki.
  Kennyx walja maranakaw jan inti uñjkataynati, ukat qalanak patxaruw ikirïna, ukat mä samkakiw librëxäna. Ukat walja kutiw qollunak patjjar jan ukajj castillonak patjjar tʼijtʼañ samkasirïna. Ukat espadanakampiw nuwasiraki, uñjirinakarus jiwayaraki.
  Kenny jilatajj normal jakäwip armañ qalltawayjjewa. Ukat mä patak maraw mä jan wali samkjam pasawayxi. Ukat cadenanakax nayratpach oxidatäxiwa ukat tʼunjatäxiwa. Jupax janiw jilïr jaqinakarux apayatäkänti kunatix Kennyx janiw jilsuwaykänti, ukat wawanakamp chikaw qhiparäna. Ukat ukapachaw mä wali qhuru califax apnaqañ qalltäna, jupax p"iqinak khuchhuqañat sipansa, mä lawaruw uchañ munäna.
  Ukat uka toqet yatjjattʼatanakajj irpir chuymaninakaruw purïna. Ukat Kennyx patak jila maranakaw canteras ukan irnaqäna, ukat jan ch"ullqhi ukat jan amuyt"asirïtapa, ukhamarak k"umaräñapataki, ukax jupan ch"amapawa sasaw amtäna.
  Uk uñjasasti, pʼeqep qhepäjjat mä qalampiw uñjirir jawqʼjäna, ukatsti jawqʼjañ qalltäna.
  Ukatakejja, jan sinttʼasir esclavojj patak maranakatjja, nayrïr kutiw uma patjjar jaqontäna. Ukat Kennyx juykhuptayir inti uñjäna. Ukatsti lawaruw irpapxitäna. ¿ Kenny jilatajj ajjsaraspachänti ? Jichhajj wali llakitaw jikjjatasiñap yatïna. Ukampis qʼañunak apsuñ utanakan jawqʼjañaru ukat tʼaqhesiñaruw yatintatäjjäna. Ukhamajj uka estacajj asnuruw mantani, ukhamajj ¡kunas ukajj pasaspa!
  Nayratpach yaqha estacanakanjja, jilïr chachanaka ukat mä qhawqha warminakas liwjjatasipjjänwa ukat jiwapjjarakïnwa.
  Kenny jilatakejj mä jiskʼa estaca lurawayta. Verdugonakajj jupar apthapisinjja, phisqhïr puntompiw puntapar chʼakkatapjjäna.
  Uka waynax wali llakitaw jikxatasïna. Ukat ukatsti janchipax juk"at juk"at saraqañ qalltäna.
  Kenny jilatajj wali llaktʼataw jikjjatasïna ukat pulmonanakap patat arnaqasïna. Ukatxa jan ch"amäxänwa ukat waynax samarañ qalltäna. Verdugojj uka waynan qʼala talonap wila juntʼu hierrompiw phichhantäna ukat jupat jitheqtjjänwa, uka nina nakhaskir thujsajj thujsänwa.
  Kenny jilatajj amuytʼasjjänwa ukat sapakiw qheparjjäna. Jupajj uka lawaruw liwjjatañ qalltäna. Ukat mayampiw mä jach"a usux juparux ch"allxtayäna. Uka waynaxa arnaqasïna. Mä guardiajj pʼeqep jachʼar aptasisaw jachaqtʼasïna. Ukatxa wasitat ikiñar sarxañamawa. Jiwatanakax janiw lawat jaltapkaniti.
  Qʼala kayunakapat jan chʼamanïsaw Kenny jilatajj sartasïna. Jupajj patak jila maranakaw wali chʼamanïjjäna, jachʼa qalanak aptʼasisa ukat trineompi ukat palancampiw canteranakan irnaqtʼäna. Ukat ukhamatwa uka lawat jaltawayjjäna. Ukat laqʼa taypinwa jalnaqäna.
  Wali askiwa, guepardonakax canteras ukan jakasir esclavonakarukiw uñjapxirïna. Janiw khitis mä juk"a uywan jiwatanakaru ukhamarak uywanakapar qullqi gastañ qalltkänti.
  Kenny jilatajj jalnaqtʼasïnwa ukat tʼijtjjarakïnwa. Patak jila maranakaw árabe aru sum yatiqawayi. Ukat ñik"utapax q"añuchatäxänwa, ukat janiw qhanäkänti q"illu ñik"utanïtapax.
  Walja árabe wawanakax chikat q"ala jan isinïpxarakïnwa. Ukat Kennyx wali q"añuchatawa. Qhawqha tiempos jan jariqki uk amuytʼañäni. Ukampis janiw infeccionanakas ni gusanos ukanakas jan jiwir jaqirux aptkiti. Ukat kisunakax janiw qʼumachaskiti, janis qʼumachatäkchixa.
  Kenny jilatajj walja urunak wasaran qheparäna. Ukat bronceado niya ch"iyara. Ukat jupax niyaw mä árabe waynatakix pasaspa.
  Ukat ukhamarakiw luräna. Jupax mä awki tayka sarnaqirjamaw tukuwayi, ukat qunqurt"asisaw mayisiñ qalltäna.
  Jupax Bagdad markan mä aljiriw irnaqäwir katuqatayna. Ukajj tʼijtʼir esclavokïkaspas ukhamwa amuyäna, ukampis Kenny jilatarojj janiw kuna premio churañsa arskänti . Ukatjja, mä lawat jiwayatäsajj qhespiñajj utjaspawa sasin janiw khitis amuykänti.
  Uka waynax lomo isimpi ukat q"ala kayukiw aljirin lurañanakap luras t"ijtäna. Ukat niyas janiw kuns pagapkänti, ukat mä jukʼakiw manqʼayasïna. Ukampis pachax pasawayxänwa, aljirix chuymankipstatäxänwa, ukampis waynax janiw jilsuwayxänti, ukat ukax jupatakix pächasiñjamaw qalltäna.
  Ukat Kenny jilatajj tʼijtjjänwa. Ukat wasitatwa viajirakïna. Ukat mä ch"axwäwinx uka waynax wali ch"amanïtap uñjäna, ukat marat sipans ch"amani ukat musculoso ukhamaw uñjäna, juparux escudero ukhamaw katuqäna.
  Ukat cruzadonakamp nuwasipkäna ukhajja, Kenny jilatajj jaltjjänwa. Ukat tʼijtʼir cristiano waynäkaspas ukhamaw tukusïna. Ukat wasitatwa Europa markan sarnaqañ qalltäna. Ukat ukat yaqha markanakar sarañataki.
  Ukat kawkhantix Kenny sapakix jan jikxataskatayna. Ukat chiqans janiw America markar uñtasit markat armañjamäkänti.
  Uka waynaxa, wiñay wayna amuyuni, wali walja arunaka yatïna, wali yatiñanirakïnwa. Ukat escuelan yatjjatañapänwa. Ukat kunayman tuqinakanwa. Ukat jichhax 2025 marakamax kunayman uñtasitaw utjxäna.
  Kunapachatï wayna cuerponïktan ukhajja, amuyunakaruw jan waltʼayi. Yamas Kenny jilatajj computadorat anattʼañwa jikjjatäna. Ukat kunja jachʼas ukajja. Ukat ¿qhawqha suma dibujos animados ukanakas jutïrin uñstani? Ukat kunjamtï munkta ukhamarjamaw Internetan uñchʼukiraksna.
  Ukampis qalltanx cinex ch"iyar janq"u ukhamänwa, ukatx colores ukar tukuwayxänwa. Ukat televisionanakax jiskʼa pantallanakanïnwa. Ukat Kenny jilatajj Europa toqen jan pólvorajj utjkäna uka tiemponakat amtaskakïnwa. Jupax jilïr maraniwa, Genghis Khan jupat sipanx mä juk"a sullkakiwa. Ukat jupax walja pachanakaw auto apnaqañ atipxatayna. Qhip qhipa jan jiwir jaqinakax 2017 maranwa jiwapxatayna. Ukat Duncan Macleod jupax aka marax jiwañaruw tukuwayi.
  Ukhamajj janiw chuymankipstkiti, ukat jan wali nuwasiri jaqëspawa. Kenny jilatajj pʼeqep khuchhuqañ munäna. Janis jukʼamp chʼam churkchïnjja. Ukampis Duncan jilatajj wali waynäskakiwa. Jupax kimsa tunk maranïkaspas ukhamaw uñnaqäna. Ukhamajj jichhax biológicamente pusi tunkakiw, ukat akax ch"amampi phuqt"at jaqiwa.
  Kenny pachpaw tunka mayan marani yuqall wawat qhiparäna, suma uñnaqt"an, suma uñnaqt"an, masinakapat sipan juk"amp ch"aman wayna. Ukat nayrar sartañan achunakapat kusistʼañwa jukʼamp munäna.
  Chiqansa, llätunk patak chikatani maranakanxa, walja machaq yänakaw uñstawayi. Ukat smartphones, ukat iPhones , ukat Internet de alta velocidad, kunawsatix mä película uñch"ukiñax TV amparat katxarusa. Ukat chiqans, autonaka, avionanaka.
  Janitï jaqinakax yaqha planetanakar avionat sarapkchixa, ukampis mä pä patak maranakanx ukax lurasiniwa.
  Kennyx jachaqt"asïnwa: jupax uk uñjañatakikiw jakani. Ukhamarus, 2017 maran qhipa uñacht"äwipatx janiw jan jiwir jaqinakax qhiparkänti. Ukax sañ muniwa, Kenny p"iqipax janiw jupanakan wali ch"ullqhi espadanakapampix axsarayatäkiti. Jupa sapakiw jan uñtʼat qhiparxi.
  Kunjamatix fabuloso Peter Pan ukax ukhamarakiwa . Janiw jilsuñsa munkänti. Ukampis Peter Pan jupax jaqinakan fantasía ukan uñstayatawa. Ukat Kenny jilatajj cheqpach waynawa, janipuniw jilïr jaqëñatak amtatäkiti.
  Ukat chiqansa, kunatï utjkistu ukanakax janiw askit uñjktanti. Kenny jilatajj cheqapuniw jilsuñ munäna, janis jiwañap aptʼasjjchïnjja. Ukhamäkchïnsa, ukat awisajj wayn pʼeqepan ukham amuytʼañajj qhantʼkchïnjja, chuymankipstatäjjäna ukhajja, waynäkasin jan jiwir maranakapatjja, nostalgiampiw amtasïna.
  Ukat wiñayataki qʼala kayuni wawanïña. Kennyx taqi pachan q"ala kayukiw sarañ munirïna, ukampis ukatakix yuqall wawanakax walpun jisk"achapxirïna, ukat jach"a markanakanx zapatillas, jan ukax sandalias ukanakaw uchasiñapäna.
  Ukat jukʼamp jan walijja, qollqe toqet sapa kuti, jan jaytjasis jan waltʼäwinakawa. Mä tunka mayan marani wawatakix yant"añakiw wakisi, ukat masinakapat sipanx janiw jach"äkiti, ukat inas janïr aceleración ukat jisk"a pachan yuritapat amuyt"chisma, mä juk"s qullqi jikxatañataki.
  Chiqansa, América markanx manq"añax juk"amp jasakiwa. Niya inaki isi lurañatakix inaki cantina ukat sackenhead ukanakax panpachan jikxatañax janiw ch"amäkiti. Ukat kunayman yupaychäwin institucionanakax waljaw utji. Kenny sat chachar qʼala kayuni uñjasajja , zapatillanaka jan ukajj yaqha zapatonaka ukat isinak inakiw churapjje.
  Ukampis Kenny , cheqas janiw uka sapaki satisfactakänti. Juparux smartphones ukat computadoras ukan anatt"añanakax walpun munasïna. Jupax wali jisk"akiwa, janiw warmimp sarnaqañax wakiskiti, ukat ukax jan walt"awiwa. Ukampis qullqi laykux mä prostituta warmix jupar uñtasit wawampis taqi kuns lurani, kuna fantasía ukanakas satisface. Ukat chiqans mä suma anatt"awi, ukat mä laptop qullqix munasi. Ukat nayax kuntï jarkʼatäki uk munta. Sañäni, amparanakampi ukat alcoholampi alaña. Taqi kunas pachpakïskiwa, chiqpachansa, jiphillapax wiñayatakiw waynäxi ukat janirakiw jiwkiti, ukat janiw kuna jan waltʼäwis utjkaniti, ácido hidrocianico jan ukax kuna kasta chʼama venenosa.
  Ukat Coca-Cola, umañ qarjata. Ukhamarus Estados Unidos markan yaqhip aljirinakapanx Coco-Cola ukax mä wawatakix inakiw warantatäni.
  Ukampis alcoholax janiw wawanakar aljañax jaysatäkiti. Uraq manqhankiw walja qollqe jukʼamp pagasajj jukʼamp licitación lurasma.
  Kenny jilatajj janiw jiskʼachkänti, bolsillo apthapiñsa, lunthatasiñasa ukat yaqhanakan utapar mantañsa janiw jiskʼachkänti. Ukat akax jupax Edad Media ukanw ch"axwawayxi. Inti jalsu tuqinkir mä waynaruw lunthatasitapat qʼala talonanakapar lawanakampi jawqʼjapxäna. Ukat mä kutix mä ampar khuchhuqapxarakïnwa, ukampis wali askiwa, wasitatwa jilsuwayxäna. Chiqansa, chuym usuyaskchisa.
  Ukampis kunapachatix q"ala suelanak thujrunakampi jawq"japxi ukhax janiw sinti axsarañjamäkiti, ukhamax wali ch"ama ukat calloused talones ukanakax mä wawarux patak patak maranakaw q"ala kayump sarnaqäna. Ukhamäkchisa, niyas kusiskañawa. Ukatwa Kennyx inti jalsu tuqir munasïna. Ukampis kunapachatï mä chivompi qhipäxar jawqʼjapxi ukhaxa, chuym usuyasi. Ukhama, uka waynax mä pä kutiw lunthatasitapat markar uñt"ayatäna. Ukampis uka markax jan jiwir jaqinakat jan mä rastrompiw chhaqtawayxäna.
  Kennyx caña de azúcar yapuchañ utanakar sarañs atipxarakitaynawa, inglés arut ch"ama irnaqawimpi.
  Bagdad anqäxanx canteras ukanakaw utji - janiw axsarañjamäxiti. Ukhamarus suma thayan irnaqtaxa, ukat wali kʼajkir, tropical intix qhantʼtamxa.
  Ukat ukat Kennyx wali qhispiwayi, ukat cabina waynarux piratanakamp visitt"awayi. Jupan aventuranakapatxa, mä taqpach walja volúmenes serie qillqt"asma.
  Uka waynax taqi uraqpacharuw sarawayi. Ukat Stenka Razin sat jaqin sartasiwipansa chikañchasirakïnwa.
  Ukat katuntat uñjasirakïnwa. Uka wawaxa paskataynawa uka estanteru warkt"asitayna. Ukat amparanakap tʼijtʼayasajj qhepäjjaru ukat asnupar mä chivompiw jawqʼjapjjerïna. Ukat uka qhepatjja, uka qʼala talonjja wila qʼañu hierrompiw phichhantapjjarakïna. Ukat taqi kunas verdugonakan nayraqatapanwa wasitat saytʼayatäxäna.
  Jupanakajj layqa jaqëkaspas ukhamwa uñjapjjäna, ukat ajjsarasaw sarjjäna.
  Kenny chachajj nuwasïwinakansa, nuwasiñanakansa, lunthatasiñanakansa jaqenakaruw jiwayäna ukat jan jiwir jaqenakan pʼeqenakapsa khuchhuqarakïna, jila partejj kʼarinak lurasaw jiwayäna. Jupax wali yuqall wawawa.
  Guerranakajj jukʼampejj Edad Media tiemponjja, jan jiwir kusistʼañanaka ukat wali kusiskañänwa. Jan p'iqip khuchhuqapkanixa, janiw jiwayapkaspati. Ukat juma pachpaw jachʼa jachʼa tukuñanak lurasma.
  Ukampis janiw mä carrera jikxatkätati. Wiñay yuqall wawax jan jilxatirïki jan ukax jilïr jaqïki ukax naturalmente pächasiñaruw sartayi. Ukat altu pata markankirinakax - jan jiwir jaqinakax janiw yaqha jaqinakarux utjañap aljantapxañapäkiti.
  Ukhamarakiw mä organizacion especial, extraterrestre espacial ukax utji, ukax aka secreto ukax jan taqpach jaqinakar uñt"ayañapatakiw uñji. Jupanakax ch"aman hipnosis ukanipxi, ukat equipos especiales de borrador de memoria ukanipxi. Ukhamajj waranq waranqa maranakaw uka jamasat imatäski.
  Kennyx janiw kunakipans jilïr Highlander ukhamäkiti. Yaqhepajj phesqa waranqa maranakaw jan jilïr jaqëpkänti. Ukampis Armagedón markaruw sarapxarakïna.
  Mä sapakiw utjañapa. Ukat Kennyx samkapax phuqhasxänwa, ukat jupax qhipararakïnwa. Ukajj kusisiñ apanispa ukhakiw ukham luräna.
  Kennyx walja experiencianakaw patak patak maranakanx mä wawar uñtat jan jiwir janchini. Ukat janiw kunas jupar muspharaykaniti, janirakiw kunas phinqʼachaskaniti. Jupax Payïr Jach"a Ch"axwäwin ch"axwañapänwa, ukat Vietnam markan ch"axwañapänwa, ukat nayrïr ch"axwäwinx chiqpachansa, ukat kawkhans ch"axwañapäna.
  Uka yuqall wawanakax yatiñ munapxi. Walja patak maranakaw amtasta, ukampis cuerpox mä wawakiwa. Ukat aventuras ukat aventuras ukanakaruw jaqukipi.
  Qhipa ch"axwäwix kawkhantix Kennyx chikancht"asiwayi ukax Ucrania markanwa. Uka waynax legión extranjera ukarux mantawayiwa, ucranianonakan layku, ukat chiqpachanx mä scout ukhamaw jikxatasïna.
  Chiqansa, angeljam uñnaqani wawax janiw suytʼayatäkaniti. Ukat kʼari chuymampiw rusa soldadonakar jiwayäna.
  Ukampis guerrajj jukʼampiw sarantawayjjäna. Janq"u, mä juk"a q"illu p"iqipax uñt"atäxänwa. Ukat guerrat mistjjañajapunïnwa. Jupax sinti uñt"atäxiwa. Ukhamaw jan jiwir jaqinakan destinopaxa, janiw mä chiqan jaya pacha jakapxañamäkiti. Viaje ukat yaqha chiqar sarxañax sapa kutiw utji. Jan ukhamäkanixa, wiñay wawar uñtat fisiognomía ukax pächasiñaruw sartayaspa. Patak maranakaw mä chiqan jukʼamp tiempo qhiparapxäna, ukax qalanak apsuñ utanakanwa utjäna. Ukampis ukanjja, qʼala qʼañu, qʼañu, jan jariqasir yuqall wawanakajj niya kipkakïpjjänwa, jan ukajj jukʼamp sum arstʼañäni, cuerponakapajj niya kipkakïpjjänwa.
  Ukat kunjamatsa Kenny jilatajj janiw ukapachajj pächasiñanak sartaykänti. Ukampis mä juk"amp moderno carcelanxa, ukhamax ... Ukanx chiqans qhant"ayasismawa. Ukampis mä chʼamani organizacionajj kunjamatsa uka waynarojj jamasat jan yatiyañapatakiw yanaptʼäna. Amuytʼañataki, Kenny jilatajj waynäkasaw katjatäjjäna. Ukat URSS markanx ukhamarakiw. Ukampis fotonakax, ampar luk"ananakax jan kuna ch"amäkaspas ukhamaw chhaqtawayxäna. Ukat uka waynax antutatäxänwa jan ukax tʼijtxarakïnwa.
  Jan ukajj qhespiñapatakiw yanaptʼapjjäna.
  URSS , Kenny chachajj Makarenko sat wali uñtʼat coloniaruw visittʼäna. Kuntï jupar akan gustkäna ukajja, carcelan taqe yuqall wawanakas imill wawanakas qʼala kayukiw chʼiyar chʼiyar puriñkamajj sarapjjäna.
  Ukampis aka colonia ukanx yatxatañaw wakisïna, ukax aburrido ukhamawa, ukat irnaqañaw wakisïna. Qʼochunakajj kusistʼañatakis utjkchïnjja.
  Ukat qhispiñax mä jukʼa facilakiwa.
  Kenny jilatajj kunayman carcelanakanwa jikjjatasïna. Ukampis jila partejj janiw jaya tiempotakïkiti. Ukat yaqha katuntatätap yatiyarakïnwa.
  Estado de Texas uksanx Navidad 2025 ukax jak"achasxänwa. Kenny jilatajj kunkapat wiski umtʼasïna, ukat janiw policianakat wal imantkänti. Natural ukhamawa, wawaxa janiwa alcohol umañapäkiti. Jïsa, walja jaqenakan utjki uka cheqansa.
  Ukampis Kenny jilatajj wali thaya jikjjatasïna. Nayraqatxa, jupax niyaw walja jaqinakar jiwayawayxi, ukat jan juchañchataw jiwayawayi. Payïri, walikiwa, policiax katuntapxani, ukhamax wawax kunjamakitix ukhamakiw antutatäni. Jan ukajj organizacionajj yanaptʼaniwa.
  Ukatjja, Kenny jilatajj walja tiempow wawanakan carcelan jan jikjjataskänti. Ukat kunas ukan mayjtʼawayi sasaw jisktʼasïna. Manq"añ tuqitxa, wali sumawa. Empresa tuqitxa, ch"amani ukat jank"ak sarnaqir waynax patak patak maranakanx wali sum ch"axwañ yatiqawayi. Ukat jupax mä nivelankänwa, janiw jilïr jaqit sipan jukʼamp jiskʼäkänti, mä chʼiyar cinturón. Ukat wayn tawaqunakax chʼamaruw respetapxi.
  Ukat Kennyx qillqantayawip wali sum yatïna, ukat chiqans wali yatiñanïnwa, ukat lunthatanakan taqi amuyunakap ukhamarak kamachinakap yatïna.
  Carcelajj janiw jupar ajjsarkänti. Yämas wawanaka taypinxa, jankʼakiw pʼiqtʼirir tuküna. Ukat jichhax policianakax autor mantañapatak mayipxäna ukat muñecanakapar esposanak chʼiyjapxäna ukhaxa, jachaqtʼasïnwa. Texas markanx nayratpachaw mä jach"a tasa de delincuencia juvenil ukaw utji. Ukanxa, jichhakiw tunka kimsaqallqu maratpach wawanakarux jiwayañ mutuyäwix utjawayxi. Ukatwa policianakajj uka wawatakejj esposanakanïpjjäna.
  Ukampis jupanak pachpaw jukʼamp jan walinak lurapjjäna. Kenny jilatajj chuym chʼalljjtayasïna. Ukampirus jupax yatiñ munirïnwa - kunjamatix jichhax Texas markan wawanakan carcelanakapan utjki ukhama. Uñchʼukirinakat parlkasasa, chuymachtʼatäñatakisa. Ukat chiqati EE.UU. markanx juk"amp thaya wayn tawaqunakaw utji.
  Kenny jilatajj janiw ajjsarkänti. Estados Unidos markanxa, mä wawanakan carcelanxa, yaqhip tuqinakanxa juk"amp askiwa soviético carcelat sipansa, sañäni, janiw p"iqip ch"uqt"asipkiti. Qhipïristi janiw sinti kusiskañäkiti. Mä lip"ichit lurat erizompiw juma pachpa sarnaqañama. Ukat qhispiñ tukuyatat amuyasi. Kunapachatï jan jiwir jaqin ñikʼutap khuchhurapxi ukhaxa, mä jukʼa jankʼakiw jilxattaspa, normal jaqit sipansa.
  Qhanapuniwa, jupanakax jank"akiw jilxattaspa, ukhamax ukax juk"amp suyt"awinak utjayaspa. Ukat janiw juma pachpatakix mä moda peinado luraskätati - ch"ukut sarnaqäta.
  Kenny jilatarojj uka estacionaruw apapjjäna. Wawapan amparap mä escáner especial ukar uchasaw amparanakap uñakipañ qalltapxäna.
  Mä experienciani waynajj janiw ajjsarkänti. Organización de Control Inmortal ukax taqi sustjañ yatiyäwinaka ukat videonak chhaqtayañ yatipxirïna.
  Jan ukhamäkaspa ukhajja, ampar lukʼananakampi, videonakampi ukat yaqha walja yatiyäwinakampiw jaqenakajj jan jiwir jaqejj utjatap amuyapjjaspäna ukat nayratpachwa amuyapjjaspäna. Uñchʼukirinakan wali chʼamani tʼijuñapar yuspajarakiw uka imantat yatiyäwix imasïna.
  Chiqansa, Kennyx akham amuyäna: pä jan jiwir jaqinakakiw jakasipxaspa, ukat Duncan chachax jiwañar purispa ukhaxa, ¿uka tamax lurawip jiskʼachaspachänti?
  Mä tuqitxa, Kenny sat chachax aka tuqit jan kuns kamachtʼasaw qʼal librëxaspäna. Ukampis mayni tuqitxa, atiniskañ jarkʼaqasiñ aptʼasiwayxäna.
  Policianjja, yaqha mä qhawqha waynanakaw utjäna, jupanakajj Kenny jilatat mä jukʼa jilïr uñnaqtʼanïnwa . Jupanakajj jukʼamp jachʼäpkchïnsa, jan jiwir jaqenakatakejj wawanakakïpjjewa.
  Kenny jilatarojj metalat lurat yänakajj utjiti janicha uk mä aparatompiw uñakipapjjäna. Ukatxa, kimsa tunka marani mä warmiw llamktʼäna, jupax qullañ guantes uchatänwa. Uka waynax jupar uñjasax jachaqt"asïnwa. Ukajj wali chʼamäjjänwa ukat wali sumarakïnwa.
  Janiw jichhakamax isi apsuñ qalltawaykiti, ukat janiw jichhakamax mä carcel federal ukar khitañ amtaskiti, jan ukax jan wakiskirjam jaqunukuñataki.
  Ukampis Kenny jilatajj kunayman carcelanakanwa jikjjatasïna, wawatpach jukʼamp tiempo jakkäna ukhajj walja kutiw thaqhapjjäna.
  Jisk"atpachax NKVD carcelan. Ukatxa qʼala jan isinïxänwa. Ukat guardiax jiskʼäskchïnsa, jachʼa amparapampiw amparap luqtäna, chiqapuniw asnupar mantarakïna. Ukat wali llakisiña ukat jiskʼachañjamarakïnwa. Ukat ukat niyaw pelotanakap chʼiyjatäjjäna. Stalin chachan apnaqäwipanxa, wawanakampis janiw ceremonia ukan sayt"atäpkänti. Guantes uchat amparanakax asnuru ukat lakaruw makhatapxäna. Qhipa pachanakanx URSS markanx mä espejo nayraqatan qunt"asipxañapatakiw wayt"atapxäna. Ukampis Estados Unidos markampix ukhamarakiw policianakax jan walt"ayirjam uñjapxi ukhax q"ala jan isin jaqirux boxeo ukar irpapxi. Ukat ukanw uñakipapxi, kimsa kutis wawakïsksta ukhas amparanakap asnumaruw ch"allt"apxi.
  Akax mä axioma satawa. América markax wawanakar jan wali jaqinakarux jan wali amuyuniwa. Jupanakax jisk"achataw uñjasipxi, amparanakapamp kayunakapamp chinuntataw uñjasipxi. Chiqansa, manqʼanakax wali sumawa, ukat cámaras ukanakax wali sumawa. Awisax pä yuqall wawanakaw qunt"asipxi, jan ukax pusini. Janiw Rusia markanx ukhamäkiti, kawkhantix wawanakax sardinas ukham barril ukar llätunk tunk maranakanx phuqhantat uñjasipxäna. Ukampis ukham mä jukʼa tiempokiw utjäna.
  Kenny jilatajj perfilan foto apsutänwa, ajanupajj phoqantatänwa, ladopar , ukat qhepatwa foto apsutäna. Ukatxa, yaqha yuqall wawanakar televisionar irpapxitäna. Ukanjja, juezaruw suytʼapjjañapa. Ukat carcelar khitañsa, fianzampi jan ukajj qʼal antutañsa amti. Janiw khitis Kenny ukar garantizañax utjkiti , ukax sañ muniw jan ukax jupanakax jasakiw jist"antapxani ukat policía ukax qhipharux mä club ukamp asnuparuw jawq"jani. Jan ukajj wawanakatak mä carcelar khitata.
  Ukat ukax wali amuyump thaqhaña, ducha ukan jariqasiña ukat naranja isimp isthapt"asiñ sañ muni. Ukat ukxarusti celda ukanx juvenil delincuentenakaruw uñt"ayasi.
  Kenny jilatajj janiw ukanak ajjsarkiti. Chacha policianakan llamktʼatäñax janis askïkchixa. Awisax uniformeni jan ukax janq"u abrigoni warminakax yuqall wawanakar thaqhapxi.
  Kennyx walja uñjawayi ukat janiw kunas juparux muspharaykaniti. Jupasa ukat guardianakasa jan wali jaqenakäpjjänwa ukat sallqjañwa munapjjäna. Muspharkañawa, América uksankiwa, warminakax yuqall wawanakamp ikintasitapatx loco sentencianak katuqapxi. Ukampis utjiwa. Yaqhep yatichirinakajj juparuw katthapisipjjäna. Kennyx janiw phinq"askänti - jupax wali chuymanïnwa ukat experiencianirakïnwa, kawkir jilïr jaqis juparux envidiaspa. Uka aparatokiw wali jiskʼakiwa. Jupajj wiñay wawawa, jan pantjasirïtapajj janiw jachʼäkiti. Inas nayratpach chʼamächispa.
  Kennyx taqi kunat sipansa kuns luraspänwa. Ukat warminakamp chikaw juparux gustäna. Ukhamäkchisa, kunanakatï utjki ukanakajj janiw pachpäkiti.
  Ukat chiqansa, yaqha yuqall wawanakas jilïr chachanakas jupamp chikaw chʼamachasipxäna. Yämas qhipa patak maranakanxa, uka pachax modaruw tukuwayxäna. Kenny, nayra yatiqañ utankir jaqirjamaxa, kunjamtix ch"amanïki ukhamarjamaw uka tuqitx ch"axwawayxi. Warmimpixa wali ch"amawa, lakapampis, jupar kusisiyañaxa, inti jalsu tuqinxa akaxa normalawa. Ukat Kenny jilatajj Asia cheqanwa walja tiempo sarnaqäna. Ukampis janiw chachäñatak jilïr jaqëjjeti.
  Inas mä pä patak maranak qhepatjja, taqe kunas mayjtʼani.
  Kennyx tunka tunka phisqani marani tunka payan yuqall wawanakampiw qunt"asipxäna, kunayman janchini. Jupanakajj kuna toqetsa parltʼasipjjäna. Mä waynax larusisaw akham säna:
  - ¡Ukat nayax niyaw sartawaytxa!
  Maynïristi chhuxriñchjasïna.
  - ¡Janiw chhuxriñchjasiñamäkiti! Aka chiqanx videocámaras ukanakaw utji ukatx policía ukanakax uñch"ukipxi.
  Uka tuqitxa, jan wali amuyumpiw chuckles. Uka waynanakat maynïrejj vaqueronakaparuw amparapamp chʼoqtʼasïna. Ukat jupax jaquntäna.
  Kennyx indulgente ukhamaw chuckled: hormonas ukanakax anataski. Jupax walja kutiw yant"awayi. Ukat saytʼasiñaruw puriyäna. Ukampis jañchi tuqitxa wali jiskʼakiwa, janiw sapa uru ukham munkiti. Ukampis uka sensacionanakax chiqpachansa wali kusiskañawa, ukat jutasax chuymax tambor ukham thuqtʼi. Ukat aka khathatiw uñstawayi.
  Ukat mä prostituta warmix mä suma uñnaqt"an yuqall wawampiw sarnaqäna, juk"ampirus Europa uksanx kamachinakax juk"amp llamp"ukiwa, munañapampiw ikiñapa, ukat descuento uksa luraraki.
  EE.UU. markanx jilïr warminakax mä tuqitx castigo ukarux wal axsarapxi, ukampis mayni tuqitx inas yuqall wawanakarux munasipxchispa, kunatix nervios ukanakap ch"allxtañ munapxi.
  Uka waynanakat maynïrejj Kenny chachan qʼala kayunakap uñjäna . Diciembre phaxsinwa ukatx Texas markanx anqanx niya cero ukhanïnwa. Ukat yuqall wawanakax, chiqpachansa, janiw q"ala kayuni sarapkiti.
  Jupax sillp"isaw akham säna:
  - ¡Uñtapxam aka loco, juyphi pachanx q"ala kayuni!
  Pä jachʼa yuqall wawanakax saytʼasisaw Kenny sat waynar jakʼachasipxäna . Jupanakajj jan wali amtampiw jachaqtʼasipjjäna. Kupi toqenkir jaqejj akham sänwa:
  - ¡Ukat jupax wali suma uñnaqt"aniwa! ¡Inas jupar mä imill wawar uñtasit apnaqaraksna!
  Yaqhax akham siwa:
  - ¡Akanx videocámaras ukanakaw utji!
  Mä waynax p"iqip ch"allxtayäna:
  - ¡Policiax pervertidonakamp phuqhantatänwa! ¡Uñtapxpan!
  Kenny jilatajj saytʼasisaw akham säna:
  - ¡Jichhaxa katuqapxätawa!
  Uka waynax chʼalltʼasiñatakiw liwxatasïna, ukampis janiw equilibriop aptʼasxänti ukat jaquqanïxänwa. Kenny jilatajj qʼala talonap pʼeqep qhepäjjaruw liwjjatäna. Payïr qʼañu waynax pʼiqip patxaruw tʼijtäna ukat wali chʼamampiw tʼijtäna, ukatwa desmayasxäna. Altu patankir waynax jukʼakiw kuyntʼasïna. Jupax patak patak maranakanx wali sum ch"axwañ yatiqawayi, ukat inti jalsu tuqinx yatichirinakas utjarakïnwa. Ukhamajj jupatakejj ¡aka waynanakaw!
  Mayni waynanakaw qhipäxar kutt"apxäna. Policía ukar yanapt"a mayipxtwa sasin arnaqasisa.
  Walja policianakaw uka celda ukar tʼijtjjapjjäna. Kenny jilatajj samarañänwa ukat jachaqtʼasirïnwa. Jan amuytʼasir pä wayn tawaqonakaruw apthapisin mä camillaruw uchapxäna. Jupanakax qullañ utar irpapxäna.
  Jilïr policiax akham sasaw ajjsarayäna:
  - ¡Juk"ampi nuwasiñanakax utjani, taqiniw wajjranak katuqapxani!
  Ukat policianakax celdat mistuwayxapxänwa. Ukat uka wayn tawaqunakax Kenny jilataruw muyuntapxäna . Kawkhansa ukham nuwasiñ yatiqatayna sasaw jisktʼañ qalltapxäna.
  Kenny jilatajj janiw cheq siskänti, ukatwa akham säna:
  - ¡Tiyujax ch"uxña boina satänwa, ukat jupax k"arinak yatichawayitu!
  Uka yuqallanakaxa uñjañwa mayiñ qalltapxäna.
  Altu patankir waynax jachaqt"asisaw jaysäna:
  - ¡Yatichäwinakatakixa qullqi churañawa! ¡Dólares apsuñäni!
  Mä yuqall wawax patak qullqit apsuwayxäna, ukat calzoncillos ukan imantatayna. Aka chiqanx ukhamarakiw thaqhañax superficial ukhamarak kuns apasxañjamarakïnwa.
  Kenny jilatajj uka técnica uñachtʼayañ qalltäna. Ukajj mä kasta Aikido satänwa, ukajj judo ukat chino chʼaxwäwinakampiw mistu.
  Chika pachanx janiw uk yatichañjamäkiti, ukax qhanawa. Ukat Kenny jilatajj jilïr jaqëkchïnsa, jukʼamp jachʼa uñnaqtʼanïkchïnsa, jankʼakiw uka waynar jaqontäna.
  Kenny , llätunk patak chikatani maranakas jakaskchïnjja, yuqall wawanakamp chika uma taypinkir chawllanakjamaw amuyasïna. Ukat jankʼakiw respetapxäna, ukat padrinoruw tukxäna.
  Ukatwa Kenny jilatajj carcelar jan ajjsarkänti. Aka chiqan jakasmawa, juk"ampirus wayn tawaqunakampi, jupanakax wali jasakiw apnaqañjama.
  Aka chiqanx maynix mä smartphone apsuwayxi, ukax kayunakap taypin mä bolsillo ukar imantawayaraki ukat waynanakaw uñch"ukiñ qalltapxäna ... Chiqans, kunas sexo tuqitxa.
  Yaqhepajj celda taypinwa chhuxriñchjasiñ qalltapjjäna.
  Kenny jilatajj jachaqtʼasïnwa. Jupa pachpaw uk luräna. Janis ukham munkayäta ukhasa. Ukampis janchix waynäxiwa, ukat amuyunakax.
  Ukat amuyunakax cuerpot dependiwa. Jumatï jilïr jaqëñ munkstajja, wiñay wawatpach mä qhawqha askinakwa utji.
  Yämas EE.UU. markanx wayn tawaqunakax marat sipans juk"amp nayrar sartapxi, jupanakax amuyt"awinakaniwa.
  . JANK"A #2
  Kennyx smartphone ukan erotica uñch"ukiskäna ukat kusisiña ukat ch"amanchataw jikxatasïna. Jïsa, janchipan mä jukʼa jiskʼakiwa, ukampis wal yati ukat yaqhanakar yatichañsa yatirakiwa. Yaqhep wayn tawaqonakajj pantalonanakaparuw amparanakap kuyntʼañ qalltapjjäna. Ukat ukax chiqpachansa jupanakatakix naturaljamaw juti.
  Uka matronajj uñstäna. Wali lik"i, ch"iyara warmi. Jupax manq"at awtjataw yuqall wawanakar uñch"ukisïna. Amuyataxa, jupax wali turkakipt"arakïnwa aka tuqita.
  Jupax lakap ch"allxtayasïna ukat jach"a, munat wayn tawaqunakat mayniruw señas uñacht"ayäna. Jupasti jupar arktäna. Ukat uka waynarux jutïr celdaruw irpäna ukat uka chiqatx voluptuoso jachʼa jachʼa tukuñanaka ukat jachañanakaw istʼasïna. Qʼajjo wayn tawaqos sum uñjäna.
  Kenny jilatajj wali jachʼatwa arsüna. Jupan marapax kunapachatï janïr jilïr jaqïkta ukhawa. Amuyunakamanx taqpach wakicht"ataw ukat munañaniwa, ukampis cuerpomax aynacht"ayarakistuwa. Jïsa, jiwañapkamajj tunka pusini maranïkaspänwa.
  Qullunkir waynax wayn tawaqunakamp chikaw aburritjam amuyasïna. Ukhamäkchisa, llätunka patak chikatani maranakaw qhepäjjani. Ukat ukax waljapuniwa. Ukham waljani ukat jukʼamp jan jiwir jaqenakakiw utjäna. Ukampis jupanakkamaw jiwayasipxäna. Ukat jupanakan pachapax tukusxiwa.
  Kenny waynan janchipax qhispiwayi. Ukat wiñay kusisiñatakiw akapachan qhiparäna.
  Ukat mä akatjamat jan nayrar sartat, chacha warmi ikthapiñ munir wayn tawaqunakamp chiktʼatäsax phiñasitaw jikxatasïna. Jupax, jupax Conde Calliostro ukamp uñt"atarakiwa . Chiqpach jakañat sipansa, mä novela fantasía ukar jukʼamp sumäki uka chacha.
  Jupampi parltʼasipjjatap amtastwa. Calliostro chachajj altu pata markankir jaqënwa. Ukat chiqpachansa uka tiempon yuritayna, kunapachatï jichha tiempon Europa markan culturapax Grecia markan jichhak uñstaskäna ukhaxa. Ukat jupax pusi waranqa marat mä juk"a jila maranïxänwa. Ukat akax janiw mä altu patankir jaqitakix mä récord ukhamäkiti.
  Calliostrox walja arunakwa juparux yatiyäna . Kennyx jilïr altu patankirinakampiw chikañchasi, ukatx nivel cultural ukax wali jach"awa. Ukat akax mä qawqha juvenil bastardos ukanakawa.
  Altu patankir waynax jachañ munäna, ukampis jachaqt"asiñ jark"äna. Ukampis tʼijtjjañ jan ukajj empresanak mayjtʼayañ munarakïnwa.
  Kenny jilatajj punku sum uñchʼukiñ qalltäna. Chuyma usuchjasiña falsificañapati sasaw jisktʼasïna. Jupax uk luraspänwa, qullu magonakax chuymap jan ch"allxtañapatakiw yatichapxäna. Ukat jiwat cuerporus chʼamaktʼayañamawa, ukhamat morgue ukar apañataki. Ukat ukat jayarstʼañamawa, ukat ordenankirinakarus axsarayañamawa.
  Uka waynaxa niyaw ch"iyara ajanumpi pamparu jaquntañampïskäna, ukatxa walja policianakawa mono utaru mantapxäna.
  Kenny jilatarojj grilletenak uchapjjäna ukat uka waynarojj aynachtʼayapjjäna.
  Uka qullu patat sarir waynax janiw sayt"känti. Jupajj yatiñ munarakïnwa. Jupax walja jan walinak lurawayi, jaya pacha jakawipanxa. Ukampis mä jachʼa organizacionaw jupar imtʼäna. Khititï mä kasta jan jiwir jaqenakan utjatapat uñjkäna ukajja, janiw jaqenakan uka cheqapajj ukham regalopat jarkʼatäki uka cheqan uñtʼatäkänti.
  Taqinipuniw jiwañar axsarapxi... Ukhamarus jan jiwir jaqinakax mä almanïpkaspa ukhamawa, ukampis kunjamatsa alaxpachax janiw qhant"kiti. Kunapachatï pʼeqejj khuchhurata ukhajja, mä kasta katuntatäñaruw purtʼasi, ukanjja ajayujj jukʼa kusisiñaniwa. Ukhamajj inas jan jiwir jaqer tukuñajj jan mä premiokïkchiti. Ukampisa, jiwañ tukuyatatxa kuna askinaksa jikxatañax chʼamakiwa.
  Kenny jilatajj kunayman carcelan jistʼantatäjjänwa, ukatwa carcelar jistʼantatätapajj janiw ajjsarkänti. Ukhama, jupax mä juk"a suyt"aski. Ukhamaw América markanx wayn tawaqunakax jan p"iqip ch"uqt"asipkiti? Kawkïr estado ukarjamas ukhamäkchisa. Yaqhipanakanxa, suma qʼillu ñikʼutanakax maquina manqhan khuchhurataspawa.
  Uka waynarojj nayraqat mä cuarto especial de búsqueda ukar apapjjäna. Taqi chiqanwa espejonakax utji, focos ukanakas qhantʼarakiwa. Pusi warminakaxa janq"u abrigonakampi isthapt"atawa. Wayn tawaqunakax warminakan thaqhañapatakiw utt"ayatäpxi. Inas jan sinti qhuru chuymampi ukat chuym ustʼayasa uk lurapjjatap layku.
  Uka waynax isi apsuta, ukax costumbre ukhamawa. Jumax q"ala q"ala jan isin sayt"atätawa. Ukat jichhax llamktʼatäpxätawa.
  Kenny jilatajj mä jukʼa phenqʼasisaw jikjjatasïna. Wayna cuerpopajj suma uñnaqtʼanïkchisa, janis kuna phenqʼañjamäkchisa.
  Uka pä warmixa uka q"illu yuqallana ñik"utapa llamkt"añ qalltapxäna. Amparanakapajj wali chʼikhi ukat experiencianirakïnwa. Sapa hilonak peinapxäna. Mayni jilïrixa qullqi munañampiwa uka waynaru uñkatarakïna. Jupax wali suma ukat musculoso cuerponiwa. Uka wawax jisk"akiwa.
  Kenny jilatajj nayrajj ukham warminakampiw uñtʼasïna. Jupanakax yuqall wawanakar paw ukat llamkt"añ wal munapxi. Munañ munir luratanaka. Ukampis manqʼayapjjarakismawa.
  Guardianakax waynan ñik"utap sapa ch"akhanakap uñakipapxäna, taqi ch"amampiw peinapxäna. Ukatxa pinza apsusaw jinchunakapar uñch"ukiñ qalltapxäna. Ukanx mä qhana qhant"ayapxäna ukat muyuntapxäna, ukax wali llakiskañawa ukat jan walirakiw.
  Guardianakajj nayranakaparuw uñchʼukipjjarakïna. Nayraqatxa, nayra ch"akhanak katuqapxäna, qhant"apxäna. Ukampis janis jupanakar gustkaspa ukham amuyasi.
  Mä guardiajj computadorat mä jiskʼa jiskʼa sonda apsusaw red ukar conectäna.
  Ukajj mä machaqänwa, Kenny jilatajj janiw nayrajj uñjkänti. Kunjamtï sondampi purakax uñakipapkixa, jichha kutix nasofaringe tuqiw qhantʼapxi ukat pulmónkamaw qhantʼapxi.
  Muspharkañawa niya tunka mayan marani mä wayna, ukampisa janiwa tunka jila uñnaqa churañjamäkiti, ukhama wali suma uñakipata. Kunjamtï jupax mä kasta espía ukhamäki ukhama. Kenny jilatajj jan walin uñjasïna.
  Mä jisk"a sondax wiñay wawax ch"iqa nayraparuw mantatayna. Uka horasanjja, pä guardianakaw amparanakapat wali chʼamampi katjjarupjjäna. Ukat maynix, regulación de la sonda. Ukat uka uñacht"äwix pantalla monitor ukan uñacht"ayatarakiwa. In the most pasado ukax juk"amp k"acha yuqall wawanakaruw pasawayi.
  Jupax wali suma condicionanïpxiwa. Chiqansa , Kennyx llätunk patak chikatani maranakanx walja kutiw cigarro pitañ yant"äna, ukampis janiw juparux gustkänti. Ukampis jichha tiemponjja, jila parte markanakanjja, janiw cigarrojj wawanakar aljapkiti. Nayrajj janis mayjtʼayapkchïnjja. Ukampis uka costumbrejj jan waliwa, ukat walja qollqew uka costumbrempi ina chʼusar aptʼasi. Consola de juegos ukan kusist"añax juk"amp askiwa. Taqi kasta autonak jan ukax motocicletas apnaqaña, jan ukax ch"axwaña.
  Ukat juk"amp askiwa, ukat akanx Kennyx nayrar sartawiruw jach"añchawayi - ukax estrategias militares-económicas ukanakawa. Kunapachatï jan nuwasir jaqïki, jan ukasti wali uñtʼat comandante ukhamäki ukhajja. Ukat jumanakax soldadonak lurapxtaxa, p"iqinchapxaraktawa.
  Aka chiqanx waynan ch"iqa nayra ch"akhapax pulmonanakaparuw pasatayna ukat jupanakax mä jisk"a manguera ukamp mä bombilla ukamp ch"iqa manguerampi ch"uqt"asaw qhant"añ qalltapxäna.
  Kenny, uka jan wali lurawit jithiqtañataki, ukat warmi guardianakas wayna janchimar uñch"ukiñatakix, kuna suma amtañ yant"äna.
  Akax, sañäni, mä clásico computadora ukan anatäwipawa: "Cosacos". Chiqpachansa wali sumawa.
  Ukanjja, mä marka lurapjjta, soldadonaka, cuartelanaksa, nuwasiñasa. Ukat chiqpachansa kusistʼañawa.
  Kenny chachajj qalltanjja, janiw cosacos sat jaqenakan experiencianïkänti, ukatwa qollqe toqet sinti aynachtʼäna, ukat computadoranakan soldadonakapaw jupar nuwapjjäna. Jïsa, arxatasiñ tuqitxa janiw armañasäkiti. Ukax juk"amp jasakiwa, uka rogue código apnaqasa anatt"añaxa. Ukampis jupamp atiptʼañax wali facilakiwa. Ukat juk"amp interesante kunapachatix p"iqimax irnaqaski ukhaxa. Chiqansa, maynix taqi kuns amuytʼasis, suma ukat jan pantjasir lurañatakix uka amuyunakampi ukat yatiñampiw utjañapa. Kennyx "Cosacos" uka anatt'awix nayrïr anatäwinakat maynïrjamax walpun munasïna.
  Ukampis walja yaqhanakaw utjarakïna. Sañäni, "General", "Entente", "Historia de la Tierra", "Cleopatra", "Segunda Guerra Mundial", "Nayra Roma", "Napoleón" ukat yaqhanakampi. Ukhamarus, "Civilización" ukham thaya estrategia ukax aksa tuqinx mä munasiñakiw. Jisa, janiw kunas utjkänti.
  Kennyx "Cleopatra" ukanx taqi misiones ukanakaruw familian sarnaqäwipat sarawayi. Ukat chiqpachansa wali jachʼänwa.
  Ukat jupax janiw jichhakamax yant"kiti. Computadorat anattʼañax wali kusiskañawa. Jupax jupanakarux chiqpachansa wali ch"amaw mistuñataki.
  Uka waynax llätunk patak chikatani maraniwa, jupax ukham estrategias ukarux walpun yupaychäna. Walja maranakaw jukʼamp chʼamäjjäna. Ukat unidades ukanakax jilxattawayiwa, ukat gráficos ukanakax juk"amp sumaptawayiwa.
  Kenny jilatajj jichhajj waynäjjatap laykojj wal kusisïna. Chiqansa, mä wawax walja horanak anattʼañ mesaru quntʼasiñapax naturalawa.
  Qhipa patak maranakanx llätunk tunk maranakanx uywir taykaparuw jan jiwir familiat uñt"äna, ukatx Duncan Macleod jupax altu pata markankirinak taypinx wali ch"aman ch"axwirinakat maynïriwa, ukat inas ch"aman ch"axwiris ukhamaraki. Uka amuyt"awix amuyunakapanx qhant"äna , kunas... Chiqpachans jupanakan jark"aqataw pachpa familian jakasïna, ukat suma sayt"atäñampiw kusisirakïna.
  Ukampis altu pata markankirinakax janiw jaya pachax mayacht"asis jakasipkaspati. Sapa kutiw tʼunjäwinakajj utjäna. Ukat 2017 maranjja, jan jiwir jaqenakan qhep qhepa Armagedóna. Uka waynax qhispiwayiwa ukat wiñay wayn tawaqutpach qhiparawayaraki. Jichhajj janiw khitis pʼeqep arkkiti. Ukat taqpach aka Uraqinxa janiw jukʼamp altu patankir jaqinakax utjxiti. Ukat pachpa Macleodesti niya pusi tunka marat jilaw utjxi. Ukat mä jukʼa tiempotjja, chuymankipstasin jiwjjaniwa.
  Ukat ukat Kenny jan jiwir wawax sapakïxaniwa. Taqi mayni jaqinakax jupatakix yaqhachatäpxaniwa.
  Chiqansa, mä tuqitxa, ukax wali askiwa, janiw jilïr jaqit maynix kunatï jupatakix mä jasak manqʼañjamäkaspas ukham yantʼatax pʼiqim khuchhuqani sasin amuyañakiti. Ukampis mayni tuqitxa, yaqha jan jiwir jaqinakax jan utjki ukhaxa, ukham sapakïtawa.
  Ukat wiñayatak amigonakax janiw utjxiti, ukax wali aburritowa. Ukat uywir taykapas uka chhaqtayatapat jiwarakïnwa. Jisa, taqiniw chhaqxapxäna. Ukat khitinakatix phisqa waranqa maraninakax ukhamaraki ...
  Kenny jilatajj uka tubojj mayni pulmonapar puriñkamaw saraskäna sasaw amuyasïna. Qhanañchata ukat kutt"anxäna.
  Jïsa, janipuniw ukham sum thaqhirïkänti . Ciencia tuqit nayrar sartawis utjarakiwa, ukax qhanawa, ukat akanx ukham electrónica ukanakax utjiwa ukat janiw sinti jila qullqitakïkiti.
  Ukampis janiw Kenny jilatarojj mä espía ukhamäkaspas ukham suytʼapkiti. ¿Taqi kunas pachpakïspa ukhaxa, imantat - jan jiwir jaqix uñstaspa ukhaxa, ¿kamachasmasa?
  Inas Highlanders ukan organizacionapax jan patronizapkchiti? Niyakejjay uka tiempojj tukusjjchejja, taqe kunas janiw wakiskirïkiti sasin amtaña?
  ¿Kunas mä kasta wiñay wawaxa?
  Kenny jilatajj wali jachʼatwa arsüna. Juparux contador ukar irpapxäna, ukat matronax amparapampiw chinupat katthapïna. Janïr uk lurkasaxa, alcoholampi qullañataki, caucho guantes ukanakampiw amparanakap jariqasïna. Ukhamat taqi kunas estéril ukhamäñapataki, ukat waynax Diosax jan usuntañapataki.
  Ukatxa lakaparuw mantäna. Jupax ajanu qhipäxansa, alaxpachansa, laka manqhansa ukat amígdalas ukanakakamaw jikxatasiñ qalltäna.
  Ukhama, akax janiw machaqäkiti. Kenny jilatajj kunjamsa yaqha carcelan mä guardiajj qʼala jan jariqat amparanakap lakapar uchatayna uk amtasïnwa. Ukat uka waynax tʼaqanuqtasaw colerasïna. Aka señorax nayraqat amparanakap jariqañapawa ukat guantes uchañapawa, ukat janiw amparanakap mä jisk"a imill wawar lakapar ch"allt"añapakiti, ukampirus janiw nayrax kuns yatkänti.
  Ukat guardianakax jan amuytʼasisaw uñjasipxäna. Ukat guantes ukanakamp jan waltʼayasipxi sasaw sarakïna.
  Ukatxa tunka kutiw quntʼasiñapatak waytʼapxäna ukat mä celdaruw apapxäna. Uka carcelajj municipalänwa. Ukat janiw sinti suma wakichtʼatäkänti. Janiw TV, refrigerador, ni aseo de lavado ukanakas utjkiti. Ukampis uka celulajj wawanakamp phoqantatänwa , waljanejj Kenny jilatat sipansa jukʼamp sullkakïpjjewa . Ukat kimsa fila camanakan qʼala tablanaka, ukat esquinapan mä qʼañut lurat cubo.
  Ukat akax América markankiwa! Chiqansa, ukham carcelax janiw ukhamäkiti, jila partex jukʼamp qʼuma ukat sumaw jikxatasipxi.
  Laka manqhanxa caucho ukat qullañ alcohol ukanakan thujsapaw utji. Janiwa sinti sumakiti, ukatxa usutarakiwa. Ukhampachas yuqall wawanakax lakapan kuns imantapxiti janicha uk uñakipt"apxapuniwa, Edad Media ukhatpacha. Jisa, lakaman walja apt"asismawa.
  Kennyx kunjamatsa mä diamante apt"asitayna, ukat manq"antatayna. Ukat ukanak imañsa atipjarakïnwa.
  Ukampis akanx janiw manq"añampix sarnaqañjamäkiti.
  Aka chiqanx janq"u capani guardiax sonda apsuwayxäna. Ukat jichhax intestinonak uñakipapxani.
  Ukhama, shmon ! Rusia markanx, taqpachanx Stalin jupan apnaqatapakiw uka waynanakarux concienciapar shmonaded . Ukat ukatsti, niyaw kunjamatsa jan amuyt"asis.
  Ukat ukat katuntapxäna, lakap jist"arañapatakiw wayt"apxäna ukat mä sonda ukar uchapxäna. Jani congelación ukampixa, akaxa wali jan wali lurawiwa. Chiqansa, kisunakapanxa mä especial laka jarkʼaqañaw utji, ukhamat jan chʼakhuñapataki.
  Kenny chachajja , manguerajj esófagopat saraqani ukat purakapar mantaskir amuyasïna. Taqi kunas ukan qhant"atawa.
  Kunjamakitix radiografía ukamp qhant"ayatänwa kunapachatix drogas ukamp suspecto ukhama, aeropuerto ukan, ukampis janipuniw sonda ukamp qhant"ayatäkänti.
  Kenny , yaqha jan jiwir jaqinakjamaxa, niyas janiw usuntkänti, ukat akax wiñay jakañatakisa ukat altu pata markankir familiatakix mä jach"a plus ukhamawa. Ukax sañ muniwa, janiw qullañ utar sarañax wakiskiti. Cheqas jan jiwir jaqëjjewa. Ukat ¿kunatsa uk munpacha? Taqi kunas cuerpon utjki ukax sapakiw waliptani.
  Uka waynax nayrïr kutiw mä sonda manq"antäna, llätunk patak chikatani maranak jakkchïnsa. Sapa urus ácido hidrocianico ukat aqua regia sat qullanak umaskchïnxa, janiw purakapan ulcerapax utjkaspati.
  Ukhamajj ¿kunatakis akajj lurasi?
  Ukat uka procedimientox wali jan walipuniwa.
  Kenny jilatajj kunatsa uka wawarojj wali sum uñakiptʼaskäna sasaw jisktʼasïna. Inas jupanakax kuns suyt"apxchïna?
  Ukat ukat yaqha jan waltʼayir amuytʼañaw chuymajar purïna. Jupatï jan jiwir jakañat aptʼasispa ukhajja, ¿kamachasmasa?
  Jïsa, wali waynäxiwa, jilïr jaqëjjarakispawa. Ukat janiw wawar uñtat sarnaqañanïkaniti, jan ukasti chiqpach chachan jan pantjasirïñapawa. Ukat inas jupa pachpa wawanïchispa.
  Aka chiqanx jan jiwir jaqinakax jan wawanïpxiwa. Ukat akax jupanakan significativo minus taqi mayni pluses ukanakampi.
  Ukampis jakäwimax jankʼakiw tukusxani. Ukat Kenny jilatajj janiw jiwañ munkänti. Jupajj jakañar yatintänwa, janirakiw qaritäkänti.
  Jan ukasti, computadorat anattʼañanakax waljaw utji, ukat sapa maraw jukʼamp anattʼañanakax utji. Ukat jupanakax juk"amp suma gráficos ukanakawa. Ukat mä juk"a pachatxa, inas, chiqpach matriz de realidad virtual ukham lurapxani , ukax mäkiw muspharkañ ukat jan uñt"at aventuras ukanakax utjani.
  Taqi ukanakax jakañax wali askiwa.
  Kennyx amuyun q"ucht"äna, lakapax mä paraguas ukamp ch"allt"ata:
  Kunjamsa nayrar sartawayi
  Jan uñjat milagronakaruw...
  Lamar qotan chʼakhanakapajj jaqontatäjjänwa,
  ¡Ukat jankʼakiw alajjpachar sarjjäna!
  Armtʼat luräwinaka, .
  ¡Tʼijuñ jaytjjawayta!
  Uka robotanakax ch"amanchasipxiwa
  ¡Kusisit jaqi!
  Kenny , mä patak mara canteranakan irnaqatapat amtasisax janiw sinti irnaqañ munkänti. Ukatjja, qʼañunak apsuñ cheqanakanjja, janiw uñjirinakan jawqʼjapkiti, ukat jachʼa qʼepinak jan aptʼasisaw jukʼamp jan walïki.
  Jan jiwir jaqen cuerpopajj jankʼakiw uka estrés ukar yatinoqtäna ukat yatinoqtarakïna.
  Ukat jukʼamp jan walijj rutina ukat aburrimiento moral ukanakawa. Kunapachatï qʼala jan isinïki, qʼañu, chʼuñuni, walja kutix ulceranakani ukat usuchjatanakani, yuqall wawanakax llakit jachtʼasipxi, ukat qhuru qʼapkir uñjirinakax utjki ukhaxa.
  Ukat jumanakas walja maranakaw intix jan uñjktati. Ukat antorchanakakiw chʼamaktʼi ukat chhullunkhayarakiwa. Ukat mä axsarkañ qʼañu qʼañu qʼañuruw yatintasta.
  Ukax wali askiwa, Kennyx ch"amakan uñjañ yatiqawayi, kuna pusit sipansa. Ukat qhanan jan qʼal jan utjkipanwa nuwasispäna.
  Ukatjja, uka waynajj altu patankir jaqetakis wali muspharkañ aguantañwa jikjjatäna.
  Ukampis pʼeqepan jan waltʼayatäjjänwa. Ukat awisax samkanwa uka qhuya qhuyanak samkasirïna.
  Altu pata markankirinakax wali suma amuyunïpxiwa, ukat niyas janiw kuns armasipkiti, armasiñ munapkchisa.
  Inas ukat Kenny jilatajj wal coleratächïna. Jan jiwir jaqenakaruw jiwayäna, jiwir jaqenakan atinisiñaparuw chʼalljjtayasïna. Ukat nuwasiñs wal munäna.
  Yamas Ucrania markanwa nuwasïna. Walja rusa pallapallanakaruw jiwayatayna, ukampis sinti uñt"atäxänwa, ukat jan qhant"añapatakix sarxañapatakiw mayipxäna.
  Chiqansa janiw mä carrera lurañjamäkiti.
  Ukat janiw kuna suyt"äwinakas utjkiti. Mä wawajj janiw reyïkaspati, janirakiw jaya tiempos reyïkaspati.
  Ukhamarus Alejandro Magno chachajj jan jiwir jaqënwa, ukatwa wali colerata ukat jan ajjsarasa nuwasiñar tʼijtjjäna. Ukampis chhaqañapatakiw mayipxäna, ukhamat apnaqirin wiñay wayn tawaqupax jan pächasiñar sartayañataki. Ukat uka pachpa doble jaqiruw jaytawayäna, jupanakax uka venenompiw jiwapxäna.
  Ukat jupax mä thaknam saräna. Qhiparusti p"iqip khuchhuqañkama.
  Akax Macedonia markan leyenda apnaqiri ukat reyin sarnaqäwipawa.
  Kenny jilatajj qhepat purakap uñakiptʼayasajj wali jachʼat arsüna. Suma, sondax kutt"awayxänwa ukat cosquillas.
  Chiqansa, imantatapax qhanstaspa ukhaxa, janiw libre jakasiñax churatäkaniti sasaw uka waynax amuyäna. Jupanakax mä rata ukham uñakipapxani, ukat chiqanakat desmontar. Mä ampar khuchhuñatakiw chʼamachasiñama, sañäni.
  ¿Kunas ukham pasani?
  Jupax wasitatwa jilsuwayxani.
  Kennyx jach"at arsüna... Sondax apsutäxänwa ukat thaqhañax sarantaskakiwa. Aka chiqanx amparapan amparanakap taypin katjataw jikxatasïna. Ukatxa, ombligoruw chʼamañchtʼañ qalltapxäna. Kuns thaqhapkaspa ukhamaw amuyasi.
  Ukat jukʼamp jan walijj tukuyaruw puri. Ukampis Kenny jilatajj anal thaqhañ experiencianïkchïnsa, janiw uk suykänti. Mä matronax janq"u capani mä jach"a enema automático apt"ata. Ukat maynix, ukhamarakiw janq"u capani, mä jach"a lavabo.
  Ukat enemapax anusparuw jaquntatäna. Ukatxa junt"u umaw qhant"ayasïna. Ukat wali chʼamampiw jariqañ qalltapjjäna. Ukajj wali llakiskañawa ukat ajjtaskañawa ukat jiskʼachatarakiwa.
  Uka intestino lavadojj wali sumpun lurasïna. Kenny jilatajj ñikʼutap chʼoqtʼasïna. Guante ukan mä ñik"utapax phisqhïr puntor mantaspa ukhax jisk"achañjamakchisa, ukax nayratpachänwa ukat janiw ukhamakiti. Ukampis enema ukax nayrïr kutiw juparux lurapxäna. ¿Kunatsa jan jiwir mä waynax hospitalar munaspa? Taqi kunas qullatäxaniwa, ukhamarakiw askichasini.
  Ukat akax mä suma ukat jan iyawsañjamäki ukawa. Jupax taqi jan walinakat q"umachatawa ...
  Kenny chachan suma lakapax jichhax q"uchuñatakix librëxänwa;
  Jaya chiqata, junt'u thayjama - .
  Mä telefono jawsañan ecopax sartayistaniwa.
  Mä uñt"at aruw ist"asini, intix qhant"ki ukhama.
  Nayax yattwa, janiw khitis ukham amtaskiti, janiw khitis ukham munaskituti.
  
  Sumakiw mama, mama.
  Ukax thaya satawa. Nayarux faltasta sañama.
  Nayax walpun munasta, mama, mama.
  Nayax yattwa jumax sapaki ukankatama, ukampis jan jak"ankxäti - .
  Aka pachax kayunakamankiwa.
  
  Coro ukax akhamawa:
  Jiwasan almanakax mäkiw q"uchunak q"uchupxi, kunatix jach"a tuqitxa.
  Jani jumampixa, aka pachaxa t"unjatawa, mama, mama, mama, mama.
  Jiwasan almanakax mäkiw q"uchunak q"uchupxi, kunatix jach"a tuqitxa.
  Jani jumampixa, aka pachaxa t"unjatawa, mama, mama, mama, mama.
  
  Jakäwisax wali jan qhanawa.
  Jaqinakax janiw munasiñatak ch"axwapkiti - jupanakax llamp"u chuymanïpxiwa, mama.
  Ukhama juk"a thakhinaka, ukhamaraki walja k"uchi thakinaka.
  Ukampis akax janiw jumatakikiti. Taqi ukanakax mä laq"akiwa.
  
  Yatiyapxita, ¿kunjamakis jumaxa mama?
  Jaqinakax arumampiw q"uchupxi, sutimax capital patxan t"ijt"i,
  Ukat jupax janiw sayt"kaspati, mama, mama.
  Nayax yattwa juma sapaki ukankatama, ukampis jan jak'ankxäti, - .
  Taqi akapachax kayunakamankiwa.
  
  Coro ukax akhamawa:
  Jiwasan almanakax mäkiw jach"a tuqit q"uchunak q"uchupxi.
  Jani jumampixa, aka pachaxa t"unjatawa, mama, mama, mama, mama.
  Jiwasan almanakax mäkiw jach"a tuqit q"uchunak q"uchupxi.
  Jani jumampixa, aka pachaxa t"unjatawa, mama, mama, mama, mama.
  
  Mä jukʼa tiempotjja, nayajj wali suma jaqëjjäwa. Kunjamtï jumax samkayäta ukhama, mama.
  Mä jukʼa tiempotjja, nayajj wali suma jaqëjjäwa. Kunjamtï jumax samkayäta ukhama, mama.
  Wali jankʼakiw nayajj jukʼampïjjä. Kunjamtï jumax samkayäta ukhama, mama.
  Kunjamsa samkayäta uk amtasim, mama.
  Jilïr matronajj colerat arsüna:
  - ¡Kuns mä juvenil bastardox mamapat amtasïna! Ukat kunjamsa jaqinakar jiwayäna, ¿kunsa pʼiqiman amuyunakamax luraskäna!
  Kenny jilatajj akham sänwa:
  - ¡Janiw khitirus jiwaykti!
  P"iqinchir matronax akham sasaw qhuruchasïna:
  - ¡Yah! Ukat colorani ukax mä palancampiw p"iqi p"akjatayna, impresionanaka jaytawayi.
  Kenny jilatajj pʼeqep chʼoqtʼasïna. Suma, jïsa, chiqpachansa qharüruw ch"iyar jaqirux p"iqiparux mä palancampiw jawq"jatayna. Ukat jiwayañ arma imantañataki, jan ukax impresionanaka chhaqtayañatakis jutapxarakïnwa.
  Kunjamakitix Kennyx yatintasiwayi kunatix mä ch"aman tamax jupat taqi datos ukanakax gabinete de archivos ukan chhaqtayatawa, ukat negligencia uñacht"ayi. Ukat amuyataxa, uñakiptʼatäxänwa, ukat jichhax computadorax mä chimpu jikxatäna.
  P"iqinchir matronax akham sasaw qhuruchasïna:
  -¡Wayn tawaqu jiwayiri, ¡ukham khitïtaxa!
  Kenny jilatajj akham sänwa:
  - ¡Amparanakajaru mä palanca katxaruskchiyätxa, ¡ukax janiw kunjamatsa naya jiwayirïkti sañ munkiti!
  P"iqin matronax chhuxriñchjasïna.
  -¡Jumanakax tribunalan ukham sapxätawa! ¡Ukat jumax wiñayatak carcelan jistʼantatätawa!
  Kenny jilatajj jachaqtʼasisaw akham säna:
  - ¡Nayaxa mä wawakiwa! Jilapachax mä qawqha maranakax mä wayn tawaqunïnwa.
  Uk uñjasaxa, uka warmix akham sänwa:
  - Aka waynaxa jiwasana fiscalan yuqapawa. Ukhamajj jumajj jan suertenïtawa. Jumaw jan wali jaqirux lunthatasin jiwayapxtaxa. Ukatwa fiscalax jukʼamp suma ukat sum thaqhañamatak mayïna. ¡Jichhax janiw jithiqtkätati!
  Kenny jilatajj qhuruchasïna.
  -Uñjapxañäni!
  Ukat chiqpachansa, mä chʼamani organizacionax kunjamatsa jupar aynachtʼayaspa sasaw atinisitayna. Ukhamarus, ¿kuna kasta wiñayatak carcelan jistʼantatäñasa? Sinti suspecto ukhamawa mä wiñay waynax carcel federal ukan jikxatasi.
  Ukat ¿computadoran anattʼañapatak jaysatäniti sasaw jisktʼasta? Jiskʼa wawanakajj uk lurapkaspa ukhamawa.
  Ukañkamasti, janqʼu capani guardiajj mä sonda apsuwayjjäna. Ukat jichhax Kennyx endoscopia lurasaw taqi intestinonak qʼumachañapa. Ukax mä jan wali ukat jisk"achañ procedimientowa. Ukampis ordinario clínicanakanwa lurasi.
  Mä warmix qhipa isimp isthapt"ataw phisqhïr puntor uchatayna, yuqall wawanakax manguera ukar uchañ qalltapxäna, ukax walikiwa.
  Ukat intestinonakapajj pantallan uñstañ qalltäna.
  Kenny jilatajj chuym chʼalljjtayasïna. Ukat jan sinti llakisiñapataki, jikthaptañapataki ukat chhuxriñchjañapatakix wasitat q"ucht"añ qalltäna;
  Jaya, jaya mä llamp"u markan
  Uraq taypin sapakiw mä ch"amaka cuarto ukan
  Diosajaruw qhespiyasiñatakejj mayisim
  Chika arumaxa peregrinación lurañajawa .
  
  Mä toqetwa mayi: ¡Diosajj bendicipan!
  cera velanakajj arum paqaraw ventanan nakhantäna , .
  Iyawsäwi ukat munasiñ aptʼasiñataki, .
  Chhaqhat almajax qhana jikxatäna.
  
  Mama, mama, juma sapakix janiw churkätati ukat janiw munasiñ jaytkätati.
  Aka pachana ukhamaraki yaqha pachana, jumanakaxa nayampïskakiniwa.
  Naya sapakiw jumar saraskta, chuymajan usuchjata.
  Mama, mama, jumax nayan qala pirqaxätawa.
  Mama, mama, jumax nayan qala pirqaxätawa.
  
  Arumax ch"iyarawa, jan manqha ch"amakax janiw uñt"atäkiti
  Ch'amaka ch'amanakaw jan walt'äwinak yatiyapxitu,
  Ukampis pä jan ikiñaw chʼamakan uñjitu:
  Taykan nayranakapa, ukhamaraki Virgenan nayranakapa.
  
  Janipuniw llakitäkti sasaw sapxi.
  Jumax yatisktawa, juma sapakïtawa - munat kullaka.
  Qhawqha kutis destinox jan khuyapt"ayasisin jawq"jata
  Nayajj jumanakan oracionanakamampiw qhespiyäta.
  
  Mama, mama, juma sapakix janiw churkätati ukat janiw munasiñ jaytkätati.
  Aka pachana ukhamaraki yaqha pachana, jumanakaxa nayampïskakiniwa.
  Naya sapakiw jumar saraskta, chuymajan usuchjata.
  Mama, mama, jumax nayan qala pirqaxätawa.
  Mama, mama, jumax nayan qala pirqaxätawa.
  
  Uka jan waltʼäwinakatjja janiw pʼakjañ puedkitänti,
  Kunatix jaya, jaya uraqin utjki ukax
  Diosajaruw qhespiyasiñatakejj mayisim
  Chika arumaxa peregrinación lurañajawa .
  P"iqinchir matronax akham sänwa:
  - ¡Suma q"ucht"apxasmawa! Ukampis jilïr jaqjamaw taripatäyäta. Ukat janiw sanitario juvenil ukax utjkaniti. Jilïr jaqinakamp muyuntat uñjasisma, jan sinti qhuru, q"aphini jan wali jaqinakampi, jupanakax jumar uñtasit munat ukat janq"u ñik"utan yuqall wawanakar violañx wal munapxi.
  Kenny jilatajj jan pächasisaw akham säna:
  - ¡Nayaxa ch"axwiristwa!
  Matronajj larusisaw akham säna:
  - ¡Jumaxa mä wawakiwa! Kawqha maranitasa?
  Kenny jilatajj jachaqtʼasisaw akham jisktʼäna:
  - ¿Janit juma pachpa yatkta?
  Jilïr matronax p"iqip ch"allxtayäna:
  - Jisa, jumaxa mä kasta jan uñt"ata jaqiwa. Jan clan, jan tribu, ukat jumax janiw gabinete de archivos ukanktati. Nayraqatax kawkitsa jutta, kunjams p"iqinakasar jaquntawayta uk yatxatañasawa. Ukat uka qhipatxa, ¡kunsa jumamp lurapxäma uk amtapxäma!
  Uka waynax akham sänwa:
  - ¡Jichhax juk"amp askiwa antutañaxa! ¡Ukajj jukʼamp jila alanïniwa!
  Ukañkamasti, enfermeranakax waynan intestinonakap uñakipañ tukuyapxäna ukat phisqhïr puntot sonda apsupxäna.
  Jan jiwir Kenny chachajja , jukʼamp chʼamäki ukajj qhepäjjatäkaspas ukhamwa amuyäna, ukampis Jilïr Guardiajj akham sänwa:
  - ¡Jumax vejiga uñakipañamawa! Jïsa, ¡aka shmon ukax wali amuyumpiw uñjañapa!
  Uka guardiajj Kenny jilatarojj purakapar ikiñapatakiw ewjjtʼäna. Ukat qullañ guante aptʼat amparapajj wali amuyumpiw jan pantjasir pʼeqep uñachtʼayäna. Ukat maynïristi mä jiskʼa sonda apanïna, uka sondajj uretra taypit pasañapatakiw yanaptʼäna.
  Kenny jilatajj mä warmin amparapamp llamktʼatajj wali kusiskañänwa, cauchot lurat jiskʼa guantes uchatäpkchïnsa. Ukat troncopax wilampi ukat kusisiñampiw punkitäna.
  P"iqinchir matronax akham jiskt"äna:
  - ¿Jumanakaxa kunapachati mä warmimpi sarnaqapxtaxa!
  Kenny , phinqʼasisaw qʼañuchasisajj akham säna:
  - Jïsa! ¡Ukat mä kutit sipansa jukʼampi!
  P"iqinchir matronax akham sänwa:
  - ¡Ukat jumanakax carcelan jist"antapxäta! ¡Jumax wali suma uñnaqt"an waynawa!
  Ukañkamasti, janqʼu isimpi isthaptʼat mä warmix mä jiskʼa qʼiwimpiw urétra sat chʼiwipar uchasax chʼukuñ qalltäna. Mä jukʼa llakisiña ukat chhuxriñchjasirïnwa.
  Kenny chachajja , hospitalanakan jukʼamp sum uñakipañajj wakisi ukhajj ukham lurapjjpachäna sasaw amuyäna. Ukat Estados Unidos markanx ukham procedimiento ukatakix inas walja qullqinak apsusipxchispa, taqpach inakiw lurapxi. Ukat janiw qʼañuchasiñasa ukat jiskʼachatäñas wakiskiti, ukat pʼinqachat phichhantasiñas wakiskiti.
  Janq"u abrigoni enfermera ukham uñtasakiw warminakax lurañanakap phuqhapxi. Ukat janiw kuna pʼinqasiñas utjkiti.
  Kennyx jachaqt"asisaw wali jach"a jaqiw sasaw amuyäna, kunatix ukham thaqhatäna ukat wasitat llätunk patak chikatani jan jiwir waynax q"ucht"añ qalltäna;
  Taqi uraqpachan sarnaqaña - .
  Ukhamajj nayratpach yatiñamawa:
  Janiw juk"amp junt"u amparanak jikxatkätati
  Ukat mamajat sipansa jukʼamp llampʼu chuymanïñawa.
  Janiw akapachan nayranak jikxatkätati
  Jukʼamp munasiñampi ukat jukʼamp chʼamampi.
  Mama sapa mayniru
  Taqi jaqinakax juk"amp valoranipxiwa.
  
  Mama, mamaxa akapachanxa wali suma aruwa.
  Mama, mamaxa wawanakaruxa junt"u chuymampi ukhamaraki jachaqt"asisawa churaraki.
  Mama, mama, nayax jumamp chika kusisiñampi llakisiñampiw chikachasta,
  ¡Mamita nayajj jumar munassmawa!
  
  Kunjamsa uñchʼukisksta
  Ukampis juyphi pacha ukat verano
  Mamajajj wali suma amigowa
  Janiw juk"amp suma taykax utjkiti.
  Nayax jumanakar munañ munapxsma
  Ukat suma chuymampi qhanampi.
  Mamajat parltʼañäni
  ¡Taqi planetax yatiwa!
  
  Mama, mamaxa akapachanxa wali suma aruwa.
  Mama, mamaxa wawanakaruxa junt"u chuymampi ukhamaraki jachaqt"asisawa churaraki.
  Mama, mama, nayax jumamp chika kusisiñampi llakisiñampiw chikachasta,
  ¡Mamita nayajj jumar munassmawa!
  Kenny sat waynax jacharakïnwa. Taqi kunat sipansa, jupax taykanïxänwa, ukampis qawqha pachas nayrax, kunawsatix imperio Genghis Khan ukax janïr yurkän uka pachanakanxa, kunapachatix Europa uksanx pólvora ukax jan uñt"atäkan ukhax jiwayataw uñjasiwayi.
  Qhiparusti, sonda ukax apsutäxänwa. Janq"u abrigoni guardianakan qhepatjja, qʼala kayunakapan kayunakapsa uñakipapjjarakïnwa, ukat qʼala kayunakapan kayunakapsa uñakipapjjarakïna, ukat qʼala chʼiyjatäpkäna uka suelajj jikjjatasirakïnwa.
  Matronajj akham sänwa:
  - Jupaxa wali ch"amawa, uka aruxa rinoceronte wajjrawa. ¡Aka waynax q"ala kayukiw taqi jakäwipanx t"ijt"aspa ukhamawa!
  Kenny jilatajj pʼeqep chʼoqtʼasïna.
  - Jïsa, jupasti! ¡Janiw zapatonak gustkituti!
  Warmi jilïr matronax akham sasaw kamachi:
  - Ducharu irpapxañani, suma jariqapxañani. Ukatxa pʼiqip chʼuqtʼasipxani ukat taqi tuqit qʼala jan isin foto apsusipxani!
  Uka waynax akham sasaw jachäna:
  - ¡Kunatsa p"iqixa ch"uqt"asiñaxa!
  Jilïr matronax akham sasaw jaysäna:
  - Kunatix jumax jiwasan fiscalarux sinti chuym ust"ayawaytaxa. Ukat jumanakax yuqall wawanakax janiw ñik"utamat jaljañ munapktati. Ukat jumatakix mä celda ajllipxätam, sapaki ukat thaya. Jan ukhamäkanixa, yaqha wayn tawaqunakax sinti respetapxiwa.
  Amparanakam qhipäxar uchañama ukat ducha ukar uchañama.
  Kenny- rux irpapxataynawa, ukat uka katuntat waynax, ukat uka pachparakiw mä jan jiwir altu patankir jaqix p"iqip jisk"achasïna, jariqasiñatakix kayukiw sarawayxäna. Jupan chuymapajj wali jukʼampiw jiljjattäna. Jan computadora ukat TV jan utjkani ukhajja, sapak mä thaya cuarton qontʼasiñajj aburritokïspawa. Sapakïñat sipansa, jan amuytʼasir wayn tawaqunakamp chikachasiñaw jukʼamp askixa.
  Ukhama, taqi kunas pachpaki, jamasat organizacionax janiw juparux uñacht"ayañapatak jayskaniti ukat sinti jaya qunt"asiñapataki.
  
  MÄ URSS LOBO UTJAÑATAKI
  Inti jalsu tuqinx mä llamayuw utjawayi, ukatw 22 urunak saraqkipan chinuqa phaxsit 1941 maranx Estados Unidos, Gran Bretaña ukat colonia ukanakax jist"antat uñjasiwayi. Qalltanjja, ukajj janiw guerrajj kunjamsa saraskäna uk sinti mayjtʼaykänti. Alemanonakajj cheqpach sarnaqäwiparjamaw nayrar sartapjjäna. Fuhrer ukax sur uksaruw kutt"awayaraki, ukatx Japón markax suyt"añ posición ukaruw puri ... Ukat mayamp, mä thaya juyphi pachax Ejército Rojo ukarux taqpach atipt"añat qhispiyawayi, ukatx Moscú jak"an contraofensiva ukar sarañapatakiw jaytawayi. Ukat Japón markax Océano Pacífico uksan uka yänakap katuntawayi, nayrax Gran Bretaña ukat Estados Unidos ukanakan yänakapänwa, ukat jichhax yaqha ch"amanchirinakax janiw ukar mantañjamäkänti.
  Inti jalsu tuqinx primavera ukat qallta verano ukanx alemanes ukanakax walja atipt"äwinakampiw atipt"apxäna, ukatx wasitatw Stalingrad ukarux ofensiva uñstayapxäna. Ukampirus aka chiqanw chiqpach uñt"awinakat mayjt"awix qalltawayi. Payïr frente jan utjatapax alemanes ukanakarux Europa uksat juk"amp pallapallanak apayañatakiw jaytawayi, ukatx Libia uksatx guarniciones italianas ukanakakiw ukan qhiparawayi.
  Ukat uka ofensivax janiw Stalingrad ukakikiti, jan ukasti Tikhvin markaruw qalltawayi. Ukat jichhax Rommel jupaw p"iqinchatäpxäna, juparux Fuhrer jupax wali askin uñjäna, Libia markan británicos ukanakar atipt"atapata ukhamarak Tolbuk markar katuntatapata .
  Nayrïr Tigre tanques ukanakax ch"axwäwinakanx chikanchasipxarakïnwa. Rommel jupax arumaw mä ofensiva qalltawayi ukatx soviético soldadonakarux musphataw katuntañ atipxatayna. Uka jan walt"awix juk"amp jan walt"ayataw uñjasiwayi, kunatix alemanes ukanakax aviación ukanx ventaja ukanipxataynawa, ukhamax janiw ch"amap ina ch"usar apt"apkänti aliados ukanakamp nuwasiñataki.
  Piloto Marsella kullakajj inti jalsu toqenjja jankʼakiw cuentanak jikjjataskäna. Junio phaxsin 1942 maranx patak phisqa tunk avión jaquqanir jaqinakat sipans juk"ampiw jilxattawayi ukatx Cruz de Hierro ukan Cruz de Caballero ukan qullqit lurat roble laphinakampi, espadanakampi ukat diamantenakampiw katuqawayi.
  Ukampis ukajj mä carrera qalltañakiw utjäna.
  Alaxpachanxa, chiqpachansa, Ejército Rojo ukatakix juk"amp ch"amapunïnwa. Ukat alemanonakax Tikhvin markaruw katuntapxäna, ukatx juk"amp walja markanakaruw Leningrad markarux doble anillo ukamp khuchhuqapxäna, ukat aka markarux wasitat jark"antapxäna.
  Comando soviético ukax Leningrad uksaruw mantañ yant"äna, ukat marka taypin nayrar sartañ yant"äna. Ukampis uka tuqinakan sum sarnaqañatakix janiw chʼamax utjkänti.
  Nazis ukanakax Stalingrad markan ch"amakt"atapxatapakiw chuymacht"awayi, ukax machaq reservas apthapiñatakikiw mä ch"am churawayi.
  Ukampis Leningrad markax jark"ataw qhiparäna. Jichhakamax Turquía ukat Japón markanakax janiw ch"axwäwir mantapkiti, ukat URSS markax ch"axwawinakan mayjt"ayañatakiw ch"amanchawayi. Noviembre phajjsin 1942 maranjja, soviético soldadonakajj Rzhev ukat Stalingrad sat cheqanakanwa nuwasiñ qalltapjjäna.
  Rzhev chachan apnaqäwipanx janiw suma jikxatasirïkänti. Ukampis Stalingrad marka jakʼanjja, uka anillojj jistʼantatäjjänwa. Ukampis kunjamtï tiempompejj paskäna ukhama. Kimsïr Reich ukax juk"amp reservas ukanïnwa, ukatx Rommel jupax alay tuqit Stalingrad uksaruw mä ofensiva uñstayäna, ukatx Mainstein uksaruw aynach tuqit mä ofensiva uñstayäna.
  Japón markax jan suyt"ataw ch"axwäwir mantatapatx juk"amp jan walt"äwix utjawayi. Samurai ukax China markan ch"axwäwimp jark"atäkchisa, Vladivostok markaruw atacatayna.
  Inas Hirohito chachajj Kimsïr Reich chachajj atipjañap ajjsarasajj chʼajjwäwir mantawaychïna.
  Ukhamarus Japón markax walja yänakanïna ukat infantería ukanakax taqpach ofensivas ukanakatakix utjarakïnwa.
  Ejército Rojo ukax pintatänwa, ukatx Rommel jupax alay tuqit Stalingrad uksaruw p"akintatäna. Mainstein jupax mä juk"a pachatakiw sayt"ayatäna, ukampis Paulus jupat yaqha ch"amanchawinakamp yanapt"awinakamp katuqasa, jupax nayratpach jan jark"at soldadonakampiw mayacht"asiwayi.
  Ukhamatwa yaqha anillojj uñstäna, ukanjja soviético soldadonakajj jikjjatasipjjänwa.
  Qhuru chuyman nuwasiñanak qhepatjja, jila partejj tʼunjatäjjänwa ukat katuntatäjjänwa. Uka qhepatjja, alemanonakajj Stalingrad markar katuntañ tukuyapjjäna. Ukat 1943 maran marzo phaxsinx Türkiye markax ch"axwäwiruw mantarakïna. Uka jan waltʼäwejj jukʼamp chʼamäjjänwa. Aire taypinjja, alemanonakajj jukʼamp suma jaqëpjjatap uñjapjjäna. Marsella markax kimsa patak avionanakax jaquqaniwayi ukat sipans juk"ampiwa, ukatx nayrïr alemán ukhamaw payïr Cruz de Caballero de la Cruz de Hierro ukamp Roble Laphinakampi, Espadas ukat Diamantes ukanakamp katuqawayi.
  Mayo phaxsinx alemanonakax machaq ofensiva uñstayapxäna, walja machaq tanques ukanakamp apnaqapxäna - "Tigre", "Pantera" ukat "León". Ukat jupanakax wali sum nayrar sartapxäna, Ejército Rojo ukax wali ch"aman jark"aqasiñ qalltawaykchisa. Ukampis ch"amanakax nayratpach jan kikpakïnwa, kunatix soviético soldadonakax kimsa frente ukan mä kutikiw ch"axwapxäna - Kimsïr Reich contra, satélites ukanakamp, Japón ukat colonianakapamp, ukat Turquía ukanakamp. Uka jan walt"awix juk"amp jan walt"ayataw uñjasiwayi, kunatix nazis ukanakax taqpach ch"axwäwiw yatiyapxäna, ukat walja kutiw armas ukanakax jilxattawayi, kunatix aliados ukanakax jan bombardeo ukanakax utjkänti. Ukhamajj ¡URSS markan chʼamapajj jankʼakiw jukʼaptawayjjäna!
  Chiqansa, Fritz ukax juk"at juk"at nayrar sartawayi, kunatix nayraqatapanx mä arxatäwiw manqhan utjäna. Ukat soviético soldadonakax experiencianïsax wali jan axsarasaw nuwasipxäna. Ukampis atipjasipkakïnwa.
  Ukampisa, wali chʼamampiw nuwasipxäna, ukat yaqhip nuwasirinakax wali jachʼa clase uñachtʼayapxäna. Amuytʼañataki, aka cheqanjja, Elizabeth sat warmin tanquenakapajj T-34-76 sat jukʼamp ordinario sat barconwa nazis ukanakamp nuwasipki.
  Ukat alemanes jupanakax juk"at juk"atw soviético soldadonakar sarapxi, mä cuña jan ukax mä khuchhiruw filankapxi. Nayraqatax juk'amp jach'a ukat wali suma jark'aqat tank "Lev" ukaw utji. Pantera ukar uñtasitawa, juk"amp jach"akiwa ukat llätunk tunk tonelada pesa. Armadura frontal de la casco ukax 150 mm ukhamarak T-34 ukar uñtasit inclinado ukhamawa, ukatx ladonakapax 82 mm ukha inclinaciones ukaniwa. Torreta nayraqatax aksa tuqinx wali ch"amampiw jark"aqasi: 240 mm ukch"a laderanakampi, ukatx jan ch"aman ladonakapax 82 mm ukhamarakiwa, casco ukar uñtasita. Ukat mä ch"aman pistola 105 mm ukhamarak jach"a barril largo 70 EL. Akax mä tanquewa, jaya chiqat ch"allt"añ yati.
  Elizabeth kullakajj qʼala kayumpiw caja de cambios patat mayjtʼayäna.
  Ukat kimsa tunk pusinix jank"akiw apthapi. Jayat "León" ukar ch'axwañax inamayakiwa ukat jak'achasiñaw wakisi. Alemania markankir mä chʼamani maquinajj jiwayir chʼamampiw mä proyectil apayani. Jupax jank"akiw pasawayxi. Tanquenkir imillanakax kusisitaw larusipxi ukat qʼala kayunakapwa kuyntʼapxi.
  Cáucaso norte uksanx mayo phaxsit tukuyarux junt"upuniwa, ukatx bikini ukan suma uñnaqt"aninakax wali kusisitaw jikxatasipxi.
  Elena kullakajj mä silbatompiw akham säna:
  - Jichhaxa fascista ukaxa jach"a wajjranakaru puriniwa!
  Ekaterinax q"ala, bronceado kayup ch"allxtasaw iyaw satayna:
  - ¡Chiqpachansa juparux ch"allt"añäni!
  T-34-76 ukax jank"akiw sarantaski, ukampis jan thakhinjam sarañax mä juk"akiwa. "León" ukax juk'akiw jalnaqti, ukat juk'amp ágil "Panteras" ukat "Tigres" ukanakax jan nayrar sartañapatakix juk'amp juk'ampiw jaltxapxi.
  Ukampis uka maquinanakax jan walt"ayiriwa, juk"ampirus Pantera ukax tunka phisqhan muyuntatw mä minutonx ch"axwañ yati. Uka tuqitxa mä muspharkañ suyt"añamawa.
  Eufrasia , qʼala talonap gas ukar chʼalltʼasajj akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Virtuoso thakhinakampi ch"axwapxañäni!
  Tanque "León" ukan pistolapax mä jach'a jan walt'awiwa, phisqa muyunakakiw mä minutonx jalxati. Jilapachax janiw juk"amp suma modelo ukhamäkiti. Armaduranak ch"uqt"añax sintipuniwa, ukat janiw sinti jaya chiqat ch"allt"añax wakiskiti. "Tigres" ukat "Panteras" ukanakax pä kilómetros ukch'a thakhitw jaltxapxi, juk'amp jaya chiqatx niyas mä móvil ukat jisk'a kimsa tunk pusiniruw mantañax ch'amakiwa. Ukhamajj ¿Ukham chʼamani pistolampi Leonar equipañajj wakispachänti? Yaqha tanques soviéticos ukanakax juk"amp k"achawa, jan ukax KV-1S ukakiw utji, ukampis aka tanque ukax janiw kuna ventajas ukanakas arxatäwinx utjkiti, ukat conducción rendimiento ukax juk"amp jan walikiw.
  Elizabeth kullakajj cuerpop muytayasajj akham sasaw arnaqasïna:
  - Nayaxa pechompiwa samsuña, thayaxa jach"a ola, .
  Ukax wali qhant"atawa, warawara alfombrax jan tukuskir ...
  Sintinakax anatapxi, q"ala kayuni imillanakax jakasipxi, .
  ¡Alaxpachan anatt"añamawa, wiñayatakiw inti jalsur t"ijtxañ munta!
  Lev tank pʼakjañajj janiw faciläkiti, ladoparusa. Torretan ladonakapajja, Pantera sat barcon ladonakapar uñtasitaw chʼoqantatäpjje, ukat casco ladonakapan pata cheqapajj ukhamarakiwa. Aka tankanakax nayratpach mä típico "pusi" uñtatawa, ukax juk"amp suma jark"aqasiñatakiw churaraki kunatix inclinación ukax utjiwa. Janiw "Tigre" ukham uñt'atäkiti, niyas cuadrado. Ukampis "Tigre" ukax janïr ch'axwäw qalltkipanw lurasiwayi, ukatx KV uniforme ukar uñtasitawa. Ukampis "Tigre"-2, qhipa uñstawi, ukax "pusi" uñtat tank ukhamarakiwa, ukatx mä juk"a pachatxa aka tankix lurañar sararakispawa. "León" ukax tabla ukar p'akjañax niyas ch'amäxiwa. Casco manqhankir chiqakiw jan armadurax utjkiti, jan ukasti rodillonakampiw chʼuqtʼata. Mä arunxa, jak"at p"akjañaw wakisi ukat pistanak taypin chiqaparu puriñaw wakisi.
  Ukhamajj imill wawanakajj mä chʼama luräwinïpjjewa. Ukhamaraki, kimsa tunka pusinixa wali ch"amampiwa khathati, niya jani chiqapa ch"axwaña.
  Elizabeth kullakajj akham sasaw amigonakapar jisktʼäna:
  ¿Uñisirir atipjsnati?
  Elena kullakajj jan pächasisaw akham säna:
  - Kunapachatixa imillanakaxa jani zapatos ukanipki ukjaxa, q"ala kayunakapaxa wali ch"amawa tukupxi, ukhamata chiqpachansa uñisiriruxa ch"axwapxani.
  Elizabeth kullakajj akham sasaw iyaw säna:
  - Jïsa, imill wawanakan q"ala talonanakapax mä garantia de victoria ukhamawa!
  Ukat jichhax jan atipt"asisaw kimsa tunk pusinix tabla ukar liwxatapxi. Aka chiqanx jilpachax Pantera ukat Tigre armas ukanakat jithiqtañawa. Jupanakax jank"akiw ukat chiqaparuw sarnaqapxi. Ukat janiw uka tankinak nayraqatan p"akjañjamäkiti.
  Elenax q"ala kayunakap apnaqasaw alemán jaqirux ch"axwanti. Ukampis sarnaqkasax pista pasañax niyas jan chʼamäxiwa. Ukampis uñisirinakan hielo pistapax p'akjataw uñjasi, ukat "León" ukax sayt'awayiwa.
  Kimsa tunka pusini sarnaqawi mayampi jupa jak"aru. Ukat mä jiwayir proyectil lado manqhankir chiqar khitharaki.
  Catalinax akham siwa:
  - Jiwasana cañonasaxa nayra pachawa - "León" chiqpachansa janiwa apsutäkaspati!
  Ukampis chuym ch"allxtataw Elenax uñisirinakan ladopar ch"allt"äna, ukat "León" ukax ninamp nakhantäna.
  Imill wawanakaxa, jan juk"ampi juk"ampi, mayampi nayraru sartapxi. Jichhax jupanakax mä jan ch"aman amtäwinïpxiwa: "Pantera". Ukax chiqak ladopar ch"allt"añax wakisiwa.
  Elizabeth kullakajj akham siwa:
  - ¡Práctico pusi!
  Catalinax mä jach"a jach"a tukusaw akham säna:
  - Ukampis jupax juk"akiw jalnaqt"i ukhamat jan "León" tapat mistuñapataki.
  Ukat Elenax jaya chiqatw Pantera ukarux pallapallanak arsüna, ukax jaya chiqaruw purintäna ukat ladoparux jist"ararakïnwa. Jupax mä jisk"a - 40 milímetros ukaniwa, ukatx janiw kunas inclinado ukhamäkiti.
  Alemania markankir tanquejj mä thuqtʼäwimpiw phallawayi. Jisa, suma uñnaqt"aninakax wali ch"amampiw chhuxriñchjasipxirïna.
  Jupanakax nuwasiñ suma uñnaqt"anïpki uka graciampiw jikxatasipxi.
  Ukampis conchas ukanakax pasañkamax sillp"ipxi, niyas armaduraruw llamkt"apxi.
  Kimsa tunk pusinix wali axsarkañawa, ukat jupax mä jaqir uñtasitawa, jupax trickles taypin saltaski.
  Elizabeth kullakajj qʼala kayumpiw wasitat pallapallanak jaqontäna ukat akham sasaw qʼochüna:
  - Nayax taqi kuns lurasmati, ¡Wehrmacht ukarux katuyasiñampiw ch"allt"añäni!
  Chiqpachansa, ukham imillanakampixa, saxra pachpaxa janiwa axsarkañapakiti. Ofensiva nazi ukax agresiva ukhamäkchisa, ukat jupanakax walja tanques ukanipxi ....
  Ch"amanakax janiw kikpäkiti. Autonakan jakhüwipax niya kipkakïkchisa, alemán autonakax jukʼamp llampʼukiwa. Walja tanques soviéticos ukanakax k"achawa ukat janiw sum nuwasiñatakix wakicht"atäkiti nazi monstruonakampi.
  Ukampis Elizabeth ukan tripulacionapax muspharkañanak lurapxi ukat yaqha "Pantera" ukarux sarkasax ch'axwapxi.
  Komsomol ukankirinakax pistolampiw ch"axwapxi. Jupanakax chiqaparuw ch"axwapxi. Jupanakax t"ijtapxi, q"ala kayuni, muyu talonanakampiw lliphipipxi. Ukat uñisirirux chiqapuniw chʼalltʼañama.
  Alenkax wali munasiñampiw kamachi:
  - ¡Janiw imill wawanakax jaytanukupxañamäkiti!
  Ukat jichhax cañón ukax mä proyectil ukar thuqt"i, chiqpachapuniw T-4 ukar ch"allt"i, aka tank ukar ch"allt"asa. Ukampis akanxa, chiqpachansa, "León", janiw ukhamakiti apsuñaxa. Ukat akanx yant"añamawa.
  Anyutax q"ala kayunakan yanapt"apampiw auto uñacht"ayi ukat chiqpachapuniw tukuyat tukuykamax ninamp phichhantawayi, akham siwa:
  - ¡Comunismo ukar jach"añchaña!
  Allax wali chiqaparuw ch"iyar jaquntaraki ukatx akham sasaw yapxati:
  - ¡Heroísmo ukar jach"añchaña!
  Aka chiqan nuwasir imill wawanakat janiw kuns sañjamäkiti - jach"a clase ukat aeróbatica!
  Mariaxa, proyectil pistola manq"ayasa, q"uchutayna:
  - Jilïri jach"a jach"a jach"a tukuña
  Jiwasan jamach'inakan t'ijtäwip thaqhapxam...
  Ukat sapa hélice ukan samsu, .
  ¡Jiwasan fronteranakasan sumankañapa!
  Marusyax saskakiwa, Fritz ukarux pallapallampiw ch"axwawayxi:
  - Chiqpachansa ukaxa....
  Rusonakan heroísmo masipa ukat janiw rusa jaqinakakix taqi kunan uñacht"ayasiwayi ...
  Cuco sat animalan tuputa, amuktʼat istʼasitapajja, mä reloj chiming ukhamänwa, ukat trincheranakaruw chʼalljjtäna. Jan sinti uñtʼat quqanaka, thaya thaytʼanxa chʼuxña coronani, precursoranakjamaw arunttʼasipxi, qarjata pallapallanakaruw arunttʼapxi. Yaqhipanakatakix akax mä kasta iwxt"äwjamaw amuyasispa - jupanakax sapxiwa, ¡jutir pacharuw sarapxäta!
  Vladimir Mikhailovsky jupan p"iqinchat batallón ukax nayrir ch"axwawinakan wali ch"axwawinakan uñjasiwayi, juk"ampis mayo phaxsin atipt"asiwipanx jichhax jank"akiw reclutas ukanakamp phuqhantat uñjasi, ukatx mä jan walt"äw thakhinak ch"amanchañatakiw wakicht"asiski. Inti jalsu tuqinx kimsa kilómetros ukch"a jayankasinx umax Don jawir thiyanw ch"allt"asi, ch"axwäwin nina nakhantayata.
  Jila parte cañanakajj nina naktayañ bombanakampiw qʼañuchatäjjäna, ukat umajj hollín ukamp chʼiyarar tukurakïnwa. Kunjamatix jach"a fósforos ukanakax jach"a p"inqachäwin p"inqachawipanx ukhamarakiwa, uka puente pilanakax t"unjatawa, ukax sapakiw sayt"atäski, ukax soportes ukham irnaqaski.
  Uka markankir precursoranakajj barconakanwa yapunakan regalonakap apapjje, ukhamarak soviético soldadonakan heroico soldadonakapatakejj municionanak cajanak apapjje, jupanakajj wali colerat nazi tamanakamp jiwayañjam nuwasïwiruw mantañatak wakichtʼatäpjje.
  Ukatwa pusinix mä jachʼa caja ayxatapxäna, ukax lobo sat quqanakamp chʼuqtʼat mä quqaruw apapxäna. Ukanjja, wali suma camuflat antitanque armaw embuscada ukan uñstäna. Kimsa pallapallanakampi ukat Alesya sat chʼiyar nayrani artillerompiw uka pistola apnaqasipki. Imill wawax wali jisk"akiwa, ukampis qarjata irnaqatapat amparanakapax ch"akhanakap ch"uqt"atawa. Jupax ch"amancharakiw, waynanakamp chika, mä trampa wakicht"añataki, mä tanque jan ukax "blindado" Hitler pack ukan natural qullu patat pasañ yant"aspa ukhaxa.
  Pallapallanakax, jilpachax wali taqpach jan barbanipxiwa ukatx janiw pallapallanakax utjkiti, waynanakaw mä jisk"a curso de reclutamiento tukuyapxi - mä phaxsi chikatani, ukat juk"ampirus, chiqans, pre-conscripción ukan yatichäwipax URSS uksanx wali suma utt"ayatawa.
  Yaqhip nuwasirinakax nayratpach experiencianïpxiwa. Jupanakax jisk"a uywanakat sipanx mayj mayjawa, cerdas ukanakanxa, ch"ullqhi sarnaqawipanxa, yaqhipanakax wasitat ch"uqt"atawa. Yamas mä nayrani Ivan sat chachajja, cheqpach piratar uñtasitänwa, jupajj barbap jaytawayi. Alférez suti, ukat niya mä pä ordenanak kunayman ch"axwäwinakan katuqata, jan ukax juk"ampirus nayrïr Moscú jak"an. Kunawsatix, jan lurañjamäkaspas ukhamaw amuyasïna: Fritz ukarux sayt"ayapxäna, ukat uñisirinakaparux mä pä patak kilómetros ukch"a jayaruw irpapxäna, allqamarinakar jawq"jirinakar uñtata.
  Fritz ukanx qawqha jaytjata yänakas utjäna. Inas jan sinti ukhamäkchïnti, ukat tanques ukanakax sapa kutiw jikisipxirïna, ukampis cañones ukat ametralladoras ukanakamp blindados portadores de personal ukanakax "41 maran verano ukat otoño ukanx infantería soviética ukarux wali llakitaw t"aqhisiyapxäna, ¡mä tunka payan mä centavo ukhanïnwa!
  Ukampis kunapachatï thayax kimsa tunk gradonak jiläxäna ukhaxa, taqi uka teutónicos monstruonakax jan chʼamäxänwa... Gasolinax congelatäxänwa ukat lubricantex congelatäxänwa.
  Ukampis llakisiñaw nazis ukanakar tukuyañkamax jan tukuyañjamäkänti. Mä chiqanx comando ukan juchapatwa, jupanakax jach"a ch"amanchirinakaruw mayipxäna, kawkhantix unidades alemanas ukanakax tantachasipkän uka markanakar ch"axwañataki. Jïsa, ukat descongelación ukax purinxiwa - jan walïpan ...
  Primavera ukanx Ivan jupax payïr orden jikxatarakitaynawa - jupax suerteniw mä general ukat walja oficiales ukanakar jiwayañataki, mä emboscada ukan utjatapata. Ukampis uka nuwasïwijj mä jukʼakiw atipjäna. Uka arknaqañ pachanx mä chhaqhat t"aqaw Ivan Krasnov juparux ajanupar ch"allt"äna, ukat nayrapax janiw utjkänti. Ay, akax mä ch"axwawiwa, ukat janiw wawanakan peliculapakiti, kawkhantix nayrïr jaqix taqiniruw ch"allt"i, ukat patak ametralladoranakas janiw juparux ch"allt"kaspati.
  Ukat jichhax jañchin ch"ama irnaqañanak lurapxañapawa: trincheras, celulas ukat ch"usawjanak allsuña.
  Precursoranakax jupanakar yanapt"apxi, yapunakax samarañjamawa ukat pachpa wayna tawaqunakax jilïr jilanakapar yanapt"añatakiw achikt"asipxi. Ukat sinti taqe chuymaw irnaqtʼapjje, jukʼamp lurañatakiw chʼamachasipjje, janiw chʼamap jaktʼapkiti. Ukhamaw venanakax phust"asipxäna ukat wawanakan bronceado, calloused amparanakaparu ukat q"ala, ch"uxña kayunakaparux mistunipxäna. Uka pachparakiw wali q"uchuñx atipjasipxi;
  Jiwasax comunismo wawanakan nayrïr irpirinakapätanwa - .
  ¡Mä nina, mä carpa ukat mä corneta timbre!
  Fascismo maldito ukan invasión ukax - .
  ¡Ukax mä colerat atipt"äwi suyt"aski!
  
  ¿Kunsa uka nuwasïwinakan atipjawaytanjja?
  Ukat ukatsti uñisirimpi nuwasïwinakanx adquirido?
  Nayrajj akapachankir wawanakakïpjjayätwa - .
  ¡Ukat jichhax yurïw uraqin nuwasirinaka!
  
  Ukampis Hitler jilatajj capitalasar mä paso sarawayjjäna,
  ¡Jan cascada jakthapisin bombanak jaquntatäna!
  Ukat nayatakix Awkix alaxpachat sipans juk'amp sumawa - .
  ¡Jichhax wila inti jalantux purinxiwa!
  
  Jiwasax agresión ukarux qhuru chuymampiw jaysañäni - .
  Jupanakpachas jachʼa jaqïpkchisa, jïsa, ¡ay, jiskʼakiwa!
  Ukampis espadax mä fragil waynan amparapankiwa - .
  ¡Supayan legionanakapat sipansa jukʼamp chʼamaniwa!
  
  Tanques ukanakax avalancha ukat avalancha ukar jank"ak puripxpan, .
  ¡Ukat uka fusil kimsaruw jaljapxta!
  Policianakajj qhepäjjat jan walinak lurapjjpan, .
  ¡Ukampis Qullan Diosaw jupanakar wal mutuyani!
  
  ¿Kunsa amtapjjta? sumankañ lurañanak lurapxam
  Ukat ukatakix ¡ay, ¡disparañaw wakisïna!
  Samarañajj niyaw ajjtaskchejja.
  ¡Ukhamarakiw nuwasiñanakax utjaraki!
  
  Imill wawampixa q'ala kayukiw t'ijtxapxta - .
  ¡Qhixu qhixus purintäna ukhasa, mä chhijchhix qʼañunakjamaw nakhanti!
  Ukampis jan axsarapxamti, wawanakar uñt'apxam -
  ¡Fascista ukax jan axsarasaw ataúd ukar mä bala ukamp jaquntatäni!
  
  Aka chiqanx Fritz uka jan wali empresaruw uchapxi,
  ¡Ukat mayni axsaririnakax jaltxapxiwa!
  Jiwasax infantería ukarux ch"axwañanx mä guadado ukham t"unjapxtanwa - .
  ¡Janiw wayn tawaqunakan verano urun jark"atäktanti!
  
  Atipjawi phuqhawi, mayo phaxsina, 2016 marana.
  Jichhax thaya thayt"awix ch"uxña, ch"ullqhi chhijchhiruw puri!
  Uka waynax q'ala kayuniwa, kullakapax q'ala kayuniwa,
  ¡Trapos ukanx wawanakax jach"a pachan uñt"asipxäna!
  
  ¿Kawkitsa uka chʼamanakajj juti?
  ¡Llaki, thaya, uka munañ aguantañataki!
  Kunapachatï mä amigojajj sepultura manqha tupunïkäna ukhajja,
  ¡Mä amigojajj jachtʼasi ukhajja, nayajj jiwjjtwa!
  
  Cristow precursoranakar bendiciwayitu,
  Jupasti sänwa: ¡Awki markajj Diosan churatawa!
  Ukaw taqi kunat sipansa nayrïr iyawsäwixa,
  ¡Soviético, qullan marka!
  Jayankir tankinakan jakʼachasir thuqtʼasitapajj istʼasirakiwa, ukat avionanakajj alajjpachanwa thuqtʼasipjje. Ukat niyaw muyuntañatak jachʼa armanakajj qʼejjo qʼejjo qʼejjo istʼasjje. Wali phallañ conchas ukanakan ch"allt"atapatxa, uraqi ch"uqi ch"uqi ukat ch"uñu ch"uñunakax alaxpacharuw jach"ar jaquntatäxi. Aka chiqanw ch"axwäwix qalltawayi. Mayor Vladimir Mikhailovsky jupax prismáticos de trofeo ukanak amparapar apt"atawa, mä avalancha fascista de acero ukan jak"achasiñap uñjasa. Precursoranakar qhepäjjar irpañ yantʼapjje , ukampis janiw sarjjañ munapkiti ukat nuwasiñatakiw amparanakapan fusilenak mayipjje.
  Janiw taqinitak armas ukanakax utjkiti, ukampirus uka chiqankir wawanakax caza fusiles ukat arcos deportivos ukanakas apanipxänwa. Taqinipuniw jan axsaras ch"axwañ munapxi, atipt"añ munapxi. Ukampis janiw Mama Markat qhipa amuyt"awimampix jiwañ puedkätati.
  Mayor Mikhailovsky jupax akham kamachi churaraki:
  - ¡Janiwa jani kamachimpi nina naktayañati!
  Chiqans jupanakax pä " pusi tunk phisqhan " ukhakiw taqpach batallón ukatakix utji, ukax sañ muniw jupanakan ch"amapax Krauts ukar jak"achasiñatak jaytañawa.
  Nayraqatax, kunjamtï nazis ukanakax yatipki ukhama, juk"amp jark"aqat autonaka; tanques T-4 ukat autopropulsadas armas "Hunter". Jupanakax juk"amp k"acha k"añaskunakataki ukhamarak mä juk"a qhipharkir infantería ukanakatakiw chiqawj lurapxañapa.
  Nazis ukan autonakapasa motocicletanakapas jichhax awisax nayrar sartañ axsarasaw juk"amp juk"ampi juk"ampi juk"ampi ....
  Ukampis Julio Petrov precursorax janiw ina chʼusat akan qhiparapkänti sasaw qhanañchi. Mä juk"a antitanque mina, utat lurat cola ukamp ch"allt"ata, ukat césped patxanx alambre yanapt"ampiw jan uñjkaya, tocón taypin sarnaqaski, chiqaw T-4 oruga manqhan.
  Uka chʼuqi sat animalan acero placanakapax mä jiwayir regalo patxaruw ikipxi. Uka phallawix janiw sinti ch"amanïkaspas ukhamäkiti, ukampis larugax ch"iyjataw uñjasi, ukat tanque nazi ukax chhullunkhayañ qalltawayi ukat torre muytasa.
  Yaqha yuqall wawanakax ukham aparatonak apnaqapxi. Kunjamakitix infantería alemana ukax axsarañjamawa, ukat tanques ukat autopropulsadas armas ukanakax nayraqatapanx jan jark"aqasiñatakiw utji, ukhamax ukatw mutuyatäpxani.
  Uñt'at "Hunter", jisk'a silueta ukat ch'aman armadurani, mä tortuga aplanada ukar uñtasitawa. Aka autopropulsado armas ukax jichhakiw frente soviético-alemán ukan uñstawayi. Suma apnaqañ luratapata, mä cañón ukax mä suma jayaruw mantaspa ukat nuwasïwinx jakañjamawa, ukat jank"akiw Hunter ukax mä parábola ukar tukuwayi.
  Ukampis chhuxriñchjatanakapax wali ordinario ukhamawa, ancho ukhamäkchisa ... Ukampirus juk"amp askiwa auton manqhap t"unjaña ukat repuestos ukanakamp manqhat thuqhuña.
  Akax mä "Hunter" ukan t'unjata, mä fragata pirata ukar uñtasit timón p'akjata, ladopar liwxatasin T-4 ukar ch'allt'asi. Ukat acerot lurat panpacha ataúdnakax orugas ukanakan qhantʼañ qalltapxäna, ukat mä qhawqha tiempotxa municionanakan phallatapat phallapxi.
  Nayratpachaw tunka payan medio peso autonakax p"akjata ukat jan kuns kamacht"ir sayt"apxäna.
  Ukampis jupanakan qhipäxapanx mayni varanakaw utjäna, jukʼampisa walja blindatanakaw utjäna. Akax autopropulsada arma "Hunter" ukax velocidad yapxati ukat ... Mä disfrazado p'iyaruw jaquntawayi. Uka ch"uqi ch"uqikiw alaxpachat mistuni ukat jan kuns kamacht"asaw sarnaqapxi.
  Precursoranakax wali kusisitaw jikxatasipxi. Mä chiqanx allsut p"iyanakanx utan lurat explosivos ukanakaw utji. Ukax amparamp lurat thakhin luratawa. Chiqansa, dinamitat sipansa jukʼamp jan chʼamani, ukampis carro manqhan jan chʼamanïñapatakix wakisiwa.
  Fritz jupax wali jiwataw jikxatasi, portaaviones blindados ukanakax jan walt"ayataw uñjasipxi, yaqhipanakax zonas peligrosas ukanakat pasapxi, ukampis granadas ukat explosivos ukanakamp jaquntataw uñjasipxi.
  Aka chiqanx jank"ak amuyt"ir wayna ch"axwirinakas jisk"a catapultanak lurapxäna. Jupanakax mä bolsa especial de espíritu de madera destilada ukampiw elementos de pólvora ukamp ch"allt"at jaquntapxi.
  Kunapachatï chʼalltʼatäki ukhajja, Hitler chachan transportenakapan armadurapajj jukʼamp jiskʼakiwa, ukhamatwa tripulacionanakajj chʼiyar nina nakhantayasipjje. Llakisiñat loco ukham tukusax Krauts jupanakax chuyma ch"allxtataw arnaqasipxi ukat axsarañat ajanunakap mayjt"ayasaw t"ijtxapxi.
  Yaqhipanakax tecnología uksa jaytxapxarakiwa...
  Mä llakikiw walja uñisirinakax utji, yaqhip k"añaskunakax ametralladora ninanak taqi kunar warantapxi ukat trincheras ukar jak"achasipxi.
  Ukat erizonakaruw tinkupxi ... Alesyax pusi tunk phisqhaniruw irptaski . Chiqans janiw T-4 ukat "Hunter" ukanak p"iqimp apt"askätati, jan ukasti ladonakaruw yant"asma. Janiw kunas blindado apt"asirinakat arsuñax utjkiti. ¡Taqinipuniw p"akjapxani ukat wila q"añut metal thuqhu wilampiw pampanak lurapxani!
  Mä jisk"a calibre armax walja ventajanakaniwa mä jach"a armat sipansa - tasa de fuego, facilidad de camuflaje. Ukat kunjamsa amtanakar ajlliñ yatipxi.
  Nazis sat jaqenakajj hiena sat animalar uñtataw wali qhoru wararipjje. Ukat soviético waynanak taypinx jiwata ukat usuchjatanakaw utji. Kunapachatï jichhak jakañ qalltapki uka wayn tawaqo soldadonakajj jiwapki ukhajj jukʼamp llakkañawa. Akax mä wali jisk"a precursora imillawa, mä paquete explosivo apthapiñax ch"amawa ukat mä tanque medio T-3 ukan pistas ukar jaquntatawa. Mä jan wali cajajj jachʼa, ukampis jiskʼa tronconïkaspas ukhamaw saltasin mä cuadrado torret chʼiyjasi.
  Ukat chʼaxwirinakax wasitatwa granadanak jaquntapxi, ukat ametralladoranakaw uka motocicletanakar clavañ qalltapxäna. Ukat nazi soldadonakan pʼeqenakapajj granizompi tʼunjatäki uka puqut cerezanakjamaw phallasïna.
  Ukat jachʼa motonakan gas tankinakapaw phallasi, ukat wali chʼama nina naktäwinak jaqunukuwayi. Infierno genionakan chʼaxwäwipax utjkaspa ukhamaw amuyasi. Akax yaqhip blindados portadores ukanakax jan wali irnaqir masinakapamp chikt"asipxarakiwa.
  Alesyax "Hunter" ukar uñacht'ayasax casco ukan alaya tuqiruw amti. Ukar puriñax ch"amawa, ukampis akax uka jan sinti khuyapt"ayasir autopropulsado pistola ukar p"akintañatakix mä ch"amakiwa. Suma kuyuña, ukatxa turkañawa.
  Pistolax mä llamp"u retroceso ukaw churaraki, ukat fascista maquinax chikataruw jaljasi. Ukat esvástica ukamp banderax wila laq"aruw jaquntatäna.
  Alesyax akham sasaw jiskht"asi:
  - Justicia ukaxa sacrificio lurañawa, caridad ukaxa qullqi churañawa, ukatxa mä chiqapa lurawi suma sartañatakixa sacrificio lurañawa wakisi!
  U-turn, artillería imillax q"ala jan isin samart"i, ukhamat Uraqin biorritmos ukanakap juk"amp sum jikxatañataki, ukat ch"uxña samañapax suelanakapampi, ukat wasitatw ch"axwawayxi, insidioso T-3 ukarux articulación ukan ch"allt"asi.
  Uñjasispawa niya taqpach tanques medios de la armada nazi ukanakax nayratpach jan ch"amanchatäxiwa. Aka qhipïrix mä precursor waynaw t"unjatäna, usuchjatäkchïnsa, mä barril ukarux ch"allt"äna, carburo explosivo, carbón laq"a, aserrín ukat mä jisk"a fósforo ukamp mistu. Heroico wawax janiw ch"amanïxänti barril ukar ch"allt"añataki, ukat Andrey masipax t"ijt"añanx ch"akkatasinx pusi tunk tonelada Shmel asalto autopropulsado arma ruedas manqhar jaquntäna. Mä cañón obsequio de calibre 150 milímetros ukaw jalxatäna, ukatx jach"ar aptataw qhiparäna. Ukat precursoranakan almanakapax chʼiyjata janchipat liwxatasinxa, mä kusisit alaxpachankir reinoruw jankʼak sarapxäna, ukanxa janipuniw nuwasiñas tʼaqhisiñas utjkiti.
  Transportistas fascistas qhispipkäna ukanakax juk"amp llamp"u irnaqir masinakapan yanapt"ap chhaqhayasax qhipäxar kutt"añ qalltapxäna... Wagner jupan musicapan wararitapax sayt"awayxänwa, ukatx mä vuelo general ukaw qalltawayi.
  Vladimir Mikhailovsky sat chachajja, nayraqatapat wila pichthapisajj akham sänwa:
  - Mä rusa ch"axwirix sayt"ataw jiwaspa, ukampis janipuniw qunqurt"asis jakkaniti! Rusia markax wilañchaspawa, ukampis ¡janiw qawqha wilas jan axsaras Pachparu jan jithiqtañasax wilax tukuskaniti!
  Ukat qhispipki uka precursoranakax ukax chiqaw sapxiwa... Waljanix nayratpach phichhantat ukhamarak usuchjat uñjasipkchisa.
  Ukat Anastasia Vedmakova ukat Akulina Orlova jupanakax alaxpachan ch"axwapxi, jupanakax jach"añchat Marsella ukamp atipt"asiñatakikiw wakicht"ata, jupax nayraqatw pusi patak jila avionanakax jaquqaniwayi, ukatakix phisqhïr grado Cruz de Caballero de la Cruz de Hierro ukan qurimpiw katuqawayi encina laphinaka, espadanaka ukat diamantenaka.
  Ukampis imill wawanakax taqe chuyma chʼaxwañ amtapxatapatwa qhan amuyasi. Akax pachpa bikini ukat q"ala kayuniw nuwasipxi. Ukat Luftwaffe avionanakaruw ch"allt"apxi.
  Anastasia kullakajj qʼala kayunakapan yanaptʼapampiw pistolajj kawkhantï uñchʼukipki ukaruw uñtäna, ukat fascistaruw jaqontäna, ukat akham siwa:
  Iyawsäwisajj wali jachʼawa
  ¡Wiñay wiñayatakiw utjani!
  Ukat masiparux nayranakap ch"irmthapi. Akulinax fascista ukarux t"unjaraki, juparux ch"allt"araki, wali chiqaparuw q"ala kayunakapampix arnaqasi:
  - ¡Comunismo amuyunaka jach"a kankañapataki!
  Ukat perla kisunakapsa qʼal apsu. Ukham imill wawax nuwasiñawa ukat yatxatatawa.
  Ukat kisunakapampix lliphipi.
  Anastasia, yaqha alemán avión jaquqanisa, Yak-9 ukampi, wali ch"amampiw chhuxriñchjasïna:
  - Rusia markan águila ukax planeta patxankiwa, .
  Ch"iwinakap jilxatayañax ...
  Uñisirinakax juchañchatäpxani
  ¡Atipjatäniwa, p"akjata!
  Akulinax munañapampiw uk chiqanchawayi, uñisirinakapar t"unjasa:
  - ¡P"akjasiniwa!
  Chiqansa, suma as imillanakax alemanes taypin uñstapxarakïnwa. Albina ukat Alvina jupanakax machaq ME-309 ukan ch"axwapxi. Ukham nuwasir nuwasirinakax lunthatasipxänwa.
  Ukat soviético sat avionanakaruw muspharkañ chʼamampi tʼunjapxi. ME-309 ukax wali ch"aman avión ukaw kimsa cañones aéreos 30mm ukat pusi ametralladoras ukanakamp armado. Ukham monstruo contraxa, rusa autonakax janiw sayt"apkaspati.
  Jaquqanipxani ukhaxa, jan khuyapt"ayasisa ch"axwapxi.
  qʼala kayunakapan yanaptʼapampiw avionan cañónap kawkhantï uñchʼukipkäna ukar qʼochüna. Uñisirinakar jawq"jasaw akham säna:
  - ¡Kimsïr Reich ukan atipt"awinakapata!
  Ukat jupax lakap uñacht"ayäna.
  Alvinax uñisirinakaruw jawq"jarakïna. Jupax Yak-9s soviéticos ukanakaruw khuchhuqatayna ukat cooed:
  - ¡Jiwasan ejercitosan jach"a fronteranakapataki!
  Ukat amigonakaparux nayranakap ch"allxtayäna.
  Ch"axwawinaka, facturas ukanaka jikxataña ukat Huffman. Jupax janiw jach"a as ukanakat maynïrïkiti, ukampis jank"akiw nayrar sartaski. Ukat infiernon monstruo sasaw sapxarakisma.
  Alemanonakax juk"at juk"atpachas, ukat jach"a chhaqtäwinakampiw Volga quta thiyan sarnaqapxi, Caspio qutar jak"achasipxi.
  . JANK"A #2
  Ch"amanakax qhanaw jan igualäpkänti. Aviación fascista ukax juk"amp chuym ust"ayirïnwa. Focke -Wulf ukax walja jaqinakaw nayraqatar purintäna ukatx ch"aman armanakapax ukhamarak jank"akïtapax Ejército Rojo ukatakix mä jan walt"äwiruw tukuwayi. Ukatjja, aka autojj wali chʼamapunïnwa, janiw chʼamäkänti. Jupajj jan chʼamani ukat wali blindatänwa.
  ME-309 ukax pilotos soviéticos ukanakatakix mä jan wali muspharkañaw tukuwayaraki, jank"akïñapataki ukhamarak armas ukanakan. Ukat jupax niyaw unidades soviéticas ukanakarux ch"iyjatayna.
  Posiciones soviéticas ukanakaruw bombardeawayi ukat machaq bombardero Yu-288, mä wali ch"aman maquina. Ukajj normaljam cargatäkäna ukhajja, pusi tonelada bombanak aptʼasirïna, ukat sojjta tonelada bombanak aptʼasirïna. Ukat jupax unidades soviéticas ukanakarux chiqaparuw katuqatayna.
  Rommel jupax mä comandante ukhamaw clasep uñacht"ayarakïna, ukampis Mainstein ukham uñacht"ayarakïna.
  Alemananakax juk"amp jak"achasisinx Astrakhan markaruw jak"achasipxäna. Ukat jan suyt"ataw comando soviético ukatakix Fritz ukax Volga jawir thiyan Kamyshin uksaruw ofensiva ukar sarawayi. Ukajj jan ajjsartʼasaw lurasïna, ukampis wali chʼamanïnwa. Ukat jupanakar jarkʼaqañax chʼamäkchïnsa.
  Ukampis Ejército Rojo ukan arxatäwipax wali ch"amaniwa ... Mä semananx nazis ukanakax phisqa tunk kilómetros ukch"a nayrar sartapxäna ukatx sayt"ayatäpxänwa.
  Jupanakax contraataques ukanakamp jikisipxäna, unidades soviéticas ....
  Uka pachparakiw japoneses jupanakax Alma-Ata ukarux mä ofensiva uñstayañ yant"apxäna. Ukat uka qhepatjja, wali chʼama chʼajjwäwinakaw utjäna.
  Imill wawanakax chachanakamp chikaw nuwasipxirïna, ukat inas jupanakat sipans jukʼamp sum chʼaxwapxirïna.
  Margarita Magnitnaya ukat Tatyana Bulatnaya - suma imillanaka, ametralladoranakat jaqunukuta.
  Jupanakax samurainakaruw jaquqanipxäna ukat q"uchupxäna:
  - Janiwa samkampi jaljtañäniti, .
  Jakäwin nayrïr amtäwipax wali wakiskiriwa...
  Uraq patat wasitat uñjapxtaxa,
  ¡Colerat ataques ukanakan torbellinonakapa!
  Margaritax q"ala kayunakapamp mä granada jiwayir jaquntäna, japonés jaqinakarux ch"iyjasaw q"ucht"äna:
  - Janiwa khitis jark"kistaniti, .
  Janiw khitis atipt'kistaniti...
  Wehrmacht ukarux uraqiruw imt'añäni , .
  ¡Jiwasan amigonakajajj monolítico ukhamawa!
  Tatyana, uñisirinakaruw pallapallanakamp jiwayasax iyaw säna:
  - ¡Chiqpachansa mä monolito!
  Japoneses jupanakax Alma-Ata uksanx nayrar sartasipki. Walja pallapallanakaniwa, kunayman kasta reservanakanirakiwa. Ukanakax ukham nuwasir waynanakawa. Ukampis imill wawanakax jupanakarux khuchhuqapxi. Jan chʼamanïsaw nuwasipjje.
  Tatyana Bulatnayax yaqha granada jaquntawayi, samurai ukarux ch"iyjasaw q"ucht"awayi:
  - ¡Jach"a lurawijataki!
  Ukat zafiro color nayranakapampi chʼiyjäna. Kusisit tawaqu, janiw kuns sañjamäkiti.
  Ukat Margarita, q"ala talonampi, jiwañ regalo aptasin jaquntani, japonés pallapallanakar ch"iyjasa.
  Ukat jupax q'ucht'ani:
  - ¡Taqi kunasa ch"axwatawa, ch"amakt"ayata, t"aqhisiña jan walt"awinaka mä thaya thayt"ani!
  Ukat mayamp q"ala kayunakap jaquntäna, mä limón japonés ...
  Mä q"ala jan isin cinturakama ukat q"ala kayuni nuwasir Oksana jupanakar jak"achasisinx mä caja de granadas ukar jalxati, jisk"at arumpi:
  - ¡Ukaxa wali thaya imillanakawa!
  Ukat kimsa nuwasirinakax q"uchupxäna:
  - ¡Samurai ukaxa uraqiruwa t"ijtäna, acerompi ninampi ch"allt"ata!
  Ukat suma uñnaqtʼanakajj wali colerat nuwasipjje. Nina, uma, cobre tubonak taypinsa janiw inamayäkänti.
  Aka chiqanx Oksanax q"ala kayumpiw mä granada jaquntäna, japonés Chikha light tank ukar ch"allt"asa. Ukhama, ukax mä jach"a amtäwiwa.
  Margarita, uñisirinakaruw ch"axwantäna, akham sasaw q"ucht"äna:
  - ¡Jan iyawsäwinïtax iyawsasmawa! ¡Jumax uka cason jan utjatap lurasmawa!
  Tatyanax logicamente akham sänwa:
  - ¡Kuntix jumax siskta ukax mä paradojawa!
  Margaritax q"ala kayunakapamp mä granada jaquntäna ukat amuyt"asisaw akham säna:
  -¿Janit genio ukax paradojas ukan amigopäki?
  Tatyanax mä turno churäna, samurai sat jaqiruw khuchhuqäna ukat iyaw sarakïna:
  - Chiqpachansa, amigo!
  Ukat nuwasirinakax apthapisinx larusisaw phallapxäna ... Imill wawanakampiw nuwasipxi, ukat kunas yaqhax sapxiwa ... ¡Janiw inamayakiti Rusia markax kunjams imill wawanakax ch"axwapxäna uk amtasi!
  Oksanax jach"a nivelan ch"axwaski chiqpachansa. Ukat kunayman chiqanakatw ch"iyar jaquntawayi, ukat imill wawax mä patat uñtataw muyunti.
  Ukanakax suma uñnaqt"aniwa, janiw khitirus kuns jaytapkaniti. Ukat traición ukarux gnaw out, samurai ukanakamp chika.
  Nina irpxaruwayi ukat Angela. Imill wawax wali qhuru ukat wila ñik"utanirakiwa. Ch"axwirinakax q"ala kayukiw nuwasiñ munapxi ukat jach"a jach"a lurawinakampiw lurapxi.
  Angelax turno churaraki ukat larusisaw akham säna:
  - Jan axsarasaw nuwasiñar sarañäni,
  ¡Soviéticonakan chʼamapatwa!
  Ukat qʼala kayunakapampix mä jiwayir limón jaquntäna.
  Ch"axwawinakax sarantaskakiwa ukatx jichhax japoneses ukan ch"axwawipax tukusxiwa ....
  Niya pusi tunka kimsani julio phaxsi tukuyaruw purini. Nazinakajj pachpa Delta del Volga sat cheqaruw jakʼachasipjjäna, ukat ukanwa nuwasiñanakajj qalltasïna.
  Elizabeth kullakampi tripulacionanakapampejj wal chʼajjwapjjäna. Nayrïr Tigre-2 tanques ukanakax nayraqatar puriñ qalltapxäna. Jupanakax "Pantera" ukat "León" ukanakar uñtasitawa, ukampis kunas uka taypinkiwa. Ukhamaraki ángulos de la inclinación racional de la armadura ukatxa mä arma de cañón largo calibre 88 mm calibre 71 EL. Suxta tunka llatunkani tonelada pesaña, ukatxa jak"a tanka "León", armadura tuqita, ukampisa mä juk"a jisk"a jach"a.
  Jach"a tankanaka, janiwa kunsa sapkätati.
  Elizabeth ukat imill wawanakax alemanes ukanakaruw thaqhapxi. Jupanakax T-4 ukx p"akintasinx akham sasaw chhuxriñchjasipxi:
  - Qhana maranaka amuyunakaru jach"añchaña, .
  ¡Precursoranakan arnaqatapajj wakichtʼatäpjjapunim!
  Ch"axwirinakax nayrïr clasenkirïpxiwa sañäni. Ukat janiw jach'a jach'a tukuñak nuwasipkiti, jan ukasti q'uchupxaraki;
  Mayacht"asiwix jan t"unjañjamawa, qhispiyat jaqinakax, .
  Janiw brutal fuerza ukat axsarañas tantacht"atäkänti ...
  Ukat qhant"at jaqinakan suma munañapa, .
  Ukat amistat, qhana, amuyt"awi ukat jan axsart"aña samkanakan!
  
  Jiwasan qhispiyat Awki Markasan jach'añchäwipa,
  ¡Lurañan chʼamapajj wiñayatakiw yanaptʼi!
  Kamachirjam ch"ama, jaqinakan munañapa, .
  Taqi kunat sipansa, mayacht"asiñatakiwa - ¡mä sanu jaqi!
  
  Uka thaya thayt"aniw nayrar sartañ intix jiwasatakix qhant"äna,
  Tormentas ukat tormentas ukanakampiw nayrar sartapxta...
  Qullunakxa jan pesajenïkaspas ukhamaw kuyntʼapxtanxa, .
  ¡Taqi uraqpacha, qhant"ata, comunismo tuqiru saraski!
  
  Jiwasan qhispiyat Awki Markasar aruntt'apxsma,
  ¡Lurañan chʼamapajj wiñayatakiw yanaptʼi!
  Legal ch"ama, jaqinakan munañapa, .
  ¡Chiqpachansa, ¡mä jan chʼamäki uka jaqix mayachtʼatäñatakiw saytʼi!
  
  Aka uraqinkir markanakax jilat kullakanakjamaw mayacht"asipxi, .
  ¡Budista, musulmán jupanakax wiñayatakiw amigonakapxiwa!
  Amuyunakax jach'añchatäpan, mä jach'a suti,
  ¡Akapachankir taqe markanakajj familiar uñtasitäpjjewa!
  
  Jiwasan qhispiyat Awki Markasar aruntt'apxsma,
  ¡Lurañan chʼamapajj wiñayatakiw yanaptʼi!
  Legal ch"ama, jaqinakan munañapa, .
  ¡Chiqpachansa, ¡mä jan chʼamäki uka jaqix mayachtʼatäñatakiw saytʼi!
  Imill wawanakax wali sum qʼuchtʼapxi, ukat jukʼamp sumwa nuwasipxi, ukat ukham jachʼa luräwinakwa phuqapxi. Sarnaqäwix atipt"irinakan qillqatäkchisa ukat ch"axwäwix chhaqt"ani ukhax amtasipxaniti janicha ukax janiw yatiskiti?
  Alenka, pilanakapampix, ukat mä equipo de imill wawanakampiw Delta Volga uksan uñisirinakar jark"aqañatak ch"amachasipxi. Ukat kuntï suma uñnaqtʼanakajj principio toqet lurañ yatipki uk uñachtʼayi.
  Ukat chiqpachansa walja lurañanak lurapxaspa.
  Anyutax q"ala kayumpiw ch"axwaski ukat akham sasaw arnaqasi:
  - ¡Comunismo pachanakaru jach"añchaña!
  Ukat ukhamat taqpach pilax apthapisinx mä arukiw q"uchupxäna, phuqhat ist"asir arunakampi;
  Jiwasax mä suma destino ukatakiw ch"axwapxtanxa
  Jaqinakan jakawip jan ch"amäñapataki...
  Ukat uka maldecido horda ukar ch"allt"aña
  ¡Ukham jan wali uñisirinakax jukʼanikïpxañapataki!
  
  Jiwasanaka patxanxa quri ch'iwini mä querubón ukaw utji,
  Jiwasan mama Rusia markan jach'añchäwipataki...
  Rus' markankirinakax jan atipt'irjamaw iyawsapxi,
  ¡Ukat aka Uraqin taqiniruw jukʼamp suma uñnaqtʼanïñapatak yanaptʼani!
  
  Jiwasax Tayka Markasan ch"axwañatakiw ch"am churapxistu,
  Awki Marka jach'a kankañapa arxataña ...
  Ukat awisax jakäwix mä peliculakïkaspas ukhamawa,
  ¡Alajjpachan uñachtʼayatäñapäkchisa!
  
  Sapa mayniw amtanakap phuqhañapa,
  Yatiñampiw iyawsapxita, comunismo...
  Ukhamat aka Uraqin jukʼamp kusisiña utjañapataki,
  ¡Ukat revanchism ninanakax janiw jutkänti!
  
  Jiwasan zar, jach"a genio Pugachev,
  Jupax yapuchirinakaruw qullan ch"axwäwir jiltayäna ...
  Kuna negocios ukanakas amparaparuw purini,
  ¡Ukat q"ala kayuni imill wawar munasiña!
  
  Supayat sipansa jukʼamp chʼamanïñäniwa
  Kunawsatix ciencia ukan horizontes ukar mayjt"ayktan ukhax...
  Jan wali jaqin kayunakap manqhan ch"allt"ata, .
  ¡Mä aorta chʼiyjat wilajj mistuskchïnsa!
  
  Jisa, jiwasan chiqap amigonakasawa,
  Jiwasax Pachamamar juk'amp kusisiyañasawa ...
  Jaqinakax taqiniw mä familiarux iyawsapxi, .
  Jach"a k"ajkir Rusia!
  
  Jaqinakar jan axsarasaw horizonte ukar uñtapxam,
  Jan wali qinayanakax alaxpachar ch'amakt'ayapxamti...
  Uñisirinakaruw atipt"añ puntuación churañäni,
  Ukat jumax ukhamätawa, suerte heroe nuwasïwinxa!
  
  Nayax janiw axsarir aru yatkti
  Jiwasax rusanakax janiw kunas jisk'achatäktanti ...
  Jiwasax Svarog ukax mä Janq"u Jesusawa,
  ¡Ukat wiñayatakiw mayo phaxsin kusisipxani!
  
  Imill wawanakampi yuqallanakampi mä muyu thuqt"awimpi, .
  Jiwasax q'ala kayuni imillanakax ...
  Jiwasatakix, taqi kunat sipansa, taqe chʼamani Dios Rod, .
  ¡Janiw jan pʼeqeni loro waynakïñamäkiti!
  
  Ukat Lenin jilataw nuwasiñatak chʼamañchtʼawayistu,
  Yatiñani Stalin jupax uka jach"a lurawiruw bendiciwayi ...
  Mä ch'amani querubón ukaw ch'iwinakap liwxatani,
  ¡Ukat musculonakasajj acerot lurat ukhamakiwa!
  
  Pachamaman jach"a kankañapaxa ukankaniwa
  Diosampi ukham nuwasirinakätasa...
  Aka chiqanx acero espadampiw jach'a kankañapar chiqanchañäni,
  ¡Kawkïr escudos Svarog markan forjatäna!
  
  Mä jukʼa arumpixa, Tatitur chiqa chuymanïñamawa,
  juk"amp k"ajkir jach"añchäwipataki ...
  Jiwasax caballeros águilas ukanakak uñt"tanwa, .
  ¡Jiwasan qhipäxanxa Janq"u Dios Cristo Mesias ukaw utji!
  Aka chiqanxa, mä pistola chiqaru ch"allt"atatxa, "León" ukax qhant"iwa. Jïsa, nazis ukanakax wajjranakaruw chiqpachapuni katuqapxi.
  Ch"axwawinakax sarantaskipanxa, ukhamax wawanakax janiw pachap ina ch"usar apt"apkiti.
  Dasha ukat Vaska jupanakax alemán soldadonakan qhipäxapanw sarnaqapxi. Jupanakax kunjams uka yänakax columnas ukan sarnaqapxi uk uñjapxi. Motocicletas ukanakax jank"akiw jaltxapxi, autopropulsadas armas ukanakax jalnaqapxi. Walja soldadonakaw utji, SS ukat yaqha unidades ukanakas utjarakiwa.
  Vaskax "Ferdinand" ukan sarnaqatap uñjäna, mä ch"aman alemán autopropulsado arma, tanques ukanakar t"unjasa.
  Uka waynax imill wawarux akham sasaw jiskht"äna:
  - Krauts jupanakax yaqha ch"amanchawinak Stalingrad markat alay tuqir apayapkaspas ukhamaw amuyasi.
  Dashax jachaqt"asisaw akham säna:
  - ¡Jiwasan jaqinakasax kunjamatsa qhurupxani!
  Nemtsev camionat jutirix colerat waynanakaruw arnaqasïna. Wawanakax sartasipxi ukat t"ijtapxi, lliphipi, laq"ampi ch"iyara, q"ala, muyu talonanakapa. Inas jupanakarux mä turno churarakchispa.
  Uka waynampi imill wawampixa ch"uxña quqanakaruw t"ijtapxäna ukat jaltxapxäna. Dashax wali kusisitaw akham säna:
  - ¡Guerrilas ukanakax kuns lurapxaspawa!
  Vaskax aka tuqitx iyaw sataynawa:
  - Chiqpachansa... ¡Chiqpachansa atipt"añäniwa!
  Dasha kullakax wali kusisitaw q"ucht"awayi:
  - ¡Atipjäwi suyt"aski! ¡Atipjäwiw suytʼaski! ¡Khitinakatix grillete p"akjañ munapki ukanaka! ¡Atipjäwi suyt"aña, atipt"añ suyt"aña! ¡Fascismo ukar atipt"añasawa!
  Vaskax jank"akiw uka tuqitx iyaw satayna ukat q"ala wawanakan kayunakapan amparanakapampix uka ch"uqi ch"uñump ch"allt"atayna:
  - ¡Jiwasax luraraksnawa! ¡Mä cuento phuqhasiñapatakiw yuripxta!
  Dasha kullakajj nayranakap chʼoqtʼasisaw akham säna:
  - Ukat ¿kunas? Nayax amuyta, cuento de hadas ukax chiqäkaspas ukhamaw tukuyañäni ukat Wehrmacht ukax laq"aruw tukuyañäni!
  Ukat wawanakax pulmonanak patat coro ukan q"uchupxäna;
  Jiwasan aski markasan sutipxaru,
  Kuns comunismo ukax universo ukar churani...
  Jiwasax Tayka Markasarux chiqa chuymanïñäniwa,
  ¡Suma sartañataki ukhamarak lurañataki thakhi jist"arañäni!
  
  Putin jupax Rusia markaruw mä heroe ukham apnaqäna,
  Ukampis uka qhepatjja, águilajj tʼijtʼasaw jaytawayäna...
  Chiqans Fuhrer ukax jach"a hemorroides ukaniwa,
  Ukampis ¡Stalin ukax mä suti sañ munaraki!
  
  Nayax amuyta, Kimsïr Reich ukar atipt"añäni,
  Janiw muspharkañakkiti Putin jupax Stalin ukar sarxatapa...
  Akapachanjja, mä qori chʼiyar querubón ukaw utji,
  ¡Ukat Supaya-Adolf jilatajj jichhajj loqtatäjjewa!
  
  Alemanes jupanakax taqpach Europa uksankirinakax amparanakapankiwa,
  Ukat África, ukat Asia, ukat estados ...
  Ukat Adolf chachajj wali suma jaqëkaspas ukhamwa amuyasi
  Ukampis ¡Vengación ukax Fuhrer ukarux suyt"aski!
  
  Hitler chachatakix Rusia markax mä granero ukar uñtasitawa,
  Jupax ordenap wasitat utt"ayañ muni...
  Ukampis comunismo paraíso ukaw utjani, sasaw amuyta,
  ¡Fresas ukanakax ikiñanakar yapuchasaw ch"uxñaptani!
  
  Jan iyawsapxamti, markasax janiw kuna ch'amanïpkiti,
  Ukampis Krauts jupanakax sinti katjapxäna...
  Ukat jumax yatisktawa eslavox janiw kunjamatsa esclavokiti,
  ¡Rusia mamasan sutipxaru!
  
  Ukat Lenin jilatajj mä jachʼa luräwiruw chʼamañchtʼawayistu, .
  Jupax kunjams lurañax uk uñacht"ayitu...
  Niyakejjay Diosajj cheqapuni mä sapakïchejja, .
  Ukampis comunismo tuqinxa jan axsarasaw iyawsañasa!
  
  Janiwa, janiw rusa uñisirinakarux katuyasiñamäkiti , .
  Taqi kunat sipansa, Janq'u Diosax jiwasampiw utji - universo Luriri ...
  Nayax uka awki markanakarux nuwasïwin yanapt'ä,
  ¡Jan mayjtʼayasa jakañan suma sarantäwipankañataki!
  
  ¿Qhawqhakamas munat masinakamar jiwayasma?
  Ukampirus llakisiñawa, janiw ch"axwawix tukuskiti...
  Ukhama jisk'achata ejercitosan nuwasïwinakapanxa,
  ¡Kuntï jan phenqʼasipkäta uk luram!
  Akax mä suma q"uchu wayn tawaqu nuwasirinakataki. Uk qʼochupjjäna ukat wasitatwa sarjjapjjäna, qʼala jan wali talonanakapampiw thakin laqʼa apthapipjjäna.
  Wawanakax wali kusisita ukat anqax jakawimp kusisita. Janis jiskʼakïkchisa, ajanunakapajj chocolate ukham qʼañuchatawa, ukat ñikʼutanakapas janiw ukhamäkiti. Jach"a jaqinaka.
  Motocicletar sarir alemán jaqenakat maynïrejj llampʼu chuymampiw jupanakar jawsäna. Ukat chukulampiw luqtapxäna. Manq"at awtjata Dasha kullakax amparanakap luqxatäna, ukampis Vaskax mangap jaquntäna:
  - ¡Janiw jisk"achasiñamäkiti!
  Ch"ikhi tawaqux jikxatasïna
  - ¡Fascistanakarux juk"amp sum mayacht"apxañäni!
  Vaska, jupax pachpa ñik"uta ukat ch"akhanakaniwa, jupax uka amuyt"awix wali askiwa. Ukat jupax chocolate mayirakïnwa.
  Nazi ukax p"iqip ch"allxtayäna ukat p"akintat ruso arumpiw jachaqt"asïna:
  - ¡Q"ucht"am wayna!
  Vaskax p"iqip ch"allxtayäna ukat wali ch"amanchataw q"ucht"äna;
   Partido ukax Rusia markaruw taqpach mayacht"asis mayacht"awayi,
  Jan tukuskir yapunakar arxati...
  Taqi kunat sipansa, iyawsapxita, jaqinakax wali ch"amanïpxiwa,
  ¡Soviético uraqix jach"añchatäpan!
  
  Stalin jupax jach"a premio ukhamawa,
  Stalin jupax yatiñan t"ijtäwipawa...
  Jupa laykux jan axsarasaw nuwasiñama.
  ¡Taqi jaqinakaw Stalinar arkapxi!
  
  Jiwasarojj kusisit chʼiwinak churapjjestu,
  Jiwasax mä jach"a munañanïtanwa...
  Stalin jupax walja yänakan kusisiñapawa,
  ¡Glorioso, jach"a marka!
  
  Stalin jupax universo ukanx juk"amp jach"awa,
  Stalin quri ch"iyar querubón, .
  Jiwasan markasan jan mayjt"ir suerteni,
  ¡Iyawsapxam, wiñayatakiw jan atipjañjamäkiti!
  
  Stalin jupax jaqinakar qhispiyasiñ churäna,
  Uraqpachan jach"a águila...
  Jiwasan Awki Markasataki ukhamaraki qhispiyasiñataki,
  ¡Uka uraqiruw chʼiwinakap chʼiyjäna!
  
  Stalin sat kʼajkir kʼajkir jaqet sipansa janiw jukʼamp jachʼäkiti,
  Jupax jach'awa mä janq'u Diosjama ...
  Espumampi nuwasiña ukat atiptʼaña, .
  ¡Fuhrer ukax niyaw mä ataúd ukar jaquntatäni!
  
  Jiwasan Awki Markar jach"añchasa,
  Uñt"apxam juparux juk"amp suma jan jikxatañataki ...
  Niyaw comunismo taypin jakañäni,
  ¡Ukat janiw yaqha thakix utjkistuti!
  
  Stalin jupax taqpach planetan jach"a jach"a tukuñapawa,
  Stalin jan tukuskir comunismo...
  Luräwinakapajj qʼochtʼatäniwa
  ¡Fascista ukax q"al t"unjatawa!
  
  Stalin chachajj Rusia markaruw jachʼañchäna,
  Stalin jupax warawaranakat sipan juk'amp jach'ar aptawayi ...
  Jupaw uka imperiorojj jachʼar aptäna,
  ¡Stalin jupax mä ideal ukhamawa!
  
  Stalin jupax universo ukarux atipt"iwa
  Jupax mä jach"a flota de estrellas ukaniwa...
  Yant"awinakax edificación ukatakiw utjani
  ¡Stalin jupax comunismo ukaruw puriyani!
  
  Rusia markatakix Stalin ukax intix,
  Ch"amakanx wali ch"amampiw qhant"i...
  Uka tawaqun arupax wali jach"awa
  ¡Janiw aka Uraqin jukʼamp suma pʼeqtʼirijj utjkaspati!
  
  Stalin jupax Svarog ukan uñacht"ayatawa,
  Stalin jupax Rusia markan ch"amap uñstayatayna...
  Jupax Rod chuymapan jikxati - .
  ¡Jachʼa Yatichiri!
  
  Taqi Uraqpachanxa janiwa juk"ampi suma uñnaqt"ani irpirixa utjkiti,
  Stalin jupax jaqinakat sipan jach"a jaqiwa...
  Jiwasan universosan kusisiñ uñstayañäni,
  ¡Uka rabioso jan wali jaqix t"unjatawa!
  
  Yuqanakajampi Komsomol markankirinakampi,
  Pachamamatakix, mayacht"asis sayt"asipxam formación ...
  Taqi kunat sipansa, jumanakax imill wawanakax tigrenakat sipan juk"amp ch"amanïpxtawa,
  ¡Munat genio Stalin ukax jiwasanakamp chikaw jikxatasi!
  
  Atipjatanakax janiw jakt"añjamäkiti, .
  Mä flecha ukham t'ijtxañäni...
  Jiwasan k"ajkir Rusia,
  ¡Tayka markax comunismo tuqiruw saraski!
  Dashax Vaska jupamp chikaw q"ucht"awayi ukat wawanakax taqi kuns wali sonoro ukat suma jikxatapxi.
  Ukat wali thuqt"asipxäna, bronceado, jan zapatoni wawanakaparux takt"asipxäna, ukat niyaw marzo phaxsinx ch"uqi taypin kayump takt"asipxäna, q"ala kayunakampi.
  Alemán jaqix janiw chiqpachapun ruso aru amuykänti, ukat uka q"uchux wali askiwa, ukat bolsapat khuchhi aycha lata apsusaw wawanakar churäna.
  Ukat iyaw sasaw pʼiqip chʼallxtayäna.
  - ¡ Zer Tripa!
  Uka waynampi tawaqumpixa qunqurt"asisaw nayrar sartapxäna. Tunka mayan maranikïpxiwa, ukampisa wali yatiñanipxiwa, wali ch"amani amuyunipxiwa. Chiqapa yatiyawinak apthapiña. Ukat mä kutix janq"u ñik"utan Daria sat tawaqux mä canasta taypinkchisa, aleman jaqinakarux mä mina apanïna. Jupax wali yatiñan tawaquwa, jupanakan arup sum yati. Janq"u ñik"utani, ch"uxña nayrani ukham suma wawaxa jiwaña apanispawa sasina janiwa amuyapkänti.
  Ukat akax irnaqawayiwa...
  Akax wasitat sarapxi, alemán chocolates ukanakamp manq"t"asis, ukat jupanakan chuymapax kusisitaw ...
  Daria kullakajj jachaqtʼasisaw akham säna:
  - Jiwasatix nazis ukanakar atipt"añänixa, naya pachpaw mä kimsa pisos uta luraskä, mármol ukat mä phujumpi!
  Vaskax wali jach"at arsüna.
  - ¿Jumax burguesa jaqir tukusmati?
  Uka tawaquxa akham sasaw jaysatayna:
  -Janiwa! ¡Naya pachpaw comunismojax utjani!
  Vaskax larusisaw wasitat q"ucht"äna;
  Kunapachatixa burgues jaqinakaxa uraqijaru sarapkäna ukhaxa,
  Utanakax phichhantatänwa, imill wawanakax khuchhurata ...
  Ceronakajj jakthapitakïkaspas ukhamänwa, .
  ¡Uka yuqall wawanakax cerokamaw ñik"utap ch"uqt"ayapxäna!
  
  Kibalchish ukax rifle apt'asiwayi , .
  Ukatx Ejército del Pueblo ukaruw mantawayi...
  Jan wali waynaw churasïna , .
  ¡Khitis mä barril mermelada jaytawayi!
  
  Ukat akanx nayax estante ukan warkt"atätwa, wayna, .
  Jupanakax chivonakampi, agujanakampi t"aqhisiyapxitu...
  Uka tuqitxa, nayax ajanujan larusiraktwa, ejecutar - .
  ¡Ukat Pachamamax mä paraisoruw tukuni sasaw amuyta!
  
  Uywanakax talonanakax ninamp phichhantapxitu,
  Uka wawax wali ch"amampiw jawq"jatäna...
  Ukampis iyawsapxita, jakʼux janiw kunäkisa,
  Ukhamat wila burguesia jupanakar atipt"añapataki!
  
  Ch"akhanak p"akjapxi, jan wali metalax allsu, .
  Verdugonakax estante ukanx liwxatapxitu...
  Ukampis iyawsapxita, uka waynax uka tuqit samkatayna,
  ¡Mayo phaxsin Berlín markan t"ijt"añataki!
  
  Nayax Lenin compañero irpiriw irptani sasaw amuyta,
  ¡Varsovia, Praga, Londres markanakar qhispiyapxam!
  Jiwasax factura ganadora ukax niyaw apsuñäni,
  Ukat wila banderax Berlín markanx jach"a jach"a tukusaw sayt"atäski!
  
  Jichhax wawax talonanakapax phichhantatäxiwa, .
  Uka suela, ukax niya sapa kutiw q"ala kayuni ...
  Ukat uka chivox qhipäxarux wali chʼamampiw chʼalltʼäna,
  ¡Inas mamax jumax nayratpach ch"iyar ñik"utanïsta!
  
  Ucampis janiw nayajj uka jiwayirinacarojj katuyascäti.
  Janiw iyawsäwi mayiskäti, khuyapayasiñ yatipxam ...
  Kat ch"axwawix amparat jalsuñapawa, .
  Nayax yattwa Lenin jupax churani, ¡premio ukar iyawsam!
  
  Kibalchish jupax t'aqhisiyataw larusitayna , .
  Janiw imantat yatiyäwinak uñt"ayawaykiti, jach"a jach"a tukusaw jiwxi...
  Infiernon wiñayatakiw ukham arnaqasi Bad Boy , .
  ¡Demonionakaw kunkapar resina warantasipki!
  
  Lenin jilataw jiwasamp chikäski, wiñayatakiw uñjapxasma,
  Ukat mä nina lawraw chuymajan nakhanti...
  Jach"a samkax phuqhasiwayi
  ¡Taqi planetan mä wila banderaw utjani!
  Dariax sillp"isaw q"ala kayupar ch"allt"äna:
  - Phisirku! ¿Juma pachpat uka qellqat qellqawayta?
  Vaskax p"iqip ch"allxtayäna.
  - Jïsa! ¡Sarnaqäwipajj walpun chuym chʼalljjtayäna!
  Daria kullakajj pʼeqep chʼoqtʼasisaw akham säna:
  - Amtastati kunjamsa policianakaxa jumarusa nayarusa katjapxitu ukatxa q"ala kayunaka thaya taypina ch"uqi taypina irpapxitu, ukatxa jawq"japxitu, ukatxa jisk"a ch"aphinaka talonanakajaru ch"allt"apxitu.
  Vaskax jank"akiw chiqanchawayi:
  - Ukhama.... Estante warktʼatäsajj talonanakamajj usutänwa ukat amparanakamas usuchjarakïnwa. Ukampis janiw kuna pruebas jiwasanak contrax utjkänti ukat....
  Dariax mä jach"a jach"a tukusaw akham säna:
  - Jïsa, ukampis policianakax jiwañkamaw congelañ munapxitu. Ukampis mä botellampi pʼeqejar jawqʼjapkitäna ukhajja, qʼala kayujampiw mä jiskʼa tʼaqa katjawayta. Ukat ukatsti amparanakaparuw pasayäna. Ukatxa nayatakixa, jumatakis uka q'ipi khuchhuqarakta.
  Vaskax p"iqip ch"allxtayäna.
  - Jisa, ukhamawa ... Wali axsarañawa, ukampisa. Ukampis jumax yatisktawa, thaya pachanx phichhantat suelanakan ch"akhanakapax janiw usuchjkiti! Ukat qhipat mistxapxta ukhaxa, ¡taqi kunas anunakarjamaw qullapxitäna!
  Daria kullakajj jankʼakiw akham säna:
  - ¡Jïsa jiwasaruxa suma qullawa! ¡Ukham qʼañu suelanakaruw phuqantawayta, ukatwa carbón patxan sarnaqañxa janiw axsarkti!
  Vaska, jach"a jach"a tukusaw akham säna:
  - Nayax pachparaki! ¡Jiwasax precursoräpxtwa, comunismo ukan wawanakapäpxtwa!
  Dariax akham sasaw qhanancht"awayi:
  ¡Ukat chiqpachapuniw atiptʼañäni!
  Uka waynampi tawaqumpixa akhama q"uchupxäna:
  Comunismo ukan jan jiwir amuyunakapan atipt"asiwipanx,
  Markasan jutïr pachap uñjtanwa...
  Ukat wila bandera, jiwasan Awki Marka, .
  !
  . JANK"A 3. JAQINA.
  Ukhampachasa, agosto phajjsin 1943 maran qalltapanjja, alemanonakaw mistupjjäna, ukat soviético soldadonakajj Caspio sat qotar jan wali saytʼasipjjäna uk atipjasaw mistupjjäna. Chiqans akax Fritz ukanx mä jach"a aski lurawiwa. Kawkïris juk"amp jach"a dividendonak jikxatawayi. Jichhax Cáucaso markax jach"a continentet uraqimpiw khuchhurata.
  Turconakax suma sarantäwiruw puripxarakïna, qala chuyman ch"axwañ tukuyasax qhipharux Batumi markaruw katuntapxäna ukat Ereván markar muyuntañ tukuyapxäna. Ukhamatwa, Transcaucasia markan soviético soldadonakar ch"amanchasa.
  URSS markan jan waltʼäwipajj wali chʼamäjjänwa. Ukat Stalin jupax alay tuqin mä ofensiva qalltañapatakiw mayïna, ukhamat manq"at awtjata, jiwata, ukampis janïr katuyat Leningrad markar mä pasillo p"akintañataki.
  Tikhvin markar ataque ukax qalltawayiwa. Ukarux wali jach"a ch"amanakaw jaquntatäna, ukampirus sede central ukanx janiw walja reservas ukanakax utjkänti. Uka jan walt"awix sueco, voluntarios divisiones frente ukar puritapatw ch"amäxäna, ukax jupanakan cargonakap ch"amanchawayi.
  Jïsa, ukat alemanonakax wali ch"amanchapxäna ...
  Ch"axwawinakax tunka uru achuqa phaxsitx qalltawayiwa, soviético soldadonakax tunka kilómetros ukch"a nayrar sartapxäna nayrïr kimsa urunak ch"axwäwinxa. Aka chiqanx tunka pusini uru achuqa phaxsitx alemán Maus tank ukax nayrïr kutiw ch"axwäwir mantawayi. Janiwa mä jach"a lurawixa pataka llätunka tunka llatunkani tonelada pesa. Chiqansa, uka autox wali chʼamani tripulacionanakan apnaqatäna, nazi imillanakax wali nuwasirïnwa.
  Agnes, Adala, Angelina, Agatha, Afrodita - phisqa suma uñnaqt'ani Kimsïr Reich "A" letrampi. Ukat kunjams Maus ukan nuwasipxi ukat pä pistolat mä kutikiw ch"axwapxi.
  Conchas de fragmentación alta explosiva ukax mä cañón corto barril 75 mm ukanw jaquqani, ukatx juk"amp jach"a cañón 128 mm ukanw jaquqani, ukax ch"amampiw ch"allt"asi.
  Agnes kullakajj qʼala kayunakapampi ukat cincelat kayunakapampiw ninamp nakhantäna. Ukax soviético autoruw ch"allt"asi, chiqpachansa torrep ch"iyjasi ukat chhuxriñchjasi:
  - ¡Nayaxa mä espacio imilla!
  Adalax mä mina terrestre ukamp mä disparo apayani ukat chhuxriñchjasi:
  - Ukat nayax aeróbatico ukhamätwa, ¡taqpach tripulacionaruw ch"iyjañama!
  Ukat ukhamaraki imillax q"ala kayunakap apnaqaraki. Kimsa tunk pusini conchas soviéticas ukanakax Ratón ukar ch"allt"apxäna, ukampis guisantes ukham t"ijtxapxäna. Uka autojj suma jarkʼaqatawa. Ukat janiw jasakix juparux jawqʼjkasmati. Ukax proyectiles ukanakaruw tenis bolas ukham t"ijtir khitharaki, ukat jach"a calibre ukampix janiw ukham monstruo ukarux ch"allt"kasmati.
  Ukat imill wawax antiaéreo pistolampiw balamp jiwayapxi, janiw uñisirinakarux jak"achasiñap jaytkiti.
  Agatha kullakajj qʼala kayunakapan yanaptʼapampiw pallapallarakïna ukat akham sasaw qhuruchasïna:
  - ¡Espadajax ch"allt"pan, uñisirinakaruw jawq"jañäni!
  Adalax agresivan chiqanchawayi, wali chiqaparuw ch"iyar jaquntawayi:
  ¡Qhanampi, uraqimpi nuwasirinakätanwa!
  Angelinax q"ala kayunakapamp kayunakap ch"allt"äna, T-34-76 soviético tank t"unjasa ukat jach"at arsüna:
  - ¡Jach"a atipt"awinakataki!
  Afroditax proyectil ukarux ch"allt"arakitaynawa, ukax mä pila ukham jach"änwa, T-60 soviético ukarux t"unjatayna, ukat chhuxriñchjatayna:
  - ¡Qullan ch"axwawix jiwasan atipt"äwisawa!
  Agnes kullakajj qʼala talonap apnaqasajj kayumpiw taktʼäna, uñisirinakan nayraqatapan armadurap pʼakjasajj akham sänwa:
  - Bandera imperial nayraqataru - ¡jach'a jach'a tukuta heroes ukanakataki!
  Aka imill wawanakax akanx wali jan wali ukat jiwayir jaqinakäpxiwa. Ukat janiw inamayakïkiti, janiw jupanakar pasañ puedkasmati. Q"ala kayunakapampi ukhamarak bikinis cuerponakapamp yuspajarasinx jan faltasaw ch"axwapxi. Ukax sañ muniw janiw ukhamakix jawq"jatäkaspati.
  Ajjsarkañ "Ratón", jiwayir armampiw jawq'jatäna, ukat janiw khitirus ch'am churkänti.
  Ukhamaraki serie KV ukampi.
  Ukampis alemán warminakax utjchi, jupanakax ukham qala chuyman ukhamarak suma ch"axwapxi, ukhamax nivel soviético ukan imill wawanakaw utji - heroes.
  Aka chiqanx, sañäni, Natasha kullakax masinakapampix. Jupanakax mä jisk"a, autopropulsado arma-85 ukakiw utji, ukax jichhakiw nayrïr chiqar purini. Ukat imillanakax niyaw nazis ukanakarux ch"amampi ukat principal ukamp jawq"japxi.
  Chiqansa, suma uñnaqtʼaninakax qʼala kayuni ukat bikini ukankapxiwa. Ukat nazis ukanakarux wali sum tʼunjapxi, kunjamtï mä martillox vidrio chiqanakar chʼalltʼki ukhama.
  Ukat wali amtañjamawa kunapachatix ukham imillanakax jach"a nivel de águila t"ijtäwip uñacht"ayapki ukhaxa.
  Natashax q"ala kayunakapamp ch"axwanti ukat Pantera ukarux t"unjawayiwa, ukat uka qhipatx akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Jach"a Awki markataki!
  ¡Ukat lakapsa uñachtʼayarakiniwa!
  Zoyax uñisiriruw jawq"jaraki. Juparux wali ch"amampiw jawq"jäna. Armadura p"akjaña ukat blather:
  - ¡Comunismo jach"anchawipata!
  Agustinax wali ch"amampiw ch"axwaraki, uñisirir ch"amanchaspa ukhax wali sum luraraki. Ukax p"akjasi ukat arnaqasi:
  - ¡Comunista uraqpacharu jach"añchaña!
  Dolbanet ukat Svetlana ukanakaw ukham lurapxäna. Ukat wali chiqapawa. Q"ala kayu kayunakampi. Uñisirinakan armadurap t"unjaña ukat chhuxriñchjasiña:
  - ¡Comunista uraqpachan jach"a kankañapataki!
  Ukat lakap uñacht"ayañamawa...
  Aka chiqanx imill wawanakax, ch"amanchataw jikxatasipxäna, q"uchupxäna, thakhinjam qillqt"apxäna;
  Suma uñnaqt"an jaqinakax q"ala kayukiw atacapxi
  Ukham suma imillanakax t'ijt'apxi ...
  Ukax Fritz ukarux mä puñchumpiw ch"allt"añax wakisi, .
  Jan ukajj ametralladorampiw chʼiyjañama!
  
  Imill wawanakax janiw pächasipkiti
  Jupanakax nazis jiwataruw imt'apxani...
  Ukat kayunakapat wal jawq'japxani,
  Ukat kawkhantï aycha manqʼir lobonakajj wararipjje!
  
  Rusia markax pallapallanakatak mä aruwa
  Kunawsatix iyawsktan ukhax janiw juk"amp sumaptkiti...
  Awisax jan waltʼäwinakax jan waltʼayatäkchisa,
  ¡Kawkhantix jan wali ch"iyar Cainax atipt"ki!
  
  Jan iyawsapxamti, Komsomol ukankirinakax janiw jaltxapkiti,
  Ukat jupanakax t"ijtapxani ukhaxa, ukhamax ataque ukatakikiw...
  Ukat taqpach nazis ukanakax mä kutikiw jiwayatäpxani,
  Ukat Fuhrer ukax chopping block ukar jach"ar aptatäniwa!
  
  Rusia markax nayan Tayka Markawa, .
  Jupax radiante, simplemente suma...
  ¿Khitis mä ajjsarir jaqejja, janiw mä rublo ukhas valoranïkiti?
  Ukat jumax yatisktawa, ¡mä nuwasirimpi chʼaxwañax jan walipuniwa!
  
  Ukampis yatipxam, fascistanakaruw atipjañäni,
  Jan walinakax janiw tronon apnaqkaniti...
  Jiwasanaka patxanxa quri ch'iwini mä querubón ukaw utji,
  Ukat Diosax Svarog jach"a kankañampiw coronan!
  
  Khitis axsarir jaqixa, iyawsapxita, jan ch'amani esclavo,
  Jupan destinopax mäkiw - jisk'achawinak aguantañataki ...
  Jichhürojj cerrajero, qharürojj capataz,
  ¡Ukat juma pachpaw yaqha jaqinakan qhipäxap jawqʼjasma!
  
  Imill wawanakax ch"amanïpxiwa, mä volcán ukhamakiwa,
  Jupax awisax, ukat ch"amampiw qullunak t"unji ...
  Chʼaxwäwix mä jan wali thayaruw puri, .
  Ukat jaqinakan jiwatapax, francamente mow down!
  
  Ukhamajj cheqaparjamaw caballeronaka, .
  Jiwasax ch"amanïtanwa kunapachatix jiwasax rusanakax mayacht"atätan ukhaxa...
  Mä tenedor ukat cuchillo ukatakix mä t"ant"a munañawa
  ¡Jan atiptʼkay nuwasïwinakanjja caballeronakätanwa!
  
  Kunas jiwasan iyawsäwisaxa, Tatitu Cristoru,
  Lada markax jach"añchatäkchisa ...
  Stalin masix jiwasatakix mä awkimp sasiwa,
  ¡Ukat comunismo sat cheqajj paraisokïniwa!
  
  Khititejj jiwjjäna ukhajja, jaktaniwa,
  Ukat jukʼamp suma uñnaqtʼanïñäni ukat jukʼamp yatiñanïñäni ...
  Ukat chiqans uka jaqix wali jach"a jach"a tukuriwa,
  ¡Awisax jan walinak parlkchisa!
  
  Munasiñanxa, Awki Markasaxa mä warawarar uñtatawa,
  Iyawsapxita, jupax janipuniw mistkaniti ...
  Jach"a samkax phuqhasiwayi
  ¡Alapachan sumankañasa, kusisiñas utjani!
  
  Nayax Mariarux walpun munasta, Ladarux qullanat respettwa,
  Svarog ukax wali sumawa ukat Perú markax wali jach'awa ....
  Jesusampiru Stalinampiruw wal munasta
  ¡Icononakan qullan ajanunakapax nayatakix wali munatawa!
  
  Kunapachas chiqpach paraisox utjani
  Ukax phuqhasiniwa, iyawsapxita, taqi suyt'awinaka ...
  Jumax chuymam tayka markaruw churtaxa, .
  ¡Taqi kunas walikïskaniwa, nayrat sipansa jukʼamp chʼamanïxaniwa!
  Imill wawanakax wali sum nuwasipxäna ukat sum composicionanak lurapxäna. Kunas ukham nuwasirinakampixa, janiw khiti Hitleras Rusia markatakix axsarañjamakiti.
  Ukhamäkchïnsa, soviético soldadonakajj tunka urunak qala chuyman nuwasiñat qhepatjja, Tikhvin markaruw puripjjäna.
  Uka ch"axwäwix pachpa markatakiw utjawayi. Fuerzas chiqpachansa wali ukhamaraki desigual.
  Alemanes jupanakax supremacía aérea ukx katuntapxi, ukatx jan sayt"as bombardeo lurapxi. Uka jan walt"awix juk"amp jan walt"ayatawa, anqäx markan t"aqanuqtawinakapax Wehrmacht uksan ch"axwapxi. Yämas walja italiano chiqanaka.
  Jupanakax Ejército Rojo ukaruw Tikhvin markat jayarst"ayañ munapxi. Ukampis unidades rusas ukanakax wali ch"amampiw ch"axwapxi. Akax jupanakan sapa, chiqpach ch"amapawa, Leningrad markar muyuntat qhispiyañataki, manq"at awtjata. Manq"añanakax avión tuqikiw ukar jaquntatäspa, ukampis alemanes ukanakax ch"aman ch"axwañ avionanakanïpxiwa, ukat uk lurañax wali ch"amawa.
  Ukat agosto phajjsin payïr chikatanjja, nazinakajj Astrakhan markaruw nuwapjjäna. Ukat aka markanx soviético imillanakax wali heroísmo ukat jan axsarasaw ch"axwapxäna.
  Mä batallón q"ala kayuni imillanakax aka heroico markaruw ch"amanchasipki.
  Alenkax q"ala kayumpiw mä granada jaquntäna, ukatx mä phallawimpiw phichhantawayi, nazis ukanakar khuchhuqasa ukat akham sasaw arsu:
  - ¡Warmitix pusir uñtat munañanïchi ukhaxa, chachapax p"iqipanx ch"uqimp ch"uñuntatawa!
  Anyuta, Fritz ukar pallapalla, ukat q"ala kayump granada jaquntata, chillqt"asi:
  - ¡Qhana amuyunakax ch"amakt"at política ch"amakt"ayata, kunapachatix phuqhasxi ukhaxa!
  Alla, Fritz ukar pallapalla, ukat granada jaquntasa, q"ala amparanakapamp mä tank jaquqanisa, akham sasaw qhuru arsüna:
  - ¡Warmixa zorro ukham k"arisiriwa, ukata mä leonarus apnaqaraki, mä chachax gallo ukham amuyunïspa ukhaxa!
  Mariax pistolampiw ch"axwantäna, ukat Fritz ukar t"unjasax akham sasaw qhuru arsüna:
  - Diosax kuns luraspawa, mayiwinakanx warmit sipan juk"ampiwa, ¡janiw ch"amanïkiti!
  Matryona kullakajj uñisirinakaruw pallapallanak jaqontäna, ukat qʼala kayunakapamp jiwayañatak mä jiwayir regalo jaqontäna, ukat akham sänwa:
  - Warmixa, jani boa constrictor ukham chachampi manq"antatäñapatakixa, ¡cobra ukana ch"akhuñapawa!
  Alenka, nazis ukanakarux pallapallanakamp ch"axwaskaki, amuyt"asisaw akham säna:
  - Jaqix taqi kunan Luririr uñtasitäspawa, mä mono ukham imitasiñakiw janiw suma uñnaqt"anïkiti!
  Anyutax uñisirinakaruw ch"axwantäna, ukatx mä tank suma amtampiw granada jaquntäna, ukatx akham sänwa:
  - Jaqix Taqi Ch"aman Diosat sipan juk"amp jach"a jach"a tukuñakiw jilxattaspa, ukat ukapachas jupax amuyt"awiparjamax mä Pithecanthropus ukan luratawa!
  Alla, Fritz ukar wali chiqaparu ch"axwañax sarantaskakiwa, ukax akham sasaw apsuwayxi:
  - Warmixa janiwa wallpa tukuñ munkiti, ukampisa ideal chachapaxa gallo ukhamawa!
  Mariax nazis ukanakaruw pallapallanak jaquntäna ukat qʼala kayupat chiqapar jaquntäna, Pantera sat animalar chʼalltʼäna, ukat akham sänwa:
  - ¡Chiqpachansa mä zorro warmixa chacha castor ukanakaruxa lobo katxaruñapawa!
  Marusya, jupax nazis ukanakarux mä phallawimpiw phichhantawayi, ukat q"ala talón ukamp mä paquete explosivo churaraki, ukax akham sasaw apsuwayxi:
  - Política tuqinxa, mä quqa taypinjamawa, mä encina khuchhi manq"antasma, liebrex zorro manq"antaspa, asnu - kimsa ñik"uta ch"allt"asispa!
  Alenka, frenético tiroteo lurañax sarantaskakiwa, ukatx infantería ukarux limón fragmentados ukanakamp jach"i, vyaknula:
  - Warmixa juk"ampi qhana, juk"ampi ch"uqi!
  Anyutax nazis ukanakarux pallapallampiw ch"axwawayaraki, jupanakarux khuchhuqawayi, ukat q"ala kayunakapamp mä granada jaquntawayi ukat chhuxriñchjasiwayi:
  - Gris jaqinakax p"iqipanx materia gris ukax pist"iwa, qhana personalidades, gris p"iqinx waljapuniw utji!
  Alla, uñisirinakaruw pallapallanak jaquntäna, q"ala talonampi mä paquete explosivo churasa, amuyt"asisaw akham säna:
  - Mä ch"iyara jaqixa lobo ukham sapakiwa, liebre ukhamxa janiwa samarañapakiti!
  Mariax Fritz sat quqaruw khuchhuqaskäna, ukat amuytʼasisaw akham säna:
  - ¡Políticox jach"a zorro ukhamächi ukhaxa, ¡león qullqix juparux churatawa!
  granada lanzador ukanw pallapalla , ukat q"ala kayunakapamp mä limón jaquntäna, chhuxriñchjasisa:
  - Zorro-político ukax votante-cuervo ukarux mantequilla ukan queso ukham kayuk sarañapatakiw jark"i!
  Alenka, mä armat ch"axwañ sarantaskakiwa, ukat q"ala talón ukampiw mä paquete explosivo ukar churaskäna, ukax akham sasaw jach"at arsüna:
  - ¡Qullan Qillqatanakat qhanañchäwinakat sipansa, alaxpachanx juk"a warawaranakaw utji!
  Anyuta, nazis ukanakar ch"axwañanx akham uñt"ayawayi:
  - ¡Mä verdugo wila isimpi isthapt"ata, juk"ampi chiqapa, mä político elocuenciampi!
  Alla, nina naktayañax sarantaskakiwa, logicamente akham sänwa:
  - Verdugox mä hacha afilatawa, políticox wali ch"ullqhi aruwa, nayrïrix p"iqip phust"i, payïrix p"iqiparuw ch"allt"i!
  Mariax Fritz ukar chiqapar jawq"jasiskakïnwa, ukat q"ala amparanakapamp jiwañ yaqha regalo jaquntasaw akham säna:
  - ¡P"iqinak khuchhuqañax yaqhip pachax p"iqinakar ch"allt"añat sipanx juk"amp jaqirjamawa!
  Matrena, nazis ukanakar khuchhuqasa, ukat q"ala talonampi granada jaquntasaw akham apsu:
  - ¡Políticonakaru p"iqinakamar mantañapatak jaytapxäta ukhaxa, ¡frustración ukan ñik"utam ch"iyjapxäta!
  Alenka, alemán generalaruw ch"axwantäna ukat juparux ch"ankhampiw ch"ankhachäna, ukat axsarañjamaw akham säna:
  - ¡Políticonakan arst"awinakapax p"iqi ch"allxtañatakix umamp sasiwa!
  Anyuta, suma amtampiw uñisirinakarux ch"axwañanak lurasa, ukat q"ala kayunakapamp mä limón jaquntawayi, ukax akham sasaw apsuwayxi:
  - ¡Kawkhantix mä políticox jach"a Diosax utjki ukax jan kamachinak uñstayañanwa!
  Alla, nazis ukanakar ch"axwasa ukat q"ala talonampi mä paquete explosivo ukar jaquntasaw akham säna:
  - ¡Mä políticox sapa kutiw chhijllasirirux mä asnu uñtat uñch"ukiski, mä zorro uñkatatampiw yapuchañataki!
  Mariax uñisirinakaruw pallapallanak jaquntäna, ukat q"ala kayunakapampix jiwayir ch"amampiw granada jaquntäna, ukat akham sasaw jach"at arsüna:
  - ¡Warmixa juk"ampi qamiri isthapt"asiñatakiwa pisi ch"amani janchipa uñacht"ayaña muni!
  Marusyax mä jaya phallawiw jalxatäna, Fritz-an línea-p khuchhuqasa ukat purring:
  - ¡Q"ala kayuni warmix chacharux juk"amp jank"akiw uchasi, janis taqpach bota ukhamäkchixa!
  Alenka, nazis ukanakar chiqaparu nina naktayañ lurasax akham sänwa:
  - ¡Q"ala warmi talón ukampixa, ¡mä chacharuxa moda botas ukanakampi muytayañaxa juk"ampi jasakiwa!
  Anyutax granada lanzador ukanw jaquqaniwayi ukatx akham sasaw apsuwayxi:
  - ¡Moda zapatonak jikxatañatakix warmix chacharux sum "zapato" uñstayañapawa!
  Alla kullakajj nazis sat jaqenakarojj wali chʼamampiw jawqʼjäna, ukat qʼala kayunakaparuw granada jaqontäna, ukat akham sasaw jaysäna:
  - ¡Khititix jan pachapar kayup uñacht"ayañ yatki ukax wiñayatakiw "zapato" qhiparani!
  Mariax uñisirinakaruw ch"axwantäna, ukat muyu talonampi mä paquete explosivo jaquntäna, ukax akham sasaw apsutäna:
  - Walja kutiwa, q"ala warmi kayunakap uñkatasaxa, mä chachax "zapato" uñstayañ jan walt'äwiruw puri, estado de vagabundo ukar puriñkama!
  Marusyaxa, uñisirinakaru chiqaparu ch"axwasa, ukatxa q"ala qunquripampi granada churasaxa, akham sasaw jaysatayna:
  - ¡Jan wiñayataki q"ala kayuni qhiparañatakixa, ¡tiempoparuw zapatonak jaquntañax wakisi!
  Alenka, nazis ukanakarux ch"axwañ sarantaskakiwa, ukat jupanakat samañap ch"allt"asa, amuyt"asisaw akham apsu:
  - ¡Mä imill wawax q"ala kayupax invasor ukan lona botapat sipanx juk"amp askiwa!
  Anyuta, jan jiwarañjam chiqaparu ch"axwañ sarantaskakiwa, akham sasaw qhanañcht"i:
  - ¡Ch"amani armadurax janiw sayt"kaniti, delicado ñik"ut nayraqatanxa, encantadora imilla suela!
  Alla, alemán invasores ukanakar pallapallanakamp jiwayasax akham sasaw yatiyäna:
  - ¡Warminakax wali ch"ikhimpiw q"ala kayunakapamp mä chachan billeterapar puripxi!
  Mariax fascistanakarux wali chiqaparuw pallapallamp p"iqip ch"allt"asa, akham säna:
  - ¡Warmin janchipanxa quri qullqinakataki, q"ala kayunakataki ukhamaraki q"ala chuchunakatakiwa juk"ampi lip"ichixa!
  Marusyaxa, nina naktayaña sarantaskakiwa, jan khuyapt"ayasisa fascistanakaru, akham sänwa:
  - ¡Awisax warmix zapato apsuñapawa, ukhamat janïr munaskipanx jan qunqurt"asiñapataki!
  Alenka, fascistas ukanakarux wali sum garabato uñacht"ayasa ukat pilas ukar pilanak apthapisinxa, logicamente akham siwa:
  - ¡Q"ala kayumpi jaqiru qunquriru puriyañaxa juk"ampi jasakiwa!
  Anyuta, uñisiriru ch"axwasa, wali ch"amampiw akham säna:
  - ¡Q"ala kayuni pachana, janipuniwa sarnaqirikiti!
  Alla, uñisirinakar jawq"jasa ukat uñisirinakapar ch"uqt"asa, akham sasaw jisk"at arsüna:
  - ¡Q"ala kayuni warmitakixa quri qullu pataru makhatañaxa juk"ampi jasakiwa!
  Mariax fascistanakaruw jawq"jarakïna ukat akham sasaw purïna:
  - ¡Jumaxa botas chachätawa warmina kayunakaparu jani munasaxa!
  Marusya, nazis ukanakar pallapallanakamp jawq"jasa, ukat q"ala amparanakapamp mä utat lurat paquete explosivonakamp jaquntäna, ukat ukat Tigrex kutt"anxäna, ukat qhuru arsüna:
  - ¡Jichha kayuni warmixa chacharuxa respetompiwa qunt"ayani!
  Alenkax nazis ukanakaruw jawq"jatayna, jupanakarux khuchhuqatayna ukat akham sasaw churatayna:
  - ¡Q'ala kayunakax amparanakat sipanx juk'amp yatiñaniwa, kunapachatix warmix "zapato" chachan bolsillopat qullqinak apsuski ukhaxa!
  Anyutax Fritz ukx khuchhuqataynawa ukat chhuxriñchjatayna:
  - ¡Jach"a yatiñanixa mä warmixa mä chacharu talona manqharu ch"allt"aña, q"ala kayupampi!
  Alla, uñisirinakapar ch"axwasa, ukat q"ala talonampi limón jaquntasa, akham sasaw mistu:
  - ¡Jaqi chuymaru puriñ thakixa mä suma uñnaqt"ani jaqitakixa q"ala kayumpi takt"añaxa juk"ampi jasakiwa!
  Mariax mä alemán tank p"akjatayna, granada jaquntatayna, chhuxriñchjatayna:
  - ¡Imill wawanakan q"ala kayunakapa, juk"amp ch"amani kunapachatix Everest chachan chuymapat makhatapki ukhaxa!
  Matryonax jiwayañkamaw ch"axwawayaraki ukat akham sasaw churaraki:
  - Zapatos apsusisax warmitakix chacha indiferencia wasar pampar makhatañax juk"amp jasakiwa!
  Alenkax mä katuntat bazookampiw uñisirinakarux t"unjäna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Jumax bota ukham amukiw jikxatasïta, q"ala kayuni jaqirus talonaparuw ch"allt"äta!
  Anyutax mä turno churarakitaynawa ukat chhuxriñchjasïna, kisunakap uñacht"ayasa:
  - ¡Q"ala warmi kayuxa chacharuxa q"ala kayu wawaru jaquntañapawa!
  Wila ñik"utan Alla, nazis ukanakar ch"uqi ch"uqitxa, chillqt"asïna:
  -Jichhax zapato botas ukanakax q"ala kayuni wawar jaquntatawa!
  Mariax nazis ukanakarux mä ch"allt"asisaw akham säna:
  - Imill wawaxa suma kayunakanixa, ukhamaxa janiwa jakäwinxa sarnaqirikiti!
  Matryona, uñisirinakaruw pallapallanakamp jiwayasa ukat nazis ukanakar grano gavilla ukham khuchhuqasax akham sasaw jachʼat arsüna:
  - Q"ala kayuni imillaxa zapato uchat chuymani warmit sipansa juk"ampi sumawa, mä jisk"a phisixa juk"ampi kusiskañawa jilïri león ukata!
  Alenka, nazis ukanakar pallapallanak jaquntasaw jiwayañ regalo jaquntäna, jupax akham sänwa:
  - ¡Warmitakix q"ala chuchupampiw mä premio katuqañapa, ukat q"ala kayumpi moda zapatonak jikxatañax wali askiwa!
  Anyutax nazis ukanakarux jawq"jarakïnwa, jupanakarux khuchhuqarakïna, ukat q"ala kayunakapamp granadanak jaquntäna ukat chhuxriñchjarakïna:
  - ¡Warmin q"ala talonax chacha indiferencian ch"aphinakapat juk"amp jark"aqaraki!
  Alla, uñisirinakapar ch"axwasa ukat automático phallawinakampiw khuchhuqasa, akham siwa:
  - ¡Q"ala warmi kayutxa chachatakixa juk"ampi ch"amani talón!
  Mariax uñisirinakaparux jawq"jasaw granadas ukamp jawq"jatayna , akham sänwa:
  - ¡Q"ala kayuni warmin talonapa, juk"amp q"añuchata bota giblets ukamp isthapt"ata!
  Matryona, fascistanakar t"unjasa, amuyt"asisaw akham säna:
  - ¡Janiw pachaparux zapatonak jaquntañjamäkaniti - ¡q"ala kayukiw tukupxäta!
  Alenka, nazis ukanakat qillqt"asax akham siwa:
  -Jumatix mä cudgel amuyunïsta ukhaxa, ¡suma junt"uchasismawa, juma pachpakiw!
  Anyutax logicamente akham sänwa, uñisiriruw jawq"jasa, ukat q"ala kayumpiw mä paquete explosivo ukamp jaquntäna:
  - ¡Club ukaniñax wali askiwa, club ukaniñax jan waliwa!
  Alla, nazis ukanakar jawq"jasa, ukat q"ala talonampi granada churasa, akham sasaw jach"at arsüna:
  - Hierro fundido puñchunakax jakañ yanapt"iristamwa, ukampis mä encina p"iqix jiwañaruw puriyistani!
  Mariax wali amuyt"asisaw fascistanakar khuchhuqasax akham säna:
  - Kunapachatixa apnaqirixa jani p"iqipana reyi utjkchi ukjaxa, anarquía ukaxa marka taypina apnaqi, ukatxa inamayakiw aljapxi!
  Matryona, nazis ukanakar racionalmente jawq"jasa, akham sänwa:
  - ¡Mä coronaxa janiwa mä sombrerompi pachpa p"iqitakikiti!
  Alenka, Krauts ukanakar t"unjiri, logicamente akham siwa:
  - ¡Coronasa janiwa mä encina p"iqiruxa suma qunt"atäkiti!
  Anyuta, wali chiqapa fascistanakaru ch"axwasa, akham sänwa:
  - ¡Qhawqha ch"amas encina quqax utjkchixa, ukat lurat p"iqitakix material ukax juk"amp frágil ukhamawa!
  Alla, uñisiriparux jank"akiw ch"axwantäna, ukat amuyt"asisaw akham tukuyäna:
  - ¡Khititix p"iqip ch"ankhampi ch"allt"ki ukax mä ch"aphimpiw p"iqiparux ch"allt"asi!
  Maria, fucking opositores, ukax akham sasaw uñt"ayi:
  - Politicox mä bolsa ukat mä baton amparapamp apt"atawa, qullqipakiw lawat lurata, ukat batonax papelawa!
  Marusyax logicamente akham sänwa, q"ala kayumpiw mä limón jaquntäna:
  - ¡Mä suma p"iqixa qhipïri lurawiwa ch"iyara ñik"utampi!
  Matryona, fascistas ukanakar t"unjirix akham sänwa:
  - Inas jan blonde ukhamäksta, ukampis k"ajkir almanïñax wali sumawa, imill wawanakax jan wali jaqinakarux atipt"apxaspawa, ukhamat mayninakax kusisita jakasipxañapataki!
  Alenka, nazis ukanakar ch"axwasax akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Janiw mä ch"aman arxatäw lurañjamäkiti, encina quqanakatx tocón sapakix lurasispawa!
  Anyuta, ch"axwaña, logicamente uñt"ayata:
  - ¡Político ukaxa jani ch"uqi ch"uqitxa, ukhamaxa chipsa apsuñapawa, janiwa chhijllawi-tocón ukatakiti!
  Allax wali ch"amampiw alemanonakar t"unjasax akham sasaw arsuwayi:
  - ¡Políticox janis mä águila ukhamäkchixa, jupax chhijllasirinakarux cuervos ukat laq"unakjamaw uñji!
  Mariaxa, uñisirinakaru khuchhuqasa, akham sänwa:
  - Jumatix políticonakar virutanak apsuñapatak jaysäta ukhaxa, ¡chiqpachans mä ch"uqi ch"uqiruw tukuwaytaxa!
  Matryona, fascistas ukanakar khuchhuqasax akham sasaw arsuwayi:
  - Mä políticox chhijllawimpix zorro ukhamawa, ukampis jupa pachpampixa, ¡hamster ukax hámster ukhamawa!
  Marusyax q"ala kayumpiw granada jaquntäna ukat chhuxriñchjasïna:
  - Mä yatiñani políticox mä gallina utan zorro ukar uñtasitawa, ukat mä loqhe jaqix china tienda ukan wakar uñtasitawa!
  Alenka, Fritz ukar t"unjasax akham sänwa:
  - ¡Orden ukax amukiw utt"ayasi, políticonakax aruskipt"asaw jan walt"awinak lurapxi!
  Anyuta, granada jaquntawimpi fascistanakar ch"iqiyasaxa, chhuxriñchjasïna:
  - Mä políticox walpun parli, juk"ampirus lakap jist"antañ munki ukhaxa!
  Allax nazis ukanakar jawq"jasaw wali ch"amampiw akham säna:
  - Mä políticompi ch"axwaña, uma mortero ukar ch"allt"añaxa, jani ukaxa laka ch"akha p"akjaña, ¡gananciampi k"ariwa!
  Mariax uñisirinakaruw t"unjäna, ukat q"ala kayumpiw granada jaquntäna, akham sänwa:
  - ¡Políticox mä zorro ukat lobo ukanakamp mistutawa, ukampis ¡walja khuchhi!
  Matrena, nazis ukanakar balamp jiwayasax akham sasaw qhuru arsüna:
  - ¡Juk"ampi político zorroxa, juk"ampi khuchhi!
  Marusya, Fritz sat quqanak khuchhuña, ukax akham sasaw apsuwayxi:
  - Política tuqinxa, mä sarantañ menaje, lobos, liebres, wallpanaka, mä gallo ukat laq"unaka, mä zorro ukakiw reyjam ajllitäxi!
  Alenka, nazis ukanakar t"unjasa, akham sasaw qhuru arsüna:
  - ¡Mä dictador león ukham uñt"ayasiñax chiqpach khuchhiwa!
  Anyutax wali ch"amampiw uñjäna, uñisirinakaparux ch"axwawinakampiw t"unjäna:
  - ¡Mä políticox león ukatakikiw pasani, chhijllawinx mä perfecto asno ukhamäspa ukhakiw pasani!
  Alla, nazis ukanakar alfombranakat laq"ar uñtat t"unjasax akham sasaw akham säna:
  - Mä políticox uwijan ñik"utap uchasi, ukampis wila ch"am tukuñakiw mä lobo ukamp familiar tukuyi, ukat mä solido oveja ingenio ukamp!
  Mariax q"ala kayumpiw granada jaquntäna, ukat akham sasaw chillqt"äna:
  - ¡Kunapachatix apnaqirix uwija isimp isthapt"at lobo ukhamäki ukhax juk"amp askiwa, mä león uñtat uwijat sipansa!
  Matryona, uñisirinakaruw ch"axwantäna, Robin Hood jupan chiqaparu, ukax akham sasaw apsutäna:
  - Mä políticox uwijar uñtataw sumankañ tuqit arnaqasi, ukampis lobo ñik"utanakapax ch"axwäw ch"allxtayi!
  Marusya, uñisirinakaruw pallapallanakamp jiwayasax jach"at arsüna:
  - Mä políticox chhijllawinkirinakan voto katuqañatakix mä ruiseñor uñtataw warxati, ukampis ¡jurunakar katxaruwayi!
  Alenka, nazis ukanakar pallapallanakamp jiwayasax akham sasaw arsuwayi:
  - Politicon arst"awipax jumatakix mä ruiseñor trilljamaw uñt"ayasi, ¡janiw aka tuqinx cuervo ukhamäñamäkiti!
  Anyutax amuyt"asisaw nazis ukanakar t"unjasax akham säna:
  - Mä políticox ruiseñor uñtat q"ucht"aspa ukhaxa, ¡jumax mä aski anatt"awiruw uñjtamxa!
  Alla, nazis ukanakar khuchhuqasax akham sänwa:
  - Chhijllirinakaru uywa katuñaxa quqa ch"axwañat sipansa mayjawa, kunatixa uywa katurixa juk"ampi ch"axwañampiwa ch"axwaña!
  Mariaxa, uñisiriru ch"axwasa, jach"at arsüna:
  - Mä políticoxa, janiwa mä bolsillo apthapiriru uñtaskiti, lunthatasiñanxa walja ch"axwañanakawa utjayaraki, ukatxa lunthatasiñanxa jach"añchasiñanakxa katuqaraki!
  Matryona, uñisiriparux ch"axwañampiw chhuxriñchjasïna:
  - Mä políticox ukhamaraki, mä arunxa, Diosawa, ukampis ¡jupar jan iyawsañax juk"amp askiwa!
  Mariax akham sasaw qhanancht"awayi:
  - Políticox Phaxsirux chhijllawin arsuñx walpun muni, ukakipkarakiw armasxi, janiw ukan jakañax utjkiti jan ukasti laq"anakakiw utji!
  Alenka, uñisirinakapar khuchhuqasa, akham sasaw arsüna:
  - ¡Ay janiw amuyunakatxa juti, jan ukasti jan ingenio práctico utjatapatwa!
  Anyuta, uñisiriru ch"axwasa, chhuxriñchjasïna:
  - ¡Akapachan taqi jan walt"awinakaxa janiwa qullqit jutkiti, jan ukasti munaski ukhama jani utjatapata!
  Alla, uñisiriru ch"axwasaxa, sänwa:
  - Aruxa mä político jaqiruxa churatawa amuyunaka imantañataki, ukampisa janiwa kuna elocuenciampisa mä políticoxa gris q"añuchata imantaspa!
  Mariax ch"amampiw arsüna, Krauts ukar ch"axwasa:
  - Hierrox cadenanakar sarxani ukhaxa, janiw espadanakatakis jaytatäkaniti, qullqix arst"äwinakan warantatäni ukhaxa, ¡janiw kunas qullqi payllañax utjkaniti!
  Matryonax uñisirinakaruw pallapallanakamp jiwayasax akham säna:
  - Mä políticox arsutanakap phuqhañ churäwinïpachati? ¡Uka apnaqi, ukampis janiw inamayäkiti!
  Marusya, nazis ukanakar balamp jiwayasax akham sänwa:
  - ¡Elefantex mä jach"a pila de mierda impuesto, ukat político-zorro, juk"amp jach"a qullu diarrea verbal!
  Alenkax nazis ukanakar t"unjkasax amuyt"asisaw akham säna:
  - ¡Políticox walja muxsa miel arst"awinakaruw warantasi, chhijllasirinakarux diarrea verbal ukamp umamp chhaqhayaraki!
  Anyuta, uñisirinakar ch"axwañanx akham sasaw apsuwayxi:
  - Mä políticon muxsa arst"awipax mä miel jawirar uñtasitawa, ¡jumax uka taypinx basuraruw nadasta!
  Alla, nazis ukanakar balamp jiwayasax akham sänwa:
  - Mä políticox arsutarux phuqhaspawa, ¡janiw chhijllawix jan lurañjamäki ukar iyawsayañatakiki!
  Maria, wali chiqapa nina naktäwi irptasaxa, akham sasaw apsuwayxi:
  - Chhijllawinakanxa walja políticonakawa utji, ukampisa janiwa khitisa ajlliñjamakiti, khitis tocón, khitis cubierta, khitis zorro, khitis khuchhi, khitis oso - mäkiw qhiparxi chuym usuchjasiñat - to ¡arnaqasipxam!
  Matryonax nazis ukanakaruw pallapallanakamp jiwayatayna ukat akham sasaw akham säna:
  - ¡Mä políticox sapa kutiw kunka usuchjasi, ukax jinchup sum ch"iyjatäñapawa!
  Marusya, mä sección transversal de fascistas, jupax akham siwa:
  - Mä políticoxa, janiwa ruiseñor uñtaskiti, janipuniwa ina ch"usat q"ucht"kiti, ¡juch"i regaloniwa!
  Alenkax kisunakap uñacht"ayasaw chillqt"asïna:
  - ¡Políticox mä águila ukham tukuñ muni, ukampis chhijllawinx sapa kutiw jan jamach"inakan derechupax utjkiti!
  Anyuta cooed, alemanes ukanakarux francotirador ukamp ch"axwaña :
  - ¿Kunatsa jumaxa jamach"ixa ch"uqi ch"uqitxa, kunatixa amuyunakaxa mä ch"uqi ch"uqi!
  Allax mä pitón ukan agresión ukamp sist"asïna:
  - Politicox walja kunayman q"uchunakaniwa, ukampis taqpachax mä amtampikiwa: ¡jiljapxita!
  Mariax nazis ukanakar khuchhuqasax akham sasaw qhuru arsüna:
  - Chhijllawixa, mä bollo ukhama, liebre, lobo, oso jaytawayi, ukampisa zorro político ukaxa ukhama manq"antaraki!
  Matrenax nazis ukanakar jisk"achasax akham sänwa:
  - Politicox muxsa arst"awinakampiw jakthapini, mä ch"uspa amuyt"awipata, mä ruiseñon trill tuqita, mä ch"uqi amuyt"awi tuqita, ukampis khuchhi esenciapax halcón nayrampiw uñjasi!
  Marusya, nazis ukanakamp nuwasisax mä jach"a jach"a tukusaw yapxati:
  - Warmixa suma político ukhamarakiwa, ukatxa mä juk"a pachaxa churaraki, fidelidad arsuwi phuqhañapataki ukhamaraki kusisiña churañataki!
  Ukhamat imillanakax heroico ukham markar arxatapxi, ukat jach"a suyt"äwi churapxi.
  . JANK"A 4. 1.1.
  Septiembre tukuya ukat octubre qallta phajjsinjja, Astrakhan markatak chʼajjwañanakajj utjaskakïnwa, ukat nazinakajj Caspio sat qota lakanwa sur toqer sarapjjäna. Nazis ukanakan jan jark"at nayrar sartawipax utjawayi ... Sur tuqinx nazis ukanakax Ordzhonikidze markaruw katuntapxatayna ukatx Grozny markaruw ch"axwapxatayna.
  Soviético ch"axwäwinakax aka markanx heroico ukhamaw ch"axwapxarakïna.
  Imill wawanakan batallón, Tamara p"iqinchata, jan ch"amanïñ amta ukat jan axsarañ uñacht"ayapxäna.
  Tamarax ametralladorampiw mä phallawimp jalxatäna, ukat q"ala kayunakapamp granadanak jaquntäna, akham sasa:
  - ¡Jach"a kankaña jiwasana Mama Markasan URSS!
  Anna, nazis ukanakar chiqaparu ch"axwasa, ukat q"ala talonampi mä explosivo paquete jaquntata, akham sasaw jach"at arsüna:
  - ¡Heroísmo ukar jach"añchaña!
  Akulina, uñisiriparux pallapallanakamp jiwayasax akham sasaw jach"at arsüna:
  - ¡Tayka markataki ukhamaraki jach"añchañataki!
  Victoria, Fritz ukar ch"axwasa, ukat q"ala kayunakapamp jiwayir ch"amampiw granada jaquntäna, ukat akham sasaw qhuru arsüna:
  - ¡Wehrmacht markar heroísmo ukamp t"unjañani!
  Olympias, k"umara imill wawax uñisirinakaruw mä línea churäna, Fritz ukarux jaqunuqäna ukat pampacharakïna:
  - ¡Qullan ch"axwäwinxa, ¡jiwasan atipjäwisax utjani!
  Tamara, nazis ukanakar ch"axwasa, ukat wasitat q"ala kayupampi granada jaquntasax akham sänwa:
  - Pallapallaxa mä encina ch"amanïñapawa, ukampisa janiwa encina p"iqixa utjañapakiti!
  Imill wawanakax pallapallanak jaquntapxäna. Uka jach"a t"unjañ muytapanxa, t"unjatanakax chhullunkhayapxiwa. Phallañ qhipat phallañax arktatawa. Q"ixu q"ixunakax alaxpacharuw jilxattaski. Taqi kunatix jak"an utjki ukanakax ninamp nakhantatawa.
  Mä jach"a escalar t"unjaña.
  Suma, q"ala kayuni rubio Anna, kunjamatix granada jaquntaski, nazis ukanakar ch"iyjasa, akham sasaw arsu:
  - Sapa encina ukanxa mä ch"usaw utji, sapa encina p"iqinxa mä p"iya utji, ukatxa p"iqinakaxa mistu!
  Akulina, uñisirinakaruw pallapallanak jaquntäna, ukat suma, bronceado, q"ala kayupampix granada jaquntäna, ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Jumatix encina sat quqar uñtat yatiñanïsta ukhaxa, ¡aspen sat quqar uñtataw qunt"asisma!
  Victoria, aka wila ñik"utan tawaquxa, ukhamaraki q"ala, bronceado, cincelado kayunakani, chirp"i:
  - Jani zorro k"arisiña utjkchi ukhaxa, kimsa ñik"utawa mistuni!
  Olimpiada, k"umara, jach"a, jach"a, musculoso rubia, mä turno churäna, q"ala kayumpiw granada jaquntäna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Jumatix encina ukham muxsa ukhamästa ukhaxa, lip"ichit luratjamaw ch"iyjapxiristam!
  Mä waynaw jupanak jakʼan jalnaqäna. Chʼiyar talonanakapwa qhantʼayäna ukat nazis sat jaqenakaruw mä paquete explosivo jaqontäna. Ukatxa akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Mä wayna pallapallax mä decrepito generalat sipanx juk"amp askiwa!
  Tamaraxa mayampiwa turno churäna. Qʼala kayumpiw jiwayir chʼamampi mä granada jaqontäna ukat akham sasaw akham säna:
  - ¡Sapa machaq trajetakix mä políticox kimsa ñik"ut chhijllawinakat apsu!
  Akulina, uñisirinakapar ch"axwasa ukat wali ch"amampi jachaqt"asisax akham sasaw qhuru arsüna:
  - ¡Jumaxa mä encina ukham yatiñaniwa, ukatxa mä conejo ukhamjamawa ñik"uta!
  Annax uñisirinakaruw ch"axwantäna ukat q"ala kayumpiw granadanak jaquntäna, tankinak phallayäna, ukat akham sasaw chillqt"äna:
  - Mä k"ari zorrox mä leonat kimsa ñik"utapsa jaquqanirakiniwa, ¡mä amuyun uwijax!
  Victoria, nazis ukanakar pallapallanakamp jiwayasa ukat q"ala talonampi mä jiwayir jaqir jaquqasax akham sänwa:
  - Jani zorro tukuñ munkstaxa, manq"at awtjata anunakjamawa chhuxriñchjasïta!
  Olimpiadas ukanakax Fritz ukarux ch"uqt"awayiwa. Ukat qʼala kayumpiw mä granada jaquntäna ukat chillqtʼasïna:
  - ¡Políticox mä zorro ukhamawa, ukatx jupax chhijllasirinakar-wallpanakaruw uru qhanan tripa!
  Canonadas ukan wararitapax jilxattawayiwa. Wali axsarkañ " Sturmtigers " ukanakax nuwasiñaruw sarapxi . Jupanakax cohetenakampiw bombanak jaquntapxi. Ukat taqpach edificionakwa tʼunjapxi, mä kutikiw utanakarus tʼunjapxi. Ukat tormenta soldadonakax alaxpachan muyuntapxi. Jupanakax cohetes soviéticos ukan posición ukanakaruw jaquntapxi. Jupanakax bombanak jaquntapxäna. Pantera-2 ukax niyaw uñjasi, mä maquina Pantera ukar sipanx juk"amp nayrar sartatawa, mä ch"aman cañón 88 mm ukaniwa.
  Alemán autox juk"amp jisk"a ukat jisk"a torreta ukaniwa, ukhamarak casco squat ukaniwa. Ukham monstruo, ukax thuqt"i, ukat thuqt"i. Ukat juk"amp askixa, janiw sinti jach"äkiti, juk"amp ch"aman motoraniw 900 caballos de fuerza ukaniwa.
  Tamarax q"ala kayumpiw Pantera-2 ukarux granada jaquntäna ukat jach"at arsüna:
  - Jumax mä tocón ukham llamp"u chuymanïtawa, jupanakax lip"ichit luratjamaw ch"iyjapxani, janiw k"ari zorronakakiti, jan ukasti axsarir liebrenakas ukhamaraki!
  Anna kullakajj nazis sat jaqenakaruw pallapallanak jaqontäna, ukat uñisirinakarojj qʼala kayunakapamp limón jaqontasaw akham amuyäna:
  - ¡Aski ch"ikhi zorroxa mä águila ukarux q"uma wallparu uñtasitaw luraspa!
  Akulina, uñisirinakaru khuchhuqasa, ukatxa ch"axwañampi, chiqapa ch"axwawinakampi, apsuwayiwa:
  - ¡León ukan lurawipat samkasir jaqix walja kutiw zorronakamp ch"uqt"at asnuruw tuku!
  Victoria, uñisirinakaparux ch"axwañampiw khuchhuqasa, ukat q"ala kayunakapamp jiwayir yänak jaquntasaw akham arsüna:
  - Jaqixa león ukham jach"a amtanakaniwa, asnu qala chuymani, oso torpe, qarwa khuyapayasiña, ukampisa zorropax juparux sallqjañ yatipuniwa!
  Olimpiadas ukanakax uñisirinakarux mä turno churapxäna. Jupax mä césped cortador ukham khuchhuqäna ukat qhuruchasïna:
  - ¡Mä zorro wila colorani, mä político wila traje!
  Uka nuwasïwijj jukʼampiw chʼamachasïna. Uka markax nazis ukanakan gas cañonanakapamp jawq"jataw uñjasiwayi, uka cañones ukanakax Katyusha ukanakat sipanx juk"amp ch"amanïpxänwa. Ukat nazis ukanakar saykatañax wali chʼamänwa. Ukampis qʼala kayuni, chika qʼala jan isin imill wawanakan batallónapajj wali kusisitaw nuwasipjjäna. Ukat imill wawanakax niyaw jan jiwapkänti, chachanakax juk"amp jikxatapxäna.
  Tamara kullakajj nazis ukanakaruw pallapallanak jaqontäna ukat qʼala kayunakapamp granadanak jaqontäna, ukat akham sasaw akham säna:
  - Mä warmix ch"aman chachanakaruw atipt"i, jan ch"amanïtanakapampiw anatt"i, mä políticox jan ch"aman chhijllawinakaruw iyawsayi, qhanaw sinti anatt"asi!
  Annax uñisirinakaruw khuchhuqasa ukat balas ukanakamp khuchhuqasa, uka pachparakiw q"ala talonampi mä paquete explosivo churasa, akham sänwa:
  - Warmixa juk"ampi ch"ikhi políticowa, janiwa zorro ukhamäñatakixa yatxatañaxa wakiskiti, jan ukasti q"ala kayuni qhiparasaxa zapato uchasiñaparakiwa!
  Akulina, uñisirinakaparux chiqaparu ch"allt"asisaw khuchhuqatayna, ukat q"ala kayunakapampix larusitayna:
  - Mä warmix wayn tawaqurux munasirakiwa, ukampis dólar ch"uxñapax jupatakix juk"amp munatawa, patronan ch"uxña marapat sipansa!
  Victoria, uka wila ñik"utan perra, mä jiwayir phallawi churäna, línea ukar ch"allt"asa ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Mä imill wawa wayn tawaqun ch"uxñanakapax qullqit lik"i jaqinak ch"uxña billetenak jawst"i!
  Olimpias, uñisirinakapar ch"axwasa, ukat q"ala kayupampi yaqha regalo jaquntasaxa, jach"at arsüna:
  - Janiwa ch"uxña dólar arknaqañakiti, jan walt"awixa ch"uxña nayranakanirakiwa, ukatxa concha ukaxa ch"uxñakiwa!
  Uka nuwasïwix jukʼamp chʼamanïxiwa. Jiwayañ proyectiles ukanakax jank"akiw jaltxapxi. Jupanakax soviético ukan posición ukanakap p"akjapxäna ukat t"unjapxäna, pilanakan pistolanakap t"unjasa. Ukat machaq avionanakax jankʼakiw sarapxi, ukat asalto pistolanakaw thuqtʼasi. Laq"a qinayanakax alaxpacharuw sartapxi.
  Tamaraxa, jan khuyapt"ayasisa nazis ukanakaru pallapallana, mä perla aptasa churäna, nayraqatapanxa q"ala kayumpiwa mä granada jaquntäna:
  - Diosar iyawsasaxa, janiwa uywan nivelaparu chhaqhayañakiti: jaqixa janiwa ist"asir uwijakiti, janirakiwa q"añuchata cabrakiti!
  Anax uñisirinakapamp nuwasisa, ukat q"ala kayumpiw jiwañ regalonak jaquntäna, ukat akham sänwa:
  - Jaqinakan iyawsäwipar qullqi jikxatañax quriruw wanu warantañamp kikipa, jan iyawsäwiw ch"uxñaruw tukuni!
  Akulina, Pantera t"unjasa, agresivamente phust"awayi :
  - Domingo uru iyawsasaxa, ¡janiwa semananxa paqallqu viernes ururu puriñakiti!
  Victoria, nazis ukanakarux wali chiqaparuw pallapallanak jaquntäna, ukat wali ch"amampiw jupanakar khuchhuqäna, akham sänwa:
  - Wiñay infierno nina naktäwir iyawsañax superstición ukan lechep t"amt"ayi, ukat espumax apsutawa, ¡religión tuqit jan wali jaqinaka!
  Olympias, warmi heroe, nazis ukanakar khuchhuqasa, ukat q"ala kayunakapamp jach"a t"unjir granadanak jaquntata, akham sasaw qhanañcht"i:
  - ¡Tocón ukat encinas ukanakakiw wiñay nina infierno nina naktäwirux iyawsapxi, jupanakax lip"ichit luratjam q"ala ch"iyjatäñapatakiw jaysapxi!
  Tamarax mä katuntat bazooka ukanw pallapallanak arsüna, q"ala talonanakap qhant"ayäna ukat chirp"äna:
  -¿Kunas wiñay infierno nina nina nakhanti? ¡Religioso kʼari jaqenakan bolsillonakapan qori qollqenakan lliphipitapa!
  Anna, uñisirinakaruw balamp jiwayasa, ukat nazis ukanakar wali chiqapar jiwayasa, akham sasaw akham säna:
  - ¡Jan wali jaqinakax Diosampiw bolsillonakap phuqhantapxi, ukat janiw ch"usat p"iqimpiki sallqjatäpkiti!
  Akulinax uñisirinakarux mä phallawimpiw ch"axwantäna. Qʼala kayunakapampiw mä granada jaquntäna ukat akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - Religionat jutir jan wali jaqinakax uwijanakat kimsa ñik"utap ch"iyjapxi, cabritonakan wajjranakap p"akjapxi, gananciakiw jupanakatakix wali munatawa, ukat iyawsäwix hack-work ukatakiw!
  Victoriax q"ala talonapampiw mä bomba de aserrín jaquntäna, uñisirinakaruw phallayäna ukat chhuxriñchjasïna:
  - Mä chiqap tatakurax vegetariano lobo ukar uñtasitawa, iyawsäwikiw chiqapar sarnaqañapapuni, ukat apnaqañapax jupatakikiw!
  Olimpias sat chachajj ametralladorampiw uñisirinakar phallawayi. Jupax uñisirinakaruw khuchhuqatayna ukat q"ala talonampi mä qutu granadanak churäna, ukax Lev tank t"unjatäna. Ukatxa akham sasaw arnaqasïna:
  - Kawkïr religionas mä cuento de hadas ukhamawa, ¡aka fantasía ukanx ganancias ukanakakiw chiqpachan fabulosas proporciones ukan jikxatasi!
  Ukhamaw imill wawanakax Grozny markanx jan axsaras ch"axwapxi. Ukat jan axsartʼirïñ tuqitxa wali jachʼa amuyumpiw uñachtʼayasipxi.
  Ukat yaqha imillanakax taqi ch"amampiw Astrakhan markar arxatapxi. Ukat jupanakax aeróbatica ukat fortaleza ukanakan juk"amp jach"a uñacht"ayapxarakiwa.
  Imill wawanakaxa wali suma ch"axwapxi.
  Alenkax q"ala kayumpiw mä granada jaquntäna, nazis ukanakaruw ch"iyjäna, ukat kisunakap q"ala ch"allxtasaw chhuxriñchjasïna:
  - Khitis fideonak jinchumar warkt"añ jayti, wiñayatakiw manq"at awtjata!
  Anyuta, nazis ukanakar akampi khuchhuqasa, iyaw sataynawa:
  - ¡Janiwa fideompi phuqt"atäkätati jinchunakama!
  Allax nazis ukanakarux mä phallawimpiw jaquqanïna, q"ala kayumpiw jiwayir granada jaquntäna ukat arnaqasïna:
  - ¡Jichharu fideos ukaxa qhipa pachana chuyma ch"allxtayiri manq"awa!
  Mariajj wali amuytʼasisaw kisunakap qhantʼayasa ukat qʼala kayunakapamp mä explosivo paquete jaqontäna:
  - ¡Akax Diosächixa, janiw khitis yatkiti, ukampis sapa kutiw jaqirux ch"akkatapxi, Cristor uñtasitäkaspas ukhama!
  Marusya, Fritz-ar chhuxriñchjasa, uka apt"asisaw jach"at arsüna, agresivamente sonrisa:
  - Jaqix Diosan ch"amap apnaqañatakiw ch"amachasi, ukampis jichhakamax mä ch"akkatäwikiw katuqasi janiw Diosarjama!
  Matryonax mä turno churäna, fascistanakaruw ch"uqt"äna ukat amigonakaparux wali ch"amampiw nayranakap ch"irmthapïna:
  - Jaqixa chuymapampiwa aski lurañataki ch"amanchasi, amuyunakapampixa aski yänakataki ch"amanchasi, ukatxa purakapampixa manq"aña manq"añataki ch"amanchasi, ukatxa qhiparuxa, kayunakapaxa ch"amakt"ayata, mä p"iyaru ayxatata!
  Ukat Astrakhan markanx wali ch"ama ch"axwäwinakaw ist"asi. Volga jawir thiyankir markax soviéticos ukan arxatäwipanx wali wakiskiriwa. Ukat akanx ukham nuwasïwinakax frentic t"amt"asipxi. Ukax mä hervidor ukham burbujaski ukhamawa.
  Ukat jachʼa, jiwayir avionanakax jankʼakiw jaltxapxi. Yu-288 ukax wali ch"aman maquinawa. Ukat jach"a ch"amampi bombanak jaquntaraki.
  Alenkax chhuxriñchjasiwayi, nazis ukanakarux turno churaraki, ukat q"ala kayumpiw granada jaquntawayi:
  - Maynixa gorila ch"ikhi yatiñanixa, mä kawallu uñtata yapuchaspa, allqamari uñtata manq"aspa!
  Anyutax q"ala kayumpiw jiwayañ regalo jiwayañ qalltäna, nazis ukanakaruw t"unjäna ukat arnaqasïna:
  - Mä jaqix collar uchatäñapatakiw jayti, ukampis yapuchañatakix mä coercitivo chivompiw jawq"jañapa!
  Allax q"ala talonapampiw mä limón lanzatayna ukat akham sasaw qhuru arsüna:
  - ¡Políticox jach"a bolsilloniwa, ukampis jupax mä jan yäqañjam bolsillo apthapirikiwa!
  Mariaxa, uñisirinakaru pallapallanakampi, sist"asïna:
  - ¡Mä político khititix chhijllasirinakarux alaxpachat phaxsi arsuwayki, apnaqawipar purisa, phaxsi paisaje ukar sarxatapata, ukat warawarar manq"at awtjata!
  Matryona kullakajj istʼasir larusisaw akham säna:
  - Supayax sapa política ukanx Taqi Ch"aman Diosan lantix ch"amanchatawa, ¡político sapakiw wali juk"a talento ukaniwa!
  Marusya, uñisirinakaruw ch"axwaña, ukat jan axsaras jupanakarux khuchhuqasa, akham sänwa:
  - Jaqixa taqi ch"amani tukuñataki ch"amanchasi, ukampisa progreso moral ukaxa janiwa juk"ampi suma tukuykiti!
  Imill wawanakax wali amuyt"asirïpkaspas ukhamawa.
  Ukat chʼaxwäwix jupanakan sarnaqäwiparjamaw lurasi. Kimsïr Reich markanx avionetas jet ukanakax yant"ataxiwa. Ukat akax mä juk"a jach"a arsuwirakiw URSS ukamp ch"axwañanxa.
  Chiqansa, Hitler chachax janiw sinti kusiskiti. Ch"axwäwix juk"ampiw sarantaski, ukatx Rusia markax qala chuymampiw sayt"asi, ukampirus aynacht"ayaraki. Chʼaxwäwinakax tʼijtʼaskiwa, mä volcán lakapansa.
  Octubre phaxsi tukuyaruw puri. Kalmykia markax taqpach katuntatawa, ukatx nazis ukanakax Daguestán uksanx nayrar sartasipki.
  Nazis sat jaqenakan suma luratanakapajj mä jukʼakïkchïnsa, sapa kutiw jikjjatasïna. Flota del Mar Negro ukax t"unjatäñampïskiwa.
  Akax mä taqpach equipo destructor ukanx imill wawanakaw utji. Suma tripulación ukax sañ muniwa. Imill wawax chaleco uchatawa ukat q"ala kayukiw t"ijti, muyu talonanakampiw lliphipi.
  Alicia, t"unjir barcon p"iqinchiripaxa, jan axsarasaw crucero fascista ukar atacañapatak mayïna. Mä torpedo uñstayi ukat akham arst"i:
  - Ch"axwawinxa, kunjamatixa mä suma teatro ukanxa, jutïri lurawixa janiwa yatiñakiti, ¡jachaqt"asiñaxa chiqapuniwa!
  Andrianax jupan masipawa, mä taqpach imill wawanakar kamachi. Qʼala tʼijtʼasaw tʼijtjjapjjäna, talonanakapajj muyuñapawa ukat chhuxriñchjataw tʼijtjjapjjäna. Jupanakajj mä aparato minaruw uñchʼukipjjäna.
  Andriana kullakajj akham sasaw jachʼat arsüna:
  Nayax iyawstwa taqi uraqpachax sartasipxani
  Fascismo ukax tukusxaniwa...
  Ukat intix qhantʼani
  ¡Comunismo ukatak thakhi qhant"ayaña!
  Veronika kullakajj mä cañónat nazis ukanakar pallapallampiw jawqʼjäna, ukat akham sasaw arsüna:
  - Ch"axwawinxa, kunjamatixa mä pelicula ukanxa: acción ukaxa cautiva, janipuniwa aburrido ukhamäkiti, ukakipkarakiw, ay, chiqpachansa jiwayawa!
  Mä t"unjiri q"ala kayuni, ch"uxña, jisk"a, wali suma imillanakampi, mä chiqat yaqha chiqaru jaltaski. Jupax mä pluma ukham jaquntatawa.
  Alicia kullakajj cincelat qʼala kayunakap chʼalljjtayasajj akham sänwa:
  - Jumanakati jani jasaki sarnaqapxätaxa, aka uraqixa ch"axwañanxa suma samarañapawa!
  Andriana, mä cañonat chiqaparu ch"axwasa, akham sänwa:
  - ¡Ch"axwañ yatiri imillax mä caballero ukhamawa!
  Alicia kullakajj pallapallanak jaqontkäna ukhajja, akham sasaw cheqañchasïna:
  - Janiwa, jupax mä heroewa!
  Ukat nuwasirinakax larusisaw phallapxäna. Ukat arunak uñacht"ayarakïna. Ukat suma uñnaqt"an kayunakapax, wali suma uñnaqt"ani, ukat wila ch"akhanakax cubiertan jaytatawa. Ch"amani imillanaka.
  Ukat qʼala jan isinïpki ukhajja, talonanakapajj wali muruqʼu ukat suma uñnaqtʼaniwa.
  Alicia kullakajj kunjamsa katuntat uñjasipjjäna uk amtasïnwa, ukat nazinakajj mä jiskʼa wila chʼaphimpiw kayunakap chʼalljjtayasipjjäna. Akax niya q"ala jan isinïtawa estante ukan warkt"ata. Qʼala kayunakamajj mä stockruw uchatäpjje. Ukat wila ch"uxña thujrunakampiw chhuxriñchjapxi. Aka chiqanx ukat escarlata chuchuruw wila hierrox q"añuchata.
  Alicia kullakarojj walja urunak tʼaqhesiyata ukat tʼaqhesiyataw uñjasïna. Ukampis uka tawaqux qhispiñ atipxatayna.
  Jupax guardia oficialarux qutan uka chiqar uñt"twa sasaw säna, ukanx mä quri phukhuruw jaquntapxäna, ukax Sebastopol markat apsutäna. Fascista ukax ukaruw jaquntawayi.
  Ukhamajj Aliciajj taqe tʼaqhesiyatäkchïnsa, kusisitaw qheparäna. Ukat cadenanak apsusaw amparanakap chintʼat mä boter uchapxäna. Ukat qʼala kayunakapampi, estante patxan mä jukʼa phichhantatänwa, ukat mä pistola apthapisin pä fascistanakaruw chʼaxwantäna. Ukatxa, soganakap jistʼarasaw umamp jaqsuwayxäna. Jupajj wali yatiñampiw ukanak apsuwayjjäna. Ukat imill wawanakan respetatäñapatakiw yanaptʼäna.
  jupar arknaqañ yant"apxäna , ukampis Alisax oficiales especiales ukanakaruw mä accidente utjañapatak ajjsarayäna, ukat ukhamarak mä perra ukham warkkatañataki. Jupanakax wallpa ch"uqt"asipxäna.
  Aliciax wali nuwasir tawaquwa ...
  Jupajj akham sasaw amuytʼasiraki:
  - Verdugox mä armat hacha ukarux walpun munasi, ukampis nuwasiñanx mä torpe yatiñaniwa!
  Andrianax uka tuqitx iyaw sataynawa, cincelat kayunakap jawq"jasaw akham säna:
  - ¡Hachampixa wali sopa phayaña, ukampisa kunatixa mä heroico plumampi qillqataxa janiwa verdugo hachampixa khuchhuqatäkaspati!
  Yulianaxa wali suma tawaquwa. Jupax pechopanx mä jisk"a rayani rayanakakiw utji, ukat bragas ukanakas utjarakiwa. Ukampis jupax wali muspharkañawa ukat suma uñnaqtʼanirakiwa. T"unjirinkir taqpach imill wawanakan kayunakapax q"ala, ukat wali sallqjañjamawa.
  Kunawsatix alemanonakax katuntatäpki ukhax imill wawanakan muyu, q"ala talonanakap jamp"att"apxañapatakiw wayt"ata. Ukat katuntat jaqinakax istʼasisaw ukham lurapxi. Ukat imill wawanakan talonanakap ch"allt"asipxi ukat wali kusisitaw jamp"att"apxi.
  Julianax akham sasaw q"ucht"äna:
  - Jiwasaxa janiwa ñanqha lunthatanakaxa, .
  Jiwasax janiw jiwayañ munktanti...
  Ukampis qʼala talonanakajj usu, .
  ¡Taqiniruw ajanupar chʼankhachañ munta!
  Chiqansa, imill wawanakax kuna askinaksa jikxatañ yatipxi.
  Andrianax q"ala talonanakap ch"allt"asisaw akham säna:
  - ¡Eh, machaq fronteranaka, ¡janiw larusipkti!
  Alicia kullakajj akham sasaw iyaw säna:
  - ¡Jan tukuskir oportunidades khitinakatix jan jupanakpachatak límites uñstayapki jupanakataki!
  Verónicax q"ala kayunakap ch"allxtayäna, q"ala talonanakap ch"allxtayäna, ukat kisunakap q"ala ch"allxtasaw akham säna:
  - ¡Ch"amani jaqix janiw jan aguantañjam amtäwinakarux jaquntkaniti!
  Andrianax wali amuyt"asisaw kisunakap uñacht"ayasa ukat cañonap ch"allt"asa akham säna:
  - ¡Jaqix Diosat jayarst"atawa, kunatix janiw macacot jayarst"kiti naturaleza ukar uñtasita!
  Verónica, nayrar sartasir nazis ukanakan jawiranakap chiqaparu ch"allt"asa, akham sasaw qhuru arsüna:
  - ¡Políticox ambición ukanx diosawa, métodos ukanx dios ukhamawa, ukatx resultados apnaqañanx mä outright khuchhiwa!
  Soviético imillanakax wali sum ch"axwapxi. Ukampis chiqans alemán ukanakax utjarakiwa, ukat bikinis ukat q"ala kayuni suma uñnaqt"aninakax utjarakiwa.
  Amuyt"añataki, Gerdax mä juk"a ch"axwiriwa.
  Jupampi masinakapampix Pantera-2 machaq tank ukan qunt"asipxäna.
  Imill wawanakax soviético soldadonakaruw ch"axwapxi ukat arnaqasipxi.
  Jiwasax jan wali lobonakätanwa, qhipäxar kutt"apxtanwa, janiw kuna askis utjkiti!
  Ukat nayranakapampix ch"ipxtayapxi...
  Gerda kullakajj qʼala kayunakap apnaqasajj rusa pallapallanakaruw kayump taktʼäna ukat kusisitaw arnaqasïna:
  - ¡Khititix jakawipanx jan lobo ukhamäki ukax ñik"utaniwa, khititix jan zorro amuyunïki ukax wallpa ukham ch"uqt"atawa!
  Charlotte kullakax mä chiqap proyectil ukamp ch"allt"asirakïnwa, tanque soviético ukar mantasa, armadurap t"unjasa ukat jach"at arsüna:
  -Lobox manq"at awtjatapuniwa, chachax jan kusisitapuniwa, ukat politicox janiw mä arus chiq arskaspati!
  Christina, wali chiqaparuw uñisirinakarux ch"axwawayxi ukat tanques rusos ukanakarux jiwayir proyectil ukamp ch"allt"awayi, akham sasaw qhanañcht"i:
  - Zorrox wali valorani ñik"utaniwa, ukampis políticonakan zorro aseguramientonakapax janiw kuna askïkisa!
  Magda kullakajj uñisiriruw mä pistola aptasin uñachtʼayäna, qʼala kayunakapampi, jawqʼjasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Mä cabrat lechex juk"ampiw utji, mä políticot sipansa, jupax mä amuyuni uwijawa!
  Gerda, soviético autonakar chiqaparu ch"axwañ sarantaskakiwa, akham siwa:
  - Chhijllawinakanxa, políticonakax plaga ukat cólera ukanakanx ukhamawa, ukampirus políticonakax esquizofrenia ukanx juk"amp contagioso ukhamawa!
  Charlotte kullakax kimsa tunk pusiniruw ch"allt"äna, ukat torre ch"iyjasaw akham säna:
  - Politicox mä lobo nayraniwa, ukampis jupa pachpaw mä wakicht"at khuchhix tripa lurañataki!
  Christina kullakajj qʼala kayunakap apnaqasajj wali yatiñampiw uka proyectil jaqontäna ukat akham sänwa:
  - Mä políticox mä uwijawa, jupax león trono ukar ch"amanchaski, ukat kunapachatix patat purinxi ukhax mä zorro ukar tukuwayxi, wallpa chhijllawinakarux tripa!
  Magdax wali ch"amampiw akham säna, q"ala kayunakapampix autopropulsado pistola soviético ukarux jiwañ regalo apayäna:
  - Jupanakax janiw políticonakarux atinispkiti, ukampis voto churapxi, janiw musica ukx amuyapkiti, ukampis munañapampiw ist"apxi, janiw fideo manq"apkiti, ukampis munañapampiw ist"apxi!
  Ukat jupanakan "Panther" -2 ukax wali ch'amanchatawa. Ukat proyectil ukax wali chiqaparuw khitharaki.
  Alemania markan maquinapax taqpach tanques soviéticos ukanakaruw wali jan axsaras t"unjawayi.
  Gerdax dispara ukat q"ucht"iwa:
  - Maya, pä, kimsa - ¡iwxt"awinak p"akintapxam!
  Charlottex wali chiqaparuw pallapalla, uñisirinakarux ch"allt"i ukat silbato:
  - ¡Jiwasax akapachan juk"amp ch"amanïtanwa!
  Christinax q"ala kayunakapamp kimsa tunk pusini kayunak taypin ch"axwañatakix akham sasaw saraki:
  - ¡Uñisirinakax taqiniw baño ukan ch"allt"asipxi!
  Magda kullakajj uñisirinakaruw chʼalljjtayäna ukat akham sasaw akham säna:
  - ¡Tata Pachaxa janiwa jachañaru iyawskiti!
  Gerda kullakajj akham sänwa:
  - ¡Ukat jiwasaxa ñanqha oligarcas ukanakaruxa p"iqiru churañäni!
  Charlotte kullakajj amuytʼasisaw mä bus soviético ukar mä conchampi chʼalltʼasajj akham säna:
  - Qurixa suma uñnaqt"anikiwa, chiqpachansa, aka metal, jaqinakaxa nayratpachawa t"aqhisiwayxi, jach"a jach"a tukuriruwa tukuwayxi!
  Christinax uñisiriparuw ch"axwantäna, ukat amuyt"asisaw akham säna:
  - ¡Pechop q"ala ch"iyjasaxa, ¡warmitakixa mä chachatxa kimsa ñik"uta ch"iyjañaxa juk"ampi jasakiwa!
  Magda, uñisirinakapar ch"axwasa, qalltanx akham sasaw arsuwayi:
  - ¡Imill wawanakan q"ala kayunakapa, chachanakarux galoshes ukar uchapxi!
  Chiqansa, tankankir imillanakax wali suma uñnaqtʼanipxiwa. Ukat pilotonakax Fritz ukanakat sipanx juk"amp thayapxiwa.
  Albina ukat Alvina jupanakax universo ukanx juk"amp axsarkañ as ukanakawa. Aka chiqanx niya phisqa patak avionanakax sapa mayniruw jaquqaniwayi. Marsella markakiw jupanakat nayranki. Juparux Gran Cruz de la Cruz de Hierro ukham uñt"atawa, flota soviética ukan 500 avionetanakapata. Ukampis Albinampi Alvinampix wali qhipatwa nuwasiñ qalltapxäna, ukatwa niyaw Marcelar atipt"apxani.
  Albina ukat Alvina 500 avión ukanakatakix Cruz de Caballero de la Cruz de Hierro ukax quri roble laphinakampi, espadanakampi ukat diamantenakampiw katuqapxäna.
  Ukat jichhax wila pilotonakampiw nuwasipxi.
  Albinax q"ala kayunakapamp botonanak ch"allt"i, phisqa aviones soviéticos ukanakaruw mä kutikiw jaquqani ukat chhuxriñchjasi:
  - Mä chachax ch"ikhi botas ukhamawa, ukhamax sapa kutiw mä galosh ukan qunt"asiñama!
  Alvina, rusa avionanakaruw pallapallanakamp jawq"jasa, ukat q"ala kayunakapamp t"unjasa, akham siwa:
  - ¡Warmin q"ala kayupax pachaparuw kuna botas ukarux galosh ukar uchani!
  Albina, wali suma amtampiw soviético autonakar pallapallanak luraskäna, ukat amuytʼasisaw kisunakap qhantʼayasajj akham säna:
  - Mä chachax sapa kutiw q"ala, warmi kayunakap uñch"ukiski, ¡mä galosh ukan qunt"asi!
  Ukat panpacha imillanakax, mä qawqha Yaks juk"amp t"unjasax, chhuxriñchjasipxänwa:
  - Mä q"ala warmi kayu, suma apnaqata talón manqhana ukhamaraki perfectamente qunt"ata mä galosh!
  Aka chiqanx nuwasirinakax mä jach"a alturan uñjasispawa.
  Ukampis alemán jach"a pilotonakax utjchi ukhax suma soviético imillanakax utjarakiwa-Komsomol ukankirinaka.
  khitinakatix wali ch"amampiw nuwasipxi. Ukat Kimsïr Reich markankir walja jaqinakarux wali sumwa jaquqanipxaraki.
  Anastasia Vedmakova, ukax apsuwayiwa ukat q"ala kayunakap yanapt"asaw alemán jaqirux jaquqaniwayi ukat chhuxriñchjawayi:
  - ¡Mä chachax imill wawan zapatop ch"iyjañatakix manqhat mistuñatakix wakicht"atawa!
  Akulina Orlova, nazis ukanakar ch"axwasa, amuyt"asisaw akham säna:
  - ¡Kuna botas ukanakas manqhat anqäxaru turkañawa q"ala warmi talonampi!
  Anastasia kullakax Fritz ukarux thuqt"arakïnwa ukat chhuxriñchjarakïnwa:
  - ¡Warmin q"ala kayupax khiti chacharus manqhat anqaruw tukuyani, qhipa bota ukhamäkchisa!
  Focke -Wulf ukarux jaquqaniwayi ukat sist"asïna, suma kisunakap uñacht"ayasa;
  - Jaqiru manqhat anqaru turkayaña munsta ukhaxa - zapato apsuñamawa, mä galosh ukar uchañ munsta ukhaxa, talón uñacht"ayañamawa!
  Ukat imill wawanakax mäkiw q"uchupxäna:
  Mä ch"axwäwiw universo taypin utji,
  Jan kunatsa jiwayañataki ch"allt"añataki ...
  Supayajj antutjjänwa
  ¡Ukat jiwañaw jupamp chika jutäna!
  
  Ukat khitis uka jawir jarkʼaqani
  Wila ukat loco jawiranaka...
  Uka haz láser ukax temploruw mantani,
  Ukat uka llijullijux chhaqtawayxänwa chacha!
  
  Ukat ukham jan waltʼäwinaka
  Umampi phuqhantat universo...
  Jaqinakan llaki destinopa
  ¡Llakinaka, t"aqhisiñanak aguantapxam!
  Imill wawanakax mä juk"a chiqaw sapxchispa. Chʼaxwäwix janiw kusisiñakïkiti. Ukampis uka pachparakiw kusistʼañanaka.
  Focke -Wulf modificaciones de asalto ukan ch"axwapxi . Jupanakax uraqit soviéticos ukan amtanakaparuw aire ukanx atacapxi.
  Eva, cohete ukamp jaquqanisa ukat jaquqanisa, akham siwa:
  - ¿Kunatsa wawaxa q"ala kayunixa, kunatixa warmina q"ala kayupaxa chachanakaru p"iqi chhaqtayaraki, yuqallanakjama!
  Gertrude kullakax coheteruw ch"allt"asïna, q"ala talonap pedal ukar ch"allt"asa ukat ejercito soviético ukan mä bunker ukar t"unjasa ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Warmi q"ala jan isin uñjañ munañax chacharux manqhat anqaruw turkakiptayi!
  Evax wasitatw ch"allt"äna, kimsa tunk pusiniruw ch"allt"äna, torrenak p"akjasa ukat, amuyt"asisaw akham säna:
  - ¡Warmi isi apsuñatakixa, nayraqatax suma zapato uchasiñaw wakisi!
  Gertrude kullakajj suma kayupan qʼala muruqʼu talonap apnaqasaw uñisiripar jawqʼjäna ukat akham sänwa:
  - ¡Chiqa pachaparu isi apsutaxa, mä empresaria warmixa kimsa ñik"uta ch"iyjani mä chachatxa!
  Evax mä cohetempiw bunkers soviéticos ukar jaquntäna ukat akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Tiempoparu q"ala jan isinïki uka warmixa janiwa q"ala kayuni ukata suma zapatompi ch"uqt"ata chacharu tukuskaniti!
  Gertrude kullakajj soviético soldadonakar jiwayasaw akham säna:
  - Q"ala kayuni warmixa mä bota chacharuwa uchani, ukatxa mä galosh ukar uchani, ukatxa manqhata anqaru turkani ukatxa qhipa q"ala kayuruwa tukuyani!
  Aka chiqanx chiqans imill wawanakan lógicapax janiw juparux ch"axwañjamäkiti. Ukat imill wawanakax q"ala kayukiw ukat bikini ukamp nuwasipxi.
  Ukat jupanakax suma waynanakaruw munasipxi, ukat en general ukhamat jupanakax super ukhamakiw.
  ¡Ukat qʼochupjjani ukhajja, patak jaqenakaw jiwayatäpjjani!
  Akax imill wawanakawa, pä tuqitx digno ukat wali suma uñnaqt"ani, ukhamat chiqans chachanakax manqhat mistuñkama!
  . 5 JAQTHAPI.
  Grozny markax nazi soldadonakampi taqpach muyuntatänwa, noviembre phaxsit qalltasin 1943 maranwa tʼunjatäxäna. Imill wawanakamp chika batallón ukax caldera ukan p"akintasinx Shali markaruw kutt"awayxi.
  Qullunakax nayratpach utjxänwa, qhuru uraqinakaw utjäna, ukat arxatäwir jan chhaqhañapatakix juk"amp askïxänwa. Alemania markankir tanquenakajj wali pesapänwa, jukʼampejj Maus sat tanquenakajj pesapjjäna, ukat qollunakan jupanakamp nuwasiñajj janiw walïkänti. T-3 tanque ukax nayratpach jan lurañat apsutäxänwa , ukampis T-4 ukan modernizada versión ukax wali luratäskäna. Moral tuqitx nayra tiemponïkchisa. Ukampis T-34-76 sat avionampiw nuwasispa. Ukat sum chʼaxwapxi. Cañonapajj jukʼamp chʼamaniwa ukat kimsa tunka pusini cañonanakat sipansa jukʼamp velocidad de bozal ukanïnwa.
  Tamara ukat imill wawanakax Shali markan ch"axwapxäna. Imill wawanakax aka wali jach"a qullu ayllu - chiqpach marka - ukhamañapatakiw ch"amachasipxäna.
  Suma uñnaqt"aninakax wali ch"amampiw ch"axwapxäna.
  Tamarax q"ala kayumpiw granada jaquntäna, mä phallawimpiw jaquntäna ukat jach"at arsüna:
  - ¡URSS markan Taykapataki!
  Anna kullakajj nazis sat jaqenakaruw fusilamp jiwayäna. T-4 juk"amp k"achachatax uka qullu pataruw makhatañ yant"äna. Uka tawaqux qʼala kayumpiw granada jaquntäna, ukat nazi sat maquinaruw jaquqanïna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Jiwasan mama Tatapataki!
  Akulina, Fritz ukar pallapalla ukat q"ala talonampi, mä jiwayir jaqir lámina ukamp llawuntat servir, vyaknula:
  - ¡Tayka markaxa qullanapuniwa!
  Verónicax uñisiriruw ch"axwantäna, ukat q"ala kayunakapamp limón jaquntasaw akham säna:
  - ¡Rusia jach"a jaqinakataki!
  Olympias, uka jach"a warmixa, q"ala kayunakapampix nazis ukanakarux granada jaquntarakïnwa ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Comunismo ukatakixa!
  Tamara, nazis ukanakar suma amtampi nina naktäwinak lurasa, ukat quqat ch"ukuñjam khuchhuqasa, akham sasaw apsuwayxi:
  - ¡Ejercito ukan juk"amp encina quqanakax juk"amp ch"amaniwa, jiwasan arxatäwisax juk"amp ch"amaniwa!
  Annax kisunakap uñacht"ayasaw uñjäna, ukat nazis ukanakarux jach"a chiqaparu ukat colerasiñampiw ch"axwäna:
  - Taqiniruw t"unjapxäma.
  Tanque "León", mä jach'a k'añaskux mä jach'a pistola cañón ukaniwa. Akax jupax qhipa pistola 105 mm, barril largo 100 EL. Ukat wali jachʼa pistolaruw tukuwayi. Ukat aka troncox jiwayir ch"amampiw mistu.
  Akulinax mä bazooka ukanx nazis ukanakaruw ch"axwayi, ukat chhuxriñchjasi:
  - ¡Comunismo pacharux jach"añchañapawa!
  Victoriax nina naktäwimp arnaqasiñampiw akham sasaw arsu:
  - ¡Rusia markan Heroes ukanakatakix jach"añchatäñapawa!
  Olimpiadax nazis ukanakar pallapallamp ukhamarak q"ala kayunakapamp granada jaquntasaw chiqanchawayi:
  - ¡Jach"a jach"a kankaña!
  Imill wawanakax, amuyañasawa, phenomenal ukhamawa, ukat wali suma jaqinakawa. Ukat jupanakan thayapajj wali jachʼawa.
  Tamarax uñisiriruw ch"axwantäna, ukat kisunakap q"ala ch"allxtasaw akham säna:
  - ¡Rusia markataki ukhamaraki libertad ukataki tukuyañataki!
  Annax uñisirinakaruw pallapallanak jaquntäna, q"ala kayunakapamp mä granada jaquntasaw wali ch"amampi akham säna:
  ¡Chuymasar mayachtʼat thuqtʼayañäni!
  Ukat masinakaparux wink"i.
  Akulinax ukhamarakiw mä phallawimp phichhantañapa, uñisirinakaparux ch"uqi ch"uqimp ch"uñump ch"uñuntata, ukat arnaqasi:
  - ¡Teja tuqi atipt"awinakajataki!
  Akulina Petrovskayax janiw mä sapürunjam imill wawakiti. Jupajj walja jan walinakanwa pasañapäna. Yamas lunthatasin katjataw uñjasïna, ukat katuntatäjjänwa. Ukat mä centro de detención juvenil uksaruw sarayäta. Ukhama, janiwa kunasa, jupax qhispiwayi. Qʼala kayukiw chhijchhi taypin sarnaqäna, ukampis jukʼamp kʼumara ukat chʼamanïxänwa.
  Victoriax wali colerasiñampiw ch"axwaski. Uñisirinakaruw mä turno churäna. Fritz jupax jaquqaniwayi. Ukat qʼala kayunakapampix mä granada jaquntäna. Uka motocicletajj tʼijtjjänwa.
  Uka tawaqux akham sasaw cooed:
  - ¡Ch"amani fronteranakataki!
  Olimpias jupax wali sallqa colerasiñampiw nuwasi. Jupan jawq"jatanakapax wali ch"amaniwa ukat t"unjatarakiwa. Chiqpachansa jupax mä monstruo tawaquwa. Ukat ukhamatwa uñisirinakarux jawqʼjaraki. Ukhamajj nazis sat jaqenakajj chʼamampiw chhaqtayasipki. Janiw jupanakarux mä jisk"a ch"am churkiti.
  Olympias sat chachajj pulmonanakapan patapanwa arnaqasi:
  - ¡Aka comunismo espacial ukar jach"añchaña!
  Tamara, nazis ukanakar ch"axwasa, akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Lenin comunismo ukar jach"añchaña!
  Annax uñisirinakaparux pallapallampiw phichhantawayi ukat chhuxriñchjaraki:
  - ¡URSS markatakixa!
  Akulina, uñisirinakaru khuchhuqasa, ukat qhuruchasisa, chhuxriñchjasiña:
  - ¡Jach"a aeróbatica ukanakataki!
  Victoria, nazis ukanakar balamp jiwayasax akham sasaw akham säna:
  - ¡Juk"ampi phenomenal atipt"awinakataki!
  Olimpias sat chachajj nazi sat tank tʼunjasajj akham sasaw arsüna:
  - ¡URSS markan comunismo ukataki!
  Tamarax ukhamarakiw ch"axwaski. Wali chiqaparuw ch"iyar jaquntawayi, uñisirinakarux chiqaparuw ch"allt"i. Mä chhuxriñchjatjamaw khuchhuqasi ukat chhuxriñchjaraki:
  - ¡Comunismo pachanakaru jach"añchaña!
  Annax fascistanakaruw ch"axwantäna, ukat guadañapampi chiqaparu ch"allt"asisaw jupanakar khuchhuqäna, ukat akham sasaw jach"at arsüna:
  - ¡Jach"a jach"anchawi heroes ukanakataki!
  Ukat q"ala kayunakampi granadanak jaquntaraki. Akax mä jach"a mamawa.
  Akulina Fritz ukar khuchhuqasa, agresivamente arnaqasi:
  - ¡Comunismo ukatakixa!
  Ukat musculoso cuerpompiw chʼalljjtayasi.
  Victoriax fascistanakaruw atipt"araki. Ukat qʼala kayunakapampiw uñisirinakaparux jiwayañ regalonak jaquntäna ukat jachʼat arnaqasïna:
  - ¡Akapachan jach"a kankañapataki!
  Olimpiadas ukanx uñisirinakaruw ch"axwapxaraki. Jupanakarux mä batonjam jaquqani ukat arnaqasi:
  - ¡Jach"a comunismo ukar jach"añchaña!
  Ukat qʼala kayunakapampix jiwayir chʼamampiw granada jaquntäna, uñisirinakaparux tʼunjaraki.
  Ukhamaw phisqhax uñisirinakarux ch"axwapxäna, ukat khuchhuqañäni, ukat tukjañäni, ukat muyuñäni.
  Alemanonakarux sayt"ayapxäna ukat wali ch"amampiw ch"allt"apxäna. Aka chiqanx ch"amaw tukuwayxi, ukat ch"axwapxi.
  Akax gas jaquntirinakawa, ukat jupanakax wali ch"amampiw sarnaqapxi. Ukat soviético ukan posición ukanakap t"unjaña.
  Jayan ch'axwawi ukat " Sturmtigr " jaya chiqat, uñisirir - Wila Ejército.
  Alemán imillanakax uñacht'ayapxi ukat autopropulsadas armas "Oso" ukat kunjams uñisirinakarux ukampiw ch'axwapxi. Ukat chiqpachansa ukat wali sumwa chhuxriñchjasipxi. Ukat mä centro chikatani pesaje conchax trincheras ukat bunkers soviéticos ukanakaruw p"akjasi.
  Warrior Frida kullakax akham sasaw arnaqasi:
  - ¡Jiwasan jach"a Kimsïr Reich ukataki!
  Ukat masinakaparux nayranakap ch"allxtayaraki. Uka qhipatxa, q"ala kayuni fascista imillanakax wasitatw phichhantapxani.
  Ukat chʼuspanakajj wararisiri ukat tʼunjiri. Ukat kunjamtï phallki ukhaxa, mä taqpach embudo ukaw utji, uka embudox juntʼu umat tʼijtʼir uraqimpiw lurasi.
  Jïsa, alemanonakaw soviético soldadonakar qʼal katuntasipki. Nayrïr TA-152 avión ukanakat maynïrix alaxpachan jalnaqt"aski. Walja amtani auto, Focke -Wulf ukar uñtasita, ukampis juk"amp nayrar sartata, jank"aki, ch"aman armanakampi ukat armaduranakampi maniobrar. Mä ch"axwañ avión ukhamarak ataque avión ukham apnaqasispawa.
  Soviético soldadonakatakix uka autox, sañäni, mä jach"a jan walt"äwiruw tukuspa.
  Helgax TA-152 ukaruw jalxati ukatx mä qawqha tanques soviéticos ukanakaruw atacatayna, jupanakax Shali ukar jak"achasiñ munapxi. Imill wawaxa suma nina naqt"i. Nayrïr kimsa tunk pusini torren tejap p"akjasi ukat warari:
  - ¡Nayaxa mä marcial suma uñnaqt"ani!
  Ukat ukat payïr autoruw atacaraki, uka autojj jankʼakiw sartañ yantʼi. Ukampis engranajenak mayjtʼayañajj janiw ukhamakiti.
  TA-152 ukax aka jan walt"ayat jaqirux 37 mm ukjam cañón ukamp ch"allt"i.
  Helga kullakajj akham sasaw jaysäna ukat akham sasaw qʼochüna:
  - ¡Jichhaxa, kawkhansa liwxatata, liwxatata!
  Ukat jupax jupa pachpaw uñch"ukisïna... Akax Yak-9 juparuw atacañ yant"i. Alemán tawaqux q"ala kayumpiw gatillo ch"allt"asax jank"akiw jaquqani ukat jan axsarasaw nayranakap ch"irmthapi, akham sasa:
  - ¡Chiqpachansa wali jach"ätwa!
  Helga kullakajj wali jachʼa jachʼa tukur tawaqokïkaspas ukhamawa. Ukat uñisirinakapampix wila wartañ yantʼanak luraraki.
  Ukat jupax chhuxriñchjasispa ukhaxa, janiw khitirus sinti jach"äkaspas ukhamäkaniti.
  Helgax soviéticos autos ukanakaruw ch"axwayi ukat chhuxriñchjasi:
  - ¡Kunatsa, janiwa amuyunakamarjama jakañaxa utjkaspati!
  Ukat qʼala talonanakapampix volanteruw chʼalltʼasi. Akax imill wawawa - taqi imill wawanakaru, imilla.
  Ukat ukax chhuxriñchjatawa....
  Albina ukat Alvina alaxpachanx wali ch"amanchataw ukat nuwasir ch"axwirinakäpxaraki.
  Ukat imill wawanakax, rusa avionanaka, t"unjasipxi, jakäwix wali askiwa ukat jakäwix wali askiwa sasaw amuyapxi.
  Ukat qʼala kayunakapampix avionan pistolanakap kawkhantï uñchʼukipki ukanakaruw uñchʼukipxi. Soviético autonakajj janiw qhespipkaniti. Ukat imill wawanakax ukham jawq"japxäna. Jupanakax janiw mä jisk"a ch"am churapkiti.
  Jisa, nuwasir imillanakaw utjäna,
  Jisa, jupanakax sapxiwa kunas yaqha ...
  Jupanakax jan axsarasaw Rusia markar nuwantapxäna,
  ¡Chiqpachansa Supayan sañ muni!
  Albinax ch"axwañ formación ukan nuwasir jaqiwa ukat pulmonapan patapanx jupa pachpaw arnaqasi:
  - Nayax super ukhamätwa, nayax mayjt"ayätwa ! ¡Super Campeón ukhamawa!
  Ukat qʼala talonampix tecladoruw chʼalltʼasirïna ukat uñisirinakaparux jiskʼa jiskʼa tʼaqanakaruw chʼiyjäna.
  Alvina, uñisirinakapar ch"axwasa, pulmones patat arnaqasi:
  - Ukat khitinakarus quqa taypin jikxatañäni, .
  Ukat khitinakarus quqa taypin jikxatañäni ...
  ¡Janiw ukampi sawkasiñäniti,
  t"aqa t"aqaruw ch"iyjañäni!
  ¡Ukax ch"iyjañäni!
  Ukat qʼala talonampi, kunjamsa uñisirir jiwayir jampʼattʼasiñar yaptʼani. Akax imill wawawa - taqi imillanakax wali thaya imillawa!
  Warrior ukax juk"amp ch"axwañ hack. Ukat ukhama militante ukat agresivo mä pantera ukham.
  Ukat jach"a alemán pusiniw ataque ukankapxi. Ukax Astrakhan markan thayapawa. Ukat soviético pallapallanakan utanakap walja tʼunjaña.
  Ukat jiwapxi, ukampis janiw aynachtʼapkiti. Ukham nuwasiñanakax wali chʼamawa.
  Chiqansa, Gerda kullakax nayrïr chiqankiwa, ukat nuwasiñatakis wakichtʼatarakiwa. Ukhamaw jupax ch"axwaski, wali ch"amampiw Robin Hood warmir bikini ukan uñt"ayasi. Ukat akax taqpach mä thaya warmiwa.
  Ukat jupax ukhamarakiw mä escarlata chuchu uka waynan lakapar ucharaki.
  Jupan "Pantera"-2 ukax irnaqaski. Ukhamarus, mä juk"a mayjt"at modificación tanque ukax imill wawanakan silla de ruedas ukampiw 75 mm 100 EL cañón ukamp sillatäna. Ukax punchy, ukat juk"amp jank"ak-nina. Jïsa, ukat conchas ukanakan suministropax 88 mm pistola ukanx juk"amp jach"awa.
  Gerdax q"ala kayunakapampix ch"axwanti ukat akham sasaw arnaqasi:
  - Maya, pä, kimsa... ¡Napalmamp jachaqt"asiñamawa!
  Charlotte kullakajj ukhamarakiw jupar arknaqäna ukat akham sasaw arnaqasïna:
  - Pusi, llätunka, phisqa - juk"ampi jank"aki anatt"añäni!
  Kristinax jawq"jatayna, tanque soviético uksa p"akjasa ukat chillqt"asitayna:
  - Jan axsarasaw ch"axwañar sarañäni, nazis ukanakan ch"amapataki ...
  Magda kullakajj qʼala kayumpiw pallapallanak arsüna ukat wali chʼamampiw chillqtäna:
  - Ukat taqiniruw jiwayañäni - taqi comunistanakaru!
  Imill wawanakax sintipuniw sarnaqapxi ukat loco agresivos ukham sarnaqapxi. Ukat jupanakan "Panther" -2 ukax mä chiqap ch'iyar jaquntawimpiw bus soviética ukarux t'unjawayi.
  Imill wawanakax chhuxriñchjasipxi ukat q"uchupxi:
  - Jiwasana pachasaru jach'añchaña ...
  Ukat kimsa tunk pusini marani Elisabetax mä sallqa ataque luraraki. Ukat qʼala talonampi gatilloruw chʼalljjtayäna. Ukat uñisiriruw tʼunjaraki, arnaqasisa:
  - ¡Comunismo utjpan!
  Catalinax q"ala kayunakapampix jiwayir ch"amampiw mä proyectil apayani, uñisiriruw ch"allt"i ukat pulmones patat chhuxriñchjaraki:
  - ¡Jach"a Rusia markataki!
  Elena kullakajj nazis sat jaqenakaruw pallapallanak aptʼäna. Uka conchajj Pantera sat animalan nayraqataparuw chʼalljjtäna ukat ricochetänwa.
  Imill wawaxa akham sänwa:
  - ¡Comunismo ukax jiwasamp chikaw utjani!
  Efrasia kullakajj qʼala kayunakapampiw uñisiripar jawqʼjarakïna. Jupax T-4 ukarux ch"allt"asaw akham säna:
  - ¡Comunismo ukar jach"añchaña!
  Ukanakax nuwasir imillanakawa. Ukat kunjamsa ch"axwapxi, conchas ukanakax wali sumaw t"ijtapxi, ukat kimsa tunk pusinix pachpaw sarnaqaski. Ukham yant"añakiw wakisi, ukham autot sarnaqañan katjasiñamawa. Ukajj wali chʼamawa.
  Ukampis imill wawanakax mantapxi, ukat bikini ukamp nuwasipxi ukat q"ala kayunak apnaqapxi. Ch"axwirinakax wali suma uñnaqt"anipxiwa, wali muspharkañarakiwa.
  Ukat jupanakax chhuxriñchjasipxätam ukhax janiw khitirus sinti jach"äkaspas ukhamäkaniti. Ukat sallqa colerasiñampiw conchanak khitapxi.
  Elizabeth kullakajj qʼala kayunakap apnaqasajj uñisirinakaruw chʼajjwayäna ukat uñisirinakapar tʼunjasajj akham sänwa:
  - ¡Comunismo amuyunakaru jach"añchaña! ¡Jach"a Awki Markasan jach"añchatäpan!
  Catalinax pallapallarakïnwa, q"ala kayunakap apnaqasa, Krauts ukar ch"allt"asa ukat chhuxriñchjasa:
  - ¡Awki markataki ukhamaraki atipjawi tukuykama!
  Elena kullakajj uñisirinakapar balamp jiwayasaw wali chʼamampi jaysäna, perla kisunakapsa uñachtʼayasa ukat zafiro nayranakapampi chʼoqtʼasisaw akham säna:
  - ¡Jach"a kankañani jiwasana comunismo cósmico!
  Efrasia , uñisiriruw ch"axwaña, jach"a, phenomenal exactitud ukamp jawq"jata, ukax akham sasaw mistu:
  - Pachamamataki ukhamaraki Stalin-ataki - ¡hurra!
  Imill wawanakax qhanaw t"ijt"apxi, ukat jupanakax kuns lurapxaspawa...
  Diciembre phaxsin 1943 marax niyaw purinxäna.
  Alenka ukat jupan equipo ukapampiw Astrakhan markan ch"axwapxaraki ukatx waliw ukan warkt"asipxi. Heroína ukax ch"axwaski.
  Alenkax mä phallawi churaraki, nazis ukanakan línea ukarux khuchhuqaraki, ukatx q"ala kayunakapamp jiwañan regalop jaquntawayi ukat arnaqasi:
  - Chachax gibón ukar uñtasitawa, ukakipkarakiw, llakt"asiñjamawa, juk"ampirus amuyunakapanx ch"amanïñat sipanx juk"ampiw!
  Anyuta, uñisirinakarux pallapallanakampi, ukat uñisirinakar khuchhuqasa, q"ala talonampi mä paquete explosivo churäna ukat chillqt"äna:
  - Jaqixa asnu qala chuymani, león jach"a amtanakaniwa, ukampisa chiqpachanxa cabra ukhamawa!
  Alla, Fritz ukar chiqaparu ch"axwasa, akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - Warmitakix chachax mä wakatakix mä slop place ukhamawa, janiw jan ukax lurañjamäkiti, ukampis jak"achasiñax jik"asiwa!
  Mariax fascistanakaruw pallapallamp jiwayatayna, jupax amuyt"asisaw jaysatayna:
  - Kunas warmin cuartopan chachampi bañompix utji - ¡warminakax chachanakarukiw chhuxriñchjasipxi!
  Marusyax nazis ukanakar khuchhuqasa ukat q"ala kayunakapamp granadanak jaquntasaw akham säna:
  - ¡Warmixa mä k"ari ch"uqi ch"uqixa, kuna leonarusa manq"aspa, ch"uqi ch"uqimpi!
  Matryona, nazis ukanakar khuchhuqasa, ukat q"ala kayunakapampix mercenarios ukanakar jaqunukusa, akham sasaw jisk"at arsüna:
  - Warmixa ch"axwiri yuqalla jaqiru munasi, janiwa chacharu jawq"jkiti, ukhamaxa janiwa jakañaxa utjkaniti!
  Alenka, Fritz ukar pallapallanakamp jawq"jasaw akham säna:
  - Warmixa khuchhi wajjranakaparjamawa chachana munasi, chachana churata mä p"iqi ch"ukuñakiw jila qullqixa!
  Ukat q"ala kayuni imill wawanakan equipopax kunjams larusipxi, kisunakap q"ala ch"uqt"asipxi, ukat q"ala amparanakapamp granadanak jaquntapxi.
  Warrior imillanakax t"ijt"apxi. ¡Jupanakan elementopax nuwasiñataki, jupanakan elementopax nuwasiñataki!
  Astrakhan, ukhamaw amuyasi, janiw jaytanukupkaniti. Kunjamakitix imill wawanakax akan, chiqpachans ch"axwapxi.
  Tercer Reich ukan pallapallanakan ch"amanakapax wali jach"awa. Aka chiqan machaq tank divisiones ukanakax wali ch"amaniwa. Tankanak lurañax juk"ampiw jilxattaski. Janiw bombardeo ukanakax utjkiti, África uksanx italiano, francés, belga ukat holandés ukanakan yänakapat irnaqäw churañax wakisispawa.
  Ukat África uksat petroleo, tungsteno ukat walja elementonak apsuñataki, uranio uksa apsuñataki.
  Mä arunxa, machaq tankanakaw lurasiski. Jisk'atpachax "Pantera" -2 ukan uñstatapax, juk'amp jark'aqatawa ukat juk'amp jach'a armat, juk'amp ch'aman motorani, ukax ch'axwäw saräwirux wali jach'a ch'amanchawayi.
  Ukanx juk"amp juk"ampiw tanques ukat avionanakax utji. Yu-488 uka thakin irnaqañax niyaw tukuyataxi. Nayrïr avión producción del Tercer Reich ukax pusi motoraniwa. Wali ch"amani ukat jank"aki. Ukan wali askipax mä jisk"a ch"iqa chiqawjawa, ukatwa bombardero ukax 700 kilómetros por hora ukharuw jaltxaspa. Ukax sañ muniw soviético ch"axwirinakax chiqpachans janiw juparux katjapkaniti.
  Ukhamat URSS markax machaq jan walt"äwiw utji. Chiqpachans Ejército Rojo ukan ch"amapax tukusxiwa. Yatiqañ utan wawanakax maquinanakaruw uchapxi. Tunka pusini marani wayn tawaqunakax ch"axwapxi, niya oficial ukhama. Chiqansa, yuqall wawanakax wali chʼamanïpxiwa, ukat jila partex wali suma nuwasiripxiwa. Waynäkasinxa, jukʼamp facilakiw imantasisax mä quqar makatañataki. Ukat pallapallanakan yatiñanakapax jukʼamp jankʼakiw yatxatatäxi. Wayn tawaqunakax jilïr jaqinakjamaw nuwasipxi, jukʼamp chʼamaw chʼaxwapxi. Ukat psicológicamente wawanakar ch"axwañax juk"amp ch"amawa.
  Alemanes jupanakax mä qawqha warmi francotiradoranakaniwa, ukat sinti wayn tawaqu ch"axwirinakax janiw kuna warmis ch"axwañapatakix askïkiti, p"inqasi ...
  Jïsa, tunka pusini maranïkasaw URSS markan soldadonakar mantañ qalltapjjäna. Ukat jubiladunakarux armas ukar uchapxarakïnwa. Uka soldadonakanjja jukʼamp warminakaw utjäna. Yämas taqi chuymaw katuqapxäna justo sexo ukax tanque ukat aviación tropanakan, ukat francotiradores ukanakan. Warminakax suma francotiradoranakäpxiwa . Ukat niyakejjay chachanakat sipansa jukʼamp jiskʼäpkchejja, tankinakan nuwasiñajj jukʼamp askiwa, ukat aviación ukan nuwasiñajj ukhamarakiwa. Jila partejja, wayn tawaqonakajj tankinakanwa nuwasipjjarakïna. Uñt"añasawa, yuqall wawanakax janchipampiw juk"amp sensibilidad uñacht"ayapxi, ukat avionanakapas tankinakapas jilïr chachanakat sipanx janiw sinti ch"axwapkiti. Wayn tawaqunakax francotirador ukham lurañanx janiw jan walïpkiti. Mä yuqall wawax jukʼamp jiskʼa chʼiwiruw jalnaqtʼaspa, disfrazasispa jan ukax mä quqaruw makataspa. Walja kutiw ejercitox tunka pusini marat aynacharu ch"axwirinakamp jikisiñ qalltapxäna.
  Ch"axwawix jaqinakan ch"amapampiw tukusi. Ukat uka territoriojj jukʼamp jukʼampiw URSS markan apnaqatäjje. Ukat walja infantería japonesa ukanakamp nuwasiñaw wakisiraki. Ukat samurai tankinakax wali sumawa, juk"ampirus autopropulsadas armas ukanakax wali askiwa. Ukhamarakiw mä serien uñstapxäna mä tanque medio ukampi, ch"amapanx T-34 ukar uñtasitawa, ukatx armadura frontal ukanx juk"amp ch"amaniwa.
  Ukhamajj Japón markajj jiskʼachañatakejj jan walipuniwa. Ukat ukampi nuwasiñatakix pallapallanakaw munasispa.
  Stalin jupax axsarañjamawa ukat juk"amp juk"ampiw colerasiñar puri. 1943 maran diciembre phajjsit 25 urunak saraqatarojja, khitinakatï katuyasipkäna ukanakan familiaranakaparojj fusilamp jiwayatäpjjañapataki, tunka payan marani wawanakarojj balamp jiwayatäpjjañapataki, ukat sullkanakaruw colonia de trabajo ukar khitapjjañapa sasaw mä orden apsupjjäna.
  Destacamentos de barraje ukanakax juk"ampiw apnaqatäna. Ukat jupanakax juk"amp ch"amampiw ch"axwapxäna, ukat t"aqhisiyañ apnaqapxäna.
  Stalin chachajj jan aguantañjamäjjänwa. Beria markax nayrïr kutiw nazis ukanakamp sapa mayni suman jakasiñ amtañ yant"äna. Ukampis Hitler chachajj janiw sumankañ munkänti. Jupajj URSS markar qʼal katuntañ munäna. Yämas aliados ukanakax jan jupan apnaqatäpki ukat jan jakʼachasipki ukhaxa.
  Jet avionanakax Tercer Reich ukan lurasiwayi. Nayraqatxa, ME-262, ukampis aka ch"axwirix juk"amp atiniskañ motoranakaw munasïna, ukhamat jan sinti ch"axwañataki.
  Arado bombardero ukat Yu-287 uka proyecto ukanakax suyt"añjamaw uñjasipxäna .
  Machaq TA-152 ukax lurawipanx wali sum uñacht"ayawayi, walja amtan maquina ukhamarak wali jaya. Jila partejja, alemán pallapallanakajj wali chʼamanïpjjänwa. Ukatjja, Yaks ukat Laggies soviéticos , aluminio jan utjatapat uñjasajja, referencia maquinanakat sipansa jukʼamp llampʼu ukat janiw sinti maniobrañjamäkiti. Ukhamat aviación soviética ukan calidad ukax mä nivel crítico ukar jilxattawayi. ME-309 ukax ch"aman armamento ukampiwa, maniobrabilidad ukan jan walt"awinakapat amuyt"asa, soviéticos autos ukanakarux sum atipjatayna, ME-109 ukarux yaqha chiqar sarxatayna. Ukat TA-152 ukax Focke -Wulf uka lantiw utjañapäna .
  Ukhamat alemanes ukanakax juk"amp jan ukax juk"amp hockey ukankapxi.... Ukampis uka técnica tuqit irnaqañax lurasiwayi.
  Amuyt"añataki, Lev-2 ukax nayrïr tank machaq esquema de layout ukampiw arsuwayi. Transmisión ukat motor ukanak mä cuadra tank nayraqatar uchasax, ukat torreta qhipäxar mayjt"ayasa, alemanes ukanakax eje de caddy ukar qhispiyapxäna ukat auton alturap jisk"achapxäna. Ukhamatwa, "León" -2 ukax juk'amp k'achachata, ukat ukatw juk'amp jank'ak tukuwayi.
  Ch"axwäw pachan jan walt"awinak uñjasax URSS uksanx jach"a tanques ukanakan lurawipax niyaw sayt"awayxi, serie ukanx niya taqi kunas mayacht"ataw T-34-76 ukarjama. Ukhamajj nazis sat jaqenakajja, machaq tanque jachʼa lurañ amtapkäna ukhajja, janiw lado armadurap sinti thiya lurañ munapkänti. Ukat "León" ukax phisqa tunk phisqhan tonelada ukch'akiwa, motorax 1200 caballos de fuerza ukaniwa. Ukampirus Lev-2 tank ukan pesajepax juk"amp jisk"achasispawa, pistolan calibre ukar jisk"achasa. Nayrïrix qhanaw redundante ukar tukuwayxi. Ukatjja, kimsa tunk pusini armaduranakajj jan suma armaduranïpjjänwa, ukat alemán cañón 37 mm, jan apnaqañjam apnaqat cañón ukanakas jupanakar mantañ qalltawayjjänwa.
  Stalin jupax qhanaw freaking out ... Ukat jupax qhixu qhixunak ukhamarak llijullijunak jaquntäna ... Ukampis janiw kuns lurañjamäkänti ...
  Machaq mara jayp"urux alemanonakax Astrakhan markan wali jan jaqini chiqaruw nuwasipxäna, ukax Delta del Volga uksankiwa. Walja jawir jark"aqirinakan utjatapa, ch"ama uraqinaka, Caspio qutar jak"achasiñax Wila Ejército ukarux Astrakhan markan arxatäwip ch"amanchañapatakiw yanapt"äna, ukat Stalingrad markat sipans juk"amp sumaw uñjasi. Ukhamaraki, soviético imillanakax jan uñtasit heroísmo uñacht"ayapxäna.
  Ukat Cáucaso uksanx juk"ampirus juyphi pachanx qullunak taypin sarnaqañax wali ch"amawa. Chiqansa, alemanonakax Caspio qutan jukʼamp suma quta thiyaruw sarxapxäna. Makhachkala, ukax fronteraruw tukuwayi, kawkhantix soviético soldadonakax taqi ch"amap mä puñchur apthapisin nazis ukanakar jark"añ yant"apxäna.
  Ukampis municionanakax quta tuqikiw apayapxirïna, janiw wakiskiti ...
  Tamara kullakajj qʼala kayuni imill wawanakan batallónapampiw wal nuwasïna.
  Warmi ch"axwirinakax qala chuymampiw ch"axwapxäna ukat jan uñtasit heroísmo ukat jach"a ch"amanïñ uñacht"ayapxäna.
  Ukat niya qʼala jan isinïsaw juyphi pachansa ukat thaya pachan nuwasipxirïna.
  Tamarax q"ala kayumpiw mä granada jaquntäna, ukat mä phallawi churäna, uñisirinakaruw khuchhuqasa ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡URSS markatakixa!
  Anna kullakajj qʼala kayunakapampiw mä granada jaqontäna ukat chillqtʼarakïnwa:
  - ¡Comunismo ukatakixa!
  Akulinax mä suma amtampiw mä phallawi churäna, uñisirinakaruw jaqunuqäna ukat arnaqasïna:
  - ¡Rusia markan jach"a kankañapata!
  Victoriax uñisiriruw ch"allt"äna, uñisiriruw ch"allt"añ qalltäna, barbap mä navaja ukham khuchhuqäna ukat akham sasaw jisk"at arsüna:
  - ¡URSS markax sayt"asiniwa!
  Olympias, uñisirinakaruw pallapallanak jaquntäna, ukat q"ala kayunakapamp mä paquete explosivo jaquntäna, vyaknula:
  - ¡Awki markataki ukhamaraki atipjawi tukuykama!
  Ukhamatwa imill wawanakax nuwasipxi. Jan chʼamanïsa ukat wali amtampiw kuns lurapjje.
  Tamara, ch"axwaña, akham sasaw qhanañcht"i:
  - Supayaxa janiwa jupanakaruxa aptkaniti, ukatxa aptapxañani!
  Aka chiqan ch"axwawix brutal ukhamarak pachpa pachanx constructivo ....
  Anastasia Vedmakovax alaxpachan ch"axwaski ... ajanupax colerasiñampiw t"ijt"awayxi, ukat jupax chhuxriñchjasi:
  - ¡Comunismo ukan pachaparux jach"añchapxam!
  Ukat qʼala kayunakapampix mä cañón de avión ukaw kawkhantï uñchʼukiski uka chiqar uñchʼukiski, ukat uñisirinakan avionanakaparuw tʼunjaraki, ukat uka qhipatxa akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Trabajo ukan suma sarantäwinakapataki!
  Akulina Orlova, uñisirinakapar t"unjasa, jan axsarasaw arnaqasi, kisunakap qhant"ayasa:
  - ¡Ukham jach"a comunismo ukatakixa, taqpacha planetan!
  Pilotojj akham sasaw arnaqasïna:
  ¡Wawanakas uñt"apxistuwa!
  Ukat qʼala kayunakapampix avión pistolaruw kawkhantï uñchʼukipki uka chiqar irpxaruwayi, ukat uñisirinakaruw tʼunji, ukat chhuxriñchjaraki:
  - ¡Comunismo pachan sutiparu!
  Uñt"añäni, imill wawax terminador ukhamarak nina nakhaskir nina nakhantayatawa. Janiw kuna volcanos ukampi chikachasiñapäkiti.
  Akulina Orlova kullakax akham q"ucht"awayi:
  - Nayax niyaw, kuna urus, iyawsäwi Diosar samka, nayax wali q"ixu q"ixu, janiw mayisiñ munkti!
  Ukat agresivamente winked suma uñnaqt"ani.
  Akax ch"axwawinakawa...
  Ukat imill wawanakan avionanakapax nayra pachankiwa. Ukat akax jupanakan solido minus ukawa. Ukat ukhamaraki llamp"u ukat jan sinti maniobrable ...
  Chʼaxwiri yuqall wawanakat maynïriruw jaquqanipxäna, ukat janiw paracaidistampi saltañatak tiemponïkänti. Ukat chiqpachansa akax wali jachʼa luräwipawa.
  Imill wawanakax thaya tuqin nuwasipxi ukat kusisitaw jikxatasipxi...
  Albina ukat Alvina jupanakax suma ME-309 ch"axwirinakampiw ch"axwapxi ukat chiqans jupanakax activamente puntuaciones ukanakaw jikxatasipxi.
  Imill wawanakax wali jach"añchasipxiw suma sarantäwipatxa...
  Albinax mä avión soviético ukarux wali suma q"ala kayumpiw jaquqanïna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Jiwasan águilas ukanakataki!
  Alvinax kimsa rusa autonak mä phallawimpiw khuchhuqatayna ukat akham sasaw arsüna:
  - ¡Jiwasana falconakasataki!
  Imill wawanakax wali uñt"ataw negocios ukar puripxäna ... Ukampis jupanakax rusa pallapallanakar t"aqhisiyañ munapxaraki.
  Aka chiqanx tunka pusini marani mä wayna-piloto ukaw katuntatäna. Ukat wawanakan muyu talonanakapan suma uñnaqanakapax jupatakix qhatiyatäxänwa. Ukat ukat q"ala jan isin jaqinakarux hielo umampiw ch"allt"añ qalltapxäna .... Ukatxa uma t"amt"ayaña, ukatxa mayampi hielo uma.
  Ukhamaw ch"axwañ suma uñnaqt"aninakax ....
  Albinax akham q"ucht"awayi:
  -Jiwasan ñik"utasataki, ch"uqi, kisunaka, puñchu!
  Alvinax pulmones patat akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Ukhamaxa suma ch"axwaña munapxi!
  Ukat imill wawanakax qʼala kayunakapampix milagronak lurasipkakïnwa ukat soviético avionanakaruw jaquntapxäna.
  Ukampis rusa avión apnaqirinakax jaysapxarakïnwa. Alice ukat Angela jupanakax jichhakiw Yak-9 ukar sarxapxi. Ukat alemanonakar ch"allt"añäni ukat wali pachpa pachan q"ucht"añäni;
  Jumax mä ch"aman markan uñacht"ayatätawa, .
  Lenin compañero ukat Stalin compañero...
  URSS markanx taqi jaqinakax chiqpachapuniw mä kipkakïpxi,
  ¡Ukat puñchunakax hierrot acerot luratawa!
  
  Lenin-atakix Adolf sat uywax janiw axsarkiti,
  Jichhax Vladimir jupax Stalin compañero irpiriwa...
  Fritz ukarux nayraparuw ch"allt"apxta janiw ceja ukarux ch"allt"apxtanxa, .
  ¡Taqi nazis ukanakax mäkiw tʼunjatäpxäna!
  
  Rusia markax nayan Tayka Markawa, .
  Jach"a, jan tukuskir Mama Marka...
  Taqi markanakax mä familiakïpxiwa,
  ¡Niyaw comunismo taypin jakasiñäni!
  
  Jiwasan markasar ch'amanchapxañäni
  Rusia markax jank'akiw ch'uxñaruw tuku ...
  Jiwasax fascista ukarux nayraparuw ch"allt"añäni, jan ukasti,
  ¡Ukat iyawsapxita, ¡chʼamasax janiw qalar tukuskiti!
  
  Ukat Jesusax pʼiqtʼirjamaxa wali jachʼawa,
  Jupax jiwasan Tatitusawa, ukat Uraqpachan Janq'u Diosapawa...
  Ukat Fuhrer ukax wali ch"amampiw jawq"jatäni,
  ¡Chiqpachansa, ¡chʼamanïtasax janiw mayjtʼkiti!
  
  Jisa, jiwasan Mama Markasan askipataki, santu,
  Fritz sat jilatampiw wali chʼamampi nuwasiñäni ...
  Mä imill wawax q"ala kayukiw ch"uqi taypin t"ijti
  ¡Jupajj colerat nuwasiñ muni!
  
  Jïsa, Stalin chachajj jichhajj soviético pʼeqtʼiriruw tukuwayjje,
  Ukham jach"a, jan axsart"ir ukat yatiñani...
  Rusia de comunismo, janiw uñisirir llamkt'añati , .
  ¡Luciferan ch"amapax jumamp chikäkchisa!
  
  Hitlerar katuqaraksnawa, iyawsapxita
  Saxranakan chʼamapampi dotatäkchisa...
  Mä Hitler chachajj mä animalawa, .
  ¡Fritz jupanakax janiw morones ukhamäpkiti iyaw sañax utjkchispas ukhama!
  
  Mä juk"a arumpixa, Berlín ch"axwirinakaruw mantañäni,
  Ukanx Lenin, aka Stalin, jupax jiwasanakamp chikaw utjani ...
  Fascistas ukanakax allqamarinakarjamaw jasakiw ch"iyjapxi,
  ¡Ukat chʼamasajj janiw pistʼkaniti sasaw creyipjjam!
  . #6 JAQTHAPI
  Machaq marax 1944 maraw purini ... Frentes ukanx wali ch"amäkchisa, URSS markanx machaq tecnología uñstayañatakiw irnaqaskäna. Jisk"atpachax jach"a suyt"awinakax tanque IS-2 ukat ch"aman armanakapamp chikt"atawa. Mä cañón 122 milímetros ukax nazis ukanakamp ch"axwañanx mä ch"aman arsuwiruw tukuspa. Suyt"awinakax T-34-85 ukaruw juk"amp ch"aman pistolampi, jach"a torretampi, ukampis pachpa casco ukat carro inferior ukampiw chint"atarakïna.
  Uka jan waltʼäwejj avionanakampejj jukʼamp jan walipunïnwa. Yak-3 ukax janiw lurañar uchatäkaspati kunatix janiw jach"a duralumina ukax utjkänti, ukat LAGG-7 ukax machaq motor utjatapatx janiw uñstayatäkaspati jan lurawipax juk"aptañapataki.
  Ukatwa Stalin jupax amtawayi, jichha pachatakix jach"a ch"axwañ soviético ukanakax Yak-9 ukat LAGG-5 ukanakawa, ukat IL-2 ataque avión ukanakax lurañax jasakiwa ukat ch"amanchatarakiwa. Ukat tanques ukanx juk"at juk"at T-34-85 ukat IS-2 ukanakar mayjt"ayaña.
  Ukhampachasa ukhamat jan kuna jisk"achawis producción ...
  Ukat nayraqatax sawutanakanx p"akjataw jikxatasïna, alemanonakax Cáucaso uksaruw katuntapxäna. ¡Makhachkala markax jaquqaniwayi, ukat jupanakax niyaw Azerbaiyán markan fronteranakapar jak"achasipxatayna!
  Aka chiqanx Tamarax warminakan batallón ukamp ch"axwawayxi. Mayampiw túnica ukat qʼala kayuni imillanakax uñisirinakan jukʼamp jachʼa chʼamanakapampix nuwasipxäna.
  Tamarax nazis ukanakarux mä línea ukamp jawq"jatayna, ukat yaqhip uñisirinakaruw t"unjatayna. Ukat ukatsti, q"ala kayunakapampix mä granada jiwayir ch"amampiw jaquntäna, ukat chillqt"asïna:
  - ¡URSS markar jach"añchaña!
  Annax nazis ukanakarux wali chiqaparuw ch"axwantäna. Ukat qʼala kayunakapampix jiwayir chʼamampiw granadanak jaquntäna, ukat uñisirinakaparux chʼiyjarakïnwa.
  Ukatxa akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Comunismo ukar jach"añchaña!
  Akulina, uñisirinakarux pallapallanakamp jiwayasax infantería fascista ukarux khuchhuqawayi. Jupax Fritz ukarux khuchhuqatayna, q"ala kayunakapamp granada jaquntatayna ukat chhuxriñchjatayna:
  - Rusia markatakixa, jiwasana jach"a mamasa!
  Victoria kullakajj uñisirinakaruw chʼaxwantäna, ukat qʼala kayumpiw granadanak jaquntäna, ukat akham sänwa:
  - ¡Jach"a Tayka markataki!
  Olympias, jupax ametralladorampiw pallapallarakïna, jupax akham sasaw jach"at arsüna:
  - ¡Jach"a comunismo pachanakaru jach"añchaña!
  Warmi ch"axwirinakax muspharkañawa...
  Jupanakax ch"axwapxi, kunjamatix suma uñnaqt"aninakataki ...
  Tamaraxa, nuwasisa, ch"axwaña qalltata amtasïna. Kunjamsa alemán soldadonakat qhespiñapäna. Ukat pistolanakan thuqtʼatap istʼäna. Imill wawaxa canonada jaytawayi. Tatyana amigapax alemanonakan katjataw uñjasiwayi, ukat machaq zapatonak apsusipxäna, joyas ukat pendientes ukanakas ch"iyjapxäna. Ukat q"ala kayukiw katuntat jaqunukupxäna ... Tatyanax comité regional ukan secretariopan phuchapänwa, ukat janiw sapa kutix jan zapatos ukamp sarnaqañax wakiskänti. Akax jach"a jach"a tukuñ jisk"achañawa, q"ala kayukiw mä común jaqir uñtat sarañaxa, ukat delicado suelanakatakix chuym usuyarakiwa. Imill wawax kayunakap wilaruw ch"allt"asïna ukat sapa thakhinjam jach"at arnaqasïna.
  Tamarax churat machaq botas uchatarakiwa, ukat jaya thakhi saräwipatx talonanakap ch"allt"asirakïnwa. Ukat zapatonakap apsusaw qʼala kayukiw saräna. Jupax ayllunkir tawaquwa, jupax Ucrania markan lurañap phuqhawayi. Wawäkasax kayunakapax qullu pataruw sarnaqäna. Ukat chiqpachansa ukax janiw pampan thakinakapamp kikipäkiti. Chiqansa, callus ukanakax suelapat mistuwayxiwa, ukat janiw sinti suma sarnaqañax wakiskiti. Ukampis kayunakapax jankʼakiw wasitat chʼamaktʼxäna. Ukat janiw tʼaqheskänti.
  Ukampis mä qhawqha tiempotjja, Tatyanajj kayunakap wal tʼunjäna, janiw sarnaqjjänti. Alemananakax juparux balamp jiwayapxaspänwa, ukampis suma uñnaqtʼanïtapat khuyaptʼayasipxäna. Mä carroruw uchapxitäna, ukampis kuttʼayasax qʼuchtʼayapxitu. Tatyanax wali suma arumpiw arsüna, ukat jupanakarux walja q"uchunak q"uchutayna, política tuqit jan yäqasa.
  Tamarajj janiw yatkänti kunas jupar qhepat pasäna. Jupa pachpaw quqa taypin sarnaqäna, q"ala kayunakapampi, tuberculos ukanakampi, t"unjatanakampi, ramanakampi, ukat kusisitarakïnwa. Ukapachaw qullunakan ch"ullqhi qalanakapan sarnaqañax, ukatx callus soles ukanakas ukhamaraki, jaya pacha sarnaqañax ch"ullqhi ukat usuchjasiñaruw tuku. Ukat ch"aphinakan sarnaqañax juk"amp jan waliwa. Kunapachatï ukanakx suelapar chʼalltʼasipxi ukhaxa, jukʼamp llakitaw jikxatasi, imill wawan qʼañu kayunakapatakis ukhamarakiwa.
  Tamara campaña ukanx qarjata ukat manq"at awtjataw jikxatasïna. Uka tawaqux bayas manq"äna, ukax janiw wakiskänti. Ukat alemanonakajj jankʼakiw nayrar sartasipkäna. Ucrania markan quqanakanx Tamarax qullunakan jakañ yatitax janiw thakhip sum yatkänti. Nayax chhaqtxa, ukat qhipäxaruw tukuyta.
  Ukat jichhax, quqa taypin mä uywa katuntat pusir uñtata. Ukat uka tawaqux aleman jaqinakarux motocicletar katjatayna. Uma apsuñatakix cochecitompiw auto saytʼayapxäna. Ukat Tamarax ametralladora jak"aruw jaltxatayna, ukat kunjams uñisirinakarux ukat khuchhuqatayna. Ukat jan yatiñan khuchhurata, ukampis chiqaparu. Ukat nazis ukanakax tʼaqhisiñampiw liwxatasipxi ukat liwxatasipxi. Tamarax jupanakar tukuyi. Mä q"ala talonax chinuparuw liwxatäna, jupax jaquntatäxänwa. Ukat imill wawax juparux katuqarakïnwa.
  Uka qhipatxa, suma uñnaqt"an tawaqux motocicletar makhatatayna, ukat q"ala kayumpiw pedal ukar ch"allt"asitayna, ukat mistuwayxatayna.
  Ukhamasti, sarnaqañat sipansa, qʼala kayuki sarnaqañat sipansa, yaqha chiqar sarxañax jukʼamp kusiskañawa.
  Tamarax thakinx akham q"ucht"awayi:
  - Wali sumawa jilanaka, wali sumawa, wali sumawa, jilanaka jakaña! ¡Janiw jiwasan atamanampi llakisiñamäkiti!
  Ukhamaw ch"axwäwix uñstawayi.
  Ukat jichhax Komsomol terminador ukham nazis ukanakamp ch"axwaski. Ukampis ch"amanakax janiw kikpakiti, ukat imill wawanakan batallón ukax qhipäxar kutt"añapatakiw wayt"ata. Aka chiqanx nuwasiñanakax t"amt"aski, kunjamatix mä jach"a hervidor ukan umax volcán patxan t"amt"aski.
  Anna kullakajj qʼala kayunakapampiw mä granada jiwayir chʼamampi jaqontäna, ukat akham sänwa:
  - Ch"axwañanxa, taqi yänakaxa wali askiwa, jani ukaxa jiwayasiñataki!
  Akulina, uñisirinakaruw pallapallanakamp jiwayasa, nazis ukanakar t"unjasa, akham sänwa:
  - ¡Taqi kunanxa jiwasaxa nayraqata!
  Ukat uka tawaqun qʼala talonapaw tʼunjañ churäwi churäna.
  Victoria, nazis ukanakar pallapallanakamp jiwayasa, ukat uñisirinakapar automático phallawinakampi t"unjasa, akham sasaw jach"at arsüna:
  - ¡Uñisirinakatakixa janiwa khuyapayasiñaxa utjkaniti!
  Ukat masinakaparux nayranakap ch"irmthapïna.
  Olympias jupax q"ala, cincelat kayunakap jaquntäna, mä jach"a granadanak jaquntäna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Akapachanxa juk"ampi jaqina tribunal ukata comunismo jach"a kankañapataki!
  Chiqpachans ch"axwirinakax akanx jach"a jach"a tukupxi, ukat era espacial ukar uñtasita.
  Wali qhuru chuymampiw nuwasipxi.
  Ukampis nazis ukanakax Cáucaso uksanx nayrar sartaskakiwa. Febrero phaxsin 1944 maranx alemanes ukat turcos ukanakax mayacht"asipxäna, ukat soviético soldadonakax pä jan igual chiqanakaruw jaljapxäna.
  Fuhrer ukax URSS markar tukuyañ mayitayna. Astrakhan ukax wali ch"amanchatawa. Nazis, kunjamtix nayrax lurapxirïk ukhama, uniforme de combate ... Nayrïr ME-262 ukanakax aire ukan ch"axwapxi. Ukanakax janiw sensaciones uñstayapkänti, uk amuyañasawa. Jach"a velocidad ukanx janiw sinti askïkiti 30 mm avión armas ukanakat ch"allt"añaxa. Jïsa, ukax wali askit uñjatäñapawa. ME-262 ukax mä qawqha jan walt"awinakaniwa kunatix wali jach"a pesaje ukaniwa. Ukax maniobrabilidad ukampiw juk"ampirus.
  Juk"amp sumaw TA-152 apnaqañanx jikxatasïna, ukax pilotonakaruw munasïna, ukatx mä irnaqir caballoruw tukuwayi. Chiqansa, mä auto ukat mä bombardero de primera línea, ukat mä avión de combate ukat ataque. Ukhamarakiw amuyunakax utjawayi, alemán aviación ukax aka avión ukar taqpach mayjt"ayañataki. Uka ventajas ukanakatxa, uñjañasawa sobrevivencia ukhamaraki velocidad, ukhamaraki ch"amani armas, wali askiwa mä avión de ataque ukhamaraki mä combate.
  ME-309, ukax jichha pachan luratawa, ukax juk"amp ch"amampiw apnaqasiski. ME-109 ukax wali ch"amanchatawa, ukax janiw apsutäkiti kunatix janiw jisk"achatäkiti. Nayraqat mä machaq modificación ME-109 "K" ukax juk'amp ch'aman motor ukamp uñstawayi, phisqa aire armas ukanakamp mä kutikiw armado. Janiw mä maquinar ukham jasak atipt"kasmati.
  ME-309 ukax juk"amp ch"aman motor ukat ch"iyar ch"iyar ch"iyar katuqaraki. Mä wali axsarkañ auto. Soviético pilotonakax nayra avionanakaruw wali ch"amanchasipki, ukat calidad ukax juk"at juk"at juk"atw jaltxaski. Ukampis jichhakamax Yak-9 ukax janiw sinti jan walikiti, wali maniobrañjamawa, ukat janiw sinti jank"ak sarañax wakiskiti.
  Alemania markan pallapallanakapax ch"amaniwa ... T-34-85 tank tuqitx ch"axwawinakaw utjawayi. ¿Torreta armadurax juk"amp thithita lurañax wakisispati? Chiqansa, aka tuqinxa, pesaje ukax jilxattaspawa. Ukat amuyañasawa, armadura soviética ukan calidad ukax juk"ampiw jilxattawayi. Elementos aleación ukax pist"iwa, ukatx calidad de soldadura jan ukax fundición ukax mä nivel crítico ukar jaqukipatawa.
  Ukampis imill wawanakax heroínanakjamaw nuwasipxi...
  Ukatxa Elisabetan tankapax p"akjataw imill wawanakax sarxapxäna. Qʼala kayuni ukat bikini isimp isthaptʼataw chʼiyar chʼiyar tʼijtʼapjje, ukat kayunakan suma chʼakhanakap jaytapjje.
  Catalinax jan wali uñkatasiñampiw akham säna:
  - ¡Jiwasax wali ch"amampiw ch"allt"asipxta!
  Elena kullakajj colerat akham sänwa:
  Ukampis ¡atipjasipkakiñäniwa!
  Elizabeth kullakajj pistolap jaqontäna, alemán motociclistaruw chʼalltʼäna ukat akham sasaw akham säna:
  - ¡Nayax mä alemán jaqiruw ch"allt"asta! ¡Kunjamarak nayat aptʼasispasti!
  Eufrasia sat usux chʼamampiw akham säna:
  - ¡Ukanwa jakawip tukuyapxi, ukatxa janiwa kutt"anxa qhispipkiti!
  Catalinax wali qhuru tawaqunïnwa, ukat akham q"ucht"äna:
  - ¡Jiwasan colerasiñasanxa, imperio ukan himnonakap q"uchupxta!
  Imill wawanakax jupanakpachaw t"ijtapxi, ukat q"ala muruq"u talonanakapax lliphipi.
  Uka waynax imill wawanakar uñjasax axsarasaw jiskt"äna:
  - Ukatxa kawkitsa q"ala kayu jutta?
  Elizabeth kullakajj akham sänwa:
  - ¡Mä maniobra táctica lurañani!
  Uka waynaxa akham sänwa:
  - Maya, pä - llakisiñaxa janiwa kuna jan walt"awikiti, .
  ¡Janipuniw qhipäxar kuttʼañamäkiti!
  Mä tubompiw nayrampi chuymampi jukʼamp jachʼar aptañama, .
  ¡Chiqpach amigomax jumampïskapuniwa, uk yatiñamawa!
  Catalinax kisunakap qhant"ayasaw chillqt"asïna:
  - ¡Chiqpach masixa jumampïskapuniwa, uk yatiñamawa!
  Elena kullakajj akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Jan axsaramti! Jiwasax kutt'anxañäniwa....
  Ukat pusi imillanakax coro ukan arnaqasipxäna;
  Nayax iyawstwa taqi uraqpachax sartasipxani
  Fascismo ukax tukusxaniwa...
  Ukat intix qhantʼani
  ¡Thakhi, comunismo ukar qhant"ayaña!
  Ch"axwirinakax kawkir alemán jaqirus ch"iyjañatakix wakicht"ataw jikxatasipxi ... Ukat q"ala kayuniw ch"uqi taypinx wali sexy ukat suma uñnaqt"anipxiwa. Kunjam suma uñnaqt"anïpxisa uka imillanakaxa, panqarir ukhamarak jan ch"amakt"ir rosas ukham.
  Suma, Hitler jupax janiw sawkasirïkiti, ukat jiwasan Pachamasan muytapanx qinayanak muyunti. ¡Chuymaparuw kisunakap ch"allt"i, ukat wilap umarakiwa!
  Ukat imill wawanakax wali suma ch"akhanak jaytawayapxi. Alemanonakax uka thakhinak arkapxi ukat qunqurinakap ch"allt"asipxi ukat qullqi munañampiw uñch"ukipxi. Ukanakax sallqa nuwasirinakawa. Ukat alemananakax imill wawanakan kayunakap jamp"att"apxi.
  Ukat Anastasia Vedmakova ukat Akulina Orlova jupanakax alaxpachan ch"axwapxi. Pä suma imill wawanaka.
  Anastasia kullakajj nazis ukanakar jawqʼjasaw avionap qʼala kayunakapamp muytayäna, ukat akham sasaw qʼochüna:
  ¡Qharürux juk"amp qhanaw ch"axwañäni!
  Akulina, nazis ukanakan chuymap khuchhuqasa, q"ala kayunakap apnaqasa, chillqt"asi:
  - ¡Jamp"att"asipxañäni!
  Ukat imill wawanakax wasitat alemanes ukanakarux jan kuna khuyapt"ayasisa, jan kuna ceremoniampiw jawq"japxi. Ukhamaw jupanakax wali yatiñanipxiwa.
  Anastasia, mayampi Yak-9 uka turkatayna ukatxa, chhuxriñchjata, vyaknula:
  - ¡Ukax comunismo sutipawa!
  Akulinax aka tuqitx iyaw sataynawa:
  Nayax iyawstwa taqpach uraqpachax sartasipxani...
  Anastasiax alemanonakar t"unjasax akham sasaw qhuru arsüna:
  - ¡Tayka markax jiwasan intiwa!
  Ukat ukhamarakiw akan nuwasir imillanakax utji, clase soviética jach"a.
  Ukat alemananakax katuqapxi, wali ch"amawa. Ukat pallapallanakan operacionanakapax jilxattaskiw ...
  Marzo phaxsinx nazis ukanakax Baku markaruw nuwantañ qalltapxäna. Mä jach"a markar petroleo phuqhantat markar ataque ukaw utji. Chʼaxwäwinakax wali chʼamawa.
  Alemanonakax Baku markaruw jach"a artillería ukamp bombardeapxi.
  Ukat tormenta soldadonakan bombardeata. Ukampis bombanakax nayrïr, machaq Yu-488 ukanakamp jaquntatarakiwa, ukax jach"a ch"amampiw mayjt"ayata. Uka maquinanakax uywanakakïpxiwa.
  Jupanakat maynïrejj Gertrude, Eva ukat Frida satänwa. Suma imillanakax, wali suma uñjata, bombanak soviético ukan cargonakapar jaquntasipki. Ukat jupanakax Ejército Rojo ukan pallapallanakaparu ukhamarak civiles ukanakaruw jiwayapxi.
  Baku markax ninamp nakhantatänwa... Pilares ukanakanx chhuxriñchjataw jilxattaski. Petroleo phuch"unakax phichhantatawa, taqi kunas nina nakhantatawa.
  Gertrude kullakax mä jach"a jach"a tukusaw akham säna:
  - ¡Diosax Alemania markaruw munasi!
  Eva kullakajj qʼala talonap palancaruw chʼalljjtayasi ukat bombanak jaqontasaw akham säna:
  - Ukhamawa! ¡Jiwasax ajllit jaqinakätanwa!
  Frida kullakajj akham sasaw qʼochüna:
  - ¡Jiwasan markasax alaxpachan ajllitäpxiwa!
  Ukat masinakaparux nayranakap ch"irmthapïna. Akax imill wawanakax akan ch"axwapxi, agresividad ukan uñacht"ayawipakiw. Ukat nuwasiñ ch"ama.
  Gertrude kullakax mä phallawi aire armanak churäna, ukat chillqt"äna:
  - ¡Tata Markasan jach"a kankañapataki!
  Eva, uñisirinakapar ch"axwasa, chiqanchawayi:
  - ¡Colosal jach"a jach"a tukuñataki!
  Imill wawanakax jank"akiw avionanakar sum yatxatapxi. Ukanakax nuwasir tawaqunakawa.
  Ukat janiw tarjetanakampik atiptʼkasmati. Ukat uñisirinakaparux mä sallqa ch"axwañampiw jawq"japxi.
  Frida kullakajj akham sänwa:
  - ¡Jach"a samkani, suma uñnaqt"ani warmitwa!
  Uka qhepatjja, wasitatwa avionanakan pistolanakapat jaqontäna, ukat alemán monstruor nuwasiñ munapkäna uka soviético nuwasirinakaruw jaqontäna.
  Jïsa, nazis ukanakarux janiw saykatañjamäkiti sasaw amuyasi.
  Baku markax ataque ukan jikxatasi.
  Tamara ukat batallón ukax aka markatakiw ch"axwapxi. Imill wawanakax jan ch"amampiw ch"axwapxi ukat jan uñtasit heroísmo uñacht"ayapxi.
  Tamarax mä turno churäna, q"ala kayunakapamp mä granada jaquntäna, alemanes ukat mercenarios ukanakar ch"iqiyasa, chhuxriñchjasïna:
  - ¡Jan tukuskir Patajataki!
  Ukat masinakaparux nayranakap ch"irmthapïna. Jupax jach"a nivelan nuwasir jaqiwa, jupax janiw mä kipkakïkiti.
  Chiqansa, yaqha imillanakax janis jan walinakäpkchixa. Wali sum nuwasipxi sañani.
  Amuyt"añataki, Anna kullakax nazis ukanakarux ikiyatayna, mä hoz ch"allt"ata ukhama.
  Ukat chirpachasïna:
  - ¡URSS markatakixa!
  Ukat qʼala talonapampiw jiwayañatak mä regalo churäna.
  Akulina, uñisiriru pallapalla, chhuxriñchjasïna:
  - ¡Taykajataki!
  Ukat q"ala kayunakampi, kunjamas aniquilación uñacht"awinak lanzaña, ukax taqiniruw mä filaruw chhaqtayi.
  Victoriax uñisirinakampiw ch"axwaski, jan ch"amampi ukat amtampiw luraraki. Uñisirinakaparux ch"axwawinakampiw ch"allt"i. Ukatxa, qʼala kayunakapampix jiwayir chʼamampiw granadanak jaquntäna. Ukat chhuxriñchjasi:
  - ¡Comunismo amuyunakataki!
  Olimpiadas ukanx ch"axwapxarakiwa. Ukat aka heroico imill wawax q"ala, musculoso kayunakapampix mä taqpach caja explosivonak jaquntani. Ukat tank "León" ukax liwxatasini.
  Ch"axwirix akham sasaw jach"at arsu:
  - Ukampis pasaran !
  Ch"axwaña imillanaka ukat wali suma uñnaqt"ani. Janipuniw aynachtʼañamäkiti, janirakiw aynachtʼañasäkiti. Jupanakax terminadores ukanakan ch"amanïpxiwa.
  Ukat ch"amanakax wali jan kikpakiw ... Baku markax ninamp ch"amakt"ayatawa. Soviético soldadonakajj janiw municionanïpkiti. Ukat ukax jach"a jan walt"awiwa.
  Waljaniw jan suytʼäwin katuyasipjje.
  Gerda kullakampi equipopampejja, chacha esclavonakaruw qʼala kayunakap jampʼattʼapjjañapatak waytʼapjje. Khitinakatix deber ukarjam lurapxi, ukat talonanakap liq"ipxi.
  Ukat imill wawanakax wasitat Pantera-2 ukar makhatapxi ukat ch"axwapxi. Soviético armas ukanakar jaquntaña...
  Niya taqpach Cáucaso markax nayratpach katuntatäxiwa. Ukampis Ereván markax wali ch"amanchatawa. Poti markax heroicamente ch"axwaski - qhipa puerto ukanx Flota del Mar Negro ukan qhipharkir yänakapax wali ch"amanchatawa.
  Ukat ukanx kunayman markankir imillanakax nuwasipxiwa. Ukat mä destacamento de Gulnazi q'ala kayuniw ch'axwapxi . Mä suma georgiano warmi, ukat jupax mä imill wawatakix mä equipo ukaniwa.
  Gulnazi jupax q"ala kayumpiw mä paquete explosivos ukanakamp jaquntawayi, nazis ukanakarux jachaqt"asi ukat chhuxriñchjasi:
  - ¡Uraqpachan comunismo jach"a kankañaparu jach"añchaña!
  Tamila, masipax q"ala kayumpiw mä jiwayir granada jaquntaraki, turconakaruw ch"iyjasi ukat chhuxriñchjasi:
  - ¡Tayka markataki!
  Mashax Rusia markankir tawaquwa, mä turno churaraki ukat q"ala kayunakapamp explosivo ch"amampiw jaquntawayi, ukat nazis ukanakaruw p"akintawayi, arnaqasi:
  - ¡Uraqpachan comunismo pachanakarux jach"añchapxam!
  Margaritax mä suma amtampiw turno churaraki. Jupajj nazis ukanakaruw chʼiyjäna ukat qʼala talonampi jiwayañjam mä regalo apayäna, uñisirinakapar tʼunjasa ukat arnaqasisa:
  - ¡Jiwasan atipjañasataki!
  Ukhamaw imill wawanakax heroico ukham ch"axwapxi. Ukat chiqpachansa janiw jark"atäkaspati, ukat janiw qhipäxar kutt"ayatäkaspati. Jupanakax warmi ch"axwirinakakiwa ukat super. Ukat jupanakax nuwasipxi ukhaxa, ¡heroes ukat supermenes ukham !
  Ukampis ay, nazis ukat jachʼa chʼamanakapar saykatañax chʼamakiwa. Alaxpachanx Albina ukat Alvina jupanakax jan axsart"as yatiyawinak jikxatasipki. Ukat walja avionanakaw tʼunjatäpjje, ukatwa qhan amuyasi, janiw saytʼayañjamäkiti.
  Albinax yaqha avión soviético ukarux q"ala kayunakapamp jaquqanisaw q"ucht"äna:
  - ¡Janiw atipt"ksnati, uywa katurix anatañaruw tukuwayxi!
  Alvina, uñisirinakapar khuchhuqasa, ukat ch"amampi p"iqip ch"aman kunkapar t"ijt"ayasa, chillqt"asïna:
  - ¡Machaq orden ariano pacharux jach"añchañawa!
  Ukat ukhamarakiw mä q"ala talón ...
  Imill wawanakax nayratpach phisqa patak jila avionanakaruw sapa maynix jaquqanipxi, ukatx Cruz de Caballero de la Cruz de Hierro ukax quri roble laphinakampi, espadanakampi ukat diamantenakampiw katuqapxi.
  Ukanakax jan iyawsañjam suma uñnaqtʼanakjamakiwa. Ukat Kimsïr Reich uñisirinakax niyaw jawq"jatäpxchi ukhax janiw uka saxranakax jark"aqatäkaspati. 500 jila avionanakax Marsella jak"ank jaquqanipxatayna. Aka phenomenox, chiqans, patat uñt"atawa. Hitler jupax suxta grado Cruz de Caballero de la Cruz de Hierro ukaruw iyaw sañ amtäna, ukax encina de platino laphinakampi, espadanakampi ukat diamantenakampi.
  Ukax khititix nayraqat waranq avionat jila jaquqanirïki ukaruw katuqani. Ukat mä phenomenal resultadow utjani.
  Albinax phisqa avionetas soviéticas ukanakaruw mä kutikiw khuchhuqatayna, mä phallawimpiw 30 mm calibre avión armanakampi ukat q"ala kayunakapamp gatillonak ch"allt"asinx akham sasaw jach"at arsüna:
  - ¡Jach"a kankañani ch"amasaru!
  Alvina, soviético autonak khuchhuqasa, ukat q"ala kayunakapan yanapt"apampiw uñisirinakar khuchhuqawayi, vyaknula:
  - ¡Jach"a jach"anchawi heroísmo ukaru!
  ¡Ukat nuwasirinakajj nayranakap chʼoqtʼasipjjäna!
  Jupanakax kunjamtix nayrax bikini ukat q"ala kayuni ch"axwapxi, ukat akax ch"amapawa. Imill wawanakax warmi supermen ukhamakiwa. Mä jan wali amtar yanaptʼapkchisa. Ukat katuntat precursoranakan talonanakap ninamp asxatañ wal munapxi . Aka imill wawanakax akankapxi. Brutal ukampis wali munatawa.
  Mä kutix Albinax akham sänwa:
  - ¡Akapachanxa janiwa suma chuymanïñaxa utjkiti, jan ch"amanïñakiw utji!
  Ukat qʼala talonapampiw mä qhawqha bombanak soviético sat cheqanakar jaqontäna, ukat kimsa pistolanak jaquqanïna.
  ¡Ukanakax nuwasirinakawa, jupanakax janiw khitirus khuyapt"ayasipkiti! Ukampis jawqʼjatanakapajj wali tʼunjañawa.
  Alvinax mä jach"a jach"a tukusaw akham säna:
  - ¡Janiw ch"amaninakatakix mä chiqax utjkiti, inti manqhanxa!
  Ukat masiparux nayranakap ch"irmthapïna.
  Janiw kuna jan ch"amanïñs uñacht"ayapkiti ukat janipuniw jaytanukupkiti. Chiqpachansa jupanakax campeonatos ukanakan campeón ukhamawa. Mä minus chimpumpis ukhamäkchisa, kunjamatix mä jan wali ch"amaruw luqtapxi.
  Ukampis uka pachparakiw larusiña ukat wali munasiña.
  Albinax kisunakap qhantʼayasaw uñisirinakapar jiwayir aire conchas apayanitayna, ukat akham sasaw chillqtʼasïna:
  - Nazi aruxa qullanawa - wiñayataki t'unjañäni!
  Alvinax wali ch"amampiw amuyasïna, uñisirinakaparux t"unjasa:
  - ¡Chiqpachansa piratanakäpxtwa!
  Albina, uñisirinakar khuchhuqasa, chiqanchawayi:
  - ¡Taqi kunasa samkakiwa!
  Ukat nuwasirinakax wali ch"amampiw t"unjapxäna ukat taqiniruw t"unjapxäna, kunjamtï thuqhunakampi disconak apsupkäna ukhama.
  Alvinax rusa avionanakar t"unjkasax chillqt"asïnwa:
  - ¡Hitleran águilanakapampix ch"axwapxtanwa!
  Ukat masinakaparux nayranakap ch"irmthapïna.
  Aka chiqan nuwasirinakax chiqpachanx uñisirinakan tripanakap jaytapxi. Ejército Rojo ukax jupanakat capital katuqaraki.
  Nuwasir imill wawanakax wali ch"amampiw rusa soldadonakarux t"unjapxi.
  Ukampis Helga ukax TA-152 ukanx fuerzas terrestres soviéticas ukanakaruw t"unjawayi. SAU-85 ukarux ch"allt"i ukat chhuxriñchjasi:
  - ¡Alemania markan jach"a jach"a tukutapata ukhamaraki yuqall wawanakapataki!
  Ukampis Astrakhan markatakix ch"axwawix wali ch"amanchatawa.
  Imill wawanakaxa qhipa ch"amampi katxaruñataki.
  Alenkax q"ala kayumpiw mä bomba explosivonakamp jaquntäna. Nazis ukanakar p"akinti ukat chhuxriñchjasi:
  - ¡Qullan comunismo ukataki!
  Anyuta, nazis ukanakar pallapallanak jaquntasa, ukat q"ala kayunakapamp granada jaquntasa, chhuxriñchjasi:
  - ¡Ukat qhispiyasiña markataki!
  Alla, uñisirinakar t"unjasa, ukat jan ina ch"usat ceremonianakampi khuchhuqasa, ukat q"ala talonampi granada jaquntasa, chhuxriñchjasïna:
  - ¡Ukhamaw jiwasan jach"a kankañapax ist"asi!
  Mariaxa, uñisirinakaru t"unjasa, q"ala kayunakapampi jiwaña regalonak jaquntasa, jach"at arnaqasi:
  - ¡Jichhax jach"a jach"a tukuñasawa!
  Marusya, nayrar sartasir árabe mercenarios ukanakar filanakan khuchhuqasa, ukat q"ala kayump granada jaquntasa, jach"at arsüna:
  - Mayjt"awinakataki, ukhamata chaninakaxa mä kutiki jilxatañapataki!
  Matrona, ametralladorampiw nazis ukanakar jiwayasa, uka arma apsusinx chhuxriñchjasïna:
  - ¡Jiwasan markasan URSS! ¡Jichhax ch"amakt"ayatäniwa tata!
  Aka chiqan nuwasirinakax wali ch"amampiw sarnaqapxi. Ukat nuwasiñ presión ukax wali jachʼawa.
  Jilapachax jupanakax jach"a aeróbatica uñacht"ayapxi. Ukat chiqpachansa jan jarkʼat presión.
  Warriors q"ala kayuni, ukampis kusisitaw...
  Chiqansa, abril phaxsinx nazis ukanakax Baku markaruw katuntapxäna. Municiones jan utjatapax jan walt"ayataw uñjasiwayi. Uka pachparakiw Poti markax niya pachpa pachanw jaquqanïna. Qullu thiyanakan jikxatasir Ereván ukakiw saytʼasïna. Ukampis jupax tʼunjatäxarakïnwa. Ukanx municionanakas manq"añanakas tukusiñapänwa. Ukhamakiwa, turconakax janiw jichhakamax aka markar ch"axwapkiti, ukat manq"at awtjañatakix laq"a apthapipxi.
  Tamara batallón ukankir imillanakax mä chikat uraq manqhan chhaqtxapxäna, ukatx mä chiqax comandante ukamp chikt"ataw qhipäx tuqir nayrar sartapxäna ... Jupanakax jupanakankiwa p"akintañ munapxäna.
  Cáucaso markax niya taqpach katuntatäxiwa, ukampis ch"axwäwix sarantaskakiwa. Uka tiemponjja, URSS markajj jukʼamp jachʼa petroleronak chhaqtaykchïnjja. Ukampis Ejército Rojo ukax janiw ajayun p"akintatakiti. Ukat Volga suyunxa, Siberia markan ukhamarak walja chiqanakanx petroleox utjaskakiwa.
  Hitler jupax Astrakhan markan rusanakax 20 uru achuqa phaxsit tukuyañapatakiw mayïna. Ukat uka nuwasïwijj wali jachʼa escalaruw purïna. Ukat uka bombanakajj walpun chʼamachasïna.
  URSS markax wali ch"amampiw ch"amanchatäna. Ch"axwawix Alma-Ata markatakiw sarantawayxi, ukax japoneses ukanakan ch"axwatapawa. Uka markax niya taqpach muyuntatäxänwa.
  Samurai, mä juk"a junt"uchaskäna ukhax ofensiva ukar jilxatayañ yant"äna, ukat Magadan tuqiru.
  Veronikax Alma-Ata markanw ch"axwäna ukatx samurai ukan nuwasïwiparux imill wawanakan batallón ukamp ch"axwäna.
  Ukat waljanipuniw utji. Ukhamarakiw t"unjañ thakhinakamp jawillt"at chino jaqinakax ch"axwapxaraki.
  Japoneses jupanakax q"illu pallapallanakaruw ch"axwañar jaquntapxi ... Jupanakax nayrar sartasipki ukat chiqpachanx posiciónes soviéticas ukanakaruw jiwat cuerponakapamp jaquntapxi.
  Verónica kullakajj nina nakhantatänwa. Ukat jupax chino ukat samurai ukanakarux filanakaruw khuchhuqaraki. Jupax q"ala kayunakapamp granadanak jaquntäna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Rusia ajayuruxa jach"añchañawa!
  Marfax nina nakhantayaraki, uñisirinakaruw khuchhuqaraki ukat chhuxriñchjarakiw:
  - ¡Jiwasan Awki markasataki!
  Natasha, japonés ukat chino pallapallanakarux cañón forraje ukan irnaqañatak jawillt"atanakaruw ch"axwaski, jupax akham sasaw chhuxriñchjasi:
  - ¡Jach"a Comunismo ukataki!
  Alina, samurai ukat chino ch"axwirinakar ch"axwasa, wali munasiñampiw khuchhuqasa, ukat q"ala talonampi jiwañ regalo churasa, chhuxriñchjasïna:
  - ¡Comunismo machaq fronteranakataki!
  Verónicax uñisirinakarux wali chiqaparuw ch"axwanti, ukat chinonakan p"iqinakap p"akjasi, ukat pachpa pachanx chhuxriñchjasiwayi:
  - ¡Soviético uraqiru jach"añchaña!
  Ukat qʼala kayumpiw mä jachʼa granadanak khitäna, ukajj taqe uñisirinakaruw chʼiyjäna.
  Marfax uñisiriruw ch"uqt"asi, ukat q"ala amparanakapamp jiwañan churäwip jaquntasaw jach"at arsüna:
  - ¡Comunismo pacha apnaqapxañani!
  Natashkax ch"iyjasïna, q"ala kayumpiw mä paquete explosivo jaquntäna, mä masa chino, vyaknula:
  - ¡Machaq orden soviético ukataki!
  Alina, wali chiqaparu uñisiriru ch"axwasa, chhuxriñchjasïna:
  - ¡Comunismo machaq fronteranakataki, ¡ch"axwañani!
  Ukat qʼala talonapajj tʼunjañ bombampiw jiwarjjäna.
  Imill wawanaka nuwasipxi, nayranakapatsa chispanakax wartaskaspa ukhama.
  Janiwa, japoneses ukanakax janiw ukham jaqinakarux atipt"apkaspati, chino fuerzas ukanakamp chikt"atas. Ukat samurai varax ataque lurañataki.
  Ukat mayampiw taqi jak"achasiñanakanx jiwat jaqinakar jaquntapxi. Ukampis sinti waljaw utji, ukat qʼala kayuni suma uñnaqtʼanïpki uka batallón ukankirinakajj qheparuw kuttʼapjjañapa.
  Ukat japonés ninja imillanakax utjarakiwa. Ukat jupanakamp nuwasiñax wali chʼamawa.
  Jupanakax wali ch"iyara, nuwasir ukat suma uñnaqt"anipxiwa. Ukat qʼala kayunakapampiw kayunakap jaquntapxi, uka regalonakax wali tʼunjir chʼamaniwa.
  Mä ninja tawaqux ch"uxña ñik"utaniwa, jupax soviético pallapallanakaruw espadanakampi ukat chhuxriñchjasi:
  - ¡Emperadoran apnaqawipa pachataki!
  Mä ninja tawaqux q"illu ñik"utan thaya molino apnaqi, rusa pallapallanakaruw t"unji, ukat chhuxriñchjasi:
  - ¡Glorioso ukax banzai era ukaruw puri !
  Mä ninja tawaqux wila ñik"utaniwa, mä técnica helicóptero apnaqatayna, mä oficial soviético ukar khuchhuqatayna ukat arnaqatayna:
  - ¡Jiwasax atipt"apxapuniwa!
  Mä ninja tawaqux janq"u ñik"utaniwa, mä técnica de mariposa ukampiw apnaqatayna, kimsa rusa pallapallanakaruw khuchhuqatayna, ukat q"ala kayunakapamp mä guisante jaquntatayna. Ukax phallawayxänwa ukat kimsa tunk pusiniruw t"ijtäna.
  Uka nuwasirix akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Machaq japonés kamachitaki!
  Ukham imillanakax akanx wali muspharkañawa ukat chiqpachans wali sumawa... Ukat Lejano Oriente uksankir Ejército Rojo ukax mä jach"a uñisirimpiw jikisïna.
  Ukampis aka markanx soviético soldadonakax mä akatjamat Rzhev tuqir ch"axwapxi.
  Aka chiqanx Elizabeth ukan tripulacionapax nayrïr kutiw machaq tanque IS-2 ukan ch"axwapxi. Mä maquina ukampiw yaqhip suyt"awinakax mayacht"asi. Jila partejja, phesqa tripulantenakaw ukan utji, ukampis aka cheqanjja, nuwasirinakajj pusiniruw saykatapjje.
  Elizabeth kullakax 122mm pistolampiw jaquqaniwayi. Mä t"unjir proyectil jiwayir ch"amampiw t"ijti. Mä arco uñt"ayi, ukat jaya chiqat T-4 ukar ch"allt"i.
  Elizabeth kullakajj akham siwa:
  - ¡Akax nayatakix wali sumawa!
  Ekaterinax jaysañatakix juchanchawayiwa, q"ala kayunakap apnaqi, ukat chuym usuchjasisaw akham arsu:
  - ¡Ukat pistolax janiw sinti jank"ak jaltkiti!
  Elizabeth kullakajj akham sasaw iyaw säna:
  - ¡Janiw mä perfecto tanque destructor ukhamäkiti!
  Elena kullakajj qʼala kayumpiw arma apkatañ yanaptʼäna, jupajj akham sänwa:
  - Ukampisa jiwayiri!
  Ukat ukat Catalinax irnaqawipat jaqunukuwayi. Ukat uka conchax jaya chiqatw barconkir Pantera sat barcorux chʼalltʼäna. Jisa, jiwayir pistola...
  Catherine kullakajj akham sänwa:
  - ¡Walja ch"amampi, kusisiñampiw utjistu!
  Elena kullakajj akham sasaw iyaw säna:
  - Mä qutu! ¡Rusia markar jach"añchaña!
  Eufrasia sat usux akham sasaw qhanañcharakïna:
  - Aka auton uñjkayapaxa jan ch"amani imillanakawa. ¿Kunjamsa uka chʼiyar chʼiyar chʼakhanakajj chʼajjwayasi?
  Elena kullakajj akham sänwa:
  - Ukat akax jiwasan yatichat nayrasawa! Jiwasatix jawq"jañänixa, ukhamax jawq"jañäniwa!
  Ukat nuwasir jaqinakax coro ukan q'uchupxäna:
  - ¡Janiwa axsarkañäniti, ch"axwañanipuniwa!
  . 7 JAQTHAPI.
  21 uru achuqa phaxsitx Astrakhan markax wali mä chiqanx soviéticos ukan apnaqataw jikxatasïna. Alemán jaqix janiw uka tuqit taqpach katuntatäkänti.
  Uka terrenojj aka cheqan sum arxatasiñatakiw yanaptʼäna. Ukat alemananakax kunayman tuqitwa mayjtʼayañ amtapxäna. Ataquenak lurañat sipansa, bombardeo ukat bombardeo ukanakaruw mayjtʼapxäna.
  Alenka ukat jupan equipopax mä bunker ukan imantasipxäna ukat jach"a bombardeo ukar suyt"apxäna.
  Imill wawanakax suxtakïpxänwa, cartanak anatapxirïna. Jupanakajj qʼala kayunakampiw cubiertanakar katjjarupjjäna ukat parltʼasipjjarakïna.
  Anyutaxa wali colerata säna:
  - Cáucaso markanxa, Ereván markakiw jan apsutäkänti. Akax aka suyunx jiwasan qhipa islakiwa. ¿Kunas jutïrin pasani?
  Alenkax logicamente akham amuyt"ayi:
  - Jilapachaxa jupanakaxa Moscú markaruwa sarapxani. ¡Akax jupanakan credopawa!
  Allah jupax mä jach"a jach"a tukusaw akham säna:
  - Ch"amanakaxa wali jani kikpaki ... Chiqpachansa ch"axwawina chhaqhayasipxtanxa, ukatxa janiwa pallapallanakaxa utjkiti!
  Mariajj wali amuytʼasisaw akham säna:
  - ¡Ukat nazis ukanakax chhaqtxapxiwa! ¡Janiw jiwasar saykatañjamäkiti!
  Matrenax amuyt"awip uñacht"ayäna, q"ala kayunakapamp mä mapa jaquntasaw akham säna:
  - ¡Atipjañatakiw yuripxta, ukat chiqpachapuniw atipt"añäni, nayax yattwa!
  Marusyax iyaw sänwa, q"ala kayunakapamp uñisiriparux jawq"jasaw akham säna:
  - Chiqpachansa, janiwa pächasiñaxa utjkiti!
  Alenkax janiw ukhamakiti, q"ala, bronceado kayupampiw tarjeta jaquntäna:
  "Jiwasax imill wawanakax ocupación ukan jakañaw wakisispa, ukampis ¡chiqpachans atipt"apxañäni sasaw amuyta!"
  Anyutax wali ch"amampiw akham säna:
  - Partido thakhinakampi ch"axwapxasmawa, ukatxa wali sumawa kunapachatix ukham wali thayampi ch"axwapkäta ukhaxa!
  Allah jupax wali ch"amampiw akham säna:
  - ¡Jumanakax juk"amp ch"amampiw ch"axwapxañama!
  Imill wawanakax amukiw aruskipt"apxäna. Ukatxa yaqha tuqitwa sarapxäna.
  Marusyax chuym ch"allxtataw akham säna:
  - Iyawsirinakaxa jilxattaski. ¡Taqi lógica ukar uñtasita!
  Annax akham sasaw jaysäna:
  Janiw khitis Diosajj jan utjatap uñachtʼaykiti. Ukat janiw yaqha tuqit uñachtʼaykaspati. Ukhamajj aka cheqanjja, ad infinitum sat cheqanwa arsusma.
  Elena kullakajj akham sasaw qhanañchäna:
  - Ukat aka chiqan ch"axwañax llamp"u chuymanïñawa, inamayakiwa!
  Allah jupax aka tuqitx iyaw sataynawa:
  - Jisa, aka aruskipawixa inamayakiwa. Ukatjja, Diosatï utjchi ukhajja, ¡Jupajj ukhamänwa, ¡jan ukhamäñajj jupatakejj jukʼamp askiwa!
  Matryona kullakajj jachtʼasisaw akham säna:
  - ¡Ukham Diosan jan utjañapaxa wali askiwa! ¡Uka urukamajja, ¡qʼochupjjañäni!
  Ukat imill wawanakax coro ukan q"uchupxäna;
  Jiwasax imill wawanakakïtanwa, Komsomol ukar mantapxta,
  Jupanakax iyawsäwimpiw mä juramento lurapxäna, Awki Markäpxañapataki ...
  Ukhamat mä colerat atipjäwi nazis ukanakar suytʼäna,
  ¡Walikiwa, ukat Rusia markax comunismo ukan jakañapataki!
  
  Chiqansa, Lenin jilatax jiwasamp chikäskiwa, metalar uñtataspas ukhamawa,
  Broncet khitis kuna acerot sipansa jukʼamp chʼamani ...
  Nayax akapachanak mayjt"ayañ samkayäta
  ¡Kunjamtï jachʼa genio Stalin chachajj herenciar jaytkäna ukhama!
  
  Jiwasax Pacha Pachamarux juk"amp thayaruw tukuyañäni
  Ukatx Awki Markax warawaranakat sipan juk'amp jach'ar aptañäni ...
  Komsomol ukankirinakampix suma sarantäwiw utjañapa,
  ¡Kayunakax qʼalakïkchisa!
  
  Fascista ukax markajaruw atacatayna,
  Inti jalsu tuqitxa jan axsarasaw samurai ...
  Jesusampiru Stalinampiruw wal munasta
  Ukat nayax uñisiriruw iyawstxa, ¡ch"iyjañäniwa!
  
  Svarog sat wali uñtʼat Diosax jiwasampiw chikäski ,
  Kawkïr comunismos, chiqaparu, lurani ...
  Kʼajkir Vanajj taqe akapachankir jaqenakat sipansa jukʼamp chʼamaniwa,
  ¡Conciencia ukat voluntad ukar yapxatañapawa!
  
  Janipuniw jaytanukuñäniti sasaw iyawstanxa
  Janiw awki markarux qunqurt'ayañakiti ...
  Stalin masix mä qhana warawarawa,
  Ukat jiwasan yatichirisax yatiñan genio Lenin satawa!
  
  Jiwasax Awki Markaruw tukuyañäni,
  Juk"amp suma ukat k"ajkir planetan...
  Ukat ukhamäniwa, jiwayir pistola uñt"añamawa,
  ¡Jilïr jaqinakas wawanakas kusist"apxpan!
  
  Svarog phichhantapxam , janiw chuymaman phichhantapxamti, .
  Jumax taqi rusa espadanakan patronapawa...
  Mä ch"aman paraiso niyaw lurañäni, nayax iyawstwa,
  ¡Jesusax qullan misión jutaniwa!
  
  Hitler chachan pandillaparux janiw atinisiñamäkiti, amigonakamar,
  Jupax jasakiw atipt"ani ukat axsarañjamaw atipt"ani ...
  Taqi kunatix munaski ukax mä familiakiwa - .
  Ukat ¡Iyawsapxam janiw sinti qhipäkiti Pachamamar munasiñataki!
  
  Taqi ch'amani Tatitux taqiniruw arxatistani,
  Kimsa color bandera uraqi patxaru jiltayaña ...
  Ukat ñanqha manq"irix mä anatt"awiruw tukuni,
  ¡Supayampiw atipjayasiñäni!
  
  Nayax Jach"a Awki Markarux walpun munasta
  Taqi akapachanxa janiwa juk"ampi suma uñnaqt"ani utjktamti
  Jiwasax janiw Rusia markarux rublo qullqimp aljkañäniti,
  ¡Alapachan sumankañamp kusisiñampi uttʼayañäni!
  
  Jiwasan Mama Markan sutiparu, mä samka, .
  Jach"a Rusia markax sartaniwa...
  Taqi kunas inamayakiwa
  ¡Ukat mä machaq mesiasaw jiwasamp chikäni!
  
  Ay taqi ch"aman Lada, .
  Jumax munasiñampi sumankañamp rusa ...
  Nayajj jumaruw kuttʼjjta ukhamatwa mayissma,
  Ukat wakischi ukhaxa, ¡llamampiw chʼalltʼañama!
  
  María Diosan Alaxpachankir Taykapa,
  Universojj Jesusaruw ...
  Jumanak laykuw jach'a Diosax jaktawayxi,
  ¡Jaqinakax janiw chiqpach sawuñ chhaqhayasipkiti!
  
  Uñt"apxam Komsomol ukankirinakax
  Rusia markan diosanakapax wali respetatawa ...
  Jiwasax Pachamaman jach"a wawanakapätanwa,
  ¡Rusianakax atipt"apxapuniwa!
  
  Amigunaka, Pachamamar mayisiñaw wakisi,
  Perún, Yarilo, ukat Svarog jupanakax ch"aman jaqinakawa...
  Wali ch'amani chachanakäñäniwa,
  ¡Ukat alaxpachankir qinayanaksa thaytʼayañäni!
  
  Jichhax uñisirinakax nayratpach Moscú markat kutt"ayatäxiwa,
  Jumax fascistanakarux walpun chuym usuyayäta...
  Jesusampiru Stalinampiru taqi chuymaw sarnaqapxta,
  ¡Ukanx pistolanakampi tankinakax waljaw utjani!
  
  Janiwa, uñisirinakaxa janiwa rusanakaruxa jark"aqapkaniti,
  Niyakixay jiwasan nuwasirinakasax taqi ch"amanïpxchixa...
  Exámenes, entregaña, phisqa, .
  ¡Ukham sapa yuqall wawax wali chʼamanïñapataki!
  
  Iyawsapxita, Stalingrad markax jach"a jach"a tukuñapawa,
  Ukat juparux jan ch"axwañat jark"aqañäni ...
  Mä atipt"ir caballero alineación ukaw jutani, .
  ¡Wilajj jan jarkʼataw saraskchejja!
  
  Q"ala kayuni imillanakax thaya taypinkapxi
  Jupanakax t"ijtapxi, talonanakapampix ch"iyar ch"iyar ...
  Ukat fascistanakarux mä puñchumpiw jawqʼjapxani,
  ¡Jan jaqi masimp sarnaqir Cainax ch"allaruw tukuni!
  
  Taqi kunas utjani, jaqinakax sum yatipxi
  Jiwasax espacio ukanktanwa, constelaciones ukanakaw jikxatasi...
  Chiqansa, jan axsartʼas pächasiñax juchawa,
  ¡Ukat mä jaqew Diosan tronopan utjani!
  
  Niyaw cienciampi jiwatanakar jaktayañäni,
  Jiwasax wayn tawaqur tukuraksnawa ukat juk"amp suma uñnaqt"aniruw tukuraksna...
  Jiwasanaka patxanxa quri ch'iwini mä querubón ukaw utji,
  ¡Rusia suma mamaja!
  Imill wawanakax taqpach poema sum q"uchupxäna ukat q"ala kayunakapamp cartas anatt"asipkakïnwa...
  Lenin jilatan urupax 22 uru achuqa phaxsitw amtasïna. Imill wawanakax umampi café ukamp ch"allt"at alcohol umapxirïna ukat samañapanx purt"asipxirïna ...
  Sychevsk uka markanx lurawayi . Alemanes ukanakax defensiva ukankapxänwa ukat kutt"ayañatakiw ch"axwapxäna. Machaq tanques soviéticos T-34-85 ukat IS-2 ukanakax ch"axwapxäna. Qhep qhepa autojj walja kutiw laqʼampi chʼamaktʼirïna. Jïsa, ukat "Tigre" -2 ukat juk'amp llamp'u "pusi" ukan armadurapax janiw nayraqatar apt'askänti. "Pantera" -2, ukhamaraki, jak'achasiñakiw ch'allt'asispa.
  Alemania markankir jukʼamp autojj soviético autoruw jukʼamp jaya cheqat chʼalljjtäna.
  Hitler jupax jilpachx "Panther" -2 ukampix kusisitaw jikxatasïna, ukax satisfactoriamente jark'aqatawa, ukat suma apnaqañ rendimiento ukat armas ukanakampi. Ukampis jupax mä tank lurañaw mayi, ukax juk"amp suma jark"aqatäñapawa, ukat pachparakiw tolerablemente apnaqañax ...
  "Mouse" ukax aka tuqinx mä jan suma maquina ukham uñacht'ayawayi. E-100 ukax wali ch"amampiw lurasiwayi, ukax serie E ukan chikanchatawa. Motorampi transmisiónmpejj kawkhantï utjkäna ukajj mayachtʼataw lurasiñapäna, ukat torrejj jukʼamp jiskʼa ukat jukʼamp inclinatäjjänwa, casco ukar uñtasita. Armaduran thiyapax Maus ukar uñtasitaw qhiparäna, armamentox ukhamarakiw utjäna, ukampis alturap laykux 130 toneladaruw pesaje ukar jisk"achañapäna. Motorajj janiw ukhamäkänti, 1500 caballos de fuerza ukan jukʼamp chʼamanïñapänwa, ukat tanquejj suma movilidad ukanïnwa.
  Jilapachax serie "E" ukax machaq generación de tanques ukanakaw utjañapäna. Siluetas inferiores ukanakampi, jach"a ángulos de inclinación racional ukanakampi, ch"aman armas ukat motores ukanakampi, denso diseño ukanakampi.
  Ukampirus, alemanonakax nayratpach suma autonakanïpxänwa. "Panther" -2 ukax nayrïr modelo ukar lantintatawa. Ukhamarakiw machaq "Tigre" -2 ukax juk'amp ch'aman motorani, mä jisk'a torre. Juk"amp suma jark"aqata ukat juk"amp k"achachata.
  Ukhamajj nazinakajj janiw qontʼasipkänti.
  1944 maran abril phaxsit 24 urunak saraqatarux nayrïr avión bombardero alemán Arado sat avionax Moscú markaruw jiwayañatak regalomp chʼalltʼäna. Jupajj wali alturat mä bomba jaqontäna ukat soviético nuwasirinakaruw jankʼak atipjäna.
  Jichhax URSS markax janiw kuna ch"amanïkiti, ukat Ejército Rojo ukax niyaw tukusxani sasaw Hitler chachax säna.
  25 uru achuqa phaxsitx Astrakhan markaruw machaq ataque qalltawayi. Nayrïr uraqi kuynt"ir maquinax uka ch"axwäwinx chikancht"asirakïnwa: uraqi manqhankir mä tank.
  Uka tuqitxa pä alemán imill wawanakaw chʼaxwapxäna: Mercedes ukat Dora. Chʼaxwirinakax mä modelo uraq manqhankir mä modelo yantʼapxäna , uka modelox uraqinwa sarnaqäna.
  Kunjamakitix wali k"achakiwa ukhama mä cañón corto barril 75 milímetros ukat pusi ametralladoras ukanakampi.
  Imill wawanakax autonak uraqit jaquntapxi. Taladronakax muyuntapxi, qalanak khuchhuqapxi. Sarnaqawix juk"amp llamp"ukiwa paqallq kilómetros sapa hora, k"añaskunakatakix, uraqi manqhan akax janiw jan walïkiti.
  Mercedes ukax alemán ejercitopan nayrïr joystick ukan q"ala kayunakap ch"allt"i. Ukax wali jasakiwa apnaqaña ukat akham siwa:
  - ¡Kunjamsa jiwasan alemán cienciasax askinak jikxatawayi!
  Dora kullakajj akham sasaw iyaw säna:
  - Jisa, jiwasaxa niyawa walja yattanxa! ¡Chʼamasajj wali jachʼawa!
  Ukat mä joystick apnaqasaw apnaqaraki. Imill wawanakax mä maquina especial radar ukamp yant"asipki.
  Nayraqatax mä pila soviética ukaw utji ukat uka manqhanx buceo ukaw utji.
  Mercedes kullakajj kisunakap qhantʼayasaw akham säna:
  - ¡Machaq orden lurañäni!
  Ukat ukat nazis ukanakan autopax uñstawayi. Mä jach"a phallañ fragmentación proyectil ukax soviético armanakaruw ch"allt"i. Ukat ukax Ejército Rojo ukan pallapallanakaruw ch"allt"i.
  Dora kullakax mä chhuxriñchjataw akham säna:
  - ¡Jach"a revanchism ukax jach"anchatäpan!
  Ukat qʼala kayunakapampix chiqaparuw disparonak luraraki. Uñisirinakaruw ch"allt"i ukat chhuxriñchjaraki:
  - ¡Machaq samkaru jach"añchaña!
  Mercedes ukax ametralladoranakamp phichhantawayi ukat arnaqasi:
  - ¡Jach"a samkanaka pachataki!
  Imill wawanakax larusipxiwa ukat jupanakpachaw ch"allxtasipxi. Ukanakax agresivu ukat wali ch"ikhi nuwasirinakawa.
  Dona kullakajj wali chʼamampiw akham säna:
  - ¡Akapachanxa walja aski yänakawa utji!
  Ukat q"ala kayunakapampix botonanak ch"allt"i ukat wasitatw ch"axwayi, soviético artilleronakaruw ch"axwawayxi.
  Mercedes ukax mä jachaqt"asisaw chiqanchawayi:
  - Ukatxa juk"ampi sumawa!
  Ukat qʼala kayunakapampiw chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar jaquntaraki. Ukhamaw uka nuwasir imillanakax ninamp phichhantapxi.
  Ukhama, kunas yaqha dispositivo ch"axwañataki ...
  Nazis ukanakan Astrakhan markar jan walt'ayatapax juk'ampiw jilxattaski ...
  Taqi jak"achasiñanakax ch"iyjataw uñjasiwayi... Ukat soviético soldadonakax 1 uru mayo phaxsit 1944 maranw jaytxapxañapatak wayt"atapxäna, markar jaya pacha, heroico arxatäw tukuyasa. Uka ch"aman ch"aman utax t"unjatarakiwa.
  Nazis jupanakax Astrakhan markan chhaqhatapat nina naktäwinakampiw amtapxäna. Ukampis uka arxatäwix janiw inamayakïkänti. Ukat Fritz ukax mä juk"a pachaw pallapallanakar phuqhantañataki ukat reservas ukanakar apsuñatakix munasïna ...
  Fuhrer sat barcojj Saratov sat cheqaruw nayrar sartañ amtäna, ukat Volga sat jawir thiyaruw jukʼamp sarañ amtäna, Moscú markat mä manqhankir pasompiw sarañ amtäna.
  Ukampis alemanonakajj fuerzanakapar wasitat tantachtʼasipkäna ukhajja, reservanakapwa apthapipjjäna. Ukat nuwasiñanakax thaya taypinkänwa.
  Alemania markan aviación ukanakax juk"amp jach"a kankañap ch"amanchañatakiw ch"amachasipxäna. ME-262 ukan ch"axwañ yant"awinakax uñacht"ayiw aka maquinan jan atiniskañap, ukat sapa kutiw jan walt"awinakapata, ukhamarak maniobrabilidad ukan jan walt"awinakapata. Ukhamat kunapachatix jan amuyunakax utjkänti unidades alemanas ukanakar aka avión ukamp taqpach turkañataki. TA-152, jan ukasti, uka pachatakix mä jach"a maquinaw uñacht"ayasïna ukatx juk"ampiw uñt"ayasïna. ME-309 ukat ME-109 ukanakax irnaqaskakïnwa.
  Cohetempi apnaqat ME-163 sat avionajj nuwasiñatakejj wali suma nuwasirïnwa, ukampis jukʼa tiempokiw jalnaqäna, ukatwa nuwasiñan niya jan apnaqañjamäkänti.
  Arado jet bombardero ukax juk"amp sumaw jikxatasïna , ukax wali jach"a thakhinjam saratapatxa, niyas janiw antiaéreos armas ukanakamp jaquntañax utjkänti, ukatx ch"axwirinakax soviéticos ukanakax janiw katjañjamäkänti. Uka reactivos scouts ukanakax wali sumapunïnwa. Alemania markankirinakajj yaqha maquinanakwa lurapjjäna. Amuyt"añataki, XE-162, ME-262 ukat sipanx juk"amp k"acha ch"axwañ avión, lurañax jasakiwa, barato ukat maniobrable ukax jilpachax lawat luratawa. Ukat yaqha ch"axwirinaka. Ukat ME-1010 ukat TA-183 ... Ukat juk"amp nayrar sartat ukat atiniskañ modificación ME-262 X. Ukat Gotha jan chuyman ch"axwirinaka, ukat juk"ampinaka.
  Ukampis jichhakamax hélice ukamp apnaqat alemán ch"axwirinakax maquinas soviéticas ukanakat sipanx juk"amp ch"amanïpxänwa. Ukax calidad ukanx jaqukipatawa, ukatx motores ukat armas ukanakanx juk"amp jan ch"amanïpxänwa. Ukhamarus Yak-9 ukax juk"amp ch"amanchataw uñjasiwayi ukatx jichhax mä cañón de aviación 20 mm ukakiw ukar uchatäna, ametralladora ukax jaytawayarakiwa. Ukhamatwa qullqix juk"aptawayi ukat lurañax jan ch"amäxiwa ukat pesaje ukax juk"aptañapatakiw jaytawayi.
  Taqi kunas pachpakïskiwa, ametralladorax Alemania markan avionanakaparux juk"amp jan ch"amaniwa. Kunjamakitix URSS ukax janiw juk"amp nayrar sartat modelos de autos ukat pasajes ukanakax velocidad ukat armas ukanakamp nazis nayraqatan lurañ atkänti. K"añaskunakan juk"amp pesaje ukax maniobrabilidad ukan jan walt"awinak utjayawayi.
  Ukat combustible jan utjatapatjja, chʼiyar chʼiyar jaqenakajj avionat sarañ yatichapkäna ukanakjja, jukʼampiw jan waltʼayäna.
  Alvina ukat Albina jupanakax wali ch"aman armat ME-309 ukaruw suma velocidadamp sum yatipxäna, janiw ME-262 ukaruw mantañ munapkänti, ukax sintipuniw t"ijtäna. Ukat jank"akiw jupanakax niyaw rusanakatxa juk"amp ch"amanïpxi.
  Alvina, mä auto soviético ukar khuchhuqasa, akham sänwa:
  - ¡Alaxpachan nuwasiñax wali askiwa!
  Albinax q"ala kayunakapampix ch"axwiriruw kawkhantï uñch"ukiñatak irpxaruwayäna ukat t"unjäna, iyaw sasaw säna:
  - Jisa, jiwasaxa esencial akapachanxa wali ch"amaniwa!
  Ukat imillanakax loco ukham larusipxäna.
  May jilatajj mä jukʼa samarañänwa. Ejército Rojo ukax wali ch"amampiw Rzhev ukan ledge ukar khuchhuqañ yant"äna.
  Elizavetax IS-2 ukanx uñisirinakaruw ch"axwawayxi ... Soviético autox casco ukan nayraqatapan pata chiqankiw suma jark"aqasiñatak utjäna. Torren nayraqatapax janiw sum jark"aqatäkiti. Ukat jakʼat jayankkasas T-4 pistolanakampi chʼalltʼatawa. Ukampirus qhipa tank ukax mayo phaxsinx qhipharux jaytatäxänwa, ukhamarak Pantera ukat regular León ukat Maus ukanakax jaytatäxänwa. Jichhax serie "Patera" -2 ukat "Tigre" -2 ukax máxima mayacht'atawa ukat uñtasit armas ukanakampi.
  Uka maquinanakax nayraqatapanx wali jark"aqatawa, ladopanx juk"amp jan ch"amaniwa, ukat juk"amp pesaje ukanx mayj mayjawa. Machaq motoranakamp apnaqañ uñacht"awinakapax pallapallanakatakix wali askiwa. Ukampis uka tankinakax mä juk"a pachatakikiwa... Pantera-3 ukat Tigre-3 serie E ukanakax jupanak lantix wakicht"atawa. Mä juk"amp denso uñstayawimpi, motor ukat transmisión ukan uñstatapampi mä bloque ukat mä chiqan, mä qhana, jan ch"amäki, ukat pachpa pachanx pasajero ukat jank"ak askichañ carro inferior ukampi.
  Machaq maquinanakax juk"amp suma jark"aqatäñapawa, ukampis janiw kuna jach"a jilxattañapakiti.
  Armas tuqitxa, janiw mayacht"asiñax akanx utjkiti. Tanques soviéticos ukanakax armaduranakax janiw sinti thithikiti ukat jan wali calidad ukaniwa. Ukat jachʼa calibre armanak uchañajj janiw kuna askïkisa. Pallapallanakax 88mm cañón ukampix wali kusisitaw jikxatasipxi. Jupax kimsa tunk pusini pusi kilómetros ukjat apsu, ukatx IS -2 ukax mä juk"a jak"at apsu. Ukhamat desarrollos ukanakax sarantaski...
  URSS ukax mä kunampiw uka tuqitx jaysañapa. Ukampis janiw kunatsa... SU-100 uñstayañ amtanakax utjiwa. Aka autopropulsado pistola ukax mäkiw wali askiwa, ukat mä efecto penetrante ukampi. Yaqhip suyt"awinakax ukampiw chikañchasi, Kimsïr Reich ukan jilxatir jach"a tankinakar ch"axwañataki. Ukampis wali lurañaw wakisi, kunjamatix conchas ukham monstruotakix ukhama, ukat producción serial de la arma ukax utt"ayatäñapawa, ukax ch"axwäw pachanx janiw sinti chiqäkiti.
  Ukampis akax Elizabeth tank tripulacionax T-34-85 ukan ch"axwaski. Ukat imill wawanakax q"ala kayuni ukat bikini ukan jan axsarasaw nuwasipxi.
  Elizabeth kullakajj qʼala kayunakapampiw nazis sat jaqenakar chʼajjwayi ukat Pantera sat animalaruw ladopar chʼalljjtayäna, akham sasa:
  - ¡Jach"a comunismo ukataki!
  Ukat kimsa tunk pusini jupanakanx jaltapxiwa ukat jank"akiw muytapxi, pallapallanakampi.
  Ekaterinax ukhamarakiw uñisirinakarux wali chiqaparu ch"axwanti. T-4 tanque obsoleto ukax ladoruw p"akjasi, ukat chhuxriñchjasi:
  - ¡URSS markan caballeronakaparux jach"añchapxam!
  Ukat wasitat amigonakapar nayranakap chʼoqtʼasi. Ukham ch"axwañ tawaqux uñstawayiwa.
  Elena kullakax uñisiriruw ch"axwaraki. Wali chiqaparuw ch"allt"i, aka tuqinx pista de patinaje Tiger-2 ukx p"akintasinx pulmones patatw arnaqasi:
  - ¡Qullan Rus' ukataki!
  Eufrasia markax chiqaparuw uñisirinakarux pallapalla. Uñisirinakan ladopan mä chiqap disparo luraraki, metal ukar p"akjasa ukat chhuxriñchjasi:
  - ¡Qullan comunismo ukataki!
  Ukat imill wawanakax tankip jan axsarasaw uñstayapxi ukat conchas ukanakat jithiqtapxi. Imill wawanakar nuwjañajj janiw faciläkiti.
  Aka chiqanx machaq ukhamarak axsarkañ "León" -2 jupanak contraw uñstawayi. Ukham tank p"akjañ yant"am, ukat jupax kimsa tunk pusiniruw ch"allt"añ yant"i.
  Ukat jaya chiqatpachaw ch"axwapxi.
  Elizabeth jupax akham sasaw jaysawayxi:
  - ¡Janiwa aptkätati!
  Ukatx mä proyectil ukax tanque "Lev" -2 ukaruw jaya chiqat khitharaki. Ukax juparux nayraqataparuw ch"allt"i.
  Hitlerita sat chachajj walpun säna.
  Ukat Catalinax wasitatw ch"axwawayxi, q"ala kayunakapamp uñisiriruw ch"axwawayxi, ukat aka kutix proyectil ukax arco uñt"ayasax fascista ukarux cañon jach"a barril ukarux ch"allt"awayiwa.
  Catalina kullakajj akham sänwa:
  - Mä ch"ullqhi nayra, ch"uqt"ata amparanaka, akaxa janiwa jiwasatakiti!
  Alemán jaqix pistola chhaqhayasax jank"akiw kutt"añ qalltäna ukat sarxarakïna. "León"-2 ukax nayrïr tank alemán ukawa, ukanx transmisión ukat motor ukax nayrïr chiqan mä unidad ukan jikxatasi, ukatx caja de cambios ukax motorankiwa.
  Ukhamatwa alturap jiskʼachañasa ukat pesajepas jukʼamp jiskʼachañasa, ukhamatwa jankʼak jukʼamp jayarstʼäna. Ukat ukhamat "Lev"-2 ukax sarxatayna, ukat mä ch"am jikxatatayna jayarst"añataki...
  Elena kullakajj qʼala kayunakapampiw pistola uñachtʼayäna, aptasajj uñisirinakaruw pallapallanak jaqontäna. Uka conchax León casco ukan popaparuw ch"allt"äna, ukampis ricochet...
  Elena kullakajj akham sänwa:
  - Maldición, jaya pachaxa wali jach"awa. ¡Janiw jupar katoqkañäniti!
  Catalinax chhuxriñchjasïna , kisunakap uñacht"ayasa:
  - "Leo", imillanaka akaxa "Leo", ¡janit chuym ust"ayasiñasa! Mä jukʼa tiempotjja, amigonakajaruw uñtʼapjjsma, ¡wali phenqʼasiñaw utjani!
  Ukat jupanakan tankipax T-3 ukaruw ch"allt"awayi, aka tankix mäkiw maysar kutt"awayxi, ukatx jaya chiqatw ch"allt"asispa.
  Ukat imill wawax qʼala kayunakapampiw chʼaxwantäna ukat jachʼat arsüna:
  - ¡Aka uraqin comunismo pacharux jach"añchañapawa!
  Eufrasia kullakajj chuym ustʼayasisaw uñisiripar pallapallanakampi ukat qʼala talonanakapamp apnaqasa akham säna:
  - Jiwasana Mama Markasaxa ch"amaniwa, akapach jark"aqaraki!
  Elizabeth kullakajj kisunakap qhantʼayasaw chillqtasïna, ukat saraskäna ukhajj mä poema phoqtʼasaw qʼochüna:
  Supayampejj janiw atipjañäniti
  Nayan markajax akapachanx juk"amp sumawa,
  Mä suma markar jach'añchaña ....
  ¡Jilïr jaqinakas wawanakas ukan kusisitaw jikxatasipxani!
  
  Uka vallen lirionakax wali suma panqarpan,
  Ukat querubines ukanakax mä suma himno phust"apxi...
  Fuhrer ukax kaput, .
  ¡Rusianakax ch"axwäwinakanx janiw atipt"añjamäkiti!
  
  Komsomol ukankirinakax q"ala kayukiw t"ijtapxi,
  Jupanakax q"ala talonanakapampix ch"uqiruw takt"apxi...
  Hitler jumax wali suma uñnaqt"anïtawa
  ¡Nayaw mä tank tʼijtʼayaskäma!
  
  ¿Nazis ukanakar atipjsnati?
  Kunjamtix nayrax lurapxirïktxa, q"ala kayuni imill wawanakax...
  Jiwasan juk"amp axsarkañ caballerosax osowa,
  ¡Jupax ametralladorampiw taqiniruw jiwayani!
  
  Janiwa, jiwasa imillanakaxa niyaw wali thaya, .
  Chiqpachansa taqi uñisirinakaruw t"unjapxtanxa...
  Jiwasan garranaka, kisunaka, puñchunaka...
  ¡Mä suma paraison mä lugar lurañäni!
  
  Nayax amuyta comunismo cool ukax utjani,
  Markax ukan panqaratawa, iwxt'awinakar iyawsapxam...
  Ukat llakisiñjam nazismo sat religionax chhaqtxaniwa,
  ¡Luratanakamax jach'añchatäniwa sasaw iyawstxa!
  
  Uraqix sallqa panqaraniwa, nayax iyawstwa, .
  Atipjäwitx atipt'añaruw kutt'awayxtanxa...
  Japón markankir Nicolás sat jaqiruw atipt"apxi
  ¡Samurai ukax jan wali jaqit jaysañapawa!
  
  Jiwasajj janiw tiltʼatäñas jaytkañäniti,
  Mä ch"axwawimpiw uñisirinakasar t"unjañäni...
  Chacha katurixa anatañaru tukuñapa, .
  ¡Janiw inamayakiw Wehrmacht sat barcor tʼunjapjjta!
  
  
  Jan jaytjañatakejj confiyapjjamti,
  Rusonakax nayratpachaw nuwasiñ yatipxi...
  Bayonetanakajajj acerompiw afilapjjerïta,
  ¡Fuhrer ukax mä payaso ukan uñnaqaparuw tukuni!
  
  Akax nayan markajawa
  Uka acordeón ruso ukax uka taypinx phust"atawa...
  Taqi markachirinakaxa mä suma familiawa, .
  ¡Abelax atipt"iwa, janiw Cainax atipt"kiti!
  
  Niyaw URSS markan jachʼañchäwipar purini,
  Jiwasan uñisirisax qhuru, jan axsart"ir ...
  Jiwasax mä uñacht"äwiw jan axsart"irïñ tuqitx uñacht"ayañäni,
  ¡Rusia ajayupax ch"axwäwinakan jach"añchatäniwa!
  . #8 JAQTHAPI
  Mayo 1944 marax jank"akiw pasawayxi... Albina ukat Alvina jupanakax avionanakaruw facturanak apthapipxäna.
  Jupanakajj querubines sat chʼiyar chʼiwinakarjamas tʼijtʼir imill wawanakawa.
  Albinax mä avión ruso q"ala kayunakapamp jaquqaniwayi, ukat chhuxriñchjasiwayi:
  - ¡Kimsïr Reich ukataki!
  Alvinax q"ala kayunirakiw ukat bikini ukampiw mä avión soviético ukar t"unjatayna, t"aqa t"aqaruw jaljatayna ukat chhuxriñchjatayna:
  - ¡Comunismo ariano ukataki!
  Uka qhipatxa, imill wawanakax 37 mm cañón apnaqasa, tanques soviéticos ukanakaruw ch"axwañ qalltapxäna.
  Kimsa tunka pusini jaqinakaruxa liwxatapxi ukatxa chhuxriñchjasipxi:
  - ¡Jiwasax wali thayawa!
  Albinax q"ala, muyu talón ukampiw pedal ukx ch"allt"i ukat chirp"i:
  - ¡Comunismo ukax wali uñt"atäpan!
  Ukat soviético autot pʼakjaraki.
  Alvinax uñisirirux chiqaparuw ch"axwaraki, jaquqaniwayi ukat chhuxriñchjasi, kisunakap q"ala ch"allxtayi:
  - ¡Jiwasan chiqapaxa ch"uqt"atawa!
  Ukham amuyt"asir imillanakax... Ukat regimientos soviéticos ukanakaruw t"unjapxi... Amuyt"añataki, IS-2 ukaruw puripxi. Ukatwa alaxpachat jupar nuwantapxäna, ukat kunjamsa avionan pistolapat clavapxäna . Jupanakax metal p"akjapxäna, ukat tank phichhantapxäna. Ukat kits de combate ukanakaw phallapxi.
  Albinax pulmones patat chillqt"asïna:
  - ¡Imill wawax jiwayañ wal muni! ¡Akankiwa uka tawaquxa!
  Alvinax perla kisunakap uñacht"ayasaw sist"asïna:
  - ¡Jach"a Awki Markasan jach"a kankañapa! ¡Comunismo ukatakix!
  Imill wawanakax nayratpachx uñisirinakar totalitario chhaqtayañ amtampiw sartasipxi.
  Ukat Wila Ejército ukax jan axsarasaw atipt"asiwayi.
  Ukat Gerdax "Panther" -2 uka tripulacionapanw ch'axwäna ukatx taqpach t'unjäwinw jikxatasïna.
  Uka tawaqux q"ala kayunakapampix pistola uñch"ukitayna. Kimsa tunka pusini jaqiruw jaquqanïna ukat arnaqasïna:
  - ¡Comunismo jach"a jach"a tukutapatakixa, ariya tuqina!
  Charlotte kullakajj qʼala kayunakapampiw tanque soviético ukar jaqontäna, armadurap tʼunjasajj akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Akapachan jach"a askinak jikxatañataki!
  Fucked jan sinti ceremonia ukat Christina. Jïsa, wali sumpun luräna, qʼala talonapampiw kimsa tunk pusini soviético markar liwjjatäna ukat akham sasaw jachʼat arsüna:
  - ¡Jach"a fronteranakataki!
  Magda kullakajj turnopanwa mä proyectil jaqontäna ukat akham sasaw arsüna:
  - ¡Machaq aryan ordenataki!
  Ukatxa imillanakaxa apthapisinxa mayakiw q"uchupxäna:
  - Taqinipuniw skinhead fans de libertad ukhamätanxa, machaq orden ukatakiw ch"axwapxta! Mä juk"a pachatxa markanakax arianoruw tukupxani, ¡ninampi, espadampiw nuwasipxta!
  Ch"axwirinakax, nayax sañajawa, wali ch"axwirinakjamaw tukupxäna. Ukat uñisirir jaquqanipxani ukhaxa, tukuykama.
  Unión Soviética markax jach"a ch"amanakaw atacatäski. Japón markax inti jalsu tuqitw mantani.
  Pä japonés pilotos, Toshiba ukat Toyota, jupanakax aire ukanw posición soviética ukarux atacapxi.
  Japonés warminakax panpachaniw wali suma uñnaqt"ani ukat q"ala kayuni ukat bikini ukanipxi.
  Toshiba ukax mä aire jak"achasiñ lurawayi, mä tanque soviético ukan tejap p"akintasinx akham sasaw arnaqasi:
  - ¡Nayax mä monstruo japonés infiernotwa!
  Toyota, q"ala kayupan kayunakap pedal ukar ch"allt"asa, ukat uñisirir khuchhuqasa, chhuxriñchjasi:
  - ¡Japón markan amuyunakapan jach"a jach"a tukutapata!
  Uka imillanakax muspharkañawa. Ukat uñisirinakaparux wali chʼamampiw tʼunjapxi.
  Ukat URSS markax chiqpachans samurai ukarux atipt"iwa. Ukat kunatsa ukham lurapxi ukax amuyañjamawa. Kawkhans ukham fanatismo ukat tecnología ukar saykatañax.
  Japonés imillanakax akan qhanan uñjasipxi, ukampis tanques ágil ukanakax p"akintapxi ukat Ejército Rojo ukax específicamente trillado ukhamawa.
  Unidades de tanques ukax janiw mä chist"äwikiti.
  Toshiba ukax aire ukanx posición soviética ukanakaruw bombanak jaquntäna, ukatx mä pä armas ukanakaw jaltxapxäna ukat chillqt"asipxäna:
  - ¡Jach"a comunismo ukataki!
  Uka qhipatxa chuckle...
  Toyota ukax jaltxataynawa:
  - Rusia diosanakaxa muspharkañawa. Cruzan ch"akkatat jaqiruw yupaychapxi, ukat Diosaruw uñjapxi. ¡Kunjamatsa larusiñaruw tuku!
  Toshiba jupax jaysañatakix chuym ch"allxtayäna, akham sasaw akham säna:
  - Ukat jiwasax niyaw diosanakar tukuñäni ukat Divinidad ukan evolución ukax sarantaskakiniwa!
  Ukat imill wawanakax wali munasiñampiw larusipxi.
  Toyota ukax mä chuckle ukamp uñjäna:
  - ¡Jiwasan ch"amasaxa mayakiwa!
  Toshiba ukax agresivan ukham chiqanchawayi:
  - Jiwasana ch"amasa, jiwasana ch"amasa!
  Ukat mayampiw alaxpachat mä jallux avionan proyectiles ukanakamp uñisirinakarux jallu purinipxani, kimsa tunk pusiniruw p"akjapxani.
  Akax nuwasir imill wawanakawa ukat kunas yaqhax sapxiwa. Japón markax taqiniruw manq"antani ukat phichhantarakini.
  Ukat kunapachatï mä precursorar tʼaqhisiyapxi ukhaxa, wali qhuru chuymanïñaw tuku.
  Yämas waynan talonanakapax qhatiyatäxi ukhaxa. Akax chiqpachapuniw juk"amp super acción ...
  Ukat imillanakax pulmones patat arnaqasipxi...
  Ukat soviético imillanakax jan axsarasaw nuwasipxaraki ukat uñisirinakaparux chʼaxwapxaraki. Ukat jupanakax suyt"awimpi ukat ramming ukampiw lurapxi.
  Anastasia Vedmakova ukat Akulina Orlova jupanakax alaxpachanx wali ch"amanchatawa.
  Ukat jukʼamp chʼamani avionanakanïpkchisa, nazi sat jaqenakarojj chʼiyar jawqʼjapjjewa.
  Anastasiax q"ala kayunakapamp gatillonak ch"allt"asi ukat q"ucht"i:
  - ¡Janiw jan walïkiti ch"amanïñaxa, chiqpachapuni!
  Akulinax q"ala talón ukampiw gatillo ukx ch"allt"i ukat chiqancharaki:
  - ¡Jiwasax fascistanakarux wali ch"amampiw atipt"añäni!
  Ukat panpachaniw imill wawanakax akham q"uchupxäna:
  - ¡Ch"ama, ch"ama, wali ch"amampi ch"allt"aña! ¡Wali ch"amampi, ch"amampi, wali ch"amampiw ch"allt"añama!
  Uka qhepatjja, nuwasirinakajj chʼiyar aforismonak liytʼañ qalltapjjäna, uka aforismonakajj caballonakjamaw tʼijtʼirïna, jan ukajj jukʼamp sum amuytʼañatakejj sementales waynanakaw liytʼasipjjäna;
  Mä políticox walja kutiw chhijllasirinakar yugo uchañatakix jisk"achasi !
  ¡Mä gallo políticox chhijllasirinakarux wallpanakjamaw ch"allt"i!
  ¡Políticox janq"u caballot sarañ amti, chhijllawinkirinakar yugo uchañataki!
  ¡Zorrox jisk"akiwa, ñik"utaniwa, ukat manq"antañ munasax, ¡jilapartx imantaspawa!
  ¡Mä políticox jaqi kankañat wal arsu, jupax típico caníbal ukhamawa!
  ¡Ukat mä osorojj miel ukham muxsa arstʼäwinakampiw ikiñar sallqjayasispa!
  ¡Machat jaqitakix, k"allk"u vodkax miel ukar sipanx juk"amp muxsawa!
  Mä sastrex k"arisiniwa ukat janiw q"illu ch"allxtañapakiti, mä políticox "q"illu ch"uxñaruw tukuni" ukat k"arisispawa!
  Mä warmix zapatonakap jaquntasaw mä chachar uchasi, ¡mä sarnaqir jaqir puriñkama!
  ¡Diosar jukʼamp jakʼachasiñ munsta ukhajja, ¡jan sinti qollqe munañamjja!
  Taqi Ch"aman Diosan jan yäqasirïkaspas ukham uñjasax munasiñaw utji - kunatix wawanakax nayraqatax awk taykapan uñjatapat qhispiñ munapxi!
  ¡Diosax jucharar jaqir mä oportunidad churañatakix jan walinak mutuyañ qhiptʼi!
  ¡Chacha warmirjam talento ukat chʼama irnaqañax chacha warmi ukhamakiw suma sarnaqañarux yuriwayi!
  ¡Miel ukax q"añuwa - ¡ukax umamp chhaqt"atawa!
  ¡Saljasiñax vinomp sasiwa, usuntañawa ukat muxsawa ukat sayt"ayañax ch"amawa!
  Munasiñax mä metralla concha ukar uñtasitawa - chuyma ch"allxtayi, p"iqi ch"allxtayi, bolsillos ukar tukuyi, ladopar mistu!
  Jaqix Diosamp mä juk"a kikipakiwa - Taqi Ch"aman Diosaw alaxpachar lurawayi, ukat jaqix llamp"u chuymanïñaruw yuriwayi: panpachaniw jan tukuskir!
  Khititï wilamp suma sarantäwinak luraski ukax mä cuchillomp jiwayat khuchhiruw destino ukar saykatani. Jupanakax masinakaparux manq"antapxani - ¡ukax llakisiñawa ukat colerañawa!
  Awisax wali uñtʼatäñatakix kunkamar mä lazo uchañaw wali askixa! Ukhamäkchisa, ¡janiw ukajj jaqontatäñapäkiti!
  Janiw jaya pachax oso manqhan ikiñjamäkiti - ¡ukax t"unjañamawa!
  ¡Awisax mä warmix mä mantat sipansa mä mamut uñtasitawa!
  Mä qillqirix billetes apthapiñatakiw ch"amanchasi - janiw aski, wiñayatak yapuchkaniti!
  ¡Jan kamachini markax mä janchir uñtasitawa! Jan osificañatakiki - chhijllawinakax wakisiwa!
  Mä obra maestra lurañ munsta ukhax - qullqit armasim!
  ¡Jan kʼarinak parlkasajj janiw khitis creyktam ukhajj jukʼamp yatiñampi sallqjañatakejja!
  Chiqansa, atiptʼañax jachʼa jan waltʼäwinakwa arsuwayi, ukampis ¡ukax jutïrin atiptʼañ uñachtʼayañakiw!
  Chʼaxwäwinxa, jan axsartʼirïñasa ukat suma amuytʼasirïñasa atipjañatakiw yanaptʼi.
  ¡Ch"allt"añatakix nayraqat kawkhans uñjañamawa!
  ¡Scaut ukax atipt"añ herrerowa!
  ¡Kuna jan amuytʼasir jaqejj jan chʼamanïñapatakiw yanaptʼaspa, ukampis janiw taqe yatiñan jaqejj qollkaspati!
  Walja jan wali verdugonakaw utji - juk"a qullañ qullirinakakiw utji!
  ¡Yaqhipajj doctoranakäpjjewa, yaqhepasti verdugonakäpjjewa!
  Jan llakisiñax janiw kuna ch"amanïñas utjkiti - jan ch"amanïñax janiw atipt"añax utjkiti!
  Comunismo amuyunakax idiocia ukan límitepawa: ¡junt"u p"iqinaka ukat thaya chuymanakax ukanak phuqhañ amtapxaspa ukhaxa!
  ¡Comunismox qhanawa, ukampis khitinakatix sinti aceitenïpki ukanakax phichhantat uñjasipxi!
  ¡Jan paciencianïksta ukhajja, qʼochuñaw yanaptʼiristamjja!
  Jaqinakax hierro ukar uñtasitawa - thayt"añkama, munat uñtawi churañamawa!
  Jumatix wali uñt"atäñ munsta ukhax - ¡juk"amp kutiw ch"amampiw apnaqañama!
  Calificación ukax infierno pasto ukar uñtasitawa - ¡jachaqt"asis wilamp umamp umamp warantañax jilxati!
  Jaqinakax jan wali quqanakar uñtasitawa - juk"amp takxatasax juk"amp jach"aruw jilsupxi!
  ¡Mayakïñaw atipjañatakix wali wakiskirixa!
  ¡Chiqañchañax atipjañatakix mä herramientawa! ¡Amuyunakax ukaruw anattʼi!
  ¡Mayakïña, jan axsart"aña, jan kuns munañaxa, atipjañataki, qhispiyasiñataki, kusisiñataki! ¡Jan chiqañchäwimpixa janiw ejercitox utjkaspati, janirakiw ejercitox utjkaspa ukhaxa janiw libertad jikxataskasmati!
  Irnaqawix juk"amp ch"amanchawayistu, yatiñampi waljaptayatax qhispiyasiñ churistani, ukat suertempi chikt"atax kusisiñaw apanini!
  Comandantex pirámide patat uñtatawa - mäkiw utjañapa, jan ukhamäkanixa, ¡ukham ch"aman estructuras ukhamarakiw t"unjasini!
  ¡Faminan noblezapax jan axsartʼirïñampix pachpakïskiwa, kunjamtï ñikʼutan jachʼa jaqinakax amuytʼasirïpki ukhama!
  ¡Achachilanakasan janiw kuna valoranis mä axsarir jaqirux yanaptʼkaniti!
  !
  ¡Jukʼamp ajjsarkañ armajj mä jan wali jaqen amparapan Bibliawa!
  Mä jaqin jach"a qamirïtapa: ch"amapa, ukax t"unjañatakix nayrïr razón ukhamarakiwa!
  Suma profesión ukax prostitución ukawa, jumax negocios ukat kusisiñampiw mayachthapisma ukat sapa kutiw machaq masix - janiw rutina ukax utjkiti!
  Heroen pedigrí - patak maraw jach"añchasisma, ukampis ch"axwäw chiqar puriwayta - axsarañampiw qhipäxar t"ijt"i!
  Mä botella vodka ukax granada ukar uñtasitawa - ¡ukax t"unjatawa, p"iqinakam ch"allt"i, manqhamar t"unji!
  ¡Kunapachatix chuymax khuyapayasiñamp phuqt"atäki ukhaxa, kunatsa billeterax ch"usawa!
  Chiqpachansa libre jaqix kimsa tuqitwa katuyasi - amuytʼasiña, munasiña, Dios!
  Munasiñax mä rosa ukar uñtasitawa - janiw jaya pachax panqarkiti, ukampis chuym ch"allxtayi!
  Almapan esclavopax ist"atawa - pasiones, munañanakaru, Diosan luqtirinakapar!
  Suertex laq"a ukham jan ch"amanchatawa - ¡ch"ama irnaqawikiw cementompi chint"ani!
  Mä taza vinox mä qutar uñtasitawa - kunapachatix apt"atax ukhax kayunak manqhan uraqix chhaqtxa!
  Warminakax chacha ch"amarux wal munapxi, ukampis janiw jupanakpachan ch"amap uñt"apki ukhakiti!
  ¡Munasiñax mä bote ukar uñtasitawa, jankʼak remaräta ukhaxa, tʼijtxaspawa ukat umaruw chhaqtxani!
  Chiqa pachanx mä qillqat uñt"ayi - jilïr jaqinakar seducción de menor de edad!
  ¡Janiw munasiñarux esposanak uchañjamäkiti!
  ¡Kunatix naturaläki ukax janiw juchanïkiti!
  ¡Munasiñax wali munasiñawa, ukampis wali thithi grilletenakax janiw katxaruñjamäkiti!
  ¡Taqi kamachinakax irnaqaspäna ukhaxa, ¡uka markax mä carcelar tukuspänwa, ukanx anqäx markat guardiananakaruw jawst"apxi!
  ¡Principio de la castigo inevitable ukax janiw irnaqkiti kunatix janiw juma pachpax katuntkasmati!
  Doctoranakax janiw mä jark"aqasiñ thakhinjam sarapxañapäkiti. Uka qhipatxa, amparanakax ch"allxtasiniwa, ukat laxrax liwxatasini ukat mä vaso vodka, janiw resaca ukar uñtaskiti, janiw yanapt"kaniti!
  ¡Janiw kunas jukʼamp qaritäkaspati, jaya tiempo jan kun lurañat sipansa!
  Científico ukan jikxatawi: juk"at juk"at amuyt"ata - ¡agresivamente phuqhachata!
  ¡Janiw lup"iñatakix mä chiqakiti, jan ukasti ch"axwañatakisa ukat loqtañatakis mä chiqawa!
  Taqi jan walt"awinakax jaqinakan munañapat juti, ¡suma jakañax mayacht"asis ch"amachasiñakiw utji!
  Jan equipo ukan jaqix carbón ukar uñtasitawa, jan nina naktäwini - juk"a qhana churaraki ukat jank"akiw jiwarxi!
  Markax junt"u - nina naktäwit sipan juk"amp askiwa!
  ¡Ukat uywax juk"amp sumaw tama taypinxa!
  Lógica ukax janiw instintos ukar serviñapäkiti - ¡lujuria amuyu!
  Mä ch"axwäwiw utjani - mä jach"a lurawiw utjani!
  Musculos jan p"iqini, akaxa mä amparampi aychawa - uka patxaruxa mä sarten jachaski!
  ¡Pä duelistanakatxa, maynix loqhjamawa, maynix jan wali jaqiwa!
  ¡Mä jaqejj jukʼamp altor tʼijtki ukhajja, jukʼampiw cargopat jan satisfacta!
  ¡Sapaki jaytatäxi ukhaxa, anunakax dueñopan thujruparuw faltasi!
  ¡Khitinakatix amuyunakapax jan groveling ukar yatintapki ukanakakiw ch"iwinïpxi!
  ¡Jan walipuniw kunapachatix mä esnobjam sapak jikxatasktan ukhaxa!
  ¡Jumax sapakïtawa, ukat uñisirinakax legión ukhamawa!
  ¡Mä elefanterus mä laq"umpiw manq"antaspa!
  ¡Mä millón jila chinchillanakax utjaspa ukhaxa!
  ¡Marka p"iqinchiristi markachiriru jila jilatakïñapawa, janiwa jila!
  . ¡Lamar qutan waña qala jikxatañax juk"amp jasakiwa, mä invento jan pallapallanakar apnaqat jikxatañat sipansa!
  Warmirjam atipt"añax - brillantez ukamp jawst"i, ukampis mä preciompiw axsarayi!
  ¡Nina dios de guerra ukat yaqha diosanakjamax attención ukat sacrificio lurañaw wakisi!
  ¡Mä espada, jallu ch"allt"ir uñtata, jaquqanisin ch"iqiyasini, ukat waljani utjani ukhaxa, atipjäwiw yurini!
  ¡Jan q'ucht'amti - sumankañataki!
  Chuymajax llakitawa - purakajax ch'usawa!
  Nayraqatax phukhu, ukatx amuyunaka!
  ¡Atipjañax wali jach"añchañawa!
  ¡Honor ukax mä relativo amuyunakawa ukat nayraqatax pallapallanakamar apnaqañaw wakisi!
  ¡Janïr nuwasiñ qalltkipan umapki ukanakax infiernon resaca ukankapxani!
  Tubonakax amukiw kunatix cuchillas ukanakax q"uchupxi - acero ukax cobret sipanx juk"amp ch"amaniwa ukat juk"amp jach"awa!
  Jan p'iqinchir ejercitox mä tama uwijanakar uñtasitawa, jan awatirini, mä lobo jan manq'antatäkanixa, axsarayapxätamwa!
  ¡Tʼijtʼañajj ajjsarañat sipansa jukʼamp llampʼu chuymanïñawa! Chiqansa, ¡jila parte soldadonakax janiw nuwasïwin jiwapkiti, jan ukasti arknaqañ horasanwa jiwapxi!
  Ch"axwawix dominó anatt"añjamawa, p"akjata dominó ukanakakiw jan apthapitax utjxiti - ¡uraqix katxaruwayi!
  ¡Arknaqatäñajj nuwasir jaqerojj verdugoruw tukuyi, ajjsarir jaqerojj jan ajjsarir jaqeruw tukuyi, altʼat chuymanirojj jan jachʼa jachʼa tukur jaqeruw tukuyi!
  ¡Fantasía ukax mä concurso de absurdidad ukat absurdidad ukawa! Uka pachparakiw, ¡janiw juk"amp género científico ukat lógico ukanakax utjkiti!
  Ch"axwawinxa, kunjamatix ópera ukanx ukhama - taqiniw jupanakan q"uchupxi, ¡mä prompter ukakiw espía ukhamäspa!
  Jichha pacha warminakax mä chacharux taqi kuns pampachapxi - jan ukax pisinkañakiw pampachapxi!
  ¿Uñachtʼirinakampi ukat scouts ukanakampejj kunja mayjäpjjesa uk yattati?
  Yattwa! Jiwasax scouts ukanakakiw utjistu - yaqha markankirinakax solidos espías ukanipxi!
  ¿Kunas chʼusa pʼeqempi jan ukajj chʼusa billeterampi jukʼamp askïspa? Chiqansa, ch"usat p"iqimpi - ¡janiw ukhamakiti!
  ¡Amuyunakax qamir yänak apthapirix wali sumawa!
  Inteligencia ukat suerte: mä chacha warmi munasiñampi - jupanakax suma sartawi, qamirïña, cargo, ukampis jank"akiw jaljtapxi!
  Jach'a jach'a tukur chachanakax iwxt'awinak ist'añax juk'amp jasakiw kunapachatix warmin churatäki ukhaxa - ¡janitï warmipax ukhamäkchi ukhaxa!
  ¡Wali yatiñani warmix walja qullqinïñapawa! ¡Ukat mä emprendedor warmix juparuw demandaspa!
  ¡Khitis mä jaqin personalidadaparux wali askit uñji, ukat khitis qullqirux wali askit uñji!
  Jaqinakax pä yänakampiw t"unjasispa - computadoras ukat informáticas. ¡Nayrïrix amuyunakaruw atrofiani, qhipïrix janiw aprovechañjamäkaniti!
  ¡Ch"axwäwin compañero ukat mä granada!
  Jila partejja, ¡mä granadajj chiqañchäwinak yatiyki ukajja, ¡Faberge sat mä yuqall wawar uñtasitawa, ukajj nueces chʼiyjañatakiw apnaqasi!
  Talentojj mä almamp sasiwa: janiw apaqañjamäkiti, ukampis tʼunjatäspawa!
  ¡Venganza ukax janiw jach"añchatäkiti - ¡decencia ukan kutt"ayaña!
  ¡Envidia ukax jan wali lurañan gérmenes satawa, jupatakikiw munañax umamp warantasi, ina ch"usat sarnaqañax manq"añawa!
  ¡Qʼañu lurañajj taqe jan walinakat sipansa jukʼamp jan waliwa!
  ¡Dignidad ukamp mä espadampi jiwañax juk"amp askiwa - ¡mä vaca jawq"jatax mä puesto ukar jawq"jata jakañat sipansa!
  Chʼaxwäwinakanxa, jan axsartʼirïñax kʼari chuymanïñarux atiptʼaspawa, ukampis kʼari chuymanïñax janipuniw jan axsartʼirïñar atiptʼkaspati!
  ¡Chʼaxwäwix jakäwiruw axsarayi, ukat jiwañax wakisiwa ukat sumarakiw!
  ¡Mä comandantetakix jiskʼa chuymanïñax janiw sinti utjkiti, ukampis ¡ukax jukʼamp valoraniwa!
  - ¡Chacal ukax heces uka arumpiw consonante!
  León ukax mä ventaja ukakiw chacal ukar sipanx utji - ¡dignidad ukamp jiwañ yatiña!
  ¡Técnica ukax verdugo de valor ukawa!
  - Ukampisa janiwa chiqäkiti! Chiqansa, tecnología ukan jukʼamp jachʼa nivelapax jukʼamp amuytʼasirïñasa ukat chʼamachasiñasa chʼaxwañ chiqanwa munasiraki!
  ¡Kawkhantix Pachamaman munañanakapax qalltaski, ¡sapa maynin suma jakasiñapax tukusxiwa!
  Libertad ukax chiqañchäwimp chikt"atäñapawa. ¡Anarquía ukax libertad ukar uñtasitawa!
  ¡Mä ch"aman amtañax wali suma yatichiriwa! Jila partejja, mä espadampiw libre jakasiñajj atipjasispa, ukampis amuytʼasirïñ yanaptʼampikiw libre jakasiñajj imasispa!
  - Kunapachatixa mä ch"amani nuwasirixa mayniru qhispiyi ukhaxa, janiwa mä jach"a jach"a tukuñaxa wakiskiti ukatakixa!
  ¡Chiqpachansa, kunapachatï jan axsartʼas chuymaman nakhantkani ukhaxa, esclavom esclavonakar arxatañatakiw jachʼar aptäta!
  ¡Mä qʼañu jaqen jan wali luratapajj janiw cheqapar sarnaqer jaqetak mä pretextokïkiti, kunattejj qʼañunakan utjatapajj janiw qʼañu jaqerojj cheqañchkiti!
  Munasiñax janipuniw baratäkiti - juk"ampirus janiw billeterampix payllkätati, jan ukasti almamampiw pagapxäta!
  !
  ¡Qollqe layku servirinakajj janipuniw nuwasiñanjja, jan ajjsarir chuymampi ukat libre jakasiñ munañampi irpatäpki ukanakampejj kikipäpkaniti!
  ¡Mä wawan jachaqt"asitapax jan walt"ayiriwa kunatix mä jach"a jawiraruw tuku, ukax civilización ukanakaruw jariqaraki!
  ¡Comandantet irnaqañax janiw mä soldadura extra ukhamäkiti, jan ukasti mä responsabilidad yapxatañawa ukat mä jachʼa qʼipirakiwa!
  ¡Janiw yatiskiti kunas juk"amp wakiskirïki - taqi manq"at awtjatanakar manq"ayaña jan ukax mä wawar jachaqt"asiña!
  ¡Qurix acerot sipansa jukʼamp llampʼuwa, jan ukasti chuymaruw chʼallxtayi!
  ¡Janiw armapajj soldador chʼamañchkiti, jan ukasti soldadon armapawa!
  Imill wawanakax aforismos maestros ukanakamp sawkasiñjamawa. Ukat uñisirir tukjañ qalltapxani ukhaxa, janiw jupanakat qhispikaspati.
  Mayo phajjsit 1944 maran tukuyarojja, nazinakajj Saratov sat cheqaruw nuwasiñ qalltapjjäna.
  Shturmlev ukax ch"axwawinakan chikancht"asiwayi , nayrir León ukan chasis ukan mä maquina, mä juk"amp ch"aman bomba-lanzadora ukampiw calibre 450 mm ukampi, ukax chiqpachanx taqi kuns t"unji ukat t"unjaraki, embudo ukan jach"a ch"amap ch"iyjasa ukat p"akjasa .
  Ukat ukham cohetejj jankʼakiw mä cuadra phoqantasin tʼunjani.
  " Shturmlev " mä equipo alemán imill wawanakan apnaqata, posición soviética ukanakaruw pallapallanakamp jiwayapxi.
  Jane kullakajj amigonakapar nayranakap chʼoqtʼasi, ukat qʼala kayunakap taktʼasajj akham siwa:
  - ¡Uñisirinakaruxa suma q"umachapxtanwa, ukatxa típicos ataúdes ukanakaru tukuyapxtanxa!
  Gringeta kullakax jaysañatakix nayranakap ch"irmthapi, q"ala kayumpiw palanca ch"allt"i ukat chhuxriñchjasi:
  - ¡Uñisirinakaru anatt"añani, atipt"añani!
  Malania ukax akham siwa:
  - Shturmlev maquina contra , kuna fortificaciones soviéticas ukanakas jan ch"amanïkiti!
  Monicax q"ala talonap ch"allt"asisaw akham säna:
  - ¡Chiqpachansa atipt"añatakiw yuripxta!
  Jane kullakajj akham sänwa:
  - ¡Ch"axwawix janiw warmin ajanupankiti, jan ukasti fisiognomía ukawa, ukax thrill thaqhirinakaruw jawst"i!
  Gringeta , unidades soviéticas ukanakarux ametralladorampiw ch"axwawayxi, ukax akham sasaw apsuwayxi:
  - ¡Warmixa mä palomawa, ukaxa mä ch"uqi jaqiru ch"akhusi, mä cometa ukhama!
  Monica, rusa pallapallanakar pallapallanakamp jiwayasax akham sänwa:
  - Warmixa sapa semanaxa paqallqu viernes uruwa utji, ukatxa jani domingo uruxa jaqichasiña lurawipatxa, mä uru samarañawa!
  Malanya, chhuxriñchjasisax akham sasaw jaysäna:
  - ¡Diosax janiw taqi kunan ch"amanïkiti, warmir ch"axwañatakix janiw ch"amanïkiti!
  Jane kullakajj uka toqet iyaw sänwa, qʼala kayunakapampiw disparïna:
  - ¡Diosax taqi ch"amanïkchisa, janiw warmin lakap jist"antañ atkiti, ukat política ukarux sayt"ayañapawa!
  Gringetax logicamente akham sänwa, q"ala talonapampiw disparatayna, ch"allt"asa:
  - ¡Mä políticox janiw conciencianïkiti, warmix sentido de proporción ukaniwa, ukat mä warmi políticox taqi kunas jan tupuniw jikxatasi!
  Monica, soviético soldadonakar balamp jiwayasa, ukat jiwayañkamaw jawqʼjasa, akham säna:
  - Warmixa panqarawa, rosa ukham ch"uqi ch"uqi, ukampisa muxsa q"aphipaxa cabranakaru, drones ukanakarusa jawst"i!
  Malanya, soviético pallapallanakar jawq"jasa ukat bunkers ukanakar t"unjasa, chhuxriñchjasïna:
  - ¡Chhijllawixa jisk"a wawaru jaquntatawa, uñisiña nayra encina ch"uqi ch"uqimpi chhijllañataki!
  Imill wawanakax yatiñap uñacht"ayapxäna, ukat auto apnaqapxäna.
  Ukat alaxpachat ataque avionanakax umaruw chhaqtxapxarakïna. Ukat ukhamatwa soviético soldadonakajj jan kuna jan waltʼäwin trillapjjäna.
  Alemananakax wali thayaruw tukuwayxi. Ukat operacionan yatiñapajj jukʼamp sumäjjänwa.
  teletanques controlados por radio , ukax sarantawayxi .
  Ukat ukax soviético soldadonakatakix mä jan walt"äwipunïnwa. Ukat nazis ukanakax Ejército Rojo ukarux atipt"apxänwa.
  Ukampis soviético imillanakax wali jan axsarasaw nuwasipxarakïna.
  Uka ch"axwawix Kamyshin jupatakiw utjawayi. Akax wasitat Alenkax ch"axwañankiwa.
  Ukat jupan jawq"jata, ukampis janiw katuyat batallón.
  Alenkax jachaqt"asisaw akham säna:
  - ¡Kuna ch"axwañansa, mä pallapalla jaqina jakawipaxa wali askiwa!
  Ukat kunjamsa qʼala kayunakapamp mä granada jaquntäna.
  Akax nuwasirinakawa - jach"a clase ...
  Anyuta, nazis ukanakar ch"axwañanx akham siwa:
  - Mä rusa pallapallax mä tronco biselado ukham t"unjasiñapatakiw lurasispa, ukampis janiw qunquripar uchatäkaspati, ukat mä álamo ukham ch"allxtañapatakiw lurasispa!
  Alla, pallapalla, ukat q"ala talonampi mä paquete explosivo churasa, chhuxriñchjasïna:
  - ¡Janiw pallapallanakan chiqañchäwip uñjañ munktati, ¡mä katuntat jaqir uñtataw qhipäxar qunt"asisma!
  Maria, uñisirinakapar ch"axwaña, q"ala kayunakapamp jiwayir boomerang ukar jaquntaña, akham sasaw apsuwayxi:
  - ¡Jiwasan akapachanxa walja q"añunakaw utji, juk"a príncipes ukanakakiw ukan utji!
  Matryona kullakajj uñisirinakapar balamp jiwayasaw nina nakhantayäna, ukat qʼala kayumpiw granada jaqontäna, ukat akham sänwa:
  - Politicox jach"a lakaniwa, ukampis kuntix jawq"jawayki uk phuqhañatakix - amparanakapax jisk"akiwa!
  Marusya, uñisirinakaruw pallapallanakamp jiwayasa ukat alemán ukat yaqha markankir pallapallanakan filanakapar khuchhuqasa, akham sasaw arsüna:
  - ¡Políticox jank"akiw arsusi, jank"akiw phuqhi, limosna mayi, ukat sallqjatapat pampachatawa!
  Imill wawanakax wali jach"a jaqinakawa ukat jupanakax nuwasipxi. Ukampis ch"amanakax wali jan kikpakïpxiwa. Walja tʼunjäwinakaw utji.
  Alemán Maus tank ukax janis taqpach lurañanx utjkchixa, frentenakanx uñjasiskakiwa. Ukat pistolanakapajj wal thuqtʼasi ukat nina nakhantayaraki. Ukat trincheranakanx jan iyawsañjam t"unjäwinak lurapxi.
  Ukampis imill wawanakax Mouse ukarux cañonanakampiw jawq"japxi. Conchas ukanakax guisantes ukham jaltxapkchisa. Ukampis alemananakax juk"amp ch"amampiw ch"amanchasipki.
  Ukat wali chiqaparuw jupanakarux chʼaxwapxi.
  Komsomol imillanakax t"ijt"apxi, q"ala talonanakap lliphipipxi, ukat chhuxriñchjasipxi:
  - ¡Qullan Pachamaman jach"a kankañapataki!
  Viola, alemán infantería ukar pallapallanakamp jiwayasax akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - Kunapachatixa mä warmixa jani zapato utjkchixa, chacharuxa q"ala kayumpiwa uchasi!
  Ukat imill wawax larusisaw lakap uñachtʼayani.
  Ch"axwirinakax larusiñanakaw sañapawa. Ukat jupanakar jawqʼjapjjani ukhajja, jiwayañkamaw jawqʼjapjjaraki.
  Viola ukat Margarita, niya q"ala jan isin bragas ukampikiw nuwasipxi, proyectiles apanipxi ukat chiqaparuw ch"axwapxi. Ukat janiw ukhamaki jarkʼaqatäkaspati.
  Margaritaxa, chhuxriñchjata, akham siwa:
  - ¡Comunismo pacharux jach"añchañapawa!
  Violax agresivamente akham sasaw qhanancht"i:
  - ¡Jach"a jach"anchawi mayjt"awi pacharu!
  Ch"axwirinakax, amuyañasawa, wali qhuru imillanakaruw tukupxäna.
  Verónicax conchas apanirakiwa, q"ala, muruq"u talonanakampi ukat chhuxriñchjata:
  - ¡Comunismo ukar jach"añchaña!
  Akax jupanakan nuwasiñ amuyt"awipawa. Ukat kunjamsa wali qhuru ukat colerat nuwasipxi.
  Ukat qʼala, broncet qonqorinakajj lliphipipjjewa.
  Tamarax nuwasirakirakiwa. Jupax nazis ukanakan katuntat Cáucaso markat mistuwayxäna ukat wasitat filanakaruw mistuwayxäna. Wila aycha manq"iri sensación ukampi ch"axwaña. Jach"a agresión ukamp nuwasiña.
  Tamarax q"ala kayunakapamp mä granada jaquntäna, nazis ukanakar jachaqt"ayasa ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Comunismo ukax jiwasamp chikaw utjani!
  Ukatx mä suma amtat phallawi maquinat churaraki ...
  Imill wawanakax jach"a milagronak lurapxatap uñjasipxi. Ukat mä ninaw utji, ukax alaxpachar phichhantañ axsarayi.
  Verónica, ch"axwaña, q"ucht"aña:
  Ukajj wali askïniwa, janiw pächasiñasäkiti
  ¡Akapachan taqe kunas mä horario churani!
  Ukat zafiro nayranakapampi wink"i.
  Tamara, ch"axwaña, chhuxriñchjasiña:
  - ¡ Kolovrat ukax mä juk"a pachanakanwa ! Evpatiy ukax mä juk"a pachanakanwa ¡ Kolovrat ukax ! ¡Heroes de Rus' ukax alarma apthapi!
  Ukat ametralladorat mä turno churarakïna. Jupax Fritz ukx khuchhuqatayna ukat chhuxriñchjatayna:
  - Warmixa nayraqataxa mä zorro satawa, jupax mä león lassuñ muni, ukampisa jilapachaxa asnunakaxa lasoparu jaquntatawa!
  Victoria kullakax q"ala kayunakapamp jiwayañ yaqha regalompiw pallapallanak jaquntäna ukat jaquntäna, ukat akham sänwa:
  - Warmixa mä gallinawa, jupax quri laq"unakaruwa munasi, ¡apthapiriparuxa chhaqhayañakiw apani!
  Ukat imillanakax larusisaw phallapxäna. Jupanakax wali jach"a ch"amampiw ch"axwapxi.
  Tamarax anqäx markan divisionanakar pallapallanak lurasax akham sänwa:
  - Warmixa wallpawa, jupakiw uka chacharu quri laq"u apanispa, ukaxa chiqpacha zorrowa!
  Verónica, fusilamiento, ukat kisunakap q"ala ch"allxtayiri, saskakiwa:
  - ¡Chiqpach zorro ukat gallo ukax quri laq"unak uñstayañapatakiw yanapt"ätam!
  Margarita kullakajj qʼala kayumpiw granadanak jaqontäna ukat jaqontäna, jupajj akham sänwa:
  - ¡Jichha ch"uqixa janiwa leonakiti, ukampisa uywa reyitxa kimsa ñik"uta ch"iyjani!
  Viola kullakajj wali chʼamampiw kisunakap uñachtʼayasajj akham säna:
  - ¡Khititix amuyunakapampix jan zorro ukhamäki ukax janiw leonakïkiti!
  Ch"axwirinakax mä ch"axwirin jach"a amtäwinakapamp uñjatawa. Ukat jupanakax qalltapxani ukhaxa.
  Olympias, ch"aman kayunak ch"axwasa ukat apsusa, mä taqpach caja explosivonak apthapisinx jaquntawayi. Nazis ukanakan masapax ch"iyjataw uñjasi, ukat suma tawaqux arnaqasi:
  - URSS markar apnaqapxam, ukat Luciferar mä q"uchu q"uchupxam! ¡Taqiniruw atipjañäni!
  Ukampis Olimpias chachajj janiw armaskänti, ukat pallapallanak jaqontasajja, akham sasaw arsüna:
  - ¡Mä zorro warmixa khiti chacharus leonawa sasina amuyt"ayañ yati, mä sanu asnu ukham uywa!
  Margarita, ch"axwiri, aka tuqitx iyaw sataynawa:
  - ¡Mä leona warmi, mä zorro amuyuni, mä lobo katxaruñani!
  Serapímax uñisirinakaruw khuchhuqasax akham säna:
  - ¡Leonaxa janiwa qhuruchirikiti, jan ukasti walja ch"uxña achunaka ch"iyjasiriwa!
  Violax uñisiriruw chiqaparu pallapallanakamp ch"axwasax akham säna:
  - Kunapachatix mä políticox jan zorro ukhamäki ukhax kimsa ñik"utaw jupat ch"iyjasi ukat collar ukar uchasi!
  Victoria, kisunakap q"ala ch"iyjasisa ukat ch"ipxtayasa, ukat q"ala kayupampix mä jiwayir ch"amampiw jiwañ regalo jaquntäna, ukax akham sasaw apsuwayxi:
  - Mä políticox pä sillun qunt"asiñatakix jach"a asnuniwa, ukampis arunakampikiw ancho almapax utji!
  Olympias, q"ala, musculoso kayunakapamp barril ukar atipt"asa ukat León tank phallasax qhuru arsüna:
  - Mä tankax proyectil de núcleo de uranio ukamp ch"uqt"atawa, mä políticox jan chuymampiw p"akjasi, ukampis quri bolsampiw p"akjasi!
  . JANK"A 9 JAQINAKANA.
  Kamyshin kullakajj jaytjataw uñjasïna. Ukat 1944 maran junio phajjsit qalltanjja, Saratov chachatak chʼajjwäwinakaw utjäna.
  Aka chiqanx nuwasiñanakax wali ch"amanchatawa. Ukat imill wawanakax nayratpachjamaw nuwasipxaraki. Ukat ukham munat nuwasirinaka.
  Alenkax nuwasi ukat uñisirinakarux automático ráfagas ukanakampiw ch"allt"i, ukat taqpach filanaka.
  Imill wawax q"ala kayunakapamp mä granada jaquntäna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Atipjäwijajj jutaskiwa!
  Ukat mayampiw uñisirinakarux ch"axwapxi.
  Anyutax uñisirinakaruw ch"axwaraki. Ukax chiqaparu ukat chiqaparuw luraraki. Maquinanakapajj wali katjañjamawa. Ukat qʼala kayunakajj jachʼa chʼamampiw phallañ paquetenak jaqontapjje. Nazis ukanakax ch"iyjataw uñjasipxi ukat imill wawax pulmones patat chhuxriñchjasi.
  - ¡Comunismo ukatakixa!
  Alla, uñisirinakarux jach"a chiqaparu pallapalla, ukat uñisirinakar khuchhuqasa, chhuxriñchjasi:
  - ¡Jan tukuskir Awki markataki!
  Ukat qʼala kayunakampiw uka tawaqux wasitat granada jaquntäna. Ukax nuwasiñan nuwasiñapa sañasawa.
  Ukat wila p"iqin jaqix pachpa ukat pachpa shorts ukan. Ukat jupax wali chiqaparu ukat chiqaparuw ninamp phichhantawayi, ukat Fritz ukax ikiñar qunt"asi.
  Mariax wali chiqaparuw ninamp phichhantaraki. Ukat jupax ukham suma tawaquwa, ukat q"ala kayunakapampix mä paquete explosivo jaquntawayi, uñisirinakaparux ch"iyjasa.
  Ukatxa akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡URSS markan imperiopar apnaqapxam!
  Marusyax chiqaparuw ch"axwaraki, uñisirinakaruw ch"allt"araki ukat arnaqaraki:
  - ¡Taiga markat británico qutakama, jiwasan ejercitosax taqit sipan juk"amp ch"amaniwa!
  Ukat qʼala kayumpiw chʼiyar jaquntaraki.
  Ukxarusti, Matryonax mä jiwayir proyectil uñisirinakaruw jaquntani. Ukat sapa patakat patak chiqaparuw jawqʼjarakïna. Natural ukhama q"ala talón.
  Ukanakax soviético imillanakawa, jupanakax irnaqapxi, ukampis alemán imillanakax janiw jaya qhiparapkiti.
  Christina, Magda, Margaret ukat Schella jupanakax Pantera ukan nuwasipxi. Uka autox janis wali askïkchixa, mä pistola rápido disparo, jaya alcance ukaniwa, mä juk"a ágil ukhamawa, ukat armadura frontal ukanx suma armaduraniwa.
  Alemania imillanakax q"ala kayuni ukat bikini ukankapxiwa, jallupachan junt"u pachas utjkchispas, jan ukax ukat yuspajarañaw... Ukat mä maniobrable ch"axwäwimpiw ch"axwapxi.
  Aka chiqanx Christinax mä disparo luraski... Conchax T-34-76 torretaruw ch"allt"i ukat ch"allt"awayi. Tanque soviético ukax sayt"ataw ch"allt"ata.
  Imill wawanakax pulmonanak patat arnaqasipxi:
  - Jiwasanakax apt"asiwayiwa!
  Ukatxa Magda kullakax ch"axwawayiwa. Quri ñik"utani suma uñnaqt"anixa ch"allt"asirakirakïnwa.
  Jïsa, ukhamajj kimsa tunka pusini torrejj chʼiyjatäjjänwa.
  Tigre imillanakax turnasisaw ch"axwapxi. Ukat wali askirakiwa. Aka chiqanx yaqha tanque soviético ukar ch"allt"apxäna.
  Ukatxa, Margaret sat tawaquw jutäna. Ukat autopropulsadas armas SU-76 ukaruw ch"allt"asiwayi. Deftly fucked ukax mä juk"a pachanakanwa. Ukat jupax akham q"ucht"äna:
  - Jiwasana infierno Alemaniasaxa ch"amaniwa, uraqpacharu arxati!
  ¡Ukat kunjamsa lajjrajj uñachtʼayani!
  Ukat Shell sat cañonapatw pallapallanak jaqontäna. Ukax tanque soviético KV-1S ukaruw ch"allt"awayi. Uka tawaquxa wali suma irnaqawi lurarakitayna.
  Jisa, bikini ukan pusi ch"axwirinakax ch"axwapxi ukat janiw thayarux axsarapkiti. Warminakax nuwasiñ qalltapxäna uka qhipatxa, Kimsïr Reich ukatakix kunaymaninakx juk"amp sumpunw sarapxäna.
  Akax Albina ukat Alvina sat pilotonakaw alaxpachan uñstapxi. Panpachaniw suma uñnaqt"aninakax bikini ukat q"ala kayuni. Jupanakax Focke -Wulfs ukanx jupanakpachaw ch"axwapxi . Ukat aka autox wali jach"apuniwa.
  Albina, cañones aéreos ukanakat fusilasax akham siwa:
  - ¡Croquet activo! ¡Jan arupat llakisipjjamti!
  ¡Ukat kunjamsa mä muspharkañ jachaqtʼasiwi uñachtʼayi! Ukat pä avión soviético ukanakaruw mä kutikiw jaquqani.
  Alvinax kimsa jaqiruw cañones aéreos ukanakamp khuchhuqarakïna ukat chirpasirakïnwa:
  - ¡Nayan mantatajax jiwayañjamawa ukat mate!
  ¡Uka qhepatjja, ¡uka imill wawajj kisunakapwa qhantʼayäna ukat kisunakapwa uñachtʼayäna! Jupax taqpach encanto, ukat phenomenal encanto ukamp phuqt"ata.
  Albinax yaqha Yak-9 avión ukx khuchhuqawayi ukat chhuxriñchjasiwayi:
  - ¿Kunatsa pilotos soviéticos ukanakax wakisi?
  Alvinax LAGG-5 ukarux ch"axwawayiwa ukat jan axsarasaw akham siwa:
  - ¡Ukham jiwasax alemanes ukanakax facturas apthapiñasataki!
  Muspharkañ chacha warmi imillanaka. Kunjamas jupanakpachatak premios apthapiñ qalltapxäna. Chiqpachansa janiw ukham suma uñnaqtʼan jaqinakarux chʼaxwañjamäkiti. Avionanakaruw jaquqanipxi ukat kisunakapsa qʼala chʼiyjasipxiwa.
  Ukat jach"a imantawix thaya pachankiwa, imill wawanakax q"ala kayuni ukat bikini ukankapxañapawa. Ukatxa facturanakax jutaniwa.
  Ukat janipuniw isthapisiñamäkiti. ¡Ukat qʼala pechom chʼalljjtayañamawa, ukat wali jachʼañchatäniwa!
  Albinax Ejército Rojo ukan yaqha avionap khuchhuqatayna ukat q"ucht"atayna:
  - ¡Jach"a alturanakan ukhamarak estrella q"uma!
  Ukat jupax nayranakap ch"irmthapïna, jaltasaw q"ala kayunakap ch"allxtayasïna, jach"at arnaqasisa:
  - ¡Lamar quta ola ukat colerat nina! ¡Ukat mä colerata ukat wali colerat ninampi!
  Ukat mayampiw imill wawax chʼamampi jakʼachasiñampi avionat jaquqanïna.
  Ukat ukat Alvinax uñisiriruw atacatayna. Jupax mä turnot luraraki, kisunakap q"ala ch"allxtayi ukat chhuxriñchjasi:
  - ¡Nayaw akapachan super campeón ukhamäxä!
  Ukat mayampiw uka tawaqun ch"allt"at autox jaquqaniwayi. Jisa, Ejército Rojo ukax wali jan waliruw puri.
  Ukat Albinax sallqa éxtasis ukamp arnaqasi:
  - ¡Jichhax verdugo ukhamätwa, janiw piloto ukhamäkti!
  Yaqha avión soviético ukarux jaquqaniwayi, ukat sist"asi:
  - Nayax uñjañ patxar qunt"asiwaytwa ukat misiles ukanakax jank"akiw diana ukar puripxi, ¡yaqha t"ijtäwiw nayrar sartaski!
  Ch"axwirix wali qhuru jaqiwa.
  Akax panpacha imill wawanakax uraqin uñch"ukiñanakaruw atacapxi. Albinax kimsa tunk pusiniruw punchu ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Akax tukusiñapäniwa!
  Alvinax SU-76 ukaruw ch"allt"asi ukat akham sasaw jisk"at arsu:
  - ¡T"unjañ tukuyañataki!
  ¡Ukat kunjamsa qʼala kayup chʼalljjtayasi!
  Imill wawanakax akan ch"axwapxi, ukat URSS uksanx imill wawanakax ch"axwapxarakiwa, Guryev ukar arxatañatakiw ch"amachasipxi, kawkhantix nazi soldadonakax ch"axwapxaraki, mä jach"a escorpión ukar uñtasita.
  Alenkax Guryev jupatakiw ch"axwäna, juparux nazis ukanakax walpun ch"axwapxäna. Uka jan ch"amanïki uka suma uñnaqt"an warmix q"ala kayunakapamp mä granada jaquntäna ukat chillqt"asïna:
  - ¡Glorioso Rus' ukat nativo partido ukataki!
  Ukat Natashkax q"ala kayunakapamp mä granada jaquntäna ukat akham sasaw sist"äna:
  - ¡Q"ala kayu imilla jark"aqapxtanwa!
  Ukatxa Anyuta, ukhamaraki, q"ala kayu ch"akhanakapampi, mä jiwaña regalo apayanitayna, ukatsti phust"atayna :
  - ¡Ukaxa wali suma ch"axwawiwa!
  Wila ñik"utan Agustín chachax q"ala alaya amparapampiw mä t"unjañ regalo aptasin apayanitayna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Radar alaxpacharu uñacht"ayaña!
  Ukat ukat quri ñik"utan Mariax q"ala kayumpiw nazis ukanakar jiwayatayna.
  Ukat jupax akham q"ucht"äna:
  - ¡Madagaskar markanxa, wasar pampana ukhamaraki Sahara markanxa! ¡ Taqi chiqanwa sarnaqawayta, akapach uñjawaytwa !
  Ukat jichhax Marusyax q"ala kayunakapampix mä taqpach qutu jaquntasaw q"ucht"ani:
  - Finlandia, Grecia, ukhamaraki Australia, Suecia markanxa, janiwa uka imillanakatxa juk"ampi suma imillanakaxa utjkiti sasina sapxätam!
  Jisa, suxta imillanakax wali sum nuwasipxäna. Ukampis Fritz ukax Kursk juparux kunjamakitix ukhamakiw apxarutayna ...
  Janiwa, jan ukham jachʼa chʼamanakar saykatañataki. Fascistas jupanakax jupanakpachaw ukat vara ukarux ch"amanchasipxi.
  Ukat kunas monstruonakan wakicht"asiwiparux jan walt"ayi.
  Adolf Hitler chachajj mä loco jaqënwa: cheqpach despota jaqjamaw jikjjatasïna, juparojj taqeniw istʼapjje ukat khathattʼasipjjaraki. Jïsa, Stalinan suma jikxatatanakap munsta ukhax Stalin ukar uñtasitäñamawa, jan khuyapt"ayasisa ukat mayninakar ukhamarak juma pachpat mayiñasa (¡ukhampuniw Joseph Vissarionovich jupax aka ordenan amuyt"äna!). Jichhax rustling ukax decente ukat autox sarnaqañ qalltani. Jilapachax Alemania markax satélites ukanakat amuyt"asax URSS markat sipanx mä jach"a ventaja ukaniwa, kunatix equipos industriales ukanakax utjiwa, fuerza de trabajo calificados ukanakan ukhamarak ingenieros ukanakan taqi niveles ukanakan utjatapata. Ukajj cheqäskapuniwa, ukampis armanak lurañajj janiw kikipakïkiti! Alemania markax ch"axwäw tukuykamax URSS markat qhipharuw qhiparäna, Rusia markanx taqi kunas t"unjatäkchïnsa. Ukat ¿kunatsa? Chiqans mä juk"a ch"axwawiw kunayman departamentonakan apnaqäna ukat juk"ampirus industria militar ukanx apnaqarakïnwa. Ukhamarus, materia prima jan utjatapa, ukhamarak uñisirinakan ch"amap jisk"achaña, jan wali lurawinak phuqhawayi. Jisk"atpachax 1940 maranx Alemania markanx armas ukanakax 1939 marat sipanx juk"akiw utjäna (taqipat amuyt"añäni ukhax municiones ukanakamp chika), ukat ukax ch"axwäwix nayratpach utjkchïnsa, ukatx Tercer Reich ukax jach"a territorionak jach"a uraqinak apnaqañ qalltäna reservas de capacidad de producción ukanaka. Ukhamajj ¿kunsa Hitler chachan organizacionan yatiñanakapat sissna? Janiw sinti jach"äkänti, jupax industria militar ukan qhant"äna.
  Führer sat chachajja, mä jachʼa arstʼäwinwa akham säna:
  - Aviación uñakipañatakixa, Sauer ukarux jank"akiw ch"amanchasi . Jupax wali sum uñjani qawqha yänakas lurasini, ukat, janiw juk"amp wakiskirïkiti, suma uñjañapawa. Ukhamarus, walja Goering amigonakamax nayrax suma as ukhamäpkchisa, janiw irpirin irnaqañ yatipkiti. Janiw sapa suma pallapallax mä general destacado ukhamarakikiti, ukhamax Eric colgadot sipansa, esfera técnica ukax empresarios profesionales ukanakat mä jaqiw irpata, jupax fuerzas aviación ukar reformar ukhamarak wasitat equipañ yati. Chiqansa, Gran Bretaña markax janiw ikiskiti, fuerzas armadas ukanakax juk"ampiw jilxattaski, ukat juk"ampirus aviación ukanx juk"ampiw jilxattaski. Uñisirinakat pä p"iqin nayrar sartañasawa, tunka payan thakhinak nayrar sartañasawa, jan ukhamäkanixa, uñisirit sipan juk"amp jach"a kankañax q"al chhaqtxañäni. Ukat ukatwa, suma lurañanakax wakisi.
  Goering chachajj ajjsarasaw akham säna:
  - Nayan masinakaja, uñacht"ayat jaqinaka, jupanakax ch"axwañ efectividad ukat profesionalismo ukanak uñacht"ayapxi.
  Uka saxranakan dictadorapajj wal colerasïna:
  - Jan ukax inas nayax, jumanakan amuyumanxa, khitis Gran Bretaña markatak ch"axwäwin atipjatayna uk armaschiyäta? Jan ukax khititix pusi mara amtäwix economía nacional ukan nayrar sartañapatak jan phuqhawayki. Jan ukax jumax jawq"jatäñ munaraktati, ukat jaqinak nayraqatansa. ¡Ukhamajj lakam jistʼantasim ukat chʼakkatasipjjañapkama amuktʼasim!
  Goering chachajj ajjsarañat qontʼasirakïnwa. Ay, Fuhrer ukax janiw jisk"achañakiti. Ukatx wasitatw uka ch"axwäwix ist"asi, yaqha ME-262 jet ukax alaxpacharuw jaltxatayna. Uka autojj wali jachʼänwa, pä motoranirakïnwa. Ch"iwipax mä juk"a ch"allt"atawa, ch"axwirix pachpaw wali axsarañjam uñtasi. Ukan jank"ak sarnaqatapax, 1941 maratakix, jilpachx wali askiwa, ukat uraqpachanx mä récord ukhamawa. Chiqansa, maquina pachpax janiw jichhakamax taqpach atiniskiti ukat depuración lurañaw wakisi. Ukampirus dictador fascista ukax nayratpach machaq, juk"amp nayrar sartat ch"axwirinakan uñacht"awinakap churawayi ... ME-262 ukax suxta tonelada jila pesa, ukax mä kasta sobrecarga ukhamawa. Mä jet de combate ukax jisk"a, barato ukat ágil ukhamäñapawa. Uka tuqitxa, ME-163 ukax wali askïspawa, ukampis motor de cohetes ukax sinti ch"amanchatawa ukatx suxta minutos ukjakiw irnaqaski (jan ukax juk"ampirus, wali irnaqaskakiniwa!), Ukax sañ muniw alcance ukax patak kilómetros ukch"a radionkiwa . Mä bombardero estilo blitz ukhama jan ukax mä tapa combatiente ukhama armada ataques Inglaterra markar, chiqans, janiw askïkiti.
  Ukampis ME-262 ukax mä tonelada de bombas apt"asispawa, mä arunx Pe-2 avión soviético de línea de frente ukar uñtasitaw. Mä arunxa, mä suma solución ukhamawa ch"axwirinakataki ukhamaraki tropanakar yanapt"añataki. Ukampirus, ¿kunatsa jan ME-163 Comet ukham ch"axwañ avión lurañax wakiskiti, ukampis jan cohete motorani, jan ukasti turborreactor ukampi? Jupanakax Cometa ukar juk"amp askinak lurañ yant"apxäna ukatx 15 minutos ukjam jaltxañ pacharuw puriyapkaspas ukhamaw (akax 300 kilómetros ukch"a alcance ukhamawa), ukax Gran Bretaña ch"axwäwitakix taqpachanx wali askiwa. Normandía markat Londres markar puriñax wali ch"amawa... Janis taqi kunas qhankiti, ukampirus bombardeo ukat kutt"añax wakisirakiwa, ukatx tunka phisqhan minutos ukax janiw ukham forzado modo ukankänti. Jutïrinjja, cohete ukat avionanakajj aviación ukan jan chʼamanïkaspas ukham uñtʼatäjjänwa. Ukampis "Cometa" ukan diseñopax wali askiwa, jisk'a tamapata ukhamarak k'achachatapata, ukax barato ukhamarak maniobrabilidad sañ muni.
  Ukhamarus, wali suyt"at ch"axwirinakax utjiwa, pesaje en general 800 kilogramos, ukham planeadores ukanakax aéreo ch"axwawinakan apnaqasispawa. Chiqans, mä juk"a jayankxatapatxa, jupanakar jaltxañax defensiva ch"axwawinakakiw ch"axwasispa, jan ukax Londres markaruw ... Transportes ukan puriyasispa, ukatx pilotonakaruw kutt"ayatarakispa. Aka chiqanwa amuytʼasiñama. Chiqpach sarnaqäwinx planeadores ukanakax janiw ch"axwañatak pachanïpkänti, ukat kunatsa, generales de aviación soviética ukanakax janiw Corea markan uka amuyt"äw yant"añ atinapkänti. Jilapachax janiw llakisiñakiti, ukampis Corea markan ch"axwäwipanx mä piloto estadounidense ukaw nayrïr kutix atipt"äwinakat yatiyaw jist"arawayi. Ukhamajj Yankees ukankirinakajj janiw jiskʼachatäñapäkiti.
  Uka avión tukuyatatjja, mä janqʼo ñikʼutan tawaqow cabinat jaltawayjjäna ukat Fuhrer sat barcoruw wali chʼamampi tʼijtäna.
  Nayrïr numeron nazi sat usump usuntat jaqix jampʼattʼasiñatakiw amparap luqtäna. Kunatix imill wawanakax munasipktam ukhax wali askiwa, ukat Fuhrer ukax, ukhamaw amuyasi, taqi alemanonakan taqi chuyma idolonakar yupaychata, jan ukax juk"ampirus niya taqiniw idolonakar yupaychapxi jan ukax mä qawqha campos de concentración ukan katuntat jaqinakakiw idolotapxi. Pilotojj wali kusisitaw akham säna:
  - Mä jach"a avión ukhamakiwa, ukhama jank"aki ch"amampi. ¡Taqi wawanakarux mä sustituto ukan calefacción ukar uñtasit ch"iyjañäni!
  Fuhrer sat chachajja, uka imill wawajj akham sasaw iyaw säna:
  - Chiqansa, p"akintañäniwa, ukampisa ... Depuración de la máquina ukaxa juk"ampi jank"aki lurañawa, ukatxa akaxa juk"ampi motores ukanakatakixa wakisiwa. Aka chiqanx chiqans, jupanakar juk"amp askinak lurañatakix radical medidas ukanakaw munasini, ukampis ¡p"iqinchir-diseñador ukax yanapt"aspa ukhax!
  Taqinipuniw coro ukan larusipxäna:
  - ¡Jach"a Fuhrer ukar jach"añchaña! ¡Providencia markax yanapt"apxitaspa!
  Kimsïr Reich ukan himnopax phust'añ qalltawayi ukatx Hitler Jugent ukan wayn tawaqu ch'axwirinakan mä columnapax nayrar sartawayi . Tunka pusini maranit tunka paqallqun marani waynanakaw mä formación especial ukan tambor ukar sarapxäna. Ukat ukat juk"amp muspharkañax lurasiwayi: Unión Alemana de Mujeres ukankir q"axull imillanakax sartasipxäna. Jupanakajj jiskʼa faldanakanïpjjänwa, suma uñnaqtʼan jaqenakan qʼala qʼala kayunakapajj jaqenakan uñkatasiñapatakiw chʼamañchtʼäna. Imill wawanakax kayunakap juk"amp jach"ar apkatañ yant"apxäna, ukampis uka pachparakiw kayunakap qhipäxar jaquntapxäna ukat wali amuyumpiw talonanakap uchapxäna. Mä kusist"añ uñjawi suma uñnaqt"aninakan jan kuna jan walt"awimpi... Chiqpachans ajanunakapax mayj mayjawa ukat yaqhip fascista waynanakax mä juk"a qhuru, niya chacha, ukat jupanakax mayjt"ayapxarakiwa. Yämas kunapachatï cejanakap mayachtʼasipkäna ukhajja.
  Esthete Adolf kullakajj akham sänwa:
  - Wakisiwa yuqalla imillanaka juk"ampi jach"a jañchi tuqita yatichaña. Ukat nayax yattwa aka pachanx walja lurawinakaw lurasiski, juk"ampis Jungvolk , ukampis kunatix wakiski ukax taqinitak ukhamarak espartano ukan thakhinak apnaqañawa. Chiqansa, lunthatasiñ ch"amanchañat sipansa ... Wayn tawaqunakasax suma jaqinakjamaw jilsupxañapa, uka pachparakiw jan sinti khuyapt"ayasir jaqinakjama.
  Jachʼa Comandantejj mä jukʼa samartʼäna. Generalanakax amukiw sarnaqapxäna, inas uñch"ukiñ axsarapxchïna, ukampis janiw qhanpach chiqapar uñjañ munapkänti. Fuhrer sat chachajj akham saskakiwa:
  - Ch"axwawixa janiwa ch"axwañakiti, ukampisa uñisirinakaru jan sinti khuyapt"ayasiñaxa maynit maynikama yanapt"asiñampi ukhamaraki masinakaru jila kullakanakampi mayachatäñapawa. Akax taqiniruw ch"amanchañasa... Machaq supermanx mayninakarux jan khuyapt"ayasiriwa, ukampis juk"ampirus jupa pachpat jan khuyapt"ayasiñapawa. Kunattix jisk"achasiñax nayraqat maynin almapan chhaqtayatäñapawa, ukatx jaqin jan ch"aman janchipax sartasiniwa!
  Yaqha samart"awi... Generales ukat diseñadores ukanakax mä akatjamat amuyapxäna ukat wali ch"amampiw ch"allxtañ qalltapxäna. Fuhrer chachajj kusisitäkaspas ukhamänwa:
  - Akax juk"amp askiwa, ukampis jichhax mä imitación de combate aéreo uñjañ munta. Ukhama axsarañjama ukat taqi kun t"unjiri...
  Heinkel kullakajj ajjsarasaw akham jisktʼäna:
  - Jakañ municionanakampi jan ukax conchas ukanakampi, ¿Fuhrer-aja?
  Nazi numeron nayrïr numeropajj akham sasaw pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - Chiqpachansa nuwasiñampi. Ukhamaraki, uka dispositivo de eyección ukax kunjamsa efectos uk amuyt"añ munta. Taqi kunat sipansa, jumax uka tuqit irnaqasktaxa ... - Fuhrer jupax amparanakap ch"allxtayäna. - Kunapachatixa, qhiparuxa, wakicht"atäni ukatxa jach"a lurawiru uchatäni. Chiqansa, ¡mä yatxattʼat avión apnaqirix wali yatxattʼat pilotowa, jutïrin nuwasiñanakatakix jarkʼaqatäñapawa!
  Ukhampachasa Fuhrer-Terminator ukax diseñadores ukanakarux mä juk"amp moderno diseño uka dispositivo de ejección uñacht"ayañ amtäna. Aka sistema ukaxa janiwa sinti ch"amäñapäkiti, juk"ampi sapuru ukhamaraki k"achachata. Suma, jan jila qullqin squib, nayratpach industria alemana ukan yatxatata, ukatakix wali askiwa.
  Nayax sarakasax diagrama dibujañaw wakisïna, ukampis Hitler jupax chiqpachans wali suma artistänwa, ukat jupax qhana, jank"akiw dibujäna, diagramanakan líneas ukat turnos ukanakax mäkiw ukat qhanaw jan kuna reglanakampi ukat brújula ukanakampi. Terminador-popadanets jupanakax muspharkañawa sasaw amuyapxäna, chiqans alemanonakax, taqpachanx, mä ch"aman ukat mä juk"a nayrar sartat ideología National Socialismo ukat sistema totalitario ukanakamp ch"axwañx rusanakaruw filtrapxäna. Inas ukax ukhamächi, kunatix rusa pallapallanakax alemán pallapallanakat sipanx juk"amp ch"amani ukat juk"amp aguantañ yatipxänwa ukat juk"amp jank"akiw nuwasiñ yatiqapxäna.
  Jilapachax taqpach ch"axwawix kunjams saraski uk uñakipt"apxäta ukhax rusanakax, jan ukax juk"ampirus pallapallanakax soviéticos ukanakax ch"axwañ yatiqapxäna, ukampis alemanes ukanakax kunjams... Jupanakan comandopax nayrïr nivel ukan amtawinakap lurapxäna -grado ukankirinaka, ukat inas juk"amp jisk"a yatiqañ utan yatiqirix pallapallanakan operacionanakap chiqpach pachan estrategias ukanakan lurañan experiencianïchi ukhaxa . Ukat awisax suxta marani wawanakax nayratpach wali yatiñampiw ejercito virtual ukanakar irpapxi, ukax jupanakamp Zhukov ukat Mainstein ukanakamp yatiqapxaspawa. Ukampirus yaqhip yatxatirinakax Zhukov ukat Mainstein jupanakax mediocridades ukham uñjapxi. Ukhamarakiw kunayman yänakax utji, juk"ampis katuntat, francés aru tuqitx kunayman jan walt"awinakaw utji. Hitler chachan amuyupax (mä suma amuyu, juk"ampirus wali k"umaräkän ukhax!), ukax 3600 tanques katuntat francés ukanakat utjañap amuyt"ayi, ukax wali muspharkañawa ... Yaqhip modelonakax, kunjamakitix SiS -35, ukax T- 35 ukat sipanx juk"amp askiwa. 34 armaduranakapanjja, nayraqatapan armaduranakaparuki . Ukhamat aka tanquex Francia markan fabricanakapan lurasirakispawa, jan ukax 47 milímetros armarux 75 milímetros largo barril ukamp lantintañapawa . Chiqansa, inas ukasa jan wakiskchiti. Gran Bretaña ukat EE.UU. ukanakax taqpachanx nayratpachaw armaduranakax tankinakapan juk"amp askit uñjapxi. Aka chiqanx, sañäni, pusi tunk tonelada Churchill ukax 152 - milímetros ukhamarak 120 - jach"a tanque IS-2 ukatak reserva ukanïnwa.
  Fuhrer ukax yaqha tuqitwa diseñadores ukanakarux akham säna:
  - Jiwasaxa thaya túneles ukaniwa, ukhamaxa thaqhañawa mä modelo juk"ampi suma avión ukatxa formas aerodinámicas ukanaka luraña, janïra uka tuqita jila qullqi yant"awinakaru puriyasa, kawkhantixa jiwasana suma as ukanakaxa jiwapxaraki. Amuytʼañataki, avionan alajjpachankir modelopajj wali askiwa, jukʼampejj thiyapa ukat ángulo de inclinación ukanakap mayjtʼayasispa ukhajja, wali askiwa. Nayax nayratpach dibujo churapxsma, ukhamax jan chuymaninakax wakicht"atäñapawa. Uka jakthapitax motor Yumo ukampix 1100 kilómetros por hora ukharuw purini. Ukhamajj nayrar sartam, ukampis jan sarjjamti!
  Uka qhipatxa chika uru manq"añaw anqanxa, uywata imillanakax mesanaka ukat sillunak utt"ayapxäna. Suma ... Ukampis ¿kuna kasta reformanakas Socialismo Nacional ukan lurañapa? Kunjamatix uñisirinakax juk"amp jisk"achañataki ukhamarak amigonak jikxatañataki. Aka chiqanx, sañäni, janiw alemán jaqinakarux sapa turno ukan jach"añchañakiti ukat inas markanakar clasenakar jaljañ jaytxarakchispa. Ukampirus formalmente, markanakan inferior ukat ariano ukanakar jaljañax janiw jichhakamax legalizatäkiti. Ukhamatwa kunaymaninak jan chʼamäki.
  Sirvirinak taypit mä suma tawaqux Fuhrer sat jaqiruw qunt"asïna ukat q"ala qunquriparuw amparapamp luqxatäna. Cooed ukax akhamawa:
  - ¿Kuns amuyt"askta, Fuhrer jilata?
  Dictador nazi ukat pachpa pachanx mä virtual anatiriw qalltawayi. Jupax ch"uxña achunak sopa ukat fruta ensalada ukanak jan tukuyatap amuyasïna. Fuhrer sat tawaqux lakaparuw jamp"att"äna, wayn tawaqun muxsa q"aphip amuyasa, ukat akham sasaw yatiyäna:
  - Jumax nayamp chikaw auton sarnaqäta. Ukat taqiniw irnaqäwir puripxtaxa, manq"añ pachax tukusxiwa.
  Ukat mayampxa, estadon engranajenakapax janis mecanismo sum aceitempi uchatäkchïnxa, muytañ qalltapxäna. Kutt"añ thakinx Fuhrer jupax suma uñnaqt"aniruw munasïna, ukat kawkhantix walja ch"ama ukat ch"ama jikxatkän ukx musphararakïnwa. Chiqansa, Fuhrer sat jaqix jan chʼamanïkaspas ukhamawa ukat jila partex discapacitado ukhamaw sasaw sapxirïna, sífilis sat usunïtapata (mä kʼari) ukat castrado (¡mä ficción total!).
  Ukampis 1944 maran junio phajjsit 22 urunak saraqatarojj janiw taqe kunas sumäkänti, URSS markamp chʼajjwañajj kimsa maraw sarantaski. Ukampis atipt"añax janiw uñjatäkiti, Saratov jupax wali ch"amanchatawa. Stalin jupax aka markar kunayman tuqit arxatatäñapatakiw mayïna.
  Taqi chhaqtäwinakas utjkchixa, pallapallanakan yänakapax wali jach"awa. Machaq tanques IS-2 ukanakax wali askiwa sasaw uñacht"ayawayi. Alemania markankir sapa mayni autonak nayraqatapan jan pʼakjkasas, mä jukʼa jaya cheqatwa jan irnaqtʼayapjjäna.
  Ukatwa nazinakajj wali chʼamäpjjäna. Ukampis jupanakajj mä jachʼa ventajanïpjjänwa. Jet avion ME-262 ukax nayratpach alaxpachanx walpun ch"axwawayxi. Ukat jupax wali uñisiriwa.
  Ukampis TA-152 sat armajj jila partejj wali suma armawa uñachtʼayasïna.
  Ukampirus Stalin jupax kimsïr maraw ch"axwäw qalltatapatx mä tantachäw enlace lurawayaraki, ukatx pallapalla irpirinakaruw jiskt"añ qalltawayi, kuns amuyapxi, kunjamas frentes ukanx juk"amp askinak lurañax wakisispa.
  Zhukov jupax irpirirux akham amuyt"ayäna:
  - Jiwasatix arxatasktan ukat amenazas ukanakamp ch"axwañänixa, ukhamax jan pächasisaw chhaqtxañäni. ¡Nayraru sartañasawa!
  Stalin chachajj wali chʼamampiw pʼeqep chʼoqtʼasïna.
  - Iyawsaña! Ukampis ¡kawkhansa!
  Mariscal Zhukov jupax akham amuyt"ayi:
  - ¡Leningrad markax katuyasiñapkamaxa, ¡antutatäñapawa!
  Mariscal Vasilevsky jupax akham sasaw iyaw satayna:
  - Jisa, nayaxa amuyta, ukaxa wali sumawa!
  Stalin chachajj amparanakap chʼoqtʼasisaw akham säna:
  - Jiwasatix Tikhvin ukar wasitat ch"allt"añänixa, ukhamax ukan suyt"apxistani, ukat jiwasax ch"amakt"ayasiñäni jan ukax mä sipitar jaquntatäñäni!
  Mariscal Zhukov jupax iyaw sasaw p"iqip ch"allxtayäna:
  - ¡Ukhamawa compañero Stalin! Ukampis Petrozavodsk markan finlandés soldadonakax ch"axwapxañapawa sasaw iwxt"apxsma. ¡Janiw sinti ch"amanïpkiti ukat uñisirinakarux muspharayasaw atipjsna!
  Stalin chachajj jachaqtʼasisaw akham säna:
  - Lógicamente compañero Zhukov. Ukhamajj Petrozavodsk sat cheqaruw sarapjjta. ¡Ukat atipjäwi apanipxarakita!
  Uka arunak tukuyatatxa, walja imill wawanakaw jisk"a janq"u faldanakampi, q"ala kayunakampi mantanipxäna. Jupanakax wila vino botellanaka ukat vaso sándwich ukat ch"iyara caviar ukanakaw apanipxatayna. Stalin jupax ukham sandwich aptasinx jariqasïna, akham sänwa:
  - Ukhamaxa umañani, ukhamata jiwasana ch"amasaxa sapa kuti munañanakasampi chikachasiñapataki.
  Voznesensky jupax akham sasaw arsuwayi:
  - Jiwasana tankasana armadurapaxa wali jisk"akiwa. Ukat nayax IS-2 ukat T-34-85 ukanak juk"amp k"acha, juk"amp jank"aki ukat juk"amp maniobrable ukham lurañ amtawayta, armadura ukar jisk"achasa. Ukhamatwa metal tuqit qullqi imañ yanaptʼistani, ukat uka maquinanakax jukʼamp wakiskirïñapatakiw yanaptʼistani.
  Stalin chachajj amparanakap chʼoqtʼasisaw akham säna:
  - Inas ... Ukampis nayax janiw contrachapado ukamp tankinak lurañ yanapkti!
  Voznesensky jupax wali amuyump akham sasaw arsuwayi:
  - Ukampisa inasa yaqhipa tankanakaxa niya taqpacha lawampi lurañaxa wali askïchispa. ¡Kunjamsa practican uñstani uk uñakiptʼasmawa!
  Zhukov jupax iyaw sasaw p"iqip ch"allxtayäna ukat arst"äna:
  - Kimsa tunka pusinixa juk"ampi k"achachata luratarakispawa, wali ch"amawa ukatxa mä jilxatawi jank"aki ukhamaraki maniobrabilidad ukaxa yapxataspawa jakañataki. Ukhamaraki, caja de cambios ukaxa juk"ampi sumawa ukatxa ukaxa compensa ergonomía ukan jisk"achatapata jilxatatapata. Ukampis acero ukan jisk"a calidadapaxa, 90 milímetros ukha ch"aman alemán armanakampi, jan kunaruw tuku. Ukhamarus alemanes jupanakax Pantera ukat T-4 ukanak lurañat apsusipki, ukatx Tercer Reich uksanx tanques de reconocimiento uksat sipanx Pantera-2 ukax 88 mm cañón ukampiw serie ukar tukuni. Ukat tankinakajajj janiw jaya cheqat ukar jaqontapkiti. ¡Ukat jukʼampiw jankʼak jukʼamp jankʼak lurañajj wakisi!
  Stalin chachajj akham sasaw pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - T-34-85 ukatxa IS-2 ukatxa mä chiqaru antutaña, ukaxa jark"aqasiñampikiwa jark"aqasiñampi, ukatxa uñakipt"aña ukhamaraki uñjaña kunjamasa ukaxa ch"axwaña suma sartawiparuxa jan walt"ayaspa. Ukat SU-100 ukan irnaqañax jank"akiw lurasiñapa. Inas kimsa tunk pusini ukat IS-2 ukanak jaytanukuñäni aka autopropulsada arma exclusivamente.
  Mariscal Vasilevsky jupax akham siwa:
  - Akaxa wali suma amuyt"awiwa. Ukampis SU-100 ukax taqpach cuerpop muytayasakiw barcon uñisirinakaparux ch"allt"aspa...
  Stalin chachajj akham sasaw qhuru arsüna:
  - Jisk"a luraña ukhamata jank"aki sarnaqañapataki... Ukatxa wali askiwa mä jisk"a siluetampi. Ukampis ¡aka autopropulsado pistolax thayar uñtasitaw munasispa!
  Zhukov jupax akham jiskt"äna:
  - Juman Excelenciama... Saratov jupax jichhax ch"amanchaski, ukampis niyaw jaltxani. Kunatix Moscú markat apsutäki ukanak Kuibyshev markat mistxañatakix mä amtaw lurañaw wakisispa. ¿Juma pachpajj kamsasmasa?
  Stalin chachajj wali qhuru chuymampiw akham säna:
  - Amuyataxa Sverdlovsk markaruw sarxañasa. Ukampis Moscú markan irnaqtʼaskakismawa. Jiwasax mä taqpach uraq manqhankir markaw akan utjistu. Jiwasax wali ch"amampiw ukat katxaruñ yattanxa.
  Vasilevsky jupax akham sasaw qhuru arsüna:
  - Moscú markax kunayman qullqit katjatäñapawa, kunjamatix Saratov ukhama!
  Stalin chachajj akham sasaw mayïna:
  - Don ukat Volga ukanakan ch"axwawipanx alemanes ukanakar contraataque luraña. Jiwasax ch"amanakarux mayjt"ayañasawa. Saratov juparux kunayman tuqit katxaruñamawa, qhipa wila ch"allt"añkama. Taqi kuna apnaqaña, kamikaze uksa apnaqaña.
  Zhukov jupax akham sasaw qhanancht"awayi:
  - Ukhamäpan, jach"a!
  Stalin chachajj Yakovlev jilataruw akham säna:
  - Walikiwa, diseñador, kuna amuyunaksa?
  Subcomisariox mä jach"a jach"a tukusaw jaysäna:
  - Aviación jet lurañaxa wakisispawa, ukampisa ukaxa janiwa jichhakamaxa luraskiti. Ukat Yak-3 ukax duralumina ukan wali suma uñt"atawa, ukax janiw jiwasanakan utjkiti!
  Stalin chachajj pʼeqep chʼoqtʼasïna.
  - Yattwa! Yak-9 ukax jiwasan irnaqäwisan utjañapawa. ¡Ukat kunjamtï lurañjamäki ukhamarjamaw antutatäñapa! Ukat ch"axwirinakan lurawip jilxatayaña.
  Yakovlev jupax akham siwa:
  - Alemán TA-152 ukax mä pachanx mä avión de ataque, mä bombardero de línea de frente, ukat mä ch"axwañ avión ukhamawa. ¡Ukham walja lurañatak maquina lurañax wali askïspawa!
  Stalin chachajj uka diseñadoraruw yanaptʼäna:
  - ¡Akax mä suma amuyt"awiwa Compañero Yakovlev! Amuyt"añataki, LAGG-7, mä juk"a askichatäspa ukhaxa, ¡mä avión de ataque ukat mä avión de primera línea ukanakan mistutaparuw tukuyasispa!
  Yakovlev jupax jank"akiw chiqanchawayi:
  - Compañero Stalin ukax lurasispawa... Ukampis tiempow munasispa. Jïsa, ukat avionax wali jila alanïspawa.
  Jachʼa Comandantejj colerataw mesa patjjar amparapamp chʼalljjtayasïna ukat akham sasaw qhuruchasïna:
  - ¡Jan qullqini lurapxam! Ukat taqpachanx qawqhas aka tema tuqitx amuyt"asma. Uka sapak lurañatakix mä avión universal ukaw munasispa. Ukat ukax mistuñ thakhix utjaspawa.
  Yakovlev jupax akham sasaw qhanañcht"i:
  - IL-2 ukaxa lurañatakixa wali ch"amawa ukatxa esquema ukaxa luratarakiwa. Kunapachatï jan apsupkäta ukhakama. Mä avión mä juk"a ch"amanchatawa, ukampirus jichha pachanx jaltxañ uñacht"awinakapax nayra pachankiwa. Ukampis jan askix janiw kuna jan walis utjkaspati. Jiwasax uñisirinakan autonakapar bombardeañanx wali sum yattanxa.
  Zhdanov chachajj colerat akham sänwa:
  - ¡Jiwasana aviación ukaxa juk"ampi ch"amanïñapawa!
  Yakovlev jupax p"iqip ch"allxtayäna:
  -Manuwa! Ukampis jichhakamax jiwasan pilotonakajax uraqpachanx wali sumawa: Anastasia Vedmakova ukat Akulina Orlova!
  Stalin chachajj iyaw sasaw pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - Aka imillanakax janiw mä kipkakïpkiti ukat, jutir pä tunk phisqhan jaquqanir uñisir avionanakatakix, ¡URSS ukan heroen yaqha warawaraparuw churarakta!
  Zhukov jupax wali kusisitaw akham amuyt"ayäna:
  - ¡Akaruw umañama!
  Beria kullakajj wali kusisitaw qʼochüna:
  - Jiwasaxa, taqi kuna amtasisaxa, sarnaqäwixa taripañaniwa,
  Turnopax juicioruw purini...
  Kunjamtï mä aradot armas atómicas ukar puriñkama, .
  ¡Jupaw markarux jan axsaras nayrar sartayäna!
  Consejo militar ukankirinakax conferencia lurapkäna ukhax imill wawanakax nuwasipxäna.
  Ukat qʼala kayunakan yanaptʼapampiw nazis ukanakar tʼunjapxi ukat jachʼa jachʼa tukupxi, uka qʼala kayunakan suma uñnaqtʼanïpki ukanaka.
  Ukat q'uchupxi:
  Taqi uraqpachaw sartani sasaw iyawsapxta
  Fascismo ukax tukusxaniwa...
  Ukat intix qhantʼani
  ¡Thakhi, comunismo ukar qhant"ayaña!
  . #10 JAQTHAPI
  Junio phajjsi tukuyarojja, alemanonakajj Saratov markaruw chhaqtayapjjäna, ukat 1944 maran julio phajjsit 1 urunak saraqatarojja, nayrïr kutiw wali ajjsarkañ Sturmmaus sat barcojj apnaqasïna . Aka maquinax 650 milímetros cohetes ukamp apnaqat bombampiw jiwayir ch"ama cohetenak jaquntäna, ukax taqpach barrionakaruw t"aqanuqäna.
  Aka auto apnaqir imillanakax janiw kunas uchasipkänti jan ukasti bragas ukanakakiw uchasipxäna ukat wali t"unjir jiwañ regalonak antutapxäna.
  Q"ala kayuni imillanakax wila, ch"iyara ukat janq"u bragas ukanipxi. Ukat jiwañar jiwayir regalonak apanipxarakïna.
  Faina, jupanakarux kamachi, chuchupan escarlata chuchup ch"allxtayasa ukat q"ucht"asa:
  - ¡Cruzana caballeronakan pachaparux jach"añchapxam!
  ¡Aka alajjpachan tukusiñaparuw puriñäni!
  Ukat nuwasirinakax chhuxriñchjasipxänwa ukat jaltxapxarakïnwa.
  Jupanakat maynïrejj Margaret satänwa, jupajj akham sänwa:
  - ¡Taqi ch"amani Diosax jiwasanakampïskiwa!
  Fainax aka tuqitx iyaw sataynawa:
  - Ukhamawa! ¡Ukat Kimsïr Reich ukax chiqpachapuniw atipt"ani!
  Imill wawax q"ala kayuparuw ch"allt"äna ukat akham q"ucht"äna:
  -Kunapachatix mayacht"asisktan ukhax jan atipt"añjamawa! !
  Ukatwa nuwasirinakax chʼaxwapxäna ukat kayump taktʼasipxäna ukat qʼala kayunakampiw saltapxäna. Jach"a clasenkir nuwasirinaka.
  Irma ukax mä concha automático tuqiw puriyaraki ukatx akham sasaw arnaqasi:
  - ¡Mä jach"a atipt"äwiw suyt"askistu!
  Chiqpachansa, imill wawanakax janipuniw jaytanukupkaniti ukanakat maynïriwa. Ukat jupanakax wali ch"amampiw soviético ukan cargonakap t"unjapxi.
  Albina ukat Alvina, kunjamtï nayrax lurapxirïk ukhama, patankapxi, ukat agresivan campanillas ukat silbato uñacht"ayapxi. Jupanakax imill wawanakawa, chiqpachansa: super!
  Albina kullakajj qʼala kayunakampi soviético sat autoruw tʼunjäna, ukat akham siwa:
  - ¡Nayax mä super imill wawanïtwa!
  Alvina, q"ala talonampi yaqha diana t"unjasa, jaltawayxi ukat puraka musculonakapamp anatt"asax akham sasaw jach"at arsüna:
  - ¡Nayaxa ukhama ch"axwiritwa taqi kunsa wali ch"amampi jiwayta!
  Ukhamaw nuwasirinakax jaljtapxäna.
  Gerda kullakax Charlotte jupamp chikaw yaqha alemán novedad ukar yant"añ amtapxäna.
  Jichhakamax E-25 autopropulsadas armas ukanakakiw uñstaspa, mä jach"a jakhüwimpi - lurañax wali ch"amawa ukatx janiw qullqix munaskiti. Ukhampachasa aka modelox nayrïr modelonakat maynïriwa. Aka chiqanx pä imill wawanakaw bikini ukan ikipxi. Autox mä metro chikatani ukch"a jisk"akiwa ukat ukar yuspajarasinx wali suma jark"aqatawa ukat mä jisk"a pesaje ukamp armat ukhamawa.
  Charlotte ukat Gerda pä imill wawanakax ikiñar qunt"ataw soviéticos ukan pistolanakaparux pallapallapxäna. Jupanak nayraqatanjja, tʼunjata autonakaw radiompi apnaqatäna, ukat minanak apsuñsa qʼomachasipkäna.
  Red Charlotte kullakajj uka cañonaruw jaqontäna. Jupax pistola soviética ukarux ch"allxtayäna, ukat pechop ch"allxtayäna, juk"akiw mä jisk"a telampiw ch"allt"asïna. Ukat jupax akham sasaw arsüna:
  - ¡Hiperplasma ukan nina nakhantata!
  Ukat uka qhipatxa Gerda kullakax q"ala kayunakapampix ch"allt"ani. Ukat jupax chillqt"asi:
  - Nayax wali thaya tawaqutwa ukat janiw jan walikiti...
  Jupa pachpa apnaqat pistolax jupa pachpaw sarnaqäna. Ukat awisax saytʼasirakiwa. Frontal armadurapax wali ch"ullqhiwa, ukat ukax suma jark"aqasiñ churaraki. Soviético armas ukanakanxa, conchas ukanakax ricochets ukanakarux sensibles ukhamawa. Ukat janiw kunas nayran ukham autopropulsado pistolajj jan waltʼaykiti. Aka chiqanx wali ch"amampiw p"akjasipxaspa. Ukampis imill wawanakax janiw jankʼakïpkiti. Mä suma autopropulsada arma armadura-piercing tuqitxa, SU-100 ukat sipanx juk"ampiwa, ukax wali ch"amanchatawa, ukatx juk"amp suma jark"aqatarakiwa, juk"amp móvil ukat pachpa pachanx juk"amp k"achawa.
  Ukat Ejército Rojo ukax juk"a secadoras ukaniwa, juk"amp chiqaparux, wali etapa de diseño ukakiw utji. Jilpachax T-34-85 tank, ukax janiw mä pistola ukampix ch"amanïkiti, ukat armadurax juk"amp jan ch"amaniwa. Ukat alemán autopropulsado arma E-25, chiqans, juk"amp k"achawa, armadura ukat pistola ukanakat sipanx juk"amp ch"amaniwa.
  Imill wawanakax ch"axwapxi... Wali suma uñnaqt"ani ukat wayna. Ukat jupanakan autopropulsado pistolanakapax bombardea ukat jaquntañ ...
  Julio phaxsinx junt"upuniwa, ukat wila q"añu auton imill wawanakan janchipax ch"uñumpiw lliphipi. Janiw jaytjasipkaspati ukat qhipharxarakispati.
  Gerda kullakajj akham siwa:
  - Wehrmacht ukan diosanakapax ch"amanïpkaspas ukhamawa, .
  Ukampis janiw jan chʼamani jaqenakarojj yanaptʼapkiti...
  Adolf chachan amtapax chiqächi ukhaxa - .
  ¡Uraqpachan mä jach"a ch"aman uñstayapxam!
  Charlotte kullakajj wali kusisitaw qʼochüna:
  - Jisa, magia ukaxa mä "Pantera" ukhamaraki mä "Tigre" munaraki, .
  Taqi destino ukar uñtasit juk"amp wila wartayaña...
  Ukat janiw pächasiñas ukat frenético anattʼañanakas wakiskiti,
  !
  Ukampis akax alemán imillanakawa, ukat soviético imillanakax mayni tuqinx ch"axwapxi.
  Ukhamajj nuwasiñajj jukʼamp jachʼäniwa. Natasha ukat Anyuta jupanakax mä ch"aman barco pistola ukamp phichhantapxi ukat chhuxriñchjasipxi:
  - ¡Berlín markanx jiwasan banderasaw utjani!
  Ukat janqʼu perla kisunakapsa qʼal apsupjjäna. Ukat janiw imill wawanakarux minanakamp jark'apxañamäkiti.
  Pä conchas ukanakax armadura frontal de la casco superior ukarux ch"allt"apxi ... Jupanakax ricochet lurapxi. Janiwa, IS-2 ukax mä jach"a autowa ukatx janiw ukhamakiti.
  Ukampis IS-1 ukax imill wawanakan ch"iqapar saraski, ukhamaw amuyasi, mä arma de alta presión ukan katuqata, ch"allt"ata ukat sayt"ata. Suma uñnaqt"anïñ jan walt"ayawayi.
  Alenka, puraka ch"akhanakapampi anatt"asa, q"ucht"i:
  - Taqi kunatix jan lurañjamäki ukax jiwasan akapachanx lurasispawa, Newton jupax pä kutiw pä kutix pusir tukuyi sasaw jikxatawayi!
  Ch"axwawix wali ch"amampiw jan jaytjasis sarantaski. Cañón soviético ukax alemanonakaruw ch"allt"awayi. Jach"a Marusyax conchas ukanakaw calzoncillo ukarux ucharaki. Ukhamaw imill wawanakan jakawipasa, destinopasa. Ukat q'uchupxi:
  ¡Janiw khitis jarkʼkistaniti, janiw khitis atipjkistaniti! ¡Rusia lobonakax uñisirinakaruw t"unjapxi, rusa lobonakax heroes ukanakaruw aruntt"apxi!
  Agustín ametralladoranakat garabato lurasax akham siwa:
  - ¡Qullan ch"axwäwinxa! ¡Ukajj jiwasan atipjäwisapunïniwa! Rusia markan banderapax nayrar sartañapawa, ¡jach"añchäwiw liwxatat heroes ukanakataki!
  Ukat wasitat jiwayir cañonax thuqt"asi, ukat ist"asi:
  ¡Janiw khitis jarkʼkistaniti, janiw khitis atipjkistaniti! Rusia lobonakax uñisirinakaruw t"unjapxi, jumax yatisktawa jupanakax mä thaya amparanïpxiwa!
  Maria aka imill wawax quri ñik"utan tank dirigi ukat chhuxriñchjasi:
  - ¡Fascistanakaru wali ch"amampi ch"allt"añäni!
  Alemanes jupanakax ch"amampw jikxatasipxi, ch"axwawinakax alaxpachanx wali ch"amampiw sartaski. Ukampis jichhakamax Yak-9 ukax sinti jisk"akiwa, jank"akïñapataki ukhamarak armamento tuqinx alemán markan markanakapat sipanx juk"amp jisk"akiwa. Uka nuwasïwix jan kikpakiw sarantaski.
  Marcel, aka suma as piloto, ch"axwäw maranakanx mä suma carrera lurawayi. Juk"amp chiqaparux, muspharkañawa ukat fantastico. Patak phisqa tunk avionanakar purisax Cruz de Hierro ukan Cruz de Caballero ukarux qullqit lurat roble laphinakan espadanakapamp diamantenakampiw katuqatayna. Pusi patak jaquqanir avionanakar purisax Cruz de Hierro ukan Cruz de Caballero ukar katuqatayna, quri encina laphinakampi, espadanakampi ukat diamantenakampi. Phisqa patak avionanakatakix Orden de la Águila Alemana ukax diamantenakampiw katuqawayi, ukatx paqallq patak phisqa tunk qhipatx Cruz de Hierro de Caballero Cruz ukax roble platino laphinakampi espadanakampi diamantenakampiw katuqawayi. Ukat waranq avionanakaruw purisajj Gran Cruz de la Cruz del Caballero sat suti katoqäna.
  Uka jan uñtʼat pilotojj walja aéreonakanwa atipjäna. Ukat jupax jakaskakïnwa. Marsella markax jichhakiw general ukham jach"añchatäna. Ukampis mä ordinario piloto ukham avión apnaqaskakïnwa.
  Kunjamtï sapkixa, janiw ninampi nakhantkiti, janirakiw umarus chhaqkiti. Walja maranak guerranjja, Marcel chachajj mä chacha warmin instintopwa jikjjatäna. Jupax mä piloto super-legendario ukhamaw tukuwayi ukat wali uñt"atawa.
  . Ukampis jupax mä ch"aman atipt"asirïnwa - Agava ukat Albina ukat Alvina, jupanakax sapa mayniw waranq jaquqanir autonakan jakhüwipat sipans jilxattapxarakïna. Ukat Agavex Marsella markarux wali jank"akiw katjatayna. Ukampis jupax wali jisk"akiwa, ukatx janiw mä ch"axwirirus chhaqhayawaykiti.
  Imill wawax q"ala, cincelat kayunakapamp pedales ukar ch"allt"asïna, mä pistola aéreo ukamp ch"allt"asïna. Ukat akax pusi IL-2 soviético autos ukanakaw jaquqaniwayi.
  Agave kullakajj lartʼasisaw akham säna:
  ¡Mä jukʼa tiempotjja, taqeniw perranakätanjja! Ukampis ¡acerot lurat nervionakaw utjitu!
  Ukat mayamp tawaqux maysaruw kutt"awayxi. Mä phallawinx paqallq URSS avionanakaruw jaquqaniwayi - suxta PE-2 ukat mä TU-3, ukatx chhuxriñchjasiwayi:
  - En general, nayax janiw super ukhamäkti, ukhamax hiper !
  Agave, chiqpachansa, mä perra ukhamawa. Lucifer sat chachan pilotopa. Wali suma miel rubio.
  Aka chiqanx yaqha phallawimpiw phichhantawayi ukatx llätunk avionetas soviéticas Yak-9 ukanakaruw mä kutikiw jaquqaniwayi ukat pitidos:
  - ¡Nayaw juk"amp creativo ukhamarak reactivo ukhamätxa!
  Chiqpachansa imillaxa janiwa llamp"u chuymanïkiti. Jupajj taqe kunwa luraspa, taqe kunsa lurarakispawa. Janiw juparux privado sasin sutichañjamäkiti.
  Ukat kayunakapax wali bronceado, wali gracioso...
  Ukampis Mirabelax jupampiw ch"axwaski... Jaya pachaw as soviético ukan wali suma aspax Pokryshkin . Jupax URSS markan heroen phisqa quri warawaranakap apthapiwayi, patak pä tunk paqallqun avionanakaruw jaquqaniwayi. Ukampis uka qhepatjja jiwjjänwa. Ukatxa janiw khitis uka registrop pʼakintkänti. Ukhamarus Anastasia Witchakova , ukat Akulina Orlova ukanakaw uñt"ayasipxi. Ukat jichhakiw Mirabelax Kozhedub uksat sipans juk"ampiruw puriraki, ukax Yak-9 T uka ch"iyjata. Ukat patak llätunk tunk jila avionanak jaquqanisaxa, paqallq kutiw URSS markan heroepar tuküna.
  ¡Akax Terminator imillawa! Jupjam mayniw tʼijtʼir caballo saytʼayasajj nina nakhaskir chʼusawjar mantani.
  Ukat jukʼamp thaya.
  Mirabela kullakajj mä jan walinwa uñjasïna. Mä colonia de trabajo de niños ukanwa tukuyta. Qʼala kayuni ukat gris isimpi isthaptʼataw quqanak khuchhuqäna ukat tronconaksa sawtʼarakïna. Jupajj wali chʼamani ukat kʼumararakïnwa. Sinti thaya pachanx q"ala kayukiw sarnaqäna ukat carcelan pijamampiw sarnaqäna. Ukat mä kutis chhuxriñchjasirïta.
  Chiqansa, uka phenomenox frentenakansa uñjasiwayiwa. Walja pachaw Mirabelax infantería ukan ch"axwawayxi, ukatx piloto ukhamaw tukuwayi. Mirabelax nayrïr kutiw ninamp bautisasïna, Moscú markan ch"axwäwipanwa, ukaruw colonia qhipat jank"ak saräna. Ukat ukanjja, thaya jaqëtapwa uñachtʼayasïna.
  Jupajj qʼala kayukiw nuwasïna ukat niya qʼala jan isinïsaw wali thaya thaytʼan nuwasïna, uka thayajj cheqapuniw Wehrmacht sat barcorojj jan chʼamanïkänti. Jupax ukham maldito, jan atipt"ir tawaqunïnwa. Ukat jupax wali sumwa atipjäna.
  Mirabela kullakajj URSS markan niyaw atipjañapäna sasaw creyïna. Ukampis tiempojj pasawayjjewa. Ukat jukʼamp jan waltʼayat jaqenakaw utji, ukampis janiw atipjañatakejj purinkiti. Ukat chiqpachansa axsarañjamawa .
  Mirabelax atipt"awinaka ukat askinak jikxatañ amti. Jupax URSS markan paqallq warawaraniwa - ¡akax taqit sipans juk"ampiwa! Ukat maldición, ¡jupax premionakap katuqañapawa! Ukat pallapallanakan cruzap aptʼasiskakiniwa. ¡Stalin chachajj qhepat jiwayatäkchejja, luratanakapajj jakaskakiwa!
  Mä imill wawaw mantani ukat colgar... Qhipa alemán XE-162 ukarux ch"axwawayxi ukat chhuxriñchjasi:
  - ¡Aeróbatico ukaxa! Ukat mä maldito machaq tripulación!
  Chiqpachansa wali suma tawaqu. Chiqpach cobrax walja lurañanakaniwa.
  Mirabelax machaq warawarawa...
  Ch"axwawix walja urunakw sarantaski machaq semana puriñkama ukatx 8 uru lapaka phaxsit 1944 maranx... IS-2 soviético ukax rodillos ukat pistas ukanakaruw jan walt"ayawayi - askichatäskiwa. Jïsa, ukham qhuru ukat jan khuyaptʼayasir chʼaxwäwi. Ukat ¿qhawqha tiempos utjani?
  Ukat jichhax Gerdax Knisel ukat Wittmann jupanakat sipanx juk"ampiw tankinak t"unjawayi.
  ¿Kunjamatsa ukat jithiqtapxaspa? Q"ala kayukiw ukat bikini ukamp nuwasipxi. Imill wawanakax yaqha samart"asaw soviético wawanakarux wasitat t"aqhisiyapxäna. Ukat jichhax 300 tʼunjatäki uka tankinakaruw jakʼachasipkäna. Ukat jupanakax mä jan uñjat premio ukar jakt"asipxaspänwa: Cruz de Hierro ukan Cruz de Caballero ukan warawarapax qullqit lurat encina laphinakampi, espadanakampi ukat diamantenakampi.
  ¡Akankapxiwa imillanakaxa!
  Gerda kullakax soviético autoruw ch"axwantäna. Torret jachaqt"asis ukat chhuxriñchjasiña:
  - ¡Nayaxa mä maldición ukhamawa!
  Ukat wasitat ch"axwaña. Ukax T-34-85 ukar mantañapawa. Ukat chhuxriñchjasiña:
  - ¡Alemania marka!
  Imill wawaxa chhuxriñchjatawa. Ukat jupax wali ch"amanchatawa... Jïsa, jupax ukham estratégico racha ukaniwa. Niya chika phaxsi 1944 marana... Ch"axwawix sarantaskakiwa... Janiw sayt"añ munkti. Ejército Rojo ukax kunayman chiqanakan nayrar sartañatakiw ch"amachasiski. Ukampis amuyasipxam, jaqinakax juk"akiw utjxi.
  Ukat Rusia markax wilampiw mistuski.
  Amuytʼañataki, Hans Feuer sat chachajj . Orden de la Cruz de Hierro, Nayrïr Clase ukan sullka katuqiripawa. Ukat ukat jupax mä general soviético ukar katuntatapatxa, Orden de la Cruz de Caballero de la Cruz de Hierro ukan sullka katuqiriruw tuküna.
  Jisa, chiqpachansa akax wali sumawa.
  Ukat yuqall wawanakax wali thaya jaqinakjam uñacht"ayasipxi.
  Hans Feuer jupax jan ch"amani ch"axwiriwa. Uka waynax mä jach"a jaqir uñtataw nuwasi, thaya pachanxa, junt"u pachanxa, jallupachan ukhamarak juyphi pachanx ch"axwaski, shorts ukampikiw uchasi.
  Wawax q"ala kayunakapamp granadanak jaquntäna ukat leyendaruw tukuwayi.
  ¡Chiqpachansa akax wali sumawa!
  ¡Hans jilatajj walja patak maranakaw wali uñtʼatäjjäna! ¡Anti-héroe ukhamakchisa!
  Ukat taqpachanx, ukham jan iyawsañjam ukat jach"a ch"axwäwiw akanx utji... Kuna AI ukax chhaqtawayxiwa.
  Agave jupax wasitatw alaxpachan jikxatasi ukatx soviéticos autos ukanakaruw jaquqaniwayi. Jupax uywa katuri ukat uywa manq"irirakiwa. Uñisirinakaruw ch"allt"i.
  Jupax ch"allt"at autonakax jaquqaniwayi. Ukat ukat imill wawax uraqinkir ch"amanakaruw pallapallanakamp phichhantawayi. Ukax IS-2 ukarux ch"allt"atawa. Ukat jupax akham munaraki:
  - ¡Nayaxa wali sumawa! ¡Nayaw uñisirinakar jiwayir tawaquxa!
  Ukat mayampxa aéreo diananakaruw apayasi. Akax mä tank t"unjiriwa ukat taqi maquinanakax t"ijt"apxi ukat ch"axwapxi.
  Ukampis akax mä jisk"a E-5 tank ukaw utji. Maquina ukaxa paqallqu tonelada pesa. Ch"axwañ yant"awinak pasaña. Ukat uñisirinakarux chhuxriñchjasi, chhuxriñchjaraki.
  Ukat q'ucht'añ pachaw purini - janiw khitis jark'kistaniti, janirakiw khitis atipt'kaniti!
  E-5 ukax jupa pachparuw t"ijt"i, ukat sarkasax ch"iyar jaquntawayi. Ukat janiw ukham tank saytʼayañamäkiti. Ukat conchas ukanakax ricochet ukhamawa.
  Ukat maquina manqhanxa tunka marani Friedrich sat mä waynaw quntʼatäski, ukat akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - Ukat nayax chiqpach super luchador ukhamäristwa!
  Ukat mayamp, kunjams ch"axwäna ... Ukat jupax torre chika taypiparuw ch"allt"äna. Ukat jiwayir chʼamapajj mä jiskʼa calibre ukhamäkchisa, wali jachʼawa.
  Ukat alaxpachanx Helgax nuwasi. Mä q"ala kayuni imill wawax bikini ukan facturanakaruw jawsaski. Ukat wali muspharkañ askinak jikxatatapatx kusisirakiwa.
  Q"ala kayunakapampix soviético autoruw uñacht"ayi ukat específicamente ninamp phichhantawayi, ukat mä taqpach kit de combate conchas ukanakamp phallañapatakiw luraraki.
  Akax wali thaya ukat loco ukhamawa.
  Ukat Agavex nayrar sartawayi ... Ukatx ch"axwawayaraki.
  Niyaw agosto phaxsin 1944 maranx purini... Ejército Rojo ukax janiw kawkhans suma sarantäwir puriñjamäkiti. Ukampis alemanes, ukhamaraki, janiw sinti nayrar sartapkaspati. Uraq manqhankir axsarkañ tanques ukanakax nuwasiñaruw sarapxi. Ukampis jupanakax q"uma táctico ukhamawa.
  Imill wawanakax uraq manqhar q"umachapxäna, soviético armanakan pilap jiwayapxäna ukat kutt"anipxäna.
  Uka pachparakiw mä qhawqha precursoranakar katuntapjjäna. Uka yuqall wawanakar katjapkäna uka imillanakax jan isinak apsusaw tʼaqhisiyapxäna. Precursoranakarojj alambrempiw jawqʼjapjjerïna, ukatsti qʼala talonanakap ninampiw tostʼapjjerïna. Ukatxa, wila chʼiyar pinzanakampiw kayunakap pʼakjañ qalltapxäna. Uka yuqall wawanakax wali llakitaw wararipxäna. Tukuyañatakix imill wawanakax wila q"añut hierrompiw pechonakapan warawaranakap phichhantapxäna, ukat chachan perfeccionanakap botas ukanakamp t"unjapxäna. Qhep qhepa precursoranakajj tukuyapjjäna ukat wali tʼaqhesiñat qontʼasipjjäna.
  Imill wawanakax, mä juk"a arumpixa, extra clase uñacht"ayapxäna. Ukampis mayamp sasinjja, alemanonakajj janiw kuna jachʼa amtarus puripkänti.
  Ch'aman autopropulsadas armas: " Sturmmaus ", posiciónes soviéticas ukanakaruw ch'axwapxi. Walja tʼunjäwinaksa, tʼunjañanaksa lurapxäna. Ukampis mä avión soviético ataque ukax mä autoruw t"unjatayna, ukat Krauts ukanakax kutt"anxapxänwa.
  Saratov chachajj agosto phajjsin 1944 maranwa wali chʼamachasïna. Chiqansa, alemanonakax Kazajistán markankir Uralsk markar katuntasaw Orenburg sat chiqar sarxapxäna.
  Aka chiqanx wasitat Albina ukat Alvina jupanakax aire ukankapxi, ukampis mä kutix mä experimental platillo volante ukankapxi. Qʼala kayunakan yanaptʼapampiw uñachtʼayapjje, joystick sat aparaton botonanakap chʼetjjtayasisajj wali yatiñampiw uk lurapjjaraki.
  Chiqansa, imill wawanakax aeróbatica ukan jukʼamp jachʼa uñachtʼäwinakap uñachtʼayapxi. Aka chiqanx disquete , ukat tunka payan maquinas soviéticas ukanakaw jaquqanipxäna.
  Albinax akham siwa:
  - ¡Colerata lurañ equipo! ¡Ukanjja mä warawaraw utjani!
  Ukat autop wasitat muytayaraki. Ukat imillanakax Wila Ejército ukarux t"unjapxi. Ukhamarus, jach"a...
  Alvinax tunka payan avionetas soviéticas ukanakaruw t"unjawayaraki ukat chhuxriñchjaraki:
  - ¡Loco imillanaka, ukat janiw virgenanakax kunjamatsa!
  Qhipa tuqitxa chiqapawa. Chacha warmipajj uka chachanakamp chikaw pasear sarapjjäna. Ukat kunas ukhamakiw jan sartkänti. Imill wawanakax chachanakaruw munasipxäna - ¡jupanakatakix wali askiwa! Ukat juk"ampirus laxrampi irnaqañax wakisispa ukhaxa.
  Mä jach"a gradonkir tawaqu ... Akanx mä precursoraruw t"aqhisiyapxäna ... Nayraqatax isi apsusipxäna, ukat mä pä cubo umaw kunkapar warantapxäna. Ukatxa mä junt"u hierrowa uka punkit purakaru apanipxatayna. ¡Ukat kunjamsa phichhantapjjäna! Precursorax sallqa t"aqhisiñat arnaqasïna ... Ukax phichhantat thujsänwa.
  Alvinax mä wila alambrempiw ladopar ch"allt"äna. Ukat kunjams larusiñ munta ... Wali muspharkañawa.
  Ukatxa akham sasaw qʼuchtʼäna:
  - Nayax qhipäx tuqit llakisiñat qarjataw jikxatastxa - ¡Kusisiñajat sawkasiñ munta!
  ¡Ukat kunjamsa larusi! ¡Ukat perla kisunakapsa qʼala chʼiyjäna! Imill wawax jiwayañ wal muni, ukax imill wawawa!
  Ukat imill wawan kayunakapax taqpachaw q"ala ukat suma uñnaqt"ani. Jupajj qʼala kayukiw qʼañunak patjjan sarnaqañ wal muni. Ukat katuntat precursoranakar jaqunukuñatakis ukhamaraki. Talonanakapax qhatiyatäxi ukhax walpun chhuxriñchjasipxi. Alvina kullakas wali larusiñawa. Ukat Albinax imill wawarakiwa, chiqpachansa - ¡super! Kunjamas mä uñisirirux chinun codo ukamp ch"allt"aña. Ukat chhuxriñchjasiña:
  - ¡Nayaxa wali jach"a clasenkir tawaqutwa!
  Ukat perlat uñtat kisunakapsa qʼal apsüna. Uka chispixa kunjamatixa pulido ukhama. ¡Uka nuwasirijj muspharkañawa! ¡Akax mä cuento ukan jan arsuñjamäspawa, jan ukax mä plumampis qhanañchañjamäspawa!
  Panpacha ch"axwirinakax Yaks soviéticos, Laggi , Peones, Ily ukanakaw alaxpachan jaquqanipxi. Suma uñnaqt"aninakax ch"amanchatawa. Jupanakanjja janiw mä jukʼsa pächasiñas utjkiti. Ukat ukham sallqa ukat frenético suma uñnaqt"ani.
  Warmi nuwasirinakax q"ala kayunakapamp joystick ukx apnaqapxi ukat rusa autonakaruw atacapxi. Kunjamtï jupanakax tʼunjapkixa , nuwasirinakarux tʼunjapxani, kunjamtï cristal patxan mä thujru tʼunjapki ukhama. Imill wawanakax jan khuyapt"ayasiri, jan khuyapt"ayasiri. Jupanakax colerasiñ ch"amanïpxiwa ukat munasiñ nina nakhantayañ ch"amanïpxiwa. Ukat atipt"añatakis atinisiña. Pusïr maras URSS markampiki chʼaxwäwix utjkchixa. Ukampis janiw tukuyañ munkiti. Albina ukat Alvina jupanakax wali uñt"atäpxiwa. Ukat janiw qhipäxar kutt"añ munapkiti ni mä juk"a sayt"añ munapkiti. Ukat jupanakax jupanakpachaw sarxapxi, ukat uñisirinakaruw ch'allt'asipxi.
  Albina, avionetas soviéticas ukanakar t"unjasax akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - Nayax imill wawax jachatapat qarjataw jikxatastxa, ¡bast zapatonak umamp chhaqhayañax juk"amp askiwa!
  Ukat kunjamsa jachaqt"asi, ukat perla kisunakampi lliphipi. Ukat jichhax mä chacharuw munxi. Jupax chachanak violañx walpun muni. Ukajj jupatakejj wali kusiskañawa. Akax jupax apasxani ukat violañapawa.
  Albinax akham sasaw arnaqasïna:
  Sexo imillax sexo satawa
  ¡Mä jach"a cant progreso ukataki!
  Ukat nuwasir jaqix larusisaw phallxani... Ukat wasitat taqi uñisirinakasar jiwayañäni. Jupax walja ch"amaniwa. Ukat taqpach muskulunakan ch"amapa.
  Ukat Alvina kunjamsa arnaqasi:
  - ¡Uñisirinakarux montículos ukar t"unjañäni!
  ¡Ukat nuwasir jaqix wali chʼamampiw larusiñ qalltarakini! Ukat kunjamsa waynanakapajj kayup sarapjjerïna uk amuytʼarakïnwa. Ukampis mä jukʼa sañax wali askiwa.
  Septiembre phaxsinx niyaw purini... Intix juk"at juk"at qhant"aski. Nayrïr urux otoño phaxsinx rusa yuqall wawanakax q"ala kayukiw Rusia markan alay tuqinkir suyunakan jichhak jaquqanir chhijchhix t"ijtapxi. Jupanakax jupanakpachaw larusipxi, ajanunakap q"ala ch"uqt"asipxi, ukat alemanes ukanakarux higos uñacht"ayapxi.
  Precursoranakax wila corbatani, jisk"a ñik"ut khuchhurata, yaqhipanakax cero uksaruw puripxi. Jupanakax saltasaw t"ijtapxi. Qʼala kayunakapajj niyas janipuniw thayapkiti. Wali qhuru jaqiwa. Imill wawanakax t"ijtapxarakiwa, ukhamarakiw jan zapatoni. Rosa, muyu talonanakax inti jalsun qhant"i. Muspharkañ soviético imillanaka. Sbelto, atlético, jisk"a lurañanakar yatintata.
  Ukat taqiniw jachaqt"asipxi ukat kisunakapat jachaqt"asipxi ... ¡Nayrïr urux jallupachanx chiqpach kusisiñawa ukat qhanatakis ukat lurañatakis ch"am tukuñawa!
  Ukat alaxpachanxa mä aéreo nuwasïwiw utjäna. Mirabela, akax nayrïr piloto soviético ukawa, jupax yaqha alemán avión ukarux jaquqaniwayi. Ukat kunjamtï nayrax lurapxirïktxa, imill wawax bikini ukampiw isthapita. Wiñayataki wayna ukat janipuniw chhaqtawaykiti. Ukhamaw Diosar yupaychañ tuqit chʼamapax imantatäna.
  Ukampis Mirabelax chachanakax llamktʼapxi ukhaxa wal munasiraki. Juparojj cheqapuniw ukajj gusti. Ukatpï jupax piloto ... Kunawsatix mä imill wawax q"ala jan isin, musculoso janchipax chachan amparanakapamp arrugat uñjasi ukhax - akax chiqpach kusist"añawa. ¡Ukat wali kusiskañawa!
  Mirabelax yaqha nazi autoruw jaquqaniwayi ukat sist"asi:
  - ¡Nayaxa mä blindata jaqiwa!
  Uka tawaqux qʼala muruqʼu talonanakapampiw panel de control ukarux chʼalltʼaraki. Jupax wali suma uñnaqt"aniwa. Ukat jan yateqañjamawa.
  Mirabelax ukat mistuwayxi. Ukat Agavex juparuw t"ijtäna. Aka chiqanx, qhiparuxa, pä niya juk"amp achuyir warmi nuwasir pilotonakaw jikisipxäna. Jupanakax qhipäxat maynit maynikamaw ch"axwapxi. Jupanakax jaya chiqat katuqañatakiw ch"amachasipxi. Ukampis janiw sinti sum irnaqkiti. Panpachani suma uñnaqt"aninakax línea de fuego ukanx jaltxapxi. Ukat wali chʼamampiw kisunakap qʼal apsupjjäna. Suma, warminakax perranakawa. Jupanakax nayranakaparuw wali ch"amampiw uñch"ukipxi. Juk"amp chiqaparu p"iqi p"iqiru ukat wasitat ch"axwaña. Alemán ME-262 X ukax wali suma armado ukhamawa Yak-9 T ukat sipansa, ukat soviético uka autox jaquqaniwayi ...
  Ukampis Mirabelax jaqunukuñ atipxatayna, nayrïr kutiw avión chhaqhayatayna, avión ukan sarnaqatapanxa. Ukat jukʼamp jan walixa, uñisirinakan territorioparuw tukuyäna. Ukat akax jan waliwa. Jïsa, ukham destinojj jan uñtʼat mayjtʼäwinakapawa. Ukat 1 uru sata qallta phaxsit 1944 maranx niyaw payïr jach"a ch"axwäwix phisqhïr marax purinxäna, uraqpachax mayjt"awayiwa, ukampis Fuhrer ukan apnaqawipax anatäwi histórico alternativo ukanx utjaskakiwa.
  Saratov markax qhipharux soviético soldadonakan jaytjataw uñjasiwayi, ukatx Wehrmacht ukan ejercitopax Kuibyshev ukar jak"achasiwayi.
  Orenburg markatakix wali ch"ama ch"axwawinakaw utjaraki.
  Q"ala kayuni Tamarax ukanw ch"axwi, uñisirinakarux paquetes explosivos ukanakamp jaquntawayi, q"ala talonanakapampix thaqhi ukat chhuxriñchjasi:
  - ¡Comunismo markar jach"añchaña!
  Verónicax uñisirinakaruw ch"axwayi. Jupax q"ala kayunakapamp mä explosivo paquete jaquntäna ukat akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Comunismo amuyunakataki!
  Victoria, uñisirinakapar ch"axwaña, ukat Robin Hood bikini ukan lurata, chirp, q"ala kayunakapamp uñisirir bombanak jaquntaña ukat warariña:
  - ¡Comunismo pachanakaru jach"añchaña!
  Olya, uñisirinakaruw ch"axwantäna ukat mä hoz ukamp khuchhuqäna, ukat apthapisinx chillqt"äna:
  - ¡Estado soviético jach"a jach"a tukutapata ukhamaraki jach"a jach"a kankañapata!
  Ukat qʼala kayunakapampix wasitatwa mä phallañ paquete jachʼa, tʼunjir chʼamampi jaquntani.
  Larisa, nazis ukanakar pallapallanakampi, chhuxriñchjasïna:
  - Markajaxa Rusia markawa, wiñayataki Diosan churatawa ch"uxña alaxpacha manqhana!
  Ukat masinakaparux wink'apxi ...
  Agafya, nazis ukanakar ch"axwañanx akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Orenburgo markax janipuniw jaytanukkaniti! !
  Imill wawanakax ch"amanïpxiwa ukat chiqpachapuniw qhipa wilakama ch"axwañ amtapxi.
  Orenburg markax wali ch"amanchatawa. Ukampis 1944 maran septiembre phajjsit 3 urunak saraqatarojja, Kuibyshev markaruw nuwasiñ qalltäna. Ukat URSS markax chiqpachansa janiw askïkiti.
  Alenkax nazis ukanakaruw ch"axwayi ukat chhuxriñchjasi:
  - ¡Soviético markan comunismopataki!
  Ukat mayamp qʼala kayumpiw tʼunjir chʼamani granadampiw jawqʼjani.
  Anyutax uñisirinakaparux pallapallampiw phichhantawayi ukat chhuxriñchjaraki:
  - ¡Kuibyshev arxatapxañäni!
  Ukat qʼala kayunakapampix mä jachʼa jiwayir chʼamampiw mä phallañ paquete jaquntani.
  Ukat walja uñisirinakaruw tʼunjani.
  Alla, Fritz ukar ch"axwasa, chillqt"asi ukat pechop ch"allxtayi:
  - ¡Polissya markan altura cósmica ukanakataki!
  Ukat mä qʼala talonampixa, mä granadax taqi Fritz agresoranakax tʼunjatäñapataki ukat qʼal jiwañapatakiw chʼamachasini.
  Mariax nazis ukanakaruw ch"axwantäna, ukat q"ala kayumpiw Fritz ukar paralizar ch"amamp jaquntäna, ukat akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Abordo!
  ¡Ukat imill wawax pulmonapan patat larusiniwa!
  Marusya, fascista cadenanakar ch"axwasa, ukat q"ala kayunakapamp mä t"unjir granada jaquntasa, chillqt"asïna:
  - ¡Comunismo ukaru ukhamaraki atipt"awinakaru jach"añchaña!
  Matryonax jachaqt"asisaw arsüna, yaqha jiwayir phallawi apayanisa ukat Fritz ukarux khuchhuqatayna:
  - ¡Tayka markaxa qullanawa!
  Imill wawanakax heroes ukham ch"axwapxi.
  Uka platillo volante ukan yantʼapajj qalltan walikïskänwa, ukat qhepatjja janiw phoqaskänti.
  Ukhamat Albina ukat Alvina jupanakax jichhax ME-309 ukan wasitat ch"axwapxäna, ukax estilo ukarjam wali suma autowa.
  Imill wawanakax avión soviético ukanakaruw pallapallanak jaquntapxäna, ukat arnaqasipxäna:
  - ¡Suma parque, ukat espagueti electrónico!
  Albinax suma amtampiw uñisirinakarux ch"axwantäna, mä auto soviético ukarux t"unjäna, q"ala kayumpiw uñacht"ayäna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Nayrïr sartawijax uñisiritakix jiwayañjamawa!
  Alvinax uñisirinakaruw pallapallanakamp jiwayarakïna. Jupasti suma khuchhuqäna, kisunakapsa qhant'ayasaw mistuwayxäna.
  - ¡Comunismo ukax nayan destinojawa!
  Ukat qʼala kayunakapampix yaqha dianaruw chʼalltʼäna.
  Imill wawanakaxa wali ch"axwapxi nayra awtu taypina. Tornillos ukanakax janiw jichhakamax lurawipat apsutäkiti. Ukhamarus, waliw jet maquinanakar yatintañama ukat jupanakatakix mä taqpach infraestructura uñstayaña. Ukat ukax janiw ukhamakïkiti.
  Albina, soviético autonakar ch"axwasa, logicamente akham siwa:
  - ¡Nayaw comunismo pacha uñstayä ukat imperio warawaranakar irpä!
  Ukat qʼala talonapampiw pedalonakar chʼalljjtayi.
  Alvina, rusa autonakar pallapallanakampi, chiqak ch"ankhampiw jawq"jasa, chhuxriñchjasïna:
  - ¡Jiwasan amtäwisax comunismo ariano ukawa!
  Ukat mayampiw nuwasirix qʼala kayunakap apnaqäna. Ukat wali jankʼakiw kuns luräna.
  Panpacha imill wawanakax kuttʼanxapxäna ukhaxa, taqpach kit de combate ukax tukusxänwa, ukat cuerponakap bañon jariqañapatakiw jaytapxäna. Suma uñnaqt"an waynanakaw escobanakampi trillapxirïna. Albina, junt"uchasisax akham sänwa:
  ¡Chachanak munasipkakiñäni!
  Alvin chachajj akham sasaw iyaw säna:
  - ¡Chiqpachansa wakisiwa! ¡Akankchisa, warminakax juk"amp suma uñnaqt"anipxtwa!
  Albinax larusisaw chhuxriñchjasïna:
  - ¿Kunatsa warmixa mä chacharu munasi khitimpi jawq"jañataki!
  Chiqpachansa, imill wawanakax uka tuqitxa iyaw sapxiwa.
  TA-152 ukankir Helga jupax tanques soviéticos ukanakaruw ch"axwantäna, ukat jupanakarux ch"allt"äna, jachaqt"asis:
  - ¡Kaiser comunismo ukar jach"añchaña!
  Ukat imill wawax larusitaynawa.
  Agave ukax alaxpachankiwa, avión soviético ukanakar thaqhañataki. Jilpachax Yak-9 ukax alaxpachan uñjasi, ukax juk"amp jasakiw luraña. Ukampis aka maquinax janiw ukhamakiti. T modificación ukanx jupax 37mm cañón ukamp armatawa ukatx mä Fritz ukarux t"aqhisiñampiw chhuxriñchjaspa.
  Agave jupax ME-262 ukaruw jaya chiqat ch"allt"asi ukat nayrapat q"ucht"i:
  -Nayaxa akapachanxa juk"ampi yatiñani, uñisirinakaruwa baño ukana jiwayta!
  Ukat alaxpacharuw uñch"ukis angelanakaparu.
  Ukampis akanx mayamp Mirabelax thaya tuqinkiwa. Aka tawaquxa, taqi chhaqtawinakas utjkchixa, janiwa chuyma chhaqkiti.
  Ukat q"ucht"añs qalltaraki, sarkasax componer luraraki;
  Nayax Komsomol ukarux mantawayta, anatt"asa
  suma samka imilla...
  Akapachax wiñayatakiw mayo, 2016 maran utjani sasaw amuyayäta.
  ¡Sapa uruw primavera yurïwipa!
  
  Ukampis kunatsa ukham lurasajj janiw sumäkänti.
  Kunjamakitix janiw munasiñax utjkaspati...
  Ukhama, nayan khuyapayasiñajat waynanakar yatiyapxam,
  ¡Jakañax wali ch"amawa pala!
  
  Mä akatjamatwa chʼaxwäwix mä akatjamat qʼixu qʼixu qʼixu qʼixu qʼixu qʼixu qʼixu qʼixuntäna,
  Ukat mä jachʼa thayajj jankʼakiw jiwjjäna ...
  Ukat imill wawanakajax ch"aman janchini
  ¡Ukat jankʼakiw jawqʼjatäsma!
  
  Janiw munkti, iyawsapxita, nayax jaytxtwa,
  Pachamamatakix tukuyañkamaw ch"axwapxañäni...
  Mä ch"aman satchel ukan granadanak apt"asipxta,
  ¡Stalin jupax chuymanakapanx awkipan lantiw irnaqäna!
  
  Ch"axwirinakax Rusia markanx wali jach"a jaqinakawa.
  Jiwasax uraqpachan ordenarux arxataraksnawa ...
  Alaxpachankir warawaranakax terciopeloruw umamp warantapxäna,
  ¡Ukat chachax mä anattʼañaruw tukuwayxäna!
  
  Nayax q"ala kayuni imill wawatwa nuwasirïta
  Seducción ukat munasiñampi phuqt"ata...
  Will, nayax aka paraison mä chiqawj yatta,
  ¡Janiw wilampi kusisiñax utjkaspati!
  
  Jach"a Awki markan ch"axwirinaka, .
  Moscú jak'anx ch'amampiw ch'axwañäni ...
  Ukat ukatsti samkax comunismo ukan apnaqatawa
  ¡Supayampi infierno contra!
  
  Jan axsart"ir rusa waynanakaw, .
  Ukax chiqpachapuniw tukuykam ch"axwapxi ...
  Jupanakax ametralladorampiw jawq"japxäna, .
  ¡Wakisispa ukhaxa, quri coronampi!
  
  Janiw mä balas jarkʼkistaspati
  Jesus jach'a Diosax jaktawayxiwa...
  Uka dragonan urunakapax pasawayxiwa,
  ¡Alajjpachat jukʼamp qhantʼjjäna!
  
  Nayax jumarux munassmawa munat Lada,
  Svarog ukax jach'a kankañampiw utjani ...
  Rusia markatakix ch"axwañasawa
  ¡Suma Janq"u Diosax jiwasampiw utji!
  
  Janiw rusanakax qunqurt"asipxañamäkiti
  Iyawsapxita, jiwasan jañchisax janiw jark'aqatäkaspati ...
  Stalin ukat jach"a Lenin jilatax jiwasamp chikäpxiwa,
  ¡Aka examenax pasañapawa!
  
  Awki Markan llakipax chuymasankiwa, .
  Jiwasax jach"a kankañaparuw iyawstanxa...
  Jiwasax espacio ukar punkux jank"akiw jist"arapxtanxa, .
  ¡Wali muxsa jakäwiw utjani!
  
  Q"ala kayuni suma imillanaka, .
  Jiwasax wali ch"amampiw ch"uqi ch"uqi taypin t"ijtapxta ...
  Jiwasax janiw aka k"allk"u vodka ukax munaskiti,
  !
  
  Pata Pachatakixa, jiwasa imillanaka sayt"asipxañäni, .
  Ukat Fritz ukarux jaysañäni, janiw kuna jan walis utjkiti, .
  Infiernonkir Cainajj tʼunjatäniwa,
  ¡Ukat Cristo Qhispiyirirux aruntt"apxsmawa!
  
  Mä pachax utjani - janiw juk"amp askïkaspati,
  Jiwatanakax wiñayatakiw jaktapxani...
  Aka alajjpachajj cheqpach paraisoruw tukuni,
  ¡Taqinin samkapax phuqhasiniwa!
  . #11 JAQTHAPI
  Septiembre phaxsin 1944 maranx wali ch"ama ch"axwawinakanw pasawayxi ... Fritz jupanakax Kuibyshev ukat Orenburg ukanakar muyuntañ atipxatayna ukat ukatw uka markanakax jan walt"ayat uñjasipxäna, ukampis taqi jan walt"awinak utjkipans ch"axwapxatayna.
  Imill wawanakax extraordinario resiliencia uñacht"ayapxäna... Octubre qallta phaxsinx nazis ukanakax janiw Kuibyshev ukar katuntapkänti ukat Penza ukarux atacapxäna. Ucatsti nuwasïwinacaw aka marcarojj tʼamtʼañ kalltäna.
  Natasha kullakampi equipopampejj ukanwa nuwasipjjäna.
  Uka tawaqux wali suma q"ala kayumpiw mä granada jaquntäna ukat akham sasaw jachäna:
  - Rusia ajayutaki.
  Uka qhipatxa Zoyax bazooka ukanx pallapallanak apsuwayxäna. Ukat alemán Lev-2 sat tanqueruw tʼunjäna.
  Alemanes jupanakax mä juk"a juk"ampiw sartasipxäna ... Panteras ukat T-4s ukanakax servicio ukanx apsutäxänwa. Ukampis uka maquinanakax wali apnaqatäskipanxa. Chiqansa, Pantera ukax mä suma tank t"unjiriwa, ukat wali tolerable ukhamaw nayraqatapanx jark"aqasi. Ukampis ladonakapajj jupan jan waltʼäwipawa. Ukampirus "Pantera" -2 ukax ladonakapan jark'aqatawa, janiw sinti sumakiti. Ukampis jila parte pistolanakajj imatäjjewa.
  Desarrollo de la serie E ukax sarantaskakiwa... E-75 tanque ukax machaq generación automóvil ukhamaw sasaw arsuwayi, ladonakapax wali suma llawuntatänwa. Alemanonakax uka tuqitx walpun jakthapipxi. Amtäwix mä tank jikxatañawa, ukax janiw sinti jach"äkiti, jank"akiw ukat suma jark"aqatawa. Nayrïr yant"awix aka kastax Maus ukawa, ukampis practicax uñacht"ayiw aka tanquex sinti llakt"asitapa. Ukhamakipansti, E-100 ukax nayratpach luratäxänwa. Aka tanquex juk"amp denso layout ukat silueta inferior ukanïnwa. Jilapachax Ratón ukar uñtasit pesaje ukax patak kimsa tunk patak pusi tunk toneladaruw jilxattawayi. Ladonakax ángulo racional ukan uskt"atäpxänwa. Ladonakan thiyapax pantallanakamp chikt"ataw 210 milímetros ukjaruw puri. Armamento ukax Ratón ukar uñtasitawa: 128 mm ukat 75 mm cañón ukax mä jisk"a barril ukaniwa. Alemanes jupanakax juk"amp ch"aman motor 1.500 caballos de fuerza ukamp uskt"apxäna, ukat tanquex pusi tunk kilómetros sapa horaw jach"a thakin sarnaqäna.
  Ukax taqpachanx wali askiwa. E-100 ukax wali jach"a tankjamawa. Ukampis wali suma armanakampi ukat jarkʼaqasiñampi.
  Inas nuwasiñ yatiñanakapax jan jan walïkchïnti, ukampis tank apañasa ukat apañas jan waltʼäwinakax utjaskakiwa. Chiqpach experienciax uñacht"ayiwa, mä tanquex janiw llätunk tunk toneladat jila pesaspati, thakhinaka ukat puentenakx mä juk"a aski transferencia lurañataki.
  Ukatwa Hitler chachajj E-75 sat barcorojj uka peso churañatakejj límite churäna, ukampis jarkʼaqasiñ toqet mä confiable maquina lurañataki. Uka amtampiw 75 mm uka cañón jaytañ amtapxäna. Ukatx layout ukax denso ukham lurañawa: mä bloque ukanx motor ukat transmisión ukanakax chika taypinkiwa ukat caja de cambios ukax motorankiwa. Ukat inas mä tank katuqchi, ukax taqi tuqit jark"aqatawa ukat janiw sinti jach"äkiti.
  Hitler chachajja, jila partejj janiw alemán maquinanakampi taqe chuyma satisfackänti. Lev-2 ukax juk"amp nayrar sartatäkchïnsa, 105 mm cañón ukax tanques soviéticos ukanakamp nuwasiñatakix redundante ukhamawa, ukatx jan blindados ukanakar ch"axwañatakix janiw wakiskirïkänti. "Pantera" -2 ukax aksa tuqinx pallapallanakatakix armas ukat frontal jark'aqasiñampiw askïspa, ukampis ladopax wali jan walt'ayataw uñjasispa, ukampis conducción ukan lurawipax satisfactorio ukhamawa.
  Fuhrer jupax mä tank lurañ mayitayna, ukax pallapallanakarux taqi tuqin askïspawa.
  Ukampis ukajj janiw ukhamakïkiti. ¿Kunatsa compactar layout ukax máximo ukat chasis ukax k"achachaspa bogies especiales ukat muelles ukanakan yanapt"apampi, ukat cuerpot kuns apsuñapa. Ukat tripulacionax chiqpach prone ukarux wakicht"apxi.
  Ukham lurañajj wali suytʼäwinïspawa. Nayrïr E-75 tanque, E-50 ukamp mayacht"ata, janiw paqallq tunk toneladat jila pesaspati, ukat akax mä axsarkañ maquinawa.
  Maysa toqetjja, Elizabeth kullakajj T-34-85 sat tanquempiw nuwasïna, ukat jarkʼaqasiñatakejj janiw taqpach satisfactakänti. Frágil kunatix janiw elementos aleadores ukanakax utjkänti, armadurax janiw tank ukarux sinti jark"aqkänti.
  Elizabeth kullakajj qʼala kayu dedonakapan yanaptʼapampiw pallapallanak arsüna ukat kisunakap qhantʼayasaw arnaqasïna:
  - Nayaxa mä espacio vixen ukhamawa.
  Ekaterinax uñisiriruw jawq"jäna, uñisiriruw ladopar jawq"jäna ukat kisunakap q"ala ch"allxtayäna:
  - ¡URSS markan comunismo ukataki!
  Elena kullakax wali ch"amampiw uñisirir uñch"ukis ch"axwarakïna, ukat jiwayir ch"amampiw jawq"jarakïna, ukat kayunakapax q"ala ch"amakt"atap uñjasax, jupax chhuxriñchjasïna:
  - ¡Atipjañataki constitución ukataki!
  Eufrasia kullakajj uñisiriparuw pallapallanak jaqontäna, ukat cheqapuniw qʼala kayunakap apnaqasajj arnaqasïna:
  - ¡ Svarog ukat Stalin jupanakarux marka jach"a kankañapatakix chiqa chuymanïtanwa!
  Ukhamaw akan nuwasir imillanakax utji. Jupanakax juk"amp suma equipo ukanipxi.
  Yaqhip T-34-85 tanques ukanakax balas ukanakat jark"aqasiñatakiw uñstawayi, ukax wali jisk"achawayiwa pesaje ukanaka. Uka maquinan jank"akïtapa ukat maniobrabilidad ukax juk"ampiw jilxattawayi. Ukampis jichhajj antitanque fusilampi, jachʼa calibre ametralladorampi ukat walja kasta granadanakampiw apsusispäna. Ukat aire armanakax qʼal chʼuqtʼatawa. Chiqansa, ukham tank lurañax jukʼamp jasakiwa, jukʼamp jila qullqiwa ukat jankʼakiw sarnaqaraki.
  Jichhax imill wawanakax aka auto apnaqapxi ukhax janiw kunjamatsa ukar mantañapatak jaysapkiti.
  Elizabeth, mä jach"a t"unjir elemento ukan jank"ak sarnaqir tawaquxa, logicamente akham siwa:
  - ¡Janiw valorarux armadurampi lantintatäkasmati!
  Catalinax akham sasaw iyaw satayna:
  - Jisa, chiqawa, ukhamaxa janiwa qhant"kätati!
  Ukat kunjams larusipxtaxa...
  Imill wawanakax jach"a encanto ukanipxi. Ukat uñisirinakax jawqʼjat uñjasipxchi ukhaxa, wali chʼamampiw ukat wali sumwa lurapxi.
  Elena kullakajj tanquepajj kit de combate tukusjjäna, ukat kunatï wakiski ukanak phoqantañatak sarjjäna ukhajja, amigonakapar akham jisktʼäna:
  - Ukhama imillanakaxa amuyapxi, ¿jiwasaxa Kimsïri Reich ukaru atipt"añatakixa ch"amanïtanti?
  Catalinax jan axsarasaw akham säna:
  - Kunjamtï Vasily Terkin siskänxa ... ¡Jichhax jawq"jañatakiw jutapxta, janiw jakt"añatakikiti!
  Elizabeth kullakajj akham sasaw cheqañchäna:
  - ¡Ukhamaw Suvorov jupax säna!
  Ukat imill wawax qʼala kayunakapampix mä periodico apsusin cigarroruw tukuyäna. Jupatakix wali muspharkañawa.
  Eufrasia kullakajj cuerpop chʼalljjtayasaw qʼochüna:
  - Nayaxa espacio imilla-terminador, .
  ¡Fritz - yapuchiritakix wali llakiskañawa!
  ¡Ukat kunjamsa nuwasirijj larusirakini!
  Imill wawanakax tarjeta anatt"añ amtapxäna. Ukax wali muspharkañawa. Ukat chhaqhirinakax push-ups ukat squats ukanakaw lurapxi.
  Elenax anatt"añ pachanx, akham amuyäna:
  - Ukampis serio, ¡janiw chiqpach ch"amanïktanti atipt"añatakiki! ¡Cáucaso markax t"unjatawa ukat jiwasax chhaqtxaraktanwa!
  Catalinax q"ala kayumpiw mä tarjeta jaquntäna, uñisirinakaruw jawq"jäna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Ukampis mä jamasat armanïtanwa!
  Chʼaxwirix larusisaw qʼala kayunakapampix mä tarjeta jaquntarakïna.
  Elizabeth kullakajj mä jachʼa jachʼa tukusaw akham säna:
  - ¡Chiqpachansa mä suyt"awikiw utjistu machaq jamasat armataki!
  Eufrasia kullakajj wali suma kayunakapan qʼala amparanakapamp tarjeta jaqontasaw llaktʼasïna:
  - Jisa, janiwa jani jamasa armampixa lurasksnati!
  Ukat imill wawanakax mäkiw q"uchupxäna:
  - Jiwasana ch"uqixa ninampi phichhantatawa, uñisirinakaru khuchhuqañäni! ¡Jiwasax URSS markan pallapallanakätanwa!
  Warriors sintonizados ukat chiqpachans chiqpachapuniw nuwasiñanx jikxatasipxi.
  Ukampis ch"amanakax sinti jan kikpakiw ... Octubre chika phaxsinx Kuibyshev jupax ukhamakipans jaquqaniwayi ...
  Alemanonakax mä wakiskir jark"aqasiñ yänak katuntañ atipxatayna. Ukampis jallux walpun purintäna... Jallu pachax mä samart"añ suyt"äwiw utjäna.
  Ukampisa, alaxpachanxa nuwasiñanakax utjaskakiwa.
  Kimsa pilotos soviéticos: Mirabela, Anastasia, Akulina jupanakax sallqa ch"amampiw ch"axwapxäna.
  Mirabela, mä nazi ukar t"ijt"ayasa, nayra pacha, ukampis axsarkañ Yak-9 T ukan t"unjasa, q"ucht"awayi:
  - ¡Mä pachaw utjani, comunismo pacha!
  Anastasiax q"ala kayunakap gatillo ukar ch"allt"asaw chiqapar uñjäna, kisunakap qhant"ayasa:
  - ¡Mä q"uchumpiw alaxpachar t"ijtxa!
  Ukat amigonakaparux nayranakap ch"allxtayäna.
  Akulina, yaqha alemán jaqirux q"ala, muyu talonap pedal ukar ch"allt"asaw t"unjäna, ukat akham sasaw akham säna:
  - ¡URSS markan jach"añchäwipataki!
  Imill wawanakax chiqpachapuniw nuwasirïpxañapa.
  Mirabela, mä fascista ME-262 ukar 37 mm cañón ukamp jaquqaniwayi, jupax tuiteó:
  - ¡Comunismo ukar jach"añchaña!
  Anastasia kullakajj nazi sat jaqerojj suma amtampiw khuchhuqäna, ukat uñisirinakaruw sierra lurasajj akham säna:
  - ¡Jach"a wila pacharu!
  Akulinax wali ch"axwañ tawaquwa, alemán autoruw jaquqaniwayi ukat sillp"isaw qhuruchasïna:
  - ¡Soviético markan comunismopataki!
  Ch"axwirinakax jach"a ch"amanïpxatapat uñt"atäñapawa.
  Maysa tuqitxa Albina, Alvina, Agave jupanakax cuentanakapwa jikxatasipki. Ukat imill wawanakax q"ala kayuni ukat bikini ukamp nuwasipxaraki.
  Kunjams larusiñas kunapachatix imill wawanakax niya q"ala jan isinïpki ukat avionanakankapki ukhaxa.
  Albinax q"ala kayunakapampix mä phallawiruw t"unjatayna, walja autos soviéticos ukanakaw mä kutikiw t"unjatayna ukat chhuxriñchjatayna:
  -Ariya jila kullakanakataki!
  Alvinax Ejército Rojo ukamp nuwasiraki ukat jan axsaras luraraki. Ukat q"ala kayunakapampix cañones aéreos ukanakaruw irpxaruwayi, ukat soviético autonak khuchhuqaraki, chhuxriñchjasisa:
  - ¡Qhana amuyunakataki!
  Agave ukax ch"axwirinakar soviéticos ukanakaruw jaquqaniraki ukat avionanakaruw atacaraki, chiqpachans jupanakarux t"unjawayi ukat arnaqasi:
  - ¡Kimsïr Reich ukan atipt"awinakapata!
  Ukat imill wawanakax janiw llakisipkiti ukat uñisirinakarux wali t"aqhisiyataw uñjasipxi. Yämas suma yuqall wawanaka.
  Albina kullakajj precursoran talonanakap estacampi fritʼasaw mä kutejj akham säna:
  - ¡Uka yuqallanakaxa forma frita ukatxa pimintampixa wali sumawa!
  Ukat kunjamsa larusi. ¡Ukat lakap uñachtʼayarakim!
  Alvinax uk amuyasïna, kisunakap qhantʼayasa:
  - ¡Uka waynaxa hornoru qhatiyatawa, wali sumawa ajompi!
  Agave kullakajj qʼala kayunakapan yanaptʼapampiw mä par soviético nuwasirinakajj jaqonukupjjäna ukat akham sasaw arsüna:
  - ¡Jiwasax espacial musgonakätanwa!
  Ukat amigonakaparux nayranakap ch"allxtayäna. Jupax mä imill wawawa, jupax mä juk"a, ch"axwañ naturaleza ukaniwa.
  Albina kullakajj qʼala, suma cincelat kayunakapamp avionanakar jaqontasaw akham säna:
  - Janiw Rusia markarux amuyumampix amuyañjamäkiti, ¿kunjamarak Stalin ukham apnaqirinakar ajllismasti!
  Alvinax wali ch"amampiw akham säna, kisunakap q"ala ch"uqt"asisaw q"ala kayunakapamp ch"axwäna:
  - ¡Ukat jiwasan Hitlerasax janiw juk"amp askïkiti!
  Agave kullakajj jachtʼasisaw soviético autonakar qʼala kayunakapamp tʼunjäna ukat akham sänwa:
  - ¡Adolf, chiqpachansa, ¡poseído! Ukampis uka pachparakiw, ¡qhawqhas nayratpach atiptʼañ atipjawayi ukajj janiw tuputäkiti!
  Imill wawanakax wali nuwasirïpxiwa ukat nuwasirïpxiwa.
  Ukat uka qhipatxa, kunjamatsa pä yuqall wawanakarux jakkirpachaw lawat asxatapxäna. Ukhamawa, mä acero lawaru ch"uqt"ata, ukatxa t"ant"a qalltapxäna, ukatxa arnaqasipxäna, chhuxriñchjasipxarakïna. Ukatxa, yuqall wawanakax janïr samarañ qalltapxäna ukhaxa, escuadrón ukankir taqpach imill wawanakax precursor frito ukar t"ijtxañ qalltapxäna, jupanakat aycha t"aqanak khuchhuqasa ukat manq"añ qalltapxäna.
  Ukat wali sumapunïnwa, jukʼampirus wali jakkir yuqall wawanakax phayañ horasan pimintampiw chʼalltʼapxirïna.
  Amuytʼañataki, agave sat waynax wali kusisitaw uka waynan thixnip manqʼäna. Ukapachax imill wawanakax wali jach"a luräwinak lurapxäna. Ukat panpacha yuqall wawanakat ch"akhanaka ukat giblets ukanakakiw qhiparäna. Uka wayna jiphillax juk"amp sumaw jikxatasïna. Imill wawanakapax wali kusisitaw manq"apxäna.
  Ukat jichhax alaxpachan ch'axwapxi ...
  Orenburg markax octubre phaxsit tukuyaruw jaquqaniwayi...
  Alemananakax Ufa markaruw jak"achasipxäna. Niya wali thayäxiwa ukat chhijchhix utjarakiwa.
  Tamara ukat jupan equipopax Ufa anqäxapanx nazis ukanakamp ch"axwapxi. Alemania markan infantería ukax ch"iyar jañchin pallapallanakatw ataque lurapxi, jupanakax colonia francesa ukat belga ukanakanw jawillt"apxatayna.
  Chiqpachansa taqi jakʼachasiñanakanwa jiwat jaqinakar jaquntapxi.
  Tamarax mä turno churaraki, ukat q"ala kayumpiw granada jaquntäna ukat chhuxriñchjasïna:
  - Comunismo pachax patak patak maranakaw wali uñt"atäni, Stalin jupax jiwasan ch"aman amparasäniw sasaw amuyta.
  Verónica, ch"axwañanx akham siwa:
  - ¡Janiw URSS markar p"akjañakiti!
  Ukat qʼala talonapampiw mä paquete explosivo jaqontäna.
  Anfisa, nazis ukanakar balamp jiwayasa ukat q"ala kayunakapamp jiwañat yaqha yatiyaw jaquntäna, akham siwa:
  - ¡Comunismo jach"a kankañapaxa jiwasampikiwa!
  Victoria, uñisirinakaruw pallapallanak jaquntasa, ukat nazis ukanakar ch"uqi ch"uqimp ch"uñuyasa, q"ala kayunakapamp granada jaquntasa, chhuxriñchjasi:
  - ¡Jach"a Tayka marka jach"añchatäpan!
  Olimpiadas ukanakax nina nakhantayatawa. Ukat ukat aka imill-heroe ukax mä caja completa de explosivos nazis ukar jaquntawayi ukat arnaqasi:
  - ¡Jach"a kankañani jiwasana espacio Mama Pachama!
  Ukat imillanakax taqiniw mä arumpi arnaqasipxi.
  - ¡URSS markatakixa! ¡Ukanjja mä precursoraw utjani!
  Ejército Rojo ukan ch"axwirinakax lunthatasipxi. Ukat chhijchhix purintäna ukhax q"ala kayukiw ukat bikini ukamp nuwasipxi.
  Noviembre qallta phaxsinxa, nazis ukanakax Ulyanovsk markaruw nuwantapxäna. Lenin yuritayna ukat Stenka Razin jupax wali usuchjat marka. Akax Rusia markan capital fronterapawa.
  Alenkax nazis ukanakamp nuwasi. Ukat qʼala kayupampiw nazis ukanakar granadanak jaqontasajj jupa pachpa qʼochüna:
  - Rusia markar jach"añchaña, jach"añchäwi ...
  Tanques ukanakax nayrar sartasipki ...
  Jaljawi wila kamisanakampi, .
  ¡Rusia markar aruntt'apxsma!
  Anyuta, uñisirinakaruw pallapallanakamp ch"axwasa ukat alayaru khuchhuqasa, ukatx q"ala kayunakapampix paquetes de aserrín explosivos ukanakaw jaquntawayi, ukat akham sasaw jach"at arsüna:
  - ¡Stalinan comunismopataki!
  Ukat jupax mä turno churäna mä taqpach linea ch"iyar ch"iyar nuwasirinakaru, jupanakar khuchhuqasa.
  Alla, uñisirinakapar ch"axwasa ukat q"ala kayunakap apnaqasa, jiwayir granada jaquntasa, chhuxriñchjasïna:
  - ¡Rusia mamataki!
  Mariax nazis ukanakaruw pallapallamp jiwayatayna, ukat q"ala kayunakap apnaqasa, uñisiripar jiwayañ regalonak jaquntañkamax ch"allxtayäna, akham sänwa:
  - ¡Comunismo espacial ukatakixa!
  Matryona, nazis ukanakar ch"axwasa, ukat uñisirinakar khuchhuqasa, akham sasaw apsuwayxi:
  - ¡Ch"axwañan mayjt"awinakapata!
  Marusya, Fritz ukar ch"allt"asa, ukat jiwayañkamaw jawq"jatayna, ukat agresivamente blathered, polvo ukar chhaqtayasa:
  - ¡Jach"a jach"a ch"amampi atipt"añataki!
  Ukat qʼala kayupampiw mä jiwayir granada jaquntäna.
  Aka imillanakax akanx wali thaya ukat groovy ukhamawa.
  Alenka, uñisirinakapar ch"axwasa ukat khuchhuqasa, ukat q"ala kayunakapamp granadanak jaquntasa, chhuxriñchjasïna:
  - ¡Comunismo jach"a kankañapaxa jiwasampi chikäpan!
  Ukat imill wawax uka apthapisinx mä alemán tank wali jach"a jach"a tukusaw jaquqanïna.
  Ukat akax yaqha modificación Lev-2 tank ukax 88 mm cañón ukampiw lurasi. Torreta ukax juk"amp jisk"akiwa , ukat tank ukax jisk"akiwa, ukatx phisqa tunk phisqhan tonelada pesa, ukat motorax 1200 caballos de fuerza ukhamawa kunapachatix ch"amanchatäki ukhaxa. Alemania markan jank"ak autopa.
  Ukampis janiw nuwasir jaqirux llakisiykiti.
  Allax q"ala kayumpiw granada jaquntäna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Comunismo ukatakixa!
  Anyutax jiwañ jiwayir regalo q"ala kayunakapamp jaquntäna ukat jach"at arsüna:
  - ¡Machaq fronteranakataki!
  Ukat imill wawax sillp"i. Ukat alemán tanque "León" -2 ukax apsuñapawa ukat turkañapawa, ukat rodillos ukanakax chiqpachapuniw jaltxapxäna.
  Maria, nazis ukanakar ch"axwañanx akham q"ucht"äna:
  Ukat nuwasiñax wasitat sarantaskakiwa
  Ukat chuymax pecho ukanx llakitaw jikxatasi ...
  Ukat Lenin jupax wali wayna - .
  ¡Ukat octubre waynax nayrar sartaskiwa!
  Matryonax uñisirinakaruw pallapallanak jaquntäna, ukat filanakaruw khuchhuqasa, q"ala kayupampix granada jaquntäna ukat chillqt"asïna:
  - ¡Jakawina nayrïri lurawixa wali wakiskiripuniwa!
  Marusya, nazis ukanakar t"unjasa, akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Uraq patat wasitat uñjta, wali colerat ataques ukanakan torbellinonaka!
  Ukat ukham nuwasirinakax jan mayjtʼasirïpxiwa.
  Ukampis wali ch"amanakax janiw kikpäkiti. Penzax niyaw jaltxatayna. Ukat nazis ukanakax Saransk markaruw ch"axwapxi.
  Jichhax janiw ukhamakiti Gorky markanx utjxiti.
  1944 maran noviembre phajjsit 7 urunak saraqatarojja, Stalin chachajj Moscú markanwa yaqha desfile luräna. Janis atipt"añax utjkchixa.
  Ukampis Fritz sat barcojj nayrïr kutiw misil balístico V-2 sat aparatonakampi Moscú markar jaqontäna. Ukat uka pachparakiw uka markax jet avionanakampi bombardeata, Arado bombarderonakampi . Uka lurawix taqiniruw wal muspharayäna. V-2 misiles ukanakax mä jach"a trayectoria ukanw jaltxapxäna ukat mä akatjamat jaquqanipxäna, radares ukanakas janiw sum uñjapkänti.
  Walja tʼunjäwinakasa, jan waltʼäwinakasa utjarakïnwa. Uka desfile ukanjja, soviético soldadonakajj jiwapjjänwa.
  Stalin chachajj uraq manqhankir mä búnker sat cheqanwa jankʼak tantachasïna, uka bunkerjja, bomba atómica sat bombampi directo chʼalltʼatas aguantaspawa.
  Estadounidense general ukan p"iqinchiripaxa, Vasilevsky, jupax llakisiñampiw akham säna:
  - Alemananakax machaq armampiw jach"a t"unjir ch"amanïpxi. Ukat radaranakajajj janiw jupar uñjkänti ...
  Stalin chachajj coleratapuniw talonanakap chʼalljjtayasïna:
  - ¡Akanxa jumanakaxa loqhe jaqinakawa! ¡Ukham muspharkañax janiw uñjañjamäkänti!
  Mariscal Vasilevsky jupax akham siwa:
  - Kunas compañero Stalin ....
  Beria kullakajj jankʼakiw akham säna:
  - Akaxa misiles clase A-5 ukanakawa. Janiw llakisiñamäkiti compañero Stalin. Jupanakax llätunk patak kilogramos aminolona , ukat mä suma jet bombardero ukham sayt"asipxi. Alemanes jupanakax mä pä tunka misilanak jaquntapxäna, ukampis uka diseñox janiw serie ukar mantkänti, kunatix avión jet ukamp bombardeañax juk"amp jila chaniniwa ukat juk"amp askirakiwa.
  Stalin chachajj samarañ qalltasaw akham säna:
  - Ukhamajj ¿janit mä suma armajj wakiskiti? Walikiwa!
  Beria kullakajj mä jachʼa jachʼa tukusaw akham säna:
  - Ukampis jet bombarderos, akax mä jach"a jan walt"awiwa. ¡Stalin masix aka tuqit ch"axwañapawa!
  Mariscal Zhukov jupax akham amuyt"ayi:
  - Inas apt"asiñäni ukat jiwasax cohetenak lurañäni. Nayax uraqi-aire sañ munta. ¡Kunas, radio tuqi jupanakar apnaqasa avionanakar jaquntañataki!
  Voznesensky chachajj akham sänwa:
  - ¡Ukham cohetes lurañatakix pachaw munasispa! Wali jila chanini avionanakax lawat lurañax juk"amp jasakiwa, explosivos ukanakamp phuqhantaña ukat uñisirir ram. ¡Ukax estilo kamikaze ukhamäspawa!
  Stalin chachajj iyaw sasaw pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - Jisa, kamikaze avionanakaxa apnaqañapawa. Akax jiwasan ch"amasawa, chiqans akax jiwasan Ejército Rojo ukan t"aqhisiñap jayarst"ayañakiw.
  ¡Jumajj kunatï jukʼamp askïki uk jikjjatañamawa!
  Yakovlev jupax mä jach"a jach"a tukusaw jaysäna:
  - Stalin masixa machaq avionanaka lurañataki irnaqaski. Ukampis jichhax autonakan juk"amp mistuñapatakiw ch"amachasipxta. Taqi reservas ukanakax apnaqatawa ukatx tunka marani wawanakarux maquinanakaruw uchapxta. Phuqata movilización, taqpacha ukhamaraki supertotal ukanakampi .
  Stalin chachajj akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Juk"ampi lurañaw wakisi! ¡Kuntï lurapkta ukajj wali jukʼakiw!
  Molotov jupax mä jach"a jach"a tukusaw akham säna:
  - Aliados ukanakampi jikisiñaxa janiwa wakiskiti. Sapakïksnas ukhamawa. Japonés ukanakamp mä amtar puriñ yant"awayta... Jupanakax Urales uksaruw territorio mayipxi, ukax janiw askïkiti.
  Stalin chachajj akham sasaw qhuru arsüna:
  - Japón markar juyphi pachanx huelga lurañax wakisiwa, ukampis ¿Leningrad markax kunjamas?
  Zhukov chachajj kisunakap qhantʼayasaw akham säna:
  - Petrozavodsk markar ataque ukax janiw kunjamtix suyapkän ukhamarjam phuqhaskänti. Suecia markax Tercer Reich uksankir ch"axwäwir mantawayi ukatx jach"a ch"amanchirinakampiw apasiñaw wakisïna. Ukhamajj janiw jankʼak ofensiva lurañajj chʼamäkänti, ukat uñisirinakajj Wehrmacht sat unidadanakaruw irptanipjjäna, ukatwa uka nuwasïwinakajar kuttʼayapjjäna. Leningrad markax bloqueo ukan phuqhat anillo ukankiwa, ukatx wali suma abrazadera ukaniwa. Nayax amuyta primavera phaxsikamax taqpach mach"a utjatapatxa, taqpach jaqinakaw jiwapxani. Ukat Leningrad markan t"unjäwipax janiw jark"atäkaniti.
  Niya janirakiw avionat suministrañjamäkiti. Uñisirinakax alaxpacharux taqpach apnaqapxi. Alemanonakax jichhax mä caballero cruz churapxi, patak jaquqanir avionanakataki.
  Stalin chachajj colerat arsüna:
  - ¡Ofensiva ukarux pantjasipxtwa!
  Zhukov jupax p"iqip ch"allxtayäna:
  - Walja ferrocarriles ukanakaw p"akjata, ukat jiwasax sinti juk"a ch"amampiw tantacht"apxta. Ukat finlandeses ukat suecos ukanakarux jach"añchañasawa, jupanakax arxatäwinx ch"amanchasipxi. Ukampis janiw ukakïkiti. Alemania markankirinakajj Murmansk markaruw pasapjjarakïna. Jichhax aka markax muyuntatawa. ¡Janiw kun lurañsa yatktanti!
  Stalin chachajj akham sasaw qhuru arsüna:
  - ¡Jan jark"aqasiña!
  Zhukov jupax akham sasaw arsuwayi:
  - ¡Janiw nayax ukatakix ch"amanïkti! Ukat uñisirinakax Península de Karelian taqpach katuntapxaspawa!
  Stalin chachajj akham sasaw mayïna:
  - ¡Ch"amanak apthapipxam ukat antutapxam! Juyphi pachanx alemananakax janiw ukhamakiti. ¡Jupanakarux capital ukham ch"amanchañax wakisispawa!
  Vasilevsky chachajj akham sänwa:
  - ¡Manqha p"akjañanaka jark"aqañatakixa wakisiwa, ukanwa ch"amasaxa uñisirinakaru apxaruñapa!
  Stalin chachajj akham sasaw arnaqasïna:
  ¡Comunismo ukatakiw ch"axwañäni!
  Voznesensky jupax juk"amp kusiskañ yatiyäwinak puriyatayna:
  - SU-100 ukaxa nayraqata uñacht"ayatawa, metal ukata wakicht"atawa walja lurañataki. Chasis ukax T-34 ukarjam luratawa. Wali jasakiwa lurañataki. Uka proyectil ukax niyaw machaq pistola lurañatakix wakicht"ata. Ukhamat SU-100 ukax nayratpach uñstawayxani. ¡Qharürux nayrïr maquinax nayraqatar sarañapawa!
  Stalin chachajj iyaw sasaw pʼeqep chʼoqtʼasïna.
  - ¡Al menos akax nayarux kusisiyawayitu! Ukampis T-34-85 ukax janiw jichhakamax lurañat apsutäkiti. Janiw ukakikiti, armadurax juk"amp jisk"a lurañawa ukat pä tunk toneladaruw jisk"achañapa. ¡Chʼaxwäwinakax janiw jukʼamp jan waltʼaykaspati sasaw uñachtʼayäna!
  Voznesensky chachajj akham sänwa:
  - ¡Jumax lawat armadura lurasma! Mä urux patak patak ukham tankinak lurapxta, nazis ukanakat sipansa jukʼampi. Ukampis autonakajajj jankʼakiw Fritz jilatarojj antitanque sat jiskʼa armanakampis jaquqanipjje.
  Zhukov jupax akham siwa:
  - Gerda ukaxa utjiwa. ¡Ukham thaya warmi! Jupajj walja tankinakajaru ukat pistolanakajaruw jaqontäna.
  Stalin chachajj akham sasaw pʼeqep chʼoqtʼasïna:
  - Juparux katuntañasawa, ukat q"ala talonanakap phayañasa. ¡Aka imill wawax chiqpachansa wali sumawa!
  Zhukov jupax iyaw sataynawa:
  - ¡Jiwasax katjañasawa! ¡Ukat fascistanakaruw t"unjañäni!
  Beria kullakajj pʼeqep chʼoqtʼasisaw akham säna:
  ¡Mä operación especial lurañäni!
  Stalin jupax mä jach"a jach"a tukusaw akham säna:
  - Akaxa mä jach"a amuyt"awiwa, ukampisa... ¡Yaqha kunasa tukuyañawa wakisi!
  Beria kullakajj akham sänwa:
  - ¡Taqi jupanakar katjañäni!
  Stalin chachajj pʼeqep chʼoqtʼasïna.
  - Janiwa... ¡Heroes ukanakar jiwayañax janiw askïkiti! ¡Gerda kullakaruw nayar apanipxañap munta! ¡Ukajj jankʼakiw lurasi!
  Beria kullakajj akham sänwa:
  - Jakaña?
  Stalin chachajj jankʼakiw akham säna:
  - Chiqpachansa, nayaxa jakasktwa!
  Beriax chhuxriñchjasïna, ajanunakap phust"asa:
  - Taqi jan lurañjamäki, inas nayax chiqpacha yatchi!
  Walja imill wawanakaw jisk"a faldanakampi ukat q"ala kayunakampi uñstapxäna. Jupanakax vino vaso apt"ataw GKO ukankirinakarux nayranakap ch"irmthapipxäna.
  Zhdanov jupax akham siwa:
  - ¡Ejercito ukan juk"amp imill wawanakaw munapxta! ¡Ukanwa askichapxani!
  Stalin chachajj akham sänwa:
  Anastasia, Mirabela , Akulina jupanakarux "Estrella de la Orden de Gloria" ukham diamantenakampiw jach'añchta ! ¡URSS markar jach"añchaña!
  Taqinipuniw mä arumpi arnaqasipxäna:
  - ¡Heroes ukanakatakix jach"añchañawa!
  Ukat amparanakap tʼaxllirtʼasipxäna.
  Mä imill wawax qunqurt"asisaw qunqurt"asïna, Stalinan botasap jamp"att"asa.
  Jachʼa Comandantejj vino warjjatäna ukat jachʼat arnaqasïna:
  - ¡Ch"amasaxa jiwasana ch"amasawa!
  Beria kullakajj akham sänwa:
  ¡Hitler chachajj mä loqhe jaqënwa!
  Stalin chachajj akham sasaw säna:
  - ¡Janiwa loqhe jaqikiti, jan ukasti sallqjaña uñacht"ayaña!
  Ukat taqiniw wasitat chʼallxtapxäna.
  . #12 JAQTHAPI
  Ulyanovsk markax taqpach muyuntatänwa, ukampis jichhax... Niya noviembre phaxsi tukuyaruw purini ukatx chhijchhix thayt"aniwa. Alemanes jupanakax janiw chiqpachans ataque lurañ munapkiti, ukat wali ch"axwañampiw ch"axwapxi.
  Thaya taypin pachax janiw sinti jallupachankiti. Ukampis imill wawanakax nuwasipkakiwa ukat jan axsartʼir milagronaksa uñachtʼayapxi.
  Gerda kullakax Pantera 2 ukan tripulacionapampiw uñt"ayasi. Ukampis Pantera-3 tanquex niyaw uñstañampïski, ukat chiqpachapuniw nuwasir jaqix ukampiw ch"axwañ muni.
  Ukañkamax jupax posición soviética ukanakaruw ch"axwaski.
  Qʼala kayupampiw pistolajj kawkhantï uñchʼukipkäna ukar uñachtʼayäna ukat pallapallarakïnwa. Jupax kimsa tunk pusini soviéticos ukanakaruw t"unjawayi ukatx tuiteó:
  - ¡Qullan Prusia markataki!
  Charlotte kullakax mä cañón ukamp jaquqanirakïnwa, bus soviético ukar mantasinx akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Jiwasan kusisiñasa pachanakataki!
  Christinax pallapallampiw ch"axwarakïna, q"ala kayumpiw uñisirinakarux ch"allt"äna ukat jach"at arsüna:
  - ¡Akham waynanakataki, jupanakax jiwasaruw merecen!
  Magda kullakax wali chiqaparuw pallapallarakïna, chillqt"asisaw akham säna:
  - ¡Imperio Jach"a kankañapataki!
  Ukat Elizabeth kullakax pusiniw machaq SU-100 ukan ch"axwapxi.
  Imill wawanakax machaq autopropulsado pistola ukat ch"axwañ yatipxi.
  Elizabeth kullakajj qʼala kayunakapampiw fusilamp qʼochüna;
  Fascista verdugox amparanakap ch"iyjasi,
  ¡Akanx estante, pinzas, taladros ukanakax amparapankiwa!
  Jupax alman janchipar jan ch"amanïñ muni,
  ¡Jan wakiskir monstruo, ukampis wali suma uñnaqt"ani!
  
  Jupax qullqi, qutan barconaka,
  ¡Kunsa mä titulos churaspa!
  Chiqpachansa jumaruw línea ukar uchapxtamxa, .
  Chiqansa, ¡jupatakix mä jiwat jaqikïtawa ukat mä anattʼañakïtawa!
  
  Jupax jiwasan negociosat yatiñ muni,
  !
  Ukatwa, nayax autot wali khuyaptʼayasir sum sarnaqañ munta,
  ¡Awkipat ukat taykapat armasiñataki!
  
  Ukampis jiwasax Pachamamar ch"amampiw luqtañäni,
  !
  Mä ramajj thaya thaytʼanitapatwa qontʼasini,
  ¡Ukat q"ala jan isin wawanakax jachapxi!
  
  Jisa, nayrïr ch"ama muyuntat atipjawaytwa,
  Ukampis ¡Taqi Chʼamani Diosax waliptañatakix mä chʼam churani!
  Ukat ukat naya pachpaw uñisirinakarux knockout ukar khitä,
  !
  
  Awki Pachax ukham ch"am churitu, .
  ¡Uka llakinaka ukat tʼaqhisiñanakax atipjasispawa!
  Ukat aka jan manqhankir sepulturat mistunipxam,
  ¡Ukhamajj colerat osompi jan manqʼantatäñamataki!
  
  Mä juk"a juk"ampi ukat qhispiyasiñax jak"ankiwa - .
  ¡Uñisirinakar atiptʼañwa puriñäni!
  Comunismo qhanan ch"amakt"ayata jakaña,
  ¡Ukhamat Intix qurimpi utar phuqhantayañapataki!
  Ukat imill wawanakax q"uchupxäna ukat machaq jiwayir cañonatw pallapallapxäna. Jupanakajj wali ajjsarkañ nuwasirinakäpjjewa.
  Elena kullakajj mä larusisaw akham säna:
  - ¡Comunismo ukax luratäniwa, ukaruw iyawsapxta!
  Catalinax aka arsutarux iyaw sataynawa:
  - ¡Comunismo uñstayañäni, ukat mä triunfo ukaw utjani!
  Eufrasia kullakajj uka aptʼasisaw chhuxriñchjasïna , qʼala kayunakapan yanaptʼapampiw pallapallanak luqtäna, ukat Pantera sat animalaruw chʼalltʼasïna.
  Ukatxa uka nuwasirix akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Ay, comunismo, comunismo! ¡Sofismo ukax wali ch"amampiw t"unjatäni!
  Ukat "Pantera", nayraqataru ukat jaya chiqat ch'allt'ata.
  Aka imillanakax janiw ukhamaki p"akjañjamäkiti.
  Jichhax diciembre phaxsix purinxiwa... Japoneses ukanakax niyaw thaya pachanx ch"axwañ jaytxapxäna.
  Ukampis alaxpachanxa, juyphi pachas utjkchixa, nuwasiñanakax utjaskakiwa.
  Akax Toshiba ukat Toyota, pä japonés pilotos ukanakax jan ch"aman lunthatanakjamaw ch"axwapxi.
  Toshibax q"ala kayunakapampix avionetas soviéticas ukanakaruw t"unjatayna, ukat pulmones patat akham sasaw jach"at arsüna:
  - ¡Nayax mä super imill wawanïtwa!
  Toyota, mä ch"axwañ avión ruso ukar jaquqanisa, ukat perla kisunakap uñacht"ayasa, jan axsarasaw chiqanchawayi:
  - Ukatxa mä warmiwa hiper !
  Chiqans Japón markan warminakax jach"a qalltañ ch"amampiw ch"axwapxi. Mä samurai jaqin jach"añchäwipax janiw jark"atäkaspati.
  Ukampis kunjamäskpasa, alaxpachax wali chʼamampiw sartaski.
  Ukat uraqinx pusi ninja imillanakax soviético pallapallanakar tukjañ qalltapxäna.
  Ninja azul tawaqux molino ukan katuqt"asiwayi, walja rusa ch"axwirinakaruw khuchhuqawayi, ukat q"ala kayunakapampix mä guisante de explosivos de colosal destructivo poder ukar jaquntawayi.
  Jupax ch"iyjasaw tuiteó:
  - ¡Japón markar jawillt"apxañäni!
  Q"illu ninja tawaqux técnica de mariposa ukaruw espadanakampi q"ucht"arakïna. Jupax walja rivales ukanakaruw khuchhuqatayna ukat akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Comunista venganza ukataki!
  Ukat q"ala kayunakampi, kunjams mä t"unjir regalo de anniquilación ukar lanzaña.
  Ukatxa akham sasaw purtʼasi:
  - ¡Japón markan jach"a kankañapataki!
  Wila ninja tawaqux mä helicóptero ukan katuqt"äwip espadanakampiw luratayna. Q"ala kayunakapampix mä jiwayir jiwañ regalo jaquntäna, ukat jach"at arsüna:
  - ¡Munasiñajataki!
  Ukat ukatsti akham sasaw qhanañchäna:
  - Ukat kawkhans comunistax venganza?
  Q"illu ninja tawaqux, rusa pallapallanakar ch"iyjasa, ukat wasitat q"ala talonampi granada jaquntasa, akham sasaw apsuwayxi:
  - Ukatxa mä pusini sopa utjkchisa!
  Janq"u ninja tawaqux, ch"axwirinakapar ch"uqt"asa, ukat q"ala kayunakapamp jiwañ regalo jaquntasaw akham apsu:
  - ¡Comunismo amuyunakatakiw atipt"añäni!
  Ukat pusi nuwasirinakax coro ukan larusipxani ukat perla kisunakap uñacht"ayapxani.
  Diciembre phaxsinx jank"akiw sarawayxi... Muyuntañ tukuyatatx alemanes ukanakax Ufa ukat Saransk ukanakaruw katuntapxatayna. Ukampis Ulyanovsk jupax wali bloqueo completo ukanw sayt"asiwayi.
  Stalin jupax Machaq Marax kunayman tuqitw Lenin yurïw markarux phuqhañapatak mayïna.
  Ukampis alemanonakajj thaya thaytʼankchïnsa, Kazán markaruw jakʼachasipjjarakïna. Ukhamajj URSS markajj niyaw tʼunjatäñampïskäna.
  URSS markanx kunas lurañax janiw jichhakamax qhankiti ukat amuyunakax utjarakiwa.
  Stalin jupax Moscú markan ukhamarak bunker ukan machaq mara amtawayi. Uñnaqapajj chʼamaktʼänwa, ukampis nuwasiñ munañajj janiw aynachtʼkänti.
  Ukampirus Hitler jupax jupatakikiw mä farsa wakicht"añ amtäna, Libia markanxa, kawkhantix junt"u pachax utjki.
  Ukat ukanjja, gladiadora imillanakamp nuwasiñajj wali kusiskañänwa.
  Machaq mara urux janiw kunas sinti luraskänti, jan ukasti Moscú markar bombardeo ukaw utjawayi.
  Ukat nayrïr "Panther" -3 serie ukan uñstatapa. Aka tanquex Tigre-2 armaduran thiyapanïnwa, ukampis juk"amp jach"a laderanakanïnwa, ukatx pusi tunk phisqhan tonelada ukhakiw pesatäna. Ukat alturapax pä metrot juk"ampikiw jilxattawayi. Mä ch"aman motor 1200 caballos de fuerza ukax mä bloque ukat transmisión uksan jikxatasi. Uka autojj pachpa armatänwa, wali suma óptica ukat estabilizador hidráulico ukampiw utjäna . Ukat uka jisk"a torreta ukanx mä cañón 88 mm ukha 100 EL ukhanïnwa, wali chiqapa ukat armadura-piercing.
  Gerda kullakampi equipopampejj aka autotwa sarjjapjjäna. Perfecto ukat juk"amp k"acha t"ijtir yänaka, perfectamente t"ijtir ch"uqi taypin. Aka tankax taqpachanx wali sumawa. Ukat jachʼa laderanakan armadurapajj auton nayraqatap sum jarkʼaqaraki. Uka 150 milímetros ukch"a pata tuqiruxa juk"ampi ch"amampiwa jark"aqasi, 40 grados ukch"a ángulo horizontal ukata. Ukat akax niya 330 milímetros armaduraw llätunk tunk grados ángulo ukan. Janiw mä cañón soviético ukax Pantera-3 ukan casco pataparux mantkaniti. Uka manqhaxa kimsa t"aqaruwa ch"uqi nayraqataru 120 mm ukhamaraki pachpa ángulo ukana, ukhamaraki niya jani mantañjama.
  Torren nayraqatapax 185 milímetros thiyaniwa ukatx 50 grados ángulo ukaniwa, ukax armas soviéticas ukanakatakix janiw mantañjamakiti.
  Ukampis akanx ladonakapax juk"amp jan ch"amanïpxiwa 82 mm ukch"a laderanakampi, ukatx apsusipxarakispawa. Yämas SU-100, machaq arma autopropulsada soviética ukax jank"akiw pallapallanakan wali uñt"atäna, kunatix jan ch"amäki ukat armaduranak ch"uqt"ir cañón ukampiw uñt"ayasi.
  Gerda kullakajj nayrïr disparompiw soviético soldadonakar jaqontäna. Jupax IS-2 tank ch"uqt"asinx akham sasaw arsuwayi:
  - ¡Akax mä suma ch"axwawiwa!
  Charlotte kullakajj uñisirinakaruw pallapallanak jaqontäna, ukat qʼala talonampi mä boton chʼalltʼasaw soviética maquinar pʼakjasajj akham säna:
  - ¡Aka técnica ukaxa niya jani kuna pantjasiwiwa!
  Christina kullakajj qʼala kayunakapampiw alemán automático cañón jankʼak jalnaqir uñachtʼayäna ukat akham sänwa:
  - ¡Armadura a bordo ukax juk"amp ch"amawa! ¡Jukʼamp chʼamani autonïpjjaspänwa!
  Magda kullakajj qʼala kayupampiw pallapallarakïna, ukat wali colerataw uka kayu aptasin arnaqasïna:
  - ¡Mä troikakiw utjaspa, ukampis mä troika frolic!
  Ukat imillanakax mäkiw larusipxäna... Chiqpachans tankix wali sumawa, juk"ampirus apnaqañ uñacht"äwipa.
  Combate pruebas ukat auto E-100 ukanak pasawayi. Jupax wali llamp"u chuymaniwa. Ukampis suma jarkʼaqatawa. Ukat pistolanakapajj janiw ukhamak aptʼañjamäkiti.
  Ukat ukanx ukhamarakiw alemán imillanakax qunt"atäsipki. Ukat qʼala kayuni ukat bikini ukan thayas utjkchïnsa.
  Adala, uñisirinakapar ch"axwaña, ukat uñisirinakar ch"axwaña, logicamente akham sasaw arsuwayi:
  ¡Comunismo taypin jakañäni!
  Ukat mä q"ala talonampi, kunjams ch"allt"añax ....
  Agata, posición soviética ukar ch"axwasa, q"ala kayunakapamp uñisirinakapar ch"allt"asa, chhuxriñchjasïna:
  - ¡Ukat jach"a atipt"äwisax patak patak maranakaw utjani!
  Agnes kullakax infantería soviética ukarux metrallanakamp jawq"jarakïna, q"ala kayupampi, chiqans, ukat arnaqasïna:
  - Janiwa, ¡janiw Fuhrer-arux katuykañäniti!
  Tanquenkir Athena sat tawaqux qʼala kayunakapampix uñisirinakaruw chʼalltʼäna ukat akham sasaw jachʼat arsüna:
  - ¡Fuhrer-atakixa, janiwa Fuhrer-atakixa!
  Agnes kullakajj larusisaw akham säna:
  -Jiwasax mä tribu supermen ukhamawa!
  Andriana, batería soviética ukar pallapalla, ukat uñisirinakan posición ukanakap t"unjasa, lakap uñacht"ayasax akham sasaw mistu:
  - ¡Aleman jaqinakan jach"a kankañapaxa planeta uñt"ayi!
  Ukat qʼala qunquripampi, uñisirinakarus chʼamañchkaspa ukhama.
  Agatha kullakajj nina pʼeqtʼaskäna ukhajja, akham sänwa:
  - Jiwasax dragón ukarux ch"iyjañäniwa ...
  E-75 tank ukax janiw wakicht"atäkänti. Führer ukax suxta tunk phisqhan tonelada pesaje ukat motorax 1500 caballos de fuerza ukhamaw jach"a movilidad ukatakix mayi, armadura lateral ukax 170 mm ukjam jach"a laderas ukanx utjañapawa. Ukat tiempow munasïna.
  Ukampis nazis ukanakax kunjamakitix ukhamakiw atipt"asipki ... Enero phaxsinx Ulyanovsk markax qhipharux t"unjawayi. Fritz jupax Gorky ukat Kazan markaruw ch"axwañ qalltäna.
  Jichhakamax Moscú markat juk"ampiruw makhatapxäna.
  Stalin chachajj wal colerasïna, ukampis janiw kuns lurañjamäkänti. Chiqansa, kuns akan lurasktaxa, mä taqpach pantjasiwi ...
  Ukampis imill wawanakax alaxpachan ukhamarak uraqin ch'axwapxi ...
  Ukatwa Natashka sat SU-100 sat avionajj alemán ataque sat avionarojj ataque aéreo ukamp tʼunjäna. Ukax wali sumaw tukuwayi. Janis wali yatiñani ukat amuytʼasirïkchejja. Ukampirus Natashax janiw nayrïr grado yatiqkiti, ukat kunjams gouge.
  . Jichha imilla ukhamaw tukuwayi V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi ya wila masi tanka T -34.Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi. Sapa Mä juk'a amigo _ . Torre jach"a ukat _ . arma calibre ukaxa ukatxa 85 milímetros ukch"akiwa ukatsti 76. Chasis Parti nayrajj .
  imillanaka sasaw t"ijtäna ukana ukaxa 1000 ukhawa . Jupanaka kunjamatix _ . Ukat nayraqata , in maya bikini ukax mä juk"a pachanakanwa . MÄ akana k'añasku Soviético ukat juk"ampinaka luraña . Manq'aña Ukat conchas ukanaka ukana ukaxa 1000 ukhawa .
  Superman Natasha sat kullakaruw uñtʼayi Ukampi kusisita nayra jachaqt"asisaw akham säna :
  - A Kawkhana fascistas ukanakax ?
  Uñstiri manqha tanka jamuqa waynanakampi jikisiñataki . yuqalla ukax tuiteó :
  - Akaxa Aka tank , ukax uñstiri ukana frentes ukanaka sijuntu uraqpacha ch"axwawinaka V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi pusi tunka pusiri mara Ukat nayrja jichha ukhata ukan jikxatasi ukana armado ukhamawa Wila ejercito ukat jukʼampinaka . Juparuxa ukatsti , E -25. jupa pachpa apnaqata pistola ukatsti 88 mm cañon ukax mä juk"a pachanakanwa ukatxa 120 mm frontal sata uñt"atawa armadurax wali ch"amawa . Jiwaki ¡ ch'axwaña !
  Chiqpachansa V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi jayarst"ata Ukampi jach'a irnaqawi Ch'ama uñjaña Alemán aru jupa pachpa apnaqat pistola . squat , ukampi jach'a barril ukax mä juk"a pachanakanwa . mayja imill wawanakax _ . Ukatsti alwa ch'iqa frentes ukanaka Kusawa Patriótico ukhamawa chʼaxwäwinaka . Ukampinsa Superman Natasha sat kullakaruw uñtʼayi jank"aki pachpa ukatsti :
  - Jupaxa jiwasaru Inasa ukatsti . Ukana jupana qawch'asa ukat 71 EL .
  Zoya kullaka akana pachpa ukax akham amuyt'ayatawa :
  - Ukhama saraña V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi movimiento ukax _ . Janiwa ¡ janiw kunas utjkiti !
  Futurista-Angelica ukat juk"ampinaka V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi chuym usuchjasiña uñjasiwayiwa :
  - Akaxa ¡maldición ! Ukhama chiqapa pachpa sasaw säna jila jiwasaru auto !
  Jupanakan wayna curador-oficial ukhamawa colerata sasaw qhanañchapxi :
  - A Aka juk'ampi janiw kunas utjkiti ! E-75 ukat juk"ampinaka ukawa would juk'ampi ¡ juk'amp jan wali ! Juma would jupana ni aynacha maya q'iwt'a would Janiwa ukatsti . MÄ Ukatsti ¡ukatakix sarapxam !
  Superman-Natasha ukat juk"ampinaka jupa pachpaw ch"axwäna Ukat hissed ukax akham siwa :
  - Kunjamasa chiqa comunista , I. ukat juk"ampinaka Nayax sistwa jumanakaru - ukaru ¡maldición !
  Futurista Angelica kullaka barked , kayump takt"asa q"ala kayukiw sarnaqapxi kayu : 1.1.
  - ¡ Phuqt'apxañäni !
  Soviético ukat juk"ampinaka k'añasku yaqha mä juk"a t"ijt"aña qalltawayi , ukat sasaw säna . Punch ukat juk"ampi Alemán aru V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi uñkatasi jan chiqäki Ukat utjañapawa mantanipxam Fritz jilatajj ukhamänwa V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi tabla ukanxa . Ukampinsa yant'aña Aka luraña ? Jupa ukhata jupana jaya barrilanakaniwa pistolanakampi Kunjama fucked up ... Ukax mä juk"a pachanakanwa sapa jakhuña ukana jank'aki .
  Superman-Natasha ukat juk"ampinaka colerasiña _ Chiqachaña Alemán aru autopropulsado armas ukanaka Jïsa juk'ampi juk"amp jasakiwa kimsa tunka pusini ukatsti jupana jila V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi uñacht'awinaka . Akana Juma jan munañaparjama jumajj loco jaqëjjätawa .
  Soviético ukat juk"ampinaka k'añasku sari ukana jak"achasiña . Waliki kaja inkranaji aski nayrajj .
  Svetlana kullakajj akham sänwa: samart"i q"ala jan isinïña talonanaka Ukat tuits ukax akham siwa :
  - Fuhrer ukaxa jank'aki Nanaka ¡ muyuntapxam !
  Futurista-Angelica ukat juk"ampinaka sasaw qhanañchi ukhamaraki :
  - Hitler sat chachajja Nanaka t'unjañäni !
  quri ñik"uta Zoya kullaka ukatsti akham sasaw arnaqasïna :
  - Churiña juparu jank'aki Ukata ¡ erisipelas ukax wali jach"awa !
  UKANA aka ukhapacha llamp"u chuymanïña proyectil ukax mä jach"a uñacht"äwiwa Hitler chachan luratawa pistolanakampi phuqhata chiqapa V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi wasi torres ukanaka . Imill wawanaka liwxatata Ukat tʼaqhesipjjäna V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi ch"iyjata metal ukata .
  UKAT jayp'uru mä sec Taqini pusi niya ukhamarakiw tukuwayi ukhampuni q"ala jan isin bragas ukat warkt"atäña ukana ukax mä rack satawa . Aynacha q"ala kayukiw sarnaqapxi ch"akhanak ch"allt"aña suma uñnaqt"aninaka blazed ukhamawa nina naktayaña _ . Llamayu licked ukhamawa q"ala jan isin , suma uñnaqt"ani suelanaka imill wawanakax .
  Superman Natasha sat kullakaruw uñtʼayi yant'iwa twitch ukampis _ . jupana kayunaka ukhamaw tukuwayi ch"amampi abrazadera ukampi V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi pads , ukat Wali usuta ch"ukuñawa venanaka . Aka ukawa clásico ukat juk"ampinaka rack , ukampi sarawi tostaña talones ukanaka . MÄ ukana imillanaka kayunaka Wali ukampinsa sexy , ukat nina naktayaña _ . suelanaka nayrjatapacha jupankirinaka juk'ampi jukʼamp suma uñnaqtʼani .
  Ukampinsa wali llakitaw jikxatasi suma uñnaqt'aninaka . Jupanaka yant"aña inakiw jikxatasïta . Ukampinsa pads ukanaka Wali ukaxa wali ch"amawa . MÄ juparu juk'ampi Ukat imillanakax valkyries ukanakawa colgar ukax mä juk"a pachanakanwa pesos ukanaka .
  Pachpa warmi ch"axwirinaka V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi jisk'a faldanaka , ukampi q"ala kayukiw sarnaqapxi kayunaka , q"ala jan isin amparanaka , ukampisa janchi llawuntata qullqit luratänwa cadena de correo ukax mä juk"a pachanakanwa . Jupanaka rastrillo ukat juk"ampinaka póquer ukanaka nina naktäwinak , ukat ukatsti juk"ampi embers ukat _ . talonanaka ukatsti ukhama juk'amp ch'amani .
  Akana Ukat rack ukax mä rack satawa ukax uñstawayiwa juntas , ukat nina fritas ukaxa wali sumawa ukatsti . MÄ akana juk'ampi Ukat príncipe Guillermo reyin dinastíapat apstʼatänwa uñstawayiwa . UKANA amparanaka ukana llumpaqa waynanaka , uka príncipe-demiurge khitinakati mayjt"ayapxäna sijuntu waranqa waranqa dólares ukax SS ukan mä cargo ukar puriñapataki ch"axwaña ukhata ch"uqi ch"uqi alambre _ . MÄ juk'ampi Ukat jupana Valquiries ukax mä jach"a uñacht"äwiwa junt"u umaña ukhata nina naktayaña _ .
  Príncipe Diosa winked , ukat Kunjama ukax ch"axwañapawa Superman-Natasha ukat juk"ampinaka Ukata musculoso ukat juk"ampinaka qhipäxaru . Sipansa imilla Ukat jan axsart"ir , ukampis jupana ukhata talonanaka nayrja occiput ukax mä juk"a pachanakanwa nuwjata ukhama llaki ukax _ . kusapuni sallqapuniwa sasaw jachʼat arsüna .
  Jutiri nuwaña wayna príncipe _ . aynacht"ayata ukana Zoya kullakajj siwa . Ta Ukhamipansa Ukat ukatsti ch"allt"ata ch"amampi kisunaka , janiwa sasaw chʼalljjtayasïna ukhata arnaqasiña . MÄ ukana qhipa uñstiri wila masinaka rayas ukanaka Ukat phichhantatawa .
  Barbarossa Jr. kullakax ukham luratayna. Ukampi sonrisa sasaw säna :
  - Yatichaña juma juk'ampi wakisiwa !
  Jutiri nuwaña tinkusiwa Ukata Futurista Angelica kullakajj siwa . UKAT aka tawaqu Janiwa sasaw chʼalljjtayasïna ukhata arnaqasiña . yuqalla sasaw ch"allt"asi wawanakajax q'ala kayukiw sarnaqapxi chara V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi nina naktayaña . Ukax apsutawa nimble ukat juk"ampinaka ukat ch"iyar ñik"utanaka ember ukax mä juk"a pachanakanwa Ukat flung wila p"iqini uywanaka V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi ajanuxa wali sumawa . Ta sasaw arnaqasïna juk'ampi juk'amp ch'amani , ukax chuym usuyañawa !
  Barbarossa Jr. kullakax ukham luratayna. Ukampi kusisita nayra sasaw säna :
  - Ukampisa Juma pachpa thaqhata Ukampi ¡ Aleman jaqinakax !
  Ukatxa fired , ukat Svetlana kullakajj siwa. Kunjama kuna Janiwa ukatsti ch"allt"ata jawja ukampis _ . Pachpa sasaw arnaqasïna . Taqini pachpa ch"axwaña ukhata junt"u , ch"uqi ch"uqi kawli ukawa juk'ampi juk'ampi t'aqhisiña , . kunjama nina naktäwi aynacha q"ala kayukiw sarnaqapxi kayunakaxa . Tem ukatsti uka _ . imillanaka ya nayrax ukham lurapxirïna walja maranaka apnaqaña jani zapatos , ukat jupankirinaka suelanaka kayunaka , wali elástico ukaxa wali ch"amawa Ukat ukaxa wali ch"amawa .
  Ukampinsa nina Ukat jupankirinaka t'ant'a luraña . Valquiries ukax mä jach"a uñacht"äwiwa ya V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi amparanaka katxaruña , ukat ch"axwañanaka ukhata wila-q"añu alambre _ .
  Superman Natasha sat kullakaruw uñtʼayi ukana taqini mallq'a sasaw arnaqasïna :
  - Jisa Kuna Aka ukax ?!
  Barbarossa Jr. jupax akham siwa:
  - ¡Recalcitrante señoras ukanakar jiskt"aña! ¡Jumaw katuntatäta ukat taqi kuns jaysäta!
  Natasha kullakajj akham sänwa:
  ¡Janiw ukham jiwañ munktanti! ¡Jutapxam, sarapxañäni, ukat nuwasiskakiñäniwa!
  Barbarossa Jr jupax akham sasaw qhuru arsüna:
  - ¿Kunatsa jaytanukupxsma?
  Angelica kullakajj akham sasaw jaysäna:
  - ¡Jiwasax layqanakätanwa, ukat khititix qhispiyistani uka jaqirux taqi kunat sipans juk"amp aski churäw churaraksnawa!
  Barbarossa Bock kullakajj akham sasaw muspharäna:
  - Ukatxa kunsa nayaru churapxita?
  Natasha kullakajj jan pächasisaw akham säna:
  - ¡Wiñay waynar tukuyapxäma, janirakiw chuymankipstkätati!
  Uka waynax p"iqip ch"allxtayäna:
  - Jisa, nayaxa akatakixa antutapxsmawa! Ukampis ¿kunjamsa uk uñachtʼayasma?
  Natasha kullakajj akham sänwa:
  -¡Amparam ninar ucham, janiw usuchjasiñamäkiti! ¡Jiwasax conjurasnawa, uk uñjäta!
  Barbarossa Jr. jupax wali amuyumpiw amparap ninar uchatayna, desplazamiento ukat jachaqt"asisaw jaysatayna:
  - Jisa, jumaxa! ¡Walikiwa, ¿kunas jumanakan libre jakasiñamajj nayan jan jiwañaj lanti!
  Ukat imill wawanakax machaq ch"amanïpxiwa. Ukat ch"axwawix wali ch"amanchatawa ... Jallu qallta phaxsinx Gorky ukat Kazan jupanakax katuntatäpxänwa.
  Febrero qallta phaxsinx alemanes ukat finlandeses ukat suecos ukanakax Karelia markaruw katuntapxäna ukat Arkhangelsk markaruw ch"axwapxäna. Uka jan waltʼäwejj jukʼamp jan waliruw puriwayi.
  Elizabeth kullakax SU-100 ukaruw aka markar apayatäna.
  Jichhajj ukanwa nuwasïna. Febrero ukat escarchas ukanaka. Ukampis imill wawanakax qʼala kayukiw nuwasipxi.
  SU-100 ukax tunka llatunkan tonelada ukhakiw pesa, balas ukanakat jark"aqasiñataki. Jupax vulnerable ukhamawa, ukampis móvil ukhamawa. Ukat janiw embuscada ukan saytʼañapakiti, jan ukasti jan chʼaxwañapatakix sarnaqañapawa.
  Kunawsatix sarnaqktan ukhax tankax junt"uchasi ukat imill wawanakax janiw ukhamakiti q"ala kayuni ukat bikini ukanipxi.
  Elizabeth kullakajj nazis sat jaqenakar balamp jiwayasajj akham sasaw qʼochüna:
  - Ukat akax condicionanakawa! ¡Ukat akanx miércoles uruw purini! Ukampis chiqpachansa, ¡thaya pachax k"umaräñamatakix wali askiwa! ¡Thaya pachax k"umaräñasatakix wali askiwa!
  Ukat qʼala kayunakapampiw nazis ukanakar nuwantani. Ukat T-4, aka jisk"a tanquex ch"allt"atarakïnwa.
  Ch"axwirinakax clase colosal ukan nuwasirinakjam uñt"atäñapawa.
  Ekaterinax q"ala kayumpiw ch"axwaraki ukat chhuxriñchjaraki:
  - ¡Comunismo ukaw utjani!
  Elena kullakajj uñisiriparuw balamp jiwayarakïna, ukat jupar chʼakhampiw chʼankhacharakïna, ukat istʼañjamaw larusirakïna:
  - ¡Mä loco atipt"awiw suyt"askistu!
  Ephrasia kullakajj Wehrmacht sat barcon tankinakap taypin chʼankhampiw chʼankhachasïna, qʼala kayunakapampi, thayat chʼiyar chʼiyar jañchinïsajj jan pächasisaw akham säna:
  - ¡Janiw kunas jark"kistaniti!
  ¡Aka nuwasirinakax mä super ukhamawa!
  Ukampis, ay, jupanakan heroísmopax wali jisk"akiwa... Arkhangelsk markax jaquntatarakiwa... Qhana arunx janiw municionanakax utjkiti....
  Alemanonakax qhipäxat Moscú markaruw sarapxi. Marzo phaxsinx Ryazan markatakix ch"axwawinakaw utjawayi. Hitler chachan walja jaqinakapax inti jalsu tuqitw muyuntapxi...
  Mä qhawqha jankʼak lurañaw wakisi.
  Moscú markax wali ch"amanchatawa ukatx Stalin jupax mä consejo de seguridad ukar tantacht"awayi. Uka aruskipäwix axsarañjamapunïnwa. Janiw machaq amuyunakax utjkänti.
  Beria kullakakiw akham amuytʼayäna:
  "Inas chiqpachapuniw Tercer Reich ukarux kuna términos ukanakampis sumankañ churañasawa, ¡jan llamkt"apkistani ukhakama!"
  Stalin chachajj colerat akham sasaw säna:
  - ¡Akax janiw mä constructivo uñakipañakiti Compañero Beria! ¡Ch"aman movimientos ukanakaw munasispa!
  Mariscal Vasilevsky chachajj cheqaparjamaw akham säna:
  - ¡Excelenciamax janiw kuna reservas ukaniti! Niya taqeniw jan kikpaki nuwasïwinakan tʼunjatäpjjäna. Ukhamarus SU-100 ukax janiw yaqha kasta machaq armas ukanakax serie ukan utjkiti. Chiqans IS-3 ukax niyaw wakicht"atäni, ukampis aka tank lurañax ch"amawa , ukat jichha pachanx mä serie ukar uñstayañax ch"amakïniwa.
  Mariscal Zhukov jupax colerataw akham säna:
  - Jani atipt"añjamäkanixa, ukhamaxa mä sapakiw utji - jach"añchawimpi jiwaña!
  Stalin chachajj kuns sañ munäna, ukampis mä jiskʼa faldani qʼala kayuni tawaqow uñstäna. Qʼala talonanakap qhantʼayasaw mä despacho apanitayna.
  Stalin jupax nayranakap t"ijtäna ukat colerat arnaqasïna:
  - Leningrad, jan manq"at awtjata ukat walja phaxsi bloqueo ukaw jaquqaniwayi! Jichhax payïr markasax Fritz ukan katuntatawa!
  Mariscal Zhukov jupax amparanakap luqtasaw akham säna:
  - Ay, jach"a Stalin ... ¡Jan walipuniwa!
  Beria kullakajj akham sasaw amuytʼayäna:
  - Inas aka ch"axwawiru jach"añchasaxa waranqa jaqinakaru?
  Jachʼa Comandantejj akham sasaw jachʼat arsüna:
  - ¡Amukt"am jumax calvo idiota! ¡Kuna lurañas wakisi!
  Molotov chachajj imill wawanakan qʼala qonqorinakap tʼajjllirtʼasa ukat axsarasaw akham amuytʼayäna:
  - Alemanes ukanakarux mä juk"a pachatakix alto el fuego uñacht"ayañäni, ukat ukakipkarakiw kuna términos ukanakampis sumankañ aruskipäwinak qalltañäni.
  Stalin chachajj akham sänwa:
  - Yant'aña! Ukampis janiw katuyasiñax utjkaniti. ¡Moscú markax t"unjatäniwa, guerrillero ch"axwäwiw utjani!
  Beria kullakajj mä jachʼa jachʼa tukusaw akham säna:
  - Ukampis ukax jaqinakan t"aqhisiñap jilxatayañakiw wakisispa, Stalin masi. Inasa...
  Stalin chachajj wali amtampiw mesa patjjar amparapamp chʼoqtʼäna:
  - Janiwa! ¡Molotov jupax aruskipäwinak amtañapawa! Ukat janiw kunas yaqhax utjkiti, ¡mierda tukuykama!
  Alemanes jupanakax Ryazan markaruw marzo chika phaxsin muyuntapxäna. Soviético soldadonakajj municionan pistʼatap uñjasajja, uka markat mistusaw mä jukʼa mistupjjäna.
  Alenka ukat jupan equipopax t"ijt"asipki, q"ala kayukiw primavera ch"uqimp ch"uñump ch"uñuyata.
  Imill wawax nazis ukanakaruw ch"axwantäna ukat akham q"ucht"äna:
  - ¡Jach"a ajayusaru jach"añchaña, jach"a markaru jach"añchaña!
  Ukat qʼala kayupampiw jiwayañatak mä regalo jaqontani. Ukat nazis ukanakarux taqi chiqaruw ch"iqiyapxañama.
  Anyuta, uñisirinakar ch"axwañanx akham sasaw apsuwayxi:
  - Ukat jiwasan ch"axwañasa, mä qullan churäwi, ukat mä qullqi!
  Allax t"ijt"arakiwa, nazis ukanakaruw ninamp phichhantawayi, q"ala kayumpiw mä explosivo paquete de carbón ukar jaquntawayi, ukat sist"asi:
  - ¡Janipuniw jaytanukuñäniti!
  Ukat jichhax lliphipikir Mariax nazis ukanakar pallapallanakampi, ukat sum khuchhuqasa, ukat kisunakapat jachaqt"asis chhuxriñchjasa, chhuxriñchjasi:
  - ¡Janiw khitis jark"kañäniti!
  Ukat qʼala talonapajj mä tʼunjir paquete jiwañampi ukat tʼunjañampiw apayäna.
  Marusya, nazis ukanakar ch"axwasa, wali logicamente akham siwa:
  - ¡Comunismo ukax janipuniw chhaqtkaniti!
  Matryona, uñisirir pallapalla ukat filanakaruw khuchhuqasa, wali logicamente ukat racionalmente akham siwa:
  - ¡Ukat partidor iyawsäwix patak patak maranakaw utjani!
  Ukat qʼala kayunakajj tʼunjañatak mä regalo jaqontatäniwa.
  Imill wawanakax ringit qhispipxäna. Ukampis jan waltʼäwinakax wali chʼamäxiwa.
  Ukat janiw kawkirus sarapkiti.
  Primavera descongelación ukax alemanonakan nayrar sartañapatakix mä juk"a qhiphart"ayäna. Ukhamarus nazis ukanakax Japón markamp mayacht"asipxäna, ukatx Asia Central uksan katuntañatakiw sarapxäna.
  Ukax jupanakarux mayjt"ayarakïnwa ukat Abril phaxsinx mä juk"a samarataw pasawayxäna. Ukat mayo phaxsinx nayrïr tanque soviético IS-3 ukax qhipharux antutatäxänwa. Ukat jupax mayo urun desfile ukar puriyatäspawa.
  Chuymani ukat jan ch"amani Stalin chachax uk uñch"ukiskäna, qunqurt"asis. Uñnaqapax jiwañjamaw qarjatäna.
  IS-3, producción ukan laboriousness ukar uñjasax waliw jan serial ukar tukuñjamäkänti.
  Uka pä jaqenakat sipansa, uka torrejj kunjamäkänti ukajj wali wakiskirïnwa. Jupajj mä platillo voladorar uñtasitänwa, nayraqatapasti grúa sat chʼaphir uñtatänwa. Chiqansa, ángulo de inclinación jilxatatapax parte frontal ukarux sum jark"aqäna, ukampis producción ukax ch"amäxänwa. Ukatjja, nayraqatan alaya cheqapajj jan waltʼayataw uñjasirïna, ukat mä proyectil ukan chʼalljjtayasispa ukhajja, janiw ricochetäjjänti.
  Stalin jupax amparap luqxatäna ukat bunker ukar chhaqtäna, jutir nazis ukan ch"axwawipax qalltawayiwa. TA-400 ukat Yu-287 ukax reversa-swept wing ukampiw ataques aéreos ukanx chikancht"asipxäna.
  Ukat mayampiw radion chʼiwinakapamp irpata misil balísticonak apsupjjäna.
  Kremlin markax wali jan walt"awinak katuqawayi.
  Stalin jupax Moscú markan t"ijtäwipat wal amuyt"äna.
  Mayo chika phaxsinxa, Asia Central uksan wasitat jaljañ tukuyasaxa, nazis ukanakax inti jalsu tuqit inti jalant tuqit Moscú markaruw nuwasipxäna. Ukat yaqha jachʼa nuwasïwiw utjäna.
  Soviético soldadonakajj wali chʼamampiw nuwapjjäna. Ukampis chʼamanakajj sinti jan kikpäpjjewa. Ukhamarakiw E-75 Tiger-3 tanques ukanakax ch"axwawinakan uñstawayi. Ukat jach'a "Pantera" -3. Ukham nuwasiñanakax, sañäni, wali muspharkañawa.
  Mayo phajjsi tukuyarojja, junio phajjsit qalltaruw nazinakajj Moscú markar niya taqpach muyuntañ tukuyapjjäna.
  Stalin chachajj capitalan qhepararakïwa ukat jiwañkamaw ukan saytʼasini sasaw wali jachʼat yatiyäna.
  Moscú markax bombardeanakampi ukat bombardeonakampiw jiwayat uñjasiwayi. Jupajj wali chʼamani líneas de defensa ukanakamp muyuntatänwa, ukanak atipjañatakejj janiw ukhamakiti. Jachʼa municionanaka ukat manqʼañanakajj capitalanwa utjäna.
  Ukat uraq manqhankir markan Stalin chachajj mä jukʼa jan kuna jan waltʼäwin uñjaskäna.
  Hitler chachajja, 22 urunak saraqkipan chinuqa phaxsit 1945 maranxa, Jachʼa Chʼaxwäwi Patriótica qalltatapatxa chiqpachapuni pusi maraw pasxäna, ukat capitalar jan waltʼayañ jaytañapatakiw mayïna, ukat uka lantix artillería ukat avionanakampiw sistematicamente tʼunjäna. Ukat jan axsaras bombampi bombardeasipkakiñäni.
  Mä ofensiva basada ukax Siberia markaruw sarxatayna. Sverdlovsk ukat Chelyabinsk uka markanakax ch"uqimp ch"uñump ch"uñuntañkamaw apsuñax wakisïna ... Junio phaxsit tukuyarux julio phaxsit qalltasinx panpachan jach"a markanakax qala chuyman ch"axwäwinakat qhipat katuntatäpxäna ... Alemanes jupanakax Siberia uksanw sarnaqapxäna. Soviético ayllunakax maynit maynikamaw jaltxapxäna.
  Aka chiqanx nazis ukanakax septiembre phaxsin 1945 maranx Novosibirsk markaruw jak"achasipxäna. Uka asentamiento ukatakix ch"axwawinakas utjarakiwa.
  Ejército Rojo ukax uka chiqankir milicias ukanakamp chikaw ch"axwapxäna. Tamarax mä heroína ukham akan ch"axwäna.
  Septiembre phaxsit tukuyaruw purini, chhijchhix walpun purini ukat thayarakiw purini. Ukat imill wawanakan batallón ukax q"ala kayukiw nuwasipxi ukat muspharkañ heroísmo uñacht"ayapxi.
  Ukat nuwasirinakax panteranakjamaw nuwasipxi.
  Tamarax mä turno churäna, q"ala kayumpiw mä explosivo paquete de carbón jaquntäna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Janiw khitis jark"kañäniti! ¡Janiw khitis atipjkistaspati!
  Yaqha imillanakax jan ch"amanïsaw arnaqasipxi:
  - Jiwañäniwa, ukampisa janiwa katuyasxañäniti!
  Ukat ch"axwäwix sarantaskakiwa...
  Novosibirsk markax noviembre phaxsit qalltasinw jaquqaniwayi... Ch"axwäwix sarantaskakiwa. Unión Soviética ukax wali ch"amampiw capitulatäna. Moscú markax jark"antatänwa ukatx nina naktäwimp phuqhantatänwa.
  Uraq manqhankir markanx mä estratégico suministro de alimentos ukat municiones ukanakaw imatäna, ukhamat mä qawqha pachanakax katxaruñjama.
  Alemania markankirinakajj sapa kutiw uka markar bombampi bombardeapjjäna.
  Ukhamarakiw machaq jach'a tank "Rata" ukaw utjäna. Aka maquinax pä waranqa tonelada pesa ukat walja pistolanakampi armatänwa.
  Mä autox 400 mm armadurampiw mä tanque de ruptura ukham apnaqatäna... Mä prueba de combate ukan pasawayi....
  Ukampis erizos ukanakar ch"amakt"ayata, ukat mä kamikaze piloto ukan t"unjatawa, jupax juparux ch"allt"awayi.
  Ukhampachasa, mä machaq tank "Rat" -2 ukax juk'amp jach'a ukat llamp'u uñstawayi ...
  Stalin chachajj Moscú markanwa 1946 maran machaq mara amtäna, uka marajj janiw jichhakam apsutäkänti. URSS markan jachʼa pʼeqtʼiripajj mä milagroruw jaktʼäna. Moscú markax chiqpach fortaleza markaruw tukuwayi.
  Manq"añanakax yaqha pä maraw utjaspa, ukatx bombardeo ukat bombardeo ukanakamp jaqinakan juk"aptatapatx juk"amp pachaw utjaspa. Ukampis municionanakajj kunjamsa jankʼak nuwasipjjäna ukat kunjamsa nuwasipjjäna ukarjamaw lurasïna.
  Ukhampachasa Beria kullakajj akham sänwa:
  - Inas Stalin masi, Hitleramp mä amtar purissna, jiwasan qhispiyasiñasat?
  Jachʼa Comandante En Jefejj amparapampiw mesa patjjar amparapamp chʼalljjtayasajj akham säna:
  - ¡Janiw caníbales ukanakamp parlkti, Lavrenty! ¡Amuyatati!
  Beria kullakajj mä jachʼa jachʼa tukusaw akham säna:
  - ¡Mä milagro suyt"apxañäni, ¡ay jach"a!
  Stalin chachajj akham sänwa:
  -Pacienciampi ukat mä juk"a ch"amachasiñampi!
  . EPILOGO UKA TUQITA
  1946 maran machaq marax uka chiqan chʼaxwäwinakanwa apasïna. Alemanes ukat japoneses ukanakax juk"at juk"atw taqi jach"a markanakar katuntapxäna. Verkhoyansk markax agosto phaxsin qhip qhipa uñt"atawa. Alemanes jupanakax machaq tanques AG-50 ukanakaw pirámide ukham uñt"ata.
  Tamara kullakampi equipopampejj Verkhoyansk markanwa wal chʼajjwapjjäna.
  Imill wawanakax kunjamtï nayrax lurapxirïk ukhama, q"ala kayuni ukat bikini ukankapxänwa.
  Jiwañkamaw nuwasipjjäna. Ukat qʼala kayunakapampix jiwayir chʼamampiw phallañ paquetenak jaquntapxäna.
  Ukat ukat, kunapachatix municionanakax tukusxän ukhax taiga ukarux sotano ukat túneles ukanakat jaltxapxäna.
  Armanak apthapisin wasitat chʼaxwañatakis wakichtʼatäpxänwa, guerrilla chʼaxwäwis utjkchïnsa.
  URSS markanx zonas partidarias ukanakaw uñstawayi, ukatx uraq manqhan mä ch"axwäwiw utjawayi.
  Capitalajj wali chʼamanïskänwa, ukatwa Hitler chachajj manqʼat awtjañ munäna ukat pallapallanakapar qhespiyañ munäna, jupanakatjja waljaniw nayratpach jiwayatäpjjäna.
  Ukañkamasti, imill wawanakax kunayman tuqinakat ukat kunayman tuqinakatw nazis ukat japoneses ukanakar tukjapxäna.
  Yämas Natasha kullakampi ukat jupan equipopampi.
  UKAT ukhamaw tukuwayi wasitampi V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi T -34-85 uka qillqatanaka. autox chiqpachansa _ pachpa , janiwa machaq . UKAT pusi tunka mara tukuyataki suxta uru marat mararuw uñt"ayasi jan apnaqañjamawa .
  MÄ Akana Ukat AG -50 ukat juk"ampi. Amtayaraki jask'a pirámide ukax mä juk"a pachanakanwa Ukampi Wali jach'a barril ukax mä juk"a pachanakanwa . K'añasku taqpacha suxta tunka phisqha toneladanaka . Thixni armadura ukat armadura co taqini ángulo ukaxa 250 mm aynacha tilt'aña . Taki conchas ukanaka T -34 ukaxa wali ch"amawa jan mantañjamawa .
  Superman Natasha sat kullakaruw uñtʼayi V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi chuym usuchjasiña hissed ukax akham siwa :
  - Akaxa Kunjama lurawi ! Ukax mä jach"a uñacht"äwiwa qullu !
  Futurista-Angelica ukat juk"ampinaka ukatsti uñch'ukiskäna . Jichha Jupanaka ukankanawa V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi jupana sarawi bikini ukax mä juk"a pachanakanwa . UKAT kunasa _ _ . jiwaki winu ukana amuyunakax wali askiwa .
  MÄ Svetlana kullakajj akham sänwa: ukax ch"amanchatawa ukana apruwichaña q"ala kayukiw sarnaqapxi talonanaka Ukat auto apnaqatayna tank ukax wali askiwa . Jupa hissed ukax akham siwa :
  - ¡ Maniobra ! Sapa ¡ maniobra ukat !
  AG -50 ukax mä juk"a pachanakanwa ch"amani 105 mm cañon ukax mä juk"a pachanakanwa Ukampi qawch'asa trumpa ukat 100 EL . Jupa kapasa nuwaña ukana jach'a jaya chiqanakanwa jikxatasi . Tem ukatsti , y kimsa tunka pusini Ukampi suma armadura ukat armadura janiw kunas wakiskiti . Maya nuwaña Ukat tukuyañataki .
  Svetlana kullakajj akham sänwa: qalltawayi ritmu Soviético ukat juk"ampinaka tank ukax wali askiwa . Akana jan wali amtani ukatsti ch'axwañanaka . proyectil ukax mä jach"a uñacht"äwiwa ukampinsa mä juk'a llakinaka armadurax wali ch"amawa . Ukampinsa A suerteni ukhamawa ukatsti wali sumawa . MÄ taqi kunat sipansa ch'ama colossal - uranio ukat juk"ampinaka núcleo ukax mä juk"a pachanakanwa .
  Superman-Natasha ukat juk"ampinaka -sasawa jiskht"äna jupankirinaka wila ch"uxña laka ch"akhanaka : 1.1.
  - Ukaxa icononaka Ukampi llakisiña ajanunaka mayampi _ . imperio ukaxa ¡ yuriña !
  Futurista-Angelica ukat juk"ampinaka _ apnaqasa ch"axwaña. q"ala kayukiw sarnaqapxi ukat ch"iyar ñik"utanaka kayunakapa . proyectil ukax mä jach"a uñacht"äwiwa phuqhata V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi janirawa sayt"atäña piramidal ukham uñt"atawa tank ukax wali askiwa . UKAT sasaw liwxatasïna Ukampi armadura ukat armadura V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi ricochet ukax mä juk"a pachanakanwa . Ya Wali jupa oblicuo ukaxa wali ch"amawa Ukat cementado ukampi luratawa .
  Alemán aru tank ukax chiqpachansa pachpa , jan mantañjam , ukampi taqini ángulo ukanaka ukampinsa Taki IS -7 ukat juk"ampinaka. MÄ chiqpachansa Kawkhana nayrja juparu T -34-85 uka qillqatanaka.
  Wasitampi Alemán aru ukatsti ... Svetlana ukax ch"amanchatawa q"ala jan isinïña talona ukana frenonakax wali ch"amawa . UKAT could ukatsti evade tanka ukhata atipt'aña . Ukhamipansa sint'ata waxt'a ukatsti uka taypinxa liwxatasïna taqi kunasa jak'ankiwa .
  Superman-Natasha ukat juk"ampinaka V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi thithi sasaw säna :
  - Jisa Nanaka Ukat ¡ janiw kunas utjkiti !
  Futurista Angelica kullaka chuckled sasaw säna . Jupa thaya tuqiru plucked ukax mä juk"a pachanakanwa Ukampi nayapacha sujetador . qhananki jach'a ñuñu Ukampi phirisa chuchu ch"uqi . Kisunakap q"ala ch"iyjatäna jupankirinaka perla kisunaka _ . UKAT ukax tuiteó :
  - Ajjsaraña Janiwa anatañanaka V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi ¡ hockey sat anattʼaña !
  UKAT ukax ch"amanchatawa wila ch"uxña chuchu ukana ukatsti . Ukhama Akana jupa atriwiru Ukat chispiña warmi-supay . MÄ Inasa suma chuymani , ruso anjila uñacht'ayaña .
  Proyectil ukax mä jach"a uñacht"äwiwa tʼijtjjäna ukhata Janiwa sintipuniwa jach'a doula ukat _ . Flashed by ... Ukat phuqhata chiqapa V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi trumpa Alemán aru autonaka AG.Ukax mä juk"a pachanakanwa . Ukax mä juk"a pachanakanwa jupana ukhama phallaña nina naktayaña _ .
  UKAT Taqini pusi imillanaka mä arumpi , jupanakax larusipxäna :
  - Maya , pä - I ¡ ukax wali askiwa ! Fritz jilatajj ukhamänwa Ukata wajjranaka Ukatsti ukatsti !
  UKAT Kunjama thalsuña Jupanaka jupankirinaka q"ala kayukiw sarnaqapxi kayunakapa . Akana Aka imill wawanaka ! MÄ Kunawsa ukana ch"axwaña apnaqaña q"ala jan isinïña pecho ukax _ . V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi pataka maya kuti juk'ampi suma luraña .
  Superman-Natasha ukat juk"ampinaka Ukampi sixsi uñjasiwayiwa :
  - Akaxa tanka Jichha Taki jiwasaru jan kuna usunïñapataki . Ukampinsa Kunjama jupana t'unjañataki ?
  Zoya kullaka Ukampi sixsi ukax akham amuyt'ayatawa :
  - A V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi ch"axwaña waka uywaña estilo , jiwasax jupana ¡ janiw kunas paskiti !
  Svetlana kullakajj akham sänwa: jank"aki luraña sartawi jupana tank ukax wali askiwa . Ukampinsa enemigo , jan suyt"ata ukatsti kutt"awayxäna Ukat sasaw jankʼak arsüna ukat tʼijtʼañataki . Jupa jank"aki luraña muspharkañawa fast : taqi kunasa pachpa turbina de gas ukampi motorajj wali sumawa . UKAT ukawa ukhampuni juk"ampi jank"aki _ . T -34-85 uka qillqatanaka.
  ukhama iliphanti t"ijtxäna ukhata Pugs ukax mä juk"a pachanakanwa . Taqini would janiw kunas utjkiti . Ukampinsa elefantenaka kunjamsa uk yatiña unxtayaña ukampinsa Wali jankʼakiw ukham lurapjjäna .
  Superman-Natasha ukat juk"ampinaka colerata ukatsti yaqha chiqar sarxapxi Ukata armadura ukat armadura q"ala kayukiw sarnaqapxi kayu Ukat ukatsti akham sasaw arnaqasïna :
  - Akaxa ! Waliki Kunjama taqi kunas pachpaki Nanaka qhipharuw qhiparapxäna ukhata fascistas ukanakax !
  Zoya kullaka Ukampi llakisiña V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi aru , q'uchu : .
  - Taqi kuna jan lurañjamäki , lurañjamäki V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi jiwasanki akapachanxa !
  UKAT sasaw ch"allxtasïna jupana chukinaka , saminaka lamina qurimpi lurata .
  Futurista Angelica kullaka Ukampi kusist'aña q'uchu ukat _ . antutata yaqha ukatsti . Kuna nuwaña V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi blindado ukanakampi popa ukat juk"ampinaka Ukat pʼakjatäna .
  - Jupanakax jutapxi jïsa samkanaka jan uñjkañ ... Tejer jïsa coronas ukanaka tarde ... Mute ukawa Gerasim sat chachan sutipa mä uruxa ! _ _ . Jichha Jupa sasaw juramento luratayna juramento lurasa !
  Svetlana kullakajj akham sänwa: wali ch"amampi uñjasiwayiwa :
  - Checkmate ukaxa tuqinuqt'asiñax _ . vulgar !
  Superman-Natasha ukat juk"ampinaka kuns munäna _ _ _ . saña amuytʼasir jaqe . Ukampinsa Akana uñstiri yaqha fascista ukham uñt"atawa tank ukax wali askiwa . Ukana aka maya kuti E -75 ukatsti juk"ampi. Pachpa Waliki jark"aqatawa V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi nayraqata , ukampis walja juk'ampi Ukampi tablas ukanaka . Chiqpachapuniti, . kimsa tunka pusini jupana Taqini ukhamaraki Janiwa pierce ukax mä juk"a pachanakanwa .
  Ukana aka pachanaka , Zoya ukat jaqunukuwayi Ukampi nayapacha sujetador _ . UKAT qhananki wila ch"uxña chuchu _ .
  Nayajj uka aptʼasta Ukat ukax ch"amanchatawa chuchunaka ukana ukatsti _ . pistola ukampi ukax irnaqawayiwa ...
  proyectil ukax mä jach"a uñacht"äwiwa wasitampi phuqhata chiqapa V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi trumpa walja pistolanakampi . UKAT pataka phisqha milimétrico ukax mä juk"a pachanakanwa mä pistola mistunitayna ukhata uta luraña .
  UKAT aka Alemán aru sasaw jankʼak arsüna t"ijtxäna _ Waliki phurma apsuñani ukhata jach'a uta juk"ampi jark"aqatawa autonakax _ . atipjaña Ukata troncos ukanaka .
  Superman Natasha sat kullakaruw uñtʼayi wali kusisita sasaw sapxi :
  - Akaxa ¡ uñjapxam ! Nanaka ¡ jiwasax atipt'apxtanwa !
  MÄ Akana Ukat kimsïri tanka _ . Ukana aka pachanakax " Royal". león sat chachajja " sasa. Ukana juparu arma , bomba lanzaña calibre ukaxa ukatsti 450 milímetros ukch'akiwa . Ukhama Jisa fucked up , ukhama juk'aki taqi kunasa Janiwa ukax ukhamarakiw .
  Superman Natasha sat kullakaruw uñtʼayi ukana aka maya kuti amtata illapt'aña jupa pachpaw ukham luräna . ukatsti sujetador . Kawkiri ukana jupana taqi kunas pachpaki altu ukat _ . elástico ukaxa wali ch"amawa pecho ukaxa wali ch"amawa . Fresco ukhama _ . ukana imill wawanakax . UKAT ch'axwiri Kunjama ukax apsuñapawa Ukat prensas ukanaka rubí satawa chuchuxa .
  Proyectil ukax mä jach"a uñacht"äwiwa t'ijt'awayxi ... Ukat " Royal". león " katuqawayi chiqapa V. Ukaxa mä juk"a pachanakwa lurasi tronco ukaxa . UKAT jach'a k'añasku Kunjama phallañataki . Kuna Ukat parisa sayt"atäña Ukata ukatsti juk"ampi tankanaka ukat tʼijtjjäna ukana yaqha patak patak jaqinakawa metros ukch"akiwa .
   Jïsa Ukat kimsa tunka pusini ukatsti chʼallxtasïna . K'añasku k'achaki Janiwa ukatsti _ _ sasaw uñstawayi ch"iyjata ukhata uraqixa .
  Futurista Angelica kullaka ukampinsa nuwaña ukana uraqir puriñkama nayraqata , arnaqasiña :
  - ukhama caballonaka asnunaka !
  UKAT sasaw amenazatäna Fritz jilatajj ukhamänwa puñchu .
  Superman Natasha sat kullakaruw uñtʼayi ukawa satisfecho ukat _ . sasaw jachaqt"asïna perla , wali jach'a kisunaka : 1.1.
  - Akaxa Nanaka churi Ukata ¡ uñisiri ! Kunjama ukatsti !
  Zoya kullaka q"uchu , ukampi kusisiñampi : .
  - Munasiña Ukat ¡jiwaña ! Waliki Ukat ¡ jan wali ! Kuna qullanawa Kuna jucharar ... A nayaru yatiña Taqini ¡ mä kikipa !
  UKAT imilla ukatsti yaqha chiqar sarxapxi q"ala kayukiw sarnaqapxi chara Ukata metal ukata .
  Jutiri jan wali amtani E -100 ukhawa. K'añasku jan wali _ . UKAMPI bomba lanzador ukax mä jach"a uñacht"äwiwa ukatxa 75 mm _ . cañon ukax mä juk"a pachanakanwa Ukampi Wali jach'a barril ukax mä juk"a pachanakanwa . Aka usuchjaña modificación , ukat kapasa phuqhaña ruli Ukat ch"axwiri tankanaka _ . MÄ paqallq tunka phisqhani milímetros pistolanakampi Taki Soviético ukat juk"ampinaka tanka wastanti ukax walikïskiwa .
   MÄ trumpa bombardero sat jaqe llawuntata cap .
  Superman Natasha sat kullakaruw uñtʼayi jupa pachpaw ch"axwäna ukana yanapa q"ala kayukiw sarnaqapxi kayunaka , ukat ukax tuiteó :
  - Walikiwa , jiwasaxa jupana ukatsti ?
  Zoya , qala kisunaka , iyaw saña _ .
  - Chiqpachansa jiwasaxa ! _
  Futurista-Angelica ukat juk"ampinaka wila ch"uxña chuchu ukax ch"amanchatawa ukana ukatsti . pistola ukampi irnaqäna . ukatsti thuqhuña jiwayir jaqi cargo luraña . UKAT sasaw ch"axwapxi mä juk"a pachataki jisk'a ukampis _ . ukampinsa jach'a trumpa Alemán aru pistolanakampi .
  Svetlana kullakajj akham sänwa: wali kusisita ukax tuiteó :
  - ¡ Jach'akiwa ! MÄ Jichha churaña Nina ¡ naya !
  UKAT ch'axwiri Pachpa qhananki nayana torso ukaxa wali ch"amawa . Ukana taqini pusini turax ukana alturapaxa wali jach"awa . UKAT Wali ukampinsa suma uñnaqt'ani , sexy , seductora . Ukatsti Ukampi ukhama imillanaka Nayax muntwa lurañataki munasiñampi . Suma kunas _ . Inasa ukaña aski jupanakaru ? Inas ukax _ . yaqha imill wawanaka !
  UKAT Akana tawaqu katjapxitu kuna pachatixa _ cap qalltxiwa jist'arañani . UKAT apnaqaña nayana wila ch"uxña chuchu ukhama _ . ukax antutañapawa proyectil ukax mä jach"a uñacht"äwiwa Ukata Alemán aru bombardero sat jaqe .
  MÄ fritz ukax mä juk"a pachanakanwa Janiwa apnaqata ukampinsa Ukat nayra blink ... kunjamsa ukax apsuñapawa Ukat phallawayi ... In Taqini ladonaka ch'iqxtata cigarro pitaña metal ukata .
  Svetlana kullakajj akham sänwa: ukatsti ch"allt"ata jumapacha ch'ullqhi amparanaka Ukat ukatsti : .
  - Nayaxa wench chiqa dragón !
  UKAT Kunjama ¡ larusiña ! UKAT apsuñani jïsa _ . uñacht"ayañapawa lengua !
  Superman Natasha sat kullakaruw uñtʼayi umi Ukat wali kusisita q'ucht'asax akham siwa :
  - ¡ Patriota ! Soviético ukat juk"ampinaka patriota ukhamawa ! Qawqha Krauts ukat juk"ampinaka jiwayata jumax !
  Zoya kullaka sasaw apthapipxi mä q"uchu , ukat ch"allxtaña q"ala jan isinïña chuchu , sarantaskakiwa :
  - ¡ Patriota ! Wila patriota ukhamawa ! UKAT ukana imillanaka Taqini jupana samkanaka !
  UKAT Pachpa ch'axwiri Kunjama ukax apsuñapawa Ukat ¡ jach'at larusiña ! UKAT uvula ukaxa uñacht'ayañapawa ! UKAT sonrisa kisunaka - ñik'uta !
  UKAT q"ala kayukiw sarnaqapxi kayunaka ukax sarxaniwa palanca ukax ...
  Aka chiqan imillanakax qhanaw wali suma jikxatasipxi, mä nayra tank utjkchispas ukhama. Ukat jupanakax partidista ukhamaw sarantasipkaki.
  Ukampis 1947 maran abril 20 urunak saraqatarojja, Moscú markaruw machaq nuwasiñ qalltäna. Ukarux japoneses, ukat turcos, ukat taqpach anqäx markankir ejercito ukanakaw ukankapxatayna.
  Hitler, tukuyañatakix pacienciapax tukusxänwa ukat jupax URSS uksa tukjañ amtäna. Ukat Stalin jupamp chika, jupamp chikachasiñaw guerrillero ch"axwäwimp kunatix waliw Rusia markan territoriopanx nakhantaski.
  Kunjamakitix, Moscú markax t"unjatäspa ukhax ch"axwäwix tukusxaniwa.
  Ukat mä amtañ, general asalto qalltawayi.
  Ukhamarakiw super-pesado tanques "Rat" -2, "Monster", E-200, E-500 ukat yaqhanakampix uka ataque ukarux sarapxarakïna.
  Mä tuqitxa, uka markarux misiles balísticos ukanakampiw jawq"japxäna.
  disquetes invulnerables ukanakax apnaqatarakiwa . Ukhama armada.
  Alenka ukat jupan equipopax jan axsarasaw alemanes ukanakamp jikisipxäna ukat mä nuwasïw churapxäna.
  Alyonkax q"ala kayunakapamp mä granada jaquntäna, mä phallawimp jaquntäna ukat arnaqasïna:
  - ¡Rusia ajayutaki!
  Anyuta, uñisirinakar ch"axwasa, ukat uñisirinakan filanakapar khuchhuqasa, q"ala talonapampiw chillqt"asïna, jiwañan paquete ukar atipt"asa:
  - ¡Comunismo jach"a kankañapataki!
  Alla kullakajj URSS markan uñisirinakaparuw pallapallanak jaqontäna ukat qʼala kayunakapamp bomba jaqontäna, ukat akham sasaw jachʼat arsüna:
  - ¡Mama Rus-atakix comunismo tuqinxa!
  Mariax uñisiriruw suma amtampiw nina naktayaña, ukat jan axsaras jupar khuchhuqasa, kisunakap qhant"ayasaw akham säna:
  - ¡Rusia markax machaq irpiriruw munasi!
  Matrenax uñjäna, ch"axwañampi ukat jan axsaras uñisirinakapar t"unjasa, ukat q"ala kayunakapampix yaqha jiwañ regalo churasa:
  - Chiqpachansa, ¡ukaxa wakisiwa!
  Ukat lanzamientopatxa, pista ukar jaquntatäna, alemán pä tanques ukanakax ch"axwapxäna.
  Marusya, nazis ukanakar pallapallanakampi, ch"amampiw akham säna:
  - ¡Taqi kunasa URSS markanxa utjataynawa, ukampisa uñisirinakaxa jakhüwi aptapxatayna!
  ¡Ukat qʼala talonampixa, ¡kunjamsa jiwayir jaqinakaru ukat jan jarkʼat jaqinakar lanzani!
  Alenkax amigonakapar ch"amañcht"äna:
  - ¡Janiwa Rus' imt'añatakixa jank'akikiti! ¡Ukham lurañanakas utjarakistuwa!
  Ukat qʼala kayupan kayunakap tʼunjañatak mä tʼunjir regalo jaqontani.
  Anyuta, nazis ukanakar pallapallanakamp jiwayasax aka tuqitx iyaw sataynawa:
  - ¡Uñisirinakaruxa wali ch"amampiwa jawq"jañäni, Pata Jawiraxa janiwa wañt"kaniti!
  Ukat qʼala, muruqʼu talonampixa, imill wawax chʼamampiw uñisiriparux katuni ukat katuyasini.
  Alla, nazis ukanakar ch"axwasa, ukat mä hondat mä explosivo antutasa, q"ala kayunakapampix q"ipi jaquntasax akham sasaw apsuwayxi:
  - ¡Mä superman ukhamakïniwa - khititix Stalin lanti!
  Mariax muspharkañ chiqaparuw ch"axwäna ukat q"ala kayunakapamp granadanak jaquntäna, ukat akham sasaw akham säna:
  - Taqi kunasa janiwa mayjt"kiti, taqi kunasa askikiwa!
  Matryona, Fritz ukarux suma amtat ch"axwawinakampiw t"unjawayxi. Ukat uka qhipatxa, qʼala kayumpiw tank jan waltʼayasax akham säna:
  - ¡Jiwasax jan mayjt"ir ukhamarak heroico munañasampi!
  Marusyax q"ala kayumpiw mä taqpach granadanak jaquntäna. Ukatwa nazis sat jaqenakan autopropulsed pistolapajj kuttʼanjjäna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Taqi jaqit sipansa juk"amp ch"amanïxäwa!
  Alla, q"ala talonampi mä granada jaquntasaw nazis ukanakat mä transportador ukar jaqunuqäna, ukat akham sasaw akham säna ukat chiqañcharakïna:
  - ¡Janiw nayakiti, jan ukasti jiwasa! ¡Taqi kunas jukʼamp chʼamaniwa!
  Alyonkax ch"axwañ amuyup jach"anchayañatakiw q"ucht"awayi, sarkasax composición lurawayi. Ukat mayni imillanakax nazis ukanakar pallapallanakampiw pallapallanak apthapipxäna;
  Jiwasax URSS markat jutir imill wawanakapxtanwa,
  Ukax mä antorcha ukhamawa taqi uraqpacharu ...
  Uñacht"ayañäni, mä uñacht"äwin jach"a kankañap yatipxañäni,
  ¡Akanx heroico lurawinakaw q"ucht"ata!
  
  Imill wawanakax wila bandera manqhan yuripxatayna,
  Ukat qʼala kayukiw thaya taypin tʼijtʼapjje ...
  Phuchanaka ukat yuqall wawanakax Rus ukan ch'axwapxi,
  Awisax noviax uka waynarux mä rosa churaraki!
  
  Uraqpachan mä wila banderaw utjani,
  Mä antorcha-llama ukham qhant"aña...
  Taqi kunat sipansa, mä heroico columpio ukaniwa,
  ¡Ukat banderajajj mä wila bolsar uñtataw lliphipi!
  
  Jan iyawsapxamti, maldecido fascista ukax janiw paskaniti,
  Ukat rusa ajayupax janipuniw chhaqtkaniti...
  Atipjäwix mä jan tukuskir cuenta jist"arañapawa,
  Taqiniruw aruntt'apxañäni !
  
  Rusia markax wali suma markawa
  Jumax comunismo ukx jaqinakarux churtawa...
  Wiñayataki Diosax khuyapayasiñampiw churäna,
  ¡Tayma markataki, kusisiñataki, qhispiyasiñataki!
  
  Uñisirinakax janiw Awki Markar atipt"añjamäkaniti,
  Ukat qawqha qhurusa kʼari chuymanïkchïnsa ...
  Jiwasan jan atipt"ir oso rusa,
  ¡Rusia markankir soldadojj atipjatapat wali uñtʼatawa!
  
  Suma soviético marka
  Ukankir imillanakax wali suma uñnaqtʼanïpxatapatwa jachʼañchasipxi ...
  Jupax yurïwipat wiñayatakiw churasiwayi,
  Ukat ¡Komsomol ukankirinakax chiqapar uñjapxañäni!
  
  Moscú markan anqäxapanw nuwasipxta,
  Mä thaya thayt"awi, ukat imillanakax q"ala kayuni ...
  ¡Janiw Awki Marka Supayar churañäniti, ¡
  Jichhax ch"uqimpiw chiqaparu ch"axwañasa!
  
  Ukhamajj wali colerat imill wawanakajj nuwasiñ wal munapjje,
  Ukat jupanakax mä q"ala explosión-paquete ukaruw talón ukamp jaquntapxi ...
  Jupax fascista ukhamakiwa kunatix jupax wali suma uñnaqt"aniwa,
  Chiqansa, ¡mä jan wali Caín ukhama!
  
  Uñisirinakax janiw imill wawanakar atipt'apkaspati,
  Jupanakax ukham warawaran manqhan yuripxatayna...
  Jan atipt"ir monstruox jiwasan osowa, .
  ¡Khitis Pachamamar warmir tukuyäna!
  
  Jiwasax rusa imillanakax wali suma jaqinakätanwa
  Jiwasax janiw t"aqhisiyawirusa, q"ixu q"ixurus axsarktanti ...
  Ukat jaqunukupxam, jan wali jaqinakan nuwasïwipar iyawsapxam,
  ¡Uñisirix dosis ukampix phiñasitaw jikxatasi!
  
  Uñisirinakax Moscú markat qhipäxar jaquntañ atipxatayna,
  Jupax jach"a ch"amampiw phuqt"ataskchisa...
  Jiwasax imill wawanakax wali jach"añchasipxtanwa
  ¡Uñisirinakax taqiniw sepulturanakar chhaqtxapxi!
  
  Janiw iyawsañakiti, uñisirinakax janiw Rus-arux atipt"apkaspati,
  Kunjamakitix sapa caballerox pañales ukanakat juti...
  Uka uywa katurix anatañaruw tukuwayxi,
  ¡Ukat uñisirix wali wawakïskiwa!
  
  Ukampis rusa ajayu, jach"a ajayu iyawsaña,
  Ukanxa, yatipxtawa, ukham ch"amanakax imantatawa ...
  Ukax uñisirinakaruw ch"allt"atäni, .
  Chiqansa, ¡caballeronakax nuwasïwinakanx janiw atipjatäpkiti!
  
  Pächasiñanakam jaytapxam imillanaka
  Jiwasax akapachan juk"amp jan axsart"ir uñt"atätanwa...
  Supayan walja tamanakap infiernor jaqunukuñäni,
  ¡Taqi uñisirinakaparux baño ukan ch"allt"añäni!
  
  Qullan chʼaxwäwix tukusxaniwa
  Aka planetanx sumankañaw utjani ukat alwax utjani....
  Jupax wiñayatakiw intimpi uñt'at churata,
  ¡Wiñayatakiw verano nina nakhantayaña!
  
  Ukat comunismo wiñay jach'añchäwi,
  Ukat Lenin ukat jach"a Stalin ukax jiwasanakamp chikaw jikxatasipxi...
  Wila cine ukanx jichhakiw fascismo ukax utji,
  ¡Ukat iyawsañ munañasajj acerot sipansa jukʼamp chʼamaniwa!
  
  Rusia markax patak patak maranakaw apnaqaski,
  Ukat taqpach universoruw kusisiñ churäna...
  Mä acero puñchun chʼamapaw munasiraki, .
  ¡Ukat jan axsartʼirïki, ukampis amuytʼasirjama!
  
  
  
  LAJANAKAX MILAGAR ARMAnak LURT"APXI
  Gerda, Charlotte, Magda ukat Christina, jupanakax uka pachanx Tigre ukan yant"atapxänwa, jupanakax mä modelo prometedor uñstayapxarakïna: Panteras -2. Imill wawanakax motor ukat transmisión ukanak mä cuadraruw uchapxäna - chiqaru, ukat torrex jisk"a jisk"a ukham lurapxäna. Ukat caja de cambios ukax motor pachparuw uchatäna. Ukhamatwa, "Pantera" -2 ukax pä metros ukch'a silueta ukhamaw tukuwayi, ukatx tripulantes ukanakax kimsa jaqiruw jisk'achasiwayi. Casco nayraqatan armadurapan thiyapax jach"a qullunakanx 120 mm ukharuw jilxattawayi, ukatx ladonakapax 82 mm ukharuw jilxattawayi. Ukat torrenakax 150 mm nayrakama ukat 82 mm ladokama, laderas ukanakankiwa. Uka pachparakiw taqpach autojj 35 toneladaruw jiskʼachasïna, ukhamatwa 700 caballos de fuerza motorampi sarnaqañatakejj yanaptʼäna, ukat tanquejj jukʼampiw jankʼak sarnaqäna ukat maniobrañjamarakïnwa. Uka pachparakiw auton patenciapax juk"amp sumaptawayxi, ukat chasis ukax juk"amp k"achawa ukat askichañax ukat uñjañax juk"amp jasakiw. Taqpachanx suxta rodillos ukanakaw utji, ukax wali askiwa ukat wali askirakiwa. Hitler jupax "Panther" -2 ukarux walpun munäna ukatx pusi tunk kimsan uru sata qallta phaxsitw uka serier mantawayi. Autox wali askiwa, mä suma, armadura ch"uqt"ayir ukat jank"ak ch"axwañ pistola. Jupax irnaqäna ukat jankʼakiw sarxäna, ergonomía tuqit wali suma yatxattʼatänwa.
  Ukat jukʼamp wakiskirïki ukajja, lurañajj jukʼamp facilakïnwa ukat jukʼa metalanak munarakïnwa. Ukat uka pachparakiw capital sobrevivencia ukamp yaqhachataraki. Ukham jachʼa laderanakan armadurani autot pʼakjañajj janiw ukhamakïkiti.
  Soviético soldadonakajj mä jachʼa jan waltʼäwiruw puripjjäna. Ukhamarus, alemanes, Fau programa ukat sipansa , mä jaqinakan ch"axwañ avión uñstayañatakiw qullqichxapxäna, ukatx XE-162 ukham lurapxäna, lurañatakix sapuru ukat jan qullqini ukat wali k"acha ukat maniobrable.
  Aka maquinax juk"amp suma condicionanakan luratawa ukat apnaqañax mä juk"a jasakiwa. Ukat jan sinti llakisiñatakejj janiw ukhamakïkiti.
  Soviético ukat aliado soldadonakarux wali qhuru, aéreo nuwasiñanak churayäta. Uka nuwasir barcojj chʼusakïkäna ukhajja, mä tonelada chikatanikiw pesïna, niya taqpachaw lawat luratäna. Ukatwa uka maquinajj wali sumäjjäna.
  Alemania markankir imill wawanakax unidades de aviación ukar chʼamampiw qillqantañ qalltapxäna, ukatwa uka jan waltʼäwix jukʼamp jan waltʼayasïna.
  Albina ukat Alvina jupanakax activamente puntuación qalltapxäna, ch"axwapxäna, mä kamachirjama, q"ala kayukiw ukat mä bikini ukampiw ch"axwapxäna. Ukat uka imill wawanakax janiw t"unjatäkaspati. Ukat jupanak pachpaw wali chʼamampiw uñisirinakarux chʼiyjapxäna. Ukat uka rubionakax wali suma uñnaqt"anipxänwa: ¡chiqpach arianonakakïpxänwa!
  Albinax mä suma kayumpiw gatillo ukar ch"allt"i ukat mä qawqha avionetas soviéticas ukanakaruw khuchhuqawayi ukat chhuxriñchjasi:
  - ¡Kimsïr Reich ukar jach"añchaña!
  Alvinax escarlata chuchupampiw gatillo ukar ch"allt"i, ukat kimsa autos soviéticos ukanakaruw ch"allt"i ukat arnaqasi:
  - ¡Jach"a Tayka markasa!
  Imill wawanakamp nuwasiña - janiw ch"amanïpkiti sañjamäkiti. Janiwa, wali qhuru chuymanïpxiwa ukat taqiniruw chʼiyjapxaspa.
  Dashing ukhama taqpachani, aka ejercito. Ukat juyphi pachanx línea de frente ukax estabilizatäxänwa. Mainstein jupax contraataque uñstayäna, ukatx Dnieper uksanx soviéticos soldadonakar atipt"añ atipxatayna, mä par jach"a calderas uñstayasa. Alemania markankirinakajj Leningrad marka jakʼankir nuwasïwiruw kuttʼayapjjäna. Aka chiqanx mä ch"aman línea de defensa ukar atinisipxäna. Ukhamarus, Ucrania markan atipt"atapatx Stalin jupax walja divisiones ukanakaruw aka chiqat apsuwayxi ukatx alemanes ukanakarux ataques ukanakar kutt"ayañapatakiw jaytawayi. Frente ukax ch"amanchasiwayi, ukatx alemanonakax juyphi pachanx taqpach perímetro de ataque uksanx ch"amanchasipxäna.
  Gerdax jupa pachpaw Pantera 2 ukan ch"axwawayxi, imill wawanakamp chika. Ukat juyphi pachas utjkchïnxa, suma uñnaqt"an tawaqunakax q"ala kayukiw nuwasipxirïna ukat bikini ukampikiw nuwasipxirïna.
  Gerdax q"ala kayunakapamp joystick ukan botonanakap ch"allt"äna, uñisiriruw ch"allt"äna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Jach"a kankañani jiwasana imperiosataki!
  Charlotte kullakax q"ala kayunakapamp palanca ukx ch"allt"arakiwa, kimsa tunk pusini torre ukx t"unjawayi ukatx agresión ukampiw chiqanchawayi:
  - ¡Heroes ukanakatakix jach"añchañawa!
  Kristinax escarlata chuchupampiw botón ukar ch"allt"asin jawq"jäna ukat maquina soviética ukar ch"allt"asaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Ukat jach"añchäwi jiwasataki!
  Magda kullakajj pusi ametralladoranak phallawayi, qʼala kayunakapan yanaptʼapampiw infantería soviética ukar chʼiyjäna, ukat akham sasaw akham säna:
  - ¡Wiñay, atipt"ir jach"a kankaña!
  Ukhamat imill wawanakax jan wali ukat q"ala jan isinïpxiwa, muyu talonanakapax lliphipi.
  Ukatxa "Tigre" -2 jak"achasiñatakixa, aka tankaxa, phisqa tunka phisqhani tonelada pesaje ukaniwa, arsuwayi jark"aqawi 250 mm nayraqata, ukhamaraki lados 170 mm.
  Ukax mä 88 mm pistola 71 EL, mä wali decente auto.
  Ukat jichhax primavera ukanx alemanonakax Italia markanx nayrar sartasipkiwa ukat jan axsarasaw aliados ukanakarux t"unjapxi.
  Jupanakax Nápoles markaruw katuntapxi ukat Sicilia markaruw mantapxi.
  Ukat patak waranq aliados soldadonakax katuyasipxi. Ukat qʼal tukjatäpjjarakiwa. Panteras alemanas ukanakax jan jark"ataw jikxatasipxi.
  Ukat imill wawanakax inglés jaqinakarux qunqurt"asisaw q"ala, cincelat kayunakap jamp"att"ayasipxi, ukat suma uñnaqt"aninakan muyu talonanakap lakapampiw llamkt"apxi.
  Junio phaxsinx Aliados ukanakax Normandía markan soldadonak uraqir puriyasaw nayrar sartañ yant"apxi. Ukampis ukanx mä jach"a atipt"äwiw t"aqhisiwayapxi. Mayampiw patak waranq katuntat jaqinaka, ukat walja katuntat yänaka.
  Roosevelt jupax chuyma usump usuntäna ukat jan ch"amanïxänwa. Estados Unidos markax ukham ch"ama ch"axwäw tukjañatakiw ch"amachasiski. Gran Bretaña markax Krauts ukanakamp suman jakasiñatakix kunayman amtawinak amuyt"aski. Uka jan walt"awix juk"amp ch"amanchatawa, kunatix juk"amp ch"aman bombardeo ukaw inglés markanakar avionetas jet ukanakamp apnaqasa. Ukat británico chʼaxwirinakax janiw ukham avionanakarux katjapkaspati.
  Ukatwa Churchill chachajj sumankañ mayiñ qalltäna. Ukampis Fuhrer sat chachajj jan jaytjasaw sarnaqäna. Jupax ch"amap amuyasisaw phallaski.
  Ukampis britániconakax suman jakasiñatakix iyaw sasipkakiwa. Ukat ukax Stalin ukarux llakisiyaraki, jupax Fuhrer ukarux tregua ukham uñt"ayi. Hitler jupax kimsa maraw uñisiñanak sayt"ayañ amti, janitix partidos ukanakan sabotaje ukanakax utjkchiti, ukat partidos ukanakax fronteranakapan qhiparapxani, ukat URSS ukax alemanes ukanakarux petroleo ukat t"ant"a aljani.
  Stalin jupax iyaw sataynawa ... Ukat Fritz jupanakax amparanakap jist"arapxäna.
  Nayrïr huelga ukax chiqans Gibraltar markankiwa. Aka fortaleza katuntasaxa, mä juk"a jayaruw África uksar soldadonakar apayapxasma. Kunawsatix fortaleza ukar ch"axwapkän ukhax alemanes jupanakax qhipa fusiles de asalto MP-44 ukanakamp apnaqapxäna, imill wawanakax juk"amp sumaptayapxarakïnwa: jupanakax juk"amp jasakiw ukat juk"amp atiniskañaw lurapxäna.
  Ukat Albinampi Alvinampejj alajjpachanwa nuwasipjjäna, jupanakajj alemán avionanakaruw jukʼamp wakiskiri ukat jankʼak lurapjjäna.
  Ukat aliados ukanakarux ch"iqa ch"iqaruw t"unjapxäna. Gibraltar markax jank"akiw apsusispäna. Franco chachajj Hitler chachan ultimatum ukar iyaw sañapatakiw obligat uñjasïna. Janiw nazis ukanakax markamar katuntapxañamäkiti.
  Alemania markankirinakajj tankinakaruw jankʼak sarapjjäna, uñisirinakajj kawkhantï utjkäna ukaruw mantapjjarakïna.
  Gibraltar markan chhaqhatapatx Krauts jupanakax Marruecos markaruw mantapxäna. Ukat yaqha chiqar sarxapxäna, territorionak katuntasa. Yämas Fritz tankinakax Argelia uksanw sarnaqapxäna. "Pantera" 2 jank'akiw laq'a taypin liwxatasi. Ukajj jukʼamp chʼamani motorampiw modernizatäjjäna, ukat ukajj sartawayjjänwa. Pantera-2 ukax pallapallanakarux taqpach satisfactayäna, nayraqatar jark"aqasiñapampi, ukat Tigre-2 ukax jilpachx mä muspharkañ tank ukhamänwa. Aliados ukanakax t"unjatäkaspas ukhamaw jaltxapxäna.
  Alemania imillanakax wasar pampanw nuwasipxirïna, jilapartx q"ala kayuni ukat bikini ukamp isthapt"ataw nuwasipxirïna. Jan phichhantat mä crema especial ukampiw janchir jawqʼjapjjerïna, ukhamat jan nakhantayañataki.
  Ukatxa katjata inglés jaqina suma uñnaqt"aninakapaxa qunqurinakaparuwa uchasipxi, ukatxa imilla talonanakapaxa ch"allt"asipxi. Ukat jupanakarux wali askiwa, juk"ampirus africanonakax wali kusisitaw lurapxi.
  Pusi tunk phisqhan marax alemanes ukanakatakix wali askipunïnwa, jupanakax África uksanx jilpachaw katuntapxäna, Oriente Medio uksanx. Ukat pusi tunk suxtan mara nayrïr chikatanx India markaruw katuntapxarakïna, ukat Birmania ukat África uksankir markanakarus katuntapxarakïnwa. Ukatx juk"amp jan walt"awinakaw utjawayi, pallapallanakan suministropampi, comunicaciones ukanakan estiramiento ukampi, terreno ukampi, unidades británicas ukat estadounidenses ukanakan sayt"asitapat sipansa. Ukhamarus colonial soldadonakax janiw sinti ch"axwañ munapkänti. Tecnología tuqinx alemanonakax mä jach"a ventaja calidad ukanipxi. Amuyt"añataki, ME-262 X, ukat 1200 kilómetros ukharuw sapa horax saraski, ukatx phisqa avión armas ukanakamp armat ukhamawa. Ukat Estados Unidos ukat Gran Bretaña markanakanjja, nuwasiñatak jukʼamp jan ukajj jukʼamp wakichtʼatäkchisa, janiw avionanakajj utjkiti, ukat bombarderonakajj jukʼampiw utji.
  Ukhamaraki, alemanes ukanakax discotecas , desarrollados, velocidad orden de cuatro sonidos ukanipxataynawa. Jupanakax jisk"a armanakampix taqpach jan walt"ayataw uñjasipxäna, ukax autos ukanakar muyuntat flujo laminar ukar yuspajarasawa. Ukampis ukham luratapatjja, jupanak pachpaw jan chʼajjwañ puedipkänti. Ukampis mä bomba alturat jaquntañax wakisispänwa, ukax uñt"ayañatakiw apnaqasispäna, ukat juk"amp askixa, uñisirinakan autonakapar ch"allt"añaw utjäna, jet ukanakamp jaquqanisa.
  Platillos voladores ukax wali aski armanakawa, jach"a alcance ukanipxi ukat Europa uksat Estados Unidos uksaruw t"ijtapxi. Ukat awisax wali suma imill wawanakaw jupanakar apnaqapxirïna, jupanakax qʼala kayukiw nuwasiñ munapxirïna ukat bikini isimpiw nuwasiñ munapxirïna.
  Akax Gertrude ukat Eva jupanakax t"ijt"apxiwa. Ukham pä muspharkañ cuties. Amuyt"añataki, mä ch"iyar jañchin americano jaqiruw katuntapxatayna. Mä troncoruw chint"ata. Ukat ukhamatwa chacha jan pantjasirïtapar jaya tiempo kayuk sarapjjäna, ukatwa uka katuntat jaqejj jan amuytʼasjjänti, jupa pachpaw sinti irnaqtʼäna.
  Ukat jichhax Gertrude kullakax q"ala kayunakapampix disco aptasinx kawkhantï uñch"ukipkäna ukaruw uñtäna, americano avionanakaruw jaquqanïna. Akax mä nuwasir tawaquwa.
  Ukat Eva kullakajj qʼala kayunakapampiw uñisiripar jiwayir chʼamampi mä maquinampi uñchʼukirakïna.
  Ukat wali colerat uñisirinakarux rams, ukat Inglaterra ukat EE.UU.
  Alemanonakan uraqir puriñapatakix noviembre phaxs tukuykamaw amtapxäna. Nayraqatxa, janiw khitis aka pachanx suyt"kiti. Chiqansa, pachax janiw sinti sumakiti ukat jakañatakix jan walt"awinakaw utji. Ukampis samarañ urunakax Canal de Inglaterra uksanx umamp jaqt"asisaw uraqir purisma. Ukhamaraki, arumanthi uraqir puriñax askinakaniwa, kunatix arumanakax arxatañax juk"amp ch"amawa.
  Uka pachakamax alemanonakax inglés ukat americano flotanakaruw wal jiwayapxäna.
  Ukhamaw uraqir puriñax jan kuna jan walt"äwimp suyt"ata. Mä ch"aman fuerza de golpe ukax batallones especiales de niñas ukanakaw utjañapäna, jupanakax noviembre phaxsit tukuyarux thaya pachanx q"ala kayukiw bikini ukampikiw sarnaqapxäna.
  Uka uraqir puriñax noviembre phaxsit 26 urunak saraqataruw 1946 maran qalltawayi. Reichstag chhijllawinakat aniversario urunxa, uka qhipatxa Hitler jupax Canciller de Reich uka cargo katuqawayi.
  Janiw khitis uraqir puriñ jark"irïkänti. Ukat walja infantería ukat qhipa pirámide tanques ukanakas uka ofensivaruw chikañchasipxäna. Ukax janiw kuna ángulo ukanx mantañjamäkiti.
  Chiqans imill wawanakax manqhan ch"axwapxi, ukat jan axsarasaw sarnaqapxi.
  Ukat yaqhip nuwasirinakax niyaw qʼala kayukiw arumanthix congelat charconakan hielo thiyap pʼakjapxi. Ukat wali jan axsarasaw nuwasipxi. Ukat muspharkañ milagronak lurapxi. Ukat kunapachatix q"ala kayunakapamp granadanak jaquntapxi ukat inglés arunak ch"iyjapxi ukhax wali thayaruw tuku...
  Gerdax mä "Tigre"-4 tank piramidal ukanw ch"axwaski, mä cañón ukat mä lanzador de bomba ukamp , ukat wali jan axsarasaw ch"axwi. Proyectil qhipa proyectil khiti, ukat uñisirinakaruw ch"iyjayi.
  Janiw jariqasax ukham lurasax liwxatasa, q"ala kayunakapamp joystick ukan botonanakap ch"allt"asa, imill wawax arnaqasi:
  - Jiwasaxa ch"amampiwa kisunakas q"ala ch"allxtayi, wali ch"amampiwa chhaqtayaña!
  Charlottex mä escarlata chuchumpiw ch"axwaski, ukax joystick botón ukar ch"allt"asaw uñisirir ch"allt"i, chirp:
  - ¡Jiwasan universal lurañ equipo!
  Lupanula mä lanzador de cohetes ukampi ukat Christinax q"ala kayunak apnaqasa. Walja uñisirinakaruw tʼunjäna ukat akham sasaw qhuruchasïna:
  - ¡Kimsïr Reich jach"a kankañapataki!
  Magda kullakajj jupar arknaqasaw arnaqasïna. Aka kutix mä chuchu fresa ukampiwa. Uñisirinakaruw chʼiyjäna ukat akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Comunismo ariano ukataki!
  ¡Akanx imill wawanakax super nivel ukankapxiwa! Ukat kunjams imill wawanakan infanteríapax q"ala kayump t"ijti, granadanak sarkasax jaquntasaw t"ijtapxi. Ukat kunja jachʼasa ukat jiwayirjamasa.
  Imill wawanakax wali ch"axwapxi ukat suma uñnaqt"anipxiwa.
  Ukat jupanakax británicos ukanakarux ch"iqa ch"iqaruw t"unjapxi. Francia ukat Noruega markanakat ukham ofensivampi ukat uraqir puritapampix Inglaterra markax tunka urunakakiw sayt"asiwayi, ukax janiw muspharkañäkiti. ¡Akax wali jach"awa!
  Uka metrópoli ukaxa jaqukipatawa. Ukat jutir etapa ukax América uksar sarañawa. Febrero phaxsinx alemanonakax juyphi pachanx Islandia markanx mä aterrizaje lurapxäna: Operación Icarus, ukatx uka wakiskir territorio katuntapxäna.
  Ukat mayampxa, kunayman SS batallonanakat qʼala kayuni imillanakax chʼaxwäwinakanwa chikañchasipxäna.
  Ukat qʼala talonanakap chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar jaquntasaw uka atipjapxäna.
  Stalin chachajj 1947 maran marzo phajjsinwa Hitler chachar mayisïna, ukajj Estados Unidos marka contraw mayachtʼasis chʼajjwapjjäna. Führer ukax iyaw sataynawa, ukampis URSS ukax Alaska markakiw kutt"ayañapataki, mä juk"a territorio legal ukar kutt"añapataki. Ukat janiw jukʼamp mayiskaniti.
  Stalin jupax uka tuqitx iyaw sataynawa ... Ukat Alaska tuqiw soviético soldadonakan invasión ukax qalltawayi. Ukhama jank"aki ukat brutal.
  Machaq tanques soviéticos ukanakax sarxapxänwa.
  Elizabeth jupan tripulacionapax nayrïr, experimental ukat jan taqpach tukuyat T-54 tank ukanw ch"axwapxäna. Abril phaxsin 1947 maranwa. Alaska markanx chhijchhix utjaskakiwa, ukampis rusa imillanakax q"ala kayukiw ukat bikini ukamp nuwasipxi. Ukat ukham suma imillanaka.
  Elizabeth kullakajj qʼala kayunakapampix uñisiriruw chʼaxwanti. Uka americano Sherman sat chachajj . Ukat kisunakap q"ala ch"uqt"asisaw nuwasir jaqix akham säna:
  - ¡Jach"a comunismo amuyunakaru jach"añchaña!
  Ekaterinax cincelado kayunakan q"ala amparanakapampix ch"axwarakiwa ukat chhuxriñchjatarakiwa:
  - ¡Jach"a kankañani jiwasana ejercitosan atipt"irinakaparu!
  Elenax pallapallarakïnwa, aka kutix pechopan escarlata chuchup apnaqasa, uñisirinakarux wali suma chimpunakampi jawq"jasaw qhuruchasïna:
  - ¡Machaq amtañ atipt"awinakaru jach"añchaña!
  Euphrasia , mä chuchu de fresa apnaqasa uñisirinakaruw ch'allt'awayi, ukatx "Pershing" ukar ch'allt'asaw larusi::
  - ¡Ukat atipjañäni!
  Chʼaxwirinakax musgonakjamaw chʼiqiyasipxpachäna. Ukat ukhamatwa americanonakax trillado ukhama.
  Mä conchax tank nayraqataruw ch"allt"i, ukampis jank"akiw ricochet. Elizabeth kullakajj akham sasaw arnaqasi ukat saltʼi:
  - ¡Comunismo amuyunakaru jach"añchaña!
  Ukat mä proyectil kuttʼayaraki, qʼala kayunakap apnaqasa. Aka imill wawax chiqpach misión ukankiwa.
  Ukanakax ch"axwañ suma uñnaqt"aninakawa.
  Soviético soldadonakajj Alaska markanwa chʼamachasipjjäna. Ukat mayo phaxsinx nayrïr IS-7, metal ukamp uñacht"ayat ukaw purinitayna.
  Ukat uka patxanxa Alenka markankir tanque ukankirinakaw utjaraki.
  Akax ukham nuwasir tawaquwa. Uñisirinakar balamp jiwaykäna ukhajja, wali cheqapuniw jawqʼjäna.
  Ukat pistola, kunjams ch"amani: 130 mm. Jupax jaya chiqat uñisirirux ch"ankhampiw jawq"jatayna. Estadounidenses jupanakax wali jach'a tank " Sherman " ukanipxi , ukax alemán ukhamarak soviético tank ass ukanakar puntuación ukanakatakik wali askiwa. Mä juk"a suma Pershing ukaw utji, 90mm calibre ukar sipanx juk"amp ch"aman pistola ukaniwa. Ukat wali jisk'a " Superpershing ", ukax pistola ukax 90 mm calibre ukat barril largo 73 EL ukampiw utji, ukax mä jan walt'ayir usuchjataw maquina soviética IS-7 ukaruw barcon ukhamarak jak'an utji. Americano armas ukanakax janiw piramidales alemán tanques ukanakarux taqi ángulo ukanakat apsupkiti. IS-7 ukax punchumpiw ladopar ch"allt"ata. T-54 - " Superpershing ", ukaxa nayraqataru jak"achasiñawa, ukatxa jaya chiqana barco ukaru mantañapawa. Ukampis jichhax URSS ukax jach"a tanque T-34-85 ukampiw utji, ukax janiw jichhakamax lurawipat apsutäkiti ukatx estadounidenses ukanakamp ch"axwaski. Ukax niya Sherman ukar uñtasitawa , ukatx Pershing ukar sipanx juk"amp jan ch"amaniwa.
  Ukhamajj soviético soldadonakajj jan waltʼäwin uñjasipjje. Ukat jupanakax envidiampiw uñch"ukipxi uka sapa, nayrïr yant"äw tanque IS-7.
  Aka autox jach"a jach"a tukuriwa ukat thayarakiwa.
  Ukhamarakiw IS-2 ukat IS-3 ukanakax ch"axwapxi. Qhipa autox nayraqatapanx janiw mantatäkiti jan ukasti " Superpershing " ukawa. Suma, IS-3 ukax casco ukan alaya tuqirux ch"allt"atarakispawa.
  IS-2 ukax mä juk"a jan ch"amaniwa armadura frontal de la torreta ukanxa.
  Natasha imillanakax ukat jupan equipopax aka tank ukan ch"axwapxi. Suma uñnaqt"aninakampi nuwasiña. Ukat IS-2 ukanx jiwayir conchas ukanakamp ch"axwañanak puriyapxi.
  Natashax q"ala kayunakap ch"allt"asisaw jiwayir jaqirux jaqunuküna, americano jaqirux ch"ankhampiw ch"ankhachatayna ukat jach"at arsüna:
  - ¡Suma comunismo amuyunakaru jach"añchaña!
  Zoyax escarlata chuchup palanca jiwayir ukar ch"allt"äna ukat jach"at arsüna:
  - ¡Ariano sumankañataki ukhamaraki sumankañataki!
  Agustín chachax q"ala talonapampiw t"unjäwirux ch"allt"arakïna, uñisirinakaruw ch"allt"äna ukat jach"at arsüna:
  - ¡Amtañ atipt"awinakataki!
  Ukat Svetlanax qhipharux q"ala kayunakap yanapt"asaw jisk"a kayunakap jaquntawayi, uñisiriruw khuchhuqawayi ukat chhuxriñchjasi:
  - ¡Jach"a ch"amanakataki!
  Ejército Rojo ukan nuwasirinakapax Alaska markan nayrar sartapxäna. Verano ukax purintäna ukat junt"upunïnwa, ukat imill wawanakatakix bikini ukat q"ala kayuni tankinakan wali sumapunïnwa. Alemanonakax Groenlandia markar atipt"asax Canadá markaruw puripxäna. Ukat sur uksatx Argentina markat sarxañ qalltapxäna. Brasil markanx mä t"aqa t"aqaw utjawayi, pro-alemán ukhamarak pro-americano ukanakaru. Alemania markankirinakajj jukʼamp nuwasiñatak wakichtʼat divisionanakapatwa wali chʼamampi jawqʼjapjjäna, ukat jupanakan askipatakiw uka toqet amtapjjäna.
  Nazis sat jaqinakax jukʼamp chʼamani ukat wali suma carabina de asalto ukanipxänwa, uka carabinax jaya chiqatwa ukat wali jankʼakiw chʼiyar jaquntäna. Yankees ukankirinakax atipjataw uñjasipxäna.
  Mä machaq equipo inglés imillanakax Jane Armstrong jupan irpataw sur uksat jak"achasipkäna... Ch"axwirix Brasil markanw jallupachan ch"axwawayxi... Fuerzas proamericanas ukanakax q"ala ch"amampiw sayt"asipxäna.
  Ukampis Venezuela markanx ch"axwirinakax estadounidenses soldadonakampiw ch"axwapxäna. Jupanakax nayra pachan Pantera-2 ukampiw ch"axwapxäna, ukax niyaw jaytatäxäna, piramidal modelos de equipos ukanakar askipataki.
  Ukampis britániconakax uka tankinakampis juk"amp ch"amanïpxänwa, estadounidenses ukanakat sipansa. Jupanakax Shermans ukanakaruw pistolanakapamp jawq"japxäna , ukax nayratpach jan suyt"añjam nayra pachanïnwa ukatx kimsa tunk pusini soviéticos ukanakamp chikachasiñakiw ch"axwapxaspäna.
  Jane kullakajj qʼala kayunakapampiw jaya cheqat pallapallanak arsüna. Jupajj enemigoparuw jawqʼjäna ukat akham sänwa:
  - Akax Gran Bretaña markan jach"a kankañapawa - janiw chhaqtkaniti!
  Gringetax q"ala kayunakapampix cincelat kayunakap uñisiriruw t"unjäna. Jupax Sherman sat jaqiruw t"unjäna ukat akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Jiwasan reinosajj thayakïniwa!
  ¡Ukat jupax lakap uñacht"ayäna!
  Ukat Monicax pallapallampiw ch"axwantäna, uñisirinakarux q"ala kayumpiw chiqak ch"allt"äna ukat jach"at arsüna:
  - ¡Alma qhispiyasiñataki!
  Ukat jupanakat qhiparux lupanula ukat Malanya. Pershing sat jukʼamp jan waltʼayir barcorojj cheqaparjamaw chʼalltʼasïna, cascop pʼakjarakïna.
  Chiqansa, qʼala kayunakampiw akham säna:
  - ¡Reyin ch"amanakapan amuyunakaparux jach"añchapxam!
  Imill wawanakax wali ch"amampiw ch"axwapxäna ukat wali sumaw ch"axwapxäna.
  Ukat Canadá markanx ajllit unidades alemanas ukanakaw sarxapxäna. Gerda ukax tanque "Tigre" -4 piramidal ukanx América ukat dominios ukanakaruw t'unjawayi. Ukat uñisirinakan wali chʼamamp jawqʼjataw pʼakjasipjjäna.
  Gerda kullakax q"ala kayunakapampix pallapallampiw ch"axwäna, uñisiriruw jawq"jäna ukat jach"at arsüna:
  - ¡Comunismo ariano ukataki!
  Charlotte kullakax ch"allt"arakiwa, aka kutix mä escarlata chuchumpiw ch"allt"asi, americano autorux ch"ankhampiw jawq"jatayna ukat chhuxriñchjatayna:
  - ¡Alemania markan jach"a kankañapata!
  Christinax uñisirinakarux ch"allt"arakitaynawa. Jupax armadurap t"unjäna, cincelat kayunakan q"ala amparanakapampi, mä yuqall wawar uñtata, ukat chhuxriñchjasïna :
  - ¡Jiwasan phenomenal aski lurawinakasataki!
  Magda kullakajj laqʼar uñtataw uñisirinakar tʼunjäna ukat arnaqasïna:
  - ¡Ukham yänakatakixa janiwa mä cuento ukanxa sañjamäkiti, janiwa mä plumampi qhanañchañakiti!
  Uñt"añasawa imill wawanakax wali ch"axwañ yatipxi ukat wali sarnaqapxi. Chiqpachansa jupanakamp chika kusiskañawa.
  Ukat ukat Canadá markan jachʼa markanakapajj tʼunjatäjjänwa: Quebec ukat Toronto. Ukat jakäwix juk"amp sumaruw tukuwayi, Fritz ukat juk"amp kusist"añ ...
  ¡América markax tukuyatäxaniwa sasaw Hitler chachax yatiyäna!
  Bomba atómica uñstayatapatxa, Estados Unidos markax janiw atipkänti. Uñakipataw suertex aka tuqinx América uksat jithiqtawayi Wehrmacht ukar askipataki. Ukhamajj ¿kunas? Atipjañataki ukat sum sarnaqañatakix yaqha cimientonakaw utjaraki. Ukhamajj aynachtʼañatakejj wali nayrawa.
  Ukampis Krauts jupanakax anqäx markan regimientonakapampix Estados Unidos markat sipanx juk"amp askiwa, soldadonakapatxa. Ukat uñisirinakar tʼunjañatakix walja chʼamanïpxiwa.
  Aka chiqanx Gerda, sañäni, mä ch"iyar ch"iyar ch"axwiriruw katjatayna. Ukat wal tʼaqhisiyapxäna, munasiñatakiw waytʼapxäna, ukatwa kayunakap jaquntäna. Ukat chiqpachansa wali sumawa.
  Pusi tunk paqallqun maranakanjja, Fritz sat barcojj Estados Unidos markan pachpa territorioparuw mantäna. Soviético soldadonakajj Canadá markan wali chʼajjwasipkäna.
  Alenkax IS-7 ukanx mä taqpach brigada de Shermans ukat Pershings ukanakamp ch"axwawayi. Aka chiqankir Shermans ukanakax Firefly clase ukankapxänwa, mä cañón 76 mm largo barril ukanïnwa, ukax IS-7 ukatakix jan walt"ayiriwa, kunapachatix lado ukar jaquntatäki ukhaxa. Ukatwa imill wawanakax jan walin uñjasipxäna. IS-7, taqi ventajas ukanakatakix mä arma ukaniwa, municiones limitadas ukaniwa ukatx janiw sinti jank"ak jalxatkiti.
  Ukhamaw Alenkax q"ala kayunakapamp pallapalla, americano jaqirux jawq"jatayna ukat chhuxriñchjatayna:
  - ¡Ch"axwaña thakijanxa!
  Anyutax turkakipt"asisaw jawq"jasïna, mä escarlata chuchupan yanapt"apampiw Sherman-arux ch"allt"äna ukat arnaqasïna:
  - ¡URSS markan atipt"asitapata!
  Allax q"ala kayunakan yanapt"apampiw thuqt"asirïna. Ukax americano autoruw ch"allt"äna ukat akham sasaw jach"at arsüna:
  - ¡Comunismo amuyunakataki!
  Mariax ch"ankhampiw ch"ankhacharakïna, mä chuchu de fresa ukamp yanapt"asaw uñisiriparux ch"iyjatayna ukat chhuxriñchjatayna:
  - ¡Lenin jach"a qillqatanakapataki!
  Ukat Matryonax q"ala talonapampiw jiwxäna, Sherman chachan armadurap t"unjasa ukat pulmones patat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Nayan qhana caballeronakajataki!
  Akax phisqa, akax imill wawanakawa - janiw juk"amp thaya jikxatkasmati! Ukat taqiniw wali wayn tawaqunaka ukat frescos ukhamäpxi. Ukat imillanakax miel ukham thujsapxi. Ukham kusisita pallapallanakajj Venus sat diosan pechop lakapampiw liqʼipjjapjje, ukajj janiw muspharkañäkiti. Ukat jupanakax wali llakt"asipxi.
  Jïsa, IS-7 ukax jan ch"iyjatäñapatakix kutt"anxänwa. Ukatpï akax mä tankjamawa, taqi tankanakax mä tankjamawa.
  Inas jan ukax piramidal alemán ...
  Ukampis jila parte Sherman jilatanakajj jiwayatäpjjewa, ukat mayninakajj qheparuw kuttʼapjje.
  Ukhamaw soviético imillanakax khuchhuqapxäna.
  Ukat alaxpachanx Anastasia Vedmakova ukat Alenka Sokolovskaya jupanakax Fritz uksaruw t"ijtapxi. Uka Pokryshkin ukax janiw uka imill wawanakatakikix kikipäkiti. Ukat suma uñnaqt"aninakax q"ala kayukiw ukat bikini ukamp nuwasipxi. Ukat chuchupan escarlata chuchunakapax fusilañatak apnaqatarakiwa, ukax fusilamienton nuwasiñatak jukʼamp sumäñapatakiw yanaptʼi.
  Ukampis jupax Albina ukat Alvin jilatanakaruw jukʼamp sum amuyi. Imill wawanakax suxta grados de Cruz de Caballero ukar puriñ atipxatayna. Suxta clasen jach"a Cruz Caballero de la Cruz de Hierro ukax roble de platino laphinakampi, espadanakampi ukat diamantenakampiw jupanakarux churatäna, sapa maynix waranq jila avionanakaruw jaquqanipxäna.
  Akax imill wawanaka - imill wawanakata taqi imill wawanakaru ...
  Ukampis Anastasia Vedmakova ukat Alenka Sokolovskaya jupanakax sapa mayniw pä patak jila avionanak apthapipxäna. Ukat jupanakax nayratpach URSS markan heroen llätunk warawaranakapanïnwa.
  Anastasiax q"ala kayunakap avión ukan pistolapan botón de disparo ukar ch"allt"asaw mä auto estadounidense ukar jaquntäna, akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Nayax mä super imill wawanïtwa!
  Alenka Sokolovskayax pechopan escarlata chuchupan yanapt"apampiw uñisirinakarux ch"allt"äna, kimsa avionanakaruw t"unjäna ukat larusitayna:
  - ¡Ukat nayaxa juk"ampi thaya!
  ¡Akanakax imill wawanakawa, ukham imillanaka!
  Ukat América markar t"unjaña.
  Suma, chiqans Alvina ukat Albina jupanakax juk"amp kusiskañ ukhamarak thaya ukham lurapxi.
  Alvinax escarlata chuchunak apnaqi kunawsatix ch"axwañ ...
  Ukat Albina fresa ...
  Ukat panpachaniw imill wawanakax chiqpachans jade, pulsante varillanakampi laxranakap irnaqañ munapxi. ¡Jupanakax ukham pasión ukat credo de agresión ukanipxi!
  Albinax q"ala kayunakap ch"allxtayäna ukat chillqt"asïna:
  - Ukat qutaruw sarapxi, ¡dashing imillanakax!
  Alvina, fusilamiento, ukax chiqanchatawa:
  - ¡Elemento thaya, jiwayaña elemento!
  Ukat jichhax alemanes, soviéticos ukat japoneses ukanakax territorio estadounidense ukarux juk"amp manqhar ch"allt"asipxi.
  Japoneses jupanakax jupanakan ch"axwirinakapawa: ninja imillanaka. Wali ch"amani ukat ch"axwiri.
  Akax mä ch"uxña ninja imillawa, kunjams mä navajas q"ala kayunakapamp antutasi, estadounidenses ukanakan p"iqinakap khuchhuqasa ukat blathers:
  - ¡Janiwa pasapkaniti!
  Ukat espadanakampiw molino khuchhuqaraki.
  Ukat q"illu ninja tawaqux chiqpach ventilador ukaruw espadanakapampix katxaruni. Ukat ukatsti, q"ala kayunakampi, veneno agujanak jaquntani, ukat yankee soldadonakar jiwayañampiw lanzani, uñisirinakaruw ch"ankhampiw jawq"jani.
  Ukat pulmonanakapan patat warariña:
  - ¡Taqi japonés jach"anchawipan!
  Ukat wila ñik"utan tawaqux, kunjamtix molino inclinado ukax katjani, ukat uñisirinakaruw khuchhuqaraki.
  Ukat ukxarusti q"ala kayunakapampiw apsusini ukat jupanakaruw ch"allt"ani ukat Yankees ukarux kunayman tuqinakaruw ch"iqiyani. Akax nuwasiñan suma uñnaqapawa.
  Ukatxa akham sasaw arnaqasini:
  - ¡Jiwasax ninjas ukhamätanwa!
  Ukat ukat mä imill wawax janq"u ninja ñik"utanx mä maniobra helicóptero espadanakampi lurani. Jupaw uñisirinakaparux chʼiyjani ukat tʼunjarakini . Wila chuchutsti llijullijunakjamaw thuqt'ani, jach'a jach'a tukusa.
  - ¡Japón markan atipt"añapataki!
  ¡Walikiwa, ¡janiw khitis ukham lunthatanakarux saykatakaspati! Akax imill wawanaka, taqpach imill wawanaka ...
  Ukat jupanakax wali qhuru chuymanïpxiwa.
  Ukampis akanx nuwasïwinakax wali jach"a ch"amampiw thuqt"asipxi. Fuerzas de eje ukanakax norte ukat sur uksatw mantanipxi, chiqpachanx jach"a pinzas ukanakamp América uksaruw ch"allxtayapxi.
  Akax mä clip ukawa, nayrax jach"a markan jach"a markapawa, ukax imaginación ukarux ch"allxtayi.
  Otoño tukuyarojja, Fritz sat familiajj Estados Unidos markan territorioparuw niyas chʼamaktʼjjäna.
  Aka chiqanx Gerdax Tiger-4 tank ukan ch"axwaski ukat thakhinx nayrïr,
  Ukhamaraki wali jach"a jach"a tukuñanaka.
  Gerda kullakajj mä jukʼa wilamp qʼañuchatäjjänwa, ukampis kusisitänwa. Ukampis uka ghoul sat jaqin khuchhurat purakapat mistur wali axsarkañ qʼañunakampi ukat yaqha patak, jan ukax jukʼampi, uka pachpa animalanakat tʼijtʼasin jutapxañap axsarañampiw chuymax jan waltʼayasïna.
  Charlotte, ukampirus, tenaz uñisiriparux p"iqipat katjatayna, ukat mä jiwayir "doble Nelson" técnica ukamp luratayna, uka luratan kunkaparux t"ijtayatayna. Aka chiqanx nina nakhaskir ch"axwirix mä kasta Teresa taykan lurawipanw uñstawayi - khuyapayasiñ tuqitxa, jan sinti qhuru jawq"jata ghoul ukar khuyapt"ayasiñapataki. Uñacht"ayata:
  - Nayax suma chuymanïtwa, suma chuymanïtwa, mamajasti suma chuymaniwa - mä yatiñan lechuzar uñtata!
  Gerda kullakajj akham sasaw llakisïna:
  - ¿Janit amuyapkta?
  Charlotte kullakajj akham sasaw muspharäna:
  - ¿Kunsa amuyañajaxa?
  "¿Janit dinosaurios jan ukax híbridos de ratas y cucarachas ukanakax ist"apkani?" - Gerda kullakaxa lakap ch"allxtayäna.
  Charlotte kullakajj akham sänwa:
  "¡Janiw nayajj ukham jan wali jaqëñam suykayätti !" Jïsa, ¡waranq jaqirus jiwayañäni!
  - ¡Mä ch"aphimpiwa p"iqiru ch"allt"apxi!
  - Janiwa. Ukhamakiwa, megagnome ukax ist"istaspawa. - Akanxa imillaxa chhuxriñchjasïna. "Sultan de los Enanos ukax jan irpkaspän ukhaxa, mä arunxa, servicior jan jawskaspän ukhaxa, janiw jiwasat sinti jayarstʼkaspänti.
  Gerda kullakajj wali jan chʼamaniw akham jisktʼäna:
  - Ukat yaqha gnomos, elfos, annihobbits ?
  Charlotte kullakajj jankʼakiw chachan jan sinttʼasis qhep qhepa suytʼäwip chhaqtayäna:
  "Yaqhanakax istʼapxarakispawa, ukampis ¿kunatsa jupanakat llakisipxi?" Kiy-Dar megagnome ukakiw yati.
  Gerda kullakajj wilamp chʼalljjtayat kayup mä jachʼa chʼuxña laphiruw pichthapiñ qalltäna. Uka laphijj uñnaqapajj llampʼukïkaspas ukhamänwa, ukampis cheqansa chʼaphinakanïnwa. Uka q"ala kayuni rubiax uka moral ukarux dibujatayna:
  - Janiw taqi kunas lliphipiski ukax qurikiti, ukampis taqi kunatix q"añuchaski ukax sapa kutiw crap ukar tukuwayxi! ¡Akapachanx walja q"añunakaw utji, janiw lurayirin q"uma kankatap iyawsañjamäkiti, uraqin mä qawqha thakhinak lurasax janiw iyawsañjamäkiti!
  Uk uñjasaxa, Nina Supayax wasitatwa plástico tubopan thayampi sist"asïna. Ukatxa imillanakaxa wali jaya aruma ist"apxiritayna. Ukampis megagnome Kiy-Dar ukax janiw ist"känti jan ukax janirakiw ist"añjamäkänti. Ukat qhanpachax janiw yaqha gnome ukax akanx utjkänti.
  Gerda kullakajj akham sasaw qʼochüna:
  - Mä amigox mä akatjamat jan amigokïkaspasa, janirakiw uñisiris tukuschi ukhaxa, jan ukasti gnome ukhamäspa ukhaxa ... ¡Akax mä locura suyt"añ sañ muni!
  Charlotte kullakajj amigoparuw akham säna:
  - Walikiwa, ¿mä legión de ghouls jiwasanakar muyuntat munasmati? ¡Kayunakamamp jutapxam, ukat jank'aki!
  Mä kutimpiw wali chʼamampi tʼijtjjapjjäna, panpachaniw nuwasir jaqenakajj qarjata usutäpjjchïnjja. Awisax Gerdax sarkasax ikiñar puritayna, muxsa jisk"a pachanakanx ikiskaspas ukhamaw amuyasïna, samart"askäna (mä kasta samkan ikiña - ¡jan iyawsañjam thayakiwa!). Ukampis uñjäwinakax mä laq"a ch"uqimpjamaw t"unjatäna, ukax uraqiruw jaquntatäna - jasakiw ukat jan ch"amachasisa, janchikiw axsarañat khathatitayna. Ukat ukat taqi kunas wasitat qalltawayi, mä jan uñjkañ péndulo liwxataskaspas ukhama. Mä kasta chika chiqawja ukat chika chiqaw jak"an utjäna , nayax nayranakaj ch"uqt"añaw wakisïna ukhamat jupanakax, llamp"u , jan jist"antapxañapataki. Imill wawanakan q"ala kayunakapax jan wali ch"akhanak ch"uqt"ata, ukampis uka axsarkañ llakiw jan q"al armasiñatak jaytkänti ukat chiqpach amuyt"añap chhaqtayañataki. Ukat juk"at juk"at paisaje ukax mayjt"awayi .... Jach"a pirqanakax qhanaw ch"amakan uñacht"ayasïna, qarjata rubio nuwasirix ch"iyar qalat lurat pasillonkkaspas ukhamaw jikxatasïna. Ukanx sonidonakaw utjäna, t"ijtäwipan jach"a eco. Ukat yaqha axsarkañ ukat jan kuns lurasaw nayrar sartañapäna. Kunas jakaskiri, ukaxa, jani uñjkaya ukhama, imillanakaru suyt"askäna, uka chiqaru t"ijtxapxäna. Cheqas janiw infiernor jaqontañ munapkänti, ukampis mä tigrempi arknaqat uwijanakjamaw tʼijtjjapjjäna. Janiw kunats qhanskiti, jupanakax ukham q"añunakat samkasiñ qalltapxäna, inas qhipa semananakanx África wasar pampan ukhamarak Asia qullunakan ch"axwäwin sinti ch"amanchatapat ukhamächi ...
  Gerda kullakajj akham sasaw jiskʼat arsüna:
  - Ukat alaxpachas infierno ukhamäñapatakix ch"amaniwa, ¡janiw jaya pachax infiernoru nadañax wakiskiti!
  Kunas uka tawaqun amparapat katthapïna. Concienciajj nuwasir jaqeruw kuttʼjjäna. Mä akatjamatwa saytʼatäskir jikjjatasïna. Uraqix llamp"u chuymampiw nayrar sartäna. Ukat mä jukʼa umaw chʼalljjtäna. Uka tawaqun qarjata ajanuparux frescura ukat humedad ukanakaw samaqäna.
  Gerda kullakajj akham sänwa:
  - ¡Waw, jumax alaxpachar t"ijtxasmawa!
  - ¡ Viry ! - Charlotte kullakax jupan jak"apan jikxatasisax samaqt"asïnwa. - Jach"a Alemania markan liwitat ch"axwirinakax kusisiñan jikxatasipki uka chiqa. "Chʼaxwirin arupax istʼasïna, ukax chiqpach kusisiñampiw phuqtʼäna.
  Gerda kullakajj janiw ukham suma amuyunïkänti:
  Viriya markan nayrïr chimpupawa .
  Charlotte kullakajj wali kusisitaw akham säna:
  - Kawkhantix nayraqatax utjki uka chiqanxa, ¡mä yapuw utji!
  Gerdax uka leyendat amtasïna, kunjams Reich-Saray thakinx qullqit lurat mä jisk"a jawir makhatapxäna uk amtasïna . Reyin caballopan alturapatjja, uka makhatañajj facilakïkaspas ukhamänwa ukat jankʼak kusiskañarakïnwa. Uka rubio nuwasirix sultanjamaw jikxatasïna, jan ukax mä sultana ukhamaw jikxatasïna, ukax, chiqans, juk"amp askiwa! Ukampis mä jach"a caballo de élite ukan qunt"asiñax mä kunawa, ukat yaqhax mä diosan kayunakapamp sarnaqañaxa. Nayax jiskt"asiristwa, ¿kunjams aka jawirax manqha ukat traicionero?
  Gerda kullakajj kʼari chuymampiw ukampis mä uñachtʼäwimpiw akham säna:
  - Ukat nayrïr pampax nayankiwa!
  - ¿Jumax umañ yattati? Wila ñik"uta imillaxa jupa tuqiru kutt"äna.
  Gerda kullakajj amparap chʼoqtʼasïna.
  - Kuna llamp"u chuymanïñasa. Kawkhans mä representante de la batallón de élite SS ukar uñjta, jupax janiw umañ yatkänti.
  Charlotte kullakajj nina nakhaskir rizonakapwa jan amuytʼasis chʼalljjtayäna.
  - Armt"asipxañani SS élite ukanakata. Mä yaqha pachaw utji jan ukax mä jan tukuskir universow utji, walja pachanakaw utji. ¡Janiw taqe kunas jiwasanakjamäkiti!
  -¿Nayaxa? Gerda kullakajj jisktʼasïna, wasitatwa nuwasir jaqen manqhan utjkäna uka chʼusa cheqar uñkatasajj jisktʼasïna.
  Charlotte kullakajj akham sasaw akham säna:
  - ¡Walikiwa, jank"aki wawachasim! ¡Tiempojj tukusjjewa!
  "¡Chiqansa nayax umañ yatiñajawa!" sasaw rubio nuwasirix kusisitaw säna, amigopan llamp"u ukat pachpa pachan axsarkañ ajanupan pächasiñap uñjasa.
  Albatros sat chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar chʼiyar jamachʼix antenanakap liwxatasïna, ukhamat qʼala kayuni rubio warmix chiqaw saskäna uk chiqañchañataki.
  Charlotte kullakajj jan saytʼasisaw akham säna: "Nayajj ukhamarakiw amuyasta, jan ukajj niya ukhamarakiwa" sasa. - ¡Uka aru yatkasasa: pavo amuyt"asina uka soparu mantawayxi, cuervoxa janiwa amuyt"kiti ukatxa mä juk"a ch"axwañampiwa tukuyawayxi! Kunjamäskpasa, kunjamsa uk yatisajj jukʼamp askiwa, kunattejj janiw mistkirismati. Ukat jiwasatakix mä thakhikiw utji - yaqha tuqiru.
  Gerda kullakajj amparanakap wali chʼamampiw chʼoqtʼasïna:
  - Chiqpachansa, wali thaya umaña!
  Charlotte kullakajj akham sasaw ewjjtʼäna:
  - ¡Jiwasax inas jan walt"awinakax utjchispa!
  Suma uñnaqt"an nuwasirinakax quta thiyan jak"achasisinx ch"iyar aruman umaruw mantapxäna. Gerdax umax ch"amanchataw jikxatasïna - jawir umax mä juk"a uma jalsunïnwa. Q"ala kayuni rubio warmix qunqurt"asisaw qullqi munañamp machjasïna, ukat uka qhipatx qarjata, laq"ampi phuqhantat ajanuparuw ch"allt"äna. Uka ikiñax jankʼakiw chhaqtawayxäna. Umax thaya ukat llamp"u chuymanïnwa, nayax ukan ikiñ munta ukat warmin janchipan usuchjat musculonakap samarañ munta ...
  Gerda kullakajj wali kusisitaw akham säna:
  - ¡Ukat nayrïr pampan qhuyanakax janiw uñjañjamäkiti!
  - ¡Mä juk"a suyt"añani! Charlotte kullakajj akham sasaw jiskʼat arsüna.
  Gerda kullakajj akham sasaw muspharäna:
  - Ukat ¿kuna sipitanakas akan mayamp utji?
  Nina nakhantat nuwasir jaqix akham sasaw chuymachtʼäna:
  - Janiwa, ukampisa ... ¡wali ch"amanïpxtwa sasaw amuyta!
  Nina ch"axwirix janq"u plástico ukarux wasitat esponjanakapamp jamp"att"äna. Jupax ist"äna, wali amuyumpiw uñch"ukiskäna.
  Gerda kullakajj samarañwa jikjjatasïna, ukat uma taypit Diosan chʼamapsa manqʼkaspa ukhamänwa. Charlotte kullakajj akham sasaw jisktʼäna:
  - Ukat uñjapxtawa, nayatakix aka chiqan concentración ukax ch"amawa.
  Uka q"ala kayuni rubio warmixa qhipäxa uñtarakitaynawa. Niya qhanäkaspas ukhamaw amuyasïna. Ch"amakax janiw ch"amakt"xänti, kunatix jichhakiw jan mantañjam jan sayt"ir ch"usawjanakax uñstawayi - ukhamaw amuyasïna, mä juk"a juk"ampi, ukat aruman tapapax jaquqaniwa. Ukhama, arknaqañax wali jank"akiw qalltasini. Suma kunatix jupanakax jawir puriñkamaw puripxäna. Gerda, cejas tornillos, wali sum uñch"ukiskäna: umax qhanaw kayunakapan uñjasïna ukax chachanakaruw loco tukuyäna, jan qhan - uma taypin. Mayni toqejj niyaw chʼamakan umamp chhaqtjjäna.
  Ch"iyar ch"iyar ch"iyar ch"axwirix akham sänwa:
  - Jichhax chachan amparanakapax jiwasan qarjata janchisarux venas uñacht"ayas tensión ukamp amparamp luqxataspa ukhaxa. ¿Kunjamsa kusistʼsna? Jan juchani imill wawanakan t"aqhisiñ aychapa. Venus diosax pechojax wali munasiñ muni, ukat kusisiña, kuntix khiti warmis munki!
  Charlotte kullakajj wasitatwa tubop aptʼasïna. Jichha kutix Gerd jilatatakix thayansa jan ukax uraqinsa kunas uka tuqit khathatikaspas ukhamaw amuyasïna. Ukat uka rubio nuwasirix q"ala talonanxa, kunas ch"akhanakampi ch"allt"ata ukat pachpa pachanx wali ch"uñumpiw ch"allt"ata. Jupajj akham sänwa:
  - Akaxa jupax mä boa constrictor ukan kusisiñapawa.
  - ¿Ist"apxtati? Nina saxra waynaxa wali kusisitaw amparapat katthapïna. - ¡Pasos de la megagnome ukax mä jach"a uñacht"äwiwa ! Oh ch"uqi janq"u warmix thujsa? Kiy-Dar jupax akham sasaw jaysatayna. Charlotte kullakajj amigopan jinchuparuw jampʼattʼäna. - Iyawsapxita, jiwasana atipt"asiwixa jak"ankiwa, Jupaxa kawkhansa akankiwa!
  Gerda kullakajj akham sänwa:
  - Jisa, jak"achasiña ... ¡Kunjamatix Phaxsix mä booger ukatakix!
  Charlotte kullakax juk"amp ch"amampiw silbato ukar phust"añ qalltäna, ukax elfos ukanakan lurat plástico mágico ukamp luratawa ( tecno-magia ukhamakipans!), ukatx jinchup uraqiruw ch"allt"äna. Jichha kutix uraqix maynit maynikam ch"allxtatapax juk"amp uñjasiwayi.
  Gerda kullakajj filosofía toqet akham sänwa:
  - ¡Ukham chimpunakax utjiwa, qalltanx juk"amp pachax jan suerteniw jikxatasïta, ¡tukupax juk"amp sumaw jikxatasi!
  - Jisa ... - Wali suma tawaquna esmeralda nayranakapaxa kusisita ch"iqt"asitayna, - jawsañaru puritayna! ¡Kay-Dar ukax wali askiwa!
  Gerda kullakax lakaparuw amparapamp luqxatäna:
  - Jisa, wali amuyumpi. Inas akax jan uka megagnome ukhamäkchiti , jan ukax mä creatura de una orden completamente diferente!
  Jupanakax congelapxäna, ist"asa. Oraqen khathatitapajj jukʼamp mayakïjjänwa, wali llakkañänwa. Mä chiqanx, "islas" quqanak taypinx mä jach'a jaqiw thakhi luraskäna. Jupax mä jach"a genio ukhamänwa, ist"asisaw mä uywiri thaqhaskäna, qhipa jan barba waynäkchïnsa...
  Charlotte kullakajj akham sänwa:
  -Inas jan amuyt"añjamäkaspati taqi ch"amapa megagnomos ukanakan . ¡Ukanakajj wali chʼamani animalanakäpjjewa, ¡infierno ninas jupanakan nayraqatapan qheparjje!
  Gerda kullakajj jankʼakiw akham säna:
  - Janiwa, kunatsa jan amuyt"irjamäkti ... Mä gnomo ukax mä ch"aman uñstawiwa, ukhamax mä megagnome ukax mä orden de magnitud ch"amanïñapawa. Taqi kunat sipansa, uka pachpa arunakax mega, ¡mä millón kutiw juk"ampi!
  Charlotte kullakax munañapampiw, mä imill wawarjama, mä pop estrella ukamp uñt"asitapatxa, iyaw sataynawa:
  Jïsa, chiqäskapuniw amigoja! ¡Chiqpachansa mä millón, akax mä taqpach jan atipt"kay ejercitowa!
  Gerda kullakajj akham sasaw muspharäna:
  -¿Kunatsa jan nayrajj jawstʼkta ukat amigonakasar jiwapjjañapatak jaytkta?
  Jaskhiñat sipansa, wayna ukat wila ñik"utan warmi saxrax wasitatw silbatopar jamp"att"äna, thayax mä juk"a chhuxriñchjataw boquilla curvat mistuwayxäna. Ukat mä akatjamat Charlotte kullakajj chikat jachʼat congelasïna , esmeralda jiskʼa nayranakapas muyuyatäjjänwa. Nina nakhantayata loboxa uma taypinwa qunt"asïna, Gerdan amparapa llamkt"asa. Nayax walpun munta, juparux jaysañajapunïnwa, kunawsatix mä akatjamat ...
  Imill wawax q"ala kayunakapax mä akatjamat wali ch"ullqhi usump phichhantasïna, ukat mäkiw jaltxapxäna ukat... qhiparusti sartapxäna. Madeleine kullakajj mä club aptʼatäskäna, ukaruw alambre eléctrico ukamp chiktʼatäskäna. Rosa suelajanjja, descarga eléctrica sat chʼaphiw uñstäna, juntʼu laqʼampi ukat qollu qalanakan wali chʼamani qalanak patjjar tʼijtjjatapat mä jukʼa queratinizadorakïnwa .
  SS capitanajj akham sasaw qhuru arsüna:
  - ¡Sartasim ukat wakicht"asim uniforme de isi uchasiñataki! ¡Janiw mä bikini ukamp mä mariscal de campo nayraqatan uñacht"ayañjamäkiti! Uñjapxam, wawa, jumax premio katuqarakïtawa, ukampis jumatix llamp"u chuymanïñ jaquntäta ukhaxa, ukhamax mä uruw Conan rueda ukar muyuntayä , ukat uka pachparakiw mä descarga eléctrica churarakïma. - Madeleine akanxa wali axsarkañ ajanu luratayna. - Janisa, janis mä uru, jan ukasti mä semana tukuya, jani mä minuto samarañampi. Wali tiemponïtanwa.
  Imill wawanakax jank"akiw tantachasiñ qalltapxäna .... Ukat yaqha continentenxa, wali suma luräwinakaw utjaraki, ukat ukham luräwinakas utjarakiwa.
  Jïsa, ukat jichhax nuwasïwix kutt"anxiwa, ukat Gerda nuwasirix q"ala kayunakap apnaqasa, jiwayir ch"amampiw mä proyectil khithatayna. Pershing sat barcojj tʼunjatäjjänwa.
  Kunas juk"amp jach"a ukat torpe ukaw akanx jalnaqt"i. Qhipa uñstawi americano, mä autopropulsada arma, calibre de arma 155 milímetros largo ukhamaraki 305 milímetros thiya armadura. Patak pä tunka tonelada pesa ukat wali k"achat k"achata. Ukax juk"akiw gatear...
  Gerdax Sherman ukarux mä suma amtampiw t"unjäna ukat akham sänwa:
  - ¡Jiwasan almasaruw saraski!
  Charlotte kullakax q"ala kayunakap apnaqasaw pallapallanak arsüna, uñisirinakarux metal ch"iyjataw t"unjäna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Jach"añchañataki ukhamaraki Pachamamataki!
  Christinax alarmampiw akham säna:
  - Inas bomba lanzadorampi ch"allt"assna?
  Magda kullakajj jan pächasisaw akham säna:
  - ¡Aka tuqitxa nayaru jaytañani!
  Ukat imill wawax uñisiriparux mä cañonampiw uñacht"ayäna, ch"ama kayunakapampix, ukat jawq"jäna.
  Ukat uka monstruo americano ukax sayt"asisaw phallawayi.
  Akax Kimsïr Reich ukankir imill wawanakawa - ¡suma lurapxta!
  Juyphi pachax purinxiwa, ukatx IS-7 ukax ch"uqi taypinw sarnaqaski. Ch"axwawix America markanx sarantaskakiwa. URSS markat jutir suma uñnaqt"aninakax wali colerat ch"axwapxi.
  Alenkax q"ala kayunakapamp Pershing ukarux pallapallampiw ch"axwantäna ukat uñisiriparuw t"unjäna.
  Ukat jupax akham sasaw arsüna:
  - ¡Comunismo ruso ukar jach"añchaña!
  Anyutax mä proyectil ukamp ch"allt"asirakïnwa. Jupax q"ala kayunakap apnaqasaw uka técnica apnaqäna ukat akham sasaw cooed:
  - ¡Nayaxa mä superman imilla sañ munta!
  Allax pallapallampiw yaqha Patton tank ukarux ch'allt'arakïna . Ukat wali thaya.
  ¿Kuna kasta ch"uxña achunakas aka machaq Patton tankaxa ? Mä " Sobrepeso ", ukakipkarakiw juk'amp ch'aman 810 caballos de fuerza motor ukat juk'amp armadura pendientes ukampi.
  Kunjam muspharkañ autos ukax T-34-85 ukatakix mä jan walt"äwiw utjaspa. Ukampis IS-7 ukax jaya chiqatw juparux ch"allt"ani. Ukat tanque soviético ukax armadura frontal ukan mä concha katuqatayna, ukat mä ricochet ukar khithatayna. Akax mä nuwasiñ maquinawa. Ukat jaysañatakix mä kutikiw americano jaqirux t"unjawayi.
  Ukxarusti, Mariax ninampiw phichhantawayi ukat uñisirinakarux chiqaparuw jawq"jaraki. Juparux chiqapuniw punchu ukat arnaqasi:
  - Jiwasan ejercitosax ch"amaniwa, akapach arxati!
  Ukat qʼala kayunakapsa apnaqaraki.
  Ukat ukat Marusyax asnuruw ch"allt"ani. Ukat uñisirinakan armaduranakap t"unjani. Uñstayaña, aka tuqinxa, mä q"ala talón.
  Ukatxa akham sasaw arnaqasini:
  - ¡Stalin machaq reformanakapataki!
  Jupax ukham nuwasir suma uñnaqt"aniwa, ukat taqiniruw kusisiyañ muni.
  Ukhamaw IS-7 ukan equipo ukankirinakax irnaqapxi, ukax saxraruw usuchjayi.
  Ukampis uka qhepatjja, imill wawanakajj nayrar sartapjjewa.
  Elizavetax T-54 ukan ch"axwaski. Ukat jan chʼamanïsaw kuns luraraki. Ukham agresivu perra.
  Ukat imillanakax wali suma autonïpxiwa. Ukat ukat wali chiqaparuw disparapxi.
  Amuyt'añataki, jupanakax apsusipxi ukat " Superpershing " ukx ch'allt'apxi, ukat jupanakax arnaqasipxi:
  - ¡Jiwasan qullan comunismo!
  Elizabeth kullakajj qʼala kayunakapampiw pistola uñchʼukïna. Lupanula ukax diana ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Atipjäwijax wali jach"äniwa!
  Ukat masinakaparux nayranakap ch"irmthapïna.
  Ekaterinax mä escarlata chuchupan yanapt"apampiw jawq"jäna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Jach"a atipt"awinakasataki!
  Ukat kunjamsa pulmonanakapan patat larusiñapa.
  Ukat Elenax q"ala kayunakap yanapt"asaw uñisiriparux ch"allt"ani. Jupax ch"aman armadura p"akjatayna, metal ukx t"aqanuqatayna ukat chhuxriñchjatayna:
  - ¡Ch"amani markasa!
  Ukat pulmonapan patapanx arnaqasi...
  - ¡Hora!
  Ukat Eufrasia markax uñisiriruw jawq"jaraki, aka kutix mä chuchu fresampiw jawq"jaraki. Uñisirinakar t"unjañamawa ukat blather:
  - ¡Comunismo jach"a jach"a tukutapata taqi planeta galaxia ukana!
  Akax akapachanx wali thaya imill wawanakawa. Ukat janiw kunas jarkʼkaspati ni jarkʼkaspati.
  Ekaterinax chhuxriñchjasi ukat pechop ch"allxtayi:
  - ¡Nayax mä super imill wawanïtwa!
  Ukat chuchupax rubí ukamp warantatawa ... Mä kutix mä ch"iyar jaqin ajanuparux ch"allt"asaw liq"iñatak wayt"äna. Ukatxa, lakapampiw chacha jan pantjasirïtap laqʼuntxäna. ¿Kunas ukham suma sawurani?
  Kunjams mä imill wawatakix wali askiwa - janiw akapachan jach"a kusisiñap qhanañchirjamäkti.
  Ukhamatwa imill wawanakax uñisirir t"unjapxi. Ukat jachʼa atipjatapatsa ukat jachʼa luräwinakapatsa wali kusisitaw jikjjatasipjje.
  Ukat Anastasia Vedmakova ukat Alenka Sokolovskaya jupanakax jilpachx muspharkañ imill wawanakawa. Jupanakax olas de pasión ukat tsunami de lujuria ukanakampikiw chhullunkhayasipxi.
  Anastasiax escarlata chuchup uñisiriruw ch"allt"i, avión yankee ukar ch"allt"i ukat pulmones pataruw chhuxriñchjaraki:
  - ¡Nayaxa mä suma superman ukhamawa!
  Alenka Sokolovskaya, uñisirinakarux t"unjaskakiwa, fresa chuchumpi ukat wararinakampi yanapt"asisa:
  - ¡Ukat nayaxa akapachanxa wali jach"a imillawa!
  Ukhamaw nuwasir nuwasirinakaxa, ¡ukat juk"amp lunthatapxatapat sañajawa! Janiw khitis jupanakar saykataskaspati.
  América uksankirinakas... ukat sapa mayniw tunka quri warawaranak jikxatawayapxi, URSS markan heroe ukhama...
  Ukham muspharkañ luratapatxa, mä jach"a premio katuqapxäna: URSS markan heroen diamante warawarapa. Ukax pachpakiwa wali jach"añchata ukat thaya.
  ¡Kusisiña suma uñnaqt"ani!
  ¡Chiqansa, ¡wali sumaxa, jichhakamaw jutañapa!
  Oleg Rybachenko jupax yaqha operación Arabia Saudita uksan lurawayi.
  Nicolás II chachan zarista ejercitopajj Rusia markan territoriop jachʼaptayäna. Oleg jupamp chikaw Margarita Korshunova tawaqux jichhax nuwasipxatayna. Ukhamaraki mä mutante - mä ch"axwiri khititixa jan jiwaña katuqatayna.
  Suma, wiñay wawanakax taqi uka pandilla Mujahideen ukanakaruw ist"asipxäna. Ukat jupanakax atipt"apxänwa - jupanakarux zar ruso ukar juramento lurapxañapatakiw wayt"apxäna.
  Uka pachparakiw Oleg Rybachenko jupax janiw imill wawanakan aventuranakapan mä suma ukat mä juk"a mayjt"at sarantañ qillqañarux uñiskiti;
  Machaq mara tukuyatatxa, alemanes ukat coalición ukax Estados Unidos uksanx wali nayrar sartawayi. Estadounidenses jupanakax tecnología tuqit juk"amp nayrar sartat uñisirimp apasiñatakix chhaqtxapxänwa.
  Marzo phaxsit tukuykamax Wehrmacht ukax Washington markaruw jak"achasi, ukatx Estados Unidos markan capitalaparuw ch"axwañ qalltawayi.
  Ch"axwawinakax janiw kikpakïkänti ukatx qhanaw imill wawanakax akan atipt"asipkäna ... Yämas tank piramidal, Gerdax wali askiwa, composiciones ukanakaparjama.
  Gerda, Casa Blanca ukan bombardeo ukanx kunapachatix tankipax directo fuego ukamp ch"allt"ataxän ukhax ikiñar purintäna, ukat jupax akham samkasïna ...
  Mikheyko partidario sat warmiruw nazis ukanakan katuntat uñjäna. Tunka pusini marani mä tawaqux nazis ukanakat kutt"ayawayi. Jupamp chik sarnaqir pä masinakapaw jiwayatäpxäna. Ukat jupa pachpaw uka ch"usawjan imantasïna.
  Jachʼa mamajajj allchhipäkaspas ukham pasañwa munäna, ukampis nazinakajj janiw creyipkänti. Ukat jupanakax irpapxitu... Thaqhañax niyaw qalltañampïski.
  Ukat ukat Larax mä granada katjatayna, nazis ukanakax jaquqanipxatayna. Imill wawax amuyunakapanx aka qhanat despedida sasaw jaqunukuwayi ... Ukampis granadax janiw phallkänti.
  Janiw heroico ukham qhispiñjamäkänti.
  Lara kullakaruw liwxatapxäna, mä pä kutiw jawqʼjapxäna ukat nayra manqharus mä chʼakhampiw chʼakhanak uchapxäna. Ukampis janiw sinti ch"axwapkänti, amuyataxa, ¡jan ch"amanïñ ajjsarapxänwa!
  Kunapachatï jisktʼañatakejj uka chʼusawjar apapjjäna ukhajja, Lara kullakajj jan sinttʼasisaw sarnaqäna.
  Coronel SS ukan nayranakapar jan axsarasaw uñkatasax akham säna:
  - ¡Fritz ukax niyaw t"unjapxätam! ¡Pistolanakan thuqt"awip ist"apxam, jiwañax Ejército Rojo ukan jutaski!
  Coronel jilatajj akham sasaw jaysäna:
  - ¡Atrevido imilla, ¡jumax ch"axwañampiw uñt"asiñama!
  Lara kullakajj jan ajjsarasaw akham säna:
  - ¡Llakix janiw axsaraykituti!
  Coronelajj akham sasaw mayïna:
  - Aka brat ukarux mä cartel ukamp callir apsuñamawa: partidario ukat taqpach ayllunakar uñacht"ayañamawa!
  Uka policiajj jankʼakiw akham amuytʼayäna:
  - Anqanxa chhijchhix walpun purini ukat thayarakiwa... ¡Janiw q"ala kayuni imill wawarux apsuñasäkiti, ukhamat ardorap thayt"añapataki!
  Coronel de SS ukax iyaw sasaw p"iqip ch"allxtayäna:
  - Waliki! ¡Q"ala kayukiw thaya taypin sarnaqañapa, inas amuyt"aschispa !
  Laran abrigopajj chʼiyjatäjjänwa, ukhamarak suéterpas chʼiyjatäjjänwa. Mä algodón isimpikiw jaytatäna. Jupanakax qhuru zapatonaka ukat ch"iyar medias ukanakap apsusipxäna. Imill wawax q"ala kayukiw mä k"acha isimp isthapt"ata qhiparäna.
  Kunkapar mä placa warktʼapjjäna, ukanjja akham qellqatänwa: "Nayajj partidariotwa" sasa. Amparanakap qhipäxat chint'asisinsti, p'iyaruw irpapxäna. Uka tawaqun q"ala kayunakapax thaya ukat ch"uqimp ch"uñump ch"uñuntataw jikxatasïna.
  Lara kullakaxa jachaqt"asïna. Chiqpachansa, ajanupan chʼakhanakap uñjasax phinqʼachasïna, kunjamtï uñnaqtʼanïkäna ukhama. Ukat qʼala kayukiw chʼuqi taypin sarnaqasma. Suelanakapax verano urunx wali qhururuw tukuwayxäna, walja q"ala kayukiw mayjt"ayasïna. Jichhakiw zapatonak uchasi, ukat janiw nayrïr kutikiti thayampi manqʼat awtjañampi aguantañapa.
  Lara kullakajj jupa pachpaw saräna ukat jachaqtʼasiskakïnwa. Thayajj wal thaytʼanïna, cobre wila ñikʼutapsa thaytʼayäna, ukat qʼala kayunakap manqhanjja chhijchhiw chʼalljjtäna.
  Imill wawax ukham uñnaqampiw sarnaqäna, trononkir mä princesar uñtata. Ukat qhipäxanx elegante, jisk"a kayu ch"akhanaka, niya wawar uñtat kayunaka.
  Jaqenakajj sinttʼasisaw jupar uñkatapjjäna.
  Mä jach"a abrigo lip"ichit lurat mä jach"a abrigox akham sasaw arnaqasïna:
  - Axtaña! ¡Uka tawaqux q"ala kayukiw irpatäski!
  Pachax inti jalantänwa, ukat Lara kullakax qala chʼullqhi, callus sat suelanakapax thayampix jukʼakiw tʼaqhisiyäna. Jupax jupa pachpaw sarnaqäna, ukat kisunakapsa q"ala ch"uqt"asïna.
  Aka chiqanx mä chivompiw phichhantat uñjasiwayi. Imill wawaxa arnaqasïna ukatxa lakapa ch"akhutayna.
  Juparojj mä qhawqha kutimpiw chʼamampi jawqʼjapjjäna. Lara kullakajj janiw kayunakapat saytʼasiñ puedkänti, ukat munañaparjamaw jachañap jarkʼaqäna.
  Uka qala chuyman tawaqurux mä especial ch"usawjaruw khitapxäna, ukanx t"aqhisiyañatak aparatonakaw utjäna.
  Ukatwa estante patjjar jaqontapjjäna ukat juntʼu hierrompiw talonanakap phichhantañ qalltapjjäna...
  Ukat pä verdugonakaw Lara kullakarojj jawqʼjapjjäna. Qalltanx imill wawax mä jach"a ch"amanchawimpiw arnaqasiñap jark"aqäna, ukampis kunapachatix jach"a hierro tiras, junt"u pachat wila, wawar q"ala kayunakapar uchatäna ukhax arnaqasïna ukat janiw kuns amuyasxänti. Jupax amuyt"asiwayxänwa...
  Axtaña...
  Gerda kullakax sartawayiwa... Maldición, ukham samkañawa, kunawsatix atipt"añ urunx tankinakapax Casa Blanca ukar ninamp phichhantapxi.
  Ukat ukat ukham jan wali yänakax mistuni ...
  SuperPersching ukarux utat mistuñkamaw pallapallanak jaquntäna , chiqak ch"uqt"äna ukat cooed:
  - ¡Sumankaña, irnaqawi, munasiña!
  Ukatxa lakap uñacht"ayäna.
  Charlotte kullakajj uñisiriparuw kayump taktʼarakïna, qʼala kayunakap apnaqasa ukat akham sasaw akham säna:
  - ¡Nayax mä super clase imill wawatwa!
  Christinax ch"allt"asirakïnwa, mä katarir uñtataw chhuxriñchjasïna ukat escarlata chuchup joystick botón ukar ch"allt"äna, uñisiriruw ch"ankhampiw ch"ankhacharakïna:
  - ¡Jiwasax supermenes ukhamätanwa!
  Ukat Magdax uñisiriruw ch"allt"ani, tank t"unjani, kit de combate ukar phallañapatak wayt"ani, ukat:
  - ¡Aeróbatica ukxa churapxita!
  Ukatxa masinakaparux nayranakap ch"irmthapi. Akax mä imill wawawa - amuyt"añäni jach"a clase artillero.
  Ch"axwirinakax Yankees ukar t"unjapxi ukat puntuacionanaka jikxatapxi... Albina ukat Alvina jupanakax sapa mayniw pä waranqa jaquntat autonak apthapipxi. Ukatakix mä machaq premio katuqapxäna: Diamante Estrella de la Cruz del Caballero de la Cruz de Hierro ukax qullqit lurat roble laphinakampi, espadanakampi ukat diamantenakampi.
  Ukhamaw imill wawanakax as de la super clase ukar tukusax yaqhachasipxatayna. Ukat janiw khitis jarkʼkaspänti, atipjkaspänti.
  Anastasia Vedmakova ukat Akulina Sokolovskaya ukat Orlova jupanakax sapa mayniw machaq premio katuqapxäna: Orden de Gloria de mayor grado diamantenakampi, ukat jupanakax wali kusisitaw jikxatasipxäna. Ukanakax mä qawqha thaya imillanakawa.
  Ukat ch"axwäwix tukusiñampïskiwa ... Americanos ukanakax 20 uru achuqa phaxsit 1948 maranw capitulasipxi. Ukat Payïr Jachʼa Chʼaxwäwit yaqha sarnaqäwix mayjtʼawayxänwa.
  Jichha kutix mä jaya pacha sumankañ pachar uñtasitawa. URSS markax Alaska markaruw kutt"ayawayi ukatx taqiniw kusisipxäna. Ukat continente americano uksankir markanakax Japón ukat Tercer Reich ukanakamp jaljatawa. Ukhamatwa akapachan mä jukʼa tiempotak wasitat jaljañajj tukusjjäna.
  Alemananakax ch"axwäwit qarjataw jikxatasipxi.
  Hitler jupax kimsïr Reich uksanx poligamia ukx jaytawayi - sapa maynix pusi warminakar puriñkama, ukatx jan wawanïpki jan ukax kimsat juk"amp jisk"a chacha warminakaruw impuesto draconiano ukx uñstayawayxi. Ukax política poblacional ukar ch"amanchañatakix mä ch"aman amtawiwa.
  Ukatjja, Hitler pachpaw walja wawanakan inseminación artificial ukamp apsupjjäna. Ukat jupanak taypinsti trono katuqirir ajlliñaw wakisïna.
  Janiw kuna llakisiñas utjkänti, Tercer Reich ukax Japón markamp chikaw atipt"atanakar digerirïna.
  Ukampis 1953 maran marzo phajjsit 5 urunak saraqatarojja, Stalin chachajj jiwjjänwa. Ukat Beria markax apnaqañ qalltäna. ¿Kunatsa Beria markanxa? Chiqpach sarnaqäwinx jupax trono ukarux aski ch"amanïpxarakïnwa, ukampis mä accidente ukaw jark"äna: RDA ukan mä sartasiwi, uka ch"amanchañ pachanx Beria ukar contraplot ukaw jilxattawayi. Ukat akanx RDA, chiqans janiw ukhamäkiti.
  Ukatjja, Hitler chachajja, aleman jaqenakan wali uñtʼat ukat wali uñtʼat Beria sat jaqeruw Stalin chachat qhepat apnaqañ munäna, jupajj germófilo satänwa. Ukat Stalin chachajj kʼumaräjjäna ukhajja, Beria kullakaruw mä testamento luräna.
  Ukhamajj taqe kunas jamasat pʼeqtʼirin askipatakiw amtasïna, janiw jamasat policianakan askipatak amtaskänti.
  Suma, Beriax Hitler jupax Japón markamp janïr armas nucleares ukanakar katuqkasax apasiñapatakiw amuyt"ayäna.
  Janipuniw kuntï mä samurai jaqix amuyki uk yatktati.
  Beria ukat Hitler jupanakax Japón markamp mayacht"asis ch"axwañ amtapxäna, ukat uraqip jaljañ amtapxäna.
  1954 maran abril phajjsit 20 urunak saraqatarojja, samurai sat jachʼa imperio colonial sat marka contraw mä chʼajjwäwi qalltäna.
  Kunjams machaq pankax historianx turkataski. Soviético soldadonakax Japón markaruw nayrar sartasipki.
  Ukat alemanonakax ukhamarakiw... Akax wasitat Gerda ukat Charlotte jupanakax mä tank piramidal ukan ch"axwapxi. Jupanakax pä asiento auto phisqa tunk tonelada pesa ukat motor compacto turbina de gas 2500 caballos de fuerza ukaniwa. Kunjams alemán autojj wali jaya tiempon sarnaqäna uk amuytʼasmawa. Ukat armadurax wali sumawa, plástico ukamp misturaki. Ukat wali ch"amani impenetrable taqi ángulo ukanakat. Mä pistola jisk"a calibre 75 mm, ukampis wali jach"a velocidad de bozal de proyectiles ukan mä arma de alta presión ukan. Jupax armadura-piercing ukhamawa jach"anchatawa. Ukat conchas ukanakan stock ukat nina naktäwipax wali jach"awa. Conductividad ukax wali jach"awa.
  Tank pachpax mä super ... Ukhamat Gerdax kuns ch"axwañapa uk yati.
  Soviético autonakajj jukʼamp jan chʼamanïpjjewa. Jilïr tank ukax wali T-54 ukawa, mä suma auto, mä juk"a jila chanini, ukampis alemán autot sipanx taqi kunanx juk"amp jisk"akiwa. IS-7 ukax wali jach"apuniw tukuwayxi. Ukax IS-10 ukan uñjasiwayi, ukax 122 mm cañón katuqawayi, ukampis juk"amp jach"a barril ukat suma armadura de frente, juk"amp jan ch"aman ladonakani. Ukampis taqi ukanakax phisqa tunk kimsan tonelada pesajeruw mantaspa, ukax janiw jan walïkiti.
  Gerdax Pantera-6 tankipatw japonés ukarux ch"axwayi, q"ala kayunakap apnaqasa ukat joystick ukan botonanakap ch"allt"asa, ukat arnaqasisa:
  - ¡Ari jila kullakanakan amuyunakaparux jach"añchapxam!
  Charlotte kullakax joystick botones, chuchu escarlata, paqallq ametralladoranakat línea ukanak ch"allt"i, ukat chhuxriñchjasi:
  - ¡Jiwasan kusisiñasaxa comunismo samkan ariano ukankiwa!
  Ukat imill wawax wasitat larusi...
  Christina ukat Magda jupanakax yaqha piramidal Pantera-6 ukan ch"axwapxi.
  Christinax q"ala kayunakapamp joystick ukan botonanakap ch"allt"i, ukat Japón markat uñisiriruw ch"allt"i ukat arnaqasi:
  - ¡Kudos nayan munatajataki!
  Magda kullakax nina nakhantayaraki, ukat ist"añjam larusisaw siwa, joystick botón ukar rubí chuchupampiw ch"allt"asi:
  - ¡Jach"a kankañani jiwasana waynanakasa!
  Ukat kunjamsa pulmonanak patat larusipjje. Ukhamaw, chiqpachansa, ch"axwäwin kusisiñapanx wali suma imill wawanakawa.
  Jïsa, Japón markatakix taripañ urux purinxkaspas ukhamawa. Ukampis taqe kunas amtaparjamaw saraski.
  Elizabeth ukat jupamp chik irnaqirinakax T-54 tank ukan ch"axwapxi, mä juk"a modernizado. Ukampis uka mayjtʼäwix mä jiskʼakiwa. Pistolajj mä jukʼa jayaruw tukuwayjje, ukat proyectiljj jukʼamp armaduraruw chʼalljjtayi. Ukaw mayj mayjaxa.
  Ukat motorax pachpa motor diésel ukawa 520 caballos de fuerza ... Japoneses jupanakax tanques jupanakan diseñop apnaqapxi ukat alemán licenciani ukanaka. Autonakax aksa tuqinx wali sumarakiw. Yämas Hirohito-3 maquina, phisqa tunk llatunkan tonelada pesa, 105 mm arma ukampiw barril largo 70 EL, armamento T-54 ukat sipanx juk"amp askiwa, ukatx janiw armadura ukat conducción rendimiento ukax juk"amp jisk"akiti, jan ukasti reserva de potencia ukampi .
  Aka tank japonés ukax URSS ukatakix mä jan walt"awiwa. Ukampis Inti jalsunkir Uraqin jukʼamp kʼachachata autonakapas utjarakiwa.
  Jupanakamp apasiñajj jukʼamp facilakiwa.
  Elizabeth kullakajj qʼala kayunakap apnaqasaw chʼajjwayi ukat samurai sat tankinakaruw chʼalljjtayi. Jupax wali yatiñampiw uk luraraki ukat akham sasaw chhuxriñchjaraki:
  - ¡Jach"a kankañani jiwasana qhispiyata Awki Markasa!
  Catalinax wasitatw ninamp phichhantawayi, escarlata chuchu apnaqasa, ukat japonés autop t"unjasa, chhuxriñchjasiwayi:
  - ¡Diosan churatawa Rus'!
  Elenax uñisiriruw t"unjaraki, uñisirinakan mä tank t"unjaraki, q"ala talonap apnaqasa ukat arnaqasi:
  - ¡Comunismo amuyunaka jach"a kankañapataki!
  Efrasia kullakax ch"iyar jaquntarakiwa ukat elástico pechopan fresa chuchupan yanapt"apampiw luraraki, ukat chhuxriñchjaraki:
  - ¡Jach"a comunismo ukan atipt"awinakaparux jach"añchañapawa!
  Ukatwa wali yatiñampi tankip kuyntʼapxi ukat janiw atipjatäkiti. Hirohito-3 tanque ukax jach"a ukham uñt"atarakiwa, ukampis wali jach"awa. Mä maquinar ukham atiptʼañax chʼamawa .
  Ukat akanx imill wawanakar saraski. Pistolax calibre ukanx juk"amp jach"awa ukatx proyectil ukan velocidad de bozal ukanx juk"amp jach"awa. Japón markankirinakan torrepan nayraqatapan armadurapax soviético 240 mm ukjat sipanx juk"amp thithitawa, ukatx casco ukan nayraqatapax 150 mm ukhamarak aynach tuqinx 120 mm ukjaw juk"amp thithita. Ukat japonés jaqinakan jank"akïtapax juk"amp jach"awa, turbina de gas motorax 1500 caballos de fuerza ukhamawa. Jisa, aka tankax Japón markanx wali sumawa. Janiw jupampi sawkasiñamäkiti.
  Ukampis Elizabeth kullakajj mä escarlata chuchupan yanaptʼapampiw mä proyectil chiqak chhuxriñchjat khitäna, ukat japonés tanquejj phallawayjjänwa, janiw soviético autor chʼalltʼkänti.
  Ekaterinax chillqt"asisaw q"ala talonap amigoparux jamp"att"äna:
  ¡Jumax wali yatiñani Lisa!
  Elizabeth kullakajj janiw iyaw siskänti.
  - ¡Nayaxa mä genio ukhamawa!
  Ukat kunjamsa pulmonapan patat larusi. Aka tawaquxa.
  Ukat wal wararipxi ... Ekaterina, sañäni, pusi tunk mayan maraw amtasi kunjams uka pachax jallu purintäna. Mä qhawqha urunak qhepatjja, zapatonakajj pʼakjatäjjänwa, ukat qʼala kayukiw taktʼasiñajäna. Ukat mä marka imill wawatakix costumbrepatxa, usuchjasi, sapa t"unjawi, sapa rama, sapa t"unjata. Ukat kayunakap wilaruw jaquntäna, kunapachatï sapa kayupax usuchjataw phallaski.
  Qʼala kayuni sarnaqañajj wali llakisiñatakïspawa sasin janipuniw amuykänti. Hugo chachajj Closet sat qʼala kayuni tawaqot sinttʼasitapajj janiw muspharkañäkiti. Ukax jallupachanx ukham imill kayunakax, ukhamax kuna kasta juyphi pachas.
  Ukampis Ekaterinax jank"akiw ukar yatintasïna, wayn cuerpopax jank"akiw yatintasïna, usuchjat suelapax callos ukanakamp phuqhantatänwa ukat qhururuw tukuwayxi. Ukat qʼala kayuni sarnaqañajj wali kusiskañänwa. Catalinax janiw zapatonakapas uchaskänti, janïr thayax purintäna ukhakama. Ukampirus, ukatx pusiniw utt"asipxäna ukatx Eufrasinyax layqanak lurañ yatichäna. Ukat layqanakax qʼala kayukiw qʼañunak taypin tʼijtxapxi, ukhamat wayn tawaqut jayarstʼañapataki. Ukat mä juk"a arumpixa, imill wawanakax jamasat yatiñanak sum yatxatapxäna, ukat niya pä tunk maraniw uñnaqapxäna, ukat q"ala kayuni ukat bikini ukan jan thaya pachanx congelatäpkänti. Ukanakax suma uñnaqt"aninakawa. Ukat janiw jupanakat sipan juk"amp thayax utjkiti, jan ukasti, chiqans Alenka. Jupax IS-10 ukanw ch"axwäna, ukax mä jach"a barril ukamp mayjt"ayatawa. Uka tanquex uka serienx jichhakiw uñstawayi. Ukat wali juk"akiw utji. IS-7 ukax janipuniw jach"a lurawinak mantawaykiti. Amuyataxa kunatix jach"a qullqi ukat jan walt"awinak lurañanx utji.
  Ukhamat Alenka markan tripulacionapax uka japonés arunak t"unjapxi ukat jupa pachpaw q"uchunak chhuxriñchjapxi.
  Ch"uxña arumanakax ninamp ch"allt"atawa, .
  Jiwasax precursoranaka, irnaqirinakan wawanakapätanwa...
  Qhana maranakan pachapax jak"achasinxiwa,
  ¡Precursoranakan arnaqatapajj wakichtʼatäpjjapunim!
  Kunawsatix imill wawanakax negocios ukar puripki ukhax janiw jupanakarux saykatañjamäkiti. Chiqansa, ukax guerran jan pantjasir luratapaw sañjamawa.
  Ch"axwawix sarantaskakiwa ukatx Japón markax atipt"awayiwa.
  Soviético soldadonakax mayo phaxsinx Sakhalin uksan sur uksaruw katuntapxäna. Ukat wali amuyumpiw kuns lurapxäna.
  Ukampis soviético imill wawanakan batallonanakapax mä suma clase de nuwasiñ uñacht"ayapxi.
  Chiqansa, kuna kasta armanakapatxa, AK sat armaw apnaqañ qalltäna. Alemán alemán markat sipansa jukʼamp jan waliwa, ukampis jan chʼamäki ukat atiniskañawa. Ukat uñisirinakaruw khuchhuqa, jaya chiqan amtañax alemán carabina de asalto ukar sipanx juk"amp jisk"akiwa.
  Japón markan katuntat imill wawanakax soviéticos ukanakax q"ala, laq"ampi phuqhantat kayunakap jamp"att"asipxi, q"ala talonanakap liq"i. Akax jupanakan tácticapawa.
  Ch"axwirinakampi nuwasiña, jach"a clase.
  1954 maran verano phajjsinjja, alemanonakajj jilpachaw América markar japonés soldadonakat qʼomachapjjäna.
  Margaret kullakajj pʼeqtʼkäna uka qʼala kayuni imill wawanakan batallónapajj jukʼamp sumaw nuwasïna. Imill wawax samurai ukan ch"iqiyatäxänwa, ukat katuntat waynax talonanakap jamp"att"asiñapataki ukat Venus ukan pechop liq"iñapatakiw wayt"ata.
  Gerda ukat Panteras-6 ukankir equipopax mä suma irnaqäw lurapxäna, ukat walja japoneses ukanakaruw infierno ukar khitapxäna, ukat yaqhipanakax alaxpachar khitapxäna.
  Pusi ninja imillanakax Manchuria markan nayrar sartasipkäna uka soldadonakampiw nuwasipxäna.
  Mä ninja tawaqux ch"uxña ñik"utaniwa, espadanakampiw khuchhuqatayna ukat molinoruw t"ijtäna, soviético pallapallanakaruw khuchhuqatayna. Ukat kayunakapampix mä guisante explosivonakamp jaquntäna, T-54 soviético tank ukar muytasinxa:
  - ¡Juk"amp thaya markax Japón markawa!
  Mä ninja imillax q"illu ñik"utaniw uñisiriparux cuchillas ukanakamp jawq"jani ukat q"ala talonampi mä boomerang churarakini, arnaqasisa:
  - ¡Jiwasan samurai atipt"awinakasataki!
  Mä ninja imill wawax wila ñik"utanx mä agresivu espadanak muyuntañapatakiw jan kuna jan walt"äwimp phuqhani, soviético pallapallanakaruw khuchhuqani. Ukat qʼala kayunakapajj mä bombampiw jawqʼjani. URSS tank ukax ch"iyjataw uñjasi ukat nuwasir jaqix chhuxriñchjasiniwa:
  - ¡Comunismo amuyunakapan sutiparu!
  Mä ninja tawaqux janq"u ñik"utan uñisirinakaparux apxarutayna ukat ch"iyjatayna, mä ventilador ukar pampar ch"allt"kaspas ukhama, wasitat mä rusa pallapallaruw khuchhuqatayna, ukat q"ala amparanakapampix mä jiwayir arma jaquntatayna, ukax pä tanques soviéticos ukanakaruw ch"iyjatayna .
  Ukatxa akham sasaw arnaqasini:
  - ¡Markan jach"a kankañapataki!
  Imill wawanakax jiwayañ wal munapxi, ukat katuntat jaqinakar violañ jukʼamp munapxi. Ukhamajj chachanakajj sinti chʼamachasisajj janiw kuns amuyapjjañapäkänti. Ukat ukhamaw ninja imillanakax munapxi. Watatäpki uka chachanakar kayuk saraña ukat pachpa tiempon jawqʼjaña.
  Ukampis, japoneses ukanakan heroísmo ukhamäkchisa, jupanakax juk"amp suma ukat juk"amp nayrar sartat tecnología ukar chhaqhayasipki.
  Ukhamarus alaxpachanx as super-clase Anastasia Vedmakova ukat Akulina Sokolovskaya ukanakaw utji, jupanakax japoneses ukanakaruw thaya molinonakjam t"unjapxi.
  Anastasia kullakajj qʼala kayunakap yanaptʼasaw mä kutikiw suxta japonés avionanak mä kuti chʼiyjäna ukat akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Rus markan comunismo amuyunakaparux jach"añchapxam"!
  Akulina, escarlata chuchupampiw botón ukar ch"allt"asax paqallq japonés avionanak mä kutikiw khuchhuqatayna ukat arnaqasïna:
  - ¡Rusia markan Heroes ukanakatakix jach"añchatäñapawa!
  Ch"axwirinakax Japón markaruw nayrir jan walt"awinakapat vengasipxi. Ukat jukʼampisa Nicolás II zar sat chachan tiempopan chʼajjwäwipan atipjatapata. Janiwa, janipuniw armasipkaniti, generacionanakas janiw pampachapkaniti.
  Anastasia kullakajj rubí chuchup chʼalljjtayasïna ukat yaqha phallawimpiw jaquqanïna, japonés avionanakaruw jaquqanïna ukat arnaqasïna:
  - ¡Glorioso ukax comunismo pacharuw Beria!
  Akulinax q"ala kayunakap ch"allxtayäna, samurai avionanakaruw ch"allt"äna ukat jach"at arsüna:
  - ¡Jach"a atipt"awinakataki!
  Ukat Albina ukat Alvina jupanakax récord ukham jikxatasipki. Kimsa waranqa avionanakax jaquqaniwayi, jupanakarux uka orden churapxäna: Diamante Estrella de la Cruz del Caballero de la Cruz de Hierro ukat quri roble laphinaka, espadanaka ukat diamantenaka.
  Albinax mä escarlata chuchupan yanapt"apampiw turno churäna. Jupax tunka payan japonés avionanakaruw mä kutikiw khuchhuqatayna ukat akham sasaw arsüna:
  - ¡Nayan pechojataki!
  Ukat mä chʼiyar jañchin nuwasir jaqin amparapankkaspas ukhamaw amuyasïna.
  Alvinax q"ala kayunakap yanapt"asaw kayump takt"äna, tunka payan japonés avionanakaruw t"unjäna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Jach"a atipt"awinakataki!
  Alemania imillanakax wali ch"axwapxi ukat suma uñnaqt"anipxiwa. Ch"iyar jaqinakax wali munapxi, ukat laxranakapax chachanakan ébano perfección ukar puliñatakix wakicht"ataw jikxatasipxi.
  Albinax q"ala kayunakap yanapt"asaw wasitat samurainakar ch"allt"äna ukat avionanakaparuw jaquqanïna.
  Ukat jupax akham sasaw arsüna:
  - ¡Nayax Superman ukhamätwa!
  Alvinax fresa chuchup ch"allxtayäna, mä masa japonés avionanakaruw khuchhuqäna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Nayaxa mä zorro espacial ukhamawa!
  hipersexualidad ukanx activo ukhamawa .
  Chiqpach arianonaka - ¡mä super! Ukat en general ukham suma uñnaqt"aninakax jach"a clasenkiwa!
  Alemania ukat soviético soldadonakax uñisirinakar atipt"asax China markpachanw nayrar sartasipki.
  Singapur markar jan walt'ayañ pachanx división aérea ukat unidad de niñas descalzos "Barracuda" ukan ch'axwirinakax yaqhachasipxänwa. Imill wawanakax q"ala talonanakap ch"allt"asisaw tropical jallu purintat charconak taypin ch"allt"asipxäna, japoneses ukan ch"amanchata chiqanakaparuw p"akjapxäna ukat bayonetas ukanakamp ch"allt"apxäna.
  Ukhamaw nuwasir suma uñnaqt"aninakax utji.
  Japón markax ukham agresivu equipon jan walt"ayatapat khathatisïna.
  1954 maran jallu qallta phaxsinx China markax jilpachx Eje ukan ch"amanchataw uñjasiwayi. Ukat Inti jalsunkir Uraqitakix jukʼamp chʼamäxänwa.
  Hitler chachajj akham sänwa:
  - Pä jamach"ixa mä ch"uqi taypina janiwa suma sarnaqasipkaspati!
  Ukat Albina ukat Alvina sat nuwasir jaqinakax pusi waranqa avionanakaruw jaquqanipxäna. Japón markax jan qullqini ukampis jisk"a qullqit lurat avionanakax wali jach"apuniw lurasïna, ukhamax factura apthapiñax wali askiwa.
  Albinax q"ala kayunakapampix yaqha samurairuw khuchhuqatayna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Akaxa jiwasana suma pachasawa!
  Alvina, mä escarlata chuchump yanapt"asisaw tunka payan japonés autonak t"unjawayi ukat tuiteó:
  - ¡Comunismo pacharu jach"añchaña, taqpacha pachana!
  Albina, ukhamarakiw mä chuchu de fresa apnaqasa ukat samurai ukar t"unjasa, musphataw jikxatasïna ukat jach"at arsüna:
  ¿Jumax comunismo tuqit parltati?
  Alvina, q"ala kayunakap apnaqasa, ukat tunka payan japonés avionanakaruw khuchhuqasa, yatiyäna:
  - ¡Machaq orden ariano ukax comunismo satawa!
  Imill wawanakax larusisaw phallapxäna... Pusïr waranqa avionanakatakix Diamante Estrella de la Cruz de Caballero de la Cruz de Hierro ukamp uñt"atawa, platino roble laphinakan espadanakapampi ukat diamantenakampi. Ukax mä jach"a premio ukhamarakiw mä récord ukhamawa suma uñnaqt"aninakataki.
  Aka imill wawanakax jumanakax jach"ar aptapxañamawa...
  Ukampirus Anastasia Vedmakova ukat Akulina Sokolovskaya jupanakax janiw jisk"achapkiti ukat phisqa patak avionanakax jaquqanipxatapat sipans juk"ampiwa.
  Ukat jupanakax machaq, wali jach"a premios ukanakaw katuqapxäna, ukat jupanakpachatakix mä taqpach warawaranak apthapipxäna.
  Anastasiax q"ala kayumpiw armap uñch"uki, ukat uñisiriruw t"unjatayna, uñisiriruw khuchhuqasa ukat chhuxriñchjatayna:
  - ¡Taqi planetan comunismo ukataki!
  Akulinax uñisirirux escarlata chuchup ch"allt"asaw khuchhuqaski, agresivamente arnaqasi:
  ¡Wawanakas uñt"apxistuwa!
  Juyphi pachanx Japón markax niya taqpach colonianakap chhaqhayatayna, ukat ch"axwawix pachpa metrópoli uksaruw mayjt"awayi.
  1955 maraw purinxäna, uka pachax ch"axwäwinakax wali thayapunïnwa ukatx janiw tukusiñas ni tukusiñas uñjatäkiti.
  Japón markax jaytawayi, juk"at juk"at ukampis chiqpachapuni. Ukat jukʼat jukʼatwa chʼaxwäwin atipjawayxi.
  Ukampis samurai sat jaqinakax jan chʼamanïsaw chʼaxwapxi ukat wali chʼamampiw nuwasipxi.
  Alyonka ukat jupamp chik irnaqirinakax IS-11 experimental tank ukar sarxapxäna. Aka maquinax 130 mm pistola ukampiw uñt"ayasi ukatx manqhanx pistas solidas ukaniwa.
  Alenkax q"ala kayunakapampix ch"axwanti, uñisiriruw ch"allt"i, ukat arnaqasi:
  - ¡Comunismo ukarux imill wawanakan q"ala talonanakapamp jach"añchañapawa!
  Anyutax escarlata chuchupan yanapt"apampiw pallapallarakïna, llätunk ametralladoranakan gatillonakap ch"allt"asa ukat akham sasaw arsüna:
  - ¡Jiwasa imillanakaxa wali thayawa!
  Allax q"ala kayunakap apnaqasaw jawq"jarakïna, uñisirinakaruw t"unjäna ukat arnaqasïna:
  - ¡Jutapxam, tornillot jayarst"apxam!
  Mariax q"ala talonap apnaqasa, chhuxriñchjasïna. Uñisirinakaruw chʼalltʼäna ukat kisunakapsa qʼal aptʼasisaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Machaq lurawinakataki!
  Marusyax mä chuchu de fresa ukan yanapt"apampiw t"unjatäna, uñisirinakaparux jiwayir katxaruñampiw ch"allt"asïna ukat chirpäna:
  - ¡Jach"a comunismo ukataki!
  Alenkax wasitatw pallapallanak arsüna ukat akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Ukham granja colectiva p"iqinchir ukhamarak dictador gitano Sashka jiwañapataki!
  Ukat qʼala kayupsa armaduraruw chʼalljjtayaraki.
  Ukhamaw imillanakax jaljtapxäna, ukhamakiw super. Jila partejja, muspharkañ nuwasirinakäpjjewa.
  Aka chiqanx mäkiw q"uchupxi:
  Janiwa, wali amuytʼasir jaqejj janiw chhaqtkaniti, .
  Mä falcón, águila ...
  Jaqinakan arupax sonorous - .
  ¡Uka jiskht"awix katariruw t"unjani!
  
  Stalin chachajj chuymajanwa jakasi
  Ukhamat llakisiñ jan yatiñasataki...
  Uka punkux espacio ukar jist"aratawa - .
  ¡Warawaranakax jiwasanak patxaruw lliphipipxäna!
  
  Nayax iyawstwa taqi uraqpachax sartasipxani
  Fascismo ukax tukusxaniwa...
  Ukat intix qhantʼani
  ¡Thakhi, comunismo ukar qhant"ayaña!
  Elizavetax T-54 tank ukampiw ch"axwaski, ukham nuwasir imill-layqa.
  Ukat suma uñnaqt"an jaqinakax japonés autonakapamp q"ala kayunakapamp t"unjapxi.
  Elizabeth kullakajj escarlata chuchupampiw joystick sat boton chʼalljjtäna ukat chillqtʼasïnwa:
  - ¡Comunismo soviético ukan amuyunakaparux jach"añchapxam!
  ¡Ukat ¡kunjamsa aka suma uñnaqtʼanïñax larusirakini! Ukat perla kisunakampi lliphipi.
  Ekaterinax uka apt"asisaw q"ala kayunakapamp ch"axwawayaraki ukat chillqt"asirakïnwa:
  - Comunismo ukan jan jiwir amuyunakapan atipt"asiwipanxa,
  Jiwasax markasan jutïr pachap uñjtanwa...
  Elenax uñisiriparux rubí chuchumpiw jawq"jatayna, kisunakap qhanstayasa, chhuxriñchjasïna:
  - Ukatxa jiwasana Awki Markana wila bandera, .
  !
  Efrasia kullakajj qʼala talonapampiw thuqtʼasïna ukat sistʼasirakïnwa:
  - Jach"a Awki Marka, jiwasana qhispiyata,
  ¡Markanakan amistadpa, wiñayatak yanapt"aña!
  Ukat taqpach imill wawanakax q"ala kayunakap apnaqasa, mä arukiw q"uchupxäna:
  - Kamachi ch"ama, jaqinakaru munaña, .
  ¡Chiqpachansa, ¡mä sanu jaqin mayachtʼatäñapataki!
  Warriors, nayax sañ muntwa, jan iyawsañjam agresión de combate ukanipxi.
  Ukat akanx Gerdax ch"axwaski...
  Jupan "Pantera"-6 ukax mä supertanque ukhamawa, samurai ukan posición ukanakap ch'iyjaski.
  Gerdax mä escarlata chuchumpiw nina nakhantäna, joystick botón ukar ch"allt"asaw arnaqasi:
  - ¡Ariya pachataki!
  Charlotte kullakax ch"allt"asirakispawa, q"ala kayunakap apnaqasa, mä masa japonés ch"iyjaña ukat blather:
  - ¡Jach"a fronteranakataki!
  Christinampi Magdampix nuwasipxarakiwa. Imill wawanakax wali ch"axwapxi, ukat wali suma uñnaqt"anipxiwa, niya q"ala jan isin bikini ukankapxiwa.
  Christinax rubí chuchupampiw pallapalla, Hirohito-4 japonés tank t"unjasa ukat cooed:
  - ¡Qhanañchäwi markajataki!
  Magda kullakax q"ala kayunakapamp ch"allt"asirakïnwa, samurai bus p"akjasa ukat jach"at arsüna:
  - ¡Jach"a lurawinakaru jach"añchaña!
  ¡Aka imillanakax wali suma uñt"atawa!
  Tokio markax marzo phaxsit tukuyaruw jaquqaniwayi. Ukat 1955 maran abril phajjsit 20 urunak saraqatarojja, Japón markajj katuyasïna, ukhamatwa uka jachʼa chʼajjwäwejj tukjäna.
  Albina ukat Alvina imill wawax phisqa waranqa avionanakat jilaw jaquqaniwayi. Ukat ukatakix mä jach"a premio katuqapxäna: Gran Estrella de Diamante de la Cruz del Caballero de la Cruz de Hierro ukax qullqit lurat roble laphinakampi, diamante espadanakampi.
  Chʼaxwäwix janiw jichhakamax tukuskiti. Jupajj mä jukʼa tiempokiw imantasïna. Ukampis Hitler chachajj niya taqe oraqeruw atipjäna.
  Beria markax Sakhalin uksanx sur uksanx kutt"ayawayiwa, Kuril uksanx Manchuria uksanx Puerto Arturo uksanx kutt"ayawayiwa.
  URSS markax mä ch"aman markaruw tukuwayi, uka markax usuchjatanakap liq"i. Mä qhawqha tiempow Alemania nazi markax yaqha markanakar katuntäna, ukat jiskʼa saytʼasiwinakap chhaqtayasa.
  Uka guerrajj tʼunjañataki ukat oraqpachar apnaqañkamaw utjäna. Ukampis oraqpachan yaqha chʼaxwäwiw utjäna.
  Ukañkamasti, qinayanakaw URSS sat cheqan tantachasipjjäna. Ukat 1959 maranjja, paqallq tunka maranïkäna uka uruw Adolf Hitler chachajj Rusia Soviética markar nuwantañ amtäna, ukanwa Beria markajj apnaqäna. Fuhrer sat barcon ladopanjja, niya taqe uraqpachaw utjäna.
  Ukampis URSS markax mä ch"aman, industrial ch"amaruw tukuwayi. Ukatwa mä qala patjjar mä jawqʼa jikjjatta.
  Panpachaniw armas nucleares ukanipxatayna, ukampis Gerda ukat Albina jupanakax mä generador lurañ atipxatayna, uka generador ukanx radiación ukaw taqpach planeta Uraqir ch"amakt"ayatayna, ukat uka kasta t"unjäwinak apnaqañax janiw ch"amäkänti.
  Ukat Hitler chachajja, akapachan qhep qhepa apnaqir chʼamap katuntañwa amtäna. Inti jalant tuqinkir fronterax Dnieper sat jawir thiyaruw saräna, ukat Bielorrusia sat jawir thiyaruw sararakïna, ukat alemanes apnaqat estados bálticos sat jawir thiyaruw sararakïna. Nazis sat jaqinakax Crimea markarux qhipharxañapatakiw chʼamachasipxäna. Janitï URSS markax Sebastopol markan Flota del Mar Negro ukan mä base alquilatäkchi ukhaxa.
  Ukhamarus, Rusia markax China - Manchuria uksankirïnwa. Ukhamat URSS markan jaqinakax, kawkhantix mä política wali activa ch"amanchañatakix tasa de nacimiento ukax lurasiwayi ukat poligamia ukax legalizatawa régimen comunista, ateo ukampi, ukax nayratpachx 1941 maran janïr ch"axwäw utjkän uka chimpunak sipanx juk"ampiw jilxattawayi, territorio chhaqhatas utjkchïnsa, ukatx sapa maraw ukax ukhama ukatxa sapa patakatxa kimsa ukhawa yapxatatarakini.
  Beria kullakajj aborto lurañasa ukat anticonceptivos ukanakas jarkʼänwa. Ukat pusi wawat juk"amp jisk"a familianakarux sallqa impuestos ukanakaw uñstayawayxi.
  Plan ukat thujru lurañ thakhiparjamaxa, URSS markax jank"akiw nayrar sartawayi, ukat pallapallanakan ch"amapax juk"ampiw jilxattawayi.
  Hitler, mä jan walt"äwjam amuyasisa, uraqpachar mä sapa Tercer Reich ukar tantacht"añ tukuyasax, aka planetan qhipa ch"axwäwip qalltañ amtäna.
  ¿Kunas qhep qhepa chʼajjwäwejja? Aka Uraqinxa janiwa kunasa juk"ampi atipt"añaxa utjkiti. Mä mara nayraw alemanonakax phaxsir t"ijtapxäna, ukatx espacio ukan jilxatañ pachax jist"aratawa. Ukampis ¿Hitler chachajj Guerra de las Galaxias ukan tiempopa ukat galaxianakar katuntatap uñjasajj jakaskaniti? K"umara jakañax utjkchispas, dieta vegetariana, ejercicio regular ukat actividad física medida ukhamäkchisa, Fuhrer ukax chuymankipstatätapax qhanaw amuyasïna. Mä calvo ch"akhax p"iqinx juk"ampiw p"akjaski, ñik"utas ch"uxñaruw tuku, ukat uñnaqapax qarjataw uñjasi. Fuhrer ukax kusisiñ yant"kchisa.
  Ukhamäkchisa, qhipa misión tukuyañamawa ukat URSS markar katuntañamawa. Ukat ukhama, Fuhrer jiwatas ukhamaraki, ukhamax niya waranq yuqall wawanakaw utji, ukax inseminación natural ukamp apsutawa. Ukat jupanakat maynix wali suma, juk"amp ch"amani ukat juk"amp jach"a dictador ukan tronop katuqani, planeta Uraqin sarnaqäwipanxa.
  Kunjamakitix qhiphart"añax wali ch"amawa, ukat armas nucleares ukanakax jan askïkchisa, Hitler jupax phisqa tunk millones jila pallapallanakaruw URSS uksar nayrïr escalón sapaki jaquntäna. Ukat walja tankinaka, avionanaka ukat discotecanakas utjarakiwa . Ukat akax jach"a ch"amawa.
  URSS markax armanak jichha pachar tukuyaskakïna. T-64 tanque ukax uñstawayiwa, juk"amp llamp"u ukat 125 mm ch"aman armampi, pluma conchas ukat piramidales alemán autos ukanakamp mantañ yati. Chiqansa, T-64 ukax jichhakiw lurañar mantañ qalltawayi. Jilïr tanquex wali T-54 ukhamänwa, janiw alemán modelonakar uñtasit ch"amanïkänti. Ukhamarakiw mä razón kunatix Hitler jupax Rusia markar agresión ukamp jank"ak sarnaqäna.
  IS-11 ukax janiw katjkänti... IS-12 ukax mä maquina ukan luratawa, ukax 203 mm cañón ukaniwa, ukampis wali jila chanini, jach"a, ukat jach"a ukhamaw jikxatasïna. IS-15 ukax mä compromiso ukhamaw 152mm, jaya barril armampi. Aka autox mä jach"a T-64 ukar uñtasitaw ukat ukhamarakiw jichhak lurañ qalltawayi.
  Alemania markan jach"a tanque, Panther-6, pirámide ukham uñt"atawa, ukatx mä juk"a Pantera-7 ukar machaqar tukuyata, ukax calibre de arma 88mm ukjaruw jilxattawayi, juk"amp t"unjäwinak utjañapataki. Ukat motorax, juk"amp ch"aman 3000 caballos de fuerza ukamp uskt"ata, jach"a velocidad ukat maniobrabilidad ukanak churasax phisqa tunk tonelada peso ukar manteniñataki, ukat armadurax juk"amp sumaptañapataki.
  Machaq T-64 soviético ukax alemán markat sipanx juk"amp jisk"akiwa, ukat ladonakapar jark"aqañanx juk"amp jisk"akiwa, ukat nayraqatax ukhamaraki. Ukampis T-64 ukax alemán ukarux mä juk"s mantaspawa, mä juk"a jayatsa mantaspawa.
  Alaxpachanx alemanes ukanakax juk"amp ch"amanïpxarakïnwa ukat maquinanakax qawqhas ukat suma uñt"atäpxarakïnwa. Ukat jupanakax janiw URSS markanx jupanakan discotecas ukanakap lurañ atipkänti. Ukat alemanes jupanakax discos de Belontsi ukanakarux rayos de calor ukanakaw uskt"apxäna - kunjamakitix láseres ukanaka, ukat juk"amp askinjam bombardeo ukanakaw lurasispa.
  Ukat nazis taypinjja, discotecanakajj tunka sonidonakjam jankʼakiw tʼijtäna. Ukat chiqpachansa wali jachʼawa. Ukhamaw kimsïr Reich ukan ejercitopax ch"amani.
  Ukat jupanakax uraqi manqhankir tankinakanïpxiwa. Ukat walja yaqha thaya yänaka. Mä juk"a arumpixa, Beria markax niyas janiw kuna ch"amanïkiti.
  Ukampis soviético soldadonakajj wali jachʼa chʼamanïpjjewa. Ukat uka invasión ukax mä ofensiva aérea ukamp qalltawayi. Ch"amanakax janiw kikpäkiti ukat alemanonakax soviético markanakaruw t"unjapxi. Tunka waranqa Rusia markan sarxapxi ukat Smolensk markaruw sarapxi.
   Natasha kullakajj mä amtaruw purïna:
  - ¡Hitler ukat pandillapar URSS markat pallapallanak apsuñapatak wayt"añax wakisiwa, ukat katuntat wawanakar antutañaw wakisi!
  Anatt"asir Zoyax aka tuqitx iyaw sataynawa:
  - Chiqpachansa jumaxa lurañamawa! ¡Ukat nayra achachilanakamar fascismo tuqit qhispiyapxam!
  Agustín chachajj qʼala kayunakap taktʼasajj akham sänwa:
  - ¡Ukham lurañäni, jan pächasisa!
  Svetlanax jank"akiw akham säna:
  - ¡Ukatakix taqi kunaw utjistu!
  Said, done, ukat pusi nuwasirinakax fascista hordanakaruw atacapxi.
  Diosan Rusia patak maranakan nuwasirinakasa ukat mutante layqanakas wasitatwa pä tunk maranakan nazis ukanakamp chʼaxwapxäna.
  Imperio marrón fascista ukanx sinti pallapallanakaw utji. Jan tukuskir jawirar uñtataw jallupxi.
  Chiqans pusi imill wawanakax Wehrmacht ukan tanques ukat avionetas ukanakan t"unjäwip wali uñt"ataw apt"asipxäna. Qalltatpachaw amparanakapamp kayunakapamp t"unjapxäna, ch"amamp ch"allt"ata. Ukampinsa...
  Uraq manqhatjamaw Oleg Rybachenko ukat Natasha sullka phuchhapax Margarita Korshunova uñstäna.
  nanobots ukanakamp cargapxäna . Uñisit fascistanakar t"unjañatakiw wakicht"asipxta. Ukhamaw pusinix suxta jaqir tukupxäna.
  Natasha Korshunova kullakajj qʼala, cincelat kayunakapan kayunakap chʼetjjtayasajj akham sänwa:
  - Ukhama? ¡Walikiwa, ¡jiwasan destinosawa, janiw yaqha tuqit atipt"ksnati!
  Quri ñik"utan agresivu Zoya, alemanes ukanakar t"unjaskaki, logicamente akham sänwa:
  - ¡Juk"ampi jank"aki lurañani! ¡URSS markar qhispiyañäni!
  Oleg Rybachenko, q"ala kayuni waynax janiw tunka payan marat jiläkänti, jupax nazis ukanakarux espadanakampiw arnaqasïna, infantería ukat tanques ukanakampi:
  - Jan jaytjamti!
  Ukat uka waynan q"ala kayupat mä ch"ullqhi discow t"ijtäna, ¡ukax kimsa fascista avionanakaruw mä kutikiw khuchhuqäna!
  Margarita Korshunova, q"ala talonanakapamp qhant"ata, uñisirinakapar t"unjasa, tanques ukat infantería ukanaka, kisunakap q"ala ch"allxtasa ukat akham sasaw arsüna:
  - ¡Akapachanxa mä chiqaw utji heroico lurawinakatakixa!
  Ukat uka tawaqun qʼala kayupat venenoni agujanakaw chʼiqintasïna, ukat nazis ukanakarusa ukat avionanakaparusa tankinakaparus chʼalltʼarakïnwa.
  Natasha Korshunova kullakax q"ala kayunakap jaquntarakitaynawa, jiwayañjama ukat jach"at arnaqasïna:
  - Janipuniw armasxañäniti, janirakiw pampachañäniti.
  Ukat qhana sablenakapax molinonkir fascistanak taypinwa sarapjjäna. Ukat uka blasteranakax tankinakaruw chʼiyjapxäna, ukhamatwa torrenak khuchhuqapxäna. Avionanakajj uk katoqapjjarakïnwa.
  Wila ñik"utan Agustín, uñisirinakar khuchhuqasa, jach"at arsüna:
  - ¡Machaq kamachitaki!
  Ukat qʼala kayunakapat machaq agujanakaw chʼiyjasïna. Ukat kunas nayran utji, kunas nazi pallapallanakan ukat avionanakan kunkapan utji.
  Jïsa, nuwasirinakajj kusisita ukat colerasipjjäna, ukajj qhanaw amuyasïna.
  Cool Zoya, janq"u, marrón pallapallanak khuchhuqasa ukat avionanakamp tanques ukanakar khuchhuqasa, chhuxriñchjasïna:
  - Jiwasana hierrosaxa!
  Ukat qʼala kayupatjja, mä machaq jiwayir regalow tʼijtäna. Ukat tankinakas janq"u ch"axwirinakas jaquqanipxi, ukat ch"ullanakax avionanakatxa phichhantapxi.
  Svetlana Blanca Nieves ukax molino ukarux khuchhuqawayi, espadanakapax llijullijunakjamawa.
  Nazi sat jaqinakax khuchhurat gavillanakjamaw jaquntasipki.
  Imill wawax q"ala kayumpiw agujanak jaquntäna, uñisirinakan avionanakaparuw jaquntäna ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Jaqinakan imperio espacial ukax Rusia mamatakiw atipt"ani!
  Oleg Rybachenko jupax nazis ukanakarux nayrar sartawayi. Terminator waynax marrón tropanakaruw ch"uqi ch"uqi.
  Ukat uka pachparakiw waynan qʼala kayunakapan kayunakapajj venenompi agujanak jaqonukupjje, tronconakapsa chʼiyjapjje ukat avionanakaruw jaqontapjje.
  Uka waynax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Jutïr Rus' ukar jach'añchaña!
  Ukat kuynt"asax taqinin p"iqipsa, muxsa ch"akhanakapsa khuchhuqaraki, uka pachparakiw torres de tanques ukanakas khuchhuqaraki.
  Margarita terminadora imillax uñisirinakaruw t"unjaraki ukat avionetas ukat tanques ukanakarus t"unjaraki.
  Qʼala kayunakapax liwxataskiwa. Nazis ukanakax waljaniw jiwapxi. Warrior ukax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Machaq fronteranakataki!
  Ukat ukat imill wawax aptasin khuchhuqani ...
  Fascista pallapallanakan jiwat jaqinakan janchipa.
  Ukat akax Natasha Korshunovax ofensiva ukankiwa. Jupax nazis ukanakarux tanques, aviones ukanakamp chikaw jupatakix khuchhuqaraki ukat q"ucht"araki:
  - Rus' jach'a ukat k'ajkir, .
  ¡Nayax wali muspharkañ imill wawatwa!
  Ukat qʼala kayunakapatwa discos tʼijtjjaraki. Khitis nazis ukanakan kunkanakap uñjäna. Jisa, akax mä imill wawaw tankinak t"unjaski.
  Zoya Angelskaya ukax ofensiva ukan jikxatasi. Pä amparampix marrón pallapallanakar khuchhuqaña. Mä tubo ukan thuqhuña. Ukat q"ala kayunakapamp jiwayir agujanak jaquntawayi - tanques ukat avionanakaruw jaquntawayi.
  Ukat uka pachparakiw jupa pachpa qʼochüna:
  - Ay, bludgeon sarañäni, .
  ¡Ay, nayan munatajajj saraskakiniwa!
  Agustín, nazis ukanakar láser espadanakampi khuchhuqasa ukat marrón pallapallanakar tukjasa, tankinakamp chika, akham sasaw arnaqasïna:
  - Taqi ch"uqi ch"uqi ukhamaraki uywa ñik"uta, .
  ¡Jupax policia de disturbios ukarux mä club ukamp atacatayna!
  Ukat qʼala kayunakapampiw uñisiriparux kuns jawqʼjani, ukax mä elefanteruw jiwayani, ukat jukʼampiw mä tank jiwayani.
  Ukat ukatsti jupax chhuxriñchjasi:
  - ¡Lobos ukanaka! ¡Pä tunk payan patak maranakanwa!
  Svetlana Blanca Nieve ukax ofensiva ukan irnaqäna. Jupax ch"uqi ch"uqi, ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi ch"uqi. Qʼala kayumpiw jiwañ regalonak jupanakar jaquntäna.
  Mä molino espadanakampi t"ijti.
  Jupax walja ch"axwirinakaruw t"unjäna, tanques ukat avionanakamp chika, ukat chhuxriñchjasïna:
  - ¡Mä jach"a atipt"äwiw jutaski!
  Ukat mayamp imill wawax mä sallqa movimienton jikxatasi.
  Ukat qʼala kayunakapajj jiwayir agujanak jaqontasaw tankinakaru ukat avionanakarus tʼunjäna.
  Oleg Rybachenko jupax mä juk"a pachaw jikxatasïna. Uka waynax mä salto ukanw muyuntäna. Walja nazis ukanakaruw salto ukan ch"iyjatayna.
  Qʼala amparapampiw agujanak jaquntäna, tankinakaru ukat avionanakaruw tʼunjäna, qʼañucharakïna:
  - ¡Suma ch"amanïtajat uñt"atäñamawa!
  Ukat mayampiw waynax nuwasiñan jikxatasi.
  Margarita Korshunova sat qhuru tawaqux ofensivaruw saraski. Taqi uñisirinakaruw mä filaruw t"unji. Espadanakapajj thaya molinonakapat sipansa jukʼamp chʼamawa. Ukat q"ala kayunakax jiwañ regalonak jaquntapxi, tanques ukat avionanakas phichhantapxiwa.
  Imill wawax ofensiva ukan jikxatasi. Jan ceremonia ukampix marrón nuwasirinakaruw chhaqtayi.
  Ukat sapa kutiw salta, ukat t"ijt"araki!
  Ukat tʼunjañ churäwinakaw jupat tʼijtjjaraki.
  Ukat pachpa nazis ukanakax jiwataw jaltxapxi. Ukat taqpach montículos de cuerpos ukanakaw tantachasipxi.
  Margaritax wali ch"amampiw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Nayaxa mä americano vaquero ukhamawa!
  Ukat wasitat qʼala kayunakapajj aguja jaqontäna.
  Ukat ukat jukʼamp tunka payan agujanaka!
  Natasha Korshunova jupax ofensiva ukanx wali sumaw jikxatasi.
  Ukat q"ala kayunakampi jaquntaña, ukat mä pajat thuqhuña, tanques ukat avionanakas t"unjaña.
  Ukat pulmones patat arnaqasi:
  - ¡Nayaxa mä chispi jiwata! ¡Jumajj jiwañakiw wakisi!
  Ukat mayamp suma uñnaqt"anïñax sarnaqaski.
  Zoya Angelskayax mä bloqueo de cuerpos nazis ukanakaruw ch"axwantäna. Ukat qʼala kayunakapatjja tʼunjañ boomerangs sat jamachʼinakaw tʼijtjjaraki.
  Ukat marrón nuwasirinakax liwxatapxi ukat liwxatapxi, tanques ukat avionanakamp chika.
  Zoya imill wawax akham sasaw arnaqasi:
  - ¡Q"ala kayuni imilla, ¡jumax atipt"ätawa!
  Ukat tunka payan agujanakaw imill wawan qʼala talonat tʼijtjjaraki. Ukax chiqapuniw kunkaparux nazis ukanakan allsuñapa.
  Jupanakax jiwat jaquntataw uñjasipxi.
  Jan ukax juk"ampirus, q"al jiwat, tankinakampi avionanakamp utjki uka chiqa.
  Agustín ukax ofensiva ukan irnaqäna. Marrón soldadonakar t"unjaña. Espadanakapax pä amparampiw apt"ata. Ukat jupax ukham jach"a nuwasiriwa.
  Mä tornado ukaw fascista soldadonakarux ch"allxtayi - avionanakas tanques ukanakas jaquntatawa.
  Wila ñik"utan tawaqux akham sasaw arnaqasi:
  - ¡Jutïr pachax imantatawa! ¡Ukampis atipjaniwa!
  Ukat ataque ukanx mä suma uñnaqt"an nina ñik"utani.
  Agustín, samkanakan sallqa éxtasis ukanx mä pulsar q"ala talonampi khithatayna ukat arnaqasi:
  - ¡Ch"axwañ diosanakax taqi kuns ch"iyjapxani!
  Ukat nuwasir jaqix ofensiva ukankarakiwa.
  Ukat qʼala kayunakapax walja chʼullqhi, venenoni agujanak jaquntäna, uka agujanakax avionanakaruw jaquntäna ukat tankinakan armadurapsa chʼalltʼaraki.
  Svetlana Blanca Nieve ukax ch"axwañanwa. Ukat ukhama chispi ukat nuwasir. Qʼala kayunakapajj walja jiwayir yänak jaqontäna. Janiw jaqikiti, jan ukasti q"illu ñik"utampiw jiwaña.
  Ukampis t"unjasispa ukhaxa, janiw jark"añjamäkaniti.
  Svetlana Snow White ukax akham q"ucht"iwa:
  - Jakawixa janiwa miel ukhamäkaniti, .
  Ukhamajj ¡mä muyu thuqtʼäwin saltʼam!
  Samkamax phuqhasiñapataki - .
  ¡Suma uñnaqt"anïñax jaqirux mä esclavoruw tukuyi!
  Ukat qʼala kayuni tawaqun sarnaqatapax jukʼampiw colerasi. Ukat jukʼamp jukʼampiw tankinaka ukat avionanakas tʼunjatäna.
  Oleg Rybachenko jupan ofensivapax jank"akiw jilxattaski. Uka waynax nazis ukanakarux nuwayiwa.
  Q"ala kayunakapax wali ch"ullqhi agujanak jaquntapxi - tanques ukat aviones ukanakar ch"iyjasa.
  Uka wayna nuwasir jaqix akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Loco imperiox taqiniruw t"unjani!
  Ukat mayampiw waynax sarnaqaski.
  Margaritax mä tormenta escuelankir tawaquwa, ukat mä total terminador ukhamaw lurawipanxa. Ukat uñisirinakaruw jawqʼjaraki.
  Aka chiqanx q"ala kayumpiw lanzawayäna, mä guisantex explosivonakampi. Jupax phallani, ukat mäkiw patak nazis ukat tunka tanques ukanakax jaquntatäni.
  Imill wawaxa akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Atipjawixa jiwasaru puriniwa kunaymana!
  Ukat jupax espadanakampiw molino t"ijtani - tankinakan barrilanakax kunayman tuqinakaruw t"ijtapxi.
  Aka chiqanx Natasha Korshunovax jank"akiw sartasiwinak lurawayi. Imill wawaxa ch"iyara ch"axwirinakaruxa khuchhuqaraki. Ukat arnaqkasaxa:
  - Atipjäwix Rusia markan imperioparuw suyt"aski.
  Ukat nazis ukanakarux jank"akiw tukjañäni, tanques ukat avionanakamp chika.
  Natasha Korshunova kullakax mä terminador imillawa.
  Jupax janiw saytʼañsa ukat jukʼampi jukʼampi jukʼampi sarnaqañsa amuykiti, ukat tankinakas avionanakas jan waliruw sarxapxi.
  Zoya Angelskaya ukax ofensiva ukan jikxatasi. Espadanakapajj aychampi metalat lurat ensaladampi khuchhurañjamäkaspas ukhamawa. Imill wawax pulmonar patat arnaqasi:
  - ¡Qhispiyasiñasaxa ch"amampiwa!
  Ukat qʼala kayunakajj ukham agujanak jaqontapjjaraki.
  Ukat mä jach"a jaqinakaw kunka ch"uqt"ata, jiwat jaqinakan montículos ukan ikintasipxi, ukhamarak p"akjata tankinaka ukat avionanakax jaquntatawa.
  Agustín sat waynax mä loco tawaquwa. Ukat taqiniruw ch"allt"i kunjamatix hiperplasma ukan robot ukhama.
  Nayratpachx janiw mä patak nazis ukat walja tanques ukanakar avionanakamp t"unjawaykiti. Ukampis taqe kunas jukʼamp chʼamañchtʼatawa. Ukat nuwasirix wali arnaqasi.
  - ¡Nayaxa janiwa atipjañjamäkiti! ¡Akapachankir jukʼamp thaya!
  Ukat mayamp, ataque ukan suma uñnaqt"anïtapa.
  Ukat qʼala kayunakapatjja, mä guisantew tʼijtjjäna. Ukat kimsa patak nazis ukat tunka payan tanques ukanakax mä jachʼa phallawimpiw tʼunjatäpxäna.
  Augustinax prensa ukan musculonakapamp anatt"asa, ukat escarlata chuchunakampi pechop ch"allxtasaw q"ucht"äna:
  - ¡Janiw jiwasan uraqinakas katuntañ atinakïkaniti!
  Svetlana Blanca Nieves ukax ofensiva ukankarakiwa. Ukat janiw mä gramos samarañ churkiti. Sallqa Terminator Imill wawa.
  Ukat uñisirinakaruw khuchhuqasi ukat nazis ukanakar tukjaraki. Ukat marrón ch"axwirinakax niyaw zanjaru ukhamarak thakhinak thiyanakar jaquntatäxi, p"akjat tanques ukat avionanakamp chika.
  Suxta jaqinakax wal colerasipxäna. Mä sallqa nuwasiña luratayna.
  Karate wayna Oleg Rybachenko jupax wasitatw acción ukar puri. Ukat panpacha espadanakap luqxatasaw nayrar sartaski. Ukat terminador waynax molino apnaqi. Jiwat nazis ukanakax liwxatasipkiwa.
  Masa de cuerpos ukanakaw utji. Wila janchinak taqpach qullunaka, mä qutu p"akjata autonak avionanakamp.
  Inventor waynax mä sallqa estrategia amtasi. Kawkhantix caballonakas jaqinakas mayacht"asipxarakïnwa.
  Wawa jiwayir Oleg Rybachenko jupax akham sasaw chhuxriñchjasi:
  - ¡Ay, amuyunakatxa!
  ¡Ukat walja qollqew utjani!
  Ukat Terminator Boy ukax machaq movimiento ukankiwa. Ukat qʼala kayunakapajj kuns aptʼasisaw jaqontani.
  Uka wayna geniox akham sasaw arsüna:
  - ¡Maestría ukat Adidas!
  Chiqpachansa mä suma uñacht"äwiw tukuwayi. Ukat ¿qhawqha nazis ukanakas jiwarayatäpjjäna? Ukat jilpach jach"a jaqinakax marrón ch"axwirinakaruw jiwayapxäna, tanques ukat avionanakamp chika.
  Margarita q"ala kayuni tawaqux nuwasïwinkarakiwa. Canela ukat acero ejercitonak t"unji ukat arnaqasi:
  - ¡Jach"a ch"axwaña regimiento! ¡Taqinipuniw ataúd ukar autot mantapxta!
  Ukat espadanakapax nazis ukanakaruw chʼiyjäna. Marrón ch"axwirinakan masapax niyaw t"unjatäxi. Ukat jupanakamp chikaw tanques ukat avionanaka.
  Imill wawaxa akham sasaw qhuru arsüna:
  - ¡Nayaxa mä panterat sipansa juk"ampi thayatwa! ¡Jumajj wali suma jaqëtamwa uñachtʼayasma!
  Ukat mä ch"aman phallañ guisantex imill wawan q"ala talonat jaltxani.
  Ukat uñisiriruw nuwjani.
  Ukat yaqhip uñisirinakaru, tankinakaru, avionanakarus katuntasin tʼunjani.
  Ukat Natasha Korshunova kullakax autoridadankiwa. Ukat jupax uñisirinakaparux ch"allt"iwa, ukat janiw khitirus aynacht"aykaniti.
  Qhawqha nazis ukanakas nayratpach jiwayat uñjasipxi tanques ukat avionanakamp chika.
  Ukat kisunakapax wali chʼullqhiwa. Ukat nayranakapasti zafiro satänwa. Aka tawaqux nayrïr verdugowa. ¡Taqi masinakapax verdugonakäpkchisa!
  Natasha Korshunova kullakax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Nayaxa loco! ¡Jumatakix multa ukaw utjani! ¡Janiw mä rublorus aptʼkätati!
  Ukat mayamp imill wawax walja nazis ukanakaruw espadanakampi jiwayani.
  Zoya Angelskaya jupax sarnaqaskiwa ukatx walja marrón ch"axwirinakaruw khuchhuqawayi.
  Ukat q"ala kayunakax agujanak jaquntapxi. Sapa agujax walja nazis ukanakaruw jiwayi jan ukax mä avión ukarux tanquempiw jaquqani. Chiqpachansa uka imillanakaxa wali suma uñnaqt"anipxiwa.
  Agustín chachajj nayrar sartasaw uñisirinakapar tʼunjäna. Ukat uka pachparakiw arnaqasiñsa janiw armaskiti:
  - ¡Janiwa ataúd ukata qhispiñjamäkiti!
  ¡Ukat imill wawax kisunakap aptasin kisunakap q"ala ch"iyjasini!
  Ukat wila p"iqix ukhama ... Chukinakax thayampiw liwxatasi, mä pancarta proletaria ukar uñtasita.
  Ukat taqi kunas chiqpachapuniw colerasiñat mistu.
  Svetlana Blanca Nieve ukax sarnaqaski. Aka chiqanx walja p"iqi ch"akhanaka ukat tanque torrenak khuchhuqatayna. Mä nuwasiri khititix kisunakap q"ala ch"uqt"ki.
  Laka uñacht"ayi. Ukat ukat mä pajat thuqhuña - avionanaka t"unjaña. Ukatxa akham sasaw jachäna:
  - ¡Jumanakax jiwatäpxätati!
  Ukat mayampiw qʼala kayunakapat jiwayir agujanakajj tʼijtäna, uka agujanakajj infantería ukat avionanakaruw chʼalljjtäna.
  Oleg Rybachenko jupax salta ukat salta.
  Mä q"ala kayuni waynax mä qutu agujanak apsu, tankinak t"unjasa ukat q"ucht"i:
  - ¡Campar sarañäni, mä jach"a cuenta jist"arañani!
  Uka nuwasir waynax wali sumaw jikxatasi.
  Jupax niyaw mä qawqha maranïxi, taqiniw Natasha ukat compañía ukanakamp aventuras ukankapxi, ukampis jupax mä wawar uñtasitawa. Wali ch"amani ukat musculoso ukhamakiw.
  Oleg Rybachenko jupax akham q"ucht"awayi:
  - ¡Anatañax janis kamachirjam sarnaqkchixa, ¡fraternidad uksa p"akintañäni!
  Ukat mayampiw qʼala kayunakapat jiwayir ukat chʼalljjtayir agujanakajj tʼijtjjäna. Avionanakatakis tankinakatakis ukhamarakiwa.
  Qʼala, muruqʼu talonanakapan qhantʼasajja, Margarita Korshunova kullakajj wali kusisitaw qʼochüna:
  - ¡Janiw kunas jan lurañjamäkiti! ¡Libertad ukan alwax utjani sasaw iyawstxa!
  Imill wawax wasitatw mä jiwayir cascada de agujas nazis ukat tanques ukat avionanakapar jaquntäna, saskakiwa:
  - ¡Ch"amakaxa sarawayxaniwa! ¡Mayo phaxsin rosas ukanakax panqaraniwa!
  Ukat uka nuwasirijj qʼala kayunakapamp mä guisante jaqontäna ukhajja, waranq nazis jaqenakaw jankʼak thayar tʼijtjjapjjäna. Jïsa, marrón, infierno imperionkir ejercitojj nayranakas nayraqatanwa chʼamaktʼaski.
  Natasha Korshunova kullakax ch"axwäwinwa. Mä cobra ukham saltañataki. Uñisirinakaruw phust"i. Ukat walja nazis ukanakaw jiwapxi ukat avionanakax tʼunjatarakiwa.
  Imill wawaxa espadanakampi, ch"uqi granonakampi, lanzanakampi apnaqatayna. Ukat agujanaka.
  Uka pachparakiw akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Atipjañax jutaniwa sasaw iyawstxa!
  ¡Ukat rusanakax jach"añchäwip jikxatapxani!
  Q"ala kayunakax machaq agujanak jaquntapxi, uñisirinakaruw ch"allt"apxi.
  Zoya Angelskaya ukax sallqa sarnaqawiwa. Nazis sat jaqenakar nayrar sartaña. Jisk"a jisk"a t"ant"anaka ch"uqimpi ch"uñuyaña.
  Chʼaxwirix qʼala amparapampiw agujanak jaquntäna. Ukax uñisirinakaruw p"akinti, tanques ukat avionanakamp chika, kunjamatix arnaqaski ukhama:
  - ¡Jiwasan taqpacha atipt"asiwisaxa jak"ankiwa!
  Ukat jupax mä sallqa molino espadanakampiw t"ijti, tankinak q"umachasa. ¡Chiqpachansa akax mä imill wawar uñtasitawa!
  Ukampis Agustín chachan cobrapax jan waliruw sarawayxäna. Aka warmixa taqinitakixa mä samkakiwa.
  Ukat qhantʼani ukhajja, qhantʼayasiña sañ muni.
  Uka qhipatxa wila p"iqin jaqix uka apt"asisaw q"ucht"ani:
  - ¡Taqi p"iqi ch"akhanaka jist"arañani! ¡Nayajj mä jachʼa samkatwa!
  Ukat jichhax espadanakapax acción ukankapxi ukat aycha ukat metal ukanakat duralumina de aviones ukamp khuchhurata.
  Svetlana Blanca Nieves ukax ofensiva ukarux sarawayaraki. Aka imill wawax janiw kuna jark"awinakas utjkiti. Ukat khuchhuratäxäna ukhaxa, walja jiwat jaqinakaw qʼañuchatäpxi, ukat avionanakas tankinakas muyuntapxi.
  Uka rubio terminador ukax akham sasaw arnaqasi:
  - ¡Kunja sumasa! ¡Kunja sumas utjani - nayax yatxa!
  Ukat ukat mä jiwayir guisante jupat t"ijtäna.
  Q"ala kayuni suma uñnaqt"ani, musculoso wayna Oleg wasitat patak nazis, mä meteoro apt"ata, uñt"atawa khuchhurata. Ukat jupax mä bomba aptasin jaquntañapawa.
  Ukax jisk"akiwa, ukampis jiwayañjamawa...
  Kunjamsa alaxpachankir mä masa avionanakax jiskʼa tʼaqanakaruw chʼiyjatäni.
  Terminator waynax akham sasaw jachäna:
  - ¡Ajjsarkañ maquinanakan thaya wayna!
  Margarita q"ala kayuni tawaqux wasitatw nuwasïwinx ukham lurani.
  Ukat walja marrón ch"axwirinakaruw khuchhuqapxi. Ukat jachʼa chʼusa cheqanakaruw khuchhuri, tankinaka ukat avionanaka taypinwa.
  Imill wawaxa akham sasaw arnaqasïna:
  -!
  Ukat machaq ch"amampiw ch"allt"asi.
  Natasha Korshunovax juk"ampiw ofensiva ukanx colerasi. Ukhamatwa nazis ukanakar trillaña. Ukham imill wawanakar saykatañax janiw jupanakatakix sinti askïkiti.
  Natasha Korshunova jupax uka apt"asisaw q"ucht"awayi:
  - ¡Nayan ch"akhajax q"ala kayukiw juykhuptayi!
  ¡Uka chiqan t"ijt"añax mä conciliación común ukhamawa!
  Ukat nuwasir tawaqux ukham cascada de golpes ukampix uñisirinakaruw jalxatäna.
  Ukat qʼala kayumpiw disconak jaquntani.
  Aka chiqanx jupax molinoruw t"ijtäna. Marrón ejercito p"iqinchirinakan masinakapax qhipäxar liwxatapxäna, ukat tanques ukanakax phichhantatäpxänwa, avionanakax ninamp nakhantatäpxänwa.
  Jupax nuwasir suma uñnaqt"aniwa. Jupax ukham marrón armadampiw jawq"jasi.
  Zoya Angelskayax sarnaqaskiwa, taqiniruw jan kuna mayjt"awimp t"unjawayi. Ukat espadanakapasti jiwañ tijerar uñtatawa.
  Imill wawaxa wali munasiñawa. Ukat qʼala kayunakapajj wali veneno agujanak jaqontäna.
  Uñisirinakar atipt"aña. Kunkanakap ch"uqt"apxi ukat ataúdes lurapxi, tanques ukat aviones ukanakar phallapxi.
  Zoya Angelskaya ukax apthapisinx phuqt"at chuchupan escarlata chuchunakap ch"allxtayäna, ukat chhuxriñchjasïna:
  - Uka grifo ukanxa janiwa umaxa utjkiti...
  Natasha Korshunova kullakax wali kusisitaw arnaqasïna:
  Ukhamajj ¡juman juchamawa!
  Ukat qʼala kayunakapampix kuntï sum jiwayki uk jaquntaraki. Akax chiqpachansa imill wawanakan imill wawapawa.
  Ukat qʼala kayunakapatjja mä cuchillaw tʼijtjjaspäna. Ukat walja ch"axwirinakaruw ch"allt"ani, torretanak tankinakat khuchhuqani.
  Q"ala kayukiw Agustín sat chachajj sarnaqäna. Jank"aki ukat suma uñnaqt"anïtapatxa mayj mayjawa.
  Kuna qhana ñik"utas jupax utji. Jupanakax mä bander proletario ukham liwxatapxi. Aka tawaqux chiqpach zorro satawa.
  Ukat jupax uñisirinakaparux khuchhuqaraki - amparapar espadanak apt"ata yurirjama.
  ¡Wila p"iqini, maldito bastardo! Nayax natural qhanampiw nayampix nuwasiñar sarawayta, jan pintañampi.
  Agustín sat chachajj uka aptʼasisaw akham säna:
  - ¡Mä waka p"iqiw utjani - ch"axwirinakax janiw loco tukupkaniti!
  Ukat akanx wasitat walja ch"axwirinakaruw t"unjawayi.
  Oleg Rybachenko terminador waynax akham sasaw qhuru arsüna:
  - ¡Kunas wakisi! ¡Akankiwa uka tawaquxa!
  Margarita Korshunova, q"ala kayumpiw mä puñal jaquntäna, tanque torreta p"akjasa, chiqaw satayna:
  - ¡Jach"a ukat thaya imilla!
  Agustín chachajj jankʼakiw uka toqet iyaw säna:
  - ¡Nayaxa mä ch"axwiritwa khitirus ch"akhuni!
  Ukat mayampiw qʼala kayunakapampix jiwayir avionanak jaquntani.
  Natasha Korshunovax nuwasïwinx janiw uñisirinakapat sipan jisk"achaskiti. Janiw imill wawakiti, jan ukasti ukham layqampi nina nakhantat tukuyañataki. Ukat nazis ukanakax jan walt"awinakan jikxatasipxi: avionanakas tanques ukanakas jaquqanipxiwa.
  Ukat akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Kunja ch"uxña alaxpachasa!
  Agustín, q"ala kayumpi mä cuchilla antutasa, tanque torreta khuchhuqasa, chiqaw satayna:
  - ¡Janiwa lunthatasiñaru yanapkañäniti!
  Svetlana Blanca Nieves, uñisirinakar khuchhuqasa ukat avionanakaruw jaquqanisa, chirp"äna:
  - Janiwa mä cuchillo munaskiti mä loqhe jaqiru jiwayañataki...
  Zoya Angelskayax chhuxriñchjasïna, q"ala kayunakapamp agujanak jaquntäna ukat tankinakaru ukat avionanakaruw bronceado kayunakapamp t"unjäna:
  - ¡Juparux loco ukham k"arisipxäta!
  Natasha Korshunova, nazis ukanakar khuchhuqasax saskakiwa:
  - ¡Ukat jupampi mä qullqimpi lurapxam!
  Ukat nuwasirinakax aptapxani ukat saltapxani. Jupanakax wali wila masinakaniwa ukat thayarakiwa. Jilapachax jupanakanx wali kusisiñaw utji.
  Mä niya q"ala jan isin, suma uñnaqt"an, musculoso waynax shorts ukampikiw isthapt"ata, Oleg Rybachenko, jupax nuwasïwinx wali estilo ukham uñt"atawa.
  Margarita suma tawaquxa, q"ala kayunakapampi, kayunakap jaquntäna, mä antimateria ukata q"ucht"äna:
  - Ch"axwawixa ch"amaniwa, ukatxa waynaxa mä interesaniwa ...
  Uka genio waynax kayupampiw kuntix mä hélice helicóptero ukar uñtasit luratayna. Jupax mä pä patak p"iqinak nazis ukat tankinakat khuchhuqatayna, chhuxriñchjasïna:
  - ¡Wali deportivo ukhamawa!
  Ukat panpachaniw - mä yuqall wawa ukat mä imill wawax taqpach openwork ukankapxi.
  Oleg terminador waynaxa, marrón pallapallanak khuchhuqasa, chhuxriñchjasïna:
  - ¡Ukat mä jach"a atipt"awiw jiwasatakix utjani!
  Margaritax akham sasaw jaysäna:
  - ¡Taqiniruw jiwayapxta - q"ala kayunakampi!
  Chiqpachansa imill wawax ukham activo terminador ukhamawa.
  Natasha Korshunovax ofensiva ukan q"ucht"awayi:
  - ¡Qullan ch"axwäwinxa!
  Ukat uka nuwasirix mä disco-boomerang ch"ullqhiw jaquqanïna. Jupax mä arco ukanw t"ijtäna, walja nazis ukat torres de tanques ukanakaruw khuchhuqäna.
  Zoya Angelskaya jupax saskakiwa, chhaqtayañ sarantaskakiwa:
  - ¡Jiwasan atipjañasawa!
  Ukat qʼala kayunakapatjja machaq agujanakaw tʼijtjjäna. Ukat walja chʼaxwirinakaru ukat avionanakaruw chʼalltʼapxäna.
  Uka q"illu tawaqux akham sänwa:
  - ¡Uñisiriruxa chequemate!
  Ukat jupax lakap uñacht"ayäna.
  Q"ala kayuni ukat nina nakhaskir Agustín chachax kayunakap ch"allxtasa ukat ch"ullqhi ñik"utan esvásticas ukanakamp jaquntasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Imperial bandera nayraqataru!
  Svetlana Blanca Nieves, q"ala talonampi hiperplasma bola jaquntata, jank"akiw chiqanchawayi:
  - ¡Jach"a kankañani jaqunukuta heroes ukanakaru!
  Ukat imillanakax mäkiw arnaqasipxäna, nazis ukanakarux t"unjapxäna:
  - ¡Janiw khitis jark"kañäniti!
  Ukat jichhax mä discow nuwasirinakan qʼala kayunakapat tʼijtʼaski. Aychax ch"iyjataw uñjasi, ukat tankinakan torrenakapas ukat avionan chuymanakapas t"unjatawa.
  Ukat mayamp arnaqasiña:
  - ¡Janiw khitis atipt"kañäniti!
  Natasha Korshunova kullakajj thayaruw jalnaqäna. Uñisirinakaru ukat ch"iyar buitrenakaruw ch"iyjapxäna, ukat akham sasaw apsupxäna:
  - Jiwasax warmi-lobos ukhamätanwa, ¡uñisirir freír!
  Ukat qʼala amparanakapatjja, mä wali jiwayir discow tʼijtjjani.
  Uka tawaqux wali kusisitaw tʼijtʼasi.
  Ukat ukatsti akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Jiwasana talonakasa nina munapxi!
  Jisa, imillanakax chiqpachansa sexy ukhamawa.
  Oleg Rybachenko, mä suma uñnaqt"an, musculoso waynax shorts ukanïnwa, jupax akham sasaw chhuxriñchjasïna:
  - ¡Ay, nayra pacha, wajjranakaru jark"aqaña churaraki!
  Ukat nuwasirinakarux nayranakap ch"allxtayäna. Ukham jaysañatakix larusipxiwa ukat kisunakapsa q"ala ch"uqt"asipxi.
  Natasha Korshunova kullakajj nazis ukanakaruw chʼiyjäna ukat akham sasaw arsüna:
  - Jiwasana pachasaxa janiwa kusisiñaxa utjkiti, jani ch"axwañasa!
  Terminador waynax q"ala, muyu, wawar uñtat talonani, pulsar ukar katuyasa ukat nazis ukanakar t"unjasa, janiw sasaw arsuwayi:
  "¡Awisax nuwasiñax janiw kusiskañakkiti!"
  Natasha Korshunova kullakajj akham sasaw iyaw säna:
  - Jani ch"amaxa utjkchixa, ukhamaxa jïsa ...
  Ukampis ¡jiwasa nuwasirinakajj kʼumaräpjjtwa!
  Uka tawaqux qʼala kayunakapampiw uñisirinakarux agujanak jaquntäna, avionanakampiw walja tankinakar phallayäna ukat qʼuchtʼarakïna:
  - Pallapallaxa sapa kutiwa k"umara, .
  ¡Ukat lurañatakejj wakichtʼatäpjjtawa!
  Uka qhipatxa, Svetlana Blanca Nieves jupax wasitatw uñisirinakaparux khuchhuqawayi, tanquenakan torrenakapa ukat avionan chuymanakap t"unjasa.
  Zoya Angelskaya jupax wali ch"ikhi wawawa. Aka chiqanx mä barril taqpach nazis ukanakaruw jaquntäna. Ukat mä phallatapat mä pä waranqa chʼiyjawayäna.
  Ukatxa akham sasaw jachʼat arsüna:
  - Janiwa sayt"añati, jiwasana talonakasaxa ch"iyarawa!
  ¡Ukat mä imill wawax encaje de combate ukanïnwa!
  Agustín nuwasïwinx janiw ch"amanïkiti. Ukhamatwa nazis ukanakar trillaña. Mä gavilla cadenanakatsa liwxatkaspa ukhama.
  Ukat uñisirinakar ch"uqt"aña - q"uchu:
  - Amuyasipxam, walikïskaniwa, .
  ¡Ukax mä pastel ukaw utjani!
  Wila ñik"utan saxrax chiqpachapuniw nuwasïwin yapucharaki, kunjamtï mä saxrax mä chhuxriñchjañanx yapuchki ukhama. Ukat kunjamsa tanques ukanakax phichhantapxi ukat avionanakax phichhantapxi.
  Ukampis q"ala kayuni tawaqux túnica ukanïnwa, Margarita Korshunova, kunjams nuwasi. Ukat nazis ukanakax jupat katuqapxi.
  Ukat jupax chʼalltʼani ukhaxa, chʼalltʼaniwa.
  Uka taypitjja, wila chʼalljjtäwinakaw tʼijtjjaraki.
  Natasha Korshunova kullakajj qʼala kayupat metalat chʼalljjtʼatanakajj tʼijtjjäna ukhajja, pʼeqe chʼakhanaka ukat tanquenakan torrenakapas chʼamaktʼayäna ukhajja, wali qhuru chuymampiw akham säna:
  - Rusia markar jach"añchaña, wali jach"a jach"a tukuña!
  Tanques ukanakax nayrar sartañapatakiw t"ijtapxi...
  Jaljawi wila kamisanakampi - .
  ¡Rusia markar aruntt'apxsma!
  Aka chiqanx imill wawanakax nazis ukanakaruw katuntapxäna. Ukhamatwa khuchhurata ukat ch"iyjata. Janiw nuwasirinakakiti, jan ukasti chiqpachansa panteranakaw cadena p"akjapxi.
  Oleg Rybachenko waynax ch"axwañankiwa ukat nazis ukanakaruw atacawayi. Jupax jan khuyapt"ayasisaw jawq"jatayna, tankinak khuchhuqatayna, ukat chhuxriñchjatayna:
  ¡Jiwasajj toronakjamäpjjtwa!
  Margarita Korshunova, marrón ejercito ukar ch"allt"asa, ukat tanques ukat avión ukan chuymanakap khuchhuqasa, apthapiwayi:
  ¡Jiwasajj toronakjamäpjjtwa!
  Natasha Korshunova jupax uka apthapisinx arnaqasïna, marrón ch"axwirinakaruw tankinakamp chika khuchhuqäna:
  - ¡K"arisiñax amparat mistuwayxiwa!
  Zoya Angelskayax nazis ukanakaruw ch"iyjatayna, chhuxriñchjatayna:
  - Janiwa, janiwa amparat mistuwaykiti!
  Ukat jupax ukhamarakiw q"ala kayupampix mä asterisco apsu ukat antutani ukat walja fascistanakaruw tukuyani.
  Natasha Korshunova ukax apsuwayiwa ukat mistuwayxi, ch"axwawi llijulliju escarlata chuchu ukat chhuxriñchjasiwayi:
  - ¡Jiwasan TVx qhant"atawa!
  Ukat qʼala kayupatjja, mä jiwayir agujanakaw tʼijtäna.
  Zoya Angelskaya, ukhamarakiw nazis ukat tankinakapar avionanakamp t"unjatayna, jupax akham sasaw chhuxriñchjatayna:
  - ¡Jiwasana amigasaxa mä monolito ukhamawa!
  Ukat mayamp ukham jaquntañax muyunakax taqi tuqir ch"amakt"ayi. Akax mä imill wawawa - q"uma chhaqtayaña uñisirinakaru.
  Q"ala kayu kayunakapampix kimsa boomerangs ukanakaw apsusini ukat lanzani. Ukat ukat jiwat jiwat jaqinakax jukʼampiw tukupxäna.
  Uka qhipatxa, suma uñnaqt"anïñax akhamawa:
  - ¡Janiwa uñisiriru khuyapayasiña churkañäniti! ¡Mä jiwat jaqiw utjani!
  Ukat mayampiw jiwayir yäx qʼala talonat tʼijtäna.
  Wila ñikʼutan Agustín chachajj wali amuytʼasisaw akham sarakïna:
  - ¡Janiwa mä jiwat jaqikikiti, jan ukasti walja!
  Uka qhepatjja, imill wawajj uka aptʼasisaw qʼala kayukiw wila chʼaphinak taypin sarnaqäna. Ukat jupax walja nazis ukanakaruw jiwayatayna.
  Ukat kunjamsa warariski:
  - ¡Jaqi jiwayaña!
  Ukat jichhax nazi generalaruw p"iqip ch"allt"ani. Pʼiqip pʼakjasinxa:
  - ¡Banzai! ¡Alajjpacharuw saräta!
  Svetlana Blanca Nieves jupax ofensiva ukanx wali coleratapuniwa, juk"ampirus tanques ukanakar t"unjasa, ukat avionanakas ukhamaraki, jupax chhuxriñchjasi:
  - ¡Janiwa qhispiyatäkätati!
  Ukat qʼala amparanakapatjja tunka payan agujanakaw tʼijtjjaraki. Taqiniruw p"akjaski ukhax avionanakax t"unjatawa. Ukat wali jach"a ch"axwiris ch"iyjañ yant"i ukat jiwayañ yant"i.
  Musculoso, relieve wawax shorts ukan Oleg Rybachenko, cuervos ukanakar silbato ukamp jaquqani, chhuxriñchjasi:
  - ¡Glorioso martillo!
  Ukat waynax q"ala kayumpiw ukham thaya warawararux esvástica ukham jaquntaraki. Ch"amäki uka híbrido.
  Ukat nazis sat jaqenakan walja jaqenakajj tʼunjatäjjänwa.
  Oleg Rybachenko jupax akham sasaw arnaqasïna:
  - ¡Banzai!
  Ukat waynax wasitat mä sallqa ataque ukan jikxatasi. ¡Janiwa, ¡chʼamajj juparuw tʼijtʼaski, ukat volcanes ukanakas chhullunkhayasirakiwa!
  Jach"a Margarita kullakax sarnaqaskiwa. Taqinin purakap chʼiyjani.
  Imill wawaxa phisqa tunka agujanaka mä kutikiw kayupampi jaquntani. Ukat walja kunayman uñisirinakaw jiwarapxäna, tanques ukat avionanakax t"unjatäpxänwa.
  Q"ala talonanakapamp chispisa, Margarita Korshunova kullakax kusisiñat q"ucht"awayi:
  - ¡Maya, pä! ¡Llakiñajj janiw mä jan waltʼäwikiti!
  ¡Janipuniw aynachtʼañamäkiti!
  Nasa ukat chuymapax mä tubo ukamp juk"amp alturuw imañapa.
  ¡Chiqpach amigomax jumampïskapuniwa, uk yatiñamawa!
  Akax ukham agresivu empresawa. Imill wawax jawq"jasaw arnaqasi:
  - ¡Dragon Jilïr Irpirix mä jiwat jaqiruw tukuni!
  Natasha Korshunova jupax mä kasta terminador ukhamawa ch"axwawinxa. Ukat jupax akham sasaw arnaqasïna :
  - ¡Banzai! ¡Jank"akiw ukanak jikxatañama! ¡Ukat dictador ukax tukuyxiwa!
  Ukat qʼala kayupat mä granadaw tʼijtäna. Ukat nazis sat jaqinakax clavonakar uñtasitäpxiwa . Ukat walja mastodones ukat ch"iyar, infierno maquinanakaruw t"unjani.
  ¡Uka nuwasiripuniwa! Taqi ch"axwirinakaru - ¡mä ch"axwiri!
  Zoya Angelskaya jupax ofensiva ukankarakiwa. Ukham colerat perra.
  Ukat uka warmix apt'asisaw chhuxriñchjasïna :
  - ¡Awkisaxa pachpa Janq"u Diosawa!
  ¡Ukat nazis ukanakarux kimsa molinonak khuchhuqaraki!
  Ukat wila p"iqini, q"ala talonanakapampi ukat Agustín chachan chuchupan rubí chuchupampi lliphipi, jaysañatakix arnaqasïna:
  - ¡Ukat Diosax ch"iyarawa!
  Chiqansa, wila ñikʼutax sallqjaña ukat jan wali lurañanakan chiqpach uñachtʼäwipawa. Uñisirinakatakixa, chiqpachansa. Ukat amigonakapatakejj wali munatänwa.
  Ukat kunjamsa aptasin qʼala kayunakapamp jaquntani. Ukat marrón imperionkir walja nuwasirinakaw utjäna, ukhamarak tankinakapasa avionanakapas utjarakïnwa.
  Wila p"iqinixa akham sasaw jach"at arsüna:
  - ¡Rusia ukat ch"iyara Diosax qhipäxankiwa!
  Mä nuwasiri, wali jach"a ch"axwañ ch"amampi. Janiwa, ukanak taypin jan ch"axwañax juk"amp askiwa. Kunjamatix tankinakan torrenakapax ukhamarakiw fascista avionanakan ch"iwipax ch"iyjatäxi.
  Agustín chachajj uñisirinakapar tʼunjasajj akham sänwa:
  - ¡Taqi traidores ukanakaruxa polvoruwa muyuñäni!
  Ukat masinakaparux wink"i. Jïsa, aka nina nakhaskir tawaqux janiw chiqpachapuni sumankañ churañjamäkiti. ¡Jan ukasti jiwañan sumankañ utjañapataki!
  Svetlana Blanca Nieves, uñisirinakar t"unjir jaqix akham sasaw yatiyatayna:
  - ¡Mä filampiw jiwayapxäma!
  Wila Agustín ukax akham sasaw qhanancht"awayi:
  - ¡Taqiniruw jiwayañäni!
  Ukat qʼala, cincelat kayunakapatjja, ¡taqpach chhaqtayañ regalojj wasitatwa tʼijtjje! Ukat walja tankinaka ukat avionanakax mä kutikiw jiskʼa virutanakar tukupxäna.
  Ukat ukat imill wawax mä escarla chuchut jutkaspas ukhamaw llijullijumpi ch"allt"asi.
  Jiwañ regalonak q"ala talonanakapamp apayanisaw Oleg Rybachenko jupax jaysañatak q"ucht"awayi:
  - ¡Ukanx mä phuqhat banzai ukaw utjani !
  Agustín chachajja, qʼala amparapampiw nazis ukanakar chʼiyjasa, espadanakampi chʼiyjasa ukat qʼala kayunakapamp agujanak jaqontasa, tankinakaru ukat avionanakaruw mä kuti tʼunjäna, ukat akham sänwa:
  - Mä juk"a arumpixa! Mä juk"a arumpixa!
  Natasha Korshunova, marrón ch"axwirinakar t"unjasa, tanques ukat aviones ukanakamp chika, chhuxriñchjasiwayi:
  - Mä juk"a arumpixa - banzai !
  Ukat sallqa qhuru chuymampiw uñisirinakamar ch"iyjañäni.
   Mä q"ala kayuni , suma uñnaqt"an waynax shorts ukanïnwa, Oleg Rybachenko, uñisirinakaparux t"aqanuqtasaw akham säna:
  - Aka gambit ukax janiw chino, .
  Ukat iyawsapxita, ¡debut ukax tailandés ukawa!
  Ukat mayampiw uka waynan qʼala kayupatjja, metalat khuchhurir mä discojj tʼijtjjäna. Jupax tankinakan torretanakapsa ukat avionan chuymanakapsa panpachaniw khuchhuqäna.
  Margarita, metal-t"unjañ nuwasir tawaqux marrón imperio ukan nuwasirinakapar ukat tanques armaduranakapar q"ucht"äna, khuchhuqasa:
  - Ukat khitinakarus nuwasïwin jikxatañäni,
  Ukat khitinakarus nuwasïwin jikxatañäni ...
  Janiw ukampi sawkasiñäniti - .
  ¡Ukax ch"iyjañäni!
  ¡Ukax ch"iyjañäni!
  Jupanakax nazis ukanakamp wali sum irnaqapxäna uka pachanx ...
  Aka chiqanx Hitler ukat jupan equipopampiw imill wawanakamp wawanakamp nayraqatan qunqurt"asipxäna.
  Natasha Korshunovax nayraqatax nayrïr numeron nazi ukarux q"ala kayunakap jamp"att"añapatakiw wayt"äna.
  Ukat Hitler jilatampi taqe jupamp chik saririnakampejj yaqha imill wawanakan qʼala kayunakaparusa, talonanakaparus jampʼattʼapjjarakïnwa. Ukat laxrapampiw talonanakap liq"ipxäna. Ukat mä wali suma uñnaqt"an rubio wayna Oleg Rybachenko waynax q"ala kayunakapamp jamp"att"ata.
  Chacha parásito ukanakan jisk"achatätapat wali kusisitaw Natashkax akham kamachi:
  - Jichhaxa, janis taqiniru jiwayapkchiyätxa, ¡Kimsïr Reich ukaxa Unión Soviética ukaru taqpacha ukhamaraki jan kun mayisaki katuyañatakixa kamachi firmapxañani!
  Taqi kunas walikïskiwa ukax suma tukuyatawa. Kimsïr Reich ukax capitulawayiwa ukat ch"aman Wehrmacht ukax desarmado ukhamaw uñjasiwayi. Hitler jilatampi ukat jupan equipopampejja, Beria markankir carcelanakaruw sarapjjäna.
  Uka taripäwix jankʼakiw juchañchasïna, ukampis chiqapar uñjatäxänwa. ¡Junio 22, 1959 maranjja, Hitler jilatarojj Plaza Roja cheqanwa warkkatapjjäna!
  
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"